A család pokoli barátja

Főtengelycsere egy Puntóban

  2007. augusztus 20. - robertó Címkék: totalcar flotta fiat autószerelés

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

A Swift meglett, a Honda eltemetődött
2009-07-11 16:16:00

Az összes papírját, kulcsát, mindenét egy dossziéba zártam, és a fiók mélyére raktam. Az emlékek

Adakozzunk ajándék pályamatricára
2008-07-07 15:03:00

Elöljáróban annyit, hogy nem vagyok egy angyal. Mentem már városban hetvennel ötven helyett, nem botránkozok

Vajon miért szűnünk meg?
2007-12-22 04:53:00

Itt ülök és nézem bambán a monitort, olvasom a hozzászólásokat , és gondolkozom, hogy akkor most mi is van. A

A család pokoli barátja
2007-08-20 06:35:00

Soha. Mondom még egyszer: SOHA SENKI NE végeztessen munkát ismerőssel, rokonnal, esetleg a család barátjával.

Soha. Mondom még egyszer: SOHA SENKI NE végeztessen munkát ismerőssel, rokonnal, esetleg a család barátjával. Még akkor se, ha kifizetődőbbnek tűnik. És mindig annak tűnik.

Tehát soha.

Úgy volt, hogy június elején a Budapest-Kiskunhalas-Szeged Bermuda-háromszöget tettem épp meg. Siettem: családi ünnepség, kutya, bogrács, horgászbot hátul. Szeged határában érdekes, kávédarálószerű hangra lettem figyelmes. Nocsak. Motor leállít, lenézek, biztos leszakadt a kipufogó. Nem. Beülök, elindulok, zörög. Hm, akkor rosszul csuktam le a motorháztetőt? Nem. Akkor mi a bánat?

A szerző Puntója elölről

Mondom a csajomnak, hogy adjon egy kis gázt, odateszem a fülem a motorhoz, hátha hallok valamit. Igazából nem kellet volna odatenni, simán Pestről is meghallottam volna, olyan hangja volt. Gyors telefon a szerelőmnek Pestre. Azt tanácsolja, hogy gyújtsak alá, mert ez bizony komolyabb dolog, hiába hallom a zörgést felülről, tuti hogy nem ott van a baj, akármilyen helyi autószerelő is mondja.

Gondolkodom. Ha elvitetem Pestre, akkor a tréler vagy negyvenezer, plusz még a barátaimat is szopassam, hogy vasárnapra küldjenek valakit? Nem, nem, inkább majd itt helyben.

Szégyenszemre autó elvontat haza, a család körbehívja az elérhető autószerelőket. Az egyik oda is jön rögtön, meghallgatja, szerinte egyértelműen felülről jön a hang, ezer százalék, hogy hidrotőke. Na bazz, Viktor, az autószerelőm megjósolta, hogy ezt fogják mondani.

Sajnos, sajnos a szerelő közli, hogy két hétre előre tele van, én nagyon sajnálom és megkönnyebbülök. A maradék kettő közül van egy jó hírű, és van egy, aki a családunk barátja. Mindenki tegye a szívére a kezét. Ugye senki nem vitte volna a jó nevű szerelőhöz? Hiszen mégiscsak barát, hátha gyorsabban megszereli, tudja milyen fontos, lehet hogy olcsóbb is.

A szerző Puntója hátulról

Tehát elvittem. Én barom. Meghallgatta, elmondta, amit hallani akartam (nem tudni, honnan jön a hang, mert a fém viszi a zajt).

– Na most mi lészen? – kérdem én.
– Megcsináljuk – mondja ő.
– Időtök, szerszámotok van?
– Ugye most viccelsz?

Én pedig megszerveztem Pestig az utunkat, kutyástul, horgászbotostul.

Az első hét, hétfő

Három órakor már nem bírtam tovább, a Winkler a megmondhatója, milyen türelmetlen pióca vagyok. Felhívom a család barátját. Leszedték már a hengerfejet, mondja, de nem az, a hármas henger tetejét ütik, arra csörög, nagyobb a baj. Oksa, mondom, szeditek a motort? Persze, mondja.

Este nyolc körül csörgök, hogy na? A válasz, hogy kell hozzá egy célszerszám, holnapra legyártják. He? Egy nap alatt szedtétek le a hengerfejet és aznapra annyi? Gratulálok. Na sebaj, holnap megmutathatjátok.

Kedd

A változatosság kedvéért délután rácsörgök, hogy mifene. Hát még nem jutottak el a motor leszedéséig. Aznap ennyiben maradtunk.

Szerda

Sanyi (mert így hívják) hív, nagy nagy baj van. A főtengely zakkant meg, valahogy elfordulhatott egy csapágy, nem jutott olaj, belemart. El kell vinni felköszörülni. Ma este még elviszi.

A főtengely

Péntek délután én csörgök, hogy akkor mi is van most. Áááá, sajnos nagyon sok a munka, már elvitte, majd visszaszólnak.

Következő kedden telefon, még nagyobb a baj. Most szóltak, nem lehet köszörülni. Kell egy új főtengely, csapágyakkal, hajtókarral. Hoppá, hoppá, hát ezt megszívtam. Megszívtam, de miért telt el másfél hét mire ez kiderült? Na mindegy. Tehát főtengely kétszáz gyáriban, bontott van százért, hajtókar húszért, csapágyak új, az negyven, plusz nyilván a felköszörülés még.

Várjál Sanyi, mondom, körbekérdezek itt Pesten. Jó, mondja, csak gyorsan, nehogy elvigyék a főtengelyt.

Gyors telefonok. Kari visszaszól, Mágus a szerelő szerzett egy 5000 km-est 60 000 forintért, plusz 20 hozzá a csapágysor. Ha azzal összerakják, semmi gond nem lesz.

Zsír. Sanyinak szólok, kicsit késünk, de péntekre ott lesz az alkatrész.

Péntek

Az alkatrészek meg is érkeztek. De sajnos aznap már nem tudtak hozzányúlni, majd hétfőn. Hmm. De bazz, én szóltam, hogy pénteken jön, minek vállaltak ezek be munkát? Sebaj, úgyis dolgozom egész hétvégén, jövő héten könnyebben le tudok menni hétköznap Szegedre.

Harmadik hét, hétfő

Sándor telefonál, ez tuti nem ötezret ment. Nem is érti, miért mondták. Kérdésemre, miszerint akkor menyit ment, nem tudja a választ. Akkor honnan tudod, hogy nem ötezret? De legalább a csapágy új kéne, hogy legyen, meg fel kéne köszörülni. Mágus tanácsa ettől eltér: ha köszörülünk, gyengébb lesz a főtengely, ne engedjem. Nem baszki, rakd így össze. Csak feljöjjön Pestre.

A szerző Puntója elölről

Akkor nem ad garanciát. Leszarom. Rakd össze.

Kedd

Sándor hív, baj van, rossz a kuplung, attól fél, hogy a lamellák beszakadnak, szerinte nem jutok fel vele Pestre. Na itt feszült lettem. Anyád. Először is: amikor levettétek, nem láttátok? Másodszor meg: annak az autónak semmi baj nem volt a kuplungjával. Szórakozz mással. Tehát elmondtam, hogy nem, csak rakják így össze. Szorongva válaszol, ő csak az én javamat akarja. Mert hogy itt nem a ferodolról van szó, hanem a szerkezetről.

Mondom neki, hogy sebaj, nincs pénzem, rakja így össze, az én bajom, ha szétesik. Erősködik hogy nem, én erősködöm, hogy de. Punktum. Ekkor volt egy olyan érzésem, hogy oda kéne menni Kalász Csabival, plusz két barátjával, felrakni az autót, kifizetni az eddigi munkadíjat, és elhozni a saját szerelőmhöz.

De hát mégiscsak a család barátja. Szóval, én hülye, nem hoztam el, ő pedig megígérte hogy felrakja akkor ezt.

Szerda

Elküldöm apámat, nézze meg már, hogy mi a bánat van, nem akarok már telefonálni, még azt hinnék két és fél hét után, hogy türelmetlen vagyok. Szegény apám felhív, hogyaszongya valami pumpával baj van, kisebb vagy nagyobb, vagy nem is tudja.

A főtengely

Szólok Karinak, valami baj van. Erre ő is felbaszta az agyát, elkérte Sándor számát. Kis idő múlva hív, igen baj van, az olajpumpa nem jó bele. Két főtengelytípust gyártottak, az enyém nyilván a másik, egy húszas a bontottból. Jó, ám legyen. Felhívom a szerelőt (én, merthogy ő ugye nem szólt, hogy baj van), és mondom neki, hogy akkor csütörtökre lent van az olajpumpa, szereztem fuvart.

De le is marhatják a főtengely fogazatát, mondja, és akkor nem kell kifizetnem a pumpát. De kell, mondom én, rakjuk bele a gyárit. Mindketten örülünk. Ő azért, mert akkor megy az alkatrész, én azért, mert ezek szerint már összerakták a motort.

Az alkatrész csütörtökre leért. Délután már reszketett a kezem. De férfi vagyok, kibírom, ameddig hív. És ebben a derűs várakozásban eltelt a hétvége.

Negyedik hét

Hétfőn este cseng a telefon. Sándor az. Már majdnem kész. Én örülök. Mondja, hogy 66 000 az anyagdíj. Sebaj, rakott bele olajat, szimeringet, meg mindenfélét. És megvan a munkadíj is százhúszezer forint.

SZÁZHÚSZEZER.

Mondtam, hogy akkor most rakjuk le egy kicsit.

Fél óra múlva visszahívom, addigra már nincs ordítórohamom, csak csendben hallgatok. Tehát százhúsz. De vajon miért? Hogy mert dolgoztak vele idáig 42 órát, és még most is dolgoznak, meg holnap is. Lehet, hogy több lesz. Érzem, hogy megint rátör az ordítógörcs, inkább lerakom.

Felhívok minden szerelőt, akit ismerek, mindenki kicsit sokallja. Egészen addig, amíg elmondom, hogy a százhúsz nem az anyagár, plusz a munkadíj. Nem barátocskáim. Ez csak a munkadíj. Egyedül a Szamosi szerviz nem sokallja, mondván, ennek 20 óra a limitideje, náluk hatezer forintos az órabér, azaz százhúsz az megfelelő.

Jaja, nálatok. Hatezerért. De náluk kétezer-ötszázas van. És ti két nap alatt összecsapjátok, ezek meg három és fél hét alatt.

A főtengely

Ez kibaszás, nem is a pénzről van már szó, hanem az elvekről. Mégiscsak a család barátja. Ne engem basszon át.

Másnap Kari elindul egy terepjáróval és egy barátjával Szegedre az autóért. Nála egy levél, melyben közlöm a műhellyel,

hogy nem vagyok megelégedve a szolgáltatással,
hogy ennek a limitideje húsz óra,
hogy 14 munkanap alatt csináltak meg negyven óra munkát,
hogy folyamatosan kérdezgettem, menyi lesz a díj, mire ők az elején azt mondták, hogy száz alatt, utána meg nem voltak hajlandóak nyilatkozni, majd csak a végén, és hogy ha nem fog csökkenni az összeg, a fogysztóvédelemhez és ügyvédhez fordulok.

Én nem merek menni. Ha lemennék, tuti, hogy szuperközeliben nézné meg a régi főtengelyt. Inkább küldöm anyám. Hiszen egyrészt barátom, Sándor, mégiscsak az ő osztálytársa volt. Másrészt anyámtól, ha akar valamit, még én is kiakadok. Addig megy, míg el nem éri, amit akar. Kariék beállnak a műhely elé keresztbe. Iden se ki, se be.

Álló sor, balról jobbra: Kari, Zsömle, Lali, Gyugyó. Lenti sor, balról jobbra: Tyson, Szözsi (a Főnök). Háttérben a szolgálati Bálna, mögötte az Iroda oldalfala.

És innentől két és fél óra tárgyalás következett.

Először is elmondta emberünk, hogy egy motort leszedni egy nap. Mire felvilágosították, hogy inkább három óra. Azt mondja, körbecsókolja a seggét, aki leszedi három óra alatt.

Készítsd a nyelved! Telefonálás – kihangosítva, hogy Sándor is hallja – különböző szervizekbe, mindenki megerősíti: igen, ez három óra.

A szerző Puntója hátulról

Utána, hogy valójában hatvanhárom óra volt, ő csak kedvességből vitte le negyvenötre. Hatvanezer plusz a kedvességedért? Akkor inkább mondd, hogy buzeráns pesti kis köcsög tévés majom lettem, csak végezd a dolgod rendesen, és ne akarj átbaszni. De hogy lett hatvan óra?

Kiderül, hogy náluk ezt úgy számolják, hogy ha két ember dolgozik, akkor dupla órabér. Baszki, és ha száz? Ismét telefonálgatások, ilyet még senki nem hallott. De az ár nem változik, csak rázza a fejét.

Szözsi, Kari barátja, közben kimegy rágyújtani. Kari kiküldte. Fél, hogy megveri Sanyit. Szözsi a cigizés alatt elüldöz egy kedves kuncsaftot, őrjöng, hogy mindenki jól lássa, ide csak az jöjjön, aki azt akarja, hogy átbasszák. Nos, jó. Levél átad, írja ezt alá. Elolvassa, nem hajlandó. Kariék mosolyognak, sebaj, majd alátanúzzák, hogy nem volt hajlandó átvenni. Akkor kérnénk számlát, részleteset, az alkatrészekről is. Az ember el is kezdi írni a számlát.

A szerző Puntója hátulról

Anyám közbeszól: majd csak befizeted az adót, közben feljelentünk, aztán tönkremegy majd valami az autóban, amiért megint beperelünk, addig, amíg az egészet vissza nem fizeted. Ha van kedved minden héten bíróságra járni, hát járjunk. Megáll a kezében a toll. És anyám nyeregben van.

– Sanyi, mind a ketten tudjuk, hogy ez egy három napos munka, az huszonnégy óra.
– Na igen, de az én szerelőim tíz, tizenkét órát is dolgoznak.
– Nem is cigiznek, esznek, szarnak?
– Nem.
– Egye fene, nagylelkű vagyok, fizetek harminc órát, de többet egy fillért se.
– Na jó, hát legyen, akkor az kilencvenezer.

Hogy vajon hogy lett a kézezer-ötszázas órabérből háromezer, sosem tudjuk meg. A műhelyben végül is semmi nincs kiírva. Az alkatrészt viszont akkor számoljuk össze, nézzük a számlákat. Hát bizony, bizony. Ez nem hatvanhat, hanem ötvennégyezer-ötszáz. Milyen érdekes.

Sebaj, Kari egy úr, ad ötszáz forint borravalót. Tudja, hogyan kell még egy kicsit alázni. Erre már csak anyám tud rátromfolni, aki odamegy Sándorhoz, barátomhoz, és közli vele, hogy ez volt az üzlet, innentől jön a barátság: ha a következő buliban nem táncoltatja meg, bokán rúgja. És még két puszit is lenyom neki. Mégiscsak anyám az isten, van humora.

És végül Kariék megkapják az autót, amit három és fél hétig egy fa alatt tartottak, ahová a környék madarai járnak szarni. Szegény autó, még jó hogy nem marta le vasig a trutymó.

Kedves dolog még így utólag, hogy az alkatrészek között szerepel kuplungtárcsa ötezerért, azok után, hogy megmondtam, ne nyúljanak hozzá. Ide se viszem többet az autót.

A szerző Puntója előtt

Anyámék meg majd megbékülnek, én meg ritkán járok haza.

Csak egy dolgot nem értek.

Komolyan gondolták, hogy ezt beveszem?

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr86142250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amatőr 2007.08.21. 09:16:24

Én nem vagyok autószerelő, de mindig magam javítom az autóimat. Volt már kb 25 autóm az elmúlt 35 évben. Nem ijjedek meg, ha ki kell kapni a motort, vagy szét kell kapni a műszerfalat, pár óra alatt megoldom. Ha veszek egy autót az az első, hogy elemi darabjaira szedem majd újra összerakom, így nem ér meglepetés. Nemrég teljesen újrakárpitoztam az autómat 2 nap alatt, gyönyörű lett. A fényezést is magam csinálom, bár nem lesz olyan szép mintha egy profi csinálná, de 10-15.000-ből azt is megúszom.
Nemrégiben fenntakadtam egy útakna elfordult tetején, alánéztem, látom, hogy letépet egy hidraulika csövet a citroenről. Egy kölcsönkért fogóval ellapítottam a csövet, irány az első citroen márkaszervíz Jászberénybe. Mivel nem volt nálam szerszám ezért kénytelen voltam bemenni egy szervízbe.
Gondoltam, hogy a márkaszervízben értenek hozzá, de percek alatt kiderült, hogy fogalmuk sincs, hogy hogyan lehet levenni azt a csövet, mindenáron a váltóból akarták leengedni az olajat, mondván ott van a hidraulika olaj. Miután megmutattam nekik, hogy a motorotérben hol van gyárilag a hidraulika tartály, nagyon csodálkoztak. Közli a szervíz vezetője, hogy ez nagy meló mert szét kell szedni hozzá a kocsi alját, meg 56.000 lesz a előrelátható végösszeg.
Ekkor bepöccentem, és megmondtam a szervíz vezetőjének, hogy kifizetem a rezsi óradíjat, de ne nyúljanak hozzá a kocsimhoz, magam csinálom meg. Kicsit vitatkoztunk, de miután látta, hogy nem tud palira vanni megengedte, hogy az aknán saját magam csináljam meg. Kérdem tőle, hogy mibe kerül az a hidraulika cső, amire azt monta, hogy 33.400Ft. Körbetelefonálok, a közeli autós boltban volt ijen cső 1.200 Ft-ért. Megvettem a csövet, vissza a szervízbe, kb 20 perc alatt kész lettem a javítással. 4.000Ft rezsi óradijat kifizettem.
Soha többet nem megyek márkaszervízbe, mert ott csak kontárok dolgoznak.

Citroen_BX 2007.08.21. 09:32:00

A Jászberényi citroen márkaszervízzel nekem is meggyűlt a bajom, olajcseerére vittem be a kocsimat mert nincs otthon aknám. Gondoltam, ha már ott vagyok kicseréltetem a légrugó gömböket elöl, ovatos voltam, előre megkérdeztem mibe kerül a gömb. Azt mondták, hogy 16500Ft/db+18000Ft munkadíj. Az olajcserére 8000Ft-ot mondtak, úgy hogy én vittem az olajat. Mondtam, hogy köszönöm, ezt most elhalasztva. A pár száz méterre lévő Unix boltban 5500-ért vettem meg gömböket és otthon 15 perc alatt kicseréltem. Azóta is tökéletes.
Az olajat meg egy árok fölé állva kicseréltem magam kb 10 perc alatt.

Rocko- 2007.08.21. 09:32:36

Attila ötletét támogatom. Népítélet után lehet Cégítélet is!

Zolo 2007.08.21. 09:41:50

Attila, ha arról a Mester Zoltánról beszélünk, aki Mazdás körökben fogalomnak számít az árak, a precízség és a miunkaminősége miatt, akkor Te ténykeg jól választottál "családbarátját". Nekem még csak egyszer volt hozzá szerencsém - Mazda nem igényel sok szervízt - de bármi komoly gondom lenne csak oda mennék. 8-)

Vachter Péter 2007.08.21. 09:56:55

Szinte minden autómmal szivattak már szerelők.16 autóig. Az Ismerős az ilyen. Pedig a tisztességesek járnak jól hosszú távon: időben, jó alkatrésszel, korrekt munka norm áron. Csak sokan még a cuccizmusban élnek, gondolkodnak- sajnos - . Most új autóm van, és a garancia lejártával azonnal cserélni fogom így nyugodt az életem. Én nem bírtam volna ki, amit Te, ekkora türelmem nincs, már a csillagban ülnék szadista módon elkövetett gyilkosságért...

Zozzi 2007.08.21. 10:01:07

Nekem is hasonlóan lett 155000-be ami egy egyszerű vezéműszíj és feszítőcserének indult.... (Megsúgom az autó akkor kb annyit ért) Nem fizettem ki,csak a szíjat meg a görgőket. Sz@rjon sünt

ekkerjoz 2007.08.21. 10:09:42

A Xsara kombimat újan vettem, és soha, ismétlem, soha nem vittem szervízbe. A szervízkönyvben leírt intervallumoknál sűrűbben cserélek olajat és szűrőket, nem a legolcsóbbat veszem meg az alkatrészekből, még semmilyen problémám nem volt a géppel. Nem eszi az olajat, nem csöpög semmije, csak megy.

K Tibi 2007.08.21. 10:10:41

Király vagy Roberto!


Ismerve téged, eleg lazán kezelted a dolgot:)

Remélem, hogy a kövi autód és szerelőd nem szpoat majd így.

Na jó melót!

Dani Róbert · http://danirobi.atw.hu 2007.08.21. 10:24:28

És végül is azért jó lett a kocsi, meg vagy elégedve?

Laci 2007.08.21. 10:38:31

Ez tényleg nagy szívás volt, de még te jól jártál. Nekem május 11. óta nincs autóm. Az autó amiről szó van egy Accord Coupe amerikai kivitelű aminek április 20-án lejárt a műszakija amit én elfeljtettem. Május 11-én Szegeden megállít a rendőr közúti ellenőrzés céljából amikor is kiderült, hogy le van járva a műszakim. Oké elvették a forgalmit kaptam egy papírt amivel haza mehetek és még kapok bírságot is. Fasza. Kb. 3 hét múlva megjön a határozat, hogy 12.000Ft a bünti - ezt még kibírjuk - és megjött a forgalmi másolata és egy jegyzőkönyv amivel mehetünk a KMP-re. Fasza gyerünk időpontért. Csak az autón voltak olyan elemek amikkel nem ment volna át KPM vizsgán. Ilyen a sötétítő fólia körbe a 15"-os helyetti 17"os alufelnik - az nem gond van 15-ös ez a legkevesebb - és kellene katalizátor a kipufogórendszerbe is. Barátnőm apja ajánlja, hogy vigyük el egyik haverjához - itt is ekkor kezdődtek a bajok - annak van KMP-es haverja áttölják semmit se kell leszedni csak egy katalizátor kell. Na mondom fasza nem kell elrontani a kocsit. Elvittük a szerelőhöz - jelen esetbe Miklós - aki modnta, hogy szerez katalizátort és berakja meg a sötétítésre szerez engedélyt a jövőhéten érdeklődjünk. Beálltak a kocsival az udvarba és utánna ott is állt 2,5 hónapot. Mert időközbe ő nem tudott ketalizátort szerezni amire 2 hét alatt jött rá és a sötétítés sincs rendbe mert amcsiba rakták rá é nincs benne valami azonosítő szám, de ők leszedik. Oké. Mi közbe szereztünk katalizátort amit beraktak. Leszedték a főliát, de a ragasztó anyagra már nem jutott idejük. Azt barátnőmmel és 1 liter körömlakklemosóval kellett leszedni fél nap elment vele. Közbe mentek a vizsga időpont csere-berék és amikor 2,5 hónap múlva elhoztuk egy pénteken hétfőn mentünk volna vizsgára szerdán meg már nyaralni. Lemostuk itthon a kocsit kitakarítottok, hogy szép legyen. Elvisszük hétfőn érzem, hogy szarakodik a fék és ez lett a vesztünk az 1-ik. Begurul a kocsi vizsgázni. Fent van a fékpadon nézik a féket majd egyszer leállítják a kocsit. Susmutolnak a vizsgabiztosok majd odajön az egyik: Nem jó a fék be lehet nyomni a padlóig és alig van fékerő így nem tudják vizsgáztatni lehet levegős vagy engedi az olajat, de van még egy baj valószínűleg nincs az utas oldalon légzsák, mert az ellenörző lámpa se világít és ők se látják, hogy bent lenne. Sajnos ez sikertelen vizsga, de elengednek úgy, hogy mi ma ott se jártunk. Mondom oké spóroltunk 10.000Ft-ot. Na irány egy másik szerelő apám haverjának ismerőse. Itt kezdődött a másik gond. Nézik a féket valószínű főfékhenger átengedi az olajat a kamráknál. Max 20.000Ft. Oké akkor hozzanak és irány újra vizsga mi szerzünk légzsákot. Hondánál kapásból 490.000Ft, oké ebből most nem kérünk. Bontóból szereztünk 150.000Ft-ért. Nem baj kibírjuk csak legyen meg a kocsi. Megjött a légzsák ott van a szerelőnél hogy rakja bele. Hát ő nem tudja rakassuk bele mással, de a féket megcsinálja. Oké. Hazahoztuk itt megcsinálta a szerelőnk - már a legelején oda kellett volna vinni.. - Mi közbe elmentünk 3 hétre nyaralni. Ekkor már 3,5 hónapja állt az autó. NYaraláűs közbe kész a kocsi. Apám haverja átvitte Szegedre, hogy csinálják a féket. Eltelik 3hét megyünk hátha kész a kocsi már biztos le is van vizsgáztatva. Áááááá dehogy is még főfékhenger sincs. De mostmár lesz. Oké kivárjuk. 2hét múlva még mindig semmi. Apám megelégelte gyerünk a Honda szervízbe szerezzünk főfékhengert. Újonan 81.000Ft hoppá az kicsit sok, de nekünk nem kell most új. Akkor van javítószett mindkét dugattyúhoz 16.000Ft - 16.000Ft Fasza az jó lesz. Hétfőn vittek Szerdán hívnak, hogy kész. Oké holnap megyek érte. 35.000-ből kijött munkadíjjal együtt. Hát nem 20.000, de mind1 legyen jó. Vittem a szerelőhöz mondták hogy oké rakják is be és intézik a vizsgát. Ez volt múlthét csütörtökön és elvileg most Szerdán vagy Csütörtökön vizsgázik a kocsi.
Az első szerelő legalább nem húzott le 12.000Ft volt és oda se visszük többet a kcosit. A légzsákot pár ezerért berakták bekötötték. A szegedi szerelő még kérdéses, hogy mennyit kér, de oda se kell vinni a kocsit többet. Így 4,5 hónap várakozá után kezdek beleunni a dologba és ha most se lesz jó.......

Kicsit hosszú történet lett remélem azért elolvassátok :)
Szép napot!
Laci

Isti77 2007.08.21. 10:52:14

Egy kicsit off leszek, de a témába illik, csak hogy a szervizek hozzáállását szemléltessem: pénteken vettem egy új számítógépházat, és mivel annyira nem vagyok a témában szakember, megkérdeztem, mit kóstálna átpakolni bele a "tartalmat".
Válasz: 3000/óra a szervizdíj, és ez legalább 3 óra (miután közöltem, mi minden van a gépben). Egy kicsit sokalltam, úgyhogy megvettem a házat, és otthon én pakoltam át bele a cuccot... életemben először, és NEKEM tartott 1,5 óráig (csak mert mindent ától cettig átnéztem, nehogy elb.sszak valamit. Gond nélkül működik, úgyhogy marha büszke vagyok magamra. :)
Ők, a szakemberek erre 3 órát számoltak volna... gyanítom, ez az autószervizeknél is így működik, és rájuk vagyunk kényszerítve, mert a Coltomnál azért nem vállalkoznék egy saját produkcióra, ha valami, olajcserénél nagyobb lélegzetű dolog válna szükségessé.

Nem a Sanyi vok 2007.08.21. 10:59:41

Hi ekkerjoz!
Kétéves Corolla-t nem hiszem, hogy szakadt vezérműszíjjal láthattál, ugyanis láncos.

ekkerjoz 2007.08.21. 11:17:31

Láncos a Corolla, a bicikliknél vékonyabb lánc van benne, ha szíjat írtam, a fáradtságtól volt. Én sem nagyon hittem a szememnek, de sajnos tény, hogy az olajszivattyú szívócsöve olyan közel került a karterhez, hogy nem volt képes teljes keresztmetszeten szívni az olajat, és a vezérműtengely, illetve a szelepvezérlő tárcsák kékre égtek olaj híján. Megszorult, a lánc szakadt. A Toyota szervízben motorcserét javasoltak, de végül 280 ezer Ft-ból egy szolnoki mester megjavította a motort, sok bontott alkatrésszel. Magánban név és telefon megy, ha esetleg kételkednél.

robertó 2007.08.21. 11:27:55

Nos.
Az autó nem lett jó.
Nekem is mazdám volt, azt cseréltem le (én hülye). Én is a mazdamesterhez hordtam. Istenség. Leszarom hogy négyezer az óradíj nála, precíz, pontos, megbízható, lekiismeretes.
Tehát miután hazahoztam, megszokásból alánéztem. Valami folyik. Biztos a klíma, gondoltam. De nem, másnap is. Alánéztam, és egy kis olaj volt ott. Nos akkor el is vittem a pesti szerelőmhöz. Szarul rakták fel a szimeringet, folyt belőle az olaj. + a víz is. De emiatt már nem hívtam fel, megszereltettem oszt kész. És most becserélem egy újba. Mindegy mi csak japán legyen
:-)

robertó 2007.08.21. 11:46:53

Nos.
Az autó nem lett jó.
Nekem is mazdám volt, azt cseréltem le (én hülye). Én is a mazdamesterhez hordtam. Istenség. Leszarom hogy négyezer az óradíj nála, precíz, pontos, megbízható, lekiismeretes.
Tehát miután hazahoztam, megszokásból alánéztem. Valami folyik. Biztos a klíma, gondoltam. De nem, másnap is. Alánéztam, és egy kis olaj volt ott. Nos akkor el is vittem a pesti szerelőmhöz. Szarul rakták fel a szimeringet, folyt belőle az olaj. + a víz is. De emiatt már nem hívtam fel, megszereltettem oszt kész.
És most becserélem egy újba. Mindegy mi csak japán legyen
:-)
A félreértések elkerülése végett: Az első kérdésem az volt: van-e idejük, van-e célszerszámuk. A válasz igen volt.
Nos ennyi.

zsoci 2007.08.21. 13:29:53

Uraim !

Le kéne már szokni arról hogy fikázzuk az olasz kocsikat. Nekem van ( volt) pár. Nem kevés kilómétert tettem beléjük. Eggyikkel sem volt olyan gond ami bármelyik másik kocsival ne fordult volna elő. A japánok ajnározását sem kéne eröltetni.Van a cégnél elég ( untig ) van szép új corola. Na sz nem jó semmire, kényelmetlen mint a franc . Én 179 cm vagyok de minimum 2-3 fokzat hiányzik az üléssinből.Fék mintha nem is lenne. Biztos megbízható csak ronda és szar.
Nekünk - számomra is megdöbbentő módon- a Forddal volt a legtöbb bajunk. Szerintem a szervíz volt a hunyó. Mindegyik 1.4 TDCI szétesett volt amelyik 140.000nél volt amelyik 60.000 nél. Most adjuk el az utolsókat a majdnem 20ból. A transit alatt meg szétesett a futómű mert teljes terheléssel haza kellet jönnie Németországból. Vicc. A Fiatjaim meg mennek 300-400 km-t és semmi extra bajuk. ( olaj, fékbetét, szijjak stb. )Hát ennyit az olaszokról.

A magyar márkaszervízek meg egy kalap sz..t se érnek. Kókler rabló mind.

üdv Zsoci

tomnemtom 2007.08.21. 13:47:56

kész szerencs-e, hogy nincs autóm ?!

ekkerjoz 2007.08.21. 13:50:00

Robertó uramnak:

nem öröm, ahogy a szerelő elbánt az autóval. Nem öröm, hogy a Fiat imídzsét sikerült tovább gyengíteni. Az sem nagy királyság, hogy alaposan lehúztak, és még az autó sem lett jó. Nem irigyellek az idegeskedésért, stresszért sem.

Viszont szakmailag nem megengedett, hogy egy újságíró a saját gondjaiból csináljon cikket (a "médiaképző intézmények" általában felhívják erre a figyemet).

Olyan ember, aki véleményformálásból él hivatásszerűen, nem küldhet izomembereket egy mohó autószerelőhöz, láthatod hányan gratuláltak hozzá, azt hiszik, innentől nekik is így kell majd fellépni.

A szerelőnek nincsen olyen lehetősége, hogy a fél országot ellened hangolja, akárhány közös ismerősnek meséli el, hogyan járt anyuddal, akit persze majd szájára vesz jópár olyan pletykafészek, aki a szerelőtől hallja meg először a sztorit.

Aránytalan volt a fellépésed, akárhogy is nézem, és rád üt vissza sajnos.

Az összes hiteled elveszíted, az összes eddigi munkád vész kárba ezzel a cikkel.

Megérte vajon?

Barátsággal: Ekker J.

moli 2007.08.21. 14:01:36

enis igenybe vettem ismeros segitseget a lakasfelujitaskor, azota is kemenyen banom.
SOHA.

Nem a Sanyi vok 2007.08.21. 14:02:52

Hi ekkerjoz!
Bocs, nem kötozködni akartam, köszi az infót!

gyalogkakukk · http://www.szgalzer.atw.hu 2007.08.21. 14:05:10

Na ez nem mindennapos volt egy skoda favoritunk egy kis szarzsák maszek mert elszállt a szimering 10 éve 30eztret akart kérni, én meg elbeszélgettem vele hogy van néhány liter kromofág a garázsgan és mondja meg a rendes árat vagy másnap az uj kocsijaából(Opel omega) de lorén lesz - fémtiszta-. Legyetek észnél a szerelőkkel!!!!!!!!!
Én már találam egy rendeset, akiben vakon megbizok és azóta a vas rendben van és soha sem hagyott cserben 10ezrenként fain olajcsere meg ami kell azt csókolom:DDDDDDDD
Na szóva ovatosan és vegyen mindenki Honda Integra Type-Rt

tnz 2007.08.21. 14:17:57

Amatőr kollega hozzászólása magasan übereli az alapsztorit. Hihetetlen, mik vannak.

steveguy 2007.08.21. 14:31:32

Sziasztok!

A cikkben használt maffiás módszerről: Ha engem a barátom szivat meg, akkor én nem szivathatom vissza? Ha ő elvállalta és közben módosít mindent (határidőt, árat, stb.), mert nem tudja megcsinálni, akkor nehogy már én legyek a balek és csak azért, mert "barát" ne módosítsak!!! Ui: anyukám lealáz mindenkit? Nekem tetszik... :)

Önjáró Talajgyalu 2007.08.21. 14:47:25

"Viszont szakmailag nem megengedett, hogy egy újságíró a saját gondjaiból csináljon cikket (a "médiaképző intézmények" általában felhívják erre a figyemet)."

Ismerkedj meg a "blog" fogalmaval. Szerintem. Egyebkent meg en kerek elnezest azon "mesteremberek" neveben, akik a csalad baratjainak kedvezmennyel melozott valaha. Bar en IT-ben utazom, de egy ideje elvbol nem vallalok csaladtagnak javitast, telepitest, ilyesmit. Vagy csak szamlara, elore meghatarozott oraberrel. Egyebkent ezek a 'munkak' szinte mindig ejszakaba, hetvegebe nyulo, kulonkivansagok ingyenes teljesitesenek sorabol allo (kozben gugyogj a gyerekkel meg a nagymamaval, es beszelgess a kedves ugyfellel, es tarts IT-gyorstalpalot olyanoknak, akik az eger bal es jobb gombjat is keptelenek megkulonboztetni) vegtelen tortenetekke valnak. Azota keves ugyfelem van a csaladbol. De meg kevesebb gondom, es haragosom. Es foleg: tobb elegedett, vadidegen, fizeto ugyfelem. Mert az energiak nem forgacsolodnak el hulyesegekre.

Osszefoglalva tehat: en nem vittem volna csalad baratjahoz, de ha mar igen, ha igy viselkedik kb. hasonloan jartam volna el. A szerelo helyeben pedig nem vallaltam volna, es inkabb utaljanak ezert, mint azert, ami most tortent. Tehat, senkinek sincs igaza. Konkretan. :)

(Bonuskent: a csalad baratja infosnal es a csalad baratja autoszerelonel mar csak a csalad baratja konyvelo a rosszabb. Szerintem ezt tobben megerosithetik...)

potyautas 2007.08.21. 15:04:58

Elolvastam a cikket, utána felolvastam a feleségemnek is. Közben volt hogy hangosan felröhögtünk, egymásra kacsintottunk, az "ismerős" nevét üvöltöttem mindenféle szalonképtelen jelzőkkel megtűzdelve (pl.: "ez a majom ... is ezt csinálta").
Másfél hónapig "javították" a kocsinkat úgy, hogy közben egyszer sem kaptam valászt a kérdésemre miszerint mennyi lesz a vége? Ellenben volt közben megannyi ígéret(jővő héten, majd kedden, szerdán tuti, majd hívlak) , telefon felnemveszem/kinyomom játék.


Egy barátom szerint az autoszerelőiskolában azt tanítják meg először a tanulóknak hogy:
1. Mosolyogva odaszól a tulajnak: Nyisd fel a motorháztetőt!
2. Felszisszen.
3. Összeráncolja a homlokát.
4. Ismét sziszeg vagy szívja a fogát és látványosan csóválja a fejét.
5. odahív egy kollégát és halandzsa nyelven elkezdenek beszélgetni.
6. Bratyizós stílusban megnyugtat, hogy elintézzük, minden meg lesz oldva. Hogyaszongya, majd a fiukkal megcsináljuk.

Steex 2007.08.21. 15:05:37

Szerintem a szerelő azt cseszte el, hogy nem gondolt bele nem-e meghaladja a képességeit a meló. Mindenki aki valaha foglalkozott már bámilyen szervizeléssel tudhatja, hogy időnként nagyon nagy szívások simán előfordulhatnak. Én is It-ben nyomulok és nekem is voltak már baromi nagy szívásaim a szervizeléssel. Ilyenkor rossz az ügyfélnek, rossz a szervizesnek. Ha még ismerősök is akkor meg főleg gáz. Azt nem szeretném sugallni, hogy a cikkben szereplő szervizes egy ma született bárány, de lássuk be ilyen esetek mindig bennek vannak a pakliban ha szervízhez fordulunk... És nem feltétlenül a szervíz hibájából... Az már megint más tészta, hogy itt azért úgy tűnik voltak stiklijei a szervíznek.

Bubik · http://mac1970 2007.08.21. 15:14:46

Sziasztok!
Autó tipust és márkát nem irok. Youngtimer autómat némi tuning és motor beállitás gyanánt beadtam szerelöhöz. Futómû-fék- lengéscsillapitok cseréje illetve tuningolása, illetve a sperrdiffi rendes öszerakása és a motor beállitása volt a kérés, mert akitöl vettem az se rakta össze rendesen. A szerelö srác nagyon szimpatikus tünt és tudtam is róla, hogy ért ezekhez az öreg vasakhoz. Elsö kalkulációra olyan összeget mondott amin nem sok volt a szerelési pénz, és amikor ezt szóvá tettem akkor abban maradtunk, hogy nem ez lesz a fö melója de amikor tud foglalkozik vele. Az elsö pár hónapba tényleg úgy nézett ki a dolog müködni fog és szépen lassan készülgetett de aztán jött a rétestészta... Itt szeretném leszögezni, hogy én is benne vagyok nyakig mert próbáltam spórolni ( sac-kb.: 100,000-130,000 Ft-ot), ennyi lett volna az az összeg amit mások kértek volna munkadij gyanánt. Ami jó is: lelkiismeretesen mindent megcsinált rajta, felhivott amikor valami nem úgy volt, de az egyedi dolgokkal( elsö fék uj nyeregtartó konzol készitése 1.5 hónapba telt + az összes egyedi dolgok sosem sikerültek elsöre a többi már az elöbb felsorolt szisztémába... Nem akarom most az egészet felsorolni majd egyszer irok egyet a népitéletbe... Amit már én is levontam az egészböl: nem mindig a drágább ajánlat lesz a végén is drágább ajánlat, meg kell húzni a határt a baráti és munka kapcsolatba még akkor is ha egy hobbija van az embernek.

Az autó most több mint 1 év után készül el...

Steve 2007.08.21. 15:37:45

Van Fiat a családomban, semmi gond vele. Mondom ezt 200000km használat után. Bontot alkatrészekel előfordulhatnak problémák mint itt is történt. Nem tájékoztattak megfelelően, ez igaz. Hogy ezt az autó átvételt megtudtad így oldani, nagy szerencséd van. Velem nem sikerült volna. De hát te is bemutatkoztál szépen. Nehéz jó szakembert találni, elismerem. Mert minden fiatal egyetemre-főiskolára megy, és aztán szerez egy használhatatlan diplomát valamilyen sőrsátor állitó szakon. Egyre kevesebb az autószerelő tanuló, egyre kevesebb köztük a jó, a tehetséges szakember. Valaki írta, hogy 120000ft-ért nem is szerelne autót, felénk összeteheted a kezed, ha ebben a szakmában alkalmazotként enyit tudsz keresni. (Baranya megye) A 10 munkanap környéki határidő a reállis ilyen esetben.

Banderas 2007.08.21. 15:37:50

A rezsióradijat a műhelynek fizeted, nem a melósnak. Nem hiszem hogy a szerelő 5000Ft-os (+áfa) órabérrel dolgozik. Meg (jobb esetben) nem neki fizetsz hanem a műhelyvezetőnek\pénztárosnak. Aztán majd ő eldönti mennyit kap a szaki.

specko 2007.08.21. 15:42:01

Ha családnak, ismerősnek csinálsz valamit, akkor is úgy kell tudni csinálni, mintha idegennek csinálnád.

És attól, hogy még idegen, attól még lehet mekkmester.

robertó 2007.08.21. 15:42:39

Nos akkor a végére összegezve.
Én ott basztam el (és ezt tudom) hogy egy olyan szerelőnél akartam szereltetni, akit ismerek és látatlanul megbíztam benne, ő pedig ott hogy nem értett ahhoz amit elvállalt. Értem én hogy a szerencsétlen amikor rájött hogy ez nem megy neki már nem merte azt mondani hogy helló, itt egy adag csavar, rakd össze mert nem tudom.
Az embernek nem esik bántódása, hisz szeged környékén ezer Sanyi autószerelő van, pontos dolgot meg ezért nem írtam.
Sebaj a dologból mindketten tanultunk, én nem viszek oda autót ő meg nem vállal többet olyat, amihez nem ért.
Egy dolog még. Én nem újságíró vagyok, a vágással folglalkozok. Volt olyan klip amit elvállaltam x összegért. Miután nem lettem kész vele csak háromszor annyi idő alatt mint gondoltam, nem nyöszögtem hogy de most mennyi a bérem.
Beszívtam, tanultam...

Zaturek 2007.08.21. 15:48:31

ebben az egészben a legérdekesebb az, h a szerző az anyukáját és az erősköcsögöket küldte maga helyett. muhaha!

specko 2007.08.21. 16:09:31

Wazze, mekkora 5let.
Mikor lesz már szervízítélet, meg hiba/javítás/ár(/szerviz) katalógus?

Isti77 2007.08.21. 16:31:53

ekkerjoz: szerintem semmi gond nincs ezzel a cikkel, csak az igazat írta, nem akarta kinyírni a szerelőt, és sokakkal ellentétben szerintem a Fiat-ot sem járatta le ezzel, egy 7 éves autónál (ahogy a rendszámból kiokoskodtam) előfordul az ilyesmi, főleg, hogy nem is tudjuk, mennyit ment eddig.
Bár nekem japán autóm van (mármint Made in Japan CJ0 Colt, nemcsak a márka japán, török-angol-holland stb. összeszereléssel, mint a maiak...), de én sem értek egyet azzal, hogy minden olasz autó szar, sőt, több a jó, mint a szar. Valszeg pár év múlva én is olaszra váltok majd (okát lásd az előző zárójelben).
Roberto és a többiek írásaival amúgy sincs különösebb probléma, a stáb tagjai között számomra egy kakukktojás van csak, Rácz-kölcsönDacia-Tomika, akit szerintem örökre "megkedveltem", nemcsak a tetőcsomagtartós f.szsága miatt, hanem egyéb múltbeli elszólásai okán is.

problémás 2007.08.21. 16:34:27

Ugyanígy jártam csak tipoval,annyi külömbséggel hogy nekem a vezérlést is elrakták 3 foggal ami indításnál tette a dolgát.Most szervíz csinálja.A havert kifizettem de közöltem innentől kezdve csak fagyizunk!

TTéboy 2007.08.21. 17:21:09

Isti77-- "egy 7 éves autónál (ahogy a rendszámból kiokoskodtam) előfordul az ilyesmi"

Ja, Fiat mércével!

Sergei 2007.08.21. 17:37:01

Hát szép ez a brigád, de igy félmeztelenül meg piros gatyába... Kutya minek kellett? Ezt a sztitut előbb nézem délutáni sétának mint valami komolyabb betámadásnak.
Végülis lényeg hogy megoldottátok a problémat. Mondjuk azt se értem anyuka minek kellett oda...

Spy 2007.08.21. 17:40:29

Na igen, nem mindig a legjobb választás az ismerős szaki.Apámnak is van gyerekkori barátja, akiből szerelő lett. Régen ő volt az eszményi szaki, 1200-as Ladánkat nagy szakértelemmel és körültekintéssel gondozta, általában olyan hibákat is orvosolt, amiket alkalmasint észre sem vettünk és a jelzett problémához köze sem volt. Maximum 3 napo után mindig telefonált, hogy most már tényleg vigyük a vasat, mert csak útban van az udvaron. És amikor fizetni akartunk csak legyintgetett, esetleg egy üveg pezsgőt fogadott el. Aztán -valószínűleg családi nyomásra- elkezdte kicsit üzletiesebb síkon vinni a vállalkozást. Most már 15ezer alatt nemigen csinál semmit, cserébe viszont hetente noszogatni kell, hogy csinálja is a gépet. Amikor az én forgalmimat is elkérték a rendőrök, mert figyelmetlenség okán elfogyott a vizsga a kocsimon, jobb híján hozzá vittük az autót. Három teljes hónapig ült az autón, közben minden héten többször hívtam, hogy mi lesz már. Könyörögtem neki, próbáltam céldátumokat kijelölni (2hét múlva mennék vele Prágába, stb.) de hasztalan. Közben tönkrement az akkum, feladta a harcot a riasztóm és az autóm optikailag 5 évet öregedett az udvarán rohadva. Ünnepnap volt, mikor végre elhoztam tőle, és azóta sem jártam felé. És rohadtul tehetetlennek éreztem magam, hogy nem mehetek oda és ordíthatok vele, mert ugye gyerekkori barátság meg minden. Szóval ismerősnek semmit, ismerőstől semmit!

Spy 2007.08.21. 18:17:15

Na persze az ismeretlenség sem garancia semmire! Nemrég elvittem egy többek által ajánlott szervízbe a kocsit futóműállításra. Átrángatták, nézegették és azt mondták, nincs vele gond, de a jobb oldali külső féltengely gumiharangot ki kéne cserélni. Mondtam rajta, essenek neki. 12 ezres számlát prognosztizáltak és azt mondták (délelőtt 11-kor), délután 3-4 között kész lesz, hiszen rutinműtét. Elégedetten hagytam ott őket. Mikor azonban még öt óra után sem hívtak, elindultam a műhelybe. Hatkor értem oda, a szerelők már civilbe öltözve indulnak haza. Betérve látom, hogy a kocsim aknán, leszerelt kerékkel. A tulaj fogad, hogy gond van, mert nem kaptak pont olyan gumiharangot, amilyen az enyémbe kell, pedig égre-földre keresték. Kérdezem, hogy akkor most mi lesz? Szerinte holnapra tuti kész. Nem értem az optimizmust, hisz ma sem kaptak sehol alkatrészt, holnap honnan lesz? Erre csak azt tudja mondani, hogy kész lesz. Miután tovább firtatom, hogy mégis ezt hogy tudja ilyen biztosra ígérni azt mondja, hogy a beszerzőjük elment még valahová, de már nem jött vissza, mert lejárt a munkaideje. Értékelem az igyekezetet, de ez elég sovány vigasz. Erre felhívják a faszit, kapott-e gumiharangot? Mondja, hogy nála van, reggel viszi is magával. Erre górékám közli, hogy csak az a gond, hogy gyári alkatrészt kaptak, ezért drágább lesz. Mégis mennyivel, érdeklődöm? 17, nem..! 18 ezer!! Kicsit soknak éreztem, de ránéztem a kerék nélkül kókadozó, használhatatlan autómra és úgy voltam vele, mindegy, csak elvihessem. Megígérték, hogy reggel nyolckor ezzel kezdik a napot, tíz órára kész lesz. Másnap negyed tízkor csörögnek, már ugrott is össze a gyomrom. Baj van (milyen meglepő!), mégse jó a drága, gyári gumiharang! Mondom kissé paprikásan, akkor most mi van? Hát tovább keresnek alkatrészt, ma kész lesz. De hiszen ezt ígérték tegnapra is meg tegnap este ma délelőttre! Igen, de biztos meglesz, bár hasznuk már így se lesz rajta, kesereg a szerelő, mert annyit telefonálgattak meg autózgattak utána! Az utóbbira finoman utaltam, hogy nem érdekel, viszont emlékeztettem őket, hogy az ígérgetést hányszor hallottam az elmúlt 22 órában, erre csend a válasz. Kérdeztem az embert, nem tudják-e a régivel úgy összetákolni, hogy működjön? Erre a szerelő önérzetében megbántva felhördül, hogy mi az hogy tákolni?? Ők ?? Mondom neki, értse már meg mit akarok, szeretném használni a kocsit, össze lehet-e rakni olyanra, amilyen volt? Nagy nehezen kinyögi, hogy lehet. Akkor nosza rajta, kezdjenek hozzá! Mentem is a kocsiért. Érdekes módon most már nem köszöntek, mikor mentem, csak visszadobták a kulcsot és folytatták a rejtélyes fémdarabok kalapálását. Az autóval meg kiálltak az utcára, leszarva, hogy míg odaérek, simán megbüntethettek volna a parkolóőrök. (A Nyugatinál van a műhely.) Szóval még ők sértődtek meg, miközben a kocsimmal semmit nem csináltak és azt is másfél napig. Röhej. (Mellesleg egy Cliom van, nem valami ritka vas. Szerintem közepes energiabefektetéssel holnap délutánra kezemben lehetne az alkatrész. Pedig nem nekem van futóművesműhelyem bejáratott alkatrészforrásokkal!)

almástészta 2007.08.21. 19:13:56

Spy: Miért szedik szét az autót addig amíg nincs meg az alkatrész ez furcsa, majd ha meglesz viszed az autót ha akarod ha nem meg visszaviszi a szerelő a cuccot oda ahonnan vette és nem éri egy fillér kár sem. Ennyi esze lehetne a szerelőnek hogy feleslegesen nem melózik előre.

Fault In Allas Taile 2007.08.21. 20:10:44

mondjuk fiatot nem iratnek a nevemre - de a lenyeg: ha a szerviznek tobbe kerul valami vagy gondjaik lesznek - na es? berohadt csavar, eltorik a villaskulcs, na es? azert van a garantalat oraber. autoszerelo muhely, az van kiirva, nem autoszerelessel megbizott kiserletezo iroda. mindig felhaborodok ha megyek valamiert es sopankodnak, jaj ez a baj, jaj ezt nem gondoltuk - ki a f@szt erdekel, CSINALJATOK MEG! egyebkent legjobb recept regi barattal osszeveszni: vegyel igenybe valami szolgaltatast tole.

AUDI GARAGE 2007.08.21. 20:58:57

Almástészta!
Azért szokták szétszedni elöre,mert sokszor minta kell.
Nem tudják pontosan beazonositani az
alkatrészt mert több fajtával gyártották.

dr. trafik nomac 2007.08.21. 21:05:52

Emberek milyen rossz ismerosei vannak itt midnenkinek. En ezek szerint szerencses vagyok, inkabb viszem haverhoz, meg meg legyen is dragabb, de nem basz at (kocsi, lakas, barmi)
Amugy fotengely csere ugyileg a legjobb ami tortenhetett a geppel, hogy nem lett megkoszorulve, de hogy 5000Km van benne, hat ezt szerintem senki nem hiszi el.

peppin 2007.08.21. 21:08:01

Évek óta szorgosan olvasgatva a \"totalcart\" és minden hozzá kapcsolódó műintézményt, azt hittem hogy itten faja gyerekek gyűlnek össze egy kis autóskodásra, mer ugye a kromoszómáink ezt kívánják.

Most meg pofára estem de nem kicsit.

Itt ez a jóember, aki nem elég hogy kisszerűsége, hova tovább pitiánersége okán hibát hibára halmoz a saját autója ügyében, de még ezt viccesnek szánva be is löki a nagy médiaszabadságba.

Vazeg én legalább azzal zártam volna a blog-ot, hogy \"bocs gyerekek, ez volt de szégyellem is miatta magam\" Helyette jön a kollektívre sikeredett mosakodás hogy ki hogyan és miben hibás.

Tudod mit, azt kell mondjam, hogy egy szardarab vagy.
Nem csak azért mert alapvetően spúrból meg akarod spórolni a trélert, holott a a megbízható hozzáértő embered megvan, vagy azért mert anyukát és a remek kiállású haverokat küldöd a fostalicskáért, te meg kihangosított telefonnal izzadsz a szobában legalább kétszáz kilométerre, arról nem is szólva hogy az emberi kapcsolatokat \"nembaj majd ritkábban járok haza\" felhanggal intézed el, hanem azért mert ezzel a humoros írással saját emberi gyengeségedet próbálod palástolni.

Most itt megmutattad mi a véleményed a világról és hogy azt hogyan értékeled.
A hozzád hasonló szardarabok meg helyeslően bólogatnak hozzá. Gratula.

Remélem hogy néhány év múlva egy közel hasonlóan nem egyértelmű esetben a haverokat és a mamát egy hasonlóan elszánt és hasonlóan verbuvált morálisan töltéssel ellátott galeri várja.

Lehet hogy akkor a mama gipszágyánál ha már te te is felépültél abból amit a saját szabadcsapatod az incidensért részedre kiutalt, elgondolkodsz. Bár ahogy sajnos látom ez nálad üti az utópia fogalmát.

Ha esetleg úgy gondolnád hogy sértő voltam, így van. Szükség esetén ha kívánod küldöm a az elérhetőségem, sőt ha már tudod mikor érnek rá a haverok előre veszek valami drága kutyakaját és foglalok helyet a ház előtt a W140-esnek.

Ja és általad Bazsó-Winkler uraknak üzenem:
\"Közösséget vállalni tényleg nagy felelősség de azt visszautasítani tudni az már-már a bölcsesség jele\"

Tisztelet hiányában:

dr. trafik nomac 2007.08.21. 21:18:13

Fault:
Bar igy lenne, az a baj, hogy a fix oras muhelyekben tenyleg kesz is lesz idore, de a beletorott csavar, vagy a elfaradt patent ugy is marad, mert ido van. Sajnos ez a hozzaallas is hozzasegit sokakat ahhoz, hogy szarul legyen megicsinalva az auto, aztan meg csak a baj van vele, a markaszervizeknek is a fix ora a legnagyobb ellensege, meg persze a tulajdonosnak, de azert mindenki orul, mert latszolag jol jart. Normalis muhelyben viszonylag magas rezsikoltseg van (3500-6000), amiben mar vallalhato a szivas is, de markaszeviznel persze ez sem er semmit, inkabb csak magannal.
A masik ami bosszant, hogy aki autoszerelo az tudja, hogy nehany latszolag gyakori darabot emberi aron nehez beszrezni, ertsd nehany nap, de akar het is lehet, namost a markaszervizek ugy oldjak meg, hogy nem dobjak ki a kilometeres darabokat ha meg jok, tisztelet a kivetelnek. Irtak mar elottem, nagy meglepetes er mindenki ha markaszeviznel akar venni barmit is, en eddig meg sose kaptam meg semmit, csak rendelesre, de nem vagyok ezzel egyedul.

GGG77 2007.08.21. 21:27:19

Én már ott tartok, hogy nemhogy baráttól nem kérek semmit, de nem is ajánlok senkinek, senkit/semmit. Ha nálam jó munkát végez, az ismerőst tuti átb....a és akkor én vagyok a görény.

Csöri · http://www.csorgoauto.hu 2007.08.21. 21:33:10

Megáll az eszem. Kissé mosolyogva olvastam a történetet, és csodálkozom, hogy ilyet ma meg lehet csinálni Magyarországon. Először is minden munkának eleve van normaideje, ez alapján lehet számolgatni. Bár az ember nem biztos, hogy költött ilyes fajta szakirodalomra. A másodszor, hogy egy Punto motor szét össze rakás eleve 1 emberes munka, max a blokk kiszerelésénél kell egy segítő. Harmadszor pedig ezekhez az autókhoz szinte minden van bontóban, így nem értem az alkatrészbeszerzés hosszú idejét.
Szóval a tanulságot le kell vonni. Általában mindig az olcsóbbnak látszó dolgok a drágák. Ha a tréler vitte volna fel a kocsi Pestre olcsóbban és hamarabb kész lett volna.

Csöri · http://www.csorgoauto.hu 2007.08.21. 21:44:50

Valami lemaradt.
Nem csak az olaszoknál fordul elő ilyesmi. Alapjában véve a mai autók egyformán sz@rok, a gyártók már azt sem tudják sok esetben elérni, hogy a garancia időn belül ne menjen valami tönkre. Bár a főtengely nem tartozik a sűrűn széthulló alkatrészek közé- és az esetek többségében visszavezethető a gondos gazdára- de láttam én már 2-3 éves BMW 320D-ben is csapágyas főtengelyt, meg Hyndai H1 ben 70 ezer alatt eltört főtengelyt.

xtal 2007.08.21. 22:08:27

"Azért szokták szétszedni elöre,mert sokszor minta kell.
Nem tudják pontosan beazonositani az
alkatrészt mert több fajtával gyártották."

na te is egy gyongyoru kontar balfasz lehetsz, ha szet kell szedned ahhoz egy kocsit, hogy tudd, mi van benne.

alvazszam alapjan keresheto elektronikus autoalkatresz-katalogusrol hallottal mar, pubi?

nemoda buda 2007.08.21. 22:17:38

peppin alias Sanyi kisiparosmester :)

Laca 2007.08.21. 22:31:43

Kultúráltabb országokban még egy virágos is csődbe mehet attól, ha nem dolgozik szépen, gyorsan, megbízhatóan, nemhogy egy autószerelő! Az a baj, hogy Magyarországon minden kókler megél, mert nem igényeljük a színvonalat. Ha többet nem mennének oda, ahol átvertek, akkor szépen csődbe menne és ennyi. Nem tudom mennyibe kerül egy ilyen javítás, lehet, hogy máshol sem olcsóbb, de utálnám, ha nekem kéne szaladgálnom a saját kocsim után, hogy mikorra lesz már kész. Amúgy az erőfölényes kocsielhozatal akkor sem elfogadható, ha igazad van, erre van a Fogyaszvédelmi Főfelügyelőség és a Városi Bíróság, szerintem...

Accordion 2007.08.21. 23:21:54

Szar Fiatod van, az a baj!

Pintu 2007.08.21. 23:23:14

Sajnos ismerős a történet, sajnálom, hogy mással is megtörtént. Nekem Ladám van, tavaly tönkrement benne a motor (180 000 km után már illett egy nagygenerál). Addig csak mi szereltük az autót, de anyukám kijelentette, hogy vigyük el szervízbe, úgy gyorsabb lesz...na persze. Ismerőshöz vittük, aki csak kiszedte a régi blokkot, egy másik srác (szintén ott dolgozik) pedig berakja az újat, és be is állítja azt. Az új blokk egy tuning motor lett volna, sportvezérművel meg minden földi jóval...alig 1 hét után már elmentünk a szerelőhöz, hogy mi van az autóval, hiszen csak a motort kell kicserélni, beállítani és mehet....akkor jött szintén, a sok a munka duma....de mondta, hogy ha maradunk, és segítünk összerakni, enged az árból. Éjfélre apukámmal összeraktuk a kocsit és mérgelődve távoztunk. Másnap jött a fizetés, 70 ezer forint, a motorba csak új csapágyakat tett, semmi mást (összesen kb. 5000 Ft). Alkudni ne tudtunk, már a haverjaival is fenyegetett, meg ugye a család barátjának alkalmazottjával nem szúrunk ki. Azt mondta, a motor fasza lesz, 2500 km múlva jöjjek vissza, beállítja és majd akkor meglátom. Visszamentem, beállította és a haverom széria 120-as skoája úgy gyorsult le, hogy azt öröm volt nézni. Kissé idegesen tértem vissza a műhelybe, ahol azt a választ adta, hogy még biztos nem koptak össze az alkatrészek, még menjek 500 km-t (ekkor már több, mint 3000 km volt az új motorban). Mint jó kisdiák követtem utasításait, éppen bejáratást végeztem, amikor 90-es tempónál, kb. 2500-as fordulatnál a motor egy hatalmasat pukkant, majd elkezdett ömleni a kartergáz...
Igen,. ez volt a motor vége, a vezérlést rosszul állította be (pedig a sportvezérműtengely lelke az, pont azért nem kezdtem el én beállítani), a szelepek pedig közeli kapcsolatba kerültek a dugókkal. Nagy nehezen elmásztam a szervízig (még kb. 30 km volt), leálltam vele, egy ből kijött, azt mondta 4 nap. 2 hét múlva hívtunk egy autómentőt és hazavittük az autószerelőtől az autót, ami ugyanúgy állt, ahoyg azt én otthagytam. De utánna megpróbált a szerelő egy kis pénzt (10000 Ft) kérni, a hibafeltárásért.Számlát persze nem adott semmiről. Nagyon durván válaszolhattam, mert azonnal elállt a tervétől.
Otthon pedig apukámmal nekiálltunk, 1 nap alatt kivettük a motort, elvittük a régi blokkot Karsaihoz (nyíregyházi vagyok, itt neki van az egyik legjobb gépműhelye), aki 42 ezerért megköszörülte a főtengelyt, új dugókat, csapágyakat, gyűrűket rakott bele, összefűzte és 10 000km-es garanciát vállalt rá. Azóta már úgy 22 ezret ment az autó, semmi baja nincs. Csak széria motor van benne, de megy és nem kell szívni más "bölcsessége" miatt. Ja, igen 1 héttel azután, hogy autómentőn hoztuk el, az autó kigördült az utakra és azóta is rója azokat...
Egyszóval a cikk és ez a példa is mutatja, hogy a kényelmesebb, biztosabb út (barátok, bizalom, stb..) csak bajhoz vezet. Inkább legyen akár 40 000 ft-tal is több, de azt profi csinálja...

Mikrobi 2007.08.21. 23:33:00

Ebböl a sztoribol szamomra ket tanulsag van:
1.) Nem veszek Fiatot (eddig is csupa rosszat hallottam rola, garancialisan sincs kedvem havonta szervizbe hordani)
2.) 3 evesen lecserelem a kocsimat. Az tuti.
Elnezest kerek azoktol, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Csak azert mondom, mert ilyen cirkuszt biztos nem birnek ki ep esszel. Es sok szervizben csinalnak hasonlot, ha nem a csalad baratja, akkor sem.
Ja es meg egy:
Nekem egy titkos kapcsolot szerelt be egy volt tanitvanyom apjanak az alvallalkozoja. Az motorvezerlö azonnal elkezdett szarakodni, majd az ut közepen leallitotta az autot. A VW sarga angyala vagy 15 hibaüzenetet ütött ki belöle, majd amikor megint beinditotta a motort, ujabb 15-öt. Ki kellett szerelnie a kapcsolot, maskepp az auto egy metert sem ment. Gondoljatok, a tanitvany apja vallalta a felelösseget? Majdnem megvert a reszeg allat! A tanitvanyom azota nem mer a szemembe nezni, ugy szegyelli az apjat.

robertó 2007.08.21. 23:41:37

:-)
Kedves mindenki.
Főleg Peppin.
Az feltünt hogy két név szerepel, aki lement. Egy autóval. Nem hattal. És nem kutyával.
Ja és még az is feltünt, hogy a számla ki lett fizetve? Nem az egész, de nagyjából annyi, amennyi járt(sőtt igazából több, hisz az autó nem lett jó).
:-))

zed 2007.08.21. 23:52:25

Hat azert HGT Punto nem egy gyakori tipus a bontokban...

Ismeros a GT Punto-val (1.4turbo) jart ugy, hogy a markaszervizben megmondtak neki:
-Ijen autot marpedig a Fiat nem gyartott.
-Hat, akkor jojjenek ki es lathatnak egyet

Masik szerviz, masik eset:
-Az a baj, hogy ezt a tipust itthon nem forgalmaztak igy nincs hozza semmink
-Hat, pedig en ezt vadi ujan vettem anno itthon, markakereskedesben
...

Par eve nekem is volt egy hasonlo fotengelyes mutatvanyom egy 1.9TD Tipo-val. Egy en hibambol tortent kis koccanas utana serult autoval jartam tovabb es az olajhuto flexi olajcsove eccercsak elhalt, mert hozzaert vmihez a a koccanas miatt a loko mogott...

A rokon szereloeknel szinten istentelen sorallas van idopontert, 3 hetig ki-be tolgattak az udvarbol, mire sorrakerult. Egy hetfo reggel elkezdtek szetkapni, mire odaertem ~10 utan mar szet volt szedve a motor atomjaira, motorterben csak a hutok voltak bent meg oldalrola ket feltengely logott be. Fotengely mar koszorusnel stb...csut-pentekre igertek, de igazabol nem toluk fuggo. Pentek delben felhivtak, hogy visszajott es kezdik is osszerakni. A muhely zaras elott ~20perccel hivtak, hogy kesz van, a sajat "laban" kiallt az auto a muhelybol, szepen jar, es eppen mennek egy probakarikat vele.

103k volt mindennel(!) egyutt: uj csapagyak, koszorules, minden szimmering es tomites uj (gyari), olaj, olajszuro, 2 dugohuto olajspiccelo kellett, a szamlan rajta volt meg a felhasznalt fektisztito is es afkorz a munkadij.

Elotte persze korbeerdeklodtem mashol is, es mondtak is ijen szereny 320-350k meg 270k-s arajanlatokat is ugyanerre, meg hogy ket-harom het, de viszont amr holnap hozza is tudnak fogni. Erre csak annyit mondtam, hogy ennyiert belarakok mar egy komplett JTD egyseget mindennel egyutt.

yaneeka 2007.08.22. 08:30:45

Hali! Elhülve olvastam a blogodat... Kiváncsi lennék, hogy a futóművemet mennyiért cserélné ki? 200e?! Egyet tudok mondani, ebből (sajnos) megtanultad te is meg mindenki aki olvassa, hogy üzletben nincs barátság...

keri 2007.08.22. 08:56:13

Mondjuk ezek az óradíjas dolgok úgy működnek, hogy minden munkafázisnak megvan meghatározott ideje.
Pl. egy főntegely csere 20óra. Arra akkor is 20 órát kellene felszámolni, ha 100 ember csinálja, illetve akkor is ha 168 órát kínlódik fele a tehetségtelen szerelő.
A márkaszervizeknél megvan az adott tipusra vonatkozó munkadiő táblázat. Az a mérvadó vita esetén.

Másik hogy a T. kuncsaftok nem képesek megérteni hogy sok turpisság csak szétszedés után derül ki és hőbörögnek, hogy de nem enyit mondot az elején. Az is igaz, ha a megbeszélthez képest fejlemény van akkor illik tájékoztatni az ügyfelet és megbeszélni mi legyen.

A Puntó meg egy trágya, (ez több ismerősömön keresztül is kiderült már) az is hülye aki ilyen autót vesz :D

Főtengely hiba...utoljára a 120-as Skodámon volt ilyen probléma :D de azon is csak 20 éves korában.

Ákos 2007.08.22. 09:06:43

Egy tanulság van, az ember ne vegyen olasz autót, mert megszívja.

zed 2007.08.22. 10:30:52

Ez hujeseg, barmilyen autoval meg tudnak szivatni, ha akarnak.

Ez a fotengelyhiba meg hat ize.... igazabol ha van benne eleg ES megfelelo minosegu olaj, akkor egy ilyen eset elofordulasanak eselye erosen konvergal a nullahoz

Unokatesom egy honapja vett egy Swift-t, 1.5liter olaj betoltese utan mar latszott a nivo aljan a szint.
Olaj nelkul ez sem jarna sokaig.

attila 2007.08.22. 10:31:20

Néhány ilyen történet után magam kezdtem szerelni az autóimat (szerencsére szeretem csinálni). Egy ideig tanácsot kértem, de jobbjára az is téves volt. Ráadásul némely típushoz nagyon jól használható internetes fórum is van (sajnos nem magyar), innen be lehet határolni a tünetek alapján a hibát.

Esetedben egy olajnyomás mérés sokat segített volna.

Amúgy az (norma) időszámításról:

ha egy művelet normaideje pl. 300 másodperc, akkor az egy időben kifejezett általános érték. Annyit jelent, hogy elméletileg 1 dolgozó 300 s alatt végzi el (beleértve f.szvakargatást, kézmosást, stb.), ha ketten dolgoznak rajta, akkor részarányosan 150 s juthat egyenként rájuk. Tehát a motor kiszerelésének 3 órás normaidejét kell fizetned, a szerviz döntése, hogy azt 2 emberrel 1,5 óra alatt hajtja végre, esetleg három emberrel egy óra alatt, és így tovább.
A normaidő tehát olyan érték amit nem szabad megbabrálni - csakis ezt fizeti a vevő munkadíjként. A szerviz óradíj sok esetben nem egyezik ezzel, inkább az autó szervizhelyiségben való tárolásának idejét födi, mintsem a valós munkaidőt az autón.

Kérdem én, hol áll ettől egy garázs-szerviz?

Clawgirl 2007.08.22. 10:32:09

makmarci: "Az első az, hogy ez egy FIAT, ami már eleve magában hordozza a szopás lehetőségét. ( vagyis tuti )"

Anyukád térgye kalácsa!!! Le kéne már szokni erről a "csak a germán gép a sirály" hozzáállásról.......

Egy német,japán, vagy francia autóval is lehet ekkorát sz__ni ha nem nagyobbat!

Clawgirl 2007.08.22. 10:37:44

Az előző kijelentésem hatványozottan igaz keri-re és Ákos-ra is!

keri:"A Puntó meg egy trágya, (ez több ismerősömön keresztül is kiderült már) az is hülye aki ilyen autót vesz :D"

Nem is ismered az autót barátocskám! Talán elöbb a személyes tapasztalatokat kéne bővíteni, csak aztán fikázni.....

Egyébként ha már itt tartunk az egyik ismerősöm VW Borájában 22.000 km-nél besült a motor, motorcsere volt nála a mutatvány.....tehát akkor szerintem nem igen lehet általánosítani!

Zsolt3155 2007.08.22. 11:42:02

Szívás, hogy így jártál. :-) Persze utólag könnyű okosnak lenni, hogy már 1-2 hét után hagyni kellett volna a francba a szag'embert (vagy sz*rembert?).
A szerelőt nem védeném... Nyilván szopott a javítással többször, na de ennyit ???
FIAT-ot én se vennék, még ha rokonnak van is egy hasonló korú és dicséri.
Az is közismert mondás, hogy "Az olasz amit hétfőn és pénteken rak össze, az olyan is...a többi még lehet jó" Lásd pl. Whirpool mosógép. Miénk 5 éve jó, de ismerek olyat, akinél garidőn belül 13-szor voltak szerelni!!! (azóta sem értem miért nem kért cserét a hülye :-) )
Na és a Fiatnál még nagyobb szívás a Fiat márkaszervíz. Sok történetet és csinos összeget hallottam már. Íme: Tipo nem fűti az utasteret. Szerelő, motorháztető felnyit "Ott azt a csapot ki kell nyitni!" -mondta és kiszámlázott 4.000 Ft-ot és - kapaszkodjatok meg - a csapot nem fordította el, a motorháztetőt nem csukta vissza, tegye meg az ügyfél (egy hölgy)!
Fiat Puntó utólagos klíma beszerelés munkadíja 350ezer!?!?!
De ami a legfurcsább számomra: SENKINEK sem jutott eszébe hazavontatni az autót??? Az már nem rontotta volna a Fiat kétes hírnevét a trélerezéshez képest, viszont árban sztem töredékéből kijött volna! Saját autómmal kb 7-8ezer az üzemanyag oda-vissza, a vontatás miatt +1 literes fogyasztással számolva. (jó, OK két főnek kb. 4-5 óra is elment volna erre)
Még annyit, hogy informatikában nyomulok és közeli rokontól, ismerőstől, szomszédtól nem fogadok el pénzt a munkáért. Igyekszem minél előbb precízen megoldani a melót, és eddig még mindeki örült a gyors segítségnek. Így is lehet.

zsoci 2007.08.22. 11:48:59

Kösz Clawgirl !

Már elég nehezen viselem azoknak az okostojásoknak a bölcsességeit akik egy márkát vagy országot fikáznak. Egy tönkrement főtengely minden valószínűség szerint azért ment tönkre mer nem kapott MEGFELŐEN olajat ( mennyiség, minőség stb ).

Aki meg itt fikáz az szereljen már kicsit VW Golf IV-t vagy Toyotát. majd rájön.

Üdv Zsoci

Gyurci 2007.08.22. 12:03:28

Hát errefelé ez mindennapos történet is lehetne.
Nekem Lada 2105 motor felújítás oan' 150000.- be fájt vizsgáztatással és kb másfél hónap volt.(megjegyzem 150-ért felénk felhúzott zsugor motort lehet kapni dupla wéberrel)
Ha érdekel a sztori leírhatom, de naon' felhúztam magam és a szerelő nekem is család barát volt.
Üdv

dreamy 2007.08.22. 13:25:32

Te még jól jártál,az egyik autónkon 3.5 hónapig(!!!!!)kotlott egy "baráti szerelő"...soha többé nem mentem felé,nem érti,miért...:-(((((PPP.Ja,és rosszabb állapotban kaptam vissza,mint ahogy otthagytam.

Tom 2007.08.22. 13:35:01

Nos, a szerelő faszsága egy dolog, de ebben a normaidő - rezsióradíj kérdésben némileg képzavar van!
Én is dolgoztam annó márkaszervízben (FIAT) és ott nagyon korrekt számítás működött. A gyár az általa vizsgáztatott vezetőknek megküld minden fontosabb munkafolyamatról egy listát. Ebben pl benne van, hogy mennyi idő egy vátócsre, stb (normaidő). Ezt az időt szorozni kell a munkafelvételnél NAGYBETŰKKEL kifüggesztett rezsióradíjjal! Ha valami szívás van (pl beragadt csavar, stb) a gyár még arra is tud számítást! Pl: az IVECO Olaszországi szervizeinek létezik erre szoftverük! Csak legfeljebb Magyarországon nem szokás evvel-így számolni! Ebben az országban az átverés az erény... Sajnos.

tevekukk 2007.08.22. 13:43:16

Egy műhely rezsi óradíját meg a szerelő személyi óradíját nem illendő összemosni:)

mercury 2007.08.22. 15:52:18

Nem tudom mi a kulonos ezen a torteneten, hetkoznapi eset, engem minden autommal vagtak mar igy a szerelok, legutobb egy L200 komplett kormanymuvet vetettek meg velem a markaszervizben mire kiderult a rossz lengescsillapito miatt kopog (ut) futomu, ( kormany csere cca. 700.000 Ft ) a lengescsillapito csere 80.000 de itt a meltanyossagbol!!!!! a munkadijat elengedtek... de siman folytathatnam X5 110-nel fekezesekor raz most meg a fekbetet cserenel tartunk... tovabbra is raz.. ja es 25.000 km utan.

Lova 2007.08.22. 18:05:43

Mercury, irígylem a bajaidat.
Egy L200 és egy X5 szervizelését fizetni, tiszta anyagi csőd! :)

stex 2007.08.22. 20:23:05

Érdekes! Szerintem a rezsi óradíj 1 ember munkájára van számolva, tehát ha 1 autón 2 ember dolgozik akkor jobban haladnak, kevesebb időt vesz igénybe a dolog!
Különben,én szimplán rájuk gyújtanám a műhelyt, a pénzt meg költsék vizitdíjra!!!

Ottopappa 2007.08.22. 20:52:14

Lehet hogy geci volt a szerelő, de hogy a szerző is egy arcoskodó, beszari cigány barom, az fix! Küldöd az anyád meg a haverokat... szép vagy...

peppin 2007.08.22. 22:53:42

Roberta

Nem tűnt fel és egy suttyó vagyok mert felületesen olvasom a blog-od.

Látom mit írsz, megint megmagyarázod a bizonyítványt, ha csak ketten voltak az társas, de nem csoportos elkövetés, ugye a mama csak félnek számít és akkor minden rendben.

Egyébként egyedül azért nem járhat Szegedre a bicskás galeri, mert akkor ugye ki hozza el az autót ? A bálna mégse maradhat akárhol.

Kihúztad magad a csávából pajtás, igazad van, ha már fizettél valamennyit akkor minden rendben, eljárásod korrekt kultúrált és szabályszerű volt, ajánljuk tehát „totalcarosan” mindenkinek.

A nagyobb baj, hogy te meg egyáltalán nem érted meg hogy miért is húztam fel magam.

Ugyan utálom az ismétlést, de nálad lehet hogy tényleg az a tudás atyja. Nekem nem fáj, hogy saját számításod szerint fizettél vagy hogy ember/állat baráti szempontból nem vittek a srácok kutyát, mert Szeged az messze van és addig elgémberedik szegény Killer, az sem baj hogy \"csak\" ketten voltak, nekem az a bajom amit te ezzel közvetítesz, és hogy nem emberként, hanem ilyen sunnyogó lócitromként viselkedsz.

Ahelyett hogy kicsit elgondolkoznál, horribile dictu önértékelést tartanál, vagy simán elküldenél anyámba, felhívod mint deklaráltan nem újságíró a figyelmemet azon apró szemantikai rejtelmekre amiket írásodban felületes szemlélőként nem fedeztem fel.

Van egy javaslatom. Azt hiszem Salamon Béla bácsi találta ki a fogalmat, ez a bemutatkozás ellenkezője, azaz a kimutatkozás. Nem magyarázom el ha lehet.

Rövid ismeretségünk ezzel fog egyenlőre kihúnyni.

Endre 2007.08.22. 23:36:25

Hát nem tudom. Nekem most lett kibelezve a motorom, a kiszedésnél nem voltam ott, a szétbontásnál viszont külön megkért a szerelő, hogy legyek jelen. Így nem volt félreértés, ez kell, az nem kell stb. Nos az egész motor szétszerelése alig volt több tíz percnél, pedig a srác egyedül dolgozik.
A lényeg, hogy a blokkon és a szelepvezérlésen kívül minden ki lett benne cserélve, pucolva, tehát volt vele munka. A kuplung és egyebek cseréjét nem is említeném. Mindez a munka került nekem 35.000 Forintomba. És ő végezte a legtisztességesebb, leglelkiismeretesebb munkát, amit eddig láttam, pedig jártam már pár helyen sajnos.
Kérem, így is lehet.

attila 2007.08.23. 08:46:35

A normaidő és rezsióradíj, valamint a szerelő óradíj kezelése a magyar szervizekben téma megérne egy felmérést (cikket).

Szomorú, hogy ebben az országban még egy autószerviz szintjén sem tudunk tisztában lenni azzal, hogy mit és mennyit kell fizessünk. Így fizetjük az adóinkat is, a tudatosság (és a korrekt számonkérés) minimumával.

isti77 2007.08.23. 09:53:12

Látom, tovább nőtt az olasz autókat fikázók kommentjeinek száma, úgyhogy asszem majd ha lesz egy kis ráérő időm, belesek a Toyota-szervíz kerítésén (a közelben pont van egy), a hozzászólások alapján csak időszakos kötelező szervizre váró autót fogok látni. Esetleg egy-két töröttet... merthogy műszaki hiba a Toyotáknál nincs, ugyebár. De mi van, ha nem így lesz? Mint már írtam, nekem is japán autóm van, és ismeretségem révén állíthatom, hogy sem a Honda, sem a Mitsubishi, sem a Nissan-szervíznek nincs kevesebb dolga, mint a Fiatnak. Pedig azokból még kevesebb is van forgalomban, mint Fiatból.

Saughassy 2007.08.23. 13:01:41

Azert tegyuk hozza, hogy Roberto nem egy szerencses tipus, es szinten japannal kezdte, Mazda mester meg minden, de szivott szepen az MX3asaval is, raadasul a vege kisertetiesen hasonlo, ott is kenesi problemak voltak, meg alcazofustot eregeto motor. Beszart vizpumpa, kupplung, recsego szinkronok. ű
Az mas kerdes, hogy most a Fiattal sem jart jobban, es mivel mindenkinek szive joga mivel szivatja magat, remeljuk a kovetkezo autoval tobb szerencseje lesz. Sokkal inkabb hiszek a leharcolt/elatkozott/hetfoi/penteki autok (tulajok;) elmeleteben mint az ilyen hudeszarolaszjapannemet mantrakban.

MárnemSkodás 2007.08.23. 15:44:06

Nos egy nem olyan rövid szösszenet márkaszerviz ügyben.

Pár éve megvettem használtan egy Octaviát. Na mondom most urak leszünk, bementem a Skoda Palotába, /hát tényleg csodák palotája volt/ szerettem volna olajat, szürőt, légszürőt, cseréltetni a gépen, ja meg pollenszürőt.
Ott kezdődött, hogy amikor bementem az ügyfélváróba, két munkafelvevő látványosan csinálta a semmit két asztalnál. Kb fél óráig hozzám sem voltak hajlandók szólni, persze én mikor beléptem szép hangosan köszöntem nekik.

Mikor végre a munkafelvevő elé kerültem, elsoroltam neki, mi mindent szeretnék. Bólogatott, közölte hogy négyezer forintos óradijjal dolgoznak, ez kb három óra, tehát maga a munkadij tizenkétezer forint. Na ekkor már egy kicsit csappant a jó kedvem. Olaj, szürő, légszürő, pollenszürő csere max egy óra, de akkor lassan dolgozik a szerelő. Mind-1.

Mondom akkor kérnék egy pontos kimutatást, hogy alkatrésszel együtt mennyi lenne a végösszeg. Erre közli velem a munkafelvevő, hogy Ő nem tud alkatrészárat mondani, hanem ÉN menjek oda a raktárablakhoz és majd a raktáros elsorolja nekem, hogy mi mennyibe kerül. Na itt már nagyon húzódott a szemöldököm felfelé.
Na raktárablak. Szegény kiskölyök aki bent dolgozik, ki sem lát a fejéből, mert annyi a dolga. Itt is félóra várakozás, végre rámér szegénykém. Elkezdem sorolni mi kéne. Hát amikor olaj, szürő, légszürő, pollenszürőre mondott hetvenezer forintot, akkor már hangosan csuklottam. Hozzácsapva a munkadij, kijött volna majdnem kilencvenezer forintból egy sima olajcsere.

Itt volt az a pont, ahol kifordultam a szervizből.

Utána elmentem egy alkatrész nagykerbe. Itt amiket az előbb felsoroltam, húszezer forintba fájtak. Egy maszek szerelő pedig Fél óra alatt kicserélt mindent 3 ezer forintért. Tehát spóroltam kb hatvanezer forintot. Én többet márkaszerviz közelébe sem megyek még véletlenül sem!!!

Amugy ettől a cikkiró tényleg elég barnabőrü tempót diktált a megoldásban, bár a szerelő is megéri a pénzét.

Üdv

Sanya 2007.08.23. 15:58:17

Heh... Oláh Ibi hogyan is énekli?: Magyarooorszááág.... siralmas, hogy ilyen emberek egyáltalán még meg tudnak élni valamiből. Mindegy, túl vagy rajta. Édesanyád pedig született dilpomata!

Gébi 2007.08.23. 16:11:45

Én is hasonló cipőben járok. '96 Mazda323. 140e km. 1 éve vettem, nem volt vele bajom, 3 hetet voltam külföldön, így tudtam nélkülözni (és a műszaki is lejárt) ézért lett v.műszíj, szimeringek stb. cserélve, szelepek megcsiszolva.(Persze családbarátja szerelő, 1500 óradíj) Erre elkezdett iszonyatosan füstölni. (kompr. 11 és karterfüst sem volt) Szaki szerint a szelepek jobban tömítenek és felszivja az olajat a vákuum, fel kell gyűrűzni(letapadt eltört, kopott gyűrűk gyanúja). Mondom nemá, eddig semmi baja sem volt. Szerintem elcseszte a sz.szár szimeringezést, mondom. Fizettem 100.000-et műszakival 1ütt. Mivel a kocsi kellett, igy használtam, közben hírdetésben néztem egy töröttet, 70ért, alig volt sérülve és tuti jó motor. Simán indult, és nem is füstölt. Mondom remek, h.fej le, át a másikra és kész. Ezért nem is kért pénzt a szerelő, csak a tömítést fizettem. De füstölt tovább. Na csak neki lett igaza. Nagyobb műhelybe vittem, a tapasztalat miatt. 1,5 óra alatt kint voltak a dugattyúk! Diagnózis: Lötyögnek a dugattyúk a hengerben (kicsi az átmérőjük, ez érthetetlen, a hengeren egy század kopás sincs), letapadt olajlehúzó, 1 szétforgácsolt csapágy(főtengelyen 1 karcolás sincs furamód). A törött autóból kiszedett dugattyúk tökéletesen passzolnak, azok át lesznek cserélve. Tesznek bele új gyűrűket (28e) csapágyakat (5e) hf. tömítés (7e) és néhány munkaóra után (elvileg 8!!) talán jó is lesz.(Holnap elvileg) És akkor leszek olyan boldog hogy nem verem szét az előző tulaj fejét (ismerős srác aki ráadásul autószerelőnek tanult...) mivel kiderítettem közös ismerősöktől hogy 1x világító olajnyomáslámpával ment vagy 10 km-t. Legközelebb csak újan veszek kocsit vagy sehogy, ennyi szívást nem akarok még 1x. Mondjuk az sem biztos már hogy újan tökéleteset kapok... Most meg van 1 komplett autónyi alkatrészem fölöslegesen.

Kergabi 2007.08.23. 23:18:01

Ennyi balfaszt! Nekem csak használt autóim voltak, és sohasem voltegyikkel sem gondom, pedig nem világmárkák voltak (Lada, Ford, Skoda)! Csak vásárláskor meg kéne nézni, kissé jobban odafigyelve, mit vesztek, majmok! Ja, és magánszemélytől inkább, mint kereskedésből!

Lacz 2007.08.23. 23:41:19

Gyerekek nem kell csodálkozni én még nem hoztam el kocsit szervízből ,hogy az jo lett volna, pedig megjártam már párat és ez a márkaszervizekre duplán vonatkozik.
Nem képesek rendesen összrakni egy autót valamit mindég rosszul rögztenek vissza vagy vissza se rakják. Az a halálom mikor csavarok össze vissza a motortérben lenyúlt manyagok meg ilyenek. De ha ez nem is akkor csak szétlopják a kocsit mint anno a citroen xm-emet a CITROEN CITROMBAN a citroen pásztornál nem loptak csak szimplán lehúztak anyagilag és szarul dolgoztak emiatt váltam meg a kocsitól mert magyarországon nem tudják javítani nem volt dellám kétketentente 100-300ezerig terjedő összeget nálukhagyni. mind1 a legtöbb szervíz GECI és átbasz ott ahól tud. Kéne valami jó érdekvédelmi szervezet:) A legszebb mikor az opel omega 2.5DTI-m megadta magát én depresszióba zuhantam KI A FASZ RAK ÖSSZE GÜNTER?!?!?!?! nehéz menet volt a márkaszervízben eldiagnosztizálták a hiba okát mért csak 5 henger meg a 6 ból ? azt mondák vezérló kompjúter és 2kilóért már majdnem meg is rendeltették velem aztán kiderült hogy a pillangó szelep szakadt le és beszívta a motor és a csavarjai mindent összemartak meg szétbasztak .Jó megvan a hiba oka jöhet az orvoslása kb 4 szervíz és sok szaki 4hónap meg 1milla után megint ütőképesé varázsolta. az volt a legszebb mikor kijött a szervízből hogy állítólag már jó a kocsi télleg jó volt végülis szervizes szemmel járt a motorja jó volt csak éppen nem ment hazafele legyorsult egy 1300as lada wazzzz!!!!!!
oksa megint szervíz kiderült hogy a csavarok a turbót is tönkretették aztán később az intercooler is befáradt nekéz menet volt !!!!
szerencsére elmúlt de egyet szögezzünk le ne bizz a szervizekben vagy a szerelőben mert neki akkor is kell fizetni ha szar marad a verda a pénzét úgy is megkapja onnantól meg nem mind1...
a legjobb szerelők ezek az öreg alkesz szakik azok legalább még becsületesek és ennyi.......

Lacz 2007.08.24. 00:04:18

Kedves Kergabi!
Hát ladán meg skodán nincs is sok minden ami elromolhat .
DE NEM TE VAGY A BALFASZ HOGY KÖZÉP ALSÓ KATEGÓRIÁN KÍVÜL NEM VOLT MÉG JOBB VERDÁD GONDOLKOZZ MÁR 1 PICIT MIELOTT ENNYI EMBERT HÜLYÉZEL LE !!!!és ne értsetek félre nem degradálni akarok én is ladáztam szerettem meg minden mikor az volt akkor azt is puszilgattam és imádtam de sztem ez azért dúrva hogy lebalfaszoz egy olyan akinek a verdáján nem komoly egy javítás és nem kell a havi keresetét a szervízben hagynija egy szervíz alkalmával mert ha elromlik azt otthon is pár ezer forintból orvosolni lehet.Jah és az amortizációról még nem hallottál? tudod ha öregszik a verda és kopnak a cuccok benne. ez akkor is elkerülhetetlen hogy szervízbe vidd ha vásárláskor odafigyelve megnézed mit veszel TE MAJOM!!

Kergabi 2007.08.24. 12:53:56

Lacz!
A Fordot mért hagytad ki? A Skoda meg Octavia, (tehát kb VW) használtan. Azt meg nem tudom, mit papolsz itt az amortizációrol, vegyél olyat, ami nincs leamortizálva. Ha meg nem értesz az autókhoz, járjál BKV-val. Ennyi eszet..

Kösze 2007.08.24. 15:43:18

miez, index polfórum? anyázásokat privibe, ha egy mód van rá! a hangnem meg lehetne emberi, Kergabi, nem vagy te senki, hogy élből lebalfaszozz bárkit is. ha így kezded a mondandód ne várj egy csepp tiszteletet se.

egyébként most vettem autót, öreg németet, egy hgt lett volna az alternatívája, de a családon belüli, illetve megbízható ismerettségi körbe tartozók tapasztalatai alapján lemondtam róla. csúnya dolog az általánosítás, de ha 6 ismerős autóból 5ön korán és sűrűn jelentkeznek hasonló természetű gondok, hajlamos rá.
a használtautóvételben egyébként igaza van Kergabinak szvsz, sokáig kutakodtam, hogy mi lenne nekem a megfelelő, kerestem olyan embert, aki kellő mértékben ismeri, és vele "felfegyverkezve" választottam ki leendő élettársam. hogy jól döntöttünk-e, még a jövő zenéje...

Kösze 2007.08.24. 15:44:27

miez, index polfórum? anyázásokat privibe, ha lehet! a hangnem meg lehetne emberi, Kergabi, nem vagy te senki, hogy élből lebalfaszozz bárkit is. ha így kezded a mondandód ne várj egy csepp tiszteletet se.

egyébként most vettem autót, öreg németet, egy hgt lett volna az alternatívája, de a családon belüli, illetve megbízható ismerettségi körbe tartozók tapasztalatai alapján lemondtam róla. csúnya dolog az általánosítás, de ha 6 ismerős autóból 5ön korán és sűrűn jelentkeznek hasonló természetű gondok, hajlamos rá.
a használtautóvételben egyébként igaza van Kergabinak szvsz, sokáig kutakodtam, hogy mi lenne nekem a megfelelő, kerestem olyan embert, aki kellő mértékben ismeri, és vele "felfegyverkezve" választottam ki leendő élettársam. hogy jól döntöttünk-e, még a jövő zenéje...

Zebra 2007.08.24. 17:58:31

XTAL-nak üzenem: ezen a mondaton, hogy
"alvazszam alapjan keresheto elektronikus autoalkatresz-katalogusrol hallottal mar, pubi?", kb 5 percig röhögtem! Ezerszer volt már olyan eset, hogy alváz+motorszám+gyártási idő+motorkód alapján rendeltünk alkatrészt, de amikor megjött még csak nem is hasonlított arra amit kiszereltünk. Na, ezért kell minta az alkatrészből.

Kergabi 2007.08.24. 18:18:33

Kösze!
Leszarom...
És továbbra is fenntartom, hogy autót csak kellő szakértelemmel, és türelemmel szabad venni. Aki egy nap alatt vesz autót ne csodálkozzon. A másik: százezer kilométer feletti autót venni??? Aki ezt teszi, mrg is érdemli a sorsát... kb 10-ből 8-al fog úgy szopni, mint a kisborjú...

wrc 2007.08.24. 18:35:49

Ne írjátok már azt, hogy a rezsióradíj az annyi emberre vonatkozik ahányan dolgoznak! Ha 2 ember dolgozik, fele annyi idő alatt készül el. 1 órában a műhely össz költsége benne van, tök mindegy hány szerelő dolgozik egy autón. Menj be egy szervízbe vagy egy márkakereskedésbe, 1 óra díja amit fizetsz, nem a többszöröse mert több ember is dolgozott. Csak keményen az ilyen buta szemét családbarát szerelők ellen.

gyvy 2007.08.25. 18:31:52

Én is félig-meddig ismerős szerelőhöz hordom a kocsimat, ennek ellenére a következőképpen működünk: megmondom, mit kell megcsinálni, viszem az alkatrészt, és ő előre mond egy munkadíjat. Ha menet közben valami kiderül, felhív telefonon és egyeztetünk, hogy mi legyen Teljesen működik a dolog, meg vagyok velük elégedve.

Lackó 2007.08.26. 00:09:46

Hát igen.

Ismerőshöz soha, ezt én is megtanultam hasonló okokból. Egy szerelőben bízom, jó dolgozik, igaz nem is a legolcsóbb. De soha nem vertek át, neki az a reklámja, hogy jól dolgozik.

Egyébként utálok minden autószerelőt, mert mindig ehhez hasonló történik!
4 szerelőből 3. Átéltem.

Kerekes György 2007.08.26. 10:33:55

Mond hogy legalább a kocsit ajándékba kaptad. Ugye nem adtál pénzt egy pont-ért?

Laccmacc 2007.08.27. 10:57:23

Én azért felraknék ide egy képet a szerelő műhelyéről, mindenhonnan fotózva... HA valaki arra jár, ismerje meg, hogy oda nehogy bemenjen.
Egyébként az Indul a Bakterház óta mindenki tudja, hogy Sanyi egy ló.

nikii 2007.09.02. 11:49:58

Anyámat utoljára 5éves koromban küldtem a biciklimért.

annalee 2007.09.09. 21:49:13

Kedves robertó!
Kedves kommentelők!
Segítséget kérnék: egy megbízható, tisztességes (van ilyen? apukám az volt...) autószerelőt keresek Budapesten VW-emhez. Ha tud valaki ilyen műhely/vállalkozó létezéséről kérem tájékoztasson, mert kétségbe vagyok
esve, a márkaszervízek hiénák-megfizethetetlenek, a fentihez hasonló élményben is volt részem.
Előre is köszönettel, annalee (anniean@freemail.hu)

annalee 2007.09.09. 21:50:34

Kedves robertó!
Kedves kommentelők!
Segítséget kérnék: egy megbízható, tisztességes (van ilyen? apukám az volt...) autószerelőt keresek Budapesten VW-emhez. Ha tud valaki ilyen műhely/vállalkozó létezéséről kérem tájékoztasson, mert kétségbe vagyok
esve, a márkaszervízek hiénák-megfizethetetlenek, a fentihez hasonló élményben is volt részem.
Előre is köszönettel, annalee (anniean@freemail.hu)

tomz 2007.10.17. 00:32:17

Na Haverom is így járt debrecenbe. 370-ért fúrták meg a ladát. Csak itt a szerelő hozta a behajtó fiúkat amikor drága haverom nem akarta elhinni ezt a s***t! A szerelő meg fél év után kiperelte a lóvéját!!!

bh pearl 2012.09.26. 06:26:37

Nem tetszik sem az írás, sem a megközelítés. Ez az odaküldök valakit, mer én nem merek... Söt felnőtt férfiként anyukámat küdöm...

Ez nevetséges!

A más megcsinálta volna fele idő alatt megintcsak baromság. Nem más csinálta, más csak belepofázott!

Tudomásul kell venni hogy van időigényes munka. A norma egy rakás sz*ar, ott kizárólag optimális körülményeket vesznek figyelembe.

Egyébként ha a norma 20 óra, és 6000 ft rezsióradij van, akor a szervíz is óráról beszélt, ár maradt.!!!

Ákos72 2014.01.11. 08:25:30

Atya világ... "Kariék beállnak a műhely elé" Nyomorult szánalom! Értelmiségi megoldás igen büszke lehetsz rá. Komolyan azt gondolod ennyi idősen, hogy ez elintézési módja a dolgoknak? Sajnos már mindenki írhat... Szégyen, hogy megteszed, szégyen hogy le mered írni, és a szégyen, hogy közre is adtátok! Gratulálok minannyiotoknak. Nagy csalódás, hogy ilyen írást feltettetek ide.
süti beállítások módosítása