Turistáknak minden drágább

  2014. november 10. - Sturcz Antal Címkék: afrika utazás tunézia utazunk

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pillanatok a sivatagból
2015-07-09 18:35:47

Ahmed burnuszban térdel a Land Cruiser mellett, a szeleppel babrál. A levegő halk sziszegéssel távozik az

Ahol harmincezerért is parkolhatsz
2015-05-23 14:55:14

A Jumeirah Beach Residence-et nehéz lenne egy magyar helyhez hasonlítani, talán a Váci utca és a füredi Tagore

Azt hiszed, itt elnyomják a nőket?
2015-05-21 10:23:04

A dubaji metró egyértelműen király, pedig a föld alá ritkán bukik csak le. A Red Line inkább amolyan

Itt végzik az elkobzott dubaji luxusautók
2015-05-19 17:46:32

Nem tudom, mi az öt legnépszerűbb Dubajjal kapcsolatos téma, de az itt pihenő magyar modellek után biztos nagyon

Amikor az ember napja szigorú rutin szerint telik, akkor valahogy repül az idő. Iskola, tanulás, pici lógás a haverokkal, és máris tizenegyet üt az óra, másnap pedig elölről. A gond a hétvégékkel van, ilyenkor mindenki lelép haza, én meg nagyjából egyedül maradok a kollégiumban, hiszen a 2300 kilométernyire nem lehet csak úgy két napra hazaugrani. A választások miatt háromnapos hosszú hétvége közelgett, én pedig már pont töltöttem le a Rejtő-összest, -Afrikában csak azt- amikor a szomszédom feldobta, hogy menjek vele a szülővárosába, Kairouanba. Hagytam volna ki?

PA240160

Tunisztól jó 160 kilométert kellett megtenni délre, tehát egy Budapest-Tapolca távolságról van szó. Az utóbbit gyakran lenyomom otthon, és majdnem három órát zötykölődök a buszon, az itteni közlekedésből kiindulva pedig legalább a másfélszeresére számítottam. Na, itt ért az első kellemes csalódás: a minibus gyors, ráadásul meg sem áll. Hasonló buszpályaudvarról indultunk, mint itthon tennénk, csak Ikarusok helyett csupa Hiace, Trasporter, vagy Master állt bent. És itt jön a trükk: minden busznak egy célállomása van, menetrend nélkül, és csak akkor indul, ha összejött a nyolc utas. Péntek este ez azt jelenti, hogy nagyjából három percenként indulhattunk volna, mindössze 10 dínárt kellett leszurkolni a jegyért.

PA240161

Ez olyan 1300 forint, és a már emlegetett Budapest-Tapolcával összehasonlítva még így is 700 forinttal beljebb voltam. A második döbbenet a menetidő, ugyanis nem egész két óra alatt toltuk le a távolságot, és ebbe beleszámoltam a húsz perc ácsorgást a tuniszi dugóban. Egy T4-es Transporterrel utaztunk, és sajnos a kilométerórát nem, csak a fordulatszámmérőt láttam, de az autópályán egyszer sem ment 3500 alá. Hátul ülve csak a busz mozgásából sejtettük, hogy mit művel a sofőr, de jobb is, hogy nem láttam, mekkora résekbe szuszakolja be szegény Transportert két előzés közt. A motorhang, és a kormánymozdulatok alapján volt pár necces pillanat.

PA240229

Valami csoda folytán mégis megérkeztünk, és Tunisz után úgy éreztem magam Kairouanban, mintha egy másik bolygón lennék. Amikor az ember eléri a várost, egy hatalmas szobor fogadja, amely három egymásnak támasztott szőnyeget mintáz. Nem véletlen: többek közt ez a város egyik fő jellegzetessége, szerintem nincs olyan utca, ahol legalább egy szőnyegkészítő ne dolgozna. Itt már nem csak a közlekedési morál – hiánya – miatt éreztem magam a Közel-Keleten, de ez a város tényleg olyan volt, mint amilyennek az ember a könyvek és filmek alapján képzeli.

PA250270

A jellegzetes lapos tetejű házak, az uralkodó drapp színek, és pálmafák mindenütt. Az emberek még este tízkor is a kávézókban ütik el az idejüket, nem ritkán harmincan-negyvenen ülnek a régivágású épületek előtt. Ha egy asztaltársaság túlnő a kávézón, az sem probléma, simán kirakják a székeket a parkoló autók közé.

PA240162

Vacsora után még felmentünk vendéglátóm házának a tetejére, a háromszintes épületről nagyjából az egész várost be lehetett látni, de a Nagy Mecset volt az, amiről nem tudtam levenni a szemem. 9000 négyzetméteres alapterületével ez a világ negyedik legnagyobb ilyen épülete, és az egyik legöregebb is: 670-ben építették, azóta is használják. 

PA240163

A belső téren állva az ember átértékeli az idő fogalmát: hódítók, háborúk, lázadások, gyarmatosítók, ezek a falak mindent láttak az elmúlt 1300 évben. Jártam már az Akropoliszon, a Delphoi jósdában, amelyek persze jóval öregebbek, de mégis, ezt a mecsetet a mai napig használják, minden pénteken tömegek töltik meg. Az élet része, nem a kordonok mögé bújtatott történelem. Az egyik oszlopon falfirka éktelenkedik, persze ezt sem ma vésték fel: Nincs más isten, csak Allah - vajon vandalizmusnak számít?

PA250262

Az alapítás óta eltelt több mint ezer évet az egész helyen érezni, főleg az Óvárosban. Sikátorok, amelyet faltól-falig átérhetünk, és a jellegzetes pányvák az utca felett, hogy árnyék is legyen. Hatalmas a forgatag, főleg a piacon és tényleg mindent lehet kapni. Hagyományőrző szandál kell, netán bóvli Beats fülhallató? Nem probléma, van, ahol ugyanazon a polcon megtalálható. És itt azért a vevő az isten, sokszor csak azért nem mentem be boltokba, mert kellemetlen volt, ahogy körbeugráltak.

PA250274

Nem erőszakosan akartak eladni, de ha valamin négy másodpercnél tovább rajtahagytam a szemem, akkor azt felpróbáltatták velem, megmutatták mennyire kényelmes, hasznos, vagy éppen ami. Ez egy kicsit hozzánk is átszivároghatna, vagy én vagyok az egyetlen, aki otthon néha úgy érzi, hogy kellemetlenséget okoz az eladónak?

PA250275

Volt, hogy nem lehetett ellenállni, és mi mást venne az ember ebben a városban, mint szőnyeget? Én annyira nem akartam, de a vendéglátóim ragaszkodtak hozzá, hogy meglepjenek eggyel. Büszkék a városukra, és ha már vendégül látnak, valami nagyon helyi jellegzetességgel akartak hazaküldeni. Betértünk egy szőnyegkészítőhöz, ahol öttől ötszázezer forintig lehetett válogatni, mérettől, és a minta összetettségétől függően. Még mindig kézzel dolgoznak, a gépesítés is legfeljebb a kézzel-lábbal működtetett szövőszékben merül ki.

PA250254

Egy nagyobb, bonyolultabb mintázatú szőnyeg akár négy hónapig is készül, bár erős a gyanúm, hogy ehhez a lassabb életfelfogás is hozzátesz. Például az iskolámban szükségem volt egy hivatalos papírra. Becsattogtam a titkárnőhöz, napszaknak megfelelően arabul köszöntöttem, majd kértem, hogy adja oda a dokumentumot. Unottan rám nézett, majd az mondta: - Fáradt vagyok, majd holnap, jó? Mindezt nem két perccel zárás előtt beesve, hanem negyed kettőkor. Ennek három hete, a papír azóta is Majd holnap meglesz.

PA250258

Ha pénzről van szó, azért kicsit felpörögnek az események, nekem például úgy lett hetven dínáros szőnyegem huszonötért, hogy nem én vettem. Mielőtt beléptünk a boltba, figyelmeztettek, hogy ne szólaljak meg. Oké, de miért? Csak ne! Mint utóbb kiderült, helyieknek minden sokkal olcsóbb. Hogy a patriotizmus miatt, vagy a nyugati turista vastagabb pénztárcájára számítva, nem tudom, de vízipipát is így fogok venni.

PA250252

Meglátogattuk még Bir Barrouta kútját is. Maga a vízlelőhely majdnem egyidős a várossal, de ezt a pofás, teve-hajtású vízemelőt alig háromszáz évvel ezelőtt emelték fölé. Egyszerű, de zseniális szerkezet: egy kör alakú helységben jár körbe a teve, aki a hátára csatolt rúddal forgatja a középső fogaskereket, majd egy áttétellel a rá merőleges hengert. Ezen a hengeren két kötélsor fut, rajtuk pedig egy sor köcsög, amelyekkel felhúzzák a vizet. Szegény teve meglepő nyugalommal tűrte a gyerekek hadát, mindenki simogatni akarta, meg fényképezni.

PA240159

A két nap, amit a városban töltöttünk, két nap folyamatos rohanás volt. Sok dolog kimaradt, lett még volna bőven látnivaló. Ahhoz, hogy mindent meg lehessen nézni, még egyszer ennyi idő kellett volna. Engem már az is le tud kötni, ha gyökeresen más kultúrába csöppenek, de ez város a történelmi vonatkozásaival mindenen túltett, amit Tunéziától vártam. Ha esetleg erre vetődnek, ne feledjék: ez az ország nem csak egy tengerpart.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr776864541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fél(re)értelmiségi 2014.11.10. 11:11:03

Ok, alapjában véve korrekt úti-élmény leírás. Valami kis közlekedési helyzetkép van az elején, de hol vannak az autók, motorok, biciklik, tevék, szamár kordélyok, stb. stb. Elvégre ez egy autós (közlekedős) blog. Őszinte leszek: az R4 képe csábított a bejegyzésre, és vártam a francia dominanciájú roncsbemutatót.

Glover 2014.11.10. 12:04:00

Hát nem elég leírás volt a szőnyegekről?

REPÜLŐ SZŐNYEG!!!

Máris itt a közlekedéssel való kapcsolat!

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2014.11.10. 12:12:30

@fél(re)értelmiségi: Teljesen egyetertek veled - jo a cikk, de keves benne az auto(zas).
Magam is kulfoldon elek, eleg sokat kirandulok/utazok, parszor kuldtem mar posztot a TC-nak de mindig valasz email nelkul maradtam. Betudtam annak, hogy keves benne az auto/zas es valoszinuleg naponta keresik meg oket Amerikabol cikkekkel/kepekkel...

Thor71 2014.11.10. 12:41:56

@solkim001: Nyugi,nekem se válaszoltak még soha semmire. Pedig küldtem már néhány érdekességet, de még egy válasz email se hogy köszi de leszarjuk :D

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.11.10. 13:05:46

Ha megszólalsz, háromszoros árról indul az alku.

SimonGábor 2014.11.10. 13:11:25

Jó, hát diák, kocsija sincs, mit várjunk. Ja, csak akkor miért a TC-n ír :D

Szóval nekem más a tapasztalatom, kifejezetten erőszakosak, megállni sem szabadott a piacon, mert azonnal lerohantak/berángattak.
El is döntöttük hogy soha többé nem megyünk arab országba.

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2014.11.10. 14:57:09

@Thor71: Tudom es ertem hogy nem en vagyok az egyetlen, aki olvasnivalot kuld, de egy valasz email (Koszonjuk a leveled!) 5 alkalombol egyszer jolesne.
Egyebkent nekem az autos turak leirasai hianyoznak az oldalrol - 2-3 eve mintha tobb ilyen poszt lett volna.

Crass 2014.11.10. 15:43:57

Èlvezettel olvastam a kalandodat. Èn húsz évvel ezelött kerültem abba a helyzetbe, hogy egy szép nyári délutánon barátnömmel ketten voltunk egyedüli fehér emberek egy tuniszi louage taxi állomáson. Rajtunk kívül kb. ezer arab, berber, a nagybevásárlással a nyakán, kezében a gyerekeivel.
A be-be gördülö taxikra egész emberfürtök ugrottak rá.
Esélyünk sem lett volna, ha a világító fehérség nem járna elönyökkel is. Kisvártatva egy fiatal szólított meg. Amolyan szervezö volt, aki némi basisért a következö taxiról lesöpörte a helyi eröket, mi beszálltunk és a dolog el volt intézve. A többi várakozó csúnyákat gondolhatott, de ez a jó negyven fokban nem igen érdekelt, a légkondicionált Peugeot nem egész két óra alatt vissza vitt Monastirba.

kkn 2014.11.10. 18:21:07

Igaz,nálunk nem így működve, de láthatott volna pl skanzenben ilyen rendszerű körbejáró állatos meghajtó mechanizmust. Nálunk is használtak még ilyet a múlt században is szegényebb gazdaságokban,csak ott már fémből volt az áttétel,meghajtó szerkezet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.11.10. 18:50:38

@solkim001: Csakhogy ez nem a TC, csak egy oldalása, a Belsőség blog :)

alvázvédelem 2014.11.10. 19:08:40

azért a T4 nek a 3500 as fordulat 5.ben nem egy olyan nagy sebesség :-)
a leghosszabb átétellel is 140 ha 150 lóerős tdi

Fferkó 2014.11.10. 19:35:04

Szerintem,olvasmányos volt és néha jó valamit egy másik ember szemüvegén át nézni.

kukac jani 2014.11.10. 19:35:23

@SimonGábor: ja, nekem is volt egy arab ismerősöm, aki volt anno a Balatonnál, és átverték az egyik étteremben. Mondta is, hogy ő ezek után Európába nem jön...

YAN CHI 2014.11.10. 20:38:39

Legyen még sok arab ismerősöd, és mindegyiket küldd el a Balatonhoz!

nikarágja 2014.11.10. 21:05:10

@solkim001: mint minden Magyarországon, ez is "egy embereken múlik": aki pl. most ott ül az ügyeletben és figyeli, hogy ki mit irkal ide, nos nem, ö nem fogja továbbadni a jogos észrevételeiteket a fönökségnek, mert az az ö elképzeléseibe ronditana bele.

Vagyis úgyérzi öt korlátozza a kérés, mert majd ezen szövegek lektorálását adják ki neki, nem az ö tervei megirását. igy még sok ideig nem olvashatunk majd pl. Csikóséihoz hasonló, régebbi útiélményeket
-legalábbis amig nem eszmélnek az olvasottság csökkenésére. Ha viszont épp olyan ember ül itt, most, aki okos és szól, nos akkor véletlenül szerencsénk lesz és nem kell könyvtárba zarándokolni egy jó történetért. üdv sorstárs!

ebertix 2014.11.11. 08:04:51

Kicsit idealista a poszt. Ha a posztíró legalább 1 hónapot eltöltött volna az arab világban és esetleg dolgozott is volna ott, akkor hamar változna a pozitiv véleménye.
Közlekedés: Kaotikus, az arabok rossz sofőrök, figyelmetlenek és teljesen felelőtlenek. Végtelenül erőszakosak, a balesetek mindennaposak. Mivel a jövedelmi olló többszöröse az európainak, ezért egy kereszteződésben találkozhatsz a legújabb Mercedes-szel és a 70-es, 80-as évek zömmel francia autóival, amibők úgy vannak összetákolva. Láttam olyan Peugeot 309 est, amiben kertiszékfélén üldögéltek elöl és a fél autó birkaszörrel volt kibélelve. Parkolásnál azonnal megjelennek a helyi integetős emberek és jattot kérnek. A körforgalmak 2 sávjában 4 autó, az indexhasználat esetleges. Vidéken életveszély, 40 -50 éves teherautók 4 m magasra pakolt cuccokkal, kerülgetik a motorra hegesztett utánfutón utazó családokat. Mindig felkészülve kell lenni, hogy az előtted haladó valami baromságot csinál, mondjuk keresztbe leparkol, vagy index nélkül satufékkel megáll.
Vásárlás, szolgáltatás: ott húznak le, ahol tudnak, én hamar ráálltam, hogy kizárólag áruházban vásárolok, ami hosszú távon olcsóbb is.
Az ügyintézés lehet, hogy a boltban gyors, de érdemes kipróbálni egy helyi cégnél, vagy hivatalban. A magyar állami hivatalnokok tohonyaságát meg kell szorozni tizzel.

Lehet, hogy az első pár nap izgalmas kint, de aztán az Európához szokott ember hamar megcsömörlik.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2014.11.11. 09:06:19

@ebertix: Ha viszont elfogadja az ember, hogy a világ ezen része így müködik, akkor jó hely. Én négy évig jártam üzleti ügyben az arab országokat és komoly gond sosem volt. Söt, még szórakoztató is a káosz.

SimonGábor 2014.11.11. 10:43:48

@kukac jani: itt majdnem az összes arabbal ugyanezt tapasztaltuk, nem lehetett megállni sem, mert erőszakosan berángattak
meg átvertek, kamu fesztivállal, csak hogy menjünk be a boltjába
süti beállítások módosítása