Szerintem most kéne elhúznunk innen...

  2014. november 21. - ommm Címkék: spektrum kémia brutális brutális kémia

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy


A fenti mondatot az után mondtam, hogy a hatalmas fémkonténer megremegett a robbanástól és sűrű, maró fehér füst kezdett el terjengeni, amit a szél naná, hogy felénk fújt. Addig sem nézték túl jó szemmel ténykedésünket a vastelepen, pedig ez a műsor aztán igazán kapcsolódott a helyhez.

DSC2075

Ugyanis a fémekről volt szó és mint olyanok, a fémek nagyon-nagyon érdekesen képesek viselkedni. Többségük pl. por formájában elképesztően gyúlékony, lobban- és robbanékony, mindenféle tűzijáték remek alapanyagául szolgálnak. De míg többségüket jól ismeri mindenki (magnézium, vörös vas-oxid) mi beszereztünk pár igen-igen ritka fémet is, melyeket konkrétan aranyáron adnak. Persze csak azért, hogy megnézzük, tényleg úgy viselkednek-e, mint azt sok laikus feltételezi és leírja akár tankönyvekben is.

DSC1908

Igen, volt egy kis fricska is az egészben, mert kiderült, hogy azért nem minden van úgy, ahogy gondolták, de ez a gyakorlati tudomány már csak ilyen. Mondjuk azt éppen nem gondoltam, hogy valaha az életben megismétlem még a tínédzser oroszrulettet, de a helyzet megkövetelte. Csak a meggyújtott petárda helyett itt egy gyors mozdulattal egy kicsit neccesebb szitut kellett megoldani. Van ilyen, ezért hívják a kísérletet kísérletnek és nem másképp.

DSC2089

Na mindegy, a lényeg, hogy az üvegszál-karosszériás kis villanyautó rosszul viseli, ha mozgó tűzijáték-platformnak gondolják, a Vasúttörténeti Park közelében lakó gyerekek viszont feledhetetlen hétvégi látványosságot kaptak. Kinek volt az ötlete, hogy majd Csabi cimborám a platóról lövöldözzön egy gigacsúzlival (szemüvegben és vegyvédelmiben) színes tűzvirágokat az égbe, na azt csak sejtem, de az biztos, hogy régen nevettem már magam úgy könnyesre, mint ott és akkor.

Ne legyenek restek, sírjanak és szörnyülködjenek önök is velünk szombaton, 16.00-tól a Spektrum TV-n a Brutális kémia utolsó, negyedik epizódján. Bolond egy műsor lesz, én szóltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr166918623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2014.11.21. 15:38:18

Ez így sajnos kevésbé tudomány, sokkal inkább Jackass. :(

ommm 2014.11.21. 15:55:35

@OkoskaTo:rp: Nézd meg, majd döntsd el!

OkoskaTo:rp 2014.11.21. 16:13:44

@ommm: Ami már lement, azt láttam. Nem az N2+O2 elegybe beszélek.

Mészáros Laci 2014.11.21. 16:24:41

@OkoskaTo:rp:

hadd idézzek egy idevágó részt egyik kedvenc könyvemből.

...
Nyugtalan voltam, és mikor néhány nap múlva Upatu szokásos reggeli szóáradatában -- melyből mindig folyamatos, bár szükségtelen értesüléseim szerezhettem az írnokok között dúló áskálódásokról, a kikötőbe érkezett idegen hajók kapitányainak előéletéről és jelenlegi vagyoni helyzetéről csakúgy, mint a nagyobb port felkavart házasságtörésekről és főembereim nevezetesebb lerészegedéseiről - megütötte fülemet az a mondat, hogy Laskili az éjjel olyan ittas volt, hogy még a templomokat is összecserélte, mert Erua temploma helyett Gurru házába tért be, „pedig ez idáig úgy hallottam, hogy mértéktartó életet él; ebből is látszik, Isteni Uram, hogy a mai fiatalokban mennyire nem lehet megbízni” - már tudtam, hogy Laskili cselekszik. Akkor pedig már jobb, ha tudom, mit csinál.

Aznap délelőtt újra előttem állt az üvegöntők felügyelője, és nem is lepődött meg túlságosan, mikor megkérdeztem, hova tette a Gurru papjaitól kapott kénkristályokat.

- Véletlenül éppen nálam vannak, Isteni Uram, és gyantát is szereztem tőlük - mutatott ártatlan arccal a kezében tartott bőrzacskóra. Alig tudtam megőrizni méltóságom, hogy ekkora adag egészséges szemtelenség láttán el ne nevessem magam. Laskilinak azonban minden szeretetem ellenére lakolnia kellett.

Másnap kivittem egy kopasz domboldalra, és hátrahagyva a testőröket, olyan helyre vezettem, ahonnan a város egyetlen házát sem láthattuk. Ott egy agyagkorsóban óvatosan összekevertem a külön tömlőben hozott, porrá tört faszenet, ként és a Gir-dinből származó salétromot, míg neki azt parancsoltam, hogy kardjával ásson a korsóhoz illő nagyságú lyukat a sziklás földbe.

Azután az összekevert porból több mint harminclépésnyi hosszan vékony csíkot szórtam a földre, a csík egyik vége egy nagy sziklatömb mögött, a másik a lyuknál volt, ahová a korsót tettük. Letéptem az egyik tömlő száját összefogó zsinórt - a sok fogdosástól olyan piszkos és zsíros volt, hogy vékony rétegben megtapadt rajta a veszélyes keverék -, és belelógattam a korsóba. Nagy köveket halmoztunk a korsó fölé, a közöket földdel és fűcsomókkal tömtük tele, vigyázva, nehogy széttapossuk a porcsíkot. Mikor végre elkészültünk, elégedetten ropogtattam meg a szokatlan testi munkától sajgó derekam. Laskili olyan leckét kap, hogy megemlegeti, míg él. Nem gondoltam, hogy én is tanulhatok valamit, méghozzá nagyon fontosat.

A szikla mögé hasaltunk, szikrát pattintottam, és a finomra tépett gyapjú izzó sarkát a porcsík végéhez érintettem. A láng surranva elfutott, és néhány másodperccel később fülrepesztő dörgés rázta meg a levegőt, a föld remegett alattunk.

Kajánul figyeltem a mellettem lapuló Laskili arcát, és csalódnom kellett. A robbanás hangjára ugyan behunyta a szemét, de utána még nagyobbra nyitotta.

- Odamehetek már, Isteni Uram? - kérdezte.

- Gyerünk! - mondtam bosszúsan. Föltápászkodtam, leporoltam a ruhám. Ostobán vakmerő ez az ember, én pedig bolondot csináltam magamból.
...

csedársajt 2014.11.21. 16:43:08

Máig örök emlék, mikor kémiaszakkörön átégett a "tűzálló" bakelit tanári pul.
Milyen szaga volt annak az egész iskolában, aztabetyármindenit.
Na az pont igy működött, a termit nem játék ugye :)

Voltunk hozzá 13, nem tévedés tizenhárom évesek. Kivéve a "tanárnénit", ő talán olyan 24. ;)

büdösbohóc (törölt) 2014.11.21. 17:17:57

@ommm: jól írta
köze nincs a tudományhoz, vagy ha igen, akkor gyerekkoromban jó nagy tudós lehettem :-)

büdösbohóc (törölt) 2014.11.21. 17:21:16

@ommm: egyébként a vastömb miért ne égne? Porformába azért látványosabb, mert nagyobb felületen játszódik le az oxidáció,
Mr. Tudós úraság

OkoskaTo:rp 2014.11.21. 18:05:59

@büdösbohóc: Jól mondod, általános iskolás koromban ezek szerint az akadémikus szintig vittem a tudományt. :)

(Mintha épp az első részben mondták volna el, hogy van lassú égés is stb. A levegőn kint hagyott tömör vastömb évek alatt nem rozsdásodik szét? Avagy oxidálódik?)

traxx 2014.11.21. 19:23:21

Persze védőszemüveg senkin nem volt megint :) Vigyázzatok már magatokra egy kicsit, vagy legalábbis csináljatok úgy, mintha... :D

ommm 2014.11.21. 21:01:02

@büdösbohóc: Látod, ha figyeltél volna...
...akkor az előző adásban hallottad volna, hogy az oxidáció is tkp. égés, de a köznyelv az égés alatt teljesen mást ért.
Ez pedig nem egy vegyészeknek készült műsor, azoknak ott van a Savas Bulletin.

büdösbohóc (törölt) 2014.11.21. 21:48:27

@ommm: "Látod, ha figyeltél volna...
...akkor az előző adásban hallottad volna, hogy az oxidáció is tkp. égés"

Tényleg, ezt nem is tudtam!Ezért érdemes figyelni az ilyen tudományos műsorokat.
Köszi!

Retek · http://vakerda.blog.hu 2014.11.21. 23:52:40

ommm: ti aztán szó szerint értitek a parasztvakítást! :)

Pepejoe 2014.11.22. 11:25:11

A honvédségben az ilyen cucc megfelelő tárolóeszközbe rakva (volt hozzá egy kis kézi prés, mint a brikettkészítő) olyan durva 1 perc alatt beesett a T-72-es motorterébe de a torony búvóajtaja sem bírta tovább. Nem ülnék akció közben egy ilyen páncélosban ahogy beesik az ember mellé egy ilyen, az a pár köbm.-es levegő egyből tízezer fokos lesz és összeolvadsz a géppel. Feltéve, hogy marad erre idő mert a hőtől szinte biztos, hogy berobban a lőszerkészlet.

Bambano 2014.11.22. 20:00:50

a témazáró epizód után a vélemény: remélem, már csináljátok a következő évadot.
süti beállítások módosítása