Pár gondolat a napszemüvegről

  2007. május 29. - Winkler Róbert Címkék: motor mazda belterj vmax totalcar flotta toyota 4runner featúra mx 5

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

Nem vagyok napszemüvegbubus. Na jó, egy kicsit.

A szerző összes napszemüvege

Oké, rettenetes napszemüvegbubus vagyok, mindenem a napszemüveg, eladnám a lelkem egy jó bringáér’, gyakorlatilag fel tudom mondani utóbbi 20 évem napszemüvegeit. Jelenleg futó legrégebbi darabom 15 éves, a Rusty. Annak idején a boltos szerint ez az egy jött az országba, egyébként lehet is, mert irtózatosan drága volt, akkor valami 20 rugó, nyilván lehetett volna akkor más helye a pénznek, de ez és az éhezés voltak a legjobb ötletem.

Rusty az MX-5-ön

Ma is megvan, ez A Mazdás Napszemüveg, benne lakik az MX-5-ben, nehogy egyszer véletlenül napszemüveg nélkül találjam magam az autóban. Egy piros, Ofotértben vett törlőkendőből varrtam neki olyan zacskót, mint az Oakleyknak van. Nem teljesen hiteles, de anno ilyesmi volt hozzá, csak már elveszett. Régi rémálmom: napszemüveg nélkül az úton, az ám a szopó, legalábbis nappal.

A Cébé tokjával

Beugróként időnként szolgálatot teljesít egy Cébé, amit eleve beugrónak vettem, már az se tetszett, hogy a Duna Plazába mentem érte, hiszen napszemüveget véletlenül kell találni, lehetőleg külföldön, repülőtéren, vagy legalább Parndorfban, jelentős engedménnyel. Nem átütő darab, de motorozni lehet benne, és valamiért ebben vagyok a Best of TotalCar című könyv borítóján.

A Cerruti a Tehénen

A Cerruti a Tehénben van, meg általában ha nem motorozok, ez tekinthető a fő napszemüvegnek. Kicsit trendibb a kelleténél, de amikor tavaly megvettem, még nem tudtam, hogy idén ennyire hódít majd a légyfazon. Sebaj, az embernek legyen egy ténylegesen drága, idióta olasz napszemüvege, ami ráadásul polárszűrős. A polárnak annyi a jelentősége, hogy a kiadóm fia most jött meg Ausztráliából,A Benetton és azt mondja, az ausztrálok, akik ugye a napsütéses retinaleválasztás bajnokai, már nem is annyira az UV-szűréssel buzulnak, mert az úgyis adott, hanem a polarizált lencsével. Még nem tudtam részletesen megbeszélni vele, miért, de érdekel. Vízparton, vagy kifejezetten vízen egyébként tényleg nincs párja a polárnak, hiszen a csillogás nagy részét leveszi.

Idénre határozottan kellett egy motorozós szemüveg. Minden idők legkirályabb motorozós napszemüvege nálam a Benetton 125-ös volt. Nem túl sötét, kellemes barna lencse, igen vékony szár, ami bukósisakban se zsibbasztja a fület, és az egész nagyon finoman könnyű. Jóval 10 ezer kilométer felett motorozhattam benne, és mivel csak 110–120 körül hajtom le a plexit, a szálló, gyorsan becsapódó porszemek ennyi idő alatt azért szétkúrják a lencsét, sajnos. Azóta se találtam ilyet egy repülőtéren se, meg a Benetton honlapon se. Pedig néha itthon, ha kezembe akad, fel-felveszem egy pillanatra, úristen, micsoda habkönnyű álombringa!

A tribal nonfiguratív Polaroid

Motorozáshoz idén már megint rehabilitáltam a Cébét, de ez nyilvánvalóan félmegoldás. A Mammutban viszont belebotlottam ebbe a Polaroidba: isten ujja, ugye, polárszűrő egyrészt. (Zárójeles megjegyzés: a hazai, plázai vásárlásra nálam egyetlen enyhítő körülmény van, ha az ember véletlenül botlik bele a napszemüvegbe.) Aztán könnyű szerkezet, a szára nem tűnik vékonynak, de azért elfér annyira, hogy csak két óra elteltével kezdjen nyomni. Van egy kis tribal nonfiguratív a szárán, amit megengedhetetlennek tartanék, ha nem lenne a minta anyagában átlátszó. Így tehát jókülsejűnek ítélem, és ha a Cerruti a Tehénben maradt, kutyasétáltatáshoz ezt a Polaroidot veszem. (A másik Polaroid úgyszintén rendelkezési állományban van, egyszer egy csajom lefikázta, azóta valahogy nem olyan, mint rég.)

A Polaroid kicsit családi szál is. Egyszer gyermekkoromban nagy családi kalandunk volt, hogy kimentünk Svédországba apám emigráns barátjához. A nevetséges valutakeret jelentős része apám Polaroid szemüvegébe vándorolt. Viszont legalább húsz évig, gyakorlatilag haláláig hitartott (tényleg, hova lett?!), a gondos tisztogatástól effektíve elvékonyodott lencsékkel.

A másik Polaroid

Tehát ennyi, úgy tűnt, meg is oldódott. Pedig mégsem: a Polaroid nem tökéletes. A vizes úton gyakran zavaró, hogy furcsán szűri a csillogást, nem látni benne rendesen az LCD kijelzőket, mondjuk a motoromon nincs is, de akár lehetne, és az autók ragasztott hátsó szélvédőin kihozza az összes ragasztást. Egyébként meg, hogy legyen egy nepper-vonatkozás, Polaroid szemüvegben érdemes autót venni, mert a fényezési eltéréseket kicsit kiemeli. Jó, mi?

Az elveszett Oakley Five utóda

Jó, de nem motorozáshoz. Egyszer egy okos embernél azt olvastam, hogy a legdurvább lelki sérelem a személyi tulajdonon esett méltánytalanság. Sokáig azt hittem, ez valami pszicho-merkantilista hülyeség, aztán egyre inkább igazat adtam neki. A holokauszt-filmekben például majdnem olyan borzalmas a motyók, családi ereklyék szervezett lenyúlása, mint a gázkamrák. Akinek ellopták az autóját, telefonját, pénzét, bármilyét, ismeri az érzést: csekélyebb anyagi veszteségnél is indokolatlanul erős lelki fájdalom.

Egyszer elvesztettem egy Oakleyt. Nem volt benne semmi különleges, egyszerűen csak nagyon sárga volt és jó. Ha ráültem, kireccsent a szára, visszapattintottam, kész. Egyszer a lencséje is kireccsent, azt is szépen vissza lehetett rakni. Egyszer aztán egy sajtóúton a frankfurti repülőtéren elvesztettem. Nem tudom, hogyan, kialvatlan se voltam, repülőn inni utálok, nem volt rohanás, semmi, de egyszerre csak nem volt meg. Akkor jöttem rá, hogy motorozni Oakleyben kell: ebben hajtottam le a legkésőbb a plexit. Később hiába néztem boltokban, ugyanúgy nem volt, mint a Benetton, és Oakleyért a maga közönségességéből kifolyólag nem is szívesen adnék ki pénzt kétszer.

Az Oakleyk szerintem egyszerűen nevetségesek. Két méter 20 centis kopasz néger kosarasoknak tervezték, velük is reklámozzák, nekik is áll jól. Meg nyilván az ufóknak. Egyszer volt korrupciós sajtóajándék Oakley szemüveg, konkrétan Monster Dog, azt könnyű szívvel ajándékoztam egy Oakleyrajongó kollégának, akit egyszer láttam az életben.

Újabb mellékszál megrendítő napszemüveg coming outomban, hogy régóta szeretnék ebayezni, csak annyira bonyolult, hogy valamin mindig elhasaltam. Egyszer például az OTP-n; megcsináltattam az elektronikus számlacsomagot, hogy legyen virtuális bankkártyám, de végül az otp.hu annyira zavaros és hasznavehetetlen volt, hogy hagytam az egészet. Időközben megvettem a Tehenet, plusz lett egy hitelkártyám az Érsekvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél, amin csak kevés pénz tartok, úgyhogy végre meg tudtam csinálni a PayPal accountot, és bár az ebayezés továbbra is nagy vezeklés, muszáj vagyok komolyan nekigyürkőzni, másképp hogy lenne bug shieldem a 4Runnerre?

Az elveszett Oakley Five utóda

Edzésként gondoltam, kísérletezek pár kisebb dologgal. Rendeltem egy MX-5-modellt és egy Brian Setzer kottát, időnként érthetetlen leveleket kapva, hogy amiért nem fizettem, kapok egy strike-ot, vagy mi, vagy megvonják az eladó-értékelési jogosultságomat, de sose derült ki, hogyan is kéne úgy fizetni, hogy ne még egy szart rendeljek, hanem azt fizessem ki, amit egy PAY NOW kattintással már egyszer kifizettem.

Sebaj, ma történelmet írtam, illetve írtunk. Nevezetesen én, aztán a Magyar Posta, aki nem lopta ki a csomag tartalmát, pedig állítólag szokta, és nem utolsó sorban a Monkey nevű floridai illető, aki elküldte nekem a Frankfurtban elvesztett Oakleymat. Persze nem azt, hanem amit rendeltem nála, mert emlékeztem rá, mi volt apró betűkkel a keretbe írva: Five! Így aztán megrendelhettem, szállítással együtt kábé feleannyiért, mint itthon a boltban. És most megjött.

Motorral mentem a postára, hazafelé már az Oakleyban: egy rákkockázati tényezőt kipipálhatok (ha nem valósítjuk meg álmaink, szerintem rosszat tesz a szabadgyököknek). Az aerodinamikája zseniális, jobban hasítja a szelet, mint bármi más, lényegesen könnyebb, mint a Polaroid, pedig az is könnyű. Elkezdtem nézegetni a felhőket meg a hegyeket, mintha szebb képet is adna. Két undorító tulajdonsága van csak. Ha nem tolja fel az ember csontig az orrnyergére, a keret mellett bejutó fény belülről tükröződik, ami kicsit idegesítő. És mivel kifelé teljesen tükrös, ha lehajtom a plexit, ha szembesüt a nap, többszörösen farkasszemet nézek magammal, ami tempónál elég fárasztó. De nem panaszkodok, a világ attól tökéletes, ha egy kis rossz is van benne, az Oakley Five az Oakley Five. Ráadásul rikító sárga. Regina révbe ér.

Most már rendelek a Tehénre egy bug shieldet is.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr7588203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.05.29. 17:04:16

Bazzeg Winkler! Ennyit írni a napszemüvegekről. Tényleg rajongó vagy. Nálunk a középiskolában "enyhe kellemetlenségekkel járt"( konkrétan drogosnak titulálták a tanarak) ha valaki napszemüveget hordott úgyhogy én sosem rajongtam értük.

BARANY · http://autofilia.blog.hu/tags/w123 2007.05.29. 17:26:21

Nekem is van egy légyoid Cerutti-m, 1 éve vettem,előtte napszemüvegmentes volt az életem.Pár hét alatt rájöttem az ízére.Azóta szinte már kenyérért is abba megyek.Természetesen több ismerősömet megfertőztem napszemüveghasználatommal.
A napszemüvegviselés nagyon addiktív.
Ajánlanám a cikkhez zenei aláfestésnek ZZ TOP Cheap Sunglasses című számát.

When you get up in the morning and the light is hurt your head
The first thing you do when you get up out of bed
Is hit that streets a-runnin and try to beat the masses
And go get yourself some cheap sunglasses
Oh yeah, oh yeah, oh yeah

Spied a little thing and I followed her all night
In a funky fine levis and her sweaters kind of tight
She had a west coast strut that was as sweet as molases
But what really knocked me out was her cheap sunglasses
Oh yeah, oh yeah, oh yeah

(solo)

Now go out and get yourself some big black frames
With the glass so dark thay wont even know your name
And the choice is up to you cause they come in two classes:
Rhinestone shades or cheap sunglasses
Oh yeah, oh yeah, oh yeah

omm 2007.05.29. 17:26:52

jómagam is szeretm őket. mostani konkrét darabom egy régi Magnum Tom Selleck kópia. isteni és mindig rajtam van.
sajna csak amatőr buzuló vagyok, sosem volt több egynél, de ez már elég régen megvan és szeretem.
gratula winkli.

csiky944 2007.05.29. 17:28:38

Winkler azt hiszem beteg vagy :)
Sztem az Oakley leginkább rally feelingeseknek való,legalábbis sok versenyző megy Oakley-ba napsütéses versenyeken.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2007.05.29. 17:28:51

napszemuveg == oakley
amugyis marka(oakley)buzi vagyok, de ha napszemuvegekrol beszelunk akkor nem is hallottam mas markarol. ha felvasarolna valaki es beolvasztana akkor soha tobbe nem vennek csak hasznalt oakleyt esetleg :). meg hordanam ami van.

dhrbikes 2007.05.29. 17:57:19

Hmm én Cébé és Rudy Project kedvelő volnék, de van egy Oakley is, csak nem használom, nem jött be. a Cébé bringázáshoz, Az RP pedig vezetéshez.

Maad 2007.05.29. 18:06:19

Autózáshoz csak munkavédelmi pokelux. Occsó, könnyűszívvel elhagyható, elajándékozható, könnyedén pótolható. Tavaly 18 db-ot sikerült elhagynom, meg odaadnom a kunyerálóknak. Motorozáshoz cserélhető lencséjú Helly Eagle, mivel Bandit vigyorgóban a legjobb a motorozásélmény, és hát ugye estére kell a sárga lencse. Ráadásul a szára kipattinható, és a helyére gumiszalag illeszthető a tökéletes szélvédelem érdekében. Ajánlom!

collins 2007.05.29. 18:18:35

jó a cikk Robi!
nekem van egy spy griffinem, egy retro, könnyű kis fémkerettel, és egy quicksilver sportoláshoz, valamint egy polaroid vezetéshez. a polaroidot azért szeretem, mert a szebb fények miatt valahogy jobb benne a kedvem :)
idénre még kellene egy armani.. szerintem szemüvegben fogantam annyira szemcsóbuzi vagyok :D

anaqer 2007.05.29. 18:23:36

www.vision3k.com/product.asp?dept_id=2371
cébé flax 0164... óccsó és jó, na.

Noinfo (törölt) 2007.05.29. 18:39:38

Ha nem látni az LCD kijelzőt,akkor vagy a kijelző, vagy a szeműveg gagyi. Az polaroid (pontosabban a polárszűrős, mivel a Polaroid márkanév) szemüvegek úgy vannak beállítva, hogy a vizszintes felület tükröződéseit szűrje. Ez jó autóvezetéshez és legyezőhorgászathoz is. Ha másként van a szemüveg polarizációja beállítva, akkor eleve nem jó a céljára. Az auto LCD kijelző gyártók általában (nem mindig, pl. régebbi P307 klímakonzol) ügyelnek arra, hogy ennek megfelelő legyen az LCD beállítása, és vizszintesen tartott polár szemüvegben látszódjanak.

Noinfo (törölt) 2007.05.29. 18:40:22

Ja, és a hátsó szélvédő nem ragasztott, ami látszik, az üvegben lévő feszültségvonalak.

kacsa! 2007.05.29. 18:59:01

Robi, erős kommeltelhetnékem támadt, amikor láttalak a legutóbbi műsorban abban a "légyfazon" szemüvegben, de tekintettel függőségedre nem neheztelek rád : )

zsolt68 2007.05.29. 19:12:21

Ajánljatok valamit, hogy ki tudjam próbálni a napszemüveget!Szemüveges vagyok nem tudom mit vegyek.A felcsatolhatóban nagyon hülyén nézek ki ha felhajtom ,ha meg le, akkor meg nem látom rendesen az utat.Tisztán napszemüvegben meg meg vagyok vakulva!!

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.05.29. 19:38:31

Izé...ööö...szerintem a heteroszexualitás határán egyensúlyozol:)))

Nekem egy darab oakley mindenhez elég, bringázás, vezetés, menőzés*.
Az első oakleymat amerikából hozta egy haverom tesója, aki földön (kukában?) találta, én meg drágán megvettem, középsuliban. Aztán egy részeges csónaksüllyedéses bulin elvesztettem.
A mostanit két éve vettem NY-ban az első fizetésemből, azóta is fasza.

*Nálunk oláhiában az oakley kurva menő:)

dajno 2007.05.29. 20:02:45

nekem sincsen egy darab napszemüvegem se... winkli javítja az átlagot :)

motaro 2007.05.29. 20:11:47

Hmmm...vajon szándékos az ignis a háttérben?

murci 2007.05.29. 20:22:15

csatlakoznom kell az Oakley táborhoz :)

Nekem egy Ducati Fives® 3.0 van.
ilyen-e:
oakley.com/pd/3618/11600

ezenkívül a gimiben énis sokat szívtam a napszemüveg miatt, de csakazért sem vettem le, talán ennek és kifogásolható magatartásomnak köszönhettem, hogy a gimi 4 évét 3 iskolában sikerült kijárnom :))

igaz még többnyire fekete-halász (bili) sapit is vettem fel hozzá :)

soha nem foglalkoztatott mások véleménye, és kifejezetten szeretek hangosan röhögni buszon, mert akkor jól megbotránkozik a sok gyökér kispolgár :D

egész jó cikk lett.
és szerintem abszolúte nem gáz a szemcsogyűjtés. egyébként vezetéshez a legtökéletesebb megoldás a hővédő-mindenlóf*szszűrős-fóliázás! és egy ideje már a kopp sem szólhat érte, mert adnak műbizonylatot, csak ne kelljen éjjel tolatni

Lordy 2007.05.29. 20:22:45

Ray Ban Forever! :)

Gergő 2007.05.29. 20:26:38

Kedves Zsolt68,
www.adidas.com/eyewear/catalogue/index.asp?pFilter=category&pValue=sc_5&strCountry_adidascom=com&strBrand_adidascom=performance
keresd a performance insert ficsört, egy ksi plasztik okuláré, amibe bármely optikusnál rendes szemüveg lencsét csiszoltathatsz és a napszempába pattintva hordhatod. szerintem csúcs, én imádom.
több márkánál is létezik amúgy ez a megoldás, nemcsak az adidasnál.

Ice*Dragon 2007.05.29. 20:34:27

Hát igen. Amikor netán egy régi autó régi belterének műszerkonzoljára esik a napfény és az a szélvédőről visszaverdőve vakítja az embert és már szinte nem lát tőle... na olyankor Isten adta találmány a napszemüveg! Főleg ha polarizált a lencséje! Kifejezetten autóba való! Minden elismerésem, teljesen az autózáshoz tartozik a téma is, meg a napszemüveg is! ;)

TomAsuzukis 2007.05.29. 20:46:40

Még soha nem volt szükségem napszemüvegre.
Nem értelek titeket.....

S.A. 2007.05.29. 20:47:10

Szevasz! es most akkor melyikben torzultal tegnapelott Egerben a mol kútnál? ;-)

ibrahim 2007.05.29. 20:54:57

Winkli, tényleg napszecsóbubus vagy... :) Ha vékony szárra, és a minimálisabbnál is minimálisabb súlyra, és minőségi polárlencsékre kattansz a motorozás (vagy akármi) miatt, és még hajlandó is vagy költeni a dologra (a cikk alapján ez asszem kipipálható ;), akkor nagyon ajánlom a Silhouette napszemüvegeket. Vékony, titán szárak, 2-3 grammos tömeg, vezetéshez tökéletes polárszűrős lencsék. Azon kívül, hogy nem égeti ki a szemed a nap, lényegében nem érzed, hogy bármi is lenne rajtad. Szintén ajánlható még az Eschenbach Titanflex családja: ezeket meg akárhogy tekered, eredeti formára állank vissza, a keretek szinte elpusztíthatatlanok.

Bence 2007.05.29. 20:55:33

Fú, mi ennek a Cerruti napszemüvegnek a tipusa, mer ez vágyaim netovábbja. Merre lehet megkapni, ha még van? :$

zsandár 2007.05.29. 20:57:57

Zsolt68!
veszel egy bármilyen optikai keretet egy normális látszerésznél, és rendelsz egy színezett dioptriás lencsét
vagy rendelsz egy polarizációs hatású dioptriás lencsét
vagy rendelsz egy fényre sötétedőt, amely a kocsiban nem fog eléggé sötétedni:)
a polaroid nem oltja ki a jól beállított lcd kijelzőket, hacsak nem ferde fejjel nézzük őket:)
akkor bizony igen
aztán meg a polaroid ősszel, télen, mikor alacsonyan süt a nap, kitűnő
aztán meg a polaroid nyáron azért jó, mert szebbek a színek
aztán meg a polaroid minden üvegfeszültséget kimutat, ha fóliázott az ablak akkor is szivárványos lesz a kép, a polikarbonát fényszóró is szivárványosabb lesz (mind feszültség)
aztán meg ha valaki jó autóvezetős nem polaroidot akar, elmegy a látszerészhez, és egy kitűnő zeiss lencsét rendel, ami kifejezetten autóvezetős
na az ütős, én mondjuk a konkurens cégnél dolgozom, de a zeiss-nek ez az egyik legjobb szemüveglencséje:)
ezt el kell ismerni
kellemes vörösesbarnás színű, kb 65-80% sötétségű, nagyon nyugtatja a szemet
csak akkor ne hagyjunk papírt, parkolócédulát a műszerfalon:)

Anaconda 2007.05.29. 20:59:45

a világos napszemüveg az igazi . minden évszakban és időben megfelelőcdak sokféle legyen belőle kéznél hogy a ruhának mefg a kocsi színének megfelelően lehessen váltogatni.

Zsolt 2007.05.29. 21:02:38

Ray Ban Aviator. A többi nem ér semmit.

en.wikipedia.org/wiki/Aviator_sunglasses

makmarci 2007.05.29. 21:05:08

Nekem kontaktlencsém van, és ezokból néha(álltalában mindíg) bácsa szemet a fény, de nem csak napsütésben, hanem sokszor fátyolfehőkkor is. Tehát ezokból állandó igényem van napszemüvegre, és mivel csóró vagyok, így csak egy 10.000 Ft-os polaroidom van, viszont brutál könnyű, és törhetetlen. Szó szerint csomót lehet rá kötni ! Szinte tökéletes, de ettől jobbat még a 3-4-szer ennyibe kerülők közt sem találtam. Remélem ez sokáig bírja, mert nincsen másik, és ha vennem kellene másikat, pár hónapis megint bajban lennék.

makmarci 2007.05.29. 21:08:31

Fémkeretes szemüveg ? A gondolatától is irtózom, ráadásul szerintem borzalmas kinézetű, de elsősorban a fém szárart nem tudom elviselni a halántékomon.

ibrahim 2007.05.29. 21:10:55

Zsolt68:
magam is kicsit vaksi vagyok, így átérzem a problémád.

Korábban dioptriás napszecsót használtam vezetéshez - ilyet lényegében bármilyen, nem túl íves lencsét kívánó keretbe tudnak készíteni bármelyik normális optikusnál. Ha belefér a keretbe, érdemes áldozni a jó minőségű lencsére (Hoya vagy Essilor ajánlott). A hagyományos lencséknél megszokott extrák kérhetőek itt is (pl. vékonyított lencse, tükröződéscsökkentő, karcálló, páramentesítő, zsírtaszító rétegek), a sötétítés mértékét pedig Te választhatod ki ízlésed szerint.

Ha pedig tudsz és hajlandó vagy picit többet áldozni a szemüvegedre, akkor Neked is ajánlom a Silhouette márkát (www.silhouette.com/): ők asszem minden keretükhöz gyártanak olyan speciális sötétített, felcsíptethető polárlencséket, amiről a felcsíptetés után ember nem mondja meg, hogy az rá van csíptetve és nem egy sima napszemüveg. Nem fel-le hajtogatós, hanem egy mozdulattal tudod a keret orrnyergére pattintani ill. levenni. Ráadásul ezek még olcsóbbak is egy különbejáratú jó minőségű napszemüvegnél (kb. 14-16e). További előnyök az előző postomban.

dubniczkia 2007.05.29. 21:14:22

:DDDD
uhhh!!!
Szerintem az Uvex Champ-et kellene kiprobalnod! Kabriozashoz biztosan nincsen jobb! Egyebkent huzos kis summa... :)

Leyo 2007.05.29. 21:18:48

ibrahim: ilyen a Solano is – mármint mágneses a napszemüveg polaroid lencsés része, egy mozdulat, és már el is bűvölted a közönséget. Elég erős szemüveget hordok, más megoldás nem volt...

szmóker 2007.05.29. 21:53:02

Jah, plázában én sem szoktam járni, de amikor legutóbb úgy február tájékán Tuskóban jártam, úgy megtetszett egy Polaroid, hogy mondok nem számít 7 ezer forint, 4-5 évente veszek egy jó szemüveget, hát legyen.
Hát lett is 823,- forint.

Eredeti, polárszűrős Polaroid, "for driving". Pirospont a Tuskónak :)

horvath911 2007.05.29. 22:09:53

nekem is five-om van...kék..
azóta tört egy police..2 hónap után.. (fos)
a jó öreg five mindent kibír

miluman · http://autofilia.blog.hu/ 2007.05.29. 22:11:06

jelenleg sak 2 napszemüvegem van: egy Polaroid vmi 15 rugó volt, nagyon szeretem, és egy őrült olasz, Sergio Tacchini, vmi 110 euró volt anno pár éve... :) meg volt egy Astore, azt nagyon szerettem csak apám lenyúlta....

2007.05.29. 22:22:42

> nagyon ajánlom a Silhouette napszemüvegeket. Vékony, titán szárak, 2-3 grammos tömeg

Ez mondjuk tényleg a formatervezés teteje, az anyámnak és Mikhail Hodorkovszkijnak is ilyen van, pontosabban az anyámnak már csak volt, mert eltört (az a titán szár, amire a boltban kvázi görcsöt kötöttek). Aztán kicserélték, aztán megint eltört, és ekkor úgy döntött, hogy végezze a termék bétatesztelését inkább más.

Ret 2007.05.29. 22:24:19

Ha a Winlker mondja akkor az jellemzően úgy is van!

én meg csak az Óklit preferálom mer az tetszett jelesül is a Magnesium Svics....anno....de abból is vagy a harmadik cseredarab.cserélték amig volt,mert mindig támadt némi difi vele.
mosmá nem cserélik,mert elfogyott az ungarisesz készlet tehát mosmá jó a rossz is.
és nem is annyira magnázium mintsem
valamiféle bevonat az aluminim vázon.....
mer ugye hámlik a kis szentem..de már inkább ezzel tegyenek a sírba úgy döntöttem! motorozáskor is kiváló szolgálatot tett de egy shoei cross bimbi alá beszenvendi megadúrva egy élmény!
Talán valami e-bay-es BlackFlyes vagy hasonló de a beszerzés metódusa oly bonyolult valóban.....meg amióta kimostam a glottosommal együtt az e-bay-esek válaszlevlapját a jelszókkal egyszerüen képtelen vagyok online garázdálkodni!

MaxEL 2007.05.29. 23:01:28

href.hu/x/2sr1

Nekem ez az egay van jelenleg. A krómkeretes barna lencsés Óklimra jól ráültem, többször is, aztán elveszett =(

A következő egy kevésbé dizájner stílus lesz asszem\'... =)

A barátnőmnek meg stílszerűen egy ilyenje van:
href.hu/x/2sr2

Tudom, tudom, ne is mondjatok semmit =)

Titi120 2007.05.29. 23:02:40

Az a helyzet, hogy sokáig én se rajongtam a napszemüvegekért, de olvastam egy cikket, amiben elég világosan benne volt, hogy bizony nagyon odabasz a szemnek a nyári napfény, mégha nyílvánvalóan nem is nézünk a napra.
Szóval úgy döntöttem, hogy emiatt nem kockáztatok be öregkoromra egy akármilyen színű hályogot [a sok monitorbámulásnak úgyis meglesz az eredménye :( ],
s azóta már nemcsak vezetésnél használom.
És ha veszünk egy igényesebb darabot, akkor szépen rá is szoktathatjuk magunkat.

MaxEL 2007.05.29. 23:02:48

"egay" = egy

=)

McJames 2007.05.30. 00:24:23

Vettem két Polaroidot akcióban még két éve. Az egyiket elajándékoztam, a másik az 'öreg' autóban - tényleg: 21 éves az idén!
Aztán a fonyódi Sparban a pénztári sornál kikaptam a halomból egy 'jó kis szemüveget' aprópénzért, hogy hát hazáig jó lesz, mert erősen süt a nap. Jó lett. 300 pénzért 'leesett' egy üveglencsés, polaroid cucc. Másnap vissza is mentem, de sajna több már nem volt... :)

zse 2007.05.30. 01:27:09

Hát... nekem pl. egy darab napszemüvegem sincs.

Illetve nem igaz, a bukósisakban van egy beépített. Ha szembe süt a nap, leeresztem a sötét rostélyt.

Szár? Tükrözés? Feltolva csontig? Súly? Hát hol élünk? A középkorban?

Nándika 2007.05.30. 01:27:32

Nekem is OAKLEY DUCATI FIVE 3.0. van.
Imádom...Nagyszerű lencs...ultrakönnyű..bár nem olcsó..jah..és egyedi..mert limited edition..
Előtte volt egy half jacket plasma gold xlj lencsével..az még profibb volt...de meguntam..és igy aducati corse..
Ha szemüveg nálam oakley..ennyi az egséz
strapabíró...időtálló..és ha akarod egyedi...

morc 2007.05.30. 02:27:28

Zsolt68, illetve Orosz Peti!

Silhouette szemüveg nálam több mint 7 éve kitart, gond nélkül (lencsét viszont már kellett benne cserélnem). A rápattantható előtét teljesen jól működik - és jól is néz ki - viszont kevésbé tartós, abból már kb. 4-et elhasználtam, könnyű eltörni.

Lencsében meg a Hoya-t ajánlom, a Zeiss hamar tönkremegy.

aFx 2007.05.30. 04:14:46

hát, napszemüveg az egy érdekes dolog. az én szemem pl nagyon nem bírja az erős fényt (értsd, jobban süt a nap), szóval átlag két napot bírom ki nélküle. tokja a táskában:)

másik, hogy eléggé utálom, ha a napszemüveg nem fedi le a teljes látóteret. avagy szép dolog a trendiség, ha a látómeződ 60%a sötét, a maradék pedig vakít körbe.

egy Bollé Copper Headem van, meg vagyok elégedve vele, mondjuk nem volt éppen olcsó. szerelemből vettem plázában (az a második volt aznap, amit végigjártam ilyen célból...). előző eltört, nekem pedig sürgősen szükségem volt egy újra, tehát pandorf kizárható volt.

Oakley meg itthon finoman szólva is túl van árazva. jó napszemüveg (egyik barátom nagy fan, és meg tudom érteni), de kicsit túlzás áron adják.

érdekesség a dologhoz: kint jártam 3 éve horvátoknál, és meglepődve fedeztem fel, hogy effektíve mindenki DG és hasonló kaliberű napszemüvegekben jár... nem a turisták, hanem úgy általában a helyiek. nem igazán értettem a dolgot (mindenkinek ennyi pénze lenne), amíg el nem jutottunk a piacra... 10euro körüli áron adták őket:)

Lionel 2007.05.30. 06:02:35

Az övem Oakley. 2hónapja vettem egy márkásruhakereskedésben. Az ára nem volt rajta de öv kelett odamentem a pénztárhoz. Aztmondja a nő 9990 ft kér.
Egy halk anyáddal konstatáltam a dolgot,persze nem lett volna pofám elálni a vásárlástól mert még megszóltak volna. Nemhogy túl van árazva minden Oakley termék ilyen a világon nincs hogy egy sima szövet övért 10rugót kérjenek. Ilyen a világon nincs.

Lionel 2007.05.30. 06:18:54

szemüveg,napszemcsi: én már aztse értettem soha hogy úgy alapból hogy lehet szemüveget hordani. nekem van 3szemüvegem(rendes). egyik szemem -3, cilinderes vagy mi, másik -1es. evidens hogy nem látok semmit de szemüvegben megörülnék. napszemüveget egyszer mertem feltenni de max. fél órát volt rajtam mert idegrohamot kapok hogy mindent egyszínben látok és sötétben. a szemüveg egy emberellenes dolog. legalábbis számomra. amúgy az én szemem se bírja a napot mert ömlik a könnyem meg minden. de hogy én bármiféle napszemüveget vagy rendes szemüveget tegyek fel ahoz újrakéne születnem. meg most igen divatos a négyzetméteres márkajelzéssel elátott 5négyzetméter kiterjedésű napszemüveg.(lásd anyám) az árából hetente befestetem a hajam,veszek egy tucat armani polót, és egyéb számomra értelmesebbnek tünő dolgokra költöm. abból indulok ki hogy egy jobb napszemcsi 100felett indul, mert ami alatta van az garantáltan szar. meg a lúd legyen kövér alapon ha mercit vesz az ember az ne s320 hanem s600 legyen. élni tudni kell.

perger 2007.05.30. 07:21:36

Megerősítem Mrs. Orosz Silhouette-történetét, én is ugyanígy jártam, mindkét titánszár úgy 4 év után elfáradt, eltört. Az elsőt kicserélték, szó nélkül, de mikor a másik is megadta magát, eltettem ipari emléknek, hogy a drága is lehet vacak.
És bár pillekönnyű volt, de mivel a rugalmas titánszár az üvegre volt rögzítve, a szemüveget lehetetlen volt egy kézzel feltenni. Pedig ha már fent volt, imádtam.

Mostly Harmless 2007.05.30. 09:08:01

"bármilyét"? jajnemá.
megártott a plázába járás?

Kenguru 2007.05.30. 10:10:44

Lehet kapni olyan szemuvegkeretet, amihez direkt van polarszuros napszemuveg feltet. Magnes tartja a helyen tok jo.
Pl a Vison Expressnek van ilyen. Nem olcso.

Hasonloan jo megoldas a fenyre soteteo lencseju szemuveg. Az eleg draga, viszont autoban nem igazan mukdik. Ugyanis ez a trukkos lencse UV fenyre sotetedik, azt visoznt a modern autok szelvedoje mar jobbara kiszuri.

thetriggerhappy 2007.05.30. 11:02:14

ha napszemüveg, akkor ray ban
leisure sport rb4026
és
highstreet rb4057
i-love-rayban.jp/img/rb4057-642.jpg

mellesleg teljesen érthető winkler mániája. én kettő percig sem bírom a napon napszemüveg nélkül.

parazita 2007.05.30. 12:24:46

Hamár homár, ezt lessétek meg. Ha ilyen van rajtad tutira egybeforr vele az életed :))

www.parasite-eyewear.com/collection-en/popup_parasite_en.html

Nagyon cool!

Tommi 2007.05.30. 13:10:11

oakley.com/pd/1223/2462

Nekem egy ilyen Minute-em van, csak kék és lángnyelvek vannak az oldalán.
Nagyon szeretem, sokmindent kibírt eddig, csak kopik az orrnyeregnél lévő Oakley felirat... Ez normális?

Papugaja 2007.05.30. 13:40:12

Sokáig parasztvakításnak tartottam a Polaroid szemcsit. Mer mindegyik sötétít, meg szűri az UV-t, nem igaz?

De igaz, csakhogy a polárszűrős szemüveg mindezeken túl jelentősen csökkenti a nemfémes felületek tükröződését.
Ilyen a vízfelület, de iszonyatosan tud fényleni az aszfalt is, meg a szembe jövők szélvédője. Illetve igen szar dolog, amikor a műszerfal fénylő teteje a szélvédő belső oldalán tükröződik, és szabályosan elvakít. Van olyan marha sofőr, aki még a fehér menetlevelet, fuvarlevelet is ott tartja, hogy még jobban bevakuljon.

Egy jó polárszemüveg pont úgy van beállítva, hogy ezeket a visszaverődéseket minimalizálja. Ez jól tesztelhető, ha félrebillntjük a fejünket - változik a tükröződés mértéke, a fénylő aszfaltút teljesen be tud sötétedni.

Ennek pedig az a nagy előnye, hogy
1. a kevesebb csillogás miatt kevésbé fárad a szem
2. a kisebb "fényesség" miatt az árnyékosabb, sötétebb területek is jobban, részletesebben látszanak (nyitottabb a pupilla)

A visszapillantó tükörképét nem befolyásolja (hiszen ott fémes tükröződés van), illetve sajnos a "hőtükrös" szélvédők is erősen csillogók tudnak maradni.

Hátrány lehet, hogy a koocsiban lévő LCD kijelzők esetleg csak fejbillegtetés árán lesznek láthatók.
Nem csak Polaroid márka létezik, érdemes keresni pl. a Polar Glare-t (asszem avanglion). Én magam egy títév körüli, kopott és karcos, ronda Polaroidot használok autóvezetéshez.


Nagyvárosi természetbúvár-bónusz Winklernek:

Sok rovar érzékeli a polarizált fényt, ezzel tájékozódni is tudnak, de vannak vízirovarok, amik magasan szállva így állapítják meg, hogy vízfelület van-e alattuk.
Könnyen esnek viszont tévedésbe, és ilyenkor csíborok, hátonúszó poloskák kopognak az aszfalton, vagy a kocsik tetején. Állítólag egész tiszavirág-felhők követnek néha aszfaltutat a folyóvíz helyett.

THK 2007.05.30. 18:57:22

változó a polarizálás szöge, nincs szabvány rá: pl az autóm műszerfalán az LCD balra billentett fejjel sötétül - míg a Pioneer autórádió kijelzője pont fordítva!
(és mivel ez utóbbi eléggé jobbra/lenn van nálam, sajnos tényleg nem a legjobban látni polárszemüvegben)

szabi 2007.05.30. 21:27:51

"a Polarizált lencsétől szebbek a színek"
??!
Én azt szeretem látni ami természetétől fogva van. Nem akarok szebb színeket. Jók az igaziak...

Lehet maradi vagyok, de soha nem hiányzik a napszemüveg. Ha vakít majd kidolgozza az a kurva pupilla. Azé tartom...
Másrészt nagyon irritál úgy beszélni valakivel, hogy nem látom a szemét.

ternak 2007.05.31. 08:38:18

egyetértek szabival abban, hogy beszéd közben rendkívül irritáló, ha másikon napszemüveg van. le szoktam vetetni ilyenkor :)

zsolt68 2007.05.31. 10:54:10

Köszi a sok tanácsot v.melyiket kipróbálom.Tegnap segítettem a haveromnak használt kocsit venni lenyomtunk 800 km-tert,végig mögöttem jött a hővédős üvegű "új"autójával a sztrádán hát nagyon rossz volt.

Csab 2007.05.31. 15:27:19

Szeva!

Állati jó cikk, rég figyeltem ennyire!:) Csak azt nem értem miért nem tetszett Neked a monster az oakleytől... Én egy ilyen ducati kivitellel mocizom 2 éve és nagyon meg vagyok elégedve vele, egyszer még egy kővecske is felcsapott és semmi nem történt vele... Na mindegy:) ( ja amúgy nem az oakleynek dolgozom)
üdv: csabi

Field · http://petrany.freeblog.hu 2007.06.02. 17:12:24

Ugyanilyen Oakleym van:)

tyetya 2007.07.26. 15:52:01

zsolt68:
amit te keresel ugy hivjak: KONTAKTLENCSE! tokeletes dioptria es a letezo osszes gagyi vagy markas polar, uv, mind2, egyik se szemuveggel kompatbilis.

Lionel:
en nem egyszer rohogtem mar ismerosomon aki az Energie nevu "vilagmarka" nevevel femjelzett csodakat vasarolta plazakban, pl OVET learazva potom 12.000 ft-ert. Nem tudom hol elsz, de sajnos manapsag mar 10.000 ft egy markas overt nem meglepo. (mellesleg ensem adnek erte ennyit) De akkora barom nem vagyok, hogy csak azert vegyem meg mert elvittem a pultig es ciki lenne azt mondani, hogy enniyert kosz nem! LOL

Dina 2008.06.19. 15:33:33

Helló! Most akkor az Oakley napszemcsi az polásrszűrős? Köszi a választ!
süti beállítások módosítása