A miénk a legnagyobb, az biztos

  2013. november 29. - papptibi Címkék: belterj tárcsa belsőség-találkozó

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

A XI. Blitz Weekend képekben
2015-07-27 19:29:36

Gabi, akit az udvari dohányzóhelyen csak Mantás Gabesz néven szólítanak, az idén újabb fejlesztéseket hajtott

Itt sem Ferrariból van a kerítés...
2015-07-16 17:43:31

Az autósport a hőskorban még a városokban zajlott, de idővel száműződött onnan. Aztán az autósport gondolt

A legkirályabb ötlet, amit gumin láttam
2015-06-06 14:02:50

A minap gumibemutatón jártam, bár ilyesmiről nem szoktunk írni, egyszerű megfontolásból. Marha nehéz

Kéne egy Tesla?
2015-05-15 18:19:48

Vagy beérnéd egy villany-Golffal is? Netán utálod a villanyautókat, mert az autó benzinnel megy? Az sem baj. A

Sosem gondoltam volna, hogy a forgatás nélküli talajlazító eljárásokhoz bármi közöm lesz, de érkezett hozzánk egy különleges ajándék. Mindez egy félmondatból indult, ami az Égéstérben hangzott el. De ne menjünk a dolgok elébe.

Először is nézzük a mezőgazdasági vonulatot. Magyarországon nagy hagyományai vannak a tradicionális földművelésnek, vagyis annak, hogy ősszel, a betakarítás után jól felszántják a földet. Ennek vannak hatalmas előnyei, de mint egy remek tanulmányban olvastam, akad hátránya is. Például sokat kell tankolni a traktorba, mert a földet a szántás meg is forgatja, jó mélyen és ez nem kis meló, pláne, ha nedves a föld. Aztán meg kiszárad, és nem biztos, hogy az elpárolgott rengeteg nedvesség pótlódik egy szárazabb télen.

A legdurvábbat még nem is említettem: ezzel felbolygatjuk a földigiliszták életterét. Belegondolni is borzasztó, mi lenne, ha ön arra ébredne egy szép napon, hogy a lakása fejre állt? És esetleg a szomszédját kettényiszálva találja. Komolyra fordítva a szót, tényleg nem előnyös kitolni a gilisztákkal, mert ők a legjobb talajjavítók, olyanok, mint egy földben élő boci, megeszik a füvet és kikakilják, mintegy önkéntesen és adekvát módon trágyázva a földet. Erre egy bocit azért elég nehéz lenne rávenni.

Itt jönnek képbe az úgynevezett forgatás nélküli talajművelési eljárások, mint például a tárcsázás. Ennek jóval kisebb az energiaigénye, és számomra is meghökkentő módon (több év átlagát tekintve) alig kisebb terméshozammal lehet így kukoricát termelni, miközben jóval kevesebb gázolaj megy el. Továbbá az évek során jóval nagyobb marad a talaj nedvességtartalma, mintha mindig jól fel-mélyszántották volna.

Na de mit csinál a paraszt a tárcsával, miután a feloszlott téesz gépparkjából hazavisz egyet? Mit csinálna: húst süt rajta.

Nem tudom, mióta divat a tárcsázás, én úgy tíz éve láttam először ilyet, és nem túlzottan vidéken, hanem itt Budapest közelében: egykori kollégám, Szabó-Jilek Ádám tartott tárcsabulit a mogyoródi Kukuk-hegyen. Neg nem tudtam, mi a franc lesz, füvesíteni akar az udvaron, vagy átáll kukoricára. Hát nem, remek grillhúsok sültek.

A tárcsa óriási előnye például a ráccsal szemben, hogy a zsír nem csorog rá a tűzre, hanem összegyűlik a tárcsa közepén. Aki akar, sütheti szárazabban vagy zsírosabban a husit, a szélén vagy a közepéhez közelebb. Aztán meg a végén lehet kiönteni a több deci zsírt.

Mi is ilyen célokra használtuk a tárcsát a legutóbbi Belsőség Találkozón, Hegyhátszentjakabon. Aztán másnap, a gyógyreggeli elkészítésére is a tárcsát szemeltük ki. Ez egy többórás projekt volt, megsütöttünk pár tálca tojást kolbászos rántottának. Szóba is került ez az Égéstér valahanyadik adásában, és én itt elejtettem egy félmondatot: kicsi volt a tárcsa, mert egyszerre csak 45 tojásból tudtunk rántottát sütni.

DSC 1921
Készül a 45 tojásos rántotta-alátét

Aztán eltelt pár hónap, és furcsa küldeményt kaptunk az Arany Háromszög egyik sarkából, Kecelről. A feladó Rákóczi Pétertől zsugorfóliában kaptunk:
- egy felnit
- egy rudat
- egy kerek gázégőnek tűnő valamit, gumicsővel
- és egy hatalmas, másik kerek izét, rozsdamentes acélból.

DSC04199
Íme a csomag, zsugorfóliában

Döbbenten álltunk, és még döbbentebben cipeltük fel a cuccot. Aztán leesett, hogy ez egy tárcsa. Illetve egy sütögető tárcsa, deluxe kivitelben, porfestett GM felni alappal, egyedi kivitelezésben. És kérem, az a tárcsa nem forgatta soha a tehéntrágyát a termőföldbe, ez biztos. Péter ugyanis úgy tűnik, maga alkotta a tárcsát, rozsdamentes acéllemezből és ahogy Bandi mondaná, könnyfakasztóan jó minőségben.

DSC04202
És így néz ki összeszerelve

És akkor a legjobbat még nem is mondtam: állítható magasságú a gázégő.

tarcsa.gif
Állítható!

Egy dologban most már biztos vagyok: nincs még egy paraszt (=földműves), aki ennél nagyobb tárcsalevélen sütögethetné a húsokat, mert mint a témában utazó, mosonmagyaróvári Kühne cég gyártmányfejlesztési osztályától megtudtam, a legdurvább nehéz tárcsaboronák tárcsalevelei (hivatalosan ez a neve) sem szoktak nagyobbak lenni 710 milliméteresnél, amit viszont Péter domborított nekünk, annak 880 mm az átmérője. Azaz 88 centi.Vajon hány tojás sülhetne ezen? Én úgy százhúsz és százötven közötti számra tippelek.

tarcsa1

Ejha. Köszönjük! Egyelőre még nem tudtuk bevetni, bár felmerült az ötlet, hogy avassuk fel a parkolóházunk legfelső, nyitott szintjén, ám ennek az üzemeltető nem biztos, hogy örülne. Mindegy, ha máskor nem, legkésőbb a 2014-es Belsőség Találkozón biztosan használni fogjuk, ahová Pétert díszvendégként várjuk. És talán megkapjuk a választ arra a kérdésre is, hogy vajon miért van a talpként funkcionáló felniben szelep?!

DSC04207
SZELEP!

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr885665815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.29. 16:18:02

Szelep az kell. Anelkul nem felni a felni. ( regen volt Szovjet Kultura Haza is az Andrassyn, az meg feleslegesebb volt ) Egy szelep nem csinalhat bajt, foleg egy gumi nelkuli felnin.

dj.kaszi 2013.11.29. 16:31:21

Péter elérhetőségét valahogy megkaphatom? ilyet vennék tőle szívesen ha vállalná hogy csinál még :)

-trogerone- 2013.11.29. 16:35:41

a felnit belso felevel felfele ra harom labat a tetejere egy racsot ami beleul a perembe. a lyukakra alatetet es kesz is van az autobuzigrill.
ja es ezt lehet fokozni rovidebb labbal es egy ruddal ami a bogracsot tartja a tuz folott, ...
en tarcsat is teszek foleje.
kivancsi vagyok kinek milyen otlete van meg.

Jamesblond 2013.11.29. 17:08:39

A szelep?
Anelkul nem buli a buli!
Sapka le, szelep vege bekap, fujtat hogy el ne aludjon a tuz!
Mindig a lanyok fujtatnak, a fiuk pedig segitenek.
Hatulrol mondjuk.

A sutorol konzuliuot hivtam ossze. Mindenkinek egyontetuen nagyon tetszik, nagy kozottunk az egyetertes.
(A 911-esrol ugyanez nem mondhato el :) )

Levente.hu 2013.11.29. 17:14:31

A csövet nem PB gázpalackra, hanem egy Trabant kipufogóra kötném, aztán ráhúznám a szívatót is, hogy jobban égjen! :D

pickapu 2013.11.29. 17:14:46

Gázzal? És a füstszag hol marad? :)
Mutatós darab, de puding próbája az evés, mindenesetre legközelebb is viszem a jó öreg kétfülűt.
Hátha... :)

papptibi 2013.11.29. 17:16:53

@pickapu: Akkor úgy 200 tojást tudunk sütni egyszerre.

1kutya 2013.11.29. 17:17:20

hübazz! meg kéne kormolni kicsit az alját! ;)

DonGelu 2013.11.29. 17:18:38

Kistárcsa kék Sport papucs :)

Schütii 2013.11.29. 18:31:10

Ezt tök jó, csak ha nincs valami bazi nagy vasbarab belehegesztve a felnibe akkor fel fog borulni az egész. Ha van, akkor meg simán csak billegni fog.

palinkasa 2013.11.29. 19:13:52

Földműves nem egyenlő paraszt!Az előbbi szakma, míg az utóbbi állapot.

Szkotti 2013.11.29. 19:15:49

Überprofi, a súlypont az egyedüli kérdés, de amúgy zsír!

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.29. 19:37:57

ha billegne akkor kell szerezni valahol egy 20as felnit, egy darab nem lehet draga foleg ha lepadkazott es akkor nagyobb suly + nagyobb radiusz = biztosabb allas = orom'bodotta' tolcsedkijoleszszodanelkulegeszsegedre! :_D

spud74 2013.11.29. 19:41:10

Szép munkának tűnik így képről. A rozsdamentes cuccokkal viszont akad egy probléma: hajlamos az étel odaégni rajta. Ez azért van mert az anyagnak rossz a hővezetése. Ezt azért is tudom, mert én is foglalkozom hegesztéssel. Meg sütöttem is már ebben abban. Inox anyagnál a friss varrat mellett 5 cm-re megfoghatom anélkül hogy megégetne. Vasnál, vasöntvénynél, pláne alunál ezt eszembe se jutna megtenni. Pörköltet sem lehet inox bográcsban főzni, csak zománcos vasban. Szóval az igazi tárcsa pont azért alkalmas sütni, mert vasöntvény. Jól vezeti a hőt és egyenletesen tartja is. Egy ilyen inox tárcsában inkább olajjal lehet sütni.

Gergel 2013.11.29. 19:45:39

Nálunk itt az Alföldön nagy hagyománya
van a "tárcsázásnak". A cikkíró biztosan
nem alföldi. :)
Egyébként baromi finomakat lehet sütni benne.

Schütii : miért borulna fel?!?
Nekem a gázégő nem tetszik, jobb fával aládurrantani.

apamacko 2013.11.29. 20:18:56

@Levente.hu: Wartgurbnál melegítettem már forralt bort (szivató ráhúz, elegy meggyújt) csúnya vége is lett! (nem, nem égési sérülés)

Nagyon jól néz ki így sterilen, de én is fával tüzelnék.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2013.11.29. 20:36:44

Mi egy átalakított Trabi felni segítségével szoktunk bográcsolni.

Vhornet 2013.11.29. 20:42:44

Jobb a hagyományos acéltárcsa, mert a rozsdamentesbe beleragad az étel.

Bambano 2013.11.29. 20:53:50

@papptibi: mocorog már bennem egy ideje a gondolat: mezőgazdasági gépekkel is lehetne foglalkozni, legalább az erőgépekkel.

A poszt mezőgazdasági részéhez: van, amit lehet forgatás nélkül termelni, van, amit ideig-óráig lehet forgatás nélkül termelni és van, amit nem. másrészt a talaj típusától is függ, hogy kell-e szántani vagy sem. tárcsázni mindig is tárcsáztak, szakszóval ez volt az "alapművelés elmunkálása", magyarul a nagy, felfordított rögöket törték apróbbakra, több menetben.

A víz kérdése meg szakértelem kérdése, az tény, hogy a mélyszántással kinyitod a földet, ami lehet előnyös (ha éppen nagy zuhék várhatók) meg lehet hátrányos is, ha aszály van. Ha aszály van, akkor gyorsan vissza kell zárni hengerezéssel, oszt jónapot.

A mélyművelés nélküli rendszereknél meg az a gond, hogy nem cseréled meg a felső réteget (amiből a művelés kivette a tápanyagokat) az alsóbb rétegekkel, amibe a mikrobiológiai élet visszatette azokat. Oké, hogy te pl. nem szeretnéd, hogy a lakásod fejre álljon, de azt szeretnéd, hogy valaki befalazza kívülről az ablakokat és megfulladj benne? mert a mélylazítás a talajban a levegő arányát is növeli és erre is szüksége van a kukacoknak.

A fogyasztás meg relatív. Egy hektár (10 ezer négyzetméter) rendesebb szántása 25-30 liter gázolaj, egy rendesebb erőgép napi 15-16 hektárt képes felszántani. Szóval egy műszakban 500 liter huss :)

hofi601 2013.11.29. 21:19:24

@pickapu: Ez a beltéri változat, csak nyulak kipróbálni. :) Majd valaki heftel rá két fület, és akkor lehet alá rakni rendes tüzet is.

gss 2013.11.29. 21:25:06

Felültöltős mosógépdob kiválóan alkalmas az egyik oldalától megszabadítva tűztérnek a tárcsa alá.Faterom alkotta,több éve működik.

Szelep nélkül meg hogy nézne már ki ez a felni?
De lehetne rá tenni egy gumit is,félig megtölteni vízzel hogy legyen súly,felfújni 3-4 barra, és megvan a készenléti tűzoltókütyü.Ja és egy merülőcső a szelepre.
Ha Co-val van felfújva akkor esetleg még egy szelep,hogy ne csak vízzel oltson.

Rocko- 2013.11.29. 21:41:24

@papptibi: a Guiness rekord legnagyobb rántotta 1,240 kg volt, 20000 tojásból.
még gyúrnunk kell!

Quattroman 2013.11.29. 21:43:03

@spud74:
"Szóval az igazi tárcsa pont azért alkalmas sütni, mert vasöntvény"

nem. kovácsolt anyag és pont e miatt a használt tárcsa a jó, mert az új még érdes a kovácsolástól + revés is amitől úgyan úgy leég, ragad benne a cucc, a használtat pedig tükörre simította már a sok föld...

Rocko- 2013.11.29. 21:44:17

@apamacko: van róla bizonyíték is! :)

@hofi601: beltéri tárcsa? az olyan, mint a guminő? :)

spud74 2013.11.29. 23:08:35

@Quattroman: Egy öntvény lehet kovácsolt is. A kettő nem zárja ki egymást.

United Steaks 2013.11.29. 23:21:48

A szelep azért kell, mert opcionálisan tetszés szerint felgumizható a felni, és így megfelelő töltet esetén nem szükséges gázpalack (csak vér a pucába)...
Amúgy gratula!

evolution8 2013.11.29. 23:42:09

@palinkasa: Tévedés. A parasztnak kialakult egy második jelentése SAJNOS, sokan a parasztot jelzőnek használják úgy, mint a bunkót.
Mindkét ágról földművelő családból származom (így picit fájóbb), most egyetemen tanulom a szakmát, az egyik alapozó tárgyunkon a tanár megkért rá, kérjük ki magunknak, ha valaki a parasztot minősítésre használja.
Véleményem szerint szomorú módon ez már az nyelvünk részévé vált, így én mindösszesen annyit kérek, legyünk tisztában a szó elsődleges jelentésével, és ne hajtsuk a másik irányba ezt a folyamatot! Így is éppen elég sokféleképpen tudunk káromkodni. :)

evolution8 2013.11.29. 23:46:01

@palinkasa: utólag gondolkozok, lehet nem is erre gondoltál :D

tschangow 2013.11.30. 00:19:43

Nem kicsi, de azért nem a legnagyobb. Felénk pl. 100-as meg 120-as tartályfenék van befogva. Igazi, jóféle sütőacél. Szóval mindig van nagyobb.

biker_kolee 2013.11.30. 00:23:16

@evolution8: Egyik sajnos nem zárja ki a másikat. Tapasztalat. Szintén agrártanonc volnék. :))

1kutya 2013.11.30. 06:14:36

@evolution8: @biker_kolee: diplomás "paraszt" :-DDD

Üdv: egy szintén agromókus! :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.11.30. 07:41:31

a fatüzelés az igazi,igaz ezt bent is lehet használni.

Rocko- 2013.11.30. 11:17:47

@1kutya: @biker_kolee: az bezony, diplomás gumicsimmás paraszt. :)))

biker_kolee 2013.11.30. 13:48:16

@1kutya: Nnnnna, szép, jól összehozott bennünket a tárcsa szeretete.. :DDDDD

Boar... 2013.11.30. 15:53:10

Szép de nem jó.
A lemez "tárcsautánzatok" nem rendelkeznek akkora hőtartó képességgel mint az eredeti, vastag boronatárcsa. Ezokból a hőeloszlás sem az igazi. Kiváltképp igaz ez egy ekkora átmérőnél aminek csak a közepét melengeti a gázégő.
Az sem jó, ha túl fényes, én a hagyományos tárcsámat felcsiszoltam, aztán nem akartak megállni rajta a hússzeletek, mindig visszacsúsztak a zsírba.
Az ötlet egyébként nem új, a szomszéd faluban van egy cég ahol hasonlóan állítható gázégővel, szétszedhető és a felninél sokkal könnyebben szállítható lábbal készül már vagy tíz éve ilyen sütőalkalmatosság behegesztett közepű boronatárcsából természetesen.

Rocko- 2013.11.30. 16:54:55

@biker_kolee: szleng, amit a *paraszt* NEM használ, amikor felhívja a csaját: "akkor most feltárcsázom a barátnőmet".

ommm 2013.12.03. 10:40:48

@Boar...: Az égő átmérője is akkora, hogy jó nagy felületen melegít.

unc_fester 2013.12.03. 17:21:52

paraszt az, aki az utcán nem köszön vissza, mondta mindig nagyapám, aki egy paraszt, de nem azért mert nem köszön vissza ;)
süti beállítások módosítása