Vigyázat, vasárnapi autósok!

  2007. október 22. - Winkler Róbert Címkék: baleset suzuki mitsubishi subaru renault

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

Mai breaking nyúzunk egy személyi sérüléssel nem járó baleset. Illetve a Swift Interceptor versenyzőpárosának navigátor tagja kicsit kifejelte a szélvédőt, de igazából mindenki megúszta.

Az összetört Suzuki és utasai

Gábor barátomnak Subaru Forester S Turbója van, az utolsó modell. Tökéletes állapotban, gyönyörű hanggal, az S Turbo egyébként is S Turbo, Gábor pedig alapjában véve elégedett ember, de időnként bemegy az Emil Frey központba, és megnézegeti a felhozatalt, amit úgyis látott már a múlt héten. Viszont válthat néhány szó az értékesítőkkel, hogy ejnye, de szép ez a Legacy, mekkora kár bele ez a 156 lovas motor.

Az új Mitsubishi Outlander

Az Emil Frey értékesítői valószínűleg jól dolgoznak, számomra legalábbis így a távolból motivált, profi csapat benyomását keltik. Azt hinném, egy Forester birtokában teljes képtelenség bármilyen alternatívát kínálni, de Gábor egy hónapja felhívott, hogy szóljak, ha esetleg nálunk lenne az új Outlander, mert megkínálták vele, tetszik is neki, de azért menne vele egy kört. Nálunk van az új Outlander, ami szintén csúcsfelszereltségű, szintén kétliteres, kéziváltós és turbó, csak dízel. Ez a legkevesebb, azért ezt már érdemes kipróbálni.

A tesztút egy Rákosszentmihály-Diósjenő oda-vissza, van sok Foresterrel jól ismert úthiba és mindenféle kanyar. Gábor befűti majd a víkendházat, hogy másnapra, amikor mennek az asszonnyal, már meleg legyen, nekem meg csináltatott a diósjenői cukrásszal aranygaluskát, hogy valami ürügyem nekem is legyen.

Az aranygaluska papírban

Az aranygaluska nagyszerű, bár nem egészen értettem, miért is kellett ennyi. Gábor szerint elfogy az. Igaza lehet, felhívtam anyámat, szereti-e az aranygaluskát, és valóságos messiásként fogadott, mert épp azon őrlődött, honnan is szerezzen ilyenkor valami jó kis édességet.

Gábor a kulcsait keresi 1

Gábor nyaralóját viszont nem sikerült befűteni. Mint a mellékelt képsorozatból látszik, valamit keres a bomber egyik zsebében. Aztán a másikban. A belsőben. Az ujjzsebben. A nadrágzsebeiben. A farzsebeiben.

Gábor a kulcsait keresi 2

Nincs: otthon maradt a kurva kulcs.

– És akkor mi lesz?

– Hát, valahogy úgy kell terelni az eseményeket, hogy megérkezünk, én beszaladok, bekapcsolom a fűtést, aztán azt mondom, ugorjunk még be ide vagy oda.

És akkor esetleg a Brigi nem veszi észre a turpisságot, hogy nem olyan átütő és megalapozott a meleg, mert ez kifejezetten egy friss befűtésnek tűnik.

Megyünk hát a Börzsönyben, szép az idő, épp arról beszélgetünk, ilyenkor mennyire megszaporodnak az utakon a kretének, sokkal jobban kell figyelni.

– Ja, vagy hirtelen megjelenik szemből egy kínai, akinek vezetés közben kiesett a kezéből a mobil, és azt keresi a gázpedál alatt – mondja Gábor, én meg azt kérdem, miért pont kínai?

A Swift a baleset után, elölről

Valahogy meg is fejtenénk, rosszabbul vezetnek-e a kínaiak, és vajon miért nincs a Viasat sofőrös műsorában kínai pilóta, meg van-e egyáltalán Majkának jogsija. És hogy Gianni vajon milyen csávó, amikor Gábor jelenti, hogy feltűnt a tükörben egy autóversenyző, fehér régi Swiftben, egy jobbról előzésen már túl is van. Nézem a jobb külsőben, tényleg ott túr a seggünkben, biztos lesz majd valami látványos előzés. Egyelőre záróvonal, kanyar, kanyar, előttünk egy két Thaliából álló minikaraván, valószínűleg már nem látjuk előzni a fehér Suzukit, mert hamarosan jön a diósjenői elágazás.

A Thaliás emberek

A balesetek az életben mindig olyan bután szólnak; azért is jobb a film, mert ott legalább tisztességesen megeffektezik a csattanást. Tehát, ahogy utólag rekonstruáljuk, a Thaliában az elképesztő hárpiának mutatkozó anyuka valószínűleg ráordított apura, hogy ez az, itt kell balra! Tényleg volt ott egy kis bekötőút, a záróvonal mellé is festettek egy kis felezőt. Apu tehát satuzik, de minden átmenet nélkül. Mi vészfékezünk, az Outlander tökéletesen lassul, Morzsa nem esik ki az ölemből, mert fogom. Persze a Thaliából biztos félelmetes, hogy a háttérből szinte rájuk ugrik egy nagy autó, ezért a sofőr még mindig satuzva balra kezd indexelni, és egy teljesen okafogyott manővert indít a szemközti sávba, ahonnan szerencsére senki se jön.

A Suzuki összetört orra

Mi simán megálltunk mögöttük, maradt legalább fél méter, de inkább egy, és akkor csatt! Megérkezett a seggünkbe Suzukis Öcsi.

Kiszállunk, és nagyjából átgondoljuk: a thaliás ökörséget csinált, mert követési távolság ide vagy oda, ha jönnek mögöttünk, nem fékezünk hirtelen nagyot, és ilyen manőverek előtt belenézünk a tükörbe. Ha meg már elkúrtuk, nem a legrövidebb és legveszélyesebb megoldást választjuk, amivel másokat sodorhatuk veszélybe, hanem tudomásul vesszük, hogy hibáztunk, és majd ott és akkor fordulunk meg, ahol biztonságos. Mi történetesen tartottuk a követési távolságot, ami ismét bizonyította létjogosultságát. Szerencsétlen suzukis meg már csak a mi féklámpánkat látta, és csatt – túl közel volt.

Az Outlander segge a baleset után

Az Outlandernek nem sok baja lett, még azt is el tudom képzelni, hogy a hátsó műanyagokat vissza lehet pattintani a helyükre. Csak nyilván jobb, ha nem én kezdek vele kísérletezni. A thaliás felesége már a Gáborral ordít, hogy képzeli, miattunk kellett a férjének kifarolni a szemközti sávba. Összenézünk: farolni?! Meg hogy mi nem tartottuk a követési távolságot – hiába mondjuk, hogy akkor beléjük mentünk volna. A sofőr szerencsére normális, talán csak nősüléskor hozott egy megkérdőjelezhető döntést, de ettől függetlenül megbeszéljük vele, hogy bár hülyeséget csinált, a nap hülyéje viszont versenyző barátunk. Aki ha nem sportosan túr, mindnyájan megússzuk. A thaliás kirándulóknak búcsút intünk, menjenek isten hírével, át is szaladnak egy kamion előtt, de szerencsére nem volt olyan közel.

Szopó, hogy mint kiderült, Gáborral mindketten valóságos megszállottai vagyunk a baleseti bejelentő űrlapnak, ezért mindketten tartunk az autónkban, ez viszont nem a mi autónk, hanem Emil Freyé. A baleset többi résztvevőjének sincs bejelentője. A Swiftben nincs elakadásjelző háromszög, ezért kiveszem az Outlanderből, és lerakom a kanyar túloldalán. Mire távozunk, valaki át is hajtott rajta.

A Swift orra

Megkapjuk a főnök telefonszámát, miután megbeszéltük vele, hogy akkor az ünnepek után megbeszéljük, mert ez itt két cégautó, a rendőrség meg elég kilátástalan kiszállási időkkel kecsegtet. A hátulról beleroncsolós esetek pedig a legegyértelműbb balesetek közé tartoznak, tanú is van egy regiment. Érdekes, hogy a Swift abszolút menetképes maradt, a hűtővíz se szivárog, pedig az az orr csúnyán néz ki. Kérdezem a mitfárert, hogy ugye nem volt bekötve, azért fejelte-e ki az ablakot. Nem: be volt kötve, de épp elejtette a telefonját, azután kotorászott, azért fejelt fejtetővel a szélvédőbe. Tudtam én, hogy nem csak a kínaiak csinálnak ilyeneket.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr96203587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SRK 2007.10.23. 21:39:34

No már nincs kedvem tovább olvasgatni, mert sok baromságot hordanak össze egyesek. De azért még egyvalakihez szónlék!

Drága Brigi "B. A." főnöke!
Hogy lehetsz olyan alulképzett, hogy azt állítod, hogy az Outlander fékútja csak fél méterrel jobb? Hogy számoltad ki ezt a baromságot? Létezik reakcióidő is! Ami utat megteszel a reakcióidőd alatt az a gázos!!!
Mi van? Ha alsóbb rendű út csatlakozik be, akkor én lassítsak, hátha valaki nem fogja megadni az elsőbséget? Hogy lehet így haladni?
Gartula!

SRK 2007.10.23. 21:47:51

Ja, és még egy story a vasárnapi vezetőkre:
Pár hete vasárnap jöttem Bp-re az M2-nek nevezett úton. Előttem egy Ford Mondeo, ha jól emlékszem, de nem esküdnék meg rá. Szembe sávban sor, a végén egy mentővel, ami megkülönböztető jelzést használ (gyengébbek kedvéért: szirénázik és villog). Láthatóan nem akar előzni, mert nem is nagyon bírna. Meglátja az előttem haladó autós, és mit csinál?! Megijed, és 110-nél lehúzódik a padkára, és elkezdi verni rám azt a finom fehér murvát.
Az egy dolog, hogy simán szétcseszhette volna a szélvédőmet. De a baromarcú simán meg is pördülhetett volna, és jó eséllyel épp a mentőbe száll...

Brian 2007.10.23. 21:56:27

SRK a kamionvezetők azt mondják hogy meg tudnak álni. Persze biztos rakományfüggő is a tehetetlenség miatt. Viszont a tapadás biztosan jobb .

Jól ki lett vesézve itt a vezető , vezetési stílus és autó. Apropó. Igaz gyakran elmosolyodok azon a matricán , hogy : "Siess , már várják a vesédet" . Viszont milyen igaz. Aki gyorshajt hagyott végrendeletet a szerveiről...? Én is túl szoktam lépni a sebességhatárt , de abszolút nem dicsekszem vele. Szükséges néha, de nem magyarázkodom. Mert ha 5 percel korábban indulok akkor nem kell sietnem. Ha leelőzök egy 70nel cammogó kocsisort 20 km után már 3 percet nyerek . Húúú de megérte :D
4 év és 85 ezer km vezetés közben eddig kb 5-6x kapcsolt be az ABS szinte csak a városi forgalomban. Mindig kisegített . Sosem éreztem , hogy hosszabb lett volna a fékút. Persze bezavarta az egyik kanyar vagy 3x amiben kavicsok vannak, de azt már megszoktam.

Itt sok tanulságos írást olvastam . Van ami építő jellegű, van ami röhelyes és van olyan amin inkább sírnék hogy ez is vezet. Alapvetően tanulságos , hogy néhányan mennyi érzelmet tudnak belevinni a vezetésbe. Mintha az asszonnyal balhéznának csak pofon helyett vészfékezgetnek oktatási céllal. Az önjelölt autóstanár éppen olyan veszélyes mint aki rámászik, csak épp nehezen látja ezt be.
Legyünk tekintettel a többi közlekedőre még ha autós is vagy motor, bicikli akár gyalogos. Aki a langlovagok.hu vagy az ogrish.com megnézi a baleseteket megérti , hogy miért. Az autók a legkevébbé fontosak , az emberélet sokkal többett jelent. Gondoljátok meg mekkora veszteség egy haláleset és milyen következménnyel jár. Mind jogilag mind a gyászoló család életében. Ezért kell ovatosan vezetni még a ... helyre is .
Üdv Brian

Huszti Gábor 2007.10.23. 22:15:47

Jó estét minden tudatos sofőrnek, önelégült versenyzőnek és milliomos vadászpilóta tulajnak!
Kezdjük az elején! Nem tudom miért mondja mindenki, hogy ismeri a saját és az autója képességeit! Igen! Addig amíg egyenes vonalon kell haladni! Én soha nem mondok ilyet pedig sok km van már a hátam mögött és nem egy géppel! És nem ismerem a képességeimet. Soha nem kerültem még balest közelébe, de nem azért mert Schumacher klónja vagyok hanem azért mert betartom azt a k*urva KRESZT!!! Vajon miért találták ki? Azért hogy kitoljanak a 20millás Audi tulajokkal, hogy a 250ből csak 90et tudjanak menni! Hát nem! Azért, hogy biztonságban legyen az utakon mindenki, én is, te is, a buzukis is meg a vadászpilótás is. Belegondoltatok abba, hogy ha mindenki betartaná nem kellene előzgetni, száguldozni, őrülten fékezni? És ha azok is komolyan vennék akik oktatják akkor pedig nem kerülne mindenki kezébe jogosítvány. Nem szörnyű hogy kis Hazánkban mindenki osztja az eszet és mégis itt nem csökken a halálos balesetek száma egész Európában? Mert itt mindenki húdetud. Én sem vagyok egy szűzmária, én is hibáztam már, de azért mert a kocsimban van ABS, meg ESP meg még vagy 30hárombetűs, nem hiszem azt, hogy én vagyok a KING OF THE ROAD! Láttam én már 50millás Mercit két darabban az utasokat meg még többen. Ahogy nagyfater mondta, fiam defenzív taktikát kell alkalmazni az utakon! Csak az a baj, hogy legtöbben harcnak veszik a közlekedést!A közút alapvetően arra való, hogy eljussunk A ból B-be. Időben el kell indulni és akkor nem kell kinyomni a szemét a gépnek. Akkor 90 el is odaér az ember! Feltéve ha nem jön szembe valaki aki hú de ismeri a képességeit, csak akkor abban az 1000 ére járt kanyarban valami nem úgy van mint tegnap és kész a baj!
További jó éjt minden kedves fórumozónak! Akinek nem inge nem veszi magára, aki pedig azt hiszi, hogy oktatok és egy nagyarc vagyok, és nem a tanúlságot vonja le annak egészségére! És lehet, hogy holnap találkozunk az utakon és akkor majd jól lenyomhat a $zarba! Váljon becsületére!

outkast 2007.10.23. 23:09:24

végülis annak magyarázni akinek arra jó egy autó , hogy eljusson A pontból B-be, nah annak felesleges, van aki szeret is autózni, neki az autó élvezeti cikk is, nekik gyártanak erős autót, másoknak meg 1.0 50 lóerőst, az pontosan arra van , hogy eljussunk vele A pontból B pontba

Kiskapu 2007.10.23. 23:13:04

SRK: Most nem fikazasbol, de a mentok 140-150nel szabalyoznak le, valszeg tudott volna menni, de nem allt neki, mert rendesen mentek szembe. Ha mindenki a ti sorotokbol lehuzodott volna, akkor a mentos tuti megindul.
Persze szerinted a Mondeos a marha, mert lehuzodott a mentot latva...
Ahogy a hozzaszolasodat olvasom eleg offenziv vezetesi stilust kepviselsz.

fika oktatasan jot mosolyogtam... "ki szokott hoban veszfekezni" vagy hogy is irta... Sztem tobb esetven olyankor, mint "normal" viszonyok kozott. Persze lehet, hogy nem igy van, en viszonylag keveset vezetek (eves szinten kb. 50.000km,aminel van tobb). Szoktam sietni, nem titkolom, de volt mar olyan is, hogy "esszel" mentem.

A magyar kozlekedesi moralban a legnagyobb problema, hogy sokan meg akarjak mutatni a masiknak, hogy a kis auto is auto. A problema a huzosabb emelkedoknel van, amikor a tisztelt "urvezeto" ugy gondolja, hogy a "B" kategorias jogositvanya a "belso sav" roviditese es nem hajlando onnan kitakarodni.

A mentos sztorihoz annyit, hogy a jomultkor talalkoztam egy aszfaltbetyarral, aki az M1-en Bp fele egy megkulonbozteto jelzeseket hasznalo mentoautot villogott le a belso savbol, mert csak 150 kornyeken ment, o meg a Superb-bel nagyon sietett.
Gondoljatok bele, mi zajlik ilyenkor a mentoben. "Mariska neni, nyugodjon meg, elengedjuk az autot es utana sietunk tovabb, de az ur itt mogottunk mar nagyon turelmetlen..."
Kivancsi lennek, hogy a foszer ugyanolyan vaganysabbal villogna-e le az autopalya rendorseg RS-et is! :D

"Noe barkajat amatorok terveztek, profik meg a Titanic-ot"

Bazsi 2007.10.23. 23:20:23

Pjotr!
Teljesen igazad van.Én minden nap vezetek Bp-en,és napközben is van sok hülye,de akkor inkább a pofátlanul a forgalmi sávot leállók idegesítenek,hétvégén viszont ezek a szabálygézák húznak fel.50 helyett 40-nel tépnek a belső sávban,és gondolja ő szabályos,mindenki bassza meg,pedig a KRESZ-ben a jobbratartás is kötelező!
De el van vele,a thaliában vagy a suzuki intruderrel,hogy őt ott jó helyen van!
Elmesélek egy történetet kíváncsi vagyok,ki mit regál rá.Legjobb barátommal történt meg mostanság.Jgsit hosszabbítani ment.Na és nénike kb. 70 felett nagy szemüveggel(már érvényes orvosival) várt sorára,egyszer csak megjelent egy nála idősebb néni,és megkérdezte aranyoskát,nem tudná-e leolvasni a csekkről a számot,mert nem látja.A néni kb 1,5 cm-ről a papírt az orra előtt húzva kiolvasta!!De jó,hogy kap jogsit..
üdv

B

subtotal 2007.10.23. 23:43:32

Túl van a dolog beszélve, mindenki meg akarja mondani a frankót a vezetésről, de a dolog nem itt kezdődik.
Ezen a kellemetlen időjárású hosszú hétvégén 900 km-t vezetve azt tapasztaltam, hogy:
- az elsőrangú minőségű utakon (M7 és M3) mindenki egymásra figyelve, kultúráltan közlekedett
- változó minőségű többsávos főutakon (8) az emberek nem tartották be a jobbra tartsot, mert a külső sávban állt a víz, akármilyen autóval is közlekedtek (én sem tartottam be)
- szutyok mellékutakon az emberek a gépsárkány túlélésére koncentrálva összevissza kóvályogtak az esőben és öntudatlanul balesetveszélyes szitukat termeltek.

Összefoglalva: aki ezen az úhálózaton nyugateurópai mértékű halálozási rátát akar elérni, az tegye bele azt a pénzt, amit a rajta közlekedőktől elvon jövedéki adó címén. Ez ugyanis vagy 30 éve nem így van. Nem kell mindenhova autópálya, de mindenhova a megfelelő infrastruktúrát létre kell hozni: ha ez éppen a falun belül bicikliút, akkor azt. Mérni meg nem az autópályán kell, ahol a járműkilométer függvényében a legkevesebb a baleset.

Suzukis/BMWs hülyeségről: a bátyámék családjában egy régi Swift és egy 5ös kombi van, ő speciel mindkettőt használja felváltva. Akkor mi van? Sztereotípiák vannak, jó sok...

takimaki 2007.10.23. 23:46:06

Áh, f@szom'. akartam okosat szólni, de elfelejtettem..
Azt kérdem, annak, aki nem utazó ügynök, mi a pics@nak kell kéttonnás kétszáz lóerős autó? (->faroknövelő)
Suzukisok közt tényleg sok a fura állat, de a Suzuki jó autó (arra, amire való).
A sebességkorlátozó táblákat azért teszik ki, hogy kisebb eséllyel dögöljünk meg. Aki nem tartja be, menjen csak, bár jobb volna, ha odahaza kinyitná a gázt, vagy inkább fölvágná az ereit, mer' vigye az anyját a jégre ne éngemet..
Nem adnék jogosítványt úgy, hogy jégen nem tanul meg valaki vezetni.
Nem túl sok a kohézió abban, mit írok, de mentségemre legyen mondva, elfelejtettem, amiért valójában hozzáfogtam.
Nekem az a meglátáso (de hülye kifejezés!), hogy minél jobb (drágább?) autóban ül valaki, annál előzékenyebb - ez így nem jó. A jobb autókat vezetők közt több az előzékeny.
De azért kisautósok közt is akad, aki észben képes tartani, hogy miben ül (csak kevesebb)
Én nem a Suzukikat látva rosálok kicsinyt be, van annál jóval rózsásabb paraszt is az utakon: városban hagyján, de főúton egy Smart, az a kaszáját lengető halál. Volt, hogy megálltam inkább kávézni, pedig siettem, mert nyomta mögöttem fél méterre, már vagy 10 kilométeren keresztül az 1-esen. És engedtem volna, de nem! (Jó azzal is tisztában lenni azzal, hogy a másik autó mire képes - ha a sofőr képességeiről nem is lehet olyan tiszta fogalmunk.) Speciel tudtam, hogy motorikusan van olyan, mint az enyém, de tudtam, hogy előzés közben feldől... meg akkor is, ha fékez.
Ja, kisautós vagyok (1 literes Daihatsu), mert beláttam, hogy nekem az való*. (Mindegy ugyan, de nem azért, mert csak arra futja - volt nagy és drága - vettem az árán pincét és szőlőt.)
Nem utazom a kontinensen keresztül-kasul. Főleg a városban használom – de már gyakran inkább metrózom – és 60-70 kilométerre max. Szal azt mondom, már ott sokan elb@sszák, hogy nem szükségleteiknek, tudásuknak megfelelő ótót vásárolnak – itt kezdődne a vezetési kultúra. Jó, tudom, van akinek „buzukira” (ez teccik) telik csak.. sajnálom.

*: mert jobban érzem, jobban uralom, mert könnyebben parkolok – mert belátom és bevallom, hogy nem vezetek olyan jól, hogy 220 lóerővel minden helyzetben elbírjak. A kollégáim, akiknek ezt elmondtam, ma már nem néznek rám úgy, mint egy idiótára. Pedig kezdetben megkaptam rendesen. (Mondták, hogy az azért bíztató, hogy nem Suzukit vettem.. pedig megfordult a fejemben.)

Mostanra sem jutott eszembe, hogy mi okosat akartam szólni.. majd.

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.23. 23:52:47

outkast: csak remélni tudom, hogy amikor az úton szembe jössz, te is A-ból B-be szeretnél eljutni. Minden más esetben veszélyesebb vagy.

Bazsi: én azt reagálom, hogy ez mellékes. Egyszerűen nem létezik az a probléma, amit te itt feszegetsz. Vagy netán láttál már balesetet, amit 70 éves néni okozott?

subtotal: hasonlóan. Hány olyan baleset van szerinted, amit a kátyú okoz?

Hind · http://belsoseg.blog.hu/2007/10/22/p203587 2007.10.24. 00:38:14

A kommentek nagy számát nézve úgy látom nem csak engem érdekel a téma.
Magamról annyit, hogy átlagos autósnak tartom magam, bár munkámból adódva sokat vezetek nagy teljesítményű, és jó autókkal. Természetesen ezek nem az enyémek, s mivel igen drágák a cégem időnkét befizet minket egy-egy vezetési tréningre, (nem akarok reklámot csinálni, csak azért nem írom, hogy hová) hogy tudjuk is, hogy mennyi az annyi.
Az első ilyen tréningre úgy mentünk: „Ugyan má mit akarnak nekünk tanítani, tudunk mi vezetni” Hát nem! 5perc elég volt ahhoz, hogy ezt bebizonyítsák. Ajánlom minden überf@sza önjelölt versenyzőnek, hogy menjen el egy ilyen tréningre, (egy fényezett lökhárító két ködlámpával többe van) és próbálja ki! Tuti, hogy fog valami újat tanulni ,ha mást nem, akkor azt, hogy a fizikát úgysem tudja becsapni, csak magát.
A másik dolog, ha már vezetni tud: Tanuljon meg közlekedni is! A kettő nem ugyan az a dolog! Egy példa:
Egy vidéki nagyvárosban élek, de az utakon ami megy az kész diliház. A privát kocsim egy húsz évhez közeli kocsi. Nem véletlen. Ha kiteszem az indexem meghaltam nem tudok sávot váltani, nyáron lehúzott ablaknál hallom, ahogy felbőg a mögöttem, mellettem addig töymörgő kocsijának a motorja, pedig a gázról sem kellett volna elvenni a lábát, hogy be tudjak sorolni. Bunkóság? Az. Ilyenkor szépen sávot váltok, ha jön, ha nem nekem nem gáz, mert amenyibe a kocsim hátuljának a javítása lenne annyiból vehetek egy másikat. Bunkó vagyok? Az. Szégyenlem magam? Igen. De másképp nem megy, a csilli villi 15év hitelre vett Thaliájával úgysem jön nekem. Ez van mikor a parasztság parasztságot szül. Lehet véleményt nyílvánítani de ma Magyarországon ez van. Volt régen egy szlogen: Az úton társak vagyunk! Nem is olyan hülyeség. Hm?
Emberek! Meg kéne tanulnunk közlekedni, azoknak az anyukáknak is akik a kisgyereküket viszik a hátsó ülésen városban 100-zal, azoknak az is, azoknak is akik a fater Suzukijával Schumaher-nek érzik magukat, és azoknak is akik a prémium kategóriás kocsijaik kormánya mögött azt hiszik, hogy mindenre képesek,és a fizika rájuk nem vonatkozik, meg a idős kalapos uraknak is, akik abban a tévhitben élnek, hogy ha főúton 70-nel mennek sem bajt nem okoznak, sem baj nem éri őket.
Tudom amit leírtam pusztába kiáltott szó, de ha holnaptól udvariasabb leszek , és hagyom, had örüljön magának a lökhárítómra mászó, esetleg, ha valaki olvassa, aki elgondolkodik a soraimon már megérte.

AP (törölt) 2007.10.24. 01:09:24

Ha az ember azt írja, hogy tudja mik az autója képességei, akkor abba köttök bele, hogy persze egyenesben könnyű nyomni.
Ha azt írja, hogy a határok megismerése végett gyakorolni szokott, meg csúszkálni meg ilyesmi, akkor rámondjátok hogy felelőtlen potenciális tömeggyilkos..
Nem jó nektek se a szuzukis, se az audis, se a dácsiás..
rotflol

AP (törölt) 2007.10.24. 01:24:19

Balog Ádám: (ha még olvasod..)

Keblemre testvérem! Dettó ugyanezt gondolom szinte az összes "új"autóról.

Undorító műanyagok, elcseszett formák, 1400 kiló üresen, alatta elől-hátul tárcsafék 200-as gyári gumikkal hogy meg tudjon állni, huszonnyolc csillagos törésteszt, az úttól elszigetelő csönd, puha pedálok, agyonszervózott kormány.
(csak nehogy irígységből elkövetett újdrágakocsi-ugatásnak tűnjön, amit írok!)

Gyenge autó alatt én az 50-60-70 lóerős kocsikra gondolok.
Azt hiszem, joggal, amikor már az új 1.4-es Kia Ceed is hány ló, 109?

//az enyém az 1000 kilójára 65 le-s volt valamikor gyárilag. Vehettem volna kétszer erősebbet is, de beláttam, hogy nem tudnék vele mit kezdeni, ha hirtelen megindul valamerre. //

AP (törölt) 2007.10.24. 01:37:43

a megszaLott nevűnek csak annyit írnék erre az utolsó irányomba történt megjegyzésére:

-ha azt írom, hogy nekem nem két 400le-s autó mert nem tudnám elvezetni, akkor csóró vagyok és az a bajom vele hogy nem tudok olyat venni

-ha azt írom, hogy ide a 400le-s autóval, tökéletesen tudom uralni, akkor el vagyok könyvelve önjelölt autóversenyzőnek

ezek után mi a lóf@szt írjak?

petesejt 2007.10.24. 02:21:53

Alapjában véve higgadt vagyok az utakon, de azt utálom hihetetlenül, amikor a seggembe jönnek. Ennél már csak azt utálom jobban, amikor mindezt valami agresszív kismalac teszi a feneke alatt egy csak autónak látszó tárggyal, amikor egyértelmű, hogy nagyságrendekkel állok felette mind lóerőben, mind megállási képességekben. És ennél már csak azt utálom jobban, amikor mindezt cirka 140-nél pályán teszi valaki, amikor tudom, hogy az autójának kb. 160 a végsebessége, az is csak dombon lefelé, vagy szakadékban.

És hiába engedném el a barmot, hadd menjen, a legnagyobb hiba, hogy ki sem várja a biztonságos előzési lehetőséget. pedig esküszöm kiteszem jobbra az indexet, ha látom hogy mehet. Rengetegszer mentettem életet azzal, hogy beengedtem magam elé az ilyet.

A hasonló esetekben az jut eszembe mindig: egyszer veszek egy autót direkt erre a célra széles tappancsokkal, ABS-el, és felrakok hátulra egy gallytörőt. Aztán ha ilyennel találkozom, beleállok két lábbal a fékbe, és miután jól megszívta, kiszállok, és kiröhögöm.

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.10.24. 02:53:54

AP

Te azért írsz, hogy tetszedjen az ittenieknek, amit írsz?

Különben el lehet viselni 400 hátsókerekes lovat, nekem csak 200 van 2 s két év után sokszor gyengének érzem.

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2007.10.24. 02:58:55

Különben az ismerőseim mind ilyen 65-115 lóerős autókkal közlekednek, és mindenkit kielőző részerek.
A gyenge autósok mindig bizonyítani akarnak.

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.24. 04:12:29

Hind: remélem, van, aki bele is olvasott az általam már többször is belinkelt szövegbe. Az tudhatja, hogy bizony én kötelezővé tenném az évenkénti továbbképzést, szintfelméréssel megspékelve. Agyrém, hogy most pár óra bénázás után kilöknek bennünket a forgalomba, és onnantól egymástól tanuljuk a hülyeségeket.

megszaLott: szerintem a mai autók többsége alkalmas rá, hogy bőven menj annyival, amennyit a képességeid és a figyelmed lehetővé tesznek. Többel pedig nem érdemes. Én áruszállítóval szoktam gyorsabb lenni a személyautók 90%-ánál, mert olyan a vérmérsékletem. Ha erős autóm lenne, akkor pár helyen tudnék izomból is előzni, de más különbség nem nagyon lenne. Az esetek 90%-ában annyival gurulok, amennyit a figyelmem megenged. Nagyon nem az autó számít.

fika 2007.10.24. 06:44:50

Kiskapu

"fika oktatasan jot mosolyogtam... "ki szokott hoban veszfekezni" vagy hogy is irta..."

Tanulj meg olvasni.

fika 2007.10.24. 06:55:39

Ezért nem szeretek fórumozni. Mindig van egy nagytudású, aki vagy nem tud olvasni, vagy nem veszi magának a fáradságot, hogy megnézze azt a 20 kommenttel fentebb levő szöveget, amire épp reagálni akar több képernyőnyi szöveg elolvasása után.

Barátaim, ne emlékezetből anyázzunk!

pimpike 2007.10.24. 09:26:49

"Én áruszállítóval szoktam gyorsabb lenni a személyautók 90%-ánál, mert olyan a vérmérsékletem."

Ez azért nem meglepő , mert eléggé jó motorokat raknak ezekbe és terheletlenül gyosabbak is az átlagos személyautóknál .
Másrészt azért sem meglepő mert 90%-ban olyan idióták vezetik ezeket a kisteher játműveket , akiknek a büdös életbe nem tellene egy normális személyautóra ahol hasonló "élményt" szerezhetnének :-DDD
Ergo nem az övék a járgány ezért a hozzáállás ennyi: "tapossuk szarrá ,majd a főnök vesz másikat..."

subtotal 2007.10.24. 09:34:30

Androidus,

Nem szoktál olyat olvasni, hogy:
"...ismeretlen okok miatt áttért a szemközti sávba"? Ez annak a szép megfogalmazása.

Ami még balesetveszélyes szitukat szül:
- lekanyarodó sávok hiánya
- felfestés hiánya vagy ami még rosszabb ha rossz a felfestés
- rossz táblázottság
- körforgalmak hiánya
- nem elég szélesek a mellékutak
- elkerülőutak hiánya
- falvakon belüli bicikliutak hiánya
- a közlekedés olyan résztvevőinek felelőtlen magatartása, akiknek nem kell, hogy jogosítványuk legyen

Bazsi 2007.10.24. 09:38:32

Androidus!És többiek.Láttam már idős nénit halálos baleset okozni,tudom nem ez az átlag,de ugyanannyi bosszúságot okoznak az utakon azok akik nem tudják a KRESZ-t(90%),és azok akik már nme tudják felmérni a helyzeteket.a néninek csak be kellett kanyarodni de a kormányt nem tudta egyenseb hozni,a gázt viszont nyomta közben,így a kocsi fel a járdára,ott meg is ölt valakit.Ennyi.Ezt hülyegyerekek is megcsinálják,nekik meg levágnám a lábukat,mert nem jogsit kell adni mindenkinek ebben az Albánia nevű országban.Itt már mindenk kocsival járt mert joga van hozzá,meg pénze,vagy apuci megveszi anyunak a telepjárót,hadd menjen vele,vezetni nem tud,mindannyian látjuk,de a jogsija meglesz vhogy.Ezek az utakon vagy versenyeznek,vagy akadályoznak mást,nem zavarnak,akadályoznak!!A KRESZ-t meg nem ismereik,ez pedig feltétele,hogy részt vehessen közúti forgalomban.És unom,hogy minden nap én mentesem meg a kocsim állapotát és az életemet az ilyenktől.Mert 40nel meg a belső sávban és meg a külsőben halad el mellette,de pont akkor akar kanyarodni anyuka be az utcába,igaz van még egy sáv.A kalpos bácsik esete külön téma,de hogy a megengedett sebességhatár alatt autóznak,kevés,minden minden más KRESZ szabályt figyelmen kívül hagynak,és akkor van a hülye gyerek akármilyen szarral,suzuki,bmw,minden mivel tép,mert csak mást veszélyeztet.Nem értem miért írjátok menjem,csinálja.Menjen,de NEE cinálja!Ezek ölnek meg másokat,ha mindig így mennek.Bizos halljátok a híradásokat,a vétlen gépkocsi vezetője életét vesztette.Én ha gyorsabban megyek,nagyon figyelek,mást ne veszélyeztessek ezzel.FIGYELEK,és bőven a kocsi képessegeinek határain belül megyek akkor,mert ehhez jön még az én képességem.De zebrán nem szágulodok át,még ha gyorsan is megyek,ha már áll ott autó,én is megállok,figyelek másokra,mert máshogy nem megy,és a hlyékre kiemelten kell figyelni.Nem az előttem lévő kocsit kel nézni!Én ha előttem megálla forgalaom,rögtön a tükörbe nézek és nézem a mögottem lévő meg tud-e állni,mert ha kell,még egy kicsit közelebb állok az előttem állóhoz,mert néha ennyi elég volt.lámpánál nem állok az előttem lévőre,mert lehet ki kell kerülnöm,volt ilyen mert felforrt a vizen a ritka bp-i dugóban,nem meg ha vki belémjö ekkor talán nem tol az előttem lévőhöz.Sajnos sokan nem gondolkodnak és csak annyi elég nekik,hogy megveszik a kocsit,aztán A-ból B-be,de mindegy hogyan!!!Szabályosan és nem csak a egyes szabályokat kell betartani.Én is jobbra tartok,az meg igaz ha a külső sáv annyira rossz nem,de nem is akkor van a legtöbb baj a belül tötymörgőktől.Viszont az igaz,hogy ennyi adó,meg benzinár,meg anyámkinja mellett,az utak kritikán aluliak,ezek nem segítik a bizonságos közlekedést.Ha szar az út tudjuk,nem megcsinálják rögtön hanem kibasznak egy 30as táblát.
Egyszóval élni és élni hagyni,de mindnki magába nézhat,főleg azok akikat annyian szidnak az utakon,mert talán nem okkal.akikre dudálnak,akiket letolnak,akiket anyáznak mert idiótán száguld,talán drasztikusabban kellene fellépni ezek ellen.

ózonlyuk a fekete 2007.10.24. 09:41:12

AP: ez az, rátapintottál a lényegre!
én amikor autót nézek az 1. (de maximum a 2.) dolog amit megnézek hogy mekkora a tömege!
az az audi quattro ami egykor 1300 kg volt, utód nélkül eltűnt..
S2? 1400 kg!
A4 B5 Q? 1400-1600 kg! (modelltől függően)
A4 B6 Q? +50 kg!
A4 B7 Q? ++50 kg!
de bármelyik gyártót vehetnénk példának..
mitsubishi:
lancer:
EVOI? 1170-1240 kg.
EVOIV? 1260-1350 kg.
EVOIX? 1310-1400 kg.
subaru:
impreza:
WRX GC? 1170-1270 kg.
WRX GD? 1340-1450 kg.

miközben a marketinggépezet büszkén hirdeti hogy ilyen könnyű meg olyan könnyű szerkezetet fejlesztettek..
ja, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy sajnos a kocsi nehezebb lesz, mert 3szor annyi van belőle benne!
bennem ettől megy fel a pumpa csak igazán, ma már nem lehet autót venni, legfeljebb 4 keréken guruló fotelt..
tökmindegy melyik árkategóriát nézzük.

Bazsi 2007.10.24. 09:42:17

Bocsánat az elírásokért,néha kicsit érhetelen,de nme vagyok egy nagy gépíró.Remélem ki lehetett bogozni,mit írtam.
üdv

AP (törölt) 2007.10.24. 09:42:39

megszaLott: alapvetően nem érdekel a reakció az írásaimra, de ez most tényleg mellbevágott, hogy mindkét verziónál én vagyok a paraszt..:P

Biztos el lehet viselni 200 lovat hátsókeréken, driftnapon még élvezném is, de én nem tudok annyira jól vezetni, hogy utcán ugyanannyit legyen lenyomva padlóig a pedál, mint most..
Érthető? :)
Ha pedig nem merem nyomni a pedált, nem merem kihasználni ami bennevan, akkor minek?

(van, akinek nincsenek ilyen aggályai, és azt mondja komolyabb tapasztalat nélkül, hogy ide vele, na velük vannak tele a balesetesfotósoldalak)

A rossebnek nincs bizonyítási kényszere, értelmetlen dolgokba nem szoktam belemenni. Meg aztán realitási érzék is van, minek álljak le izmozni valamivel amiben kétszer annyi erő van? Ugyan..

AP (törölt) 2007.10.24. 09:45:34

ózonlyuk: te is keblemre, testvér!

A vezetési élmény egyik gyilkosa a súly..
(persze csak az egyik, mert ez alapján a Trabant és a kispolák lenne a legjobb élményautó. mondjuk szlalomra a Trabi tényleg az egyik legjobb, na mindegy)
A csúcs az 1007-es Peugeot a maga 1500 kilójával.

at- 2007.10.24. 09:48:44

Helló. Az én véleményem csupán annyi lenne ,hogy a 80-as évekhez képest az autóipar rengeteget fejlődött de az emberek sajnos nem. Egy mai kisautó akkoriban gti lett volna és azok vették volna meg akik el is bírnak vele. De ma mivel minden a vezetési élményről szól legyen az ezres suzi vagy egynégyes oktávia. Bemegy a jóember becserélteti a huszonöt éves zsigulit 10 év hitelre és akkor aztán mindenki tünjön az útjából mert Ő közlekedik. Én kamionos ként türelmre vagyok ítélve otthon is egyhét D-m van. Isten bocsássa meg mikor pályán 120-130-al megpróbálok előzni villognak hogy mit keresek én a belsőben és takarodjak onnan aztán meg mutogat. Mire jó ez? aztán mikor nagygéppel döngetek villog rám szemből hogy lassítsak mert nem tudja befejezni a előzést. AZÉRT SEM.( bár tudom nagy bunkóság és valóban ez az igazi önbíráskodás)
Mindenkitől elnézést de nem. Miért nem lehet egy kicsit előbbre gondolkodni? MÉrje fel magában az ember magában mire képes aztán viháncoljon. Természetesen tévedni lehet csak ne mással akarja megfizetettni az árát. Egyébként én is vezettem már 350 le-s autót mégsem akartam letolni senkit az útról. Az is tud menni hatvanat.

AP (törölt) 2007.10.24. 09:54:03

Azt még elfelejtettem hozzátenni, hogy mint tudjuk, a többletsúly nagyrésze a zajszigetelésre és biztonsági cuccokra megy el, ez önmagában nem rossz dolog, de lehet, hogy ha 400 kilóval könnyebb lenne, akkor nem is kellene annyi elektronika bele.
Az biztos, hogy használati tárgyként és kényelemben a mai autók agyonverik a régieket*, de kiveszik belőlük az élmény.

*ugyanarról az árkategóriáról beszélek régen és most, nem a régi A8 vs. új Alto "csatáról" mert az egy másik történet..

ózonlyuk a fekete 2007.10.24. 10:15:00

ez a tömegnövekedés is egy öngerjesztő folyamat..
miért kell erősebbé tenni az autók karosszériáját?
hát azért mert a többi autóé is egyre erősebb!
pff..
mi indította el ezt a folyamatot? drága európai gyártók elindultak meghódítani amerikát..
ahol a házméretű GMC Suburban, Ford F150, Dodge RAM kivasalta a kis kecses európaikat..
ez utóbbi csak feltételezés :)
de nem baj, semmi sem tart örökké..
jön még Sam bácsira Korán! :)

Géb 2007.10.24. 10:28:00

Volt valamikor a 90-es évek elején-közepén egy teszt féleség. Azt vizsgálták, hogy 130- nál egy komoly ütközésénél melyik autóban van esélye az embernek a túlélésre. Egyetlen ilyen autó volt. Az akkor aktuális bálna Merci Abban 130-nál (nem 230-nál!!)még van esély. 160-nál nincs.
Tudom, azóta sokat fejlődött a világ de annyira azért nem sokat. Picit feljebb tolódtak a határok. Az NCAP-s teszt se éri el a 70km/h-t sem. Szerintetek mi maradna mondjuk egy 5-ös golfból, ha 130-al nekicsapnák a deformálódó akadálynak?????? És akkor még nem a Swiftekről, Cliokról, Puntokról beszélek.... ÉS aztán jön az önjelölt részer; zúg, hasít, dudál, villog.... 160-nál letol a pályáról...mer' a TDI megy faszán, meg egyébként is biztonságos, öccsillagos a tesztye. Ja, 64km/h-nál....

AP (törölt) 2007.10.24. 10:30:04

Jó ráérzés, biztosan közrejátszott, hogy a kéttonnás suvok orra az európai kocsikat a tetőnél találta el. Hát elkezdtek az ütközési tesztekre gyúrni. Meg az amúgy se jön roszul a reklámban, hogy öt csillagos törésteszt.
Amikor minden új autó öt csillagos, akkor van értelme az öt csillagot hangsúlyozni? Kellenének rosszabbak is ahhoz, hogy tényleg súlya legyen a dolognak. (ja tudom, ott vannak a kínaiak)

Inkább ne jöjjön se a Korán, se Buddha, se Xenu, se senki, mindenki maradjon a seggén és tanuljon meg elektronika nélkül közlekedni. :)

Laci 2007.10.24. 10:36:47

A mai világban az a baj mindenki kaphat szinte jogsit akinek van rá pénze.
Szerintem amúgy legtöbbször a feltünően lassan vezetők okozzák a balesetet.
1. Az idegesség néha engem is kikezd ilyenkor.
2. Azt hiszi a lassuvezető hogy ő lassan megy akkor nem kell figyelnie annyira a vezetésre. Előkerül a mukicsoki, telefon, meg cigaretta. A figyelem pedig ilyenkor nem az uton van.
3. Az előzést mondják a legveszélyesebb manővernek. Aki pedig lassan megy azt mindenki megelőzi. :D

ózonlyuk a fekete 2007.10.24. 10:56:50

az egész világ afelé rohan hogy az emberek válláról levegyük a felelősséget, minden újítás szinte ezt a célt szolgálja..
hol vannak már azok az idők amikor a nem bolondbiztos mászókából kiálló rozsdás vas felhasította a combodat?
akkor és ott még neked kellett felelősségteljesen gondolkodnod, ma már hol van ez?
minek használjam az agyamat, ha minden azért van hogy ne kelljen?
ott az elektronika, majd megoldja..
abszolút jogos ez a kérdés szerintem és egyben szomorú is hogy itt tartunk.
olyan mintha eleve veszélyesek lennénk saját magunkra és másokra nézve és csak egy gumiszoba nyújthatna biztonságot..
ezt feltételezik rólunk amikor hozzáfognak valaminek a tervezéséhez.
miért jó az ha az életképteleneket minden áron akaratuk ellenére életben tartjuk? (értsd: notórius szuicid lemmingek:))
éljen!
jó messzire elkalandoztam a témától.. :)

tsabee 2007.10.24. 11:03:32

Örülök a sok tanácsadásnak... Pedig egyszerű a megoldás: KÖVETÉSI TÁVOLSÁG. Nem ABS, nem kuplungolás, nem trükközés, nem elsőautó a hibás... Be kell tartani a követési távolságot... ennyi...
És ehhez nem kell rutin, versenyzői tapasztalat, csak ész....
Különben is ha sokat vezet az ember közúton, akkor sem lesz vezetéstechnikailag rutinos (hacsak nem versenypályán is versenyzik, és Schumachernek hívják...). Nem tippeket kell adni, hogy mit kell csinálni, hanem betartani ami már adott....
(hozzá teszem, én sem tartok be minden szabályt. Sőt, ha úgy tetszik hétvégi autós vagyok. De ez az egész kicsit emlékeztet hogy "velem ilyen nem történhet meg, mert király csávó vagyok, és jól vezetek nem úgy mint a...", csak mint láttuk a legutóbbi motorbalesetnél, ez közel sincs így.....)

tsabee 2007.10.24. 11:03:34

Örülök a sok tanácsadásnak... Pedig egyszerű a megoldás: KÖVETÉSI TÁVOLSÁG. Nem ABS, nem kuplungolás, nem trükközés, nem elsőautó a hibás... Be kell tartani a követési távolságot... ennyi...
És ehhez nem kell rutin, versenyzői tapasztalat, csak ész....
Különben is ha sokat vezet az ember közúton, akkor sem lesz vezetéstechnikailag rutinos (hacsak nem versenypályán is versenyzik, és Schumachernek hívják...). Nem tippeket kell adni, hogy mit kell csinálni, hanem betartani ami már adott....
(hozzá teszem, én sem tartok be minden szabályt. Sőt, ha úgy tetszik hétvégi autós vagyok. De ez az egész kicsit emlékeztet hogy "velem ilyen nem történhet meg, mert király csávó vagyok, és jól vezetek nem úgy mint a...", csak mint láttuk a legutóbbi motorbalesetnél, ez közel sincs így.....)

AP (törölt) 2007.10.24. 11:09:40

Az butaság, hogy vezetési ruting csak versenypályán lehet szerezni, lehetőleg f1-es autóval.

egy: a versenypályán lévő helyzetnek mi köze ahhoz, hogy mennyire rutinosan vezetsz forgalomban? most a közlekedés részére gondolok, nem a vezetéstechnikára.. ('nameraztán a hatvannal menéshez amúgy is sok vezetéstechnika kell)

kettő: az autót nem kell zsonglőr szinten kezelni ahhoz, hogy ne tartsunk fel senkit az úton, és ne menjünk neki semminek

három: azokba az f1-esekbe nem rutint szerezni ülnek be :)

ózonlyuk a fekete 2007.10.24. 11:36:49

a probléma ott kezdődik hogy az ambíciózus friss jogsis beül az autóba és lát néhány másik autóst lendületesen közlekedni..
mi kell ehhez? gondolja magában..
jogsim van, kocsim van..
ő is nekiiramodik..
igen ám, de az ő apja/oktatója nem verte bele a fejét a kormányba amikor hülyeséget csinált és nem mondta el hogy ha gyorsabban megy az átlagnál, akkor az átlagosnál jobban oda kell figyelnie és vannak olyan írott és íratlan szabályok amiket soha semmilyen körülmények között nem szeghet meg, különben baj lesz.
van akinek nem mondták el, de nem is akar gyorsabban haladni.
van akinek elmondták, és felelősségteljesen csinálja.
van akinek nem mondták el, és belevág..

rengeteg vezetéstechnikai szakirodalom van, ezeket szerintem jobban kéne népszerűsíteni!

at- 2007.10.24. 12:08:15

A KÖv táv sem mindig segít. Jön a parszt, már fél órája jön mögöttem valahogy nem sikerül megelőznie. Eccercsak eljött az Ő ideje megelőz aztán öccáz méter után satu balraindex én meg kamionnal átrendezem az autóját. A fószer üvölt hogy a követési táv. Hogy a picsába? Bocs már hogy 40t-val nem úgy megy.

madogery 2007.10.24. 12:40:51

Egyes országokban nem nagyon lopnak, gyilkolnak, miért? (Lehet morál kérdése is, de itt most nem erről wan szó...)
Mert a tolvajnak levágják a kezét, és pnt. A gyilkost kivégzik, pont. Kissé lehet, h radikális, de whogy kézben kell tartaniuk adolgokat, hamár a kultúra ill. morál hiánya ezt nem teszi le7ővé.
Jaja, de mia töcs köze ennek a közlekedéshet???
Nagyon 1Xű: Egy idős, beteg, deNAGGYON nagy arc előadónk a következő okosságot mondotta:
(épp a kölekedési morálról wolt szó...)
Állat módon azért mennek, mert 1.,közlekedési morál hiánya(nálunk)
2.,a kapható jáművek minden paramétere, erre sarkall (200-300-500LE, 322/-es gumik, stb), közben hamis biztonságéerzetet is kelt: egy-kis zaj&rezgéscsillapítás, ide-oda, és máris burokban wunk, látszólag. A fizika törvényeit, nemnagyon le7 +hágni, 140-es cattanónál ígyis-úgyis +HALSZ: vagy a kocsi kézzelmorzsolt alufólia szerűen ősszecsoffadó elemei toccsantják kia az agyadat,
wgy akocsi úgyahhogy egyben marad(lásdF1), de az ütközési energia weri habos péppé a belső szerveidet, egy erélyes nyakcsigolya reccsenést követően. Tegyük fel, h a gyártók, egységesen kicsi autókat építenek, kevesebb fémet tesznek a kocsikba, mint amennyi a 21 éves Trabimban maradt ;D, pici, de elfogad6ó telj-ű, takarékos mocikat építenek bele, és a kormánykerék közepéből a légzsákpatron egy hegyes dárdát lő a wezető mellkasába, ha száguldozik és csattan. Természetesen, ez egy szélsőségesen eltorzított kép, de az elvéről van szó, "egyenlőbb" felek, harca, úgy, h mindegyik rá wan kényszeríve a kultúrált viselkedésre.
Természetesen, aki száguldoni akar(Ki ne akarna!;D), azt a pályák, repterek szívesen látják, ahol kultúráltan, biztonságosan, és elsősorban évezetesen léphet mindeki, a gépsárkánya torkára.
És most lehet pfujjozni, és köködni!!!

Üdw,

madogery

madogery 2007.10.24. 12:41:24

Egyes országokban nem nagyon lopnak, gyilkolnak, miért? (Lehet morál kérdése is, de itt most nem erről wan szó...)
Mert a tolvajnak levágják a kezét, és pnt. A gyilkost kivégzik, pont. Kissé lehet, h radikális, de whogy kézben kell tartaniuk adolgokat, hamár a kultúra ill. morál hiánya ezt nem teszi le7ővé.
Jaja, de mia töcs köze ennek a közlekedéshet???
Nagyon 1Xű: Egy idős, beteg, deNAGGYON nagy arc előadónk a következő okosságot mondotta:
(épp a kölekedési morálról wolt szó...)
Állat módon azért mennek, mert 1.,közlekedési morál hiánya(nálunk)
2.,a kapható jáművek minden paramétere, erre sarkall (200-300-500LE, 322/-es gumik, stb), közben hamis biztonságéerzetet is kelt: egy-kis zaj&rezgéscsillapítás, ide-oda, és máris burokban wunk, látszólag. A fizika törvényeit, nemnagyon le7 +hágni, 140-es cattanónál ígyis-úgyis +HALSZ: vagy a kocsi kézzelmorzsolt alufólia szerűen ősszecsoffadó elemei toccsantják kia az agyadat,
wgy akocsi úgyahhogy egyben marad(lásdF1), de az ütközési energia weri habos péppé a belső szerveidet, egy erélyes nyakcsigolya reccsenést követően. Tegyük fel, h a gyártók, egységesen kicsi autókat építenek, kevesebb fémet tesznek a kocsikba, mint amennyi a 21 éves Trabimban maradt ;D, pici, de elfogad6ó telj-ű, takarékos mocikat építenek bele, és a kormánykerék közepéből a légzsákpatron egy hegyes dárdát lő a wezető mellkasába, ha száguldozik és csattan. Természetesen, ez egy szélsőségesen eltorzított kép, de az elvéről van szó, "egyenlőbb" felek, harca, úgy, h mindegyik rá wan kényszeríve a kultúrált viselkedésre.
Természetesen, aki száguldoni akar(Ki ne akarna!;D), azt a pályák, repterek szívesen látják, ahol kultúráltan, biztonságosan, és elsősorban évezetesen léphet mindeki, a gépsárkánya torkára.
És most lehet pfujjozni, és köpködni!!!

Üdw,

madogery

KZoli 2007.10.24. 13:02:28

Kakucsring, Euroring: ezeken a helyeken olcsón, biztonságosan lehet gyakorolni, mások veszélyeztetése nélkül.

sofőr 2007.10.24. 13:23:03

sziasztok!

szerintem mind1 milyen verdád van ha nem tartod be a szabályokat veszélyes vagy.
tegnapelőtt mezőtúrról haladtam gyoma fele. a város végénél záróvonal elzárt terület, beláthatatlan kanyar. 60-nal "téptem" előttem 4 en uannyival. tehát már túlléptük az 50-et mi is. egy vitós fasz majdnem elvitte a seggem egy ilyen végén kirántós előzéssel olyan 90-nel. lakott területen belül a leírt körülményeknél záróvonal stb. mind a 4- ünket leelőzött. 1,5 kilóméter múlva csorgó hűtővízzel állt az út szélén mert segbevágott egy 2-hetes a4-est aki egy simsonost akart előzni. a4 hátulja is szépen elrendeződött+ elbaszta a simist.
szerencse hogy nem lett senkinek komolyabb baja, "csak" az anyagi kár.
na ha az a fasz mondjuk engem tol seggbe 1,5 km-mel azelőtt,
kirakott indexnél előzve mert ő vagizik
asszem nem helyszínelést kell kérni hanem halottkémet! a kva annyát az ilyen fszopónak! pont!

madogery 2007.10.24. 13:32:46

Így wan, ezért hangsúlyoztam:
"...és a kormánykerék közepéből a légzsákpatron egy hegyes dárdát lő a wezető mellkasába, ha száguldozik és/wagy csattan."

szjancsi 2007.10.24. 15:50:09

Sanya: "szjancsi Én nem nagyon emlékszem mi volt általánosban. Nem ismerem azt a statisztikát(amit a videó mutat)"

Szerintem meg mindig az lenne a megoldas erre a zurzavarra a prevencio. A gyerekek oktatasara tobb idot,penzt es energiat kellene forditani. Mert ugye miert van hogy a sogoroknal megallsz a gyalogatkelo elott akkor o lelassit es megall, hagyja atmenni a gyalogost. Mert tanitottak neki, es mindenki igy csinalja (ott is van par szazalek idioda azert) tehat nem akar kilogni a sorbol. Itthon mi van? mindneki el akarja utni a gyalogost meg a zebran is, ha en meg megallok a zebra elott es intek hogy menjen att akkor a gyalogos nez ram hogy "mi van ocsem lerobbant az autod" szemekkel. Vagy ami meg roszabb ha valaki eloz a zebra elott megallo autot es atapasztalt gyalogos mar szamit ra es ezert var arra hogy majd tiszta lesz a levego es majd atmegyek az uton vallmikor. Szoval a jo es a rosz peldat is koveti mindneki, gyalogos, gyerek tudatos sofor, buzukis es vadaszpilota azt hiszem ez a csordaszellem efektus. Ha lenne tobb ember aki jo peldat mutatna es a gyerekeink is igy lennenek nevelve akkor javulna nem csak a kozlekedesi moral de meg sok minden mas is ezzel egyutt. udv.

AP (törölt) 2007.10.24. 16:03:58

Kakucsring? A driftnap után az volt az első, hogy megnézzem, mikor van nyíltnap, és szomorúan láttam, hogy autóval nem engednek be. De miért?

Ati 2007.10.24. 16:44:48

A pöcs kivan a sok szuzukis faszagyerekkel, akik a 700kilós kasznival akarnak emberkedni, bekóstolnak mindenkit, utána meg jön a baj. És nem fogják fel, hogy egy (eredetileg) 82-es tervezésű autóban ülnek, akkori biztonsági felszereléssel.

Thalias 2007.10.24. 17:08:36

Pontositás:1Thalia volt előted, a másikat előzték jobbról.A diósjenői bekötönél nem tudtam elfordulni,mert közel voltál, és a bukkanó után VALÓBAN csak satuzva tudtam volna befordulni,de nem tettem!Az esetnél már előre indexeltem plusz fel-fel villantottam a féklámpát hogy maradj már le,mert biztos jó a másikat ezzel heccelni,csak aki elölvan az nem élvezi."Furcsa",hogy pont nekem nem volt féknyomom.Az pedig a te intelignciád dicséri,hogy végig netgélted az egészet mert a más baja jó poén,meg legalább van miröl írni.És különben is mindenki hibás,csak te vagy ártatlan,szerény. SOFÖR

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.24. 17:19:09

pimpike: először is az áruszállító járműveket inkább arra tervezik, hogy folyamatosan tolják neki, mert meló van. Másrészt olyan is van ám, amikor a főnök várja el, hogy kitold a szemét, és te nem vagy hajlandó. Harmadszor ne általánosíts. Fogalmad sincs, hogy én mitől vagyok gyorsabb, ha épp gyorsabb vagyok.

subtotal: hmmm. Szerinted az ilyen ismeretlen okból, az mind kátyú?

ózonlyuk: szerintem egy amerikai böhöm ma is kivsal egy tisztességes európai járgányt. A karosszéria meg tudtommal nem igazán lett nehezebb, csak épp nem lett könnyebb, mert merevebb. A súlytöbblet állítólag a felszereltségből származik.

Laci: száz oka lehet, amiért valaki lassú. Én a többiek 90%-ánál gyorsabb vagyok gyakorlatilag bármilyen járművel, mert ezt érzem az én tempómnak. De nem haragszom rájuk. Ha annyival bír menni, hát isten ments, hogy gyorsabban menjen. Ideges csak a rosszindulattól leszek. Minden napot úgy kezdek, hogy beengedek mindenkit, aztán amikor zsinórban tizennyolcszor zárják a nyílást szándékosan előttem, akkor elmúlik belőlem is az udvariasság.

tsabee: ha nagyon érdekel, az offenzív vezetés óriási előnye, hogy mivel állandóan keresed, érezni fogod a határaidat. Amikor tényleg megindul a feneke, nincs semmi meglepődés, ásítok egyet, visszahozom.

ózonlyuk: szívemből szóltál. Amíg a biztonság és a lassúság közé egyenlőségjelet tesz a hivatal, addig mindenki csak a saját kárán tanulhat. Én is így tanultam meg vezetni. Szerencsére nem öltem meg senkit közben.

madogery: minél rutinosabb vagy, annál inkább ugyanazzal a sebességgel fogsz közlekedni egy zörgő, csattogó konzervdobozzal, mint egy lágyan suhanó hintóval.

ózonlyuk a fekete 2007.10.24. 17:24:26

rám is szoktak hülyén nézni a zebránál, de kérdem én nem tök mindegy hogy addig kilinccsel előre közlekedtem vagy sem, ha megállok és átengedem?
számít az az ő szemszögéből?
jobb élmény neki mint a vidámparkban :D
lehet flémelni.. :)

meg szoktam állni ha valaki át akar menni a zebrán, szerintem ez a lényeg..

sógoréknál egyszer elnéztem egy zebrát, pedig csak 50-el mentem (ez van ha az ember lassan megy, akaratlanul is elkalandozik a figyelmed!), megálltam persze még időben végül.. de az a gyilkos tekintet! hát igen, más világ..

DaBigMeyow 2007.10.24. 17:30:23

Szerintem amikor a faszi lenyúlt a telefonjáért beletenyerelhetett véletlenül a NITRO-gombba...

Winkler Róbert 2007.10.24. 17:31:41

Ó, megérkezett a driver!
Azért olvasd át, amit írtál, mert nem életszerű. A nagy fékezés _után_ kezdtél indexelni, mielőtt aztán megfordultál a záróvonalon.
Az a féklámpavillogtatás meg, ne is haragudj... Persze, villogtattad, láttad, hogy na, ez még mindig jön, és akkor beletaposol a fékbe? Ilyen ugye nincs.
A vicces igazából az, hogy ez ott nem is bekötőút volt, csak valami telephely.
Lehet, hogy nem kellett volna nevetgélnem, de ha komolyan veszem, amiket a feleséged előadott, ki tudja, hová jutunk egy békés elválás helyett. Azt főleg nem értem, mit jössz itt a más bajával, amikor neked végképp nem lett semmi bajod, és ha nem csinálsz hülyeséget, másnak se lenne. Mindegy is, a suzukissal, mármint a pilótával meg a főnökével épp most töltöttük ki a bejelentőt, igazán rendes emberek.

Hind · http://belsoseg.blog.hu/2007/10/22/vasarnapi_autosok 2007.10.24. 17:35:32

Androidus
Hind: remélem, van, aki bele is olvasott az általam már többször is belinkelt szövegbe. Az tudhatja, hogy bizony én kötelezővé tenném az évenkénti továbbképzést, szintfelméréssel megspékelve. Agyrém, hogy most pár óra bénázás után kilöknek bennünket a forgalomba, és onnantól egymástól tanuljuk a hülyeségeket.

Az elképzelés nem butaság, de vajon ezt ma Magyarországon meg lehet valósítani?
A bejegyzésemben említett vezetési tréninget a jogsi megszerzéséhez csak akkor lehetne előírni, ha legalább minden megyében lenne egy ilyen központ. Akkor sem biztos, hogy jó lenne, mert szerintem minimum 1 év rutinnak kellene, lenni, hogy a tanuló tudja is, hogy mit csinál.
Egyébként a lehetőség adott mindenkinek, és valahogy oda kellene eljutni, hogy egy ilyen tréninget belső kesztetésre csináljon valaki.
Na ezt biztos nem nyelik le azok, akik meg vannak arról győződve, hogy náluk jobban senki sem vezet, akik szerint nincs olyan szitu az úton amit nem tudnának megoldani. Sajnos ki kell ábrándítanom őket. Van olyan helyzet mindenkinél amit NEM TUD MEGOLDANI és amire nem számított.

lápi lidérc 2007.10.24. 18:28:44

SlyDel 2007.10.23. 03:22:46
Na ja, biztos az összes baromnak kórházban van a gyereke, aki 160-170-nel tolja az autóályán, mi?
Vajon annak a két seggfejnek hol lehetett a gyereke, akik 320-szal ütköztek a múltkor az M1 bevezetőjén?
Hagyjuk már ezeket a kamu dumákat, kérem szépen!
150 km/h fölött (km-óra pontatlansága + némi ráhagyás) keményen büntetni kellene. Akinek nem tetszik, vegyen magánrepülőgépet.

Aki meg 130-cal megy a belső sávban, teljesen jogosan megy annyival, mivel annyi a megengedett. Ezt kéne felfogni a száguldozó marháknak.

Androidus · androidus.freeblog.hu 2007.10.23. 03:28:53
Hadd ne röhögjek hangosan, hogy én vagyok a veszélye - pláne ha ezt olyasvalaki mondja, aki bevallottan nem tartja be a KRESZ-t.
Neked hány baleseted is volt?

AP (törölt) 2007.10.24. 18:37:10

Hagyjuk már ezeket a kamu dumákat, hogy 320-al kerülgették az autókat, meg hogy annyival ütköztek össze..

AP (törölt) 2007.10.24. 18:38:17

A monzai célegyenesben mennek 320-al az F1-es gépek, és ők se tudnának szlalomozni annyinál..
Nemhogy egy autópályán éjszaka sávot váltogatni úgy, hogy mögöttük jön még egy ugyanolyan tempóval..

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.24. 19:39:49

Hind: a továbbképzésnek azért lenne realitása szerintem, mert egy olyan rendszer, ami ténylegesen csökkenti a baleseteket, a biztosítóknak irtózatos megtakarításokat hoz. Csak be kéne indítani valahogy.

A biztonságos vezetésnek meg pont nem az a lényege, hogy vezessünk úgy, mint a hakinen, mert senki sem tökéletes. Viszont magunkat ismerni kötelességünk, és igenis lehet úgy megközelíteni minden helyzetet, hogy ismerve a magam képességeit, azt biztonságosan meg tudjam oldani. Erre kéne törekedni.

lápi lidérc: prekoncepcióid vannak, ami nem csoda, mert ezt propagálja a hivatal. Gyorshajtó egyenlő felelőtlen. Attól, hogy ők kreáltak egy átlagosan félhülye autóshoz igazított sebességhatárt, ez még nem jelenti azt, hogy az egyenlő a biztonsággal. A biztonságos sebességérték megválasztása ennél százszor többet igényel, és ha te megelégszel vele, akkor igenis veszélyes vagy.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak: kb. 15 éve nem volt sem elkövetett, sem elszenvedett balesetem. Elmondom az utolsót. Baktatok a Mexikói úton, és látom, hogy messze előttem a madár ipszilont csinál szemből. Betolat a töltés oldalába, áttekeri a kormányt, rám néz, és vár. Utána arra emlékszem, hogy füstöl a Fiesta motorházteteje. Totálra törtem egy fán, a kormányoszlopot lebontottam az öv felett átesve, mellettem a barátom meg kifejelte a szélvédőt. Az totál kiesett, hogy félrekapom a kormányt, mert a mazsola elindul. Igen, szar autóval mentünk, de nem ez a lényeg. Ő volt a hibás, de ez sem lényeg. A lényeg, hogy mai fejemmel egy ilyen balesetet elhárítok. Remélem, te is, és nem elégszel meg azzal, hogy döngeted a melled, hogy te szabályos voltál.

Vedd úgy, hogy mellékes az, hogy időnként gyorsabban megyek az odarajzolt értéknél. A lényeg, hogy én annál sokkal biztonságosabban óhajtok közlekedni, mint amit ezek a bugyuta, merev értékek lehetővé tesznek. És ha más módszerrel sokkal biztonságosabb tudok lenni, akkor szinte tökmindegy, hogy épp betartom-e az ő sebességhatárukat.

És nem vagyok különleges vele, mert ezt teszi egy masszív többség, csak nem szokás bevallani, hogy szinte mindenki gyorshajt, mert akkor jönnek a hozzád hasonlók, és leámokfutózzák.

Pont ezen kéne változtatni.

Sanya 2007.10.24. 20:13:42

lápi lidérc - az van, hogy a keményen büntetni az rendben van, de a
"Aki meg 130-cal megy a belső sávban, teljesen jogosan megy annyival, mivel annyi a megengedett. Ezt kéne felfogni a száguldozó marháknak."
- két dolog
1: előzésnél, sávváltásnál, ha helyzet úgy kivánja lehet többel menni. (ha ezt a dolgot emiatt írtad) - mivel BlaBlaBla sebesség külömbség
2: ha úgy gondolod ahogy írva van az nagyon nincs rendben, mivel jobbratartási kötelezettség van.
Aztán KRESZ: az akit előznek semmilyen módon nem akadályozhatja a gyorsabb előrejutását, sőt ha szükséges gázelvétellel ill. fékezéssel elő kell segíteni(és nincs meghatározva sebesség). Szóval aki gyorsan megy az szabályt sért, de ha te ezt akadályozod akkor bizonyos helyzetekben veszélyezteted a közlekedés biztonságát.
Az egésznek az a lényege, hogy aki menni akar azt engedni kell, mert ha nem és a gyorshajtó elveszti a fejét ez a fenti okoskodás valóság lesz és a te jogsidat vonják be. (ugyanis az 50%-os sebességtúllépést nehéz lesz bizonyítani)

szjani - ez a zebrás dolog annyira úgy van ahogy mondod, hogy nagyon. Még annyi, hogy vannak olyanok is akiknek NaTégedAztánNemEngedlekEl napjuk/hónapjuk/évük van. És utána meg satuznak. Én ha gyalog vagyok mindig intek a sofőrnek hogy kösz hátha lesz valami javulás, de esőben van aki már nagyon hamar jelez, hogy menjek nyugodtan elenged.

at- üdv kamionos. Én komázom a kamionosokat, nekem is van rá jogsim, csak mikor sofőr akartam lenni, (pont télen) tapasztalt sofőröket kerestek akik mellesleg értenek az autószereléshez is mert azt a szar AVIA-t, IFA-t(bár ez már jobb), útközben szerelni is kellett(gondolom). Szal nem lettem kamionos. (nagyobbra meg sok tapasztalat +nagyon tud autót szerelni)
Nyugtasson az a tény, hogy én mindig kiengedem/beengedem a nagyokat.
Ja (ez neked jó esti mesének)egyszer IFA, két nyerges, vagy öt szkgp utánuk én kanyar után elkezdtem a sort hátulról előzni láttam, hogy előzni akart az első nyerges is, lefékeztem kitettem az irányjelzőt jobbra és elengedtem mind a két nyergest.
Amúgy buszon ülve átéltem a MegelőzömEztaNagyotMertNemLátomMikorKellLekanyarodni HátPontIttNaUgyeNemMegMondtamAnyukámTeMegNeDudáljál esetet.

Géza 2007.10.24. 20:23:47

A Suzukis hülye/nem hülye témához:

Gyakorló Suzukisként én magam is tapasztaltam, hogy a régi Swift feléleszti egyes kollégákban a versenyző hajlamot.
Ezt támasztja alá az alábbi példa:
Normálisan megyek egy 1X1 sávos úton Bp-en. Tempó 57 lm/h, mert az út szar. A megengedett persze 50 km/h. Nissan Navarra jön mögöttem. Siet, padlógáz, előz, Természetesen kereszteződésben. Balról /neki szembe/ kifordul egy vadiúj ötös BMW. Nissan padlófék /ABS befog pattog/, kormányt rám rántja, menekül. Kinéztem jobbra, mázlimra pont ott volt egy kapubejáró /különben végig fák az út mentén/. Elrántottam a kormányt, satufék. Megcsúsztam, mind a négy kerékkel. Egyet rámpumpáltam. Megfogta. Megálltam egy fától 2O centire.
BMW-s kolléga persze elhúzta a csíkot. Nissanos az út mellett állt. Mit mondjak nem dícsértem meg.Persze ez már csak a gőz leengedésére volt jó, másra nem.
Tanulság 1: a hülyeség és agresszió márkafüggetlen.
Tanulság 2: a tárcsák a betétek és a fékpofa is újak voltak. Megérte kicserélni őket. Ahogy a gumit is 165-ösre.
Tanulság 3: mázli is kell a tudáson kívül.

SzinesGeza 2007.10.24. 20:42:48

Kedves Robert,
Ha te illetve a sofor tartotta a megfelelo kovetesi tavolsagot (mar ha tenyleg tartotta) akkor az elottetek halado miert ne fekezhetett volna nagyot ha epp ott kellett neki (vagy eppen csak ohajtott) bekanyarodni?
Vagy azt kellet volna figyelnie hogy ki es hogy jon mogotted?
Magyarul szerinted ott nem fekezhetett akkorat mint amekorat fekezett?
Tovabbra is tisztelettel: SzG

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.24. 21:25:26

Géza: tanulság 4, hogy ha a majom melletted egy beláthatatlan rész felé száguldva előz, már akkor lassítani kéne, amikor nem tűnt fel szemben senki. Nem az a megoldás, hogy hú, de szerencsés voltam, meg hú, de jók a gumijaim, mert hú, de jól hárítottam a hú de kemény helyzetet, hanem az, hogy nincs helyzet.

Lassú.kutató 2007.10.24. 21:26:24

Lehet, hogy szőrszálhasogatás, mégis gondolkodjunk! Hány hiba is volt?
1. Tália eszetlenül hagyja, h némber navigáljon. "Itt kellet volna kanyarodni!"
2. Nagytudású (tisztelet kéne övezze érte), ezer autót ismerő Subaru-sofőr tudhatná, hogy az a tartalék fél-egy méter mekkora lassulást engedne töketlen hátulról jövőnek. "Mé' nem (csak) 10-15 cm helyet hagyott Tália mögött?"
3. Hátulsó Fittipaldi pedig menjen a halál faszára, ha hatvanról nem képes megállni bármilyen satu után.
Sietőknek pedig számtanpélda!
40 km-t teszünk meg. Va=100 km/h, Vb=70 km/h. Mennyi ideig vár 'a' 'b'-re a célban? Segítség: 'a' több, mint kétszer annyi ideig zsibbad, mint amennyit nyer. Megéri?

szg 2007.10.24. 21:32:18

Hé! SzinesGeza elcsórtad a monogramom :)

Szóval... csak annyit akarok írni (ha már így lecsengett a beírási kedv), hogy számomra tanulságos volt végig olvasni a kommenteket. Jobban megismerhettem, hogy milyen jellegű autóval, milyen okból közlekednek körülöttem emberek. Remélem ennek hasznát tudom venni az úton, hogy... öö... megkönnyítsük egymás életét. (na ez így lehet, hogy nyálasan hangzik, de a "... hogy ne menjünk egymás idegeire" teljesen mást jelent, mint amit ki akarok fejezni. :)

Külön köszönöm annak, aki belinkelte a defenzív vezetésről azt a jó kis szoci könyvből összeállított pdf-et :)

Jótszakát!

BTO 2007.10.24. 22:02:35

kedves Szines Géza!
az alábbi esetemet kivánom neked is mint okos szabály követőnek.
szépesős nap tartottam hazafelé városunkban a megfelelő követési távot betartva,aztán a 2.autó előttem a zebra után 5 méterrel megállt as kirakta az utasát,az előttem haladó épp hogy megtudott állnni,és leszállt a fékről hogy állt,mire rádöbbentem hogy az előttem haladó 2 autó megállt nyomtam 1 satut, a feleféktávom a frissenfestett zebrára esett, ami köztudott aoan mint a jég,ha ez nem ott történik ha nem még 5 méterrel később akkor megálltam volna kocc nélkül,de igy nekimentem azelőttem állónak, aki szerint nekilöktem az első autónak aki elhajtott.mivel alacsony volt a padka kinéztem a járdára hogy felrátsam a kocsit oda a fékről leszállva de nem lehetett mert az első kocsiból az utas ott volt gyalogosként,igy hát a kocc mellett döntöttem. a légzsák se nyilt ki a kocsiba pedig rendesen lett törés rajta.
szóval kivánom neked itt mint okos szabálykövetőnek 1x Te is kerülj oan helyzetbe hogy 1x csak az addig megszokott aszfaltminőség változzon meg fékezés közben ,mert 1 barom nem megfelelően viselkedik a közlekedésben és oat cselekszik ami nem elvárható az adott közlekedési körülményekközt.
irtam már ide ez 1 nagy társasjáték ne cselekedj váratlanul.
aki meg azt hozza fel 1 állat ugrott ki elé az gondolja meg az emberi élet a fontosabb vagy az állaté.

egyébként a tököm tele bizonyos állatvédő magatartásokkal ,nézetekkel,mert már az állatnak is több joga van mint 1 embernek.egyébként már ütöttem el kutyát,és nincs lelkiismeret furdalásom mert mást nem akartam a hirtelen fékezéssel veszélyeztetni.
sőt idén robogóval macskát is ütöttem el mert váratlanul kirohat elém,szerencsém volt hogy a hátsókerék kapta el mert buktam volna jó nagyot ha az elsőkerék elé jön.
sőt 20éve tolatás közben keresztül mentem 1 kutyán pedig a gazdája mutogatot ,csak nem értettem miért,már akkor is pórázon kellett tartani a kutyát az utcán nem elengedni 1 forgalmas parkolóban.
röviden ennyit !
de mielőtt visszairsz dühből vegyél 1-2 nagy levegőt és gondolkodj el.

SzinesGeza 2007.10.24. 22:22:15

BTO,
Harom tanulsag van irasodban a szamomra (talan mas szamara is).
- Soha ne duhbol...semmit, azert koszi hogy figyelmeztettel.
- Kovetesi tavolsag, ha nem tudsz megallni, mindig a te hibad akkor is ha volt nalad nagyobb marha a buliban ez persze nem azt jelenti hogy ne figyelj a mogotted levore, de ne neki legyen nagyobb szaja.
- kutya/tolatas. Es most lehet hogy rohogni fogtok: SOHA NE TOLASS, csak ha tenyleg muszaj es mashogy nem tudod szabalyosan megoldani a tovabbjutast. (forras: DMV testbook California)
Sok kutya es gyerek es metalfeny esett mar igy aldozatul.
- Es a raadas: En ha mokust latok es nem veszelyeztetek mast mindig elutom...

BTO 2007.10.24. 22:30:17

tolatásnál az elütött kutya 1 forgalmas prkolóban volt !!! irtam!
parkolóban álltalában tolatni is kell a ki és beálláshoz.
egyébként még1X leirom tolató furgon és teherautó mögé ne hajts várd meg mig befejezi a manővert mert azokból a jármüvekből nem lehet ugy kilátni mint a körablakos személyautóból,azokba csak tükörből lehet tolatni.

SzinesGeza 2007.10.24. 22:42:19

Abszolut egyetertek. Nem azt irtam hogy akkor nem kellett volna tolatnod, hanem hogy ha nem feltetlenul muszaj, ne tedd (ertek itt altalanos alanyt, ne tegye senki). A legtobb embernel ez nem egyertelmu, szerintem nem is tanitjak. Sot valszeg a legtobben rohognek rajta. (Legalabb is egy darabig...)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2007.10.24. 22:50:06

"A néni kb 1,5 cm-ről a papírt az orra előtt húzva kiolvasta!!De jó,hogy kap jogsit..."

Bazsi! Attól, hogy a mami ún. öregkori távollátásban szenved, még lehet, hogy kristálytisztán látja a szélvédőn túli mátrixot.
:)

Amúgy meg: bake, ennyi hozzászólást! Uh...

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.24. 23:04:51

kutató: faramuci dolog a sietés. Megyek a magam tempójával, ami általában gyorsabb, mint a többieké. De hogy még gyorsabban menjek? Ha felspanolom magam, megnő a természetes tempóm, de egyébként ha pisztolyt tartanának a tarkómhoz, se bírnék gyorsabban menni. A sok idiótát meg nézem, ahogy vakrepülnek, mert "sietnek". Soha nem szabad sietni. Mehetsz a saját tempódon belül gyorsan, figyelhetsz jobban, hogy mindig a gyorsabb sávban legyél, de ennyi.

SzinesGeza 2007.10.24. 23:14:20

BTO,
Meg valamit, volt reszem hasonloban nekem is.
Balatonfured kozpontja: a Skala mellett rogton Tihany fele a 71-es ut lejt es itt ez a resz sokkal feherebb is mint mashol mert masmilyen az aszfalt. Ha esik iszonyuan tud csuszni. En egy 6-os karambolban voltam itt a 6. Maskor is lattam itt esoben balesetet. En azert nem kivanom senkinek se...

SzinesGeza 2007.10.24. 23:21:08

Androidus,
...ugyis mindig a masik sav a gyorsabb :)(1. szamu alaptorveny)

géza 2007.10.25. 06:32:21

Kedves Androidus!

"Géza: tanulság 4, hogy ha a majom melletted egy beláthatatlan rész felé száguldva előz, már akkor lassítani kéne, amikor nem tűnt fel szemben senki"

1. Teljesen belátható egyenes szakasz volt. Egyszerűen a kis ívben forduló BMW-s nem nézett jobbra /a saját sávjába/, csak balra. Bár ennek ellenére nem hiszem, hogy ott és akkor kellett volna előzni a Nissannal.Klasszikus példa arra, hogy én fasz vagyok, majd mások vigyáznak rám. Hát nem...
2. Talán kimaradt az írásomból, de lassítottam. Másképp nem tudtam volna megállni egy kb 10 méter széles kapubehajtón. Valszeg közel 60-as tempóban nem ment volna. Azt hiszem ez az alap, az előzés segítése lassítással.

tamaska 2007.10.25. 06:40:41

Nnnnnna. Tegnap este végigolvastam az összes kommentet, és aludtam rá egyet (ezekre is meg a dácsiásra is). Ma reggel az olvasottak fényében, mintegy magamat "külső" szemlélőként figyelve, valamint az aktuális körülményeket is jegyezve jöttem melózni. Az alábbi tanulságokat sikerült leszűrnöm:
- szemerkélő eső. Üres városban 60-65 km/h, üres hatos főúton 100-105 km/h volt a sebességem. Tehát én egy ön- és közveszélyes állat vagyok, dögöljek meg.
- Van egy pont az úton, ahol majd fél éve (igen, FÉL éve egy ELSŐRENDŰ úton) egyik sáv le van zárva. Jelképes kitáblázottság, szinte nulla kivilágítás, viszont két napja reggelente nem működik a forgalomirányító lámpa. Na ha itt valaki összetöri magát, akkor én speciel azt is megbüntizném csúnyán, aki ezt a lezárást szakkivitelezőként így oldotta meg, meg azt is, aki felelős városvezetőként vagy közútkezelőként és megrendelőként enged egy fél éves útlezárást egy elsőrendű úton... De ez nem annyira idevágó.
- Egy k*rva táblára sem vetettem egy pillantást sem, tehát lesz*arom a KRESZT is. Igez, ha valaki rákérdezne, biztos el tudnám mondani minden tábla helyét és szerepét, mert tudom, hogy hol mi van...
- Viszont abban a kereszteződésben, ahol minden 7végi gátlástalanul bekanyarodik jobbra kisívben, holott a szemből érkező, főútról balra kanyarodónak van elsőbbsége (utánna még nagy mutogatások is szoknak lenni), na ott én meg szoktam állni ha kell.
- Az 50/90/130 pártiaknak szerintem nincs igazuk, de szerintem ez inkább kor és vérmérséklet függő vita, mint szakmai. Ja, az szerintem nem érv, hogy azért mert a KRESZ ezt írja elő. És azt is tudom, hogy ezek a határok, és nem az alkalmazandó sebességek. Tehát elvileg mehet bárki a pályán is a belsőben 110-el, nem vét a szabály ellen
- Itt mindenki nagyon vágja a KRESZT és az egész utas szakmát. Namost én nem vagyok utas szakember, de létezik a tervezési sebesség fogalma is. Ez asszem azt a sebessgéet jelenti, amiivel az út minden egyes pontján balesetmentesen tudsz közlekedni (kanyarban is). Asszem autópályán ez 140, de mindíg több, mint a megengedett sebesség.
- Azért nem kéne itt az önérzeteseknek leámokfutózni meg parasztozni a pályán 150-160-as tempóban közlekedő felső kategóriásokat. Egyszer ülj be egy ilyenbe, mennyé ki a pályára, takard el az órát, gyorsíts fel a szerinted még biztonságos tempóra, menjél kicsit, azt nézd meg mennyivel mentél... Azt utánna gyertek itt a 130-al.
- Bocsánat, iszonyúan off voltam

joco128 2007.10.25. 08:34:51

Kedves Tamaska és egyéb gyorshajtók!
Nem akarok okoskodni,hiszen 25 éves vagyok,a vezetési rutinom a béka seggge alatt van szerintem.
Bár 7 éve vezetek balesetmentesen,de meg kellene tanulni,hogy nem egyedűl vagyunk az úton!!!!Mi van,ha egy elnézett 150-es előzésnél szembe jön egy kis család a sokat szidott Suzukiban(mellesleg akinek arra telik,annak az az AUTÓ,így nagybetűvel),megölöd őket,majd kiszállsz és hogy fogod érezni magad??
A felelősség hiánya a baj,az autózás veszélyes üzem ezt kéne felfogni!!!
Amíg itt M.o-n az auto értékmérő eszköz és nem közlekedési addíg nem is lesz jobb a helyzet!!

yooccoo 2007.10.25. 08:42:04

Azért Éva lett utoljára teremtve, mert csak így lehetett elkerülni, hogy beleszóljon a teremtésbe.

M.Krisztián 2007.10.25. 10:11:35

Érdekes. Kinézek az iroda ablakán s szinte ugyanezt látom. Egy Suzuki Sedan "belerepült" egy 'H' Astra hátuljába. Az Astra innen hibátlannak tűnik, a Suzuki rémesen néz ki. Amint látom az Astra csomija nyílik és csukódik is... Suzukisokkal jobb vigyá.... :-)

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.25. 12:22:47

géza: na most már összekavarodtam eléggé, és nem bírom eldönteni, hogy volt-e ott vészhelyzet, amit leírtál. Ha már előbb lassítottál, akkor rutinszerűen állhattál félre, tetted a dolgodat.

tamaska: szerintem az 50/90/130 pártiak, ahogy te nevezed őket, vagy becsapják magukat, vagy veszélyesek. Én nem nagyon látok senkit az úton, aki ne gyorshajtana sose. Meglódul a sor a Váci úton, na ne tessék nekem mondani, hogy van, aki nem gyorsul fel vele... mondjuk 80-ra, ha épp annyival mennek ott a többiek.

Egyébként meg az első tesztkérdésem a vaskalaposoknak: tegyük fel, hogy megyek egy útszakaszon 70-nel ott, ahol 50 a megengedett. Szerintetek gyorshajtok, ámokfutok. Másnap kiteszik a 70-es táblát (mert minden 70-es táblát kitettek egyszer). Aznap is 70-nel megyek, immár szerintetek szabályosan. Mitől lesz kevésbé veszélyes ugyanaz a sebesség egy nap múlva?

ózonlyuk a fekete 2007.10.25. 13:08:43

erről van szó!
nem kell messzire menni nyugati irányba..
ugyanis aki részt vesz az autógyárak vezetéstechnikai tanfolyamainak valamelyikén automatikusan olcsóbb biztosítási kategóriába kerül!
körül lehet nézni, igaz nem olcsók, de szerintem még így is kifizetődik..
x márkánál be lehet nevezni télen pl lappföldre svédországban ill. finnországban, ahol több napig képeznek gyakorlatban.
van olcsóbbér is pl ausztriában, saalbachban..
ez a téli kínálat, nyáron van lehetőség száraz pályán is..

aocsi 2007.10.25. 15:39:47

Úúúútálom aSuzukisokat!! 100-ból talán ha egy normálisan közlekedik! A maradék 99 pedig engem boldogít s rombolja idegrendszeremet :( ! Egy vezetési átképző tanfolyam kéne nekik ,mert amikor beülnek az autójukba (?) teljesen átlényegülnek.

frissjogsis 2007.10.25. 15:41:43

szeretném azokat az embereket elérni, akik mániákusan nyargalnak a debrecen-sáránd szakaszon, hogy legyenek szivesek a nyelvükkel letisztítani az ülésemről az altáji anyagomat amit kipottyantottam tegnap, mikor egy új passatos jelent meg a sávomban. előzni akarta a sorát, be nem látható szűk kanyarban, egy emelkedő tetejéről.
a meglepetés ereje, biztosan mindenki ismeri.
a passatos mögött előző másik két autóst is üdvözlöm, akik felteszik ilyenkor az életüket arra, hogy az elöttük menő előző úgyis mindent lát, előzzünk hát mi is.
balesetmentes közlekedést.

thalias gyerek 2007.10.25. 18:30:42

Pont te nem tanultad meg a kreszt,a gyárba szerinted hogy jutnak át az emberek teleportálnak?Nem!Ott át lehetett menni!Hogy mért?Mert az a sok csík a záróvonal mellett az azt jelenti hogy át lehet menni!!!!!!!!!!!!!!!!Vagy ha nem hiszed újra vizsgázz le kressz ből!Ja és az anyukámat ne sértegessed!Jól esik más kárából megélni?

Ease 2007.10.25. 18:46:03

Üdv mindenkinek!
Elolvastam a hozzászólásokat és én is szeretném kommentálni.
A helyzet a következő. Itt nam az a probléma oka, hogy ki milyen autót vezet. Legyen az Trabant, Suzuki, BMW vagy akármi, ha az emberek fejében nincs rend.
Sajnos a jelenlegi gépjármű vezetés oktatása a béka segge alatt van. Már hogy tudna akárki is kivédeni vagy megelőzni egy balesetet, ha már a megfelelő oktatásban sem részesül. Jelenleg, a tanulóvezető nem sok mindent tud elsajátítani, hiszen az oktatóautók mind, vadonat új több milliós gépkocsik és érthetően az oktatók óvják is azokat, pl. három plusz pedál. Szerencsétlen tanuló már lassan elindulni sem tud anélkül, hogy az oktatólya bele ne nyúljon. Hogy tudna bármit is kezdeni a kormánnyal, hisz úgy tanulta, hogy az oktató úgy is belenyul a kormányba, meg majd csak segít fékezni is ha baj van. Így ezt nem lehet. Igenis legalább kétszer ennyi TÉNYLEGES óra rutin kellene, használni a modern tchnika adta lehetőségeket (skid car, tréning pályák.) Személy szerint nem is engednék olyan autósiskolát működni, amely ezeket a feltételeket nem tudja biztosítani, hisz akkor nincs felkészülve a mai kor és technika elvárásainak. A mai kor 100-200 Lóerővel rendelkező alap járműveihez már NEM elegendő két kör a bóják között 5 km/h-val és irány a forgalom. A másis dolog az emberek nemtörődömsége. Nem érdekli őket, hogy ki és mit csinál az úttesten, csak ő menni tudjon. Van rendőr ismerősöm aki elmesélte, hogy nem egyszer és nem kétszer volt már olyan helyzetben, hogy félre kellett ugrani az autós elől, aki miután megállt csak ennyit tudott mondani, hogy "elnézést nem vettem észre bisztos úr" Nem vette észre rikítózöld mellényben a sáv közepén álló embert, akkor már hogy nézné ne adj isten a tükröt, vagy, hogy ki van melette. Sajnos ez a jelenlegi helyzet és az ilyenek ellen csak védekezni tudunk. Ott vannak mindenhol, márkától, kategóriátol függetlenül sajnos.
Ez a saját véleményem.
Én részt vettem már több vezetéstechnikai képzésen és tudom, hogy nagyon fontos és tanulságos lenne mindenki számára, és nem csak a fiataloknak, hanem bizony az idős korosztály számára is, hisz ott felelősség nélkül megtudhatnák, képesek e még egyáltalán a BIZTONSÁGOS járműkezelésre.

Elnézést, ha valakit megbántottam, és tisztelet a kivételeknek.

Üdv.: Ease

Androidus · http://androidus.freeblog.hu 2007.10.25. 19:22:40

Ease: szerintem az oktatás mindig is ilyen volt, és ebből a szempontból teljesen mindegy a lóerő. Kockaladával is életveszélyes, aki nem tudja kezelni a helyzeteket. Nem azért érezzük, hogy romlott a helyzet, mert erősebbek az autók, hanem azért, mert az arányok eltolódtak: több a vasárnapi autós. 20 éve is voltak, akkor is egy rémület volt velük találkozni, de akkor még nem lehetett bárkinek autója. Jobban elvesztek a rutinosak között, jobban tudta a sok rutinos hárítani a kevés vasárnapi vezető dolgait.

Egyébként, ha belegondolsz, a kresz java része a vasárnapi sofőröknek szól. Van az a tábla, hogy gyerekek kelnek át az úton. Mit kezdjek vele? Mit csináljak másképp? Az elképzelhetetlen, hogy egy gyereket elüssek, bárhol. Előbb ölöm meg magamat. Csak úgy tudom elképzelni a közlekedést, hogy egy gyerek bármikor előugorhat, bárhonnan. Az a tábla feltételezi azt az autóst, aki nem így tesz.

Vagy ott van a csúszós útszakasz tábla. Muhaha. Máshol nem lehet csúszós? De ha mindenhol el tudom dönteni, hogy csúszik-e, akkor mit kezdjek azzal a táblával? Menjek lassan, amikor nem csúszik?

Az 50-es években becsontosodott kresz gyakorlatilag vasárnapi sofőröket nevel. Akkor vagy jó kisfiú, ha betartva minden idióta táblát, végigegerészel az úton. Lassítasz, mert ott a gyerektábla. Igaz, gyerek sehol, de nem is az volt a cél, hogy elkerüld, hanem hogy betarsd. Majd a következő sarkon elütheted a "váratlanul" eléd ugró kissrácot. Te nem vagy hibás, a hivatal se hibás, mindenkinek nyugodt maradt a lelkiismerete.

Aki pedig másképp csinálja, tuti ámokfutó. Mi az, hogy ő akarja eldönteni, hol kell lassítani, és hol nem? Azt ő nem tudhatja. Igaz, 5 éve ottfelejtett 40-es táblák virítanak az országban, és erdő van településnek, lakótelep külterületnek táblázva, de akkor is annyival kell menni, amennyivel ők megmondják.

Na kábé ezen kéne változtatni, és állítólag nyugatabbra már vannak próbálkozások. Kigyomlálják az _összes_ táblát, lámpát, de tényleg mindet egy kisvárosból, és megnézik, mi lesz. Nincs főútvonal, nincs korlátozás, semmi. Az eredmény állítólag az, hogy megszűnnek a baleseti helyzetek, mert mindenki annyira be van tőle szarva, hogy azonnal lassít, amint valaki közelít.

BTO 2007.10.25. 19:35:30

Ease!
"mai kor 100-200 Lóerővel rendelkező alap járműveihez "
ne röhögtess!
a cikket elolvastad??
nem az izom autókról szól.
azért ha jól belegondolsz a mostani 1.4-s autók kezdenek tudni 100 pacit,de a paci nem minden a nyomaték is lényeges, habár 1üt növekednek de azért nem 1nes arányban.60-100 paci közé tedd az álmodat.a 75 LE 1.2 Corsa nem 1 versenyparipa,de a twinportos 80LE változat már ahho képest versenygép,pedig csak 5LE a különbség,mig a régebbi lomha gyorsuló,addig a 80LE erős még 2. ból is képes kilőni.
egyébként nédd má meg meik katagoriából is adják el a legtöbbet,nem a 100LE fölöttiből és ráadásul nem is a 200lovasból.

BTO 2007.10.25. 19:53:30

SzinesGeza !
a fehér aszfalt az esőben és hóban frankó jégpálya.a mi megyés székhelyünkön 1 ien azfaltu uton halt + 1 smartos szlovák csávó.azon a részen kb 2000 környékén az ut mellett lévő háznál dolgoztunk cégesen és 1x csak arra lettünk figyelmesek 5 percenként volt 1 puffanás.sokan lepadkázták azt a rész mert csúszott mint a jég.
egyébként üdvözlöm azt az uttulajdonost is aki ien gyilkos aszfaltott rakat le bárkivel is,és azt a barmot is aki iet fektet ut gyanánt.ne 30-s táblát tegyen ki az ut tulaja ha nem ne engedjen ien minőségü aszfaltot lefektetni,sőt őket is elővenném mint bünöst a káreseteknél,mert ez oan mintha vizzel locsolnák az utat fagyban.de ez 1 más téma.

Bazsi 2007.10.25. 19:58:15

tamáska!110el autópályán a belső sávban nem szabályos!!ott a jobbra tartás,uyanannyira kötelező,mint a sebességhatárok betartása-

BTO 2007.10.25. 21:46:20

egyébként "kressz lovagok"
még nem gondolkodtatok el a kressz ugynevezett rágógumi szabályain????
pl. nem az ut és látásiviszoknak megfelelő sebességgel haladt.
a kedves földmüves a szántás után szép kis sárréteget hord fel az utra-valaki összetöri magát pl. ezt a szabályt fogják rá alkalmazni nem a földmüvest keresi meg a rend őre,hogy a kressz előirja hogy takaritsa le magaután a mocskot-max akkor ha valami fontos ember esik el ott.a pornépért nem keresik meg.

empeti 2007.10.25. 21:50:59

Na, még mindig azon a "felelősségteljes" hozzászóláson röhögök, hogy "én elismerem, hogy nem ismerem a saját képességeimet"... Illetve nem is annyira röhögök, hanem sírok.
Mert kérdem én, akkor MI A RÁKOT KERESEL TE A KÖZÚTON? Szeretsz orosz rulettet játszani? És még büszke is vagy magadra. Gratulálok.

Arra találták ki a vezetéstechnikai pályákat, hogy az ember tisztában lehessen a korlátaival. Amúgy van lehetőség igazán profi rendőrségi kiképzőktől is mesterfogásokat tanulni. Sokkal hasznosabb, mint csúszós pályán ringlist játszani. (Persze az sem lebecsülendő)

Mint árufuvarozó, tiszta szívből irigylem azokat, akiknek még soha az életben nem kellett sietniük sehova. El kell indulni időben! Persze, nagyokosok. És honnan tudjam, mi van időben? Ki tudja, mennyi olyan emberrel találkozok útközben, akinek egy balra kanyarodáshoz több idő kell, mint nekem egy kiadós ebédhez? Vagy a szabálytiszteletének teljes tudatában nem képes azt a szájbavert jobbratartsot betartani, autópályán 110-zel? És még sorolhatnám. Akinek nem az a munkája, hogy időben ott legyen mindenhol, el se tudja képzelni, hogy mennyivel megnyújtják az ilyen nagyon tiszteletreméltó, óvatos, körültekintő emberek a menetidőt.
De nem nekik kellene gyorsabban menniük, csak hagyják már menni a másikat, főleg ha nekik ehhez semmit nem kell tenniük, csak kibírni, hogy nem fékezgetnek rá a belső sávban.

at- 2007.10.26. 09:03:28

Hali. Egyébként valóban sokat segítene ha azutak minősége javulna. Könnyebben meg lehetne állni, jeges úton nem dobna keresztbe egy-egy kátyú. A múltkoriban beszélgettem egy billencses útépítő kollégával aki elmesélte hogy kb tized annyi anyagból építik az utakat mivel a többi valahogy \"elvész\" ( eladják). Szer már itt elkezdődik a gond. Amúgy nemtom mit vagytok úgy oda 120-130-tól. Kamionnal SZÁZNEGYVENÖT. Az már valami.

at- 2007.10.26. 09:16:03

Az autópálya belsőjéről csak annyit ,hogy mekkora közfelháborodásnak örvendhetek mikor 90-nel ráelőzök az előttem 80-nal haladó kollégára. Eltart 5 percig mire megelőzöm de itt az átlagsebesség számít. Elfelejtik hogy míg ők mennek 400 km-t én megyek 4000 km-t. Ezt csak azért mert jó lenne befejezni az állandó villogást és mutogatást amíg rá nem rántom valakire a kormányt. Eccer az én türelmem is elfogy mint ahogy bárkié aztán nem lesz mivel villogni.

Бабаяга 2007.10.26. 16:38:08

Kedves Thalias!

Kár, hogy nem hétköznap szoktad ezt a manővert eljátszani a záróvonalon keresztül! Mennyivel több anyázásra adna lehetőséget, no meg izgalomra is, amikor a kapaszkodó sáv rönkszállítókkal van tele, belül meg mindenki megy padlógázzal.
Néztem, néztem még a hét elején a képeket, olyan ismerős volt, de a lakókocsit nem tudtam hovát tenni, aztán tegnap újra arra vitt az utam. Megállapítottam, hogy az se normális, aki itt el akar kanyarodni. Ott a kapu előtt én eddig még csak kpm-t, rendőrt, határőrt, meg vámosokat láttam.

empeti 2007.10.27. 18:30:58

Ease!

Az a plusz 3 pedál az oktatóautóban nem azért van, hogy a szerencsétlen tanuló ne hozhasson saját döntést. Ez kötelező tartozéka minden oktatóautónak. Más kérdés, hogy az oktatónak tudnia kellene akkor és csak akkor használni, amikor valóban szükséges. De nem lehet kihagyni, mert ha a tanuló hülyeséget csinál (ami mindig előfordul) csak így van reális esélye az oktatónak elhárítani.
Az sokkal jobban bosszant, hogy ezerszer látok tanulókat olyan vezetési pozícióban ülni a volán mögött, ami nem csak baromi nevetséges, de egyértelműen veszélyes és az autó normális kezelését akadályozza. És az oktató nem szól rá, hogy így nem vezetünk! Véleményem szerint valóban itt kellene kezdeni a reformokat.

at!

Ne értsd félre, amit írni fogok, abszolút nem kötözködés a részemről! Én soha nem vezettem kamiont, 3 és feles ponyvás szekérrel járom az utakat szerte Európában. Viszont komolyan mondom, sokszor látom, főleg éjjel, hogy a kamionos kolléga éppen elaludni készül vezetés közben. Olyan is volt már, hogy mentem el mellette a belső sávban, erre kezd áttérni ő is. Én fék, duda, villogás, akkor riadt fel. Elég komolyat rántott a szekéren vissza a sávjába, aztán elnézést kért. Mindegy, ez csak egy történet. Inkább kérdeznék valamit. Nem fordul elő veletek, hogy a hosszú unalmas autópályás menetek alatt viccelődtök egy kicsit a kisebb autókkal? Csak úgy, szórakozásból. Mert többször is volt már ilyen érzésem. Ha van rá módom, mindig elengedem a kamionokat, mert gondolom, nem kellemes egy akkora döggel a tempomatos menetet megszakítani. De amikor nekem 140-ről rendesen satuzni kell, mert azt a pár másodpercet már nem várja meg, amíg elhaladok mellette, hát eszembe jut, hogy hátha csak szórakozik.

Valérka 2007.10.28. 12:09:14

Ease 2007.10.25. 18:46:03 kommentjére:

A gépjárművezető-képzés már jó ideje a bányászbéka ülepe alatt tanyázik; kb. abban a mélységben, ahol a közlekedési morál is tartózkodik (illetve ahol éppen most jár lefelé zuhantában).
Példák:
-- Lakott területen belül 2x2 sávos úton a 25-30 km/h-val döcögő "T"-s autót nem lehet kirobbantani a belső sávból. De miért, kérdem én? Mer' ugye ő személyótó és teheti? Csak a drága oktató úr, amikor nem irányítja ki tanulóját a külső sávba, elfelejti a szabály második felét, hogy 'amennyiben a megengedett legnagyobb sebesség felső határát megközelítő sebességgel halad'. Na, ez a rész már kimarad.
-- Nappal, de szakadó esőben még egyetlen tanulóautón sem láttam felkapcsolt tompítottat. Mer' ugye lakott területen belül nappal nem kötelező... Az mellékes, hogy szakad az eső és minden jármű ablaka vizes + párás, mindenki sz@rul lát; áh, ezek nem fontos dolgok. Csak az a fontos, hogy "lakott területen belül nappal nem kötelező". (Meg hogy egy nap megtakarítunk így két deci benzint.)
Mit várunk a következő generációs vezetőktől, akiket ilyen színvonalú oktatók tanítanak ilyen szemlélettel?
Én eleve ostobaságnak tartom azt a mai gyakorlatot, hogy pár óra rutinpálya után kiviszik a delikvenst a városi forgalomba. Szerencsétlen eddigre még a kezelőszervek helyét sem tanulta meg.
A forgalomba csak akkor volna szabad kimenni, ha már az autó technikai kezelése (pedálok, kormány, sebváltó, index, tükörnézés stb.) olyan szinten megy, hogy a forgalomba kikerülve ezekre már NEM kell odafigyelnie a tanulónak! (Vagy csak minimális mértékben.) Úgyis el fogja szegényt árasztani a rengeteg információ a közlekedés egészéről; nem kell, hogy a figyelmét még a kezelőszervek is lekössék.

BTO 2007.11.01. 11:23:27

Valérka!!!?????
Te Schumaher -ként kezted az autó vezetést ugye??
kicsit több türelmet!
de amugy sok igazat szóltál!
de nem csak a T autókon nincs lámpa bekepcsolva esőbe a városba ,ha nem a régi jogsis szürke és sötét szinü autón se,akitől elvárnám a látni és látszani elvet.ja és a fogyasztás bajnok se kapcsolja fel mert a városba nem kötelező a tompitott használata,de igen kötelező korlátozott látási viszonyoknál városba is bekapcsolni!

Zoli 2007.12.05. 23:51:24

anyit szeretnék hozza tenni,mint nagy autoval autopalyan szaguldozo,hogy ha mar egzszer tobb savos az ut,akkor nem kell mindenaron a belso savban maradni,es feltartani a masikat,mondvan hogy hova a ....sietsz.Autopalyan nem csak az kovet el szabalytalansagot,aki gyorsan megy.

volvo · http://www.tar.hu/volvo/ 2007.12.16. 14:27:43

bakker, hogy tud igy gyurodni egy kis koccanastol ez az auto?!

Tót 2008.06.28. 12:09:53

AZ ÖSSZES MAGYAR KÖCSÖG ZSIDÓ RÁADÁSUL CIGÁNY IS ÉS BELE FOGNAK FULLADNI A SAJÁT VÉRÜKBE! ÜDV SZLOVÁKIÁBÓL!

lovata 2008.08.23. 17:31:28

opel corsa d-t hajtok.kicsit aggódtam hogy tul karcsú az egész szerkezet,míg nem pesten egy jobbkezes kereszteződésben oldalról eltolt egy swiftes.mondom ő rongyolt belém.az opel első lökös(müanyag)eltört kéthelyen is egyébb nemnagyon.a szuzuki jobb elsőkereke felfüggesztéssel,valamint első ajtó sárvédőstöl ment a levesbe.

Time! 2009.01.03. 17:23:07

Szervusztok

Nem szeretnék senki írásához sem hozzászólni se véleményt nyilvánítani róla.
Csupán a saját véleményem írom le.

Nem törvényszerűen függ össze a vezetési tudás a volánnál eltöltött kilométerek számával illetve az ezen idő alatt eltelt évek számával. Valamint nem törvényszerűen befolyásolja az sem hogy mindez személy vagy teherautóval történik e esetleg motorral kerékpárral.
Van aki, intelligens annyira és érzéke is van hozzá, hogy akár egy két év alatt is elsajátítsa a járművel való közlekedést egy normális társadalmi szinten.

DE vannak, akiknek ez soha az életben nem fog sikerülni!!! Akkor sem, ha negyven évet vezetek és ez idő alatt elfogyasztottak vagy két tucat járművet, melyek lehetek akár teher akár személyautók motorok vagy kerékpárok is

Ki az kinek ismeretségében ne lenne aki viszonylag kis gyakorlattal is jól vezet, és van aki több évtizedes múlttal bőven százezer kilométer fellett, napi gyakorlattal is közveszélyes!!!

Time! 2009.01.03. 17:50:37

Most látom, elkéstem!
süti beállítások módosítása