Kiszorítás

Életbe lépett a főváros szmogriadóra vonatkozó rendelete

  2008. december 28. - Autójogász Címkék: szmog rendelet

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Irány az aszfalt?
2009-04-26 09:05:13

  Milyen quadot lehet közútra kivinni, és a szabályoknak megfelelően közlekedni vele?  Vélemények az azonos

Kiszorítás
2008-12-28 00:43:57

  Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszolképző anyag már

Nem jönnek…
2008-10-26 00:01:00

  Kimutatták, hogy a 20 éven aluli vezetők okozzák a balesetek 10%-át és a 24 éven aluliak a 25%-át. A

Parkolási amnesztia
2008-08-24 09:14:00

  Lehet, hogy az Alkotmánybíróságon valóban elvérzik a jószándékú, tiszta helyzetet teremtő és a

 

Egységes egészségügyi határérték megállapítása igen bonyolult, mert sok aeroszolképző anyag már egészen kis mennyiségben is nagyon káros lehet.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3844599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 01:04:49

Én örülök ennek a kínai módszernek (én ott hallottam először róla), bár nem vagyok pesti lakos már. A város levegőjétől hányni tudnék, és az ingeim 1-2 óra alatt koszosak lesznek a nyakánál. Na, ezt lélegezzük be... Itt vidéken nem annyira jellemző és már én sem megyek kocsival a budira is. Mérsékelem a felesleges autóhasználatot inkább a saját és mások érdekében. Abban biztos vagyok, hogy jön majd pár kardoskodó idióta ide és lesz 700 komment. Mert egy másfél tonnás vasdarabbal kell hurcolni a laptopot, tudom. Én kérek elnézést. Tudom, MINDENKINEK KELL az autót használnia. És a sztereotípiákat előre lőjük már ki, könyörgöm:

-szülni vittem az asszonyt
-a nagyanyám szívgyógyszeréért mentem
-a laptopomat nem bírom el hátizsákban
-én mindig festő/kőműves eszközökkel megrakva közlekedek
-jogom van hozzá.

Nekünk meg jogunk van egészségesebb levegőt szívni.

Rebca 2008.12.28. 01:42:04

Az inged nyaka nem a szmogtól lesz retkes, hanem attól mert nem biztos h mindig megmosod a tarkód és a hajad. :D

Krisi 2008.12.28. 01:43:25

Az erre vonatkozó szösszenetet már előttem megmondták, had idézzek:

"A budapesti autós: vidéken lakik, folyamatosan költözik (tipikusan az egyszerűség kedvéért a munkába is magába viszi a kanapét és a sublótot), kis testi hibás gyereke van (uszonya van: naponta úszik, de odagyalogolni nem tud), öltönyben jár, bár szobafestő-mázoló (sok a szerszám meg a papír), gyenge pontja a befőtt (mindig tart magánál pár üveggel), zenerajongó, és sajnos a hosszú évek szobafestése-mázolása bizony belehelyezte a gerincbe azt a fránya csúzt."

Ennyi.

Lesz még itt sok komment, hogy hülyeköcsögdemszki így, zöldek úgy, de szerintem jogos, hogy a városban nem autók, hanem emberek laknak, és elsősorban őket kéne a középpontba helyezni. Autózni jó dolog (nem véletlenül olvasgatjuk a Totalcar-t, ugye), de nem nappal a városban.
Be kéne már látni: az autó nem azért van, hogy minden nap azzal menjünk a belvárosban napi 9 kilométert egyedül egy darab aktatáskával.

Én meg most jól el leszek küldve melegebb éghajlatra úgy érzem :)

Arra meg kíváncsi vagyok, hogyha esetleg bevezetik majd (bár annyira nem tökösek, hogy meg merjenek lépni egy ekkora lépést, addig fogják halasztgatni a kitiltásokat ameddig csak tudják és olyan határértékeket fognak majd megadni, amik soha nem következnek be), hány olyan autó lesz, aminek két rendszámtáblája van - egy páros és egy páratlan?

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.12.28. 01:43:38

Teljesen egyet értek, Pesten az emberek egy kissé túlzottan elkényelmesedtek, ez persze vidéken is igaz, de itt azért más a helyzet, Pesten ahol még éjszaka is megteheted, hogy buszra szállj, egy kicsit más kategória az autózás, mint vidéken ahol két falu vagy a város és falu között délután 5-6 óra után már egy busz se jár, azért valahogy meg kell oldani az eljutást.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2008.12.28. 01:44:17

En arra lennek kivancsi, hogy mit lehet/kell tenni annak a videkrol 1napra felutazo csaladnak, ha az autojuk pont nem az aznapi nyeroszamokat viseli magan?
Lesznek valahol a kozigazgatasi hataron kivul valamifele parkolok, ahonnan bebuszozhatnak/vontatozhatnak ugyes bajos dolgaikat intezni?

Tehat nem az erdekel, hogy miert van a korlatozas, hisz az valoban szukseges, hanem inkabb az hogy milyen lesz ennek a kivitelezese?
Esetleg lehet majd berelni rokkantkartyat, ugy mint mondjuk autopalyamatricat veszek? 4napra 5000 mondjuk?
A rokkantkartyat autora adjak, vagy csak ugy KP-re?

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.12.28. 01:58:35

Manapság még divat pöstön a rendszámtábla? Hát nem mennek ők ótópályán??

kkn 2008.12.28. 02:01:17

Melyik osztály a cikkben leírt sárga matricás?

Egyáltalán, hol lehet megnézni, hogy mely kategóriáknak milyen színű matricája van?

Mert a sárgák kitiltása feltehetően csak az első lépcsőfok, csak szigorítanak később.

eax_ 2008.12.28. 02:08:46

Alapvetoen jo dolog ez, par dolgot lehetne rajta meg fejleszteni:
- kicsit jobban differencialni szennyezes mertek szerint, pl. egy 30 eves UAZ essen bele nagyobb valoszinuseggel, mint a vadiuj, reszecskeszurovel telerakott auto
- valahogy megadni a lehetoseget, hogy akinek nagyon mehetneke van, az hadd menjen - de pl. valami brutalis osszeget le kelljen szurkolni elotte, vagy legyen evente mindenkinek 3 "mehetek szmogriadoban is"-napja, amit beoszthat
- valahogy be is kell tartatni, amire kb. az egyetlen lehetoseg, ha telekamerazzak a varost

Honer (törölt) 2008.12.28. 02:23:53

Szerintem jó dolog, csak az a baj hogy nincs még kiépitve az alternativa az auto helyet, teljes körgyürüt vagy a városhatárába lévö metroállomások melletti hatalmas parkolokat... A motorokkal mi lesz? Akkor majd azzal se lehet behajtani?

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.12.28. 02:24:40

Megvesz egy matricát, mint annak idején az autópálya matricát, leszurkol pl. 3 napért egy 5ezrest, és mehet amerre lát, máris megvan a válasz a vidékről pestre látogató család kérdésére.

balintdamh 2008.12.28. 02:30:25

Én nem vagyok az a kommentelős fajta, sőt, ez az első kommentem hasonló cikkekre.

Engem nem érdekel, én eddig is tömegközlekedtem pesten. Pár hónapja Londonban lakom és látom a különbséget az itteni és az otthoni között. Itt a belvárosba csak pénzért hajthatsz be, és parkolni sem lehet sehol. Rengeteg üzletember, sőt top manager jár busszal, metróval, vonattal. A vonat minősége olyan mint a nemrégiben bemutatott München-Bécs-Budapest vonaté, csak ez itt nem extra hanem alap. Egy buszon két szint van, csak ülőhelyekkel, alig áll valaki, a metró pedig nem úgy jár mint pesten, hanem a külvárosba is mindenhova kimegy a belvárosban pedig egymást érik a megállók. Ilyen körülmények között lehet limitálni az autós forgalmat, de otthon nem hinném!

B-road megjegyzéséhez hasonló véleményen vagyok. Anyám ügyvéd, saját irodája van. Éjjel nappal dolgozik, soksor éjszakába nyúlóan. Keresni még nem is keresne rosszul, csak szegénnyel egy baj van, hogy becsületes és befizet mindent, amit otthon be kell. A fizetésének gyakran 20%-át hozza haza a működési költségek és az irreálisan nagy progresszív adók miatt (progresszív adó véleményem szerint = valaki sokat, jól dolgozik, bűntessük meg, lineáris adókulccsal is többet fizetne a kisebb bevételűeknél, na de ez nem ide tartoik). Fizeti a benzint (ami annyi mint itt Angliában, ahol a minimálbér kb 250e HUF), a gépjárműadót, a biztosítást, stb...

Most akkor várjuk el szerencsétlentől, hogy egy késői órán két aktatáskával, laptoppal, talárral a vállán felpattanjon egy jó éjszakai buszra (mert ugye a nappali sem kicsit gusztustalan, nade az éjszakai) és hazautazgasson, majd 20 percet sétáljon a megállótól külvárosi házába? Közben beülhet a 950-esen egy csöves mellé, vagy néhány f*sz hülyegyerek a pénteki buliba haladva még beszólogasson neki, vagy a jól szituált, végképp modoros, jól képzett ellenőr urak molesztálják?

NEVETSÉGES!

Majd ha lesz otthon is normális tömegközlekedés, akkor hozza fel ezt bárki! Megitltják, hogy autózz, de alternatíva helyette, hát az nincsen. Vagyis van, fogjuk rá, csak milyen??? Komolyan mondom, imádom Magyarországot, Budapest a legszebb város amit láttam, de élhetetlen. Ezért is jöttem el... Semmire sincs megoldás, csak lapátoljáka szart ide-oda és ez nem a Demszky nem a Hagyó, nem is a Gyurcsány vagy az Orbán, sőt nem is pártokra gondolok, hanem unblock az összes hataloméhes tesze tosza f*szra.

Lenne inkább tényleg behajtási díj, aminek a bevételét fordítanák ténylegesen az autót letevők igényeinek alternatívákkal történő kiszolgálására... Utópia...

Ó Magyarország...

Káposztakukac 2008.12.28. 02:32:25

alapvetően nem rossz ötlet, de könyörgöm, ne már az euro 3-as, meg 4-es autókat akarják kitiltani. na meg mi az hogy a külső kerületekből is? hülyék ezek? óbudán kocsi nélkül?

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.12.28. 02:40:07

balintdamh: Kecskeméten vagy Szegeden gyalogolhatsz bele a nagybüdös éjszakába, pedig egyik se kis vidéki putri hely. Pesten az emberek nem tudják értékelni azt se ami van.

Honer (törölt) 2008.12.28. 02:49:55

@balintdamh: Kösz hogy leirtad, legalább nekem nem kell! :)) Az elözö kommentem se sikerült tul jol, késö van már... :))

Alternatív 2008.12.28. 02:53:08

Én egy dolgot nem értek, hogyan függ össze a szálló por mennyisége az autókkal? A kocsik verik fel a port? Akkor talán söpörni kéne inkább az utcát, vagy locsolókocsikat üzemeltetni.

Ilyen alapon a Duna-Tisza közén egyáltalán nem lehetne autózni, ott a szél fújja a futóhomokot...

Honer (törölt) 2008.12.28. 02:53:42

@Tommeeca: Onnan nem is akarják kitiltani a kocsikat! :) Balintdamh-nak se a kitiltással van a baja, hanem azzal hogy nincs normális alternativa.

Blindmouse 2008.12.28. 03:06:08

Nem beszélve arról hogyha a kocsidnak páros rendszáma van.. bemész a nődhöz este hatkor aki a belvárosban lakik.. bealszol nála 3 menet után.. majd másnap megtiltják hogy hazamenj? de azért a parkolójegyet fizesd ki egész napra ha már ott állsz a parkolóban.. igaz?

Bartoki 2008.12.28. 03:33:34

Név szerinti szavazást kellett volna...
Aki megszavazta ezt így, az monnyonle...
Egyébként meg vicces, hogy már megint a fél ország kivételezett lesz mint a vizitdíjkor is volt, úgy látszik a nemesi előjogokat 1848 óta még mindig nem sikerült megszüntetnünk. :)
Ez a "12-es osztály mehet" egyébként komoly? De hiszen az az Euro5 DÍZEL (!) motorok! Bezzeg a sok elavult Euro4 injektoros motor, pár éve még az volt a csúcs, de azóta rájöttünk hogy az Euro5 dízelhez képest úgy füstöl mint a nyavalya! :)
Közben meg az út szélén 5 centi vastagon áll a gedva, csak fel kéne söpörni, vagy lemosni és máris nem lenne annyi szálló por...
A legporosabb azért mindig a villamossín - ha megy rajta egy mentő, olyan mintha a Dakaron versenyezne, eső után meg ott áll rajta a sár, valahogy sohasem sikerül úgy megcsinálni mint a fejlett nyugaton hogy lejtsen az út a lefolyó felé. Sohasem értettem hogy miért ilyen poros a sín, amíg nem olvastam hogy a villamosok homokot szórnak a kerekük alá fékezéskor. :)) Eszem megáll...
Valahogy úgy érzem hogy már megint nem ott húzunk a nadrágszíjon ahol kéne... :(
Az egyik kezünkkel 500 Mld Ft-os beruházással építünk 4-es metrót, hogy 2-300e embernek kicsit kényelmesebb és napi 10 perccel gyorsabb legyen a munkába járása, a másik kezünkkel meg szívatunk 3-400e másik embert hogy sokkal kényelmetlenebb és napi 30 perccel lassúbb legyen a munkába járása?

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2008.12.28. 03:57:06

Mivan??? Tehát akkor a sárga plakettes (gyárilag) katalizátor nélküli autómmal jövőre nem jöhetek HAZA???? Dobjam ki a gecibe, vagy hogy gondolták a kedves politikus urak????

Alternatív 2008.12.28. 04:07:31

D'Lair - ahogy mondod, pontosan így van.

Esetleg, próbálkozhatsz utólagos katalizátorral (úgy rémlik, 20-30 eFt), és újravizsgáztatni. (Ezt a Trabantokra, Wartburgokra írták annó, nem tudom, négyüteműeknél mibe kerül.)

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2008.12.28. 04:08:19

Megmondom én, hogy mi lesz, gyakorlatilag a sárga plakett megszűnik létezni, a zöldkártyáztató állomások pedig igen csúnyán megszedik magukat...

[Walaki]D`Lair · http://ae86levin.blog.hu 2008.12.28. 04:09:25

Merthogy kurvára nem fogok venni katalizátort a kocsimra, csak azért mert így 24 éves korában évi 10 ezer km-t belerakok, inkább kifizetek 10-15 ezerrel többet és megkapom rá a zöld plakett...

zsero 2008.12.28. 06:39:53

Akkor most komplett pesti youngtimer és oldtimer klubboknak kellene megszűnnie??? És Csikós meg járjon Suzukival?

Vagy jövőre hirtelen megdöntünk minden európai statisztikát katalizátor eladásokban és rokkant balesetekben?

EZT IS NÉZD MEG KISPOFÁM......... (törölt) · http://tudtad.blog.hu 2008.12.28. 07:37:13

Nagy a szmog, ezt tudjuk mindannyian, csak sajnos a mi fővárosunkban még nem biztosított az autó alternatívája. Sajnos a BKV olyan amilyen, így véleményem szerint nem lesz egyhamar megoldás a szmog kérdésre.

(tudtad.blog.hu)

pharmacyli 2008.12.28. 07:43:13

KuKori hozzászólásával egyetértek, nem is lenne ehhez mit hozzáfűzni normál állapotok között.
De...
Gondolom ezért ritkította meg a MÁV vezérkar az elővárosi közlekedést: óránként 1 - egy - azaz egy vonattal lehet Rákosmentéről a Keletibe utazni és ezért építettek P+R parkolókat a megritkított vasút megállóhelyeihez
Gondolom ezért nincs szó a Rákosmente buszfolyosójáról...
Gondolom ezért épül 20 éve a 4-es földalatti
Gondolom ezért olyan gyér és rosszul szervezett a "perem"-kerületek egymás közötti, és a városszéle-agglomeráció közötti közösségi közlekedés
Gondolom, ezért nem épült már évek óta egyetlen villamosvonal sem, sőt amit tudtak, lerövidítettek, megszüntettek. (Mi van a szünetelő 36-os vonallal, miért nincs a Thököly úton, a 67-es vonalán villamos, okos dolog volt-e a Rákóczi út villamosforgalmát megszüntetni?)
Gondolom a közösségi közlekedést PR-ozta a BKV vezér 20 millióért bérelt autója.
Gondolom ezért nem alkalmaztak repülő-síneket a 2-es villamos kettévágását megelőzendő (a buszokból így több környezetbarát végtermék kerül a légbe, szembe a villamossal).
De lehetne még folytatni a sort....

repecs 2008.12.28. 07:49:15

Gondolom példamutatás végett a politikusok és a közalkalmazottak fognak először átszálni a tömegközlekedésre.

pharmacyli 2008.12.28. 07:52:08

Múltkor Bécsben láttam egy földalatti építkezést. A környékén mindent söpörtek, tiszta volt minden.
Tessenek szétnézni a Keleti pályaudvar környékén. 1-2 légzés és kész már a szilikózis. Itt mindenki románozik, balkánozik és hadd ne folytassam a sort.
Milyen kár, hogy nincs egy Mátyás királyunk, aki kivinné a tanácsurakat egy kis seprésre, takarításra a Keletihez.
Hány évig lesz még minden ilyen borzalmas, deprimáló állapotban?
Ez a 4-es földalatti - nem egy pénzpumpa? Látszólag nagy munka van, semmi nem épül, a semmi időnként beszakad, vagy leáll, a menetjegyek ára az égbe szökik, a villamosok, buszok szétesnek, büdösek, mocskosak és közben semmi fejlesztést nem látunk.
Debrecenben legalább megépül a 2-es villamos. Itt mi lesz?

Macccy 2008.12.28. 08:35:20

@[Walaki]D`Lair: Ezt most csak felindulásból mondod, ugye? Mert ha nem akkor veled is baj van nem csak a kocsiddal. Pontosan a füst és a por visszaszorítása a cél, a tisztább levegő, de te inkább ezt passzolnád és nem szereltetsz az említett 20-30 vagy akár 40 ezerért katalizátort, hanem amolyan kemény magyar emberként inkább lefizeted a vizsgabázist. Hurrá, gratulálok ... a hozzáállásodhoz és a gyerekeid/rokonaid asztmájához stb stb. Arról meg nem is beszélve, hogy valószínűleg 2-3 év alatt már többet ki is fizetnél a feketén szerzett matricáidért, mint ha a katalizátort választod.

Egyébként, ha már a tökösségnél tartunk, én annak is örülnék (annak ellenére, hogy sűrűn járok Pestre) ha nem lehetne kifizetni "bérlet" matrica formában a riadóállapotban behajtást. Hogy miért vagyok ilyen hülye? Mert pontosan az a rendszám és matrica alapú kitiltás lényege, hogy NE legyen benn az az autó, annyival is kevesebb a füst. Ha fizetőssé teszik az annyit jelent, hogy PÉNZZEL kiváltjuk az EGÉSZSÉGET - ami ugye nem csak szerintem hangzik szarul?! :S
Viszont abban igaza van az előttem szólóknak, hogy kellenek az őrzött külvárosi parkolóhelyek, főleg parkolóházak. Sok autó elfér kevés alapterületen ...

Mammut8 2008.12.28. 08:56:00

mi lesz azzal akinek egyedi rendszáma van?
Vagy abban is kell legyen mindenképpen szám?

Virág et. 2008.12.28. 08:58:56

Pénzzel így is kiváltható az egész: akinek több autója van csak átül a másikba és kész.
Ez lesz a megoldás: az emberek vesznek egy 2-300e forintos használt swiftet (v valami hasonlót) és páros/páratlan napokon azt használják majd. Meg a rokkantkártyabiznisz is megugrik.

Annyira jó, hogy Mo élenjáró tud lenni az ilyen zöld baromságokban, csak épp az alternatíváról felejtenek el gondoskodni. A BKV a belvárosban csúcsidőben már most túl van terhelve. Egymás érik a villamosok a 4-6 vonalán, a metró szardíniakonzervszerű, a 7-es buszon sokszor állóhely sincs már. Erre akarnak most 5-600 e autós rászabadítani. Gratulálok.

Addig megy csak a nyugati példa nálunk, amíg pénzt kell beszedni, meg tiltani kell. Amint valamint fejleszteni kéne, máris a keleti mutyi és töketlenség az úr, mint mindig Mo-n.

abes 2008.12.28. 09:04:58

Eddig én se kommentáltam.

Internet telepítéssel és javítással foglalkozom, örülni fog az ügyfél ha azt mondom neki: majd holnap páros a rendszámom.

Orvosi rendelőknek külön öröm lesz.

Arra is kíváncsi lennék, hogy a friss tej, kenyér hogy fog bejutni a belvárosba.

Sokan nem önszántukból autóznak Budapesten, rengetegen végeznek éjjel a munkával. Tömegközlekedés ilyenkor a nullával egyenlő.

Csomó kérdésem van, amire nem látom a válaszokat.

Macccy 2008.12.28. 09:22:09

@Virág et.: Nemár, hogy másik kocsit vesznek a másik rendszám miatt, hát az előző ember még a katalizátort sem akarná kifizetni. Ellenben az szomorú valóban, hogy a "keleti mutyizás" fog menni és sok autós majd a kamu zöldkártya mögé akar bújni, ahogy tették eddig is sokan, pedig amikor egy füstölő akármi megy előttem, legszívesebben lelökném az út szélére és elvenném tőle a slusszkulcsot, de sajnos akkor én lennék az állat, hogy miért bántom a környezetszennyezőt.

bulma 2008.12.28. 09:23:04

na es vajon a paratlan/paros naptari nap az az adott honap napjara vonatkozik? mert ha igen akkor a paratlan rendszamuakkal szemben igazsagtalan mert ugye egy evben 7-tel tobb paratlan nap van.illetve akkor lehetseges hogy 2 egymast koveto napon is a paratlanok nem kozlekedhetnek(31-en es 1-en).

Egu 2008.12.28. 09:26:46

A "pestiek" tudják értékelni, ami van! Ezért nem járnak BKV-val..:D

Komolyra fordítva: nem a fent leírt "budapesti autós" miatt kell autózni, hanem azért, mert európai nagyvároshoz mérten szégyenletes, amit itt tömegközlekedés címén drága pénzért ránkerőltetnének. Koszos, drága, pontatlan - ha nem kizárólag metrózni kell, akkor mind időben, mind pénzben alternatívává válik az autó. Na ez a nevetséges.
Egyébként a gyerekekre hivatkozó pestiek emlegetésekor azért javasolnám arra is gondolni, hogy maga a város sajnos pl babakocsival abszolút használhatatlan (lásd aluljárók megközelítése, parkolóhelyek kialakítása, stb).
Mellékesen a zseniális állapotú autóbuszok nem kicsit járulnak hozzá a szennyezéshez. Szóval azokat is le fogják tiltani? :)))

Macccy 2008.12.28. 09:27:06

@abes: Ügyfél vár ... miért te expressz szerelő vagy vagy mi? Nem ismerek senkit akinek ne mondtak volna egy betarthatóan távoli, minimum 3-4 nap vagy annál távolabbi időpontot a net bekötésére.
OFF: Persze ha van eszed nem mondod a rendszám témát, az tényleg hülyén hangzik, bár az ügyfél meg majd nem azért lenne mérges, hogy "Ejj a fránya főváros, miért korlátozza az én szerelőmet!" hanem azért, hogy miért nem megy hozzá olyan szerelő akinek aznapi rendszáma van ...

lz 2008.12.28. 09:28:26

Egyet kell értenem Veled Virág! Nekem is az első gondolatom az, hogy eladom a jelenlegi (1 éves, Kb 4 misi értékű) autómat és veszek 2 használtat az árából. Gondosan ügyelve arra, az egyik páros a másik meg "pártalan" legyen. Így ketten párban fognak szolgálni engem, kedves törvényhozó meg elmehet a ... Mi a szar ez? Kínai pártrendszer, vagy mi???
Bátran tessék fújni rám...

misi107 2008.12.28. 09:30:11

@Honer: Hidd el,előbb-utóbb erre is sor fog kerülni felénk (Szeged).Rémálom a belváros,a körút-sugárút rendszer addig működött,amíg az unió ránk nem szabadította a déli-keleti szomszédaink teljes kamionforgalmát.Azóta dugó dugó hátán,elkerülő nincs,a rendőrök tesznek mindenre csak a saját népet szopatják.A buszok a sofőrtől függő menetrend szerint járnak,a hivatalos menetrend még tájékoztatásnak is vicc.Persze az ígéretekkel tele a padlás,előbb-utóbb kitalálnak valami népnevelő megoldást,hogy a tisztelt képviselő urak nyugodtan autózzanak...

streetsta · http://managertoys.hu/ 2008.12.28. 09:31:39

Nem akarok anyázni (megteszik mások helyettem), de az biztos, hogy ismételten fordítva ülünk a lovon. Megint ott tartunk, hogy az már meg van, mit tiltsunk, csak semmi sincs mellette, ami a támogatást jelezné. A tömegközlekedésbe nem megyek bele, nincs személyes tapasztalatom (a munkám miatt lassan kb. 20 éve nem ültem BKV járaton), de az biztos, hogy semiféle kedvezményt nem látok a mondjuk elektromos autóknak, hibrid autóknak, négyütemű robogóknak, motoroknak. Nem, az nem kedvezmény, hogy használhatod. Az a kedvezmény, hogy adómentesen vásárolhatod meg, mentesülsz bizonyos járulékos terhek alól, stb. -ráadásul az ilyen jellegű intézkedéseket jóval a szigorítások bevezetése előtt meg kellett volna tenni. Az frankó, hogy Londonnal példálózunk, de könyörgöm, ott annyian laknak, mint egész Magyarországon... Aztán meg mi a helyzet a többi nagy/fővárossal? Ott is ilyen egyszerű kibabrálni a néppel? Mert megint ott tartunk, hogy ha rigmusokat kell ordibálni, kimennek az emberek az utcára, de ha valami konkrét, értelmes dologban kellene megmozdulni, tenni valami érdekében, senki nem emeli fel a seggét. Ilyenkor nincsenek emberek, akik felpattannának, és szervezkedni kezdenének (nem vagyok naív, tudom, hogy ez más esetekben miért történik meg).
A lényeg: ismét nagyon szomorú a helyzet.

dr House 2008.12.28. 09:38:27

Én sem vagyok egy blogolós típus, de ehhez hozzászólnék.
Nem szeretek bemenni a városba mert halál, de néha nem tudom elkerülni. Hihetetlen, hogy akár több hónapra is kitilthatnak csak azért mert az autóm kora nem felel meg a követelményeknek.
Szándékosan a korát írtam mert a kibocsájtott káros anyag mennyisége lehet, hogy alacsonyabb mint egy egy fiatalabb járműé. A matrica színe nem a euró normáktól kellene függjön, hanem a tényleges károsanyag kibocsájtástól.
Aki jár Pesten az láthatja, hogy a BKV buszok milyen állapotban vannak. Némelyik olyan füstöt tol ki magából... és mindegyiknek érvényes zöldkártyájája van. Ezzel a szabályozással akarják a BKV támogatni. Aki be akar menni a városba az szorongjon a villamoson buszon. Még az is érdekelne, hogy a budapesti lakosok arra az időre fizetnek e KW-adót amikor nem mozdulhatnak az autójukkal.
Demszky úr kezdhet összepakolni az asztalán és szedheti a sátorfáját. Ebbe bele fog bukni. Az esernyős emberek nem tudják most megvédeni. :) Ezt mégegyszer át kellene gondolni. Megint beleugranak valamibe aminek a részletei nincsenek kidolgozva. ( parkolók, tömegközlekedés stb.)
Ez is olyan vizitdíj "dejavu" valamit csinálnak hátha jó lesz, aztán majd kialakul. Ha nem jó akkor két hónap múlva majd visszavonjuk.
Ebben az országban egyre nagyobb a kupleráj. Ennyi nemnormális embert akik vezető pozícióba kerültek....

abes 2008.12.28. 09:38:58

@Macccy: Hála a jó égnek annyi a munka, hogy alig győzzük.

Ha csak e miatt lenne külön páros páratlan autó. Emelkednek a díjak.

És vannak olyan kiemelt ügyfelek akikhez azonnal menni kell. (közfeladatot ellátó intézmények)
Itt főleg a javítás a nehézkes.
Telepítés ráér 30 napba belefér... :-D

Macccy 2008.12.28. 09:41:30

@Egu: Azok a lépcsők, aluljárók száz éve ott vannak, eddig hány fővárosi anyuka túlélte már a gyerek szállítását, lehetne szavazást indítani, szerintem ha megkérdeznék őket, inkább választják ők is a tisztább, csendesebb, fele annyi autóval terhelt belvárost, mint a gyerek ide-oda kocsiba pakolgatását a szmogban. Végülis évről évre egyre több az allergiás, gyenge immunrendszerű, beteg gyerek, felnőtt, stb a fővárosban főleg. Lehet választani, hogy kényelmeskedni akarnak a fővárosiak mindenáron és ülni a dugókban fél órákat, finom üzemanyagot égetve, vagy ülnek a koszos BKV-n, mint a többi halandó és talán célba is érnek. (és itt most jöhetnek azok az autóversenyző villám férgek akik buszsávban rágják magukat előrébb és tilosban parkolnak, persze, tudom, ők gyorsabbak a BKV-nál még csúcsidőben is)

Macccy 2008.12.28. 09:45:14

@streetsta: Ja az viszont igaz ugyanakkor - csak az előbb KIFELEJTETTEM - hogy azért a BKV-t is rendesen összébb kéne rúgdosni, takarítani, javítani, persze !! És azokat a parkolókat is felhúzni oda ahol "becsekkolnak" az ingázók és látogatók, azokon a szép szmogos napokon

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 09:52:50

nekem két kocsim van az egyik páros a másik páratlan:-))
ez a naptár dolog tényleg érdekes,tehát valaki juli31én meg aug 1 is mehet?
vagy aug31 és szept 1 is ??érdekes.
egy ismerősön eddig sárga plakettost csináltatott a zöldkártyán mert az olcsóbb,most zöldet csináltatott:-))és még plussz pénzt sem kértek.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 09:55:13

@streetsta:
pl Stockholm ban 1 millióan laknak és ott is van ilyesmi.

Phoenix777 2008.12.28. 09:56:45

Es lesz a BKV-n paros napos meg paratlan napos berlet?

Macccy 2008.12.28. 10:03:35

@dr House: Hát rend az nincs, az fix, kellene az az infrastrukturális háttér (előtér) mielőtt bevezetik persze. De maga az ötlet jó lenne, én sem a önmagammal és másokkal kibaszásból mondanám, hogy jó lenne ilyesmi a szmog miatt ... csak azt marhára nem szeretem amikor jönnek azok akik csakazértse tesznek meg semmit az autójuk tisztább emissziójáért, inkább kifogásokat keresnek. A te példád esetében, nos elgondolkodtató, hogy azt a - gondolom sárga - plakettet miért kapja meg a kocsid, ehhez így nem értek, utána kéne nézni, de szerintem nem véletlen az, (bocs nem akarom ezzel bántani a kocsid) de talán oka van, hogy olyan kategóriában van. A buszok meg igen, nos füstölnek mint állat, de amíg azok el is visznek 80-100 embert csúcsidőben és haladnak a buszsávon, addig sajnos a legtöbb autós egyedül ül az autójában és alapjáraton pöfögi a szennyet, sokszor csupán 15-20 métereket haladva. Szerintem ez legalább olyan szar ... :S
Na mindegy, engem ha megcsinálnák a tömegközlekedési csomópontokat parkolhatóra, akkor nem zavarna, ha le kéne raknom az amúgy zöld plakettes Euro4-es TDi-met.

Macccy 2008.12.28. 10:07:44

@Gyurma73: Az ilyen sunyi kis vizsgáztatókat a pöcsénél fogva odakötném egy olyan kisbusz mögé, amilyen mögött a múltkor volt szerencsém elhaladni az M7-en ... a kocsiból dőlt a fekete füst, de mivel sötét volt, azt hittem először, hogy dúrva köd van, csak 50 méterről (és a szagáról) vettem észre, hogy az bizony egy rakás ócskavas

littlerock 2008.12.28. 10:08:42

Tudok egy nagyon jó ötletet, mi lenne, ha mondjuk építenének, egy 2x3-4 sávos elkerülőutat, azaz körgyűrűt a város köré? hm.. no igen, még nem rendeződtek a földtulajdoni dolgok, a majdani nyomvonalon? nofene...

De van még valami, pl a német nagyvárosokban, kitalálták azt, hogy 5 euróért venned kell egy matricát a szélvédőre (zöld,sárga,piros) és csak azzal hajthatsz be adott helyekre... nos e matricát a TÜV állomásokon 5 perc alatt kiadják a gépjárművet még csak nem is látják. Ismerősöm vette nekem és elküldte postán, hogy kifele menet már ne okozzon ez gondot.
Nálunk ebből mi lesz? ... a matrica 5-10 ezerből meglesz, csak jóesetben Békéscsabán, vagy Gyulán lehet megkapni. De először az autó bemutatásával személyesen kell igényelni, majd kapsz egy időpontot 14 munkanap múlva, hogy felragaszd a matricádat a hivatalos helyen... ugyanott... igen a Budapestieknek is. nos ez ugye csak fikció, de szerintem nem állok messze a valóságtól

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 10:13:50

@Macccy:
igazad van ,de sajnos nálunk nem ez a helyzet,kicsi az esélye hogy lebukik valaki.A rendőrök nem foglakoznak a füstölgő kocsikkal.

Macccy 2008.12.28. 10:13:54

@abes: Jó persze, sok jó munkát kívánok neked (nektek) jövőre is! Nem arról van szó, hogy akkor éhen kell halni ha szmogriadó van. De ilyen kicsi cég vagytok? Mármint nincs teszemazt 5-6 kocsi, abból biztos van páros és páratlan is. Plusz ugye ez az egész PÁROS-PÁRATLAN játék SOKAN ELFELEJTIK ITT, HOGY CSAK AZOKRA A NAPOKRA vonatkozik MÁSODFOKÚ SZMOGRIADÓ állapot van, vagymi. A többi napokon a normális kocsik mehetnek amerre látnak ... Csak nem vetne ez nektek sem akkora általános gátat a munkátokban. Béke :)

Avant1 2008.12.28. 10:18:38

Alternatíva nélkül ugye, mint már kifejtve.
A babakocsis elméleti maszturbátoroknak jelzem, hogy például a 3 gyerekünk közül kettőt ha nem autóval viszünk, akkor mind a hármat kell bkv-n egy személynek vinni, ami ugye laza kis dolog. De ez még a kisebbik ügy: ha bkv-t választanánk, az óvodabezárások miatti távoli fizetős óvoda és az iskola távolsága miatt reggel 2,25 óra és délután ugyanennyi idő lenne a cuccolás. Ez napi 4,5 óra. Már próbáltuk, mert szervíkor kelltt...Finom, mi? Miközben kilométerben kifejezve naponta mindössze 21km, mert olyan helyen tudunk menni (toronyiránt) ahol nincs bkv járat... fasza, kiváncsi vagyok, mi lesz így. Betarthatatlan szabályok a diktatúrákban születnek..
PS. a youngtimeresekről meg nem is beszélve. Szegények szívnak, hogy valami értéket megtartsanak ennek a remek országnak, aztán fél évig nem használhatják egyszer sem, legfeljebb hétvégén, vidéken. Ha pedig hétköznapra 1-1 alkalomra nincs más, csak az az egy szem kocsi, hát felejtsék el.

ZsZ 2008.12.28. 10:19:52

Nem hivatalos youngtimer klub tagjaként már több hete rágódunk a kérdésen. Nekem is problémát fog okozni a teljes tiltás, pedig én csak hétvégente használom az autómat, arra hogy lelépjek Büdöspestről. A legnagyobb gáz, hogy a "garázsom" a hungáriától pár száz méterre, de befelé van. Most akkor hogyan???
Nem lenne gond a katalizátor felszerelése sem, de attól még nem lesz zöld plakettem, be kell vizsgáltatni 240E+áfa áron..., hogy az EURO2 normáknak tényleg megfelel-e. 100-150E.ret még hajlandó lennék rákölteni, de 300?
A másik dolog, a főváros által elfogadott rendeletben nincsenek szankciók - mi lesz ha mégis megyek, mennyi a büntetés?
A németektől vették át az ötletet, de ott külön matrica van a behajtási zónákra, és nem a meg nem változtatható környezetvédelmi besoroláshoz kötik. Ráadásul ott nem városi elöljárók által összedobott szisztéma van, hanem országos szintű...

Avant1 2008.12.28. 10:21:32

Még annyi kiegészítés, hogy az egész napos bkv sztrájkok idején orral is érezhető szinten javult a levegő minősége. Egy-egy busz kb. 100 (vagy több) autó totális szennyezéséért felel. A húzott versenydízeleket, az agyonhajszolt, mutyi zöldkártyás, kat.nélküli teherautókra, haszongépjárművekre kellene rászállni, mert attól van a szállópor, a korom és a rossz levegő érzet.

ZsZ 2008.12.28. 10:21:51

Jah, írtam íméleket a Közlekedéstudományi intézetnek és katalizátor gyártó-forgalmazóknak és még válaszra se méltattak. Hogy válassza az ember a becsületes utat, ha nincs?

littlerock 2008.12.28. 10:23:23

még egy kérdés: bemegyek a belvárosba mondjuk kedden este, tudom, hogy ott kell maradnom másnap 1o-ig, ezért előrelátóan megveszem a parkolójegyet is, nem tudom hogy megy a szmogriadó kihirdetése, mennyi idő alatt kell azt mondani, hogy most pedig helyzet van, de a bentragadt autómmal, hogyan jövök ki onnan? ki fizeti tovább a parkolási díjat, mert ha nem viszem el a kocsit, akkor megbüntetnek, ha elviszem megbüntetnek.... lehet hogy hülyeséget kérdezek, di ilyenkor mi a helyzet?

Rocko- 2008.12.28. 10:23:45

"felkéri a lakosságot, hogy önkéntesen korlátozza a [...] a benzinkutak használatát"
és ez min is változtat?
"és vegye igénybe inkább a tömegközlekedést."
tehetnénk egy szerény összehasonlítást az autóm és BKV széndioxid kibocsátására?

"tekintettel azok rendszámtábláján található utolsó számjelre: a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan, a naptár szerinti páros napokon csak a páros és nulla számjelű járművek közlekedhetnek."
kezdjük a BKV buszokkal, és a teherautókkal, amik a városban járnak.
"A páros/páratlan rendszámmal való közlekedési korlátozás nem vonatkozik mindenkire:"
a régi szép téma: van az egyenlőek, meg az egyenlőbbek.

"Árpád híd-Róbert Károly körút-Hungária körút-Könyves Kálmán körút-Lágymányosi híd-Dombóvári út-Sárbogárdi út-Hamzsabégi utca-Budaörsi út-Alkotás utca-Krisztina körút-Vérmező út-Margit körút-Bem József utca-Bem rakpart-Árpád fejedelem útja-Lajos utca-Pacsirtamező utca által határolt területen"
ahham. azon nem gondolkoznának el az okosak, h talán dugómentessé kéne tenni a közlekedést?

"A rendelet szerint a közlekedési korlátozások betartását a BRFK fogja ellenőrizni vagy további kijelölt hatóságok, tehát ha a rendőrségnek nem lesz kapacitása, másokat is bevonnak majd."
tehát senki. ki látott utoljára intézkedő rendőrt az utcán? vagy ha már úgyis többen lesznek, akkor lesznek szívesek másra is figyelni, mert innen nézve ez egy újabb pénzbehajtási trükk lesz. lásd kinnfelejtett 30-as.
ja, még egy kérdés: honnan fogják tudni az emberek, h melyik napon ki, és hova nem hajthat be? vagy ezt a tájékoztatási kötelezettséget szépen kifelejtjük? esteleg mátrixtáblákat tesznek ki, amik 3 nyelven kiírják, h tilos behajtani? és ezt ki fogja karbantartani?

"Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget."
nesze neked dízel.

"A szén-monoxid százszor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így kiszorítja az oxigént a vérünkből."
ha jól emlékszem általános iskolában azt tanították, hogy a fák megkötik a szén-monoxidot, és helyette oxigéndús levegőt adnak.
miért nem ültetnek fákat?

egyébként vicces dolog ez a szmogriadó. múltkro arról volt szó, h ha keerskedni kell vele ( index.hu/politika/belfold/kvt1112/ ), akkor marha jól ll a szénánk, bocs kvótánk. most meg szmogriadó? mi lenne ha az a pénz nem valakinek a zsebében kötne ki, hanem fillérre pontosan elszámolna vele, és villamosvonalakat építettetne, a buszokat lecseréltetné, és parkokat építettetne?


"Jövőre már a dugódíj bevezetésével kíván foglalkozni a főváros."
dugják oda. jól, fel.
"Demszky Gábor úgy nyilatkozott, hogy nem lát más megoldást a már 1,2 milliósra duzzadt budapesti autóstábor közlekedésének visszaszorítására, hogy Budapest élhetőbb, szerethetőbb legyen"
hahaha, ki is hagyta?
más megoldás: legyen használható, és tiszta tömegközlekedés. utána beszélgessünk dugódíjról. é csak autósok, mi? ők az ördög Földre száltl megtestesítői, mi? kedves Gáborom, hát téged mi a fenével esz be a fészkes fene a fővárosba? ja, mert annyira szereted az igazgatott városod, h nem ott laksz. csak nem autóval? hogy is van ez akkor?
és persze nincsenek áruszállítók, motorosok, csak az autósok tehetnek mindenről, mi?

Avant1 2008.12.28. 10:23:54

ZsZ,
én nem csodálkozom semmin, ez üzbegisztán, és legyünk rá büszkék.

VDaNi 2008.12.28. 10:24:15

"Az a kedvezmény, hogy adómentesen vásárolhatod meg, mentesülsz bizonyos járulékos terhek alól"

Ez így is van, akár több millió Ft helyett 190ezer Ft a regadó.

Az öreg "sárga" autók kitiltása a belvárosból elég durva lépés szerintem is. OT, veterán, jól karbantartott de még "éppen" sárga matricás autóknak szerintem valóban járni kéne. Azt pedig, hogy a teljes városba nem lehet autózni, furcsa. És ha én külvárosba lakom és megyek vidékre? Biztos, hogy a teljes városban nem lehet majd autózni? Nem csak a "Hungárián belül"? Szerencsére nekünk van többféle rendszámú autó, ami rendelkezésemre áll, de ez érdekes lesz.

És miért pont a dízel (12,13) autókat engedélyezik még a hybrid mellett, mikor pont elvben azok a veszélyesebbek? Érdekes, már várom! :D

ZsZ 2008.12.28. 10:24:21

Kérdés még, hogy akkor az ittlakók mentesülnek a biztosítás és teljesítményadó befizetése alól arra a fél évre amikor nem használhatják az autót?

Seth78 (törölt) 2008.12.28. 10:24:58

érdemes lenne megnézni a BKV buszokat is, mert dől belőlük a füst!! vérlázitó hogy minden ellenőrzés, felülvizsgálat nélkül hagyják közlekedni ezeket a hulladékokat évtizedek óta! és igen. ha a tömegközlekedés valóban használható lenne, -és tiszta- akkor sokan választanák ezt az autó helyett én egy szóval nem mondom hogy nem kell valami korlátozás, mert rengeteg az autós a városban, csak előbb az okokat kellene keresni, aztán dönteni!

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.12.28. 10:25:51

Én vidékről járok be pestre, a nyugatihoz dolgozni. Akkor csak minden másnap mehetek be? Mit fog szólni a főnököm? Egy 20 kilós táskával nem fogok vonatozni. Azért van autóm, hogy hassználjam. Az autó után fizetendő pénzek mellé még vegyek máv, meg bkv bérletet? havi sokezerért? a bérletek árából kijön az autó fenntartása üzemanyaggal együtt. Majd akkor lehet ilyet bevezetni, ha valódi alternatíva lesz a tömegközlekedés az autózáshoz képest, valóban szolgátltatás lesz a bkv és a máv. Külfölről csak olvastam, de szerintem ott működik a tömeg(közösségi) közlekedés.

ZsZ 2008.12.28. 10:26:27

Avant1,
bejártuk a balkánt többször is oda-vissza, de még Albánia sem ilyen gázos...

Seth78 (törölt) 2008.12.28. 10:28:16

@ZsZ: lol... na igen. hallottál már olyat hogy valaki olyan rendeletett hozott volna ami az autósok érdekében születik? :)

Virág et. 2008.12.28. 10:29:12

A szankció az a Ket szerinti közig bírság.

Nekem is több autóm van, személy szerint nem érint a dolog, max átülök a másikba. De az olyanok, akik egyet is alig tudnak megfizetni igen nehéz helyzetbe kerülnek. Többgyermekes családok, nem normál munkaidőben dolgozók, ingázók stb. De ha belázasodik a gyerek, már akkor baj van. Vagy mentőt hívsz a köhögésre?

Ha 4-es metró árából a BKV gépjárműparkát (buszok) és az infrastruktúrát (villamossínek) fejlesztették volna, sokkal érezhetőbben javult volna a főváros levegője és - nem utolsó sorban - vonzóbb lett volna a tömegközlekedés, ami a kényszerautósokat visszacsábíthatta volna a BKV-ra.
De nálunk csak a tiltás megy. Ahhoz nem kell ész, és nagyjából a főváros vezetése ennyire alkalmas. Őszintén, kinéz bárki többet egy Demszkyből, Hagyóból, Tarlósból? Idióták és sudribunkók egyrakáson.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 10:29:30

@Rocko-:
"ha jól emlékszem általános iskolában azt tanították, hogy a fák megkötik a szén-monoxidot, és helyette oxigéndús levegőt adnak.
miért nem ültetnek fákat?"
szép lenne ha a kocsik szénmonoxidot bocsájtanának ki,az a széndioxid amira te gondolsz:-))azt kötik meg a fák.

ZsZ 2008.12.28. 10:31:25

Volt egy felmérésünk, nem reprezentatív. A legnagyobb dugókban minden 25. autón volt sárga címke... 4 százalék. Az igaz, hogy a legszennyezőbbek, de akkor sem lesz érezhető.
Inkább a zöldkártya kiadásának módját kellene szigorítani. Egy 2-es k értékkel bíró dízel (sárga plakett legrosszabb érték) nem hagy nappal látható füstgomolyt maga mögött. Ehhez képest sok TDI húzza maga mögött a kormot...

ZsZ 2008.12.28. 10:34:16

@Seth78: nem is várom hogy a szmogriadó az autósok érdekében legyen, de ne lehetetlenítse el az életemet eyg fél évre. Főleg úgy hogy én mindent megteszek, hogy egyre jobb állapotú legyen az autóm...

Macccy 2008.12.28. 10:35:38

@ZsZ: Na igen, a youngtimer-oldtimer autókat melengetők problémája, igen, ez tényleg gáz, főleg az összeg. Kúrvasok. Nem ismerem ezt, az oldtimerek kapnak spec OT rendszámot, igaz? A young timer hány évtől van? Mert nyilván mindenkinek nem adhatnak azt sem, mert ott lapulnak a szabálykerülő hazugok akik felhasználnák kibúvóként ... :S

pupakpepe 2008.12.28. 10:37:07

ez az egész tökre elvan baszva!állítom a lerohadt a bkv-s járművek talán a legszennyezőbbek bp-n...már ha lehet ilyet mondani.
amugy 2 dolog: abszolút nem rendszerben gondolkodnak a törvényhozók(tényleg se parkoló, se valódi alternatíva a közlekedésben[normális busz, kiépült metró, villamoshálózat, normális, de legalábbis nem ótvar]éjszakai járatok)
második:ennek a dolognak még az a nagy szépséghibája, hogy a szépen felhízlalt budapesti vízfej(értsd: az összes hivatal, az összes, bp.-en van) levét az issza meg aki igazán nem tehet arról, hogy a sok okos képvislő, tövény és döntéshozó csak bp.en tudja elképzelni az egész államaparátust.
és végül a ráadás: megnézném, hogy azok a kocsik amiben a reggeli M1/M7 dugóban 1 azaz egy ember ül, honnan jön...sztem nem a messzi vidékről, hanem a gazdag, ámde legkényesebb(én nem ülök távolságibuszra) érd, stb elővárosból...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 10:37:15

@Virág et.:
ja külvárosban minek a metró?
egyszerübb lenne gyorsvillamosokat csinálni felüljárokkal,meg aluljárokkal.
az 1es villmaos is tök gyors.

Virág et. 2008.12.28. 10:38:15

Valaki felhozta Londont, hogy ott topmenedzserek ülnek a tömegközlekedési eszközökön. Hát, barátom, ha a BKV színvonala a londoninak csak a közelébe ér, akkor én is átülök majd.

Jelen pillanatban az alapvető biztonsági és higiéniai elvárásoknak sem felel meg a bp-i tömegközlekedés. Nem kéne Londonnal példálózni. Londonban nekem sem jutott eszembe sem, hogy autózzak és nem a fordított menetirány miatt.

De hát mindegy is, mert a BKV ha csillogna-villogna és nem lenne tele hajléktalannal, meg norvéggel, akkor sem lenne képes plusz százezreket elszállítani.

no_holy_shit 2008.12.28. 10:38:30


miert kell minden hulyeseget atvenni nyugatrol? csak a magyar atyafiak szeretnek meg "jobb" munkat vegezni. Nemeteknel Plakette van angoloknal city toll, de biztos nalunk vmi kurva draga megoldas lesz... juheee.

mintahogy az is fura hogy Bp-n dragabb a parkolas mint azokban a nemet varosokban ahol idaig jartam... a nem tul nagy elettapasztalatom azt sejteti velem hogy ezzel is vmi ilyen lesz

Macccy 2008.12.28. 10:40:14

@littlerock: Gondolom másnapra hirdetik ki.
"Riasztási fokozatot kell elrendelni, ha két egymást követő napon a szálló por koncentrációja napi átlagban meghaladja az igen szigorú 10 mikrogramm/m3 értéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a harmadik napon sem várható javulás."

Ezt én úgy értelmezem - lehet hibásan - hogy ha két napja fullad a város, akkor szólnak a hírekben, rádiókban, hogy holnapra szmog riadó van és akinek menni kell az gondoskodjon az autójáról. Amúgy is ez tűnik ésszerűnek (más kérdés, hogy ettől még lehet ők kevésbé ésszerűen gondolták át eddig)

Fez 2008.12.28. 10:41:45

Miért nem látjuk be, hogy ez az egész megnövekedett légszennyezés a dízel autók miatt van, amit az autógyárak azért eröltetnek (eröltettek) ránk, mert már nem tudtak elég marketing fogást kitalálni a benzinesek forgalmának további növelésére. Európán kívül nem használnak ilyen szarokat.

Én három km-re dolgozom a külvárosban és benzin fele annyiba kerül, mint a BKV bérlet.
A feleségem 20 km-re dolgozik a város másik felén. Reggel 6-ra jár. Tömegközlekedéssel oda-vissza napi 3 óra. Azért tartunk fenn két autót, ami a fizetésünk felét elviszi, hogy élhető élhetet élhessünk. Csináltak egy körgyűrűt, amin ez a 20 km 70 km lett. Ki az a barom, aki arra menne?

Elképzelem a főnököm, akinek négy vállalata van szerte az országban, hogy leteszi fekete merdzsót és felszáll a hajléktalanokkal, meg hátizsákos kisiskolásokkal tömött buszra... Vagy neki szabad autóznia?!

Miért nem az úthálózatot korszerűsítik? Mi szükség van a sok belvárosi régi bérházra, ahol nyugdíjasok laknak a 150 m2-es lakások konyhájában és még gáz számlájukat is az én adómból fizetik be.
Sőt az új építésű házakat is ugyanarra az utcafrontra igazítják, ahol a lebontott épület állt, így az utca ugyanolyan szűk marad.
Miért nem bontják el (tolják arrébb) az egysávos hidakat?
Miért nem építenek egy körgyűrűt a körvasút mellé?
Miért kell az embereknek a városhoz alkalmaszkodnia? Miért nincs ez fordítva?
3000-ben is ebben az elbaszott, szűk történelmi városban fogunk nyomorogni, csak kitiltjuk a közlekedést, nehogy leomoljon a házak homlokzata?
Eh...

ZsZ 2008.12.28. 10:45:11

30 évtől lehet OT-s rendszámot kérni. De itthon ez nagyon szigorú - teljesen egyetértek vele, múzeális minősítést csak múzeális autó kapjon...
Youngtimer kategória külön nincs ha jól tudom. Az autóm, (T3 transporter) már átalakított az életmódomhoz igazítva. Nem teljesen gyári, így nem kaphat múzeális minősítést...(TDI motor hivatalosan, váltó építés alatt, lakóbelső építés alatt) de ezzel nem is szeretném a muzeális minősítést. Ezért is írtam, hogy én hajlandó lennék katalizátort felszerelni, ha lehetséges lenne. A ráköltött összeghez képest nem lenne nagy kiadás 100E, de 300-at nem erre szeretném költeni, hanem pl fényezésre...

Rocko- 2008.12.28. 10:47:41

ez kimaradt
"de a hídpénz bevezetése is egy alternatíva."
jah, csepelieket szopassuk szarrá.

és mi lesz, ha korlátozással se csökken a szennyezettség? akkor majd rájönnek, h takarítani kell, és nem (csak és kizárólag) az autók miatt lesz szennyezett a város?

olvasgatom ezeket a young és oldtimer témákat, marah vicces lesz. a főváros nem enged be, mert páros rendszámod, de ha katalizátort teszel fel, akkor az meg nem korhű, és akkor meg az egyesület szivat meg. :D

KuKori · csendrendfegyelem.blog.hu 2008.12.28. 01:04:49
"Mert egy másfél tonnás vasdarabbal kell hurcolni a laptopot, tudom."
nem. a városban passzióból autózókat rakják ki. na de mutatsz egy darab értelmes, élhető, használható és szabályos alternatívát?

B-road 2008.12.28. 01:44:17
"Lesznek valahol a kozigazgatasi hataron kivul valamifele parkolok, ahonnan bebuszozhatnak/vontatozhatnak ugyes bajos dolgaikat intezni?"
nem, de nem probléma, mert tömegközlekedés se lesz.

eszkis 2008.12.28. 01:49:11
leszorítás 4eva.
hegy 4eva.
duna 2* 4eva.
hülyeség 4biciklis.

balintdamh 2008.12.28. 02:30:25
erről van szó.

Káposztakukac · felsulooktatas.blog.hu/ 2008.12.28. 02:32:25
igazából ha már van ez a nyomoronc műszaki vizsga, bocsánat, pontosabban zöldkártya, akkor az alapján kéne szűrni az autókat.
ha megmérik, bekerül központi adatbázisba, aztán onnank érdezik le.
ha meg nagyon nem stimmel az adat, akkor megy a büntetés a viszgázatónak, és tulajnak is.

Blindmouse 2008.12.28. 03:06:08
fel akarják lendíteni majd a legális prostibizniszt, na. :D
lesz kurvabérlet, 1 háztól kurváig utazással, 1 menetre. :DDDD

[Walaki]D`Lair · ae86levin.blog.hu 2008.12.28. 04:09:25
az a szép, h ha tennél rá katalizátort, akkor valszeg kisebb lenne a károsanyag-kibocsátása (de szép szó), mint egy EURO5-ös, de DÍZEL motoré. és majd ő szépen bent lesz, te meg nem. ugye milyen logikus? :)

zsero 2008.12.28. 06:39:53
"Vagy jövőre hirtelen megdöntünk minden európai statisztikát katalizátor eladásokban és rokkant balesetekben?"
olyasmi.

pharmacyli 2008.12.28. 07:43:13
ezeket kéne megkérdezni, h nyilvánosság előtt reagáljnak rá a nagyokosok.

Mammut8 2008.12.28. 08:56:00
abban is van szám.

abes 2008.12.28. 09:04:58
"Arra is kíváncsi lennék, hogy a friss tej, kenyér hogy fog bejutni a belvárosba."
egyszerűen páros napokon kenyeret ezsel, páratlanon tejet iszol.

littlerock 2008.12.28. 10:23:23
"ki fizeti tovább a parkolási díjat, mert ha nem viszem el a kocsit, akkor megbüntetnek, ha elviszem megbüntetnek.... lehet hogy hülyeséget kérdezek, di ilyenkor mi a helyzet?"
nem hülyeség, ez a lényege: hogy büntethessenek.

Avant1 2008.12.28. 10:49:12

ZsZ,
olvasva korábbi kommentedet, én még utána sem mentem annak, hogy mi van, ha a gyárilag sárga plakettes historic car jellegű autómmal - amit kb. 3 naponta használok, havi össz. 400km - átalakítható-e zöld plakettessé. Biz' Isten, megtenném, hogy az első dobot katalzátorra cserélem (lambdája úgyis van, meg digitális injektora) - ráköltenék akár 30-40 ezer forintot is. De 300-at?? Egy vidd. A kocsi árának fele-harmada.
Így? Totál kitiltani? Miközben nincs alternatíva? Miközben én alapvetően kényszerautós vagyok a hétköznapokon?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 10:58:20

@Fez:
"Miért nem bontják el (tolják arrébb) az egysávos hidakat?"
szerintem is robbatsuk fel a lánchidat,majd építsük újra Pakson:-)
az Alagút is hülyeség ,hordjuk el a Várdombot helyére pedig 20 sávos autópályát építsünk:-))

ZsZ 2008.12.28. 10:58:49

@Avant1: nálam a motorcserénél jött elő a dolog először. A beépített motor Euro2-es, de csak úgy engedélyezték az átalakítást, ha marad minősítés nélküli. Be is fizettem 2 katalizátor árát regadóként.
Én még meg tudom oldani a dolgot azzal, hogy a határon kívül bérelek garázst, de legjobban azok szívnak, akik kénszerből használják az ilyen autóikat

Seth78 (törölt) 2008.12.28. 10:59:30

@ZsZ: gondolom azert itt nem fel evrol, hanem napokrol van csak szo. foleg nyaron.
de most epp szamolgattam, hogy nekem az a nap ~1500 ft-omba fog kerulni ha vonaljeggyel akarok bejutni a melohelyemre. mert ugye berletet nem fogok venni senki kedveert egy ilyen miatt.....
alternativa _esetleg_ hogy ezeken a napokon forgalmival ingyen utazhatnak az autosok a BKV-n... persze errol nincs szo.....

Seth78 (törölt) 2008.12.28. 11:02:01

@ZsZ: btw: termeszetesen nem a szmogriadora gondoltam, hanem ugy altalaban barmire az autosok erdekeben!

Macccy 2008.12.28. 11:03:54

@Fez: Nabaszki. Tudtam, hogy befut majd valami vegyész aki a levegő szennyezettséget az antikrisztussal felérő diesel üzemű autók számlájára írja! Sokszor bukkannak elő ilyen emberek és mivel már utána kellett nézzek, ezért ajánlom minden diesel-ellenes autósnak: nézzetek utána, hogy az átlag autók motorja (benzin és diesel) milyen anyagokat bocsát ki és ezeket milyen arányban a benzines és a diesel. Meg fogok lepődni, ugyanis a kormon kívül, ha jól emlékszem az összes anyagból többet bocsát ki a benzin üzemű. Ebből a sajnálatos közlekedési, városrendezési és politikai tartalmú témából ne csináljatok még benzin/diesel ellenes ész osztást is ...

VDaNi 2008.12.28. 11:05:14

"Meg fogtok lepődni, ugyanis a kormon kívül"

Erről van szó. A korom

Macccy 2008.12.28. 11:07:33

@Seth78: Jaja, énis ilyesmire gondoltam, simán működhetne is a forgalmi elfogadása jegy és bérlet helyett! És persze napokról van szó, sokan ugye eleve úgy kezelik, hogy akkor mindennek vége, de a szegény öreg autósok szívnák csak meg hosszabb időre. Bár az OT-sekkel akkor se kéne kitolni

ZsZ 2008.12.28. 11:07:50

@Seth78: a sárga címkéseknek okt 20 tól márc 8-ig teljes a tilalom...

Macccy 2008.12.28. 11:08:46

@VDaNi: Olvasd el akkor a hírt mégegyszer, nem csak a korom körül forog a világ. Attól még mert azt látod a kis szemeddel van ott még sokminden a levegőben ...

Phoenix777 2008.12.28. 11:09:34

Es egy forgalmival hanyan utazhatnak a BKV-n? es muszaj egy iranyba menniuk? :D

Krisi 2008.12.28. 11:09:45

Jézusom, itt a kommentelők 80%-a szövegértési problémákkal küzd.

Először is:

Nem minden második nap lennének kitiltva az autók, hanem csak szmogriadó esetén!

"Riasztás esetén páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, páros napokon páros és 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten."

Emberek, legalább a cikket olvassátok el!

Szmogriadó meg nem minden nap van, bár ha továbbra is ennyi autó lesz, akkor sajnos van rá esély.

A másik:

Persze, büdösek a régi Ikarus buszok. De esetleg meg kéne nézni, hogy melyik jármű hány embert szállít. Egy autóban kb 90%-ban 1 ember ül, a buszok meg főleg a belvárosban tömve vannak.
Ezek után nagyon nehéz kimatekozni, hogy mi szennyez jobban: 100 ember 100 autóban, vagy 100 ember egy buszon?
Persze, ez kicsit sarkosított példa, de remélem sikerült szemléltetni a dolgot.

Phoenix777 2008.12.28. 11:11:18

@Krisi: Amilyen allapotban vannak a bkv buszok nem lennek meglepve, ha 1 busz jobban szennyezne mint 100 auto...

ZsZ 2008.12.28. 11:12:33

@Krisi: szmogriadó esetén jön a rendszámos téma - itt jön az, hogy a magyar szálló por határértéke nagyon alacsony, szóval télen és száraz időben kéthetente szmogriadó. Ezen kívül van a megelőző rendelkezés, ami a sárgacímkésekre vonatkozik

saluki 2008.12.28. 11:14:08

én személy szerint nagyon örülök mindenféle autókorlátozásnak
már sokkal korábban meg kellett volna hozni ezt a döntést
minek autó a városba, nem is értem

Krisi 2008.12.28. 11:15:04

Maccy: dízel témához annyit, hogy az emberek (legalábbis én) azt látják, hogy a pár éves kombi TDI-k akkora koromfelhőt eregetnek, hogy egy Simson megirigyelné.
Tény, se a benzin se a dízel nem friss tavaszi virágillatot tol ki hátul, de a dízel sokkal látványosabban teszi ezt, ezért vannak rászállva az emberek a témára.

Oldtimereseket meg nem nagyon kell sajnálni, általában akinek van egy 30+ éves nagy becsben tartott autója, az nem azért tartja, hogy a dugóban álljon vele, hanem hogy hétvégéken autókázzon egy jót hangulatos vidéki utakon.

has 2008.12.28. 11:15:23

Ha majd fél évig nem használhatom az autómat , ugye nem kell rá fizetni az adókat? Vagy kapok érte cserébe bkv bérletet?

ZsZ 2008.12.28. 11:17:24

@has: ezaz, erre nincs megoldás, a rendelet csak tilt, alternatíva nélkül

Krisi 2008.12.28. 11:18:29

@Phoenix777: Persze, itt most az új Volvo buszokra gondolsz vagy a trolikra? Mert a belvárosban főleg ezek járnak. +Ott van még a Combino és a villamosok. A belvárosról van szó, nem a többi kerületről, ezt ne feledjük!

ZsZ 2008.12.28. 11:19:02

gyanítom, hogy egy-két éven belül bevezetik, hogy csak az egy évnél fiatalabb autók hajthatnak be a belvárosba, aki nem vesz új autót az meg dögöljön meg

series_one (törölt) 2008.12.28. 11:20:08

@has: miért nem fogod használni fél évig?
olvasd már végig értelmezően:
töb fokozat van, és csak egyik fokozat bizonyos napjain nem közlekedhetsz.
ahogy te leírod, az szimpla hangulatkeltés.

Phoenix777 2008.12.28. 11:20:08

@Krisi: De ha egyaltalan nem kozlekedhet vele a hungariakoruton belul, akkor kijonni sem tud onnan...

Macccy 2008.12.28. 11:20:31

@Krisi: Látom a hozzáértőbb emberek később kelnek :) Én meg éccakás voltam ... De mostmár alvás

ZsZ 2008.12.28. 11:20:56

@Krisi: szerintem a belváros az nem a Hungáriáig tart, hanem csak a 4-6-os vonaláig... legalábbis ami az épületek és a környék állapotát tekintve...

ZsZ 2008.12.28. 11:22:45

@series_one: olvasd a linkelt jogszabályt... 3.§(1) -> sárga címkés nem közlekedhet

panzani 2008.12.28. 11:23:15

A sárga matricás rendszer egy hülyeség. Akkor a kispolszki nem mehet bea belvárosba, de a 10 éves másfél tonnás kormoló dízel BMW igen???
Ezt azért még át kellene gondolni, politikus Urak! Látszik, mennyire ért a károsanyag-kibocsátáshoz, aki ezt így kitalálta.

series_one (törölt) 2008.12.28. 11:23:44

@Krisi:
nekem meg van egy lasan harmincéves olyan álapotú autóm, hogy én kérek elnézést és nincs más.
akkor az én kurvaanyámat, mert öreg az autóm, enek ellenére feltűnően rendben van, tehát ráérek csak hétvégén városon kívül használni, amikor épp tart a tilalom?
ne magyarázz már hülyeségeket.

ZsZ 2008.12.28. 11:27:09

@series_one: sajna ezt a rendőr nem fogja elfogadni :(

Macccy 2008.12.28. 11:28:30

@series_one: Peerszee, a hangulat az megy, sőt emelkedik. De tényleg azt látom én is, hogy sokan nem is olvassák végig a cikket. Füstölő buszra és diesel autókra mutogatnak sokan, pedig a buszok biztosan kevésbé szennyezőek 1 főre leosztva mint akár 100 akármilyen személyautó.

Az OT rendszámosokra biztosan kitalálnak valami mentesítést, az nem is baj. A sárga plaketteseknek mondjuk érvágás lesz, de valamit csinálni kell, bár azért azt is még át fogják szerintem szabályozni, hosszú tiltás az és szükségtelenül, ha akkor a határértékek alatt marad a szennyezettség.

Salvia Divinorum (törölt) 2008.12.28. 11:28:45

Páros napokon használhatom az, LPG-s, katalizátoros, injektoros Swiftemet.

Ha páratlan napokon kell közlekednem, kénytelen leszek kölcsönkérni apám Hummerét.

Higany 2008.12.28. 11:30:36

Amikor Svájcban voltam feltűnt, hogy sokkal kisebb a mocsok az út szélén (gyakorlatilag nincs is!), az autók eső után is tiszták, meg úgy általában sosem mocskosak. Utánanéztem a PM10 határértékeknek, 30ug/m^3 már kb világvége, itt BP-n meg (most már) akkor gondolkoznak el a szmogriadón, ha a 100ug/m^3-t x napig meghaladja. Az idén február végéig sikerült kimeríteni a 100ug/m^3 feletti "megengedett" ötvenakárhány napot... Persze nem történt semmi, de majd lehet megdögleni rákban. Pl Svájcban van rendes, pontos tömegközlekedés, ésszerű menetrenddel, tarifarendszerrel, az áruszállítás is nagyrészt vasúton történik (ami gyakorlatilag 100%-ban villamosított) nem füstokádó kamionokon. Persze itthon ehhez nem pártállami csökevény cégek kellenének, mint amilyen a MÁV, BKV, volánok, stb. :(

Krisi 2008.12.28. 11:31:32

@series_one:
Igazad van.
De azért elég kevés ember van, aki napi szinten használja a 30+ éves veterán járművét. Meg sajnos alapból elég kevés veterán autó van.

ZsZ 2008.12.28. 11:31:53

@Macccy: az OT mentesség megvan, hisz nem kell nekik zöldkártya, nincs plakett
ha határérték alatt marad akkor majd verik a mellüket, hogy megcsináltuk. Egyetlen kiút a katalizátor lehetne
Németeknél VW 1.6 kamrás dízelre katalizátor felszereléssel EURO3 minősítést is lehet szerezni (sárga umweltplakette) itthon meg be kell zúzni, vagy vidékre költözni

El Curros 2008.12.28. 11:32:29

Szép ez az egész.....csak ne demszky lett volna a bejelentő,-és úgy általában nem az ő nevéhez lehetne majd kötni....
Pont ő itt a nagy megmentő,a város levegőjének a rendbetevője!
Az az ember,aki igazán sokat tehetett volna a városi tömegközlekedés kiszélesítése-korszerűsítése érdekében.
18 éve volt rá!Ez nem kevés idő,és ne feledjük,máig közlekedik olyan "kékbusz",amit Szomszédok első epizódjában (már akkor sem vadi újonnan) láthattunk....
Demszky közel két évtizedi uralkodása nem volt más,mint egy megakampány.
Ez a legújabb szereplése sem több.
Természetesen valamit tenni kell ez ügyben,ezt nem vitatom.De ezt a rendelkezést számtalan dolognak kellett volna már megelőznie!
Szerencsétlen néhány tucat Zsigulis,jópár csóró család látja kárát az egésznek.A tehetősebb családok,akik egész flottával rendelkeznek,úgyis szarnak az egészre.Nagy dolog-legyintenek.
Lesz ilyen rendszámú,meg olyan is...élükön a terepjárós-flottatulaj (dizeles) demszkyvel.
Az én véleményem szerint érdemes egy picit elgondolkozni,hogy ez az egész végül is kit szívat igazán,kik lesznek a felmentettek,-akik ilyenkor mindig a kegyelt kategoriába esnek.
Tényleg,költőinek tűnő kérdésem:szerintetek kevesebb autó lesz majd a városban,ha majd valamely fokozatot életbe léptetik?
Már látom is a tettrekész rendőrséget,amint vadásszák a réginek tűnő autókat,miközben a pesti élet aranyifjai,politikusai,kivételezettjei jól odab@sznak a gázpedálnak,és röhögve gyorsulnak el a szemük láttára,-rendszámvégtől függetlenül.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.12.28. 11:33:16

gyurcsanytakarodj 2008.12.28. 11:28:45
:))

Salvia Divinorum (törölt) 2008.12.28. 11:33:17

Vagy nagypapi mosóbenzines Wareszát.
Lényeg hogy ne szennyezzek a Swifttel

series_one (törölt) 2008.12.28. 11:34:46

@Macccy:
"Az OT rendszámosokra biztosan kitalálnak valami mentesítést, az nem is baj."

de, baj.
sokan a korlátozás miatt így-úgy leminősíttetik az arra egybéként objektíve érdemtelen autót és felhígul a mezőny. ha valami miatt, akkor csak és kizárólag azért lesz minősítés az autómon, mert ha így töri össze valaki az autómat, akkor beszoptam, a bekerülési értéknek ha tizedét fizetik totálkárra, akkor már sokat mondtam.

panzani 2008.12.28. 11:36:01

@Higany: Igen, szerintem is az a baj, hogy nincsenek feltakarítva az utcák. Már valaki írta az elején, hogy ha sok a por nem locsolókocsikat kellene bevetni, ami szépen lemossa az útról a port a csatornába? Nem volna ésszerű? Most komolyan!

El Curros 2008.12.28. 11:36:15

Némi politikai zöreje is van hozzászólásomnak,de nem ez volt a cél...kéretik így olvasni :-)

has 2008.12.28. 11:36:55

@series_one: Bocsánat! Októbertől márciusig az nincs fél év.

series_one (törölt) 2008.12.28. 11:37:19

@Krisi:

a veterán meg a 30+ nem jár automatikusan együtt, ezt azért ne felejtsd el.

ZsZ 2008.12.28. 11:38:56

@panzani: sajnos a szálló por káros mérettartománya nem tüntethető el locsolókocsival, nem ül le, szépen lebeg 4 emelet magasságig. Tényleg az autóforgalom korlátozásával lehet csökkenteni, de mint ahogy többen írták, a zöld plakett nem egyértelmű jele a kevés szennyezőanyagnak, csak azt jelenti hogy 96 után gyártották az autót

ZsZ 2008.12.28. 11:40:11

@has: igaz, csak 5 hónap...

Avant1 2008.12.28. 11:42:30

Kicsit a dolgokat tisztázandó: oldtimer, azaz OT nagyon kevés van itthon. OT jelölt lelkes kezekben, 17-18+ év felett annál több, sok példás állapotban, és heti egyszeri, vagy többszöri használatban (mert eleve nincs másik autója) A youngtimer fogalom itthon jogszabályi szinten nem létezik, egyedül a kedvezményes kötelező biztosítások terén van kedvezmény (pl. TWK-n belül, márkafüggetlenül) A youngtimer autók egy jelentős részének sárga a plakettje, mert gyárilag még olyan. A rendelet őket sújtaná a leginkább -> no mentesség, no kivétel, azonban esetenként - mint nálam is - van hétköznapi bp-i használati kényszer, a munka miatt sajnos. Ezek aránya elenyésző, az átalakítás költsége aránytalan, sokszor lehetetlen.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.12.28. 11:42:42

ZsZ 2008.12.28. 11:38:56: "zöld plakett nem egyértelmű jele a kevés szennyezőanyagnak, csak azt jelenti hogy 96 után gyártották az autót"

Az én escortom dízel, 91-es és zöld plakettje van.
Zöldet akkor kap, ha van katalizátora. Szabályozott, vagy szabályozatlan, az mindegy. Amúgy szerintem a katalizátor 8-10 év alatt kiég, és utána olyan, mintha ott se lenne.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 11:43:08

@ZsZ:
92 től már lehet zöld plakett vagyis egy 17 éves(még 4nap) rom is lehet zöld.

has 2008.12.28. 11:43:40

@ZsZ: Ne szítsd a hangulatot:))

Avant1 2008.12.28. 11:43:48

Külföldön pl Németországban így néz ki:
Youngtimer: 20 év feletti autók
Oldtimer: 30 év felettiek

Itthon még a kedvezményes kgfb-nél is 25 évtől youngtimer...

Macccy 2008.12.28. 11:45:53

@series_one: Csak nem engedik minden szarnak hogy OT legyen. Kész. Azért mondom, hogy a jogosan OT kocsikat nem kell büntetni.

has 2008.12.28. 11:46:01

Szereltetnék én korszerű motort az autómba, de egy vagyont kell regadóra fizetni. A feketén kicserélt motornak meg semmi értelme, mert nem adnak másik matricát.

ZsZ 2008.12.28. 11:46:06

@Manodesign:
"Zöld plakettet kapnak a korszerű, környezetbarát gépkocsik, így:
* a lambda szabályozott keverékképzésű, katalizátoros benzinüzemű személygépjárművek, kis-tehergépkocsik és kisbuszok,
* az Európai Unió tagországaiban az Egyesült Államokban, vagy Japánban 1998. január 1-je után gyártott dízelüzemű személygépkocsik, kis-tehergépkocsik és kisbuszok,
* a legalább az EURO-II minősítésnek megfelelő tehergépjárművek, nehéz tehergépjárművek, vontatók és autóbuszok,
* minden a tulajdonos által igazoltan legalább a Tanács 96/69/EK irányelvének és az ENSZ EGB 83.03/C vagy az ENSZ EGB 49.02/B. előírásnak megfelelő dízel üzemű gépkocsik."
Szóval helyesbítva: 96 utáni dízel

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 11:46:29

az elektormos autóra is kell zöldkártya ?Pl:Troli,tergonca,stb:-)

ZsZ 2008.12.28. 11:47:12

@Gyurma73: ezt én néztem be :)

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.12.28. 11:50:39

@ZsZ: Akkor az én 91-es dízelemen miért is lehet zöld a plakett?
nem kötözködés miatt, mostmár kíváncsi vagyok. :)
Ezeket az előírásokat ember legyen a talpán, aki érti.
Mondjuk örülnék, ha a plakett színe lenne a legnagyobb gondom :)

kelemen.lajos · http://picasaweb.google.com/kelemenlajos 2008.12.28. 11:54:08

Nah akkor én is felteszem a nagy kérdést.

Akkor az autós polgárok kapnak bkv-s kedvezményt? Mert az nem állapot hogy ha szmog van, akkor napijegy, mert így lehet ál szmog riadókat kreálni ha szarban van a bkv. (Ebben az országban sajnos simán kinézem.) Ne értsetek félre, nem sóher vagyok, csak nem szeretem ha még egy bőrt akarnak lehúzni az átlagemberről.

Az ötlet jó, csak normálisan kellene megcsinálni. Sőt tovább megyek már évek óta szükség lenne rá. De ez egy ilyen ország... És, hogy egy régi idézetet is beszúrjak, ami sajnos egyre jellemzőbb kishazánkra: "...kelet-európai vergődés lett a nyugat-európai lázból..."

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 11:54:51

nem kell korserű motor pl egy 100 éves villanymotor tökéletesen jó:-)))

Higany 2008.12.28. 11:59:15

úgy érzem a cikkben ez a 10ug/m^3 elírás, 100 akart az lenni. A 10 irreálisan alacsony, most így az ünnepek alatt, szép tiszta időben 16 a legalacsonyabb érték Pesthidegkúton, a városban inkább 20-30.
www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Budapest

hankey 2008.12.28. 11:59:49

nem erint a tema, de felhaborit, ezert annyit jegyeznek meg, hogy ez meg egy gol a szlovak-magyar rendszam meccsen. ennyi

Krisi 2008.12.28. 12:01:33

Arra meg tényleg nem írnak semmit, hogy a motorokkal mi van? Motorra is vonatkozik a kitiltás? Ha igen, akkor elsírom magam. Remélem kitalálnak már valamit, mert ami a motorokkal folyik itt kishazánkban, az egy rossz vicc. (Pl. motoros autópályamatrica heti és havi díja ugyanannyi, mint a személyautóknak) Ha ugyanez az elv lesz itt is, hát akkor nem tudom mi lesz még. Majd kitalálják hogy a motorok miatt vannak a dugók is...

ZsZ 2008.12.28. 12:02:39

@Manodesign: ez jó kérdés... milyen autó? lehet hogy 98 után hozták be az országba és az akkori modellnek már EURO2-es típusengedélye volt ugyanazzal a motorkóddal

@Macccy: Európai Tanács 96/69/EK irányelve meghatározza a gyártásra kerülő és az Európai Közösségen belül típusengedélyt kapó autók károsanyag és zajkibocsátási értékeit. 96-os a jogszabály, szóval lehet hogy 98ban lett teljes hatályú

mivanmivan 2008.12.28. 12:04:02

Én lennék a "egylaptopos hobbiautós". Vidékről járok be Pestre, 25 km oda és 25 vissza. Nem most költöztem ki, 30 éve lakom ott, ahol, amikor én még kislány voltam, alig volt forgalom. Ideális esetben (a kiírt menetrend szerint-HAHAHA) tömegközlekedve az út nem tartana tovább 40-45 percnél. A valóságban már csak a "sárga" busz is egy-másfél órát zötykölődik velem (csak befele!). Tehát naponta két és fél, három órát utazom, az ideális esetben levő másfél helyett. (Az időmet kifizetni Hagyó és Demszky úr?) Mivel életem nagyobb részét BKV-zva töltöttem el, jól láttam a tömegközlekedés lerobbanását. A tömegközlekedési eszközök "tisztasága" minősíthetetlen, zsúfoltságuk elviselhetetlen. Tavaly sokalltam be, és mivel nem vet fel a pénz, beruháztam egy "sárga pakettes" járgányba. Amikor bejött ez a remek rendelet (tudják a kedves kommentelők, hogy fogadták el? Külön kézbesítéssel érkezett meg a "városatyákhoz" a közgyűlés akutális ülésének kezdete előtt!-gondolom mindenkivel gondosan egyeztettek...) megpróbáltam végigjárni a motorcsere témát. No, kérem, DÍZELES kocsiba nem lehet BENZINES motort HIVATALOSAN cserélni. (1.6 D Escort) Tehát- mivel ebből a fajtából már volt benzines katalizátoros, mivel a kocsi dízel, nem lehet beletenni hivatalosan benzines motort. Nem lehet továbbá ÚJABB motorkonstrukciót tenni a régebbi kasztniba, hivatalosan. Ha tehát egy újabb konstrukciójú dízel motort tennék bele, hivatalosan az sem engedélyezhető.
Behajtás, parkolás meg egyéb izék: Tessen szíves lenni megmondani, hogy hol a fenébe tegyem le a kocsimat a városon kívül, ahol épp nem törik fel, és nem lopják el? Mert nincs- nemhogy parkolóház, vagy őrzött parkoló- hanem bármely icipici P+R parkoló sem....
Semmi gondom nem lenne, azzal, ha itt valahol felülhetnék a Ráckevei Hévre és mondjuk az 45 perc múlva letenne az Astoriánál (ötös metró).
Mondhatni, kényelmes vagyok, lehet, de ahogy öregszem nagyon nem bírom a hányásszagú és szinte fertőzésveszélyes BKV-t.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.12.28. 12:05:47

@ZsZ: Ford escort 1.8D. Az valószínű, hogy 98 után hozták be. HZ-s rendszáma van. a forgalmi nincs kéznél, hogy megnézzem.

series_one (törölt) 2008.12.28. 12:06:31

@Macccy:
tudnék nkd olyan hulladékokat mutatni hogy egészen elképesztő.
maradjunk anyiban, hogy azt még a laikus is kiröhögné.

series_one (törölt) 2008.12.28. 12:09:11

@mivanmivan:

dízelmotort lehet benzinesre cserélni és öregebb motort lehet fiatalabb konstrukcióra cserélni, de ezeket egydi engedélyezésu eljárással.
mondjuk negyon kell mérlegelni, megéri-e, többnyire nem.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.12.28. 12:09:55

Lassan lehetne chat-et is indítani a témában :)

ZsZ 2008.12.28. 12:10:50

@Manodesign: ahogy most rákerestem neten, abban már lehetett extraként katalizátor...

mivanmivan 2008.12.28. 12:11:09

@series_one:

Ja, kb kétszer kifizetem az egyedi bevizsgálásra a kocsim árát...

Itt most nem csilliós kocsiról van szó...

mivanmivan 2008.12.28. 12:12:35

Tudjátok ki/mi mehet be korlátozás nélkül:
-mozgássérült igazolvánnyal
-hibrid kocsi
-polgármesteri Hivatal járművei :oooooo

ZsZ 2008.12.28. 12:12:47

@series_one: bizony nem egyszerű dolog, sokszor még regadót is kell fizetni, viszont nem mindegyik közlekedési felügyelet tud jogszabályt értelmezni - Békéscsaba szerint nem lehet, Pécs szerint simán...

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2008.12.28. 12:12:47

@ZsZ: Köszi!
Hol kerestél rá? Ilyen régi típusadatokat nem nagyon találtam, amikor keresgéltem, pedig érdekelne.

mivanmivan 2008.12.28. 12:13:42

@Manodesign:

index fórum van róla, de senki rá se bagózott amikor elidítottuk...

"Szmogtörvény-magyar módra" ez a címe....

mivanmivan 2008.12.28. 12:14:55

@ZsZ:

nekkünk is azt mondták, a pest megyei közlekedési felügyeletnél...

ZsZ 2008.12.28. 12:16:06

@Manodesign: gugli, hasznaltatutó, összesauto.hu Otthon meg tudnám nézni pontosan autodatában is :)

ZsZ 2008.12.28. 12:18:25

@mivanmivan: Pécsen lehet, kell a régióba szóló tartózkodási engedély, meg kell terveztetni jogosultsággal rendelkező mérnökkel. Viszont Euro besorolásra nem tudtak okosat mondani, ahhoz új típusengedély kell a KTI-től vagy a TÜV-Nordtól minősítés. Szóval marad sárga címkés...

msadmin 2008.12.28. 12:19:57

ekkora hulyeséget! sárga plakettes benyás corollám szarrá veri a zoldkártyán a fustokádo Tdci, pdtdi vagy mi aturo koromokádo szörnyeket!
vki linkeljen be egy zold matricát és eggyel több hulyeség lesz az autoban

Gabóca323f 2008.12.28. 12:31:50

Az a vicc, hogy mindenhol ahol ilyen jellegű korlátozásokat vezetnek be, ott az autók utakon közlekednek. Nem csak a korlátozásokban kellene alkamazkodni a fejlettebb országokhoz.

Rocko- 2008.12.28. 12:36:36

Virág et. 2008.12.28. 10:29:12
"Ha 4-es metró árából a BKV gépjárműparkát (buszok) és az infrastruktúrát (villamossínek) fejlesztették volna"
a 4-es metróra szükség van, az váltja majd ki a 7-es buszcsaládot.
csak nem ilyen rohadt drágán, és nem ilyen idiótán.ű

Gyurma73 2008.12.28. 10:29:30
na. mégsem emlékszem jól.
viszont kétlem, h a fák ültetése ártana. sőt! :)

ZsZ 2008.12.28. 10:31:25
pont minap ment előttem üllőin egy kombi E merci. olyan tizen, tizenötéves lehetett. de amiylen füstött hagyott, az taktikai támadóeszköznek is elment volna.

Virág et. 2008.12.28. 10:38:15
"Nem kéne Londonnal példálózni."
de, kéne. pont emiatt:
"Londonban nekem sem jutott eszembe sem, hogy autózzak és nem a fordított menetirány miatt."
csak nem felénk, hanem felfelé.

Macccy 2008.12.28. 10:40:14
"@littlerock: Gondolom másnapra hirdetik ki."
haha, akkor olyan lesz, mint az Aigner Szilárd-féle időjárásjelentés. :D
holnapra vigyenek esernyőt, mert havazni fog. aztán meg napsütés lesz. :)

Fez 2008.12.28. 10:41:45
"Csináltak egy körgyűrűt, amin ez a 20 km 70 km lett. Ki az a barom, aki arra menne?"
én pl. nekem városon át 15 km a munkahelyem, m0-n körbe meg olyan 20-25 körül. ha járható lenne, akkor simán arra mennék, időben jobban megéri. csak akárhonnan megyek, dugóba futok, szóval tök mindegy, h város vagy nullás, minddel szívás van.
"Miért nem építenek egy körgyűrűt a körvasút mellé?"
fordítva. építsenek egy körgyűrűt, és utána körvasutat. de most perpill egyik sincs.

Macccy 2008.12.28. 11:03:54
"nézzetek utána, hogy az átlag autók motorja (benzin és diesel) milyen anyagokat bocsát ki és ezeket milyen arányban a benzines és a diesel."
utánanéztem:
totalcar.hu/magazin/technika/reszecskeszu/?full
totalcar.hu/magazin/technika/reszecskesz2/?full

Krisi 2008.12.28. 11:09:45
"Persze, büdösek a régi Ikarus buszok. De esetleg meg kéne nézni, hogy melyik jármű hány embert szállít."
képzelem ahogy a gyerekemnek mondom: nézd drága kincsem, látod, most 50-en ülnek a buszon, így ugyanúgy rákos lesz a tüdöd, de egy főre jutva kevésbbé leszel rákos. ugye, milyen jó? örülsz, nagyon?

neeeeeeem, ezt az orbitális baromságot el kéne felejteni, h egy főre jutó akármi is. NE legyen környezetszennyező. vagy teljesítse a naprakész normákat.

Phoenix777 2008.12.28. 11:11:18
igen. :)
kéne csinálni ilyen leetített vizsgálatot, h az egy főre jutóban mi teljesít jobban.

saluki 2008.12.28. 11:14:08
minek ember a városba, nem is értem.

ZsZ 2008.12.28. 11:14:21
naja, érdekes, h autókra van kihegyezve a dolog. pedig a Móriczon a gesztenyét sütögető árus, vagy a 3 havonta Vörösmarty térre kitelepülő pecsenyések olyan jót tennének a szmognak. azok napi 8 órában üzemelnek, míg az autós legrosszabb esetben is max 2-3 órát megy. és van rajta szűrő.

Krisi 2008.12.28. 11:18:29
"Persze, itt most az új Volvo buszokra gondolsz"
hetes család. tele van Ikarusszal. 99-es busz szintén Ikarus, ott eregeti a füstöt a Népszínház utcában. 2-es villamospótló, MAN buszok.
"A belvárosról van szó, nem a többi kerületről, ezt ne feledjük!"
a leírást tekintve ez nem igazán a belváros.

Kázmér_von_Odabasz 2008.12.28. 11:54:08
"Akkor az autós polgárok kapnak bkv-s kedvezményt?"
igen, napijeggyel parkolhatnak a külvárosi P+R-ben. jaaa, hogy ez nicns, ez nem Európa, hanem balkán? hahaha.

Krisi 2008.12.28. 12:01:33
kb. semmi logika nincs ebben az egészben.

Zorgo 2008.12.28. 12:38:33

Szolgáltató cégem van,mi a fenét fogunk akkor csinálni,nem megyünk ki aznap hibát elhárítani?:)

Más:miért nem csinálnak egy központi vasúti pályaudvart a meglévő 3 helyett,és a bejövő vágányokat felválthatnák 4 sávos bejövő utakra.Nem a dugóban ücsörögnének az autósok!Jó ez illuzió,ebben az országban csak tökölődésmegy még vagy 1000 évig.Minden téren.

zalkapone 2008.12.28. 12:40:35

De kár, hogy ezen ellenőrzések megint csak zsebeket tömnek majd!

dr House 2008.12.28. 12:45:04

@Macccy: Szia !
Ne érts félre nem a végeredménnyel van gondom mert én is szeretem a tiszta levegőt. Az eljárás kidolgozatlanságával van problémám. Én ritkán járok a városba Budapest mellett élek. De ha korlátozva leszek évente 1-2 szer az autóm miatt akkor nem érzem igazságosnak ezt az egészet a magam részéről. Masrészről ha valaki bent lakik, mondjuk a VIII. kerületben és van neki egy 15 éves x márkájú autója az adja el a lakását vagy vegyen egy VIII. kerületi lakás árába kerülő zöld cimkés autót.

zalkapone 2008.12.28. 12:48:42

Én most szokás szerint közútálatnak kitéve magam kijelentem, hogy kirakom a villogót a tetőre, oszt mindenki bekaphattya!

gus 2008.12.28. 12:49:26

Gondolom, a szabály megalkotói úgy gondolják, hogy ez majd arra ösztönzi az embereket, hogy összeszervezzék közlekedésüket, és 4-en vagy 5-en üljenek be egy kocsiba. Remélem, igazuk lesz, de hadd osszam meg aggályaimat is.
Az a helyzet, hogy aki szmogriadó alatt is szeretne közlekedni, és nem akar a 4-5 ember összeszervezésével vesződni, az vagy kölcsönkéri valaki olyannak a páros/páratlan rendszámú autóját, aki egyébként azt nem használná az adott napon, vagy - fellendítendő az újautópiacot - vesz a páros/páratlan rendszámú Porsche Cayenne-je mellé vesz egy páratlan/páros rendszámút is. Mivel egyre több szmogriadós nap lesz egy évben, egyre többen akarják majd a kényszerű autóleállás okozta károkat egy újabb autó vásárlásával enyhíteni. Szóval az (új)autópiac fellendülése is várható ettől a rendelettől.
És mint a legtöbb ilyen rendelkezés )pl. dugódíj Londonban), ez is a gazdagabbakat sújtja kevésbé. (Persze a rendelkezéstől remélhetőleg átmenetileg csökkenni fog a légszennyezés, mert a wartburgos bácsika nem biztos, hogy tud majd magának egy másik Wartburgot is venni.)
Kérdés: nem lenne jobb - és igazságosabb - megoldás ha szmogriadó esetén a cikkben említett kivételes járműveken kívül SENKI SEM autózhatna a belvárosban? Tragédia lenne? Van használható tömegközlekedés, lehet gyalogolni vagy kerékpározni.

Rocko- 2008.12.28. 12:57:24

jah, most szépen berajoztam magamnak google mapson a térképet.
hát véletlenül se rakták volna 1-1 utcával beljebb, így biztosan nem lehet majd közlekedni, kb. a legfontosabb útvonalakat ejtik ki. már ha a határolóutakra se lehet behajtani.

ZsZ 2008.12.28. 12:58:03

@gus: én hétköznap tömegközlekedem, gyalogolok, biciklizem viszont a szabályozás megakadályoz abban, hogy hétévgenként a hobbimmal foglalkozzam... a probléma, hogy mint már említettem, a belváros szerintem kicsit szűkösebb..

ZsZ 2008.12.28. 12:59:55

@Rocko-: a jogszabály értelmezés alapján a határoló utakat lehet használni, de én akkor sem tudok kijönni a IX. kerből...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 13:02:23

@Rocko-:
"fordítva. építsenek egy körgyűrűt, és utána körvasutat. de most perpill egyik sincs."
te hol laksz?
nincs körvasút?
még utca is van elnevezve róla 3-4 kerületen megy keresztűl.
"Körvasútsor"nem rémlik?

mivanmivan 2008.12.28. 13:18:48

@Gyurma73:

Igen, csak ehhez a kedves rajzhoz képest azért hibázik még néhány út, híd, felüljáró, stb....

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 13:24:40

@mivanmivan:
szóval a körvasútsor szerinted sincs?,más térképet nem találtam róla.

mivanmivan 2008.12.28. 13:27:17

@Gyurma73:

nem pont erre gondoltam de pl csepelnél ott figyel két híd... mármint a rajzon..

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 13:27:28

arról volt szó hogy a meglévő körvasút mellé utakat kéne építeni,ígyhát persze hogy nincs út ,mert ha lenne nem kéne megépíteni.

Sabc 2008.12.28. 13:27:30

Rohadjon meg az összes faasszopó, aki ezt kitalálta! Most borítékolom, hogy pont telibe fogom szarni az egész kibaszott rendeletet, és ott és akkor fogok közlekedni, amikor csak jólesik, ha meg valaki szól érte, annak a pofájába röhögök.
Faszom tele már, hogy ebben a kurva országban állandóan az autósok szívnak mindenért. Persze sokkal olcsóbb hozni pár rendeletet, mint normális úthálózatot építeni.
Dögöljön meg az összes.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 13:29:50

erre irta azt hogy nincs körvasút,a bécsi úttól indul,át az északi összekötöhidon,egésszen kőbánya kispestig tart.Majd folytatódik.

Speedman 2008.12.28. 13:35:20

Macccy: Linkelj már be adatokat, hogy a dízel mivel(miben) jobb , mint a benzines. A Co2 -n kívűl (ami köztudottan nem rákkeltő) mindenben rosszabb adatokat produkál, mint egy benzines.
Egy euro2-es benzinesnek is jobb az NO,NO2-je és a korom kibocsátása egy euro5-ös dízelnél.
Azért, mert dízeled van még legyél tisztában mivel is közlekedsz.

Én az összes dízelt kitíltanám a belvárosból (belvárosokból). Mindjárt megszűnne a légszennyezettség. Jó ez mondjuk elég nagy utópia, de ez lenne az egyetlen igazi megoldás.

Seca81 2008.12.28. 13:39:43

Normális tömegközlekedést!
Tiszta járműveket!
Normális úthálózatot!
A feltúrt részeken mellet ésszerű elkerülőutakat!
Végül de nem utolsó sorban normális kormányt, ami sajnos kis hazánkban SOHA sem lesz!

Vannak külföldi nagyvárosok ahol igenis meg tudják csinálni a szigorításokat, amire a kedves lakos idővel rájön, hogy nem is olyan nagy baromság.
Döntőképes emberekkel, szakértőkkel kell tárgyalni, nem pedig a "haverokkal" megcsináltatni jó pénzért...
Elmehetnek a picsába a magyarázkodók... Ez megy évek óta...
Pl az útépítés... Nem kell beszénem róla, tudja mindenki, hogy selejt az összes...

Seca81 2008.12.28. 13:40:58

javítás: "A feltúrt részek mellett..."

Seca81 2008.12.28. 13:51:11

Kérdés: kik és, hogy fogják eldönteni, hogy az én autóm nem mehet be a belvárosba? Magyarul ki teszi rá a matricát a kocsimra ill. mi alapján döntenek?
Zöldkártya?
Lehet h hülye kérdés, ezért kérdezem.
Kor alapján nem hinném... A 23 éves Mazdám jobb értéket produkált mint excsajom 2007-es VW Poloja...

Seca81 2008.12.28. 13:53:17

Mind2 benyás, sőt az enyém Wankeles volt, ódákat zengtek a túlzott káros anyag kibocsájtásáról...
Na akkor, hogy is van ez?

mivanmivan 2008.12.28. 13:57:20

@Seca81:

a zöldkártyáról szóló rendelet alapján kaphatsz sárga vagy zöld plecsnit a kocsidra... ott meg le van írva, hogy milyen évjáratú, fajtájú motor a nyerő... Ha jobbat produkál, de a j.sz. szerint sárga lenne, azt is lekakilják...

Seca81 2008.12.28. 14:00:25

@mivanmivan: Értem és köszönöm a választ. Úgy látom többségben az öregautósok fognak szopni...

Sabc 2008.12.28. 14:02:55

@Speedman: Na azért nem az összes dízelt kéne kitiltani, hanem a fossáhúzott füstokádó PDTDI-ket és társaikat, a lerohadt, tetves teherautókat, a valóban füstokádó szarokat, és a BKV összes buszát el kéne vinni a gecibe a roncstelepre, úgy ahogy van.
Nekem is dízel az egyik autó, 24 éves lesz jövőre. Jó állapotú, karbantartott, mindene gyári, a motor beállításai is. Nem is füstöl. Ésszerű módon lehetne szabályozni, de hát nálunk mi megy ésszerűen?
Polgári engedetlenégi mozgalmat fogok szervezni, ottrohaggyanakel...

Speedman 2008.12.28. 14:03:07

@Seca81:

Amig a képviselők (és a mindenkori kormányok), önkormányzati vezetők (és rajtuk keresztűl a tendereket nyerő cégek)büntetlenül lophatják a közvagyont, addig maradnak a balkáni állapotok...

Gyulimali 2008.12.28. 14:03:22

Ez olyan tipikusan magyar...
Megint sikerült fordítva felülni a lóra.
És most jóindulatú voltam.
Szerintem a megoldás:
- Aki nem akar Budapestre bemenni, annak ne KELLJEN! Erre az M0 lenne jó megoldás, de sajnos egyrészt még nincs készen, másrészt pedig bődületes nagy kerülő.
Szerintem kellene legalább egy M3-M1/7 viszonylat, mondjuk egy jóóó hosszú alagút, ami akár díjköteles is lehetne, egy kiágazással Csepel felé.
Utána kitiltani minden teherautót, és nem menetrendszerű autóbuszt a városból.
- Miután Budapest megszabadult az átmenő forgalom alól, gondoskodni kellene a nem kevés emberről, akik az agglomerációban élnek. Ez alatt azt értem, hogy legyen BÁRMILYEN ok, ami miatt az autó helyett a tömegközlekedést választja. (gyorsabb/kényelmesebb/olcsóbb/és egyáltalán elérhető) Ma ezek közül sajnos egyik sem igaz. Autóval bejárni Budapestre ma olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb, és sok embernek az egyetlen lehetősége.
Tehát: ütemes menetrend(lehetőleg átszállás nélkül!), kellő számú P+R parkoló a megállók mellett, metro/gyorsvillamos az agglomerációba, és kiépíteni a sugár-irányú utakon kívül a körkörös utakat is.
- A városon belül olcsó, praktikus, tiszta, pontos, és sűrűn közlekedő tömegközlekedés kiépítése.
- Forgalmi engedéllyel lehessen tömegközlekedni.
- Akinek pedig a munkájának része, hogy autózzon a városban, az HIVATALOSAN is kaphasson erre engedélyt.
- És ezek UTÁN!!! bevezetni egy hasonló rendszert. És, aki ez után is autóba akar ülni, az fizessen.
Persze, tudom, hogy ez eléggé illuzórikus elgondolás, ismerve a mai magyar valóságot, és a vezetőink képességeit.
Hogy Gallát idézzem:
"Kell-e önnek ecsetelnem, hogy hol szenved hiányt ezügyben?"

Rocko- 2008.12.28. 14:08:27

ZsZ 2008.12.28. 12:59:55
értem.
hát jah, a kijövetelre se gondoltak.

Gyurma73 2008.12.28. 13:02:23
most hogy mondod rémlik. de akkor miért nem arra teszik fel kötelezően a tranzit teherforgalmat?

Gyurma73 2008.12.28. 13:24:40
google maps, most néztem, északi összekötőtől szépen nyomon lehet követni a lágymányosi hídig.

Gyurma73 2008.12.28. 13:27:28
akkor változik: teher menjen vasúton, elkerülő forgalom a nulláson.

Seca81 2008.12.28. 13:39:43
naja, ezekről mint ha elfeldkeztek volna.

mivanmivan 2008.12.28. 14:08:45

mint pl. én... :(((
a baj az, hogy lehet nagy orcával ordítani, hogy ne járjá' ótóval, vaze! De nem teremtik meg a lehetőségét annak, hogy KULTÚRÁLT, TISZTA járműveken, lehetőleg ne az alsólépcsőn utazzak és mondjuk ne háromszor annyi ideig, mint kocsival... (Azzal nincs bajom, ha mondjuk kocsival fél óra alatt hazaérek, tömegközlekedéssel meg mondjuk ötven perc alatt, de az durva, hogy kocsival fél óra, tömegkzlekedéssel meg másfél-kéttő :(Az időt sajna nem lehet megfizetni, és kurvára nem is akarják... :( )
(Az milyen már, hogy fél ötkor, amikor kikocogtam a 4-6-hoz, csak a harmadik villamosra fértem fel, ja és sasolom a táskámat rendesen... Direkt szerettem régen a telet, mert kesztyűben lehetett tömegkozlekedni, és nem kellett megfogni az a szutykos kapaszkodót)

Sabc 2008.12.28. 14:08:59

@Gyulimali: Bennem azért felmerült egy kérdés. Ha én ugye becsületes adófizető állampolgárként fizetek adót, amiből többek között ezt a várost is fenntartják, emelett fizetek teljesítményadót, továbbá a benzinárban elrejtett útalapot és társait, akkor még ki az isten és milyen jogon tiltja meg nekem, hogy ott és akkor autózzak az autómmal, ami után egyébként adót fizesek?
Jahogy környezetvédelem? Tessék megoldani máshogy.
Pl ezis milyen őrület, hogy a villamos homokot szór a kereke alá. Nemértedbazmeg, HOMOKOT!!!!! Aztán csodálkoznak, hogy nagy a szálló por... Hát talán nem kéne a sínekre szórni több tonna homokot. Vagy a villomos végén legyen egy bazi nagy porszívó, ami egyből fel is szívja, amit kiszórt. Kivitelezhető lenne, csak ész kéne hozzá és jószándék.
A BKV járműparkjának állapotáról korábban már szóltak. Egy tetves busz annyit szennyez, mintha én 5 évig járnék a városban, és nem ejeteném 4000 alá a fordulatszámot.

tutti 2008.12.28. 14:12:59

Miért kell az ilyen dolgokat utólag próbálni megoldani? Mi lenne, ha egyszer proaktívan gondolkozna Demszky? És még a látható problémák kialakulása előtt lépne... Már évek óta aktuális a szmogkérdés, de előtte is várható volt, hogy ez lesz. Lépéseket meg alig tettek. Tárgyalgattak, egyeztetgettek, de még így sincs semmi tárgyi eredménye a dolognak.

Sabc 2008.12.28. 14:18:48

amúgy meg a faszom teli ezzel a divattal, hogy mindenért az autósok a hibások. Ő a sátán, a patásördög manifesztációi.
Hát, rohadjatok meg kedves sötétzöld barátaim, és nyomorogjatok a tetves koszos BKV-n, és hirdessétek, hogy az milyen kúl. Én nem fogok.
És különbenis. Az embereket nem rákényszeríteni kell a tömegközlekedésre. Meg kell őket győzni, hogy az nekik jó. Vagy jobb. Namost ezzel a BKV-val nem lehet.

Speedman 2008.12.28. 14:28:15

Sabc:

Igen, de a dízel a konstrukciójából adódóan akkor is környezetszennyezőbb és az is marad(bármilyen jól is van karbantartva), mint a benzines. Jó lenne, ha elovasná mindenki (akit érdekel a téma) amit Rocko belinkelt(és még lehetne egy pár ilyent).
Alapvetően mindkettő zsákutca.
A benzines az alacsony (25%-os) hatásfokával.
A dízel(45%-os hatásfok ellenére) meg a károsanyag-kibocsátása miatt.
Plusz ami a magyarok egy részére jellemző, hogy megveszi a dízeles autót, mert jó a fogyasztása, de költeni azt már nem akar rá. Egy rossz kat. dízel akár a tízszeresére is növeli a káros anyag-kibocsátását. Persze ezek is megkapják a zöldkártyát...

A megoldás e kettő előnyeinek kombinálásával egy újfajta motor megalkotása lenne, de az olajkészletek véges mivolta miatt ebben senki sem érdekelt.

Ehuszonegy 2008.12.28. 14:29:34

Akkor az íróasztal mögött ülő okostojások garantálják, hogy e rendelet nyomán- jövő év végén már jó levegőt fogok a belvárosban szívni? Vagy nem?

Amúgy a sorrendet megint eltévesztették. Valódi, sok energiát, pénzt , odafigyelést igénylő szisztematikus intézkedés helyett megint csak a látszat volt a lényeg.

Szerintem először normális, kulturált tömegközlekedés kell, elérhető áron. ( Én 3000 forintért és 3 óra alatt jutnék el a munkahelyemre és vissza BKV-val, kocsival ez 75 perc és 2.6 liter gázolaj. Akkor miért is mennék BKV-val? Igazából nem is a pénzen van a lényeg, hanem az időn.)

Aztán kelle valódi körgyűrű+2X2 sávos rakpart.

Aztán kellene sok bicikliút.


Ha ezek megvannak, akkor ki lehet tiltani az utókat, mert van valódi alternatíva.

nincs_nick 2008.12.28. 14:31:23

Javítsatok ki ha tévednék, de a gázos kocsik is sárga matricát kapnak, pedig jóval környezet barátabbak, mint a benzinesek. Azt hiszem ez a tény sokat elárul arról, hogy mennyiben irányul ez a rendelet a környezet védelmére és mennyiben egy indok találására egy újabb sarc kivetésére....

Gyulimali 2008.12.28. 14:31:47

@Sabc:
Én is autó párti vagyok alapvetően, de a hozzászólásom lényege az lenne, hogy a szocialista tervgazdálkodás NEM MŰKÖDIK, a piacra a piac törvényei érvényesek, az emberekre meg a szocilógiai szabályok, amiket nem lehet áthágni.
Ha nekem választanom kell, hogy a lakóhelyem, a gyerekek óvodája, és a munkahelyem közötti kb. 8 km-es szakaszt egy átszállással, BKV-val teszem meg 1 óra alatt, vagy saját autóban 25 perc alatt, akkor nem kétséges, hogy melyiket fogom választani, ráadásul úgy, hogy ez a táv havonta kb. a BKV bérlet felébe kerül benzinköltségben, a buszjegy meg ugye még inkább nem játszik a költségei miatt. Ráadásul, ha a gyerekek még iskolásak is lesznek, akkor méginkább meg fogja érni az autózás.
Ezt már máskor is megírtam, hogy lehet, hogy értelmesebb lenne 2x4 sávos autópályát építeni a városon belül is, mert biztosan kevesebbet szenyezne az az autós, amelyik 25 perc alatt eléri a célját Bp-en belül, mint amelyik 1,5-2 órát ül a dugóban.
Persze, ezek mind olyan megoldások, amikre költeni kellene pénzt, és erre nincs sok hajlandóság a városvezetésben.
És csendben megjegyzem, ez az a városvezetés, aki az elmúlt 18 évben ÖSSZESEN nem vett a BKV.nak annyi buszt, mint azelőtt egy év alatt. És ez az a városvezetés, aki nagy ívben tesz a saját tulajdonában álló BKV finanszírozására. Ugyanis 1/3 arányban, azaz évi kb. 42 Mrd HUf értékben kellene állni a veszteségeket. Ezzel szemben a főváros évi 10 Mrd HUF-t ad.Ez évi 32 Mrd hiány. 2003-ban volt a legutolsó konszolidáció, és ekkor állapodott meg a kormány Bp-tel ebben. Azóta az utasok fizetnek, a kormány fizet, de Bp, mint tulajdonos nem fizet.
A BKV mai adósságaga, kb. 80 MRD HUF, ha ezt kivonjuk az 5 éve elmaradt kb 160 Mrd-nyi támogatásból, marad 80 Mrd. Ennyiből 1290 új Volvo buszt lehetett volna venni. És: A BKV nem lenne veszteséges egy fillérrel sem! Persze, akkor nem lehetne sírni, hogy de rossz nekik.

Gyulimali 2008.12.28. 14:34:06

Ja, és tudom, hogy az autó fenntartása nemcsak a benzinköltségből áll,mielőtt valaki kioktatna ezügyben.
Köszönöm!

mivanmivan 2008.12.28. 14:36:15

@mauser:

A tiszta gázüzemű kocsik nem. Ilyen pedig nincs ma Mo-n. Ezt is körbejárta a férjem. A matrica attól függ, hogy milyen a rendelet szerinti besorolása a kocsinak. Ha van benne gáz, ha nincs. Lehet, hogy sokkal jobban ég, mint a benzines és környezetbarátabb is. de akkor is CSAK sárga matricát kaphat. Ha teljeses átállítják gázüzemre, akkor egyedi engedélyezési eljárással (terveztetés egy tervezőmérnökkel, jóváhagyások, bevizsgálások meg minden sz@r-ami horror ár!) LEHETSÉGES zöld plecsnit kapni.

hash · http://hash.freeblog.hu 2008.12.28. 14:42:02

"Riasztás esetén páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, páros napokon páros és 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten."

ha nem tévedek, a tudomány mai állása szerint a 0 is páros szám, sőt a 10, 100, 230, stb. is.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 14:44:31

@mauser:
olvasd el a csikós Mercis cikkét ott az ezer éve Merci és a képeken bizony zöld plakett van,csak nem tudom hogy.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 14:47:30

@Ehuszonegy:
"Szerintem először normális, kulturált tömegközlekedés kell, elérhető áron. ( Én 3000 forintért és 3 óra alatt jutnék el a munkahelyemre és vissza BKV-val, kocsival ez 75 perc és 2.6 liter gázolaj. Akkor miért is mennék BKV-val? Igazából nem is a pénzen van a lényeg, hanem az időn.)"
az hogy jön ki??
9 rugó egy bérlet ami 30 napig jó az max napi 300 Ft.Vagy ismersz olyat aki BKVval jár és havi szinten elkölt 50ezret buszjegyre?
Mindig ezzel a buszjeggyel jönnek olyanok akik nem ülnének buszra.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 14:49:40

@hash:"
ha nem tévedek, a tudomány mai állása szerint a 0 is páros szám, sőt a 10, 100, 230, stb. is. "
ez nagy volt:-))
a 10 az nem 0 ra végződik?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 14:52:35

@Speedman: "kettő előnyeinek kombinálásával egy újfajta motor megalkotása lenne, de az olajkészletek véges mivolta miatt ebben senki sem érdekelt. "

meg van oldva svédországban bioetanollal mennek a buszok csak nálunk nem lehet olyat kapni:E95 ről beszélek.E85 az van de az csak a benzinesekbe jó.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 14:54:17

Páros végüek:2,4,6,8,0
páratlan:1,3,5,7,9
Mindkettő 5 db:-))

Sabc 2008.12.28. 14:55:53

@Speedman: Nyugi, énse vagyok habzószájú dízelpárti. ;) A jelenglegi dízelezés csak kényszermegoldás, amíg a négyezres benzines vényolc elkészül. :))
Tudom, az meg sok kőolajszármazékot fogyaszt, de hát nem leszarom? :))

mivanmivan 2008.12.28. 14:59:41

Dugódíj, hídpénz etc. etc., ezzel mondjuk azt fogják elérni, hogy szellemvárossá válik a belváros. Már most is sírnak-rínak a boltosok, hogy a kutya se vásárol ott, mert nem lehet bejutni, és ha már ott vagy drágáért kell parkolni. Ha bejátszák a dugódíjat meg a hídpénzt, akkor gondolom sok cég meggondolja, hogy megéri-e a belvárosi irodát fenntartani, mert lehet, hogy olcsóbb lenne pl, Budaörsön, vagy Törökbálinton, vagy Vecsésen, vagy egyéb, agglomerációs településen (Mint ahogy már néhány társaság eddig is ezt tette) Akkor pedig T. fővárosi közgyűlés nektek megszeltek az iparűzési adóból...
Bár azt gondolom, hogy ennek a bagázsnak így is úgy is ez az utolsó ciklusa... (Minden politizálás nélkül)
Ja és még valami: úgy hoznak az agglomerációs lakosokra hátrányos renlelkezéseket, hogy azoknak akik ott (itt) laknak nincs semmiféle beleszólásuk abba, hogy ezek után milyen feltételekkel juthatnak be a városba, és milyen módon korlátozzák a közlekedésüket.

Ehuszonegy 2008.12.28. 14:59:50

@Gyurma73:

Renben van Gyurma! Megveszem a bérletet napi 300-ért! Akkor a kérdésem a következő hozzád: Te utaznál havi 35 órával többet, ha anyagilag megteheted, hogy kocsival járj? Lehet, hogy egy büdös környezetromboló paraszt vagyok, de inkább a családommal töltöm ezt az időt!

Amúgy ha figyelmesen olvasol, akkor látod, hogy azt írtam, hogy inkább az időről van szó, mint a pénzről, ill. idézd légyszíves azt a részt, ahol leírtam, hogy nem ülnék buszra!

hhferi · http://www.reiseleiter-ungarn.hu 2008.12.28. 15:00:48

Át kéne szokni a kerékpárra és a tömegközlekedésre. Ha valakinek nem muszáj, ne autóval menjen a központba. Talán a londoni példa lenne jó. Valamit lépni kell, mert város levegője nem éppen hegyi. De biztosan így?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:07:22

@Ehuszonegy:
én értem de akkor nem írd le ezt buszjegyes érvet.Az idő,a kényelem ami miatt kocsivál járok én is.

Sabc 2008.12.28. 15:08:00

@hhferi: Jó. Akkor mondjuk ha elmegyek Óbudáról az Orczy térre a Bárdi autóhoz, hogy vegyek 4 darab féktárcsát, aminek darabja 10 kiló, + 3 lengőkart, meg mondjuk egy vízhűtőt, akkor elmeséled nekem, hogy ezeket hogy hozom el biciklivel? Vagy tömegközlekedve?
Arról nem is beszélve, hogy pl. A Kiscelli utcűban tekerjen/gyalogoljon fel, akinek két anyja van.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:12:07

2006.:
Bioüzemanyagokra állna át a kaposvári tömegközlekedés az országban elsőként; a somogy megyei városban szeptemberben egyelőre egy hónap erejéig egy bioetanol-üzemű busz áll szolgálatba, 10 év alatt pedig fokozatosan a teljes járműparkot alternatív hajtásúra cserélik.

Szita Károly, a város polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a város tulajdonában álló közlekedési cég Svédországból kapja kölcsönbe a környezetbarát buszt, amelybe benzin helyett biológiai úton előállított alkoholt, bioetanolt kell tankolni.

ZsZ 2008.12.28. 15:13:56

@Gyurma73: :) most itt vagyok Kváron és nem láttam a bioetanolos buszt

zalkapone 2008.12.28. 15:14:29

@hhferi:

Bicikliztél te valaha?
Mert én igen. És tudod milyen mókás olyan munkahelyre kerékpárral közlekedni, ahol nincs zuhany, öltöző, stb.? Vagy télen a hidegben te tekernél? Kíváncsi vagyok!

Sabc 2008.12.28. 15:18:49

@zalkapone: Ugyan hagyd, bírom a sok környezetvédő sötétzöldet, akik csak fröcsögni tudnak, hogy fujjautó fujjautó, de alternatíva, az nincs.
Nameg különben is, JOGOM van autózni. Szóval meg lehet próbálni meggyőzni az embereket, hogy tegyék le az autót, aki leteszi, az oké, de ha a maradék autózni akar, akkor ahhoz joga van.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:20:38

@ZsZ:
honnan tudod hogy nem láttad?
:-))nem lehet látni kívülről semmit.

Speedman 2008.12.28. 15:21:48

Gyurma 73:
A bioetanol is zsákutca.
Ha ugyanis nagy mennyiségben termeled, az élelmiszer növényektől veszed el a területet. És a végén örülhetsz majd, ha etetni tudod a családod...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:22:34

E95 el a dízel lenne a nyerő!!!!
:A korábban többek közt Brazíliában elterjedt üzemanyagot 2007 nyarától árusítják Magyarországon is. 85% növényi alkoholból és 15% motorbenzinből álló keverék, amit speciálisan átalakított benzines autókba lehet tankolni. Léteznek - viszonylag magas árú - gyárilag etanolos használatra is alkalmas autók (például Ford FlexiFuel, Saab BioPower), de elterjedőben vannak az E85-használatára alkalmassá tett normál autók is. A bármilyen benzinkútnál vásárolt hagyományos motorbenzin 5% körüli bioüzemanyag-tartalmát is a bioetanol képezi. A nálunk kapható E85, illetve a Mol üzemanyagokba bekevert bioetanol Magyarországon készül kukoricából, a szabadegyházi Hungranánál. Érdekesség, hogy Svédországban bioetanolt - E95-öt - használnak átalakított dízelüzemű járművekben is. A speciális üzemanyagkeverék a 95% tiszta alkohol mellett robbanássegítőt és kenőanyagot tartalmaz.

Krisi 2008.12.28. 15:23:20

@Rocko-:

Persze, büdös a busz, de nem innen kell megközelíteni. Ha az a 100 ember mind hibridautóval járna, még akkor is sokkal jobban terhelnék a környezet. Ha meg mind biciklizne, akkor jobb lenne. De aki busz helyett választ alternatívát, az általában inkább vesz kétszázezerért egy sokéves autót, amivel utána eregeti a füst. Szóval nem jó ez így sehogy. De az embereknek közlekedni kell, és inkább legyen 100 ember egy füstokádó buszon, mint 100 ember 100 autóban. (persze a legjobb lenne ha 100 ember 1 trolibuszon utazna, de ez még csak álom).

@MTFUN:
"miért nem csinálnak egy központi vasúti pályaudvart a meglévő 3 helyett,és a bejövő vágányokat felválthatnák 4 sávos bejövő utakra"

Kérdezz meg egy nálad jobban hozzáértőt ez ügyben, és elmagyarázza majd neked, hogy miért lesz nagyobb dugó a több út miatt.

@Sabc:
Neked jogod van autózni, nekem meg jogom van friss levegőt szívni. Lehet ezt tovább is ragozni, de nem érdemes.

@Gyulimali:
"Ezt már máskor is megírtam, hogy lehet, hogy értelmesebb lenne 2x4 sávos autópályát építeni a városon belül is, mert biztosan kevesebbet szenyezne az az autós, amelyik 25 perc alatt eléri a célját Bp-en belül, mint amelyik 1,5-2 órát ül a dugóban."

Muhahahahahaahhaha.
Sőt, egy hatalmas hidat Magyarország felett az átmenő kamionoknak :)
Elképzeltem, ahogy Budaörstől Újpalotáig megy egy autópálya, át a Gellért hegyen, a Dunaparton és a Hősök terén, biztos gyönyörű látvány lenne :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:25:34

@Speedman:
minden zsák utca ,marad a ló!!:-)

Sabc 2008.12.28. 15:26:53

@Krisi: Jogod. De a jogokban az a lényeg, hogy egyiket se gyakorlhatod a másik rovására.

zalkapone 2008.12.28. 15:27:33

@Sabc:

Persze, jogunk van autózni, de én például szerettem is biciklizni! Ráadásul a munkahelyem 15 km-re van az otthonomtól, ami teljesen jó kis testedzés reggel, meg jó feszültséglevezető délután. Viszont mikor megizzadva beérsz, és egy csapban kell lefürdened, és az éppen szaró kollégák mellett a wc-ben átöltöznöd, nos, az nem mókás! Ez miatt kezdtem el autóval járni. Persze most már kényelmes is vagyok, és nem is akarnék biciklivel menni. Főleg, hogy autóval ott vagyok kb. 8 perc alatt, míg a kerékpárral 35 lenne. Majdnem fél órával többet alhatok reggelente! :-)

ZsZ 2008.12.28. 15:28:54

@Gyurma73: de lehet látni hogy nem kormol :)

ZsZ 2008.12.28. 15:30:33

@Sabc: nem jog, inkább kiváltság, lehetőség. Ha nincs pénzed rá nem autózol ennyi...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:30:34

a dohányosok is azzal érvelnek hogy csökken az emberi joguk,ha nem dohányozhatnak akárhol.Régen a suliban dohányoztak a tanárok a folyosón,a gyerekek mellett,ma ez elképzelhetetlen

Sabc 2008.12.28. 15:30:49

@zalkapone: Persze, én is szeretek biciklizni. De akkor, amikor kedvem tartja. És nem kényszerből. :)

Sabc 2008.12.28. 15:30:49

@zalkapone: Persze, én is szeretek biciklizni. De akkor, amikor kedvem tartja. És nem kényszerből. :)

Speedman 2008.12.28. 15:31:25

Sabc:
Nekem mindkettő benzines.
Mivel a munkám nem olyan, hogy bejárjam az országot nem is fogok váltani dízelre. Kupéba meg bűn lenne dízelt tenni. Tankolni meg még futja.:))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:32:32

@ZsZ:
na akkor mégiscsak bioetanollal mennek:-)

Sabc 2008.12.28. 15:33:25

@Gyurma73: Régen fürtökben hullottak el a gyerekek a tüdőráktól, csak mert egy negyed slukk füstöt beszívtak? Haggyadmá. Ez ugyanolyan túllihegett marhaság, mint amikor a kisgyereket már-már steril körülmények között nevelik fel, mert jajjúristen.
Ezzel egy dolgot érnek el, lófasz lesz a gyereknek, nem immunredszere.
Én gyerekkoromban többször felnyaltam a padlót, oda-vissza fényesre anyám elmondása szerint, aztán mégsenincs semmi bajom. :))

ZsZ 2008.12.28. 15:34:15

@Gyurma73: a volán telepnél lévő kúton csak gázolaj meg benzin van szóval nem tudom hol tankolnak ;)

Sabc 2008.12.28. 15:35:03

@Speedman: Ne is válts. Dízel alapvetően a teherautóba való. Meg a mozdonyba. Mint mondtam, én se jókedvemben járok azzal.
Ja, és gázzal meg hegeszteni szokás. Esetleg fűteni. :)
Az autók pedig benzinnel működnek. :)

zalkapone 2008.12.28. 15:35:36

Azért a mai "fotelalakú" gyerekeket ne hasonlítsuk már magunkhoz! :-)

Sabc 2008.12.28. 15:36:08

@ZsZ: Hogy függ össze a pénzzel az, hogy kitltanak a belvárosból azért, mert olyan autóm van, amilyet szeretnék, és ez esetleg ne mfér bele a szabályozásba?

ZsZ 2008.12.28. 15:38:05

@Gyurma73: www.camiontruck.com/images/Camion%202007_10%20wp/pdf/82-85.pdf
ez tavalyi, de még mindig csak a lehet hogy lesznek bioetanolosok is

mivanmivan 2008.12.28. 15:40:04

@Sabc:

Nekem meg olyan autóm van, amilyenre fussa... :(

Mondom, semmi bajom nem lenne a tömegközlekedéssel, ha nem tartana két- két és félszer több időbe, és nem lenne olyan mocskos, hogyha megcsap a szaga már a hányinger kerülget. (Ajánlom a T. magas döntéshozóknak a 23-as buszt, a 24-es villamost és a 99-es buszt szíves tanulmányozás céljára.... Ja, és a 4-6-ost, amikor épp hugyozik rajta a hajlékony...)

Krisi 2008.12.28. 15:40:53

@Sabc:

Most jól megmagyaráztad, hogy miért nincs igazad. Azzal, hogy autózol kétmillió ember arcába tolod a kipufogógázodat, ennyi ember jár rosszul (részben) miattad.
Ha helyette máshogy közlekedsz, akkor az neked rosszabb lesz (hű, de rossz dolog friss levegőt szívni, fúj, undorító), viszont a többi kétmilliónak meg jobb. Remélem érted. És azért mert van autód még nem kötelességed használni. De gondolom az első kommentemben leírt kategóriába tartozol, ez esetben én kérek elnézést :)

@zalkapone:

Én vagyok olyan szerencsés, hogy minden nap biciklivel közlekedek. Napi 16 kilométer, frissen tart, egészséges, nem kell kávé, hogy felébredjek, plusz a remek morálnak köszönhetően több adrenalint termel, mint a bungee jumping - és sok jó sztorim is van :)
Amíg csak tudok biciklivel fogok járni, hiszen ennél már csak az olcsóbb, ha gyalogolok, ráadásul ahol én járok, ott dugó van reggel is meg este is, ergo gyorsabb, mint autóval. Tudom, hogy sokak ezt nem tehetik meg, mert kifogás az mindig van, de én nagyon élvezem ezt a fajta közlekedést. Mondjuk télen esőben nem a legjobb, de még mindig jobb, mint a BKV. Inkább ázzak meg, öltözzek át és cipeljem a főiskolán a hátamon a sok cuccot (bár le tudom adni a ruhatárban), minthogy a csövesszagú buszokon a pállott levegőben üljek.

(és mielőtt még jobban beindulna a flém, tudom, hogy sokan ezt nem tehetik meg, nem is célom mindenkit rábeszélni a biciklire. Aki egyszer kipróbálja, az úgyis függő lesz :)

ZsZ 2008.12.28. 15:42:47

@Sabc: csak azt a szerintem téves nézetet próbáltam reagálni, miszerint az autózás alapvető emberi jog. Ha visszaolvasol a kommentek közt, látod hogy én is megszívtam pedig én gyalog, BKV-val és bicajjal járok melóba.

zalkapone 2008.12.28. 15:46:48

@Krisi:

Az utolsó lökést az adta az autózás felé, mikor az egyik kollégát útburkolati jelnek nézték a Gyömrőin...

Kenguru 2008.12.28. 15:48:21

A legszebb az egészben, hogy a Demszky már most lobbizik a Gyurcsánynál hogy ezt még ne vezessék be.
Ő ugyanis ellenezte a sárga matricások kitiltásást, de az ellenzék leszavazta a könnyítést.

Ugyanis ahhoz hogy mindez működjön, módosítani kéne a kreszt, nomeg valakitmeg kéne bízni hogy a behajtást elllenörizze. Szvsz a BRFK nem lesz túl lelkes, így is van lég dolga.

Nomeg 2009/2010 választási év. Nem ilyenkor szoktak fölösleges népnyúzásokkal előjönni.

Civilizált országokban az ilyen intézkedéseket jó előre bejelentik, vagy már eleve teszt jelleggel vezetik be és monitorozzák csökkent-e valóban a szmog a sárgamatricások nélkül pl.
Azokban az országok ahhol hasonló drasztikus tiltás van érvényben(pl egyes német városok) van valami ami nálunk nincs.
Magas jövedelmek, és HAZAI autóipar.

Don Blasius 2008.12.28. 15:48:59

Na, felszívtam magam.:P

Ez mind szép és jó. De:

BKV - jelenlegi rendszer nem ösztönöz a használatára. A vonaljegyek helyett már rég időkorlátos átszállásra is alkalmas jegyek kellenének. Csóró Prágában képesek voltak ezt bevezetni annyiért, mint a mi vonaljegyünk, csak mi pöcsölünk átszállások után a lyukasztóval. Ott meg nincs szétverve a villamoshálózat, a vonalak átszelik az egész várost, a belvárosban találkoznak, maximum ott kell átszállni. Tehát kb. 300 Ft-ból átutazod az egész várost. Igen, bizony a belvárosban is járnak súlyosan szennyező buszok (még a 7-esre is jut néha belőlük, ha lerohad a Volvo!), ezek már hiába tudnak 100 embert vinni, belül sem szalonképesek. Én pl. a laptoppal fel sem merek szállni a 99-es buszra, pedig, ha BKV-znék, az lenne nekem a legjobb Délpest felé, de hát az ottani elemek...

Munkámból adódóan naponta átlag 80 km-t autózom, úgyhogy irodában is van dolgom. Ez BKV-val teljesíthetetlen időben, de térben is, mivel vannak olyan partnerek, ahova kocsi nélkül ki sem tudunk menni, de az irodánk meg bent van a Blahánál. így is eléggé nagy a nyomás, hogy "de ma ki kell ide menni". Jó, én akkor azt fogom mondani, hogy "márpedig nem, oldjátok meg vagy várjatok pár napot" vagy a főnöknek: "itt a taxiszámla, Szigetszentmiklós oda és vissza 12 ezer, kérem a házipénztárból" - magához fog nyúlni.:) Ja és ezekre a napokra én is kérdezem, ki fizeti meg a jegyeket? A benzint, parkolást fizeti a cég, talán a jegyeket is ki fogom fizettetni velük. Most jöhet a kérdés, hogy mit problémázok, ha ki fogom tudni fizettetni. Igen, a cég költsége, de a plusz költségek emiatt a cég eredményességét fogják rontani, ami az én jutalékomat fogja csökkenteni.
Nem szarrágósodni akarok, de ha élhető várost akarunk, akkor ez is hozzátartozik, hogy egyáltalán a munkámat tudom-e a továbbiakban is végezni, amiből élek.

Speedman 2008.12.28. 15:50:18

Gyurma 73:

Azért, ha lennének tisztességes bicikliútak az alternatíva lehetne tavasztól őszig. Én nyáron amikor csak lehet biciklivel közlekedem. Utálok dugóban, 30 fokban klímával közlekedni.
És, ha mindenki átnyergelne az lenne már jó! Micsoda jó kis versenyek alakulhatnának ki a munkába igyekvő emberek között. Ha meg valaki legyorsult mész haza gyúrni lábra, hogy visszavágj...:)))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:55:22

@Don Blasius:
akkor neked is:
a havi bérlet egy napra 300ft és egésznap mehetsz vele.
ezért kár volt felszívnod magad:-)
könyörgöm de az árral gyertek már!!!
a lustaságot megértem,meg az időt.
de havi szinten kell számolni.

Kenguru 2008.12.28. 15:57:22

Nekem egy jól(drágán) rendberakott sárgamatricás autóm van, és szerettem volna még évekig használni munkábajárásra. Az évi 8000 km.
Nagyon felidegestene ha le kéne raknom az év legrosszabb felében.

Ja, és a BKV-van napi kb egy órát veszítenék legjobb esetben is. Így is
kemény közdelem nepi 9-10 óra munka mellett elég ídőt tölteni a családommal, ekkora veszteséget egyszerűen nem fér bele.

Amugy meg mintha a Demszky se arról lenne híres hogy a 22-es busszal jár be. Vajh miért? Fél hogy megverik a Moszkva téren?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:58:32

@Sabc: "Én gyerekkoromban többször felnyaltam a padlót, oda-vissza fényesre anyám elmondása szerint, aztán mégsenincs semmi bajom. :)) "

hát az írásaidból nem ez jön le:-))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 15:59:50

@ZsZ: "
a volán telepnél lévő kúton csak gázolaj meg benzin van szóval nem tudom hol tankolnak ;) "
azt én sem:-))

Бабаяга 2008.12.28. 16:02:33

sok év után vidéken kaptam végre munkát (addig főállású(b)anyaként voltam itthon) 20km-re Bp-től dolgozom három falu között ingázom. A munkahelybetöltésének egyik feltétele az autó volt. Jelenleg 20-25 perc alatt érek be a munkahelyemre. Igaz, három km-re lakom a Bp táblától. Mindezt megtehetem tömegközlekedve, ez mindössze csak oda legalább 4 órát vesz igénybe a csatlakozások miatt. A kerékpár se rossz ötlet (Demszkynek) csak még nem találtam alternatívát az M0 és az 51-es út épeszű kikerülésére.
A család másik fele azért jár időnként autóval mert cselló, gitár, fejenként két-vagy három iskola táska meg három gyermekkel nehezen megoldható a reggeli BKVzás, amikor már a végállomáson se férünk fel a buszra, hévre. Tudom demszky szerint lehet kerékpározni. Építsen egy olyan kétkerekűt, amin biztonsággal és szabályosan szállítható két 12 év alatti iskolás a táskák és a két apró hangszer. Kerékpárút ugye nincs, de olyan mellékút se létezik, ami be vezet a városba és így a két 12 év alatti kerékpározhatna rajta.
Mellesleg akkor vezesse be a főváros ezt a rendeletet, ha minden lakosának tud a város területén a képzettségének megfelelő munkahelyet és fizetést biztosítani. Magam részéről igérem, hogy soha többet nem fogok autóba ülni a város területén hétköznap.

Speedman 2008.12.28. 16:02:49

Don Blasius:
Egyetértek. Ha fent vagyunk a Bp.-i lakásunkban, csak ha a belvárosba megyünk vesszük igénybe a tömegközlekedést. Budakalász-Budaörs útvonal a rokonsághoz egy "mission impossible" lenne a BKV-val. Szállj fel a HÉV-re, majd villamossal a Moszkva térig, majd keress egy buszt ami kivisz Budaörsre, onnan gyalogolj...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 16:04:32

@Kenguru:" Amugy meg mintha a Demszky se arról lenne híres hogy a 22-es busszal jár be. Vajh miért? Fél hogy megverik a Moszkva téren?"
tojást tőlen is kapna:-))

Rocko- 2008.12.28. 16:05:54

Krisi 2008.12.28. 15:23:20
"Persze, büdös a busz, de nem innen kell megközelíteni."
hát honnan? az a lényeg, h szmog és por van. na most ha kitiltod az autókat, de maradnak ez az EURO mínusz 2-es buszok, attól a szmog marad. akkor mi értelme?
"általában inkább vesz kétszázezerért egy sokéves autót, amivel utána eregeti a füst."
óó, én nagyon szívesen választanám a BKV-t. de élhetetlen.
motoroznék is, de ilyen morál mellett, kösz nem. bicikli dettó. plusz nekem bejátszik 1 hegy, 2 híd.
és az, hogy valaki vesz egy sokéves autót, annak nem egyenesirányú következménye, h az szennyez. be lehet állítani, kaphat katalizátort. csak ezeket marhára nem veszik figyelembe.
"persze a legjobb lenne ha 100 ember 1 trolibuszon utazna, de ez még csak álom"
inkább villamos. :)

"és elmagyarázza majd neked, hogy miért lesz nagyobb dugó a több út miatt."
sok marha miatt. tegnap, szombati napon autóztam, mi volt? zöldnél állunk, pirosnál gurulunk. és társai. attól álla a város, h impotensek vezetnek. mind a parlamentben, mind a kocsikban.

"Neked jogod van autózni, nekem meg jogom van friss levegőt szívni."
a kettő nem zárja ki egymást.

"Sőt, egy hatalmas hidat Magyarország felett az átmenő kamionoknak :)"
röhögsz, de a tranzitforgalmat vonatra kéne rakni.
és nem mond hülyeséget azzal, h haladni kéne, azzal el kerülhető lenne a szmog.

Sabc 2008.12.28. 15:33:25
"Én gyerekkoromban többször felnyaltam a padlót, oda-vissza fényesre anyám elmondása szerint, aztán mégsenincs semmi bajom. :))"
nana, nézd meg milyen autód van! :DDDD

Krisi 2008.12.28. 15:40:53
"Amíg csak tudok biciklivel fogok járni, hiszen ennél már csak az olcsóbb, ha gyalogolok"
nem, ennél az az olcsób, ha ki se mozdulunk a barlangunkból. :}

Krisi 2008.12.28. 16:06:22

Azzal a #&$ŁłÄäđ Demszkyvel kapcsolatban meg csak annyit jegyeznék meg, hogy ha az előző választáson van egy normális ellenfele, akkor már rég nem lenne itt és csak egy kellemetlen emlék volna. De ez a "független" Tarlós, hát no komment. Remélem a következő választásokra már összekaparnak valahonnan egy épkézláb jelöltet.

Sabc 2008.12.28. 16:10:55

@Gyurma73: A lottóötösöm jöjjön be így, mint ahogy abban biztos voltam, hogy valaki ezt lecsapja! :))

Бабаяга 2008.12.28. 16:11:45

@Gyurma73:
igen, de ő közfeladatot ellátó személyként majd minden nap járhat autóval továbbra is, míg te szívhatsz a bkv-val néhány plusz órát.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.12.28. 16:13:17

@Krisi:

Demszky az előző választásokon megígérte, hogy többet nem indul. Ha nem találnak épkézláb (felőlem lehet mozgáskorlátozott is, csak szellemileg legyen ép) jelöltet, meglátod itt fogunk állni télvíz idején törpe... polgármester nélkül... :-)

Sabc 2008.12.28. 16:15:16

"Én gyerekkoromban többször felnyaltam a padlót, oda-vissza fényesre anyám elmondása szerint, aztán mégsenincs semmi bajom. :))"
nana, nézd meg milyen autód van! :DDDD

Na mondjuk én még emlékszem valakire Mórról, aki abban a bizonyos autóban össze-vissza fosta magát a gyönyörűségtől, amikor vezette. :P

Krisi 2008.12.28. 16:16:14

@Rocko-:

Ha majd a városban mondjuk 60%-kal kevesebb autó lesz, akkor senkit nem fognak zavarni a régi Ikarusok, mert 50 busz nem fog szmogot csinálni. A mostani szmog az egymillió autó miatt van, nem a buszok miatt. Vagyis nem csak a buszok miatt, hogy pontosak legyünk.

"röhögsz, de a tranzitforgalmat vonatra kéne rakni."

Ezen inkább sírok, mert a MÁV Cargót most szüntetik meg. Szerintem is az lenne a legjobb, ha a román határnál felpakolnák a kamionokat vonatra és Hegyeshalomig egy grammot nem füstölnének. De akkor miből élnének meg a benzinkutak és a kormányközeli cégek?

zsero 2008.12.28. 16:16:57

Abban hol a környezetvédés, ha
MINDENKI VESZ MAJD EGY 2. AUTÓT???

Mert ha valakinek munkába kell járnia, kb. ezek közül választhat:
- külföldi rendszámot/rendszámokat szerez
- mozgássérült kártyát
- olcsó 2. autót
- motorozik

Mielőtt bárki is megszólna én nem fogok kocsival járni, de amikor kb. minden héten valakit megvernek az éjszakai buszokon, azért mert nem tetszett az őröknek a képe (az hogy csak akkor ír róla a sajtó, amikor egy rendőr is látja az egy másik kérdés) és amikor az orrom előtt ég porrá egy pár éves 8-as busz azért mert egy kicsit meredek volt neki a Hegyalja út emelkedője, az igazán sok választási lehetőséget hagy!

gmower (törölt) 2008.12.28. 16:18:41

1. Akik cangával járnak, mi a rákért jönnek ugatni egy autós oldal blogjára, hogy ne járjunk autóval? Anyátok! (egyébként van, hogy én is azzal járok, de nekem nem alternatíva, nagy a távolság, és nem építőmunkás vagyok, aki izzadtan is kezdheti a napot...)
2. BKV szar. Ezen nincs mit magyarázni, én nem vagyok hajlandó hosszútávon használni.
3. Maradt az autó. Villámgyors (a dugók csak kívülről tűnnek dugóknak, általában kisebb fennakadások, ami után lehet tépni. Ezt úgy merem kijelenteni, hogy mindennap megyek a Nagykörúton...), kényelmes, nem dörgölőzik hozzám senki, nem kell senkit szagolgatni (legfeljebb a kollegát, de neki lehet szólni :D), nem kéregetnek, nem akarnak megverni egy szál cigiért, és kellemes, halk zene szól. Ami viszont a legfontosabb, hogy akkor indulok, amikor akarok.
4. Már így is tele van a faszom, mert kiterjeszik nálunk a fizetőövezetet, eddig tudtam parkolni ingyen a szomszéd utcában, ezentúl ez se lesz. Ingyenparkolásra pedig az ideiglenes lakcím nem jogosít, pedig úgyanúgy ott lakom, mint bármelyik szomszédom, csak nem az enyém a lakás. Szerintem ez is felháborító.
5. Mi az hogy kivéve a Fővárosi Önkormányzati Hivatal autói????????? Hát a jó büdös kurva anyátokat, azt, nektek aztán kibaszott fontos, hogy ott legyetek, és ilyen kibaszott szar rendeleteket hozzatok!


Megoldás:

Mivel a parkolásomat is ellehetetlenítették, meg itt ez az új móka, mégiscsak kénytelen leszek én is rokikártyába invesztálni, pedig igen távol áll tőlem az ilyesmi...

Don Blasius 2008.12.28. 16:21:18

@Gyurma73:
Ez rendben van, de nekem az autó mint írtam, munkavégzéshez is kell, átlag napi 80 km bejárása beletartozik, olyan helyekre is, ahova nincs BKV. És sokszor nem is üres kézzel. Na most, ha van (rendben van) 4-5 nap egy hónapban, amikor nem mehetek kocsival, abba nem halok bele, átszervezem, de BKV-zni akkor is kell, de ezért havibérletet venni nem érné meg. Erzsébetről 3 járat kell nekem (jó ha 99-esezek akkor csak 2, de azt mint írtam, nem választom:)), az vonaljegyekkel napi 1800 (ok napijegy 1500) és akkor aznap tényleg nem is mentem partnercéghez.

Trab-akrobata1 2008.12.28. 16:23:05

Hát nekem is megvan erről a cirkuszról a véleményem. De asszem az eredményt már akkor élérnék, ha TAKARÍTanának a fővárosban. Érdemes megnézni azt a porfelhőt ami a villamosok után marad egy száraz napon. Eszméletlen. Szegény zöldkártyásomtól addig nem fogok eljönni amíg a kétütemű (egyébként kiváló állapotnak örvendő) Trabantomra nem zöld plecsnit fog tenni...

Mindenesetre ha lesz másik autóm a rendszáma ot-vel fog kezdődni, már csak az ésszerűség jegyében is. Egyre élhetetlenebb ez a város, köszönhetően a vezetőségének.

zalkapone 2008.12.28. 16:23:39

Mostantól nem csak elöl, hanem hátul sem lesz rendszámtábla... :-)

zsero 2008.12.28. 16:23:57

gmower, van 2 db 20 éves sárgakártyás japán gépem, amelyik bármelyik mai chippes dízelnél lényegesen jobb károsanyag kibocsátással rendelkezik, és nincs motorom, és nem is motorozom egy ideje, de ennek ellenére azon gondolkodom, hogy nem lesz más választásom parkolások meg ilyenek miatt.

Sabc 2008.12.28. 16:24:12

@Krisi: Persze, a szmog nem a 30 éve is elavult tetves füstokádó buszok miatt van, hanem az egymillió autó miatt, ami a busz által kibocsájtott károsanyagok töredékét engedik a levegőbe.
Na, az ilyen embereket hívom én sötétzöldnek.
Különbenis, én szeretek autózni, igen dugóban is, inkább mint nyomorogni a tetves buszon. A légszennyezést meg leszarom.
Na, lehet kurvaanyázni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 16:24:55

@Don Blasius:
ugye nem gondolod hogy ,minden járaton lyukasztasz.A 99 esen mikor láttál ellenőrt?
Én nem járok BKV val mert árut fuvarozok,de ismerek olyat aki egy jeggyel elven egy hónapig is,igaz figyelni kell.

gmower (törölt) 2008.12.28. 16:29:21

Gyurma73

Mi meg pont ugyanígy fogjuk leszarni ezt a rendeletet, milyen sűrűn látsz a belvárosban rendőröket intézkedni? (a gyros-osnál állás nem ér:D)

Don Blasius 2008.12.28. 16:31:21

@Krisi:
Igazad van ebben, de ezeknek a buszoknak már nem lenne szabad közlekedniük. Eleve normális-e, hogy egy európai (nem röhögni, földrajzilag azért mégiscsak) fővárosban* 20-25 éves magaspadlós buszok közlekednek, de már az újabbak is szét akarnak esni? Azért a Népszínház utcában igencsak durván érezni, amikor reggel 8-kor 6 busz áll egymás után és jár a motorjuk, de a Rákóczi úton is egymás seggében mennek a buszok, azoknak is van "illatuk". Meg persze normális-e, hogy a Rákóczi út forgalmát villamosok helyett buszok viszik (ugye ott még a metró is kevés), de a 99-es busz is járhatna inkább trolikkal. De kihúzom a kezemet a műanyag edényből.:)

*Bukarest bezzeg most vásárolt 1000 db vadiúj Mercedes Citaro buszt.

lifelike 2008.12.28. 16:31:58

igy van
tiltsanak ki mindenkit a gecibe, mindenhonnan

ahelyett hogy haztombok felaldozasaval uj, szeles sugarutakat/hidakat epitsenek, hogy lehessen kozlekedni es a szel is atjarja a varost

Don Blasius 2008.12.28. 16:38:52

@Gyurma73:
És helyes dolog a bliccelés? Igen, a jelenlegi tarifarendszerben én is rákényszerülök időnként (2 megállóra én sem szoktam, meg hétvégén éjszaka sokszor sehol sem tudok venni jegyet, na olyankor). Pont ez a szép: a 99-es buszon, ha azt látnám, hogy rendszeresen járnak az ellenőrök és ledobálnák a különféle (színes) egyéniségeket, akkor rendben lenne.:)) De jobban örülnék, ha nem is lehetne bliccelni, de cserébe kapnánk emberi jegyárakat és használati feltételeket, tiszta, megbízható közlekedési eszközöket. Írták már Londont, jó példa: nem lehet bliccelni a metróban, nem is volt húgyfoltos az ülés.

Taktaszada Bazsi 2008.12.28. 16:39:46

Szmogriadóhoz: az a baj, hogy annyi busz, mint most van, nem lesz elég, ezért nőni fog a buszok miatti kibocsátás. Remélem, hogy kevesebbel, mint amennyivel csökken az autók letiltása miatt.
Kitiltás: nekem is van 2 sárga matricásom (youngtimer), de egy zölddel járok. Néha szerettem volna a sárgákat is használni - így természetesen nem fogom. Persze azért annyit engedhettek volna, hogy éjszaka, vagy hétvégén hadd menjenek, hogy akinek csak ez van, és elfelejt okt20-a előtt kimenni a zónából vele, fél évre bent ragadjon. Persze természetesen mostantól minden október 20-án fél évre kivonatom őket a forgalomból, és nem fizetek addig sem kötelezőt, sem gépjárműadót. Remélem sokan így tesznek, akkor vagy nagyon meg kell emelniük az illetékét, vagy sok pénzt fognak veszíteni az önkormányzatok és a biztosítók (vagy nem is olyan sokat? Sajnálom, de megértem.
Egyébként meg nem lesz nehéz kiszűrni a hamis zöldmatricásokat, a kártyán úgyis a sárga lesz jelölve, a zöldkártyaállomás meg az engedélyét (megélhetését) fogja kockáztatni egy-egy ilyen manőverrel. Elég megnézni, hogy milyen az autó, szinte kor alapján lehet szűrni (vannak kivételek).

És még egy: Bp-en a nagy forgalom nem csak a bp-iek miatt van, hanem a külvárosokból ingázók miatt - gondolom ők kiabálnak a legjobban hogy kitiltják őket, vagy csak 2 naponta közlekedhetnek, mert nincs alternatívájuk az autózásra. A legtöbben azért költöznek ki (vagy nem költöznek be), mert rossz a levegő, büdös van, de ők itt pöfögtetik az autóikat, az itt maradottak orra alá, és szidják a forgalmat, hogy milyen nagy, és hogy egyre büdösebb van.
Először én is nagyon felháborodtam, és a dugóadón is, de aztán rájöttem, hogy értem is van. A dugóadót meg a közig határra kell tenni, a Bp-en lakók a belő forgalomért ne fizessenek, mi itt adózunk, magunknak büdösítünk.
Most jöhet a sárga földbe taposás.

aGinger 2008.12.28. 16:42:50

Ad 1: talán előbb a BKV buszok háza táján kéne elébb rendet tenni, gyanítom, nagyobb a káros emissziójuk, mint húsz autónak együttvéve.
Ad 2: talán előbb a BKV háza táján kellene rendet tenni, mert szerintem alkotmányos jogom, hogy ne utazzak egy órát koszban-mocsokban, ha autóval negyed óra ugyanaz a táv (és itt most a hangsúly a koszon van, mifelénk nem látni épkézláb járművet).
Ad 3: megnézem én, ahogy a BRFK emberei kiveszik a forgalomból a kedden közlekedő JOCÓ-111 rendszámú bimmert...
Ad 4: attól, hogy nincs fuvarozói engedélyem, meglehet, hogy szállítanom kell ezt-azt...vigyem fel tán a metróra? Vagy mindenkinek be kéne szerezni egy rokkant rokont/szomszédot? Vagy bérelni?

Rocko- 2008.12.28. 16:46:16

Sabc 2008.12.28. 16:15:16
:)))))

Krisi 2008.12.28. 16:16:14
"Ha majd a városban mondjuk 60%-kal kevesebb autó lesz, akkor senkit nem fognak zavarni a régi Ikarusok"
miért, tisztábbak lesznek? :)
"mert 50 busz nem fog szmogot csinálni."
és a 40 % autós hol fog lenni?
na hol?
+50 buszon.
"De akkor miből élnének meg a benzinkutak és a kormányközeli cégek?"
autósból. :-)

Don Blasius 2008.12.28. 16:31:21
"Azért a Népszínház utcában igencsak durván érezni, amikor reggel 8-kor 6 busz áll egymás után és jár a motorjuk, de a Rákóczi úton is egymás seggében mennek a buszok, azoknak is van "illatuk"."
de hát 100 főre vetítve az jobb! :DDDDDD
aki szerint ez okés, az húzzon a népszínházba erről papolni, mérjük az időt, mikor lesz pálfordulás.

Taktaszada Bazsi 2008.12.28. 16:39:46
"A legtöbben azért költöznek ki (vagy nem költöznek be), mert rossz a levegő, büdös van, de ők itt pöfögtetik az autóikat, az itt maradottak orra alá,"
ja, képzelem ahogy városhatárig tartogatják zacskóban, majd itt kiengedik. :DDD

aGinger 2008.12.28. 16:46:57

Arról nem is beszélve, hogy fizetem a súlyadót, veszem a benzint(adóadóadó), fizetem a kötelezőt...akkor azok a napok, amikor nem használhatom az autóm, tán leszámítódnak ezekből a költségekből??!!! Óhörrr.

Krisi 2008.12.28. 16:48:07

@Sabc:

Tény, hogy egy autó kevesebbet ereget ki, mint egy régi busz. De nézd a dolgot arányaiban. Jobban már nem tudom taglalni. De ne mondjunk már őrültségeket, hogy a tömegközlekedés környezetszennyező! Persze, szennyez, de még mindig jobb, mint az autók.
Mondom, bár tartanánk már ott, hogy csakis a BKV buszai szennyeznek. De ha szerinted az egymillió budapesti autóval nincs semmi gond, akkor nincs miről beszélnünk.

@gmower:

Igen, én például kurva nagy zöld vagyok, a 250-es MZ-mmel és a Simsonommal fogom megmenteni a bolygónkat :D

Teeboy 2008.12.28. 16:48:27

Az ilyen cikkeket és kommenteket olvasva vagyok csak büszke Pozsonyra - a várost nagyjából körül ölelő körgyűrűre és nagyrészt földgáz üzemű városi buszaira...:)

Krisi 2008.12.28. 17:00:19

De ha nincs dugó (mert autó sincs), akkor a busz sem fog egy helyben pöfékelni. Na jólvan, nem erőlködök tovább, de azért egy ilyen "gyengébbek kedvéért" ábrát beszúrok:

criticalmass.hu/files/cars-vs-bus-vs-bikes.jpg

trabant 601 · http://youtube.com/watch?v=Z3prOObnrmk 2008.12.28. 17:01:31

"Riasztás esetén páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, páros napokon páros és 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten."

Ez annyira bosszant, hogy csak na!!!

Ki az az idióta aki ezt megfogalmazta?

általános iskola fas.fejek:

1.páros szám: olyan szám ami kettővel osztva nulla maradékot ad. (osztható kettővel)

2.a nullát bármilyen számmal el lehet osztani. (fogok egy nagy büdös semmit és szétosztom egyenlő részre akárhány ember között)

2.-ból következik, hogy a nulla osztható kettővel, ebből pedig (1. szerint) következik, hogy
!!!!!!!!!!!! a nulla páros szám !!!!!!!!!!!!!

Járjál iskolába nyaldmeg!!

yard (törölt) 2008.12.28. 17:08:43

Kő két otó, oszt kész.
Meg a 4-es metró, melynek árából korszerű tömegközlekedést lehetett volna csinálni.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:12:53

Ennyi funkcionális analfabétát egy rakáson...


A., CSAK MÁSODFOKÚ SZMOGRIADÓ ESETÉN lép érvénybe ez a páros-páratlan dolog. Szövegértésből a fél bagázsnak egyes!!! Az OT-s autók nyilván nem mindennapi használatban vannak és hogy a két dolog találkozik, arra az esély elenyésző, emiatt kár parázni.

B., A belvárosi behajtás tiltásról. A környezetszennyező düledék szemétdombok tulajdonosai meg talán végre vesznek valami embernek való autót. Az OT-s gépekre nyilván lesz egy kis paragrafus, de mint fent említettem, ezek nem napi elhasználásra vannak tartva, éves kilóméterfutásuk elenyésző.

C., A dízelekről. A por nem csupán a villamossíneken és a járda mellett lévő látható porra korlátozódik. Maga a dzsuvás (hiába Euro 120) dízelmotor termeli a nem látható nagyságú porszennyezést, amitől jól tüdőrákos leszel (röviden). Attól, hogy nem látod, még károsít, sokkal jobban mint a látható, mert azt valamennyire megszűrik az orrszőreid és a taknyod.

Krisi 2008.12.28. 17:13:57

@trabant 601:

Sőt, Chuck Norris még 0-val is tud osztani! :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:16:36

Remélem végre eltűnnek a ízelek lassan az utakról. Hál istennek, már 20 forinttal drágább a traktorolaj és a kocsi meg az esetek 95%-ában drágább, mint benzinesben ugyanaz, így a büdös életben nem fogja kitermelni az árkülönbséget a fogyasztással és az occcsó traktorolaj árából, mint eddig. Végre a sok skót megtanulja és remélhetőleg továbblöki a kerregő koromgyárát valahová. Arról nem is beszélve, hogy igazából nem sokkal esznek kevesebbet, mint a modern benzinesek.

De inkább hibrid, ha már lúd! :)

mivanmivan 2008.12.28. 17:19:35

@KuKori:

B-hez: a környezetszennyező düledék szemétdomb némelyike jobban karban van tartva, mint a zöldplecsnis füstöt okádó tdci... ÉS NINCS FELLEBBEZÉSI LEHETŐSÉG arra, ha mégis talán megfelelne annak a zöld plecsnis kibocsátási értéknek, ha nem olyan amilyet a j.sz. leír (ld. a tiszta gázüzemre való átalakítást) akkor elmehetsz a fenébe vele. Még egy reakció: ha látnál néhány jól karbantartott youngtimert, garantálom, neked is könny szökne a szemedbe (és nem az általa kibocsátott füsttől)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:23:01

Még egy apróság: ideje lenne végre nem a sima Volvo buszokat közpénzből rendelgetni, hanem az etanolos , vagy földgáz hajtású verzióikat, mint Svédországban. Debrecenben vannak ilyenek, BP-n miért nem? És szemétre hajigálni az Euro -18-as fostalicskáikat. Start-stop rendszert a meglévő, korszerűbb példányokba! Egyrészt a vállalat is spórolna (kivéve a tolvaj sofőröket, mert megtalálták az új módszert: a visszafolyó ágra teszik a kannájukat és lassabban, de megtöltik így menet közben! Remélem olvassa valami üzemeltető és utánanéz.)

Az meg a B-verzió, hogy előre kitervelt, nagy tömeg ellen elkövetett sikkasztási érdekből a villamosvonalakat folyamatosan felszámolják már jó pár éve, helyette buszok és a "feneketlen zseb project", a 4-es metró van/lesz. Kinek is az érdeke? Mert nem a miénk...

mivanmivan 2008.12.28. 17:24:02

@KuKori:

Ja és a legtöbb magyar embernek van ráérő 15-20 millája egy toyota priusra,,, aham.

Ha neked van, szerencsés embernek mondhatod magad.

(Lábjegyzetként: a hibrid benzinből 15 lityit eszik meg... többet, mint egy sima benzines, és attól hogy máshol pöfögi ki a 15 liter utáni mocskot, attól már biztos K jó a belvárosba-amúgy meg ki akadályozza meg, hogy a benzines motorját bekapcsolja a szmogriadó alatt a belvárosban is?)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:24:57

@mivanmivan: Az nem szemétdomb. A szemétdomb bármilyen lehasznált dízel vagy benzines, karbantartást nem látó, kék vagy fekete füstöt okádó "autó". A youngtimer egy karbantartott autót feltételez, amiből később Oldtimer lehet ;) Tehát ne vedd fel :)

mivanmivan 2008.12.28. 17:27:23

@KuKori:

Köszike :)

De cseszhetem a youngtimerem, ha fiatalabb ótóra nincs pénzem, ez meg sárga plecsnis az istenadta... :((((

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:27:29

@mivanmivan: Van egy Prius a családban (2 évesen vették). A pesti dugóban 4.4-et eszik, de ha lehet haladni, 3.5-öt. Bár amúgy, ha tönkremennek majd az akksijai, az sem környezet és pénztárca kímélő dolog :S Mert az nem közvetlenül a levegőt károsítja, bár remélem az újrahasznosítás nagyobb mértékű lesz, mint eddig volt. Akkor lehetne jó a hibrid csak igazán.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 17:28:11

@KuKori:
ellentmondásba keveredtél hát most ne legyen dízel vagy legyen biódízel?

Salvia Divinorum (törölt) 2008.12.28. 17:30:39

Régóta tervezem egy 4 ütemű, katalizátoros, 125/250-es kismotor beszerzését. Ez adja a kegyelemdöfést.

OFF:

2 ütemű robogómon teszteltem:
Szereztem egy kanna E85-öt és fele-fele arányban kevertem 95-ös benzinnel.
(külön olajtankos, azt nem kell bele önteni)

Ugyanúgy ment vele, viszont sokkal kevésbé füstölt.
Legközelebb azért keverek hozzá még egy kis olajat is szerintem, és akkor a fogyasztását is megnézem.

yard (törölt) 2008.12.28. 17:31:01

Kukori!
Te szép is vagy? Vagy csak ennyire okos?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:36:34

@Gyurma73: Az etanolos buszok dízelek eredetileg, csak át vannak alakítva. Itt a TC-n is volt róla szó már, a műszaki részét ott megtalálod a cikkben (kikereshető ugye), hogyan csinálják meg ezt a kisebb bravúrt. Tehát: lehetőleg ne legyen gázolaj üzemű dízel új beszerzésnél már, helyette etanolos és metán buszok legyenek, de ami már megvan, azt lássák el start-stop rendszerrel és rúgják ki a lopós sofőröket :)

tamaska 2008.12.28. 17:37:21

Hello mindenki, végigolvastam a cikket meg az ezer komment. A tömegközlekedők úgysem győzik meg sosem a nem tömegközlekedőket... Értem én, hogy 300 Ft/nap a bérlet, meg hogy ez olcsóbb mint az autó. Csak az embereknek valamiért így 2008 táján van egy olyan igényük, hogy legyen azért autó a háznál. Az meg évente belekerük x HUFba akkor is, ha az év 360 napján a ház előtt döglik (én nem szennyez semmit), és csak öt napot használom, karácsonykor, húsvétkor és egyéb sátoros ünnepeken. X pedig elegendően nagy szám ahhoz, hogy akkor már használjam is az autót. Én vidéki vagyok, nálunk Bp-i szemmel nézve nincs dugó, tehát én sem állok az úton meg a busz sem. Távolságok sem nagyok. Busszal: 8 perc séta a buszhoz, 15 perc buszozás, 10 perc séta az irodáig. Az 33 perc, nem sok. Autóval az út 8 perc, beszállás-kiszállás kb 1,5-1,5 perc. Az 11 perc, pont a harmada. Gondolom arányaiban mindenkinek hasonló a matek... Nemtom mennyi a havi bérlet, de gondolom 9-10 ropi. Az mintegy 40 liter benya, 600-650 km kis benzinessel. Kb 10 km-re lakom az irodától, az napi 20 km, az 23 munkanap esetén 460 km. Innentől szerintem nem kérdés, hogy buszbérletet veszek-e vagy 40 liter benyát...

Egy 3-4 fős családnál meg, ha mondjuk papa-mama nagyjából egy környéken dolgoznak, és útközben kilökik a két iskolást, akkor ott két felnőtt meg két diákbérlet áll szemben a 40 liter benyával...

Ezzel csak azt akarnám mondani, hogy aki hozzám hasonlóan gondolkodik, azt elég nehéz meggyőzni arról, hogy a tömegközlekedés olcsóbb, mert éves szinten szerintem nem... Oké, oké, tudom, autó törhet, felnyomhatják stb... De az ember azért mindíg mérlegel, szembeállít dolgokat, és ebből manapság nagyon sok mindenkinek az autózás jön ki győztesnek.
Az ilyen jellegű korlátozások meg megint egy újabb bőr lenyúzása az autósokról. Ha valahová menned kell, úgyis mész. Vagy másik kocsival, vagy kifizeted a büntit, vagy megveszed a matricát stb. A lényeg, hogy fizessél, mert még nem fizetsz eleget teljesítményadóban, jövedéki adóban, forgalomba helyezéskor, műszaki vizsgán, zöldkártyán meg még ki tudja hol...

Köszönöm, hogy elolvastatok.

ShwartzWazul 2008.12.28. 17:39:56

@Krisi:
Ezt a bringa dolgot hagyd má abba. Járjál télen-nyáron hóban-fagyban esőben Rákoscsabáról a külső Váci útra bringával.
BKV-val ez az út legkevesebb 1,5 óra három átszállással.
Kocsival ugyan ez 50 perc volt, az M0 elkészültéig. Most 20-25 perc.
Tehát mi a megoldás? Tisztességes elkerülő út, normális közlekedésszervezés. És máris nem a várost szennyezi a delikvens.

@KuKori:
Az egész belvárosi kitiltás meg jó nagy pofánvágás az összes ott lévő kisvállalkozásnak. Pl. ott van Dodó néni trafikja mondjuk a Visegrádi utcában, akinek a cuccot Dodó bácsi szállítja, még a rendszerváltás előtt autónyeremény betétkönyvvel megnyert huszonéves Ladával. Szerinted mi a (német)lovas-ból fog zöld matricás új autót venni? Bezárja a boltot jól és békésen éhen hal.
Avagy esetleg a kedves 100 éves belvárosi lakásban lesz egy bájos kis csőtörésed és Izom Tibor a jólsvájfolt vízszerelő közli veled, hogy keress mást, mert bizony az ő jól szolgáló Toyota Corollája oda be nem teheti a lábát (izé kerekét). És eddig azért volt neked olyan olcsó, mert nem kellett új autóra gyűjtögetnie (kitart ez a nyugdíjig), de ha nagyon sűrgős, akkor esetleg berohanhat hozzád taxival, ha állod a költséget oda-vissza.

De tény, a jó levegő mindent megér. Húzzon mindenki Alaszkába.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:40:46

@yard: Valami konkrét dolgot, ha kérdeznél esetleg, az sokat segítene. Így nem nagyon értem, mire akarsz utalni.

Ottopappa 2008.12.28. 17:41:27

Hogy ki fogja majd ezt ellenőrizni, és betartatni? Megmondom én: lófasz se... (mint minden mást se...)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:42:53

@ShwartzWazul: Minden kifogást megragadtok, hogy ne kellejen 5 percre lemondani a közösség érdekében az autóról, ugye? :) Lásd a bejegyzés első kommentjét :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 17:45:54

@tamaska:
és képzeld ha van hét gyereked és egy mikrobuszod akkor mennyit spórosz:-)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 17:46:34

Dodó néni belvárosi trafikjába gondolom csupa külvárosi fickó jár be kocsival, mert csak azért kerekedik át a városon, hogy OTT vegye meg a szivarkáját? Dodó bácsi még nem rendeli a termékeket, mint a többiek? Haladni kell a korral. Dodó bácsiék szopóága, hogy még nem sikerült a huszon év alatt összeszedni egy kis pénzt egy újabb, ún. nyugati autóra :) Hja, Pelikán úr, kérem, az élet nem habostorta. Mondta Virág elvtárs.

zigzeg 2008.12.28. 17:51:32

@Sabc: Jogod van autózni, ha majd a kipufogógázt bevezeted a hermetikusan lezárt utastérbe. Mert nekem meg jogom van az egészséghez, és nem adtam neked hozzájárulást ahhoz, hogy megmérgezz.

DízelBoy (törölt) 2008.12.28. 17:55:07

HOGY MÉRT NEM PUSZTUL MEG AZ ÖSSZES SZAR SENKIHÁZI TETVES DÖG AKI MILLIÓS FIZETÉSEKÉRT NÉMÁN KUSSOL A PARLAMENTBEN, NEM TESZ SEMMIT, AZTÁN AMIKOR IGAZODNI KELL EGY EU-S NORMÁHOZ, AKKOR EGY TETVES RENDELETTEL ELINTÉZIK AZ EGÉSZET. SZOPJA KI AZ ÖSSZES. LEHET HA MÁR VAGY 15 ÉVE MEGÉPÜLT VOLNA A NULLÁS, HA A TÖMEGKÖZLEKEDÉST NEM LEÉPÍTENÉK HANEM FEJLESZTENÉK, AKKOR NEM TARTANÁNK ITT. HOGY A FASZBA GONDOLJÁK EZT. NÁLUNK A CSALÁDBAN MINDENKI OLYAN HELYEN DOLGOZIK,AMIT AUTÓVAL ELÉRNI 20 PERC, EZZEL A SZAR SZUTYOK BKV-VAL MEG 2 ÓRA. HÁT A NAGY FASZT FOGOK ÉN BEÜLNI ABBA A MOCSOKBA. RÁADÁSUL ÚGY HOGY EGÉSZ ERURÓPÁBAN NÁLUNK A LEGDRÁGÁBB A TÖMEGKÖZLEKEDÉS. MIRE FEL?
DUGÓDÍJ?SZOPJON LE AZ ÖSSZES BŐ NYÁLLAL. VÁLLALKOZÓ CSALÁD VAGYUNK, AZ ADÓK EGY HÓNAPBAN TÖBBET TESZNEK KI MINT 10 ÁTLAG MAGYAR CSALÁD BRUTTÓ KERESETE. SZARÁSIG MEGVAGYUNK SARCOLVA , MÉG EZT IS? NAGY BÜDÖS LÓFASZT. mAJD AMIKOR AZT LÁTOM HOGY DEMSZKY SZAMÁRHÁTON KOCOG BEFELÉ DOLGOZNI, MAJD AKKOR, DE AMÍG DIPLOMATA RENDSZÁMOS AUTÓJÁVAL Ő INYGEN AUTÓZIK, ADDIG ÉN IS ÚGY FOGOK.

A MODOROMAT FIRTATÓ KOMMENTEKBŐL KÖSZÖNÖM NEM KÉREK, DE EZT MÁSKÉPP ELMONDANI NEM TUDOM.

Rocko- 2008.12.28. 17:55:32

zigzeg 2008.12.28. 17:51:32
de ugye nem gázfűtésetek van, nem tömegközlekedsz, nem használ gázos dezodort, a hűtőd nem freonos és a gáztűzhelyed sincsen?

Krisi 2008.12.28. 17:56:19

@ShwartzWazul:
Mondtam egy szóval is, hogy holnaptól mindenki biciklizzen? Én csak leírtam, hogy nekem miért ez a legjobb. Tőlem aztán mindenki megfulladhat az autójában, amíg araszol, nem az én dolgom :)

A jó levegőnek meg megvan az ára. Az, hogy mi lesz Dodó nénivel, hát azt pont leszarom. Én már csak ilyen egoista vagyok.

Walter Melone (törölt) 2008.12.28. 17:57:09

@zigzeg:
"ha majd a kipufogógázt bevezeted a hermetikusan lezárt utastérbe."

ezt a BKV a legtöbb buszán már bevezette....

Krisi 2008.12.28. 17:57:54

@Tadanya:

Semmi gond, de akkor is megértjük, ha kinyomod a kepszlokkot...

DízelBoy (törölt) 2008.12.28. 18:01:20

@Krisi: mi közöd hozzá tulajdonképpen?

ShwartzWazul 2008.12.28. 18:01:25

@KuKori:
"Minden kifogást megragadtok, hogy ne kellejen 5 percre lemondani a közösség érdekében az autóról, ugye? :)"

Momentán rossz felé lövöldözöl.
Az említett Rákoscsaba-külső Váci viszonylatot a nejem teljesíti nap mint nap BKV-val. Ha feltétlenül muszáj, csak akkor ül kocsiba.
Én a belvárosban dolgozom, ahova már a parkolási díj miatt sem járnék autóval. Viszont a HÉV-ig tényleg autóval megyek, hogy utána két átszállással mintegy 1 óra 10-20 perc alatt beérjek.
Dodó nénivel kapcsolatban meg csak annyit, hogy bizony városunk vezetése is - úgy tűnik - hozzád hasonlóan megfeledkezett a szociális érzékenységről. Lásd még: hadd hulljon a férgese.

Walter Melone (törölt) 2008.12.28. 18:03:51

egyébként érdekelne, hogy akkor most aki a belvárosba akar árut szállítani, vagy bemenni egy furgonnal mert ott van az a lakás amit épp felújítana, nos azoknak akkor jövőre be kell szerezni egy euro 3-as benzines járművet?

ugyan miből? Vagy a belvárosban megszűnik az élet? a harmincas években még meg lehetett oldani ezt a forgalmat triciklivel, és lovaskocsival, de nem hiszem, hogy ez volna a követendő út a XXI. szd-ban

mivanmivan 2008.12.28. 18:06:38

@Walter Melone:

Nem annak aki felújítja, csak az iparosnak :=(

Asszem prünnyögnek valamit a rendeletben arról, hogy az áruszállítóknak szabad, bár akkor hirtelen mindenki áruszállítóvá avanzsál majd :)

Rocko- 2008.12.28. 18:06:43

Krisi 2008.12.28. 16:48:07
De nézd a dolgot arányaiban.
tehát ha csak kicsit leszek rákos, az jó.
"De ne mondjunk már őrültségeket, hogy a tömegközlekedés környezetszennyező!"
pedig de.
"De ha szerinted az egymillió budapesti autóval nincs semmi gond"
senki nem mondta, h nincs gond.
az a baj, h CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az autósokra terhelik a dolgot.

Krisi 2008.12.28. 17:00:19
pontosítsuk a haza képet:
rocko4.googlepages.com/cars-vs-bus-vs-bikes.jpg
igen, az a dízelkorom.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 18:08:11

@ShwartzWazul: Talán az elmúlt húsz évben ha Dodó néniéknek esze lett volna, ez nem lenne gond ;) Én amúgy hírhedt Tajgetosz párti vagyok, sajnos ez van. A természetes szelekció, ha nem működik, előbb-utóbb nyűg lesz az "életerőseknek". Mert miért nekem kell eltartani bármilyen "szociálisan elmaradottat", akiről tudjuk, hogy _cigánynak_ hívják és esze ágában nincs dolgozni, pedig a képességei adottak.

Az viszont pozitív, hogy te és a nejed meg tudjátok oldani -legalábbis részben- az autómentes dolgot. Ez már a többi 1.999.998 ember javát szolgálja, akkor is, ha nem értik meg.

Rocko- 2008.12.28. 18:09:12

Krisi 2008.12.28. 17:56:19
"Tőlem aztán mindenki megfulladhat az autójában, amíg araszol, nem az én dolgom :)"
de ugye nem sorok közt húzol el? :-)

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 18:09:58

A munkásember a sárgamatricás autóval ne mehessen dolgozni (amikor kéne).
Az ingyenélő zöldmatricás (nem mondok autómárkákat) az meg haccójjon!

Érdekes, hogy a középréteg mára eltűnt az országból, van a hummeres aki motort sem állít le tankoláskor, én meg azon görcsölök hogy 4000Ft-nál megálljon a kút számlálója, mert az aprómat már rég bedobáltam a parkoló automatába..

No cement.. Bicikliút semmi (EU-hoz képest), BKV száksz, megjegyzem Budapesten lakom, házunktól több mint 1 km-re semmilyen tömegközlekedés nincsen. Ha bemegyek a városba, szétesik az autó (senki ne higgye, hogy a vadiúj autója nem fog hasonló korban szétesni, mint egy szakadt, sárgamatricásé). De amúgy azt is röhejesnek tartom, ahogy a rendőr ül az autóban és odaszól a társának hogy vááá egy kispócki nyomulás utánna vazeee nyomd fel a kéket,hangot is!

N E V E T S É G E S
de méginkább szánalmas az egész..
már persze ezeken a napokon.. ki a fasz fog úgy kelni, hogy "na ma van-e szmogriadó, milyen rendszámmal lehet menni, és mely utakon?" kelendő lesz a rendszámtábla, ennyi, és azokat büntetik majd akik dolgozni mennének, nem azt aki csak teszi a pénzet zsebre és assetudjamármireköltse..

na mindegy. kár is volt hozzászólnom

dhl2 2008.12.28. 18:13:03

Sajnos ez a cikk és a vonatkozó jogszabály annyi szakmai tévedést (hogy ne mondjam marhaságot) tartalmaz, hogy órákig tartana, míg ezeket felsorolnám. Egyetértek a levegőminőség védelmének alapkérdésével, de a jogszabályokat olyanok alkotják, akiknek fogalmuk sincs a probléma lényegéről. Olyan komponensek koncentrációi alapján hoznak szmogrendeletet, melyeknek semmi közük a szmoghoz (pl. PM10) és olyanokat hagynak ki, melyek sokkal veszélyesebbek. Bátorkodom ezt a kijelentést tenni, mivel az szakmám.

ShwartzWazul 2008.12.28. 18:17:25

@Walter Melone:
Pont erről beszéltem.

Ezért tudok Tadanya véleményével (nem a stílusával) egyetérteni.

Az meg végképp vicces, - hogy aktuális legyek - a kölyköket csak és kizárólag BKV-val vihetném karácsonykor a nagyihoz, már ha karácsony este járnának a járatok. De karácsony este csak néhány helyen járnak. Jó tudom, vigyem hamarabb. De mivel megyünk haza? Ja, Krisi tudja a választ. Biciklizzünk! Hurrá.

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 18:21:23

Egy gondolat még:

Észrevettem, hogy néhány éve még csak péntek délután volt gáz közlekedni (autóval)
Ma már teljesen mindegy bizonyos pontokon, hogy hétfő reggel van, vagy vasárnap hajnali!! 3 óra! Totálisan mindegy, nade mégis az ember leginkább napközben közlekedik.. miért?

Az ember reggel megy munkába, és (késő)délután megy haza jó esetben..
ám...
akkor hova megy az a sok nyomi délben, 15 órakor, vagy reggel 10-kor?

Érdekes, és szerintem az van, hogy sokan nyomulnak be a belvárosba, mert ott van egy csomó olyan hivatal, cég, üzlet, akármi ami miatt mindenki be, be, jön csak be és befelé.. szerintem az ilyen nagyobb cégeket kellene a városnak valamelyik kevésbé, mint a legtávolabbi szélére kihelyezni, és nem egymás hegyére-hátára építeni a sok kurva beváráslóközpontot, ráadásul ugyanabból sokat, hanem akkor a város szélébe körbe.. akkor nem befelé nyomulna mindenki velem együtt, hanem a kifele, máris nem félévente esnének szét a főbb utak burkolatai, és nem anyáznánk egymást, mert nem indexelünk, mer már assem divat.. lassan pirosnál megállni se, zero tolerance LOL

DízelBoy (törölt) 2008.12.28. 18:22:31

Stílusért elnézést, csak első nekifutásra ez nagyon felzaklatta az idegállapotom.

ShwartzWazul 2008.12.28. 18:28:38

@KuKori:
"Én amúgy hírhedt Tajgetosz párti vagyok, sajnos ez van. A természetes szelekció, ha nem működik, előbb-utóbb nyűg lesz az "életerőseknek"."

Nos, reménykedj hogy soha nem leszel Dodó néni helyében, mert esetleg revidiálni kell az álláspontodat. Igaz, akkor már mindegy. Tudod, mindig van nagyobb hajó.

Auto-InterCont 2008.12.28. 18:33:54

Akkor én elmondom, hogy mi a megoldás.
Vegyetek két egyforma autót. Egyiket páratlan, a másikat páros rendszámmal. Hogy ne legyen keveredés a garázsokat is számozzátok 1-esre és 2-esre.
Csak ennyi. Mit kell ezen aggódni?

Walter Melone (törölt) 2008.12.28. 18:36:09

@ShwartzWazul:

persze, úgy szar az egész rendelet ahogy van....

majd rájönnek néhány év alatt. addig meg szívás.

Бабаяга 2008.12.28. 18:38:19

Jó, hogy itt anyázunk, de nem lehetne egy-két jogásznak az alkotmánybírósághoz fordulni?
Nem csak egy-két embert érint a dolog, hanem sokakat és valóban a kisember életét teszi tönkre. Senki nem azért jár sárga matricás autóval, hogy pusztítsa a környezetét, hanem azért, mert erre futja. Három gyekek a háromajtós szamár hátában elfér kényelmesen. A legkisebb lányom beült harmadiknak két óvodás mellé egy octavia hátsó ülésére és kiderült, hogy az a kocsi kicsi, nem fér be hátra három télikabátos kicsi. Tehát kényszer sokszorosan a sárga matricás (szabályozatlan katalizátoros) lada szamár.

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 18:39:50

@Auto-InterCont:
akkor már egyszerűbb és olcsóbb egy jó autó mellé venni egy roncsot és csak a rendszámot cserélgetni.. sokan csinálják ezt enélkül is az újabb baromság nélkül...

Krisi 2008.12.28. 18:41:44

@Rocko-:
Szerintem ezt a "mi szennyez jobban, 100 autó vagy egy busz" dolgot fejezzük abba, mert úgyse győzzük meg a másikat. Szerintem inkább legyen kevés nagyonfüstölő busz ami elvisz sok embert, mint nagyon sok szintén füstölő autó.

Szagolgatást meg csinálhatunk egyszer, csak szervezd meg: egy hangárba beeresztünk egy buszt, az fogom én szagolni, aztán amikor te jössz, akkor beparkolunk 78 autót (arányosan elosztva, mint Butapesten: lesz ott euróhármas Zsiguli, környezetbarát kisbusz, cseppet sem kormoló pdtdi, stb) járó motorral. Mindenki döntse el, hogy melyik a jobb, én inkább az egy darab buszra szavazok :)

A rajzod meg nagyon frappáns, csak kb. annyira reális, mint egy Blikk címlap.

"de ugye nem sorok közt húzol el? :-) "
Ugyammá, ugyammá! Ilyet feltételezni? :) Csakis a bicikliúton közlekedek, ha pedig nincs, akkor a járdán tolom :)

"az a baj, h CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az autósokra terhelik a dolgot."

Miért, ki másra terheljék? A gyalogosokra? Vagy a biciklisekre? Ha a BKV-t megbírságolnák annak se lenne több értelme, mivel ők adják a pénzt (már ha adnak valamit) neki. Ez olyan, mintha magukat büntetnék meg.

@ShwartzWazul:

Látom nagyon szívedre vetted ezt a biciklis dolgot, de olvasd vissza a kommentjeimet, aztán magadtól is rájössz, hogy én sem erre utaltam, csupán leírtam, hogy hogyan közlekedek én személy szerint. De ha kötekedni akarsz, akkor nosza :)

@Tadanya:
Tulajdonképpen semmi közöm nincs hozzá, csak gondoltam segítek értelmezni a kis és a nagybetűk közti különbséget, de látom megérte :)

Auto-InterCont 2008.12.28. 18:45:23

@Hannibal_82: Persze az egyszerübb és olcsóbb lenne, de a törvény szerint nem az egyszerüség és az olcsóság a lényeg, hanem a szivatás. Gondoltam, akkor már így mégis csak jobb.
Egyébként szerintem nem lesz nelöle semmi. Majd rájönnek, hogy választások elött nem kell szivatni a pórnépet, mert Demszky pártja amúgy is neccesen teljesítené az 5%-ot. Különben is a 2ütemüeknek már rég ki kellett volna pusztulniuk a tervek szerint, ennek ellenére, még mindig pöfögnek.

Бабаяга 2008.12.28. 18:47:08

@Krisi: Akkor te viszed a három gyereket, csellót, gitárt, hat-hét darab táskát bicajjal reggelente, csak 12 km. bringa út nincs? Vagy sikerül velük és a csomagokkal felszállni reggel fél hétkor bkv-ra? Mi megpróbáltuk és nem megy! Biztos velünk van a hiba.

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 18:53:37

Azon tűnődtem még, hogy mégis hogyan gondolják ezt az okosok.. Új autóra nem azért nem futja, mert 6millió, hanem mert tovább félmillió fenntartani egy évben, vagy tökmindegy, csak mondtam egy számot, nagyságrenddel több, mint egy 15-20 éves, vagy mégidősebb autót.. amiből úgyis egyre több fogy, alig marad, akkor miért nem kap egy proli támogatást az új autóra, sőt a 0Ft kezdőt is megszüntetik, egyre élesebbé téve a gazdag-szegény kontúrt.. aztán itt is persze megy majd a mutogatás jobban: köcsög ladás, buzi bmw-s.. na mindegy.. szóval alig van már működő régi autó, a fiatalok zöme úgysem tud hozzászagolni már, meg fáj ha koszos lesz a keze (én sem vagyok még idős, se öreg, de még azért próbálkozom helyretenni a verdát, mintsem elvigyem a szervízbe ahol egy havi pénz alatt szóba se..)
Szóval mit árt a városban 100-ból az az 1-2 ladás-kispóckis, miközbe annyi a nyugati verda mint a ...
Nem értem. Hajtanék én Priust is, ha undorral is kéne beleszállnom, de ha más mód nem létezne, se futja rá :S
Szal nemértem..

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 18:55:50

Azt értem: maradjak otthon. Hát NEM!

Krisi 2008.12.28. 19:04:14

@Бабаяга:

Látom neked is komoly szövegértési gondjaid akadtak, olvasd vissza Te is párszor amit írtam. Magamtól had ne idézzek.

Rocko- 2008.12.28. 19:06:12

elmondaná valaki, hogy a Lágymányosi-híd-Hamzsabégi út kapcsolatto hogyan lehet megoldni, anélkül, h behajtanánk a területre, és nem kell megkerülni a fél várost?

jah, és ha már környezetvédelem. Csepelen épül a szennyvíztisztító. igen ám, de az üledék hova kerül? nem ám lehajóztatják egy távolabbi telepre, neeeeem. teherautók fogják átvinni Erzsébetre.
környezetbarát. jaa, h ez a határolt területen kívül esik? nem érdekel senkit...

dhl2 2008.12.28. 18:13:03
"Bátorkodom ezt a kijelentést tenni, mivel az szakmám."
nekik meg nem, azért ők a törvényhozók. :D

Krisi 2008.12.28. 18:41:44
"Szerintem inkább legyen kevés nagyonfüstölő busz ami elvisz sok embert, mint nagyon sok szintén füstölő autó."
ebben meg tudok egyezni.
"Szagolgatást meg csinálhatunk egyszer,"
oké, csak legyen műszer. :D
"Miért, ki másra terheljék?"
ott a rendelet, olvasd el. nem csak szmogról van szó, hanem szálló por, és egyéb.
ott vannak takarítatlan utcák, az áruszállítók, a teherautók, a lakóházak kéményei. nem CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az autó termeli ezt mind.
ott va na cikkben is: "Tehát a szmogriadóterv rendelet nemcsak a közlekedés korlátozásáról szól, hanem az összes levegőszennyező tevékenység korlátozásáról"

ShwartzWazul 2008.12.28. 19:11:25

@Walter Melone:
Én nem azt mondom, hogy úgy szar ahogy van, csak átgondolatlan. Nem végeztek hatástanulmányt, vagy ha igen, előre megvolt hogy mit kell írni.
Az, meg hogy rájönnek, csak hiú ábránd. Lásd parkolási rendelet.

Szvsz az egész onnan indult, hogy egy rakás P+R (ingyenes) parkolót megszüntettek, már akkor is a légszennyezésre és az aglomerációból beérkező autók városon kívül tartására való hivatkozással. Ígéret mi volt? Építünk a bevételből parkolóházakat, fejlesztünk tömegközlekedést. Ebből néhány méregdrága parkolóház valóban elkészült, ezek ott ácsorognak meglehetősen kihasználatlanul. Tömegközlekedésre nem futotta. Aztán jött a belvárosi parkolás fizetőssé tétele. Az ígéret ugyan az, a helyzet a belvárosban - egy nagyon rövid átmenet után - változatlan. És a bevétel? Fura módon itt egységes a politikai álláspont, függetlenül attól ki van épp hatalmon. Ergo mindeninek jut belőle, csak épp arra nem amire kéne.

Szóval szkeptikus vagyok. Nem tudom kinek lesz ez jó, milyen lobbiérdekek játszottak közre, de hogy nem az átlagpolgár érdekeit szolgálja, abban biztos vagyok.
Aki meg naivan azt hiszi, hogy
1. ettől jobb lesz a levegő
2. érte született a rendelet
attól megkérdezném: Hány éves vagy te királyfi ...

@Krisi:
Ebből már jól nem tudsz kijönni. :-)
A bringa _neked_ lehet alternatíva, de _nem_lehet_ egy ekkora városban _megoldás_.

yard (törölt) 2008.12.28. 19:13:48

Lehet, hogy túl sok az autó? (Még több a "szakértő").Imádom az ilyen beszólásokat: " van a családban egy x.y. tipus"-ki a szart érdekel?
Ezelőtt 40 éve is jártak dolgozni, iskolába, stb. az emberek, ennél szarabb tömegközlekedési viszonyok mellett.
Bizony a környezet védelme többet ér mint az időd, pénzed, "adód", stb.
Azzal, hogy tartasz egy kocsit még édes kevés dologhoz van jogod, max. közlekedhetsz (ha hagynak), de nem biztos.

Krisi 2008.12.28. 19:21:00

@ShwartzWazul:
Igen, nekem egy remek alternatíva. És még sokezer embernek is az lenne, ha lenne egy normálisan kiépített úthálózat (mint teszem azt Koppenhágában). Olyan sose lesz, hogy mindenki két keréken rakja neki minden nap, mert sokaknak ez nem lehetséges (lásd az első kommentemet).

De bárcsak ott tartanánk, hogy _csak_ az jár autóval, akinek _tényleg_ kell.

Alexandrovich 2008.12.28. 19:23:50

Szerintem teljesen gyökeresen más megoldásokkal kellene előállni. Természetesen értem én, hogy nem vagyunk mi gazdag ország, de ez nem csak pénz kérdése. Sok volt szovjet állam is tud rendes utakat építeni, parkokat a belvárosba, esetleg egy két alagutat a föld alá, ha már nagy gáz van. Pesten az a baj, hogy egy normális park nincs, vagy olyan zöld tér, ahova kimegyek, ha mondjuk van egy szabad órám, és olvasok. Londonban 10 percre mindig találsz egy nagy parkot. Persze most meg lehet szólni, hogy de nem vagyunk London. Az a baj, hogy az agyunkkal van baj. Metrót is ezer éve megíptették volna az oroszok államadóság fejében, de bizonyos politikai dolgok közbeszóltak. Most meg. Itt ülünk, és az egész város fel van túrva. Mindenki csak röhög rajtunk. Komoly dolgok helyett mindenki csak panaszkodik, meg mutogat. Kész óvodában érzem magam. Érdekes, hogy Rigában, Tallinba, Vilniusban, vagy a már említett Prágában meg lehtett oldani a rendes közúthálózatot komolyabb dugók nélkül a belvárosban. Igazából szerintem ez csak kultúra kérdése. Mellesleg én BKV-val járok reggelente, de szívesebben megyek így, mint kocsival. Persze 4-6ossal, meg metróval szerencsém van, mert ez még a kultúráltabb része. Mindenesetre szerintem nem az a megoldás, hogy kitiltsuk a sárgamatricás autókat. ( természetesen kell egy tervezet, hogy mi van, ha gáz van, ezt aláírom, és ez jó, és véleményem szerint ez egy jobb tervezet, mint ami eddig volt)Igazából egy dolgot kellene csinálni: Nekiállni gondolkodni, és cselekedni! Na jó ez két dolog:D Most akkor lehet beszólogatni!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.12.28. 19:25:21

Na majd a Demszli ezt is olyan frankón megoldja mint a parkolást...

ShwartzWazul 2008.12.28. 19:32:13

@Krisi:
"De bárcsak ott tartanánk, hogy _csak_ az jár autóval, akinek _tényleg_ kell."

Ezzel egyetértek, csak ez a rendelet pont nem erről szól. Mondhatni pont ellenükre tesz.
Ha megnézed, a belvárosban ma sem a legöregebb csotrogányok ácsorognak a dugóban. Az a néhány szerencsétlen kisvállalkozó, aki meg csak szeretne talpon maradni, az erről a piacról is ki fog szorulni. Ez kinek jó?

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 19:33:20

A barátnőmhöz eljutni (Budapesten belül) 30 km.
Autóval, ha 60 helyett 70-nel megyek (mint mindenki) 3/4 óra, és 9 literes fogyasztással számolva kb. 1500 Ft oda-vissza, bkv-val kétszer 4 jegy lenne, viszont 3-mal több órát utazok.. a havibérlet is drágábbra jön ki..
akkor miről beszélünk? És ez még csak a hétvége.
Fog a 'szom buszozni.. pláne télen.

mivanmivan 2008.12.28. 19:35:48

@Alexandrovich:

Mivel nekem is sárga plecsnis, ha ég a ház és szmogriadó van, én is szívesen otthonhagynám a kocsit, mert mittomén havonta két-három nap kibírok napi három óra utazást.... DE! Kategorikusan fél évre kitiltani a járgányom... azt hiszem ez nem européer megoldás. (Én lennék a legboldogabb, ha lenne pénzem valami jobb kocsira, főleg egy hibridre...-de ez sajna a távoli jövő ködébe vész.... :(((( )
Amúgy nézem a kocsikat, elenyésző a sárga plecsnisek aránya, de sajna megint azokba rúgnak egy nagyot, aki még próbál valamit az alsó középosztály legalján kapálózni...

Walter Melone (törölt) 2008.12.28. 19:40:52

@mivanmivan:

sztem egyszerű ez. ha fél évre ki vagy tiltva, akkor a súlyadónak is csak a felét fizesd be....


ja, hogy ez nem így megy?! miért is?

Polgári engedetlenségnek ez is megtenné...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 19:46:14

@Hannibal_82:
"Azon tűnődtem még, hogy mégis hogyan gondolják ezt az okosok.. Új autóra nem azért nem futja, mert 6millió, hanem mert tovább félmillió fenntartani egy évben, vagy tökmindegy, csak mondtam egy számot, nagyságrenddel több, mint egy 15-20 éves, vagy mégidősebb autót.."
nem tudom hogy milyen kocsid van de tényleg sajnállak,91 től már lehet zöldplakettes kocsit kapni már 150ért.
sajnálom hogy ennyit sem tudsz autóra költeni de akkor ne autózz.Egy Opel Astra 91 es simán lehet zöld plakettes.Az meg hogy a zsigulik ,wartburgok eltünnek nem nagy kár.Sajnálom hogy ilyen autód van.

mivanmivan 2008.12.28. 19:47:32

@Walter Melone:

Ha nem fizetem be a súlyadót, az önkormi igen rövid úton behajtja majd... (Illetve kivonatni a forgalomból meg többe kerül évente 2x, mint súlyadót fizetni... (Ebből is láthatod, hogy milyen öreg járgányom van...)

Blindmouse 2008.12.28. 19:52:06

@KuKori: Nincs kedved a közösség érdekében egyszerűen lemondani az életedről? megköszönnénk. :D

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 19:55:02

mégegyszer :mindenki nézze meg milyen plakett van a roncsán és meg fog lepődni!!!
nagyon sok szar kocsi gyárilag szabályozott katalizátoros na azok mind zöld plakettesek.Ki tudja mikor rakták föl az első szabályozott katalizátort?
itt egy 86 os kadett:
www.totalcar.hu/nepitelet/index.php?op=itelet&cat_id=37237

ZsZ 2008.12.28. 19:58:05

@Gyurma73: akárhogy nézem, csak a fejem zöldül :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 19:59:42

90 től már csak szabályozott katalizátorral készültek a golfok is.németorszában 92 től KÖTELEZŐ!!!
nekem vagy egy 94 es Seatom(is)azon is zöld plakett van.
Írjátok be azt atipust amelyiken sárga plakett van,és lehet hogy tévesen adtak rá sárgát.(vagy spórolásbó,mert ugye a kettő közöt 3000forint van).
ugyhogy ha injektoros a kocsi akkor szinte biztos hogy zöldet kellett kapjon.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.12.28. 20:03:23

Elvtársak! Mo.-n vagyunk! Azon az autón is van még zöld plecsni, amiből már vagy 6 éve kivágták a katalizátort, mert rég szétesett! Melyik autó nem kap zöld kártyát???

zalkapone 2008.12.28. 20:04:38

Kimentem zseblámpával, mert már én is zöldülni kezdtem. Az Orion is zöld!!! :-)
Akkor mégse kell majd a villogó...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:05:00

@ZsZ: milyen kocsi?
megnézem hogy jót kaptál e vagy átbaxtak.

ZsZ 2008.12.28. 20:06:49

:) 83-as Transporter
dízel ,eredetileg JX-es motorral (1.6 TD), amit engedéllyel 1Z-re(1.9 Tdi) cseréltem

macilaci 2008.12.28. 20:07:15

Én is jól felhúztam magam. Vajon mennyit kaphatnak nagyjaink azért, hogy ilyen baromságokat találnak ki?

Én pár évvel ezelőttig a Hungária körúttól egy utcányira laktam. Aki élt már a környéken, tudja hogy mi a baj: a kamionok. Azzal elfelejtettünk foglalkozni, hogy azóta már megépült az M0-ás, és még mindig nincsenek kitiltva a városban a Hungária körgyűrűn átmenő kamionok. Évtizedekig hitegettek minket azzal, hogy majd ha megépül, lesz itt kánaán. Lett is, egy hétig az tartott átadás után. Azóta megint ugyanaz van: kétszer három sáv kamion araszol oda-vissza. Akinek nem ugrana be, hogy ez milyen környezetszennyezést okoz, csak egy pár példa a mindennapokból: remegnek a falak, rezonálnak az ablakok, mindenre feltapad az olajos korom, a terasz használhatatlan, a kőburkolatot két év alatt felmarta (!) a trutyi ami ráragadt.

Ehhez képest nekem nem kevés pénzembe került az az Euró-5-ös környezetvédelmi osztályú, részecskeszűrős autó, amivel naponta bejárok, mostmár egy Vác melleti faluból, mivel a régi lakhelyem élhetetlenné vált. A tömegközlekedés számomra nem alternatíva, mivel ezen a Pest megyei településen azt már sikeresen lezüllesztették. Háromszor annyi pénzbe és négyszer annyi időbe telne azzal bejárnom dolgozni, mint az autómmal, arról nem is beszélve, hogy hétvégén délután NINCS (!!!) semmilyen járat semmilyen csatlakozási viszonylatban ide. Pedig tényleg szívesen járnék vonattal, mert tényleg szeretek azzal járni, pl. képes vagyok zuglóból a belvárosba is vonatozni.

Szóval, kicsit fel vagyok háborodva, hogy a részecskeszűrős ultramodern minidízelemet a jelenlegi szabályozás szerint azonosítják a koromköpő olajkályhákkal (pl. BKV busz, és társai) és számomra hátrányosan korlátozzák annak használatát addig, amíg számos nyugat-európai országban adókedvezményekkel is támogatják.

A kamionok meg rendületlenük szelik át a várost, amíg a mi pénzünkből évtizedekig épült M0-ásra kellene kiszorítani. Tipikus eszetlen abszurdisztáni sztori. Szarjanak sünt!

Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikerült az íromány.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:07:37

@Walter Melone:
"egyébként érdekelne, hogy akkor most aki a belvárosba akar árut szállítani, vagy bemenni egy furgonnal mert ott van az a lakás amit épp felújítana, nos azoknak akkor jövőre be kell szerezni egy euro 3-as benzines járművet?"
ez hol van leírva?

Blindmouse 2008.12.28. 20:09:27

Egyébként komolyan..

Nagy a kosz buTapesten.. Hoznak egy rendeletet hogy akkor takarítunk, de mivel nincs elég tisztítószer, akkor mondjuk Kukoriból államilag főznek szappant, csak mert nemtudom.. páratlan számmal végződik a személyi száma.. a közösség érdekében.. kukori vajon hőbörögne ellene? vagy önként vonulna be? :D

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:09:58

@ZsZ:
a tdi-k gyárilag katalizátorosak mind!!!sőt már a 1,9 Td-k is azok voltak.a + as golf csak katalizátorral jött ki a 91 es is!!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:12:07

@Gyurma73:
illetve az 1,9 es mind ,mert audiban volt egy évig 2,5 TDI katalizátor nélkül de még a szivar forma 120 lóerős.Az utána következő C4 es 100 as már csak 115 lőerős volt a katalizátor miatt 90 végétől.

ZsZ 2008.12.28. 20:14:37

@Gyurma73: csak a motorcsere ügyintézés közben hiába mantráztam, azt mondták, hogy csak a sárga maradhat... Katalizátor most nincs benne, de tudnék németo-ból EURO3 minősítésűt is venni. Csak valószínűleg nem fogadják el a zöld plecsnihez...
Vagyis, ahogy olvasgattam a zöldkártyás jogszabályt, ha én hitelt érdemlően igazolom azt hogy az autó teljesíti az EK ide vonatkozó irányelveit akkor kaphatok. Szóval még kiskapu lehet, ha szerzek a motorról gyári igazolást, hogy EURO2 és nagyon erősen lobogtatom a zöldkártyánál...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:15:03

@macilaci:
"Szóval, kicsit fel vagyok háborodva, hogy a részecskeszűrős ultramodern minidízelemet a jelenlegi szabályozás szerint azonosítják a koromköpő olajkályhákkal (pl. BKV busz, és társai) és számomra hátrányosan korlátozzák annak használatát addig, amíg számos nyugat-európai országban adókedvezményekkel is támogatják."
ezt hol olvastad?
érdekelne?
Az euro 5 ösöket lehet ne használni ,elöbb nézz utána,mielött károgsz.

vales 2008.12.28. 20:15:05

@mivanmivan:

Nekem Priusom(Toyota)
van ,ezek a számok nagyon nem stimmelnek! Se az ár,se a fogyasztás tekintetében! Off az egész témára!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 20:15:49

@Blindmouse: De miért én vagyok most a negatív főhős? :D

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 20:19:55

Az euro 5-ös kályhák is köpik a port a levegőbe. És még sokat is zabálnak (méretükhöz képest). Ez a durva, egy legacy dízel állandó összkerékhajtással, 150 lóval 6 literes tesztfogyasztást produkál (és ennek megfelelő szennyezést), míg "a részecskeszűrős ultramodern minidízel" Pug az 1.4 HülyeDIzellel 5.7-6.1-es fogyasztást produkált. Ja, két kategória, fele annyi lóerő, kétkerék hajtás. Szóval ennyit a hipermodern dízelről (is).

Blindmouse 2008.12.28. 20:20:48

Mert "i"-vel végződik a neved.. holnap egy "j" végződésű nevet választok ki :D

macilaci 2008.12.28. 20:24:37

@Gyurma73: Ez csak egy pontja volt a szösszenésemnek. Előbbb olvasd végig, mielőtt kötekedsz.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:26:29

@KuKori:
és te ezt el hitted?
hol írták ezt a hülyeséget?
vagy biztos fogyasztási teszt volt,állandó 80 al az autópálya leállósávjában vészvillógóval.

macilaci 2008.12.28. 20:27:34

@KuKori: nem tudom, olvastad-e (értelmezted-e) a részecskeszűrő szót az írományban? Az mit köp a levegőbe szerinted? Szívesebben tüdőzném le a saját autóm kipufcsövét mint hogy levegőt vegyek a Hungária-Thököly sarkon. Egyébként 4,5-et fogyaszt az 1,2 tonnás kasztnira 90 lóval, de nem értem ez hogy jön ide.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:31:07

@macilaci:
az euró 5 sel még szmogriadó esetén is járhatsz,a füstokádó szarokkal meg nem, vagyis nem ugyanaz az elbirálás :mit nem értesz.?

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 20:32:12

@Gyurma73:
félreértettél, nem mellesleg a lesajnálásra nem vagyok kíváncsi..
Nem azt mondtam, hogy nincs ennyi pénzem sem autóra, csak egy furcsa ellentmondás van az egészben, és mivel sárga autóm van, egyááltalán nem éri meg, hogy buszozzak, vagy váltsak.. tehát, én kaptam a pofont, vagy kapom, elvileg mert ugye csak elvről beszélünk, a gyakorlati oldala 2009 vége felé derül csak ki..

Az autómat ismerem, nem fogok egy másik roncsot venni amit lehet hogy széthajtottak, egyszerűen nem akarok megválni az autómtól, mellesleg nem járok vele napi 100km-eket, de a fejedben meg sem fordult a hobbiautózás, látszik, hogy Neked is a Tiéd csak eszköz..

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:34:22

és nincs adókedvezmény?
a regadó,teljesítmény adó mind kisebb.!!!
képzeld ha nem lenne euro 5 akkor nem 230ezer lenne a regadó hanem 700 ezer.Ez semmi?

macilaci 2008.12.28. 20:35:12

@Gyurma73: Azt, hogy ez hol van leírva a cikkben.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:37:02

@Hannibal_82:
milyen autó amire sárga plakett van ,érdekelne?19-30 éves lehet mert 30 év fölött nem kell zöldkártya sem ha OT rendszám van.

macilaci 2008.12.28. 20:37:55

@Gyurma73: A teljesítményadó úgy emlékszem minél öregebb az autó, annál kevesebb. () A regadó meg még nem is létezett amikor azokat a szutykokat legyártották. Ha most megveszem, akkor szintén nincs. Hol ebben a kedvezmény? Ha régi szutykot veszek kevesebb adót fizetek.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:38:24

@macilaci: a cikk nem jogszabály,csak felületes iromány,ez részletesen le van írva a törvényben.

macilaci 2008.12.28. 20:40:04

@Gyurma73: Azt nem olvastam, ezt meg igen. Ebből a "különösen a dízel üzeműeket"-nél akadt ki a gőzszelep.

ZsZ 2008.12.28. 20:40:34

@macilaci: a cikk az önkormányzati rendelet kivonata. Az autózás egyéb adótételeit mind más-más jogszabály tartalmazza. Itt csak a behajtás feltételeit részletezik

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:40:55

@macilaci:
de a katalizátorra van kedvezmény.
+ 2 évente kell csak zölkártyázni,+ elsőre 4 év a vizsga újkocsira.

Tetű 2008.12.28. 20:45:02

Nagyjából egyetértek a korlátozásokkal, de tényleg miért nem lehetett ezt úgy megfogalmazni, hogy az emberben, ne merüljön fel az a kérdés, hogy a szabályalkotó elvégezte-e az általános iskolát?!! Egy kicsit is intelligensebb általános iskolás is tisztában azzal, hogy mi az a páros szám!!!! Viszont aki ezt megfogalmazta annak fogalma sincs! Jó, hogy nem azt írta, hogy a páratlan-ra és az 5-re végződőek?! Pontosabban nem jó, mert ezzel egyenértékű hülyeséget írt.

Tetű 2008.12.28. 20:49:49

A másik, mit jelent a NAPTÁR SZERINTI páros illetve páratlan nap? A biztosítónál például azt jelenti, hogy a hónap hanyadik napja (ebben az esetben a páratlanok előnyben), máshol meg azt jelenti, hogy az év hanyadik napja. Ez már egy február elsején vitára adhat okot...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:49:56

@macilaci:"Azt, hogy ez hol van leírva a cikkben. "
A páros/páratlan rendszámmal való közlekedési korlátozás nem vonatkozik mindenkire: a tömegközlekedési eszközök, az 5, 12, 13 környezetvédelmi osztályú gépjárművek, a megkülönböztető jelzéssel felszerelt gépjárművek, a diplomaták, a betegszállítók, az ügyeletes orvosok, a közfeladatot ellátók járművei, rendőrök, taxisok stb. és a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők a korlátozás alatt is közlekedhetnek. A mozgáskorlátozott igazolvány biznisznek lesz oka ismét felvirágozni.
így jó?

macilaci 2008.12.28. 20:50:06

@Gyurma73: Az Euró 5-ös dízelemet 2 évente kell zöldkártyáztatni, míg egy 92-es évjárató benzinest 3 évente. Ha ez rendben van, akkor én nem vagyok rendben.

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 20:52:23

@Gyurma73: 15 éves, hadd ne idézzem magam..
nem azt mondtam hogy hobbiautóm van, hanem hogy hobbiautónak használom a hétvégéken - amire utaltam.
Hétközben szükségautó, hamár az ember néha dolgozni is kénytelen..
VAZ 21053, és ha megint beírod hogy sajnálsz, akkor tudod mit? én sajnállak Téged :-\

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:54:10

@Tetű:
"A másik, mit jelent a NAPTÁR SZERINTI páros illetve páratlan nap? A biztosítónál például azt jelenti, hogy a hónap hanyadik napja (ebben az esetben a páratlanok előnyben), máshol meg azt jelenti, hogy az év hanyadik napja. Ez már egy február elsején vitára adhat okot... " szerintem azon múlik hogy hányadika van. a Páratlanok járnak jól mivel egy évben 7 tel több páratlan nap van,szökőévben 8 al(jan 31 febr 1.páratlan,juli31-aug1,szintén aug31 szept1 szintén stb.

zalkapone 2008.12.28. 20:56:52

@macilaci:
"92-es évjárató benzinest 3 évente"

Csodálkoznék, ha így lenne. Nekem a '93-as benzines autómat minden évben kell vinnem zöldkártyára. Pedig Euro2-es, szabályozott katalizátoros, zöldplakettes.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:56:58

@Hannibal_82: 15 éves, hadd ne idézzem magam..
pesti vagy amúgy?mert ez csak a pestiekre vonatkozik.
peched van mert egy 15 éves(93as)autó vagy AUTÓ már zöld plakettes még egy skoda favorit is lehet az.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 20:59:49

@macilaci: " Az Euró 5-ös dízelemet 2 évente kell zöldkártyáztatni, míg egy 92-es évjárató benzinest 3 évente. Ha ez rendben van, akkor én nem vagyok rendben. "
tényleg oktatlak ha akarod.Zöldkártya érvényessége az autó korától függ 6 éves korig 2 évre adják meg, 6 év felett 1 év!! nincs kivétel ez a szabály!!!

megyo 2008.12.28. 21:01:18

a 0 az se nem páros, se nem páratlan. (oszd el.) a rendszám meg 3 különálló betűből és 3 különálló számból áll.
nem olvastam végig a kommenteket, ne várjátok el tőlem.
én örülök a rendeletnek. vidéken lakom, jo a közlekedés ide, rendszeresen járnak a buszok, megfelelő sűrűséggel. 2 éve nem portalanítottam a szobám, 3 hetente szellőztetek. nem sokat vagyok itthon, néha csak aludni járok haza.
barátnőm a 12. kerületben, az alkotás út környékén lakik, a lakásuk összes ablaka egy sok telek (többek közt óvoda, iskola) által bezárt belső térre nyílik, csend van. mégis, hetente 2x kéne takarítani még a laptop tetejét is, amit napi 5x nyitnak ki, akkora a por. egyszer takarítanak hetente. nálam semmi, mint egy szingli 20 éves szobája (aki nem szingli). tiszta. soha semmi nem poros.
szerintem szanalmas. jah, a 3ik emeleten.
de volt már kispesti barátnőm is, dettó (ő kertes házban lakik).
de nem kell hülyének nézni a törvényhozókat. nagy dologról van szó, esélyes a megkenés, magas határértékek meghatározása. de pontosan tudják mi a difi egy dizel citroen, renault, bömbi, és egy dízel uaz között.
sőt, ki fognak alakítani akkor helyet a parkolásra, amekkora szükséges (kisebbet, mint az első ránézésre szükségesnek tűnő). abban is biztos vagyok, hogy a tömegközlekedés is javulni fog. a határértékek meg magasan lesznek, nem csinalnak folyton pluszmunkát majd a rendőröknek, határőröknek, autófordítókat a kerületek határain. ez mind csak kiadás.
a pénzes behajtás már jobb. plusz drága parkolás.
páros, páratlan... szerintem rendben van. évente 7 nappal több páratlan van (plusz szökőév), mint páros.
szóval nem kell félni, jó lesz. öltönyben meg ne add át a helyed a suhancoknak, h belekenje az ülésbe a rágóját. te meg pláne.
én pártolom a tervezetet.

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 21:01:29

Már írtam hogy BP, amúgy budai...

és igen, nem örömömben írtam be ide.
köszi favoritot kihagyom.

macilaci 2008.12.28. 21:04:52

@Gyurma73: De én nem vagyok olyan okos, hogy fejből vágjam, hogy melyik környezetvédelmi osztály az Eur5-ös részegszűrős dízel. Oktass, kérlek!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 21:05:20

@megyo:" a 0 az se nem páros, se nem páratlan. (oszd el.) a rendszám meg 3 különálló betűből és 3 különálló számból áll."
amúgy a nullát kiírták külön.
de ha a minusz 1 és a plusz 1 páratlan akkor a 0 mi?
mondjuk ez érdekes kérdés.

macilaci 2008.12.28. 21:06:39

@Gyurma73: És az új benzinesre mennyire jár zöldkártya? Háromra? Akkor mitől is függ? Csak a korától? És mitől szennyezőbb egy új dízel mint egy új benzines?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 21:10:51

ill 13as
@macilaci: 6 éves korig 2 évre adják mindenre!!!utána egy év.vagyis ha a kocsid 5 éves és 364 napos két évre kapod.mindegy hogy dízel vagy benzines.de már leírtam egyszer.

macilaci 2008.12.28. 21:12:12

@Gyurma73: Akkor az én autómat elosztályozták, mert 10-es van a forgalmiban, de tudom hogy Eur5-ös. Ilyenkor mit lehet tenni?

macilaci 2008.12.28. 21:13:36

@Gyurma73: Akkor én nagyon szerencsés voltam a benzines autómmal, hogy 3 évre kaptam.

Tetű 2008.12.28. 21:14:17

@megyo:
"a 0 az se nem páros, se nem páratlan. (oszd el.) a rendszám meg 3 különálló betűből és 3 különálló számból áll."

Hát gratulálok, te is hiányoztál az általánosból. De hozzá még buta is vagy. Mert megis próbálod magyarázni a butaságot!
Pedig már valaki leírta egyszer a gyengébbek kedvéért, hogy mi az a páros szám. Definició: Páros szám, olyan egész szám amiben maradék nélkül meg van a kettő. (Rövidebben osztható kettővel.) És -ahogyan azt egy 7 éves is tudja- 0/2=0, tehát a 0 páros.
De pl. 1/2=0,5 tehát az 1 nem páros, hanem páratlan. 2/2=1, tehát a 2 páros. A többit mindenki el tudja képzelni. Bár ebben már nem vagyok biztos.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 21:15:38

amúgy meg a 0 sosem szerepel a renszám végén önnállóan ezért mindegy is hogy a 0 maga mi.mert a 320,vagy a 400 már nem nulla.olyan meg hogy 5 betű és nulla nincs csak 1-9 ig lehet.pl macko-0 nem lehetséges.

Tetű 2008.12.28. 21:17:42

a rendszám pedig hat különálló karakterből áll. DE az utolsónak számnak kell lennie, ami pedig vagy páros (gy.k.: 0 v. 2 v. 4 v. 6 v. 8), vagy páratlan (gy.k.: 1 v. 3 v. 5 v. 7 v. 9). Harmadik lehetőség nincs!

Tetű 2008.12.28. 21:19:18

Csak az utolsó számít! És lehet a rendszámom akár TETUU-0 is!

Hannibal_82 (törölt) 2008.12.28. 21:23:55

láttam betű-betű-betű-000 rendszámot már :P

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2008.12.28. 21:25:40

Sokkal öszintébb lenne egy olyan rendelet, hogy a gazdagok (>20m személygépkocsival) behajthatnak a belvárosba, a szegényebbek meg nem. Minek ezt cifrázni? :)

has 2008.12.28. 21:31:11

Tudja valaki, mennyivel volt tisztább a város levegője a taxisbuli alatt?

nagytalpu48 2008.12.28. 21:40:31

91-es 626 Mazda. Karburátoros. Természetesen sárga cimkés. Az autóról annyit hogy mivel igencsak kedvelem, megkap mindent ami ahhoz kell hogy jó műszaki állapotban legyen. (Lehet bátran hülyének tartani, de csak az elmúlt 2 hónapban beletoltam annyi pénzt amiből vehettem volna egy "zöldcimkés" -persze használt- járgányt.)
Most december közepén vittem zöldkártyázni.
Elmeséltem szerelőnek ezt a rendeletet. Márminthogy nem használhatom jövő télen. Szerelő mondott dolgokat. A keményebb részeket inkább nem idézem (hogy ki kivel és hogyan éljen házaséletet...) A lényeg: mondott adatokat. Hogy melyik új autó mennyit szennyez. És azokhoz képest ez az öreg csotrogány. És hogy meg kellene nézni pl. sok szép új "nagy" autót, azokból mi jön ki. Mert nincsenek csodák, ami megeszik városban tizenX litert, az a tizenX liternek megfelelően fog szennyezni. Akármilyen színű cimke van rajta. És amit már mondtatok, a széthajtott, hiányzó, tönkrement katalizátorok.
Amúgy szívesen vendégül látom a BKV és kerékpár-rajongókat pár napra. Lakhatnak nálam és lehetnek velem a munkahelyemen. Persze ez azzal jár, hogy együtt megyünk mindenhova. Igy télvíz idején különösen mókás lesz. :) Reggel 9-kor munkahelyen, haza valamikor éjjel, leginkább éjfél után. És napközben elugrunk néhány helyre, pár apróságot (számítógép, monitor, ilyesmi) hozunk-viszünk. Társaságban (bringán, BKV-n) csak könnyebb lesz, és jobban telik majd az idő is. :)
Nemhiába vettem autót néhány éve.
Tudom, éjszakai járatok. Persze. Éjjel 20 perc séta a legközelebbi megálló. Hóban-fagyban. És egyszercsak jön a busz. És utána még 2 átszállás. Vagy taxi, sokezerért. Minden éjjel. Inkább vettem öregautót, nem egész 20 perc alatt otthon vagyok és alszom a megállókban ácsorgás helyett.
Szóval csókoltatom a városatyákat. Lehet kellene próbaper, állampolgári jogok biztosa, valami. Legalább azért, hogy legyen ellentételezés. Nem, azt nem várom el hogy az éjszakai taxiszámlámat kifizessék. Az az én gondom hogy csak ilyen munkahelyet sikerült szereznem, hogy csak így tudok megélni. De erre az időszakra kérek lehetőséget kivonni a kocsit a forgalomból (elfogadható áron) és/vagy hadd használjam BKV bérlet helyett a forgalmimat. Amiben ott a "sárgacimkés" zöldkártya.
Ugye milyen naív vagyok? :(
Jó lenne ha a Totalcar újságírói kicsit körbejárnák a témát. És jól megfaggatnák az "illetékes elvtársakat". És szakértői véleményeket állítanának szembe szakértői véleményekkel. Hogy ne legyen annyira keserű a szám íze, amikor araszolok a belvárosban és az előttem toporgó szép új (direkt nem írok típust) járgányból dől a füst. De zölden világít a matrica a rendszámtábláján...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 21:41:51

@Gyurma73: ugyanaz a műsor tesztelte a két kocsit. Az a durva, hogy most nem találom (persze ki a fasz gondolta, hogy el kéne tennem könyvjelzőbe). Elvileg a garázs tv-n volt.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 21:47:56

@macilaci: tüdőzd bátran... Nehogy azt hidd, hogy a koromcsapda minden tudás fellegvára. A

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 21:49:14

hol a retkes kurva anyjában van a kommentem fele, he, gecis indapassz??? Hogy menjetek a kurva anyátokba.

ps3peter 2008.12.28. 21:49:34

@Tetű:
"0/2=0, tehát a 0 páros"
0/1=0, tehát a 0 páratlan???
Amúgy a 0 a hivatalos matematikai definíció szerint se nem páros, se nem páratlan. Ez esetben (jogosan) hozzádefiniálták a páros számok halmazához, de ez még nem jelenti azt hogy páros...

Speedman 2008.12.28. 21:50:34

Macilaci:
"És mitől szennyezőbb egy új dízel mint egy új benzines?"

A konstrukciójából adódóan. És a részecskeszűrővel sem kellene hőbörögnöd. Csak csökkenti, de nem szünteti meg a károsanyag-kibocsátást. De, ha ennyit sem tudsz, akkor mit okoskodsz itt?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 21:53:14

@macilaci: Tüdőzd bátran... Nehogy azt hidd, hogy a koromcsapda minden tudás fellegvára. A 10 mikrométer alatti méretű szálló porrészecskékről van szó a dízeleknél és igen, a te kis koromszűrős csodadízeled is ezt okádja (mert így működik a traktormotor), csak ez ugye nem olyan látványos, mint a korom a régebbi ilyen traktormotoros szaroknál. És igen, rákkeltő, nem kicsit, nagyon.

Attól, hogy valami nem látszik, az nem jelenti azt, hogy nincs is. Tudod, az egyszeri kutya esete: "ha becsukom a szemem, nem látok, tehát ők se látnak engem" :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 21:54:59

@ps3peter: Jó. Akkor aminek a végén van 0, az már páros. A 10 ugyanis páros szám. Istenem, a leglényegtelenebb részlettel kell megint vívódnotok...

Tetű 2008.12.28. 21:57:51

@ps3peter:
az előbb idéztem a matematikai definíciót.
akkor miért jössz te is ezzel? de lásd a nyitottságom, add meg annak a matematikai könyvnek a címét, íróját, oldalszámát, ahol ezt láttad, és készségesen megnézem.

ps3peter 2008.12.28. 21:59:56

@KuKori: Persze, csak hibás volt a definíció, illetve a levezetés, amúgy jogos, tényleg lényegtelen.
Visszatérve a témához, mi van a külföldi autókkal? Azok mehetnek bármikor, bárhol? Vagy mielött Magyarországra látogatok csináltatni kell egy szép zöld matricát?

Tetű 2008.12.28. 22:02:03

Tudjátok miért nem lényegtelen ez? Azért mert, ha elolvasol egy törvényt, rendeletet, szabályt, és azt látod, hogy még az általános iskolás alapokkal sincs tisztában az alkotója, onnantól kezdve az egész szabály MEGKÉRDŐJELZHETŐ, még akkor is ha amúgy lehet, hogy jó lenne. Még akkor is, ha tudod, hogy a legtöbb szabályt jogászok alkotják, és náluk a logika a legnagyobb hiánycikk.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.12.28. 22:06:13

@Tetű: "Még akkor is, ha tudod, hogy a legtöbb szabályt jogászok alkotják,"

Akik tudják, hogy mindent szájba kell rágni. Ha csak az lenne benne, hogy páros és páratlan, akkor minden évben 3 ember megkérdezné, hogy akkor most a 0 végződésű rendszámával mikor mehet... Méreg fog kihúzva. A törvényben , s remélem a vitában is :-D (utóbbiban kételkedem...:-)

Füles76 2008.12.28. 22:06:50

Ha kitiltják az autóinkat,akkor honnan vesznek annyi üzemképes,környezetkímélő,megbízható BKV buszt,hogy mindenki eljusson A-ból B-be? A tisztelt városvezetőség miért nem jár busszal,vagy 1000ccm Swifttel.Miért kell nekik A6-os vagy A8-as,esetleg S-class Mercedes? Azok a buszok,amelyeknek nem jók a zöldkártyájuk (értékek),benn maradnának a garázsban,nem lenne akik vinnék az utasokat!!! Ha a gyerekeimet -ne adj Isten - kórházba kéne vinnem,vagy vendégségbe mennénk stb... vennem kell gy páros számra végződő rendszámú,és egy páratlanra végződőt rendszámú autót is??És napfüggő lenne a használat? Ilyen utak mellett légpárnás gépet kéne venni!Én kifizettem a teljesítményadót( nemrég még súlyadó),de az állam még nem fizette vissza a rossz utak okozta futóműhibák javítását! Miért csak egyirányú a fizetés??!!

Ati232 2008.12.28. 22:07:30

Ez szerencsére úgyis kivitelezhetetlen lesz. A BKV képtelen lenne a rengeteg autóst "átvállalni" egy szmogriadó alatt. Azok egyébként sem váltanának vissza tömegközlekedésre, mivel nagy részük éppen onnan menekült el, köztük én is. A sok "reformintézkedésnek" köszönhetően teljesen szétrombolták a BKV-t és rengeteg járatot megszűntettek. Az a néhány meg ami megmaradt kapott 178-as 288-as meg Istentudja milyen őrült számozásokat. A tiszta őrület tombol annál a cégnél.

Egyébként a porért inkább a dízelesek a felelősek. Egy visszaváltásnál, gázadásnál a legújabb dizelautóból is jól láthatő füst jön ki. Én kötelezném az összes dízelest egy állítólag nem is drága szűrő használatára, ez jelentősen javítana a problémán.

mivanmivan 2008.12.28. 22:08:33

@ps3peter:

Gondolom a közkedvelt SK és DE rendszámú járművek mehetnek, hiszen
a) külföldön vannak nyilvántartásba véve, vajh' ki és hogyan fogja előkeríteni a tulajdonost, hogy behajtsa rajta a közig. bírságot
b) mivel nem kell rájuk a magyar szabályok szerinti ződkártya, ezért nyasgem a magyar hatóságoknak (bár ezek a külföldi rendszámú járgányok elég újak, gondolom a szennyezésük miatt nem lennének kitiltva a forgalomból)

De semmi gond, hiszem a rokkantigazolvánnyal rendelkezők szintén korlátozás nélkül mehetnek még szmogriadó esetén is.(Félreértés ne essék, természetesen együttérzek azokkal, akik sajnálatos módon rokkantak, és jogszerűen veszik igénybe az igazolvány nyújtotta kedvezményeket) Ugye ez is szigorúan van ellenőrizve, természetesen. Kopaszállat bömbösben, mergában, ajudiban, hammerben rulez.

Tetű 2008.12.28. 22:08:47

@ps3peter:
Akinek fogalma sincs e definícióról, matekkönyvet életében nem látott, az miért okoskodik? Értem, hogy agázt hülyén is lehet nyomni, értem, hogy hülyén is meg lehet halni. De ha valaki informál olyanról, amit illik tudni, akkor legalább a butaságot tarsuk meg magunknak. Vagy írtam, írd meg melyik könyvben, hol láttad. DE ADDIG?!!! Butaságot ne!!!

Tetű 2008.12.28. 22:11:16

@vadász2:
Inkább kérdezze meg évente 1000 ember, mint szamárság legyen egy szabályban! Nem az a méregfog, amire te gondolsz!

madbalee 2008.12.28. 22:14:17

Lehet, hogy már valaki emltette:
Ha 1 rendszám nullára végződik az alapból páros (amennyiben csupa 0-ból álló nem lehet). Akkor miért kell külön kezelni a a páros illetve a 0-ra végződőeket?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 22:18:26

@Hannibal_82:
"láttam betű-betű-betű-000 rendszámot már :P "
én meg láttam Elvist.
nincs olyan hogy Pl:AAA-000
vagy ABC-000
sem olyan hogy:Fradi-0.
Az első rendszám az AAA-001 volt.,ha volt ilyen egyáltalán.Olyan nincs hogy egy rendszám 0 ra végződik mert pl a MACI-10 az nem 0 hanem 10.
tehát nincsolyan hogy betűbetűbetű-000
vagy betűbetűbetűbetű-00vagy 5betű-0.
de ha raksz be fényképet akkor elhiszem.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 22:19:52

ugyanis a számsor a rendszámon logikusan egyel kezdődik pl...-001

ps3peter 2008.12.28. 22:23:03

@Tetű:
A 0 paritása ugyan elfogadott dolog, viszont foglalkozik vele Gödel nemteljességi tétele is, mivel egyrészt az értéknélkülisége miatt is támadható, illetve, illetve a bizonyítása ugyan helytálló, de szintén pont az értéknélküliségen bukhat meg.
Lásd itt, bár igazából az eredeti német jobban érthetö:
hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6del_els%C5%91_nemteljess%C3%A9gi_t%C3%A9tele

Krisi 2008.12.28. 22:25:15

Anya gatya, mennyi önjelölt matematikus van itt! Gondolkodás már nem megy annyira, de sebaj :)

Csak hogy én is edukáljak: nem tudom mit görcsöltök a 0-val. Ami 0-ra végződik, az vagy 10, 70, 90, vagy 300, 400, stb. Most erről lesz még +65 komment, hogy a 200 páratlan-e?

:)

Krisi 2008.12.28. 22:26:57

@madbalee: Hopp, ezt sikerült egyszerre írnunk :)

ps3peter 2008.12.28. 22:29:08

@Krisi: már írtam, hogy szerintem is részletkérdés, de nem hatott, Tetü kollégánk átcsapott személyeskedésbe. Bocs mindenkitöl

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 22:30:27

@Krisi:
hát erről van szó 0 ás rendszám nincsPl...-000 ez lenne 0 ás,de ilyen nincs!!!!!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 22:32:36

Nem tudom, lemaradtam,a nullákról végülis volt már szó? :DDD

Tetű 2008.12.28. 22:35:34

@ps3peter:
Bocs a személyeskedésért! Csak voltak előtted "valódi analfabéták", és azt hittem te is közéjük tartozol. Az pedig nagyon bosszantott.
Viszont amit írtál:
"A 0 paritása ugyan elfogadott dolog, viszont foglalkozik vele Gödel nemteljességi tétele is, mivel egyrészt az értéknélkülisége miatt is támadható, illetve, illetve a bizonyítása ugyan helytálló, de szintén pont az értéknélküliségen bukhat meg."
Az nem cáfol engem, hanem épp megerősít.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 22:39:56

totalcar.hu/magazin/kozelet/rendszam01
idézet:
Az egyedileg előállított rendszámon a nulla számjegy önállóan nem alkalmazható. Az egyénileg kiválasztott és az egyedi rendszámtáblát engedéllyel más járműre is át lehet szerelni. Ebben az esetben az eredeti járművet a forgalomból ki kell vonni vagy át kell rendszámozni, és a rendszámtáblát a tulajdonosnak az érvényesítő címke eltávolítása után vissza kell adni. A rendszámtábla egyéni jellegéről annak tulajdonosa lemondhat. Ebben az esetben a rendszámtábla sorozatban előállított, általános hatósági jelzéssé válik, és követi a járművet.

Tetű 2008.12.28. 22:40:27

@Gyurma73:
Na látod kedves Gyurma73! Semmi nem tiltja, hogy legyen FRADI-0, vagy akár TETUU-0 rendszám! Abszolút lehetnek ilyenek, az más kérdés, hogy senki nem akar még fizetni is érte, hogy nulla legyen a rendszáma.

ps3peter 2008.12.28. 22:40:53

@Tetű:
:)) Tanultam egy pár évig ilyen, és ehhez hasonló felesleges dolgokról.
Peace
Téma lezárva
Már csak azt mondd meg nekem, hogy miért sárga alapú a hozzászólásod? Az nem csak a TC szerkesztöségi accountokról jövö hozzászólásoknál van így?

2008.12.28. 22:41:28

Korábban amikor olvastam volt úgy 150 komment, most nem olvastam végig az egészet.

De pár megjegyzésem van a háborgóknak.
1. Olvasd el a szabályosást ismét. Nem azt tudod meg, hogy holnap nem mehetsz a kocsiddal, előtte pár nappal már sejtheted. Figyelmeztetnek.
2. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy élhető város kell kialakítani, ne éljünk szennyezett levegőben.
3. Fizess a roncsodra még 30-50e Ft-ot és legyen katalizátorod, lesz ismét zöld matricád.

Egyéb megjegyzések:
1. P+R parkolók: Ha nem őrzött akkor szart sem ér. Több ember írhatná, hogy onnan lopták el az autóját, mert az egy aranybánya az autótolvajokanak. Reggel lerakják este elviszik/elvinnék.
2. Ideiglenes lakcímmel budapesti lakos mit csináljon, ha fizető övezetben lakik? Változatni kell a fővárosi parkolási rendeleten.
3. Amíg autóval nekem olcsóbb munkába járni, akkor azzal fogok. 9000 Ft-os BKV bérlet egy vicc. 11e Ft-ból 1.5-2 hónapig járok kocsival.
4. Ideiglenes lakos (albérlet) is kaphasson parkolási engedélyt.
5. A háborgók közül próbálta már bárki is megtámadni a rendeletet az Alkotmány Bíróságon?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 22:48:16

@Tetű: gond lehet a felfogásoddal az elöbb ídéztem hogy nem lehet 0 önmagában inkább bemásolom:
"Ha valaki igényli, 72 000 forintért kérhet a sorozatban előállítható, de még le nem gyártott rendszámtáblák közül (PQR-777). Ez az egyénileg kiválasztott rendszámtábla. Kérhető az egyedileg előállított rendszámtábla is 280 000 forintért, amely 4-5 betűből és 1-2 számból, együttesen 6 jelből áll (pl. THUG-01, VILLA-1). Az egyedileg előállított rendszámon a nulla számjegy önállóan nem alkalmazható. Az egyénileg kiválasztott és az egyedi rendszámtáblát engedéllyel más járműre is át lehet szerelni. Ebben az esetben az eredeti járművet a forgalomból ki kell vonni vagy át kell rendszámozni, és a rendszámtáblát a tulajdonosnak az érvényesítő címke eltávolítása után vissza kell adni. A rendszámtábla egyéni jellegéről annak tulajdonosa lemondhat. Ebben az esetben a rendszámtábla sorozatban előállított, általános hatósági jelzéssé válik, és követi a járművet. "

Krisi 2008.12.28. 22:48:17

@ps3peter: Akkor sárga alapú a hozzászólás (elvileg neked ez is sárga alapú most) mert a komment alatt jobb sarokban ott figyel a "válasz erre" gomb. Először én is csak néztem, mint ponty a szatyorban :)

Tetű 2008.12.28. 22:48:19

@ps3peter:
Azok a hozzászólások sárga alpúak, amelyek a te hozzászólásodra "Válasz"-ok.
De azt tudod, hogy még mindig nem cáfoltál meg igazán nagyon... ;)

ps3peter 2008.12.28. 22:49:56

@Krisi: Aha!!! Köszi, leesett... Jobb késön mint, soha :)))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 22:50:40

olvad el légyszi és másold be ahol azt írják hogy lelet olyan hogy.FRADI-0?
totalcar.hu/magazin/kozelet/rendszam01

ps3peter 2008.12.28. 22:52:01

@Tetű: Mert nincs rá cáfolat, csak logikai kétkedés. Ha még Gödeltöl se telt többre, akkor én mihez kezdjek?

Tetű 2008.12.28. 22:53:25

@Gyurma73:
Akkor bemásolom a másik linkből (amit küldtél) a lényeget:
"Manapság már úgynevezett „egyedi rendszámok” is kérhetőek, az alábbi megkötésekkel:

* Az első három karakter betű kell, hogy legyen
* Az utolsó karakter szám kell, hogy legyen
* A betűk után már csak számok következhetnek
* A megtévesztő vagy félelemkeltésre alkalmas feliratokat elutasítják. (Például MAFIA, HEKUS, POLIC vagy ZSARU). A trágár vagy obszcén, valamint a nemiségre utaló kifejezésekhez sem járulnak hozzá (ezeket szériában sem adják ki).
"

Nem tudom, melyik hiteles. Mindkettőt te küldted, de ellentmondanak egymásnak.
Tegyük fel, hogy igaz a totalcaros, abban az esetben FTC-000-t mi tiltaná?

ZsZ 2008.12.28. 22:53:58

@mcal: sajna a 3-as számú megjegyzésed nem áll. A jogszabályok szerint nem elég a katalizátor felszerelése, külön minősíttetni kell, de még várom az illetékes hivatalok, cégek véleményét

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 22:53:58

önnáló számként nem lehet a 0.
ezért nem lehet FRADI-0mert a FRADI az nem szám csak a 0 az viszont nem szerepelhet önnállóan.érted?!

Tetű 2008.12.28. 22:57:15

@ps3peter:
Hát ez az! Mégis úgy kezdted, mintha cáfolni akarnál! (Mint az "analfabéták".)
Ha Te kimondod, hogy PÁROS, akkor már még a legelveteműltebb "analfabéták" is elhiszik! (Érteni úgysem fogják talán soha.)
Mondd ki!
;)

ZsZ 2008.12.28. 22:58:49

@Gyurma73: valószínűleg a rendszám nyilvántartó program úgy van megírva, hogy a hat karaktert 2 részben tárolja. Az első rész szöveg, a második meg szám...
Ezt kicsit bővítették azzal, hogy az első szövegmező már nem csak 3 karakter lehet. A nulla pedig mindig bajt okoz, szóval betiltották

Daev 2008.12.28. 23:00:04

"Zöld plakett: ...korszerű, környezetbarát gépkocsik, így:
...
- a lambda szabályozott keverékképzésű, katalizátoros benzinüzemű személygépjárművek..."

Amikor viszed zöldkártyázni a kocsid, megkéred a cimborát, hogy ugyan már.... legyen ZŐŐD. És zöldet ragaszt. A rendőr meg aztán tényleg ért az autókhoz. Pláne ha az egy spéci Lada, Trabi, Kispók, Bömös, vagy épp egy tuning Warnyú az áldozat. (ha már ezeket fikázzátok) Mert a rendőr ám ért hozzá. ;) Ha meg ezt nem vállalod be, mert nem haver a zöldkártyás, és nem spéciladáról beszélünk, akkor ugyanúgy megbszna másért, nem csak azért mert 'TILTOTT TERÜLETEN' vagy.

Most komolyan! Szerintetek mit ér ez az egész?
- Piros lámpán tilos átmenni! - betartja mindenki?
- Városban 50km/h! - öööö no komment
- Biztonsági öv! - mindenki beköti?
- mobiltelefonálás vezetés közben - no komment
- Műbizonylat nélküli sportdob, spoiler, kormány, fólia, ültetés, neon... - ...

- MOST AKKOR NEM TÖK MINDEGY HOGY ELVILEG NEM AUTÓZHATSZ A VÁROSBAN? ha ott van dolgod úgyis arra mész amerre eddig.

Nemde?

Tetű 2008.12.28. 23:00:15

@Gyurma73:
"önnáló számként nem lehet a 0."
ezt a szabály nem, csak totálcaros újságíró írta. legalábbis eddig még ezt a szabályt senki nem linkelte be.

"ezért nem lehet FRADI-0mert a FRADI az nem szám csak a 0 az viszont nem szerepelhet önnállóan.érted?! "

FTC-000 ??? Itt is önálló?!

ps3peter 2008.12.28. 23:00:56

A 0 páros!
(Az emberiség 99,9%-a szerint. A többi kétked, de csak a kétkedés jogosultságát tudja bizonyítani, az eredeti állítást viszont nem tudja megcáfolni.)
:)))))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:01:09

@Tetű:
"Tegyük fel, hogy igaz a totalcaros, abban az esetben FTC-000-t mi tiltaná? "a törvény más nem,pl te rajzolhatsz magadnak ilyet és föl is rakhatod ha van merszed.De szerintem inkább menj be az önkormányzathoz és kérdezd meg hogy miért nem kezdödhet a rendszám,házszám,jogsisorszám,tajszám,stb nullával miért kell a számsoroknak 1 el kezdődni.miért nem lehet pl minusz 1 vagy 2/3ad az első szám miért az 1 az első a sorban.
A rendszám egy sorszám ami 1 el kezdődik.
miért nem születhet valaki január 0 .án miért nincs 00:00:00 óra miért jön a 24:00:00 óra után 00:00:01 ?
em tudom de ez van.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:03:59

@Tetű: ha mutatsz 000 rendszámot akkor fizetek egy sört!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:06:52

@Tetű: ismerem az FTC-001 tulaját fradi gyúrója volt Bodnár József ?kb 15éve volt.
és a FTC-002 őt is,na nekik sem adták oda az FTC-000-t.

Tetű 2008.12.28. 23:09:38

@Gyurma73:
Olyan dolgokat írsz, amik butaságok, és semmi közük egymáshoz. Olyan rendszám lehet, amilyet a szabály engedélyez.
Semmi köze ehhez, de tudod mi jön, 23:59 után? Elárulom: 0:00. Talán egyszer nézz az órádra, ha már ilyen szamárságokat írsz. Már csak kb 50 perc! ;)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:11:03

ha jól emléxem az FTC-001 egy A8 on volt.

Tetű 2008.12.28. 23:11:48

@Gyurma73:
"ha mutatsz 000 rendszámot akkor fizetek egy sört! "
Ha kifizeted (a rendszámot), veszek neked egy ilyet!
Te pedig mutass 24:00-t! Állom a sört!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.28. 23:12:27

Má' megint a futball huligánok, azok.

2008.12.28. 23:12:47

Kurvajó ez a szabályozósdi. Mostmár annyisok kibaszott szabály van, hogy egyik üti a másikat, és élhetetlenné-lehetetlenné válik az autós közlekedés. De az is lehet hogy ez a cél.

Tán fejleszteni kéne, követni a megnövekedett igényeket, lehetővé tenni a 21.századi gépiesített közlekedést, mint ezen az elavult szanaszéjjelszabályozott trágyadombon tovább húzni a nadrágszíjat.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2008.12.28. 23:13:05

Höhö. Én szerintem leszarom.

A Ződ Szörny páros rendszámú, és zöldplakettes 4.2 V8, a Silver Szivornya meg páratlan rendszámú, bár csak 3.5 V8. :-D


MUHAHA. :)

2008.12.28. 23:13:48

@ZsZ:

Ezzel nem vitatkozom. Biztos szükséges ehhez szakhatósági engedélyezés is.

Viszont ha egy eredetileg nem katalizátoros autó hozza az azonos kategóriában zöld matricás autó számait, nem hiszem, hogy ez akadályba ütközne.

Ha meg igen, akkor jöhet a jogi orvoslat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:13:55

@Tetű:
szar az órád 23:59:59 után 24:00:00 jön majd 00:00:01 másodperc.Ha jó az órád ha kinai gagyi bármi lehet.:-))

Tetű 2008.12.28. 23:16:22

@Gyurma73:
Van ilyen órád?!
Azt látnom kell! ;)
Bp-i vagy?

2008.12.28. 23:17:40

Most tényleg azon vitatkoztok, hogy a nulla az páros, vagy páratlan?

Ki van mondva, hogy a 0-ra végződő rendszám az páros csoportba sorolandó.

Az, hogy most mit adnak ki rendszámként az már innentől kezdve tök mindegy.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:17:44

ugyanis a 24:00:00 óra még a mai nap a 00.00:01 pedig már holnap.
vagy egy nap csak 23óra 59 perc 59 másodpercből áll.mert a mai naphoz nem tartozhat a 00:00:00.mert értemetlen,a 23:59:59 után a mai nap van egy 00.00:00 és a holnap meg 00:00:01el kezdődik?

Bartoki 2008.12.28. 23:18:24

Egy tanulmány a témában:
www.greencapital.hu/dokumentumok/javitani_kell_a_magyar_varosok_levegominoseget.html
Idézek belőle:

"A finom szálló por okozta légszennyezés egyik fő okozója a közlekedés, ezen belül a rossz minőségű dízelmotorok. Hazánkban elterjedtek a dízelmotoros gépjárművek, ezért nagy közlekedési terhelésű pontokon rendszeres a szálló porra vonatkozó levegőminőségi határértékek túllépése. Fűtési időszakban erre még rárakódik a háztartások okozta terhelés. Szintén a közlekedéshez kapcsolódik az utak és a villamossínek nagyon ritka takarítása, ez is egy óriási helyi forrás, hiszen az itt lerakódott por újra és újra felkeveredik."

És igen, ők is javasolják hogy a megoldás a takarítás (is) lenne, igaz ők ezt csak a behajtási díj utáni fontosságúra teszik.

De a behajtási díj meg azért butaság, mert aki kocsival jár az eddig is havi fix 30-60e Ft költséget, plusz km-enként kb. 30 Ft-ot (benzin + km-függő kopás) vesz a nyakába, szóval nem jókedvéből jár az autóval. Ha lesz egy újabb sarc, akkor szidja majd az anyjukat és befizeti, de nem ez lesz a megoldás. A dugódíj a parkolódíjhoz hasonlóan csak a korrupt zsebek tömésére jó...

Itt a blogon egyesek szerint nem mosható le, illetve nem feltakarítható a szállópor-szennyezés... Érdekes, tavaly év elején is pont akkor volt a nagy szállópor-mizéria, amikor 2 hónapig nem esett egy csepp eső sem, és már a kertvárosokban is porzott a fű... Amint végre esett az eső, máris vége is lett a nagy porszennyezésnek. :O

Tetű 2008.12.28. 23:19:26

@mcal:
"Ki van mondva, hogy a 0-ra végződő rendszám az páros csoportba sorolandó. "

Kedves barátom, látod ez itt a baj! Hogy olyan analfabéta világban élünk, hogy ilyet ki kell mondani!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:19:56

persze van hogy az óra gyártók lespórolják a 24 et mert csak egy másodpercre kéne.de attól egy nap 24 órából áll,és nem 23:59:59 ből.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:22:07

ettől még lehetne 000ás rendszám de nincs sajnos:-))

ZsZ 2008.12.28. 23:23:14

@Daev: sajna ha egy jogszabályban így van vessző az az és szót helyettesíti, a vagyot ki kell írni... de remélem a zöldkártyások nem tudják :)

@mcal: nekem dízelem van és a dízeleknél biztos hogy kell a minősítés, mert külön bekezdésben is írják...
sajna itthon nem az értékek, hanem a jogszabály szerinti kategória számít.
Volt olyan zöldkártya, ahol 1,65-ös k értéket tudott az autó, ami az EURO2-eshez tartozó max 2 alatt van bőven, mégsem lehet rá hivatkozni...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:23:15

Pedig nekem kéne a OOO-000 renszám állat lenne.

Tetű 2008.12.28. 23:24:40

@Gyurma73:
Nana! Te is tudod (ha elolvastad a szabályt), hogy O-betű nem lehet benne!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.28. 23:24:53

vagy aOOOOO-0is vagy a OOOO-00 is jopofA lenne

2008.12.28. 23:25:17

@Tetű:

Nincs ezzel gond, hogy ki kell mondani. Hiszen a matematikában is speciális számnak mondható a 0.

A baj ott van, hogy az emberek nem tudnak olvasni (vagy talán értni?), csak írnak.

Mondhatnák azt is, hogy a páros számok napján az 5 is bele tartozik, csak páratlan számok napján nem mehet.

Bármit le lehet írni törvényben, ami egyértelmű és nem megkülönböztetető oly módon, ami az alkotmányt is sérti.

ZsZ 2008.12.28. 23:25:30

@Bartoki: a dízelfüstből eredőt nem tudod felmosni a részecskék méretéből adódóan, és a legnagyobb problémaként mindenütt ezt említik

ZsZ 2008.12.28. 23:28:04

@Gyurma73: akkor idén szilveszterkor még nagyobbat néztek a szökőmásodperc miatt. Bár itthon a téli időszámítás miatt 0:59:60 lesz és nem 23:59:60

marius1 2008.12.28. 23:30:39

Kedves posztolók!

Véleményem szerint az összes korlátozás ismerve jelenlegi helyzetünket- egy nagy röhej.
Először is, a legtöbb ember nem poénból száll autóba és kel át adott esetben a városon.Van számos olyan ember, akinek nincs más lehetősége, és azokat megsarcolni szemétség. Én személy szerint napi 90-100km-t teszek meg(személyautóval) a városban, de főleg a vonzáskörzetben, ez elkerülhetetlen, a munkámmal jár, szükséges a megélhetésemhez.
Következő tényező: igazán remek, hogy minden más pöföghet csak a személyautók nem. Ugyanis azzal, hogy a tömegközlekedés, célforgalom nincs korlátozva, már itt kitörölheti a seggét a szabályzattal a vezetőség. Az ebben résztvevő járműpark ugyanis vén roncsokból áll nagyrészt, és a szmog nagy részéért bizony ezek a felelősek. Tehát, amég ilyen tetves korrupt az önkormányzat_egy metró megépítése évtizedekig tart_, illetve az ország a sz*r közepében totyog, és nincs pénz modern haszonjárművekre, addig mindenki fogja csak be a száját.
Továbbá: milyen alapon zárnák ki a dízeleseket a városból? Na ne haragudjon már a sok fejes: és az euro4-5 kategória? Nézzenek csak szépen utána, és rájönnek, hogy egy modern dízelüzemű személyautó sokkalta kevésbé szennyezi a levegőt mint egy jól megtermett 10 körül zabáló benzines.
És ha már a sárga plakett is szóba jött, a buszok és a teherautók zöme pont ebben a kategóriában van.

Egy olyan tetves fővárosban, ahol nem épült 20 év alatt használható elkerülő gyorsforgalmi út, hogy van bőr a pofáján bárkinek is dugódíjat követelni, vagy hídpénzt. Hol, a Margit- hídon, amit már csak a rozsda tart össze?Vagy száz éve ugyanolyan szűk szakaszokba belekényszerített főútvonalak állandó bedugulásáért?

Ilyen adók és a jelenlegi minősíthetetlen útburkolati tényezők mellett? Van bárkinek is pofája még több pénzt kicsavarni a nép zsebéből?

Majd ha egyszer egy messzi messzi galaxisban európai színvonalú ország leszünk, majd akkor el lehet kezdeni tárgyalni róla.
Páros, páratlan rendszámos napi beosztás? Szerintem az átlagember heti 5 napot dolgozik nem? Egymás utáni napokról van szó.
És aki nem tehet mást, fizessen a szarért? Hogy órákat veszít csak mert át kénytelen autózni egy olyan városon, ahol egy pszichopata a polgármester 18 éve, és olyannyira jól végzi a munkáját, hogy ennyi idő alatt sikerült beszaratnia a várost és eloszogatni a baráti körnek többszázmilliárd forint adópénzt?

Nem tudom, ki hogy érez, de én dolgozni fogok, mert élni akarok.
Majd onnantól lépjenek hatályba az ilyen állatságok, ha a demszky meg a bandája- először is beköltözik a városába- aztán 20 éves, sárgaplakettes koromokádó dízelautóba ül át a Q7-ből(ami aztán baromira kíméli a környezetet), miután elkoboztuk a vagyonát, és rákényszerítjük, hogy végig kelljen járnia azokat a távolságokat- bkv-val, vagy autóval ,nekem mindegy- amiket a dolgozó embernek.

De amég az emberek bele vannak kényszerítve a jelenlegi szarba, ne is halljak ilyen tervezetekről.

Szépen leülnek, visszadobják az ellopott pénzt, végignézik a budapesti teljes közlekedési struktúrát, és végre megpróbálnak valami konstruktívat kitalálni a város közlekedésének megoldására.

(egyébként 5 literes fogyasztású, kipufogógáz- visszavezetős, katalizátoros, euro4-es dízelautóval közlekedek)

2008.12.28. 23:32:22

@ZsZ:
Nekem is dízelem van. Bár Euro4-es. Ettől még feketeseggű vagyok. De nem zavar. Tiltsanak ki.

Csak nehogy már a Centrum parkoló bevételét kelljen gazdagítanom azért mert szar a levegő.

Igenis legyen szabályozás arra, hogy ha aznap a kocsimmal egy métert sem tehetek meg, akkor ne is kelljen a parkolásért fizetnem.

Don Blasius 2008.12.28. 23:33:24

Mivel egy 3 betű-3 szám kombinációra 999 lehetőség adódik, így több a páratlan rendszám. És a páratlan rendszámosok többször használhatják a kocsijukat a 31 napos hónapok miatt. Tehát én páros rendszámú autó tulajdonosaként, tiltakozom a rendelet ellen, mivel ez a páros rendszámosok (mint kisebbség) elleni diszkrimináció!:))))

Boss88 2008.12.28. 23:34:02

@balintdamh:
ott a pont.
1.
a magyar autós befizetendő költségei baromi magasak, akkor is ha még egy kilométert nem ment az autóval, ergo nem tankolt.
2
németországban meg általában nyugaton meg van az alternatíva, hogy letegye az ember az autót, de magyarországon szerintem inkább megfizeti még a dugóadot vagy bármit is, trükközik a két rendszámmal, de nem ül bkvra, annyi szent.
demszky gabi bácsi meg gondolkozzon el.
azt mondja hogy nem lát más megoldást.
én látok. fejleszteni kéne a tömegközlekedést, a metróépitésröl nem is beszélve.
amit müvelnek, nevetséges.
amikor kínába az olimpia miatt megépitettek 3 metrovonalat 2 év alatt, nálunk meg 90 ótaa választási kampány része h megépitjük a 4es metrót.
el kéne gondolkozni ezen, és amikor egy menedzser is ugy gondolhatja hogy megéri metróval mennie, mert bár nem annyira olcsó, de nem szopik a parkolással, a dugóval, és a napi autózás költségeivel, akkor lehet ilyenen gondolkodni.
dugóadó ötlet monnyon le:P
ui.a kinára vonatkozó adatok nem biztos h pontosak, de valami ilyesmit hallottam.

Tetű 2008.12.28. 23:35:51

@mcal:
"Nincs ezzel gond, hogy ki kell mondani. Hiszen a matematikában is speciális számnak mondható a 0."

De gond. Hogy miért, azt már elmagyaráztam feljebb. (Neveteségessé válik a törvény.)

Persze van olyan szempont, amilyen szempontból speciális a nulla is (bár azt kevésbé tudom elképzelni, hogy tudnál ilyet mondani). Viszont ennyi erővel minden szám speciális, hisz van olyan szempont amelyikből speciális.
Tehát amit írtál annak nincs értelme.

"A baj ott van, hogy az emberek nem tudnak olvasni (vagy talán értni?), csak írnak."

Hidd el az is baj, ha csak írnak!


"Mondhatnák azt is, hogy a páros számok napján az 5 is bele tartozik, csak páratlan számok napján nem mehet.

Bármit le lehet írni törvényben, ami egyértelmű és nem megkülönböztetető oly módon, ami az alkotmányt is sérti. "

Hát ez az, sajnos bármit le lehet írni jogszabályban, és az sem kritérium, hogy egyértelmű legyen. Különben nem lenne munkájuk a jogászoknak. Miből élnének, ha egy törvény egyértelmű lenne, és nem lehetne 3féleképpen értelmezni?

Daev 2008.12.28. 23:40:06

@Tie: Laci te vagy?
Így elmondhatod, hogy egyik nap egyiket, másik nap másikat használod:)
Csak el ne bzd a naptárba:D
Üdv: Daev _A112

Daev 2008.12.28. 23:43:02

@Tie: Bár asszem 4.2 V8 Ződ Szörny csak egy van:D MUHAHA

Don Blasius 2008.12.28. 23:48:48

Amúgy a villamosokat kár bántani a homok miatt. Mivel vaskerekük van, így a kisebb súrlódás miatt nehezebb nekik megállni vagy elindulni, ha kicsit is nedves a sín. A biztonság miatt szükség van erre. Abban jogos az észrevétel, hogy takarítani nem ártana a síneket sem gyakrabban. Meg úgy általában karbantartani. Gubacsi út, 21-es vonal, szégyen, hogy még mindig olyan!

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2008.12.28. 23:53:41

Daev, naná. :)

Igaz Ződ Szörny csak egy van, de majd kihúzom valahogy a páratlan napokon a Szivornyával. :)

marius1 2008.12.28. 23:55:23

@mcal:
Konyítok a dologhoz, világos a dízel és a benzin közti különbség.
Akkor is jobb megoldás volna ha az adóból- vagy állják a futóműjavításokat, vagy befoltozzák az utakat, illetve a témához kapcsolódóan- vegysznek nekem szűrőt az autóhoz, és kész.
A város problémáinak a megoldása nem az én dolgom, azért kapják a temérdek fizetésüket az adóból, és nem azért, hogy zéró szakértelemmel újabb pénzbehajtási, semmire sem jó módszereket varrjanak az ember nyakába.

marius1 2008.12.28. 23:59:45

További jó posztolást minden kedves csalódott adófizetőnek, és külön üdvözlöm azokat, akik szavazatukkal folyamatosan benntartják a fővárosi vezetőségben az ilyen tetveket mint a mostaniak.

Sabc 2008.12.29. 00:10:44

@Krisi: Na, ez a halálom, a gerillabicklis sötétzöld idióta.

Sabc 2008.12.29. 00:17:40

@Krisi: Na, én meg téged és a hozzád hasonló fűevő idiótákat szarom le, és továbbra is autózni fogok. Ennyi.

Krisi 2008.12.29. 00:26:16

@Sabc: Neked is hasonló szépeket kívánok :)
Már csak azt nem értem, hogy ha épp autózok, akkor mi vagyok? Lehetnék akkor már inkább autós köcsög, ez mégiscsak a Totalcar blogja.

Sőt, ha épp a kétütemű MZ-men ülök, akkor had legyek már környezetromboló!

:)

(a fűevőket amúgy én se szeretem. De azt szeretem legkevésbé, amikor hülyeségekbe kötnek bele a hozzád hasonló emberek és ész érvek helyett elkezdenek sötétzöldezni)

Rocko- 2008.12.29. 01:34:53

Gyurma73 2008.12.28. 20:12:07
haha, én is most a szivarokat nézem. :)

KuKori · csendrendfegyelem.blog.hu 2008.12.28. 20:19:55
hát ennyit ér a szabályzás.

megyo 2008.12.28. 21:01:18
"vidéken lakom, jo a közlekedés ide"
én meg pesten. és szar.
"de nem kell hülyének nézni a törvényhozókat."
nem, ők néznek annak minket.
"ki fognak alakítani akkor helyet a parkolásra, amekkora szükséges"
haha, fél évig azon ment a vita, h lesz v nem lesz kelenföldön a 4-es metrónál P+R.
"abban is biztos vagyok, hogy a tömegközlekedés is javulni fog."
ja, de nem nálnuk. vagy mutatnál halvány nyomot is arra h javulás lesz?
így, bentről nézve ez nulla.

Bartoki 2008.12.28. 23:18:24
nagyon szép, h egy zöld szervezet egy szót se említ arról, h ültessenek fákat vagy létesítsenek parkokakat.
ja, jut is eszembe. csepelen most írtottak ki 2 fasort. éjjen a környezettudatosság!
"És igen, ők is javasolják hogy a megoldás a takarítás (is) lenne, igaz ők ezt csak a behajtási díj utáni fontosságúra teszik."
mert hát az egyikből van pénz, a másik meg kiadás.

ZsZ 2008.12.28. 23:25:30
na de nem CSAK ebből áll a szennyeződés, ezért hívják koncentrációnak.

Don Blasius 2008.12.28. 23:48:48
ja, amikor az ember szilikózist kap a villamos megállóban BAH-on, mert az egyenlőbb betegszállítók a sínen húznak el.

marius1 2008.12.28. 23:59:45
én nem rájuk szavaztam, mehetek auóval?

Honer (törölt) 2008.12.29. 01:40:55

Az ember elmegy dolgozni aztán tele irank itt mindent! :) Sok nullás kérdés után már visszaolvasni se volt kedvem. Ha már nincs olyan jó alternativa a kocsi helyet akkor inkább ösztönözni kéne a lakoságot hogy kisebb Co2 kibocsátásu kocsikat vegyenek. Sajnos megint csak Londonnal tudok példálozni. Minden kocsinak 8font/nap, az olyan autoknak aminek nagyobb 226g/km-nál (SUVok, nagy ccm-es kocsik) a Co2 kibocsájtása azoknak 25font/nap, 120g/km alatt pedig ingyenes. Persze itt is vannak kivételek és a zonán belül lakoknak pedig 90%kedvezmény jár.
Akit érdekel itt van minden amit tudni kell rola: www.tfl.gov.uk/roadusers/congestioncharging/default.aspx

Honer (törölt) 2008.12.29. 01:42:13

Ja és a motorok is ingyen járnak be! :)

Zaba · http://mbybk.blog.hu 2008.12.29. 02:00:54

0. Diplomám van.
1. Van BKV bérletem.
2. 19 éves dízel autóm van.
3. Páros a rendszáma.
4. Hungárián belül lakom.
5. Sárga a plecsni a rendszámon.

Lúzer-e vagyok?

Másfél éve vettem az autót, nem volt olcsó, de azóta ráköltöttem mégegyszer az árát. Annyira nem szar, most akkor adjam el?

Ezalatt a másfél év alatt mentem vele 8000 km-t, mert ugye van bérletem. Akkor most hétvégét, a családhoz az utat, a nagybevásárlást, a karácsonyt oldjam meg BKV-val?

Téli gumim is van, de minek? Lásd a kötelező téligumi-használatról szóló MDF törvénytervezetet...

Kis lakásban lakom, mert a legutóbbi jogszabályváltozás meg a lakáscserémet lehetetlenítette el.

Mi a ló-pó-tököt adjak még fel az életszinvonalamból?

Ha letiltanak a kocsiról 5 hónapra, hol tároljam, és főleg miért télre próbálnak rászoktatni arra, hogy a bringát használjam?

PepeXVI 2008.12.29. 02:05:26

Én motorozom, (modern, befecskendezős, szabályzott katalizátoros motoron) és ezután is be fogok hajtani a városba. A rendőrök ha foglalkoznak vele, majd kidumálom. Nem azért vettem, hogy ugyanolyannak tekintse a jog, mint egy autót. :)

Nem kell reagálni, csak tudattam... :P

Honer (törölt) 2008.12.29. 02:09:45

@PepeXVI: Ezzel már elkéstél! :)) A teljesítményadó óta ugyanolyannak tekint!:)

mchalls 2008.12.29. 02:11:15

Erdekes, hogy senki nem veti fel a masik lehetseges megoldast, ami Budapesten mar regen segitett volna, csak eppen idoben kellett volna elkezdeni: nem egy baromnagy varos kellene, hanem mondjuk 3 kisebb. Es nem egymas hegyen hatan. Akkor mindenki odakoltozik ahol dolgozik, es joval kisebb a dugo, mert nincs keresztul kasul menes az egeszen. De persze ehhez az kellene, hogy ezt osztonozzek, ami gyakorlatilag nincsen.

Es igen, magankezbe adott parkolok helyett melygarazsokat kellett volna epiteni dogivel, amig az osszes parkolo autot el lehetne tuntetni a felszinrol es felszabadulna egy rakas ures sav. Tudom, lazalom...

Ciri 2008.12.29. 06:17:05

Bocsi Tetü, de annyi állatságot írtál össze, hogy a hasamat fogtam a röhögéstől.
"a rendszám pedig hat különálló karakterből áll. DE az utolsónak számnak kell lennie, ami pedig vagy páros (gy.k.: 0 v. 2 v. 4 v. 6 v. 8), vagy páratlan (gy.k.: 1 v. 3 v. 5 v. 7 v. 9). Harmadik lehetőség nincs!"

Majdnem jól tudod okostojás, de a nulla soha nem szerepel egyedül egy rendszámtáblán a betü(k) mellett, csupán csak azért, mert nem gyártanak ilyet! :D

"Csak az utolsó számít! És lehet a rendszámom akár TETUU-0 is! "

Lehet, persze csak a te álomvilágodban.
Szembe hugyozol a széllel...Már próbálták többen elmagyarázni neked azt, amit egy 7éves gyerek is megértene, de én is megpróbálom: a rendszámokban nincs olyan 0-val végződő szám, ami ne lenne 1000%-ig egyértelmüen páros szám a matematika összes létező szabálya szerint.

Secnir 2008.12.29. 07:48:23

asszem csináltatok egy speciális rendszámot:
PAROS-001
aztán a városatyák bekaphattyák :)

nálunk vidéken a legnagyobb szmog az az őszi időszakban péntek délutánonként van, mert az önk. rendelet szerint csak akkor lehet avart égetni. jó itt nekem :)

PCHOST-ADMIN 2008.12.29. 08:32:39

Hi!

A törvénnyel nincs gond,... HA megfelelő lenne az ellenörzés és a bemérése a gépjárműparknak!

Ugye-ugye? Megint csak a szigorítást vesszük át az EU-tól, de azt is korruptan és félvállról.

Nagyon sok EU tagország nagyvárosában érvényben van már a rendelkezés, de ott 95%-ban a sok modern sunyin magaalá ködölő dizeles látta a kárát, ugyanis szinte mindenhonnan ki lettek tiltva a nagy és "zöld" suvjaik.

Koromcsapda? Ugyanmár! Benne van a nevében! Csapda! Ami bemegy, az ki is jön párszáz km után, EGYSZERRE. (szépen teríti 500m-en át, eltolt vezérléssel kiégeti)
Ez a koromcsapda olyan, mint a templomban sunyi fingás..... egyszer úgyis kiderül és mindenki szétszéled mellőled.

Nekem is régi autóm van, nekem is sárgacímkés.
De elfogadom, mert CH kibocsátása csak ezt engedi meg.

solct.ath.cx/pics/zk/2.JPG
solct.ath.cx/pics/wart/DSCF4829.jpg

KV felülvizsgálaton csontnélkül megy át, mindíg valós mért adatok kerülnek bejegyzésre, mert én magam vívom ki mindíg a hivatalos mérést.
Értemén, hogy kétté, meg régi szar, de ha hoztak egy szigorító rendeletet anno, én nem megkerültem, hanem tettem érte, hogy az autó katalizátor nélkül teljesítse azt. Megsúgom, nem volt nehéz.
Szintetikus olaj, precíz belőtt karbi és elektronikus gyujtás... Enyi.

De nem értek én sokmindent.
Nem értem, hogy az "egyhétdé" szívódizel matuzsálem, amikor csak ha anyira gyorsítok is, mint ő, akkor belőle nem dől, hanem folyik a korom, én meg majd megőrülök mögötte már toporogva.

Aztán megint jön a sok modern dizeles, hogy EUX szabványos.
Igen! Valóban az, HA megfelelő turbónyomás mellett megfelelő tartományban üzemel!
De mi van városban lámpától lámpáig?
Gyorsít padlógázzal, a turbónyomás jóesetben félig felépül, az ECU önti be a gázolajat.
Gyak. szívóüzemben üzemelnek ezek a vackok a városi üzemük 90%-ban!

Tehát, elfogadom az intézkedést, HA kint a város szélén száll fel velem együtt a BKV-ra a többi dízeles PD-TDI, TCDI, HDI és egyéb szívódizeles autóstársam.

Füles76 2008.12.29. 08:50:11

@PCHOST-ADMIN: "Tehát, elfogadom az intézkedést, HA kint a város szélén száll fel velem együtt a BKV-ra a többi dízeles PD-TDI, TCDI, HDI és egyéb szívódizeles autóstársam." Arra a BKV-ra ,amely sokkal környezetszennyezőbb,mint a tied.Majd ha mindegyik busz az új VOLVO lesz,akkor lesz igazi környezetvédelem.

Andris25 2008.12.29. 09:05:32

Azért azt valaki elmondhatná nekem, hogy a taxisok miért mentesülnek minden korlátozás alól! Ők azok a fuvarosok, akik embereket szállítanak. Vannak olyanok, akik kenyeret, gyógyszert, leveleket, egyebet visznek, nekik nem jár az engedmény. A szent Taxisnak minden!

Speedman 2008.12.29. 09:10:56

marius1:
"Továbbá: milyen alapon zárnák ki a dízeleseket a városból? Na ne haragudjon már a sok fejes: és az euro4-5 kategória? Nézzenek csak szépen utána, és rájönnek, hogy egy modern dízelüzemű személyautó sokkalta kevésbé szennyezi a levegőt mint egy jól megtermett 10 körül zabáló benzines.

Beszélsz te itt hülyeségeket! A tököm ki van a sok dízeles marhától (tisztelet a kivételeknek), akik azt hiszik, hogy euro 4 v. 5-ös szabványú kat.-juk van, attól nekik milyen környezetbarát autójuk van. Az euro 5-ös szabványú kat. 80% kevesebb károsanyagot bocsát ki. mint a 4-es. Milyen lehet vajon a többi? Ha tudnál olvasni nem írnál ilyen hülyeségeket.

"Konyítok a dologhoz, világos a dízel és a benzin közti különbség."

Ezt erősen kétlem. Legfeljebb annyit melyikbe mit kell tankolni.

Speedman 2008.12.29. 09:21:16

Itt van egy link ahol meglehet nézni a euro 1-4 szabványok előírásait benzinesre és dízelre:
www.gemosz.hu/download/grandhotel_galya_2007/DrKovacs_Endre2.ppt#261,6,Új típusok és új gépkocsik emissziós követelményeinek alakulása

Бабаяга 2008.12.29. 09:30:59

@Daev:
Bármikor bemehetsz kereskedésbe és euro 4es ladát vehetsz. (klimával, abssel, sebességfüggő szervókormánnyal 2.5 alatt) Az én ladám korábbi, de zöld matricája van gyárilag.
A gond az, hogy hiába létezik (ma is gyártják) eu 3-as motorral lada szamár, a rendelet nem teszi lehetővé, hogy vegyél az öreg szamárba egy ilyen lambda szondás motort (100 alatt) és akkor megkapod a zöld matricát. Mert okos emberek eldöntötték, hogy ez a tipus mindig sárga matricás és kész. Ez a gond a rendelettel: nincs lehetőséged, hogy az életbenmaradásodhoz szükséges autót átalakítsd a rendelethez megfelelően.
Hoztak volna olyan rendeletet, hogy a szabályozatlan katalizátort két évente kell cserélni, akkor zöld plecsni.
No mindegy: közlöm gyerekkel, ha anya dolgozik, akkor nem leesni fáról, elesni foci közben, belázasodni a suliban, mert apád kocsija nem mehet érted a suliba, nem vihet be az ügyeletre, a mentőre meg várhatsz, addigra anyád is felér a világ végéről.

zolikaDB 2008.12.29. 09:55:30

Esküszüm, ez a kép egyszerűen borzasztó :S Mintha atomtámadást szenvedett volna a család...

gyurrmurr 2008.12.29. 11:14:33

Belvárosban lakom.Sárga címkés a rendszámom.2009 októberétöl be sem indíthatom az autóm?Netán trélerrel vitessem külvárosba és ott beleülhetek?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.12.29. 11:17:58

@PCHOST-ADMIN:
De szép autó!

"Majd ha mindegyik busz az új VOLVO lesz,"
Köszönjük meg azoknak, akik sikeresen tönkre vágták a hazai buszgyártást! :-(

Agr3ssor 2008.12.29. 11:37:05

@Ciri: Sajnos a halmazaid nem állják meg a helyüket, mivel matematikailag a 0 se nem páros, se nem páratlan... Az egy dolog, hogy jelen esetben a páros számokkal említik egy halmazban... De vegyük ezt a nullának, és páros számoknak az uniójának... És ez így már megállja a helyét.

Az a probléma, hogy helyből rossz irányból lett megközelítve a dolog. Én vidéki vagyok, de sokat járok Pestre... És sokkal szívesebben közlekedek ott tömegközlekedéssel, mint kocsival... Kevesebb stressz, lehetőség a pihenésre :), legalább tudok nézelődni... Nem megyek 3 kört mire parkolóhelyet találok... Aztán meg még fizessek is érte... JOBB és OLCSÓBB tömegközlekedési feltételek kellenének!! Arra, hogy a mindennapi munkábajárást, és a hétköznapi ingát az emberek tömegközlekedéssel oldják meg!! Ez mellet nyugodtan járjanak el hetente 1x-2x a 2.3-as szívódével kormotokádva a Tesco-ba nagybevásárlásra... És így már lényegesen csökkenne a forgalom...

Adná az isten, hogy lehetőségem legyen tömegközlekedéssel munkába járni... De nincs, mert az isten háta mögött dolgozom (Bitep)... De az biztos, hogyha lenne, akkor nem indítgatnám reggelente hidegen szegénykét, és nem mennék csak a munka miatt havi legalább 1000-et...
Jobb, olcsóbb tömegközlekedés kellene, és hogy az emberek felismerjék ennek az előnyeit...

Mellesleg: Kb. 2500 ember dolgozik arra, amerre én... Bitep, Trend2, Posta központ... A legközelebbi buszmegálló 3km... Ez a szomorú... Pedig ki lenne használva egy esetleges járat... De ehhez ugye gondolkozni kellene... Ja, és a legtöbb dolgozó pesti... Aki ide jár ki a városból... Igény lenne a buszra, hajlandóság nincs... Mi az a napi párezer ember...

Krisi 2008.12.29. 12:00:00

@PepeXVI:
A biciklisek azért sírtak (én nem), hogy a bicikli is legyen egyenrangú közlekedési eszköz. Mi lett a vége? "Na akkor büntessük meg a bicikliseket is!" És egész októberben a rend éber őrei büntetgették a szerencsétlenebb bicikliseket (miért nincs első küllőprizma meg hasonló főbenjáró bűnök). Mert ugye az autósokat megbüntetik, akkor a bicikliseket miért ne büntetnék meg? Végülis elérték a célt, mert egyenrangúak lettek a bűnösségben. A többi téren persze semmi változás.

Motoros téren is szerintem ugyanez a hozzáállás lesz, gondolom úgy fognak gondolkodni, hogy "a motor is szennyez,tehát nem jöhet be". Aztán következő lépésként majd kötelezővé teszik a zöldkártyát (MZ-met utána dobhatom ki, vagy használhatom bútorként).
Az már senkit sem érdekel, hogy nem a motorok miatt van dugó. De tényleg, ne várjunk semmit egy olyan országban, ahol a motoros ugyanannyit fizet az autópályáért, mint egy két tonnás Transit.

(erre sem kell reagálni, nem kell még +200 komment (így is van elég 0-s okos skodás), csak kikívánkozott :)

zigzeg 2008.12.29. 12:30:00

@Rocko-: Az ökológiai lábnyomom a magyar átlag kevesebb, mint fele... Próbálok igyekezni.

szpsz 2008.12.29. 12:41:13

Ugyan nem járok örökké minden nap pesten, de megnyugtat, hogy az én kocsim rendszáma 2-re, a páromé pedig 5-re végződik. :-)

Gyulimali 2008.12.29. 12:58:36

@Krisi:
Most megpróbálok kultúráltan válaszolni.
1. A munkahelyem a KöKi mellett van. Munkakörömből kifolyólag viszonylag sűrűn kell az M3-ason utaznom. Idegesítő volt minden alkalommal végigdöcögni a fél városon. Már nagyon vártam az M0-ást.
Aztán átadták.
Ki is próbáltam.
Egyszer.
Azóta megint a városon keresztül megyek.
Miért?
Mert percre ugyanannyi a menetidő.
Ellenben oda-vissza 2x 30km kerülő.
Ráadásul, ugye elvileg 90km/h a sebességkorlátozás, mert nincsen ám egyértelműen kitáblázva.
Más, a "városban autópálya" témához.
A városok, ahol hosszabb ideig megfordultam, és nem mint turista:
London, Melbourne, Stuttgart.
Érdekes módon, ezekben a városokban MINDENHOL van a városon átvezető "Autópálya". Sőt! Még alagutat is fúrnak! Meg hidakat is építenek.
Sőt, még Londonban, ahol a nagy, drága szigorú behajtási díj van, ott is léteznek, ingyenes "menekülő útvonalak"!
Keresztül a belvároson, érted?
Mert ott felfogták, hogy vannak olyan emberek is, akik nem úri passzióból autóznak, és el akarnak jutni A-ból B-be, ami teszem azt a város két átellenes pontján van. És a Londoni elkerülő kb. 320 km hosszú. London keresztbe, meg kb. 80km Szerinted van olyan ember, aki kerül 100 km-t?
Te megtennéd? Ha nem, akkor milyen alapon akarsz erre bárkit is rákényszeríteni?
Stuttgart:
Ezt a várost is átszeli az autópálya, vannak alagutak, meg hidak is. És elkerülő is van, de mégis, gondoltak azokra, akik nem két egymást követő csatlakozás között közlekednek.
Melbourne:
Itt nincs is igazából körgyűrű, de az autópálya, (Eastlink, meg Citylink) keresztülvezet rajta. Vannak fizetős részek, és van egy hosszú alagút is, ami az egész belváros alatt átmegy.
Sőt, ott van a West Gate híd is, ami vagy 110m magas.
"...biztos gyönyörű látvány lenne.." Szövegértésből hanyas voltál?
Én autópályát és alagutat írtam. Azért, mert Te nem tudsz elképzelni, vagy mert nem láttál bizonyos dolgokat, azok még létezhetnek. Ráadásul, az előbb felsorolt városok sem igazán diktatúrák, szóval valószínűleg nem a polgárok ellenében alakították ki a rendszert.
Én továbbra is fenntartom, hogy igenis szükség lenne egy közvetlen, legalább 2x3 sávos összeköttetésre az M3, és az M1-M7 szakasz között, és egy leágazásra, valahol a belváros alatt, Csepelt (M5, M6) irányában. Ugyanis, a kamionosok sem hülyék, ha neki az M1-M3 útvonalat kell bejárnia, akkor nem fog 80km kerülőt bevállalni, mert az egy 400 km-es úton igenis nagyon sokat számít! Főleg, ha a legrövidebb úthossz után fizetik.
Sajnos, a dugóban állás olcsóbb ennél.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.29. 12:59:26

Azért az is milyen gáz már, hogy a kommentelők kétharmada nem elgondolkozik azon, hogy azon a pár napon tényleg valahogy megoldja az autó mellőzését (most nem a sárga plakettesekről beszélek), hanem inkább venne még egy környezetszennyező szemetet és még költséget a nyakába. Hát, LOL-ok vagytok, komolyan mondom. Évi 10 napról ekkora parázást, nevetséges. És ezért még egy autót, vagy majd az asszonyéval megyek. Ti tényleg hülyék vagytok, megérdemlitek a sorsotokat...

lanciabacci 2008.12.29. 13:15:09

1. balintdamh for főpolgármester

2. Tiltsák ki a szennyező járműveket, de:
aki még emlékszik a taxis sztrájkra, az talán arra is, hogy amikor a BKV teljesen leállt 2-3 napra, Bp levegője hirtelen feltűnően és orral érezhetően is nagyon tiszta lett, holott akkor nem is erre figyeltünk a legjobban. Sajnos a buszaik azóta is ugyanazok és nem vagyok benne biztos, hogy az az 1-2 újabb Volvo tudja-e az Euro5-öt legalább... Ők a legnagyobb szennyezők relatív és abszolút értelemben is. Ezt tessék megoldani először pl.

3. A módszerváltás előtt Budapest európai szinten híres volt a jól szervezett, tiszta és hatékony tömegközlekedéséről. Az olcsóságát nem említem, mert ez ellen lézetnek érvek, bár szerintem azok is könnyen cáfolhatóak, de ezt most hagyjuk is. Az elmúlt 20 évben azonban sikerült mindezt koszos, elhanyagolt, ugyanakkor pazarlóan drága és alaposan megritkított szarrá silányítani, ahol ennyiért ráadásul megoldatlan a karbantartás és javítás is, többek közt.

4. Tényleg kiváncsi vagyok, hogy mit kell még kíváló vezetőinknek kitalálnia ahhoz, hogy végre elvágják párnak a torkát és valami élhetőbb nőhessen ki a helyükön.

Gyulimali 2008.12.29. 13:18:34

@KuKori:
Az a baj, hogy megint érdemi alternatíva nélkül kényszerítik az autósokat egy olyan dologra, amiről nem csak ők tehetnek. Sajnos, ma a BKV nem alternatíva. És nagyon sok embernek még a BKV SINCS, azaz NINCS alternatívája az autónak. Ők mit csináljanak?
Ráadásul az OK, hogy most nem a sárga plakettesekről beszélsz, de ők mit csináljanak? Mit csináljon az az ember, aki vesz egy szép, régi autót, és mondjuk felújítja, akár 4-5MHUF-ért, amiből simán vehetne, csili-cili vadúj, eldobható (megjegyzem, az 5 éves várható élettartama miatt nagyságrendekkel környezteszennyezőbb) autót? Milyen alapon tiltják meg neki, hogy használja az autóját. Főleg, milyen alapon 5 hónapra?

gyurrmurr 2008.12.29. 13:36:58

Sárga matricámat ráfizetéssel más színüre cserélném.

Ciri 2008.12.29. 13:38:40

"Agr3ssor 2008.12.29. 11:37:05
@Ciri: Sajnos a halmazaid nem állják meg a helyüket, mivel matematikailag a 0 se nem páros, se nem páratlan..."
Ki beszélt itt a nulláról??

"Az egy dolog, hogy jelen esetben a páros számokkal említik egy halmazban."

Pontosan, mivel rendszámokról beszélünk, éppen erre alapoztak a jogászok is a fenti szigorítás megalkotásakor.

Ilyet hű de mélyen szántó gondolatokat egy rendszám esetében teljesen felesleges mondani, mert önálló nulla NINCS a rendszámtáblán, esetleg 10,100,1000, stb. Ezek pedig kurvára páros számok, akár hogyan is nézzük.Ebbe belekötni egy bődületes marhaság.

Ocvt 2008.12.29. 13:56:23

Remek! Ismét egy jó döntés. Hogyan ROMBOLD környezeted:
vajon tisztán gázüzemü autóval (sárga plakett) mi a rákért nem közlekedhetek a belvárosban október 20-tól március 8-ig ??? Biztosan azért, mert környezetvédelemből túlképzett...
Amúgy nekem nincs ezzel gondom, mert 20 éves, benzin-gáz kettősüzemü autómra én választhatok színt, mert nincs benne egyik kategóriában sem, ha jól látom.


9. számú melléklet a 7/2002. (VI. 29.) GKM-BM-KvVM együttes rendelethez

net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A0200007.GKM&cel=P(9)B(2)#xcel

Ocvt 2008.12.29. 13:58:52

@Ciri:
beszélnek nulláról is a cikkben: "...naptár szerinti páros napokon csak a páros és nulla számjelű járművek közlekedhetnek."

**ADAM** 2008.12.29. 14:51:57

ÚJABB NAGYSZERŰ LÉPÉS A TOTÁLISAN HÜLYE VILÁG FELÉ.
SZENNYEZETT A LEVEGŐ A VÁROSBAN? TILTSUK KI AZ AUTÓKAT. NAGYSZERŰ. AZ LESZ AZ IGAZÁN ÉLHETŐ VÁROS, AHOL NEM LEHET KÖZLEKEDNI. MAJD MINDENKI LESÉTÁL A TÉRRE ÉS GALAMBOKAT ETET, MEG KUTYÁT SÉTÁLTAT A KÖRÚT KÖZEPÉN. TELEPITSÜNK ŐZIKÉKET IS SZERINTEM. SŐT, TILTSUK MEG A FŰTÉST IS, MERT AZ AZTÁN IGAZÁN SZENNYEZŐ.
NEM MENNÉK BELE A DIZEL-AUTÓSOK SÉRTEGETÉSÉBE, MERT NAGYRÉSZT TÉNYLEG A DIZELEK MIATT VAN A PORSZENNYEZETTSÉG. A HÜLYE DÖNTÉSEK HELYETT TÁRSADALMI CÉLÚ REKLÁMOKAT KELLENE INKÁBB KÉSZITENI, ÉS FELVILÁGOSITANI AZ ÁTLAGEMBERT, HOGY A "KISFOGYASZTÁSÚ" DIZELE MIATT VAN AZ ASZTMÁSOK ÉS EGYÉB BETEGSÉGEK NÖVEKEDÉSE. DE EZ MOST ITT NEM ERRŐL SZÓL... MINDENKI DÖNTSE EL MAGA, HOGY A) ÁLL A DUGÓBAN B)MOTORRAL VAGY BICIKLIVEL MEGY C) SZIVJA A BŰZT D) ELKÖLTÖZIK INNEN E)..STB.
DE NE KÖZPONTILAG DÖNTSÉK EL, HOGY MELYIKET KELL CSINÁLNIA. LASSAN KITILTJÁK AZ EMBEREKET IS A VÁROSBÓL, MERT AZ TÉNYLEG MINDEN PROBLÉMÁT MEGOLDANA.

BUDAPEST SEM FEKVÉSE, SEM KLIMÁJA MIATT NEM ALKALMAS A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE AZ ÉV LEGALÁBB 5 HÓNAPJÁBAN. A BKV PEDIG NEM ALTERNATIVA.

NEM KELLENE HÜLYE HATÁRÉRTÉKEKET GONDOLKODÁS NÉLKÜL ÁTVENNI KÜLFÖLDRŐL. MAGYARORSZÁG A MAGA MÓDJÁN MÉG EGY "FEJLŐDŐ" ORSZÁG, ITT NEM MŰKÖDNEK AZOK A DOLGOK, AMIK SVÁJCBAN IGEN. INDIÁBAN SEM LEHET BEVEZETNI OLYAN SZABÁLYOKAT, AMIKET MONDJUK AMERIKÁBAN IGEN.

ÉS MOST PEDIG EGY DÜHÖS KIROHANÁS KÖVETKEZIK:
ÁFA, REGADÓ, ÁTIRÁS, ZÖLDKÁRTYA, VIZSGADIJ, 50% ADÓTARTALOM A BENIZBEN, PARKOLÁSI DIJ, KÖZIGAZGATÁSI BIRSÁG. HA EZT MIND BEFIZETTED, ÉS OLYAN SZERENCSÉD VAN, HOGY AZNAP MÉG BE IS SZABAD MENNED A VÁROSBA, AKKOR SEM FOGSZ TUDNI HALADNI EGY MÉTERT SEM MERT MINDEN ZEBRÁNÁL AZ ÖSSZES HÜLYE SATUFÉKEZNI FOG, HÁTHA ÁLL OTT EGY FÉLHÜLYE NÉZELŐDŐ.
A RENDŐR MEG EZT FOGJA LESNI, NEM A MOBILTELEFONÁLÁST VAGY AZ INDEXELÉS HIÁNYÁT.

**ADAM** 2008.12.29. 14:53:57

BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!

Agr3ssor 2008.12.29. 15:11:27

@Ciri: Szó szerinti idézet:
"ami pedig vagy páros (gy.k.: 0 v. 2 v. 4 v. 6 v. 8), vagy páratlan (gy.k.: 1 v. 3 v. 5 v. 7 v. 9). Harmadik lehetőség nincs!"


Ennél világosabban nehezen beszélhettél volna a nulláról... És nem páros... (függetlenül attól, hogy nincs csupa 0-ás rendszám)

_FoxiMaxi_ 2008.12.29. 15:15:55

Na jó. most már nekem is elegem lett. Régen rengeteget kommenteltem itt, de mióta az új rencer' van csak olvasok, és még nem hozott ki cikk és hozzászólások annyira a sodromból, hogy regeljek. Ez most megtette.

A rendelethez nem tudok más hozzáfűzni, mint hogy egy nagy határ sz@r. Így ebben a formában kutyagumit sem ér.

Tegyük fel, hogy nekem van 2db sárga plakettes autóm és a határolt területen belül élek és használom az autót (autókat is). Mondjuk a Népstadionnál lakom és az Ajnácskő utcában dolgozom, és igen muszáj vagyok autóval dolgozni. Khm akkor most mi lesz?
De ha ez nem áll fenn viszont a zónán belül lakom és vidékre járok dolgozni. Na??

E85
A másik ami felbosszantott, a sárga plakettes autók közül csak, hogy egy példát hozzak a Ladák (de hozhatnék más példát is) minden átalakítás nélkül eljárnak vele. Csak a gyújtást kell hozzá állítani. De azért tiltsuk ki minden sárga plakettest válogatás nélkül igaz?

Brrr...

Krisi 2008.12.29. 15:21:56

@Gyulimali:
Látom sok városban megfordultál, de egy valami ne feledj: Itt most Butapestről van szó, ami bizony más dimenzió. Amit az angolok vagy az ausszik meg tudnak csinálni, azt mi nem. Más az anyagi forrás és más az emberek gondolkodása, minden más.

Azért nevettem ki a budapesti autópályás ötletedet, mert egyszerűen lehetetlen, hogy az elkövetkező 40évben megvalósulhatna. Egy olyan országban, ahol 50év alatt sem épül fel az M0, évtizedeket kell várni, míg egy metró alagutat kifúrnak, ésatöbbi ésatöbbi, ott erre esély sincs.

A belvároson át sose fognak autópályát építeni (hála a jó égnek). Vagy ha mégis, akkor maximum a Hungária körút sugarán kívül, de az meg már akkora lenne, hogy akkor inkább az M0.
Az alagút meg azért nem kivitelezhető, mert Magyarországról van szó. Egyrészt 30 év lenne, mire elkészül (és akkor még viszonylag gyors lenne), másrészt nem fognak mégegy alagutat fúrni a Duna alatt.

De ezen kívül még rengeteg érv szól a belvárosi autópálya ellen. Éretem én, hogy külföldön láttál erre példát, de nálunk máshogy mennek a dolgok, ráadásul két ugyanolyan város sincs.
+ Ami működik valahol, az máshol nem feltétlenül fog működni. Én pl. Gentben éltem fél évet (Belgium), ott mindenki biciklivel jár. De tudom, hogy ilyen Budapesten sose lesz, nincsenek is illúzióim.

És nem, nem tudom elképzelni, hogy a belvároson (I, V, VI, VII, VIII. ker) átmegy egy autópálya. Alagútról meg előbb írtam le a gondolataimat.

A nemzetközi kamionosok meg menjenek szépen vonattal (mint azt Rocko is megmondta). Ja, hogy a MÁV Cargo-t most számolják fel, bocsánat. Akkor meg menjenek az M0-son, de takarodjanak ki a városból! Csak az jöjjön be, amelyiknek itt van dolga. De hogy a kamionok menjenek át a városon?? Háhogy?
(mellesleg a kamionosokat nem úthossz alapján fizetik, legalábbis eddig akivel beszéltem kamionos, az azt mondta, hogy adnak neki X összeget, és mondják neki, hogy oldja meg)

PCHOST-ADMIN 2008.12.29. 15:32:46

@Agr3ssor:
A vicc, hogy énis havi 1200-1500km-t tolot a wareszkába munkábajárás címszó alatt....
6,7-7,2-es átlaggal eljár 90-110-el ezért nem éri meg számomra lecserélni "modernebbre", mert nem enne kevesebbet, talán a szenyezése se lenne kevesebb.

Ciri 2008.12.29. 15:36:56

"Agr3ssor 2008.12.29. 15:11:27
@Ciri: Szó szerinti idézet:
"ami pedig vagy páros (gy.k.: 0 v. 2 v. 4 v. 6 v. 8), vagy páratlan (gy.k.: 1 v. 3 v. 5 v. 7 v. 9). Harmadik lehetőség nincs!"

Nem figyeltél, ezt nem én írtam, csak idéztem.

Seca81 2008.12.29. 15:40:40

Ha valaki nem tudná, volt tervezet budapesti nyeregvasútról tizedannyi összegért mint bármelyik metró, viszont elvetették mert elcsúnyította volna a várost. Ok, egyetértek, persze, hogy ne legyen nyeregvasút, de könyörgöm: a metrót sem 470 milliárdért kellene felépíteni!!! Ha valakinek van pontosabb összegről tudomása, cáfoljon meg nyugodtan, nekem ez az utolsó megmaradt adat.
Budapest látképe amúgy is ocsmány, ahova a külföldiek mennek még úgy-ahogy elmegy, de ilyen látványosságból hihetetlen kevés van fővárosunkban.

Voltam Prágában 2 éve, nem tudtam bejárni a sétáló utcát, olyan nagy volt, autót viszont nem engedtek be! Bp-re is ráférne egy csinosítás, bár a páncélozott A8-as átfestése és a Kóka villa természetesen fontosabb...

Seca81 2008.12.29. 15:45:41

M0-ról csak röviden: nyáron 2x mentünk le a Balcsira, viszonylag kora délelőtt, hogy ne legyen dugó. Dugó lett mind2x :) Ritkán járok a nulláson, de mind2x dugó volt. Török kamion defekt, leállósáv nulla, másodszor feltúrtak vmit, elterelés nulla... Bravó "EMNULLA" !!!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.29. 15:51:22

@Seca81: Hogy is mondta K.A.P. a Showder klubban? Építettek egy parkolót Butapest köré :D

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.29. 15:55:13

Unalmas ám, hogy mindig a kifogások jönnek. Aki az év 5 hónapjának pár napjára nem tudja megoldani a kocsi mentességet, az tényleg menjen a picsába. Ilyen nincs egyszerűen!!! (még mindig nem a sárga plakettesekről beszélek) Meg a BKV nem alternatíva, állandóan ezt mantrázni. Ha neked nem az, baszd meg kérlek, keress mást! Ilyen egy nyomorult, tehetetlen, síró, béna bagázst... Hát nem csoda, hogy ezek még mindig ott ülhetnek a helyükön. Ilyen választópolgárokkal, mint Ti! Pffff...

Seca81 2008.12.29. 16:26:07

@KuKori: Nem vagyok választópolgár :) Egyik párt sem érdekel, mert hazudik egytől-egyig mind!

Mint írtad, már vidéken tengeted napjaid, de gondolom Pestről költöztél le a nyugodtabb élet reményében... Ha nem így van javíts ki nyugodtan.

Nem a kifogásolók védelmében, hanem úgy általánosságban írnék a BKV-ról. Mióta bevezették az új rendszert (asszem nyár végén?) itt a környékünkön (Délpest) minden a feje tetejére állt. A busz, mellyel reggelente megyek a suliba 21 percenként jár!!! a régebbi 9 perc helyett, így 10-ből 6x nem férek fel rá a sok diák miatt, akik korábban felszálltak a kórháznál. Márpedig emiatt nem fogok fél órával korábban kelni, max kések és leszarom. Autóval nem járok be, nem lenne értelme mert a suli nincs messze. Nyáron néha mocizok :)
Dugó mondjunk itt nem nagyon van, hisz külvárosi rész, de azért megértheted a jelenlévők problémáit a BKV-val kapcsolatban, hisz a problémák napi rendszerességűek.
Én nem mondom, hogy emiatt azonnal kocsiba kell ülni, de az 100, hogy a BKV jól elbaszott valamit, újra kéne gondolni mit tettek (még jobban) tönkre...
És KuKori. Részemről ezek nem kifogások, hanem tapasztalatok, és mint láthatod másoknak is problémát és kellemetlenséget okoznak.
Nagyon sok kis idegesítő probléma van megoldásra várva, de mint tudjuk tettre kész városvezetőségünk még egy jó ideig nem áll a helyzet magaslatán.
Nekik könnyű, állnak a dugóban az A8-cal, nem szólják meg őket ha elkésnek, így bele sem tudnak gondolni milyen a kispolgár helyzete. Főleg, hogy a BKV-t is csak névről ismerik...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.29. 16:29:11

@Seca81: Ők a villamos sínen közlekednek, hát ezt sem tudtad? :D De az unalmas, hogy olyanok is ezt a dumát mantrázzák, akik életükben nem láttak pl. buszt belülről.

Seca81 2008.12.29. 16:29:57

A másik. Én majd a gyerekeimet ha tudom, biztos kocsival viszem a suliba (míg még kicsik), nem paszírozom fel a teletömött buszra, nehogy már minden reggel átéljék a hering effektust...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.29. 16:32:27

Ja, három évesen költöztem(ünk) el, így nem tiltakozhattam :D

Seca81 2008.12.29. 16:33:33

@KuKori: És ha utolérik a villamost, ledudálják és a villamos félreáll :)

"De az unalmas, hogy olyanok is ezt a dumát mantrázzák, akik életükben nem láttak pl. buszt belülről."

Ja, ez igaz.

Krisi 2008.12.29. 16:45:11

@KuKori:
Ez a folyamat azért van, mert a jót könnyű megszokni. Sokan kb. 30éves korukig buszoztak, aztán lett pénz, lett kocsi, és azóta autóznak mindenhová.
Hogy újra buszozni? Soha. Inkább vesz mégegy autót páratlan rendszámmal, de soha nem fog visszaülni a buszra. Az emberek nagy része meg tudná oldani az életét (főleg azon a pár napon) autó nélkül is, de nem fogják, mert "őket ne kényszerítse senki". Kifogás is mindig akad.
Párhuzam: képzeljük el, hogy évekig lakunk egy panelban 6-an 50négyzetméteren. Majd egyszer csak beköltözünk egy kertes házba ahol még medence is van. Majd valaki közli, hogy akkor vissza kéne költözni a panelba. Na ez a helyzet is hasonló.

(és nem, nem a szobafestőkre gondoltam vagy azokra, akik napi 100 kilométert autóznak mert cuccot kell cipelni, mielőtt valaki belémkötne!)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.12.29. 16:58:17

@Seca81: "A másik. Én majd a gyerekeimet ha tudom, biztos kocsival viszem a suliba"

Hehe, én még gyalog mentem 12 évig. :-) Persze ma már az iskolákat is sorra zárják be
:-(
"Voltam Prágában 2 éve, nem tudtam bejárni a sétáló utcát, olyan nagy volt,"

Én meg voltam Pozsonyban. Ott a történelmi városrészbe (óváros) bizony be sem szabad menni autóval. (de más szlovák/felvidéki városokban hasonlóan). Nálunk meg a Várat is parkolónak használják (és nem akarom elhinni, hogy az mind ott lakik..!)

Seca81 2008.12.29. 17:22:08

@vadász2: Nyilván, attól is függ hova fognak járni...
Ha ide az utcánk végére akkor gyalogoljanak (~1 km) de ha vmi messzebbi suli lesz, ahol esetleg még át is kell szállni a gyerkőcöknek, ott azért kísérem őket amikor csak tudom...

Pozsonyban még nem voltam, de ami itt van a várban az tényleg elég gáz. Pedig állítom, fekvésben messze a mi városunk a legszebb Európában...
Prágában is csak a Károly híd a szép, a többi kb olyan mint a Petőfi híd... Egyszerű és jellegtelen.

m.blog.hu/bu/buvosszakacs/image/Budapest%20s%C3%B3ska%20%20kicsi.jpg

Seca81 2008.12.29. 17:29:47

Ja igen! A Parlamentet megcsinálnám turistalátványosságnak, a politikusok húzzanak a faszba onnét vmi kicsi és ocsmány gyárépületbe amíg nem csinálnak semmit!
A gyárnak legyenek kéményei is...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.12.29. 17:31:10

"Ja igen! A Parlamentet megcsinálnám turistalátványosságnak,"

Jogos.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.29. 17:34:06

azért azt sem feledjük el hoy sokan kivették a katalizátort és visszacsinálták a plakettet sárgára(régen lehetett)
majd örültek hogy milyen jól jártak.jól is ezidáig mert megspórólták a katalizátort meg a ződkártya is olcsóbb volt.
egy 1993 as toyota corolla 12 szelepes injektoros símán zöld plakettesLENNE!!!!!
ma néztem a kocsikat 100ból talán 5!!!(BP)volt SÁRGA!!!
olyan kocsik voltak zöldek PL: KOcka CORSA!!!Skoda FAvorit!!Merci 124E !!!
ugyhogy ha sárga plakettes 95 ös IMJEKTOROS kocsid van az már okosított katalízátoros!!!

zalkapone 2008.12.29. 18:01:57

"A gyárnak legyenek kéményei is..."

Erre egyszer már született valamiféle program...

Gyulimali 2008.12.29. 18:03:28

@Krisi:
Egy utolsó megjegyzés: szerintem az az 500 000 000 000 HUF, amit elköltnek, szerintem igen kétséges eredménnyel a 4-es metróra, az még a viaduktos, szántóföld alatti alagutas autópályából is legalább 150km-nyire elég lenne. Szóval, szerintem pénz igenis van ma, Magyarországon.
Főleg, hogy 2 éve nem képesek az illetékesek még csak felmutatni sem egyetlen egy olyan projektet sem, amivel le lehetne hívni az ország 1000 Mrd HUF-os EU-s közlekedésfejlesztési összegét.
Megnéztem a Google maps-on, a kós károly sétány és az M1/M7 kivezető szakaszának a kezdete között kb. 8 km távolság. tehát, kb 8 km-nyi alagutat kellene kifúrni ha a déldunántúli löszös talajba sikerült, akkor talán Bp-en is menne...
Nem tudom, mi a gond azzal, hogy az M3-as bemegy a föld alá a Mexikói út környékén, és kijön a Budaörsi út elején? És lenne benne egy földalatti elágazás a Duna Pesti partján, ahol kijönne az amúgyis kiszélaesítésre váró alsó rakpartokra?
"De ezen kívül még rengeteg érv szól a belvárosi autópálya ellen."
Mint pl?
Három dologban egyet értünk:
- a mai vezetői garnitúra erre alkalmatlan.
- a kamionoknak, meg úgy általában a teherforgalomnak tényleg a vasúton lenne a helye.
- Ez a mostani változat NEM FOG megoldani semmit. Ismerve a magyar leleményességet, szerintem egy fikarsznyit sem fog a helyzet javulni.
Persze, azt beláthatjuk, hogy ezek mind olyan beruházások, amelyek nem olcsóak, és főleg az a baj, hogy nincsenek készen 4 év alatt, és akkro a mi nevünkhöz tapad a földtúrás, meg a sok pénz elherdálása, de a PATÁSÖRDÖG adja át, és az ÖSSZES siker az Ő nevéhez fog kapcsolódni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.29. 18:42:37

@Gyulimali:
ha a 4 es metró ami kb 7 km és 500milliárd akkor egy autópálya ami 8 km és sokkal szélesebb mennyi lenne?
800milliárd?
ha meg lesz az m0 akkor minek átvezetni a kocsikat a város alatt,
arról nem beszélve hogy a szellőzők azok pont Bp levegőjét szennyezik.

totyatotya 2008.12.29. 18:50:58

nemtom volt-e mar, de londonban csokkentik a dugodijjal sujtott terulet meretet (nem valtotta be a remenyeket, es emiatt a helyiek is ellenzik mar), new york pedig ugy dontott hogy be sem vezetik a londoni tapasztalatok alapjan.

namost akkor a mi okosaink mi a faszt is akarnak ezzel? ado megint... ennyit tudtok bazmeg.

Krisi 2008.12.29. 19:04:42

@Gyulimali:
Gyurma koma kifejtette az egyik részét a dolognak. A másik: hány sávos lenne az az alagút? Ahhoz, hogy ne legyen torlódás, szerintem legalább 6x6 sáv kéne, amit kifúrni (ráadásul olyan mélyen, hogy a Duna alatt is átmenjen), na az szép munka lenne. És a szellőzés is egy másik dolog.

Jobban belegondolva meg értelme sem lenne sok, mert kéne akkor a belvároson belül is pár hely, ahol fel lehet jönni a föld alól (ha már azért van). És mit csinálna az a sok autó, ami feljön? Pontosan, beállna szépen egymás mögé és újra dugó lenne.

Aki meg átmegy, az inkább kerülje meg a várost, elvégre ezért van az M0.

Ráadásul ennyi pénzből már helyre lehetne pofozni az egész BKV-t, de olyan szintre, hogy még a vezérigazgatók is elgondolkodnának rajta, hogy azt használják az A6-os helyett.

Azt meg még az előzőhöz akartam tanácsolni, hogy ha ugyanannyi az utazási időd kerülve mint át a városon, akkor nem feltétlenül jössz ki olcsóbban, ha a rövidebb utat választod. Ez elsőre hülyén hangzik, de mérd le egyszer a fogyasztásod.
Az autó akkor fogyaszt a legtöbbet (hacsak nem hibrid) amikor a dugóban alapjáraton pöfékel fél percig, utána elindul, de mielőtt felváltanál kettesbe már újra lelassítasz és állsz egy helyben.
Viszont ha folyamatosan haladsz, akkor kedvezőbb a fogyasztás. És mivel végig jár a motor, ezért a távolság nem a legfontosabb tényező.
(én pl. (és még sokan mások) sokkal jobban szeretem, ha haladok, mint amikor araszolgatok)

gangsters 2008.12.29. 19:13:51

Leszarom az egészet. A motorom páratlan, az asszony kocsija páros és az én kocsim megint páratlan. Nem fogok a hányásos buszülésre ülni, inkább szorongok minden másnap az asszony kocsijában. Bár tudom, hogy ez a cél.

Agr3ssor 2008.12.29. 19:32:11

@Ciri: Igazad van, én néztem el... Ne hari!!

csiszlikek dáridója 2008.12.29. 20:00:18

Húzzon vissza a retkes falujába az összes vidéki aki az utóbbi néhány évben felköltözött Budapestre - már nem lesz annyi autó.
A dugódíj jó ötlet: hagy ne sajnáljam már a sok adócsaló vállakozót akik nap mint nap bejönnek a fővárosba, számlát nem adnak, a benzin meg minden szart elköltségelnek. Magyarán az én pénzemből és az én káromra autóznak. Miközben temészetesen fele annyi kötelezőt meg CASCO-t fizetnek - mert a Budapest táblán túl laknak.
Szerencsére a Gyurcsány-papa meg a Dempszli pontosan tudja, hogy bőven lehet még sarcolni népet.

Agr3ssor 2008.12.29. 20:18:49

@PCHOST-ADMIN: És a vicc az, hogy bár öreg autóm van, akkoris sajnálom munkábajárásra használni... Illetve elhasználni...

A legjobb fogyasztás: A lehető legkissebb gázzal a legmagasabb fokozatban, a legkissebb terhelés/ellenállás mellett a leggyorsabban haladni...

Sokan hiszik azt, hogy lassabban mész, kissebb fordulat/légellenállás... Kissebb fogyasztás... Csak azt felejtik el, hogy a 100km megtétele így lényegesen több időt vesz igénybe...

Én azt szoktam csinálni, hogy stabil országúti tempónál (városban lehetetlen) elkezdem finoman visszaengedni a gázt... És amikor már majdnem elkezdene lassulni, akkor ott megtartom... Pár mm felengedése után literekkel esik vissza a pillanatnyi fogyasztás... Csak ügyesen kell megtartani, hogy pont tartani tudja a tempót...

strfifi 2008.12.29. 20:41:53

Csak van itt valaki zöldkártyás, vagy aki tuti biztos benne: Ha van egy sárga plakettes '89-es fiatom, fire motorral, porlasztós kat. nélküli és a városban nekem ez munkaeszköz, pláne télen amikor a motort már leteszem, mit csináljak vele jövőre?
Tán gyújtsam föl? Vagy költözzek el a városból? :)

Parasite 2008.12.29. 20:45:05

ne használd a belvárosban. az autós társadalom végre élhető keretek közé lesz szorítva. zebránál megállni ha jön a gyalogos, nem száguldozni és nem szarni is autóval menni. dugódíj, belvárosi díj, hídpénz, kitiltás. hajrá, csak így tovább, én támogatom! már csak a rokikártyázást kéne beszüntetni és lényegesen nagyobb rend lenne.

strfifi 2008.12.29. 21:08:17

@Parasite: De ott kell használnom. Akkor mi van? Nincsen nekem minimum 2-3 méter alapterületű kézikocsim. BKV-ra meg ezzel szálljak föl, mi?! Én megteszem, de akkor pont a gyalogosok lesznek felháborodva akik imádják a "tiltsukkia várisbólazautókatbárhogy" mozgalmat.

cso zsi 2008.12.29. 21:15:51

@rackayouh:
A dugódíjat a pösti adócsaló, és a vidéki böcsületes is fizetné, ha a kijelölt övezeten belül haladna.
Azt meg minek is tituláljuk, amikor a huszonéves pösti nyikhajnak az autója a békéscsabai nagypapi nevén van?

@strfifi:
Az A, B, C, D, betűkkel kezdődő rendszámos autók nagy többsége sárga matricás, de egy-egy E, és F is akad.
Nemrég láttam egy J, vagy L rendszámos (kékszegélyes volt, az tuti.) romhalmazt zöld matricával.

Nálunk a cégben van két dízel autó, mert az állambácsi csak a dízelt engedi elszámolni. Koruknál fogva sárgák.
Vagy eladjuk a tavasszal vidékre (a kettő árából egy fél új sem lenne), vagy a Dunába lökjük, de jövő télre valami más megoldás kell, hiszen napi szinten érintjük a belső kerületeket. (nem szobafestő, de szerszámosládás) ;)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.29. 21:33:59

@cso zsi:
milyen autók?
mert egy opel combo pl 95 től zöldplakettes és egy ilyet kb 300 ezerért kapni jót(200ért szart)
ha ennél is rosszabb kocsikkal jártok akkor nem nagyon mehet a cég.Pl 96 os forman Skoda is zöld.
vagy meg sem nézted ?,mert volt mr itt olyan aki csodálkozott hogy a 15 éves romján zöld plakett volt.

csiszlikek dáridója 2008.12.29. 21:49:21

@strfifi:
1.Csúsztatás! A dugódíjat az fizetné aki behajt a fővárosba és nem az aki itt lakik. (az agglomerált, aki rajtam keresztülmegy és otthon - Telkiben meg Pliscsabán - élvezi a jó levegőt. Illetve a vidéki aki itt rontja az ájert miközben nem itt fizeti a súlyadót, kamu roki-igazolvánnyal foglaja a parkolóhelyeket és cserébe kevesebb biztosítást fizet.)
2.Mégiscsak jó megoldás a dugódíj: a pösti nyikhaj is fizetne végre valamit mert a kocsija a békéscsabai nagypapi nevén van. Vége lenne a hasonló trükközésnek.

csiszlikek dáridója 2008.12.29. 21:54:18

Ja, és lakásonként egy autó. A második féláron a harmadik meg felejtse el az ingyenes lakossági várakozási engedélyt. Nehogy má' 25 autót jelentsenek be egy helyre....

strfifi 2008.12.29. 21:54:18

Én a peremkerületben lakom(ide is van bejelentve) és a belvárosba járok dolgozni naponta.
Esetleg egy szabályozatlan katalizátor mennyiben tudja megakadályozni a dunába lökést, eetlek vidékre eladást?

cso zsi 2008.12.29. 21:55:39

@Krisi:
Sajnos a guglimaps még nem tud tervezni az északi M0-ással.
A gps szerint az óbudai nagyker, és a soroksári telephely között a különböző városi utakon 22-25 km a távolság.
Ugyanez az M0-on 67 km.
Drasztikus különbség, és napközben, amikor már az együléses autók leparkoltak, akkor a város is járható.

cso zsi 2008.12.29. 22:02:07

@Gyurma73:
Opel Combo, mint jó? Akkor olyanban még nem ültem, pedig volt alattam vadiúj, és évekig csak én használtam.

Bizony sárga a matricám, levetett kólásautó (mindkét cégtől).
A jelenleg vásárlásra kinézett járműből az ócska 600, a jobb 1 milla fölötti, és mind felette jár a 100000 km-nek, viszont mindkettő zöld. (aztán ha romlik a motor, akkor az is sárga lesz)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.29. 22:08:58

@cso zsi:
" Opel Combo, mint jó? Akkor olyanban még nem ültem, pedig volt alattam vadiúj, és évekig csak én használtam. "

nem értettél meg ,azt akartam mondani hogy egy 15 éves rom pl Combo,vagy Seat Terra lehet zöld plakettes,akkor nektek milyen lehet ha még ennél is rosszabbbak?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.29. 22:16:33

@cso zsi:
"Bizony sárga a matricám, levetett kólásautó (mindkét cégtől).
A jelenleg vásárlásra kinézett járműből az ócska 600, a jobb 1 milla fölötti, és mind felette jár a 100000 km-nek, viszont mindkettő zöld. (aztán ha romlik a motor, akkor az is sárga lesz) "
a levetett kólásautókra elvileg zöld kéne mert pl az ismerősömnek zöld van pedig az 96 os!!!!mert katalizátoros gyárilag!!!!!!Németeknél 93 óta kötelező!!!
Ha egyszer egy autó zöld plakkattes ként került foralomba már nem lehet visszaminősíteni mint régen// amikor spórolásból nem vettek rá katalizátort ha tönkre ment.//szóval ha nem felel meg a zöldnek ki kell javítani hogy megfeleljen nem kaphat sárgát!!!!Kérdezz meg egy másik zöldkártyást is!!!
A tiédnek akor még lehetett a katalizátor kiharélésével sárgát kapni.Ha így vetted akkor átvágtak ,ha te nálad ment tönkre a katalizátor akkor nem tudlak sajnálni,mert te is szarsz a mások egészségére pár ezer forintért.

cso zsi 2008.12.29. 22:30:52

@Gyurma73:
Hálistennek (???) nem én vagyok a cégtulaj.
Az "újabbikat" együtt vettük (másodkézből), már akkor is sárga matricás volt.
Hidd el, én örülnék a legjobban, ha a városi forgalomban környezetkímélő, ámde erős autóval járhatnék.
A "vállalkozásbarát" államháztartás mindent megtesz azért, hogy ez ne legyen könnyű eset.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.29. 22:34:18

@cso zsi:" Az "újabbikat" együtt vettük (másodkézből), már akkor is sárga matricás volt. "
akkor kiütötték belőle a katalizátort,néhány éve én is sok ilyet csináltam mert a tulaj nem akart új katalizátort venni és saját felellőségre csináltuk.ma már ilyet nem szabad!

matt 2008.12.29. 22:41:24

Üdv.

Az az ötletem, hogy minden bkv járművön legyen egy kalauz, vagy biztonsági őr, aki úgymond rendet tart a jelenlétével. Ha kell cselekszik, szúrópróba szerűen ellenőrizné a jegyeket meg ilyesmi, a lényeg hogy ott legyen, mindig. Egyenruhában, tekintélyt parancsolóan. Máris sok minden megoldódna pl.: bliccelők száma csökken, rend lesz a járművön stb. Talán így valódi alternatívává válhatna a tömegközlekedés. Mert sajnos elszemtelenedtünk. Ha nincs aki rendet tart magunktól nem fogunk.
Szándékosan fogalmazok így, mert én is bliccelek, pedig tudom hogy ártok vele. Dehát ha lehet ingyen is?

Lehet vitatkozni.

Önjáró Talajgyalu 2008.12.29. 23:12:32

Szerintem ez egy boszme faszsag. Nekem sarga kocsim van, es kitiltanak, pont abban az idoben, amikor szukseg lenne ra, mert nyaron eljarok biciklivel is, ha mar BKV-val nem lehet... Ugye...

Egyebkent telen heti 2-3 alkalommal hasznalom a kocsim, es nem azzal jarok dolgozni. (Nyaron kb. heti 1-2 alkalommmal.)

Azt el tudnam fogadni, ha valami autopalya-matrica szeru kornyezetszennyezesi dijat kene fizetnem, ha behajtok a belvarosba: a teljes tiltast nem. Majd ha a tisztelt politikusok megoldjak, hogy legyenek P+R parkolok, es ne az en utcamban parkoljon (kulsobb kerulet) a sok ingazo, ami az innen indulo kotottpalyas tomegkozlekedesre szall fel, lehetetlen kozlekedesi korulmenyeket (gyalog is!) okozva napkozben, akkor majd azt mondom, til-csak-be. Addig meg a varosvezetest til-csak-be.

(Es akkor meg az egyeb kozrohely szintu intezkedeseik nem is taglaltuk.)

Rocko- 2008.12.29. 23:17:40

Parasite 2008.12.29. 20:45:05
hol látod te az összefüggést abban, hogy akinek zöld matrica va na kocsiján, az be is fogja tartani a szabályokat?
és elmondanád, h mi értelme van a támogatásodnak, ha igazából francot se ér ez a rendszer?

rackayouh 2008.12.29. 21:49:21
"az agglomerált, aki rajtam keresztülmegy és otthon - Telkiben meg Pliscsabán - élvezi a jó levegőt. Illetve a vidéki aki itt rontja az ájert miközben nem itt fizeti a súlyadót"
ja, képzelem ahogy városhatárig tartogatják zacskóban, majd itt kiengedik. :DDD
"a pösti nyikhaj is fizetne végre valamit mert a kocsija a békéscsabai nagypapi nevén van."
jah, fizessél ezért IS, meg azért IS. miért hiszi azt mindenki, h ha valaki vesz egy autót, akkor az ő zsebe egy feneketlen pénztársa, amiből minden pénzt ki lehet venni?

rackayouh 2008.12.29. 21:54:18
"Ja, és lakásonként egy autó."
jah, meg személyenként fél fej. talán nem kéne megmondani, h kinek mit.

Don Blasius 2008.12.29. 23:36:25

@rackayouh:
Így is úgy tudom a belvárosban többet nem szabad. Pedig nálunk is kettő van (igaz, mi nem a belvárosban lakunk) és mindkettő fontos saját és saját munka céljára. És mindkettő páros rendszámú.:)

Kettő még simán elmenne egy háztartásban. Bár a belvárosban tényleg kevés a hely, de szerintem arról nem az ott lakók tehetnek, hogy a centrum és hasonló maffiacégek a bevételből elfelejtettek parkolóházakat építeni.

A totális sárga matricás korlátozással nem értek egyet. Nem lehetne talán csúcs-időszakra korlátozni illetve esetleg akinek a munkahelye igazolja, hogy kell, akkor annak meg amúgy is?

Önjáró Talajgyalu 2008.12.29. 23:37:03

Igazabol, igy atgondolva, a legduhitobb az, hogy pont az "oreg de ki van fizetve" kategoriaju autot lehetetlenitik el. Megtehettem volna enis, hogy veszek fel otven evre hitelt, havi ketezerert, onero nelkul, es veszek egy szuzukit de nem tettem. Nem eltem fel a jovomet, beertem a nagyapaink altal levetett technikaval, amire vigyazok, amit lelkiismeretesen gondozok, karbantartok, es mindenfele susmak nelkul vizsgaztatok, zoldkartyaztatok.

Es akkor a tisztelt torvenyhozoink kit szopatnak be? Persze, hogy engem. Es persze ne is legyek ideges, mert a LEVEGOMINOSEG, mondjak ok, a W12-es Tuareg nyergebol, meg az S8-as Audi hatso uleserol. Arghs!

Don Blasius 2008.12.30. 00:51:24

Egyébként vannak rejtélyes dolgok még:

Volt egy 2105-ös Ladánk anno, amibe rakattunk katalizátort. 2002-ben vezették be a zöldkártya plakettet, akkor ő kéket kapott, egy év múlva ezt megszüntették, onnantól kezdve sárgát. A katalizátor nyilvánvalóan nem szabályozott volt. Csak mert többen is írták, hogy bármilyen katalizátorra már zöldet adnak ki. Amúgy mindig a gyári előírásoknál lényegesen jobb értékeket produkált, szinte 0 CO volt.

Aztán: 2003-ban vettünk egy Corsát, Z10XE kódú motorral. A Z kezdőbetű is jelöli, de az akkori katalógusokban is az szerepelt, hogy euro4-es a kocsi. Ezt az akkori zöldkártya kiadásakor láttam is, hogy 6-os környezetvédelmi osztály Euro4 (5 éve ez volt a legmagasabb osztály). A mostani zöldkártyán is 6-os osztály van, de azóta már láttam olyan táblázatot, amiben ez csak Euro3-as. 2 éve vettem egy Merivát, az már 9-es osztály, de még mindig Euro4-es a leírás szerint. Változhat-e egy adott motortípus besorolása azután, hogy már forgalomba is helyezték? Ha nem, akkor létezik, hogy a Corsánk Euro4-es és a Meriva meg talán Euro5-ös?

takonypóc 2008.12.30. 02:12:32

Bele-beleolvasgattam a kommentekbe,és teljesen érthetőek a visszhangok,bennem is hasonló indulatokat vált ki ez az egész cécó.
Ami szerintem a legnagyobb baj,hogy itt (és még sok hasonló fórumon) mindenki kibeszéli magából a gondolatait,elmondja a véleményét,esetleg vitázik hosszabb-rövidebb ideig másokkal,aztán nyugovóra tér,ám a probléma továbbra is fennáll.Mégpedig az,hogy pont azoknak nem tudjuk elmondani gondunk bajunk akik ezt az egészet ránk hozzák...mert lesz*rják,hogy velünk mi van,ők megtehetik,hogy a 3éves gyerekük nevén lévő autók közül mindig abba üljenek,amelyikbe akarnak,másrészt ők természetesen védettséget élveznek minden mocsokkal szmben,amit ránk szórnak.Mert őket nem érdekli,hogy mi hogy jutunk be páros-páratlan napokon ha épp ellentétes rendszámú a kocsink...ő reggel felkel(mikor az átlagember már órák óta robotol) lesétál,kényelmesen beül a "céges ótóba"és befuvarozzák a valagát...Undorító,ami itthon folyik,és az is,hogy minden új idióta rendeletet az "unióhoz való alkalmazkodás"-sal magyaráznak.
Magyarisztánban egyetlen módja van az emberi kinyilatkoztatásnak(és most kövezzenek meg),a forradalom...emberi szép szóval már sajnos nem lehet hatni a kedves,drága politikus bácsikra..:S Undorító,ami itt megy...

Ciri 2008.12.30. 05:37:59

@takonypóc:
Bocs, de nem tévedtél rossz oldalra?

Rocko- 2008.12.30. 08:38:16

annyira nem: abban igaza van, h csak egymás közti beszéddel nem fog változni semmi.
valami petíciót kéne benyújtani, h ez így nem okés.

takonypóc 2008.12.30. 09:31:15

Nem,nem tévedtem.Félreértés ne essék,én sem felbújtani nem akarok senkit,sem politikai nézetekben vitatkozni bárkivel is,csupán a véleményemet írtam le,hogy szerintem radikális lépések nélkül sehova sem fogunk jutni.Mivel én is ugyanolyan autószerető vagyok,mint itt sokan mások,így engem is rettentően zavar,hogy lassan már minden örömforrástól megfosztanak,vagy csak akkor élvezhetem,ha az a kedves vezetésnek is jó.A jelenlegi autómat részben hobby miatt vásároltam,nem mai darab,viszont rengeteg élményem van már most vele..most viszont arra kényszeritenek,hogy csak alkalmanként használjam,vagy húzzak a rákba Pesten kívülre vele...nonsense.Azért megnézem majd,hogy a koppfeketefóliáskrómfelnis A8as ódikat,meg 7es bömbiket megállítja a rendőr,hogy "öreg,rossz a rendszám,mennyészépenhaza..":P

Zaba · http://mbybk.blog.hu 2008.12.30. 09:53:54

Valami jogász, vagy KVF-es mondja már meg, félrebeszélés nélkül, hogyan oldható meg az, hogy a sárga matricából zöld legyen?

Mert sem elköltözni nem tudok az egyszobás Hungárián belüli lakásomból, sem zöld matricás autót nem tudok venni a 19 éves Mercim helyett, amibe másfél éve rengeteg pénzt toltam, hogy az állapotát a közepesen jóból a jóba toljam. Ha most eladnám, kb a vételárát buknám. Ezt egyszerűen nem engedhetem meg magamnak.
Bónusznak, a baba meg jön a nyáron.

Rocko- 2008.12.30. 10:40:55

katalizátort szerel(tet)sz fel, és kéred a zöld matricázt az újbóli mérések alapján.

Zaba · http://mbybk.blog.hu 2008.12.30. 10:47:25

@Rocko-:
Betolom 1 szervízbe, ott rárakják a katalizátort cca 40 pénzért, és meg is csinálják a zöldkártyát? No és egy év múlva mi lesz? Nyilván be kell ezt a forgalmiba jegyeztetni, hiszen a kipufogó átalakítása a gj. módosításának minősül.

pimpike_ 2008.12.30. 11:00:21

Érdekes ez a rendelet ...
Tegnap délután a csúcsforgalomban (ejts: DUGÓ) , megfigyeltem kb. 1000 autót és összesen kettőn volt SÁRGA matrica volt ,egy Lada és egy 1.6D Opel .
Útvonal : Váci - Bajcsy - Múzeum krt. - Kálvin - Üllői - Ady E.
Akkor most mennyivel fog csökkenni a szennyezés ?
Kivel is akarnak kibaszni ?

Rocko- 2008.12.30. 11:39:34

Zaba 2008.12.30. 10:47:25
ôôô, nem vagyok biztos benne, h zöld kártyán múlik, mert ugye ez ilyen jelentôs átalakítás, tehát jelenteni kell felfelé, h srácok, most már nem alapértelmezetten sárga a matrica, lesztek szívesek zöldet adni.
pontos mentet nem ismerem, nem csináltam ilyet, csak majdnem beleléptem ebbe a cipôbe. :)

Бабаяга 2008.12.30. 11:47:21

@pimpike_: Jól látod: a szegény embernek akarják életét megnyomorítani.
A norma azért gáz, mert az én birtok jogaimat sérti azáltal, hogy nincs lehetőségem megfelelni a normának mivel az én autóm annak idején sárga matricás besorolást kapott és bármit beleszerelhetek (akár vízüzeművé is tehetem) akkor is az adott típushoz sárga matrica jár és pont. A sárga/zöld matrica felosztás nem ilyen értelemben osztja meg az autókat, hogy mennyi a káros anyag kibocsátása. Mellesleg egy benzines sárga matricás autó por kibocsátása nulla, ellentétben a dizelekével, amik zöld matricával is bocsátanak ki port.
A világ boldogabbik felén ezért nem a sárga matricásokat tiltották ki szmog esetén, hanem a dizeleket. De mivel az urak dizellel járnak, ezért már megint a kisembert szivatják.

Krisi 2008.12.30. 13:32:40

Ez az egész hasonlít a kétütemű mizériához. Mert kitalálták, hogy a 2ütemű autó milyen rossz (tényleg rosszabb bizonyos dolgokban), ezért ellehetetlenítik a használatukat.

De abba már nem gondoltak bele, hogy a gyakorlatban ma ezeket már szinte csak a gyűjtők használják meg a fanatikusok. Az utakról (legalábbis a Nagyfaluban) már teljesen eltűntek a 2T Trabik meg Wartburgok, legalábbis én nagyon rég láttam már. Pár hete láttam egy Barkast, tökre megörültem, hogy "jé, ilyen autók is voltak" :)

Akinek régebben kényszerből volt ilyen gépe, az már rég eladta és vett az árából egy régi német vagy japán gépet, esetleg beszámította az újabb autóba.

Ráadásul amiatt a párszáz kétütemű betiltása miatt nem lesz sokkal jobb a levegő.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.30. 13:55:14

@Krisi: Én már évek óta piros betűs ünnepként élem meg egy kétütemű látványát. Vidéken!!! Biztosan sok szaladgál még... Ha lenne lehetőségem egy garázsra, vennék is egy Barrkácsot, nosztalgiából és pöppre rendbetenném. Tetszik a formája, egy szeletke szocreál :)

Seca81 2008.12.30. 14:27:02

@pimpike_: Ez csak most van így. Később, mikor szigorítják az egészet, felülbírálják a mostani matricákat. Hogy mi alapján azt ne kérdezd, nem hinném, hogy csak a zöldkártya számítana. Bár sztem még ők sem tudják...

Krisi 2008.12.30. 14:53:57

@KuKori: Szerintem a barkas minden idők egyik legszebb formájú kisbusza, még a hippi Transporternél is egyénibb :)

www.hasznaltauto.hu/2631199_barkas_b-1000_1985

Ezen például simán elgondolkodnék, ha olcsón akarnék autót venni. Bár tudom, ez nem autó :D
(bár van benne katalizátor, csak hogy a témánál maradjak :)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.12.30. 15:00:59

@Krisi:
"Ez az egész hasonlít a kétütemű mizériához. "

Pontosan. Aztán most meg milyen jó lett a levegő... Egy kétütemű helyett lett 2 dízel :-(

CApa (törölt) 2008.12.30. 17:20:40

Sok hülye majom, mind bevettétek a rizsát a gépkocsik légszennyezéséről?
Nehogy már a budapesti autósok legyenek az oka az országos bűznek, röhögnöm kell. Az egész politikai bagázst jól pi..án kellene már billenteni.

Talán ha vetnétek egy pillantást az országos légszennyezési állapotokra, megértenétek, miről is van szó:
www.idokep.hu/?oldal=legszenny

Persze, a dízelautók az oka, mi? Most, mikor a hétköznapokhoz képest zéró a forgalom, meg különben is, az egész országban? Marhák. Az is tetszeni fog, mikor pl. a salgótarjáni, miskolci stb. Wartburgos vígan furákázhat a 200%-os légszennyezés mellett, a pestinek meg le kell állítani a járgányát...

Rocko- 2008.12.30. 18:07:30

nem nézem gyakran ezt a térképet, de utoljára BKV sztrájk idején láttam elfogadható értéket.

Krisi 2008.12.30. 18:24:28

@Rocko-: Volt azért több is, de nem sűrűn. Ha pl. nagy szél van, akkor egész jó a levegő, mint pl. ekkor:

criticalmass.hu/blogbejegyzes/20081118/deszeeeep

mchalls 2008.12.30. 19:04:47

Capa: azta, en most latom eloszor a terkepet es enyhen megdobbentem. Ha jol latom kabe tenyleg az a kerdes hogy a 210%-bol hogyan tudunk 130%-ot csinalni. Ennyit az otletrol, hogy tobb apro varos kene :-/ Egyebkent jo pelda arra, hogy egy intezkedes azonnal azt valtja ki, hogy ket taborra szakadunk es azon megy a vita, hogy A vagy B, es mennyire kevesen kerdezik meg, hogy egyaltalan mi a f@szrol van szo... (kalap emeles)

Seca81 2008.12.30. 20:06:33

Nem terjed ki a szervek hatásköre ennyi autóra. Ez iszonyú sok! Legfeljebb hamisítom a zöld matricát :) Manapság a nyomtatók mire nem képesek? :)

A zöld kártyás autókat nem fogják megállítani "zöldkártya eredetiség" indokával. Dugóban főleg nem...

Belvárosban állítottak már meg valakit? Engem soha, kizárólag külvárosban de ott nem is egyszer...

Seca81 2008.12.30. 20:09:32

Elhamarkodott voltam, holnap lefoglalják a gépem, megtalálják a Kalasnyikovokat, bomba terveket, ilyesmi... Nem baj, a börtönben is van net! :)

Seca81 2008.12.30. 20:15:06

A politikus bácsik is példát mutathatnának: lecserélik a W12-ket, 20 litert zabáló szarjaikat hibridekre. Minimálisan már előrehaladás. Tudtommal létezik luxus hibrid.
Pont a törvényhozóknak kellene először a saját portájukon rendet tenni...

stellaz1 2008.12.30. 21:38:00

Na lám, azok a sokak akik eddig azt mondták, hogy a bringásokat le kéne lőni meg a játszótéren a helyük, most hogy pofáznak...

Ha nincs kocsi, lankad a pöcsi :)

faszfejek

rATdrAgOn 2008.12.30. 22:14:11

Nemtom, en tamogatnam, de nem igy.
Sarga plakettes kocsim van, oreg ven szutyok. Evente max 5000-et fut most mar.
Motorjat most kezdem felujitani, de kopottan is jobb ertekeket tudott, mint a csaladban levo masik korszeru - zold plakettes, nem is oreg, ~4 eves - masik auto, becsles alapjan majd fel millio kilometer futas utan. Csak mar eszi az olajat es a vizet, ezert a general.
Ami zarlat, hogy ha rakatnek bele azonos kivitelu (mas motorkod alatt futo, de komputervezerelt, szabalyozott katalizatoros motort), akkor sem lehet sarganal jobb, illetve ott a regado, mubizonylat, meg a tokom tudja meg mi a vihar.
Na, ez a zarlat... megint forditva ulunk a lovon.
Raadasul megint ledaraltatjak velunk a multunkat ismet. Fogyasztoi tarsadalom _NEM MENO_. :/
(Pedig en szeretnek meg 20 ev mulva is BX-el jarni, ha meg lesz olaj).

Gyulabaa 2008.12.30. 22:22:56

Ezek után a családban "második" autó vásárlásánál az is szempont lesz, hogy ne passzoljon a másikéval. :S
Motorkerékpárra is érvényes lehet a rendelet? Gondolom igen, amilyen okosak. Hagyjuk is, hogy egy autóhoz képest mennyi káros anyagot pöfögnek ki. De ha mégis majdnem ugyanannyit, akkor sem állnak a dugóban alapjáraton.
Bár,ki motorozik szmogban..? (főleg ilyen hidegben)

zalkapone 2008.12.30. 22:50:25

@Seca81:

Hiszed vagy sem, engem az utóbbi 12 évben, amióta jogsim van és vezetek, összesen állítottak meg ötször!!! Igaz, akkor tejeltem is rendesen... :-)

zalkapone 2008.12.30. 22:52:47

Jó, igaz, az elmúlt nyolc évet már én is egyenruhában húztam le, ami azért segített átvészelni pár esetet (ezt halkan jegyzem meg, mert még belémkötnek)! :-)

stellaz1 2008.12.30. 23:00:50

Hát ha valaki azért vesz második autót, hogy évente pár napot autózhasson amikor egyébként éppen belefullad a város a szmogba.... vagyis ha vesz egy 200 ezres roncsot + biztosítás évi cirka 50 ezer + átírás kb. 50 ezer + súlyadó + javítási költségek, az annyi mint 200 ezres nettó bár esetén nagyjából 2 hónap színtiszta munka az első évben, és utána évente min 2-3 heti munkát jelent. Mindezt azért, hogy évente azt a pár napot is átautózhassuk, mikor a mérgező levegő miatt már nem lehet megmaradni a városban.

aki ezt megcselekszi, annak gratula

rATdrAgOn 2008.12.30. 23:00:55

@zalkapone: Nemtom, nekem 5 eve van jogsim, azota nem is tudom hanyszor, altalaban a vaci uton. Altalaban ejfel utan, nem sokkal, vagy ejfel elott nem sokkal. Soha nem volt ra okuk (nem voltam szabalytalan). Mikor epp a potkereket kerestek a hajon, vagy mas auton a lathatosagi mellenynel, vagy izzokeszletnel jartunk, netan kozvetlenul a szonda utan, es elhuztak mellettunk a sztritracsingos boyreszerek 100+-al es szova tettem, hogy talan nem ezzel kene foglalkozni, akkor annyi valaszt kaptam, hogy az nem az en dolgom.... igenis, bazdmeg az engem rohadtul erdekel, nem egy ilyen fasz miatt akarok masokat holtan latni (volt mar ra pelda).

Rocko- 2008.12.30. 23:15:47

Krisi 2008.12.30. 18:24:28
mondom, nem nézem gyakran. de a cm-en lévő, az egy keddi nap, délután. hh akkor tiszta volt?
és hh most este 10-kor meg szmogos? ennyire nagy a forgalom?
mondom, tiszta logikátlan ez a szabályzás.

Seca81 2008.12.30. 20:06:33
"Manapság a nyomtatók mire nem képesek? :)"
kávégőzés nem oké, még mindig, csak két dimenzióban, és szexuális segédeszköznek is fájdalmas lehet. :)

zalkapone 2008.12.30. 22:52:47
"Jó, igaz, az elmúlt nyolc évet már én is egyenruhában húztam le"
néha vedd le meg fürödjél. :)

zalkapone 2008.12.30. 23:35:05

@Rocko-:
Na, a kis humor Harold! :-)

zalkapone 2008.12.30. 23:36:41

@rATdrAgOn:
Ez ilyen. Pedig hányszor hívjuk őket mi is, hogy itt egy román kamionos, olyan részeg, hogy leesik a fülkéből, meg kéne szondázni, de b@sznak rá!

Rocko- 2008.12.30. 23:39:03

zalkapone 2008.12.30. 23:35:05
:-)

zalkapone 2008.12.30. 23:40:45

@rATdrAgOn:
Ilyenkor van az, hogy közlöm a raktárral, reggelig nem rakhatják meg a kocsit. Sajna ez a max, amit megtehetek, hogy a hülye szőröstalpú f@sz ne nyírjon ki komplett családokat, amíg elvergődik Ártándig!

zalkapone 2008.12.30. 23:42:14

Aztán meg tüntetnek, mert azok büdös geci magyar vámosok állandóan zaklatják őket...

zalkapone 2008.12.30. 23:43:17

B@sznám szét a fejét az összesnek egy jól megtermett 26-os kerékkulccsal...

Seca81 2008.12.31. 01:05:04

"kávégőzés nem oké, még mindig, csak két dimenzióban, és szexuális segédeszköznek is fájdalmas lehet. :)"

Ez tetszik! :)))

@zalkapone: Engem csak az első évemben kaptak el minimum 6x, ebből 3x tejeltem, 3x kimagyaráztam magam. A dologban az volt a csúnya, hogy többnyire az RX-et akarták megnézni, de ha már megállítottak fújattak velem egy kis szondát is :)
Na ott minden kiderült... :) (tudom szégyelljem magam-rég volt na!)

A múlt héten egy mellékutcában álltak a sötétben, 80-nal húzhattam el előttük, még menekültem is kicsit egy mellékutcába, viszont az Octavia jobb kondiban volt mint az én 22 éves Micrám, de rendesek voltak, a házunk előtt 100 m-re álltunk, azt mondtam sietek haza mert felforr a teavíz, hamar elengedtek :) (ráláttunk a házunkra)

Volt rendőr anno aki ilyet szólt: "Mi legyen öcsi, folytassuk a diskurálást vagy beszélgessünk másképp?" -persze ezt mind nyájas mosollyal a szája szélén... 5 rugómba fájt a rövidebb beszélgetés. De legalább no vérvizsgálat meg a szokásos protokoll...

Seca81 2008.12.31. 01:08:32

Persze ezt mind egy felüljáró tetején történt; azt mondja: "vigyázz öcsi, csak fogjunk kezet mintha spanolnánk" :)
Na ja, nagy spanom lett...

(határ úti felüljáró M5-re vezető út eleje-Nagykőrösi)

Seca81 2008.12.31. 01:15:33

javítás: "persze ez..."

lapa · http://www.lapanet.hu 2008.12.31. 03:02:52

valaha tudtam deriválni, integrálni meg mártixokkal osztani-szorozni. ettől függetlenül meg nem mondtam volna biztosra, hogy a 0 páros. esetleg elképzelhetőnek tartom, hogy egyszerűen az egyértelműség kedvéért lett így megfogalmazva az érintett szöveg. aki ebben kivetnivalót lát, szerintem élhetetlen.

pláne gyakorlatiasnak tűnik a 0 kiemelése, ha az eddigiekben tapasztalt és már említett funkcionális analfabétizmust (pl. páros vs sárga ügyek) kivetítjük az általános intelligenciára. végigolvastam a posztokat, de néha nagyon fájt.

az árut kis távolságra még svájcban is teherautókkal szállítják, a vonatozás meg a kombi szállítás sokszáz km felett gazdaságos csak. a magyarországi tranzit helyzetről nincs infóm. a vonat (indulás) időben is erősen kötött, nem mindenhol megoldás még nagyobb távon se.

ahogy tudom a tehermozdonyok leginkább dízel(-elektromosak), szerintem a ro-la-k se villannyal rángatják a 24 tonnásokat. persze wikipédián pont olyan kép van, de az valami labanc marketingfogás lehet... ettől függetlenül persze sokkal kímélőbb, mint a közút.

koppenhágában, londonban meg kínában nem az a közös, hogy jobban építenek utat, hanem hogy van pénzük. apró, de nem elhanyagolandó különbség.

valahol elhangzott még az elején, hogy az egész következményeként akár valamiféle dezurbanizáció is lehetséges. úristen, még a végén jó lesz.

indirekt módon megtudtam, hogy szépen lassan kell benyomnom az ősdízel gázpedálját gyorsításkor, hogy kevésbé kormoljak. igyekezni fogok így tenni.

ritkán járok pestre így az én álláspontom elhanyagolható, de valahol örülök, ha kikényszerítenek a lusta kocsikázásból. más nevében nem beszélhetek, megértem a logisztikával kapcsolatos aggodalmakat. a bkv-s kalauzrendszert teljes mértékben támogatom.

várom továbbá szeretettel az infókat az olyan megoldásokról, amivel a régi szívódízel merci környezetbarátabbá ésvagy zöld matricássá tehető.

még vagy 10 év és lesznek vállalható akksik, kitartás.

PCHOST-ADMIN 2008.12.31. 10:42:37

@Agr3ssor: 2T-nél más elvek működnek.
Munkafordulaton kell dolgoztatni, mert minél alacsonyabb a fordulat, annál nagyobb a résveszteség.

Nekem így a legjobb a fajlagos fogyasztásom:
2. 20-40
3. 40-70
4. 70-14x

Krisi 2008.12.31. 14:19:17

@Rocko-: Aznap akkora szél volt, hogy amikor jöttem le a hegyről, akkor majdnem visszafújt :)
Gondolom kiszellőztette a várost. Csoda, hogy másnap nem nyilatkozott a szeretett főpolgármesterünk, hogy ő rendelte el a szelet :D

lwcolors 2008.12.31. 14:38:56

Kicsit sok a komment, csak nagyjából olvastam el, viszont egy dolog miatt írnék kommentet:
aki azt hiszi, hogy a részecskeszűrővel szerelt dízelautó összességében tisztább, mint az ugyanolyan motor de szűrő nélkül, téved!
Kis műszaki leírás pongyolanyelven, hogy mindenki értse: a részecskeszűrő egy olyan eszköz, ami a motorból kikerülő szilárd anyagot pl. koromrészecskéket megszűri, nem engedi ki a szabadba. Igen ám, de előbb-utóbb ez megtelik, különösen akkor, ha az ilyen autót sokat használják városban. Mi történik ilyenkor? A motorvezérlés a normális gázolajmennyiség kb. 2szeresét adagolja, ami nem ég el, hanem a részecskeszűrőbe kerül, és 700-800 fokon kiégeti a szűrőt.
Ez annyira környezetkímélő folyamat, hogyha az új autót ilyenkor kellene zöldkártyára vinni, nyilvánosan semmisítenék meg minden papírját :) Ergo az történik, hogy egy részecskeszűrő nélküli dízel folyamatosan engedi ki a kormot a levegőbe, egy részecskeszűrős egy darabig visszatartja aztán egyben engedi ki, és mivel a folyamatot szabályozni nem lehet, lehet, hogy éppen a belváros közepén.

Agr3ssor 2008.12.31. 15:05:05

@PCHOST-ADMIN: De jó is egy 2 ütemű Vartyogó... Sportvezérműtengely feelingű alapjárat... Imádtam...

Rocko- 2008.12.31. 15:22:43

Krisi 2008.12.31. 14:19:17
na de azt mivel magyarázod, h alig vannak kocsik, csak BKV, mégis szmogriadó lesz? :)
"Csoda, hogy másnap nem nyilatkozott a szeretett főpolgármesterünk, hogy ő rendelte el a szelet :D"
jelentett már ő be tornádót.

lapa · http://www.lapanet.hu 2008.12.31. 17:07:48

@lwcolors: nem úgy van, hogy azok el nem égett részecskék, melyek a kiégetéskor elégnek és ezáltal kicsit megszelidítődnek?

Rocko- 2008.12.31. 17:42:54

kisherceggel utazva ultrazöld lesz a kocsim?

augustiener 2009.01.02. 01:37:02

Lehet, ha lenne kilenc metró és hat hév, akkor többen használnák azt. Valamint ha az m1-ről, az m7-re eljutni nem másfél óra lenne a nullán, akkor se lenne annyi por. Sőt ha kicsit gyakrabban takarítanák a várost, és nem lenne egy egybefüggő por- és szemétkupac egyben, akkor a szél is kevésbé tudná ezeket a levegőbe emelni. De még annyi sok lehetőség lenne ehelyett a marhaság helyett, csak egyszerűbb megint szopatni a népet.

hang_ 2009.01.02. 12:04:31

boldog új évet!

zoldbarat.hu/

én ebben látom a megoldást. kevesebb dugó, több parkolóhely, tisztább levegő, olcsóbb utazás...

CApa (törölt) 2009.01.04. 13:27:28

Ha valakinek még mindig nem lenne érthető: a magyarországi szennyezett levegő fő okozója NEM idehaza keresendő. A szennyeződés (sajnos) GLOBÁLIS, akár sokezer kilométert megtesz a légkörben, mire ideér. A budapesti forgalomkorlátozással csak egy pofont adunk a szarnak. A korlátozás akkor érne valamit, ha egész Magyarországra, valamint a környező néhány ezer kilométeres sugarú területre egyaránt vonatkozna.
A magas porkoncentráció NEM a helyi dízelmotorok terméke, hanem a FŰTÉS / IPARI / és ERŐMŰVI rendszerekből, valamint jelentős részt a Földet is megkerülő finom sivatagi (nem feltétlen a Szahara!) porból származik.
Aki szerint ez nem így van, az merüljön bele pár órára a METEOROLÓGIA nevű tudomány szakirányú anyagaiba, s megváltozik a véleménye.

Természetesen minden belsőégésű jármű okoz légszennyezést, de pl. sok-sok autóéval felér akár csak egyetlen jó kis kertvégi gaz- és hulladékégetés...

Vagyis a helyes mértéket és módszert kellene megtalálni a globális szennyezés csökkentésére. Az elszigetelt helyi szabályozások önmagukban semmit sem érnek. Csak annyit mint a mostani budapesti demagógia: felbosszantanak mindenkit, aki nem "fűevő".
Én abszolút támogatom azt, aki kétféle rendszámú autót akar tartani ellenszerül.

A mai légszennyezés adatok alapján (vasárnap délben) pl. az Alföldön tízezrével tombolnak a szemét (dízel)autósok ebben a pillanatban is, a Kisalföld meg le van zárva, egy autó sem közlekedhet...

(Épp most láttam a tévében: na, mi veszélyezteti legjobban az Északi-sark közeli szigeteken az állatokat? Nem fogjátok kitalálni... A légszennyezés! (A legközelebbi lakott hely 2000 km.)
Persze, lehet hogy a dízel-jegesmedvék fingása miatt van az egész...

tocibacsi 2009.01.12. 07:44:13

@CApa: ott a pont... és az autozz.blog.hu-ra is megírtam: azokat a kisnygdíjasokat tessék seggbekúrni, akik vétózzák és ellehetetlenítik a panelok felújítását, szigetelését, fűtéskorszerűsítését... (ott is megírtam: akadékoskodást nem kérek) Kúrják seggbe a távfűtőt, a január közepén a csövek mentén zöldellő mezők miatt... satöbbi... engem hagyjanak békén dolgozni...
süti beállítások módosítása