A donortempóról, ma már tényleg utoljára

  2007. június 23. - Winkler Róbert Címkék: motor önök küldték

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

Ha valaki már unja a 140-es záróvonalátlépést, olvasson inkább egycsillagos kínai töréstesztekről, gyors autókról, amikkel az Audi rengeteget fog kaszálni, esetleg tudja meg, mik a Volvo S80 típushibái. Ha ellenben megnézné még egyszer a halálos motorbalesetet, és kíváncsi, mit válaszolt az érintett Fodor Donát a szerdai kamikaze-cikkünkre, itt az ön helye!

Kedves Róbert,

Örülök soraidnak, különösképp azért, hogy mint gyakorlott motoros fejted ki a véleményedet. Sok igazság van abban, amit mondasz.

Az elmúlt 5 évben sacc per kb 200 műsort gyártottunk, az első évek terméséből sikerült megtalálnod azt a 3–4-et, amit folyamatosan a képünkbe kaptunk, kapunk a mai napig, hogy „esztmosmérkellett??” Az ominózus műsorok után felkeresett az OBB, akik mondtak ezt-azt, a végére egyetértettünk. Néhány motorimportőr is rosszallását fejezte ki az ügyben, fejet hajtottunk, úgy döntöttem, hogy nem hugyozunk a széllel szembe, mert nem érdemes. (azért elárulom, hogy mint minden vadbaromság, a „nép”-nek bejött). Fórumokon, személyen, levelekben is jött néhány lecsesző levél. Megértettük. Fogtuk az adást. Vágtuk. Kapise. Az elmúlt 2-3 évben nem látsz ilyen felvételeket, egyet kivéve, egy ütős ZZR1400-es végtempó mérést, amit viszont Regensburg mellett készítettünk sokpénzé’.

Pár dologgal viszont nem vagy tisztában. Az „1 Méter” eksönt én találtam ki még tavaly, két célja van.

Az egyik: ami a nevében is benne foglaltatik, a városban legyen egy sáv az autók között a motoroknak és puszi. Valóban jelentős javulás tapasztalható az autósoknál ez ügyben, de azért azt nem mondanám, hogy 15 méterenként ne kellene megállni minden 3. miatt. Igazi szándékosan beakasztós tirpákkal évente 1x szoktam én is találkozni.. egész jó tendencia. Gondolom párszor már jártál Olaszországban, Tarvision túl is, ahol olyan érzésed van, legalábbis motoros szemszögből, mintha nem is ezen a földön járnál. Ott nem tészta, hogy egy folyamatos folyosó van a kétkerekű Otto-sok részére. Nálunk per pill. az a nagy szitu, hogy a KRESZ ezt egyértelműen tiltja, viszont a hatóság úgy ahogy, de elnézi. (ez mindig valakinek agymenésétől függ, 2-3 éve épp ez volt az egyik razzia tárgya). Ez ügyben a cél, hogy valahogy legálissá kellene tenni.

A másik: egy szerencsétlenség folytán most épp tele a média a gonosz és sötétlelkű, mindenen átgázoló, gyerekgyilkos motorosokkal. Nem vagyunk már egy nagy motoros nemzet, kikoptak már a minden családban simsonos-emz-s emlékek, amit nem árt újra felfrissíteni. Az ismert, szeretett, vagy utált arcokat azért kértem fel, mert máshogy ezt az akciót és ezzel együtt egy pozitívabb motoros formát nem tudok a „nagy” médiába bevinni. Évekig próbálkoztam ezzel-azzal, hátha lehet olyat is mutatni, ahol nem csak a vér folyik, de itt erre nincs igény. Vagy az kell, hogy mekkora csöcsöket csináltatsz, vagy hogy ki-kit hol vert pofán… Miután rájöttem, hogy a celeb szó mit jelent, így ez volt a legkézenfekvőbb megoldás, hogy legyen egy kis plusz is. Igyekeztem úgy válogatni, hogy valóban olyanok szerepeljenek, akik nem csak szájkaratés motorosok, hanem valóban napi kilóméterszaggatók, ráadásul olyanok, akikre rácuppan a sokak által szeretett bulvár. Abba kell benne lenni, mert azt veszik.

Most egyenlőre ez van. Ezen kívül idén ebben a témában nem találsz semmit. Lenne ötletem, hogy kiknek kellene ezzel foglalkozni. Ha lesz lehetőségem másfajta akciót összehozni, az is meglesz… ez egy lépés volt, amit követ egy következő. Nem hinném, hogy bárkinek is ártottam vele… vagy most meg ez a baj?

Mecsek: Évek óta ugyanaz a nóta. Ha motoroshalál van, abból szenzációt kell kreálni, főleg a vérszagra éhes médiának. A mostani esetben megvolt a lobogtatni való konc is egy felvétel formájában. Ki emlékszik már a hónap elején vétlenül elevenen elégett autósra, akit egy másik autóstársának felelőtlensége ölt meg, saját magával együtt??? Amióta a mecseki balhé megtörtént, ismét meghalt egy fél falu… autóban. Ezekből már annyi van, hogy senki fel sem kapja a fejét.

Szomorú ami történt, sajnálom mindkét srácot. Lehet most ujjal mutogatni rájuk, rám… az igazi probléma megoldása, mint már sokadszor, szóba sem kerül. Jön egy kereskedelmi tévé, feltesz kérdéseket, a nyersanyag bemegy a darálóba és kijön, ami kijön. Azt hiszem Te tudod a legjobban, hogy a felvételről készült riportokból azt hozzák ki, amit csak akarnak. Most kezdjem azt hazudni, hogy elhangzottak az általad elmondottak, csak nem kerültek bele… mondok amit akarok… bebizonyítani nem tudom. A jéghegy csúcsára pisálunk, az ott sárga lesz, látszik, hogy történt valami, de mélyebbre kaparni már senki nem fog, főleg ott nem, ahol sárga. A problémát a legelején kell megfogni. Per pill szinte korlátlanul megvásárolható az összes műanyagraketta, se korhoz, se teljesítményhez, se gyakorlathoz nem kötik. 10 éve ülök nap, mint nap motoron, 197 lovas a gixerem… a bokámat lefosom a mai napig tőle… és ilyenre ülhet fel egy kezdő. A szomorú a dologban az, hogy már most tudom, hogy nem fog változni a jogsiszerzés módja. Addig jó az Erste Leasing-nek, mert legalább ők futtatják az Akadémiát, mint továbbképzést. Abba is bele lehet kötni, de akinek nem tetszik, keressen jobbat… nincs.

Kedves Róbert!

Azt nem néztem volna ki belőled, hogy ennyire becumizod a médiás maszlagot a rengeteg motoros balesetről. Minden egyes haláleset sok, most szigorúan matek alapján közelítek a számokhoz. Ha a száraz statisztikát nézzük, akkor el kellene gondolkodni, főleg az autóstársadalomnak, hogy ki kire dob követ. Minden évben kb 10%-kal nő az utakon elhunytak száma. Motoroséknál 50%, autóséknál 30% a gyorshajtásból bekövetkezett halál. Tavaly önhibájából 60 motoros veszítette életét és most kapaszkodj meg az ablaktörlőben, autós 1303!!!!!!!!!!!! Igen, mondja a sokaság, „de mennyivel több autó van?” Valóban sokkal több. Nem tudom mennyi. Viszont gondolj arra, hogy egy autó és egy motor között milyen óriási különbség van a vezetési nehézség fokát nézve. Egy autó szinte hülyebiztos. Kasznibiztonságiövábéesszlégzsák a legszarabb 10 éves autóban is van, a mostaniakról ne is beszéljünk, épphogy nem katapultál. Egy motornál van egy sisakod és egy bőrruhád oszt kalap. Ahhoz képest, hogy milyen szar képzést kapnak a jogsi megszerzéskor, mennyire brutális akár egy 600-as naked bike, milyen instabil egy motor az autóhoz képest, azon csodálkozom, hogy nem 10x ennyien halnak meg. Autós részről viszont ez rengeteg, az imént felsorolt alap életvédelmi berendezéseket és a sokkal könnyebb vezethetőséget nézve. A számokból mindenki azt olvas ki, amit akar. Én azt, hogy az átlag felhasználó motoros jobban tisztában van a járművével és jobban is vigyáz magára, mint az átlag autós. Tavaly közel 21.000 autós baleset történt… majdnem napi 60…

Tegnap este 10 körül nem titkolt szándékkal „élménygyűjtő” motoros útra indultam Budapesten és környékén, 90%-ban szabályosan. A szaxofon kilója még mindig 4 rugó a város peremén, ennél érdekesebb viszont az, hogy az M1-esen kifelé haladva a 100-as táblánál 100-zal én voltam a leglassabb. Ki kilóhússzal, ki kilóötvennel lépett el mellettem, akár jobbról, akár balról. Az M1 törökbálinti lehajtó előtti jobbosban egy Passat már jobban belehúzott, volt az kilónyolcvan is.

A városban fél óra alatt sűrű volt a történés. Margit hídon Pest felé begyűjtöm a kanyarélményt, forgalom tempójában haladok, a belső sávban egy 645i, Ő a leglassabb. Lehet, hogy azt hitte tél van és épp elakadt a hóban. Ahogy meglát félig a sínre húzódik. Rendszáma német. A Margit-hídról Pestre érve az első pirosról zöldre váltásnál az ültetett Minire dudál a mögötte álló, a színvak csóka lábába ültetett rajtelektronika aktiválódik, jó kiló felett lép el mellettem a külső sávban a 3török előtt. Nyugatinál motorosok csajoznak, néha rácsodálkoznak egy-egy koppányos fílingre hajazó forma egyes rozsdatemetőre. Podmaniczky-re kanyarodnék előttem taxis. Ahogy lekanyarodik jobbra, indexel balra, majd kanyarodik vissza… forgalom elől elzárt terület, záróvonal nem zavarja, oké, este van, sötét van.

Bajcsy-n egy jobbos a Lánchíd felé, 50 méterenként lámpa. Valami szürke kabrió az összes pirosat megcsípi, végülis átfért, tegnap sem jött senki. Pirosnál fekete Carrera, benne délutáni menedzserből lett esti dzsigoló. A jólfésült kalmopirin faszán tudott driftelni egyenesben. (lehet, hogy látta, amikor műsorotokban nyomtátok a 911-el és a Boxter-rel. Nekem tetszett, ahogy csináltátok, igaz az 50. ugyanolyan snittnél már nem volt érdekes.) Mire a Gresham elé érek, már kanyarodik a Lánchídra, a Lánchíd közepére érve látom, hogy már kivégezte az alagutat. Jó hosszú a piros, épp odaérek mögé, amikor zöldre vált a lámpa. Megyek utána, semmi drift, követi a szürke kabriót. Az Alkotásnál egymás mellé állnak váltanak pár szót, akkor látom, hogy a szürke egy jópofa XK (KHV - … ) szöszi középkorú buxával. Ő az, aki csokorba szedte a pirosakat.

Azt hiszem ebből is látod, hogy itt egy sokkal szélesebb probléma van, mint ami most az éterben pörög. Nappal az autósok közötti egy főre eső k. anyázások száma meghaladja kínáét, pedig ott sokan vannak, igaz, lehet, hogy jobban tisztelik egymást.

Most az a szenzáció, hogy van egy felvétel, 2 hét múlva az lesz, ha egy buszmegállóba megint belemegy egy piásan vezető dzsippes, kinyírva egy általános iskolai osztályt, akkor majd őket lehet kollektíven utálni.

Örülök, hogy kifejtetted a véleményed a témában, ezzel a lendülettel meg is hívlak a következő MotorShow1-be ahol kivételesen nem motorozunk, hanem okoskodunk páran. Örülnék, ha Te is kifejtenéd a véleményed mindkét közlekedő fél szemszögéből tekintve.

u.i.: azért jó a gixer K7 cikketek. Igaz, lehet, hogy most nem kellene bátorítani a népet, hogy hogy kell kopott, lyukas gumival elszáguldani 3kilóval a Mátráig oda-vissza, de Ti tudjátok…. Eszem-faszom megáll!

Üdvözlettel:

Fodor Donát
MotorShow1

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr18104192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2007.06.23. 09:00:55

En nemertem miert van az, hogy mindig megy a masra mutogatas.
"He gyerek, nezdmar, osszeszartad magad."
"De hat tegnap Pisti is osszeszarta magat!"
Hat ez kurvara nem mentseg senkinek se, hogy hany autos hal meg, vagy hany motoros hal meg.
Igenis kapcsoljak be az ovet, ne menjenek 1000-rel, a quadokat, krossmotorokat zuzzak be (amik nem a kijelolt lezart palyan mennek), szereljenek fel meg 10ezer trafipaxot, buntessenek mindnekit (pl buntessek az uzembentartot, az majd leveri az aktualis soforon). De ne legyen mar mentseg a motoros szaguldozasra az hogy az autosok milyen kocsogok.
Igen sokszor azok (bicajos szemmel), de szerencsere nem mindenki. Remelem egyre kevesebben... Es remelem egyre tobbszor fogok talalkozni olyan motorossal is, aki csak azert megy fel a hegyi szerpentinen, hogy odafenn a reten viragotszedjen, es frisslevegot szivjon (mar ha lesz meg akkor friss levego).

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2007.06.23. 09:01:49

a vegefele az "Igen sokszor"-bol kimaradt egy vesszo:
"Igen, sokszor azok..."

faragodr 2007.06.23. 09:23:17

Én a rendörség és a kormány helyében őrületes szigort vezetnék be!Egy év alatt rendbe hozná a költségvetést a közlekedési szabálysértésekből befolyt összeg!Talán a közlekedési morált is egészségesebb irányba változtatná!Régóta motorozok,de az elmult pár év alatt,olyan nagy mértékben megszaporodtak a sokpénzemvannagybmw-mvagymásezértatörvényfelettállok bunkók,hogy ennek valamilyen formában véget kell vetni!!Csak csendben és zárójelben merem megjegyezni,hogy mostmár a kis autóktól is félek!(hölyek telefonnal és nem látnak semerre).

ruhaszarito 2007.06.23. 09:23:59

En azon autosok koze tartozom, akik aterzik, hogy milyen jo is motorozni. DE ezzel az 1 meter felhivassal nem eretek egyet. Autoval odebb huzodok, hogy elferjen a motoros (vagy a bringas!) , ne kelljen csalikazni a tukrok rengetegeben, elore tudjon menni a lampanal, ne alljon a dugoban, a buzben. De miert adjak nekik pluszban 1 metert? Azert, hogy azon az 1 meteren is szaguldozzon? Ha a forgalom ritmusa azt engedi meg, hogy 40-el menjunk, akkor O abban az egy meterben mehet 80-al, 100-al? En mint autos figyelek a motorosra, mert O a serulekenyebb, de azert tulzasokba ne essunk. Jo lenne, ha a varosban a motoros legalisan hasznalhatna a buszsavot.

Z 2007.06.23. 09:28:59

Ha már darabra dobálózunk az autóban és motoron meghaltak számával, akkor nem ártana azt is hozzá tenni, hogy hányan járnak autóval és hányan motorral, talán fordulna az arány... Sőt, mondjuk típusra, teljesítményre lebontva lehet, hogy egész meglepő számok jönnének ki... Valamint az autósok tirpáksága nem mentség a motoros szabálytalankodásra, saját tapasztalataim alapján bizonyos fajtájú motorokon (és autókban, khmmm) közlekedők szinte mindig üvegelnek és nem érdekli őket a záróvonal, sebességkorlátozás, kresz. Ezzel megint arra akarok kilyukadni, hogy mondjuk egy nap találkozol 30 idióta autóssal az 1000-ből akivel dolgod volt aznap és 4 donorbiciklissel a 10-ből, akit láttál. Tyű, a 30 az több, mint a 4, tessék. Persze annak a 30-nak is le kéne tépni a tökét, aki a saját 10 másodperces előnyét előbbre helyezi mások biztonságánál, életénél.

Lionel 2007.06.23. 09:36:03

tiltsák ki a motorokat lakott területről.
leszerom milyen jó motorozni. aztse értem soha miért kell a gyári kipufogót mittommire cserélni hogy 250decibelen szóljon. és akkor jön hogy éjjel fél 11-kor, hajnali 1-kor az ablakom alatt húzatják a szemetek a gépet. de direkt. vagy csinálnának olyan kipufogót ami 10decibelre csökkentené az orbitális hangjukat. gyülölöm mikor nézem a tv-t és pont a legfontosabb résznél jön a köcsögje és kihúzatja mint az állat arra a 10méterre mert utána ott a kereszteződés. áhh... de anyám egyetlen érdeme az életben hogy ahogy csak tudja úgy keseríti meg a motorosok életét. leszorítja őket, két sávon áll hogy véletlen se férjen el mert betegesen gyülöli őket. magam is hasonlóan fogok tenni. a motor egy fa**ság.

daVeFR 2007.06.23. 09:45:41

Örülök, hogy végre ez a józan hang is hallható, miszerint nem az egymásra mutogatás fog javítani a helyzeten, hanem, ha valaki végre próbál valamit tenni. Tényleg sehova nem vezet (i.e. a konstruktív vita létjogosultsága elvész), ha egymást "anyázzák" a résztvevők.
Alapvetően ez itt (és a szóban forgó akció félék úgy általában) arra jó, hogy kölcsönösen hassunk egymásra.
1, Autósok a motorosoknak: Srácok, légyszi, ne várjátok, hogy észrveszünk titeket, ha 200-al megjelentek pikk-pakk egy kocsisort előzve! A belváros és a leterhelt utak nem arra valók, hogy ott kerekezzetek és Rossi-replikásat játszatok. Köszi, jó utat!
2, Motorosok az autósoknak: Srácok, használjátok a tükröt aktívan! A tekintetnek folyamatosan kell járnia vezetés közben, minél inkább egyfolytában teljes, 360 fokban "képben lenni". A városban, ha elengedsz a dugóban, hogy lassan(!) előre csoszogjak, mindenkinek jobb lesz. Ja, és ha beelőz valaki szemben, mert csak egy lámpát lát, tudnia kell, hogy nem csak én hagyhatom ott a fogam, ha nincs menekülő út! Köszi, jó utat!

3, Apropó út! Építsenek utakat! A legkönnyebb ugye egymásnak ugrasztani bizonyos csoportokat és közben fontos kérdéseket elsummantani (az utóbbi években láthattunk erre több példát is, persze ügyesen egyszerre mindig csak egyel: vállalkozók, orvosok, gazdák, közalkalmazottak, stb.) Szóval ha nem csak néhány 10 km-en lehet élvezni az autózást/motorzást, akkor egyből nyugisabb az élet. Főleg, ha mindez nem másfélszer/kétszer annyiba kerül, mint a viaduktos, szklás, hegyes Horvátországban. Így (is) kérem könnyen összejön az 1200 milliárd HUF-os államháztartási hiány! Ezt továbbgondolva, még akár arról is lehetne beszélni, hogy ha nem a folyamatos bizonytalanság lebegne az emberek feje fölött, akkor nem ilyen hajszoltan, idegileg és morálisan letörve ülnének sokan a járműbe/-re. De ez már messze visz és nem fogható minden erre.

Szóval mindenki szűrje le a tanulságot magának, szerintem! (Van mindenkinek mit) és ne hagyjuk, hogy az "Oszd meg és uralkodj!" elvet alkalmazva kihasználjanak minket!
Az alkalmatlanokat meg ki kéne szűrni, de ez csak álom...

kornel 2007.06.23. 09:54:17

Miért kell egymásra mutogatni???

Az autós figyeljen a motorosra és a másik autósra is.
A motoros is figyeljen az autósra, illetve a többi motorosra is.
Nem kell mindenhova trafit rakni.
Tegye fel a kezét aki még nem lépet át sebességhatárt.

Mindenkire figyelni!

Olcsó benzint

Taxy 2007.06.23. 09:54:46

Kedves Motorosok!

Én egy Budapesten sokat közlekedő autós vagyok, motoron 10 éve ültem utoljára, akkor sem sokat, jogsim sincs rá. Érdekesnek tartom, gondolkodom rajta, hogy jó lenne egy motor, de ez megy öt éve, és nem is hiszem, hogy a közeljövőben lesz.
Én is azok közé tartozom, akik félrehúzódnak ha észreveszem, hogy egy motoros araszol a kocsik között. Ezt az egy méter dolgot viszont nem tartom jogosnak. Ha jól tudom a motorosnak is a sávban kellene közlekedni, mint az összes többi járműnek, és nem a sávokat elválasztó vonalon. Elfér, OO, megértem, segítem is a szabálytalan közlekedésben, mert félrehúzódok, fasza gyerek vagyok. d
De könyörgöm, ha az autósok a kisujjukat nyújtják, akkor rögtön az egész karunk kéne? Az autók sokkal nagyobbak, sokan azt sem tudják hol az oldala (pedig matizban ülnek, ami nem valami széles), mert nem érzik, és még szűkítsük le a sávokat a ti egy méteretekért??? Azért, hogy a 200 lovas gépetekkel városban akadálytalanul száguldjatok 130-cal mellettünk? Mert nektek fáj, hogy miközben mi állunk a dugóban, nektek 15 méteretenként meg kell állni kicsit igazítani az íven, mert az ott veszteglő autós nem vett észre, vagy ha észrevett nem olyan jó fej, hogy arrébhúzódjon? Azért álljunk már meg egy kicsit......

Egyébként nem tudom kedves Donát, Te milyen sűrűn közlekedsz autóval. A motorosokat, főleg ha gyorsan jönnek, hátulról, baromi nehéz észrevenni. Persze neked lehet, hogy erre van ráállva a szemed, de mi hétköznapi autósok máshogy működünk. Persze nagyon sok olyan ember vezet, akinek lövése sincs az egészről. Sűrűn járok egy vidéki városban, ahol senki nem ismeri a jobbkézszabályt. Már párszor volt ebből balesem, mert rendszeresen elfelejtem, és ha kalimpálok, hogy "mit csinálsz te köcsög", akkor visszakalimpál, hogy mi a franc bajom van....

Meg hát mi sem vagyunk angyalok. Mi is közlekedünk szabálytalanul, meg megértem, hogy egy motort nehezebb vezetni, mint egy kocsit. Viszont egy jobb kocsival is csak 100-on vagy 7-8 másodperc alatt, és nem 200-on.

Ha egy méter, akkor inkább a kerékpárosoknak adjuk! Nekik tényleg szükségük lenne rá, és a Ő kedvükért szívesen le is mondanék arról a méterről.

andras244 2007.06.23. 10:05:04

motorozni jó ...
autózni jó ...
férjünk el egymás mellett és vigyázzunk egymásra ...
az 1 m hüjeség, a motor is tud 5 kmel haladni, de 120-al is, arraszoljon ő is ...
a bicikli sáv az más ... 5kmel ő is megy, de tartósan 30 főlé az ritka ...
buszsáv oké ...
tényleg megoldás lenne a nagyvárosok zsúfoltságára, ha mindenki 2kerékre pattanna, de nem mindenki képes rá, meg aztán a klimánk sem épp olyan ...
motrosok autósok között is vannak geciládák, ajaj, autósból több van a nagyszámok törvénye értelmében ...
de nem minden autós vagy motros az!
férjünk el egymás mellett, az úttest mindenkié, de figyeljünk jobban oda egymásra, mindnyájunk érdeke lesz ...

Zsolt 2007.06.23. 10:08:35

Állatok mindig vannak és lesznek is! Alapvetően az oktatás minőségének a javításában látnám a probléma megoldását! Sokkal több kategóriára kellene szétosztani a dolgokat (kiló/lóerő árány és életkor), másrészről az oktatók többségének fingja sincs a motorozásról! Ledarálja a nyers szöveget ami előírás (mert hát ugye személygépkocsi oktatók javarészt), de a saját tapasztalatait nem osztja meg a tanulókkal. Vagy és ez a másik része, hogy ez a rutinpálya meg forgalombavezetek 2-3 órát az szart sem ér! Ez mondjuk az autósok képzésére is igaz!

ddt500 2007.06.23. 10:10:12

A bicikliseknek?? Te beteg vagy! A gyalogosok után a biciklisek a legnagyobb szabályszegők! Hatosával rohangásznak a villamossineken. Semmilyen piroslámpa nem számít nekik.Itt feltennék egy kérdést.Az miért nem zavar senkit ha a bringás megy el az autósok között? Neki nem tiltja a KRESZ?
Ők még szűkebb helyekre bemennek mint én a motorral. Még sem hallottam sohasem, hogy "a köcsög bringásokra ráhúzom a kormányt".
Szerintem itt irtózatos irígységről van szó. Nekem nem kell, hogy bárki is lehúzódjon. Ha elférek elmegyek ha nem nem. Ha valaki lehúzódik megköszönöm.
Ja és felhívnám a figyelmeteket azokra az autósokra akik úgy közlekednek mint ha motorral lennének. Pl. a tegnapi fazon aki a szembesávban megelőzte az álló kocsisort majd átment a piroslámpán a gyalogosok között.

Cicabanya 2007.06.23. 10:12:30

Naponta legalább 80 km-t megyek autóval Bp-en és azon kívül is, így van tapasztalatom a motorosokkal.
Amennyire lehet, a dugókban lehúzódom az út szélére, de sajnos több olyan része van pl a 10-esnek, ahol ezt az útnak és szélének rossz minősége miatt nem tehetem meg, mert tele van "árkokkal".
És gondolom, ez nemcsak ezen a fő(!)útvonalon van így.
Úgy gondolom, mint sok más területen is, nem "merev" szabályok kellenek, hanem az odafigyelés egymásra, a KRESZ betartására minden résztvevő részéről.
Sajnos sok motoros száguldozik felelőtlenül, és a legtöbben ezt jegyzik meg.
Bevallom, ahogy visszagondolok ilyetén tapasztalataimra, nekem is először az az egy őrült jut eszembe, aki bevág elém/mellém 100-zal a motorjával, és nem a többi 20 szabályosan közlekedő.
Úgy gondolom, annak, aki motorral jár, annyi előnye van, hogy tud a dugókban (nem gyorshajtva) manőverezni, és ha adódik rá alkalma, akkor le tudja előzni.Nem hiszem, hogy a motorosoknak "előjogokat" kellene biztosítani, hiszen ők is csak egy a többi jármű között, de mégegyszer hangsúlyozom, szerintem a kulcsszavak az egymásra figyelés és a szabályok betartása.

Karesz 2007.06.23. 10:14:43

A srác írt 1-2 érdekes dolgot, de azért az autós-motoros arányokat át kéne gondolni.

Azt lenne jó észrevenni, hogy az autók között arányaiban nem olyan sok a "relatíve erős", mint a motorok között. A mocik jellemzően nem egy átlag 90-100 lovas autó teljesítményével állnak arányban, hanem jóval durvábbak. Az nem mentség a motorosokra nézve, hogy mennyivel nehezebb motorozni... Még az se feltétlenül, hogy rossz a motoros oktatás. Aki ráül, az tanulja meg uralni. (Az autósokra ugyanez érvényes.) Teljesen mindegy, hogy hogyan, oldja meg, de közútra ne menjen úgy, hogy nincs tisztában a saját és a járműve korlátaival.

Zé23 2007.06.23. 10:14:53

Kerékpárosként mondom, hogy nem olyan vészes a helyzet az autósokkal. Budapesten! Sőt! Évek óta egyre jobban javul a tendencia. Persze, ehhez az is hozzátartozik, hogy mindig az út szélén(!!!) közlekedem, nem a közepén és az autók között. Hogy miért? Mert így tanították nekem! És érdekes módon soha nem volt balesetem, egy duda sem volt rám, és betartom a KRESZ szabályokat. Ennyi. Udvariasak, türelmesek velem, amit helyenként meg is köszönök. És működik a dolog. Lehet így is csinálni. A kerékpáros is a forgalomban egyenértékű versenyző, a KRESZ szerint. És ennek a figyelembevétele nem csak az autósokra vonatkozik, hanem a kétkerekűekre is! A motorosokat én sem értem. Össze-vissza mennek az autók között, csámpáznak, tolakodnak, még nézni is rossz! Nem csoda, ha az autósok nem tudják elviselni őket! Biztosan vannak normális motorosok is, csak én még nem taláékoztam velük. Miért nem lehet normálisan közlekedni? Bicajosként én is megtehetném, hogy khasználva a helyzetet össze-vissza cikázhatnék az autók között, de tudod, hogy NEM CSAK ÉN VAGYOK AZ ÚTON. Mivel gyengébb láncszem vagyok, így nekem kell alkalmazkodnom. Meg kéne tanulnunk egymás mellett élni, és legfőképp betartani a szabáyokat!!!
Persze gyökerek mind a három kategóriában vannak és lesznek is, ezt sajnos kivédeni nem lehet. Meg kéne tanulni nem általánosítani is, mert mint bringás be vagyok skatulyázva. Pedig...

AP (törölt) 2007.06.23. 10:17:17

A gond azokkal a motorosokkal van, akik tökighúzott gázzal közlekednek mint Rossi, emellett semmilyen szabályt nem tartanak be.
Miattuk utálják a motorosokat itthon. Hiába mutatnak sokan jó példát, elég ha az említett idiótákból egy egyszer fejreesik, és három hétig az dől a médiából, hogy a motoros az maga az ördög.:(

Rocko 2007.06.23. 10:18:24

egyelőre.
1) hova motoros sáv, amikor
a) nincs is annyi motoros (lásd Olaszo.), h tele legyen.
b) bicikliseknek se jut.
2) "Kasznibiztonságiövábéesszlégzsák a legszarabb 10 éves autóban is van"
2002-es suzuki swift. van biztonsági öv, légzsák nincs. én betekintek (száz)ötvennel egy motorral, te meg ülj benne, kedves Donát.
3) felesleges az, h az autós így, a motoros úgy. mindenki közlekedjen biztonságosan, szabályosan (!), egymásra vigyázva.
aki meg szabálytalan és/vagy közveszélyes, azt büntessék meg a vérgecibe, akárhány (0-1-2-3-4-18) kereke van.

gertan 2007.06.23. 10:29:47

Tudjátok, mocisok, bárhogy is kanyarítjátok, van egy védhetetlen pont a szövegetekben. Az autósok egy része valóban hülye, durván megszegi a közlekedési szabályokat. Egy része. A motorosok közül még egyet sem láttam, amely a KRESZ előírásával szemben ne haladna el a sorban. Az a gondolkodásmód, hogy tehetem, tehát teszem is vezet a halálhoz.
Reggelente a Szentendrei úton araszolok befele. A Rómaitól a Flóriánig átlag 20-30 motoros húz el mellettem. Gyakran nézek a tükörbe amúgy is, de a motorosok zömét NEM VESZEM ÉSZRE! Nem adnak esélyt, mert abban a 10 másodpercben, amíg előre nézek, vagy megjön a motoros 70-el, a 20-al cammogó sorban, vagy a két "1 méteres sáv" között cikázva tűnik fel a balról várt, immár a jobb oldalon.

Hülyén motoroztok havereim, veszélyesen!

Ps.: amíg általános, hogy a rendőrök szinte kivétel nélkül szabálytalanul közlekednek, a KRESZ-t megsértve trafipaxoznak, az autópályán 150-el, vagy a leállósávban autókáznak, addig mit várunk, mit várhatunk el a mobil népességtől?!

Csülök 2007.06.23. 10:29:51

A "Büntessen a rendőrség 1000-el" elvvel abban az esetben értek egyet, ha a közlekedései (és általános emberi) morál más úton már konszolidálódott. Nem a büntetéstől fog alapvetően, az tüneti kezelés, és válaszként az okoskodás fog megjelenni. Mint pl. még a ma is lyan népszerű rendszám nélküli autók, automata radar és lézerzavarók (tényleg, nyitok is egy üzletet, ha a rendőrség bejelenti a 0 toleranciát :o) és biztos van6lesz még sok 5let. Szóval előbb a környezetet kll rendbe tenni, utána magától jön a közlekedési morál is fokozatosan. Gondolom a békés brittekről olvastatok, hogy amikor megjelentek az automata rejtett traxipaxok, onnantól egész hadjárat indult ezek elpusztítására...

Nem hiszek abban, hogy a büntetésekből kellene rendbetenni akár az állam, akár a rendőrség költségvetését. Az már régen rossz, mert a korrupció melegágya (urambátyám mindig olcsóbban fogja megúszni). A rendőrségnek ez nem lehet bevételi forrása.

A motorosokról: magam is motorozok, méghozzá a legcombosabb speed géppel. Többnyire szabályosan, soha nem kihívóan az autósok felé. Milyen érdekes, hogy el is engednek. Ki nem állhatom az olyan faszokat, akik motorral csak emberkedni tudnak. A gép megvásárlásával se plusz életet, se örökös elsőbbséget, se gépkezelési tudást nem vásárol senki.
Hogy adjunk-e 1 métert a motorosoknak vagy se? Hmmm. Egyre többen látják be, hogy Budapesten a jelen helyzetben egy nagyon versenyképes közlekedési eszköz a robogó. Arra lehet számítani, hogy hamarosan 10x ennyi lesz belőlük - ezt onnan jól látom, hogy több (robogós)kereskedés már júniusban hozta az egész éves tervet, amit a gyár kijelölt neki. Nagyplexis robogókra öltönyben is fel lehet ülni, és érdekes, hogy az egyetlen magyar (Budapesti) motorostaxi vállalkozás sem azzal küzd, hogy nincs kuncsaft. Szóval szerintem egyszerű belátásos és alkalmazkodásos alapon az 1m úgyis meg fog születni. A 2- és 4kerekű társadalom mindegyikének azt kell belátni, hogy a másik tábort nem szabad azonosítani a szabálytalankodókkal. Pl. én ha az autómat vezetem és egy barom autóst látok, abból sosem az jut eszembe, hogy az autósok mekkora egy fasz népség, csak arról az egyről van meg a véleményem (ok, kalapos Suzuki-s kivétel :o) Ha motoron ülök, mégis hajlamosabb vagyok az egész "autós" népre ráhúzni a vizes lepedőt. Pedig semmi okom nem lenne rá. Úgyhogy még agammal is elbeszélgetek néha, hogy általánosítani kár.

Sebi · http://www.motorosok.hu/portal/index.php?page=4 2007.06.23. 10:34:08

Gyerekek! Én 2 évvel ezelőtt kiragsztottam az autómra egy matricát és rendeltem belőle vagy plusz tíz darabot azon ismerőseimnek akik tudom, hogy gondolva rám is, figyelnek a motorosokra. Nem reklámozni akarom őket (nem egy nagy biznisz lehet a matricagyártás/terjesztés), de mégiscsak ide tartozik.

www.motorosok.hu/portal/index.php?page=4

Üdv,
SB

Csülök 2007.06.23. 10:38:59

gertan,
a szó szoros értelmében teljesen igazad van. Viszont erre lehet az a válasz, hogy akkor rossz a KRESZ. Ez volt a válasz Olaszországban és Franciaországban is. Szóval attól, hogy valami szabál, még nem biztos, hogy nem idejétmúlt... de ezt majd eldönti, akinek el kell döntenie.

Doki 2007.06.23. 10:46:26

Csak csendben jegyzem meg, hogy a gödrök a jobb oldalon vannak kíváló minőségű útjainkon. Rázódjon rajta az autós 90-el, hogy majd szétesik, figyeljen a kerékpárosokra és a kézikocsikra és gyalogosokra jobbra (nekik is jár a méter), és közben lessem a 600 km/órával érkező motorosokat hátulról balról a tükörben. A keskeny mátrai hegyi utakon. Az egész sáv alig van 3 méter. Kössz.
Mellesleg mind a két pécsi a sávban belül ment. Még több baleset lesz a motorosok között, mert ott ha fél méterrel is elnézi valamelyik 160 km/óra mellett, ott kampec. Ha szabályosan 90-el mennek, nem kell nekik a belső sáv, nem előzhetnek. Szerintem sokkal több százalékban okoz motoros balesetet, mint mondják, mert "az autós nem adta meg az elsőbbséget" szerintem sok esetben a 150-el érkező motorosra senki nem számíthat, ha pl 60 az engedélyezett sebesség.
A másik, hogy állati hangosak a motorok. Az egész Mátra zeng tőlük, irtó sokan vannak. Szerintem jó lenne, ha hang alapján is lehetne büntetni:) Tényleg, nincs db-határ? Szerintem meg a hegyvidékről kéne kitiltani őket, menjenek csak városban:)
Inkább szabálybetartó akciót kéne szervezni kedves motorosok. Az hogy a moci csak cammog 90-el, nem igazolhatja a száguldozást. Sok szexi csaj megy az utcán, mégse lehet mind meg......(kapni), mert kívánatosak:)

borasz · http://borasz 2007.06.23. 10:52:43


már egy éve, hogy befejeztem az orvosit és két éve volt az az igazságügyi gyakorlatom ahol egy 23 éves srácot boncoltunk aki balesetben halt meg mert nem kötött övet(szépen megborotválkozva ment reggel dolgozni csak jött szembe busz, eszében sem jutott hogy meghal), lehet a motorosok is meggondolnák a sebességet ha kezükbe fognának egy fél fejet meg bukót!

Tommi · http://tommi.blog.hu 2007.06.23. 10:55:24

Én kerékpározom és nagyon idegesítőnek tartom azt, ha van egy egyenes szakasz, ami jól belátható, nem jön szembe rajta senki, mégis 10-20 centire megy el mellettem az autós... Erre is figyelnie kellene a tisztelt 4/több keréken közlekedőknek...

DJ BP 2007.06.23. 10:57:27

De arra nem válaszolt, hogy sportmotorral tényleg csak idétlenkedni lehet dugóban, azzal ne csodálkozzon ha nem fér el rendesen. Akkor ha azzal van várja ki a sorát. Párizsban, Rómában sem gixerekkel cikáznak, hanem robogókkal. Igen, azokat találták ki erre, őket el is engedem, közlekedtem ezen városokban autóval, és meg kell állapítsam, ott motorral is jobban közlekednek, mint nálunk. Nálunk sokszor tényleg csak idétlenkedőket látok. Ezek is hozzátartozznak az igazsághoz

KicsiRicsi 2007.06.23. 11:05:58

A téma nagyon komoly, de ez az "eszmecsere" már kezd lassan viccé (egymás szapulása) válni! :(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2007.06.23. 11:06:51

Nagyon egyszerű a dolog.
Be köllene tartani a kreszt. Az én autóm is visz 140-160-at (napjától függően :-D meg ezeken a roncs utakon?) de nem szokásom úgy közlekedni. Város=50 azon kívül=90 autópálya=nincs pénz rá

Amúgy az elején a szigoros hozzáállás tetszik! A rongyőrség úgyis pénzszerzésre használja a trafikat, ha szigor lenne, töb pénz lenne. Hátha lenne pénz a bűnözőket is elkapni, nem csak a közlekedőket szívatni.

U.i.: A buszsávot így is mindenki használja, legálisan, mert büntetni még nem hallottam hogy büntettek volna érte :-D :-(

Taxy 2007.06.23. 11:09:14

Kedves DDT500!

Igen,inkább a kerékpárosoknak adnám a métert, akármit mondasz. Több okból is. Egyrészt a kerékpáros közlekedéshez nem kell vizsga. Tehát biztos, hogy sok olyan ember ül bringára, aki nem simeri a kreszt. Ez ezzel jár, nem mondom hogy jó, de figyelembe veszem, amikor látok egyet. Nem tudhatom, tudja-e, hogy most neki van elsőbbsége. Persze a piros lámpát neki is ismernie kellene, de ha látok ilyet, abból nem általánosítok. Másrész a kerékpárnál köznyezetkímélőbb közlekedési mód nem nagyon van, ráadásul nem is hangos, szóval riszpekt nektek bringások. motort viszont nem vezethetsz jogsi nélkül, és ha meglátok egy motorst, feltételeztem, hogy a kresz szerint fog közlekedni. Mivel arányaiban több szabálytalan mocist láttam, mint szabályosat, ez már csak múlt időben igaz.
Nem vagyok irigy, ha annyira akarnék motorozni megtehetném, pénzem is lenne rá, csak macera, meg a motort tárolni kell, meg jogsi is kell rá, szóval nekem nem éri meg.

Szóval bevallom, általánosítok. Azért, mert az általam látott motorosok több, mint 50%-a szabálytalan. Kérdem én, az autósokra is igaz ez szerinted? Ott is sok a köcsög, aláírom, de több mint fele? Nem hiszem...

A szabályos, ésszel közlekedő motorosoknak üzenem, hogy tisztelem őket, semmi bajom velük, ezután is mindig le fogok húzódni, segítem őket, figyelek rájuk. További balesetmentes közlekedést nekik!
Valóban, az autósok között is sokan szabálytalankodunk, néha én is, bevallom. A piroson sosem megyek át, nem száguldok, elsőbbséget megadom, de azokat a szabályokat, amiket elavultnak tartok, nem mindig tartom be.

bervas 2007.06.23. 11:12:54

Autózok, motorozok, gyalogolok. Városban vidéken. Vannak kellemtlen tapasztalataim mind hülye autósokkal, mind hülye motorosokkal.

Két dologban igazat adok az előttem szólóknak:
- próbáljuk rugalmasan kezelni a helyzeteket: ha 10-zel eldöcög a motoros a két tükörsor között, hadd menjen - amíg az autósnak van hely hova lehúzódni. Ha nem tud lehúzódni, a motoros ne anyázzon meg dudáljon, hanem türelmesen várjon.
- tartsuk be a legelemibb közlekedési szabályokat. Nem igaz, hogy a KRESZ csak bizonyos jármű árszinvonal alatt kötelező az emberre. A szürke és fekete német gyártmányú autók (sajnos már a Passatok is, nemcsak a zsírúj Audi-BMW-Merdzsó) tuladjonlása, vezetése nem ad felmentést pl az indexelés alól. Ugyanez igaz a 100 LE feletti sportmotorokra.

Sokat jártam francia városokban. Meglehetős ott a káosz, ha németes szemmel nézzük. Nagyjából mindenki mindenfele, általában előre. Mikor gyakorlott helyi ismerősömet kérdeztem, hogyhogy nincs fél percenként baleset elmondta a lényeget, amit beléjük vernek:
"Mindenki vigyázzon arra, aki/ami előrébb van nála. Ha csak fél centivel lóg túl az orra, akkor is."

Bambano 2007.06.23. 11:16:13

Valahol kellene már definiálni és bizonyítani, hogy a motorosnak miért van joga előbb odaérni, mint az autósnak. Nem bánom, menjen, ahogy tud, de miért én, az autós, törjem kezemlábam, hogy neki jobb legyen?

Azt is végig kellene gondolni, hogy ha egy motor 2kg/le alatt van és 3x-4x jobban gyorsul, mint egy átlag autó, akkor a motorosok miért nem kalkulálják be, hogy igen a tattermammer bizony használta a tükröt szabály szerint, csak arra nem számított, hogy az a motor, amit ő messze látott, fél másodpercen belül a bal első ajtóba csapódik, mert gyorsul, mint az ágyúgolyó?

Annak meg törjön le a keze, aki kitalálta, hogy a körúton a felújítások után amúgy is nagyon szűkös helyből még egy métert kapjanak a motorosok.

Bambano 2007.06.23. 11:17:53

Ja, és persze a motorra szerelt sportkipufogó sem arra való, hogy duda helyett alkalmazva helycsinálásra használják. Meg arra se, hogy éjjel felébresszék a lakótelepet vele. Ez utóbbi autóra is igaz.

GiXXXer 2007.06.23. 11:20:08

Hűha, némelyik hozzászóls igen kemény.

Nem olvastam végig mindent, de leírom az én véleményemet!
Autózok is, meg motorozok is, és azt veszem észre, hogy ha kedves vagy, és előzékeny, beengeded magad elé a motorost, vagy épp motorral lassítasz, és engeded kifordulni az autóst a kanyarból, akkor azt mindenki megköszöni. Viszont, ha betegesen meg akarod ölni a másikat, akkor ezt vissza is fogod kapni.
Volt egyszer egy kiskutya, aki bement egy terembe, ami telis tele volt tükörrel. Mindenfelé tükrök ezrei, amerre látott. Megijedt, látta a sok vicsorgó kutyust, felszívta magát, és elkezdett ugatni. A többi kiskutya viszaugatott, mire ő még jobban, és a többi is, míg a kiskutya meg nem őrlüt, és meg nem halt... Utána bement egy másik kiskutya, szétnézett, látta, hogy sok aranyos kiskutya néz vissza rá, elkezdte csóválni a farkát...vajon mit csinált a többi???

Így kéne hozzáállni mindenhez!

Zé23 2007.06.23. 11:31:26

húú GiXXer, ez a kiskutyás hasonlat elképesztően jó! Ebben minden benne van! Ilyen hozzállással kéne közlekedni és élni minden autósnak, motorosnak, bringásnak és gyalogosnak! Békében egymás mellett! A város, az ország mindannyiunké! Senki sem kivétel ez alól.

snblnd 2007.06.23. 11:32:31

... micsoda cunami lassan egy pohárt vízben vaze. :D ... ez egy szimpla tenyeressel visszaütött labda a winkli agymenésére. Emócionális bazsarózsákkal tűzdelt fingfűrészelés hájend ... ami persze egy tömegszuggesztióból élő médiaproduktum esetén nagyjából megélhetési eszköz, tehát ne bántsuk.
A jelszó a közlekedés kultúrája. Legyél jobb ember mindennap, ne zavarjon, ha megmented a napját néhány 2-16 kerekű földművesnek. ... Egyméter az autók közt ... azmennyen lassabban, azmeg használja a tükröt, azmeg monnyolle ... francot ... ha mindenki csak egy osztással megpróbálna jobb és hasznosabb ember lenni az utakon, az lenne sütő.

"Nem alkuszom. Háromszáz."

Zé23 2007.06.23. 11:32:41

mindanjiunké ;)

Hriszto 2007.06.23. 11:32:42

1 méter? Biztos jó, de ott a bibi, hogy a Kresz tiltja. Ahogy azt is, hogy a motoros v. autós a megengedett sebességhatárt átlépje. Többen halnak meg autóban? Egy mocin max ketten utaznak, egy autóban akár 5-en is. Egy balesetnél épp emiatt az autó esetében lendületből több lehet a halott. Amúgy meg az egész 1 méternek rohadtul nincs értelme amíg a közlekedési morál olyan amilyen, amíg a rendőr arra utazik, hogy megvágjon és nem arra, hogy betartassa a közlekedőkkel a szabályokat.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2007.06.23. 11:37:36

langlovagok.hu

itt lehet "csemegézni" mennyi motoros megy a levesbe

Samott 2007.06.23. 11:38:24

A Suzuki GSX-R cikken en is neztem nagyokat... egyik nap a Winkler megirja, hogy mit nem kene, aztan masik nap lejon egy ilyen cikk... csunya, nagy ongol volt.

Samott

bkmsek 2007.06.23. 11:38:52

mikor olvastam a Winkler cikkét, mondtam magamban, na most fején találta a szöget, egyetértek vele. viszont a Donát írása végén levő cikk, a brutál suzuki teszt olvasása után nem értem, h a saját kollégáját, miért nem rugja tökön? azért nem írom, h bagoly mondja, mert azt nem a Robi írta, de mégis házon belülről jött, totalcaros copyright.
tényleg azt mondom én is, h le az állat motorosokkal, de főleg az állat motorokkal!! mi szarnak gyártanak egyáltalán iet, amiről tudni lehet, h a teljesítmény fele is kivégzi a használói nagy százalékát? őrültség, és biztos vagyok benne, h annank a kisebbségnek a kedvéért, akik ebbe vannak belebuzulva nem szabadnaa döntő autós többséget veszélyeztetni.
de amíg nincs változás addigis vigyázzon mindenki magára, MÁSRA, és tartsa be a szabályokat!!

bkmsek 2007.06.23. 11:40:54

hú Samott, látom, egyetértünk :D akkor legalább nem vagyunk egyedül a véleményünkkel

Autós 2007.06.23. 11:41:40

Szerintem az egy méter követelése nagyon nagy hülyeség mert veszélyes mindenkire nézve. Ennek ellenére országúton mindig elengedem a nagy motorokat (balról), előzzenek, menjenek csak nehogy belém rohanjon az oktondi, ha véletlenül átfut előttem egy nyúl és fékeznem kellene... (Szerintem a követési távolság betartása rájuk is vonatkozik, ugye?)
De: beérek egy lakott területre, egy körforgalomhoz érve már a robogós és biciklis is tülekszik (jobbról), ahonnan nagyon veszélyes. Talán onnan is kellene egy méter? (Van valami olyasmi is, hogy jobbról tilos előzni, ez is vonatkozik kétkerekűekre, ugye?)
Ez igy már kezelhetetlen, mert országúton csak a száguldásra kell a motorosnak az "sáv", a lámpáknál meg a tülekedésre. Hogy feleljünk meg akkor annak az elvárásnak is, hogy még vigyázzunk is rájuk?!
Amúgy a KRESZ-t mindenkinek be kell tartani, de ha már változtatásról van szó, lehet hogy motorra nézve több korlátozást kellene bevezetni.

Autós 2007.06.23. 11:43:48

Gyertek a Mátrába és számoljunk. Szabályos/szabálytalan. szerintetek? sztem itt 70-30 % az arány a rossz felé. Sok szép nagy esést is láttam már messziről.
Más
Az autósok azért mennek A-ból B-be, mert dolguk van (főleg). A motorosok meg azért mert nincs dolguk. Akkor nem érnének rá?
A rendőrők meg gondosan beállnak a belterület határán lévő nap 4 kisvonatot bonyolító kisvasút mellé, ahol 30 a max engedélyezett sebesség, és ott szívatnak, ha 45-el mész. Nem ott, ahol a kanyarok között repsztenek 1000-el.
Szerintem is több rendőr kéne. És igenis csak a jó rendőri fellépés lenne a megoldás. Magyarországon nincs jobb belátás, arra nem lehet apellálni. A világon pl onnan lehet megismerni a magyart, hogy cigizik, és bárhol eldobja a csikket. Pedig ez is csak kultúra kérdése lenne, ami M.O-on sajnos nincs.

Bambano 2007.06.23. 11:44:08

bkmsek: attól, hogy egy motor 200 kiló és 180 ló, attól még lehet vele 50-nel menni.

A gond az, ami a válaszban is van, hogy mész ki 100-zal az m1-m7 kivezetőn és te vagy a leglassabb. Ezt én is mindig megtapasztalom, illetve pont ugyanezt az m3-as kivezetőn.

Háttalamo Ziban 2007.06.23. 11:48:18

Két dolog:

Egy. Kedves Donát! Ha ez most egy válasz volt a Winkler Robi levelére, akkor NEKEM ebből az jön le, hogy a legminimálisabb mértékben sem vágod, hogy a Robi miről hablatyolt... Az ÉN szememben ezzel méginkább kidomborítottad a Robi által megénekelt sajnálatos "alkalmatlanságodat"...

Kettő. Valaki homályosítson már fel, hogy Budapesten, a Hungária körúti 2x3, illetve 2x4 sávos szakaszokon és azok jelzőlámpáinál baloldalon, vagy jobboldalon hagyjak a verdámmal 1 métert a motorosoknak? Ha baloldalon hagyok, akkor a jobb oldalon nem fog elférni a moci. Ha jobb oldalon hagyok, akkor a baloldalon akad fenn. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy jobbról is, balról is jönnek ezerrel. Sőt, az autók között zizegnek hol jobbra, hol balra (és mi, autósok, csak imádkozhatunk, hogy me ne húzzák a tragacsaink oldalsó fényezését). Ez a dolog igy TELJESEN kiszámíthatalan egy autós számára! Én egy dolgot tudok tenni: maradok a sávom közepén. Ha viszont minden autós a sávja közepén áll, akkor anélkül is megvannak az 1 méteres térközök, hogy a nagy- és kisérdemű celebjeiddel emiatt nyervákolsz...

Pirx 2007.06.23. 11:49:52

Szervusztok!
Hát sajnos azt kell mondanom, nem tudok egyetérteni a cikel. Nehéz motorozni? Lefosod a bokádat a motortól? Minek ülsz rá? Komolyan gondolod, hogy ezzel még jogod is van veszélyeztetni más életét? Én - ha lefosnám a bokámat a repüléstől, fel se ülnék egy repülőgépre, nem hogy vezessem!
"10 éve ülök nap, mint nap motoron, 197 lovas a gixerem… a bokámat lefosom a mai napig tőle…"
Ezt komolyan mondtad?????
Egyszerű a dolog. Autótól, motortól, kerékpártól meg kell követelni a KRESZ betartását! Nem jobbról előzni tisztelt bringás, a balra kanyarodó autót, mert nem lesz őszinte a mosoly a kerekek alatt! Ha tehetem, én is elengedem a motort, kerékpárt, de mostanában inkább kihúzodok egy utcával hamarabb lévő lámpánál, hogy a kerékpárosnak eszébe se jusson elmenni jobbra mellettem!
Nem vitatkozni kell, és nem fejét venni a közlekedőknek. Be kell tartani a szabályokat. És nem mérlegelni, hogy az adott szabálysértés csak "kis" bajt okoz! Nem kifogás, ha más megszegi! Attól nekem nem kell.
Mindezt 24 év vezetés után mondom, és szerencsés vagyok(nem mindig szabályos!!), mert eddig egy tilos parkolásért kellett csak fizetnem! Erre nem büszke vagyok, de így is oda lehet érni ahová akarok! Ha meg száguldani akar valaki, ott van a versenypálya, törje össze CSAK magát!!

Pirx 2007.06.23. 11:51:43

Na tessék. Elqurtam. Szóval tisztelt kétkerekűek a jobbra kanyarodó autóst nem illik jobbról előzni. Illetve szinte senkiit nem illik jobbról előzni!

Tomi 2007.06.23. 11:54:20

Miért kellene akciót szervezni? Majd, ha a motorosok megtanulnak viselkedni és normális ember módjára közlekedni, akkor lehet szó arról, hogy könnyítsük egymás dolgát.
Nekem személy szerint semmi kedvem ahhoz, hogy motorosok zúzzanak el autók között a városban lámpánál. Sokan hozzám hasonlóan nem kedvelik a motorosokat. Pedig, jómagam is motoroztam ETZ-vel, aztán rájöttem,hogy megette a franc az egészet. Nem akarok olyan emberekkel említsenek egy lapon, akik motorral parasztkodnak, gumit égetnek, húzatják a motort városban. Habár ETZ-vel nem lehet olyan nagy hangerőt produkálni:)
Kik motoroznak manapság?
Stílustalan ügyvédek "hárlival", sportmotoros suhancok 150-el lakott területen két sávos úton..Üvölt a motor éjszaka, nem lehet tőle pihenni, tököm tele van ezzel és akkor én kedvezzek a motorosoknak??? Autópályán tolja a burgmanos gyógymadár begyógyulva 160-al a belső sávba, túratáskáktól úgy szitál, hogy azt hiszem bármikor lerepül a motorrol. De nem, ő nem fog félremenni egy autósnak, mert ő nagyon nagy király a robival...
Igen, és van 10%, aki tényleg az élvezetért motorozik, és tudnak közlekedni. Sajnos őket is egy lapon említik a péniszhosszabbító motorosokkal. Őket igazán sajnálom, mert megérdemelnék, hogy jobb legyen a helyzet ilyen téren.
Az akciót pedig nem sportmotoros ember irányításával kéne lebonyolítani, mert az autósok vagy az utca embere ezt kedveli a legkevésbé. Gyors, hangos, agresszív... Kevés túratempós sportmotorost látni. Tudom nem arra való, de nem is az országúton és városban állatkodásra kéne használni.
Békés cruiseres középkorú úr kellemesebb benyomást tenne. Pláne, ha tud helyesen írni.
Egy szó mint száz, a motorosok megítélését kellene javítani első körben. Ameddig jelentős hányad vadbaromként viselkedik a motorral, addig semmi jóra nem lehet számítani.
Elnézést kérek előre a "normális" törvénytisztelő mocisoktól, de akinek nem inge, ne vegye magára.

Zol 2007.06.23. 11:56:34

Engem nem érdekel mennyivel mennek, huzassa a motornak, taknyoljon, dögöljön meg (csak ő).
Amikor vezetek el is engedem őket, mert akkor rohadtul nem érdekelnek.
DE, amint feljebb már más is írta azt a rohadt 200 decibeles kipufogót mi a jó k. anyjáért rakja rá????? Meg tudnám ölni az összeset. És ez vonatkozik a kis Hondás csíragyerekekre, és a ferraris és lamborghinis majmokra is, akik a körúton gyorsulgatnak éjszakánként. Ez egyébként a saját szegénységi bizonyítványuk is, ilyen kocsival, ez a legjobb szórakozás? pfff. Ennyire tellik csak? Pályára már nem meri kivinni, mert nem tudná rajtatartani.
Itt a belvárosban éjszaka is csend lenne, az a néhány busz, nem csinál zajt. De ez a sok önjelölt versenyző...

Bambano 2007.06.23. 11:57:31

A rendőrökkel meg az a baj, hogy amíg a rendőr fillérekért áll a golyó útjába, addig el fogja tenni a pénzt. Amíg a közlekedő társadalom jelentős része úgy áll a dolgokhoz, hogy mindent meg akar oldani "okosba", addig a rendőr el fogja tenni a pénzt. Amíg a rendőrségi vezetők is mindent okosba csinálnak, csak ők sokkal okosabbak, addig a közrendőr el fogja tenni a pénzt.

Ergo egy darabig még a rendőr rendőr marad, nem biztos-úr lesz belőle és a kresz megtartatása, esetleges szigorítása elszáll, mint az ms word, amivel írták.

bpi 2007.06.23. 12:00:00

Ragozhatjuk ezt akárhogy. A lényeg hogy van egy KRESZ, amit be kell tartani. Aki szerint ez egy 1xx lovas motorral nem lehet, az ne üljön ilyenre.

Én azt csinálnám, hogy MINDEN szándékosan szabálytalankodót (nem a szerencsétlen vidékit, aki rossz sávba sorolt és most a zárovonalon átmenve tudd korrigálni) kivétel és tekintet nélkül az elkövetett szabálytalanságra, 150 ezer Ft helyszini bírságra itélnék. Ha nem fizeti be 30 napon belül, akkor elkoboznám a járművet, amit éppen akkor vezetett, mindegy hogy kinek a nevén van.

DonJoee 2007.06.23. 12:05:51

Pirx, az olyanok szoktak meghalni vétlenül balesetben, mint te, akinek még érdemi kihágása sem volt. Tessék kicsit offenzívebben vezetni! Vagy nem akarsz dédunokát??? :)
De most komolyan: Egyszer olvastam egy Kanadába szakadt hazánkfiát, aki -mivel a magyar jogsit odakint nem lehet hosszú távon használni- letette a helyi, kanadai gépjárművezetői B-s jogsit. Az első vizsgán megbukott. "Miért?" - kérdezte meglepetten. Azért -hangzott a válasz- mert kanyarodáskor nem TELJESEN a kanyar belső ívébe húzódott az autóval. Ugyanis odakint KÖTELEZŐ pl. jobbra kanyarodás előtt teljesen kihúzódni az út jobbszélére azért, hogy a mögöttünk jövő (legyen az egy vagy két nyomon közlekedő jármű) FIZIKAILAG KÉPTELEN LEGYEN mellénksorolni és az esetleges egyenesvonalú haladásával a mi kanyarodásunkba "belerondítani" vagy akár ezzel balesetet is okozni.
Hát igen, az amerikai kontinensen a hülyeség-biztosságra mennek (lásd: áthúzott macska piktogramm a mikrosütő ajtaján).
A motorosoknak inkább azt engedném meg, hogy behúzódhassanak max. a sávjuk közepéig, hogy az útszéli hibákat elkerüljék és az őket ért "leszorítás" esetén legyen menekülési terük. Az autósokat meg arra kötelezném, hogy az egynyomon közlekedő járműveket is felezővonal átlépéssel lehessen csak megelőzni.

XY 2007.06.23. 12:08:47

Ha a magyar vezetési kultúrárt jellemzi kéne elég lenne a wc ben szétnézni a válaszért. Akinek jó autója van, vagy azt hiszi az máris utak királyának érzi magát. A motorosok meg más történet. Lehet itt fényezni egyik másik oldalt, kár erőlködni. Mind két oldalon vannak szabályosan közelekedők és vadbarmok. Azt a motorost aki meg felvette ezt a kellemes sétamotorozását nehogymár sajnáljuk!!!Megérdemi!Nem véletlenül adják 21 évtől a nagyköbcentis motorra a jogsit. Oda már ész kell. Egy motorosnak sokkal jobban ott kell lennie agyban amikor vezet. Egy autós ha barom akkor hajlik az autó, majd légzsák és végül a vezető. A motorosnál legfeljebb a vezető meg az autó között egy bukósisak áll!Én mindíg próbálok figyelni a motorosokra autós lévén. Nem nagy történet...visszapillantó. De egy motorral lassan menni olyan lehet mint egy ferrait nem hajtani. Aki elém áll és azt mondja hogy egy hayabusát azért vesz hogy kellemsen motorozva betartsa a szabályokat vele és nem röhögi el miközben mondja azt beajánlom a fábryba stand up komédiára!

Pirx 2007.06.23. 12:12:30

:) DonJoee! Hidd el, amennyire lehet, az autó mozgásával is jelzem, mit akarok tenni, de pl rendszeresen az Üllői út-Kinizsi sarkon, ahol lassítok a zebrán átmenő gyalogosok miatt, bringával neki állna jobbról előzni! Most már a jobb tükröt is lessem akkor, amikor a külső sávból jobbra akarok kanyarodni??????

De nem ez a lényeg! Igen! Figyeljünk egymásra, ha a másik gyorsabb, menjen. Ha elfér menjen! De! Akkor legyen az övé minden felelősség azért amit tesz! Én az autóban szinte tehetetlen vagyok, sem gyorsulásban, sem mozgékonyságban nem tudom felvennei a versenyt a motorokkal!
Egyetértek! Bringét, robogót, motort, csak a felezősáv átlépésevel lehessen előzni. Csak halkan kérdezem: Nem így van a KRESZ-ben????
Amúgy írtam, szerencsés is vagyok, mert én is mentem már akár 110-el is lakott területen kívűl! :) Csak nem vették észre! ;)

soskagulyas 2007.06.23. 12:16:58

Szerintem fölösleges itt filozófusi magasságokba felemelni a témát, mert úgysem lehet igazságot tenni. sajnos. inkább közlekedjen mindenki kultúráltan, abból még sosem lett baj.

Taxy 2007.06.23. 12:18:58

Ja, még egy baj a motoroskkal. Nem csak a saját biztonságukat kockáztatják. Nem ismerek sok embert, de 3 cimborámnak is volt motoros balesete. Az egyikbe beleszállt egy mocis 16o-nal. A motoros meghalt, cimbora kocsija, és élete a huzavona miatt totálkár. Munkatársam elé szabálytalanul kivágó motoros miatt félrerántotta a kormányt, neki az útpatkának, felni, gumi kuka, motoros elhúzott. A harmadik ismerősnek a motorháztetején kötött ki a zöld lámpánál szemből egykeréken induló motoros.
Most akkor hogy álljak hozzá a dologhoz?
Én igyekszek toleráns lenni, meg tényleg elengedem őket, de félek is tőlük kicsit....

Viktor 2007.06.23. 12:23:50

Nagyon röviden fejtem ki véleményemet. Motorozok én is, nem ismerem személyesen sem a Winklert, sem a Fodort, de mindketten motoroznak, azt tudjuk. Olvastam a Winkler levelét, és most a választ is. Értelmes gondolkodásu, egyszerű embernek is világos kell hogy legyen a két levélből, hogy a Fodor Donát a 197 lóerejével gondolkodik, nem az agyával. Személy szerint rettentően sajnálom, hogy ilyen közéleti személyiségek vannak. Vegyél egy 300 lóerős motort, és akkor gondolkodjál azzal!

DonJoee 2007.06.23. 12:25:19

Az lehet, hogy az előzős dolog benne van a KRESZ-ben, de hogy sokmillió autósnak hiányzik az a lap a könyvből, az biztos. :P
Én a kicsi párommal voltam tavaly Korfun. A csaj nagyon motoros. Él-hal a Pannóniáért meg minden más régi motorért. Az újak közül is max. a chopper jön be neki. Én inkább autós vagyok. Illetve Autós. Naszóval Korfun elhatároztuk, hogy a két hét alatt robogót bérlünk és bejárjuk a szigetet. Azelőtt kb. 3.5 km-t mentem motoron, ebből 2.8-at Babettával, 700 métert meg a párom Pannóniájával (le is cseszett, hogy miért húzom neki annyira? 60-nal döngettem.....)
Szóval Korfu, Görögország. Egyszerűen élveztem motorozni (na jó, robogózni). Kb. 800 kilométert mentünk azon a kis szaros szigeten. Az autósok, mintha valami Szent Tehenek lennénk, úgy vigyáztak ránk. És nem fogösszeszorítva, hanem mosolyogva, lelkesen integetve, elsőbbséget adva. Elsősorban a helyiek voltak nagyon toleránsak, de gondolom az ott levő turisták is inkább nyaralni akartak és nem kárt rendezni. Az utak (széle) borzalmas állapotban vannak. Ennek ellenére nagyszerű volt. Ha már 40 felett mentünk, akkor már "vezetni" kellett és nem tájat nézni, na azt nem szerettem. Szóval valami ilyesmit kellene itthon is elérni. Egyrészt az autósok belássák, hogy a motorosokra vigyázni kell, másrészt a motorosok ezzel a gondoskodással ne éljenek vissza, mikor 140-nel pattannak meg a sor mellett.
Hüp-hüp, a könnyem is kicsordult, úgy meghatódtam magamtól. :)) De visszamennék, b*sszameg!

wheeler 2007.06.23. 12:38:10

1méter ide vagy oda, ez még nem old meg semmit. vegyük már észre (mint ahogy a kiskutya is) amilyen az ADJON-ISTEN, olyan lesz a FOGADJ-ISTEN! a csomagolás (autó/motor/bicikli) nem számit!
ha pedig kivételesen médiagenya vagy, az a min. hogy (jó) példát mutatsz (akkor is ha nem pásztáz éppen 100kamera) és ne várj érte dícséretet!
mindenki először a saját háza táján tegyen rendet, akinek meg ez nemteccik....az monnyonle!

snblnd 2007.06.23. 12:38:47

... hamááittartunk. Nem lehetne hétköznap reggel félkilenckörül a gyorskocsi utcai sitkótól kb az index szerkesztőségig egy sávot szabadonhagyni nekem?
... megin ész nélkül motorosfikázás van. Már régóta csak autósként, megjegyzem kb tíz évre elegendő söprögetnivalónk lenne a saját házunk táján.

hdanesz 2007.06.23. 12:40:34

Hmmm...érdekes volt olvasni a cikket/levelet és a kommenteket is. 1-2 dologgal nem értek egyet,de van olyan amivel igen. "Kasznibiztonságiövábéesszlégzsák a legszarabb 10 éves autóban is van.." ehhez csak annyit tennék hozzá,h. pl. a mi 2004-es Pug 206-osunkban (ami közel sem 10éves) nincs ABS, de vehetnénk példának a 2001-es Fabiánkat amiben szintén nem volt..és sorolhatnám. Szerintem aki motorra ül, az tisztában van ezekkel,hogy ott bizony nem sok minden van ami megvéd. Szerintem mindkét "csoportban" vannak gyorshajtók/szabálytalankodók/bevágók/leszorítók..stb.
A legutóbbi mecseki esettel kapcsolatban pedig annyi a véleményem,hogy a fő hangsúly a videofelvételen volt.Sajnos amúgy is történik motoros haláleset,de nem kap ekkora publicitást mivel senki nem veszi videora. Feltételezem,hogy ha egy utam során videokamerát szerelnék a kocsiba és felcsavarodnék egy fára vagy balesetet okoznék biztosan előkerülne a téma: az autósok állandóan száguldanak...szabálytalanok...stb.
A magyar közlekedésben a legnagyobb gond az,hogy a résztvevők nem figyelnek egymásra..mindenki rohan..tolakszik. Sose fogom megérteni,hogy miért kell belvárosban lámpától lámpáig 80-90-el kilőni ha úgyis 50-re van állítva a zöldhullám, már ha van.
Szerintem az utcára vihető lóerők számát kellene szabályozni.(legyen szó motorról vagy autóról mind1) Ha a mi 68lóerős 206-osunk elég a 130-as autópályatempó tartására, és városi közlekedésre, akkor felesleges 2-3-400lóerős autókkal és 160-170lóerős motorokkal közúton közlekedni.Az ilyen teljesítmény versenypályára való.
Ezzel nem azt akarom sugallni,hogy mindenki 68 lóerős autókkal járjon.
A közlekedés mindig is nagy vitákat robbantott ki és fog is kirobbantani.
Próbáljunk meg kultúráltan közlekedni, ahogy soskagulyas is írta néhány kommenttel korábban. :)

Zsapi 2007.06.23. 12:42:48

Vidéki autós vagyok, Pestről lövésem nincs, na de vidékről...
A fő problémám, hogy itt mindenki okosakat mond, rosszat csak egytől hallottam aki nagyon fikázta a motorosokat. Ezek szerint mindenki figyel mindenkire, és kib...ottul szabályosan közlekedünk. Csak néhányan látják be, hogy 90-el szinte csak a kamionok mennek. Mindenki rohan, dolga van bla bla... Saját véleményem szerint nem azt kellene figyelni, hol kellene betartani a sebességkorlátozást, hogy ne büntessen meg a szerv, hanem hol lehet büntetlenül megsúrolni a szabályt. Én somogyi vagyok, a falvak általában hosszúak szélesek egyenesek. Itt indokolatlan a 50-es korlát. Néhol simán 70-el is bolondbiztosan lehet menni, és a rendőr sem baszogat érte. De vannak helyek, ahol a 40 is zűrös - pl. kanyar - na ott kéne mérni, és szedni a pénzt.
Persze ez csak egy szelete a bajnak. A renitensek most kussolnak, mert balhé van, de ha elcsitul, bőgnek tovább a rizsrakéták. Apropó bőgés, van egy hangerő korlát, de ettől az autók és a kamionok is messze vannak, de a motorok, a teljesítmény kedvéért elmennek a határig...
Az 1 méter dolog halálra van ítélve, nem kivitelezhető. A Donátnak üzenem, hogy jó az ha tesz valamit a motorosok érdekében, de talán nem neki kellene előtérbe állnia, mert őt már megbélyegezték a tuningolt gixxerrel, de végülis lehet, hogy pont neki kell vissza fogni a hasonló gépen ülő motoros társait.
Mindenképpen a nevélés, oktatás lehet mindenre a megoldás, nem hiszem hogy rögtön a KRESZ-t kell hibáztatni.
A bringásokra viszont tényleg rohadtul kell vigyázni, nem véletlenül kell kanyarban lassítani, mert ha nem látod be az utat, és egyszer csak ott van egy az orrod előtt, nem tudsz időben lelassítani. Az 1 méter azért is döglött, mert a motoros elfér ugyan, de a bringás...
A rendőrségnek szerintem nem szigorítani kéne, hanem kiállni az utakra. Ki az aki nem veszi el a lábát a gázról, ha meglát egy rendőrt.
És nem tökmindegy, hogy van-e légzsák, meg ABS? Ha összetörnek egy pici Suzukit vagy egy 7-es bömbit, vajon kinek fog jobban fájni...
Szóval akinek most felment a pumpa a sárdobálózástól, az közlekedjen ésszel, aki meg szarik az egészre az fulladjon meg vagy csavarodjon fel egy fára de gyorsan.
Nekem szerencsére jó tanáraim voltak, és belémverték, hogy az úton első sorban az utasaimért, és a többi közlekedőért felelek, csak aztán magamért.

DonJoee 2007.06.23. 12:43:41

Ja, a "jó példáról" jut eszembe, hogy anno, amikor a "Miniszter félrelép" ment a mozikban, akkor a Vajna agyba-főbe dícsérte, hogy milyen jó kis film lett ez, meg hogy így, ahogy van, el lehetne adni külföldön...... Ja, nem, bocs, inkább újraforgatjuk külföldi színészekkel, mert egy autós jelenetben nem volt bekötve a sofőr biztonsági öve, és ez nem venné ki jól magát az ámerikai nézőközönség előtt. Bár lehet, hogy ez urban legend, de elképzelhető.

Daily Shark 2007.06.23. 12:48:27

Csak visszatérve egy pillanatra konkrétan a mecseki ügyre: Donát azt írja, hogy csak a média fújta fel, különben nincs ott semmi baj.
Na, ez nagyon nem igaz. Ahányszor arra jártam, mindig úgy éreztem magam, mintha egy gyorsasági motorverseny pályájára tévedtem volna be véletlenül.
Nagyon jó, hogy a média "felfújta", mert ezek szerint az arra KÖZLEKEDŐK (ééérted, az egy út, ott közlekednek, nem egy versenypálya a motorosoknak!) már nyilván belefásultak, hogy hiába próbálják elérni a normális állapotok visszaállítását, és talán történhet az ügyben valami.
Kiváncsi leszek, vajon legközelebb, ha arra járok, még mindig ugyanez az eszement motorverseny lesz-e, vagy végre arra használhatjuk az utat, amire való: eljutásra egyik helyről a másikra.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.fw.hu 2007.06.23. 12:49:13

1. Az egész csak fizika: ha nekimégy valaminek, az fáj.
2. Kezdjük az alapoknál! Kihalt útszakaszon megnézed, mit bír a géped: gyorsulás, lassulás, kanyarodás. Ha összetöröd a járművet = tanulópénz, de másnak nem esik baja.

Nem hinném, hogy az oktató lenne a hibás. A 90 km/h-t bizonyára nem olyan nehéz ésszel felérni. Nem kell hozzá akadémikus előadó a kresztanfolyamra. + talán még arra is emlékszik mindenki, hogy az emberi test törékeny.

Szóval: csak nyugodtan. Van egy könyv a defenzív vezetésről: kb. 20 éve adták ki, de minden sora ma is megfontolandó. Én azzal kezdtem vezetni tanulni, és a fiatalabbaknak mai napig azt mondom, úgy vezess, hogy közben számíts arra, bármelyik pillanatban eléd toppanhat egy elefánt. :)))

FolkMetalos 2007.06.23. 12:52:27

Helló mindenkinek! Nem olvastam senki kommentjét, viszont a Winkler Mester és Dodor által írt cikkeket többször is a lényeg alapos felfogása érdekében.
Nos, én szeretem az autókat is, és a motorokat is. Bár autóra nincs jogsim, és nem is lesz egy darabig, ugyanúgy megértem mindkét felet. Szerintem a lényeg a méginkább fokozatosság lenne, és az, hogy amíg az ember megszerzi motoros jogosítványát tanulja meg, hogyan kell kezelni a helyzeteket, legyen az bármiyen. És igenis seggelje végig az egészet (tanfolyam formájában), és majd ha ilyen helyzetben lesz később legyen észnél és használja a megszerzett tudást.
Ja igen, és bárki bármit csinál, az a lényeg ha elb...sza legyen tisztában a következményekkel és NE veszélyeztessen senki mást. Valamint figyelni kellene fokozottabban egymásra, ez autósra és motorosra egyaránt vonatkozik.
Tehát szerintem mégjobban kategorizálni kéne az A-s jogsit is és a B-t is. Mert pl. a tegnap láttam egy velem kb. egykorú (18éves) hölgyeményt egy X5ös 4.8as BMW-be beszállni (szőke, hosszú haj, miniszoknya kivágott top, minden a helyén) és nem hiszem hogy őt X5össel vizsgáztatták (már ha vizsgázott), és ő kereste meg rá a pénzt. Gondolom tapasztalata sem annyi volt mint az autó tulajának...
A szaros kis MZ-mmel biztos agyontaposott volna (mit nekem hülye kis motoros). És még egy dolog: nekem is egy hónap múlva lejár a tanuló A1-es jogsim és mehetek A-ra. Ha van pénzem levizsgázom és vehetek egy olyan Suzukit akár mint amilyen a Dodor Mesternek van és meg is halnék egyből, mert eddig max. egy 600-as, 100 lóerős géppel mentem amit kb. 8000ig forgattam és 120-al mentem, még erő sem volt benne. A lényeg annyi, hogy ÉSSZEL MINDENT EMBEREK!

alias 2007.06.23. 12:57:41

donát példamutatása:
free.x3.hu/motorvideo/
2003 szept

"1 méter" mi?
pfffffffff.....

kffae 2007.06.23. 13:08:26

Ki ismer olyan szabályt, hogy egy nyomon haladó jármű (motorkp.) előzhet sávon belül, vagy sávok között? Tényleg lehet, hogy én vagyok tudatlan, de ha nincs ilyen szabály akkor az \"1 m eksön\" kihirdetése nem OK. Én sem buzdítok arra senkit, hogy előzzön jobbról az m7-esen ahol az okosoknak ismeretlen a jobbra tarts. (Mert sztrádán ha jól tudom minden körülmények között tilos jobbról...)
Ettől függetlenül kínosan ügyelek arra, hogy a városban (és máshol is) elengedjem a motorost/robogóst, ő legalább ne szívjon a dugóban....

Macskapecér 2007.06.23. 13:11:30

Alapvetően egyetértek Dodorral a média felfújó tevékenységével kapcsolatban, egyértelmű, hogy most a pécsi eset miatt megint elővették a motorosokat. De.
Azt látnia kell mindenkinek, hogy egyrészt az egymásra mutogatás nem működik, másrészt pedig tény, hogy a motorosok többsége képes normálisan közlekedni, csak ezt kevesen veszik észre, mert nem olyan feltűnő. Az, hogy a motor egy autós számára nem tűnik normálisnak, az egyszerűen azért van, mert egészen eltérő jellegű egy autó és egy motor. Máshogy gyorsulnak, kis helyen elférnek... Az élvezet mellett magukban hordozzák egy élhetőbb város megteremtésének lehetőségét. Én autózok, motorozok, biciklizek a városban és városon kívül is, sőt szoktam a természetben is kerékpározni. Én örülnék a legjobban, ha nem folyton azt hallanám, hogy a köcsög, gyorshajtó, kamikáze, öngyilkos, gyilkos, donor motoros meghalt, és közben megölt még néhány embert. Mert most nagyjából ez a jellemző a motorosok megítélésére. Komolyan, már a nyuggerek halálfélelemmel néznek rám, ha megjelenek valahol motoros ruhában, pedig csak egy közértbe mentem be vásárolni. Kinek kell ez?
Magyarországon alapvetően hiányzik a közlekedési kultúra. Ha autóra ülök, külön kell a kamikáze fajtájú motorosra figyelnem, meg a bénázó autókra. Ha motorra ülök, akkor az autósok helyett is figyelnem kell, ha meg biciklire, akkor úgy érzem, hogy még a gyalogosok is levegőnek néznek. A bringaúton ténfergő, sértődött, bamba gyalogosok, parkoló autók, körülnézés nélkül kanyarodó, elsőbbséget meg nem adó közlekedők, stb, mindez ráadásul sokszor a rendőrök szeme láttára. Lehetne ezt soroni, mindegyik jelenség egy következménye: a közlekedési kultúra maximális hiánya.

De most őszintén, mit vártok egy olyan országban, ahol bárki átcsúszhat a vizsgán egy kis vaj segítségével? Ahol nem tanítanak közlekedni, hanem inkább papírt osztanak a vezetőknek? Ja, majd néhány év, vagy pár ezer kilométer után belejön a vezetésbe. Lehet, hogy amikor a legjobb autó az ezeröcsi, a legjobb motor meg a 350-es Jawa volt, ez még valahogy működhetett, de ma már nem.
Nem lehet számítani arra, hogy majd mindenki ésszel közlekedik. Meg kell tanítani vezetni azt, akit engednek motorra, autóra, de megkockáztatom, biciklire ülni. Aki nem alkalmas rá, az ne vezessen. Egyszerűen vicc az autó- és motorvezetői tanfolyam, nulla közlekedési kultúrával, szinte nulla járműkezelési ismeretekkel, és nulla rutinnal kilöknek az utcára. Egyszerűbb a gyorshajtókat, a balesetet okozókat (jogosan) megbüntetni, és beszedni a pénzt, mint megtanítani őket vezetni.
Van vezetéstechnikai tanfolyam, de csak az megy el rá, akinek van önkritikája, vagy igénye arra, hogy felkészüljön a váratlan helyzetekre.
Aktív vezetőként elítélem, és rosszallóan nézem azokat, akik egyetlen szabályt sem éreznek magukra kötelező érvényűnek, legyen motoros, autós, kerékpáros, vagy gyalogos. Mindazonáltal mindenkivel előfordul, hogy gyorsabban megy a megengedettnél, vagy áthág szabályokat, sőt, még hibázunk is. Nincs abszolút igazság, "Nincs királyi út"!

Azoknak meg, akik legszívesebben bezúzatnának minden autót, quadot, autót, üzenem, hogy próbáljanak egy kicsit más szemszögből is a többiekre nézni, lehet, hogy rájönnek, mégsem mindenki az ellenségük, és még az is lehet, hogy hirtelen egy élhetőbb világban találják magukat.

Nem akarok definiált motoros sávot. Aki elenged, annak megköszönöm, nekem elég, ha a rendőrök nem macerálnak amiatt, hogy előre megyek. Ahol nem férek el, ott várok türelmesen. Pont elég megvédeni az életem azoktól, akiket frusztrál, hogy motorral egyszerűbben, gyorsabban és élvezetesebben elérem az úticélomat, mint autóval. Ajánlom nekik, üljenek motorra, biciklire. Más fényben látják majd a dolgokat.

MPecér

Karesz 2007.06.23. 13:12:46

Valaki említette feljebb a motorok hangját... Azt én is imádom, amikor teljes nyugalomban, tempósan, de szabályosan haladok, szól a zene, direkt gyakran nézek a tükörbe, egyszer csak a semmiből elhúz mellettem 160-nal egy barom olyan repedtfazékhangon, hogy a szívroham kerülget. Irdatlan baleseteket lehet így is előidézni.

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2007.06.23. 13:17:14

nekem ez a Donát nagyon unszinpatikus ember, a beszédstílusa is, erőltetett és bunkó, amilyen kifejezéseket használ... haverjai közt megérteném...de itt, így...

Reap 2007.06.23. 13:26:19

Lanyok, fiuk!
Az a baj, hogy ezek az uzenetek nem jutnak el mindenkihez. Lehet, hogy egy ezt blogot kellene megmutatni minden autosnak es motorosnak, biciklisnek. Mindenki szeret gyorsan menni, az olyan jo erzes meg minden, de ott es csakis ott, ahol lehet... Magyarorszagon, mint minden, a kozlekedes sem mukodik. Alapjaiban el van cseszve minden. Nagy multu nep vagyunk, meg sem viselkedunk kulturaltan. Igenis peldat lehetne venni az angolokrol. Ti szeretnetek azt, hogy mindenhol kamera legyen es Bigbrother? Szerintem a nepnek kellene okosabbnak lennie es nem az orszagvezetesre varni, meg a rendorokre.
Szerintem, akik ide irnak es olvassak masok irasait azokkal nincs semmi gond, de a kamikazek es az x5-os szoke lanyok nem valoszinu, hogy valaha is elolvassak ezeket, de meg ha el is olvassak, akkor sem biztos, hogy felfognak a felelosseget...

Taxy 2007.06.23. 13:26:43

Megnéztem a videót, amit alias belinkelt. Dodor, a jogosítványodat azonnal be kellene vonni, ha rajtam múlna nem vezethetnél többet babakocsit sem. 200-zal előzni úgy, hogy egyszerre van melletted a szembe jövő, és akit előzöl?
Ember, normális vagy????

oooyee 2007.06.23. 13:37:13

javasolnék egy kampányt azzal a jelmondattal, hogy mindenkinek joga van kinyírni magát. ezzel még egyet is tudnék érteni. nem kéne egy méterekkel jönni, meg sírdogálni az udvariatlan autósok miatt, ez így nevetséges. aki felmászik egy száz loval motorra, az az adrenalinszintjét szeretné beállítani, nem pedig a-ból b-be eljutni. kampányarcokat persze nehezebb lenne találni, de szerintem ez sem volna megoldhatatlan. csak egy kis őszinteséget kérek, honfitársaim!

evo 2007.06.23. 13:38:18

Egyértelműen hibások a motorsok és az autósok egyaránt. És a motorkészítők is. Nem szabadna utcára engedni egy olyan gépet ami ilyen rettenetesen tud gyorsulni és hamar 300-on van. A motorosok meg állandóan ezzel a mártír szöveggel állnak elő: a motorost csak egy sisak meg ruha védi... Igen, ez így van, akinek pedig van 3 milliója egy erős motorra, az igenis legyen tudatában hogy őt csak egy sisak meg ruha fogja védeni, semmi több. És igenis veszélyesek a motorosok, én gyakran bringázok is és bizony nem egyszer fordult már elő, hogy majdnem elsodort egy. És az autósok is kicsit moderálják magukat, mert ha valami kis probléma van, már az üvöltésé és a káromkodásé a főszerep. Gyakran az is előfordul, hogy csak azért "menjek a francba", mert a mögöttem jövő bmw nálam gyorsabban képes haladni, a megengedettnek mondjuk akár a kétszeresével is. A hozzáállás a probléma, hogy mindenki úgy gondolja, hogy mivel neki nagy autója/szupervagány motorja van ő az utak trónjának jogos birtokosa. Nem így van.

dl650vstrom 2007.06.23. 13:39:26

Macskapecér a Király, éljen a defenzív vezetés!

Laci 2007.06.23. 13:42:14

Nos, sok okos és sok nagyon-nagyon buta dolgot olvastam, pár reakció, csak úgy össze-vissza:
- az, hogy mennyi autós hal meg nap, mint nap nem mentség...
- Winkler seggét nyalva picit: totál igaza van, sokat javult a morál a motorosokkal szemben, magam is hagyok nekik helyet, s mikor mégsem, akkor is próbálok arrébb araszolni, hogy elférjen;
- utálom, mikor a semmiből elmennek mellettem, üveghangon felébresztve a fiam a gyermekülésben;
- ne legyen mentség a motorososoknak, hogy az autósok is szarnak a sebesség korlátozásra ez így butaság;
- Németországban az autók átlag teljesítménye azt hiszem meghaladja a Mo.-iét, mégis betartják a seb. határokat, köszönhető az ottani állam bácsi részéről meghírdetett és betartatott nulla toleranciának a seb. határokról, lehet ez kéne itthon is, az 50 ne 70-en legyen és 70 ne 90 és 130 ne 150-160....
- ha hibázol egy müsorban vagy többen, az nem mentség, hogy régen volt, hibáztál;
és az utolsó:
- közúton ne száguldozz, se motorral, se autóval, magadat és másokat is veszélyezteted!!!

Laci 2007.06.23. 13:44:54

Lemaradt:
-motoros barátaim egy kérdés, mint mond a KRESZ a sávon belüli előzésről ?

gamut 2007.06.23. 14:07:57

a K7 es cikk önmagában is nagyon gáz, nem is értem, hogyan lehet ilyent publikálni. és utána még osztani az észt... :S

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 14:11:49

Az auto és a motor közötti különbségek nem csak a biztonsági berendezésekben, "hülyebiztosságban" vannak, hanem sok más dologban is.

1.) Autóban azért gyakrabban ül több ember mint motoron, és egy autóba többen is férnek
2.) Nem csak több autó van, hanem több megtett kilométer is
3.) Nagyon sok a fáradt vezető aki csak haza akar jutni.
4.) Az autó a legtöbb embernél közlekedési eszköz, amivel nem foglalkoznak komolyan. A motor többnyire hobbi, ez biztonságot ad.
5.) Ahol elfér két motor egymással szemben ott nem biztos, hogy elfér két autó is
6.) sok motoros akkor közlekedik amikor jól esik, nem egész éves a szezon. Az autóval akkor közlekedsz amikor mész valahova, sokszor veszélyes körülmények között is.
7.) Sebesség tartalék, gyorsulás, irányíthatóság... Ezek is segítenek elkerülni a balesetet.
8.) Használat helye sem mindegy: Motorozni, hobbiból, szórakozásból: Ott ahol jó, és emiatt nem is annyira veszélyes. Vagy autóval közlekedni ott ahol épp kell.
9.) Mivel a motor inkább hobbi, az autó inkább közlekedési eszköz: Talán kevesebben járnak haza kocsmából, diszkóból (7en, 8an, 5 helyen) részegen motorral mint autóval.

Lehet sorolni, miért van több baleset, vagy nem. Azt is lehet tudni, hogy érdemben a sérülés / utaskilométer egy objektív adat. Kiváncsi vagyok, ebben hol áll mondjuk a Motor, hol áll az Autó, és hol áll a Repülőgép.

Ha a sportrepülés külön elbírálás alá esik a TBnél, akkor a motort is nyugodtan oda lehetne írni, ugye?

FolkMetalos 2007.06.23. 14:13:07

Laci Mester!
A kérdésedre válaszolva: tilos a sávon belüli előzés. Ja, és aki mostanában vizsgázott KRESZből, motorból, azt tudhatja, hogy van olyan tesztkérdés is, ráadásul ábra is van hozzá tehát 3 pontos, hogy szabad-e megelőznie a lámpánál álló autókat motorkerékpárjával (vagy valami ilyesmi). Én 18 évesen azt hiszem ismerem a KRESZt. Apám hivatásos sofőr, igyekszem mindig ésszel közlekedni mindenhol, ahogy ő is teszi, mindig annyival megyek amennyit még bőven biztonságosnak tartok, igaz MZ ETZ 125-tel nem is nagyon lehet gyorshajtani még főúton sem. De ha elfogy a türelmem a lámpánál akkor én is keresek egy kibúvót, de nem veszélyeztetek másokat (amit tilt a KRESZ elég erősen)!!! Megfontolandó!

sT 2007.06.23. 14:13:19

Én motor és autó is.
Nem lenne itt baj, oda kell figyelni egymásra. Az 1 méter ostobaság.
Többek közt 2 fontos ok miatt.
Az egyik, hogy szánalmasak az utak. Szerencsétlen autós ha tart 1 métert és megjelenik egy óriás luk elötte, akkor menjen bele vagy kikerüli esetleg egy motoron/biciklin keresztül. Nem jó ez.
(és ugye figyeljen a mocis is meg az autós is: 3(-2) tükör, holt-terek, előre, kátyúkra, jobbra, balra, véletlen megjelenő átszaladó mamikra, stb)

A másik, hogy a MOTOROSOK tanulják meg, ha idegen mocisok utol érik egymást, akkor az első motoros amelyik sort választja felmenni előre, ott menjen a többi is. Még ha szar a választás, akkor is. Igy elkerülhető lenne, hogy balról-jobbról hozzuk a frászt az autósra, aki meg nem tudja most ki a francnak kedvezzen. Akkor most hol és hogy legyen az 1 méter?

És mint nagyobbacska motoros, egy két robogóst felképelnék, mert némelyik pizzás engem tól le, pedig mocival vagyok. Csak hát én ésszel, ő meg pizzával.

Azokat is megértem akik utálják a kipufogót. Minap beszélgettem volna egy körúti kávézó teraszán. Nem tudtunk. Vagy egy ostoba NeedForSpeed hülye gyerek jött 4keréken hifivel, vagy valami motoros tépkedem a gázt stílus. Ez tényleg gáz.

És még egy: én mocival megköszönök mindent mindenkinek. kiengedek autóst, elengedek gyalogost. úgyis hamar elhagyhatom őket. a baj az, hogy ha autóban ülök és elengedek pár mocist szarnak megköszönni. nagyon kevés teszi meg. pedig ha mocaival ésszel állunk az autóshoz, akkor nem bánt.
Persze, olyan "vicces" helyzeteket szívtam már meg, hogy mobilozo néni óriás terepjáróban, nem csak rólam, de a környezetéről sem volt fogalma. sajnos úgy látom a mobil ellenőrzésről leszoktak a rendőrök, pedig sokat lendítene, ha közel 100%-ban az úttal foglalkoznánk.

A doktor úr ötletét, a bukóba szorult levált fej mutogatásával pedig nem csak A hanem B oktatáson is megtenném, mert az autósok országúti szemből előzése is kínos néha. Mert nem érzik a motor tempóját illetve, azt gondolják majd jól lehúzódunk az út szélére a kátyukba, csak hogy előzhessen. Szóval sok autós nem lát, nem akar látni, vagy lát - de szarik rá.

1 méter kuka.
ésszel menni!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 14:19:52

sT: az egy méter valóban baromság, sokkal egyszerűbb ok miatt, ugyanis, az álló autók között haladó motoros nem lát át az autókon, érhetik meglepetések, ergo balesetveszélyes. Ezért is tiltják.

Hogy a kátyúk, a sávok nem mindig megfelelő szélessége, stb. miatt nem lehet betartani az egy dolog.

De ne az akarjon a kreszen változtatni aki nem tudja, miért is van ott a szabály, így nem ad érdemi választ az eredeti problémára :)

zoli 2007.06.23. 14:26:38

Szerintem csupán csak egy olyan akciót kellene elindítani a motoros kollegáknak, hogy ha veszi a fáradságot egy autós és elenged akkor köszönjük meg. Jobb lesz a hangulata az autóstársnak és máskor is teker egyet a kormányon és pillanatokon belül lesz kultúra.

flimo13 2007.06.23. 14:30:58

"Nappal az autósok közötti egy főre eső k. anyázások száma meghaladja kínáét, pedig ott sokan vannak"

Azért ebben az egy mondatban sikerült bizonyítania a csávónak, hogy nem a remek helyesírásáért és a matektudásáért szeretik.

telemetria 2007.06.23. 14:32:25

Csak annyit tennék hozzá, hogy 1 héttel az emlegetett motoros baleset után, a másik mecseki szakaszon (Pécsvárad-Mecseknádasd) egy kedves ismerősömnek hajtott egy őrült kétkerekes, természetesen záróvonalon keresztül. Nem kis sebességgel, a vizsgálat szerint úgy 200 km/h körül. Életveszélyes állapotban, nem olcsón, de gondolom sok -költségvetési - pénzért, helikopterrel vitték kórházba.
Nem tudnak tanulni a saját hibáikból. Az állam helyében ezért:
1. nemf izetném a kórházi ellátásukat a TB.-ből,
2. bizonyos teljesítmény felett kötelező tachográfot vezetnék be nekik,
3. kitiltanám ezekről az útszakaszokról őket.

Macskapecér 2007.06.23. 14:34:32

Nem kedvelem a hangos motorokat, szerintem indokolatlan. Egy dolog, hogy szép hangja van, de valóban ijesztő lehet. Viszont nem kell demagógnak lenni, a gyerekülésben alvó gyerekedet egy hangos autó, vagy teherautó, vagy a busz is felébresztheti.

Szerintem nem mártírság, hogy a motorost csak a sisak és a ruha védi, hanem _tény_. Nem kellenek ide nagy szavak, csak egy kis ész, meg odafigyelés kellene minden szereplőtől. A motorosok nagy része tisztában van vele, és elfogadja, vagyis együtt él azzal a tudattal, hogy mit kockáztat. Viszont a többi közlekedőnek fogalma sincs, egész egyszerűen azért, mert még nem tapasztalták meg, hogy milyen pl. motoron ülni. Az autósok nagy része egész életében még biciklire sem ül. Másra nem tudok gondolni, mert ha kétkeréken is közlekednének, biztosan észrevennék a többieket is.

Oooyee! Nagyfokú tévedés, hogy aki motorra ül, mind adrenalinhajhász. Ezt minden olyan motoros nevében visszautasítom, akinek nem a lóerőkről és a gyorshajtásról szól az élet. Ezekszerint Te magad sem veszed észre azokat, akik minden különösebb feltűnés nélkül képesek motorozni. Na például ők azok, akik éppen a-ból b-be tartanak.
Megjegyzem a mai közlekedésben egy gyenge motor ugyanúgy lehet életveszélyes, mint egy 150 lóerős. Mindazonáltal egy 100 lóerő körüli motor ma teljesen hétköznapinak számít. Nem a lóerőkkel van a probléma, hanem a jobb kézzel, ami a gázt húzza, meg az aggyal, ami a jobb kezet irányítja. És ez ugyanígy igaz a nagyteljesítményű autóban ülőkre is.

MPecér

flimo13 2007.06.23. 14:35:19

Levélhez hozzászólva, amig nincsenek kerékpárutak, és dugó nem csak elvétve, csőtöréskor fordul elő, addig pofa lapos.

Dodka 2007.06.23. 14:35:32

Először is: Winklernek teljesen igaza van.
Másodszor: Az agyament motoros műsoroknak NEM lett 2-3 éve vége - talán a múlt héten láttam a Sport1-en hasonló állatságokat. Lehet, hogy nem Fodor Donát volt, de nem is a személyéről, hanem a folyamatról van szó.

A gond az, hogy aki ma 2 kerekű járművet vesz, az azért teszi, hogy megszegje a szabályokat. Ez lehet motoros és lehet kerékpáros, egyre megy - mindkét járműfajta tulajdonosai extra jogokat követelnek maguknak, kötelezettségeiket pedig semmibe veszik. Az, hogy egy motoros/kerékpáros nem tartja be a KRESZ-t - szerintük - természetes. Az, hogy a többi közlekedő terhére akarnak további lehetőségeket, szintén. Az, hogy ezt politikai támogatással és hatékony érdekképviselettel el is érik, normális esetben lehetetlen volna. De mivel autós érdekképviselet nem létezik, nem az.

Nézzük meg, mi történik Budapesten. Lopják az útjainkat. Nem hogy nem építik meg a sokszorosan kifizettetett fejlesztéseket, egyre szűkebb mederbe terelik az egyre nagyobb forgalmat. Aztán panaszkodnak a környezetszennyezésre. Egyre több az indokolatlan, dugóképző buszsáv. (pl. Szilágyi E. fasor (sic!) a Moszkva tér felé, Alkotás út - mindkét helyen a folyamatos villamospálya mellett...) Egyre több esetben veszélyesen szűkül az útpálya a kötöttpályás tömegközlekedés miatt. (Nagykörút, Margit híd budai hídfő Pest felé) Itt van a kerékpárosok eszméletlenül agresszív kampánya: 20-30ezer (néha) kerékpárral közlekedő igyekszik még inkább kiszorítani több százezer autóst. Critical Mass...?! És a maradék útfelületen sem közlekedhetünk "normálisan", mert van ugyan törvény, de az nem mindenkire vonatkozik.

És mielőtt bárki környezetvédelemmel jönne, nézze meg a felméréseket: a járművek fele dugóban áll, másik fele parkolóhelyet keres. Ha lenne út és lenne parkoló, akkor legalább 30-40%-kal kevesebb lenne a károsanyag kibocsátás. Ez lenne a környezetvédelem, nem az EURO-50 buszok...

AUTÓS ÉRDEKKÉPVISELETET!

5E GT 2007.06.23. 14:44:22

1 méter. Baromság. A túramotorosok nagyrésze ( pl Harley-sok és hasonló testvérek)miért tudnak normálisan közlekedni? Semmi bajom a motorosokkal,sőt régebben magam is húztam a gázt,de a sportmotorosok tényleg felelőtlenek. Ígyis elengedik őket nagyrészt,ha másért nem,hát a béke kedvéért.Bár mi autósok is viselkedhetnénk,ez tény.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 14:48:58

Dodka: Amit leírsz az finoman szólva baromság.

1.) Tudod több út, több parkoló nehezen lesz, főleg, ha nem gyalogolsz 3 saroknyit, ilyenkor ugyanis a parkolóház túl messze van. Ergo egyetlen megoldás van: Kevesebb autó.

2.) Jelenleg az autósok miatti dugó több tömegközlekedőt akadályoz, mint amennyi autóst ezek a tömegközlekedők akadályoznak. Arról nem is beszélve, ha ők nem buszon ülnének akkor nem tudnál közlekedni.

3.) Autós érdekképviseletnek megvannak a maga formái.

4.) Alapvetően az a cél, hogy minden alkalmas közlekedési eszköz részt tudjon venni a közlekedésben, ellenkező esetben neked sem lesz helyed, neked is nagyobb lesz a dugó. Méghozzá a rendelkezésre álló hely optimális kihasználásával.

Ez az optimális kihasználás bizony a tömegközlekedésnek kedvez, valamint azoknak a járműveknek, amik 1 utas szállítására kevesebb helyet foglalnak el.

5.) A többség, két keréken sem szabályt szegni szeretne, hanem eljutni A-ból B-be, ha szabályt akarna szegni, nem érdekelné mi a szabály... Pont hogy KÖZLEKEDNI szeretne, méghozzá szabályosan. Ő is fizet adót, joga van hozzá.

Soroljam?

Macskapecér 2007.06.23. 14:58:39

Dodka! Sajnos a hozzád hasonló szűklátókörűek nem képesek megérteni, hogy a motor nem csupán sporteszköz lehet, hanem közlekedési eszköz is. A motoroknak és a kerékpároknak igenis van helye a közlekedésben, csak egyeseknek fáj elfogadni, hogy ha biciklivel mennének dolgozni, vagy az 5 kilométeren belül lévő dolgukra, akkor nem kéne a dugóban állni, nem kellene a buszon szívni más hónaljszagát, nem kellene megverekedni és fizetni a parkolóhelyért, stb.
A motor és a bicikli a városi közlekedés legjobb alternatívája, akárhonnan is nézem.
Valami félreértés van. A kerékpárosok nem akarnak kiszorítani senkit, ahogy a motorosok sem. Szerinted túlzó elvárásnak minősülnek a járható kerékpárutak, vagy az, hogy felhívják a "vakon" közlekedők figyelmét arra, hogy rajtuk kívül mások is közlekednek?

MPecér

hdanesz 2007.06.23. 15:00:59

Megnéztem én is a belinkelt videót. Abban 13perc alatt annyi szabálysértés van,hogy élete végéig nem látna jogosítványt se, nemhogy vezetni engednék. Gyorshajtás,lakott területen belül 100al menni...meg utána 270-el, tiltott sávátlépés, forgalom elől elzárt területen közlekedni..meg forgalommal szemben stb.
Nem semmi!
És ha 270-nél egy autós előzésbe fog? Ilyen sebességnél esélye nincs érzékelni/látni a motorost. Nekem is a Győzike példa jut eszembe. Ha őt megbüntették a bizt. öv miatt....

evo 2007.06.23. 15:08:39

"Itt van a kerékpárosok eszméletlenül agresszív kampánya: 20-30ezer (néha) kerékpárral közlekedő igyekszik még inkább kiszorítani több százezer autóst. Critical Mass...?!"

Bizony, a kerékpárosoknak szükségük lenne valamilyen formátumú betonrészletre, ahol nyugodtan tudnának közlekedni, nem zavarnák az autósokat sem (mert ugye ahogy Kari nemrég megírta, a kerékpárosok csak akadályozzák a hozzá hasonló nagyképű autósokat, akik az utak királyai csak azért mert van alattuk egy gépjármű).

És bizony környezettudatosan közlekedni sem ártana, egy autóban egy ember bizony elég kis hatásfokot jelent, csak a dugókat gerjesztik. (Hollandiában miért közlekedik az emberek nagy része kerékpárral? Mert van eszük.)És mellesleg a kerékpározás nem csak egy alternatíva a közlekedésre, hanem ezzel kicsit védeni is lehet a környezetet meg fogyasztani is lehet a zsíros seggeket. Csupa előny...

kawaturbo 2007.06.23. 15:08:57

Motoros volnék,vagy inkább mostanság csak motortulajdonos!
Már sok évvel ezelőtt megtettem az első lépést a közlekedési morál javítása érdekében:tehát nem hajtok pofátlan sebességgel,elengedek minden motorost(meg is köszönik szépen),minden autóst elengedek aki erősebb,elsőbbséget adok ha kell(közben nem anyázok)!
A Pécsi esettel kapcsolatban az a véleményem hogy ez bárkivel,bárhol megtörténhet,csak annyi a külömbség ,hogy ezt megörökítették kamerával.
Ha jól belegondolok,mi sem voltunk külömbek-sőt inkább állatabbak-de már "megtértünk" mi életbenmaradottak!

Laci 2007.06.23. 15:12:08

FolkMetalos 2007.06.23. 14:13:07
Laci Mester!
Köszönöm a Mester jelzőt, de nem vagyok az! Nem zavarnak a motorosok, sőt! Imádom a hangjukat, mindig biccentek, egy-egy szép járgány láttán. Egy Harley-s csajjal majd\\\\\\\' minden nap összefutok a kerepesin, nem előz sávon belül, nem használja a busz sávot, sorban áll szépen, ahogy mi autósok is.
Hogy legyen külön motorssáv? kérdésem: hol? Bontsuk le a Rákóczi út egyik felét ? Badarság! Lehessen használni a busz sávota motorosoknak, közben a belső sávot az autósok ne használhassák csak utassal, erre már van példa, lásd Anglia.
Más, de ide tartozik, ha lenne rendes tömegközlekedés, meg 4-es, 5-ös, 6-os metro... nem gondolkodnék azon, hogy a munkahelyemre autóval vagy busszal járnék, míg Rákosszentmihályról bejutok az Örsre, addig autóval beérek. Előbb infrastuktúra, (épp elég adót fizetek)utána lassítsák mesterségesen a városba bejutást.

MuzX 2007.06.23. 15:14:42

Elismerem, hogy az autósok is rendszeresen szabálytalankodnak, ezt nehéz vitatni. Én se tartok be mindig mindent, de:
1. Ha túllépem is a sebességet, általában max. 10%-kal teszem, mégse kések el emiatt sehonnan, és szeretek vezetni is...
2. Kivéve előzést, amikor az a cél, hogy minél gyorsabban befejezzem a manővert, olyankor padlógáz, és persze fölmegy hamar a mutató, de ahogy befejezem, visszatérek a normális sebességre.
3. És képzeljétek, nekem nem derogál 90-95-tel menni országúton, holott az autóm képes lenne 250-re is..., és a 60-100-at 5,7s alatt abszolválja négyesben, tehát nem egy tucatautó. Nem érzem magam ettől kevesebbnek, és nem érzem, hogy a közútat kéne versenypályának használnom, hogy jól érezzem magam.
4. Soha, de soha nem előzök rosszul belátható helyen vagy záróvonalon át!
4. Szeretek vezetni, és baromi jól ismerem azt a bizonyos mecseki szerpentint, sokat jártam arra gyerekkorom óta, amikor nem volt forgalom, én is megküldtem az autót ott, de amint mások is jöttek, visszavettem. Ezt még soha, egyetlen motorostól se láttam.
5. Egy ideje még normál tempóban se szívesen megyek arra az őrültként cikázó motorosok miatt.
6. Soha, egyetlen rizsrakétát se láttam szabályosan közlekedni, egyetlen egyet sem! Reálisan nézve, aki megveszi, tudja, hogy ezt nem arra találták ki, ergo tudatosan, előre megfontolt szándékkal fog vele úgy közlekedni, hogy DURVÁN megszegi a szabályokat, csak azért, mert megteheti, mert gyorsabb, kisebb helyen elfér, és mert úgyse tudják megbaszni érte.
7. Az előző után kissé kétkedve fogadom azt az állítást, hogy a motorosok többsége szabályos, vagy nem felelőtlenebb és nem szabálytalanbb, mint az autósok. Talán a túramotorosok, a chopperesek, a robogósok nagyobb része igen, de az ilyen speedbike-osokról reálisan nézve ezt teljesen valótlanság állítani.
8. Ha a kirívó eseteket nézzük: vajon mennyire gyakori, hogy azok az autók, amelyek képesek lennének könnyedén 200 fölött menni, rendszeresen annyival is mennek a közutakon? És mennyire gyakori ez a rizsrakétáknál?
Ott a mecsekben egyetlen autós se közlekedett soha 130-cal...
Nem csak a szabályszegés tényét, hanem annak mértékét is érdemes átgondolni.
9. Valahogy a motorosok nem látják be, hogy eleve egy autós szeme nehezebben észleli őket, még akkor is, ha szabályos sebességgel jönnek, hiszen jóval kisebbek, másrészt az autós leginkább egy másik autóra számít, ha azt figyeli, van-e valaki az úton, ez tény, még ha nem is helyes... ha még ezt megtetézi azzal a motoros, hogy jócskán ráhúz a sebességhatárra, a saját észlelhetőségének esélyeit hatványozottan rontja...

wheeler 2007.06.23. 15:16:44

a donát VIDEO üt, mint az ipariáram!
ez már nem MOTORSHOW, hanem a RETTEGÉS FOKA!
és a sok hasonszőrű b@rom(elnézést!)még majmolja is ezt az eszetlent....!

tamtam 2007.06.23. 16:31:23

nagyon sajnálom ami a mecsekben történt, de sok motoros halt meg eddig is , és sajnos még fog is, ez csak azért lett nagy hír mert a média felkapta, olyan meg ne szóljon hozzá, aki még soha nem motorozott, az új gixer teszt után ami a totalbikon volt, defektes gumival, inkább nem írnák kritikát a motorosokról

Mátrai 2007.06.23. 16:47:47

Aki azt mondjam, hogy sok motoros szabályos, egy hétvégére nézzen már fel a Mátrába. nincs igaza. Ide is versenyezni járnak. 10 éve eleinte jó volt hallgatni a motorok pörgő hangját, de ma zeng tőle a hegy.
Mi van, ha a lehúzódó autós mellé akkor ér egy motoros balról, amikor egy anyuka jobbról lelép eléje babakocsit tolva a járdáról akármiért? Választhat?
30 éve van jogszabály, hogy a veszélyes motorosok motorját elvehetik. A TV-ben mondták (téma lesz a kékfényben).
A repülősök 1-1 balesete is állandó szenzáció, mégse azzal jövök, hogy autós több balasetet csinál.

Mátrai 2007.06.23. 16:51:14

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=49599

Az álló buszokkal mit szándékszik csinálni a nagytudású, hogy ne ugorjon neki az álló busz a motorosnak? A busz túl lassan állt?

FolkMetalos 2007.06.23. 16:54:54

Dodka! Az általánosítást ki lehetne hagyni! Amúgy én még mondjuk csopperest vagy Pannóniást nem láttam menni a sorok közt, és pofátlanul előzni (ott ahol nem lehet), pedig ugyanolyan teljes értékű motoros mint akinek ezres, 170-180 lovas szupersportgépe van és képes 3 másodperc alatt 100on lenni. Én pedig motorosként nem követelek semmit, és biciklizni is szoktam, mellesleg. Sőt örülök, ha elengednek, meg is köszönöm (mint egy másik hozzászóló, Laci)! Szerintem semmilyen akció meg új sáv nem kell ide, csak ennyi: 1. LEGYÜNK TÜRELMESEBBEK, ha sürgős dolgunk van akkor igyekezzünk hamarabb elindulni és akkor nem kell - mások veszélyeztetésével - sietni! 2. LEGYÜNK KÖRÜLTEKINTŐBBEK, a motorosok és az autósok is emberek, és lehet mindenkinek szar napja! 3. Ahogy az Üvegtigrisben is volt: ÉSSZEL, APÁM, ÉSSZEL! Tehát nem csak menni kell mint a hülye, az út nem versenypálya! Ennyi, ezzel nem akartam oktatgatni senkit, csak az alapvető dolgokra próbáltam rávilágítani.

Zozo 2007.06.23. 16:56:12

Olyan érdekes : városomban szinte nap mint nap látok tanuló/vizsgázó motorosokat. Mint a kisangyalok, illetve nem is : NORMÁLISAN, A SZABÁLYOKAT BETARTVA közlekednek. Aztán (tisztelet az elenyésző számú kivételnek)utána szinte SOHA !!! Miért kell egyáltalán ennyit foglalkozni velük, sajnos rászolgáltak ezerszeresen rosszhírükre......

Gregorio 2007.06.23. 16:59:31

Na türelmesen végigolvastam minden hozzászólást, jó látni, hogy az emberek többsége azért normálisan próbál viszonyulni a motorokhoz/motorosokhoz... Az, hogy pont a Dodort szólaltatták meg a Naplóban azért több, mint ironikus, mert gyanítom, hogy pont az ő általa készített video adott 'ihletet' a fiatalembernek akciója megörökítéséhez... (nekem is megvan a video már vagy 3 éve) meg a Ghost Rider-es agymenések... A fokozatossághoz szerintem nem több jogosítványkategória kéne, hanem a fejekben kéne rendet rakni, én Simsonnal kezdtem, utána 125speed, utána nagyrobogó, most nincs két kerék, hanem kocsi, de amint tehetem ismét motorozni (is) fogok. Az oktatóknak, a kereskedőkek, a tapasztaltabb motorostársaknak igenis meg kéne mondani: első motornak ne az 1000est vedd, mert meghalsz vele! Sajnos ma azt látom, hogy sokan, minden tapasztalat nélkül 0%-ra kitolják a motort a szalonból, még a szezon vége előtt meghalnak vele, a családnak meg marad a gyász, és a törlesztőrészletek... Ezért olyan a motorosok megítélése, amilyen... Persze én is csináltam/csinálok olyan állatságokat, amikre visszatekintve nem vagyok büszke, de azért általában igyekszem az íveimet, az előzéseimet, a sávváltásaimat úgy kiszámolni bármiben v. bármin is ülök, h a másikat nemhogy ne veszélyeztessem, de még csak rá se ijesszek, ne kényszerítsem korrigálásra. De ezt a KRESZ is így tanítja valahogy.. Szerintem így is lehet gyorsan, lendületesen, élvezetesen közlekedni... Kanyarvadászatra is csak akkor szoktam menni a hegyre, amikor üres, mondjuk hétköznapokon, hétvégén véletlenül sem! Arra meg, hogy mi való utcára és mi nem, hallottam azt a mondatot: 'nem a pisztoly a hülye, hanem aki meghúzza a ravaszt!'

FolkMetalos 2007.06.23. 17:01:06

Igen, és a motor is eredetileg arra lett kitalálva, hogy A-ból B-ba jussanak az emberek, vagy tévedek? hu.wikipedia.org/wiki/Motorker%C3%A9kp%C3%A1r

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.06.23. 17:01:21

Megint itt van cirka 100 komment tele nagyobbnál nagyobb okosságokkal aztán mégsem történik semmi. Igen,azért mert leszarjuk. Mindenki. Winkler cikke jó volt,volt benne sok igazság és szerintem az év cikkét írta meg vele motoros témában,viszont a válasz sem utolsó abban is van legalább annyi igazság mint Robi cikkében. Megoldás mégsem születik csak "nagy ötletek". Most írhatnám,hogy azért "mert ilyen ez az ország" de nem írom mert elég okosságot olvashattok az első 100 kommentben is. Uff!

To:Ce 2007.06.23. 17:03:31

Néhány gondolat, ami talán még nem hangzott el senkitől ebben a fórumban:

1. A városi közlekedésnek valóban jó alternatívája a bicikli/motor, azonban dániában nem pusztán azért közlekednek lényegesen többen biciklivel, mert több a bicikliút. Tény, hogy nálunk ebből hiány van, de ha holnap hirtelen behoznánk a lemaradást, az sem lenne elég. Teljesen más a város szerkezet, méret. Budapesten az agglomerációval együtt majdnem annyien élnek mint egész Dániában. Ráadásul a városlakok nagy részének nincs hol tárolnia a biciklit/motort otthon, egyszerüen a házak építésénél ez nem volt elvárás. Arról nem is beszélve, hogy ahova mész ott sem tudsz "parkolni" kétkerekűvel, legalábbis megnyugtató körülmények között nem. Plusz egészen más az éghajlat és a domborzati viszonyok.

2. Oktatásról: Nagy ostobaság azt gondolni, hogy ha szigorítják a motoros/autós jogsi megszerzését, akkor javulni fog a helyzet. A vizsga előtt minden mazsola csak 40-el közlekedik az oktatóval. Ha 35 helyett 70 órát kell így vezetni, azt is kibírja majd. Aztán ha kezében a papír, akkor átmenet nélkül száguldozni kezd. El kell fogadni, hogy 50-100 eKm levezetéséig autón is motoron is tanul az ember. Ez reálisan soha nem lehet egy oktatás része, elválasztva a normál forgalomtól, ergo mindíg lesznek tanulók is az utakon. Nem a papír megszerzését kell nehezebbé tenni, hanem meg kell ismertetni az emberekkel saját korlátaikat, és megértetni, hogy nem léphetik át azt. Még akkor sem, ha ezzel szabályokat egyébként nem szegnek meg. (pl. szerpentínen a 90 is lehet életveszélyes...)

3. "Nem csak a szabályszegés tényét, hanem annak mértékét is érdemes átgondolni."

A rossz hazai közlekedési morál és a mutyimagyarország legnagyobb tévhitéhez értünk el ezzel. Meg kéne érteni, hogy a KRESZ szabályok nem etikai előírások, amik általános irányt adnak de átléphetők, hanem kötelező érvényű törvények, amelyeket mindig és minden körülmények között be kell tartani! Az tehát aki 50 helyett 51-el, 90 helyett 91-el, 130 helyett 131-el megy törvényt szeg, és így érje utól a megfelelő büntetés! Ennek alapján egyet értenék a zéró tolerancia elvével!

A szabályok betartása alól az sem ment fel senkit, hogy a szabályok értelmetlenek. Természetesen ha az állampolgárok nagyobbrészt betartanák a szabályokat, és képesek lennének mindezek mellett józan önmérsékésre is, akkor lehetne a szabályokon lazítani, sebességhatárokat emelni vagy eltörölni stb. De értsük már meg, a szabályok minket védenek, és csak akkor érnek valamit, ha mindenki és maradéktalanul betartja őket.

Visszatérve a témára:

1. Az 1m felhívást nem értem. Ha arra buzdítja az autósokat, hogy a sávok között engedjék el a motorosokat, tehát segédkezzenek a KRESZ megszegésében, akkor szabálysértésre buzdít.

Ha arra, hogy új sávot létesítsünk a motorosoknak, akkor is ostobaság, mert egy ilyen sáv egyrészt sokkal jobban kellene a biciklistáknak és nekik se jut, másrészt rendkívül veszélyes volna, mert jelen átlalános társadalmi morál mellett túl sok lenne az abban száguldó motoros.

2. A motoros jogsi további szigorítása, erős gépek korlátozása nem hozna értékelhető eredményt. Aki most is tojik a szabályokra, az vagy türelemmel végigcsinálná a nehezített procedúrát, vagy egyszerűen tojna rá, és jogsi vagy engedély nélkül motorozna. Viszont mindezzel egy csomó ember életét nehezítenénk, vagy vennénk el a lehetőséget tőle, hogy motorral közlekedjen.

3. Ha valai tenni akar a motorosokért akkor (a) Tekintse a motort is közlekedési eszköznek, esetleg szabadidős tevékenység szintjén túraeszköznek, és buzdítsa a motoros társadalmat szabályos és mindig szabályos közlekedésre! (b) Mutassa be a (szabályos) motoros közlekedés előnyeit, megnyerve minél több embert, hogy a kissebb helyet foglaló, környezetbarátabb közlekedést válasza. (c) Teremtse meg a lehetőségét, vagy hívja fel a sportmotorosok figyelmét azokra a lehetőségekre, ahol kipróbálhatják magukat, mások veszélyeztetése nélkül, és lehetőleg minél nagyobb biztonságban.

A fenti a-b-c pontot ajánlom figyelmébe minden motorozásért tenni akaró embernek, celebsége fokától függetlenül.

b.

Taxy 2007.06.23. 17:10:54

FolkMetalos:
Igazad van, a motor is valóban közlekedési eszköz, ahogy az autó is. Csak itt kifejezetten azokról a motorokról van szó, amik min. 150 lóerősek, és a megengedett maximum sebességet kb 3 másodperc alatt érik el.
Az autó is közlekedési eszköz, egy Ferrari mégsem arra lett kitalálva, hogy anyuka elmenjen vele a Tesco-ba.
Ha valaki ilyet vesz, akkor tegye fel a trélerre (vagy üljön rá, ha akar, de akkor közlekedjen szabályosan), vigye el egy versenypályára és ott húzhatja neki, ahogy csak bíja.
De az állatkodásával ne veszélyeztesse mások életét.
Mindössze erről van szó.

Persze léteznek hétköznapi használatra kifelyezetten alkalmas motorok is, amik ideális közlekedési eszközök, de most nem erről folyik a vita.

Pyotr 2007.06.23. 17:13:11

Szabályosan haladok egy kisbusz után (követési távolság, stb.), ráadásul nem is siettem ezért egy kicsit le is maradtam. Egyszercsak az ember kitalálta, hogy milyen jópofa ha az ablakmosóval lefröcskölöm a paraszt motorost. Én elhiszem, hogy koszos a szélvédője, de a mosófolyadékból nem sok került az ablakára. Magyarán direkt úgy volt állítva, hogy a hátamögött haladó motoros kapjon igazán belőle. Gratulálok az ilyen embereknek!!! Fasza gyerekek vagytok!!! Ti beszéltek itt odafigyelésről???? Ahol tudtok keresztbe tesztek a motorosoknak. Pfff... Gusztustalanok vagytok!!!
TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!

Üdv. Pyotr

Mátrai 2007.06.23. 17:18:43

Te szórakozni voltál ott. Szerintem meg ő nem látott ki. Ő dolgozott. Te rosszindulatú vagy.

^bdpst 2007.06.23. 17:18:44

csak egy szösszenet...

én ha elférek a kocsik között, elmegyek.. ha nem férek el, megállok! ha elémállnak direkt, akkor is megállok, úgyis meg fogom előzni a barmot, minek arcoskodni? az fogja a legjobban felidegesíteni úgyis, ha látja hogy minden akadékoskodása ellenére is előreébb vagyok mint ő...

viszont azt nem értem, minek a 600as speed géppel száguldozni a kocsik között, és az álló kocsisornál bőgetni a motort, hogy szétnyíljon a sor... de láttam már olyat is hogy valaki nem nyitott a motorosnak, mert egyszerűen nem vette észre, a motoros utasa pedig elkezdte verni az ablakot.. egymás után több autónak is..
motoros vagyok, de az ilyenre még én is ráhúznám a kormányt, mert az ilyen emberre csak annyit lehet mondani, hogy tirpák...

motorral közlekedni így is nagy előny, miért nem elég ez? miért kell mindig többet követelni?

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.06.23. 17:22:33

Megint itt van cirka 100 komment tele nagyobbnál nagyobb okosságokkal aztán mégsem történik semmi. Igen,azért mert leszarjuk. Mindenki. Winkler cikke jó volt,volt benne sok igazság és szerintem az év cikkét írta meg vele motoros témában,viszont a válasz sem utolsó abban is van legalább annyi igazság mint Robi cikkében. Megoldás mégsem születik csak "nagy ötletek". Most írhatnám,hogy azért "mert ilyen ez az ország" de nem írom mert elég okosságot olvashattok az első 100 kommentben is. Uff!

Daily Shark 2007.06.23. 17:36:35

To:Ce
A 3. pontodhoz: amit mondasz, több szempontból is teljesen irreális, bár elvileg egyetértek vele. Ilyen zérotolerancia Magyarországon nem kivitelezhető, több okból.
- Egyrészt mert a magyar öntudatnak hagyományosan része a huszárvirtus, ami a szabályok megszegését jelenti, akár csak heccből, akár érdekből. Ezt nem lehet kiverni az emberekből újabb törvényekkel vagy nagyobb szigorral, mert hiába figyelne százezer rendőr az utakon minden szabálytalanságra lecsapva, ha az élet más területén meg minden menne a régiben.
- Másrészt technikailag sem kivitelezhető, nincs elég rendőr hozzá, ha lenne, akkor is többnyire szarnak bele, és azt keresik, hol tudnak könnyen statisztikajavító fogásokat csinálni meg saját zsebre dolgozni.
- Ha történik valami baj, akkor viszont egyértelműen figyelembe veszik a szabályszegés mértékét a bíróságon, és erre utaltam. A speedbikeosok sokkal jelentősebb mértékben gyorshajtanak, mint az autósok, ezzel sokkal nagyobb veszélybe sodorhatnak másokat.

Gyakorlatilag nincs megoldás erre az egészre...

xtal 2007.06.23. 17:37:53

"Magyarán direkt úgy volt állítva, hogy a hátamögött haladó motoros kapjon igazán belőle. Gratulálok az ilyen embereknek!!!"

te olyan hulye vagy, mint a valagam. az autosok 90%a egyaltalan SEHOGY nem allitja be az ablakmoso fuvokait (sajnos), nemhogy meg azzal szorakozna, hogy merre spricceljen.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 17:38:52

Szabálytalanság kérdése: Igenis van különbség szabálytalanság és szabálytalanság között. Pl. záróvonalat nem szabad átlépni. De ha csak így tudod elkerülni az eléd kilépő gyereket? Gázolás vagy szabálysértés?

Nem mindegy, hogy a gyorshajtás utcai versenyzést, vagy egy előzés gyorsabb befejezését szolgálja, mások is előznek, és a kismértékű gyorshajtás éppen csökkenti a balesetveszélyt.

A KRESZ nem szivatásból van, hanem azért, hogy védjen. Ha a szabály szövegét nem tartod be, de a szabály szellemisége, célja szerint cselekszel az bizony nagyon más mint az öncélú versenyzés.

A zéró tolerancia elve ott működik jól, ahol a szabályok érthetőek, a céljuk is világos, és tudod, hogy a 40es tábla nem azért van kint, mert egy fél éve befejezett útépítés miatt kirakott táblát kinnfelejtettek.

Nem véletlen, hogy a zéró tolerancia ott van, ahol sebesség korlátozás nélküli útszakaszok is vannak, ahol lehetőség szerint a normális sebességnél magasabbat is engednek (táblával), ahol az emberek megszokják, a szabály és a rendőr értük van.

Taxy 2007.06.23. 17:41:37

Az a baj, hogy ezzel tényleg nem megyünk semmire... Kifejtjük a véleményünk mindkét oldalon, de nem fog történni semmi.
Akik állatkodni akarnak, azok továbbra is durva motorokat fognak venni, és továbbra is állatkodni fognak. vehetnének durva kocsit is, csak azzal az a baj, hogy 10x annyiba kerül. A motoron viszont könnyebb meghalni. Nézzétek meg Dubai-t. Ott Ferrarikkal csinálják ugyan azt, amit itt a Mecsekben a motorkkal.
A 20 éveseknek ezután sem lesz féleleérzetük, ezután is felelőtlenek lesznek, ezután is azt fogják hinni, 2 végigmotorozott szezon után, hogy van olyan gyors a reflexük, és vannak olyan rutinosak, hogy simán ki tudnak mászni egy 220-nál hirtelen keletkezett vészhelyzetből.
Meg egyébként is a buzi autósok mit magyaráznak, amikor köcsögök, meg lespriccelik őket, meg sokan nem húzódnak félre, meg egyébként is, fogalmuk sincs az egészről...

Falra hányt borsó az egész...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 17:45:19

Pyotr: Ha szerinted mások gusztustalanok, rosszhiszeműek akkor te mi vagy? A rosszindulat szarból gyúrt démona egyenesen rózsi néni pöcegödréből?

Nem véletlen a kemény hangnem, pusztán jelzem, ha te mindenkiből, okkal, ok nélkül csak a rosszindulatot feltételezed, ennek megfelelően reagállsz, akkor ott gond van, pár mindenkiről rosszindulatot feltételető akaratos hülyegyerek reakciója bizony eléri azt, hogy az autós sok rosszat lásson a motorosoktól. Nem fog azért fúvókát állítani, szüksége van az ablakmosásra, de arról gondoskodik, csak nehezen előzz... Amikor meg csak azért is megmutatod neki, az lesz az újabb negatív példa, ami miatt nem csak belőled lehet vesedonor, hanem másokból is.

mercury 2007.06.23. 17:48:56

Max azert huzodok felre (ha tudok) mert volt pl. hatrahajtja a tukromet a paraszt es meg be is mutat... Ha jobbra huzodok a dugoban akkor a jobboldalrol jovo paraszt anyaz, ha balra huzodok akkor forditva, nem lehet nekik eleg jo az ember. Ejjel nem lehet nyitott ablaknal aludni a hangjuk miatt. Szerintem az 1 % sem tud annyira vezetni mint ami az alattuk levo motorhoz szukseges, csak a pofajuk nagy, ha nem sajnalnam a kocsimat, atmennek egy ketton...

atiska 2007.06.23. 17:56:56

" alias 2007.06.23. 12:57:41
donát példamutatása:
free.x3.hu/motorvideo/
2003 szept

"1 méter" mi?
pfffffffff..... "

ez a video a 85-os fouton keszult,kapuvar es a homoki leagazo kozott, illetve visszafele.
aki nem ismeros a kornyeken annak tajekoztatasul: "halalut" neven kozismert, meg a felujitas utan is, tobb mint 2 evig naponta ingaztam a teljes hosszaban (kb 70 km az egesz 85-os, nagycenkrol jartam gyorbe), es raero idomben a buszrol megszamoltuk a kereszteket ezen a szakaszon. 76 !!! db keresztet talatunk az ut mellett, el lehet kepzelni mennyien haltak meg.
rengeteg allat autost is lattam - teny.
de annyi idiota szervdonort, aki a belathatatlan jobbkanyarban elozi a nyergesvontatot szembeforgalomban, zarovonalon, nem hiszem hogy meg egyszer az eletben latni fogok. erdekes modon mindegyik gyorsasagi motorral hajtott.
vannak koztk olyanok is akik normalisan tudnak kozlekedni (nem feltetlenul 90-el meg 50-el, de tegye fel a kezet aki nem gyorshajtott akarmilyen jarmuvel is kozlekedik), de 80 %-ban csak kamikazek vannak koztuk.
ami meg nem baj, de masokat is veszelyeztetnek... ami viszont mar baj.
olvastam, hogy volt meg egy hasonlo baleset, mint az ominozus videos, mentohelikopter, kutyafule...
nos, az ilyen balesetek okozoit ott kellene hagyni az arokparton dogoljon meg csendben es nyugodtan, vagy hogy ne szenvedjen fel lehet akasztani szaradni egy faagra anyakanal fogva, nehogymar az adofizetok penzebol ilyen idiotakat kelljen menteni, rakos gyerek gyogyitasara meg nincs penz.
1m vagy nem 1m... ha van hely, akkor hagyok helyet a motorosnak/robogosnak/biciklisnek, dugoban gyorsabban tud menni, ha nincs hely, ugyse tok felreallni, akkor meg felesleges ilyenekkel buzeralni a tobbi kozlekedot.
mikor erjuk mar meg, hogy az idiotak (jarmutipustol fuggetlenul) eltunnek az utakrol? vagy azert, mert megtanulnak esszel kozlekedni, vagy azert mert kihalnak? ez is csak a kovetkezo evezredben lehetseges, a dolgok jelenlegi allasat tekintve.

robi 2007.06.23. 17:58:00

Sziasztok

A következőt egy KRESZ oktató mondta nekem anno:szoktam én is gyorsan hajtani,DE:maximum magamat veszélyeztetem,és csak akkor hajtok gyorsan ha meg is tudok állni,ha valami akadály van előttem... Érdekes nem?Ez az amit sokan nem tudnak vagy nem is akarnak felfogni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 18:00:27

Taxy: A gond ott van, hogy sok nem olyan fiatal motoros, és sok újságíró is képtelen összefüggéseiben nézni a közlekedést.

Miért nem ment a mecsekben a vétlen fél a külső sávban? Mert egy másik motoros után ment, utólértek és előztek egy autót. Ő egy kicsit hátrébb volt. És nem sávon belül előzünk. Aki látott már motorost csoportban nem egy ilyen helyzetet látott.

Egyszerűen azt hiszik, hogy minden csak az ő nézőpontjukból nézhető. Egészen biztos vagyok benne, ha a megszólaló újságíró, vagy a Cat nevű üresfejű motoros nőcske egy másik motorral halad együtt, és az előz, bizony ő is a belső sávban lesz.

Miért? Mert egy előzés így történik, ezen felül, ha az elsőt észreveszed, és látod más is előz az biztonságosabb, mint 20-30 méterrel később kivágni az autó mögül.

De menti a saját magához hasonló barmot: mit keresett a vétlen fél saját térfelén, miért kellett neki motorra ülni, mit keres egyáltalán a másik a közúton?

Sajnos a totalcar által írt levél is azt fejtegeti "mi a faszért megy a másik után és előz az a szerencsétlen amikor én a nagy speedmotoros baromállat száguldozok szabálytalanul szembe, és a záróvonal sem érdekel, a sebességhatár sem."

Ezek után ezek kérik számon a másik újságírótól a példamutatást? Nem tűnik kicsit szánalmasnak?

Mit ér az az autós vagy motoros újságíró, aki nem képes a közlekedést folyamatként, rendszerként látni? Aki nem képes belátni pár egyszerű dolgot.

Segítek: Pl. a mecsekben a seggrakéta remek tulajdonosa látja, egy autót előz egy motoros. A szórakozásból való motorozást sokszor társasággal csinálják, ergo jó eséllyel jön egy másik is, szintén előz, szintén abban a sávban lesz.

Erre miért nem reagállt? Mert alapvetően nem azt látja példának, és a totalcartól sem, hogy gondolkodjon, és próbálja megelőzni a helyzetet...

Hanem azt, hogyha hülye, gyilkos szabálytalan barom, akkor hogyan kell a másikban hibát keresni. Mert hát miért készült előzni szabályosan, mi a faszt keres egyáltalán közúton?

Ilyen hozzáállás után ők akarják a kollégiákat kioktatni felelősségből. Segítek: A sportadón futó műsor nem a közlekedésről, hanem sportról kellene, hogy szóljon, legnagyobb bűne nem az extrém teljesítmény bemutatása, hanem az, hogy ezt nem pályán teszik.

De a totalcar, és az összes jelentős műsor esetében: Nem egy tesztnél sikerül gyorshajtást bemutatni, arról beszélni mit lehet művelni az autóval (közúton hasonló módon), pedig ez a közlekedőknek is szól. Ha egy ilyen műsor próbálja a barmot mentegetni egy hülyeséggel, és arra tanítja az embert: Mentegesd a baromságot, ne gondolkodj, és a szabályok átlépése nem gond... No az legalább akkora gáz, mint egy motorsport műsor extrém videoi.

Az utóbbinál a környezet a gáz.

A totalcarnal az álságosság, a szemléletmód...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 18:04:17

atiska: Pont arról van szó, hogy a sok hülye ugyanazt nem fogja fel: NEM csak ő van az úton.

Nem tud 1 méter helyet adni az autós, ha nincs annyi, nem tud 1 méter helyet adni az autós, ha mindkét oldalon megy a motoros, ha lassan haladó autó van forgalomban, azt jó eséllyel előzik (többen is) nem megyek be a szembeforgalom közé...

Ilyen alapvető dolgokig nem jutnak el. De hőbörög, mit keres a másik az úton.

vagodeszka 2007.06.23. 18:08:33

tegye fel a kezét aki már látott motorost megállni zebránál, hogy átengedjen bárkit is.

Skot 2007.06.23. 18:08:55

Sziasztok!

Sokkal elottem szolt hozza vki akivel egyet kell ertenem...
Biztos jo motorozni, en is szeretnek...De aki lecsereli a gyari kipufogot valami 500 decibeles szornyetegre annak legszivesebben a haza elott turaztatnam egesz nap, vagy csak akkor mikor pihenni akar.
Es barki barhogy vedi a motorosokat, sajnos az a tendencia, hogy ok is egyre hulyebbek...

Igazabol a "robogos" tarsadalom a leghulyebb....Piros lampa nem akadaly...Keresztbe kasul mindenhol, neha eleg durva muszaki allapotu szarjaikon...Amik szinten 500 decibellel uvoltenek...

Nem tudom, regebben volt egy kezdemenyezes anno, hogy mertek a motorok kipufogojanak hangerejet es aki az "X" hatar felett volt azt megbuntettek...Szerintem ujra kene...

Tamas

Ethereal 2007.06.23. 18:14:25

Szvsz az lenne megoldás a problémára, ha pszichológiai tesztnek vetnénk alá a jogosítványért folyamodókat, legyenek bár autósok vagy motorosok. Még az is lehet, hogy nagyságrendi változás állna be a baleseti statisztikákban...

Taxy 2007.06.23. 18:21:22

Ethereal: ebben lehet valami. A tömeges személyszállításnál most is van ilyesmi (fate buszsofőr, ő említett valami hasonlót).

TheElf említette, hogy nem csak a nagyon fiatalok felelőtlenek. Ebben is lehet valami. Azért én nem adnék ilyen fiatalon jogsit. Azt sem engedném, hogy a B-s jogsit meg lehessen szerezni 17 évesen. Egyszerűen ilyen korban még nem alakul ki a felelősségtudat.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 18:25:48

Ethereal: Nem tudom, a pszichológiai teszt jó, csak lenne egy kérdésem, aki most is szar a KRESZre, az nem azt mondaná, hogy "nem jogosítvánnyal megy a motor, hanem benzinnel"?

Ha valaki magasról tesz a szabályokra, azt nem mégegy szabállyal lehet megállítani, hanem azzal, ha a jelenlegi szabályok megsértésének vannak következményei.

Márpedig, ha ugyanezek a barmok jogsi, és jogsi szerzés esélye nélkül motoroznának, autóznának, akkor több lenne a gyorshajtás, az ittas vezetés, kevésbé tudnák a KRESZt, még több lenne a szabálytalanság.

HA a szabálytalanságért a jármű üzembentartója is felelős lenne (és ha nem tudja prezentálni ki vezette a járművet akkor teljes mértékben övé lenne a felelősség, egyébként megoszlana), be lehetne bukni a járművet is, a közlekedési bűncselekményeknek több következménye lenne, de a sebességkorlátozás, stb. nem lenne indokolatlanul szigorú, az többet érne.

Gaben 2007.06.23. 18:29:52

Nekem alapvetően nincs gondom a motorosokkal a sávok között. Aki járt már mondjuk Rómában, tudja, hogy működhet. Az autósok helyet hagynak, a motorosok ÉSSZEL előregurulnak a lámpánál és utána ugyis gyorsabban indulnak, nincs belőle gond.

Nem tudom, hogy hogy néz ki ez az 1m-es szórólap, de a hátuljára biztos azt tenném, hogy mit kérnek cserébe az autósok
1. A sebességkülönbség legyen ésszerű
2. Ha valaki bármilyen okból nem húzódik le, annak maradjon azért meg a tükre

Winkler cikke nagyon tetszett, de amikor délután megjelent a GSXR teszt (motorozzunk defekttel, 250km/h, fogyasztás hajszolt autópályatempónál stb) akkor átment egy hatalmas öngólba.

Gaben 2007.06.23. 18:33:05

Egyébként most hallottam, hogy Svájcban ha valaki 30km/h-val meghaladja a megengedett sebességet, akkor az éves nettó jövedelmének 20%-a a bünti.
Ennek azért van visszatartó ereje. (Pláne, ha feltételezzük, hogy nem mindenki minibálbéren van bejelentve:), de legyen mondjuk az autó/motor értékének 40%-a)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 18:33:07

Taxy: Szerintem a jogosítvány kiadásánál a következő korhatár lenne a jó, a jogosítványt kérő választása szerint:

20 év
VAGY
18 év és legalább 2 év vagy 2000 km gyakorlat kerékpáron, lassújárművön, erre alkalmas tanpályán
VAGY
Legalább 4 éves rajtengedély, 5000 km pályán, 2 éves kresz vizsga, és 2000 km foralomban lassújárművön, kerékpáron, korhatár nélkül.

Ezen felül:
Rendszámos kerékpár (Kresz vizsga, de a forgalomban ugyanúgy vehet részt mint a robogó, kap rendszámot)

A megtett kilométerek gyűjtésének igazolásánál: "menetlevél", és ha rendőrt látsz félreállsz és aláíratod. 250 kmen legalább 5 aláírás.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 18:36:33

Gaben: Az öngólhoz nálam hozzájött a mit keres a belső sávban kérdés... :) Nem véletlenül.

És nem csak a mostani cikkek után tűnik álszentnek a banda, ha példamutatásról van szó.

Ethereal 2007.06.23. 18:50:07

A pszichológiai tesztet nem mint univerzális csodaszert gondoltam alkalmazni. Persze, lenne, aki jogsi nélkül is autóba ül, mindazonáltal azért szerintem nem keveseket visszatartana a vezetéstől az, hogy nincs jogsijuk.
A kerékpárosokról jut eszembe: azt is el kéne érni, hogy ne a járdán biciklizzenek. :) Engem pl. borzasztóan tud idegesíteni, amikor a 2m széles járdán cikáznak centikkel mellettem a bringások...

STN 2007.06.23. 18:55:52

Ennyi szbályos autóst én még életembe nem láttam.

atiska 2007.06.23. 19:18:37

tobb szabalyos - de legalabbis esszel, normalisan kozlekedo - autos van, mint motoros, nem csak azert mert tobb az auto, hanem azert, mert aranyaiban tobb koztuk a normalis, mint a kamikazek kozott.

thotd 2007.06.23. 19:37:30

Hát szerintem felesleges ezt a dolgot így túl misztifikálni.Attól mert mást ride-olunk ugyanaz a lények vagyunk,nincs motoros és autós,csak van akit elkapott a motorozás szele,van aki pedig világ életébe csak autóra vágyott annyi.3 éve motorozom (14 éves korom óta,tuning robogóval) a külvárosban,állandó dugók vannak és kurva sok autó mégis kis srácként is megtudtam állni hogy ne menjek bele hülye szituációkba.Ez a 1 méter + ,nyugodtan kimondható egy faszság-...Szélesebb utak kénének,de az közösen használnánk.Mire fel adjanak nekünk még egy métert.Csak szélesebb út kéne,kevesebb nyomvályúval,gödörrel.És akkor is nagyobb lenne,de nem veszekednék rajta hogy ez most nem a enyém.
Szóval én szinte sosem előzök sort mert kibaszottul keskenyek az utak,mert jófej vok mert,ismerem az egérutakat és azokat használom,nem akarok más jóindulatától függeni,asszem ez érthető.Ha persze valaki lehuzodik és télleg nem jön senki-esetleg megteszem.
Amúgy már vezetek kocsit is,és a kaszniból nézve nem késztet támadási inger 2 kerekűek iránt.Szóval ez csak a ember jellemétől függ,nem a járgányunk kereke számától

Dodka 2007.06.23. 19:39:59

TheElf: Én nem írom, hogy amit te gondolsz"aromság", viszont vitatkoznék veled, ha nem bánod.

1.) Szerintem megállapításod téves. Igenis lehet megfelelő mennyiségű út és parkoló, csupán úgy kell tervezni és üzemeltetni a hálózatot, hogy ez megoldható legyen. Sőt, az is megoldás, amit írsz: legyen kevesebb autó. OK. Japánan csak az vehet autót, aki igazolni tudja az elhelyezését. Ez is megoldás, bár szerintem sem nem európai, sem nem demokratikus. Azt én nem írtam, hogy én vágy más autós ne lenne haljandó 3 sarkot gyalogolni. Ma is megtesszük, csak nem három sarkot. Az a baj, hogy Te és a hozzád hasonlók azt gondolják, az autós szórakozásból és/vagy gonoszságból ül a dugóban. Nem így van. Viszont ha befizetünk sok száz milliárdot, azért igenis szolgáltatást várok. Ha többet fizetek, mint máshol, akkor legalább olyat, vagy jobbat.

2.) Nem hátrányosan szeretném megkülönböztetni a tömegközlekedést, sőt. De: amíg nem fizetik meg a szolgáltatás árát, addig én is fizetem. Ha már a pénzemre igényt tartanak, legalább az úton egyenlő elbánást várok. Egyébként lehet építeni metrót, sőt több szintes utat is, akkor elférnénk. De építeni kell, nem tönkretenni azt, ami megvan. A megnézted a példáimat láthatod, olyanokat írtam, amik egyrészt a tömegközlekedést is akadályozzák, másrészt a megoldás csupán jó szándék kérdése. A dugó NEM az autósok miatt van, hanem azok miatt, akik a pénzt beszedték, de közlekedést nem fejlesztettek.

3.) Szerinted az autós érdekképviseletnek megvannak a maga formái. Mondanál egy példát erre?

4.) "Alapvetően az a cél, hogy minden alkalmas közlekedési eszköz részt tudjon venni a közlekedésben, ellenkező esetben neked sem lesz helyed, neked is nagyobb lesz a dugó." Egyetértek. DE egyenlő feltételekkel és mindenkire egyformán vonatkozó szabályokkal.

Méghozzá a rendelkezésre álló hely optimális kihasználásával. NEM értek egyet. A "hely" bővíthető, a foráás biztosítva van. Meg kell csinálni.

5.) "A többség, két keréken sem szabályt szegni szeretne, hanem eljutni A-ból B-be, ha szabályt akarna szegni, nem érdekelné mi a szabály..." Ezt Te sem gondolhatod komolyan. Vagy nem itt élsz. Emlékeztetlek: a dolog onnan indul, hogy bizonyos elemek szabályt sértenek, és a következmények alól mentességet szeretnének, és nem onnan, hogy feltárják az ésszerűtlen szabályokat, és módosítást kérnek. Ez utóbbira egyébként számtalan példa vont pont a Totálcar oldalain, de nem rémlik, hogy bármelyikből lett volna valami. Hogy értsd: én sem szeretnék szabályt szegni, ezért holnaptól a buszsávot és a járdát fogom használni, meg a kerékpárutat, és indítok egy mozgalmat, hogy ez legyen legális, jó?

Dodka 2007.06.23. 19:48:39

FolkMetalos: Teljesen egyetértek, és elnézést az általánosításért. Ami felháborított, hogy valakik megint előnyhöz akarnak jutni - mások kárára. És azt fenntartom, hogy NAGYON RITKA a szabálytisztelő kétkerekű. Mint ahogy a négykerekű is ritka, csak ők tovább élnek. És bár ők fizetnek szinte mindent, mégis mindenki tőlük akar elvenni.
És még mielőtt félreértés lenne: minél több a motoros és kerékpáros annál jobb, mert tényleg több a hely. Minnél többen választják a tömegközlekedést, annál, jobb. SZERETEM a szabályos bicikliseket, motorosokat és BKV ügyfeleket.
DE: ugyanolyan feltételeket akarok, és UTÁLOM, ha a szabályok megszegésével és marginális érdekek ésszerűtlen mértékű érvényre juttatásával szívatnak.

Dodka 2007.06.23. 19:52:49

Macskapecér: szűk látökör alatt azt érted, hogy nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy egyesek másoknál egyenlőbbek? Vagy mi van?
BŐVÍTÉS révén, és a finanszírozás vállalása mellett mindenki annyi utat épít, amennyit csak tud. De pl. a kerékpárosok egyértelműen a mi kárunkra (jártál ma a Margit hídon Buda felé?) és az általunk befizetett pénzekre hajtanak.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 20:02:36

Nem csak az arányokkal van ám gond, segítek egy kicsit. Sok autós nem tud parkolni, bénázik, útban van autónak, motornak egyaránt: DE az adott ember nem tudna tömegközlekedni, a bringa sem lenne megoldás, közlekednie pedig kell. Akármennyire is gáz amit csinál, elviseled.

Az autósok döntő többsége elviseli, és nem anyázik naphosszat miatta, mert megérti: közlekedni kell, neki is volt már rossz napja, ő is volt kezdő. Miért van baj akkor a motorosokkal?

Miért van az, hogy nagyon sok autós kiáll a bringás mellett, és szimpatizál velük, de mérges a motorosokra?
Nem az előzés miatt, akkor a bringásra is mérges lenne, az is elmegy a dugóban...

Kérlek szépen az ok sokkal egyszerűbb: Mert nagyon sok motos nem közlekedik, hanem hobbiból motorozik. Amikor ez a motoros akar előnyhöz jutni, a saját pillanatnyi szórakozását helyezi más SZÜKSÉGLETEI, munkája elé. Ha ezek után a motoros agresszív, arrogáns, követelezőik, közli, hogy az autós bunkó mert nem enged korlátlan teret a szórakozásnak, akkor a motoros nem egy újabb közlekedő lesz, hanem valaki, akire joggal haragszik bármely autós.

Amikor a motoros sokszor nem közlekedik, nem sietnie kell valahova fontosnak gondolt, megérthető, sokak számára menthető okból, hanem merő szórakozásból teszi kockára mások életét, és kéri számon az autóson, ehhez ő miért nem asszisztál. Amikor a motoros maga dönt úgy, nem egyenrangú partnere lesz az autósnak, hanem egy veszélyforrás, egy leküzdendő probléma, akkor utána nem sokat ér a hiszti.

Sok motoros vitatkozik: mit keres a vétlen fél az úton. Meg, hogy szemét rohandt autósok. De nem sok autóst láttam, aki a szembejövő sávban ment, mert úgy gyorsabban veszi be a kanyart, és szórakozásból veszélyezteti mások életét egy szerpentinen.

Szabálytalan előzés, gyorshajtás, igen. De merő szórakozásból minden józan ész és szabály ellenében menni, másokat veszélyeztetni, mert ez poén, és követelni hogy több teret ennek, nem nagyon láttam. És ha előfordul ilyen, sokkal több autós közül sokkal kevesebb mint motoron, azt is kiveti az autós közösség.

A motorosok pedig minden ilyen vitában egységesen kzösséget vállalnak azzal, aki szórakozásból öl, jelzik, vele értenek egyet, vele tartoznak együvé, ők egy csapat, és kezeljük úgy is őket.

Ne csodálkozzanak, ha sok autós így is tesz.

Kisaudi 2007.06.23. 20:05:49

Szevasztok!
A legtöbb hozzászólással egyet értek. Én személy szerint betiltanám az összes rohadt verseny motort az utcán. Nem kell -főleg,hogy a felhasználók úgy használják ahogy ti is látjátok meg énis. Kishitű szolnoki vagyok de Donát,baszki, FELEJCSD el ezt a 1 méteres baromságot mert ma is,tegnap is és az előtt is stb, minden nap van olyan ha 1 picivel gyengébben figyelek oda akkor ritkíthattam volna a motorosok állományát, miért kell a Tisza-híd feljárón ELŐZNI? Jah,hogy ez ilyen motor meg milyen gyors. LeSZ*ROM! Én nem akarok megdögleni egy ilyen állat miatt sem, menyasszonyom van stb, élni szeretnék. Inkább azt kéne nyüszítsed,hogy ezt a sok vadállat gépet CSAK zárt körpályán lehessen használni mert,hogy a motorosra életveszélyes magánügy szvsz, de amég másokra is életveszélyt jelent addig KUSSolni legyél kedves a métereddel együt. Plusz ahogy írtátok énis szétcincálnám A 1.től kb 10ig a jogsit motorra, csak egy pszihológiai alkalmasságit vezetnék be,hogy ha csak 1 életveszélyes marha bukik meg már megérte. Megmondom őszintén,hogy én még egy normális sportmotorost nem láttam. Lehet vak vagyok, de énse tudom kiszűrni,hogy ha valaki mellémrobban 180al. Másik,híd lehajtó,sorolok fel a főútra(4-es) és látom jólvan még messze van az állatja, és hiába nyomtam tövid a pedált DUDÁLT és villogot,hogy őkelmét nem hagytam elmenni jobbról.Anyád.Vigyázzak rátok meg feleljek a kocsiért,magamért és nem utolsó sorba a menyasszonyom is melletem ült. Szóval amég ilyenekkel találkozok sokkal inkább útálom őket mintsem segítsem. Még valami, nem tudom,hogy vagytok vele de amikor kényelmesen kocsikázva (90-100km/h) frászt kapok mert mint egy hangrobbanás előtűnik egy vadállat szivesen megrudosnám az illetőt.
...Huh, ez most jól esett.
U.i: Bocs azoktól a motorosoktól akik normálisan közlekednek ne vegyék magukra!
Kár,hogy egy ilyen Donát féle félkegyelmű hőbörög a nevetekbe.
Bocs a helyesírási és stilisztikai hibákért.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.06.23. 20:10:20

>Egyébként most hallottam, hogy Svájcban ha valaki 30km/h-val meghaladja a megengedett sebességet, akkor az éves nettó jövedelmének 20%-a a bünti.
Ennek azért van visszatartó ereje. (Pláne, ha feltételezzük, hogy nem mindenki minibálbéren van bejelentve:), de legyen mondjuk az autó/motor értékének 40%-a)


Ez micsoda ökörség! Alapvetően egyetértek a szigorúbb büntetésekkel de ezt pont te szopnád meg mint átlagos autós,mert figyelmen kívül hagyod Gipsz Jakab útépítő 40-es tábláját amit péntek este műszak lejártával otthagyott az út szélén és normál közúti tempóval elrongyolsz mellette. Ha ott trafi "véletlenül" akkor kifizetetsz a 2,5 millát érő verdád után 1 gurigát azért mert gyorsabban mentél? Ennyi erővel Pesten MINDEN autós csengetni gazdagon mert valljuk be az 50-et csak az tartja be aki nem tud gyorsabban menni tőle független dolgok miatt....

Zak 2007.06.23. 20:22:59

Motorossáv...? Motoros-autópálya nem kéne? Földúton lakom, szar az út (thnx önkormányzat), egyesben max kettesben szoktam/szoktunk a szomszédokkalközlekedni, mert sok a kisgyerek, meg OK, nem akarjuk szétütni a futóművet se. A Hungaroring felé itt mennek át az 'ámátőr' krosszosok, triálosok, kvadosok. Ezen a fos minőségű úton 60-70 alatt sosem, de volt kiló feletti is, aki 10-12 méter hosszú ugrással abszolválta a Szondi-Wéber sarkot. Falun. Lakóparkban. Kora délután. Amúgy csend van, de ő húzza, hadd szóljon a kiherélt Akapovic vagy Yoshimura vagy miaszar, mert ott van a nyomatékcsúcs, semmi más nem számít.

És még én mosolyogjak, húzodjak le és legyek toleráns az ilyenekkel? Hát majd a kisf@ß0m.

V-Strom 2007.06.23. 20:25:21

Üdv!
Motorral, biciklivel és autóval is közlekedek nap, mint nap / ebből sokat "kék lámpa-szirénával / Pesten.

Egyébként 1 nagy túragéppel járok. Én is megyek a sorok között, de ha csak 2-3 autó áll a lámpánál, akkor nem megyek előre, mert úgyis átférek még. Ha megmozdul a sor, akkor rögtön besorolok valamelyik sávba és jobbról nem előzök. Ja és városban nem száguldozok. / Erről ennyit /
1. De az autósoknak ugye jó a jogsija robogóra, akkor miért nem kapnak arra külön gyakorlati képzést? Ha ez megtörténne, akkor rögtön más szemszögből néznének az egy nyomon közlekedőkre.
2. Ha rajtam múlna sportmotorra nem adnék rendszámot, azt használja a pályán. Saját tapasztalat, hogy a motoros balesetek 95 %-ban résztvevő a speed és a robogó. Túrást és chopperest nem nagyon láttam.
3. A Kresz egy nagy része elavult. A motorosok sokat nem tartanak be, DE az autósok sem. Nem lehet a sorok között előre gurulni + gyorsan menni, általában ez a fő érv. De motorost nem láttam még beállni/bennragadni a kereszteződés közepén. Pláne nem úgy, hogy látja, hogy nem fog átférni, de azért bemegy és még lehetne sorolni. A múltkor elvittem a páromat először motorozni. Minden szabályt betartottam, még a sebességre vonatkozót is. 4x akartak fellökni és ahol lehetett haladni, minden autós megelőzőtt és még be is ugattak nekem, hogy béna vagyok. Arról nem is beszélek, hogy normális sebességgel haladva hányszor jönnek ki elém, amikor a lámpánál megkérdezem, akkor az a válasz, bocs nem láttalak, ha refivel megyek akkor az a baj.
Lehetne ezt ragozni, de mi így egymás között jól elvagyunk, akiket érint / idióta motoros-autós, döntéshozó / úgy sem olvassák.
Saját tapasztalat szerint az autósok 60-70%-a a Kresz alapjaival sincs tisztában és ennyitől rögtön elvenném a jogsit, mondjuk ez vonatkozik a motorosokra is.

A kerékpárosok is külön megérnének egy misét.

Az egyik korábbi hozzászólásban írta valaki, hogy az autópályán jobbról nem előzünk a külső sávban. Ott nem is lehet, mivel az párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest, így ha jobbról elmész melette az nem előzés, hanem elhaladás.

Egyébként motort/robogót nem azért használ a városban az ember, hogy beálljon a sorba, hanem, hogy haladjon.

Uff!
/ bocsi a többszörösen összetett mondatokért /

padam 2007.06.23. 20:25:29

Láma kérdés: Mi az összefüggés az 1 méter és a halálos balesetek között?

Zak 2007.06.23. 20:25:50

Ja egyébként direkt szenyózni nem szoktam. Minek? Úgyis elmegy, akkora erőfölénye van kb. mint egy Veyronnak, de legalábbis 911-nek. Nade még KÖVETELŐZNI is, hogy "takarodj az utamból, birka"...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 20:34:22

Dodka: Az út a kerékpár számára is használható a szabályok szerint, csak a parkolás, rányitott ajtó, stb. miatt nem tudják szabályosan használni. Motoros az más téma, de a kerékpáros közlekedik.

Ezen felül az autók számát nagyon egyszerű csökkenteni: Alternatíva kell rá.

Az úthálózat pedig nem fejleszthető korlátlanul, pont azért mert egy rendszer része, nem tudsz varázsütésre több helyet csinálni, útban vannak a házak, ergo csak a forgalmat tudod csökkenteni.

Más kérdés, hogy a fővárosból rég ki kellett volna tiltani a felesleges tranzitforgalmat (teherautók elsősorban).

Nyilván nem minden autós ül feleslegesen autóba, de sajnos nagyon sok igen. És ne feledd, olykor 4-5%kal kevesebb autó is komoly különbséget jelent.

Az, hogy sehol sincs hely, de időnként rádállnak, vagy azért 2 sarkon belül látsz tutira egy jó helyet ennyin múlik.

Az, hogy dugó van, vagy nincs dugó sokszor még kevesebben is. Miért? Mert a dugóban lassan haladsz, ugyanannyi idő alatt kevesebb autó jut át ugyanazon a szakaszon, mintha nem lenne dugó. Ergo, nem az a kérdés, hogy "általában okkal ülsz-e" az autóban, hanem az, hogy valóban mindig minden úton ez a célszerű?

Valóban mindig pont akkor, pont arra kell menned? Ha 20 alkalomból 1* nem autóval mész, ha találsz egy olyan megoldást, hogy félútig mész autóval és elkerülöd a dugót, stb. az megoldás, autósnak is, másnak is.

Vess össze két alternatívát: Budai oldalon, agglomerációból mész pestre dolgozni: végig autóval, sokat dugóban...

Vagy egy szakaszon autóval, ahol gyors ott átszállsz tömegkölekedésre, villamossal előzöd a dugót a Moszkva térig, onnan pedig Metró, az utólsó szakaszon pedig vagy pár sarok séta, esetleg kerékpár (vagy egy összecsukható, közlekedésre alkalmas roller a járdán).

És nem mondom azt, hogy minden nap... Csak mondjuk 2 hétben egyszer.
-10% Autó a belvárosban, kevesebb dugó, több parkolóhely. Nem túl megerőltető, nem drága, időt is spórolsz vele, és kevesebbet kell költeni a fogyókúrára.

De mondok egy másik megoldást: Nem a melóhelyig mész kocsival, hanem egy kolléga lakásig, onnan egyik nap az ő kocsijával mentek tovább mindketten, másik nap a tiéddel.

Vagy egy harmadikat: Minden héten 1 nap kocsi helyett kerékpár.

A sokféle megoldás hatása össze is adódhat, ami nagyon könnyen csökkenti a forgalmat :) És kicsivel kevesebb autó -> sokkal kevesebb dugó.

Lacika (Mland) 2007.06.23. 20:36:57

Nos, mint motoros ÉS autós:

Kedves autós társaim!
Áruljátok már el: véletlenül a KRESZ-ből nem rémlik a jobbra tartási kötelezettség?
Ha ezt betartanátok (ahol lehet!), nem kellene 1méter akcióval foglalkozni...
Amúgy 25.paragrafus, 2.bekezdés.

atiska 2007.06.23. 20:43:35

en csak mint autos es a pontos paragrafusszamot sem tudo kerdeznem, nem remlik az a passzus a kreszbol, hogy egynyomu jarmuvel savon belul elozni tilos?
merthogy ez is benne van...
innentol az 1 meter akcio letjogosultsaga 0.
ennyit a szabalyokrol.
a gyakorlatban persze azert aki kicsit is az eszet hasznalva kozlekedik az elengedi a motorost/biciklist/omnibuszt/nagyanyamterdekalacsat, ha a dugoban dekkol es a masik elobbre tud csorogni a sorok kozott/mellett.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 20:43:43

kisaudi: Én már láttam teljesen normális speedmotorost. Igaz, az saját maga is megmondta, ha speedmotorra jutott pénz, akkor arra is jut pénz, hogy pályán lehessen használni.

Amikor egy baráti társaság motorozgatásra kibérel egy versenypályát (nem csak nyílt napok lehetnek), vagy olyan helyre mennek egy csapattal ahol ilyekor csak egy normális árú jegy van, akkor ott azért akadnak szép számmal tisztességes motorosok, speedmotoron is.

Érdekes, ott hiába a tempó, hiába az adrenalin, ritka az, hogy vesedonor legyen bármelyikből.

Macskapecér 2007.06.23. 20:45:47

To:Ce! Nem a magasabb óraszámra gondoltam, amikor azt írtam, hogy meg kellene tanítani a vezetőket vezetni, hanem a módszerre. A tanfolyamnak egyrészt ugye az a célja, hogy megismertessen az elmélettel, vagyis hogy mit szabad és mit nem. Semmi sem garantálja, hogy aki elvégzett egy tanfolyamot, az nem fog gyorshajtani, vagy szabálytalankodni. A gyakorlatnak pedig meg kellene tudni tanítani uralni a technikát. Csak szét kell nézni télen, hogy mit bénáznak az autósok. Megveszi a hátsókerekes autót, de elindulni se tud vele, vagy hóban tökig nyomott fékkel csúszik át a kereszteződésen pirosban, mert nem tud motorfékezni, vagy a féket használni.
Motorosként hátborzongató az érzés, mikor megy előttem egy nagy és erős géppel, valami dög csopperrel, vagy bármilyen más géppel a kolléga, és szemmel láthatóan nem tud kanyarodni, fékezni, és ehhez képest túl sokat vállal.
A motorozással az a gond, hogy míg autóval ha elrontasz valamit, megnyomod a lökhárítót. Ha motorral hibázol, jó eséllyel a személyi sérüléses balesetek statisztikáját rontod. Egész más motorozni, mint autót vezetni, és ezzel nem akarom fényezni a motorosokat, de jóval bonyolultabb a dolog, mint aminek látszik. De meg lehet, és meg kell tanulni. Lassú manőverezés, elindulás, fékezés, vizes, csúszós úton való közlekedés, kanyarodás lassan és nagy sebességgel, stb. Csak néhány téma, amit tanítani kellene, de ehelyett kerülgesd a bólyákat, ha sikerül, átmentél. Ez nem oktatás, hanem vicc. A forgalmi oktatáson meg a vizsgán meg persze, hogy mindenki jó gyerek, mert különben nem kapja meg a papírt.

Sajnos az autósok meg sok esetben azt hiszik, hogy majd most móresre tanítanak, hiszen ők nyilván szabályosan közlekednek, és sosem hibáznak. Csak abba nem gondolnak bele, hogy egy kormánymozdulat, egy ablakon kidobott csikk, vagy egy elmulasztott tükörbe nézés és mi a tepsibe, ők meg a börtönbe mennek. Ezen is el lehet gondolkodni.
Nem követelek magamnak extra jogokat, csak azt szeretném, ha lenne egy olyan nap, amikor mindenki megadja az elsőbbséget ott, ahol jár, nem húzzák rám a kormányt rosszindulatból vagy figyelmetlenségből, nem akarnak velem versenyezni. Meg milyen jó vicc az is, amikor toljuk a motort az egynégyes Astrával húsz centiről.

És igen, meg szoktam állni a zebra előtt és átengedem a gyalogost, ha nem féktávon belül, öngyilkosjelöltként ugrik ki elém.

MPecér

Olvaso 2007.06.23. 20:50:21

Ez a levél minősíti az íróját...

Kukori 2007.06.23. 20:52:23

Nos, látom érdekes a téma.

Én, mint autós elég toleráns vagyok. Ha látom, hogy jön egy motoros, lehúzódok az ésszerűség határáig, ez oké. Már fejlődünk, 10-ből 4-5 megköszöni és ez jól esik: mindenki boldog, mindenki halad. DE: a bunkókat nem tolerálom. Se motoron, se autón. Mert nem a jármű számít, hanem a sofőr...

Egy példa motorra: lakó- pihenő övezetben lakom, 20-as tábla, járdaszint nincs, behajtás csak engedéllyel. És jönnek krosszmotoros barátaink, laza 80-100-as tempóban, a szűkület előtt egy extra kövér gázt húzva. Kedves, a hang is az. Én is toleráns voltam, eddig. Amíg a Kedvesemet 30 cm híján el nem csapta az egyik fas@barom, ekkor elszakadt a cérna. Ha a rendőr nem állítja meg, majd a vascső meg fogja. Nem érdekel! A tahó csak a saját tahó modszerével okul, ez az élet rendje.

Autó: tegnap 14 éves Civices barátunk lazult kisvárosi szórakozócentrumunk előtt, az én sávomba félig belógva, derékszögkanyarból kigyorsítva (30-as tábla, nem ok nélkül), gondolkodás nélkül rárántottam a kormányt... A saját sávom az enyém, én is voltam 18, csak barom nem.

Remélem összefoglaltam a lényeget. És nem hagyok jottányival sem több helyet az erőszakosságnak.

Dodka 2007.06.23. 21:00:27

TheElf: "Az út a kerékpár számára is használható a szabályok szerint, csak a parkolás, rányitott ajtó, stb. miatt nem tudják szabályosan használni." Dehogynem. Csak le kellene mondani arról, amit úgy hívnak, relatív gyorshajtás. Szépen lassan, a többi közlekedőre figyelve kéne közlekedni. Pont ezt várjátok másoktól is. Nem?

Még mindig azt mondom, hogy abból az évi cirka 1000 milliárdból, amit ÉVENTE CSAK AZ autósok befizetnek, kellene hogy fussa utakra és parkolókra. És mondjuk a tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztésére. Egy autós sem mondaná, hogy ne építsenek ÉVENTE a pénzéből egy metróvonalat. Tíz év alatt nem lenne probléma. Csak nem arra költik...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 21:11:16

Dodka: Én kerékpározni sem nagyon szoktam (volt már rá példa de szerencsre nem sűrűn), de valóban, a relatív gyorshajtás az probléma, de attól vállik szükségszerűvé, hogy elvben a kerékpár az út jobb szélén haladna, ott gyakran rányitják az ajtót, nem lehet olyan lassan menni, hogy 20 centin belül megállj :) Ha a figyelem megvan, akkor onnan a kerékpáros is szabályos tud lenni. És ugyanúgy részese a közlekedésnek.

Nem csak a kerékpáros, de a gyalogos is.

Mióta Siófokon lakom, csodálkozom, errefelé nagyon sok autós megadja az elsőbbséget a gyalogosnak :) Gyalogátkelőhelyen is, kanyarodó jármű az egyenesen menő gyalogosnak is.

Nyáron kevésbé, de akkor sem a helyiekkel van baj.

Ezen kívül a motorosok javában kevésbé bízom bár van sok barátom aki motorozik, egy részük sportgépen is (de azzal pályán), mégis azt látom amelyik motoros sportgépen jön az veszélyes...

vonSux 2007.06.23. 21:11:55

"A motorosok pedig minden ilyen vitában egységesen kzösséget vállalnak azzal, aki szórakozásból öl, jelzik, vele értenek egyet, vele tartoznak együvé, ők egy csapat, és kezeljük úgy is őket.

Ne csodálkozzanak, ha sok autós így is tesz. "


Marhaság. Nem állok azok mellé, akik motorral, kocsival, vattacukorral vagy bármivel veszélyeztetnek másokat.

Szeretek motorozni és autót vezetni is. Volt autóm, van motorom. Budapesten egy motor fenntartása gazdaságosabb, ezért ezt választottam. Figyelek az autósokra, gyalogosokra és egy teherautót elengedni sem derogál. Le kúrom az idióta motorost, aki jobbról előz és mutogatok a vezetés közben mobilozó autósnak. Megköszönöm, ha egy autós csak azért húzódik félre, hogy elmehessek mellette, ezt nem cső' gázon teszem. Nem teszek fel extra kipufogót, mert nem idegesítek fölöslegesen másokat. Még akkor is óvatosan hajtok be egy kereszteződésbe, ha tudom, hogy nekem van elsőbbségem, mert sajna fosnom kell, hogy nem adják meg.

Örülök, hogy ha dumálok egy motorossal, vagy autóssal (néha ilyen is van) a piros lámpánál, mert akkor még azt hihetem, hogy alapjában nem hánynak egymástól az emberek. Nem vagyok buddhista. Természetesen ez a privát véleményem, nem tartom magam okosabbnak annál, aki alapból utálja azt, hogy másokkal is meg kell osztania az aszfaltcsíkot. Csak sajnálom őket és magamat is, hogy nem egyfajta minimum udvariassági elv érvényesülése az alap szituáció az utakon. És bízom benne, hogy egyszer így lesz. Ezért konzekvensen arra hajtok, hogy ne rosszfej, hanem jófej motorosnak legyek. Nem a kivagyisággal, hanem azzal, hogy képes vagyok másokkal együtt közlekedni és ezért elvárhatom, hogy a többi közlekedő is így tesz.

Bocs, ha hosszú lett, de a tököm tele van, hogy mindenki jobban tudja, hogy mit kellene a másiknak jobban csinálnia, miközben arról fingja nincs, hogy a saját dolgainak nap, mint nap milyen következményei vannak. És ezért ez a téma, mondjuk a helyett, hogy összefognak a motorizáltak az utakon, hogy legyenek normális parkolók, összehangolt közlekedésirányító lámpák, normális vezetéstechnikai oktatás…megmégmittudomén. Jó, tudom, ezen túl kell esni. Ok. Csak egyszer legyen így. Üdv, mindenkinek.

bushman 2007.06.23. 21:15:23

ruhaszarito azt írta:Jo lenne, ha a varosban a motoros legalisan hasznalhatna a buszsavot.
Na per pill én egy ilyen 10 tonnás vasat terelek a városban.Nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő megoldás a motorosok problémájára, éppen elég az a pár "Hihetetlen Profi" autós kollega aki szabálytalanul,így is a buszsávban közlekedik.Pont elég stressz éri a sofőröket a mocisok nélkül is,az ilyen driverek épségének és vakmerőségének a kivédése miatt.Jómagam is vigyázok puhatestű társaimra a közlekedésben nap,mint nap, ezért nem kellene még több törődést ránk zúdítani,ezáltal még jobban fárasztani minket.Aki meg nem hiszi,szivesen cserélek csak 2 órát vele....Balesetmentes közlekedést mindenkinek!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 21:31:06

vonSux: Eddig te vagy az első motoros aki kb. így írt. Akad olyan akiről tudom, hogy nem barom a közúton, igaz, közúton ritkán motorozik, mondván az ő motorja nem oda való :) Őt így nem nevezném motorosnak jelen kérdésben.

oszi 2007.06.23. 21:31:49

Érdekes egybeesés: ezen kommentek olvasásával egyidőben egy majom (akit motorozásra is idomítottak) gyorsan és nagyon hangosan ment el itt a Fehérvári úton, a 2 éves fiam pedig megint erre a zajra ébredt. Persze néha ugyanígy járunk irdatlan okos kipufogót beújító autósokkal is, ha már az igazságosságnál - arányosságnál tartunk.
Mindemellett attól tartok, hogy a motorok zajszintjét nem azon a fordulaton mérik, amin általában sikítanak.

xtal 2007.06.23. 21:34:54

"Nézzétek meg Dubai-t. Ott Ferrarikkal csinálják ugyan azt, amit itt a Mecsekben a motorkkal."

pontosan. nekem is volt alkalmam latni par ilyen idiotat. hadd illusztraljam, hogy mi tortenik, ha nehany kepzetlen dubai kecskepasztornak a kezebe nyomsz parmillio dollart:
href.hu/x/2yj5

dpet 2007.06.23. 21:45:41

V-Strommal nagyrészt egyet értek, meg a Winklerrel is, Donátanak kicsit arognás a stílusa. Mondom ezt úgy hogy sporttúrának mondható motorral járkálok. Hozzátenném, hogy a legtöbb motoros városban nem passzióból megy (ha igen akkor meg is érdemli) hanem a-ból b-be akar eljutni lehetőleg nem x óra alatt és igen is azt mondom, hogy egy robogó, de akár még egy sport motor is jobb városba mint akármilyen auto, mivel ilyen jellegü szakirányom van jól tudom, hogy egy autonak a hely kihasználása messze a legnagyobb, főleg ha bele veszem hogy a dugóban állók között igen ritka amikor több ember ücsörög a kocsiban. Az 1méter ha úgy vesszük, hogy legyen egy sáv amiben 120szal lehet menni motorosnak hülyeség, de szerintem nem is erre gondoltak. Feljebb volt egy értelmes hozzászólás, állj a sávod közepén akkor mind két oldalon meg lesz a hely. És igenis ha a motoros elfér had menjen, annyival is kevesebb aki a túl terhelt utakon való közlekedést hamarabb befejezi. A másik ami szintén nagyon igaz, ha elindul a sor be kell sorolni, motoros ne menjen tovább autos engedje be, nem ő fogja feltartani a következő lámpánál. Amit még hozzá tennék, hogy érdekes módon egynyomon haladót lehet előzni sávon belül, autóval, de 1nyomon haladó nem előzhet, köhöm érdekes anno amikor kb 30 volt a legnagyobb sebessége egy 1nyomon haladónak akkor született.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.23. 21:58:17

Van egy érdekes kérdésem, kétféle szabályozás közül szerintetek melyik szolgálja jobban a biztonságot:

1.) Jelenlegi helyzet, fix sebességhatárok, ellenőrzés módja, várható szankciók, kibúvók...

2.) Sebesség korlátozás helyett ajánlott sebesség.
A relatív gyorshajtást, stb. viszont büntetik, és adott módszer szerint szakértő megállapíthatja a gyorshajtás tényét. A büntetés pedig az okozott veszéllyel arányos. Ha amit csinálsz manőver életveszélyes, akkor ugye emberölés kísérlete (eshetőleges szándék). Ha csak kis mértékű anyagi kár valószínű (szabálysértési értékhatár alatt) akkor ugye szabálysértés.

Ha valaki odaadja az autót, motort másnak és nem nyilatkozik ki vezette, akkor bűnsegéd (családon belül is, nem köteles a családtagra terhelő vallomást tenni, de ebben a pillanatban ő viszi el a balhét, mert miért adta oda a járgányt olyannak...).

A büntetéshez tényleges veszély kell, akkor viszont nem nagyon van kibúvó, és ülni lehet érte.

(Ajánlott sebesség jelentős túllépése értelemszerűen a legöbbször relatív gyorshajtás is!)

atiska 2007.06.23. 22:05:53

a relativ gyorshajtas a szakertok kedvence, mindenre ra lehet huzni. szal ez nem lenne megfelelo, igy meg 80 eves tattert is megvagjak, ha 50-el megy a fouton, mert azt mondjak h katyus volt az ut meg kavicsos es a felvert kaviccsal balesetveszelyt idezett elo.

Newline 2007.06.23. 22:18:32

Az a igazság,h itt is ott is balfa..ok vagyunk!Igen mink!És ez a KRESZ-re is vonatkozik!Nem tud mit kezdeni a középkategória 170 lóerős dízeljeivel hát akkor mit kezdjen a nagy kategóriákkal,pláne a motorokkal!
És sztem a rend őrei sokszor nem ott vannak,ahol lenniük kellene!Pl ma lakott területen belüli vasúti átjáron min 90-el
áthajtó xsara picaso és annak vagesz sofőrje,aki ráadásul még a fél kezében tartva mobilját ezt meg is örökítette!!!!
Hol szolgáltak és védtek ekkor a rend őrei???És mit kezdjünk a kintfelejtett 30as táblákkal???Ez a nem mind1!!!Gyorshajtás volt,van és lesz is!!!Faterrel erre csak annyit mondunk: Bezzeg ha egy nagy KRAZ-zal lennék!!!!

csongi 2007.06.23. 22:22:15

12 éve vezetek autót, motort még nem, de tervben van az is.
Ami tanulságként számomra leszűrhető:
1. Minőségi oktatást. Rengeteg olyan embertársunknak van jogsija, akinek nem kellene. Teljesítménytől függően képességvizsgát. Hozzáférhető gyakorlati tréningeket tapasztalt vezetőknek is.
2. Eredményes, minőségi ellenőrzést. Nem az fogja megoldani a problémát, ha drákói büntetéseket szabnak (lásd motorelkobzás), hanem az, ha a szabálytalankodók többségét megbüntetik. Több rendőrt és kamerát az útakra. Becsülettel és szigorral, nem basztatással és korrupcióval.
3. A gépjárművek számához, teljesítményéhez méltó utakat.
(A felsoroltak mind államháztartási ráfordítást igényelnek, viszont ezek az szétrabolt, elpazarolt milliárdokkal szemben értelmesen lennének elköltve. Végső soron rajtunk, szavazópolgárokon múlik, hogy kire bízzuk a közpénzeket.)
4. És ez nem kerül semmibe: viselkedjünk felelősen a közúton. Tanítsuk gyerekeinket is erre, ne feledjük, hogy többnyire főként szüleinktől sajátítjuk el vezetési kultúránkat. Tiszteljük a járművünket, legyünk képben saját és járművünk képességeivel, határaival. Vigyázzunk egymásra. Minden élet önmagában érték, a szabálytalanul közlekedőké is. A biztonsághoz nem elegendő a szabályok betartása: tiszta fej kell, készenlét arra, hogy esetleg mások otthon hagyták az agyukat.
Vigyázzunk egymásra, emberek.

slamajama 2007.06.23. 22:44:17

Ahogy Fodor Donát úr említette nem kell egymásra mutogatni. Mindenki ugyan annyira felelős a mésik életéért mint a sajátjáért. Ezért a k***va életbe legyen szives minden közlekedő idióta figyelemmel, és kellő KÖRÜLTEKINTÉSSEL közlekedni!!! Nem kell a szaros maszlag hogy a motorosok így megy úgy... az autósok semmmivel sem jobbak!

Na konecné tramvaje 2007.06.23. 22:46:42

Ne diszkrimináljatok. Legyen "5 méter" akció is kombájnosoknak meg traktoroknak boronálógépekkel a Hungaroringen celebritásokkal ingyé. Ja de ezek be se mehetnek a fővárosba...látod Donát, itt sírsz pedig lehetne rosszabb is. ;)

Mátrai 2007.06.23. 22:52:32

Rájöttem, mi a gond. Mi, autósok közlekedni járunk az utakra, a motorosoknak meg játszótér szórakozáshoz. Ezt a két igényt akarják a szórakozók összhozni úgy, hogy mi, közlekedők ne rontsuk a szórakozásukat. Inkább ne közlekedjünk, hogy Ők szórakozhassanak nyugodtan. Ne mondja nekem senki, hogy naponta 150 motorosnak kell olyan qva gyorsan motorral Gyöngyösről Parádra és vissza jutnia, hogy a béna autósok garantálják neki az utat. Itt nem lesz megoldás. Kultúráról pláne ne is beszéljünk ebben az országan. Öld meg és uralkodj a közút, Nagy bmw-re sem autóban sem motorban nem vonatkozik a kresz, bár erre a részre nem emléxem:)

TGV 2007.06.23. 23:04:06

itt Franciaorszagban volt egy motorostuntetes, amin az ellen tiltakoztak, hogy a Parizs kornyeki gyurure olyan automata trafipaxokat telepitettek ami hatulrol mer es fenykepez... ergo a motorosoknak is le tudjak olvasni a rendszamtablajat. ennek kapcsan keszult egy erdekes musor, amiben egy teljesen orult motorosfutarra (aki persze bizonygatta, hogy nem o a veszelyes, hanem a bena autosok )felszereltek egy kamerat es az bemutatta, hogy hogy hogyan szokott kozlekedni. a legdurvabb az volt, amikor a rakpartrol jott be a forgalomba es 165-rol kezdett fekezni. azota ezeknel a helyeknel gyalogoskent a zold lampamra raszamolok 10 masodpercet (idealis, ha all egy auto a lampanal). az mar alap, hogy egyiranyu utcaban is mindket iranyba nezek atkeles elott es, hogy allo kocsik kozott is csak ovatosan szabad atkelni es neha akad olyan is, aki szerint 50-nel meg a jardan is lehet haladni. egyszer szemtanuja voltam egy ket allo kocsisor kozott sietve atkelo gyalogos, kontra kocsisorok kozott 40-nel erkezo motoros kozotti talalkozasnak szemerkelo esoben: szerencsere a motoros eszrevette a gyalogost es pont ugy allt meg, hogy epp erintette.
nos ebben a musorban eloszor jo fejek voltak a rendorok: helikopterrol filmeztek a szabalytalankodo motorosokat, majd kiintettek oket es megmutattak a felveteleket es elmagyaraztak nekik, hogy milyen szabalytalansaguk milyen veszelyhelyzetet idezett elo. ez ment egy hetig, aztan elkezdtek buntetni.
utana keszitettek par riportot olyan motorosokkal, akik mindenfele baromsag utan eletben maradtak... volt aki szerencsesen felepult, volt, aki tolokocsibol nyilatkozott.
javasolnam, hog ya motorosmagazinnak lehetne egy kiadas, amiben bemutatnak, hogy melyik elvetelt motoroszseni mennyivel ment es hogy mi maradt belole, esetleg a csaladot is bemutathatnak... Winklerek meg egy csokorral azokbol a balesetekbol, amikor 100%-ig az autos volt a hibas, kielemezve vezetestechnikailag a balesetet, hatha akad olyan autos, akinek a jovoben eszebe jut.

burnsie 2007.06.23. 23:19:50

Szerintem a mai világban nem csak az a gond, hogy ki mekkora köcsög, hogy autós vagy motoros.

Én abbab látom a gondot, hogy hirtelen sokan kurva jó vezetők, iszonyat jó söfőrök lettek akik érzik az autót az utat a sebességet, és baromira Kimi Raikkonenenk, vagy Valentino Rossi-k, és hogy mekkora buzi nagy király vagyok amikor az alkkotáson elhúzok kiló 30-al autóval vagy motorral tök mindegy mert és baromira úgy vezetek mint Kimi vagy Rossi.

Sok ismerősöm van nekem is akik tényleg így gondolják, én meg mindig osztom őket, hogy gyerek Rossi 3 évesen motorozott, ergo 20-25 éve gyűri a gépet Te meg? 30 évesen is csak legfeljebb 15 éve motorozol, 12 autózol. Ezzel baromira nem lesz technikád, meg jobb érzéked hozzá, legfeljebb javulsz, kicsit, de nem akkorát, hogy a hegyekben döntögesd a motort, meg ballábfékezz, mert egyszer összeakad a lábad és csá.

Kb 2 éve volt jogsim, amikor olvastam egy könyvet a ralliról. Valami olyan volt benne, hogy ha nagyot fékezel kimegy az autó fara. Mondom mi a szar, ez tök hülyeség. Fogtam a régi kis wartburgot és kimentem egy nagy telepre, oylan mint egy kisebb repülőtér, és fékeztem. Bazdmeg kiment a hátulja...
Onnan kezdve amikor csak tehettem mentem, gyakorlotam, hóban esőben ködben szárazon, varnyúval, abban nem volt semmi, csak biztonsági öv, majd utána seat toladóval, abban már volt 100 feletti lóerő. Mindig gyakoroltam, gyakorlatuilag ez volt a hobbim. Kanyarodás fékezés, gyorsítás lassítás. 25 éves vagyok de szerintem többet vezettem mint egy 40-50 éves, aki letöl a köcsög 600-as mercijével városban autópályán mer neki olyan van, nekem meg nincs, mert az enyém kicsi, viszont a motorost én is elengedem.

De félreértés ne essék nem tartom magam jobb vezetőnek senkinél, csak szeretek vezetni és fejlesztgetem magam, de nem a többi ember között...

Ps: a marha 600-as mercis meg jöhetne ellenem zárt pályán egyforma!!!!! tudású autóval, ott eldőlne minden.

Ps2: nem a 600-as tulajokat basztatom csak egyet...

A75 2007.06.23. 23:27:36

Az utólag bepasszírozott buszsávok is nagyon leszűkítették az utakat, nagyon hiányozna egy motorsáv is, hogy legyen hol száguldozni, biciklizni, tükröket levinni, ajtót meg-és utána elhúzni! Bravó bravó! Egy szélesebb autó már el se fér majd?
Egyébként a sétatérré alakított Lánchídon sok KRETÉN bicajos gondolta úgy, hogy száguldozik a kisgyerekek között, sőt, robogós is volt!Igaz,páran tolták a bringát. Szerintem normálisan kéne közlekedni, nem a másikat anyázni, kicsit odafigyelni,és talán kevesebb gond lenne az utakon, de itt az számít, hogy hány millíó volt a kocsi hány mp.alatt gyorsul a moci, és akkor már lehet mindent, a többi meg fogja be, húzódjon le! NEM!!!

sutus matyi 2007.06.23. 23:29:33

Hozzá szólás hegyek,duma az van.De nézzen mindenki önmagába,ki nem lépte még túl a megengedett sebességet?Én a munkám során sok törött járművel találkozom,és sokat közlekedem egy jó nagy biztonságos kocsival(A8)de én is ijedtem meg már kamikaze motorostól autostól.
Az a tapasztalatom hogy halhatatlanak hiszi magát mindenk,mert telett erre arra
új kocsira motorra.
Sajnos az egyik 19 a másik 20 hülye ember mindig is lesz és balesetek is ilyen a világ.Megoldás nincs,vagy szerencsés vagy nem.De elgondolkozni lehet mert az ingyen van.

kisgabi 2007.06.23. 23:35:21

A riposzt ült nálam (főleg a GSX-R tesztre vonatkozó kitétel...). Tényleg jó lenne ha egy M5 vagy R8 versenypályás teszt, esetleg egy Dodge Viper-es kifutópályás vadulás után is két vonallal aláhúznátok - mielőtt az oktalan milliárdos-, vagy yuppie-gyerekek vérszemet kapnának -, hogy ezen autók képességeinek jó része közúton a KRESZ szabályainak betartásával kiaknázhatatlan!!! Ezzel is hangsúlyozhatnátok a felelőtlen kisebbség iránti felelősségérzetet + nem kerülne többe egy disclaimer mondatnál, vagy 4 másodpercnél adásban.
Továbbá nagyon pozitív üzenet lenne, ha a jó ügy érdekében nem egymást szopatnátok arrogáns stílusban oda- és viszontlevelekben, hanem esetleg együtt lépnétek fel a biztonságosabb közlekedés érdekében.
Naiv vagyok talán?

Üdv,

G

Taxy 2007.06.23. 23:41:11

Közben átkeltem a fél országon, és csak normális motorossal találkoztam. :) Igaz, autópályán mentem.

TGV: Szerintem nézd meg az itt található videót (a motoros szemszögéből, vagy valami hasonló név alatt fut): free.x3.hu/motorvideo/
Valami hasonló lehetett a francia futár féle felvétel is. Ez egy olyan video, amilyet az a srác próbált meg csinálni, aki múlt héten megölt egy másik motorost a Mecsekben. Elég kemény…

vonSux, V-Storm: Örülök, hogy itt vagytok, és általatok képviseltetik magukat a korrekt, felelősségtudatos mocizók is. Remélem egyre többen lesztek az utakon, és akkor jó lesz a viszony az autósok és a motorosok között. Mindannyiunk célja ez. Békében egymás mellett. :)

Most megyek, megnézem a közlekedési múzeumot magamnak….

Pepe 2007.06.23. 23:47:13

Winkler- Donat, talan egyutt (es nem egymas ellen) hatekonyan kampanyolnatok a halalmentes kozlekedesert.

Zoli 2007.06.23. 23:52:28

LIONEL! Remélem anyukáddal együtt temetnek!Az ilyen unkultúrált emberek miatt acsarkodunk egymásra.Életetek legnagyobb öröme legyen a kocsival betartani a motorosoknak.És az utolsó!!!

Taxy 2007.06.23. 23:59:49

Sutyus Matyi: Magamba nézek, és bevallom, léptem már át a megengedett sebességet. Mentem már kintfelejtett 30-as táblánál 70-nel, mentem 20-as táblánál 40-nel, szoktam menni városban 70-nel is akár, ha alig vannak az úton, és senkit nem veszélyeztetek. "Igen tudom, bűnös vagyok. Tisztában vagyok vele, tudom, hogy bűn, de elkövettem. Vitatkozzak? Bűnöző vagyok." Ahogy Jonny Depp mondta a félelem és reszketésben.

De sosem előztem nyerges vontatót kanyarban 180-nal, nem előztem úgy 200-zal, hogy pont akkor ért mellém a szembejövő amikor az előzött mellett voltam, és mindezek tetejében sosem rendeztem celebshow-t azért, hogy mindeni takarodjon az utamból ha közlekedni akarok. És ez szerintem nagy különbség.

Hozzáteszem, hogy a munkámból adódóan naponta kb 80-100 km-t teszek meg a fővárosban, szóval tudom mennyi olyan ember van, akinek a 20 millás verdájáról lemaradt az index, és aki úgy gondolja, hogy a BMW-vel megvette az elsőbbséget. Őket is elitélem.

Taxy 2007.06.24. 00:08:38

Bocsánatot kérek Mátyás, hogy rosszul írtam a neved! Figyelmetlen volam.

Icmi 2007.06.24. 00:19:53

Az egész közlekedési morál ott van elrontva, hogy nálunk képtelenek az emberek felvenni a forgalom normális tempóját. Egy 28-ról belefékező autóstól is úgy el tud borulni az ember agya, hogy az 50-es limitet másfelezi a mögötte jövő a városban.

1: Akár mit vezetsz, ismerd meg a képességeit és a korlátait (NE VEZESS AUTÓT, HA NEM ÉRZED A SZÉLEIT FÉL ÉV MÚLVA SEM).

2: Észak Mo.: A rendőr haverom mesélte, hogy ők még intenek is a motorosoknak, hogy produkálják magukat... Itt is sűrűn helyszinelgetnek 3-4 részes motorosoknál.

3: Miért lehet ilyen erős autókat és motorokat kapni? Nekünk 1L-es Yarisunk van és 174 a vége! Még mi sem hisszük el, igaz le is kellett ehhez mérni, úgyhogy egy fekete pont ide. A mai autók hamis biztonságérzetet adnak, 64km/h-ra tesztelik őket mégis 200-at mennek. Bezzeg a Trabant! 70-nél összefosod magad a gyönyörtől, hogy milyen ingerhalmot képes átadni! A mai gyártók a technikai fejlődés és a kényelem álcája mögött halálba kergetik a civilt mert elhiteti vele, hogy a 150 az nem 150.

4:Ha erős a géped ki fogod próbálni. Ha élvezed is akkor rendelheted a koporsót. Ha még időben rájössz, hogy a forgalom tempója 80-90 városon kívül az IFÁk és kamionok miatt, akkor nem is látod értelmét előzgetni sem, mert 50 percen kettőt nyersz (tapasztalat).

5: Rutinból soha sem szabad vezetni.

Ennyi.

Miner 2007.06.24. 00:20:03

Én az 2A előztem egy kocsit 120-al ami tudom, hogy gyors volt és jönnek mögöttem az idióták motoron és levillognak! Én feltettem nekik a középső ujjam, hogy öreg azé má 120 körül maradj nyugton 2 másodpercet. Erre jobb oldalamon elhúznak. 1m?? volt az fél is. Következő benzinkútnál kihajtok és ott vannak ők is mire jön hozzám és elkezd obégatni.Mondtam nekik és mi van ha kicsit balra húzom? fellapúl a korlátra az ostoba. Erre azt mondja nekem azért van motorja, hogy szágudozhasson! No comment. Egyébként németo.-ban élek és itt a motoros szépen beáll a traktorost követő konvoj mögé és nem indul neki ész nhon is nélkül. Otthon is vannak már hál'istennek kultúrmotorosok de egyvalamit sosem tapasztaltam, hogy motoros megálljon a úton áthaladni KÉSZÜLŐ gyalogosnak. Ez a német és osztrák fejekben miért működik? A kétkeré oldalról nézve pedig kerékpárosként katasztrofális a helyzeta az autósokkal szemben de ezekről egy nagylexikont lehetne megtölteni. Szabályozásokkal nem sokra megyünk itt agyban kell eldölnie ennek a kérdésnek. Mellesleg az én véleményem a gyorshajtásról, hogy nem az a baj ha gyorsan megyünk hanem szabálytalan és agresszív előzés okoz galibát. Van fék minden eggyes átkozott járművön még egy nyomorúlt szekéren is.

Don 2007.06.24. 00:42:44

Szerintem aki a felteszi a kozepso ujjat a mogotte levonek, nem azt akarja mondani, hogy "öreg azé má 120 körül maradj nyugton 2 másodpercet", szoval ne csodalkozz, hogy nem hintettek rozsaszirmokat a labad ele.

Orffyreus 2007.06.24. 00:46:09

Már látom magam előtt pár év múlva:
\"Motoros baleset történt a 2007-ben kiharcolt 1-méteres sávban! A.A Honda Dio típusú robogójával nem húzódott le B.B elől, aki egy Honda CBR-el közlekedett. A mtorosok ezért a különsáv felosztását kérik lassabb és gyorsabb sávokra...":D

Teljesen felesleges ez az 1 méter. Felnőtt emberek vagyunk. Ha sz@r az idő, félrehúzódom, had menjen a motoros. Ha jó, akkor úgyis megelőz magától. Nem másra kell vigyázni..előbb mindenki magára figyeljen.

Don 2007.06.24. 00:46:33

amugy meg jo az altalanositas, ha egy hete nem egy motoros csinal magarol ilyen felvetelt, hanem egy orvos hagyja a mosogatorongyot a paciensben, most arrol beszelne mindenki a forumokban, hogy "mer' minden orvos egy allat, en is hiaba adtam halapenzt a multkor". Frocsogni jo, plane, ha nem vagyunk erintettek.

proci 2007.06.24. 00:49:05

dubaiban nagyon komoly lépéseket tettek a gyorshajtás ellen, miután félővé vált a nemzőképes életkorban lévők kihalása.

autóval se egyszerű egyenrangú kereszteződésbe behajtani. főleg ha nem belátható.

horvátoknál x lóerő fölött autót csak bizonyos évnyi jogsi után lehet vezetni. ez szerintem itthon se lenne hülyeség... lehet, hogy sok idő alatt se találkozik az ember egy adott helyzettel az úton, de több idő alatt talán kialakul benne az az érzés, hogy most akkor lassítani kéne.

ne feledjük: az autó vagy a motor egy közelekedési tárgy. ahhoz, hogy Aból Bbe jussunk, nem szükséges úgy viselkedni, mintha Satok lennénk. sőt, kifejezetten hátrányos.

Győr és Kőszeg között sokat jártunk családdal autóval, a táv 100km. tapasztalat alapján kényelmes tempóban 100 perc, jó tempóban 90 perc az út. családi rekord 80 perc körül. álljon itt egy sszehasonlítás.
100 percnél:
- kellemesen végigmész, nem előzöl kamiont, csak ha még kettőt meg tudnál előzni lazán beférve
- nyugodtan mész, nem fogja kiverni a felfüggesztés a hátul ülőkből az ebédet
90 percnél:
- megelőzöl min 3 kamiont és 4-5 autót, az első adandó alkalommal
- rosszabb szakaszokon még a sofőr dereka is érzi az úthibákat
- határon mész
80 perc:
- ugyanez, csak kisebb forgalommal, a sebességhatárokat +10kmes határral betartva, a rossz útborkolatot figyelmen kívül hagyva, verőfényes napsütéssel, száraz útburkolattal, folyamatosan sikítozó anyámmal.

normál esetben nyersz 10 percet, amit fáradtság formájában visszakapsz. megéri?

a Totalcarnál pedig egyre inkább megfigyelhető, hogy biztonsági szempontokat is figyelembe vesznek. ld super7 replika, avagy mégis léteznek ijesztő gépek;>

padam 2007.06.24. 01:00:18

Szerintem nem azon múlik hogy mennyire nehéz jogosítványt kapni mert úgyis az első pár évben szerezhető meg az igazi rutin meg persze utána is folyamatosan, az a kevés forgalomba vezetés semmi és utána se vezet senki úgy mint amíg megszerezte. Én legalábbis 3 éve vezetek és még mindig nem bízom el magam, de van aki már 1 év után úgy érzi hogy ő a King of the road és ebben az időszakban történik a legtöbb baleset... De az biztos hogy egy 143 lóerős középkategóriás autót is igen erősnek érzek (városba túl erősnek) és egy erősebb motor fényévekre van ettől teljesítményben és biztonságilag is, csak az utóbbiban épp fordítottan.

TGV 2007.06.24. 01:39:43

lattam egy nagyon tanulsagos videot, amit egy kamera rogzitett a Parizs koruli korgyurun (ketszer 3-5 sav, 3 m szelesekes korben vegig 80 a megengedett sebesseg). ugy indult, hogy egy no megijedt valamitol, erre a mogotte jovo kamion, aki persze gyorsan jott, jo erosen rafekezett, a hosszu utanfuto keresztbeborult az uton es utana pedig, mint egy gepfegyversorozat, csapodtak be a kocsik... 5 halott es szamos sebesult. Szoval az a 80-as tabla nem veletlenul volt ott es a kovetesi tavolsagot sem viccbol talaltak ki.
illusztracionak, bar nem ott tortent:
www.dailymotion.com/relevance/search/accident%2Btunnel/video/xis39_tunnel-mal-fouttu
www.dailymotion.com/relevance/search/accident%2Btunnel/video/x286e5_accident-tunnel

es talaltam par videot, ahol a korgyurun allatkodnak es mennek a forgalomban 10 perc alatt 39 km-t, de inkabb nem teszem be ide.

Taxy 2007.06.24. 02:44:11

lcmi:
Azt írod, hogy ne vezessen autót az, aki nem érzi. Persze ez is igaz, de nem elsősorban erről van szó.

Én egy Orosháze nevű kisvárosból származom, minden hétvégén visszatérek, ott is vezetek sokat. Abban a városban tulajdonképpen a közlekedők 70%-a nem tud vezetni. Ezt úgy értsd ahogy írom. Nem rég épült ott Tesco, és a parkolóban, mint általában, a jobbkézszabály érvényes. Na ezt ott senki sem ismeri. Annak van elsőbbsége, aki a szélesebb úton jön. Mindenki ehhez tartja magát. Múltkor majdnem belémjöttek, aki balról jött, láttam, hogy rám néz, és feékezés nélkül közelített a kereszteződéshez. Amikor láttam, hogy ő nem fékez, én megtettem, utána agyáztam, meg kalimpálta, ő meg vissza, hogy mi a lfsz bajom van. Nem értette. Pénteken Pesten a stadionoknál az előttem haladó ukrán egy lámpánál, amikor már majdnem a kereszteződésben volt úgy döntött mégsem megy át a sárgán. Satufék, én is, a mödgöttem jövő is. Megálltunk, mert mindig úgy vezetek, hogy meg tudjak állni, meg a kocsi is modern, képes rá.
Ezt nem tudod kiszűrni, ezekre fel kell készülnöd. Lehet, hogy én is csinálnék ilyet Párizsban, vagy rómában, vagy ha hetente 40 km-et vezetnék. Sőt, néztem el én is dolgokat, amikor még kezdő voltam. Te talán nem?
A baj azzal ven, aki felelőtlen. Aki úgy kondolja 10000 km, és 1.5 év után, hogy nki mindent lehet. Lehet autóval is, mert ilyen is van bőven, csak a motorosok között halmozottan jelen van a probléma. ezért beszélük most a motorosokról.

És ez nagyon régen bennem/bennünk van. Az, hogy most aktualitás van, az csak annyiban nyilvánul meg, hoyg előidézte ennek a blognak a megjelenését. Ha baleset nélkül lenne erről szó, ugyan így leírnám a véleményem.

Taxy 2007.06.24. 02:45:58

TGV: Megnéztem a videókat. Tanulságos. A második nagyon kemény. Szegény vétlen autós. Valószínüleg nem sok maradt belőle.

Te nézted azt, amit említettem?

Taxy 2007.06.24. 02:53:01

Bocs a helyesírási, és stilisztikai hibákért!

kukodesign 2007.06.24. 06:12:55

Mindketto cikkben van igazsag, a TotalCar-os tesztszovegekeben jo lenne ertelmesebb (magyarul)
megirt szoveget olvasni a sok "Tragar" szo nelkul.
Egy kis cenzura jobbat tenne a szokincsnek,
plane ha valaki kulfoldon van evek ota, nehez megerteni a mondanivalot.
A Winklert imadom, de a cikket nem ertem miert kellett.Elolvashatta volna a Suzuki Gixer-es rovatot
volna elotte.Es akarmilyen felhivo akciot tamogassatok Magyarok, ne cikizzetek ki !!
Beke, es nem mindig muszaj "gyoztesnek"latszani.
Sok tanusag mindket cikkbol, kosz.

sh4d0w 2007.06.24. 07:58:19

Kedves Donát,

Írásodból kitűnik, hogy Winkler úr mondanivalója nem minden esetben ért Nálad célt.

Robi szóvá tette, hogy nem kellene olyan felvételeket mutogatni, ahol irgalmatlan tempó mellett közúton egykerekeztek és egyéb trükköket csináltok. Erre Te jössz azzal, hogy Regensburgnál készítettetek egy ilyet; szerintem Nálad nem esett le, hogy nem a helyszín a lényeg, hanem maga a trükközés. (Nyilván a helyszínnek bünethetőségi szempontból van jelentősége, de most ugye nem ez a téma.) Mindenféle OBB-s, meg importőrös megállapodást, kérést figyelmen kívül hagyva készítettétek ezt a felvételt - biztos úgy gondoltátok, hogy most már lehet ilyet, idejétmúlt a veszélyekre való felhívás. Hát tévedsz, a motor mindig is veszélyes üzem volt és az is marad. Ez meg elvezet a következő ponthoz, miszerint a motorosok állandóan azzal védekeznek, hogy nincs ABS, nincs légzsák stb. Ez igaz. Ellenben aki motorra ül, az ezzel nagyon is tisztában van, ha nincs, vagy nem érdekli, ne üljön motorra, mert jó eséllyel okoz - akár vétlen embereknek is - balesetet.

A másik dolgo, amivel nem értek egyet, hogy megint azzal jöttök, hogy "de az autósoknál ennyi meg annyi, ilyen meg olyan baleset van". Ez tény, ezen nincs mit vitatkozni, ellenben a téma nem ez. Hanem az, hogy nektek motorosknak kellene egyrészt kiközösíteni magatok közül az őrülteket, akiket nem érdekel senki és semmi, mert ő 2 keréken elfér bárhol; másrészt a megfelelő helyeken lobbizni azért, hogy szigorítsák, szegmentálják a "A" kategóriás jogosítványhoz való jutást, illetőleg nehezebbé tenni az erős motorokhoz való jutást. Ezt más nem teheti meg helyettetek. Nem feladni ezeket a törekvéseket, ha kell, demonstrációt szervezni stb. A lehetőségek adottak, csak élni kellene velük, nem pedig visszavonulni az első "Nem"-re.

docgoyo 2007.06.24. 08:40:43

Én nem is értem, egy ennyire unintelligens, iskolázatlan ember, mint ez a bizonyos Donát, hogyan érhette el, hogy bárki egy fillért áldoz az ő közszereplésére. Pláne egy televíziónál!

Szörnyű ez a liberalizmus; a háború előtt az ilyen fazonok már régen törött lábakkal fetrengenének a rabomobilban!

evo 2007.06.24. 08:46:27

Egyébként még nagy köbcenti sem kell ahhoz hogy meghaljon valaki. Ahova jártam gimibe, az egyik - nálam 2 évvel fiatalabb srác - kapott egy motort, nem nagyot, csak 125-öset. Ment vele mint a bolond, de nem tudott bevenni egy kanyart, és egy házfalnak csapódott, leszakadtak a belső szervei..17 évesen szép szép így meghalni, nem?

Tiboricus Maximus 2007.06.24. 08:55:15

En csak azt nem ertem, hogy miert nincs minden 20. kilometerkonel fixen telepitett kamera az autopalyakon? A kezdeti beruhazas busasan megterulne a fotokbol :) Mas orszagokban miert lehet, nalunk meg nem? Kinek erdeke, hogy NE legyenek?

Charlie Drop 2007.06.24. 09:16:38

Uff!

nem sikerült végigolvasni az össz kommentet, de reagálva a Fodor úr levelére tömren: van igazság abban is. Amit írt, hogy látott egy Porsché-st driftelni, mert lehet az ő műsorukban ezt látta. Naja, akkor valószínűleg nincs tisztában azza a trenddel, hogy manapság nagyon megy a dirftelés. Persze láttam azt a Porschés műsort és nem akartam driftelni sohasem közúton...


A többieknek: a bringás-motoros-autós párhuzamba felvenném a teherautó és kamion szálat is, nah ők azok még akik felelőtlenül tudnak közlekedni... de az tény, hogy ma hazánkban a béka feneke alatt van a közlekedési morál...

Charlie

TGV 2007.06.24. 09:17:36

Taxy: ha a pecsi baleset videojara gondolsz, akkor igen, megneztem, es rettenetesen sokkolt. Egyebkent nem motorozok, bar szeretnek egy robogot, mert Parizsban autot tartani egyszeruen hulyeseg.
Itt valamelyik kollega irta es en is megerositem: Parizsban mindenki fokozottan figyel az elotte levore. A kerekparok meg a taxik mehetnek a buszsavban, ami eleg szeles, hogy meg is lehessen oket elozni.
Adalekok amiket mostanaban tanultam: ha autos biciklisavon tartozkodik, es a kerekparosnak ki kell kerulnie es balesetet szenved, akkor az autost vonjak felelossegre. Valamint kiserleti jelleggel bevezettek, hogy egyiranyu utcaban, ahol 30 km/h a korlat, ott a kerekparosoknak engedelyezett a forgalommal szemben haladas. (mondjuk ez feltetelezi, hogy senki nem donget 60-nal az utcaban)

RIO 2007.06.24. 10:01:33

bicósfutár vélemény: a magyar általában (de ezt nem irom le mégeccer, tessék odaképzelni) pont olyan szarul és ostobán vezet, mint amennyire jónak és olasznak képzeli magát. egy latin azt vállalja, amiről tudja h belefér, a magyar azt amiről azt hallotta hogy b*meg a józsi gádzsijának a bratyója is bevállalta a hámerrel eccer.
a másik fele meg a tapasztalat és önbizalom teljes hiány miatt (vasárnapi úrvezető) ki-be dugdossa a n*micra orrát a kereszteződésbe, aztán kióvakodik a pirosba' egyenesen.

dh1 2007.06.24. 10:02:15

Igen, valoban szornyu, hogy ilyen unintelligens, aluliskolazott, topis, magyar ertelmes mondatok megformalasara keptelen ember hogyan kerulhet kepernyore avagy hogyan kaphat publicitast! Csak azert nem nezem a musorukat, mert o szerepel benne (sokan masok is hasonlo okokbol nem nezik). Szornyu!

Tiboricus Maximus 2007.06.24. 10:05:49

TGV 2007.06.24. 09:17:36

Ne almodozz. Amig Magyarorszagot tobbnyire budostalpu bunkok lakjak (es most elnezest a torpe kissebsegegtol) addig nem fog semmi sem valtozni.Hozhatsz barmilyen szabalyt (epelmejut azert tobnyire Mo-n nem szoktak) a rendor lesz az elso aki megszegi. Mert paraszt volt az osszes felmenoje es o is az lett (megsing elnezest a kissebsegtol).Aztan amikor a kozlekedo paraszt (mert ne feledjuk: apja, anyja paraszt volt ) szoval a parasztya azt latja a rendortol, hogy annak szabad, akkor nekem is szabad. Ha meg a rendor ne adj isten szova teszi a kihagast, azt meg egy szep szines papirlappal - vagy tobbel, a sulyossag fuggvenyeben - el lehet intezni.Ez itt nem Parizs, hanem a Fold egyik legsetetebb szeglete.

Bömbi 2007.06.24. 10:13:55

..igen...
és szeretnék kérni az autósoknak is egy külön sávot, mert a csúnya gonosz teherautók mindig zavarnak..és a fikuszomnak is egy külön sávot, mert én számomra az a szent ! Mindenki más monnyon le !

RIO 2007.06.24. 10:17:17

ja, és én sem bírtam cérnával az összes kommentet, de szvsz ha a magyar viszonyokról van szó, említeni sem érdemes a motorosokat + a bicósokat. egyszerűen a sz.autósokhoz és a fuvarozókhoz képest szinte, khm, européer módon használják az utakat.
mégeccer olaszok (éltem kint egy egészen kicsit, és mint laikust, lenyűgöztek a vezetési stílusukkal): azok ott mindig olyanok, mintha versenyeznének. le akarják körözni a többieket. és itt a lényeg, szerintem. a TÖBBIEKET. folyamatosan egymást figyelik (mert tudnak vezetni, és nem azt mondogatják magukban, hogy 4000nél-kuplung-vált-gáz-jaj! balrólhanyadikafék?!), a magyar meg kinéz a szélvédőn és elönti a pulykaméreg, hogy a sok kurvapecér hogy képzeli hogy ugyanazt az utat használja mint ő. érdekes teszt lenne 1000 magyart, azután 1000 olaszt összeereszteni egy városiverseny-szimulátorban...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.06.24. 10:20:21

>Igen, valoban szornyu, hogy ilyen unintelligens, aluliskolazott, topis, magyar ertelmes mondatok megformalasara keptelen ember hogyan kerulhet kepernyore avagy hogyan kaphat publicitast! Csak azert nem nezem a musorukat, mert o szerepel benne (sokan masok is hasonlo okokbol nem nezik). Szornyu!


Itt most konkrétan kire gondolsz? Winklerre vagy Donátra? Persze lehet,hogy csak én nem értem!

klifbarnsz 2007.06.24. 10:23:43

Sok motorost ismerek, akik jó emberek, nem akarom őket bántani, de. Amíg mindenféle fasz kaphat jogot arra, hogy ilyen 1300 ccm-s motorokkal jaszkarizzon a családom és a saját káromra, addig ez kurvára nem jó így. Utálom őket az úton, ezzel ellentétben pl. Pesten simán lehúzódok, hogy el tudjanak menni. Nem zavarnak ott. Engem a városon kívüli kétszáz+ zavar, meg a szabályok egyértelmű leszarása.

szamarhegy 2007.06.24. 11:07:30

Tulajdonképpen hogyan lehet szabályosan közlekedni egy 100-200 LE motorral és mondjuk egy 200-500 LE erős autóval? Hihetetlen módon erősödnek a gépek, 10 éve még 340 LE volt, az M5 csúcsgép, most meg már 500 LE, 10 év múlva 600-700 LE lesz egy utcai sporlimuzin? 15-20 éve az alsókategória GTI-je 120-130 LE körül volt, most már a 200 LE feletti tartományban van, de egy átlag gép is simán üti a 150 LE -t. Jó, hogy tömegnövekedés, meg minden, de akkor is, az egész 'körítés' az egyre nagyobb gyorsulásról, a sebességről szól. Vezettem már sokféle gépet, most egy 80 LE-s kis japánnal járok és a Mo.-i, 90%-ban EU-s sebességhatárokat ezzel is lazán, nyugodtan teljesítem.

TGV 2007.06.24. 11:11:23

szerintem azert meg egy kulturnemzet is az allat fele kozelit, amint magara csukja a kocsiajtot. a francia autosok anyaznak nagyon a szigorubb rendori fellepes miatt es, hogy jo sok trafipaxot telepitettek... DE 2002-ota 43 %-kal csokkent a kozutakon a halottak szama. a halalos balesetek ket fo oka vajon mi?? biztos nem fogjatok kitalalni...
alkohol es gyorshajtas. szoval a franciak azon orulnek, hogy megmentettek 10000 embert a halaltol es 100000-et pedig a sebesulestol.
szerintem a megoldas az lenne, hogy a motorosokat varosban duplan buntessek a gyorshajtas miatt es ha ez meg szabalytalan elozes kozben tortenik (ld 1 m-es sav), akkor triplan! ha valaki 15-tel eloremegy a dugoban, azt maximalisan tamogatom, ui ez arra osztonzi az embereket, hogy kocsi helyett ketkerekuvel kozlekedjen, ami osszessegeben jo. Ja es zoldhullamos utaknal es nagy keresztezodeseknel trafipaxot es kamerat a kozlekedesi lampakba! egyszeruen elkepeszto, hogy a piros lampat mennyire nem tisztelik!

M.Zoli 2007.06.24. 11:13:19

Lionel tegnapi hozzászólásához (és aki még hasonlóan gondolkodik) Ha enyire utálod a motorosokat akkor, mikor megállnak az út szélén menj oda! Verd pofán őket, köpd le, DE az életével ne játsz!!! hogy leszorítod stb.. Anyukád is értelmes és felelőségtudóan gondolkodó "felnőtt" lehet ha, ez az egyetlen érdeme az életben...
más: sportmotorosok közt is van nagyon sok jó és normális arc!Én is ilyen motort szeretnék, de nem azért h éjszaka rövidnadrágban-trikóban a deszkó előtt villogjak a 13csitriknek. aki ezért vesz azokat Én is köcsögnek tartom-nem pedig motorosnak!!
a lényeg h figyeljünk egymásra, autós motorosra és motoros autósra!!

FolkMetalos 2007.06.24. 11:17:25

Látom tegnap óta sem állt meg az élet! Nem is az a baj, hogy 150+ lóerősek meg egyhármasok a motorok, mint pl. a Suzuki Hayabusa, hanem az, hogy akinek annyi pénze van, hogy vehet olyan motort, az nem foglalkozik a tapasztalatokkal, ami nincs neki, így elszáll és tepsiben viszik el a helyszínről. És nem hiszem, hogy sokak a fokozatosság jegyében motoroznak, hogy egyre nagyobb motort vegyenek és tanulják meg kezelni a teljesítményt. Értem? Amúgy aki nem tudná az alap Harley-k pl. szinte mind (kivéve a 883-ast) legalább 1200 köbcentisek, és mégis lehet velük rendesen közlekedni, nem is hal meg annyi csopperes évente!

Kisaudi 2007.06.24. 11:41:32

M. Zoli, többségében ők mégis játszanak az ÉN életemmel is -mármint a motorosok...


Kedves Donát!
Mi lenne ha ide is beírnád ezek után a
"Az „1 Méter” eksönt én találtam ki" -fantázianevű hülyeséged és elkezdenéd az itteni embereknek megmagyarázni? Hm? Winkler ha meg tudnád oldani,hogy ő is eltöltsön itt egy órát és elolvassa az EMBEREK véleményét és válaszoljon és átgondolja,hogy nem ő ... csinálta a spanyol viaszt.Komolyan kíváncsi vagyok az álláspontjára ezek után,hogy nem aratott valami nagy sikert az ötleted.

Nem csodálkoznék ha nem vállalná, én se vállalnám a helyébe, félnék tőle,hogy még a végén meglincselnek.Szóval azthiszem ez utópia marad...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 11:46:15

sh4d0w: Nekem az jött le, hogy regensburgnál, nem közúton történt a felvétel, kérlek szépen egy sportról szóló műsorban, sportpályán lehet baromkodni.

Sőt.

Az ellen sincs kifogásom, hogyha bármelyik itt megszólaló motoros Magyarországon kezd extrém sebességkű kanyarvadászatba, ha ezt a Hungaroringen vagy bármely más erre alkalmas pályán teszi. Minden pályát ki lehet bérelni társasággal 1 napra, ha sportmotorra jut, erre is jusson.

Elméri a kanyart? Ott a bukótér, ha annyira elméred gumifal, és kifizetted előre a mentőt, mentést.

Megjegyzem: Normális speedmotoros, aki pályáról pályára jár motorozni az sem hal meg sok évente, pedig belőlük is vannak páran.

tistedur 2007.06.24. 11:48:14

szamárhegy!
nem kell rágyógyulni a gázpedálra/gázkarra.. :)

szamarhegy 2007.06.24. 11:59:09

Akkor meg minek, ha valaki kiad sok milliót, azt nem az elvi lehetőség érdekli,
a többi meg púder...

Roló 2007.06.24. 12:00:31

Szerintem a szabályozás elégséges. Mindenkinek joga van azt vásárolni amit akar. Ha valaki nem tudja felmérni képességeit és lehetőségeit az vállalja a következményeket. Szerinted érdekel bárkit is, ha te kétszezzal menőzöl és egy kicsit leszakadnak a lábaid? Nem érdekel. A lényeg, hogy másnak ne okozzanak kárt a közlekedők. Ha ezt betartják, felőlem csinálhatnak csoportos öngyilkosságot is. Csak az közlekedjen aki tisztában van a veszélyeivel, és elfogadja azt a kockázati tényezőt, hogy más is tévedhet. Aki parázik maradjon otthon.

remram (törölt) 2007.06.24. 12:12:52

Motoros is lehet hülye, auutós is, lovaskocsis is, meg biciklis is. Egyszer nagyon rossz úton evickéltem ki egy parkolóból, lassan, majd egy biciklis beszólt, hogy sokáig tartott, mire eldöntöttem, mit akarok. Szóval mindenki lehet simán bunkó, nem a járműtől függ. Bunkók és hülyék...sokann vannak. Ennyi. Szándékosan nem szivatok senkit. Ha hallo-látom, hogy valami majom jön, akár motorral, autóval, lehúzódok, lelassítok, hogy minél előbb eltűnjön a közelemből...

szamarhegy 2007.06.24. 12:16:55

Roló Egy sok résztvevős hétköznapi 'közúti' szituációban, nincs olyan lehetőség, hogy a többiektől függetlenül cselekedhetsz! Bármennyire 'tö.ös' kockáztató vagy, maximum a pénzzel rendezhető, másoknak okozott kárt tudod megtéríteni, a családi tragédiákat sehogyan sem.

Luxi 2007.06.24. 12:29:10

Sziaztok!

Én teljes mértékben egyetértek a Robival, ritkán hallani ilyen józan, reális, megközelítést. Így kell gondolkodni egy olyan média személyiségnek, akinek a véleménye hatással van az emberek gondolkodására.

Üdv.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 12:29:16

szamerhegy: Alapvetően 4 dologról van szó.

1.) Ha tudsz gyorsulni, van tartalék, az több lehetőség arra, hogy elkerülj egy ütközést, ha ezért lépsz bele a gázba, akkor azért nem fognak szólni, akkor sem ha gyorshajtás.

2.) Nem igaz, hogy nem lehet ezeket szabályosan kihaszálni, elég, ha EUn belül egyes német autópálya szakaszokra figyelsz oda.

3.) Ezen felül, számos autó, motor esetében a közlekedés mellett ugyanaz a típus használható versenypályán (bérelt, nyílt nap, stb), megfelelő tanpályán, stb. ahol ismét hasznos lehet a teljesítmény.

4.) Autónál nem mindegy, hogy síkterepen nyomod neki, vagy maximumig megrakva, utánfutóval, hegyre fel meredeken, ahol egy kisebb kövön kell átjusson az utánfutó kereke, mert a földútra jutott ilyen gond is (vagy gödörből húzod éppen ki)

Az, hogy egy jármű minden helyzetben hasonlóan viselkedjen (van teljesítmény tartalék) szintén hasznos és szintén erős motort igényel :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 12:35:13

sorry, elírtam a neved :( szamarhegy :(

Látszik, sok dologra figyelek egyszerre, de egyikre sem igazán :D

Roló 2007.06.24. 12:37:57

Még egy gondolat. Az autos - motoros - biciklis stb. ellentét csak a fórumon meg egyes illető fejében létezik. pl. hajnalban autózok a város felé befordulok lazán, de figyelmetlenül egy körforgóba és nem veszek észre egy sport motorost. Persze Ő nem ötvennel megy, én meg b****k megandi az elsőbséget. Biztosan utált, de nem bizonyította be egyikünk se a másiknak, hogy mennyire utáljuk egymást, mert akkor ő nem veszi el a gázt, én meg nem fordulok rá a szegélykőre, hanem büszkén hívjuk a 112őt + készitjük a nejlon zacsit. Mindenki segit bajban mindenkit, ez közös cél. Ja és persze nekem is köszönheti az életét pár motoros, pedig mennyire igazam lehetett volna. Aki motorost leszorított, az vagy nem vette észre 99,9%, vagy elmebeteg 0,1%. A kissebség a kiemelendő csoport, mert ők mindenkire veszélyesek. Persze ez a 0,1% ez meg van mindenhol, a motorosok közt is, csak jármü tulajdonságai miatt nagyobb a természetes szelektáció. Figyeljünk egymásra, és elég közlekedni, nem kell harcolni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 12:41:25

Ircen dumálok valakivel gyorshajtásról, küld egy képet (lehet, hogy Photoshop, lehet, hogy nem), amin egy tábla van a következő felirattal:

Speed Limit Enforced by Aircraft

Helikopter ott van mögötte.

No az jó eséllyel utóléri a motorost :)

Roló 2007.06.24. 12:55:01

Kedves Szamarhegy.

Én történetesen egy autós vagyok iszonyatos teljesítményű Astra F gépkocsival 60Le. Én úgy próbálok felelősségteljesen gondolkodni, hogy nem tanulok meg motorozni, és nem veszek mocit, bármennyire is vágyok rá. Tudod ha ilyen hatalom lenne a kezemben biztosan kihasználnám. És az ilyen ember veszélyes mondjuk a családodra. Tehát tiszteljetek autósként és örüljetek, hogy nem ülök motorra.

Tomi 2007.06.24. 12:55:02

Üdv!
Ennek az 1méternek a jogosságán elgondolkodok. Viszont azt határozottan útállom, amikor ezen az autósok felháborodnak!!
Az autós nem ugyanúgy háborog, szitkozódik, ha mondjuk előtte megy egy IFA vagy egy kamion?? Az autó kontra motoros dolog ugyanez! És az a baj hogy kontra; egyik a másik rovására megy. Azt is útállom, hogy: "leszórítom, mert motorral jön".
Itt ez a cikksorozat:
www.szocimotoros.hu/hu/vezetestechnika/84
Ebben is ajánlja a szerző az előresorolást kismértékű gyorsahjtást SAJÁT TESI ÉPSÉG érdekében. Ami azért nem ad okot a szágoldozásra, de a kocsik között közlekedni én sem szeretek. Ma már minden hülye autóba ülhet(mondjuk motorra is, de az autó az veszélyesebb), közelembe is van aki teljesen alkalmatlan és képtelen autóvezetésre, csak sajnos nem ismeri be, ezenfelül még viccet is csinál a baleseteiből. Szomorú.

atomgape 2007.06.24. 12:55:51

Hát ez tök jó! Ilyen sztorit annyit találok ki motorosokról (vagy autósokról), amennyit akarok, ezzel nem fogok hitelességet szerezni. Esetleg kamerafelvétel van a dologról? Nincs? Nahát.

A másik ami iszonyatosan tetszik, ez a "igen, én is drogozok, de hát nézz körül, mindenki ezt csinálja és néhányan sokkal keményebben nyomják" duma. Ez Titeket nem ment fel semmi alól!

Teljesen egyetértek Winklerrel - sokat segítene visszapofázás helyett az, ha leírnád, miben értesz egyet és mit lehet tenni a dolgok jobb mederbe terelése érdekében.

Én mindig elengedem a motorost, már ha van időm felfogni, hogy mi történik (2/a-n járok sokat).

KisA 2007.06.24. 13:08:21

na igen.
friss elmeny, allok a lampanal a lagymanyosi elotti obinal a soroksarin varos fele. 2 sav megy egyenesen.
ELotte levo nap, szepen zoldre indultam ,majdnem eltrafaltam egy idiota fiat bravot,mert o ugy gondolta, hogy atfer meg keresztbe. Naszoval,allok fainul.lampa valt sargara, berakom 1-esbe, mire mozdulna a kocsi egy motoros cirka 70-80as tempoval elhuz koztunk, le is fulladtam ugy megijjedtem. Na az ilyenekkel van a problema... szinte imadkoztam,hogy jojjon megint az a huje Fiatos,legalabb 1 potencialis gyilkossal kevesebb lenne...

A szabalyokat meg nem tudja a rendoseg betartatni.
1. allitsd meg a motorost.....
2. legyen mersze megallitani a sotetitett m5os BMW-t???? hova gondoltok.
3.nezzetek meg mondjuk mik a trafi sebesseg rekordok. az adat beszedes. ugye M1re amikor kiraktak, volt cirka 170. aztan lett 230, nemet turista altal.
KErdem en, akkor hol vannak azok,akiket nap mint nap latok ennyivel,vagy ennel tobbel menni??????? Ugye van jo kapcsolat, vay egyszeruen kemeny gyerekek. Ott van a nevuk mellett a kurva szgepes rendszerben a kis piros "hozzamnenyuljmerteltoromakezed" emblema. aztan ha megallitjak, mehet utjara.
A rendor minek kockaztassa az eletet, nyamvadt 100k-ert havonta?

Regen sokat jartam a 4esen. Par motoros eletet megmentettem azzal,hogy bizony kiszurtam,hogy kurvara csak 1 lampa jon szembe,es nem mentem ki elozni,ugy hogy autonal 3szor befertem volna siman.

Speed motort,cross motort ki kene tiltani az utakrol. Az a baj ezekkel, hogy miert is veszi az ember?
speed: menjek vele,mint az allat. benne van a neveben is. Mert turazni jo? ilyen testhelyzetben???????
cross: ue. ara jo, hogy allatkodjunk,meg a kurva 220db-vel csengo fuleket varazsoljunk magunk kore. takarodjon a palyara.

Aki utcan akar motorozni, vegyen turamotort, vagy harleyt.
Teny, hogy ezekkel is lehet allatkodni, de azert ezek nem arra kenyszeritenek.
Harley nem igazan fer el 2 auto kozott,igy tobbnyire nem okoz gondot.

Es itt nem a halalozasi statisztikan kene agyalni, hogy de marpedig autosbol meghal napi xy, motorosbol meg csak a.
KErdem en,miert arra torekedtek,hogy az a kozelitsen xy-hoz? MILYEN EZ A GONOLKODAS,HA NEM BETEGES?????
Bazze, autosbol meghal 20 naponta, akkor motorosbol miert ne halhatna meg ennyi?
NEm emberek vagytok...

Mátrai 2007.06.24. 13:09:16

Hát, a kamionok és teherautók közútról való letiltása érdekében aláírásgyűjtést még nem hallottam....... ezzel nem jöhetsz.

Kecskesajt 2007.06.24. 13:29:04

Nem olvastam végig elejétől az összes hozzászólást, de így is jól felhúztam magam.
Milyen 1 métert?
Néhányan igencsak el vannak tévedve. Egy mocis 3x is belefér egy sávba. Itt max a kamionosok sírhatnának +1 méterért.
Egyébként a kétkeréken közlekedők közlekedési morálja kritikán aluli. Az emberi erővel hajtottaké azért, mert nem ismerik (általában) a KRESZ-t, a gépi erővel hajtottaké, meg azért, mert azt hiszik nekik mindent szabad.
Én még autóst nem láttam beláthatatlan kanyarban záróvonalat átlépve 220-al előzni, motorost már igen.
Tudom nem minden motoros ilyen, és az autósok közt is (nagyon) sok a bunkó, de a kettő nagyon nem egy súlycsoport.

Éppen elég problémát jelent az, hogy aki normálisan közlekedik tök mindegy milyen járművel, legyen az kerékpár vagy autó, annak kell lassítania, lehúzódnia, néha megállnia a szabálytalanul közlekedő jármű miatt. Ez itt a nagy probléma!

dottore 2007.06.24. 13:30:12

Winkler megint túllőtt a célon parasztság terén, örülök hogy Donát válaszolt. És igaza is van.

szamarhegy 2007.06.24. 13:31:45

1. Egyéb törvényes hivatkozás híján, ez a 'tartalék a nehéz szituációkra' , meg a 'német autópálya' kerül elő, mint ami megindokolná a folyamatos teljesítménynövekedést, mind eladó, mind vevő oldalon. Mostanában léptem túl az 1 millió kilométert, anélkül, hogy balesetet okoztam (résztvevő is csak kisebb egy figyelmetlenség és koccanás miatt voltam, lekopogom...) volna és ennek a motorerőhöz semmi köze sem volt, a figyelmes, másokra is vigyázó, baleset-megelőző vezetési magatartásnak pedig annál inkább.

2. Ki beszélt itt az EU útházatának kb. 1-2%-át kitevő német autópályákról, Mo.-on éppen 0% ezek aránya!

3. Bérelt, zárt pálya, pláne tanpálya, ahol egy jeges, havas vizes megcsúszást lehet gyakorolni, ez tök jó, ez rendben van, de erről szintén nem volt szó.

4. Igen, ez lehet probléma, erre vannak a felezővel ellátott, négykerekes terepjárók, nagy nyomatékkal, nagy tömeggel, nem túl nagy gyorsulással és végsebességgel (nem a Porsche Cayanne-ről és társairól beszélek, félreértés tiszt. végett). Mert ugye egy meredek hegyi, köves úton nem egy leültett, 8-10 e.-ig forgó sport géppel szokott a család kirándulni?

Miért kellene minden járműnek 130-al egyenletesen végig mennie mondjuk az érdi emelkedőn?

Egyébként valóban vannak olyan szituációk amikor a gép ereje jól jöhet, de valahogy én inkább olyan eseteket látok, hogy pl. 1.milyen klassz 1 autó helyett, ötöt vagy tizet is leelőzni egy lendülettel, 2. buszsávban jövök és ez nem tetszik a sok köc..ögnek, de nem baj mert majd lerajtolom a népet, 3. jó, ez a zárt villamospálya, nézzük meg mit bír a gép két megálló között, 4. nézd már mekkora féktávot hagyott az ba..om, oda pont beférünk a kiváló brembo tárcsafékekkel, az meg majd megoldja, ha zavarja az 50 centis féktávolság.
Nyílván ezek a jelenségek nem gép és teljesítmény függőek, de ne tegyünk úgy, mintha a folyamatos teljesítmény növekedés hozzájárulna a közlekedés biztonságának növekedéséhez.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 13:57:27

szamarhegy: Ha a hülyékből indulunk ki be kellen tiltani minden motort és autót.

Ha azokból indulunk ki akik ésszel használják, és akik ezeknek terveznek valamit, nincs baj a teljesítmény növekedéssel.

Amúgy szerencsére nemsokára lesz olyan kategória ahol kell is a többlet teljesítmény. Nomeg a magasabb végsebesség is :)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 13:59:05

dottore: nem tudod Cat kinek a nője a szerkesztőségben? Mert nagyon úgy tűnik, hogy e túllőt a célon történet pár dologban az ő álláspontját védi, akkor is, ha az védhetetlen :)

yeahhh 2007.06.24. 14:10:27

Bár közlekedési témában nemigen szólok hozzá, de a W.R. cikk kapcsán az egyik fórumon elmondtam a véleményemet (...na jó, egy részét...):

Nem vagyok Totalcar-függő, de azé' rendre átfutom a cikkeiket. A tegnapi "elásós" (B.V.) ...vajó volt, Cs.Zs. stílusát szintén kajálom. (Best Of Motor Presse autós szekció :-)) )

Alapvetően az 1 méter is ütős, különösen a példamutatásról szóló gondolatok. A "miért ment a vétlen motoros a belső sávban" viszont így és itt kicsit fals - számomra az eset után, a Totalbike-on íródott (rengeteg hozzászólást generált, s persze, súlyos anyázásba fulladt) cikkben asszem a Cat nevű kolléga hasonló véleményének erősítésének/mosdatásának tűnik...



Aztán: "Sportmotorral csak állatkodni lehet, arra találták ki, arra jó, dugóban ilyennel araszolni igazi szopás...stbstb...ez az üléspozíció a nagy gyorsításokra, fékezésekre és kanyarodásokra van kitalálva. Pályára. Mégse hiszem, hogy bárki trélerrel vinné a sportmotorját a Pannóniaringre, pedig azzal kéne."

Ja, baromira igaza van!!!...de bizony, ugyanez áll a gyárilag gigabrutállállaterősgyorsveszélyes négykerekűekre is, melyeket a Totalcaron (is) bemutatnak, ám ott (sem) igen teszik hozzá, hogy átlagautós kezében ezek bizony, VESZÉLYES FEGYVEREK - ugyanúgy, mint átlagmotoros kufferja alatt a dögerős "fűrészgépek"...

sutus matyi 2007.06.24. 14:15:15

Taxy:Nem csak az a "paraszt" aki drága verdával-mocival közlekedik arogánsan,egyszerüen csak jobban feltünik.Nekem is bassza csöröm a sok surmó.

szamarhegy 2007.06.24. 14:39:47

TheElf, a közlekedési szabályok általánosítanak, ugyanazt a keretet biztosítják a tehetséges, a tehetségtelen, a 601-et és a WRX-et vezetőnek is. Ezek a keretek társadalmi közmegegyezésen alapulnak, ahol nincs lehetősége egyedi és egyéni mérlegelésnek.

angel of speed 2007.06.24. 14:52:05

Puha pöcsű buzik vagytok! Vagy gyávák vagytok motorozni, vagy csak béna lúzerek
vagytok. Irigy szarok , akik rég elfelejtették az álmaikat és kényelmes papucs hősök lettetek!

tistedur 2007.06.24. 14:57:33

szerintetek gonoszság,ha azt kívánom a gyorsaság anygyalának,hogy törje össze a motorját?(ne legyen semmi baja,másnak se okozzon sérülést,csak törjön az a moci totálkárosra)

evo 2007.06.24. 15:00:09

Itt néhány embernek ahogy olvasom súlyos problémája van a bringásokkal...

Ilyen sok nagyképű autós és ilyen sok magáról sokat képzelő motoros közt bizony nem egyszerű bringával közlekedni. Mégis jól érzem magam mikor pesten el lehet tekerni a sok tötymörgő nagyképű autós mellett és fele annyi idő alatt célbaérek bringával mintha autóval mentem volna. Közben nem gyártottam újabb ózonlyukat, és 1-2 gramm zsírt is átdolgoztam izommá.

Szóval a bringásokra oda kell figyelni, tudnak ők közlekedni, csak hagyják őket békén.

flimo13 2007.06.24. 15:20:29

Az ózonlyukat főképp gázpalackok hajtógáza okozta, nem autók kipufogógáza. Néhány biciklisnél is baj van ám az arccal, többek közt :)

evo 2007.06.24. 15:29:48

Az ózonlyuk úgy jött, mindenki tudja mire gondolok. De akkor mondhatom úgyis, hogy nem növelem feleslegesen a levegőben levő üvegházhatást okozó szennyező gázok koncentrációját. :)

Egyébként a dugók és a környezetterhelés megszüntetésére ez az egyetlen normális alternatíva.

M.Zoli 2007.06.24. 15:33:29

Kisaudi: az tuti h van amelyik veszélyesen közlekedik, de autóval akkor is több esélyed van a túlélésre! ezt be kell látnod! Ha Én motorzni fogok megpróbálok ésszel menni, és magamra -és másra is figyelni. És elvárom h más is így tegyen- mind motoros, mind autós... mert szeretnék egyszer gyereket, és szeretném látni felnőni is.azt hiszem ezzel mindennki így van!!! és nehogy már azért haljak meg mert a motorozás az életem...
még egy gondolat: az tuti h változtatni és szigorítani kellene a motoros -és autós oktatáson is! van A, B jogsim is- nevetséges megcsinálni...

flimo13 2007.06.24. 15:38:13

Hogy még szűkebb utakat hagysz az autósoknak? Nem hinném. Majd ha lesz M0-ás körgyűrű, normális elővárosi tömegközlekedés, sűrítik a bkv-járatokat, akkor majd lehet behajtási díjat kérni a belvárosra, elvárni hogy az emberek tömegközlekedjenek autózás helyett, meg biciklisztrádákat kiépíteni, addig nem.

A kérdések elkerülése végett nincs autóm, nem is volt, mert semmi pénzért nem cserélném le a vonatot, ahol tudok olvasni, filmet nézni vezetés helyett. Városban meg csúcsidőben bkv gyorsabb, csúcsidő kívül meg úgyis inni megyek :)

evo 2007.06.24. 15:45:28

"Hogy még szűkebb utakat hagysz az autósoknak?" - egy bringás kikerülés nem egy nagy ördöngősség, csak 20-30 métert kell szűkebb részen megtenni.

"autóval akkor is több esélyed van a túlélésre! ezt be kell látnod!" - erre pedig csak annyit tudok mondani, hogyha motort veszel, akkor tudatában kell lenned, hogy ez egy kockázatosabb dolog. Nehogymár sajnáljam a motorosokat, mert szegényeket nem védi semmi, csak sisak+ruha. Ők választották ezt a közlekedési formát, viseljék is a következményeket, legyenek vele tisztában, hogy ez ilyen. Ez a véleményem.

Mint említettem egy 17 éves ismerősöm is életét vesztette egy 125-ösön. Nem védte meg semmi. Aki ilyen sportgépet vesz annak együtt kell élnie azzal, hogy bizony veszélyesebb. Ezért nem kell száguldozni.

ommm 2007.06.24. 15:58:14

nini, szívatja egymást a magyar megint!

lószart emberek, nem ezt kell, nem rendőri szigor kell és drákói intézkedések.

NORMÁLIS KÉPZÉS KELL!!! és főleg korhatáros, teljesítményorientált jogsi. úgy motorra, mint autóra is.

a hülyének mindegy, hogy motoron vagy autóban ül-e.
bba lehet hagyni így nincs semmi értelme.
míg amatőr barmok kerülnek ki az iskolákból, addig mindi i így lesz.

Kukori 2007.06.24. 16:04:20

evo: gratulálok, Te egy igazi egészségember vagy... Tekerj csak a kipufogógázban, kitágult tüdővel, testi épséget kockáztatva (meg a tükrömét) az irtó fitté tesz...

Istenem... és csodálkoztok ,hogy itt tartunk?

evo 2007.06.24. 16:07:34

Már megbocsáss de az én testi épségem nem magam miatt van veszélyeztetve, hanem egy-két nagyképű sofőr miatt.

Másrészt sokat tekerek, és eddig még egy autóhoz sem értem hozzá.

Harmadrészt gratulálnék építő jellegű hozzászólásodhoz.

Alibiman 2007.06.24. 16:08:08

Nagyok fosok a motorosoktól. Pedig egy bivalyerős, igen gyors (jelenleg a leggyorsabb) SUV-al járok. A jó múltkor egy étterem parkolójából fordultam ki balra a 86-os úton. Nézek balra, senki, nézek jobbra, kb. 400 méterre néhány autó közelít. Kifordulok, mit látok a tükörben? Majdnem belém állt egy motoros. Persze nem villogott rám, nem anyázott, vagy 200-al jöhetett. Azt nem érzik a motorosok, hogy egy autós nem tud arra felkészülni, hogy a motor 3 mp alatt van 100-on, és 50-ről 100-ra csak 1-2 mp kell neki. Nézem a JOBB oldalamat, ott egy motor, kicsit balra húzódom, amúgy is az Ajtósi Dürerre fordulnék. Mikor áttérnék a balra lévő kanyarodó sávra, a csávó vagy 100-al húz el a BAL oldalamon (a középső záróvonalat átlépve). Majdnem infarktust kaptam. 10 centi hiányzott ahhoz, hogy fellökjem. Nem tudom, hogyan tudnék megbirkózni a gondolattal, hogy egy motoros halálát okozom, mert ha a kéttonnás szörnyetegemmel véletlenül neki megyek, biztosan ő húzza rövidebbet, és nem fog számítani, hogy nekem volt igazam, ettől még gyötörne a lelkiismeret furdalás. 140-el ballagok az egyik pályán, a belső sávban, mert éppen előzök egy lassabbat. Szemem a tükrön, látom, hogy nagyon jön egy „fürgeléptű” motor, utolér, még előzés közben. Beleáll a seggembe, szinte benne van a csomagtartómban. Azt nem tudja a kis fasz, ha én a fékre lépek, biztosan átrepül felettem. Félelmetes! Egyébként sok kocsi is megteszi ezt, pedig elég lenne ránézni a hátul lévő márkajelzésre, és rájöhetne, hogy a világ egyik leghatásosabb fékjével rendelkezem. Ha én megállok, ő biztosan belém száll. A féklámpa villogtatás több szempontból nem jó. Van akinél pánikszerű fékezést váltana ki, és lehet, hogy a mögötte lévő másik pöcs utolérné. Aztán van, aki agresszív lenne, és még jobban nyomulna, csakhogy megmutatja, ő a gyorsabb. Ezért inkább gyorsan elhúzom a belem, adok egy kövér gázfröccsöt, egy pillanat alatt 200-ra ugrik a gép, eltűnök a külső sávban, és visszaveszek normális tempóra, hagyom elmenni. Ilyenkor néha az is megtörténik, hogy a versenyző pajtás rájön, nem azért nem megyek, mert béna vagyok, vagy, mert nem tudok, hanem azért, mert nem akarok, és ekkor (láss csodát) szépen megszelídül, és beáll mögém – a motoros is.

Amióta ennyi nagyon gyors motor rohangál az úton, béna, kezdő suhancokkal, kezd olyan érzésem támadni, mint 30 évvel ezelőtt, amikor megszereztem a jogsit, és először bemerészkedtem a városba, egyedül. Teljesen bizonytalan vagyok, a tekintetem a tükörről-tükörre cikázik a motorokat keresve, teljesen be vagyok szarva. Utálok közlekedni – itthon, nyáron. Külföldön nincs ilyen gondom. Ott nincs ennyi „fasza csávó”.

Mint az állatoknál, az autósoknál is kialakult egyfajta „testbeszéd”. A másik mozgásából egészen jól lehet következtetni a szándékaira, vagy a viselkedésére. Az is jól látható, hogyha a másik még kezdő, rosszul lát, bizonytalan önmagában, vagy netán agresszív. A motorosoknál – az esetek elsöprő többségében – nincs ilyen „testbeszéd”, az ember nem tudja kitalálni, mi történhet a következő pillanatban, nem tud rá számítani.

Kukori 2007.06.24. 16:11:07

Arra akartam rávilágítani, hogy nemhogy egészséges, hanem kifejezetten káros kerékpározni Budapesten belül, főleg a dugóban. "qa biciklis a legszélesebb jármű"-ezt tanultam 11 éve, amikor a jogsit letettem. Be is bizonyosodott. (2 hónapja egy kerékpáros lazán belefordult a kocsim oldalába, "jaj, nem vettem észre", hát ez volt a másik. Az ilyen ökörre hogyan is vigyázhatnék? Se körülnézés, se hallás, se képesség, se KRSZ ismeret...)

evo 2007.06.24. 16:14:25

Én is vezetek, tudom, hogy vannak meggondolatlanok és nagyon bátrak.

A kerékpárt is Kresz vizsgához és bringa jogsihoz kellene kötni párszáz kilométeres gyakorlattal együtt, ez is egyértelmű.

Alibiman 2007.06.24. 16:28:46

Evo:

A bringások zöme nem tud közlekedni. Lehet, hogy a brinyót technikailag jól kezeli, de fogalma nincs arról, hogy pl. sokszor az autós nem is tud róla, mert holttérben van. Nálunk a bringások is offenzíven vezetnek, nem csak az autósok, vagy a motorosok. Nincs elképzelésük arról, hogy a másik közlekedő mennyire tud róla, mennyire ismeri fel a képességeit. A bringások is életveszélyesek, ehhez nem kell 200-al menniük. Egyébként én is rendszeresen bringázom, de kerülöm a főutakat. Nem azért, mert úgy gondolom, az autósok gonoszak, és az életemre törnek, hanem azért, mert egyszerűen nem vesznek észre, nagyon-nagyon sokszor, az esetek többségében nem hibáztathatóak.

A budapesti bringautakról általában. Sok idióta bringás nyomja ezt a süket dumát, hogy több út kéne nekik, akár még az autósok rovására is, mert hogy jobb lenne a közlekedés, meg nem lenne olyan nagy a környezetszennyezés. Igen, ez jó ötlet Hollandiában, vagy Dániában, ahol ritkán megy a hőmérséklet 10 fok alá. Ott egész évben nyomulhatnak a bringások, tehát melózni is azzal járnak. Nálunk csak 7-8 hónapban lehet ezt megtenni. A többi hónapban összeomlana a közlekedés, mert „nyári” bringások sem akarnak megfagyni, ezért kocsiba ülnek, buszra szállnak. Csakhogy ezek nem tudnak a szépen kiépített bringautakon menni.

El kéne nézni Munkenba, vagy Franfurtba, és megnézni mennyi bringaútjuk van. Nocsak, nem is olyan sok. Persze, mert náluk is kicsit a zord a novembertől márciusig tartó időjárás. Ezért – okosan - nem akarják kiváltani bringával az autós közlekedést. Viszont odafigyelnek a „hobbi” kerékpározásra. A kirándulóhelyekre kiépítendő bringautakat én is maximálisan támogatom. Budapesten (Bécsben, Prágában, Berlinben, Stockholmban, stb.) nem olyan célszerű brinyóval munkába járni, bárki, bármit is mond.

evo 2007.06.24. 16:33:52

Én nem mondtam hogy több bringaút kellene, mert tudom, hogy nem igazán kivitelezhető, csak annyit, hogy jó alternatíva, csak kicsit oda kellene figyelni rájuk, meg jogsihoz kötni a tekerést. Ennyi.

Szeretek vezetni is, tekerni is, de pl suliba bkv-val megyek. A történet így kerek :)

szamarhegy 2007.06.24. 17:09:27

angel of speed

18 és 25 között sok baromságot elkövettem autóval, de ahogy egyre többet tapasztalsz az életből, személyesen is találkozol balesetből fakadó családi tragédiákkal, akkor már sokkal többre értékeled, azt az örömet, hogy már megint biztonságban megérkeztél. Ma már nem adrenalin növelő dolgokhoz kapcsolódnak az álmaim, hanem leginkább a családomhoz, társas kapcsolataimhoz, így van ez, ha az ember felnőtté válik..

ui: javaslom, nézd meg, vagy olvasd el Sánta Ferenc Ötödik pecsét című könyvét ill. a filmet, tanulságos lenne a számodra

M.Zoli 2007.06.24. 17:16:42

evo:tisztában is vagyok/vagyunk!legalábbis a többség. pont ezért ha ésszel -ismétlem észel megy a motoros akkor direkt ne szorítsák le az útról, mert motorral van!! ha nem megy ésszel akkor meg írtam h mit tegyenek! de az életét ne veszélyeztessék!!
egy történet: ausztriába a hegyekbe mennek magyar sportmotorosok, beérnek egy teherautót.Egyből jön egy osztrák huszonéves suhancokból álló csoport, ugyanilyen gépekkel. mindenki tök nyugottan megy a teherautó mögött 30-40km/h -val.Mert előzni veszélyes lenne a beláthatatlan ívek miatt. Majd kis idő múlva a teherautó kiáll, és akkor elmennek mellette. ez megtörtént eset!
ha ide eljutunk- mind motoros mind autós oldalról, akkor örülni fogok:)

evo 2007.06.24. 17:28:27

Ez rendben is van, csak sok-sok olyan motoros is van, aki másképp gondolkodik mint Te. Erőszakos is akad köztük szép számmal, és gyakran keltenek félemem-érzetet autósban/gyalogosban/kerékpárosban.

Mellesleg én mé egyszer sem láttam, hogy autós szorított volna le motorost.

Én pl mindig lehúzódom egy kicsit, ha látom hoy jön egy mögöttem, mert tudom hogy úgysem bír magával sokáig és mindjárt jól meghúzza a gázt. Legalább így nem emlegeti édesanyámat, és nekem sem esik bajom.

És véleményem szerint a motorosok nem mindig képesek felmérni, hogy az országút nem versenypálya. Nemrég a Margit-szigetre futottam kifelé, és a körúton hajtott egy motoros, nem éppen 70-el. Egy keresztirányú borda pedig hatalmasat dobott a motoron, csodálkoztam is hogy nem esett el... Ha nem is tartják be a határokat, legalább motorozzanak olyan sebességgel, ami megfelel az útviszonyoknak és a saját képességeiknek, és nem utolsósorban ne kerüljen olyan helyzetbe, hogy utána ártatlanok vigyen el a mentő.

minas 2007.06.24. 17:58:19

Nap mint nap közlekedve: látok sok szabálytalan autóst és sok szabályosan közlekedőt. És látok sok szabálytalan motorost és szabályosan közlekedőt egyet se.
Az utcánkban pl. 40-es korlátozás van évek óta. 10 autóból 5 betartja, 10 motorosból 1 se.
Miről is beszélünk motorosok? Na erről ennyit.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 18:17:59

angel of speed: Tudos szerintem az a puhapöcs senki, aki a közúton büszkén előzi a trabantot, de a ringre nem mer sűrűn járni, mert ciki 10 körös versenyben baráti társaságtól 2 kör hátrányt kapni. Csak nem magadra ismertél?

Gábor68 2007.06.24. 18:21:28

Jó napot a Hölgyeknek és az Uraknak!
Sikerült végig olvasni az eddigi komenteket és elönt az elkeseredettség. Ha a tisztelt nagyközönség nem fogja fel, hogy a közlekedés egy óriási társasjáték, ahol különböző temperamentumú és habitusú ember játszik mindenki más és más igényekkel és elvárásokkal akkor tessék vissza ülni a villamosra.
Vannak tökéletesen alkalmatlanok a vezetésre pl. az az idős hölgy ismerősöm aki a Corzájában még nem kapcsolt fel 5.-ig mert az már túl gyors neki. De van nála sokkal veszélyesebb nem is egy, az elöttem írók közül aki szándékosan betart más közlekedőknek mert feljogosítva érzi magát, hogy majd ő igazságot fog osztani az utakon. NE TEGYE ,ne gyűlöletböl vezess!!!
Ha bosszant hogy az utcádban a krossz motorosok 1000-el tépnek ne áss vascsövet az út közepére mert az GYILKOSSÁGI KISÉRLET és nincs jogod más életére törni! Érd el a helyi serifnél, hogy míg megnem szűnik ez a rendbontás ott álljon és büntessen. (ne feledd, az adódbol tartod el őt).

Másik jó példa dél-európa emlegetése, ha valaki ott rád dudál az azért teszi, hogy téged figyelmeztessen HAHÓ ITTVAGYOK!! TESSÉK ÉSZREVENNI!!!!
Ellenben nálunk a többség azért teszi, hogy takarodj az útból.
Ott fel sem merül, hogy nem engedem el a sorok között a motorost és a robogóst.
Úgysem tart fel, tehát had menjen!

Akik itt a sport és enduró motorok közútról való kitiltását szorgalmazzák kicsit vakvágányon vannak. Nem lehet műszaki tartalom szerint elválasztani őket a többi motortol!:-))

A motoros balesetek jó része egy résztvevős ami azt jelenti, hogy a bátor versenyző a Mátrában senkitöl sem zavartatva hajtogatja kiflire a szallag korlátott. Ritka, hogy mást is megölne magán kívül!
Aki meg az álló kocsisor mellet megy el 1000-el annak meg csak annyi esze van.:-(

Összeségében több türelmet és toleranciát az utakra vigyázni az őrültekre, a bolondokra, a kalapos skodásokra.:-))
Élni és élni hagyni!
Még egy apróság a motorosok 99%-a autós is ahogy jómagam.

Na kidühöngtem magam megyek megragasztom a törött idomot a motoron. (nem röhög álló motorral dőltem el a kapumban).

evo 2007.06.24. 18:56:42

Hogy még tovább cizelláljam aproblémát elmesélek még egy esetet.

Teljesen szabályosan haladtam a bringámmal az út szélén, mire jött egy Suzuki WagonR+, benne 3 idióta 17 éves gyerekkel, akik azt hitték, hogy a friss jogsi mindenre feljogosítja őket. Azt élvezték, hogy lelassítottak a tempómra és leszorítottak, ha lassítottam, ők is, ezen mulattak, röhögtek. (Azt hiszem, ha letörtem volna emiatt a tükrét, az megfelelő elégtétel lett volna, de nem tettem.)

Ilyen helyzetekben mutatkozik meg, kinek szabad jogosítvány a kezébe adni. 17 éveseknek biztosan nem. Nincs felelősségérzetük, és megfelelő tapasztalatuk sem.

Mátrai 2007.06.24. 19:24:37

Érdekes összehasonlítás jutott eszembe
ország vezetői vs járművezetők
értelmetlan acsarkodás és indulatok. Felelősségtudat semmi, csak gyomorba a másikat(oldalfüggetlenül)
Ha ők ezt teszik, ők az ország "elitje" mit várunk a "csűrhétől"?

To:Ce 2007.06.24. 19:28:09

Meg 1× az oktatásról: értsétek meg, semmiféle szigorítás nem segít. A jelenlegi vizsga nagyon jól teszteli, hogy ismered-e a szabályokat, és képes vagy-e alapszinten kezelni a gépet. Ez elég kell legyen a közlekedésben való részvételre.

Annál fontosabb lenne, hogy legyenek elérhető "tanpályák", vezetéstechnikai kurzusok.

Azonban még egy probléma süt az eddigi hozzászólásokból. Nagyon sokat úgy gondolják, ha ők fasza gyerekek, ők megtanultak 200-al menni, akkor ők jogosan teszik ezt. (A tötyörgő kezdő pedig takarodjon az útból). Nos ez marhaság. Hibáa vagy Te Rossi vagy Scumacher, a közutakon tartsd be a szabályokat és ne veszélyesztess se mást, se magadat! A versenypályán, ott megmutathatod mennyire tökös vagy, a saját felelősségedre...

M.Zoli 2007.06.24. 19:36:55

minas: ezt Te sem gondolod komolyan hogy még nem láttál szabályosan közlekedni motorost!? amit nem akarok azt Én se látok meg!

Gábor68: ez korrekt hozzáálás! De ha itt dudálsz, sokan a villáskulcsért nyúlnak egyből, de legalábbis személyes sértésnek veszik. Főleg a nagyon fekete autóban ülő nagyon rövid hajú úriemberek!

evo: ez az! mindig csak lejebb viszik az oktatás színvonalát és a követelményeket! és nemcsak a jogosítványban... de ez más téma

evo 2007.06.24. 19:44:19

Az oktatást kellene szigorítani, de nem a Kresz tudás terén, hanem gyakorlatban. Olyan pályák kellenek ahol szimulálhatók a csúszós, esetleg jeges viszonyok, és az ilyen körülmények közti vizsgázást is be lehetne vezteni. A sima rutinpálya semmire nem készít fel, sőt a 20 órás gyakorlat sem. Új, modern, időjárást is szimulálni tudó pályák kellenek, ahol el lehet sajátítani a veszélyhelyzetek megoldását. Ennyi. És 18 alatt jogsit senkinek, nőknek pedig csak 20 év felett. És mellesleg sokkal több vezetett kilométer kellene a jogsi megszerzéséhez.

Kukori 2007.06.24. 20:08:21

Gyilkossági kísérlet? És ezt én toleráljam? Az nem az, ha a Kedvesemet 100-al el akarja csapni egy büdös gyökér krosszmotoros? Hja kérem, betartva a 30-at járda nélküli részen nem fordulna elő, de a cső be van készítve... És vállalom a következményeket. Könnyű úgy tanácsokat osztani, hogy nem Veled történik ilyen nap mint nap. A chopperesek érdekes módon normálisak egytől egyig, nem furcsa?

Kukori 2007.06.24. 20:10:15

Talán azért, mert azokat nem kis tiknyó suhancok veszik, hogy a csöpögős tinilányok bugyijába könnyebben gurulhassanak be... Csak akkor ciki, ha az ágy előtt le kell venni a sisakot...

gábor68 2007.06.24. 20:20:45

evo:
Érdekes amit mondasz:-)
De ismét vannak agályaim.
Nem tudom voltál-e rutinpályán huzamosabb ideig? Amikor kint unatkoztam mindig a dombocskához mentem és jól szórakoztam a kézifékes elinduláson, hogyan akarsz jegespályán szimulációt amikor egy elindulás is gond eleinte.
A női vezetőkkel vigyázni nem mind béna, amelyiket nem HP-nek nevelik, jól és határozottan vezet.
A tanfolyam így is drága a több gyakorlati óra csak tovább növeli a költségeket.
Aki nem tud vezetni jégen az ugysem fog elindulni amikor jeges az út.
Nem magasabb tudás kell (azt úgyis hozzák az új autók) szemlélet váltás az egymáshoz fűződő kapcsolatunkban.

Kekegsm 2007.06.24. 20:31:54

Furcsa, valahogy 10 motorosbol 9 ugy megy mint egy megvadult bika, nem normalisan. 10 autosbol 1 esetleg 2...

Hulyeseg most itt felrebeszelni a levelben, a motorosok nagy resze (foleg az erossebb motorral rendelkezok) kiajani stilusban vezet. Ez van. Semmi gond, aki hulye ugyis meghal, remeljuk egy fan vagy oszlopon, es nem megolve valaki mast.

evo 2007.06.24. 20:33:41

Én a különbödő szimulációkat már a forgalomban vezetés közben gondoltam, természetesen nem rutin alatt kell ezeket megcsinálni, hanem majd később.

Nem hinném hogy 1-1 ilyen gyakorlat horribilisan növelné a kifizetett összeget. Egyébként meg én is örültem volna ha nem egyedül kell a havas úton megtapasztalnom, hogy hogy kell ilyenkor fékezni meg miegymás.

gábor68 2007.06.24. 20:34:34

Most magamra haragítom a csopereseket:-)
De azokkal a hónaj szellőztetőkkel sem megálni sem kanyarodni nem lehet normálissan egy-két kivételtöl eltekintve nem támogatják a dinamoikus motorozást. kb.350 Kg suly és méregdrága javítás a legkisseb karcolás után.
Kukori
Ne önbíráskodj!
Nem tudhatod , hogy 15 -20 év mulva amikor esetleg majd a te gyereked fog mások idegeire menni mit fogsz szólni valami mérges emberhez aki majd a saját kezébe veszi a rend teremtést:-(

atiska 2007.06.24. 21:10:11

ez a vascsobekeszites az egyetlen eredmenyre vezeto eszkoz.
kis falunkban az utca ahol lakom 1-2 eve lett felujitva, egyenes, mindenhol "vedett utvonal" a keresztezodesekben.
a felujitas utan 1 hettel par kornyekbeli kemenylegeny elkezdett delutan 3 es ejjel ketto kozott allando motorversenyeket tartani, es sajnos a rendor nem lehet ott mindenhol, mire ideertek mind eltuntek.
eluntuk, szomszeddal, aki teherautosofor, 130 kilo, 2 meter es hentes volt, egyik delutan lefigyeltuk oket, kirontottunk a kemenycsavok ele az utra keresztben a liazzal, o hozta a 80 cm-es pajszert, en az 5 kilos baltat, es megertettuk a vadbarmokkal, hogy ez a versenyzes mar rovid idon belul nagyon karosan fog kihatni az egeszsegukre. rogton nagyon jo kisfiuk lettek, addig meg meg nekik allt feljebb ha valaki szolni mert nekik. parasztokkal csak igy lehet banni, mert masbol ugyse ertenek.
erdekes modon, azota megszunt a versenyzes a kornyeken, igen ritkan huzatja meg valami motoros a gepet, de annak is inkabb csak a hangja zavaro, nem a sebessege, mert hangosabb mint amilyen gyors (magyar sportauspuff: dobon keresztulutjuk a 40-es vascsovet)

M.Zoli 2007.06.24. 21:20:02

atiska: szerinted autósba nincsennek ilyenek?! hm... ha kis faluba laksz, akkor 100% h van!nekem nem magyarázod meg h nincs, mert Én is kis faluba nőttem fel, sőt még ma is sokat vagyok ott! És nállunk meg ladások vannak, ismerős... kanyart csak kézifékkel lehet bevenni mert aza kemény, meg csak úgy lehet elindulni h a segge kipörögjön, hogy valakit elbasz-e az már más kérdés. szerintem most nagy okosat nem írtá be...

Zsolt 2007.06.24. 21:23:36

Sziasztok !

Megnéztem a korábban említett videót a free.x3.hu/motorvideo/ címen.

Az az ember egy állat... Mások életét kockáztatja a saját adrenalin-éhsége miatt. Megérdemelné hogy egy nagyobb kátyú megdobja a motort 250-nél...
Ha gyorsan akar menni, miért nem megy ki a Rábaringre vagy a Hungaroringre?

A videón kétszer is előfordul olyan esett, amikor a szembe jövő, előző autósnak kellett az előzést veszélyesen befejeznie a 270-nel szembejövő motoros miatt...

Az ilyenek családtagjait felültetném egy másik hasonló motorra utasként, és szólnék a vezetőnek hogy menjen ahogy tud, a srácnak pedig azt mondanám, hogy kövesd a másik motoron utasként ülő hugodat/nővéredet ha tudod... Talán feltűnne neki, hogy mekkora a kockázat.

Egyébként én is motoroztam, igaz csak EZT-vel. Egészen addig tettem ezt, amíg szabályosan (60-nal) közlekedve egyszer egy autós elémkanyarodott, mondván "szemébe sütött a nap"... Felkenődtem a Nissan Vanette elejére, zúzódásokkal megúsztam.

A motorozás veszélyes, kár még veszélyesebbé tenni a felesleges kockázatvállalással.

Zsolt


Jokka 2007.06.24. 21:27:57

A rendőr kapitány megmondta be fognak szigorítani...
Ezt már sokszor megmondták és be is szigorítottak ami abbol áll hogy kibasszuk az út mellé a létező összes trafit a 30-as tábla mögé és megbüntetünk minden autóst aki 35-el megy...Nagy eredmény.....
A motorosok köcsögök és egyre köcsögebbek. azokat kéne mégjobban megbüntetni csak hát nincs rajt elöl rendszám....meg épp alszik a rendör mikor mindenen keresztül mennek lakott területen minimum 100-al.
Ahol lakom már több oszlopot kivittek a nagyon tudok motorozni stílussal mert apának van pénze majd vesz másikat....koporsót is vett nekik...
Törjék magukat szarrá zárt pályán! báreljen pályát van pénze azt motorozzon ott!
Le velük az útról! vagy menjen kamion alá mind!

dr.pacman 2007.06.24. 21:44:55

Tisztelt Mindenki!

En csak szeretnem megkoszonni azoknak akik nap mint nap elengednek a sorok kozott.

Koszonom!
dr.pacman

gábor68 2007.06.24. 21:45:38

Kedves Jokka legnagyobb sajnálatomra vérig foglak sérteni, nekem a rövid szösszeneted után kezd meggyőződésemmé, válni hogy nem vagy egy szellemi oriás.
És sajnos neved elé nem fogják Deák Ferenc állandó jelzőjét biggyeszteni.
Szóval nem vagy egy haza bölcse.

atiska 2007.06.24. 22:06:30

M. Zoli
erdekes modon, autot versenyezni es 600 db-el motort bogetni meg nem hallottam a kornyeken, pedig akad par bmv, tuninglada, sotetitett golf II, hasonlok, de valamiert erdekes modon nekik eszukbe se jutott rabaringnek nezni az utcat. vajon miert?
lehet azert mert legalabb 2 agysejtjuk volt, es megertettek, hogy masok eletet veszelyeztetik?
millioszor elhangzott, akinek van 5-6 millioja egy sportmotorra, annak legyen nehany ezrese egy napi palyaberlesre vagy palyajegyre, aztan ott versenyezhet ahogy akar, ha elszall, akkor meg max magat tori ossze. de aki ilyen hulyen kozlekedik az dogoljon meg, remelhetoleg nem egy suzuki fog vele szembemenni az egesz csaladdal mikor belathatatlan kanyarban elozi a kamiont, hanem a megrakott 40 tonnas nyerges, es atmegy rajta minden tengely, nehogy veletlenul meg az ilyen senkihaziak eletmento mutetjere is kolteni kelljen.

M.Zoli 2007.06.24. 22:25:38

atiska: nem akarok veled vitázni, mert úgyse jutunk közös nevezőre! De a mi falunkban pont aza probléma amit leírtam. Csak azért reagáltam ilyen módon-bocs, mert a környéken több helyen is van ilyenre példa.De úgylátszik ez is változik megyénként, nállatok a motorosok nyomják, felénk meg a ladások.Sokan valószínűleg nem voltak még hosszab ideig egy kis faluban ahol az autósok az állatok... akkor ők is máshogy látnák a dolgokat. Én meg azt mondom h az autós is menjen pályára ha vagánykodni akar, és ha a közúton teszi akkor neki meg zöld zil jöjjön szembe. (bár nem stílusom így megnyílvánulni)

gábor68 2007.06.24. 22:27:43

"megrakott 40 tonnas nyerges, es atmegy rajta minden tengely, nehogy veletlenul meg az ilyen senkihaziak eletmento mutetjere is kolteni kelljen."

Ember ezt te komolyan is gondolod vagy csak kicsit többet ittál és most világmegváltó gondolataid vannak?
Emberi lényröl beszélsz!!!!

atiska 2007.06.24. 22:36:47

teljesen komolyan gondolom. a kozveszelyes gyilkosokat nalunk joval fejlettebb allamokban is kivegzik. egy ilyen alak kimeriti a kozveszelyes gyilkos fogalmat. ha mar kivegezni nem lehet (miert???? hogy nyugodtan gyilkolhassa tovabb az embereket hobbibol?), akkor legalabb megmenteni ne kelljen.
mellekesen az ilyen nem ember, hanem allat, ergo nem erdemel emberi banasmodot sem, a veszelyes allatokat pedig elteszik lab alol.
allat kozveszelyes autosnak is hasonlo jokivansagaim szoktak lenni, de itt most motoroskrol beszeltunk.
de akkor hogy egyertelmu legyen: aki kozveszelyes az uton az dogoljon meg, ugy, hogy kozben masban nem tesz kart. most az nehogymar az en hiban legyen, hogy kb 50-szer annyi idiota motoros van mint autos... holott a magyarorszagon forgalomba helyezett motorok szama az autok szamanak a felet se eri el ha jol tudom, es mz-vel meg simsonnal azert nem nagyon szoktak szaguldani...

gábor68 2007.06.24. 23:15:35

Atiska szerintem gondolkozz egy kicsit. Tavaly 115 motoros halt meg ez igen nagy szám a magyarországi motorkerékpár álományhoz képest. Legfeljebb 2-3 esetben öltek meg mást is. Így azért már egész más a leányzó fekvése. Az hogy a helyi menő csávók most motorra kaptak az lefog csengeni néhány év múlva.
Több mint 20 éve vezetek buszon kívül mindenre van jogosítványom de még soha nem jutott eszembe az, hogy a közlekedési morálja miatt bárkinek megkérdőjelezzem az élethez való jogát (szoktam néha a bolondokat fajtalanságra buzdítani de ez más tészta).
Elég sokat motorozok néha társasággal néha egyedül hidd el eddig még egyetlen arcal sem találkoztam aki úgy indult el, hogy ma kiírt egy autónyi kisnyugdijast a bukosisakjával. Ha motorra ülsz oylan leszel mint az űzött vad, a forgalom minden rezdülésére figyelned kell mert nem tudhatod ki fog az életedre törni a következő pillanatban. Viszont kárpótol a szabadság és a könnyedség mámoros érzése.
Van akinek ez is kevés ők a sebesség élményét hajszolják akkora adrenalint kapsz olyankor, hogy még a füleden is az flyik :-)))
Az autó megöli ezeket az élményeket elzár, a versenypálya túl steril.
Ha egyszer motorra ülsz és nem egy vadbarom visz egész más szinbe látod majd az egészet.
Mielött még engem is a másvilágra küldenél nem sport motorom van!!! Annál én már kényelmesebb és öregebb vagyok.:-))

atiska 2007.06.24. 23:38:16

van a bolond, meg van a kozveszelyes, a ketto messze nem ugyanaz. az elethez meg addig van joga, mig maset nem veszelyezteti. onnantol fogva nincs. (egy elitelt naponta 17 ezer forintba kerul az allamnak - vagyis neked, nekem, meg minden adofizetonek, az orvosi ellatas koltsegeirol nem beszelve). igy tiszta nyereseg az orszag es az adofizetok szamara ha elpatkol, a kornyezetvedelmi nyeresegrol nem is beszelve.
kozlekedesi eszkoztol fuggetlenul ez a velemenyem.
valaki nekedront egy bajonettel, valoszinuleg nem mosolyogva fogod a lelkere kotni, hogy csak ovatosan, mert faj, hanem elveszed a kest es elvagod a nyakat. jelen helyzetben a bajonettes mokus a kozveszelyes sportmotoros. nem tartozik kozejuk az, aki ragyogo napsutesben 10 km egyenes szakaszon, ahol senki nincs az uton tovig huzza a gazt, az nem zavar, ha igy akar meghalni am legyen, masban nem fog kart tenni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.24. 23:51:58

gébor68: Egyfelől: A 2-3 alkalomnál több alkalommal öltek meg mást is a motorosok, másfelől akadnak olyan súlyos (akár maradandó) sérülések amik esetleg később vezetnek ilyen eredményre. Másfelől a 115 motorosból nem hiszem, hogy mind speedmotoros lenne.

Másfelől: érdemes megnézni hogy hány speedmotorra jut egy halott... És hasonlítsuk össze más dolgokkal. Mondjuk: hány engedéllyel tartott lőfegyverre jut egy halott? De akár az engedéllyel tartott kitételt eltüntetve is érdekes a helyzet.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 00:00:29

atiska: Ha a motoros cselekvése emberi életet veszélyeztet, akkor abban a helyzetben van egy jogos védelmi helyzet, ahol bizony a motoros élethez való joga már nem szent és sérthetetlen.

DE(!) ha a motorosnak fix csapdát állítasz, nem biztos, hogy az fog belerohanni aki poénból veszélyezteti a másik életét.

Vascsővel ölni tudsz, de nem tudod idejében megállítani a motorost. Mire a veszély kézzelfogható lesz, addigra általában semmivel nem tudsz védekezni.

De teszem azt, ha van pár feljelentés, van pár jegyzőkönyv, akad több szakértői vélemény, ami igazolja, hogy amit csinálnak az életveszélyes, és amikor ember felé mennek (potenciálisan elcsapnák) akkor cselekszel idejében, még az is necces. Ráadásul ehhez egy vascső nem elég.

tamtam 2007.06.25. 00:42:46

Én birom ezt a Donátot, és azért azt remélem észrevettétek hogy az mellett hogy gyorsan megy, vezetni is tud, és ezt sok motoros nem mondjhatja el magáról, megveszik a 170 lóerős motort, csak épp nincs meg hozzá a rutinjuk, vagy tehetségük, ebből lesz a baj. jah és én is mentem már 220-al autóval főúton, mert ha hosszú egyenest belátok, és sehol senki, akkor minek mennyek 90-el,de életveszélyes előzésbe nem megyek bele, motorozni jó dolog, főleg erős géppel, szerintem sokan a hozzászólók közül még nem próbálták, lehet gyorsan menni, csak nem mindenhol, ez a lényeg. Van pár hozzászóló aki kb Terézanyának állítja be magát, biztos minden sebességkorlátot betart, nem előzött még besorolósávon, és a vasútai átjáró elött már az első táblánál 30-ra lassít, én pl nem vagyok ilyen, nekem az autó nem csak azt jelenti hogy eljussak A pontból B pontba, én szeretek vezetni, autózni, és nem hiszem hogy jobban veszélyeztetném a környezetem, mint a vasárnapi autósok, akik 60-nal közlekednek főúton, és nem lehet tudni hogy a következő pillanatban mire készül. Amit írtam az nem menti fel semmiképp a motorost, remélem bezárják hosszú időre, egy ártatlan embert ölt meg.

flimo13 2007.06.25. 05:40:31

"Nem tudhatod , hogy 15 -20 év mulva amikor esetleg majd a te gyereked fog mások idegeire menni mit fogsz szólni valami mérges emberhez aki majd a saját kezébe veszi a rend teremtést:-("

Elöbb baszkodom én fejbe, mikor kiejti a száján, hogy motort akar.

Jokka 2007.06.25. 07:54:36

Kedves gábor68!
Ugysem tud meggyőzni senki sem egy hozzád hasonló tudásu embert aki mindent vezet és még motorozik is.
Nem felvágni karok nekem buszra is van jogositványom csak motorra nincs mert sosem vonzott stb.
De sajnos munkám miatt elég sok csúnya motoros balesetet láttam ami azért történt mert a motorosok \\\"lassan ésszel
és körültekintve\\\" közlekednek.
Nem tudom akkor is az lenne a véleményed mikor neked kéne összeszedni azt a motorost aki nagyon tud és 240-el a háta mögött a haverjával záróvonalon emelkedön felfele elözi a sort és belevágodik egy kanyarodó autoba ami nem láthatta...az autoban anya és két kisgyerek akik apáért mentek a munkahelyre öket mentőhelikopterrel szálitották korházba. egyik motorost lapáttal vakarták össze miután szétvitte a kocsit majd egy fém!!!fém buszmegállót és még egy táblát kb 100 méteres száguldása után.
A haverja azóta is gyakorol a kerekesszékében és elmélkedik hogy de jó volt száguldozni.
És ki volt a hibás? persze hogy az a hülye autós mert a kressz leirja hogy bele kell nézni a tükörbe mielött megkezded a kanyarodást meg akkor is ha elkezdted...az nem lényeg hogy tilosban elöznek olyan sebességel hogy belenézek nincs senki elkezdek fordulni és ott van...
Ugyhogy testvérem ne haragudj de ez egy eset a sok közül és ne próbálkozz nem tudsz meggyözni akkor is állatok a motorosok.
Nem a 60-al Mz vel meg simsonnal közlekedökre gondoltam, hanem a nagymotorral vastag bukszával kevés éssszel közlekedő vesedonorokra....
Kell belöle ugyhogy hajrá huzzák neki.
Időközben a garázssoron a villanyoszlopot is kicserélték nálunk amit zsintén egy kocsmából kitámolygó bőruhás motoros nézett meg közelröl mert ugy gondolta megmutatja a haveroknak hogy mennyire megy és mennyire tud motorozni. nem tudott csak az egyetlen hiba ott volt a műveletbe hogy a játszótér ott van melette.
Megpróbálták összerakni sok százezerből a korházban nem jött össze ...nem baj van pénz.
De sorolhatnám reggelig ahasonló eseteket ebben a kis városban ahol lakom sok ien van azért biztató hogy 2-3 havonta rendszeresen történik ien ahol a motoros hal meg elöbb utobb vagy megjön az eszük vagy elfogynak azok akik nagyon tudnak motorozni.

CrazyKid 2007.06.25. 08:05:14

Nos, az mind szép és jó, hogy legyen egy sáv az autósok között a motorosoknak, ugye már megint az autósoktol vegyünk el helyet! Az, hogy az olaszoknál van egy sáv, az azért van, mert az ottani autósok nem akarnak hetente 2-3x visszapillantót cserélni, mert ugye a motorosok enyhén köcsögül vezetnek. Hál'Istennek ez itt még nem annyira szokás. Amúgy én hagyok helyet a motorosoknak, menjenek.

L 2007.06.25. 08:49:23

Mindenki milyen ku..a okos...

A kommentelőkben ezt szeretem, tenni egy sem akar, de mindenki megmondja az okosságot.
Kicsit érdemes mindenkinek magába szállni, ki mit tett a témában, hogy elöbbre legyünk.
Nyugi, én se sokat tettem, de mindkét felet tisztelem, mert ha kicsit odafigyeltek, mindkettő mond okosságot.
Érdemes lenne kiemelni kinek miben van igaza, NEM AZT hogy kinek miben nincs igaza, AZZAL nem jutunk előre!

FolkMetalos 2007.06.25. 09:33:18

L! Szerintem, ahhoz, hogy tegyünk rengeteg pénz kellene, és mondjuk az 1 méter eksönt (és az arra szánt pénzt) nem is erre kéne fordítani, hogy a KRESZ-t módosítsák, hanem arra, hogy felhívják a figyelmet a normális közlekedésre. Nameg, hogy mindenki ésszel vezessen!

Viktor 2007.06.25. 09:50:20

60 vs. 1303 – akkor nem, ne nézzük a kamionok – buszok – autók számát. Nem is kell nézni, mivel motorozni nem motorozik az ember egész évben…
Akkor nézzük a megtett km-ek számát. Sztem kiderül, hogy buszozni a legbiztonságosabb (pedig a mocskok elalszanak és balesetet okoznak), utána kamionsofőrködni (pedig a mocskok elalszanak és balesetet okoznak), aztán autózni (mindenki mocsok motoros szemmel), és végül motorozni a legkevésbé biztonságos (mindenki mocsok autós szemmel). Először nézzen körbe mindenki a maga háza táján. Sok okos sztrítrészer: „Há nehogyanmá megelőzzön egy szar …-val/vel, majd én megmutatom!” Sok hétvégi sofőr: „Hádenéddmá annyuk! A hülyéje 90-nel megy!!!! 90-nel!!! Jajj apjuk, ne menjél már ennyire a szélén, húzódj beljebb egész a vonalhoz! Fékezz, fééékeeezzz, ott a kanyar 500m-re…” Sok okos országúti motoros: „Mi a francot villogsz, nem hiszem, hogy az én reflektorom elvakít, különben is, lássa már a sok proli, hogy 200-zal jövök!” Városi sietős motoros: „Tökömé nem húzódtok a sávok szélére, hogy elférjek. Bár így is elférek. Hopp, egy tükör, nembaj, úgy sem ér utol a hülye az autójával…”
Egyébként nem értem, hogy miért mindig MOTOROSKÉNT emlegetik őket. „Érdekes módon” a túramotorosok és a chopperesek között jóval kisebb a halálozási arány, mint a sportmotorosok között…

Viktor 2007.06.25. 10:06:56

Nem is egy sport"motorost" ismerek, akinek apuci megvette a nagymotort (nagyon tud ám motorozni, mert előtte ledes, kibelezett kipufogójú robogóval is nagyon tudott), és most a haverokkal bandázunk...
Meg olyat is ismerek, aki élete álmát váltotta valóra egy nagymotorral (igaz, ő előtte végigjárta a motoros szamárlétrát...), és épeszűen közlekedik élvezve a motorozást, a motor tudásának talán a 30-40% kihasználva.(Havonta elmegy zárt pályára, és kiállatkodja magát a haverjaiva, nem az országutat használja versenypályának).
NEkem nem mondja senki, hogy ha vki tud venni egy motort több millió HUF-ért, akkor nincs havi 15-20k HUF-ja elmenni (belépő, utiköltség, stb...) egy zárt pályára kiszórakozni magát. Vagy abban nincs kihívás, nincs adrenalin, mert nem jön szembe senki? Vagy esetleg rászólnak, hogy te idióta, figyelj már oda mit csinálsz?

evo 2007.06.25. 10:30:23

Bennem még az is felvetődött, hogy a motorosoknál a büntetést kellene intenzívebbre, vagy egy kicsit másmilyenre változtatni.

Mi lenne, ha például egy motoros halált okoz és a balesetben ő is meghal, akkor a halálokozásért járó büntetést a legközelebbi hozzátartozójának kellene leülnie, emellett pedig a motoros családja fizessen kártérítést az elhunyt ártatlan családjának. Ez sem fogná vissza a motorosok sebességét?

dave 2007.06.25. 11:09:45

Az autosok táborához tartozom DE van egy két alapvető dolog amit sztem mindenki szemelől téveszt. Nem arányokat kell nézni hogy melyikből mennyi hal meg évente meg hogy melyik a bunkóbb. Mind a 2őből megvan a seggfej meg a normális féle is. Butaság ez az általánosításosdi.

.com 2007.06.25. 11:10:25

Viktor, teljes igazsagod van.
All egy 10 eves Sportster a garazsban, azzal intezem a dolgaimat ( munka ) illetve ha esik az eso beulok a Golf II-be ( tavaly diplomazott... )
Vizsont hetvege, trailer, Rabaring es dorren az egyebkent szenne tuningolt Gixer. 10ehuf es eleg az adrenalin a kovetkezo hetvegere a 100 meteres bukoterekben. Utoljara Rigaval egykerekeztem az Erzsebet parkban 14 eves suhanckent. Szerintem mindenki aki ettol elter nemcsak donorjelolt, hanem 1xuen felelotlen gyoker

qcucq 2007.06.25. 11:36:13

Hello

Elkezdetem olvasgatni, de sajnos idő szűkében nem tudtam az egészen végig menni. Azt a videot én is megnéztem, ahol a srác úgy 250-el végighajt az országúton nem semmi. Ha már volt ilyen komment, akkor bocsi. Azt elvárják a motorosok hogy észrevégyük őket, miközben kétszázzal közelednek az autó felé - ja, nem említettem, autóval közlekedem a fővárosban és a környékén, és én is kevéssé szeretem az őrült motorosokat -, de mi van ha szembe is jön egy hasonlóan közlekedő motoros, szintén 200-al a felezővonalon? Ha a kettőt összevetjük, akkor a kettejük egymáshoz viszonyitott sebessége 400 km/h. Ezt vajon ki képes észrevenni és rá megfelelőén reagálni? Aki gyorsan akar menni, az keressen fel egy versenypályát, ennek a sabességnek ott a helye.
Persze, a normálist azt a városban is elengedem, figyelem a biciklist is miután és is szoktam kerékpározni. DE! A lánchídon, ahol nincs túl sok hely, zárovonal, buszok ott nekem ne jöjjön szembe az én sávomban elvárva hogy lehúzodjak. Ez eléggé veszélyes és sajnos nem egy ilyen van.
Tény meg kéne tanulni egymás mellett elni, de ez valahogy Magyarosrszágon nem tud működni.

l.

bernyo 2007.06.25. 11:43:12

Nem olvastam végig a kommenteket, csak az előző nagy flame-t ami érthetetlen módon le lett cenzúrázva, de ha az autósok százalékosan annyi balesetet okoznának, mint a motorosok, akkor egy hétvégén nem 20 ember halna meg, hanem 2000. Vagy több. Azt kéne észrevenni, hogy az autósok=motorosok, mert mindegyik magyar, így mindenhol van béna, ügyetlen, hülye, rosszindulatú, stb. Teljesen felesleges bármelyik tábornak szidni a másikat.

bernyo 2007.06.25. 11:50:18

Most olvastam az uccsó pár kommentet és egyetértek viktorral meg .com-al.

evo 2007.06.25. 11:51:37

Még egy történet: kocsisort motoros előz felüljárón, zárovonalon, 200 felett. Szembe jött egy békés chopperes szabályosan...a végeredmény 4 halott, és számtalan szétszóródott húscafat a környéken. Kb egy éve történt. Pár hete pedig ettől a helytől nem messze szintén seggrakéta okozottbalesetet, egy kerékpárost csapott el, akinek esélye sem volt rá, hogy elkerülje a balesetet...a végeredmény 2 halott.

De ennek ellenére azon az útszakaszon ugyanúgy mennek a motorosok. Mintha nem is mozdítana meg bennük valamit, hogy itt már meghalt valaki. Legalább tanuljanak az esetből. De nem, azt sem...

A motorosok pedig vegyék már észre hogy senkinek sincs olyan természetfeletti érzékelése, amely képes lenne észlelni még időben egy 180-200-zal közlekedő kétkerekűt, amit méretéből adódóan messziről még jobban nem lehet észrevenni. Hiába figyel oda az ember, hiábi figyeli a tükröt, egy ilyen gyors gép egy szempillantás alatt meg tud érkezni, észrevétlenül. Ennek tudatában kellene a motorosoknak közlekedniük. És természetesen tisztelet a kivételnek(pl .com).

Liquid 2007.06.25. 11:53:47

Lionel.
Csak gratulálni tudok. Ritka nagy tapló vagy (igyekeztem monitort tűrően fogalmazni). Az ilyen megnyilvánulások miatt tart a motoros - autós kapcsolat ott ahol most van. Az utcánkban leglább 7 motros lakik és még egyik sem rángatta a gázt, pedig azokon is performance cucc van.
De mielőtt le faszkalap motorosoznál elárulom, h autós vagyok.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 12:14:52

Viktor: A gond az, hogy itt nagyon sokan azt mondják, olyan pálya kéne ahol lehet gyakorolni, de az nem jut el az agyukig, hogy akadnak ilyen pályák. Zárt versenypályák, vezetéstechnikai centrum egyaránt, és egyik sem 100%os kihasználtsággal működik. Ha azzal működnének akkor nyílna a következő.

De körbe lehet nézni :)

Én is ismerek speed motorost, akinek az apja vett komoly motort. De érdekes módon utcán nem nagyon kerül elő. Egy "privát" rendezvény miatt kibérelni egy pályát nem olcsó mulatság, de ugye ez is bele kell férjen a költségvetésbe. Ha valahova csak olcsó jegy kell, és nincs is messze, az sokkal egyszerűbb helyzet.

De az, hogy ismerünk ilyet, nem jelenti azt, hogy ez a jellemző, és baromira nem értem azt, hogy az ügyben az egyes pályák tulajdonosai miért nem nyilatkozzák le száz helyen, hogy "pályán kell ökörködni". Nekik reklám, másnak hasznos.

czsiga 2007.06.25. 12:27:35

Marhaság a motorsoknak hagyni 1 métert a sávok között, mert abból csak mégtöbb baleset lesz. Motorral csak gyorsan lehet menni?

Azt eltudom képzelni, hogy esetleg a buszsávba beengedik őket. De nagyrészük akkor is cikázni fog a sávok és az autók között.

Mo-n nincs közlekedéskultúra, így jobb elfelejteni bármilyen megállapodáson, vagy egymás kölcsönös tiszeteletén alapuló szabályozást.

Nekem már meghúzta a kocsim oldalát egy jóképességú motoros a marha nagy csopperjének még nagyobb lábvédő??jével (vagy mi az a szar ott elől), majd izélt megállni, pedig piros lámpánál álltunk!!

Igaz volt olyan motoros is, aki bekopogott a jobb hátsó ablakon, hogy ő szeretne haladni, akkor félreálltam.

Nyílván, ha mattfehér cégesasztrám lenne, nem érdekelne, de metálfestésű és saját, ráadásul új.



evo 2007.06.25. 12:33:59

Éppen az a lényeg hogy a pályán csak ökörködni lehet. Ott nincs közönsége a motorosnak. Míg az utcán mindig akad pár ember akinek a figyelme megér egy nagy gázt. Múltkor pl. a buszmegben állt egy lánycsoport, és az arra járó motoros 4-5 alkalommal elhajtott a megálló előtt hol egy keréken, hol a gázt húzva tövig. Ez az ami miatt nem a pályát választják a "menő legények". Szerintem.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 12:36:27

qcucq: A 400km/h sebesség különbségről, távolságról, stb. Ne feledd, hogy ez a sebességkülönbség bár közúton extrém az életben nem a dolog végét jelenti.

Elég, ha azt megnézed, hogy amikor egy támadó harcigép támogatást nyújt a szárazföldi erőknek, és ehhez alacsonyan kell repülnie, el kell találnia (időnként géppuskával) a célpontot, és elkerülnie a terepet, akkor is szép relatív sebességkülönbségek vannak.

Szóval a kérdés nem a tárgy méretéből és a sebességkülönbségből adódik elsősorban, hanem sokkal inkább a közút jellegéből: Nem egyenes, nem jól látható be.

De tegyük fel, van egy 360km/h sebesség különbség, az 100 m/s, ha csak 200 méterről látod, akkor is van két másodpercetek kitérni.

A gond ott van, amikor kanyagban 20 méterről látod, amikor nincs idő felmérni, nem-e mindketten ugyanabba az irányba tértek ki.

Érdekes megjegyzés: A légiközlekedésben ennél komolyabb sebességkülönbségekkel számolunk, nehezebb szemmel észrevenni a repülőgépet, és egy utasszállítóval nehezebb kitérni. Ezért van TCAS rendszer a repülésben.

Kérdés az, hogy az olyan rendszereket amik évek, évtizedek óta szolgálják a biztonságot, nem lehetne-e a közúti közlekedésre adaptálni, és egy megfelelő olcsó rendszerrel csökkenteni a baleset valószínűségét.

Ha jól tudom akadnak tanulmányok arra nézve, hogy a közúton lévő járművek közötti kommunikáció, a járművek észlelése beláthatatlan útszakaszokon, stb. megvalósuljon. Talán az ilyen rendszerek is segítenének.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 12:41:52

evo: A pályán akad közönség a legtöbbször: Másik motoros. Akinek nem az a gondolata támad a menőnek gondolt bemutató kapcsán, hogy dögölne már meg ez a potenciális gyilkos seggrakétás vesedonor, hanem az, hogy baromi jó kört mentél, és a haveri társaság eddigi rekordjából egy tizedet lefaragtál.

evo 2007.06.25. 12:46:21

TheElf: a Te gondolkodásod a megfelelő, én ezt nem is vitatom, sőt, szimpatikus hozzáállásnak tartom. De sajnos kevés az olyan motoros aki ugyanúgy vélekedik, mint Te.

A legtöbbje azért megy, azért mutatványozik, mert ő ettől 2-vel többnek gondolja magát.

Egyszerűen növelni kellene a hozzád hasonló gondolkodású motorosok koncentrációját és máris előbb tartanánk a probléma megoldásában. :)

Géb 2007.06.25. 12:56:45

Persze, mindenki lehúzódik, mindenki ad 1 métert. De miért csak a motorosoknak?? PL. a betonkeverősök miért nem lázadoznak??? Mindenki maradjon a seggén és közlekedjen normálisan! Én személy szerint elengedem a motorosokat, lehúzódok, de csak azért, hogy a sok balf*sz ne húzza végig a kocsim oldalát és ne törje le a tükröt. Nekem még senki se köszönte meg, úgy tesznek mintha ez járna nekik úgy alapból, és még ők vannak felháborodva ha esetleg úgy állok a dugóban, hogy nem férnek el.
És valóban, 99%-uk szabálytalankodik, folyamatosan, ahogy csak tud. A maradék 1%-é minden elismerésem és tiszteletem!

M.Zoli 2007.06.25. 12:57:04

evo:jól mondod ez az egyik ok! a másik pedig, h a pályán a "nagy" tudású srácokat 10ből 7-en lehet ott motoroznák körbe ahol akarnák! és rádöbbenének h szart se tudnak... az igazság pedig sokaknak fáj, mint tudjuk. nekem nagyobb elismerés az ha a pályára kijáró srácok mondják h jól nyomod, nem pedig 15éves nedves bugyijú csajok! :)

egy a lényeg: kicsit mindenki vegyen vissza az arcból- sebességből! csak ott nyomja(autós-motoros) ahol egyenes,jól belátható út van, nem lakott területen. és figyeljünk egymásra! részemről enyit kérnék -és próbálom én is betartani

qcucq 2007.06.25. 13:00:04

TheElf: egyetértek veled, az út jellegéből adódik hogy ilyen sebességnél nem lehet mit tenni, nincs hely a hiba vagy körülmény reagálására. Egyébként kanyarban már íven menő motoros mi a fenét tud tenni, ha egy 2x1 sávos úton szabálytalanul előzve hozza magát "kellemetlen" helyzetbe?
Még mindig tartom, hogy az ilyen felelőtlen motorosoknak az autósok isszák meg a levét, mert nekik viszont esélyük sincs no meg persze az út is "szűkebb" mint a motoroknak.

Igazad van, a légiközlekedésben nagyobb sebességkülönbségek vannak, de egy adott légifolyoson nem számítasz arra, hogy bevág egy másik gép, ha a polgári légiközlekedésnél maradunk. Ezek szerint szintén szakmabeli - légiközlekedés -, mivel a TCAS-t nem szokták ismerni.

A TCAS igen jó dolog, de a levegőben sokmindenre alkalmas. A földön "csak" 2D-ben lehet gondolkozni, mig a levegőben 3D-ben. így ott az esély is nagyobb egy esetleges ütközéselkerülésre. (szivesen beszélgetek veled erről, de ez itt nem az a fórum).
Meg persze azt se felejtsük, ahhoz hogy működjön minden auton, motoron tehát közlekedési eszközön rajta kellene lenni. Egyébként jó dolognak tartanám.
l.

Viktor 2007.06.25. 13:41:14

Autósoknál is az a baj, mint a motorosoknál. Nem ott mennek gyorsan, ahol lehet.
Nem gondolnak arra, hogy: ha én tudok 160-nal menni, akkor szembe is tud vki ennyivel jönni. (Mert ha erre gondolna, akkor ezébe jutna, hogy hopp, ha ő is annyival jön, mint én, akkor ez a teherautó már nem fog beleférni az előzésbe. De múltkor sem jött ennyivel senki...)

brien145 2007.06.25. 13:45:43

Na...látom megy egymás köpködése...
Országuti motor élményeim nincsenek, mivel általában autópályán közlekedem, ott viszont csak bömbi,merci,audi megy el mellettem 200 feletti tempóval (Na akkor most ki a bunkó...) Érdekes módon az elmúlt 3 évben nem ment el mellettem motoros nemhogy 200-al, de még 100-al sem...
Pesten belüli autós-motoros közlekedésről tudok nyilatkozni...azzal viszont semmi problémám, mármint a motorosokkal, biztos eddig szerencsém volt, vagy talán azért mert néha belenézek a tükörbe is,és lehúzodok ha jön egy moci! Amit 99%-ban biccentéses,integetéses,lábbal mutogatásos köszönéssel jeleznek. Vagy talán azért, mert mindig is tisztelettel adóztam motoros társaim iránt, ő a gyorsabb és kész, bár sokaknak ez nem tetszik. Biztos vannak parasztok, akik meghúzzák a kocsi oldalát stb.,de az 1%, nem ebből kell általánosítani.Első motoros élményem egy Kawa crossmotor volt, amiben a crosspályán első kövér gázadásnál csináltam egy bő 60e Ft-os kárt. Minden tiszteletem azé, aki uralni tud 170LE-t 2 keréken. Utolsó pedig egy Kawa 636 ZX6-R Ninja...utasként...na az vicces volt. Autós vagyok, nekem is metálfényem van, ráadásul fekete, amin minden szar meglátszik...de mégis autók által okozott sérülések vannak rajta (parkolóházban-parkolóban nekem nyitják az ajtót, nekem tolatnak, és még sorolhatnám)...na akkor most ki is a bunkó...
Szarok a kampányra, ha kell 2 métert is hagyok a körúton, előre motorosok! :)
Jah, és király volt a 7végi Gixer kupa a ringen.

ui.: egy 1 órás pályakipróbálás 7.500Ft...el lehet gondolkozni, hogy azt ki tudja megfizetni...vagy akkor minek vesz valaki Lambót meg Ferkát az utakra...nem a motorosokkal van itt a probléma emberek...

Petró Leonárd 2007.06.25. 14:21:35

Tisztelt Fodor Donát!

Valójában nem a válaszlevél tartalmára kívánok reagálni, csupán az abban szereplő egyik pejortív jelzőre: TIRPÁK
Kérdezem, tudja maga mi (vagy ki) a tirpák?
"Nyírségben élő ev[angélikus]vallású szlovákok. Az ellenreformáció idején (18. sz.) települtek be főként Nyíregyházára és környékére" (Magyar Nagylexikon, Bp. 2003)
Krúdy Gyula rólu(n)k írva éppen ellenkező tulajdonságokat említ mint amit Ön ezzel a népnévvel ki akart fejezni: "A debreceni, miskolci vásárosok keresztet vetve húzódtak keresztül szekereikkel e vadregényes tájon, nagyon szerettek minél hamarább túl lenni az Ököri-tavon. Amíg egy grófnak eszébe jutott, hogy magyar farmereket, telepeseket vonz e bús vidékre, Békés megyei tót-magyarokkal, úgynevezett tirpákokkal népesítvén be az embertelen tájat. És a tirpákok már száz esztendő előtt "megváltották" magukat, kiművelt földjeiket, tanyáikat, jószágukat és szabadságukat Károlyi gróftól, mégpedig örökpénzen."

A jövőben esetleg Ön (is) gondolja meg , milyen szavakkal akar valakit sértegetni.

Mi (tirpákok) legalább tudjuk honnan jöttünk! És Ön?
üdvözlettel

Viktor 2007.06.25. 14:22:09

brian145:
Igazad van, az én autómon is van ajtónekicsapás, meg meghúzás - és csak autóstól. 2 év alatt 2* mentek neki: 1* belémtolták a mögöttem állót pirosnál (már jó ideje ott áltt a sor, nem akkor álltunk meg - 180k HUF kár), 1* meg nekitolatott egy bácsi a parkolóban (még jó, hogy látták, különben nem szólt volna - 200k HUF kár).
Motorosokat én is mindeig elengedem, lehúzódok, hagy menjen, minek tartsam fel... - és nekem is majd' mindig megköszönik
Viszont, nem értek egyet veled, nem az 1% az idióta, hanem sokkal nagyobb %-a. Csak amikor egy normális motorossal találkozol, az fel sem tűnik (ez olyan, mint a Swiftes/BMW-s... normális az normális, de mindenki általánosít az idióták miatt).
Az a baj, hogy sokan a farkuk meghosszabbításának, férfiasságuk jelképének tekintik autójukat/motorukat, és azzal akarnak menőnek/keménynek/nagyobbnak mutatkozni, azzal akarnak csajozni. Na velük van a baj. És mindkét táborban van ilyen, nem is kevés.
(Mielőtt vki elkezd szapulni, nekem sem gyári autóm van, az is átesett egy tuningon, de nem azért, hogy ezzel csajozzak (párom örülne... :D ), menőbb legyek, stb, hanem hogy nekem tetszen...)

ui.: Ja, hogy 7500 HUF egy 1 órás pályahasználat. Nem tudom hol van ez, de mindegy. 15k HUF-ért elég sokat lehet autózni/motorozni egy pályán. Jah, hogy nem telik rá, mert fizetni kell a részletet??? 3 milliós motort/15 milliós autót meg megvette... Boccssss...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 14:52:40

qcucq: Ennyire ritka lenne, hogy a TCAS-t valaki ismeri?

Amúgy, valóban a közúton a kitérés leginkább 2 irányban történhet, illetve lassításra lehetne utasítani a járművet.

DE(!) míg a TCAS első verziója csak a forgalomra figyelmeztetett, a TCAS II (ennek a 7.0-s verziója van jelenleg használatban) emelkedésre, süllyedésre, a vertikális sebesség módosítására utasít. A lehetséges kitérésnek itt is két iránya van, és a kitérés sebességével is forgalkozik a TCAS.

E tekintetben elsősorban a közúton az út korlátozott méretét kell akadálynak tekinteni. Nem szabad elfelejteni, hogy a korltozott kitérési lehetőség a levegőben is lehet adottság, bizonyára nem lep meg, ha azt mondom, hogy a TCAS jelzésénél pontosan két jelzés lehet a fontosabb. Ezek közül az egyik a GPWS / EGPWS jelzése (földközelségjelző) a másik ugye a "stall warning" "stick shaker" (átesésjelző). Ez utóbbi akkor jelenthet problémát, ha a TCAS emelkedésre utasítana. (figyelembe kell venni még az egyéb forgalmat is)

Tehát a TCAS rendszer esetén is van a kitérésnek határa. Ugyanakkor a jelenlegi előírások szerint a TCAS nem minden légijárművön kötelező. (Lásd EASA és FAA vonatkozó szabályozását)

Ennek ellenére a TCAS hatékony eszköz. Érdekes, hogy fejlesztés alatt állt a TCAS III rendszer is, ami esetében a kitérés már horizontális irányú is lehetett volna, de a fejlesztést leállították, valószínűleg nem vezetik be. Ekkor valóban előny lett volna, hogy a kitérésnek sokkal több iránya lehet, de jelenleg a TCAS rendszer nem számol az oldalirányú kitérés lehetőségével.

(Amúgy ahol TCAS kötelező ott TCAS II kötelező, illetve a TCAS II 7.0-val megegyező ACAS II, de ez tényleg nagyon messzire vezet)

KT 2007.06.25. 14:55:01

Sziasztok!

Én is közlekedek autóval és motorral is. Autóval elengedem a motorost, és általában a száguldozókat is észre szoktam venni, mert szerintem a vezetés nem játék, mindenre (főleg mások hibáira) figyelni kell. Motorral pedig valahogy sikerül szabályosan menni. Az autó sorok között én is előre szoktam menni, de csak ha kényelmesen elférek és áll mindkét kocsisor, vagy szemmel láthatóan elengednek az utósok.
Motorral közlekedve sok esetben viszont akkor nem vesznek észre és nem foglalkoznak velem, ha szabályosan közlekedek. A múltkor 2 sávos úton én a belsőben mentem, a szélsőből jobbra akart fordulni egy autós. Idáig nem is gond, de hirtelen megállt és elengedte a keresztbe forgalmat én meg csak kapaszkodtam a fékbe és pislogtam. Gondoltam utána megyek megkérni, hogy legközelebb ilyent akkor tegyen, ha vele párhuzamosan nem közlekedik senki, de ahogy közeledtem hozzá nemzetközi középső ujjas karjelzését láttam, majd besatuzott. Jött a következő csikorgó fékezésem. Mivel nem ment tovább, mellé tudtam kerülni, mit látok: gyerek a hátsó ülésen! Gratulálok Apuka(???) jó példát mutatsz...

Nekem csak a barmokkal van gond minden oldalról, legyen autós, motoros, biciklis, teherautós.

Én kötelezővé tennék mindenki számára évente forgalmi vizsgát. Azoka a marhát, akik megszokják a szabálytalankodást, úgyis megbuknának. De sajnos ez is csak korrupció mentesen érne valamit... Én inkább kifizetnék évi monjduk 5000 Ft-ot egy vizsgára, mert a jármű éves fenntartási költségéhez képest elenyésző

csendes józsi 2007.06.25. 15:03:12

Kedves LIONEL kamionoztam és motoroztam 1millio feletjárok de még mindig az anyukád és a hozzátok hasonlóaktol ver ki a víz két "népművészeti agyagedény" akik úgy érzik,hogy önkéntes rendörök! Ne másokat fegyelmezzetek inkább közlekedjetek úgy ahogy kell.A fegyelmezést bizzátok azokra akik ehez értenek!

stellaz 2007.06.25. 15:25:28

Kedves ddt500!

Én közlekedtem autóval, motorral(futárként) és jelenleg leginkább kerékpárral Budapesten. ÉS amit elmondhatok a hozzászüólásodhoz az az, hogy ha egy motoros elmegy az autók között abból nem lehet túl nagy baleset,max koccanás, ergo hadd menjen, ez neked nem fog fájni.

Másrészt a kerékpáros azért megy el az autók között, mert ha beáll mögéjük pont te leszel valszeg az első aki anyázni kezd, hogy miért megy előtted 20-al, másrészt 20 km/h-ás tempónál átmenni egy zebrás piroson az más mint 200-al egy motorral, vagy akár 50-el autóval, és ha egy bringás a sinen megy az azért van mert nincs kerékpársáv és nem megy az úton, ott ahol éppen téged tartana fel. De nem tudom, hogy neked miért fáj ha valaki ott megy ahol te nem mehetsz.

Ez olyan dögöljön meg a szomszéd tehene is.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 16:09:01

evo: Én nem szoktam motorozni, ezt leírtam korábban is, a hozzáállás elsősorban azoktól a motoros ismerősöktől van akik nagyon jó barátaim, akiket időnként elkísérek, és bizony ilyenkor a közönség soraihoz tartozom.

Az egyik ilyen nagyon jó barátom egy lány, Japán származású, de sokat van Európában. Pénze van, bár nem versenyzik, rajtengedély is otta jogsi mellett. Kedves helyes lány, nem agresszív, nehéz kihozni a sodrából. De ő sem érti, mit keres utcán, 2 éve motorozó embernél olyan gép amire ő nem szívesen ülne fel pályán sem, és nem merné közútra kivinni. Pedig kisgyerekkora óta a motorsport közelében van, és a fél gyerekkorát versenyzőiskolában töltötte.

Nem versenyzik: Mert az ottani teljesítménykényszer sok neki, arra nem vágyik. De megvan a rutinja.

Érdekes a versenyzők 90%a hasonlóan nyilatkozik ezekről a motorokról, ha éppen nem a szponzor egyik termékéről van szó.

Amit én teszek hozzá: Ha valaki ennyivel jobbnak érzi magát akár a Superbike akár a MotoGP vb mezőnyénél, akkor tessék őket megelőzni. Versenyben, pályán.

A világbajnoki címmel ugyanis jobban lehet villogni mint a buszmegálló előtt előadott mutatvánnyal.

tamtam 2007.06.25. 16:21:43

látom azért sok embernek az fáj hogy sokan megtehetik, hogy drága motorral motorozhatnak, igazi magyar betegség az irigység, a másik meg az hogy 1.5 millióért már simán kapsz 160 le gépet, és az esetek túlnyomó többségében a motoros hal meg, mivel vagy autóval, vagy fával... ütközik és őt nem védi kasztni, (sajnos a mostani eset nem így történt), szóval akkor most őket sajnáljátok, vagy csak irigyek vagytok rájuk??

evo 2007.06.25. 17:04:38

Akkor jó arcok az ismerőseid, de Te is tudod hogy a motorosok nagy része nem így gondolkodik. Lényegében csak ennyit akartam kihozni a dologból. Vannak akiknek van eszük, de sajnos az ő számuk elenyésző a vadul közlekedőkéhez képest.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 17:09:31

tamtam: Szerintem sem én nem irígylem tőled a gépet, se azok a barátaim akik pályán motoroznak. De tőlük sem véletlen az, hogy van olyan motor ami nem kéne nekik. Pedig nekik megfelelő oktatásra, pályabérletre, védőfelszerelésre, stb. is telik.

És hidd el a motorozásnál van drágább "hobbi" meg gyorsabb közlekedési eszköz is akad a motornál. Ha kicsit parasztosan fogalmazok, akkor mondhatom azt is, hogy gázkar ott is van, csak ott a kormányt nem csak forgatod, hanem olykor pl. magad felé húzod is. Ugye nem a motor az igazi szabadság. (Teljesség és pontosság igénye nélkül...)

gabex 2007.06.25. 17:39:01

Én kötelező jelleggel a motorsképzés részévé tennék egy olyan előadást, amin eljön egy mentősorvos, és előadja, hogy mi is történik egy motorosbalesetkor. Mutatnék pár fotót MINDENKINEK aki kétkerekűre vizsgázik, különböző súlyosságú balesetekről, a horzsolástól az "ötdarabra szakadt motoros vs. kamion" -ig.
Ki-ki döntse el, meddig elég nézni, hogy azt mondják onnantól: én azért közlekedek szabályosan, mert nem akarok így meghalni, hogy anyám a zárt koporsó mellett zokogjon a ravatalon.
Szomorú ez.

ezredik nagyon okoks 2007.06.25. 18:00:01

Vak vezet világtalant - talán ezzel lehetne leginkább jellemezni a két nagytudású újságíró (kivéve Donát) levélváltását. Winkler papa sorai hozzák a rá jellemző stílust, tehát nevetsz a semmin, de valljuk meg őszintén: személye egy fokkal sem hitelesebb, mint Fodor barátunké.

Érdekes, hogy a legundorítóbb, kifejezetten lebutításra szakosodott Index munkatársa, miért van azon meglepődve, hogy sok a hüje az országban. Kulcsár Szabolcsunk forogna sírjában, ha meghalt volna, helyette azonban foggal-körömmel küzd a Totalcar szakmaisága ellen, mondván - szórakoztatni kell. No, Donáték száguldós kerekezős videói legalább annyira destruktívak, mint a tc-n sűrűn emlegetett ötsebességes váltó (ötfokozatú) vagy az Indexes bomlasztás, csak sokkal szembetűnőbb, mint a társadalmi hüjeségben lecsapódó szemét, amivel nap mint nap elárasztjátok a médiát.
Szégyeld magad Winkler Róbert!

Fodor Doncinak és a szájából kiintegető TSZ elnöknek, nem Motorshow-t kéne szerveznie, hanem általános iskolát. Mert már megint leiskolázták őket... ráadásul egy senki... becsalogatta őket a szavak erdejébe. Bravó Fiúk!

Háttalamo Ziban 2007.06.25. 18:15:40

Kedves Liquid!

"Lionel. Csak gratulálni tudok. Ritka nagy tapló vagy (igyekeztem monitort tűrően fogalmazni). Az ilyen megnyilvánulások miatt tart a motoros - autós kapcsolat ott ahol most van."

Áhhá... Szóval nem azért tart ott a motoros - autós kapcsolat, ahol most van, mert az idióta hülyegyerekek mások ablaka alatt vonyíttatják a megfúrt kipufogójú szarjaikat, hanem azért, mert van, aki ezt nem díjazza, és esetleg szóvá teszi... Szerintem te totál el vagy tévedve, vazze...

"Az utcánkban leglább 7 motros lakik és még egyik sem rángatta a gázt, pedig azokon is performance cucc van."

Fenti benyögéseddel speciel igen lényeges pontra tapintottál... Gyanítom, hogy a motorjukat nyivákoltató seggarcok e tevékenységüket általában nem a saját utcájukban gyakorolják, hiszen ott bizonyára ismerik őket, és kurva gyorsan le lenne verve az arcuk... Elmennek hát más utcákba, oszt hadd szóljon.

Nem adnál véletlenül tanácsot, hogy mit tegyen az, aki a saját utcájában pihenni szeretne, de nem tud, mert más utcabelieknek épp az ablaka alatt támad kedvük dobhártyát repeszteni?...

evo 2007.06.25. 18:17:33

Tamtam: "a motoros hal meg, mivel vagy autóval, vagy fával... ütközik és őt nem védi kasztni" - erre reagálva leírom még egyszer: nehogymár sajnálnom kelljen szegény motorost hogy őt semmi sem védi. Ő választotta a közlekedésnek eme formáját, hát viselje is annak minden jó és rossz következményét is. Akinek van pénze ilyen gépre és csakis motorozni akar, az legyen tudatában annak, hogy ez egy ilyen dolog, nagyobb a kockázat. Ha nem tetszik, hogy nincs acélvédelem, ne vegyél motort, ennyi.

Ha meg igazi nagyon tökös, vagány motoros vagy, akkor meg ne nyafogj hogy csak a sisak meg a ruha, mert a vagányságod így hitelét veszti.

mockany 2007.06.25. 18:19:50

Sziasztok!

Sokszor elhangzott mostanában, hogy rossz a motoros oktatás.
Mi benne a rossz? Milyennek kéne lennie?

üdv.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 19:18:11

evo: Motoros lehet, hogy gyengébb, de amikor a speedmotor beszáll a szélvédőn és megöli a családból az apát, anyát, és ezek után irányítatlaná válló autóban meghalnak a gyerekek, akkor ki sajnálja a szembesávban 250nel gyorshajtó motorost?

Vagy amikor a városban száguldozó motoros miközben halad előre, nem készül fel az autó mögül (szabályosan) kilépő gyerekre csak megöli, akkor is a védtelen szegény mártír motorost sajnáljuk? Én nem.

Ha a szembesávba átsodródó motoros megöl 2 kerékpárost, akkor ki volt a gyengébb jármű, gyengébb védőfelszerelés?

Baromira nem igaz az a feltételezés, hogy a motoros azért engedhet meg valamit, mert ő a védtelen és úgyis motoros szívja meg az meg megérdemli.

Tetszik nem tetszik: Csak a szerencsén (meg a járművek és ütközések gyakoriságán) múlik, hogy nem történnek a motorosok miatt komolyabb bajok. Mert ha az elméleti lehetőségeket nézzük, sokminden történhez: Egy motoros akár egy buszra is veszélyes lehet, nem csak akkor, ha a boszvezető el akarja kerülni az ütközést, de helyette árokba fordul... (Nem feltétlenül van elég magasan a buszvezető ahhoz, hogy bármi ami bemegy az üvegen ne tudja kiütni, innen pedig egy szerpentinen lefelé érdekesek a kilátások)

Ergo: Az, hogy a motor gyenge, sem elméletben, sem gyakorlatban nem garancia arra, hogy nem ölsz meg vele másokat. És messze nem igaz, hogy a motor a leggyengébb a közlekedésben.

Ezen felül jelenleg több embert ölnek meg hazánkban sportmotorral mint pisztollyal, mégsem adnék maroklőfegyvert minden 18 éves kezébe.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 19:23:11

mockany: Egyszerű, a mostani oktatáshoz vedd hozzá a következőket:

+30-40 óra komoly (tanulásra alkalmas) szimulátor első körben
+ 25 óra tanpálya (vezetéstechnikai centrum)
+ 12-36 óra versenypálya (pár nyílt nap végigcsinálása versenypályán)
újabb 10-20 óra szimulátor
+ 10-12 óra: hol szabad versenyezni, mit okozhat ha nem ott vagy, sportbiztonság, sportszabályzatok, lehetőségek

Ez a minimum :)

oktatás mellett a kereskedelem is tehetne pár dolgot:
+ egy kicsi szűrés lenne, ha a motort csak legalább 2 váltás, a motor teljesítményéhez méretezett teljes védőöltözettel (gerincprotektor, stb) együtt lehetne eladni, és ezek viselése kötelező lenne

evo 2007.06.25. 20:43:04

Én nem mondtam hogy a védelem hiánya feljogosítja a motorost bármire is.

Valahol olvastam egy cikkben (talán az Indexen, hogy egy falu trafipaxot kapott a vadállatok kiszűrésére) hogy a motorost egy lövedékhez hasonlítják a sebessége miatt. Én nem csak a sebessége hanem a hatása miatt is lövedékhez hasonlítanám...öl és pusztít. Azt hiszem ebben tökéletesen egyetértünk. És senkinek nincs joga ahhoz, hogy bárkit így megölhessen. Márpedig a motorosok igencsak élnek ezzel a lehetőséggel.

gabex 2007.06.25. 20:57:35

Mockany: találsz tőlem is egy tippet fentebb kicsit... ^^^

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 21:19:19

evo: Nem is azt mondtam, hogy te mondtál ilyet, hanem egy ilyen kérdésre válaszoltál :) Pár tucat érv kimaradt :)

Amúgy valóban a lövedékhez hasonlítanám őket.

Mi öl me több embert egy évben Magyarorszégon:

a.) Gyorsasági motor
b.) Hosszú lőfegyver (puska)
c.) Agresszív játékok a gép előtt :)

evo 2007.06.25. 21:32:05

De az a baj, hogy erre nincs orvosság.

Ha gyárilag elektronika korlátozná a teljesítményt vagy a végsebességet, akkor azt ügyes emberek sok pénzért egy-egy garázsban hatástalanítanák. A kisebb köbcenti sem megoldás, mert egy ismerősöm mint már említettem 125-ösön halt meg, és már a 250-esek sem gyengék.

A motoros oktatás meg olyan amilyen, onnantól kezdve hogy megvan a jogosítvány, azt csinál a vezető amit csak akar, már nem kötelezi az oktató a sebesség betartására, nem is tartja be.

A rendőrség sem megoldás, mert elfogni nem tudja még az Octavia RS-el sem.

A manapság történt szörnyű balesetek hatására sem mennek lassabban, pedig épeszű ember megretten, ha ezekről az esetekről hall vagy képeket lát.

Innentől kezdve gyszerűen nincs olyan eszköz ami gyógyír lenne lövedéktempóra. Vagyis egyetlen dolog talán van...az észhez térés, csakis az segíthet.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 21:35:46

evo: Hogy a rendőrség eszköztelen lenne? Nem hiszem. Egyfelől, ha jól tudom az ilyen tempójú gyorshajtás, az ilyen viselkedés már közlekeési bűncselekmény. Jól elrejtett trafi, valamivel később útzár, és rendőr helikopter készenlétben, másik irányba se tudjon menni a csóka. (Simán lezárni a másik menekülési utat)

Pár év letöltendő az illetőnek.

Rendszeressé vállna az ilyen ellenőrzés akkor figyeld meg, lelassulna a tempó hamar.

evo 2007.06.25. 21:41:48

Persze lehet ilyen eszközököz is folyamodni. De a magyar rendőrség anyagi helyzetét és kapacitásait figyelembe véve nem biztos hogy lenne ilyesmire keret. És egy-két motorosért nem csinálnának szerintem ekkora horderejű akciót.

atiska 2007.06.25. 22:16:23

dehogynincs orvossag.
az ido

a hulyek kihalnak maguktol is, mint a mellekelt abra mutatja, az a baj, hogy ennek jonehany artatlan kozlekedo ember is aldozatul esik, de hat sajnos ez elkerulhetetlen.

ha az utanpotlas szama hulyekbol alatta marad a kamikazek fogyasanak, akkor elobb-utobb elerkezik a pillanat amikor mar nyaron is kimereszkedik az ember egy T-72-nel gyengebb szerkezetu jarmuvel is az utakra.

evo 2007.06.25. 22:21:59

Csak félek hogy ez az idő bőven azután jön el, miután én már régen el leszek földelve...remélem nem egy ilyen idióta miatt.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.25. 22:54:15

Hááát, ne feledd, ha az akció költsége megtérül (igen, fószerkám és családja fizeti a pénzbüntetést) akkor nincs akkora gond :)

Taxy 2007.06.25. 23:13:30

Ma cheteltem egy Graz-ban élő ismerősömmel. 1 hónapja adta el a motorját (12oo-as BMW túragép volt). Most inkább repülni tanul. Ezt irta:

"nem jo a motorozas. teherautosok telefonalnak, olvasnak, menetlevelet keresnek, cigiznek es szarnak menet közben...

mindennek halalszaga van. nalatok meg rosszabb a helyzet..."

Pedig 4o éves, és 2o éve motorozott. Sokszor előfordult, hogy motorral járt haza Pestre.
Kérdem én, hogy ha egy defenziv, nagy tapasztalattal rendelkező motoros szerint nem biztonságos normálisan sem motorozni, akkor miért biztonságos 2oo-zal menni egy 2o-25 éves szerint?

392MHz 2007.06.25. 23:28:44

Dögöljön meg az összes kis köcsög pizzafutár aki lámpánál előre tud bohóckodni két tükör között, aztán zöldre nem indul el, ha meg elindult az 1 lóerejével üveghangon 45-öt bir menni, de azt a sáv bal(!) oldalán, nehogy az 50-nel haladó sor meg tudja előzni. és minden speedmotoros elmebeteg, akinek összes élvezete lámpától lámpáig 180-ra gyorsulni, aztán a sáv közepén megállni, és a 70 -nel zöldhullámban jövő sort feltartani. Ilyenkor miért nem tudnak a csikra állni ezek a szemetek??? de ugyanez vonatkozik a tuningos naked egykerekező barmokra is. nemrég 100-zal mentem a lágymányosin és EGYKERÉKEN előzött meg (kb 140-nel) egy ilyen vesedonor. szivesen látnám őket a lánglovagok.hu-n. de a rendőrök is hülyék, mert mindig szemből mérnek, motort hátulról kell. nem 5-10 ezer ft adót szedni kell azoktól, akik 56-tal "tépnek", hanem azoktól beszedni 100 ezreket, akik 80 fölé mennek városban, vagy 180 fölé pályán legyen az motor vagy autó.

tamtam 2007.06.26. 00:08:34

engem nem zavar ha valaki egykeréken megy el mellettem, sőt nekem még tetszik is, ez van

tamtam 2007.06.26. 00:22:09

csak azt utálom hogy most a motorosok lettek az ország közellenségei, miért nem beszéltek a kamionokról akik kijárják az utakat,ami sok balesetet okoz, és elalszanak, tudjátok ha ti autóval mentek, és nektek jön egy motor szemből akkor 99% hogy meghal a motoros, de ha egy kamion jön nektek akkor kb ennyi hogy meghaltok, tehát ha ennyire utáljátok a motorosokat akkor örüljetek hogy ennyien meghalnak motoron, és nem kell ezt túlmagyarázni.

atiska 2007.06.26. 08:07:18

az orvendetes, hogy a hulyek megpusztulnak a motoron, legalabb kevesebben lesznek, a baj az, hogy masok is meghalnak az o hulyeseguk miatt.

atiska 2007.06.26. 08:08:35

az orvendetes, hogy a hulyek meghalnak a motoron, legalabb csokken a szamuk, a baj az, hogy vetlenek is meghalnak.

atiska 2007.06.26. 08:11:33

jaj, bocsanat a dupla postert

mockany 2007.06.26. 11:19:24

TheElf:

Szerintem ez kicsit tulzas. Boven 100 ora feletti oktatas jon ki. Lehet am rendszam nelkul is motorozni, ugy, hogy a varosban a rendorauto nem igen kapja el soha az illetot. Ha tul van szigoritva a motoros jogsi megszerzese, akkor megnohet az illegalisan es meg veszelyesebben motorozo emberek szama.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a motorosok nagy szamban, onszantukbol, tudatosan fejlesztik jarmuvezetesi technikajukat. El szoktak latogatni vezetestechnikai treningekre, gyakorlo napokra, ringezni, stb... Sokkal nagyobb aranyban mint az autosok.

De kozuti hatarfeszegetes ellen ez sem ved!

Egyebkent milyen szimulatorra gondoltal? Amivel a kresz a kozlekedest es kreszt lehet gyakorolni? Mert az talan jo lenne. Egeszen mas kreszben tudatos lenni vezetes kozben, mint a tesztlapon. (ugye tesztlapon van ido gondolkodni, meg nincs olyan, hogy hoppa elfelejtettem megnezni a tablat miutan mar tulmentem rajta)

gabex:

Igazad lehet, nem artana par kepet megmutatni es beszelni esetleg elemezni hogy hogy tortent meg egy ket baleset mi jarhatott az okozo es vagy aldozat fejeben a balesetet megelozo (tized) masodpercekben.

Mas:

Egyebkent nekem nem tetszik, hogy egy felvetel miatt a media es par ember felhergeli a kozvelemenyt a motorosok ellen. Ez jora nem vezet.

Par ilyen motoros utalo autos ember igazi bunko. Ismerek olyat, aki rendorok elol 180-al menekulve kapott durdefektet es meg o pofazik es osztja az eszt.

Motorosok szoktak bunkon, veszelyesen kozlekedni, de szoktak az autosok is.

Motorral kivarni a dugot? Haha. Ezt olyan autosok mondhatjak akik nem vezettek nagy motort dugoban soha.
0.5km/h-val meg-megallva elore araszolgatni egy ilyen motorral nagyon kellemetlen es komoly fizikai megterheles (foleg a budapesti 10km-es dugokban).
Azon a kuplungot nem labbal kell nyomni csusztatashoz, hanem kezzel markolni, tartani.

Mas dolog, hogy a motoros jo esetben fel van oltozve. Protektorok, kabat (persze es ez divat szerint vmi fekete vagy sotet szinu), buko es egyebek. Nincs benne se klima se ventilator. Kell a menetszel hutese, mert kulonben az ember ott pusztul meg. Azt meg szerintem az autos ne varja el, hogy a motoros mazohista legyen es a dugoban alva es araszolgatva kinozza magat halalra.

Ha nem oltozik be a motoros, akkor az a baj, ha beoltozik es elmegy az autok kozott a dugoban, akkor meg az a baj.

Motor gyorsulasarol:

Nem biztos am, hogy mindig olyan nagyon gyorsulnak azok a motorok amik reszt vesznek a kozlekedesben. Az autok lomha badogdobozok.

Egy 600-as tura geppel szerintem kenyelmesen, _erolkodes nelkul_ fel lehet gyorsulni 100km/h-ra 10 masodperc alatt, ezt egy atlag auto padlogazzal erolkodve sem tudja megcsinalni.
Aki ilyen atlagos autokhoz van szokva, hiheti azt, hogy az a motor hudenagyon gyorsul, pedig csak 1/3-ad gazzal megy es kozep vagy also tartomanyban valtogat felfele, ami a motornak es vezetojenek egy komotos kenyelmes tempo.

Sok motoron a tukorbol nemsokmindent latni. Nem lehet latni ha egy auto pont a motor mogott megy (6 oranal). Ezert a motorosnak erdeke lehet, hogy olyan tempoval menjen, ahhol az autosok nem kezdik el ot elozgetni (foleg savon belul), mert az balesetveszelyes.

Az autosok talan abba sem gondolnak bele, hogy a rossz utburkolati viszonyok a motorosokat sokkal jobban veszelyezteti (es a burkolat igen gyakran az ut jobb szelen a legszarabb, ahova a motorsnak le ken huzodnia, hogy ot kenyelmesen megelozzek).

Mit tehet a motoros a hatulrol kozeledo, potencialisan motorozas temaban tudatlan autossal szemben? Gyorsit.

Igen van olyan, hogy a motorosok nem megfelelo korulmenyek kozott feszegetik sajat es motorjaik hatarait, de ilyen autosok kozott is szep szammal van.

Nagyon jo ez a mecseki felvetel, mert alapot ad a motorosok elenni kozutalat elmelyitesere, legalabbis sokan erre akarjak felhasznalni, meg arra, hogy az agressziojukat a motorsokon tornaztassak fel es vezessek le.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.26. 11:47:21

mockany: Nem olyan nehéz a motoros gyorshajtót, jogsi nélkül motorozót, stb. megfogni :)

Aniko 2007.06.26. 14:37:53

Donát egy pöcs.

kocaautós 2007.06.26. 19:56:30

Balesetek mindig voltak,csak nem mindegyiket fújták fel.
Mi a jobb nekünk? Ha tudunk ezekről, vagy ha nem?
akuma.ru/article.aspx?control=controls/article/article.ascx&uid=4943
Ha már volt,akkor bocs!

PESTIMESE 2007.06.26. 20:38:57

Ez a téma pont olyan mint egyes orszégok egyes polgárai. Mindegyik között van hülye meg normális is. Van ahol kicsit több a hülye, van ahol kevesebb. Nálunk kevesen féltik magukat, és újgazdagéknál divat venni a csodaverdákat. A tanulópénzre viszont nincs ráírva hogy "mony back garantee".

PESTIMESE 2007.06.26. 20:49:53

orszégok - országok
mony - money
garantee - guarantee

Amanitin 2007.06.27. 07:49:16

Nekem a legjobban az a szöveg tetszik, hogy fos az oktatás, és fos a jogsiszerzés feltételrendszere a motorok teljesítményéhez képest.
Aztán két sorral lejjebb értekezik a drága szerző, hogy ötösben 299-nél szabályoz le.
Namostan az a helyzet, hogy az oktatás meg a vizsga a kresz betartására készít fel, amihez az ég világon semmi szükség versenyzői színvonalú oktatásra.
bottomline: a közutak közlekedésre valók, a motorokat ki kell tiltani a gecibe onnan. Takarodjanak a versenypályára élvezkedni meg megölni egymást.

Zolee 2007.06.27. 09:48:21

A balesethez kapcsolódóan: az ilyen vezetőt (záróvonal átlépése + ilyen nagyarányű sebesség átlépés, teljesen mindegy milyen jármű), nem balesetokozása miatt kellene elítélni, hanem szándékos gyilkosságért + súlyos nem anyagi kár okozásért polgári perben néhány tízmillét levenni róla ( zárójelben, én sokat kerékpározok és néhány barátomat már elütötték,hálistennek komolyabb baj nélkül, volt olyan aki simán tovább hajtott volna, mikor 2-3 milliókra az okozott anyagi káron kívül - azt a kötelező rendezi, már ha van -jogerősen meg lettek intve icipicikék lettek.) Néhány 10 esetleg 100 milliós per (pl egy 30 éves áldozat még 32 évig keresett volna havi 200 ezret+infláció simán kijön)elvenné a kedvét mindenkinek.
Elvenném a jogsáit annak is azonnal, aki kanyarban nem tud a saját ívén maradni, mert 1 nem ismeri a KRESZT ezért előbb tanulja meg aztán vezessen, 2 nem tudja íven tartani a gépet, menjen tanuljon meg vezetni.

1 méter: normális ember elengedi azt aki tud menni, mindegy mivel megy a másik : autóval, motorral, biciklivel, rollerral.
. Néhány barom autós arra is képes, hogy balra kanyarodáskor jobbra húzódik, nehogy mellette jobbra el lehessen menni. Szerintem az autósokat az iritálja egy dugóban, hogy ő a drága járműjében ott rohad már 1/2 órája, míg a csóró mopedes/biciklis már visszafele jön. Egyszerűen dühös magára, a pénze nem ér semmit!
A tapasztalat szerint a normálisabbja van többségben és nem az olyan pszichopaták, mint pl Kari nevű egyén a TC-ből.

A motorosoknak pedig tudomásul kellenne venni, hogy ilyen nagy sebességnél észlelhetetlenek, másrészt senki nem számít arra, hogy 180-al eltépnek mellette vmi alsóbbrendű úton. Aki gyorsulni akar, menjen versenyre! Akár autóval akár motorral akár biciklivel. Autóval próbáltam a Hungaroringet, feledhetetlen! Van még hely a márkakupákban. A közút közlekedésre való . Az erdő kirándulni, quad (vadászok kivétel) és crossmotor pályára
Akinek nem telik saját erdőre az béreljen pályát, vagy ne motorozzon, de ne nyikorogjon amikor kizavarom a sajátomból!

peppin 2007.06.28. 12:36:39

Válaszolgassunk egymásnak a médiában című vitaműsort olvasva csak néhány gondolat fogalmazódott meg bennem pro és kontra.
Előre bocsátom mindennap autózom és motorozom is, így talán ugyanolyan autentikusan értelmezhetem mindkét agyament médiabőffenéseit.
Sokan magyarázták már a cikkeket, sőt önjelölt mágusok és jövőbelátók tuti befutós megoldási javaslatokat is adtak, néhány kérdés azonban ahogy látom senkinek sem világos.
Winkler is Fodor is egy-egy újságíró, az a cél, hogy legyen valami a mindenapi villany, vagy ólmozott médiumban. Az egyik hülyegyerekként nem létező hírességeket toboroz annak ürügyén hogy a sárga szigszalag mégiscsak megtartotta a gixeren a kamerát a Mecsekben, másik meg fikázza.
Ettől aztán felbolydulhat az egyik vagy a másik halmaz, akár barátságossági akár ellenségi alapon.
Probléma meg nincs is.
Fodor úgyis motoron fog meghalni, jól teszi, stílusos. Magam akkor hagytam fel az Ő és a hozzá hasonlók tevékenységének figyelésével amikor talán két éve bemutatták a Superbike című újságban hogy milyen gyorsan lehet keresztben átszelni az országot. Mindenkinek ajánlom hogy keresse meg.
Winkler meg egy önjelölt populár alternatív. Punk autósműsor, teljes vicc, rendesen már rég minden autót fel kellett volna gyújtania a teszt után fennen hírdetve az anarchiaigényét, ami jelenleg hülye napszemüvegekben és ruházatban manifesztálódik bármilyen csühögő nyergében.
Persze kedvelem mindkettőt, mint ujságírót, azért vannak hogy engem is szórakoztassanak.

Ami van az a műbalhé, amibe most én is beállok osztani az igét:)

Nem kellenek külön szabályok van annyi mint a szemét, mindenki vigyázzon a saját seggére, és akkor a másikét is megőrzi kerekségében. Persze itt van a vételnség nimbusza, mert mi van ha engem kaszál el holott még a muslicát is lefújom a sárga pólomról. Hát semmi, lapbejegyzés leszünk a lánglovagokon. Nem mindíg volt ilyen gyors az élet és a neandervölgyiek sem álltak neki ítélőtáblát alkotni mikor a közös vadászaton az egyikre rádőlt a mamut.
Tessék tudomásul venni hogy ez az élet, a forgalom, meg a vezetés, minden közös játék, lehet szabályozni de teljesen értelmetlen mert egyre csak egyre több szabályszegőt nevel ki a rendszer. Ha valakinek hiába mondod hogy ne hasíts mert megdöglesz, akkor ne tedd, hagyd később békében pihenni.
Mert mi mind indivídumok akarunk lenni, "én" érek magamnak a legtöbbet, és szabadcsapataink élén egy Winklerrel, meg egy Fodorral.

Gratulálok nekik.

Üdv:


tamtam 2007.06.28. 18:53:16

mockany: végre valaki jól látja a dolgokat

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.06.28. 19:18:32

mockany: Ne feledd a 100 óra feletti oktatás nem feltétlenül drága, hiszen a szimulátoros oktatás az megoldható olcsón is, és ugye egy alkalom is több óra.

Versenyzésről beszélni, stb. is olyan amit szívesen csinálnak, nem hiszem, hogy a versenypályán való körözés, stb. különösebben zavarná azokat akik ilyen teljesítményű motorra szeretnének vizsgázni.

nemtom 2007.06.29. 13:07:19

Járok motorral is, autóval is. DE! Ez az 1 m akció szerintem hülyeség. Ha motorozok, beállok a sorba, mint a normális emberek, autósok...nem esik nehezemre. Aki motort vesz, az miért kell, hogy előbb odaérjen valahova mint én? Amúgy is , miért vesz valaki pályára való versenygépet közútra, főleg városba? Miért figyeljem az összes tükröt folyamatosan, hogy jön-e motoros? Azzal se értek 1et, hogy bárki vehet bármekkora teljesítményű motort/ autót /. Más törvényekre is szükség lenne... nehogy már az én bűnöm legyen az, ha kereszteződésben körülnézek, de mire elindulok, 200-zal hopp 1 motoros...utánna meg elsöbbségadás elmulasztása miatt meghurcolnak. Amúgy meg meg kellene tanulni motorozni, mert az a legviccesebb, amikor az 1000 gépet a 60-70 Kg-os gyerek úgy löködi, mindt unokaöcsém a rollert, meg nem tudnak 1 ívben megfordulni stb. Ezektől mit várjon az ember?!

zrinyi81 2007.07.01. 13:06:41

Na igen...
El kéne már felejteni a kereskedelmi média(?) által sugárzott pánik-híradót. Amerikában már régóta hatásosan irányítják a jónépet a napi \"hírekkel\". (Ez az egyik kedvenc részem a South Parkban is - gyerekmolesztálós szülők, kínai fal a város köré... \"Fu*kin mongolians!\" rulez)
Autósból és motorosból úgyanúgy van bunkó és normális egyaránt. Sok motoros haverom van, ők a bunkó autósokra panaszkodnak. Van haverom aki utálja a motorosokat (savanyú a szőlő?), és bizony akadályozza őket, ahol tudja. A fenn említett társaság mindegyike utálja a rendőröket.
Én amikor csak tehetem lehúzódok, ha meglátom a tükörben a motoron érkezőt. Ha meglátom. Pedig én sem szoktam lassan közlekedni városon kívül, de így is van, hogy 100km/óra különbséggel érkezik meg valaki mögém. Ezek az emberek (és tisztelet a kivételnek) a városon belül is így közlekednek. Általában ezek tesznek fel még hangosabb kipufogót, hogy a gyári 170 lovas ménesből 175öt csináljanak, mer\' az kell. Én meg éjszaka arra kelek, hogy valami baromarcú a motorját üvegeli az ablakom alatt. :) A másik kedvencem a robogós \"társadalom\". Szerintem sokkal balesetveszélyesebb, a robogósok sokszor bukósisakot sem viselnek, nem kell a kicsikhez jogsi, és bármelyik hülyegyerek vesz most már a locsolkodós pénzéből egyet. És van pofája leszedni a kipufogót (mert ha hangosabb, biztos jobban megy) és azt üvegelni a szűk kertvárosi utcában hajnal 2kor. Na én ezeket zárnám be egy borsodi megyeszékhely börtönébe... :)
A nagyautómvanezértÉNvagyokakirály tipúsú szteroidmikiegér BMWmercedesAUDIstb tulajokról meg no comment. Ha megállítja a rendőr, egyszer kérdezze már meg miből van neki ilyen. Tisztelet a kivételnek, de aki az egész napját a plázában tölti meg a konditeremben vagy a szőke macája patkánykutyáját viszi kutyakozmetikushoz (mert anya a szoliban szenesedik), és minimálbérre van jelentve, az mi az anyámból vesz ilyen autót? Hmmm?

jani78 2007.07.01. 19:26:52

Sziasztok!
Nekem mindegy, hogy valaki motorozik, vagy autózik, csak legyen esze. Mindkét társaságban vannak agyament barmok. Mindegyikre egy-egy példa:

Motor: múlt szombaton este jöttem haza az M7-esen. Belső sávban mentem, előztem a külső sávban lévő kocsisort cirka 160-as tempóval (ergó szabálytalanul, gyorsan haladva).
A távolban megjelent két motoros srác, messziről villogtatva, hogy húzzak a sávból a csudába. Mivel 160-al mentem, s még egy autót kellett elhagynom, ezért úgy döntöttem, hogy nem fék + jobbra kivágás módszerrel engedem el őket, hanem szépen megvárják azt a kb. 10 mp-et, amíg befejezem az előzést. Befejeztem az előzést - közben már a csomagtartómban volt a két drága. Kimentem a jobb oldali sávba, hogy menjen, akinek olyan sürgős. Nos, nekik nem volt az: a kocsim elé vágva rázták az öklüket, meg mutogattak mindenfélét. Ez ment kb. fél percig, majd utána kövér gázzal húztak tovább Pest felé. Fene tudja, milyen tempóval, én bőven 200 felettire saccolom. Természetesen a bukósisakon kívül semmi védőfelszerelés nem volt rajtuk.

Autó: M3-as, Miskolc felé. BMW-s fickó teker gyorsan (kb. 180-al.) Előtte "poroszkál" valaki 150-160-al (pl. én), azt megközelíti kb. fél méterre, s szó szerint tolja le. Majd kb. 1 km múlva megy ki a benzinkúthoz fagylaltozni... Tudom, mert kíváncsi voltam, s én is kiálltam. Azt hittem, pisilnie kell szegénynek...

Szóval, vadbarmok vannak mindkét oldalon.

Fodor úr leveléről csak annyit, hogy nem pontosan idézte a statisztikákat.
Ugyanis: összesen 1306 ember hunyt el tavaly közlekedési balesetben (busz + kocsi + motor + bicikli + gyalogos + gördeszka satöbbi). Ebből 84 motoros, közülük 60 a saját hibájából. Ez baromi nagy arány. Ugye ez így már más, mint amit a nevezett úr sugallt a levelével?
Természetesen autós is hal meg elég sok, saját hibából / feleslegesen / részegen, illetve öl meg másokat.

Hogy mi a tanulság: fene tudja. Talán vigyázni kellene magunkra is és másokra is (még a hülyékre is!).

Tams 2007.07.02. 02:40:22

TheELF! Szerintem aki akar papír/képesítés nélkül motorozni az meg is teszi. Érj utól egy Skodával egy sportmotort 400ccm fölött, de ugyanez vonatkozik szintúgy útállt krosszmotorokra is, egy jobbkanyar és be a szántásba... nem csak a relatív teljesítmányfölény van ez, hanem a motor alapvetően mozgékonyabb.

Egyébként fölösleges a vita és a másik meggyőzésére tett kísérletek, a mutogatás. A magyarok úgyis képtelenek a megosztatlanságra. Lásd politika. Vörös sálba van, narancssárga az esernyője? Hol tudok keresztbetenni neki? Közben lehet akármilyen ember az illető. Szerintem ugyanilyen dolog a motoros és autós kérdés. Mégegy ok a megosztottságra.
Sőt a bicikliseket is bele lehet venni. Nekem személyszerint velük is van problémám főleg 60 éves kor fölött vakon és süketen, erőssen remegve kapaszkodik a kormányba és 18 alatti gyakran a motoromnál drágább biciklivel, a patkán ugrándozó újgazdag csemetéket, de addig a jobb amg nem motorizált eszközre váltanak. (kisvárosban lakok)

Ha tehetem elengedek mindenkit, feltűnően lehúzódok motornak/ral autónak/val egyaránt. (ETZ 251gyel és PUG406-ossal közlekedek) Ezt megköszönni kevesen szokták, motorosok általában igen, autósok közül a konszolidált felsőkategóriás autóval közlekedő öltönyös emberek.
Azt már megtanultam, hogy a batárnőjüknek bizonyítani akaró, illetve az élet más területein valószínűleg sikertelen embereket kerülöm. Ismertetőjük a feltűnő, túlzásbavitt és igénytelenül tuningolt autó. Az öntudatos managerhölgyeket mobillal és hogy motoros is legyen a robogós kölyköket.
Üzenem a a Ford Escortnak Mezőkövesdre, hogy égett a ködzárlámpája, ezt próbáltam tudomására hozni. Balesetbentes közlekedést kíván a fekete ETZ-s. Ja és szép középső ujja van.
Az elején az írtam fölösleges a vita és az egymásra mutogatás, ennek ellenére azért írtam le saját sérelmeimet, mert valahol ezeknek ki kell jönni az emberből mert ha felgyűlik akkor könyen elborul az egyén agya és erre megfelelőbbnek tartom ezt a fórumot mint a közutat. Ha nincs más megoldást tegye ezt mindenki, írja ide, mondja meg, de az uton legyen higgadt! Mindenkit hazavárnak!

tams 2007.07.02. 11:48:25

Még kicsikét visszaolvastam a fórumba. Úgy van ahogy vártam tele van demeagóg hozzászólásokkal. Konkrét helyzetekkel pédálózzatok. Amit láttatok átéltetek.

Mégyegy dolog!


Kedves Petró Leonárd!

Én elhiszem, hogy nem szimpatikus neked ez a Donát és másképp már nem tudsz belekötni, és újat akartál mondani. Azt is látom, hogy nagyon okos vagy, megatáltad a lexikon! De mielőtt okoskodni kezdesz, ne csak a lexikont nézd meg hanem a nyelvtan könyvet is!
Nézz szét a jelentésváltozásnál. A szókészlet bővülése, a kifejezés árnyaltabbá válásának a lehetősége. Többjelentésű szavak jönnek létre.
A tirpák népcsoportot jelölő szó pejoratív értelmet kapott. Olyan mintha valakit lecigányozol az is pejoratív még ha nem cigány az illető akkor is.
Ennyi. Ha hallattál volna...
üdv

tams 2007.07.02. 13:10:15

illetve hallgattál

krachul 2007.07.03. 08:30:08

Én vagyok a hülye? Lehet.
Szvsz a KRESZ minden (okok majdnem) szabályoz. Ha 200 a tempód, mert-hű-de-jó-vagy, akkor pusztulj meg.Ez ennyire egyszerű.
Autós, motoros.
Akinek nem elég a 150, ill. 100-110 (ugye a 130, 90 helyett), az miért van? Élményautózás? Ezeken az utakon????
Aki élménykedni akar az menjen ki németbe, v Rábaringre. V gokartozzon. V csajozzon/pasizzon be. Akinek az nem jó , azt csak sajnálni tudom.
Kint közlekedni kell, 1másra figyelve, blabla.
Nem lehet annyira sietni, h így kelljen menni. Igaz megvan a matekszigóm (azzal járt a felmentés), de nem számolom ki a 40-50 km/h sebességtöbblet időnyereségét Pest-Vác-Szeged-vissza vonalon. 40-50 az pont annyi, amivel meghal az ember, gyilkossá válva.
Ezzel csak azt akarom mondani, h 100-200 Le az sok egy tapasztalatlan/átlagos sofőrnek (motor-autó sorrendben). A tapasztalat nem a dugókban jön el…
Na mindenesetre mindenki menjen ahogy gondolja, megváltoztatni úgysem tudom. Én vigyázok magamra és kis családomra, remélem más is ezt teszi. Ez kezdetnek már nem rossz…

Dirtygoblin 2008.06.03. 19:17:25

Hellosztok!
Nem csípem a motorosokat bevallom,de ahogy van helyem mindig elengedem. Viszont annak kevésbé örülök ,ami minap történt velem, ki kellett kicsit huzódnom mert jobb oldalt száguldott egy barom,erre pár pillanattal később egy motoros balról nem bírt várni és szép meghúzta tükrömet utána szólok és szarik rám. Otthon vettem észre mekkora súrolás a tükrön. Nem tudom hogy fogom kijavítani,de mindenesetre a faszom ki van azzal ,hogy minden létező kressz szabályt megszegtek és nektek jár a pofátok hogy bezzeg az autósok így meg úgy,miközben a motorosok döntő többsége szarik a szabályokra és sajna egyre ritkább a rendesen közlekedő motoros. (érdekes a choppersek mindig jeleznek ha jönnek)
süti beállítások módosítása