Szokásostól Eltérő Hiéna!

  2012. február 15. - ommm Címkék: traktor kérdőív bioüzeamanyag

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy


Bizony, a cím nem véletlen, hiszen ezúttal - amellett, hogy természetesen koncot lehet zsákmányolni - még egy kicsit be is segítünk egy leendő szakembernek. Péter a DE AGTC GVK III. évf. Ph.D. hallgatója. Kutatásának témája a hazai első generációs bioüzemanyagok gazdasági, illetve társadalmi megítélése és nem hinném, hogy van a Totalcar olvasóinál hozzáértőbb és a kérdésben kompetensebb célcsoport.

Hiszen köztünk mindenkinek van valamilyen véleménye a dologról, közvetve vagy közvetlenül pedig rengetegen találkoztak már a - talán - jövő üzemanyagával. Mi természetesen szívesen segítünk Péternek, sosem lehet tudni, egyszer talán neki köszönhetjük majd, hogy 60-70 év múlva is be tudjuk röffenteni az unokák kedvéért a garázsban őrzött belső égésű veteránt.

Azok között, akik a linken található kérdőív kitöltésekor megadják kommenteléshez használt nicknevüket, Péter kisorsol egy remek kis traktor-modellt, ezzel mondjuk egy virágcserépnyi kukoricát már meg lehet művelni. Gyerünk Hiénák, előre a jövőért!

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr974105651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.02.15. 15:59:57

Nemes cél :)
Nemtom amúgy mi baj lenne a bioüzemanyagokkal.
Nincs velük semmi baj, csak nem a kaja helyett kell termeszteni, hanem pluszban. Ja, hogy hol? Mondjuk azzal kellene foglalkozni, pl. háborúzás helyett, hogy művelhető földek legyenek az afrikai sivatagok egy részéből. Pl.
Utópiát kiabálók bekaphatják, nem azt mondom, hogy gy lesz, hanem ez lenne a jó eljárás.

AciDuzzu 2012.02.15. 16:13:02

A T. Kollégának sikeres védést kívánok!
Ami a bioüzemanyagokat illeti: az ötlet remek, annyi a probléma amit ColT is említett, hogy nincs ehhez szabad terület globális léptékben nézve. Tudniillik jelenleg még rengeteg terület kell neki, ezirányba ugyanis nem szelektálták a termesztésbe vett fajtákat az elmúlt pár ezer évben, ezért nincsenek igazán kiválló fajták. De a témának van jövője, csak egy kis genetic engineeringgel be kell segíteni és akkor máris érdemes alternatíva lehet. Azért ehhez kell majd még pár évtized, szerintem nem ez váltja le a kőolajat, az akkumulátor fejlesztésekben jobban hiszek, de pl. a mezőgazdaság üzemanyagigényét kielégítheti.

magyar_ellenállás 2012.02.15. 16:37:30

@ColT: "Mondjuk azzal kellene foglalkozni, pl. háborúzás helyett, hogy művelhető földek legyenek az afrikai sivatagok egy részéből."

Ahol művelhető a terület, ott is szarnak rá. Egyrészt, mert buta majmok, másrészt, mert kapnak az ENSZ-től ingyen kaját, harmadrészt, mert a politika a majmok közt is működik...

@AciDuzzu: "hogy nincs ehhez szabad terület globális léptékben nézve" A világon kb. 4 millió hektáron termesztenek dohányt.

Egyéb probléma? :)

AciDuzzu 2012.02.15. 16:45:34

@magyar_ellenállás: "A világon kb. 4 millió hektáron termesztenek dohányt."

Egyrészt teljesen jogos, másrészről viszont a dohányból nem lesz élelmiszer. Hej de szép küzdelem lenne, ha valaki ezt felvállalná :)

CsGergo 2012.02.15. 16:56:41

Hát igen, itt merül fel a kérdés, hogy X év múlva eszünk, vagy közlekedünk,hacsak nem lesz valamilyen más megoldás.

papptibi 2012.02.15. 17:05:52

@AciDuzzu: Ja, és a dohányzás CO2-kibocsátása, az is smafu?

magyar_ellenállás 2012.02.15. 18:22:31

Nem bántásból írom, de sokan háttal ülnek itt a képernyőnek.

1. Kaja szartig van a világon, 7 milliárd embert lazán eltart a bolygó, csak épp a mezőgazdaságba szarik bele mindenki nagy ívben. Ki az a hülye (tisztelet a kivételnek), aki elmegy a földet túrni, mikor közgazdász vagy menedzser is lehet? Vagy elhelyezkedhet a szolgáltatóiparban, esetleg beülhet valahová aktát toligálni...

Ráadásul rengeteg ételt kidobunk + az uniós előíráok is bohócot csinálnak belőlünk (lásd a legutóbbi kényszervágatást).

Emlékeim szerint a régi orgazdasági világválság sem azzal kezdődött, hogy a fölös kaját kiosztották a csóróknak, hanem szépen vitték a mólóhoz. Ami bizonyos szempontból logikus lépés, de ezt már egyszer tőlem okosabbak kifejtették itt.

2. A sivatag alatt van víz, csak fúrni kell. De, mondjuk, amit (állítólag) Kadhafi eltervezett (bazi nagy vezeték lefektetése), az sem rossz, csak abba talán még több zsetont kell belefeccölni. Mindegy, kinyírták, most már mehet a pénz drogra meg kurvákra meg bombázórepülőkre.

3. A cigiseket nem bántom, engem kivéve nálunk mindenki szívta (a nagyfater kb. 70 évig, a szíve vitte el 84 évesen, nem holmi tüdőrák), anyukám leszokott. Pont az lett tüdőrákos, a családban, aki a cigi mellett intenzíven (nem versenyszerűen) sportolt 20 éven keresztül. De ez más téma.

A dohánytermesztésre itthon még mindig milliárdokat szórnak ki, de az E85 az dögöljön meg. Phü.

egeresz 2012.02.15. 19:13:27

A biodízel, etanol stb nem adhat ki több CO2 -t, mint amennyit a termesztés során a növény megkötött.
Ebből a szempontból a termesztett energia CO2 egyensulyban van.

A mi éghajlati viszonyainkban az erdő köt meg a legtöbb CO2-őt (termel a legtöbb energiát) ez közel duplája a legjobb intenzív kultúrnövénynek. Ebből kifolyólag energiát termelni csakis erdővel érdemes (minden más hátrányban van).
A CO2 egyensuly szempontjából mindegy, hogy erdővel terlmelt energiát biomassza erőművekben árammá alakítva azt aksiba töltve hajtja a villanyautót, vagy repceföldön termelt energiát biodízelként dízelautóban pöfögik el. Mondom, a CO2 egyensuly szempontjából mindegy. Azonban az egyik sokkal hatékonyabb, a másik sokkal bejáratottabb, az egyik sokkal szennyezőbb a "szenny" eredeti értelme szerint, különbség az van.

A véleményem egyébként az, hogy az egész bioüzemanyag dolog alapvetően humbug, az energiaigényünket nem lehet kielégíteni termesztett energiával. Annyira nem, hogy minden próbálkozás végső soron az egyéb energiaforrások fokozott csökkentését jelenti.

BUBISBUBLEK 2012.02.15. 19:19:55

pár embernek adna munkát . lehet nem is lenne ez rossz ? Németeknél szarásig van bio lötty pl. osztrák paraszt is bepattintja a trakiba a repce lét :) ha így, ha úgy, de bent van :)

badfaced 2012.02.15. 19:26:33

Az, hogy a termőföld hasznosítása bioüzemanyag termesztésére etikátlan, csak az olajlobbi része, plusz még felülnek nekik a liberálisok. Magyarországot /többek között/ ez rántaná ki a szarból. Miért nem vesznek kaját az éhezőknek az arabok?

AciDuzzu 2012.02.15. 19:26:53

@papptibi: mire mondtam hogy smafu?? Bocs, lehet, hogy agyalágyult vagyok csak nem értem miért nekem céloztad ezt.
Mondjuk ha a GMO-t lehet tiltani egy alkotmányban, akkor a dohánytermesztést is biztos be lehetne tiltani. Mondjuk elég utópisztikus a gondolat, hogy dohány helyett lesz majd bioüzemanyag, de elvi akadálya nincs.
Még egy gondolat arról, hogy mennyire reális probléma a földhasznosítás ebben a kérdésben: aki emlékszik a tavalyi európai cukor áremelkedésre, nos vastagon benne volt, hogy a brazilok úgy döntöttek export cukor helyett bioüzemanyagot gyártanak maguknak ugyanazon a területen...

biker_kolee 2012.02.15. 19:50:09

Én is hasonló témából szeretnék majd munkát készíteni, szóval majd nekem is szükségem lesz hasonló felmérésre. :)

Agrármérnökök FTW!

BUBISBUBLEK 2012.02.15. 19:54:09

biztosan meg lehetne osztani a részt amit élelmiszer termelésre, és amit bio üzemanyag termelésre használnának. és egy kis genetika segítségével lehet több hasznos anyag is kijöhet a termelt dologból. számtalan módja lehet még a gyártási melléktermék hasznosításnak is.

(Szerbiában a termelőt megkérdezte egy ismerősöm "bácsikám !miért kukoricával fűti a házat?" az öreg annyit mondott hogy drága fiam ha eladom nem kapok érte annyit, amennyibe a fa kerülne! érdekes nem ? )

magyar_ellenállás 2012.02.15. 20:04:24

@BUBISBUBLEK: Nem kell azért Szerbiáig menni. Állítólag a magyar kukoricát viszik ki Németo.-ba tüzelőnek.

A génmódosított cucc valóban járható út lenne, persze, ha hermetikusan le tudna zárni valaki úgy egy megyényi területet, hogy se őz, se nyúl, se varjú, se réti nigger ne csócsálja meg a termést. :)

Dr. Robin Masters 2012.02.15. 20:25:20

A téma mindenképpen aktuális és érdekes. Annyit hozzátennék, hogy a közelmúltban én is készítettem egy primer kutatást a második szakdolgozatom kapcsán. Ebben többek között megkérdezésre került az is, hogy mely "alternatív" technológiákat ismeri, és egy alternatív meghajtású autó kapcsán melyiket választaná?

Nos a nem reprezentatív mintán az alábbi eredmények jöttek ki:

1. hibrid hajtás
2. elektromos autó
3. etanol
4. hidrogén

A 3-4. lehetőséget ugyanannyian választották, illetve az 1-2. lehetőséget is közel azonos számban jelölték meg. Nekem ebből úgy tűnt, hogy a bioüzemanyagok háttérben vannak, és kérdéses, hogy a jövőben lesz-e bármiféle meghatározó szerepük az autóiparban.

BUBISBUBLEK 2012.02.15. 20:27:32

@magyar_ellenállás:

"A génmódosított cucc valóban járható út lenne, persze, ha hermetikusan le tudna zárni valaki úgy egy megyényi területet, hogy se őz, se nyúl, se varjú, se réti nigger ne csócsálja meg a termést. :)"

réti nigger az amúgy is lecsócsál ezt azt :D igen az előbbi felsoroltak miatt én is jobban aggódnék :)

SwedishRunner 2012.02.15. 20:36:52

Én a bio üzemanyagokban hiszek! Szerintem erre fog elmenni a fejlesztés is, miután az elektronyos autóval zsákutcába szaladtak. Sok akkumulátor, újrahasznosítás problémája, speciális fém igénye, gyártás környezetszennyezősége, plussz kifejletlen villanyhajtás, nem kellően megtapasztalt technológiát eredményez. Fejleszteni szintén nagy költség, előbb utóbb szabványban lesz rögzítve, hogy a jármű környezetszennyezésének mérésekor, hozzá számítsuk az előállításának környezetterhelő hatásait, illetve az ujrahasznosíthatóságának lehetőségét. Ekkor a mérleg nyelve a bio üzemanyagok felé fog billenni, a co-körforgás miatt, kiforrott technológiát használhatunk evvel az energia forással(belső égésű motor által), az emberek megszokásához közelebb álló választás is számíthat, plussz a bio üzemanyagok esetleges jó tulajdonságai: tiszta égés, magasabb oktánszám(tudom, hogy többlet fogyasztás mellett az energiasűrűsége miatt).

BUBISBUBLEK 2012.02.15. 20:40:28

amúgy biztos vagyok benne hogy volna értelme kicsit jobban feszegetni ezt a bio üzemanyag témát. a jelenlegi jármű park adott mint felhasználó és több belső égésű motorral hajtott gép van mint elektromos. tehát valahol volna értelme ezeket a már meglévő gépeket kiszolgálni üzemanyaggal. erre valamilyen épkézláb ipart megteremteni ezzel párhuzamosan az elektromos hajtású közlekedési eszközök villamos árammal való hajtása és főleg annak hatékony tárolása is megoldatlan . van mit tenni na.. nem szeretnék egy amolyan "MadMax" effektusba benne élni :D a mai ábra : ahol a kőolaj és földgáz, ott a pénz. nekik az jó ami most van ahogy most mennek a dolgok. csak sejtem hogy meg is tesznek ennek érdekében mindent hogy így i maradjon. de ez már más tészta....

1kutya 2012.02.15. 21:02:40

mint a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) volt hallgatója (fenti jogelődje, ha valaki nem tudná) természetesen kitöltöm és ha megnyerem, a trakeszt felajánlom a Kurucz-Kinizsi óvodának...

Nr01 2012.02.15. 21:16:30

Természetes segítünk! Hátha tényleg miatta tudjuk majd beindítani a "csettegőket" a vinnyogók korában :)

nikó 78 2012.02.15. 22:29:24

Azt nem tudom, hogy globálisan mik a lehetőségek, de nekünk, komoly esélyt adna a kiugrásra. Mi cukortermelő ország voltunk, a "boldog" békeidökben 12db gyárral, 500ezer tonnás gyártókapacitással, amit a nálunk termesztett cukorrépával elégítettek ki. Arra kifejezetten kiváncsi lennék, hogy a nagy munkahelyteremtés közepette senkinek nem jutott még eszébe, hogy etanolt állítsunk elő???? Ezáltal fejlődhetne igazán a mezőgazdaság, tulajdonképpen ugyanazt kellene csinálni mint azelőtt csak nem cukrot állítunk elő, hanem üzemanyagot.De ez nem érdek!! Meg is vágták jövedéki adóval, nehogy nagyon rákapjon a honpolgár. Jobb nekünk a dollárelszámolású köolaj!Köszi!!

Rocko- 2012.02.15. 22:34:53

@biker_kolee: asszittem neked a traktorra. :D

mozso18 2012.02.15. 23:06:21

Kisfiam minap pont egy piros, homlokrakodós traktort kért tőlem az esti fürdőzéskor.
Kérdőív kitöltve.
Ide vele! :)

magyar_ellenállás 2012.02.15. 23:33:36

@nikó 78: Még úttörőként mi is mentünk pakolni az termőföldön fel a teherautóra. Utána hegyekben állt a répa a vasút mellett. Nálunk meg krumplicukrot gyártottak.

A gyár 20 éve üresen áll. Még csak a telket sem hasznosítják. A tulajt szívesen pofán veregetném egy keverőlapáttal.

BUBISBUBLEK 2012.02.16. 08:16:28

@magyar_ellenállás: úgyszintén ! és kedves okosokat is akik mid ezt kiötlötték és gatyára verték az amúgy szerintem jól működő dolgot,gyárat,beszállítói részt stb. mennyi pénz van itt végül is , nekünk nem számít ! dübörög a gazdaság qvára.... eszetlen tolvaj banda országa ...

berci 2012.02.16. 08:53:02

Naponta vagy 4-5 ilyen kérdőívet küldenek át a csoporttársak, mégis ez az első olyan ahol nem csak, hogy nyerni is lehet, de még meg is köszönik, hogy kitöltjük. Ritka az ilyen mint a fehér holló.

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2012.02.16. 09:31:26

Remélem, h megnyerem! Bár hirtelen nem tudom, h mit kezdek vele :)

1kutya 2012.02.16. 11:14:57

@malenykij polgar: nekem csak lányom van, neki egyébként nem ezért nem kell, hanem mert van ilyenből egy fél játékospolcnyi:)

Rocko- 2012.02.16. 12:30:55

@1kutya: ugye a lányod van az avatarképeden? ;D

- Szerzet - 2012.02.16. 23:31:37

Ezért a traktorkáért most inkább nem töltögetek, ha nem túl nagy baj.

- Szerzet - 2012.02.17. 00:00:22

Kitöltöttem a hülye kérdőíveteket, most kérem kisorsolni számomra a kistraktort.

Nr01 2012.02.17. 15:39:17

@biker_kolee: Na majd JDCS-s srácok töltögetik :D
süti beállítások módosítása