Ha eljő a sweeper…

  2010. augusztus 28. - Rézmányi Balázs

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Leolvasztjuk a Zinternetet!
2015-01-01 12:03:37

Darth Weber, a Tűszelep Fekete Lovagja elégedett volt a szituációs helyzettel. Sikeres volt legutóbbi

Így parádéztok ti
2014-10-23 08:40:58

Fejetlen csirkeként rohangálunk. Fel és alá. Fotózunk balra-jobbra. Néha videózunk is. Ezzel csak annyi a baj

Boldog a búcsú, ha nem a végső
2014-10-20 17:32:38

Irvine, Kalifornia, 2012 áprilisa, reggel hat. A második DeTomaso Pantera rotyog el az orrom előtt, majd megjelenik

Bonyolult, mint a faék
2014-08-26 14:01:34

Gianni kitalálta. Két pohár bor között, bal kézzel rajzolt egy egyszerű gépet, egy éket. Mielőtt az esti AS


Egy békés nyári este letámasztottam házunk előtt Doxát, hátsóm hóbortos ám hűséges és halhatatlan hordozóját. Mint minden este, most is álmában rozsdállt egy kicsit és megjelelölte területét egy apró olajpöttyel. Közben biztosan megint arról álmodozott, hogy bizony európaiként ő lesz az első, aki megnyeri a Piston Cupot. Ráadásul dízelként.

Doxa nagyságra hivatott. Egész pontosan már bizonyította nagyságát. Túlélt már egy cuccolós magyar tulajt. Túlélte Lőrke barátomat, aki ugyan nagyon szerette Doxát, de számára a gázpedál digitális: ON/OFF. De legfőképpen engem is túlélt...egyelőre. Közel harminc éve teszi a dolgát. Ha nem is gyorsan, de biztosan eljut a sofőrje által kijelölt célhoz. Mindezt úgy, hogy a legbonyolultabb elektronika benne a szivargyújtó.

De ez  valahogy böki a csőrét sokaknak. Egy kehes, rozsdás tofladék az út szélén. Ráadásul potenciális gyilkos! A forgalom hárombetűtlen rizikófaktorja, mert biztos csak egy fránya kontrafék van benne, amely sosem fogja megállítani. Ha mégis megállna, biztos felrobban. De az igazi közellenség a gazdája! Mikor épp nem az emberiséget és a Földet gyilkolja a vén tömegpusztító fegyverével, akkor biztos panda-pörköltet eszik, bébifóka-szőrme kalappal a fején. Mindezek tetejébe, a haladás és gazdasági növekedés kerékkötője. Már rég le kellett volna cserélnie. Jobb az öreg bontószökevénynek kenyérpirítóként újjászületni. Először csak gyöngéden kell a tulajt a haladás irányába fordítani. Csilliárdokból összekalapált marketing-kapmány keretében búgják a fülébe a THM-szirének a negédes dallámot. Hogy biztosra lehessen menni, némi extra adó itt, egy kevés túlszabályozás ott, és már haladunk is. Na jó, ez valahol rendben van, fejlődni kell, és az új autók valóban sok tekintetben jobbak. Csak én nem akarok se fejlődni, se új autót. Punktum! Még szabadon választhatok. De rémálmaimban felsejlett egy sötét jövő. Hatalmas Sweeper Robotok járták az utcákat, és minden ódivatú, korszerűtlen autót bedaráltak. Hátul meg üdítősdobozokat, törölközőtartókat, postaládákat potyogtattak ki. Egyelőre ez csak rossz álom, de ennek a sötét jövőnek a hírnöke már küldött egy levelet. Doxa ablaktörlője alatt hagyta. Még nem fenyeget! Még nem vesz el semmit! Csak felajánlja Sweeper-szolgáltatását:

Szép levél, kedves üzenet. Nagyon kedves! EMBER, EGY VIZSGÁVAL RENDELKEZŐ AUTÓ! Teljesértékű tagja a forgalomnak! Nem roncs! Ez nagyjából az a fajta kedves figyelmesség, mintha odamennék egy elhízott emberhez az utcán, és azt mondanám neki:

- Van egy isteni fogyókúra-programom. Megveszi?

Érdekes üzletpolitika. Kiváncsi lennék mennyire sikeres. Mindenesetre dühítő. Valóban ez a jövő? Innen tényleg csak egy lépésre van a Robotokból ismert Sweeper. Nem tetszik. Amikor megláttam a papírt, köpni-nyelni nem tudtam. Azért ha valaki haszontalan rozsdaboglyának, útszéli roncsnak tartaná Doxát, szegény öreg vas válaszát már tudnám:

Konklúzió? Nincsen. Az autó megy, megáll, világít, dudál. Tud mindent, ami elő van írva. Nem adom el. Se használatra, se felújításra. De főleg nem bontásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr92252625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurri Kán 2010.08.28. 15:16:56

Köcsög újautós maffia

Leadfoot 2010.08.28. 15:31:26

Jó ez a képregényes téma... :-)

Nemrég jelentek meg azok a bizonyos fotók a Nagy-Britanniában bezúzásra váró, roncsprémium keretében leadott autókról.

És azok még csak nem is 30 éves autók, hanem sok közülük nincs 10 sem. Teljesen frankó 6-8 éves kocsik várakoznak, hogy bezúzzák őket.

Gazdaságélénkítés egy lófaszt! Senki ne mondja nekem, hogy ez logikus, értelmes megoldás!

toncsi64 2010.08.28. 15:49:50

Bakker, ha lenne írói vénám akár én is írhattam volna annyira egyetértek. Sajnos a papírt hagyót még elkerülhetjük, mikor elegáns mozdulattal a kukába dobjuk a "reklámját" :)De mi a retket kezdünk az überokos városvezetőkkel akik szerint minden létező környezeti katasztrófára az a megoldás, hogy a néhány korosabb - még mozgásképes, mi több műszakilag közlekedésre alkalmas (érvényes vizsgával rendelkező) - autót rendeletekkel "bebetonozzanak" az aktuális parkolóhelyére :(

Nancsi 2010.08.28. 15:52:37

Ezen nem kell meglepődni. A parkolóban is pakolták diákok, az hagyján hogy az enyémre raktak, bár rozsda, az nincs rajta, de végülis nem fiatal már. De az már durva, hogy az előttem parkoló Porsche Cayenne ablaktörlőjén is ott virított a cetli :-D

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2010.08.28. 15:59:12

A "sweeper" először cetlit hagy, aztán egy óvatlan pillanatban emberi formát ölt, és színesfém- és autótolvajként jelenik meg, majd tűnik el, immáron hőn szeretett igáslovaink volánja mögött.. A legsebezhetőbb célpontok ezek a drága régi vasak, én már azon gondolkozom hogy rendszeresítem a megfelelő szerszámot az ülés alá, és csakis kormánykerék nélkül parkolok közterületen. Komolyan.

A "gazdaságélénkítés" egy buzzword (olyan mint a "buzzword", csak újabbkeletű), ennek az egésznek és benne nekünk is befellegzett, skacok.. Nincs energia, legalábbis lassan már reális áron mérik, csak idő kérdése hogy megfizethetetlen legyen - nincs új kenyérpirító sem, mert sokkal drágább mint amit a régi, de még működő darab leváltása indokolna. A rémálombeli robotok a nagy konzervgyártás közben több olajat égetnek és több kormot-satöbbit eregetnek mint az input oldalon bekerült öregautó egész eddigi és merészen túlbecsült további életében tenné, de nem baj.

Mink csak élénkítsük a gazdaságot :)

Úgy be van szarva az emberek többsége, hogy nem lesz plazmatévéje, számítógépe és klímás-seggmasszírozós újautója, hogy gazdaságélénkítés címszaván beteljesíti a saját végzetét. Nemsokára mindenki mehet vissza kapálni a fődre, vagy legyilkoltatik éhező embertársai által, de addig is, pörgessük a gazdaságot!

A jenkik több sok-km2-es naperőműfarmot építenek Nevadában (asszem), ez egy nagyon komoly intő jel, gondolkodjatok csak el, jenkik-naperőmű, naperőmű-jenkik, húvazze :)

Én személy szerint az öreg de jó vasamra szavazok, ugyan nem hibrid (a gyártás brutális energiaigényével), nem is új, de az etanolt szó nélkül megeszi, és elvisz ábólbébe ha azt akarom. Nekem ez kell. Nekünk ez kell. Nekünk van igazunk ;)

Mélyen sajnálom az összefüggéstelen és ráadásul masszívan offtopic bejegyzést, ígérem többé nem fordul elő :D

tónik 2010.08.28. 16:05:49

@s0nik:
Nem kell sajnálni, jól megaszontad...

Attis10 · http://auto-matchbox.blog.hu/ 2010.08.28. 16:16:31

Vazze, kb. 2-3 hónapja apám transitjára raktak ilyet, bár az tényleg érdekesen néz ki, de MEGY és FORGALOMBAN VAN, de nem mérhető egy mercihez főleg ha még szép is....
@Leadfoot: hátigen külföldön már vannak ilyenek :(

zeugma 2010.08.28. 16:16:49

Csinálják olyanra a műszaki vizsgát, hogy reális követelményei legyenek, de azokat tartassák be. Ne lehessen "okosba" áttolni a mindjártszétesik színesfémlopó dinnyeárus roncsot, meg a megállni képtelen, közveszélyes rozsdatemetőket. Ami viszont jól karbantartott és egyáltalán nem közveszélyes, azt hagyják békén. Tegyék a szabályokat ésszerűvé és élhetővé, aztán pedig tartassák be őket, és akkor mindenkinek jó lesz.

...hoppá, felébredtem.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2010.08.28. 16:25:51

@zeugma:
"Tegyék a szabályokat ésszerűvé és élhetővé, aztán pedig tartassák be őket, és akkor mindenkinek jó lesz."

Naiv gondolat hogy azok, akiknek akkor mégse lenne jó (ugyanazok akiknek eddig annyira jó volt hogy mostanra lett bőven befolyásuk), nem tesznek meg mindent (például) lobbizás terén azért hogy ez véletlenül se történhessen meg. Soha.

Vargnatt 2010.08.28. 16:28:43

Szívemből szóltál, kedves Balázs, maximálisan megértem a problémád. De utolsó mohikánokként akkor is őriznünk kell a múlt értékeit a jövőnek. Talán még egyszer megköszönik nekünk, ki tudja...

Te egy Mercivel jártál így, akkor mit szóljak én a kis 2T Trabantommal, aki már szintén lassan veteránkorú, de azért előfordult már, hogy egy teli szemeteszsákban gyújtósfát találtunk a csomagtartón, amíg még szükségből az utcán állt (azóta már az udvaron várja, hogy legyen pénzem vizsgára meg benzinre).

Meg hát szegény Trabantokat sose becsülték meg igazán, pedig ők csak tették a dolgukat hűségesen évtizedeken át. Az ember meg már csak ilyen hűtlen fajta, tisztelet a kivételnek...

Ha jönnek a robotok, akkor meg ludditákká vedlünk, és elpusztítjuk őket! Sőt, az egyik robotot egy másikkal fogjuk megetetni, és belőlük csinálunk konzervdobozt! ;)

@s0nik: "Úgy be van szarva az emberek többsége, hogy nem lesz plazmatévéje, számítógépe és klímás-seggmasszírozós újautója, hogy gazdaságélénkítés címszaván beteljesíti a saját végzetét. Nemsokára mindenki mehet vissza kapálni a fődre, vagy legyilkoltatik éhező embertársai által, de addig is, pörgessük a gazdaságot!"

Látod a jövőt, barátom. Szomorú, de ez lesz a vége ennek az agyatlan élvhajhászásnak, a mindent elsöprő vadkapitalista hedonizmusnak. A sok agymosó médiakampány ellen sajnos esélye sincs annak a néhány embernek, akik még tudnak gondolkodni, és szóvá merik tenni ezt a dolgot, vállalva, hogy esetleg hülyének nézik őket emiatt.

zeugma 2010.08.28. 17:40:37

@s0nik: Pedig olyan szépet álmodtam :-)

RÁMBÓGECI 2010.08.28. 17:48:54

@s0nik:
a legkevésbé sem volt összefüggéstelen és offtopic...

szivemből szóltál, akárcsak a poszt írója, akinek a bébifóka-szőrme kalapja priceless... :)

dennisthemenace 2010.08.28. 18:05:15

@Leadfoot: En speciel csak 10 eveseket lattam... De ez amugy is mas teszta. Lehet, hogy jok azok a kocsik, de a piaci ertekuk zuhan, naprol napra. Eleg egy nagyobb hiba es mar az a kerdes merul fel, hogy erdemes az autora az erteke otven szazalekat rakolteni?
Olcso hitelre barmikor lehet jo kocsit venni, ez nem Magyarorszag. Akkor minek tartsa a regit?
A roncspremium 2000 font volt; ez lejott a kocsi arabol, plusz, ha letett valaki pl. otezret, a maradekot akar kamatmentes(!) hitelbol torleszthette.
Es eszrevehetoen megnott az uj kocsik aranya az utakon.

Nancsi 2010.08.28. 18:05:29

s0nik: Mi ebben összefüggéstelen? Nem olvastál te még Tóta W. jegyzetet :-D

Egyébként meg hidd el, ha éheznek, k.rva gyorsan meg fognak a brókerek is tanulni kapálni:-) Majd megmutatjuk nekik hogy kell. Én mindenesetre a kis 1000nm telkünkön edzésben tartom magam - biztos ami biztos :-)

Chain-Q · http://charlie.amigaspirit.hu 2010.08.28. 18:32:29

Ja ilyet én is szoktam kapni. A legrosszabb, hogy általában eső előtt szórják ki, hogy rárohadhasson a szélvédőre meg a lapátra és kaparni kelljen a cafatokat. Az első kettőnél még dühöngtem. Azóta már csak vállat vonok, és kib*szom a kukába a nyuggereknek 200Ft-ért termékbemutatóval egybekötött társasutazás szórólapja mellé.

A bébifókák meg kapják be.

Dennis01 2010.08.28. 19:20:22

Itt Angliaban meg nem lattam ilyen szorolapot.. Megbecsulik a regi autokat ugyanugy, mint az ujakat.

Off: Hol lehet ilyen animalt autos kepeket talalni? Nagyon tetszik ez a zoldseges, orulnek, ha talalnek meg ilyeneket..

dragbiker 2010.08.28. 19:33:34

most írjam be,ami először az eszembe jutott...?
na jó.
a kurvaannyát az ilyennek:)

Rézmányi Balázs · http://totalcar.hu/ 2010.08.28. 19:40:55

@Dennis01: Szívesen segítenék, de ezt én rajzoltam. Ellenben a deviantart-on érdemes körülnézni: írd ott be a keresőbe, hogy "disney cars".

pipi1 2010.08.28. 19:45:04

Hát Balázsom ide jutottunk!Nekem is volt Mercikén és én is olyan dühös lettem, hogy körbe néztem nincs e ott a cédulahuszár!Nem valószínű, hogy barik lettünk volna és épp az egyik mecsijét kértem volna kölcsön!Belegondolva, ha az egyik klub talin viccelnének meg bennünket így, ott szerintem futóvad lövészet lenne, ha előkerülne az emberünk! :D Ez van sajnos a fogyasztói társadalom átka, szemete, mellékterméke ez a jelenség!Csak az új, a fiatal, a drága ami jó!A többi csak szemétre való szerintük!Lesz ez még így se!A csillag legyen Veled!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.08.28. 20:31:33

Ez a cetli felháborító!
Egyenesen sértő!

Én nagyon megsértődtem volna!

@s0nik:
Neked meg betűre igazad van!

DATSUN 2010.08.28. 20:38:59

És akkor most hogy lesz ez??? Elmegyek ma este dolgozni és holnap reggel nem mehetek haza a kocsimmal mert fekete a plecsni rajta? Azért az csúnya világ volna....Mert nincs pénzem zöldplecsnis fostalicskára? Korlátozni akarnak a szabadság illetve a személyiség jogomban? AZÉ MEEE CIGÁN VAGYOK?-Mert erre telik.....

DATSUN 2010.08.28. 20:44:34

Találják csak ki! Le fogom szarni nagyívből!!!! 32évesen sumák nélkül átment a műszakin,fog a fék,van minta a gumin,és ha balra tekerem a kormányt arra is fordul. Füstöl? és akkor? Mentél már a Passátod után....

Virago_1000 2010.08.28. 21:17:34

Hozzank is bekopogtatott ketszer is (!!!) egy faszi, hogy elvinne a Tatramat, akar ingyen (!!!) roncsba. Az alberlotarsam nyitott ajtot, zerencsere nem voltam otthon, mert olyat kapott volna, hogy hazaig gurigazhatott volna a fejevel.

Tenyleg elkepeszto, milyen ostoba emberek vannak, a hozzaszolasok tobbsegevel pedig egyet tudok erteni.

Mr. Cool · http://mbybk.blog.hu/ 2010.08.29. 09:56:07

Ha fontos az autó, keress neki rendes helyet. Ha az utcán rohasztod, ne is várj mást, örülj neki, hogy megvan reggelre. Sok évvel ezelőtt vettem egy skodát télre, hát persze, hogy ellopták az alu motor miatt... Szerencsére nem jutottak messze vele, beestek egy havas árokba vele...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 13:59:45

Hát ja, amikor egy (számítógépekről) hasonlóan gondolkodó embertől megkérdeztem, hogy ha ennyire nem bírja a régi dolgokat, akkor miért van egy 15 éves Golfja... ...nagyon csúnyán nézett :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 14:01:51

@dennisthemenace: Na most itthon meg úgy néz ki, hogy ha lehet választani, hogy a 200 ezret érő autódra költesz 50-et, vagy nem fog működni, akkor :
- 200-ért úgysem tudod eladni.
- Ha igen, akkor vehetsz annyiért másik szart
- Vagy havonta kibaszhatod azt az 50 rugót hitelre, ha új autót veszel

Dennis01 2010.08.29. 14:57:03

@Virago_1000: Meg otthon volt faternak egy tartalek Argentaja, meg nekem a 127-es a kertben leparkolva. Lomtalanitaskor vagy harom roma kopogott be, elvihetne-e oket...

A regi Minimmel a tavalyi Stanford Hall-i Mini talalkozon epp az ellenkezo torent: az en Minim volt az egyetlen, aminek a szelvedoje ki volt tapetazva karosszeriasok hirdeteseivel.. :D

@ColT: Volt ido, mikor ugy adtak egy uj Mondeot itt a kereskedok, hogy:
-Bevettek a regi kocsidat £2000 fontert.
-Egy evig nem kellett semmi fizetni, csak a kocsit hajtani.
-Az egy ev utan ha jol emlekszem kamatmentes hitellel kifizethetted a kocsit.

Igy mar esszerubbnek hangzik az a sok kocsi, ami raktarakban rostokol Nagy-Britannia szerte, nem?

Rocko- 2010.08.29. 16:01:25

egyszer én is találtam ilyet az autómon, iszonyatosan felbaszott.
hát a hiányzó 1,25 díszléc miatt ne nézze már senki az én kocsimat roncsnak!

dennisthemenace 2010.08.29. 17:42:20

@ColT: Igen.. Arrol nem beszelve, hogy milyen lepra kocsikkal vannak tele a kereskedesek otthon. Az itteniek altalaban sokat futnak, de az allapotuk nagysaagrendekkel jobb a magyar hasznaltautopark egyedeinel..
Anno az en kocsim 8 evesen, nagyon szep allapotban, friss muszakival kerult kb negy heti fizumba...
Tehat ar kerdeseben sem igazi a magyar piac.

hakapeszimaki1986 2010.08.29. 19:06:37

@ColT: 50-et havonta rá lehet költeni a régire ha peched van vagy túl igényes vagy! :)
Nagyjából egy éve vettem meg az első autóm: 97es B corsa 1.2 8V 500 pénzért.
Azóta rá lett költve 300 jó magyar forint. 15.000km alatt.
Semmi különös nem volt vele,szóval nem egy roncs,csak lengéscsillapítók öregek voltak,új fékek,kötelező vezérléscsere,téli-nyári gumik,gyertyák,kábelköteg,stb.
És ugye a corsa nem arról híres,hogy drága az alkatrész hozzá.Pont azért vettem merhogy ócsó fenntartani.AHA!!
Tehát kb.25Ft ba fáj havonta szervizelni.
Ha a vételárat letettem volna kezdőnek,akkor ebből a havi 25ből behitelezhettem volna pl.5éves G-astra coupét,amit csak olajcserére kéne vinni.

tónik 2010.08.29. 19:41:25

@hakapeszimaki1986:
5 éves Astrára is kell gumi, vezérműszíj, stb., és még a bankot is el kéne tartanod. Attól függetlenül lehet, hogy mellényúltál, de még így is jobban jársz.

hakapeszimaki1986 2010.08.29. 21:01:17

@tónik: A legtöbb 5év körüli astra láncos.
1.5ért vannak 30.000km körül futott darabok. Kb.1milkát vettem volna rá fel,mondjuk 5évre az kb.havonta pont a szerízköltségem.
5 év múlva 10évesen el lehet adni 800körül.
Van a családban újkorától egy 5éves Polo,láncos 50.000km-t futott.Eddig csak olaj+szűrők mentek bele.10éves koráig szándékozzuk megtartani és addig kb.fékbetétet kell benne cserélni meg esetleg egy nyárigumi garnitúrát.Mondjuk nem volt rajta hitel.
Én nem mertem bevállalni,hogy a bank játsszon a tökeimmel,de azért elgondolkodtam rajta,hogy talán nem jártam volna rosszul vele.

====== vadparaszt ====== (törölt) 2010.08.29. 22:25:47

Mondom, nem kell mellre szívni, a szórólapot diákok szórják ki nyári munkában, nem végeznek állapotfelmérést, csak minél több kocsin rajta legyen, azt jó.

!!!MegaStorm (törölt) · http://www.pbcomputer.hu/ 2010.08.30. 17:23:09

@Csumpi Hálidéj:
csatlakozom, anno. a Zsigulim 2002-ben volt 31 éves, azóta volt 2 kocsim, de mégis az a gép áll a legközelebb a szívemhez.
Az utolsó műszakiján 0,5% volt a fékerő-eltérés az első kerekeken, az vizsgabiztos kigúvadt szemekkel dörzsölgette a képernyőt, hogy jól látja-e? :)
17 évesen került hozzánk, első tulajtól, én a nálunkléte utolsó két évében használtam, aztán eladtam pár roma srácnak, akik nagyon hamar megadták neki a kegyelemdöfést...

DATSUN 2010.08.30. 23:55:35

ja cigók....az annyuknak adnák meg...

tónik 2010.08.31. 17:30:33

@hakapeszimaki1986:
Azért az nem valószínű, hogy a Corsa szervizelésére 1.5 milliót elköltesz 5 év alatt. Ne edd a kefét, hitelre venni legfeljebb haszongépjárművet éri meg, a többi csak pénzkibaszás.
süti beállítások módosítása