Drótok és SUV-ok Bukarestben

  2007. december 06. - Balázs Viktor Címkék: románia dacia featúra

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pöccre indult húsz év után az első magyar Astra
2012-03-01 06:00:00

Délután kettőkor szűk kompánia gyűlt össze a gödöllői Opel Gaál bemutatótermében, ahol egy öreg

Húsz év után újra beindítják az első magyar Astrát
2012-02-12 16:05:00

1992-ben óriási tömeg kísérte figyelemmel, ahogy az első Astra felhajtott a Közlekedési Múzeum rámpáján Ez

Végállomás, nem megy tovább
2010-03-08 14:33:00

14:15 Bendével az irodájában éppen a Hotel Daniaban készült videót nézzük, amikor Vályi Pista nevét írja

Utolsó erővel
2010-03-08 09:29:00

Lejtőn megyek és csóvál ez a szar - jelentkezett be Csikós reggel 7:57-kor, Ausztriából. Bécs előtt 57

Bukarestben voltam a múlt héten, méghozzá nem először. A kilencvenes években többször is jártam ott, korábbi munkahelyem autós lapjait adjusztálni. Most is üzleti ügy vitt oda, és velem utazó kollégámnak bőszen sztorizgattam a repülőn a régi időkről, ily módon agyonütve a repülés monotóniáját.

Aztán megérkeztünk. Kikecmergés, útlevélvizsgálat, csomagra várás és irány a kijárat. Bukarest kétmilliós nagyváros, melynek populációjából tíz embert ismerek. Van-e bármilyen esély arra, hogy egy kétnapos business trip alkalmával bármelyikkel is véletlenül összetalálkozzak? Gyakorlatilag zéró.

Ehhez képest alighogy kiléptem a vámterület üvegajtaján, egy mosolygós medve indult el felém: „Viktor, Viktor Balazs, you remember me?” Hát persze, hogy emlékeztem, Gica volt az, régi kollégám.

Gica emlékezete egy Pentium III processzoros számítógépéhez hasonló, nem kellett egy másodpercig sem keresgélnie az organikus winchesteren, hogy kidobja az adatot: legutoljára 1997 április 1-én, tehát bő tíz éve voltam a román fővárosban, ez azért nem kevés.

Tíz év alatt óriásit fejlődött Bukarest, és a legnagyobb változás az autóparkon mérhető le. Akkoriban szinte kizárólag csak a Renault 12-esből visszafejlesztett, és az évek során Quasimodóvá átoperált Dacia volt látható az utakon, ehhez képest mára alaposan megfogyatkoztak ezek a rossz minőségükről hírhedt, és nullkilométeres állapotukban is rozsdás férgek. Azért sikerült kettőt lekapnom egy befejezetlen Ceauşescu-palota előtt, a taxis szerint ide akarta telepíteni a Kondukátor a rádiót.

Daciák a Népek Palotája oldalában

Szóval a régi Daciák helyét az újak és az ismert világmárkák típusai vették át, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne lennének Bukarest-specifikus jellegzetességek. Mert azt semmiképpen sem mondanám normálisnak, amikor egy kereszteződésben három vadonatúj Range Rover várja türelmesen egymás mögött, hogy zöldre váltson a lámpa. Bukarest nouveau riche-jei ugyanis imádják a nagy angol kockát, ilyen Range-sűrűséggel talán csak Genfben lehet találkozni.

Akinek az átlagosnál több pénze – román ismerőseim szerint hitele – van, az általában SUV-ot vesz. Nagyon sok Volkswagen Touareget látni, és egészen elképesztő a Hyundai Santa Fé penetráció.

Hyundai Santa Fé Bukarestben

Mondhatnánk, biztos az utak miatt, de az a helyzet, hogy – Budapesttel ellentétben – a román főváros útjainak minősége igen nagyot javult.

A tisztaságuk viszont a számtalan építkezés, meg az alapban ott levő kosz miatt elég drámai, ami miatt ezen a Mercedes-Benz CLS-en viszont kiválóan látszik, hogy hol fut végig a karosszéria fény-árnyék vonala.

Mercedes-Benz CLS Bukarestben

A por mellett a drótokkal, vezetékekkel is hadilábon állnak a románok. Szállodánk a centrumban volt, harmadik emeleti szobám ablakából kusza drótháló alatt láttam kanyarogni a forgalmat.

Drótok a szerző bukaresti hotelszobája alatt

Másnap reggel egy szép sárga, Confort (n-nel!) Taxi feliratú Lumpiba ültünk, és meglátogattuk Razvan Magureanut, a Supercar magazin szerkesztőjét.

Sárga Dacia Logan 1.4 MPI taxi Bukarestben

A Supercar irodája előtt még brutálisabb volt a dróthelyzet. A gyalogosok sztoikus nyugalommal kerülgették a leszakadt nagyfeszültségű felsővezetékeket, amik egyáltalán nem úgy néztek ki, mintha üzemen kívül lennének.

Egy csomó lógó drót Bukarestben

Ezután az életveszélyes drót-sokk után már nevetségesen lényegtelennek tűnt az a drótok által teljesen eltakart balra kanyarodni tilos tábla, amit a repülőtérre vezető főútvonalon szpottoltam.

Drótok által eltakart közlekedési tábla Bukarestben

Hogy ezeknek a dolgoknak mennyire a trehányság és mennyire a szegénység az oka, nehéz eldönteni. Mindenesetre a szállodaszobámból (ne felejtsük, belváros!) ezt is láttam:

Nejlonból improvizált üveg egy bukaresti ház ablakában

Bizony, a jobb felső ablak helyett egy kifeszített nejlon védte a téli hidegben a mögötte levő konyhát, este a vékony nejlonhártya mögött, gyér villanyfénynél vacsoráztak az ott lakók.

Más viszont már tényleg olyan, mint a gazdag nyugaton. A taxik például kötelezően sárgák, szerintem nálunk is jó lenne, ha a szedett-vedett színek helyett egységes lenne a bérkocsi-horda. A kötelező sárga szín miatt általában nem festenek, hanem fóliáznak, itt egy piros Dacia, figyeljék a lökhárítót és az ajtóréseket.

Fóliával sárgított Dacia taxi Bukarestben

Sajnos nem tudtam lefényképezni azt a sorban álló három autót, amelyeknek törülköző volt kötve a bal külső visszapillantójára. Akkor éppen Máthé Szabolcs, a helyi Univers Moto című motoros újság főszerkesztője vitt minket, és ő adott magyarázatot a furcsa látványra. Temetési menetnél szoktak törülközőt kötni a kocsira, és még mielőtt bárki megkérdezné: a román nyelvben nem ismert a „bedobta a törülközőt” idióma.

Azt viszont nem volt nehéz lefényképezni, hogy mennyire nem számítanak a szabályok. Ezen a zebrán például három autó parkol, és a sarki motorkereskedő is oda állította ki eladó motorjait.

Motorbolt Bukarestben

Még egy utolsó kép, aztán mehet mindenki a dolgára. A repülőtéren ebbe az átlátszó műanyag dobozba dobatják azokat a tárgyakat, amit nem lehet a fedélzetre felvinni. Ilyet máshol még nem láttam, és fogalmam sincs, hogy mi a céljuk vele. Okítás, elrettentés, vagy adománygyűjtés a szegény szabászokat segélyező szervezetnek? Várom a tippeket.

Átlátszó terroreszközgyűjtő doboz a bukaresti repülőtéren

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr15254053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öcsike 2007.12.10. 11:59:33

Hát nemsemmi...az oldal...
Én csak annyit tennék hozzá,hogy akinek esze van,és megteheti AZONNAL elhagyni ezt a redva országot,kimenni(Ausztria,Németország...),ott próbálkozni,mert a béka feneke alá kerülünk nemsokára...Igen,Magyarország...pár éven belül itt nagyon nagy bajok lesznek...

Románokat,cigányokat hadjuk...mindenkinek megvan a véleménye róluk....

re Ocsike 2007.12.10. 13:05:28

Szia Ocsike
Gyertek Erdelybe,szivesen latunk :))
Ja es remelem hogy neked is tiszta a kulombseg a roman,a cigany,es a magyar kozott
Puszi

zozo 2007.12.10. 15:02:35

Azt gonndolnám itt a vége !
Megkérném az összes minicsabakirályfit és nenzetvéglátó elcseszett elmegyengét,hogy lakhelye vagy születése szerint húzzon innen,AHOVÁ TARTOZIK!!Ez egy autókkal és motorokkal foglalkozó oldal!!!
Belátom én is hibáztam de álmomban sem gondoltam,hogy ennyi barom van aki itt akar elégtételt kapni az összes sérelméért.

szhelyi... 2007.12.10. 16:16:30

Ha már belátod, hogy hibáztál és egy olyan adok-kapok beszélgetésbe bonyolódtál mint itt, akkor ne vedd zokon, de inkább fogd be, kedves zozo!
Aztán legközelebb majd mikor hsz-t készítesz, gondolj arra, hogy:
Ez egy autókkal és motorokkal foglalkozó oldal!!!
Mert nincs igazad, mert ha provokálsz egy olyan "oldalt" akiket valós sérelem ért, akkor igenis olvasd el a reakcióikat, ne csak a Te verziód számítson...Márcsak azért se, mert nekik legalább van rálátásuk a dolgokra...
Tisztelettel!

(nehogy reagáljál ám erre! :-DDD nincs ebben sem autó, se motor...)

Todor · http://kicsitodor.hi5.com 2007.12.10. 17:36:30

Na idefigyelj te kis sza...s ZOZO.Ti jol megvagytok ott nem vagytok kepesek a sajat orszagotokat osszetertani ahanyan vagytok annyi fele magyaraztok mi legyalabb ha a szemelyinkbe roman allampolgart ir attool meg a lelkumben magyarok vagyunk de nem TÁPOSOK hanem magyarok:P S jo lenne ha befognad mert csak jar a pofad aszt se tod mirol beszelsz.Viktor te vagy a legnagyobb hibas mert ilyeneket teszel ki hogy a barom rasszistak legyen min csamcsogjanak.Örvendjetek hogy ti ott jol vagytok s ne blamaljatok minket mert mi is megelunk magyunkban ha minden Bukaresbe megy(iletekek megy ilyenek)

radio 2007.12.10. 18:30:30

te még mindig itt rontod a levegőt - zozo???????????????????? - húzzá má (ha nem voltál képes felkötni magad)

radio 2007.12.10. 18:32:03

ez nem neked való (bal......ok nincs mit itt keressenek)

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.12.10. 19:18:21

Romániai magyarként végigolvastam a hozzászólásokat, és rájöttem, hogy zozo nickkel Gyurcsány Ferenc írogat itt, ezért nem csodálkozom, hogy ekkora fasz.
És nem kellene itt is marni egymást.
Különben nekem semmi bajom a magyarországiakkal. Én nagyon jól érzem magam 24 évesen Marosvásárhelyen két és fél saját autóval, ingatlannal, és instabil munkahellyel. Erdélyt sajnálom, ugyanígy a szlovákiai, és minden más országban rekedt magyarokat. Aki minket románnak, szlováknak, stb. nevez az nyugodt körülmények között leszophat.

zozo 2007.12.10. 21:05:31

A legelején is azért kezdtem provokálni ezt a nagyszerű és rendkivül inteligens társaságot mert untam a sok süket dumát Romániáról.Furcsa,hogy nekem kéne felkötni befogni elhúzni én itthon vagyok!! Mi lenne egy igen szavazás után deportálás ?A fényesre szpom a román fszt de magyar vagyok c.oldalon kellene egymásnak irogatnotok!!Különben Orbán Viktor vagyok és szarok rátok !!

peetee 2007.12.10. 21:33:59

"A fényesre szpom a román fszt de magyar vagyok c.oldalon kellene egymásnak irogatnotok!!" by zozo

Szóval csak gratulálni tudok ehhez a stilushoz.Te egy igazi korlátolt sutyerák vagy.Legalább ne állnál le vitázni hogyha nincs meg hozzá a megfelelő intelligenciád és tájékozottságod.Sztem az ilyenek miatt is tart ott az ország ahol tart.És annak ellenére h nekem is elég sok rossz tapasztalatom van sajnos erdélyi magyarokkal kapcsolatban,attól még úgy gondolom,h minden országnak kötelessége határon kivül élő honfitársait támogatni.És ha 1 kicsit utánaolvasnátok,rájönnétek h semmiféle gazdasági összeomlást nem okozott volna ha igennel szavaztok.Tudniillik senki nem jött volna ide,mivel ha akar,most is megteheti.És a nyugdijat is romániától kapták volna,sőt még szavazni se szavazhattak volna,mivel erre lett volna egy külön jogszabály.Sok idióta.Kicsit tájékozódni kéne,mielőtt okoskodtok.

crazy 2007.12.10. 21:40:23

Faresz!
Én is azt magyarázom, hogy nálunk pl. a horvátoknak megvan minden joguk (nyelvhasználat, kultúra, stb.), de megtisztelnek azzal, hogy magyarul beszélnek, ha van a társaságban magyar.
Hexer!
Nagyon egyetértek azzal amit írsz.

Másrészt ha szóba jön az itt tárgyalt magyar, nem magyar kérdés, akkor mindig eszembe jut, hogy Ausztriában is maradtak magyarok. Jó elismerem, hogy nem olyan sokan. Talán ezért is van, hogy ők tökéletesen beilleszkedtek, soha nem panaszkodnak. Ugye azért számít a mindenkori gazdasági helyzet is.
Mondjuk az egész vitának semmi értelme, hisz mindannyian az egységes Európához tartozunk.

zozo 2007.12.10. 23:40:52

Engem mint tájékozatlan igazi sutyerákot azért csak elgondolkoztat,hogy egy ilyen széleleslátókörű rendkívűl művelt mind társadalmi mind gazdasági kérdésekben láthatólag elmélyült szaktekintély.Miért nem veszi a fáradságot és nem olvassa végig az összes bejegyzést,hogy legalább némi fogalma lehessen arról amihez ilyen értelmesen és mindenre kiterjedően hozzászól

Hexer 2007.12.11. 00:46:49

Latom mar megbeszletuk a szavazast (bar meg mindig vannak paran akik felreertelemzik...ugy 2 ev utan is) azt hogy hol kinek jo es a hasonlo problemakat.

Viszont nekem negyon erdekes volt mikor pesti haverokkal megyunk szalovakokhoz (50km meg olcso a sor :) Ahogy bemegyunk valahova egybol kezdik hogy halgass, csendben beszelj, ne nevess hangosan, meghuzzak megukat mint szar a fuben...na ezt viszont eggyeltalan nem ertem, hogy miert vizelkednek igy. Ahogy kimennek magyarorszagrol mindha koszovo kulvarosaba kerulnenek, finom kozelitessel. Erre varjon valaki gombot. Miert? Vagy tudjak hogy ok mit tennenek hasonlo helyzetben magyarorszagon?

zozo 2007.12.11. 07:05:26

Nagy valószínűséggel a kocsmáros lányát inzultálták elöző alkalommal azért lapítanak.Hetente vagyok szlovákiában, soha nem volt problémám.Mindig jót derülök az újságokban megjelenő drámai történeteken.Észre sem veszik milyen nyelven beszélnek annyira természetes a kétnyelvűség.Persze nem is bizonygatta senki még soha mennyire szebb jobb szlovákia.Arról sem akartak meggyőzni,hogy elárúltuk őket és ők az igazi magyarok.SE a hovátoknál se sehol máshol nem tapasztaltam ilyet csak erdélyben.Nem érdekes,biztos tényleg ők az igaziak.

Igazsagoszto 2007.12.11. 07:18:06

Rohejes ez az egesz.Ezt a nepszavazast pont ugy elcsesztetek mint a miniszter-elnok valasztast. Megvalasztottatok Gyurcsanyt :)) Nektek kellett. Hat ott van. Hulyeseg most sztrajkolni es szetverni a fel orszagot ezert. Az ilyen emberek akik nincsenek tisztaban a dolgokkal jobb ha otthon maradnak. Igy lett egy Gyurcsany miniszterelnokotok es meg Erdelyt sem tudtatok visszakapni.
Hehhe

Kifordított kacagány 2007.12.11. 07:34:49

Székelyudvarhely 2007.12.10. 10:27:04
ahogy én láttam, ti vagytok azok akik példának okáért itt is előhoztátok azt a szavazást, ti vagytok azok, akik mércének tekintik ahhoz, hogy mennyire becsülünk meg titeket. ez szerintem helytelen. tudomásul kellene venni végre, hogy a múltat nem lehet visszacsinálni. ha nem akartok romániához tartozni, annak egyetlen útja az, hogy független ország lesztek. ha magyarországhoz akarnátok újra tartozni(amellett, hogy szerintem rosszul járnátok) az olyan feszültségek forrása lenne ami rosszabb lenne a mostani helyzetnél is. nektek is, nekünk is. a saját függetlenségetekért egyedül ti tehettek valamit, tőlünk maximum erkölcsi támogatást kaphattok hozzá. az ide vezető út viszont nem a magyar állampolgársággal kezdődik. tudjuk jól, hogy magyarok vagytok, annak tekintünk benneteket, de már nem vagytok az országunk része és ilyen módon már nem is lesztek soha. a történelmi múlt ehhez kevés.
ha lenézéssel, vagy utálattal tekintesz a magyar túristákra(függetlenül attól, mennyi köztük az idióta), akik kiváncsiak a lakhelyedre, akkor semmivel nem vagy jobb, mint pl a zozo gyerek aki úgy látom saját magán kívül mindenkit utál. te is éppen úgy gyűlölködsz. nem mi voltunk azok akik megsértettek téged, hanem te voltál az aki megsértődött.

zozo 2007.12.10. 15:02:35
nem te vagy az első aki arra buzdítja honfitársait, hogy távozzanak az országból(ez úgy látom másnak is feltűnt). azért azt ne felejtsd el, ha azok akik itt élnek és dolgoznak lelépnek, nem lesz aki eltartsa a sok buzdító szónokot akik a munkájuk minőségével kevésbé, de önérzetes hozzászólásaikkal annál inkább hozzájárulnak az ország életéhez. a másik része a dolognak az, hogy ha azok akiket te távozásra buzdítasz együtt tudnak élni veled, akkor az elvárható minimum az lenne, hogy te is elviseled őket. nem kell őket szeretni, de ha te nem szereted, ha megmondják, hogy mit csinálj, akkor te se mond meg másnak, hogy hogyan és hol éljen. még akkor sem, ha nosztalgiával gondolsz a hasonló időkre. ez a mostani nem arról szól. vagy legalábbis nem arról kellene, hogy szóljon.

peetee 2007.12.10. 21:33:59
ha már olyan idióta vagy te is aki nem tájékozódik mielőtt okoskodik, legalább most fogadd meg a saját tanácsodat és tájékozódj. akkor azon a szavazáson nem volt meg a jogi feltétele annak, hogy kizárható lett volna a külföldön élő magyar állampolgárok szavazati joga. mellesleg nem véletlenül. tény, hogy ezt bizonyos politikai erők igyekeztek még jobban kidomborítani, akiknek pont emiatt nem tetszett volna a dolog, de mindettől függetlenül rosszul volt előkészítve a szavazás és elkapkodott volt. másrészről kényes területet érintett az eu csatlakozás kapcsán is. úgyanis azok az állampolgárok akik a határainkon kívül élnek, a magyar állampolgárságukra hivatkozva ugyanúgy élvezhették volna az eu tagság előnyeit, mint mi, annak ellenére, hogy lakhelyük szerint nem voltak eu tagok. itt nem az volt a kérdés, hogy ide mennyien jönnek át dolgozni romániából, hanem az, hogy az eu-ba mennyien mennek(vélhetően nagyságrendekkel többen) és ezt milyen szemmel nézte volna az eu. az ország egész biztosan negatív elbírálásban részesült volna, főleg azért, mert az ilyen állampolgárság osztogatás ellentétes az eu irányelveivel. más kérdés, hogy csúcspolitikusaink azóta is mindent elkövetnek azért, hogy minél többször negatív elbírálásban részesüljünk, így utólag egyel több már nem számított volna sokat.
az a tény, hogy ma, mikor már románia is az eu része és mégsincs tömeges elvándorlás, nem jelent semmit. azóta ott is végbement egy jelentős fejlődés, amire az ott lakók okkal büszkék. ennek köszönhető az, hogy már nem érzik annyian a késztetést, hogy máshol próbáljanak szerencsét(nem véletlen ám, hogy gazdasági eredmények szükségesek a csatlakozáshoz). úgy ahogy már ide nem jönnek annyian, úgy oda sem akarnak menni. akkoriban viszont mikor a nehézségek ellenére is tömegek igyekeztek akár magyarországon is munkát találni, ez reális veszély volt.

ottopappa 2007.12.11. 10:44:32

Kacagány!

"az a tény, hogy ma, mikor már románia is az eu része és mégsincs tömeges elvándorlás,..."
Hozzánk!!!! De kirándulj majd egyet nyugat európába, mondjuk írországba. Nem túlzok, ha azt mondom, mióta a románok csatlakoztak, román sáskajáraás indult meg arrafele. Persze, hisz egyik se olyan hülye, hogy ide jöjjön...

Kifordított kacagány 2007.12.11. 11:55:23

ottopappa 2007.12.11. 10:44:32
ez mégis elenyésző ahhoz képest, ami ezelőtt pár évvel lett volna, amikor még mi is jók voltunk ilyen célra. az, akkor viszont a mi felelősségünk lett volna és nem rájuk, hanem ránk néztek volna csúnyán miatta. én úgy látom ma ez már ésszerű keretek közt zajlik és inkább csökkenő, mint növekvő tendenciát mutat.
ha a vártnál többen mennek ki, az csak annyit jelent, hogy még tovább kellett volna várni a csatlakozásukkal.

frankó 2007.12.11. 13:06:21

Van egy mondás, na nem dakota, hanem olyan rendes, talán magyar és aszongya: Legnagyobb különbség a f.sz és a balf.sz között, hogy míg az első csak simán feláll, a második még hozzá is szól.
Szóval van bennünk magyarokban valami kényszer, valami megzabolázhatatlan elemi ösztön, ami arra sarkal, hogy az atyaúristenhez is hozzászóljunk. (Lásd, jómagam sem tudtam leküzdeni ezt a kényszert, tehát ezek után, aki azt mondja, hogy nem vagyok magyar, még ahhoz is hozzászólok. Na!)
E hozzászólás genetikailag kódolt forgatókönyve szerint én is el kellene mondjam, hogy szerintem hol a baj, kit kéne felakasztani, kit kéne levágni a bitófáról, hova kéne menni dolgozni, ki kéne lemonyon, ki meg fel, kié az igazság és merre folyik a Margitsziget.
Baszki! Ez egy autós blog. És ti itt akarjátok megoldani, kibeszélni szardobálni azt, amit trendi megnevezéssel nagy magyar megosztásnak és megosztottságnak, válságnak meg szarbananemzetnek becéznek.
Egy kedves újságíró elmeséli, hogy mit látott Bukarestbe. Erre echte- meg replikamagyarok egymásnak esnek, gazdagított üzemanyagkeverékkel és adalékolt magyarsággal szedik egymás fejét. Szeretem ezt az oldalt. Nem kéne bepiszkítsuk frusztrációkkal. A december 5.már kocsmanapirend, nemzeti hovatartazásodról beszélj a gyóntatópapodnak vagy álj fel, ha a Hímnuszt éneklik.
De ennek az oldalnak mi köze az egész szarsághoz. Magyarul íródik, tehát jobban értem mint a többit. Szenzációs nyelvezettel, egy kicsit gonzósan, tehát még élvezem is. Autókról értekezik, tehát érdekel. Pont.
Mi meg besétálunk az erdőbe és osztjuk a mgyarokat. Szó szerint és átvitt értelemben is. Pedig szerintem van bennünk – majdnem mindenkiben, aki hozzászólt ehhez a fegyveresen eltérített témához – egy jó közös tulajdonság: erekciónk lesz, ha megérezzük a versenybenzin illatát, ha felvisít a turbó, és ha Benik, Asi vagy netán Titi Aur visszalövi az egyenes fogazású váltót a bal hajtű előtt. Persze, hogy az anyanyelv sokmindent elmond egy emberről, de aki a Totalcart olvassa – na meg hozzászól – az a fenti vizuális és auditív jelekből összeálló szavakat, mondatokat érti és képes értelmezni. Az egyetlen dolog, amit szerény meglátásom szerint ezen az oldalon oszthatunk az az, hogy az országhatárok ilyetén alakulása miatt más és más az autós és közlekedési kultúra. Hogy jobb-e vagy rosszabb, azt bízzuk az utókorra. Egyszerűen más és kész.
Az egyik sajnálhatja, hogy nincs olyan Lada VFTS kultúrája mint a másiknak, a másik meg azt, hogy nem rendelkezik a Hargita vagy a Nagybánya Ralik jelegzetes szakaszaival. Hogy az egyiket Ikarus-szal verte meg az Isten, a másik meg Logannal bünteti Európát. Vagy nem.
Én ennél komolyabb és magasabb röptű társadalmi problémákat nem fölététlenül tűznék itt napirendre. Hát nem szerzem meg a méltatlanul politikai elitnek nevezett rablóbandának azt az örömet, hogy itt is az ők szarrágásukat folytassam.
Szóval értitek.
Nem kéne itt magyar, román, szlovák, ukrán meg más parlamentet csinálni. Vannak szebb és fontosabb dolgok. Aminek gyermeki őszinteséggel lehet örülni, mint például az utógyújtásnak, egy Winkler vagy Rácz Tamás beszólásnak. Esetleg egy tárkonyos pityókalevesnek Erdélyben, vagy egy túroscsuszának a halászlé után a Kiskőrösi halászcsárdában. Egy szenzációs Talmácsi-szezonnak, vagy egy felejthetetlen Sportklub-Albavolán hokimeccsnek.
Értitek, ugye?
Na, következőben csak felállok. Hozzá nem fogok szólni.

hal 2007.12.11. 13:13:51

buta birka magyar.....:)

zozo 2007.12.11. 13:30:09

Kedves KKacagány!Tökéletesen félreérted amiket írtam,senkit nem buzdítok az ország elhagyására!! Azt szerettem volna ha az oldalról távoznak dicső magyarjaink.Még egyszer leszögezném nem utálok senkit,csak a hülyeség a humortalan, elmegyenge majdénjólmegmondomnektek hozzászólások kihozzák belőlem és akkor provokálok gyökér vagyok ahogy az egész blogg legjobb írásában Franko megmondta genetikailag nem tudom megállni.

frankó 2007.12.11. 19:34:09

A szentségit. Pontosan az autózás, az automobil kultúra szentségit tiporjátok, és pontosan ezen az oldalon. Pedig a gasztronómiai kultúra után az autózás, a fejlesztés és az autóversenyzés a legjobb dolog, ami az emberiséggel történhetett.
Ha már nemzeti hovatartozást kell osztani-szorozni egy autós blogon, akkor beszéljünk a finnekről. Ötmilliós nemzet, amely motor- és télisportokban több kiválóságot adott, mint mi tizenötmillió ide-oda szakadt magyar bármikor adni fogunk. Még szerencse, hogy Talmácsi olyant alkotott mint még magyar soha.
Ferjáncokról, Kesjár Csabákról, (na üsse kavics Baumgartnerekről) sokkal szivesebben értekeznék.
Vagy ott a Kia Ceed tervezője (műveletlen vagyok, nem ugrik be a neve).
Rendben van, könnyezzünk a pálinkánkba, de ne itt. Trianont egy nemzetet meghaladó okok miatt nem lehet meg nem történtté tenni. De december 5-én túl kéne már lépni. Én is gyalázatosan leszívtam magam 6-án, de létezik megbocsátás is. Hogy idevágó hasonlattal éljek, pilóta is megbocsájt navigátorának és fordítva. (Ha éppen van még rá lehetősége.)
Ha bármelyik itt hozzászóló egyénről kiderülne, hogy istenáldotta pályaversenyzői tehetség, és éppen egy román üzletember juttatná versenyzési lehetőséghez, habozna bármelyikötök is, hogy tövig nyomja a gázt? Aki, azt mondja, hogy nem, annak kellene istenigazából elhagynia ezt az oldalt. Ezért csodálatos az automobilok világa. Nemzetek fölöttivé lett. Biznisz és adrenalin.
Nőjetek már fel.
Kedves hal! a Buta birka belefér, hogy magyar-e vagy sem, annak nincs relevanciája. Ugyanúgy, ahogy sok himnuszos ömlengésnek sincs itt a hozzászólások között. Autók és motorok kapcsán csak akkor idézzetek himnuszokat, amikor valaki overallban fellált a dobogó valamelyik fokára és érte húzzák. Mert különben az felségjel, annak méltósága van. A blogos hosszászólásoknak pedig hétköznapi kommunikációs funkciójuk.
Zozo, tőled meg nem szép, hogy ilyen vitát szítasz.
Tudom, megígértem, hogy többet nem szólok hozzá! Mea culpa!

zozo 2007.12.11. 20:42:52

Tudom de nem bírtam ki,a fentebb említet okok miatt.Benzingőz gumiszag !!!

peetee 2007.12.11. 22:38:18

Nagyokat derültem a hozzászólásodon Kacagány.Szeretem az ilyen féltájékozott embereket.Légyszives ne oktass már ki,mert eu-s területen dolgozom ,úhogy eléggé tisztában vagyok a dolog hátterével.De le se állok vitázni,mert ennek nem itt a helye.Egyébként sokféleképpen meg lehet magyarázni egy tökéletesen alkalmatlan kormány demagóg hisztériakeltését.Még hozzátenném, az Eu véleményével abszolút nem lett volna ellentétes ez a dolog.Meg úgy egyébként nem hiszem h pont ez zavarta volna az unio-t,amikor például 2004-es belépésünk óta semmiféle gazdasági feltételt nem tudtunk teljesiteni,és ráadásképpen még az eu-s pénzeket se tudjuk normálisan kezelni,és hülye módon megpróbáljuk átvágni őket.Na de hagyjuk is.Ez egy autós fórum.És legalább itt kiméljenek meg a zozo féle primitiv emberek minket.Mert akitől egy ilyen fényesre szopom a román faszt féle idézet telik,az ne próbáljon más embereket kioktatni.Főleg igy neten keresztül,mert igy bárkinek nagy lehet a pofája.Kiváncsi vagyok h szemtől-szembe ugyanez lenne e a véleménye.Na szevasztok

secretes 2007.12.11. 22:50:35

NY-ban 2 ilyen müanyag doboz volt, kb 50 literes darabja csurdultig töltve manikür készlettel :)

zozo 2007.12.11. 23:30:06

Nem nagyon kéne dicsekedni azzal,hogy hol dolgozol mert a saját véleményed szerint, szarul.Látom megragadott a szopós téma nyugodtan csatlakozz a többi határon túli agysebészhez.Ha végeztél jelentkezz,elmondom a véleményem szemtől szembe szívesen és folytathatod a román melót szívószállal, hat hétig...

peetee 2007.12.11. 23:45:41

Tessék?Jól hallottam h fenyegetsz?Nem csipem az ilyesmit:DNagyon fel tud idegesiteni.De most kivételesen nyugodt vagyok,és nem pazarolom a fölös energiámat.:D:DSzóval szájkaratés barátom, jobban teszed ha befogod a pofád,mert csak szánalmat váltasz ki itt mindenkiből.Aki egy autós fórumon fenyegetőzik:D:D:DGratulálok
És most menj aludni,próbálj megálmodni vmi jobb dumát,mert ez a szivoszálas nagyon gyenge volt.Nézz még 1 kis keresztapát,hátha tanulsz vmit.

peetee 2007.12.11. 23:49:34

Ja és bocs KACAGÁNY!Legalább tőled egy elgondolkodtató véleméynt is hallottunk,szóval tiszteletben tartom,de nem értek egyet.Ennyi
jó éjt

Hexer 2007.12.12. 00:43:46

Nem tudom miert de nagy homalyban eltek a romanokkal kapcsolatban es a munka utani vandorlassal.

Az Eu elott, nepszavazas elott tobb mint 2 millio, imetlem, ket millio roman dolgozott kulfoldon, 70%-nak volt papirja is rola (ez 2001-2002-bol szarmazo adat). Az Eu utan es a szama alig valtozott, jelenleg ugy saccoljak hogy szezonmunkassal egyut korulbelul 3 millioan dolgoznak kulfoldon, ebbol 2millionak romaniaban van a csaladja, es tobb mint 90% roman, nem magyar, nem romaniai aki magyarnak valja magat...
Romania GDP-enek papiron 20% a kulfoldon dolgozoktol szarmazik, ezek tranzakcios, es banki penzvaltos adatok, ezen kivul meg 10-15%-ot lehet saccolni a kulfoldon dolgozok altal valo hozzajarulasnak.
Most mindenki eldontheti hogy mennyire valtoztatta volna a magyar allampolgarsag ezt az adatot az EU-re nezve, az erdelyi magyar csak max nemetorszagba vagy angliaba dolgozni, de inkabb othonmarad. A roman ezzel ellentetbe Olaszoknal, Spanyoloknal es Franciaknal mar majdnem letelepedet, annyira hogy mar roman tanrendu iskolat, ovodat nyitottak nekik...
Amugy megrazo modon magyar ember kapot volna allampolgarsagot, beloluk meg hat egesz keves maradt romaniaban...es hogy ilyen nincs ez eu-ban, Hat a franciak kiknek adtak allampolgarsagot?

Nem veszitek eszre hogy az orrotoknal fogva vezetnek, hogy a mediabol csak az jon ami a mindenkori kormanynak erdeke, hogy kezd a magyar konzumidiotava valni, mint amugy mindenki mas?

Amugy meg melyik tudatlannak volt itt kozuletek otletem hogy kulon allamot alakitsanak az erdelyi magyarok, mert az nagyon a sotetben tapogatozik...
Erdely 80% nem magyar...rohadtul kissebseg az ott, van par varos es kornyeke ahol csoportosulnak, de azon kivul semmi, elvetve bukkan fel magyar ember. Ott orul a magyar ha kap valamit es csereben nem kernek semmit, nem hogy kikerje maganak hogy akkor az ugy lessz ahogy gondolja. Szerintetek miert a leg fejletelenebb Hargita es Kovaszna megye? Valasz egyszeru, sok ott a magyar...onnan a penz kimegy es foutat epit a roman alfoldon ahol kukorica poreval vegzik ugyes bajos bajukat a parasztok. Nagy csoda, hogy az utobbi 2 evben "talaltak" penzt az infrastruktura fejlesztesere, es mindezt azert mert mar szegyen volt hogy a legtobbet latogatott terseg a leg csorobban nez ki...ahova magyar ember hummerel indult volna legszivesebben.

Mielott irnatok gondoljatok mar at ket-haromszor, hogy biztos ugy van ahogy ti azt elkepzelitek, odjektivitas a kulcs mindenhez...

Hexer 2007.12.12. 00:55:51

-->peetee eggyetertek veled, de hiba probalod meggyozni a birkat, hogy ne feljen a kutyatol...hiaba.
Nincs egy sajat gondolatuk, csak amit szajkozot a TV es a kocsmai intelektualis eszmecsere szult...


Arrol hogy ez autos forum/blog/portal vagy mi a szosz...mar a cikk sem autokrol szolt, mit var az ember akkor.

varadi.peter · http://www.t-shirt-.shop.ro 2007.12.12. 02:51:34

Hexer, egy pillanatra: az erdelyben elo emberek (anyanyelvtol fuggetlenul) rohadtul utaljak, hogy az allam elveszi a penzuket es a kukoricacsutkasoknak adja. Na _ezert_ lesz x even belul fuggetlen Erdely. Ha maskepp nem majd gazdasagilag.

Ha megkerdezel egy erdelyben elo tosgyokeres romant minek vallja magat nagy valoszinuseggel azt valaszolja, hogy erdelyinek.

re Hexer 2007.12.12. 07:37:02

Tobbnyire igazat adok neked,valoban nem fognak az erdelyi magyarok innen kikoltozni Magyarorszagra.Visszahuzza a szivuk Erdelybe,a fenyok koze. A romanok sem mennek hozzatok,ok inkabb mennek tovabb. Ahol kolbaszbol van a kerites.

Kifordított kacagány 2007.12.12. 08:00:43

peetee 2007.12.11. 22:38:18
írtam azt is, hogy amit azóta műveltek, annak fényében nem nagyon számított volna már ez sem, de akkor még ezt nem lehetett tudni. én még emlékszem arra, hogy a mi csatlakozásunk kapcsán is felmerült a veszélye a tömeges vándorlásnak és biztosan voltak az eu-ban olyanok akik emiatt aggódtak(egyébként melyik demagóg kormányról beszélsz éppen? merthogy akkor másik volt). én továbra is úgy gondolom, hogy akkor nem lett volna helyes másként dönteni. még szerencse, hogy a demokrácia arról is szól, hogy más lehet a véleményünk az élet dolgairól. nekem nem fáj a tied, az is egy nézőpont, mint ahogy az enyém is.
egyébként azt is írtam, hogy ma már szerintem nincs akadálya annak, hogy egy ilyen szavazás másképp végződjön. most viszont úgy látszik senkinek sem érdeke újra szavaztatni. érdekes, nem?
másik kérdés, szerinted ha megkapnák(vagy akkor megkapták volna) az állampolgárságot, akkor ott ahol élnek milyen fogadtatásban részesülne(részesült volna?) nem tekintenének rájuk a románok méginkább idegenként, máshova tartozóként? szükséges ez az újabb feszültség keltés, nem lenne jobb inkább túllépni az egészen?

Hexer 2007.12.12. 00:43:46
egyik mondatoddal ütöd a másikat. egyszer még elenyésző kissebség vagytok, utána meg két megyényi(mellesleg az a két megye közel akkora mint egész magyarország) kizsákmányolt magyar. melyik az igaz?
abban igazad van, hogy nem élek ott, nem látom közelről, hogy hogyan lehet ott élni, csak annyit látok amennyit ti mutattok belőle. az alapján viszont nekem úgy tűnik, hogy a függetlenségetek többet jelentene, mint a külföldre szakadt hazánkfiának állampolgársága.
esetleg te is úgy gondolod, hogy van rá reális esély, hogy erdélyt valaha is visszacsatolják magyarországhoz? vagy úgy gondolod, hogy ha visszacsatolnák, az jobb lenne nektek? egyáltalán akarnátok ti azt? mi értelme lecserélni az egyik fosztogatót a másikra? mert azt egy percig se gondold, hogy a magyar kormány nem venné el azt amiért te megdolgozol.
ha nem akartok újra ide tartozni(miért is akarnátok), akkor mi szükség az állampolgárságotokra? és ha már lenne állampolgárságod, akkor mire használnád? élnél a jogaiddal? kötelezettségek nélkül? segíts már légyszíves, hogy megértsük, ti hogy gondoljátok ezeket. bár gondolom ti sem gondolkodtok erről ott egységesen.
a magyar ember olyan, hogy mindig tartozni akar valahova, mindig a csatlósa akar lenni valakinek. a történelem már számtalan esetben bebizonyította, hogy ez helytelen, de mi csak kitartunk a rossz szokásunk mellett. ennél ékesebben ti sem bizonyíthattátok volna, hogy magyarok vagytok.

zozo 2007.12.12. 09:17:05

Nem fenyegetlek piti kiváncsi voltál,válaszoltam.Akkor nem autós fórum mikor osztod az észt a kormányról gazdaságról?.Arról nem is beszélve,hogy képtelen vagy felfogni mi a lényege az írásaimnak ezért csak az álltalad ismert szavak maradnak meg a fejedben.Hexer haverod mentségére legyen mondva neki a nyelv is problémát jelent te csak egyszerűen idióta vagy.Segítek még.. nem a szívószál a lényeg a történetben.

peetee 2007.12.12. 12:43:50

Pedig már reménykedtem,hátha kapok megint vmi frappáns választ.Legalább a napom is jól indult volna,de sajnos nem.Ja és nem én kezdtem a politizálást,úhogy nekem ne ugass hülyegyerek.Egy kis kultúrát még magadra kéne szedned,meg a szöveged is szánalmas,de nembaj,ilyen embereknek is kell hely a földön,én tiszteletben tartom a Jóisten akaratát.:D
De inkább megyek,mert már remeg a kezem ezektől a kemény fenyegető dumáktól,nehezemre esik az irás.
Szivószál:D:D:D pffff
tanuljál még kisgyerek

Hexer 2007.12.12. 14:15:21

Kifordított kacagány 2007.12.12. 08:00:43
Latom meg mindig nem vagy tisztaban a helyzettel es tamadasz olyan teruleten amit nem ismersz.
Romaniaban nincs 10% magyar...tobb cigany van mint magyar...akkor szerinted menyire vagyunk kevesen?
Talan itt megkapod a nepessegre a valaszodat eleg pontosan:
www.ici.ro/romania/ro/geografie/county.html

Amit az allampolgarsagrol.
Az erdelyi szekely, hagsulyozom a szekely aki elszigatalodik a romantol az akar barmi megoldas reven megjobban elszigetelodni, mint egy kis orszag romania kellos kozepeben...had ne mondjam hogy ennke mekora a valosagerteke es eggyaltalan az ertelme...
Erdelyben lakik durvan 7 millio ember, amibol nincs 1millio magyar, realisan szerinted mekkora esely lenne barmifele csatlakozasra, vagy barmi magyar nyelv alapjan mukodo fuggetlen allamra???
Ha az erdelyiek (romanok, magyarok es egyebek) osszefognak esetleg lenne esely az autonomiara, ami egesz erdelyre vonatkozna, nem a magyarokra! Na akkor lenne kolbaszbol a kerites odaat...

Es hogy miert kellet volna az az allampolgarsag? A valasz egyszeru, 40 even keresztul telyesen elszigetelve volt az erdelyi magyar, sot, nem kicsit elnyomva a betelepitett roman parasztok miadt, 60-70-ben a nepeseg erdelyben nagyot emelkedett, es a tenultsagi szint meg oriasit esett...onnan kesdve a magyarnak ha baja volt a dunacstornat epitette vagy valami szornyu helyre kuldtek (majdnem koncentracios tabor). Ha egy magyar elvegezte az egyetemet vagy moldvaba, vagy az alfoldon kapott munkat amit el kellet fogadni, maskent allamellenes megmozdulasnak titulaltak es kerultel a huvosre (persze el lehetett rendezni...) Egyaz ugy ahogy van megszunt. Amikor a betelepites elkezdodott a leg ertelemesebb magyarok erdelybol egybol eltuntek vagy nagyon elhalgattak. Minden letazo modon megprobaltak elhalgattatni a magyarokat, nem kis sikerrel.
Emlekszem hogy a tombhazban e 4.-en laktunk es volt mindig egy 20 literes benzinkanna tele, ha jon a securitate (szekuritate) lalocsolni a lepcsot es meggyujtani. Fel sem tudjatok merni hogy mennyit szenvedett a magyar odaat hogy megmaradjon magyarnak...a nemetek valahogy kivasaroltak a asjatjukat (szo szerint megvettek a roman allamtol a nemet anyanyelvueket, per varos ki is urult).
Ezek utan valahogy megerthetne mindenki hogy kifelyezetten eszmei erteke volt annka a szavazasnak...

Augy meg romaniaban nem letezik olyan a torvenyben hogy "kettos allampolgar", igy csak szimbolikusan lettun volna magyar allampolgarok, nem ugyanazokkal a jogokkal mint ami van nektek, mostmar nekem is...amikor a szavazas volt mar az egesz csaladunk itt volt es mar hetek valasztottak el attol hogy amugy is allampolgarok legyunk, es megis nagyon fajdalmasan erintett, azokat is fejdalmasan erintette a szavazas eredmenye akik mer 10-15 eve magyar allampolgarok...

Hexer 2007.12.12. 14:36:08

Remelhetoleg mostmar tenyleg peran megertettek, hogy tenylegesen mirol szolt az a szavazas a nem itt szuletett magyarok szamara.

Mivel ezt nem olyan egyszeri megerteni, elfogadni, hogy nem racionalis okok, ervek miadt kellet volna, ergo nem a jogok, penz vagy barmi ami amumgysem jart volna csak belebeszeltek, hanem kifelyezetten szentimentalis eredetu legtetel lett volna.
Epp ezert nem szabadot volna ebben a kerdesben a nep dontson, ezt a parlament kellet volna megszavazza, de mivel azok csak akkor fognak ossze ha mindket olda milliordokat sikkaszt, itt meg nem volt mit, ezert inkabb egy megelolegezet valasztas volt az a szavazas!!! Nem IGEN vagy NEM re szavaztak 90% az embereknek, hanem partokra FIDESZ vagy MSZP, hogy epp melyiknek vaszik be jobban a maszlagjat, sajnos a fidesz-e igaz volt, az mszp meg szavazatokat akart elnyerni barmien modszerrel.


Ps.Meg a roman is rohog a magyaron, hogy ezt meg merte csinalni. Ok tudtak allampolgarsagot adni a Moldaviai romanoknak...es senki nem lazadt ez ellen!

Elobb nezetek a lalkiismeretetek melyere, gondoljatok at hogy milyen maszlagot akarnak beletek tomni, mert csak felreiformaltak vagytok, de nagyon, es utanna, esetleg megfordulhat a fejetekben hogy talan dontsetek egy ilyen kerdesben, fel europa kuncogot azon hogy itt mi tortent, hogyan tagadta meg a magyar honfitarsatol az allampolgarsagot, es hogy mennyire lehet befolyasolni a nepet mer 15 evvel a komunizmus bukasa utan, de errol rengeteget lehetne beszelni, foleg ami a valasztasok utan tortent...mashol langokban alt volna a fel orszag, itt 3 honapra ra 40% meg tamogatta es tamogatja a kormanyt...meg Szalasi is forog a sirjaban...hogy hogyna tud a magyar 2006-ban ennyire hinni a propagandaban...es hogy mennyire tehetetlen.

re re Öcsike 2007.12.12. 15:05:17

Szted a redva Magyarországból majd Erdélybe
megyek szerencsétpróbálni,meg dolgozni...?:D:D:D:D:D
Én azért írtam,hogy aki csak teheti,az külföldön próbáljon meg boldogulni,(Németo. Ausztria,Svájc...)
ez az ország egy redva...egy @orstłłß¤ kormánnyal az élén...
ha valaki komolyabban akar valamit az élettől,akkor nem itt a helye...

Il Panino 2007.12.12. 15:32:02

Szerintem Európa nem kuncogott, leszarta kb. ezt a szvazasát. Kb. senkit nem érdekelt, hogy Nemmel szavaztak a magyarok. Kicsit túlétékelik az erdélyiek ezeket (egész Európa röhögött muhahaha). De nem baj, úgy néz ki ez a fő probléma nektek 3 év elteltével is, akkor szerencsére nincsen nagyobb gond.
Más részről azt bírom amikor erdélyből magyarázank, hogy mit kéne tenni Magyarországon és, hogy ők okosítják ki a Magyarországi belpolitikáról a magyarokat. Szerintem szokjatok le erről.
És lezárva ezt, erdélyi származásu vagyok , vannak erdélyi barátaim. De ismerek sok erdélyit aki ide jött, kb 30x jobban él mint ahogy ott élt, és még is ő a legelégedetlenebb. Szóval szálljunk le a földre, semmivel sem jobbak mint akik a határ túloldalán élnek. Ahogy a románok sem szeretik amikor a magyar politikusok mennek át politizálni, itt sem szeretik ha határon túlról okoskodnak bele mit hogy kéne tennünk.

Kivulallo 2007.12.12. 16:36:03

Szerintem kuncogott az egesz vilag,nem csak fel Europa. En itt szulettem Becsben,semmi kozom sem a magyarokhoz sem az Erdelyi magyarokhoz.Munkam soran eleg surun latogatok Budapestre,de en szemelyszerint tobbre becsulom az erdelyi magyarokat,szerintem ott vannak az elveszett os-magyarok akiket meg magyaroknak lehet nevezni,es akiket nem betelepitettek oda,mint anno Magyarorszagra a sok szlav,ormeny,nemet,zsido,mindenfele sopredek embert.Budapesten az emberek felet megkerdezed hogy hivjak meglepodsz a csaladnevukon.Mintha kulfoldon kerdeznel valakit. Semmi magyar. Nezzetek ma este a TV2-n a Frei Dossziet,Magyarorszag sorsarol van szo. Lathattok egy rovid betekintest,hova kerul orszagotok.
En ugy veszem eszre hogy nektek a Romaniai romanokkal van bajotok,nem az erdelyi magyarokkal. Nem ugyanaz a ketto.Keves az az erdelyi aki idekoltozik es itt marad.Van ilyen nem vitas.De olyan magyar allampolgart is ismerek,aki erdelybe koltozott,es ott el boldogan.Talan boldogabban is.
Szereny velemenyem szerint amilyen kezekben van most orszagotok,haaat,Romania szep lassan elhuz mellettetek.Azt meg mar meg sem emlitem hogy Budapesten mennyire el vannak szallva maguktol az emberek,es mennyire kozombosek,tavolsagtartoak,sorolhatnam..
Mű az egesz.
Ja es mellesleg ertekelem a hozzaszolasaid Hexer.

re Panino 2007.12.12. 16:37:51

En ugy tudom hogy a szavazason az IGEn valaszok voltak tobbsegben. Gondd az volt hogy nem volt meg az elegseges szazalek,amit el kellett volna erni.
Te hogy tudod?

radio 2007.12.12. 17:12:27

nagyon jól tudod panino csak aza baj hogy balfasz vagy.ne mond meg hogy mi miről szokjunk le. és az erdélyi származásoddal én a helyedben befognám s pofám mert kurva negy hülye vagy. szarsz erdélyre mert kint élsz. hát bekaphtod és vedd észre hogy "kivülállokéntr" sokszor sokkal jobban áttekinthető a helyzet.. (" jaj határon kivül senki se okoskodjon" - kabbe)

egy Magyar srác 2007.12.12. 17:41:55

Ne vitázzunk már. Itt minden az anyagiakról szól? Erdély ,sajnos már nem a miénk, el kell fogadni. Általánoságban nézve az emberek többsége nyomorog Romániában,az utak szarok, aki nem hiszi menjen ki, nézzen szét, az autópark nagyrésze szar ... kész.

radio 2007.12.12. 17:59:42

így van habár az utakat folyamatosan javítják és most fognak neki 3 autópálya építésének attól függetlenül még az utak nagy része szar az emberek többsége KIVÜLÁLLOK szemémvel nyomorog de lehet hogy annak a Bako - i románnak bőven megfelel. szegénységben, de attól függetelenül nyugodtan eltengetheti napajait

Hexer 2007.12.12. 18:16:35

-->Kivulallo, koszonom hogy eggyetertessz velem.

-->Panino, inkabb halgass, de szerintem te nem mostanaban jottel magyarorszagra, valoszinu hogy meg romanul sem tudsz, es aki meg azt sem tudja, objektivan, de barmilyen szinte sem fogalmazhat velemenyt ugy hogy legyen egy csepp realitas alapja...

-->egy Magyar srác, te meg felfrisithened a tortenelem oran tanultakat, erdely jogilag a II. vilaghabru alatt tartozott magyarorszaghoz es meg elotte, de ossz-vissz 50 ev ha mindet osszeadjuk. Es epp rohadtul kihangsulyoztam, hogy nem anyagiakrol volt szo, csak mindenki belemagyarazta, hogy a magyarorszaginak milyen kurvara zar lessz...de latom ertelmetlen barmit is irnom, mentek utjaitokon mint a birkak...be-e-e-e...

Nagy altalaossagban 2 havonta megyek mert a ceg megkoveteli, hogy ott is legyek...most meg inditok egyet, szoval ne te probald megmagyarazni hogy ott mi van es itt, menj le delre, ott latsz meg erdekes dolgot magyarorszagon is, mindha mas vilag lenne. Mikor a roman atkoltozik mert itt bagoert vesz hazat, ott eledja a tomhazat itt meg vesz kerteshazat es meg fel is ujjitja. Nem tagadom, ott is van szar, de mit varsz egy orszagtol ahol 90-ig a leg kemenyebb komunizmus volt *(70-ben meg jobban allt mint magyarorszag) utanna 14 evig aki csak a hatalomra jutott csak lopott, semi nem erdekelte csa hogy minnel tobbet zsakmanyoljon. Csoda hogy ilyen szinte eljutott, de a legnagyobb csoda hogy az utobbi 4 evben nagyon nagy fejlodesnek indult, nezd a horvatokat, 10 ev alatt haborubol turosta "paradicsomma" valtak...mikorben a magyarok pp hogy leptek elore valamit, vagy a szlovenok, ott mar szamoljak a napokat hogy bevezessek az eurot.
Ne probalja senkisem biralni romaniat aki meg a sajat hazatalyan sem tud rendet tartani, ha meg valaki megprobalja akkor fellazad ellene, na nem gyurcsnyra gondolok...aki epp az evszazad business-et csinalja az egeszsegugyi reform reven...nekem nem kell olyan egeszsegugy ami penzert gyogyit...az en egeszsegem ne a penztol fugjon...

Il Panino 2007.12.12. 20:22:25

Rádiónak

Ha kívülálló ként ti jobban látjátok akkor innen is jobban láthatják, a romániai helyzetet, vagy mégse? Most akkor mi is van?!?!?!
És épp ezaz, hogy az őseim már vagy 70éve itt élnek és nem is vagyok elszállva, hogy csak az erdélyi a magyar, meg hogy ők a jók... Ezt nem tudom ki találta ki, de ha ez így van akkor meg nem mind1, hogy mit gondolnak a kamu magyarok Mo.-n? Még szerencse, hogy az erdélyiek nagy része nem így gondolkodik.
Mi ez a felháborodás, hogy ne mondjam meg miről szokjatok le amikor te magyarázol hogy mire kiknek kellett volna szavaznia, hogy Orbán vagy Gyurcsán a szemét/ a jó.... Én se magyarázok bele, hogy az erdélyiek az RMDSZ-re vagy a Tőkésire szavazzanak.
Szerintem nézz magadba az egyoldalu gondolkodásmódódba és a nagy megsértődöttségedbe.
Mellesgelg a román autópálya építésnek is egy kabaré története van: amerikai vállalkozók nyerték el az építés tenderét, akik 3-4szeres áron csinálták az autópályát. Aztán talán tavaly állították le a tendert, vagy a kormány váltásnál, nem emlékszem. Szóval tényleg minden rendben ott is.

Honfi 2007.12.12. 20:28:37

--> egy Magyar srac,Te mikor jartal utoljara Romaniaban? Tavaly nyaron felvallalta az uthalozat kijavitasat egy Bacau-i (ertsd Bákói) ceg,es a lenyeges utak teljesen ujra vannak huzva. Itt Szekelyudvarhelyen raallok es csak akkor veszem eszre hogy nem a levegoben megyek,amikor atmegyek a hataron,azaz bent vagyok Magyarorszagon. Szerintem pakolj be a swiftedbe es ugorj at egyet. Megeri. Csodalkozni fogsz hogy mennyi minden valtozott 92 ota. Ugyanugy fogsz csodalkozni,mint azon hogy az autoparkunk is fellendult egy hangyanyit.Igaz mi nem az uj fapados autokra bukunk,inkabb a fullos 2-3 eveseket vesszuk meg.Nyugodtan nezz utana kulfoldon a parkokban hany autot hozunk be havonta.Ne is beszeljunk evekrol. Szoval van igeny ra. Na es a LOGAN,hat szerintem abbol sincs tobb mint nallatok a "mi autonk"-bol(Suzuki).
Ja es meg valami.Minket miert nem kerdezett meg senki hogy akarunk-e Magyarorszaghoz tartozni? Miert ti kell megmondjatok hogy igen vagy nem?!
Udvozlettel..

csiki gyerek 2007.12.12. 21:43:25

Én nem értem, hogy Bukarestről megjelenik egy cikk (ami eyébként igaz) és itt elkezdi a magyarországi anyázni az erdélyit és fordítva.
Ennek ellenére Csíkszereda volt, marad és lesz a világ közepe
Éés nem utolsó sorban: Hajrá SPORTKLUB!!! Megverünk minden magyar csapatot a jégkorong bajnokságban és még a Magyar-kupát es Csíkba' tartsuk :)

Hexer 2007.12.13. 02:02:14

Il Panino 2007.12.12. 20:22:25

Viszont az a bizonyos erdelyi magyar szavazas...RMDSZ vagy Tokes...nevetseges, meg az a keves magyar is aki ott van szethuz, igy a vegen a parlamentben nem lessz senki aki szavazhat, nem lessz mega bejutasi hatar, eddig is epp hogy megvolt, es mot 4 magyar miniszter van.
Az egy dolog hogy lealitottak, de nem altak le, csak talan atkerul valami mas ceghez, valami torokhoz. Na most annak a melosai 10 evre kotottek meg a szerzodest, 1 nappal sem hamarabb nem lessz meg a palya, pedig 6 ev alatt el lehetne kesziteni
Szoval minden halad a szokasos mederben.

Honfi 2007.12.12. 20:28:37

Ez minde igaz, csak hat idokozben egy par helyen meg is sujedt :) es magyarorszagon is megcsinaltak a maradek 80 km ami rossz volt a hatartol pest fele :)

zozo 2007.12.13. 07:28:35

Panino ! Minden elismerésem a Tiéd ! Szerintem orvos lehetsz egy elmegyógyintézetben, ilyen türelemmel kezelni szellemi fogyatékos barom cserépedényeket csak az képes.Nekem is vannak problémáim,rájottem szeretem a fájdalmat,etért olvasom még mindig ezt az oldalt. Rettenetes, nem tudom sírjak vagy nevessek nem létezik,hogy ennyi sötét bunkó számitógéphez juthat.

Kifordított kacagány 2007.12.13. 08:24:43

Hexer 2007.12.12. 14:15:21
te félreértesz engem, én nem támadok. csak felvetettem bizonyos kérdéseket.
hogy elébe menjek a dolgoknak nekem is az a véleményem, hogy csatlakozásra semmi esélyetek nincs. bár szerintem már ezt eddig is elég érthetően kifejtettem. ugyan én legalább kétmillió körülire saccoltam az ott élő, magát magyarnak vallók számát, de még az is elenyésző lenne. független erdélyre viszont lenne lehetőség, de ahhoz azt kellene tennetek amit a magyar nem tud, összefogni. ehhez legelőször az kellene talán, hogy erdélyinek gondoljátok magatokat, az ott élő többi nációval közösen és ne elszigetelt magyaroknak, akik még inkább az elszigeteltségüket akarják növelni a magyar állampolgárságukkal. jól mondod, az állampolgárságnak leginkább érzelmi szerepe van. ez az érzelem az, ami elszigetel benneteket. persze ha ezt akarjátok, akkor igazad van és én tévedek. ha viszont nem elszigetelődni akartok, akkor nem túl szerencsés a nemzeti öntudatotokra alapozni az érzelmeiteket. nem akarom megmondani mit tegyetek és mit ne, de szerintem helyes lenne ha példát vennétek az ide hozzánk betelepített svábokról és igyekeznétek teljesen asszimilálódni, mint ahogy ők is tették.

az állampolgárságról: lehet, hogy románia nem ismeri el jogilag a kettős állampolgárságot, de európa elismeri. ebből az következik, hogy ahogy kiteszed a lábad az országodból, mindazon jogok megilletnének, amik az itt élő magyarokat. akár ide jössz, akár máshová mész. innentől kezdve pedig ne beszéljünk a CSAK érzelmi jelentőségéről. aki annyira akarja az állampolgárságot, hogy tenni is akar érte, az eddig is és ezután is megszerezheti magának. azzal a szavazással pedig boldog boldogtalan megkapta volna, esetleg olyan is akit nem szivesen láttunk volna a határaink között, vagy olyan célból, hogy minket képviseljen a világ más országaiban. mi így döntöttünk, ehhez megvolt a jogunk és megvoltak a megalapozott indokaink is. az pedig, hogy ti ezen megsértődtetek, és megalapozatlannak tartottátok ezeket az indokainkat, már a ti hibátok.

a múltról annyit, hogy elmúlt. a jövőbe kellene tekinteni. igaz ugyan, hogy nem éltem ott, de olyan emberek elbeszéléséből akiknek a legrosszabb időszakban menekülniük kellett valamennyire tisztában vagyok azzal, hogy mi volt ott. senki sem kételkedik abban, hogy sokat szenvedtetek, sok megaláztatásban, rettegésben volt részetek. ez viszont nem indok arra, hogy a múltban éljetek, vagy hogy ezzel példálózzatok mások előtt. ma ugyanolyan lehetőségeitek vannak mint bárki másnak a térségben, amivel szemlátomást éltek is, még jobban is mint mi. ne gondoljátok hát úgy, hogy mi felelősséggel tartozunk értetek. közösek a gyökereink, de csak szomszédok is vagyunk. viselkedjünk hát ennek megfelelően. ha lehet sértett marakodás nélkül.

ami a népszavazást illeti, egyenesen nevetségesnek tartom a lehetőségét is annak, hogy egy ilyen kérdésben a pillanatnyi politikai érdekek döntsenek. továbbá sértőnek tartom az egész ország lebirkázását csak azért, mert más döntés született, mint amit te szerettél volna. függetlenül attól, hogy a nép valóban birka. nálunk éppúgy mint nálatok. azt, hogy ki miért hozta meg a saját döntését azza kizárólag ömaga előtt tartozik számadással, te nem kérheted ezt számon senki. viszont az ezzel kapcsolatos megnyilvánulásoddal sikerült bizonyítanod, hogy ti éppúgy nem vagytok még alkalmasak a demokráciára ahogy mi sem. felesleges jobbnak érezned magad, nem vagy az. és ez fordítva is igaz természetesen.

Kivulallo 2007.12.12. 16:36:03
olyan, hogy igazi magyar, meg ős-magyar nem létezik. mint ahogy az egyéb nációk képviselői sem. legfeljebb olyan emberek akik ennek vagy annak vallják magukat. a kárpát medence sikeresen összekeverte az itt élők vérét az elmúlt ezer év alatt. amiért számodra jobbnak tűnnek az erdélyi magyarok, az az, mert messze vannak tőled és kevesebbet tapasztalsz belőlük. szerintem ugyanolyanok mint bármelyikünk(még azon is meglepődnél, hogy néhányuk ott milyen nevet használ).
ők ugyanolyan közömbösek, távolságtartók és a történelmi múltjuknak köszönhetően még bizalmatlanok mindenkivel szemben. ez utóbbi még az előnyükre fog válni. azt is ki merem jelenteni, hogy ha románia lehagy minket(lássuk be erre megvan a reális esély), az nem az ott élő magyaroknak lesz köszönhető.

Kifordított kacagány 2007.12.13. 08:48:29

még annyit, hogy én nem anyázok itt senkit, senkivel nem marakodok, és leginkább nincs senkivel semmi bajom. se a magyarokkal, se a románokkal, se senkivel. véleményem viszont van, amit le is írtam nagyjából. ha valaki megérti vagy elfogadja, akkor jó, ha nem, az sem baj, ezzel is együtt tudok élni. már régen tisztában vagyok azzal, hogy nem én fogom megváltani a világot, hogy van mikor nincs mindenben igazam és azzal is, hogy nem lenne jó, ha mindenkit meggyőznék a sajátomról.
ha valaki úgy gondolja, hogy nem elég felnőtt ahhoz, hogy ezt elfogadja, az csak szóljon és nem terhelem tovább kényelmetlen gondolatokkal.

Il Panino 2007.12.13. 08:52:05

Az a lehagyás se ma lesz, mert már nem valószínü, hogy sokáig tart ez a lendület. Most Románia ott van, mint mi 10-12 éve, a nagy vágtának lassulás lehet a vége. Szóval egy jó ideig ez a veszély nem fenyeget.

Olvasni való:
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20071122-viharfelhok-romania-gazdasaga-felett.html
www.ecostat.hu/download/muhely/ECOSTAT_muhely_070920.pdf
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20071130-romania-a-vartnal-nagyobb-de-lassulo-novekedes.html

Kivulallo 2007.12.13. 09:27:23

-->Kifordított kacagány 2007.12.13. 08:24:43
Szerinted ha nem az erdelyi magyaroknak koszonheto a haladas,akkor kinek?
egesz Romania Erdely veret szivja,ugy is mondhatnam: Erdely tartja el Romaniat..
-->Il Panino 2007.12.12. 20:22:25
Latod az erdelyiek ezt is jol csinaltak,mivel mind a 2 bejutott a parlamentbe. Az RMDSZ es Tokes Laszlo(nem Tokesi) is. igy ket "part" fogja kepviselni az igazukat. Mondd meg ha nem csinaltak ugyesen. Mig a sok roman el sem ment szavazni,igy a nagy Vadim Tudor partja be sem jutott,ahogy ehez hasonlo nagy partok sem.
Es meg egy kerdes,ami mar itt elhangzott,de valaszt nem lattam ra: Az erdelyi magyarokat miert nem kerdezte meg senki,hogy szeretnek-e azt a nepszavazast?Hiszenmegint az Ok sorsukrol volt szo..

peetee 2007.12.13. 11:25:27

KACAGÁNY itt a svábok magyarországi beilleszkedésével kapcsolatban hozott fel példát.Azért gondolkozz már el.Mo.-on nem milliós nagyságrendű sváb kisebbség él.És a történelmi háttere is kicsit más a svábok itteni jelenlétének,mint a magyaroké romániában.Trianon mindíg is a nemzet tragédiája lesz,határon innen és túl.Ezt a magyarság soha nem fogja tudni megemészteni,és ez nem csoda.Viszont sajnos tény h ez a szőröstalpú román népség el fog húzni tőlünk.Én se szimpatizálok velük,de mire nézzük mi le őket?Kb ugyanott tartunk morális szinten.Aki nap mint nap Budapesten közlekedik tudja h miről beszélek.Hihetetlen milyen állapotok vannak.A kresszel senki se törődik,minden csupa szemét,mindenki pofátlankodik és idegbeteg.A kisebbségi helyzet pedig lassan uolyan katasztrofális lesz,mint román "barátainknál".szóval szeretni nem kell őket,de lassan ők fognal előrébb tartani.Elég 1 adat h szemléltetni lehessen.GDP növekedés.Románia:6%.Magyaro.:0!!!!!Ennyi

Hexer-nek ----> egy Magyar srác-tól 2007.12.13. 11:49:53

"az egészség ne a pénztől függjön" , ne viccelj már.Sajnos a mai Világban és a kapitalizmusban erről szól minden. Én az anyagiakat nem arra értettem amivel kapcoslatban jól kiosztottál ,hanem arra ,hogy a topic az autókról ( 2 féléről: Luxus autó és rozsdás geci Dacia, meg Olcit,meg Thalia (Török) ... Nézd már meg mennyibe kerül egy PET (pozitron emissziós tomográf) gép ?
Figyelj próbáljuk ki- Romániában ( ha ott egyáltalán van ilyen :) menjünk be egy Sonax autós kézimosóba , te fizess 2500 ft ot én meg adok nekik előre egy 5000 ft-ost és
megnézzük kihez állnak másképp a mosásnál.
Hexer ,ne dícsérjük már annyira Romániát ,mert ,ha odamegy egy külföldi szarrá röhögi magát az ottlévő állapotokon...

Hexer-nek ----> egy Magyar srác-tól 2007.12.13. 11:53:22

Szóval ne az anyagi különbségekről dumáljunk ,hanem a szaros autókról Romániában. Meg arról ,hogy milyen jó,hogy egyesek drága kocsival járnak(egy szűk réteg) mások meg ganédomb szardarabbal gurigáznak és erre lehettek büszkék.

Erdelyi--->egy Magyar sracnak 2007.12.13. 12:16:23

Beszarok toled.Te tenyleg `90-be jarhattal itt utoljara :))
Semmi kozod a valosaghoz.

Kioszto 2007.12.13. 12:19:55

-->egy Magyar srác:
Szerintem Te egyike vagy a sok nagyravagyo mutatos kivagyoken (kozbe senki)faszkalapnak,akiknek koszonhetjuk a tápos becenevet.
Huzzatok meg magatok egy kicsit es ne vaganykodjatok,nagyon nincs mire felvagjunk.Eleg ele vagyunk mi is,Budapesten kivul eleg lerobbant,csoro telepulesunk van nekunk is egy ekkora orszagban,amit kutya nyugodt korulmenyek kozott korbepisil.
Ne akarjunk masnak latszani,mint amik vagyunk.

Kifordított kacagány 2007.12.13. 12:54:38

Il Panino 2007.12.13. 08:52:05
igaz, de mi meg már jó ideje csak toporgunk

Kivulallo 2007.12.13. 09:27:23
először is a döntéseket nem erdély hozza, tehát a fejlődés üteme, iránya nem rajtuk fog múlni. másodszor meg mint azt már tanult erdélyi kollégánktól hallhattuk, elenyésző kisebbségben vannak. tehát ha erdély is termeli ki a fejlődéshez szükséges tőkét, akkor ez sem lesz köszönhető nekik.
harmadszor pedig azt hiszem elég nyilvánvaló, hogy az erdélyi magyarok legalább annyira széthúzó népek, mint mi itthon(tanult kollégánk ezt is elismerte), tehát nemigen várhatunk tőlük ezen a téren sem csodát. persze ennek ellenére is szeretjük őket, mert a véreink és ugyanolyanok mint mi. csupán arról van szó, hogy nem náluk keressük a román megváltás kulcsát.
egyébként szerintem 10 éven belül náluk is a lehető legrosszabb politikai forma lesz a jellemző, méghozzá a kétpártrendszer, mint nálunk. ha ezt megússzák, akkor odaköltözöm, mert akkor valamit nagyon jól csinálnak.
a szavazással nem az ő sorsukról döntöttünk, csupán arról, hogy jó-e nekünk itt élőknek az, hogy lehetővé tesszük nekik, hogy élhessenek egy lehetőséggel. a sorsukat nem tudjuk megváltoztatni, arra már régóta nem vagyunk hatással. én úgy gondolom nem vettünk el nekik semmit. viszont tény, hogy nem is adtunk nekik semmit. ha ez szerinted bűn, ám legyen.

peetee 2007.12.13. 11:25:27
a sváboknak rosszabb volt. őket elszakították az otthonaikból és egy idegen helyre idegen nép közé kényszerítették őket. az, hogy kevesebben voltak csak még inkább megnehezítette a dolgukat egy idegen világban. én úgy gondolom az erdélyi magyarok jobb helyzetben vannak pillanatnyilag.
én is örülnék neki, ha az országunkat nem nyirbálták volna meg ennyire. egy sokkal erősebb nemzet lehetnénk, akiknek legalább akkora szava lenne, mint a németeknek, ami itt egész biztosan könyebbé tenné az életet. de nem így történt. ezt tudomásul kell venni és beteg dolog feleslegesen keseregni rajta.
tény, hogy semmivel sem vagyunk jobbak a környező népeknél. sőt roszabbak, mert mi vagyunk az egyedüliek talán akik minden környező néppel gyűlölködünk. igazából azt kell mondjam, hogy szerintem az "elvett" területen élők ha van egy kis eszük nem is nagyon bánják, hogy nem hozzánk tartoznak. még az erdélyi magyarok sem(az itt elhangzott szavaikból akár ez is leszűrhető).


"az egészség ne a pénztől függjön"
ez tényleg egy vicces mondat volt. ott is eljut majd az egészségügy odáig, hogy pénztől fog függeni. még ha eddig nincs is róla szó. túl sok lóvé van abban ahhoz, hogy ne akarják majd megkaparintani. persze lehet, hogy jobban fogják csinálni mint itt nálunk(az mondjuk nem lesz nehéz), de nem sokkal az is biztos. mikor arról van szó, hogy valamit szét kell hordani, akkor mindenki ugyanúgy működik.

szhelyi... 2007.12.13. 16:02:05

Tényleg sajnálatos már, hogy hováig fajult ez a cikk...
Sajnálatos azért, mert rávílágít arra az alapvető problémára, hogy magyar nem ért magyart és ha nem kap igazat, akkor bármi áron,gyűlölködésel,pitiánerségel nyomatékot ad a hangjának.Neharagudjatok már, de a magyarországon lévő gépkocsiparkból mennyi van hitelekből??? Erre aztán nagyon büszkék lehettek, mint arra is, hogy a saját "véreteket" mocskoljátok miközben önhibájukon kívül a határon "kívülre" kerültek...
Én szégyelem magamat helyetetek...

zozo 2007.12.13. 18:56:08

Régen nem számít már,hogy hitel vagy készpénz de senki sem erre büszke.Tény,itthon fiatalabb az autópark és ha nem lenne büntetőadó(regdíj)még jobb lenne!Senki nem mocskolja a "saját vérét" részünkről, TI vagytok elszállva magatoktól és ezt bizony nehezen viseljük !Kicsit vissza kéne venni az arcból elgondolkodni,hogy milyen alapon osztjátok itt az észt és ha jó nektek ottmaradni oszt örűlni!

egy Magyar srác---> Erdélyi és Kiosztónak 2007.12.13. 19:04:50

Erdélyi --->én mostanában voltam Romániában, én kértem elnézést az alufelniktől ,mert pár helyen olyan szar út
van ,hogy kiakasztó.
Kiosztó---> Te ne jósolgass ,hogy én mire vágyom , olyan autóval, autókkal járok amilyen lehet neked soha sem lesz.
Kiosztó ---> te baromarcú ( ha már te is vulgáris szavakkal illettél) nézd már meg a cikkben szereplő bukaresti fotókat utánna pofázz. Menj el mondjuk Debrecenbe vagy Szegedre vagy Pécsre vagy Győrbe...
Oké ne vitatkozzunk Románia egy csodálatos, tiszta, frankó hely. Szerintem a Magyarok tömegesen fognak ott letelepedni, lelki szemeim előtt látoma kígyózó sorokat. :):):) Üzletelni megéri Romániában , mert fejlődik ez tény ,de ott lakni?Köszi inkább nem... Még jó,hogy nincsenek mindenfelé stopposok akik huszadmagukkal bekéreszkednének a külföldről érkező túristák Audijába... :)

Erdelyi 2007.12.13. 20:01:38

Merre jartal Magyar srac? Hol tudtad hazavagni az alufelniket?
Abba meg hogy kinek milyen autoja van szerintem ne menjunk bele,lehet ha Te maradsz alul.Foleg ha ugy nezzuk hogy kinek milyen,es HANY autoja van.
Varom a valaszt az utvonalra.
Koszi

Erdelyi 2007.12.13. 20:08:01

Ja es nekem mindegyik auton alufelni van. Egyszer egyet en is kivegeztem,de az az en hibam volt. Nem kell tullihegni.Foleg hogy mai vilagban az alufelni mar nem szam.
Udv

Istvan 2007.12.13. 20:23:47

1.Mit unneplunk karacsonykor?
2.Mikor szuletett Jezus?
3.Hol szuletett Jezus?
4.Mi a jaszol?
Tobbek kozt ezek a kerdesek hangzottak el a Fokuszban,2007.12.13-an az RTL-en.
Ha lattatok akkor ertitek mirol beszelek.
Eskuszom szegyellem hogy magyar vagyok.
Ne veszekedjunk szerintem hulyesegeken,tudatlan buta nep vagyunk.Csak a penz,csak a penz.Mas senkit nem erdekel mar.Az jart a legjobban aki nem ide szuletett.
Szegyen.

kalap 2007.12.13. 21:01:47

már bocs - magyar srác - de még sok helyen ellehetne indulni egy fényképezőgéppel s utána megírni ezt a cikket. az, hogy Bukarest milyen az nem újdonság, mindenki tudja hogy egy nagy trágyadomb. csak az a kár bár elég messze van Bukarest Erdély határától mégis fura kis kapcsolatokat alakítottak a kedves kommentálók. amúgy szerintem erdély területi autonómiájának reális esélyei soha nem voltak és nem is lesznek

egy Magyar srác 2007.12.13. 22:58:50

kalap - végre egy értelmes komment, igazad van. Persze Pesten is lehetne mondjuk a 8 kerben előnytelen képeket csinálni vagy Ózdon a ... telepen,de az a gond,hogy Bukarest-en nagy általánosságban több ilyen hely van... De igazad van.
Én csak arra kértem mindenkit,hogy ne azt a helyet dícsősítse ahol lakik, főleg ne akkor ,ha abszolút nem olyan,mint amilyennek beállítja... Romániába el kell menni szét kell nézni. Erdély szép , az ott élő embereket tisztelem...

egy Magyar srác 2007.12.13. 23:04:40

Erdélyinek. Nem neked szántam,hogy myilyen autóm van ,hanem Kiosztónak ... A szar alufelni pl Alessio ,szar is ,de egy komolyabb ami keményebb annak nem is lesz baja, én nem vágtam haza soha az alufelnit ,csak azt mondtam ,hogy nekem fájt amikor Nagyváradon keresztül az elkerülőn mentem ,nem pedig a városon keresztül. Sok rossz út van ... amúgy Kolozsvárra ,már egész tűrhető ,de annyi falun vezet keresztül az út és nem autópálya ,hogy feszt lassítani kell ...

egy Magyar srác 2007.12.13. 23:08:43

szhelyi----> igazad van sajnos a Magyar ember 2-3 számmal nagyobb méretű autót vezs , mint amit megengedhet magának. Rengeteg autót vettek vissz itthon hiteltartozás miatt, ez az Országunk szégyene. Magyar nagyravágyás. Fizetni meg nem tudnak, hülyeségekbe mennek bele egyesek... szar lehet fűnek fának tartozni és nyögni a kamatokat...

kobak 2007.12.13. 23:21:31

Te Erdelyi.... te itt kit nezel baleknak? Az utakat karban kell tartani, nem eleg 10 evente ujracsinalni... Fel is kene festeni. Meg a szelere azok a botocskak is kellenenek, meg a tablak, meg a parkolok, meg a szabalyokat is be kell tartani. Ezekbol Romania nagyon de nagyon szarul all. Az, hogy neked tobb autod van a kellettenel, azzal nem lehet felvagni.

Te Honfi.... te ne rohogtess azokkal a 2-3 eves fullextras szarokkal. 10000 Euro folott nagyon nehez autot eladni itt (romaniaban) azok a fullos csucsverdak 250-300 ezret futottt ceges torott visszatekert autok. Az ujak pedig linzingesek, keves 30000 Euro folotti autot birtokol maganszemely. A latszat csal, nezd hany stoppos van az ut mellett... azoknak fullos mercijuk van csak most festik igaz?

Tobbiek.... nezzetek el nekik... meg fiatalok.

Hexer 2007.12.14. 00:58:19

Ha mar ugyis szo kerul az egeszsegugyrol akkor en kellene legyek az elso aki leszarja de nagyon magasrol, mindeket orszagban ingyen fogok minden helyzetben ellatast kapni a legjobb minosegben...sot, en kifelyezetten jol jarok ez altal (tobb zsoci lssz a zsebemben).
De nem ertek eggyet vele!!!
Szerintem nem normalis az, hogy attol fugg az en ellatasom, hogy epp milyen biztositasom van, ne attol fugjon egy magyar ember mutetje hogy arra kiterjed-e a biztositasa. Nezzetek mar meg, hogy kulfoldon ez hogy mukodik (kirva jol a biztositok reszerol) mindket oldalrol...
Szerintetek miert akarjak ennyire atpaszirozni ezt a torvenyt, ha nem a penzert...azert a rohadt sokk milliardert ami igy "eggyes" emberek zsebebe visszacsorog, a vegen a fidesz is elal mert megkapjak a sajat reszuket a tortabol. Ha ti ezt nem latjatok at...Isten adja hogy eletetekben soha semmi nagyobb egeszegugy problematok ne legyen, mert anyatokat is aladhatjatok hogy ne haljatok meg...

Megsugom, hogy a bankik mar keszitik az egeszsegugy hitelt, spesialisan azoknak akiknek mondjuk bizonyos mutetere nem terjed majd ki a biztositasa de megis meg kell csinalni...

AZ EGESZSEGUGYBOL NEM SZABAD PIACOT CSINALNI MERT OTT A "VASARLO" AZ AKI VESZIT. egy kis kozgazdasag mindenkinek, de lagalabb jozan paraszti esz es rajottok hogy megint csak atbasznak de sulyosan, es megint annka lessz rohadt jo akit epp szidtok mint allat...

Az adokat kellene beszedni rendesen, nem az egeszsegugyet eladni...de hat miert is lenne olyan fontos az az ado...hisz mindenki becsuletesen befizeti...foleg azok akik eladjak az egeszsegugyet...nem ok lesznek azok akik 2-3 ev mulva egy picit jobban fognak elni...mint most.
Az orszagot telyesen biztos, hogy nonprofit celokkal vezetik, es a valasztasokra a penzeket gyujtesekbol szereztek, ezeket a penzeket a 4 ev alatt nem kell valamilye uton modon "visszaadni" minden fele fedonevvel, mint autopalya, metro, egeszsegugy, palamenti negyed (remelem osszejon es megy egy picitt tobb penzem lessz nekem is :)de errol senki se tudjon... es meg sorolhatnam az oriasi atejteseke amikbol meg mindig milliardokat lehet keresni honapok, sokszor napok alatt!!!

De akkor most mindenki almodjon rengeteg penzrol, mert holnap kicsaljak a kezedbol.
En ezert csodalom a zsidokat...iszonyat jol csinaljak a dolgukat, szerencsejuk hogy sok az oktalan ember, beloluk elnek...remelem valahol tanitjak mert akarok tovablepni expert szintre :)

Il Panino 2007.12.14. 01:07:49

Ingyen mindenhol? ÉS azt hogyan?

Amúgy meg az egészségügy az ami a legkevésbé hiányzik ide...

Hexer 2007.12.14. 01:15:21

Jo pelda Kanada.
Sehol sincs ingyen, de nem toled fugg, hogy milyen ellarasban reszejulsz. Ezt hivjak kozos felelosegvalalasnak, igy nem lehetseges hogy valaki rohadt gazdag legyen, masok meg epp hogy eljenek.
Vannak olyan orszagok akar hiszitek akar nem ahol a lenyeg az, hogy az emberek anyagilag minnel kozelebb legyenek egymashoz, ergo iszonyatosan megadosztatjak azt aki megprobal tobbet kaszalni a kelletenel. Egyszeruen olyan az adozas.

Ha szep lassan elmeselem mi hianyzik, es mit kellene maskent csinalni csodbajutnak az orszag, a kulfoldi penz, mit itt mosnak tisztara tobbekozt eltunik hirtelenul. Az a baj hogy annyira nagy szarban van az orszag, es annyira cegek iranyitjak, hogy innen kimaszni mar nagy bravur...mert pont aki vezet annka az erdeke hogy te szarul elj atvitt ertelemben.

Il Panino 2007.12.14. 01:34:25

Hexer, szerintem sok hülyeséget hordtál össze itt. Nem ide való. De ha érdekelne pontosabban adok 1 linket, hogy fog működni az egészségügy, HA fog. Olvasd el tanulságos, mert köze nincs ahhoz amit a hasadraütve írtál. Engedj egy idézetet a közepéről:
Az új rendszerben az alapcsomag, a sürgősségi ellátás hozzáférése és finanszírozása nem változik. Az életmentő sürgős ellátásokat mindenkinek meg kell kapnia, függetlenül attól, hogy biztosított vagy nem biztosított. A nem életmentő ellátások esetében a biztosítottnak nem minősülő külföldi állampolgároknak fizetési kötelezettsége van. A magyar biztosítottak részére az egészségügyi ellátórendszer által nyújtott sürgősségi ellátásokat – a mentés kivételével – a pénztárak fizetik a fejkvóta terhére.
Itt a link, ah tényleg érdekel akkor olvass ne ne te találd ki.
-www.eum.hu/letoltes.php?d_id=2453

A kormányzati negyed pedig nem állami beruházás lesz, hanem magántőke.
A kérdés az, hogy hosszútávon az irodák bérlése megéri, vagy lehúzás lesz, de ez nem 10év alatt fog kiderülni.

Ha csak nem te fogod építeni, úgy tudom nem Demján Sándornak hívnak, kiváncsian várom ebből (is) hogy fogsz meggazdagodni.

De most komolyan, Erdélyből miért kell okosítani???

Hexer 2007.12.14. 02:36:02

Latom nem kovetted hogy mit irtam.
Az V. ker.-ben lakom par 3. eve, 5 eve magyaroszagon, es folyamatosan azon vagyok hogy kitalajam a vilagmegvalto otleteket (gennyesre keressem magam roviden). No, ez tobb kisseb sikerrel mikodik is. Hala egnek ismerek olyanokat akik kozel allnak a tuzhoz es meg meselnek is rolla.

Visszaterve arra amit te irtal az elobb.
Tokeletesen leirtad ugyan azt amit en mondtam az elozo postban...csak te nem tudsz a sorok kozt olvasni...2 dolog lessz ingyenes, a surgosegi ellatas es az eletmento ellatas, minden mas a biztositotol fugg, hogy majd o mit gondol ugy, hogy kifizet vagy nem (ha en lennek biztosito valoszinu, hogy a zsebemmel torodnek es nem lennek voroskereszt).
Szerinted most en hova teszem a felretett penzeme...? pontosan...biztositokba, vasarolok amenyit merek, mert par even belul varhatoan felmegy. De neked azt ajanlom hogy valasztasokkor vasarolj, persze akkor rizikosabb, mert nem biztos hogy jol sul el, de ha igen az jo vilag lessz.

Az uj kormanyzati nyegyed, tokeletesen igazad van...de!!!
Mit is mondanak nekink?
\"Eladjuk a regi epuleteket igy a hiany csokken, es egy helyre koltoztetjuk az ossze naplopot\"
Remelem nem sertodik meg senki ha leforditom magyarra ugyanezt:
\"Elsikkasztjuk a regi milliardokat ero belvarosi epuleteket (amiket mi fogunk megvenni indirekten) joval alacsonyabb aron, es az ugyancsak mi altalunk felepitett negyedbe koltozunk, amit majd evek alatt az adofizetok fizetnek vissza nekunk.\"
Ennel tisztabban nem tudok fogalmazni, remelem rajossz abbol hogy mi a hejzet.
A regi epuletekre/korhazakra mar meg vannak a vevok, mar le van minden zsirozva, csak egy rohadt fecnit kellene alairni, de meg sok embert kell errol meggyozni...

Kerlek, annyi ilyen es hasonlo malor van amitol az ember max csak azt hiszik hogy elbaszott szamitasok, vagy venetlenek oszjateka, pedig tokeletesen felepitett \"legalis\" lopas...ajjj dehogy, mindet szereztek :) es ok is mint en a napnal futok, onnan van a penz :P

Hexer 2007.12.14. 02:40:32

Ps. ne a halat tanitsd uszni, mar megtanitottak a romanok es a zsidok ;)


Esetleg par helyesirasi orat adhatsz, abban meg van mit fejlodnom :)

Kifordított kacagány 2007.12.14. 08:15:28

kalap 2007.12.13. 21:01:47
a lehetőség megvan rá. akarat nincs. csak a sírás

Hexer 2007.12.14. 00:58:19
sok hülyeséget és sok triviális dolgot írtál feleslegesen.
egy piacgazdaságban az egészségügy is csak ilyen alapokon működhet. amíg nem alakítják át teljesen addig nem is fog működni. szép ábránd az, hogy mindenki egyforma ellátásban részesüljön, de ez hibás elgondolás. természetesen ne hagyjanak meghalni senkit, de ha én megdolgozom érte és megfizetem az árát, akkor nehogy már azt a sok ingyenélő élvezze, én meg alig kapjak belőle valamit.
mindenki tisztában van azzal, hogy a társadalmat kizárólag a pénz mozgatja, hogy a döntéshozóink a saját gazdasági érdekeltségeiknek megfelelő döntéseket hoznak(megkeresik a lehetőségét hogyan legyen nekik több). ezért teljesen felesleges volt ezt itt bárkinek is taglalnod és főleg hülyeség volt az egészségügyet érintő ábrándjaidat előhozni.

Il Panino 2007.12.14. 01:34:25
ez még egy jó ideig nem fog működni. szerintem legalább 10 év el fog telni, amíg egy valamire való szolgáltatáshoz hozzájuthatsz itthon, vagy hogy egyáltalán rá tudd bízni az életedet egy ilyen kórházra. én addig ennek semmi reális lehetőségét nem látom, amíg magánkórházak nem létesülnek és el nem indul egy egészséges piaci verseny ezen a területen is. arra pedig még jó ideig várni kell.
az apámnak azért kellett meghalnia, hogy a kórház megkapja a 9 nap után járó "fejpénzt" érte. addig csak fektették, semmilyen kezelést nem kapott és nem voltak hajlandóak máshová küldeni. így utólag azt kell mondjam, ha otton marad és magunk próbáljuk meggyógyítani, nagyobbak lettek volna a túlélési esélyei. így áll most itthon az egészségügy. de ez már tényleg nem tartozik ide. hacsak úgy nem, hogy itt is mint mindenhol csak a mutyizás megy jó magyar szokás szerint.

kalap 2007.12.14. 16:12:21

- kiforditott kacagány - én elhiszem neked, hogy meglehet oldani ezt a TERÜLETI autonómiai kérdést csak nem tom hogyan gondolod. Légyszives magyarázd is meg (ha már állítod), (amúgy van akarat is és nem csak sírás - korosztályotól függ.)

Hexer 2007.12.15. 16:11:04

Kifordított kacagány 2007.12.14. 08:15:28

Naivsagod surolja a hulyeseh hatarat...
Neked trivialis es egyertelmu hogy akik vezetik az orszagot azok lopnak legalisan a legtobbet akkor valami nagyon nagy baj van veled...
Ha egy kissebsegi (legyne pl. roma) bejon a hazadba es elviszi a felretett penzedet, de te kifele elkapod agyba fobe vered...de ha ugyane ezt csinalja a mindenkori allam huzol eggyet a valladon es tovabb allsz. Utanna meg szidod azt aki nem fizet...

Roviden velosen barom vagy...de rohadt nagy!!!

Az szurja a szemed a valaki keveset lop, de ha valaki rendesen belenyul a legvarba kussolsz, mint a maradek 5-6millio hozzad hasonlo karosszek tabornok...pofatok nagy, de mikor ott kell lenni kusoltok, behuzodtok es szidjatok azt aki probalna valtoztatni!!!


Te azt hiszed, ha majd a biztositonak fizetsz, az majd tutira ki is fizeti ha valami bajod van? En ha biztos lennek tuti nem, csak ha mar mas valasztasom nincs. Amerikaban a biztositok alkalmaznak orvosokat akiknek feladatuk hogy utannajarjanak annak hogy tenylegesen ki kell-e fizetni azt a bizonyos penzt, avagy meg lehet indokolni hogy megsem kell. Magyarul dontenek arrol hogy te elj vagy ne!!!

Hexer 2007.12.15. 16:13:33

Ps. ha meg eszt az oriasi atbaszast is megszavazza a magyar, akkor tuti tovabb allok, ithagyom a rakba a sok onerzetes de cselekves keptelen embert, furodjetek majd a sajat saratokba!!!

Hozzaszolok 2007.12.15. 17:01:55

Jobb lessz ha visszamegyunk erdelybe. Meg ott is jobb lenne mint itt.
Ajanlok egy konyvet,Sebo Odon: A halalra itelt zaszloalj. Ebben a konyvben egy igaztortenet van leirva.Utana mindenki elgondolkodhat.Akkoroban a magyar-roman hatar a gyimesekben volt.Erdemes lenne megnezze mindenki,hogy akkor mekkora volt magyarorszag,es mekkorat vettek el tolunk,amit a romanoknak dobtak.Koszonjuk nektek franciak.Mit tennetek ha ti eppen abba a reszbe esnetek,amit levagtak es holnaptol szembe kopnek a tobbiek akik odaat maradtak es azt mondjak hogy roman vagy?!
En azt mondom ne bantsuk itt egyik a masikat,legalabb olyan magyarok elnek odaat is mint itt nallunk.Nagyon szomorunak talalom,hogy meg egyet doftunk belejuk a szavazasnal.
Ez az en velemenyem,koszonom ha elolvasta valaki.
Tisztelettel..

egy Magyar srác---> Honfi -nak 2007.12.15. 17:19:06

Kedves Honfi!

Örülök,hogy egészséges nagypofájú Honfi hozzászólónk Romániában élő öntudatos gyerek .És úgy érzi ,hogy Romániában szinte lebeg az autója a kiváló utak miatt. Mikor átjön Magyarországra csak akkor „nem lebeg” az autója.Nézd már meg nálatok mennyi autópálya van...
Köszönöm a tanácsodat: „hogy pakoljak be a swiftembe és nézzek szét Nálatok”
Istenem , miért érezem azt ,hogy köhög a bolha, Na jó átmegyek a kedvedért nagyképűbe:
Újjonan vásárolt Audival járok, Nagyváradon jó lakást lehetne érte venni, de van mellette más autóm is. Ergo nem Suzukival mennék Nálatok. De amúgy az új swift különb a Renault Tháliátok és Daciátoktól ezerszer.
-> Kobak kommentje nagyon helyénvaló volt a szar kétes kilóméterállású nyugati autókkal kapcsolatban.
Nálatok nem nagyon van szabályozva ez a külföldi autóbehozatal, Magyarországon elég kemény szigorral lépnek fel és nem is nagyon érdemes pár évesnél öregebbet behozni. Honfi azért azt nekem ne mond, hogy a Románok többsége alighasznált 1-2 éves nyugati „presztízs” autót vesz pl.: Bmw,Audi,Mercedes ,mert szarrá röhögöm magam és nem a szerencsétlen körülmények között élő embereken ,hanem rajtad…
Ha meg valami kimegy az Autóban nem eszik 2 hétig?
Szóval ne degradálj le, én újonnan vettem az autóimat,Te nem,Én becsületesen adózom,dolgozom. Én nem akartam nagyképűsködni,de Te kihoztad belőlem.
Már említettem a fórumon, hogy nem fognak tömött sorokban a Magyarok kimenni hozzátok, ettől nem kell tartani…

egy Magyar srác 2007.12.15. 17:20:52

---> Hozzaszolok -nak: igazad van ,de nem tudunk mit tenni :(

Honfi 2007.12.15. 17:58:26

Figyelj Magyar srac
Nem mondom most milyen autom van,mert azt mondod gorezok,nem is ez a lenyeg kinek mije van.Azt sem kell lenezni aki daciaval vagy swiftel jar.Csak az ne verje a nyalat szanaszet.Autopalyank igaz hogy nincs,de mar tervben van.En az orszagutrol beszeltem,amin elmegyek erdelybol budapestig.Szoval en velemenyem szerint jobb a roman ut.
Ennyit akartam mondani.
A hasznalt autokkal kapcsolatban pedig,szerintem itt sincs tobb szar mint nallatok,itt sincs tobb dacia mint nallatok suzuki.Lassan erdelyben is leteszik a refi vasakat,es vesznek helyette egy 2-3-4 eves hasznalt kulfoldi autot.Az en varosomban ha megallsz szamolni az ut szelen,nem sok daciat latsz mar. Oszinten elmondom,hogy nekem is van egy Daciam amit 1973-ban gyartottak.Ez a biztos pont az eletemben :P O marad akarmi tortenik is,a tobbi autom meg jon-megy. Ezt nem adom el,megteszi ez amikor hetvegi hazhoz jarunk ki,vagy satorozni,stb. Ez mellett azert van meg egy ket komolyabbacska autom is,amire en is vehetnek par tombhazlakast Varadon. Nem ez a lenyeg.
Mindenki maga csinalja a szerencsejet. Itt a lenyeg hogy nem kellene kopkodjuk egymast,egy kis osszefogas nem artana.Vegtere en is egy magyar sracnak vallom magam.Csak a ti szemetekben maradok roman.
-->Hozzaszolok 2007.12.15. 17:01:55
Tisztelem a velemenyed,vegre egy ket ertelmes ember is kommentalja azt ami itt lefolyik.

egy Magyar srác, Sorry Honfi ,nem akartalak megbántani 2007.12.15. 19:23:15

Ok Honfi, bocsi ,hogy hülye voltam, na megölellek :)
Ne vitatkozzunk Magyarok tartsanak össze.
Azért egy komoly új Swift elég drága egy új Daciához képest, meg motorikusan is más világ ,az 1,5 ös swiftek elég jól gyorsulnak. Nekem , nem jön be tiszta Mini Morris , meg 187cm magas vagyok, nőies kocsi. Én szememben MAgyar vagy , magyarul beszélsz én "szeretlek" .Értelmes ember módjára kell társalognunk... Amúgy ,meg Erdély természeti szépségeire mi irígykedhetünk!!! És Magyarország adottságai eltörpülnek Erdély mellett.
Figy ,ha már itt tartunk küldök egy linket, beszarok ezen ,ez igaz? tényleg vannak ilyen csajok kint? Az egyik bejön, írnék is neki,de semmi elárhetőség, van kint valami román iwiw vagy ilyenek?

www.prostreetromania.ro/prostreet.htm

Hexer 2007.12.15. 19:44:54

-->egy Magyar srác
Romaniaba csak euro 3-as autokat lehet bevinni, ~1 euro kobcentinkent a "vam", ami nem tartozik abba a kategoriaba arra oriasi vam van kivetve. Igy romaniaban a hasznalt autok nagy resze 2000 utani, es ez mar 4 eve igy van, most akarjak valtoztatni euro 4-re.
Ami az utat illeti a romaniai resze az E60-nak jobb mint a magyar.

De kerek mindenkit hogy ne kelljen kifejtenem hogy romaniaban miert nincs autopalya, mert hosszu lenne es a hajtomuvet le kell adnom hetfon...
De azt megsuom hogy romania tobb mint 30 even keresztul hadisarcot fizetett az oroszoknak, utanna meg fizette a hitelre kapott gepeket amibol epult a komunista romania, mig a magyarokat dedelgette az orosz.
A komunizmus elejen romania gazdasaga jobban allt mint magyarorszag, ott jobb elet volt es teny. Csak Ceausescu bekavart meg az orosz...a magyarok 70 utan kezdek egeszen jol elni, foleg a 80-as evekben, mikor romaniaban jegyre adtak a peneszes kenyeret itt maganvalalkozok jelentek meg, na itt van az a kulombseg amivel el van maradva romania.
Apropo, magyarorszagot ugymod tamogatta az orosz, kaptak a magyarok a hadisarcot ha emlekezetem nem csal.

Hexer 2007.12.15. 19:51:02

--> egy Magyar srác, Sorry Honfi ,nem akartalak megbántani

Nem, bukaresti enyhen penzes (lamboja van az egyik sracnak) sracok hulyesege.
Nem sorolom fel nev szerint melyiknek mi van, de 100.000 euros bringat tekernek.
Csak fikazasbol csinaltak a sracok

Honfi 2007.12.15. 20:02:38

Koszi a videot :) Eleinte azt hittem,hogy ez valoban kemeny menet lessz,es meghajtjak a kocsikat.
Hat a roman lanyok tenyleg nagyon eszbontoak.Ez igaz lehat,amit a videon lattunk.
Na igen,a lanyok.. Hat azt latom hogy van izlesed neked is.Igazan a roman tengerparton lenne erdemes probalkozni,de ahoz most hideg van.Ott eszmeletlen mennyiseg es minoseg van beloluk.Ha latjak hogy nem vagy elesett srac (jo auto + megjelenes) akkor jo esellyel indulsz.Igaz lent a tengerparton nagyon sok gazdag gyerek el,nem tudom jartal-e ott,olyan mintha mindenki 20 eves lenne.Ott mindegyik sracot hajtja a vere,nyaron is lent voltam,lattam ferrarikat,aston-martint,maybachot hogy csak a jobbakat emlegessem.Akkor egy 4es golfom volt eppen,hat azzal mentem le,gondoltam felviszem a hotelszobaba hogy ne szegyenkezzek a parkoloban miatta.Tenyleg durva hogy mi van lent.
Visszaterve a temahoz,ha roman lanyokat akarsz nezni akkor legjobb eselyed a HI5-on van,ott paran meg-egy ket ruhadarabjuktol is megszabadulnak.
Az iwiw sem rossz,csak itt tobbnyire magyar lanyokatlatni,(keresesnel allitsd be hogy bukarestben keressen,akkor kihoz par olyat aki beinditja a Te fantaziad is)en speci a romanok lanyoktol hamarabb elvesztem az eszem.Van bennuk valami ami nekem kell.Talan az tetszik hogy hajtja oket a veruk.Esetleg megnezheted a simpatie.ro -t is,ez egy tarskereso forma,de tobbnyire fullos lanyok keresnek itt part ;)

Szeretet unnepe 2007.12.15. 20:07:42

Koszonom neked hozzaszolo.
Ugy nezem a Te levelednek koszonhetoen visszatert a beke erre az oldalra,es rajottetek hogy jobb ha mindenki szereti a masikat.Nem megyunk semmire ha egymast bantjuk.Inkabb jarjunk abban,hogy a jovonk jobb legyen.Az meg csak ugy lehetseges ha osszefognak az emberek,es segitik egymast elore.
Legalabb most probaljuk meg,a szeretet unnepe fele kozeledve.

Hexer - Honfinak nak ----> egy Magyar srác-tól 2007.12.16. 18:33:14

Egész jó ez a fórum, csak gépelni utálok , már fáj a hátam tőle :) Örülök,hogy minden oké és végre értelmes emberek módjára, barátilag tudunk bezsélgetni :)
Önfejű, hirtelen bika horoszkópú barom voltam. Sorry Hexi , Honfi...

Hexi, figy komoly amit írtál? Ezek a srácok olyan lóvésok? Mondjuk honlapjuk nem egy nagyszám,meg vannak benne bannerek, reklámok ,de elmegy.

Honfi, az a gondom ,hogy nem tudok románul és gondolom be kell regisztrálni azokra az oldalakra ,amugy azért vigyázni kell a mai nőkkel ki tudja mit lehet tőlük fleszedni és ez minden nemzet lányaira vonatkozik :) Honfi : "IKA - SISTER OF DRAGOS" lány egész ari ...
Gondolom ,ha fel is tudnék ilyen helyre reggizni akkor valami BOGDAN POPESCU
MOREK POPESCU aki a fotókat készítette nyomon kellene megindulni...

Én is sok modellt meg , hostess ismerek itthon ,de kicsit fircsáltam az oldalon ,hogy van ott egy két jó nő és hogy a picsába állank szóba iylen fura fazonokkal? De ezek szerint egy erős iróniával állunk szemben.
Honfi mégegyszer köszi a tippeket megnézem:) Jók legyetek :)

Hexer 2007.12.17. 01:12:33

Jo az a simpatie.ro, 1 hettel mielott mennek kolozsvarra felugrom es megismerkedek 1-2 lannyal, ne unatkozzak mig ott vagyok :)
Amit meg irtam az ugy is van.

Faresz 2007.12.17. 22:53:02

Na végre.....na végre tisztelt magyarok sikerült a nemzeti összefogás :D.
Az elején is ez kellett volna. Akkor úgy gondolom megvan az alap amire a közeljövőben építhetünk. A nők és az autók úgy látom összehoztak bennünket... Hát hiába... azért látszik, hogy egy közös ősmagyartól származunk!
Legyen ez a béke mindörökké.
Ha nem \\\\\\\"találkoznánk\\\\\\\" Békés Karácsonyt és Boldog Új évet kívánok mindenkinek!!!!!!

Hexer 2007.12.18. 05:52:25

Hat igen...nok es az autok, valahogy sikeresen elvonjak a vert az agyunkbol :) Aztan utanna valaljuk a kovetkezmenyeket...:)

Mindenkinek meghitt karacsonyt es sikerekben gazdag uj evet kivanok!!!

egy Magyar srác 2007.12.18. 15:12:00

Hexer, ezt irta ki nekem a simpatie--->

Your account expired
Access to your account expired.
To gain access to all site functions you must:
Pay by CREDIT CARD
12 Month subscription $24
After the payment is confirmed you will receive a password.


ez nem ingyenes oldal?

Nektek is Kellemes Ünnepeket és sikerekben , egészségben gazdag Új Évet kívánok!

egy Magyar srác 2007.12.18. 17:11:15

Szétnéztem a Hi5 -on, háát 1-2 "jó" nő van fent elég szegényes a flehozatal...

Csabito 2007.12.19. 09:57:23

En is megneztem a gi5-ot. Talaltam par jo csajt. Keresoben kezdtem. Eloszor allitsd be hogy Romaniaban keresel,aztan a City-hez ird hogy Bucuresti vagy Constanta.En azt is betettem hogy Open relationship:) Igy biztosan talalsz te is parat.
Az en nyalam meg mindig folyik utanuk :)

malacka 2007.12.19. 16:49:26

Sziasztok
En eddig is tudtam hogy jok a roman csajok,de ez mar durva. Azthiszem a hatralevo eletem bukarestben fogom leelni.
Megyek csomagolni :)
Ciao

pilla 2008.03.11. 23:43:39

sziasztok! nem volt türelmem mind a 350 kommentet végigolvasni, és ezért nem tudom, hozzászólt-e már vki a témához, de azért gondoltam megosztom veletek h kb a világ összes országában átlátszó műanyag dobozban gyűjtik a körömollókat, bicskákat és egyebeket a reptéren. pl ferihegyen is, hogy ne menjünk túl messzire :) remélem hasznos infóval szolgáltam. pussz mindenkinek

pilla 2008.03.11. 23:45:57

és igen, az a célja h figyelmeztessék a jónépet h ne pakolják a közveszélyes tárgyaikat a kézipoggyászukba
süti beállítások módosítása