Egy élet Skodákkal – miért is?

  2008. december 30. - Csikós Zsolt

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Kovács úr negyven évvel ezelőtt vett egy Bogarat, aztán nemrégiben egy Golfot. Nem nagy szó, mindenki ismeri a sztorit a reklámból. De persze Volkswagenekkel és volkswagenesekkel gyakran megtörténik az ilyesmi, toyotásokkal, lexusosokkal pedig a statisztikák szerint még sűrűbben. Bár itt van egy kis csúsztatás, mert negyvenéves Lexus még nincs. Az alábbi levelet a rövidesen hetvenhez közelítő apósom, Massányi Aurél küldte pár hónapja. Ő éppen ötven éve skodázik…


Unoka és após, a sarokban az új Fabia látszik

"1958 tavaszán édesapám, Dr. Massányi Aurél körzetorvos, azzal a jó hírrel jött haza az Egészségügyi Minisztériumból, hogy kiutaltak részére egy új Skoda személygépkocsit. Addig először egy oldalkocsis Pannóniával járt, majd 1957-ben, mint orvos, engedélyt kapott egy használt autó vásárlására. A kocsi egy DKW Junior lett, sok baj volt vele, de azért általában használható volt. A lerongyolódott, kétütemű, öreg DKW után nagy dolog volt az új autó.


A kerékkitörős DKW Junior, apósom húgával

A Skodáról később kiderült, hogy Skoda Spartak 440-es illetve 445-ös közül lehet választani. Ő a 440-esre szavazott, amely akkor tetemes összegbe, 62 ezer forintba került. A kicsivel erősebb és nagyobb motorral szerelt 445-ös 65 ezerbe, de háromezer forint nagy pénz volt akkoriban, meg kellett gondolni ekkora kiadást.

A család nagy izgalommal várta az átadás napját és teljes létszámban (anyám, apám, húgom és én) kivonult a csepeli átadásra. Színválaszték a borsózöld volt (igaz, előjegyzést felvettek határidő-kötöttség nélkül más színre is), mi hát egy ilyen színűt vettünk több órás várakozás után. Ebből körülbelül tízpercnyi időt adtak arra, hogy a több darabos készletből egyet kiválasszunk. Majd következett az adminisztráció, a rendszám feltétele, a próbakör.


Trencséni rokonlátogatáson a Spartakkal. A helyszín Telc

Ezt a fajta autót (igaz nem kormány-, hanem botváltóval) már ismertük, mert a trencséni unokatestvéremnek ilyenje volt akkor már több mint két éve, és nagyon meg volt vele elégedve. Az először CT-999, majd később CA-17-96 rendszámú Skodát minden különösebb hiba nélkül hét évig használtuk, és tettünk meg vele kereken 70 ezer kilométert. Jellemzően ette az olajat - közel egy litert ezer kilométeren – a hátsó futómű (lengőtengelyes megoldás) miatt a kanyarstabilitása sem volt tökéletes. Mint érdekességet említem, hogy abban az időben nem volt szó a mai értelemben vett alvázvédelemről, környezetvédelemre pedig nem is gondoltak. A szervizben nagynyomású vízzel mosták az alvázat, majd gázolajjal lefújták a padlót.

Időközben a kiutalásos rendszert megszüntették és bevezették az előjegyzésest. Fel lehetett iratkozni több típusra is a Skodán kívül, de édesapámnak annyira megtetszett a márka, hogy egy 1000 MB-re adta fel a megrendelését. 1967 tavaszán vettük át az akkoriban menőnek számító farmotoros kocsit, amelyet 1968-ban én örököltem meg. 1974 tavaszáig használtam, amikoris 75 ezer kilométeres óraállással adtam el. Nem volt vele semmiféle különösebb bajom, leszámítva, hogy a nyári kánikulában, autópálya-tempóban melegedett.


Farmotorosok együtt egy osztrák pihenőben. VW-k, Fiat 600, Steyr-Puch, meg persze az 1000MB

Garanciális idő után (ez egy év volt) magam láttam el alvázvédelemmel, s így átrozsdásodás nélkül kibírta a hét évet, igaz garázsban tartottam. A kisméretű, ráadásul osztott csomagtartó nem volt szerencsés, főleg azért, mert ekkor már két gyermekem (egy egy-, illetve egy ötéves) volt, és édesanyámat is sokszor vittük magunkkal. A végére már egészen hozzászoktunk a furcsán használható csomagtartóhoz. A garancia letelte után a szervizelést saját magam végeztem, úgy, ahogy azt előírták. Érdekességként említem, hogy akkor vezették be Magyarországon az időszakos műszaki vizsgát, amikor ez a kocsink volt. A fékhatás-mérés úgy zajlott, hogy a betonozott udvaron fel kellett gyorsulni tempóra, majd jelzésre blokkoltatni kellett a négy kereket. Kézifékezésnél azt is figyelték, nem gyullad-e ki a féklámpa (nehogy valaki rásegítsen a lábfékkel).

Feleségem azt képzelte, illetve inkább csak remélte, hogy a következő kocsink egy Skoda 110R kupé lesz. Sikerült róla lebeszélnem. Kipróbáltattam vele, milyen a beszállás hátra, ugyanis ő addig nem szállt be így kétajtós kocsiba. Félig azért igaza lett, mert az 1974 tavaszán átvett 110 LS-ben (a rendszáma IV-37-57) a kupééval megegyező motor volt.

Simán ment 150 km/h-t, jól gyorsult, érezni lehetett mikor jön működésbe a karburátor második torka. Az érdi lejtőn Budapest felől akkor is vitte felfelé a 120-at, ha előtte meg kellett állni vagy lassítani. Ebben az időben volt divat, hogy vasárnap délután az M7-es autópályát Zamárdi és Székesfehérvár között egyirányúsították Budapest felé. Egyik nyári vasárnap este a Balatonföldvár-Budapest távot (háztól-házig 125 kilométer) 1 óra 15 perc alatt tettük meg úgy, hogy én vezettem, és feleségem útközben többször ki akart szállni az autóból.

A sok nagy strapa nyilván nem tett jót, mert 30 ezer kilométernél vezérműláncot kellett cseréltetnem (a szervizes javaslatára Mercedes-lánc került a motorba, amellyel később már ritkán volt baj), és az olajhűtő is kezdett szivárogni, ennek csere lett a vége. A garancia lejárta után a vezérműlánc-cserét kivéve én szervizeltem a kocsit. Ezt az autót is én alvázvédtem egyéves kora után, így hatéves koráig (70 ezer kilométer) nem rozsdásodott át, ami nagy szó volt akkoriban. Igaz ebben a garázs is szerepet játszott.

1980-ban következett egy 120L, sokkal komolyabb kocsi az eddigieknél. Ez is kapott saját kezű alvázvédelmet egyéves kora után, és hogy ez milyen jól sikerült, azt az 1983-as januári totálkár után – a szétbontását követően – jól lehetett látni. Az autóval nem volt semmi baj a balesetig lefutott 28 ezer kilométer alatt, leszámítva azt, hogy az oldalvédelme nem sokat ért, amikor egy Polski-Fiat 125p vezetője nem adta meg a jobbkezest a Tárogató utcában.

Akkoriban egy Skodára 4-5 évet kellett várni (előjegyzéses előlegbefizetéssel), de mivel az összetört autónk még nem volt hároméves, s mivel a baleset más hibájából következett be, a biztosító közbenjárására az eset után éppen két hónappal (1983. március) vehettem át az újabb 120L-t. Feleségem, aki minden újabb autó első használatakor visszasírta az előzőt, megjegyezte, hogy mennyivel jobbak a fékek (ebbe már tettek fékszervót). Ennek a Skodának az első rendszáma KH-61-60 volt, majd később EKH-457. Ezt azért tudom ilyen jól, mert az 1998-ban szabályos adásvételi szerződéssel eladott (és minden érdekeltnek bejelentett) gépkocsi után idén ismét kivetettek súlyadót 2007-re, pedig 2004-ben kivonták a forgalomból.

Ezzel az autóval történt eddigi gyakorlatomban a legnagyobb műszaki hiba. Négyéves korában, 40 ezer kilométernél eltört a féltengely. Menet közben, a jugoszláv tengerparton lányom többször megállított, hogy valami zajt hall a jobb hátsó kerék felől, mintha kavics lenne a gumiban. Persze nem volt, de akkor kezdődött a kagylós törés előjele: finom zaj minden kerékfordulatnál.

Az egyre vékonyodó tengely hazafelé jövet, éjjel, az érdi lejtőn lefelé mondta fel a szolgálatot 120 kilométeres tempónál (akkor már csak 1/3-nyi összefüggő felület volt ép a tengelyben). Megúsztuk baleset nélkül, sőt éppen akkor jött egy szabad taxi Budapest felé az autópályán, amely a családomat hazavitte. Az Autóklub műszaki segélyszolgálata pedig a szervizig szállította a mozgásképtelen járművet.


A második 120-as, kicsivel eladása előtt

Az akkori szervizviszonyokra jellemző, hogy csak úgy vállalták el a javítást, ha a kezembe nyomott papíron felsorolt alkatrészeket beszerzem, mert a márkaszerviz erre képtelen volt. Két nap alatt sikerült a beszerzés. Újdonság volt számomra, hogy ennél az autónál 40 ezer kilométerenként kellett kuplungtárcsát cserélni és körülbelül 130 ezer kilométernél később teljesen szét is esett a kuplung. Ebből arra következtetek, hogy ezen a tájon valami rejtett gyári hiba lehetett.

Ez az autó is átesett egyéves korában a sajátkezű alvázvédelmen, 1991-ig pedig garázsban is állt. 1995-től kezdve 3 éven át a feleségem és a gyermekeim felváltva nyúzták. Utóbbiak csak benzint (néha gázolajat) töltöttek bele (ha kellett olaj is került a motorba), de fogalmuk sem volt arról, hogy egy autót időnként szervizbe illik vinni, s ezért nem is vitték. Nekem viszont mindig sikerült levizsgáztatnom egy kis előkészítés után.

Ide tartozik, hogy a márkaszerviz a Favorit előtti típusok szervizelését az 1990-es évek elején szüntette meg, s ekkor gyerekeimnek mondtam, hogy keressenek szervizt, de ehelyett ők inkább nem vitték sehova. Érdekes módon ezt az autó sokáig bírta zokszó nélkül, de az 1998-ban soron következő műszaki vizsga előtt már annyira le lett strapálva - körülbelül 150 ezer kilométernél - és olyan sokat kellett volna rákölteni (berágódott első futóműcsapszegek, rendszerint kiakadó második karburátortorok-pillangószelep, korrodált fékrendszer, lekopott gumiköpenyek, kezdődő átrozsdásodás, stb.), hogy a család úgy ítélte meg, nem tartja tovább.

A rendszerváltást követően, 1991-ben vettem a következő Skodát, a Favorit 136L-t. Igaz, nem a Merkurtól, hanem másodkézből, használatlanul, 0 km-es állapotban, a hivatalos árnál sokkal olcsóbban. Érdemes tudni, hogy 1990-ben az előjegyzés új autókra megszűnt, mert akkortól azonnal lehetett gépkocsit kapni raktárról. Ezt a Skodát 0 km-es korában megint magam részesítettem alvázvédelemben (Olvikorral).

A Skodákra jellemző sebességváltó-búgás itt is menetrendszerűem megérkezett 50 ezer kilométernél. Ám a körülbelül 80 ezer kilométernél esedékes kuplungtárcsa-cserével együtt a hibás csapágyat is kicserélték. Ez a kocsi (AMS-125 rendszámú) ma is használatban van a fiamnál, jelentősnek mondható meghibásodása nem volt, csak a ventilátorkapcsoló hőgombáját kellett benne kicserélni egyszer. Körülbelül 130 ezer kilométer lehet benne most, a pontos számot nem tudom, mert a számláló már többször nem működött. 2006-ban jelent meg rajta rozsda a két első sárvédő tetején és a vezetőoldali ajtó alján, de a legutóbbi vizsgán még nem kifogásolták a hibát. 2009-ben kijavíttatom.


Fiamnál ma is kiválóan működik a Favorit. Az első rozsdafoltok csak most jelentek meg rajta

Az autóvásárlásban az igazi fordulatot a 2000. év jelentette, mert ekkor – ma már szégyellem – rövid időre más típusok is szóba jöttek (Opel, Nissan). De az akkor már VW érdekeltségű Skoda-gyárban készülő – Felicia Kombi meggyőzött arról, hogy nem váltok márkát. Ez már igazi autó volt, elfogadható méretű csomagtartóval. 2000. február 3-án vettem át HCZ-845 rendszámmal, már Skoda márkakereskedőtől. Mint utólag kiderült, a választás kiválóan sikerült, feleségem első „váltásra” beleszeretett az autóba és megsiratta, amikor totálkáros lett 2006-ban.

Mint azóta máshonnan hallottam, a Felicia a korábbi skodások többnyire automatikus választása volt, de az átpártolókat is megfogta. Akkori adatok szerint 30 feliciásból legfeljebb egy volt elégedetlen a típussal, hiszen a motorja, a futóműve sokat kibír, az utastere tágas, és mind ferdehátú, mind pedig kombiváltozata jól variálható. A kocsi kiválóan teljesített, 2005-ben termosztátot és hűtőt kellett cserélni, más baja nem volt a 2006. áprilisi gazdasági totálkárig, amikor már 70 ezer kilométer közelében járt az óra.


Balatonföldvári autóbeállók a kert végében

Nem akartam autó nélkül maradni, és a biztosítói állásfoglalás előtt úgy ítéltem meg, hogy a Feliciáról le kell mondanunk. Gyors mérlegelés után egy Fabia Kombit vettem át 2006. május 3-án, KEV-299 rendszámmal. Csak akkor jöttem rá, hogy már egy éve használom, amikor a műszerfalon kigyulladt egy kijelző (franciakulcs). Ez 13 ezer kilométeres óraállásnál történt, eljött az olajcsere ideje.


A másik unoka biciklije és a nagypapa autója

Az autóval mindketten elégedettek vagyunk, a feleségem szereti, hogy a szervokormányt mozgatni gyerekjáték, a fékek sokkal hatásosabbak, mint a korábbi Skodáknál, hatásos a klímaberendezés, magasságában állítható a vezetőülés, szép a belső tér. De panasza is van: a kilátás a kocsiból szerinte rosszabb, mint a Felicia Kombiból volt. Úgy érzem, ebben igaza van. Ez a nagyobb biztonság ára. Most már két éves, közel 25 ezer kilométert futott. Eddig csak egyszer voltam vele olajcserén kívül szervizben. Amikor megvettem a téligumi-garnitúrát."


Elakadás egy úttorlasznál az Alpokban, 1964-ben

Egyébként apósom más vonalon is ragaszkodik, és ragaszkodott is a csehszlovák ipar termékeihez. Cezeta 150 robogójával 1964-ben elutazott Magyarországról Olaszországba. Róma és a Vezúv érintésével egészen Amalfiig jutott, onnan vissza pedig Svájcon át Münchenen keresztül érkezett Budapestre, ez egy 6000 kilométeres túra volt. Majd rá egy évre (már egy másik Cezetával) Szarajevón keresztül Dubrovnikba tett egy túrát, onnan Triesztig feljutott. Akárcsak az előző évi, ez is egy hónapos út volt, de csak 5000 kilométer hosszú.


Olaszországban nagy szenzáció volt az önindítós Cezeta

Az utazás költségeit - mivel a minimális valutakeret (70 dollár) nem fedezte volna - a Cezeta rejtett üregeiben csempészett magyar cigarettákból állta. Mert Olaszországban már akkor is komoly adó volt a dohányon, egy csomag bláz jó fizetőeszköz volt akkoriban. Na ja, ma már sokan ötször nagyobb motorral sem indulnának neki egy ekkora útnak. Igaz, a forgalom tempója és sűrűsége sem ugyanaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr42842361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biker_kolee 2008.12.30. 01:11:09

Egy újabb remek Csikós Zsolti-féle poszt. :) Csak így tovább. Jó volt egy kicsit nosztalgiázni.. :)

ratrider02 2008.12.30. 01:20:09

Majdnem aludni tértem, de hála égnek vetettem egy búcsúpillantást a belsőségre.
Ismét egy jó poszt, érdemes volt elolvasni. Kösz Csikós Doktor. Kérek még!

silurus 2008.12.30. 01:20:10

Nagy élvezettel olvastam.Édesapám valami hasonló utat járt be, egy Skoda Octavia után (CB 48-28) talán 7 Ladát nyűtt el (egy kivételével mind fehér, 1200-as). Aztán átnyergelt használt nyugati autókra, mígnem tavaly kapott egy újat (63 évesen). De a mai napig azt hallgatjuk öcsémmel, hogy :bezzeg a Ladák, meg az az Octavia...Köszönöm Csikós Zsoltnak, hogy megosztotta velünk, jó volt ez így éjszakára, valami megint a helyére került.

gyuri79 2008.12.30. 01:27:43

Nagyon király lett ez a cikk!Már majdnem aludtam amikor megláttam aztán csak tátottam a számat:)Sok-sok ilyet még!

VégBéla 2008.12.30. 01:59:18

Most már ott tartok, hogy csak Csikós cikkei miatt olvasom a totalcart. Ezért érdemes, másért viszont nem.

dansun 2008.12.30. 02:02:03

Škoda rulez! Én egy piros 120-asban nőttem fel. Emlékszem ahogy friss jogsival télen csapattam a seggét a hóban! Óh, az a farmotor... aztán 1998-ban, lejárt műszakival mi is eladtuk. :(

AtoszMester 2008.12.30. 02:06:43

"""Addig először egy oldalkocsis Pannóniával járt, majd 1957-ben, mint orvos, engedélyt kapott egy használt autó vásárlására. A kocsi egy DKW Junior lett, sok baj volt vele, de azért általában használható volt. """

Tuti rásózta az öregre egy korabeli nepper. Biztos törve volt, visszatekert órával :)))

Azért a cikk elején rendesen megijedtem, hogy Csíkos vett valami 40 éves Skodát, hogy minden este szívjon a garázsban.

Azért az öregtől nem volt semmi a havas úton robogóval szaladgálni...

AtoszMester 2008.12.30. 02:07:51

"""VégBéla 2008.12.30. 01:59:18
Most már ott tartok, hogy csak Csikós cikkei miatt olvasom a totalcart. Ezért érdemes, másért viszont nem. """

Detto. A többi trutyli.

altona71 2008.12.30. 02:32:33

Nagyon szép írás.
Kár, hogy nem autóról íródott.
Skoda= Szarkupac
A régiek is de főleg az újak.

dansun 2008.12.30. 03:04:18

@altona71: Nem túlzol egy kicsit? De ha ilyen nagy szakértő vagy, akkor magyarázd meg, hogy Skoda Superb a Car Of The Year 2009 versenyben hogy a rákban lett döntős? Amúgy én sem értem, mert az ígynyitom-úgynyitom csomagteret leszámítva elég elcseszett formája van. Nem is beszélve az új Fabiáról, ami egy gyenge SwiftII utánzat.
тачка с поносом!

Balck Eagle (törölt) 2008.12.30. 03:05:53

Továbbra is várom a Csikós cikkeket, kár ,hogy nincs több panda féle autója és élményei:), valamint mehetne sűrűbben is autót vásárolni,nekem az a cikk is nagyon tetszett:)

Önjáró Talajgyalu 2008.12.30. 03:36:08

Jo a cikk. Vegre egy kis becsulet az indokolatlanul lenezett Skodaknak. En egy piros 105-os hatso ulesen nottem fel, most meg egy oreg feher 105-ost hajtok. Beleraktam 15000km-t 3/4-d ev alatt, nagyobb hiba nelkul, bar a rendszeres karbantartast, atnezegetest azt igenyli. Cserebe filleres javitasokkal megelegszik. Es annyiert vettem, amennyiert biciklit sem kapok. Kozlekedni meg annyira olcso vele, hogy ha vonattal akartam volna elmenni oda, ahova elmentem vele, kb. 3x ennyibe kerult volna. Es kenyelmesebb, tagasabb mint egy mai kiskocsi (nagydarabok vagyunk a zasszonnyal, Suzuki szoba sem johet, szimplan nem ferunk el benne, mig a ven Skodaban siman).

Ha rajtam mulik, es nem szall belem vmi idiota, akkor maholnap veteran lesz az oregbol, megtartjuk... Melle pedig jon valami fiatalabb joszag. Azt meg nem tudom milyen, de ha lehetseges, Skoda lesz az is. :)

Turan6 2008.12.30. 03:37:45

Megint egy qva jó cikk.
Gazdasági válság ide vagy oda fizuemelést neki, hogy minél többször tudjon autót cserélni :),és szülessenek az újabb cikkek.

Balck Eagle (törölt) 2008.12.30. 04:01:14

@Turan6: Csak nehogy sokat emeljenek neki , mert akkor még a végen egyszer egy jó autót vesz véletlenül amit nem kell szerelni meg vásárláskor se tud mibe belekötni és akkor nem lesz több jó cikk:)

Szűcslaci 2008.12.30. 04:20:59

Nyilván megvolt a maga romantikája annak, mikor kánikulában az autóutak szélén sorban álltak a Skodások nyitott géptetővel. Becsülendő, hogy szerették a könnyű orrú, ezért aztán "elejetolós "Skodákat.
Ezt ellensúlyozhatta a hátsó ülés mögül szivárgó agresszív és nem túl esztétikus motorzaj, meg az utastérben található akkumulátor - különös mikor a feszültségszabályzó úgy döntött, hogy korlátlan áramot enged rá.
Kárpótlásként a harmatgyenge motorokat lehet kiemelni - nem vonatkoznak ezek ma már a Skodákra(amik nem is Skodák- de sokan ezért vannak úgy, hogy nem szívesen látnak egy zöld madarat a kormányukon.A havas utakon azért kellemesen viselkedtek.
Persze, a cikk jó és olvasmányos - kár, hogy nem Mercedese volt a papának, akkor regényt írtál volna.

Ciri 2008.12.30. 05:27:49

Aha! Hát így könnyű !
Amikor a Dolomitos túráról írtál, azon gondolkoztam, hogy gyógyszerezed-e a párod vagy csak nevelés kérdése, hogy így elviseli a buzériádat.(K.vára irigyeltelek! :D)
De most kiderült, hogy a víríbe van! :D

Ismét egy jó (zseniális) cikk, még belefért az elején a "húdefaszajappán" böfögés is!

Grat Zsolt, ha a Pandcsökit eladod, és veszel helyette egy autót, minden százas lesz! :D

Ja,Apósod leveleit többször lehetne idézni ide a Belsőségre, néha sokkal jobb lenne olvasni, mint mondjuk Winkler "rokkerzsótis", cinikus,obszcén megnyilvánulásait. (félreértés ne essék, ettől még remek cikkeket ír).

I.C.ram 2008.12.30. 05:43:06

Hehe. En a Tarogato uton lakom mar 22 eve, es tanusithatom, hogy baromi balesetveszelyes ut (A Bognar utcai keresztezodesnel) meg mindig, hiaba az also resz egyiranyusitasa, illetve a kotelezo elsobbsegadas tabla. 90-es evekben kb hetente volt itt baleset. Nemelyik kisebb koccanas, de voltak borulasos, auto kigyullados esetek is. Mentoket is sokszor riasztottak. Egyszer egy kombi Wartburg elrantotta a kormanyt, es ugy pordult a hossztengelye menten vagy 4-5ot, hogy rossz volt nezni. Szemtanuja voltam az egesznek, es annak is, ahogy a kocsibol egy remego ember meg kimaszik, majd osszeesik. (tulelte)

zootyo 2008.12.30. 05:43:27

Bizony ám! Én még "csak" 31 éves vagyok, de nagyon élvezem az ilyen írásokat, sokkal jobban mint pl egy újautó tesztet.

Csak így tovább, fel is ébredtem rendesen, pedig csak inni keltem fel, de megláttam az írást. :-)

karexxrookie 2008.12.30. 06:14:59

szep iras...gratula.
De annak az alfanak gyarilag is kozepen van a kipuf?Mert atom jol nezki.

grigorij (törölt) 2008.12.30. 06:32:59

Aranyos írás, bennem is emlékeket ébreszt.
A 60-as évek közepén 600-as Trabink volt (CE3905) az első autónk... Ezt követte pár év múlva egy fehér Skoda Octavia Super (CBxxxx)! Emlékszem, télen reggelente kurblizni kellett vagy betolni... Én voltak a gyerek, nekem volt a feladatom, hogy az adott pillanatban elindítsam! Ha elbsztam, kikaptam...
Még csöves(!) rádió volt benne!

grigorij (törölt) 2008.12.30. 06:34:52

karexxrookie: gyárilag nem lehet középen. Nekem 90-esem volt - ami gyakorlatilag ugyanez - de annak sem ott volt!

grigorij (törölt) 2008.12.30. 06:36:53

Ja és azért is köszönet, hogy tárgyilagos írás!
Nem úgy mint multkor az a buzeráns kolléga, aki nemes egyszerűeséggel "letahózta" a Caddyt - mert neki nem tetszik...

csabájé 2008.12.30. 07:08:04

szép történet, nálunk ez így történt:
fateromnak számtalan trabant, (volt olyan ahol az ajtózár nem volt, ezért fa melllé álltunk) Wartburg, dácsijja, Barkas jó sokáig, majd 48 éves korára megvette élete álmát: 1 Mercdest

Csabby 2008.12.30. 07:15:05

Gratulálok a cikkhez!
A régi fényképek különösen nagy hatással voltak rám, még több ilyet szeretnék látni...!

csucsu 1 2008.12.30. 07:22:49

Hát igen!Egy újabb remek írás!Élvezettel olvastam!Gratulálok!

nemértekhozzá 2008.12.30. 07:28:42

Reggel.Teló bekapcs.rss frissít. Nocsak,Belsőség! És ismét egy remek Csikós-féle cikk. Jó volt olvasni:)

Sopánka76 2008.12.30. 07:31:34

"Sokáig megmagyarázhatatlannak tűnt ez a ragaszkodás, de a kockákat kirakva összeáll a mozaik."

Érdekes, nekem annyira nem állt össze.
De mondjuk megértem, hogy ha valaki sosem csalódott egy márkában, akkor nem vesz mást. Megszokta, baja nincs vele, miért is váltson? De mondjuk én kalandvágyóbb vagyok, szeretnék minél többfajtát kipróbálni. Egyelőre nem túl hosszú a lista, de hosszú még az élet!

Csikós úr, csak így tovább! Köszönjük az írást!

Rocko- 2008.12.30. 07:32:51

ahhhhh, kész, telejsen el vagyok hülve, h valaki robogóval ilyen messzire. olvastam a Pannónia cikket, azért az mégis csak nagyobb motor, oldalkocsival meg mindennel, de robogóval tengerpartig? nagyon kész.

az apóst meg igazán megjtalmazhatta volna a skoda, elég hűséges vásárló, és leírás alapján sosem okozott balestet.

Rocko- 2008.12.30. 07:51:52

vicces, h Skoda Fabia fordul, de mellette a másik ződ autó ugyanabba az irányba néz, sőt, még a külalakja is megváltozott. :)


Szűcslaci 2008.12.30. 04:20:59
"nem szívesen látnak egy zöld madarat a kormányukon."
azok vehetnek skodát. az egy tollas indián ott. :)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.12.30. 08:00:37

Skoda-fétis. Van ilyen. @ Csik, köszi, nagyon jó, hogy közzétetted.

One_Way 2008.12.30. 08:10:55

Škodálatos a Doki márkahűsége :
Tetszett a cikk,köszi.

Pistabá 2008.12.30. 08:11:59

A skoda azóta ér valamit mióta vw megvette és tolta bele a pénzt meg a technikát. Nálunk is van a családban skodabuzi, őszinte pillanataiban tud mesélni horrorisztikus szívásokról amit a kocsinak köszönhet. Volt hogy a Bp-Gyöngyös utat 3 szervizzel tette meg :)

Amúgy jó a cikk, köszöjük.

toce 2008.12.30. 08:13:24

Nekem csak az tűnt fel, hogy nagyapám legalább ennyit vezetett (igaz Zsigát, Ladát) de sosem okozott vagy szenvedett balesetet, mint ahogy a családban egyenlőre senki más sem, pedig vagyunk jó sokan. Nekem kicsit sok volt a totálkárosra tört autó...

csöcsfej 2008.12.30. 08:21:54

Gratulálok!
Először írok ilyet, de ez színvonalas volt.
Még 50 skodás évet!

Secnir 2008.12.30. 08:23:55

"dansun 2008.12.30. 02:02:03
Škoda rulez! Én egy piros 120-asban nőttem fel."

hehe, az semmi. asszony egy piros 120-as hátsó ülésén készült...

stellaz1 2008.12.30. 08:23:58

Én sokat vezettem Édesanyám skoda 105 -ét, ami át volt alakítva 120-assá :)

Én kifejezetten szerettem vele menni, még akkor is amikor már volt mellette több nyugati autó is a családban.

Könnyű volt a kormánya, kényelmes a beltere, nekem a műszerfala is kifejezetten tetszett. Szerintem jó kis autók voltak azok.

Secnir 2008.12.30. 08:25:19

toce:
figyeld meg, hogy az utolsó 10 évben törte totálra az autókat, nem az első 50-ben :)
ez jellemző a mai közlekedési morálra, ill. a jogsi hiányára....

w211 2008.12.30. 08:29:56

Boldog békeidők,évi 10ezer kilométer,én havonta megyek 12eztret hogy pénzemnél legyek. Amúgy itt is kijött a lényeg a részletből: Mercedes lánc a blokkba! A merci,semmi más az autó! 22.-iket nyűjjük. Viszont a motorostúra nem semmi,robogóval 6000 az alpokon át,Csík-úr,útleírást kérünk!

SsPL71 (törölt) 2008.12.30. 08:35:56

Totálkáros autók nekem is soknak tűntek.
Apám 40 év alatt 1-et sem tört totálra.

Apám is hasonló korú, rengeteget vezetett(még ma is de már nem annyit), igaz többnyire céges autókat de, soha nem volt skodánk, trabantunk, wartburgunk, dacsiánk.
Mindig azt mondták a szerelők is akik abban az időben, amikor apám fiatal és autóbuzi volt, hogy ezek nem autók.

A másik mondás amire szintén emlékszem, hogy a skodások kalapos vezetők voltak.

Én ladában és nagypolskiban(p125) nőttem fel, már akkor magamba szívtam az elméleti részét a vezetésnek és a forgalomban való részvétel is rutinná vált, de a skodások, wartburgosok, dácsiások tényleg bénák voltak.

A cégnél(ahol apám dolgozott) is csak egy skoda volt egy mikrobusz, már nem tudom mi volt a pontos típusjelzése.
A többi autó, volga, polski(125p) és ladák voltak.

Apámnak az elő kocsija, valami pözsó volt hasonló kinézetű mint a képen az a DKW.

Pistabá: hasonló a véleményem nekem is a skoda-VW fúzióról.

Várjuk a skoda rapid és a rallye-ban elért skodás eredmények magasztalását.

KKZZ 2008.12.30. 08:38:12

Köszi a cikket, jó volt olvasni és a képeket látni.
A magam 38 évével még csak egy 120L, Fabia Kombi és Octavia II listát tudok felmutatni, de remélem, bővülni fog még.
Nekem semmi említésre méltó problémám nem volt velük, mindet szerettem és szeretem a mostanit is.

Altona71: Nincs igazad. :)

BUÉK!

pet77 2008.12.30. 08:39:26

.Nem furcsa, hogy szinte mindegyik totálkárosan végezte????
Ügyeskedők úgylátszik akkor is voltak.

Rocko- 2008.12.30. 08:40:13

tényleg, ez miért csak post, miért nem cikk?

HLaci 2008.12.30. 08:43:34

a végén az a két robogós körút nagyon durva volt...

hihetetlen miket bevállaltak akkoriban az emberek... :-))

Csubakka Junior 2008.12.30. 08:46:37

Na ez az a hangulat, amit ma már el sem tudunk képzelni. Mondjuk akkoriban sem sokaknak adatott ez meg, legalább is az én környezetemben nem. Azon már nincs sok mesélnivaló, hogy bemegy az ember a szalonba, két hét múlva alatta az autó, aztán autópályán 4-5 óra alatt kint van Tirolban annyi pénzzel, amennyije van. Nekem ebből az egészből még annyi jutott, hogy 120-ason tanultam vezetni, és 1300-as Daciánk volt akkoriban.

tuttitiz84 2008.12.30. 08:46:38

A Skodákat azért szerintem nem alaptalanul fikázzák. Nekem is volt szerencsém 3db-hoz, amiből egyik egy 63'-as Octavia kombi volt, az egyetlen ami pozitív élmény. A másik kettő, 105, 120GL gyakorlatilag a használhatatlanság határát súrolták. Ezzel a két ipari hulladékkal, mindenféle meghibásodás előfordult ami kocsinál elképzelhető. Ja és a legkellemetlenebb helyeken és időben(éjszaka, autópályán, szakadó esőben, gyújtáselosztóban megszakító törés)-még szerencse, hogy volt csere. A lehetséges létező elektromos alkatrészt cserélni kellett rajtuk (irányjelző-, fényváltó-, világítás kapcsolók, generátor, önindító, gyújtáselosztó, kuplung és főfékhenger, gázpedál tengely, alapjárati fúvóka mágnesszelepe, feszültség szabályozó, szívató tokoshuzal STB...) Szeretek autót szerelni és mindig régi kocsik voltak alattam, (Kadett 68' 76' 408-as Moszkvics)de annyit sosem szívtam járművel, mint a Skodákkal. Arról nem is beszélve, hogy eléggé furcsa műszaki elgondolás alapján - valószínűleg Marxista-Leninista egyetemi diplomával- lett fordítva összeszerelve a farmotoros kompánia. Egy kis fejtörés árán az aránylag megbízható motort előre beszerelve nyertek volna egy jól hűthető, orrnehéz, nagy csomagtartójú közepes autót. Így pedig lett egy oldalszélben nehezen irányítható, melegben könnyen túlmelegedő, csomagtartó nélküli izé. Egyetlen számomra jó tulajdonsága, hogy - mivel olyan helyen lakom - télen, hóban, hegymenetben sosem akadt el. Az újabb VW-eredetű Skodákról csak szubjektív véleményem van, de valószínűleg nem lehet egy lapon említeni a "farosokkal".

karlmann 2008.12.30. 08:50:33

Elég bambán keltem, mert szabin vagyok, de ez a cikk nagyon gyorsan felébresztett. Nagyszerű sztori, gratulálok! Az apósodnak dupla respect, egy 5-6 ezer km-es túra még ma is óriási dolog!

Remol 2008.12.30. 08:55:55

Nekem is először feltünt a sok tört autó, de aztán kicsit visszaemlékeztem.
Apám első kocsija egy Fiat500 volt. Megvette használtan, szétkapta, elvitte kilakatoltatni. Kaszni, futómú, egy űlés, kormány volt benne csupán, amikor hazavontatták a műhelyből. A vontató autó túl gyorsan ment, az 500-as egy kanyarban beszitált, és apámmal együtt beborult az árokba.
Később várakozás után meglett Skoda 120L zsírújjan. Fél évesen apám megcsúszott vele egy erősebb lejtőn télen (szanaszét volt fagyva az út), árok. Tetejét cserélték a kocsinak, utánna még 15 évig használtuk, a végén áron alul, egész jó állapotban adtuk el, kellett a hely az új autónak a garázsba. A Skodát azóta is sajnálom, jó autó volt, azon tanultam meg vezetni. Jelenleg egy Ford Escort Combi van a családnak, ezt újonnan vettük még 96-ban, ezzel azóta lekopogom, alkatrészes probléma sosem volt, csupán annyi, hogy bal hátuljába egy szakadt trabis belehajtott, mert mint utólag kiderült, szar gumikkal, szar fékekkel nem tudott bevenni egy kanyart. Elemeket, üvegeket kicserélték, azóta is megelégedve használjuk a Fordot.

vizimolnár 2008.12.30. 09:01:32

@Pistabá: Az Audi is azóta ér valamit, amióta a VW megvette, és tolta bele a pénzt...

JL 2008.12.30. 09:02:05

A Skoda nálam is a "szép emlékek" kategóriában tanyázik. Nagybátyám a 70-es években vett egy ősöreg, de príma állapotú Spartakot, majd egy S100-ast, mindkettőt használta - de ápolta is! - rendesen. Nálunk '83-ban jött a házhoz egy S120L (bő 1 év várakozás, Merkur - aki még emléxik rá:-DD), és 8 évig hűen szolgált (140 000 km). Igaz, szinte mindent magam szervizeltem rajta, de nem is forralta a vizet soha, és egyáltalán: egy rendellenes jobb első gumikopástól eltekintve gond nélkül jártuk be egyebek között szinte egész Nyugat-Európát.
A mai utódokat is kedvelem - mondjuk, az emblémán és Mlada Boleslavon kívül már nem sok maradt a Skodából, de akkor is? inkább egy Fabia, vagy Octavia, mint egy Polo, vagy Golf, netán Passat:-))

tboj 2008.12.30. 09:02:12

Igazán szép írás! Én a reggeli kávémmal ragadtam le, ennél a cikknél. Engedjék meg, hogy ajánljak egy írást, amelynek „nyelvezete” levett a lábamról anno… itt a népitéleten: totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=61736

öröm, ilyeneket olvasni

tuttitiz84 2008.12.30. 09:03:57

Ami az előzőből lemaradt: a cikk nagyon élvezetes, nosztalgikus képeket villantott fel előttem, csatlakozom altona71 válaszához, ti. kár,hogy nem autóról szól!

szófogadatlan prókátor 2008.12.30. 09:10:37

Köszi Zsolt!
És az apóson kívül persze max respect Kati fülének is! :)

gin74tonic 2008.12.30. 09:11:01

egyszer volt skodam, ATI tanulo auto volt elotte, hasznaltam 2 evig, mikor eladtam a vevore biztam a vetelar megallapitast, orultem hogy penzre cserelhetek egy rakas ocskavast. Persze nem a 200k kilometeres szet utott vagott tanulokocsikbol kell kiindulni de nekem ha azt mondjak skoda = atyauristendesz@rvolt -ra asszocialok. Ellenben azota se volt 7liter alatt fogyaszto kocsim.

visszaneztem a szerzoit az altalam 5 legjobb cikknek. mindet csikos ur irta.

Czigler Zsolt 2008.12.30. 09:14:39

Jó cikk ,jó irány ,jó kultúra. És persze reálisabb ,mint a tc. cikkek általában ,nem fillent ide ,kedves-kies kis medencénkbe trendi nyugatot ,hanem elfogadóan elemzi a rögvalót :átlagember nem átlagember,hanem izgalmas történet és nem a legújabb tipusú mercit hajtja ,hanem amit sikerül a tárcája ,ugyessége,szerencséje alapján szervezni /8 éves Peugeot Partner Saint-Tropez,pl.,még vagy pár sok évig/,és maga is javítgatja ,ha a szervíz túl sokba fáj,etc.6 éves Lada Níva itt a való ,nem a legújabb típusú Land Rover! Így működik ez mifelénk és jó ilyen cikkeket olvasni ,hisz behozni az elmaradást úgyse lehet,de másképp élni azért még igen ,csak kell tudni elfogadni.
/kellene egy Zil-es cikk is ,hiaz annyi volt belőle,mint a párttag ,azt' eltüntek,se szó,se beszéd ,pedig azok az öreg sofőrök ,akik nap,mint nap lenyomtak ezekkel az izékkel 4-500km.-t,no,ők aztán tudnának mesélni./

muhi 2008.12.30. 09:14:46

Jó tolla van az öregnek, meg kell hagyni. A nagyapám is ütődött Skoda-buzi volt, neki az sem számított hibának, hogy nyaranta csak folyó-patak mellett lehetett vele közlekedni, annyira forrt a hűtővíz. Amikor a 'Skodenkáról' mesélt (mert így hívta, haha), lehetett látni, ahogy elködösültek a szemei. Azt hiszem, minden tárgyilagossága ellenére az após is hasonlóan viszonyulhat a márkához.

Az újabb Skodákat tényleg felelsleges összehasonlítani a régiekkel. 4 évig vezettem egy dízel kombi Fabiát, praktikus, takarékos autónak tartom, átlagos egyéb tulajdonságokkal. Minden kis részletről a VW konszern kacsint vissza, szóval aki szereti, az a Seatot és a VW-t is szereti, aki meg utálja, annak lelke rajta.

grigorij (törölt) 2008.12.30. 09:17:25

Pistabá!
Azért ne írj ekkora ökörséget!
A Skodri már rég autót gyártott, amikor a VW-nek még híre sem volt!

No quarter 2008.12.30. 09:24:50

Zsolti! Vadászom a cikkeidre, a zsákmány most is egy szép trófea. Légyszíves postázni apósodnak is valamennyit a kapoot üdvözletekből, elvégre ez igazából az Ő vallomása. Persze Kodálynak is nagy érdeme, hogy tudta, kitől és mit kell begyűjteni. Kodály Zsolt... Hm.

Rocko- 2008.12.30. 09:26:25

vizimolnár 2008.12.30. 09:01:32
ezt így valamivel alátámasztanád?

Travis 2008.12.30. 09:29:55

Altona 71:

Ajánlanám,hogy vezesd már az új Superbet és azután fikázd a Skodát.Mondjuk egy 2.0 TDI DSG már elég.Hidd el,fenomenális.Ez már régen nem a vízforraló kategória...

bátorító 2008.12.30. 09:32:29

@Önjáró Talajgyalu:
Nekem ezekkel a régi autókkal csak az a bajom, hogy mögöttük haladva messziről érezni, hogy egy "nem katalizátoros" autó bűzölög valahol előttem. És ebből a "nem költünk az autóra, megteszi egy régi roncs is" mentalitásból néha egyenesen követezik, hogy télen, kopott nyári gumival feltekerednek egy fára (jó esetben), de addig másokat is veszélyeztetnek.

Amúgy a cikk tényleg jó olvasmány volt, csak valahogy kimaradt belőle, hogy a Skodák nem a megbízhatóságukról, tartósságukról, praktikusságukról voltak soha híresek. Bár Trabanthoz képest voltak előnyei, az biztos. :)

steve078 2008.12.30. 09:37:13

Az írás jó.
Volt 120L Skodám,sajnos.Azóta megfogadtam,soha többé Skoda!Sokat evett,nem ment,állandóan szerelni,hengerfejezni,stb.Elég volt.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2008.12.30. 09:37:42

Naggyon oldszkúl! A levél stílusa, az após hozzáállása az autókhoz annyira régimódi (a szó legjobb értelmében), hogy őrület. Az éves futásteljesítmények is igen sokatmondóak: az elvileg nyugdíjas, keveset rohangászó nagypapa ma annyit tesz a kocsiba, mint legaktívabb korában a régiekbe. Amikor a százezres futásteljesítmény egyenlőnek számított a teljes lestrepáltsággal -már ami a megítélést illeti. Aztán persze meglehet, hogy akkoriban sem véletlenül nem érték el a bűvös százezres számot a kilóméterórák -nem csak azért, mert öt számjegyűek voltak.:)
Istenbizony érdemes lenne egy kicsit felmelegíteni, sokaknak egyáltalán elmesélni, mit is jelentet autózni a 60-as, 70-es, 80-as években. A levélben elhangzó egy-két mondat sokmindenre enged következtetni, de biztos vagyok benne, hogy érdekes és tipikus történetek kerülhetnének elő.

Duran 2008.12.30. 09:44:45

Gyönyörűek voltak a régi autók is! De még mennyire!

bagoj ur 2008.12.30. 09:47:30

A Skoda 105S nekem is szép élmény: Páromnak volt, Édesapjától kapta. Amikor kereken 20 évesen, 300000 kilométerrel az órában megváltunk tőle, megsirattuk. Igaz, télen rohadt nehezen indult már és picit füstölt is hidegen, de patentul ment az eredeti gyári motorral. És az oldschool Skoda-fíling utánozhatatlan: óriási kormány, franciásan puha rugózás, óriási, oldaltartás nélküli ülések és az 1047 köbcenti tomboló őrjöngése... :-D Én imádtam.

Gomulka Béla 2008.12.30. 09:49:04

Azt hittem hogy város a képen Telc. Nagy a hasonlóság.

loláb 2008.12.30. 09:52:03

Jó kis cikk volt. Minha a saját gyerekkoromról olvastam volna, balatonföldvári nyaralás, tárogató út könyéke, faros skoda...nosztalgia.

Egyértelműen Csikós Zsolt cikkei tartják még életben a belsőséget. (A múlt héten a Bende féle szemetes camry poszttól pl. majdnem elsírtam magam, pedig nem vagyok egy túlérzékeny alkat)

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.12.30. 09:53:35

Massányi for Prezident ! :)
Aki az autóját szereti, rossz ember nem lehet.

agálgyula 2008.12.30. 09:56:11

Fabia 1,2 HTP - 5 év, 200e km tapasztalatalat. Főbb hibák:

- 3 lambda-szonda (típushiba)
- sok-sok fényszóró izzó (típushiba)
- 1 gólyaláb
- 2 kotyogó (Ez valami üzema.takarékossági kütyü. Akinek folyton világít a motorhiba-visszajelző, az vagy emiatt van, vagy lambda. Előbbit a túltankolás okozza. Kattanásig tessék!)
- 1 féklámpa-érzékelő

kamasuka 2008.12.30. 09:56:14

"toce:
figyeld meg, hogy az utolsó 10 évben törte totálra az autókat, nem az első 50-ben :)
ez jellemző a mai közlekedési morálra, ill. a jogsi hiányára...."

Nem annyira ettől függ. Egyszerűen megöregedett a tulajdonos is. Apámon én is látom: jópár évtized szinte balesetmentesen (max koccanások hátulról) levezetett időszak után folyamatosan töri ugyanazon (!) Toyotáját az utóbbi öt évben, eddig 6x. Ebből 3:3 a saját ill. az "ellenfél" hibájából elkövetett "szabálytalanság" mértéke ...

Volt köztük figyelmetlenség és volt köztük a korból fakadó - "ez most belénk fog jönni, meneküljünk" - rossz helyzetfelismerés.

Mellesleg jövőre Avensist akar venni. Igyekszem lebeszélni róla, mert ha így folytatja, drága mulatság lesz.

TottaKár 2008.12.30. 09:56:37

nekem első kocsinak egy 120L jutott
haveri alapon béreltem egy félig rokontól

azóta már vectrával járok de azt a príma rugózást néha még emlegetem

arról nem is beszélve, hogy rendszeresen bezártam a kulcsot a kocsiba
a végén már 15 másodperc alatt ki tudtam nyitni a 120ast egy dróttal ami a rendszámtábla mögé volt bekészítve...

:DDD

grat. a cikkhez

Herlock Sholmes 2008.12.30. 09:56:38

Apósod családja igencsak szívhatta a Kádár-rendszer csöcsét.
Kocsik azonnal, nyugati utak...
Baszki, egy 120-asra legkevesebb 3 évet kellett várni. A teletexten nézegettük a Merkúr-sorszámokat. Ha volt csókos, akkor kicsit előbb hozzá lehetett jutni egy szállítási sérülthöz.
Én pontosan 26 éve, 1982 december 30-án vettem át Debrecenben a KR-42-37 libafos 120-ast.
Az volt harmadik. PF-52-71, TH-03-83 volt az előző kettő. Aztán követte 1989-ben a DE-29-92 120-as, végül 1990-ben egy Favorit - JI-94-74 - lett a Skoda sorozat vége.
A 120-as volt akkoriban az egyetlen élhető keleti autó. A szar, gyenge motorral együtt. Ha gondoztad, sose hagyott cserben. Olvikoros alvázvédelem a Karsa-papánál, gáz és szivató bovdenek olajozása, AC-pumpa tömítés alá Gumiám paszta, házi készítésű elektronikus gyújtás, felfúrt hidegindító-fúvóka, csörgéshatárra bejátszott röpsúlyrugók...Jó verdák voltak, na!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.12.30. 09:57:48

Én az első Skodámat nyüvöm, Fabia Kombi. De valszeg nem ez lesz az utolsó...

bagoj ur 2008.12.30. 09:57:57

@vizimolnár: Éppen fordítva tudom - a szép reményű kicsi Audit megvette a Volkswagen, hogy fel tudjon nőni a felfutó ötajtós, orrmotoros, normális futóműves piachoz.

roadmaster 2008.12.30. 10:04:21

bátorító :
"Nekem ezekkel a régi autókkal csak az a bajom, hogy mögöttük haladva messziről érezni, hogy egy "nem katalizátoros" autó bűzölög valahol előttem."
de finnyás itt valaki

zoliapu71 2008.12.30. 10:05:32

Kosz CSIKOS!Megint kihult a reggelim.DE MEEEGERTE!!!Gratula ezert az ujabb gyonygyszemert!!MEG aposodnak is!!

timur69 2008.12.30. 10:06:58

Jó a cikk! Apámnak 20 évig volt 120-sa, 40 ezer km-el adta el, szinte gyári állapotban. Garázsban állt és csak nyáron, száraz időben ment ki a telekre, kb. 15 km-re. Akkor is csak max.70 km/ó-val.
Csak a víz melegedett nyáron, azon kívül topp volt a gép és nagyon kényelmes. Néha vittem az Astrámmal, szerinte kényelmetlen volt a Skodrihoz képest. Ja, egyszer műszaki előtt széthullott a vízpumpa, szerintem szétmarta a gyári fagyálló. Én maradok az Opelnél! De gyerekként szuper volt utazni a Skodában, nagy ritkán, ha elővette a fater.

lally 2008.12.30. 10:11:10

Aki meg csípőből lefikázza a régebbi Skodákat,az ezzel bizonyítja be a hozzá nemértését, tudatlanságát és balfaszságát!
A hűtő-fűtő rendszert rendbe kell rakni, ésszel javítani és jó lesz.A futómű és a kormánymű törődést kíván.
És tudomásul kell venni, hogy ez az autó, így alapállapotban nem versenyautó !!!Fasz jampizó gyökerek ne ilyet vegyenek....

ikke i drift 2008.12.30. 10:14:24

dansun, nekem pl. tetszik az új Superb, az Octavia és a Fabia első szériája után végre újra egy szép Skoda (a második Octavia még elmegy, a második Fabia egy rusnya Swift-koppintás, az első Superb meg egy olcsó Passat, semmi más).

A cikk tök jó volt, thx!

Rá Dios 2008.12.30. 10:14:34

Én most gondolkozom az első Skodámon. Az én legelsőm egy már akkor sem fiatal bogárhátúvolt. Szerettem, no...
Nem szégyen, főleg pedig nem a gyengeség jele a nosztalgia. (?)
Amit sajnálok, hogy bő harminc évnyi felnőttkori tapasztalathoz tényleg kellett az a bő harminc év is...:-)

Tarkin kormányzó 2008.12.30. 10:24:17

Apukám is nagy skodás. Ha jól számolom, az új Fabia a 7. Skodája, sőt én is azzal kezdtem. Jó, megbízható kocsik. Én is szeretem őket.

nagylori 2008.12.30. 10:27:22

@vizimolnár: a Seat is azóta ér valamit, amióta a VW megvette, és tolta bele a pénzt...

riszájkling 2008.12.30. 10:31:26

@timur69:
"száraz időben ment ki a telekre
Csak a víz melegedett nyáron"

Ott a baj. Sokan elfelejtették a karbantartást ezeknél az autóknál, kimentek vele a telekre, telement a hűtő gazzal, neadjisten az elég szar helyen lévő jeladógombáról, ami a ventilátort kapcsolja lerántotta valami a vezetéket, aztán jóhogy felforrt szerencsétlen. Nem is csinálhatott volna mást. Aztán csak annyi maradt az emberekben, h a szar Skoda forralja a vizet. Aki karbantartotta nem volt vele gondja.

Aki meg azt írja, h elavult konstrukciót erőltettek a farmotorral, az ássa bele kicsit magát a márkatörténetbe, aztán látni fogja, hogy a Skodának nem egy orrmotoros protója volt a farmotoros korszakban, csak a nagytesó nem akart konkurenciát magának, ezért nem is engedték gyártásba őket.

r1attee 2008.12.30. 10:36:40

Üdv, SKODA rulez!
Amim van/volt:
Octavia II 1.9 TDI - jelenleg
Fabia 1.4 16V 2001 - 2006
Felicia 1.3 MPI - 1997 - 2001
Amiket nyúztam még:
Apám 105S -e és apósom 120L - je, apósom jelenlegi "igásló" Favorit-ja, 1994-97 cégutóként, terepre (nem viccelek, földméröként tényleg ezt használtuk) 1000MB... A következő asz´szem Superb I lesz...

Rocko- 2008.12.30. 10:39:24

kamasuka 2008.12.30. 09:56:14
és honnan veszitek azt, h itt is a tulaj volt a hibás minden balesetben?

fosdapass 2008.12.30. 10:44:36

A fanatikusan márkahű skodással nem lehet szót érteni. Jellemzőjük, hogy messze az észérvek elé helyeződnek ítéletalkotásnál a hangulati elemek.
Így lesz az egyik leghasznavehetetlenebb dologból "kultikus" tárgy és így lehet megbocsátani valaminek a megbocsáthatatlant. Beleragadni egy gödrös keréknyomba pedig a legcsúnyább önsorsrontás, kilépni belőle talán szégyen...
Ismertem én is elkötelezett skodást. Nem zavarta, hogy hosszabb úton görcsöt kap az utastérbe lógó kerékjárati dobtól a lába, nem tűnt fel neki, hogy leginkább ő és márkatársai tolják félre dugóban a felrottyant vizű lomot, nem tudhatott róla, hogy a márkát átkozó autószerelő a hozzá hasonlókon gazdagszik legjobban, mint megváltoztathatatlanba törődött bele, hogy az autókban nincs csomagtartó, hogy repül az eleje, hogy olykor megszorul a kormány, bőg a motor stb stb.
A nyilvánvalóan elmebeteg cseh konstrukciós agyrémekkel pedig értelemszerűen nem is találkozott, hiszen az a szerelőre tartozik.
Az 1000MB-ig mindez elnézhető volt a márkának, mert nyugaton még ennél is hasznavehetetelenebb ótvarokat gyártottak (NSU Prinz, FIAT500 stb), de a 70-es évekre már tényleg reménytelenül elavult a háború előtti blokk, szintén ilyen hátsó futómű és az egész farmotoros marhaság. Hogy a gyártástechnológiai anakronizmusokról ne is beszéljünk.

Lacc78 2008.12.30. 10:48:53

Szegény nagyapám is nagy skodás volt, egész életében csak ilyen autói voltak, leszámítva egy lepukkant kispolákot a végén és egy rejtélyes eredetű amerikai Fordot, aminek mérföldben mért az órája (az utóbbit sajnos még a születésem előtt eladta). Én egy 1000 MB-re, egy 100 L-re és egy 120 GLS-re emlékszem. Gyerekkoromban heteket töltöttünk náluk a nyári szünetben, akkor állandóan a kocsiját bütykölte, még akkor is talált rajta valamit, amikor tökéletesen működött. A mi családunk első autója is egy Skoda 105 S volt. Rengeteg szívás volt vele, nyáron melegedett, télen meg nem indult. Azért megjártuk vele a horvát (akkor még jugoszláv) tengerpartot. Két felnőtt, két gyerek, csomagtartók dugig tömve, 40 lóerő, dobfékek, stb.

Ati232 2008.12.30. 10:50:39

Hogy tört össze a Felicia?

Coix 2008.12.30. 10:50:43

A 3. kép nem Trencsén, hanem Telc. Nem baj, igazából egyik sem cseh: az egyik szlovák, a másik morva.

Egyébként jó kis post, én Skoda 120-on szereztem jogsit... :-)

mv3 2008.12.30. 10:53:29

Hihetetlen, hogy mennyi totálkáros autója volt az apósodnak, remélem különösebb sérülés nélkül megúszta a család. Tiszteletre méltó a hűsége.

Amúgy a mi családunkban a nagybátyámnak volt egy 120L Skodája, amivel semmi baja nem volt. Annyira szerette, hogy a következő választása is erre a típusra esett, de sajnos azzal elég sok volt a probléma. Bár ahogy nézem, a "hétfői autó" fogalma ma sem ismeretlen -az egyik primera népítélet jó példa erre.
A 120L kétrészre osztott lökhárítója gyerek fejjel nézve is több, mint gyanús volt, miért nem lehetett egyben legyártani?! Nem keltett túl masszív hatást.

Stibu36 2008.12.30. 10:54:45

Én soha nem voltam Skoda tulajdonos, és bevallom, nem is néztem sokba a farmotoros Skodákat (az újabbakat már igen), de ez a márkahűség és autóimádat lenyűgöz! Nagyon szép cikk, öröm volt olvasni. Remélem még sok ilyen szépet olvashatunk Tőled, Zsolt, és megmaradsz ezen a veterános vonalon....Csak így tovább!

mv3 2008.12.30. 10:56:50

Extra off:

"Elkezdődött az első dízel-Porsche gyártása"

Micsoda hír :O((

On

Soóváry 2008.12.30. 10:57:20

Sztem a szocializmusban az egyik legjobb választás a Skoda volt. Nagyapám a 70-es években vett egy 100-asat, nagymamámmal együtt bejárták egész Európát, minden nagyobb út előtt szervízbe vitte ezért az úton csak apróbb gondok voltak. Majd a fiához került az autó és pár év múlva meg is semmisült. Én jelenleg egy felújítandó 1978-as Opel Kadett Cityvel járok, igaz ez német, de már túl van a 200 E km-en, ennek ellenére semmi gond nincs vele, egyszer szívesen megmutatnám nektek Csikós Zsolt előadásában.

atesz 2008.12.30. 11:03:35

Klafa nagyon az írás. Néhány dolog, ami eszembe jut, nem kevés jó érzéssel: szüleim 1965-ben vettek először autót, egy Trabit, CN-es rendszámmal. Aztán 1971 körül jött az R-10-es, arra már én is jól emlékszem (CZ 91-56). egy 127-es következett 74-ben (UH 62-67). Ennek éedekes története van. 73-körül kezdték gyártani a Daciákat az R12-es alapján. Amikor a faluba megérkezett az első, még francia motor volt benne. Ez nagyon megtetszett az öregnek, és gondolták, beneveznek. Amikor aztán eljött a nagy nap, vagyis felmentek Pestre a kocsiért, kiderült, hogy az már teljesen romániában készült. Hát, mesélte apám, az, fiam nem kellett. Kérdezték, milyen lehetőségek vannak? És kiderült, hogy pont akkoriban érkezik néhány száz? ezer? az 1971-es év autójából, a 127-esből, illetve bogárból. Édeasanyám bogárpárti volt, de apa ragaszkodott a fiathoz. Így lett 127-esünk. Nagyon szerettük. Első igazán saját autóm is 127-es lett. Szép dolgok voltak ezek.

littlerock 2008.12.30. 11:04:37

hm... nekem volt egy 120-asom, amit kissé kihegyeztem, a mai divatszó szerint boyracer üzemmódban használtam. 160-nal előztem még Opel Astrát az M7-esen, raktam bele 50000 km-et de nagyon hajtva... egyetlen egyszer nem forrt föl a víz (óvatos voltam, mert inkább kapcsoltam fűtést, és húztam le az ablakot 40-fokban is). A családnak volt egy dízel Felicia kombija, és ha apám hallgat rám, a mai napig meglenne. Most egy Octaviám van, és ha Isten is úgyakarja, nálam rohad szét... én sose értettem a Skodát szidó embereket és sokkal több Skodáját szerető emberrel találkoztam, mint ellentábor tagjával... Egy kispolszkit,vagy Trabantot szeretni, csak fanatikus tud, de megértem őket is. A hajdani autókhoz nem értő szerelők, és sofőrök miatt terjedt el, hogy ezek az autók rosszak... ha valaki nem akkor tolta vissza a szivatót egy 105-120-on, amikor már üveghangon járt a motor, tudta, hogy az útpadka a jobb hátsó féltengely halálos ellensége, és a stauferzsírzót a vízpumpán, illetve a függőcsapszeg zsírzógombját megtalálta minden második hétvégén, töltött utána olajata motorba, esetleg még a hűtőrendszert is ellenőrzésképpen légtelenítette... akkor ezek az autók meghálálták a szeretetet...

vikking156@alfaamore.hu 2008.12.30. 11:05:29

@karexxrookie: Szia! Igen, gyári rajta a középső kipuff. Az összes Twin Sparkon gyári. A 90-es tulajnak meg azért nem volt középen, mert azt nem csinálták TS-sel, csak Nord motorral, meg V6-tal. Ja meg 2.4 TD-vel.

dennisthemenace 2008.12.30. 11:11:17

Igazandibol nem ertem,Csikos mi a fenet kers meg mindig Magyarorszagon;egy afrikai orszagban Istenkent tisztelenek..Vagy mondjuk Chile,Argentina eldugott videkein;Zsolt,szereted az R12-t,R18-at??

voszi 2008.12.30. 11:15:55

ezt tényleg jó volt olvasni. vmi ilyesmi cikkek szoktak lenni egy jó autós magazinban.

pimpike_ 2008.12.30. 11:19:21

Huhh , a Cezeta-s túrát nem lenne kedve tollba mondani apósodnak ?

szamarhegy 2008.12.30. 11:20:14

Herlock Sholmes

Nem ártott volna elolvasni az írást, na meg persze egy kis jóindulat..

"1958 tavaszán édesapám, Dr. Massányi Aurél körzetorvos, azzal a jó hírrel jött haza az Egészségügyi Minisztériumból, hogy kiutaltak részére egy új Skoda személygépkocsit. Addig először egy oldalkocsis Pannóniával járt, majd 1957-ben, mint orvos, engedélyt kapott egy használt autó vásárlására."

A körzeti orvosok munkájuk ellátása érdekében soron kívül kaptak autót és ehhez nem kellett a ’rendszer csöcsét szopni’.

Nyugati utak azért nem hemzsegnek a történetben, jugó és a csehszlovák úton kívül egy osztrák és egy olasz út szerepel a pár évtizedes autós visszaemlékezésben.


Mellékelek továbbá egy emlékezet frissítőt, hogy milyen nyugatra utazási lehetőségek voltak az átkosban:

„69-ben, amikor először voltam nyugaton, és még jó pár évig azután, a hároméves szabályozás volt érvényben: háromévenként lehetett valutát vásárolni, viszont évente is lehetett nyugatra utazni, de csak 5 dollárral a zsebben. Az összeget fokozatosan emelték, kissé.

A külföldi tartózkodás alapban maximum 30 napra volt megengedve.
Az gyakorlatilag pénznélküli, de évenkénti kiutazásnak az volt a feltétele, hogy legyen egy meghívó személy nyugaton, aki levélileg minden költséget vállal. A meghívó nem lehetett illegálisan külföldre távozott személy. A levelet két helyen is be kellett mutatni: először a magyar hatóságoknál, de a célország követsége is látni akarta, hogy nem fogom ott a segélyből élők számát szaporítani. Azt is aláíratták, hogy ott munkát nem vállalok.

Tehát egyrészt kiutazási engedély a magyar hatóságoktól, másrészt beutazási engedély (magyarul vízum) a célországban.
Szükség volt továbbá a kiutazási engedély iránti kérelem beadásakor a munkahely írásbeli hozzájárulásához is. Javította az esélyt az engedélyre, ha az embernek a közeli hozzátartozói itthon maradtak.

Ha minden feltétel megvolt, akkor évente lehetett utazni 30 napra.

A háromévenként vásárolható valuta mértékére már nem emlékszem pontosan, folytonosan változott. Mindig alatta maradt azonban annak az összegnek, amiből egy hónapon át megaláztatások vállalása nélkül utazni lehetett. Csak a magamfajta elszánt utazó tudta abból a pénzből - autóstoppal, a tengerpart homokján és padokon aludva, gyümölcs és kenyér diétán - bejárni fél európát. Azért szép volt az így is, óriási kaland.
Évente lehetett nyugatra utazni azoknak is, akiknek olyan sok pénze volt, hogy be tudtak fizetni a méregdrága, de még így is államilag támogatott társasutazásokra.

A rendszerváltást megelőző kb. nyolc évben rohamosan tágultak a lehetőségek. Legelőször a magyar cégektől külföldi munkára kiközvetítettek nyertek gyakorlatilag szabad mozgást.”

klacus 2008.12.30. 11:26:21

Én az Oktávia 2 miatt lettem Skodás. 1,9 pdtdi más kéne a rossebnek...

fdoki 2008.12.30. 11:29:48

Tényleg király ez a cikk is!
Mi anno a cseszkó ipar másik gyöngyszemével,a Velorex-el ("kotlókergető")nyomultunk,úgyhogy élmény
van bőven avval is ;)
Inspirálva vagyok ezen post által,lehet előbogarászom a régi fotókat és én is elkövetek vmi hasonlót...

mm1991 2008.12.30. 11:32:08

Első autónk 120-as, második 120-as Skoda volt szerettem őket, azokon tanultam vezetni. Télen a legnagyobb hidegben is 2-ik próbálkozásra indultak (szívató). A harmadik autónk egy Favorit 44367Km-el 16 éves "középkék" színű csoda imádom.(és soha nem akar felforrni)

Motoros III. 2008.12.30. 11:50:31

@AtoszMester: Szerintem nem kellene egymást állandóan b.....ni, ennek nincs semmi értelme.
Nekem nagyon tetszik az írás, olvasmányos és érdekes.
A Nagypapával és a Skodával kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy én csodálom az olyan embereket, akik ilyen kitartóak és "márkahűek" tudnak lenni!
Nekem is van egy ismerősöm, aki 1992-ben vásárolta meg az első Suzuki Swiftjét, most vásárolta meg, - ha jól emlékszem - az ötödik Swiftjét, tehát három évenként cseréli a kocsijait. Lóvéja van bőven, de Ő akkor sem vesz se drága japán gépet, se németet. Az igényeit bőven kielégíti az állandóan új "Mi autónk".

kese a maffiozo 2008.12.30. 12:00:16

Csikós apósa (annak apja) és nagyapám elég hasonlóan álltak a közlekedéshez.
Az öreg egy Pannóniáról szállt át vagy be egy MB1000-esbe, onnan egy 100-as majd egy 105-ös és végül egy 120-ast hajtott. Apám meg javítotgatta neki, bár nagyobb baja egyiknek sem volt soha.
A 120-ast én is sokáig hajtottam, részben mert egyszerűbb volt öregapámtól elkérni a Skodát, mint a családi kocsit lenyúlni, másrészt meg a Zastava-nál jobban is szerettem.
A 120-osaknak lelkük volt... mindegyiknél máshogy kellett a szivatót állítani és a gázpedállal játszani az indításhoz. És persze egy kanna víz mindig volt a motortérben a sárvédő belső felében levő mélyedésben (mintha csak arra találták volna ki ;).
Én spec. szerettem, vigyázni kellett rájuk és rendszeresen szervizelni, akkor gond nélkül bárhová elment.
Amúgy meg egy Octavia 4x4 kombit ma is szívesen bevállalnék. De szerencsére céges típusú gépkocsim van, így most ezzel nem foglalkozni.

decens 2008.12.30. 12:01:20

Köszi a jó cikkért.
Koromnál fogva én is írhatnék szép hosszú történetet a motoros, autós tapasztalataimról, de csak annyit most, hogy én is Skodával kezdtem az autózást 1977-ben. Igaz az akkori időknek megfelelően akkor már 15 éves motoros múlt állt előttem, abből kb 10 év versenyzés is. Hát igen, a jó öreg (akkor 16 éves) Skoda Octavia Super az első autónk amivel még 8 évig jártunk. Legmesszebb a cseh Liberecbe mentünk az endúró Európa Bajnokságra az akkor 20 éves kocsival. (Közben egy karosszéria cserét is elvégeztem rajta, mert a régi nagyon le volt már harcolva.)
A kort jellemezve csak annyit: én autóvillanyász tanuló voltam 1963-ban a IV-es Autójavítóban, ahol a Nysa mentőautókat nagyjavítottuk. Teljes szétbontás után motor és futómű generál, teljes villamos átvezetékelés, többnyire átkárpitozás és teljes fényezés..... Mindez 55 és 60 ezer kilométer és kb. 3 év után!!! A következő generál 80 ezer km után volt.... azután selejtezés.
Az akkori kilométereket így kell nézni.

Én is márkahű voltam, csak nem a fenti szisztéma szerint, mert új autóra sose tellett. Következett egy 8 éves Skoda 110L amit rozsdatemetőként vettem. Megvolt 9 évig. Közben rendszerváltás, vállalati kocsi Skoda 130L. 230 ezer km-t nyomtam bele generál nélkül, és még elment a társvállalatunkhoz a saját lábán Bulgáriába. Ott még 1 évet szolgált. Ezt a kocsit nagyon szerettem, megjártam vele Angliától Görögországig Európát keresztül kasul többször is. Egyszer állt meg alattam Hollandiában, amikor kaptam egy nyelestengely törést Nijmegenben. Épp 100 méterre volt a Skoda szervíz és szombat déltől este 9-ig váltógenerált végeztek rajta és mehettünk tovább.
1994 óta Opeles vagyok. Először vállalati kocsiként, most már nyugdíjasként. Ma már ezt pártolom. Nekem nagyon megfelel a 16 éves 2 literes Astra. Igaz nagyon rendben van még óra szerint 227 ezer km után is. (Különben ki tudja mennyi az annyi!!!)
Se rohadás, se csöpögés, se füstölés, se nagy fogyasztás, de évi 20-25 ezer km futásteljesítmény. Hol vannak már ezek a számok a 60-as 70-es évektől maszek használatban!!! Igaz nem Euro IV, de nem szennyezi a környezetet jobban mint a SUV-ok! De nincs rá adósság és fenntartható!!! Ez a lényeg.

Alhazred 2008.12.30. 12:03:52

évekig volt 120L-ünk, soha semmi baja nem volt, a fogyasztása is rendben volt mindig.

megjártuk vele az Adriát meg a Tátrát, és semmi vízforralás, semmi gond. igaz a gyorsulása asszem 25 sec volt, dehát istenem.

jahh, rendesen karban volt tartva, ez lehet a titok?

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.30. 12:16:59

A családban eddig 5 farmotoros skoda volt az elmúlt 40 évben, nagyfater anno megjárta velük Olaszországot, a horvát tengerpartot, Csehszlovákiát rengetegszer, soha nem volt velük semmi gondja. Első autómat, egy fehér 105-öst 220000 km-el örököltem meg, később bekerült egy Favorit motor, 3 évig nyúztam, amíg tk-s nem lett. A mostani 120 GLS-emben kb. dupla teljesítményen dolgozik a motor, elég gyakran üveghangig forgatom, versenyekre járok vele, és mégsem forr a vize. Egyiknek sem forrt. Csak normális hengerfejtömítést kell használni, normális fagyállóval feltölteni, és figyelni a termosztátra. Egyébként a farmotor tényleg szar konstrukció, lásd F1. :) Meg kell kicsit ültetni az orrát, akkor már nem fogja tolni, ennyi az egész.
A VW-dologtól meg nem esek hasra, a cseh mérnökök kurvajó dolgokat alkottak mindig is, csak gyakran nem volt lóvé a sorozatgyártáshoz, vagy a Nagy Testvér közbeszólt... De érdemes megnézni, hogy a rally versenyeken hogy szerepelt a Skoda a VW előtti és utáni időkben...

timur69 2008.12.30. 12:17:00

@riszájkling:
Igazad lehet, nem emlékszem, hogy lett volna szervizelve. Szerintem olajcsere talán 5 évente lehetett, ha volt egyáltalán.
Egyszer lelégtelenítettük a hűtőkört, sokáig csak levegő jött.
A fogyasztása viszont álom volt, igaz max.70 km/ó-val nem nehéz. Amikor eladtuk, nem kellett sokat hirdetni.

Önjáró Talajgyalu 2008.12.30. 12:22:58

@bátorító:
A "buzolges" az kb. a szarul beallitott karburator jellemzoje, az ubermagas CO-val. En is erzem az olyat, es megvan rola a velemenyem. Amit meg en utalok, az a kettesbol padlogazzal indulo dizel boffenet, bele az arcomba. Szoval 1:1. En legalabb nem susmussal kapom a zoldkartyat...

A teligumirol meg annyit, hogy csak a sajat nevemben tudok nyilatkozni, de en teligumival jarok, termeszetesen. Kb. az auto penzforgalmi ertenekenek 50%-ert vettem teligumit ra iden. Szoval ismerem a tipust, akirol beszelsz, de az nem en vagyok.

csöcsfej 2008.12.30. 12:48:35

Hej de sok fasz talált ide...ha az öregnek Skodája van ennyi ideje, mi a búbánatért tartson mást?
Tisztelendő, aki ezekkel a mai szemmel nézve műszakiaailag szar vasakkal hadakozott. Más világ volt.

Csikós Zsolt 2008.12.30. 12:51:19

Mindenkinek:

Nem én írtam a cikket, hanem az apósom, neki címezzétek a gratokat. Én csak a legelejét meg a legeslegvégét pottyantottam hozzá.

ShwartzWazul 2008.12.30. 12:51:47

Aki a Skodákat fikázza, az valószínűleg ugyan olyan, mint sok (bármilyen típust fikázó) népítéletes. Vagy nem volt neki, vagy széthajtott, nem karbantartott példányt fogott ki. Farosoknál pláne igaz ez, mert ezek a típusok karbantartást, odafigyelést igényeltek. Cserébe az egyszerű szerkezetet könnyen lehetett szerelni otthon, akár a lakótelep parkolójában is.
Én végigmentem majd a teljes faros palettán - a többi szoc. típus, és néhány nyugati mellett. Volt 1000MB (16 évesen vettem egy szerelőtől), 110R coupém (11 éves), 120L ovállámpás (9 éves), 120L kockalámpás (8 éves). Egyik sem hagyott ott soha. Második autó most is egy 17 éves Favorit (ezt após újonnan vette és 9 évesen átpasszolta).
A totál tuningmentes 120-asokkal szlalomversenyeken több díjat is szereztem (CityRallye rulez).
Nem mondom, hogy nem romlott el időnként ez-az, de egy jó skodás bizonyos alkatrészeket mindig tartott a csomagtartóban. Arról nem beszélve, hogy az elölhűtős típusoknál a beszerzést követően azonnal beszereltem egy közvetlen hűtőventilátor kapcsolót. 5000-ként olajcsere, rendszeres zsírzás, a vezetékek rendszeres ellenőrzése, és ezek a gépek normálisan hajtva kimentek a világból.
Persze ma, amikor azon bírnak fikázni egyesek, hogy valamelyik hárombetűsből hiányzik egyik-másik, vagy épp azon hogy lassú a klíma, vagy nem automata az ablakemelő, szóval innen nézva persze szar a Skoda, de nézzük már a dolgokat a maguk helyén.

littlerock 2008.12.30. 12:56:43

@Maybe_: Az f1-es autók legfeljebb 40 évvel ezelőtt voltak farmotorosak, azok középmotoros konstrukciók... mint minden átlagos sportkocsi... ugye tisztelet a kivételnek, mert a Porsche az a mai napig csodát tud művelni, egy nem épp előnyös építésmódbdal is... amúgy a faros skodák nem száguldásra, hanem a csúszós lejtős úton való közlekedésre lettek kitalálva. én az enyémmel sokszor dagonyáztam, vizes földesúton, mint a motorcsónak olyan volt... amúgy a mai gazdáját ismerem, és még mindig használj a kocsit... 24-évesen kb 200000 km-mel...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.12.30. 13:03:29

Aki a "felforr a hűtővíz" témán köszörüli a nyelvét, annak megjegyezném, hogy a termosztát volt fos mindben, tettem direkt kapcsolót a ventire, onnantól soha nem volt gond vele! Ha hideg volt, kikapcsoltam, ennyi volt az összes feladat, amúgy mindig ON állásban volt.

Önjáró Talajgyalu 2008.12.30. 13:09:08

@csöcsfej:
"mai szemmel nezve szar vas"

Nezz ma' bele egy 1.4 8 szelepes mostani Fabia orraba, bontsd le a 80 kilo muanyagot, es lepodj meg, hogy kvazi ugyanazt az 1000MB-bol szarmazo blokkot talalod benne, mint a 100/110, 105/120/130 faros Skodakban, a legtobb Favoritban, es egy csomo Feliciaban. Biztos azert, mert szar.

Persze N+1 fejlesztes van mogotte, mas a hengerfej, injektor, kiskutyafule, de azt a motort siman engedik bepapirozni egy 120-asba, annyira ugyanaz. (Felfogatasi pontok, stb.) Csak igy FYI, hogy mi a szar vas.

tAB · http://tabblog.net 2008.12.30. 13:11:40

@fosdapass:
> "de a 70-es évekre már tényleg reménytelenül elavult a háború előtti blokk"

Ja, tényleg olyan szar és elavult lehetett, hogy még az 1.4MPi Fabiákba is azt használták...

Önjáró Talajgyalu 2008.12.30. 13:14:32

@chicken, a 'Kérem, Szilyt ne!' lobbi alapítója:

Nemtom, nekem normalis termosztatom van, es mindenfele kezi kapcsolo magia nelkul sem forr fel. Pedig haladtam vele 110-120-al huzamosan ottopajan 40 fokban, utana tofogtem 10-el pestidugoban, es semmi. Es hidegben sem kapcsol be esznelkul a hutesem. Karbantartott hutorendszer a baratod... De teny, hogy a nem karbantartott hutorendszer nyugjeit a legegyszerubb az altalad emlitett modszerrel "orvosolni"...

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.30. 13:17:40

@littlerock: Farmotor-középmotor ugyanazokkal az előnyökkel/hátrányokkal rendelkezik, persze az is relatív h hol kezdődik a középmotor. Elvileg ha a motor a hátsó tengely fölött van, az még farmotorosnak számít, ha már 10 centivel előrébb tolják, az már közép, eléggé egybemosódik a kettő. A lényeg, hogy nem az első tengelyen van a súlypont. A 120-asnak egyébként alaphelyzetben asszem 39-61 a súlyelosztása, ha égnek áll az orra. Ha megülteted az orrát, értelemszerűen előrébb tolódik a súlypont is valamennyivel, 45-55-ös értéket simán el lehet érni, főleg ha beül előre 2 felnőtt férfi, nagyon közelít a tökéletes súlyelosztáshoz. Persze alaphelyzetben nem versenyautó, de az nem a farmotor miatt van, hanem a lágy futómű és az irdatlan hasmagasság miatt. Végigjártam már a szarból várat építők útját, tudom mit lehet kihozni egy farosból, és hidd el, magam is meglepődök még néha, hogy mekkorát lehet kanyarodni vele. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden nagypapás 120-as versenypályára született, csak kicsit unom már, hogy az emberek többségében a farmotor már egyet jelent a nulla úttartással. Peace :)

Önjáró Talajgyalu 2008.12.30. 13:21:40

@tAB:

Ja en rohogtem ezen egyszer, egy Octavia taxiban ultem, oszt szoba elegyedtunk a drajverrel, hogy Skoda meg minden. Aztan mondta, hogy ezek mar mennyire masok, mint a regiek, otthon a felesegenek is Fabiaja van, az is motorikusan mennyire jo! Mondom, hoppa, milyen Fabia? Valasz: 1.4MPi!

Mondom az kiraly, mert az kvazi ugyanaz a blokk, mint amit mar az 1000MB-tol epitettek be, es koszonom szepen, az en farosomban is remekul megy. :P

Taxis erre: Fuu, komolyan? Hat az egy bazijo motor! Sokkal jobban szeretem, mint ezt az Octaviat, az mar alul is huz mint a diszno, ennek meg ki kell nyomni a szemet, hogy menjen! Az komolyan ugyanaz a motor? :)))

Kifordított kacagány 2008.12.30. 13:26:00

egy biztos, aki egy négytagú család nyaralásos cuccait bele tudta pakolni az ezresbe, az megtanult pakolni:)

tetszik a post és tényleg jó lenne egy élménybeszámoló arról a robogós túráról.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.12.30. 13:28:18

@Önjáró Talajgyalu:
Jogos. A kocsit úgy kaptam, hogy tessék, ezzel nem kell foglalkozni semmit, csak tankold, öngyógyító...
Igaz ez minden autóra, ha foglalkoznak vele (értsd. karbantartás), nem okoz annyi gondot.

csöcsfej 2008.12.30. 13:31:45

@chicken, a 'Kérem, Szilyt ne!' lobbi alapítója:

igazad van, de szerintem a "mai" 1.4 8v is szar, régi idők csökevénye.
És mert látom, fan vagy, csak halkan jegyzem meg, azok az autók amiket említettél nem a hihetetlen üzembiztosságukról voltak híresek. Erre értettem hogy MAI szemmel szar.
Mentél már csajozni 1x évesen 30 fokban feltekert fűtéssel?

csöcsfej 2008.12.30. 13:33:09

@Önjáró Talajgyalu:

erre volt a reagálás, csak benéztem.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.30. 13:37:36

@csöcsfej:
Aki 20 éves skodával tud csajozni, annak egy ilyen apróság már nem lehet akadály :)

Rocko- 2008.12.30. 13:38:20

Csikós Zsolt 2008.12.30. 12:51:19
igazából Te belenyúltál a jóba. :)
érhetô, Kati miért viseli ilyen jól az autós dolgokat.
és hát akkor igaz a mondás is: nézd meg az apósa autóját, vedd el a lányát!

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.12.30. 13:38:45

@csöcsfej:
Megszólítva érzem magam! :D
Homokszínű 120L diszkó előtt utastérbe zárt kulccsal télen megfelel sztori gyanánt? Jöhetett az ablakos gumis kampós megoldás...

csöcsfej 2008.12.30. 13:43:39

@chicken, a 'Kérem, Szilyt ne!' lobbi alapítója:

Alap:) Ezért mondtam, ne fikának értsd, csak tényleg néha tolerálhatatlan volt, és ezért is emlékezetes. Az idő meg ugye a legrosszabb kurvaanyázást is megszépíti.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.30. 13:43:56

@chicken, a 'Kérem, Szilyt ne!' lobbi alapítója:
Csak halkan írom, nehogy valaki kedvet kapjon hozzá: a 120-asra gyárilag rárakták azt az eszközt, amivel fel lehet törni :) Kédergumit leszeded, betuszkolod az ablak mellett, és egy jól irányzott mozdulattal ráb.szol egyet a nyitószerkezetre. Nem kell se kampó, se semmi más :)

csöcsfej 2008.12.30. 13:45:12

@Maybe_:

egy szál zokniban is megy, hajaj;)

olcsi 2008.12.30. 13:46:46

Az írás remek, égető szükség van manapság a hasonló témájú cikkekre.
Én Csikós Zsolt írásaival először az A.T. .AG..IN hasábjain találkoztam először.
Azóta szorgalmasan figyelem ténykedését nagy elégedettséggel.
MÉG TÖBB VETERÁNOS CIKKET!!!!!!!!!
Mellesleg én is Skodával kezdtem az autózást. S 100, S 105s, S 120l...ezen tanultam vezetni. Különös élmény volt az indítás télen...megpumpálni az AC-t, 2-3 rúgás a gázon, utána indítózás...várni egy picit és talán nem állt le:)
Nálunk is játszott a buherált hűtőventillátor, 3x termosztát kapcs. csere után apám úgy döntött, átvált manuálisra.
Utána egyszer sem forralt.
Jól fogyasztott, még az olajat sem ette.
Szerettük, ápoltuk, szervizeltük, tökéletesen működött.
Oldalszél érzékenysége páratlan volt (1 személy, 0 terhelés)
A Skodások többsége tisztában volt/van a faros-korszak elavult műszaki színvonalával, de mindemellett be kell ismerni, hogy az akkori felhozatalból ezek a járgányok voltak a legkorrektebbek(kisebb kompromisszumokkal:D)
Ma egy Octavia I.-et használok, és terveim szerint maradok is a típusnál

Giulio Karmann 2008.12.30. 13:48:55

Eszméletlen jó cikk volt!

Cs 2008.12.30. 13:51:36

Jó volt olvasni.

Szeretem a skodát. Sokáig volt 120-asom. Most nincs autóm, illetve a családban van egy Fábia. Szeretem azt is.

Meg kell érteni, hogy a régi skodák egy más korszakban, egy másik világban születtek. Nem olyan autók, hogy beülök azt használom. Igényelték a folyamatos karbantartást. Ha megkapták akkor jól működtek, ha nem akkor csak a baj volt velük. Tudom, mert én is olyan vagyok aki csak beülni akar az autóba és használni, nem pedig a drága szabad időt bütykölésre elverni. Volt vele sok gond, de amikor értő kezek közé került szervízben, az nagyon meglátszott, akkor utána sokáig nem volt vele gond.

Igen forrt a víz, de ez is a fentiek miatt volt. Álltam félre a körúton, be az első boltba szénsavmentes ásványvízért :) sokszor kértem vízet is, ha elfogyott a tartalék. De ha jól karban volt tartva (vízkő nukú) + az utólagosan beépített ventillátor, akkor nem volt ilyen gond.

Szóval, ha törődtél az autóval, akkor jó volt, ha nem akkor minden baja volt.

Cs 2008.12.30. 13:55:29

@Maybe_:

Ezt a módszert nem ismertem. Nyitottam már ki másképp, amikor bezártam a kulcsot :) Utána mutatták meg, hogy hogyan kell. Lényegében ahogy írod, de vékony rúd segítségével. Marha könnyen nyitható volt :)

Csikós Zsolt 2008.12.30. 13:57:28

A két totálkárról:

Az elsőt egy diplomáciai(!) Polski 125p okozta, nem adott meg egy jobbkezest a Tárogató utcára ráhajtva. Elég komoly kórházi ápolás lett belőle, az anyósomnál és a feleségemnél egyaránt. Fél évbe nyúló.

A másodiknál az anyósomat egy erősen vitatható közlekedési helyzetben (ahol rég elkopott a felfestés az útról a Kapy úton lefelé) rágyorsításos módszerrel egy ott parkoló autónak szorította egy sierrás. Az apósom, ha jól tudom, nem tört autót egyáltalán.

Csikós Zsolt 2008.12.30. 14:03:00

@mv3:
A krómlökhárítós Merciknek is két darabból van az ütközőjük. Egyszer nézd meg. Még szerencse, így három-négy kiflipárból össze tudsz válogatni egy jót, a zöldömön is így lett egy szép hátsó...

A tertóvas, alatta, az egyben van. És porrá mállik mindegyiken, borzalmas konstrukció.

trb100 2008.12.30. 14:06:48

Karácsony előtt egy nappal meghalt a járós autóm (PUG Partner), kénytelen kelletlen elő kellett vennem veterán paripám. 12 éve skodázom aktívan, akkor vettem meg első saját coupemat, de gyerekkorom óta része életemnek a farmotoros életérzés. Skodás családban nőttem fel. Rengeteg történetet hallottam a versenyző bátyámnak tuningolt, százhetvennel száguldó metálfekete couperól, ahogy porrá alázza a warburgokat, ladákat... Sajnos csak egy fénykép és homályos emlékképeim maradt az autóról, ahogy téli estén a farmotor megnyugtató duruzsolása mellett a hátsó ülésen durmolok, hosszú, fárasztó rokonlátogatásból haza felé jövet... Mire abba a korba értem volna, ahol már értékelhettem volna az autót, egy szerencsétlenül elhelyezett olajoskanna és a garázst fűtő olajkályha megpecsételte az autó sorsát. Bár apám még kitolta a kocsit a lángoló garázsból, a régi fényét már sosem kapta vissza. Csak az anekdoták maradtak meg álmaim fekete sportkocsijáról, hát ezekután nyilván nem lehettem ladás :)

Bár fanatikus skodásként sokaknak nem lehet mérvadó véleményem, de rengeteg mai modern autótípust vezettem, vezetek a mai napig, nem mondhatnám, hogy nincs összehasonlítási alapom. Nincs szar autó, csak trehány tulajdonos. Egy megfelelően karbantartott skodával aggodalom nélkül nekivágnék bármilyen túrának, amit egy mai átlagos autóval az ember bevállal. Sőt, sokkal inkább a skodával mint mondjuk egy agyonelektronizált modern autóval. A skodám nem fog semmi olyat produkálni, amit ne tudnék az út szélén orvosolni, a modern autókhoz szükséges célszerszámok tömkellegét meg mégsem vihetem magammal. A PUGon még egy ékszíjcseréhez is szét kell szedni a fél autót. Persze ez sarkallatos példa, miért is lenne bármi baja egy mai autónak, ugye? Muhaha..

Lehet, hogy nárcisztikus vagyok de számomra nagyon jó érzés, amikor előhozom a patent veteránom és a városban krúzolva begyűjtöm az elismerő pillantásokat, vagy amikor a drága nagyvasban ülő lassít mellettem elhaladva és mosolyogva integet, hogy zsír a verda. Az autót önmagában is élmény vezetni, átülni gyerekkorom álmaiba remek érzés, de ezek az apró momentumok rátesznek még egy lapáttal.

littlerock 2008.12.30. 14:10:44

@Maybe_: a farmotor-középmotor kérdése, leginkább kanyarodási, rugózási dinamikában játszik szerepet. Túlzott egyszerűsítés, ha a gépjármű súlypontját vesszük alapul... amíg egy tömegnek lendülete van, addig célszerű pl egy farmotor esetében külön kezelni, mert egy kanyarvételnél egy 100 kg-s tömeg adott irányban szeretne tovább haladni, ezzel befolyásolva a gépjármű mozgását. Ez a tömeg amikor a hátsó tengely elveszti a tapadását, akkor a megpördülés pillanatnyi középpontjától távolabb esik, mint az a kerekek tapadáspontja, amíg ez egy középmotoros autó esetében már máshogyan van. Ezzel magyarázható, hogy egy autó milyen kormányzási hajlammal bír...

littlerock 2008.12.30. 14:21:27

amúgy, most, hogy jönnek vissza az emlékek, az önindítót vaksötétben is le tudtam már szedni, és visszarakni... volt benne gyakorlat. És egyszer épp nem indult el, pedig randira mentem volna... a csaj tényleg nem lett volna jó bolt, de ezt a kocsim honnan tudta?? lelke volt, és talán van még a mai napig

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.30. 14:27:31

@littlerock:
Ezzel tisztában voltam eddig is. De fenntartom, hogy farmotoros autóval is lehet olyan eredményeket elérni, mint középmotorossal, csak teljesen más vezetéstechnikát követel. Megint másik dolog, hogy milyen pályán használja az ember. Gyors, sodrós kanyarokban jobb a középmotor, mert nem lendíti annyira kifelé a gépet, de szűk, kanyargós pályán sokkal tovább tapad a farmotoros autó segge, tapadáshatárig pedig nincs ellenkormányzás, nincs időveszteség.

sz.kupac 2008.12.30. 14:29:28

A skodával kapcsolatban nem tudok modani semmit mert nekünk sohasem volt. De a végén a motorostura az nagyon felcsigázott és szeretnék olvasni rolla részletesebb beszámolot ha lehetne. Amugy elsörangú iromány.

Avant1 2008.12.30. 14:35:26

Jó cikk! Élvezet volt olvasni.

A címben szereplő miért-re azonban nem kaptam választ.

Mitől akkora 'flash', normális kifejezéssel élve: élmény skodázni?

Miben van meg ennek az érzésnek a kontinuitása (pl farmotor -vw) ?

Összehasonlítva más márkákkal például.

Tényleg érdekel. Azért is, mert pl. én az Audikat kedvelem (főleg a 85-95 közöttieket) és konkrét pontok mentén is tudom, mi fog meg benne a megjelenésen kívül (pl. cinkelt test, zömmel egyszerű és tartós motor-váltó, igen stapabíró futómű, komfort és sportosság egyszerre, stb.) De a Skodáknál mik ezek a pontok? Vagy az érzelmekhez szól csak? Tekintve a durva hibákat és a felfokozott karbantartási igényt - a régieknél.

suo tempore 2008.12.30. 14:41:51

Nekem volt vagy 6-7 kocsim. Skodában nőtem föl, az volt az első saját autóm (105s). Ezt 320ekm-mel, 21 évesen adtam el, úgy hogy az autószerelőm kapott utána.... Aztán suzukik, opelek... 3x évesen rá kellett jöjjek, szubjektíve a skodák jönnek be... Biztos van más jó autó is, de én ezeket szeretem.....

suo tempore 2008.12.30. 14:47:54

@Avant1: Az autónak lelke van. Egy-egy márkának szintén. Aki azzal összhangba kerül, az azt szereti, ha vált, nem fog neki passzolni, van aki meg se érzi....

pimpike_ 2008.12.30. 14:51:30

Nekem 105s ('78-as) volt két évig '92-'93 ban . De sok jót nem tudok róla mondani . Legfeljebb a fogyasztás -benzinből . Valami mindig elromlott rajta , rozsdásodott szinte mindenhol , dőlt belőle az olaj (parafa főtengely tömítés rlz!) . A fesszabályzó állandóan szar volt , hiába cseréltem vagy 3x . Két akksit vágott haza két év alatt, és 10 esetből 8X "betolással" indult :(
Mondjuk nem is voltam elhízva :)

keepitretro 2008.12.30. 14:59:23

A SKODA JÓ!
Nem forr fel a vize sem ha a kiegyenlítőtartály kupakjának tömítése rendben van.
1976-tól 1997-ig sikerült napiszinten skodában utaznom. (S100,S105 később GLS motorral,Rapid 130) Soha nem hagyott cserben. A Rapid és GLS motoros pedig komoly versenyzős képességekkel is rendelkezett, Dacia, Szamara vagy egyéb akkor nagyszámban futó autó nem volt ellenfél. A fogyasztást pedig visszasírom Rapiddal 6 liter alatt lehetett országúton közlekedni városban sem evett többet 8 liternél.

Qqcs 2008.12.30. 15:01:28

@Avant1: Van abban valami felemelő amikor pl egy nagy havazás után a nógrádi szerpentineken kacagva hagyod le azokat az autókat, akik le szoktak sajnálni nyáron az autópályán, és a felnijük többe került, mint neked egy komplett motorgenerál. Vagy amikor egy Kapolcs - Bp távon az átlagfogyasztás (3 fenőtt + gyerek + 10 napi cucc, ami mind befért) 5.5 liter. Csak, hogy néhny dolgot említsek, ami azt hiszem az objektív előny kategóriába tartozik.

suo tempore 2008.12.30. 15:01:29

ezek öreg, szoci gépek voltak. Éles füllel, és jó jegyzetfüzettel kellett őket használni. A meghibásodások előre számíthatóak, és jóelőre érzékelhetőek voltak. Akkor irány a szerelő, aki 1-2 óra és valami nevetséges értékű alkatrésszel megjavította. Ha valaki ezt nem tudja csinálni, az szívás.

suo tempore 2008.12.30. 15:07:11

meg ne feledjünk egy apróságot....
hátsókerék hajtás + farmotor....
Egyetlen hátránya van, erős oldalszélben max 80km/h, mert felette félelmetes, DE! havas, csúszós úton, hegymenetben verhetetlen, azóta sok kocsit vezettem, 4x4-es vitarát is, és a 4x4-es kivétléve egyetlen kocsi sem ért a nyomába, ha leesett egy kis hó. Egyetlen kocsival sem tudtam olyan jó kis állórajtokat venni, mint a 120-assal.... kormáynszervó nem volt. nem is kellett, vajpuha volt a kormány mindig.... Szóval nem volt az rossz kocsi a maga idejében, konfortra tágasságban ma is megállná a helyét, főleg ha mai technológiával, mai minőségű motort építenének bele :), de a 70-80-as években semmi szégyelnivalója sem volt....

keepitretro 2008.12.30. 15:10:20

@suo tempore:
Manapság szinte mindenki autózik, a sofőrök nagyrésze falábú, érzéketlen és süket. A mai autókat "ezeknek" gyártják.
Az autós "feeling" teljesen tompított a mai autókban hogy ne zavarja a sofőröket a koncentrálásban (vagy a telefonálás, rádióhalgatás esetleg a TV nézés közben).
Az igény a "feelingre" persze nem halt ki ezért annyira népszerű a veteránautós hobbi ahol ez átélhető.

Tommi 2008.12.30. 15:44:22

nekünk 100-asunk, meg 105-ösünk volt... A 105-ösben kétszer tört el a jobb-hátsó féltengely. Meg is szabadultunk tőle, amilyen hamar csak lehetett...

petyaskodri 2008.12.30. 16:24:15

Én is Skodázom már egy ideje, és lenne egy-két mondanivalóm a dologgal kapcsolatban:

1.
A vízforralásról annyit, hogy az én 120-omban be van nyomódva a hűtő, és még így sem forralja a vizet még nyáron sem.
Nekem is van benne egy kapcsoló a ventiek, de eddig még nem kellett használnom.
Télen is szívatóval pöccre, vagy rosszabb esetben is másodikra indul és kb 3 km alatt melegszik 80 fokosra a víz, amivel azért már lehet rendesen fűteni.

2.
A Fabia 1.4-es 8 szelepes motorja is (lényegét tekintve)ugyan az ami már az MB1000-ben is benne volt, de még a Seatban is felhasználták, tehát annyira szar nem lehet.
Lánchangja van? Lehet, de az nem szakad el vagy nem ugrik meg mint a szíj.
Ja és még láncfeszítője sincs!!!
Egy új lánc a két lánckerékkel kb 5000 Ft-ba kerül, csak azért írom,hogy akinek szíjjas autója van tisztában legyen vele.
Egyébként a gyári cseh láncban most van unokatesómnak 40000 km. (Fabia lánc ua.)

3.
Az én 120-as Skodám (valószínűleg) nagyobb eséllyel éri meg az 50 éves kort (most 25) mint a mostani 5 vagy 10 éves nyugatik a 25-30-at. Mert 30 éves korukra vagy bögre lesz belőlük, vagy bili, vagy fazék, de hogy nem autó az biztos. Az autómon most cseréltünk először sárvédőt, és úgy kellett levésni róla a gyári alvázvédőt. A 25 év alatt most cseréltünk másodszor küszöböt.
A motorban kb 120000 km van, és most lett először hüvelyezve.

Akkor most miről is vitatkozunk!!!??? :)

Tiszteletem minden h.lye fikázós nyugati-autósnak!

keepitretro 2008.12.30. 16:30:28

@petyaskodri:"Mert 30 éves korukra vagy bögre lesz belőlük, vagy bili, vagy fazék, de hogy nem autó az biztos."

bögre ok, bili ok, de fazék? Műanyagból? Olyat ki látott??

Sword 2008.12.30. 16:37:45

Baromi jól mutat az alfa
az új skoda mellett :)
Még ennyi év után is a "sportos" az első jelző ami eszembe jut erről a gépről.
Pláne ha beállítják egy skoda fabia mellé..

Szentlélek 2008.12.30. 16:46:51

Üdv! "Az én 120-as Skodám (valószínűleg) nagyobb eséllyel éri meg az 50 éves kort (most 25) mint a mostani 5 vagy 10 éves nyugatik a 25-30-at. Mert 30 éves korukra vagy bögre lesz belőlük, vagy bili, vagy fazék, de hogy nem autó az biztos."
Emberek!Ezt annyira bírom, mindenki a 100e km körül futott, agyon kímélt,garázsban tartott, kímélt 20-30 éves autójára mondja, hogy ez igen, ez kibírt ennyi és annyi évet, a mai autók 10 évet bírnak stb stb...Mivel a mai autók ennyi év alatt futnak vagy 300e km-ert! Biztos vagyok benne, ha mondjuk egy skoda fitten marad 30 évesen az előbb említett körülmények között, akkor egy suzuki swift 60 évet bírna, ugyanis az még csak nem is rohad.Egy nyugatinak tudod mi az a 120e km? Ló...sz! Az öreg autónál meg már csoda ha ilyen futásteljesítménynél nem kell motorgenerál, vagy legalábbis egy nagyobb javítás. Ugyanis nézzétek már meg hány km van egy "leharcolt" nyugatiban!250-300e km biztos! Na most egy skoda garantáltan széthullik ennyi km alatt vagy 2 szer! Egy alig használt, megkímélt autóra könnyű azt mondani ej ez meddig bírta! A km-ert kell megnézni nem a kort!

primatus 2008.12.30. 16:56:02

Soha nem volt Nekem és nem is akartam, hogy legyen.... bár egyszer megcsapott egynek a szele, amikor valami kis hibát kellett javítanom egy szinte új 120 GLS-en és kipróbáltam. Az patentul működött....még gyorsult is kb., mint egy 1200-as LADA. Soha nem tudtam elviselni a rendes csomagtartó hiányát, a túl könnyű elejét és némely elborult technikai megoldását.

Nem szeretem a "csakazértis" márkahűséget sem, de mindenkinek megvan a saját tudatalatti nyikorgása.

Nekem életem két legjobb keleti autója egy PF125 (UD 97-26) és egy LADA 1500 (ZS 97-41.. asszem)volt. A Polákot miután rendbe tettem nem volt semmi baj vele és nem nagyon lehetett előredőlni, ha gyorsítottam vele. A LADA is nagyon jól ment, viszont a Polákhoz képest a féke sehol nem volt és riszálta a seggét. (A Polákban hátul laprugó volt és tárcsa fék :-)
Sok Ladát elfogyasztottam és egy kivétellel (az előélete miatt), mind jól szolgált. Polákot azért nem vettem később, mert a gengszterváltás környékén kijött Polákok nagyon rossz minőségűek lettek. Apám vett egy vadonás újat, mert azelőtt Ő is elfogyasztott 2-3 Polákot. Akármit csináltam vele zabált és persze ette a vezérműtengelyt is. Nagyon hamar eladtuk.
Márkahűségből szenvedtünk volna? Hülyeség...

A mai Skodák közül az Octavia-t szeretem vezetni, de biztosan nem maradt volna mederben a vérnyomásom, ha (mint a céges autónknál) az 1998-as kocsi szanaszét rohad, (vagy elengednek a szegecsek a differenciálműben - váltócsere). Küszöbök végig, még a tankbeöntő környékén is és nem volt törve...
Most lettek az 1998-as 1,6-osok (cca. 100LE)cserélve újra. Csak gratulálni tudok a sima agyúaknak, bárkik is találták ki, hogy 1,4-es 75 LE-s Octavia ki tud jönni forgalomba. Ha a célközönség az itt felemlített öreg bácsi, aki ünnepnapokon gurul ki vele és 70 km/h körül használja, akkor O.K., de ez tényleg nem normális dolog. Egy ekkora autóhoz kell legalább 100 jó lóerő. Na mindegy.... Van céges Fabiánk is. Nos, ha valaki azt mondja, hogy nagyon szép belül, akkor fura egy ízlése lehet. A "műszerfalat" külön utálom. Egy nagy darab unalmas, egyszínű porfogó, nem más. Az egyébként legalább megy. 1,4-es, de cca. 100LE.

...hogy mennyi ezekben az autókban a Skoda és mennyi a VW.... Én nem tudom.

(most a fikázók jönnek :-)

kuzee01 2008.12.30. 17:05:38

Hát én előbb ülnék bele abba a régi Alfába mint a skoda fábiába!!! Szép beltérre inkább nem mondok semmit..
Jah 1,4 es octavia a kedvencem nekem is!!:D 75 paci akkora tutajhoz, grat fiúk!!

GalloG 2008.12.30. 17:19:36

A cikk jó. Meg az előző szerelősek/vásárlósak is.

Egyáltalán, dolgozik még más a TC-nél, vagy csak a szegény Csikós írja össze a többiek fizetését is? :-)

clubman 2008.12.30. 17:23:45

Telc-en voltam pár éve, gyönyörű a főtér, aki arra jár föltétlen nézze meg.

clubman 2008.12.30. 17:37:03

@Rocko-: Meg is jutalmazta, az összeset: > a márkaszerviz a Favorit előtti típusok szervizelését az 1990-es évek elején szüntette meg,

Krisi 2008.12.30. 17:38:10

150-es robogóval ekkora utat megtenni nem kis dolog, grat neki! Remélem egyszer majd valamikor az a történet is ki lesz tárgyalva itt. Megnyugodtam, hogy rajtam kívül még azért akadnak páran, akik kismotorral mennek túrázni :)

petyaskodri 2008.12.30. 17:53:53

@Szentlélek: Az unokatesómé 85-ös évjáratú
a szabad ég allatt hál, és most van benne 360ezer km.
Folytassam???

petyaskodri 2008.12.30. 18:01:15

@Szentlélek: ja, és még valami!
AZ IDŐJÁRÁS NEM VÁLOGAT futott km szerint!!!
Ezt nem eszem meg mert ebben csak 120ezer van, ezt meg megzabálom mert ebben 300ezer van.
Érted!?
Különben láttam én már Golf III-at is úgy elrohadva mint amilyen az én Skodám volt.

Ködlámpa 2008.12.30. 18:03:17

Mondhat bárki bármit, számomra a 120L marad AZ autó. Ami előtte volt, az még nem autó, ami utána van, az már nem az.

edsel 2008.12.30. 18:18:01

krisi-nek
Nemvagy egyedül aki bevállal egy egy túrát 50cm3 vel. Bruno motor vb 84. simsonés egy romet pony, elég jó nem.A kollégám rigával bulgár tengerpart.És amikor az esküvője volt a nászpénzből az asszonynak is vett egyett, és onnan együtt nyomták.De manapság is vannak országos túrák keress a netten.
Amúgy egy 100-as skodára cseréltem anno az egyik simomat.Jó gépek voltak, csak szeretni kellett öket. A zaporozsecseket nagyon, de azokon nem igazán segitet.

rognork 2008.12.30. 18:23:35

nekünk 105s volt, szerettem, kényelmes volt nagyon. hely is elég volt. többször beszart: termosztát (ahogy majd mindenkinek), fesszab bp kellős közepén egy picsa nagy kereszteződésben, egyszer nővérem megsütötte, ezután egyszer kigyulladt a motor, amikor a szerelő be akarta indítani, meg ilyenek. gyűlöltem, hogy nem lehetett ablakot lehúzni, főleg h anyám apám bedohányzott.

off: a vw azért vette meg az audit, mert fingjuk nem volt az orrmotoros autókról: konkrétem az audi 50-nel (polo) alapozott, aztán jött a többi is. tán pont csikós írta erről a cikket, de nem vagyok biztos ebben. addig ott volt a fasza bogár, ami minden volt, csak nem megbízható.

ROB-i 2008.12.30. 18:28:11

van pár skodám itthon

3db farmotoros 135GLi(1988-1989),2db farmotoros Rapd135i(1989) és egy orros Felicia Sport Line(1999)

a gyári injektoros farosok elég ritkák,nekem nagyon bejönnek,
ráadásul az egyik Rapid jobbkormányos angliai autó

az alkatrészbeszerzés egy kicsit érdekes,a legtöbb alkatrészt Angliából, és némelyiket Amerikából szerzem hozzá

Önjáró Talajgyalu 2008.12.30. 18:33:40

@csöcsfej:
Csajozni Skodaval? Ofkoz. A baratnom imadja a Skodamat. Beutaztuk iden nyaron az orszagot vele, odakint 30 fok, kellemes 60-70-80-as tempo a dunantuli dimbes-dombos utakon, futes off, a ventillator kellemes huvoset fuj az utasterbe, stbstb. Romatika, meseauto... :)

Önjáró Talajgyalu 2008.12.30. 18:36:01

@rognork:
A lehuzhatatlan hatso ablak ma mar nem lehet problema, a 105S-ek hatso ajtajaban minden benne van, hogy az ablakemelot beszerelhesd. Bontoba kb. ket petakert hozzadvagjak a komplett mechanikat, meg mindent ami kell. Enyembe is bekerult... ;)

keepitretro 2008.12.30. 18:37:52

@rognork: "addig ott volt a fasza bogár, ami minden volt, csak nem megbízható. "

a bogár nem megbízható???? ha valamit tud a bogár akkor az a megbízhatóság.(sokminden mást is tud)
Persze van akinek a kezében a fakanál is csapágyas lesz.

-putyin- 2008.12.30. 18:50:37

105S volt a szüleimnek, anyám vezette. ZV volt a rendszáma. Nála 6 litert evett. Nálam 9 litert. Beletettük a Föld-Hold távolságot, egyszer kellett generálozni. Nem volt semmi komolyabb baja. Nem forralta a vizet, frankó kis verda volt. De a futóműve siralom.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2008.12.30. 19:02:58

A tett halála az okos skodás
(én kérek elnézést)

gangsters 2008.12.30. 19:12:57

A Skoda az egyetlen igazi szocialista kocsi, aminek az ötletét nem nyugatról lopták...

Szentlélek 2008.12.30. 19:19:18

@petyaskodri: Na de azt is tedd hozzá, hányszor lett újjáélesztve, vagy lakatolva.Mert az képtelenség, hogy egyszer sem.

Szentlélek 2008.12.30. 19:21:10

@gangsters: Én nem akarlak megbántani, de inkább lopták volna nyugatról! Ugyanis ez a elölpicicsomagtartó, hátulmotor ez háát nem volt egy bölcs döntés.

axax 2008.12.30. 19:23:24

Én 1990-ben egy 105-ös Skodrin tanultam meg vezetni. Nagyra értékeltem a "szervókormányát" (farnehéz), és csak vigyorogtam magamban, hogy mindenki más meg szív a Ladákon.

Szentlélek 2008.12.30. 19:28:04

@axax: Ladában nekem sose volt gondom a kormányzással.Kis karbantartás, zsírzás és máris fél szervo. Persze akinek szenvedés tekerni annak nem is való..

w a s d 2008.12.30. 19:35:41

Annyira azért nem rossz a farosok futóműve. OK, lehet, hogy puha, de nagyon jól lehet érezni, éppen mi történik a kocsival, az első- hátsó tengellyel, kerekekkel kanyarban.

primatus 2008.12.30. 19:46:01

Nekem egyszer volt egy Dacia 1310-em. Na, azt szerettem volna Skoda előállítási minőségben megkapni (az akkori keleti blokkon belül).

Nagy volt, amikor egy hosszú hétvége és út után beültem a "céges" 2107-es Ladába és miután mentem vele pár métert, megálltam és kiszállva körbementem az autón, hogy miért zötyög. Miután rájöttem, hogy csak elszoktam tőle, jót röhögtem magamon....

papa33 2008.12.30. 20:03:21

20 évig a 120 L-t, kb 140 e km, szinte semmi baja, a 6 l fogyi a maiaknak sem rossz.Se forralás, se kuplung, se lánccsere, se rozsda (külsőleg, lehet szétszedve akadt volna), zsírzás, kinyomócsapágy a nívópálcáról kenhető...
Mi ÚJKÉNT VETTÜK (hamar megjött mert nem mindenki ezt szerette, nem is volt rossz az ára, ma már igazándiból nem sírom vissza, nekünk 80-nál rezonált rondán, alatta-felette nem és másoké csendesebb volt, ez volt a legnagyobb baja) és KARBANTARTOTTUK ez volt a titka, csendesebb elődöknél.Hóban nem akadt el, szélérzékenységét ki lehetett bírni. Fék jó.Valóban, pl Twingo, Ford Ka, Fiat Seicento ami eszembe jut szintén matuzsálemi OHV mocit kapott először, a Twingón az AC helyén dekni is, tehát azonos a blokk. Skoda ősblokk a Fabiában sem rossz, nagyon nem mindegy fogyi szempontból a vezetése, de az 1.2 3 cilinderesnek sem, kicsi motor végülis...
Tudja mindenki, hogy az 1.4 szíjcsere 60-80 e km,ill 5-6 évente és közel 100ezer?

Akcept 2008.12.30. 20:07:10

Én 20 évig használtam a 120L-t, megsirattam amikor eladtam. A csillaggarázs ellenére nem volt egy küszöbcsere sem (igaz volt + alváz-üregvédelem), és a 130 ezer kilóméter alatt alig kellett javíttatni.

A mai kornak persze nem felel meg - gyorsulás, fék, kanyarstabilitás, iránytartás, az ütközésbiztonságról ne is beszéljünk -, de annak idején jó volt. Szeretni ugyan kellett hogy tartós legyen, de én szerettem, meg is hálálta.

GGG77 2008.12.30. 20:10:03

120-as Skodánk volt (KC 50-74), imádtam, azt vezettem először életemben. Volt szerencsém később Ladához is (2105-ös), azóta vagyok a Skoda-Lada örök harcban, egyértelműen Skoda-párti. :)

Autószerető 2008.12.30. 20:25:42

Tudom, hogy nem erről szól ez a blog, de...

Az a 75-ös Alfa gyönyörű. Egy be nem teljesült szerelem. :-(

Rendszerhiba 2008.12.30. 20:27:30

Életem első autója 91-ben egy félig szétrohadt Lada 1500S volt. Rajongtam érte. Azóta volt 120L, 120GLS, Favorit, Forman. Mind egész jó volt, de az évi 40-50 ezer kilométeres gyűrést nem kedvelték. Gyakran lehelték ki lelküket. De egyikről sem őrzök kellemetlen emléket! Sőt, kettő totálkáros lett más hibájából, de megvédték testi épségem.
Szóval jó kis autók voltak a maguk idejében! Az új szériákról nem tudok semmit, de külcsínre nem tetszenek, inkább más német gyártmányt vásároltam.

sedan 2008.12.30. 20:28:02

Én is 120-Gls skodával kezdtem még 2000-ben. Nagyon szerettem,három évig használtam. Ha jól emlékszem olyan 50000 km-et raktam bele,komoly hibák nélkül!

dennisthemenace 2008.12.30. 20:28:16

Gangsters;ez erosen meg is latszott rajtuk...

tomekovics 2008.12.30. 20:45:18

Sziasztok!Nagyon jó a cikk,meg a kommentek is!Buta dolognak hangzik de sokszor megsimogattam a kocsimat.Volt egy 100asom,utána egy 120( Fémlökis)aztán meg egy 120L.Azt kissé feldobtam: 5 gangos váltó,automata övek,gls műszerfal meg ülés.Az ötös váltóval egy horvátországi túrán 5 literből kijöttem 100-on állandó 120km/óránál.SZóval szerettem a járgányt.
Csúny vége lett: benéztem egy balos utcát és 50nel belémszálltak.A bal hátsó kerék mögött talált el a focust vezető KRESZtelen vezető.Totálkáros lett.
Most egy 1.6os suzuki swiftre váltottam.De ha lehetne,egy rapidot egyszer szívesen birtokolnék!Gyönyörű a formája(IS).
Mindenkinek boldog Új Évet és sok szívmelengető Skodás élményt Kívánok!
Üdv: Tamás

Time! 2008.12.30. 20:50:39

Szervusztok
Egy kollégám céges Felicia pickupjában 290000 kilométer felett van!!!
Pár ével ezelőtt vidékre mentünk, a srác folyamatosan verte az autót, sikerült kiverni belőle az ötödik sebességet. Olyan rossz hangja volt ötödikben hogy nem merte használni. Ezért negyedikben mentünk tiltáson, pályán és főúton oda vissza, több száz kilométert!
Azóta már többször szétverte a váltóját, meg a futóműt is.
Talán 50 ezer kilométer lehetet benne mikor megkapta, azóta folyamatosan rúgja a vasat!
Mindent képes kiölni belőle, persze közel háromszázezer kilométer alatt azért sok alkatrésze természetes halált hal.
DE A MOTORJA MÉG MINDIG MEGY!!! Azt nem sikerült megölni! Pedig embert még így autót bántani nem láttam!

Nprobe 2008.12.30. 20:56:48

Nekem is volt 120L-em és a pár tízezer alatt, amíg nálam volt, egyszer forrt fel a vize, elszakítottam a kiegyenlítőtartály gumitömítését. Pedig simán ment 130 körül az autópályán.
Amire én mindig ügyeltem:
- hűtő rendszeres külső takarítás
- 2 évente fagyálló csere
- vízpumpa csapágyának zsírzása
- termosztát ellenőrzése
- ventillátorkapcsoló ellenőrzése
- évente egyszer levegőtlenítés (normál esetben csak ellenőrzés kellett)
- normális (rézperemes) hengerfejtömítés
- ékszíj feszességének ellenőrzése
Ezek egyike sem olyan, amit egy mai autón nem kellene elvégezni (kivéve a zsírzást, mert a mai vízpumpákon nincs zsírzópont).
Cserébe olyan autót kaptam, ami kiment a világból, hasig érő hóban is. A normál városon kívüli fogyasztása 7 l alatt volt, városban 7,5. Ezt a mai napig sírom vissza, azóta sem volt ilyen keveset evő autóm.
Nekem az olajat sem ette, olyan 0,7 l/1000 km volt. A mai autóknál 1 l alatt a garanciális szerviz nem áll veled szóba.
A csomagtartó hiányát tetőtartóval lehetett pótolni, sok mai kiskocsin is azt teszik, mert egy normális nyaralás bőröndjei (4-5 emberre számolva) azokban sem férnek el.
Nem kell Skoda fannak lenni, hogy az ember értékelni tudja ezeket a régi kocsikat. Magyarországon belül bárhova ugyanannyi idő alatt eljutnék evvel is, mint bármi mással.

mickey111 2008.12.30. 21:05:13

Több Favoritom volt,szerintem kategóriájában jó utazókényelmű autó,elnyűhetetlen láncos motorral!A volt szocilista táborból kiemelkedő megbizhatóságot produkál,jó vezetni és olcsó a fentartása!A titka:nem kell széttaposni illetve karban kell tartani,meghálálja.
Soha,sehol nem hagyott ott!!
Most Fabiam van,a következő Octavia vagy Roomster lesz.
Különben is,minden autóhoz szerencse kell, a japán is lehet rossz!

vasember 2008.12.30. 21:36:49

@Csikós Zsolt:
Figyelj Zsolt!

Most látom a feleséged Katinak,volt kitől örökölnie a türelmet a te hóbortjaidhoz.
Nagyon szerencsés vagy,tényleg.
Nagyon jó a poszt!

Peetee 2008.12.30. 21:36:59

Hihetetlen jó cikk, nagyon jó sztorikkal, jól megragadott mókás történetekkel a rendszerváltás előtti idők magyar közlekedéséről, az autózás nehézségeiről, örömeiről.

Hibátlan, 100 pont.

Peetee 2008.12.30. 21:38:32

Annak idején friss jogsival anyám rozzant 120-as Bodriján' fedeztem fel az autzás örömeit: kerékcsere Szfvár felé...és még megannyi öröm :)

Devil2 2008.12.30. 21:42:40

Csikós Zsolt 2008.12.30. 13:57:28
"Az apósom, ha jól tudom, nem tört autót egyáltalán."

Alapvetően két nagy csoportra osztható az autós társadalom. Az egyiket azok képezik, akik törtek már autót, a másikat pedig azok, akik majd fognak autót törni.

átaludtammindent 2008.12.30. 21:45:26

vizimolnar!
Te hülye vagy!
Audi 50= vw polo
Audi 80= vw passat
Felbukott volna a vw a szar elavult modelljeivel az Audi benyelése nélkül!

Quattroman 2008.12.30. 21:47:27

@Szentlélek:
Ha azt tudnád hogy mikor a Skoda eldöntötte a koncepcióváltást, olasz tervek alapján építette meg a farmotoros 1000 MB-t, le sem írtad volna ezt a hülyeséget.
A60-as évek elején ,közepén minden gyártó farmotorozott.Fiat, Simca, Renault, VW, Tatra, Porsche létezett "faros" BMW de még az amerikaiak is építettek egy Chevrolet Corvairt....

s.o.v.i.e.t 2008.12.30. 21:47:51

afranc a világba!
itt mindenkinek a szülejénel, apósának, sógorának már 64-ben autóflottája volt??? márkahű volt itt pár káder 84-ben??? az én szüleim 89-ben vettek először ladát és a gimi után 2-3 évig még csak nem is vezethettem, mert az volt a kocsi a családban. most meg butítot passátot vesz minden skodás a márkahűség hevében?? itt zavarodok meg a helyszínen!! eretvágok magamon!!:))))))))))

átaludtammindent 2008.12.30. 21:49:04

Amúgy felejthetetlen élményeket szereztem a 120-al!
Életem első autója volt, Trabant után.
Lelke van...
Szívtam én is rendesen, de az összes szívás a hanyag karbantartásra, szervizre vezethető vissza.
Ha újkorától az enyém lett volna...
Be is szereztem egy javítási kézikönyvet, biztos, ami biztos. Hátha lesz még.

HoZé 2008.12.30. 21:57:38

Az első autóm egy fehér '82-es régi 120-as volt (KD-88-60). 1992-ben vette a család 10 évesen 51000 km-rel. 2000-ig én viseltem gondját és semmi problémája nem volt. A kötelező tuning (külön fűtőventilátor kapcsoló) után többet nem forralt vizet. Kapott még első-hátsó ködlámpákat, pótféklámpát, csak szolídan.... A motoron a gyújtáselosztó, a vezérműlánc és a vízpumpa volt csak cserélve. Nagyon szerettem azt a kocsit. Jelenleg édesapám használja, mióta 2000-ben elköltöztem otthonról. Nincs már olyan jó formában, mint korábban volt, de azért még megy. Nemsokára elhaladja a 200e km-t is. Azóta volt Fabiám és most egy Roomster-t birtoklok. Ezek viszont már sokban különböznek a régi farostól. Ha rajtam múlik, nem is lesz más autóm mint Skoda.

s.o.v.i.e.t 2008.12.30. 21:58:19

@átaludtammindent:

hátha lesz még kocsi, ami nincs telecseszve elektronikával? hogy ne kelljen gyári alkatrészeket venni, hanem csavarhúzó+kalapács+gondolkodás eszközökkel megoldható bármi?? a mai világot gyalog sem úszod meg annyiból, amennyit egy ilyesfajta javítási kézikönyv tartalmaz...

a 72-ben tengerparton kocsikázóknak meg továbbra is sikereket kívánok:))

sztrovacsek 2008.12.30. 22:22:11

Nem tehetek róla, nekem tetszik ez a post! :-)

yenoee 2008.12.30. 22:25:19

A mi családunkban 2 S100-as volt. Mindkettő újonnan került apai, ill. anyai nagyapámhoz. A sárga (UB-88-93) annyira nem vált be. 7 évesen, hetvenezer km-rel adták el, de már kicsit ette az olajat. Egy 1300-as Dacia követte, amely a mai napig megvan.
A bordó (UM-06-51) kb 5 éves korában apámhoz került, aki valószínűleg jobban is értett hozzá, mint nagyfaterom. Nu, ez a bordó gépezet oltott be engem. 1986-ban eladtuk egy borzalmas minőségű Dacia érkezésének okán, de sokáig megvolt még, igyekeztem szemmel tartani. Nem sikerült, pedig úgy éreztem, az volt a gyerekkorom.
Pár éve vettem egy omlatag 110R Coupét ennek örömére, de gyanakodtam, nem lesz olcsó a nosztalgia. Aztán hozzám keveredett egy 75-ös Alfa is, majdnem olyan, mint Csikós mesteré, csak szerintem kicsit jobb állapotban, és mérsékeltebb teljesítménnyel (1,8 IE)... megjegyezném, természetesen annak is középen volt a kipufogója, ez egy jellegzetessége volt ennek a típusnak. Csak a hathengereseknek ment ki oldalra.
Na, ezt rettenetesen sajnáltam, de mennie kellett, hogy a Skoda megmaradjon.
Evvan. Kicsit sajnálom a dolgot, de az én apám nem a Piave sajtot gyártotta, amiről mindannyian tudjuk, hogy tehénből készül. És a kerti trakeszunkat sem Ferruccio gyártotta, hanem a Terra :)

sztrovacsek 2008.12.30. 22:30:01

Nem akarok belemenni egy farmotoros vitába, annyit jegyeznék meg, hogy nem ártana utána nézni, hogy mi volt a mozgatórúgója a faros tervezéseknek.
Könnyű kezelhetőség, olcsóság, egyszerű szerkezeti megoldások, pláne ha még párosult egy léghűtéses motorral.....
porsche, vw, fiat...

Catoo 2008.12.30. 22:43:44

Apamnak 12 evig volt egy 120as Skodaja. Ha en vezettem, akkor vagy egy vidamparki dodgemben ereztem magam, vagy halalfelelmem volt tole, mert egy szellokes is lerepithette az utrol, olyan konnyu volt az eleje.

Ubul1 2008.12.30. 22:48:27

Ha már skoda akkor itt egy érdekes cikk az egyik híroldalról:

www.origo.hu/auto/veteran/20081230-domsodi-gabor-es-a-skoda-130-rapid-kalandos-tortenete.html

Ezek a skodások tényleg sík elmebetegek, ez a sztoriból világosan érthető...
De nem baj, ők se fogják sose megérteni a Merciseket, mint ahogy engem se érdekel a szaros gulyás és poszt komcsi életérzés.

s.o.v.i.e.t 2008.12.30. 22:50:23

@sztrovacsek 2008.12.30. 22:30:01

-farmotoron lehet rágódni:
nyáron csajozós, télen viszont úton tartani rock&roll
-hűtés is évszakos
-frontálnál gyűrődik a zakó a csomagtartóban

Rocko- 2008.12.30. 23:11:24

Avant1 2008.12.30. 14:35:26
leszel a barátom? :DDD

clubman 2008.12.30. 17:37:03
na ez az. :/
ennyit ér a hűség.

sztrovacsek 2008.12.30. 23:19:41

@Ubul1: Dömsödi, Hajdú...műmájerek, ezek nem autósoldalakra valók, hanem a kiskegyedre....

sztrovacsek 2008.12.30. 23:25:20

@s.o.v.i.e.t: ...lehet...

De a zakó akkor nem gyűrődik ha a hátsócsomagtartóban van...:-)

zalkapone 2008.12.30. 23:31:43

Saját Skodrim nem volt, de keresztapámnak volt egy 105-ös, illetve most van egy kombi Fabia. Elégedett. Én meg egy Favorit SilverLine-on tanultam (hivatalosan) vezetni. Nem volt gáz. Egyik barátom egy Felicia kombit tapos. Ő is szereti. Szerintem furák ezek a Skodások! :-)

scorpio-grass 2008.12.30. 23:36:32

MB1000 180000 km-rel lett alkatreszeknek eladva 35 eves koraban.
Favorit 136 LS futott vagy 600 000 km, egyszer generalozott motor mellet.
Erdekes osszehasonlitast olvastam a multkor, a skodas autok meg oreg korukban is tartjak a fogyasztasukat a muszakiban leirt szinten.
Az 1000 motorok egyes reszei a Renault 4-es voltak masolva. Alkatreszeik tobb helyen kivalthatok. E farmotorsok a 32 loerojukkel - dimbes dombos helyeken problema nelkul masztak fel ott is ahol masok feladtak, ha mashogy nem, akkor farral :)
A Favorit karosszeriajat Bertoni olasz tervezo almodta meg.

Octavia 1.9TDI, atlagfogyasztas 4l koruli :)

Miert is hasznalja eloszerettel a magyar rendorseg a Skoda Octaviakat?

Rocko- 2008.12.30. 23:41:54

gangsters 2008.12.30. 19:12:57
oszt a Tätra nem Tätra ötletét honann lopták?

Csikós Zsolt 2008.12.30. 23:43:08

sztrovacsek:

nem, dehogy, ismerem a Dömsödit személyesen, valódi autóbuzi. Nem műből csinálja, dörrenése van neki is.

sztrovacsek 2008.12.30. 23:49:38

@Csikós Zsolt: lehet, hogy igazad van, neki is kb olyan gépparkja van mint nekem.

Holnap délelőtt otthon leszel?

Bambano 2008.12.30. 23:59:05

Életemben egyszer vezettem fabiat, 1.2-es, 56 lóerős, úgynevezett nagy nyomatékú autót. Volt benne három henger, tisztára, mint a vekiben az egyik hengersor... A márkakereskedős leányzó megkérdezte, milyen... Nem voltam vele őszinte :)

Utána vezettem 1.2-es corsát, 80 lovasat. Az autó volt, ugyanannyiért, amennyiért a fabiaban még szervó se volt.

Csikós Zsolt 2008.12.31. 00:00:12

@sztrovacsek:

Asszem valami program lesz gyerkőkkel.

Bambano 2008.12.31. 00:00:43

@scorpio-grass: a bertoni az valami tésztaszósz, nem? :) kasztnit Bertone tervez. A rendőrséget hiába riogatod a dízel fogyasztásával, quasimodo 1.6-os benzines octaviákkal járnak, éspedig azért, mert azt nyerték közbe szerezve.

sztrovacsek 2008.12.31. 00:11:29

@Csikós Zsolt:
Holnap megyek az utcátokba, gondoltam bekunyerálom magam, és megnézem a zöldcsodát.

scorpio-grass 2008.12.31. 00:23:50

@Bambano:
Bertoni az babakocsi, errol ennyit :)
Koszi a felhomalyositast, sima vagy tuningolt valtozat?

Cheetah 2008.12.31. 00:25:08

Nem jó autó a régi skoda, de mégis jó! Nekem 9 évig volt 120-asom. Igazából négykerekű ötszemélyes robogóként tekintettem rá, a fenntartási költsége is kb. annak felelt meg. Nagyon jól használható volt, problémamentes és egyszer sem hagyott cserben. Sajnáltam is eladni, a valós értékéhez képest sz.rt se kaptam érte, de legalább jó helyre került :)

Rocko- 2008.12.31. 00:50:01

scorpio-grass 2008.12.31. 00:17:36
hm?

osajt 2008.12.31. 08:35:45

három évig ütöttem,vertem egy felicia kombit.két évig teherautóként városban(sörösrekeszek és egyebek),majd egy év autópálya,padlógáz.130.000 km-ig (gyári gumikkal)az autón egy kuplung csere volt!szerintem még ma is megy valahol...
azóta a kétszer-háromszor ennyibe kerülő autóim parádés használat mellett 3évente vagy 100.000 km-nél hullanak szét.(a németek kicsit,a franciák nagyon)
ennél jobbat csak toyota és a merci tud,de tessenek már ránézni az árlistára is.

redriot77 2008.12.31. 08:49:25

UY-70-16. Ez volt a szüleim első autójának, egy fehér Skoda S100-nak a rendszáma. '85 óta nem ültem ilyenben, de ma is emlékszem a fekete műbőr ülésekre, és a fehér műszerfalborításra.
Jó kis autó volt a maga idejében.

Mikor '86-ban megjött az új ezerkettes Lada, apám nem örült neki maradéktalanul. Jóval kényelmetlenebb volt a vezetési pozíció, és a kezelőszervek is darabosabban működtek. Gyorsabb, fürgébb volt, de a Skodában pihentetőbb volt utazni.

Kirándulás · http://www.adventures.hu 2008.12.31. 09:25:35

Hmm. Amikor azt olvastam, hogy - "150 ezer kilométernél - és olyan sokat kellett volna rákölteni (berágódott első futóműcsapszegek, rendszerint kiakadó második karburátortorok-pillangószelep, korrodált fékrendszer, lekopott gumiköpenyek, kezdődő átrozsdásodás, stb." - eszembe jutott, hogy van egy 15 éves, 94-es Astrám, ami nem fiatal autó, van benne 270e km, és soha hasonlót sem tapasztaltam - nos eszembe jutott, hogy aztér egy ilyen Skodára nem neveznék be, bár jól tudom, hogy nem azonos kategória... Anno talán jó lett volna, de így visszanézve...

Gavoire 2008.12.31. 10:08:13

Ghunner!

Amit írtál,az sajnálatos a nagyfaterrel kapcsolatban,de másnak ezért miért kéne szégyenkezni?
Sajnálatos módon itt megmutatkozik az irigység,és a rosszindulat...
Régen nem kommenteltem már,de ezúton kívánok minden kedves TC olvasónak Boldog Újévet!

Ápuka 2008.12.31. 10:37:59

Féltengelytörést egyszer mi is megtapasztaltuk 87-ben, Bécsből jöttünk haza apámmal a nagyapám 120-asával és Tatabánya után a bal hátsó tengely eltört, szerencsére a kerék beesett a sárvédőbe, pont egy kanyarban 120-as tempónál, sérülés nem történt...du 6-kor történt, éjjel kettőre sikerül hazaérnünk, no mobil, anyám már ideges volt, mivel 5 körül Győrből ismerősöktől felhívtuk, hogy indulunk....izgalmas este volt 11 évesen fél éjszakát egy autópálya mellett tölteni, persze elakadásjelzőt összetörték, akksi lemerült pár óra után, ültünk a tök sötét autó mellett és vártuk, jön e arra vmi autómentő....emlékeszem 12000 Ft-ért vitt minket haza pestre...
Egyébként mi családunkban is Skoda az egyik fő autó, én egy 1000MB-be születtem bele, nagyapámnak 120-sa volt 83-tól 89-ig, én második autóm 18 évesen 120-as volt, utána néhány évig más, (opel, audi, majd új fabia kombi...de azóta már ez is elment, 2 éve Vectra...
De szerintem egy új superb néhány éven belül esélyes nálam....:)))

renesis 2008.12.31. 10:42:51

soha nem volt szimpi a skoda,bár nem tudom miért . Talán mert Wartburgos környezetben nőttem fel és nekem is Trabant volt az első????

Komolyan mondom, gratulálok a motoros túrákhoz. Ez igazi TELJESÍTMÉNY!!!!

Ilyenkor mindig elgondolkodok, hogy milyen nyápicok is vagyunk.....

Bambano 2008.12.31. 10:55:53

@scorpio-grass: A rendőröknek van egy halom octaviájuk, ami sima ellenőrző, járőröző autó, azok mezei 105 lovas 1.6-os hulladékkal vannak szerelve, meg van néhány üldöző autójuk, amik octavia rs-ek, a 180 ló körüli átlag rs-hez képest kb. annyival van megtolva a teljesítménye, mint amennyit elvisz légellenállásban a fényhíd. Ezt hallottam róluk. Meg azt is, hogy állítólag csúnya meglepetéseket tudnak szerezni a 250-nél leszabályozott német lomoknak. Amit én kétkedéssel fogadok.

Ezek természetesen csak az octaviás dolgok, más típusról most nem akartam szólni.

DEGEC 2008.12.31. 11:00:17

haaaaaaaat azeeeee ki kene probalni mas markat is, igy objektiv velemenyt irni..

azert ha atulne egy golf5 be, vagy alfa romeoba, mingya nem kene a skoda...bar ar/ertekeranyt tekintve nem rossz, csak van jobb is...


a motoros turaert riszpekt...

Bajnai Gordon (gordonka) 2008.12.31. 11:10:28

1. Ebben az országban a Skodák méltatlan népszerűségnek örvendenek.Ezt azonban csak 1990 óta érdemelte ki,VW-nek köszönhetően.Előtte azonban egy sz@r volt. A valódi neve a bunyevác autónak "VW light" kellene legyen!
2.A leghűségesebb tagú VALÓDI márka klubok:a,Honda
b,Lexus
c,Toyota
d,Volkswagen
Szabadság,Kartársak

Avant1 2008.12.31. 11:19:02


Köszönöm a válaszokat, értem én, értem az érzelmi elpárásodást, meg az autó lelkét. Igazatok van, nálam is van ilyen faktor. Mindazonáltal, régiautó-kedvelőként számomra vannak olyan hibák, amik nálam egyből kivernék a biztosítékot: 1. bármiféle váltóhiba, 2. mechanikus motorhiba (kvázi erős motokopás, motorkár a gondosság ellenére), 3. bármiféle érdemi korrózió.
Ezeket tekintve számomra a potens kör nagyon leszűkül: megfelelő alkatrész supportot is tekintve marad az audi és esetleg a merci - ~15 év felett.

PS. Ez a folyamatos "szeretgetés" vagyis brutál szintű karbantartási kényszer a szocialista autók körében korántsem volt ennyire általános: mindenki írja, hogy szeretni kell, meg meghálálja. - Vagy nem. Ez a többször is leírt féltengelytörés például egy életveszéles agyrém, ilyet el sem tudtam volna elképzelni... ez olyan, mint a Daciák korabeli, állítólagos kormánymű-befeszülése (elszennyeződése még a gyárban?) amely anno állítólag több halálos balesetet okozott.
Mi Wartburgon szocializálódtunk, és ott ez a megaszintű karbantartás-kényszer nem korántsem volt jellemző (ahogy nagypoláknál, zsigulinál sem ahogy néztük) Waresznál - 2 autóra leosztva - 1x volt első rugótörés, meg egy vízfelforrás-hf-tömítés tönkremenés 15 év alatt - ezek okoztak megállást kb 200e km során. Egyébként a Waresz is meglepően jól ment felfelé a havon. Szerintem anno a leginkább élhető szoci típus a Nagypolski volt, vagy a Wartburg, más-más célcsoportok szerint, életvitelre szabva (sportos "limó" vs szabadidő-telekautó). Talán ezek voltak a leginkább problémamentesek a mezőnyben. Meg talán a Yugók, de azok ritkák voltak és keveset tudok róluk (jókat hallottam).

Bambano 2008.12.31. 11:22:18

@Gyurcsány Ferenc: ki kellene bogarászgatni az ellentmondást a hsz-edből :) Ha méltatlan a népszerűség, amit 1990 óta érdemelt ki, akkor előtte jó volt, ez van a hsz-edben :P
Egyébként attól, hogy egy márka klubjának tagjai hűségesek, az autó még lehet hulladék.

A német minőségtanusítási intézet 2007-es felmérésében a 2-3 éves autók között az opel meriva volt a legmegbízhatóbb. Ennyit a toyota márkaklubról.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2008.12.31. 11:54:40

Kicsit off:
A VW-Audi érához egy adalék, főleg azoknak, akik az Audi mai iamge -ét ismerik csak: anno az Auto-Union-DKW, az előd háromhengeres kétütemű motoros kisautókat gyártott, eléggé sikeresen. Ezért szemet is vetett rá a nagy Mercedes, akinek érája alatt sikeresen szerepeltek, majd eladták őket a VW -nak. Előtte pedig terveztek egy robosztus, négyütemű négyhengerest, először az F102 -be. Na, az volt a VW -féle Audik őse... 1966 -ban halt ki, még DKW néven, de már négy hatalmas karikával a hűtőn. (A mai AUDI a VW -nak köszönheti az életét, létét. Akkoriban még szalad a Bogár, 66-67 volt az eladási csúcs, Nordhoff csillaga magasan ragyogott. A 70 -es éveknek és a kaliforniai előírások szigorodásának kellett eljönnie, hogy a VW új utakat keressen, és létrehozzon egy új kategóriát, a Golfot. Ehhez az Audi volt a kísérleti műhelye, és a hozott alapok a talaj, melyre épített. Saját múltja, a Bogár legendás - világszerte legendás - megbízhatósága pedig erősen támogatta ebben.)
Off vége:
A Skoda nagy baja a 120 -as szériában jött erősen elő, az elavult vezérelt tervgazdasági kényszerek és a pocsék anyagminőség. És ez minden ex-kommunista autó hibája, azok között még a Skoda csehes precizitása, műszaki megoldása istenes volt...

sedan 2008.12.31. 13:07:46

120-ason kezdtem,most swiftem van de következő autónak egy használt octavia2-őt szeretnék!
A skoda amit használtam már úgy került hozzám,hogy volt benne egy +venti meg egy belső kapcsoló.
Nyári dugeszba föl a gomb és no problem.
Szerettem télen vezetni.Jókat lehetett vele csúszkálni a hóban!

zee944t 2008.12.31. 13:21:57

@Avant1,

Adnék neked egy rendes választ, úgy értem, teljeset, mert többminden nem hangzott el, ami fontos.

Fontos, hogy milyen farosról beszélgetünk. 1984-től sokkal stabilabb és sokkal kényelmesebb a futóműve. Szintén 1984-től a 120-asnak (és a nagyobb modelleknek) sokkal könnyebben jár és pontosabb a kormányműve.

Tehát miért jó vezetni egy ilyet? Precíz és könnyű a kormányzása. Az összes szocialista típust veri. Kellemes érzés, hogy gyorsan vett kanyarban a farát tolja, és könnyen korrigálható. Nagyon jó a fék minden mérce szerint. Rendkívüli a rugózás, a korabeli nagyautókéhoz (Opel Omega) vagy az extrém kényelmes kisautókéhoz (Renault 4) hasonlítható. Télen tapadásban verhetetlen bármilyen orrmotoros autóval szemben. Emiatt jó vezetni. Ez csak ideológiai indok, de az egyetlen szocialista autó, ami nem külföldi liszensz (vagy lopás). Persze több gyártól vettek ötleteket, de nagyrészt saját tervezés. És a legpofásabb, legmodernebb formaterve a '83 utáni Skodáknak van.

Mi az ami nem jó benne? Erős faros Skoda motor nincs. A 105-ös elviselhetetlenül lomha, a 120-as használható, a 130-as középszerű. Oldalszélre érzékeny, autópályára bármelyik orrmotoros kocsi jobb, ha fúj a szél. Nagy fordulaton hangos. A csomagtartó kezelése fájdalmas. A Skoda jobb anyag- és összeszerelési minőségű, de komplikáltabb is, mint a Lada vagy a Dacia. Így a váratlan meghibásodás kevesebb, a törődésigénye viszont több. Jó példa a hűtőrendszer. Tökéletesen hűti az autót a gyárilag, de mivel komplikált, nehezebb karbantartani, és mivel nem tartják karban, el is romlik.

Mégegyszer modanám, '84-től készült 120, 130-as farosokról beszélek, nem a mai, hanem a gyári állapotukban. Az előző szériás 105/120-nak nehéz és pontatlan a kormánya, középszerű a rugózása, veszélyes az úttartása. Olyan nekem se kéne.

A féltengelytörés konstrukciós hiba. Pontosabban csak kopás, a hiba az, hogy ha elkopott, veszélyesen törik. De ez általában 10+ év után jön elő, és megelőzhető lenne. Ne hasonlítgassuk a Dacia kormányművéhez, ami új korában is szorulhat.

A váltóval nem szokott gond lenni. A motorral sem, de az nem hosszú életű (legfeljebb 150 ezer kilométer, ha maximálisan gondos voltál, de a gyakorlat inkább 100ezer). Korrózió tekintetében is a legjobbak a Skodák a szoci blokkban. Audihoz és Mercihez hasonlítod? Ne viccelj. 5-10x annyiba kerültek és kerülnek most is. Ha van pénzed, vegyél Mercit. Nyilván sokkal jobb kocsi.

Rocko- 2008.12.31. 13:28:46

mbw108 · mb-w108.atw.hu/ 2008.12.31. 11:54:40
"hogy a VW új utakat keressen, és létrehozzon egy új kategóriát, a Golfot. Ehhez az Audi volt a kísérleti műhelye, és a hozott alapok a talaj, melyre épített."
ez akkor lenne igaz, ha a Polo lett volna a nagy biznossz (Polo-50 ugye). A Golf kategória teremtő, de azért más.

Gerő 2008.12.31. 13:35:24

Ubul! Szerintem te simán hülye vagy...gondolom mercivel jársz, fukszokkal a nyakadban, és gyúrsz, vazze, hogy szebb legyél az autódban...

berliner 2008.12.31. 14:33:26

Szép családi történet (meg nosztalgiázás), meg skoda reklámnak se rossz, de azért egy dolog feltűnő volt. Egyik autó (skoda) se futott sokat, szóval a tartósságot nem bizonyította ez a cikk (csak a kitartást - a márka mellett).
BUÉK

Huffington 2008.12.31. 14:35:12

58-ban 62eFt volt egy Skoda? Az nem tul sok? A 70-es években egy Zsiguli volt 80eFt!

Krisi 2008.12.31. 14:39:32

Tegnap taxival jöttem haza, egy 1.4-es Octacia volt. És az a durva, hogy egész jól ment. Eddig csak hallottam róla, és nem értettem, hogy mi késztet valakit arra, hogy ekkora autót ilyen kis motorral vegyen.
De a taxis nagyon dicsérte, azt mondta hogy jól fogyaszt és városban tökéletes. Szóval eddig látatlanban én is röhögtem az egynégyes nagyautókon, de nem olyan rosszak azok, arra kell használni, amire tervezték, és akkor jó.

@edsel: Én a Simsonommal még csak országon belül mentem nagyobb utazásokra, nyáron mentem vele (többek között) egy Butapest - Balaton - Kalocsa kört. Jó móka volt, 55-ös átlagtempó miatt csupa kihalt országúton nyomtam, megvolt a maga hangulata :)

Avant1 2008.12.31. 14:57:19

Zee,
köszi a részletes összefoglalót! Lassan lesz némi típusismeretem is :)
Ps. a kocsikat nem volt célom összehasonlítani, mert márcsak a gazdasági rendszerek háttere miatt sem lehettek még azonos korban sem ugyanolyanok-nem beszélve a többi tényezőről.

ShwartzWazul 2008.12.31. 15:03:38

@Avant1:
"Mindazonáltal, régiautó-kedvelőként számomra vannak olyan hibák, amik nálam egyből kivernék a biztosítékot: 1. bármiféle váltóhiba, 2. mechanikus motorhiba (kvázi erős motokopás, motorkár a gondosság ellenére), 3. bármiféle érdemi korrózió.
Ezeket tekintve számomra a potens kör nagyon leszűkül: megfelelő alkatrész supportot is tekintve marad az audi és esetleg a merci - ~15 év felett."

Váltóhiba nemigen volt jellemző a farosokra.
Motorkopás: ezeket az autókat az akkori átlagos futásteljesítményre tervezték, kb. 100000-150000 km-re. DE! A motort a garázsban egyedül ki tudtam venni, elég volt egy gurtni. A henger perselyes, így a motor gyakorlatilag újjávarázsolható, ráadásul fillérekből. Nem kell hozzá különösebb célszerszám. Mondjuk nem árt egy Skodabiblia. 100-as széria esetén a barna Vincenc Bata-féle (itt vigyorog a polcon), 105-120-as szériához a kék Jaroslav Andrt-féle (ezt sajna az utólsó 120-assal együtt adtam el).
A korrózió időben elvégzett jó alvázvédelemmel megelőzhető volt.

ShwartzWazul 2008.12.31. 15:05:07

@Krisi:
Taxival???? Hogyhogy nem bringával? Mi ez a környezetszennyező magatartás? :-)

Csikós Zsolt 2008.12.31. 15:48:12

@Rocko-:

A Polo egy Audi 50 volt, a Passat egy Audi 80, ezt te is írod, tudod. A Golf viszont a Passat és a Polo alkatrészeinek felhasználásával készült, a tervezésénél azt adták ki Giugiarónak, hogy olyan vagányat kell alkotnia, mint a 128-as Fiat (amiből egyet a formatervező épp szétszedve talált a VW tervezőrészlegénél). Nem a 127-es, jól látod, hanem a lépcsős 128-as, hiszen azok voltak mérettársak. Ha szemetek vagyunk, és túlzunk (nem sokat), akkor a Golf egy Audi-technikás ferdehátú 128-as Fiat, amelyre az orrán lévő VW-embléma miatt nyílt rá a világ csipája. Hogy baromi jó autó lett, azzal pedig igazi hírnevet alapozott meg. Utóbbi azonban a léghűtéses Bogárból évtizedek óta kikászálódni képtelen VW-tervező- és vezetőgárdának csak nagyon kis mértékben köszönhető.

Csikós Zsolt 2008.12.31. 15:53:32

@Huffington:

Ne feledd, a hatvanas-hetvenes években, egészen az olajválságnak a baráti országokba történő begyűrűzéséig (ez késleltetve történt, a hatás nagyjából 1976-77-től vol észrevehető) alig volt infláció. Az a 62 ezer a hatvanas évek végén nagyjából annyi lehetett, mint a 80 öt-tíz évvel később. Biztos voltak öregek a családban, akik sokáig emlegették a négyhetvenes kenyeret, hát az annyi volt, évtizedekig. És képzeld, az áruk dobozára, zacskójára a nyomdában
nyomtatták rá az árat, nem volt kis ragacsony fehér cédula, annyira állandók voltak. Hamis rendszer volt, közgazdaságilag jó sokba került, de a népet nyugtatta.
Egyébként pedig a hatvanas években igazi tömegtermelésről nemigen lehetett szó szocialista márka kapcsán, a nagy szériák a Zsigulival (az olaszok által felépített, akkor a világ legmondenebbikénak mondott Togliatti-üzemben) kezdődtek 1971-ben. Aztán már persze a Skodának, Wartburgnak, Trabantnak is elnézték a kvóták növekedését.

guszti25 2008.12.31. 16:28:37

@petyaskodri: ne felejts el olajemelőt vinni magaddal,ha elindúlsz 1 trepnivel, és imátkozz, ne kapj defektet,hogy meg tudd emeli az autót!
Vannak akiknek hiányzik az olajos kéz, a napi hentergés az autó alatt! Ha ez kell,,....!

Rocko- 2008.12.31. 16:28:44

Csikós Zsolt 2008.12.31. 15:48:12
"A Golf viszont a Passat és a Polo alkatrészeinek felhasználásával készült, a tervezésénél azt adták ki Giugiarónak, hogy olyan vagányat kell alkotnia, mint a 128-as Fiat"
na, erről nem tudtam ezidáig. :)
"Nem a 127-es, jól látod, hanem a lépcsős 128-as, hiszen azok voltak mérettársak."
hmm, pedig formára hasonlóak. :)
"Ha szemetek vagyunk, és túlzunk (nem sokat), akkor a Golf egy Audi-technikás ferdehátú 128-as Fiat"
nem szemétség, van valóságalapja ugye.
"amelyre az orrán lévő VW-embléma miatt nyílt rá a világ csipája."
nem inkább amit írsz? a Bogár szerű megbízhatóság, szerelhetőség miatt?
hogy az embereknek bejött a Bogár, viszont egy vizuális "modellfrissítés"re vágytak?

Rocko- 2008.12.31. 16:44:46

Csikós Zsolt 2008.12.31. 15:48:12
de tényleg, ha már itt járunk, hadd kérdezzek rá: nincsen valami valós átfedés a B1-es Passat és a Renault 20 vonalon? (a Passat-audi 80 egyértelmű)
illetve az Audi 100 (C1) Coupe és Renault 15 vonalon?
hasonlítanak, de nem tenném rá a fejem, hogy egyik másolt a másikról, és oda-vissza.
és a K70-et hova fűzzem, a C1-es 100-as Audi vonalra?
az F103 hol lép be a képbe? :)

130rs 2008.12.31. 17:05:39

Mindenkinek javaslom az alábbi film megtekintését
www.youtube.com/watch?v=Al7GVk_r0wk&feature=related

Gerike 2008.12.31. 17:13:19

én még csak rozsdásodáshoz annyit, hogy éltem egy ideig Skóciában és ott néha úgy fájt a szívem...4-5éves autók halálra rohadva.fordok, vw-nek minden mi szem szájnak ingere.

Quattroman 2008.12.31. 17:48:24

@Huffington:
Nem tudom az eredeti árat, de Apám használtan 35e ft-ért vett egy négyéves Octaviát 65-ben

Csikós Zsolt 2008.12.31. 18:16:39

@Rocko-:

De, abszolút, akkor már tizenöt éve folymatosan várta a publikum a Bogárhoz hasonlóan tartós és megbízható, de belül tágasabb, menetre modernebb, formára korszerű, kisebb fogyasztású VW megjelenését. A Passat elég nagy volt és drága, a Polo túl kicsi volt ahhoz, hogy bárkinek helyettesítse a Bogarat, a Golf épp az a méret volt, amire vágytak. És piszkosul jó kocsinak csinálták meg.

Ott a többi párhuzammal maximum a korszellemet látod, nem voltak áthallások (koppintás lehetett, de az minden korban van, amikor valaki valami új, sikeres dolgot bevezet).

A K70 nem VW volt, hanem az Audi még korábban megvette az NSU-t, a VW pedig az NSU-val jutott hozzá. Az NSU - látván, hogy az egyébként szuper kisautóin nem tud kellő hasznot csinálni - a hatvanas években nekiállt egy nagyobb autó kifejlesztésének. Aztán a fejlesztés két irányba ment, az egyik ágán született a Ro80, amit már nem tudom, hogy jogi dolgok miatt, avagy csak azért, mert egy ilyen új dolgot nem mert felvállalni, de NSU-emblémával vezetett be az Audi. Ha a sajátjával teszi, lehet, hogy ma már nincs Audi, mert a Ro80-nal alaposan befürödtek, ha még a negatív hírverést, és nem csak a pénzügyi buktát is bekapja az Audi...
A másik ágon fejlesztettek (az NSU-ék) egy Ro80-hoz nagyon hasonló futóműkonstrukciójú és méretű, de sokkal egyszerűbb autót, az lett a K70. Az Audinak nem kellett, hiszen az akkori 70-es éppen az a méret volt. A Ro80-nak szemben nem volt benne félautomata váltó, a harminc évre előremutató karosszéria helyett egy kicsit Rekord C, kicsit Fiat-utánérzésű kaszni született, a motor pedig soros négyes volt. Ha megnézed, pont olyan a blokk, mint az 1000/1200-es NSU-ké, minden szelepnek külön, pántleszorítós, pici szelpfedele van. Csak ez a blokk nagyobb és vízhűtéses. A K70 kakukktojás a VW-nél, még alkatrész-szinten sem igen volt folytatása. És borzalmasan rossz kocsi volt, tengelytörések, motorproblémák, bősz korrózió, millió egyéb átok sújtotta. Hallgatnak is róla, mint szar a fűben, ritkán sztárolják. Valószínűleg nem sikerült 100 százalékig kifejleszteni, mert az NSU mérnökei ennél százszor jobbat fingtak álmukban is. Kár a lehetőségért. De a Passat elég jól elmosta az emlékét, szerencsére.

Csikós Zsolt 2008.12.31. 18:20:24

@Rocko-:
F103 egy DKW volt, az Auto-Union 1000S modern karosszériás utódja, ami Audi 50 néven élt tovább, amikor a Mercedes rövid időre bevásárolta magát a cégbe, és beletett egy négyütemű motort. Aztán azzal az autóval a tarsolyban vette meg az Audit a VW. Épp jókor.

2008.12.31. 18:51:59

Kedves Csikós úr és Mindenki!

Mindenkinek Boldog Új Évet, remélem még nagyon sok cikket olvashatunk itt jővőre!

BUKÉ Mindenkinek!

w a s d 2008.12.31. 19:04:32

Hamár szocialista autógyártás is téma...
Lehet, butaság, de most megkérdezem, tényleg volt- e olyan, hogy egy "nyugati" gyártó Magyarországon szeretett volna gyárat építeni a 60- as évek végefelé, csak az oroszok odaszóltak a magyar vezetésnek, hogy ilyesmiben ne is gondolkodjanak, nemsokára kezdenek ők gyártani egy "új" típust, nem kell neki konkurencia?

Rocko- 2008.12.31. 20:01:24

Csikós Zsolt 2008.12.31. 18:16:39
köszönöm a tartalmas választ. :)

"És piszkosul jó kocsinak csinálták meg."
naja, hiszen ebből él mai napig a VW, vagy legalábbis a Golf.

"Ott a többi párhuzammal maximum a korszellemet látod,"
ahham.

K70: igen, azon még érződik kicsit a DKW-ság, mint ha az lenen az F103 utódja.
és ha már F103, volt egy eladó fent használton (haha, Audi A60-asként :D ), arra mondta valaki, hogy kicsit olyan semmilyen se, és mindenes a kocsi. egyszerre viselte magán a DKW, Auto Union és Audi felségjegyeket.
Ro(0: jajj, meg is feledkeztem róla, pedig K70-nel egyetemben gyönyörűek a szememben. :) aztán hogy mi pénz és idegbaj lehet őket eltartani, arra gondolni se merek.
"És borzalmasan rossz kocsi volt, tengelytörések, motorproblémák, bősz korrózió, millió egyéb átok sújtotta."
na igen, erre gondoltam.
"Valószínűleg nem sikerült 100 százalékig kifejleszteni, mert az NSU mérnökei ennél százszor jobbat fingtak álmukban is. Kár a lehetőségért. De a Passat elég jól elmosta az emlékét, szerencsére."
szerencsére? hát nem tudom. akkor persze nem voltak ilyen átfedő kategóriák, nem volt ennyire telített a tér, de megnézném mi lett volna a folytatása. biztos a Santana. :DDD
na mindegy, nekem - lehet egyedüliként - tetszik. de nem hiszem, h valaha is tartanék.

Csikós Zsolt 2008.12.31. 18:20:24
"ami Audi 50 néven élt tovább"
nem 60 majd 80? gondolom elgépelés lesz. :)
"Épp jókor."
ezzel arra célzol, hogy K70-szerűen szar volt?


no, Benzgazdag Új Évet Kívánok Csik! :)

Boleslav_ 2008.12.31. 20:42:50

@Gyurcsány Ferenc: A nicknevednek megfelelően eléggé korlátolt vagy (ez a hozzászólásod alapján nyilvánvaló, bocs). A legnagyobb aktív tagsággal rendelkező autós márkaklub a Skodaklub. Az évente megrendezett nyári találkozó már több éve nemzetközivé vált és ilyenkor mintegy 300-350 Skoda gyűlik össze minden alkalommal. A tagság bő felét a hazai importőr által lesajnált farmotoros Skodák tulajdonosai teszik ki. A másik félből jelentős rész tulajdonol farost és újabb Skodát is, jómagam egy veterán és egy hobbi farost tartok fenn a VW lájt (sic!) mellett.

Ha a hazai impörtőrnek lenne egy csepp esze, felkarolná a klubot, mert - a mint a fenti cikk és a saját tapasztalataim mutatják - a Skodás bizony az egyik leginkább márkahű fajta...

Boleslav_ 2008.12.31. 20:46:56

@Csikós Zsolt: Ha lehetséges volna, kérem adja át Massányi Aurél úrnak, hogy - pusztán a nosztalgia kedvéért - egyszer érdemes volna kilátogatnia egy skodás találkozóra, vagy másjus elsején a városligeti szociautós találkozóra. Minden a postban említett típussal találkozhatna közel gyári állapotban. Előzetes egyeztetés mellett pedig feljánlok egy próbakört a saját 110R-emmel.

guruloog 2008.12.31. 23:20:18

Bujjjék mindenkinek!
Nekem (nekünk) Trabantunk volt. Elérett benne (rajta) szinte minden...Leadtuk...):
Most, hogy a második gyerekünk született, autót kellett beszereznünk. Félmillából.
Felicia kombit találtunk, én évek óta vizslatom a katalógusokat, most hogy akadt rá pénz, nem is volt kérdés a márka.
11 éves 130 E km, majd fél köbm. csomagtér, ennyiért?
A Trabihoz képest komoly gép. És jó. A 68 ló ezeken a magyar utakon elég.
Nagyapám teherautósofőr volt az átkosban, 105-öse volt neki, szinte családtagként kezelte. Most jól eshet neki odafönn, hogy folytatom a hagyományt...
Sógoromnak Fabiája van ,meg a nővérééknek is...
Mit érdekelne engem, ha Daciának, Ssangyongnak, vagy mittudoménminek hívnák, ha ennyi pénzért ilyen minőséget nyújt.Szóval Skoda.

Csikós Zsolt 2009.01.01. 00:59:16

@Rocko-:
Persze, Audi 60, meg 75. Azok különben jópofa autók, nincsenk rajta a veterános radaron, de ha kifogsz egyet, tisztességes technikát találsz. Titkos tipp!

márk.co 2009.01.01. 10:08:39

Húú! Most olvastam csak végig a cikket, tök jó! Már értem a feleséged autószeretetét.:)
Szerintem apósod sem százas;)

vadász1 2009.01.01. 10:29:41

@márk.co: "Szerintem apósod sem százas;)"
Ezt nem is írta, csak azt, hogy 110LS! :-D
B.Ú.É.K. minden szerzőnek és olvasóknak, különösen ki e cikket jegyzi. Adjon az Isten jó tollat (s témát)továbbra is néki!

Super aGyuri 2009.01.01. 10:39:26

OFF
Én is a Kapy utca környékén gyerekeskedtem, és 1984-ben egy 353-as Waresszal bejártuk egész Nyugat-Európát.
Kádár-rendszer csöcse rulez :))))) Retro = fiatalság!
ON

Zseniális cikk!

Rocko- 2009.01.01. 10:39:45

Csikós Zsolt 2009.01.01. 00:59:16
jajj, most beleültetted a bogarat a fülembe. :)
most biztosan nem lesz rövid távú tervben, de egy ötéves távlatba talán belefér.
mennyivel másabb, mint egy K70? és a C1-es? az már jobban tetszik! :)
és köszönöm szépen a tippet! ;)

Super aGyuri 2009.01.01. 10:41:52

@Csikós Zsolt:

DKW kaszni + négyütemű technika, asszem még a Mercitől, amikor úgy volt, hogy a Daimler-Benzé lesz az Audi. Aztán a VW beleült a jóba, és azóta is abból él. Amúgy nem a Polo (Audi 50) volt az első átvett csoda, hanem a Passat (Audi 80, 1972).

De az NSU - K70 az igazi! NEKEM EGY K70-EST VEGYETEK, PLEASE!!! ;)

Csikós Zsolt 2009.01.01. 11:08:13

@Super aGyuri:
Ott a pont, igazad van. Fejből írtam a Polót. Én is úgy tudom, hogy a Mercitől volt a motor, de amikor ezt egyszer leírtam, valaki belémkötött, és úgy rémlik, igaza volt. Sajnos már azt sem tudom, hol az a levél.

Azért óvatosan azzal a K70-nel. De egy Ro80 az utolsó évekből, amiben már nem kopik a motor annyira. Az.

Rocko- 2009.01.01. 11:34:33

vagy pont hogy K70! igazi kihívás! :-)

Super aGyuri 2009.01.01. 13:38:27

@Csikós Zsolt:
Várj, utánanézek, hátha nekünk van igazunk :)
Szerencsére épp itt van a polcomon öt Liener György-kötet mellett a Rad der Zeit: eine Unternehmensdokumentation der Audi AG című könyv (Audi AG kiadványa, Ingolstadt, 1993) :)

133. oldal:
"Seit sem 23.10.1964 ging die 'Auto Union GmbH, Ingolstadt' allmählich in den Besitz der 'Volkswagenwerk AG, Wolfsburg' über" (ezt ugye tudjuk) ... "Mit dem Engagement des Volkswagenkonzerns bei Auto Union hatte die Zweitakt-Epoche ihr Ende erreicht" (azaz ezzel véget ért a kétütemű korszak).

No de hogy kerül a négyütemű motor a DKW F-102-esbe, és lesz belőle Audi 60, 75, Super 90 stb.
(Az Audi márkanevet azért választották, mert az Auto Union e név alatt gyártott a háború előtt négyütemű, fronthajtásos kocsikat, lásd uo. 134.o.)

Nicsak, nocsak, megint Csikós Zsoltnak (és Super aGyurinak) van igaza???
134.o.
"Am 16./21.12.1964, nach Übernahme der Auto Union durch Volkswagen, sicherte sich die Auto Union in einem Lizenzvertrag mit der Daimler-Benz AG die Nutzungsrechte an dem neuen Viertakt-Motor"
azaz: 1964. december 16–21-én (gondolom, a két fél nem egyidőben írt alá), licenciaszerződést kötött a már VW-tulajdonú Auto Union a Daimler-Benz AG-vel, melynek alapján megszerezte a négyütemű motor felhasználásának jogait"

Nálunk a pont :)))

(A tranzakciót egyébként dr. Ludwig Kraus fejlesztési igazgató hozta össze, aki 1963-tól dolgozott az Auto Unionnál, korábban mercis volt)

Azaz DKW kaszni + VW pénz + Merci technika = AUDI

Üdvözlettel

Gyuri

Rocko- 2009.01.01. 13:41:04

prokee most mondott nekem perverzet: F102. V6 2T.

Super aGyuri 2009.01.01. 13:48:22

De hogy a témához is hozzászóljak: 1996 májusában vásároltam egy 1,5 éves korábban X-es rendszámú (kölcsönzői autó) Favoritot a Porsche Pestnél, 49000 km-rel (óra szerint). (ez már az a fajta volt, ahol középen van az embléma, és az embléma alatt volt egy kis bevágás a hűtőmaszkon - azaz a VW-átvétel utáni második facelift, de még nem injektoros motorral, hanem sima 1.3 GLX).

1998. decemberig kb. 20.000 km-t tettem bele. Ezalatt egyszer a leömlőcsonknál kilyukadt (inkább kiszakadt) a kipufogó, egyszer pedig megrepedt a hütőfolyadék-kiegyenlítő tartály (utóbbi állítólag típushiba). Mindkettőt cserével (fillérekért) oldottam meg, és kifogástalanul működött.

1998 decemberében beszámították egy új Nissan Almerába. A használtautós húzta a száját ("Skoda, a kutyának se kell..."), jól lenyomta az árát, majd két hét múlva vigyorogva közölte, hogy a 490.000-ért beszámított autót 800-ért sikerült kb. másnap eladni.

Zseniális autó volt a Favó, imádtam. Azóta sem volt olyan kocsim, amelynek programozható intervallumos ablaktörlője volt. A Favó azt tudta, hogy megjegyezte a két legutóbb kattintást, és azt az időszakot tartva működött az ablaktörlője. Zseniális. Szerintem szoftveresen pofonegyszerű, mégsem tudja azóta egyik autóm sem, pedig a Mazda6-tól az Imprezáig elég sok szépséget (japánt) kipróbáltam már.

És most erősen gondolkodom az új Superbben.......

The Good Boy 2009.01.01. 13:50:19

Csikós for president!

Vagy ez már volt???:)

csatlakozok azokhoz, akik már csak Csikós miatt olvasnak tc-t.

Hallom RT is elhagyta a szerkesztőséget? Talán a vezess.hu-n nem szedik szét annyiszor/annyira:)

Super aGyuri 2009.01.01. 13:53:46

@Rocko-:
Lehetséges. Sajnos az említett könyvem inkább a vállalat történetéről szól és kevés benne a technikai adat. Utána kellene nézni, mindjárt nézek egy Liener Györgyöt...

Azt mondja (Autótípusok, 1964. 245.o.): Háromhengeres soros motor. Furat 81 mm, löket 76 mm, lökettérfogat 1175 kcm.

Ez a V6 elég vadul hangzik, de persze nem kizárt, hogy volt valami ilyen verziója. Ha tudsz valami közelebbit, esetleg linket, írd meg, l.sz., mert eléggé Auto Union-mániás vagyok (ha eddig nem derült volna ki) :))

Rocko- 2009.01.01. 13:54:08

és a Junior? aminek DKW a neve, Auto Union karikák vannak rajta, és úgy néz ki, mint egy Trabant?
marha jó! :))))

Super aGyuri 2009.01.01. 13:58:01

(Sajnos F-102-esem csak Norev 1:43-as modellben van, de kb. három-négy éve hirdettek szürke forgalmival egy elég megkímélt darabot a hasznaltauto.hu-n, szép galambszürke színben....)

Avant1 2009.01.01. 14:02:04

@Csikós Zsolt: Veterán titkos tipphez: van egy Audi 75 a használtautón, szerintem már vasárban odaadnák, ne porladjon szegény. Esetleg új projektnek?? :)

Super aGyuri 2009.01.01. 14:03:42

@Rocko-:

Hát igen... De azt hiszem, mégiscsak az Auto Union 1000 SP sportkocsi a csúcs. 980 köbcentis, 55 lóerős "Wartburg" motorral :)

Érdekes egyébként, hogy az Audi, Horch és Wanderer márkanevek használatát a háború után beszüntették, aztán a jobb felszereltségű vagy különleges DKW-knál elkezdték használni a cégnevet (Auto Union) márkanévként, ahogy tudtommal a háború előtt csak a versenyautókat neveztek (Stuck, Rosemeyer, azaz az autóversenyzés korában, amikor még egy kanyar elvétése vagy egy műszaki hiba a biztos halált jelentette...)

Super aGyuri 2009.01.01. 14:05:37

@Avant1:
Borzalmas állapotban van a képek szerint. De ha szerintetek még menthető (én "humán értelmiségi" vagyok, az autókhoz csak külsőleg értek), akkor mentsétek meg, mert olyan ritka nálunk, mint a fehér holló. Super 90-es pedig talán nincs is (botrányos 90 lóerős gigateljesítményű csúcsmotorral :))

Super aGyuri 2009.01.01. 14:09:16

Most látom, hogy ráadásul, amit hirdetnek, az egy Variant... (kombi)

Végül is a háborúban elásott Adler Juniorokból is van, aki autót tud csinálni, hátha még ezzel is lehet kezdeni valamit.

De hogy úgy kezdődik a hirdetés, hogy "Jó állapotú...", az azért elég vicces :)))
(de az 56.000 Ft korrekt árnak tűnik érte)

Super aGyuri 2009.01.01. 14:14:57

Különösen a 490.000 euróért, azaz mintegy 130 millió forintért árult Horch 853-ast tartom figyelemre méltónak, 1937-ből, 20.000 km-rel. Ha jól tudom, Horthynak volt egy hasonló, az lent rohad (?) a Közlekedési Múzeum pincéjében (?)

Krisi 2009.01.01. 16:02:06

@ShwartzWazul: hajnali 4kor tökrészegen -10fokban nem tűnt jó ötletnek nyeregbe pattanni :)
Viszont ma is taxiztam (mekkora sznob vagyok de tényleg, hehe), ma is octaviával, de ez már egyhatos volt. Ha holnap is taxizok az már egynyolcas lesz? :)

Az meg már egyéb kérdés, de Fabia kombiból van benzines turbós gyárilag? Mert nemrég láttam egyet hatalmas intercooler-rel az elején, és elég sufnituningnak nézett ki..

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2009.01.01. 16:06:20

Kedves "Gyuri", és többiek:
Megtaláltam egy érdekes hírt az Autó-Motor 1965/21 -ik számában a Frankfurti Szalonról... :)
Nos, akkor még párhuzamosan futott az F102 kétütemű és az Audi modell, amibe a leírás szerint a döntött, 11,2:1 -es kompresszióviszonyú (! 1965) sor 4 motort tettek. "A diesel-motor építés tapasztalatait használták fel a Mercedes konstruktőrei az új audi 1,7 literes motorjának tervezésénél..." stb. Egyébként elöl tárcsafék, torziós futómű, rozsdamentes acél lökhárítók...

Rocko- 2009.01.01. 17:03:07

Super aGyuri 2009.01.01. 13:53:46
"mert eléggé Auto Union-mániás vagyok (ha eddig nem derült volna ki) :))"
rá enm jöttem volna. :D
innen gondolom, és prokee is mondta, neki hiszezk,
de.wikipedia.org/wiki/DKW_F102
Motor F 102 (V6) 6 Zyl. V 2 Takt

Super aGyuri 2009.01.01. 14:03:42
"Hát igen... De azt hiszem, mégiscsak az Auto Union 1000 SP sportkocsi a csúcs. 980 köbcentis, 55 lóerős "Wartburg" motorral :)"
áá, Juniort nem überelheti. :)))
meg nekem az max käbrióban tetszene. :)

Avant1 2009.01.01. 14:02:04
egyrészt nem olyan jó az állapota, volt egy 60-as fent, A60-ként, annak kétszer olyan jó az állapota, másrészt Csiknek sztem elég osk pénzét felemészti az állólámpa, harmadrészt Benzes az uraság. :)

Super aGyuri 2009.01.01. 14:12:38
itt a TrAbudi. :)
vagy Audbant, kinek hogy tetszik. :))))
suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=85206279&__lp=1&scopeId=C&sortOption.sortBy=searchNetGrossPrice&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=1&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&vehicleCategory=Car&segment=Car&minFirstRegistrationDate=1960-01-01&maxFirstRegistrationDate=1975-12-31&siteId=GERMANY&damageUnrepaired=ALSO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=ALSO_EXPORT&customerIdsAsString=&lang=en&pageNumber=1

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.01.01. 18:48:54

@Super aGyuri:

Én még gyerekkoromban, mikor kezembe kaptam az egyik Liener-könyvet, kiokoskodtam, hogy az Audi = Auto-Union, Düsseldorf-Ingolstadt.

PistonHead 2009.01.01. 18:48:55

"hátha lesz még kocsi, ami nincs telecseszve elektronikával?"

Ha hülye vagy az elektronikához, az nem a gyártó hibája.

"hogy ne kelljen gyári alkatrészeket venni, hanem csavarhúzó+kalapács+gondolkodás eszközökkel megoldható bármi??"

Csúnya is lenne, ha minden hulladékot belekókányolhatnál az autóba.

Ha erre vágysz, vegyél egy Ladát, abban garantáltan nincs semmi, ami bonyolultabb egy faéknél.

ShwartzWazul 2009.01.01. 19:07:17

@Krisi:
Csak viccőtem a bringával no.

Fabia benyás turbó gyárilag nincs (még nincs?), de egyes elvetemültek belekókányolják az 1,8T-t.

w a s d 2009.01.01. 19:15:44

Nem lehet, hogy 1,9 TDI RS az a Fabia, csak egy nagy közteshűtőt tettek az elejére?

pedja 2009.01.01. 20:46:14

Egy kis kórkép:
index.hu/franko/skoda/
Régi szép idők,mikor a tanulókocsin (120GLS CWZ-744) az oktatópedál rudazata és a kuplungpedál közé szorult a lábfejem, elsőként a lámpánál a sorban, vagy a "5 SPEED"-nek hála minden 5ös kapcsoláskor a terpeszkedő oktató bal térdkalácsa reccsent:-).Pláne akkor szipogott skodri orra a levegőben, amiko a 140kgos vizsgáztató beült hátra.én meg rimánkodtam,nehogy az emelkedőn indulást húzzam a rutinvizsgán (1993)-mondjuk az tényleg nem egy kenyérszervó fíling volt..Mondjuk a forgalmivizsgát is egy kereszteződésbe betolatással kellett anno kezdeni, mert az előttem végző 160centis hölgy egy hóbuckánál állt meg pont (dec. 18)...Én meg próbáltam jó tanonc módjára beállítani tükröt-ülést az 190es magaságamhoz, persze kicsit akadozott a sín, a vizsgabiztos hamar megunta a fém-fém surlódást, so a nem rút bakelitkormány majd a mellkasomba állt..
Fehér 120L, mint első autó, amit hajthattam, de azokat a téli indulásokat sosem felejtem..Most meg várom a felvarrt Octaviát smaragdzöld színben, mint a Messiást.

Skodálatos újévet minden rajongónak!

Super aGyuri 2009.01.01. 20:56:34

@Rocko-:

Nagyon szuper!!!
Őrület, hogy milyen állapotban őrződtek meg autók a németeknél...

(Nekem is van egy '78 decemberi automata I-es Golfom egyébként, az is eléggé egyben van, de közel nem olyan, mint amilyet bármikor találnék a mobile.de-n)

Super aGyuri 2009.01.01. 21:00:33

@mbw108:

Látom, teljes véletlenségből Nálad is előfordul némi szakirodalom. Nekem 1970 előttről alig van Autó Motorom :-((

@Rocko-:

Köszi a wikipédiás linket!!!! Ezek szerint az F102-esnek volt 1966-ban egy V6-os modellje. Gyerekek, kétütemű, 1300 kcm-es motor hat hengerrel, hát ez már majdnem olyan perverz, mint a dízel Jaguár kombi vagy a Subaru boxerdízel :)))

Super aGyuri 2009.01.01. 21:06:50

@pedja:

A cikk szuper!
Egyetlen korrekció: a sz.rt enged be a magyar bárkit is a Clark Ádám téren, rohadjon meg, akinek nincs elsőbbsége, akkor is ha skodás... de a kedvencem a pesti hídfő, ahol addig hagyják indexelve araszolni a szerencsétlen bekéredzkedőt, amíg vagy megy még egy kört, vagy leinti a rendőr...
NULLA a közlekedési morál. Persze ennek a másik oldala a pofátlanul tolakodó Cayenne-es meg M-mercis - de néha azt mondom, nekik van igazuk, mert tisztességesen sávot váltani, alacsonyabb rendű útról kikanyarodni legfeljebb a taxisok engedik az embert. (Tényleg.)

Na, ez megint OFF lett, megyek is aludni, BÚÉK!!!

Ocvt 2009.01.01. 22:11:15

Köszönet a cikkért, nagyon szép történet! Oscar-díjat érdemel a rendező, az író és a főszereplő is. :)

105-től fölfelé volt mindenféle. A vízforralásról annyit: vétel után termosztát(minőségi) és hőgomba(minőségi) csere kötelező. Ezen kívül még annyi "extra" gondoskodás, hogy csak desztillált vizet szabad a hűtőrendszerbe önteni (a csapvíz eltömíti vagy megeszi a vízpumpa lapátját).
Soha nem forrt még víz semelyik Skodámban sem, pedig volt szakadttól az első, idős tulajosig mindenféle. Télen 1 zsák homok előre jót tesz a fékhatásnak és a rugózásnak is.

Az év legviccesebb mondása 2005-ből; magyarázat újautó vásárlása után:
"Az asszony mondta, nem vehetek ilyen keletieket, mint Dacia, Lada, Skoda, Trabant, stb... Ezért vettem egy (hatásszünet) ...KIA -t." XD

BÚÉK

fairlane 2009.01.01. 23:12:22

A céges Octaviaban (1.9 dízel) 340.000 km van. Eddig probléma nélkül. Ennyi.

Quattroman 2009.01.01. 23:37:55

@Ocvt:
miért kellene bármilyen vizet?
fagyálló hűtőfolyadékról még nem hallottál?
az korróziógátló hatású és keni a vízpumpa tömszelencéjét is

Rocko- 2009.01.01. 23:41:27

Super aGyuri 2009.01.01. 20:56:34
"Őrület, hogy milyen állapotban őrződtek meg autók a németeknél..."
karbantartás + garázs + felújítás lehet sztem.

Super aGyuri 2009.01.01. 21:00:33
nincs mit.

"Gyerekek, kétütemű, 1300 kcm-es motor hat hengerrel, hát ez már majdnem olyan perverz,"
mint a Trabudi.
Juniorba kéne ezt belerakni, és telejs az örömmámor. nekem ez a két "újdonság" megalapozta a hangulatomat mára. :)

Ocvt 2009.01.02. 01:28:58

@Quattroman:

kösz az észrevételt!
Szerintem is a fagyálló a legjobb, télen meg kötelező.
Bár sajnos akinek ezt külön kell mondani, vagy azt, hogy ne öntsön bele csapvizet, annak az autója örül a deszt. vízzel kevert tecsós fagyállónak is. G12 -ről, meg hasonló kényeztetésekről mégcsak álmodni sem mer. Egy földi élete alkonyán járó, több sebből vérző 105-ösnek talán túl jó is lenne, valljuk be. :)

Don Bolesz 2009.01.02. 09:15:27

A Wardtburg 353W -nál nincs jobb autó csak drágább!

Quattroman 2009.01.02. 11:27:57

@bolesz:
Ha le tudnád írni helyesen a márkanevet akkor még talán azt is elhinnénk,
komolyan gondoltad:DDD

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.01.02. 11:53:20

@Quattroman:
Honnét tudod, hogy nem komolyan gondolta: láttál te már Wardtburgot? ;-D

Don Bolesz 2009.01.02. 12:39:34

A de luxe volt a csúcs volt benne rádió és ködlámpa az egyik verzióba a másik tolótetős volt. citromsárgában volt a legszebb.

Don Bolesz 2009.01.02. 12:41:10

meg különben sen a név számít hanem a fíííííling!

petyaskodri 2009.01.07. 16:32:51

@guszti25: Nem értem!
Miért vigyek én magammal olajemelőt?
És miért kell imádkozni??
Na mind1.
A verda novemberben volt műszakin, úgyhogy teljesen fel lett újítva.
Ja, és mondok valamit amit eddig ezek szerint még nem tudsz: AZ AUTÓT NEM CSAK A KÜSZÖBNÉL LEHET MEGEMELNI!!!!
Ja, igen és a szép új nyugati autó is kaphat defektet, és a rendszeresen karbantartott (és nem arra gondolok hogy elviszem a szervízbe a kötelezőre)autó alatt nem kell henteregni mert nem romlik el!!

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.28. 13:40:28

a fabianal fosabb autoban en meg nem ultem.
fek, kormany, futomu egy nagy szar :(
cegnel van egy, sirhatnekom van ha azt kell vezetni...

Csikós Zsolt 2009.11.28. 14:01:02

@éjszárny zöldi:

Azért jópofa, hogy megírom, hogy meghalt az apósom egy posztban, onnan átkattintasz ide, elolvasod posztumusz, amit írt, és ezt a végtelenül lényeges, hozzáértő, és természetesen őrületesen szükséges véleményedet még ide is írod.

Egy: csak én olvasom nagyjából ezt a posztot, mert érkezik mél a címemre, amikor beír valaki, tehát nekem írtad nagyjából az apósom halálára kifejezve a jókívánságaidat ilyen módon, ezúton kösz.
Kettő: aki mégis átjön a mai posztról ide, annak kitettél egy bizonyítványt az ablakba, mert most nem igazán arról van szó, hogy milyen autó volt a Fabia, hanem arról, hogy meghalt egy ember, akiről, amikor ez a poszt született, még csak mi tudtuk, hogy meg fog halni, most pedig mindenki megtudta, akik egyébként - úgy tűnik - nagyon szerették a sztorijait. Ha most élne, kimoderáltalak volna.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.11.29. 11:56:23

Én is átjöttem, elolvastam.

Fantasztikus lehetett az öreg, a robogós utért pedig maximális tisztelet! Ha van még történet, szerintem azt is oszd meg!

A családnak pedig részvét!

Jamieson 2009.12.01. 13:08:47

@Csikós Zsolt:

Én is átjöttem - elolvastam az összes írást ismét ami Massányi úrtól származik, csupán megemlékezésből, mert így ismeretlenül is nagyon szimpatikus ember volt. Itt nem csupán autómárkákról van szó, hanem az emberekről, akik mögöttük állnak.

Részvétem.

BocaNegra 2009.12.01. 14:41:00

Én is átjöttem elolvasni.
Kedves cikk, jó volt olvasni.

Részvétem.

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2015.07.23. 09:39:22

A képen nem DKW Junior van. F5, F7 vagy F8 esetleg.
A Junior ugyan 1957-ben bemutatkozott már, de akkor megvásárolni még nem lehetett.
süti beállítások módosítása