Az ombudsman elmeszelte a szlovák rendszám-ellenőrzést

  2008. augusztus 21. - Winkler Róbert Címkék: rendszám szlovakia

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra


Írtunk már arról, hogy a Vám- és Pénzügyőrség lehetetlen feladatot vállalt az adócsalással gyanúsított szlovák rendszámos autók ellenőrzésével. Azt is, hogy furcsa így hasraütéses alapon kipécézni épp a szlovák rendszámokat, amikor az igazán nagy értékű autókat a magyar tulajdonosok előszeretettel használják lichtensteini, vagy éppen amerikai rendszámmal.

De akkor miért pont a szlovákok? És miért nem ellenőriznek másokat? Néztek már meg közelről nigériai rendszámos autót Magyarországon? Miért nem ellenőrzik a san marinói rendszámos autókat? Ezeket a kérdéseket feltettük Sipos Jenő VPOP-szóvivőnek, aki gyakorlatilag nem válaszolt rájuk. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hasonló kérdéseket tett fel neki, meg a VPOP országos parancsnokának is, de, mint a jelentés megállapítja, neki sem bírtak érdemben válaszolni.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jogi szempontból vizsgálta az ügyet. Az is fontos, hogy a biztos megállapításainak jogi következménye nincs. Csak – a VPOP-nek mindenképpen – átkozottul kínos. És most következzék a sajtóközlemény.

Visszás helyzet, visszás eljárás – a szlovák rendszám nem ok, hanem tünet

A hátrányos megkülönböztetés veszélyét hordozza magában, hogyha a Vám- és Pénzügyőrség csak a Szlovákiában regisztrált autók üzembentartóit vizsgálja, a Magyarországon más külföldi rendszámmal használt járművek üzembentartóit nem ellenőrzi. A szlovák és egyéb külföldi rendszámok megjelenése valójában tünet, a kiváltó körülményeken pedig az illetékesek az ombudsman korábbi ajánlása nyomán se enyhítettek.

Szabó Máté egy panasz alapján kezdett vizsgálatot és jelentésében megállapította: becslések szerint több ezer külföldön regisztrált jármű van magyar tulajdonban és a jogbiztonságot sértheti, hogy nehezebb felderíteni az ilyen gépkocsikkal elkövetett szabálysértéseket, bűncselekményeket.

A biztos megküldte kérdéseit a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokának, de nem kapott rájuk érdemi választ. Így a levélváltás ellenére nincs hivatalos információja arról sem, hogy a VPOP mely országokban regisztrált gépjárművek tényleges honosságát vizsgálja, továbbá mely országok, mely szerveitől kért adatot. Az ombudsman ezért – rendhagyó módon – vizsgálatában az országos parancsnok és a VPOP szóvivőjének nyilatkozatait is felhasználta.

Ezekből kiderült, hogy a VPOP a szlovák társszervektől arról kért tájékoztatást, hogy a szlovákiai tartózkodási címmel, illetve telephellyel rendelkező magán- és jogi személyek életvitelszerűen (évente 183 napot meghaladóan) Szlovákiában élnek-e, ott folytatnak-e gazdasági tevékenységet, és így jogosan használják-e idehaza is a szlovák rendszámú autójukat, vagy kizárólag adóelkerülésre alapítottak vállalkozást, jelentkeztek be szlovákiai címekre. Az országos parancsnok válaszlevele és a nyilatkozatok nem tartalmaztak adatot arról, hogy a VPOP együttműködne más külföldi társzervekkel.

A magyar tulajdonosok, üzemben tartók több jogszabályt is megsérthetnek azzal, hogy külföldön regisztráltatják járművüket. Az ombudsman jelentésében erre is rámutatott, de nyilvánvalóvá tette, hogy a jelenség nem ítélhető meg önmagában. Látni kell az igazi okot is: más országokban lényegesen kevesebb adminisztrációval, olcsóbban lehet járműveket forgalomba helyezni és üzemeltetni.

A forgalomba helyezés lényeges egyszerűsítését a biztos már 2007-ben is javasolta. Ennek ellenére máig nincs változás. A külföldi rendszámú járműveket érintő vizsgálatok tehát a probléma „tüneti kezelését” jelentik, és nem az okok feltárását, a probléma orvoslását szolgálják – állapította meg az ombudsman.

A teljes ombudsmani jelentést pedig itt olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr25625826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perillustris 2008.08.22. 09:42:22

Az tényleg túlzás, így sokkal jobb!

Esetleg megnézhetnéd 350 ezer és 700 ezer bruttóval is, aztán ámulj, különösen az utóbbi esetében.

Lustáknak: 700 ezer bruttóból 350 ezret kap meg a munkavállaló. A munkaadó költsége 936 ezer forint, azaz 586 ezer forint párolog el.

Ha bárki szerint normális, hogy adott munkával a dolgozó több mint 200 ezer forinttal kevesebbet keres, mint az állam, az jelentkezzen egy elmeorvosnál!

Abszurd, hogy egy ilyen bérű alkalmazott kiesése az államnak nagyobb kiesést jelent, mint magának a munkavállalónak.

Bányászlámpa · http://www.indy.media.hu/node/9573 2008.08.22. 09:43:20

Ja, ezt meg most látom vazze:
www.indy.media.hu/node/9573
höhö. Normálisak vagyunk? Rühelnek minket oszt a pízt meg mégis odavisszük?
Ilyen szar, gerinctelen nemzet lettünk. Olvasom néhány fiatalt, hogy jajjaja, de rossz itt, bezzeg Ángliába, svájcba mennyivel jobb lesz. Jobb lesz tán, valamivel, DE! Az nem a szülőhazád bakker! Az a léted értelme, hogy kényelmesen papizzál, meg a legújabb Armani öltönyt hordjad? Szar itt, nehéz, küzdelmes, sok a gond, igen. Oldjuk meg! Nem az a megoldás, hogy a fél ország kivándorol. Azok vándoroljanak ki akik ezt a fostalicskát ide tették. Toljuk arrébb! vagy használjuk trágyának!
Kimenni...az a legkönnyebb vazze!Maradj és mutasd meg mit tudsz!****************

egy átlag 2008.08.22. 09:43:50

Az első lépés amit meg kéne tenniük a politikusoknak, h harmadolják a parlament létszámát, ezzel kéne kezdeni, vissza kéne nyerniük az emberek bizalmát. Bár a sok birka úgy is érvényes szavazatot ad majd le és legalizálja ezt a sok ingyenélőt.
Tehát amíg az érvényes szavazatok száma eléri az ötven százalékot, legálisan fosztják ki az országot.....kurcsány és a kis cigánygyerek egyre m1....

ommm 2008.08.22. 10:05:58

Bányászlámpa · www.indy.media.hu/node/9573 2008.08.22. 09:43:20

talán feljogosítva érzem magam, mint szlovákiában élő magyar, hogy véleményezzem az általad belinklet "statisztikai" kimutatást, amit javarészt olyanok körében készítették, akik még élő magyart a büdös életben nem láttak.
nem hűdejó a helyzet, de azért korántsem olyan rossz, mint más országokban.
kösz, mi megvagyunk már ezekkel, a gond csak az, hogy a bunkó magyar nacionalista vonulat ideát is inkább többet árt, mint használ. adja a lovat a helyiek alá. erről persze az itteni Trianont emlegető ex-káder seggarcok is legalább olyan mértékben tehetnek, mint mindenütt, ahol felbukkannak.

lwcolors 2008.08.22. 10:11:33

Megértem a szlovák rendszámmal közlekedőket, itthon azzal spórol az ember, amivel lehet. Ha meg akarnák akadályozni igazán, akkor hoznának olyan törvényeket, ami nem engedné.
Én pl. szlovák benzint tankolok, amikor lehet, 20-30 ft mínusz.
A kocsira egy jó példa: Chevrolet HHR USA-ban 3,5 millFt, itthon 9,99 millFt.
(mielőtt valaki kérdezné: bérből fizetésből élek itthon, nem túl jól)

Kalamoj 2008.08.22. 10:19:12

USA piacon is nagy a verseny a Gm konkrétan dolgozói kedvezménnyel adja az autóit, a japók kezdik a földbe döngölnni az amcsi gyárakat (persze egy-két eu is kiveszi ebből a részét)

lwcolors 2008.08.22. 10:20:28

Bányászlámpa!
Én magyarként sokat járok Szlovákiába és a cikk állításait sosem tapasztaltam.
A szlovákiai magyarok szlovák emberek között nem feszélyezik magukat, magyarul beszélnek velem, de ismerek olyan szlovákokat is, akik a környezetükben (munkahelyen, baráti körben) lévő sok magar mitt megtanultak magyarul.
Természetesen biztos van kivétel, de mi is körbenézhenénk itt, saját hazánkban.

Pcmg 2008.08.22. 10:27:02

Hmm ez egy érdekes cikk volt érdekes hozzászólásokkal. Igazából azt nem értem, hogy ha ennyit adózunk (benzinben, húsban, kenyérben, akármiben) akkor miért vannak pl az utak olyan állapotban, hogy átlag 2 év alatt hazavágják a futóművét az autóknak?
Nekem speciel semmi bajom sem a szlovák, sem a német, demég a japán rendszámos kocsikkal sem. Egészen addig, amíg a V6-os 2 tonnás luxusterepjárós barma nem akar letolni az útról, csakmert ő 200al jár 2 számjegyű főúton, énmeg csak 100al.
Ja és megjegyezném, hogy még egy lesötétített böszme gépet sem láttam rendőr által kiszedni a sorból. Inkább az azt követő átlagpolgárt piszkálják, mert neki tuti nincsenek olyan kapcsolatai, amikkel keresztbe tudna tenni a rendőrnek, amiért 5 percre feltartóztatta. Tényleg! Miért nem csak azokat a kocsikat állithatják meg a rendőrök, amikkel szemmel láthatólag gond van ?

buszos 2008.08.22. 10:30:36

Hát igen, az "átkosban" még azt tanultuk, hogy mennyire kizsákmányolták a parasztot a középkorban, hogy 10-edet fizetett a királynak, és kilencedet az egyháznak. Akárhogy reménykedek, mi egy darabig többet fogunk adózni az államnak, akit pedig jelenleg ugyanazok képviselnek, mint akik kiskorunkban szajkózták a "szegénykizsákmányoltparaszt" szöveget...

szabi 2008.08.22. 10:39:10

Nem is értem a vitát, teljesen igaza van annak, aki szlovák rendszámmal jár.
És nincs itt semmi "kiskapu", egyszerűen törvényes a dolog.
Régen EU tagok vagyunk Szlovákiával együtt.
Vagyis ezzel jár a munkaerő szabad mozgása, szolgáltatások szabad mozgása, áruk szabad mozgása, személyek szabad mozgása stb stb.
Akkor miféle kiskapukról beszélünk?
EU tagok vagyunk, fogjuk már fel! Ha itt megszívatnak az adókkal, teljes jogon átmehetünk egy másik EU tagországba. (PL. Szlovákiába)

Iwcolors:
"Ha meg akarnák akadályozni igazán, akkor hoznának olyan törvényeket, ami nem engedné."
A fentiek miatt ezt nem tehetik, egy esély van, az adót csökkenthetnék, hogy ne legyen érdemes elmenni.
De amíg a magyarok kb.30% keresi meg a maradék 70% megélhetését, erre semmi esély. Viszont a 70%-ból a gyerekeket levonva még mindig a választásokon ez a többség, vagyis az ő seggüket nyalja a kormány, nem a 30%-ét! A kör bezárult!
Ha ehez az államilag "elpárolgott" pénzeket is hozzászámoljuk, csoda hogy még él itt ember!

Serena 2008.08.22. 10:47:14

Ahogy fentebb említettem a választásokat vizsgához kéne kötni kíváncsi lennék akkor mi lenne.
Idegesít, hogy olyanok döntik el az ország sorsát akik azt sem tudják miről szavaznak.
Hülyék országa vagyunk!

közjogi ártány · http://szlovak 2008.08.22. 10:53:48

A parlament létszáma soha nem fog csökkenni.
Az adó sem fog soha csökkenni.
Egy közéleti, politikai vezető, párt, stb. se fog segíteni semmiben, dögölj meg gondolják.Ha lehetne a gyerekeidet vennék el gyerekadóban.
Soha senki nem fog lemondani csak ha meghal. Még akkor se ha kiderül hogy hathónapos csecsemőket sütött nyárson a kertipartin.
Egy politikus se hagyja ott a kagylovas szendvicset meg a lazacos homárt a fogadásokon, amit nem ő fizet a másfél milliós havi fizetéséből /se/
Politikusi hitvallás: az az enyém amit ma megehetek, megihatok,megdughatok.Hálistennek ateista vagyok, utána úgy sincs semmi csak a kapa főd.

Lud 2008.08.22. 11:08:39

Ebben az országban elkel kb 200.000 új autó, mely után be van fizetve minden adó illeték stb. Ezek után minek érné meg az államnak csökkenteni a 200.000 autó összes adóterhét csak, hogy az a pár ezer autó amit külföldön helyeznek forgalomba befizesse az adókat. Teljesen marhaság, és se csökkenteném a boltomban az árakat ha megy az üzlet, csak azért, mert a szomszédnál olcsóbb. A többség úgyis megveszi a magyar autót kifizeti a magyar illetéket tankolja a magyar benzint, mert egyszerűen nincs rá módja vagy ideje, hogy másképp cselekedjen.
A fő baj az hogy itthon senki nem akar adót fizetni, de mindenki akarja az ingyen korházt, az olcsó benzint, az olcsó gyógyszert meg a jó utakat. Érdekes, hogy ha kapunk valamit akkor még 2x is sorba tudunk állni érte, de ha be kell adni a közösben akkor az már nem!!
Engem a szlovák, mongól, német, lichtensteini, afriki rendszámosok nem érdekelnek, hogy nem fizetnek adót, egészen addig a pontig amég nem kezdenek el pofázni, hogy szarok az utak meg drága a benzin mert pont az ilyenek azok akik sóhersége miatt nem jutunk előrébb. Az ilyenek azok akik mindent számla nélkül akarnak, az ilyenek vannak minimálbérre bejelentve a saját cégüknél és az ilyenek ugatnak folyamatosan hogy szar minden, pedig ők a szarok. Sajnos ezeknek áll a világ, mert nem tudnak mit csinálni ellenük. Ezek azok akik azért vesznek "csak" 10.000.000-ért autót mert 10.000.001 Ft-már nincsen rá. Ezek az igazi műmájer hangemberek akik aztán nagypofával kikérik a jogaikat.
Leher köpködni, de egy kicsit talán el kéne gondolkodni magunkon.

üdv

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.08.22. 11:16:24

index.hu/gazdasag/magyar/rsz080822/

Akkor most én vagyok a helikopter, vagy miért nemértem??????????

Silver 2008.08.22. 11:39:02

"A disznóból csak Dániában hasítanak ki többet adóban, mint nálunk" Nem az a baj, hogy adót kell fizetni, hanem az, hogy kurva sokat és kurvára nem látni hova megy.

Demszky: 220 millió forintot fogunk költeni kb 200 zebra újrafestésére.
Újságíró: akkor 1 zebra több, mint 1 millió forint?
Demszky: Dehogyis, 150ezer forint egy zebra.
Újságíró: Tehát?
Demszky: Hátööö...

Egyébként a szabad piac lényege a természetes kiválasztódás. A rossz rendszer nem marad életben. Mindenkinek joga és kötelessége a saját érdekeit képviselni, kihasználni az adott lehetőségeket, hogy ezzel a hatékonyabb rendszert támogassa és tartsa életben. Ha nem akarjuk, hogy állampolgáraink a külföldön adott lehetőségekkel éljenek, akkor minek léptünk be az EU-ba? A külföldi rendszámos dolog legfeljebb erkölcsi kérdéseket vet fel, azt is csak azért, mert gyakorlatilag a társadalom egy része élhet vele, a másik része meg nem. Az embereket nem lehet arra kényszeríteni, hogy saját maguk ellen cselekedjenek pusztán szerencsétlenebb társaik iránti szolidaritásból. Bár ebben az országban sok olyan van, aki ezt vak buzgósággal, politikai fanatizmusból örömmel teszi...

Zsiga 2008.08.22. 11:47:13

Ez az Lili ez végre egy szép, értelmes hozzászólás volt fikázás és anyázás nélkül.
Vegyük már észre, hogy Nálunk azért magas minden adó, járulék, stb..., mert nagyon kevesen fizetjük be rendesen őket, viszont nagyon sokan elvárjuk, hogy kapjunk belőle vissza segélyt, orvosi ellátást, nyugdíjat stb...
Nekem az a véleményem, hogy, aki nem fizeti be az adót az lop! Tőlem, Tőled, ugyan úgy, mintha a villamoson lopná el a pénztárcádat. Na, azokat is így védenétek?...

beleske 2008.08.22. 11:51:02

szabi
Megörültem a hsz.-odnak, hogy más is akad, akit nem vakít el ez a sok fröcsögés, hanem helyesen értékeli a dolgokat.
Ami egy kicsit aggaszt, az csupán az, hogy pont a K. Laca az adóügyi biztos.

erno 2008.08.22. 12:00:02

Lud!

Magyarországon nem ingyenes a kórház és az orvosi ellátás se. Egyébként semmi sem ingyenes, sőt lassan drágább mint máshol. Az ország pedig nem a külföldi rendszámosok, minimálbéresek stb. miatt tart itt hanem a rossz gazdaságpolitika miatt és azt támogató emberek miatt.

Serena 2008.08.22. 12:00:41

Zsiga!
Ha holnap odamegy hozzád valaki és azt mondja, hogy figyelj fizess több adót, de nem mondom meg miért sőt el is lopom tőled akkor az mi?
Ne beszélj ingyenes orvosi ellátásról, mert amikor havi 50.000-et fizetek TB-re és emellett magánorvoshoz kell járnom, hogy tisztességesen ellássanak akkor kicsit ideges vagyok.
Amikor az elszámoláson azt látom, hogy basszus ha a TB-met befektetem akkor jobb orvosi ellátást kapnék, mint így akkor ideges leszek.
Ha a nyugdíj-járulékot nem az államnak fizetném, ha nem félretenném és egy kicsit megforgatnám (nem részvény meg hasonló csak egy egészséges megtakarítás) akkor amikor nyugdíjba mennék a többszörösét kapnám akkor rákérdezek:
Az állam mi a francért nem forgatja a pénzem? Nem ezért fizetem őket? Dolgozzanak ne lopják a napot!
Én megdolgozom a pénzemért és fizetem az adót is, de amikor bemegyek egy hivatalba kérni valamit (nem pénzt) akkor majdhogynem kidobnak.
Ami meg probléma, hogy senki sem tud semmit ebben az országban. A törvényeket úgy értelmezik ahogy akarják.
A legjobban azon szoktam röhögni amikor az APEH dönti el, hogy nekem mi a ktg és mi nem. Amikor megmagyarázzák, hogy a telefont magáncélra is használhatom ezért nem írhatom le ktg-ként a céges telefonszámlát sem 100%-ban.
Förtelem!

maszületett 2008.08.22. 12:02:22

Valamit nem értek!

Nem azzal van a gond, hogy hol olcsóbb autót üzembe helyezni / fenntartani, mert mindenhol olcsóbb mint nálunk.
A gond azzal van, hogy tudomásom szerint erre szakosodott cégek jöttek létre lichtensteini és szlovákiai rendszámozásra.

A másik gond, ami felett itt elsiklotok, bár többször vissza-vissza tér. A lényeg, hogy akkor van egy magyar állampolgárnak joga itthon külföldi rendszámú (nem csak szlovák) autóval közlekednie, ha életvitelszerűen külföldön él. (értelemszerűen ehhez kapcsolódó a rendszáma is)

Azt itt nem feszegeti senki, hogy egy külföldi állampolgárt aki életvitelszerűen Magyarországon él, ugyan ezek a kötelességek terhelik! Kötelezően át kell rendszámozniuk az autóiakat, ha azokat Magyarországon használják. Régen CC, CK-s, aztán a V-s rendszámok, a közelmúltban CA és CB-s rendszámok ma meg már rendes megszokott rendszámozást kapnak.

Szóval nem azzal van a gond, hogy valaki szlovák rendszámot szerez, hanem az, hogy erre nincs jogalapja. A VPOP sem erkölcsrendészet, hanem a jogsértéseket próbálja felderíteni és szankcionálni. Az, hogy ebben a szlovák társszervek nem közreműködőek, az szomorú, és ebből következik, hogy itt tényleg nincs EU!

A hozzászólások zöme éppen ezért nem arról szól amiről kéne, bár kétségkívül volt egy-két olyan hozzászólás is, ami nyíltan az adók meg nem fizetésére, azaz adócsalásra buzdít, illetve a kommentelő felvállalja, hogy ő az.

Mi az én véleményem?
A szlovák rendszámmal közlekedő honfitársaim jelentős hányadának vélhetően nincs jogalapja szlovák rendszámú autóval közlekednie, mégis megteszi, ez engem zavar, mégha ismerem is személyes indíttatásukat.
Az ezt ellenőrző nyomozati jogkörrel is rendlekező hatóság (VPOP) tehetlen, ami szintén zavar és nagyon szomorú.

Az, hogy többen helyeslik, hogy honfitársaink jogzsabályt sértenek, (nem mindenki aki szlovák rendszámmal közlekedik, hanem csak azok, akik jogalap nélkül használnak szlovák rendszámú gépjárművet), na az meg tényleg meglepő és elszomorító. Ezért mutyi ország ez, és marad az mindörökké, mert mindig könnyű rávágni, hogy a kormány miatt van. Pedig csak a törvényeket kellene tiszteletben tartani. (amiket egyébként nem a kormány fogad el, sőt elfogadásuk időpontja sem minden esetben a hivatalban lévő kormányhoz köthető)
pl. regadó nem tom mióta van, nem Gyurcsány találta ki, az biztos...

hmmm... 2008.08.22. 12:02:23

Silver: ott a pont. Állambácsinak (és tisztelt képviselőinek) ideje (lenne) megtanulni, hogy nem csak a befektetni szándékozó külföldi seggét kell nyalni, hanem - és elsősorban - a magyar állampolgárét. Mert verseny van, oszt' jónapot! A reálszférában ilyen például a balatoni vendéglátás. Öröm nézni, hogy ma már egyre inkább értéke van a magyar vendégnek.
Ezenkívül az olyanokat, mint a VPOP szóvivő, azonnal ki kell rúgni, alkalmatlanság címén. Aki olyan hülye, hogy nyilatkozatával a VPOP-t az "albán légvédelem" (remélem vannak, akik ismerik a viccet) szintjére redukálja, az keressen más állást. Ki az, aki elhiszi, hogy a szlovákok majd lelkesen segítenek a saját érdekeik ellen dolgozva?
Egyébként, ha a jelenség mennyiségileg olyan szinten van, hogy ez problémát okoz, akkor az okokat kell megszüntetni. Az, hogy hozok egy törvényt, meg csúnyán nézek, az baromira gyenge érv az önérdek ellenében (hacsak nem szándékoznak újra vasfüggönyt építeni). Ha jelenség nem üti meg a problémás mértéket, akkor meg pofa befog, és nem égetjük magunkat a tehetetlenségünk elismerésével!
T. Magyar Állam! Kéne már egy kis üzleti szemlélet az apparátusba! Nem tetszik az ajánlata. Tessék újjal próbálkozni!

erno 2008.08.22. 12:04:30

Zsiga!

Kőröshegyi völgyhíd, M6 autópálya, Metro4.
Amíg az emberek ezeket a dolgokat látják nem fog változni az adómorál. Talán felülről kéne példát mutatni a takarékos államról.

Serena 2008.08.22. 12:06:12

Silver:

A szabadverseny árnyoldalairól:
Ha olcsóbb egy autót úgy megépíteni, hogy veszélyes legyen, de még éppen megfelel a törvényeknek akkor a szabadverseny rákényszerít, hogy úgy építsd meg. Ha évente 10-en halnak meg emiatt akkor a cég elvégzi a ktg számítást a várható bírságok és a profit tükrében és ha akár 1Ft haszna is lesz akkor úgy építi meg az autót, ahogy jobban megéri.
Nem veszi figyelembe azt, hogy az emberi életnek nincs pénzben kifejezhető értéke. (tudom ki lehet számolni, de egy normális ember úgy gondolkodik, hogy az emberi élet fontosabb, mint a pénz).
Mindenre igaz ez, ha olcsóbb úgy dolgoztatni valakit, hogy nem engedem ki WC-re, mert az X Ft kiesést jelent akkor nem engedi ki, ha a bírság kisebb, mint a kiesett bevétel.
Ha ezt akarják ide ebbe az országba tessék.

beleske 2008.08.22. 12:09:21

Kedves Lud, először tán neked kéne elgondolkodni saját magadon, mert szerintem alapvető dolgokkal nem vagy tisztában.
Van neked fogalmad arról, hogy ahhoz, hogy egy kisvállalkozó a minimálbért ki tudja venni a saját vállalkozásából, hányszorosát kell megtermelnie?
Szerinted ezt a gazdasági környezetet ki hozta létre? Én? Te?
Vagy "hozzáértő" politikusaink?
Ez itt kapitalizmus. Mi akartuk. Persze nem egészen így.
Nincs semmi kivetnivaló abban, ha valaki kihasználja a jogszabályok adta lehetőségeket.
Vagy tévedek?

Lud 2008.08.22. 12:16:17

erno!

ha elolvastad volna figyelmesen akkor nem az írtam, hogy ingyenes, hanem, hogy mindenki azt szeretné, hogy ingyenes legyen, csak fizetni ne kelljen érte! Ha nem érted akkor sajnálom. Mint mondtam, nincs bajom velük csinálják csak, de akkor maradjanak csenben ha az utakat szídják, vagy a benzinárat. Vagy nincs igazam? Én sem és Te sem várhatsz el olyan szolgáltatást amiért nem fizettél. Az, hogy milyen a szolgáltatás minősége meg jól látható az adófizetési hajlandóságból.

Serena 2008.08.22. 12:16:53

beleske:
Igazad van. Egy kisvállalkozó évi 5M-s árbevétellel alig tudja kivenni a 120.000 Ft nettót és nem heti 40 órát dolgozik vele ezen kívül minden felelősséget rá hárítanak.
Tavaly döbbenten álltam a könyvelőm előtt amikor kijelentette, hogy 1M Ft nyereségem van és megkérdeztem, hogy akkor be tudok ruházni esetleg új gépekbe, hogy fel tudjak venni egy alkalmazottat?
Erre azt felelte, nem ennek a felét be kell fizetni SZJA címén.
De mondtam, hogy én nem akarom kivenni, hanem el akarom költeni a cégemnek akarok venni dolgokat, hogy fejlődjön.
Erre nincs lehetőség magyarországon.
Nem tudok a cégemnek megtakarítani, hogy fejlődhessen.....

Tynow 2008.08.22. 12:20:08

Serena, milyen vallalkozas ez? Gyanitom egyeni vallalkozo vagy. De lehet jobb lenne egy jobb konyvelot keresni.

Zsiga 2008.08.22. 12:21:44

Serena!

1 szóval sem mondtam, hogy ingyenes az orvosi ellátás. Azt mondtam, hogy az adónkból, az általunk befizetett járulékból finanszírozzák.
Pl. Te fizetsz 50 eFt TB járulékot havonta, de mondjuk (ne adj isten) szükséged van egy komolyabb műtétre az nem biztos, hogy kijön 50 ezerből. Van még GYES/GYED, munkanéküli segély, családi pótlék, gázártámogatás, (mellesleg a telefonköltséged ÁFÁ-ja 70%-ban visszaigényelhető, a telefonköltséged 20%-a után kell csak adót fizetned a saját használat miatt) és még ezernyi olyan dolog, amit az adónkból finanszíroz a kormány. Igazad van magasak az adók... De ha rendesen befizetné mindenki, akkor nem lennének ilyen magasak akkor sem, ha lopnak belőle. Nekem az a halálom, amikor valaki azt mondja, hogy nem fizeti be az adót rendesen, mert az akkor nem éri meg neki. Értsd, nem éhen hal, hanem nem tudna 2x évente síelni menni, nem nyaralhatna a Bahamákon nem lenne még a szeretőjének is kocsija a feleség és gyerek mellett stb... De az orvosnál (hogy maradjunk a Te példádnál) biztos előtted fog bemenni, mert Ő tud adni a dokinak zsebbe 50 ezret, amit Te a TB-nek fizetsz, ezt lopja el Ő Tőled. Őt rendesen ellátják 50 ezerért Téged nem!
Ja és nyugdíjat fizethesz a magánnyugdíjpénztárakba, ők már forgatják...

maszületett 2008.08.22. 12:22:48

olvassa el mindenki, hogy mi minden kell a szlovák rendszám itthoni használatához egy MAGÁNSZEMÉLYNEK(!) a www.szlovakrendszam.hu oldalon.

idézek onnan, röviden:

"Magánszemély is belevághat a szlovákiai autóvásárlásba, ehhez az Úniós szabályozás szerint elegendő ha jogilag 183+1 napot Szlovákiában él. Mivel 2008-tól nincs határ, így ennek ellenőrzése hatóságilag szinte lehetetlen.Vagyis elég lehet ha okirattal tudja igazolni, azaz megszerzi a tartózkodási engedélyt, (ami egy szlovák személyi igazolvány),valamint a szlovák jogosítványt. További hasznos intézkedés lehet ha a magyarországi lakcímét törölteti az okmányirodában a lakcímkártyájáról, és bejelenti,hogy ideiglenesen külföldön él.(Ennek hatalmas SZJA előnye is van!) Így nyugodtan, mindenfajta további igazolás nélkül furikázhat Magyarországon szlovák rendszámú gépkocsival. Az egyetlen hátrány az, hogy magánszemélyként nem igényelheti vissza az autó áfáját, igaz, ezt Magyarországon sem tehetné meg."

Szóval itt is szóba kerül már az SZJA és az ÁFA is.

Javasolja is egyből, hogy cégre vegyük, ne magánszemélyként, mert akkor az ÁFA is visszaigényelhető.

Kedvenc mondatom:

"Szlovákiában a legtöbb luxusdzsipp Áfa és regadó nélkül, haszongépjárműként fut."

Gratulálok a vállakozásbarát szlovák kormánynak, egyúttal a hazai kis közönségnek, akik ezt tekintik követendő példányak.

Engem azért irritál a szlovák rendszámú autót jogalap nélkül használó magyar állapolgár, mert a fajtája vélhetően a többi adónemben megfizetésében sem jeleskedik. Aztán ha eljön a nyugdíj, sír-rí, hogy 40 évet ledolgozott, és 23.648 Huf a nyugdíja. (pl. már ma is, akik az átkosban kisiparosok voltak: fodrász, asztalos stb.stb.)

Lud 2008.08.22. 12:25:38

beleske:

Sajnos tudom, hogy mi mennyibe kerü és tudom, hogy mennyibe kerül 1 ember a cégnek minden járulékkal együtt, mivel minden hónapban 50 embert fizetek ki hivatalosan bankszámlára utalva, és nem ritka, hogy egyes embereknek bruttó 400.000 Ft-ra jön ki a bére ami nekem majdnem még ugyanannyiba kerül.
Elmondanám, hogy az Uniót kurvára nem érdekli, hogy a kisvállalkozó miből fizeti ki a béreket, a lényeg hogy a fogyasztó jól járjon. Erről szól a piaci verseny, aki nem tud megélni azt elnyomjá k a nagyok...csak ehez mi magyarok akik 20 éve vagyunk szabadok még nem szoktunk hozzá, nyugaton már meg sem lepődnek rajta.
És harmadjára is elmondom, hogy semmi bajon a rendszámosokkal csak ne ugassanak ha itthon nem kapnak jó autós szolgáltatást (utat, benzint stb), mert nem vették ki belőle a részüket

közjogi ártány · http://szlovak 2008.08.22. 12:27:40

maszületett te elég egyszerű vagy.
Kétfelől lopják az adót.Egyik a fent nevezett szlovák rendszámos körök és hasonszőrűek, a másik a nagyobb baj az ország irányítói.A "szlovákrendszámos" és ezt most itt gyűjtőfogalomnak veszem, egy kalap alá véve az összes ilyen jellegűt, úgy viselkedik mint a triász korban a megjelenő emlősök egy méretes ragadozógyíkkal szemben.Kicsik voltak, be tudtak bújni minden likba, gyökerek, bokrok alá, így kerülték a találkozást.Raptor és társai helyettük csócsálták a melák , jámbor fűevő gyíkokat.Ki-ki behelyettesítheti a mai játékosokkal,akik emberből vannak de ugyanúgy viselkednek.Vajon ma kik a legnagyobb ragadozók?
Plusz. Még ebből az agyonnyomorított kétmillió ember adójából is lehetne úgy-ahogy működtetni egy államot, de az fokozatosan épül le.És ez látszik.A nagy állami szervezetekből csak azokat tartják úgy ahogy, amik pénzbeszedőként működnek: apeh, vpop. A szolgáltatást is végző hatóságok szép lassan sorvadnak, lásd rendőrség, de idevehetem a bíróságot is. Ha jól működne a pl a pszáf, lehetett volna kulcsár ügy, vagy máv biztosító ügy?

beleske 2008.08.22. 12:28:18

maszületett
Ne keverd össze a hiénát, aki ebből akar megélni azzal, aki csak kihasználja az adódó lehetőséget.

Pcmg 2008.08.22. 12:33:20

Lud 2008.08.22. 11:08:39

Mutasd már meg nekem is azt a sort, ahová be lehet állni, mert én eddig még semmit nem kaptam az államtól.
Ja de igen! "Ingyenes felsőoktatást" 50%os "diákjegyet a lakhelyem és a suli között" "gázártámogatást" "zéró toleranciát"

beleske 2008.08.22. 12:41:53

közjogi ártány
Hát könyörgöm, ne írj már ilyet, hogy egy kalap alá veszed azt, aki kihasznál egy törvényes lehetőséget azzal, aki több, mint egymilliárd forintot átcsorgat a saját bankszámlájára, vagy hogy az állami szektornál maradjunk, egy 8 km-es autópálya- szakaszra 6 alagutat és két völgyhidat épít teljesen sík terepen. És még be is omlik.

olvaso 2008.08.22. 12:48:50

ehh az a nagy helyzet, hogy lehet itt szidni az egész mindenséget mert xar is, csak éppen pont nem megyünk vele semmire, ez van ezt kell szeretni vagy le lehet lépni... sajna ez ilyen... én ugyan nem szólom meg aki lelép, de nekem nem arról szól csak, hogy jobbak e az anyagi körülményeim vagy sem... olyan honvágyam van 2 hét után hogy csak na... eszembe sincs sehova elmenni.. viszont itt meg tudom, hogy ez egész egy nagy kaka, így inkább nem is politizálok, meg nem tájékozódok mert ha megteszem csak felidegesít, változtatni nem tudok rajta.... akkor meg minek... eléldegélek és befogom a szám.. tudom hogy nem ez a követendő példa, de nem fogom magam stresszelni minden xarral... aki meg szlovák rendzsámmal jár tegye, egészségére... mit érdekel engem... ja hogy én fizetek helyette is?... ilyen erővel az otthon ülő kisebbség miatt fel is akaszthatnám magam ha ez zavarna... ugyan már..

maszületett 2008.08.22. 12:52:25

közjogi ártány!

Nálad tényleg egyszerűbb vagyok, a triász kornál elvesztettem a fonalat... (:-)))
A Blog amúgy a "szlovákrendszámosokról" szól, nem a miniszterelnökökről és kormányokról, ezért fejtettem ki váleményemet a"szlovákrendszámosokról". Mondjuk írhattam volna arról is, hogy mit reggeliztem ez igaz.

Amikor én szerkesztek hozzászólást a baloldalon nem látszódik hogy kinek a hozzászólására próbálok meg válaszolni, de remélem ráismer.

Az nem lehetőség, hogy valaki azt hazudja, hogy életvitelszerűen szlovákiában él. Az nem kiskapu, hogy hazudsz! Szerintem!

Mert az életvitelszerűen szlovákiában élni ezt jelenti: Ön jogilag fél év+1 napot (azaz mondjuk minden másnapot) Szlovákiában töltsön, ott állandó lakcímmel rendelkezzen,főbb létérdekei oda kössék. Kellszlovák letelepedési engedély, lakcímkártya, jogosítvány, egészségbiztosítási kártya.

Pénzért mindent lehet, a mellékelt ábra szerint olcsóbb mindenzt beszerezni, mint a regadót megfizetni, de ettől még ez nem egy lehetőség. Ez csalás. Ehhez jön még, hogy a magyarországi lakcímet is fel kell mondani, tehát papíron itthon sincs az ember, és mindezt arra alapozva, hogy mivel nincs határ, nincs nyilvántartva, hogy ki hol mennyit és miért tartózkodik? A kiskapu a schengeni határ eltolódásával nyílt meg, ettől még nem legális.

Ezért mondom, hogy ne arról kommenteljen itt mindenki, hogy lopni jobban megéri, mint pénzért megvenni valamit, mert akkor nincs mit olvasgatnom...

A honlap azért nem fer, mert teljesen legálisnak tünteti fel az egészet.
Ja!
Csak azt nem hangsúlyozza ki, hogy onnan indul a hajó, hogy azt hazudjuk, hogy életvitelszerűen szlovákiában élünk, és hogy ezt azért tehetjük meg, mert nincs határ, ezért senki nem tudja, hogy (és most ugorj vissza egy bekezdést...)

Szóval nem egy na flesh, nem csoda az agész, aki kész hazudni, és hazugságban élni, olyan a baráti köre, aki ezt neki tolerálja, sőt esetleg még büszke is rá, na az jár szlovák rendszámú autóval.

Ennyi... Nem féltem őket, mert itt köztetek is sokan vannak, akik megértik őket. Nincs is ezzel semmi gond, mindig is voltak csalók, hazugok, lesznek is...

Lud 2008.08.22. 12:52:36

pcmg!

Te is okos vagy, azt a bizonyos "sort" képletesen értettem. írhattam volna, hogy: ahol lehet egy kis kedvezményt (állami támogatású lakáshitel), kamatmentes részletet (mert ugye az is pénzbe kerül valakinek) stb stb csak egy kicsit szét kéne nézni.....
A diákjegyről meg annyit, hogy igenis támogassa az iskolába járást az állam, de azt ne, ha a 15 éves kis suhanc este 11 kor megy busszal diszkóba, hogy halálra ígya és drogozza magát.

Serena 2008.08.22. 12:55:28

Lud,

Mennyien is vannak a kisvállalkozók? 400.000-en?
Majd a verseny megoldja, előbb utóbb tele lesz a hócipője mindenkinek a multikkal.
Előbb-utóbb a gyerekeink, ha felnőnek mi pedig megöregedünk utálni fogják azt amit mi tettünk és megkérdezik, hogy tehettétek ezt velünk? Elcsesztétek a társadalmunkat, a környezetünket, az előhelyeinket.
Akkor majd próbáljanak tükörbe nézni azok akik ezt akarták.
Ha jól emlékszem 88-89-ben is volt egy hasonló eset csak akkor nem olyan jelentős dologról volt szó, mint most.
(környezetvédelem és egyéb dolgok).
(elég a bőr a képemről amikor arra gondolok mit fog mondani a jövő nemzedéke rólunk)

Lud 2008.08.22. 13:01:18

Serena!

Te akkor sohasem hasznátad még ki a verseny előnyeit, mindig mindent listaáron vettél meg (nem alkudtál) és nem a Tesco/Cora/Auchan/Ikea intézted el a bevásárlást hanem 5 kisbolta 3x annyi idő alatt. És inkább megvetted drágábban ugye?
Ha nem így van akkor Te is bort iszol és vizet prédikálsz

Serena 2008.08.22. 13:15:14

Nem azt írtam, hogy szent vagyok ezen a téren, de ha választhatok, ha hagynak választani akkor igenis az emberséges viselkedést részesítem előnybe.
Inkább vásárolok kisboltokban és röhögni fogsz 1/3-ad idő alatt, mint a tescoban.
Inkább átpasszoltam üzletet vetélytársnak, ha nem volt rá szükségem és inkább ajánlottam más konkurens céget, ha éreztem az ügyfélnek így jobb.
Amúgy pl a ruhákat soha nem multiknál veszem, mert megelégeltem, hogy ráírják 100% pamut, de tiszta műszál. A kisbolt aki ezt észrevette pl itt az megfogta és maga ellenőrzi egyenként a termékeket. Drágább, de ott vásárolok, mert tudom, hogy helyettem leellenőrzi a terméket.
Ha tucatáruról van szó akkor elmegyek a tescoba és ott veszem meg, ha ott olcsóbb és nem lehet minőségi különbség.
Ezt hívják úgy, hogy tudatos vásárlás bár én nem érzem magam annak néha sajnos.

Serena 2008.08.22. 13:19:04

Ja és mégegy:
A hazugságra épülő marketing és árverseny nem egyenlő a szabadversennyel.
Mivel a szabadverseny az én számomra azt jelenti, hogy mindent tudok (vagy megtudhatok) egy termékről szolgáltatásról és eszerint döntök.
Azért itt messze nem így mennek a dolgok...

Biztos van olyan terület amihez nem értesz és mégis kell valamit venned, ilyenkor egy szolgáltatás az, ha van egy szakember és segít választani. Csak ha ezt a szakembert nem tudja a kisebb cég megfizetni, mert nagy az adóterhe akkor elbukik a szabadverseny egyik tényezője.

Silver 2008.08.22. 13:20:13

Nyilvánvalóan vannak a szabad piacnak is árnyoldalai, de jelen pillanatban ennél jobbat nem tudunk. Ahogy a demokráciánál sem. Aki olyan autót gyárt, hogy sokan meghalnak benne, előbb-utóbb elveszti a fogyasztói bizalmat és inkább vesznek x forinttal drágábban egy biztonságos autót. Az meg, hogy nem mehet ki wc-re a dolgozó itthon sem szokatlan... azzal együtt, hogy a bírság kisebb, a bankok, áruházláncok nevetve fizetik ki a fogyasztóvédelmi hatóság és a versenyhivatal bírságait. Ezen is változtatni lenne érdemes, de ez most más kérdés.
A lényeg itt szerintem az, hogy olyan hátrányban van a magyar állampolgár a környékbeliekkel szemben, hogy véleményem szerint pofátlanság lebunkózni, amiért nem akar több százezer forint egyébként is aggályos adót kifizetni. Igen, ez kiesés, de ekkora terhek mellett ez tömeges jelenség lett: tehát ahogy már sokak elmondták előttem, az okot kell megszüntetni és nem a delikvensek ellen lázítani. Külföldön becsületesebben fizetnek adót, de nem csak azért, mert kulturáltabb nemzetek, hanem mert gazdaságilag kicsit szerencsésebben fejlődtek és az életkörülményeik is lehetővé teszik. Magyarán nem éri meg a macerát. Itthon nagyon is kifizetődő. Az pedig nem megoldás, hogy sokan kerülnek adót, ezért emeljük, akkor még többen kerülni fogják, még tovább emeljük. Ezzel lehet ellehetetleníteni a gazdaságot és egyszercsak azon kapjuk magunkat, hogy se cég, se értelmes munkavállaló nem marad az országban. Ez az állam felelőssége, olyan gazdasági feltételeket teremteni, hogy a piaci szereplők lehetőleg életben tudjanak maradni, de inkább fejlődjenek és fel tudják venni a versenyt. A nyugati államok valószínűleg így működnek, láthatóan nem eredménytelenül. Ezt kellene belátni és leszokni arról, hogy bedőlünk a kormányzat uszításának, hogy "azért vagyunk szarban, mert azok a disznók nem fizetnek adót". A közterhek elérték azt a szintet, ahol a lakosság tekintélyes része úgy érzi, nem éri meg teljesen becsületesnek lenni. Lehet őket utálni, de annak semmi értelme.

2. A VPOP és a jogalkotók a saját farkukba haraptak ezzel a törvénnyel, hogy 183+1 napot az adott országban kell tölteni, mert ezt a kutya nem fogja tudni ellenőrizni. Lehet bohóckodni, de sajnos nekik kell bizonyítani a vádakat.

3. Ne általánosítsunk, hogy aki szlovák rendszámú autóval jár, az biztos a többi adót is elcsalja. Akik adót csalnak, nem fognak a nyugdíjra várni, mert egyrészt valószínűleg vajmi kevés járna nekik, ha egyáltalán járna nekik valami; másrészt erősen sejtik, hogy mire megérik azt a kort, a nyugdíjrendszer összeomlik. A sajnálatos igazság az, hogy ez nem csak itthon probléma, hanem máshol is, de itthon aztán főleg és akkor lesz nagy sírás-rívás, ha azok sem kapják meg a nyugdíjat, akik évekig fizették a mostani nyugdíjasokét.

Pcmg 2008.08.22. 13:27:08

Lud 2008.08.22. 12:52:36

Ezzel a diákjegyes példáddal csak az a probléma, hogy a legrövidebb út úgy számít, ha felszállsz az adott tömegközlekedésre megváltod a jegyet és leszállsz a sulinál. Namármost én anno 150 kmre jártam fősulira, ahova a tömegközlekedést csak több busz/vonat átszállással lehetett megoldani, hála a járat és vonalmegszűntetéseknek. Aztán számolgattam egy kicsit, és kiderült, hogy ha csak !!!ketten!!! megyünk autóval, már olcsóbb, mint a diákjegy lenne. Így egy suli mellett végigmelózott nyár után beruháztam egy majd 20 éves autóra. Ezek után a benzinköltséget 4 felé osztva, ahányan jártunk ugyanabba a suliba egy helyről, kb 700 forintra jött ki fejenként. A diákjegy fejenként 1800 forintra jött volna ki. Nem mellékesen kocsival 2-2.5 óra alatt megtehető az út, tömegközlekedéssel ez olyan 5-6 óra között mozgott.
Hozzátenném, hogy én még nem láttam olyan távolsági buszt, ami 11 után ment volna akárhová. Lehet ez csak azért van, mert vidéki vagyok...

Magyar nevem van, nem pedig kisebbségi, így az állam nyújtotta adókedvezmények, illetve támogatások csak egy kis részére vagyok jogosult. (Hozzátenném, hogy azoknak is én és a hozzám hasonlók fizetik meg ezeket a támogatásokat, akik bár lehetőségük lenne rá, még az életükben nem dolgoztak, mert a megélhetési bűnözés kifizetődőbb.) Persze megtámogatják a gázt, mivel az ígéretek ellenére X%-al emelték, és milyen jól hangzik, hogy igenis mi törődünk a néppel! Csak azt felejtik el, hogy ha pl 50%-ot emelnek, és 25%os támogatás van, akkor a jónépnek még mindig 25%al többet kell fizetni.

Ugyanez van a benzinárakkal is. Egyik héten emelik 5 forinttal, a másikon meg külön hangoztatva, hogy az állam hatására csökkentették 2 forinttal.
Érdekes módon az autógáz ára, amiben nincs akkora üzlet már fél év óta változatlan.

Bocsi az offért, eléggé eltértem a témától!

közjogi ártány · http://szlovak 2008.08.22. 13:32:09

Kedves maszületett, én kérek elnézést, szigorúan véve igazad van abban, hogy hazudik aki így jár el. Ez már megint messzire vezetne, hogy miért hazudik, miért nincs értelme az olyan szavaknak, hogy "szégyen" meg "becsület". Énszerintem ez egy önvédelmi reflex, nem lesz rá büszke a gyerekei meg az unokái előtt, gyanítom hogy a családi fotóalbumban nem fognak olyan képet betenni amin látszik a szlovák rendszámos autó,szal ez egy sötét folt lesz a múltban.De hát valami csak rávitte őket és nem tudom elhinni hogy mindegyik így viselkedne akkor is ha normális közteherviselés lenne...

Serena 2008.08.22. 13:32:10

Amúgy ez a 181 nap is elég furcsa hasonlít arra amikor én még albérletben laktam.
Gyarkolatilag nem volt állandó lakcímem. Csak azért volt, mert kellett a vállalkozáshoz meg pár helyre, de soha nem voltam ott a postát is úgy küldték utánam.
Nem azért, mert csalni akartam, hanem azért, mert mi a francnak vegyek egy drága lakást, ha olcsóbban tudok bérelni egyet még ha 20 évig is fizetem?
Majd akkor veszek, ha van olyan ami megtetszik és ki is tudom fizetni.
Amúgy ezt alapul véve nem lehetne hajléktalan magyarországon mivel ha nem lenne ez a macera az állandó lakcímmel meg hasonlókkal akkor egyszerűen elmegy dolgozni és keres magának egy albérletet.

Ha nincs kedvem egy országban tartózkodni csak 3-4 hónapot akkor én "hontalan" vagyok?
Pedig sok nyugateurópai csinálja ezt finnek, hollandok stb... Lejönnek hozzánk fél évre "telelni" és senkinek sincs baja, nade akkor ők most törvényt sértenek, mert mondjuk 183 napot maradnak itt?

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.08.22. 13:37:15

Hopp te Zsiga!

"Pl. Te fizetsz 50 eFt TB járulékot havonta, de mondjuk (ne adj isten) szükséged van egy komolyabb műtétre az nem biztos, hogy kijön 50 ezerből."

Szerintem nem havonta akar egy komolyabb műtét csináltatni. Tíz évre összelapátolva a 6 guriga már 3 szívműtétre is elég.......akarom mondani szívátültetésre.

Gondolkodjáál!

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.08.22. 13:39:32

"Értsd, nem éhen hal, hanem nem tudna 2x évente síelni menni, nem nyaralhatna a Bahamákon nem lenne még a szeretőjének is kocsija a feleség és gyerek mellett stb... De az orvosnál (hogy maradjunk a Te példádnál) biztos előtted fog bemenni, mert Ő tud adni a dokinak zsebbe 50 ezret, amit Te a TB-nek fizetsz, ezt lopja el Ő Tőled. Őt rendesen ellátják 50 ezerért Téged nem!"

Pont erről van szó. Mindenki gazdálkodjon a sajátjával, sokkal ésszerűbben jön ki!

Serena 2008.08.22. 13:45:37

Okoska!

Azért ahhoz gazdálkodni is tudni kell sajnos és ehhez szükség lenne arra is, hogy ne vágják át az egyszerű embert.
Választási lehetőség:
1. Értek annyira a pénzügyekhez és tudok magamról gondoskodni (nem iszom dohányzom el a pénzem), hogy magam gazdálkodjak
2. Kérem az állam segítségét kvázi megfizetem őket azért, hogy segítsenek.

Van amit persze nem lehet így megoldani lásd tűzoltók, hadsereg stb... Próbálták már pl a tűzoltók privatizálását és az lett a vége, hogy ha az egyik ház égett és nem volt "biztosítása" nem olthattak kvázi meg kellett várni amíg a tűz átterjed a mellette lévő biztosított épületre.
Sok privatizált dologgal ez a helyzet most is itt magyarországon.

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.08.22. 13:47:11

"2. Kérem az állam segítségét kvázi megfizetem őket azért, hogy segítsenek."

Tán erre van a mondás, hogy vak vezet világtalant?

De azért hajrá!

ICE 2008.08.22. 13:56:28

Döbbenetes,ma biztos nem dolgozik senki az apeh és a vpop irodákban! Itt írják a faszságokat becsületről hazugságról csalókról.Épeszű ember nem veheti komolyan ,hogy ne válasz jobb ,olcsób szolgáltatást,terméket mert akkor szar ember vagy.Mint a Tanu c.filmben a magyar narancs ( citrom ) szar savanyú de a miénk...
Demegóg barmok ne gondolkozzatok ,dolgozzatok és fizessetek

Pcmg 2008.08.22. 14:01:03

Nem azért, de anno a sokat szidott cocializmusban szüleim fel tudtak építeni egy családi házat a keresetükből, annélkül, hogy 40 évig törlesztették volna a hiteleket. Pedig egyikük sem volt vezető beosztásban. Éppen az átlagbért keresték meg, ahogy most én is. Nekem pedig nem úgy néz ki, hogy egyáltalán lenne esélyem megépíteni egy családi házat, annélkül, hogy felvennék sokmilliós hitelt.
Most akkor hogyan is élünk, illetve keresünk és adózunk?
Ebből kiindulva, ha egyszer új autót veszek (bár nem vagyok új autó párti), akkor valószínűleg én sem fizetnék ki ennyivel többet állambácsinak.

Silver 2008.08.22. 14:06:59

Pcmg: a két rendszer között annyi a különbség, hogy a hitelt nem a szüleid, hanem az állam vette fel. És most te nyögöd vissza.

maszületett 2008.08.22. 14:11:29

Silver!

"vélhetően" ===> vélelmezés, ami nem egyenlő az átalánosítással

Nekem 8, hogy ki használ szlovák rendszámot, de az esetek 99%-ban nem legális, és sajnos ugyanilyen arányban nem is szankcionálható.
Ettől virágzik most még egy darabig, amíg ki nem találnak valamit.

Ennél egyébként van még költségkímélőbb megoldás is, csak ott nagyobb a lebukás veszélye és a büntetési tétel is. Ha a lopott autóval közlekedőknek is csak az 1%-át kapnák el, akkor mindenki lopott autóval járna, mert annak a bekerülési ára a piaci ár egytizede, sőt, nem kell rá kötelező sem, meg a többi ilyen-olyan sallang.

Megjegyzem kíváncsi lennék a büntetési tételéra annak a bűncselekménynek, hogy magamat külföldön életvitelszerűen élő, azaz a hazai adóhatóság szempontjából devizakülföldinek minősülő magyar állampolgárnak tüntetem fel. Itt van elkövetve bűncselekmény, azaz már az első mozzanatnál, amire csak annyir érve van az ebben utazóknak, hogy nehezen bizonyítható. Pedig ez nem egy pici stikli, nem egy rendszám / regadó kérdés, mert ha ezen már túlvagyok, a rendszám már "legális".

Sarkosan fogalmazva, olyan, mintha azt mondanánk, hogy ha megölöd a magymamádat, "legálisan" öröklés útján megszerzed a Balatonösződi nyaralója feletti tulajdonjogot, mert Te vagy a végrendeletében feltüntetett egyetlen örökös.

Itt a kommentelők nagy része azt firtatja csak, hogy szép dolog-e az ilyen végrendelet, amikor van még három testvéred, és nem azt, hogy szép dolog-e nagymamát ölni, hogy legyen egy nyaralód Balatonösződön?
Ezért nem értem ezt az egészet!!!

Az meg megintcsak egy közhely, hogy "annak jobban megy, aki hajlandó megölni saját nagymamáját, mint annak aki erre nem hajlandó". Ezt tudtam, kérek valami újat!

Pcmg 2008.08.22. 14:24:50

Silver 2008.08.22. 14:06:59

Mintha kicsit feljebb azt olvastam volna, hogy az államdósságból mittom én mennyit, de elég sokmilliárdot az elmúlt 20 hónapban szedtek össze. Most akkor ennyi új ház épül, vagy csak új szolgálati Mercedes kell valamelyik vezetőnek ?

beleske 2008.08.22. 14:25:11

maszületett
Most leírom neked tizenötödször, hogy nem illegális, mert egybeesik az EU alapvető normáival.


maszületett
Azért nem szankcionálható, mert nem illegális.
Egybeesik az EU alapvető normáival, tudod, a különféle izék szabad áramlása!
Az tán nem illegális, hogy az EU által tiltott adónemet akarnak behajtani rajtad?
Ja, azt az állambácsi akarja?
Bocs.....

beleske 2008.08.22. 14:30:58

Nem kétéves történet lesz, mire ezt a bizánci típusú, ortodox gondolkodásmódot az EU-nak sikerül megváltoztatnia az emberek fejében.
Ha sikerül.
Meg sem érjük.

Silver 2008.08.22. 14:32:49

maszületett: Bár nem jogász vagyok, de devizakülföldi az a természetes személy, aki nem rendelkezik az illetékes magyar hatóság által kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal, és azzal nem is rendelkezhet. Hogy hol lakik, fél évet itt és fél évet ott, mellékes, tehát ilyen értelemben más jogsértést nem követ el.
Valami akkor legális, ha a törvénybe nem ütközik. Addig nem ütközik a törvénybe, amíg ennek az ellenkezőjét be nem bizonyítják. A kérdés továbbra sem az, hogy hülye-e az, aki többet akar fizetni és csaló-e az, aki kevesebbet. A kommentjeid mondanivalója mindössze annyi, hogy te nem szereted a hazudós embereket. Ez rendben van, én sem. Miről vitatkozunk tehát? Hogy hol a probléma. A gépezetben vagy esetleg a magyar társadalom kirívóan adókerülő? Én az előbbi álláspontot képviselem.

Egyébként a gyilkosságot belekeverni nem érdemes, mindketten tudjuk, hogy nem ilyen horderejű dolgokról van szó. De ennek az analógiájára le lehetne vezetni, hogy milyen állapotok szükségesek ahhoz, hogy az átlag emberek elkezdjenek gyilkolni? Ugyanúgy, ahogy a feketegazdaság növekedése, a bűnözési statisztikák emelkedése is az életszínvonal csökkenését jelzik. Tehát lehetséges olyan feltételrendszert kialakítani, amikor már egyre többen adják a fejüket "nagymamájuk" meggyilkolására (a történelemben bizonyára volt rá példa, háború, éhezés stb). Ilyenkor is az emberek bűne? Szerintem ez a jelenség egy újabb intő jel arra, hogy nem jó irányban haladunk a gazdaság kifehérítése felé.

Silver 2008.08.22. 14:37:16

Pcmg: Teljesen igazad van abban, hogy most sem takarékoskodik az állam. De ez már egy újabb történet sajnos. Az államadósság nagy részét a rendszerváltás előtt szedtük össze, ennek következménye lett a Bokros-csomag is. A sajnálatos dolog az, hogy az ott megszorított forintokat azóta újra elszórtuk/ták...

Pcmg 2008.08.22. 14:38:25

"nem jó irányban haladunk a gazdaság kifehérítése felé. "

Épp erre próbáltam célozni fentebb. Úgy látszik mégis egyről beszélünk, csak kétféleképpen írtuk le.

Silver 2008.08.22. 14:43:39

" "nem jó irányban haladunk a gazdaság kifehérítése felé. "

Épp erre próbáltam célozni fentebb. Úgy látszik mégis egyről beszélünk, csak kétféleképpen írtuk le. "

Én egyetértettem már akkor is, csak hozzáfűztem a piacgazdaság védelmében a mondandómat :)

Serena 2008.08.22. 14:45:53

Kb úgy érzi magát az ember, mint egy süllyedő hajón.
Tudod, hogy el fog süllyedni és azt is, hogy soha nem jutsz fel a mentőcsónakokra, mert nincsenek.
Mit csinálsz ilyenkor? Hát azt a rövid időt ami rendelkezésre áll megpróbálod élvezni és sz*rsz a többiekre.
Ha lenne valaki(k) aki(k)re hallgatnak és tudják hogyan kell megmenekülni talán mások is melléjük állnának.
De amíg azt mondják, hogy: Hé én vezettem neki a jéghegynek a hajót most tessék nekem mentőcsónakot építeni, hogy a következő hajón is én legyek a kapitány.

Nem valami bíztató a helyzet :)

ICE 2008.08.22. 14:47:22

Tök egyszerű csak nehéz elfogadni,olyan szituációt kell teremteni(törvények,rendeletek)ami eleve elfogadhatatlan tehát lesz aki megpróbálja elkerülni okosabb legálisan kevésbé illegálisan tök hülye valahogy betartva.Az apparátus így fentartható a hülye pénzéből megmagyarázva neki,hogy ez az okos és kevésbé okos miatt van.Normálisan működve az apparátus 75% a mehetne valóban dolgozni csak az szar-nekik..

Serena 2008.08.22. 14:48:23

Amúgy meg hiába jártatjuk a szánkat:
Van itt 3 millió nyugdíjas akik döntenek helyettünk és nekik csak az a fontos (tisztelet a kivételnek), hogy 40.000 vagy 40.100 Ft lesz a nyugdíj.
Ezért is írtam fentebb, hogy csak azt kéne engedni szavazni aki legalább egy minimális szinten tudja is mire szavaz, mi a kérdés, mik a lehetőségek.

maszületett 2008.08.22. 14:51:07

Silver!

Én sem vagyok jogász, nem is tervezem, és tudom, hogy itt sokan nem azok, ezért nem is törekszem feltétlenül pontosságra. A devizakülföldi alatt azt értettem, hogy aki szlovákiai tartózkodást valótlanul igazol, az kikerül az APEH látóköréből a kettős adózás tilalma végett, mely megállapodás érvényes a szlovák és a magyar állam között.

lásd a szlovakrendszamponthu testvéroldalán írottakat, adocsokkentesponthu/szja.

Itt is legálisnak tünteti fel az eljárást, azt nem firtatva, hogy maga a kiindulási pont nem valós, azaz törvénybe ütköző.

Ha megfigyeled alapvetően konkrét személyek konkrét hozzászólásaira válaszoltam, nem magára az eredeti felvetésre, ezért válaszoltam azt amit.

A "csak kihasználja a lehetőséget" álláspontot képviselőkkel vitatkozom alapjaiban véve, leszögezve, hogy vélhetően bűncselektményt követ el az aki (és most jön a devizakülföldis dumám) függetlenül attól, (most ezt neked címezve) hogy ez kisebb bűntett-e, mint egy nagymamagyilkosság? Tudod az egész ország többek között azért is tart itt, mert sokan azt vallják, hogy azért megyek a buszsávba, mert más is megy, én miért ne mennék. Aki buszsávba megy, az mérlegel, hogy egy adott jogszabályt betart-e vagy sem? Te is ebbe a "saját magam mérlegelek, hogy mit tartok be és mit nem" körbe tartozol a hozzászólásod alapján. Az ilyenek aztán vérmérséklettől függően szegik meg a szabályokat az "azt hazudom, hogy szlovákiában élek" a "megölöm a nagyit egy nyaralóért" skálán bekalibrálva magukat valahová. Ettől még a hazudós is törvényt sért, mégha szerinted ez piti is. Szerintem is az. Tasnádi nem piti ==> nem szlovák rendszámú kocsival jár!

Pcmg 2008.08.22. 14:53:11

Serena 2008.08.22. 14:48:23

Igazad van! A legszörnyűbb, hogy a legtöbben kétszer, egymás után elhitték, amit az MSZP ígért. Könyörgök, ha 4 év alatt nem csinálják meg amit ígértek, sőt az ellenkezőjét váltották valóra, akkor miért kell megint megválasztani őket? Ígérgetni én is tudok! Csak abból ÉN nem élek meg, mint egyesek...

SLacc 2008.08.22. 14:53:36

Azért a kisebb adóteherhez kisebb kiadás is kellene. Szlovákiában a segélyből élni kevésbé kifizetődő, mint Magyarországon. Volt emiatt éhséglázadás is, végül nem sokat emeltek a segélyeken, ha jól tudom. De valószínű, hogy ez csak egy része a problémának, mindamellett ezzel a résszel is foglalkozni kell.

SLacc 2008.08.22. 14:56:26

Serena 2008.08.22. 14:45:53

Ebből a "valaki kivezet a bajból" dologból már volt gond a XX. században, nem is kicsi. Ezért kéne minél hamarabb elkezdeni, hogy ne egy kétségbeesett társadalom álljon egy ügyes politikus mellé 2020-ban...

sorhat 2008.08.22. 15:07:41

És azzal az állásponttal mi van, hogy lőjék tarkón az összes szlovák rendszámos autó tulaját és a benne ülőket? Ha adócsalók azért, ha nem azért, ha magyarok azért, ha szlovákok akkor meg pláne.
Félreértés ne essék, nem ezzel értek egyet, csak felvetettem mint opciót :)
Amúgy meg sajnálom magunkat, mert itt ülünk ,és erről vitázunk, fényes nappal munkaidőben, ahelyett, hogy a munkánkat végeznénk. Ja, hogy lógunk melózás helyett? Akkor meg ne tessék sírni.

Silver 2008.08.22. 15:08:14

maszületett

Igazad van, hogy az emberek besorolják magukat valahová a mit szabad-mit nem szabad skálán. Ez így működik. A kérdés továbbra is az, hogy túl sok magyar túl sokat enged meg magának a többi magyar nagy felháborodására? Vagy a rendszer tolódik el az elviselhetetlen és ésszerűtlen közteherviselés és ellenőrzés felé és azért szaporodnak az esetek? Mindenki annyit enged meg magának, amit a gyomra enged és amire rá van kényszerülve. Ha egyre többet engednek meg, akkor mi történt? Az emberek gyomra egyre többet bír vagy egyre inkább rá van kényszerülve (mert mondjuk nem szeretné, ha az életszínvonala csökenne - nem éhenhalásról beszélünk)?
Egyébként az az én magánügyem, hogy én mit engedek meg magamnak és mit nem, mint ahogyan neked is. Egyébiránt nem közlekedek buszsávban és nincs szlovák vagy más külföldi rendszámú autóm.
Az ország nem csak azért tart itt, mert egyesek mindent megpróbálnak kijátszani, hanem azért is, mert a jelentős többség meg csak a másikkal van elfoglalva. Nagyobb perspektívából nézve probléma van a szabályrendszerrel is: felül kellene vizsgálni. Az emberek már csak emberek, megpróbálják áthágni a szabályokat. Olyan szabályokat kell alkotni, amik betarthatók és ésszerűek és a megfelelő, hatékony működést segítik elő. Persze feltételezve, hogy lesznek, akik ezeket is áthágják, őket lehet szankcionálni. De amikor már egy jelentős rétegről van szó...

maszületett 2008.08.22. 15:08:19

index.hu/gazdasag/magyar/rsz080822/

Nekem új volt a cikk, mindenesetre frissebb, mint a kiindulási pontunk. Eszerint a szlovákok azért nem annyira elutasítóak a VPOP megkeresését illetően... Tök jó, hogy vitatkozunk valamin, ami nem is úgy van teljesen, ahogyan mi azt elképzeljük...

maszületett 2008.08.22. 15:15:53

Silver!

Igazad van, de nem azért van szarban ez az ország, mert vannak akik áthágják a szabályokat. A gond az, hogy ott tartunk, hogy büntetlenül ide lehet írni, hogy "hülye aki fizet adót ennek a kormánynak", és azt nem, hogy "szarrágó piti duplanulla, aki szlovákrendszámú kocsival csal adót".

A szomorú tényleg az, hogy engem és az én álláspontomon lévőket nézik szánalmas balfasznak manapság...

Mással meg azért vagyok kénytelen foglalkozni, mert engem is érint a tevékenysége. Ha buszsávon megelőt közvetlenül, ha adót csal közvetve, de érint.

ICE 2008.08.22. 15:22:44

Persze,hogy nem még nagyon sokáig vizsgálják az ügyet és egyre elégedetebbek lesznek,milyen sok jó korona nemsokára euro folyik be az államkasszába az elmebeteg rabló magyar törvényeknek köszönhetően.Látom magam előtt a sok szorgoskodó szlovák tisztviselőt akik éjt napallá téve az adózók pénzén megpróbálják a "csalók" leleplezésével csökkenteni hazájuk bevételeit,és van aki ezt még elhiszi??

Serena 2008.08.22. 15:24:08

Slacc:
Igazad van nagyon ingoványos talajon van az ország az elkeseredett embert nagyon könnyű irányítani. Van amikor ezt jól használták ki, de a legtöbbször rosszul.
Azért is írtam többes számba:
Valakik vezessék ki az országot és ezek a valakik nem egy-két 10 személy, hanem olyanok akik értenek ahhoz amit csinálnak és az a valami nem a politika :).
Nézd meg a francia forradalmat: ideoda ment a hatalom éppen amire szükség volt.
Most egy dolgot tud mindenki:
Megtartani a hatalmát bármi áron és ez káros a társadalomra nézve.

Silver 2008.08.22. 15:27:36

maszületett

Szerintem nyugodtan leírhatod, hogy "szarrágó piti duplanulla, aki szlovákrendszámú kocsival csal adót", csak akkor tudd, hogy a többség le fog hurrogni. De ha nem ilyen sértőn írod le, akkor lehet, hogy még az sem. Nem a becsületességet nézik le az emberek (bár azért vannak, akik igen), hanem a birkaságot. Aki nem akar, az ne csaljon és hazudjon, de ne tegyen úgy, mintha minden adó igazságos és arányos lenne és ne várja el a többiektől, hogy ők is így tegyenek. A regadó miatt az EU már megfedte kis hazánkat és ha jól tudom, most is folyik eljárás ezügyben.
Ha a buszsávban megelőz, attól te hátrébb vagy? Miért foglalkoztat? A rendőr dolga, hogy elkapja. Az adócsalás persze nem szép dolog, de engem speciel az sokkal jobban zavar, hogy amit befizetnek, azt sem költik el jól... nem csoda, ha sok embernek kinyílik a bicska a zsebében és azt kérdezi: ezért fizessek?

az a hülye aki magyar rendszámmal jár 2008.08.22. 15:30:49

az ő pénzükből élnek az állam csecsszopói, amíg ő nyomorog

ICE 2008.08.22. 15:34:51

Nem azért tünsz balfasznak mert elitéled az adócsalást,azért mert elhiszed,hogy adócsaló aki szlovák rendszámmal(v.mással)jár.NEM AZ !!Próbáld megérteni végre lehet,legális,szabad nem törvénytelen csupán nem tetszik a hivatalnak és próbálkozik.Ha nem így lenne lépnének gyorsan és hatékonyan.A gyilkosságokat felderítik a gyilkost elitélik nem kérdés,nem az ombudsmannal leveleznek meg az öklüket rázzák.

maszületett 2008.08.22. 15:41:18

Silver!

A buszsáv mindig elfogy! (Szabálytalanul előz meg engem az illető, ezért foglalkozom vele.)

hülye aki magyar rendszámmal jár!

Jó a nicked! Neked mi a véleményed erről a témáról?

Mindenki!

Döntse el mindenki saját maga, hogy mit tart be a szabályokból és mit nem. Ha nem tart be szabályokat, akkor viszont annyit engedjen meg azoknak akiket hátrányosan érint a szabályszegése, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

Köccccke, és visszlát!

Minden boldog szlovákrendszámú autótulajdonosnak kívánom, hogy anyagilag erősödjenek meg annyira a közeljövőben, hogy egy legális, magyarrendszámú autóra is fussa nekik, mint többünknek ebben az országban.

maszületettnek 2008.08.22. 15:47:06

Ha nem tart be szabályokat, akkor viszont annyit engedjen meg azoknak akiket hátrányosan érint a szabályszegése, hogy KIFIZESSÉK nemtetszésüket.

Megengedem, fizess a vélt szabályszegésedért, úgyis díszburkolat lesz belőle egy haveri kutya házában:)

Egyébként az, hogy nem akarok fizetni, nem azt jelenti, hogy nem tudnék ha akarnék.

maszületett 2008.08.22. 15:50:18

ICE!

Értem, lehet legális, ha szlovákiában élsz, ezt nem vitatta senki. Hazajöhetsz az autóddal, nincs rá törvény, hogy a nemlétező határon letedd és gyere tovább stoppal. Igen értem, de nem értem, hogy Te mit nem értesz? A VPOP azokat próbálja felkutatni, akik nem legálisan, azaz jogalap nélkül használnak szlovák rendszámú kocsit! Érted? Nem azért mert nem tetszik neki, hanem mert ez a dolga! Nem próbálkozik, mert aki jogosan használja ahhoz semmi köze, aki viszont jogtalanul használja azt kötelessége szankciókkal sújtani.

Hogy értsd!

Tudod a rendőrség sem a mozgássérültekre szállt rá, hanem azokra akik jogtalanul használnak mozgássérült igazolványt? Biztos hallottad a hírekben mostanában.

Ha megértetted a kettő közti különbséget, írjál még ide nyugodtan.

Szóvala VPOP most abban fázisban van, hogy kérte a szlovák kollégákat, hogy segítsen megállapítani, hogy ki a ténylegesen "mozgássérült" és ki nem az!!!

Érted, a példa segített???

maszületett 2008.08.22. 15:58:41

maszületettnek!

(:-))

Tudom, hogy nem a csórók alapítanak céget azért külföldön, hogy elkerüljék a 25 éves ford escortra kirótt 600 Huf regadót.

Ezért is vélelmeztem azt, hogy pl. TE más adónemben sem jeleskedsz, mert ez egy alapbeállítottság kérdése.

Vagyunk ilyenek és olanok is ebben az országban, de míg én szegényen, de becsületben fogok meghalni, a szlovákrendszámú autótulajok zömének sírját nem fogják látogatni az utódai, mert a hagyatéki tárgyláson kinyírja egymást a család...

Nehogy jöjjenek itt nekem a konkrét cáfolatok, mert képletesen "mondtam" amit mondtam, nem kell szószerint érteni!!! (Bocs a színvonal itt olyan, hogy ha egy picit túlozva fogalmaz az ember azzal a szándékkel, hogy érzékletesebbé tegye mondandóját, egyből lehülyézik.)

pl. én is mentem már buszsávon, de nem lepődtem meg büntetésen és nem küldtem el anyjába a kormány, hanem fizettem, mint a katonatiszt.

Silver 2008.08.22. 16:02:27

és höbőrgött a többi autós, hogy igen, igen, büntesd meg, büntesd meg a disznót? :-)

maszületett 2008.08.22. 16:07:36

Megbüntettem, pillázott!

Egy nőt, VOLVO-val index nélkül akart besorolni gyökkettővel, gyakorlatilag álltunk, mert dugó volt. Az húzott fel, hogy oldalra sem nézett, meg semmi, mintha ott sem lenne a kilóméteres sor, ami mellett elhajtott. Araszoltam a sávomban amíg meg nem lökdöstem oldalról. Meglepődött és még ő volt megsértve és behisztizve. Emancipált büdös .....!

Budapest, Fő utca. Ajánlom mindenkinek szeretettel naponta 5x oda-vissza.

Silver 2008.08.22. 16:13:51

De ez megint más, hogy ha valaki tahó, akkor menjen az anyjába :-D

Kifordított kacagány 2008.08.22. 17:54:46

maszületett 2008.08.22. 15:15:53
pedig igaz, szánalmas balfasz vagy. és nem egyedül.

nekem magyar rendszámom van, fizetek is rendesen. a kérdés az, meddig.
én örülök annak, hogy sokan megpróbálják ilyen módon csökkenteni a kiadásaikat. talán ha elég sokan vannak és végre rájönnek "nagyjaink", hogy nem lehet velük mit kezdeni, akkor esetleg arra is rádöbbennek, hogy el kellene kezdeni végre élhető országot építeni. ugyanis ezek az emberek akiket te elítélsz azok akik változtatnak és akiktől talán változhatnak a dolgaink. ugyanis egy vagy akár száz jó törvényhozó is kevés ahhoz, hogy úgy menjenek a dolgok, ahogy mi szeretnénk. ha nincsenek kényszerítve, akkor akárkit is teszel oda, csak a saját pecsenyéjét fogja sütögetni. teérted majd csak akkor fog tenni, ha rákényszeríted. a messiásvárással sajnos nem lehet.
ha pedig nem lesz változás akkor mi lesz? a családom pillanatnyilag több mint évi 5 millió forintot fizet be az államnak mindenféle adó címszóval. hálából ennek a töredékéből kell megélnünk, nem kapunk érte semmilyen szolgáltatást. igen, jól értetted, semmilyent. ha véletlenül belőlem válik rászoruló, akkor hátrányos megkülönböztetésben lesz részem és továbbra sem kapok semmit. egy dolgot kapok cserébe, azt, hogy mikor munka után hazamegyek és bekapcsolom a tv-t akkor vagy azt nézhetem, hogyan marakodnak a koncon amit a munkámból nyernek, vagy azt hallgathatom, hogy szemét bűnöző vagyok, mert nem adom oda a teljes jövedelmem adónak. mert azt azért én sem akarom, még akkor sem, ha erre az állam lehetőséget biztosít. tehát nem azt mondom, hogy ha, hanem az, hogy amikor végleg elég lesz és már kevésbé fogom szeretni a hazámat, mint ahogy az utál engem, akkor elmegyek és magammal viszem az adóbefizetésemet, valamint a produktív munkámat ami eddig a gazdaságot erősítette szemben törvényhozóink és csatlósaik seggmeresztéséve.
abban is biztos vagyok, hogy akiket most bírálsz, mert ilyen módon húzzák ki magukat adófizetési kötelezettségük alól, még így is fizetnek éppen elég adót ahhoz, hogy azt ne az üldöztetésükre fordítsák, hanem arra, hogy hogyan lehetne mindenki számára élhető megoldást találni. amikor majd ők is elmennek, akkor az ő adóik sem az országot fogják gazdagítani. az pedig sokkal nagyobb baj lesz, mint az hogy nem magyar a rendszámuk. lehet, hogy nem túl becsületes emberek az ilyenek, de senki sem az. tűzzel, vassal pedig úgysem lehet azzá tenni őket. az államnak nem is az üldöztetés és elnyomás a feladata, hanem a létbiztonság megteremtése. még akkor is, ha egyesek úgy gondolják menjünk el, ha az őskori módszereik nem tetszenek.
szerintem már az is becsülendő valakiben, ha megpróbál itt megélni valahogy és nem rohan hanyat homlok el ebből a borzalomból, amit ma magyarországnak hívnak. igazán nem érdemlik meg a kemény bírálatot tőled.

zalkapone 2008.08.22. 18:18:20

Kíváncsi vagyok, hogy a sok szlovákrendszámos zsúrpubi mennyire fog sírni, amikor a vámhatóság az ellenük irányuló vizsgálat időtartamára lefoglalja majd a csimbi kis verdáikat (állagmegóvás érdekében, jogilag lehetséges, lehet utánaolvasni)! Aztán akkor lehet békávézni. Meg fellebbezni. Ezzel nem foglalok állást, csak megemlítettem, mint lehetőséget. A kötelező, államok közötti adatszolgáltatásról nem is beszélve. Mert lehet, hogy a szlovákok nem törik ki kezüket-lábukat, hogy segítsenek rablóállamunknak, azért nekik is kell villantani valamit, mert brüsszel úgy seggberúgja őket, hogy öröm lesz nézni!

zalkapone 2008.08.22. 18:22:55

Persze lehet, hogy ez az akció tényleg csak arra kell, hogy kiugrasszák a beszari nyulakat a bokorból! Amúgy nekem amerikai rendszám kellene, aminek a hátulján egy ottani "vas" van!

Kifordított kacagány 2008.08.22. 19:20:39

zalkapone 2008.08.22. 18:18:20
brüsszel szerintem tele torokkal rajtunk kacag

zalkapone 2008.08.22. 18:22:55
világos, hogy ez volt a lényeg. most egy csomó ember beijedt és inkább mégsem kockáztat.

ICE 2008.08.22. 23:21:58

Kacagány ! Mindent leírtál,hibátlan.

eff 2008.08.22. 23:50:31

Olvasom a hozzaszolasokat...:) Sok "maszuletett" emberre volna szukseg ezen orszagnak. En soha nem lennek/leszek "maszuletett" ebbe a bal-lib orszagba, ahol "maszuletett" es tarsai a kiszolgaloszemelyzet, pavatollal a seggukben, porszemmel a zsebukben, es meg el is hiszik, hogy ez igy helyes, mert ezt mondja a TV, radio, ujsag...:) Beszaras, tiszta amerika...:)

Lili 2008.08.23. 01:29:11

valaki kerdezte, hogy mennyi a gaz ara angliaban. Nem tudom amai arakat, 1 evvel ezelott £20 volt havonta egy kb 50m2 lakas eseteben. Telen-Nyaron, mindig. Egy fo lakott benne. Csaladdal mar minden magasabb, de viszonyitasi alapnak jo.

Lili 2008.08.23. 01:54:49

Olvasom, hogy sokan el vagytok tevedve azugyben, hogy mivel Mo. es Szl. is EU tagallam, igy aztan olyan rendszammal vagyunk ott, ahol akarunk. Ebreszto, ez korant sincs igy. Pl. ha Nemetorszagban akarsz lakni Francia rendszammal, hat azt nem szabad, csak bizonyos idokorlat erejeig. Vagy Angliaban Magyar rendszammal, azt sem szabad. Es igy tovabb. Van ra torveny minden egyes orszagban, es a jogharmonizacioval ezek nagyban hasonlitanak, hacsak meg nem egyeznek. Pontosan azert, hogy ha az egyik allam polgara atmegy a masikba, akkor ugyanugy elhessen. Na, persze ez meg nem tokeletesen igaz, ugyanis az ujan csatlakozottak hatranyokkal kell, hogy eljenek a regiekkel szemben hosszabb rovidebb ideig. Ugy ertem, hogy kolcsonos egyezmenyek alapjan idorol idore minden kiegyenlitodik. De ez nem jelenti azt, hogy akkor nincsen szabaj, vagy hogy az lenne a torveny, hogy addig hasznalom a Finn rendszamot olaszorszagban Finn kotelezovel, ameddig jolesik.

Es ennek semmi koze multinacionalis cegekhez es mittudomen miket hordotok ossze nehanyan. Ezek nagyonis vilagosan leirt dolgok. Nincs bennuk semmi titok.

Valaki irta, hogy a magyarszlovak rendszam nem is kiskapu, mert teljeszen szabalyosan jarnak el a szlovak rendszamot intezo vallalkozasok. Sot, a jarmu hasznaloja is megfoghatatlan azugyben, es ezaltal legalis, hogy hany napot hol lakik.
Ez nem igaz. Ezt csak azok gondoljak igy, akik sajat ervelesuket probaljak ilymodon alatamasztani. Holott a torvenyek maskent szolnak.

Vegezetul egy szerintem vegtelenul egyszeru tortenet:
Egy 4 fos tarsasag leul otosdurakot jatszani kartyaval. Mindenki ismeri a szabalyokat, nem kell szot sem ejteni a jatek megkezdese elott, mert trivialis, hogy az egyezmenyes jatekrend szerint jatszanak. Hogy hogynem, az egyik jatekos, hogy biztosra menjen, elkezd csalni. Jogtalan elonyre tesz szert a csalas altal es nyer. Igen am, de egy masik jatekos rajon a turpissagra. Mi tortenik? Pofanverik a csalot, kidobjak a kocsmabol es jatszanak tovabb.

Tanulsag: Egy adott tarsadalomban (legyen az EU vagy Ujzeland) mindenki az adott szabalyok szerint van kotelezve, hogy eljen. A csalokat, ha megfogjak, pofanverik, kidobjak a kocsmabol, penzbuntetesre itelik, stb.

Az en kerdesem a kovetkezo: A szlovak rendszamot jogtalanul hasznalokkal mi tortenjen?

TDR 2008.08.23. 09:01:28

Üdv.Na itt aztán beindult a jó és rossz.Csak 2kérdés.Akinek fáj a szlovák rendszám az váltig becsületes adófizető??2-Hogy bizonyitja hogy nem ott lakom??Mert ugye azt elég nehéz....Ja és nincs szlovák rendszámom de megértem akiknek van,mert attol hogy őket büntetik nekem nemlessz jobb.

Kifordított kacagány 2008.08.23. 10:31:28

Lili 2008.08.23. 01:54:49
ugye nem itthon élsz? mert akkor éreznéd a különbséget.
természetesen az eu minden országában saját rendszámú autót lehet csak tartani és van regadó, vagy valami hasonló díj, amiből fedezik az adminisztrációs költségeket. a különbség csupán annyi, hogy a németnek nem fáj az, ha honosítani kell a francia autóját, mert nincs gyakorlati különbség bármilyennel is furikázzon. itthon viszont olyan óriási anyagi különbségek vannak a környező országok adóterheihez képest, hogy ezt a különbséget már nem szivesen akarja mindenki elviselni. nem a szabályok milyensége a zavaró, hanem a mértéktelenségük.
abban is igazad van, hogy aki nem hazai rendszámmal jár, az jogsértő magatartást folytat. de ez csak abban az esetben igaz, ha nincs meg akár a céges, akár a magánszemélyekre vonatkozó jogi háttere a tevékenységének. ha viszont ez megvan, akkor senkinek nincs joga sem elítélni, sem üldözni őket. még akkor sem, ha nyilvánvalóan adócsökkentési célzattal teszik mindezt. mint ahogy azok is akik inkább az egész vállalkozásukat elviszik itthonról, hogy jobban tudjanak élni.
szerintem az a szégyen, hogy nekik kell szégyenkezniük azért mert így akarnak spórolni, nem pedig azoknak, akik megteremtették számukra ezt a helyzetet.

Szumi 2008.08.23. 17:13:46

Üdvözlet mindenkinek! Bocs, ha már lefutott a kérdésem, de nagyon sokat kellene végigolvasni....
Segítsetek már egy kicsit nekem:

1.Van egy szlovák cégem -nem kamu, kiemelt adózó vagyok Szlovákiában.
2.Lenne egy cégautó is - ugyan milyen rendszáma legyen egy szlovák cég szlovák autójának?
3.Mivel én, mint magyar állapolgár, vagyok a cég tulajdonosa és igazgatója, vajon milyen kötöttségekkel vezethetem a cégem autóját?
4. A cégem évi 365 napot tartózkodik szlovákiában, sőt idén még egy kicsit többet is.
5. A szlovákiai telephelyem kereken 100 km-re van a lakásomtól, bizony autóval járok oda-vissza, adott esetben a szlovák rendszámúval.
6. Ezek után milyen törvénytelenségben leledzek?

lili 2008.08.23. 22:17:35

a ket megelozo hozzaszolashoz:

En egyetlen szot sem ejtettem azokrol, akik valoban Szlovakiaban elnek es/vagy dolgoznak. Bocsanat, ha felreertheto voltam. Velemenyem szerint a VPOP sem azokra vadaszik, amennyiben ezt teszi. Nem, nem Mo.-on elek, de ettol teljesen tisztaban vagyok a kulonbseggel. Mint emlitettem, Anglia es most Svajc. Mindekozben otthon is van/volt autom. Ismerem mindharom orszag autosokra kirott terheit. Nem latok sok kulonbseget. A magyar sulyado es biztositas ugyan vmivel olcsobb, de a munkaberekkel nem all aranyban a teher. Ettol erzi mindenki aranytalanul magasnak es arcatlannak a lehuzast otthon. Erre viszont nem az az orvossag, hogy szlovak rendszamot noveszt az ember mindennemu mutyizassal es cselezessel. Megegyszer hangsulyozom, aki legalisan mukodtet ceget barhol Europaban, vagy lakik barhol EU-ban, az ne vegye magara ezt az inget. Aki viszont nem, azt mindenhol probaljak kiszurni es szankcionalni. Ez nem magyar talalmany. Ezert senki ne erezze a VPOP-t vagy a rendorseget ellensegnek. Alahuznam azt is, hogy van eleg az emlitett szervek szamlajan mas ugyekben, azokban bizony nem makulatlanok, de az nem a poszt temaja.

akos 2008.08.24. 16:47:34

előbb volt egy példa, hogy a 700 ezer bruttó fizetésnél a járulékokkal több fizetést kap az állam, mint maga a munkavállaló, 200eFt-tal kb. még nem is vettétek figyelembe, hogy a nettó bért olyan cikkekre költjük, aminek 20%-a áfa, illetve benzin esetén nagyobb része, amit a kocsiba tankolsz, adó. simán kapunk 1 tizedet a megtermelt bérből. :)

maszületett 2008.08.25. 11:02:42

Kifordított kacagyány!

Lili és én is azthiszem ugyanazon az állásponton vagyunk.

Nem azokat ítélem el, akik jogosultak a bármilyen külföldi rendszámú autók használatára itthon!!!

Azokara had ne legyek büszke akik adótcsalnak. Ennek egyik formája, amit a szlovakrendszampontu ajánl. Ők maguk is kiemelik, hogy most van itt a lehetőség erre, amióta ellenőrizhetetlen, hogy ki mennyit tartózkodik szlovák, illetve magyar földön, mivel megszűnt a határellenőrzés ===> regisztálás! Tehát nem az a nyag változás, hogy szlovákia és magyarország belépett az EU-ba, hanem hogy megszűnt a személyforgalom regisztrálása.

Amint e Schengeni határ keletre tolódik, meg fog jelenni a romanrendszamponthu es a bolgarrendszamponthu is, amire megint csak nem leszek büszke, bármennyire is egyedül vagyok a véleményemmel. (Valószínűleg az árszínvonal miatt ott még kisebb lesz a cégalapítás, gépjárműfentartás, mint szlovákiában...)

Bocsánat, hogy azon a véleményen vagyok, hogy atörvényeket be kell tartani, még akkor is, ha hátrányosan érintenek azok minket személyesen.

Aki meg nem érti, hogy csak a JOGALAP NÉLKÜL SZLOVÁK RENDSZÁMÚ GÉPJÁRMŰVET ITTHON HASZNÁLÓKKAL VAN BAJOM, na azon én már nem tudok segíteni. Próbálja meg elolvasni a rokkantkártyás példámat, amit több hozzászólással ezelőtt írtam egy fórumozó kollégának.

u.i.

A becsületes, törvénytisztelő embereket, csak ebben az országban lehet lebalfaszozni, ezért jellemzően több becsületes ember hagyja el az országot, mint mutyizós, mert azoknak áll itt a Világ manapság, sajnos...

maszületett 2008.08.25. 11:15:30

Szeretne spórolni több millió forintot?

Hazudja azt, hogy életvitelszerűen él szlovákiában, úgysem tudják ellenőrizni!

A hazugságát mi segítünk Önnek alátámasztani az összes papír beszerzésével.

Bekaphatja az APEH és a VPOP!
-----------------

Hát ezzel van bajom, de a blog nem arról szól, hogy nekem ezzel bajom van-e, mert ehhez semmi közöm. A blog arról szól, hogy a VPOP-nak van-e erkölcsi alapja ezeket a mutyizósakat üldözni? (A jogalap nem kérdés, mert van!!!)

Szerintem van erkölcsi alapja, sőőt kötelessége fellépni ezek ellen.

Éppen ezért kért segítséget, hogy kiszűrje a sok szlovákrendszámos közül azokat aki csak hazudják, hogy...

Én ezzel egyetértek! Miért? Mert egy szánalmas balfasz vagyok! Azért!

maszületett 2008.08.25. 11:20:45

akos! (:-)))

Ha magas a befizetendő adó, hazudd azt, hogy minimálbérből élsz. Ennyi! Akkor Te leszel a jó fej! Sőt, a többség...
Ha kocsit szeretnél venni, akkor meg hazudd azt, hogy szovákiában élsz, úgysem tudják ellenőrizni.

Ha így sem boldogulsz ebben a szemét rabló országban, kérj további tippeket, Kifordított kacagánytól. Addig is egy ötlet:
Előzz kocsisort buszsávon, tutira lejjebb jön az átlagfogyi 1-2 literrel százon... Sokkal boldogabb életed lesz, mint eddig volt.
süti beállítások módosítása