Állok az út mellett, kezemben a Nikon. Tőlem húsz méterre a híd mellett a fotóstáskám, benne a vaku és a többi objektív. Várom a Winklert, hogy csináljunk néhány mozgós képet az Audi TT-ről, amiről holnap olvashatnak majd a Totalcaron. Winkler nem jön, helyette egy Zetor traktor pöfög fontolva, mögé NDK gyártmányú Fortschritt borona van kötve, rabláshoz nem éppen mozgékony jármű. A kabinban két csávó ül, meredten néznek a táska felé. Áhh, biztos az ösvényt nézik, oda akarnak befordulni, gondolom én, a javíthatatlan pozitivista.
Frászt. A kis kopasz leugrik, egy kényelmes mozdulattal felemeli a táskát, és ruganyosan visszaszökken a traktorra. Most akkor, milyen nyelven üvöltsek? – villan át, de már tudom is a megoldást: helló, helló, helló, és sprint a Zetor felé.
A kis pöcs meg halál nyugodt. Lelép a trakeszról, visszateszi a táskát, felszáll, és bámul ki az ablakon, mint ponty a TESCO-akváriumból. Rendszám persze nincs a gépen, ezek készültek.
A helyszín: Gabčíkovo, Szlovákia, egy színmagyar falu, mielőtt még bárki is szlovákozni kezdene. Baowah, Omm, ha látjátok őket, nyomjatok már le nekik egy tockost. És mondjátok, hogy én küldtem.
Csülökriport
Az Egyesült Európai Kolbászevők Egyesülete elnökeként erősen érdeklődöm a zsír különböző, ehető megnyilvánulási formái iránt. Az egyesületben is csak az olasz alapítók miatt nem lett velő tagozat. De a zsír fűszer, és nagyon nehéz eltalálni a tökéletes arányokat. Egy ropogós, csillogó bőr alatt megbújó omlós húsú, pont a kiszáradás előtt egy pillanattal elkapott és feltálalt sült csülök például különösen komplikált és időigényes étel, félévente egyszer ha nekiállok otthon.
A dunaszerdahelyi Legendary-ban, ahol a csapat ráadásul „fanatik”, ilyen csülköt kaptunk, a bátran, egyszerre édesre és fűszeresre készített párolt káposzta és a knédli mellé.
Bárhol, pláne egy trendire vett helyen már a puha csülökhús, az al dente párolt káposzta és a téglányi knédli is meghat, de amikor Rácz Tamás kacsacombja mellé a pincér szolidan odacsúsztatott egy kiöntőben egy kis meleg kacsazsírt, nagyon megörültem, hogy nem egy cézársalátát kértem, ahogy lányoknak illik.
A kacsazsírral szelíden meglocsolt, picit megsózott knédlihez csakis az Arany Fácán vállalható és a Legendary-ban volt alkalmi bagósokhoz illő, 10 szálas kiszerelésű cigi is.