Csődtömeg az egész, de halad

Miért nincs dugó Londonban?

  2008. június 04. - Csikós Zsolt Címkék: vélemény publikáció

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Öt gang az állólámpában!
2015-07-19 07:25:12

Annyira régóta van hosszú ötödik (hatodik, hetedik és nyolcadik) az autóinkban, hogy már csak a veteránosok

Totalcar a Múzeumok Éjszakáján!
2015-06-18 08:03:55

Ez most más lesz. Most mi állítunk ki autókat, s várjuk, hogy jöjjenek a nézők, lehetőleg jó sokan. Volt

Szép autót keresünk!
2015-06-08 17:52:23

A folyóvizek élővilága után a Totalcar most a kultúra irányába evez: kivesszük a részünket a Múzeumok

Bent a kövület-Pio!
2015-06-02 16:00:17

Ráment egy csomó idő a hétvégéből, de az a pár Pioneer hangfal (cirka 1979), amit idestova másfél éve


Nem mondom, alaposan kifáradtam egy napnyi londoni vezetés után. De hiába jártuk körbe a várost vagy négyszer, egyben fél percnél sehol nem álltam többet.

Vélemények az azonos című publicisztikáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr100502541

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: the italian job életöröm blog 2008.06.05. 10:15:43

Közlekedési szokások (Blogkarneval 2)Ahány ország, annyi közlekedési szokás, az autótól a tömegközlekedésig számtalan meglepetés várja az odalátogatókat. Ebben a hónapban a különböző országok szokásait bemutató Blogkarneválban már 6 friss írás született é…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aFx 2008.06.04. 07:24:24

jah, elég egy 20-30al nagyobb fékezés, mint indokolt lenne és garantáltan bedugul a forgalom (újabb kutatások szerint). az itthoni indokolatlan és túlzó sebességkorlátozások pedig innentől előidézik a tarthatatlan állapotot. ha pedig az nincsen, akkor a furakodók garantáltan fékeztetik a normálisan haladókat, így kvázi sikeresen kialakítják a dugókat, ami hosszú távon nekik is rossz (meg úgy mindenkinek, csak ezt fel is kéne fogni, hogy a dögöljön meg a szomszéd tehene, mer csak erősen visszaüt).

másrészről meg 1:1ben átültetni az ottani modellt nem lehetne, ill az ilyen próbálkozások mindig kudarcot vallanak.

és ott a worst case scenárió: láttam én már körforgalmat lámpával ellátva... nem tudom ki találta ki, ellenben eszméletlenül balesetveszélyesre sikerült, és a forgalmat is remekül megfogja.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.06.04. 07:30:59

én kb 15 éve próbálom minden létező fórumon tolni azt a nézetemet, hogy

- az alsó rakpartokat egyirányúsítani kéne, a pestit fel, a budait le

- a kisebb hidakat egyirányúsítani kéne

- a Rákóczi út méretű utakon be kéne vezetni hogy reggel négy sáv be, kettő ki, napközben három-három, délután fordítva (lámpákkal irányítva)

És még sorolhatnám, a világ sok országában működnek ezek a dolgok, Bécstől Heidelbergig, Szofiától Zágrábig, csak éppen itt nem.

rognork 2008.06.04. 07:36:06

na ezt pofázom én is. aztán jönnek a paragrafushuszárok, és jól lepöcsöznek mindenkit, hogy 50 az 50. meghogy joga van pista néninek is vezetni 25-tel, belsőben...
megyek londonba inkább

Lowtyo 2008.06.04. 07:36:16

Küldhetnéd ezeket Londonba, maximum jól szórakoznának. Minden nap úgy érzem mintha direkt, az autósok csesztetése lenne a szempont. Reggelente egy kis forgalmú, magyar viszonylatban jó minőségű úton járok munkába. Az út felén 40-es tábla van (országút). Érthetetlen. Nem kinn felejtett, szándékosan odatett tábla. Minden reggel imátkozom, nehogy rájöjjenek a zsaruk, hogy jól lehet azon a szakaszon kaszálni. 10 raklap tégla árát biztosan otthagynám nekik. A körforgalom kérdése pedig magában megérne egy postot. Pécsett van össz három, mindhárom a városhatáron. ( bocs, most már van egy a városban is) Mindenki tudja az előnyeit a lámpás kereszteződéssel szemben. Akkor minek ezeket kiküldeni Londonba?

BeeTm 2008.06.04. 07:40:54

Lakóhelyemtől 50m-re a panelrengetegbe beb@sztak egy körforgalmat oda,ahol a kereszteződésbe egy IFA alig bir megfordulni...
A körforgalom is csak jelzésértékileg van felfestve,elég mókás.

Ez meg a másik véglet

robot 2008.06.04. 07:44:09

Nekem leginkább a "sávok egyszerre szűnnek meg" dolog tetszett. Teljesen logikus, nincs anyázás, hogy ki a tolakodó meg a pofátlan, arra aki egyszerűen csak szabályosan végighalad azon a sávon amit a többiek nem óhajtanak használni, merthogy úgyis megszűnik 3km múlva. Mindkettő megszűnik, viszont addig mindkettő egyenértékű. Hány problémát megoldana, csak ennek a módszernek az átvétele...

Az egyirányúsítás is érdekes lehet, bár a pesti útszerkezet miatt talán Gyuszi bácsi által is írt megoldás lenne a jó: Reggel befele több sáv, este kifele több sáv, lámpákkal szabályozva. De ez itt abszurdisztánban már sci-fi kategória lenne sajnos.

2008.06.04. 07:50:38

Megint minden mentalitás kérdése, szerintem. Londonba kiküldeni őket, minek?
Anglia, Olaszország: Zöld a lámpa és mindenki elindul.
Magyarország: Zöld a lámpa. Felnéz. Felfogja. Egyesbe teszi, elindul. A mögötte lévő felfogja, hogy az előtte lévő elindult. Egyesbe teszi. Elindul.
Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire alacsony dinamizmussal közlekednek az emberek, nem huzatják ki az autót (nagyonvigyázok a Thaliára mentalitás megvan?), hanem nagyoooon-széééép-laaassaaaan megindulnak. Ehhez ugye nem kell sportautó, városi forgalomban minden autó alkalmas egy dinamikus közlekedésre.

A másik dolog az, hogy szarul vannak beállítva a lámpák, mindenhol. Mert vasárnap délután is vacak, mert egy normális, dinamikus gyorsulással haladva a zöldhullám nem az (lásd amit fentebb írtam), amikor meg dugó van, akkor nyilvánvalóan látszik, hogy zöldhullám kell, csak visszafelé, tehát az elöl lévő lámpa váltson korábban.

feketenap 2008.06.04. 07:52:20

Ha itthon is egyszerre szűnnének meg a párhuzamos sávok, akkor minden félórában koccanás lenne, meg anyázás tízpercenként. Magyar magyart biztosan nem engedné be maga elé.

oPal 2008.06.04. 07:57:10

Lowtyo: te merre laksz erre? :)
Amugy sztem is kár elküldeni a forgalomszervezőket Londonba...

egyébként Magyarországon kicsit másképp működik a dolog. Itt az országutakon használják a körforgalmat (lásd 6os út Dunaújvárostól Pestig, soksokhelyem körforgalom) lassítani a tempót, nem a városban hogy urambocsá esetleg csökkentsük a dugókat...
Másrészről a többsávos körforgalom Mo-n agyrém, mert mindenki csinál mindent (külső körsávból megy ki a 4. kijáraton, közbe végig kint van az index) csak azt nem amit kéne...

oPal 2008.06.04. 08:00:16

A gyorsanelindulásra mondjuk annyi, hogy hideg motorral útálok olyat tenni, és reggel turbolagot használva melegitem 1k-2k. utána már jó..

jacks_colon (törölt) 2008.06.04. 08:00:57

Elég jól látjátok a különbségeket. Azért azzal nem értek egyet, hogy minden pozitívum kizárólag a közlekedésszervezés javára írható. A mentalitás is más. Ez leginkább akkor derül ki, amikor valamilyen okból sávot akarsz váltani a bedugult forgaloman. Azonnal beenged valaki, ha véletlenül nem az, aki elsőként be tudna engedni, akkor a következő biztos. Ugyanez történik a sávok megszűnésénél. És szinte soha senki nem felejti el megköszönni a pozitív gesztust, akár kézzel, akár vészvillogóval. Akkor sem, ha magától értetődő volt a helyzet.

Persze itt is vannak barmok, és a taxisok is nagyrészt ilyenek. Gyakran látni, hogy két sávot elfoglalva, középen mennek, csak hogy a következő lámpánál azonnal be tudjanak sorolni a legkedvezőbb sávba. Viszont rájuk nem haragszik senki, értik az emberek, hogy ő abból él, hogy siet.

Vagánykodó majmok vannak itt is, de az arányokat tekintve kevesebb, mint Budapesten. Itt ennek nincs presztizse. Ha a tizenéves wannabe a subarujával vagy a tízéves m-es bömbivel faszagyereket játszik, akkor nem hatéves részletet törlesztő suzikusok nézik őt frusztrált gyűlölettel, hanem gyakran 10-20 millás autókan ülő tisztes dolgos emberek nevetik ki őket őszinte megvetéssel.

Van egy dolog, amit nem igazán értek az otthoni közlekedési "kultúrában". Aki üzleti okból közlekedik (például árut szállít), azok mindig fontoskodva hangoztatják, hogy ők azért szegik meg a szabályokat és hajtanak gyorsan és idegbajosan, mert biznisz van. És erre büszkék is.
Csak logikusan végiggondolva, ha valakinek azon az egy-két kiizzadott percen múlik a napi betevője, annak mégis mi oka van arra, hogy erre büszke legyen? Mégis, ez nem gáz? Nem úgy lenne logikus, hogy a nyugodt szabályos haladásnak legyen presztizse (már ha ilyesminek lehet presztizse egyáltalán)?

Sityesz 2008.06.04. 08:12:05

Egyébként VAN dugó Londonban, nem is akármekkora. De az utak minősége és az útburkolati jelek kifogástalanok!

na végre 2008.06.04. 08:12:18

Ez egy nagyon jó cikk, és támogatom a végre nem a korlátozásról és a haladás ellenességről szóló propagandaanyagokat. Meg kéne tanulni a többségnek, hogy ésszerűen és dinamikusan, mások érdekeit is szem előtt tartva (nem pedig irigykedve és betartva) sokkal előrébb jut mindenki, nemcsak az egyén. De itt a jogalkotás, a szabályrendszer is a barmokat termeli ki. Ettől van itt abszurdisztán, és egy már élhetetlen állapot, ahol még mindennek fejébe kukacoskodás megy az „éber őrök” részéről is. Pont fordítva kéne gondolkodni és szabályokat alkotni, vagyis a kulcs a haladás, az élhetőség, a gyorsabb közlekedés, nem pedig az egyéni szabadosság, mint a telefonálás menet közben kézből, vagy a szabálytalan parkolások, a nézelődés 20-al, és még sorolhatnám. Még egyszer gratulálok a cikkhez, építő jellegű és én is ezt tapasztalom az említett országokban.

Tank 2008.06.04. 08:15:33

Én jackc_colon-nal értek egyet. Az alapvető probléma a fejekben van és nem a szabályokban. A világnak azon a felén már felismerték, hogy közösen messzebbre lehet jutni. És ez minden tekintetben igaz. Míg itthon az alap a "dögöljön meg a szomszéd tehene is". Személy szerint sokkal drasztikusabban vedenem a törvenyt. Tizszeres büntetes es kenguru rács a rendörautokra. 1990 utan tul nagy lett e demokracia es az emberi jogokra hivatkozva mindennek ellen lehet állni. De érdekes, hogy az emberi jogok ott is megvannak. Akkor hogyan?

Geee 2008.06.04. 08:18:26

Kicsit off:

A közlekedés szervezés államigazgatási feladat, és mint többi más hasonló központosított dolog, nem is működik jól.
Mint államigazgatási dolgozó elmondhatom, hogy hiába a nagyszámú tenni, változtatni akaró fiatal 30-as 40-es korosztály, ebben a szférában zömében még mindig az 50-60 éves (sőt öregebb) pártállamból ittmaradt réteg irányít vajmi kevés hozzáértéssel. Az én munkahelyemen pl. a főnök marxista-leninista szakott végzett, és ő mondja meg, hogy milyen gazdasági, statisztikai kimutatásokat kéne csinálni. Én meg vért izzadtam az egyetemen egy-egy közgáz, statisztika szigorlattal. Persze mondja is a hülyeségét és nem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről. Az országos vagy városi forgalomszervezőknél sincs ez másképp. Még kb 10-15 év mire ez a csökött agyú réteg kikopik, aztán talán elindulnak a normális folyamatok.

pimpike 2008.06.04. 08:20:11

Londonban térképet nézegetve címet keresni ?
GPS ! Kötelező ! :-)
Egyébként érdemes lenne egy szakértő csoportot kiküldeni egy pár hónapra. De csak szigorúan őket és a huszadizigleni rokonokat hagyják itthon.


"Másrészről a többsávos körforgalom Mo-n agyrém, .... (külső körsávból megy ki a 4. kijáraton, közbe végig kint van az index) ..."

Ja és ebben az esetben csak az index a szabálytalan mert jelenleg a többsávos körforgalomban aki a külső íven halad , akár 10 kört is lenyomhat ha úgy tetszik neki és ott hajt ki ahol akar . A "kintfelejtett" indexet meg jobb komolyan venni , mivel számtalanszor előferdül , hogy mégis tovább óhajt menni (nem csak a körforgalomban)
A körforgalomban való közlekedési szabályokról az autósok 90%-ának fingja sincs ...

lipi88 2008.06.04. 08:21:42

Londonban mindig minden csodálatosan működik addig, amíg nem jön egy kis gyökér és belesétál a buszba, estleg egy analfabéta sofőr, aki tesz valami hihetelenül ostoba dolgot. Vagy a tizenéves jogsi nélküli suhancok, akik joyride címén lopkodják az autókat... Ha mindezek közül valamelyik dolog előfordul, azonnal elszabadul a pokol.

Persze nincs anyázás, aranyosan várnak a sorukra legyen az a bankban, avagy a dugóban, előzékenyen beenged mindenki mindenhová. Ha bénázol, nyugodtan kivárnak, vagy csak egyszerűen kikerülnek. Amúgy a közlekedési híreket hallva, az M25-öt kellett volna megtámadnotok, mert ott minden reggel és este van vhol torlódás. Esetleg egy péntek délutáni hazajutás... Ami máskor 20 perc, akkor két óra. Az iskolák ha zárva vannak, ami a sok szünet miatt elég sűrűn előfordul, csodálatos a reggeli és esti csúcs is, mintha hétköznap dél lenne. Nem viccből hívják az angolok schoolrun-nak.

IQLight 2008.06.04. 08:23:30

pimpi: Tudod mi lenne a szakértő csoport első bejegyzése?
- Ezektől tanuljunk??? Nincs kormány a vezetőülésnél! Na, menjünk haza...

Lowtyo 2008.06.04. 08:27:42

oPal: régi kertváros

A pécsi közlekedés, közlekedésszervezés tényleg megér egy misét. Rendőröket rendszeresen olyan szakaszokon lehet látni trafival, ahol lehetne haladni, balesetmentesen. Egyszerűen talán csak azért, mert ott 20-30 perc alatt megvan a napi kvóta. Az utak szarok, a lámpák estefelé nincsenek szinkronba, vasárnap a legforgalmasabb helyen (vásártér) ált. ki van kapcsolva (ilyenkor legalább 1 kocc összejön), a klinikák, kórházak közelében nem lehet parkolni.... Az autósok sem előzékenyek, ebből a szempontból sokkal jobb Pest.
Viszont 2010-ben európa kultúrális fővárosa leszünk. Mondjuk ötletem sincs hogyan jutnak majd ide a turisták, mert autópályánk sincs.
Pedig csodás hely lenne...

mocsi 2008.06.04. 08:29:36

>Még kb 10-15 év mire ez a csökött agyú réteg kikopik, aztán talán elindulnak a normális folyamatok.

Inkább még 10-15 év és a csökött agyú réteg kikopik, de addig a mostani tenniakaró réteg vagy megszokik, vagy megszökik. Azután már ez az új ottmaradt réteg fogja visszahúzni pozíció féltés miatt a friss vérbő ifjoncokat.

Dervenkál Egon · http://dervenkal.blog.hu 2008.06.04. 08:32:55

A magyar mentalitásban azért van egy két egyéb összetevő is. Szerintem alapvetően három részre oszthatók a közlekedők.

1. Agresszív kisebbség
2. Normális kisebbség
3. Többség

Az agresszív kisebbség veri ki először a biztosítékot, de sajnos ott a többség, akik nem akarattal szabálytalankodnak, mégis: az autóvezetést mechanikusan megtanulják, de sosem tanítja meg őket senki KÖZLEKEDNI. Nem tudják, hogy miért rossz, ha lassan haladnak, ha nem indulnak el a zöld lámpánál időben, stb. Érdemes megnézni azt, amikor rendőr irányít egy nagyobb kereszteződésben. A legtöbb autós ilyenkor úgy be van tojva/fingja sincs mit miért csinál a rendőr, hogy arról tanulmányt kéne írni. Naponta látok olyat, hogy szabad utat mutat a rendőr, de autóska (és itt suzukistól - telekjárósig mindenféle van) betojik az egyenruha láttán, főleg amikor a rendőr direkt odafordul, hogy "menjen már!". Akkor nagy gáz, majdnem elüti a rendőrt, de van hogy lefullad és ijedten keresi a hiba okát.

Szóval: nagy átlagban nem tudunk közlekedni.

karlmann 2008.06.04. 08:33:48

A kulcs:"mindeki figyel"!!! Na ez nincs nálunk egyáltalán. A közlekedők - vigyázat nemcsak autósok, hanem minden közlekedő beleértve a gyalogost is - nálunk olyan bamba, hogy az már fogalom. Kora reggel olyan, mintha az emberek többsége nem is lenne tisztában azzal, hogy már eljött otthonról.

Nagygázzal elindulni a lámpánál? Muhaha! Az autósok felének évekbe kerül, amíg rendesen megtanulják a kuplungcsúsztatást. Két sáv egyszerre szűnik meg és az egyik beengedi a másikat? Ugyan már! Inkább ráhúzza a kormányt a másikra az ostoba, aztán mindketten ott ragadnak. Oda kiküldeni tőlünk bárkit? Biztos, hogy megtalálnák az a nagyon kevés rosszat, ami ott sem tökéletes, majd azt haladékatalanul átültetnék itthon a gyakorlatba.

F.Zs. · http://www.kisalfold.hu/jegyzet/tahok/2058928/ 2008.06.04. 08:35:26

Ugyan, megyei napilap vezeto ujsagirojanak a kovetkezo a velmenye.

www.kisalfold.hu/jegyzet/tahok/2058928/

Akkor hol itt a gond?

Abszurditan, az vagyunk, es kinoban mar nevetni sem tudok.

Trebitsch 2008.06.04. 08:40:37

Hiába küldenéd a közlekedésszervezőket Londonba. Nálunk ugyanis nem gyorsítani, hanem "csillapítani" akarják a forgalmat.
Vagyis ott tartanak be az autósnak, ahol csak tudnak, hátha elmegy a kedve az egész autózás dologtól.

tomail 2008.06.04. 08:40:54

Csatlakozom Sityesz hozzaszolasahoz.A mai magyar kozlekedesben a figyelem nagy reszet az utak minosege korlatozza.Ha valasztani kell pl a zarovonal atlepese es egy csatornafedelen valo athajtas kozott egyertelmu a tortenet.Katyukerules elotti indexeles felejtheto.Ido sincs ra,mivel az elottunk halado auto alol elotuno bombatolcserek elkerulesere roppant keves az ido.Ez mind-mind olyan lassitasi hullamokat general a forgalomban,ami erthetove teszi a kulonbsegeket London es Bp kozott.Ehhez nem kell magyar kozlekedesi moral,rosszul szervezett forgalomiranyitas,Pista neni 25-el,meg ilyesmi...(A cikkben levo fotokon sem nagyon latok londoni uthibakat.)

gzurti 2008.06.04. 08:41:51

Közlekedésszervezésileg megemlíthetnlnk a nlmeteket is. A CeBIT idején voltam kint, és a nyitás és zárás körüli órákban képesek voltak egész autópályaszakaszokat (2x5 sáv) egyirányúsítani, hogy az irdatlan mennyiségű autó tudjon haladni. Sőt már kilométerekkel korábban ki volt táblázva minden. Nem vold gond a parkolás sem, kb. minden sarkon volt egy fiatal, aki terelte az autókat egészen a parkolóhelyig. Ha betelt egy parkoló, lezárták, és nyitották a következőt. És nem anyázott senki, mindenkinek volt parkolóhely, pedig tényleg irtózatos mennyiségű autó volt, nem volt egy koccanás sem...

korrektor.blog.hirszerzo.hu 2008.06.04. 08:42:31

Vezessük be a balkángenerátor fogalmát.
Balkángenerátor például:
a közlekedésszervező, aki munkába menet két hétig átlépi a Szabó Ervin téren, vagyis a székház előtt fekvő, kidőlt villanyrendőrt (nem vicc!);
a hurkanyakú, leszorítós, anyázós;
a biciklisávban autózó/parkoló;
a biciklisávot macskakőre tervező, a kereszteződésen három lámpán körbevezető közterület-tervező;
a gyalogost ijesztgető biciklista;
a biciklisávban ténfergő gyalogos.
További balkángenerátorokat szívesen látok gyűjteményembe. Aztán szívesen látnám eltűnésüket is...

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.06.04. 08:45:50

Nálunk is jobban működhetnének a dolgok, ha a közlekedés CSAK közlekedés lenne, nem frusztrált emberek kompenzációs terepe, akik a forgalomban akarják bizonyítana, hogy milyen faszagyerekek, akik nem figyelnek egymásra, és csak nyomokban tartalmaznak minimális segítőkészséget és előzékenyésget másokkal szemben...

Zogre 2008.06.04. 08:46:16

Győrben van két lámpás irányítású körforgalom, napi szinten használom. Az egyetlen bajuk, hogy a 3-4 leehtséges továbbhaladási irányt csak egy előjelző táblán írják ki, a következő már a körforgalom tövében van.
Aki térképpel, GPS-el ismeretlenként téved arra, nagy lehetőséggel elszúrja , és akkor mennek bent az átsorolások, amiből pedig kocc... mondjuk van annyira bonyolult, hogy figyelnek a népek.

Érdemes megnézni!

énke 2008.06.04. 08:46:27

Londonban nincs dugó? Ja, éjjel 10től reggel 6ig nincs. Nappal rémálom, csúcsidőben nehéz megmondani hogy most éppen parkolsz vagy közlekedsz.

Beszólok! 2008.06.04. 08:48:29

GYUSZI BACSI,

A kisebb hidakról az autókat le kellene tiltani, és csak tömegközlekedést engedni, meg gyalogost, biciklistát (Lánchíd, Szabadság híd).

Viszont kellene vagy 3 db nagy széles híd, ami ezeket kiváltja, és még plusz kapacitást is ad. Futná is rá bőven, ha a pénzt nem egy ürgelyuk fúrására költenénk ott valahol Kelenföldön.

Lowtyo 2008.06.04. 08:48:38

balkángenerátor:
lenyomom a robogóst még akkor is ha 70-el megy, vannak előtte és jönnek szembe

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.06.04. 08:48:47

Ha nagygázzal indulsz lámpánál, és ugyanígy folytatod, akkor a következő lámpánál tutira meg kell állnod, mert előbb érsz oda, mint amire be van állítva a zöldhullám (már ha van).
Rengeteg ilyen esetet láttam, faszikám tolja neki csikorgó gumikkal a lámpától, aztán fékez egy nagyot a következőnél, mert még mindig nem váltott, én meg mögötte szép nyugisan épp folyamatosan átértem volna, ha nem kellene megvárni, amíg ő megint felgyorsít a zöldre váltáskor...

balazst 2008.06.04. 08:50:21

Ha a kedves magyar autósok nem ilyen teszetoszán vezetnének nem lenne itt sem gond. Mire a lámpánál az ötödik autó elindul, már rég piros a lámpa, 70-es táblánál 50-el mennek, többsávos úton lehetőleg egymás mellett, mert az mégis ciki, ha megy előttünk valaki...

maydayray 2008.06.04. 08:57:05

pimpike, csak egy gyors kiegészítés: Németországban (itt élek) büntetik, ha a körforgalomban nyomod a köröket, vagy egy utcában (esetleg valakire várva) fel-alá autózol. közlekedés indokolatlan mittudoménmije alapon, meg légszennyezés, meg akármi. de van.

SzuperKiraly 2008.06.04. 08:59:40

A 6-oson Dunaujvarosnal azert van korforgo, mert amig nem volt addig rengeteg halalos baleset volt/lett volna azokon a helyeken ahol keresztezodes van, mert jon a hulyeje 8 falun at a "fouton" es mar nem is gondol arra hogy alacsonyabb rendu amin megy.

Arrol nem is beszelve hogy 1 ora utazas a 6-oson a pusztaban nem keszit fel arra hogy egyszercsak egy lampas keresztezodes jon. (Mint Dunafoldvarnal volt(?)).

Ebbon nagyon sok nagyon halalos baleset van.

Kairosofor · http://kaironaplo.freeblog.hu/ 2008.06.04. 09:04:43

Pestnel me'g Kairo (en meg itt elek) is jobb hatekonyabb. Itt legalabb a soforok irjak az iratlan szabalyokat... Ime a bizonyitek: kaironaplo.freeblog.hu/

googli 2008.06.04. 09:08:43

Két jelentős gondom lenne az írással. Egyrészt ferdít! London belső részére csak külön dogódíj befizetésével lehet bejutni. Földi halandó oda nem teszi be a lábát csak évente 2×. Felszíni (utak menti) parkolás lényegében nincs, aki behajt azt várja a saját mélygarázsa az iroda alatt vagy taxis/fuvarozó. Nem nagy csoda, hogy az ő vezetési kultúrájuk más, mint a 70 éves kalaps skodás papáké. (Akiké egyébként minden tiszteletem és kívánok nekik jó egészséget, sok vezetést!)

(Ha nálunk sem lehetne parkolni a nagykörűton, mindjárt lenne mégegy sáv, csakhogy itt emberek laknak...) Az átmenő forgalom elterelésére 3 gyűrű van a város kürül, nálunk még 1-se. Másrezst ehhez párosul, egy hihetetlen hatékony tömegközlekedés. Ha nálunk is két átszállásal lehetne 1 órán belül metróval eljutni Székesfehérvárról a Pák u.-i lakótelepre, akkor jóval mérsékeltebb lenne az autóforgalom. Londonban a forgalom 40-60%-a busz vagy taxi. A maradékban még benne vannak a kisárúszállítók. Itthon mi lehet az arány?

Másik gondom az írással, hogy a sorok között köcsög teperő vezetési stílusra ösztönöz. Minden kis tizenéves suhanc igazolva látja benne, miért kell mindenkinél előbb odaérnie, ahova szeretne. A szándék lehet jó, de éppen ellenkezőleg hat majd az írás, mint szeretnéd.

Én pont a fordítottját látom annak, amit te problémának vélsz! Nagyságrendekkel többször fordul elő, hogy a sor megindul, egyesek kilőnek, cikázva nyomulnak előre, aztán a következő lámpánál satufékkel megállnak. Mire oda ér a normálisabban közlekedők zöme fasza kis sort hoznak össze, ami miatt mindenkinek fékeznie kell, holott egyébként pont a lámpaváltásra érne a következő lámpához. Ez a fékezés aztán szétdobja az egész sort, tökéletesen hatékonytalanná téve a rendszert. Mindez azért, mert vannak általad sztárolt dinamikus elemek.

Kedvencem az Egér út, ahol tök messze vannak egymástól a lámpák, de a szabályosan 70-el haladónak elég (lenne) az elsőnél kivárni zöldet. Ehhelyett mindenki nyomja 90-110-el, ledudálnak/villognak az útról a szélső sávban is, aztán szorgosan várnak a következő lámpánál. És ugyanez megy a Rákóczin, a Hungárián, az Üllőin vagy a Vácin.

Sokkal hatékonyabb lenne a közlekedés, ha mindenki tartana egy egészséges követési távolságot, és türelemmel haladna azzal a temóval, ami elő van írva.

Azt meg, hogy 1.4-es dízel Astra nem úgy gyorsul mint a Saab 2.0t el kell tudni fogadni. Lehet, hogy az előtted induló is nyomja, csak az autópark sem homogén. Pedig homogén elemekből sokkal könnyebb hatékony rendszert építeni, mint heterogénből.

Amúgy szerintem Bp közlekedésének fejlesztéséhez nem Londonról kéne példát venni, hanem hasonló adottságú városokról. Igenis kifele kell terelni a forgalmat a városközpontból mint minden nagyvárosban, sokat kell fejleszteni a kötött pályás tömegközlekedésen, hogy az elérje és hatékonyan kiszolgálja az agglomerációt. Bent az egyirányúsításban még vannak tartalékok, csakúgy mint egy működő parkolóház rendszer kiépítése után a felsziní parkolási lehetőségek csökkentésében, a külső körúton és azon kívül meg a többszintes kereszteződéseket kéne nyomni a körforgalmak helyett. (No ilyet sem sikerült építeni az elmúlt 15 évben egyet sem! Tessék elmenni Barcelonába vagy Valenciába példáért...)

tuman 2008.06.04. 09:10:32

es Londonban kolbaszbol van a kerites is...
egyebkent nem igaz, hogy nincsen dugo, minden csak azon mulik, hogy a nap melyik pillanataban hol vagy eppen. A zold hullam is csak nehany helyen mukodik, sot nem egy olyan forgalmas foutvonal van, ahol pontosan a pirostol pirosig haladas elmenye fogad. Es persze az aldott jo korforgalmak: nehol olyan lampas korforgalmak vannak, amibe allhatsz sorba egesz nap, mashol pedig egyszeru kisforgalmu egyenrangu keresztezodes kozepebe festenek pottyot - nagyon jo, csak semmi ertelme. A sebesseget tartjak, mert mindenhol mero kamerak vannak (Londonban 30/40 helyenkent 50 mph) a buszsavra vigyaznak, mert azt is kamerak figyelik, persze csak ahol tovabb tart 10 meternel. A buszok meg allandoan torlodnak, miota bevezettek a csuklosokat .
Szerintem itt inkabb csak a mentalitas kulonbozik, de az tenyleg. Ha beulsz az autoba, akkor nem harcolni mesz, es meg csak ideges sem leszel mire kiszallsz belole, de dugoban nem ulsz kevesebbet itt sem.

atiro 2008.06.04. 09:11:36

Azon gondlkodtam, hogy tudjuk-e, kivel van igazából baj nálunk. Mi, autósok vagyunk vajon a hibásak, mert tesze-toszán vagy éppen agresszíven vezetünk,; a "döntéshozók", akik buta rendelkezéseket hoznak, de nem lépnek, ha kellene; vagy valaki teljesen más?
Az egyik fő gondunk talán, hogy mindig a másik tehet róla, nem?
Sokszor én is hibás vagyok, de ezt elismerem és megpróbálok tenni ellene.

Londoner 2008.06.04. 09:13:07

Londonban nincs dugo???!! En itt elek tobb mint 3 eve es biztosithatlak rola, hogy van. Nem kicsi! Rengeteget vezettem itt is es Budapesten is, London ezerszer rosszabb tud lenni. Nem veletlenul hasznalja az emberek nagy tobbsege a tomegkozlekedest. A Top Gear tesztje szerint london nyugati vegebol a keletibe atjutni kerekparral lehet a leggyorsabban, amit a tomegkozlekedes majd az auto kovet. Komolyan! Nem ertem, miert kell allando hulyesegeket irni, lassan nem olvasom az Indexet, mert egyreszt az itteni ingyenes Metro forditasa egy nappal kesobb kozreadva, masreszt meg elferditett tenyek es alintelligens szofosas gyujtemenye. Vezettel egy napot Londonban es nincs dugo? Ha eppen szerencsed van, akkor egy nap alatt akar haromszor is vegigmehetsz a Hungarian 70-nel.., Budapesten sincs dugo, ha?

vityaz 2008.06.04. 09:15:39

Nagyon durva londoni tűzoltóautós vonulásokat lehet látni a youtube-on. Elképesztő, milyen kis és kacskaringós utcákon elteszik azokat a gépeket, mert elengedik őket... Nélunk ez se működik, látványosan szélesebb utakon.

öcske 2008.06.04. 09:16:57

lófaszt a seggépbe Pista néninek ha 25-tel úgy érzi van joga vezetni. Hát nincs, az ilyen üljön buszra baszki. Aki meg kezdő vezető legyen már oly szives nem Budapesten betanulni a vezetést, hanem Alsósimagöröngyösin. Amúgy magam is vidéki vagyok.
Másrészt aki nem képes a megengedett sebességgel haladni (nem csak városban (vadiúj szarral falun belül kívül 70... mennyi ilyen van...)) az menjen a picsába, üljön buszra, vonatra, vagy maradjon otthon. Sok fasz, ezek miatt 1,5 óra az utam nem 1.

zyl187 2008.06.04. 09:18:12

Budapesten 1,6 millió ember él? OK! Ha hozzáadjuk az aglomerációból érkező és átmenő forgalmat, nyugodtan felkerekíthetjük 3 3,5-re!

na végre 2008.06.04. 09:18:59

Talán ha mindenki a közlekedéssel lenne elfoglalva és nem a másikkal, nem álmodozna vezetés közben, hanem közlekedne (ugyanis mások is, de legalább is a többség ezért van az utakon), akkor eredményesebben és gyorsabban lehetne haladni, de úgy néz ki, itt mindig a másikakkal kell foglalkozni. Vajon más országokban is így megy ez? Rugalmasan, ésszel, előrelátóan és főleg figyelemmel kell közlekedni, ügyelve arra, hogy a másik is eljusson minél előbb oda ahova akar, miközben én is. Élni és élni hagyni elve. Nem érdekel ha a másik csak 20-al megy, ha közben figyeli kik jönnek mögötte és elenged, lehúzódik (biztos dolga van) és remélem ritka alkalomról van szó nála. Nem érdekel ha valaki 50-es táblánál megelőz engem 120-al, miközben én mondjuk 70-el megyek. Az ő magánügye, én nem azért vagyok ott, hogy minősítsek, hanem, hogy segítsem azt, aki nálam gyorsabb, pl. lehúzódással, vagy csak simán szabályos közlekedéssel, de nem betartással. Nem érzelmeket kell vinni a közlekedésbe, hanem észt és figyelmet, tudatosságot.

Derek 2008.06.04. 09:21:43

Nem kicsit torzit ez a kep, talan tobb idot kellene toltened Angliaban, hogy valos kep alakuljon ki benned az itteni helyzetrol.
Eloszor is nem mindegy, hol vezetsz. Olyan varosokban, ahol tobbsegeben angol normak szerint elnek, ott megallnak a zebra elott, masutt, ahol a bevandorlok vannak tobbsegben, ott nem. London ilyen szempontbol vegyes, tenyleg nem mindegy East London vagy Wimbledon fele visz az utad.
Hulyek, bunkok, turelmetlenek, udvariatlanok itt is vannak, ez emberi dolog. Az aranyok masok, ez tunik fel a leginkabb. Ha Budapesten leszallunk es elindulok befele a varosba, akkor az elso fel oramat massal sem toltom, csak hogy be vagyok szarva, es probalom megszokni, hogy semmibe vesznek, hogy ha be akarok sorolni, akkor tolakodnom kell, hogy nincsenek tekintettel egymasra az emberek, hogy a kozlekedes nem sima helyvaltoztatasi mod, hanem harc. Amikor hazajovok, akkor meg mindig rajovok, hogy milyen nyugis a itthon vezetni. Aztan par nap utan megint azt mondom, hogy nezd mar mennyi bunko van az uton... :)

csufar 2008.06.04. 09:23:04

én brüsszelben dolgozom. nincs messze londontól, sok tekintetben hasonlít is hozzá, ahogy a cikket meg a kommenteket olvasom. a nagy különbség itt is az autósok mentalitásában van. be akarsz sorolni? gyere vazeg. gyakran még csak meg sem köszönik: az út mindenkié, mindenkinek jár hely. a belgák nem sietnek. otthoni szemmel kissé idegesítő is, mennyire nem érdekli őket az egész. hónapokig tartott, mire megszoktam. aztán rájöttem, hogy ők csinálják jól. mi a francnak idegeskedni az úton? most már engem sem érdekel. elvégre, ha elkések a munkából, mit veszítek vele? :DDD ha iskolai szünet van, itt is kiürül a város. olyankor király, 20 perc a munkahelyem. ahonnét volt már, hogy 100 perc alatt értem haza (8 km). a gyalogosoknak itt is feltétlen előnye van, és a biciklistáknak és a motorosoknak is plusz helyet festenek a lámpáknál legelöl. nálunk is követendő példa.

fizikus 2008.06.04. 09:23:38

Voltam a pár hónapja az Antarktiszon egy hétig és képzeljétek: nincs éjszaka! Éjfél felé egy kicsit sötétebb lesz, de amúgy egyáltalán nincs!!! Ezek a pingvinek megcsinálták! Igazán tanulhatnánk tőlük mi is...

Na, kb ennyi a cikk mondandója.

Itt akinek kedves a lelki békéja az B-vel kezdődő útra nem megy, A-ra is csak akkor ha legalább három számjegyű. Egyébként sanszos hogy jobbról-balról 3 méteres sövény van az aszfalt szélétől 10 centire és ha 15 mph-val mégy, akkor is csak satuzással úszod meg a traktorokat.

Körforgalmakban a sávokat nagyjából eltalálják (otthon szinte senki sem), viszont az irányjelző használata teljesen véletlenszerű. Ennek okán még kisvárosban sem bíznak meg egymásban. Ha balra kis ívben kanyarodsz hiába indexelsz csak akkor mernek kijönni ha tényleg elkezdtél már kanyarodni.

Kazmer 2008.06.04. 09:29:39

A zöldhullám Magyarországon tabu, mert még véletlenül tudnál haladni, és hamarabb érnél oda ahova, és mindezt kevesebb benzinnel. Ergó mindenkinek lenne rengeteg felesleges ideje, és még kevesebb benzin is fogyna... És Magyarország így kikerülne a balkánból... Nah neeem elvtársak ezt nem engedhetjük meg... :)

Lehet kellene egy gerilla akció: Augusztus elején, amikor kiürül az főváros, szétcsapni az összes lámpát, hogy a tisztelt felelősök újra összelőhessék... Nekem megérne 5 nap szopást a városban. Nektek?

Esetleg ehhez hozzárakhatnánk a rakpartok egyirányúsítását, és máris közelebb kerülnénk ahhoz a fránya nyugathoz...

fizikus 2008.06.04. 09:35:36

Még pár adalék: itt szívbaj nélkül bevezették az átlagsebességen alapuló ellenőrzést (pl. M27) otthon hisztiznek a "jogvédők". Itt ha gyorsan hajtasz az autópályán szinte biztos hogy elkapnak.

Ha mögéd ér egy sötétített üvegű fekete X5-ös BMW vagy fekete S60-as Volvo, akkor jobb ha nem kezdesz el vele "versenyezni". Rövid időn belöl kék vibrálásba kezd és rájössz hogy rendőr.

Nem azért működnek itt a dolgok mert az emberek jófejek. Azért működnek, mert MINDENKIRE érvényes szabályok vannak és azokat be is tartatják ha kell brutálisan. Amíg otthon a magonyszilvik megtehetik hogy rokikártyával bújnak ki a szabályok alól addig ne is várjunk semmi fejlődést.

Balázs 2008.06.04. 09:39:50

Elég nagyot változhatott az utóbbi egy-két évben London. Én valamivel több, mint egy évet laktam ott, és a következõket tapasztaltam:
London központjában nappal egy kilóméter fél óra átlag. Gyakran megesik, hogy 100 métert több, mint tíz perc alatt tesz meg a busz. Ez azután változott meg pozitívan, hogy pénzért lehetett behajtani a belvárosba. Mivel kb. akkor jöttem el, utánna már nem tudom mi a helyzet.
Az igaz, hogy biciklizni nagyon jó. Szintén a belvárosban nekem úgy tûnt, hogy az itteni három sáv szélesség ott kettõ. Szóval sokkal jobban elférnek a jármûvek, a bicikliseket nem kikerülni kell, hanem elmenni mellettük.
A keresztezõdés közepére amúgy tényleg nem hajtanak be és a zebrán átengedik a gyalogost. Én népnevelõ módszerként ezeket tízezerrel büntetném alkalmanként magyarországon.

Lovász Balázs 2008.06.04. 09:43:11

Azért tartják tiszteletben a közlekedők a kereszteződések közepén felfestett sárga csíkozást, mert az is be van kamerázva mindenhol, s ha ne adj isten beragadnak, akkor jön a bünti, vagy rosszabb esetben lehet menni a bíróságra (ha vki új még, s nincs "pontgyűjtő" lapja.
Amúgy nem értek egyet a cikkel, én amikor hazajöttem Londonból, totál szellősnek éreztem az itthoni közlekedést az ottani dugók után. Az igaz viszont, hogy ott sokkal nyugodtabbak a résztvevők, engem soha, semmilyen inzultus nem ért.

Dervenkál Egon · http://dervenkal.blog.hu 2008.06.04. 09:52:55

Öcske!

Szerintem nem alsóbasznádfalván tanuljanak vezetni, sőt, a kisvárosi sofőröknek is előírnám a pár óra Budapest gyakorlatot.
Én 2-3 évig vidéki "nagy"városban vezettem, ott is tanultam a vezetést. És janiként elkezdtem a fővárosba járni. Na mindjárt lett nézelődés.
Aki életében nem látott három sávos utat folyamatos balra kanyarodási tilalommal, és 20 ezer jól levezetett falusi kilométerrel bedobod az üllőire, az igenis 30-cal fog menni a külső sávban, mert azt sem tudja, merre van az előre.
Ezért mondom, hogy a jogosítványszerzésnek nem csak a táblaismeretből kéne állnia, hanem a közlekedés megismeréséből is.

Indiana Jones és a tarajos sül 2008.06.04. 09:53:55

Londonban is van dugó. Sokszor, sok helyen. London környékén, az agglomerációban is van dugó. Sokszor, sok helyen. Néha olyan faluban is van dugó, ahol kb. ketten laknak, és ahol naponta 4 autó jelenti az átmenő forgalmat. Az autópályákon is van dugó. Egyszer csak azért értem el a London-Bp repülőjáratot, mert a személyzet állt a dugóban az autópályán, és késtek 1 teljes órát. Különben úgy lemaradok, mint a huzat.

A többi stimmel. És valóban sokkal inkább user friendly az ottani közlekedés.

milan 2008.06.04. 09:57:01

... Londoniaktól a közlekedési morált,
Szlovákoktól egy kis gazdaságtant ...

--- nem szégyen a tanulás ---

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2008.06.04. 09:57:47

Két napja reggel a "Kossuthrádióban" megszólalt egy közlekedésszervező faszi, beszélgettek vele a rakpart lezárásáról, meg hogy milyen alternatívát kínálnak rá (semmilyet, gyakorlatilag, emberünk szerint az autósok úgyis megtalálják a nekik legjobbat, nem kell javasolni semmit). Illetve, szerinte Budapest útjai úgyis elértek a kapacitás határára, ezen nem lehet segíteni, kész. Ami a biztit végül kivágta, az ez a beszólása volt:
-Reggelente mikor utazik a buszon a buszsávban, kaján örömmel szokta nézni a bedugult autókban ülőket.
Reggel, fél hét-hét körüli főműsoridőben.
Na, amikor ilyen kretén, rosszindulatú emberekre van bízva a közl. szervezése, mindennemű felelősség nélkül, mit is várunk?

qmatch 2008.06.04. 10:12:33

Jelentem, hogy vagy én változom, vagy a világ, de egyre több pozitívumot vélek felfedezni a budapesti közlekedési morálban. Olyasmiket, amiket a cikkben is látok. Lassan de biztosan csökken a nyomás a fejekben, egyre többször nyer igazi értelmet "a nyomulás", lásd még a cikket.
Tömegközlekedés Budapest: egy kalap szar. Csak ahol metró van, ott működik. Ja, és piszok drága!!!!!!!!!!!!! Még a bérletes rendszer is!!!!!!!!!!!!!! és engem nem érdekel, hogy a bliccelők miatt drága, drága és kész, nekem nem kell!! Nemtúl külvárosi viszonylatból majdnem olcsóbban autózok munkába, mint bérlettel ugyanez, és kábé feleannyi idő alatt.

Erhart Szilárd · http://www.dugodij.hu 2008.06.04. 10:17:18

A budapesti dugodíj bevezetéséért küzdünk már egy ideje. www.dugodij.hu

Nem vitás a magyar fővárosnak is segítene.

Igyekeztünk sok információt összegyűjteni más dugódíj rendszereket működtető városokról (London, Stockholm, Singapore).

jerryboy · http://bodicsek.blog.hu 2008.06.04. 10:24:15

Sziasztok és szia Szilárd,

remek ötlet a dugódíj. Egy másik gondolatot dobnék föl megvitatásra: most, hogy intézményesült az objektív felelősség, nem lenne kézenfekvő a kereszteződésben bent ragadt autók kampányszerű büntetése?
1 rendőr + 1 digikamera, és kiküldeni néhány ezer szabálysértésit. Jól kommunikálva nem hiszem el, hogy hatástalan maradna a dugókért szerintem elsősorban felelős szabálysértő magatartásforma ellen.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.06.04. 10:26:31

ebben az istenverte országban az emberek mentalitása miatt képtelenség normálisan élni. erről persze nem az emberek tehetnek, hanem azok, akiknek az lett volna a dolguk az elmúlt fél évszázadban, hogy megneveljék őket, azért, hogy végül ne itt kössünk ki.. hát remek. én feladtam, a magam részéről néhány hónapon belül örökre elköltözöm innen, nem tudom tovább elviselni a műveletelen, végtelenül ostoba, neveletlen, bunkó embertömeget.

Kazmer 2008.06.04. 10:27:54

Kedves Szilárd!

Ne haragudj, kicsit reklámozlak. :) Szerintem sokan nem tudják hogy rajtad kívül nem nagyon van olyan személy aki nyíltan publikál ebben a témában. Az érdeklődőknek ajánlom az alábbi oldalt:

erhartsz.extra.hu/traffic_hu.html

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2008.06.04. 10:32:08

Remek dolog a dugódíj, főleg majd ami lesz belőle, magyar módra: plusz sáp, ami nem old meg semmit, és nem lesz alternatívája. Már alig várom, amúgy is csak a fizum fele megy el az "államnak", szinte sajnálom...

sárgacsíkos 2008.06.04. 10:34:54

Ismerős mondta amikor kint voltunk nála londonban,h a sárga csíkon eszünkbe ne jusson megállni, még akkor se ha még zöld a lámpánk. ha nem látunk rendőrt akkor is pillanatokon belül előkerül egy és jól megbüntet a sárga csíkozáson való megállásért.
Ezt itthon is meg lehetne csinálni a forgalamsabb kereszteződésekben. csak "pár" vödör sárga festék kell...
Dugó meg van rendesen a londoni elkerülőn, meg a reptérre vezető utakon is..

Molnár Tamás 2008.06.04. 10:38:44

Nagyon furcsálom a cikk több megállapítását is. Egy évet éltem Londonban és közlekedtem biciklivel, motorral és autóval is.

1) dugók hatalmasak és állandóak. Járt a cikk írója a belvárosban, mondjuk a Tottenham Court Road-on? Szerintem ünnepnap lehetett.

2) a piros lámpák általánosságban a lehető legdurvábban vannak hangolva: még csak véletlenül se lehet 2 zöldet elkapni. Mondom, motorral is jártam, vagyis pirosnál első sorból indulok, és ha akarok az engedélyezettnél jóval gyorsabban is mehetek, mégse jutok át a következő lámpán.

3) biciklisekkel, motorosokkal kifejezetten durván bánnak az autósok. Budapest ehhez képest egy fennkölten civilizált hely. Szabályosan utálják hogy a motorral nem kell annyit szívnod a dugóban, a biciklissel meg majdnem úgy bánnak mint Isztambúlban vagy Pekingben - kissebb, dögölön meg, de legalább is örüljön hogy él.

üdv
Tamás

bikkamokka 2008.06.04. 10:43:54

Angliában, így Londonban is, tudják használni a többsávos körforgalmat. Ugyanis a szélsős ávból az első kijáraton a körforgalmat EL KELL HAGYNI. Így aki a belsőben meg is el tudja azt hagyni a kihajtó belső sávjába. Ha akarja. Ha nem akarja, akkor ki tud sorolni a szélsőbe, (mert mellőle kihajtottak) és a következőn a szélsőből kihajt. Ilyen egyszerű, csak nálunk a körforgalomban a párhuzamos közlekedés szabályai az érvényesek, nem a fent leírtak.

Zsóti 2008.06.04. 10:53:30

A buszsáv azért üres, mert a legtöbb busz seggén kamera van!!! kis is van rá írva, hogy felveszünk ecsém, húzzál innen nagyon gyorsan, mert irgalmatlanul megbüntetünk.

Másrészt London egy irgalmatlan zártláncú video hálózat. Szinte mindenütt ki van írva, hogy ha a kereked RÁLÓG a vonalra, akkor kapod a büntit, ha beragadsz a kereszteződésbe, kapod a büntit, ha tilosban parkolsz, irgalmatlan bünti. Még azért is megbüntetnek, ha egy nyílvános parkolóban úgy állsz be, hogy nem veszed figyelembe a felfestést. Egy ilyen akció is 200font körül van. És mivel minden be van kamerázva, 80-90% eséllyel meg is kapod a büntit. Autópályán kamion belsőbe?? Felejtsd el. A következő lehajtónál kiszedik, vagy a felvétel alapján megy a bünti.

Ezért van rend. Nincs haversrác főkapitány, meg senki. Felvette egy kamera, megy a bünti! Kész.

Pityke őrmester 2008.06.04. 10:56:57

Derekkel és énkével értek egyet.

Nem tudom hogy ugyanarról a Londonról van-e szó mint ahol én közlekedem nap mint nap. Esetleg Csikós kollégáék nem nem csúcsidőben vezettek, vagy a congestion charging zónán belül, ahol tényleg nincs senki hétköznap 7-este 6ig. De hogy Londonban rengeteg dugó van, az biztos. Főleg a városba ki- és bevezető utakon van halál reggel és este, nomeg ott a jó öreg M25. Ott is vannak vicces dolgok.

Zöldhullám nincs, vagy csak nagyon kevés helyen. Többek között azért nem, mert a gyalogosoknak nyomkodós lámpájuk van, ami akkor vált zöldre ha valaki jelzi átkelési szándékát. Nem tudom hogy ez e a kizárólagos oka, hogy nincs zöldhullám, el tudom képzelni hogy az angolok számára ez is olyan európai bohóság, mint a keverőcsap. Rettentően idegesítő tud lenni hogy megkapod a zöldet, mész 100 métert, mire odaérsz piros. Néha ki lehet fogni, de azokon a szakaszokon ahol én vezetek, azt vettem észre h teljesen random a dolog.

A közlekedési morál viszont tényleg fényévekkel jobb az otthoninál.

Andy 2008.06.04. 10:58:00

En mar nem megyek Londonba, en itt vagyok. Azt kell mondjam, nem tudom, mikor jart a cikk iroja Londonban, de alighanem hetvege lehetett, vagy a szigoruan vett Citynek a kozeleben sem jart, ha nem latott dugot... :-)

Eszem agaban nem jutna autoval menni sehova, meg a hatalmas nagynak nem nevezheto kis 250-essel is beszorulok idonkent az autok koze, hogy ki kell varni, mig eloszlik a dugo, es addig helybetopi van. Persze, nem is magyar meretuek a savok, ahol ket auto kozott egy harmadik is elferne. Itt meg oda is teszik, a sav tulajdonkeppen 10-20 cm-rel szelesebb, mint egy atlag teherauto, azokbol ketto nem tud egymas mellett elmenni. De nem is probaljak, ha egynel tobb sav van, azt meghagyjak a szemelyautoknak.

A masik, hogy kicsit kijjebb a Citytol van olyan hely a nagy parkok mellett (pl. Hyde Park eszaki oldalan), hogy nagy, hosszu ut, a keresztezodes elott es utan 10-20 m (!!!) felfestve a 4 sav, kozben meg csak a csupasz aszfalt. Es megis mindenki megtalalja a helyet! Na ez az, ami kis hazankban nagyon nehezen menne.

Pityke őrmester 2008.06.04. 11:03:27

bikkamokka 2008.06.04. 10:43:54

Tévedés, nem kell elhagyni a körforgalmat az első kijáraton ha a szélső sávban vagy.

www.2pass.co.uk/roundabout.htm

Persze van ahol el kell, ez általában a konkrét körforgalomtól, felfestéstől, sávok számától függ.

Pityke őrmester 2008.06.04. 11:08:25

Molnár Tamás 2008.06.04. 10:38:44

Az első kettővel egyetértek, a harmadikkal nem. Közlekedem autóval és bikiklivel is, és azt vettem észre, hogy az autósok nagyon vigyáznak a bringásokra. A motorosokat általában előreengedik, lehúzódnak, de legalábbis nem akadályozzák őket ha pl pirosnál előrecsorognak.

hard 2008.06.04. 11:11:18

"teljesen heterogén egyéni tempókból összeálló, de azért leginkább lagymatagnak mondható budapesti forgalom ritmusára"

Gyere el vidékre, pl Győ, el is sírod magad a közlekedéstől.

Aggie 2008.06.04. 11:14:24

Nem a bank holiday hetvegen voltak itt? Szerintem is minimum hetvege lehetett, mert egy korabbi postjukban is irtak mar olyan Londonbol nezve megmosolyogtato kis aprosagot, hogy az M25-oson 180-nal kozlekedtek. Hahaha. Ilyen ures utakat en hetvegen koran reggel szoktam latni, amikor nem tudok aludni es ezt a helyzetet meg tovabb rontom azzal, hogy autoba vagom magam es duhomben elmegyek Tescozni:)

Terveüdekszi 2008.06.04. 11:16:09

Hááát.... Én ültem már nem egyszer dugóban éjfél körül Lutonból befelé menet.

jacks_colon (törölt) 2008.06.04. 11:16:19

Sok okostojás jól felkapta a vizet, hogy milyen hülyeséget ír a cikk, mert Londonban igenis van dugó.

Kedves gyerekek, senki nem mondta, hogy nincs. Ha jól értettem azt mondta a cikk, hogy van dugó, de mégis lehet haladni. Ha lassan is, de haladsz. A forgalom nem áll akkor sem. És ez így is van.

Az más kérdés, hogy csúcsidőben gyalog is hamarabb át lehet érni egyes városrészeken, mint autóval. Ezért nem jár olyankor autóval, akinek nem muszály. Értitek, gyerekek, vagy lerajzolja nektek a bácsi?

Tom Travel 2008.06.04. 11:17:12

Üdv mindenkinek !

A kommenteket olvasva találtam több - véleményem szerint - kretén, és értelmes hsz-t is.

Nos, a több sávos körforgalom jó megoldás, de nem a többségében alkalmazott módon. Sztem működőképesebb lenne, ha a sávokat spirálisan kifelé haladva festenék fel, így aki pl a 2. kihajtón akar kimenni, az kivülről a 2. sávba sorolna, aki a 3.-on, az a 3. sávba, és így tovább. Így elkerülhető lenne a kényszerű sávváltás, a külső sáv indokolatlan túlterhelése, és egyben a belső sávok is nagyobb értelmet kapnának.

A másik.
Én, mint bp-i lakos, aki ide fizetem a súlyadót, milyen alapon fizessek a saját kerületemben a parkolásért, m ilyen alapon fizessek a behajtásért ?
Egyszer (többszörösen) már fizettem, azért, hogy itt közlekedek az autómmal !
Ha lemegyek Bivalybasznád- külsőre, nyilván szó nélkül fogok fizetni, mint auslander, és fordítva is méltányolható. De ha végiggondoljuk, hogy az üzemanyagnak mekkora az adótartalma, és az "önök pénzéből, önöknek" épült autópályák díjait, akkor ezen is el lehet elmélkedni, hogy mennyire jogos.
A környezetvédők állandóan ájvékolnak, hogy mekkora a légszennyezé sa városban. -jogosan.
DE, az még senkinek nem jutott eszébe a rothadó kapitalizmus fertőjében élőkön kivül senkinek, (kivéve -talán- Hódmezővásárhely) hogy a környezetbarát gk-kat államilag támogassák ? Kevesebb regadó, kötelező bizt, súlyadó, és egyéb kedvezmények formájában.

A város túlterheltségének csökkentésére lenne némi ötletem.
Pl, aki a külső agglomerációból jár be a városba, az tudja már letenni az autóját a város szélen a metró, vagy egyéb tömegközlekedési eszköz közelében, DÍJMENTESEN ! Ez nem 2 órás P+R parkolót jelent óránként X-száz Forintért, kedves irodapatkányok ! Ugyanis ezt a rendszert pont azért találták ki a már említett rothadó kapitalizmusban, hogy a szerencsétlen "vidékinek" jobban megérje ott parkolni, mint 1-2 órát araszolni reggel-este.

A másik agyrém, a 12T-s táblák tenyésztése a városban...
Demszky - aki maga is elmenekült a városból - biztos rtinyálna, ha nem lenne reggel kakaó a Tescóban...
De sajnos a kakó már csak olyan, hogy ha nem viszik, nem megy odébb magától...
Biztos nem az kódorog a városban +12T-val. akinek nncs arra dolga, erre meg merek esküdni.
De a Hungária is fel fog szabadulni, amikor 2050-ben átadják az M0-ás újabb 1,5 km-es szakaszát.

A 4-es metróhoz meg nem is kell túl sokat hozzáfűzni...
Mallorcán a hülye kapitalistája képes volt tized annyi pénzből, 2 év alatt hosszabb szakaszt, több állomással megépíteni. Mellesleg az oroszok felajánlották ano, hogy az államadósság fejében ingyen megcsinálják, de hát nekünk az nem kellett...

Végezetül a forgalom dinamikájáról:

Aki széttépi az autóját lámpától lámpáig, az ugyanolyan kártékony, mint az általatok már említett belső sávos 25-ös papák. Nálam az veri ki a biztosítékot, amikor kamionnal "átesek" az országúton 50-60-al repesztő szgk-kon, ott ahol 90-110 a számukra megengedett. Természetesen nem ónosesőben, hanem verőfényes nmapsütésben. Az utóbbit simán felraknám a köveztkező buszra.

Viszont a "ha belegebedek se jössz be elém", és a "mindenki jöjjön" stílus is kártékony a forgalomra. Bár ezt még sokan nem tudják, a lónak van háta is, nem csak két oldala, de talán egyszer majd erre is rájövünk.

Bocs, ha hosszú voltam.

üdv
Balesetmentest mindenkinek !

jacks_colon (törölt) 2008.06.04. 11:17:53

Muszáj. Elbasztam. Sebaj, szép még lehetek...

jacks_colon (törölt) 2008.06.04. 11:20:00

Aggie: szerintem is nagyon "szombat kora reggel" szaga van a dolognak.

fm 2008.06.04. 11:21:44

Nem kell Londonba menni, már Ausztriában is egész jól lehet haladni. Nincs autóút, ezért városon kívül 100 a megengedett. Ha egy kanyar előtt 60-as tábla van, az azt jelenti, hogy 60-al még épp be lehet venni, nem pedig azt, hogy a 80-90 is simán belefér. Bécs is egész jól szervezett, egyirányú rakparttal, hidakkal. Városhatártól 10 perc a centrum. Kifelé még a kis faluban is a központi rész után ott a 70-es 80-as tábla, tűnjön el a pöfögő szemét minnél hamarabb. És a morál is egész jó. Ha már morál, akkor Prága szintén jó, a 2x2 sávos úton is megáll az autó a zebránál, pedig nincs lámpa. Prágában mondjuk élvezet a tömegközlekedés is. Az 1 óráig érvényes jegy kb. annyi mint nálunk a vonaljegy. Ha Pesten is lenne ilyen, akkor nem mennénk be a autóval az tuti, mert már nem érné meg.

Mondjuk ha a hatóság is nekiállna végre betartatni a KRESZ-t, akkor nem lenne sokáig olyan a morál amilyen... :-)

Tom Travel 2008.06.04. 11:27:50

fm !

Az általad említett kanyar elötti sebesség korlátozó tábla valóban nem szgk-ra szabott, az a tgk.val biztonságosnak nevezhető határt jelzi kb.

zooo 2008.06.04. 11:33:44

Sztem Budapest már rég túlzsúfolt autók terén. A rakpartok egyirányúsítása baromság lenne, a sógoréknál azért működik mert jóval többen utaznak a tömegközlekedésen, itt szinte mindenki kocsival megy dolgozni és csodálkozik ha dugó van... Ott nem gáz ha "igazgató úr" felszáll a buszra és otthonhagyja a Mercit az asszonynak és a gyerekeknek, hátha könnyebb így nekik is. Jó belátom azt is, hogy a BKV kultúráltsága nem mérhető a bécsi "BKV"-hoz, van itt olyan busz is ami Blahától házig vinne de inkább elmegyek a metróig mert nem akarok megdögleni a 8. ker-ben. És ez komoly!!!

Csikós Zsolt 2008.06.04. 11:36:03

Szeretném mindenkinek újra elismételni, hogy Londonban nem álltunk dugóban, London környékén igen. Lutonból befelé három és fél óra alatt tettünk meg tizenöt mérföldet, mert felbontották a pályát, ráadásul valami teherautó is felborult. Iszonyat volt. De bel-Londonban haladtunk.

Három napon át folyamatosan vezettünk, nagyrészt Londonban, még aznap is benne volt jó négy órányi londonozás, amikor a Caterhamben és Dartforban jártunk. Hétfő, kedd, szerda, május 19-21. ha jól tudom nem volt ünnep. Reggel 10-től volt, hogy 1-ig (éjjel) mindenféle időpontban nyomtuk. Állni, hosszan sehol nem kellett. Araszolás volt dögivel, de az a reménytelen szívás, ami a magyar, keresztbeállós csomópontok miatt kilométerekre kialakul, sehol nem volt.
És nem először vezettem hosszan Londonban, de most írok először róla. Fárasztóbb, de használhatóbb a rendszer.

fm 2008.06.04. 11:37:44

Tom Travel!

Igen. De hibátlan műszaki állapotú teherautóra, nem pedig lepukkant rába teherautóra, ami kis kenőpézért átment a vizsgán, és akkora a sebességhatár, hogy ónós esőben se essen le.

Pl. mi a túróért van 40-es tábla Gyál után Ócsa felé a M0 felüljárón? 40! Városon kívül! Minek hibátlan autópályára 100-as tábla? Le ne essen a kétütemű varnyú? Hány ilyen dolog van ma kis hazánkban...

Csikós Zsolt 2008.06.04. 11:38:04

Ja és kábé negyvenszer jártunk a Piccadily, a Tottenham Court Road, a Trafalgar Square környéként, de a Citíbe is elvetődtünk, South Kensingtonba kijárkáltunk, vagy hatszor megkerültük a Hyde Parkot, mentünk át ide-oda a hidakon, szóval bent nyomtuk nagyrészt.

pfejer 2008.06.04. 11:39:02

Én nem csak a forgalomszervezőket, de minden autóst elküldenék tanulmányútra, bárhova, csak, hogy lássanak valami mást is, mint középeur. Én nemrég egy hetet vezettem Mexikóvárosban, és a tapasztalat, amit ott szereztem, felért egy második jogosítvánnyal. Pedig ott nem jó a közlekedés, nagy dugók vannak, tükör-tükörhöz érve száguldanak az autók a belvárosban. Láttam egy kereszteződést például, ahol az egyik úton folyamatosan haladt a forgalom hat párhuzamos sávban és ezt keresztezte merőlegesen egy négy sávos egyirányú út. Se körforgalom, se lámpa, de lassítani se lassít senki!! Mondanom se kell, hogy beszartam az ijedtségtől.

Node. És ez az amit mondani akarok: a nyolcsávos utak, az örökös dugók és 10 millió autós városában egy hét alatt nemhogy karambolt nem láttam, de meghúzott autót se. Csak mert mindenki figyel, és mindenki óvatosan őrült. Vagy nemtom.

gábris 2008.06.04. 11:40:36

Kár hogy nem olvasok a cikk írójától és ebben a fantasztikus londoni élményautózásban résztvevőktől válaszreakciót a cikk hitelességét kétségbe vonó hozzászólásokra.

Akár vitatkozva ezekkel, akár elismerve azt, hogy nekik is igazuk van. Elvégre a cikkírónak érdekes, jó cikket kellett írnia, ez így rendjén is van. De egy ilyen köztéren, mint ez, a szórakoztatáson túl őszinte is lehetne, de mindenképpen jó lenne, ha reagálna is az ellenvéleményekre. Anélkül naon rózsaszínű lenne ez a londoni kép. Kár lenne rózsaszínre mázolni, ha nem az.

Cato 2008.06.04. 11:41:35

Átolvastam a Londonról írott cikket és mindent csípőből lehet cáfolni. Az egészben az a poénos, hogy minden mondatából kiérződik az első benyomás hangulata.
Mivel több éves Londoni élettel és közlekedéssel a hátam mögött, tudom milyen az, amikor egy forgalmatlan úton az angol sofőr dugót okoz..., mert nem tud vezetni...,vagy telefonál vagy sms-t ir, vagy csak bénázva próbálgatja, hogyan is oktatták neki a megfordulást... vagy amikor a buszmegállóba parkol be az autós és a busz nem tud beállni, vagy csak egyszerűen az út közepén áll meg kocsijával az úrvezető és mögötte sorakoznak a többiek! Szóval van dugó! Elég nagyok is. De parkolni azért nem szokás járdán és tiltott helyen, mert a gatyája rámegy a büntetésre, amit kegyetlenül behajtanak és minden kihágást kamera figyel. A villanyrendőr pedig érzékelővel müxik. Ezért ad zöldet a közeledő járműnek, ha másik irányból nincs jármű. Az elfogyó utnál sem a gyorsabb a befutó, mert a jobbkézről érkezőnek van előnye. Az autók nagyrésze törött, horpadt és ami otthon ritka, nagyon sok a letörött tükör, mivel mozgó és álló járműről egyaránt letöri a másik... Az igaz, hogy a motorost és kerékpárost védik. Ha valami történik, és a sofőr a hibás, nagyon keményen büntetnek. Nincs eltusolás mint otthon. Ami a lényeg, minden kihágást a kamerarendszer lát! Jelentősebb lámpáknál kamera és fényképező müxik. Szóval piroson áthajtás és tiltott sávban parkolás kemény fontjába kerül a vezetőnek. Ezért lehet normálisabban közlekedni, de nem dugó mentesen.
Próbálj ki egyszer egy rush-hours-t, jó feeling. stb. stb.
De az biztos, hogy türelmesebbek és nincs az a brutalitás, mint Mországon.

speedline 2008.06.04. 11:48:09

Teljesen egyet értek a cikk szerzőjével.
Sok mindent el lehet mondani arról, hogy milyen a hazai közlekedési morál sok kritikát lehet mondani a forgalomban részt vevőkről de egy biztos. Alapvetően lustán, ráérősen, figyelmetlenül már – már Pató Pál úr módjára közlekednek nagyon sokan. Igaz ez éppen úgy a fővárosra a városokra mint az autópályákra vagy országutakra.
A lámpánál tényleg bambulunk, nem állunk elég közel egymáshoz, nem indexelünk, békésen kóricálunk a belső sávokban holott van még üres hely jobbra is nem is beszélve a megállásról a parkolásról a telefonálásról a kocsiban való gyerek nevelésről, sminkelésről és hasonlók.
Tehát lenne bőven mit javítani felhasználói oldalról is.

A hazai forgalom szervezés szintén hagy kívánni valót maga után. Többször elmondtam és leírtam már, hogy amíg a döntéshozók a politikusok nem érzik a dolog súlyát addig nem változtatnak érdemben a problémán. Amíg egy fontosnak gondolt állami vezető előtt autópályán szirénázó rendőrautó megy 160 -180 km / h sebességgel és sofőrös Audi viszi a górét, addig nem tudja meg a mélyen tisztelt állami vezető, hogy milyen az mikor 90-nel kimegy eléd a román kamionos és előz egy fél órát vagy a városban az Operától az Astoriáig mész 30 percet…..Magyarán nagyon sok fontos ember aki döntést hoz burokban él és ezért nem képes objektívan dönteni és a lobbyk ereje érvényesül csak.

…és végül de nem utolsó sorban. A Bp-i dugódíj terve első körben arra jó, hogy a főváros még több pénzre tegyen szert. Arról pedig senki ne is álmodjon, hogy majd ebből bárki is P+R parkolót meg metrót, villamost, buszsávot, függővasutat vagy bármit is építene mert valahogy ez nem azaz ország. A pénzt beszednék és amúgy minden változatlan lenne,.
A másik, hogy aki már járt Londonban az tudja-érzi mi a különbség a két város között.
Ők olyan helyen szednek díjat alapvetően ami tényleg a top belváros ahol csak az tartózkodik akinek nagyon ott van dolga.
Bp. nem ilyen. A két város mérete, szerkezete, jellege nem összehasonlítható. Bp-en a Lánchíd, a Margit híd az Erzsébet híd a város közepén van. Ezeken jelenleg át kell mennie annak aki át kar jutni az ország másik oldalára és ez nem vicc, hiszen pl. Hatvanból Tatabányára más alternatíva jelenleg nem nagyon van. Nincs M0 keleti szektor! De ha lesz is akkor az nem megoldás már mivel a régi M0 katasztrofális! A kapacitása kicsi a sávok állapota szörnyű hamarosan el kezdik felújítani. Akkor mit is old meg a fennen hangoztatott M0? Semmit, egyelőre. Londonban pedig úgy kell elképzelni, hogy több M0 szerű gyűrű is van amin lehet kerülni és a city-be nem kell bemenni csak azért, hogy át lehessen kelni egy hídon.
Ezt kéne megmutatni minden dugódíj pártolónak, hogy ébredjen végre rá, hogy szerkezetileg mekkora különbség van! Előbb út kell és út és út meg hidak és utána lehet pénzt szedni.

THK 2008.06.04. 11:51:49

Angol kollégával kerestünk egy címet Londonban.
Rá pár napra vett magának GPS-t... :)

zooo 2008.06.04. 11:53:42

Segítség!!! Lenne egy kérdésem, aki ért hozzá az írjon csak választ! Jövőre megyek ki (ha minden igaz Londonba) és idővel szeretnék robogót használni a tömegközlekedés helyett. Sokan mondják, hogy jobban megéri mint a 165 Font-os havi Travelcard (havi bérlet minden járműre az összes zónába). A kérdés lényege, hogy a robogómmal hol állhatok meg ill hol nem, szóval az ezzel kapcsolatos szabályok, kitételek. Az eső persze nem érdekel nem vagyok cukorból :)

zooo 2008.06.04. 11:55:16

Segítség!!! Lenne egy kérdésem, aki ért hozzá az írjon csak választ! Jövőre megyek ki (ha minden igaz Londonba) és idővel szeretnék robogót használni a tömegközlekedés helyett. Sokan mondják, hogy jobban megéri mint a 165 Font-os havi Travelcard (havi bérlet minden járműre az összes zónába). A kérdés lényege, hogy a robogómmal hol állhatok meg ill hol nem, szóval az ezzel kapcsolatos szabályok, kitételek. Az eső persze nem érdekel nem vagyok cukorból :)

zooo 2008.06.04. 11:56:23

sorry 2x-ért, szar a szerver...

ka 2008.06.04. 12:08:56

Tom Travel: "Nálam az veri ki a biztosítékot, amikor kamionnal "átesek" az országúton 50-60-al repesztő szgk-kon, ott ahol 90-110 a számukra megengedett. Természetesen nem ónosesőben, hanem verőfényes nmapsütésben. Az utóbbit simán felraknám a köveztkező buszra."

Hja, és az nem jut eszedbe, hogy a zsiguli nem bír többel menni, mert szétesik a motor vagy valami széthullik?
Ilyenkor azon kéne gondolkodni, hogy anyáznál-e neki, hogyha egy traktor lenne ami ugyanilyen tempóval vánszorogna.

Én is 70el megyek országúton. Miért? Mert ekkor eszik keveset a verda. Mé nem járok busszal? Ja bocs, csak mert DRÁGA. és DRÁGÁBB. De majd ha veszel nekem új kocsit, vagy állambácsi végre beszűntetné a regadót, akkor majd én is fogok repeszteni.

Londoner 2008.06.04. 12:10:51

A cikk iroja nagyon szerencsesnek mondhatja magat, hogy 3 nap alatt egyetlen-egyszer sem kerult dugoba. En autoval jartam dolgozni London del-keleti reszebol a Heathrow kornyekere es a menetido 40 perc es masfel ora kozott kiszamithatatlanul valtozott. Olyan het nem telt el, hogy legalabb ketszer ne alltam volna dugoban. Talan a cikk iroja - csak a targyilagossag kedveert hallgathatta volna reggelente a radiot es akkor tudna, hogy merfoldes sorok alakulnak ki csucsidoben a varosban. Csak a mindennapos Blackwall Tunnel, Dartford-crossing, South-Circular aprocska problemai miatt okozott dugokra gondolok, amik majdnem a belvarosig gyuruznek. Mellesleg szallitmanyozasban dolgozok, tehat hallok eleg visszajelzest es bizonyossaggal allithatom, hogy London Europaban az egyik legnotoriusabb dugokozpont - Isten ments attol, hogy keresztul is kelljen haladni rajta. Ami biztos, az az, hogy a moral egy fokkal jobb mint otthon (leszamitva, ha motorozol, biciklizel illetve a fekete taxikat). Mindenesetre azt javaslom a cikk irojanak, hogy ha legkozelebb irni akar valamirol, melyedjen el a temaban vagy pedig irjon regenyeket, mert ez a cikk - bar talan tapasztalatokon alapul - tavol all a valosagtol es mint ilyen felrevezeto.

ka 2008.06.04. 12:10:58

Ja nekem meg az veri ki a biztosítékot mikor az M0-n a megengedett 80nál 80al merészelek száguldozni, és a kamionnal előzni tilos táblánál ott jön mögöttem a sok kamionos gané, nyomja a dudát, de ki nem mer előzni. Inkább hajtsak én gyorsabban, végülis nekem nem számít az a 30ezres bünti.

Morálon kéne változtatni először, utána lehetne jobb minden, mint nyugaton

Tom Travel 2008.06.04. 12:11:56

fm !

Azt nem tudom, hogy a "jóindulatból levizsgázott Rába mennyivel tudja bevenni a kanyart, nyilván még kevesebbel. Én egy JÓ állapotú 5 éves Scaniával járok, és a tapasztalataim szerint általában a táblák reális értékre utalnak, Persze vannak eltérő esetek is. Az említett felüljárón - ha egyre gondolunk - sztem - az M0-ról kikanyarodók miatt van 40-es tábla. Ugye, a felüljáró domborzati adottságai miatt adott egy nem jól belátható kereszteződés.

üdv

Cusco 2008.06.04. 12:13:14

Magyarország 50 év múlva sem lesz még hasonló sem. Ez egy elmaradott ország, elmaradott emberekkel. Nagyon jó hogy mindenki jót akar és biztonságot, meg logikus közlekedést. Nem szeretnék politizálni, mert MINDEN politikust utálok! De ahol felmerül az internetadó kérdése, és képtelenek megépíteni egy metrót, vagy utat vagy egyáltalán bármit. És akkor még nem is beszéltem a budapestiek vegyes összetételéről. Tudom hogy Londonban is sokszínüek az emberek, de az agyuk valahogy mégis egyformán jár. Nálunk valahogy más az agyi összetétel. Mi tényleg egy elmaradott primitív balkáni ország vagyunk. Nekünk a ló való, és nem az autó. Még egy egészséges kresszrendszerünk sincs. Lehet hogy ciki, de én szégyellem hogy magyar vagyok. Szerintem Budapesten soha nem lesz drasztikus változás.

Tom Travel 2008.06.04. 12:17:36

ka !

Ha neked a szgk.-knak megengedett 90 repesztés, és a verda nem bír 70-nél többet, akkor az nem alkalmas a közúti forgalomra !
A traktor 90-el elég érdekes lenne, de a 20-30-al menő traktort lényegesen könnyebb megelőzni, mint az előbb említetteket.

Nem akarom védeni a kamionosokat, mert nem szentek az biztos, de ne általánosítsunk !

grinya 2008.06.04. 12:18:09

Ember te melyik Londonban voltal?
En majd 2 eve vezetek itt es amit leirtal az rohadtul nem igaz.
A soforok 80%-a agressziv paraszt (nem enged be de o befurakszik persze).
A lampak iszonyatosak amikor az egyik zoldre valt a kovetkezo piros lesz.
Sokszor olyan mitha Indiaban vezetnek (egy savban 2 auto).
Tenyleg szuper csak az amirol irtal az nem London.

SenkiAlfonz 2008.06.04. 12:20:17

Bár Londonban még nem volt szerencsém vezetni, Dublinban viszont elég sokat kocsikáztam. A kresz tudtommal nagyrészt egyezik a két országban (hála a 800 éves brit uralomnak a kisebbik szigeten). A buszsávot, kereszteződésbe beragadást ott is komolyan veszik. Köszönhetően talán annak, hogy a kereszteződésbe beragadást már első körben is 80 euroval büntetik. A buszsávban való jogosulatlan haladás pedig helyből bírósági tárgyalást és minimum négy-ötszáz euros büntit eredményez. Szintén jellemző az egybeolvadó sávok megoldása és gördülékeny használata, valamint a járható, használható körforgalom (nálunk azokat is sikerült elrontani). Nem beszélve a felsőbbrendű útra történő felhajtásról, ahol a védett úton haladók két-három autónként legkésőbb beengednek egy felhajtót. Kipróbáltam itthon is (kellett nekem a jóhoz hozzászokni). A mögöttem lévő majdnem letolt az útról a dudára tenyerelve, amikor beengedtem valakit (közben előttünk éppen csak araszolt a sor, két métert sikerült vesztenem a "manőverrel"). Lenne mit tanulni a közlekedés szervezőinek és résztvevőinek is kis hazánkban...

Ainult Mina 2008.06.04. 12:22:37

Londonban meg rossz, hogy autokban nem jo oldalon van kormany. Mondjuk vezettem Olaszorszagban meg Magyarorszagon - olaszoknal jobb volt.

Tom Travel 2008.06.04. 12:23:32

SenkiAlfonz !

Igen, amit te említesz, azt nevezik zippzár-elvnek, és a fejlettebb kultúrákban működik is. De csak nem képzeled, hogy a BMW-s be fog engedni egy Suzukit ??? - bocs a normális BMW-sektől !

fm 2008.06.04. 12:23:41

Tom Travel,

Tudom, hogy miattuk van a korlátozás, de a 40 szerintem ott és a hasonló helyeken irreálisan alacsony, főleg városon kívül. 60-al már nem lenne bajom. Szerintem egy scanianak sem.

"tapasztalataim szerint általában a táblák reális értékre utalnak, Persze vannak eltérő esetek is"

Mo-n kicsit több az eltérő, máshol meg a reális több.

Renzo 2008.06.04. 12:23:52

Én az itthoni balkormányos autómmal voltam kétszer is hosszabb ideig Albionban, ami bizonyos hátrányt jelent országúton, ha a szembejövő sávban kell előzni (viszont frankó voltam a járda mellé centizésben...).
(1) Nekem még az tűnt fel, hogy az autópályán nincs őrült száguldás, viszont a szűk és kanyargós vidéki mellékutakon a megengedett max. sebességgel futkározó őslakosokkal tempót tartani komoly figyelmet igényel. Tkp. az átlag brit autós TUD AUTÓT VEZETNI.
(2) Aztán az is feltűnt, hogy ha eltévedek (ami ritka, de elő tud fordulni), akkor a többi autós, motoros, biciklista, gyalogos, rendőr (akárki) nagyon segítőkész.

(3) Itthon pedig az tűnik fel, hogy az átlagos közlekedő (autós, gyalogos, akárki)
- nem tud közlekedni,
- ostoba módon önző, csak magára figyel,
- hiányzó kresztudását és ügyességét fokozott agresszióval próbálja helyettesíteni.
"Kedvencem" Budapest hétvégén: nagyon kevés autó tud hatalmas dugókat generálni azzal, hogy a körúton üres a szélső sáv, a belsőben lazán beállnak egymás mögé jó nagy távolságra, és bennragadnak a kereszteződésekben. Ha néhányan átsorolnának a külső sávba, vagy közelebb ráállnának egymásra, akkor mehetne a keresztirányú forgalom, de nem! – bunkókámék egymást anyázzák. Ennek különleges esete, amikor kollégák, a BKV-sok egymás között alakítják a műsort: a villamos szépen beáll keresztbe, a troli dudál és szidja a k. anyját nekije, aztán a troli ragad be és az ő anyját szidja a kék busz.

Szóval itt nemcsak közlekedésszervezésről van szó, hanem arról is, hogy
- mifelénk sok az önző bunkó és
- sokunk nem tud közlekedni.

:-(

pumukli 2008.06.04. 12:25:38

Nekem is az a véleményem, aki ezt az egészet írta, az soha nem járt Londonban.
Az is tetszett, nincs dugó, csak araszolás. Mi a különbség?

Renzo 2008.06.04. 12:26:44

Én az itthoni balkormányos autómmal voltam kétszer is hosszabb ideig Albionban, ami bizonyos hátrányt jelent országúton, ha a szembejövő sávban kell előzni (viszont frankó voltam a járda mellé centizésben...).
(1) Nekem még az tűnt fel, hogy az autópályán nincs őrült száguldás, viszont a szűk és kanyargós vidéki mellékutakon a megengedett max. sebességgel futkározó őslakosokkal tempót tartani komoly figyelmet igényel. Tkp. az átlag brit autós TUD AUTÓT VEZETNI.
(2) Aztán az is feltűnt, hogy ha eltévedek (ami ritka, de elő tud fordulni), akkor a többi autós, motoros, biciklista, gyalogos, rendőr (akárki) nagyon segítőkész.

(3) Itthon pedig az tűnik fel, hogy az átlagos közlekedő (autós, gyalogos, akárki)
- nem tud közlekedni,
- ostoba módon önző, csak magára figyel,
- hiányzó kresztudását és ügyességét fokozott agresszióval próbálja helyettesíteni.
"Kedvencem" Budapest hétvégén: nagyon kevés autó tud hatalmas dugókat generálni azzal, hogy a körúton üres a szélső sáv, a belsőben lazán beállnak egymás mögé jó nagy távolságra, és bennragadnak a kereszteződésekben. Ha néhányan átsorolnának a külső sávba, vagy közelebb ráállnának egymásra, akkor mehetne a keresztirányú forgalom, de nem! – bunkókámék egymást anyázzák. Ennek különleges esete, amikor kollégák, a BKV-sok egymás között alakítják a műsort: a villamos szépen beáll keresztbe, a troli dudál és szidja a k. anyját nekije, aztán a troli ragad be és az ő anyját szidja a kék busz.

Szóval itt nemcsak közlekedésszervezésről van szó, hanem arról is, hogy
- mifelénk sok az önző bunkó és
- sokunk nem tud közlekedni.

:-(

aa 2008.06.04. 12:27:00

Amig a mocskos rühes büdös demszki meg a hasonszőrűek irányítanak, addig felejtsétek el, h bármi is jobb lesz bpen.

Lowtyo 2008.06.04. 12:27:45

Dugódíj budapesten. Röhejes. Lenne értelme, ha ki lehetne kerülni a várost. Persze akkor még mindíg lesznek helyek ahová egyszerűen a városon keresztül kell menni. Megtenném, hogy lerakom a város szélén az autót és onnan tömegközlekedek, ha lenne lehetőség rá és nem úgy esnék be a tárgyalásra, hogy 30x leizadtam a buszon, villamoson és bűzlök mint egy vasuti klozett. Amíg ez nincs, addig inkább fújom a levegőbe a mérget az autóból.
Az M0 pedig egyszerűen szégyen.
Egyik kormány sem oldotta még meg, hogy ki lehessen kerülni Budapestet, pedig mindegyik nagyon meg volt elégedve magával. Ez azt hiszem alap dolog lenne és a fővárosiak is picit hisztizhetnének miatta, mert ez erősen az Ő érdekük.

Tom Travel 2008.06.04. 12:27:59

fm !

A tábla nem a kanyarodás miatt van, hanem, mert aki a púp másik oldaláról érkezik, -esetleg- nem tudná időben érzékelni az éppne kikanyarodókat.

Kárpáti Frigyes · http://fricibaa 2008.06.04. 12:28:05

Üdv mindenkinek!
Egyhetes jogosítvánnyal Görögországban vezettem egy hónapig. A négysávos úton hat sorba beálltak az autók egészen a lámpa alá.Lehúzott ablakokkal beszélgettek, előttük hemzsegtek a robogósok. Amikor váltott a lámpa, hátul elkezdtek dudálni, mindenki egyszerre elindult, ezer autó átrohant a kereszteződésen. Amikor hazajöttem és egy lámpaváltásnál öt (5!) autó ment át, én is nyomtam a dudát. Aztán beletörődtem...
Szervezhetjük a közlekedést ahogy akarjuk, a mentalitáson kellene változtatni. Vezettem Kanadában és Ausztráliában is. Az autópályán, ha 100 a megengedett, akkor százzal mennek. Egy pár napig idegesített a sok birka, aztán rájöttem, hogy ott a közlekedés nem az önmegvalósítás része, hanem egyszerűen csak el akarnak jutni A-ból B-be. Nekik van igazuk.

Tom Travel 2008.06.04. 12:30:18

ka !

Amit kifelejtettem:
mond neked valamit az a fogalom, hogy a forgalom indokolatlan akadályozása ???

fistic 2008.06.04. 12:31:33

"kétkerekű extrém sérülékeny, ezért akár az autósé az elsőbbség, akár nem, engedni kell neki"

Ezt a baromságot.Mennyit gondolkodott az aki ezt leírta? mindig van prioritási sorrend. Attól még hogy valami innen nézve szép és jó nem kéne ekkora ökörségeket bekiáltni.

Jano 2008.06.04. 12:31:46

KUSZKÓ valóban szégyenkezhetsz, de nem azért mert magyar vagy, hanem amilyen buta vagy.
Arról meg ami neked nincs (agyi összetétel) inkább ne is beszélnél.

Mindegy, nem ezt akartam írni, csak mivel pont itt olvasom az orrom előtt nem állhattam meg szó nélkül.


Barcelonában képedtem el először azon, hogy 4-5-6 egyirányú sáv mennyire jól tud működni. Igaz, ott ezt a tervezett városszerkezet adja magából.
Nagyon jól működik a változtatható forgalomirány a keresztben átszelő főúton (Diagonal) és e mellett a nagy kereszteződések lehetősel szintben is el vannak határolva egymástól.

Szűk utcákban tükör összeér ott is, de (no pasa nada) zajlik a tempós közlekedés. A robogóhadról nem is beszélve.
Én büszke vagyok hogy itthon élek, és abban bízom hogy több ember példamutató közlekedési magatartásával javulni fog a helyzet.

fm 2008.06.04. 12:35:46

Tom Travel,

Ezt mondom én is. Akkor inkább úgy fogalmazok, hogy értük van a korlát. Továbbra is úgy vélem, hogy irreális a 40.

Keri 2008.06.04. 12:37:01

9 honapig soforkodtem Londonban. Az en tapasztalatom az, hogy igenis VAN dugo, megpedig olyan, hogy beleorulsz. Az elkerulo korgyurun (M25), belso utakon, mindenutt. Nem tudom, hogy merre kozlekedett 1 napon keresztul a cikk iroja, de gondolom a reggeli meg a delutani csucsforgalmat kihagyta, mert akkor tenyleg nincs nagy dugo. Viszont olyankor Pesten sincs...

Abban viszont egyetertek, hogy sokkal jobban szervezett a kozlekedes, foleg a buszsavok es a parkolas mukodik sokkal jobban. Az osszes tobbi viszont szerintem eros tulzas, ott sem ennyire kiraly minden.

Tom Travel 2008.06.04. 12:42:46

fm !

Oké, azt hiszem értjük egymást. :-)

Az meg hogy reális, vagy sem, relatív dolog. Egy Lamborghini 160-ról is meg tudna állni akkora távon, viszont a
"70-el repesztő lada" nem biztos. :-)

üdv

Labancz 2008.06.04. 12:46:35

aa: Gondolom, sokat gondolkodtál a postodon... Igazán nem tehetsz róla, hogy csak ennyire futotta. :-)

Labancz 2008.06.04. 12:51:41

Az a gond, hogy Mo.-n az elvi leglasabb autóhoz igazítják a forgalmat. Ez nálunk -feltételezem- Trabant, vagy ZIL.
Ostoba elgondolások alapján, ostoba szabályokat eröltetnek ránk.
Igaz, amig köver kopaszok állnak a külső sávban és céges Octáviával közlekedők azt gondolják, hogy agyon kell taposni a 1,4-es Opellel közlekedőt, addig nincs is igazán miről beszélni...

Na mindegy, tudjuk: Tett halála az okoSkodás.

szunyog 2008.06.04. 12:51:49

én ma kifogtam a reggeli csúcsban, de olyan rendesen közlekedett mindenki, annyira előzékenyek voltak, hogy nem hittem el, Budapesten közlekedem, esőben, ezer autós közt... beengedtek, mindenki udvarias volt, balra kanyarodásnál is elengedtek a szemből jövők... szóval tiszta sci-fi az egész. feltételezem az összes kőbunkó elhagyta a várost, vagy szabin van. miért nem lehet ezt mindig így? mert akkor mindenkinek jó lenne?

ferenckovacs · www.ferenckovacs.com 2008.06.04. 13:04:26

Kb. egy hete vizsgáztam közlekedés tervezésből (igaz semmi közöm nem lesz a közelekedéshez, mert épületeket tervezek majd, de kötelező tárgy).

A jegyzetünkben egyértelműen le van írva (amiket hosszú megfigyelések és statisztikai adatok támasztanak alá), hogy a ROSSZ geometriájú utakon (lásd London) kevesebb a baleset és a balesetben megsérültek száma. Azzal, hogy szűkebbek a sávok, már eleve arra ösztönzi az embert, hogy figyeljen és ne bambulva figyeljen.

A kommentek elején leírt "dinamikus sávokat" is tanítják nekünk, az oktatóink tudják, hogy mire lehetne használni csak úgy érzem, hogy a döntéshozó szintjén a már említett "Marx-ideológiából vizsgázó" főnök dönt... szerinte meg minek bonyolítani a sávokat.

A másik meglátás, hogy idehaza másabb a mentalitás és odaát több a pénz, az emberek jobb életszínvonalon élnek ugyanazt a munkát elvégezve.

fm 2008.06.04. 13:10:45

Tom Travel,

Persze, hogy relatív, főleg ha bevonjuk a körbe a bucira pakolt teherautókat is:-) Ha normális morál lenne, akkor elég lenne egy bukkanóra figyelmeztető táblát kitenni, és baleset esetén szankcionálni a relatív gyorshajtást.

Tom Travel 2008.06.04. 13:20:21

fm !

Persze, ez is igaz. Olvastad az ezzel kapcsolatos írást ?
Ha jól emlékszem 40 helyett 55tonna volt a címe.
Ott sok igazság van a hsz-ek között.
A "relatív gyorshajtás" meg egy olyan fogalom a közlekedésben, amit mnden baleset okozójára rá lehet húzni. Nem lehet hibás az út kezelője, karbantartója, és senki más sem.
Hivatásosként megtanította az oktatóm a kötelező félévenkénti továbbképzésen, hogy ha a tesztlapon úgy kezdődik egy kérdés, hogy "ki a felelős...", azt már ne is olvassam végig, hanem ikszeljem be, hogy a gkv.

mv3 2008.06.04. 13:25:07

Szerintem két nagyon egyszerű szabály bevezetésével sokat javíthatnánk a közmorálon, mert lassan megfigyelhető, ahogy kinevelődik a következő olyan csapat, akikre nem vonatkozik a kresz.
1. Ha valaki végigelőzi a sort a busz sávban/ záróvonalon, a rendőr állítsa ki 20 percre. A bőrnyakút nem tartja vissza a pénzbüntetés, mert max. kivesznek egy barackmagnyi szemet az aranyláncból, de az idő mindenkinek nagy kincs. Van kb. 20-30 olyan nagyforgalmú főút, ahova még lehetne rendőri kapacitás. Egyébként pont tegnap nyomott le egy egész sort egy álcázott tirpák ( s70 volvo), a pár autóval előttem araszoló rendőrautó véletlenül sem állította le.
2. A vészvillogóval pofátlanul parkló sötét autókat meg az elszálításuk után egyszerűen 1 hétig nem adnám vissza.

Kétszer is meggondolnák a manővereket a lesötétítettek, melynek következtében a frissjogsis vizenvagyunk disco huszár gyerkekek nem azt látnák, hogy ez a követendő példa.

jacks_colon (törölt) 2008.06.04. 13:30:04

Én már nagyon fenntartással kezelem a londoni közlekedést lesajnáló, fikázó hozzászólásokat. Amikor ide költöztem (4 évvel ezelőtt) nem vezettem ugyan autót, de volt olyan magyar ismerősöm, aki igen. És tőle folyamatosan azt kellett hallgatni, hogy az "angolok" mekkora balfaszok, és hogy mennyire nem tudnak közlekedni, stb stb... (Persze a dolog lényege az volt, hogy "bezzeg Ő", csak nem így, kimondva).

Nos amikor magam is elkezdtem itt közlekedni, akkor megtapasztaltam ennek pontosan az ellenkezőjét. Persze egy ekkora népességű városban akad mindenféle ember, olyan is, aki tényleg balfasz, vagy tényleg nem tud vezetni. És akkor mi van? Az emberek legtöbbje tolerálja az esetlenkedőket, sőt ahol lehet, próbál nekik segíteni.

Ebből is látszik, hogy kétféle hozzáállás létezik: Megállhatok pár másodpercre, és megvárhatom, amíg a tata megtalálja melyik az egyes fokozat, vagy merre van az előre, és végre elindul. Nem nyerek vele semmit, de nem is vesztek.
Vagy elhúzhatok mellette szabálytalanul, fél kézzel a dudát nyomva. Ebben az utóbbi magatartásban nagyon sokan megtalálják a maguk önigazolását, azt, hogy ők valójában mennyire fasza vezetők, és mindenki más rajtuk kívül balfasz. Pedig ettől csak egy szabálytalan agresszív (frusztrált?) faszkalap leszel mindenki szemében, legjobb esetben is csak sajnálni fog érte a többi közlekedő.

Az első magatartás általánosan jellemző az angol közlekedésre, a második előfordul, de ritka. Az inkább egy másik országra jellemző.

apóca 2008.06.04. 13:36:23

Talán azért lehet Londonban normálisan szervezni a közlekedést, mert nem 23 önálló királyság (lásd kerületek) csinál azt, amit akar. A Főváros Budapesten kizárólag a főútvonalakon jogosult bármit tenni, a kerületek meg minden lehetséges menekülő utat eltorlaszolnak.
Az is lehet, hogy Londonban az autós nem rohadt, szemét ellenség, akit korlátozni meg fejni kell.

jacks_colon (törölt) 2008.06.04. 13:39:34

"Az is lehet, hogy Londonban az autós nem rohadt, szemét ellenség, akit korlátozni meg fejni kell."
De, itt is az, sajnos. Már ami a fejést illeti. :(
De a gyalogosok számára nem ellenség, mert rájuk vigyáznak. Kerékpárosok szemszögéből meg teljesen mindegy, nekik mindig mindenhol mindenki ellenség (autós és gyalogos egyaránt). :)

ka 2008.06.04. 13:49:51

Tom Travel!

Főúton nincs meghatározva minimális sebesség, csak autópályán. Bocs.

Ja ennyi erővel az a kamion sem alkalmas közúti közlekedésre amelyik az m0-s emelkedőjén a belső sávban 40el előzi fölfele a többi még lassabbat. PEdig ott is tartani kéne a limitet.

pimpike 2008.06.04. 13:50:54

Nos ez most OFF lesz , de közérdekű :


Mi van az ELSŐSEGÉLY doboz szavatossággal ?
Azt mondják nem kell feltétlenül újat venni , elég a "tartalmát" cserélni .
Mit is jelen ez (minek kell benne lenni?)

Esetleg egy blogot megérne a téma ...

antika 2008.06.04. 13:54:22

Én is voltam Londonban.
Sajnos keveset. Így lehet , hogy számra is egy kicsit ferde a kép:)
A mondanivalóm nagy részét már leírták, nem ismételek.
Egy biztos, az átlag vezető nem megy a city-be, de még a környékére se, mert tudja, hogy ott bármikor dugó alakulhat ki. Van 10! mertró vonaluk, igaz azt is láttam már bedugulni. De az emberek türelmesen várnak (biztos az angol hidegvér) Egyébként London kb. 10%-ban angol + a művésznegyed a többi sárga, barna, fekete, arab mint a birodalom.
Mármint a volt birodalom.
Azért kiváncsi lennék azokra, akik panaszkodnak a londoni dugókra, mikor vezettek utoljára Budapesten. vagy közlekedtek-e egyáltalán itt. Nem BKV-ra gondoltam. Egyébként semmi bajom a BKV-val. Nem semmi lehet megszervezni akkora forgalmat. Inkább hiányzik az átszálójegy és a napijegy közé egy 1-2 órás jegy. Ami minden járműre érvényes.
Úgy emlékszem, hogy Londonban is van heti by pass (rem jól írtam, ha nem majd kijavítanak) 11-12 Fontért.
Ja és mertróval is ki lehet menni a reptérre. De taxi is kivisz 20 fontért szinte bárhonnan.
A jólmenő fogorvos is kerékpárral jár dolgozni a city-be, mert ott ugye nem laknak, csak dolgoznak.
Nekem tetszett London+Brüsszel is szép tiszta város. Nem is említhető egy lapon Budapesttel. Ha nem lennék földhöragadt, már ott laknánk.
De ki tudja, mit hoz a holnap:)
Szép napot mindenkinek.

ka 2008.06.04. 13:56:12

Tom travel!

Indokolatlan akadályoztatás nincs meghatározva. Meg kérdés mi az indokolatlan? Ez kb. olyan mint a behajtani tilos kivéve célforgalom. Cél lehet az, hogy behajtsak az utcába, hogy fél percig megpihenjek, vagy napozzak. Nem kell igazolni. A 70es tempó sem indokolatlan: az út minősége nem garantálja a biztonságos 90es tempót. (szakadt ladánál fokozottan igaz :D) Na, ezt úgyse fogják műszerekkel igazolni

Tom Travel 2008.06.04. 14:00:27

ka !

Kicsit el vagy tévedve. Ki ne találd már, hogy ha a sor 90-el megy, és te meg 60-70-el, az indokolt, és nem tartod fel a forgalmat ! Valóban országúton nincs alsó limit, de próbáld ki ugyanezt nyugaton. Az első rendőr letérdepeltet a kocsid mellé, és tarkón lő. - teszem hozzá jogosan.
A kamion meg nem azért megy az emelkedőn 40-el,mert "akkor fogyaszt a legkevesebbet", és sík úton nem 40-el megy.
Jut eszembe, nem te mondtad, hogy csak autópályán van alsó limit ?
Mindenki jobban járna, ha te, és a hasonló gondolkodásúak mégis csak a buszt választanák...

szabinar 2008.06.04. 14:02:15

Eleg jo kis iras, rovid ido alatt viszonylag helyes kep alakult ki benned a londoni kozlekedesrol. 10 eve vezetek itt ebbol 3 evet motoros futarkent.
Apro kiigazitas, hogy horpadt auto RENGETEG van, millionyi kisebb koccanas van. Jah, valamint a kitett veszvilogos, stb illegalis parkolas is divat azert csak eleg riskes 80-120 font leszedetni a kerekbilincset ;)

Tom Travel 2008.06.04. 14:06:38

Mellesleg pl az Érdi emelkedőn sem megy fel pl az 1.2-es Astra 130-al, pedig nem kamion. Tudod, egyszerű fizika. Az a rohadék gravitáció...

FlybyWire 2008.06.04. 14:07:37

Írország pontosan a másik véglet.
Ha Londonhoz képest Budapest lassú, kényelmes, akkor az írországi forgalom még a budapestihez képest is béna, tetűlassú, tétova töcsmörgés.
Szerintem én szeretném Londont, mert sokszor még itt Bp-en is felhúznak a bénázó, zöldnél beragadó, 40-nel balf***kodó nyomingerek.

antika 2008.06.04. 14:08:53

Igen, valaki megírta a lényeget, ha londonban bénázol, megvárnak, max mosolyognak, de semmikép se dudálnak.(lehet, hogy büntetik:)
És ha odatévedsz bal kormányos autóval, általában segítőkészek.

FlybyWire 2008.06.04. 14:09:31

Nekem tetszett London+Brüsszel is szép tiszta város.

Kétszer voltam Londonban, elképesztő moscskos, teli volt szeméttel (igen, a City!), Budapest hozzá képest patyolat.

spanyol inkvizíció 2008.06.04. 14:10:49

arra már én is gondoltam, hogy a magyar forgalomszervezőket el kellene küldeni valahova, de érdekes módon nem London ugrott be elsőre...

ka 2008.06.04. 14:24:10

Tom Travel!

M0 emelkedőn - főleg ahol három sáv van, van limit a legbelsőre, talán a középsőre is.

Másrészt meg oké, lepadlózhatom a verdát, mire fölgyorsul 90re, végülis nem én fogok meghalni tüdőrákban amilyen füstöt generálni fog. Ja, és nem kenőpénzes a zöldkártya! (más kérdés, hogy arra lusták hogy rárakják a kütyüt, ez már nem az én hibám)
Akinek nem tetszik hogy tetű vagyok, oldja meg, kerüljön ki, vagy menjen más fele. Mellesleg városban nem én vagyok a tetű, 70ig nyomom neki, mégse anyázok másnak. Én ráérek odaérni, ha nem bírsz egy 70el menő autót előzni, akkor ajánlom a 120as skodát megtanulni autót vezetni - előzni lendületből.

antika 2008.06.04. 14:29:47

Ficere!
Úga látszik nem ugyanabban a városban jártunk:)

Lehet, hogy neked csak kilburn jutott.
Budapest melyik része patyolat, meddig?
Cigerettacsikkek mindenfelé, ahol éppen kiesik a szájából+műanyag zacsi repűl a szelek szárnyán.

Tényleg voltál Londonban?:)

Tom Travel 2008.06.04. 14:38:18

ka !

M0- emelkedőn - gondolom Annahegyre gondolsz - ha jól emlékszem, csak teherautóval előzni tilos tábla van, de most nem is ez a lényeg.

Másik. Szted ha kiszed a KPM-es, ő is "lusta lesz bedugni a kütyüt" ?

Sztem nem vagy azon a szinten, hogy engem tanítsál autót vezetni, msárészt rád férne a fizikából tanultak ismétlése. A 120-as Skoda kb 850kg, és 52LE, a kamion, amivel járok, 40.000kg, és 380 LE. Hogy matekoznod ne keljen, kiszámolom neked a súly/lóerő arányokat is.
Skoda:16,346 kg/LE
Scania:105,263 kg/LE
Szted melyiknek jobb a gyorsulása ?
Inkább te menj más utakon a füstös rozsdaboglyáddal ! Földúton, meg erdőben talán nem akadályozod a forgalmat. Ha meg a környezetszennyezés ennyire aggaszt, rugd be az első árokba, és gyújtsd fel ! Vagy csináltasd meg normálisan !

FlybyWire 2008.06.04. 14:39:47

antika 2008.06.04. 14:29:47

Tényleg voltam. Egyszer 1 hétig, egyszer 4 napig.
A legelső volt a legdurvább. Kijöttünk a metróból, és egy szeméthegy tornyosult a forgalmas kereszteződés mellett a járdán. Mindenfelé szemetet fújt a szél, az aluljárok is gusztustalanok voltak.

Budapesten igaz, hogy inkább csak Budán járok, meg néha a Blaha felé, de messze messze nincs annyi szemét, mint amit Londonbanm tapasztaltam (igaz, ennek már 7 éve kb.). Nyilván itt is és ott is vannak jobb és rosszabb környékek is!

gyules 2008.06.04. 14:41:25

Elég egyszerűen oldották meg. Kamerák mindenhol. Buszsávban mész? 100 font. Parkolással bármi gond? 50 fontról indulsz. (Azt viszont leírhatná valaki pontosan mi a különbség az 1 sárga, 2 sárga, 1 piros, 2 piros, sárga cikkcakk, piros cikkcakk vonLk között. Még mindíg csak nagyjából tudom :)) Ezért lehet olyat,h van ahova konkrétan 1 autónyi hely van felfestve. Mert oda 1 autó fog állni, nem 2 félig kilógva az útra... Amúgy meg a szűk, kétirányú utcák nálunk soha nem élnének meg, mert ott udvariasságra alapoznak. :D

jacks_colon (törölt) 2008.06.04. 14:53:55

gyules:
Azt hiszem itt találsz válaszokat a kérdéseidre:

www3.westminster.gov.uk/parkrightfilm/

antika 2008.06.04. 15:14:28

Ficere!
Az én emlékeim kicsit mások.
Minden reggel a milkman hozta a tejet és letette az ajtó elé. és a hónap végén fizeted. Ez nálunk meddig működne így?
és nincs annál szebb, amikor a moszva téri mozgólépcsőn versenyzel a papír és műanyag zacsikkal.
A szelektív sziget mellé dobja le a sittet, vagy a duna partra ( hogy törne el a keze) Van még hova fejlődnünk.

andydandy 2008.06.04. 15:20:16

jót röhögtem volna, ha nem lenne a (be)hozzászólások között annyi - hm. modortalan. De
én vidéki vagyok, vidéki nagyvárosban "nyomulok", és elég gyakran - hetente 2-3x megyek "fel" Pestre. Mit tapasztalok?
reggeli dugó, mindenki menne, és mindenki normálisan viselkedik. Mivel nem annyira szoros- nincs tükörtől tükörig, de - mondjuk, ha jövök befele, lefele a Váci úton az Árpád híd felüljáróról, a leggyakrabban át tudok sorolni. Egészen kulturáltan. Köszönet. Szal, én nem fikáznám annyira ezt az országot, mert - magadat fikázod wazze.
Más: arány kb. 1:1. Nagy fekete dög (nem mondom a márkát, olyan légcsavaros mintájú a kék-fehér jelvénye). Nyomul, villog, szal - bunkó. Aztán mit látok - mondjuk egy sávváltásnál: tegnap vette az autót, villogtatni tud, vezetni nem. Másik 50%: udvarias.
Vagyis - mondanám - van még mit tanulni (egymástól meg a helyzetből).
Persze, hülye 100-as táblát az autópályán én is tudok (M3) három helyen. A kezét törném le, aki oda tette. A negyedik 100-as tábla (a kisbagi előtt) pedig indokolt - sztem.
Szal. Nyugi, vezetni kell, nem hőzöngeni.
kösz

FlybyWire 2008.06.04. 15:30:57

andydandy 2008.06.04. 15:20:16

A reggeli/esti munkába és -ból haladó/araszoló/dugózó tömeggel nincs gond. Mindig van persze 1-2 kivétel. A hétvégi mazsolák és az esti (mű)májerek, na, az egy más tészta :(

antika 2008.06.04. 15:42:16

andydandy!
igazad van ne fikázzuk, keressün valami jót is.
Egyébként a váci út közlekedése az egyik legjobban szervezett. szerintem.
Bár a tescos lámpa sokakat megtéveszt.
Félő, ha megscsinálják a megyeri hidat fél buda ide ömlik és olyan lesz mint a szentendrei út.

Lac11 2008.06.04. 15:54:19

Ahh... "3 napig eltem Angliaban es most megirom a benyomasaimat"

Tilos 2008.06.04. 16:04:20

Sziasztok!
Nem olvastam vegig a cikket,de ameddig eljutottam ahoz szeretnek par dolgot hozzafuzni.

London mereteit illetoen lenne elsokorben nehany meglatasom.Az igaz,hogy diszno nagy,de az elovarosokkal egyutt. Richmond, Orpington, Dagenham, Enfield nem igazan London, mint ahogy Szazhalombatta, Szigetszentmiklos, nem Budapest.De ez csak nezopont kerdese,elmegy.
Nos a dugokrol annyit,hogy probalj reggel 7.30-tol 9.30-ig tetszoleges idopontban elindulni Catford-bol Clapham-be(~14Km),vagy szinten Catford-bol Plumstead-be (~13Km),ha ebben az idopontban probalsz a Blackwall tunnelen atjutni akkor egy csinos 5Km hosszu dugoban talakod magad 3 helyenkent 4 sav szelesen, es ez csak izelito.Tudom mitbeszelek 4 eve jarom a varost karpit tisztito vagyok.
A korforgalom az igaz amit irtal,bar a mini korforgalmak ami vegul is egy normal keresztezodes egy feher pottyel a kozepen eleg erdekes elgondolas arrol nem beszelve,hogy ezekben soha nemlehet tudni,hogy a keresztbe jovo a jobbkez vagy a korforgalom szabalyait tartjabe.
A parkolasrol annyit,hogy forintban iszonyatos draga egy busz sofor ~1500-2000 fontos fizetessel vajon mit gondolhat errol?
Fel allni a jardara persze nem allnak fel,hiszen a pribekek rogton buntetnek,illetve viszik a kocsit es akkor hajaj.
Amit emlitettel sarga csikos keresztezodes nos azt yello box-nak hivjak,es pszichologia ide vagy oda,szerintem barki megmonta volna a buntetesi tetelt ha beragadsz,kamerak figyelik ugyanis, asszem 80 font a dij :)
A ketkerekuek vedelmet hogy azt honnan vetted...? Gondolom erre gondoltal,de ez nem azt jelenti: www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Highwaycode/DG_070236
Na nem folytatom tovabb,javaslom hogy gyere vissza parnapra aztan uljbe mellem kicsit,hogy lasd az igazi arcat Londonnak.
Ui.: De a vezetesi moral az tenyleg klasz,ja es nem nehez alarendelt utrol felhajtani fo utra :)

Levy T 2008.06.04. 16:07:25

En videki angliai varosban elek.itt is van dugo,meg minden ami otthon.ami mas:a kozlekedesi kultura,az emberek mentalitasa...

2008.06.04. 16:28:08

Hát ennél nagyobb hülyeséget még életemben nem olvastam!!! Egy ideje Londonban élek,de hogy az átlagsebesség a budapesti legalább fele,arra a két karomat tenném! Nem véletlenül támadják a polgármestert folyamatosan,hogy a világon semmit nem ért a dugódíj,mert ugyanúgy egyáltalán nem lahat haladni a városban. A közlekedési lámpák folyamatosan a forgalmat akadályozzák,a buszok több 10 méter hosszan egymást követik,ami vonattal + tubeal 30 perc,az busszal 1,5-2 óra! Múltkor autóval átjöttünk észak Londonból dél Londonba; 5,5 óra volt az út,úgy,h a GPS mindig igyekezett kikerültetni velünk a bedugult részeket (és egy őslondoni vezetett). Szóval ez a cikk,tuti nonszensz,már sorry

Bob 2008.06.04. 16:40:13

Ket eve vezetek Londonban es angliaban a cikk teljesen tukrozi a velemenyem, egy apro elteressel, a belvarosban tudatosan nincsen "zoldhullam" - hogy lassitsak a forgamat. A kozlekedes nyugodt, dudat nem hallani vagy tolakodas alig latni - nekem hosszu honapokat vett igenybe hogy levetkozzem a 15eves magyar gyakorlatomat.

hi! 2008.06.04. 17:10:08

hi!

a buszsávot keményen büntetik!

Hollo Ferenc 2008.06.04. 17:12:01

Szep napot mindenkinek. 6 eve elek londonban, 3 evet teherfuvarozokent dolgoztam, van nemi ralatasom a dolgokra. A cikk erdekes, de a valosaghoz nem sok koze van :) Az igaz, hogy neha egesz szepen lehet haladni, akar a belvarosban is. Az is igaz, hogy viszonylag keves megnyomorgatott auto van, legalabbis a franciakhoz kepest. Es meg az is igaz, hogy buszsavok, parkolas szabalyos rendben folyik, es erre kiterek kesobb :) De kb itt veget is er a cikk valosagtartalma. Nem allitom, hogy direkt javitottak London imidzset, de azert beszamolnek en is a tapasztalatokrol. 1, A zoldhullam mint olyan abszolult ismeretlen fogalom. Nagy szerencsejuk lehetett az egy nap alatt, vagy tenyleg csak kiemelt utakon jartak ( Turistaktol ez elfogadhato ) 2, A buszsav atlagosan 100 meterenkent kamerazva van, ami azt jelenti, gyakorlatilag London TELJES buszsav utjait folyamatosan, napi 24 oraban ellenorzik. Erdemes figyelni azonban a buszsav tablait, ugyanis folyamatosan valtozik, hogy mikor ki hasznalhatja. Alapbol 07-10 ig es 16-19 ig Tenyleges buszsav, a koztes idoben minden gepjarmu hasznalhatja. De a fo kozlekedesi utak buszsavjainal nem ritka a 07-19 es tiltas sem. A keresztezodesek sarga kockai ( mar ahol vannak ) szinten folyamatos kamerazas alatt allnak. 2-3 masodperces allas a kockaban, es varhatod a 60 fontos buntit. ugyanez a 60 font vonatkozik buszsavra is. Valamikor regebben utannaneztem, es az evekkel ezelotti adat valami 45-50 ezer ut es kozterulet ellenorzo kamerarol szolt, csak Londonban !!! 3, Parkolas. Szinten erdekes lenne megtudni, hogy a councilok vajon hany embert alkalmaznak parkoloori beosztasba, de minimum tobb tizezren vannak. Atlagosan egy utca 2-300 meterere jut egy ellenor, akik jo magyar szokas szerint jutalekot kapnak a buntetesbol ( lasd villamos ellenor odahaza ) Szoval kituno munkamoral jellemzi oket. igy aztan senki ne csodalkozzzon a renden es fegyelmen :) Tobb milliard fontab kerulhetett ennek a rendszernek a kiepitese, ilyen Budapesten soha nem lesz. Ennyi penzbol kb 2 uj Budapestet lehetne epiteni :) Szep napot mindenkinek :)

asdf 2008.06.04. 17:26:34

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, csak a dugódijról az jutott az eszembe hogy jelenlegi bevezetése nettó ökörség abból is a csúcs.

ugyanis amig nincs alternativa hogy az a napi 1-másfél millió autós (értsd alatt még a motorost és teherautó+kamionost is), aki áthalad naponta budapesten mivel is tegye meg ugyanezt a távot addig nincs értelme az egész.
Lehet mondani hogy legyen dugódij csak épp amig nincs elkerülő út budapest körül és az összes tetves autópálya átmegy a városon illetve aki az ország egyik feléből a másikba szeretne menni annak is át kell menni budapesten jobb hiján addig egyszerüen nem tudom miről beszélünk.
Ugyanigy amig a budapesti tömegközlekedést leépitik és már a jelenlegi forgalmat sem birja el, addig az sem alternativa hogy majd még 1 millió embert fuvarozzon a bkv, ami a jelenlegivel sem boldogul el...


etc, előszőr legyen komoly értelmes alternativa, aztán lehet rávenni az autósokat majd dugodijjal. De addig... (és ahogy elnézem a magyar tempót ez még legalább 50 év...)

wzrtz 2008.06.04. 17:30:50

vki segítsen értelmezni ezt a mondatot:

"hogy az angol KRESZ-ben külön kiemelik, hogy a kétkerekű extrém sérülékeny, ezért akár az autósé az elsőbbség, akár nem, engedni kell neki."

ki a "neki"?

Hollo Ferenc 2008.06.04. 17:38:35

Igazabol arrol van szo, hogy az oktatason kulon kiemelik, hogy a ketkerekuek nagyon serulekenyek, es ha elcsapod oket, akkor rosszul jarhatsz.
Ha ehhez hozzaveszed az angolok amugy hires udvariassagat, es azt, hogy itt azert nyugodtabb az elet, az emberek nem annyira idegbetegek mint odahaza, akkor konnyen ertheto, hogy nemi figyelmesseget, ne adj isten udvariassagot tanusitanak a ketkerekuekkel szemben.
Lehet a rosszmajam szol, amikor azt mondom, az is elofordulhat am, hogy meg az EU csatlakozas elotti idoben, igen sok portugal, brazil fiatal jott ide szerencset probalni, melyek igen tekintelyes hanyada motoros futarkent kereste a betevot.
Namost ezen fiatalok, akik a motort ceges leven nem kimeltek, illetve alandoan rohatnak, igencsak megtanitottak az angoloknak, Inkabb elengedik a motorost, mert ha nem, az akkor is eloremegy, legfoljebb a ket kocsin huz egy-egy szep csikot :)
Ha az en velemenyem szamit, szerintem 50-50 % az esely mindkettore :)

haribodog 2008.06.04. 18:27:15

Egyszerűen baromság, hogy nincs Londonban dugó. Életem legdurvább dugóit, reggel, napközben, este, szinte mindig, tavaly az Oxford-London viszonylatban éltem át. Az autópályán is keserves a közlekedés.

vargapali 2008.06.04. 18:41:06

Biztosan tényleg nagyon gyors a londoni forgalom. Mondjuk ennek kicsit ellentmond az a Top Gear rész, amiben egy maratoni futó hamarabb nyomja le a 42km-t mint az autó. Az biztosan egy szar nap volt...

GYTAP 2008.06.04. 19:09:40

A sávok tényleg ijesztően szűkek tudnak lenni Londonban.

Az emberek rámenősen vezetnek, viszont a közlekedési morál nagyságrendekkel jobb.

Az utakat jó állapotban tartják, minden szervezett.

Nézzetek rá a GoogleMapre, minden brit nagyváros körül ott van a körgyűrű, amíg Budapest körül FuckAll sincs.

A magyarokat direkt szopatják mindennel, amennyi adót befizettek, abból simán lehetne NYEu-i színvonalú ország.

phorvath 2008.06.04. 20:13:06

Én csak pár hónapja vagyok Londonban, de én is inkább azt látom, hogy VAN dugó: nagyon sok helyen csak sokadik lámpaváltásra lehet átjutni, bár a forgalom tényleg nagyjából folyamatos.

Szerintem a cikk szerzői leginkább London belső részein vezettek, ahol a dugódíj miatt jelentősen kisebb a forgalom.

A különbség szerintem sokkal kevésbé a forgalom szervezésében van, mint az emberek mentalitásában.
1. A közlekedés célja, hogy mindenki eljusson az úticéljához, és nem a reggeli kávé kiváltása.
2. A rendőrség betarttatja a szabályokat.
3. Az emberek többségének eszébe sem jut a városban autóval közlekedni. Kb. az "Oda, autóval???" a válasz, ha valaki autóval megy a belvárosba.
4. A tömegközlekedésben a metró nagyon jó, és nagyon jó, hogy alig kell átszállni.
5. Nagyon jó, hogy a tömegközlekedés a pay-as-you go alapon megy, azaz az Oyster kártyáról mindig annyit szed le, amennyit éppen utaztál. Így mindenkinek van Oyster kártyája, és ha éppen nem muszáj autóval mennie, akkor tömegközlekedik.
6. A buszsáv nagyon hasznos a bicikliseknek. Én gyakorlatilag mindig biciklivel járok, mert tényleg az a leggyorsabb. Munkába menet rendszeresen előzöm a dugóban álló kocsisorokat, csak a buszok tartanak fel.

Van, ami viszont sokkal kevésbé működik, mint odahaza:
1. A buszsávokat csak szakaszosan festik fel, és egyébként is utcasarkonként változik a sávok száma. Így a busznak nagyon nehéz dolga van bizonyos helyeken. A buszokkal szemben az autóvezetők nagyon kevés figyelmet tanúsítanak. (Kevesebbet, mint Pesten!)
2. A buszsávokban engedik a parkolást a csúcsidőszakon kívül. Mivel a busznak muszáj beállnia a megállóba, kiállnia viszont sokkal nehezebb így, ezért ez jelentősen lassítja a buszokat. (Villamos már nincs Londonban jó ideje.)
3. A buszok átlagsebessége valahol 12-15 km/h körül van. Biciklivel ennél sokkal gyorsabb vagyok, így inkább a busz tart fel engem. Viszont a sofőrök gyakran elengednek, mert tudják, hogy gyorsabb vagyok. :-)
4. Az utcahálózat tökéletesen szabálytalan, emiatt sok a kereszteződés, ami szerintem jelentősen lassítja a forgalmat.
5. Nagyon sok a szintbeli kereszteződés. Biciklivel ezek jók, mert előre tudok csorogni, de autóval folyamatos dugót generálnak az alsóbbrendű utakon. (pl. North Circular kereszteződései.)

Egyébként kevesen tudják, de otthon is van zöld hullám. Csak ezt a zöld hullámot nem a padlógázzal 50-ig gyorsító, azután a következő piros lámpához beálló autósokra találták ki. Nagyon sok helyen ha kényelmesen gyorsít az ember 40-50-re, és a következő lámpánál nem bénáznak, pont zöldet kap az ember.

Minden autóvezetőnek kellene egy kicsit bicikliznie, akkor leszokna a padlógáz-fék-padlógáz-fék vezetési stílusról.

phorvath 2008.06.04. 20:18:43

A londoni utak minősége nem sokkal jobb, mint a pestieké. Jó, azért Thököly út itt nincs, de a csatornafedelek és a burkolatjavítások itt is komoly kihívást jelentenek. A buszsávok piros burkolata sok helyen esik szét, eléggé rázós burkolatot hagyva maga után.

gozmo 2008.06.04. 20:21:59

ka!

Azt hiszem, a hozzád hasonló fasztarisznyák keserítik meg a tempósan haladni vágyók életét az utakon! Ne vedd magadra ezt a valóban sértő jelzőt, amennyiben van annyi agyad, hogy ha akármilyen okból is, de 60-nal baszakodsz ott, ahol lehet menni szabály szerint 90-et, veszed a fáradságot és LEHÚZÓDSZ amikor valaki szeretne nálad gyorsabban menni!
Elhiszem, hogy szar a kocsid, de nem érdekel, a kínod miatt ne tarts fel másokat. Egyébként a legtöbb speedbajnok jó állapotú és nem régi kocsikkal versenyez.
A hajam égnek áll a sok baromtól, főleg hétvégén, jellemzően a 2-es úton Göd-Vác között, mert a sok agyamputált egyszerűen nem akar többet menni 60-70-nél, pedig az út nagyjából egyenes, és baromi széles, és mikor előznél, BASZNAK a tükörben meglátni és lehúzódni, hanem ott vagánykodnak a felezővonal mellett... Simán elférne 4 autó a 2 sávban, mert tök széles... És Isten ments, hogy ezek a bajnokok le akarjanak kanyarodni balra, mert megállank a kurva sáv közepén, és mehetsz le az útról. Nem fogják fel kis fejükkel, hogy álljanak rá arra a kurva szaggatott vonalra, és akkor senkit nem tartanának fel. Túl sok autó, túl sok ökör és béna állat sofőr van Magyarországon. És nem is mindegyik nő. pfff... Olyan üljön autóba aki mer és tud is vezetni, szerintem több bajt okoznak a marha hétvégi meg csakérjekodaegyben-mindjártbeszarokafélelemtől-jajnemérzeméneztakocsit sofőrök, mint a kicsit gyorsabban hajtók. Felbasszák a másik agyát :S

Tom Travel 2008.06.04. 20:35:03

Hát Gozmo, ezt nehéz lett volna jobban megfogalmazni...

A Kárpátok Ostora 2008.06.04. 20:39:21

És miért nincs dugó Prágában, ahol élek? Pedig nincs körforgalom szinte sehol. És miért lehet ugyanott akár csukott szemmel lelépni a járdára? És és és....

nincsen 2008.06.04. 20:46:55

Gozmo!

Teljesen egyetértek veled, már csak azért is ,mert Én is gyakran járok a 2/a és a 2/b utakon.
bizonyos szakaszokon simán lehet 160-180-al menni, de egyesek feltartják a sort és nem egyszer km-es a torlódás.
amikor az utak 1X1 sávból átmennek 2X2 sávba akkor is a nagyrészük szarik lehúzódni, nehogy már haladni lehessen, sokszor kell kimennem előzéskor a jobb oldali sávba és onnan vissza a bal oldaliba.
Teljes Kék-halál az általad említett sofőrök nagyrésze, és igen nem is mindegyik Nő!
Többek között miattuk kell gallytörős sportautót vezetnem, mert ugyebár drága az alkatrész a városi koccanásokhoz.

Zsolt 2008.06.04. 21:06:49

Végülis, sokszor pesten is csak félperceket állsz, csak nem mindegy, hogy 5cm-el jutsz előbbre, vagy 500m-el :D

krisi 2008.06.04. 21:44:50

eleg szomoru hogy ilyen cikkek jelenhetnek meg, a cikk iroja nem tud vezetni, es szerintem londont is csak filmen latta... ennyi hulyeseget ritkan latni ilyen koncentracioban:D lehet hogy ketamin hatasa alatt allt a cikk irolya?

Gergo 2008.06.04. 21:51:31

Hello, tenyleg nem akarlak megbantani,de mennyit fizettek neked ezert a cikkert a londoniak,vagy a szerkesztoseg.sajnos az kell mondjam penz pocsekolas volt.
4 eve vagyok kamion sofor angliaban s 7 napbol 6-ot vezetek.Neked sikerult ugy latszik nagyfoku kovetkeztetest levonni egy unnepnapon vagy feltehetoleg vmi kora hajnali kocsikazas utan.

Szoval ha kivancsi vagy mit ir az itteni media a kozlekedesi helyzetrol,akkor kapaszkodj meg felmeresek szerint europaban a legrosszabb.tele van az egesz orszag kamerakkal, london belvarosaban de neha a foutakon is 50km/h felett jon neked a 3pont ez 3evig nem evul el es 12nel elveszik a jogsid :) jo nem?
ha veletlen megis eszedbe jutott volna big mac-at "majszolni" vagy csak megenni egy almat,inni egy dobozos kolat az 9 pont "careless driving" szoval ezert tartjak be az emberek a szabalyokat persze ha lattal mar itteni kresz konyvet ami negyed olyan vastag mint az otthoni.szoval kevesebb szabaly van a legfontosabb vezess ovatosan tehat lassan.
Autopalya max speed 110km/h ez meg hagyjan lenne de miert erek utol 85-el ot percenkent egy szemelyautost akinek esze agaban sincs gyorsabban menni?
A kerdesre a valasz itt 70-80-90 eves emberek siman kormany mogott ulnek mert a regi jogsival 50! ev utan kell orvosi vizsgalatra menni.
Nem is rablom tovabb senki idejet ,csak nem szeretnem ,hogy mindenkit tevhitben ringasson a cikk.

doombeer 2008.06.04. 22:40:09

A közlekedésszervezőket közlekedésmérnököknek hívnák, akik közlekedési rendszert terveznek.

Nem ösztöndíjak, meg adó 1% kell ide, hanem hogy egyetlen egyszer egy közlekedésmérnök és ne egy gépész vagy közgazdász tervezzen meg egy ilyen rendszert. Ugyanis itthon ez a helyzet. Nem lebecsülvén a másik két szakmát(sőt!), azért mégis csak egy közút szakirányt végzett közlekedésmérnök tudná, hogy hogyan kell egy olyen rendszernek működnie.

Egyetlenegy pédát sem tudok, amikor közút esetében közlekedésmérnökkel csináltatták volna a feladatot.
Pedig sok okos van, BME-n is foglalkoznak ilyennek.

doc 2008.06.04. 22:57:54

Biztos Londonban járt a cikk írója? Vagy csak én vagyok béna, hogy dugóban araszolgatok elég gyakran Londonban?
Merre nincsenek dugók hétköznap?

jordan 2008.06.04. 23:11:45

A poszt vége iszonyúan találó.Akárányszor külföldön járok, agyamba villan a felismerés, hogy a magyar városépítészek és közlekedészervezők mintha csukott szemmel járnának a vilgban, vagy legalábbis nem járnának külföldön. Aztán lehet, hogy ők mégis okosak és tanultak, csak más érdekek nem teszik lehetővé az ésszerű város- és közlekedésszervezést.

foolproof 2008.06.04. 23:26:24

Idestova 2 eve vezetek Angliaban(7,5t. ill.furgon), az utobbi egy evben szinte csak Londonban, foleg az 1.-3.-as zonakban. Esznel kell lenni az nem vitas, de harc nincs az utakon. A kozlekedok eloszlasa: Kb. 80-85% hivatasos sofor vagy autoval sokat jaro mesterember, aki ugye mindig siet. Ezert is tunhet ugy, hogy valamennyire tudnak vezetni. A maradek az ingazok, a nyugdijas mamak-papak es a fiatal, ittas suhancok. Nagyon szorakozni nem nem mennek ki az utakra, nem is erdemes, minden be van mar CCTV-zve agyig, Orvell bacsi kacaraszhat.


Mindenki probal kozlekedni, a "B" jogsit 70 eves korig nem kell ujitani, beszaras, ezt vegye figyelembe mindenki, szerintem ez kimeriti a gondatlan veszelyeztetes fogalmat az angol torvenyhozok reszerol.

Brahibol kocsikazni nem igazan erdemes, sehol se mehetsz annyival, amennyivel szeretnel,(nem gyorshajtasra, hanem tempos autozasra gondolok!) es ugyis mindig van valaki, aki utban lesz.

Dugok pedig vannak, nem is kicsik, de kis szerencsevel+rutinnal ki lehet oket kerulni. Aki meg a GPS-t emlegeti, annak uzenem, hogy napi szinten 10-12 fuvart csinalok, de csak a terkepet bongeszem. Valamennyire sikerult is mar megismerni a helyeket, ha GPS-eznek, soha a budos eletbe nem talalnek el sehova nelkule. Ez mar csak az en bajom.

londoner 2008.06.04. 23:38:54

Hat ez a cikk hulyeseg!

Londonban olyan dugo van amit pesten el sem tudnanak kepzelni. A minap fel oraig alltam abszolut mozdulatlanul. Es meg 8 fontot is elkernek congestion charge-nak...

Londonimagyar 2008.06.05. 00:13:20

Londonban szulettem es sosem laktam mashol eletemben, emiatt tudok nyilatkozni a helyzetrol. Roviden: nem ismerek ra a hazamra.

Az iro elarulja a datumokat amikor ott mozgott, es ebbol latom hogy eppen iskola szunet volt egy hetig ezido alatt. Ilyenkor jelentosen csokken a forgalom mivel nem viszik a gyerekeket suliban, illetve sok csalad elutazik. Peldakent, fel ora alatt megtettem azt az utat ami altalaban 1 ora 15 percben telne. A belvarosban most mar ritkan van nagyon nagy forgalom, pontosan a dugo dij miatt, illetve azert is mert 4 font egy ora parkolas.

Ajanlom az ironak hogy ujjen be mellem jovo heten az autoban es nyolkor utnak indulunk a belvaros iranyaban. Garantalom hogy ilyen dugot meg sosem latott eleteben....

Hozza teszem hogy bar valos tapasztalatra alapul a cikk, nem a Regent Street reprezentalja a varost. Szuk az ut, rosszul van kihasznalva a hely, sokszor oriasi buszsavokkal amik direkt ki vannak szelesitve hogy minimum hely maradjon az auto forgalomnak, kegyetlen buntetesek, piros lampabol utkozol a piros lampaban. Roviden, a legrosszab ellenzekemnek nem kivannek egy Londoni vezetesi elmenyt. Barmilyen nagy varosban kozlekedtem Europaban (Budapestett beleertve), sokkal kellemesebb es jobban szervezett elmeny volt. A nemet varosokat kikulonitem ebben.

rexter 2008.06.05. 01:10:00

azert a cikk nem emliti meg, hogy London belvarosaba csak behajtasi dij csereben lehet bejutni...

Gazza 2008.06.05. 01:23:16

Kedves Zsolt,

Tetszik a cikk, es egyet ertek azzal hogy igazabol az egesz magyar bagazst tanulmany utra ki kellene kuldeni egy jo 2hetes intenziv vezetesre ide Londonba.

Viszont volna egy ket kerdesem, illetve hozza fuzni valom:

M1 Luton-London: Azt a palyat mar akkor csinaltak amikor kikerultem ide, lassan 5 eve, ott szinte mindig lassan megy a sor plane london fele, de ha meg eszakra kell mennem akkor is erdemes reggel koran (ertsd 6-6 30)kozott elindulni Eszak0NYugat londonbol. (En kb 8-10 percre lakom kocsival az M1 elejetol!!!) Szoval ott London fele mindig larma van.

Azert azt tegyuk hozza hogy London, szerintem forgalom szempontjabol szamomra az M25, a nagy elkerulo korgyuru (London Orbital), olyan mint nalunk az M0, csak ez tenyleg ossze is er..., belso felet jelenti. Hogy kicsit erzekeltessem, ez kb olyasmi mintha bp-szekesfehervar sugaru kor lenne maga a varos persze meg felelo zold ovezetekkel ritkitva... Szoval azert gondolom hogy a 4 nap alatt eljutottatok north circular utra, ami kifejezetten hasznalhato mert tobbnyire 2-3 savos, nem ugy mint a deli resze ami szerintem egy remalom tok mindegy mikor hasznalod.

Nem tudom hogy pontosan mikor voltatok itt, de lehet hogy pont akkor amikor szunet volt az iskolakban, igen itt eleg gyakran engedik el a kolkoket egy egy hetre, igaz jul kozepeig tart a suli.

Es meg egy dolog: Bent a belvarosban ahol az elhiresult dugo ado van, a hon emlitett Piccadily Circus, Tottanham Court Road, persze hogy viszonylag jarhato mert epeszu ember ha teheti elkeruli...

De azt meg kell adni hogy allas az tenyleg eleg keves van, VISZONT amit biztos hogy TE, TI is tapasztaltatok az hogy ITT, az esetek tobbsegeben (90%) mukodik a mindenki beenged egy embert jatek ha elfogy egy sav es nem rohog kajanul az aki a jo savban van azon a szerencsetlenen akinek viszont elfogyott.

No hirtelen ezek jutottak eszembe.
Gondolom kiderult a hozza szolasombol hogy igen itt elek, es SOKAT, ertsd napi legalabb 100-150 merfoldet, neha tobbet is vezetek, es nem mint hivatasos sofor, nem ez a munkam!!!

BZL 2008.06.05. 01:29:51

jacks_colon:

A fórum címe: "Miért nincs dugó Londonban?"

Nem értjük.
Szerintem inkább rajzold le.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2008.06.05. 01:36:27

És az miért van Budapesten, hogy a taxis szemrebbenés, fékezés nélkül megy át két piroson zsinórban, aztán az út végén pedig bambán nézve közli, hogy "bocs, ebből nem tudok visszaadni"? Tessék mondani, ez is a közlekedés-szervezők hibája? És az állam bácsi miatt koszosak az autók is? Vagy mert nem esik annyit az eső?

BZL 2008.06.05. 01:49:13

Az meg mit jelent hogy nem álltunk csak araszoltunk?

Én Pesten sem álltam, csak araszoltam.
Most akkor küldjük-e az angolokat Pestre ösztöndíjjal? :-)

(A "Hungárián kamion borult" típusú esetek persze nem számítanak.)

Amúgy szerintem jó cikk, viszont a kerékpárral közlekedő barátomnak - hatalmas gyakorlattal, jó idegekkel - folyamatos halálfélelme volt.
Ilyen zsúfoltság mellett nem is csoda.

Ő pl. gyakran elpanaszolta hogy aznap éppen hány paraszttal akadt össze, Londonban is sokfajta állat él.

vomit 2008.06.05. 09:00:42

ezt a tanulmanyutra-kikuldjuk-a-tanult-joeftarsakat dolgot el kellene felejteni.

magyarorszagon evekkel ezelott azert vezettek be a legszigorubb kaliforniai zoldkartyazasi rendszert, mert valakik evente elutazhatnak kaliforniaba tanulmanynyaralni. mindenki mas kenytelen kamu meres utjan zoldkartyat szerezni, es nem feltetlenul azert mert az autoja szar.
mar az eloirt alapjarati +/- 50/min fordulatszamtartomany tartasa sem lehetseges porlasztos motoron, a dizeleket meg leszabalyzasig kell uresben porgetni (pl. regi opeleken kipattognak a helyukrol szelepallito lapkak, kitamaszt a szelep es kuka a motor).

fikamatyi 2008.06.05. 10:10:06

Ami tetszett Londonban:
- Balra tarts (minden forgalmi szituációban a jobbról jövőnek van elsőbbsége)
- A gyalogátkelőnél a nyomógomb nem pirosat ad az autónak, hanem villogó sárgát, ami ott bőven elég hogy megálljanak, akkor is, ha a járdán vársz.
- A szúk utcában olyan fekvőrendör, hogy 2 púp az uton. Ha lehúzódsz, akkor nem zöttyen, de akkor is le kell lassítani, hogy ne zúzd le a felnit a járdaszegélyen. Szerintem zseniális.
- Nincs köcsög autós.

is 2008.06.05. 11:28:53

@aa 2008.06.04. 12:27:00
"Amig a mocskos rühes büdös demszki meg a hasonszőrűek irányítanak, addig felejtsétek el, h bármi is jobb lesz bpen."

Ugye Te nem csak bort iszol és vizet prédikálsz? Mert akkor lassanként nem közlekedhetsz már sehol, hiszen a Hungária-gyűrű, az Üllői út, a Szentendrei-út, a nagykörút, a Lágymányosi-híd, az M0-s, a 6-os út bevezető stb. az mind 1990 óta épült/újult. Azt biztosan nem teszed, hogy itt köpködsz, közben meg használod ezeket az utakat...

ehhh 2008.06.05. 11:42:22

te voltal is londonban, vagy csak meseltek? vagy annyira megemeltek volna a belepti dijat a belvarosban, hogy eltuntek volna az autok? amikor en ott voltam 1-1.5 ora volt kijutni az elso keruletbol busszal, kocsival sem lehetett volna gyorsabb.......

halszájú 2008.06.05. 11:49:02

én manchesterben (huddersfieldben) voltam néhány éve. az angol gentleman mentalitásról és a biciklisekről csak annyit, hogy biciklimmel egy pirosra váltó gyalogosátkelőn gurultam át éppen, s olyan gyorsan váltott az autóforgalmat szabályozó lámpa zöldre, hogy kb 1m-en azaz max 65 milisec-n át akadályoztam egy autóst, akit ez olymértékben felbőszített hogy úgy "büntetett" meg, hogy hosszú pereceen át lassabban haladt előttem s többször rámfékezett.

ezzel semmiképpen nem akarom a primitiv magyar autósokat védeni, de szerintem itthon az alapvető hiba abban a pszichikai tényben keresendő, hogy még mindig egyfajta felsőbbrendűséggel viseltetnek az autósok.
szvsz ez addig még megmarad amíg a "havi_átlag_fizetés/átlagos_autó_ára" arány magyarországon még mindíg 15-20 körül jár, míg angliában 5-7.

ehhh 2008.06.05. 11:51:18

aki meg arrol panaszkodik, hogy Mo elmaradott orszag, a magyarok bunkok, az egy fasz, menjen ki egy kicsit kulfoldre, de ne egy hetre nyaralni, es ne csak az eiffel tornyot nezze meg.

Mazooo 2008.06.05. 12:28:41

zooo!
felesleges a robogót erőltetni! meg felesleges minden zónára travelt cardot venni, mert minek? én kint éltem fél évig, úgyhogy tudom. hol fogsz lakni, melyik zónában, és hol fogsz dolgozni. ezek határozzák meg azt, h milyen bérletet vegyél (oyster card). az alap travel 13 font körül van hetente(februárban még annyi volt), de ez csak buszra érvényes 1-6 zónákban. a következő lépcsőfok, h metróra is váltassz. én a 2-3zóna metrót vettem, ez egy hétre 15.6 font. az 1-3 meg 27.4. tehát messze nem 165 font! metrót tehát csak arra a zónára válts, ahol közlekedni fogsz ténylegesen, ha meg 1szer-1szer ki kell menned, akkor másfél fontot kell rátölteni az oyster cardra, és akkor egyszer utazhatsz abban a zónában metróval, ahova nem szól a traveled.
Sok szerencsét kint!

Foximaxi · http://files.blogter.hu/user_files/6148/2008maj29/hajogyar.jpg 2008.06.05. 12:32:52

Kedves
ka 2008.06.04. 12:08:56
és
Tom Travel 2008.06.04. 12:42:46!

Azért ne degradáljuk a Ladákat (zsigulikat) a lepukkant lomtalanító, dinnyelopó stb. kissebségi autóvá! Amelyiket rendesen karbantartják az vidáman elvan a mai forgalom tempójában is (ok. 1,2 zsiguli autópálya belső sávban csak előzésre alkalmas, bár a szabályos 130-aat az is viszi), és a féktávok sem rettenetesek rendes gumival. A szar elhanyagolt autó meg lehet akár nyugati is, az sem megy többet hetvennél és nem ál meg hetvenről.

Aknot 2008.06.05. 12:34:27

Aranyos, ami ebben a cikkban van, de ahogy a tobbi Londonban elo is irta, csak keves koze van az valosaghoz.
A kozlekedesi moralrol irtak azert nem allnak nagyon tavol az igazsagtol. Bar szerintem nem a brit autos ritka udvarias, hanem a magyar autos ritka frusztralt es agressziv es ettol tunnek a britek udvariasnak.

Mondok valamit 2008.06.05. 13:07:42

Az viszont nagyon nem jo Londonban gyalogos szemmel nezve, hogy meg az ember at sem ert a zebran, meg zold neki a lampa (noha villog), a kocsik elindulnak fele (noha nekik meg pirosnak kell lennie). Megkerdeztem az egyik kollegamat, hogy is van ez (mert en ettol teljesen panikba esem, szerintem nagyon veszelyes), es o azt allitja, hogy amikor a gyalogosnak villog, a kocsiknak is villog, ami szerintem sajnos abba az iranyba hat, hogy hamarabb elinduljanak, mint az jogos volna es szegeny jarokelokre meg a fraszt hozzak.

gelbelex 2008.06.05. 16:56:03

"Magyarországon mindig sebességet kell szegni, ha az ember kicsit is forgalmasabb időszakban el akarja kapni a zöld lámpákat, mert a forgalomirányítók szemlátomást nem kalkulálnak azzal, hogy több autó általában lassabban mozog.."
Lassabban? A megengedett sebességgel sem kalkulálnak!
Budapesten késő este jól végig lehet menni zöldhullámmal például:
1. a Városmajor utca, Krisztina krt, Erzsébet híd, Rákóczi út, Kerepesi út útvonalon az Aréna Plázáig
2. visszafelé a Keleti pu, Rákóczi út, Erzsébet híd, Attila út, Moszkva tér, Szilágyi Erzsébet fasor útvonalon a János kórházig (talán tovább is...)
3. a Dózsa György úton a Vágány utcától a Stadionokig
4. a Baross utcán az Orczy tértől a Kálvin térig
5. az Üllői úton a Könyves Kálmán krt-tól a Ferenc krt-ig, majd onnan a Ferenc krt, Petőfi híd, Irinyi József u., Október 23. u., Bocskai út, Karolina út, Villányi út útvonalon a BAH csomópontig
6. a Bem József tértől az Árpád fejedelem út, Lajos u., Pacsirtamező u. útvonalon az Árpád hídig.
Frankó, Kipróbálható. Aprócska gond, hogy mindegyik útvonalon 60-nal kell menni a zöldhullámhoz! 20%-os túllépés...
Hány éve már, hogy 60-ról 50-re csökkent a sebességhatár?
Mintha csak az új lámpák (pl. plázák körül) rendszerbe kapcsolásával foglalkoznának az illetékesek. Legalábbis szemlátomást.

zooo 2008.06.05. 18:53:32

Mazooo: Thx a javaslatot, ezen én is gondolkoztam, csak még nem tudom hol fogok lakni. Nem vagyok milliomos, ezért vszínű külváros lesz, de ugye sajna a munkahelyet nem én választom meg. A robogóra azért gondoltam mert van kint ismerősöm aki már autót vett magának és csak fél éve van kint. Azt mondta így is jobban megéri neki mintha bérletezne. Kocsizni nem akarok, biztos hamar megszokható a jobbkormány de akkor már inkább motor. Persze úgyis akkor derül ki minden mikor kint vagyok, csak gondolkoztam egy saját járművön. 4-5 évre, vagy végleg mennék ki.
Köszi, rámfér majd a szerencse!

o gyerekem 2008.06.05. 23:19:10

Molnár Tamás 2008.06.04. 10:38:44

Tenyleg nincs igazad! Kerekparosokat tisztelik es eloreengedik!!!

Atty 2008.06.06. 12:15:34

Az a baj ezzel az egesz totalcarral,
hogy semmihez sem erto stikkes kepzetlen "ujsagirok" feldobnak ilyen es ehhez hasonlo gumicsontokat aztan sokan meg vitatkoznak a badarsagaikon.
Valoszinu, ha egyaltalan voltak Londonban akkor vegig ajultak voltak a kabszertol amit elotte szipkaztak fel, ezert nem ernek semmit a cikkjeik sem.
Kerdes: vajon a muszaki jellegu cikkjeik jobbak-e, vagy ezek is ezen az ertelmi fogyatekos szinten alnak-e?
Sajnos nem mindegy, hogy 1 hulye okoskodik, vagy 1 okos hulyeskedik.

Homie 2008.06.06. 18:39:19

Atty, a magyar autós oldalak közül még így is a legjobb a totalcar. Vannak ostoba cikkek meg hülye újságírók,de szerintem a legszórakoztatóbb az összes közül. Néha kicsit rövidnek találom az autó teszteket,pl az a5.hu című oldalon 3 szor olyan hosszúak,és mintha gyakrabban tesztelnének új kocsikat. Az origo meg olyan alacsony színvonalú,hogy akár nagyanyám is simán szerkeszthetné. Ez a műfaj egyáltalán nem arról szól, hogy pontosan legyenek közölve az autó adatai,mint egyes honlapok esetében.Ha valaki erre vágyik,menjen föl a gyártó oldalára. Sokkal hangsúlyosabb az író véleménye a kocsiról vagy a témáról.Jelen esetben pl. Csikós Zsolt úgy látta,hogy Londonban jobb a közlekedés; ahogy a cikk típusa is mutatja: VÉLEMÉNY,azaz nem szentírás, senki sem mondta,hogy mindenkinek egyet kell vele érteni.
Szóval nem rossz ez az oldal,Atty,messze jobban értenek az autókhoz itt,mint más szerkesztőségben,én azt mondom.
süti beállítások módosítása