Szlovák rendszám – szívsz vagy fizetsz?

  2010. november 10. - baowah Címkék: vélemény magyarország szlovákia okmányiroda

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kell autót rajzolni!
2013-06-07 14:29:49

Mindannyian rajzoltunk már autót, legalább egyszer, a normális gyerekek többször is. De ilyen

Nem heroin, cukor
2013-05-19 08:53:02

Plakátként is kitenném! Egy Yamaha X-max 400 tesztje miatt péntek este ronggyá áztam Milánóban , így

Én nem is akartam autót venni!
2013-02-03 07:48:21

„Ha az iparban, mezőgazdaságban, illetve közigazgatásban végzett, felelősségteljes tevékenységünk mellett

Én is eladtam a legjobb autómat
2013-01-13 07:56:23

Mihályfán az út szélén Én is eladtam a legjobb autómat – úgy tűnik, ez most kezd rossz szokássá

okmany

Már szidtuk eleget a hazai viszonyokat, most egy dicséret következik. Szenvedtünk a szlovákoknál, de a magyarok egyben jobbak.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr82436552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GG81 2010.11.10. 10:17:31

@b.f.: hát ez tényleg elég vérlázítón hangzik... kicsit meg kéne kocogtatni az önkormi fejét vagy feljebb jelenteni, mert ez már tényleg túlzásnak is tűnhet... amolyan kádári teljes foglalkoztatottság. :-/
az én pozitív példám bp egyik déli kerületében, tehát azért bőven sokemberes kiszolgálás mellett tapasztalható. ;-)

Alternatív 2010.11.10. 10:20:31

Én jártam olyan Békés megyei kisvárosban, ahol csupa férfi dolgozik az okmányirodán. Ebből a kis pénzből ők a családfenntartók...

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.11.10. 10:23:29

@Szabi01:
Akkor te még nem láttál nyitásra beeső, biztonsági őrrel pacsizó, ügyintézővel tegeződő, 15 db-os forgalmi köteget az első, órája a nyitásra várakozó ügyfél orra előtt a pultra pottyantó klasszikus neppert munka közben.
Ez a te és más 3000 Ft-ja.

randomuser1 2010.11.10. 10:27:32

A központi okmányiroda a visegrádi uccában egész szépen fel van újítva, meg dolgoznak is rendesen az ügyintézők. csak szívás h nincs ügyfélparkoló így az uccán hagyod az autót, veszel jegyet aztán aggócc h időben visszaérj...

ommm 2010.11.10. 10:32:52

@Sabc: Na elég ám a vagizásból!

BOAR 2010.11.10. 10:37:44

Ügyintézés...európa...jó vicc, próbálja meg valaki kaposváron.
Telefonos időpontkérés? Ja, két héten belül nem adnak időpontot...hogy két héten belül át kellene íratni az autót? Jöjjön be és várja ki a sort...
Bemész, húzol sorszámot...vársz, nem történik semmi...néha ugrik egyet...aztán megjelenik valamelyik autókereskedő felesége, hóna alatt tucatnyi papírral, bemegy...másfél óráig nem ugrik a sorszám...aztán ebédidő...egy órán keresztül megint nem mozdul...aztán délután kettőre bejutsz, a helyeden ül valaki és kedélyesen cseveg az ügyintézővel, te meg csak állsz mint fasz a lakodalomban...
Ez az európai ügyintézés.
Amikor a terranora vonóhorgot rakattam, be kellett mennem az ocsmányirodába. reggel nyolc után estem be, délután fél háromkor jutottam ügyintézőhöz...közben szaladgáltam parkolójegyeket venni mert a közelben sehol egy ingyenes parkoló. Mikor végre bejutok, nyuszika kéri rendszámot, hogy felragassza a matricát. Mondom, az nem megy, ez egy terepjáró amiről el szokott veszni a rendszám, úgyhogy fel van az heftelve rendesen, nem tudom levenni. Akkor sajnálja, de nem tud segíteni. Udvarias mosolyt erőltettem az arcomra, mondtam, meghívom egy kávéra odakint és közben felragaszthatja a matricát. Ő nem jön ki és nem kávézik. Akkor adja oda, felrakom én. Nem adja, menjek ki, szereljem le, húzzak sorszámot és hozzam be. Na ekkor bődült el bennem a bika, elég hangosan magyaráztam el annak a süket kurvának, hogy kivel szórakozzon, és hogy én most kimegyek, letépem azt a buzi rendszámot, visszahozom, bejövök és ha nem vár ott az ablak mögött tettrekészen akkor összetöröm a berendezést is, őt is meg a nyekenyóka biztonsági őrt is.
Aztán átmentem a szerszámboltba ahol szerencsére törzsvásárló vagyok, kértem egy akkus fúrót, vettem egy fúrószárat és lefúrtam a rendszámot.
A vonóhorog megrendelése, felszerelése, az autó vizsgáztatása kb. harmadannyi időbe telt, mint egy szaros bejegyzés az ocsmányirodában. Ez európa...

khaleeji 2010.11.10. 10:40:01

a szlovákiai forgalomba helyezés kb hasonló macera mint a magyar, sem nem jobb, sem nem rosszabb. ott is ugyanúgy van eredetvizsga, és műszaki, az egyetlen különbség, hogy ott a rendőrség végzi az adminisztrációt, míg itt az okmányiroda(ami egyébként mindegy).

a luxusautóval sokmillió regadót és áfát megspóroló magyaroknak viszont ebből semmit sem kell érezni, mivel szlovákiában sok olyan ügynökség van amelyek 100-200 euróért elvégzik a forgalombahelyezéssel kapcsolatos összes teendőt, sorbanállást, papírmunkát ,a megbízó csak átveszi tőlük a kész forgalmit.

loláb 2010.11.10. 10:42:02

Tökjó, hogy ilyen gördülékeny, és európai a SZEMÉLYES ügyintézés, csak azt nem tudom, hogy mi szükség van a személyességre? Miért kell szeméylesen bemenni, miért nem lehet postán (angol módi) megoldani?
Semmit a világon nem írok alá, le se fényképeznek, szóval tök értelmetlen átiratásért berántani a polgit (munkaidőban, persze, szombati nyitvatartás az minek?)

gnme 2010.11.10. 10:42:22

hátt... a TC-s srácok nagyjából képben vannak a jászság fővárosában az okmányirodában hogyan mennek a dolgok. Röviden: oda dohányozni járnak a dolgozók.

Kértem időpontot, adtak egy hónapra.

De volt már úgy, hogy kértem időpontot és adtak, majd mikorra adtak odamentem és jó egyórányi várakozás után kiderült, kiszabtak velem, mert a dohányzós kislány nem adott időpontot. Csak kamuból mondta, hogy mikorra jöjjek, de be nem írt.

stb.

...ilyenekről már nem is beszélek, hogy neten nem merek kötelezőt váltani, mert a helyi nyanyák márkairodábanazt be sem tudják a szerződésszám alapján azonosítani és ilyeneket mondanak: intézzem a biztosítás sorsát ott, ahol kötöttem = bújjak bele az internetbe.

(...) európa? Van olyan is, de mi nem oda tartozunk.

Hurri Kán 2010.11.10. 10:42:30

Ha egy autóra szlovák rendszámot akasztok, és megspórolok félmillió regadót, azért hajlandó vagyok egy napig sorban állni büdös emberek közt, vagy adni valakinek egy kis pénzt hogy intézze el. Ez van.

BOAR 2010.11.10. 10:44:27

@savanyúUbulka:
"és téged mit zavar hogy más 3 kilóért elintézi helyetted amit te egy nap alatt tudnál egy csomó idegeskedéssel elintézni?!
Már megint megy a gennyes magyarkodás, hogy hogyan lehetne kibaszni a másikkal, hogy lehet tönkretenni a másikat mert nem tetszik hogy az jobban él mint mi, mert volt esze meg tehetsége, "

Azért zavar bazdmeg, mert ezek az "elintézőemberek" jutnak be soron kívül az orrod előtt és miattuk tart a te várakozásod ötször annyi ideig.
Olyan ez, mint amikor az elfogyó külső sávban előresunnyogó majd bepofátlankodó helyi tahók miatt áll a belső sáv...

Exploiter 2010.11.10. 10:49:06

@savanyúUbulka:

Azt nem érted meg, te korlátolt gyökér, hogy az embernek nem azzal van baja, ha valaki kihasználja a rendszer kurva hibáit, hanem magával a kurva rendszerrel, ami ilyenekre kényszeríti az embert.
Egyébként meg szép napot.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.11.10. 10:50:03

@savanyúUbulka:

Nem tehetek róla, hogy találva érzed magad.

Volt pár járműves ügyem okmányirodákban, vizsgáztattam is autót, motort párszor az országban. Egyszerűen leírom, amit tapasztaltam, és róla véleményemet.

Ha a kereskedők fizetnek maguknak külön ügyintézőt az okmányirodáknál, azzal semmi gond.
Ha a nepperek fizetnek maguknak külön ügyintézőt, aki csak velük foglalkozik, azzal sincs semmi gond.
Ha a nepper a nép sorában furakodik előre, és az egyszerű időpontos emberkék várakoznak a hirtelen beesett 15 forgalmi miatt, az meg hadd ne tetsszen a sorban állóknak, például nekem se.

Engem nem érdekel, ki mennyiért bíz meg kit ügyintézéssel. Az ügyintéző nepper ezért a pénzért intézze úgy a dolgot, hogy az egyszerű halandókat ne tartsa fel.

gnme 2010.11.10. 10:50:11

@savanyúUbulka: sajnos valóban így van. Kint körberöhögik ezt a helyet. Mint élőhúst használják termelésre, de a hasznot kint csapatják le maguknak.

Használnak minket. ez az igazság. MI meg adjuk a lovat alájuk ezerrel ... önkényes államosítás, nyugdíj előtakarékosság elrablás stb.

Kint valóban kinevetik ami itt történik.

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.11.10. 10:53:49

@savanyúUbulka:

És ne feledjük: nem 1 nap. 1 óra. Ha minden rendben működik. Nem álom, valóság (a szerencsés körzetek okmányirodáiban).

BOAR 2010.11.10. 10:58:15

@savanyúUbulka:
Bazdmeg, én befizetem az adómat, nem keveset és cserébe elvárom, hogy ne kelljen jattolnom senkinek ha valamit el akarok intézni a hivatalokban.
Ha európai(feletti) adókat húznak le rólam mindenféle ürüggyel, ha az unióra hivatkozva szívatnak szanaszéjjel mindenféle idióta jogszabállyal, akkor elvárom, hogy az ügyintézés is európai szinvonalú legyen, ne a korrupció vezérelje mint az általad istenített balkáni modellt...

nincs_nick 2010.11.10. 11:06:23

@gnme: Nem tudom te kikkel beszélgetsz, de minden német kollégám hülyének nézett, amikor sör mellett beszélgetve elmondtam, hogy itt nem állami tulajdonban vannak a közművek. Azt pedig el sem akarták hinni, hogy kötelezően(!) magáncégeknek kell utalnom a nyugdíjjárulékom egy részét és majd ez a magáncég fog talán nyugdíjat adni. Az hogy a "külföldi szakértő" mit mond, magasról .... le. Ő a saját érdekeit nézi, teljesen jogosan. Ezt kell nekünk is végre megtanulni, hogy saját magunkon kívül senki nem képviseli a mi érdekeinket. Ha nem hiszed, beszélj egy német dolgozóval és kérdezd meg váltana-e a magyar rendszerre.:D

Btw, mostanában tényleg javult az okmányirodai helyzet, de ez sajnos csak 10%-ban az optimalizálás eredménye, 90%-ban a 20%-ára csökkent ügyszám miatt lett elfogadhatóbb gyorsaságú a rendszer.

bervas: mivel a helyileg illetékes okmányirodába kell bemenned a legtöbb ügyhöz, ezért ha nem a lakóhelyed közelében dolgozol, az 1 óra ügyintézéshez is a legtöbbünknek ugyanúgy szabit kell kivenni...

Amanitin3 2010.11.10. 11:09:21

@savanyúUbulka:

Itt ezen a ponton közbevetőleg hadd kérdezem meg: netán te vagy az, akinek fizetik a háromezret? Azért beszélsz ekkora faszságokat?
Attól még, hogy korrupcióval el lehet érni hatékony ügyintézést, a korrupció kurvára nem lesz kóser dolog.

ocsisajt78 2010.11.10. 11:09:21

En siman elmennek 3K-ert pesten barkinek ugyet intezni! mar 5 honapja allast keresek, de amig nem talalok, perfekt lenne! Idombe belefer es legalabb a napi kajamat allna az 1 ugyintezes... ha lenne napi 2 akkor mar tok jo lenne!

Lehet privatot kuldeni aki nagyon elfoglalt es megeri azt a piti penzt, hogy en ne halljak ehen :)

ocsisajt78 2010.11.10. 11:10:49

@ocsisajt78: (Budapesten + talan meg belefer a kozeli vonzaskorzet is)

gnme 2010.11.10. 11:11:13

@mauser: egy véleményen vagyunk. Én svábokkal és északiakkal beszélgetek. Tulajdonképpen mind szánakoznak rajtam.

Alapvető probléma, hogy ma nyugaton egy magyarnak szégyellnie kell magát magyarságáért, mert ha elmondja ő magyar, rövidúton kinevetik és jönnek a történetekkel, kinek kije magyar és ők tudják nagyjából mi zajlik nálunk .. sajnos b+ tényleg képben vannak,, és akkor nevetnek egy jót rajtad.

(...)

Exploiter 2010.11.10. 11:19:27

@savanyúUbulka:

Ez megint más kérdés, a nép annyiban valóban abszolút segghülye, hogy 90-ben nem akasztásokkal kezdte, de már húsz éve fizet érte, lassan elég lesz.

nincs_nick 2010.11.10. 11:22:26

@gnme: Mondjuk németeknél legalább lehet terelni azzal, hogy legalább nem ex-kelet-németek vagyunk.:D

igazi hős 2010.11.10. 11:23:15

@savanyúUbulka: "és téged mit zavar hogy más 3 kilóért elintézi helyetted amit te egy nap alatt tudnál egy csomó idegeskedéssel elintézni?!" Szerinted ez a közvetítő ugyanúgy sorban áll, vagy "megoldja okosba"? Utóbbi esetben az ügyintéző túlórában csinálja meg az ő dolgait, vagy szépen félreteszi a normál ügyfeleket, hagy várjanak? Utóbbi esetben ugye, hogy megkárosított egy csomó embert, aki emiatt többet várt.

Amanitin3 2010.11.10. 11:24:10

@gnme:
"ma nyugaton egy magyarnak szégyellnie kell magát magyarságáért,"

akkor te nem a megfelelő emberekkel vagy körülvéve ott nyugaton.

gnme 2010.11.10. 11:30:34

@bervas: :-)))))

..tegnap éppen a szervízben dekkoltam délután.

Jön egy szevízes manusz azt mondja egy másik szervízes manusznak .. xyz, GYEREMÁR bazd meg, át kéne tolni a pözsót a vizsgasoron.

- Hogy? ...Mi van? ÁTTOLNI?
- Hát szó szerint bazd meg! Hát be sem indul. Akkumulátor bajos.
- ÁÁááájj bazd meg. Pedig azt le kell vizsgáztatni, ci**ány a tulaj, jön este bazd meg az egész pereputtyával, ezek ki is nyírnak minket bazd meg ha nem intézzük a kocsit el!
- Haggyadmá' ..zsírci**ány meghívott egy KÁÁÁÁÁVÉÉÉRA.
- És? Elfogadtad bazd meg? :-D
- Hajjjajjjj (!) :-D

-------------------

Szóval... a vizsgáztatás az pl. itt tart.

gnme 2010.11.10. 11:35:57

@Amanitin3: pedig utóljára keletnémetekkel dolgoztam együtt. Akik azért jöttek át nyugatra, mert éreztek magukban annyit. Meg kellett a pénz is. Meg a rossz emlékektől meg akartak szabadulni ("..te K*** én átküldtem minden karácsony előtt ewgy csomagot a túloldalra a családnak. Minden karácsonykor. És sosem kapták meg.")

stb.

..de még ők is kiröhögtek az az igazság. Nem azért amilyen ember vagyok egyébként, hanem azért, mert magyar vagyok és általánosítottak.

gnme 2010.11.10. 11:38:26

@kovászosUbulka: én nem gyártok semmit, mindent alá tudok támasztani

Riasom 2010.11.10. 11:38:56

@mauser: ez nem az a fórum, de szerintem nem érted a magánnyugdíj lényegét: nem a magáncég fog neked "talán" nyugdíjat adni, hanem az állam, ahonnan nem a saját befizetéseidet kapod vissza, hanem az éppen dolgozókét. A demográfiai mutatók ismeretében, harminc évet előreszámolva ehhez sok szerencsét kívánok meked és mindenkinek, aki szerint biztosabb az állami nyugdíj!

Az általad utált magáncég ezzel szemben (akik egyébként biztosan működtetnek nyugdíjpénztárt Németországban is, ahová az okosabbja be is fizet) biztosan fog neked nyugdíjat adni az általad befizetett pénzből és hozamaiból, merthogy még a válság ellenére is infláció feletti hozammal tudtak dolgozni.

Elnézést az offért!

Bozdurgán 2010.11.10. 11:41:56

Friss példa:

egy 1989 es 730i -t szerettem volna venni, pénztemető, de gyermekkori vágyam volt.
olyan 400e környékén már vannak egész elfogadhatóak.

Az átírási költség 104.000 Ft.
Az autó árának egy negyede.

Ha egy maláj kurvát is adnak a sorszám mellé hogy a várakozás közben jobban érezzem magam, akkor is átbaszás.
Nincs arányban a szolgáltatás az árral.

Mondanom sem kell, hogy nem vettem végül.

Ami itt bürokrácia néven fut botrány, vagyonszerzési illeték mi... 70 ropi egy 400.000 Ftos autóra. persze.

gnme 2010.11.10. 11:46:25

@Bozdurgán: megkaptad a fizetésed felét, aminek a negyedét az állam áfa néven elvette, és még ha veszel ebből a kevés pénzből valamit, fizess adót utána (vagyonszerzési illeték).

Komolyan. Hol itt a hiba? :-)))

tomi52 2010.11.10. 11:46:34

Más tészta, de kapcsolódik.
Régebben Szentendrén, most Budapesten lakom, megszoktam az itteni ügyfél utáló rendszert. Egy Vác környéki faluba szeretnék költözni, és meglepő volt, hogy Vácon, Gödöllőn, Acsán mennyire más a hivatalokban, a szolgáltatóknál az ügyfelekhez való hozzáállás. Egy dolog volt, amit Vácon és Budapesten is intézhettem, meg is bántam, hogy nem Vácot választottam.

igazi hős 2010.11.10. 11:51:01

@Bozdurgán: Az átírás nem szolgáltatás, hanem illeték (=adó), hiszen átírni ugyanannyi egy 500 és egy 6000 köbcentis gépet. Ahogy az útlevél ára sem a költségét fedezi.

Bozdurgán 2010.11.10. 11:57:59

@gnme:

Nem vagyok egy nagy hümmögő, hogy milyen szar itt élni,mert alapvetően szeretek itt lakni, de ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy a magyar állam sportot űz abból, hogy ilyen apró akadályokkal megkeserítse a saját lakosainak az életét.

gnme 2010.11.10. 12:00:29

@kovászos.Ubulka: a színvonalromlásnak hidd el nem emberi értéktelenségi okai vannak. Csík már egyszer kifejtette, hogy aki ide írogat annak azért kell fogalma legyen.

Itt azzal van a baj, hogy kevés pénz. Ez az igazság. Az pedig az "adót a szélre" országban nélkülözhetetlen. És nem azzal van a baj, hogy 3 pénz egy ügyintéztetés. Hanem hogy nincs 3 pénz. Egyáltalán, nincs pénz. Onnastól pedig "muszáj csinálni, de hányok az egésztől, mert látom, hogy görgetünk magunk előtt, de jobb nem lesz "

JTX · http://www.villanyverda.hu 2010.11.10. 12:02:04

Köszönjük a pozitív cikket Árpád!

nincs_nick 2010.11.10. 12:14:33

@Riasom: Ez tényleg nagyon off, de

ad 1: azzal van bajom, hogy KÖTELEZŐEN át kell utalnom a fizetésem egy részét egy magáncégnek, önkéntessel semmi bajom, azt nagyon is támogatom, SZJA leírhatósággal pláne üdvözlendő dolog

ad 2: nem hoztak válság alatt jól, nekem a befizetés 40%-át bukták el, miközben én ezen két év alatt 36%-ot kerestem tőzsdén adózás után. Igaz, én nem vagyok bróker...

ad 3: az mnyp nem vállalja, hogy biztosan fizet nyugdíjat. Belépéskor egy pénztár sem vállalta, hogy kiegészítjük a szerződést azzal, hogy legalább a befizetett (értsd. netto) pénzemet biztosan átutalják a bankszámlámra csődhelyzetük estén. Jéé, hát nem is olyan biztosak a dolgukban, pedig van kötelező tartalékuk és miegymás...

ad 4: az egyik legjobb hozamú pénztárnál vagyok, de nem érte el még a sima (és egyébként 20%-kal leadózott) takarékszámlám hozamát sem, amire minden hónapban pontosan az mnyp-vel megegyező pénzösszeget utalom harmadik pillérként. Tényleg jó üzlet... nekik, a számlavezetésem ingyenes, a kötelező mnyp évi 5%-ot vitt el.

ad 5: nem érted az állam és a kötelező mnyp közötti kapcsolatot. Ha annyira bedőlne az állam, hogy 30 év múlva nem tudna nyugdíjat fizetni, ergo államcsőd van, az ugyanúgy nullázná a forintban meglévő mnyp pénzed is (lejáratnál az mnyp-knek kötelező áttérni a kockázatos részvényekről a biztosabb állampapírra). Mivel ha a nyugdíjat nem tudják fizetni, az állampapírokat sem tudnánk visszavásárolni, azaz az mnyp nem jut a pénzéhez és így te sem -> ugyanott vagy mindkét esetben.

ad 6: tessék külföldön €-ban, vagy kihasználva az olcsó jüan-t, abban takarékoskodni öreg napjaidra

ad 7: kötelező mnyp egyetlen jó eleme az egyéni számla, mivel ez is ösztönzőleg hat, de erre most évi 20-30mrd-ot számláznak közvetve az mnyp-k. Nem lenne egyszerűbb az állami egyéni számlás rendszer?

ad 8: ha ez a 14 hónapnyi mnyp az ára az adóátalakításoknak, akár vigyenek többet is, mert már havi 500-ért sem lehet sokszor egy frissen végzett értelmes egyetemistát itthon tartani a magas adók miatt. Ismerek olyan fejlesztőcéget, akik már a távozás határán voltak és csak ez tartotta itthon őket.

Elnézést mindenkinek a teljesen off-ért.

Amanitin3 2010.11.10. 12:15:38

@gnme:
engem soha nem nevettek ki 'a nyugaton', mert magyar vagyok.
Mint ahogy én sem nevetek ki egy görögöt vagy délolaszt alanyi jogon azért, ami náluk folyik közigazgatás címen.

Amanitin3 2010.11.10. 12:20:09

@mauser:
ez az egész eszmefuttatás teljesen irreleváns, még ha igaz is.
Ami számít: az állam nem jó gazdája a pénzednek. Pont.
A másik ami számít: a magánnynyugdíjpénztárat te választod. Ha nem tetszik, hogy az összes balfasz veszít, akkor alapíts egyet.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.11.10. 12:29:09

@Winston Smith: ezt vidéken elég nehéz elképzelni, hogy este/hétvégén bármit elintézz :)

gnme 2010.11.10. 12:30:57

@Amanitin3: nekem pl. az nem tetszik, hogy annó belekényszerítettek a magánnyugdíjpénztár rendszerbe, aztán most megkérdőjelezik a rendszer értelmét.

Pont ugyanígy az egyik multicég ahol annó dolgoztam, belekényszerített az ún. kafetéria rendszerbe. Lévén több effektív pénzt nem akartak adni a munkánkért. Ott választhattam a "kötelező"-en rámkényszerített dolgok közül. Így lett aztán egészségpénztári számlám+kártyám, holott sosem akartam magamtól. Annak terheit öt évig viselni kell. (minden hónapban utalni oda is).

Kvázi elvették tőlem az önrendelkezés jogát. Most pedig ellopták kozmetikázási célzattal a nyugdíj előtakarékosságomat.

De ezek csak cullangok ahhoz képest, milyen pénzek kerültek itt magánzsebekbe. (Lovardás Miki mintafarmja pl. itt berény közelében..)

igazi hős 2010.11.10. 12:36:49

@mauser: "Nem lenne egyszerűbb az állami egyéni számlás rendszer?" Az állam nem takarít meg, tehát az egyéni számla a svéd modellt jelenti (azaz a jelenlegi befizetéseit a múlt befizetései alapján osztjuk szét), amit egyértelműen nem akar a Fidesz. Persze hogy nem, mert az kb. egymillió embernek jelentene a minimum alatti nyugdíjat MOST. A jövőben még többnek.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.11.10. 12:42:24

"Ha az állam nem nyerészkedne a regadón és a felháborítóan drága átíráson, akkor a kis világító pötty egy kitárt kapuvá válna – amin akár kiváló és olcsó járműveket lehetne külföldről átgurítani."

Elmondanám a véleményemet, de nemrég megtettem már, pont ezen az oldalon. Utána meghalt a csávó, úgyhogy az aktív népesség fenntartása miatt nem írom le megint. Bátrabbak a nevemre kattintva visszaolvashatják.

gnme 2010.11.10. 12:47:05

@igazi hős: nekem egy aranykoszorús anyagvizsgáló brigád egykori tagja mondta: " az a rendszer hazugságra épült"
A hazug befizetésekből meg csak a sztárok havi 25-30ezre jönne ki .. gondolom én. (lehet rosszul)

De ez a rendszer, hogy ami bemegy abból azonnal kifizetjük a nyugdíjasokat == eltartjuk őket kapitalista viszonyok között, bármit is fizettek vagy sem be a kommunista hazugságra épülő múltban. Ez a rendszer össze fog omlani.

megint 2010.11.10. 12:48:46

Pár éve még másfél órákat álltam az okmányirodában, épp egy hete voltam, kértem előtte időpontot, és pár percet kellett talán várni, az egész jogsis ügyintézés negyed órát tartott, modernebb lett, és gyorsabb, és végre talán kikerülnek a rendszerből a rendszerváltás előtt bebetonozott nyugdíjas hárpiák, akik egyszer mosolyogtak életükben talán(valszeg a nászúton)

igazi hős 2010.11.10. 13:04:00

@gnme: Amennyiben semmilyen kontroll sincs a befizetésed felhasználása felett és nincs semmilyen előre látható összefüggés a befizetés és a nyugdíj között, addig mindenki aki teheti a minimumot fogja fizetni (rosszabb esetben még annyit sem). Nemcsak nyugdíjra, TB-re és adóra is. Aztán persze sírunk, hogy mire nem jut az általunk be nem fizetett összegekből...

nincs_nick 2010.11.10. 13:07:04

@igazi hős: Nem kell az államnak megtakarítania számodra. Állami számlás rendszer lehet az is, ha a mostani 8%-odból kötelezően vásárolsz a saját számládra (ami államilag kezelt) állampapírt. Ezzel megmarad az egyéni számla, megmarad a 2x% egyéb tb befizetésed a jelen nyugdíjasaidnak és megspórolsz magadnak évente 4-5% mnyp működési költséget, ergo dupláznád a megtakarításaidat az eddigiekhez képest.

Amanitin3: Kérdezd meg a munkatársaidat arról, hogy vajon a saját államuk jobb gazda-e a külföldi bankhoz képest. Aztán ne csodálkozz, ha többet nem hívnak sörözni...

Bozdurgán 2010.11.10. 13:15:12

Nem lehetne ezt a nyugdíjügyet az internet egyik másik pontjában megbeszélni? de tényleg.

=Daniken= 2010.11.10. 13:21:13

szerintem mákod volt Árpi.

A magyar rendszer szar, a rendőrök mind tahók.
ha lenne szlovák állampolgárságom, vinném a kocsimat kifelé. szarok én egy olyan országra, ahol csak szopatnak, ha jogkövető akarsz lenni.

gnme:

amit befizettél, az egy dolog.
az, hogy amikor már öreg szar vagy és munkát sem kapsz, esetleg csak takarító leszel, na majd az alapján kalkulálnak neked egy nyugdíjat az utolsó 3 munkaéved alapján, oszt mehetsz a nyugati színvonalú nyugdíjaddal a híd alá...
itt nem szabad arra várni, hogy valaha nyugdíjas leszel...

igazi hős 2010.11.10. 13:22:12

@mauser: Ezzel a módszerrel atombiztosan tönkremegy előbb a nyugdíjrendszer, majd az ország. Nem vezetem le.

=Daniken= 2010.11.10. 13:29:45

Különben meg tényleg, hogy a faxba tartozik ez ide??

Nemkellnick 2010.11.10. 13:33:14

@mauser:
ad x+3-5: DEMAGÓGIA a köbön.

gnme 2010.11.10. 13:43:49

@=Daniken=: nincs miből jogkövetőnek lenni.

Holnapra virradóra vajon milyen új adónemet vezetnek be? (..)

Amin már két hete röhögök: adót a szélre! :-))))

Hurri Kán 2010.11.10. 14:27:52

Lehet itt szídni a hivatalokat/hivatalnokokat, sajnos a helyzet ettől nem fog megváltozni.

Gondolom sokan emlékeznekhogy mi volt pl. a földhivataloknál is, az is botrányos volt...

Amúgy amikor itthon kellett rendszámot, vagy bármit ügyintézni, én is inkább megbíztam egy barátomat aki ezzel (is) foglalkozik, egy tízest nekem megért hogy nem basztam el a napomat az ügyintézéssel.

axax 2010.11.10. 14:30:18

Szintén egy pozitív történet:
Apám pár éve vett egy új Suzukit Gödöllőn. Vígan használta az első vizsgáztatásig, ahol kiderült, hogy az ezüstmetál verda forgalmiában fekete színt jelöltek meg (mi is hunyók vagyunk, nem néztük meg alaposan a forgalmit átvételkor). Ezután visszamentünk a kereskedésbe, hogy gáz van.
1. jó pont: Az eladó emlékezett ránk 4 év távlatából.
2. jó pont: Azonnal hívta az okmányirodát a probléma megoldása miatt.
3. jó pont: Az okmányirodai ügyintéző javaslata szerint, ha az adásvételi és a szervízkönyv másolatával, valamint a kereskedő által adott igazolással (mindegyik a színre vonatkozólag, + a forgalmi és a törzskönyv értelemszerűen) elfáradunk az okmányirodába, kapunk egy új forgalmit és egy törzskönyvet ingyen és bérmentve. A kereskedő egyeztetett is egy nekünk alkalmas időpontot az okmányirodába.
4. jó pont: Reggel 8h-ra kellett mennünk a gödöllői okmányirodába, és csodák csodájára 8.15-kor ki is léptünk az okmányirodából kezünkben az új forgalmival. 2 hét múlva pedig a törzskönyv is megjött postán.
Köszönet minden közreműködőnek utólag is! Így kellne mindenütt csinálni...

Mokele-Mbembe 2010.11.10. 14:47:51

Próbált valaki egyazon napon egynél több ügyet intézni? Utána lehet dicsérni a rendszert.

Központi Okmányiroda, Budapest:

A. variáció: tépsz egy darab sorszámot, vársz, sorrakerülsz és előadod mindhárom ügyedet. Kettőt visszadobnak, mert egy cetlivel csak egy ügyet intézünk.

B. variáció: tépsz három darab sorszámot, ez esetben 95%, hogy egyszerre kell megjelenned három ablaknál a három sorszámoddal.

C. variáció: tépsz egy darab sorszámot, vársz, sorrakerülsz és előadod egy darab ügyedet. Végeztél, tépsz egy darab sorszámot, vársz, sorrakerülsz és előadod egy darab ügyedet. Végeztél,tépsz egy darab sorszámot, vársz, sorrakerülsz és előadod egy darab ügyedet. Este van, hazamégy.

D. variáció: próbálsz interneten helyet foglalni. Egy hónapra lát előre a rendszer, nem kezeli a teljes ügyfélfogadási időt, csak pár órányi darabját, ekkora időablakban pedig SOHA nincs egymás után három időpont üresen. (Ahol lakom (agglomeráció), ott pl. heti két óra a netes időszak, de default-ban foglalt.)

Lowtyo 2010.11.10. 14:52:19

érdekes árpi, hogy azt a kispál számot idézted, mert szerintem nem is tudtad, hogy az valójában egy ismeretlen pécsi vers átdolgozása.

és amikor a kényszer a hivatalba vitte őket
látták, hogy a folyosón bandába verődnek
nepperek ketyaszokkal és a ketyaszok viszont
gondolták az ügyintéző csajjal a viszonyt ideje elkezdeni
és rögtön szaladtak
oda, ahová a legtöbben haladtak vagy csak
álltak türelmesen, hívhatjuk szopásnak
de olyan ritka, mikor az emberek nyugodtan kivárnak
az emberek és a sor
régi harcostársak, eseti jóbarátok
és lelki világuknak odabasznak olykor
és örülnek ha valaki kiesik a sorból
oly korban írattam az autómat én át
mikor mindenki a jobb oldalra tért át
hogy aki számító vagy ámít, az magának világít
pár köcsög feláll
leverem a srácot, aki elém beáll
azt a mentő viszi el
már a földön fekszik mikor megszólal
hej, hej, hej
meg kéne üzenni annak akit érint
én időre jöttem, és megruháztak mégis
mert a sornak igazából vége, csak nem vettük észre
mikor és hogy fogyott annyira el szegény
hogy most egyedül áll már csak benne egy szőrös kis ronda legény
az ügyintézők lúdbőröznek és aggódnak, hogy lomhák
mert hát elhúzott a sor, míg a faszokat szopták
a mellékhelységbe, ahová a nepperekkel bementek
a bőrcipőre térdelve nagyokat nevettek
és amikor a kényszer a hivatalba vitte őket
látták, hogy a folyosón bandába verődnek
nepperek ketyaszokkal és a ketyaszok viszont
látásra mondta árpi és átúszott a folyosón

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2010.11.10. 14:57:13

Engem még az életben nem fogadtak pontosan semmilyen hivatalban, ezek után sem hiszem, hogy fognak!

1ns0mn14 2010.11.10. 15:22:13

Nem vehetem meg álmaim szakadt lepusztult roncsát a következő horribilis árak miatt: Átírási költség (már önmagában majdnem az autó árának a 3/4ed részét kiteszi) Eredetiség vizsga és műszaki jó rendben le nyeli az ember de ezt se szívesen. Aztán ha külföldről hoznék egy használhatót ami kijönne pusztán az itthoni átíratási költségből és csillivilli állapotban van az itthoniakhoz képest (bármilyen árkategória) akkor jön a regadó.... Ami 2x-3x vagy sokszor (autótól függően)annyi mint mag az autó összesen.... Ennyit a kedves magyar rendszerről.... Pusztulna meg az összes...

esef 2010.11.10. 15:35:32

Akármilyen ügyet kell intéznem, telefon, majd irány anyósomhoz az okmányirodába. Sorszám, várakozás nélkül bármit bármikor. Személyi, jogsi, útlevél nekem, a családnak és még a kollégáimnak is... :D

Hurri Kán 2010.11.10. 15:50:02

@1ns0mn14: Ezért nem veszek autót(sajátot) itthon (volt hogy kaptam cégest, az más), egyszerűen reménytelennek tűnik normális darabot kifogni.

Állítom hogy a háttérben ott van a bank és az újautó-kereskedő lobbi is, hiszen ha annyiból tudnál venni kintről (regadómentesen) egy autót, mint itthon egy új, fapados bármi kezdőrészlete, akkor ki venné meg itthon 432 havi részletre?

És az is duma, hogy persze, akkor kintről a roncsok jönnének. Aki itthon megvette hitelre (erőn felül) karbantartásra kb. nulla forintot költ, így nem csoda hogy 3-4 év alatt ezek a kocsik lepusztulnak.

Szóval kintről valami normális vas és szlovák renccám, ennyi....

Hurri Kán 2010.11.10. 16:09:09

@esef: Szégyelld jól magad el!!! Miattad áll a becsületes ember naphosszat sorba :DDD

esef 2010.11.10. 16:11:44

@gyvy:
Miattam ugyan nem, mert én már csak aláírni és fényképezkedni megyek, max.1 perc az egész. (Na jó, ha fotó is van, akkor 2...)

Hurri Kán 2010.11.10. 16:13:29

@esef: persze a papírmunkát meg a legyek végzik :)))

Zorgo 2010.11.10. 16:21:33

Az összes tehetősebb ismerősöm szlovák rendszámmal jár, és igazuk van.Ki a fene kíváncsi erre a szopatásra amit a Magyar Állam végrehajt minden egyes autós polgárán?Rajtam is.

esef 2010.11.10. 16:27:07

@gyvy:
Azért az ügyintéző Mancikáknak is van beleszólásuk a gyorsaságba. Néha ők is elég ráérősen dolgoznak, amiből te csak azt veszed észre, hogy nem halad a sor.

Hurri Kán 2010.11.10. 16:34:44

@esef: Sajnos igen. Nekik ígyis-úgyis ott kell ülni délutánig, pont leszarják hogy Te menni idő alatt végzel...

kkn 2010.11.10. 16:51:57

Esztergomban időponttal és kijelzővel is szívás. Mert időpont csak napra van, nem órára, percre. Azután aznap kapsz cetlit, amivel valamikor behívnak, cetlisorrendben, tehát ugyanaz, mint régen, csak kijelölik, melyik napon lehet szívni.
Azért néha adnak csekket, hogy addig is befizessük, és akkor már az időpontban nem kell a postára is lemenni.

Sokan ezért Dorogra mennek át, ott hamar megvan, amint bemegy valaki, időpont nélkül.
Ugyanaz a rendszer, mégis, két szomszédos városban teljesen másképpen működik.

mufflinca 2010.11.10. 17:36:25

Ez év januárban vettem egy autót, a régit pedig ugyanaz a kereskedés beszámította.
Súlyadót mindkettőre kellett fizetnem, mert az fizet, akinek az év január elsején nevén van a gk. Kérdeztem, hogy az új autóra miért kell fizessek akkor, ha január 21-én vettem? Nos azért, mert az autókereskedés nem köteles nevére iratni, így én vagyok az első tulaj az évben :). A régi eladott autó eladásának bejelentési kötelezettsége év vége. Nagy lazán megyek be az okmány irodába és azzal fogadnak, hogy júliustól már más adás-vételi kell. Hiába mondtam, hogy én még januárban adtam el, mintha a falnak beszélnék. Aztán az ablaknál újabb meglepi: az eladott autóm még mindig a nevemen van, ugyanis ugye a kereskedő nem köteles magára iratni! Úgyhogy gyakorlatilag fizethetem a súlyadót akár 100 évig is az eladott autómra is, ugyanis a kereskedő nem akarja se eladni, se magára iratni! Milyen ügyintézés és jogszabály az ilyen???

gnme 2010.11.10. 17:43:10

@mufflinca: nem akarok ujjal mutogatni melyik zümmögő-dongó-darázs szerbuszbácsi szerbusznéni kereskedővel ezt úgy csináltuk, hogy okmányból direkt kértünk egy pecsétes papírt (figyelem: ha nincsen pecsét, akkor nem érvényes semmilyen doksi az ott dolgozó asszonyállatok (=tehenek) szerint(!!).. illetve lásd még: nincsen pecsét, kabbe apád pöcsét), hogy bemutattuk az adásvételit és mi csak abban az évben fogunk súlyadót fizetni, többet ahhoz az autóhoz kapcsolódóan a büdöséletben nem.

andand 2010.11.10. 18:56:25

Csak, hogy megnyugodjatok, leirom az ugymeneted az europai romaniaban. Az eset: vettel egy kulfoldi (nemet) autot es be szeretned iratni.

1) Lefordittatod romanra az nemet iratokat (torzskonyv, forgalmi, adasveteli, regi torzskonyv, amibol kiderul, hogy a nemeteknel kivontak forgalombol). Ez nehany oratol nhany napig tarthat.

2) Elviszed az autot eredetiseg es muszaki vizsgara. Elojegyzeses alapon, jobb helyeken mar masnap, ahol sok a nepper, ott nehany nap/het mulva. Itt persze fizetsz, es kapsz egy roman torzskonyvet.

3) Elmesz a penzugyi hivatalba, hogy szamoljak ki a torzskonyv alapjan a regisztracios adot. Ez nekik beletelik nehany napba, egy hetbe.

4) Bejelented az onkormanyzatnal, hogy gazdagabb vagy egy autoval. Sorszamhuzas, varakozas, sorszamok veletlenszeruen ugralnak, 2-3 urlap kitoltese kozben.
Ide is kell a szerzodes/szamla, aminel belekotnek, hogy miert nincs lepecsetelve (pedig nalunk se kotelezo pecsetelni) meg alairva, csak sima fejleces papir volt. Szerencsere volt egy nyugta is pecsettel, alairassal, de az nemetul. Hosszu tanacskozas utan elismerik, hogy jo lesz, de le kell forditani. Ujabb kor a forditohoz, szerencsere megcsinalta helyben. Megjegyzem, ez csak azert kell, hogy legyen bizonyitekuk, hogy enyem az auto, nehogy letagadjam utolag.

3) Forditassal es mindenfele iratrol fenymasolt peldannyal (*mindent* te kell fenymasoljal) vissza, beirjak, lepengeted a helyi adot (kb. mint a sulyado), elismerik, hogy a tied az auto.

4) Kifizetsz valami illeteket a penzugynel (talan az uj forgalmi arat)

5) Kifizetsz egy masik illeteket egy masik helyen (mar nem is tudom mit). Nem nagy osszegek, de mehetsz ket helyre.

6) Elmesz egy irodaba, ahol elkezdenek kitolteni egy beiratasi lapot. Ezt lepecsetelteted az onkormanyzatnal, igazolva, hogy bejelentetted az autot. Ezt normal esetben lehetne a 2 pont elott, nalam nem, hogy sporoljak a regadon, kisse kesobb kerult erre sor.

7) Megtudom mennyit kell fizetni regadokent, kifizeted a penzugynel. Meg fenymasolsz nehany iratod, biztos, ami biztos.

8) Bemesz az iratnyilvantartoba, leadsz mindefele eredeti es fenymasolt iratot, szolnak, hogy ebbol ket darab fenymasolat kell, meg kiszaladsz egy ujabbert, kifizeted a rendszamot, irsz egy kerest ha szemelyreszabott rendszamot kersz, es kapsz egy igazolast, hogy minden ok, masnap johetsz a szammal. Ja, otthagyod a nemet szamot, tehat jobb, ha nem az autoval mentel ugyintezni, mert elhozni mar nem tudod. :)

9) Masnap megvan a szam es egy ideiglenes forgalmi.

10) Kovetkezo heten megjon a forgalmi postan, az mar hagyjuk, hogy a tipusjelzest elirtak.

Bocs, ha nehany lepest vagy illeteket kihagytam. :)

andand 2010.11.10. 18:58:17

Ja, kimarad a biztosito, mielott megkapod a rendszamot, azt is kell bizonyitsad, hogy van biztositasod (alvazszamra keszitik ilyenkor).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.10. 19:25:28

Hm. De ahogy elnézem, a szlovákoknál is el lehet intézni, csak sokat kell várni.
A magyar rendszerben azonban ugye a sokat várás sem mindig segít...

...de ha tapasztaltabbak azt mondják, hogy ott rosszabb, akkor elhiszem; egy dologban mi is lehetünk jobbak :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.10. 19:29:33

@mufflinca: Na ez szép!

A másik, amin ki tudok akadni, hogy a magyr ügyintézésban mindennek díja van.

Forgalmiba belefirkálni kézzel egy sort (lakcímváltozás) 6000.
Lejárt személyi helyett másik, 1500.
Útlevél 5000.

Most akkor fizetünk adót basszameg, vagy nem?
Ha nem, akkor ne fizessünk, és akkor legyen mindennek díja, és akkor csak akkor fizetek pl. egy új személyiért, ha épp kell. De ha már egyszer többszörösen adakozok az államnak...

Bozdurgán 2010.11.10. 19:32:21

@andand:

mennyibe kerül nálatok mondjuk egy belföldi autó átiratása?

És mennyi egy külföldről behozott átiratésa?

andand 2010.11.10. 19:42:44

@Bozdurgán: A belfoldi atirasa tudtommal nem sok, eredetiseg vizsga kell, plusz nehany illetek (az utanajaras kb. az, mint fent, csak nem kellnek a forditasok es uj muszaki sem). Kb. 100 euronyi helyi penzbol kijon, plusz biztositas, helyi ado, de az nem az atiratas dija. Olyan, hogy vagyonszerzesi illetek, atiratasi dij nincs. Csak tozskonyv ara, vizsga ara, forgalmi ara, rendszam ara, mittom en meg minek az ara.

Kulfoldi auto eseten erre rajon a forditasok ara es a regisztracios dij, amit epp most emelnek meg. Nekem kb. 800 euro volt, euro4-es auto, 2000cm3, 5 eves. Sporoltam vagy 10%-ot azzal, hogy megvartam a beiratassal, mig betolti az 5 evet. Ket hetet kellett varjak. :)
Itt van egy cikk az aktualis, es jovo evi arakkal: penz.transindex.ro/?hir=5004

Azt nem irtam, hogy Nemetorszagban hogy zajlott az adasvetel: probabkor, fizetes, szamla megirasa, egyutt elmegyunk biztositast kotni egy bodeba, ott keszitik a rendszamot is, kapom a biztositast, az ut tuloldalan az iroda, itt vartunk kb. fel orat a sorunkra, megcsinaljak az uj, ideiglenes forgalmit, helyben fizethetem, azzal vissza a bodeba es legyartja a szamot. Ennyi, mehetsz utadra. Az EU annyibol jo volt, hogy hazaig a kutya se kerdezte mi is van az autoval. A roman hataron a magyar hataror szolt eloszor hozzam: gumik vannak hatul? Kiszoltam, hogy igen, es mehettem.

gnme 2010.11.10. 19:47:21

@andand: istenem, de jó volt fricciában élni .. a kuttya nem szólt hozzám, mehettem töknek máknak

ittmeg b+ ... elmegyk ötven kilómétert a gödrök között szlalomozva .. közben lézer, trafi, igazoltatás indokolatlanul (...)

ehhHHH'

Rekspa 2010.11.10. 19:57:55

Nekem mostanság két földhivatallal volt dolgom, egyik Pesten, a másik Ráckevén. Ha a pestiből indulnék ki, akkor azt mondanám, hogy bürokrácia és fújjjjj, ha a ráckeveiből akkor meg királyság és végre itt van Európa. Egy tapasztalatból nagyon elhamarkodott dolog általánosítani.

izidro Nozal (törölt) 2010.11.10. 20:13:42

@andand: Ha jól számolom egy "szerencsés", 13 lépéses teleregény ez. kössz az info-t, ja meg ezt a fenti linket is! :-)

gnme 2010.11.10. 20:26:34

@Rekspa: én egy egyszerű dolgon keresztül meg tudom világítani, hogy Ráckevén rendes emberek vannak.

Onnét vettük Fifikét, aki egy orange spitz. A nő akitől vettük, nem próbált hülyeségekkel traktálni. Rendes volt. Megvettük a kutyát.

hülyeségek, pl.:

- azért nem szőrös az anyja, mert most ellett (kettőnek nulla köze van egymáshoz)
- azért nem áll még fel a füle, mert sunyít, de egyébként feláll .. viagrával biztos, főleg szukának :-D
- azért nem szőrös, mert most cseréli a bébiszőrét, de hozni fogja az apját, higyjük el (szal.. nem most kezdtünk spitz-et tenyészteni... hanem tizenöt éve)
- azért nincs valódi orange színe, mert a nagyapja fehér (lehet így is pároztatni, sárga-fehér-sárga színek foltokban.. ilyenek a tehenek a legelőn)

gzso 2010.11.10. 22:11:29

Nekem a gépkocsi vizsgáztatás után volt meglepő hogy önkormányzathoz vigyem be a rendszám táblát hogy új matricát tegyenek rá meg új forgalmit adjanak ki. Telefonos egyeztetés, mentem időpontra, igaz matrica az nem volt de ügyintéző mondta jövő héten lesz telefonáljak és soron kívül meg csinálják. És így is lett. Én is meglepődtem de nálunk is vannak olyan irodák ahol nem kell félnapot eltölteni!
Ja itt digitális hívószám volt, negyed órával előbb érkeztem és 5 percel előbb hívtak. (CSEPELI ÖNKORMÁNYZAT)

www.bp-motor.hu

Labasmaz 2010.11.10. 23:00:06

@andand: Na, akkor a sogoreknal ugyanez:

Idopont kerese a Mozaik utca becsi megfelelojebe (MA46, Landesfahrzeugprufstelle). 2-3 hetre adnak idopontot. Muszaki vizsga megvan. 3-4 napon belul lesz egy forgalomba helyezesi engedely (Fahrzeuggenehmigung), ezert meg a vizsgaert kell perkalni 120-160 Eurot. Kozben az ember elkocog a Finanzamtba, ott befizeti a NOVA-t (kornyezetvedelmi ado, kb., mint a mi sulyadonk). Azutan a biztositos embere a terep, a megfelelo osszeg fejeben hoz rendszamot, forgalmit, es persze beszedi az eves gepjarmuadot. A rendszamot mar nekem kellett felcsavarozni. :-)

Tetű 2010.11.10. 23:56:16

Néhány évvel ezelőtt, amikor az autómat vettem, és az átíratását intéztem a következőt tapasztaltam.
Bementem annak a kerületnek az okmányirodájába, ahol lakom. Időpontot szerettem volna kérni. Azt mondták 5-6 hét múlva van időpont, akkora tudnak adni. Köszöntem, nem kértem.
Átmentem a szomszéd kerület okmányirodájába. Ugyanarra a kérdésemre ott, azt válaszolták: Holnap jó lesz? Mikor szeretne jönni? Másnap mentem, még fel sem ocsúdtam és már meg is volt minden papírmunka.

Opelfan 2010.11.11. 12:42:09

A magyarorszag.hu-n kell regisztrálni ezután bármelyik napra lehet foglalni időpontot az okmányirodába, és az embernek van saját kódja amivel soron kívül szólítják. Nekem soha semmi gondom bajom nem volt az okmányirodával (kopp-kopp-kopp) :).

Akit érdekel itt egy elgondolkodtató történet az okmányirodákról, egy tehetetlen, felháborodott hülye szemszögéből:

cl0ne.blogspot.com/2009/06/autoatiras-igazi-burokratikus-magyar.html

Ezt tegnap olvastam el, kicsit ledöbbentem mert én ugyanígy jártam 2 hónapja amikor kocsit vettem, azzal a különbséggel, hogy nem voltam balfasz mint ez az ürge aki leírta az esetet, és nem is futottam ki a 15 napból. Szóval biztosan vannak olyan ügyek amelyeknél sok gond előfordul, de az okmányirodák a rossz hírüket az ehhez hasonló horror történeteknek is köszönhetik holott ha az ember maga intézkedik, ésszerűen cselekszik akkor lényegesen kisebb az esély arra, hogy gubanc legyen.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.11.11. 14:23:51

@gzso: a csepeli tényleg jól működik. XIII. kerület is. VI. ellenben egy lepratanya, a lehető legközhelybeillőbb portásnővel.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.11.11. 14:27:31

@ColT: nem erre fizeted az adót. az okmányok árát valakinek, valahogyan meg kell fizetnie. akkor fizesd legalább egy részét magadnak.

a baj a pazarlással és azzal van, hogy olyanért is pénzt kérnek, ami nekik nem kerül abba (pl. autó átírása: nem mindegy az ügyintézőnek, hogy hány köbcenti?)

Hurri Kán 2010.11.11. 14:29:55

@gio: csak 1 gyors kérdés: OK, hogy valaki fizesse meg az okmányok árát, vagy azoknak egy részét.

De mégis miért van, hogy a németeknél egy autóátírás tokkal-vonóval-rendszámmal forgalmival max. 1 óra, és kb. 70 Euro, hengerűrtartalomtól függetlenül? (Ha egyedi rendszámot kérsz, pár euróval drágább)

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2010.11.11. 14:51:10

@gyvy: oké, csakhogy ezt én is írtam, pont ezt.

Hurri Kán 2010.11.11. 14:52:08

@gio: Akkor ketten nem értjük :)

zitbag 2010.11.11. 18:20:22

Baowah-nak üzenném innen a Felvidékről, hogy a dSzerdahelyi állapotok még egészen nyugatiak. Próbálna kocsit átiratni pl. Rimaszombatban.

DSz.: viszonylag szellős folyosó, ügyfélpultos ügyintézés, 3 (magyarul is beszélő ügyintéző), átlag 2 óránként szemle a parkolóban. Oké, hát lista van, sorakozás van, előfordulnak szemtelenkedők. De ha már bent vagy, a szerv viszonylag segítőkész és a sumákolás is visszafogottabb, tekintve, hogy legalább 3-4 tanú mindig van.

RSz.: Szemle naponta 2x. De ha lemaradtál volna, ne bánjkódj, mivel nem iratkoztál fel reggel, amúgy sincs esélyed. Bent 2m széles folyosó, rajta heringként besorolt lúzerek, hónalj- és cigiszag. Faliújság, rajta egymásnak ellentmondó instrukciókkal, tehát érdeklődsz: a portásnál. fellengzős válasz nagy arccal, csak szlovákul. A folyosó végénel ajtó, azon kis ablak.
És most maga A folyamat:
1) helyben állsz pár órát
2) ellenállsz az eléd furakodó kisebbségi (nem magyar!) nepperek arrogáns könyöklésének
3) sorra kerülsz, kis ablak kinyílik
4) közeg kinyúl, papírokat átlapoz, paksamétát bevesz
5) ablak le. te meg állsz, mit f... a lagziban, hogy wtf
6) 2 perc múlva ablak fel, paksaméta ki eléd, kiböfögi "X dolog még hiányzik", vagy "Y már nem érvényes". ablak le.
7) te még mindig állsz, közben az utánad következő már morog, hogy "húzzál már, most én jövök", de te nem adod fel
8) ablak megint fel. megpróbálod ecsetelni, hogy "de ide az volt kiírva, hogy..", nem érdekli, visszatolja a papírodat és "kto je gyalsí?"
9) anyázol magadban és szépen hazamész, majd jössz legközelebb

És ez így megy kb. 10 éve. Szal DSz.-en se szentek, de bár ez lenne a standard a Tátra alatt.

kujoon 2010.11.11. 23:16:55

Ihaj.Itt a svédeknél mikor kocsit vettünk/régit beszámíttattuk, a kereskedő megcsinált mindent, kitöltötte az összes űrlapot és szólt, hogy majd jönni fog postán az új forgalmi.Sehova se kellett menni, semmit se kellett fizetni...így is lehet? :D Aztán pár hónappal később kurkásztam a közlekedési hatóság honlapját, és véletlenül egy kattintással kivontam a kocsit a forgalomból.Érted, nem álltam sorba ügyet intézni isten tudja hány hatóságnál, mancikánál; hanem klikkeltem véletlen.Aztán egy másik klikkeléssel vissza is helyeztem a forgalomba.Oszt látom hogy forgalomba helyezésnél max 1 hónapon belül be kell fizetni az adót egy fél évre legalább.Na mondom magamban, most jól rába..ltáztam, mert hogy be volt fizetve egész évre.De egy hét múlva jött egy papír postán, hogy látják, hogy rendezve van az adó, és ha befizetem, akkor a kapott paírral visszaigényelhetem majdnem az egész összeget (amennyit nem, az az összes postai, meg egyéb költség, kb 2-3 százalék volt).Na, ezt nevezik rendszernek, a többi elbújhat.Mondjuk itt is vannak hülyeségek, csak más témában.

visszakettopadlogaz (törölt) 2010.11.12. 00:24:17

turkmenisztannal vagy laosszal osszehasonlitva tuti hogy magyarorszag Kanaan.

relativ minden.

ideiglenes allamokat mint szlovakiat ( de furcsa leirva is - bar a tortenelem ugyis elmossa 50even belul ezt a kenyszer es hatalomvagy szulte allamalakulatot ) rendes ember elkerul megha kecsegtet barmifele anyagi elonnyel is a vele valo barmilyen kapcsolat. Grof Tisza Istvant idezve: valamit ado muvelt ember nem beszel szlovakul. :D

visszakettopadlogaz (törölt) 2010.11.12. 00:26:14

@gnme: abszolute ne szegyeld magad mert magyar vagy, en buszke vagyok ra. ( en sem magyarorszagon lakom )

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2010.11.12. 19:55:00

Az a helyzet, hogy a politikusok el sem tudják képzelni, hogy néhány adminisztrációs procedúra leegyszerűsítésével mekkora szavazóbázist gyűjthetnének maguknak.
Egyébként meg azt én is pártolom, hogy ha valami jól működik, akkor az részesüljön némi dicséretben. Talán a többi ocsmányiroda is eljut egyszer oda, hogy a sorban álló embereket ne bűnözőként, és adócsalóként, hanem ügyfélként kezelje.
A rengeteg felesleges adó kiszabásáról már nem is beszélve!

SergioLeone 2011.12.24. 20:46:55

@Zorgo: Igazuk van,figyu egy új Opel Insignina után visszajár az ÁFA 20%!!!!
süti beállítások módosítása