A nyomtávszélesítés jót tesz

Gányolás: Ikerszánkó

  2008. január 16. - Égő Ákos Címkék: csináld magad featúra

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így szeresd a Saabod
2008-10-19 09:32:00

2000-ben alapítottam a Saab 900 Klubot , és azóta minden évben, ahogy közeledik az aktuális találkozó

Hogyan tankoljunk 59 litert a 45 literes tankba?
2008-10-16 23:34:00

A varázspöcök egy szelep, ami a tágulási tartályból engedi ki a levegőt. Ha nem állunk meg 45 liternél

Segédeszköz a követési távolság megtartására
2008-10-06 02:10:00

A találmány lényege, hogy a km/ó érték mellett a m/s értéket is feltüntetik egy kombinált skálán. Így a

Kályhatisztítás tolatókamerával
2008-09-24 14:51:00

Már legalább három éve a garázsban pihen a napellenzőbe épített monitor és a tolatókamera. Azt hiszem

A régi szánkó

A babakocsi kereke éppen egy jégbordának ütközött, miközben én görcsösen próbáltam egyensúlyomat megtartani. Miközben Rozi a pórázát rángatva elindult az éppen aktuális udvarlója felé, azon izgultam, hogy a másik kutyánk a lelkes látogatót el ne fogyassza. Öt élőlény sorsa állt ingatag lábakon, a szó szoros értelmében. Nem való a babakocsi a hóba, szánkó kell ide, pontosabban ikerszánkó, azzal talán tudom menedzselni a dolgokat.

Volt egy régi szánkónk. Azt hiszem, kétszer húztam le vele a szemetet a konténerig, ez volt az eddigi pályafutása. Most kiguberáltam a lomtárként üzemelő kutyakennel legmélyéről, mivel komoly terveim voltak vele. Bár először még az is megfordult a fejemben, elszaladok venni még egy szánkót, hogy mindkét gyereknek legyen, de aztán rájöttem, ez csúnya megfutamodás lenne, és nem is vagyok vele sokkal előrébb.

A szerző szánkót fűrészel ketté

Szélesíteni akartam a szánkót, mert igazságtalanság lenne a hátsóval, ha egymás mögé ültetném őket. Először a léceket csavaroztam le, majd hosszában kettéfűrészeltem. Vasfűrészt választottam, mert egy központi merevítő lemezt is át kellett vágnom, a keményfához meg jó a kis fogú fűrész. Gyorsabban megvolt, mint gondoltam. Ez az egész átalakításra igaz volt, két óra húsz perc alatt végeztem mindennel.

A ház mögötti falerakat

A ház mögötti falerakatból kihúzott két léc

Lemértem, 850 mm szélesség lenne ideális két gyerekülésnek. Kemény fával szarul vagyok eleresztve, ezért a ház mögötti fa- és haszonvastelephez fáradtam, és lecsaptam az első utamba akadó acél zártszelvényre. Minden tiszta hó, én tuti nem fogok itt kutatgatni. Kirángattam a fagyos, rozsdás vasat, ami a régi garázsajtónk kerete volt. Éreztem én annak idején, hogy nem szabad kidobni ilyen értékes anyagot. Ráadásul kiváló zsanérok is vannak rajta, egyszer még az is jó lehet valamire.

Felszerelés flexeléshez: kesztyű, védőszemüveg és flex

Azért meglátszott az anyagon a pár év szabad téren, de sikerült kinyernem két egészséges darabot. A daraboláshoz persze flexet választottam. Hideg is volt, meg a balesetvédelmet előtérbe helyezve egy, a garázsban kallódó harleys kesztyűt kaptam magamra. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a közelben álló Sciont nehogy összeszikrázzam. Elállni csak nem fogok, inkább mindig úgy fordultam, hogy ellenkezőleg repüljön a szikra. Évekkel ezelőtt a Transporterem üléscseréjénél az egész belsőt és kedvenc bomberdzsekimet is szétégettem a flexelés szikráival. Azóta elővigyázatosabb vagyok.

Munka közben pillanatszorítókkal rögzített ikerszánkó

A vasakat pillanatszorítóval szépen a helyére raktam, hogy lássam, megállja-e helyét az elképzelés. Süllyesztett anyacsavarok az ikerszánkón Mindent rendben találtam, nekiálltam furkálni. Úgy terveztem, hogy kapupánt csavarokkal rögzítem a rudakat.

Nyolc hosszú csavar kellett, nem volt egyszerű összeszedni a lomokból, de még ezek sem voltak elég hosszúak. Sebaj, kicsit megsüllyesztettem a fát, így legalább nem lóg ki az anya. Csodásan nézett ki, meg voltam elégedve magammal.

Felcsavart ülőlécek az ikerszánkón

Még egyszer ki kellett mennem a ház mögé, mert előre is kukáztam egy húszas L vasat a régi helyére. Két facsavarral azt is rögzítettem, így ez adott egy kis merevséget az orrának. Gyakorlatilag kész voltam a vázzal, megdöbbenésemre elég masszívnak bizonyult. Most már csak az ülőléceket kellett a helyére raknom. Mivel gyerekhordozó lesz ráerősítve, ezért nem kellett sok léc, az eredeti háromból csak kettőt csavaroztam fel, amihez rögzítettem a hordozó kihajtható lábát.

Gumipókokkal rögzített gyerekülések az ikerszánkón

Itt is mindegyik csavarfejet süllyesztenem kellett, mert megint nem leltem elég hosszú csavarokat. A gyerekhordozót természetesen gumipókkal kell felerősíteni a szánkóra. Mivel a pókozás eltart egy darabig, egy pillanatra elgondolkodtam szofisztikáltabb megoldáson is, de elvetettem a gondolatot. A gumipóknál úgy sincs jobb.

A szerző gyermekeit vontatja a kész ikerszánkón

Kutya mögött gyermekek az ikerszánkón

A fém alkatrészeket nem kezeltem semmivel. Idényjárműről van szó, jövőre úgyis kinövik, felesleges túlbonyolítani.

Ebben a zártszelvény-méretben kapható szögletes műanyag dugó a cső végére, na maximum azt veszek, ha látok valahol.

Mire kész voltam, besötétedett. Gondoltam, majd másnap kipróbáljuk.

Na azóta szar idő van. Másnap esett ez eső, a hó java része elolvadt. Most már szinte mindenhol csak jég van.

Lehet, hogy most jobb lenne a babakocsi, de nem érdekel, szánkózni fogunk, az tuti.

Kutyák, mellettük gyermekek az ikerszánkón

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr35299531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepa 2008.01.16. 13:32:16

Bammeg kurva király anyag. megláttam és megcsapott az isteni szikra. Nekem is kell egy ilyet gányolnom és akkor nem lesz gond mikor az asszony nyvajog hogy szánkózni akar. Kösz az ötletet. A kivitelezéshez pedig csak gratulálni tudok.

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.01.16. 13:39:22

Döbbenet!

Dehátenneknincsenkereke :)))

nari 2008.01.16. 13:39:58

haliii

huu basszus nagyon állat lett tök aranyos a két picur ilyet 100% hogy nem látunk máshol:-D Nah ilyen egy apuka aki szakít időt a gyerekre:-D

feketenap 2008.01.16. 13:43:08

Azt elhiszem, hogy a gyermekek örültek.
De a két csöpi, nyakában a pórázzal már nem fickóskodott gondolom.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.16. 13:54:36

Az első ikergyermekmotort még nem kezdted el tervezni? :):)

Pityke 2008.01.16. 13:57:48

Ez aranyos... :)

ommm 2008.01.16. 14:06:14

axa!
az nem szánkó! az ródli.
a faszánkók Radical-ja :)

szép tőled. autóbuzéria olykor hasznos :)

klarky 2008.01.16. 14:12:54

Nagyon tetszik, jó ötlet!

És én is azt tanultam apámtól, hogy soha semmit nem szabad eldobni. A garázs nekem is tele van mindenféle vacakkal, maradékkal. Ha kell valami csak elballagok a sarokig és túrok. Hihetetlen boldogság tud lenni, ha valami kidobásra itélt dolog a helyére passzol máshol!!!

apamacko 2008.01.16. 14:14:19

Gratula !

A múltkor a befagyott tavon a kicsi lányaimat húztam a szánkón és pompásan lehetett vele a jégen driftelni :-))
Úgy csúszott öröm volt nézni !
Sajnos nem volt mivel megörökíteni de a lóval driftelést így én már túlhaladtam :-))
( vagyis ööö én voltam a ló :-)

ommm 2008.01.16. 14:17:47

olyan ér, hogy nyolcévesen egy 136-os Skoda után kötött műanyagszánon húztak a befagyott tavon benzingőzbe burkolva?

értelemszerűen anyám nem látta. a nagybácsim meg már akkor is szabadelvű volt.

klarky 2008.01.16. 14:31:50

Mi tavaly előtt télen egy Octavia mögé kötöttünk 3 szánkót és rock & roll.

Ha belegondolok most is megremegek. Nagyon barom olykor az ember! De jó volt! 8-)))))

Tommi 2008.01.16. 14:36:47

omm: ilyen velem is volt... mondjuk én akkor 12 voltam, a húzóautó meg egy Opel Astra volt. Legumipókoztuk magunkat a szánkóra, aztán gyííí :DDD

ommm 2008.01.16. 14:39:19

Tommi: da Skoda hátul hajt. ez nem elhanyagolható tény amikor átcsapsz egy kis havon :))

Flankerr 2008.01.16. 14:40:54

Riszpekt.. par eve meg szankoztam, sajnos az azota felszedett kilok megakadalyoznak...
sose felejtem el, amikor 20 evesen, tobb ev szunet utan ujra szankora ultem, es az elso kanyarban 3x estem el.. mar azt hittem total bena vagyok, mikor rajottem hogy csak 1 szog hianyzott a szanko aljabol..:)
Van nalunk 1 domb, ahol a kijaratott lecsuszohely egy resze kijegesedik 1-2 nap alatt..na ott az evi 2-3 kez, lab es szankotores megszokott esemeny..:)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.16. 14:42:19

Mindezt felnőtt fejjel csináltuk:) Haverom pickupja mögé kötöttük sorba a szánkókat( az enyéh házi vasszánkó offkóz)Aztán ami kifér a csövön. Nem tudom mennyivel mehettünk, csak azt vettem észre, hogy elkezdtek kifolyni a szemeim, ami persze betudható az akkori mínusz 10-12 foknak is, de az tuti, hogy gyorsabban mentünk mint a Simson moped.

Atom · http://atom.blog.hu 2008.01.16. 14:42:52

Pár éve, amikor még a tél örömeit kihasználtuk, szánkóztunk egy hegyi úton. Az egyik falubéli húzott fel minket mindig, ha jól emlékszem egy pickuppal. Egymás után kapaszkodtunk egymás szánkóiba ill. a kapaszkodáshoz a vonóhorogra telepített kötélbe, szintén megkaptuk benzingőzből az éves adagot:D A legjobb az volt, amikor egy kanyarba gyorsabban ment bele a "vontató" s ez két három szán borulását eredményezte a szánkó nyomtávjához képest nem megfelelő dőlésszög miatt. Mivel nem akarta senki, hogy a mögötte lévők átgázoljanak rajta, így kapaszkodott tovább. Így esett meg rengetegszer az eset, hogy fejjel a hóban vagy egyéb kényelmetlen testhelyzetben haladtunk fel a hegyen...

Kolnor 2008.01.16. 14:47:03

Nekem is ikreim vannak, lassan 2 évesek, egymást fejelgetik le a hagyományos szánkón. Nekem is van a kert végében fa és vastelepem. Most hazamegyek és én is feltuningolom a szánkót. Köszi a pontos leírást!

Norbicsek 2008.01.16. 14:48:03

Engem meg egy barátomat apámék egy 89'-es Iveco Turbostar-al húztak pár éve :D Mikor a 13 ezer cm³ nekilódult azért ott is volt rendesen dízel füst! Persze anyám nem látta :-)))

Chopper IHMC · http://www.ironhorsesmc.hu 2008.01.16. 14:52:43

Tök jó ötlet,mókás a kivitelezés,a picik tündériek...DE ÁKOS,HOGY LEHETSZ EKKORA TÜRHŐ HOGY HD KESZTYŰBEN ÁLLSZ NEKI SZÁNKÓT FLEXELNI??? Vazzeee...:(((

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.01.16. 14:54:16

grat AxA, ez simán mehetne az Ezermester magazinba is!

bgy 2008.01.16. 14:59:37

Én a fűnyírótraktor mögé kötöttem a szánkót és úgy húztam a lányomat. A gép csúcssebessége 15 kmh.

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.01.16. 14:59:45

Chopper IHMC! Tiéd lehet ha kell. De nem túl nagy méret.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.01.16. 15:14:25

Évekig kísérleteztünk a szöges gumi kifejlesztésén Simsonra, de sosem jött össze. Arra nincs valami jó tipped?

petmagic · http://www.petmagic.hu 2008.01.16. 15:14:46

Kedves Ákos!

Ha nem nagy méret, akkor a pici kezemre való. Ha osztogatod, kérlek erre osztogasd, ha Chopper kolléga keze nagy. A pici Sporymhoz, és a pici kezemhez pontosan illenék :)

Üdv:P

szpeter 2008.01.16. 15:15:43

Remek ötlet. Én ugyanezt úgy oldom meg, hogy egymás mögé ültetem az ikreimet. Most 2 évesen már tudnak úgy ülni, hogy kapaszkodjanak is, de tavaly még minden kanyarban lerepültek a szánkóról. Persze azt is élvezték, addig az 5 percig, amíg nem olvadt el a hó.

petmagic · http://www.petmagic.hu 2008.01.16. 15:16:27

IHMC. Horses-os motorostestvér. Most esett le. Uram, remélem nagy a kezed :)

Easy Player 2008.01.16. 15:18:30

SnowHummer H2 (H= Hungary, 2= kétszemélyes)

Szerintem

Garp 2008.01.16. 15:32:45

ommm: baszki de rég jutott ez már eszembe! Köszi! :) Nekem ugyanez volt meg a '80-as évek elején, csak egy mexikói Bogárral vontatott a fater. Van 2 nővérem, volt h 3-an ültünk a szánkóra. Na ha pereceltünk, volt ott Laokón szoborcsoport:). Aztán apá lt valamelyikünkkel a szánra, és anyám vezetett, de az nem volt olyan jó, mert mutternek nem volt jogsija, így elegendő tapasztalata sem, és nem tudta csúsztatni a Dündün (a bogár) farát. Egyszer a jóég tudja hogy vetődött oda egy zsernyák (mindig egy tó melletti erdészúton nyomtuk). Morcosan nézett, meg apám 20 percig lukat beszélt a hasába. 2 hét múlva láttuk a rendőrbácsit, amint civilben nyomja ugyanott a haverjaival meg egy kispolákkal a szánhúzást. :)))

Ákos úr: gratula, tényleg kevesen esnének neki az alapvetően hóhiányos időszakok miatt! Minden elismerésem, nagy gondolatok, nagy tettek!:) Gumilánctalp, fűkasza-motor upgrade?:)

terroristavagyszabadságharcos? nézőpont kérdése... 2008.01.16. 15:37:40

jópár téllel ezelőtt a bosnyák utcában csapatgattunk, amikor 3 7-8évesforma brazil kiskölyök akarta huzatni magát, persze elzavartuk őket a halál farkába, de ahogy elindultunk csak belekapaszkodtak a hátsó lökösbe , kb 20-30-nál persze leszakadtak - úgy láttam mind, na mindegy, egyenesben amit szólt a bringa, becsóválás, majd kb. 60-nal megfordultam, kis puffanás... na mi szakadt le? kiszáltunk, na a harmadik kis tetű fennmaradt a kocsin, a csóválákor a kocsi mellé csuszott, és oldalt gurítottuk a kilinccsel...
azért mázlink volt, hogy nem lett baja, biztos minket is meglincsel a Kolompár familia, plusz ránkverik az etnikai tisztogatást is...
úgyhogy csak óvatosan :))

gergő · http://dimice 2008.01.16. 15:37:49

Nos valóban figyelemre méltó, és kreativ. Egyébként örömmel látom, hogy ujdonsült kisvárosunk némely katlanjában ily komoly hó leledzik. Ui: nekem nem kell a kesztyű!

Kecskés Gábor 2008.01.16. 15:40:15

Gratulálok, de ha már ennyit dolgoztál jó lett volna ha (már az alkatrészeknél) a rozsda ellen lekezeled a felületeket.

sylard 2008.01.16. 15:42:00

Hello Ákos!
Milyen fajta a fehér kutya, mert nagyon jó formájunak néz ki és én is szeretnék valami hasonló blökit

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.01.16. 15:58:02

Ő Rozi és pumi. Csak ajánlani tudom.

Gery (Karottafüggő) 2008.01.16. 16:03:25

:-)))
Te vagy a beteg és és nem én! Te vagy a beteg és és nem én! Te vagy a beteg és nem én!!!

ISTENI ÖTLET EGYÉBKÉNT:-))

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.16. 16:25:34

igazán ügyes az lett volna, ha a kutyákat is befogod a szánba és akkor még húznod sem kell (:

csiky944 2008.01.16. 17:02:55

Scheerti,hagyományos lánc rátekerése a kerekekre,összefogatásul pedig a végeit 6-os csavarral és anyával meghúzatni,a legjobban ez vált be nálunk

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.01.16. 17:35:57

A szöges gumira van bevállt módszer. A jégmotorosok csinálják. Belülről hajtják be a facsavarokat, majd gazdagon bélelik belsőkkel. Aztán sima belső bele és már szaladhat is.

Kres 2008.01.16. 17:41:34

Sylard ha télleg akarsz kutyát,kérlek nézd meg:
gallery.site.hu/u/Kresi/gazdikeresok/galuska/
Rozi is tőlem van :)

perko · http://perko.hu 2008.01.16. 19:44:58

Szia Ákos!

Tetszik a szerkezet!:)
Nálunk van babakocsira szerelhető megoldás is.
Magánba küldöm a linket.

Üdv:perko

ákos · http://akos27 2008.01.16. 20:20:55

A "szögesgumi" bélése egy perem nélküli külső és utána a belső. A belsők nem tartják meg a pozdorjacsavarokat...:)

Füsty 2008.01.16. 21:08:01

Grat a szerkezethez, az ikermegoldás nagyon tuti! A bébihordó feleszkábálása nekem is eszembe jutott. Én is csináltam egy hasonló szerkezetet, hogy a január 1.-i frankó hómennyiséget ki tudjuk használni. Előbugáztam egy régi szánkót és spanifer gurtnival felszereltem Lili kislányom bébihordóját a szánkóra, előre is egy gurtni került, jó hosszú, így a mellkasomon átvéve tudtam húzni a picit. Nagyon élvezte.

img1.tar.hu/fusty/img/33278148.jpg#3

zar116 2008.01.16. 21:20:34

Szenzációs!!!!!!

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.01.17. 08:22:38

Azért a legszebb az volt mikor a D. meg a K. kitalálták hogy kutyaszánnal akarnak utazni. Csak a kutya nem akart húzni, ezért elkaptak egy macskát és elengedték a kutya elo''tt, hogy majd felugranak a szánkóra és csuhaj. A kutya volt a gyorsabb, és a nap hátralévo'' részét avval to''lto''tte a D. meg a K. hogy kigombolyítsák a kutyát és a szánkót Kertvárosból. So''ne alte cajten.

atomgape 2008.01.17. 08:42:28

Hehe, gratulálok, mindig élvezem az ilyen irányú írásaitokat! :-) Tavasszal ne szedd szét, mehet rá az irodai szék görgője... :-))))

Chopper IHMC · http://www.ironhorsesmc.hu 2008.01.17. 09:12:06

Nem a kesztyűt akartam elkunyizni Ákos,csak kicsit felindultam az ilyesfajta felhasználás láttán.Azért a türhő erős volt,bocs! :-) De inkább simogass benne ikreket,kutyát,anyát,mint flexelj...szerintem.Rozi édes,melyik kennelből való? Kedvesemnek a pumi az álma...majd jól beszocializálja az én dobermanom :-)

szöges 2008.01.17. 12:45:18

A szöges gumi készítése:
Végy 1 gumit.
Végy kb. 1.000 db önmetsző csavart.
Tom ajánlania bádogosok által használt hatlapfejü önmetszőt(jó nagy feje van).
A csavarokat belülröl kifelő csavarva elhelyezed a gumi rücskeiben.
Ha elkészült a süni, belsejét szilóval lefeded. Ez megakadájozza a csavarok beszakadását.
Ha megszáradt, mehet bele a belső és irány a jég.
Mi csak az első gumit csináltuk meg. Így lehetet driftelni és stopizni is. :D

cseta 2008.01.17. 15:16:58

Trabi tető az isten!!!!!!!

sylard 2008.01.17. 17:53:02

Kres Köszi a linket. Igazándiból a kutyakeresés 2008 őszén lesz aktuális ha az építkezésem jól halad, de akkor rá fogok nézni a linkre. Köszi

dani 2008.01.17. 23:31:36

Először észre sem vettem, hogy benne ül a két kisember. :) Gondolatban biztos összekaptak azon, hogy ki vezet és ki a navigátor. :)

kujon 2008.01.18. 10:49:34

Hali.
Vazz, belegondoltok, hogy az autó mögé kötött szánkós tulképp biokatalizátor??Szívjad csak te azt a finom, friss levegőt.Marha.Elektromos kocsik persze kivételesek.

On.
Aztán miért lett volna kibaxás, ha soros módon egymás mögött ülnek?Hol egyik, hol másik van elöl.Vagy a hátsó üléspoziciót kissé megemelni, így ellát az első fölött...De az ötlet télleg jó.Volt szerencsém már kutyával húzottat is látni.Persze oda nyugodt kutya kell...:-)

Saabi · http://blog.saabi.hu 2008.01.18. 14:13:09

Jó a szánkó, gratulálok! Ilyen üléseket használtunk mi is tavaly (persze hó nem volt, így a szánkó se volt több mint szobamászóka), most már lelógnának róla a fiaim keresztben-hosszában.
Jó lenne egy hasonló megoldás ülő babáknak, autós szállításhoz optimalizált összecsukható változatban. Bár, ahol az ikerkocsi elfér, ott elfér ez is.

Ave, Saabi.

gitta · http://www.ikresek.hu 2008.01.18. 15:33:48

Az egész ikresek.hu fórumán csak ámulunk-bámulunk, mindannyiunk nevében le a kalappal, és várunk Téged avagy az asszonyt az oldalon!

Kres 2008.01.18. 17:01:46

Sylard nem kell kapkodni:), valószínű még akkor is lesz kutyám... :(

Zs 2008.01.19. 09:09:17

Ákos 88,4 kg? :)
süti beállítások módosítása