A donortempóról, ma már tényleg utoljára

  2007. június 23. - Winkler Róbert Címkék: motor önök küldték

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

Ha valaki már unja a 140-es záróvonalátlépést, olvasson inkább egycsillagos kínai töréstesztekről, gyors autókról, amikkel az Audi rengeteget fog kaszálni, esetleg tudja meg, mik a Volvo S80 típushibái. Ha ellenben megnézné még egyszer a halálos motorbalesetet, és kíváncsi, mit válaszolt az érintett Fodor Donát a szerdai kamikaze-cikkünkre, itt az ön helye!

Kedves Róbert,

Örülök soraidnak, különösképp azért, hogy mint gyakorlott motoros fejted ki a véleményedet. Sok igazság van abban, amit mondasz.

Az elmúlt 5 évben sacc per kb 200 műsort gyártottunk, az első évek terméséből sikerült megtalálnod azt a 3–4-et, amit folyamatosan a képünkbe kaptunk, kapunk a mai napig, hogy „esztmosmérkellett??” Az ominózus műsorok után felkeresett az OBB, akik mondtak ezt-azt, a végére egyetértettünk. Néhány motorimportőr is rosszallását fejezte ki az ügyben, fejet hajtottunk, úgy döntöttem, hogy nem hugyozunk a széllel szembe, mert nem érdemes. (azért elárulom, hogy mint minden vadbaromság, a „nép”-nek bejött). Fórumokon, személyen, levelekben is jött néhány lecsesző levél. Megértettük. Fogtuk az adást. Vágtuk. Kapise. Az elmúlt 2-3 évben nem látsz ilyen felvételeket, egyet kivéve, egy ütős ZZR1400-es végtempó mérést, amit viszont Regensburg mellett készítettünk sokpénzé’.

Pár dologgal viszont nem vagy tisztában. Az „1 Méter” eksönt én találtam ki még tavaly, két célja van.

Az egyik: ami a nevében is benne foglaltatik, a városban legyen egy sáv az autók között a motoroknak és puszi. Valóban jelentős javulás tapasztalható az autósoknál ez ügyben, de azért azt nem mondanám, hogy 15 méterenként ne kellene megállni minden 3. miatt. Igazi szándékosan beakasztós tirpákkal évente 1x szoktam én is találkozni.. egész jó tendencia. Gondolom párszor már jártál Olaszországban, Tarvision túl is, ahol olyan érzésed van, legalábbis motoros szemszögből, mintha nem is ezen a földön járnál. Ott nem tészta, hogy egy folyamatos folyosó van a kétkerekű Otto-sok részére. Nálunk per pill. az a nagy szitu, hogy a KRESZ ezt egyértelműen tiltja, viszont a hatóság úgy ahogy, de elnézi. (ez mindig valakinek agymenésétől függ, 2-3 éve épp ez volt az egyik razzia tárgya). Ez ügyben a cél, hogy valahogy legálissá kellene tenni.

A másik: egy szerencsétlenség folytán most épp tele a média a gonosz és sötétlelkű, mindenen átgázoló, gyerekgyilkos motorosokkal. Nem vagyunk már egy nagy motoros nemzet, kikoptak már a minden családban simsonos-emz-s emlékek, amit nem árt újra felfrissíteni. Az ismert, szeretett, vagy utált arcokat azért kértem fel, mert máshogy ezt az akciót és ezzel együtt egy pozitívabb motoros formát nem tudok a „nagy” médiába bevinni. Évekig próbálkoztam ezzel-azzal, hátha lehet olyat is mutatni, ahol nem csak a vér folyik, de itt erre nincs igény. Vagy az kell, hogy mekkora csöcsöket csináltatsz, vagy hogy ki-kit hol vert pofán… Miután rájöttem, hogy a celeb szó mit jelent, így ez volt a legkézenfekvőbb megoldás, hogy legyen egy kis plusz is. Igyekeztem úgy válogatni, hogy valóban olyanok szerepeljenek, akik nem csak szájkaratés motorosok, hanem valóban napi kilóméterszaggatók, ráadásul olyanok, akikre rácuppan a sokak által szeretett bulvár. Abba kell benne lenni, mert azt veszik.

Most egyenlőre ez van. Ezen kívül idén ebben a témában nem találsz semmit. Lenne ötletem, hogy kiknek kellene ezzel foglalkozni. Ha lesz lehetőségem másfajta akciót összehozni, az is meglesz… ez egy lépés volt, amit követ egy következő. Nem hinném, hogy bárkinek is ártottam vele… vagy most meg ez a baj?

Mecsek: Évek óta ugyanaz a nóta. Ha motoroshalál van, abból szenzációt kell kreálni, főleg a vérszagra éhes médiának. A mostani esetben megvolt a lobogtatni való konc is egy felvétel formájában. Ki emlékszik már a hónap elején vétlenül elevenen elégett autósra, akit egy másik autóstársának felelőtlensége ölt meg, saját magával együtt??? Amióta a mecseki balhé megtörtént, ismét meghalt egy fél falu… autóban. Ezekből már annyi van, hogy senki fel sem kapja a fejét.

Szomorú ami történt, sajnálom mindkét srácot. Lehet most ujjal mutogatni rájuk, rám… az igazi probléma megoldása, mint már sokadszor, szóba sem kerül. Jön egy kereskedelmi tévé, feltesz kérdéseket, a nyersanyag bemegy a darálóba és kijön, ami kijön. Azt hiszem Te tudod a legjobban, hogy a felvételről készült riportokból azt hozzák ki, amit csak akarnak. Most kezdjem azt hazudni, hogy elhangzottak az általad elmondottak, csak nem kerültek bele… mondok amit akarok… bebizonyítani nem tudom. A jéghegy csúcsára pisálunk, az ott sárga lesz, látszik, hogy történt valami, de mélyebbre kaparni már senki nem fog, főleg ott nem, ahol sárga. A problémát a legelején kell megfogni. Per pill szinte korlátlanul megvásárolható az összes műanyagraketta, se korhoz, se teljesítményhez, se gyakorlathoz nem kötik. 10 éve ülök nap, mint nap motoron, 197 lovas a gixerem… a bokámat lefosom a mai napig tőle… és ilyenre ülhet fel egy kezdő. A szomorú a dologban az, hogy már most tudom, hogy nem fog változni a jogsiszerzés módja. Addig jó az Erste Leasing-nek, mert legalább ők futtatják az Akadémiát, mint továbbképzést. Abba is bele lehet kötni, de akinek nem tetszik, keressen jobbat… nincs.

Kedves Róbert!

Azt nem néztem volna ki belőled, hogy ennyire becumizod a médiás maszlagot a rengeteg motoros balesetről. Minden egyes haláleset sok, most szigorúan matek alapján közelítek a számokhoz. Ha a száraz statisztikát nézzük, akkor el kellene gondolkodni, főleg az autóstársadalomnak, hogy ki kire dob követ. Minden évben kb 10%-kal nő az utakon elhunytak száma. Motoroséknál 50%, autóséknál 30% a gyorshajtásból bekövetkezett halál. Tavaly önhibájából 60 motoros veszítette életét és most kapaszkodj meg az ablaktörlőben, autós 1303!!!!!!!!!!!! Igen, mondja a sokaság, „de mennyivel több autó van?” Valóban sokkal több. Nem tudom mennyi. Viszont gondolj arra, hogy egy autó és egy motor között milyen óriási különbség van a vezetési nehézség fokát nézve. Egy autó szinte hülyebiztos. Kasznibiztonságiövábéesszlégzsák a legszarabb 10 éves autóban is van, a mostaniakról ne is beszéljünk, épphogy nem katapultál. Egy motornál van egy sisakod és egy bőrruhád oszt kalap. Ahhoz képest, hogy milyen szar képzést kapnak a jogsi megszerzéskor, mennyire brutális akár egy 600-as naked bike, milyen instabil egy motor az autóhoz képest, azon csodálkozom, hogy nem 10x ennyien halnak meg. Autós részről viszont ez rengeteg, az imént felsorolt alap életvédelmi berendezéseket és a sokkal könnyebb vezethetőséget nézve. A számokból mindenki azt olvas ki, amit akar. Én azt, hogy az átlag felhasználó motoros jobban tisztában van a járművével és jobban is vigyáz magára, mint az átlag autós. Tavaly közel 21.000 autós baleset történt… majdnem napi 60…

Tegnap este 10 körül nem titkolt szándékkal „élménygyűjtő” motoros útra indultam Budapesten és környékén, 90%-ban szabályosan. A szaxofon kilója még mindig 4 rugó a város peremén, ennél érdekesebb viszont az, hogy az M1-esen kifelé haladva a 100-as táblánál 100-zal én voltam a leglassabb. Ki kilóhússzal, ki kilóötvennel lépett el mellettem, akár jobbról, akár balról. Az M1 törökbálinti lehajtó előtti jobbosban egy Passat már jobban belehúzott, volt az kilónyolcvan is.

A városban fél óra alatt sűrű volt a történés. Margit hídon Pest felé begyűjtöm a kanyarélményt, forgalom tempójában haladok, a belső sávban egy 645i, Ő a leglassabb. Lehet, hogy azt hitte tél van és épp elakadt a hóban. Ahogy meglát félig a sínre húzódik. Rendszáma német. A Margit-hídról Pestre érve az első pirosról zöldre váltásnál az ültetett Minire dudál a mögötte álló, a színvak csóka lábába ültetett rajtelektronika aktiválódik, jó kiló felett lép el mellettem a külső sávban a 3török előtt. Nyugatinál motorosok csajoznak, néha rácsodálkoznak egy-egy koppányos fílingre hajazó forma egyes rozsdatemetőre. Podmaniczky-re kanyarodnék előttem taxis. Ahogy lekanyarodik jobbra, indexel balra, majd kanyarodik vissza… forgalom elől elzárt terület, záróvonal nem zavarja, oké, este van, sötét van.

Bajcsy-n egy jobbos a Lánchíd felé, 50 méterenként lámpa. Valami szürke kabrió az összes pirosat megcsípi, végülis átfért, tegnap sem jött senki. Pirosnál fekete Carrera, benne délutáni menedzserből lett esti dzsigoló. A jólfésült kalmopirin faszán tudott driftelni egyenesben. (lehet, hogy látta, amikor műsorotokban nyomtátok a 911-el és a Boxter-rel. Nekem tetszett, ahogy csináltátok, igaz az 50. ugyanolyan snittnél már nem volt érdekes.) Mire a Gresham elé érek, már kanyarodik a Lánchídra, a Lánchíd közepére érve látom, hogy már kivégezte az alagutat. Jó hosszú a piros, épp odaérek mögé, amikor zöldre vált a lámpa. Megyek utána, semmi drift, követi a szürke kabriót. Az Alkotásnál egymás mellé állnak váltanak pár szót, akkor látom, hogy a szürke egy jópofa XK (KHV - … ) szöszi középkorú buxával. Ő az, aki csokorba szedte a pirosakat.

Azt hiszem ebből is látod, hogy itt egy sokkal szélesebb probléma van, mint ami most az éterben pörög. Nappal az autósok közötti egy főre eső k. anyázások száma meghaladja kínáét, pedig ott sokan vannak, igaz, lehet, hogy jobban tisztelik egymást.

Most az a szenzáció, hogy van egy felvétel, 2 hét múlva az lesz, ha egy buszmegállóba megint belemegy egy piásan vezető dzsippes, kinyírva egy általános iskolai osztályt, akkor majd őket lehet kollektíven utálni.

Örülök, hogy kifejtetted a véleményed a témában, ezzel a lendülettel meg is hívlak a következő MotorShow1-be ahol kivételesen nem motorozunk, hanem okoskodunk páran. Örülnék, ha Te is kifejtenéd a véleményed mindkét közlekedő fél szemszögéből tekintve.

u.i.: azért jó a gixer K7 cikketek. Igaz, lehet, hogy most nem kellene bátorítani a népet, hogy hogy kell kopott, lyukas gumival elszáguldani 3kilóval a Mátráig oda-vissza, de Ti tudjátok…. Eszem-faszom megáll!

Üdvözlettel:

Fodor Donát
MotorShow1

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3104192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evo 2007.06.24. 19:44:19

Az oktatást kellene szigorítani, de nem a Kresz tudás terén, hanem gyakorlatban. Olyan pályák kellenek ahol szimulálhatók a csúszós, esetleg jeges viszonyok, és az ilyen körülmények közti vizsgázást is be lehetne vezteni. A sima rutinpálya semmire nem készít fel, sőt a 20 órás gyakorlat sem. Új, modern, időjárást is szimulálni tudó pályák kellenek, ahol el lehet sajátítani a veszélyhelyzetek megoldását. Ennyi. És 18 alatt jogsit senkinek, nőknek pedig csak 20 év felett. És mellesleg sokkal több vezetett kilométer kellene a jogsi megszerzéséhez.

Kukori 2007.06.24. 20:08:21

Gyilkossági kísérlet? És ezt én toleráljam? Az nem az, ha a Kedvesemet 100-al el akarja csapni egy büdös gyökér krosszmotoros? Hja kérem, betartva a 30-at járda nélküli részen nem fordulna elő, de a cső be van készítve... És vállalom a következményeket. Könnyű úgy tanácsokat osztani, hogy nem Veled történik ilyen nap mint nap. A chopperesek érdekes módon normálisak egytől egyig, nem furcsa?

Kukori 2007.06.24. 20:10:15

Talán azért, mert azokat nem kis tiknyó suhancok veszik, hogy a csöpögős tinilányok bugyijába könnyebben gurulhassanak be... Csak akkor ciki, ha az ágy előtt le kell venni a sisakot...

gábor68 2007.06.24. 20:20:45

evo:
Érdekes amit mondasz:-)
De ismét vannak agályaim.
Nem tudom voltál-e rutinpályán huzamosabb ideig? Amikor kint unatkoztam mindig a dombocskához mentem és jól szórakoztam a kézifékes elinduláson, hogyan akarsz jegespályán szimulációt amikor egy elindulás is gond eleinte.
A női vezetőkkel vigyázni nem mind béna, amelyiket nem HP-nek nevelik, jól és határozottan vezet.
A tanfolyam így is drága a több gyakorlati óra csak tovább növeli a költségeket.
Aki nem tud vezetni jégen az ugysem fog elindulni amikor jeges az út.
Nem magasabb tudás kell (azt úgyis hozzák az új autók) szemlélet váltás az egymáshoz fűződő kapcsolatunkban.

Kekegsm 2007.06.24. 20:31:54

Furcsa, valahogy 10 motorosbol 9 ugy megy mint egy megvadult bika, nem normalisan. 10 autosbol 1 esetleg 2...

Hulyeseg most itt felrebeszelni a levelben, a motorosok nagy resze (foleg az erossebb motorral rendelkezok) kiajani stilusban vezet. Ez van. Semmi gond, aki hulye ugyis meghal, remeljuk egy fan vagy oszlopon, es nem megolve valaki mast.

evo 2007.06.24. 20:33:41

Én a különbödő szimulációkat már a forgalomban vezetés közben gondoltam, természetesen nem rutin alatt kell ezeket megcsinálni, hanem majd később.

Nem hinném hogy 1-1 ilyen gyakorlat horribilisan növelné a kifizetett összeget. Egyébként meg én is örültem volna ha nem egyedül kell a havas úton megtapasztalnom, hogy hogy kell ilyenkor fékezni meg miegymás.

gábor68 2007.06.24. 20:34:34

Most magamra haragítom a csopereseket:-)
De azokkal a hónaj szellőztetőkkel sem megálni sem kanyarodni nem lehet normálissan egy-két kivételtöl eltekintve nem támogatják a dinamoikus motorozást. kb.350 Kg suly és méregdrága javítás a legkisseb karcolás után.
Kukori
Ne önbíráskodj!
Nem tudhatod , hogy 15 -20 év mulva amikor esetleg majd a te gyereked fog mások idegeire menni mit fogsz szólni valami mérges emberhez aki majd a saját kezébe veszi a rend teremtést:-(

atiska 2007.06.24. 21:10:11

ez a vascsobekeszites az egyetlen eredmenyre vezeto eszkoz.
kis falunkban az utca ahol lakom 1-2 eve lett felujitva, egyenes, mindenhol "vedett utvonal" a keresztezodesekben.
a felujitas utan 1 hettel par kornyekbeli kemenylegeny elkezdett delutan 3 es ejjel ketto kozott allando motorversenyeket tartani, es sajnos a rendor nem lehet ott mindenhol, mire ideertek mind eltuntek.
eluntuk, szomszeddal, aki teherautosofor, 130 kilo, 2 meter es hentes volt, egyik delutan lefigyeltuk oket, kirontottunk a kemenycsavok ele az utra keresztben a liazzal, o hozta a 80 cm-es pajszert, en az 5 kilos baltat, es megertettuk a vadbarmokkal, hogy ez a versenyzes mar rovid idon belul nagyon karosan fog kihatni az egeszsegukre. rogton nagyon jo kisfiuk lettek, addig meg meg nekik allt feljebb ha valaki szolni mert nekik. parasztokkal csak igy lehet banni, mert masbol ugyse ertenek.
erdekes modon, azota megszunt a versenyzes a kornyeken, igen ritkan huzatja meg valami motoros a gepet, de annak is inkabb csak a hangja zavaro, nem a sebessege, mert hangosabb mint amilyen gyors (magyar sportauspuff: dobon keresztulutjuk a 40-es vascsovet)

M.Zoli 2007.06.24. 21:20:02

atiska: szerinted autósba nincsennek ilyenek?! hm... ha kis faluba laksz, akkor 100% h van!nekem nem magyarázod meg h nincs, mert Én is kis faluba nőttem fel, sőt még ma is sokat vagyok ott! És nállunk meg ladások vannak, ismerős... kanyart csak kézifékkel lehet bevenni mert aza kemény, meg csak úgy lehet elindulni h a segge kipörögjön, hogy valakit elbasz-e az már más kérdés. szerintem most nagy okosat nem írtá be...

Zsolt 2007.06.24. 21:23:36

Sziasztok !

Megnéztem a korábban említett videót a free.x3.hu/motorvideo/ címen.

Az az ember egy állat... Mások életét kockáztatja a saját adrenalin-éhsége miatt. Megérdemelné hogy egy nagyobb kátyú megdobja a motort 250-nél...
Ha gyorsan akar menni, miért nem megy ki a Rábaringre vagy a Hungaroringre?

A videón kétszer is előfordul olyan esett, amikor a szembe jövő, előző autósnak kellett az előzést veszélyesen befejeznie a 270-nel szembejövő motoros miatt...

Az ilyenek családtagjait felültetném egy másik hasonló motorra utasként, és szólnék a vezetőnek hogy menjen ahogy tud, a srácnak pedig azt mondanám, hogy kövesd a másik motoron utasként ülő hugodat/nővéredet ha tudod... Talán feltűnne neki, hogy mekkora a kockázat.

Egyébként én is motoroztam, igaz csak EZT-vel. Egészen addig tettem ezt, amíg szabályosan (60-nal) közlekedve egyszer egy autós elémkanyarodott, mondván "szemébe sütött a nap"... Felkenődtem a Nissan Vanette elejére, zúzódásokkal megúsztam.

A motorozás veszélyes, kár még veszélyesebbé tenni a felesleges kockázatvállalással.

Zsolt


Jokka 2007.06.24. 21:27:57

A rendőr kapitány megmondta be fognak szigorítani...
Ezt már sokszor megmondták és be is szigorítottak ami abbol áll hogy kibasszuk az út mellé a létező összes trafit a 30-as tábla mögé és megbüntetünk minden autóst aki 35-el megy...Nagy eredmény.....
A motorosok köcsögök és egyre köcsögebbek. azokat kéne mégjobban megbüntetni csak hát nincs rajt elöl rendszám....meg épp alszik a rendör mikor mindenen keresztül mennek lakott területen minimum 100-al.
Ahol lakom már több oszlopot kivittek a nagyon tudok motorozni stílussal mert apának van pénze majd vesz másikat....koporsót is vett nekik...
Törjék magukat szarrá zárt pályán! báreljen pályát van pénze azt motorozzon ott!
Le velük az útról! vagy menjen kamion alá mind!

dr.pacman 2007.06.24. 21:44:55

Tisztelt Mindenki!

En csak szeretnem megkoszonni azoknak akik nap mint nap elengednek a sorok kozott.

Koszonom!
dr.pacman

gábor68 2007.06.24. 21:45:38

Kedves Jokka legnagyobb sajnálatomra vérig foglak sérteni, nekem a rövid szösszeneted után kezd meggyőződésemmé, válni hogy nem vagy egy szellemi oriás.
És sajnos neved elé nem fogják Deák Ferenc állandó jelzőjét biggyeszteni.
Szóval nem vagy egy haza bölcse.

atiska 2007.06.24. 22:06:30

M. Zoli
erdekes modon, autot versenyezni es 600 db-el motort bogetni meg nem hallottam a kornyeken, pedig akad par bmv, tuninglada, sotetitett golf II, hasonlok, de valamiert erdekes modon nekik eszukbe se jutott rabaringnek nezni az utcat. vajon miert?
lehet azert mert legalabb 2 agysejtjuk volt, es megertettek, hogy masok eletet veszelyeztetik?
millioszor elhangzott, akinek van 5-6 millioja egy sportmotorra, annak legyen nehany ezrese egy napi palyaberlesre vagy palyajegyre, aztan ott versenyezhet ahogy akar, ha elszall, akkor meg max magat tori ossze. de aki ilyen hulyen kozlekedik az dogoljon meg, remelhetoleg nem egy suzuki fog vele szembemenni az egesz csaladdal mikor belathatatlan kanyarban elozi a kamiont, hanem a megrakott 40 tonnas nyerges, es atmegy rajta minden tengely, nehogy veletlenul meg az ilyen senkihaziak eletmento mutetjere is kolteni kelljen.

M.Zoli 2007.06.24. 22:25:38

atiska: nem akarok veled vitázni, mert úgyse jutunk közös nevezőre! De a mi falunkban pont aza probléma amit leírtam. Csak azért reagáltam ilyen módon-bocs, mert a környéken több helyen is van ilyenre példa.De úgylátszik ez is változik megyénként, nállatok a motorosok nyomják, felénk meg a ladások.Sokan valószínűleg nem voltak még hosszab ideig egy kis faluban ahol az autósok az állatok... akkor ők is máshogy látnák a dolgokat. Én meg azt mondom h az autós is menjen pályára ha vagánykodni akar, és ha a közúton teszi akkor neki meg zöld zil jöjjön szembe. (bár nem stílusom így megnyílvánulni)

gábor68 2007.06.24. 22:27:43

"megrakott 40 tonnas nyerges, es atmegy rajta minden tengely, nehogy veletlenul meg az ilyen senkihaziak eletmento mutetjere is kolteni kelljen."

Ember ezt te komolyan is gondolod vagy csak kicsit többet ittál és most világmegváltó gondolataid vannak?
Emberi lényröl beszélsz!!!!

atiska 2007.06.24. 22:36:47

teljesen komolyan gondolom. a kozveszelyes gyilkosokat nalunk joval fejlettebb allamokban is kivegzik. egy ilyen alak kimeriti a kozveszelyes gyilkos fogalmat. ha mar kivegezni nem lehet (miert???? hogy nyugodtan gyilkolhassa tovabb az embereket hobbibol?), akkor legalabb megmenteni ne kelljen.
mellekesen az ilyen nem ember, hanem allat, ergo nem erdemel emberi banasmodot sem, a veszelyes allatokat pedig elteszik lab alol.
allat kozveszelyes autosnak is hasonlo jokivansagaim szoktak lenni, de itt most motoroskrol beszeltunk.
de akkor hogy egyertelmu legyen: aki kozveszelyes az uton az dogoljon meg, ugy, hogy kozben masban nem tesz kart. most az nehogymar az en hiban legyen, hogy kb 50-szer annyi idiota motoros van mint autos... holott a magyarorszagon forgalomba helyezett motorok szama az autok szamanak a felet se eri el ha jol tudom, es mz-vel meg simsonnal azert nem nagyon szoktak szaguldani...

gábor68 2007.06.24. 23:15:35

Atiska szerintem gondolkozz egy kicsit. Tavaly 115 motoros halt meg ez igen nagy szám a magyarországi motorkerékpár álományhoz képest. Legfeljebb 2-3 esetben öltek meg mást is. Így azért már egész más a leányzó fekvése. Az hogy a helyi menő csávók most motorra kaptak az lefog csengeni néhány év múlva.
Több mint 20 éve vezetek buszon kívül mindenre van jogosítványom de még soha nem jutott eszembe az, hogy a közlekedési morálja miatt bárkinek megkérdőjelezzem az élethez való jogát (szoktam néha a bolondokat fajtalanságra buzdítani de ez más tészta).
Elég sokat motorozok néha társasággal néha egyedül hidd el eddig még egyetlen arcal sem találkoztam aki úgy indult el, hogy ma kiírt egy autónyi kisnyugdijast a bukosisakjával. Ha motorra ülsz oylan leszel mint az űzött vad, a forgalom minden rezdülésére figyelned kell mert nem tudhatod ki fog az életedre törni a következő pillanatban. Viszont kárpótol a szabadság és a könnyedség mámoros érzése.
Van akinek ez is kevés ők a sebesség élményét hajszolják akkora adrenalint kapsz olyankor, hogy még a füleden is az flyik :-)))
Az autó megöli ezeket az élményeket elzár, a versenypálya túl steril.
Ha egyszer motorra ülsz és nem egy vadbarom visz egész más szinbe látod majd az egészet.
Mielött még engem is a másvilágra küldenél nem sport motorom van!!! Annál én már kényelmesebb és öregebb vagyok.:-))

atiska 2007.06.24. 23:38:16

van a bolond, meg van a kozveszelyes, a ketto messze nem ugyanaz. az elethez meg addig van joga, mig maset nem veszelyezteti. onnantol fogva nincs. (egy elitelt naponta 17 ezer forintba kerul az allamnak - vagyis neked, nekem, meg minden adofizetonek, az orvosi ellatas koltsegeirol nem beszelve). igy tiszta nyereseg az orszag es az adofizetok szamara ha elpatkol, a kornyezetvedelmi nyeresegrol nem is beszelve.
kozlekedesi eszkoztol fuggetlenul ez a velemenyem.
valaki nekedront egy bajonettel, valoszinuleg nem mosolyogva fogod a lelkere kotni, hogy csak ovatosan, mert faj, hanem elveszed a kest es elvagod a nyakat. jelen helyzetben a bajonettes mokus a kozveszelyes sportmotoros. nem tartozik kozejuk az, aki ragyogo napsutesben 10 km egyenes szakaszon, ahol senki nincs az uton tovig huzza a gazt, az nem zavar, ha igy akar meghalni am legyen, masban nem fog kart tenni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 23:51:58

gébor68: Egyfelől: A 2-3 alkalomnál több alkalommal öltek meg mást is a motorosok, másfelől akadnak olyan súlyos (akár maradandó) sérülések amik esetleg később vezetnek ilyen eredményre. Másfelől a 115 motorosból nem hiszem, hogy mind speedmotoros lenne.

Másfelől: érdemes megnézni hogy hány speedmotorra jut egy halott... És hasonlítsuk össze más dolgokkal. Mondjuk: hány engedéllyel tartott lőfegyverre jut egy halott? De akár az engedéllyel tartott kitételt eltüntetve is érdekes a helyzet.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 00:00:29

atiska: Ha a motoros cselekvése emberi életet veszélyeztet, akkor abban a helyzetben van egy jogos védelmi helyzet, ahol bizony a motoros élethez való joga már nem szent és sérthetetlen.

DE(!) ha a motorosnak fix csapdát állítasz, nem biztos, hogy az fog belerohanni aki poénból veszélyezteti a másik életét.

Vascsővel ölni tudsz, de nem tudod idejében megállítani a motorost. Mire a veszély kézzelfogható lesz, addigra általában semmivel nem tudsz védekezni.

De teszem azt, ha van pár feljelentés, van pár jegyzőkönyv, akad több szakértői vélemény, ami igazolja, hogy amit csinálnak az életveszélyes, és amikor ember felé mennek (potenciálisan elcsapnák) akkor cselekszel idejében, még az is necces. Ráadásul ehhez egy vascső nem elég.

tamtam 2007.06.25. 00:42:46

Én birom ezt a Donátot, és azért azt remélem észrevettétek hogy az mellett hogy gyorsan megy, vezetni is tud, és ezt sok motoros nem mondjhatja el magáról, megveszik a 170 lóerős motort, csak épp nincs meg hozzá a rutinjuk, vagy tehetségük, ebből lesz a baj. jah és én is mentem már 220-al autóval főúton, mert ha hosszú egyenest belátok, és sehol senki, akkor minek mennyek 90-el,de életveszélyes előzésbe nem megyek bele, motorozni jó dolog, főleg erős géppel, szerintem sokan a hozzászólók közül még nem próbálták, lehet gyorsan menni, csak nem mindenhol, ez a lényeg. Van pár hozzászóló aki kb Terézanyának állítja be magát, biztos minden sebességkorlátot betart, nem előzött még besorolósávon, és a vasútai átjáró elött már az első táblánál 30-ra lassít, én pl nem vagyok ilyen, nekem az autó nem csak azt jelenti hogy eljussak A pontból B pontba, én szeretek vezetni, autózni, és nem hiszem hogy jobban veszélyeztetném a környezetem, mint a vasárnapi autósok, akik 60-nal közlekednek főúton, és nem lehet tudni hogy a következő pillanatban mire készül. Amit írtam az nem menti fel semmiképp a motorost, remélem bezárják hosszú időre, egy ártatlan embert ölt meg.

flimo13 2007.06.25. 05:40:31

"Nem tudhatod , hogy 15 -20 év mulva amikor esetleg majd a te gyereked fog mások idegeire menni mit fogsz szólni valami mérges emberhez aki majd a saját kezébe veszi a rend teremtést:-("

Elöbb baszkodom én fejbe, mikor kiejti a száján, hogy motort akar.

Jokka 2007.06.25. 07:54:36

Kedves gábor68!
Ugysem tud meggyőzni senki sem egy hozzád hasonló tudásu embert aki mindent vezet és még motorozik is.
Nem felvágni karok nekem buszra is van jogositványom csak motorra nincs mert sosem vonzott stb.
De sajnos munkám miatt elég sok csúnya motoros balesetet láttam ami azért történt mert a motorosok \\\"lassan ésszel
és körültekintve\\\" közlekednek.
Nem tudom akkor is az lenne a véleményed mikor neked kéne összeszedni azt a motorost aki nagyon tud és 240-el a háta mögött a haverjával záróvonalon emelkedön felfele elözi a sort és belevágodik egy kanyarodó autoba ami nem láthatta...az autoban anya és két kisgyerek akik apáért mentek a munkahelyre öket mentőhelikopterrel szálitották korházba. egyik motorost lapáttal vakarták össze miután szétvitte a kocsit majd egy fém!!!fém buszmegállót és még egy táblát kb 100 méteres száguldása után.
A haverja azóta is gyakorol a kerekesszékében és elmélkedik hogy de jó volt száguldozni.
És ki volt a hibás? persze hogy az a hülye autós mert a kressz leirja hogy bele kell nézni a tükörbe mielött megkezded a kanyarodást meg akkor is ha elkezdted...az nem lényeg hogy tilosban elöznek olyan sebességel hogy belenézek nincs senki elkezdek fordulni és ott van...
Ugyhogy testvérem ne haragudj de ez egy eset a sok közül és ne próbálkozz nem tudsz meggyözni akkor is állatok a motorosok.
Nem a 60-al Mz vel meg simsonnal közlekedökre gondoltam, hanem a nagymotorral vastag bukszával kevés éssszel közlekedő vesedonorokra....
Kell belöle ugyhogy hajrá huzzák neki.
Időközben a garázssoron a villanyoszlopot is kicserélték nálunk amit zsintén egy kocsmából kitámolygó bőruhás motoros nézett meg közelröl mert ugy gondolta megmutatja a haveroknak hogy mennyire megy és mennyire tud motorozni. nem tudott csak az egyetlen hiba ott volt a műveletbe hogy a játszótér ott van melette.
Megpróbálták összerakni sok százezerből a korházban nem jött össze ...nem baj van pénz.
De sorolhatnám reggelig ahasonló eseteket ebben a kis városban ahol lakom sok ien van azért biztató hogy 2-3 havonta rendszeresen történik ien ahol a motoros hal meg elöbb utobb vagy megjön az eszük vagy elfogynak azok akik nagyon tudnak motorozni.

CrazyKid 2007.06.25. 08:05:14

Nos, az mind szép és jó, hogy legyen egy sáv az autósok között a motorosoknak, ugye már megint az autósoktol vegyünk el helyet! Az, hogy az olaszoknál van egy sáv, az azért van, mert az ottani autósok nem akarnak hetente 2-3x visszapillantót cserélni, mert ugye a motorosok enyhén köcsögül vezetnek. Hál'Istennek ez itt még nem annyira szokás. Amúgy én hagyok helyet a motorosoknak, menjenek.

L 2007.06.25. 08:49:23

Mindenki milyen ku..a okos...

A kommentelőkben ezt szeretem, tenni egy sem akar, de mindenki megmondja az okosságot.
Kicsit érdemes mindenkinek magába szállni, ki mit tett a témában, hogy elöbbre legyünk.
Nyugi, én se sokat tettem, de mindkét felet tisztelem, mert ha kicsit odafigyeltek, mindkettő mond okosságot.
Érdemes lenne kiemelni kinek miben van igaza, NEM AZT hogy kinek miben nincs igaza, AZZAL nem jutunk előre!

FolkMetalos 2007.06.25. 09:33:18

L! Szerintem, ahhoz, hogy tegyünk rengeteg pénz kellene, és mondjuk az 1 méter eksönt (és az arra szánt pénzt) nem is erre kéne fordítani, hogy a KRESZ-t módosítsák, hanem arra, hogy felhívják a figyelmet a normális közlekedésre. Nameg, hogy mindenki ésszel vezessen!

Viktor 2007.06.25. 09:50:20

60 vs. 1303 – akkor nem, ne nézzük a kamionok – buszok – autók számát. Nem is kell nézni, mivel motorozni nem motorozik az ember egész évben…
Akkor nézzük a megtett km-ek számát. Sztem kiderül, hogy buszozni a legbiztonságosabb (pedig a mocskok elalszanak és balesetet okoznak), utána kamionsofőrködni (pedig a mocskok elalszanak és balesetet okoznak), aztán autózni (mindenki mocsok motoros szemmel), és végül motorozni a legkevésbé biztonságos (mindenki mocsok autós szemmel). Először nézzen körbe mindenki a maga háza táján. Sok okos sztrítrészer: „Há nehogyanmá megelőzzön egy szar …-val/vel, majd én megmutatom!” Sok hétvégi sofőr: „Hádenéddmá annyuk! A hülyéje 90-nel megy!!!! 90-nel!!! Jajj apjuk, ne menjél már ennyire a szélén, húzódj beljebb egész a vonalhoz! Fékezz, fééékeeezzz, ott a kanyar 500m-re…” Sok okos országúti motoros: „Mi a francot villogsz, nem hiszem, hogy az én reflektorom elvakít, különben is, lássa már a sok proli, hogy 200-zal jövök!” Városi sietős motoros: „Tökömé nem húzódtok a sávok szélére, hogy elférjek. Bár így is elférek. Hopp, egy tükör, nembaj, úgy sem ér utol a hülye az autójával…”
Egyébként nem értem, hogy miért mindig MOTOROSKÉNT emlegetik őket. „Érdekes módon” a túramotorosok és a chopperesek között jóval kisebb a halálozási arány, mint a sportmotorosok között…

Viktor 2007.06.25. 10:06:56

Nem is egy sport"motorost" ismerek, akinek apuci megvette a nagymotort (nagyon tud ám motorozni, mert előtte ledes, kibelezett kipufogójú robogóval is nagyon tudott), és most a haverokkal bandázunk...
Meg olyat is ismerek, aki élete álmát váltotta valóra egy nagymotorral (igaz, ő előtte végigjárta a motoros szamárlétrát...), és épeszűen közlekedik élvezve a motorozást, a motor tudásának talán a 30-40% kihasználva.(Havonta elmegy zárt pályára, és kiállatkodja magát a haverjaiva, nem az országutat használja versenypályának).
NEkem nem mondja senki, hogy ha vki tud venni egy motort több millió HUF-ért, akkor nincs havi 15-20k HUF-ja elmenni (belépő, utiköltség, stb...) egy zárt pályára kiszórakozni magát. Vagy abban nincs kihívás, nincs adrenalin, mert nem jön szembe senki? Vagy esetleg rászólnak, hogy te idióta, figyelj már oda mit csinálsz?

evo 2007.06.25. 10:30:23

Bennem még az is felvetődött, hogy a motorosoknál a büntetést kellene intenzívebbre, vagy egy kicsit másmilyenre változtatni.

Mi lenne, ha például egy motoros halált okoz és a balesetben ő is meghal, akkor a halálokozásért járó büntetést a legközelebbi hozzátartozójának kellene leülnie, emellett pedig a motoros családja fizessen kártérítést az elhunyt ártatlan családjának. Ez sem fogná vissza a motorosok sebességét?

dave 2007.06.25. 11:09:45

Az autosok táborához tartozom DE van egy két alapvető dolog amit sztem mindenki szemelől téveszt. Nem arányokat kell nézni hogy melyikből mennyi hal meg évente meg hogy melyik a bunkóbb. Mind a 2őből megvan a seggfej meg a normális féle is. Butaság ez az általánosításosdi.

.com 2007.06.25. 11:10:25

Viktor, teljes igazsagod van.
All egy 10 eves Sportster a garazsban, azzal intezem a dolgaimat ( munka ) illetve ha esik az eso beulok a Golf II-be ( tavaly diplomazott... )
Vizsont hetvege, trailer, Rabaring es dorren az egyebkent szenne tuningolt Gixer. 10ehuf es eleg az adrenalin a kovetkezo hetvegere a 100 meteres bukoterekben. Utoljara Rigaval egykerekeztem az Erzsebet parkban 14 eves suhanckent. Szerintem mindenki aki ettol elter nemcsak donorjelolt, hanem 1xuen felelotlen gyoker

qcucq 2007.06.25. 11:36:13

Hello

Elkezdetem olvasgatni, de sajnos idő szűkében nem tudtam az egészen végig menni. Azt a videot én is megnéztem, ahol a srác úgy 250-el végighajt az országúton nem semmi. Ha már volt ilyen komment, akkor bocsi. Azt elvárják a motorosok hogy észrevégyük őket, miközben kétszázzal közelednek az autó felé - ja, nem említettem, autóval közlekedem a fővárosban és a környékén, és én is kevéssé szeretem az őrült motorosokat -, de mi van ha szembe is jön egy hasonlóan közlekedő motoros, szintén 200-al a felezővonalon? Ha a kettőt összevetjük, akkor a kettejük egymáshoz viszonyitott sebessége 400 km/h. Ezt vajon ki képes észrevenni és rá megfelelőén reagálni? Aki gyorsan akar menni, az keressen fel egy versenypályát, ennek a sabességnek ott a helye.
Persze, a normálist azt a városban is elengedem, figyelem a biciklist is miután és is szoktam kerékpározni. DE! A lánchídon, ahol nincs túl sok hely, zárovonal, buszok ott nekem ne jöjjön szembe az én sávomban elvárva hogy lehúzodjak. Ez eléggé veszélyes és sajnos nem egy ilyen van.
Tény meg kéne tanulni egymás mellett elni, de ez valahogy Magyarosrszágon nem tud működni.

l.

bernyo 2007.06.25. 11:43:12

Nem olvastam végig a kommenteket, csak az előző nagy flame-t ami érthetetlen módon le lett cenzúrázva, de ha az autósok százalékosan annyi balesetet okoznának, mint a motorosok, akkor egy hétvégén nem 20 ember halna meg, hanem 2000. Vagy több. Azt kéne észrevenni, hogy az autósok=motorosok, mert mindegyik magyar, így mindenhol van béna, ügyetlen, hülye, rosszindulatú, stb. Teljesen felesleges bármelyik tábornak szidni a másikat.

bernyo 2007.06.25. 11:50:18

Most olvastam az uccsó pár kommentet és egyetértek viktorral meg .com-al.

evo 2007.06.25. 11:51:37

Még egy történet: kocsisort motoros előz felüljárón, zárovonalon, 200 felett. Szembe jött egy békés chopperes szabályosan...a végeredmény 4 halott, és számtalan szétszóródott húscafat a környéken. Kb egy éve történt. Pár hete pedig ettől a helytől nem messze szintén seggrakéta okozottbalesetet, egy kerékpárost csapott el, akinek esélye sem volt rá, hogy elkerülje a balesetet...a végeredmény 2 halott.

De ennek ellenére azon az útszakaszon ugyanúgy mennek a motorosok. Mintha nem is mozdítana meg bennük valamit, hogy itt már meghalt valaki. Legalább tanuljanak az esetből. De nem, azt sem...

A motorosok pedig vegyék már észre hogy senkinek sincs olyan természetfeletti érzékelése, amely képes lenne észlelni még időben egy 180-200-zal közlekedő kétkerekűt, amit méretéből adódóan messziről még jobban nem lehet észrevenni. Hiába figyel oda az ember, hiábi figyeli a tükröt, egy ilyen gyors gép egy szempillantás alatt meg tud érkezni, észrevétlenül. Ennek tudatában kellene a motorosoknak közlekedniük. És természetesen tisztelet a kivételnek(pl .com).

Liquid 2007.06.25. 11:53:47

Lionel.
Csak gratulálni tudok. Ritka nagy tapló vagy (igyekeztem monitort tűrően fogalmazni). Az ilyen megnyilvánulások miatt tart a motoros - autós kapcsolat ott ahol most van. Az utcánkban leglább 7 motros lakik és még egyik sem rángatta a gázt, pedig azokon is performance cucc van.
De mielőtt le faszkalap motorosoznál elárulom, h autós vagyok.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 12:14:52

Viktor: A gond az, hogy itt nagyon sokan azt mondják, olyan pálya kéne ahol lehet gyakorolni, de az nem jut el az agyukig, hogy akadnak ilyen pályák. Zárt versenypályák, vezetéstechnikai centrum egyaránt, és egyik sem 100%os kihasználtsággal működik. Ha azzal működnének akkor nyílna a következő.

De körbe lehet nézni :)

Én is ismerek speed motorost, akinek az apja vett komoly motort. De érdekes módon utcán nem nagyon kerül elő. Egy "privát" rendezvény miatt kibérelni egy pályát nem olcsó mulatság, de ugye ez is bele kell férjen a költségvetésbe. Ha valahova csak olcsó jegy kell, és nincs is messze, az sokkal egyszerűbb helyzet.

De az, hogy ismerünk ilyet, nem jelenti azt, hogy ez a jellemző, és baromira nem értem azt, hogy az ügyben az egyes pályák tulajdonosai miért nem nyilatkozzák le száz helyen, hogy "pályán kell ökörködni". Nekik reklám, másnak hasznos.

czsiga 2007.06.25. 12:27:35

Marhaság a motorsoknak hagyni 1 métert a sávok között, mert abból csak mégtöbb baleset lesz. Motorral csak gyorsan lehet menni?

Azt eltudom képzelni, hogy esetleg a buszsávba beengedik őket. De nagyrészük akkor is cikázni fog a sávok és az autók között.

Mo-n nincs közlekedéskultúra, így jobb elfelejteni bármilyen megállapodáson, vagy egymás kölcsönös tiszeteletén alapuló szabályozást.

Nekem már meghúzta a kocsim oldalát egy jóképességú motoros a marha nagy csopperjének még nagyobb lábvédő??jével (vagy mi az a szar ott elől), majd izélt megállni, pedig piros lámpánál álltunk!!

Igaz volt olyan motoros is, aki bekopogott a jobb hátsó ablakon, hogy ő szeretne haladni, akkor félreálltam.

Nyílván, ha mattfehér cégesasztrám lenne, nem érdekelne, de metálfestésű és saját, ráadásul új.



evo 2007.06.25. 12:33:59

Éppen az a lényeg hogy a pályán csak ökörködni lehet. Ott nincs közönsége a motorosnak. Míg az utcán mindig akad pár ember akinek a figyelme megér egy nagy gázt. Múltkor pl. a buszmegben állt egy lánycsoport, és az arra járó motoros 4-5 alkalommal elhajtott a megálló előtt hol egy keréken, hol a gázt húzva tövig. Ez az ami miatt nem a pályát választják a "menő legények". Szerintem.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 12:36:27

qcucq: A 400km/h sebesség különbségről, távolságról, stb. Ne feledd, hogy ez a sebességkülönbség bár közúton extrém az életben nem a dolog végét jelenti.

Elég, ha azt megnézed, hogy amikor egy támadó harcigép támogatást nyújt a szárazföldi erőknek, és ehhez alacsonyan kell repülnie, el kell találnia (időnként géppuskával) a célpontot, és elkerülnie a terepet, akkor is szép relatív sebességkülönbségek vannak.

Szóval a kérdés nem a tárgy méretéből és a sebességkülönbségből adódik elsősorban, hanem sokkal inkább a közút jellegéből: Nem egyenes, nem jól látható be.

De tegyük fel, van egy 360km/h sebesség különbség, az 100 m/s, ha csak 200 méterről látod, akkor is van két másodpercetek kitérni.

A gond ott van, amikor kanyagban 20 méterről látod, amikor nincs idő felmérni, nem-e mindketten ugyanabba az irányba tértek ki.

Érdekes megjegyzés: A légiközlekedésben ennél komolyabb sebességkülönbségekkel számolunk, nehezebb szemmel észrevenni a repülőgépet, és egy utasszállítóval nehezebb kitérni. Ezért van TCAS rendszer a repülésben.

Kérdés az, hogy az olyan rendszereket amik évek, évtizedek óta szolgálják a biztonságot, nem lehetne-e a közúti közlekedésre adaptálni, és egy megfelelő olcsó rendszerrel csökkenteni a baleset valószínűségét.

Ha jól tudom akadnak tanulmányok arra nézve, hogy a közúton lévő járművek közötti kommunikáció, a járművek észlelése beláthatatlan útszakaszokon, stb. megvalósuljon. Talán az ilyen rendszerek is segítenének.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 12:41:52

evo: A pályán akad közönség a legtöbbször: Másik motoros. Akinek nem az a gondolata támad a menőnek gondolt bemutató kapcsán, hogy dögölne már meg ez a potenciális gyilkos seggrakétás vesedonor, hanem az, hogy baromi jó kört mentél, és a haveri társaság eddigi rekordjából egy tizedet lefaragtál.

evo 2007.06.25. 12:46:21

TheElf: a Te gondolkodásod a megfelelő, én ezt nem is vitatom, sőt, szimpatikus hozzáállásnak tartom. De sajnos kevés az olyan motoros aki ugyanúgy vélekedik, mint Te.

A legtöbbje azért megy, azért mutatványozik, mert ő ettől 2-vel többnek gondolja magát.

Egyszerűen növelni kellene a hozzád hasonló gondolkodású motorosok koncentrációját és máris előbb tartanánk a probléma megoldásában. :)

Géb 2007.06.25. 12:56:45

Persze, mindenki lehúzódik, mindenki ad 1 métert. De miért csak a motorosoknak?? PL. a betonkeverősök miért nem lázadoznak??? Mindenki maradjon a seggén és közlekedjen normálisan! Én személy szerint elengedem a motorosokat, lehúzódok, de csak azért, hogy a sok balf*sz ne húzza végig a kocsim oldalát és ne törje le a tükröt. Nekem még senki se köszönte meg, úgy tesznek mintha ez járna nekik úgy alapból, és még ők vannak felháborodva ha esetleg úgy állok a dugóban, hogy nem férnek el.
És valóban, 99%-uk szabálytalankodik, folyamatosan, ahogy csak tud. A maradék 1%-é minden elismerésem és tiszteletem!

M.Zoli 2007.06.25. 12:57:04

evo:jól mondod ez az egyik ok! a másik pedig, h a pályán a "nagy" tudású srácokat 10ből 7-en lehet ott motoroznák körbe ahol akarnák! és rádöbbenének h szart se tudnak... az igazság pedig sokaknak fáj, mint tudjuk. nekem nagyobb elismerés az ha a pályára kijáró srácok mondják h jól nyomod, nem pedig 15éves nedves bugyijú csajok! :)

egy a lényeg: kicsit mindenki vegyen vissza az arcból- sebességből! csak ott nyomja(autós-motoros) ahol egyenes,jól belátható út van, nem lakott területen. és figyeljünk egymásra! részemről enyit kérnék -és próbálom én is betartani

qcucq 2007.06.25. 13:00:04

TheElf: egyetértek veled, az út jellegéből adódik hogy ilyen sebességnél nem lehet mit tenni, nincs hely a hiba vagy körülmény reagálására. Egyébként kanyarban már íven menő motoros mi a fenét tud tenni, ha egy 2x1 sávos úton szabálytalanul előzve hozza magát "kellemetlen" helyzetbe?
Még mindig tartom, hogy az ilyen felelőtlen motorosoknak az autósok isszák meg a levét, mert nekik viszont esélyük sincs no meg persze az út is "szűkebb" mint a motoroknak.

Igazad van, a légiközlekedésben nagyobb sebességkülönbségek vannak, de egy adott légifolyoson nem számítasz arra, hogy bevág egy másik gép, ha a polgári légiközlekedésnél maradunk. Ezek szerint szintén szakmabeli - légiközlekedés -, mivel a TCAS-t nem szokták ismerni.

A TCAS igen jó dolog, de a levegőben sokmindenre alkalmas. A földön "csak" 2D-ben lehet gondolkozni, mig a levegőben 3D-ben. így ott az esély is nagyobb egy esetleges ütközéselkerülésre. (szivesen beszélgetek veled erről, de ez itt nem az a fórum).
Meg persze azt se felejtsük, ahhoz hogy működjön minden auton, motoron tehát közlekedési eszközön rajta kellene lenni. Egyébként jó dolognak tartanám.
l.

Viktor 2007.06.25. 13:41:14

Autósoknál is az a baj, mint a motorosoknál. Nem ott mennek gyorsan, ahol lehet.
Nem gondolnak arra, hogy: ha én tudok 160-nal menni, akkor szembe is tud vki ennyivel jönni. (Mert ha erre gondolna, akkor ezébe jutna, hogy hopp, ha ő is annyival jön, mint én, akkor ez a teherautó már nem fog beleférni az előzésbe. De múltkor sem jött ennyivel senki...)

brien145 2007.06.25. 13:45:43

Na...látom megy egymás köpködése...
Országuti motor élményeim nincsenek, mivel általában autópályán közlekedem, ott viszont csak bömbi,merci,audi megy el mellettem 200 feletti tempóval (Na akkor most ki a bunkó...) Érdekes módon az elmúlt 3 évben nem ment el mellettem motoros nemhogy 200-al, de még 100-al sem...
Pesten belüli autós-motoros közlekedésről tudok nyilatkozni...azzal viszont semmi problémám, mármint a motorosokkal, biztos eddig szerencsém volt, vagy talán azért mert néha belenézek a tükörbe is,és lehúzodok ha jön egy moci! Amit 99%-ban biccentéses,integetéses,lábbal mutogatásos köszönéssel jeleznek. Vagy talán azért, mert mindig is tisztelettel adóztam motoros társaim iránt, ő a gyorsabb és kész, bár sokaknak ez nem tetszik. Biztos vannak parasztok, akik meghúzzák a kocsi oldalát stb.,de az 1%, nem ebből kell általánosítani.Első motoros élményem egy Kawa crossmotor volt, amiben a crosspályán első kövér gázadásnál csináltam egy bő 60e Ft-os kárt. Minden tiszteletem azé, aki uralni tud 170LE-t 2 keréken. Utolsó pedig egy Kawa 636 ZX6-R Ninja...utasként...na az vicces volt. Autós vagyok, nekem is metálfényem van, ráadásul fekete, amin minden szar meglátszik...de mégis autók által okozott sérülések vannak rajta (parkolóházban-parkolóban nekem nyitják az ajtót, nekem tolatnak, és még sorolhatnám)...na akkor most ki is a bunkó...
Szarok a kampányra, ha kell 2 métert is hagyok a körúton, előre motorosok! :)
Jah, és király volt a 7végi Gixer kupa a ringen.

ui.: egy 1 órás pályakipróbálás 7.500Ft...el lehet gondolkozni, hogy azt ki tudja megfizetni...vagy akkor minek vesz valaki Lambót meg Ferkát az utakra...nem a motorosokkal van itt a probléma emberek...

Petró Leonárd 2007.06.25. 14:21:35

Tisztelt Fodor Donát!

Valójában nem a válaszlevél tartalmára kívánok reagálni, csupán az abban szereplő egyik pejortív jelzőre: TIRPÁK
Kérdezem, tudja maga mi (vagy ki) a tirpák?
"Nyírségben élő ev[angélikus]vallású szlovákok. Az ellenreformáció idején (18. sz.) települtek be főként Nyíregyházára és környékére" (Magyar Nagylexikon, Bp. 2003)
Krúdy Gyula rólu(n)k írva éppen ellenkező tulajdonságokat említ mint amit Ön ezzel a népnévvel ki akart fejezni: "A debreceni, miskolci vásárosok keresztet vetve húzódtak keresztül szekereikkel e vadregényes tájon, nagyon szerettek minél hamarább túl lenni az Ököri-tavon. Amíg egy grófnak eszébe jutott, hogy magyar farmereket, telepeseket vonz e bús vidékre, Békés megyei tót-magyarokkal, úgynevezett tirpákokkal népesítvén be az embertelen tájat. És a tirpákok már száz esztendő előtt "megváltották" magukat, kiművelt földjeiket, tanyáikat, jószágukat és szabadságukat Károlyi gróftól, mégpedig örökpénzen."

A jövőben esetleg Ön (is) gondolja meg , milyen szavakkal akar valakit sértegetni.

Mi (tirpákok) legalább tudjuk honnan jöttünk! És Ön?
üdvözlettel

Viktor 2007.06.25. 14:22:09

brian145:
Igazad van, az én autómon is van ajtónekicsapás, meg meghúzás - és csak autóstól. 2 év alatt 2* mentek neki: 1* belémtolták a mögöttem állót pirosnál (már jó ideje ott áltt a sor, nem akkor álltunk meg - 180k HUF kár), 1* meg nekitolatott egy bácsi a parkolóban (még jó, hogy látták, különben nem szólt volna - 200k HUF kár).
Motorosokat én is mindeig elengedem, lehúzódok, hagy menjen, minek tartsam fel... - és nekem is majd' mindig megköszönik
Viszont, nem értek egyet veled, nem az 1% az idióta, hanem sokkal nagyobb %-a. Csak amikor egy normális motorossal találkozol, az fel sem tűnik (ez olyan, mint a Swiftes/BMW-s... normális az normális, de mindenki általánosít az idióták miatt).
Az a baj, hogy sokan a farkuk meghosszabbításának, férfiasságuk jelképének tekintik autójukat/motorukat, és azzal akarnak menőnek/keménynek/nagyobbnak mutatkozni, azzal akarnak csajozni. Na velük van a baj. És mindkét táborban van ilyen, nem is kevés.
(Mielőtt vki elkezd szapulni, nekem sem gyári autóm van, az is átesett egy tuningon, de nem azért, hogy ezzel csajozzak (párom örülne... :D ), menőbb legyek, stb, hanem hogy nekem tetszen...)

ui.: Ja, hogy 7500 HUF egy 1 órás pályahasználat. Nem tudom hol van ez, de mindegy. 15k HUF-ért elég sokat lehet autózni/motorozni egy pályán. Jah, hogy nem telik rá, mert fizetni kell a részletet??? 3 milliós motort/15 milliós autót meg megvette... Boccssss...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 14:52:40

qcucq: Ennyire ritka lenne, hogy a TCAS-t valaki ismeri?

Amúgy, valóban a közúton a kitérés leginkább 2 irányban történhet, illetve lassításra lehetne utasítani a járművet.

DE(!) míg a TCAS első verziója csak a forgalomra figyelmeztetett, a TCAS II (ennek a 7.0-s verziója van jelenleg használatban) emelkedésre, süllyedésre, a vertikális sebesség módosítására utasít. A lehetséges kitérésnek itt is két iránya van, és a kitérés sebességével is forgalkozik a TCAS.

E tekintetben elsősorban a közúton az út korlátozott méretét kell akadálynak tekinteni. Nem szabad elfelejteni, hogy a korltozott kitérési lehetőség a levegőben is lehet adottság, bizonyára nem lep meg, ha azt mondom, hogy a TCAS jelzésénél pontosan két jelzés lehet a fontosabb. Ezek közül az egyik a GPWS / EGPWS jelzése (földközelségjelző) a másik ugye a "stall warning" "stick shaker" (átesésjelző). Ez utóbbi akkor jelenthet problémát, ha a TCAS emelkedésre utasítana. (figyelembe kell venni még az egyéb forgalmat is)

Tehát a TCAS rendszer esetén is van a kitérésnek határa. Ugyanakkor a jelenlegi előírások szerint a TCAS nem minden légijárművön kötelező. (Lásd EASA és FAA vonatkozó szabályozását)

Ennek ellenére a TCAS hatékony eszköz. Érdekes, hogy fejlesztés alatt állt a TCAS III rendszer is, ami esetében a kitérés már horizontális irányú is lehetett volna, de a fejlesztést leállították, valószínűleg nem vezetik be. Ekkor valóban előny lett volna, hogy a kitérésnek sokkal több iránya lehet, de jelenleg a TCAS rendszer nem számol az oldalirányú kitérés lehetőségével.

(Amúgy ahol TCAS kötelező ott TCAS II kötelező, illetve a TCAS II 7.0-val megegyező ACAS II, de ez tényleg nagyon messzire vezet)

KT 2007.06.25. 14:55:01

Sziasztok!

Én is közlekedek autóval és motorral is. Autóval elengedem a motorost, és általában a száguldozókat is észre szoktam venni, mert szerintem a vezetés nem játék, mindenre (főleg mások hibáira) figyelni kell. Motorral pedig valahogy sikerül szabályosan menni. Az autó sorok között én is előre szoktam menni, de csak ha kényelmesen elférek és áll mindkét kocsisor, vagy szemmel láthatóan elengednek az utósok.
Motorral közlekedve sok esetben viszont akkor nem vesznek észre és nem foglalkoznak velem, ha szabályosan közlekedek. A múltkor 2 sávos úton én a belsőben mentem, a szélsőből jobbra akart fordulni egy autós. Idáig nem is gond, de hirtelen megállt és elengedte a keresztbe forgalmat én meg csak kapaszkodtam a fékbe és pislogtam. Gondoltam utána megyek megkérni, hogy legközelebb ilyent akkor tegyen, ha vele párhuzamosan nem közlekedik senki, de ahogy közeledtem hozzá nemzetközi középső ujjas karjelzését láttam, majd besatuzott. Jött a következő csikorgó fékezésem. Mivel nem ment tovább, mellé tudtam kerülni, mit látok: gyerek a hátsó ülésen! Gratulálok Apuka(???) jó példát mutatsz...

Nekem csak a barmokkal van gond minden oldalról, legyen autós, motoros, biciklis, teherautós.

Én kötelezővé tennék mindenki számára évente forgalmi vizsgát. Azoka a marhát, akik megszokják a szabálytalankodást, úgyis megbuknának. De sajnos ez is csak korrupció mentesen érne valamit... Én inkább kifizetnék évi monjduk 5000 Ft-ot egy vizsgára, mert a jármű éves fenntartási költségéhez képest elenyésző

csendes józsi 2007.06.25. 15:03:12

Kedves LIONEL kamionoztam és motoroztam 1millio feletjárok de még mindig az anyukád és a hozzátok hasonlóaktol ver ki a víz két "népművészeti agyagedény" akik úgy érzik,hogy önkéntes rendörök! Ne másokat fegyelmezzetek inkább közlekedjetek úgy ahogy kell.A fegyelmezést bizzátok azokra akik ehez értenek!

stellaz 2007.06.25. 15:25:28

Kedves ddt500!

Én közlekedtem autóval, motorral(futárként) és jelenleg leginkább kerékpárral Budapesten. ÉS amit elmondhatok a hozzászüólásodhoz az az, hogy ha egy motoros elmegy az autók között abból nem lehet túl nagy baleset,max koccanás, ergo hadd menjen, ez neked nem fog fájni.

Másrészt a kerékpáros azért megy el az autók között, mert ha beáll mögéjük pont te leszel valszeg az első aki anyázni kezd, hogy miért megy előtted 20-al, másrészt 20 km/h-ás tempónál átmenni egy zebrás piroson az más mint 200-al egy motorral, vagy akár 50-el autóval, és ha egy bringás a sinen megy az azért van mert nincs kerékpársáv és nem megy az úton, ott ahol éppen téged tartana fel. De nem tudom, hogy neked miért fáj ha valaki ott megy ahol te nem mehetsz.

Ez olyan dögöljön meg a szomszéd tehene is.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 16:09:01

evo: Én nem szoktam motorozni, ezt leírtam korábban is, a hozzáállás elsősorban azoktól a motoros ismerősöktől van akik nagyon jó barátaim, akiket időnként elkísérek, és bizony ilyenkor a közönség soraihoz tartozom.

Az egyik ilyen nagyon jó barátom egy lány, Japán származású, de sokat van Európában. Pénze van, bár nem versenyzik, rajtengedély is otta jogsi mellett. Kedves helyes lány, nem agresszív, nehéz kihozni a sodrából. De ő sem érti, mit keres utcán, 2 éve motorozó embernél olyan gép amire ő nem szívesen ülne fel pályán sem, és nem merné közútra kivinni. Pedig kisgyerekkora óta a motorsport közelében van, és a fél gyerekkorát versenyzőiskolában töltötte.

Nem versenyzik: Mert az ottani teljesítménykényszer sok neki, arra nem vágyik. De megvan a rutinja.

Érdekes a versenyzők 90%a hasonlóan nyilatkozik ezekről a motorokról, ha éppen nem a szponzor egyik termékéről van szó.

Amit én teszek hozzá: Ha valaki ennyivel jobbnak érzi magát akár a Superbike akár a MotoGP vb mezőnyénél, akkor tessék őket megelőzni. Versenyben, pályán.

A világbajnoki címmel ugyanis jobban lehet villogni mint a buszmegálló előtt előadott mutatvánnyal.

tamtam 2007.06.25. 16:21:43

látom azért sok embernek az fáj hogy sokan megtehetik, hogy drága motorral motorozhatnak, igazi magyar betegség az irigység, a másik meg az hogy 1.5 millióért már simán kapsz 160 le gépet, és az esetek túlnyomó többségében a motoros hal meg, mivel vagy autóval, vagy fával... ütközik és őt nem védi kasztni, (sajnos a mostani eset nem így történt), szóval akkor most őket sajnáljátok, vagy csak irigyek vagytok rájuk??

evo 2007.06.25. 17:04:38

Akkor jó arcok az ismerőseid, de Te is tudod hogy a motorosok nagy része nem így gondolkodik. Lényegében csak ennyit akartam kihozni a dologból. Vannak akiknek van eszük, de sajnos az ő számuk elenyésző a vadul közlekedőkéhez képest.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 17:09:31

tamtam: Szerintem sem én nem irígylem tőled a gépet, se azok a barátaim akik pályán motoroznak. De tőlük sem véletlen az, hogy van olyan motor ami nem kéne nekik. Pedig nekik megfelelő oktatásra, pályabérletre, védőfelszerelésre, stb. is telik.

És hidd el a motorozásnál van drágább "hobbi" meg gyorsabb közlekedési eszköz is akad a motornál. Ha kicsit parasztosan fogalmazok, akkor mondhatom azt is, hogy gázkar ott is van, csak ott a kormányt nem csak forgatod, hanem olykor pl. magad felé húzod is. Ugye nem a motor az igazi szabadság. (Teljesség és pontosság igénye nélkül...)

gabex 2007.06.25. 17:39:01

Én kötelező jelleggel a motorsképzés részévé tennék egy olyan előadást, amin eljön egy mentősorvos, és előadja, hogy mi is történik egy motorosbalesetkor. Mutatnék pár fotót MINDENKINEK aki kétkerekűre vizsgázik, különböző súlyosságú balesetekről, a horzsolástól az "ötdarabra szakadt motoros vs. kamion" -ig.
Ki-ki döntse el, meddig elég nézni, hogy azt mondják onnantól: én azért közlekedek szabályosan, mert nem akarok így meghalni, hogy anyám a zárt koporsó mellett zokogjon a ravatalon.
Szomorú ez.

ezredik nagyon okoks 2007.06.25. 18:00:01

Vak vezet világtalant - talán ezzel lehetne leginkább jellemezni a két nagytudású újságíró (kivéve Donát) levélváltását. Winkler papa sorai hozzák a rá jellemző stílust, tehát nevetsz a semmin, de valljuk meg őszintén: személye egy fokkal sem hitelesebb, mint Fodor barátunké.

Érdekes, hogy a legundorítóbb, kifejezetten lebutításra szakosodott Index munkatársa, miért van azon meglepődve, hogy sok a hüje az országban. Kulcsár Szabolcsunk forogna sírjában, ha meghalt volna, helyette azonban foggal-körömmel küzd a Totalcar szakmaisága ellen, mondván - szórakoztatni kell. No, Donáték száguldós kerekezős videói legalább annyira destruktívak, mint a tc-n sűrűn emlegetett ötsebességes váltó (ötfokozatú) vagy az Indexes bomlasztás, csak sokkal szembetűnőbb, mint a társadalmi hüjeségben lecsapódó szemét, amivel nap mint nap elárasztjátok a médiát.
Szégyeld magad Winkler Róbert!

Fodor Doncinak és a szájából kiintegető TSZ elnöknek, nem Motorshow-t kéne szerveznie, hanem általános iskolát. Mert már megint leiskolázták őket... ráadásul egy senki... becsalogatta őket a szavak erdejébe. Bravó Fiúk!

Háttalamo Ziban 2007.06.25. 18:15:40

Kedves Liquid!

"Lionel. Csak gratulálni tudok. Ritka nagy tapló vagy (igyekeztem monitort tűrően fogalmazni). Az ilyen megnyilvánulások miatt tart a motoros - autós kapcsolat ott ahol most van."

Áhhá... Szóval nem azért tart ott a motoros - autós kapcsolat, ahol most van, mert az idióta hülyegyerekek mások ablaka alatt vonyíttatják a megfúrt kipufogójú szarjaikat, hanem azért, mert van, aki ezt nem díjazza, és esetleg szóvá teszi... Szerintem te totál el vagy tévedve, vazze...

"Az utcánkban leglább 7 motros lakik és még egyik sem rángatta a gázt, pedig azokon is performance cucc van."

Fenti benyögéseddel speciel igen lényeges pontra tapintottál... Gyanítom, hogy a motorjukat nyivákoltató seggarcok e tevékenységüket általában nem a saját utcájukban gyakorolják, hiszen ott bizonyára ismerik őket, és kurva gyorsan le lenne verve az arcuk... Elmennek hát más utcákba, oszt hadd szóljon.

Nem adnál véletlenül tanácsot, hogy mit tegyen az, aki a saját utcájában pihenni szeretne, de nem tud, mert más utcabelieknek épp az ablaka alatt támad kedvük dobhártyát repeszteni?...

evo 2007.06.25. 18:17:33

Tamtam: "a motoros hal meg, mivel vagy autóval, vagy fával... ütközik és őt nem védi kasztni" - erre reagálva leírom még egyszer: nehogymár sajnálnom kelljen szegény motorost hogy őt semmi sem védi. Ő választotta a közlekedésnek eme formáját, hát viselje is annak minden jó és rossz következményét is. Akinek van pénze ilyen gépre és csakis motorozni akar, az legyen tudatában annak, hogy ez egy ilyen dolog, nagyobb a kockázat. Ha nem tetszik, hogy nincs acélvédelem, ne vegyél motort, ennyi.

Ha meg igazi nagyon tökös, vagány motoros vagy, akkor meg ne nyafogj hogy csak a sisak meg a ruha, mert a vagányságod így hitelét veszti.

mockany 2007.06.25. 18:19:50

Sziasztok!

Sokszor elhangzott mostanában, hogy rossz a motoros oktatás.
Mi benne a rossz? Milyennek kéne lennie?

üdv.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 19:18:11

evo: Motoros lehet, hogy gyengébb, de amikor a speedmotor beszáll a szélvédőn és megöli a családból az apát, anyát, és ezek után irányítatlaná válló autóban meghalnak a gyerekek, akkor ki sajnálja a szembesávban 250nel gyorshajtó motorost?

Vagy amikor a városban száguldozó motoros miközben halad előre, nem készül fel az autó mögül (szabályosan) kilépő gyerekre csak megöli, akkor is a védtelen szegény mártír motorost sajnáljuk? Én nem.

Ha a szembesávba átsodródó motoros megöl 2 kerékpárost, akkor ki volt a gyengébb jármű, gyengébb védőfelszerelés?

Baromira nem igaz az a feltételezés, hogy a motoros azért engedhet meg valamit, mert ő a védtelen és úgyis motoros szívja meg az meg megérdemli.

Tetszik nem tetszik: Csak a szerencsén (meg a járművek és ütközések gyakoriságán) múlik, hogy nem történnek a motorosok miatt komolyabb bajok. Mert ha az elméleti lehetőségeket nézzük, sokminden történhez: Egy motoros akár egy buszra is veszélyes lehet, nem csak akkor, ha a boszvezető el akarja kerülni az ütközést, de helyette árokba fordul... (Nem feltétlenül van elég magasan a buszvezető ahhoz, hogy bármi ami bemegy az üvegen ne tudja kiütni, innen pedig egy szerpentinen lefelé érdekesek a kilátások)

Ergo: Az, hogy a motor gyenge, sem elméletben, sem gyakorlatban nem garancia arra, hogy nem ölsz meg vele másokat. És messze nem igaz, hogy a motor a leggyengébb a közlekedésben.

Ezen felül jelenleg több embert ölnek meg hazánkban sportmotorral mint pisztollyal, mégsem adnék maroklőfegyvert minden 18 éves kezébe.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 19:23:11

mockany: Egyszerű, a mostani oktatáshoz vedd hozzá a következőket:

+30-40 óra komoly (tanulásra alkalmas) szimulátor első körben
+ 25 óra tanpálya (vezetéstechnikai centrum)
+ 12-36 óra versenypálya (pár nyílt nap végigcsinálása versenypályán)
újabb 10-20 óra szimulátor
+ 10-12 óra: hol szabad versenyezni, mit okozhat ha nem ott vagy, sportbiztonság, sportszabályzatok, lehetőségek

Ez a minimum :)

oktatás mellett a kereskedelem is tehetne pár dolgot:
+ egy kicsi szűrés lenne, ha a motort csak legalább 2 váltás, a motor teljesítményéhez méretezett teljes védőöltözettel (gerincprotektor, stb) együtt lehetne eladni, és ezek viselése kötelező lenne

evo 2007.06.25. 20:43:04

Én nem mondtam hogy a védelem hiánya feljogosítja a motorost bármire is.

Valahol olvastam egy cikkben (talán az Indexen, hogy egy falu trafipaxot kapott a vadállatok kiszűrésére) hogy a motorost egy lövedékhez hasonlítják a sebessége miatt. Én nem csak a sebessége hanem a hatása miatt is lövedékhez hasonlítanám...öl és pusztít. Azt hiszem ebben tökéletesen egyetértünk. És senkinek nincs joga ahhoz, hogy bárkit így megölhessen. Márpedig a motorosok igencsak élnek ezzel a lehetőséggel.

gabex 2007.06.25. 20:57:35

Mockany: találsz tőlem is egy tippet fentebb kicsit... ^^^

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 21:19:19

evo: Nem is azt mondtam, hogy te mondtál ilyet, hanem egy ilyen kérdésre válaszoltál :) Pár tucat érv kimaradt :)

Amúgy valóban a lövedékhez hasonlítanám őket.

Mi öl me több embert egy évben Magyarorszégon:

a.) Gyorsasági motor
b.) Hosszú lőfegyver (puska)
c.) Agresszív játékok a gép előtt :)

evo 2007.06.25. 21:32:05

De az a baj, hogy erre nincs orvosság.

Ha gyárilag elektronika korlátozná a teljesítményt vagy a végsebességet, akkor azt ügyes emberek sok pénzért egy-egy garázsban hatástalanítanák. A kisebb köbcenti sem megoldás, mert egy ismerősöm mint már említettem 125-ösön halt meg, és már a 250-esek sem gyengék.

A motoros oktatás meg olyan amilyen, onnantól kezdve hogy megvan a jogosítvány, azt csinál a vezető amit csak akar, már nem kötelezi az oktató a sebesség betartására, nem is tartja be.

A rendőrség sem megoldás, mert elfogni nem tudja még az Octavia RS-el sem.

A manapság történt szörnyű balesetek hatására sem mennek lassabban, pedig épeszű ember megretten, ha ezekről az esetekről hall vagy képeket lát.

Innentől kezdve gyszerűen nincs olyan eszköz ami gyógyír lenne lövedéktempóra. Vagyis egyetlen dolog talán van...az észhez térés, csakis az segíthet.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 21:35:46

evo: Hogy a rendőrség eszköztelen lenne? Nem hiszem. Egyfelől, ha jól tudom az ilyen tempójú gyorshajtás, az ilyen viselkedés már közlekeési bűncselekmény. Jól elrejtett trafi, valamivel később útzár, és rendőr helikopter készenlétben, másik irányba se tudjon menni a csóka. (Simán lezárni a másik menekülési utat)

Pár év letöltendő az illetőnek.

Rendszeressé vállna az ilyen ellenőrzés akkor figyeld meg, lelassulna a tempó hamar.

evo 2007.06.25. 21:41:48

Persze lehet ilyen eszközököz is folyamodni. De a magyar rendőrség anyagi helyzetét és kapacitásait figyelembe véve nem biztos hogy lenne ilyesmire keret. És egy-két motorosért nem csinálnának szerintem ekkora horderejű akciót.

atiska 2007.06.25. 22:16:23

dehogynincs orvossag.
az ido

a hulyek kihalnak maguktol is, mint a mellekelt abra mutatja, az a baj, hogy ennek jonehany artatlan kozlekedo ember is aldozatul esik, de hat sajnos ez elkerulhetetlen.

ha az utanpotlas szama hulyekbol alatta marad a kamikazek fogyasanak, akkor elobb-utobb elerkezik a pillanat amikor mar nyaron is kimereszkedik az ember egy T-72-nel gyengebb szerkezetu jarmuvel is az utakra.

evo 2007.06.25. 22:21:59

Csak félek hogy ez az idő bőven azután jön el, miután én már régen el leszek földelve...remélem nem egy ilyen idióta miatt.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 22:54:15

Hááát, ne feledd, ha az akció költsége megtérül (igen, fószerkám és családja fizeti a pénzbüntetést) akkor nincs akkora gond :)

Taxy 2007.06.25. 23:13:30

Ma cheteltem egy Graz-ban élő ismerősömmel. 1 hónapja adta el a motorját (12oo-as BMW túragép volt). Most inkább repülni tanul. Ezt irta:

"nem jo a motorozas. teherautosok telefonalnak, olvasnak, menetlevelet keresnek, cigiznek es szarnak menet közben...

mindennek halalszaga van. nalatok meg rosszabb a helyzet..."

Pedig 4o éves, és 2o éve motorozott. Sokszor előfordult, hogy motorral járt haza Pestre.
Kérdem én, hogy ha egy defenziv, nagy tapasztalattal rendelkező motoros szerint nem biztonságos normálisan sem motorozni, akkor miért biztonságos 2oo-zal menni egy 2o-25 éves szerint?

392MHz 2007.06.25. 23:28:44

Dögöljön meg az összes kis köcsög pizzafutár aki lámpánál előre tud bohóckodni két tükör között, aztán zöldre nem indul el, ha meg elindult az 1 lóerejével üveghangon 45-öt bir menni, de azt a sáv bal(!) oldalán, nehogy az 50-nel haladó sor meg tudja előzni. és minden speedmotoros elmebeteg, akinek összes élvezete lámpától lámpáig 180-ra gyorsulni, aztán a sáv közepén megállni, és a 70 -nel zöldhullámban jövő sort feltartani. Ilyenkor miért nem tudnak a csikra állni ezek a szemetek??? de ugyanez vonatkozik a tuningos naked egykerekező barmokra is. nemrég 100-zal mentem a lágymányosin és EGYKERÉKEN előzött meg (kb 140-nel) egy ilyen vesedonor. szivesen látnám őket a lánglovagok.hu-n. de a rendőrök is hülyék, mert mindig szemből mérnek, motort hátulról kell. nem 5-10 ezer ft adót szedni kell azoktól, akik 56-tal "tépnek", hanem azoktól beszedni 100 ezreket, akik 80 fölé mennek városban, vagy 180 fölé pályán legyen az motor vagy autó.

tamtam 2007.06.26. 00:08:34

engem nem zavar ha valaki egykeréken megy el mellettem, sőt nekem még tetszik is, ez van

tamtam 2007.06.26. 00:22:09

csak azt utálom hogy most a motorosok lettek az ország közellenségei, miért nem beszéltek a kamionokról akik kijárják az utakat,ami sok balesetet okoz, és elalszanak, tudjátok ha ti autóval mentek, és nektek jön egy motor szemből akkor 99% hogy meghal a motoros, de ha egy kamion jön nektek akkor kb ennyi hogy meghaltok, tehát ha ennyire utáljátok a motorosokat akkor örüljetek hogy ennyien meghalnak motoron, és nem kell ezt túlmagyarázni.

atiska 2007.06.26. 08:07:18

az orvendetes, hogy a hulyek megpusztulnak a motoron, legalabb kevesebben lesznek, a baj az, hogy masok is meghalnak az o hulyeseguk miatt.

atiska 2007.06.26. 08:08:35

az orvendetes, hogy a hulyek meghalnak a motoron, legalabb csokken a szamuk, a baj az, hogy vetlenek is meghalnak.

atiska 2007.06.26. 08:11:33

jaj, bocsanat a dupla postert

mockany 2007.06.26. 11:19:24

TheElf:

Szerintem ez kicsit tulzas. Boven 100 ora feletti oktatas jon ki. Lehet am rendszam nelkul is motorozni, ugy, hogy a varosban a rendorauto nem igen kapja el soha az illetot. Ha tul van szigoritva a motoros jogsi megszerzese, akkor megnohet az illegalisan es meg veszelyesebben motorozo emberek szama.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a motorosok nagy szamban, onszantukbol, tudatosan fejlesztik jarmuvezetesi technikajukat. El szoktak latogatni vezetestechnikai treningekre, gyakorlo napokra, ringezni, stb... Sokkal nagyobb aranyban mint az autosok.

De kozuti hatarfeszegetes ellen ez sem ved!

Egyebkent milyen szimulatorra gondoltal? Amivel a kresz a kozlekedest es kreszt lehet gyakorolni? Mert az talan jo lenne. Egeszen mas kreszben tudatos lenni vezetes kozben, mint a tesztlapon. (ugye tesztlapon van ido gondolkodni, meg nincs olyan, hogy hoppa elfelejtettem megnezni a tablat miutan mar tulmentem rajta)

gabex:

Igazad lehet, nem artana par kepet megmutatni es beszelni esetleg elemezni hogy hogy tortent meg egy ket baleset mi jarhatott az okozo es vagy aldozat fejeben a balesetet megelozo (tized) masodpercekben.

Mas:

Egyebkent nekem nem tetszik, hogy egy felvetel miatt a media es par ember felhergeli a kozvelemenyt a motorosok ellen. Ez jora nem vezet.

Par ilyen motoros utalo autos ember igazi bunko. Ismerek olyat, aki rendorok elol 180-al menekulve kapott durdefektet es meg o pofazik es osztja az eszt.

Motorosok szoktak bunkon, veszelyesen kozlekedni, de szoktak az autosok is.

Motorral kivarni a dugot? Haha. Ezt olyan autosok mondhatjak akik nem vezettek nagy motort dugoban soha.
0.5km/h-val meg-megallva elore araszolgatni egy ilyen motorral nagyon kellemetlen es komoly fizikai megterheles (foleg a budapesti 10km-es dugokban).
Azon a kuplungot nem labbal kell nyomni csusztatashoz, hanem kezzel markolni, tartani.

Mas dolog, hogy a motoros jo esetben fel van oltozve. Protektorok, kabat (persze es ez divat szerint vmi fekete vagy sotet szinu), buko es egyebek. Nincs benne se klima se ventilator. Kell a menetszel hutese, mert kulonben az ember ott pusztul meg. Azt meg szerintem az autos ne varja el, hogy a motoros mazohista legyen es a dugoban alva es araszolgatva kinozza magat halalra.

Ha nem oltozik be a motoros, akkor az a baj, ha beoltozik es elmegy az autok kozott a dugoban, akkor meg az a baj.

Motor gyorsulasarol:

Nem biztos am, hogy mindig olyan nagyon gyorsulnak azok a motorok amik reszt vesznek a kozlekedesben. Az autok lomha badogdobozok.

Egy 600-as tura geppel szerintem kenyelmesen, _erolkodes nelkul_ fel lehet gyorsulni 100km/h-ra 10 masodperc alatt, ezt egy atlag auto padlogazzal erolkodve sem tudja megcsinalni.
Aki ilyen atlagos autokhoz van szokva, hiheti azt, hogy az a motor hudenagyon gyorsul, pedig csak 1/3-ad gazzal megy es kozep vagy also tartomanyban valtogat felfele, ami a motornak es vezetojenek egy komotos kenyelmes tempo.

Sok motoron a tukorbol nemsokmindent latni. Nem lehet latni ha egy auto pont a motor mogott megy (6 oranal). Ezert a motorosnak erdeke lehet, hogy olyan tempoval menjen, ahhol az autosok nem kezdik el ot elozgetni (foleg savon belul), mert az balesetveszelyes.

Az autosok talan abba sem gondolnak bele, hogy a rossz utburkolati viszonyok a motorosokat sokkal jobban veszelyezteti (es a burkolat igen gyakran az ut jobb szelen a legszarabb, ahova a motorsnak le ken huzodnia, hogy ot kenyelmesen megelozzek).

Mit tehet a motoros a hatulrol kozeledo, potencialisan motorozas temaban tudatlan autossal szemben? Gyorsit.

Igen van olyan, hogy a motorosok nem megfelelo korulmenyek kozott feszegetik sajat es motorjaik hatarait, de ilyen autosok kozott is szep szammal van.

Nagyon jo ez a mecseki felvetel, mert alapot ad a motorosok elenni kozutalat elmelyitesere, legalabbis sokan erre akarjak felhasznalni, meg arra, hogy az agressziojukat a motorsokon tornaztassak fel es vezessek le.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.26. 11:47:21

mockany: Nem olyan nehéz a motoros gyorshajtót, jogsi nélkül motorozót, stb. megfogni :)

Aniko 2007.06.26. 14:37:53

Donát egy pöcs.

kocaautós 2007.06.26. 19:56:30

Balesetek mindig voltak,csak nem mindegyiket fújták fel.
Mi a jobb nekünk? Ha tudunk ezekről, vagy ha nem?
akuma.ru/article.aspx?control=controls/article/article.ascx&uid=4943
Ha már volt,akkor bocs!

PESTIMESE 2007.06.26. 20:38:57

Ez a téma pont olyan mint egyes orszégok egyes polgárai. Mindegyik között van hülye meg normális is. Van ahol kicsit több a hülye, van ahol kevesebb. Nálunk kevesen féltik magukat, és újgazdagéknál divat venni a csodaverdákat. A tanulópénzre viszont nincs ráírva hogy "mony back garantee".

PESTIMESE 2007.06.26. 20:49:53

orszégok - országok
mony - money
garantee - guarantee

Amanitin 2007.06.27. 07:49:16

Nekem a legjobban az a szöveg tetszik, hogy fos az oktatás, és fos a jogsiszerzés feltételrendszere a motorok teljesítményéhez képest.
Aztán két sorral lejjebb értekezik a drága szerző, hogy ötösben 299-nél szabályoz le.
Namostan az a helyzet, hogy az oktatás meg a vizsga a kresz betartására készít fel, amihez az ég világon semmi szükség versenyzői színvonalú oktatásra.
bottomline: a közutak közlekedésre valók, a motorokat ki kell tiltani a gecibe onnan. Takarodjanak a versenypályára élvezkedni meg megölni egymást.

Zolee 2007.06.27. 09:48:21

A balesethez kapcsolódóan: az ilyen vezetőt (záróvonal átlépése + ilyen nagyarányű sebesség átlépés, teljesen mindegy milyen jármű), nem balesetokozása miatt kellene elítélni, hanem szándékos gyilkosságért + súlyos nem anyagi kár okozásért polgári perben néhány tízmillét levenni róla ( zárójelben, én sokat kerékpározok és néhány barátomat már elütötték,hálistennek komolyabb baj nélkül, volt olyan aki simán tovább hajtott volna, mikor 2-3 milliókra az okozott anyagi káron kívül - azt a kötelező rendezi, már ha van -jogerősen meg lettek intve icipicikék lettek.) Néhány 10 esetleg 100 milliós per (pl egy 30 éves áldozat még 32 évig keresett volna havi 200 ezret+infláció simán kijön)elvenné a kedvét mindenkinek.
Elvenném a jogsáit annak is azonnal, aki kanyarban nem tud a saját ívén maradni, mert 1 nem ismeri a KRESZT ezért előbb tanulja meg aztán vezessen, 2 nem tudja íven tartani a gépet, menjen tanuljon meg vezetni.

1 méter: normális ember elengedi azt aki tud menni, mindegy mivel megy a másik : autóval, motorral, biciklivel, rollerral.
. Néhány barom autós arra is képes, hogy balra kanyarodáskor jobbra húzódik, nehogy mellette jobbra el lehessen menni. Szerintem az autósokat az iritálja egy dugóban, hogy ő a drága járműjében ott rohad már 1/2 órája, míg a csóró mopedes/biciklis már visszafele jön. Egyszerűen dühös magára, a pénze nem ér semmit!
A tapasztalat szerint a normálisabbja van többségben és nem az olyan pszichopaták, mint pl Kari nevű egyén a TC-ből.

A motorosoknak pedig tudomásul kellenne venni, hogy ilyen nagy sebességnél észlelhetetlenek, másrészt senki nem számít arra, hogy 180-al eltépnek mellette vmi alsóbbrendű úton. Aki gyorsulni akar, menjen versenyre! Akár autóval akár motorral akár biciklivel. Autóval próbáltam a Hungaroringet, feledhetetlen! Van még hely a márkakupákban. A közút közlekedésre való . Az erdő kirándulni, quad (vadászok kivétel) és crossmotor pályára
Akinek nem telik saját erdőre az béreljen pályát, vagy ne motorozzon, de ne nyikorogjon amikor kizavarom a sajátomból!

peppin 2007.06.28. 12:36:39

Válaszolgassunk egymásnak a médiában című vitaműsort olvasva csak néhány gondolat fogalmazódott meg bennem pro és kontra.
Előre bocsátom mindennap autózom és motorozom is, így talán ugyanolyan autentikusan értelmezhetem mindkét agyament médiabőffenéseit.
Sokan magyarázták már a cikkeket, sőt önjelölt mágusok és jövőbelátók tuti befutós megoldási javaslatokat is adtak, néhány kérdés azonban ahogy látom senkinek sem világos.
Winkler is Fodor is egy-egy újságíró, az a cél, hogy legyen valami a mindenapi villany, vagy ólmozott médiumban. Az egyik hülyegyerekként nem létező hírességeket toboroz annak ürügyén hogy a sárga szigszalag mégiscsak megtartotta a gixeren a kamerát a Mecsekben, másik meg fikázza.
Ettől aztán felbolydulhat az egyik vagy a másik halmaz, akár barátságossági akár ellenségi alapon.
Probléma meg nincs is.
Fodor úgyis motoron fog meghalni, jól teszi, stílusos. Magam akkor hagytam fel az Ő és a hozzá hasonlók tevékenységének figyelésével amikor talán két éve bemutatták a Superbike című újságban hogy milyen gyorsan lehet keresztben átszelni az országot. Mindenkinek ajánlom hogy keresse meg.
Winkler meg egy önjelölt populár alternatív. Punk autósműsor, teljes vicc, rendesen már rég minden autót fel kellett volna gyújtania a teszt után fennen hírdetve az anarchiaigényét, ami jelenleg hülye napszemüvegekben és ruházatban manifesztálódik bármilyen csühögő nyergében.
Persze kedvelem mindkettőt, mint ujságírót, azért vannak hogy engem is szórakoztassanak.

Ami van az a műbalhé, amibe most én is beállok osztani az igét:)

Nem kellenek külön szabályok van annyi mint a szemét, mindenki vigyázzon a saját seggére, és akkor a másikét is megőrzi kerekségében. Persze itt van a vételnség nimbusza, mert mi van ha engem kaszál el holott még a muslicát is lefújom a sárga pólomról. Hát semmi, lapbejegyzés leszünk a lánglovagokon. Nem mindíg volt ilyen gyors az élet és a neandervölgyiek sem álltak neki ítélőtáblát alkotni mikor a közös vadászaton az egyikre rádőlt a mamut.
Tessék tudomásul venni hogy ez az élet, a forgalom, meg a vezetés, minden közös játék, lehet szabályozni de teljesen értelmetlen mert egyre csak egyre több szabályszegőt nevel ki a rendszer. Ha valakinek hiába mondod hogy ne hasíts mert megdöglesz, akkor ne tedd, hagyd később békében pihenni.
Mert mi mind indivídumok akarunk lenni, "én" érek magamnak a legtöbbet, és szabadcsapataink élén egy Winklerrel, meg egy Fodorral.

Gratulálok nekik.

Üdv:


tamtam 2007.06.28. 18:53:16

mockany: végre valaki jól látja a dolgokat

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.28. 19:18:32

mockany: Ne feledd a 100 óra feletti oktatás nem feltétlenül drága, hiszen a szimulátoros oktatás az megoldható olcsón is, és ugye egy alkalom is több óra.

Versenyzésről beszélni, stb. is olyan amit szívesen csinálnak, nem hiszem, hogy a versenypályán való körözés, stb. különösebben zavarná azokat akik ilyen teljesítményű motorra szeretnének vizsgázni.

nemtom 2007.06.29. 13:07:19

Járok motorral is, autóval is. DE! Ez az 1 m akció szerintem hülyeség. Ha motorozok, beállok a sorba, mint a normális emberek, autósok...nem esik nehezemre. Aki motort vesz, az miért kell, hogy előbb odaérjen valahova mint én? Amúgy is , miért vesz valaki pályára való versenygépet közútra, főleg városba? Miért figyeljem az összes tükröt folyamatosan, hogy jön-e motoros? Azzal se értek 1et, hogy bárki vehet bármekkora teljesítményű motort/ autót /. Más törvényekre is szükség lenne... nehogy már az én bűnöm legyen az, ha kereszteződésben körülnézek, de mire elindulok, 200-zal hopp 1 motoros...utánna meg elsöbbségadás elmulasztása miatt meghurcolnak. Amúgy meg meg kellene tanulni motorozni, mert az a legviccesebb, amikor az 1000 gépet a 60-70 Kg-os gyerek úgy löködi, mindt unokaöcsém a rollert, meg nem tudnak 1 ívben megfordulni stb. Ezektől mit várjon az ember?!

zrinyi81 2007.07.01. 13:06:41

Na igen...
El kéne már felejteni a kereskedelmi média(?) által sugárzott pánik-híradót. Amerikában már régóta hatásosan irányítják a jónépet a napi \"hírekkel\". (Ez az egyik kedvenc részem a South Parkban is - gyerekmolesztálós szülők, kínai fal a város köré... \"Fu*kin mongolians!\" rulez)
Autósból és motorosból úgyanúgy van bunkó és normális egyaránt. Sok motoros haverom van, ők a bunkó autósokra panaszkodnak. Van haverom aki utálja a motorosokat (savanyú a szőlő?), és bizony akadályozza őket, ahol tudja. A fenn említett társaság mindegyike utálja a rendőröket.
Én amikor csak tehetem lehúzódok, ha meglátom a tükörben a motoron érkezőt. Ha meglátom. Pedig én sem szoktam lassan közlekedni városon kívül, de így is van, hogy 100km/óra különbséggel érkezik meg valaki mögém. Ezek az emberek (és tisztelet a kivételnek) a városon belül is így közlekednek. Általában ezek tesznek fel még hangosabb kipufogót, hogy a gyári 170 lovas ménesből 175öt csináljanak, mer\' az kell. Én meg éjszaka arra kelek, hogy valami baromarcú a motorját üvegeli az ablakom alatt. :) A másik kedvencem a robogós \"társadalom\". Szerintem sokkal balesetveszélyesebb, a robogósok sokszor bukósisakot sem viselnek, nem kell a kicsikhez jogsi, és bármelyik hülyegyerek vesz most már a locsolkodós pénzéből egyet. És van pofája leszedni a kipufogót (mert ha hangosabb, biztos jobban megy) és azt üvegelni a szűk kertvárosi utcában hajnal 2kor. Na én ezeket zárnám be egy borsodi megyeszékhely börtönébe... :)
A nagyautómvanezértÉNvagyokakirály tipúsú szteroidmikiegér BMWmercedesAUDIstb tulajokról meg no comment. Ha megállítja a rendőr, egyszer kérdezze már meg miből van neki ilyen. Tisztelet a kivételnek, de aki az egész napját a plázában tölti meg a konditeremben vagy a szőke macája patkánykutyáját viszi kutyakozmetikushoz (mert anya a szoliban szenesedik), és minimálbérre van jelentve, az mi az anyámból vesz ilyen autót? Hmmm?

jani78 2007.07.01. 19:26:52

Sziasztok!
Nekem mindegy, hogy valaki motorozik, vagy autózik, csak legyen esze. Mindkét társaságban vannak agyament barmok. Mindegyikre egy-egy példa:

Motor: múlt szombaton este jöttem haza az M7-esen. Belső sávban mentem, előztem a külső sávban lévő kocsisort cirka 160-as tempóval (ergó szabálytalanul, gyorsan haladva).
A távolban megjelent két motoros srác, messziről villogtatva, hogy húzzak a sávból a csudába. Mivel 160-al mentem, s még egy autót kellett elhagynom, ezért úgy döntöttem, hogy nem fék + jobbra kivágás módszerrel engedem el őket, hanem szépen megvárják azt a kb. 10 mp-et, amíg befejezem az előzést. Befejeztem az előzést - közben már a csomagtartómban volt a két drága. Kimentem a jobb oldali sávba, hogy menjen, akinek olyan sürgős. Nos, nekik nem volt az: a kocsim elé vágva rázták az öklüket, meg mutogattak mindenfélét. Ez ment kb. fél percig, majd utána kövér gázzal húztak tovább Pest felé. Fene tudja, milyen tempóval, én bőven 200 felettire saccolom. Természetesen a bukósisakon kívül semmi védőfelszerelés nem volt rajtuk.

Autó: M3-as, Miskolc felé. BMW-s fickó teker gyorsan (kb. 180-al.) Előtte "poroszkál" valaki 150-160-al (pl. én), azt megközelíti kb. fél méterre, s szó szerint tolja le. Majd kb. 1 km múlva megy ki a benzinkúthoz fagylaltozni... Tudom, mert kíváncsi voltam, s én is kiálltam. Azt hittem, pisilnie kell szegénynek...

Szóval, vadbarmok vannak mindkét oldalon.

Fodor úr leveléről csak annyit, hogy nem pontosan idézte a statisztikákat.
Ugyanis: összesen 1306 ember hunyt el tavaly közlekedési balesetben (busz + kocsi + motor + bicikli + gyalogos + gördeszka satöbbi). Ebből 84 motoros, közülük 60 a saját hibájából. Ez baromi nagy arány. Ugye ez így már más, mint amit a nevezett úr sugallt a levelével?
Természetesen autós is hal meg elég sok, saját hibából / feleslegesen / részegen, illetve öl meg másokat.

Hogy mi a tanulság: fene tudja. Talán vigyázni kellene magunkra is és másokra is (még a hülyékre is!).

Tams 2007.07.02. 02:40:22

TheELF! Szerintem aki akar papír/képesítés nélkül motorozni az meg is teszi. Érj utól egy Skodával egy sportmotort 400ccm fölött, de ugyanez vonatkozik szintúgy útállt krosszmotorokra is, egy jobbkanyar és be a szántásba... nem csak a relatív teljesítmányfölény van ez, hanem a motor alapvetően mozgékonyabb.

Egyébként fölösleges a vita és a másik meggyőzésére tett kísérletek, a mutogatás. A magyarok úgyis képtelenek a megosztatlanságra. Lásd politika. Vörös sálba van, narancssárga az esernyője? Hol tudok keresztbetenni neki? Közben lehet akármilyen ember az illető. Szerintem ugyanilyen dolog a motoros és autós kérdés. Mégegy ok a megosztottságra.
Sőt a bicikliseket is bele lehet venni. Nekem személyszerint velük is van problémám főleg 60 éves kor fölött vakon és süketen, erőssen remegve kapaszkodik a kormányba és 18 alatti gyakran a motoromnál drágább biciklivel, a patkán ugrándozó újgazdag csemetéket, de addig a jobb amg nem motorizált eszközre váltanak. (kisvárosban lakok)

Ha tehetem elengedek mindenkit, feltűnően lehúzódok motornak/ral autónak/val egyaránt. (ETZ 251gyel és PUG406-ossal közlekedek) Ezt megköszönni kevesen szokták, motorosok általában igen, autósok közül a konszolidált felsőkategóriás autóval közlekedő öltönyös emberek.
Azt már megtanultam, hogy a batárnőjüknek bizonyítani akaró, illetve az élet más területein valószínűleg sikertelen embereket kerülöm. Ismertetőjük a feltűnő, túlzásbavitt és igénytelenül tuningolt autó. Az öntudatos managerhölgyeket mobillal és hogy motoros is legyen a robogós kölyköket.
Üzenem a a Ford Escortnak Mezőkövesdre, hogy égett a ködzárlámpája, ezt próbáltam tudomására hozni. Balesetbentes közlekedést kíván a fekete ETZ-s. Ja és szép középső ujja van.
Az elején az írtam fölösleges a vita és az egymásra mutogatás, ennek ellenére azért írtam le saját sérelmeimet, mert valahol ezeknek ki kell jönni az emberből mert ha felgyűlik akkor könyen elborul az egyén agya és erre megfelelőbbnek tartom ezt a fórumot mint a közutat. Ha nincs más megoldást tegye ezt mindenki, írja ide, mondja meg, de az uton legyen higgadt! Mindenkit hazavárnak!

tams 2007.07.02. 11:48:25

Még kicsikét visszaolvastam a fórumba. Úgy van ahogy vártam tele van demeagóg hozzászólásokkal. Konkrét helyzetekkel pédálózzatok. Amit láttatok átéltetek.

Mégyegy dolog!


Kedves Petró Leonárd!

Én elhiszem, hogy nem szimpatikus neked ez a Donát és másképp már nem tudsz belekötni, és újat akartál mondani. Azt is látom, hogy nagyon okos vagy, megatáltad a lexikon! De mielőtt okoskodni kezdesz, ne csak a lexikont nézd meg hanem a nyelvtan könyvet is!
Nézz szét a jelentésváltozásnál. A szókészlet bővülése, a kifejezés árnyaltabbá válásának a lehetősége. Többjelentésű szavak jönnek létre.
A tirpák népcsoportot jelölő szó pejoratív értelmet kapott. Olyan mintha valakit lecigányozol az is pejoratív még ha nem cigány az illető akkor is.
Ennyi. Ha hallattál volna...
üdv

tams 2007.07.02. 13:10:15

illetve hallgattál

krachul 2007.07.03. 08:30:08

Én vagyok a hülye? Lehet.
Szvsz a KRESZ minden (okok majdnem) szabályoz. Ha 200 a tempód, mert-hű-de-jó-vagy, akkor pusztulj meg.Ez ennyire egyszerű.
Autós, motoros.
Akinek nem elég a 150, ill. 100-110 (ugye a 130, 90 helyett), az miért van? Élményautózás? Ezeken az utakon????
Aki élménykedni akar az menjen ki németbe, v Rábaringre. V gokartozzon. V csajozzon/pasizzon be. Akinek az nem jó , azt csak sajnálni tudom.
Kint közlekedni kell, 1másra figyelve, blabla.
Nem lehet annyira sietni, h így kelljen menni. Igaz megvan a matekszigóm (azzal járt a felmentés), de nem számolom ki a 40-50 km/h sebességtöbblet időnyereségét Pest-Vác-Szeged-vissza vonalon. 40-50 az pont annyi, amivel meghal az ember, gyilkossá válva.
Ezzel csak azt akarom mondani, h 100-200 Le az sok egy tapasztalatlan/átlagos sofőrnek (motor-autó sorrendben). A tapasztalat nem a dugókban jön el…
Na mindenesetre mindenki menjen ahogy gondolja, megváltoztatni úgysem tudom. Én vigyázok magamra és kis családomra, remélem más is ezt teszi. Ez kezdetnek már nem rossz…

Dirtygoblin 2008.06.03. 19:17:25

Hellosztok!
Nem csípem a motorosokat bevallom,de ahogy van helyem mindig elengedem. Viszont annak kevésbé örülök ,ami minap történt velem, ki kellett kicsit huzódnom mert jobb oldalt száguldott egy barom,erre pár pillanattal később egy motoros balról nem bírt várni és szép meghúzta tükrömet utána szólok és szarik rám. Otthon vettem észre mekkora súrolás a tükrön. Nem tudom hogy fogom kijavítani,de mindenesetre a faszom ki van azzal ,hogy minden létező kressz szabályt megszegtek és nektek jár a pofátok hogy bezzeg az autósok így meg úgy,miközben a motorosok döntő többsége szarik a szabályokra és sajna egyre ritkább a rendesen közlekedő motoros. (érdekes a choppersek mindig jeleznek ha jönnek)
süti beállítások módosítása