Magyar firkász égései a Rolls-bemutatón

  2009. február 07. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes rolls royce

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Életem legszürreálisabb sajtóbemutatóján valamikor 1995 júniusában vettem részt, az akkor még önnön tulajdonában levő Rolls-Royce jóvoltából. Szó sem volt még BMW-technikáról, a Rolls-Royce-ok és a Bentleyk ugyanúgy néztek ki, és mindet a régesrégi 6,75 literes, V8-as blokk hajtotta. Még jó, hogy már nem alvázasak voltak. Ja, és hivatalosan akkor még egyikben sem volt lóerő, a teljesítményadatok firtatására diszkréten csak annyit válaszoltak a gyáriak – éppen elegendő.

Talán az első és utolsó házi Rolls-Royce-bemutatók egyike lehetett, amire meghívtak egy főt az akkori cégemtől, az Autó Magazint és Autó Piacot kiadó Motor-Pressétől. Úgy járta a szóbeszéd, hogy a magyarországi importőr, a Valent British Motors eredetileg az Autó2-t akarta meghívni, de ők lemondták, maradt a következő lehetőség a listán, azaz mi. A Valent British Motorsnak egyébként akkoriban épült fel a hibátlan brit ízléssel berendezett, szívfájdítóan szép szalonja a Határ út melletti susnyában, valahol a kénraktárnak tűnő, illetve vasúti hulladéklerakónak látszó telkek közötti részen. Tömör, nyírott pázsit, a fogadóépületben méregzöld, süppedős szőnyegek, kandalló, vastag marhabőr fotelek – a hamisítatlan angol nemesi kastélyérzetet még az sem tudta elrontani, hogy arrafelé sokan „rojszrojsz”-nak ejtették a cég fő importcikkét. Nem születhet mindenki nyelvésznek.

1995-ben már évek óta működött a megszokott autósújságíró-utaztatási séma. Találkozó a PR-essel Ferihegyen, mindenki megkapja a jegyét (akkor még rendszerint első osztályra adták, hogy dolgozni lehessen az úton, hah!), kirepülés, átszállás, célállomáshoz repülés másik géppel, autóátvétel, két-három óra tesztvezetés lóhalálban, szállodai megérkezés, koktél, sajtótájékoztató, vacsora, alvás. Másnap ébredés, reggeli, lóhalálban két óra tesztautózás, ebéd, repülő, átszállás, repülő, Ferihegy, éjfélkor ágyba roskadás.

És persze minden költséget az importőr áll. Ez volt akkor a szabvány, hellyel-közzel ez ma is, egy tipikus, rövid autóbemutatónál. Azt kell még tudni, hogy a kinti költségeket általában az anyacég állta és állja ma is, a célállomáshoz vivő repülőjárat csatlakozásáig az egy szem oda-vissza repülőutat viszont az importőr viseli és viselte. Általában persze.

Azt akkor is tudtuk, hogy az Opel és a Ford gazdagon fűszerezi az utakat, a japánok ritkán utaztatnak, de akkor urasan. Peugeot-ék előnyben részesítik az egzotikus, izgalmas helyszíneket (Egyiptom, Izrael, stb.), de ezért a nomád élet bizonyos fokait el kell viselni. A Fiat-utak kicsit hajlamosak a megcsúszásra, de a zaba mindenért kárpótol, szóval ilyenek.

Azt is láttuk, hogy akadnak felettébb spórolós cégek, például a Porsche Hungária és a Wallis Motor (akkor még BMW-, Rover-, Land-Rover-importőt), amelyek a forgalmazóra eső utaztatási hányadot a lehető legolcsóbban próbálják benyelni. A POHU a tesztparkjából kivett VW T4-es kibuszokkal vitte az embereket ezer kilométereket fél napokon át, a BMW tesztelésnek adta el az alkalmakat, és Ausztriába, Németországba különféle 3-as és 5-ös modellekbe tömve utazhattak az újságírók. A munka az munka, el kellett végezni.

Néha baj volt, hogy nem tudtuk, kell-e pénzt váltanunk az útra, vagy sem – ne feledjük, a bankkártyák általános magyarországi elterjedése és az euró korszaka előtt járunk, mindenféle valutából kellett volna hurcolni egy köteggel. A POHU-sok gálánsak voltak, a kaja, pia céges számlára ment, ha már azt az öt-hat repjegyet sikerült megspórolni, ez azért belefért. A BMW-vel viszont voltam úgy müncheni úton, hogy alig akadt nálunk zsé, ezért az összekapart aprókból egy üveg ásványvízre és egy egymárkás virslire futotta a hajnali hatos indulástól az este hetes érkezésig. Egyszer, egy pillanatra úgy tűnt, hogy a velünk utazó céges ember meghív bennünket vízre, mert a benzinkútnál vett négy kétliteres palackkal, de azokat szépen bestokizta a csomagtartóba, és mindet maga itta meg az utolsó cseppig. A daliás idők, hej…

Ekkor történt, hogy Tóthmátyás Tibor, az Autó Piac akkori főszerkesztője felhívott szerda este.

- Csiki, ráérsz holnap elmenni egy útra? Most kaptam egy telefont, valami Rolls-Royce-bemutató lesz külföldön.

- (Meglepve, hiszen ezekről az utakról általában minimum két héttel korábban értesítették a cégeket, hogy ki lehessen osztani az időpontokat a kollégák között, tehát itt valami nagyon bűzlött. De lehet egy RR-meghívásra nemet mondani?) „Őőőő, asszem igen. Kétnapos? Hova lesz? Milyen autó?

- Semmit se tudok, csak azt, hogy külföldön. Vigyél jó nagy bőröndöt, tegyél bele szép ruhát, fotós cuccot, mindenfélét, lehet akár egy hét is az egész. Sosem volt még senki Rolls-bemutatón, nem tudom, mi lesz. Mintha Franciaországról lett volna szó - van francia frankod? És filmed?

- Valami frank van itthon, talán tíz-tizenkét kocka dia is van a gépben, elég lesz? (Hát ezért is ilyen pocsék és szerény a képanyag most a poszthoz) - Elég lesz, úgyis adnak majd sajtóanyagot, csak biztonságból legyen nálad. Ügyes légy, holnap délelőtt tízkor átveheted a repjegyet a Valentnél, aztán ne hozz ránk szégyent.

Tehát nem tudtam, pontosan milyen autót, hova, miért és hány napra megyek tesztelni. Zsír. Összepakoltam mindent egy nagy gurulós bőröndbe, másnap a Határ úton voltam tízre. Halkan csepegett az eső, kint szürke volt a táj, a szomszéd pavilonban egy Aston Martin DB4-es nyomta orrát a hideg üveghez. Bejelentkeztem a recepción, leültem az egyik bőrfotelbe a kihűlt kandalló elé, és vártam. Sehol egy lélek, csak az eső monoton csöpögése. Néha, egy szinttel és két folyosóval odébbról ajtónyikorgás, izgatott, fojtott hangú veszekedés, ajtócsapódás, megint síri csend, csak a csöpögés. A következő fél órában ez néhányszor megismétlődött.

Soha nem gondoltam volna, hogy Budapesten, fényes nappal, egy különösen kulturált autószalon egyik szegletében ilyen zavarba ejtő, kiszolgáltatott, krimibe illő helyzetbe kerülök egyszer. Agatha Christie-könyvekben ilyenkor jön a gyilkos, és megöli az áldozatát. Aki nem lehet persze más, mint én, hiszen nincs is itt senki, akit meg lehetne ölni. És még tanú sem lesz, talán a hullámat is eltüntetik. Szegény Kati, mennyit fog kerestetni.

Fészkelődtem a fotelben, lazítottam a szerelésemen. A hideg ellenére izzadni kezdtem. Ebből már… talán… úgyse lesz semmi, ugye, akkor én most… hát izé, hazamegyek, itt se voltam, észre se veszik majd… Nemvagyok, kivonultam, nekeressenek. Végiggondoltam, milyen jót kirándulhatnánk a Katival a hétvégén, esetleg mozi, kaja, barátok, jó időt mondtak, talán megnézhetném a Mercit, amit még az elhalálozása előtti utolsó pillanatban elvittem lakatoshoz Pákozdra. Addigra már nem sok maradt belőle, de a mester állította, hogy még járni fog idén nyáron.

Egyszer csak felbukkant egy riadt, elegánsan öltözött, aggódástól hajlott hátú srác.

- Jó napot kívánok, Ön utazik Párizsba? (határozottan nagy „Ö”-vel mondta, és már legalább tudtam, hogy Párizs.)

- Igen, mikor megy a gép?

- Itt a jegyen minden, van-e Önnél francia frank? (Mindenkinek ez mostanában a mániája. Mintha adni tudott volna, ha azt mondom, nincs. De készültem...) Nem tudom, hogy várják-e majd a reptéren, de ez itt a szálloda címe (cetli).

Így kerültem a Charles de Gaulle reptér Arrivals kapujába este hétkor, ahol egy alázattól szintén meggörnyedt, körülbelül százhúsz centis, fekete öltönyös ember várt „Mr. Csikos, Rolls-Royce” feliratú táblával a kezében. Körülnéztem, hányan látnak, és amikor épp senki nem nézett oda, emberemhez ugrottam, gyorsan letetettem vele a táblát. Kezet akartam vele rázni, mintegy bemutatkozásképpen, de ő földhöz tapasztott tekintettel a bőröndöm fogantyúja után nyúlt, és elkezdte kifelé húzni a csarnokból.

Itt nem lesz barátkozás, most tényleg úr vagyok, tehát utánaeredtem. Még csak nem is egy Rolls-Royce-hoz vitt, csak egy W124-es Mercihez, bár legalább benzines volt és fekete. Angol taxi óta soha nem ültem ekkora helyen, a sofőr a százhúsz centijével rátapadt a kormányra, az ülését valószínűleg kihúzta a sínjéből, annyira előrecsúszott. Hátul meg a táncterem a világosbézs belsőben. Ezen az úton nagyon megszerettem a 124-est, még a Rollsok után is megmaradt az emlék.

Megkezdtük végtelen körözésünket a reptér-környéki autópályákon. Tíz perc után észrevettem, hogy visszaértünk a terminálhoz. Újrakezdte. Nyolc perc múlva megint ott voltunk. Tisztára mind eltévedt vándor Alaszkában Jack London „Nagy kalandom északon”-jában. Reméltem, mi azért nem fagyunk meg a végén egy fa alatt, hóval belepve.

A harmadik körben elővettem a Valentnél kapott szállodás cetlit, és a név alapján észrevettem a hotel neonját a pálya mellett. A negyedik körben krákogni kezdtem. Az ötödikben határozott hangon megkérdeztem – hiszen éppen "úr" voltam -, hogy látja-e emberem a hotelt, mert ott van balra. Semmi, egy levehető ajtós NDK turmixgéphez is beszélhettem volna ilyen erővel. A hatodik körben már a vállát kopogtattam, és mutogattam, mert angolul egy büdös szót nem beszélt az istenadta, mint rájöttem. Megcsillogtattam a francia tudásomat, amit ötödik általánosban szereztem, az amerikai iskola első évében, amikor még angolul sem tudtam: "l'otel, ici, exit szilvuplé".

A kilencedik körre a már verejtékben úszó sofőr végre eltalálta a kijáratot, és rögtön utána a hotel felhajtóját. Mire a kilincsért nyúltam, kicsatolta magát, feltépte az ajtaját, az enyémhez ugrott, és kinyitotta. Mire a bal lábam földet ért, kint volt a csomagtartóból a bőröndöm, méghozzá megint az ő kezében. Csak papírpénz volt nálam, abból nem adhattam, zavartan krákogtam, de bevitte a cuccot a lobbiba, és elpárolgott, autóstul.

Bejelentkeztem, meglepetésemre tudtak rólam. Csak remélni mertem, hogy a RR innentől állja a cechet, mert közel sem volt annyi zsém, hogy kifizessek egy akármilyen reptéri szállást.

"Hol vannak a rolls-royce-osok?" – kérdeztem, mivel gőzöm se volt arról, mi lesz a program másnap, lesz-e még aznap este sajtófogadás, hol lesz a találkozó. Igazából azt se tudtam, hogy beduin szűz vagyok-e egy afrikai beavatási szertartáson, vagy csak csikószsolti a negyedik béből.

"A bárban próbálkozzon, talán van ott még valaki" - hangzott a recepciós válasza. Felrohantam a szobába, lehajítottam a bőröndöt, és mivel az izgalomtól büdös voltam, mint állat, viszont itt Rolls-Royce-okat áruló szent emberek közé mentem, ezért az ingen keresztül vastagon összekentem mindenemet dezodorral. Nnnnna, így már én is úriember vagyok, lementem.

A bárban félhomály, sehol egy körülhatárolható csoport, csapódtam ide-oda, mint denevér a süketszobában. Végül lett három ember. Egy brit újságíró és két RR-es PR-es.

- Én vagyok a magyar újságíró, jó estét.

- Á, már vártuk magát, iszik valamit? Jó útja volt?

Éreztem, hogy életem lápba siklott vonatja végre ismét síneket érez a kerekei alatt.

- Persze, csodás volt minden, igen, kérek egy Chivast.

Aztán beszélgettünk semmiségekről, elpárologtattam a whiskyt, megtudtam, hogy reggel kilenckor lesz a sajtótájékoztató, utána kezdődik a majdnem egész napos tesztvezetés. Aludni tértem. Egy dolgot viszont elfelejtettem, azaz inkább gyáva voltam megkérdezni.

Normális sajtótájékoztatókon akkoriban még öltöny, de a lazábbakon is minimum ing-nyakkendő-zakó-vászonnadrág volt kötelező. Ez azóta megváltozott, már csak a koreaiaknál kell (talán már ott se, nem tudom, a Totalcart ritkán hívják utakra, szerény a mintavételünk), még a japánok is jórészt leszoktak róla. Igen ám, de azok a sajtótájékoztatók este szoktak lenni, a következő napi vezetésnél viszont farmer, póló, ing, pulóver piercing, melltartó – tehát ami tetszik – volt akkor is a viselet.

Egy reggeli sajttájra, és az azt követő autózásra nem volt recept a fejemben, hiszen még csak alig egy éve voltam újságíró (ma se tudnám, mit kellene, de már leszarnám).

Gondoltam, főleg angolok lesznek, lazák, már olvastam What Cart, Top Geart (az épp akkor volt új lap), el sem tudtam képzelni, hogy ezek egész nap nyakkendőben feszítsenek. Farmert vettem és pulóvert, nyolc óra ötvenötkor a földszinten kiszálltam a liftből, balomon a tömött bőrönddel. Száz, talán ezer öltönyös ember hömpölygött mindenfele, egy árva olyan topist nem láttam, mint a lift tükrében szemrevételezett, profi, laza kultúrújságírónak tűnő alakom tűnt három másodperccel korábban. Hogy ilyen hülye legyek! Gyorsan visszahátráltam a liftbe, megnyomtam a szintemet, berohantam a szobámba, feltéptem a bőröndömet, két perc alatt glédába vágtam magamat. Még a bőröndöt is sikerült valahogy visszacsuknom, pedig nagy lett benne az entrópia.

Nyolc óra ötvenkilenc – kifogástalan öltönybe (oké, csak skálametrós konfekció, de nekem akkor az volt a top) öltözve kiléptem a liftből, elkanyarodtam a "Rolls-Royce presentation" táblával mutatott irányba, és két perc késéssel beléptem a terembe.

Már tömve volt. Csak a legelső sorban volt két üres szék. Mindenki kinyúlt pulóverben, kopott cipőben, farmerben fetrengett a székeken, belterjes csoportok röhincséltek szerteszét. Betoppant az igazi, helyzetet nem értő és érző, Balkáni Fasz. Azaz én. Talpig nyakkendőben és nyikorgós cipőben. Égtem, mint egy frissen összerakott, házilag turbósított Golf GTI az első próbakörön.

Bementem előre, húztam a bőröndöt, mint Róbert Gida Micimackót a lépcsőkön, és lehuppantam. Húsz ember, akivel nem leszek barátok. Rohadjon meg mind. Nem baj, csak egy, talán két, esetleg három, talán négy napot kell kibírnom velük. Ennél azért a lágerekben rosszabb volt. A sajtótájékoztató alatt, feltűnést kerülve a zsebembe tömtem az akkor überdivatos hányásmintás nyakkendőmet, kigomboltam az ingemet, hátha a duma végére elfelejtődik a gázos incidens.

A sajtótájékoztató gördülékeny volt, humoros, profi, ilyet tényleg csak az angolok tudnak. Önirónia, kikacsintás a corporate identity mögül, eljátsszuk a fontos ember szerepét, de közben emberek maradunk – az a fajta viselkedés, ami a fontos helyzetben lévő, magas szintű autós üzletemberek körében (és gyanítom, menedzseri szinten általában) nálunk ismeretlen.

Egy angolok által lenyomott bármilyen konferencia élmény, bizonyíték arra, hogy az emberi humánum igenis létezik az ókori görög kultúra után háromezer évvel is. Ilyenkor gyűlöli meg a magamfajta ezt az egész fontoskodó, pozicionista, fafejű, humortalan magyar macskajancsisereget, alias céges kultúrát. Elnézést a kevés kivételtől, úgyis csak ők jutottak el eddig az olvasásban, a klasszikus céges barom ennyi betűt ugyan el nem olvas, ha Parabellumot szorítanak a fejéhez, akkor sem.

Mint minden jónak, a sajtótájékoztatónak is vége szakadt egyszer. Kiderült, hogy a Bentleyk kapnak éppen új műszerfalat, kicsivel több lóerőt (meg is mondták mennyit, de már nem emlékszem), laposabb, szélesebb maszkot, ez volt az apropó. És elmondták, hogy a RR nem is szokott ilyen nemzetközi bemutatókat szervezni, de most megpróbálják, és ha bejön, ezentúl lesznek ilyenek (azóta se voltam RR-bemutatón, pedig a BMW bugyellárisából telne rá).

Majd kitereltek minket a hotel mögé, az autókhoz. Úristen, én, csikószsolti a negyedik béből, hozzáérhettem egy igazi Rolls-Royce-hoz – mert olyanok is voltak. Meg faceliftelt Bentleyk. Mászkáltam, szerveződtek a csoportok, én pedig, a gyanús román (vagy talán orosz?) újságíró meglehetősen egyedül maradtam. Mindenki ismert mindenkit, mindeki fontos volt egymásnak, de nekem muszáj volt beülnöm valahová, mert otthagytak volna. Végül két öreg fószer mellé kéredzkedtem be. Ők elöl, én hátul, a királyi helyen. Egy szaros Bentleyben.

Az egyik öregről kiderült, hogy a svájci Automobile Revue (amelyik mellesleg a mindenható autós bibliát, a világ összes autós újságírója által használt, Szent Automobile Revue katalógust is összeállítja az ötvenes évek közepe óta, évente) főszerkesztője, mellesleg van valami harmincas évekbeli Bentley-je, ami éppen gyújtáshibás, a másik meg valami másik jelentős német magazin főszerk. helyettese volt, harminc éve ismerték egymást. Annak csak valami régi Jaguarja volt. Kicsit nyomták, hogy mi a különbség a régi és az új Bentley között, meg hogy a Silver Shadow sem volt rossz (nekem egy második szériás volt Bélám, de a tied a harmadikból származott, abban már jobban fogott a fék, ugye?). Szerencsére egy Bentleyben vádliközépig süppedő birkaszőr szőnyegek (ebben például ezek kékek voltak a bézs belsőhöz, tisztán emlékszem) és süppedős bőrfotelek vannak, nem okozott nehézséget a nemlétezésbe burkolóznom. Abba a világba csöppentem, amiről korábban csak Harold Robbins könyvekben olvastam.

Mentünk vagy háromszáz kilométert az itiner szerint dél felé, majd megálltunk nyújtózni, az öregek elszívtak egy cigit. Majd észrevettek, és megkérdezték – nem akarok-e vezetni.

- H-h-hát p-p-persze… - mondtam, és megremegett a térdem.

Így kerültem száz kilométerre egy kétezer kilométert futott Bentley kormánya mögé, majd autócserénél további kétszázra egy hasonlóan keveset futott Rolls-Royce volánja mögé. Érdekes volt az élmény. A Bentley sokkal-sokkal jobb autó. Amit vezettem, egy Turbo volt, ami úgy rongyolt, mint valami kéjgázas befecskendezésű dízelmozdony. Középen hatalmas konzolban lifegett mindenféle műszer, a látvány mintha a profi génsebész egybeműtött volna egy második világháborús vadászbombázót egy XIV. Lajos korabeli, intarziás tálalószekrénnyel, de a tányércsörömpölés nélkül. Csodás.

És a Bentley-nek igazi, autószerű úttartása volt, egy óriási, jóindulatú, kezes egyben brutális gép. Pedig állítólag az össz különbség a más gumi, az új műszerfal és a sokkal erősebb motor volt a Rolls-Royce-hoz képest. Utóbbiba átülve rögtön feltűnt az erőtlenség, a szélzaj (az Emily a kocsi elején iszonyúan sikoltozik 100 fölött), a kenődős futómű, a kopár műszerfal. Ha választhatnék, eszembe se jutna a Rolls. És utóbbi jobbkormányos volt, Franciaországban, képzelhetik, hogy rettegtem, hogy előzésnél rommá töröm…

Közben az öregek egyre jobban belemelegedtek a dumába hátul, és mivel én is néha közbeszóltam, angolul tették mindezt. Úgy tűnt, nekik mindegy, hogy németül, franciául, olaszul, avagy britül kell társalogniuk. Csak nekem nem volt az. Hirtelen az egy szem angol felsőfokom és a hebegős némettudásom iszonyatosan kevésnek tűnt. Összezsugorodtam a sofőülésben, és próbáltam a lehető legfinomabban vezetni.

- Tudod Paul, a múltkor jutott eszembe az XM modellfrissítésénél, milyen óriási dolog volt a DS bemutatása '55 őszén. Másnap vitték a szalonra, emlékszel, egy üres helyet tartottak fenn, kordonnal körbekerítve, mindenki azt hitte, hogy a 2CV utódját mutatják majd be. Nekem meg három nappal később, az első közönségnapon jelent meg az újságom a szalonon, abban benne kellett lennie. Ezért a Citroen adott még a szalon előtti éjjelen egy kocsit, hogy vezethessem a párizsi utcákon. Körbevettek a BMW-s motoros kísérők, én meg közöttük mentem, és el voltam ájulva. Ah, a DS csoda volt akkor, szerintem még ma is az. Micsoda szupertitkos prodzsekt volt… Aztán a cikk meg is jelent éppen akkor, amikor a kocsit leeresztették a porondra, és a nézők elkezdtek őrjöngeni miatta. Egy DS-t ma is bevállalnék, de nem férne el a garázsban (valami hétautós hangárja volt az öregnek, mint később megtudtam).

Ha akkor az orruk alá dugok valami diktafont, évekig élek abból, amit ott meséltek, és én soha nem élhetek meg. De mint a tipikus, pocsék memóriájú embereknek, nekem is csak az egész út hngulata, meg a DS-es sztori maradt meg, kár volt engem odaküldeni. A másik öreg hosszasan mesélt mindenféle veteránversenyekről, amiket szervezett, és szerepelt rajta mindenféle olyan csoda, aminek a nevét én akkor még nem tudtam, vagy annyira a tudatalattimban volt, hogy már ma se tudom felidézni. Még egyszer, elnézést.

A pompás Bentley után veteránautónak tűnő Rollsszal (le sem merem írni, de a saját dízel állólámpás Mercim is összeszedettebbnek tűnt utána, bár a fában, bőrben, krómban kifejezett pompája tényleg páratlan) megérkeztünk egy chateau-ba (francia vidéki kastély), az aznapi szállásunkra.

Betódultunk (bőröndöket vitte az aprónép), becsekkoltunk, mondták, szabad a délután, lehet aludni, meg ott a parkban a medence. Erről az egyről legalább van képem.

Nem tudtam, hogy víz is lesz. Nem hoztam fürdőgatyát. Újság sem volt nálam, tehát a szobában olvasás nem volt alternatíva. Szerettem volna ott lenni, ahol minden történik. És mindenki a medence körül fetrengett. Lementem a lobbiba.

- Nem lehet valahol fürdőnadrágot kapni itt? Sajnos otthon hagytam a sajátomat.

- Dehogynem. Tíz kilométerre van innen egy Hypermaché, ott biztosan lesz.

- És hogy jutok oda?

- Hát itt vannak a Rollsok, vigyen el egyet…

Így esett meg, hogy a balkáni zsurnaliszta egy jobbkormányos Rolls-Royce-szal behajtott a dél-franciaországi, vidéki szupermaket parkolójába. Kicsit a helyiek is csuklottak, néhány romos Renault R4-es összeütközött a szembejövő Citroen Visával az utcán, egy néni elesett, de érdemeleges dolog nem történt. Kiszálltam, rápittyentettem a központi zárra a távval, beléptem a boltba. Mivel az egyik zoknim is kilukadt, ezért két pár fuszeklit és egy fecskét fizettem a pénztárnál. Én voltam a tékozló milliomos, aki három rongyos vászondarabért is Rolls-szal megy közértbe. Néztek, nem kicsit.

Nem a cikkben szereplő Bentley áll a képen. Különben is, Rolls-Royce-szal mentem a boltba

Kifelé újabb pitty, beültem, felmorajlott a vényóc,váltó R-be, kitolattam, elhajtottam, ízlelgetve a retinámba égett, kővé meredt franciák látványát. Nesze nektek Trianon. Jó volt, nem tagadom, bár annyira valószerűtlen álomként éltem meg az egészet, hogy legalább ennyire valódinak érezném, ha mással történt volna meg, és elmesélné egy üveg Takler Cuvée fölött. Ilyen dolgokat nehéz feldolgozni.

Aztán kicsit próbáltam barátkozni az angolokkal (nem, Jeremy Clarkson nem volt ott) a medence szélén, majd elmentünk végre IGAZIBÓL fogadásos ruhába átöltözni. Életem első (és azóta is a nagyon kevesek egyike) útja volt, ahol nem szerepeltek magyar újságírók, akik különben klikkesednek, kerülik a gyári embert, mert idegen nyelven beszélgetni kell vele, és emiatt nem lehet félrészegen ordítozni, hangosan, hörögve röhögni.

Egy kerek asztalnál kaptam helyet, nem az aznapi két öreg mellett, hanem egy másiknál. Itt angolok ültek, egy RR-es marketinges szerű ember, egy RR-es fejlesztő, valamint a legnagyobb európai RR-kereskedő, mellesleg svájci disztribútor. Porszemmé váltam. Igazából kicsit élveztem a helyzetet. Eszméletlenül felkészült újságírók rontottak neki a terméküket nem vallásból, hanem tudásból védő szakembereknek. Nem volt itt pozícióharc, leégetés, mint a magyaroknál. Őszinte, kissé nyers beszélgetés folyt.

- Mondd Chris, miért olyan szarok a Rolls-Royce-ok, elfogyott a pénz? A kormányzásuk például csapnivaló, de a motorok is harmatgyengék.

- Ne viccelj Steve, most szedtünk elő még tizenöt lóerőt, megvannak a fékpadi mérések, nézd meg az adatokat, azok hitelesek. Csak a zajcsillapításon is javítottunk, nem veszed észre?…

Szóval ilyen hangnemben zajlott a témázás, majd személyesebb vizekre eveztek, mindenki az autóiról, házairól mesélt. Asztalunknál ült a chateau tulajdonosa. A svájci RR-importőr megkérdezte tőle – "mondja, hol talált szakembereket, akik ilyen szépen megcsinálták a gipszstukkókat? És a franciaablakokra sincs emberem, nem tudna ajánlani? Két völggyel odébb vettem egy majdnem pont ilyen chateau-t tavaly, de az első brigád elrontotta, kellenének jó munkások…"

Meg kiderült később, hogy az asztalnál ülő újságíróknak és kereskedőknek mindnek volt már legalább egy Rolls-Royce-a az életben, van, amelyiknek most is akad otthon három, egy közülük éppen a svájci szervizében várja a kormánymű-felújítást. Meg Porschék, Astonok, óriás BMW-k repkedtek kontroll nélkül a levegőben. És összeállt, hogy többnek is van chateau-ja, némelyiknek a környéken, a szerencsétlenebbjének északra (délre, nyugatra, keletre) innen. Molekuláris részecske formáját öltöttem, hátha nem vesznek észre. Nekem például nem volt még Rolls-Royce-om. Chateau-m sem, pláne nem Dél-Franciaországban (talán Provence-ban lehettünk?)

Akkor éppen az első lakásomhoz, egy egyszobás, Káposztásmegyer II-n levő, kilencedik emeleti, 30 négyzetméteres panelhez vártam, hogy az OTP rábólintson a kölcsönre. Még 33 százalékra adták (ha pontosan emlékszem), és amikor megkaptam pár héttel később, a 75 ezer forintos fizetésemnek több mint a fele a törlesztésekre ment az elkövetkező három évben.

De akkor éppen azért szurkoltam, hogy meglegyen. És nem volt Rolls-Royce-om sem, a nálam luxusautószámba menő, 23 éves 200D állólámpás Mercimet éppen akkor lakatolták borzalmasnak tűnő, 40 ezer forintos összegért, és még a fényezésére is félre kellett tennem, ami festékkel együtt legalább egy másik 40-esnek nézett ki. Lakás, luxuskocsi – otthon még királynak éreztem magam 28 évesen, de itt, a kerek asztalnál igazi hajléktalannak.

Körbement az udvariassági kör, nálam landolt a staféta.

- És ön honnan jött, milyen autója van, hol lakik?

Ezt kérdezte a chateau-tulajdonos felesége minden rosszindulat nélkül, merő udvariasságból.

- Hát, khm, nekem van egy ilyen öreg Mercim (eszembe jutott, hogy a nagy motoros W108-as S-osztályokat azért tartják valamire úri körökben, de nagyot hazudni nem akartam), így áll a lámpája (mutattam), meg kicsit dobozszerű, tudják…

- Á, a 300 SEL 4.5-ös, ismerem, egyik barátomnak van, csodás autó! Az a régi német technika, azok a bőrök…

- (lemondóan bólogattam, a saját 200D-m munkások és a nap sütése alatt szétmállott szövetüléseire gondolva, amelyeken csak a medvehéj képviselte a kultúrréteget), igen, igen…

Mercim egy évvel később. Amikor már a fényezés is készen volt. Ugye, hogy majdnem Rolls?

Szerencsére pillanatok alatt felhagytak kínvallatásommal, mert a desszert után a gazda bejelentette, hogy ő nagy bormániás, a chateau-ja alatt másfél kilométernyi pincerendszer húzódik, és mindenkit szívesen lát egy kóstolásra. Tódultunk le a meredek lépcsőn a pincébe.

- Ez itt egy 1951-es Chateau akármi, nemtommikből érlelt cuvée, nagy kedvencem.

- Ó, persze, kiváló évjárat volt, nagyon jó, de az '53-as Chateau izé még egy kicsit talán fűszeresebb...

Ilyesféle diskurzus folyt, akkor még sörivó voltam, egy szót sem tudtam értelmezni az egészből. Csak azt, hogy éppen teljes Rolls-Royce hidraulikarendszerek árát isszuk meg szórakozásiból. Azaz a többség még csak meg se itta, csak elpazarolta.

Pontosan már semmire sem emlékszem, csak arra, hogy az '51-es bor után jött egy '48-as, majd egy '62-es, majd még vagy tíz hasonló másik. Mindenki kapott, belekóstolt, öblögetett, szörcsögött, huhogott, csettintgetett, majd kiköpte a középen levő murvaágyba, ásványvízzel poharat öblített, és kérte a kövekezőt.

Képzelhetik, hogy az az ötvenéves bor, ami csikózsolti (a negyedik béből) szájába beömlött, majd öblögettetős hánykolódás után az ízlelőbimbóinál landolt, nem mehetett többé, csak úgy, az emésztőrendszer többi redőjének érintése nélkül a szabadba. Nem akartam én örökre a pokol tüzében égni…Mind lenyeltem, magyar vagyok, bírom a piát, gondoltam.

A tizedik pohár után azonban megfordult velem a pince. Az még átszűrődött, hogy itt mindenki színjózan, csak én hebegek-habogok, meg támolygok, ezért gyorsan elnézést kértem, és fáradtságra hivatkozva leléptem. Még kifelé menet elestem a saját nyakkendőmben, vagy zakószélemben (nem tudnám pontosan megmondani, melyik volt, de a szemétül meredek lépcső nyilván nagy szerepet játszott), aztán kicsit nekimentem egy-két ajtónak, amíg megtaláltam a sajátomat – nem voltam valami dicsőséges látvány, no, már akkor égtem magam előtt.

Másnap jött, amire nem készültem. Egy közeli kis faluba hajtottunk a milliós konvojjal (megint oda merték adni az egyik kocsi kulcsait, úgy látszik, nem tudtam teljesen elásni magamat lőző este), telitankoltunk (tényleg olyan volt, mint valami Pierre Richard-filmben), majd háromnegyed órányi autózás után a Le Mans-i pályán landoltunk. Na, ezt nem hittem volna, ugrott be a műrepülni felvitt parasztbácsi utolsó megállapítása.

Mint kiderült, minden márka, amelyik valaha nyert itt futamot, a verseny előtt körbehajthat autóival a közönség előtt. Először egy Bentley Turbo R hátsó ülésén éltem végig ezt (az utolsó fényképkockámat ekkor kattintottam el), majd egy nyitott Azure hátsó ülésén. Voltak már önök Sophia Loren? Nos, én akkor igen, pedig már akkor is kopasz voltam, de ez valahogy nem számított. Ferrarit nem sikerült vezetnem egész újságírói 14 évem alatt, de legalább a Le Mans-i pályán körbevittek a nézők előtt, ez is valami.

Aztán kaptunk egy saját szobát a Mazda pitstopja fölött, korlátlan szendvics- és italfogyasztással. Becsületére legyen mondva a firkász seregnek, hogy senki nem itta magát mata részegre, az előző esti incidens után már én is vigyáztam. Körülbelül százkilencven centi távolságról nézhettük az ablakon kihajolva, ahogy alattunk a Mazdában turbót cserélnek, hajnali négykor külön busz vitt bennünket körbe, hogy más pontokról is lássuk a versenyt. Nem mintha gyalog, barátokkal ez nem lenne jobb, de akkor nagyon új volt az élmény.

Párizsba másnap TGV-vel utaztunk, szintén váratlan élmény, persze addigra mindenki mindenkinek a haverja lett, ilyen kis közösségben (talán huszonöt fő) nehéz megúszni. Aztán mintha még ott is aludtunk volna egyet, mert egy reggeli repülőindulásra emlékszem, és csak vasárnap kerültem haza. Aztán született az egészről egy semmitmondó, pocsék cikk, semmitmondó, pocsék képekkel (az első az én hibám, a második a Rolls-Royce-é). Kicsit már amiatt is égek, behoztam az újságot, megnéztem, de hadd ne mutogassam, higgyék el, hogy ótvar.

Azóta is kétpólusú az életem (és szerintem az autós újságírók nagy része hasonlóan érez), ha utakról van szó, de azért közeledtek a végek – már jobb körülmények között lakom, az utak viszont ritkábbak, másodosztályon reptetnek, és kevésbé fényűzően lakatnak. De még mindig huszonnégy éves Mercivel járok, most is lenne magyarázkodni valóm a kerek asztal körül. Some things never change, you know…

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr53925890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.02.07. 08:32:58

De jó ilyenre ébredni szombat reggel :)

Riki_ 2009.02.07. 08:35:33

Asszonyom kérdi, min röhögök... kösz a flashbecket! :)

I/I4R[ł 2009.02.07. 08:40:01

Gyönyörű írás, szép történet! :)

godslove 2009.02.07. 08:43:42

ez klassz volt. sztorikat még még!

Dezső bácsi 2009.02.07. 08:44:44

Jó reggelt,

Na így lett igazán élményszerű írás a rójszrójsz teszt!:)

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.02.07. 08:47:20

szenne rohogtem magam, koszonom szepen a szombat reggeli kellemes elmenyt.

H.

volvoman 2009.02.07. 08:47:33

Nem semmi.Élmény olvasni:)
Még ilyet!!!

bed!ke 2009.02.07. 08:50:42

:) gratulálok... :)

Balna 2009.02.07. 08:53:47

Az egyik legszórakoztatóbb cikk, amit autó-témában olvastam... ha ötösöm lesz a lottón, akkor már tudom, hogy "Bentli"-t kell venni, nem "Rojszrojsz"-t :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2009.02.07. 09:01:26

Az 53-as chateau tényleg zamatosabb.
Amúgy jó kis remember poszt!

redriot77 2009.02.07. 09:03:11

Ez az egész tényleg nagyon pierre richard-os volt. :))))

gnme 2009.02.07. 09:03:52

Te Zsolti... valld már be hogy az Oceans's sorozatot is Te rendezted!

Nem szégyen az.

:)

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.02.07. 09:04:05

Csiki, te nagyon hülye: "IV. Lajos korabeli, intarziás tálalószekrénnyel, de a tányércsörömpölés nélkül."
Iszonyatosan szürreális élmény lehetett. Irigylem. De kösz, hogy megosztottad, de most miattad csúszik minden programom, mert nem tudtam abbahagyni.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.02.07. 09:05:50

@ csik: akkor mégis igaz a mondás: " Az autós újságíró az élet császára..."

Gulyás G 2009.02.07. 09:12:19

@Riki_: Asszonyom kérdi, min röhögök... kösz a flashbecket! :)

Erdekes, az enyem is... :)

misi@nagyvarad 2009.02.07. 09:12:50

Jó ilyen történet olvasni szombat reggel!
remember...

Moszkvicssluszkulcs 2009.02.07. 09:17:29

Gratulálok! Így a reggeli kávé mellé nagyon kellemes iromány.

Csabi156 2009.02.07. 09:18:38

Ilyen cikkek hiányoztak a szombat reggelekből.A család hülyének néz hogy magamban röhögök a gép előtt. Köszi.

yard (törölt) 2009.02.07. 09:19:53

Hm.
Önálló lapot Cs.Zs.-nak. Vagy ez már az?
Egy megjegyzés: azért egy tekercs filmet vettem volna..... :D

ramorton 2009.02.07. 09:19:54

eddig nekem ez a cikk tetszett legjobban itt a belsőségen,felröhögtem itthon a fél házat,még több ilyet :)

adik 2009.02.07. 09:20:45

Nagyon élvezetes, pláne nosztalgikus volt - köszönöm szépen!

driver5 2009.02.07. 09:20:49

Nagyon jó kis élménybeszámoló.

Ilyenkor látja az ember, hogy a magyar valóság az tényleg Balkán Nyugathoz képest.

pipoo 2009.02.07. 09:22:17

még influenzásan is tudtam röhögni. köszi, zsolt, jól esett!

papracing 2009.02.07. 09:22:23

váltó D-be, kitolattam, ??? Amúgy nagyon tetszik! :-)))

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.02.07. 09:24:45

"@Riki_: Asszonyom kérdi, min röhögök... kösz a flashbecket! :)

Erdekes, az enyem is... :) "

Érdekes, az enyém nem. Tudja, ha röhögés közben több levegő megy ki, mint be, akkor az Csikós cikk / post :)

Neoprimitív 2009.02.07. 09:28:55

Köszönöm a cikket, isteni volt! A 86-os magyarországi bemutatójukat volt szerencsém egészen közelről végig asszisztálni, el tudom képzelni a helyzetet.

yard (törölt) 2009.02.07. 09:35:56

Van ilyen...
Emlékeket ébreszt..
Amikor mi (Balkánik) annak idején "kiküldetésben" voltunk, zsozso ellátmánnyal, 3 napig a "hazait" majszoltuk a flancos kapitalista szállodában reggeli gyanánt.
A negyedik (utolsó) napon tudtuk meg, hogy a szoba árában a reggeli is benne van.

spuri74 2009.02.07. 09:37:49

Szombat reggel isteni volt egy ilyen cikkel ébredezni. Remek újságírói teljesítmény, külön gratula az öniróniáért, mely manapság ritka zsurnaliszta erény.

hátezgáz 2009.02.07. 09:43:44

Csak sírok, sírok. Ezt az osztblokk fílinget ezekben az években ugyanígy éltem meg Angliában, mikor a cégem (világ) kiküldött egy nemzetközi mítingre.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2009.02.07. 09:44:48

Jólesett reggelre, köszönöm.
Ha ott vagyok Veled a borkóstoláson, elmondom az alapigazságot: – Állva hányni megalázó
:o)))

Gerypappa 2009.02.07. 09:46:44

Csikós a király, ez nem kérdés.Rengeteget olvasok, minden témában, de ilyen színvonalas cikkeket(nem csak erre gondolok, a többi is király) nagyon ritkán látni!Sok ilyet kérünk még!

ps3peter 2009.02.07. 09:47:41

Ismét remekeltél. Ugye, hogy nem csak az angolok tudnak valamit az öniróniáról? Minden napra kérek egy ilyen olvasmányt :)

oswald lee harvey 2009.02.07. 09:48:52

kúl.
egyébiránt a régi Mercedes az mindíg az autóhoz értő stílusos embert mutatta a miénknél magasabban és alacsonyabban kulturált országokban. Sztem '95-ben és ma is.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2009.02.07. 09:50:46

Itt is asszonyminröhögsz van :)))

És milyen jól visszadta a szürreális élményt írástechnikailag is.

BRAVO

WinG 2009.02.07. 09:51:07

ez megy a kedvencek közé :) fanyar humor, önirónia, lelkesedés, minden, ami egy igazán jó cikkhez kell. gratula :)

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.02.07. 09:52:14

Élmény volt végigolvasni is. :)

., (törölt) 2009.02.07. 09:53:35

Kiváló! Remekül éreztetted a kontrasztot!

misi46 2009.02.07. 09:54:17

Szia! Nem gondolkoztál még azon, hogy ezeket a fantasztikusan jó sztorikat összefogva kiadd egy könyvben !!??!! Én még emlékszem a Surányi könyvekre.

Hogy értve?! 2009.02.07. 10:00:24

Ezt egy élmény volt olvasni, még, még!!!

Garp 2009.02.07. 10:04:11

parádés! :) minden tekintetben.

alvajaro 2009.02.07. 10:05:13

Csikós Te d-ben tolatsz? :)

Amúgy az ilyenekért szeretünk, még még még!

vancello · http://vancello.hu 2009.02.07. 10:08:23

Nagyszerű volt, mint mindig! Máris jó napom van! :-)))

orca75 2009.02.07. 10:09:06

Én is meló előtt olvastam el.
Legalább így könnyebb lesz feldolgoznom, hogy szombaton melóznom kell.
:-))))))
Szép volt, köszi!!!

bkb 2009.02.07. 10:09:35

Csak gratulálni tudok! Sehol nem olvastam még ennyire profi cikket autóról! Szenzációs!

arthur877 2009.02.07. 10:12:43

Ez egy k**vajó poszt volt Csikós Úr!
De ha még egyszer úgy mész el egy ilyen programra, hogy nincs nálad elég akku-memória kártya, stb... akkor véged van mint a botnak! :-)
Ja, és a gépet se hagyd otthon!!!

biker_kolee 2009.02.07. 10:12:58

Da beszt. Köszi a cikket Zsolti, hattttalmas. :)

ZON 2009.02.07. 10:13:31

Irigyellek: "ha egyszer elindul életed filmje, ne tudd eldönteni,akció vagy pornó..."

Cradle 2009.02.07. 10:14:05

Ez tényleg nagyon jó :)

Today05 2009.02.07. 10:16:59

Csak egyetérteni tudok az előttem szólókkal, erről és így kéne szólnia a belsőségnek:) hosszú hosszú ideje nem olvastam ennyire jó autós irományt! gratula és kösz a kellemes perceket.

PepeXVI 2009.02.07. 10:18:20

Isteni volt Zsolti, köszönjük!

Az igazi magyar feelinget akkor adtad volna meg, ha az öltönyöd belsőzsebéből előhúzol egy Gyulai kolbászt, és végigkínálod vele a társaságot. Majd a másik zsebedből előhúzod az üzemanyagként szolgáló "Hungarian spirit"-et, és akkor végképp padlót fognak. :D

Jövőhéten is kérünk ilyet!

Cradle 2009.02.07. 10:19:55

Az végülis kiderült, hogy miért csak egy szál magyar újságírót hívtak meg abba az "úri társaságba"?

fegyorgy (törölt) 2009.02.07. 10:22:00

Más is mondta már, de szinte csak a Csikós miatt érdemes olvasnia a TC-t. Úgy várom, mint régen a Karottát. Remélem, hogy jól meg is fizetnek érte...

throbi 2009.02.07. 10:25:23

Gratulálok, kitűnő cikk! A "CsikósZsolti a negyedik béből"-könyvet én is szívesen olvasnám!

atarim 2009.02.07. 10:34:29

Egyetlen bajom van a cikkel , és írójával
Nem Ő jegyzi az egész INDEXet .

-thev 2009.02.07. 10:37:43

Hát ez állati jó volt. Épp dolgozok, lehalt egy gép, de előbb végigolvastam a cikket, csak most fogok vele foglalkozni. gratulálok a cikkhez!

-thev

tygger 2009.02.07. 10:39:40

köszi zsolti, hát igen, az insignia nem volt ekkora élmény ;)

loláb 2009.02.07. 10:40:22

Zseniális cikk volt.

Azért annyira nem kellene szégyenkezni az autópark miatt:
-önnek fiatalember, milyen autója van?
-Nos, nekem van három mercedesem...egy steyer puchom, egy aubianchim....meg egy pandám. Ja, és éppen tavaly vettem egy MV Augustát.

SAABÓ 2009.02.07. 10:40:24

Gratulálok!
Kivánom, a jövőben is legalább igy fogjon a tollad!!!

Csikós Zsolt 2009.02.07. 10:45:31

@Cradle:
Ennyinek volt hely. Egy normál autós bemutatóra meghívnak 20 turnusban 30 újságírót, itt 1 ilyen turnus volt :-)

CsCsabesz 2009.02.07. 10:46:22

Sajnos felkészületlenül ültem a gép elé egy jó nagy adag kávéval.
Gondolhatod, hogy néz ki most a klaviatúra meg a monitor...
Párom is boldog, már közelít a papírtörlővel. Közben áldja a neved:)

gygaabor 2009.02.07. 10:47:12

Magam is igen jól szórakoztam az irományon, köszönjük Zsolti!

Taxiscsaj 2009.02.07. 10:47:20

Istenem (Csikós Úr) köszönöm neked:-) Végre egy profin megírt, szórakoztató blog a neten:-)A család itt sertepertél körülöttem, hogy min röhögök így "hajnaltájt":-)

The Hangman 2009.02.07. 10:50:31

Sir Csikos,
Thumbs up :D

jujdejo 2009.02.07. 10:50:35

ez jo volt, nekem is volt egy hasonlo esetem csak kicsiben, nemeteknek tolmacsoltam romaniaban(itt lakom) es elugrottunk a bolgar milliomosokhoz vacsira...en voltam ott a legkisebb fasz, vegyes erzelmekkel teli este volt(a vacsora felejthetetlen(6 szemelyre 2000euro, a közerzetem borzalmas...)de ez a cikk rendbetett...reggel...

WP12 2009.02.07. 10:56:22

Köszönöm én is, egy élmény volt... :-)

hódolok 2009.02.07. 10:56:39

soha nem olvasok végig egy cikket sem csak minden ötödik mondatot..de ez az írás a monitor elé tapasztott és végig olvastam!!Köszönjük az élményt profi írás még talán nem is olvastam ilyen jó cikket illetve történetet! köszönjük!
remélem sok helyen találkozom az írásával...

szabopal · http://szabopal.com/ 2009.02.07. 10:58:41

@Riki_: Nekem meg a munkatársam :)

Amúgy a szitu ismerős Nekem is.

Még ifjú Őrmester koromban kerestek informatikai tudású embert másnapra. Persze "Önkéntesen" jelentkeztem a feladatra (más választásom nem igazán volt :)
Aztán reggel közölték velem, h. Vezérkai értekezleten kell kezelni 1 lapost, váltani az egyes prezentációk között. 20 évesen, 3-4 hónap hivatásos katonai tapasztattal a hátam mögött ez eléggé zavarba ejtő érzés volt. :)

UI: Az újságban megjelent cikket azért elolvasnám :)

hódolok 2009.02.07. 10:59:24

másolom is tovább az ismerőseimnek a címet

basaja 2009.02.07. 10:59:43

Régen röhögtem a totalcaron ilyen jót...:)))

dr.Benz 2009.02.07. 11:01:58

THX a Goodmorningcikket =)

Rókabilly 2009.02.07. 11:02:55

A cikk nagyon jó volt!
A nyelvvizsgák száma változott-e 95-höz képest?

Tisztelettel

Rbilly

uki 2009.02.07. 11:03:32

azért én a régi cikket is elolvasnám! :-) a fenti öniróniába az is beleférne. Mellesleg az ilyen önirónia ritka mint a rozsdamentes ötödik ajtós első szériás fehér astra kombi.

star77 2009.02.07. 11:05:29

Szenzációs a cikk!!!
Szívbemarkolóan gyönyörű a történet.
Komolyan mondom,évek óta,minden nap olvasom a totalcart,vmikor többször is, ez az egyik legjobb írás ami valaha itt megjelent.

Köszönjük.

nemjo 2009.02.07. 11:07:25

Beszarás a cikk!
A vállalati kúltúráról szóló rész fájóan valós,a chateau-beli borozás pedig életed nagy élménye lehetett... gratulálok az íráshoz!

littlerock 2009.02.07. 11:07:32

Mindenkinek meg kéne éreznie, életében egyszer, milyen az, amikor a "nagyok" közé bekerül az ember, és még emberszámba is veszik... Amúgy grat a cikkhez, csak az asszony morog, hogy megint ő csinált reggelit, én meg kételen vagyok felkelni a laptop elől...

tattoo1 2009.02.07. 11:13:06

Az autosujsagiro Leslie Lawrence...Joforman mar Csikos miatt olvasom a totalcart:):)Ezek az igazi beszamolok:):)
THX az elmenyt!!!

vadmalac 2009.02.07. 11:13:14

Nagyon jó a cikk, de negyedikbés nem voltál (legalább is az apáczaiban nem):) Az én voltam - Győző

kamikaze5 2009.02.07. 11:15:34

És ami szomorú az egészben, hogy ez a mai napig így zajlik európa nyugatibb felében. Szegény csóró magyar kimegy egy céges megbeszélésre és nem érti, hogy mi a f@szt rontottunk el ennyire itt a nagy pudvás balkánon. 2009.-et írunk és még mindig fényévekre vagyunk az igazi európai életérzéstől. Elkeserítő.

Dokibá 2009.02.07. 11:18:16

Jó volt, köszi...

red87 2009.02.07. 11:18:40

ez megint egy nagyon jó olvasnivaló lett... miért nem nyitsz egy saját blogot, és akkor csak az érdekességeket olvashatnánk, amit írsz... Spec én csak azt olvasom amit Te írsz, így meg bogarászni kell, hogy melyik kié... na mindegy, csak így tovább, még ilyet, ha van!:)

Balage_ 2009.02.07. 11:24:38

Kedves Zsolti a 4/b-ből!

Leülhetsz, újabb piros pont és dicséret az ellenőrződbe.

Azt gondolom, hogy ilyen cikkekkel végre visszatért a Belsőség a minőségi bloggoláshoz. Gratulálok hozzá! Ha ilyen irományokkal indul a reggel így fél dél felé, már rossz napom nem lehet.


További szép napot!

void 2009.02.07. 11:30:14

Csikós for prezident!

mnandy 2009.02.07. 11:36:03

Köszi! Nagyon!
A tálalószekrénynél konkrétan felsírtam.

:)

Quarantinediary · https://www.facebook.com/hzsolt 2009.02.07. 11:37:13

Ezidáig mélyborúban a kávémat iszogattam, hogy kissé magamhoz térjek, de írásod elolvasása után már egészen top lettem!
Sok sok hasonló kíváló írást kívánok, a főnöködnek meg üzenem, hogy a prémium csakis a tiéd lehet!
Sok sikert a továbbiakban!

hft 2009.02.07. 11:41:07

Köszönöm én is a cikket, nagyszerű volt!

=Daniken= 2009.02.07. 11:42:07

Csikós Zsolti!

Köszönöm ezt a cikket szombat reggel, egy -számomra-ilyen szar hét után! Más szemmel tekintek erre a kinti borongós, néha szemerkélő szar időre:-))

Jó pihenést és hétvégét kívánok!;-)

D

yeti 2009.02.07. 11:50:32

Beteg vagyok majd szétszáll a fejem,a szemem szinte kifolyik a monitortól,de ez a cikk minden fájdalmat megért......

Kiwicake 2009.02.07. 12:00:26

Nagy élmény volt, gratulálok a cikkhez. Hatalmasakat derültem.
Nagyon hasonló "atomizált molekulává váltam" érzésem volt nekem is kb. pont akkortájt, a 90-es évek legelején, mikor először (és szinte utoljára) aerosol-gyártói konferenciára delegáltak Sevillába a Caola KHV "képviseletében". Nekem is volt skálás öltönyöm, friss feleségem és itthon a kölcsönlakás előtt virított a 88-ban saját pénzből, vadiújan vett Trabant 601S -- én voltam az élet császára. Aztán a vidéki ranchon, ahová bikaviadalra vitték a résztvevőket, megismertem a nyugat-európai kollégákat és rádöbbentem, hogy azért vannak nagyobb császárok is...

GGG77 2009.02.07. 12:05:15

"Ilyenkor gyűlöli meg a magamfajta ezt az egész fontoskodó, pozicionista, fafejű, humortalan magyar macskajancsisereget, alias céges kultúrát. Elnézést a kevés kivételtől, úgyis csak ők jutottak el eddig az olvasásban, a klasszikus céges barom ennyi betűt ugyan el nem olvas, ha Parabellumot szorítanak a fejéhez, akkor sem."

Multinál dolgozom, abszolút értem miről beszélsz. Igazad van Zsolt, a főnökeim tuti nem olvassák... (a többségük szerintem nem is nagyon tud)
Amúgy grat, az egyik legjobb cikk, amit valaha olvastam a TC- n!

Fitz 2009.02.07. 12:05:34

Na ez szép volt!
Köszi!

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.02.07. 12:11:13

klassz+++++
(ilyet még nem adtam:)

...és miért maradt eddig fiókban?

Rocko- 2009.02.07. 12:14:13

hahaha, ez milyen fordulat már, h Mr. Csikos, a Mercibuzéria magasfoka egy W124-gyel megy bemutatóra, s neki ez marhára tetszik, tán még jobban is, mint maga a bemutatott autó. nem tudomm ilyen jelzőt használjak, meglepő? mulatságos? vicces? érdekes?
mindenesetre jó ajándék lehetett.
és hát eddig elég kalandos az egész, bumm, bele az ismeretlenbe, de olvasom tovább a kitudja hány bekezdést. :)

"Nyolc perc múlva megint ott voltunk."
:DDDDDDDDd
"és elpárolgott, autóstul."
haha, nem tudom ki lehetett nagyobb zavarban, aki nem volt még "úr" vagy aki még nem volt sofőr? :)))))
"egy árva olyan topist nem láttam, mint a lift tükrében szemrevételezett, profi, laza kultúrújságírónak tűnő alakom tűnt három másodperccel korábban. "
:))))))))
"Csak a legelső sorban volt két üres szék. Mindenki kinyúlt pulóverben, kopott cipőben, farmerben fetrengett a székeken"
:DDDDDD
kemény, nem leeht egyszerű szitu h egy ember egy nap 2* érezze magát hülyének. :D
"Elnézést a kevés kivételtől, úgyis csak ők jutottak el eddig az olvasásban, a klasszikus céges barom ennyi betűt ugyan el nem olvas, ha Parabellumot szorítanak a fejéhez, akkor sem."
hello Lowtyo! :)
mondjuk ja, kevés a szövegben a PR maszlag, már ennek a felénél feladták. :D
"Úristen, én, csikószsolti a negyedik béből, hozzáérhettem egy igazi Rolls-Royce-hoz "
ehh, mai szemmel nem tudom egyesek mennyire értékelhetik ezt, pedig ez akkor és ott elég nagy szó. ma meg mint ha csak egy árcetli lenne az egész.
"(nekem egy második szériás volt Bélám, de a tied a harmadikból származott, abban már jobban fogott a fék, ugye?)"
tottttttális (vagy tótális) belterj. :)
"vádliközépig süppedő birkaszőr szőnyegek"
hah, képzeld el ahogy eltűnek benne a kölykök! :)))
"kéjgázas befecskendezésű dízelmozdony."
kész. :D
"a látvány mintha a profi génsebész egybeműtött volna egy második világháborús vadászbombázót egy XIV. Lajos korabeli, intarziás tálalószekrénnyel, de a tányércsörömpölés nélkül."
:DDDDDD

"Közben az öregek egyre jobban belemelegedtek a dumába hátul, és mivel én is néha közbeszóltam, angolul tették mindezt."
képzelhetem, ahogy az ifjú újságíró, mösziő Csikós sofőrt játszik, hátul meg a nagyurak beszélgetnek, és csak néha-néha szólnak bele, h Pierre, otthan bahhrra!

"- Hát itt vannak a Rollsok, vigyen el egyet…"
na azt hiszem itt jön az amikor a mezei halandó egy saját függőleges tengelye körül 180 fokos fordulattal összeesik a mámortól.
"Én voltam a tékozló milliomos, aki három rongyos vászondarabért is Rolls-szal megy közértbe."
:DDDDDDDDDDDDd

"Két völggyel odébb vettem egy majdnem pont ilyen chateau-t tavaly"
rózsaszín köd, forog a világ.
" Nekem például nem volt még Rolls-Royce-om."
naja, magyar szerénykedhet szégyenében az állólámpával.

"Na, ezt nem hittem volna, ugrott be a műrepülni felvitt parasztbácsi utolsó megállapítása."
:)))))))))
ez olyan, mint az Oscarban: tudtam, csak nem sejtettem! :))))

"Some things never change, you know…"
nincs az a hála amivel ezt meg lehet köszönni. :)

RufusMini 2009.02.07. 12:14:23

Király vagy Csikós Zsolti a 4b-ből!

Rocko- 2009.02.07. 12:18:02

Gulyás G 2009.02.07. 09:12:19
hárman párban? :)

prokee · www.prokee.hu 2009.02.07. 09:24:45
egyértelmű. :)

basaja 2009.02.07. 10:59:43
nem -ron, hanem -ral.

Balage_146 2009.02.07. 11:24:38
hát ez nem piros pontot ér. hanem komplett 5-t egész évre.

2009.02.07. 12:20:32

Végre, erre a cikkre vártam ezen a héten. Jó magyar szokás szerint nem vagyok irigy, de asszem utállak :-)
Amúgy mindig a spontán dolgok a legjobbak.

Szehit 2009.02.07. 12:24:58

Csaj vagyok, meg nincs jogsim, de tervezem, igy lovesem sincs az autokrol, de meg szamomra is maximalisan elvezheto volt a cikk, gratutlalok!

aDDika 2009.02.07. 12:27:12

remek kis reggeli cikk! Ébredés után ágyban takaro alatt " mitröhögsz" hangzott a kedvesemfelöl...... Többszöris. Mehetek bocsi kv.-t fözni csokival de megerte ezek könyvért kiáltanak a telefont csaknemadhatom ajiba, netet nemlehet polcrarakni

arusl 2009.02.07. 12:27:13

Jaj, olyan érzésem volt, mintha feltámadt volna Rejtő Jenő úr, és leírt volna egy szösszenetet. Most Csikós úr kavarja vagy nem kavarja? :) További sok sikert!

stpj 2009.02.07. 12:30:17

@fegyorgy: Megnyugodtam. Ezek szerint nem bennem van a hiba.

stpj 2009.02.07. 12:31:27

A cikk pedig remek volt! :) Köszönöm!

Balage_ 2009.02.07. 12:33:36

@aDDika:

Mekkora lenne már, ha tényleg megjelenne könyvben. És a könyvkereskedők meg nem értenék, hogy miért fogy annyi Csikós Zsoltika 4. osztályos tanuló naplójából! :-)

Egyébként viccet félre téve: Winkler is írt már néhányat, itt lenne az ideje, hogy ezek a szösszenetek papíron is megmaradjanak az utókornak.

B3NZiN 2009.02.07. 12:36:31

Nagyon jó írás, köszönjük ! Első külföldi kiküldetésemre emlékeztet.

csaby37 2009.02.07. 12:38:10

Zsolt!!!

Ez a cikk a szokásos nagyszerű irásaid egyike, csak így tovább.
Írj minél többet!!!!!!!!!!

FutoBolond 2009.02.07. 12:39:11

Nem szoktam ide kommentelni, de most muszaj, ez az iras a totalcar 3 legjobb cikke kozott van, ever.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.02.07. 12:47:26

Tényleg jó volt olvasni a cikket. Bennem is előhozott régi emlékeket. Ugyanis mi csináltuk a Határ úti szalonba a pult rendszert. Gyönyörű rózsafa mintás anyagból. Úgy kellett dolgozni, hogy mellettünk 2 méterre figyelt minket Emily. Mert az Rolls már bent volt a szalonban, de bútor még nem nagyon volt bent. Aztán amikor jött egy ember és gombnyomásra eltűntette Emilyt a hűtőrácsba, akkor úgy éreztem magam, mint a mesében.

Autosave 2009.02.07. 12:49:46

Ritkán tévedek errefelé, de most megérte. Zseniális ez az írás. Köszönöm.:-)

Péter Anna 2009.02.07. 12:52:11

Ez de tetszett. Hasonló eset volt Chris Bangle a zöld füleim előtt, utána napokig nem tértem magamhoz :D illetve már amikor odamentem, se voltam magamnál.

seci 2009.02.07. 12:59:37

hát ez jó volt.

karlov 2009.02.07. 13:01:29

Nekem is az első ilyen élethelyzetem jutott az eszembe,persze ma jókat lehet rajta röhögni.No de akkor hát valami szőrnyű kétség és kétségbe esés marcangolt ,hogy hogyan és mit kéne csinálni,viselkedni...
Egyébként a pénztől,az emberektől nem kell hanyatt esni, ezt persze idővel megtanulja az ember fia de az a kultúra, az a közeg az megtudja babonázni az embert.

Myko 2009.02.07. 13:03:30

"Balkáni Fasz. Azaz én"
"profi génsebész egybeműtött volna egy második világháborús vadászbombázót egy XIV. Lajos korabeli, intarziás tálalószekrénnyel, de a tányércsörömpölés nélkül."
"Kicsit a helyiek is csuklottak, néhány romos Renault R4-es összeütközött a szembejövő Citroen Visával az utcán, egy néni elesett, de érdemeleges dolog nem történt"
"első lakásomhoz, egy egyszobás, Káposztásmegyer II-n levő, kilencedik emeleti, 30 négyzetméteres panelhez vártam, hogy az OTP rábólintson a kölcsönre"

Alig bírtam megenni az ebédet annyira kellett röhögnöm minden 2. bekezdésénél :D
Nagyon jó volt :D Még még még!!!

szabopal · http://szabopal.com/ 2009.02.07. 13:11:44

@Rocko-: Második olvasat helyett ez is nagyon jó lett... a legjava (a teljesség igénye nélkül) összeszedve 1 csokorba. :)

TylerDurden 2009.02.07. 13:16:11

...Autó Magazint és Autó Piacot kiadó Motor-Pressétől. Úgy járta a szóbeszéd, hogy a magyarországi importőr, a Valent British Motors eredetileg az Autó2-t...

még EGY szó a nyomtatott autós lapokról és a büdös életbe többet nem olvasok totalcart/belsőséget semmit!

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.02.07. 13:16:43

óriási cikk, hálás köszönet érte, minden sora arany!

benkoo 2009.02.07. 13:17:22

nem semmi történet..... super cikk. látom a fejlődést...:D
egyébként meg érdekes hogy a gazdagságot lehet intelligensen is viselni
meg külön jó ,hogy citroenekről beszélnek egy Bentley-ben.
DS,XM, 2CV királyság

ionsrác 2009.02.07. 13:17:30

"...két perc késéssel beléptem a terembe.

Már tömve volt. Csak a legelső sorban volt két üres szék. Mindenki kinyúlt pulóverben, kopott cipőben, farmerben fetrengett a székeken, belterjes csoportok röhincséltek szerteszét. Betoppant az igazi, helyzetet nem értő és érző, Balkáni Fasz. Azaz én. Talpig nyakkendőben és nyikorgós cipőben. Égtem, mint egy frissen összerakott, házilag turbósított Golf GTI az első próbakörön."

itt sírtam én is. :D

nekem 2003 körül volt az első komolyabb "külföldi" szereplésen (részvételem), szinte a szomszédban, Innsbruckban, egy konferencián, mégis simán balkáni fasznak éreztem magam végig, valahogy nem tudtam felvenni a ritmust.
a legfurcsább az volt, hogy nem volt semmi furcsa, működtek a dolgok, és nem
volt senki lelki sérült.

és a legjobban tetsző dolgok nem a "gazdagságból" fakadtak, hanem a tuttyóság hiányából...

gratulálok a cikkhez.
:)

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.02.07. 13:19:49

Félelem és reszketés...Franciaországban? :)

ionsrác 2009.02.07. 13:20:32

bár a tuttyóság is egész jó kis szó.
:D

hoseman 2009.02.07. 13:20:38

Remek irás! Bravóó!

lz 2009.02.07. 13:23:24

Kedves Csikós Úr!
Hadd csatlakozzam az előttem szóló már vagy 200 lelkes kommentelőhöz: GRATULÁLOK, csak így tovább!

Csabby 2009.02.07. 13:25:12

Zsótti!

Szakadtam a röhögéstől...a feleségem és a lányom csak lestek, mi bajom van...:-)))
Még több ilyen cikket!!! Ha van még a fiók mélyén, hát szedd elő!!! Ez parancs!
Gratula

Matte 2009.02.07. 13:27:26

Hibátlan a cikk!!!Végig vigyorogtam!! Sok ilyet szeretnénk MÉG!!

Frank Pentangeli 2009.02.07. 13:28:01

Csikós Úr:
remek írás, gratulálok! Várom a többi hasolót!
Frank Pentangeli

lanciabacci 2009.02.07. 13:28:34

@Riki_:
ez itt is megvolt! :)

Nagyon jó volt, köszönöm az élményt, a stílust. A DS sztorit meg külön is.
Ideje volt meggyógyulnod :)

hoseman 2009.02.07. 13:28:45

"talán a hullámat is eltüntetik. Szegény Kati, mennyit fog kerestetni."

:)))))

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.02.07. 13:31:26

Ejh, teljesen beleéltem magam a helyzetedbe, nagyon jól szórakoztam az olvasása közben, kiváló írás:)

Egyébként azóta mintha fordult volna egyet a világ, most a tweed zakós angol urak szoktak nagyon csúnyán berúgni itt, reggeli fogsorkereséssel...

ratrider02 2009.02.07. 13:46:58

Csikós Úr, ismét egy remekbe szabott cikk. Csatlakozom az előttem szólókhoz, gratulálok, minden betűje aranyat ér...

dr.C · http://www.ingatlanjog.hu 2009.02.07. 13:48:12

király a cikk, és nem elsősorban az autók, hanem a feeling miatt! Én eddig nem olvastam csikóst, de rá fogok szokni!

noirex 2009.02.07. 13:57:43

:)
mostanában ritkán olvasok végig egy cikket, de ezt nem tudtam abbahagyni, klassz :)

karlov 2009.02.07. 14:11:04

Nem teljesen idevágó kérdés de talán te vagy az az autentikus író aki válaszol is rá...
A hibrid hokusz-pókusszal kapcsolatban,menyire realizálható tényleges fejlődés ezen a téren,mert én elég szkeptikus vagyok de hagyom magam ész érvekkel meggyőzni.
Ismerősök tapasztalatai alapján nekem az a benyomásom,hogy akinek van tetszik nekik de ha a fogyasztásról és egyéb ész érvekről beszélünk nem látok realizálható nyereséget,pluszt vagy környezet tudatosságot.
Nem beszélve arról,hogy 10 éves koruk után eladhatatlanok ezek az autók,tehát zúzda és vegyél egy újat a fogyasztói társadalom csúcsára értünk?!

wan2bee 2009.02.07. 14:12:24

Zsolti nagyon szep iras. Gratulalok hozza. Utobbi honapok legjobb munkaja. Elemny volt olvasni minden bekezdest es sort.

Rocko- 2009.02.07. 14:14:18

szpali · www.szpfoto.hu 2009.02.07. 13:11:44
lehet elolvasom mégegyszer. :)

Terkep8 2009.02.07. 14:14:56

:) Ez atom jó volt... :) Végignyihogtam a cikket. Gratula! Egy kis csemege a mai napra.

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2009.02.07. 14:15:38

Csikós úr,
nemcsak cikket írtál (mindegy is, hogy épp autós), de agyakat is átrendeztél. Mindenki csak röhögésről, nosztalgiáról ír. És köszöni.
Se politizálás, se bunkóbéemvésezés, anyádok se röpködnek.
Én erre adnám az ötöst.
Meg vagy 100forintnyi makkmarcis takarékbélyeget Zsoltikának :-D

Nem kereste 2009.02.07. 14:18:59

Zsolti!
Nagyjából egykorúak lehetünk. Már az Autómagazinos érában is külön élmény volt olvasni cikkeidet, mindig valami pluszt, valamiféle "szívemből beszél, az én stílusomban" fílinget adott a sok száraz, és tárgyilagosnak tetszelgő írás közt. Aztán eltűntél (gondolom valamelyik másik laphoz szegődtél) de én már csak megszokásból is maradtam a fent említett újságnál (na meg közben építkeztem, meg gályáztam, buheráltam, végigjártam az általad is megénekelt élethelyzetek többségét szintén) azttán előkerültél itt a neten, és komolyan mondom, az általad kiköpni nem tudott borokhoz kezdesz hasonlítani. Régóta érik bennem ez a vélemény, de most le kellett írnom. Asszem tiéd a trón, és a dicsőség az autós firkászok közt, de csak akkor, ha nem szállsz el a sok riszpekttől, és ilyen emberi tudsz maradni hosszútávon. Drukkolok nektek így ismeretlenül is, Katinak pedig üzenem, hogy kitartás! Nem rossz az embered, csak kissé fanatic, de ide ez kell... :)))

tlantos 2009.02.07. 14:23:29

Ez sokkal jobban tetszett, mint a mallo mercis cikkek :)

pegaso strada (törölt) 2009.02.07. 14:23:29

...esküszöm, ahogy elolvastam a cikket, kisütött a nap, a nejem kitöltötte a kávét, felébredt a kisfiam, eszembe jutott a motorom, s egész jó kedvem lett.
Csikós úr megérdemli a fizetését. De nagyon!!!

devisionhun 2009.02.07. 14:36:26

Elképesztő mennyire elmerültem a szövegben basszus!

Nagyon tetszett a cikk!
Az élet császára...

AtoszMester 2009.02.07. 14:40:37

Ez a cikk felért egy szellemi orgazmussal. Köszönöm Neked Csikós :D

És Erőt adott, hogy menjek a sarokra kokaint árulni, így talán nekem is lesz Rojszrojszom :D

AtoszMester 2009.02.07. 14:41:49

Asszem ilyen cikkekkel depressziótól szenvedő autóbuzikat lehetne kezelni pszihiátrián :)

BTO11 2009.02.07. 14:43:10

szép cikk.
sajna láccik is belöle már régota meg vagytok véve mint ujságirok.
persze akinek nem inge az nem huz bakancsot.
D.))

kacsa! 2009.02.07. 14:45:16

Sietek munkába, de ezt a negyed órát rá kellett szánnom.. Fantasztikus olvasmány volt, köszönöm!

Seca81 2009.02.07. 14:45:21

Mióta nyomom a tc-t, a legjobb cikk amit valaha olvastam. Minden elismerésem!

szaboattila (törölt) 2009.02.07. 14:46:33

Hat szerintem nagyon jo cikk lett,reg olvastam ijen jot!Zsolti a 4.B.-bol irt egy igazan jot,orom olvasni!Ha van meg ijen elmenyed oszd meg velunk!Csak igy tovabb!

Vikiszava · http://www.vikiszava.net 2009.02.07. 14:47:37

Köszönöm, hogy ezt elolvashattam! Körülbelül 12 éves korom óta (14 éve) vártam erre a cikkre.
Kíváncsi lennék, mit mondtak volna, hogyan viszonyultak volna hozzád, ha kifejted nekik, hogy milyen körülmények között élsz hozzájuk képest, és mit jelent Neked, hogy ott lehetsz abban a szürreális környezetben, ami nekik szinte unalmasan hétköznapi. Ebből a történetből még szinte filmet is lehetne forgatni, legalábbis én látom magam előtt, és jókat nevetek rajta.
Szerintem mindenki, aki ezt a cikket elolvasta, beleélte magát a helyedbe. Én például nagyon élveztem, amikor beparkoltam a Rolls-szal az áruház parkolójába, és a borok is kitűnőek voltak, bár őszintén szólva nemigen tudtam megkülönböztetni őket. Tényleg a Totalcar három legjobb cikke között van. A második a Lamborghini Espadás, a harmadikat nem tudom, melyik lehet.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 15:05:22

@Péter Anna:
Tegnap rájöttem kire hasonlítasz, baszki.

néztem az abba-filmet, és a szőke csaj profilból iszonyú ismerős volt, csak nem tudtam, honnan. Aztán me reggel rájöttem :-)

Utálj, de a hasonlóság szembetűnő...

:-)

Csik

Csikós Zsolt 2009.02.07. 15:08:06

@TylerDurden:
Nehéz kidobni 12 évet az ember életéből. Pláne, hogy még most is írogatok nyomtatottba, hébe-hóba, tavalyig meg főszerkesztettem is a TC nyomtatott újságját...

Ez a sztori se lett volna a nyomtatott sajtó közbenjárása nélkül, tudod :-)

kokal 2009.02.07. 15:10:11

@Vikiszava:

Nálam is ez a kettő viszi a prímet!
Sajna egy-egy ilyen cikkhez együtt kell állni még a csillagoknak is. Nagyon különlegesnek kell lenni ahhoz, hogy valakiből minden nap kijöjjön egy ilyen.
A mai TC-n szerintem a Csikós áll ehhez a legközelebb.
Régen Karotta és Winkler volt hasonló.

ababo 2009.02.07. 15:11:49

Nagyon élveztem, az autók nem igazán érdekelnek, de az írás mindnen visz. Papírra vele, csak maradjon a színvonal!

Csikós Zsolt 2009.02.07. 15:12:45

@karlov:

- jobbak lettek az akkuk, nagyobb az elektromos hatótáv, ez az igazi fejlődés
- a cégek felismeték a bürokraták által meghozott hibridkedvezményekben a kiskapukat, most már sok hibrid csak a nevében hibrid, hogy az olcsó fenntartás, szerény vám miatt sokan megvegyék. Bizonyos fogyasztási ciklusok mentén (amiket az ember soha nem tud produkálni önnön lábbal) tényleg tudnak takarékosak lenni. Máskor meg zabálnak, pl. RX400h autópályán - lol.

Kopi3.14 2009.02.07. 15:13:06

Valaki foglalja le gyorsan Csikós mesternek a csikoszsoltmesei.blog.hu-t, meg minden egyéb forrásnál is.

És alapítsunk pártot, vezetőnk a szebb jövő felé Csikós doktor. :D

Élmény volt minden betűje, köszönöm.

switch 2009.02.07. 15:13:28

Remek írás, nagyon jól szórakoztam rajta, köszönet érte! :-)

Vikiszava · http://www.vikiszava.net 2009.02.07. 15:13:33

@kokal: Igazad van! És nem csak azért, mert egyetértesz velem :)

Csikós Zsolt 2009.02.07. 15:14:26

@Nem kereste:
Ne aggódj, a fizetésem megtart kisembernek...

:-)

És lemélem legalább annak még egy pár évig, többre nem is vágyom.

kokal 2009.02.07. 15:15:07

@Vikiszava:

Nálam is ez a kettő viszi a prímet!
Sajna egy-egy ilyen cikkhez együtt kell állni még a csillagoknak is. Nagyon különlegesnek kell lenni ahhoz, hogy valakiből minden nap kijöjjön egy ilyen.
A mai TC-n szerintem a Csikós áll ehhez a legközelebb.
Régen Karotta és Winkler volt hasonló.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 15:16:42

@tlantos:
Pedig volt benne málló Merci rendesen...

Csikós Zsolt 2009.02.07. 15:17:54

@Vikiszava:
A Corvette C6 kabrió. Karotta. Szerintem különben az az első.

Locke 2009.02.07. 15:18:08

Nagyon jó cikk volt! Kösz!

nagy__mate 2009.02.07. 15:18:24

Gratulálok a cikkhez. Ha valaha beszélhetünk majd arról, hogy a magyar autós újságírás megközelítette a kilencvenes évek angol lapjainak(Car, meg azok, amik a cikkben is szerepelnek) színvonalát akkor az ezt feltáró cikkben sok helyen fog a neved szerepelni. Több helyen, mint Karlovitz Kristófé, Surányi Péteré, de még Winklerénél is...

A rendszerváltás utáni évtized Magyarországáról nagyon sok hamis, átpolitizált vagy egyszerűen unalmas kordokumentum fog születni, a jövő törikönyveiben pedig átláthatatlan káosznak fog hatni. Itt pedig minden tiszta világos, átélhető és még szórakoztató is.

Ja azért az esküvőiautós képen látható fehér páréves 190es Merci igen menő dolognak látszott akkoriban, nekem,gyerekként mindenképpen...

kokal 2009.02.07. 15:18:36

@Vikiszava:

Nálam is ez a kettő viszi a prímet!
Sajna egy-egy ilyen cikkhez együtt kell állni még a csillagoknak is. Nagyon különlegesnek kell lenni ahhoz, hogy valakiből minden nap kijöjjön egy ilyen.
A mai TC-n szerintem a Csikós áll ehhez a legközelebb.
Régen Karotta és Winkler volt hasonló.

Vikiszava · http://www.vikiszava.net 2009.02.07. 15:21:01

@Csikós Zsolt: Tényleg, a Corvette kabriós cikk is nagyon jó! Az van még az első háromban. De nekem ez marad az első, mert tényleg kissrác koromtól érdekelt, hogy milyen lehet egy ilyen autóbemutató hangulata. És most nagyon átéreztem!

kokal 2009.02.07. 15:25:34

@Csikós Zsolt:

Régi kedvenc a Bentley Turbo R és ma sem sikerült megállni, hogy ne nézzem meg a mobilén.
Sajna én még életemben nem találkoztam olyannal aki kipróbálta volna.
Egyszer már beugrottam a hatásodra egy 560SEC-be (az egyik legjobb döntésem volt autós vonalon)!
Kíváncsi vagyok, benne lenne nálad a tízévesen tízéveset listában?

mv3 2009.02.07. 15:31:00

Csak csatlakozni tudok, ez a borpárlatos emlékezés mindenképpen felkerülne a Best of Csikos lemezre, ha ezt most dalban mondtad volna el :o))
Ezeket az érzéseket csak mi, a keleti vonalról tudjuk átélni, a pillanatok kínjait Schaffhausen pontossággal varázsoltad elénk. Szenzációs volt, na.
Azt hiszem félévente leírom, de minimum gondolom, ha megtollasodok (nem valószínű, de ha mégis) vendégem vagy egy könyvkiadásra:o) De nagyon szeretném, hogy valaki megelőzzön, és ne kelljen rám várnod :o))

Gerry. 2009.02.07. 15:38:34

Valóban roppant élvezetes volt ezt elolvasni; s mivel hasonló helyzetben már én is voltam párszor, át is tudom érzni. Jó írás lett, grat - s nem melelsleg ha a pénzt karakterszámra, és nem cikktípusra adják, akkor szintén gratula a Rollshoz amit az árából vehet a kedves szerző;)

karlov 2009.02.07. 15:41:22

Lassan szemtanúi lehetünk CsikósZsolt a 4.b-ből menybemenetelének...

Csorike 2009.02.07. 15:44:44

Hát ez valami remek, ugye Lüszi? :) Moooore Csikooos, zúgták az alkoholisták! Köszönjük!

Csikós Zsolt 2009.02.07. 15:45:23

@Gerry.:
fixen vagyok, ha 100 karaktert írok, ugyanannyi, mint ez. Ami 30 000 volt. :-)

karlov 2009.02.07. 15:46:58

Azért elképzeltem ,hogy 28 évesen kiugrik a Rolls jobb egyből és beszambázik a vidéki "tesco"-ba.
Az lehetett az igazi elégtétel annyi megpróbáltatás után.
Tényleg menyire fogott meg maga az az érzés,már mit az angol elegancia,meg felsőbbrendűség,meg egyáltalán az a miliő?

TCrown 2009.02.07. 15:47:36

Fantsztikusan jó cikk gratulálok!!
(Londonban élek, pontosan tudom, érzem, miről szól...)

jürgen baromartz 2009.02.07. 15:50:36

ez kérem kurva jó volt.

egyszerre vicces, ironikus és szomorú. mint egy Kosztolányi-novella

valóban, már szinte kezdetektől olvasom a Totalcart, majdnem az összes cikket, hírt, bejegyzést, anyámkínját elolvastam a lapról és a belsőségről (kivéve a nyomtatott cuccokat), de ehhez a posthoz hasonló színvonalú dolog csak egy volt a majdnem tíz év alatt, és az az espadás fikció, na meg néhány költői mondatrózsa Orosz Pétertől.

őszinte gratulációm

záp 2009.02.07. 15:54:11

Sirva rohogtem. Koszonom :)

Wector 2009.02.07. 16:02:31

Csikos basszuskulcs, ez annyira magaval ragado es elvezetes stilusban keszult hogy sikerult a tolem kevesebb mint fel meterre levo sutoben - merthogy mellette olvasok a konyhaban - odaegetni a sutemenyt. :)
Ennyi volt ram bizva... de hat en csak faltam a betuket. Koszonom, jol esett!

aqwre (törölt) 2009.02.07. 16:03:27

Nagyon jó a cikk,jó látni egy kicsit más jellegű írást a sok "régi " autódról szolókkal ellentétben:))

Gratula

505thZajcev · http://bringazz.blog.hu/ 2009.02.07. 16:14:32

Én már nem is mondanék semmi vállveregető mondatot, a többiek már megtették helyettem is ;)
Viszont vigyázni kell az ilyen jó cikkekkel Csikós Úr, mert az ember megszokja a "jót", aztán kap a fejére, ha csökken a színvonal ! :P
Még, még, még......

Gerry. 2009.02.07. 16:14:45

@Csikós Zsolt: Háát, akkor pedig köszöntjük a kitartást..biztos nincs semmi a Tv-ben?:P

Tessina 2009.02.07. 16:25:05

Fúú, tényleg nagyon jó cikk, öröm ilyet olvasni. Pedig én csak héba-hóba olvasok TC-t, és az egyetlen komoly, autókkal kapcsolatos vágyam, hogy végigmenjek az országon egy Lamborghinivel, betartva a sebbességhatárokat!!, és kiélvezve, hogy mégsem akar (vagy tud?) senki megelőzni:)
De ezt végigolvastam.

Giorgio65 2009.02.07. 16:26:28

Ez tényleg nagyon jó kis írás!Többször hangosan röhögtem rajta,annyira ültek a poénok.
Csak így tovább Zsolti!Még több ilyen jó cikket!

yenoee 2009.02.07. 16:32:03

Nagyon jó kis írás volt ez! :)
Mester, van rólad egy kép, épp egy Flügelt vezetsz. Arról nem mesélsz majd itt (is) egyszer? Már rég akartam kérdezni.

aqwre (törölt) 2009.02.07. 16:33:07

@Tessina: A Lambo az stimmel,de én inkább Európát utaznám körbe:)))

keszvagyok 2009.02.07. 16:35:56

Nagyon jó írás:). Köszi!

gonzo 2009.02.07. 16:43:32

na, most lettél olyan a szememben, mint a két öreg útitársad, olyan dolgokról mesélsz amiket én már nem élhetek meg.
még ilyeneket, még, még, mééég

don kartács 2009.02.07. 16:44:45

Ez mekkora! Best of tc. Karöltve az Espadával. Egy kérdés: A versenypályán a Bentley balkormányos. Vagy csak fordítva tetted a diát a scannerbe?

Péter Anna 2009.02.07. 16:50:33

@Csikós Zsolt: ja, szoktak svédnek nézni. A kocs nélkül is. :D

Nem útállak, az egy atom csaj. :D

karlov 2009.02.07. 16:54:26

Hóvá tűntél Péter Anna?

toby2 2009.02.07. 16:56:44

Csatlakozom a gratulálókhoz.
Ennyi pozitív komment mostanában kb. egy hét alatt jelenik meg a neten :)

Csikós Úr másik "naccerű" írása nálam konkrétan egy autó megvásárlását és típusrajongást okozott. Ha fenti stílust tetszett ezt is szeretni fogjátok.
totalcar.hu/tesztek/multipla/
Humoros és minden szava igaz :)
Egyébként könyvötlet rulez!

Parajpuding 2009.02.07. 17:04:08

A cikk olyan, mint az a rétestészta, amit csak nyújtanak, csak nyújtanak, aztán elszakad. Én a feléig bírtam nyújtani, aztán úgy gondoltam elég:)

obolus 2009.02.07. 17:07:18

Nagyszerű írás, ironikus, mindamellett nagyon humoros, szétröhögtem magam :)

fogash 2009.02.07. 17:07:57

Gratula, ez megint telitalálat volt. Sokmindenben emlékeztet az én első külföldi utaimra. :)

Amúgy a top-ba én beválogatnám a CsZs féle Alfa Giuliát is

fogash 2009.02.07. 17:10:54

Erre gondolok:
"1967-et írunk. Többnyire kihalt utcák, járművek zaját csak a forgalmas helyeken hallani. Nyomórudas motorok zakatolnak, csörög a gyenge benzin, vonyítanak a rosszul illesztett diffik, reccsennek a szinkronizálatlan váltók, Csepel-teherautók üvöltik a házfalakra kakofonikus pokolzörgésüket, Dutra-dömperek morzéznak dízelhangon, s az egészhez pannóniakarattyolás és UV-villamosok sivítása adja a kísérőt. Gomolyog a motalkóval kevert dízelfüst, egy-egy pöffenetnyi rosszul karburált Otto-gázzal zamatosítva.

És ekkor felcsendül a Lenin-körúton a tiszta versenyautóhang. Hatezerig skálázgat, a félgömb-égésterekből hangsebességgel távozó, kontrollált gázfolyam a 4:2:1-es kipufogórendszerben lüktető, öblös morajjá terebélyesedik. Négyszer sikoltja végig az oktávokat a hang, ami érthetetlen, hiszen az négy kapcsolást, azaz öt fokozatot jelent. De hiszen minden autó háromgangos, vagyis az újak már négyesek. De öt? Mi lehet az? Egy kétvezértengelyes, négy tárcsafékes, 160-ra képes, 82 lóerős, sebességmérő csíkműszere szélén valódi, beépített fodulatszámmérővel villantó űrszerkezet közeleg. Egy Alfa Giulia 1300 TI. Szürke. Nem autóversenyző, csak egy magyar privát ül a volánja mögött. Trefán Lászlónak hívják. Azt az autót akkor se tudná utolérni a rendőr-Moszkvics, ha a zsaruk ismernék a nitrós feltöltést. Az Alfáéhoz hasonló sebességre 1967-ben talán csak Kádár János és Losonczi Pál hathengeres fecske-Mercije volt képes, no meg az Il-18-as repülőgép."

Pulitzert neki. Meg irodalmi nóbelt!

Werwolf 2009.02.07. 17:13:13

nagyon jol szorakoztam, neha felnyeritve.
Szellemes, öszinte, jo cikk, gratula!

Werwolf 2009.02.07. 17:15:38

Kivancsi vagyok, mi lett a kepeken lathato allolampas Benz-zel kesöbb? Remelem nem halalozott el azota!?

tomidoki 2009.02.07. 17:16:22

Csikós Zsolti for president!

Nagyon tetszett a cikk, gratulálok.

Solymika 2009.02.07. 17:16:47

Ennél szebbet még nem olvastam, pedig Csikós történetei jók szoktak lenni!! :)

AtoszMester 2009.02.07. 17:45:59

Amúgy odabasz a kommentek mennyisége egy Csikós cikk után :)

gin74tonic 2009.02.07. 17:49:48

nem mentel meg ferrarival??? en se sajnos, de legalabb itt angliaban mindennap latok :)

a cikket egy szo jellemzi a legjobban: REMEK.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 17:50:10

@don kartács:
Azok ottani Bentley-k voltak, nem azokkal mentünk a pályára, amiket teszteltünk.

gin74tonic 2009.02.07. 17:51:06

elolvastam megegyszer. csikos ur lassan tobb fejjel emelkedik ki a totalcar.hu mezonyebol...

Shadowbull 2009.02.07. 17:57:27

Nagyon szuper cikk volt.

Koszonjuk.

sb

Haddel · http://zastava.gportal.hu 2009.02.07. 18:06:06

Olvasás közben többször megkérdezte a velem szemben ülő kollegám,hogy mit nevetek :D Nagyon jó hangulatu cikk volt!Aki ennél jobbat ir az monnyon le!! :D :D

scirokko 2009.02.07. 18:07:41

Ha belegondolsz, hogy mi keletiek is ott lehetnenk val val mellet a nyugattal ha nincs a komunista felevszazad. Mellesleg gratulalok a cikkhez, latszik, hogy szivbol irtad.

Kúrcsány Ferenc 2009.02.07. 18:11:13

Gondolom a zakó kétsoros türkizkék vagy lila Griff volt.

Stibu36 2009.02.07. 18:11:27

Szeretnék csatlakozni az előző kb ezer hozzászólóhoz, és ezeregyedikként gratulálni ehhez az igazán igényes és nagyon szórakoztató cikkhez. Öröm volt olvasni. Ami különösen tetszik, hogy a hozzászólások teljes egészében pozitívak, szélsőséges indulatoktól mentesek. Azt hiszem, ez nem véletlen... Köszönjük, Zsolt! Csak így tovább!

csavarkulcs78 2009.02.07. 18:11:46

Ahogy Csikós mesél talán még a telefonkönyv is érdekes lenne.
Még ilyen régi sztorikat, akár egy Hyunday Lantra sajtótájékoztató is lehet.

loláb 2009.02.07. 18:15:57

No és Töfike története talán smafú?

Sok jó Csikós-story van, és remélem még több lesz. Zsolt, motorozz, vegyél további romhalmazokat, dolgozz a jelenlegiken, és néha-néha egy egy régi autódról, vagy kirándulásodról is emlékezz meg, hasonló szinvonalon, terjedelemben.

foolproof 2009.02.07. 18:16:03

Hat igen, anno 99`-ben en is egeszen osszezsugorodtam egy 95`-os Bentley Turbo-ban a Hatar uton, a vetelara csak rongyos 120 M HUF volt 94`-ben.
Na de hat nyugi-ahogy Hemingwaynak mondta a haverja egyszer: -Tudod, Ernie, a gazdagok masok, nem olyan egyszeru emberek, mint mi vagyunk. -Igazad van, nekik tobb a penzuk.

lezlee 2009.02.07. 18:22:23

Még sose kommenteltem cikket, de most nem hagyhatom ki... autós cikken még pozitív értelemben sosem nevettem ennyit. Nagyon jó kis iromány, respect.

Desko 2009.02.07. 18:22:25

újabb remekbeszabott post! elég kellemes élmény lehetett, irigyellek picit..

Hotex 2009.02.07. 18:30:36

Hááát mit mondjak.... Kb. vagy egy éve már, hogy nekem a TC az Csikószsolt. Stop. Semmi több. De ezt a cikket be kéne emelni az autósújságírás-képzés anyagaiba, mint kötelező olvasmányt. Köszönöm Zsolti ! Így tovább.

makmarci 2009.02.07. 18:37:39

Most már csak azt áruld el, hogy hogyan tudjuk növelni esélyed a fizetésemelésre ? Elég elolvasni a cikket, vagy kommentelni is kell ?

" mert megérdemled !"

Kacorka 2009.02.07. 18:39:12

Hát kérem szépen ez nagyon ott van.

A kérdésem tényleg csak annyi, hogy amikor van egy Csikós (plusz Karotta-Winkler-Ommm) által képviselt színvonal ebben az országban (és itt most tök mindegy hogy újságról vagy TV-ről beszélünk) , és ráadásul a kommentekből ennyire látszik, hogy az emberek egyszerűen ki vannak éhezve az értelmes, színvonalas, érdekes alkotásokra, akkor miért a faszért kell nekem a kereskedelmi tévék által jelenleg gyártott mocskot kapnom? Mikor lesz majd az, hogy ezek a szerehető arcok köszönnek ránk egy fárasztó hétköznap után este a tv-ből?

Biztos túl sokat szeretnék.

makmarci 2009.02.07. 18:42:55

@Kacorka:

Na ja, de nem csak te, hanem nagyon sokan szeretnénk ezt az un. túl sokat....

Donpipi 2009.02.07. 19:13:20

Hálás köszönet a remek cikkért,minden bekezdése élvezetes,jó stílusú munka.
Mondhatnám azt is mint az éhes kis óvodás a
tejberizs adagoló Dadusnak "Kérek méééééég!!!

star77 2009.02.07. 19:18:01

@Kacorka: Igen,a felvetésed egyértelműen
JOGOS!!
napjában többször is ellátogatok a TC oldalára,mert igényem van rá,és lenne az évekkel ezelőtt a tv műsoráról levett,általam istentiszteletként várt műsorra is!
Kinek kivel kell tárgyalnia,arról és azért,hogy újra legyen ilyen műsor?

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2009.02.07. 19:18:38

köszönöm, Zsolti, ez a mai napom csúcspontja, pedig amúgy sem volt rossz. felírom az espadás cikk mellé a bestof ever autóscikkek közé.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.02.07. 19:23:00

Kedves Zsolt, ez remek cikk volt, bár ezzel nem rívok ki a tömegből így. Rendkívül vágyódva nézek az angol járműipar remekeire, Rolls-okra, Bentley-kre, Astonokra, illetve az újak közül a TVR-ekre (esetleg ha voltál ilyen bemutatón, érdekelne a cikk). Nem mindennapi ízlésről árulkodnak ezek a jószágok, még a nagy autóipari gabalyodások előtti korra értve természetesen, mostanra valahogy kiveszett belőlük a lélek (bátyám autóját etettem és ruháztam egy ideig, egy öreg 827-es Rovert, Sterling modell, de nagyon szerettem, pedig már az is Honda motoros volt).
Köszönöm a vidám perceket, azt hiszem, ez volt az első cikk, amit elejétől a végéig elolvastam, élvezettel. Weiter so.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.02.07. 19:31:31

"a klasszikus céges barom ennyi betűt ugyan el nem olvas, ha Parabellumot szorítanak a fejéhez, akkor sem."

Már nem csak azok, már szinte senki nem olvas ennyit. :(

Amúgy jó cikk :D Nekem tetszik :D

nagy__mate 2009.02.07. 19:38:39

@Csikós Zsolt:
Miért tűnik annyival gyűröttebbnek AUW-119 rendszámtáblája a kasznifejújítás utáni képen?

eko 2009.02.07. 19:41:37

Ez volt az a cikk, amiért érdemes volt ezelött x évvel ide tévedni!
Köszönöm!


Nem lehet megszavazni minden idők legjobb TC írását?
Nekem lenne egy jelöltem..

Szabbbika 2009.02.07. 19:43:24

Köszönöm!!
Ez(is) egy tökéletes írás.
Beszarás...

karlov 2009.02.07. 19:46:48

Szegény Csikós úrnak már hatalmasra hízott a mája,lassan orvosi beavatkozásra lesz szüksége.
Tényleg mi lett a Mercedes sorsa?

Chianti 2009.02.07. 19:51:22

"csapódtam ide-oda, mint denevér a süketszobában" ... ekkor kivágta az agyam a biztosítékot. Amúgy eddig vaciláltam, hogy melyiket vegyem, de most megbizonyosodtam, hogy jó lesz ide vidékre a Bentley.
Köszönöm Csikós Úr!

laszlo56 2009.02.07. 19:57:36

ez tenyleg szuper volt koszonom

nyeracs 2009.02.07. 19:59:46

Gratulálok, ez nagyon jó volt -mint az összes Csikós írás- örülök hogy meggyógyultál.

makmarci 2009.02.07. 20:22:39

@star77:

"Kinek kivel kell tárgyalnia,arról és azért,hogy újra legyen ilyen műsor?"

-nekünk, velük. Azééé nincsen, meert kedvük sincsen... -hozzája, hogy hüjére dolgozzák magukat, amikor így is el vannak, és valószínűleg nyugisabban tudják megkeresni a járműparkra valót...

Nincs mese, demonstrálni kell !

-a hogyanra tippeket várok. Ide.

makmarci 2009.02.07. 20:25:11

Ja, és a vége úgyis megint évi 15 új, és 35 ismétlő adás lenne. Ahoz meg már öreg vagyok, hogy ezt elviseljem bármi nemű tömegmészárlás nélkül, úgyhogy magammal kezdeném.

Kár lenne értem, inkább ne is legyen TCTV.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 20:25:28

@Kúrcsány Ferenc:
Dehogy, sosem voltam trendi csávó. Valami konfekció szürke kockás fekete nadrággal. Valami fogalmam volt azért a kultúráról, apám zógenannte diplomata volt.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 20:31:24

@Openr:
Mert megprónáltam lepucolni róla a bogarakat. Valami higítóval, mert az vitte. A festéket is. Nem gyűrött, foltos, most is megvan a szekrényben, meg tudom mutatni. Nem adtam le, mert egy ideig azt hittem, megmenthető, aztán meg a nemfizetések miatt aggódtam, így most itt van a nyakamon az egész. Egy csomó alkatrész egyébként benne van mindenféle más Mercikben belőle.

A Kati bugyikékjében a hűtő és az egyik sárvédő volt.

A sárga 230.4-ben a szélvédő.

A restaurált zöldben a kormány, a jobb első ajtó, meg egy rakás apró izé.

A kombi 123-ason a bal hátsó dísztárcsa (átfestve).

Long live the Merc!

zöldi 2009.02.07. 20:31:28

Lemélyebb tiszteletem, hihetetlen élvezetes cikk volt már megint!
Tegnap láttam ERA-t, élőben még szebb.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 20:32:59

@karlov:
Nyolc év és nyolcvanötezer kilométer után kimúlt szegény. 2002-ben.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 20:34:22

@zöldi:
Ne viccelj, tiszta kosz, rá se merek nézni, félek a szemműtéttől.

w211 2009.02.07. 20:40:34

Éljen Csikós,a bölcs és az igazságos,éljen Ciiiiiikóóóóóós fejedelem,fejedelem.Tuti a cikk,gratula

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.02.07. 20:42:18

Jó cikk. :)

Nyomtatott TotalCar mikor lesz megint?

karlmann 2009.02.07. 20:43:38

Földig hajlok és kalapot emelek! Ez valami szenzációs! Még több ilyet!!!!

Csikós Zsolt 2009.02.07. 20:46:33

@hüjehalyó:
Nem rendelte meg az Expressz idén. Nem lesz.

zöldi 2009.02.07. 20:46:49

@Csikós Zsolt: Írtam Neked egy üzenetet.

Csubakka Junior 2009.02.07. 21:09:03

Nagyon állat a fílingje ennek a postnak, egy csomó minden eszembe jut nekem is róla, köszi szépen. Mit fáztunk attól, hogy hogyan sikerültek a nyaralások fotói, aztán meg reménykedtünk, hogy az előhíváskor a Gyuribá nem kúrja-e el a dolgot azzal, hogy fényt kap a drága Kodak film. Ilyen autót képen is alig láttunk, és igaz, még az autóskártyán sem voltak teljesítmény adatok.

Ubul1 2009.02.07. 21:20:03

Ilyen tálentumnak születni kell, azt már el se hinném hogy ezt valahol tanultad. Mi vitt rá arra hogy ezt most idézd fel? A betegszabi alatt elöntöttek az emlékek? Különben fantasztikus cikk, röhögni nem tudtam rajta, de csak azért mert a legtermészetesebb a cikkeidben az egyedi Csikós-féle irónia amin pár év után már meg se lepődöm! Bánom hogy reggel nem volt időm rá. De így este még jobb kikapcsolódás!
A szégyen hogy idehaza nem változott semmi, legalábbis nem pozítív irányba, a yuppik csak még tenyérbemászóbbak lettek. A britekből meg kiveszett a veleszületett sznobizmus. :D Szóval a cikked sajna valóban nem ér el a célközönséghez, csak az ilyen olvasód fajta fanatikusokhoz!
Egészség, kitartás mester!

Csikós Zsolt 2009.02.07. 21:24:27

@Ubul1:
Azért 10800-an elolvasták délután 1-ig, amíg még működött az indexes számláló. Azóta leállt, de remélem sokan jót röhögtek. Én azalatt is, miközben írtam. Valami bor kapcsán jutott eszembe, hogy mikor ittam először igazi döbbenetet. Ez volt a legemlékezetesebb.

GGG77 2009.02.07. 21:40:02

Gondolkodtam, szerintem eddig csak Karotta Espada tesztje volt hasonló szintű újságírói teljesítmény a TC-n.

GGG77 2009.02.07. 21:41:17

@Csikós Zsolt:
"Nem rendelte meg az Expressz idén. Nem lesz"

Akkor viszont próbáljatok meg minél több összehasonlítót összehozni itt a neten. Tudom, nem könnyű...

Csikós Zsolt 2009.02.07. 21:52:27

@GGG77:
Tripla szívás. Munkaidőből meg ugyanannyi van. Kb. 10-11 óra.

makmarci 2009.02.07. 21:58:04

@Csikós Zsolt:

"10800-an elolvasták délután 1-ig,"

A rákattintás is annak számít, vagy ettől konkrétabban mérődik ? -mert én ugyan csak egyszer olvastam el, de már vagy 50szer kattintottam rá, a kommentek frissítése végett. (mer ugye nem képes magától rája a drága...)

Nem kereste 2009.02.07. 21:59:45

@Csikós Zsolt:

A Karotta-féle Corvette C6 cikk is jó, csak a mondatszövése nekem túl sűrű, valahogy nem jön be a túl sok tőmondat egyszerre.

Csiki nekem kicsit olyan, mint a Horti a sportközvetítéseknél; van úgy, hogy miatta megnézek egy Osnabrück-Augsburg teljesen érdektelen "világrangadót", mint ahogy elolvasom a fosronda multipla tesztjét is. Ha más közvetítené ezeket felém, el sem jutna még a drót outputjáig sem.

makmarci 2009.02.07. 22:02:26

@Nem kereste:

Na azért a H Gábor is igazán egy-két pohár bor után üt igazán, le kell tisztulni hozzá agyilag. Nekem legalábbis.

jomsisi 2009.02.07. 22:08:57

Csikós! Te vagy a húzóember a TC honlapján, az egyedüli, akinek van stílusa!
A többiek csak próbálkoznak.

Rocko- 2009.02.07. 22:10:45

Csikós Zsolt 2009.02.07. 21:24:27
akkor már tudom miért nem megy nálam az index.hu. kiakasztottad. :D

BUBISBUBLEK 2009.02.07. 22:13:08

állati jót mulattam a cikken :)
köszönjük szépen !

Gratula!!!!!!!!!!

(minden pincéből nehéz a felfelé út ! izééé lépcsőőő .. :D )

Nem kereste 2009.02.07. 22:17:07

@makmarci:

Igazad van, nehogy elkezdjük egymás f@szát szopni... (by Mr. Wolf) :D

Csikósnak már így sem fér el a mája, a sok ajnározó komment után el kéne kezdeni osztani, mert még a végén szétdurran.... :)

2009.02.07. 22:17:32

Mégegyszer végig kellett olvasnom, újra végigröhögtem az egészet. Ezért az kedves jelenet lehetett amikor az RR-al érkező srác keresi a lehető legolcsóbb fürdőgatyát (ahogy visszaemlékszem nem a legolcsóbb hely Francaio.).
Amúgy javaslom legyen címkében olyan megjelölés, amivel egyértelműen rá lehet keresni Csikós úr cikkeire (pl csikos).

2009.02.07. 22:21:23

Ez nagyon nagyon nagyon ott volt. Kellett valami pihentetően kikapcsoló ma estére és ez az volt! Gőzmozdonyt építettünk egész délután a gyereknek, piros a szemem a heggesztéstől, de ezt végigolvastam és fel-fel röhögtem rajta :)) Köszönöm!

AzHofi 2009.02.07. 22:34:13

A cikk olvasása közben megint átéltem azt a sokszor felejteni próbált kelet-európai nyomort, amit annyiszor, de annyiszor átéltünk... :-)

Nem kereste 2009.02.07. 22:48:21

@makmarci:

Nem találok rajta fogást... :) Bár eléggé felháborít, hogy egyből Káp II-n kezdte, garázzsal, meg Mergával, a sató-küvé útról ne is beszéljünk.... Mint tősgyökeres Káp I-esnek ez igencsak rosszul esik... :DDDD

Csikós Zsolt 2009.02.07. 22:48:29

@makmarci:
Hát, ez kicsit okkult. A PI csak a kattintást sámolja, tehát téged 50 olvasónak vett. Viszont egy egyetlen IP-címet kiadó tűzfal túloldaláról minket olvasgató 50 usert is csak egynek vesz, ha jól tudom. Ezek csak hozzávetőleges mérőszámok, meg a mérőpontok is mindenféle tudományos (de nem igazán egzakt) módszerrel vannak a cikkekben, az is sokat billent jobbra-balra.

A legpontosabbak a mediánról leolvasható adatok, legalábbis az értékeléseknél, meg kifelé, a hirdetőknek ezeket adjuk meg, ezeket is fogadják el szerte Mo-on. De a medián-féle adatokat menet közben nem tudom, csak leghamarább másnap. Mivel nekem nincs is fizetett hozzáférésem a részletes adatokhoz, ezért igazából csak a hétfői értekezletek végén tudjuk meg, ki, mennyi olvasót hozott. De nem mindig csak a szám a fontos. Én azt hittem, hogy erre a borzalmas Háború és békére legfeljebb 3000 kattintás lesz, úgy is írtam, hogy nem sokan látják majd. Én vagyok a legjobban meglepődve.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.02.07. 22:50:16

Klassz az írás és maximálisan át tudom érezni a helyzetet. Az a jó, hogy téged mégis emberszámba vettek a bácsik. Valahol itt kezdödik a kultúra meg a jó gyermekszoba.

Csikós Zsolt 2009.02.07. 22:51:23

@Nem kereste:
Nem volt garázsom. Sőt, akkor még épp egyszobás kápmegyeri lakásom sem. Csak egy 170 ezer forintos Mercim, meg egy Minolta XG-1 típusú, kontakthibás fényképezőgépem. Asszem ez a rovancs.

Nem kereste 2009.02.07. 22:59:39

@Csikós Zsolt:

Nehogy azt hidd, hogy bármit is irigylek, csak Makmarcival azon filóztunk, hogy ideje lenne már valami negatívat is írni, mert lassan lavórba kell állítani a szervert, annyi a könnyfakasztó óda (ami egyébként teljesen jogos), de nem nagyon tudok belekötni, gí fel is adom... :)))

Hétfőn majd kapsz buksisimogatást (hajat már úgysem borzol :D) és egyből kérhetsz részesedést bevételből. A nép melletted áll.

Nem kereste 2009.02.07. 23:05:45

@Nem kereste:

gí=így

Nem kéne annyi sató-küvét innom...

csongiaparaszt 2009.02.07. 23:06:40

Köszönöm a cikket/postot.
Föl van téve a mérce, saját maga számára is. :)

bervas · http://mt10.blog.hu 2009.02.07. 23:37:16

No kérem. Reggel 8.35-kor még 0 komment volt, amikor átöltöztem olajos játszóruhába. Most meg lassan 300.

Az előttem szólók nagyjából mindent elmondtak, amit én mondhatnék. Jó írás. Generációs életérzés.

Rathgo 2009.02.07. 23:38:06

Hát igen, valahogy így kellene megemlékezni a régi időkről. A kilencvenes években mobiltelefont árultam, nekem is vannak "érdekes" történeteim a korszakból, de ez üt mindent. A TC eddigi legjobbja, persze kivéve a szerelős rémtörténeteket.

moshi1979 2009.02.08. 00:05:02

Kipp-Kopp óta nem olvastam ilyen jót!:-D Köszönöm szépen!

Garp 2009.02.08. 00:08:55

@Csikós Zsolt:
"Én vagyok a legjobban meglepődve." Miért? Az emberek nem azért nem olvassák el a hosszú cikkeket, mert hosszúak, hanem mert érdektelenek/egyformák/szarok/izzadtságszagúak/fizetettek/fáradtak/idegenek/öcélúak/stb., vagy ezek tetszőleges kombói. A kevésbbé hosszút az ilyenekből még beveszi a gyomor, ha már más nincs. DE itt meg nosztalgia, önirónia, autók, rendhagyó, belterj (belsőség) vagy ahogy Ön írja "kikacsintás a corporate identiy (mint autós újságírás) mögül". Egyszóval tök jó lett. Most olvastam harmadszor, utoljára hangosan a feleségemnek :).

Btw a nosztalia miatt a legfizetőképesebb korosztályt fogja meg a legjobban, a 30+ ffi-t, mint pl jómagam. A hétfői értekezleten remélhetőleg egy homlokcsókot minimum kap majd ezért a cikkért! :)

Cimbi 2009.02.08. 00:48:05

Gratula!

csak igy egyszerűen.

Csikós Zsolt 2009.02.08. 01:51:28

@Nem kereste:
Hétfőn Kia Soul magyarországi bevezetésre megyek, nem értekezek. majd egy mailben megkapom a kattintási számot. De azért ez közes sem a legolvasottabb cikk a TC-n. Sőt, jó, az átlag felét-harmadát hozza a negyedórás statok alapján. Nem érdekel, ez ki akart jönni.

algi 2009.02.08. 02:06:49

Na, ez letehetetlen volt.

vadparaszt 2009.02.08. 02:24:41

Na ez jó volt. A szegény aranyásó viszont megfagyott.

vadparaszt 2009.02.08. 02:41:32

Na ez jó volt. A szegény aranyásó viszont megfagyott.

félig nigger 2009.02.08. 03:08:30

Nem vagyok (autó)rajongó típus, mégis, ezt élmény volt végigolvasni. Sőt, öröm!

Horto 2009.02.08. 03:18:56

Nagyon, nagyon jo cikk! Engem is elkapott egyszer-ketszer a rohoges:) Meg ilyet!!! "reszpekt"

silurus 2009.02.08. 06:01:41

Nem volt időm elolvasni meló előtt, és az egész éjjeli melóban, 2700-km-re BP-től azt tartota bennem a lelket, hogy ha hazamegyek, elovasom a Csikós cikkét. Basszameg, megérte. Éltem már át hasonlót, és tudom, hogy aki ezt így tudja leadni, az kb ugyanúgy érezte magát.

karlov 2009.02.08. 06:33:02

Melyik,milyen cikk az amit a pórnép olvas?

Ciri 2009.02.08. 07:02:09

Kiváló írás!
Ehhez ember kell, mégpedig egy ilyen kretén zseni, mint Csikós Aladár!
Ezzel még a Panda megvétele is feloldozást nyert.... :)

Gratulálok, nem igazán emlékszem sok jobb cikkre itt a Tc-n.

Ha már rangsort kellene állítani, akkor nekem az M5 videó tetszett a legjobban, amit itt olvastam/néztem. Talán le is fordították több nyelvre a BMW-sek, hogy tanuljon belőle más is. Javítsatok, ha nem jól tudom.

De ez itt szintén szenzációs volt.

w211 2009.02.08. 08:06:28

VEGYÉK FEL CSIKÓST A PÁRTBA,VAGY LEGALÁBB A BÖSZME HELYETT!!!! Zsolti,össze kéne már fogni itt a fórumon a kátyuk miatt,eszméletlen mi van az utakon.Mi a fas...a fizetünk,ha nem csinálnak semmit? Vidéken esőben kátyuznak,másnap már csak kavics van,azmeg beveri a szélvédőt,múltkor nem sok kellett hogy nyakon vágjak egy ilyen brigádot,még nekik állt feljebb.

littlerock 2009.02.08. 08:39:25

Miután vgigbogarásztam a hozzászólásokat, jó magyarsággal (bármilyen jó dolog után mohón követeljük a mégjobbat...) kérdem én, mikor olvashaunk végre folytatást a piros ződcségesről? no persze legalább ilyen minőségben... na addig is átklikkelek a fiat/VW összekoccantásra... Jut eszembe, manapság csak Csikós úr publikál? Oké, hogy a minőség ezekben a sorokban volt, de ugye ha elmarad a viszonyítási alap, akkor a minőségérzet is erősen romlik... hova lettek a többiek?

loláb 2009.02.08. 09:31:52

@Csikós Zsolt:

Akkor talán az autónániánál is visszatértek a hahu-ra? valamit valamiért alapon...

loláb 2009.02.08. 09:34:13

@jomsisi:

Ezzel messzemenőkig egyetértek!

makmarci 2009.02.08. 09:45:54

@Csikós Zsolt:

Ez a jó benne. Remélem van még ott, ahonnan ez is ki akart jönni !

És nem rettenetesen hosszú, mivel izgi, úgyhogy akár még 40.000 karaktert is elbírtunk volna, vagy ki tudja....

Ami jó, az jó ! Ez az írásod (is) meg f@sza ! Vili ?

mukkimakka77 2009.02.08. 10:04:11

Azt hiszem Karotta és dr. Orosz óta valamiféle űrt éreztem. Most végre ez a cikk feledtetni tudta velem a Hiányt! Kitűnő volt, kár hogy csak 30e karakter (szóközzel). :) Könyvet kellene kiadnod!!! Köszönöm szépen ezt az élményt! Miért nem csináltok egy best of listát a látogatottság alapján? De az összes eddigi cikkből. Ez tutira dobogós lenne. Az igazság az, hogy hiába vagyok totalcar rajongó, az utóbbi időben csak a hahu-n olvastam jó cikket "az atyai géppark"-ról, Egy kis portugál járgányai címmel. De Csikós úr visszatérített. Remélem még sok hasonlót olvashatok... még 1x GRATULÁLOK

tygger 2009.02.08. 10:22:48

na elolvastattam az asszonnyal is.
amúgy alapvetően sztem nem az a baj, h idegenül kell beszélgetni a gyári emberrel, hanem az, h vmit mégiscsak kell szegényhez hozzászólni. ami nem baj, ha mondjuk az új honda civic bemutatón ott vagyok, biztos lett volna egy csomó kérdésem. de mondjuk egy ráncfelvarrt mazda5-ösről mit kérdezzen az ember? h hány alkatrészt cseréltek ki? :) ilyenkor ők is kellemetlenül érzik magukat, bár továbbra is jut belőlük minden asztalhoz.
és hát sok múlik a gyári emberek személyiségén is, vannak jófejek, nagydumások, meg azok, akik kukán bámulnak maguk elé. velük nehéz is mit kezdeni.
de a klikkesedés alapvetően igaz, persze.

diablos 2009.02.08. 11:06:31

Kedves Zsolt ezt ELKÚRTAD!
Mostantól nehéz lesz az életed, túl magasra tetted a lécet!
Mától verejtékben forogva fogsz álmatlanul hánykolódni az ágyadban azon tépelődve, hogy a túróba übereld ezt az írásod!
Az mindenesetre ismét kiderült, hogy nem csak a bütyköléshez van érzéked!!!
Köszönöm a vidám perceket!
/Azért egy Emily-t kaphattál volna az ángliusoktól../

Amanitin2 (törölt) 2009.02.08. 11:21:26

Én mindig aszondom, hogy beégés gyanús helyzetekben kérdezni kell. Le kell teríteni a lapjaidat. Elnézéstkérek, új vagyok a pályán, mi a program, van-e dress code, akármi. Ha ezt normálisan adja elő az ember, akkor nemhogy beég, de pluszban jön ki a szaldó. Normálisan kérdezni sokkal könnyebb, mint eltalálni egy rendszeresen összejáró társaság etikettjét.

tomtyi 2009.02.08. 11:31:15

jó nagy falat volt, hogy 13 év kellett a megemésztéséhez. :D tetszett!

Jetfighter 2009.02.08. 11:38:27

Amanitin2 2009.02.08. 11:21:26

Dress-code és kérdezés ügyben alapvetően igazad van. De azért vannak meglepetések.
Például 10 éve egy hatcsillagos alpesi szálloda butikjában a szimpatikus boltvezető hölgynél már éppen a felére alkudtam le a legolcsóbb nyakkendő árát - így már alig volt több, mint az akkori havi fizetésem - amikor beesett egy kolléga a csoportból, és rám lihegte: "Ne őrülj meg, a japánok mind kockás ingben vannak!"
Azóta is nagyon hálás vagyok azért a több száz méteres sprintjéért. A ránk váró farmeres, flanelinges redneck-csapat egyébként a Mazda Motor of Europe komplett vezérkara és az új 323-as tervezőgárdája volt. Gondolná a fene, ugye... És akadt még jó pár szürreális élmény azon az úton, de az aranytollú kolléga kivételes helyzetéhez képest csekélységek. Ennyi karaktert érdemeltek.

Leadfoot 2009.02.08. 12:37:05

Nagyon jó! :-)

Itt-ott kicsit VÁmos Miklós New York- Budapest metróját juttatja eszembe. :-)

GGG77 2009.02.08. 12:59:33

Miután a Golf-Uno cikknek nincs blogposztja jelenleg, ezért itt köszönöm meg az írást.
Számomra teljes a nosztalgia, ugyanis Golf II-esünk nekünk volt (1985, 1,6 benzin, öt ajtós) Unoja meg nagyapámnak (szintén 1,3D, 1988-as, öt ajtós, tehát normál kilincs:)

Az Uno akkor még kvázi új volt, 3 évesen vette, mindene működött, alig fogyasztott, csak hát a hang...
A Golfot pedig tényleg csak szeretni lehetett, 10 évig használtuk, hiba nélkül. Amikor nagykorú lett, 2005-ben megváltunk tőle. 300 ezerért számították be. Ma is hiányzik.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.02.08. 14:48:36

Csikós Zsolt, negyedikbé :

Leülhet, 5-ös. És már én is ülök, az ámulattól...Vámos Miklós után szabadon.

Sanzistift 2009.02.08. 15:05:36

Nagyon jó volt olvasni, ezt nevezem én újságírásnak... :)

_crow_ 2009.02.08. 15:22:14

Ez igazán nagyszerű olvasmány volt...valahogy minden este szívesen olvasnék ilyesmit! Gratulálok Csikós úrnak!

zalkapone 2009.02.08. 15:50:01

Ennyi ember után mit lehet mondani?
Köszi!

Krisi 2009.02.08. 16:17:55

Ha olvassa e sorokat az időgép feltalálója, akkor ezúton üzenem neki, hogy menjen vissza '95 júniusába, és csempésszen be 2 tekercs filmet + egy diktafont 9 kazettával "csikószsolti4/B" bőröndjéne! Előre/utólag is kösz :)

Amúgy valaki mutathatna nekem egy olyan poszt a belsőségen, ahol ennyi komment van és szinte mind az egekbe emeli a szerzőt (én is)!

Kötekedésnek meg csak annyit, hogy Takler-nek a rosé a legjobb bora. Amúgy minden ok :)

loláb 2009.02.08. 16:41:07

@Krisi:

Tényleg, akkor szokott ennyi komment lenni, ha anyázás van:)

Mioporfeszosz (törölt) 2009.02.08. 16:44:52

Nogen, az ilyen rendhagyó cikkekért kedveli az ember fia a totálkárt. Ez az írás azért is kiemelkedő, mert némi, még épp odaillő "irodalmi túlzáson" felül nem érezhető az a görcsös jópofizó erőlködés, ami felé újabban az egész vonal elhajlott, nemegyszer a szakmaiság rovására.

vau · http://www.holdkomp.hu 2009.02.08. 16:49:05

Ez zseniális volt az elejétől a végéig. Nagyon nagyon hangosan röhögtem.

Köszönöm :)

Dömsödi Gábor 2009.02.08. 17:13:15

Ez a Zsolti, ez a Zsolti!
Tényleg jó cikk, és föleg azért, mert Csikós kolléga pont ilyen!
Meg a közeg is.

Ubul1 2009.02.08. 18:11:30

@Csikós Zsolt:
ÁÁ nem humorista Ön Csikós mester hogy szénné röhögjék magukat az olvasók az írásain. :D De természetesen arra akartam kilyukadni hogy ez az anyag attól független etalon, szóval örülök hogy a borról ez jutott eszedbe, mert vétek lett volna ha erről lemaradunk!

Ubul1 2009.02.08. 18:26:58

Különben gondolom sokan gondolták hogy igenis Zsolti bá'-ban sok van még és ha felszabadítaná a tudatát akkor egészen szürreális magasságokig vihetné, de most már ezek után TUDJÁK is nem csak gondolják akik bizonytalanok voltak benne. Arról meg itt nincs szó, hogy melyik írás jobb a másiknál, mert egyértelmű hogy mindegyik jó, csak más szemszögből.
Na de ennyi elég is a látványos seggnyalásból, csak egy mondat:
Csikós for TC president!
Peace!

CSÖRR-CSI££ 2009.02.08. 19:46:24

Én is sírtam a röhögéstől, de belül egy kicsit igaziból is, mert annyira ismerősek a szituk, amikor ordít az emberről, hogy lámaként vergődik abban a közegben, ami másnak természetes. Holott nem a genetikai állomány, az IQ, a jellem stb. miatt, hanem csupán a balkáni közeg -ahol az ember szocializálódott-, predesztinálja a dógozót olyanná, mintha valami másik bolygóról, vagy a korai kőkorszakból pottyant volna a civilizált világba.
Bizony, rossz helyre születtünk, ha még a Csikószsoltinak is ilyen izzasztóan kínos helyzeteket teremt /-ett egy ilyen esemény, pedig amazok jófejek voltak, csak hát mi itt a "fontoskodó, pozicionista, fafejű, humortalan magyar macskajancsisereget" szoktuk meg, mint céges (és mindennapi) kultúrát.
De jó lenne, ha egyszer végre természetes lenne mifelénk is az "élni és élni hagyni" -életfilozófia!

msport 2009.02.08. 19:56:17

Nekem nagyon tetszett az írás. :)
Jót szórakoztam rajta. Ki nem szarja le a Rollsokat, nekem érdekesebb volt ahogy bemutatta azt a világot. Csak így tovább! ;)

Kerge2 2009.02.08. 19:59:13

Először is köszönöm az írást.
Nálam is kérdezte az asszony, min röhögök.
Csak a fejedbe ne szálljon a sok dícséret. Bár... mind megérdemled.

Riasom 2009.02.08. 20:17:07

Nagyon, nagyon jó ez az írás (is), kösz a szerzőnek, hogy közzétette!

Nekem is külön hozzáadott az élvezethez, hogy rengetegszer találtam/találom magam hasonló helyzetekben (én is újságíró-szerűség vagyok), amikor az egy szál hátizsákommal (igen, tudom...) megérkezem az éppen aktuális ötcsillagos hotelbe (erre nagyon adnak azok a cégek, amik kénytelenek időnként újságírókat etetni). Bár ezekben a helyzetekben nem érzem rosszul magam, és az öltöny-hiány sem okozott még gondot külföldön, de akkor azért hülyén éreztem magam, amikor egy BASF rendezvényre igyekezvén sofőrös fekete Mercedes várt Frankfurtban. De még soha senki nem éreztette velem, hogy balkáni lennék (pedig öltözködés-igényesség szempontjából nem lenne alaptalan :() ), tőlünk nyugatabbra az én tapasztalataim szerint senkit nem érdekel, hogy hány százezer forint van az emberen.
A magyar kollégák klikkesedését én is tapasztaltam (harsány bunkóságot szerencsére eddig nem nagyon), de ez az én területemen inkább az átlagéletkornak, és az ebből adódó bizonytalan vagy semmilyen nyelvtudásnak tulajdonítható.

Még egyszer kösz, hogy ilyen is lehet az autós-újságírás!

sztrovacsek 2009.02.08. 20:49:45

Csikós úr! GRAT!
Nagyon jó volt olvasni, vizuális típus vagyok! :-)

Régóta nem olvastam a TC-én olyan hároszázakárhány kommentet amibe nem anyáztak!

bagoj ur 2009.02.08. 21:18:15

Hát essz ehgésszen elképessztő! :-)

Tényleg kérjük fel Csikós Zsoltot prezidentnek!

annakakiérti 2009.02.08. 21:24:16

Világbajnok cikk!
Elnézzük a régi "ótvart"!
Tényleg, gratulálok!

Rendszerhiba 2009.02.08. 22:08:17

Ööö kérek szépen 2 RR-t, 3 Bentley-t... Nem kérem, nem szeletelve.
Csak a bankszámlámra kérem az árukat utalni, euróban.
Közlekedni meg megteszi egy mezei Passat kombi is.. :)

Tetszett a cikk!

capor_ 2009.02.08. 22:17:24

Kitűnő cikk!
Szórakoztató, értelmes csak pozitív jelzők jutnak eszembe!!

BIG.Ist 2009.02.08. 22:23:59

Kedves Zsolt!

Már sokan leírták előttem, de köszönöm én is hogy egy érdekes és szórakoztató cikkel emelted vasárnap esti hangulatomat.
Ilyen jó story-k jöhetnének még, gondolom van a tarsolyodban pár :-)

Szép estét

Riasom 2009.02.08. 22:57:53

Nem pont e cikk kapcsán, de Csikós Zsolttól szeretném megkérdezni, hogy a "gyösz" szó az ő agyszüleménye-e, és ha nem, akkor honnan származik?

Ubul1 2009.02.08. 23:00:02

Ezt csak Csikós mesternek:
Pfúú te, szinte tudtam, hogy a 2-es Golf benne lesz a 200e pénzből lerendezhető autók sorában! Az UNO-t csak remélni mertem. Kérdezni is akartam ezt a 2-őt mikor az elején említetted h lesz egy ilyen teszt DE miért ez a fos 1.6D?! ÁÁÁÁ Miért nem lehetett 900 Fire, és 1.3Benzin tesztet csinálni? Nincs az az elmebeteg aki alig több mint 1,5 literes kocsit vesz és 2 literes kategória kötelezőt fizet egy ilyen lélekvesztőre, akkor már legyen 1.9 Passat, az már autó! Teljesen irracionális döntés bármilyen 1.6-os.

Riasom 2009.02.08. 23:27:15

Mivel a Golf-Uno cikknél nincs lehetőség a kommentálásra, itt szeretném jelezni egyrészt, hogy kurvajó, már megint, másrészt, hogy a mézelő méh az nem bogáááááááár!

Farkasur · http://www.fizetesemeles.hu 2009.02.08. 23:59:17

Ez valóban szép volt ... Gratula! :)

Csikós Zsolt 2009.02.09. 00:08:51

@Riasom:
Háááát, a szót ismertem régen is, de nem használtam, nálunk a Rácz Tomi vitte be írásba. Tőle olyan jól hangzott, aztán én is elloptam azóta. Mint a pukimentest, de azt azóta utasításra nem írhatjuk le, elkoptattuk :-)

Csikós Zsolt 2009.02.09. 00:10:04

@loláb:
Nem szabad, szerződésileg átálltak a másik oldalra...

Csikós Zsolt 2009.02.09. 00:11:50

@Riasom:
Nekem minden bogár, ami kicsi, mászik, és nem tudom, hogy megcsíp-e :-)

Bioszból hármas voltam. Sőt, asszem egyik félévben kettes is. Érdekelt, de semmire soha nem emlékeztem. Most már ez az élet összes területére kiterjedt.

Riasom 2009.02.09. 00:33:33

@Csikós Zsolt: akkor előre szólok, hátha egyszer bálnazsírt kaptok repiajándékként, hogy az meg nem hal :)

loláb 2009.02.09. 08:34:28

@Csikós Zsolt:

Kár, pedig kicsit perspektivikusabb cikkeket lehetne az ottani kínálatból írni...

DiliQtya 2009.02.09. 09:27:09

Nagyszerű cikk, élvezet olvasni :)

zöldi 2009.02.09. 10:13:15

@Riasom: Otthon (falun) napi használatban levő szó. Gyösz = szösz

Riasom 2009.02.09. 10:55:16

@zöldi: kösz, nekem új volt! Azért remélem nem a szösz helyett, hanem mellett használják nálatok, az is egy jó kis szó :)

Flankerr 2009.02.09. 10:56:25

CSodálatos élmény volt, köszönöm...:)

Auto-InterCont 2009.02.09. 12:21:31

Tegnap értem haza külföldröl, végignézegettem, hogy miröl maradtam le a múlt héten. Erröl az írásról nagy kár lett volna.
Respect!

karlmann 2009.02.09. 13:41:03

Ha már Rolls és Bentley, ki látta tegnap az Autókereskedők új szériájából a második részt? Egy Bentley Mulsanne Turbo-t hoztak helyre. Mivel teljesen átfényezték lehetett látni azt is mi van a kocsiba beépítve, pl. hátsó lökhárítót ketten rakták fel, mert olyan nehéz.

zöldi 2009.02.09. 13:52:02

@karlmann: Bazz, a kedvenc műsorom. A Discon megy?

msport 2009.02.09. 14:37:47

Nyáron voltam kint CHF-ben és a cikk alapján egyből a hétvégék jutottak eszembe. Már mint a két öreg autóimádóról. Vasárnap előkerültek a hihetetlen autócsodák, kalapos hölgyekkel, szivaros, pipás urakkal.
Már ez is egy túrista látványosság.
Azért ezekből ott is keveset látni:
autohistory.blog.hu/2008/05/18/a_svajci_ferrari_monteverdi

fosdapass 2009.02.09. 19:21:15

Jó cikk, teccikk. Az E/1-ben mesélt történetek persze mindig hatásosak, nevezzük adomázásnak, vagy újmagyarul sztorinak.
Akár még irodalmilag is, emlékezzünk pl. Csülök védhetetlen stílusára a 3testőrből á la R.J., vagy Tournier Rémkirályára, stb. Vagy egy jó útleírás, mint tipikus anekdotázó műfaj, a közvetlen hang mindig magával ragadja a zembert. Itt is ez történt.
(Még beszélhetnénk önmagunkról/
Ilyen még nem volt vagy nem emlékszem jól(...)
Ebben van minden, ez az ami kell...)

Egyetlen aggodalmam csak az lehet, hogy előbb-utóbb elfogynak a történetek és akkor mi lesz a téma?
Szerencsére nekem van pár jó forrásom, olyan emberkék akiknek egy átlagos hétköznapja évtizedek óta a reggeli ébredéstől az éjszakai őrszobáig bezárólag kész börleszk, vígjáték és kaland zanzásítva.
Persze ezek a hangok - hiába írnak jól - gyengék, de legalább a saját és szűkebb ismeretségi körük szórakozásigényét kielégítik.

balage 2009.02.09. 20:40:19

Nagyon jó cikk, KÖSZI!!!

Lowtyo 2009.02.09. 20:54:51

csak most sikerült elolvasnom.
briliáns.
royce-al szupermarketbe menni....
az élet császára vagy!
pláne, hogy egy 300 SEL-ed is van:)
visítottam a röhögéstől.
ha hazaérek lemegyek a garázsba, hátha megvan az a régi autó piac

karlmann 2009.02.09. 21:07:31

@zöldi:

Vasárnaponként megy a Discovery Channel-en. Eddig két rész volt, az első egy Lotus Esprit volt a második meg a Mulsanne. Ráadásul ez extrafriss, tavaly forgatták. Az Ncore-on fenn van mindkettő.

CSÖRR-CSI££ 2009.02.09. 22:12:15

@zöldi:
Azért jó lenne valami etimológiában jártas néprajztudóst is megkérdezni, mert a szövegkörnyezetből, amiben eddig hallottam /olvastam, soha nem szimpla főnévként szólt, hanem jó kis húzós jelzős "bukéja" vagy íze volt.
Persze, ahány falu, annyi szavajárás, de a "szösz" mint szinoníma nekem teljesen új és abszolúte hiányzik belőle az a fííling, amit még öregapám szavaiból IS erősen érezni lehetett mindannyiszor, amikor a szomszéd szánalmasan lestrapált, bozontos, de hiányos szőrzetű korcs kutyáját gyösznek nevezte.
Ez az én fülemnek pont úgy hangzott, mikor ugyanez a kutya kiszökött az utcára, és az éppen nyitott kapun be akart jönni az öregem udvarába, ráadásul pökhendi módon még ugatta is a nagyfatert.
Az meg fölkapott valami keze ügyébe esőt és hozzávágta azzal a szöveggel, hogy:"ERIGGY, TE FOSZLÁNGOS!!!"
Senki ne kérdezze, mi az a "foszlángos" (a nagyfater se tudta, aszonta: csak úgy jött..."), de arra az ebre abban a szituban poénosabbat, kifejezőbbet aligha lehetett volna mondani :))
Anyámmal a földön henteregtünk a röhögéstől.
Nyilván a "foszlányos" -szó volt a kiindulási alap, de annak ott, úgy nem lett volna semmi értelme :-DDD
...éppen úgy, mint a "szösz" -nek itt azokra az esetekre, amelyekre "gyösz"-t alkalmazni szokták.

e1 · http://beszoltam.hu 2009.02.10. 01:09:55

Kellene ide valamilyen szavazógép, amellyel az olvasók honorálnák a szerzőt. Cseh IT-s oldalakon láttam ilyet, rögtön írta a cuccos, hogy mennyi plusz zseton üti a szerző markát, illetve mennyivel kap kevesebbet. Ebből simán összejönne még egy zöldségesre, klassz cikk volt. :)

karlov 2009.02.10. 06:03:53

Csikós úr ,hogy áll a "nézetségi" index?
Mármint ,még szombaton beszéltünk itt róla,hogy hétfőn kiderűl....

b[ALien] (törölt) 2009.02.10. 12:34:46

Nem sűrűn írok ide, de ez tényleg kurva jó volt! Azért elgondolkodtam rajta, hogy mi lehet még a Csikós fejében:)
Megvan! A merci történet full verziója még bent van, nem?

dzsedi 2009.02.10. 18:55:59

ez tényleg remek volt Csikós Úr. abból az 51-es lőréből meg egész jó nagyborost lehetett volna kreálni kis kólával, had sírjon a borász haver.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.02.10. 19:39:40

"Nem a cikkben szereplő Bentley áll a képen. Különben is, Rolls-Royce-szal mentem a boltba"

Naná, lévén a Costco egy amerikai lánc. A kép magában is nagyon vicces, lévén a Costco kb. az ami nálunk a Metro és úgy is működik. 8-)

gigabursch 2009.02.11. 08:31:18

Zsolti!

Nagyon aranyos cikk volt - kár lett volna nem megosztani velünk, olvasókkal.
Szerintem mindenkinek van ilyen erősen viccesbe hajló, ámde utánozhatatlan esete néhány az életében, csak nem mindeki tudja magát előadni. Szerencsére neked sikerült - a mi örömünkre...

Ne tartsd vissza magad

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.02.13. 16:51:59

Bocs, a fórum oldalon szoktam követni a blogot, és ott még mindig ez a cikk a legfrissebb. Látom, már jócskán születtek újak is.

békaapu 2009.02.13. 19:32:33

Tisztőtt csikósúr, nagyon megy ez neked. Mióta először olvastam, megdupláztad a hozzászólásokat. Még köztársasági elnöknek nem jelöltek a rajongók, de van még ez - az a tollbetétedben...
Gesztenyelekvár kóstolást és értékelést nem vállalsz? Majd szólok a szezonjában...

báró Csekonics 2009.02.25. 14:29:07

végigröhögtem a cikket.
nagyon jó volt!

don39 2009.04.16. 23:37:14

Na végre egy cikk,ami élvezhető,tényszerű.de ugyanakkor maximálisan szórakoztató.Mi tc-olvasók ezt várjuk,és elvezzük végigolvasni,és nem a mijencsunyaazefasztraszerintem,tartalmú szörnyűségeket

Sörkálmán 2009.04.17. 12:08:34

Amikor egyedül olvasok, röhögés helyett inkább csak belül derülök.
Most sikerült vagy 5x hangosan felröhögni, meg pukkadozni :D
(A "balkáni fasz"-t 3x újraröhögtem, de azt 1-nek tekintem)
Szóval nagyon fasza poszt, öregem!

halby 2009.04.22. 13:32:30

Most olvastam harmadszor, de ilyen jókat csak anno, a Rejtő -regényeken röhögtem.
Könnyesre, de csak belül, mert munkahelyen vagyok.
Kösz Csiki; még-még ilyet!!!!

Yankee75 2009.04.24. 14:40:02

Hihetetlenül magyar hangulata van ennek a karcolatnak:)!Egy kicsit magamra ismertem-kisember a nagyvilágban:)-s ezért volt olyan jó...röhöghettem mindazon ami egyébként qurva kinos lett volna!:D
Ez az irás talán még Hofinál is megérne egy csettintést..:) Thank you Mr.Csiki!:D

blacklord 2009.05.14. 11:29:55

Szerintem is az egyik legjobb Totalcar cikk idáig (pedig 4 éve már biztos cseszem el az időmet veletek). Mint 5 nyelven beszélő csóró k-európai, aki már sok helyen megfordult (pl. Svájcban egy hátizsáknyi konzervvel), maximálisan átéreztem az egész szitut, különösen a bor ki nem köpését!

Rocko- 2009.05.21. 19:17:31

http://index.hu/bulvar/hirek/2009/05/21/rolls_royce-szal_bombazott_a_tescoba/
Csik-Csik-Csik, cöcöcö. :))))

gent 2009.05.27. 15:00:39

Jo volt olvasni. A kepek viccesek, latszik, h meg voltal illetodve a helytol :)

woll 2009.07.10. 01:01:13

na még sosem kommenteztem (lusta voltam hozzá), de gondoltam a respekt miatt mégis...
Átéltem ahogy írtad a cuccot, ilyet már újságíró 'tollából' régen éreztem, főleg autós újságírótól... Átéltem hasonló helyzetet, de nem tudtam volna így visszaadni. Ott voltam a satóban, kösz az élményt...

Alf (törölt) 2010.01.28. 17:20:33

asszem ez életemben a 2. újságcikk, amit másodjára is elolvasok :)

kismajom2 2010.02.21. 12:44:06

Ez a cikk egy geciség volt! :) teljesen hülyét csináltam magamból egy étteremben, mert a legváratlanabb pillanatokban számtalanszor hangosan felröhögtem :) én is azt mondom, h ez az egyik (ha nem A) legjobb cikk amit valaha olvastam :) köszönet érte!

tschyllagh 2010.02.28. 22:30:14

@kismajom2: vártál volna egy hetet a kijelentéseddel, máris nehezebb lenne kitalálni, melyik A legjobb :)
mai mercis poszt, hm? :)

Lious Hott 2010.03.06. 15:00:04

Remek írás,időről-időre visszajövök és újra elolvasom!

repecs 2010.04.02. 22:00:23

Létezik ettől jobb vagy ez már 100% ennél jobb cikket lehetelenség irni? Még ilyet.

TSiga · http://alfaamore.hu 2010.07.29. 21:27:36

Hihetetlen jó cikk! Gratula hozzá!

Danessz 2010.08.10. 17:01:01

Most olvastam el 10x! És még mindig jó!

GGG77 2010.09.04. 17:43:27

Most olvasom kb 4x... :)

Tigrisszív 2010.10.19. 12:27:02

Csikós, azért ez az írás odab@sz. Tessék mondani, hasonlókat kicsit sűrűbben miért nem lehet?

Rocko- 2010.12.13. 18:38:55

Zsolt, kérhetnénk egy ilyet karácsonyra? :)

CybOrg 2011.11.18. 13:56:04

Megérte ide tévednem, eszméletlen jó írás!!!

_varacskos_ 2012.12.23. 15:45:18

Erről a cikkről valahogy lemaradtam anno, de valami hihetetlen jó!

Dr. Z. 2012.12.27. 09:40:17

Korszakos cikk, ezer köszönet Csikós mesternek! Már annyiszor elolvastam, hogy fejből megy, mint egy Bud Spencer - Terence Hill klasszikus dialógjai.

Éppen ezért viszont nagyon sajnálom, hogy a közelmúltban "cenzúrázva" lett a Valent British Motors dolgozóinak kiejtéséről szóló rész, méghozzá komoly mértékben. Az rendben van, hogy adtak egy kalap alkatrészt a Pontonhoz (belsoseg.blog.hu/2012/12/23/mar_csak_papirmunka_van_vele), és ezért illemből, vagy mi, de akkor is, ez nem volt elegáns húzás. Kérem vissza az eredetit, amiben benne van, hogy az _alsó végektől a vezetőkig_ mindenki "rojszrojszozik"!

gigabursch 2013.08.06. 11:05:39

@Dr. Z.:
Egyetértek!

UFF.

Mert bizony az úgy volt.

Lacko68 2016.03.03. 21:57:21

Jóvan Csík! Ez fasza lett!

mizie 2016.03.03. 23:40:47

De jo erzes ennyi szar dolog kozott, ami a heten tortent olvasni valami igazan jot.

wolfman 2016.03.04. 09:13:12

Ezen a cikken már először is hangosan röhögtem néhol. Ez azóta sem változott. Érdemes volt másodszorra is végigolvasni. Köszönet, Csikósúr. ;)

Tamás Gojdár 2016.03.04. 09:20:30

Sajnos amit irtal a magyar ujsagira az igaz ninden teruletre, igy a hifi ujsagirasra is. Es jellemzo, hogy a hozzanemertes miatt lepattintottak a legjobb utat, ami Rad vart! Nagy elmeny lehetett...

Tamás Gojdár 2016.03.04. 09:30:48

Ebben az idoben kezdett az akkor meg szalonkepes Mercedes elindulni a lejton...

Ezek az emberek mar lehet nem is elnek, de ok az a generacio, akik ateltek az autozas tortenetenek legizgalmasabb szakaszat, es ezt testkozelben, eletvitelszeruen megtapasztaltak. Ok kihaltak, nyomukat mar csak a metalzakos "sikeremberek" vannak...

apamacko 2016.03.04. 10:35:57

Kedves Zsolt! Örülök, hogy ilyen jó hatással van rád a márka, többet kellene téged a közelébe juttatni mert ilyen gyöngyszem írások mindig felüdítőek! A Genfből küldött RR posztod minden szavával egyetért kelet európai rögvalón élő, kék autóskártyán szocializálódott tagja.

Peetee 2016.03.04. 16:33:02

Fasza volt, végigolvastam. A kommenteket nem, mert gondolom kaptál hideget-meleget, gondolom megy a lovagolás a 75e Ft fizetésen?

Peetee 2016.03.04. 16:36:57

...beleolvastam a kommentekbe; asztakurva'. Ahogy már írták előttem: akkor szokott ennyi komment lenni, ha megy az anyazás.
Ez most betalált a napsütötte péntek délutánba Csikós-mester, jó hétvégét!

Blake / Mitch and Murray 2016.03.09. 12:51:59

És ez egy 7 éves cikk! Most jutott csak el hozzám,de megérte végigolvasni. Szórakoztató és olvasmányos,gratulálok!

Uttoro 2016.12.18. 12:31:06

Valahogy mindig beleakadok ebbe a cikkbe,

tényleg azt gondolom, ez a valaha volt legeslegjobb cikk, amit a TC-ban olvastam. Szerintem nem is olvastam el ennyiszer egy cikket sosem. Majd két év múlva megint elolvasom, és akkor is örülni fogok neki azt hiszem.
süti beállítások módosítása