Drótok és SUV-ok Bukarestben

  2007. december 06. - Balázs Viktor Címkék: románia dacia featúra

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pöccre indult húsz év után az első magyar Astra
2012-03-01 06:00:00

Délután kettőkor szűk kompánia gyűlt össze a gödöllői Opel Gaál bemutatótermében, ahol egy öreg

Húsz év után újra beindítják az első magyar Astrát
2012-02-12 16:05:00

1992-ben óriási tömeg kísérte figyelemmel, ahogy az első Astra felhajtott a Közlekedési Múzeum rámpáján Ez

Végállomás, nem megy tovább
2010-03-08 14:33:00

14:15 Bendével az irodájában éppen a Hotel Daniaban készült videót nézzük, amikor Vályi Pista nevét írja

Utolsó erővel
2010-03-08 09:29:00

Lejtőn megyek és csóvál ez a szar - jelentkezett be Csikós reggel 7:57-kor, Ausztriából. Bécs előtt 57

Bukarestben voltam a múlt héten, méghozzá nem először. A kilencvenes években többször is jártam ott, korábbi munkahelyem autós lapjait adjusztálni. Most is üzleti ügy vitt oda, és velem utazó kollégámnak bőszen sztorizgattam a repülőn a régi időkről, ily módon agyonütve a repülés monotóniáját.

Aztán megérkeztünk. Kikecmergés, útlevélvizsgálat, csomagra várás és irány a kijárat. Bukarest kétmilliós nagyváros, melynek populációjából tíz embert ismerek. Van-e bármilyen esély arra, hogy egy kétnapos business trip alkalmával bármelyikkel is véletlenül összetalálkozzak? Gyakorlatilag zéró.

Ehhez képest alighogy kiléptem a vámterület üvegajtaján, egy mosolygós medve indult el felém: „Viktor, Viktor Balazs, you remember me?” Hát persze, hogy emlékeztem, Gica volt az, régi kollégám.

Gica emlékezete egy Pentium III processzoros számítógépéhez hasonló, nem kellett egy másodpercig sem keresgélnie az organikus winchesteren, hogy kidobja az adatot: legutoljára 1997 április 1-én, tehát bő tíz éve voltam a román fővárosban, ez azért nem kevés.

Tíz év alatt óriásit fejlődött Bukarest, és a legnagyobb változás az autóparkon mérhető le. Akkoriban szinte kizárólag csak a Renault 12-esből visszafejlesztett, és az évek során Quasimodóvá átoperált Dacia volt látható az utakon, ehhez képest mára alaposan megfogyatkoztak ezek a rossz minőségükről hírhedt, és nullkilométeres állapotukban is rozsdás férgek. Azért sikerült kettőt lekapnom egy befejezetlen Ceauşescu-palota előtt, a taxis szerint ide akarta telepíteni a Kondukátor a rádiót.

Daciák a Népek Palotája oldalában

Szóval a régi Daciák helyét az újak és az ismert világmárkák típusai vették át, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne lennének Bukarest-specifikus jellegzetességek. Mert azt semmiképpen sem mondanám normálisnak, amikor egy kereszteződésben három vadonatúj Range Rover várja türelmesen egymás mögött, hogy zöldre váltson a lámpa. Bukarest nouveau riche-jei ugyanis imádják a nagy angol kockát, ilyen Range-sűrűséggel talán csak Genfben lehet találkozni.

Akinek az átlagosnál több pénze – román ismerőseim szerint hitele – van, az általában SUV-ot vesz. Nagyon sok Volkswagen Touareget látni, és egészen elképesztő a Hyundai Santa Fé penetráció.

Hyundai Santa Fé Bukarestben

Mondhatnánk, biztos az utak miatt, de az a helyzet, hogy – Budapesttel ellentétben – a román főváros útjainak minősége igen nagyot javult.

A tisztaságuk viszont a számtalan építkezés, meg az alapban ott levő kosz miatt elég drámai, ami miatt ezen a Mercedes-Benz CLS-en viszont kiválóan látszik, hogy hol fut végig a karosszéria fény-árnyék vonala.

Mercedes-Benz CLS Bukarestben

A por mellett a drótokkal, vezetékekkel is hadilábon állnak a románok. Szállodánk a centrumban volt, harmadik emeleti szobám ablakából kusza drótháló alatt láttam kanyarogni a forgalmat.

Drótok a szerző bukaresti hotelszobája alatt

Másnap reggel egy szép sárga, Confort (n-nel!) Taxi feliratú Lumpiba ültünk, és meglátogattuk Razvan Magureanut, a Supercar magazin szerkesztőjét.

Sárga Dacia Logan 1.4 MPI taxi Bukarestben

A Supercar irodája előtt még brutálisabb volt a dróthelyzet. A gyalogosok sztoikus nyugalommal kerülgették a leszakadt nagyfeszültségű felsővezetékeket, amik egyáltalán nem úgy néztek ki, mintha üzemen kívül lennének.

Egy csomó lógó drót Bukarestben

Ezután az életveszélyes drót-sokk után már nevetségesen lényegtelennek tűnt az a drótok által teljesen eltakart balra kanyarodni tilos tábla, amit a repülőtérre vezető főútvonalon szpottoltam.

Drótok által eltakart közlekedési tábla Bukarestben

Hogy ezeknek a dolgoknak mennyire a trehányság és mennyire a szegénység az oka, nehéz eldönteni. Mindenesetre a szállodaszobámból (ne felejtsük, belváros!) ezt is láttam:

Nejlonból improvizált üveg egy bukaresti ház ablakában

Bizony, a jobb felső ablak helyett egy kifeszített nejlon védte a téli hidegben a mögötte levő konyhát, este a vékony nejlonhártya mögött, gyér villanyfénynél vacsoráztak az ott lakók.

Más viszont már tényleg olyan, mint a gazdag nyugaton. A taxik például kötelezően sárgák, szerintem nálunk is jó lenne, ha a szedett-vedett színek helyett egységes lenne a bérkocsi-horda. A kötelező sárga szín miatt általában nem festenek, hanem fóliáznak, itt egy piros Dacia, figyeljék a lökhárítót és az ajtóréseket.

Fóliával sárgított Dacia taxi Bukarestben

Sajnos nem tudtam lefényképezni azt a sorban álló három autót, amelyeknek törülköző volt kötve a bal külső visszapillantójára. Akkor éppen Máthé Szabolcs, a helyi Univers Moto című motoros újság főszerkesztője vitt minket, és ő adott magyarázatot a furcsa látványra. Temetési menetnél szoktak törülközőt kötni a kocsira, és még mielőtt bárki megkérdezné: a román nyelvben nem ismert a „bedobta a törülközőt” idióma.

Azt viszont nem volt nehéz lefényképezni, hogy mennyire nem számítanak a szabályok. Ezen a zebrán például három autó parkol, és a sarki motorkereskedő is oda állította ki eladó motorjait.

Motorbolt Bukarestben

Még egy utolsó kép, aztán mehet mindenki a dolgára. A repülőtéren ebbe az átlátszó műanyag dobozba dobatják azokat a tárgyakat, amit nem lehet a fedélzetre felvinni. Ilyet máshol még nem láttam, és fogalmam sincs, hogy mi a céljuk vele. Okítás, elrettentés, vagy adománygyűjtés a szegény szabászokat segélyező szervezetnek? Várom a tippeket.

Átlátszó terroreszközgyűjtő doboz a bukaresti repülőtéren

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr25254053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci 2007.12.06. 09:13:33

A Ferihegy 1 en is ki van rakva egy jó nagy doboz tele hegyes és éles tárgyakkal. Ki tudja mire jó?

senki 2007.12.06. 09:14:23

miért kell mindig elsőzni? ha érdemben nem tudsz hozzászólni, akkor inkább maradj csendben!

egyébként ilyen repülőtéri műanyagdobozt a ferihegyi repülőtéren is láttam...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2007.12.06. 09:14:48

Legalább nem mi vagyunk a legelmaradottabb EU-s ország. :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.12.06. 09:17:59

Viktor, nem vetted észre, hogy a lelógó vezetékek a színesfémtolvajok ellen bevetett csapdák? Nálunk is kéne, lenne is üzemi baleset dögivel:)

Laci 2007.12.06. 09:19:30

És ami a ferihegyen van az ennél sokkal nagyobb, és különben is!:)

Bubo 2007.12.06. 09:24:43

De! Sajnos magyarország a legelmaradottabb EU-s ország, s amikor magyar vendégmunkások mennek ki dolgozni Romániába, az már nem vicc!

murci 2007.12.06. 09:29:34

Én tudom mire való ez a doboz, de nem fogom elmondatni :P

Amúgy semmi értelme nincs, h átlátszó, sztem csak ilyen plexit találtak a sarki irószerben.
azért érdemes azt a biztonságtechnikát megfigyelni amivel a plexiket rőgzítették, Ragasztószalag!! nem ám az elavult égetéses ragasztásos technika :D

a vezetékekre sztem még a helyieknek sincs válaszuk

Egy barátom egy évig Romániában dolgozott, építésvezető és segédtervezőként KÉT ÉS FÉLSZER annyit kapott, mint itthon!!! Mi vagyunk az EU legelmaradottabb országa, yuhéééé ünnepeljünk, lesz ez még rosszabb....

ommm 2007.12.06. 09:29:40

ilyen dobozok még a csóró pozsoyni reptéren is vannak, tele körömollóval.

viszont a képek? ehh...fejlődjenek ahová akarnak, rendetlen népség...viszont egy pár év múlva? na, az más tészta lesz
tisztelet a kevés kivételnek (mert ismerek olyat)

Bubo 2007.12.06. 09:34:20

Teszem hozzá még, hogy a legnagyobb elmaradásunk talán a mentalitásban keresendő(miért kell a magyarok többségének primitívnek lennie, s lépten-nyomon át****nia a másikat), s aztán a gazdaságban.

baowah · http://baowah.blog.hu 2007.12.06. 09:36:10

ilyen kedves doboz pozsonyban is van, megkergulve neztem hogy tudnam kiszedni belole a pompas Kershaw penget kozvetlen a svajcibicskakupacok alol.

rozsdás bökő · http://rozsdasboko.blog.hu 2007.12.06. 09:43:52

a. A plexi kalitkák a repülőtéren a reptéri folklór részét képezik. Minden nyilvános vécében kell falfirka, minden reptéren kell kalitka.

b. Talán arra, van, hogy ha meglátod, azt mondd magadban: Pont ilyen szamurájkard van az én manikűr készletemben is. És itt is van a kézipoggyászomban... Megpróbálom felvinni, hátha nem veszik észre. Aztán persze jelez a detektor, elveszik és bedobják, hogy legközelebb már öntként dobd be.

Hilfy 2007.12.06. 09:46:38

Nálunk legalább csak a szállítók, meg a "nekem mindent lehet"-ek állnak zebrára tilosba, náluk ebben is egyenlőség van :)
Mari néne is oda parkol.
Viszont a vezetékek között könnyebb összeszedni a sült galambnak valót :)

Bukarestben emberevoket ettem 2007.12.06. 09:49:40

\"kerülgették a leszakadt nagyfeszültségű felsővezetékeket, amik egyáltalán nem úgy néztek ki, mintha üzemen kívül lennének..\"

most rajatszottal, vagy tenyleg...?
no comment!

Gomulka Béla · http://Gomesz 2007.12.06. 09:54:36

Terrorista vitrin van az angol és ír reptereken is. Svájci bicska és dugóhúzó a két leggyakoribb faj. Gazdag nyugat, na!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.12.06. 09:56:06

Az áram alatt lévő vezeték is ugyanúgy néz ki mint az üzemen kívül lévő, csak más a fogása:)

NekemSeKönnyű 2007.12.06. 10:04:57

a "leszakadt nagyfeszültségű felsővezeték" szerintem távközlési kábel, jó része gondolom üvegszál...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2007.12.06. 10:23:36

És akkor a cikkíró nem látta azt, amihez nekem volt szerencsém Bukarestben: nyári kánikulában sprinterben nyitott ajtókkal szállított nyitott koporsós hulla, mellette két emberke (búcsúztató aktus), megannyi 911-es Porsche, Lambo Gallardok, monszterré tuningolt Cayenne-ek, etc. Szeretik mutogatni a jólétet, de nem kizárt, hogy a lakásuk egy putri - az autójukhoz képest. Van olyan, aki a kocsijában alszik. Érdekes egy világ, no.

Bird_ 2007.12.06. 10:27:24

Hmm... Azért eléggé vadkelet lehet az ott. Javaslom, nagyítsatok rá a "Supercar irodája előtti felsővezetékes" képre. na, mi van ott? Hát egy porsche cayenne éppen a szembe jövő sávban előzi az egész kocsisort, ráadásul pont vele szemben mi jön? Egy kék villogós transit. (hogy rendőr-e, azt nem látom)... Fogadjunk, hogy nem büntették meg!

Bird_ 2007.12.06. 10:29:07

Poroska ráadásul igazi maffia-edition a nemtommekkora nem gyári felnikkel...

Czirok 2007.12.06. 10:44:53

"Huszonegyedik"? :-)
A fotók alapján gyönyörű hely Bukarest...

Lotyó 2007.12.06. 10:44:54

A plexi dobozka alján van egy rés amibe 1 eurót kell dobni. Meghúzol egy kart, és ki ad valamit. Ollót, körömreszelőt stb... Nálunk is láttam ilyet a plázába, csak ott kicsi labdákat, meg minden féle műanyag baszt adott ki.
A vezeték meg szerintem internet csatlakozási pont.

dkf 2007.12.06. 11:02:25

A transit nem rendor mert nem kek-piros villogoja van, hanem csak kek. Amugy igen is buntetnek a rendorok, ha kell ha enm, en bukarestben ugy jartam, hogy atmentem egy piros lampan, ami csak arra szolgalt, hogy lassitsa a forgalmat, szoval nem kereszteztem semmit azzal h elorebb mentem. Hogy miert mentem at? Hat mert a rendor az utkeresztezodesben integetett, utolag kiderult h csak a valla tornasztatasara "elore" iranyito mozdulatot hasznalt. Be akarta vonni a jogsimat. Az mas h "helyszini birsaggal" is lehet intezni ha vastag a tarca, bar akinek ilyen cayenne-je van annak ami nekem vastag tarca neki az meg vekony...

Flankerr 2007.12.06. 11:06:05

Irorszagbol hazafele magam is dobtam be koromvago ollot egy ilyen dobozba, mert elfelejtettem berakni a poggyaszba.. inkabb kidobom, mint utana sipolo kapu, motozas, stb...
Orosz kollega! A mostan valogatas/uj tesztek adasai mikor kerulnek fel a honlapra?? a 2 hettel ezelottit onhibamon kivul (fatermeles) nem lattam, es szeretnem potolni, mar csak az uj atvezeto kepsorok miatt is...

UB 2007.12.06. 11:09:36

Arról is írhattál volna, hogy a gyalogosokat az autósok átengedik a zebrán. Na, hol van nagyobb baj a mentalitással?

ati 2007.12.06. 11:13:50

dkf: Persze hogy büntetnek, ha meglátják a magyar rendszámot...

Frank Pentangeli 2007.12.06. 11:19:45

Lógó kábelt kerülgetni ősi román szokás

Frank Pentangeli 2007.12.06. 11:20:36

Lógó kábelt kerülgetni ősi román szokás

Sanya 2007.12.06. 11:22:48

Amelyik vezeték áram alatt van annak más a fogása!!

Egyébként ők is majd szabályozzák a szinesfémfelvásárlást és egyből eltűnnek a földről(meg mindenhonnan) a vezetékek.

J. McClane 2007.12.06. 11:23:32

Doboz van Amszterdamban is. Legutóbb a New yorki reptéren árulták azokat a cucokat, amkiket elkoboztak. akkor százasával árulták a svájci bicskát darabját 5-6 dolláron.

sanya 2007.12.06. 11:24:31

scheerti megelőztél most látom

Lotyó 2007.12.06. 11:45:41

Lógó kábel kerülgetésén kívül ősi román szokás még a teázás.
Esős időben kiállnak az eresz alá páran, és valakit mindíg kilöknek az esőbe, hogy most te ázol.

EM 2007.12.06. 11:48:38

Volt "szerencsém" idén nyáron 3 hetet melózni Bukarestben. A hányinger kerülgetett minden nap, ha ki kellett mennem az utcára. Az emberek bunkók egymással, az utcák koszosak, az utak állapota minden csak nem jobb a mienknél, a közlekedés színvonala balkáni (milyen is lehetne), a törökökéhez tudnám hasonlítani. Az utakat a luxus autók mellett igenis, még mindig a Daciák uralják, persze most már több Logennel.
Ami a reptéri dobozt illeti, kevesebb az olyan reptér, ahol nincs kirakva, mint ahol van. Nem újkeletű dolog...

Nandi 2007.12.06. 11:53:53

van magyarazat a sok draga kocsira. romania leggazdagabb emberenek a vagyona 3.1-3.3 milliard dollarra van becsulve (ez mar Donalld Trump kategoria) es kb 10 embernek van 1 milliad dollar feletti vagyona. magyarorszagon csanyi, a leggazdagabb, az o vagyona nem eri el meg a fel milliardot sem.

bgy 2007.12.06. 11:56:32

EM, szerinted Budapest jobb? Csak azt már megszoktad.

MC Race Again 2007.12.06. 11:58:12

Nekem sikerült 2001 oktobereben San Franciscotol Minneapolison, es New Yorkon keresztül a kezipoggyaszomban vegig cipelni egy köröm ollot amit ket honapig kerestem, es Londonban szurtak ki, amikor a Budapesti röpcsire akartam felülni. Majdnem nem engedtek fel, mert vitazni mereszeltem velük hogy hamr 2 honapig nem talatam meg, a poggyszomhoz nem fertem hozza egesz ut alatt, es SanFranciscotol elhoztam idaig akkor hadd vigyem mer haza. Nem!! Kuka. Kb hasonlo kalitkaba került. Kar tök jo kis ollo volt...

EM 2007.12.06. 12:04:46

bgy, jobb, de azt nem írtam, hogy jó :))
A két szar közül a miénk a kisebb kupac :-)

zsoltiabéka 2007.12.06. 12:05:07

TÁncolj FERi

Lotyó 2007.12.06. 12:19:22

Aztat azé érdemes megfigyelni, hogy Romániában nincs nyomvályú. Szar utak vannak, de nyomvályúval nem találkoztam. Viszont láttam útépítést. Olyan mély alapot csináltak, hogy távcsővel látod az alját. Ciki.

lipilee · http://lipilee.hu 2007.12.06. 12:20:48

ez a Santa Fé penetráció egy érdekes fenomenon. Spanyolországban kb. 10-ből 9 SUV Santa Fé volt, arra tippeltem, hogy
1. ott gyártják
2. ingyen adják, mondjuk mobilelőfizetéshez
szóval fura.

hegyestárgyas dobozt Ferih1-en és Londonban is láttam. arra való, hogy ha ott jutna eszedbe leszúrni a testüregvizsgálathoz előtted sorban állót, akkor ne kelljen kiszaladni a butikba körömreszelőért.

@ 2007.12.06. 12:21:36

Nandi:
kicsit tájékozódni kéne mielőtt hülyeségeket beszél az ember. Már rég nem csányi a leggazdagabb, hanem Demján, ~260milliárd forintal, ami több mint 1 milliárf dollár. www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=960632
De az ennyire gzdagok száma szerintem nem mutat semmit egy országból, legfeljebb azt, hogy mennyire rabolják ki a népet. Az ilyen szupergazdagok meg már nem is ország szinten gondolkodnak.
más:
Nyáron volt szerencsém egy hetet eltölteni romániában, és annyira nem kell eldobni az agyat a fejlődésüktől. Kókány építkezések, még mindíg sok dácsia, alacsony életszínvonal, kosz, távolsági tömegközlekedés 0. Tudom, mert busszal jöttem haza. Szóval nem siránkozni kéne hogy románia milyen fejlett hozzánk képest, mert nem, de még lehet. Szóval inkább el kéne gondolkodni hogy ez miért van így, és tenni valamit hogy ne is legyen fejlettebb.
uff

Squeky 2007.12.06. 12:36:21

az a doboz télleg arra való h összeszedjék benne az elmotozott tárgyakat. Bizonyos időközönként pedig odaadják a rászorulóknak...
asszem vmeik tvbe mondták, de tudom nem szabad mindent elhinni amit ott mondanak... házivizló meg ienek:D:D

@ 2007.12.06. 12:45:16

A cls tulajának viszont biztos nem futotta maybachra, de így a "kéttónusú" festéssel már jobban hasonlít.:D De ő is biztos maga szereli feszítővassal.
Ezek a lambotulajok viszont még nem jöttek rá milyen jól mutat a cellux a tükrön.:P

sámuel 2007.12.06. 12:52:36

A CONFORT (a dákia takszi hátulján) az nem helyesírási huba, franciául így helyes. A Pug 308-nak is ez az egyik felszereltségi szintje.

külföldi 2007.12.06. 12:53:53

én kb két hónapja töltöttem 1 napot "szeretett fővárosomban". szép időt fogtam ki, leengedett ablakkal araszoltam egy kereszteződés felé (400 m/25 perc tempóval), aztán megérkeztem 2 x 2x3 sávos kereszteződésbe. a jelzőlámpák természetesen nem működtek, folyt az útfelújítás és állt a forgalom. ez normális. ami kanyart vitt az egészbe az hangos karomkodás/átkozódás, ami az autókból "üvöltött", hát az nagyon komoly volt.

bekesi daniel 2007.12.06. 13:01:39

dr. eck - az nem bukarest, hanem brasso :)

=Daniken= 2007.12.06. 13:02:04

Hát én többször voltam Kolozsváron, Nagyváradon, Bukarest eddig még kimaradt, de nem voltam elájulva.Kosz, mocsok, szürke falak, pedig azok sem putri falvak. Mai napig dákia a favorit verda, sok Rönyó.Ha Békás szorosig elmész, vagy Gyilkos-tó-ig, majd rágyüttök, hogy oda miért nem érdemes jobb autót venni, max egy régi 123-as Mercit.semmi bajom a románokkal, de üzleti körökben még mindíg azt hallom, hogy hatalmas lehetőségek vannak, lesznek, csak a fizetés még nem annyira elterjedt és ne lepődj meg ha többen szkeptikusak az ottani cégalapítással. Igen, vannak ott multik, egyre többen és mivel ott még messze nem állt fel pl. az IT nagyvállalati infrastruktúra, jó sok mindent el lehet még ott adni pár évig.csak ki is fizessék...viszont az ottani fiatalok multiknál állítólag nagyon lelkesek, hajtanak, szeretnek csapatban dolgozni.Aztán hogy egy 2-3 M feletti saját autóval még ma se mernék elindulni oda, annak biztosan megvan az oka, de lehet hogy itt már én parázom túl a dolgot.Szlovákoknál jobban érzem magam.a cseheket meg mostantól kerülni fogom...

Klofi 2007.12.06. 13:04:02

Én személy szerint két egymásutáni alkalommal jártam Romániában,és nem akarok különösebben elkezdeni belemerülni a részletekbe de csak negatív tapasztalatom van az ottani emberekkel kapcsolatban úgyhogy amennyiben én nemakarok hozzájuk menni,légyszi ők se jöjjenek mer nem vagyok kíváncsi rájuk,az lenne az megoldás ha ásnánk egy jó nagy alagutat és szépen azon vonulnának keresztül burkolni nem kellene mer ugyis szutykosok.

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2007.12.06. 13:14:48

Bekesi:

Igénytelen vagyok, nem ismertem fel a jellegzetes épületről Brassót.

Nandi 2007.12.06. 13:30:58

Bocs a pontatlan infoert, de azert nem kell mar rogton hulyezni. Es szerintem sem ad realis kepet a milliomosok es milliardosok szama egy orszagrol(lasd Oroszorszag es Ukrajna) mert a legtobb kizsakmanyolo, csak arra probaltam valaszolni, hogy miert lehet annyi draga autot eladni romaniaba: mert van egy olyan reteg aki megengedheti. Peldaul a bukeresti luxus auto kiallitason helyben eladtak mind a 2 Maserattit es meg 16-ra vettek fel rendelest. Ja es iden 4 Hummer, 11 Cadillac, 24 Lexus, 30 Porsche, 6 Jaguar 6 Maserati talalt gazdara.(ezt pont ma olvastam egy roman ujsagban) Amugy bukarest sz@r varos, kb ket honapja voltam ott es nagyon kiabranditott: ha zold a lampa meg nem azt jelenti hogy atmehetsz az atjaron, hanem azt hogy probalkozhatsz. 2 millio ember el ott kb fele akkora alapteruletu varosban mind Budapest. Az utak hihetetlneul zsufoltak,a parkolokrol nem is beszelnek. Ami nagyon tetszett: negy sorban parkolnak az autok a tombhaz parkolojaban, es mindenki ugy all be hogy masnap milyen hamar kell induljon. Az elso sor a 6 orasoke az utolso az 10 orasoke vagy azoke akik alig hasznaljak az autojukat. Ha neadj isten valaki beall a harmadik sorba, es reggel hatkor indulna........ szivas, megvarja mig a tobbiek elmennek... Ja es a nepek haza, amibol latszik egy kicsi az elso kepen az a vilag masodik legnagyobb, egy tombben levo epulete a Pentagon utan. 84 m magas, es kb 96 meter "mely". Vagyis a fold alatt van a nagyobb resze. Igen Ceausescu bacsi nem sajnalta belole az anyagot.

Amanitin 2007.12.06. 13:33:59

nekem román emberekkel semmilyen negatív tapasztalatom sincs, sőt, de aki szerint az ottani utak olyanok, vagy jobbak mint a magyarországiak, az A: hazudik, B: nem autózott arrafelé eleget.

AP 2007.12.06. 13:39:56

Az az érzésem, hogy a románok kezdenek lehagyni minket.

EM 2007.12.06. 13:49:38

Amanitin, van még egy C lehetőség is... Lehet, hogy én egy másik Romániában, így egy másik Bukarestben voltam. Megjegyzem autóval. Még azt a nem túl hosszú román autópálya szakaszt is kipróbáltam, amit sikerült összehozniuk az elmúlt időszakban...

Robi 2007.12.06. 13:59:01

Hali!

Érdekes a cikk. Esetleg azt említettem volna még meg, hogy a top kategóriás nyugati kocsik száma odakinn sokkal nagyobb mint idehaza. Bennem valahogy azt a benyomást kelti, hogy ott valaki vagy kőgazdag vagy szegény. A hazai Suzukis-Opeles réteg odakinn nem létezik. Még egy kiegészítésem, illetve helyesbítésem lenne a taxin a confort feliraton nem kell megbotránkozni mert román nyelvtanilag ez így helyes. Ami nálunk komfort az a románban confort.

dd 2007.12.06. 14:01:41

Paris, Charles de Gaulle- itt is van...

Drömögödömötör 2007.12.06. 14:07:15

ja nincs középosztály oszt a másik kérdés hogy a csoda kocsik milyen uton mnodon kerülnek a tulaj kezébe vamiért ne

gastro, missing in action 2007.12.06. 14:16:13

Moszkvában hasonló a helyzet, csak durvább az autópark..Ha napi 3 strechlimo-t nem látni egyet sem, és a Range itt is népautó. Az egyetlen kivétel, talán, hogy itt nincs igazán alsó-középkategóriájú kocsi: SEAT, FIAT, stb., szigorúan a Lada, vagy Moszkvics:-)... De ugyanúgy turháznak az utcán, mint a románok, ugyanúgy csesznek minden szabályra, mint a románok, a zebrára le ne lépj, mert elbasznak, nem áll meg senki!
Rokon népek na!
És a Dákó még mindig egy hulladék, mint a Szamara!

Zolo 2007.12.06. 14:21:12

Szakállas, de kihagyhatatlan...

Mi az, amikor egy ember lop?

Mánia

Mi az, amikor sok ember lop?

Kleptománia

Mi az, amikor egy egész ország lop?

...........


8-)))))))

Lali_ 2007.12.06. 14:44:06

Azok sztem nem nem nagyfeszültésgű drótok... :) Városban nemigen szokott lenni, csak amikor szállítják az áramot, hogy kisebb legyen a veszteség. Nagyfesz ~1000V felett van ha jóltudom :)

Mo-on amik az alföldön és autópályák felett mennek és bazi nagy szerkezet tartja, na az nagyfesz. Már a tartószerkezetből is elvileg meglehet mondani a feszültésg értékét(mert megvan adva, hogy ekkora fesz.-ü dróthoz ilyen szerkezet kell).
Ott mondjuk sztem nincsenek ilyenek szaáblyok :) Szóval még nagyfesz is lehet, akkor viszont nem sétálgatnék a városban, mert ha pontfeletted szakad el az egyik, azt nemköszönöd meg...

en 2007.12.06. 14:50:09

EN romaniaban lakom igaz Nagyanyan a tavaly vtam kinn magyarba es meglepett h a magyarorszagiak mennyire buszkek... Ember mire vagytok buszkek mindenki ott csinalja ki a masikat ahol tudja es fenn hordja az orrat. a buszba veletlenul leleptem valakit bocsanatot kertem es maris anyazni kezdett (idosodo no).Tenyleg itt tartotok? Lehet h a franciak buszkek de nekik van mire. Nektek van? esetleg az h 2szer szavaztatok meg egymas utan azt a partot amelyik tenyleg sz*rba viszi az orszagotkat. GRATULA:))

szecsike 2007.12.06. 15:01:25

A románok a komfort szót \\\"Confort\\\"-nak mondják és írják!

GodRat 2007.12.06. 15:06:53

Mostanában én is sokat járok romániába és valóban ez a helyzet, semmi túlzás sincs a cikkben.
Viktor az intercontinentálban laktál? mert a környékén én is lefényképeztem 1-2 drót rengeteget. Ja és a töménytelen számú porschéról nem is esett szó!!!
A fővárosban elég nagy a kontraszt az utca 1ik felén mérhetetlen nyomor, szembe vele a túloldalon óriási bevásárló központ, előtte jól öltözött fiatalok, nameg 1 pár porsche, bömös, amg merga :))

kobak 2007.12.06. 15:18:52

Azt hiszem hogy sokan nem latjak eleg tisztan a dolgokat: Romaniaban sokkal inagyobb a szakadek a szegenyek es a \"jomoduak\" kozt, az utobbiak ezt nem gyozik elegge fitogtatni. Aki meg ismeri oket csak mosolyog, mert olyanok mint Grga Pitic... A gazdasag nagyon nagy novekedesnek indult, de az emberek ugy megszoktak a szegenyseget, hogy nem gyoznek vasarolni, habzsolni, villogni, mikozben a szinfalak mogott egyre nagyobbak a problemak: infrastruktura nagyon rossz, kultura hanyatloban, oktatas zero, korrupcio minden szinten nagy, kornyezetvedelem nincs, a kozbiztonsag egyre rosszabb (pedig ez tenyleg jobb meg most is mint Magyarorszagon). Romania azert nem fogja kielozni magyarorszagot mert azt nem csak gazdasagilag kell hanem civilizaltsagban is, es ott a romanoknak nagyon nagy a hatranyuk. Ezert nem szeretem itt, es kiprobalom ott.

Kobak

kápó 2007.12.06. 15:23:07

"a román nyelvben nem ismert a „bedobta a törülközőt” idióma."

idióma = nyelv

Achtung bitte!

Egyébként nem kell beszarni, ott sincs kolbászból a kerítés, meg még nem is lesz egy darabig...viszont nekünk gázt kell adnunk, ha mindíg előbbre akarunk majd járni...

kocso 2007.12.06. 15:39:01

Romániában a közlekedéssel kapcsolatban 3 dolgot találtam igen érdekesnek:
1. elöször Maybachot ott láttam élöben (bukaresti rendszámmal)
2. a zebráknál gyakran állnak rendörök, síppal, és ha elég gyalogos összegyült, akkor hangos sípolással megállítják az autókat - ha véletlenül átmész sípolás közben, akkor bizony a közelben posztoló társuk azonnal félreállít és kérdöre von
3. Bukarest és Ploiesti között az autóúton már rég üzembe helyeztek pillanatnyi és átlagos sebességet egyaránt mérö traffipaxokat - volt már olyan kollégám, aki ott gyorsan ment és pár héten belül a budaörsi irodánkban landolt a bírság
Eléggé sok ott az ellentét, de néhány okos ötlettel már jóval elörébb járnak, mint mi.

nagyimre 2007.12.06. 15:41:57

Holnap megyek oda, letesztelem a cikkírót, így van-e minden.

rado 2007.12.06. 15:44:11

a kurva életbe te aki irtad ez a szart kehet hogy ócskák ezek a románok de azért érdemes szétnézni nálunk is

Balázs Viktor 2007.12.06. 16:03:54

szecsike és mások: talán nem volt egyértelmű, tudom, hogy a confort írásmód románul helyes, de akkor is vicces. Legalább annyira, mint ahogy a törökök taksinak írják a taxit.

kápó: idióma: : a nyelvekben előforduló olyan állandósult kifejezés, mely grammatikailag tagolható, de jelentése nem bontható szét a kifejezést alkotó szavak szerint (pl.: itt van a kutya elásva, hallgat mint a sír stb.). Gyakran szépirodalmi forrásuk van.

Daniken: én is pont ezt láttam azoknál a cégeknél, ahol jártam. Lelkesek, hajtanak és nem önmaguk sajnálásával vannak elfoglalva.

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2007.12.06. 16:08:20

Marosvásárhelyen vagyok elég gyakran. (kb. 170.000 lakos, tehát román viszonylatban kb. a 20-adik legnagyobb város, lakosság fele magyar - mellesleg gyöngyörű belvárosa van).

Jelenleg van a városban Bentley Continental GT, Aston Martin DB9, Porsche Carrera 911 Turbo (550 lóerőre feltornászva), sok Mercedes SL55 AMG. Illetve többször láttam Ferrarit is, igaz, nem MS rendszámmal.

A Q7, Touareg, új Mercik, BMW-k, S Audik, Porsche Boxsterek népautók, ezekből rengeteg van.

Ez azért mindenképp érdekes.

ui. Csíkszeredai üzletembernek Mercedes SLR-je van (!), benne volt egyik autósműsorban a múlt héten.

Darázs Csaba 2007.12.06. 16:22:46


Most komolyan, aki a bukaresti hétköznapokra vágyik, költözzön oda. Az elmúlt években többször voltam üzleti ügyben. A reptéri taxisok minden alkalommal megpróbáltak átvágni (nem piti budapesti méretekben; pl. az 52.000 leies útért simán megpróbáltak 50 dollárt kérni - ez akkor 1.800.000 leit ért). A Sofitelben, ami Bukarest talán legdrágább szállodája, a portás lányokat ajánlgat a becsekkoláskor, az étteremben "rosszul adnak össze" - háromszoros mértékig bezárólag.

Mindenhol mindenki át akarja verni a másikat: ha sikerül nekik, még marha büszkék is rá. Az egyik üzleti partnerünk korrekt találkozó után rendelt egy "taxit", amin nem volt semmilyen felirat, a sofőr HÁROM kihangositóval vezetett, majd a végén be akart mondani egy orbitális számot, gondolom nyugdijba készült.

Az autók 85%-a a Dákó valamilyen változata vagy Daewoo. Igen, vannak totálisan karbantartásmentes luxusautók is olyan állapotban, hogy sajnálod őket. Az idősebb emberek nagy része egyáltalán nem fürdik; az ÁNTSZ nyomtatójából kifogyna az összes tinta a boltok higiéniás viszonyainak taglalása során.

egy román 2007.12.06. 16:31:30

ti magyarok mindenkit fikáztok és lenéztek,a románt ,a kínait,az amerikait.mire föl? le se szarnak benneteket csak szépen elhúznak ti pedig jó magyar szokás szerint ríhattok

kicsee 2007.12.06. 16:44:06

És akkor egy nótát fogunk most dalolni
1-2-há
\\\"Régi mániááám, tankkal végimenni Romááániááán\\\"

Na de a viccet félretéve:
Én arra jöttem rá, hogy bár sarkítva a dolgokat, de mégis kétféle ember van, a jó meg a rossz. Én voltam Romániában és azon belül is Erdélyben. Sok mindent megtudtam a helyzetről, hogy kb olyan ez, mint ahogy itt vidéken, ha valaki nem magyar, azt is megnézik, vagy nem úgy viszonyulnak hozzá... Budapesten is vannak ilyen szép autók, mint amiket említetek, csak az szerintem nem tűnik fel ennyire, mert itthon vagyunk. Itt vidéken ahol én lakom meg már egy e34-es BMW is nagy szám. Irigyek is rám erre felé, én meg nézek, hogy miért is...
Ma pl beszéltem egy szerb kamionos sráccal és elég érdekes dolgokat mondott ezekről a magyar-szerb ellentétekről. Elég izgága mind a két fél és ez nem szül jó dolgokat, bár az ottani magyarok egy kicsit talán túl büszkék is magyar voltukra és ebből sok vita származik. A vezetési kultúra meg olyan lehet ott is, mint Romániában. Gyakran vannak autó törések, mert nem engedik el egymást még elsőbbség esetén sem. Szóval lehet itt példálózkodni a többi néppel, de ténylegesen ott kéne élni, hogy tényleg tudjuk mi van.

Attila 2007.12.06. 16:50:25

A reptéren lévő átlátszó dobozról csak annyit, hogy figyelemfelkeltés céljából tették ki, mint ahogy a Ferihegyi reptéren lévőket is.

zoro huru 2007.12.06. 16:56:34

en- nek igaza van!
A romanoknak meg van a bajuk es nem mostanaban fognak megvaltozni, de "Ti"
magyarok mire vagytok annyira buszkek mostanaban? A lakossag 90% nemtudja a himnusz szoveget a Szozatrol nem is beszelve,en buszke vagyok a magyarsagomra de ti? hiszen attol fug merrol fuj a szel a lakossag fele hol zsidonak hol svabnak valja magat a masik fele meg cigany.
Arra nics ver a F...ban hogy kialjatok az igazatok mellet,csak turitek a szabad rablast es sirankoztok folyamatosan,a szeretet nalatok meg halt es nem tudjatok elvezni az eletet.Sok mindent lehetne meg irni,de nem akarok minenkit megserteni, a lenyeg,hogy ti mar nem vagytok igazi magyarok!

Daradics Csaba 2007.12.06. 17:02:03

Bukarestben elek mar ket eve es autoslap/honlap szerkesztokent dolgozom. A varos valoban egy rakas sz*rnal is lennebb all a trofikus lancon, Budapest mellette mennyorszag. A totalis dugok mindennapi jelensegek (200 m egy ora alatt), a kozlekedesi moral leirhatatlan.
Rajongoi szemmel nezve, az autopark az kiralyi (ma peldaul ket CL 63 AMG-t, egy ML 63 AMG-t, egy uj M3-as BMW-t es egy Rolls Royce Phantom Drophead Coupe-t (!) lattam...), de, sajnos, 99% ezeknek az autoknak olyan emberek kezeben van, akik azt sem tudjak mit vettek, csak a divat fontos. Az Audi Q7 saskaszamban rohan a katyuk kozott, a bemutatokor 180-at rendeltek...
Igazabol szep varosok azok erdelyben vannak, mint peldaul Brasso - a szulovarosom. A regi varost teljesen restauraltak, az odon varfalak annyira ujak, hogy minden percben varod a tatarok jojjenek, lesz majd buli...
Osszegezve: Bukarest 50 ev mulva sem lesz nagy dobas, de a penz ami itt "forog" az elkepesztoen sok... Viszont, amig vissza nem tudok majd vonulni Brassoba, addig itt a 2.000+ eurot megkeresem... Egyelore valamit-valamiert, de eros idegzet kell, az biztos.

Kifordított kacagány 2007.12.06. 17:05:34

egy román 2007.12.06. 16:31:30
ez így van sajnos

Nandi 2007.12.06. 17:25:47

Tisztanlatasert es csatlakozva Daradics Csaba hozzaszolasahoz jojjon egy rovidke film romania jelenleg 2. leggazdagabb embererol(vagyona kb 2.8 - 3 milliard dollar), a juhpasztorbol magnassa avanzsalt Gigi Becalirol, aki csak azert vett Maybachot mert 500.000 euroba kerult. o meltoan kepviseli a jelenlegi "elitet" Autorajongok inkabb ne nezzek!!
www.youtube.com/watch?v=dFApHBzrlW0

csoki 2007.12.06. 18:21:40

Én a subaru foresterrel voltam így görögországban, annyi van belőlük, mint itt opelből, és főleg az újabbak, azóta kellene egy olyan is :)

És aki meg azt mondja, hogy ez a FOS ország a legelmaradottab az eu-ban, az menjen már el egészen a tengerpartig, meg vissza, aztán összegezze amit látott. Mert engem néhol tényleg a hányinger kerülgetett és forgott a gyomrom. a legrosszabb az, hogy az utak mentén a városokban egyszerűen nincs növényzet, csak a szürke betonházak, meg az árnyék..

Az EREDETI 2007.12.06. 18:22:00

Nandi 2007.12.06. 17:25:47
te jézusom! ennek még dachiát sem adnék el.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2007.12.06. 18:22:08

skacok, valaki aki tud románul, összefoglalhatná dióhéjban a Maybach történetet, hogy miért is kellett ez a kis pajszeres finombeállítás

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2007.12.06. 18:26:21

csoki: most még elmaradottabbak, de én pl. azt állítottam pár napja a dákó-teszt utáni parázs vitában, hogy 3-5 évebn belül az ő fejlődési görbéjük, meg a mi visszafejlődési görbénk keresztezni fogja egymást

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2007.12.06. 18:28:44

ez nagyon vicces: a fenti Maybach video utáni első hozzászólás:

"As seen on Animal Planet." hihihi

ottopappa 2007.12.06. 18:31:29

Vazzeg! Ezt a Maybachos videót nem bírtam végignézni!!!!!.... Az ilyennek a szájába kéne így dugdosni a pajszert!...

Kifordított kacagány 2007.12.06. 18:33:08

zoro huru 2007.12.06. 16:56:34
dehogynem, ilyen magyarnak lenni.

Kevin 2007.12.06. 18:37:04

Nekem inkább optikai kábeleknek tűnnek ezek a kábelek...

Nandi 2007.12.06. 18:41:03

Roviden arrol van szo hogy a verdanak nekiment egy kamion, mikor o nem volt benne. Mivel nem latta az esetet o szandekossagra gyanakszik. Aztan hogy elkuldi Nemeorszagba, es at is festeti ezust es kek szinre.

vityaz 2007.12.06. 18:45:12

LOL ez marrha jó! Az ilyenek miatt örülők, hogy nem a nagy dicső dák nép sarja vagyok, hanem csak ilyen senkiházi büszke magyar :)
Amúgy tényleg döbbenetes Erdélyben is ez a látványos lepukkant, igénytelen hangulat, a rengeteg vezeték nekem is szemet szúrt néhány éve. Sajna ez a fajta igénytelenség a csóróság velejárója lehet, Kárpátalján se jellemző az osztrákosan tipp-topp porta.

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2007.12.06. 18:46:05

hogy képzelték azokat a kábeleket...ott is arcoskodnak rendesen...jóapám is volt kint tavasszal, azt mondja hogy bukarest külvárosához képest az Avasi lakótelep semmi...meg olyan elzárt falvak is vannak...de hát ez már csak egy ilyen ország...román pro street :) szerintem ferihegyen is van ilyen, vagyis tavaly októberbe még volt egy ilyen gyüjtőláda, lehet hogy csak figyelemfelkeltés volt...

eRobi 2007.12.06. 18:53:29

Volt szerencsém nekem is egy pár hetet eltölteni Romániában. Hogy mire vagyunk mi magyarok büszkék? Szerintem sokmindenre lehetünk azok a románokhoz képest, de én leginkább a romániai magyarokra vagyok a legbüszkébb. Akikkel én találkoztam, azok mind tisztességesek, kedvesek, becsületesek, tiszták, stb. És mindezt egy olyan országban, ahol mindenféle eszközzel próbálják eltiporni őket. Már csak azt nem értem, hogy a román állampolgárságú magyarok, akik itt hozzászólnak, miért védik őket és miért ugatnak minket, hogy szarok vagyunk meg nézzünk szét itthon?? Ezek szerint a romániai magyarok is csak ugyanolyan magyarok mint itthon, és ők is csak acsarkodnak a saját fajtájuk ellen.

szecsike 2007.12.06. 18:59:11

A Maybachos történetről annyit,hogy valaki éjszaka meghúzta neki és mielőtt elvitték volna Németországba javítani előtte ő úgy gondolta hogy egy pajszerrel megjavítja:))) röviden ennyi!

Il Panino 2007.12.06. 19:03:45

Aki azt mondja, hogy lehagynak minket, vagy mennyivel jobb Romániába stb, az nyugodtan költözzön át, azt hiszem hamar elcsöndesedne a nagy szája amikor fele annyi pénzt kapna, de az árak azonosak lennének. Na meg a körülmények amik ott vannak...

Más: Azért a magyarság okkal büszke a felmenőira, sokat tettek le, főleg a világban, hány nobel díjas tudóst és sikeres művészt adtunk, szerintem erre nem szégyen büszkének lenni.
Mindemellett, számomra Budapest gyönyörű, annyi fenséges épület van, parlament, a dunai brenedezkedés várral citadellával 1ütt, utánozhatatlan, vagy ha Hősök terén leszállok földalattiról és ahogy megyek fel a lépcsőn elém terül a tér stb.... Persze tisztában vagyok a gondokkal is, de azért ne essünk tulzásba.

Vannak külföldi ismerőseim akik itt tanulnak, és elvannak ájulva a várostól, ha nekik így tetszik, mi miért nem tudjuk becsülni?!

GGG77 2007.12.06. 19:09:15

Emberek, talán nem is kell elmenni Romániába elég ránézni, megfogni, megtapogatni az új lejt és összehasonlítani a mi forintunkkal.

csoki 2007.12.06. 18:21:40:
"Mert engem néhol tényleg a hányinger kerülgetett és forgott a gyomrom. a legrosszabb az, hogy az utak mentén a városokban egyszerűen nincs növényzet, csak a szürke betonházak, meg az árnyék.."

Ehhez nem kell odáig utaznod, csak dugd ki az orrod a svábhegyi körpanorámásból (általában onnan érkeznek ilyen posztok, bocs ha tévedek) nézz körül kis hazánk keleti, észak-keleti részein. Ózd, Kazincbarcika, Újfehértó... csak 3 település, ahol az elmúlt 2-3 évben jártam, és azt hittem másik (egy rosszabb) bolygón járok. De tudod mit? Csak villamosozz végig mondjuk a 28-as vonalán.

GGG77 2007.12.06. 19:13:39

"Il Panino 2007.12.06. 19:03:45
Azért a magyarság okkal büszke a felmenőira, sokat tettek le, főleg a világban, hány nobel díjas tudóst és sikeres művészt adtunk, szerintem erre nem szégyen büszkének lenni."

Nem az. Csak ne felejtsd el el, hogy ezen nagyszerű emberek kb 90%-a nem Magyarországon érte el azt, amit elért. És nem jókedvükben léptek le innen, vagy a hideg miatt, hanem mert ebben a kib....tt posványban semmire se jutottak volna. Szted Charles Simonyi akkor is az űrben mulatott volna ha Mo.-on marad? na ugye...

radio 2007.12.06. 19:14:18

ti azon filóztok hogy Gigi Becali hogyan szereli az autóját???? hát nem mindegy?????????? az csak egy paraszt......... simán megteheti

Romaniaban lako 100%-ig magyar! 2007.12.06. 19:26:05

Romaniaban lakom Magyar videken es tudom hogy mijen itt az elet.Szegenyseg van!Ket fo keresete kb.1000 lej ami forintba kb75-80 ezer,1000-lejnek a fele elmegy a rezsire+meg maradjon kajara is belole!Nehez beosztani azt a kicsi penzt amire egessz honapon at dolgozol!Nem mindenki jar Mercedeszekkel,Volswagenekkel.A lakossag nagy resze 250-350 ezres Daciakkal jarkal mert masra nem fussa es orulnek hogy meg ezt is fenn tudjak tartani!Nem kell dicserni Romaniat,csak kulso szemmel jo,ide kell jonni es akkor megkell tudni hogy mijen rossz az elet!

Rocko- 2007.12.06. 19:26:42

AP 2007.12.06. 13:39:56
mivel, dácsiával?

Zolo 2007.12.06. 14:21:12
:DDDD

csoki 2007.12.06. 19:42:46

GYUSZI BACSI: semmiből valamit könnyebb, mint valamiből jobbat. azt hiszem 2005-2006os évben mi is jobban fejlődtünk pl a svédeknél, és.. ??? az még nem jelent semmit, kb 20 évvel vannak lemaradva tőlünk, mondjon akárki akármit, a saját szememmel láttam.

Tankcsapda 2007.12.06. 19:43:51

A paraszt becali azert finomhangolta mert az ajtot nem birtak kinyitni.Beszaras volt vegignezni

kismoricz 2007.12.06. 20:00:26

Sokan a románokkal példálóznak, hogy mennyire sokat fejlődtek, és h sokmindenben le vagyunk maradva tőlük, de azért látszik h csak románok, nem fognak változni az istenért sem. Jólvan h az útjaik qúvajók, de azonkívül nemsok.

adam 2007.12.06. 20:01:52

Azért azt kéne észrevenni h minden képen vagyluxoskocsi....Lassan elhagynak minket...

Kifordított kacagány 2007.12.06. 20:13:44

eRobi 2007.12.06. 18:53:29
ez is csak így van

Kifordított kacagány 2007.12.06. 20:19:39

Il Panino 2007.12.06. 19:03:45
ne legyen rájuk büszke. nem érdemli meg. azok azért tudtak letenni valamit az asztalra, mert elmentek itthonról. itthon még egy magyar sem vált naggyá. illetve aki igen, azt vagy lecsukták, vagy szökésben van.

a kedvenc városodra semlehetsz büszke. a szép fenséges épületeket tönkreteszik(amiket mellesleg jóval a ma élő generáció előttiek építettek). ami most abban a városban van az semmivel nem jobb mint amit itt a fotókon láthatunk. csak a kosz, a mocsok van. ez a generáció másra sem jó, csak arra, hogy tönkretegye azt amit az elődei építettek. ez ma a magyar valóság.
ugye a sok bevásárlóközpontra nem vagy büszke?

egy Magyar srác 2007.12.06. 20:21:42

Elég idióta az aki a luxuskocsik számából vonja le a konzekvenciát egy ország anyagi helyzetéről. Lehet ,hogy nincs Romániának adósága, de egy sz.r, mocsok porfészek lepratelep.És ezt nyugodtan vehetjük szószerint is. "Kevesen tudják, hogy Európában még ma is létezik lepratelep, és még kevesebben, hogy a kontinens utolsó ilyen intézménye Romániában van." Poros, koszos az összes nagyvárosa. Az emberek nagyrésze nyomorog és vegetál. Tele van Románia Aids -esekkel és Hepatitis fertőzötekkel. A Franciák nyomták őket régen is meg most is.Magyarországtól elvették azt ami minket illet(Erdély), mert melléjük álltak a nagyhatalmak.Nem akarok Trianonozni, ami volt elmult. De nekem ne írja ide senki a fórumra ,hogy iylen fasza meg olyan jó hely és minden ok. Nem lehet végigmenni a villamoson ,sem az utcán úgy ,hogy ne botlanánk kéregetőkbe meg hajléktalanokba. Ennyi.

david 2007.12.06. 20:22:04

Nah az ilyen parasztok miatt, mint aki a videóban is van, hívják őket szőröstalpú parasztoknak...

Kifordított kacagány 2007.12.06. 20:22:39

kismoricz 2007.12.06. 20:00:26
ettől függetlenül nagy a sanszuk rá, hogy lehagynak minket. és nem azért, mert ők olyanok, hanem azért, mert mi ilyenek vagyunk.

Kifordított kacagány 2007.12.06. 20:24:05

egy Magyar srác 2007.12.06. 20:21:42
pesten sem tudsz úgy végigmenni. mi a különbség?

GGG77 2007.12.06. 20:37:41

"egy Magyar srác 2007.12.06. 20:21:42
A Franciák nyomták őket régen is meg most is.Magyarországtól elvették azt ami minket illet(Erdély), mert melléjük álltak a nagyhatalmak."

Csak szólok, hogy 1920-ban még csak két éves volt az önálló Magyarország, mert az első világháborút még Osztrák-Magyar Monarchia néven nyomtuk (azaz közös külügy és hadügy), ezáltal MI robbantottuk ki. Csoda, hogy egy kicsit dühösek voltak ránk? Na, most ettől még a trianoni béke úgy volt szar, ahogy csak lehet, de hát kipróbáltuk, hogy mi sül ki abból, ha megpróbáljuk visszacsinálni.

zozo 2007.12.06. 20:38:45

Sokat jártam romániába (tudatosan kis betűvel)az EU szégyene ,hogy bekerült.Ne tévesszen meg senkit a néhány száz tolvaj és koldus luxusautója.Külön a szívem csücske \"azerdélyimagyar\" otthon büszke román, itt kuncsorog útlevélért,munkáért,lakásért,segélyért melyiknek éppen mi jut eszébe de ha lopni lehet hát az az igazi.Mosdatlan büdös paraszt mind,egy nagy fal kéne a határ mentén az lenne a biztonságos,hogy ne vakítson a fejlődésük ragyogása.

GGG77 2007.12.06. 20:42:00

"csoki 2007.12.06. 19:42:46
GYUSZI BACSI: semmiből valamit könnyebb, mint valamiből jobbat. azt hiszem 2005-2006os évben mi is jobban fejlődtünk pl a svédeknél, és.. ??? az még nem jelent semmit, kb 20 évvel vannak lemaradva tőlünk, mondjon akárki akármit, a saját szememmel láttam."

Most megy az mtv-n a Szempont. Remélem nézted. Ha nem, dióhéjban: a riport egy békés megyei faluról, Magyardombegyházáról szólt. Nincs gáz, lassan áram sem. A faluban két kocsma van oszt ennyi. 80%-os munkanélküliség, elnéptelenedés. És nem ez az egy ilyen falu van... De te csak csukd be a szemed nyugodtan és fikázd Romániát...

csoki 2007.12.06. 20:50:00

mert talán isteníteni kéne őket.. én Mo-ért sem rajongok, egy szóval nem mondtam, sőt gyakorlatilag utálom ezt is, de azért ne emlegessük már egy lapon magunkkal őket könyörgöm...

Il Panino 2007.12.06. 20:54:04

kacagány, te vagy mélységesen buta vagy, vagy csak provkálsz nagyon.

Képzeld el SIkeresek voltak , itthon is szereztek NOBEl díjat és a tudást itt szerezték meg magyar professzoroktól, emelett nagyon sok magyar bejegyzésű találmány, de nem tudom miért kell bizonygatni ezt, Tény.

És pl. Budapest világváros, Bukarest 1 arctalan dzsumbuly BP-hez képest, nem jegyzik sehol se komolyabbn, de komolyan nem lehet összehasonlítani, a történelmi maglyát Csau leromboltatta ami szép lehetne....

Most nem akarom leírni, hogy Románia és a románok minek a szinonímája a világban, mert ez általánosítás, de ez az igazság, így ismerik őket(gondolom mindenki tudja).

zozo 2007.12.06. 20:57:57

Csoki! Nyisd ki a szemed ha birod és láthatod eme porfészek felett nyugatra tartó üstökösön lovagló barátunkat GIGIGI 707070-t

bopat 2007.12.06. 21:04:27

Daniken írta
Aztán hogy egy 2-3 M feletti saját autóval még ma se mernék elindulni oda, annak biztosan megvan az oka, de lehet hogy itt már én parázom túl a dolgot.Szlovákoknál jobban érzem magam.a cseheket meg mostantól kerülni fogom...

Nem vagy te egy kicsit paranoiás? Mi bajod van neked minden nemszetiséggel?

Nandi 2007.12.06. 21:08:25

zozo nincs igazad, az erdelyi magyar az itthon is magyar, csak ti nezitek romannak, es amikor ezt el is mondjatok(pl egy dec 5-ei szavazassal) akkor inkabb azt mondja neked hogy roman, mert annyira rosszul esik neki hogy egy nemzettarsa ilyent mond ra. A masik az hogy utlevelert nem ott kell jelentkezzunk hanem itthon, es ma mar sima szemelyivel is eljuthat egy roman allampolgar szinte barhova. Ja es segelyt mi soha nem kertunk, mi munkat kertunk, az aki a segelyert rinyal az a cigany, mi mindig munkat kertunk es azert becsuletes fizetest. Es lopni biztos nem mentunk Magyarorszagra, azok tenyleg a romanok es a ciganyok. Es egy atlag erdelyi magyar az megturi a romant, ahogy ok is megturnek minket, vannak baratsagok is, de ha veszekedesre kerulne a sor akkor ok hazatlanoznak minket, mi meg ciganyozzuk oket. Tehat kerem nem osszeteveszteni a ket nepcsoportot mert oriasiak a kulombsegek.

radio 2007.12.06. 21:10:33

egy magyr srácnak:::: erdélyben élek s tudd meg hogy kurvajó.vannak nehézségek, de fasza minden. Ahol én lakok minden méterben nem botlassz hajléktalanokba, nincs lepratelep, van tisztaság is és mellette ba.......tod a kurvaszép, kurvajó, hajléktalannélküli, AIDS járvanyban egyállltalán nem szenvedő emberek nélküli, ahol minden faxa, patyolat tiszta kurva országodat. (erdélyre vonatkoztatva)

zozifater 2007.12.06. 21:13:06

Nem tudom, én kb 10 éve voltam Romániában, akkor is csak a határ mellett, de a kirándulóbusz a kukoricás közepén valami lovaskocsiknak való ösvényen döcögött. Ez megmaradt:) Egyetértek a kollégákkal, azok tényleg üvegszálas kábelek lehetnek, mert különben biztos ellopnák őket (itthon is a méhben kötnének ki:)) Vagy még van bennük amper:)

ProFiler 2007.12.06. 21:14:44

Mindegyik képen találni valami furcsát. De ha már a közlekedési problémákat említjük, a szoba alatti képnél (felülről a negyedik) egy Fabia jobbra kanyarodik. Pedig mögötte a tábla... Sőt, jó magason van egy behajtani tilos is. No meg ugyanazon a képen a túloldalon a Touareg sem épp jó helyen lassult le a pirosnál...

Azért félelmetes, az új autómmal nem biztos, hogy mernék ott menni.

Kifordított kacagány 2007.12.06. 21:15:23

Il Panino 2007.12.06. 20:54:04
ne ítélj, hogy ne ítéltess. főleg ami a butaságot illeti.

természetes, hogy itt szerezték meg a tudást. és az itteni magyarok voltak akik miatt el kellett menniük, hogy máshol kamatoztassák. sajnos a nagy magyar átlag nem zseni és nem Nobel díjas, hanem irigy, gáncsoskodó és másoknak rosszat akaró.
nézz csak körül a mai magyar feltalálók közt is. amelyik sikeres, az egysem itthon vált azzá.

Budapest egy arctalan dzsumbuly ahhoz a Budapesthez képest ami volt és ami lehetett volna. számos generáció kemény munkájával sikerült ezt elérni. ma pillanatnyilag az égvilágon semmit nem tud felmutatni.

és természetesen provokállak, hogy vedd észre semmi sem olyan jó mint amilyennek beállítod.

Boka 2007.12.06. 21:16:29

Hali All!

Kb. egy hónapja voltam életemben először (21) Romániában, Temesváron. Épületgépész-technikusnak tanulok Szegeden és a gyak. munkahelyemnek ott volt egy családi ház projektje.
Az az egyik érdekes, hogy egy magyar vállalkozó házát csináltuk, a második hogy a határtól Temesvárig kitűnő volt az út. Beértünk Temesvárra és mint ha elvágták volna és egy földútra közvetlen felvitt kátyúzott kátyús aszfalon haladtunk volna a "városban".
Mihelyt beérünk a városba egyből elénktárult a szocializmusból visszamaradt panelromok és a frissen felhúzott 10emeletesek.
Na és persze az autók: Mi előzgettük (83-as Olpel Kadett) a régi Daciákat minket pedig a Porsche Cayennek. TÉLLEG!!!
Mikor beértünk abba az utcába ahol a házat csináltuk azt hittem hogy tanyán vagyok és közben pedig öt sarokra a belvárostól. FÖLDÚT. Hát jó, beállunk a ház elé, kipakolunk és is idő mulva a ház elé beáll egy "dobozos" Daciakiderül hogy román villanyszerelők : ) csodá és hatalmas ház egyébként...
Az utcában egymást követik a szomszédok ML AMG-jei meg Range Roverek...

csoki 2007.12.06. 21:16:57

az viszont már szomorú, hogy ez az Erdély téma is belekeveredett, szerintem inkább nem kéne, én amit mondtam azt a ténylegesen csak románok lakta területekre értettem......

radio 2007.12.06. 21:17:04

ja me pesten külömb:) pfff haha

Kifordított kacagány 2007.12.06. 21:17:56

Nandi 2007.12.06. 21:08:25
lehet, hogy a cigány kér csak segélyt, de az is magyarnak vallja magát. most akkor mi legyen? mi tiltsuk meg neki, vagy ezt megteszitek ti?

gyako 2007.12.06. 21:21:02

Ha nektek nem tetszik Romania,akkor miert a jo büdös francért jössztök ide...ti ősmagyarok.
...ha meg nem tetszik a Békási szoros akkor oda se kell menni...semmi sem kötelező...mert nekünk erdélyi magyaroknak....mert ugyebár vagyunk egy páran...nem hiányzik a rinyálâs.tisztelet az igenn-el szavazoknak.pa

kalap 2007.12.06. 21:21:32

a következő életedben kipróbálhatod cigánynak lenni ::::: jól gondold meg:)))

ferec 2007.12.06. 21:21:39

kicsee: azért vidéken nem nagy szám, az e34-es BMW, legalább is amerre én lakom :)
Ajánlanám a szerkesztőknek is, hogy Túrkevéről készítsenek egy ilyen összeállítást. Egy pici 10.000 lakosú város, jónéhány elég gazdag "vállalkozóval". Autópark: több Audi Q7, A8-as, BMW X5, X3, 740, Porsche Cayenne, Ferrari F430, Merci S320, ML, R320, hogy a helyi népautót a VW Passatot és az A6-os audit már ne is említsem :)

bredpitt 2007.12.06. 21:21:46

az autók milyenségéből leszűrni egy ország helyzetét nem túl eredményes:)
menjünk végig Párizson, Bécsen
kiskategóriás autók tömkelege, némelyik még a 10 éves kort is eléri.
itthon meg 4-5 éves autókat látok naponta:)
persze itt is ott is van minden.
történt egyszer, hogy egy touareg-el utaztunk el Párizsig.
Ausztrián, Németországon keresztül.
Magyarország kivételével mindenhol majdnem kiestek a kocsijukból az emberek, amikor meglátták a nagy telepjárót:)
szerintem olyan is volt, aki még nem is tudta, hogy a vw gyárt ilyent is:)

radio 2007.12.06. 21:22:31

végre valami értelmes : (gyako)

Boka 2007.12.06. 21:22:44

Ja a vezetékkről meg annyi hogy a városban Temesváron a troli áramszedőjéből kijővő kábel a jármű oldalán volt elvezetve...
Akkor a másiknak össze volt az eleje törve és úgy vitte az utasokat bizti nem friss volt mert már rohadt :)
De azt mondom megérte mert abban a házban olyan technika volt ami mállunk csak pár év mulva fog megjelenni...

Kifordított kacagány 2007.12.06. 21:23:06

gyako 2007.12.06. 21:21:02
hát ezaz, miért? és ha meg nem, akkor is, miért kell más hazáját szidni? egyáltalán miért kell mást szidni?

ja, hogy ez magyar szokás? hmmm, egyre kevésbé érzem magam magyarnak.

Il Panino 2007.12.06. 21:25:03

Kacagány: Élj ebben a hitben, ha téged ez boldoggá tesz és tényleg elhiszed:)

zozo 2007.12.06. 21:25:25

Nandi tök igazad van csak nem tudod,hogy dec 6-án volt még egy szavazás a burgerlandi magyarokat sem engedtük be !!Azért elgondolkoztató az is,hogy a román cigány koldus tolmács nélkül kéreget és a rendörségen sem probléma ismertetni a jogaikat az elfogott román állampolgároknak!Magyar útlevéllel csak más utazgatni mint román személyivel kedves nemzettársam nem?

Kifordított kacagány 2007.12.06. 21:26:51

Il Panino 2007.12.06. 21:25:03
ez nem hit, ez tény.

kalap 2007.12.06. 21:28:52

zozo 2007.12.06. 21:25:25 te már csak tudod. én nem kaptam lehetőséget, hogy kipróbálhassam

gyako 2007.12.06. 21:32:00

ejsze jobb is ,hogy Erdélyben lakom,és nem az okos Hazában....mert ott ,csak okosakat tudnak mondani,de cselekedni..na azt nem ...kössz radio...még mindig valahogy elviseltem ,ha lerománoztak.

Stevvve 2007.12.06. 21:32:44

A közlekedési kultúrájuk egyenlő a nullával és ebben része van a 43-as úton közlekedőknek Nagylak-SzegedM5 között. A bukaresti rendszámúak a legnagyobb tahó primitív állatok, tolják padlógázzal és csak előznek és előznek...veszélyeztetve sok-sok emberéletet. Egyszerűen leírhatatlan, mit meg nem engednek maguknak - PERSZE EHHEZ ASSZISZTÁLNAK A MAGYAR RENDŐRÖK, akik nem büntetik őket semmiért. Őrület :-((((

Nandi 2007.12.06. 21:34:32

Kacagany mi nem mondjuk meg hogy a penzeteket hova osszatok, mert milyen alapon is tehetnenk ezt meg. A cigany kerdes altalanos, romaniaban kb 4 millio el, tehat van baj eleg. A megoldas egyszeru csak koltseges: iskolat kell nekik epiteni hogy megtanuljak mire is jo a szappan, es hogy ne lopjanak, ja es persze assanak budit, mert addig segely nincs. Es azt hogy a cigany mennyire szinvalto azt csak egy masik ciganyhoz lehet hasonlitani, mas nepcsoprothoz egyaltalan nem.

zozo 2007.12.06. 21:38:41

Uraim! Senki nem szid senkit csak finoman elbeszélgetünk egymással a kerítés másik oldalán lévő shit-lerakatról és áthallatszik a spillerek gajdolása

zozo 2007.12.06. 21:49:05

Kalap veled mi a gond ? Ráugrottál a cigány problémára is meg az útlvelem is kéne

Nandi 2007.12.06. 21:49:57

zozo na pont ezt kajaltatok meg. Mi nem akartunk oda menni, aki akart az mar reg ott volt, es hazat epitett maganak, es adofizeto lett. Pl az en falumbol indultak annak idejen a Csiki-Bege csalad es ma 4 szalonjuk van Budapesten. Olyan is volt aki deli gyumolcsot valogatott a piacon es most a legnagyobb deligyumolcs lerakata van. Senik sem ment oda ingyen elni az biztos. Es ezutan sem akartunk, sem szavazati jogot, sem letelepedest csak eppen elismerest hogy mi is magyarok vagyunk. Mert meg elnek olyan emberek akiknek magyar szuletesi bizonyitvanyuk van, es dednagyapam is magyar katona volt. Csak megetettek veletek hogy akkor most mindenki kivandorol, francot, romaniank jelenleg nagyobb a potencialja mind Magyaorszagnak, okos ember itthon marad es vallalkozik

m&m 2007.12.06. 21:50:39

Ti okos Állampolgárok... lassan fel vásárolják az egész országot a szomszédaitok, beleértve a cigány románokat!! Ti meg csak verjétek a beletek és csókoljátok a miniszterelnök seggét. Románia sokkal dinamikusabban fejlödik mint Magyarország és nem köll 10 év hogy átjárjatok vendégmunkásként..

saab 2007.12.06. 21:51:22

Ez semmi,látnátok mi van Kijevben v
Moszkvában.Szidtuk őket,
lenéztük,most
meg már aláznak minket.Egyébként az igazi szégyen,az hogy 17 év alatt egy
metró vonalat nem volt képes az állam megépíteni,az utakról és a közlekedés
többi eleméről ne is beszéljünk.
szégyen gyalázat!!!!!!!

ottopappa 2007.12.06. 21:54:14

Én melóztam írországban egy konyhán, ahol volt magyar, lengyel, cseh, szlovák, spanyol, francia, angol, ausztrál, amerikai, afrikai, brazil, és persze ír... Jól megvoltunk egymással, jó kis csapat volt. Aztán megjelent ott egy kis kurva menedzser, olyan stílusa volt, hogy már a második nap le akartuk tépni a fejét. Pedig akkor még nm tudtuk, amit később: román volt. (nem erdélyi magyar vagy stb). Akkor a magyar kollegámmal összenéztünk, és csak annyit állapítottunk meg, hogy így már minden érthető... A többiek ezt a részt nem vágták, de csak annyit mondtunk, hogy örüljenek hogy nem értik, és hogy ők is útálják a csajt, mi megértjuk abszolút...
Ez persze egy egyedi eset, amiből még nem lehet általánosítani, de azért csak jelez valamit...

Kifordított kacagány 2007.12.06. 21:54:22

Nandi 2007.12.06. 21:34:32
egy biztos, bármit tesztek velük, ne csináljatok belőlük kisebbséget, mert akkor rátok rohadnak és kiforgatnak mindenetekből

Kifordított kacagány 2007.12.06. 21:55:09

küldjétek ide őket, nekünk már úgyis mindegy, ez az ország az övék lesz idővel

kalap 2007.12.06. 21:57:45

zozo 2007.12.06. 21:49:05 nem kell semmi sem tőletek amint láthatjátok elboldogulunk nélkületek is. nem rátok lett volna szükségünk mi csak elismerést vártunk. de hát ......... a magyarok. ti ügyesek

Kifordított kacagány 2007.12.06. 21:59:44

kalap 2007.12.06. 21:57:45
rosszul volt az az egész kitalálva, nem kell megsértődni rajta, nem veletek volt a gond

zozo 2007.12.06. 22:01:19

Pontosan így van kicsi csokigolyó a ló vontatást feváltja a gőzgép még 10 év és már megyünk is mert nem fogod tudni beindítani a plazmahibridrészecskefelpörgető kapádat és egyszerű szántóvetőként maradsz a havasok büszke fia

gyako 2007.12.06. 22:02:41

milyen jo,hogy nemcsak én vagyok igy a ...magyar... kérdéssel.de király

Il Panino 2007.12.06. 22:05:19

Páran elvannak tévedve és csak a lázálmaikat festik fel. Meg vesznek minket LOL. Az itteni cégek mennek át meggazdagodni, lehetne sorolni, akkor most ki vásárol fel kit?!
A "pesszimizmus" & "itt a legszarabb a világon", pár embernek már az ítélőképességét veszélyezteti finoman szólva.
Tények is kellenének a mondatok mögé, nem csak dobálózás.

gyako 2007.12.06. 22:10:05

a Magyar a 21.század kanibálja...eszi a saját faját.ezzel kuss.jo éjt.

zozo 2007.12.06. 22:14:38

Nem kedvelem az általánosítást de érdekes szokás a nemzettársak körében,hogy nem a kérdésre válaszolnak vagy csak a gondolat feléig sikerül eljutni és már lehet is másról beszélni.Lenni esetleg nyelvi problem ?

Pesti 2007.12.06. 22:18:14

Nagy szomorúsággal olvsaom a fentebbi eszmecserét. Én igennel szavaztam. Azt hittem ez nem kérdéses senki részére. Csalodtam. Sajnálom az erdélyi magyarságot, de ugyanakkor csodálom, hogy magyarnak tudnak lenni ott ahol ez nem kívánatos. De most érzem azt, hogy ez a magyar szokás, miszerint mindenkit utálunk, és lecigányozzuk (zsidozzuk, komcsizzuk,kulákozzuk, stb)az nem marad meg a határokon belül. Úgylátszik jutott az erdélyieknek is belölle elég. Ez volt, és a mai napig is ez a magyarság fő problémája. Nincs és sosem volt egység. Sírunk, hogy Románia elhúz mellettünk. De elnézzük a saját rabló kormányunk ténykedését. És van itt olyan akit megnyugtat, hogy ott sem jobb. Szégyenlem magam helyette. Valahol elvagyunk tévedve. A mércét nem jol választottuk meg. Lásd litvániát!! Még pár évig el acsarkodhatunk egymással, és akkor majd lehet ünnepelni, hogy nem az utolsók, hanem az útolsó előttiek vagyunk a térségben (albánia is meg fog előzni addigra)

zozo 2007.12.06. 22:22:55

Na a parasztoknak harangoztak de félre a tréfával hihetetlen ,hogy lehet ugratni a sok barmot veri azt aszép magyar mellét romániában fikázz minket az országot és megeszi fene mert le se szarjuk

m&m 2007.12.06. 22:29:38

Az idö majd elhozza neked a kivánt bizonyitékot kedves Zozo meg Il Panino. Mellesleg ugy gondolom kicsivel több idöt töltök én Magyarországon mint te Romániában... nem utolsó sorban, vannak meggazdagodni vágyó Magyar üzlettársaim. Gözgép... kac kac, és hogy te fogsz engem megtanitani bármire is??? Ujból kac...folytathatnám tovább de mivel hogy idöben is elöbbre vagyunk egy körrel lassan tul fáradt vagyok ehhez.

zozo 2007.12.06. 22:33:58

Drága Pesti! Ne szomorkodj,probáld meg,legyél román pesten! Küzdj a román kormány a magyar kormány a cserszömörcei kisegítő iskola és az albánok nem előzhetnek civil szervezet ellen!Tanulj meg igaznak maradni és ne add fel.

zozo 2007.12.06. 22:40:58

Minek vagy itt ha szar én hamar rájöttem,hogy a lábam se teszem be többet szegény üzlettársak még nem tudják de sebaj valamiből élni kell igaz

gyako 2007.12.06. 23:03:24

csak nem állhatom meg szo nélkül...nincs nyelvi problem zozo...jöhetnél nyugodtan nyelvet tanulni Erdélybe...de inkább ne is gyere...gondold azt,hogy te vagy a jobb ,és aludj jol....biztos ettől hős leszel...öszödön.

zozo 2007.12.06. 23:16:08

Tévedésben vagy kedves gyako nem versenyzem nem hősködöm! Öszöd ,hogy jön ide ? Tényeket irtam nem én emberkedem,hogy milyen fasza erdélyi legény vagyok büszke polgára egy fantasztikusan fejlődő nagy és gazdag országnak(ahol persze szarba se vesznek az igaziak)úgy gondolom a komplexusok leküzdése szakember dolga de persze az is segíthet ha az ember valakinek "jól megmondja" mi legyen mit csináljon hova menjen

Istenem, mi van itt... 2007.12.06. 23:21:16

hihetetlen, hogy mennyire nem vagytok
képben, ha gazdasági kérdésekről van szó...

Románia GDP-je 97 milliárd Euró, Magyarországé 89 milliárd. Abszolút értelemben már megelőzte a román gazdaság a magyart.. kurva szép teljesítmény egy kétszer népesebb országtól... egy főre vetítve a magyar GDP viszont 20ezer $ a román meg 7ezer...
ez kétszer akkora különbség, mint ami Mo. és mondjuk Olaszország között van... (úgyhogy, azoknak, akik úgy érzik,hogy ma Magyarországon szarabbul élnek, mint a románok és/vagy a román gazdaságot dicsőíti, azoknak nem ártana tájékozódni egy kicsit.)

Megkérdőjelezni mások magyarság-tudatát a második favorit itt...
Mindenkinek mást jelent magyarnak lenni... mikre lehetünk büszkék.. . pl. a történelmünkből sok mindenre, a C-vitaminra és a sok magyar származású Nobel-díjjasra, Talmácsira a dobogón, Kodály által gyűjtött
népdalokra stb. Aztán amikor ezt a vég nélküli, értelmetlen gyalázást látom, akkor ugrik be, hogy volt 1241, volt 1526 és így tovább...

Azok pedig, akiknek egy útlevélen múlik az, hogy magyaroknak tekintik-e magukat kicsit nézzenek már magukba... Ma minden éppeszű magyarországi magyar tudja, hogy ti ott Erdélyben MAGYAROK vagytok és így egy nemzethez tartozunk, teljesen függetlenül attól, hogy "a papírjaitok szerint" román állampolgárok vagytok.

kobak 2007.12.06. 23:33:46

Gyako baratom.... hagyd mar a sok hulye dumat. Ertheto dolog volt az az IGEN/NEM szavazas. Nem kell szivre venni, mert ha nem feltettek volna a zsebuket/biztonsagukat hidd el, hogy IGEN lett volna a szavazas vege. En nem varok el semmit a magyarorszagi magyaroktol, nekem ez nem jelent semmit , hogy nem lettem "hivatalbol" magyar allampolgar is. Aki magyarnak valja magat annak ugysem kell papir rola. Es ne sertegesd itt az embereket, nekem helyukben rosszul esne.

Mas: Hat nem vagytok egy kicsit korlatoltak hogy Giginek a Maybachjat sajnaljatok? Az egy darab (szepen formazott) vas. A szomoru az, ahogy ezek a faszidiotaromanok az allatokat kinozzak... lovat,kutyat macskat, sot a sajat gyerekeiket is. Ez nekem a megdobbento, nem egy darab vas reszelgetese.

Udv
Kobak

zozo 2007.12.06. 23:46:15

Köszönöm kobak ! Az első értelmes hozzászólás ebben a csúnyán elszaladt levelezésben \\\"odaátról\\\".Ez a lényeg tök mindegy minek születtél csak rád tartozik ,jó vagy rossz az már másokat is érint.Baromnak lenni nem nemzetiségi kérdés.

Attila. 2007.12.07. 00:34:05

Sokáig büszke voltam arra, hogy magyar vagyok. Sajnos egyre jobban ki kell ábrándulnom.
Sajnos a születési helyem felett néhány km-vel húzták meg a határvonalat anno, így hivatalosan és sokak szemében szerb vagyok, függetlenül attól, hogy magyar a nevem, az anyanyelvem, anyám-apám-nagyanyám-nagyapám. A volt iskolám (már elballagtam) igazgatója amikor a MAGYAR irataimat nézte, elereszt egy ilyet: "hisz magam szerb!" - jah, meg a durva anyád. Nekem szerencsém van, már 13 éve megvan a magyar állampolgárságom, köszi anyu-apu. Viszont rengeteg vajdasági ismerősöm van, akikkel úgy bánnak a HAZÁJUKBAN, mint egy (elnézést) utolsó kínai bevándorlóval, aki egy szót nem tud magyarul. Erre legyünk büszkék, mi Magyarországon élő magyarok? Hát szép...

Elnézést az "off"-ért, de ezt le kellett írnom.

lacko 2007.12.07. 00:36:06

Udv. mindenkinek !

Kicsit elkanyarodtunk az autos tematol.
Szerintem minden nemzetnek vannak erenyei es hibai. Lattam mar a magyart is igenytelenul koszosan es a romant is szalonkepesen, nem hinnem, hogy kizarolag a nemzeti hovatartozasunk hatarrozza meg milyen emberek leszunk. Egy biztos ... mindig attol faj legjobban a pofon akit a legjobban szeretunk. Talan ezert van az, hogy a romaniai magyarok kisse megorroltak az "oslakosokra" (tisztelet a kiveteleknek), azt hiszem nem ok nelkul. Nekem szemely szerint sok jobaratom van Magyarorszagon es Romaniaban egyarant, van koztuk magyar, roman, cigany es inkabb az anyagi korulmenyek mintsem a nemzetiseguk hatarozzak meg kulturaltsagukat vagy epp az ellenkezojet, persze nem feltetlenul vagy kizarolag. Szivesen megneznem azt a vagany magyart, romant vagy amerikait, ki ugyanolyan konnyeden boldogulna egy cigany boreben ... ?!
Na mindegy …. ennek úgy sem lessz vege … ha tudom, hogy nem atokrol szol a cikk bele sem kezdek...

attila · http://attila 2007.12.07. 00:59:08

en egy romaniai magyar vagyok,zozo-nak csak anyit bekaphatja, en nem koltoznek magyarorszagra,nekem jo itt,szegenyseg nem hiszem hogy tobb a szegeny ember romaniaba mint magyarorszagon, nekunk legalabb nem budos a munka es mi barmikor barmit elvalalunk csak legyen megfizetve. nezetek csak meg a vilag leggazdagabb faluja romianiaba van (nezzetek utana a google-n Certeze), hogy honnan hat a kulfoldrol nehez munkaval megkereset penzbol,amit mi haza kuldunk es sajat orszgunkat hozzuk rendbe, en nem tudom menyit jartatok romaniaba de sok szempontbol kurvara felreismertetek. ami bukarestet illeti az tenyleg mas teszta,sok a tolvaj sokan csobe akarnak huzni,de meg itt is olyan fejlodes megy vegbe amit meg magyarorszagon nem lattam pedig jartam eleget ott is....

Daradics Csaba 2007.12.07. 01:11:09

Honnan idultunk es hova jutottunk...

Autokrol, kabelekrol meg dobozokrol szolt a tema, most pedig minden ignorans magyarazza nekem (erdelyi magyarnak), hogy mennyire vagyok mosatlan, roman, cigany meg tolvaj. Akinek nem inge, az ne vegye magara (a gyengebbek kedveert: tisztelet a kivetel), de halvany lila gozotok sincs, hogy mirol beszeltek. Fogadni merek, hogy azok akik minket romanoznak, azok eletukben nem fogjak feleannyira sem ismerni a magyarok tortenelmet mint mi itt.
Hogy ne nyuzzam tovabb a temat, mert nem fogok en minden idiotaval veszekedni, oruljetek, hogy nem eltetek soha kisebbsegben! Nem kivanom senkinek es azonkivul garantalom, hogy a pofatok nem jarna annyira mint most ha tabu lenne meg a nevedet is magyarul irni...
Szerencsere Erdely nem lett masodik Jugoszlavia vagy Koszovo, de amikor szuleim liceumba jartak magyar tanarukat bizony eltettek lab alol a szekusok (roman kommunista titkosszolgalat), meg az en generaciomat erettsegikor majd megbuktatta a "veletlenul" odarendelt ultra-nacionalista roman tanarkomisszio... es ez 1999-ben volt... szoval nem is olyan reg, ugye?
Eddig meg a szarmazasom nem tagadtam meg es remelem nem is fogom. De megtanultam mast is: elsosorban embernek kell lenni, nem magyarnak, romannak vagy eppen amazoni benszulottnek...

Daradics Csaba 2007.12.07. 01:29:35

majd kimaradt: legalabb irnatok helyesen ti a "nagymagyarok"... de meg annyira sem vagytok kepesek...

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2007.12.07. 01:34:55

Pesten zsidónak lenni a legjobb :o)

Amúgy meg Kelet-Magyarország ugyanolyan lepukkant cigánytanya, mint ahogyan azt a sok főjvárosi prolikócsag nem tudja ;)

Kőbánya for everybody.

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2007.12.07. 01:42:00

Különben is a "nagy magyarok" 80%-a erdélyi volt. Ady, Arany, Áprily, Bartók. Ezek csak az ABC első betűi ;)

Meg még egy páran. Koszos románok. Ja és Petrovics is Erdélyben lépett aknára. Be ne tegyétek a lábatokat, párizsizabálók!

:- ))

Daradics Csaba 2007.12.07. 01:49:51

az idezojeleket kihagyhatod Dr. Eck... akiket felsoroltal azok tenyleg NAGY MAGYAROK... a "nagymagyar"-t szerintem erthetoen hasznaltam...

zozo 2007.12.07. 06:55:20

attila jó helyen vagy. Láttam én is a keményen dolgozó román állampolgárokat,szerencsére egyre többet sikerül elfogni és visszalökni az egekig magasztalt a szeku által nem eléggé megtisztított szülőföldjére!!

zozo 2007.12.07. 07:14:27

Ó igen még valami nem is értem irogatunk beszélgetünk,mi a pálya a románoknál autók, utak ,drótok...majd néhány magyarul beszélő fszájú bparaszt elkezdi bizonygatni NEKÜNK !! miért vagyunk MI !! szarok és miért kjó románia cserépedények Kit érdekel mit gondoltok

Don Gatto 2007.12.07. 08:01:59

A pofám leszakad hogy van aki szégyenli magát a népszavazás végett. Én nemmel szavaztam. Nehogy már elhigyjétek hogy O.V. azért erőltette a népszavazást mert annyira érdekelte a romániai magyarok sorsa. Csak a választásokra akart néhány százezer szavazatot magának.
Egyébként nem a romániai magyarokkal van a baj. Nem jönnek ők ide. Ide a szarházi semmirekellő tolvaj cigányok jönnek és őket általánosítjuk a magyarokkal. Mint ahogy a strassbourgba kivándorolt cigányok végett hiszik azt hogy ők a magyarok. Pedig nem.

Floyd · http://www.gazmegfek.hu 2007.12.07. 08:38:12

NO alakukl ez...amúgy tényleg északkelet a legalja, csak ám itt is van mit megbecsülni. Itt van pl. Nyháza, ahol lassan szebb a belváros, mint bármelyik környékbeli megyeszékhelyé.

Miki aki szekely 2007.12.07. 08:40:50

Sziasztok
Nos Romaniaban elek, jol vagyok koszi, Erdelyben jovok megyek munkabbol adodoan nehanapjan Bukarestben is megfordulok.
Ket dolog ... rosszul esett annak idejen a nepszavazas eredmenye, DE nem lepodtem nagyon meg, amugy meg europanak is kellett ez a piac es bevettek a jatekba, ugyhogy igen lett volna is a szavazas nem igazan erdekelt volna mondjuk a mai napsuteses napon ;).
A masik dolog, szerintem sem az autok fogjak megmondani teljes mertekben hogy mennyire fejlett egy orszag, vannak egyeb szempontok is - gondolom hogy gazdasagi egyetemeket vegzett kollegak errol reszletesebben tudnanak meselni ...

A lenyeg ... jol erzem magam itt, ha meg nem leszek megelegedve a sorsommal megnyugtatok barkit hogy nem Mo-ra fogok menni dolgozni, szereny nemet es angol tudasom kamatoztatnam inkabb, es ha mar tavol vagyok szulofoldemtol legalabb havonta a szamlamom meglatnam miert.
Tudom vannak itteni \"roman\" munkasok Mo-n .. ismerek is kozuluk egy parat, de nincsenek annyira jol mint gondolnank :(, az hogy esetleg ugy mutatjak .. hat arrol nem tehetek

Volt egy erdekes beszolas az idelatogato hu de gazdag nyugati eus polgar vagyok forinttal is lehet fizetni testvereinkrol .. hogy aszongya: \"Itt megvesz mindent ami kell es nem kell majd otthon 2 honapig kiflin es kefiren el hogy kisporolja az erdelyi kirandulast\"

Legyetek jok ... gondolkozzatok, tanulmanyozzatok megismerjetek es ne itelkezzetek tudatlanul kulonbozo ugyekben.

Amugy elore elvtarsak jo ez az oldal .. kenjed vagjad ecsem :))

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2007.12.07. 08:54:30

eheh. ilyen atlatszo muanyag dobozt repteren en lattam mar Angliaban, Birmingham-ben. Ez a roman doboz ez nagyon kispalyas ahhoz kepest, ami ott volt... Abban joforman csak szamurajkard nem volt, de az csak azert, mert valoszinuleg nem fert bele. :) (kisebb bozotvago pl. volt benne)

egyebkent a taxisargulast en is tamogatom.

zozo 2007.12.07. 09:05:12

Fantasztikus! Kezd olyan lenni az oldal mintha a román turisztikai hivatal szponzorálná.Látom a nyomorgó tömegeket szájuktól vonják meg a falatot,hogy láthassák a kánaánban élő igazi(de már kezdi szégyelni)magyarokat akiknek minden úgy jó ahogy van csak itt mégis jobb lenne de mi leszavaztuk mégpedig azért mert tudtuk csak így óvhatjuk meg az igaz magyarságot ettől a fertötől.de az EU kbszot mindenkivel szükség volt rezervátumra ne maradjunk már el amerikától.

zozo 2007.12.07. 09:13:37

Doboz nálunk is van DE a román fejlődik és sokkal gyorsabban mint a magyar sőt pár év mulva nem is látjuk(ellopják)

nomura sato 2007.12.07. 09:16:57

Végigolvastam a kommenteket és meg kell mondjam elég szélsőségesek vagyunk. Nekem az a véleményem, hogy csodás kis országban élünk, én nem vágyom máshová. A családomban van nemzetközi fuvarozó, akitől tudom, hogy a nagy francia és olaszhon csak az igazán lepra hely, ahol állandóan kirabolják, megtámadják a járműveinket. Szemét emberek mindenhol vannak és állítom nem nálunk a legrosszabb az arány. Budapest egyébként csodás, hetente járok fel vidékről és mindössze az a baj, hogy a nem tudjuk a körülményeinkből a legjobbat kihozni, pedig a főváros adottságaival európa legszebb városa is lehetne, csak a 4-es metró 460 milliárdját értelmesen kellett volna elkölteni. A magyarok külföldi sikereiről pedig annyit, hogy a VW DSG váltójához hasonló találmányommal 95-97-ig sokat jártam németországba, mert egy prototípusépító cég, a Lorenz&Rankl felkarolta. Az első perctől kezdve tiszteltek és megbecsültek. Én is itthon tanultam a mérnökséget a műszaki egyetemen és el kell mondjam nektek, hogy az egyetemi professzoraim közül nagyon sokan dolgoztak külföldre és magyar cégeknek is. Azt pedig tudni kell, hogy a lakosságra vetítve a szabadalmi bejelentések száman a 2. helyen vagyunk a világban, ami nem is rossz és én akkor is büszke vagyok egy magyarra, ha nem itthon valósul meg a találmánya. Tehát a magyar szürkeállományra, de akár a sportolóinkra vagy a szép kis országunkra és még sok egyébre is igenis lehetünk büszkék. Én az vagyok!!!

Jani · http://sabin.ro/gallery/romania 2007.12.07. 09:33:38

Sziasztok. Úgy látom megy a gyülölködés, meg cigányozás, de mindegy. Értsétek meg, mi romániai magyarok magyaroknak valljuk magunkat, hisz ez az anyanyelvünk, magyarul beszélünk, gondolkodunk, érzünk, magyar ujságokat olvasunk, magyar tv-t nézünk stb. Az hogy mégis itt élünk az már a mi bajunk. Ha utáljátok a románokat az meg a ti dolgotok. Bukarestről meg úgy ahogy va beszélni sem érdemes. De az ország nagy része (főleg Erdély és a nyugati városok Nagyvárad, Kolozsvár, Temesvár, Arad, Szatmár, Marosvásárhely) igenis látványos fejlődésbe kezdett és pár év mulva érezhető lesz a változás. Emelett rengeteg a természeti látványosság, földrajzilag Románia gyönyörű. Jó kell még pár év(tized), hogy a turizmus ebből megéljen. A hajléktalanok és kéregetők nem Romániai unikum. Nem mondom nehéz levakarni a komunizmusból itt maradt betont és koszt. De menni fog.

zozo 2007.12.07. 09:41:24

Nem is velünk van a baj,persze problémák rossz döntések mindenhol vannak.Csak azt nem értem miért kezdenek irogatni propaganda szövegeket idegenek a mi oldalainkra és kioktatni a mi dolgainkról.Nem hiszem,hogy bárki közzülünk román oldalakon romániát és a románokat fikázza.Aki ilyeneket irogat az ne verje magát,hogy mekkora magyar, román az csak beszéli a nyelvünket legfeljebb.Saját tapasztalatom,romániában csak a "magyarok" vertek át.

Lotyó 2007.12.07. 10:00:03

Tisztelt Balázs Viktor Úr!

Jövő héten hova utazik? Kiket kell majd anyázni?

zsf 2007.12.07. 10:38:28

Románia akárhogy fejlődik akkor is Balkán. Az EU összes pénze nem lenne elég kiépíteni. Nincsenek autópályák, nagyon sok a színtbeli kereszteződés az utakon, alig vannak elkerülő utak. De vannak pozitívumok is és tényleg nagy iramban épül csak az a kérdés meddig tart a lendület. Egyébként olaszo.-ban kb. 10.000 letartóztatás történ jan.-okt. amiből 7000 külföldi és ebből több mint 6000 román volt.
Bulgáriából hazafelé Románián jöttünk keresztül a nyáron. A határ román oldalán Petrom benzinkút, a határőr a kutasfiúnak meg az autómosónak mutogatta a pisztolyát, kézbevették, célozgattak a levegőbe, gondoltam mindjárt lelövik egymást véletlenül. Egyébként még árulnak ólmozott benzint. A közlekedési morál ugyanaz mint Bulgáriában mindenki tövig nyomja a gázt és megy ahogy tud. Aki gyorsabban megy azt elengedik nem akadályozzák az előzésben. Ha az út kicsit szélesebb lehúzódnak az útszélére így akik gyorsabban mennek középen elférnek. Olyan előzési manőverekből amiket ott megcsinálnak itthon hatalmas balasetek lennének. Bár olyan országban ahol hatalmas távolságok vannak és nincsenek autópályák érthető hogy muszáj menni. Az utak ahol felújították tényleg jobb minőségűek mint itt, de sok helyen nagyon ócskák, a vasúti átkelők meg még rosszabbak. Erdélyben is egy csomó helyen építették az utakat teljesen visszabontva az alaptól kezdve újjáépítik nem csak a felső aszfalt réteget cserélik. Bekeveredtünk Bukarestbe a rossz táblázás miatt, a fél város fel volt bontva az útépítések miatt. Nincs annyi lámpa mint Pesten és a sávok sincsenek úgy felfestve. Útjelző táblák se nagyon vannak merre lehet kijutni a városból. Van Bukarest gyűrű 1 sávos rossz út színtbeli kereszteződésekkel (körbeveszi a várost), Magyar rendszámú autóval minden sávváltásnál beengedtek nem dudáltak, nem integettek, mutogattak mint itthon szoktak. Azóta volt szerencsém hozzájuk Rómában is. Az a véleményem, hogy olyanok mint a nálunk élő legnagyobb kisebbség. A többségük nagyon buta de jóindulatú. Magyarként nem voltak ellenségesek, segítőkészek voltak. Azokat akik romániai magyarként inkább vallják magukat románoknak mint magyaroknak és büszkék romániára csak sajnálni tudom.

Biz 2007.12.07. 10:54:56

Szia Viktor! Ez az átlátszó doboz, amibe a késeket, körömreszelőket, csavarhúzókat, stb. gyűjtik, minden európai repülőtéren megtalálható! :) Pl. Ferihegy 2B, induló terminál, a jegykezelő pultokkal egy vonalban, az útlevélellenőrzés előtt :) Állítólag azért rakják ki őket, hogy legközelebb senki ne felejtse el, hogy nem lehet felvinni ezeket a tárgyakat ergo csomagolják a feladott poggyászukba.

Pesti 2007.12.07. 12:26:32

A NAGY MAGYAROKAT emlegetni szerintem kisit álszent dolog. Azokat a koponyákat nem a mi nemzedékünk nevelte ki. mégcsak nemis az ővék, hanem a mult tanitói okitották őket.
De csak nézd meg a mai fiatal nemzedéket. Érzed a büszkeséget ha arra gondolsz, majd ők lesznek a támaszaid pár év múlva? A magyarság olyan amilyen ma. És ebben nincs mire büszkének lennünk. Persze lehet kifogásokat találni, hogy az elmult (elmult?) rendszer tönkretette az oktatást. Meg lehet a másikat mindenfajta jelzövel illeni. De egyet nem lehet. Nem lehetünk magunkra büszkék. Nem azon kéne vitatkozni, hogy Román vagy Magyar, mert töllünk nyugatabra ugyiscsak egy kalap alá vesznek. És nem oktalanul. Europában ragaszkodni a magyarsághoz szép dolog, de 15 Millio ember magyarsága mit ér ha 600Millios Europaival nem tudunk komunikálni. Nem beszélünk nyelveket, Nincsen Europai szintű oktatásunk. Itt valaki emlitette, hogy a cigányt nem kitoloncolni kel hanem oktatni. ez igaz a magyarokra is, mert ha tetszik ha nem mi vagyunk azok akitöl fél europa (magyar ne lopj táblák ausztriában) Nem azon kéne vitatkozni, hogy ez igazságtalanság, mert nem az átlag magyar megy lopni. De akkor milyen jogon hozzuk mi egy kalap alá a románokat. Van itt is ott is min javítani. Nézz egy kicsit északra. Skandináviában milyen nyugodt éltet élnek, összehasonlithatatlanul nagyobb létbiztonságban és létszinvonalon. Csak remélem, hogy megérem azt az időt, amikor olyan életet élhetünk majd itthon (Europában) mint a németek, Svédek, STB 20-25 éve.

Dr Eck-nek! 2007.12.07. 13:25:41

Jobb, ha tudod, hogy a leglepusztultabb budapesti lakótelep egy Beverly Hills bármelyik román (nagyváradi! szalontai!) lakótelephez képest. Mintha bontott, összelopott anyagokból csinálták volna a lakók ráérő idejükben, olyanok a román \\\"blokkok\\\"!

Nandi 2007.12.07. 13:26:43

Sajnalom hogy ilyen iranyba ment el a beszelgetes, azert is linkeltem be a Maybach-os videot hogy eltereljem a temat, mert lattam hogy mi akar/fog kibontakozni az egeszbol. Aztan persze volt nehany dolog amit nem hagyhattam szo nelkul, ahogy most sem. Legyen tiszta: az erdelyi magyar az magyar(ja es persze minden mas hataron tulra szakadt magyar), a szekely az szekely, mindegyiknek magyar a szarmazasa, magyar az anyanyelve es magyarnak vallja magat. Azok akik vedtek romaniat nem azert tettek mert romanok, hanem azert mert itt elnek, itt dogoznak, itt nyer erteket a munkajuk. Ne higyjetek hogy szeretjuk a romanokat, nem szetetjuk oket, csak megturjuk, mint ahogy ok is minket es kesz. Mi itt elunk, es mi azert jobban latjuk hogy van fejlodes, jobban fel tudjuk merni mert vannak szemmel merheto/lathato dogokak(amugy ezeket eszreveszi nem keves magyarorszagi befekteto is, en is egy magyarorszagi ceg alvallakozojanal dolgozok).Persze ez a fejlodes kozel sem repit Magyaorszag szintjere, de ha a mienk igy halad tovabb, es a tietek csak ugy akkor 20 ev mulva itt fogtok dogozni(mar most is dolgoztok itt szep szammal). Magyarorszagank most elkelne az onkritika mert lassuk be valsagban van az orszag, megloptak, kihasznaltak ugy ahogy nem szegyeltek, a fiatalok meg kulfoldon dolgoznak, mert otthon semmi jovokepuk nincs. Az emberek kulturaltabbak, nehez lesz elerni azt a szintet a balkan roman neppel(szerintem lehetetlen is)ebben egyet ertek sokatokkal.En is mikor kulfoldre megyek es megkerdezik honnan vagyok mindig mondom hogy romaniabol, de magyar vagyok. A magyar lehet buszke sok mindenre kezdve az orszag szepsegeitol a Nobel dijasokon at a tortenelemmel bezaruloan mindenre de nem a mostani allapotra. Es aki buszke a tortenelemre az ne felejtse el hogy csak 87 eve irjak kulon a mi es a ti tortenelmeteket, es 87 ev tortenesz szemmel nagyon kicsi ido. Ezert kellett volna igennel szavazni, hogy karpotoljatok azokat az embereket akik a hatar masik oldalara kerultek, de magyarkent elnek es ereznek, es probalnak megmaradni. Aki azt mondja hogy szavazni kellettunk volna az buta ember, mert az allampolgari jog es a szavazati jog az ket kulon dolog, vannak olyan allapolgarok akik nem szavazhatnak(pl sok elitelt) es a dec 5. nek nem az lett volna az eredmenye hogy masnapotol megjelenunk ott es szavaztunk meg teruletet foglaltunk volna, mert az csak egy olyan procedurat inditott volna el ami eltarthat 2-3 evbe is, ami rogziti hogy mihez lett volna joga az "uj"allmpolgaroknak, es biztosak lehettek benne hogy a szavazati jogot nem adtak volna meg, es mi sem kertuk az az igazsag. Ja es aki magyar idejon, es elvarja hogy itt a magyar hasra essen elotte meg kinyalja neki az jobb ha otthon marad, mert mikor mi megyunk oda akkor o minket szamba sem vesz(legalabbis az orszag fele, ket emberbol egy). Mi is csak ugy viselkeduk ahogy ti velunk, a kolcsonosseg jegyeben. Ha te nem tisztelsz, nagykepuskodsz akkor en is ugy teszek. Nagyanyam romanul kb 50 szot tud, megis roman egyesek szemebe, Solymaron (Budapesttol eszakra az elso falu, meg a bkv busz kijar oda), az oreg asszonyok nemetul beszlenek, a hosok emlekmuven pedig magyar nevet nem is latsz es akkor ok a magyarok? Hat azok, na de akkor mi is. Es nem Solymar az egyetlen ilyen telepules. Ha mar ugy erzitek nincs szuksegetek rank, akkor jo, toroljetek ki a tortenelemkonyvbol a mai ertelenben nem magyarokat, lassuk mitek marad. En szemely szerint igeny tartok a Hosok teren IV. Bela szobrara, a Parlamnet kupolatermeben 4 szoborra(es ilyenkor csak a legfontosabbakat emlitettem), mert azt az en falumbol szarmazo szobrasz- muvesz keszitette. Ha mar tenyleg koloncok vagyunk akkor kapja meg mindneki a jussat es jarjunk kulon utakon. Szerintem ti jarnatok rosszabbul, mert ti innen nem visztek el semmit, de mi hozunk toletek eleg sok mindent. Ugyhogy nem kell elszalni, mi nem baszogatunk titeket es nem is mondjuk meg nektek mit hogyan tegyetek(csak javasolunk ahogy azt ti is megtehetitek), csak ne nezzetek le minket, es vegyetek emberszamba, mert nem magyarul tudo emberek vagyunk hanem magyarok. Ennyi, reszemrol vegeztem.....

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2007.12.07. 13:56:26

Pesti,

Nem hinném, hogy álszent lenne felhozni azokat a példákat. Megfeledkezni róluk, és kizárólag a jelenből vonni konklúziókat, elfelejteni múltat, az az álszentség.

Aki itt lecigányozza,lerománozza az erdélyieket, arcul csapja a saját történelmét, azokat a hősöket, akikre oly nagyon büszke, és akik által elhatárolni próbálja magát a románoktól, meg hasonló cigány népségtől.

A sok Nobel-díjas, ugye. Akik mind külföldre menekültek, nyilván az elismerés elől. Mutyiland.

Na mindegy.

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2007.12.07. 14:07:44

Dr Eck-nek! 2007.12.07. 13:25:41

Jobb ha tudod, hogy Románia kapott 50 évet a legsötétebb, legrombolóbb kommunizmusból. Azok a lakótelepek az erőszakos átköltöztetések (Moldva -> Erdély) eredményeként jöttek létre, a falufelszámolási politika következtében.

Ezeket tudni kell. Kábé olyan, mintha a mucsai kecskekúró tanyaarcokat kamionnal feltolták volna Újpestre. De még ez is elég enyhe párhuzam.

Eközben az erdélyi elit folyamatosan elszivárog, lekapcsolják, ellehetetlenítik, 10 évet lehúz a Deltában vagy szellemi rokkantként tér vissza a szekuról, ha szerencséje van.

Ezen túllépni nem könnyű dolog.

peetee 2007.12.07. 15:59:31

Ennyi sötét bunkó hozzászólást még nem láttam sehol.Talán kicsit tájékozódni kéne és utána véleményt nyilvánitani.És tudomásul kéne végre venni,h románia is le fog minket hagyni gazdasági szempontból.Sőt már most is.Mert ez az ország rohad,nézzetek körül.Büdös balkáni putri.És nekem senki ne jöjjön azzal a dumával h ez 17 év eredménye.Mert pár éve még nem ez volt.De nem baj sok sötét,szidjátok csak az erdélyieket,biztos azért ilyen szar a gazdaság mert bejött több millió román ahogy anno igérték:D

Jani 2007.12.07. 16:18:45

Nandinak:

Ne csüggedj a NEM szavazat miatt, eddig sem az anyaországi szavazatok miatt voltál magyar és ezután sem amiatt leszel. Itt kell össze tartsunk és meg maradjunk: MI, AKIK ITT ÉLÜNK ERDÉLYBE. Az anyaországban pedig jobban tennék, ha inkább a saját belső megosztottságukat próbálnák felszámolni. Minket nem kell segítsenek, mert eddig sem az ők segítségükből éltünk és meggyőződésem, hogy ezután sem abból fogunk.
Rengeteg itt az értékes ember és a szép vidék, nem kell azokkal foglalkozni, akik a saját frusztárcióikat nem tudnak mit kezdeni, csak másokat lenézni és gyűlölködni.

A tegnap voltam a bukaresti (Otopeni) reptéren és állíthatom, hogy a kiszolgálás a személyzet részéről JOBB, mint a Ferihegyen - leszámítva talán egy unatkozó vámost (most már lehet nyugodtan engem is utálni).

Egyébként, ha jól látom ez egy kitűnő autós lap, foglalkozzunk inkább azzal. Én nem szeretném a közeljövőben az autómat lecserélni, de azért napi rendszerességgel olvasom amit a srácok írnak.

k 2007.12.07. 17:20:42

Il Panino 2007.12.06. 22:05:19
nosza elő a tényekkel. lássuk mit tudsz belőlük felmutatni.

Pesti 2007.12.06. 22:18:14
én nemmel szavaztam, bármennyire is sajnáltam. akármennyire is szeretjük őket nem tehetjük a kezükbe a sorsunkat. ha igennel szavazok akkor arra szavazok, hogy legközelebb olyanok dönthessenek a sorsom felől, akik nem is itt élnek. erre nemigen van épeszű embernek szüksége(bár meg kell mondjam az se sokkal jobb, ahogy az itt élők döntenek a sorsomról).
dolgozni meg jöhetnek. ha itt akarnak élni, jöhetnek. akár még vendégül is látom őket, még munkát is segítek keresni nekik. nekem nem fáj az, ha más is él itt.

Istenem, mi van itt... 2007.12.06. 23:21:16
nem az a kérdés, hogy ma hogy élnek hozzánk képest, hanem, hogy holnap hogy fognak élni.

Daradics Csaba 2007.12.07. 01:11:09
az a baj, hogy nem mind ember ami magyar.

nomura sato 2007.12.07. 09:16:57
én sem vágyom máshová(szeretem ezt a kis országot), csak más mentalitású emberek közé. mint ahogy azok is akikre büszke vagy és akiknek el kellett menni innen, hogy elérjenek olyant amire te büszke lehetsz. ezért nincs sokaknak joga büszkének lenni rájuk. olyanoknak akik úgy viselkednek mint azok akik miatt ezek az emberek külföldre kényszerültek.

Pesti 2007.12.07. 12:26:32
na ez meg a másik része a dolognak

Nandi 2007.12.07. 13:26:43
a baj ott volt, hogy nem volt különválasztva egyértelműen az állampolgárság és a szavazati jog. mellesleg ha mindenki igennel szavazott volna, akkor az eu tagság is inogott volna akkoriban. nem volt az egyszerű eset. de mondok neked mást. azóta változott a világ és az emberek gondolkodása is. románia eu tag lett. már semmi akadálya annak, hogy ebben a kérdésben újra szavazzunk. most mégsem kelletek egyetlen politikai pártnak sem. nincs senki aki kezdeményezné. kell ennél több bizonyíték arra, hogy csak a szavazati erőtök kellett és nem ti magatok?

egyébként már régóta foglalkoztat egy kérdés, amit most felteszek minden erdélyi magyarnak. miért nem tesztek azért, hogy erdély külön állam legyen? nem lenne egyszerű elérni, de a lehetőség megvan rá. ugyan románi most a hazátok, de számtalan esetben elhatárolódtok tőle és hangsúlyozzátok a magyarságotokat. miért nem akartok függetlenek lenni?
az nyilvánvaló, hogy a mostani helyzeteteknél csak az lehetne rosszabb, ha megint magyarországhoz tartoznátok. ezt gondolom senki nem akarja nálatok. de mi van a függetlenségetekkel? nem akartok ti dönteni a saját sorsotok felől?

még egy gondolat a trianonozóknak. sokat sírtok, hogy trianon így, meg úgy, hogy mennyit elvettek az országtól. abba viszont bele sem gondoltok, hogy ma azok akiket elvettek tőlünk már valószínűleg nem is akarnának hozzánk tartozni. előbb talán meg kellene mutatni mindenkinek, hogy jó dolog a magyar nemzethez, az országhoz tartozni. utána lehet a nagymagyarország álmát kergetni. de ami most megy, az semmi más, csak mutyiland építés és ebben ti elég erősen kiveszitek a részeteket.

Az EREDETI 2007.12.07. 17:24:38

Nandi 2007.12.07. 13:26:43
Ott a pont!

varadi.peter · http://www.t-shirt-.shop.ro 2007.12.07. 17:38:08

Bird_, dkf: az a Transit bizony rendorauto. A motorhazteton leatszo keke vonalkak a "POLITIA" felirat.

Dr. Eck: a jobboldali Gallardo lizinges, mint a legtobb auto errefele (van jo oldala is a lizingnek, pl. ha amugy megvan a penzed a kivant cuccra de nagyobb haszonnal tudod forgatni mint amennyi a lizing koltsege).

Kocso: az autopalyas atlagolo kamerakkal "kicsit" megszivattak magukat a rendorok. Par nap alatt annyi bunti gyult ossze, hogy nem tudtak postazni, igy egy idore leallitottak a fenykepezest. Azota mar gondolom megoldottak.

Nandi: ha elolvasod az altalad linkelt video kommentjeit es/vagy figyelmesen nezed a videot rajohetsz, hogy szegeny Gigi ba' csak be akart szallni az autojaba es ez pajszer nelkul nem ment volna csak az anyosulesen keresztul. Nem mellekes, hogy annak az ajtonak/sarvedonek mar ugyis mindegy volt. Ja, es baleset volt es az autoban ult - ezzel kezdodik a hiradas, szerintem kicsit felrehallottad :D

GYUSZI BACSI: belerongyolt egy kamion a bukaresti korgyurun. Gigi szerint merenylet volt, ami valoszinuleg baromsag.

zsf: miert ne lennek buszke Romaniara? Ebben az orszagban szulettem, itt elek. A roman sikerek az en sikereim is, hisz roman allampolgar vagyok. Ugyanakkor a magyar sikereknek is orulok, hisz magyar vagyok. Aminek nem orultem az az volt, hogy magyarorszagon nem voltam elonyosen megkulonboztetve magyarsagom miatt - inkabb egy kicsit hatranyosan a roman allampolgarsag miatt (bar a kornyezetemben levo szemelyektol SOHA nem hallottam azt, hogy "roman" vagyok sajnos a hivatalok mostohabban bantak velem mint a szomszed kinai bufessel... igaz, en egymagam probaltam boldogulni, nem allt mogottem a kinai kolonia).

k: Erdely fuggetlensege hogy ugy mondjam folyamatban van. Saccperkabe 20-50 ev mulva, de szerintem meglesz.

Kifordított kacagány 2007.12.07. 18:21:16

varadi.peter · www.t-shirt-.shop.ro 2007.12.07. 17:38:08
sok sikert hozzá.

Feri 2007.12.07. 20:33:30

Gyerekek, ugy latom, hogy ez a vita epp ugy ketteszakadt, mint az egesz magyarsag Magyarorszagon belu. Mindaddig, mig egyesek szemthunynak es eltetnek egy olyan notorius hazudozot, mint Fleto, addig ugy fognak nezni a hataron tuli magyarokra, mint valami senkihazi idegenekre, akik szerencsere nem kaptak lehetoseget arra, hogy allampolgarsagot kapva kisemmizenek benneteket. Pedig errol szo sincs. Sajnalom, hogy igy tunik, de magyarkent orultunk volna egy kis anyaorszagi elismeresnek (nem segelynek, nem szavazati jogank), elismeresnek. Nezzetek korul. Nem kell nektek hataron tulra menni egy kis gyulolkodesert. Gyulolitek a masikat, mert kimegy az utcara, felemeli a szavat a hazugsag ellen, szep csendben nezitek, ahogy mindent tonkretesznek korulottetek, es kozben tovabb gyulolkodtok. Gratulalok.

Fotos 2007.12.07. 20:37:43

Ez az egesz cikk marhasag. Elmegyek Budapestre es egy fel nap alatt osszefotozok en is mind kabelcsomot, mind betort ablakot, mind koszos Mercedeszt, szabalytalanul behajto autost, piroson athajto suvot. Vagy nektek esos idoben is tiszta az autotok? Vagy netan olyan szabalyosan parkoltok mindig? Nekem ne mondjatok, eleg ha vegigmegyek egy 8 keruleti utcaban es megvan minden foto Budapesti valtozata.

erdelyi magyar 2007.12.07. 21:07:21

Erdelyi magyar vagyok, regebben sokat jartam Magyarorszagra sot meg az attelepules is megfordult a fejemben.Ma mar orulok hogy nem lett belole semmi, egyre kevesebbet jarok Magyarorszagra es leszarom hogy a \"magyarok\" leromanoznak, nincs rajuk szuksegem , megvagyok itt a romanokkal is nagyon is jol.Es hogy beszeljunk arrol is amirol ez a cikk szol, vagy szolna , egy olyan cegnel dolgozom amelyiknek Bukarestben van a kozpontja, havonta legalabb egyszer megyek Bukarestbe eshat az igaz hogy kozlekedesi kulturajuk nulla, bekepzeltek mert a fovarosban laknak ( tele van olyanokkal akik videkrol koltoztek fel es most verik a melluket mert fovarosiak), az utak siralmasak , rengeteg utjavitas meg epitkezes van , a kozlekedesi szabalyokat csak azok tartjak be akik nem oda valosiak (sajnos neha en sem tarom be , mert maskepp orakba telne amig atvanszorgok a varoson), a varost elkerulo kerulout szinten siralmas es lassu rajta a haladas.Amugy szinte minden varosban szarok az utak a rengeteg epitkezes miatt meg persze azert mert a politikusok jobban lopnak mint barhol.De nem vehetunk minden romant egy kalap ala a bukarestiekkel, a nagyreszuk rendes (foleg azok akik erdelyben elnek), es sokkal kevesbe fajgyulolo nep mint a magyar

Ezt minden magyarnak! · http://www.totalcar.hu 2007.12.07. 21:53:16

Szatmárnémeti vagyok,bejártam már szinte egész Romániát,és csak azt tudom mondani,hogy szégyelhetitek magatokat,és azt kívánom,hogy soha az életbe ne gyertek Romániába,mert nem érdemlitek meg.
Hogy mi van itt?Na lássuk:van egy csomó cigány meg kosz,sok helyen elcseszett rendszer,rossz utak stb.
Ezt a részét ismeritek ti,ennyit láttatok és ez látszik is rajtatok.Néhányan itt nagyon buták vagytok,ilyenkor szégyellem,hogy magyar vagyok (igen,az vagyok,és nagyon sok embert ismerek,aki sokkal inkább magyar,mint ti).Ez a fajta lenézés nagyon rosszul esik,de már elfogadtam,túl tettem magam rajta.A \"románokkal\" én se szimpatizálok,de mert mondjuk 60%-uk nem jó semmire,a maradék igenis tisztességes,csak ismerkedni kéne egy kicsit!
És az Uniónak jól fog jönni Románia,csak a turizmust kell kiépíteni,és akkor lesz bevétel elég.
Azokat a tájakat,nagy múltú helységeket ti nem érdemlitek meg.Ennyi,én szégyellem magam.

zozo 2007.12.07. 22:27:54

Na szépen vagyunk ,egy kicsit nem figyelek és sikerült egy jó kis "kapjátokbemagyarok"oldalt összeütni a sok igaz magyar testvérnek!Jól látjátok a dolgokat mind, szép ország románia ott éltek,dolgoztok,gyarapodtok ne is engedjétek bántani sötét senkiházi bunkóknak.A kutya se harapja meg a gazdáját de nem is sértődik meg ha kutyának hívják.De ne tekeregjetek messzire mert a kóbórt farba rugják!!

Válasz · http://www.totalcar.hu 2007.12.07. 22:40:18

Zozo..te aztán egy díszpéldány vagy.Nem tudom,ha van-e itt még olyan,aki ad a te primitív véleményedre.
Utálod a románokat,utálod a saját fajtádat,ok,de akkor ne reklámozd minden kommentedben,mert ezzel csak magadat írod le.

varadi.peter · http://www.t-shirt-.shop.ro 2007.12.07. 22:44:55

A kutya tudataban van kutyasaganak, nem kepzeli magat farkasnak. Meg kevesbe zozonak.

Hexer 2007.12.07. 22:45:27

Szinten Erdelyi paraszt vagyok a muszaki egyetemen...az a bizonyos szorostalpu aki az allam penzen tanul aztan meg elhuz...vissza a lepratanyara...ha mar \\\" egy Magyar srác\\\" a lap tetejne igy jellmezi romaniat.
Apropo lepratanya, igen ott van, az EU penzebol, mert egesz europabol oda viszik a betegeket. A vilagon jelenleg 3 ilyen letesitmeny letezik...
Arrol, hogy mennyi luxus auto van ott es mennyi itt...itt lehazudjak, eltitkoljak az emberek egy resze, hogy tele vannak mint a delobusz, a masik fele meg hitelbol tartja fent a \\\"penzes vagyok\\\" alarcot.
Az viszont teny, hogy akkora szemt van ott, hogy az ember 2 honap utan visszajon es ertekeli meg magyarorszagot is. De azt ne felejtsuk el, hogy miota unio van, a magyar magy oda dolgozni, es az eddig utalt vendegmunkas nem jon ide dolgozni mert romaniaban tobbet keres...lassacskan magyarok fognak oda is elmenni melozni, az alfoldi melos szekelyfoldon tuti tobbet keresne mint ithon...
Annyi lehetoseg van romaniaban, hogy csak tudja kihasznalni az ember, az tenyleg a lehetosegek foldje most...nem veletlen, hogy minden penzemet oda rakom...
Ami itt a \\\'90-es evek vegen volt ott az megy vegbe most, azaz mindenki probalja kitalalni a sajat kis vilagmegvalto otletet, csak van egy orjasi kulobseg, ott lehet oriasi turizmust kiepiteni, amirol azt kell tudni hogy szolgaltatas, amirol meg azt mndjak hogy iszonyat jo penz...ami magyarorszagon nem igazan letezik, de legalabbis olyan szintre sosem jut el mint amireromania tud.

Nem akarom itt puderezni, de romania ha igy folytatja, es masok hulyesegebol tanulva a jo uton halad (mint eddig is tette) akkor 5-10 even belul utoleri magyarorszagot es igen csak nagy leptekben alhalad mellete.
A tortenelem soran mndig jobbak voltak a romanok, mindig jobban helyezkedtek amint a magyarok, nem voltak felsobrendu, kivalasztott es Übermensch hajlamai...csak mindig a legjobban akartak kimaszni minden szituaciobol...addig eleg jol csinaljak, tanulhatna a magyat toluk...


Ps.Ott valoban volt ado csokkentes, nem csak puder mint itt...szemelyi jovedelem ado 16% (itt 30% korul mozog)es had ne soroljam a tobbit, amit a magyar elb*sz azt a roman jol csinlaja, pedig a magyar is latja, hogy hogyan kellene...

Hexer 2007.12.07. 22:57:50

Orommel bavallom, hogy engem sem romaniaban sem magyarorszagon nem ert diszkriminalas, pedig mindneki tudja rolam hogy honna szarmazok, sosem tagadtam le, inkabb buszke vagyok ra, hogy olyan helyen tanulam meg magyarul, ahol megprobaltak elnyomni minket, buszke vagyok az oseimre, hogy kitartottak a magyarsag mellet.
A magyarorszagi nem tudja ertekelni, hogy mint jalent az hogy magyar lehet...hogy mit jelent az, hogy barhova megy, magyar szavakat lat, hall...

zozo 2007.12.07. 23:09:45

Istenien szórakozom fafejek !Olyanok vagytok mint a búgócsiga,nyomom a fejetek és pörögtök. Nem utálok én senkit csak olvasom a sok szánalmas makogást és kirajzolódik egy tökéletes önéletrajz amit ti irtok saját magatokról!Az egyik mindeféle szobrot vinne vissza a másik dolgoztatna a harmadik megmondja kire kéne szavaznom mit kéne építeni lebontani tanítani, hova utazni választani egyszóval mindenkinek van konkrét javaslata hogyan élhetnénk MI Magyarországon tisztességgel becsülettel.Semmi mást nem olvastam ma este csak románia dicsőítését magyaroktól Magyaroknak,szép nap.

Sanyika 2007.12.07. 23:42:52

Zozo kihagytad magad a felsorolasbol. Az olyan tapos magyart mint te en karoba huznam, a szobrot meg a tortenelmet hazahoznam, mert neked nem valo az biztos. Tul retardalt vagy hogy felfogd. Ja hogy tapon nevelkedtel, akkor bocs minden vilagos :)

Hexer 2007.12.07. 23:58:06

Hat a tappla sajnos eggyet kell hogy ertsek, a keleti blokban sehol sem volt es most sincs akkora szocialis halo mint magyarorszagon, ahogy ehez megprobal barki is hozzanyulni, hogy asetleg csookentse mindjar mindenki sir mint a piaci k...a.
Persze, lehet mondani hogy lopnak a nagyok...hol nem?! a vilagon mindenhol, csak max nem tudunk rola...

Es hogy hogyan lenne jobb vilag magyarorszagon? Vegyunk pedat a franciakrol, azok ha valami nem tetszik egybol kifejezik velemenyuket...magyarorszagon meg az emberek ugyanezt elitelik, dontsetek mar el mi a banatot akartok...meghogy a tuntetesek lejaratjak az orszagot, ez szemen-szedett hazugsag, errol szol a demokracia, az emberek kiallhatnak a maguk igazukert!!!

zozo 2007.12.07. 23:59:16

Sanyika,visszavágások nagymestere, szépen megírtad büszke leveled. Tudom én, vinnél mindent ami mozdítható !"tapos" magyarnak meg ottvan valamelyik nőrokonod 100 euro-ért karóba húzhatod !!

törpe 2007.12.08. 00:00:45

Olyan átlátszó doboz nagyon sok helyen van többek közt Ferihegy 1-en is..(vagy lehet hogy már nincs de tudom hogy volt mert láttam) valamint London Heathrow-n is...
Célja gondolom h a repülőre nem felvihető tárgyaidat abba helyezd bele.. elrettentés h ha megpróbálod felvinni akkor ugy is meg találjuk hisz tele a doboz...és figyelmeztetés h ezek közül lehet e Nálad még valami emit elfelejtettél...

Hexer 2007.12.08. 01:02:36

Hogy a ma esti ideologia gyujtemenyem befejezzem es nemi szot ejtsek arrol a bizonyos szavazasrol meg irok egy hozzaszolast a kialakult temahoz.

Edesapam orvos, anyam tanarno, a csaladban 3 orvos van, mind erdelybol jottunk, ezen kivul ismerosok kozul meg 13 orvos, es nem a "romanokat" gyogyitjak, mentik meg...hanem titeket!!! Magyarokat...azert hogy a vegen ne tekintsetek mindekt magyarnak...

Szegyeljek magukat azok akik igennel szavaztak, mert nem vilagositottak fel azokat akik ezt maskent tettek.
Szegyeljek magukat azok akik nemmel szavaztak, mert ezzel semibe vettek hogy 40 even keresztul ugy maradtunk magyarok, hogy kozben retteget mindenki, hogy mikor viszik el nemzetisege miadt. Nem olvadtunk be a betelepitett tobbszazezres romansagba.
Szegyelje a FIDESZ es az MSZP is magat mert nemzetisegi kerdest csinalta az egeszbol, mikor ez alanyi jogon jart volna...


Azoknak akik agyon dicserik a nagy magyarokat...egy kezemen megszamolom hanyan magyarorszagon ertek el sikeruket...es hogy hanyan voltak igazan magyarok, es nem zsidok (felreertes ne essek, esn tisztelem oket, sot a lehetne tanulnek toluk, mert van mit!) ok tudtak tanittatni a sajatjaikat, nekik volt penzuk rendes oktatasra, ok ossze tudtak fogni, tanulni kellene a zsidoktol es nem szidni oket ha mar itt tartunk...

Reszemrol ennyit akartam az egesz temahoz hozzafuzni, es jol eski hogy nem vagyunk egyedul...foleg hogy van olyan magyar amelyik osztja gondolatainkat!!!

Respect, Cu stima, Udv.
Hexer

zozo kontra 2007.12.08. 01:15:28

sziasztok...
most azt sem tudom h kopjek, vagy nyeljek... zozo: te ha elitelsz minket... okes... semmi gond. de akkor szerinted, en mint laikus ember, aki mitsem gondolva azert kattintonnam erre a linkre, h na halla\' mit irnak errol a leprarol... ki dicseri neked romaniat??? leginkabb arrol volt szo, h ha nekunk ez jott, hat ezt kell szeretni. itt nem volt szo romani isteniteserol... en ruhellem bukarastet.. na vajon miert... mert szerintem is lepra. es nalam jobban senki nem szeretne, ha a karpatok vizelvalaszto hegyseg lenne... de ott van a lenne. es attol meg erdelyben elek... es nem vagyok az a nemtommilyen gazdag faszi, de van egy 25eves mercedesem, ami ugy megy mint a svaci ora, es 1 24eves motorom, ami szintenten megy csak sokkal gyorsabban... en ezzel nem ertem el almaimat, es tovabba is lesznek almaim. de nem ertem, hogy egy autos magazon oldalan mi az istennek kell veszekedni ezen a teman... beszarok... bezzeg a kicsi kinaiakkal semmi bajod sincs akik ott lognak a nyakatokon... en sohasem azt akatram hogy a \"ti\" utleveletekkel \"mocskoljam\" az orszagotokat. nem. en pont ezeket a dolgokat kerultem. hogy ilyen szarsagokon veszekedjek. de ezt mar nem birom nezni es olvasni. mi bajod van neked velunk erdelyiekkel??? velemenyed szerint bukarest erdelyben van???
szerintem nagyon le kene kattanni errol a temarol... en aszontam dec 5. evvan. mit kell ezert itt most ocskazzuk egymast... de ha te neha erezned, azt amikor kimegyek pestre, v barhova, es ott le oláhoztok... baszki. szar... de attol nekem meg ugyanugy az marad a velemenyem. szep magyarorszag, s kesz, es szep erdely es kesz... ebben mi a rosz? nekem mint almanak itt a fam... es itt fogok fa lenni. nem akarok en a \"nyakadba\" lihegni. csak ezt akarom elkerulni, h amikor kirandulni van kedvem ugy mehessek magyarorszagba mint akit magyarnak tartanak. es nem mint holmi olahot.

rem nem farasztottalak, es kicsit atgondolod a dolgokat. nem kell az utleveled! de az olahozasod sem! ez olyan nehez????

zozo 2007.12.08. 02:08:02

No,legvégül és utoljára!Ha végig olvassa valaki az összes hozzászólást érdekes tapasztalokat szerezhet.Lemegy egy cikk Bucarestről majd mindenki elkezd irogatni a témáról de ez kevés,beindul az erdélyi csapat-nem is olyan szar nem is így nem is úgy.Egyszer csak kiderül milyen faszán fejlődik Románia Mi meg csak nézhetünk-már rég nem autós témákról szól az oldal.Gondoltam pörgessünk hát nagyon sikerült! Mindenki kurvára magyar kurvára meg van sértve de különben kurvára nem érdekli mert fsza helyen él.Ti tulajdonképpen magatoknak irogattok két napja mert találtatok egy gyökeret aki kotözködik provokál szemétkedik és (pedig jeleztem)nem vettétek észre,szórakozom rajtatok mert pont olyanok vagytok amit utáltok bennem.

zozo kontra 2007.12.08. 03:18:24

ismerek Pesten 1 jo ideg orvost szerintem fordulj hozza...

zozo kontra 2007.12.08. 03:20:10

u.i. majdnem elfelejtettem.. nem tudtam, hogy neked az jo ha a szadbol segget csinalsz.

radio 2007.12.08. 13:10:22

ZOZO - nyugodtan kösd fel magad az első fára (jót teszel a világnak) .....................

kalap 2007.12.08. 13:12:04

ekkora szart még soha nem láttam (a cikkről ne is beszéljünk)

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2007.12.08. 14:54:21

Na tessék, megint. És még aktuális is.
Az index címlapon:

index.hu/sport/karolyibela/

"Károlyi Béla két egymástól merőben eltérő országban teremtette meg a világszínvonalú tornasportot, ő a legeredményesebb magyar edző."

Én nem mondanám ezek után, hogy magyar.
Ne tulajdonítsa ki a magyar nép az erdélyiek érdemeit!

:-))))))

Hexer-nek ----> egy Magyar srác-tól 2007.12.08. 15:42:00

Kedves Hexer!

Azért ez az önirónia nem kellene, kurvára nem érdekel senkit, hogy ki mit végzett és mennyire intelligens, ez a fórum nem erről szól: „Szintén Erdelyi paraszt vagyok a muszaki egyetemen” –ezt írtad,- hogy jön ez ide? Bizonygatod, hogy vannak értékek kint is? Ki mondta, hogy nincsenek. Csak elvették tőlünk. Átnevezték a Magyar városokat, elrománosítottak mindent, mi meg bekaphatjuk.
Lehet ,hogy rosszul vettem ki a szavaidból,de miért jöttetek Magyarországra és miért nem az erdélyi magyarok egészségi állapotán segítetek? Ha olyan jó hely Románia, akkor nem kell elhagyni azt a „remek” országot. Tiszta hülyeség ilyennel példálózni,hogy ennyi orvos van a családban meg annyi diploma. :)
Ne csináld már, most én is jöhetnék a „hülye dumával,hogy másoddiplomámat csinálom az Egyetemen, ami így is van és ,hogy az apám szakorvos és summa cum laude-val végzett egy nem Román egyetemen. Régen még volt neve és presztízse a Kolozsvári, Nagyvárad-i felsőoktatási intézményeknek,de ott ahol az indexbe eurót rak az ember és úgy írják be a jegyeket inkább hagyjuk. Számos barátom jött át ide Magyarországra tanulni , mert kint nem volt megelégedve a képzéssel a fenti okból kifolyólag. Számos Román ,Bulgár stb orvos szakmai szintje „más” , mint mondjuk a budapesti, debreceni orvostudományi egyetemen végzett hallgatóké.
Nagyon elment a beszélgetés témája a normális iránytól. Én tisztelem az erdélyi és romániai magyarokat és nem akarok itt nacionalista köpködésbe belefolyni, de a tények - tények maradnak. Írta valaki a fórumon, hogy Magyarországon nem érte még semmi atrocitás őket. Azt mondom nem is, fogja, miért bántanák a Magyarok a romániai Magyarokat? Az aids és hepatitis betegek száma rohamosan nő Romániában. A két ország egészségügyi szintje nem összehasonlítható.
Más téma: Sajnos nem kapcsolódik az autókhoz, de leírom, iszonyatos társadalmi különbségek vannak Romániában. Mostanában voltam át és nagyon érdekes, ahogy eltűnik a rengeteg erdő az illegális fakitermelés miatt. Magyarország sem szent, de a környezetszennyezés lásd folyóitokat: nevetséges, minden szart beleborítanak és beleengednek a Románok, mind magánszemélyek (kommunális), mind gyárak a vizeitekbe.
Turizmus? Hegyeitek vannak, tengeretek van , más a földrajzi adottság, persze ,hogy más minden. Történnek azért érdekes dolgok kint is, kimentek a barátaim pár terepjáróval Romániába, a román kiskölykök megdobálták kővel az autókat , Vendégszeretet …
Ne vitázzunk , alakul Románia , de valahogy úgy érzem mikor valaki annyira bizonygat valamit ,hogy nagyon jó helyen lakom , meg minden tuti ,akkor van benne egy kis kontradikció . üdv

lrichard_ac 2007.12.08. 18:02:36

Hát...

Nyugateurópából nézve elég elkeserítö ez a keleterópai kurvulás ! Lássuk már be, hogy nincs az _A_ Nagy Magyar/Román/stb. Nemzet, és az egyes emberek csak túlélni akarnak, nem többet ! És mindig akadnak pöcsök, akik nonkonformista módon szívatják a nagy többséget, mindegy milyen útlevéllel.

Példának kép kép a német-holland és -belga határról, ahol a világháború ellenére a helyi lakosok úgy kb. 50 éve nagyon jól elvannak mindenféle kerítés nélkül.

maps.google.de/maps?f=q&hl=de&geocode=&time=&date=&ttype=&q=geilenkirchen&ie=UTF8&ll=50.857706,6.078486&spn=0.02002,0.054245&t=h&z=15&om=1

maps.google.de/maps?f=q&hl=de&geocode=&time=&date=&ttype=&q=geilenkirchen&ie=UTF8&ll=50.647733,6.181462&spn=0.010055,0.027122&t=h&z=16&om=1

Üdv Wolfsburgból

pampo 2007.12.08. 18:21:58

kalap:
mit agyarogsz itt te pakulár? elburungozhatnál már végre másfele, mer' még a végén jól elciház valaki, öcsém.

zozo 2007.12.08. 19:52:44

Nem terveztem de szeretnék néhány gondolatot még megosztani.Az erdélyi fiúknak semmi humorérzéke nincs ezért senki ne izgassa magát miattuk,szívatják magukat rendesen.Engem külön szórakoztat mikor talán de persze közel sem biztos megértették csúnya szívóágra kerűltek.Más - Wolfsburgban kicsit unalmasabb Das Leben és nem szokás már a jóféle k.Eu anyázás,régebben(háború)a kedves udvarias szomszédok(németek) lelődözték,deportálták a többit,jó lecke volt,most csönd van.Általában egyformán élnek nincs miért irigykedni különben utálják a németeket mint a szart.

lrichard_ac 2007.12.08. 20:21:53

Igen, kölcsönösen utálják egymást, de annak ellenére jól elvannak. És pl. Rötgen-ben csak egy korcsma van, nincs minden népcsoportnak külön. És képzeld el a határmenti helyeken az emberek kölcsönösen beszélik a másik nyelveket.

Makóban hányan beszélnek szerbül/románul ?

Engem az borít be, amikor egyszer egy évben elmegyek családlátogatásra, és az öreglányok azt hajtogatják, hogy a Papát hogy' megverték 1907-ben Zentában, a szerb kocsmában. Mér kell ezt állandóan felhozni ?! Ki a f*sz érdekel ez ? Sajna minimum a királyi tv-t meg a keleteurópai tankönyvkiadókat.

Anyai ágú nagyapámat '43 bezsupálták a Wehrmacht-ba. Most akkor ezért én itt vezekeljek, vagy mi ? Mi közöm nekem hozzá ? Sokszor ülök a vonaton, a nyugateurópaiakkal normálísan el lehet beszélgetni. De a multor egy lengyel faszi öt perc után már Róbert Károlyról beszélt. Ez miert jó, hogy állandóan ilyen alapon anyázunk ?

Marci

Attila. 2007.12.08. 21:05:30

Nagyon sokan sötétben tapokatóznak. Miért hitte a sok anyaországi magyar, hogy majd a külföldi magyarok kapnak szavazati jogot?
A nagy frászt kapnak. Az csak annak jár, akinek van állandó lakhelye, Mo-n dolgozik, Mo-n fizet adót.

Ezen a választáson már felesleges is filózni. Ennél jobban soha nem égette még be magát a nagy büszke magyar. Ennyi év után is mennyien sírnak, hogy vissza trianon, irgumburgum. De egy nyavajás igent karikázni, az már munka, mi? :D
Vicc ez az egész ország.

Faresz ( egy magyar ) 2007.12.08. 21:39:29

"Magyar vagyok, magyarnak születtem,
Árulók és gonosztevők uralkodtak felettem,
Hová sodor a szél, tizenhatmilliót?
Utálom az egész XX.századot!

Mi jöhet még nem tudom,
Olyan, mint egy rémálom
Ott ahol a part szakad,
Kilencszázötvenhat,
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd meddig tart ez még?

Dícsőséges fehér terror,
és a recski haláltábor!
Dachau és Szibéria,
Trianon és Don kanyar,
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd miért van ez?
És mondd meddig tart ez még?

Horthy jött a fehér lovon,
Sztálin vágtatott harckocsikon,
Hitler hozta a csodafegyvert,
ZSEBREVÁGOTT minket a történelem!

Dícsőséges fehér terror,
és a recski haláltábor!
Vasfüggöny és vörös terror,
Hárommillió kitántorgó
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd miért van ez?
És mondd meddig tart ez még?"

Beatrice : XX. század

Az embereket a politika fordítja egymás ellen..... testvért a testvér ellen..

zozo 2007.12.08. 21:51:47

Kedves Marci! Mi is jól elvagyunk csak a nyelvünk kifejezőbb és színesebb.Németűl nagyon nehéz anyázni.A határ mentén nálunk is mindenki beszéli a másik nyelvét ( mindkét oldalon magyarok laknak )csak nehezen értik...Sajnálom a papát de sem a tv-ben sem tanulmányaimban nem hallottam az esetről.Az én nagyapám waffen ss volt nem zavar,félreértedted a csendet.Tudhatnád a ny.Eu faszik udvariasak de nem közvetlenek és ha pont nem töri tanár szarik Károly Róbertre örülhetnél,hogy lehet kulturáltan beszélgetni közös királyunkról.
Ati ! Nehéz megérteni NEM AKARTUNK igennel szavazni, nekünk csak földel együtt kelletek !

zozo 2007.12.08. 22:07:47

Nem csak a politika van egy sokkal vszélyesebb dolog a HÜLYESÉG !!

karvaly 2007.12.09. 07:16:44

Hát már itt is?!!
Nem kevés munka és áldozat árán lettem egy 20 fős csoport vezetője a munkahelyemen. Csoportomban 7 éve érintkezem székelyekkel nap mint nap és elmondhatom, hogy semmi különös becsületesség, lelki tisztaság, szorgalom, rendszeretet stb. stb nincs bennük az átlagmagyarokhoz viszonyítva.
rafináltság, szinészi készség, mártíromság annál inkább. Két gyor példa erre: Egyikőlyük kedves cimborámmal elvetette magát feleségül, majd amikor meglett az állampolgárság lefarolt a picsába hátrahagyván egy kisgyereket, + egy tönkretett házasságot.
Egy másik jóval idősebb nőt vett feleségül, csinált egy gyereket, majd 4 év együttélés után ott tartanak, hogy az asszony albérletben lakik, holott egykor volt egy háza...
A tököm tele az erdélyi sírógépekkel. telehányjátok az internetet ezzel a rinyálós-nagymagyarországos maszlaggal, a csapból is ez folyik már
Tegyetek inkább valamit (bármit) sorsotok megváltoztatásáért a sok pofázás helyett. (mint pl. az a srác aki állami pénzen tanul a műegyetemen)

Hexer 2007.12.09. 10:38:03

-->egy Magyar srác-nak: Azt hogy miert jottunk ki 5 eve nem reszleteznem de nem anyagi megfontolasbol, most szuleim kb. anyit keresnenek romaniaban mint itt.
Azt nem vitatom, hogy rengeteg tudatlan, idiota, parasztal van tele romania, valoszinu hogy a mostani generacio nem is lessz kepes igazan becsuletes penzkeresetre, el bennuk meg a komunizmus beidegzodese, amit itteniek tobsege fel sem tud fogni es nem mellekes, hogy betelepitett szo szerint Mucsajpusztai parasztok. Amikor a '70-es evekben betelepitettek az uj tombhazakba nem tudtak mire van a toalet, igy elkeztek a kadban disznot tartani es csirkenek ketrect epiteni...na most az ember mit var az ilyentol? Nem az ok hibajuk...meg a mienk sem...keletre vannak.

-->zozo: Ha az ember belegondol akkor az egesz valasztasnak igazabol csak erzelmi alapja volt es az hogy a magyarsag szama nem kicsit hanyatloban van, eltunoben van az magyar...erdekes modon mas orszagok nem is gondolkodtak hasonlo helyzetben, van egy szint amikor mar nem a penz szamit, hanem annal sokkal fontosabb ertekek, erenyek.
ami a foldet illeti, romania erdelybol el, szo szerint az ott beszedett penznek jo esetben 30% kerul vissza, ezert tartom a vilag leg nagyobb hulyesegenek a szekely autonomiat, erdelyi autonomia kell es akkor lessz penz szarasig :)

-->Karvaly: a szekely rosszab mint a zsido...rafinalt, szamito, kihasznalja az alkalmat...ahogy mindenki a vilagon, csak az szamit hogy ki milyen gyorsan kapcsol.
Ellemben en is megvetem ha az uzletet keverik az erzelmekkel, az a ket hazasag amit bemutattal.

Az a bizonyos allami penz nem igazan allami, hanem az en es csaladom adoja...ergo a sajat penzemen tanulok es olyan szakmat ami hiany, nem en leszek az a bizonyos 250.001-ik jogasz vagy kozgazdasz aki szakmunkasi melot vegez...vagy munkanelkuli mert derogal a muna neki, szerintem ott kellene kutakodni, lassacskan statusszimbolum az hogy valaki vegzet-e vagy nem valami felsooktatasi intezmenyben es van egy papirja a falon, az hogy azon mit ir minegy...de o legalabb kulombnek erzi magat...

crazy 2007.12.09. 10:38:05

karvaly
Én is sokszor hülyét kapok, hogy mindenhol ez a nagy magyarkodás megy. Állandóan Trianonoznak, meg nagy Magyarországoznak, el kéne már felejteni ezeket, ha sírunk-rivunk panaszkodunk, attól még nem változik semmi. El kell fogadni ami van, és a jövőre kell gondolni, nem a múlton siránkozni.
Az erdélyi magyarokról meg annyit, hogy a 90-es évek elején a mi kisvárosunkba is jött pár család. Egyből lakást kaptak, meg minden mást is. Megjelent egy riport egyik nővel a helyi újságban, elmondta miket kapott, milyen butora van, meg milyen szőnyege. Anyámék, akkor kb. 25-30 éve dolgoztak már, de nem volt úgy felszerelve a lakásunk, mint nekik. És az volt a nő egyetlen problémája, hogy abban az évben nem volt nyaralni. Ezek után nem csoda, hogy nem nagyon szerették őket.
Amúgy egyik haverom nyáron 3 hónapig a románoknál dolgozott Arad mellett. Nézegettem a fényképeit. Lekapott pár Hummert, de olyanok voltak, hogy a fekete, meg a fehér kocsikon a kilincsek, tükrök arany színűre voltak fényezve, még az is lehet, hogy tényleg aranyból voltak.

Attila. 2007.12.09. 11:19:25

"Tegyetek inkább valamit (bármit) sorsotok megváltoztatásáért a sok pofázás helyett."

Mégis mit kéne tenniük? Tettek már eleget, hogy magyarok tudtak maradni egy Romániában v Szerbiában.
Inkább nekünk kellett volna valamit (nem bármit, hanem karikázni egy igent), hogy itthon egy külföldi magyarral ne úgy bánjanak, mint egy Fokvárosi négerrel, aki egy szót nem beszél magyarul.
A legtöbben még egy igent is sajnáltak a külföldön maradt honfitársaktól, akkor még ők papolnak, hogy tenni kéne valamit? :D Szálljunk már magunkba...
A sok hülye azt hitte, hogy majd tömeges átköltözés lesz, és majd mind kapja az állami segélyt, mint a cigányok + majd fideszre szavaznak.

Most, hogy EU tag lett románia, kénye kedve szerint jöhetnének át. Jönnek? Nah, erről beszélek. Aki át akart az átjött, aki nem az emiatt se fog.
Szavazni meg nem szavazhat csak az, aki Mo területén dolgozik, él, adózik és papíron is magyar.

Az EU-n kívüli országokban maradtakat sajnálom jobban. Szerbiában a határtól néhány km-re lévő kisvárosokban élőknek vízum (!) kell a határátlépéshet, hogy a pár km-vel arrébb lévő anyaországra betehessék a lábukat (mint a már említett szegény fokvárosi néger).

Sok más helyen volt ilyen szavazás. Legjobb példa a szétszakadt Jugoszlávia. Minden külön térségben megszavazták a külföldön ragadtak állampolgárságát, még határegyezmények is születtek, pedig a háborúzgatás után nem mondanám épp puszipajtásoknak őket.

Mi megszavaztuk? Nem. Miért? Mert buták, irigyek és önző a magyar. Azért.

karvaly 2007.12.09. 11:54:06

"A legtöbben még egy igent is sajnáltak a külföldön maradt honfitársaktól, akkor még ők papolnak, hogy tenni kéne valamit?"

Én igennel szavaztam - Ne csúsztass. Vagy fogalmazz pontosabban.

kuz 2007.12.09. 12:20:11

Mire verjük 2 téglával a mellünket??? A magyarok mit csináltak Ausztriában, amikor a módszerváltás idején kiszabadultak az országból? Mint Győzikéék a bevásárló központban... Még 20 év távlatából is lenéznek minket.

karvaly 2007.12.09. 13:26:10

Kruz:
Le se szarom a temérdek bárdolatlan félembert, Odateszem magam napi 10-12 órában precízen, kummantás nélkül, eu szinten kevés pénzért, sok támadást kivédve. Sok munkával, "kevés" pénzből építettem szerény hajlékomat, gagyi autóval járok(suzuki), 3 gyereket nevelek. Nem nagy kunszt, bárki-bárhol utánam csinálja.
De ha elkezdenek ravaszkodni meg kifogásokat keresni azt utálom. És nem azért mert magyar vagyok.

kuz 2007.12.09. 15:22:35

karvaly te most kiről beszélsz??? Kik ravaszkodnak?

kuz 2007.12.09. 15:30:16

Majd amikor Karácsony másodnapján pofánvágnak, mert magyarul beszélsz, lerománoznak, holott magyar neved van, egy évig állatok között katona teljesítesz, akkor majd megtudod, hogy miért kell ravaszkodni. Igazad van, hogy nem csak a tiszta erkölcsűek jönnek át Erdélyből, de ebben az országban hány tiszta erkölcsű van?

karvaly 2007.12.09. 16:09:19

Na most akkor kik is ravaszkodnak?:P
Nem csak téged vágtak pofán, én is megkaptam már jópárszor a magamét, nyugi... Meg még sokan mások is. Okkal is, meg ok nélkül is.

Ebben az országban egészen biztosan sokkal kevesebb "tiszta erkölcsű" van, mint romániában.
És akkor...?

kuz 2007.12.09. 16:41:12

És miért kaptad meg a magadét? Azért mert megérdemelted, vagy csak azért mert magyar vagy, magyarul beszéltél?
De felesleges bármit is mondani, ha nem élsz ott, úgysem érted meg soha, hogy min mennek, mentek át ezek az emberek. Addig vitázni sem érdemes erről a témáról! Ha ott élnél, te is biztos ravaszkodnál. Nem azért, mert nem vagy tiszta erkölcsű, hanem hogy életben maradj!

karvaly 2007.12.09. 17:05:29

Na most lett elegem a rinyából, szevasz.

szhelyi... 2007.12.09. 17:31:32

Tetszik, nem tetszik: Azzal, hogy Románia belépett az EU-ba egyben \"kitette az indexet\" is...Persze, hogy megfog minket előzni, mikor az energiáinkat a gyűlölködésre és siránkozásra fordítjuk. Nem csak az állam, hanem a lakosság is elvan adósodva nyakig itthon. Egyre több a \"megélhetési hitel\"... Van valóság alapja, hogy többen is ingázni fognak majd erdélybe pár év múlva!Szóval, óvatosabban kéne fogalmazni,mert lehet, hogy Ti lesztek az elsők... :-)

kuz 2007.12.09. 17:36:22

Pá! Egy demagóggal kevesebb.
Csak elfogytok egyszer...

crazy 2007.12.09. 18:34:44

Azért ha a történelem folyamán valaki egy másik országba kerül, akkor előbb-utóbb be kell illeszkednie oda. Környékünkön van pár horvát falu, nekem is volt horvát munkatársam kb. 20 éve, de azóta is a legjobb haverok vagyunk. Apámnak is volt horvát munkatársa. Egyszer valamiért náluk volt apám. A pasi felesége, meg az anyósa elkezdtek az anyanyelvükön horvátul beszélgetni egymással. Apám kollégája meg rájuk szólt jó hangosan, hogy ha vendégünk van, akkor magyarul beszéljetek. Valahol itt kezdődik szerintem. Kompromisszumok kellenek mindenkitől.

Faresz ( egy magyar ) 2007.12.09. 19:24:52

Crazy:
Én is a Horvát határ mellett élek. A határátkelő kb. 2 km-re van. Minden igaz amit mondasz de mi nem utáljuk a horvátokat és nem is fojtjuk el Őket. Van kisebbségi Önkormányzatuk a faluneveket ki írhatják, beszélhetnek kedvükre. Senki nem piszkálja Őket ezért. A környékbeli országok közül nálunk van a kisebbségeknek a legtöbb joga.
Értem ez alatt északi, déli és keleti szomszédainkat.

kuz 2007.12.09. 20:44:09

crazy hogy jön ide a beilleszkedés? Én pl. nem tudom magyarként hogy tudnék szerbiában beilleszkedni. Valószínűleg sehogy... Viszont mehetnék magyarként harcolni Koszovóért!

Hexer 2007.12.09. 20:48:58

Latom az utobbi ket nap alatt lecsillapodtak a kedelyek, vagy csak paran meguntak bizonygatni igazukat...:S

baolvadasrol romaniaban, foleg szekelyfoldon mas a velemeny, en nem telyesen ertek eggyet azzal de az teny hogy ott vannak varosok, falvak ahol csak a rendor meg a tuzolto roman...Szekelyudvarhely 90% magyar.
Ott mikor megprobaltak betelepiteni a romanokat, a gyarakban a szekely ugy dolgozott hogy a roman inkabb eltunt onnan, szo szerint kiutaltak a romanokat, most is ha roman megy oda lehet problemaja...
Na az ottaniak tudnak sirni, de egy ertelmes mondatot romanul nem tudnak kimondani, nem adok igazat nekik, de azt el kell irmerni, hogy ott van igazan magyarsag...ott nem keveredtek a romanokkal, sehol nem talal az ember annal magyarabb varost vagy kornyeket.
Uzletbe bemegy az ember, megszolal rutinbol romanul es neznem mint hulyegyeteke vizsgan.

Ellentetben Kolozsvaron, csak akkor beszelunk magyarul ha a tarsasagban csak magyarok vagyunk, maskor tiszteletbol inkabb romanul, szerintem ez a normalis, ezt koveteli meg az etiket is.

Kifordított kacagány 2007.12.10. 07:37:34

néhány gondolat:

idegengyűlölettel nem lehet európába eljutni. ha meg már a szomszéd is idegennek számít, akkor főleg.

erdélyt nem vették el tőlünk. soha nem is volt a mienk. azoké volt akik ott éltek/élnek. ha nekik nem kell, ahhoz nekünk semmi közünk.

aki úgy gondolja, hogy egy szavazás eredményén múlik az, hogy magyarnak gondoljuk-e, akkor az ostoba. nekem eszembe se jutna másként gondolni az ott élő magyarokra, mégis nemmel szavaztam. méghozzá azért, mert tetszik, vagy nem tetszik, az egész szavazás úgy volt megszervezve, hogy törvényes szavazati jogot kapott volna minden külföldön élő magyar állampolgár(és ezt nem csak téves kitaláció). mivel ők vannak többségben, elég nagy ostobaság lett volna erre voksolni. akkor is úgy gondoltam és ma is, hogy aki annyira magyarnak akar látszani, hogy papír kell neki róla, az járja végig a hivatalos utat és szerezzen egyénileg magyar állampolgárságot. én sem kapok sehol a környéken csak úgy ilyent, pedig az őseim alapján bármelyik szomszédos országban próbálkozhatnék(mint ahogy minden magyar). akinek meg nem a papír a fontos, az anélkül is magyarnak vallhatja magát, mi is annak fogjuk tartani.

Zoli 2007.12.10. 08:08:16

Sziasztok.
Jó látni hogy milyen nagy az összefogás igazi magyar módra (határon innen és túl). :(
Ezért nem jut sehova ez az ország gratulálok ennyit tudunk.

Erdely 2007.12.10. 09:54:05

Ki tudja, merre, merre visz a végzet
Göröngyös úton, sötét éjjelen?
Vezesd még egyszer győzelemre néped
Csaba királyfi csillagösvényen!
Maroknyi székely porlik, mint a szikla
Népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár ezerszer elborítja,
Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk!

Ameddig élünk magyar ajkú népek
Megtörni lelkünk nem lehet soha.
Szülessünk bárhol, Földünk bármely pontján,
Legyen a sorsunk jó vagy mostoha!
Keserves múltunk évezredes balsors,
Tatár s török dúlt a labanc leigáz.
Jussunk e honban magyar-székely földön
Szabad hazában, éljünk boldogan!

Ki tudja, innen merre visz a végzet,
Országhatáron, óceánon át?
Jöjj hát királyunk, itt vár a te néped,
Székely nemzeted Kárpát bérceken!
Maroknyi székely porlik, mint a szikla
Háborgó szélben, zúgó tengeren.
Fejünk az ár ezerszer elborítja,
Ne hagyd el Erdélyt, Erdélyt istenünk!

Édes szűz anyánk könyörögve kérünk:
Mentsd meg e népet, vérző nemzetet!
Jussunk e honban székely-magyar földön,
Szabad hazában, éljünk boldogan!
Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
Oláh igában, meggyötörten él.
Szemünk a korbács százszor eltalálja,
Ne hagyd elveszni Erdélyt istenünk!

Szerintem ez onmagaert beszel.Magyar sem vagyok mert megszavaztatok,de a roman is tulzas. Ez jutott nekunk de nem is olyan ropssz mint kepzeltuk. Nagy csalodas volt a szavazas,de legalabb tudunk egy dolgot.nem kellunk.Ti sem kelletek nektek.Igazan nem ertem,hogy miert kell kerulgessem azt a sok magyar autot utjainkon minden egyes nyaron.Megis ide huz a szivetek? Csak mi ne menjunk a nyakatokra? Erre alaposan racsesztetek,mert mi nem mennenk oda ha fizetnetek sem. Annyit nem ertek.

Igazmagyar 2007.12.10. 09:58:44

Ez igazan szep,bar ennek is ugy van hatasa amikor tobb ezer ember enekli szivbol lelekbol.Egyetertek azzal hogy roman autot alig latni Magyarorszagon,mig Erdelyben (nyaron) minden otodik auto magyar jelzesu.
Erdekes dolgok ezek.

Székelyudvarhely 2007.12.10. 10:27:04

Hat jol elkalandoztunk az teny,de ha mar igy alakult akkor en is elmondom ami zavar.
Egy dolgot nem ertek. Rengeteg magyar turistaval beszelek amikor ellatogatnak hozzank Erdelybe. Kerdes nelkul mindig elohozzak a szavazast es nem mellesleg azt is hogy ok igenis akartak minket,es ennek megfeleloen szavaztak.A kutyat sem erdekli mar mit mondtok. Miert hozza ezt elo mindenki? Zavarja az onbecsulesetek? Vagy nem vagytok eleg gerincesek hozza,hogy belassatok,bevalljatok,es vallaljatok a kovetkezmenyeket? Mar nem vagyunk gyermekek,gyermekek nem szavazhatnak. Csak felelossegtudatos felnott ferfiak es nok. Nem ertem..
Legszomorubb dolog az,hogy olyan emberek mondtak le rolunk,akik eletukben nem jartak meg itt,es azt sem tudjak mi van itt.
Csak egy pelda: Mult nyaron jottek jo szokas szerint a turistak,hozzak ide a kolat meg a sort meg a kajat meg az edessegeket zsakszamra. Amikor kerdezem minek ez,azt mondjak hogy ok azt hallottak hogy itt nem lehet kapni semmit. :)))) Hol elnek ezek bazz? Uzletek egymast erik,dugig van minden. Nem ertem.Sokan azt hiszik hogy itt nyomor meg szegenyseg van. Es nehogyma` minejunk a nyakatokra segelyert? :))
Es ilyen emberek kell dontsenek sorsokrol?!
Istenem

Öcsike 2007.12.10. 11:59:33

Hát nemsemmi...az oldal...
Én csak annyit tennék hozzá,hogy akinek esze van,és megteheti AZONNAL elhagyni ezt a redva országot,kimenni(Ausztria,Németország...),ott próbálkozni,mert a béka feneke alá kerülünk nemsokára...Igen,Magyarország...pár éven belül itt nagyon nagy bajok lesznek...

Románokat,cigányokat hadjuk...mindenkinek megvan a véleménye róluk....

re Ocsike 2007.12.10. 13:05:28

Szia Ocsike
Gyertek Erdelybe,szivesen latunk :))
Ja es remelem hogy neked is tiszta a kulombseg a roman,a cigany,es a magyar kozott
Puszi

zozo 2007.12.10. 15:02:35

Azt gonndolnám itt a vége !
Megkérném az összes minicsabakirályfit és nenzetvéglátó elcseszett elmegyengét,hogy lakhelye vagy születése szerint húzzon innen,AHOVÁ TARTOZIK!!Ez egy autókkal és motorokkal foglalkozó oldal!!!
Belátom én is hibáztam de álmomban sem gondoltam,hogy ennyi barom van aki itt akar elégtételt kapni az összes sérelméért.

szhelyi... 2007.12.10. 16:16:30

Ha már belátod, hogy hibáztál és egy olyan adok-kapok beszélgetésbe bonyolódtál mint itt, akkor ne vedd zokon, de inkább fogd be, kedves zozo!
Aztán legközelebb majd mikor hsz-t készítesz, gondolj arra, hogy:
Ez egy autókkal és motorokkal foglalkozó oldal!!!
Mert nincs igazad, mert ha provokálsz egy olyan "oldalt" akiket valós sérelem ért, akkor igenis olvasd el a reakcióikat, ne csak a Te verziód számítson...Márcsak azért se, mert nekik legalább van rálátásuk a dolgokra...
Tisztelettel!

(nehogy reagáljál ám erre! :-DDD nincs ebben sem autó, se motor...)

Todor · http://kicsitodor.hi5.com 2007.12.10. 17:36:30

Na idefigyelj te kis sza...s ZOZO.Ti jol megvagytok ott nem vagytok kepesek a sajat orszagotokat osszetertani ahanyan vagytok annyi fele magyaraztok mi legyalabb ha a szemelyinkbe roman allampolgart ir attool meg a lelkumben magyarok vagyunk de nem TÁPOSOK hanem magyarok:P S jo lenne ha befognad mert csak jar a pofad aszt se tod mirol beszelsz.Viktor te vagy a legnagyobb hibas mert ilyeneket teszel ki hogy a barom rasszistak legyen min csamcsogjanak.Örvendjetek hogy ti ott jol vagytok s ne blamaljatok minket mert mi is megelunk magyunkban ha minden Bukaresbe megy(iletekek megy ilyenek)

radio 2007.12.10. 18:30:30

te még mindig itt rontod a levegőt - zozo???????????????????? - húzzá má (ha nem voltál képes felkötni magad)

radio 2007.12.10. 18:32:03

ez nem neked való (bal......ok nincs mit itt keressenek)

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.12.10. 19:18:21

Romániai magyarként végigolvastam a hozzászólásokat, és rájöttem, hogy zozo nickkel Gyurcsány Ferenc írogat itt, ezért nem csodálkozom, hogy ekkora fasz.
És nem kellene itt is marni egymást.
Különben nekem semmi bajom a magyarországiakkal. Én nagyon jól érzem magam 24 évesen Marosvásárhelyen két és fél saját autóval, ingatlannal, és instabil munkahellyel. Erdélyt sajnálom, ugyanígy a szlovákiai, és minden más országban rekedt magyarokat. Aki minket románnak, szlováknak, stb. nevez az nyugodt körülmények között leszophat.

zozo 2007.12.10. 21:05:31

A legelején is azért kezdtem provokálni ezt a nagyszerű és rendkivül inteligens társaságot mert untam a sok süket dumát Romániáról.Furcsa,hogy nekem kéne felkötni befogni elhúzni én itthon vagyok!! Mi lenne egy igen szavazás után deportálás ?A fényesre szpom a román fszt de magyar vagyok c.oldalon kellene egymásnak irogatnotok!!Különben Orbán Viktor vagyok és szarok rátok !!

peetee 2007.12.10. 21:33:59

"A fényesre szpom a román fszt de magyar vagyok c.oldalon kellene egymásnak irogatnotok!!" by zozo

Szóval csak gratulálni tudok ehhez a stilushoz.Te egy igazi korlátolt sutyerák vagy.Legalább ne állnál le vitázni hogyha nincs meg hozzá a megfelelő intelligenciád és tájékozottságod.Sztem az ilyenek miatt is tart ott az ország ahol tart.És annak ellenére h nekem is elég sok rossz tapasztalatom van sajnos erdélyi magyarokkal kapcsolatban,attól még úgy gondolom,h minden országnak kötelessége határon kivül élő honfitársait támogatni.És ha 1 kicsit utánaolvasnátok,rájönnétek h semmiféle gazdasági összeomlást nem okozott volna ha igennel szavaztok.Tudniillik senki nem jött volna ide,mivel ha akar,most is megteheti.És a nyugdijat is romániától kapták volna,sőt még szavazni se szavazhattak volna,mivel erre lett volna egy külön jogszabály.Sok idióta.Kicsit tájékozódni kéne,mielőtt okoskodtok.

crazy 2007.12.10. 21:40:23

Faresz!
Én is azt magyarázom, hogy nálunk pl. a horvátoknak megvan minden joguk (nyelvhasználat, kultúra, stb.), de megtisztelnek azzal, hogy magyarul beszélnek, ha van a társaságban magyar.
Hexer!
Nagyon egyetértek azzal amit írsz.

Másrészt ha szóba jön az itt tárgyalt magyar, nem magyar kérdés, akkor mindig eszembe jut, hogy Ausztriában is maradtak magyarok. Jó elismerem, hogy nem olyan sokan. Talán ezért is van, hogy ők tökéletesen beilleszkedtek, soha nem panaszkodnak. Ugye azért számít a mindenkori gazdasági helyzet is.
Mondjuk az egész vitának semmi értelme, hisz mindannyian az egységes Európához tartozunk.

zozo 2007.12.10. 23:40:52

Engem mint tájékozatlan igazi sutyerákot azért csak elgondolkoztat,hogy egy ilyen széleleslátókörű rendkívűl művelt mind társadalmi mind gazdasági kérdésekben láthatólag elmélyült szaktekintély.Miért nem veszi a fáradságot és nem olvassa végig az összes bejegyzést,hogy legalább némi fogalma lehessen arról amihez ilyen értelmesen és mindenre kiterjedően hozzászól

Hexer 2007.12.11. 00:46:49

Latom mar megbeszletuk a szavazast (bar meg mindig vannak paran akik felreertelemzik...ugy 2 ev utan is) azt hogy hol kinek jo es a hasonlo problemakat.

Viszont nekem negyon erdekes volt mikor pesti haverokkal megyunk szalovakokhoz (50km meg olcso a sor :) Ahogy bemegyunk valahova egybol kezdik hogy halgass, csendben beszelj, ne nevess hangosan, meghuzzak megukat mint szar a fuben...na ezt viszont eggyeltalan nem ertem, hogy miert vizelkednek igy. Ahogy kimennek magyarorszagrol mindha koszovo kulvarosaba kerulnenek, finom kozelitessel. Erre varjon valaki gombot. Miert? Vagy tudjak hogy ok mit tennenek hasonlo helyzetben magyarorszagon?

zozo 2007.12.11. 07:05:26

Nagy valószínűséggel a kocsmáros lányát inzultálták elöző alkalommal azért lapítanak.Hetente vagyok szlovákiában, soha nem volt problémám.Mindig jót derülök az újságokban megjelenő drámai történeteken.Észre sem veszik milyen nyelven beszélnek annyira természetes a kétnyelvűség.Persze nem is bizonygatta senki még soha mennyire szebb jobb szlovákia.Arról sem akartak meggyőzni,hogy elárúltuk őket és ők az igazi magyarok.SE a hovátoknál se sehol máshol nem tapasztaltam ilyet csak erdélyben.Nem érdekes,biztos tényleg ők az igaziak.

Igazsagoszto 2007.12.11. 07:18:06

Rohejes ez az egesz.Ezt a nepszavazast pont ugy elcsesztetek mint a miniszter-elnok valasztast. Megvalasztottatok Gyurcsanyt :)) Nektek kellett. Hat ott van. Hulyeseg most sztrajkolni es szetverni a fel orszagot ezert. Az ilyen emberek akik nincsenek tisztaban a dolgokkal jobb ha otthon maradnak. Igy lett egy Gyurcsany miniszterelnokotok es meg Erdelyt sem tudtatok visszakapni.
Hehhe

Kifordított kacagány 2007.12.11. 07:34:49

Székelyudvarhely 2007.12.10. 10:27:04
ahogy én láttam, ti vagytok azok akik példának okáért itt is előhoztátok azt a szavazást, ti vagytok azok, akik mércének tekintik ahhoz, hogy mennyire becsülünk meg titeket. ez szerintem helytelen. tudomásul kellene venni végre, hogy a múltat nem lehet visszacsinálni. ha nem akartok romániához tartozni, annak egyetlen útja az, hogy független ország lesztek. ha magyarországhoz akarnátok újra tartozni(amellett, hogy szerintem rosszul járnátok) az olyan feszültségek forrása lenne ami rosszabb lenne a mostani helyzetnél is. nektek is, nekünk is. a saját függetlenségetekért egyedül ti tehettek valamit, tőlünk maximum erkölcsi támogatást kaphattok hozzá. az ide vezető út viszont nem a magyar állampolgársággal kezdődik. tudjuk jól, hogy magyarok vagytok, annak tekintünk benneteket, de már nem vagytok az országunk része és ilyen módon már nem is lesztek soha. a történelmi múlt ehhez kevés.
ha lenézéssel, vagy utálattal tekintesz a magyar túristákra(függetlenül attól, mennyi köztük az idióta), akik kiváncsiak a lakhelyedre, akkor semmivel nem vagy jobb, mint pl a zozo gyerek aki úgy látom saját magán kívül mindenkit utál. te is éppen úgy gyűlölködsz. nem mi voltunk azok akik megsértettek téged, hanem te voltál az aki megsértődött.

zozo 2007.12.10. 15:02:35
nem te vagy az első aki arra buzdítja honfitársait, hogy távozzanak az országból(ez úgy látom másnak is feltűnt). azért azt ne felejtsd el, ha azok akik itt élnek és dolgoznak lelépnek, nem lesz aki eltartsa a sok buzdító szónokot akik a munkájuk minőségével kevésbé, de önérzetes hozzászólásaikkal annál inkább hozzájárulnak az ország életéhez. a másik része a dolognak az, hogy ha azok akiket te távozásra buzdítasz együtt tudnak élni veled, akkor az elvárható minimum az lenne, hogy te is elviseled őket. nem kell őket szeretni, de ha te nem szereted, ha megmondják, hogy mit csinálj, akkor te se mond meg másnak, hogy hogyan és hol éljen. még akkor sem, ha nosztalgiával gondolsz a hasonló időkre. ez a mostani nem arról szól. vagy legalábbis nem arról kellene, hogy szóljon.

peetee 2007.12.10. 21:33:59
ha már olyan idióta vagy te is aki nem tájékozódik mielőtt okoskodik, legalább most fogadd meg a saját tanácsodat és tájékozódj. akkor azon a szavazáson nem volt meg a jogi feltétele annak, hogy kizárható lett volna a külföldön élő magyar állampolgárok szavazati joga. mellesleg nem véletlenül. tény, hogy ezt bizonyos politikai erők igyekeztek még jobban kidomborítani, akiknek pont emiatt nem tetszett volna a dolog, de mindettől függetlenül rosszul volt előkészítve a szavazás és elkapkodott volt. másrészről kényes területet érintett az eu csatlakozás kapcsán is. úgyanis azok az állampolgárok akik a határainkon kívül élnek, a magyar állampolgárságukra hivatkozva ugyanúgy élvezhették volna az eu tagság előnyeit, mint mi, annak ellenére, hogy lakhelyük szerint nem voltak eu tagok. itt nem az volt a kérdés, hogy ide mennyien jönnek át dolgozni romániából, hanem az, hogy az eu-ba mennyien mennek(vélhetően nagyságrendekkel többen) és ezt milyen szemmel nézte volna az eu. az ország egész biztosan negatív elbírálásban részesült volna, főleg azért, mert az ilyen állampolgárság osztogatás ellentétes az eu irányelveivel. más kérdés, hogy csúcspolitikusaink azóta is mindent elkövetnek azért, hogy minél többször negatív elbírálásban részesüljünk, így utólag egyel több már nem számított volna sokat.
az a tény, hogy ma, mikor már románia is az eu része és mégsincs tömeges elvándorlás, nem jelent semmit. azóta ott is végbement egy jelentős fejlődés, amire az ott lakók okkal büszkék. ennek köszönhető az, hogy már nem érzik annyian a késztetést, hogy máshol próbáljanak szerencsét(nem véletlen ám, hogy gazdasági eredmények szükségesek a csatlakozáshoz). úgy ahogy már ide nem jönnek annyian, úgy oda sem akarnak menni. akkoriban viszont mikor a nehézségek ellenére is tömegek igyekeztek akár magyarországon is munkát találni, ez reális veszély volt.

ottopappa 2007.12.11. 10:44:32

Kacagány!

"az a tény, hogy ma, mikor már románia is az eu része és mégsincs tömeges elvándorlás,..."
Hozzánk!!!! De kirándulj majd egyet nyugat európába, mondjuk írországba. Nem túlzok, ha azt mondom, mióta a románok csatlakoztak, román sáskajáraás indult meg arrafele. Persze, hisz egyik se olyan hülye, hogy ide jöjjön...

Kifordított kacagány 2007.12.11. 11:55:23

ottopappa 2007.12.11. 10:44:32
ez mégis elenyésző ahhoz képest, ami ezelőtt pár évvel lett volna, amikor még mi is jók voltunk ilyen célra. az, akkor viszont a mi felelősségünk lett volna és nem rájuk, hanem ránk néztek volna csúnyán miatta. én úgy látom ma ez már ésszerű keretek közt zajlik és inkább csökkenő, mint növekvő tendenciát mutat.
ha a vártnál többen mennek ki, az csak annyit jelent, hogy még tovább kellett volna várni a csatlakozásukkal.

frankó 2007.12.11. 13:06:21

Van egy mondás, na nem dakota, hanem olyan rendes, talán magyar és aszongya: Legnagyobb különbség a f.sz és a balf.sz között, hogy míg az első csak simán feláll, a második még hozzá is szól.
Szóval van bennünk magyarokban valami kényszer, valami megzabolázhatatlan elemi ösztön, ami arra sarkal, hogy az atyaúristenhez is hozzászóljunk. (Lásd, jómagam sem tudtam leküzdeni ezt a kényszert, tehát ezek után, aki azt mondja, hogy nem vagyok magyar, még ahhoz is hozzászólok. Na!)
E hozzászólás genetikailag kódolt forgatókönyve szerint én is el kellene mondjam, hogy szerintem hol a baj, kit kéne felakasztani, kit kéne levágni a bitófáról, hova kéne menni dolgozni, ki kéne lemonyon, ki meg fel, kié az igazság és merre folyik a Margitsziget.
Baszki! Ez egy autós blog. És ti itt akarjátok megoldani, kibeszélni szardobálni azt, amit trendi megnevezéssel nagy magyar megosztásnak és megosztottságnak, válságnak meg szarbananemzetnek becéznek.
Egy kedves újságíró elmeséli, hogy mit látott Bukarestbe. Erre echte- meg replikamagyarok egymásnak esnek, gazdagított üzemanyagkeverékkel és adalékolt magyarsággal szedik egymás fejét. Szeretem ezt az oldalt. Nem kéne bepiszkítsuk frusztrációkkal. A december 5.már kocsmanapirend, nemzeti hovatartazásodról beszélj a gyóntatópapodnak vagy álj fel, ha a Hímnuszt éneklik.
De ennek az oldalnak mi köze az egész szarsághoz. Magyarul íródik, tehát jobban értem mint a többit. Szenzációs nyelvezettel, egy kicsit gonzósan, tehát még élvezem is. Autókról értekezik, tehát érdekel. Pont.
Mi meg besétálunk az erdőbe és osztjuk a mgyarokat. Szó szerint és átvitt értelemben is. Pedig szerintem van bennünk – majdnem mindenkiben, aki hozzászólt ehhez a fegyveresen eltérített témához – egy jó közös tulajdonság: erekciónk lesz, ha megérezzük a versenybenzin illatát, ha felvisít a turbó, és ha Benik, Asi vagy netán Titi Aur visszalövi az egyenes fogazású váltót a bal hajtű előtt. Persze, hogy az anyanyelv sokmindent elmond egy emberről, de aki a Totalcart olvassa – na meg hozzászól – az a fenti vizuális és auditív jelekből összeálló szavakat, mondatokat érti és képes értelmezni. Az egyetlen dolog, amit szerény meglátásom szerint ezen az oldalon oszthatunk az az, hogy az országhatárok ilyetén alakulása miatt más és más az autós és közlekedési kultúra. Hogy jobb-e vagy rosszabb, azt bízzuk az utókorra. Egyszerűen más és kész.
Az egyik sajnálhatja, hogy nincs olyan Lada VFTS kultúrája mint a másiknak, a másik meg azt, hogy nem rendelkezik a Hargita vagy a Nagybánya Ralik jelegzetes szakaszaival. Hogy az egyiket Ikarus-szal verte meg az Isten, a másik meg Logannal bünteti Európát. Vagy nem.
Én ennél komolyabb és magasabb röptű társadalmi problémákat nem fölététlenül tűznék itt napirendre. Hát nem szerzem meg a méltatlanul politikai elitnek nevezett rablóbandának azt az örömet, hogy itt is az ők szarrágásukat folytassam.
Szóval értitek.
Nem kéne itt magyar, román, szlovák, ukrán meg más parlamentet csinálni. Vannak szebb és fontosabb dolgok. Aminek gyermeki őszinteséggel lehet örülni, mint például az utógyújtásnak, egy Winkler vagy Rácz Tamás beszólásnak. Esetleg egy tárkonyos pityókalevesnek Erdélyben, vagy egy túroscsuszának a halászlé után a Kiskőrösi halászcsárdában. Egy szenzációs Talmácsi-szezonnak, vagy egy felejthetetlen Sportklub-Albavolán hokimeccsnek.
Értitek, ugye?
Na, következőben csak felállok. Hozzá nem fogok szólni.

hal 2007.12.11. 13:13:51

buta birka magyar.....:)

zozo 2007.12.11. 13:30:09

Kedves KKacagány!Tökéletesen félreérted amiket írtam,senkit nem buzdítok az ország elhagyására!! Azt szerettem volna ha az oldalról távoznak dicső magyarjaink.Még egyszer leszögezném nem utálok senkit,csak a hülyeség a humortalan, elmegyenge majdénjólmegmondomnektek hozzászólások kihozzák belőlem és akkor provokálok gyökér vagyok ahogy az egész blogg legjobb írásában Franko megmondta genetikailag nem tudom megállni.

frankó 2007.12.11. 19:34:09

A szentségit. Pontosan az autózás, az automobil kultúra szentségit tiporjátok, és pontosan ezen az oldalon. Pedig a gasztronómiai kultúra után az autózás, a fejlesztés és az autóversenyzés a legjobb dolog, ami az emberiséggel történhetett.
Ha már nemzeti hovatartozást kell osztani-szorozni egy autós blogon, akkor beszéljünk a finnekről. Ötmilliós nemzet, amely motor- és télisportokban több kiválóságot adott, mint mi tizenötmillió ide-oda szakadt magyar bármikor adni fogunk. Még szerencse, hogy Talmácsi olyant alkotott mint még magyar soha.
Ferjáncokról, Kesjár Csabákról, (na üsse kavics Baumgartnerekről) sokkal szivesebben értekeznék.
Vagy ott a Kia Ceed tervezője (műveletlen vagyok, nem ugrik be a neve).
Rendben van, könnyezzünk a pálinkánkba, de ne itt. Trianont egy nemzetet meghaladó okok miatt nem lehet meg nem történtté tenni. De december 5-én túl kéne már lépni. Én is gyalázatosan leszívtam magam 6-án, de létezik megbocsátás is. Hogy idevágó hasonlattal éljek, pilóta is megbocsájt navigátorának és fordítva. (Ha éppen van még rá lehetősége.)
Ha bármelyik itt hozzászóló egyénről kiderülne, hogy istenáldotta pályaversenyzői tehetség, és éppen egy román üzletember juttatná versenyzési lehetőséghez, habozna bármelyikötök is, hogy tövig nyomja a gázt? Aki, azt mondja, hogy nem, annak kellene istenigazából elhagynia ezt az oldalt. Ezért csodálatos az automobilok világa. Nemzetek fölöttivé lett. Biznisz és adrenalin.
Nőjetek már fel.
Kedves hal! a Buta birka belefér, hogy magyar-e vagy sem, annak nincs relevanciája. Ugyanúgy, ahogy sok himnuszos ömlengésnek sincs itt a hozzászólások között. Autók és motorok kapcsán csak akkor idézzetek himnuszokat, amikor valaki overallban fellált a dobogó valamelyik fokára és érte húzzák. Mert különben az felségjel, annak méltósága van. A blogos hosszászólásoknak pedig hétköznapi kommunikációs funkciójuk.
Zozo, tőled meg nem szép, hogy ilyen vitát szítasz.
Tudom, megígértem, hogy többet nem szólok hozzá! Mea culpa!

zozo 2007.12.11. 20:42:52

Tudom de nem bírtam ki,a fentebb említet okok miatt.Benzingőz gumiszag !!!

peetee 2007.12.11. 22:38:18

Nagyokat derültem a hozzászólásodon Kacagány.Szeretem az ilyen féltájékozott embereket.Légyszives ne oktass már ki,mert eu-s területen dolgozom ,úhogy eléggé tisztában vagyok a dolog hátterével.De le se állok vitázni,mert ennek nem itt a helye.Egyébként sokféleképpen meg lehet magyarázni egy tökéletesen alkalmatlan kormány demagóg hisztériakeltését.Még hozzátenném, az Eu véleményével abszolút nem lett volna ellentétes ez a dolog.Meg úgy egyébként nem hiszem h pont ez zavarta volna az unio-t,amikor például 2004-es belépésünk óta semmiféle gazdasági feltételt nem tudtunk teljesiteni,és ráadásképpen még az eu-s pénzeket se tudjuk normálisan kezelni,és hülye módon megpróbáljuk átvágni őket.Na de hagyjuk is.Ez egy autós fórum.És legalább itt kiméljenek meg a zozo féle primitiv emberek minket.Mert akitől egy ilyen fényesre szopom a román faszt féle idézet telik,az ne próbáljon más embereket kioktatni.Főleg igy neten keresztül,mert igy bárkinek nagy lehet a pofája.Kiváncsi vagyok h szemtől-szembe ugyanez lenne e a véleménye.Na szevasztok

secretes 2007.12.11. 22:50:35

NY-ban 2 ilyen müanyag doboz volt, kb 50 literes darabja csurdultig töltve manikür készlettel :)

zozo 2007.12.11. 23:30:06

Nem nagyon kéne dicsekedni azzal,hogy hol dolgozol mert a saját véleményed szerint, szarul.Látom megragadott a szopós téma nyugodtan csatlakozz a többi határon túli agysebészhez.Ha végeztél jelentkezz,elmondom a véleményem szemtől szembe szívesen és folytathatod a román melót szívószállal, hat hétig...

peetee 2007.12.11. 23:45:41

Tessék?Jól hallottam h fenyegetsz?Nem csipem az ilyesmit:DNagyon fel tud idegesiteni.De most kivételesen nyugodt vagyok,és nem pazarolom a fölös energiámat.:D:DSzóval szájkaratés barátom, jobban teszed ha befogod a pofád,mert csak szánalmat váltasz ki itt mindenkiből.Aki egy autós fórumon fenyegetőzik:D:D:DGratulálok
És most menj aludni,próbálj megálmodni vmi jobb dumát,mert ez a szivoszálas nagyon gyenge volt.Nézz még 1 kis keresztapát,hátha tanulsz vmit.

peetee 2007.12.11. 23:49:34

Ja és bocs KACAGÁNY!Legalább tőled egy elgondolkodtató véleméynt is hallottunk,szóval tiszteletben tartom,de nem értek egyet.Ennyi
jó éjt

Hexer 2007.12.12. 00:43:46

Nem tudom miert de nagy homalyban eltek a romanokkal kapcsolatban es a munka utani vandorlassal.

Az Eu elott, nepszavazas elott tobb mint 2 millio, imetlem, ket millio roman dolgozott kulfoldon, 70%-nak volt papirja is rola (ez 2001-2002-bol szarmazo adat). Az Eu utan es a szama alig valtozott, jelenleg ugy saccoljak hogy szezonmunkassal egyut korulbelul 3 millioan dolgoznak kulfoldon, ebbol 2millionak romaniaban van a csaladja, es tobb mint 90% roman, nem magyar, nem romaniai aki magyarnak valja magat...
Romania GDP-enek papiron 20% a kulfoldon dolgozoktol szarmazik, ezek tranzakcios, es banki penzvaltos adatok, ezen kivul meg 10-15%-ot lehet saccolni a kulfoldon dolgozok altal valo hozzajarulasnak.
Most mindenki eldontheti hogy mennyire valtoztatta volna a magyar allampolgarsag ezt az adatot az EU-re nezve, az erdelyi magyar csak max nemetorszagba vagy angliaba dolgozni, de inkabb othonmarad. A roman ezzel ellentetbe Olaszoknal, Spanyoloknal es Franciaknal mar majdnem letelepedet, annyira hogy mar roman tanrendu iskolat, ovodat nyitottak nekik...
Amugy megrazo modon magyar ember kapot volna allampolgarsagot, beloluk meg hat egesz keves maradt romaniaban...es hogy ilyen nincs ez eu-ban, Hat a franciak kiknek adtak allampolgarsagot?

Nem veszitek eszre hogy az orrotoknal fogva vezetnek, hogy a mediabol csak az jon ami a mindenkori kormanynak erdeke, hogy kezd a magyar konzumidiotava valni, mint amugy mindenki mas?

Amugy meg melyik tudatlannak volt itt kozuletek otletem hogy kulon allamot alakitsanak az erdelyi magyarok, mert az nagyon a sotetben tapogatozik...
Erdely 80% nem magyar...rohadtul kissebseg az ott, van par varos es kornyeke ahol csoportosulnak, de azon kivul semmi, elvetve bukkan fel magyar ember. Ott orul a magyar ha kap valamit es csereben nem kernek semmit, nem hogy kikerje maganak hogy akkor az ugy lessz ahogy gondolja. Szerintetek miert a leg fejletelenebb Hargita es Kovaszna megye? Valasz egyszeru, sok ott a magyar...onnan a penz kimegy es foutat epit a roman alfoldon ahol kukorica poreval vegzik ugyes bajos bajukat a parasztok. Nagy csoda, hogy az utobbi 2 evben "talaltak" penzt az infrastruktura fejlesztesere, es mindezt azert mert mar szegyen volt hogy a legtobbet latogatott terseg a leg csorobban nez ki...ahova magyar ember hummerel indult volna legszivesebben.

Mielott irnatok gondoljatok mar at ket-haromszor, hogy biztos ugy van ahogy ti azt elkepzelitek, odjektivitas a kulcs mindenhez...

Hexer 2007.12.12. 00:55:51

-->peetee eggyetertek veled, de hiba probalod meggyozni a birkat, hogy ne feljen a kutyatol...hiaba.
Nincs egy sajat gondolatuk, csak amit szajkozot a TV es a kocsmai intelektualis eszmecsere szult...


Arrol hogy ez autos forum/blog/portal vagy mi a szosz...mar a cikk sem autokrol szolt, mit var az ember akkor.

varadi.peter · http://www.t-shirt-.shop.ro 2007.12.12. 02:51:34

Hexer, egy pillanatra: az erdelyben elo emberek (anyanyelvtol fuggetlenul) rohadtul utaljak, hogy az allam elveszi a penzuket es a kukoricacsutkasoknak adja. Na _ezert_ lesz x even belul fuggetlen Erdely. Ha maskepp nem majd gazdasagilag.

Ha megkerdezel egy erdelyben elo tosgyokeres romant minek vallja magat nagy valoszinuseggel azt valaszolja, hogy erdelyinek.

re Hexer 2007.12.12. 07:37:02

Tobbnyire igazat adok neked,valoban nem fognak az erdelyi magyarok innen kikoltozni Magyarorszagra.Visszahuzza a szivuk Erdelybe,a fenyok koze. A romanok sem mennek hozzatok,ok inkabb mennek tovabb. Ahol kolbaszbol van a kerites.

Kifordított kacagány 2007.12.12. 08:00:43

peetee 2007.12.11. 22:38:18
írtam azt is, hogy amit azóta műveltek, annak fényében nem nagyon számított volna már ez sem, de akkor még ezt nem lehetett tudni. én még emlékszem arra, hogy a mi csatlakozásunk kapcsán is felmerült a veszélye a tömeges vándorlásnak és biztosan voltak az eu-ban olyanok akik emiatt aggódtak(egyébként melyik demagóg kormányról beszélsz éppen? merthogy akkor másik volt). én továbra is úgy gondolom, hogy akkor nem lett volna helyes másként dönteni. még szerencse, hogy a demokrácia arról is szól, hogy más lehet a véleményünk az élet dolgairól. nekem nem fáj a tied, az is egy nézőpont, mint ahogy az enyém is.
egyébként azt is írtam, hogy ma már szerintem nincs akadálya annak, hogy egy ilyen szavazás másképp végződjön. most viszont úgy látszik senkinek sem érdeke újra szavaztatni. érdekes, nem?
másik kérdés, szerinted ha megkapnák(vagy akkor megkapták volna) az állampolgárságot, akkor ott ahol élnek milyen fogadtatásban részesülne(részesült volna?) nem tekintenének rájuk a románok méginkább idegenként, máshova tartozóként? szükséges ez az újabb feszültség keltés, nem lenne jobb inkább túllépni az egészen?

Hexer 2007.12.12. 00:43:46
egyik mondatoddal ütöd a másikat. egyszer még elenyésző kissebség vagytok, utána meg két megyényi(mellesleg az a két megye közel akkora mint egész magyarország) kizsákmányolt magyar. melyik az igaz?
abban igazad van, hogy nem élek ott, nem látom közelről, hogy hogyan lehet ott élni, csak annyit látok amennyit ti mutattok belőle. az alapján viszont nekem úgy tűnik, hogy a függetlenségetek többet jelentene, mint a külföldre szakadt hazánkfiának állampolgársága.
esetleg te is úgy gondolod, hogy van rá reális esély, hogy erdélyt valaha is visszacsatolják magyarországhoz? vagy úgy gondolod, hogy ha visszacsatolnák, az jobb lenne nektek? egyáltalán akarnátok ti azt? mi értelme lecserélni az egyik fosztogatót a másikra? mert azt egy percig se gondold, hogy a magyar kormány nem venné el azt amiért te megdolgozol.
ha nem akartok újra ide tartozni(miért is akarnátok), akkor mi szükség az állampolgárságotokra? és ha már lenne állampolgárságod, akkor mire használnád? élnél a jogaiddal? kötelezettségek nélkül? segíts már légyszíves, hogy megértsük, ti hogy gondoljátok ezeket. bár gondolom ti sem gondolkodtok erről ott egységesen.
a magyar ember olyan, hogy mindig tartozni akar valahova, mindig a csatlósa akar lenni valakinek. a történelem már számtalan esetben bebizonyította, hogy ez helytelen, de mi csak kitartunk a rossz szokásunk mellett. ennél ékesebben ti sem bizonyíthattátok volna, hogy magyarok vagytok.

zozo 2007.12.12. 09:17:05

Nem fenyegetlek piti kiváncsi voltál,válaszoltam.Akkor nem autós fórum mikor osztod az észt a kormányról gazdaságról?.Arról nem is beszélve,hogy képtelen vagy felfogni mi a lényege az írásaimnak ezért csak az álltalad ismert szavak maradnak meg a fejedben.Hexer haverod mentségére legyen mondva neki a nyelv is problémát jelent te csak egyszerűen idióta vagy.Segítek még.. nem a szívószál a lényeg a történetben.

peetee 2007.12.12. 12:43:50

Pedig már reménykedtem,hátha kapok megint vmi frappáns választ.Legalább a napom is jól indult volna,de sajnos nem.Ja és nem én kezdtem a politizálást,úhogy nekem ne ugass hülyegyerek.Egy kis kultúrát még magadra kéne szedned,meg a szöveged is szánalmas,de nembaj,ilyen embereknek is kell hely a földön,én tiszteletben tartom a Jóisten akaratát.:D
De inkább megyek,mert már remeg a kezem ezektől a kemény fenyegető dumáktól,nehezemre esik az irás.
Szivószál:D:D:D pffff
tanuljál még kisgyerek

Hexer 2007.12.12. 14:15:21

Kifordított kacagány 2007.12.12. 08:00:43
Latom meg mindig nem vagy tisztaban a helyzettel es tamadasz olyan teruleten amit nem ismersz.
Romaniaban nincs 10% magyar...tobb cigany van mint magyar...akkor szerinted menyire vagyunk kevesen?
Talan itt megkapod a nepessegre a valaszodat eleg pontosan:
www.ici.ro/romania/ro/geografie/county.html

Amit az allampolgarsagrol.
Az erdelyi szekely, hagsulyozom a szekely aki elszigatalodik a romantol az akar barmi megoldas reven megjobban elszigetelodni, mint egy kis orszag romania kellos kozepeben...had ne mondjam hogy ennke mekora a valosagerteke es eggyaltalan az ertelme...
Erdelyben lakik durvan 7 millio ember, amibol nincs 1millio magyar, realisan szerinted mekkora esely lenne barmifele csatlakozasra, vagy barmi magyar nyelv alapjan mukodo fuggetlen allamra???
Ha az erdelyiek (romanok, magyarok es egyebek) osszefognak esetleg lenne esely az autonomiara, ami egesz erdelyre vonatkozna, nem a magyarokra! Na akkor lenne kolbaszbol a kerites odaat...

Es hogy miert kellet volna az az allampolgarsag? A valasz egyszeru, 40 even keresztul telyesen elszigetelve volt az erdelyi magyar, sot, nem kicsit elnyomva a betelepitett roman parasztok miadt, 60-70-ben a nepeseg erdelyben nagyot emelkedett, es a tenultsagi szint meg oriasit esett...onnan kesdve a magyarnak ha baja volt a dunacstornat epitette vagy valami szornyu helyre kuldtek (majdnem koncentracios tabor). Ha egy magyar elvegezte az egyetemet vagy moldvaba, vagy az alfoldon kapott munkat amit el kellet fogadni, maskent allamellenes megmozdulasnak titulaltak es kerultel a huvosre (persze el lehetett rendezni...) Egyaz ugy ahogy van megszunt. Amikor a betelepites elkezdodott a leg ertelemesebb magyarok erdelybol egybol eltuntek vagy nagyon elhalgattak. Minden letazo modon megprobaltak elhalgattatni a magyarokat, nem kis sikerrel.
Emlekszem hogy a tombhazban e 4.-en laktunk es volt mindig egy 20 literes benzinkanna tele, ha jon a securitate (szekuritate) lalocsolni a lepcsot es meggyujtani. Fel sem tudjatok merni hogy mennyit szenvedett a magyar odaat hogy megmaradjon magyarnak...a nemetek valahogy kivasaroltak a asjatjukat (szo szerint megvettek a roman allamtol a nemet anyanyelvueket, per varos ki is urult).
Ezek utan valahogy megerthetne mindenki hogy kifelyezetten eszmei erteke volt annka a szavazasnak...

Augy meg romaniaban nem letezik olyan a torvenyben hogy "kettos allampolgar", igy csak szimbolikusan lettun volna magyar allampolgarok, nem ugyanazokkal a jogokkal mint ami van nektek, mostmar nekem is...amikor a szavazas volt mar az egesz csaladunk itt volt es mar hetek valasztottak el attol hogy amugy is allampolgarok legyunk, es megis nagyon fajdalmasan erintett, azokat is fejdalmasan erintette a szavazas eredmenye akik mer 10-15 eve magyar allampolgarok...

Hexer 2007.12.12. 14:36:08

Remelhetoleg mostmar tenyleg peran megertettek, hogy tenylegesen mirol szolt az a szavazas a nem itt szuletett magyarok szamara.

Mivel ezt nem olyan egyszeri megerteni, elfogadni, hogy nem racionalis okok, ervek miadt kellet volna, ergo nem a jogok, penz vagy barmi ami amumgysem jart volna csak belebeszeltek, hanem kifelyezetten szentimentalis eredetu legtetel lett volna.
Epp ezert nem szabadot volna ebben a kerdesben a nep dontson, ezt a parlament kellet volna megszavazza, de mivel azok csak akkor fognak ossze ha mindket olda milliordokat sikkaszt, itt meg nem volt mit, ezert inkabb egy megelolegezet valasztas volt az a szavazas!!! Nem IGEN vagy NEM re szavaztak 90% az embereknek, hanem partokra FIDESZ vagy MSZP, hogy epp melyiknek vaszik be jobban a maszlagjat, sajnos a fidesz-e igaz volt, az mszp meg szavazatokat akart elnyerni barmien modszerrel.


Ps.Meg a roman is rohog a magyaron, hogy ezt meg merte csinalni. Ok tudtak allampolgarsagot adni a Moldaviai romanoknak...es senki nem lazadt ez ellen!

Elobb nezetek a lalkiismeretetek melyere, gondoljatok at hogy milyen maszlagot akarnak beletek tomni, mert csak felreiformaltak vagytok, de nagyon, es utanna, esetleg megfordulhat a fejetekben hogy talan dontsetek egy ilyen kerdesben, fel europa kuncogot azon hogy itt mi tortent, hogyan tagadta meg a magyar honfitarsatol az allampolgarsagot, es hogy mennyire lehet befolyasolni a nepet mer 15 evvel a komunizmus bukasa utan, de errol rengeteget lehetne beszelni, foleg ami a valasztasok utan tortent...mashol langokban alt volna a fel orszag, itt 3 honapra ra 40% meg tamogatta es tamogatja a kormanyt...meg Szalasi is forog a sirjaban...hogy hogyna tud a magyar 2006-ban ennyire hinni a propagandaban...es hogy mennyire tehetetlen.

re re Öcsike 2007.12.12. 15:05:17

Szted a redva Magyarországból majd Erdélybe
megyek szerencsétpróbálni,meg dolgozni...?:D:D:D:D:D
Én azért írtam,hogy aki csak teheti,az külföldön próbáljon meg boldogulni,(Németo. Ausztria,Svájc...)
ez az ország egy redva...egy @orstłłß¤ kormánnyal az élén...
ha valaki komolyabban akar valamit az élettől,akkor nem itt a helye...

Il Panino 2007.12.12. 15:32:02

Szerintem Európa nem kuncogott, leszarta kb. ezt a szvazasát. Kb. senkit nem érdekelt, hogy Nemmel szavaztak a magyarok. Kicsit túlétékelik az erdélyiek ezeket (egész Európa röhögött muhahaha). De nem baj, úgy néz ki ez a fő probléma nektek 3 év elteltével is, akkor szerencsére nincsen nagyobb gond.
Más részről azt bírom amikor erdélyből magyarázank, hogy mit kéne tenni Magyarországon és, hogy ők okosítják ki a Magyarországi belpolitikáról a magyarokat. Szerintem szokjatok le erről.
És lezárva ezt, erdélyi származásu vagyok , vannak erdélyi barátaim. De ismerek sok erdélyit aki ide jött, kb 30x jobban él mint ahogy ott élt, és még is ő a legelégedetlenebb. Szóval szálljunk le a földre, semmivel sem jobbak mint akik a határ túloldalán élnek. Ahogy a románok sem szeretik amikor a magyar politikusok mennek át politizálni, itt sem szeretik ha határon túlról okoskodnak bele mit hogy kéne tennünk.

Kivulallo 2007.12.12. 16:36:03

Szerintem kuncogott az egesz vilag,nem csak fel Europa. En itt szulettem Becsben,semmi kozom sem a magyarokhoz sem az Erdelyi magyarokhoz.Munkam soran eleg surun latogatok Budapestre,de en szemelyszerint tobbre becsulom az erdelyi magyarokat,szerintem ott vannak az elveszett os-magyarok akiket meg magyaroknak lehet nevezni,es akiket nem betelepitettek oda,mint anno Magyarorszagra a sok szlav,ormeny,nemet,zsido,mindenfele sopredek embert.Budapesten az emberek felet megkerdezed hogy hivjak meglepodsz a csaladnevukon.Mintha kulfoldon kerdeznel valakit. Semmi magyar. Nezzetek ma este a TV2-n a Frei Dossziet,Magyarorszag sorsarol van szo. Lathattok egy rovid betekintest,hova kerul orszagotok.
En ugy veszem eszre hogy nektek a Romaniai romanokkal van bajotok,nem az erdelyi magyarokkal. Nem ugyanaz a ketto.Keves az az erdelyi aki idekoltozik es itt marad.Van ilyen nem vitas.De olyan magyar allampolgart is ismerek,aki erdelybe koltozott,es ott el boldogan.Talan boldogabban is.
Szereny velemenyem szerint amilyen kezekben van most orszagotok,haaat,Romania szep lassan elhuz mellettetek.Azt meg mar meg sem emlitem hogy Budapesten mennyire el vannak szallva maguktol az emberek,es mennyire kozombosek,tavolsagtartoak,sorolhatnam..
Mű az egesz.
Ja es mellesleg ertekelem a hozzaszolasaid Hexer.

re Panino 2007.12.12. 16:37:51

En ugy tudom hogy a szavazason az IGEn valaszok voltak tobbsegben. Gondd az volt hogy nem volt meg az elegseges szazalek,amit el kellett volna erni.
Te hogy tudod?

radio 2007.12.12. 17:12:27

nagyon jól tudod panino csak aza baj hogy balfasz vagy.ne mond meg hogy mi miről szokjunk le. és az erdélyi származásoddal én a helyedben befognám s pofám mert kurva negy hülye vagy. szarsz erdélyre mert kint élsz. hát bekaphtod és vedd észre hogy "kivülállokéntr" sokszor sokkal jobban áttekinthető a helyzet.. (" jaj határon kivül senki se okoskodjon" - kabbe)

egy Magyar srác 2007.12.12. 17:41:55

Ne vitázzunk már. Itt minden az anyagiakról szól? Erdély ,sajnos már nem a miénk, el kell fogadni. Általánoságban nézve az emberek többsége nyomorog Romániában,az utak szarok, aki nem hiszi menjen ki, nézzen szét, az autópark nagyrésze szar ... kész.

radio 2007.12.12. 17:59:42

így van habár az utakat folyamatosan javítják és most fognak neki 3 autópálya építésének attól függetlenül még az utak nagy része szar az emberek többsége KIVÜLÁLLOK szemémvel nyomorog de lehet hogy annak a Bako - i románnak bőven megfelel. szegénységben, de attól függetelenül nyugodtan eltengetheti napajait

Hexer 2007.12.12. 18:16:35

-->Kivulallo, koszonom hogy eggyetertessz velem.

-->Panino, inkabb halgass, de szerintem te nem mostanaban jottel magyarorszagra, valoszinu hogy meg romanul sem tudsz, es aki meg azt sem tudja, objektivan, de barmilyen szinte sem fogalmazhat velemenyt ugy hogy legyen egy csepp realitas alapja...

-->egy Magyar srác, te meg felfrisithened a tortenelem oran tanultakat, erdely jogilag a II. vilaghabru alatt tartozott magyarorszaghoz es meg elotte, de ossz-vissz 50 ev ha mindet osszeadjuk. Es epp rohadtul kihangsulyoztam, hogy nem anyagiakrol volt szo, csak mindenki belemagyarazta, hogy a magyarorszaginak milyen kurvara zar lessz...de latom ertelmetlen barmit is irnom, mentek utjaitokon mint a birkak...be-e-e-e...

Nagy altalaossagban 2 havonta megyek mert a ceg megkoveteli, hogy ott is legyek...most meg inditok egyet, szoval ne te probald megmagyarazni hogy ott mi van es itt, menj le delre, ott latsz meg erdekes dolgot magyarorszagon is, mindha mas vilag lenne. Mikor a roman atkoltozik mert itt bagoert vesz hazat, ott eledja a tomhazat itt meg vesz kerteshazat es meg fel is ujjitja. Nem tagadom, ott is van szar, de mit varsz egy orszagtol ahol 90-ig a leg kemenyebb komunizmus volt *(70-ben meg jobban allt mint magyarorszag) utanna 14 evig aki csak a hatalomra jutott csak lopott, semi nem erdekelte csa hogy minnel tobbet zsakmanyoljon. Csoda hogy ilyen szinte eljutott, de a legnagyobb csoda hogy az utobbi 4 evben nagyon nagy fejlodesnek indult, nezd a horvatokat, 10 ev alatt haborubol turosta "paradicsomma" valtak...mikorben a magyarok pp hogy leptek elore valamit, vagy a szlovenok, ott mar szamoljak a napokat hogy bevezessek az eurot.
Ne probalja senkisem biralni romaniat aki meg a sajat hazatalyan sem tud rendet tartani, ha meg valaki megprobalja akkor fellazad ellene, na nem gyurcsnyra gondolok...aki epp az evszazad business-et csinalja az egeszsegugyi reform reven...nekem nem kell olyan egeszsegugy ami penzert gyogyit...az en egeszsegem ne a penztol fugjon...

Il Panino 2007.12.12. 20:22:25

Rádiónak

Ha kívülálló ként ti jobban látjátok akkor innen is jobban láthatják, a romániai helyzetet, vagy mégse? Most akkor mi is van?!?!?!
És épp ezaz, hogy az őseim már vagy 70éve itt élnek és nem is vagyok elszállva, hogy csak az erdélyi a magyar, meg hogy ők a jók... Ezt nem tudom ki találta ki, de ha ez így van akkor meg nem mind1, hogy mit gondolnak a kamu magyarok Mo.-n? Még szerencse, hogy az erdélyiek nagy része nem így gondolkodik.
Mi ez a felháborodás, hogy ne mondjam meg miről szokjatok le amikor te magyarázol hogy mire kiknek kellett volna szavaznia, hogy Orbán vagy Gyurcsán a szemét/ a jó.... Én se magyarázok bele, hogy az erdélyiek az RMDSZ-re vagy a Tőkésire szavazzanak.
Szerintem nézz magadba az egyoldalu gondolkodásmódódba és a nagy megsértődöttségedbe.
Mellesgelg a román autópálya építésnek is egy kabaré története van: amerikai vállalkozók nyerték el az építés tenderét, akik 3-4szeres áron csinálták az autópályát. Aztán talán tavaly állították le a tendert, vagy a kormány váltásnál, nem emlékszem. Szóval tényleg minden rendben ott is.

Honfi 2007.12.12. 20:28:37

--> egy Magyar srac,Te mikor jartal utoljara Romaniaban? Tavaly nyaron felvallalta az uthalozat kijavitasat egy Bacau-i (ertsd Bákói) ceg,es a lenyeges utak teljesen ujra vannak huzva. Itt Szekelyudvarhelyen raallok es csak akkor veszem eszre hogy nem a levegoben megyek,amikor atmegyek a hataron,azaz bent vagyok Magyarorszagon. Szerintem pakolj be a swiftedbe es ugorj at egyet. Megeri. Csodalkozni fogsz hogy mennyi minden valtozott 92 ota. Ugyanugy fogsz csodalkozni,mint azon hogy az autoparkunk is fellendult egy hangyanyit.Igaz mi nem az uj fapados autokra bukunk,inkabb a fullos 2-3 eveseket vesszuk meg.Nyugodtan nezz utana kulfoldon a parkokban hany autot hozunk be havonta.Ne is beszeljunk evekrol. Szoval van igeny ra. Na es a LOGAN,hat szerintem abbol sincs tobb mint nallatok a "mi autonk"-bol(Suzuki).
Ja es meg valami.Minket miert nem kerdezett meg senki hogy akarunk-e Magyarorszaghoz tartozni? Miert ti kell megmondjatok hogy igen vagy nem?!
Udvozlettel..

csiki gyerek 2007.12.12. 21:43:25

Én nem értem, hogy Bukarestről megjelenik egy cikk (ami eyébként igaz) és itt elkezdi a magyarországi anyázni az erdélyit és fordítva.
Ennek ellenére Csíkszereda volt, marad és lesz a világ közepe
Éés nem utolsó sorban: Hajrá SPORTKLUB!!! Megverünk minden magyar csapatot a jégkorong bajnokságban és még a Magyar-kupát es Csíkba' tartsuk :)

Hexer 2007.12.13. 02:02:14

Il Panino 2007.12.12. 20:22:25

Viszont az a bizonyos erdelyi magyar szavazas...RMDSZ vagy Tokes...nevetseges, meg az a keves magyar is aki ott van szethuz, igy a vegen a parlamentben nem lessz senki aki szavazhat, nem lessz mega bejutasi hatar, eddig is epp hogy megvolt, es mot 4 magyar miniszter van.
Az egy dolog hogy lealitottak, de nem altak le, csak talan atkerul valami mas ceghez, valami torokhoz. Na most annak a melosai 10 evre kotottek meg a szerzodest, 1 nappal sem hamarabb nem lessz meg a palya, pedig 6 ev alatt el lehetne kesziteni
Szoval minden halad a szokasos mederben.

Honfi 2007.12.12. 20:28:37

Ez minde igaz, csak hat idokozben egy par helyen meg is sujedt :) es magyarorszagon is megcsinaltak a maradek 80 km ami rossz volt a hatartol pest fele :)

zozo 2007.12.13. 07:28:35

Panino ! Minden elismerésem a Tiéd ! Szerintem orvos lehetsz egy elmegyógyintézetben, ilyen türelemmel kezelni szellemi fogyatékos barom cserépedényeket csak az képes.Nekem is vannak problémáim,rájottem szeretem a fájdalmat,etért olvasom még mindig ezt az oldalt. Rettenetes, nem tudom sírjak vagy nevessek nem létezik,hogy ennyi sötét bunkó számitógéphez juthat.

Kifordított kacagány 2007.12.13. 08:24:43

Hexer 2007.12.12. 14:15:21
te félreértesz engem, én nem támadok. csak felvetettem bizonyos kérdéseket.
hogy elébe menjek a dolgoknak nekem is az a véleményem, hogy csatlakozásra semmi esélyetek nincs. bár szerintem már ezt eddig is elég érthetően kifejtettem. ugyan én legalább kétmillió körülire saccoltam az ott élő, magát magyarnak vallók számát, de még az is elenyésző lenne. független erdélyre viszont lenne lehetőség, de ahhoz azt kellene tennetek amit a magyar nem tud, összefogni. ehhez legelőször az kellene talán, hogy erdélyinek gondoljátok magatokat, az ott élő többi nációval közösen és ne elszigetelt magyaroknak, akik még inkább az elszigeteltségüket akarják növelni a magyar állampolgárságukkal. jól mondod, az állampolgárságnak leginkább érzelmi szerepe van. ez az érzelem az, ami elszigetel benneteket. persze ha ezt akarjátok, akkor igazad van és én tévedek. ha viszont nem elszigetelődni akartok, akkor nem túl szerencsés a nemzeti öntudatotokra alapozni az érzelmeiteket. nem akarom megmondani mit tegyetek és mit ne, de szerintem helyes lenne ha példát vennétek az ide hozzánk betelepített svábokról és igyekeznétek teljesen asszimilálódni, mint ahogy ők is tették.

az állampolgárságról: lehet, hogy románia nem ismeri el jogilag a kettős állampolgárságot, de európa elismeri. ebből az következik, hogy ahogy kiteszed a lábad az országodból, mindazon jogok megilletnének, amik az itt élő magyarokat. akár ide jössz, akár máshová mész. innentől kezdve pedig ne beszéljünk a CSAK érzelmi jelentőségéről. aki annyira akarja az állampolgárságot, hogy tenni is akar érte, az eddig is és ezután is megszerezheti magának. azzal a szavazással pedig boldog boldogtalan megkapta volna, esetleg olyan is akit nem szivesen láttunk volna a határaink között, vagy olyan célból, hogy minket képviseljen a világ más országaiban. mi így döntöttünk, ehhez megvolt a jogunk és megvoltak a megalapozott indokaink is. az pedig, hogy ti ezen megsértődtetek, és megalapozatlannak tartottátok ezeket az indokainkat, már a ti hibátok.

a múltról annyit, hogy elmúlt. a jövőbe kellene tekinteni. igaz ugyan, hogy nem éltem ott, de olyan emberek elbeszéléséből akiknek a legrosszabb időszakban menekülniük kellett valamennyire tisztában vagyok azzal, hogy mi volt ott. senki sem kételkedik abban, hogy sokat szenvedtetek, sok megaláztatásban, rettegésben volt részetek. ez viszont nem indok arra, hogy a múltban éljetek, vagy hogy ezzel példálózzatok mások előtt. ma ugyanolyan lehetőségeitek vannak mint bárki másnak a térségben, amivel szemlátomást éltek is, még jobban is mint mi. ne gondoljátok hát úgy, hogy mi felelősséggel tartozunk értetek. közösek a gyökereink, de csak szomszédok is vagyunk. viselkedjünk hát ennek megfelelően. ha lehet sértett marakodás nélkül.

ami a népszavazást illeti, egyenesen nevetségesnek tartom a lehetőségét is annak, hogy egy ilyen kérdésben a pillanatnyi politikai érdekek döntsenek. továbbá sértőnek tartom az egész ország lebirkázását csak azért, mert más döntés született, mint amit te szerettél volna. függetlenül attól, hogy a nép valóban birka. nálunk éppúgy mint nálatok. azt, hogy ki miért hozta meg a saját döntését azza kizárólag ömaga előtt tartozik számadással, te nem kérheted ezt számon senki. viszont az ezzel kapcsolatos megnyilvánulásoddal sikerült bizonyítanod, hogy ti éppúgy nem vagytok még alkalmasak a demokráciára ahogy mi sem. felesleges jobbnak érezned magad, nem vagy az. és ez fordítva is igaz természetesen.

Kivulallo 2007.12.12. 16:36:03
olyan, hogy igazi magyar, meg ős-magyar nem létezik. mint ahogy az egyéb nációk képviselői sem. legfeljebb olyan emberek akik ennek vagy annak vallják magukat. a kárpát medence sikeresen összekeverte az itt élők vérét az elmúlt ezer év alatt. amiért számodra jobbnak tűnnek az erdélyi magyarok, az az, mert messze vannak tőled és kevesebbet tapasztalsz belőlük. szerintem ugyanolyanok mint bármelyikünk(még azon is meglepődnél, hogy néhányuk ott milyen nevet használ).
ők ugyanolyan közömbösek, távolságtartók és a történelmi múltjuknak köszönhetően még bizalmatlanok mindenkivel szemben. ez utóbbi még az előnyükre fog válni. azt is ki merem jelenteni, hogy ha románia lehagy minket(lássuk be erre megvan a reális esély), az nem az ott élő magyaroknak lesz köszönhető.

Kifordított kacagány 2007.12.13. 08:48:29

még annyit, hogy én nem anyázok itt senkit, senkivel nem marakodok, és leginkább nincs senkivel semmi bajom. se a magyarokkal, se a románokkal, se senkivel. véleményem viszont van, amit le is írtam nagyjából. ha valaki megérti vagy elfogadja, akkor jó, ha nem, az sem baj, ezzel is együtt tudok élni. már régen tisztában vagyok azzal, hogy nem én fogom megváltani a világot, hogy van mikor nincs mindenben igazam és azzal is, hogy nem lenne jó, ha mindenkit meggyőznék a sajátomról.
ha valaki úgy gondolja, hogy nem elég felnőtt ahhoz, hogy ezt elfogadja, az csak szóljon és nem terhelem tovább kényelmetlen gondolatokkal.

Il Panino 2007.12.13. 08:52:05

Az a lehagyás se ma lesz, mert már nem valószínü, hogy sokáig tart ez a lendület. Most Románia ott van, mint mi 10-12 éve, a nagy vágtának lassulás lehet a vége. Szóval egy jó ideig ez a veszély nem fenyeget.

Olvasni való:
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20071122-viharfelhok-romania-gazdasaga-felett.html
www.ecostat.hu/download/muhely/ECOSTAT_muhely_070920.pdf
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20071130-romania-a-vartnal-nagyobb-de-lassulo-novekedes.html

Kivulallo 2007.12.13. 09:27:23

-->Kifordított kacagány 2007.12.13. 08:24:43
Szerinted ha nem az erdelyi magyaroknak koszonheto a haladas,akkor kinek?
egesz Romania Erdely veret szivja,ugy is mondhatnam: Erdely tartja el Romaniat..
-->Il Panino 2007.12.12. 20:22:25
Latod az erdelyiek ezt is jol csinaltak,mivel mind a 2 bejutott a parlamentbe. Az RMDSZ es Tokes Laszlo(nem Tokesi) is. igy ket "part" fogja kepviselni az igazukat. Mondd meg ha nem csinaltak ugyesen. Mig a sok roman el sem ment szavazni,igy a nagy Vadim Tudor partja be sem jutott,ahogy ehez hasonlo nagy partok sem.
Es meg egy kerdes,ami mar itt elhangzott,de valaszt nem lattam ra: Az erdelyi magyarokat miert nem kerdezte meg senki,hogy szeretnek-e azt a nepszavazast?Hiszenmegint az Ok sorsukrol volt szo..

peetee 2007.12.13. 11:25:27

KACAGÁNY itt a svábok magyarországi beilleszkedésével kapcsolatban hozott fel példát.Azért gondolkozz már el.Mo.-on nem milliós nagyságrendű sváb kisebbség él.És a történelmi háttere is kicsit más a svábok itteni jelenlétének,mint a magyaroké romániában.Trianon mindíg is a nemzet tragédiája lesz,határon innen és túl.Ezt a magyarság soha nem fogja tudni megemészteni,és ez nem csoda.Viszont sajnos tény h ez a szőröstalpú román népség el fog húzni tőlünk.Én se szimpatizálok velük,de mire nézzük mi le őket?Kb ugyanott tartunk morális szinten.Aki nap mint nap Budapesten közlekedik tudja h miről beszélek.Hihetetlen milyen állapotok vannak.A kresszel senki se törődik,minden csupa szemét,mindenki pofátlankodik és idegbeteg.A kisebbségi helyzet pedig lassan uolyan katasztrofális lesz,mint román "barátainknál".szóval szeretni nem kell őket,de lassan ők fognal előrébb tartani.Elég 1 adat h szemléltetni lehessen.GDP növekedés.Románia:6%.Magyaro.:0!!!!!Ennyi

Hexer-nek ----> egy Magyar srác-tól 2007.12.13. 11:49:53

"az egészség ne a pénztől függjön" , ne viccelj már.Sajnos a mai Világban és a kapitalizmusban erről szól minden. Én az anyagiakat nem arra értettem amivel kapcoslatban jól kiosztottál ,hanem arra ,hogy a topic az autókról ( 2 féléről: Luxus autó és rozsdás geci Dacia, meg Olcit,meg Thalia (Török) ... Nézd már meg mennyibe kerül egy PET (pozitron emissziós tomográf) gép ?
Figyelj próbáljuk ki- Romániában ( ha ott egyáltalán van ilyen :) menjünk be egy Sonax autós kézimosóba , te fizess 2500 ft ot én meg adok nekik előre egy 5000 ft-ost és
megnézzük kihez állnak másképp a mosásnál.
Hexer ,ne dícsérjük már annyira Romániát ,mert ,ha odamegy egy külföldi szarrá röhögi magát az ottlévő állapotokon...

Hexer-nek ----> egy Magyar srác-tól 2007.12.13. 11:53:22

Szóval ne az anyagi különbségekről dumáljunk ,hanem a szaros autókról Romániában. Meg arról ,hogy milyen jó,hogy egyesek drága kocsival járnak(egy szűk réteg) mások meg ganédomb szardarabbal gurigáznak és erre lehettek büszkék.

Erdelyi--->egy Magyar sracnak 2007.12.13. 12:16:23

Beszarok toled.Te tenyleg `90-be jarhattal itt utoljara :))
Semmi kozod a valosaghoz.

Kioszto 2007.12.13. 12:19:55

-->egy Magyar srác:
Szerintem Te egyike vagy a sok nagyravagyo mutatos kivagyoken (kozbe senki)faszkalapnak,akiknek koszonhetjuk a tápos becenevet.
Huzzatok meg magatok egy kicsit es ne vaganykodjatok,nagyon nincs mire felvagjunk.Eleg ele vagyunk mi is,Budapesten kivul eleg lerobbant,csoro telepulesunk van nekunk is egy ekkora orszagban,amit kutya nyugodt korulmenyek kozott korbepisil.
Ne akarjunk masnak latszani,mint amik vagyunk.

Kifordított kacagány 2007.12.13. 12:54:38

Il Panino 2007.12.13. 08:52:05
igaz, de mi meg már jó ideje csak toporgunk

Kivulallo 2007.12.13. 09:27:23
először is a döntéseket nem erdély hozza, tehát a fejlődés üteme, iránya nem rajtuk fog múlni. másodszor meg mint azt már tanult erdélyi kollégánktól hallhattuk, elenyésző kisebbségben vannak. tehát ha erdély is termeli ki a fejlődéshez szükséges tőkét, akkor ez sem lesz köszönhető nekik.
harmadszor pedig azt hiszem elég nyilvánvaló, hogy az erdélyi magyarok legalább annyira széthúzó népek, mint mi itthon(tanult kollégánk ezt is elismerte), tehát nemigen várhatunk tőlük ezen a téren sem csodát. persze ennek ellenére is szeretjük őket, mert a véreink és ugyanolyanok mint mi. csupán arról van szó, hogy nem náluk keressük a román megváltás kulcsát.
egyébként szerintem 10 éven belül náluk is a lehető legrosszabb politikai forma lesz a jellemző, méghozzá a kétpártrendszer, mint nálunk. ha ezt megússzák, akkor odaköltözöm, mert akkor valamit nagyon jól csinálnak.
a szavazással nem az ő sorsukról döntöttünk, csupán arról, hogy jó-e nekünk itt élőknek az, hogy lehetővé tesszük nekik, hogy élhessenek egy lehetőséggel. a sorsukat nem tudjuk megváltoztatni, arra már régóta nem vagyunk hatással. én úgy gondolom nem vettünk el nekik semmit. viszont tény, hogy nem is adtunk nekik semmit. ha ez szerinted bűn, ám legyen.

peetee 2007.12.13. 11:25:27
a sváboknak rosszabb volt. őket elszakították az otthonaikból és egy idegen helyre idegen nép közé kényszerítették őket. az, hogy kevesebben voltak csak még inkább megnehezítette a dolgukat egy idegen világban. én úgy gondolom az erdélyi magyarok jobb helyzetben vannak pillanatnyilag.
én is örülnék neki, ha az országunkat nem nyirbálták volna meg ennyire. egy sokkal erősebb nemzet lehetnénk, akiknek legalább akkora szava lenne, mint a németeknek, ami itt egész biztosan könyebbé tenné az életet. de nem így történt. ezt tudomásul kell venni és beteg dolog feleslegesen keseregni rajta.
tény, hogy semmivel sem vagyunk jobbak a környező népeknél. sőt roszabbak, mert mi vagyunk az egyedüliek talán akik minden környező néppel gyűlölködünk. igazából azt kell mondjam, hogy szerintem az "elvett" területen élők ha van egy kis eszük nem is nagyon bánják, hogy nem hozzánk tartoznak. még az erdélyi magyarok sem(az itt elhangzott szavaikból akár ez is leszűrhető).


"az egészség ne a pénztől függjön"
ez tényleg egy vicces mondat volt. ott is eljut majd az egészségügy odáig, hogy pénztől fog függeni. még ha eddig nincs is róla szó. túl sok lóvé van abban ahhoz, hogy ne akarják majd megkaparintani. persze lehet, hogy jobban fogják csinálni mint itt nálunk(az mondjuk nem lesz nehéz), de nem sokkal az is biztos. mikor arról van szó, hogy valamit szét kell hordani, akkor mindenki ugyanúgy működik.

szhelyi... 2007.12.13. 16:02:05

Tényleg sajnálatos már, hogy hováig fajult ez a cikk...
Sajnálatos azért, mert rávílágít arra az alapvető problémára, hogy magyar nem ért magyart és ha nem kap igazat, akkor bármi áron,gyűlölködésel,pitiánerségel nyomatékot ad a hangjának.Neharagudjatok már, de a magyarországon lévő gépkocsiparkból mennyi van hitelekből??? Erre aztán nagyon büszkék lehettek, mint arra is, hogy a saját "véreteket" mocskoljátok miközben önhibájukon kívül a határon "kívülre" kerültek...
Én szégyelem magamat helyetetek...

zozo 2007.12.13. 18:56:08

Régen nem számít már,hogy hitel vagy készpénz de senki sem erre büszke.Tény,itthon fiatalabb az autópark és ha nem lenne büntetőadó(regdíj)még jobb lenne!Senki nem mocskolja a "saját vérét" részünkről, TI vagytok elszállva magatoktól és ezt bizony nehezen viseljük !Kicsit vissza kéne venni az arcból elgondolkodni,hogy milyen alapon osztjátok itt az észt és ha jó nektek ottmaradni oszt örűlni!

egy Magyar srác---> Erdélyi és Kiosztónak 2007.12.13. 19:04:50

Erdélyi --->én mostanában voltam Romániában, én kértem elnézést az alufelniktől ,mert pár helyen olyan szar út
van ,hogy kiakasztó.
Kiosztó---> Te ne jósolgass ,hogy én mire vágyom , olyan autóval, autókkal járok amilyen lehet neked soha sem lesz.
Kiosztó ---> te baromarcú ( ha már te is vulgáris szavakkal illettél) nézd már meg a cikkben szereplő bukaresti fotókat utánna pofázz. Menj el mondjuk Debrecenbe vagy Szegedre vagy Pécsre vagy Győrbe...
Oké ne vitatkozzunk Románia egy csodálatos, tiszta, frankó hely. Szerintem a Magyarok tömegesen fognak ott letelepedni, lelki szemeim előtt látoma kígyózó sorokat. :):):) Üzletelni megéri Romániában , mert fejlődik ez tény ,de ott lakni?Köszi inkább nem... Még jó,hogy nincsenek mindenfelé stopposok akik huszadmagukkal bekéreszkednének a külföldről érkező túristák Audijába... :)

Erdelyi 2007.12.13. 20:01:38

Merre jartal Magyar srac? Hol tudtad hazavagni az alufelniket?
Abba meg hogy kinek milyen autoja van szerintem ne menjunk bele,lehet ha Te maradsz alul.Foleg ha ugy nezzuk hogy kinek milyen,es HANY autoja van.
Varom a valaszt az utvonalra.
Koszi

Erdelyi 2007.12.13. 20:08:01

Ja es nekem mindegyik auton alufelni van. Egyszer egyet en is kivegeztem,de az az en hibam volt. Nem kell tullihegni.Foleg hogy mai vilagban az alufelni mar nem szam.
Udv

Istvan 2007.12.13. 20:23:47

1.Mit unneplunk karacsonykor?
2.Mikor szuletett Jezus?
3.Hol szuletett Jezus?
4.Mi a jaszol?
Tobbek kozt ezek a kerdesek hangzottak el a Fokuszban,2007.12.13-an az RTL-en.
Ha lattatok akkor ertitek mirol beszelek.
Eskuszom szegyellem hogy magyar vagyok.
Ne veszekedjunk szerintem hulyesegeken,tudatlan buta nep vagyunk.Csak a penz,csak a penz.Mas senkit nem erdekel mar.Az jart a legjobban aki nem ide szuletett.
Szegyen.

kalap 2007.12.13. 21:01:47

már bocs - magyar srác - de még sok helyen ellehetne indulni egy fényképezőgéppel s utána megírni ezt a cikket. az, hogy Bukarest milyen az nem újdonság, mindenki tudja hogy egy nagy trágyadomb. csak az a kár bár elég messze van Bukarest Erdély határától mégis fura kis kapcsolatokat alakítottak a kedves kommentálók. amúgy szerintem erdély területi autonómiájának reális esélyei soha nem voltak és nem is lesznek

egy Magyar srác 2007.12.13. 22:58:50

kalap - végre egy értelmes komment, igazad van. Persze Pesten is lehetne mondjuk a 8 kerben előnytelen képeket csinálni vagy Ózdon a ... telepen,de az a gond,hogy Bukarest-en nagy általánosságban több ilyen hely van... De igazad van.
Én csak arra kértem mindenkit,hogy ne azt a helyet dícsősítse ahol lakik, főleg ne akkor ,ha abszolút nem olyan,mint amilyennek beállítja... Romániába el kell menni szét kell nézni. Erdély szép , az ott élő embereket tisztelem...

egy Magyar srác 2007.12.13. 23:04:40

Erdélyinek. Nem neked szántam,hogy myilyen autóm van ,hanem Kiosztónak ... A szar alufelni pl Alessio ,szar is ,de egy komolyabb ami keményebb annak nem is lesz baja, én nem vágtam haza soha az alufelnit ,csak azt mondtam ,hogy nekem fájt amikor Nagyváradon keresztül az elkerülőn mentem ,nem pedig a városon keresztül. Sok rossz út van ... amúgy Kolozsvárra ,már egész tűrhető ,de annyi falun vezet keresztül az út és nem autópálya ,hogy feszt lassítani kell ...

egy Magyar srác 2007.12.13. 23:08:43

szhelyi----> igazad van sajnos a Magyar ember 2-3 számmal nagyobb méretű autót vezs , mint amit megengedhet magának. Rengeteg autót vettek vissz itthon hiteltartozás miatt, ez az Országunk szégyene. Magyar nagyravágyás. Fizetni meg nem tudnak, hülyeségekbe mennek bele egyesek... szar lehet fűnek fának tartozni és nyögni a kamatokat...

kobak 2007.12.13. 23:21:31

Te Erdelyi.... te itt kit nezel baleknak? Az utakat karban kell tartani, nem eleg 10 evente ujracsinalni... Fel is kene festeni. Meg a szelere azok a botocskak is kellenenek, meg a tablak, meg a parkolok, meg a szabalyokat is be kell tartani. Ezekbol Romania nagyon de nagyon szarul all. Az, hogy neked tobb autod van a kellettenel, azzal nem lehet felvagni.

Te Honfi.... te ne rohogtess azokkal a 2-3 eves fullextras szarokkal. 10000 Euro folott nagyon nehez autot eladni itt (romaniaban) azok a fullos csucsverdak 250-300 ezret futottt ceges torott visszatekert autok. Az ujak pedig linzingesek, keves 30000 Euro folotti autot birtokol maganszemely. A latszat csal, nezd hany stoppos van az ut mellett... azoknak fullos mercijuk van csak most festik igaz?

Tobbiek.... nezzetek el nekik... meg fiatalok.

Hexer 2007.12.14. 00:58:19

Ha mar ugyis szo kerul az egeszsegugyrol akkor en kellene legyek az elso aki leszarja de nagyon magasrol, mindeket orszagban ingyen fogok minden helyzetben ellatast kapni a legjobb minosegben...sot, en kifelyezetten jol jarok ez altal (tobb zsoci lssz a zsebemben).
De nem ertek eggyet vele!!!
Szerintem nem normalis az, hogy attol fugg az en ellatasom, hogy epp milyen biztositasom van, ne attol fugjon egy magyar ember mutetje hogy arra kiterjed-e a biztositasa. Nezzetek mar meg, hogy kulfoldon ez hogy mukodik (kirva jol a biztositok reszerol) mindket oldalrol...
Szerintetek miert akarjak ennyire atpaszirozni ezt a torvenyt, ha nem a penzert...azert a rohadt sokk milliardert ami igy "eggyes" emberek zsebebe visszacsorog, a vegen a fidesz is elal mert megkapjak a sajat reszuket a tortabol. Ha ti ezt nem latjatok at...Isten adja hogy eletetekben soha semmi nagyobb egeszegugy problematok ne legyen, mert anyatokat is aladhatjatok hogy ne haljatok meg...

Megsugom, hogy a bankik mar keszitik az egeszsegugy hitelt, spesialisan azoknak akiknek mondjuk bizonyos mutetere nem terjed majd ki a biztositasa de megis meg kell csinalni...

AZ EGESZSEGUGYBOL NEM SZABAD PIACOT CSINALNI MERT OTT A "VASARLO" AZ AKI VESZIT. egy kis kozgazdasag mindenkinek, de lagalabb jozan paraszti esz es rajottok hogy megint csak atbasznak de sulyosan, es megint annka lessz rohadt jo akit epp szidtok mint allat...

Az adokat kellene beszedni rendesen, nem az egeszsegugyet eladni...de hat miert is lenne olyan fontos az az ado...hisz mindenki becsuletesen befizeti...foleg azok akik eladjak az egeszsegugyet...nem ok lesznek azok akik 2-3 ev mulva egy picit jobban fognak elni...mint most.
Az orszagot telyesen biztos, hogy nonprofit celokkal vezetik, es a valasztasokra a penzeket gyujtesekbol szereztek, ezeket a penzeket a 4 ev alatt nem kell valamilye uton modon "visszaadni" minden fele fedonevvel, mint autopalya, metro, egeszsegugy, palamenti negyed (remelem osszejon es megy egy picitt tobb penzem lessz nekem is :)de errol senki se tudjon... es meg sorolhatnam az oriasi atejteseke amikbol meg mindig milliardokat lehet keresni honapok, sokszor napok alatt!!!

De akkor most mindenki almodjon rengeteg penzrol, mert holnap kicsaljak a kezedbol.
En ezert csodalom a zsidokat...iszonyat jol csinaljak a dolgukat, szerencsejuk hogy sok az oktalan ember, beloluk elnek...remelem valahol tanitjak mert akarok tovablepni expert szintre :)

Il Panino 2007.12.14. 01:07:49

Ingyen mindenhol? ÉS azt hogyan?

Amúgy meg az egészségügy az ami a legkevésbé hiányzik ide...

Hexer 2007.12.14. 01:15:21

Jo pelda Kanada.
Sehol sincs ingyen, de nem toled fugg, hogy milyen ellarasban reszejulsz. Ezt hivjak kozos felelosegvalalasnak, igy nem lehetseges hogy valaki rohadt gazdag legyen, masok meg epp hogy eljenek.
Vannak olyan orszagok akar hiszitek akar nem ahol a lenyeg az, hogy az emberek anyagilag minnel kozelebb legyenek egymashoz, ergo iszonyatosan megadosztatjak azt aki megprobal tobbet kaszalni a kelletenel. Egyszeruen olyan az adozas.

Ha szep lassan elmeselem mi hianyzik, es mit kellene maskent csinalni csodbajutnak az orszag, a kulfoldi penz, mit itt mosnak tisztara tobbekozt eltunik hirtelenul. Az a baj hogy annyira nagy szarban van az orszag, es annyira cegek iranyitjak, hogy innen kimaszni mar nagy bravur...mert pont aki vezet annka az erdeke hogy te szarul elj atvitt ertelemben.

Il Panino 2007.12.14. 01:34:25

Hexer, szerintem sok hülyeséget hordtál össze itt. Nem ide való. De ha érdekelne pontosabban adok 1 linket, hogy fog működni az egészségügy, HA fog. Olvasd el tanulságos, mert köze nincs ahhoz amit a hasadraütve írtál. Engedj egy idézetet a közepéről:
Az új rendszerben az alapcsomag, a sürgősségi ellátás hozzáférése és finanszírozása nem változik. Az életmentő sürgős ellátásokat mindenkinek meg kell kapnia, függetlenül attól, hogy biztosított vagy nem biztosított. A nem életmentő ellátások esetében a biztosítottnak nem minősülő külföldi állampolgároknak fizetési kötelezettsége van. A magyar biztosítottak részére az egészségügyi ellátórendszer által nyújtott sürgősségi ellátásokat – a mentés kivételével – a pénztárak fizetik a fejkvóta terhére.
Itt a link, ah tényleg érdekel akkor olvass ne ne te találd ki.
-www.eum.hu/letoltes.php?d_id=2453

A kormányzati negyed pedig nem állami beruházás lesz, hanem magántőke.
A kérdés az, hogy hosszútávon az irodák bérlése megéri, vagy lehúzás lesz, de ez nem 10év alatt fog kiderülni.

Ha csak nem te fogod építeni, úgy tudom nem Demján Sándornak hívnak, kiváncsian várom ebből (is) hogy fogsz meggazdagodni.

De most komolyan, Erdélyből miért kell okosítani???

Hexer 2007.12.14. 02:36:02

Latom nem kovetted hogy mit irtam.
Az V. ker.-ben lakom par 3. eve, 5 eve magyaroszagon, es folyamatosan azon vagyok hogy kitalajam a vilagmegvalto otleteket (gennyesre keressem magam roviden). No, ez tobb kisseb sikerrel mikodik is. Hala egnek ismerek olyanokat akik kozel allnak a tuzhoz es meg meselnek is rolla.

Visszaterve arra amit te irtal az elobb.
Tokeletesen leirtad ugyan azt amit en mondtam az elozo postban...csak te nem tudsz a sorok kozt olvasni...2 dolog lessz ingyenes, a surgosegi ellatas es az eletmento ellatas, minden mas a biztositotol fugg, hogy majd o mit gondol ugy, hogy kifizet vagy nem (ha en lennek biztosito valoszinu, hogy a zsebemmel torodnek es nem lennek voroskereszt).
Szerinted most en hova teszem a felretett penzeme...? pontosan...biztositokba, vasarolok amenyit merek, mert par even belul varhatoan felmegy. De neked azt ajanlom hogy valasztasokkor vasarolj, persze akkor rizikosabb, mert nem biztos hogy jol sul el, de ha igen az jo vilag lessz.

Az uj kormanyzati nyegyed, tokeletesen igazad van...de!!!
Mit is mondanak nekink?
\"Eladjuk a regi epuleteket igy a hiany csokken, es egy helyre koltoztetjuk az ossze naplopot\"
Remelem nem sertodik meg senki ha leforditom magyarra ugyanezt:
\"Elsikkasztjuk a regi milliardokat ero belvarosi epuleteket (amiket mi fogunk megvenni indirekten) joval alacsonyabb aron, es az ugyancsak mi altalunk felepitett negyedbe koltozunk, amit majd evek alatt az adofizetok fizetnek vissza nekunk.\"
Ennel tisztabban nem tudok fogalmazni, remelem rajossz abbol hogy mi a hejzet.
A regi epuletekre/korhazakra mar meg vannak a vevok, mar le van minden zsirozva, csak egy rohadt fecnit kellene alairni, de meg sok embert kell errol meggyozni...

Kerlek, annyi ilyen es hasonlo malor van amitol az ember max csak azt hiszik hogy elbaszott szamitasok, vagy venetlenek oszjateka, pedig tokeletesen felepitett \"legalis\" lopas...ajjj dehogy, mindet szereztek :) es ok is mint en a napnal futok, onnan van a penz :P

Hexer 2007.12.14. 02:40:32

Ps. ne a halat tanitsd uszni, mar megtanitottak a romanok es a zsidok ;)


Esetleg par helyesirasi orat adhatsz, abban meg van mit fejlodnom :)

Kifordított kacagány 2007.12.14. 08:15:28

kalap 2007.12.13. 21:01:47
a lehetőség megvan rá. akarat nincs. csak a sírás

Hexer 2007.12.14. 00:58:19
sok hülyeséget és sok triviális dolgot írtál feleslegesen.
egy piacgazdaságban az egészségügy is csak ilyen alapokon működhet. amíg nem alakítják át teljesen addig nem is fog működni. szép ábránd az, hogy mindenki egyforma ellátásban részesüljön, de ez hibás elgondolás. természetesen ne hagyjanak meghalni senkit, de ha én megdolgozom érte és megfizetem az árát, akkor nehogy már azt a sok ingyenélő élvezze, én meg alig kapjak belőle valamit.
mindenki tisztában van azzal, hogy a társadalmat kizárólag a pénz mozgatja, hogy a döntéshozóink a saját gazdasági érdekeltségeiknek megfelelő döntéseket hoznak(megkeresik a lehetőségét hogyan legyen nekik több). ezért teljesen felesleges volt ezt itt bárkinek is taglalnod és főleg hülyeség volt az egészségügyet érintő ábrándjaidat előhozni.

Il Panino 2007.12.14. 01:34:25
ez még egy jó ideig nem fog működni. szerintem legalább 10 év el fog telni, amíg egy valamire való szolgáltatáshoz hozzájuthatsz itthon, vagy hogy egyáltalán rá tudd bízni az életedet egy ilyen kórházra. én addig ennek semmi reális lehetőségét nem látom, amíg magánkórházak nem létesülnek és el nem indul egy egészséges piaci verseny ezen a területen is. arra pedig még jó ideig várni kell.
az apámnak azért kellett meghalnia, hogy a kórház megkapja a 9 nap után járó "fejpénzt" érte. addig csak fektették, semmilyen kezelést nem kapott és nem voltak hajlandóak máshová küldeni. így utólag azt kell mondjam, ha otton marad és magunk próbáljuk meggyógyítani, nagyobbak lettek volna a túlélési esélyei. így áll most itthon az egészségügy. de ez már tényleg nem tartozik ide. hacsak úgy nem, hogy itt is mint mindenhol csak a mutyizás megy jó magyar szokás szerint.

kalap 2007.12.14. 16:12:21

- kiforditott kacagány - én elhiszem neked, hogy meglehet oldani ezt a TERÜLETI autonómiai kérdést csak nem tom hogyan gondolod. Légyszives magyarázd is meg (ha már állítod), (amúgy van akarat is és nem csak sírás - korosztályotól függ.)

Hexer 2007.12.15. 16:11:04

Kifordított kacagány 2007.12.14. 08:15:28

Naivsagod surolja a hulyeseh hatarat...
Neked trivialis es egyertelmu hogy akik vezetik az orszagot azok lopnak legalisan a legtobbet akkor valami nagyon nagy baj van veled...
Ha egy kissebsegi (legyne pl. roma) bejon a hazadba es elviszi a felretett penzedet, de te kifele elkapod agyba fobe vered...de ha ugyane ezt csinalja a mindenkori allam huzol eggyet a valladon es tovabb allsz. Utanna meg szidod azt aki nem fizet...

Roviden velosen barom vagy...de rohadt nagy!!!

Az szurja a szemed a valaki keveset lop, de ha valaki rendesen belenyul a legvarba kussolsz, mint a maradek 5-6millio hozzad hasonlo karosszek tabornok...pofatok nagy, de mikor ott kell lenni kusoltok, behuzodtok es szidjatok azt aki probalna valtoztatni!!!


Te azt hiszed, ha majd a biztositonak fizetsz, az majd tutira ki is fizeti ha valami bajod van? En ha biztos lennek tuti nem, csak ha mar mas valasztasom nincs. Amerikaban a biztositok alkalmaznak orvosokat akiknek feladatuk hogy utannajarjanak annak hogy tenylegesen ki kell-e fizetni azt a bizonyos penzt, avagy meg lehet indokolni hogy megsem kell. Magyarul dontenek arrol hogy te elj vagy ne!!!

Hexer 2007.12.15. 16:13:33

Ps. ha meg eszt az oriasi atbaszast is megszavazza a magyar, akkor tuti tovabb allok, ithagyom a rakba a sok onerzetes de cselekves keptelen embert, furodjetek majd a sajat saratokba!!!

Hozzaszolok 2007.12.15. 17:01:55

Jobb lessz ha visszamegyunk erdelybe. Meg ott is jobb lenne mint itt.
Ajanlok egy konyvet,Sebo Odon: A halalra itelt zaszloalj. Ebben a konyvben egy igaztortenet van leirva.Utana mindenki elgondolkodhat.Akkoroban a magyar-roman hatar a gyimesekben volt.Erdemes lenne megnezze mindenki,hogy akkor mekkora volt magyarorszag,es mekkorat vettek el tolunk,amit a romanoknak dobtak.Koszonjuk nektek franciak.Mit tennetek ha ti eppen abba a reszbe esnetek,amit levagtak es holnaptol szembe kopnek a tobbiek akik odaat maradtak es azt mondjak hogy roman vagy?!
En azt mondom ne bantsuk itt egyik a masikat,legalabb olyan magyarok elnek odaat is mint itt nallunk.Nagyon szomorunak talalom,hogy meg egyet doftunk belejuk a szavazasnal.
Ez az en velemenyem,koszonom ha elolvasta valaki.
Tisztelettel..

egy Magyar srác---> Honfi -nak 2007.12.15. 17:19:06

Kedves Honfi!

Örülök,hogy egészséges nagypofájú Honfi hozzászólónk Romániában élő öntudatos gyerek .És úgy érzi ,hogy Romániában szinte lebeg az autója a kiváló utak miatt. Mikor átjön Magyarországra csak akkor „nem lebeg” az autója.Nézd már meg nálatok mennyi autópálya van...
Köszönöm a tanácsodat: „hogy pakoljak be a swiftembe és nézzek szét Nálatok”
Istenem , miért érezem azt ,hogy köhög a bolha, Na jó átmegyek a kedvedért nagyképűbe:
Újjonan vásárolt Audival járok, Nagyváradon jó lakást lehetne érte venni, de van mellette más autóm is. Ergo nem Suzukival mennék Nálatok. De amúgy az új swift különb a Renault Tháliátok és Daciátoktól ezerszer.
-> Kobak kommentje nagyon helyénvaló volt a szar kétes kilóméterállású nyugati autókkal kapcsolatban.
Nálatok nem nagyon van szabályozva ez a külföldi autóbehozatal, Magyarországon elég kemény szigorral lépnek fel és nem is nagyon érdemes pár évesnél öregebbet behozni. Honfi azért azt nekem ne mond, hogy a Románok többsége alighasznált 1-2 éves nyugati „presztízs” autót vesz pl.: Bmw,Audi,Mercedes ,mert szarrá röhögöm magam és nem a szerencsétlen körülmények között élő embereken ,hanem rajtad…
Ha meg valami kimegy az Autóban nem eszik 2 hétig?
Szóval ne degradálj le, én újonnan vettem az autóimat,Te nem,Én becsületesen adózom,dolgozom. Én nem akartam nagyképűsködni,de Te kihoztad belőlem.
Már említettem a fórumon, hogy nem fognak tömött sorokban a Magyarok kimenni hozzátok, ettől nem kell tartani…

egy Magyar srác 2007.12.15. 17:20:52

---> Hozzaszolok -nak: igazad van ,de nem tudunk mit tenni :(

Honfi 2007.12.15. 17:58:26

Figyelj Magyar srac
Nem mondom most milyen autom van,mert azt mondod gorezok,nem is ez a lenyeg kinek mije van.Azt sem kell lenezni aki daciaval vagy swiftel jar.Csak az ne verje a nyalat szanaszet.Autopalyank igaz hogy nincs,de mar tervben van.En az orszagutrol beszeltem,amin elmegyek erdelybol budapestig.Szoval en velemenyem szerint jobb a roman ut.
Ennyit akartam mondani.
A hasznalt autokkal kapcsolatban pedig,szerintem itt sincs tobb szar mint nallatok,itt sincs tobb dacia mint nallatok suzuki.Lassan erdelyben is leteszik a refi vasakat,es vesznek helyette egy 2-3-4 eves hasznalt kulfoldi autot.Az en varosomban ha megallsz szamolni az ut szelen,nem sok daciat latsz mar. Oszinten elmondom,hogy nekem is van egy Daciam amit 1973-ban gyartottak.Ez a biztos pont az eletemben :P O marad akarmi tortenik is,a tobbi autom meg jon-megy. Ezt nem adom el,megteszi ez amikor hetvegi hazhoz jarunk ki,vagy satorozni,stb. Ez mellett azert van meg egy ket komolyabbacska autom is,amire en is vehetnek par tombhazlakast Varadon. Nem ez a lenyeg.
Mindenki maga csinalja a szerencsejet. Itt a lenyeg hogy nem kellene kopkodjuk egymast,egy kis osszefogas nem artana.Vegtere en is egy magyar sracnak vallom magam.Csak a ti szemetekben maradok roman.
-->Hozzaszolok 2007.12.15. 17:01:55
Tisztelem a velemenyed,vegre egy ket ertelmes ember is kommentalja azt ami itt lefolyik.

egy Magyar srác, Sorry Honfi ,nem akartalak megbántani 2007.12.15. 19:23:15

Ok Honfi, bocsi ,hogy hülye voltam, na megölellek :)
Ne vitatkozzunk Magyarok tartsanak össze.
Azért egy komoly új Swift elég drága egy új Daciához képest, meg motorikusan is más világ ,az 1,5 ös swiftek elég jól gyorsulnak. Nekem , nem jön be tiszta Mini Morris , meg 187cm magas vagyok, nőies kocsi. Én szememben MAgyar vagy , magyarul beszélsz én "szeretlek" .Értelmes ember módjára kell társalognunk... Amúgy ,meg Erdély természeti szépségeire mi irígykedhetünk!!! És Magyarország adottságai eltörpülnek Erdély mellett.
Figy ,ha már itt tartunk küldök egy linket, beszarok ezen ,ez igaz? tényleg vannak ilyen csajok kint? Az egyik bejön, írnék is neki,de semmi elárhetőség, van kint valami román iwiw vagy ilyenek?

www.prostreetromania.ro/prostreet.htm

Hexer 2007.12.15. 19:44:54

-->egy Magyar srác
Romaniaba csak euro 3-as autokat lehet bevinni, ~1 euro kobcentinkent a "vam", ami nem tartozik abba a kategoriaba arra oriasi vam van kivetve. Igy romaniaban a hasznalt autok nagy resze 2000 utani, es ez mar 4 eve igy van, most akarjak valtoztatni euro 4-re.
Ami az utat illeti a romaniai resze az E60-nak jobb mint a magyar.

De kerek mindenkit hogy ne kelljen kifejtenem hogy romaniaban miert nincs autopalya, mert hosszu lenne es a hajtomuvet le kell adnom hetfon...
De azt megsuom hogy romania tobb mint 30 even keresztul hadisarcot fizetett az oroszoknak, utanna meg fizette a hitelre kapott gepeket amibol epult a komunista romania, mig a magyarokat dedelgette az orosz.
A komunizmus elejen romania gazdasaga jobban allt mint magyarorszag, ott jobb elet volt es teny. Csak Ceausescu bekavart meg az orosz...a magyarok 70 utan kezdek egeszen jol elni, foleg a 80-as evekben, mikor romaniaban jegyre adtak a peneszes kenyeret itt maganvalalkozok jelentek meg, na itt van az a kulombseg amivel el van maradva romania.
Apropo, magyarorszagot ugymod tamogatta az orosz, kaptak a magyarok a hadisarcot ha emlekezetem nem csal.

Hexer 2007.12.15. 19:51:02

--> egy Magyar srác, Sorry Honfi ,nem akartalak megbántani

Nem, bukaresti enyhen penzes (lamboja van az egyik sracnak) sracok hulyesege.
Nem sorolom fel nev szerint melyiknek mi van, de 100.000 euros bringat tekernek.
Csak fikazasbol csinaltak a sracok

Honfi 2007.12.15. 20:02:38

Koszi a videot :) Eleinte azt hittem,hogy ez valoban kemeny menet lessz,es meghajtjak a kocsikat.
Hat a roman lanyok tenyleg nagyon eszbontoak.Ez igaz lehat,amit a videon lattunk.
Na igen,a lanyok.. Hat azt latom hogy van izlesed neked is.Igazan a roman tengerparton lenne erdemes probalkozni,de ahoz most hideg van.Ott eszmeletlen mennyiseg es minoseg van beloluk.Ha latjak hogy nem vagy elesett srac (jo auto + megjelenes) akkor jo esellyel indulsz.Igaz lent a tengerparton nagyon sok gazdag gyerek el,nem tudom jartal-e ott,olyan mintha mindenki 20 eves lenne.Ott mindegyik sracot hajtja a vere,nyaron is lent voltam,lattam ferrarikat,aston-martint,maybachot hogy csak a jobbakat emlegessem.Akkor egy 4es golfom volt eppen,hat azzal mentem le,gondoltam felviszem a hotelszobaba hogy ne szegyenkezzek a parkoloban miatta.Tenyleg durva hogy mi van lent.
Visszaterve a temahoz,ha roman lanyokat akarsz nezni akkor legjobb eselyed a HI5-on van,ott paran meg-egy ket ruhadarabjuktol is megszabadulnak.
Az iwiw sem rossz,csak itt tobbnyire magyar lanyokatlatni,(keresesnel allitsd be hogy bukarestben keressen,akkor kihoz par olyat aki beinditja a Te fantaziad is)en speci a romanok lanyoktol hamarabb elvesztem az eszem.Van bennuk valami ami nekem kell.Talan az tetszik hogy hajtja oket a veruk.Esetleg megnezheted a simpatie.ro -t is,ez egy tarskereso forma,de tobbnyire fullos lanyok keresnek itt part ;)

Szeretet unnepe 2007.12.15. 20:07:42

Koszonom neked hozzaszolo.
Ugy nezem a Te levelednek koszonhetoen visszatert a beke erre az oldalra,es rajottetek hogy jobb ha mindenki szereti a masikat.Nem megyunk semmire ha egymast bantjuk.Inkabb jarjunk abban,hogy a jovonk jobb legyen.Az meg csak ugy lehetseges ha osszefognak az emberek,es segitik egymast elore.
Legalabb most probaljuk meg,a szeretet unnepe fele kozeledve.

Hexer - Honfinak nak ----> egy Magyar srác-tól 2007.12.16. 18:33:14

Egész jó ez a fórum, csak gépelni utálok , már fáj a hátam tőle :) Örülök,hogy minden oké és végre értelmes emberek módjára, barátilag tudunk bezsélgetni :)
Önfejű, hirtelen bika horoszkópú barom voltam. Sorry Hexi , Honfi...

Hexi, figy komoly amit írtál? Ezek a srácok olyan lóvésok? Mondjuk honlapjuk nem egy nagyszám,meg vannak benne bannerek, reklámok ,de elmegy.

Honfi, az a gondom ,hogy nem tudok románul és gondolom be kell regisztrálni azokra az oldalakra ,amugy azért vigyázni kell a mai nőkkel ki tudja mit lehet tőlük fleszedni és ez minden nemzet lányaira vonatkozik :) Honfi : "IKA - SISTER OF DRAGOS" lány egész ari ...
Gondolom ,ha fel is tudnék ilyen helyre reggizni akkor valami BOGDAN POPESCU
MOREK POPESCU aki a fotókat készítette nyomon kellene megindulni...

Én is sok modellt meg , hostess ismerek itthon ,de kicsit fircsáltam az oldalon ,hogy van ott egy két jó nő és hogy a picsába állank szóba iylen fura fazonokkal? De ezek szerint egy erős iróniával állunk szemben.
Honfi mégegyszer köszi a tippeket megnézem:) Jók legyetek :)

Hexer 2007.12.17. 01:12:33

Jo az a simpatie.ro, 1 hettel mielott mennek kolozsvarra felugrom es megismerkedek 1-2 lannyal, ne unatkozzak mig ott vagyok :)
Amit meg irtam az ugy is van.

Faresz 2007.12.17. 22:53:02

Na végre.....na végre tisztelt magyarok sikerült a nemzeti összefogás :D.
Az elején is ez kellett volna. Akkor úgy gondolom megvan az alap amire a közeljövőben építhetünk. A nők és az autók úgy látom összehoztak bennünket... Hát hiába... azért látszik, hogy egy közös ősmagyartól származunk!
Legyen ez a béke mindörökké.
Ha nem \\\\\\\"találkoznánk\\\\\\\" Békés Karácsonyt és Boldog Új évet kívánok mindenkinek!!!!!!

Hexer 2007.12.18. 05:52:25

Hat igen...nok es az autok, valahogy sikeresen elvonjak a vert az agyunkbol :) Aztan utanna valaljuk a kovetkezmenyeket...:)

Mindenkinek meghitt karacsonyt es sikerekben gazdag uj evet kivanok!!!

egy Magyar srác 2007.12.18. 15:12:00

Hexer, ezt irta ki nekem a simpatie--->

Your account expired
Access to your account expired.
To gain access to all site functions you must:
Pay by CREDIT CARD
12 Month subscription $24
After the payment is confirmed you will receive a password.


ez nem ingyenes oldal?

Nektek is Kellemes Ünnepeket és sikerekben , egészségben gazdag Új Évet kívánok!

egy Magyar srác 2007.12.18. 17:11:15

Szétnéztem a Hi5 -on, háát 1-2 "jó" nő van fent elég szegényes a flehozatal...

Csabito 2007.12.19. 09:57:23

En is megneztem a gi5-ot. Talaltam par jo csajt. Keresoben kezdtem. Eloszor allitsd be hogy Romaniaban keresel,aztan a City-hez ird hogy Bucuresti vagy Constanta.En azt is betettem hogy Open relationship:) Igy biztosan talalsz te is parat.
Az en nyalam meg mindig folyik utanuk :)

malacka 2007.12.19. 16:49:26

Sziasztok
En eddig is tudtam hogy jok a roman csajok,de ez mar durva. Azthiszem a hatralevo eletem bukarestben fogom leelni.
Megyek csomagolni :)
Ciao

pilla 2008.03.11. 23:43:39

sziasztok! nem volt türelmem mind a 350 kommentet végigolvasni, és ezért nem tudom, hozzászólt-e már vki a témához, de azért gondoltam megosztom veletek h kb a világ összes országában átlátszó műanyag dobozban gyűjtik a körömollókat, bicskákat és egyebeket a reptéren. pl ferihegyen is, hogy ne menjünk túl messzire :) remélem hasznos infóval szolgáltam. pussz mindenkinek

pilla 2008.03.11. 23:45:57

és igen, az a célja h figyelmeztessék a jónépet h ne pakolják a közveszélyes tárgyaikat a kézipoggyászukba
süti beállítások módosítása