Minden idők egyik legjobb autós filmje

  2009. augusztus 23. - Winkler Róbert Címkék: petrocelli challenger kowalski vanishing point

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

A sztori a lehetetlenségig egyszerű – nem primitív, egyszerű. Van ez a Kowalski, akit két létező karakterből, illetve megtörtént esetből raknak össze. Az egyik egy San Diegói rendőr, akit kirúgnak a testülettől, a másik az ámokfutó, aki bekattan, és nem áll meg a rendőröknek, végül nyélgázon belecsattan egy alkalmi útzárba. Miközben valaki irtó hosszasan száguld, természetesen villannak az agyába emlékek, így aztán megtudjuk, hogy Kowalski rendőr volt, de nem bírta a gusztustalan kollégákat, ezért kiszállt. Volt autóversenyző, de valami NASCAR-jellegű rendezvényen fejreállt egy tömegbalesetben, továbbá motorversenyzett is, de ott is bukott egy nagyot, bár utána célba ért. Meg volt egy felesége, vagy csaja, aki szörfözés közben a tengerben lelte halálát. Mindez annyira mellékes információ, hogy a flashbackek időtartama még összességében sem haladja meg az egy percet: a lényeg a száguldás.

Van tehát Kovi, aki úgynevezett car delivery man, új autókat visz házhoz egy ügynökség megbízásából. Épp beér egy melóból, a főnök mondja neki, hogy nem sürgős a következő, a Challenger, inkább aludjon egyet, mert még kinyírja magát. Kowalski viszont inkább a második lehetőséget választja, elmegy a Challengerrel a díleréhez, magába töm egy marék Benzedrint, és fogad vele, hogy mikor ér San Franciscóba.

Hogy miért pont Dodge Challenger lett a főszereplő, arra elég egyszerű a magyarázat: a 20th Century Fox elég sok előnyös üzleti szerződést kapott a Chryslertől, a detroiti mamut meg persze nyilván valami ilyesmiért tett korábban szívességeket a hollywoodi mamutnak. A frissen kijött Challenger pedig fontos autó volt a Chrysler konszernnél: ezzel léptek be a kompakt izomautó-versenybe a Ford Mustangja és a GM Camarója mellé. Lehetett volna persze főszereplő más Mopar-izomautó is, de a film kaszkadőrszakértője, Carec Loftin kifejezetten kérte a Challengert a torziós rudas futómű minősége és az R/T változat motorjának teljesítménye miatt.

A főszereplő Kowalski megformálására elég meglepő húzás volt az ismeretlen Barry Newman, akiből csak 1974-ben lett Petrocelli. Végülis a filmet nem vágja haza, de azért Newman nem egy karizmatikus színész, úgyhogy talán jobb lett volna Kowalskinak az eredetileg tervezett Gene Hackman, akit fiatalon nagyon el tudnék képzelni szétspeedezett száguldozóként. Az persze biztos, hogy a Vanishing Point remake-jében Viggo Mortensen sokkal érdektelenebb, mint a jó öreg Petrocelli.

A Vanishing Point az igazi, tökéletes autóbuzi-orgia, és szerencsére egyáltalán nem abban az értelemben, hogy na tessék, csináljunk a hülyéknek filmet, amiben sok autó van, úgyis bekajálják. Szóval nem egy Ágyúgolyó-futam, vagy Kicsi kocsi újra száguld. Nem volt nagy mozisiker, a 20th Century Fox kevés kópiával játszotta, mert eleve nem bízott benne. A kritika lehúzta, mondván, a néző valóságos autómérgezést kap tőle.

Én viszont nehezen találok az emlékeimben ennél autóbuzi-kielégítőbb filmet. Nincs benne például semmi nevetséges stuntolás: az autók viszonylag reális dolgokat művelnek, és a forgatáshoz használt Challengereket nem is alakították át, leszámítva a keményebb rugókat abban a példányban, amivel átugratták a patakmedret. A legjobb viszont, hogy végre láthatunk egy autót, nem csak pár másodpercig bukkan fel itt-ott, hogy háttértáncosként egészítse ki a színeszek munkáját. Korszakalkotó volt például, hogy végre rendesen bekameráztak egy autót, tettek kamerát a motorháztetőre, a kerék mellé, az oldalára-hátuljára, és nagyon nem spóroltak a képekkel.

Vannak talán fotogénebb izomautók is, mint a Challenger, de ezt legalább mutatják – soha ennyit autó filmben nem szerepelt. Változatosak a képek, de nagyon sokszor mernek eljátszani olyanokat, hogy csak egy fix nagytotált látunk valami szép amerikai tájképpel, és az autó egymagában zúz át rajta gyufásdoboz méretben, festői porfelleget húzva maga után.

És hát a hang, amiről a soundtrack-tébolyban igen gyakran feledkeznek meg. Legutóbb gyanútlanul beültem a moziba Clint Eastwood Gran Torinójára és gyerekek: egy fia V8-hang nem volt, az autót is alig láttuk. Bezzeg a Vanishing Point Challengere! A rendező, Richard C. Sarafian tudhatta, hogy ezért szeretjük az autós filmeket, vagy csak közben kapott rá a V8-ra, de amennyi magas fordulaton üvöltő V8-at itt hallunk, az már tényleg majdnem elég. Filmekben amúgy is inkább csak cirkálós rotyogás szól; itt végre rendesen megküldik a gépet, ahogy kell. És ha már filmzene, a Vanishing Point abban is jól belenyúlt: a Mountain együttes Mississippi Queenje nélkül ma sem élet az élet.

És persze amitől minden amerikai road movie nézhető lesz, az a táj, meg az utak. És a karakterek, Super Soul, a vak néger rádiós, a motoros hippik, akik puszira adnak még neki speedet, és persze a sivatagban Hondán motorozó meztelen csaj, aki döntően meghatározta gyermekkorom pszichoszexuális fejlődését. Csak akkor még nem értettem, miért nem akar egy ilyet habozás nélkül megdugni egy napok óta súlyosan speedező illető. Gilda Texter egyébként jelmeztervező volt, de tegye fel a kezét, aki szerint alkalmatlan a meztelen motorozásra!

A világért se szpojlereznék, tehát a végét nem árulom el, de érdekes módon nem Challengert robbantottak fel a buldózerek tolólapjain, hanem egy robbanóanyaggal megrakott 1967-es Camarót. Amiért igazából még nagyobb kár, de hát mit tudhatták még akkor…

Végül a Vanishing Point annyira kultuszfilm lett, hogy Quentin Tarantino Deathproof-jában (Kurt Russell Chevy Novával zúz) ugyanaz az autó rendszáma, mint a Kowalsky által postázott Challengeré (OA 5599), a csajok pedig egy 1970-es vajszínű Challengerrel üldözik. De persze Tarantinónál közel sincs annyi jó kép, meg motorhang. A stílust jól levette, de autóbuzériában sehol nincs a csávó.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr111323795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2009.08.23. 13:20:15

@Aaron Ross: Ausztral film volt es nagyon gagyi...Sajnos nem emlekszem a cimere,de talan igy,hogy mar tudod,hogy ausztral,megtalalod.Egy ujfajta virust lopott el a no,hogy ne hasznalhassak katonai celokra.

dennisthemenace 2009.08.23. 13:22:20

@Aardvark: De.Mert a magyaroknak maniajuk fellengzos,hulye cimre atkeresztelni mindent.Pl.;Red Rock West(Nicolas Cage)magyar cime:"Mikor egy bergyilkos is tobb a soknal.." Ubergagyi.

Wizardus86 2009.08.23. 13:23:57

Az is Vanishing Point, az imdb mindkettőt kiírja keresésben... és olvasd el a cikket is mert Winkler írt róla :)

bubosvocsok2 2009.08.23. 13:25:09

Amúgy én úgy tudom, a Skaer Run (Rázós futam) új zélandi film, nem ausztrál, a youtube-on is valaki nem jól írta, de annyi baj legyen. :)
Amúgy a zenéje is zseniális annak a filmnek.... :) És a magyar szinkron is jó.

ave 2009.08.23. 13:25:30

Meg tudtam nezni, es azert ez mar valami.
Egyebkent borzalom.

Wizardus86 2009.08.23. 13:31:07

@dennisthemenace: ez is elhangzott ma már a címe Shaker Run

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.08.23. 13:34:34

Nem tom írta-e már valaki, de este lesz valamelyik országos keradón a Mexikói határ c. film, Pontiac GTO-val. Egyszer mindenképp nézhető.

BartiS2 2009.08.23. 13:49:18

nekem egyébként a legelső a Mad max volt... csak utána jött a rázós futam... mad maxből is konkrétan ez a jelenet:

www.youtube.com/watch?v=TMYLjlpP0NY&feature=related

pat bateman 2009.08.23. 13:55:18

vagy 2 éve nyáron rántottam le torrentről a film eredetijét és szerencsémre volt hozzá felirat. (bár megjegyzem, alig beszélnek a filmben, angoltudás nélkül is tökéletesen lehet érteni a "történéseket")
a zenéje már akkor is megfogott és nagy szerencsémre, azt is sikerült lehalászni a világhálóról. karcos, bakelites hangzás, ízig-vérig 70-es évekbeli sound!:) a Bonnie és Clyde egyik üldözős jelenetét idézi vissza a felgyorsított country "pörgés".
óriási hangulata van a filmnek, és itt még tényleg igazi autókkal kaszkadőrködnek. (csak tessék megnézni a rendőrautó felborulását, szinte érezni a vasak csattanását...)

a remaket nem láttam - nem is annyira izgat, bár Mortensent szeretem - , de az imdb szerint TV filmként készült még 97-ben. tán egyszer vmelyik ker. tévé leadja vmi ordenáré késői időpontban...

Péter 2 2009.08.23. 13:55:23

@ShwartzWazul: Elég szomorú... :-) Most az egyszer:

www.allsubs.org//search-subtitle/vanishing+point+/10

www.divxsubtitles.net/page_subtitles.php

A másodiknál magyar is van, szokás szerint amatőr, pocsék helyesírás, hiányzó vesszők, érthetetlen nagybetűk, satöbbi...

raveman1 2009.08.23. 13:58:41

azt szeretném megkérdezni tisztelettel, rendes autós újságíró rendes cikkét mikor olvashatjuk?? Az utóbbi pár nap elég haloványra sikeredett, uraim.

TPZ 2009.08.23. 14:07:24

"A frissen kijött Challenger pedig fontos autó volt a Chrysler konszernnél: ezzel léptek be a kompakt izomautó-versenybe a Ford Mustangja és a GM Camarója mellé."

Így van. A Barracuda például nem is létezett.

Robi, én értem, hogy még kezdő amerikai autó rajongó vagy, de néha tényleg utánanézhetnél néhány dolognak, mert sokan készpénznek veszik, amit itt olvasnak.

LaHaine 2009.08.23. 14:10:29

gyerekkoromban láttam először, leadta a magyar TV, ami nagy szó vol. Nagyon jó film

Péter 2 2009.08.23. 14:10:58

@Péter 2: Az előbb csak beleolvastam a magyarba, most összevetettem az angollal is. Katasztrófa a fordítás. És az elkövető még oda is írta a nevét, hogy röhöghessünk vagy sajnálkozhassunk rajta, nem tudom, melyiket kellene inkább...

raveman1 2009.08.23. 14:15:03

az a bajom Robi cikkeivel pl. hogy csak.. cikkek, helykitöltés, izzadtságszagú erőlködés a "muszáj valamit betenni ide, gyerekek".. értitek? Mikor Csikós kolléga írásait olvasom, látom magam előtt az olajos féltengelyeket, ott vagyok velük. Ezt hiányolom

Alternatív 2009.08.23. 14:25:06

Hatvanas évek vége, hippikorszak, diáklázadások, szabadságvágy. Négy nagy film született ekkor, erről: Szelíd motorosok, Száguldás a semmibe, Eper és vér, Zabriskie point.

A Száguldás a semmibe (Vanishing point) remake-jét pár éve leadta az RTL, az eredeti sajnos csak valamelyik vidéki könyvtár kazettái között maradt fenn, onnan került fel egy éve a jobb torrentoldalakra.

http://www.mytransportquote.com · http://www.mytransportquote.com 2009.08.23. 14:47:07

respect Winkler ilyen filmeket akarok látni!!! Sőt a route 66 on akarok végigdöngetni egy régi amcsi verdával :)

clubman 2009.08.23. 14:56:08

@konti10: Annak idején legalább kétszer láttam a moziban. Már akkor Száguldás a semmibe volt a címe, ha jól emlékszem. És szerintem igen. Már akkor is a Jaguar tetszett jobban, a Petrocellire meg már nem is emlékeztem.

secretloser 2009.08.23. 15:07:19

A Száguldás a semmibe mellett még A betörés című Belmondo film autós jelenete gyakorolt annak idején nagy hatást.
www.youtube.com/watch?v=XVs5rVf8hB0

MisterV8 2009.08.23. 15:08:12

...és megint a régi amcsi szarok...

Kérdezék valamit kisbarátom,te mi alapján mondod ezt?
Volt már neked egy v8-as amcsi vasad vagy ülltél már benne?
Érdekelne....

abcd1 (törölt) 2009.08.23. 15:08:12

@BartiS2: a Mad Max tényleg jó film volt, Mel Gibson többi szerepe viszont nem jött be nekem.Rendezőként viszont a Passióval óriásit alkotott.Azért meg külön dicséret illeti, hogy nem jelöltette Oscarra, adott egy fricskát a "bosszú népének""

a8zoli 2009.08.23. 15:38:51

ez megvan gyári dvd-n angliából. a 97 es tvs verziój viggo mortensennel nincs (még).

Operator 2009.08.23. 15:39:31

Igen, én is láttam néhány hete azt a százéves TopGear ismétlést, amiben pont a legjobb autós filmekről vitatkoztak, s végül ezt választották meg a legjobbnak.
Annyira tudtam, hogy lesz valaki, aki ezt követően - miután megnézi - gyorsan megírja, hogy már gyerekkora óta ez a kedvenc filmje.... bazz'

Janesz11 2009.08.23. 16:21:44

@Wizardus86: Ha tudom, h ilyen stílusú lesz a film, vhonnan mielőtt leülök megnézni, akkor valszeg máshogy élem meg mert nem várok tőle semmit.
Aznap este cím és főszereplő alapján választottam. Akkor sem esett le tantusz, amikor láttal, h qt a rendező...

Ha jól belegondolok, minden qt. a másodikra, harmadikra kezdett tetszeni.

Death proof nekem nem nyert

gnme 2009.08.23. 16:39:02

..a gumikacsáról mikor írsz cikket?

Kaksi Atomerőmű 2009.08.23. 17:09:27

csodálkozom, hogy eddig még senki nem említette a GONE IN 60 SECONDS-t a maga laza 40 perces autós üldözésével. természetesen az eredetiről van szó, nem a nicholas cage-es Tolvajtempóról...

itt van 5 részben
www.youtube.com/watch?v=GlzWF_VmEu8

jano.vagyok 2009.08.23. 17:24:58

az én autóbuzériámat beindító egyik film-élményem:
Two-Lane Blacktop (1971)
www.imdb.com/title/tt0067893/
www.youtube.com/watch?v=JKcIGPQST9s
erről a gyöngyszemről se feledkezzünk el.

Dév88 (törölt) 2009.08.23. 17:46:43

Nem volt és nem is ültem benne és nem is akarok..számomra ezek már régi szarok ahogy csikós szarjai is...haladni kéne a korral és nem ilyen régi benzizabáló környezetszennyező ósdi balesetveszélyes szarokkal járni..biztos van akinek ez tetszik...tetszen...csak a fasz kivan h alig születik már normális cikk mert mindig csak winkler amcsis v8 baromságai meg csikós gyökér szerelős cikkei...ennek az egész belsőségnek semmi értelme...ha egy ez egy autós magazin akkor autókat kéne tesztelni nem pedig ilyen szarokat írni azért h azért változzon vmi a főoldalon..

censor013 2009.08.23. 18:32:28

@Aardvark:
Amint említetted, nekem is bevillant valami róla. Kis szaros kölyökként néztem ezt a tévében, és csak arra emlékszem, hogy jó volt.De a címét mintha beleégették volna az agyamba. Csak az tiszta. Meg kell néznem....

dennisthemenace 2009.08.23. 18:46:56

@Dév88: Millio portal van,ahol megtalalod a neked valot,nem kell ezt olvasni.Tiszteld meg azokat,akik szeretik az "ocska amcsi vasakat",meg a "Csikos szarjait" azzal,hogy nem szolsz be.Vagyunk par millioan,akik jobban szeretjuk ezeket,mint az uj autokat.Ez a mi vilagunk,nem kell belepned,ha nem tetszik,ennyi.

BartiS2 2009.08.23. 18:55:19

@dennisthemenace: ott a pont... sokan azért járnak ide a belsőségbe, hogy telefikázzák... de akkor minek olvassák?.. nem értem... ha tériszonyom van akkor nem állok neki ejtőernyőzni... milyen egyszerű...hihetetlen :-)

dennisthemenace 2009.08.23. 19:08:39

@BartiS2: Szerintem a csavo csak fikazni jar ide,meg meg Isten tudja,hova...

Blindmouse 2009.08.23. 19:24:45

Furcsa hogy senki sem említette pl a Highwaymen c. filmet.. azért az elején a 4. percben a Barracuda elég impozáns hangélményt produkál...

Én még a No Man's Land c. filmet is szeretem...

karel_atya 2009.08.23. 19:35:03

Nem rossz cikk ez vasárnapi ebéd után... :)

A történeti hűség kedvéért... A DeathProofban a Challengeres résznél már Chargert hajt Kurt Előszörvagyokrosszfijúdetetszik Russel, a Chevy Nova SS karcos lett addigra... És pontossan a Vanishing Point miatt vala a fehér Challengerre harmatos a jánybugyi... :)

Bencesz 2009.08.23. 19:38:32

@Dév88: De te mostan mi a ráknak jársz erre az oldalra? Mert hogy téged nem érdekelnek az autók az is biztos, mert igazi autóbuzi nem ír ilyeneket mint te.

Bencesz 2009.08.23. 19:45:24

@Skodafan: Ez amit te leírtál az a 97-es Vanishing point-nak a története.

dragbiker 2009.08.23. 19:47:30

Ha már szóba került feljebb Belmondo...
A kívülálló,1983:

www.youtube.com/watch?v=eXNU-sOqEMo

Azért ezek se rosszak.

pet77 2009.08.23. 19:59:56

@konti10: kéne az a film: "Gengszterek sofőrje"!!! Légyszi, ha tudsz segiteni , irj az inlandia@freemail.hu-ra.
Előre is kösz, Pet.

ommm 2009.08.23. 20:00:50

@raveman1: Oké, de csak nem szerelhet mindenki egész nap?

A VP nagyon jó anyag, pihentet, elgondolkodtat, hibátlan.
Ahogy a Mad Max 1-2 is.

pet77 2009.08.23. 20:14:54

@ommm: korektúrázni helyesen: Korrektúrázni!!!!!!!
Köszi a hétvégét!!

Pont azt irod el, ami a helyesirás - ellenőrzést jelenti::)))))))

ommm 2009.08.23. 20:24:23

@pet77: Kösz, fáradok már én is.
Szóval noch einmal:

ommm 2009.08.23. 20:05:30
@Dév88: Öregem, akkor láss neki, és azon a pár szaabad napodon, amikor államünnep van, fuss neki fotózni, autót mosni, cikket írni, betördelni, korrektúrázni, majd élesíteni, kommenteket figyelni és címlapozni.
Majd miután végeztél, zongorázd ezt el négy napon keresztül hétfőig és hátradőlhetsz, megkapod a Csalifaszú Nagyjani lovagkeresztet. Ember, igyekszünk a szabadnapokon is legalább valamiféle minimális olvasni- szórakoznivalót adni az olvasónak és nem az a baj, hogy telibeszarod, hanem ahogy telibeszarod. Bocs, szabadnapokon ennyire futja, legközelebb jobban igyekszünk.

raveman1 2009.08.23. 20:25:46

@ommm: erre azt tudnám mondani, hogy mi lenne, ha mondjuk a pilóták az államünnepen és szabadnapokon minimális szolgáltatást nyújtanának és örülnünk kéne, hogy épp nem estünk le :)

ommm 2009.08.23. 20:29:13

@raveman1: Igaz, de ez nem reptér, szerkesztőség. Nézd meg a többi lapot, ott még ennyi mozgás sincs.

ommm 2009.08.23. 20:32:05

@raveman1: Ja, még valami: a négy szabad nap alatt rengeteg jó dolog is elkészült, ebben biztos lehetsz :)

ommm 2009.08.23. 20:35:00

@motorsport77: Utólagos engedelmeddel, ezt moderáltam, remélem, megérted és nincs harag. Kösz.

raveman1 2009.08.23. 20:46:51

@ommm: biztos vagyok, ezért vártam legalább mára a tutit ! :)
Más lapokat meg nem nézek, oka van hogy itt vagyok, mégpedig az hogy szeretem a totalcart, ezért a kritika. Amit persze nem kell elfogadnotok

motorsport77 2009.08.23. 20:50:27

@ommm: Ok. Csak nem bírtam nézni ahogy csorog a sok nyál :)
Szerintem KB azonos kategória a film mint a Bullit, vagy a Hajsza, művészi szempontokat nem nézve.
A Gran Torino nem ez a kategória, teljesen más a mondanivalója.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.23. 20:53:57

@ommm: " Nézd meg a többi lapot, ott még ennyi mozgás sincs."

az indexnél van mozgás

Dév88 (törölt) 2009.08.23. 20:54:37

Légyszi tiltsátok már le az acc-omat..

ommm 2009.08.23. 20:58:55

@raveman1: De, semmi gond ezzel, csak tudom, hogy ebben az időszakban (szabadságok, ünnep stb.) is tesszük, amit csak lehet, sajnálom, hogy nem jön át valójában. A négy nap nem telt el munka nélkül, de az eredményét nem tudjuk ilyen gyorsan kinyomni ide.

motorsport77 2009.08.23. 20:50:27
Jó, jó, tudod, kinek a pap...

Gyurma73 2009.08.23. 20:53:57
Jóval több ember, nagyobb szerkesztőség, napilap, a TC pedig magazin. Azért van mit olvasni itt is :)

raveman1 2009.08.23. 21:04:52

jó, ezt el tudom fogadni. További jó cikkírást!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.23. 21:18:03

@ommm: "Jóval több ember, nagyobb szerkesztőség, napilap, a TC pedig magazin. Azért van mit olvasni itt is :)
"
CSAK KÖTEKEDTEM:-))

ommm 2009.08.23. 21:21:54

@Gyurma73: Már készül a voodoo-bábod :))

Bullett 2009.08.23. 21:26:08

A Bullitt sokkal jobb!

mumtaz 2009.08.23. 21:49:30

@BartiS2: Ha emékeim nem csalnak, akkor ebben a Mad Max-es üldözésben Ford Falconokat hajtanak (különböző variációkban). És - ha jól emlékszem - volt ott olyan autó, amit a roncstelepról hoztak, volt amelyik taxi volt, és azt hiszem, amit Mel Gibbson hajtott, az egy valódi rendőrautó volt.
Az egyik leg nagyobb jelenet, amikor eltrafálják a mikrobuszt, ami meg a rendező saját autója volt. :)

Azért jól bebizonyították, hogy lehet kevés pénzből is (azt hiszem 100 000$) jó filmet (kultuszfilmet) forgatni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.23. 22:02:43

A TV2 őn most megy a mexicói határ .Az elején egy piros GTO val menekülnek.

honti 2009.08.23. 22:26:12

Szerintem minden kornak megvan a maga legjobb autós filmje. Ilyen a VP is, a Bullit is az USAban. A Belmondo filmek is szuperek! Ja és a két nagy kedvencem: A párbaj (The duell - Spielberg) és az európai változata, ami nálunk az Utasok címen futott egyszer az M1-en, még 1988 nyarán, Trintignant főszereplésével... én azóta keresem. Sajna akkor még nem volt videónk...

ha látta valaki, légyszi jelezze:

www.imdb.com/title/tt0074642/

A sztori, hogy egy apát és fiát (renault 5) üldöz a feleség excsávója egy Ford (?) kisbusszal. Állati! Mindenkinek ajánlom.

Luighi 2009.08.23. 23:06:03

Az új Challengert épp ma csodáltam meg Győrben a Dunakapu téren. Ugyanolyan narancs színben, mint a 3. klipben. Most biztos sokan gondolnak arra hogy micsoda benzintemető, de ha az előállításához szükséges is hozzávesszük a sok common rail csúcsdízel előállításához szükséges erőforrás igényhez, akkor a várhatóan (legalább) dupla élettartam azokhoz képest mellett lehet inkább mégis ez lenne a jobb befektetés. Egy 206 Pözso HDI vagy hasonló árából meg egy darabig lehetne tankolni. Mondjuk azt sem sokáig, mert a források a végüket járják.
Apropó miért nem erről írtok Robi!?
Segítsek? Hetesi Zsolt anyagai pl. astro.elte.hu/~hetesizs/anyag.html

faterpolo 2009.08.24. 00:11:10

Ez meg az én gyerekkoromból a kedvenc:

www.youtube.com/watch?v=NqKnCdnJqyM

Van a filmben egy másik is, azt sajnos nem találtam meg (nem tudok olaszul, az valszeg segítene kicsit). Borzasztó homályos az emlék, valami piperkőc bejáratós kocsiját hajtja ronggyá, közben a tulaj végig ott sipítozik az anyósülésen..:D Talán egy 130-as Fiat, de lehet, hogy hülyeség...

faterpolo 2009.08.24. 00:19:02

Háhá, mégis megvan:

www.youtube.com/watch?v=QlZcjq1E33c

És jól emlékeztem, hogy Espadája van a főcsúnyabácsinak, pedig 9 éves koromban láttam utoljára a filmet!:D
A Fiathoz tud valaki nyilatkozni, amiben Piedone ül? A 90 előtti Fiatokat alig ismerem sajna...

Béla_ 2009.08.24. 01:26:22

A Vanishing Point tényleg többhónapos adagot ad vényócból! Teljesen jó! De azoktól kérdezném, hogy akik a Bullitt-ot istenítik, hogy megnézték azt a filmet VÉGIG valaha is? Vagy nem is látták, csak valamelyik másik fórumon emlegették hogy az az autós filmek istene, és be akarnak dobni valami jól hangzót!? Mert az összességében egy történettelen, unalmas, nézhetetlen f*s film. Egyedül az a 10 perces üldözéses jelenet ami jó benne, mert ott minden van ami amerikai autó: V8, rágógumi futómű, kenődő diagonál virsligumik, irtózatos orrtolás hegyek, állat! Szőr feláll. :)

A Death Proof elhiszem hogy a legtöbb embernek nem tetszik. Mint film tényleg rossz. De mint Tarantino alkotás, remek! :) Mert pont azért ilyen hogy ilyen legyen. Szándékosan lett "ZS" kategóriásnak látszó film. Egyik kedvencem!

Two lane blacktop: Srácok egy '55-ös Big Blockos Chevy-vel járják az országutakat, gyorsulgatnak, majd összeakadnak egy beképzelt faszival aki egy '73-as GTO-t vezet. A film asszem '72-es. Ott is van V8 rendesen.

Az eredeti Gone is 60 seconds (nem az az Angelina Jonie-s szar. :P) meg a felétől végig egy összefüggő autós üldözés! Állat. :)

NGA 2009.08.24. 08:46:29

Én nagyon sokáig hajkurásztam ezt a filmet, majd megleltem, de csak felirattal. Megvan ez magyar szinkronnal is?
Gyermekkoromban láttam, azóta is kerestem, én csak a száguldás a semmibe cimre emlékeztem. Ez valamikor a 80-as évek legelején lehetett talán.
Az egyik legmeghatározóbb ilyen filmnek tartom, van benne valami brutális keménység, és sok apró kis geg. Barry Newman is jó választás volt szerintem. A remake-t meg sem néztem, nem is érdekelt.

Mazlee 2009.08.24. 08:48:37

amerikai autó rajongók és nem írta senki a "Dirty Mary, Crazy Larry" c. filmet????

szégyen

kelemen.lajos · http://picasaweb.google.com/kelemenlajos 2009.08.24. 08:59:36

Igen az tényleg furcsa hogy az eredeti gone in 60 seconds le van xarva az ismeretlenséág pöcegödrében, és mindenkinek csak a mai jön az emlékeiből és arra szarozik...
Pedig az a pillanat amikor a főhőst nézi a tikárnő elég egyértelmű pillantásokkal, mikor a főhős a kocsikat (és milyen kocsikat!) nézi ugyanezzel... szerintem mindent elmond a filmről. A végén a 40 perces üldözés. Hát kérem akkor még tudtak...

dennisthemenace 2009.08.24. 09:03:55

@faterpolo: Az nem Fiat,azt hiszem,Lancia volt,de nem biztos..
A 90 elotti Fiatok voltak a legjobbak,kar hogy nem ismered oket..:)

DiliQtya 2009.08.24. 09:04:53

Nekem azért tetszett a Halálbiztos autós üldözése, valójában nagyszerűnek tartom. Sok közeli kép ötletes megoldással. pl: amikor lecsúszik az útról, hatalmas porfelleg(leáll a kamera is), hallunk valamit, gyors fordulás és visszarobog jobbról. Aztán az igazán hangulatos vidéki helyszín, végre nem sivatag, mint legtöbbször, lebegve száguldó lemezdarab, sok merész operatőri képpel szóval remekbe volt az szabva dramaturgiailag, mindazonáltal Kört Rásszel bácsinak nincs gonosz feje, akárhogy is próbálkoztak, valamint az autó gyilkolóeszközként volt hangsúlyozva, nem róla szólt. Számomra az igazi autóbuziság a Párbaj, az fogott meg anno, de erre már kíváncsi vagyok

xenuka 2009.08.24. 10:00:38

@faterpolo:
Piedone egy Alfa Romeo Giulia-val érkezik

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.24. 10:46:05

ha mar autos filmek: Used Cars ( 1980 - robert zemekis ) nekem az a csucs mert autok+poenok aradata. a youtube on vannak belole reszek, az ebayen $12 dvd n.

a duelt nem spielberg rendezte? lehet rosszul emlekszek de az volt az elso filmje amit rendezett - lusta vagyok most utanna nezni.

a gengszterek soforje sem volt utolso film, 1980-ban kisgyerekkent lattam balatonaligan, az maradt meg belole hogy a bacsi neha a valto mellett meghuz egy kart es utanna eloz mindenkit :DDD utanna x plusz tiz evvel megneztem megint, tetszetos:)

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.24. 10:47:55

@dennisthemenace: ugy emlekszem te northamptoni vagy, nem? van egy fenykepem regrol, a nene valley parkban parkban usa talalkozon vigyorgok egy 1972es fekete chargerbol mint a tejbe tok:)

cintu 2009.08.24. 11:11:57

@Aaron Ross:
Az nem Trans Am volt, hanem Capri, és Shaker Run volt a címe (jutúbon találsz jó részleteket)

NGA 2009.08.24. 11:12:46

Nekem ami még bejön, az a Smokey és a Bandita első két része, még Burt Reynolds-al. Hála istennek megvan szinkronosban. A többi már gagyi.

www.youtube.com/watch?v=nZZPalUHlxc

go1 2009.08.24. 11:17:46

"Like Kowalski in Vanishing Point." :-)
www.youtube.com/watch?v=4UrZKIzvZZE

CyranodeBergerac 2009.08.24. 11:54:52

Végigmazsoláztam a postokat és sehol nem láttam azt a filmet, ami ugyan nem autós film, mégis attól zúgtunk bele a Lincoln Continental-ba, amit azután volt szerencsém valamelyik balatoni nyaraláskor élőben is megcsodálni (ahogyan fékezéskor halkan megcsókolta a talajt az eleje, az valami kielégülés volt). A film: A francia kapcsolat. Rémlik?

dennisthemenace 2009.08.24. 14:29:09

@visszakettopadlogaz: Mostanra atkoltoztek a Santa Podra,mar csak a Minik meg a Land Roverek jarnak ossze a Billingben..:-)))

Őrjöngő Farkas 2009.08.24. 14:48:57

A Rázós futam remek új-zélandi alkotás volt, videón ezerszer megnéztük a húgaimmal. A zenéje is jó volt a maga 80-as évekbeli módján, de a Vanishing Point zenéje az igazi csúcs. Így, hogy felhoztátok a Deathproofot, nagyon érdekes az összehasonlítás. Egy mai jó film: tele utalásokkal, zseniális apróságokkal, meghökkentő dolgokkal. Na igen, de ha utána megnézed a Vanishing Pointot, leesik az állad, hogy hoppá, egy igazi film.

A cikket fikázó úriembernek meg annyit, hogy szerintem kétféle ember olvas meg néz autós cuccokat: az egyik rémítően izgisnek tartja, hogy a legújabb elhízott és jellegtelen kisautó hány decit fogyaszt, mennyibe kerül és hány légzsákja van. Én nem ebbe a csoportba tartozom, és örülök, hogy a szerzők kicsit "elszálltan" állnak hozzá az autók világához. Nem az autó a lényeg, hanem az, hogy a mi generációnk férfijai is szeretnének kicsit álmodni, lelkesedni, hősökre találni. De mit tehetnek, ha unalmas szarnak tartják a focit, mint pl én? Miből meríthetnek erőt a béna munkájuk meg az asszony-gyerek-felelősség-megöregedtem-főnök-reménytelenkeleteurópa-stb démonok szorításában? Hát ilyeneket olvasnak. Minden ilyen cikk aranyat érő üzemanyag a zord vidék hosszú mérföldjeire.

Ami a normális autós kritikákat illeti, azok csak a kockafejűeknek hiányoznak. A Top gearnél is tudják ezt. Lásd: "What if I'm asked to take part in a beach assault with the Royal Marines?"

Őrjöngő Farkas 2009.08.24. 14:51:57

Különben meg a Bullitt sem szar film, csupán egy szikár, becsületes, csendes történet, ami remekül meg van csinálva - semmi különös, egy ódivatú krimi. Hát nem az autókról szól, az tény.

dragbiker 2009.08.24. 18:14:25

Gyurma73 2009.08.23. 22:02:43
A TV2 őn most megy a mexicói határ .Az elején egy piros GTO val menekülnek.

Megnéztem én is,de csak Dennis Hopper,meg a GTO miatt,ő meg a verda(meg talán még a luk:))ért benne valamit...

Amugy mint film,simán illik ide:
www.zskategoria.blog.hu

:D

Dennis01 2009.08.24. 23:08:21

@faterpolo: Az egy Fiat 130 Coupe, amit Piedone megkuld.

Dennis01 2009.08.24. 23:09:26

@dennisthemenace: Hat igen, a Mini egy kicsit kisebb a Dodge Chargernel, de ugyanugy szeretheto kis auto...

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.25. 05:55:55

@dennisthemenace: santa pod sincs messze, de eleg kalandos odatalalni, en amikor vegleg azt hittem hogy eltevedtem akkor talaltam oda. gondolom corbyban a versenypalyan is azert folyamatos a gumifust:)))

ott lattam eloszor igazi gyorsulasi versenyt ( profi amerikaiak voltak ) a lelegzetem elallt olyan gyorsak voltak

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.25. 05:59:31

a magyarok filmatkereszteleserol ennyit;

sogun - leforditva: a ninja titka - ez meg a 80as evekben a karate filmek hajnalan volt a mozikban

amugy miert van az hogy az ember megnezi a tuskevarat vagy egy 80-as evekbeli filmet ami anno a kedvence volt es 20perc utan nem erti mit szeretett ezen, ellenben az akkori autosfilmektol ma meg nagyobb erekciot kap! ??? hmmm....

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.25. 06:01:52

sztarszki es haccs - akinek ez nem mond semmit azt nem tudom komolyan venni ebben a blogban :DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Mindthegap 2009.08.25. 16:43:41

@kasi25: Elkuldened a linket a vanishing point ahova felraktad?
Koszonom

algi 2009.08.26. 02:28:10

@BartiS2: Basszus, jól hallom, hogy ez amerikai angolra szinkronizált változat?

Anál Delon 2009.08.26. 10:42:18

* The car featured in the film is a 1970 Dodge Challenger R/T, with a 440 cubic-inch V-8, and not a 426 Hemi V-8 (as is often believed). Five white Challengers loaned from the Chrysler Corporation were used during the filming.

* The Challenger had Colorado plates: OA-5599

* There was actually four 440 Challenger R/Ts and one 383 Challenger R/T, which was an automatic with green interior. This one was used for some exterior shots and it pulled the 1967 Camaro up to speed so the Camaro could hit the bulldozers. As confirmed by property master Dennis J. Parrish, all of the cars were NOT originally white. They were just painted white for the film. During the scene where Kowalski has a flat tire, you can see green paint in the dents.

* Cameo: [David Gates] The singer/songwriter (of Bread fame) played the piano during the rousing revival in the desert with the J. Hovah singers.

* The names of the cities on the California Highway Patrol tracking board (where Kowalski never made it) were Stockton, Oakland, Berkeley and San Francisco.

* Director Richard C. Sarafian's original choice for the role of Kowalski was Gene Hackman, but the studio, 20th Century Fox, insisted on using Barry Newman if the movie was going to be made.

* The color white was chosen for the car simply so the car would stand out against the background scenery in the movie. White was not symbolic in any way

dennisthemenace 2009.08.26. 21:45:22

@visszakettopadlogaz: Mikor kimentem a Classic Ford Showra,egy ember epp tablakat vert le az ut szelen:"Santa Pod NEM erre van,ne kovesd a satnavot!"Mint kiderult,aki a honlapon levo iranyitoszamot utotte be,az odatalalt,aki Santa Podot,az husz merfoldnyire egy mezon kotott ki..
Meg nem voltam Rockinghamban,de gondolom,igen...
süti beállítások módosítása