Újabb csodaszer: a Bödön

  2008. július 19. - Winkler Róbert Címkék: fogyasztás totalcar flotta toyota

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

 

Nem kell félni, olvasóink a következő hetekben se maradnak fogyasztáscsökkentő és teljesítménynövelő csodaszer nélkül. A mai nappal megkezdtem az olajleválasztó bödön tesztelését; ötezer forintos befektetés a tisztább bolygóért.

Munkaköri kötelességünk, hogy akár saját autóink tönkretétele árán is kipróbáljuk a különböző fogyasztáscsökkentő csodaszereket, hiszen ki, ha nem mi? Persze mivel a saját autóinkat tennénk vele tönkre, ész nélkül azért nem lapátolunk bármit a motorba. Az MGP Caps nevű tablettát speciel beleraktam, aztán nem csökkentette a fogyasztást. Ha csökkentette volna, akkor is annyiba került, hogy érdemi pénzmegtakarítás nem igazán keletkezett volna, de hiába, érdekelt, tudhat-e valamit egy ilyen tabletta.

Aztán már majdnem beleöntöttem a Tehénbe a Prolongot, aztán mégse, aztán a Metabondot, aztán azt se, Ákos Székesfehérvárról viszont olyasmit ajánlott, ami minden jóravaló, környezettudatos autóbuzi álma. Nevezzük az egyszerűség kedvéért Bödönnek.

Kedvcsinálónak nézzünk egy rövidebb levelet:

Újabb fejlemény szűrő ügyben.
Írtam egyik nap, hogy beszereltem a fater öreg diesel mercijébe. Most beszéltem velük. Határozottam állítják az öcsémmel együtt (ugyanis ketten hajtják), hogy halkabb lett és jobban is megy. Eddig 50-60-nál 4-ben már berángatott, meg erős hangja volt. Most lazán rángatás nélkül gyorsul. Nem kamuznak, már 100E km-t belenyomtak, most egyből észrevették a változást, és mind a ketten, pedig külön külön vezetik. Semmi pénzért ki nem vennék. Biztos a fogyasztása is kevesebb lesz, de még nem mérték.

A technikai részletekért forduljanak bizalommal az Index alacsony fogyasztás-fórumához, ott Ákos mindent részletesen elmagyaráz. A lényeg az én szintemen: veszünk egy kerti szivattyúkhoz való vízszűrőt (3500 forint), kicsit barkácsolunk rajta, majd bekötjük az autónk kartergáz-visszavezető csövébe. Barkács? Olcsó? Fogyasztáscsökkentő? Jobban megy az autó? Stb, stb? Köszönjük, kérjük.

A biztonság kedvéért megkértem Ákost, barkácsoljon már össze nekem egyet, el is mentem érte Fehérvárra. Akkor még durva kánikula volt, de kaptam pizzát micimackós tányérba, meg csokis muffint, aztán Ákos ikerlányainak társaságában lementünk a parkolóba, ahol megmutatta az installációt a saját Swiftjében. Régi Swiftekben etanollal kísérletezők is eredményesen használják: a régi Swift olajleválasztóval mindenféle előgyújtás-barkács és egyéb hókuszpók nélkül eljár fele benzin, fele etanol-keverékkel. És nem torpan, nem rángat.

Persze, a régi Swift 50% hurutos vizelettel is eljár, nem könnyű azt tönkretenni, mondhatják a csodaszer-szkeptikusok, van is valamennyi igazságuk. Úgyhogy ismét saját gördülő tesztlaboratóriumomhoz, a Tehénhez fordultam, ami tíz éves, 3,4 literes, benzines automata Toyota 4Runner. Mindennek a csodaszer-tesztelés szempontjából több előnye is van. Ekkora hengerűrtartalom és fogyasztás mellett például könnyebb észrevenni a különbségeket. És mivel a Tehén futóműve elég ostoba, könnyű mindig ugyanolyan stílusban vezetni.

Számos tuningmegoldásnál, például a direktszűrő beépítésénél az autó egyszerűen elkezd jobban menni, ezért aztán jobban is nyomjuk neki, és végeredményben nem vesszük észre, hogy valójában alacsonyabb lett a fogyasztásunk. A Tehénnél ilyen nem fordulhat elő. Tehát kivittem a Budaörsi Reálszisztémába, ahol Toyotákat és Lexusokat szervizelnek, ráadásul a szervizvezető, Csaba nem afféle agymosott droid, aki csak fődarabcserében tud gondolkodni, mert legénykorában ralicsapatnál is szerelt. Tehát beállítottam a Tehénnel és a Bödönnel.

Megvizsgálták. Oké. Ebben a méretben gumicső történetesen csak a kertész bácsi slagja formájában akadt. Mielőtt azonban beépítették volna a szűrőt, végeztek egy zöldkártya mérést, hogy lássuk a különbséget, mire a legközelebb kijövök. Persze Csaba elöljáróban elmondta, hogy ez egy nagyon jó Toyota motor, 4Runnereken kívül az amerikai Camrykbe, meg terepjárókba rakták, rengeteget bír és nem kenyere az elromlás.

És akkor bemérték a 720-as alapjáratot, aztán megnézték az emissziót, majd különféle gusztustalan fogadalmakat tettek arra az esetre, ha a Tehénnek ettől csökkenne a CO-kibocsátása. Mivel jelen pillanatban, a 180 ezredik kilométere felé nagyon lazán teljesíti alul a gyári értékeket. Oké, hogy a múltkori teljesítménymérésen nem muzsikált nagyot, de az az automata váltó miatti mérési hiba is lehetett. Most majd az emisszió, meg a fogyasztás, meg az érzés keményen megmutatja.

Hazafelé rögtön éreztem a simább járást, a nagyobb erőt, hogy 2000-helyett mintha már 1800-nál leadta volna ugyanazt a teljesítményt, de ez nyilvánvalóan csak hallucináció; ilyesmit, illetve bármit igen könnyen bebeszélek magamnak. De a következő pár hétben kiderül. Ákos szerint kell olyan 500-1000 kilométer, hogy érezhető legyen a Bödön-hatás.

Szia Robi!
Most megyek a btk kft.-hez, mert ők árulnak olajleválasztó-házat (csak házat!!!) kompresszorokhoz, ami -25-től +50 fokig bírja a hőmérséklet-változást (így télen sem fagy szét) és ebbe fogom betenni a szűrőt, amit pl. Praktikerben árulnak szivattyúkhoz (rézből van, arra találták ki, hogy ne kapja fel a szivattyú a homok-, kavicsszemeket). Ha elkészül (ennek feltétele, h megfelelő szabadidővel rendelkezzek), akkor képekkel illusztrálom és árakat is írok, aztán ha van kedved, egyedül összerakod, ha nincs, akkor segíthetek.

Ami fontos, hogy a szűrőbe én lecsupaszított rézvezetéket teszek. Ebből legjobb, ha sokszálas, sodrott vezetéket használsz, amit szétbogozol, majd összegyűrsz akkorára, hogy a szűrőben elférjen, de nem kell megtömni, mert az nem tesz jót az áramlásnak.

Vomit megcsinálta a Ladájában, ezt írta róla: "nagyon jó ötlet, köszi, hogy sikerult általad rábukkannom. Az a kár, hogy nem hallottam róla 10 évvel ezelőtt."

Én fémszivaccsal fogtam meg eddig a koszmót, mert utálom, ha osszedzsuvázza a szép tiszta porlasztót. De ez a szétválasztás egyszerűen zseniális.

Most már egyre könnyebb egyre gyorsabban menni, a hivatalos végsebességet minimális gázadással lehet tartani, és a pedált meglökve onnan úgy gyorsít, mint kevésbé szerencsés Ladák harmadikban Nyolcvanrol.

Fogyasztás: szerintem jobb, 450 km helyett 490 km 33-34 literből. De ennek még javulnia kell."

 

A Homasitás olajleválasztót én is láttam, de nem bontottam fel a dobozt, hogy mi is szolgál betétként benne. Amúgy nem túl nagy az a tartály, így elég hamar megtelik (ha normális szűrő/leválasztó van benne), ami mondjuk a tehened esetében 1.000 km-t jelent. Az ár egyébként jó, mert ha szűrőházat veszel + betétet + benzincsövet a kartergáz elvezetéshez + munkaidő, akkor ugyanennyiben van, csak hát az "bolti", amit magad csinálsz, annak meg minden porcikáját ismered és büszkén mutogathatod másoknak, hogy milyen faszacsávó voltál, mert egy ilyet összeraktál - simán elhiszik, hogy értesz hozzá! :))))

A készülék elterjedésének egyetlen gátja, hogy nem gondozásmentes. Amikor a tartály kezd megtelni, akkor bizony üríteni kell, de nem a csatornába/lefolyóba önteni, hanem összegyűjteni egy kannában és olajcserekor leadni a fáradtolajjal együtt. Ezt a plusz odafigyelést az emberek többsége nem vállalja, még ha jelentős (és főleg kimutatható) fogyasztás-csökkentést is produkál a szerkezet. Nem mellékes az sem, hogy kevesebb üzemanyag és motorolaj-gőz ég el az égéskamrában, ergo kevesebb korom képződik, így a motorolaj is kevésbé koszolódik el.

Bármily hihetetlen, a leválasztó működéséből az derül ki, hogy a leválasztott anyag elégetéséhez a motorban további üzemanyagra van szükség és mivel jellemzően hosszú szénhidrogén-láncokból áll az anyag, még lassítja is az égést, szarabbul megy az autó.

Szeretném, ha lehetne rá egy gyártót találni és jellemzően kamionokba, buszokba beépítve használni, mivel a kamionok és a buszok általában telephellyel rendelkeznek, ahol van mód az összegyűjtött anyag leeresztésére, tárolására, elszállítására. Ha elterjedne a privát szférában is, gyanítom sok autós simán lehúzná a wc-ben a leválasztott anyagot, amivel jól odab*nánk a környezetnek. A buszok és kamionok ráadásul sokkal nagyobb motorokkal rendelkeznek, még nagyobb eredményekkel lehet számolni.

Rengeteg hozzászólást, levelet kapok, mióta vomit is és én is feldobáltuk pár helyre a leválasztót:

"Én egy kiürült olajos flakonba vezettem a Lada karterszellőzőjét. Meglepően sok víz gyűlik össze benne."

"Én is használtam ilyet a Lancia Integrale-mban, valóban szinte azonnal érezhető a változás. Gyári cuccot is lehet kapni, nem is horror, emlékeim szerint 70-80 ezer Ft körül volt plusz a minimális beszerelési díj. Ez a házi megoldás is tökéletesen működhet."

"Köszönettel vettem én is a cikket az kartergáz szűrőről. Sokunk gondja ez, többen gondolkodunk ilyen szűrő beépítésén. Én egyszerűbb Mr. Szonda által készített kartergázszűrőt használok, ez egy ca. es vascső benne dörzsi szivacs darabbal. Ez is működik de korántsem jó. A motort a kartergáz fojtja, ami azt jelenti, hogy nincs megszűrve rendesen. És ha még kevesebbet is eszik illetve jobban megy, az csupa haszon."

Fontos kiemelni, hogy - a leválasztott anyag nagyon is környezetszennyező, nem a csatornában, árokparton a helye, - a téliesítés még nem megoldott - de kitalálok arra is valamit, - mindenki a saját felelősségére készítsen szűrőt, de igazából nem romolhat el semmi, csak
- ha túlságosan megtömik a szűrőt (nem ereszt át semmit, így nem szellőzik a motor),
- nem rögzítik a szűrőházat és az eltörik (ilyenkor a környezet levegőjét szívja be a motor, szűrés nélkül),
- nem ürítik ki a tartályt, ezzel elzárják a kartergáz útját

Kapcsolódó Index-fórum: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9128597&go=79974044&p=1?cmd=Article_showArticle&t=9128597&go=79974044&p=1#79974044

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr55574453

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.20. 01:48:56

Újabb csodaszer: a BödönNem kell félni, olvasóink a következő hetekben se maradnak fogyasztáscsökkentő és teljesítménynövelő csodaszer nélkül. A [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IQLight 2008.07.19. 07:00:43

Robi!

A teljes, részletes leírás linkjét és az elméletet kihagytad:
www.annazsofi.hu/olajlevalaszto/

Ákos

Ciri 2008.07.19. 07:59:18

Érdekes !
Ügyes vagy Ákos, grat !

Végre találkozok normális Suzukissal is !

Stanci 2008.07.19. 08:10:56

Én eleddig csak fogyasztás növelő (zsíros)bödönnel találkoztam. :)
Érdekel a végeredmény, hajrá!

okoska 2008.07.19. 08:18:11

Ilyen uborkás üveg volt a Dácsijánkban is gyárilag, csak nem ennyire dizájnos. :-))

Biztos a kialakításával kerülték ki a Cocom listát.

stevestrong 2008.07.19. 08:26:19

Annyira nem értek hozzá, de úgy rémlik a sűrített levegős rendszereknél is használnak ilyen "olajleválasztót", azt szerintem nem is kellene nagyon bütykölni...de persze lehet, hogy tévedek. Ha nem is eszik kevesebbet, de kevesebb olajat égetünk el már szerintem megérte!

csiky944 2008.07.19. 08:26:37

tehát akkor így az olaj fogyni fog nem?vagy?a kenés is olyan hatásfokú,mint ha a kartergáz vissza van vezetve?

bhu 2008.07.19. 08:27:15

Akkor a gyári csak kényszermegoldás? Vhova el kell tüntetni a mocskot, ezért elégetjük? Ez az egyik verzió.
De mi van, ha bekalkulálták a motor működésébe a hatását? (pl. kenés, oktán)

Csak azért jut ez eszembe, mert ugye nem egy bonyolult szerkezet, miért ne ezt a módszert választanák.

Bogárban pl. a karter huzatján keresztül szellőzik a blokk, amit még nem sikerült megértenem, és lehet, hogy minden autó így csinálja:), de akár annak is betehet.

Az emissziót pl. a túl vékony keverék is ronthatja, lehet, hogy ezzel is rosszabb lesz 1-2 érték?

chicken 2008.07.19. 08:27:41

De akkor miért nem teszik bele minden autóba? Nem is drága! Nem értem.

Car Fiol 2008.07.19. 08:36:22

Ha csak pozitív hatás igazolódik be, akkor valószínűleg azért nem teszik minden autóba, mert kb 1000 km-enként üríteni kell a tartályt. Már gondolkozom a megfoldáson, mert, ha 2x-ekkora tartályt, csak 2000-km-enként, 4x ekkorát...
Úgy számolom, hogy a Thalia csomagtartója pont elég nagy ahhoz, hogy csak olajcserekor kelljen üríteni.

foldinge 2008.07.19. 09:03:32

Hali!
Ez diesel-be is jó?

devilke 2008.07.19. 09:04:34

az olajpara visszaszivasa rontja az uzemanyag oktanszamat, valoszinu ez lehet az oke e85 es benya eseten. mondjuk dieselnel nem ertem mitol is lenne jobb. egy jo diesel eleget mindent.

Viper-T 2008.07.19. 09:20:43

Mi a különbség ahhoz képest, hogy a kartergáz visszavezető csövet egyszerűen belevezetem egy kiürült olajostartályba, amit odagyorskötözőzök valahova a motortérbe? Nem kötekedés, csak én így oldottam meg a dolgot, és nem látom az érdemi különbséget a két módszer között.

Pesssszzzzentimre 2008.07.19. 09:21:03

Hány olyan zsigulit láttam a hol a kartergáz egy gumicsövön át távozott a kocsi alá a váltóhoz drótozva......heheheh
persze simán kapott zöldkártyát is plusz 1000 forintért...hehehhe

zspeti · http://zspeti 2008.07.19. 09:27:25

Egyetemi szakkönyvekben azt olvastam, hogy négyütemű, ottó motoroknál a kartergáz visszavezetése az égéstérbe nem csak a környezet kímélése miatt szükséges hanem ez valamiféle kenést is biztosít a szelepeknek. Igaz ez még a 80-as években volt, amikor a Lada, Dacia, stb. jelentette az autót. Lehet, hogy a mai motorok már nem igénylik az ilyenfajta kenést, (mint pl. az olmot sem az üzemanyagban) mert változott az alkatrészek anyagösszetétele.

chunter 2008.07.19. 09:38:48

Ha megnézitek Ákos által (IQLight) belinkelt honlapot, akkor ott vannak diesel kocsiba szerelt szűrők is. Tehát minden olyan kocsiba jó, amiben keletkezik kartergáz, és az a szívósorra van kivezetve (üzemanyagtól függetlenül).

Zspeti: égéstérbe összenyomott vizes, olajos levegő nem ken ott már semmit, hanem huss elég és korom lesz belőle...

ViperT, olvasd el, hogy pl. miért van rézdrót a szűrőben, rá fogsz jönni magadtól is, hogy mi a különbség!

devilke: lehet, hogy eléget mindent(?), de nyilván nem olyan hatásfokkal. Persze akinek az a lényeg, hogy önt valamit a kocsijába és az menjen, az úgy sem fog a kartergázzal szórakozni.

AP 2008.07.19. 09:46:34

Normális szuzukis az, akinek a családi limóban ott figyel a toronymerevítő? :)

chunter 2008.07.19. 09:47:09

Szia Robi!

Nekem is Swiftben van (8V), és én egyből nem éreztem változást. 100km után olajsárdarabokat találtam a szűrőben, 500km után olajra nyomokban emlékeztető fekete vízszerű löttyöt (0.5-1dl) 115e km van a motorban. Most tartok ott 1000km fele éreztem, hogy olyan a swift (ahogy vomit is írta anno), mintha kiszállt volna belőle 1-2 utas. És ez már nem placebo hatás. Szűrő előtt 1-2 hónappal mértünk gyorsulást (0-100 és negyed mérföld) G-tech Pro-val. Ha le tudom egyeztetni a sráccal, akié a szerkezet, akkor mérünk még egyet, már a szűrővel. Ott vannak nyomaték-gyorsulási görbék, amik talán elárulhatják azt, hogy nőtt-e a teljesítmény.
Fogyasztás ügyben: remélem tényleg tudsz majd ugyanolyan tempóval közlekedni, ha érzed, hogy kezd magához térni. Én mostanában hamarabb szoktam elérni a megengedett maximumokat, hisz még új az élmény! :)))

AP 2008.07.19. 09:49:18

A dologhoz hozzátartozik, hogy a Ladában a kartergáz pl keni a karburátorban a nemtudommit, így a cső teljes lekötése nem csak környezetszennyező de vandál dolog is..
Biztosak vagytok benne, hogy a motornak ez jó, egy ilyen injektoros csodavason?

chunter 2008.07.19. 09:51:13

AP! Volt suzukid ismerhetnéd annyira, hogy a tornyok tudnak vándorolni kanyarban.
Pont emiatt tetetném bele az összes swiftbe, a nagymama piacra járó kocsijától kezdve a családi limóig!

chunter 2008.07.19. 09:52:40

:))) ez jó!
Most akkor a karburátor nem kap kenést a swiftben, vagy az injektor?

pppppalika 2008.07.19. 09:55:51

Nem láttam még közelről ilyet, de valami felcsavarozható (villanykörtéhez hasonló) kialakítású tartállyal meg lehetne oldani a problémát. Oda csak bemehetne a holmi, de ki nem jöhetne magától. Viszont egyszerű eszözzel ki lehetne onnan szedni. Tankoláskor lehetne cserélni/cseréltetni a benzinkútnál jelképes összegért. Ha műszakilag lehetetlen, akkor bocs.

nad 2008.07.19. 09:56:23

Van benne némi ráolvasás szerűség (olaj krakkolása kartergáz, sőt annál hidegebb hőmérsékleten a vörösrézen), meg valószínűleg növeli az olajfogyasztást egy kicsit, de érdekesnek tűnik. Érdekes lenne tudni, hogy a computeres vezérlésű autókban a szoftver mennyire veszi figyelembe a kartergáz visszavezetést, lehet-e esetleg ezzel is játszani, optimalizálni, vagy az érzékelők segítségével megteszi-e maga a vezérlés is.
A krumplisütő- és fáradtolaj tankoló dízeleseknél viszont nem hiszem, hogy bármi hatása lenne :)

chunter 2008.07.19. 09:57:54

5letnek nem rossz!
Viszont sokan azt hiszik a szűrőről, hogy csak mechanikai szétválasztás elvén működik, pedig nem véletlen, hogy vörösréz van a tartályban nem pedig kőzetgyapot...

chunter 2008.07.19. 10:00:17

Tényleg elég sufni a dolog, de attól működhet! :P
Olajfogyasztás elvileg nem változik, hiszen annyi a difi, hogy ami eddig elégett, az a tartályba kerül, de elvileg az nem lehet több, mint az addig elfogyó olaj. Legalább az látszik, hogy mennyi olajad ment el a karterből x km alatt.

Amanitin 2008.07.19. 10:03:27

A krakkolás magas hőmérsékleten (700-800 fok) és nyomáson történik, ebben a műanyag vödörben ez elég valószínűtlen. És a rezet mint katalizátort ki és honnan szedte? Én nem találok semmit erről.

A legjobb megoldás erre az egészre persze nem ez lenne, hanem a karter hermetikus elzárása a külvilágtól, és feltöltése nitrogénnel némi túlnyomás alatt. Még az olajcseréhez sem kéne atomfizikusnak lenni, kicsit kifinomultabb töltőnyílás kéne, és a cserekor az olaj meg a szűrő mellé ellőnének egy újratölthető nitrogénpatront is. Semmi nem csöpögne sehova, nem keveredne semmivel, nem kell ezer km-enként üríteni.

Kopasz Szuzukis 2008.07.19. 10:08:29

Zöldség!!!
Mármint a bigulikarbi kenése. Aki, esetleg nem tudná, anno, ezeket a karbikat spiáterből, másnéven cink-alumínum-réz ötvözetből öntötték. Eléggé "kenős" fémötvözet. Egy lehelletnyi vízpára is elég neki. Mint a speciális csapágyfémeknek. Ezért van az, hogy pl. a Honda Cub blokkjába akár étolajat is önthetsz, vígan rögfögve elmegy.

Abban, viszont tényleg lehet valami, hogy nem nyomjuk be egyből a karterből jövő összes ganajt. Valszeg nagyobb lenne a hatásfoka is, ha a motortér leghűvösebb részébe kerülne.

Majtika 2008.07.19. 10:09:34

Létezik ez gyári megoldásban is, az Iveco használ kartergázszűrőt a Tector és a Cursor motorokon, csak ott nem a bödönbe marad az olaj, hanem visszavezetik az olajteknőbe.

Adam2101 2008.07.19. 10:15:35

Hello!

A probléma ott kezdődik, hogy a kartergázban található olaj feladata a szeleptőkék kenése. Nem véletlenül nem szűrik meg gyárilag!
Ha a szeleptőke nem kap kenést, a himba nehewzebben emeli a szelepet, ezáltal a vezérműtengely is nagyobb erőt fejt ki a himbára.

10-15000 km után lső jelenség vezérműszíj (vagy lánc) kismértékű megnyulása...ezt az automata utánállító még megoldja
újabb párezer után elöjön a himbák+ vezérműtengely kopás, ami amiatt elkezd csattogni a vezérlés.
Csattogó vezérléssel sokáig el lehet menni, de azt minden autós rémálma az olajevés követi.
olajéves következtében egyenlőtlen a motor járása, télen lehet félrehúzódni gyertyátpucolni...és mivel a kenőolaj rohamos mértékben fogy, a főtengely csapágyai is kezdik beadni a kulcsot.

Öreg róka vagyok én már, a mai autók sokkal finomabb, kidolgozottabb szerkezetek mint a régi "lendkerekes" járgányok,de sose felejtem el '85 augusztus 23.át, amikoris megrakva 12 mázsa kukoricadarával,útban a csornai piac felé a Zsuk beadta a kulcsot.
előtte két évvel vettük, kivezettük a kartercsövet a sárvédőbe, mondván a kartergáz folytja a motort. a szerelők mondták, hogy nem lesz jó, dehát 19éves fejjel érdekelt is az minket?
ennek tetejébe a jégeső is elkapott, majd másnap amikor egy Ifa hazavontatott Tibi autószerelő barátunk vázolta a helyzetet, ami egyet jelentett a motorgenerállal. az autó 2éves volt, újkorában szedtük le a kartercsövet, és nem volt benne 45.000 km.

Bátyámmal mi megfizettük a tanulópénzünket.
Véleményem szerint lehet játszadozni a fogyasztáscsökkentő,kartergáz szűrő csodaszerkezetekkel, de mindenki gondolja meg, hogy milyen következményeknek néz elébe!

Egy mai Swift lazán eljár 6 literrel (ami meg kell valljuk nem veszélyes)
Hogy érdemes-e ezt csökkenteni,hogy 30.000 km után sok-sok ezer forintos alkatrészek cseréje következzen azt a tulajdonosokra bízom!

Darti · http://www.darti.hu 2008.07.19. 10:16:49

Hm, érdekes megoldás.

Ha jól rémlik, akkor eddig talán ez az egyetlen megoldás, ami talán tényleg csökkentheti a fogyasztásod.

Kíváncsi leszek a végeredményre.

AP 2008.07.19. 10:18:48

A pillangószelepet keni elvileg a kartergázban lévő olajos izé.
Ezt nem én találtam ki, hanem még testületileg vitattuk meg anno a szakikkal.

Balogh Gábor · http://www.csodakave.hu 2008.07.19. 10:23:19

Hogy mik vannak ? Igaz én csak csodakávét , de nem a járgányba , hanem magamba döntöm , de pörgök is tőle rendesen . . .
bégé

vadparaszt 2008.07.19. 10:26:38

Nem kéne ezt a kurvajó autót betenni ide első képnek, hogy a sok (vad)parasztnak csorogjon a nyála! :)

Csungi 2008.07.19. 10:27:59

Nem teljesen vágom, telik a tartály olajjal, de az honnan jön? Üzemanyagban elvileg nincs, motorból nem jöhet annyi, mert akkor igen gyorsan elfogyna. Ráadásul egy jó állapotú motor aminek jól zárnak a kompressziós gyűrűi annak tiszta a karterja, nem köp ki semmit :S

Lally 2008.07.19. 10:29:15

És mi van ha nem eszi az olajat a verdám? :))

Ez egy köztudott dolog, eljárás a régi , kopott motorú kocsit használók körében....
Nem volt ladátok, Skodátok?
Tiszta levegővel minden jobban megy....

kijelzo 2008.07.19. 10:45:02

Javasolnam egy kijelzo hozzaaplikalasat, amit a muszerfalra lehetne rogziteni es jelezne, hogy a tartaly mennyire van tele.

Falurossza 2008.07.19. 10:48:12

Kijelzo!

Aztán egy szűrőn és egy mágnesszelepen keresztűl egy mini olajpumpa visszanyomná a forgattyúsházba!

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.07.19. 10:51:15

Otezret megér. Ha arra járok, veszek. Micsoda slendriánság hogy nem teszik bele minden autóba!

pipi 2008.07.19. 10:58:26

Lally!Itt nem csak a szétkopott motorokról van szó, hanem a jó motornak is van kartergáza!Ahogy melegszik az olaj úgy gőz is keletkezik és ez a gőz úgyan úgy visz fel magával olajat is.Húzd le a motorodról a gázelvezető csővet és biztos vagyok benne, hogy ha nem is sokat, de találsz benne olajat, és az már pont elég ahhoz, hogy romoljon az emissziós értéke a motorodnak.A gázokról nem is beszélve.Mondjuk nem tudom mennyire tudja megszűrni a rézdrót a gázokat?

Trabantos 2008.07.19. 11:00:06

Ez most az enyémbe is jó lesz?

pipi 2008.07.19. 11:15:48

Ha négyütemű akkor megy a dolog!!!

vadparaszt 2008.07.19. 11:16:54

Amúgy nem értem a zembereket, hogy nem bírják ki a sufnizást, de mindegy. Mindenki azt csinál a zautójával amit csak akar, hát a zövé!

XJS · http://www.ae86.hu 2008.07.19. 11:19:57

FIA szabalykonyv evek ota tartalmazza, mint oil catch tank...Mi ebben a nagy talalmany? Alapdolog minden teljesitmennyel foglalkozo cegnel...

Adam2101, ha szerinted a kartergaz feladata a szeleptokek kenese, akkor miert onnan elfele vezetjuk azt a gazt? Hiszen ha a szivosorba nyomja a motor, onnan max az egesteret kenjuk vele, a szeleptokek egy kicsit odebb vannak....

mérnök 2008.07.19. 11:35:44

Kartergáz minden motoron keletkezik, egy tök új, tökéletes állapotú motoron IS. Az égéstérből valamennyi égésétermék igenis átjut a dugattyúgyűrűk mellett, be a forgattyús térbe. Ha nem vezetik el, elkezd nőni a nyomás a forgattyús házban, és előbb-utóbb a szimmeringek mellett nyomja ki az olajat.
Szabályozott kartergáz-visszavezetéssel elérhető a forgattyúsházban kívánatos -10...+10 mbar-os nyomás.
Olaj azért van a kartergázban, mert az egész forgattyús tér tele van olajköddel (spriccel ki a csapágyak szélein, a forgattyústengely picit bele-belever az olajba, a dugattyút alulról olajsugárral hűtik, stb.), és ezt viszi magával a kartergáz.

Emlékeim szerint Euro2-től vagy Euro3-tól felfelé kötelező a zárt kartergáz-visszavezető rendszer. Ha azonban a rendszer nyílt is, tehát elengedik a gázt a világba, a teherautó motorokon akkor is van olajleválasztó, hogy csökkentsék az olajfogyasztást. Nem csak az Ivecon, mindegyiken. Esetleg kívülről nem lásztik, mert mondjuk a szelepfedélbe van integrálva, de van.

Az olaj leválasztása teherautó dízelekben azért is fontos, az olajfogyasztás csökkentése mellett, mert a kartergázt a turbó elé szokás visszavezetni, és ha sok az olaj a gázban, a kompresszorlapátok elkokszosodhatnak.
Egy régebbi, passzív olajleválasztó így néz ki (például): www.mann-hummel.com/group/upload/doc/HBLAXUCmOK5.pdf

Egy újabb, aktív fajta például így nézhet ki: www.hbus.haldex.com/products/documents/AlfdexGB.pdf

Ez utóbbira pl. egy Euro5-Euro6-os motor esetében van szükség, ahol annyira alacsony emisszió megengedett, hogy a kartergázzal a motor égésterébe visszajutott olaj mennyisége is túlzott emisszióhoz vezethet. Egy Euro5-Euro6-os motornál a leválasztás hatékonyságára jellemző, hogy a 25 mikronnál nagyobb olajcseppeket 100%-osan, a kissebbeket 50%-osan választja le.

Még annyit a témához, hogy a kartergázban levő olajnak - legalábbis mai dízelekben - semmiféle funkciója nincs, hanem inkább egy szükséges rossz. Növeli az olajfogyasztást, bekoszolja a kompresszorlapátokat, a szelepeket, a töltőlevegő-hűtőt, növeli az emissziót. A hengerfejben levő alkatrészek kenéséről (himba, szelepszár, stb.) külön nyomott olaj ill. az ebből kelekező olajköd gonoskodik, és semmi köze a kartergázban levő olajhoz.

A kenőolaj, dízelekben legalábbis, elég, olyannyira, hogy ha egy gyűrű eltörik, és megnő a kartergáz mennyisége, akkor előfordulhat, hogy a motor "önjáró" lesz, vagyis az üzemanyag elvétele után is tovább jár - a saját kenőolajával. Teherautómotorok ez ellen persze védve vannak, megfelelően teljesítőképes olajleválasztó alkalmazásával.

oTTo 2008.07.19. 11:49:28

nincs az ujabb autokban mar alapban kartergazszuro???

donghatto 2008.07.19. 11:59:40

király!:)

és az olajos szmötyivel mit csinálnak, ha leadom a kúton, vagy szervizben? elégetik?

Trabantos 2008.07.19. 12:05:44

pipi 2008.07.19. 11:15:48
Ha négyütemű akkor megy a dolog!!!

Kétütemű, és nagyon füstöl, meg gyenge.


;)

gnme 2008.07.19. 12:23:00

"A probléma ott kezdődik, hogy a kartergázban található olaj feladata a szeleptőkék kenése. Nem véletlenül nem szűrik meg gyárilag!
Ha a szeleptőke nem kap kenést, a himba nehewzebben emeli a szelepet, ezáltal a vezérműtengely is nagyobb erőt fejt ki a himbára."

1.) A hidrotőke (hidraulikus szelephézag kiegyenlítő)is ott van. Az is kartellgázzal megy? ...

2.) A rézdrót szerepét mondja már el nekem valaki. Miért nem 1.4571 króm-molibdén-titán usztenites nemesacél vagy 1.4461 szuperausztenites és ferrites saválló ötvözet. Miért réz?

3.) Egyáltalán miért kell ezzel foglalkozni?

Sam8888 2008.07.19. 12:26:47

Viper-T 2008.07.19. 09:20:43

Az, hogy azzal a kartergázt kiengeded a szabad levegőre. És az durván környezetszennyező. Ez környezetbarátabb megoldás és majdnem ugyanolyan hatékony.

donghatto 2008.07.19. 12:28:35

karteR...

@nd 2008.07.19. 13:11:56

Adam2101 2008.07.19. 10:15:35

Gondold ezt át mégegyszer... A szelepfedél alatti cuccokat (vezérműtengely, himbák, szeleprugók stb.) szerinted a karterszellőzőn keresztül elvezetett olajos levegő keni?

vadparaszt 2008.07.19. 13:18:17

mérnök úrnak köszönjük a miheztartást

86c 2008.07.19. 13:23:22

na a 91-es polomban gyárilag is van leválasztó.

@nd 2008.07.19. 13:53:03

Sokadjára is elolvastam Adam2101 hsz-ának elejét, s szerintem rájöttem mire gondol: a szeleptányér-szelepülék illetve a szelepszár-szelepvezető hüvely közötti kenésre! Azokat a régi motorokban egy stellit nevű ötvözettel készítették, a kenését pedig benzinhez adott ólom-tetraetil volt hivatott biztosítani. Lehet, hogy a Zuknál tényleg számított az oda visszavezetett (valószínűleg tetemes mennyiségű) kartergáz olajtartalma is. De a Zuk újonnan is biztos több olajat fogyasztott mint egy bármilyen mai korszerű otto-motor. Viszont az ólom a munkaütem során nem ég el, kipufogáskor a kipufogószelepnél is ken, a motorolajjal mi lehet a helyzet?

szsrobert · http://szsrobert.fw.hu 2008.07.19. 14:34:04

Nicsak,beidéztétek én az egyik hozzászólásom is! :)

yard 2008.07.19. 14:39:58

Adam 2101!
Láttál Te már motort-levett szelepfedéllel???
Annyi f@szságot írtál -tudományosan-, hogy elmehetnél politikusnak, vagy ujságírónak (bocs).

szsrobert · http://szsrobert.fw.hu 2008.07.19. 14:43:59

Semmi szüksége sincs a motornak a szívócsövébe bevezetett olajködre.
Ha lenne,a négyütemű motorokat is 1:100-1:200 2T szintetikus olaj-benzin keverékkel javasolnák üzemeltetni a gyártók.

yard 2008.07.19. 14:49:30

Amúgy van szervíz, ahol felszámítják a szelepállítást is. Az ilyen tudósoknak lehet is. Volt kollégám aki olajcserét kért a Wartburgjába (mondták neki, hogy az jó az autónak), simán kifizetteték vele. Bár ennek a posthoz sztem. semmi köze.

vadparaszt 2008.07.19. 14:55:47

A Zuk és tsai (Pobeda, Warsawa, stb.) még oldalt szelepelt volt. Nem bírta a tartós, végsebesség körüli (75 km/h) tempót, ettől beégtek a szelepek, és lehetett szétszedni, szelepet csiszolni, javítgatni. Szóval az ilyen "száguldásnak" minden esetben szerelés volt a vége. Csaxóltam.

yard 2008.07.19. 15:02:25

Hát ezaz. Akkor meg ne irkáljunk láncról, szíjjról.

holy 2008.07.19. 15:38:25

montjatok vmilyen, nem szocialista autot, a 90-s evektol amelyikben nincs olajlevalaszto (altalaban a szelepfedelbe integralba)

egy golyosszelepen(amit a karternyomas bezar jaro motornal es ami allo motornal a sajat sulyanal fogja leesik es kinyitja az utat az olajnak) keresztul vissza kell engedni az olajteknobe az olajat

pipi 2008.07.19. 15:49:52

Trabantos!Hát az apám az gyűrű.Hengerpár, dugó, dugógyűrű, dugatyúcsapszeg tűgörgösor és ha a főtengelybe is van már km. akkor az is, tehát komplett generál.

pipi 2008.07.19. 15:53:54

holy!És hogy szellőzik a motor alja, a forgatyúsház?Mert ha lezár a szelep akkor túlnyomás jön létre müködő motornál!?

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2008.07.19. 16:11:50

A Rover V8 motoron gyárilag ott figyel a kartergáz-visszavezetésnél a szűrő a jobb hengersoron a hengerfejen a szelepfedél tetején. :)

@nd 2008.07.19. 16:23:18

vadparaszt 2008.07.19. 14:55:47

Igen eredetileg, de a hatvanas években (1964?) korszerűsítették azt a 2120 ccm-es M-20 jelű motort. A Warszawa 202/203 kapta először a megújult S-21 jelű, oldalvezérelt felülszelepelt erőforrást, 1966-tól a Zuk is ezzel készül. pl.wikipedia.org/wiki/S-21_(silnik)

@nd 2008.07.19. 16:27:10

a link nem jó, kell a (silnik) mögé, de azt nem emelte ki a rendszer. bocs.

running 2008.07.19. 16:28:06

Érdekes gondolat.
Érdekelne, hogy talán dieseleknél is alkalmazható technik?
Az én BMW tds motorombn, nem csak a kartergőzt vezeti vissza amotor, hanem a kipufogógáz egy részét bizonyos fordulaton (AGR).
Esélyem se lenne, hogy hozzáférjek a kartergözhöz, mert a blokkból kilépve azonnal a légszűrő és turbó közötti szívótérbe kerül. csemmi cső.

yard 2008.07.19. 16:39:22

running!
Hozzá ne nyúlj!!!!!!!

2T rulez 2008.07.19. 16:39:39

Nem kéne ilyen sufnizással szétbaszni a max 15 éves kocsikat, ezeket a motorokat olyan gépészmérnök csapatok tervezik akik főállásban agyalnak azon napi 12 órán át hogy hogyan lehetne optimalizálni a teljesítmény-tartósság kérdést. És tényleg van a kocsik 95%-ában belső kartergáz szűrő max egy kicsit szennyeződött és ezért nem a legjobb a hatásfoka, inkább annak a kitisztításával kéne foglalatoskodni ahelyett hogy 1000 km-enként fél liter fasza motorolajat kiszűröget a sufnimester a kocsijából. Amelyikben meg szűretlen a visszavezetés az nem véletlenül van úgy mert meg lehetne motoronként nagytételben kb 1000 ft-ból oldani sorozatgyártásban a szűrőt ahol nem gyűjti az olajat sehol hanem visszavezeti és a muksókám nem is tudja hogy van ilyen már gyárilag a kocsijában, de nem tettek bele, mert kenő, hűtő szerepe van a szűretlen kartergáznak. Ez is csak az amúgy is használhatatlan magyar autópiaci kínálatot baszná szét mégjobban. Inkább agyaljatok azon hogy minél gyakrabban cserélitek a kibaszott légszűrőt, nem várjátok meg az olajcserével a szervízperiódus végét, meg nem hajtotok át a kátyún 50-nel. Télen meg forró vízzel kiveretitek a sós trágyalevet a sárhányóból alvázból. Ja és a fogyasztásnak a barom vezetéssi stílus árt a legjobban, a zöld lámpás kilövések hogy 50 m múlva megint megállj, az üresben túráztatás meg az üvegig kihúzatás. És a rossz sebességfokozat megválasztása. És dugóban, lámpánál kurvára felesleges járatni a motort, az akku azért van hogy dolgozzon, nem fog szétmenni az önindító sem napi 8 indítástól.

yard 2008.07.19. 16:41:26

Mondjuk nem tom mit szólna ehhez egy kip.gáz visszavezetéses, szab. katalizátoros rendszer. Ez most komoly.

choexy 2008.07.19. 16:43:31

hat en is lattam anno 1-2 eve Szabadkaan egy csomoo zastavaat 2 kipufogooval, az egyik normaal a masik "szivooszal" az a karter gaz kipuff....
Hihihi
Nem kicsit volt vicces

Polonkaig · http://www.php-blog.hu 2008.07.19. 16:46:08

Mazda 323 1.6 turbóban gyárilag van ilyen, és a felfogott olajpárát az olajteknőbe csurgatja vissza. Gondoltátok volna? 85-89 évjárat.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.07.19. 16:48:11

2T mondta meg a frankót.

De az annyiiiraaa unalmas és ésszerű lenne! :)))

yard 2008.07.19. 16:48:30

2T rulez!
Milyen igaz. Én még ajánlanám a sűrűbb olajcserét is. Ez megoldható házilag (mondjuk le kell feküdni a porba, max.)Az olajon meg van körny.véd. díj, úgyhogy le lehet adni ingyen!!!Kis tapasztalattal az olaj is minősíthető szagról, szinről, tapintásról.Hozzánk amíg garis a kocsi hetente beesik a paraszt minden "bajjal". Garancia után olajsáros trutyival van tele a karter (mondják a kollégák). Nem ide való, de a legújabb: (telefon)-"a légzsákot otthon is kipróbálhatom, vagy be kell mennem a szervízbe?"

volvo 2008.07.19. 16:52:04

csókolom! azt szeretném kérdezni a szakértő uraktól, hogy a volvomon ezt az alkatrészt hova kell szerelni? a gyári olajleválasztó elé, mögé vagy helyére tegyem? A gyárit szívem szerint meghagynám, mert egyben az szabályozza a karter nyomást is...

Mondjuk az én kocsim nem olyan régi darab de az alkatrész katalógus szerint a nagyfater volvo 1981-es 700-asában is van gyári olajleválasztó, szóval kettőt vennék mindjárt ha kiderül, hogy azon hova szereljem?


(ui: régi stiftesektől kérdem, hogy ők hova csavarozták fel? én sokat töprengtem, hogy a kalaptartó vagy a belső kapaszkodó lenne rá a legjobb hely, de náluk ugye ez szóba sem jöhet...)

trükkösbélabá 2008.07.19. 16:53:10

Tehát, az összes modern autóban integrálva van az az alkatrész, amit egyesek most utólagosan plusszban barkácsolnak az autójukba.

BTO11 2008.07.19. 16:53:16

az EGR szelepesbe nehéz lenne belerakni szerintem.

ecotec 2008.07.19. 16:53:29

Mi!?
Hogy a kartergáz keni a szelepeket?
Jó nagy baromság!
Én láttam pár össze-vissza járó motort, amik történetessen az olajkoksztól szoruló szelepszár miat jártak egyenlőtlenül.

Eröl ennyit.

yard 2008.07.19. 16:54:38

volvo.
Én kib..sznám az egyik légzsákot és oda. Lehet a kesztűtartóba is, de csak ha hűtött!!!/nem is hülyeség: pótolajhűtő/

PGY 2008.07.19. 16:56:12

Hello Robi Hello Ákos.
A sokféle hozzászólás után már igazán kikérhetnétek egy "neves" szakember (szerelő) véleményét, hogy a tévhiteket eloszlassátok és a előnyöket kihangsúlyozzátok a "BÖDÖN"-el kapcsolatban!
A hozzászólások kusza hálójában egy laikus, mint én is, már meghátráláson gondolkodik, mert félti az autóját, de a "kisördög" ott üvöltözik hátul, hogy próbáld ki,próbáld ki!
Üdvözlettel: PGY

yard 2008.07.19. 16:57:35

Mondjuk a kertislag nem igazán hőálló, olajálló. Bár lehet, hogy csak nálunk, ki is cserélem.

volvo 2008.07.19. 16:58:00

yard: hát ezaz! egy swiften annyi hely kínálkozik a felszerelésre, a légzsákok (vagy a gyári rádió) helye is jó lenne, lehetne rakni a légkondi helyére, vagy a már emlegetett kalaptartó és belső kapaszkodó is tökéletes volna...

de én a volvoval bajban vagyok, mert ezek a helyek mind foglaltak...

bhu 2008.07.19. 16:59:09

Nem kéne leszólni Adam2101-et!! Még ha esetleg nem is pontosan írta le, de a lényeg nem ez.

Ha egy modern autóban van szűrő, abba beletervezték, ha egy bármilyenben nincs, LEHET, hogy úgy számoltak a MÉRNÖKÖK, hogy kell a karter a működéshez. Szívószeleprészt, pillangószelep-tengelyt esetleg miért ne kenhetné?

Meglepődtem, hogy a szelepfedél fekete színe egy léghűtésesnél kb 5-10 fokot jelent a krómozotthoz képest túlmelegedés ellen. Ennyit a tervezésről.

Amúgy összegyűjtve az autómosók meleg vizét állítják elő a fáradt olajakból. Elégetve.

MPG Caps is 0, azaz nem árt és nem használ. Én is próbáltam.

yard 2008.07.19. 16:59:10

PGY!
Nálunk hétfőtől szettben kapható lesz. Nem olcsó, de totálosok kedvezményt kapnak.

volvo 2008.07.19. 17:02:25

bhu: és az alfák piros szelepfedele hogy áll összhangban a feketével? :)

(egyébként ott nem a szín hanem a plusz bevonat az ami a különbséget jelenti, ha nem is ilyen komolyan. A full krómozott motorok ezért csak bemutatózni jók, a szelepfedél azért még kevés a +-5-10 fokhoz).

volvo 2008.07.19. 17:03:25

yard: biturbo és twinturbo motoroknál hogy kell a szettet beépíteni? a turbókkal azonosan? :D

yard 2008.07.19. 17:07:57

Mondjuk "Adam" nem partner, mert a kukoricához ért, tehát nem bántjuk. Csak a sok okosságtól már nálam is nyúlik a lánc, úgyhogy magamba vezetem a kartergázt. "Nem használ, de nem is árt"-frankó.
Még jó, hogy kinnt meleg van.
Egyébbként a mai kocsik egytől- egyig /ez is hülyeség: mért nem egytől fektetett 8-asig?/ szarok.Egy Lada, -ha mindent megvettél- simán vissztermelt 100-on 2 liter bengát

yard 2008.07.19. 17:11:20

Volvo!
Keress meg: mack+sok L-1(olv:elek)kukacgány.hu. Független márkaszervíz (annak idején mi újítottuk fel az összes leadott Márka-kupakot.

zon 2008.07.19. 17:11:27

A kicsapódó olajpárát fel lehet fogni egy üres motorolajos flakonba,aztán az ismerős kutas vagy szervizes becseréli egy originál darabra, a másiknak is lesz gazdája...

Car Fiol 2008.07.19. 17:11:30

volvo!
Nincs tetőcsomagtartód? Ott elférne egy nagyobb rendszer is. Akár 6-8, de a talán 10 db 20 literes műanyagkannából. Ha mégsem lenne a tetőn csomagtartód, akkor inkább tetőboxot szereltess, mert az sokkal áramvonalasabb és az egész belsejét sződd be vörösrézzel. Ha jó nagy tetőboxot választasz, akkor még befér egy fluxus-kondenzátor is.

s.p. 2008.07.19. 17:14:12

Ezekben nem vagyok teljesen otthon, de mintha az opel twinport motorja valami hasonlót csinálna, visszavezetik a kartergázt és újra felhasználja a motor kenésre meg még valamire. De nem vagyok gépészmérnök. Nekemi inkább az a kérdésem, hogy amivel megtelik a tartály az mi? mert ha olaj, akkor az kicsit hiányzik majd a motorból. Meg a másik, hogy mondjuk egy tartály kb 1000 kilóméter, akkor egy belgium oda- vissza alatt háromszor kell üríteni. A kiürített trutyival mit csinálok? Tehát ez is több sebből vérzik, mint a legtöbb ilyen buherálás!

yard 2008.07.19. 17:15:33

Volvo!
El kell, hogy keserítselek: sz..rt vettél -ebből is látszik. Add el, amíg nem késő, bár ezek után nehéz lesz.

volvo 2008.07.19. 17:18:07

car fiol: mondasz valamit! egy régi vörösréz tartály, amilye a pálinkafőzdékben használnak!!!

Az alábbi képen szereplő vörösréz tartályokat keresem nagy méretben!

www.palinkapecsely.hu/images/pages/pecselyi-palinkafozde.jpg

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 17:20:48

Én a kartergázt mindig jó alaposan becsomagolom és visszaküldöm Nick és Aaron Carternek. Nem elég a szenny zenéjük, még telefingják a kocsim motorterét is. Felháborító!

XD

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 17:23:48

donghatto 2008.07.19. 11:59:40

kiöntik helyetted a csatornába, hogy ne legyen bűntudatod :)

Elviszik amúgy. Én a múltkor is egy nagy tartályba löttyintettem a kúton, a föld alá.

volvo 2008.07.19. 17:26:31

Kukori: és ahova elviszik ott mit csinálnak vele? Kitalálom... ők is elviszik... ;)

yard 2008.07.19. 17:26:57

Egyébbként akinek van vonóhorga annak könnyű, mert egy kis utánfutóval megoldható a dolog. A rézdrót nem problema, a kisebbség olcsón begyűjti. Mondjuk én Jimmy Carternek küldtem mindig vissza, ő mogyorót pörkölt vele. Újabban a befecskendező szelepeket kenegetem vele kb. 2 km.-enként, de ez csak libatollal jó. Amúgy, ha vízporral kevered kellemesen savanykás üdítőital.

volvo 2008.07.19. 17:32:05

bakker yard... megmentettél... épp fogalmaztam a hirdetést, hogy jó állapotú sötétkék benzines volvo bödön inkomatibilitás miatt sürgősen, áron alul eladó: extrák légkondi, légzsákok, vonóhorog...

de akkor most megnyugodtam :D

yard 2008.07.19. 17:32:31

Leküldtem a gyereket, most jött vissza: minden csavaros tetejű üres üveg elfogyott. Sajna ezt a projektet buktam.

bhu 2008.07.19. 17:35:21

volvo: az alfába is fekete kellene.:)
Ezt régi léghűtéses vw-re írtam, és olajhőmérsékletben. Lehet, hogy ott többet számított pont ez, de lehet, hogy igazad van. Amúgy volt egy Arctic Edition, amiben minden krómozott volt a motoron, ami a normálban fekete.

És most jut eszembe, kb 65-ig, vagy meddig, az útra volt kivezetve a karter (elég szofisztikált), később vissza a szívószakaszba. De ezzel együtt áttervezték a blokk szellőzést is. Na de ezek már múzeális dolgok.:)

volvo 2008.07.19. 17:39:10

most vásároltam fel az összes csavaros tetejű üveget. Jelentkezzen az aki a rézdrót készleteket vette meg, közös cégalapítás céljából! :)

(ui: sosem volt mutyukim, könyörgöm valaki árulja el azon tényleg nincs ilyen gyárilag? okés, hogy az előző stftet igazából még a '80-as években tervezték a japók, és mindig csak apróbbakat módosítottak rajta, de ugye a fent írt '80-as évekbeli mazdán és volvon már volt ilyesmi...)

yard 2008.07.19. 17:40:40

Midegy, letépek az Auc...n-ba, állítólag van még akcios slag. Bár most hozták a CO-s palackot, úgyhogy ahogy hűvösebb lesz megyek kicsit "gányolni". Meg van egy C16NZ-s komputer, eprom csere, ebből meg pénzem lesz olajra.
Komolyan: egy mai totál zárt rendszerű, elektronikus vezérlésű, can-bus-os kocsihoz csak a szoftwer birtokában nyúlok(nék) hozzá. Aki bátor annak meg kölcsön adom a "nagy flex"-et. Mondjuk a Volvo-t birná.

yard 2008.07.19. 17:44:21

Volvo!
Van itt egy 14 éves Swift (a gyereké), de az istennek nem nyúlnék hozzá (az úgy frankó (motor), ahogy van. Tény, hogy nem a gésák tervezték.

yard 2008.07.19. 17:45:44

bhu
Egy nagyobb olajhűtő és aranyoztathatod is.

volvo 2008.07.19. 17:48:42

yard: jaja a stift motorilag tényleg jó darab volt. Egyszerű mint a bot, mindenféle úri huncutságok nélkül, és ez jó hatással van például a megbízhatóságra, vagy a szervíz költségekre.

Amit nem értek soha, az az, amikor többnek próbálják lát(tat)ni, mint ami..

Viszont az is érdekelne, hogy Winkler milkájában van e gyári leválasztó... Nagyot fogok röhögni, ha az 1000km-es tesztút végén csont száraz és üres lesz a bödön, még egy kerge muslinca sem lesz az alján, nem hogy Jockey Ewning vagyonával megegyező mennyiségű olajsár (pakura tüzelésű kályhát is érdemes venni a bödön mellé, abban el lehet égetni az 1000km-enként megtermelt másfél kiló olajsarat).

yard 2008.07.19. 17:57:43

Volvo!
Látom dolgozol rajta. Tényleg a motor frankó, de a karosszéria a maiakhoz képest életveszély. A projektre visszatérve: az elégetett olajjal gőzt lehet fejleszteni, lám így lesz a "bödön"-ből magyar hibrid autó! Félek, hogy simán lenyúlják (valaki nyugatról).
Előbb idejött a kutyám, beleolvasott a blog-ba, azóta is vonít. Mondjuk elküldtem kartergázt gyüjteni, de azt mondta büdös.

heavy mental 2008.07.19. 18:49:16

off:
AP! fél évre kiestem a belsőség-körforgásból.
ez mit jelent, most mid van? :

chunter 2008.07.19. 09:51:13
AP! Volt suzukid ismerhetnéd annyira, hogy a tornyok tudnak vándorolni kanyarban.
Pont emiatt tetetném bele az összes swiftbe, a nagymama piacra járó kocsijától kezdve a családi limóig!

[] (törölt) 2008.07.19. 19:05:58

"Nem kéne ilyen sufnizással szétbaszni a max 15 éves kocsikat, ezeket a motorokat olyan gépészmérnök csapatok tervezik akik főállásban agyalnak azon napi 12 órán át hogy hogyan lehetne optimalizálni a teljesítmény-tartósság kérdést."

kedves 2T Rulez!

az, hogy valakinek ez a szakmaja, az itt nem erv. itt a belsosegen mindenki kurva okos, es mindenki ert mindenhez :)

ha esetleg van is egy gepeszmernoki diplomad, az lenyegtelen, nem ertesz hozza. majd a bodonos toronymerevitos suzukiguru megmondja a frankot. aki egyebkent a talalmanyaval annyira sikeres, hogy a kep tanusaga szerint panelban lakik :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 19:06:53

Heavy:

Honda Integra 2.2 :) Ha jól csalnak érzékeim.

[] (törölt) 2008.07.19. 19:08:36

egyebkent felelmetes, hogy egyetlen nep sem annyira fogekony az idiotizmusra, mint a magyar.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 19:08:43

A toronymerevítőban az a vicces szitu, ha megbökik a kocsidat egyik oldalról. Így már rögtön mindkét első futómű száll el, nem egy :)

[] (törölt) 2008.07.19. 19:12:44

ha megbokik a kocsidat oldalrol, nem ez lesz a legnagyobb problemad.

[] (törölt) 2008.07.19. 19:17:07

"Most megyek a btk kft.-hez, mert ők árulnak olajleválasztó-házat (csak házat!!!) kompresszorokhoz, ami -25-től +50 fokig bírja a hőmérséklet-változást (így télen sem fagy szét) és ebbe fogom betenni a szűrőt"

mert a motorolaj, az max 50 fokos ugye, mondhatni langymeleg.

AP 2008.07.19. 19:18:34

Prelude
2.3
double wishbone felfüggesztés
stb

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 19:19:35

Naná, hogy rosszul emlékeztem :D

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 19:24:11

AP, még mindig darázol amiatt? Amiről felületesen beszéltünk.

IQLight 2008.07.19. 19:28:04

Azok kedvéért, akit érdekel is a téma, ismét beteszem a linkeket, mert már nem látszik a sok offtól:

Elmélet, megépítés, tapasztalatok:
www.annazsofi.hu/olajlevalaszto/

Etanolos tapasztalatok:
etanol.blog.hu/2008/07/14/olajlevalaszto_pozitiv_hatasai_az_e85_uzemre

yard 2008.07.19. 19:28:21

Frankó, itt már sértegetik egymást (panellakó gépészmérnök, miegymás).
Itthon vagyok, az ész összefügg a vagyonnal (hitellel). Kerül amibe-kerül ingereljük a többi embert (bár nem mindenki ingerlékeny, esetleg rajtad mosolyog, meg a kölcsöneiden, jelzálogon, stb).
Winkler megint bedobott egy témát, itt teszteli a magyar társadalmat (egy részét). Szerintem megy át szociológusba, ő lesz az első magyar punk szociológus.
Ti meg tépjétek egymást, bár jobb lenne agyra gyúrni. Én itt úgy látom, minden autó sz..r, de van még sz..rabb.

krilla 2008.07.19. 19:29:44

Senki nincs rákényszeritve, hogy kipróbálja, mindenki saját felelősségre barkácsol a kocsiba azt amit csak akar.Talán szomorú, igen a magyar ember fogékony a "csodaszerekre", ebben otthon vagyunk, de másokat, esetleg ötleteit lefikázni, naa ez nagyon megy.Ha nem tetszik, ne szereld be, de ne basztass mást azért, mert kipróbálta.Ha behány tőle a kocsija, ő baja.De legalább tudja, hogy nem működik, nem csak pofázik róla....

[] (törölt) 2008.07.19. 19:42:09

"Itthon vagyok, az ész összefügg a vagyonnal (hitellel)."

ezt senki nem mondta. viszont ha valaki feltalal valamit, ami *tenyleg* forradalmasitja az autogyartast, az nem panelban lakik.

IQLight 2008.07.19. 19:46:08

Edelweiss 2008.07.19. 19:42:09

Nem én találtam fel ezt a dolgot, csak lefordítottam és a hazai körülmények közt elkészítettem. 0 pénz van benne, mindenki magának készíti el, ha akarja.

Üdv a panelből,
Ákos

[] (törölt) 2008.07.19. 19:49:37

ha mukodik, akkor van benne penz.

de igazatok van, feleslegesen turkalunk egymas zsebeben, maradjunk szakmai sikon: lassuk a gepeszmernoki diplomadat.

LuGo 2008.07.19. 19:54:58

Edelweiss:
Rájöttél hogy ha megvágod a kezed fáj. Mutasd az orvosi diplomádat. Amúgy fikázni mindenki ráér. Építő jellegü kritika emberibb lett volna. Tessék ez jellemzi a magyar embert: irigység és útálat egymással szemben. Nem több.

yard 2008.07.19. 19:56:54

Figyu, a pofázás kicsit durva volt. Amúgy a magyar csodahívő ember, a nyomorból (szellemi) nincs más kiút. De szép " a magyar ember", ilyenkor.
Amúgy látom szakember vagy, kérdezem:
-Honnan tudot, hogy működik (hasznos)
-Honnan tudod, ha károsodást okozott ettől van-e (egyébként nem szart volna be)

Tehát az ilyeneket kutatják, vizsgálják, tesztelik megfelelő szellemi és anyagi háttérrel.
Mondjuk 10 azonos állapotú kocsiból (ilyen nincs) 5-be betenném, 5-be nem.
"placebo" hatást kiköszöbölni: senki nem tudna semmit (mert azért az ember elfogult, meg van lélaktan is. Akkor talán lenne alap véleményt mondani.Vagy 50 000 km után, -motor szétszedve, vizsgálva (műszerrel, kopás, stb).
Amíg egy autómotort kifejlesztenek sokkal több történik.
Írtam már, ha a Ladákba régen mindent megvettél volna amit hirdettek kb. 2 liter bengát visszatermeltek volna százon. No ez persze nem igaz, de sokan meggazdagodtak belőle.
No, ennyit a pofázásról, bár, ha te sajátságosan szocializálódtál, akkor lehet, nem is sértésnek szántad.
Egyébként mindenki azt csinál a kocsijával amit akar-tényleg, ez igaz.

IQLight 2008.07.19. 19:57:20

"ha mukodik, akkor van benne penz."

Nincs, mert Bruce McBurney (a találmány atyja) úgy védte le, hogy bárki elkészítheti. Én sem tennék másképp, de ez más kérdés.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 20:05:57

Megszokhattad volna már, ha érted kire gondolok.

yard 2008.07.19. 20:08:25

No uraim!
Kenjétek a hajatokra a diplomátokat. Egy motorfejlesztésen team-ek dolgoznak. Gépészek (spec. diplomával,) villanymérnökök, számítástechnikusok, vegyészek, sőt még a formatervező is "belepofázik" /hogy a stílusnál maradjak/, metallográfus,de még a CNC-s is, sőt talán legtöbbet a közgazdászok, és a konkurenciánál kémkedők is.
Ettől kezdve ne küzdjetek egymással.
ps. Tudok iszonyú gazdag, sikeres emberről és panelben lakik. Ha ismernétek az életet tudnátok ezek nem hivalkodnak. Ezt a senkik teszik akik valakinek látszani akarnak.

nebancsa 2008.07.19. 20:08:46

Na egy újabb parasztvakítás. Nekem ne mesélje be senki, hogy egy kis víz-olaj gőz, annyira visszafogja az autót, hogy ha ezt leválasztjuk, teljesen megtáltosodik.
A következő mi lesz? Szénszűrőt rakunk a légszűrő elé, hogy még több nem oda való elemet szűrjél ki?
Akkor inkább miért nem hagyod ki az egész szívósort, és csak egy oxigén palackot csatolsz rá? Az lenne az igazi...

krilla 2008.07.19. 20:08:56

Csupán az dühit, hogy már a lényeg nem látszik a sok okoskodástól, elmés hozzászólástól.Van pár érdekes, normális hozzászólás, de a java már okoskodás, egymás leszólása.Lehet tévedek, de irtam egy szóval is, hogy működik?Engem érdekel a téma, és inkább tapasztalatokat, müködéssel kapcsolatos elméleteket olvasgatnék.Egyébként szándékosan nem irtam nevet ki pofázik, nem szeretnék senkit megbántani.Aki úgy érzi mégis magára ismer, na az szar érzés..

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.19. 20:11:32

Oxigénpalack? Hmm, nem is hangzik rosszul!

yard 2008.07.19. 20:13:18

Krilla!
Miután általánoságban írtál, az mindenkire vonatkozik, úgy gondolom.
Egyébként az ilyen faszkalapoktól nem szar érzés, hanem szomorúság önt el.

IQLight 2008.07.19. 20:15:25

krilla 2008.07.19. 20:08:56

A www.annazsofi.hu/olajlevalaszto/ oldalon, nézd meg Archer Golf II-jét. Délelőtt olvasta a blogot, 14:40-kor már küldte a képeket.

Ákos

krilla 2008.07.19. 20:24:58

Köcce, megnéztem.Nem tudsz több emberről aki még beépitette?A tablettával ellentétben, ez legalább látványos, ha még ráadásul működik is.. Na az jó lenne.

krilla 2008.07.19. 20:26:32

Talán olvasd végig újra amit irtam.Senkit se szerettem volna megbántani.De látom te magadra vetted, és szomorkodsz.Nos a faszkalapot én is kicsit erősnek tartom.De nem foglak sértegetni.Valószinü te is ismered a mondást.Ne vitatkozz hülyékkel, mert lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.Nos jelentem, győztél..
Szép estét :)

IQLight 2008.07.19. 20:31:00

"Nem tudsz több emberről aki még beépitette?"

Hazai vonalon:
De, csak a képekre várok tőlük, meg a mobilom kábelét kéne előkeresnem, hogy azt is feltehessem, aminél ott voltam. :)

Külföldön:
Keress rá gugliban a "catch can"-re és láthatsz sok embert, autót, doksit, tapasztalatot.

krilla 2008.07.19. 20:37:46

Meglesem, köszi!
Roppant kiváncsi vagyok, hogy a Winkler úrnak milyen tapasztalatai lesznek :)Ha rászánom magam, bekendácsolom a szekérbe.

yard 2008.07.19. 20:46:37

Jobban megy a motor, nem szennyezzük a környezetet -OK. Reklámozzuk a témát cikkel -OK. Tegyünk fel képeket -OK. A képen két kisgyerek, cigi lóg a szájból???
Sokkal komolyabb tudományos cikkeket is olvastam már dolgokról, amik nem jöttek be. Mint írtam teszteket kéne végezni, ez gondolom nem szentségtörés -de valahogy ne "bemondásra".
Amúgy ezek a dolgok, legalábbis részben -figyelmesen olvasva a blogot mintha ez derülne ki- az újab kocsikban léteznek.
ps. Örülők, hogy okos vagy Krilla (gondolom már iskolába is jársz(jártál))

bhu 2008.07.19. 20:48:57

Olvastam, olyan 'fordítás' ízű, amerikai fordítás. Ez nem baj, csak olyan MGG Caps-es, főleg a 0,00 zöldkártya értékek.

Én amúgy abből (MPG) vettem 2-t. Elismerem, az is szórakoztató, amíg az ember figyeli, van-e valami, tehát már nem rossz:). Viszont ezt azért nem értem, mert senkinek nem kell fizetni! Na majd Winkler Úr megmondja, mit talált benne. Sztem vizet fog.

saki01 2008.07.19. 20:51:16

Ha én rakok fémkapszulát a Megane tankjába ionizációs szupermágnest az üa vezeték köré lenyeletek vele egy tablettát,motorolaj helyett szupperkopáscsökkentő Roil Golddal(Prolong ehhez ló..sz) töltöm fel és a kesztyűtartóba beszerelem a kartergázszűrő berendezést akkor mennyit fogok a fogyasztáson??? Attól tartok,hogy be kell szereljek a csomagtartóba majd egy plusz tartályt amibe lefejthetem az 1000km ként felgyülemlett gázolajat :D :)

IQLight 2008.07.19. 20:58:47

yard 2008.07.19. 20:46:37
"A képen két kisgyerek, cigi lóg a szájból???"

Bocsi, de mi köze a témához annak, hogy Winkler fotózott és nem szólt előtte, hogy "csííííííííz!"? Aztán berakta a blogpostba és most hülyén nézek ki egy képen. Ez van. Ha zavar, ne nézd. :)))

"Mint írtam teszteket kéne végezni"
Majd ha lesz rá egy vállalkozás és nem 0 forintért kapod az infót, hogy ~5.000-ből összerakd magadnak, akkor majd kérhetsz a vállalkozótól teszteredményeket, cserébe kifizetsz 30.000-et ugyanezért.

IQLight 2008.07.19. 21:06:05

bhu 2008.07.19. 20:48:57

"Olvastam, olyan 'fordítás' ízű, amerikai fordítás."
Csak az infókat gyűjtöttem össze és fordítottam le, az oldal saját szülemény.

"főleg a 0,00 zöldkártya értékek."
Ha van lehetőséged visszakerestetni a zöldkártya eredményeket (nem tudom, hogy őrzik-e valahol és meddig őrzik), akkor elküldöm mail-en a Polo rendszámát (merthogy én használtam, én mérettem) és keresd meg légyszi! Csak aztán ne felejtsd el megírni, hogy tényleg annyi az annyi.

yard 2008.07.19. 21:12:04

saki!
Na ezért ne tedd! Nem lesz csomagtartód!

Lehet, hogy hülye vagyok, de cigivel a szájban (kisgyerekek között) ne nagyon feszegessük a környezetvédelmet (mégha villámfoto is).
A kütyünek ehez semmi köze.

[] (törölt) 2008.07.19. 21:15:11

"Kenjétek a hajatokra a diplomátokat. Egy motorfejlesztésen team-ek dolgoznak. Gépészek (spec. diplomával,) villanymérnökök, számítástechnikusok, vegyészek, sőt még a formatervező is "belepofázik" /hogy a stílusnál maradjak/, metallográfus,de még a CNC-s is, sőt talán legtöbbet a közgazdászok, és a konkurenciánál kémkedők is."

es persze egyiknek sincs kepesitese.

sot, add elo legyszives, hogy a tanulas szart se szamit, mert te patkanyokat boncoltal a sufniban, tehat elmehetsz korzeti orvosnak, nem?

saki01 2008.07.19. 21:16:04

autozz-olcsobban.com/ Na ez az űberfrankó fogyasztáscsökkentő!Én 2 éve kipróbáltam a 626od mazdaD ben de semmit sem tapasztaltam azon kívül,h rosszabb nem lett ja bocs 7000ft tal könnyebb lett a pénztárcám :)

[] (törölt) 2008.07.19. 21:20:20

"Rájöttél hogy ha megvágod a kezed fáj. Mutasd az orvosi diplomádat."

ilyen bena eroltetett peldat is csak egy ostoba ember tud osszerakni.
en egy pillanatig nem allitottam, hogy feltalaltam egy olyan gyogyszert, ami forradalmasitja az orvostudomanyt, ugyhogy ezt csunyan bebuktad.

IQLight 2008.07.19. 21:20:24

yard 2008.07.19. 21:12:04

Tehát ha szakmailag nem tudsz hozzászólni, akkor belekötsz az emberbe. Semmit nem tudsz rólam, de ítélkezel egy fotó alapján. A Te dolgod.

bhu 2008.07.19. 21:20:24

IQLight: nem az oldaladat kritizáltam, inkább csak az amcsi fogalmazásokon fintorogtam, de bocs, ez félreérthető volt. A zöldkártyás dolog meg tényleg az MPG leírásban is szerepel:). Amúgy nyilván, ha ez az elégetlen dolog nem megy bele, az nem lesz benne a kipuffgázban sem, nem mondtam, hogy nem lenne igaz. Csak szerintem a Tehénben eleve lehet ilyen szűrő, ezért tippelek a vízre.

Az érzékelhető teljesítménynövekedést viszont furcsállom, ha viszont van, tartok tőle, hogy az valami negatívummal jár a másik oldalon.

MillerCycleX9 2008.07.19. 23:23:54

Aki akarja, kipróbálja, nem kötelező. A tablettánál hihetőbb mindenesetre, hogy lesz valami történés. Jó lenne már felfogni itt pár főokosnak. Ez a diploma felhozósdi meg annyira szánalmas... Istenem...

IQLight 2008.07.19. 23:25:08

bhu 2008.07.19. 21:20:24

Semmi gond! :)
Túl sok eszköz nem áll rendelkezésre a mérés kapcsán, csak a zk és a mérőpad. Nekem nincs üzlet ebben a dologban, így nem finanszírozhatok egy pados mérést, tegye az, aki ebből pénzt is lát, bár tartok tőle, hogy sok embernek az sem jelentene semmit, mert simán rávágnák, hogy meghamisították. :(

A "lehet benne" ilyen szűrő és a "van benne" közt nagy különbség van. Nem árt utánajárni, de ha nem haragszik meg a társaság, akkor erre nekem nincs kapacitásom, hogy minden modellt kikeressek.

Egy kollégám Ford Focus-ába került be egy szűrő a minap, abban is volt "gyári" szűrő: egy 3*3*3 cm-es elfeketedett szivacs a légszűrőházban. :(

Én nem olvastam ellenvéleményt egyetlen külföldi topicban sem, de ha mutat valaki, azt azonnal felteszem a lapra.

[] (törölt) 2008.07.19. 23:26:25

"Csak szerintem a Tehénben eleve lehet ilyen szűrő, ezért tippelek a vízre."

a Sharanban pl eleve a hengerfej muanyag vedoburkolataba van integralva. ahol nincs, ott gondolom okkal nincs. de majd valamelyik lakotelepi guru ugyis eloadja, hogy az autogyari mernokok hulyek.

[] (törölt) 2008.07.19. 23:51:32

"Jó lenne már felfogni itt pár főokosnak. Ez a diploma felhozósdi meg annyira szánalmas... Istenem..."

pedig baratkozz meg a gondolattal, hogy az iskolazott emberek mindig is ki fogjak rohogni azokat, akik vegzettseg hijan is atomfizikusnak hiszik magukat.

AP 2008.07.20. 00:08:25

Edelweiss nem akarsz átmenni mondjuk az index fórumokra vitatkozni?
Van ilyen ismerősöm, aki állítása szerint hobbiból vitatkozik.. Ha valaki egy állásponton van, ő csak azért is elfoglalja a másikat. Össze kéne hozni titeket.

IQLight 2008.07.20. 00:10:31

Edelweiss,
témához kapcsolódó kommented nincs? Innen úgy tűnik, a kötekedésért kötekedsz. Ne sértődj meg, de ennek mi értelme?

Van egy félkész teszt, aminek sokan már tudni vélik (nem tudják, csak vélik!) a végeredményét, 0% ilyenirányú tapasztalattal, ezért leszólják azokat, akik pozitívan állnak a témához. Rendben, elfogadom. Szükség van arra, hogy valaki megkérdőjelezze a dolgokat, hiszen ha hibáztunk, így hamarabb kiderül. Tiszta sor. De az, hogy azért írsz, hogy írjál valamit és beleköss másokba, nem pedig azért, mert témához kapcsolódó mondandód van, ezt nem értem. Elmegy a post személyeskedésbe, aminek semmi értelme. Mi köze annak, hogy
-panelben lakok,
-Swiftem van,
-dohányzom,
ahhoz, hogy működik-e a "bödön" -ha már ilyen nevet kapott- vagy sem?

Nem értem. :(

Ákos

Tony picicato 2008.07.20. 00:13:40

a kartelgáz környezet védelem miatt van visszavezetve a szívócsóbe és ez a motornak minden szempontbol rossz és igen egy motort rendesen meg tud fgni ha már nagyon kartelgázas de ha ezt lekötöd vagy valamit csináész vele hogy ne legyen a helyén simán levehetik a müszakit a kocsirol

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.20. 00:18:21

Nem kell értenei. Ismerjük már a jelenséget :D Mi kölcsönösen ignoráljuk egymás kommentjeit Edelweiss-szal és mindenki nagyon boldog. :D

IQLight 2008.07.20. 00:21:03

KuKori,
Talán Ti ketten örültök egymásnak, de aki ontopicot szeretne olvasni, az nem. A Ti dolgotok, nem szólhatok bele.

IQLight 2008.07.20. 00:22:14

Tony picicato 2008.07.20. 00:13:40

"kartelgáz"
Kartergáz. Merthogy J.H. Carter volt, aki megalkotta ezt a motorkenési rendszert.

"ha ezt lekötöd vagy valamit csináész vele hogy ne legyen a helyén"
Nincs lekötve, csak az olaj- és vízgőz van leválasztva.

"simán levehetik a müszakit a kocsirol"
Nekem ment műszakira ezzel és nem szóltak érte.

MillerCycleX9 2008.07.20. 00:30:58

Megtehetik, ha ettől érzik magukat nagyon intelligensnek, hát, hogy is fogalmazzak finoman, sekélyes ez az öröm. Mondhatni műveltségen aluli mást kinevetni azért, mert valamit nem tud.

Ja, megvan a szó,amit kerestem erre: ellenszenves...

MillerCycleX9 2008.07.20. 00:32:12

Kissé nyersebben: diplomás tahó.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.20. 00:35:04

IQLight: Nem az örömről szól. Szeretek ontopik (vagy legalább vicces) hozzászólásokat írni, csak más megoldás nem volt a parttalan viták kapcsán Edelweiss-szal és így tudtuk rövidre zárni.

ON: megtekintem, hogy van-é ilyen eszköz a Mazda gépteteje alatt gyárilag. Mi a tapasztalat, mennyi olaj megy pazarlásba ezáltal amúgy?

AP 2008.07.20. 00:35:11

IQlight: vázolom a szzitut. Ha Swifted van/volt/lesz, neked itt reszeltek.

kanyarkamaty 2008.07.20. 00:36:55

Van itt par elmeleti nagyokos kis rosszindulattal fuszerezve.
Mar en is eszrevettem anno h kartergazt lekotve magasabb az alapjarat es konnyeben indul melegen a zsiga es tenyleg erdekes mi minden volt rovid ido alatt az uvegben amibe a kartergazt engedtem.
tenyek beszeljenek ne pedig par frusztralt luzer.
Varjuk Winkler beszamolojat.

AP 2008.07.20. 00:39:45

A Kartelgáz pedig nem más, mint az a jelenség, ami akkor tapasztalható, amikor Big Daddy L. és OJ Sámson telefingja a turnébuszt.

kkn 2008.07.20. 00:45:39

A FIAT 1.25-ös dieselén van egy kis tartály, amiben a kartergázban lévő olaj lecsapódik, és le van vezetve a forgattyúsházba. Úgy megy tovább a kartergázcső.

Amúgy sok autónál szokott a kartergázban lévő olaj miatt a pillangó-szelepházban beragadni a szelep, mert tapad a falán lerakódott koszba. Pl. Feliciáknál, MPI Fabiáknál hallottam erről, de már más autóknál is. Meg az olajpárából adódó réteg eltömi a kis vákuumcsöveket idővel.
Az olyan autóknál, ahol nincsen ilyen, lehet pozitív hatása a szűrőnek, meg a placebó-értéke is hozzáadódhat.

IQLight 2008.07.20. 00:59:00

KuKori,
autótípusonként változó. A Polo-ban és dpek Vectrájában inkább vizes-benzines-olajos cucc jött, a Swiftben sűrű, sötét olajszerű valami, a Merciben fekete "szurok". Ennek megfelelően a mennyisége is változó, 1.000 km / 30 ml-től 1-2 deciig. De ez csak a leválasztott mennyiség és ha hihetünk Bruce-nak, akkor egy másik része az olajnak krakkolva továbbhalad.

Tony picicato 2008.07.20. 01:26:26

jah (karter) nem lehet mindenki józan szombat este

"ha ezt lekötöd vagy valamit csináész vele hogy ne legyen a helyén"
Nincs lekötve, csak az olaj- és vízgőz van leválasztva.

hát ez az le van választva ,de ne velem vitatkozz én nem beszólni akartam azt majd a kpm-es fog . egyébként idáig ennek az egy dolognak látom értelmét az ilyen csodaszerek közül meg a jégernek az jobban meglátszik az autó viselkedésén meg az árábol is visszakap az ember 37%-ot

egy masik nagyokos 2008.07.20. 01:32:07

valaki azt mondta hogy tegyunk direkt oxigenes palackot a szivocsore, csak hogy ha a tiszta oxigenbe bevezetjuk az olajas kartergazt... az elso inditas utan azt fogjak irni az ujsagok hogy terorista merenylet volt a parkoloban. :)

holy 2008.07.20. 01:36:52

"Kenjétek a hajatokra a diplomátokat. Egy motorfejlesztésen team-ek dolgoznak. Gépészek (spec. diplomával,) villanymérnökök, számítástechnikusok, vegyészek, sőt még a formatervező is "belepofázik" /hogy a stílusnál maradjak/, metallográfus,de még a CNC-s is, sőt talán legtöbbet a közgazdászok, és a konkurenciánál kémkedők is."
es az utolso szava mindig a közgazdasznak van. Ha a projekt vegen tul draga a kocsi es nem lehet olcsobban csinalni akkor nem fogjak gyartani (mert nem eri meg)

Formatervezorol meg nem hallodtam, hogy beleszolna a motorfejlesztesbe. Viszont az NVH-sek igen. (na ez tul hangos, adjuk tobb pilotot, toljuk hatra az egest, alacsonyabb railnyomas. aztan rogton az emisszio is szar lesz, meg a fogyasztas is. illetve NOX nagjabol ok lesz. A tobbit meg megfogja a DPF, csak gyakrabban kell regeneralni - tehat tobb lesz amiatt is a fogyasztas...)

Nem kéne ilyen sufnizással szétbaszni a max 15 éves kocsikat, ezeket a motorokat olyan gépészmérnök csapatok tervezik akik főállásban agyalnak azon napi 12 órán át hogy hogyan lehetne optimalizálni a teljesítmény-tartósság kérdést

Tartossag??? A Kartergazvisszavezetesnek semmi koze a motormechanikahoz. Annyibol erdekli a mechanikai fejlesztest, hogy meg van szabva hogy mennyi lehet maximum a kartergaz. (hogy ki szabja meg az megint mas kerdes. megnezik az elozo motort. Majd a protipus elofejlesztesenel/thermodinamikai fejlesztesenel megnezik hogy tarthato-e az emisszio, Ha nem akkor lekotik/csokkentik kartergaz mennyiseget es akkor kiderul hogy mekkora a befolyasa)

egy masik nagyokos 2008.07.20. 01:44:34

maskulonben ez a kartegaz szuros micsoda nem lehet valami rossz dolog sokat futott vedakon. jo (azaz nem kopott) motorbol alig jon ki valami a kartergaz kivezeto csoven, ahogy kopik aztan annal inkabb. nagyon szar motrokon mar annyira jon hogy lefojtja komplekt a motrot, ezert szoktak kivezetni. na de mindez azert van mert mikor az uzemanyag robban a hengerben, a keletkezo gazok egy resze a kopott gyuruk mellet betodul a blokkba, maij onnan ez a benzingoz-os micsoda kiparolog. ismetlem uj motron alig eszlelheto a kartergaz keletkezese.

tíbor barát 2008.07.20. 04:08:32

én máskép spórolok az 1500-ös kockával
LPG-t használok és nem nyomom eki :D

Ui. a tisztelt Winkler úr is kipróbálhatná a LPG gázos autókat

patuha 2008.07.20. 05:23:19

Én is ki fogom próbálni a dolgot, de nem tudom, hogy hatásos lesz-e. Kétezres Sierra van és a betöltőkupak tetejéből megy a gázelvezetés a légszűrő elé. A kupakban meg van egy rakás fémizé, szövet, de ez szerintem nem réz. Ahol melózok, ott az ilyet demiszter hálónak hívják és cseppleválasztás a szerepe. Egyébként ahová megy a gáz, ott kis szivacs volt, ami szétrohadt és ezután kapott egy új mosogatószivacsot :) A csövet régebben leszedtem és a helyére feltettem egy ilyen divatos kicsi direktszűrőhöz hasonló szart tettem a helyére, nem éreztem különbséget, aztán visszakerült a helyére a cső.

Ja és a krakkolás nem magas nyomáson és 700-800fokon zajlik, ez hülyeség. A "bödön"ben biztosan nem történik krakkolás. Valaki ezt írta tegnap.

Yeti 2008.07.20. 07:00:41

Saját tapasztalat:

pár éve volt egy 1.8TD Ford Escortom a 70LE verzió. Gyárilag nincs benne intercooler, beépítettem egyet a lökhárító mögé, EGR szerepelt kivettem és a karter gáz visszavezetést is kikötöttem, bele egy flakonba. Tehát megszűrtem, hanem ha jön valami trutyi, akkor az a flakonba és nem a motorba ment.

Ugyebár maximum annyi olaj jöhet vissza a kartergázzal, mint amennyi olajat eszik a kocsi. Nálam egy 10.000km-enként kb. 2-3dl lehetett, ami normális.

Eredmény:
fogyasztásban kb. 15%-os csökkenés
észrevehető erőnövekedés

Turbós autóknál a kartergázt a turbó elé kötik be, ahol ugye eléggé felmelegednek a dolgok és onnan irány a szívósor. Hát ez remek, mert oda meg jönn a forró kipuffogó gáz visszavezetés és az olaj máris rákokszosodik a szívó sor belső falára. Pár év alatt szépen elvékonyodik a cső, amin a henger kapná a levegőt...

A nem turbós autóknál is a kipuffugó gáz visszavezetés szépen kokszosítja a szívó sor belső falát...

yard 2008.07.20. 07:42:19

Most már nem vitázom, csak óvatosan érdeklődöm: a NASA már használja?

anti 2008.07.20. 07:57:59

90-es 1.3-as Wartburgon, tehát Golf II motoron gyárilag van egy olajpára leválasztó, utána visszavezetve a karterba az oil.Ez labirint rendszerű, nincs benne szűrő /tudtommal/.Múltkor javítanom kellett, mert kitört az egyik cső belőle.Gondoltam benzines átmosással kitisztítom, ekkor jöttek a kb.4mm-es vastagságú kokszdarabok belőle!200ezer kilométer és 1500km/liter olajfogyi után nem csoda.Boldogabb helyeken nyílván cserélik az ülepítőt!
Autópályamenetben a víz-benzingőz úgyis kiég az olajból tehát az ülepítés-visszavezetés az európai megoldás!
Csak városban futó autóknál lehet gond az olaj "felhigulása,vizesedéseˇ!A VW-nek voltak is fagyási gondjai /jégdugó majd besülés/az alublokkos motorjainál skandináviában!

A_Foley 2008.07.20. 08:37:41

5 rugóból megvan mindenestől és nem egy házaló, öltönyös ex-zöldségárusnak adom a lóvét. Ha nem jön be, kimosom, oszt bekötöm a bojler elé.

ptx 2008.07.20. 08:43:04

iq,
ez amit csinálsz a magyarság egyik klassz része. próbálni, agyalni, közzétenni, segíteni.
amit a gyökér kötekedők, a panelos-swiftelés a másik, szintén magyar sajátosság. sokat dolgoztam furkókkal, simán "mondjad csak, leszarom" a megoldás.
viszont a krakkoláshoz visszatérve: több száz fok és katalizátor kell hozzá, ha jól emlékszem, sima réz tudja ezt? naon várom a winkler-teszt végét, bár személy szerint ha a zöldbabtól kevesebbet enne a vas, használnám. működjön, ennyi.

krilla 2008.07.20. 08:45:22

ptx

Mennyire igazad van...

IQLight 2008.07.20. 09:02:35

ptx, köszi! :)
Az angolban krakkolást említenek mindenhol (a szabadalmi bejegyzésben is), ezért is bátorkodtam ugyanezt a szót használni, de ahogy írtam az oldalamon is, lehet hogy nem igaz, a lényeg, hogy működik. :)

yard 2008.07.20. 09:26:06

Olvastam egy véleményt (5 star!):"1200 km után már fekete volt az olaj, bekötöttem és egy idő után világ
osabb lett." Lehet, de ott akkor valami nem egészen OK. (a motorban). Nekem spec. 10 ezer után is világos.
Természetesen lehet próbálgatni (saját kockázatra), de a laikus közvélemény agyát ne ködösítsük. Miután nekem a Winkler véleménye sokat mond, én megvárnám, mielőtt akár ötöt is befektetnék.
Már a mult századi jobb (nem is túl jó)ECU-k is kijelezték, ha "túl zsíros" volt a kip. gáz.
A tegnapiakra visszatérve nem akarok én kötözködni, de azért műszeres vizsgálat egy hosszútávú teszt után szükséges lenne. Azért a szabályozott katalizátorok világában semmi sem véletlen.
Ismerem a marketinget, a direkt szűrőt is úgy árulják: "az autógyárak azért nem építik be, mert egyszerűbb kicserélni a papírszűrőt, mint kimosni, szárítani, befújni a direktszűrőt.
Totálkár autódoktor: a direktszűrő parasztvakítás.
Csak ennyi. Azért, mert valamit szeretnénk az nem biztos, hogy úgy is van. Én úgy emlékszem a záporban is olajtükrös légszűrő volt (lásd: nehéz, poros környezetben dolgozó munkagépek (traktor)), valamint bolt nem volt a közelben, ahol szűrőt lehetett volna kapni.
A nemzeti ideológiát meg felejtsük el, hiszen dokumentálva van, hogy nem magyar "találmány", tehát ismert a világ előtt.
Sok sikert a kisérletezőknek, én maradok a rendszeres olaj és levegőszűrő cserénél (itt a több az olcsóbb), és néha veszek valamilyen adalékot, ami leoldja a trutyit.

panelproli 2008.07.20. 09:30:57

azért mocskos az olaj mert a trutyi nem rakódik le hanem az olaj lebegteti,ha cseréled akkor meg kijön és nem marad a motorban.

volvo 2008.07.20. 09:42:17

bakker... már megint a lényeget nem veszitek észre... van értelme a leválasztónak? VAN! és ezért mit tesznek az autógyárak? semmit? NEEEEM! Betesznek gyárilag leválasztót a kocsiba... elhangzott itt 81-től gyártott volvi, 8X-től gyártótt mazda, és még kitudja mi minden, ahol van gyári leválasztó...

nem lepne meg, ha a mutyukiban is lenne, csak ti ezt a kütyüt elé kötitek be (lévén, hogy a gyári darab, egy apró doboz, nem pedig egy fél motorházat elfoglaló látványos, szűrős, átlátszó bödön). (ez itt például micsoda? : www.parts.com/oemcatalog/index.cfm?action=getJointLocator&chapter=ARS1430§ionids=0,2782&groupid=2783&subgroupid=6039&makeid=33&model=Swift&year=1999&catalogid=2)

Pista 2008.07.20. 09:44:44

Kedves IQLight!

A cikket végigolvastam (nem volt benne semmi érdemi mondanivaló), aztán az első hozzászólásban az első linket is elkezdtem olvasgatni.

Ott hagytam abba, ahol azt írtad, hogy a módosítás után a CO emisszió 0,00 %-ra csökkent.

Innentől az egészet a parasztvakítás kategóriájába soroltam, remélem, hogy Te sem gondolod, hogy bárki elhiszi, hogy egy belsőégésű motor (bármilyen belsőégésű motor) 0,00 % CO emissziót produkál.

Ez csak akkor lehetséges, ha a mérőműszer az Aggteleki Nemzeti Parkból szívta a mérendő gázt, vagy a cikkíró kamuzik.

Maradok tisztelettel: KI autógpészmérnök

IQLight 2008.07.20. 09:48:51

Kedves Pista!

Másnak is felajánlottam, így Neked is megteszem, ha elő tudod kerestetni a zk adatlapomat, akkor szívesen elküldöm mailben a Polo rendszámát. De ha előkerestetted, akkor légyszi rakd be a kommentbe, hogy tényleg 0,00 az oldalon szereplő adat.

Üdv,
Ákos

yard 2008.07.20. 09:51:28

Pista!
Nem vitatkozom, de papírom van róla:
tavaly egy reumakarkötőt tettem a kipufogóvégre (zöldkártya). Egy hétig sehol nem volt CO a környéken.
Komolyan: a fizika az fizika, amit meg szeretnénk az egy más dolog, lassan ez a buli átmegy vallási tébolyba. Amúgy a "nulla" igazán nincs is, mert ki tudja, honnan "-" és honnan "+"

yard 2008.07.20. 09:54:02

Bocs, nem fizika, kémia!(lásd: égés, kb. VI.? osztály))

volvo 2008.07.20. 09:58:22

a 0.00CO-val kapcsolatban nekem occam borotvája jut eszembe...

[] (törölt) 2008.07.20. 10:15:41

"Most már nem vitázom, csak óvatosan érdeklődöm: a NASA már használja?"

igen, de ezt majd elmagyarazza bovebben Horst Fuchs a TVshopban, az aranyozott kivitel bemutatasa kozben. mint ahogy azt is, hogy miert kell kidobni a gyari olajlevalasztot, es milyen sportlegszuroket hasznalnak az urhajokon :)

"Nem vitatkozom, de papírom van róla:
tavaly egy reumakarkötőt tettem a kipufogóvégre (zöldkártya). Egy hétig sehol nem volt CO a környéken."

en a levalasztott (max 50 fokos) olajat labkenocsnek hasznalom, azota nincsen borkemenyedesem. legjobb hidratalo hatasa a Valvoline-nak van, mert az Aloe Verat tartalmaz :)

[] (törölt) 2008.07.20. 10:22:04

"ez amit csinálsz a magyarság egyik klassz része. próbálni, agyalni, közzétenni, segíteni."

apro szepseghibaja a dolognak, hogy ezek a geniuszok nem tudjak elmagyarazni, hogy mitol jobb az o talalmanyuk a gyari megoldasnal, es arrol sincs fogalmuk, hogy milyen kihatassal van a rendszer tobbi komponensere hosszu tavon.

hattertudas nelkul a hajadba kenheted a segito szandekot, az ilyen emberektol ovjon meg mindenkit a joisten.

yard 2008.07.20. 10:28:22

havasigyopár!
ne cikizz!
Én voltam a látogatóban a NASA-nál (na ott sem engednek be mindenhová, tiszta "diznilend"), hát szarabb a WC papírjuk mint itthon (kamillás)

krilla 2008.07.20. 10:28:33

Egyre nehezebb a sok trágya közt az értelmes hozzászólásokat kibogarászni.

IQLight

A réz szerepéről tudnál valamit linkelni?

yard 2008.07.20. 10:40:02

Amúgy nem magyar, kiderült, állítólag valiki levédette (szabadalom), mondjuk az csak lóvé kérdése. Ettől még lehet jó, várjuk meg mind mond a "totálkár" tesztje. Az 1 db működő fékbetét és koszos szivacs levegőszűrő után én bizakodom.
CO-ra visszatérve, magyar ember elektronikusan csináltat zöldkártyát és gk. adatlapot (vizsgalap), levelező módon (mélen) rendeli meg.
Így aztán kis hazánkban minden gépjármű megfelel a környezetvédelmi és műszaki követelményeknek. Menj ki az utakra, és látod.
Asztalos ismerősöm vizsga előtt rendszeresen lekente a blokkot, felniket, kipufogódobot kályhaezüsttel. Mondom minek? Lássák,hogy karbantartott a kocsi. (igaz a dobot gipsz-el /stukatúr gipsz/ tömítte). Azután csodálkozott, hogy 3x ba..ták ki a Mozaikból.
Mérés.
Az átkosban én év végén sorozatban adtam át a MEO-nak az üres dobozokat. Mindegyik tudta a speckót, erről mérési jegyzőkönyv készült. Igaz, hogy gyorsan dolgoztunk, de a tervet teljesítetük. Most a kamu már ISO alatt fut.

yard 2008.07.20. 10:42:03

Hát igen!
Krilla jól mondot. A szarból így lesz trágya.

egy masik nagyokos 2008.07.20. 10:50:24

fontebb irtam egy kommentet a kartergazrol de latom ezen siman atcsusztatok, nem vitatja meg velem senki. ti csak tovabb istenititek a gyari mernokoket vagy foldbe veritek a otthoni iniciativat. persze legtobbetekbol a motortechnikai elveknek az irmagja is hianhyzik, valoszinuleg meg soknak verdaja sincs nem hogy ertene hozza. na meg aztan a villamosnak amivel jartok tenyleg 0.00 CO emissioja van!!!!

yard 2008.07.20. 10:56:59

A hengerekben nem az üzemanyag robban, hanem az üzemanyag-levegő keverék.
Mondjuk ezt tudom, de autót még nem láttam. A gyári mérnökök meg hülyék, ezen nem vitatkozom, a gyárban én is utáltam őket.

[] (törölt) 2008.07.20. 11:04:38

"Én voltam a látogatóban a NASA-nál (na ott sem engednek be mindenhová, tiszta "diznilend"), hát szarabb a WC papírjuk mint itthon (kamillás)"

kamillas WCpapir? micsoda dilettansok! na ezektol se veszek urhajot! mindenki tudja, hogy a Komszomolszkaja Pravda torol a legjobban! dorzsoles nelkul nincs torlohatas :)

volvo 2008.07.20. 11:10:16

egy másik nagyokos: a villamosnak sincs 0.00CO-ja... ugyanis az áramot valamiből elő kell állítani, az meg magyarországon egyrészt még mindig szén/olaj/gáz alapú.

A villamosnak annyi az előnye, hogy a CO-t nem a város közepén büfizi ki magátból, hanem messze a várostól nyomatja az erőmű, valamint esetleg a füstgázt nagyban könnyebb kezelni (ha akarják).

Attól, hogy Te nem látod a villamos kipufogóját a drót végén annak is ottvan :) Az ilyen rendszereknél mindig érdemes ezzel számolni, imádom, amikor elmesélik, hogy az elektromos autó az bizony 0 emisziós, miközben az áram előállítási technikájától függően akár több CO-val is terhelheti a környezetet 100km-en mint egy kis motoros benzines autó (ez egyébként ugye a nettó és a bruttó kibocsájtás, például a biodízelnél is ezt kezdik pedzegetni, hogy addig rendben, hogy a biodízel környezetkímélőbb, de vajon a teljes előállítási lánc jobban terheli e a környezetet, mintha csak simán dízellel járnánk).

yard 2008.07.20. 11:16:05

Volvo!
Nem tudom, de központilag nagyobb buli, lásd: távfűtés

volvo 2008.07.20. 11:22:15

yard: én nem tudom megmondani, hogy köpontilag jobb e vagy sem, ehhez nagyon pontos tanulmányokat kellene folytatni (persze egyes befektetői köröknek biztos jobb buli, de most a környezetvédelemről beszélünk), simán el tudom képzelni, hogy jobban megéri.

De például konkrétan a hidrogénnél olvatam pár éve, hogy nagyon országfüggő, hogy megéri e. Például a skandináv országokban ahol nagyon sok vízerőművet tudnak üzemeltetni, ott jó buli lesz a hidrogén hajtású autó, míg több másik országban az áram előállítás jelenlegi struktúrája mellett 100km-re elegendő hidrogénért több CO-t kell termelni, mint amit az autók termelnének (példaként itt tipikusan a közép europai országokat hozták).

Természetesen itt is lehet majd változtatni a termelés típusán (szél, nap, geoterm, etc), de ettől függetlenül mindig rendszerben érdemes gondolkozni. Addig okés, hogy ha nem a saját telkemre sz*ok, hanem a szomszédéra, akkor egy ideig nálam nem lesz se légy se szag... de ha elég nagy kupacot építek, akkor nálam is meglesz minden, pedig ugye a szomszédnál csinálom... :)

[] (törölt) 2008.07.20. 11:36:56

volvo, van mas modszer hidrogen termelesere, persze ez meg nem mukodik ipari meretekben, es az sem biztos, hogy gazdasagos:
index.hu/tudomany/biotech/hidr100708/

a jelenlegi technologiak kicsit olyanok, mint amikor egysegnyi mennyisegu penzt probalsz szetpakolni a zsebeidbe, de akarhogy is csinalod, a vegeredmeny mindig ugyanannyi lesz.

volvo 2008.07.20. 11:49:21

Edelweiss: természetesen vannak alternatív ötletek. Én a jelenlegi technológiáról és főleg berendezkedésről beszéltem (tehát pl ha egy ország alkalmas lenne vízerőművek telepítésére, de jelenleg szénerőműveket használ, akkor nekik még van módjuk váltani, de ebben a percben bizony ontják a CO-t). Ha új technikát hozol be, vagy változtatni tudsz a berendezkedésen, akkor változik a helyzet is.

Zz_ 2008.07.20. 11:52:18

Ma Magyarországon varázsszó lett a diploma. Pedig annyi de annyi elb@szott, tervezésihibás konstrukció van (volt és lesz :-)).
Persze nyilván kell tanulni. De nem csak a pénz miatt kellene.

volvo 2008.07.20. 11:53:12

egyébként mielőtt valaki megvádolna, hogy villamos ellenses vagyok. Utas km-re vetítve a villamos természetesen jóval környezetbarátabb, mint bármelyik autó, úgyhogy csak arra akartam rámutatni, hogy az energia nem a semmiből lesz, így a 0.00 CO arra sem igaz.

vélemény 2008.07.20. 12:00:20

lehet a suzukit szidni, de az legalább nem romlik el, mint a volvo..
még mielőtt nekem estek, mindkét típushoz volt "szerencsém".

SsPL71 2008.07.20. 12:06:21

yard: neked milyen autód van amiben 10ezer után is világos az olaj?

volvo 2008.07.20. 12:15:35

vélemény: a suzuki olajleválasztója tuti nem romlik el, mint itt fent kiderült ;)

[] (törölt) 2008.07.20. 12:16:52

volvo:
"Ha új technikát hozol be, vagy változtatni tudsz a berendezkedésen, akkor változik a helyzet is."

mivel a fejlodes nem all meg, en annyira nem aggodom. nem fogunk orokke koolajszarmazekokat eltuzelo motorokkal jarni.

Zz_:
"Persze nyilván kell tanulni. De nem csak a pénz miatt kellene."

szerintem senki nem tagadta, hogy van egy bizonyos tehetsegtelen reteg, aki az alapjan valaszt szakmat, hogy neki azt mondtak, ezzel jol lehet keresni. nulla eves szakmai tapasztalattal viszont nem erdemes ugralni. a tudason van a hangsuly, nem a papiron - az csak egy belepojegy.

nad 2008.07.20. 12:21:40

Skacok!
Próbálom felfogni ezt a réztémát, de nem megy. Krakkoláshoz biztosan nem használják, a réz a szerves kémiában mint addíciós katalizátor szok működni. Tehát pont a krakkolással ellentétes folyamatokhoz. Egyébként egy leválasztóban pont nem a krakkolás, hanem a jobb kicsapás miatt pont addíciós folyamatok növelik a kihozatalt, tehát a leírásban csak egy "hülyeség" van, a krakkolás, mint fogalom használata. A krakkolásnak helye lehet egyébként a karterben talán (nem tudom, milyen folyamatok zajlanak ott pontosan, hőmérséklet, nyomás - nem vagyok autógépész), ez okozhatja az olaj elhasználódását, de semmiképpen nem egy hideg tartályban.
Azt hiszem beállok a nem szkeptikusok táborába, ugyanis a kicsapott anyagok ebben a formában jellemzően egyébként is az "elhasználódott", kémiailag már átalakult oleffinek lesznek. Ezek azok az anyagok, amelyekből aztán a tökéletlen égés során inkább pl. CO keletkezik.
Ha jól rémlik, a MOL-nak van itthon termékfejlesztési vonala, esetleg érdemes lehet őket megkeresni ezzel a témával (csak tipp, nem más f..val csalánverés).

yard 2008.07.20. 12:26:59

H Astra, de levegőszűrőt is kell cserélni, és nem jó a "Te..co gazdaságos" motorolaj, sztem. Használj szintetikusat, hosszú távon megéri.
Nem kell elhinni:"..az ..autó.iparban...hm dolgozom...már jó ideje. /üvegtigris/

A Földnek mindegy, hogy a hibrid autó az én házam előtt tölt, vagy előtted.Az akkumulátorok hatásfoka is véges. A korszerű aksik gyártása is környezet szennyező. Az USA-ban jelenleg hörögnek, hogy már feleannyiba kerül a benzin mint nálunk. A bio, -hát azt is el kell égetni.A geotermikus energia előállítása is költséges (beruházás igényes). A szél-energia és a vízi-energia felhasználás geológiai adottságtól függ, bár a víz számomra legszinpatikusabb. Az atomenergia a legolcsóbb -jelenleg (l.Paks önköltségét), de hát az meg....
Úgyhogy lehethogy a Kínai tornacipő a jövő.

SsPL71 2008.07.20. 12:28:37

Érdekesnek tartom azt is, hogy a Winkler Toyotájába a szervizben betették ezt a "BÖDÖN"-t azok a szerelők nem tudják, hogy van-e a tehénben "Dr.Carter" gáz ülepítő, szűrő?
Vagy nincs benne és ők is jó ötletnek tartották a bödön beszerelését?
A szerelők véleményére azért kíváncsi lennék, vagy nem is tudták mi célt szolgál a bödön, és droid módjára beletették, oszt had menjen a júzer?

yard 2008.07.20. 12:29:11

Az asszony végzett a főzéssel, mindjárt darabolom a turmixgéppel a szénhidrogéneket

SsPL71 2008.07.20. 12:36:00

yard: szintetikus olajat használok, és 10ezrenként cserélem, légszűrőt 5ezrenként vagy sűrűbben. Tudom azt is, hogy a szintetikus kevésbé sötétedik mint az ásványi olaj, de ezért nem kéne sötétednie?

SsPL71 2008.07.20. 12:37:30

javítás: de ezért... -> de azért...

Zz_ 2008.07.20. 12:41:26

Csak hogy on is legyek.
Pár éve én is próbálkoztam egy Opel c20xe motoron hasonlóval. Angol nyelvű fórumokon is divatos volt a téma bár nekik alternatíva volt a komplett motorfelújítás is :-). A lényeg hogy nekem pl nem vát be mert annyira csökkentette a visszavezetett gáz páratartalmát hogy folyton megszorult a z alapjárati szelep. Szóval egy minimális olajgőz kellett. Viszont versenyszerű, folyamatos magas rpm esetén már jó motornál is túl sok a visszavezetett gáz.

vasgyuszi 2008.07.20. 12:49:36

Hi-hi,

a Fiat Coupé 2000-es 16 szelepes turbos motorjában gyárilag van ilyen kartergáz-szuro :))) Ezt a motort már jódeje használják (asszem a 80-as évek eleje óta), elég ha a Lancia Delta Integrale-ra utalok. Szóval nem hülyeség a cucc. Bár a kocsi gépköynvében egy mukkot sem szólnal errol asz innovációcról, meg a rendszere urítésrol sem...

Pá:
vasgyuszi

volvo 2008.07.20. 12:53:49

vasgyuszi: utánaolvastam. A volvokban is van, de azért nem kell üríteni, mert alaphelyzetben vissza van vezetve a kicsapatott olaj az olajteknőbe, ahol a szemetet a szűrő majd kifogja belőle.

ellenben ha pl a volvon valamilyen okból eltömődik, akkor a motor leállásához, egyenetlen alapjárathoz vezethet, ilyenkor tisztítással (vagy a nem túl drága leválasztó cseréjével) orvosolható a probléma. Gondolom ez a többi típusnál is hasonlóan van megoldva, akik gyári leválasztóval rendelkeznek (az egy másik kérdés, hogy hány baleknak számítanak fel a márkaszervízben fél motorgenerált, miközben a valóságban csak megtisztítják a szeparátort :)) Ennek ellenére azt írják a szakik a fórumon ahol ezt találtam, hogy elég ritka esemény, hogy eltömődjön a többség sosem találkozik vele.

yard 2008.07.20. 12:57:57

Folyt. Az i30-ban még nincs sok úgyhogy nem tudom milyen lesz az olaj.Viszont pozitívan ég és föld az Astrához képest, mondjuk az nem nagy dolog. A Suzi a gyereké, de az már öreg, abban sem túl sötét, mert cserélgetjük, előírt ciklus szerint.(nem a szervíkönyv miatt)

yard 2008.07.20. 13:10:28

A szintetikusban nem az a jó, hogy nem sötétedik, hanem hidegen és melegen is kb.hasonló a viszkozitása (többek között), tehát induláskor jobban ken, nagyobb a nyomástűrése, kevésbé öregszik, üledékesedik, gyantásodik stb. /erről van egyetemi jegyzet, de szakdolgozat is/.A legtöbb mai motor már-még hidrotőkés, az pedig meghálálja a plusz költséget. Az ásványoljaban nem az a baj hogy sötétedik (hiszen gyorsan oxidálódik, attó még "tiszta"), hanem, hogy mitől sötétedik. Ez lehet a kívülről (levegő) bekerült szennyeződés, fémforgács, égéstermék (darabos).Szűrd át (mondjuk olcsó olajnál hamar kijön) és nézd meg maradnak-e "koksz-szemcsék", na azok tudnak igazán csiszolni.

Silver Ghost 2008.07.20. 13:42:55

yard:

A direktszűrő egyáltalán nem parasztvakítás, a versenysport minden területén alkalmazzák! A vezess.hu-n tesztelték is a direktszűrőt és igenis pozítivan számoltak be róla, sőt itt a totálkáron is volt (van?) egy ősrégi teszt, egy Skoda Feliciával...

volvo 2008.07.20. 13:45:30

a direktszűrőnél abszolút igaz az, hogy motorja válogatja. Például régi nagy szívó dízelekkel csodát tudott tenni, miközben a hátrányok eltörpültek (azok a motorok a sziklát is megrágták, ha az került beléjük).

A mai modern csuppa elektronyos vezérlésű, kis tűrésekkel készülő, érzékeny motorok esetén egyrészt nincs feltétlen nagy különbség, másrészt pedig sokkal érzékenyebbek a szennyeződésre is.

Silver Ghost 2008.07.20. 13:54:40

totalcar.hu/magazin/hifituning/tuning01/
Hogy házon belül maradjunk...

volvo: igazad van, a mai motorok igen érzékenyek, de a direktszűrő szűrése semmivel sem rosszabb sőt esetenként jobb mint a sima szűrőké. De egy szakember aki ezzel foglalkozik biztos megtudja oldani a modern motorok problémáit, például hozzá igazítja az elektronikát, de ehhez én már nem értek:P

AtoszMester 2008.07.20. 13:58:34

Kipróbáltam!

Azonnal tényleg nem jelentkezik a hatás, de ahogy elkezd tisztulni a befecskendező rendszer, egyre érezhetőbb a pozitív hatás! A lerakódott olajos taknyot lassan teljesen kitisztítja az injektorban keletkező benzinpára.

Seat Cordoba 1997 évjárat - 1595 ccm Benzin.

Eddig ingadozott az alapjáratom, bármit csináltam a gyújtással, vezérléssel, nem javult. Most egyre jobban normalizálódik. A fogyasztás ugyan nem csökkent számottevően, de gázfröccsökre jobban és gyorsabban reagál a motor, és érezhetően nyomatékosabb a jobb égés miatt.

Tehát lehet fikázni, de működik!

Akik az olajveszteségen gondolkodnak, azoknak érdemes kiemelni, hogy ez a tartályban lecsapódó anyag főként korommal, olajpárával szennyezett víz! Kipróbáltam, a lötyi nem éghető, nem kap lángra. :) Tehát a kipufogónak, injektornak, katalizátornak, és a tisztább égés érdekében is jobb, ha nem kerül a rendszerbe.

Ezután csináltam egy kis továbbfejlesztést. A szűrőházat belül kibéleltem alufóliával. Egy számítógépekben használt tuning neon nagyfeszültséget előállító elektronikáját (kb.
1KV) bekötöttem a következőképpen:

A szűrőház alu belseje lesz a pozitív oldal, a rézdrótos szűrő pedig a negatív. Ezáltal olcsón elérhetővé válik a katalizátor működéséhez is hasonló fordított folyamat. Ugyanis itt a kartergázban oldódott anyagokat szeretnénk minnél nagyobb hatásfokkal lötyivé alakítani. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, mert a nagyfeszültséget előállító elektronikának a fordulatszámmal arányosan egyre nagyobb intenzitással kell működnie, tehát ajánlott az ECU-ról egy kapcsolótranzisztorral való vezérlés. Nálam a lehatásosabb negatív ionizálás érdekében 3 db ilyen vezérlő elektronika van sorba kötve, és ECU vezérlés nélkül legfeljebb több lötyi csapódik ki a bödönből, és gyakrabban kell üríteni.

Ilyen kis elektronikát neoncsővel együtt kb. 1200 Ft / db áron lehet kapni bármely számtech boltban.

yard 2008.07.20. 14:03:29

ezüst kisértet!
Nem én mondtam, az "autódoktor írta"(totálkár).
Egyébknt nekem is az van, így oldom meg a gyakori "szűrőcserét".És még garis autóban is elmegy.
Arra utaltam, hogy mást állít a kereskedő (őt még értem), és mást a Totkár szakembere.

bxbreak 2008.07.20. 14:06:40

A régi típusú 1.9-es diesel bx-nél a kartergáz a levegőszűrőbe van vezetve.Kopottabb motoroknál a SZIVACS levegőszűrő szépen magába szívja a kartergázzal feljövő olajat(tehát nem kerül vissza a motorba)..Én 10000-nel mindig kicserélem(sokan 2-3 szor inkább kimossák a szivacsot)a szűrőt.Kíváncsiságból kicsavartam kb 1-1.5 dl olaj volt benne..Ismertem olyat aki ugyanennél a típusnál a a kartercsövet közvetlen bekötötte a szívótorokba..(zavarta az elolajosodó légszűtő)Eredmény:egyszer 130 körüli tempónál a felrántotta az olajat a motorból(mint valami gedva 1-es golf)alig tudta lefojtani..Ha jól emlékszem a kuplungja szét is szakadt.. Kérdezném,hogy ennél a rendszernél érdemes beépíteni ezt a szűrőt??

nad 2008.07.20. 14:07:35

AtoszMester! Csak óvatosan az eletrolízissel, mert ha nem tudod, mit csinálsz, mit készítesz, esetleg nem teszel jót a keletkező anyagokkal: savasodás, lugosodás, esetleg a keletkező hidrogén (robbanásveszély).

Silver Ghost 2008.07.20. 14:08:25

Igen, olvastam hogy rá hivatkozol, ha magadra vetted akkor elnézést, a parasztvakításra reagáltam.

yard 2008.07.20. 14:09:05

Atosz!
(végre egy magyarázat)
Tehát, ha jól értem az olajpára bejut a motorba, a dzsuva meg a vízzel kicsapódik?

AtoszMester 2008.07.20. 14:16:51

Nem vagyok kémikus. Azt tudom, hogy a szűrő alján keletkező anyag fekete dzsuvás víz, a szűrőből kijutó "gáz" pedig nagy valószínűséggel tartalmaz éghető alkotóelemeket.

Mindenesetre a kiszűrt lötyit nem önteném bele az injektorba. :)

AtoszMester 2008.07.20. 14:22:15

Feltételezhetőnek tartom, hogy a kicsapódó lötyi visszavezetése a motorba nem túl haszos dolog. Gyári rendszereknél talán ezt a tárolási nehézségek miatt teszik. Gondolván, hogy olajcserekor úgyis kiürül a rendszerből.

Ezen túl szintén éredemes átgondolni, hogy ha ez a lötyi nem kerül vissza a motorba, valószínűleg meghosszabbodhat az olajcsere-periódus. Persze ez nem azt jelenti, hogy meg kell hosszabbítani :) Tessék csak időben cserélni az olajat, legfeljebb nem lesz annyira fekete olajjal dolgunk :)

yard 2008.07.20. 14:37:42

Kezd világos lenni.
Tehát az olajgőz, benzingőz visszamegy, ken?, és elég (nem vész kárba), a szemét pedig kiválasztódik. Mint sokan írták, típústól függően a gyárak egyrésze ezt így, vagy úgy megoldja (pl.Volvo).
Ezt én is sejtetem eddig is (típusismeretem szűkös), ezért nem értettem a "csodát".
Részemről téma lezárva.
ps.mindenki, ha van ideje fűrészeljen szét egy használt olajszűrőt!

IQLight 2008.07.20. 16:05:44

AtoszMester 2008.07.20. 13:58:34

Küldenél egy mailt? Feltenném az oldalamra a képeket, ha készítettél.

viktorrr 2008.07.20. 17:44:19

W Robi!
Az ötlet nem rossz,de csak kopott un. kartergázos motoroknál!!!
Az olajgőznek szelepkenő hatása is van,ezt talán ne felejtsük el,persze túlkenés nem szükséges :-))sőt a lerakódások miatt káros,de min. mértékben szükséges!!!(merthogy már nincs ólom a benzinben)
Ejnye! Szerinted a slagcső olajálló???
Másrészt direkt lett a Tehénbe fordítva bekötve??? (bemenet kimenet?)

[] (törölt) 2008.07.20. 17:52:54

"Azonnal tényleg nem jelentkezik a hatás, de ahogy elkezd tisztulni a befecskendező rendszer, egyre érezhetőbb a pozitív hatás! A lerakódott olajos taknyot lassan teljesen kitisztítja az injektorban keletkező benzinpára."

de nem csokken a fogyasztas es nem no a teljesitmeny, hanem a gyari ertekek allnak vissza. ezeket a lerakodott iszapokat egy motormoso folyadekkal ugyanugy kiszedheted, es meg befottesuveg sem kell hozza - tehat nem csodaszer.

"Seat Cordoba 1997 évjárat - 1595 ccm Benzin.
Eddig ingadozott az alapjáratom, bármit csináltam a gyújtással, vezérléssel, nem javult."

ennek eleg sok oka lehet egy ilyen oreg autonal, eliszaposodott csovek, eloregedett lambdaszonda, ingadozo uzemanyagnyomas, bedugult injektorok, alapjarat allito szelep, stb. ezt igazabol mind vegig kene nezni.

Silver Ghost 2008.07.20. 18:04:27

Valami szakember meg lett kérdezve? Vagy valami szakvélemény a bödönről? Hosszútávú tapasztalatok? Motoralkatrészekre gyakorolt hatása?
Bár sztem ha télleg ilyen fasza cucc lenne, minden autógyár használná.. (használja is?:D )

[] (törölt) 2008.07.20. 18:06:36

"igazad van, a mai motorok igen érzékenyek, de a direktszűrő szűrése semmivel sem rosszabb sőt esetenként jobb mint a sima szűrőké."

ennek azert fuss neki megegyszer:
totalcar.hu/tanacsok/autodoktor/080331b/

"De egy szakember aki ezzel foglalkozik biztos megtudja oldani a modern motorok problémáit, például hozzá igazítja az elektronikát, de ehhez én már nem értek"

ha nem ertesz hozza, felesleges okoskodnod a temaban, mert akkor olyan hulyesegek jonnek ki belole, mint peldaul most. ha a direktszuro miatt a motor telemegy szarral, akkor nincs az az elektronika, amelyik segit rajtad.

Silver Ghost 2008.07.20. 18:14:18

Edelweiss
Érdekes a totalcar újságírója, mást gondol mint az autódoki. Egyébként is a kérdésbe sportlégszűrőt emleetnek nem direktszűrőt a kettő között van egy kicsi különbség. A direktszűrő javítja az áramlást, a könnyebb légzést, a spotszűrő, mivel totálisan gyári környezetben van csak ideális esetben tudja.
Az elektronikánál a légtömegmérőre gondoltam... Az hogy tele megy szarral a motor? Mivel, honnan?
És amennyiben értő olvasásból nem vagyunk jók ismétle magam: "ehhez én már nem értek"

Silver Ghost 2008.07.20. 18:17:48

Ja, vezzess.hu is utánajárt a dolognak...
www.vezess.hu/magazin/meg_tobb_loerot_bele/14329/
Nahát és itt is mintha pozitívan nyilatkoznának róla?
A totalcar és a vezess.hu is kipróbálta, értkelt... Mindkettő pozitvían

ottopappa 2008.07.20. 18:21:23

Srácok!

OFF, de itt tán tud valaki segíteni... Találtam egy rendszámtáblát, és szeretmém visszaadni a tulajnak... Hol találok rendszám alapján adatokat? Vagy ha valaki rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel, segítene? A rendszám: JPG-425 A mail címem: ottobacsi83@yahoo.com

AtoszMester 2008.07.20. 18:37:39

Edelweiss!

Valóban az ingadozó alapjárat lehet a Te általad felsorolt problémáktól. De éppen ezeket a lerakódásokat is okozhatja akár a kartergázzal érkező sok finom fekete kosz, amit most kiszűrünk. Ergo a probléma megszűnhet.

Próbálkoztam már injektortisztító adalékkal, az eredmény nem volt hosszútávon hatásos. Ezt az üzemanyaghoz kell önteni. A te általad említett "motormosót" az olajhoz kell adni, motorolajcsere előtt, hogy a motorban lévő olajjáratokat is kipucolja.
Megjegyzem, a rendszeres légszűrőcsere híve vagyok. Sőt, szeretem időnként a szűrőt kitsztítani, amikor még nem indokolt a cseréje. De cseszhetjük a szűrőcserét, ha máshonnan beleküldjük a trutyit az injektorba :)

Egyébként az itt leírt posztok közül a citroen szivacsszűrője tetszik a legjobban, nekem ez tűnik a legésszerűbb megoldásnak.

Természetesen a tiltakozókat is meg lehet érteni, a hosszú távú negatív hatások még nem ismertek, csupán a rövid távú pozitívak.

IqLight!

Jövő héten elkérek egy céges fényképezőt, nem szeretnék telefonnal kontárkodni.


Érdekességképpen elmondom, hogy volt Renault Lagunám is, és annak is ingadozott az alapjárata. A pillangószelepet időnként tisztítani kellett, és megszűnt a probléma. Egy barátom Lagunájával is hasonló a helyzet, és nem kevés a hasonlóképp vélekedő népítélet is. Többek között ezért is adtam el az autót, nem szeretem a döcögős járást. Lehetséges, hogy egy ilyen szűrő megoldotta volna a hibajelenséget.

patuha 2008.07.20. 19:12:11

A sierrán is volt ilyen ingadozó alapjárat és a MAFcsere megoldotta a dolgot. Amúgy érdekes módon a légszűrő után lévő alkatrészek szép feketék, kormosak. Ezek pedig szerintem a visszavezetett kipuffgáz (EGR), illetve a kartergázból visszajutó olajos trutymának köszönhető. Amúgy a Sierrán is van ilyen leválasztó, mégpedig a betöltőkupakban, amit éjjel is írtam. Ma szétszedtem (sajnos, mert nem lehet összeragasztani :)) és van benne szép drótköteg, igaz nem rézbül, a felfogott olaj visszacsepeg a nyíláson a gáz meg elmegyen bele a légszűrőházba, ott még keresztülmegy a kis szivacson és úgy jön vissza a szívóba. Monjuk kiváncsi elnnék, hogy egy ilyen bödönben gyűlne-e cucc, vagy nem, elvégre ez elég meleg helyen lakik. Szóval itt inkább a nagyobb cseppeket választjuk le szerintem, a gőzök-párák eljutnak a helyükre. Namindegy.

IQLight 2008.07.20. 19:15:52

AtoszMester 2008.07.20. 18:37:39

Köszönöm, várom! :)

Aki olvasni is tud 2008.07.20. 19:29:56

Edelweiss: Elolvastad amit belinkeltél? Idézet belőle: A sportlégszűrő más elven szűr, mint a gyártók által alkalmazott száraz papírelemes szűrő, jó állapotban tartva, megfelelő rendszerességgel és megfelelő anyaggal nedvesítve a szűrési hatásfoka megközelíti, sőt meg is haladhatja a papírbetétes szűrőét. Olvasni meg kell tanulni, mert amíg nem tudsz feldughatod a seggedbe a diplomád.

Yocee 2008.07.20. 19:52:05

Szevasztok!

Több észrevételt tennék, de előbb vázolom a tényeket:
1.3-as 16 szelepes Wagon R+ al járok, általában 100% E85-el, mert megy vele rendesen, csak kicsit lomhább. Direktszűrő van az autóban, ami kicsit kompenzálja a lomhaságot, és a hangja is jó (tehát jó placebo tuning is).

Múltkor, mikor (az amúgy autóversenyző szerelőnk) meglátta a direktszűrőt, azt mondta, hogy ez így nem jó, használjak direkt betétszűrőt, úgy kap jó hideg levegőt, így nem, és NE olajozzam, mert az tuti lefogja a szívást, csak gyakran mossam!

ON: Aki tervezi a "Bödön" projectet, nézzen körül alaposan az alkatrészek ügyében, mert az Alko szűrőház sok helyen 8e, a Gardena 12e, (az 5 colos). Én ma valami olcsót találtam 6e ért, valamint a szűrőkosár is 1200.- a barkácsáruházakban.

micmic 2008.07.20. 19:57:36

Ezt az ötletet hosszú évek óta használtuk, de a jelentősége abban volt, hogy télen ne duguljon el a kartergáz-visszavezetőcső. Egy petpalackba bedugtál egy hosszabb és egy rövidebb csövet és kicsapódott a vizes olajpára a palackban - alján összegyűlt és hetente kiöntötted. Csak télen használtuk, de akkor kötelezően. Pld: Nysa, régi vw, régi opel kocsikon.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.07.20. 20:01:06

SsPL71 2008.07.20. 12:36:00

5 ezerenként? De minek? Frankón kérdezem.

IQLight 2008.07.20. 20:13:24

Yocee 2008.07.20. 19:52:05

Barkácsáruházak messze kerülendők!!!
Helyettük az egyszerű szerelvényboltok ajánlatosak. A sokezermester áruházban pl. a szűrőkosár 700 forint, ugyanez szerelvényboltban 120. A többi "alkatrész" ára is nagyságrendekkel olcsóbb egy 70 m2-es szaküzletben.

Ákos

Yocee 2008.07.20. 21:47:48

Igen, de hétvége van, és ma volt időm erre. pech... de ha kicsit jobb lesz tőle még az E85 üzem, már megérte.

IQLight 2008.07.20. 21:52:39

Yocee 2008.07.20. 21:47:48
"de ha kicsit jobb lesz tőle még az E85 üzem, már megérte"

Olvasd el Égő Ákos etanolos blogján a kapcsolódó postot:
etanol.blog.hu/2008/07/14/olajlevalaszto_pozitiv_hatasai_az_e85_uzemre

lacika2107 2008.07.20. 22:31:54

A szénhidrogének 300 Celsius-fok körül krakkolódnak, 700-800 foknál az már pirolízis. Egyébként egy próbát megér mindenképpen, zsiguli.hu fórumon egyesek már réges régen megcsinálták házilag és baja nem lett az autónak tőle.

patuha 2008.07.20. 22:52:10

Csak nem tudom megállni, pedig nem akartam...

A ch-k 300fokon még nem krakkolódnak, esetleg katalizátor jelenlétében. Ezen a hőfokon még simán lehet desztillálni. Termikus úton 400fok körül kezdődik a dolog, katalizátorral, és nyomásemeléssel jelentősen lecsökkenthető a hőfok. Ha krakkolódik, sokféle rövidebb szénláncú ch keletkezik, illetve koksz keletkezhet.
Na ennyi :) Viszont ez nem kapcsolódik a bödönhöz, pontosabban semmi köze a dologhoz, egy félrefordítás miatt lehet a szövegben a krakkolás.

lacika2107 2008.07.20. 23:02:26

Hát nekem az olaj tanszéken azt tanították, mikor ciklohexán előállító technológiát modelleztünk, hogy 260-270 fok fölé ne nagyon menjünk, mert baj lesz, mondjuk a katalizátor természetes, ezért nem írtam. De a lényeg,hogy nem hinném hogy akár 150 fok is lenne abban az ibrikben, nem hogy 300 vagy több.

akos696 2008.07.20. 23:04:51

Érdekes az ötlet, elgondolkodtat. Holnap meg is nézem, hogy mi a helyzet a motortérben. Lusta az autó nagyon, inkább csak a városban használom rövidtávokra, másra a cégest. Évente 1x a nyaralós autópályázáskor tisztán érződik, ahogy kitisztulnak a dugulások és megjönnek az elveszett pacik. Kiváncsian várom a fejleményeket.

A szarrágó okostojások meg menjenek el innen a bús picsába, indítsanak egy veszekedő topicot és marják egymást halálra a hasonló kis buzikkal. Ez az arctalanság sok aberrált majomból kihozza a kivagyiságot, holott valószínüleg egy semmi kis szürke egér a hétköznapokban, akire mindenki nagyívben szarik ,itt pedig azt hiszi, hogy király lehet a nagyokos szövegével. Nem akarok személyeskedni, úgyis kurva okos az ilyen, csak rájön magától, hogy róla is szól eme kis mesécske. Ha mégsem, majd szépen figyelmezteti valaki. Na ennyit az offról, nem bírtam már a sok szemetet átugrálni az érdemleges hozzászólások olvasásához.

lacika2107 2008.07.20. 23:09:23

Na de amit akartam kérdezni azt el is felejtettem: ezt lehet venni így egyben, vagy a cikkben szereplő darab is házi gyártmány?

IQLight 2008.07.20. 23:12:37

lacika2107 2008.07.20. 23:09:23

Itt a teljes D.I.Y.:
www.annazsofi.hu/olajlevalaszto/

IQLight 2008.07.20. 23:23:02

patuha 2008.07.20. 22:52:10

"egy félrefordítás miatt lehet a szövegben a krakkolás."

Könnyen lehet. Az eredetiben "cracking" vagyis "töredez" van, a "krakkolás" pedig a kőolajfeldolgozás része lett, vagyis már nem magát a töredezést fedi a magyarban, hanem egy eljárást, ami valóban többszáz fokon, 2-4 MPa nyomáson történik.

Javítom az oldalamon, köszi az észrevételt! :)

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2008.07.20. 23:24:18

Most nezem, hogy ez eléggé elterjedt megoldás:

search.ebay.com/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=Oil+Catch+Can&category0=

Ha tényleg működne én ilyent vennék, sokkal stílusosabb, mint a vízszűrő:

www.optionimports.com/groilcacan15.html

lacika2107 2008.07.20. 23:45:38

Mea culpa, azt valóban elfeledtem, hogy a ciklohexánt is 35 bar nyomás körül állítottuk elő (virtuálisan), szóval elnézést, csak kicsit kialvatlan vagyok. Köszi a linket, de az nem derült ki nekem belőle, hogy ezt lehet-e boltban kapni (nézd el nekem ha mégis benne van, de én nem találtam).

IQLight 2008.07.20. 23:53:15

A "saját leválasztóm" részben benne van, hogy miket vettem, hogyan csináltam, mire összeállt a dolog. Így, ebben a formában nem lehet kapni, magadnak kell összerakni, de van a postban egy olyan rész, hogy "A Homasitás olajleválasztót én is láttam", ergo lehet kapni, de nekem az túl picinek tűnt, az ára 10k huf, ha nincs kedved a kb. 20 perces szereléshez.

lacika2107 2008.07.21. 00:04:20

Yap, már látom, köszi. A szereléssel nincs bajom, így most már vágom a témát. Meglátjuk a dolgot.

patuha 2008.07.21. 02:42:38

IQLight!

A krakkolás jelentése a kőolajfeldolgozásban is töredezést takar. Pl gázolajból benzint, vagy bitumenből gázolajat csinál. A hosszú szénláncokat tördeli rövidebbé. (ilyen helyen dolgozom). Viszont esetünkben valóban nem erről van szó, ezért fura. De itt a régebbi postok között is volt olyan, hogy 7-800 fokon krakkolunk, ezért reagáltam, nem miattad :)

Shadowbull 2008.07.21. 07:49:11

Nemtom irta-e mar valaki, de ez egy normal olajlevalasztonak tunik, ami minden modern motorban benne van. Igaz szuro nelkul, de az nem is kell bele. Ugyhogy azokat en nem piszkalnam, mert csak rontani lehet rajta.

A regi vackokhoz valoban jo lehet.

sb

IQLight 2008.07.21. 08:03:49

Shadowbull 2008.07.21. 07:49:11

Esetleg gondold át még egyszer, amiket írtál, mert az ország nagyobbik részének sztem olyan autója van, amiben nincs és nem feltétlen azért, mert régi vacak, hanem azért, mert a "minden modern motorban benne van" sem igaz.

bhu 2008.07.21. 08:20:45

IQLight:
már akartam korábban reagálni, csak nem jutottam be a blogba.
Nem a fordítással volt bajom, szerintem jól összeraktad azt az ismertetőt. Csak azt fanyalogtam, hogy egy fordított szövegről mindig süt az amcsi szemlélet, schwung, amit utálok (mint sokan mások). De félreérthető voltam, bocs.
A CO-t simán javíthatja, csak előfordulhat káros hatás, mivel a motort anélkül tervezték.
A Winklerébe azért vizet várok csak, mert szerintem abban van gyárilag biztos.

Shadowbull 2008.07.21. 08:21:06

En eddig csak olyat lattam, amiben benne volt. Akkor modositok: nehany uj vacakban sincs benne :)

sb

chunter 2008.07.21. 08:31:21

Ha levesszük a kartert a szívócsővel összekötő csövet, és találunk benne lerakódást (nem olajpárát, hanem kokszosodott, saras trutyit) Akkor biztos, hogy jól jön abba a gépbe egy ilyen leválasztó.

IQLight 2008.07.21. 08:34:26

bhu 2008.07.21. 08:20:45

"mindig süt az amcsi szemlélet, schwung, amit utálok (mint sokan mások)"

Jaj! :))))
Ennek a szövegnek nincs eredetije, tehát kb. 2-300 oldalról gyűjtöttem infókat, amit a saját agykezdeményem próbált érthetően leírni. Ezek szerint vitatható a stílusom! :P

cyberspeed 2008.07.21. 10:08:05

volvo:
Azon a részen a megyerban legalábbis nincs. Altoban van pl.
Amúhy szedd le a swift szervízkönyvét, és mutasd meg, hol van. Én már szedtem szét azt a részt, de ott nincs.

Pista:
bírom, ezt a gépészmérnök, meg diploma, meg a nagycégnek dolgozom, ahol nem hülyék dolgot. És honnan vesznek egy csomó fejlesztést? Na mind1. Ezt már régebb óta alkalmazzák, ők megcsinálták úgy, hogy kis pénzből is beteheti utólag az, akinek gyárilag nincs benne.

Aki meg azt írja, hogy új motornál nincs.
Azaz pontosítok. Új motornál kevesebb.
Vmennyi lesz, mert a motor aljánál ahogy forog a "sonka", kb ventillátoros hatása is van, és légkeringés megindul a motorban. A swiften pl a légszűrőházból "szív", és a pillnagószelep után megy vissza(8szelepes). Levett szelepfedél mellett egyszer megnézném azt, aki ott áll beindításnál... Vmennyi olajpárát csinál a vezműtengely is. Na mind1...
Aki szerint jó, az használja, akinek gyárilag van, örüljön, aki szerint meg hülyeség, az hagyja.

Továbbá 0.0 CO.
Akkor elárulom, hogy katalizátorral alapban is 0.0 CO volt Zk-n. És biztos szar a gép. Most néztem meg egy 3 éves autó Zk-t(nem swift, de 1.6-os benzines), és azon is 0.0
A motor nem tudja. Azért van rajta a katalizátor.

cyberspeed 2008.07.21. 10:17:31

Edelweiss:
"apro szepseghibaja a dolognak, hogy ezek a geniuszok nem tudjak elmagyarazni, hogy mitol jobb az o talalmanyuk a gyari megoldasnal, es arrol sincs fogalmuk, hogy milyen kihatassal van a rendszer tobbi komponensere hosszu tavon.
"
Nem az ilyen emberek miatt tartunk ott, ahol tartunk. Csomó feltaláló találmányát utólag magyarázták meg, miért van úgy. Az utólag régebben simán 10 év, vagy több is lehetett.
Esetleg van, amit máig nem.

De ennek a leválsztónak köze nincs ehhez. A suzuki egy igánytelen autó. Ha nem törődsz vele 100ekm-en keresztül, csak olajcsere, akkor is elmegy.
Ezt kihagyták belőle. Miért nem tudom. Bár lehet, hogy egyes modellekben van. Na mind1. Nem csak Suzukira van, és a kitalálója utánaolvasások után adta neki ezt a formát, ezen az áron. Szvsz ez nem sok a chip, meg sportlégszűrő, stb mellett. Ez legalább nem enged be apró homokot a motorba...

Továbbá a kikötés lehet, hogy ártalmasabb. Ha már úgy nézem, milyen kárt tehet a motorban. Gondoljátok át, hogy hogyan tervezték meg, és ha kiköti vki, akkor mi lesz. Azt, hogy sokan a rossz felét kötik ki, nem kommentezném...
Legalább elolvassák ezt páran, és tisztában lesznek vele, melyik oldalt is kellene szűrni, vagy kikötni.

cyberspeed 2008.07.21. 10:28:55

Olvasós
"jó állapotban tartva, megfelelő rendszerességgel és megfelelő anyaggal nedvesítve a szűrési hatásfoka megközelíti, sőt meg is haladhatja a papírbetétes szűrőét"
Aha. Ha, meg ha, meg ha. Ezzel szemben belerakod a papírt, és ha beleraktad, szűr. Ennyi. A sportot meg nézegetheted. Én láttam szinte új sportlégszűrős házat. Egy fényképet megért volna. Ahúgy 1*ű. Olajozd be a szívőcsőnél olyan helyen, ahol törés, esetleg nagyobb tér van benne, és nézd meg 8ekm múlva, mi ragadt bele. Ha semmi, akkor te jól használod. Mennyibe kerül egy ilyen szűrő, ami normális, meg utána mennyi időnként kell rákölten mennyit?
És hegyen, poros úton inkább ne járj vele, mert hamar kell pucolni. Nekem most is van 1 papírszűrő a kocsiban. 900ft, és ha kell, cserélem. Amúgy olajcserénél csak, de ki tudja...

BeeTm 2008.07.21. 11:27:37

4t trabiban gyárilag van kartergázszűrő és azt is kell tisztitani,szóval megint feltalálták a spanyolviaszt....

IQLight 2008.07.21. 11:51:31

BeeTm 2008.07.21. 11:27:37

Hol olvastad a "feltalál" szót? Merthogy infó gyűjtésről, fordításról és hazai körülmények közötti megvalósításról van szó.

Próbáljunk kevésbé könnyedén véleményt alkotni és ítélkezni, ha lehet.

JéééMarci 2008.07.21. 12:49:16

Egyébként visszatérve kb 70 kommentel ezelőttre, a 0,00% Co emiszzió igen is lehetséges hiszen térfogatszázalékban adta meg egyébként a 0,00 után még álllhatnak ezredek, pl. az új swiftben lévő "ddis" fiat motor pl 0,001% Co kibocsátást produkál.. én mértem..
egyébként ha valaki gépészmérnök akkor annak tudnia kellene különbséget tenni g/km és % között..

LT · http://www.mann-hummel.com/industrialfilters/upload/doc/HBOTDjNfiqC.pdf 2008.07.21. 13:02:48

Egy gyári "bödön": www.mann-hummel.com/industrialfilters/upload/doc/HBOTDjNfiqC.pdf Teherautó motorokon széria alkatrész. De pl. a legelső 2.5TDI Audi motoron is volt gyárilag.

IQLight 2008.07.21. 13:23:56

LT · 2008.07.21. 13:02:48

Jajj, de jó, hogy belinkelted! Ilyen volt a Polo-n, erre írtam, hogy sajna nagyon drága (akkor volt 23.000). Meg kellett oldanom a leválasztott anyag elvezetését az alsó kis lefolyón, stb.

Köszi a linket, ha lesz időm, feldobom az oldalra.

csarlee 2008.07.21. 14:35:47

Egyebkent ebbol is latszik, hogy a bodon nem egy elveszett dolog, hiszen nem veletlenul teszik bele az olyan teherautomotorokba amik 400-500e km-t vagy meg tobbet is mennek. En is gondolkodom rajta, hogy az uj Swift-be erdemes lenne-e betenni. Semmi baja a gepnek, fogyi se rossz de egy kis nyomatek hianyzik foleg alul.

Pityke 2008.07.21. 14:54:14

Srácok, szerintem egészen egyszerűen egy ütköztetéses szűrésről (ld. labirint szűrők) szól a történet. Az, hogy milyen anyag (réz, vagy valami més fém az szerintem teljesen mindegy, az a lényeg, hogy sok irányváltása legyen a gáznak, minimális folytás mellett)
Amúgy jópofa.
Azt hiszem a motorolaj szép hosszú szénlácú ilyen-olyan molekulákat is tartalmaz:), ezek a hengerbe visszakerülve oxigént fogyasztanak, mert többé-kevésbé ezek is el fognak égni. Szóval, ha a kartergázból ezeket kiszűrjük, akkor szerintem elképzelhető, hogy csökkenni fog a CO emissziója a motornak, mert relatíve több oxigén marad az üzemanyaghoz, és tökéletesebb lesz az égés. A másik: mint minden szűrőnél, itt is lényeges dolog a tisztítás, vagy a csere. Ha gyárilag van a kocsiba szerelve, az gyanítom ritkán van takarítva, tehát előbb-utóbb romlik a hatásfoka, azaz egy idő után mégis enged el némi olajat. Szerintem jó dolog, az ötletelés, OK, egyetértek azzal, hogy sok mindent utólag magyaráznak meg, de ezeket ugye előbb-utóbb tanítani fogják.
SENKIT nem akarok megbántani, csak példának írom: nem hiszem, hogy olyanok fognak használható dolgokat feltalálni, akiknek minimális tudás hátterük van, vagy annyi sincs. Ld. gróf Spanyol László által megálmodott, 1 pohár vízzel üzemelő verda. Nevetséges.

Shadowbull 2008.07.21. 15:14:28

"A másik: mint minden szűrőnél, itt is lényeges dolog a tisztítás, vagy a csere. Ha gyárilag van a kocsiba szerelve, az gyanítom ritkán van takarítva, tehát előbb-utóbb romlik a hatásfoka,"

Az auto gyari olajlevasztojaban nincsen szuro, nem is kell takaritani.

Amugy igazad van, ez egy normal olajlevalaszto rendszer. Semmi urtechnika :)

sb

Pityke 2008.07.21. 15:24:06

OK, köszi, akkor legalább most nem lőttem nagyon mellé:) P

cyberspeed 2008.07.21. 15:57:20

csarlee:
tedd előrébb picivel az előgyújtást.
Ha nem lesz jobb, akkor vedd vissza. Figyelj, hogy ne csörögjön be a motor. Persze mindez akkor igaz, ha nem kopogásérzékelős a moci az új switben.

csarlee 2008.07.21. 16:49:37

g711:

Koszi a tippet de ehhez a Suzukihoz nem nagyon ertek (Golf II-ben barmit, foleg ha diesel...). Ez egy 2005-os 1.3-as GS modell, de abszolute nem vagom, hogy van-e kopogaserzekeloje. Ha jol sejtem a regebbieknek manualisan lehetett allitani.

IQLight 2008.07.21. 17:23:59

Sztem van benne, mivel a 2003-as, 16V Swift I-ben nekem is van, nem is tudok semmit állítani rajta.

Yoceee, 2008.07.21. 19:51:01

Jelentem elkészült az én Wagon R "bödön" öm is. Tapasztalatok: Magasabb alapjárat már az első indításnál, hallani a direkt szűrő miatt, és nincs olyan torpanás gázelvételkor. Azt, hogy jobban megy, persze csak egy kicsivel, azt betudhatjuk a placebo hatásnak, de ha a fogyaztáson változtatott valamit, azt vasárnap megírom.

off.: Minden injektoros autóban van kopogásérzékelő én úgy tudom.

IQLight 2008.07.21. 20:24:38

Küldenél képeket Yoceee? Feltenném az oldalamra!

Köszi,
Ákos

Shadowbull 2008.07.21. 20:42:01

"Magasabb alapjárat már az első indításnál"

Az nem biztos hogy pozitiv...

sb

pepe77 2008.07.21. 21:04:44

Az első generációs Ford Mondeókba gyárilag be volt építve a légszürőházba az olajleválasztó.
A puding próbája az evés, ezért ma felszereltünk vele egy 1995-ös 1.4-es F-es Astrát. Kiváncsi leszek rá nagyon.

.Walaky 2008.07.21. 21:16:49

nemtudom.. elolvastam.. és rájötem h KI KELL PRÓBÁLNOM.. :D
megcsinálom.. :P

.Walaky 2008.07.21. 21:17:50

ja.. Mazda 323 1.3 2000-es Sedan..

IQLight 2008.07.21. 21:43:10

.Walaky

Üdv a klubban! :))))))

csarlee 2008.07.21. 23:02:24

Yoceee

A Wagon Robi motorja is olyan mint az én Suzukimé, nem? 2005 Swift II nem VVT-s 1.3-as Kiváncsi lennék a tapasztalatokra nem tudom, hogy vasárnapig mennyit mész de kell hozzá vagy 500 km hogy kiderüljön...

Csarlee

atthos 2008.07.22. 00:07:14

Azt hiszem a héten bebarkácsolom anyám Marutiába

Yocee 2008.07.22. 11:09:03

Hetente megyek kb 430km-t, vasárnap tankolok újra, addigra lesz valami foganatja a dolognak szerintem, de ha nem, akkor a jövő vasárnap marad...

Küldök fotót, ha találok fényképezőnek látszó tárgyat.

Öreg Tintás Barnes 2008.07.22. 18:49:47

Na én tényleg eléggé lenéző vagyok az ilyen fogyasztás csökkentő/teljesítmény növelő szerkezetekkel szemben (próbáltam egy-kettőt).
De mivel ezt széria autókba is építik, így a dolog bogarat ültetett a fülembe. Elkezdtem nézegetni a "bödön"-höz az alkatrészeket a garázsban. Meg is építettem full 0 Ft-ból. Ezt rákötöttem az öreg karbis Unómra.
Tapasztalatok:
1.Szivatót csak indítózás közben kellett használnom
2. Az üzemmeleg alapjárat valóban kissé magasabb lett
Na ezek után megnéztem mi jön ki a kartergáz elvezető cső túlsó végén (légszűrő). Nos eddig büdös "füst" jött ki, most ez a bűz alig észrevehető.
Még egyszer mondom: öreg autó (25 éves), aminek elég olajsárosak a csövei. Lehet, hogy másnál alig lesz észrevehető a különbség.
Remélem a karbinak és a szelepeknek azért még így is jut elegendő olaj.

Köszi az ötletet IQLight!

Tintás

IQLight 2008.07.22. 19:43:51

Öreg Tintás Barnes 2008.07.22. 18:49:47

Szia!
Nem az én ötletem, én csak honosítottam! :)
Mindenkire érvényes, így természetesen Rád is: ha küldenél pár képet, akkor feltenném az oldalamra.

"Remélem a karbinak és a szelepeknek azért még így is jut elegendő olaj."
A karburátor "kenését" már kitárgyalták itt a fórumon, a szelepekről írnék egy pár sort, amivel egy tévhitet szeretnék eloszlatni:
A szelepek kenését régen a benzinhez kevert ólom-tetraetil végezte (dízelben maga a dízelolaj), soha nem a kartergázból odakerülő motorolaj. Mivel a régebbi autók szelepei még a mai napig igénylik ezt a kenést, ezért ólompótló adalékok használata kötelező számukra, de az újabb autók szelepelését -környezetvédelmi okokból- rég áttervezték, ezért mennek ólommentes benzinnel.

Más:
Karburátoros autóknál érdemes a "Bödön-hatás"-nak megfelelően visszaszabályozni a karburátort. A megemelkedett alapjáratot visszavenni, ha megjelenik teljesítményben is a "hatás", akkor a főfúvókákat kisebbre cserélni, úszószintet állítani, stb. Ha nem tesszük, akkor sincs gond, mivel egy erősebb, dinamikusabb autónk lesz, ám ha megtesszük, akkor az autó ugyanolyan lesz, mint szűrő előtt, csak kevesebbet fog fogyasztani. Kinek mi a fontos, tegyen belátása szerint.

Ecu-nál ilyennel nem kell foglalkozni, az megoldja magának.

LuGo 2008.07.23. 09:14:13

Hali!

Egyre jobban zavart a kocsim erőtlensége és ingadozó alapjárat, néha le is fulladt csak úgy. A motor benne egy 2000es évjáratú, megkopott 1.4 16V 75ló VW. Megbontogattam, és a légszűrőmet nézve elcsodálkoztam. A légszűrőház bal felső sarkán bemegy a kartergázelvezető cső, a fedélen belül egy átvezető cső van a jobboldalra, a pillangószelephez. Direktbe, üres műanyagcső. a pillangószelepház tiszta egy merő ráragadt olajos valami volt, mintha lekvárszerüséget töröltem volna ki belőle. Apám jókis alkoholos csavarlazítóját (valami LH spray, olyan mint a Berner vagy a wd40) belefújkodtam mindenhova és széttörölgettem teljesen. Csodák csodája megint megtáltosodott, az alapjárat stabil. A kertergázvisszavezető cső meg tiszta olaj ahogy törölgettem, és elég szürkés "füst" jön belőle mikor jár a motor. Szóval hamarosan ez a "szűrőrendszer" nálam is életbe lép, csak a csövezést kell megoldani:)

IQLight 2008.07.23. 09:48:29

LuGo 2008.07.23. 09:14:13

Ismerős a jelenség! :(
Engem is ez motivált az első leválasztó megépítésére, pedig a Poloban még nem is volt sok km.

csarlee 2008.07.23. 13:35:55

LuGo

A VW Poloknal ez, sajnos, 5-10e km-kent meg kell csinalni. Marmint a pillangoszelepet es kornyeket kitakaritani..

LuGo 2008.07.23. 13:52:23

csarlee:

Tudom, sajnos meg kell tenni, és kicsit idegesítő -> leszerelni a motorburkolatot, imbuszkulccsal, majd a légszűrőház tetejét 2fajta kulccsal (a kocsi valamikor felemás csavarokat kapott, a poén kedvéért torx, hogy ne legyen egyszerü). Kitakarít meg minden. Reményeim szerint ezzel a megoldással nem lesz gondom erre a műveletre. Amúgy meg kell jegyeznem, majd 10ezret kibírt most takarítás nélkül :) (2 olajcserét túlélt a szűrőháztisztítás)

LuGo 2008.07.23. 14:03:02

Amúgy miért hiszi mindenki azt hogy wv polo ;)

IQLight 2008.07.23. 14:57:28

Mer' nem mered odaírni, hogy Seat-od van! :P

Gboy 2008.08.04. 22:29:28

Üdv!
Én megcsináltam, 0 Ft-ból, csak egy befőttes üveg, és esgy szétberhelt hajkefe (az lett a szűrő) kellett hozzá. Mivel ilyen kókány módon építettem, nem nagyon bíztam benne, hogy működni fog. Nos kb 300 km után vettem észre, ammit már mások írtak, hogy alacsony fordulaton nyomatékosabb a motor, magasabb fordulaton jobban reagál a gázpedálra. Ja, Opel Astra '91 1.6 8v (C16NZ), 298.000 Km-el, benzin-gázos.
Mivel a kókányolásom működőképesnek tűnik, ezért megcsinálom tisztességes alkatrészekből is.

azt meg nem értem, hogy aki csak elmélkedik, meg mindenkit leugat, az mi a fa..nak írogat ide?? inkább tologassa otthon a matchbix-át. . .

patuha 2008.08.11. 19:53:18

Lehet már tudni, hogy a Tehén és Bödön hogyan jönnek ki egymással? Magyarul látszik, vagy érezhető a hatás?

Amazonos 2008.09.06. 20:48:30

mikor lesz valami hír az eredményekről????
Már másfél hónapja nyugtalanok az éjszakáim.-)))))
Várom a beszámolót, hogy érdemes-e mennem a B.T.K.-hoz...

IQLight 2008.09.09. 08:21:55

BTK-hoz ne menj, mert drága a tartály (10k). Nagyobb szerelvényboltokban kapsz minden hozzávalót (barkácsáruház felejtős, mert drága), a részleteket (és sok autót, tapasztalatot) megtalálod: www.annazsofi.hu/olajlevalaszto/

pombera 2008.09.10. 06:40:59

3800-ért vettem bödönt a Fugába.

backward 2008.09.17. 13:24:26

Mi a helyzet ezzel a bödönnel? Ér valamit? Vagy nem mered megírni, mert nem akarod látni ahogy a szerelők a gusztustalan fogadalmukat betartják?

janeck 2010.01.19. 01:07:43

Sziasztok!valaki elküldené pontosan mit kell vásárolni ehez a bödönhöz,KI PROBÁLNÁM ÉN IS.ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!!!

Cimbi 2010.02.23. 22:28:26

Mi hir a bödönrül Robi?
Kb egy hónapra rá én is beszereltem, Accord 2,0i/133LE/1991, és mindjárt simábban lehetett kis gázon elindulni, nem volt annyira meghalva 1500 alatt. Azóta kétszer tisztitottam (kb 20e km) ki kb 2 dl gané volt a bödön alján, jó sürű.
Másvalaki?

s_bernie 2012.02.09. 23:21:19

Annyi bibi van a megoldással, hogy télen nagyon gyorsan megtelik és ha az ember nem veszi észre, a motorban keletkező túlnyomás kinyomja a szimmeringe(ke)t. Én sajnos jártam így, a kék füstre lettem figyelmes előzéskor (a túlnyomás valszeg a szelepszár-szimmeringeken keresztül az égéstérbe nyomta az olajat), egyszer autópályán pedig ledurrant a tágulási tartály teteje (én abból készítettem a saját "szűrőm", mert a vékony gumicső a hő hatására megereszkedett és meghajlott annyira, hogy elzárta a gáz útját. Sajnos csak sok 10e km múlva vezérműszíj-cserénél derült ki, hogy a kipufogó oldali vezérműtengely-szimmering kifordult a helyéről és eresztette az olajat (a borítás alatt nem látszott, csak mindig olajos volt a blokk hátul és alul). Én nem éreztem változást a teljesítményben, sőt hidegen, alapjáraton kicsit kehesebb volt (biztos hiányzott belőle a melegedő olajban gőzzé váló vízpára túlnyomása), de az is igaz, hogy a fogyasztást sose tudom decire mérni, erősen láb- és közlekedési helyzet-függő a használat és a fogyasztásom.

l.martin 2015.06.07. 18:53:16

Sziasztok!
Van egy ilyen asztali víztisztítónk:
www.viztisztitomarket.hu/kombi-asztali-viztisztito-vizszuro
Csak az asszony elhagyta a fém kifolyó részt takarítás során. Feltudnám hasznáni bödönynek, ha fejjel lefelé helyezem el a motortérben. Ugyan olyan mint egy sima szűrőház. A ki és bemenetet fel is tudnám furni nagyobb átmérőre, csak az a gond, hogy nem találok bele nagy fém rácsos szűrőt. 10"-os méret passzolna. Valaki készített már ilyen nagy vízszűrő házból lecsapatót
? És ha igen, hol vette a tartozékokat?
Előre is köszi!

Ag3ssor 2020.12.02. 09:40:04

@s_bernie: Szerintem nálad annyi történt, hogy mivel túl sok volt a rittyó a bödönödben, ezért a vákuumcső beleszürcsölt szépen a dzsuvába, és töményen égette a motor. Ezért volt a nagy füstölés, nem a szimmering miatt.
A kartertérben elvileg nem lehet túlnyomás, mert a szívócső nyomása miatt depresszió alakul ki a bödönben. Szerintem olyankor berántja max az olajat belőle.
Persze mindez akkor igaz, ha a kartergáz kivezetés nincs eltömődve a motor oldalán, és/vagy a szívócső vákuumcsöve ép.
süti beállítások módosítása