Hazajött a restaurált Merci!

  2008. december 03. - Csikós Zsolt Címkék: mercedes totalcar flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Elég sokan értesültek róla itt a Belsőségben, hogy lyukas, öreg, szürke állólámpásunk, Bazeg, aki két éven át hű társunk volt itthoni és külföldi nyaralásaink során, eladósorba került. Elég sokan kifogásolták, miért nem tartom meg, úgy látszik, nem értették a lényeget. Három autóhely van a garázsban a házunk alatt, L alakban, ami magyar viszonylatban, úgy tudom, viszonylag soknak mondható.

Egyben lakik a feleségem 190 D-je, az ő helye szent, mert jobb, ha nem pont neki kell vakarászni a jeget az autóról, aki minden reggel oviba viszi a gyerkőcöket. Mögötte szokott állni Bazeg, akit ritkábban, csak hétvégén és szabadságolásokkor használtunk, a harmadik helyen az Autobianchi hever, ami most motorfelújításon van, tehát az ő placca szabad. Meg persze mind közé beszórva változó mennyiségű motor és kismotor.

Bazegra addig volt szükségünk, amíg a korábban, 2002-ben vett másik állólámpás, a Nagy Projekt el nem készült. Azért jött, hogy legyen otthon állólámpás az ínséges időkre. Nos, az új-régi autó elkészült. Azaz majdnem, belseje ugyanis még nincs. Bazeg kis ideig még maradhat a Bianchi helyén, de utána ki kellene tenni az utcára, ahol az első latyakos, sós napon sisteregve eltűnne. Ezt nem tehetem vele. És a Panda már így is kint porlik szegény, éppen eléggé szomorú vagyok amiatt is. Ezért kell eladnom Bazeget, hiszen a tárolóhelyeim végesek, kint meg sajnálnám elrohasztani.

Kis Csabi, a Világ Legjobb, Leggyorsabb és Legfáradhatatlanabb Karosszérialakatosa, mellesleg kiváló autórestaurátor, apró biszbasz-felújító, felhajtó, elkészítő, a nyomatékkulcs és az internetes információk felkutatásának művésze már jóval korábban elkészült az autóval. Tavaly június elején vittem hozzá (ó, még a jó öreg Ezeréves Sólyom is megvolt, ott ácsorog a képen kimattult motorházfedéllel), kiszedett belsővel, ha a fényező nem csúszik négy hónapot, már idén nyáron hazahozhattam volna, így csak november elején szólt, hogy jöhetek.

Másfél héten át vártam két klubtársamra, majd a közelgő havazástól való félelmemben elkezdtem másokat is kérdezgetni, nem kísérnének-e el. Kiderült, hogy TéZé éppen indulna valamelyik nap Felsőtárkányba a Bushmanhoz, a Hacsirokujára feltett kipufogót megnézni. Különben is, legtöbb esetben együtt mentünk Egerbe, lehetett dumálni, benzinköltséget megosztani, együtt örülni a készülő szörnyeknek, méltó megkoronázása volt hát az egyéves, párhuzamosan futó projekteknek, hogy közösen hozzuk el a zöld Mercit. Végül még a Karottát is rávettük, hogy eljöjjön velünk a Honda Jazzben. Amiről az autópályán kiderült, hogy nagyon zajos, mert beszélgetni alig tudtunk benne.

Mint említettem, a Mercinek még nincs kész a belseje, alapvetően ép, de koszos. Az egész cucc otthon van, épp keresek valamilyen trükkös szert, amivel nem teszem tönkre a 36 éves MB-Text műbőrt, viszont sikerül újból pergamen színűre visszahozni a korom és zsír alól. Valakinek van valami tippje? Ultra Dermmel próbáltam, de az nem viszi eléggé a koszt. A bőrápolóra rá sem bagózik.

De még ezen túlmenően is maradt egy-két dolog a Benzcel. Például hogy a három darab bal első ablakemelő szerkezetből, ami lenn volt a Csabinál, mindnek ugrott a fogaskereke valamelyik ponton. Hát persze, a vezetőé nagyjából tízszer annyira elhasználódik, mint a többi, fél-egymillió kilométeres használat alaposan betesz neki. Végül szereztem egy kis híján újszerű ablakgépet, az is jött velem, meg két próbarendszám, amit manager toysos Sípos Zolitól kaptam. Nézzék meg Zirig kolléga halottas Volgáról szóló cikkét, azon az autón is ugyanez a próbarendszám virít, nem véletlen, az Zolié.

TéZé és Karotta elejtettek engem a Csabinál, továbbmentek a Bushmanhoz Hacsit nézni. Én meg álltam a műhelyben a vadonatúj Merci előtt, és remegett a térdem. A kocsinak elég különös a története, egyszer majd azt is megírom, mindenesetre egészen furcsa emlékek törtek elő belőlem.

Csabi tapintatosan fel is ment a lakásba, hagyott magamra, hogy csendesen merengjek és talán ugráljak is kicsit örömömben. Pár, kicsit karcos krómot (pedig amiből tudtam, újat vettem, vagy felújítottat), egy-két apró fényezési piszkot (pedig kamrában fújták, de nézem, szerencsére kipolírozhatónak tűnik mind), a kopottas váltógombot (érdekes, beszerelés előtt tökéletesnek tűnt) leszámítva az autó most új.

Az utolsó csavarig minden olyan raja, ahogy kijött a gyárból. Még a nehezen felhajtott, 1973 előtti, nem lekanyarodós belsejű (tehát egyenes cső) krómozott kipufogóvég, és a csak 1971-73-ig jobb szerelt jobbos tükör is a helyén feszít. Minden díszléc alatt a megmelegítve kiegyenesített gumialap, rücsi csak ott, ahol gyárilag (tehát az első lökhárító alatti bajuszdíszléc alatt 3 milliméterrel lejjebtől). Egyszerűen káprázatos.

Aztán visszajött Csabi, a csodaember, és mintha valami mérhetetlenül értékes Fabergé-tojás lenne, tapadókoronggal rögzítette az üveget, kesztyűs kézzel kiszedte a régi szerkezetet, bezsírozta az újat, visszatette, és azóta van tökéletesen működő vezetőoldali ablakom is.

Rendszámok fel, telefon a TéZééknek, utolsó részlet átad, a kiállás örömét (és rettegését) Csabira hagytam.

Érdemes ide befűznöm, hogy a zöld Merci utoljára közel másfél éve ment annyit, amit menésnek lehetne nevezni. Csabi egyszer elvitte futóműveshez két sarokkal odébb, kettesnél nem is kapcsolt feljebb, ennyit mozgott. Kicsit tartottam az úttól, éjjel tizenegykor, egy frissen összerakott, vagyonokért restaurált autóval, fagypont körüli hidegben, egri szerpentin, aztán autópálya. Brrr…

Az első méterek nem kecsegtettek sok jóval, mert a motor ugyan szépen duruzsolt, minden rendesen világított, illetve aminek nem kellett, az nem világított, fűtött, elindult, megállt, de valami eszeveszett csikorgás jött hátulról. Egy kárpittalan autóban mondjuk mindig sok a zaj, de amikor a közeli kúthoz begurultunk tankolni, még a Karotta is megkérdezte, mi volt az a szörnyű csikorgás. Pedig ő a Jazzben ült.

Aztán hazafelé a pályán elmúlt, valószínűleg a fékbetétek beültek a helyükre. A futómű pedig elképesztő, sok állólámpás Mercim volt már, minddel elég jól lehetett utazni, szépen viselkedtek autópályán is, de ez istencsászár. Na ja, nem véletlenül ment bele negyedmillió forint jobbik fele gumialkatrészekbe, összekötőkbe, segédkar-perselyekbe, miegymásba.

Viszont előjött a difizaj, ami volt korábban is, nem nyúltunk hozzá, ez tény. Kárpitok nélkül eléggé ikarusos most a hang, de félek, hogy akkor se lesz sokkal jobb, amikor minden bent lesz. A dolog Karesz simogatásáért kiált, de az leghamarább tavasszal jön, latyakba, sóba ki nem hozom a vadiúj, 36 éves Mergát.

Szépen elpihenget addig a 190 D mögött a garázsban, én meg a hosszú téli estéken pucolgatom majd a kárpitokat. Apropó, újra megkérdezem: nincs valakinek tuti tippje műbőrkárpit-pucoló szerre?

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr44799666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vwpolo · http://edrink.blog.hu 2008.12.03. 17:36:13

Gyönyörűűű!!!! Gratulálok hozzá!

gnme 2008.12.03. 17:47:04

prózai de nálam működött

a csodaszer neve (hatásszünet): Pronto bútorápoló spray

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 17:53:31

Gratulálok ehhez a gyönyörű autóhoz.
Nálad előrehozott karácsony van :)

Frankofil 2008.12.03. 17:58:19

Műbőrt legegyszerűbben műszerolajjal tudsz tisztítani.

ipari_fostalicska 2008.12.03. 17:58:43

Szó szerint irígykedem. Sok boldogságot Hozzá, gratulálok :-)

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 18:00:20

Na erre lehet irígykedni. Nem a sok nyugatról behozott presztizsroncsra :)

dojcsáklaci 2008.12.03. 18:02:57

MB-Text tisztításához:Müller boltokban lehet kapni sajátmárkás terméküket Schmutzradierer néven,vagy a Welldone termékcsaládból a Szuperszivacs nevezetüt.Mindkettő 4db-os csomagolásban van,ca.400Ft-ért.Meg fogsz lepődni.

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.12.03. 18:05:34

Tényleg jól néz ki a fényképeken!
Egy full kicserélt futómű pedig valóban remek érzés lehet. Az autó újra megtanul rugózni, simán lötyögés nélkül.
Hiányoltam az aljáról készített képeket!
Köv. post?

DBandesz 2008.12.03. 18:05:45

Nagyon szép ez a kocsi. Annak idején volt a családban egy W123 220D. Imádtam. Lassú volt, evett, mint állat, de akkor is. Igaz, hogy a W115 teljesen más tészta, de abszolút meg tudom érteni a fanatizmust.
RESPECT!

Tetőkárpit: talán valami vadabb zsíroldóval kéne megpróbálkozni, pl. féktisztító sprayjel. Persze nem eláztatni az egészet benne, de a vad, erős kosz kilágyításához ideális.

volgapierre 2008.12.03. 18:13:37

Gratulálok! Tényleg gyönyörűen néz ki. A sztorit a Veteránból ismerem, de csak pedzegetni tudom, hogy milyen érzés lehet ezzel az autóval közlekedni.

Lehet, hogy marhaságot beszélek, de esetleg hideg zsíroldó? Well Done - St. Moritz: ez a leggorombább, amit ismerek. Először valami próbafelületen tesztelném, mert ez tulajdonképpen egy meglehetősen agresszív lúg, és lehet, hogy kikezdené az anyagot. Kesztyü, zárt térben pedig maszk is játszik, mert de facto vegyi fegyver. Zsír és olaj elvileg nem ellenfél.

Ikarus-sound: a kárpitozás nem segít, a Volgámban öt ember, két mázsa cucc sem nyomja el. Csak a tempó: 100 körül elhallgat, de annyival nem szívesen megyek vele. Nálad mikor jön meg a hangja?

thematurbo 2008.12.03. 18:15:20

Nézz utána a BERNER nevű termékcsaládnak! Valóban szép! bár nekem kékben...

sealard 2008.12.03. 18:36:26

Sárgulok az irigységtől!! Észveszejtően gyönyörű!
Egyébként szívesen adok tűzkárokhoz használatos szert, jobb mint a hideg zsíroldó, és nem bántja a műbőrt sem.

Gomulka Béla 2008.12.03. 18:37:15

AZ A KUPÉ OTT HÁTUL!!! (hetedik kép) Na, ha olyanom volna, akkor sose kellene más.

corolla84 2008.12.03. 18:41:11

Szerintem is nagyon jó lett, legjobban a "Minden díszléc alatt a megmelegítve kiegyenesített gumialap, rücsi csak ott, ahol gyárilag " résznél érzékenyültem el.

Ha sikerült a műbőrt letisztítani,(nemcsak a szer minősége a fontos, én szerintem az is sokat számít, ha kézmeleg vizet használsz) a következő szerrel ajánlom bekenni: Riwax Multibrill. Valósággal újjászület majd tőle az anyag, beleivódik, eltűnteti az apró karcokat és tartós is.

Mégegyszer: gratulálok én is !!!

Rot 2008.12.03. 18:42:13

Álomszép. Gratula.

szálka 2008.12.03. 18:44:54

Ehhez csak gratulálni lehet. ez minden pénzt megért de nem csak a kocsira vagyok irigy, hanem a garázsra is. nekem is jól jönne egy 3 beállós. majd egyszer talán :) addig szegény volvo ázik de még bírja, a fiat 127 meg várja a sorát védve minden rossztól, a motor meg kis helyen is elfér :)
még1x grat és sok szép km-t vele

biker_kolee 2008.12.03. 18:45:41

Ahh, ahh, ahh... :) Ez itt a Mercedesek legjobbika, és szerintem nem túloztam. :) Gratula Zsolti! :)

csiky944 2008.12.03. 18:47:54

csak gratulálni tudok az ótóhoz,gyönyörű

Leegor 2008.12.03. 18:56:32


W115.Az elmúlt száz év második legszebb autója... Az első a W123..
Gyönyörű darab,Gratula hozzá!

3 állásos garázs bazz.. Jaj.
Évek óta nem tudok venni magamnak semmilyen hobbiautót, tárolási hely hiányában. A Fabia elvan az utcán, de egy ilyet hova rakjak?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2008.12.03. 19:07:02

csak nehogy valami őrűlt belédszálljon kár lenne érte.

Aldo Moro 2008.12.03. 19:11:37

Most őszintén: Csikósnak hány autója van? Mert itt legalább 4-ről van szó. Ecsém!

biker_kolee 2008.12.03. 19:17:44

Aszondja... A 190-es, Bazeg, Őfelsége a Zöld Merci, Steyr-Puch 500 vagy 650 (ezt nem tudom), Autobianchi. Plusz a motorok. Tudtommal... :D

Csikós Zsolt 2008.12.03. 19:19:22

feketenap:
lesz nagy cikk, ne aggódj, tavasszal majd.

karlov 2008.12.03. 19:22:42

Egy 126-os sec vagy egy 107-es nyitott gondolatával kacérkodom de nemtudom,hogy hogyan vágjak bele,félek egy kicsit a nagyon lepukkadtaktól de a jónak tűnő darabok közt is sok (nekem sokk) a látszatra szép autó.
Hobbi autónak nem kéne négyajtós limuzin vagy kombi akkor már legyen különleges de ez szubjektív vélemény .Az autó tényleg szép.

Csikós Zsolt 2008.12.03. 19:26:43

Leegor:
A Fabia árából kijön egy garázs... Nekem olcsón lett, mert a ház aljában volt egy szuterén, amiből csak a falakat kellett kidönteni, meg kiásni a földet a ház elől. Ha százezres Pandával jársz, a feleségednek mondjuk félmilliós Mercije van, maradhat garázsra is. Mindenki máshogy osztja be a pénzt. Én szívok a napi autóval, hogy legyen öreg. Más nem szereti (vagy pláne: nem engedheti meg magának) a szívást. És élhetsz öt évig így, öt évig úgy, az élet hosszú ám.

Aldo Moro:
- Panda
- zöld állólányka
- Autobianchi Bianchina
- Steyr-Puch 500 (romokban, évek óta nem láttam, talán holnap elmegyek megnézni, mert megjött hozzá a hosszú vászontető-szerkezet az ebayról)
- Bazeg (?...)

A 190-es a feleségemé, én csak akkor használom, ha családi üzemben van, havonta mondjuk kétszer. Még az ő autóját (a saját pénzén vett állólámpást) forgattuk bele ebbe, nagyrészt abból lett.

Csikós Zsolt 2008.12.03. 19:28:39

karlov:
a 107-s szép, de a rövidített tengelytáv miatt (az SLC-hez képest kivágtak belőle egy csomót) nem valami jó vezetni. Sokkal harmonikusabb autó volt elődje a Pagoda. A 126 SEC viszont zseniális. Leginkább 420-asként, 500-asként. Az 560 pluszát nem érzed, csak a zsebeden, a 280/(asszem)320 gyenge.

karlov 2008.12.03. 19:33:33

meg persze napi használatra tesztautó(gondolom én).
De ez tényleg inkább elhivatottság és szándék kérdése nem pedig "de jó volna ha...."
Van egy pajtánk egy régi háznál és oda már befér nekem is egy szerelem autó ezért érik a gondolat.
Persze vehetnék esetleg újjat vagy fiatalt de elég a napi használatban lévőknél kinyögni az értékvesztést,meg az újnak nincsen olyan sármja,mint egy rigi különlegességnek.
Persze a régi se jó befektetés,épp csak másra megy el a pénz nem az értékvesztésre.

csabájé 2008.12.03. 19:33:38

zsolti, ez gyönyörű!!

az én szememben, ez mindig többet fog érni mint 1 új X6, vagy egy E320CDI

grat

mv3 2008.12.03. 19:36:18

Éreztem, hogy délután is ide kell pillantanom:o))

Kedves Zsolt,

Gratulálok!!!!!! Minden dimenzióban megértem az örömödet, a térdremegésedet, csodaszép lett az új automobil! Kívánok az egész családodnak szenzációs utakat és élményeket az új Zöld Mercedeshez!

Rohannom kell, tisztító vonalon este/reggel küldök majd egy tipp-emailt.

Üdvözlettel:

Viktor mv3

biker_kolee 2008.12.03. 19:36:36

Gyáááá, tényleg, a Panda... :$ Az kimaradt... :$ :)

totyy528 2008.12.03. 19:41:13

Würth belsőtér tisztító, vagy active clean! Évek óta azzal dolgozunk

Operator 2008.12.03. 19:44:39

Gratulálok!

Egyrészt mert tényleg gyönyörű az autó. Másrészt pedig azért, mert mindig öröm, amikor egy ilyen érték - ahelyett hogy az enyészeté lenne - újra eredeti fényében tündököl.

Egy vidéki kereskedésben láttam egyszer Skoda 1102-est. Itt-ott horpadt volt, egy lámpa, egy-két apróbb alkatrész, a belső kárpit egy része stb. hiányzott, de ami az autón volt, minden eredeti volt. Ráadásul saját lábán jutott el a kereskedésbe. Sokáig jártam oda, kacérkodtam a gondolattal, hogy felújítom/tatom (valószínűleg sosem tettem volna meg, de az illúzió ugye). Aztán egy nap nem volt már ott. Pár hónap múlva szóltak a környéken lakó ismerőseim, hogy látták az utcán az autót, ha akarom, megnézhetem. Kár volt. Valamiféle hot-rod lett belőle, szélesítés, ültetés, alufelni, oldalt kivezetett kipufogó, talán még tető is alacsonyabbra került... Tudom, hogy ez is egy stílus, nem is akarom bántani Boyd Coddington hazai követőit. Akinek ez tetszik, hajrá. Az én szememben azonban a srácok több értéket pusztítottak el néhány hónap alatt, mint a használat és a korrózió hosszú évek "munkájával" :-(

karlov 2008.12.03. 19:44:52

Az slc formálya nekem nem elég harmonikus ,túl meredek a hátsó szélvédője,ezért nem tetszik a 123-as kupé sem de a 126 hmm ott minden rendben van.
Csak v8 ha lúd legyen kövér....
Van egy 560sl a használtautón az valami gyönyörű de írdatlan drága....

Csikós Zsolt 2008.12.03. 19:47:06

karlov:

tesztautó egy hónapban egy hetet. Van, hogy csak négy napot. Nem, a tesztautó nem jellemző, inkább csak munka. Ha kész vagyok vele, vissza is viszem sokszor, megyek a sajátommal. Azt nem féltem annyira.

Kifordított kacagány 2008.12.03. 19:51:33

ez gyönyörű és borzongató....

Dennis01 2008.12.03. 19:53:11

Zsolt: A kocsi nagyon klassz lett, gratula hozzá!!!
Remélem, még sok ilyen öreg veteránautó lel olyan gazdára, aki nem sajnálja a pénzt a felújításra, és a kocsi újra eredeti fényében tündökölhet majd sok-sok évig...

Rocko- 2008.12.03. 20:02:55

gratulálunk az újdonsült apukának. :)

karlov 2008.12.03. 20:03:40

ok

Bár nekem nem volna nagy élmény autót tesztelni,mert ugye nem mindíg kap az ember olyan autót ami épp a fogára való.

Az autó olyan ,mint a ló vagy a fogat volt régen sokkal több mint közlekedési eszköz, van benne egy adag exibicionizmus,meg egyfajta önmegvalósíttás.Nem pusztán közlekedési eszköz.
Ja jut eszembe van egy felújjításra váró trabim elteszem az örökkévalóságnak,bár nem egyszerű a feladat,örökös közdelem az idővel meg az elemekkel.

Sunburst 2008.12.03. 20:05:38

Csikós Ur!

Gratulalok, ez pöpec! :-)

pirosch001 2008.12.03. 20:17:30

Gratulálok a verdához !A kitartásod példa mutató.Amúgy a műbőr-kárpit pucoláshoz nekm a Cif vált ve legginkább!

zöldi 2008.12.03. 20:23:07

Gratulálok, hibátlan a gépezet. Hogy elégedetlenségmnek hangot adjak, 4 oldalas mega cikket vártam, minimum 30 fényképpel, de türelmes vagyok, tavaszig csak kibírom :)

Gépötty · http://indafoto.hu/gepotty 2008.12.03. 20:27:59

Riwax. Biztosan tudnak megoldást, ha valamit tisztítani kell.
Szép ótó, megérdemli a törődést! Ha nem ilyen lenne a szine, már majdnem tetszene is :p :D

dhrbikes 2008.12.03. 20:29:06

Végre egy nem szakadt autó Csikóstól ;)

karlov 2008.12.03. 20:29:55

Azért az érdekes,hogy a Mercedes nem nagyon tetszik új autó ként de ha régi autóról van szó akkor biztos,hogy a top 10-ben ott van.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.12.03. 20:34:30

Műbőrre még egy tipp:
teszkós popsitörlő kendő

Nekem visszahozta a mocskos, kikeményedett 30 éves ülés műbőrt a halálból. Naponta 2x áttörölni, és várni, hadd szíja be a glicerint. Nem vegyszer, nem oldószer. Nem karcol, nem keményít.
Egy hét után tuti lesz.

Fox888 2008.12.03. 20:36:10

hát isteni érzés lehetett bele ülni és elindulni. Irigyellek. Sok boldogságot.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.12.03. 20:40:37

Hang ellen be kell állítani a kúpkerékhajtás hézagát. Nem sokan értenek hozzá. Ha nagyon kopottak a fogaskerekek, ez sem segít.

pkelement 2008.12.03. 20:42:43

Szép.

De azért vigyázz, hogy valami rá ne essen. Nagyon meg vannak pakolva a polcok körülötte, hely meg alig.

Csikós Zsolt 2008.12.03. 20:43:08

dhrbikes:
ez jó megfigyelés volt :-)

most már érted a sok szakadt autót, ugye? Másra kellett a pénz...

Kamélia 2008.12.03. 20:43:48

Gratulálok a Mercikéhez,gyönyörü.! Én egri vagyok,megértem ám,hogy a hegyi szerpentinek nagyon tekergöznek!)) Ja,amugy ezek a németek tudnak autót gyártani... Opel Astram öt éves mult,még csak a zöldkártya miatt látta szerelö,és az évenkénti átvizsgáláson.

Muad Dib 2008.12.03. 20:45:15

Szép lett a csotrogány, gratula!

Apropó tesztautó:
Njem nálad van a Mazda6 kombi tartós teszten? Minden nap keresem az ú

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 20:47:01

A hegesztett difit mikor rakod bele?

Muad Dib 2008.12.03. 20:47:05

jabb posztot, de nem akar olyan gyakran jönni, mint a Dacia anno...

Kamélia 2008.12.03. 20:47:35

JA ,Mercike és én éppen egyidösek vagyunk.... tessék szépen (kezét csokolommal) köszönni.))))

Csikós Zsolt 2008.12.03. 20:52:49

Muad Dib:

Nem ültem benne, de szerintem már visszament. Talán a Winkli írja.

Lowtyo 2008.12.03. 20:53:06

Naon szép.
Nekem a leghangulatosabb kép az, amin a belteret látni út közben. Csíkon a csillag, sárgásan világítanak az órák...
Jááááj, nagyon kész.
A difihez nincs felújító szett, mer gondolom nem akarsz faforgácsot tenni bele? :)
126 sec-ből nem csak V8 létezett?

Muad Dib 2008.12.03. 20:57:55

Bocsi, igazad van, Rácz Tamás írta anno a bejegyzést.

karlov 2008.12.03. 20:59:11

De csak v8 volt de az elég sok féle 380;420;500(ha jól tudom több fajta idöbeni sorrendben);meg 560

IQLight 2008.12.03. 21:02:18

Klassz!

Riwax-om van (1 tisztító, 1 ápoló), sok mindenre használható, csak a funkcióját nem látja el erős szennyeződés esetén.

Ellenben a Vanish (van is... itthon) az pöpec, a korábban említett tecsós popsitörlővel kombinálva, körkörös mozdulatokkal, kitartóan kezelve az anyagot. Aztán vizes kendővel áttörölni.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.12.03. 21:04:54

Nekem van tippem. Atas "Plak" családból a matt és a 2R típusokat tudom ajánlani.

www.atas.hu/catalog/index.php?cPath=22

Másik kérdés: miért van a jobbos tükör japánosan a sárvédőn? Ez tutira gyári így? Ha meg az is lenne, nem szebb szimmetrikusan a "rendes" helyén?

zöldi 2008.12.03. 21:05:49

Zsolt, egy ilyen restaurálásnál a végösszeg 3-mal vagy 4-gyel kezdődik?

fikabácsi 2008.12.03. 21:06:12

Grat a szekérhez profi munka!Vigyázz rá mint egy gyémántra!Ezeknek a gépeknek lelkük van! Kb 5 éve mi is csináltunk saját részre egy 123/280E-t,másfél évig készült,és nem kevésbe fájt,szivvel lélekkel készült,úgy imádtam mint a gyerekemet,de muszájból el kellet adnom:((,a mai napig sajnálom!Egyébbként szivesen visszavenném bármikor(CPW-364)

vw1300 2008.12.03. 21:08:47

Ugyan ilyen volt a német papámnak a 80-as években még színre is egyezik. Csak amikor Magyarországon járt egyszer a HÉV elvitte az elejét, de úgy is egy vagyont kapott a roncsért. Állítólag helyreállították.
Emlékszem kb. 1984-ben mikor itthon volt az egész Baja városa bámulta a kocsit, én meg büszkén feszítettem benne 4 évesen. Pedig akkor sem volt új kocsi már. Nekem az állólámpás Merci gyakorlatilag az ilyen zöld színűt jelenti nekem.
Szóval nekem csak kellemes élményeim vannak róla.

Auto-InterCont 2008.12.03. 21:11:26

Gratulálok az autóhoz!

karlov 2008.12.03. 21:13:08

Megnéztem a katalógban azt írja,hogy a sec-t minden s motorral lehetet rendelni de én még soha nem láttam sor 6-os sec-t.

fikabácsi 2008.12.03. 21:13:20

Ez igen!Profi a munka Látszik hogy szivvel lélekkel készült!Vigyázz rá mint a gyémántra,mert ezeknek a merciknek lelkük van!Gratula hozzá!

Lowtyo 2008.12.03. 21:17:05

karlov: nemtom, lehet, hogy csak városi legenda, de valahol hallottam (már jól kezdődik), hogy a sec-nek laposabb a motorházteteje, oszt a sor 6 nem fért bele
de mondom, valsz, hogy ez csak valami mendemonda

karlov 2008.12.03. 21:21:05

Inkább ez presztizs kérdés,hogy nem teszünk v8 -nál kisebb motort bele,meg diesel-t brrr..(kiráz a hideg a gondolattól) de lehet,hogy ilyen is lessz késöbb .Ki tudja?!

vadparaszt 2008.12.03. 21:21:42

Úgyis eladod ezt is.

karlov 2008.12.03. 21:22:18

Inkább azt mondjátok meg,hogy aw114 és a w115 közt mi a kölömbség?

Rocko- 2008.12.03. 21:26:39

Csikós Zsolt 2008.12.03. 19:26:43
Autobianchi Bianchina

amikor megírod a tesztet, légy szíves, szóljál, megyek, beleükök én is, és viccesen nézünk ki a képeken! :)))))

Lowtyo 2008.12.03. 20:53:06
csirkédet csillagokra cserélnéd? :))))

w124 2008.12.03. 21:27:53

Le a sapkával,nagyon szép!!!

Lowtyo 2008.12.03. 21:33:48

ha jól tudom a w114-es 6, a 115-ös 4 és 5 hengeres motoros

Rocko: csirke marad, mellé kellene egy BENZ

Csikós Zsolt 2008.12.03. 21:43:24

KuKori:

Ejnye. Gondolod, hogy nem milliméterre pontosan ott van, ahova gyárilag teszik? Csak az a szbbszt tükör 80 euró volt Ornbauban. Mintha a vesémet tépték volna ki élve. 1971 előtt az ajtón volt, 1971 végén iment előre, majd a második szériával (széles maszk, no elefántfül, rácsos hátsó ablak, A oszlop vízelvezető, gumikormány - bár az az 1,5-ös széria legvégén is volt már) visszament az ajtóra, már nagy tapsifülként.
Ebben az autóban még rádió se lsz, hiszen eredetileg se volt. Tudod milyen nehéz volt a kis 200 D feliratos rádiótakaró lapot bszerezni hozzá ugyanabban a felületrücsiben, mint a másfeles széria műszerfala? Mert belső műszerfal-rücsifajtából is volt vagy négyféle. Talán több is.

Csikós Zsolt 2008.12.03. 21:44:55

zöldi:
Még 2. Éppen. De nincs teljesen kész, lehet, h 3 lesz :-)

Csikós Zsolt 2008.12.03. 21:47:00

vadparaszt:
Ha megtudod a sztoriját, pontosan tudni fogod, hogy nem. MINDENT eladok, nem is tagadom (a Kawától mondjuk nehezen válnék meg, különben - ki ad többet?), de a zöldet nem lehet.

Csikós Zsolt 2008.12.03. 21:50:24

Lowtyo, meg mindenki aki SEC:

Megnéztem az Oswald-bibliát. 380 SEC (V8), 500 SEC (V8), 420 SEC (V8), ezek voltak. Jól tudtad, nagy fehér testvér, uff.

kondorosi 2008.12.03. 21:54:52

Gratulálok, gyönyörű lett az autó. Amikor utoljára láttuk még "itthon" az előző tulajnál, akkor is jó kezekben volt. De azt hiszem most van igazán(újra), a megfelelő tulajdonosánál.

Csikós Zsolt 2008.12.03. 21:56:55

karlov:

A W114 a sorhatosok kódja. A W115 a négyhengereseké (benzin és dízel egyaránt), meg az öthengeres 240 D 3.0-é is.

Fél(ál)műveltek állandóan a régi és az új szériára próbálják rámondani, hogy 114, meg 115. Elég nagy sötétség, de nem lehet egy egész népet kiművelni pár évtized alatt.

Szériából nagyjából három volt, a 0,5, az 1, az 1,5 (felületes szemlélőnek ez mind elefántfüles, kürtgyűrűs, sima hátsó lámpás, keskeny maszkos, bajuszdíszléces) és a 2 (bordás hátsó bura, széles, lapos maszk, lapos motorházfedél, íves, díszlécmentes kötény, széria fejtámla, gumikormány). De szériákon belül is voltak áthallások, a már említett gumikormány és a széria fejtámla, meg az automata öv például az 1,5-2 között, meg az alumaszk/műanyag maszk az 1/1,5 között, de utóbbira nem mernék mérget venni, meg kellene néznem az állólámpás-Bibliát (Rohde/Koch-könyv).

kondorosi 2008.12.03. 22:00:26

Egyszer telefonon említettem , hogy tudok a típushoz egy pár apróságot, de nem jutottam odáig hogy mindent lefényképezzek és küldjek egy mailt. Talán majd erőt veszek magamon, és egyszer....

yenoee 2008.12.03. 22:02:57

Egyre kíváncsibb vagyok az autó történetére.

Amúgy valóban nagyon szép lett!
A fényképek viszont borzalmasak, gondolom főleg a neon miatt. Egy ilyen szép autó felhőpornós hátterekért kiált... :)

austinpowers 2008.12.03. 22:03:46

Kedves Zsolt!
Van a garázsomban, egy lakatolásra és fényezésre váró W114 kupé.
Csabi elérhetősége publikus?
Ha nem, akkor is kéne! Mert nincs jó lakatos!

Daev 2008.12.03. 22:10:17

Azt hittem már összerakták a Biádat, mondtam volna, hogy gyere el a Mikulásnapi Autobianchi találkozónkra. Bár valószínű az esős rossz idő miatt nagyon kevesen leszünk.
www.autobianchi.hu
Üdv!

635csi 2008.12.03. 22:25:35

Nekem is kéne,de egy kitérő válaszon kívül eddig mást nem kaptam?!

silurus 2008.12.03. 22:28:57

Gratulálok hozzá, a korhű szín (nem tudom, hogy ez e az eredeti) különösen jól áll, és így igazi az érzés....

Csikós Zsolt 2008.12.03. 22:32:01

kondorosi:
Igen, akkor én már majdnem mindent beszereztem. Aztán odaadtam a telefonszámodat egy klubtársamnak, aki állította, hogy megy majd Kondoros felé. Aztán nem ment. Most itt akadtunk el :-)

Csikós Zsolt 2008.12.03. 22:39:21

635csi:

Na most. Másfél órája küldtél priviben egy levelet. Én nem akarok mindenkit rászabadítani a Csabira, mert eléggé érzékeny az időbeosztása, ezért egy rákérdező levél után (ami nem kitérő volt, hanem pontosító) felhívtam. Fél órát beszéltem vele, utána írtam neked egy levelet. Már meg kellett kapnod. De türelmetlenkedni egy szívességkérés után, úgy, hogy feltételezed, hogy egyfolytában a gép előtt ülök, miközben a gyerekeimmel teljesen mellesleg éppen a születésnapomat ünnepeljük, fürdetünk, fektetünk, mellesleg cikket is írok közben - szóval kicsit túlzás. Na, most jól kipufogtam magamat.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.12.03. 22:44:06

@ csikós zsolt,

chill... :) Ne puffogj. Minden rendben... :D

És

Boldog Születésnapot!!!!

Csikós Zsolt 2008.12.03. 22:47:41

egyébként lakatost keresőknek:

Baromi ritka az ilyen. Aki jó, éveket csúszik és depressziós lesz. Aki gyors, link. Van lassú, pénzlenyúló és rossz is, ez a leggyakoribb. Gyors, precíz, empatikus szakember szinte nem is létezik. Szerencsétlen Csabi meg egyedül dolgozik, alkalmi beugró segítőkkel két kocsiállásban. Már a klubban is egy csomóan meg akarták tudni a címét, de csak olyan embert szeretnék hozzá vinni, aki fizet, mint a katonatiszt, és betartja a határidőket, nem csúszik az alkatrészekkel. Mert a szuper szakembert a kuncsaftnak is szuperül meg kell becsülnie. Én is öt évig kerestem lakatos mindenfelé (meg előtte a Bianchihoz és a Puchoz másik ötöt)majd itt is hónapokat vártam, mire megkaptam az elérhetőségét. És a másik autó - egy W111 kupé - ami nála van, szintén elég ramaty, ott lesz még közel egy évig, a B-vágányon pedig az újabb, kis munkák mennek a Csabinál, hogy fel ne kopjon az álla. Tehát nagy restaurálást szerintem leghamarább jövő ilyenkor tud vállalni. Bocs, csak gondoltam szólok mindenkinek a véges erőforrásokról. Ezek a dolgok nem így mennek. Nincs ebben semmi misztikum, de ha az ABC polcán egy doboz szaloncukor van, és dec 20-án reggel beszabadul a díszítésre rábőszült nagymamasereg, nyilán az első nyúlja le a dobozt (az az autó már ott áll), a többiek pedig várnak, amíg megjön az új szállítmány. Ez a keresleti piac törvénye. Tényleg nem lebeszélének mondom, csak mielőtt nagyon beleélitek magatokat. 635csi-t is ezért egyeztettem le előre.

I ThomaS I 2008.12.03. 22:50:33

Csudagyönyörű deszépótóóó! Grat hozzá, várjuk a cikket!

Csikós Zsolt 2008.12.03. 22:52:34

silurus:
Spektrométerrel vizsgálhatod - hát persze, hogy ez volt a színe. Lehet ez kérdés?


immortalis:
Pufogni jó, roborálja az agyat, levezeti az energiákat. Imádom a Belsőséget, csak aki posztot ír, annál néha baromi intenzíven átlépi a privát élet határait, ha tényeleg Belsőséget akar írni. Azaz saját sztorikat. Ez a veszély fennáll, kezelésére nincs recept. De ettől még jó, meg szívesen segítek a kommentelőknek is, meg a Csabinak is, csak a lehetőségek nagyon-nagyon végesek. Ezt próbálom megértetni.

Nem olyan jó az a szülinap. 42... El se tudok már odáig számolni. Talán fordítva még.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 22:57:36

Csikós mesternek ezúton kívánok még 90 évet lelkes autóbuziként (aztán már csak a dédunokák elektronyos járgányaiban fog utazni, nosztalgiázva holmi állólámpákról).
A Totalcar jelenlegi leghitelesebb, legjobb stílusú szerzője ő. A hátán viszi az egész lapot. Szinte már csak miatta olvasom a cikkeket, és sose okoz csalódást.
Hiphip!
(aztán most már visszafogom magam, de télleg makszriszpekt)

Leegor 2008.12.03. 23:07:27

Zsolt

A Fabia munkaeszköz, meg egyébként is szeretem, első új autóm stb.. Tehát marad.
Csakhát másfél éve nincs Mercim, és ez néha komoly elvonási tüneteket okoz. Ahol lakom, az egy lakótelep(tudom nem túl menő, de ki van fizetve), és itt a környéken nem nagyon lehet fedett helyet szerezni, ami van az irreálisan drága és négy méter hosszú...
Szar helyzet öregautózás szempontjából, de ez van, töröm a fejem a megoldáson..

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.03. 23:12:19

Zsolt: Boldog szülinapot! :) a merga meg csodaszép... OT-s lesz?

Rocko- 2008.12.03. 23:14:34

Boldogot Csik!

és 42 a legjobb. Te vagy a válasz a midnent eldöntő kérdésre. persze az autóbuzéria galaxisban. :)

szóval boldogot!

Duliee 2008.12.03. 23:19:45

Javaslat az Ultra Derm helyett
pr Clean R
Én ezzel a többéves lerakódott fékport is felszedtem az alufelnivel, habár nem tudom lehet a bőrre erős, mert az Ultra Dermnél szemcsésebb.
Adatai:
Gyártó: U. Rath GmbH & Co. KG. D.
Forgalmazó : FITO-TRADE Kft.
Telefon: 94/314-026
9700 Szombathely, Semmelweis u. 28

Dennis01 2008.12.03. 23:20:49

Boldog születésnapot és még sok százezer kilométert a zöldikével!

Kopi3.14 2008.12.03. 23:43:54

Az mitől van, hogy a képek egy jelentős része valami sárga izékkel dekoráltva jelenik meg? Jellemzően a nagyon sötét részeken vannak eme minták. :(

Csikós Zsolt 2008.12.03. 23:45:36

Maybe_:

Amíg rá nem kényszerítenek, nem lesz semmim OT-s. Most az OT rendszámmal ötévenkénti veteránvizsga kötelező. A műszaki nem tarthat tovább, mint a veteránvizsga. Tehát az OT-s autó 2+2+1 évenként vizsgázik, ha jól sikerül eltalálni az időpontot. A nem OT-s 2+2+2+... Szóval így. Ez rögtön idő-, energia- és pénzspórolás. Meg az OT-hez valahogy nekem nagyon a nyugatról behozott újveteránok képe társul a hozzájuk való, két éve az oldtimereket észre sem vevő, de most már profi tulajokhoz. Én huszonkét éve állandóan huszon-harminconéves autókkal járok, más világban mozgok, mint ők. És valahogy hitelesebbnek tűnik a három betű, három szám. Mintha autó lenne, amin van. Ha már nem lehet kisrendszám...

És a harminconéves autó olcsón biztosítódik, a szerény teljesítmény miatt pedig alig van rá adó. Szóval egyelőre biztos nem.

Csikós Zsolt 2008.12.03. 23:47:13

Kopi3.14:
Nem digitális zaj az, a nagy ISO miatt? Bár nálam nem látszik annyira.

mv3 2008.12.03. 23:52:35


Isten éltessen sokáig, a füled soha ne érjen a bokádig!

Ez a post így lett tökéletes, a születésnapodra hazaért az autó. Ezzel vígasztalódj, hogy elmúltál már 24 :o)

Egyébként amit írtál, miszerint a jó post író, tehát jelen esetben Te, néha baromi intenzíven átléped a privát életed határait, azt külön megköszönjük, mert pont így lesz az írás hiteles, és a rád jellemző élvezettel olvasható mégis precíz stílus, csodás öniróniával és jó humorral fűszerezve, eredményezi azt, hogy az olvasóid úgy várják az újabb írásaidat, mint gyerekek a napokban a Mikulást.
(Az elmúlt napokban pl. többször a fejemben volt napközben, hogy vajon mi lesz bazeg sorsa. Biztosan a finom közvetlenség miatt, amivel írtál róla, lopta be magát a szívünkbe :o)

AnyádnakPalánkot szépen összefoglalta, mit jelentesz az olasóknak ezekeken az oldalakon!

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.03. 23:56:00

Csikós Zsolt 2008.12.03. 23:45:36
Megértem a választ, ott a pont :) Ismerősöm ugyanilyen okokból nem vizsgáztatja le veteránnak a 110R coupéját, gondoltam nálad is hasonló a helyzet, csak rákérdeztem. Mondjuk elég szomorú, hogy ez a helyzet.

505thZajcev · http://bringazz.blog.hu/ 2008.12.03. 23:57:08

Engem csak egy dolog erdekelne :P
Utolso kepen szepen be van rakva a kocsi a sarokba, de hogy szalltal ki belole? :D

The Good Boy 2008.12.04. 00:02:37

Első mercis élményem egy ilyen állólámpáshoz füződik (csak W114). 5-6 évesként '78-'79 környékén nagy király voltam a haverok szemében, amikor a rokon (sirköves - akkor a cocializmusban ő igazi nagy király volt:) autójával mentünk valahova. Leirhatatlan élmény volt.
Csík! gratula, nagyon irigyellek, pedig alapvetően nem vagyok veterán fan - de alakulok a sok pozitiv benyomás hatására:)
Gondolom, lesz OT is idővel rajta?!

The Good Boy 2008.12.04. 00:04:42

Na mire időm lett a kommenthez (kb. 2 órája kezdtem olvasni a cikket, meg a kommenteket), az OT-t már más kérdésére megválaszoltad.
Boldog szülinapot! Ezek szerint nem is karácsonyi ajándék let, hanem szülinapi:::)))

Csikós Zsolt 2008.12.04. 00:09:49

505thZajcev:

Épp ki van számolva a hely. A Bazeg is ott lakott, pont ekkora. Kicsit görnyedve bár, de ki lehet férni. Legalább nem lopják el olyan szívesen.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.04. 00:15:16

Egyszerű: kibontják mögötte a falat, majd kitolják.

vadparaszt 2008.12.04. 00:21:18

Csikós Zsolt: ja persze, már emlékszem, ez az autó a családban volt. Boldog születésnapot kívánok hozzá.

streetsta · http://managertoys.hu/ 2008.12.04. 00:29:32

Nos, meg kell hagyni ez az autó élőben is pont olyan csinos, mint fényképen (sőt, talán jobban). Egyszer azért móka lenne az egész családot hetvenes évek sztájl beöltöztetni (apu gömbölyű orrú cipőben, trapézgatya, sárga magasnyakú szvetter, nagy napszeműveg, anyu vastag talpú cipő, virágos mini szoknya, kék magas nyakú szvetter, kívül hordott nyaklánc, nagy napszemüveg, csibészek sárga gumicsizma, kantáros nackó, papírdzseki, sildes satyesz), oszt úgy csinálni pár képet az "új" autóval. Igazi időutazás lenne! Valamelyik nap akadt a kezembe egy régi, hetvenes évekbeli kép, németországi kisváros főtere, rajta csillogó mergák, bogarak, az előtérben meg egy nagyjából vadonatúj Fiat X1/9. Próbáltam átélni, milyen is lehetett, amikor ezeket übermodern vadonatúj kocsiként nézték meg az utcán -sajnos nem sikerült. De ha élőben lát az ember egy ilyen patent járgányt, könnyebben megy az átszellemülés. Tehát tessék a jó idő beálltával "Csiki on tour 2009" keretében megmutatni ország-világnak, milyen is egy frissen összerakott, vadonatúj 37 éves autó!

635csi 2008.12.04. 00:47:04

Szia!

Először is ELNÉZÉST kérek,hogy így sült el a válaszom .Én értettem félre a válaszod.Tehát mégegyszer elnézést.Köszönöm a számot.

Boldog születésnapot

Üdv:Köves Viktor

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.12.04. 00:53:52

>Megnéztem az Oswald-bibliát. 380 SEC (V8), 500 SEC (V8), 420 SEC (V8), ezek voltak. Jól tudtad, nagy fehér testvér, uff.

Csikós úr, pogány az az Oswald-biblia, ha nem említi az 560-as kupét, el lehet dobni.

ratrider02 2008.12.04. 03:13:24

Csikós Doktor!
Isten éltesse utólag is, születésnapja alkalmából.
Azt hiszem mindannyian az irigyeid vagyunk. Nem sok ember mondhatja el, hogy ilyen születésnapi ajándéka van :). Milliónyi balesetmentes kilómétert a régi/új autóval. Remélem megéljük azt is amikor arról írsz, hogy gyermekeidet hogyan tanítod vezetni az állólámpásban, egy vidéki mellékúton.... Köszönöm a posztot, most fülig érő szájjal térek nyugovóra......

Ciri 2008.12.04. 03:41:55

Boldog szülinapot Zsolt !

Grat az autóhoz is, nagyon szép !

zöldi 2008.12.04. 07:06:45

Boldog Születésnapot!

Pár éve egy osztálytársam hozzámvágott 5 évfolyam VAM-ot, végigolvastam az elejétől. Van egy halvány emlékem, hogy ezt a kocsit láttam egy szép hosszú cikkben, de nem akarom ellőni a poént _D

mv3 2008.12.04. 07:50:07

Azt hiszem tavaszig föl leszünk csigázva:o)

mv3 2008.12.04. 07:50:07

Azt hiszem tavaszig föl leszünk csigázva:o)

2008.12.04. 08:22:29

Mindenkinek aki azt hiszi, hogy kevés a helye: két állásos a garázsom. A következő dolgok vannak benne:
3db Pannónia, ebből egy komplett, kettő darabokban. Két salgó polcon meg egy valag alkatrész, szerintem még egy P10 összejönne belőle :D
Két db pedálos Moszkvics, egy db pedálos Moszkvics alváz. Három MTB. Az utánfutó oldalai leszedve. Egy db Wartburg leponyvázva. Egy komplett irodabútor szétszedve, néhány székkel. Egy db MZ TS. További két pedálos autó (John Deere és Unimog). A hajtányok szerszámai, akkumlátorai. Ja és ide szoktam beállni a Vitarával is. Ja, és a kerti vasúthoz tartozó mozdonyok, kocsik, sínek. Nameg egy pingpongasztal, összecsukva. A kompresszor és tartozékai, a porszívó meg az akksitöltő. Meg ezer apró bizbasz. Egy logisztikai zseni vagyok, hogy egyáltalán be tudok szállni az autóba... :D
Hozzá kell tennem, hogy jövő tavasszal jönnek a munkagépek, és épül egy másik két állásos + 2 nyitott állásos garázs. Hogy elférjek, mert a többi rom, hajtányok, gépek jelenleg letakarva ugyan, de kint vannak :D

Csikós Zsolt 2008.12.04. 08:33:46

635csi:
jóvanjóvan, nincs baj, csak logisztikailag nehéz kivitelezni a dogokat. Majd beszélj is vele.

malenykij polgár:
Hát persze, hogy írja. Én nem írom. Pedig egy olyanról még tesztet is csináltam két éve. Jó mi?

Csikós Zsolt 2008.12.04. 08:36:17

Matiz:
kerti vonat, áááááááá!! Ömlik a nyálam. Micsoda istencsászárság.

Cornucopia 2008.12.04. 08:36:50

CSIKI: Én valódi bőrön próbáltam, de szerintem a műbőrön jobb a "MR MUSCLE" TŰZHELYTISZTÍTÓ, hosszútávu tapasztalat nincs vele, de a (valódi)bőrről leszedte a12 éves dzsuvát is, igaz utána 1 hónap múlva eladtam, remélem "túlélte", de valószinüleg műbörnél nem annyira gáz. Egyébként az Autópiacban(on) Bill is dicsérte, de ő a motortisztításhoz ajánlotta...

Cornucopia 2008.12.04. 08:37:59

CSIKI. még valami: ez tényleg király verda, az elmúlt években ez az első amelyiket irigylem egy kicsit (vagy nem is kicsit hanem NAGYON)

2008.12.04. 08:38:38

A pálya télen is üzemel, jövőre többszer akkora lesz mint most (a garázsok mellett) ha erre jársz hajtányt megnézni akkor lehet vonatozni is. A saját építésű ráülős kerti vonat - sajnos - még csak terv, de lesz olyan is. Nem fogok én vasúttörténeti parkba járni. Csinálok magamnak, na.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2008.12.04. 08:41:50

Szia Zsolt,

gratulálok az autóhoz, az autópályás- világító műszerfalas kép nagyon üt!

Nekem egyszer kellett hasonló tisztításba fogni, és a féktisztító / bőrápoló kombót használtam: az előző frankón leoldja a mocskot, utánna vizesruhával áttöröltem, majd vastagon bemsszíroztam bőrápolóval. Kezdetben bőrápoló helyett jobb minőségű és kevésbé zsíros testápoló is megteszi, a lényeg, hogy a nedvességtartalma bekerüljön a bőrbe. (Eleve nyaranta 2 hetenként szoktam átkenni az egészet bőrápolóval.) Ha tudsz rendelni az E-bay-ről, a legjobb a Hide Food(Ivan Ruiz honlapjáról):

www.thecarnut.com/Manuals/Leather_Restoration.pdf

kint kapható, vagy ez:

www.motorcarsltd.com/gifts/leatherique.asp

rognork 2008.12.04. 08:58:14

Zsolt,

ajánlanám a xintex nevű ipari tisztítószert, ha még nem találtál. Sztem elég jó, kb 4000/liter.

AtoszMester 2008.12.04. 09:08:43

Szerintem meg Bazeg helyett MENJEN a PANDA! Felújítasz egy előkelő németet, és meghagyod a göthös olaszt a másik megszolgált német helyett? :) Naneeeee :)

A tisztításhoz tudom javasolni az ecetes ollót :)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.12.04. 09:10:44

nekem meg egy olyan W111 várja a titkos garázsban a jobb sorsra szenderülését, mint ami a képen a háttérben látszik

csak nekem hot-rod lesz belőle, nem sima felújítás (:

Herman 2008.12.04. 09:36:26

"Deutschland, Deutschland über alles,
Über alles in der Welt,
Wenn es stets zu Schutz und Trutze
Brüderlich zusammenhält,
Von der Maas bis an die Memel,
Von der Etsch bis an den Belt –
Deutschland, Deutschland über alles,
Über alles in der Welt!"

Mercedes, mi más?

Teleszkop 2008.12.04. 09:40:28

Boldog Születésnapot! Nem olyan rossz ez a 42, kispolszkinyomatéknyi :)

A Merci pedig csodálatos, sok örömteli km-t kívánok vele!!

yenoee 2008.12.04. 10:05:34

A mi fér be egy garázsba témához...
nekem egyállásos telep garázsban volt 2 db Skoda, meg eccer 1 Skoda és egy E28 535 BMW. Jó, gyárias állapotukban egyszerre nem fértek volna el :)

sowi 2008.12.04. 10:10:23

huhh, nem szeretem a merciket, de ez gyonyoru, remelem a belseje is hasonloan jol fog kinezni, kivancsian varom :)

dennisthemenace 2008.12.04. 10:13:40

Matiz;Te egy teljesen lokott,elmehaborodott alak vagy.Es rohadtul idegesit,hogy nincs meg par ezer ilyen,mint Te..Sok sikert az epiteshez,mindent bele!

kocapecas 2008.12.04. 10:17:30

Gratula a Mergához!

Nálunk (kis település) a 70-es években egy állólámpa volt az első nyugati autó! Egy orvosé volt:D már akkor medencés kecója volt!

Csikitől meg kérdezném hogy létezett belőle 220d? mert asszem az volt a hátuljára írva. szép fehér autó volt.
aztán amikor meghalt az orvos aki egyébként újonnan vette, egy helyi f.kalap vette meg a közel gyári autót fillérekért és a tanyára járt vele futóval cuccolni a sárban. 3 év alatt teljesen lelakta meg meg is törte! valszeg nem tudta mije van!!
aztán el is bontották a helyi bontóban:(

b[ALien] (törölt) 2008.12.04. 10:42:23

Találtam neki egy nevet, ami röviden összefoglalja a lényeget: Aztakurva.

The Good Boy 2008.12.04. 10:42:41

Zsolt!

Tényleg nem kötözködéként irom, csak azért nehogy baja legyen a P rendszámot kölcsönadó haverotoknak (meg neked, mert mint kedvenc tc-s újságíróm, nagyon sajnálnám, ha egyszer kötözködő Közlekedési Hatósági ellenőr igazoltat -vagy egy ezzel tisztába lévő rendőr):
35/2000. BM Rendelet:

"60. § (1) Kérelemre P betûjelû rendszámtáblát kell kiadni a jármûgyártó, a jármûjavító vagy a jármû értékesítésére jogosult vállalkozásnak, közlekedési kutatóintézetnek, valamint egyéb olyan vállalkozásnak vagy intézménynek, amelynek tevékenysége indokolja a jármûvek forgalomba helyezés, vagy állandó rendszám nélküli ideiglenes részvételét a közúti forgalomban.

(2) A P betûjelû rendszámtáblával ellátott jármû használata az ideiglenes forgalmi engedély jogosítottján vagy annak alkalmazottján kívül más személynek nem engedhetõ át."

Itt a (2) bekezdés a lényeg (bár elvileg kérhető a használók körének kiszélesitése). A fenti cikk esetében a közlekedési hatóság bevonhatja a P rendszám kiadási engedélyét!!!
Legalább ne hangoztasd a cikkben, hogy mindig odaadják nektek, mert egyszer egy überokos nektek ugrik hivatalból. Vagy igényeljetek ti is egyet hisz az (1) bekezdés alapján jogosultak lennétek rá.

I.C.ram 2008.12.04. 10:44:46

Gratula az allolampahoz, szep lett. :) Szep szuletesnapi ajandek :)

Ha esetleg valaki kedvet kapott volna:
www.hasznaltauto.hu/2304371_mercedes-benz_w114_1973

:)

Marvell 2008.12.04. 10:46:42

ELNÉZÉST,HOGY NAGYBETŰVEL ÍROK CSAK MÁR PÁRSZOR KÉRDEZTEM ÉS EDDIG HIÁBA VÁRTAM A VÁLASZT. SZÓVAL MIKOR VÁRHATÓ W124 COUPE TESZT MÉG RÉGEBBEN IGÉRTÉTEK.

kÖSZÖNETTEL: S

jenko80 2008.12.04. 11:11:14

Maybe_ maybe én vagyok az ismerős? Csak az én kicsikém addig pezsegett az esőben, hogy az évi sokpénzért való lakatolások ellenére ugyanolyan állapotban van, mint amikor megvettem. Úgyhogy most eladósorban van (illetve már lefoglalva), hasonló okokból, mint amiért Bazeg elmegy...

Kedves Zsolt, vigasztalódj azzal, hogy 42 a válasz "Az Élet, A Világmindenség Meg Minden" nagy kérdésére.

Esetleg a Skodámat elcserélném a Zöldikére, ha esetleg megvilágosodva megcsömörlenél amiatt, hogy mindez túl szép számodra, mert hát ugye a cél maga az út...

BSZ

.com 2008.12.04. 11:12:20

Szia,
Egy Rekord Coupet tettunk rendbe ( regen )amit egy "autoszerelo" hasznalt. 12 evig ugralt ki-be olajos overallban es a bontott motorokat a hatso szallitotta
Vastagon bemasszirozni a legolcsobb kezkremmel ( magas glicerin tartalom ) es vileda mikroszalas ( nem szivacs!!)dorzsolgetni. Hajszaritoval valo felmelegites csodakat tesz. Popsikendovel eltavolitani a dzsuvat es kezded elorol, addig amig nem tiszta. Az utolso takaritas utan ne borapolo, hanem Swix bakancsapolo > Outland vagy Mountex, cca ezer forint egy doboz > eleg 25-30 allolampasra. Felevente megismetelendo a dolog. Hatranya, hogy csillogo lesz a bor, nem az a finom felmatt. De egy erett autoban nem gaz ha csillog a butorzat

streetsta · http://managertoys.hu/ 2008.12.04. 11:31:21

The Good Boy 2008.12.04. 10:42:41

Teljesen igazad van, de természetesen nem kerülte el a figyelmünket az ide vonatkozó egyik bekezdés sem, és teljesen szabályosan jártunk el (a részletekkel senkit nem untatnék, gondolom Zsolt is ezért egyszerűsítette le, és nevezte a dolgot kölcsönadásnak, de natürlich ennyire nem egyszerű a dolog, viszont oldalakon keresztül kellene magyarázni a miért és hogyanokat, annál meg a Merci érdekesebb!:))
A P rendszám nagy kincs, vigyázunk is rá, mint a szemünk fényére!

Csikós Zsolt 2008.12.04. 11:37:46

AtoszMester:

A csehszlovák kettőt nézed.

Nem újítottam fel a Bazeget. Ha egy hetet kint tölt az esőben, elpárolog, olyan rozsdás. Ha az lenne a Panda helyett, kint kellene laknia. A Panda nem rozsdás, legalábbis csak egész kicsit. Az bírja. És azért nem olyan nagy kár. Azért ment a Bazeg. Ráadásul akkor lenne 2 db 200 D állólámpám és 0 db régi Fiatom. Így van egyensúly, úgy csak az unalom. Ehhh, szétkoptathatom a billentyűzetet, akkor is lesznek, akik nem olvassák el a posztot, vagy nem tudnak értelmezni összetett mondatokat. Sebaj.

Csikós Zsolt 2008.12.04. 11:44:04

GYUSZI BACSI:

Hiányzik róla az eredeti krómozott kipufogóvég (és mintha maga a kipufogó is rövidebb lenne a kelleténél), de tényleg rendkívül csinos. A felújítatlanság hihető, nézt meg, fekete a motorházfedél merevítőlemeze, meg a kitámyasztórugókon a gumigyűrű is, ezeket nem szokták levenni újrafújáskor. És az a tökéletesen megsárgulatlan ablakmosó-tartály egyszerűen döbbenetes. Ennyit megér, még ha kis benzines is. Azt szeretik a legkevésbé. Dízelből a 220 D népszerű az első szériából (sokkal nyomatékosabb, 240 D, illetve 240 D 3.0 csak a 2. sorozatban jött), benzinesekből meg mindig a hathengereseket keresik sok extrával. De kettőfelet így is tud, bár recesszió van, a rossebb se érzi ilyenkor az árakat.

Csikós Zsolt 2008.12.04. 11:45:16

Marvell:

Hát... Majd egyszer. Most nincs képben ilyen, de most volt W140, W126, nem túl rég W124, 560 SEC - kicsit sok lesz már a Merciből.

Csikós Zsolt 2008.12.04. 11:47:17

jenko80:

Hidd el, van még út a tarsolyban otthon éppen elég...

The Good Boy 2008.12.04. 11:51:45

Zsolt!

Tőled idéznék: 2008.12.04. 11:37:46

"Azért ment a Bazeg."

Elszóltad magad!!!!! Ezek szerint elment a Bazeg?????!

Sztorit kérünk!!!!!

Paragon85 2008.12.04. 11:53:28

Kedves Zsolt!

Én csak ezeket a képeket láttam, de nekem is remegett lábam, kezem és elérzékenyültem rendesen... Még most is csak nézem az autót, gombóc a torkomban és nem tudok tovább lépni :) Gyönyörű lett, de igazán le sem tudom írni, h mit érzek, hiszen benne töltöttem egész gyerekkoromat és most benne fogják a te gyerekeid is. Hihetetlen :) Nagyon örülök, h ilyen értő, szerető kezekbe került az autó. Remélem azért még egyszer az életben ülhetek benne :)

Amúgy meglett pár hónapja az eredeti MB pótkulcs is, ha nem lett zárcsere.. De ezt majd pü-ben megbeszéljük.

Isten áldjon családoddal, és persze a Mercivel együtt!

Quattroman 2008.12.04. 11:58:06

Legjobb és legolcsóbb kárpit tisztítószer a Stahlgrubernél kapható kéztisztító!
1 vödör 11kg 28€ létezik normál és citromillatú
hasonló mint a Derm csak fehér és jobban tisztít & nem szárít annyira.
szivaccsal dörzsölve kipucolja a legkisebb barázdából is a dzsuvát. utána jöhet a popsitörlő:)

Sabc 2008.12.04. 11:58:25

yenoee · roncsfesto.blog.hu/ 2008.12.04. 10:05:34

Ez érzékeny pont volt. :''(

mv3 2008.12.04. 13:02:59

A postot követve lassan elolvadnak az autó származása körüli titkok. Azért abban biztos vagyok, hogy a Nagy Tavaszi Postra marad még elég izgalom:o)

volvosugga 2008.12.04. 13:32:15

Szia Zsolt!

Szívből gratulálok a szép autóhoz!
Boldog Születésnapot!
üdv
Laca

austinpowers 2008.12.04. 13:39:36

Zsolt!
Köszi a ki nem elégítő, de érthető választ a lakatos időbeosztásával kapcsolatban.
Ez így bonyolult, úgyhogy keresek tovább.

Csikós Zsolt 2008.12.04. 13:48:49

Köszi, köszi, köszi, mindenkinek.

ribarszkiakos:
ha készen lesz, úgyis szólok, bár a Peti van meg az iwiwen. Meg a papátok száma persze.


austinpowers:
hát, tényleg bonyolult.

ommm 2008.12.04. 13:54:01

Hmm...jól látom, hogy a második kép Koper csodaszép városában készült?

Lowtyo 2008.12.04. 14:03:05

Tegnap voltunk tuningbótba.
Hej, ha te is járnál ilyen helyekre, lehet, hogy másképp nézne ki BENZ
pl. rakhattál volna bele rekárókat, akkor nem kéne szívni a kárpittisztítással.
Koponyás váltógomb, sportkormány, lángnyelves gumiszőnyeg (esetleg bordáslemez utánzat).
A műszerfal izzókat kékre cserélni, meg persze eszeveszett hifi, oltári nagy mélynyomóval, meg olyan villogó stroboszkóp izével.
Na meg ugye a külső. A mocsár szín már nem menő, helyette valami ezüst vagy fudzsivájt. A kilincseket egyéb bizbazokat lefalazni, ajtó élekre csiriviri krómcsíkfélét ragasztani. Ennyi pénzér meg amennyiért vetted a jobbos messzitükröt kapni már jóféle indexeseket is. Aztán az első lámpa. Éndzsőláj nélkül már nagyon ciki egy autó, plusz van még az az audis fénycsík, amit a lökösre kell rakni. Mű levegő beömlő motorházra, kékledes ablakspricni, aztán, ha már koponyás a váltógomb, jöhet a koponyás, világítószemű kipufogóvég. Hatalmas mercijel a hűtőrácsra, mer úgy sportos, hatalmas alufelnik peres papucsokkal (ha nem fér bele a költségvetésbe, akkor olyan forgós dísztárcsa) tatoo matricák, meg feliratok az ajtóra (szpárkó, meg ilyenek).
Cápauszuny antenna utánzat a tetőre, meg ilyen zenélős tolatóizzó. Ja, hátsó lámpa. Lekszusz sztájl, ofkorsz. És akkor már csak valami vicces felirat kell, hogy ne kövess, mer én is eltévedtem, vagy valami hasonló.

AtoszMester 2008.12.04. 14:03:12

Csíkos! ^^

Értelmezem számodra a saját mondatom: :)

1. Pont: Felsorolás

"Szerintem meg Bazeg helyett MENJEN a PANDA! Felújítasz egy előkelő németet, és meghagyod a göthös olaszt a másik megszolgált német helyett? :) Naneeeee :)"

2. pont: ÉrtelmezTETés

"Felújítasz egy előkelő németet" = Jött a Zöld...

"meghagyod a göthös olaszt a másik megszolgált német helyett?" = Másik megszolgált német. Tehát a Bazeg már megszolgált. Mivel a zöld új, nem lehet megszolgált, mert nem volt rá alkalma. Logikus, hogy Bazegről van szó.

Tehát konkretizált értelmezésben: Jön az új, és kidobod az öreget.

3. pont Összegzés:

Egyébiránt te dolgod, én leszarom, csak konkrétan felidegesít, amint egy hozzád értelmes h.sz.-t intéztem, te majdnem konkrétan lehülyéztél. Hát menj a sunyi búsba...

4. pont Tanulság:

Én most szétkoptattam a billentyűmet, hogy megértsd, ami közérthető. Sebaj. Érezed...

Csikós Zsolt 2008.12.04. 14:48:03

AtoszMester:

Engem meg az idegesít, hogy kábé negyvenszer leírtam, hogy Bazeg a zöld Merci elkészülésének idejére, AHELYETT volt a családban, ezért nem is másztam bele mélyebben. Nem kidobom, hanem nem akarom tönkretenni. Mert nálam már nem fér el fedél alatt. Éppen hogy megkímélem. És tényleg több posztban, valamint a posztokat negyedrészben olvasoló kommentelő reagálóknak több kommentben is leírtam.

3 hely van. 5 autó van. 3 helyből 1 a feleségemé. Én roncsaimnak tehát 2 hely van. Egyben a zöld lakik, ez érthető, hsizen egy vagyonba került, és hat éve az a cél, hogy restauráltan ott álljon a garázsomban. A másik helyen a Bianchi áll, amit 8 évig restauráltam, abban is benne van egy kisebb vagyon, és még nem is használtam, mert a motorja nem készült el rendesen. Az se megy ki. Marad a Panda és a Bazeg, akik megvívhatják a meccset a kint állásért és a munkába járós autó posztjáért. A Pandáért nem kár, filléres autó, aranyos, még bírja egy-két évet kint. A Merciből február közepére nedves rozsdahalom lenne. Te mit tennél? Restaurálnád azt is? Pénz honnan lenne rá? Elhasználnád? Az az igazi gyilkosság. Vennél még egy garázst, hogy egy lukas Mercedest tároljál, amiből van egy vagyonokért restaurált másik pontosan ugyanolyan? Minek? És arra a garázsra honnan a bréből vakarjak elő pénzt? És hátha valaki más örülne a Bazegnek? Tényleg nem értem, mit akartál az eredeti kommenttel.

Hogy szereted a Bazeget? Én is. Hogy megmentenéd? Eladó (volt). Hogy munkába járni használnád? Februárig van rajta vizsga, ha addig használnád a latyakban, akkor egy dózerrel betolhatnád a maradékait Mozaik utcába, de nem hinném, hogy örülnének neki. Tényleg csak azt láttam, hogy többször sem gondoltad végig, mit írtam, vagy egyszerűen csak nyomsz egy csengőgombot, amire az van ráírva "vécélehúzó". Miért nyomod? Nem bántani akarlak, de felesleges. Mindennek megvan a helye ebben a világban, az öreg Merciknek is. Azoknak főleg.

wcsabesz 2008.12.04. 14:50:25

Gratula a kocsihoz. Nekem is volt szerencsém 3 ilyen autóhoz életem során.
Eladó most akkor a bazeg ?
Kosza kérdés csak :)

Humphrey 2008.12.04. 15:16:13

Zsolt, csak gratulálni tudok, szívből szeretettel ehhez az autóhoz.
(és az összes többihez, amilyen normálisan tudsz élni a hobbidnak /bár ez több annál/)

Gondolom ez már a gyerekek örökségének részét képezi majd...

Karottát lsz told le, elsikkasztott egy beszámolót az Avantime-járól...

karexxrookie 2008.12.04. 15:21:21

Zsolt gratula a zold mercighez.....valami allati jol nez ki..bels nelkul kicsit fura de ha majd benne lesznek a karpitok rakj fel par kepet rolla nekunk olvasoknak jo?
mindenki orommel nezegetni immar a belso teret is...es ugye kopogtatnank kepzeledbe a muszerfalat :D
Boldog szulianpot es csak igy tovabb :)

Humphrey 2008.12.04. 15:21:52

+ egy személyes kérdés: sokat írtál Mercikről: a legújabb kori merciknek a (dísz)hűtőrácsa már nem nyílik fel a motorháztetővel, mint akár nem is olyan rég.
viszon a műa lökhárító ugy van tervezve -evoluciós zárványként- ugy tűnik, mintha...
ez csak engem zavar ilyen nagyon? vagy tényleg egy mercis védjegy tűnik el? semmilyen magyar vagy külföldi teszt nem ment neki, ezért azt hiszem én vagyok menthetetlenül oldschool...

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2008.12.04. 16:20:24

jenko80 2008.12.04. 11:11:14
Nem rád gondoltam. Persze az sem kizárt, hogy téged is ismerlek valahonnan, kicsi a világ :)

jim202 2008.12.04. 16:50:06

Gratulálok az autódhoz! Általában tetszenek a Mercedes-el kapcsolatos írásaid, bár a "miutcánkban" (Mercedes-Benz Cars forum) néha nincs teljes egyetértés a véleményeiddel kapcsolatban, de ez legalább fel-feldobja a foruméletet...
A garázsgondodról csak annyit, hogy lehetne az asszonynak Maserati GT-je, vagy RRDrophead-je - kint rohadnának el a ház előtt, ha egy szer egy igazán szép oldtimer Mercit állíthatnék a garázsba helyettük...
Üdv
Jim

morcosboci 2008.12.04. 16:54:19

Szép lett a vas! Én csak azt nem értem, hogy miért ölnek emberek töménytelen pénzt olyan autóba amelyikből 100.000 készült? Soha nem lesz értéke, így a beletett pénz nem növexik.

Totalcar.hu 2008.12.04. 17:29:50

szia Cs.Zs.:

1.őszinte grat a Mercedeshez! (már un6od annyian írták le... :-) )
2.ne idegeskedj Atoszmester és a hasonló értetlenkedők miatt mert még agyvérzést kapsz és kár lenne érted...különben meg qvára érthető voltál és még atomfizikusnak sem kellett lenni hozzá...
3.kíváncsian várom már az AUTOBIANCHI elkészültét!
4.boldog szül.napot utólag is!nem olyan gáz az a 42...még ugyanennyit legalább.
5.seggnyalás off! :-))) teljesen más:van esetleg vmi olyan e-mail elérhetőséged (pl.munkahelyi) ahol tudnál válaszolni nekem egy autóvásárlási kérdésre?eléggé érdekelne a véleményed...

Csikós Zsolt 2008.12.04. 17:40:26

Kattints a nevemre, akkor privátban kapom a mélt. Hali

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.04. 17:50:44

Egy ilyennek mindig lesz értéke.

karlov 2008.12.04. 17:50:50

Ez a Mercedes nagyon megmozgatta az embereket.
Nézegetem egy idő óta az itthoni cupé meg nyitott kínálatot de azthiszem külföldről kell autót keresnem.

Kifordított kacagány 2008.12.04. 18:47:29

Lowtyo 2008.12.04. 14:03:05
a kérdés már csak az, hogy te mit kerestél ott.

gizmo30 2008.12.04. 19:37:32

.atom jókat ír Csikós Úr.

joe80 2008.12.04. 19:49:17

Amikor megláttam a képet a borsózöld Merciről, azt se tudtam hova legyek örömömbe!
Hat éve kiváncsian vártam miképpen folytatódik a története ennek az autónak. Már azt hittem elfelejtődött, vagy hogy mégse vágtál bele a felújításba...
Igazán becsülöm a türelmedet és kitartásodat ehhez a munkához. Tényleg le a kalappal.

Nagyon érdekelne viszont, hogy annakidején mennyiért adták neked a kocsit. Ha nem titok. Mivel ezt akkor szemérmesen elhallgattad.

Tövábbi sikereket a folytatáshoz, és én is várom a munka részleteit!

Üdv.: Joe!

Rocko- 2008.12.04. 20:42:02

Kifordított kacagány 2008.12.04. 18:47:29
türelem, türelem. :)

Fasírt 2008.12.04. 20:47:34

поздравить!!! выпущенный очень красивый.

subtotal 2008.12.04. 20:52:06

Csikós Úr,
Gratulálok és ezúton fejezem ki irigykedésemet az autó iránt és balesetmentes közlekedést kívánok!
Ha tegnap volt a születésnapja, akkor egy napon születtünk! Boldog Születésnapot utólag!

Kifordított kacagány 2008.12.04. 21:06:36

Rocko- · autofilia.blog.hu 2008.12.04. 20:42:02
remélem nem audis fénycsíkot vásárolt:)

MosFet 2008.12.04. 21:29:58

Hali! A makacs foltokhoz benzines folttiszttót, utána pedig sima lakkbenzin jó lesz. Az ad fényt neki.

Garp 2008.12.04. 22:11:26

Csikós Zsolt:

Műbőr ápolásra: nekem bejött az eukaliptusz olaj. Elég erős, szerintem - ha esetleg kipróbálja - mindenképp a kárpit valami rejtett zugán érdemes elsőre. Utána pár napig szellőztetni kell a kezelt felületet, mert pokoli erős szaga van. Én a munkámhoz használom, azért merem ajánlani. De csak óvatosan!

Amúgy Isten éltesse, sok boldogságot!

Rocko- 2008.12.04. 22:55:58

Kifordított kacagány 2008.12.04. 21:06:36
1 olvas
2 értelmezz
3 goto 1
;DDDDD

sztem írunk róla még.

Dzsony 2008.12.04. 23:19:18

Gratulálok! Nagyon szép lett az öreg Merci!
Csak egy kérdés:
Az 50 Special nem eladó véletlenül?
Nehogymá a fékkarjával megkarcolja a szép új fényezést!
Meg felszabadulna egy kis hely is a garázsban.

Loloke_ 2008.12.04. 23:27:26

Zsolt, ha kesz van, mennyiert lehet 1 kort utaskent megtenni benne? :D Imadom ezeket az oreg dogoket, sajnalom az enyemet, ami sajnos kinn az utcan rohad (most kapott egy 150eHUF-nyi karosszeriazast, de az csak tuzoltas). Bar nekem a W123 az elso emesztheto, az allolampa tul oldschool, de meggyozheto vagyok :) Komolyan, hol/mikor varhato az elso premier, ahol megtekintheto az auto? En ott leszek, ezt vedd nyugodtan fenyegetesnek! :D

easycash 2008.12.05. 06:50:17

Előre is leszögezem, hogy nem ügynök vagyok. Viszont ami nálunk már több autón is bevált. Amway zoom töményen rá, majd bő vízzel lemos (ezt kb 4-5-10-szer kell megismételni), ez elég jól lehozza, majd amikor tiszta akkor bőven a bőr és műanyag ápolót (legalább 5-6-szor átkenni). Több öreg autónkon is bevált. A műszerfalba beleégett 20-30 éves port is lehozta és utána olyan lett a műszerfal, meg a belső cuccok, mint az új. Minden esetre előbb próbáld ki kis felületen, hogy mit művel. Ha kifehéredik tőle, ne ess kétségbe, az ápolószeres kezelés után visszanyeri az eredeti színét.

Csikós Zsolt 2008.12.05. 09:09:21

subtotal:
Boldog születésnapot viszont is.

Dzsony:
A feleségem megölne. Én mindig el akarom adatni vele, mert a kétüteműeket lényegében száműztük, de az az övé. Azzal jár dolgozni nyáron.

zöldi 2008.12.05. 09:15:16

Meg kell csinálni az Augustát, akkor csak eladja :-)

Kifordított kacagány 2008.12.05. 09:44:48

Rocko- · autofilia.blog.hu 2008.12.04. 22:55:58
roppant elmémmel mindezt kikövetkeztettem, csupán reményeimnek adtam hangot:)

ne gyere már te is ezzel a roppant bonyolult ugrálással, mert meghaladja a képességeimet:)

easycash 2008.12.05. 06:50:17
kérdés, hogy az ápolószer hatásának múlásával mennyire fehérszik vissza.

FordTM 2008.12.05. 10:59:54

Csikós Zsoltnak!

Kedves Zsolt!
A tisztítószer kapcsán én a Rubachem által gyártott "heavy duty industrial degreasing" nevű ipari zsíroldót javaslom. Ez egy rendkívül sűrű folyadék (!), 1:50-100 arányban be kell keverni. Ez lehoz mindent ezeréves koszt. Sajnos a beszerzési forrást nem tudom. Nekem ez még sok évvel ezelőtti munkahelyi "emlékem". MEgnéztem ugyana www.rubachem.com oldalt, de a honlapon nincs közvetlen magyar kapcsolat. Sajnos először információt kell kérni.

Tisztelettel
Miklós

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.05. 11:18:55

Az kicsit furcsa, hogy mindenhonnan az dől, hogy a sokhitelre megvett drága kocsikat választók jól meg fogják szívni, a mai írásban meg az a kritikus pont, hogy ha egy cd tokot végighúzunk a műszerfalon, az milyen dallamot ad ki..
Most akkor jó és kell az olcsó egyszerű autó, vagy nem?

Kifordított kacagány 2008.12.05. 12:08:50

FordTM 2008.12.05. 10:59:54
talán azért lehet, mert pert vesztettek néhány jogosan felháborodott emberrel/céggel szemben.

mv3 2008.12.05. 12:15:51

AnyádnakPalánkot
Valószínűnek tartom, akiknek a logan fomavilága is már emészthető volt, azoknak ez a kocsi maga lesz a nyugati kocsi érzés.

Ez a műanyag fogdosás önmagában szerintem inkább csak az érem egyik fele, pl. anyukám yarisában is kopogósak az anyagok, de ízlésesek.

Dacia vonalon ez a direkt butítás ami nagyon zavar. Érthető, nem akarják mágnesként vonzani a thalia vásárlókat, de azért mindennek van határa. Nálam a logan műszerfal stílusvilága túl van a határon.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.05. 21:35:10

..mintha a többi 3 millió körül kapható autó Pininfarina korai vázlataira hasonlítana, belül meg a Zonda belsőre. :)
Ez a csapotthátú dákó nekem tetszik, pont ugyanannyira, mint a polo, meg yaris, meg ezek.

loláb 2008.12.05. 22:34:23

Én nem vagyok nagy műszerfal tapogató, de az új yarisban annyira rossz anyagból vannak a burkolatok, hogy az már nekem is feltűnik. Érdes, kemény műanyag, szerintem eősebben végighúzod rajta a könyöködet, akkor lehorzsolódik a bőr róla.
A sandero a logannál határozottan szebb forma (a logan nekem kicsit olyan volt, mint valami vizsga próbálkozás: rendben, átment, de jövőre ennél többre lesz szükség), sőt, a kategóriatársaknál (aveo, albea, thalia) messze szebb. Csak ne lenne dácsia...

Dennis01 2008.12.06. 01:09:02

Remeljuk, nemsokara hallhatjuk az auto tortenetet is...

mv3 2008.12.06. 10:31:21

Tegnapelőtt este pont ezen a rádió legyen, ne legyen, mert eredetlieg sem volt, kérdéskörön merengtem. Én valószínűleg a legkevésbé vájó kompromisszumokkal azért szereznék valami hagulatos zeneforrást.

Főleg, hogy hosszú családi utakra van tervezve az új Mercedes, amiben benne rejlenek azok az órák is, amikor (bazeges fotón illusztrálva) a család többi tagja alszik, és csak a sofőr nyomja a monoton kilométereket.

Csikós Zsolt 2008.12.06. 10:56:02

PistonHead, mv3:
Lesz benne zene, de elrejtve, abszolút bolygatás nélkül. Eredeti hangszóróhelyen ovál, egy diszkrét kis erősítő eldugva valahová, egy jackdugós kis kanóc kilóg majd középen MP3-nak. De a műszerfal rádiómentes lesz, pontosan úgy, ahogy eredetileg volt.

ommm 2008.12.06. 13:21:31


csatlosg**i 2008.12.06. 11:43:57
Ilyet többet ide ne.

PistonHead 2008.12.06. 18:02:36

"De a műszerfal rádiómentes lesz, pontosan úgy, ahogy eredetileg volt."

Elég szomorú, hogy kispórolták belôle ezt extrát anno. Pedig létezik ám navis / bluetoothos / mp3as rádió az öreg Mercikbe is:

www.automotorsport.se/bigpix/2006/becker_mexico_big.jpg

Az se baj, ha mechanikus a Tachowelle, mert a VDOnál lehet hozzá kapni átalakítót.

Csikós Zsolt 2008.12.06. 20:43:09

PistonHead:

Gondolod, hogy nem ismerem? Asszem én írtam róla először Mo-n az autó magazinban, még vagy öt-hat éve, már nem emléxem. Meg van régi, eredeti Beckerem is. De nem, ebben nem volt.

Ha majd egyszer veteránozol, és komolyan veszed, rájössz, hogy az autó eredeti lelkét akkor kapod vissza, ha a gyártásához legközelebbi állapotot állítod vissza. És alázattal megpróbálod befogadni azt. Jó érzés, egyáltalán nem szendvedés. Arra pedig, ha már elég a befogadásból, és utazni kell, jó a drótos mp3 is.

Akkor nagyon kevés autóban volt ám rádió, ezeket a Merciket eleve 70 százalékban anélkül kérték, mert iszonyú drága volt. Mindegy, hadd ne menjek bele, benne van 16 évem az öreg mercizésben, nekem is volt mindenféle korszakom, amikor régit tettem bele, meg amikor Beckerrel próbálkoztam, volt poénból piros Egri János-hanszórógolyóm is, meg Videoton Minimax is, meg modern CD-s öt hangszóróval is. Most eljutottam ide, ez a legtisztább. Nem tudsz meggyőzni, hosszú folyamat volt, mire idáig meghülyültem. :-)

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.06. 20:48:37

Most annak örülünk, hogy az ötmilliós kocsiban nincs zene?
De jó.
Asszem mégse vagyok én olyan hithű autóbuzi, szerencsére.

mv3 2008.12.06. 21:32:37

Kívülállóként bármely hobbi ilyen mélységig tekintve, teljességgel érthetetlen fanatizmust takar. Aztán ahogy ismerkedik az ember a témával lassan befogad egy csomó olyan dolgot, ami az "utca emberének" először csak irracionális, majd később már hóbortos dolgonak tűnik, miközben kezd egyre jobban magától értetődőbbé válni.

Nekem ez az előző okfejtés a teljesen korhű veterán helyreállításról logikusnak és tiszteletre méltónak tűnik, bár jelenleg nem tudok azonosulni vele. Mert pl. egy korhű becker bépítése nem tűnik vandalizmusnak:o)

Gondolom, valahol ott a lényeg, hogy legyen egy eufórikus pillanat, amkor megérinti az embert az érzés, pontosan ilyen volt az autó, amikor az első tulaj átvette -és innentől szinte újraszületik a történet.

Azt hiszem utána olvasok.

karlov 2008.12.06. 22:36:40

Ez jó "idáig meghülyültem".
Van benne némi perverzió,megszállotság ,tény,hogy ehez kell az idő is.Míg idáig eljut az ember-fia.

Leegor 2008.12.06. 23:15:46

"az autó eredeti lelkét akkor kapod vissza, ha a gyártásához legközelebbi állapotot állítod vissza. És alázattal megpróbálod befogadni azt. Jó érzés, egyáltalán nem szendvedés."

Nagyon jó ezt leírva látni egy gyakorló veteránostól. Én komolyan besírok az olyantól aki sok-sok millió forintért restaurál pl. egy pagoda-Mercit, és kijelenti hogy "eredetileg fehér volt, de én pirosat akartam, így az lett" vagy teljesen más színösszeállítású belsőt kap az autó. Olvastam már ilyet is: "a felújítás során került bele klíma". Arról nem is beszélve, amikor egy gyári 250 C-be valaki 280 CE motort rak.
Nem.
Egy veteránautó legyen olyan, mint az első átadáskor volt. Ha ez egy szarbarna(bocs) W123, akkor legyen szarbarna, büszkén. Ha utólag el.ablakot kendácsolt bele valaki, akkor pedig vissza kell állítani a tekerőset.
Szerintem.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.12.06. 23:39:30

Nem kell mindenütt zene.
A csapból is az folyik, nem tudsz olyan helyre menni, ahol ne menne valami fos rádió - általában jó hangosan.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.07. 10:09:17

Na én se a fos rádiókat hiányolom.. Antennám sincs..

mv3 2008.12.07. 12:10:25

Szerintem nem érdemes arról vitát nyitni, hogy sok a minősíthetetlen rádió és zene, mert rengeteg a szenzációs is. Amikor az autóban hallgatandó muzsikára gondolunk, akkor legritkább esetben a bevásárlóközpontos liftzene jut az eszünkbe. Jó zenével élvezetes a kormány mögött ülni, mint ahogy sokszor csöndben is. A lényeg a választhatóságon van.

PistonHead 2008.12.07. 13:46:57

"Én komolyan besírok az olyantól aki sok-sok millió forintért restaurál pl. egy pagoda-Mercit, és kijelenti hogy "eredetileg fehér volt, de én pirosat akartam, így az lett" vagy teljesen más színösszeállítású belsőt kap az autó. Olvastam már ilyet is: "a felújítás során került bele klíma". Arról nem is beszélve, amikor egy gyári 250 C-be valaki 280 CE motort rak."

Ha gyári originál alkatrészekbôl dolgozik valaki, miért ne? Elvégre a hobbiautó pont arról szól, hogy restaurálsz/építesz egy autót, ami neked tetszik, és ami ebben az összeállításban talán nincs is másnak. (Oké, a motor már határeset.)

PistonHead 2008.12.07. 13:48:00

"A csapból is az folyik, nem tudsz olyan helyre menni, ahol ne menne valami fos rádió - általában jó hangosan."

MP3-ról volt szó. Rádiót én sem hallgatok soha, TVm sincs.

PistonHead 2008.12.07. 13:52:55

"Ha majd egyszer veteránozol, és komolyan veszed, rájössz, hogy az autó eredeti lelkét akkor kapod vissza, ha a gyártásához legközelebbi állapotot állítod vissza."

Veteránozni valszeg sosem fogok, engem inkább az izgat, hogy az elérhetô legfejlettebb technológiák benne legyenek az autómban. Gyári állapot szintén nem érdekel, amíg egy autó kizárólag originál alkatrészeket tartalmaz. Gondolkodás nélkül beteszem, ami nekem hiányzik belôle. (Illetve bizonyos extrákat csak utólag lehet beszerelni.)

mv3 2008.12.07. 14:04:07

PistonHead

Hifis körökben a CD lemez mellett folyamatos volt a bakelitlemez visszasírása. A sok mp3-as tömörírés után pedig vágyakozni fogunk egy CD lemez után. Pont annyval szól rosszabbul, hogy már egy közepes hifimotyón is észreveszed a különbséget, mennyire gagyi az mp3-om egy jó körülmények között felvett CD lemzhez képest.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.07. 14:15:48

Próbálj meghallgatni a magyar utakon egy kicsit pattogósabb autóban egy audio cd-t, aztán ugyanazt mp3-ban.
Az audio akad az ugrálás miatt, az mp3 nem.
Hifi-zni otthon kell. Az autóban meg zenét hallgatni..

mv3 2008.12.07. 14:21:58

Egy ilyen fokon restaurált régi veterán autó, az mennyire lesz ténylegesen tartós?
Tehát, valóban újszerű a tartalmi összessége, használati értéke? Mondjuk csak kopóalkatrész utánpótlásra van szüksége a következő 10-100 ezer kilométeren, és évekig időjárás álló lesz a fényezése?
Valószínűleg a legtöbb veteránautó tulajdonos félti és óvja a kincsét, és eleve nem négyévszakosan használja, plusz garázsozik, meg van másik autója, de érdekelne az újszerűség pontos mértéke.

Ha mondjuk kifoltoznak egy rozsdás részt, kellő alapossággal lekezelik, alapozzák, fényezik, lakkozzák, akkor az ugyan annyira tartós lesz, mintha egy új hátsó sárvédőívet rendelnék a gyárból és azt használnám?

Ha tulaj úgy kívánná, telejességgel hétköznapi használhatóságban is járhatna a minőségi körülmények között restaurált autójával? Monjuk annyira ragaszkodik az autóhoz, hogy csak azzal akar közlekedni.
(Tudom, vannak sok ezer kilométeres veterán versenyek, az elég nagy igénybevétel, viszont rövid időtartam alatt.)

mv3 2008.12.07. 14:30:19

AnyádnakPalánkot,

Nem a vita kedvéért, de ne használjunk ilyen közhelyeket, mert idejét múltak.
Nap, mint nap hallgatok ugrásmentesen CD-t a kocsiban, és közöttük nincs egyetlen egy mp3-as lemez sem. És viszonylag alap, de modern lejátszóról beszélek (30eFt alatti belépő Alpine, vagy a mostani kocsimban a hozzá kapott LG). Mondjuk tíz éve ugrott a viszonyag jónak számító pioneer is, de eltelt pár év. És főleg a budapesti hegyvidéket járom, ahol kiemelten rossz a útminőség.

PistonHead 2008.12.07. 14:33:29

"A sok mp3-as tömörírés után pedig vágyakozni fogunk egy CD lemez után. Pont annyval szól rosszabbul, hogy már egy közepes hifimotyón is észreveszed a különbséget, mennyire gagyi az mp3-om egy jó körülmények között felvett CD lemzhez képest."

Gyári Alpine hifimotyó van az autómban, de ha agyonvernek sem hallom meg a különbséget a CD meg a 192kbit-es MP3 között.

mv3 2008.12.07. 14:34:41

Ja, és nincs, nem is volt komoly, még félkomoly autóhifim sem, mert hüleségnek tartom, a százezrek ilyen formán való elköltését. Egy alap, de jó fejegység, hangszórók, és kész.
Itthon viszonylag sokat foglalkoztam hifizéssel, aztán ez kisgyerekek mellett porba hullt:o)

PistonHead 2008.12.07. 14:35:19

"Mondjuk tíz éve ugrott a viszonyag jónak számító pioneer is, de eltelt pár év."

Már 10 éve is 30-40 másodperces antishock pufferek voltak szinte minden fejegységben. Legalábbis az akkori Sony-m már tudta, pedig az egyik legolcsóbb modell volt.

mv3 2008.12.07. 14:44:08

PistonHead,

Igazad van, nem foglamaztam pontosan, én általában az mp3 minőségéről beszéltem egy közepes hifimotyón. Ez semmiképpen nem autóban értendő és használtan is pár százezer forintról szól. Mondjuk hifiben 300-500 ezer Ft-ért még csak használt vonalon tudod megvenni a jobb cuccokat, úgy mint musical fideltity, primare, és akkor még nem is a kemény high end magról beszélek, ahol röpködnek a milliók. De ez teljesen más téma, bocsánat, csak az mp3-ról, mint mindent elöntő jelenségről jutott eszembe az idézett gondolat.

mv3 2008.12.07. 14:49:42

"Mondjuk tíz éve ugrott a viszonyag jónak számító pioneer is, de eltelt pár év."

"Már 10 éve is 30-40 másodperces antishock pufferek voltak szinte minden fejegységben. Legalábbis az akkori Sony-m már tudta, pedig az egyik legolcsóbb modell volt."

Akkor lehet, hogy az én használt pioneer lejátszóm már akkor leharcolt/rossz volt (a kocsihoz kaptam).

De pont az általad is említett puffer memóriára gondoltam, amikor az akadásmentes cd lemez kocsiban történő hallgatásását védtem.

PistonHead 2008.12.07. 15:19:25

"Igazad van, nem foglamaztam pontosan, én általában az mp3 minőségéről beszéltem egy közepes hifimotyón. Ez semmiképpen nem autóban értendő és használtan is pár százezer forintról szól."

Szerintem ne ítélj elhamarkodottan az autókat illetôleg, hallgasd meg pl a BMW Logic7-jét elôbb. Ma már hangszórórendszerre és karosszériatípusra (!) szabott equalizing profilokkal kódolják a gyári fejegységeket.

A VW már egyenesen odáig jutott a hifi-buzulásban, hogy az új Scirocco-nál a beszállító (!) - azaz a Dynaudio - állpíthatta meg a hangszórók pontos helyét a karosszériában, és maga tervezhette a hangzekrényeket/burkolatokat - és hozzájuk igazodtak a beltér tervezôi, ami nagy szó, mert általában fordítva van.

mv3 2008.12.07. 16:10:59

Két malomban őrölünk.

Az mp3-említésével kapcsoaltban azt jegyeztem meg, hogy azért a sima audio cd jobb. Az általad leírtaknak ehhez semmi köze.

A logic 7 az tudtommal bár a Harman/Kardon cuccokban van (valamelyik hgh end céggel, talán a Lexicon-nal fejlesztették) és egy térhangzásprocesszor, ami az összes HK házimozi cuccban is bent van. Extra OFF: Bizonyos esetekben jobban szól a tesztelők szerint, mint a széleskörben (így a hk berendezésekben is) használt Dts, DD, illetve DtS-es, DD-ex dekóderek. Ezért van némi unikum érzés a h/k házimozi cuccoknál, de a hifijük ma már nem akkora durranás, mint régen sajnos.

Ennek a térhanzás reprodukciónak semmi köze az mp3-hoz, max csak anyi, hogy ezek a hanganyagok (dts,dd) is tömörítettek. (Ezek közül is a dts általában a jobb minőségűnek mondott, igaz így dvd lemezeken nagyobb helyet is elfoglaló kódolás, és drágább is, így sokkal kevésbé elterjedt)
Tehát mondjuk egy H/K cuccon max jobban szól az mp3, de ez nem azt jelenti, hogy ne szólna jobban a sima cd lemez.

A dynaudio Dán hangalépító manufaktúra pedig tényleg nagyon jó, nemcsak a dobozaikat tervezik, de a hangszórókészletük is saját fejlesztésű és gyártású (van több komoly gyártó, amelynek mondjuk saját a méylközépsugárzója, de a magassugárzókat már más gyártótól ,mondjuk a vifa-tól veszik) , nekem lakásban volt állódobozom tőlük, pár éve adtam el, szuper volt ,csak ajánlhatom.

De ennek sincs köze az mp3-hoz. Csak ahhoz, hogy pár autógyártó végre komoly pénzt és fejlesztést szán az autóakusztikára és a belevaló hificuccra. Mondjuk egy ilyen komoly (elsősorban nem a hk-ra godolok, mert az csak autós vonalon számít különlegességnek, a dyanaudio hangrendszerek annál inkább) tuti észrevennénk mennyivel jobban szól egy mp3 műsornál egy jóminőségű (!) CD felvétel.

mv3 2008.12.07. 16:13:45

hangalépító -hangalfépítő
anyi-annyi
Gyorsan írtam, elnézést.

karlov 2008.12.07. 16:21:41

Na fentebb írta valaki,hogy ha hifi akkor az nem az autóban hanem otthon..Van élvezhető zene autóban is de ha hifi akkor nem tényleg nem autó és nem digitális hókusz-pókusz.
Minimum analóg erősíttő és a többi,,
bár ez valahogy nem igazán tartozik ehez a témához.

mv3 2008.12.07. 16:32:42

Átfutva eléggé elkapkodtam a lényeg a köv.

Tehát a berendezés lehet egyre jobb, ez csak elősegíti, hogy a rosszabb és a jobbb minőségű hanganyagok közötti különbségek előjönnek.

A h/k otthoni cuccoknál kevésbé, de mondjuk egy MF erősítő dynaudio hangdoboz párosnál már igen.

A gyártók nem szeretnének lemaradni a vásárlók kegyeiért folytatott dekkóder és hangszórómennyiség terén (5.1,6.1,7.1), évente jönnek a cuccok, és ez minden szórakoztató elektronikával kapcsolatos dimenzióban így van, ezért lassan minden dvd lejátszó tud dvix-et, jpeg nézegetőt, mp3-at, stb.stb. és a legtöbb cd lejátszó berendezés (otthon még nem feltétlenül de autóban igen) tud mp3-at kezelni. De ettől az még nem lesz jobb (nem fog jobban szólni), mint a sima cd.

A jobban szólásra, a cd leváltására a dvd-audio és a SACD lett kitalálva, melyek közül az utóbbi nyerte meg a harcot, bár sokak szerint nem szól annyival jobban egy sima cd lemeznél, mint amennyivel többe kerül a SACD lemez, plusz komoly hifi berendezésnél jönnek ki csak a finomságok, így mindegy, hogy egy mini-hifi tud-e SACD lemezt lejátszani (de persze belerakhatják, így könnyebb eladni).

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.07. 17:30:01

Ne használjak ilyen idejétmúlt közhelyeket?
Baszod tegnap nem értettem miért ugrál a zeném, aztán eszembe jutott, hogy audio lemez.

PistonHead 2008.12.07. 18:26:10

"Baszod tegnap nem értettem miért ugrál a zeném, aztán eszembe jutott, hogy audio lemez."

Akkor vagy valami fapados fejegységed van, vagy szarrá van karcolva a lemez.

mv3 2008.12.07. 19:23:39

"Baszod tegnap nem értettem miért ugrál a zeném, aztán eszembe jutott, hogy audio lemez."

És eddig így jártál vagy ez egy friss probléma?

Vagy az van, amit Head mondott -karc- vagy esetleg az olvasófej koszolódott el, ez is orvosolható. Ez esetleg még onnan is felismerhető, ha lassan olvassa be az első track-et, illetve ha másik számra léptetsz azt is csigaként ismeri fel.

Kifordított kacagány 2008.12.07. 22:03:29

Csikós Zsolt 2008.12.06. 10:56:02
távol álljon tőlem, hogy beleszóljak mit hogyan csinálsz, de nem lenne inkább gyári állapot egy korhű rádió, mint az ide-oda elrejtett kilógókanócos mp3?
annál is inkább, mert már akkoriban is a vásárlóra bízták, hogy az akkor még luxusnak számító eszközből milyent rak az autójába. a helye ki van alakítva, tehát szerintem minden olyan eszköz amit akkoriban használtak bele való, az elrejtett mai okosságok meg nem.
persze ez csak egy vélemény. a rejtett mp3 sem fog rontani az autód értékén, mint ahogy a korhű rádió sem rontana. ezek után is csak tátott szájjal csodálom az autódat.

Kifordított kacagány 2008.12.07. 22:08:01

Leegor 2008.12.06. 23:15:46
nem is tudom. ha valaha végre nekiállok talpra állítani az öregem skodáját, akkor egész biztos nem fogom visszaalakítani az általa megváltoztatott dolgokat(amik egyébként már önmagukban is ezer évesek), csak mert az autó nem azzal gurult ki a gyár kapuján.

Rocko- 2008.12.07. 23:21:01

PistonHead 2008.12.07. 14:33:29
"Gyári Alpine hifimotyó van az autómban, de ha agyonvernek sem hallom meg a különbséget a CD meg a 192kbit-es MP3 között."
a hiba nem az ön készülékében van.

Kifordított kacagány 2008.12.08. 00:26:52

pont hogy az ő készülékében van és nem az Alpine-ban:)

Rocko- 2008.12.08. 07:28:48

most próbáltam elvonatkoztatni a készülék szótól, és a fülre utalni. :)

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.08. 20:36:40

Budapesten kemény futóművel megnézném, melyik fejegység nem ugrál audió lemezzel..

Nem új a jelenség, csak mindig mp3-at hallgatok, és véletlenül belekerült egy audio.
Ne felejtsétek el, hogy 320-as mp3 is van. Én az eredeti audiolemezeket is átrakom abba, egyrészt hogy ne karcolódjon másrészt nem ugrál ha adatként van kiírva..

hhferi · http://www.reiseleiter-ungarn.hu 2008.12.10. 22:33:22

Nagyon szép és ugye ennek igazi lelke van?

volante · http://volante.blog.hu 2009.01.08. 19:50:15

Csikós Úr, ma találkoztam Bazeggel a XVI. kerületi Állás utcában. Kérte, adjam át üdvözletét, remekül érzi magát.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.01.08. 23:46:19

no hát aki kihallja a 320 vbr meg az audió cd közötti különbséget egy mozgó járműben, az meg is érdemli, hogy ilyen marhaságok miatt ébredjen zihálva az iccaka kellős közepén.

én akkor ziháltam, mikor a 8 kilós becker
kontaktos potiját sikeresen visszaforrasztottam, majd egy alátét kihagyásával meg is sütöttem gyorsba. aztán megpatkolva megin.

utána akkor ziháltam legközelebb, mikor kiderült mennyibe kerül egy ilyen. szaki végül megcsinálta, le is baszott mit gányolom a teknikát.

azóta 0 fok alatt kicsit húzza a fémdeknis, mono szalagos egység az eredeti EF60-as kazettán tárolt német live punkrockot (mi mást). a bal oldali gomb felfele tekerésével lehet megszüntetni a jármű motorhangját, nagyon praktikus.

kicsit lefele kell fordítani az ekvalizert, úgy lett belőve a hangmérnökök által a belső tér. igazából a mono hangszóró köré lett tervezve a műszerfal is, csak én elrontottam mert reádrótoztam egy félig típusidegen matchboxot. azóta disszonáns felharmonikusok vannak jobb hátul ha kicsit balra fordítom a fejem.

az értő audiofil közönségtől elnézést kérek a pogány tanok terjesztése miatt.

on: egyébként tuti egy gyárilag is odavaló beckert tennék bele. annak mi értelme van, hogy egy másik autó lelkét hordozó visszapillantó mehet, ember sose látja részletek gyári miliméteresek... és akkor gyorsan belegányolunk egy kisjacket a kínai mp3-nak. hát akkor inkább egy ugyanilyen színű és recében is megegyező paraméterű járműből a becker.

apajelölt · http://apaleszek.blog.hu/ 2009.07.15. 09:53:58

Hello, az ott az első meg az utolsó képen egy Vespa!
50 Specialnak tűnik innen. Róla nem lesz cikk?