Ne vedd meg, ráfázol!

  2013. június 23. - Motordoktor Címkék: diy w124 tc flotta mercedes-benz

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Megint béemvés lettem
2013-11-01 17:53:32

Az ember életét sok dolog befolyásolja. Lát egy égi jelenést, túlél egy katasztrófát, esetleg szerelmes

Megint a mennyországban
2013-10-01 10:51:57

A Volkswagen Bogárral versenyezést, pláne a gyorsulási versenyzést a kényszer szülte. Valamikor a 60-as

Ne vedd meg, ráfázol!
2013-06-23 06:05:02

Mindenki próbálkozott lebeszélni, de a szerelem nem a racionalitásról szól. Mindig vágytam egy W124-es kombira

Ezt sohasem hittem volna!
2013-02-06 17:26:44

Mostanában egyre jobban kezdem megérteni, hogy az élvezetes örömautózáshoz nem kell 200 lóerő. Mindenkinek

Mindenki próbálkozott lebeszélni, de a szerelem nem a racionalitásról szól. Mindig vágytam egy W124-es kombira, most végre megvan.

w124 1993
Ma sem kell szégyenkezni a formája miatt

Megy az ember a forgalomban, vezeti az autóját, bambán néz ki a kormány mögül, szól a rádió, az unalom az eget mardossa. Szemből jönnek a többiek, egy BMW, egy Cayenne, egy GTi, pár Superb. Pulzus normál, nincs ezekben semmi lelkesítő. Hopp, ott jön egy szép 124-es Mercedes kombi. Pupilla kitágul, kis izgalom, azonnal beazonosítom az évjáratát, gyors állapotfelmérés, szép az állása, nem rohad, elhalad mellettem. Jönnek megint a többiek, unalom.

Ha ez évekig ismétlődik, az már nem hirtelen fellángolás, hanem tartós szerelem, és valamit tenni kell, lépni kell. Évek óta nézem a használtautón, szűrő beállítva klímás, automata, dízel kombikra. Pedig mindenki ellenzi. Bende Tibi odáig ment, hogy a számos látókörébe került kombi 124-es alapján kijelenti, hogy az összes el van átkozva. Az átok feneketlen pénznyelővé tette az összes kombit, az átkot pedig egy kirúgott tervezőmérnök szórta az összesre. Nincs kivétel. A limuzin jó, a kombi szívás.

Csikós szerint nem öregszik szépen, túl műanyag autó, és nincs már benne az élni akarás, mint az állólámpásban. Túl sok a szilent és a visszajelző. A Pontonhoz képest valóban egy modern, trendi műanyagautó, műanyag lökhárítóval és sok elektronikával. Egy mai autóhoz képest maga a megtestesült mérnöki tökéletesség. Ebben még volt anyag, szokták mondani, meg ez az utolsó igazi Mercedes. Én azt gondolom, ez azért inkább vicc, azonban van némi műszaki alapja. Vannak olyan megoldások, amelyek a mai autókban már nem így vannak.

Az autógyártást számos dolog befolyásolja, nem véletlenül olyanok az autók ma, amilyenek. Nemcsak a gonosz marketingesek sulykolják, hogy nekünk tolatókamera kell, meg ülésszellőzés, hanem ezekhez az autókhoz valóban kell. Nem is szeretnék azzal foglalkozni, hogy ebből mennyi a mesterséges igénygerjesztés, és mennyi a valós szükséglet, az azonban biztos, hogy bizonyos dolgok megszűntek, átalakultak, más formában vannak jelen. Változó világunkkal megváltoztak az autók is.

Azon is hosszasan vitatkozhatnánk, hogy előnyükre vagy hátrányukra, de nem vezetne sehová. Vannak objektív előnyök, például az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, vagy az újrahasznosítható, illetve lebomló műanyagok a gyártásban, amelyek persze számos hátrányt is hoztak. Ezek a műanyagok már nem fognak kibírni 30 évet, ahogy a vízbázisú karosszériafesték sem. Ezt az áldozatot meg kellett hoznunk a bolygónkért. Sajnos azonban hoztunk más áldozatokat is, amelyek értelmetlenek.

A formák játéka, az ívek futása, az emelkedő övvonal divatos és sportos megjelenést kölcsönöz a mai autóknak, de a hátránya sokkal több. A jobban döntött első szélvédő és üvegek miatt az üvegfelület sokkal nagyobb, amelyet még tovább ront az üveg alatt elhelyezkedő óriási fekete hőcsapda, a műszerfal.

mercedes-benz-w124-04
A legendás E500-as

Nézzük meg az 1984-ben, majdnem harminc éve megjelent W124-es Mercedes formáját. Ma sem ordít róla, hogy ennyi idős, túlzás nélkül mondhatjuk időtállónak. De a szubjektivitáson túl számos egyéb előnye van. Az övvonal nem emelkedik, a hátsó ülésen helyet foglalók sem bunkerben érzik magukat. Az ajtók nem nyílnak kilencven fokban, de nem is kell nekik, mert a tetejük nem dől befelé, az ajtónyílás könnyű ki- és beszállást tesz lehetővé. Az ablakok magasak, és az ülésekhez, a bent ülőkhöz képest mélyre nyúlnak. Ettől nem érezzük, hogy ránk nyomódik a kasztni, nem lőréseken nézünk ki.

Meglehet, valaki ezt a formát idejétmúltnak érzi, azonban számos technikai megoldással nem lehet vitatkozni.

DSC 3997
A világ egyik legjobb kamrás dízelmotorja

A legnépszerűbb dízelmotoros változatokban, a késői modellekben megcsodálhatjuk az osztott égésterű dízeltechnika csúcsát. Az előkamrás, hengerenként négy szelepes, keresztáramú hengerfejes motorok Bosch soros adagolóval voltak szerelve, teljesen mechanikus szabályozással. A Mercedes sokáig ragaszkodott az előkamrás égéstérhez, mert ezzel csendes és rezgésmentes járású motorokat tudtak csinálni. Emelt fordulaton már nincs a motornak dízel hangja, selymesen fut, leszabályozási fordulata pedig ötezer felett volt. Tartósságuk legendás. Általában nem a futott kilométer teszi őket tönkre, hanem a buta tulajdonos.

A futómű korának legjobbja, de mai szemmel is nagyon igényes, semmiképpen nem elavult. Az alsó lengőkaros, lengéscsillapítóval vezetett, de azon kívül elhelyezett rugós első futómű, vagy a hátsó, térbeli lengőkaros, passzív kormányzásra is képes geometriájú hátsó futómű annyira pontos kerékvezetést adott, hogy nagyon puha rugókat alkalmazhattak. A nagy rugóutakon mozogó kerék szélső helyzeten sem vesz fel extrém rossz szöghelyzetet így az autó a nagy kasztni dőlések ellenére stabil marad. Az egész terv ezen alapult, puha, komfortos, de stabil futóművet akartak. Segédkereteken nyugszik, amelyek nagy szilentekkel csatlakoznak a kasztnihoz, így a futóműzaj minimális.

DSC01896
Egy tipikus csatlakozó

Az autó elektromos rendszere is különlegesen jó. A hatvanas évektől elterjedt csúszó sarus megoldást a Mercedes ebben a modellben csak néhol használta, inkább speciális csatlakozókat alkalmazott. Ezen csatik nem egy vékony élen, hanem egy apa- és anyaként egymásba csúszó stiften keresztül vezetik az áramot, ahol az apa stiftbe bele van forrasztva a vezeték és úgy fogja össze a műanyag csatlakozó. Az anya, a fogadó csatlakozó pedig enyhén kúpos és rugalmas, hogy nagy felületen és szorosan fogadja be az ellendarabot. A nagyobb felület kevésbé hajlamos oxidációra, átmeneti ellenállása kisebb.

A elektromos egységek, a tempomat elektronikája, a túlfeszültség relé vagy az izzókiégést figyelő elektronika diszkrét elemekből épül fel. Ellenállások, kondenzátorok, tirisztorok alkotják, amelyek javíthatók, cserélhetők.

DSC 3590
Izzók, diszkrét elektronikai elemek

Ezen egységek beavatkozójaként szereplő aktuátorok sem az akkor már elterjedten használt léptetőmotorok, vagy egyéb elektromos szerkezetek, hanem jobbára mechanikus, elektromechanikus egységek. Javíthatók, szétszedhetők, sok fém alkatrészből állnak, nem a ma megszokott műanyagból készült, lezárt házban lévő, műanyag alkatrészes egységek, integrált vezérlővel. Ezek közül az elektromechanikus egységek közül ismert a kombik ötödik ajtó-behúzója, vagy a tempomat motorja, ami a gázbovdent húzza. Mindkettő fém házban lévő, javítható és állítható szerkezet.

Akármelyik részegységét nézzük az autónak, a gyártó csak olyan technikát használt, amely már évek óta a piacon van és bizonyított. Nevezhetjük ezt konzervativizmusnak is, ahol a maximális megbízhatóságra és tartósságra törekvés volt a motiváció.

DSC01907
A tempomat működtetője belülről

Az autó ajtótömítő gumija harminc év elteltével is puha és jól zár, szélzaj minimális. A fűtés nagyon hatékony, köszönhetőn a nagyon nagy légszállítású, de kis fordulatú, csendes befújó ventilátornak és a levegőcsatornák nagy keresztmetszetének.

Az autó több szerkezeti eleménél használják a motor vákuumját, vagy a központi zár pumpájának nyomását mechanikus feladatok megoldására. Erre vákuumdobok, aktuátorok szolgálnak. Így működik a központi zár, a lámpa magasságállítása, de a négyfokozatú automata váltó is vákuumvezérlésű. Ide a terheléssel arányos vákuumjel jut, és ennek megfelelően vált a váltó, figyelembe véve még pár másik mechanikus jelet. A vákuum működteti a fűtés rendszerének levegőelosztó csappantyúit is. Ha azt gondoljuk, hogy a bonyolult, több tíz méter hosszú, műanyag csövekkel szerelt vákuumrendszer majd nem lesz megbízható, óriásit tévedünk. A vákuummotorokban a membrán tartós, a csövek jól illesztettek, ha fizikai sérülés nem éri őket, nagyon sokáig bírják.

DSC 3906

Az egész autó olyan mérnöki munka, amelyet én jobban értékelek, mint egy mikroprocesszorral vezérelt áramkörökkel telezsúfolt mai gépet. Itt még az elektronika is oldschool.

Aztán egyszer csak jött egy mail, új autó került fel a hirdetési oldalra. Még telefonról ránéztem, biztató volt. Tempomatos, memóriás ortopéd üléses, utóbbi egy levegővel fújható deréktámaszos ülést takar a Mercedes nómenklatúrában. Szín onyxszürke, amely inkább grafit- vagy delfinszürke magyarul. Még a színe is jó. A 250-es húszszelepes dízel a kedvencem, volt már ilyen motoros autóm, egy C osztály. Majdnem az ukrán határhoz utaztam érte, tisztán és csillogóan nézett rám egy tiszta és nagy udvaron, emeletes ház tövében. Azonnal tudtam, hogy az enyém lesz, bár a bőrülés nem a kedvencem.

DSC 3930
Az eleje egy hajszálnyit lóg, de hamarosan jó lesz

Az autót kettő perc alatt átnéztem, mert tudtam, hová kell nézni. Semmi korrózió, itt-ott fényezve, de nagy zúzás nem volt soha. A tulaj hozatta be Németországból másfél éve, 290 ezernél még ott javították a szervizkönyv szerint, most 340-en áll az óra. Sok apróságot cserélt ki, ez megerősítette bennem, hogy figyelmes és gondos gazdája volt, ráadásul az utastér annyira tiszta, hogy a saját autóim sincsenek ennyire tiszták. Ennyire akkor lehet egy utastér tiszta, ha soha nem hagyták elkoszolódni, hanem folyamatosan figyeltek rá. Megvettem.

Hazafelé életre kelt az álom, amit az elmúlt körülbelül négy évben annyiszor megálmodtam. Megyek a lomha dízellel, az automata lustán de finoman kapcsolgat, a motor szépen morajlik elölről, és puhán rugózva megy a tohonya bálna. Megértem, ha valakinek nem ez a kedvence, de nekem nagyon. A kombi formája pedig az egyik legszebb, amit valaha gyártottak.

DSC 3985
Semmi csicsedli, semmi öncélú majomkodás

Persze, mint minden használt autóra, még kellett költeni, de ezek inkább az én hülyeségeim, mert szeretem, ha minden tökéletes. Legutóbb a harmadik féklámpa kábelét húztam be újra, mert az ötödik ajtó zsanérjánál megtört. Kicseréltem a féktárcsákat, fékbetéteket, valamint a hűtőt, mert egyszer csak elkezdett folyni. Bende Tibi jóslata azonnal eszembe jutott, biztos el van átkozva, de ha ilyen az átok, nem bánom. Már túl vagyok a hatezredik közös kilométeren, mindig várom az alkalmat, hogy mehessek vele valahová. Még eltelik egy-két hónap és tökéletes lesz.

Én azt gondolom, hogy a W124-es Mercedes széria megszűnésével valami eltűnt a mi autós világunkból. A bovdennel hajtott sebességmérő kicsit ugráló mutatója, a mechanikusan átforduló napi számláló, és a kicsit nehézkes, de robusztus kapcsolók egy elmúlt kor tanúi. Egyet most megmentettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr565371889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irimiás Ákos 2013.06.23. 06:57:36

Nincs ebben semmi elátkozás! Annak idején a 90-es éek elején, a magyarnak ugyanígy nem volt pénze, viszont szeretett volna mercédes-t, mert az volt az abszolút menő, tehát megvette kint a legolcsóbb példányokat, amelyek egyben a legrosszabb állapotúak is voltak, amit ithhon kipofoztak, ezért van most az a sok műszaki hiba.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.06.23. 06:58:05

ilyen cikket csak tenyleg sulyos merci buzi tud irni :) ragyogo iras! :)) sok kozos balesetmenteset kivanok!!!

( w124, BMW E30 es a porsche 911 ives sziluettje - a nemeteknek ezert a haromert elfelejtem a vilaghaborut is )

Dnarol Sakraf 2013.06.23. 06:59:27

Minden használt autónál rengeteget számít az előélet. A TC által rossznak, megbízhatatlannak titulált autók között is rengeteg jó van, és fordítva. Pl én egy 1992-es w201-es dízel és egy 1996-os w140 s420 tulajdonosa vagyok. mindkét autó tünetmentes, semmi bajuk, oda kell rájuk figyelni, kb annyira, mint más autókra. A másik probléma, hogy a magukat szerelőknek nevező emberek nagy része fogalmatlan, fejlődés és tanulásképtelen. Tisztelet a kivételnek! A harmadik, és itt merül fel a TC felelőssége is, hogy sok tulajdonos vagy leendő tulajdonos egyéb képzettség híján 100%-ban az itt olvasott cikkek anyagára támaszkodik, megbélyegezve egyes típusokat. Utolsó dolog amit még mondanék, a drágaság relatív. A budapesti műhelyek árai kb 6-8 szorosai annak, amivel az ember vidéken találkozik. Az alkatrészárak is ugyanígy csökkennek, sokat számít a beszerzési forrás....A w124 egy gyönyörű autó, igazi csoda, ha rendben van. Nem igaz, hogy a kombi rosszabb lenne, attól függ mennyire vigyáztak rá. Aki igazán szereti a típust az Ukrajnában, a Kárpátalján vagy Erdélyben szervizelteti, illetve szerzi be hozzá az alkatrészt....

jozsika1971 2013.06.23. 07:47:30

Van még olyan TC-s akinek nincs merci otthon?

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.23. 07:49:17

@Dnarol Sakraf: teljesen egyetértek veled. Amugy szerintem tök mind1 hogy milyen márka, milyen típusú autót veszünk használtan, a kulcs amit írtál az, hogy mennyire vigyáztak rá.

Aron Samu 2013.06.23. 07:56:04

Udvozlet motordoki az s124 hasznalok koze

A harmadik 124 kombit koptatom immar es az 5 tagu csaladommal nagyon meg vagyunk elgedve.

300td 1988, majd 200te 1989 ami atalakult 200td (sajat kezuleg tengernyi dokumentaciot felhasznalva es egy donor autot)
Csikos cikkeit mindig vegignyalazom es ertekelem a vilagkepet amit kepvisel de a Hanszal (300td) valo viszonyat nem ertettem.
Ezekben az autokban nincs draga javitas, a legdragabb tetel az egy donor auto 300 500 euro.
Minden nap hasznaljuk, es minden nap jol esik begyujtani es az olajnyomasmero mutattot megvarni amig folemelkedik, van meg 2 darab pot motorom OM601912 es egy OM601911. az autoban 89 utani OM601912 van beteve a 75 loeros ami egy nagyon kellemes jarasu nem fustolo motor.
amire erdemes figyelni az a gyari eloiras szerint a vezermulanc megnyulasanal, a gyar 7 fok elteresnel keri a cseret addig lehet jarni de a fotengely es butykostengely kozti elteres legalabb felet a befecskendezo szivattyun kompenzalni kell, mert kulomben ellustul a motor.

En nagyon szerem ezeket az autokat nagyon jo veluk eggyut elni.
szerintem nem fogod megbanni.

Udvozlet Aron

lodola 2013.06.23. 08:06:43

én 3 hónapja vettem egy félmilliós /tehát olcsó/ w124-et,de már bánom hogy nem korábban tettem meg /najó milliókat nem ölök autóba azért is/
alig fogyaszt a 250D és ezeken a rossz utakon páratlanul csendes és finoman fut
még mindíg nagyon sok fut belőle,ha rossz lenne már kidobták volna mint a legtöbb kortársát amiből 10 éve még ugyanennyi volt de azok mára valahogy eltűntek

kzolee 2013.06.23. 08:22:45

Szép darab, gratula hozzá.

Viszont, ha jól tudom még nincs 30 éves, 1985-ben mutatták be ezt a tipust.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.06.23. 08:23:37

@jozsika1971: szerintem Zách Daninak meg Telós Bandinak nincs még...

Schütii 2013.06.23. 08:33:16

Nekem inkább a limó, átoktól függetlenül. A kombiba már eleve be vannak oltva az igásló gének. Egy igazi Mercdes pedig soha nem lehet haszonállat (is).

ZáchDani 2013.06.23. 08:44:58

@Make Valamit: idővel ez is változni fog

Csabby 2013.06.23. 08:58:24

Nem vagyok Merci-fan, de ez nagyon szép írás volt...gratula!

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2013.06.23. 09:01:08

mi az, h egyet most megmentettél? :D ekkora király azért te sem lehetsz. :D vettél egy jó állapotban lévő mercit, amire te is vigyázni akarsz. ennyi

Motordoktor 2013.06.23. 09:11:35

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: ...és amin mindent megcsinálok és gyári alkatrészre cserélek, ami tönkremegy. Ez szavatolja a hosszú, hibamentes üzemet. Valamint kicsit jobban vigyázok a korrózió védelemre az átlagostól. Csak erre gondoltam, utalva a kínai alkatrészekkel üzemelő, szétrohadó félben lévő társaira.

GaspiW123 2013.06.23. 09:14:27

Végre egy autó Göbi! Kollégáid rossz tapasztalataival ne is foglalkozz, told a csillagot...

Ádán 2013.06.23. 09:34:16

@Motordoktor:
Majdnem ugyanilyen van nekem 3 éve. Amit szerelnem kellett, az főleg a nehéz gyerekkora miatt volt. Én a motorjával nem vagyok elégedett. Gyenge és viszonylag sokat fogyaszt. Valamikor jó lenne a tiédet megnézni...

éntudumalegjobban 2013.06.23. 09:38:56

2003-ban vettem meg a Gépet. 1995ös kombi 300as Td automata klima stb, németböl hozták be én vegyok ez elsö magyarországi tulajdonosa.azóta mentem vele kb 180ezret (350nél áll az óra),és igazán kijelenthetem ha valaki egyszer beleül és kipróbálja soha nem akar majd másik autót.a kopó alkatrészeken kívül SOHA SEMM BAJA NEM VOLT ,imádom járok vele Erdélybe ,Hovátországba legendásan megbízhatóak és olcsó üzemü autók ,igaz h én oda is figyelek rá nem hajtom szét szervizelem mikor kell (a Sági Iván ismeri a vasat) és valószinüleg még sokáig meg is fogom tartani.

éntudumalegjobban 2013.06.23. 09:44:12

ja még annyit hogy 300ezernél cseréltem vezérműláncot mert hidegen kicsit csörgött ,belötték az adagolót is ,utánna olyan lett a hangja hogy sinte sírtam a gyönyörűségtöl,na ezt az érzést nem adják a mai autók

Szociknak vége 2013.06.23. 09:53:20

Ez is olyan fasza lesz mint a Bende 180asa?

szpotter 2013.06.23. 09:54:02

GART AZ AUTÓHOZ, AZONBAN KICSIT FURCSÁLOM, HOGY A "BUTA" 4 FOKOZATÚ AUTOMATA VÁLTÓSAT ÁLLÍTOTTAD BE A KERESŐBE SZEMBEN AZ 5 FOKOZATÚ MANUÁLIS VÁLTÓVAL.

redriot77 2013.06.23. 09:58:59

Gratulálok a vashoz, nagyon szép autó!
És az íráshoz is, benne van hogy miért különleges autó a 124-es. Én azt szeretem benne, hogy minden részletéből sugárzik az átgondoltság, a tervezésre fordított hosszú idő, és a tartósság. Még 22 év után is minden úgy működik benne ahogy az egy Mercedestől elvárható.

Szociknak vége 2013.06.23. 10:01:06

Annyit ember nem melózott még a TC kukaérett flottájában sem soha semmivel, mint Csikós meg Bende a bontószökevény Merdzsókkal. Most már hárman vannak a homokozóban.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2013.06.23. 10:15:23

@Motordoktor: jó, mind1, csak kicsit nagyképűen hangzik így. Ahogy a Csikós felújít egy veteránt, az a megmentés számomra, nem amikor egy patika mergát továbbra is patika állapotban tartasz.

Vizibolha 2013.06.23. 10:50:27

Kicsit fura a muanyagfikazas, oszt ott a tempomat kokorszaki 'mukodtetoje' lefotozva a kis aranyos muanyag fogaskerekekkel. Kb. mint egy kinai iratmegsemmisito a kozelmultbol.

Éhes_ló 2013.06.23. 10:58:45

Irigyelem a postert.
Nekem ehhez nincs bátorságom, pedig vágynék egy ilyen darabra nagyon.

Plumper 2013.06.23. 11:08:13

ez autó! masszív, valódi autó egy szebb korból.
méltán került sokba annak idején és most is egy szép példány.

Rocko- 2013.06.23. 11:24:40

"Tempomatos, memóriás ortopéd üléses, utóbbi egy levegővel fújható deréktámaszos ülést takar a Mercedes nómenklatúrában."
még az ülés is vákumos volt. :)))

remélem Tibbynek nem lesz igaza, és sok kilométert beletekersz. (lábon.)
Astra marad?

zséroskenyér 2013.06.23. 11:31:03

Az ilyen cikkeket olvasva bennem is felmorajlik a rég elnyomott, autómániás gyerek. Szívem szerint vennék egy ilyen öreg merci kombit, egy trabit, egy bogarat, egy II-es golf kabriót. Meg talán még valami trottyos Porschét. Kéne a tökömnek más, ezek minden igényemet lefednék. És gombokért adják őket, főleg az értékrendemhez képest, amelyben egy működő autó, legyen az bármilyen régi vagy kommersz, egy értékes tárgy.
Otthon még el is gondolkodhatnék a dolgon. Enni nem kérnének, főleg ha ennyi lenne, alig használnám őket per autó.
Sajnos a németeknél olyan pénzeket kérnek a biztosításokért, hogy kis túlzással többe kerülne a kgfb, mint maga az autó. (Megnéztem: egy 1987-es W194 dízelre 422 euró lenne a kötelező díja per év. Egy kettes golf 380-ról indul. :( )

Rocko- 2013.06.23. 11:31:04

@jozsika1971: @Make Valamit: a 24 rendszeres és állandó dolgozóból 5 embernek van Mercije.

@MetroGoldwinMayer: olvass gyakrabban Belsőséget és TC-t, pont Motordoki tolja rendesen a Bogaras vonalat.

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: ha az energiabefektetést nézed, akkor igen, van különbség.
ha a végeredményt, miszerint tovább él köztünk egy-egy ilyen autó, akkor egyre megy.

cukkkorka 2013.06.23. 11:38:26

az a különbség, hogy motordoki ért az autókhoz és eleve olyan autót vesz amiben van fantázia ellenben Csikós igazi lúzer akire minden szart rámelegítenek aztán meg a családi kasszát beleborítva valaki más csinál neki egy új autót amit aztán nem mer használni. Hajrá doki, élvezd a rendes német autódat, ez mégsem egy fosvágen...

cukkkorka 2013.06.23. 11:43:30

@zséroskenyér: 2-es golfból nem volt kabrió

windex 2013.06.23. 11:43:45

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: az ember egy ilyen kocsival hosszútávra tervez. és ha hosszútávon ilyen, netán jobb álllapotban tartja, és közben eltelik 10 - 15 év (milyen idős is lesz a verda akkor?) az már megmentés, nemde? tehát nem az amerikai filmek "megmentette az életemet" szemlélete szerint - ami ugye egy kis küszködés, kis harc, rángatás, lökdösődás, autóvezetés, és egyéb csacskaságok - és percek alatt kivitelezhető, hanem egy hosszú ideig tartó folyamat megelőlegezése. vagy megmentés a fuldokló kihúzása a vízből (csikós), de egy gyerek jó úton tartása, aminek a végén szép élet, magán- és munka sikerek, jó értékrend várják. ez utóbbi hasonlít erre a a W124-es esetre is. na, így már biztos érted a szó más értelmezését is, ugye? :-)

gobolyosg 2013.06.23. 11:46:28

ez az az örökéletű dízelmotor, aminek olyan öregmercisen jellegzetes csörgő-krampácsoló hangja van alapjáraton?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.06.23. 11:50:02

végül is csak pénz kérdés jó 124es kombit venni.2 millióért tényleg gyári állapotuak vannak,csak hát 2 millió az 2 millió.

lcka 2013.06.23. 12:09:22

megnézném már egyszer magamnak ezt a merci feelinget, kíváncsi vagyok nekem átjön e

én valahogy mondjuk BMW oldalra vetődtem, de valahogy sokkal kevésbé tudok elfogult lenni, tisztában vagyok azzal pl hogy a hülye modul-mániáuk miatt néha christine-ként viselkednek

egyik nap a rendőrők húztak elő hajnalban mert őnagysága úgy döntött éjszaka hogy lehúzza az ablakait, sőt még az ajtókat is kinyitja :-D

de tényleg nem zárkózok el más dolgok elől, keresek is egy ilyen mercit :-)

c220 2013.06.23. 12:13:44

@gobolyosg: Pontosan ez, igen. Az életben nem lesz már sajnos ilyen örök motor...

Bambano 2013.06.23. 12:26:42

@lcka: régebben ültem ilyen taxikban, nekem nagyon átjött a fíling. mintha egy többszázezer tonnás tartályhajón ülnél a tengeren, amit egy hurrikán se bírna megrezdíteni sem. Ülsz benne, fluidizálva úszol az út epszilon sugarú környezetében, eltűnik az idő, pingpong asztal méretű motorháztetőn tolod a birodalmi csillagot és minden problémád semmivé tűnik.

a fluidizálás az valami olyasmi, mint amikor légfocizol. van egy nagy asztal, sok lyukkal, amin levegőt fújnak felfelé, és ezen egy korong alakú labdát kell beütni az ellen kapujába. A felfelé nyomott levegőtől az asztal fölött, légpárnásként halad a labda. (nem teljesen ez, de szemléltetni jó)

Mazzzzu 2013.06.23. 12:40:13

Gratula, szép kocsi, nekem pont a kombi nem jön be, túl igásló és halottas kocsi egyben, de szépnek tűnik, sok sok boldog kilométert vele!

Józsi a guminagykeres 2013.06.23. 12:44:04

@szpotter: Vezettél már ilyen "buta" négygangos automatát? Nem tudom lehet én nem vagyok egy Ari Vatanen,de egy ilyen váltónál (jól működő) én szerintem lassabban váltok egymás után felfelé,de még négyből kettőbe is hamarabb visszarakja,mint én tenném manuálissal.
Mindig jól tudja,hogy vissza kell-e váltani és mennyit pedálkezelés függvényében. Zseniális szerkezet,megszoktam a 190E-ben is, az sem kéne manuálissal.

n53 (törölt) 2013.06.23. 12:55:27

A kisebb uvegfeluleten ugyanugy felmelegszik 60 fokra a napon a belter, csak valamivel lassabban. Nem veletlen kellett bele klima, ugye. (Egyebkent a mai autok beltere a hovedo uvegek es a pigmentalt festekek miatt kevesbe melegszik.)

A mai autoknal csak a festek vizbazisu (gy.k. also reteg), de a lakk nem - mitol is karcolodna gyorsabban?

Majd egyszer ha lesz idod, a motorvezerlot kapd szet, es puszta szorakozasbol usd be az ICk/tranzisztorok szamait a gugliba. Ezek egy resze egyedi epitoelem, ami nem, az pedig mar evtizedek ota beszerezhetetlen a disztributoroknal. Raadasul a diagnosztikai funkcioik a nullaval egyenloek, mindent magadnak kell kimerni. A konnyebb javithatosag leginkabb csak az emberek fantaziajaban letezik.

Nem lehetne majd egyszer csak az adott autorol irni, onigazolo mantrak nelkul?

Dr. GGG77 2013.06.23. 13:27:18

Abszolút megértelek, nekem is álom, csak nálam a szedán.
És tudom, hogy vmivel kockázatmentesebb egy állólámpa, vagy egy W123, de mit tegyek, azokhoz még nem köt a nosztalgia, 77-es vagyok, amikor én voltam gyerek ez volt a MENŐ AUTÓ.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.06.23. 13:28:23

Az ilyen autók egy hozzáértő kezében nagyon sokáig jók lesznek. :) grat, szép darab!

Amúgy a mai autókkal a feleslegesség a legnagyobb bajom. Tele vannak olyan dolgokkal, amik különösebben nem lételemek, nehezek, feleslegesen gyorsan tudnak menni, ettől nehéznek kell lenniük, hogy biztonságosak legyenek...
Nekem annyira nem jön be ez az irány.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.06.23. 13:30:37

@n53: Diagnosztikai funkciók: LOL, egy hozzáértő tud mérni, és érti is, amit mért.

Az én autómon beszart a MAP szenzor, és kb. a harmadikra találtam olyan villamosságist, aki nem csak hibakódot olvasott, meg "szar ez, nem foglalkozok vele", hanem fogta a szkópot, méregetett, és megtalálta, mi a baja.

redriot77 2013.06.23. 13:41:42

@Dr. GGG77: nem biztos hogy sokkal kockázatosabb egy 124-es mint a korábbi típusok. 24-esből azért jóval egyszerűbb feladat rohadásmentes példányt találni elérhető áron mint fekvőlámpást. A W115-ről nem is beszélve: itt már 40-45 éves autókról van szó. Csikós irományai az ő 24-es kombijáról sokáig elvették a kedvem a típustól, de máshol is utánaolvasva rájöttem hogy azért nem kötelezően akkora szopóroller ez az autó mint amihez neki "szerencséje" volt.

éntudumalegjobban 2013.06.23. 13:46:46

@n53: a helyzet az h nem romlik el és kész ,föleg nem a dizeleknél ennyire egyszerü

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.06.23. 13:51:08

kérdés a használtauto.hu n van egy 200as dízel kombi,eddig úgy tudtam ilywn nem volt.
a 2000es 136.lóerős benzinesekről mi a tapasztalat,mennyit esz2nk?

MT21013 2013.06.23. 13:51:09

Gratulálok és sok-sok örömteli, balesetmentes km-t kívánok az autóhoz. Nem vagyok nagy Mercedes fan, de amit leírtál a cikkben azzal tökéletesen egyetértek és tényleg ebben a W124-esben megtalálható. Vigyázz rá.

Pepejoe 2013.06.23. 13:52:17

Egy E500-ba beleszaladtam egy németországi költöztetés alkalmával. A háztól 200m.-re állt egy fészerben, az erdő azon része (is) a házhoz tartozott. Az egész kóceráj pedig a mesebeli négyszögletű kerekerdő :D közepén volt, nem is hittem, hogy vannak ilyen helyek. A fészer egyik fele festőműhely volt, a tulaj (megrendelő) valami művészlélek, a mercivel egyből szimpatikussá vált. :) Kiderült, hogy az apukájáé, aki már nem vezet 10 éve, de a kocsit nem adja el. Sajnos nem hallhattam a kocsi hangját, mert egy rossz akksija volt csak, tönkrement a semmittevésben. Úgyhogy páran ki-be tologattuk a fészerből, amíg bevittük a használaton kívül helyezett bútorokat. Sokszor eszembe jut az az E.

Ádi F. 2013.06.23. 13:55:27

@ZáchDani: A kulcsszó benzin, túl sok van a dieselből, vegyen valaki benzintemetőt.

novothauto · http://novothauto.hu 2013.06.23. 13:58:03

@n53: Lehet, hogy a diagnosztikai funkciók gyengébbek, de nem is volt rá akkora szükség, mint egy mai autónál.

Egyébként is az új trend a széthulló motor, olyan hibák vannak, amik fedélzeti diagnosztikával nem feltárhatóak. Hetente bontok szét atomjaira jóval a százezer kilométer futásteljesítmény alatti motorokat.

60-80 ezer kilométernél szarrá nyúlt lánc, lógó szelepvezető, és félcentis koksz a szívócsatornákban, ez jellemzi a mai motormechanikát.

Őszintén szólva nekem nincs ellenemre, ebből élek.

Abban viszont nagyon igazad van, hogy a mai autókhoz borzasztó specifikus soros diagnosztikai műszerezettség szükséges, ezt naponta tapasztalom, még néhány év, és a független műszerek a kukában végzik.

novothauto · http://novothauto.hu 2013.06.23. 14:03:30

Ja, az autó meg szép, grat Doki :)

tailor13 2013.06.23. 14:11:32

Gratulálok, szép darab :)

Sok balesetmentes km-t vele!

A km órára azért nézz rá szerintem, nem kéne annak ugrálnia egy picit sem. Gyanítom, hogy egy spirál csere segít, ha a cseredarab vége szépen egyenesen fut, és nem görbe, kb egy ezres Ürömön, újonnan gyári alkatrészként talán kicsit több, de egy ilyen, és ilyen állapotú gép megérdemli az újat belőle. :)

icukaw124 2013.06.23. 14:17:37

@Gyurma73: Nekem egy 95-ös E200 T, azaz kombi modellem van ezzel a 16 szelepes 136 lovas kocka benzinmotorral. Alapjában véve egy nagyon jó motor, a 16 szelep miatt alul egy hangyányit nyomatékszegény, de felül fordulaton szépen leadja. Fogyasztása kombáj lévén városban 9-10 liter között, inkább a 10-hez közel, országúton, pályával együtt 8-9 liter lábtól függő, terheléstől függő, de extrém esetben lehet más érték is. Alapvetően a motor megbízható nagyon, pár dologra kell odafigyelni pl, motorkábelköteg (Kabelbaum) épsége, értem itt azt, hogy mennyire vannak a szigetelései tönkre, mert sajnos ha valahol véletlen letestel a vezeték könnyen kinyírja a motorvezérlőt, ami nem olcsó mulatság, főleg nem a PMS ECU, ami Siemens gyártmány. A motorvezérlő, a kábelköteg, az olajcsere intervallum, korából adódóan hengerfejtömítés, szelepszár szimmering szokott gond lenni valamint szelepfedél tömítés, és a 4 gyertya körüli gumigyűrű. Ezeken felül nem nagyon van gond velük. Olajba a gyári olaj ARAL volt. Futóműben a szintezőkkel szokott gond lenni még, a lengéscsillapító elemeket viszonylag olcsón javítják (15000 Ft/db), a hidrogömbök viszont nem olcsóak (50000 Ft a kettő). A rozsda már itt is jelenthet veszélyt (küszöb, doblemezek, csomagtérfedélen az ablak körüli tömítés mellett szokott rügyezni, zárak körül stb.)
Dinamikája nem rossz a kocsinak ezzel a motorral, de egy 2.2-es ugyan ilyen kockamotor 150 lóval dinamikusabb.
M111.940= 2.0 136 ló
M111.960/M111.961= 2.2 150 ló

zobod 2013.06.23. 14:38:16

Az ilyen kocsi ezermesternek, működési zavarok iránt nagyon toleráns, otthoni autószerelésre hajlandó embernek, vagy nagyon kiterjedt autószerelő/alkatrész kereskedő kapcsolatokkal bíró polgárnak - pl. szakújságíró - való. Ebben a fenti kommentek, népítéletek csak megerősítenek. Átlagjózsinak az új autónál nincsen jobb autó, sajnos hogy ez sokaknak sci-fi még egy sandero árfekvés szintjén is. Így aztán áramlanak be az országba a 8-10-15 éves mercik, audik, bmwk, passatok, mondeok mert talán ezeket megbízhatóbbnak tartják öregen és sok-sok kilométerrel is, mint a hasonló árú de jóval fiatalabb astrat, cordobat, vagy focust?

Rocko- 2013.06.23. 14:51:27

@novothauto: "Őszintén szólva nekem nincs ellenemre, ebből élek."
:DDD

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2013.06.23. 14:58:38

@icukaw124: A kombik specialis rohadasi pontja a hátsó oldalablakok alatt van. Ott aztán olyan lassan és ügyesen szivárog be a víz, hogy csak les az ember. Valamint az összes tipikus 24-es rohadasi pont. Ezen meg különösen érdemes figyelni, mert kései darab, gyengebb minőségű acélból van és vizesbazisu lakk került rá. Nem bantasbol mondom, de Motordokinak ne legyen olyan illúziója, hogy tökéletes lesz. Vagy használja, vagy tökéletes lesz, a kettő együtt anyagi csőd. Tudom miről beszélek, mert én egy 87-es kombit meg egy 94-es kupét mentegetek.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2013.06.23. 15:02:37

@Vizibolha: Aztán mégis mennek harminc évet, a tempomat vezérlőben a kondik hamarabb szaradnak ki. Akkor még a műanyagban is volt anyag.

CorollaVVTI 2013.06.23. 15:14:10

Üssetek, de nekem szebb a sedan.

A sor5 viszont jó dolog, kellemesen ritka megoldás, krúzolni tökéletes. Azért az automatával való krúzoláshoz egy napfénytető még elférne igazán, de 20 éves Merci vásárlásánál nyilván nem opció az extralista pipálgatása. :)

Sok balesetmentest!

Vizibolha 2013.06.23. 15:21:11

@malenykij polgar: hja, csak vezerlo itt is van (nyugos kondikkal egyutt), szoval a muanyag fogaskerekes "mukodteto" megoldast semmivel se latom komolyabb megoldasnak, mint a korszakban szinten jellemzo vakuumosat. Boschnak voltak hasonlo fogaskerekes megoldasai anno alapjarat szabalyozasra (korai monopointon pl), az se volt egy nagy technikai csoda.

Szabványok 2013.06.23. 15:46:58

@n53: A (felülnézetben) sokkal kisebb üvegfelület miatt kevésbé melegszik a beltér a régi autókban. (Függőleges oldalablakok, a meredek szélvédő, hátsó ablak, alattuk csak keskeny műszerfaltető, kalaptartó, stb.)
A festés sokat számít, nagyon meg lehet érezni egy világos és egy sötét autó közti különbséget. Amióta erre rájöttem mindig fehér autóra vágyom. De használtban kevés fehér van. Kérdés a metálfestés mennyire hőelnyelő. Tippem szerint az olcsó, alumínium tartalmú kész hőcsapda, hiszen az alumínium infrában szinte tökéletes feketetest.
Amikor 25 éve USA-ban nagy divat lett a lapos ablak+fekete(sötét) autó, nem értettem. A kereskedők válasza az volt, hogy az új klímák nagy teljesítményűek, bekapcsolja a tulaj és pár perc alatt emberi hőmérséklet lesz benne. Persze a fekete bőrülés még soká ülhetetlen...

Amúgy nem rossz autó ez! De nekem 6 hengeres benzinmotorral, kéziváltóval, limuzinban kéne. Tökéletes műszaki állapotban, tetőablakkal, fehér színben, nem fekete bőrüléssel. Nem muszáj E mercinek lenni egy 190-s is elég, anno vezettem egyet és máig emlékszem mennyire tökéletes autó volt.
Sőt. Amilyen szerény vagyok egy BMW E30 325i-vel is beérném.

Csakhát egyre kevesebb a megkímélt és karbantartott ilyen autó!
Ráadásul a szervizháttér sem éppen tökéletes Magyarországon, az ilyet magadnak kell bütykölnöd, mert a szerviz vagy nem hajlandó karbantartani vagy úgy tartja karban, hogy minden látogatás után leépül egy kicsit az autó. Cserealkatrészek botrányos minőségben, ha elromlik valami, akkor kiszerelik, jó lesz ez nélküle is!

Én nem szeretem az öreg autót, mi a fenét szeressek rajta?
De nagyon szeretem a 'régi' autókat.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2013.06.23. 15:49:56

@Vizibolha: Akkor most ez nem komoly megoldás, mert csak 30 évet bír?
Tudod mit? Felőlem pattogatott kukorica is lehet benne, ha hibátlanul megy.

Szabványok 2013.06.23. 16:06:34

@n53: "Majd egyszer ha lesz idod, a motorvezerlot kapd szet, es puszta szorakozasbol usd be az ICk/tranzisztorok szamait a gugliba. Ezek egy resze egyedi epitoelem, ami nem, az pedig mar evtizedek ota beszerezhetetlen a disztributoroknal."

Nagy igazságot szóltál!
A bonyolultabb elektronikákat tartalmazó cuccok épp ezért csak rövidebb időtartamra jók, utána már csak szennyezik a környezetet.

Ezért hosszabb élettartamú a mechanika, vagy egyszerű elektronika, mert azt könnyebb pótolni, akár újragyártani.

Régen egy ügyes szaki kifaragta az elromlott mechanikus alkatrészt, de ma már lassan ott tartunk, hogy az eltört fogaskereket beszkennelik és vagy egy fémmegmunkálógép kimarja a kiválasztott anyagból, vagy egy 3D-s műanyagprinterrel kinyomtatják.
A régi, hagyományosan szerelt diszkrét, vagy kis integráltságú elektronikát is könnyű javítani. Az ellenállás 100 éve ugyanolyan ellenállás, a BC182 50 éve ugyanolyan tranzisztor, a 723-s IC 50 éve ugyanolyan IC.

Amint előjönnek a mikrokontrollerek, vége a szerelhetőségnek. Egyrészt az alkatrész is beszerezhetetlen (Hol kapsz ma i4004-s processzort?). Ami sokkal fontosabb, amíg egy diszkrét elektronikának vagy megadják a kapcsolási rajzát, vagy hamar ki lehet deríteni, a kontrollerek programjának specifikációja, kódja, a protokollok, sokszor megszerezhetetlen és ezzel a javítás bukott.

marek89 2013.06.23. 16:18:57

Grat a jó kombihoz, én is ugyanígy pásztáztam a forgalmat :) Én tavaly novemberben szereztem be hosszú keresgélés után egy 1993-as 220E-t (tehát nem E220, hanem még a facelift előtti nagy maszkos, kockalámpás sárgaindexes, de már 16 szelepes Motronic befecsis benzinessel). Már főként a mobile-t néztem, mert itthon nem akadt sok bizalomgerjesztő példány, amikor pont egy győrit (én is az vagyok) sikerült kiszúrnom a HaHu-n. A km-óra állást (96ezer) először kacarászva olvastam, de aztán szépen kirajzolódott az előélete a vásárlási huzavona alatt, ugyanis 3szor gondolta meg magát az eladó, nem véletlenül... az eladóhoz, aki a második tulaj volt 2éve került az kocsi, és kiderült, hogy édesapám sok unokatestvére közül az egyik vásárolta az autót Münchenben '93 tavaszán, és 18 évig ő is használta, majd 80ezer km-rel adta el, szóval a km-állás valóban nem lehetett hekkelt, de ezt már az alapos átnézésnél is feltételeztük. Szerencsére az eddigi 5ezer km alatt sok meglepetéssel nem szolgált, csak azok kerültek kicserélésre amit a vásárláskor találtunk (viszkokuplung, kardánkereszt, gyertyakábelek, és persze az olajok). A fogyasztása manuális váltóval, a kemény hidegekben városban 10,5 volt, mostanában egy literrel kevesebb, autópálya 130-140nel 7,7 liter. Szóval szerintem kibírható, ladásként is ennyikkel számolhattam (pontosabban városon kívül akár többel is).
Nincs ilyen jól felszerelve, mint a Dokié: tetőablak, légzsák, elektromos ablakok, de nekem az 1. extra volt a legfontosabb :)
Sok gondtalan kilcsit kívánok!

Szabványok 2013.06.23. 16:25:26

@zobod: "Az ilyen kocsi ezermesternek, működési zavarok iránt nagyon toleráns, otthoni autószerelésre hajlandó embernek, vagy nagyon kiterjedt autószerelő/alkatrész kereskedő kapcsolatokkal bíró polgárnak - pl. szakújságíró - való."
Sajnos igen.
De ez nem azért van, mert 30 éve kevésbé megbízható autót tudtak csak tervezni, gyártani.
Hanem azért mert ezek a _példányok_ 20-30 évesek, minden megöregedett, elhasználódott rajta, ma már kevés hozzá a szakember, az alkatrész. Ha ma készülne egy ilyen a gyárban, akkor az egészen más lenne megbízhatóság, karbantarthatóság szempontjából.

Az egy másik kérdés, hogy ha ma ilyet gyártanának, akkor az alsó hangon 20M lenne és nem engednék forgalomba helyezni.

Lomha 8V 2013.06.23. 16:34:16

Gratula hozzá! Nekem is nagy kedvencem a 124-es, most irigy vagyok! :) De persze mellette örülök is, hogy legalább egy most már biztosan jó helyen van.

gobolyosg 2013.06.23. 16:54:02

@Motordoktor: ha már gyárinál tartunk, mi van a gyárira rennovált bogárzöldséggel, és az olasz 124essel?

230e 2013.06.23. 16:59:10

Szép, részemről ugyanez az álmodozás, de egy benzines 220-val.
A legutolsó is 95/96 körüli lehet, így dízelt már nem mernék venni.

HöZsö 2013.06.23. 17:20:46

Hű, egy újabb legjobb autó a világon.

Sirius01 2013.06.23. 17:42:48

Egy nagy márkaszerviz vezetője ,akivel baráti viszonyban vagyok mesélte mondta,a következőket:
A mostani autóvásárlók többsége egy igazi hülye,mert bedőlt a marketingnek,és azokat a dolgokat tart fontosnak egy autóban,amivel tulajdonképpen csak szívni fog.A specifikáció bűvkörében él.Elhiszi,hogy kell neki ,a fasz tudja melyik fejlődő ország,beszállítójától származó LCD panel,a teljesen értelmetlen esőérzékelő,ami sosem működik megfelelően,de legalább 200-ezer lesz miatta egy szélvédőcsere.Ragaszkodik,és az hiszi,hogy milyen jól járt,a kártyás indítással,pedig csak szívni fog vele.Az elektromos kézifék is csak egy pénzcsapda.A másik meg abban ringatja magát,hogy ő bizony kiadta a prémiumkodás extra tarifáját ,és ezért nem fog szívni. Mert ezért valami kurva tartósat kapott. Ellenben viszont az van,hogy ugyan azokat a szarokat kapja, amire lassan a Dacia vásárlónak is kell.
És nézi a marhája. Hű 1000kcm ,és 140Le és 5 litert eszik ,és 200 km/ó-val utazik. És bekajálja. Aztán rájön hogy az 5 az 9-10,és csak néz.
És megint a prémium.. Régen,a prémium,egyet jelentett a fokozott tartóssággal.Ezért lett az. Ma pont fordítva van. Minél több pénzt adsz ki egy kocsiért,annál nagyobbat fogsz szívni vele.Mert nem elpusztíthatatlan mechanikát fogsz kapni a lóvédért,hanem extra gyorsan tönkremenő kütyüket.
ezekből a kocsikból már nem lesz egy sem oldtimer,de még youngtimer sem.Addigra totálisan szét fognak hullani.Legendának meg megmaradnak ezek,mint például ez a 124-es.

Shadowbull 2013.06.23. 17:45:43

@n53: "Nem lehetne majd egyszer csak az adott autorol irni, onigazolo mantrak nelkul?"

Belsosegben vegul is elmegy...

Józsi a guminagykeres 2013.06.23. 18:04:00

Amúgy nekem éppen ilyen szuper tartós csatlakozó oxidálódott el az ablakmosó szintjeladójánál.
Nem mintha 27év után fel lehetne róni neki csak eszembe jutott.

Sirius01 2013.06.23. 18:06:14

@Szabványok: Részben igazad van,de véleményem szerint két dologban tévedtél.
1 konkrétan ehhez a típushoz,még a legkisebb bizbasz is van,lehet rendelni ckkszám alapján.És olcsó
2 A szervizelése,olcsó,és nagy számú autó szerelőgárda van,aki
ismeri ezt a régi motorépítést,és szakszerűen tudja javítani ,még kevés diagnosztikai műszerháttér nélkül is.

Rák Attantam 2013.06.23. 18:26:44

(OFF)
@novothauto: Üdv! A honlapodon található email címek élnek? Hét elején írtam egy valószínűsíthetően pácienssé váló autóval kapcsolatban, de semmi válasz. :(

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.06.23. 18:30:11

@Rák Attantam: hívd fel Tibit. Gondolom kap annyi levelet, hogy nem tud minddel foglalkozni.

Rák Attantam 2013.06.23. 18:35:41

Köszi, gondoltam, hogy nem a munkaügyön áll (ül) sorba melóért. :)
Csak kissé hosszú a problémám háttérsztorija a telefonos megoldáshoz, gondoltam lekörmölöm neki.
Írtam azóta az m5m.hu-nak is (egy Chryslerről van szó), de péntek délután már nem biztos, hogy maradt ott ember, aki olvassa. Na, majd hétfőn tán lesz valami.
Csak már rágja a fülem az asszony, hogy "vegyünk valami használt Puntót" ehelyett a "megbízhatatlan vacak" helyett. Én meg nem igazán hajlok rá. Minden autó megbízhatatlan, ha egyszer meghibásodott... :)

Sirius01 2013.06.23. 18:37:53

Egy nagy márkaszerviz vezetője ,akivel baráti viszonyban vagyok mesélte mondta,a következőket:
A mostani autóvásárlók többsége egy igazi hülye,mert bedőlt a marketingnek,és azokat a dolgokat tart fontosnak egy autóban,amivel tulajdonképpen csak szívni fog.A specifikáció bűvkörében él.Elhiszi,hogy kell neki ,a fasz tudja melyik fejlődő ország,beszállítójától származó LCD panel,a teljesen értelmetlen esőérzékelő,ami sosem működik megfelelően,de legalább 200-ezer lesz miatta egy szélvédőcsere.Ragaszkodik,és az hiszi,hogy milyen jól járt,a kártyás indítással,pedig csak szívni fog vele.Az elektromos kézifék is csak egy pénzcsapda.A másik meg abban ringatja magát,hogy ő bizony kiadta a prémiumkodás extra tarifáját ,és ezért nem fog szívni. Mert ezért valami kurva tartósat kapott. Ellenben viszont az van,hogy ugyan azokat a szarokat kapja, amire lassan a Dacia vásárlónak is kell.
És nézi a marhája. Hű 1000kcm ,és 140Le és 5 litert eszik ,és 200 km/ó-val utazik. És bekajálja. Aztán rájön hogy az 5 az 9-10,és csak néz.
És megint a prémium.. Régen,a prémium,egyet jelentett a fokozott tartóssággal.Ezért lett az. Ma pont fordítva van. Minél több pénzt adsz ki egy kocsiért,annál nagyobbat fogsz szívni vele.Mert nem elpusztíthatatlan mechanikát fogsz kapni a lóvédért,hanem extra gyorsan tönkremenő kütyüket.És mikor egy kis használat után,(na nem százezerekben mérhető)megkotlik ez-az,és olyan már a műszerfalad,mint a karácsonyfa,a sok hibavisszajelzőtől,és viszed a szervizbe javítani,jön az első sokkhatás. Mert először is,szerviz nem javít,hanem alkatrészt cserél. És jönnek a tételek. Befecskendező rendszer 1-millió, ez a kis bizbasz 200-ezer stb.és szép lassan kifizeted az autód még egyszer.És te nem érted az egészet,hisz prémiumot vettél,alig mentél vele,épp hogy lejárt a gari. És jön az alkudozás.Jó akkor ezt most hagyjuk,meg azt hagyjuk,nincs is rá szükségem .De nem lehet hagyni,mert ez egy komplex rendszer,az autó istenverte számítógépes rendszerében. És persze Sanyi bácsihoz sem tudod vinni,mert fingja nincs az egészhez.Hát igen,ezekből a kocsikból már nem lesz egy sem oldtimer,de még youngtimer sem.Addigra totálisan szét fognak hullani.Legendának meg megmaradnak ezek,mint például ez a 124-es.

ezekből a kocsikból már nem lesz egy sem oldtimer,de még youngtimer sem.Addigra totálisan szét fognak hullani.Legendának meg megmaradnak ezek,mint például ez a 124-es.

tomnemtom 2013.06.23. 18:37:53

az ultimate ritka beépített integrált áramkör az lehetett, amit a lomex tulajdonosa mutatott, hogy hátha van valami bontott cuccom, amiben az van. mert ő nem tud olyat beszerezni a C140-eséhez.

éppcsakkérdem 2013.06.23. 18:51:55

"ma sem kell szégyenkezni a formája miatt"

Ha szerelem, akkor örökké tart, egyébként megette a fene. kit érdekel, mások mit szólnak a döntésemhez? nem nekik veszem az autóm... Akkor te egy idő után szégyenkezel a szerelmed formája miatt?

Épp csak kérdem

@dennisthemenace:

Ja, megvagyok, élek :D Csak lassú volnék - de hát ismersz.

Szabványok 2013.06.23. 19:04:02

@Sirius01:
Ha igazad van, akkor máris kezdem keresni a kedvenc autómat!

Hiszek Neked, mert biztos tapasztalataidat írtad le, mert szeretnék hinni Neked, de azért egy halvány ellenvetést engedj meg:
Nekem mások a tapasztalataim. (Igaz nem MB vonatkozásában.) Amikor régi autót viszek a szervizbe
'Ehhez nem érdemes már,inkább vegyen egyet, amiben jó.'
'Szerezzen egy másikat bontóból!'
'Ehhez jó lesz ez is!'
'Ez 20 éves autó ne várja el, hogy úgy megy, úgy hűt, úgy fékez, úgy világít, úgy kanyarodik, mint új korában.'
'Ezt nem hallgatni kell, hanem menni vele!'
'A sógorom esztergál bele egy jobbat tized áron.'
'Le kell szerelni az egész műszerfalat hozzá.'
'2 hónap alatt jön meg a gyárból.'
'Nem tudjuk már újra ugyanolyan pontosan összerakni, mint a gyárban.'
'Itt kell hagynia három hétre.'
'Sajnos miközben leszereltem, eltört a féder is, de megragasztottam epokittel, hogy ne kerüljön sokba magának.'
és hasonló szövegeket hallok.
És sajnos a szerelők munkájának a gondosságán is meglátszik, hogy ez egy (már) olcsó autó, nem hozza eredeti állapotba. Tipikus a kötőelemek pusztulása. Az eredeti patentok eltörnek, az eredeti csavarok fogynak, valamilyen hasonló csavar van benne néhány szerelés után.
Persze a szerelői hozzáállás az új autókra is igaz, csak épp azokat kevesebbet kell szervizelni.

De lehet, hogy tele az ország jó autószerelőkkel.
A remény hal meg utoljára!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.06.23. 19:21:28

Terjed a Csikós-kór!

Az biztos, hogy ingyen-bérletetek lesz majd Kecskemétbe, ha ez így megy tovább. :)

Patás 2013.06.23. 19:31:58

@Szabványok:
Hogy ez mennyire így van...:/

Ádán 2013.06.23. 19:33:35

@icukaw124: Hol javítják jól a szintezőt? Nekem most kellett egyet cserélni, de lehet, hogy a másikra is hamar sor kerül.

zséroskenyér 2013.06.23. 19:38:58

@cukkkorka: látod, ennyire értek hozzá :) most utánaolvastam wikipedián, és tényleg.
ja és a listát bővíteném egy Wartburg 353-assal.

Hurri Kán 2013.06.23. 19:43:06

Valószínű lesz majd vele némi meló, sok sikert a vashoz!

Szociknak vége 2013.06.23. 19:45:33

Akinek tanker fíling kell, miért nem vesz inkább egy szép Volgát?

Sokkal ritkább sokkal menőbb, és mind2 használhatatlan, akkor meg miért ne?

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.06.23. 19:52:54

Sose is érdekeltek a mercik, de egy jó 124-es kombi az, amire még én is aszondom, hogy ez egy vállalható mindennapi autó. Ha még a futóműve is hidrós lenne, az lenne ám csak az igazán. :)

Szociknak vége 2013.06.23. 20:01:55

@Tie: Hogyne, nincs jobb, mint egy 20 éves hidrós felfüggesztés..:))

Valóságsóba vele!

n53 (törölt) 2013.06.23. 20:03:31

@ColT: "Diagnosztikai funkciók: LOL, egy hozzáértő tud mérni, és érti is, amit mért."

Nem is allitotta senki az ellenkezojet - hogy jon ez ide?
A MAP szenzorod szinten nem ertem hogy jon ide, itt a vezerloegysegek javithatosagarol volt szo. Egy kokorszaki, diagnosztikai funkciok nelkuli vezerlon joval tobbet kell mericskelni, azaz nagyobb szopas javitani, ennyi volt az eredeti allitas.

@novothauto: Nem is a mechanikai hibak kozvetett feltarasarol beszeltem, hanem a vezerlo ondiagnosztikai funkcioirol, mert ezek javithatosaga volt a tema. A fuggetlen szervizek helyzete szerintem kozel sem ilyen veszes, majd legfeljebb specializalodnak egy vagy ket markara. Ma mar szinte minden gyarto ad idoalapu hozzaferest a diagnosztikai adatbazisahoz.

n53 (törölt) 2013.06.23. 20:09:21

@Szabványok: "A festés sokat számít, nagyon meg lehet érezni egy világos és egy sötét autó közti különbséget."

Leginkabb pszichikailag. Ez ugyanis egy kozkeletu tevedes:
www.news.de/auto/4932/die-farbe-spielt-keine-rolle/1/
A belter szinte kizarolag az uvegfeluleteken keresztul veszi fel a hot.

novothauto · http://novothauto.hu 2013.06.23. 20:17:50

@n53: Értem, ebből lesz a tömegverekedés :)

ommm 2013.06.23. 20:37:36

Üdv Doki a nagy, boldog, kombi-családban!

ommm 2013.06.23. 20:38:44

@n53: Az Index vonatkozó videóját javaslom megtekinteni. A fekete autó belső hőmérsékletéről.

Ádi F. 2013.06.23. 20:45:42

@novothauto: Ez a széthulló motor jelenség melyik márkákat érinti? A spórolás, vagy szimplán a gyérebb minőségnek tudható be ez a jelenség, esetleg az emissziós követelményeknek? Elég terjedelmes cikket tudnál konkrétan ebből a témából összehozni, csak a motorépítési terendeket figyelembe véve.

novothauto · http://novothauto.hu 2013.06.23. 20:50:06

@Ádi F.: Erre nem vagyok kompetens személy, csak vartyogok, ahogy a szerelők szoktak.

Azért olvass TC-t minden nap, éppen cikket írok...egy ilyen vartyogósat :)

Rák Attantam 2013.06.23. 20:54:52

@novothauto: Lehet, hogy az én autóm is szolgáltathat némi forrásanyagot a cikkhez... :)

Szabványok 2013.06.23. 20:56:25

@n53: Részben igazad van. A mai autókra majdnem igazad van.
De most a régi, meredek üvegezésű autókról van szó. Azoknál saját, hosszú tapasztalat alapján nagy különbség van. (Az első ilyen tapasztalatot akkor szereztem, amikor a fehér Zsigulimat átfestettem, mert jobban tetszett az okker szín. Érezhetően melegebb lett. Aztán az apósommal volt azonos skodánk, én kiküzdöttem a fehéret, neki (szar)barna jutott. Jól érezhető volt a különbség.
Abban igaza van a linknek, hogy a _modern_ 'sportos' formájú autók kitűnő hőcsapdák, valóságos üvegházak, elsősorban a nagy üvegfelület miatt.
Arról nem is szólva, hogy manapság a kárpitozásban is szeretik a sötétet, belül minden fekete.
De link (azért pár mérést megejthettek volna...) ide vagy oda azért a mai autóknál is van különbség, az én fehér, világos belső kárpitozású BMW-m sokkal kevésbé melegszik fel, mint a kollégáim mellette álló fekete külsejű, fekete bőrkárpítozású Audi A6-ja, illetve MB E-coupéja. A parkolóban beülve egyértelműen érződik a különbség. Sőt. Menet közben is számít a szín, az elmúlt meleg héten csak egyszer kellett bekapcsolnom a klímát, különben elviselhető volt a hőmérséklet.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2013.06.23. 20:57:58

@n53: Aha... tehát ha kirakok egy üreges fémgömböt a napra, annak nem melegszik meg a belseje. Ha meg rakok rá ablakot, akkor felemelegszik, mi?

tibidanny 2013.06.23. 21:07:25

Fogyasztas hogy alakul eddig?

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2013.06.23. 21:09:49

@windex: rendben, de akkor ne adja el 2 év múlva, mert "frissíti a flottát", és annyi álmot meg akar még venni! számolom az éveket innentől kezdve! :)

c 2013.06.23. 21:16:02

Én inkább BMW párti vagyok, de a W124 külső formájanekem is bejön. A belseje viszont nem.
E500-as vételének gondolatával egy rövid ideig eljátszottam, de a fenntartása horror. Így inkább nem.
Ha egyszer W124-et veszek az egy CE lesz. Kupé. 300-24V.
Annak idején nyomatékszegénynek írták ezt a motort, de annyi baj legyen.
Egy 2 ajtós W124-nek van stílusa. 20 évvel ezelőtt is volt, 20 év múlva is lesz.

Sirius01 2013.06.23. 21:16:32

@Szabványok: ""Az ilyen kocsi ezermesternek, működési zavarok iránt nagyon toleráns, otthoni autószerelésre hajlandó embernek, vagy nagyon kiterjedt autószerelő/alkatrész kereskedő kapcsolatokkal bíró polgárnak "

Ezért írtam hogy igazad van. Ezzel max egyet értek én is.
Ha nincs jó szerelőd,vagy uram bocsá" saját garázsod szabadidőd,és készséged ,bele se kezdj.
És Bár ehhez a típushoz,mindent lehet cikkszám alapján rendelni,még a legutolsó patentig,ha nincs szaki ott ette meg a fene az egészet.

Cobra427 2013.06.23. 21:17:00

Először is, jó egészséget és sok csilliárd balesetmentes kilómétert kívánok az új jövevényhez!!!!
Másodszor k....ra irigyellek!! Hasonló álmaim fűződnek egy W126 300SDL-hez, csak sajna gyári állapotút ritkán találni, de ami késik az nem most van :-)
További sok jó cikket!

Schütii 2013.06.23. 21:21:07

@Ádi F.: Opel Astra 16V benzines, sok várossal lekokszolódó szelepek. Fiat Panda Multijet, beázó szívótraktus. BMW-PUG 1.6T, csak úgy, mittomén, agyon van bonyolítva.

zsebkettő 2013.06.23. 21:29:39

Kösz Motordoki, jó volt olvasni.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2013.06.23. 22:03:23

@Schütii: jó, azért nem kell megőrülni a kokszolódós szelepektől. hány konkrét esetről tudsz? én egyről. és az az első és utolsó nagyobb opel meghibásodás, ami eddig a környezetemben lévő opeleket sújtotta.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.06.23. 22:31:37

@Motordoktor: milyen, hát ami a gyújtást vezérli, Winkler is írta az E30 324td cikkben "két komputer van, egyikük az adagolót vezérli, a másik a gyújtást." :D :D :D

streetsta · http://managertoys.hu/ 2013.06.23. 22:41:01

@n53: Hrzarsn, te itt? Ezeréve. Illetve eddig nem szúrtalak ki.

Motordoktor 2013.06.23. 23:05:56

@Make Valamit: Az elírás volt, izzítás a helyes, azt hiszem, de ebben tényleg nincs motorvezérlő. Mechanikus Bosch soros adagolója van.

n53 (törölt) 2013.06.23. 23:58:08

@ommm: Az Index hazilagos "jugend forscht" kiserlete all a BASF Coatings kutatasaival szemben. Ne rohogtesd ki magad.

@Motordoktor: Tetszoleges masikat is szetszedhetsz.

@Tie: Az ajtok es a teto is belso burkolati elemekkel vannak ellatva, koztuk pedig centis legreteg van - azaz szigetelve vannak. Tovabba a femek az IR-sugarzas 80-96%-at visszaverik.
Harmat talalhatsz, a hovedo uvegeket mivel kezelik.

Rocko- 2013.06.23. 23:59:23

@MetroGoldwinMayer: Pulzus normál, nincs ezekben semmi lelkesítő. Hopp, ott jön egy szép 124-es Mercedes kombi. Pupilla kitágul, kis izgalom, azonnal beazonosítom az évjáratát, gyors állapotfelmérés, szép az állása, nem rohad, elhalad mellettem. Jönnek megint a többiek, unalom.

Ha ez évekig ismétlődik, az már nem hirtelen fellángolás, hanem tartós szerelem, és valamit tenni kell, lépni kell. Évek óta nézem a használtautón, szűrő beállítva klímás, automata, dízel kombikra.

Rocko- 2013.06.24. 00:01:46

@Ádi F.: "esetleg az emissziós követelményeknek?"
????

Ádi F. 2013.06.24. 00:09:13

@novothauto: Ha Te nem vagy kompetens személy, akkor ki az? :) Várjuk a cikket! @Schütii: Azért érdekes, hogy a renault 1.5 dci-je elég tartósra sikerült és vannak jó franciák, bár inkább nem mondok semmit, vannak tartós motorok ez a lényeg, az emlegetetteket ildomos kerülni.

Ádi F. 2013.06.24. 00:15:51

@Rocko-: A "kiélezett" teknikára gondolok és az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre, példát mondani nem tudok (kénszegény olaj(?), könyebb alkatrészek az alacsonyabb mozgási, surlódási energia miatt.), lehet ótvarságot mondok, ezért vagyok fotelfizikus...

DrSzoke 2013.06.24. 00:39:05

@lcka: erre barmelyik auto kepes,amiben komfort elektronika van.Sajnos.Modern korunk egyik "hatalmas" vivmanya.Fejbol vagom,e46 kesztyutarto mogott GM5 feliuratu feher doboz,VAG utasules /jobbkormanyoson/szonyeg alatt.Imadnak bekrepalni.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 07:11:33

Megértem a rajongást, ez még VALÓDI autó, tartós anyagokkal és lélekkel, emberközpontúsággal. Egyik sincs meg egy mai hitvány műanyag négykerekű lélekvesztőben. Ami viszont kissé irritál, az a Merci-bolondéria. Ezt a tartósságot, ergonómiát tudta a kor több konkurens gépe is: japánok, svédek, sőt egy-egy francia nagyhajó is, csak erről itthon, ebben a kibaszott német szellemi és kulturális gyarmatban mindig hajlamosak a szűklátókörű emberek elfeledkezni.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.06.24. 07:34:29

@Ádi F.: annak a Peugeot/BMW motornak minden baja van, egyáltalán nem az az 'indítsd be és felejtsd el'... közvetlen benzinbefecsis motor létére be tudja rakni korommal a hengerfejben a szívócsatornákat, de úgy, hogy valami felére csökken az áramlás. A gyári nemtudomhányezres olajcserén a szerelő haverom csak röhögött, szerinte max 10000. Vízpumpabajaik is vannak, ami még csak-csak, viszont a hengerfej _nagyon_ nem tolerálja a melegen futást, a haver mutatott fényképet, amin minden második szívószelep el volt görbülve, mert ha túlmelegszik, kihullanak a szelepülékek :P A vicces az volt benne, hogy miközben várt hogy rendbeszedjék, szólt a gépműhely, hogy az nem tűnt fel, hogy a fagydugók is ki vannak lazulva (ezért melegedett).
Szóval ésszel azzal a motorral.

Renault 1.5DCi _tartós_ ??? Hehehehehehe. Kib.ott kis ördöglakat az a ""motor"". Ha egyszer valami baja volt, búcsúzz el tőle, sose lehet rendesen megcsinálni. Ott áll egy blokk a haver udvarán, nincs benne 40ekm, fossá vannak égve a csapágyak meg a hengerfalak benne. Szétment a turbóban egy szimering, és elkezde beszívni a saját motorolaját, ott állt a fhanszia csoda a győri kivezetőn üvöltő, fekete kormot okádó motorral.

Ellenben az 1.9DCi-ről tényleg nem hallottam sok rosszat. Persze lehet, hogy azért mert itthon még a Grand Sceniceket is az 1.5-össel vette a pórnép aztán csodálkozott hogy az M1-en kifelé miért van 'láthatatlan' emelkedő :D

redriot77 2013.06.24. 08:00:08

@kultúrpesszimista: "Ezt a tartósságot, ergonómiát tudta a kor több konkurens gépe is: japánok, svédek, sőt egy-egy francia nagyhajó is, "

Talán a Volvo 740/760-as széria rúghat labdába a W124 mellett a korabeli kínálatból, de a műszaki megoldásai nem voltak annyira előremutatók, és a külső/belső design sem érett időtálló klasszikussá mint a W124. A legtöbb túlélőt már megtámadta a rozsda.
Japánok? A Lexus LS400 már valóban kiváló autó volt, de árban és méretben inkább a W126 ellenfele volt. Korábbi japánok közül mi lehetett reális alternatívája a W124-nek? Mazda 929? Nissan Laurel? Toyota Camry? Hol vannak ezek a "tartós" autók? A legtöbbjük már 15-20 éve szétrohadt bontók mélyén.
A Citroen CX valóban nem rossz autó, bár a külső/belső designnal nem mindenki tud megbarátkozni. A Peugeot 505 is jó, de azért abból is hiányzik a Mercedes masszivitása. Őszintén, miért lenne JOBB egy 505-ös?

Nem mondom hogy csak a Mercedes gyártott jó autókat, de a nyolcvanas években csúcson volt a márka, és olyan erős modellkínálata volt ami olyan etalon volt a maga kategóriájában mint a Golf a kompaktok között. Azóta ez persze változott, de 25 éve még más volt a helyzet.

Nagyon sok autó egzotikus autó tetszik nekem is, de hidd el hogy nem a szűklátókörűség miatt nem vettem mondjuk egy Lancia Gammát, Pug 605-öst, Alfa 75-öt vagy a fenti típusok egyikét. Ha minden tényezőt összesítünk kijön hogy a W124 az egyik legésszerűbb választás ha napi használatú youngtimert keres az ember.

29 Palms 2013.06.24. 08:05:47

Nagyon jó választás, sok örömet az autóhoz. Jó látni hogy még egy példány került jó kezekbe.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 08:21:26

@redriot77: Nem figyeltél :nem azt állítom vagy állítottam, hogy JOBB lenne egy svéd vagy japán, csak annyit, hogy van olyan jó... A Volvot illetően vitatkoznék: gyakorlatilag az összes Volvo volt ennyire tartós, és távolról sem csak a 740/760-as szériáról érdemes beszélni, de ott vannak a 8-asok, 9-esek is... Aztán ne felejtsük el a Saabokat, amiket elfelejtettél említeni. A francia vonalból ezekre gondoltam én is. A japánok esetében én régebbi típusokra gondoltam: egy '80-as évekbeli Legend vagy Sigma pl...

kultúrpesszimista 2013.06.24. 08:26:31

@redriot77: "Korábbi japánok közül mi lehetett reális alternatívája a W124-nek? Mazda 929? Nissan Laurel? Toyota Camry? Hol vannak ezek a "tartós" autók? A legtöbbjük már 15-20 éve szétrohadt bontók mélyén."

Francokat rohadtak szét, csak annyira kevés volt ezekből itthon, hogy vagy széttörték és elbontották ezek nagy részét, vagy pár gyűjtő kezében van még az a pár darab...

kultúrpesszimista 2013.06.24. 08:32:11

Rohadt fórum, írtam és nem jelent meg.....

redriot77 2013.06.24. 09:04:34

@kultúrpesszimista: a Saabokat nem felejtettem el, csak a 900-as kisebb kategória, és a tervezése során sok kényszer szülte megoldást választottak - ezt elég jól összefoglalja az Oldtimer-Youngtimer Magazin cikke (asszem idei első szám.) Egy Mercedesben meg pont az a szép hogy nincsenek benne esetleges részletek, minden alkatrész okkal olyan amilyen, okkal van azon a helyen ahová tervezték. A 900-as ettől elég messze van.
A 9000-es meg gyakrolatilag a Croma/Thema/164 vonal. A maguk idejében nem voltak rossz nagykocsik, de mára rendesen megfakult a fényük.
A Sigma viszont tényleg egy gyöngyszem: lehet hogy tényleg az volt a "japán Mercedes"?

Ádi F. 2013.06.24. 09:26:46

@Make Valamit: Van kettő 1.5dci a családban clio 130Ekm-el és egy kangoo 250E-el, most jutottunk el odáig, hogy bízunk bennük, de remélem bírják még pár évig, legalább úgy, mint az elődjük a régi 1.9d 205-ös bírta, illetve még most is bírja a 300000km-en túl (csak végelgyengülésban szenved, 140km/h a vége...vajon miért?), ellenben ezekben a kasztnikban talán dinamikusnak is lehet nevezni ezeket a motorokat., de félelmetesen más a karakterisztikájuk... Egy ismerősnek volt egy 3.0 dájzeles espace-a, na azzal olyan mesébe illően szívott, hogy fájt nézni (és vele együtt mi is a pálya mentén, amikor úgy határozott, hogy ő most nem megy tovább. Tehát a gondok nem szűntek meg...

balazst 2013.06.24. 09:34:15

@kultúrpesszimista: Sigma nem volt nálunk a 80-as években, csak Sapporo esetleg.

közösperonos átszállás 2013.06.24. 09:39:11

"A 9000-es meg gyakrolatilag a Croma/Thema/164 vonal. A maguk idejében nem voltak rossz nagykocsik, de mára rendesen megfakult a fényük."

Miért, a Merciké nem? Ha így vadászni kell egy normális állapotút, akkor se? Én nem hinném...

A másik meg, hogy '97-es Alfa 164-et kapsz '90-es évjáratú W124 árában, sőt.

@cikk: "A futómű korának legjobbja"

A futómű korának _egyik_ legjobbja, mármint; _a_ legjobbról nincs értelme beszélni.

ommm 2013.06.24. 09:55:44

@n53: Tudod mit? Megcsináljuk, megmérjük, aztán talán beletörődsz, hogy a gyakorlat más, mint a laborteszt. Köszi.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 10:05:58

@balazst: lehetséges, passz. De nem is ez a lényeges itt, hanem az, hogy Hungarisztánban sokan elfeledkeznek olyan típusokról, "titkos tippekről", amik összességében hozták azt a megbízhatósági, szerethetőségi, tartóssági faktort, amit az annyira sztárolt, sok tekintetben túlértékelt német gépek.

redriot77 2013.06.24. 10:09:02

@közösperonos átszállás: "Miért, a Merciké nem? Ha így vadászni kell egy normális állapotút, akkor se? Én nem hinném..."

Sok a széthajtott Mercedes, ez így van. Mivel masszív, megbízható kocsi hírében áll ezért a második, harmadik tulajdonosok már gyakran úgy voltak vele: minek javítani, hisz ez egy Merci, úgysem megy tönkre! Így a kemény igénybevétel mellett egyre igénytelenebb karbantartásban részesültek. Azért ha egy széttaposott, beleit vonszoló, milliót futott 124-est látunk ne felejtsük el hogy a legtöbb kocsi ekkora igénybevételtől már rég a bontóban bomladozó autóhulla volna.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 10:09:35

@redriot77: nincs kedvem vitatkozni veled, te is csak nézel, de nem látsz... Mondd, hogy elfogult vagy és oké.

közösperonos átszállás 2013.06.24. 10:26:47

@redriot77: "Sok a széthajtott Mercedes, ez így van. Mivel masszív, megbízható kocsi hírében áll ezért a második, harmadik tulajdonosok már gyakran úgy voltak vele: minek javítani, hisz ez egy Merci, úgysem megy tönkre! "

Sok a széthajtott Saab, ez így van. Mivel olcsó kocsi, ezért a második, harmadik tulajdonosok már gyakran úgy voltak vele: miért költeném rá a vételár ötödét/negyedét/felét (ami adott esetben akár ugyanennyi lett volna egy Mercire is, oldjuk meg inkább okosba.

(Ha okolhatjuk a tulajokat az egyik esetben, akkor a másikban is.)

"Azért ha egy széttaposott, beleit vonszoló, milliót futott 124-est látunk ne felejtsük el hogy a legtöbb kocsi ekkora igénybevételtől már rég a bontóban bomladozó autóhulla volna. "

A múltkor pont írtam egy 850e-t futott Hondáról, amúgy.

A másik meg, hogy felhasználóként logikusabb azt nézni, mit kapok a pénzemért. Ha ugyanannyiért Merciből olyat kapok, ami hát itt-ott rozsdáll már, meg ez, meg az, akkor az, hogy de hát egymilliót futott, valahogy nem tűnik releváns infónak, annyit, és? Olyan autót akarsz venni, amiben már csillió kilométer van? Miért?

redriot77 2013.06.24. 10:27:21

@kultúrpesszimista: igazad van, hagyjuk. Te pedig időrő-időre bebizonyítod hogy nem a nagy magyar realitás talaján mozogsz, megfeledkezel olyan apróságokról mint alkatrészkínálatról és árakról, az adott típushoz értő és megfizethető szerelőkről és más mindennapos használat során teljesen elhanyagolható tényezőkről. Itt a vége.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 10:28:16

@közösperonos átszállás: mer'mercédesz. és az jó. az csak jó lehet. magyarföldön bisztosan. ;-)

kultúrpesszimista 2013.06.24. 10:33:12

@redriot77: te is tudod, hogy ez baromság. Nincs olyan, hogy magyar realitás, a világ kinyílt szerencsére (csak sajnos a szemlélet nem eléggé). Klubok vannak, internet van, belföldi és külföldi fórumok vannak stb. Most őszintén: mennyire tipikus probléma az 2013-ban, hogy valaki Honda vagy Saab tulajként nem tud megkapni minden alkatrészt és/vagy nem ismer jó szerelőt?! Ez nonszensz. Amiket ráadásul te "egzotikus" autókként említesz, azok soha nem voltak egzotikusak, még itthon se. Nem kommerszek (volumengyártók), de nem is egzotikusak. De ma már egy valódi egzotikus (értem ez alatt a presztizst és/vagy a ritkaságot) autót sem lehetetlen megfelelően szervizelni és alkatrészeket szerezni hozzá, kiváló példa erre Karotta Datsunja.

El kell menni nyugati országokba (ha esetleg még nem voltál) és csodálkozni fogsz, hogy milyen gépek milyen állapotban futnak. Tarkább az utcakép, jobb az ember kedve is. Nem úgy, mint itthon.

redriot77 2013.06.24. 10:59:48

@kultúrpesszimista: "a világ kinyílt szerencsére"

Persze, nyilván van alkatrész, csak pénz is idő szempontjából nem mindegy hogy az e-bayen kell-e levadászni, külföldről megrendelni, vagy a Bárdinál választhatok háromféle közül is és bármelyiket legkésőbb másnap már a kezemben van.

Aki második, harmadik autónak tart youngtimert annak ez másodlagos tényező lehet. Én amellett hogy szűklátókörű vagyok még szegény is vagyok így egyetlen autótól várom el hogy számomra érdekes is legyen de mindennapos használatra is tökéletesen alkalmas legyen.

Az egzotikus jelzőt pedig nem úgy használtam mint mondjuk a Classic & Sport Cars újságírói, hanem olyan autókra érettem amiket az utcán jó ha kétévente látok.

"De ma már egy valódi egzotikus --- autót sem lehetetlen megfelelően szervizelni és alkatrészeket szerezni hozzá, kiváló példa erre Karotta Datsunja."

Mint már említettem kilóg a seggem a pörköltfoltos mackóalsóból, mégis youngtimerre vágytam. Így hiába szeretnék nem tudok belefogni egy Iso Rivolta felújításába. Mellesleg furán is nézne ki a panel előtti parkolóban.

r77 2013.06.24. 10:59:50

Az autó a bátyámé volt, és tényleg nagyon oda volt figyelve rá, újabbra váltás miatt került eladósorba. Míg megvolt csak ketten vezettük, és mindig minden, időben cserélve volt, csakis gyári alkatrészekkel. Merci specialisták szervizelték. Bár minden autó annyi gondoskodást kapna mint ez. Sok balesetmentest hozzá mégegyszer.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 11:04:32

@redriot77: Egy szó mint száz: van más is, mint Mercedes, Audi, BMW. Ezek kiváló autók, főleg a '80-as évekből valók még szerethetők is, de bőven van más is. Engem csak a szűklátókörűség zavar.

"egyetlen autótól várom el hogy számomra érdekes is legyen de mindennapos használatra is tökéletesen alkalmas legyen."

Bőven akad ilyen a teuton csodákon kívül is. És még olcsóbbak is, viszont nem kevésbé jók, szerethetők.

Pierr Kardán 2013.06.24. 11:45:23

"Az autó több szerkezeti eleménél használják a motor vákuumját, "

Egy ilyen dízel csettegőben milyen vákuumja van a motornak?

Szociknak vége 2013.06.24. 12:17:13

@redriot77: Elég bátor dolog azt állítani, hogy a 124es tartósabb mint a kor autói, vagy ellenállóbb a rozsdának.

1)Ebből 100x annyit adtak el újként Európában, mint az említett példa Volvókból, és 90% régen kockára van préselve. Amikor már kimentek a divatból akor a gorenjével beficcentek a K-Eui pusztákra. A maradék nagy része bontóérett, K-Európában és Afrikában várja a véget. Nem volt ezekben semmi, mi romlana el? Tényleg csak megrohadni tud, azt később teszi mint egy korbeli japán cserébe a japóhoz képest sokat eszik és lassú.

Egy szép példány persze nosztalgiát ébreszt, de ezeket nem is ésszerü, és nem is érdemes már mindennap használni, ami még kinéz valahogy azt el kell tenni befőttnek.

Schütii 2013.06.24. 12:46:40

@Pierr Kardán: Olyan, amilyet a vákuumszivattyú csinál.

invisibility 2013.06.24. 12:53:15

Két dolog miatt nincs ilyen autóm.
Túl fiatal vagyok a dieselhez és túl csóró, hogy egy normális állapotút fenttartsak.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 12:56:01

@invisibility: kell a francnak diesel. Szarabbul megy, mint a benzines, hangos, büdös, környezetszennyező, télen nehezebben melegszik be. Amit meg megspórolsz az üzemanyagon, ráköltöd az érzékenyebb motor miatti szervizre. Gázolaj menjen a traktorokba, autókba benzin való! ;-)

VI 1.6 2013.06.24. 13:04:21

szia!

mennyibe fájt neked ez a pöpppec kis gépezet???

invisibility 2013.06.24. 13:08:03

@kultúrpesszimista: Ezzel egyet kell értsek. Viszont egy örvénykamrás klattyogása oly megnyugtató tud lenni, akár egy Rába difi búgása.

Rák Attantam 2013.06.24. 13:09:37

@invisibility: "Túl fiatal vagyok a dieselhez..." :)
Három diesel autót (az első hármat) használtam el, mire erre rájöttem. Mondjuk azok még nem common rail-ek voltak, úgyhogy elnézőbben viselkedtek a fiatalkori hülyegyerek-énemmel. :)
Nem igazán mentek, de ha jobban belegondolok, talán "ők" tették lehetővé, hogy ma itt írogathatok.
Manapság persze már nem lenne igaz a "dieselt a fiatal kezdőknek!" felkiáltás, mert a mai modern dieselek is ugyanúgy mennek, mint a benzinesek.

csiky944 2013.06.24. 13:14:21

@kultúrpesszimista: azér egy td 124-es nem megy rosszul
kamrás dízelnél némelyik benzines is lassabban melegszik
5-6hengeres dízelnek jobb a hangja mint egy nyamvadt sor4-nek

csiky944 2013.06.24. 13:15:31

@Pierr Kardán: vákuumszivattyúja van,tkp a vezérlés hajtja,szét is szokott hullani és akkor televeri fémreszelékkel a motor,nekem is szétment egyszer

csiky944 2013.06.24. 13:18:17

@Make Valamit: 1,5dci nem lenne rossz,de nem a balkáni mentalitáshoz való az a motor

invisibility 2013.06.24. 13:18:50

@Rák Attantam: 125 lovas 2012-es transitot vezetek nap mint nap. A mai dieselek valóban nagyon szépet tudnak lépni, viszont ha beokádik valami rajtuk akkor az minden csak nem olcsó.

csiky944 2013.06.24. 13:25:07

@MetroGoldwinMayer: a hidrós citromom után vettem a w124-et,visszasírtam az xm-et.....

Rák Attantam 2013.06.24. 13:27:19

@invisibility: "...minden csak nem olcsó"

Ja, azt még hozzátenném, hogy az első autóm egy 85-ös Ford Fiesta 1.6D volt, a második egy 85-ös Opel Kadett 1.6D (ezt a mai napig nem értem, hogy miért kellett, biztos a kalandvágy :D ), utána egy nem is tudom, tán 92-es Opel Omega 2.3td. A Fiestának a váltója nem bírt ki engem (amúgy nagyon hűséges kis autó volt), a Kadett eleve kompromi... kompressziómentes volt, az Omegának csak a hengerfeje volt 3 helyen átrepedve. De még így is kibírta a csóróságom. Szerintem egy mai common railes "nagy hibával" a mostani lehetőségeim közepette is fogcsikorgatva kelnék birokra, valóban.
Egyébként az akkori indokaim még ma is érvényesek: dízelt munkára, nagy kilométer teljesítményű felhasználásra. Úgy tán megéri.

invisibility 2013.06.24. 13:36:00

@Rák Attantam: Igen igen. Valahogy érződik is az írásodból, hogy az akkori diesel motorok jelentősebb problémákkal mint a hengerfejrepedés vagy erősebb lekokszosodás mellett is még elketyegtek. Amíg öngyulladásra bírták a gázolajat addig haza is vittek, onnan meg a szerelőhöz. De a mai autó? Egy kicsit jobban lekormolódik egy jeladó már le is tilt az egész rendszer. Egy komplett CR rendszer árából egy öreg dieselt az utolsó csavarig fel lehet újítani ami ismét képes sokszázezer kilométer megtételére.

Rák Attantam 2013.06.24. 14:54:54

@invisibility: Most egy 94-es, benzines Chrysler LHS-t hajtok. Nem a torka véres, csak a kisujját vágta meg picit. De valamiért mindig elájul, ha a saját vérét meglátja. :D
Ezért is kerestem volna Novoth urat, de az m5m hamarabb válaszolt. Valószínűleg a főtengely pozíció jeladó kap hőgutát és attól áll le a vén nyanya a nyári melegben, úgy 100 km megtétele után. 28 dollár (itthon 40-50000). De ha már a rockauto.com-on jártam, vettem még némi klíma kupplungot vezérlő nyomáskapcsolót, klíma hűtőközeg nyomásérzékelőt, hűtővíz hőmérséklet szenzort, termosztátot, fékjavító készletet. Az egészet megúsztam szállítási költségestől 130 dollárból. Ha nem vasárnap érkezik be az országba és kiszúrja a vám, akkor még fizetek rá áfát is. Még így is egynegyedébe-egyharmadába kerül, mintha itthon venném.
Csak mire kiderül a baja... :D

soma9000 2013.06.24. 15:03:29

Sziasztok!

Leginkább readonly vagyok, sőt, tulajdonképpen teljesen, ez az első kommentem, pedig a nickem jó régi (inkább az Index autós fórumain forgolódom). Amint ez a nick mutatja is, van/volt közöm a Saab 9000-eshez, és mivel látom, hogy a kedvenc Mercedesem mellett ez a típus is szóba került, úgy gondoltam, hogy szakítok eddigi szokásommal és írok. Láttam itt mindenféle aspektust, úgy gondoltam, hogy konstruktív lesz, ha a saját, empirikus alapokon nyugvó információhalmazomat zanzásítva megosztom.

Volt a családban három 9000-es, egy 2.3 kisturbós, egy 2.0 nagyturbós és egy 270 lóra húzott Aero. Összesen nagyjából háromszáz ezer kilométert mentünk velük. Sokáig szerettük őket, annak ellenére, hogy mindig elromlottak. Nyolc év szábozás után már nagyon elegünk lett a havi-kéthavi szervizbe járásból, így elhatároztuk, hogy cserélünk. Az egyik egy tartósbérelt új S80 volt (ez most nem téma, erről csak annyit, hogy SOHA ne menjetek bele semmi ilyesmibe), a másik pedig egy kisgyerekkori álmom, egy régi, nagymotoros Mercedes.

Eredetileg 126-ost kerestem, de másfél év - a végén már elkeseredett - keresés után teljesen véletlenül belefutottam egy 124/E420-ba, és annyira belezúgtam, hogy lecsaptam rá. A dolog pikantériája, hogy az autó megfordult a Motordoktornál is, én Bende Tibitől vettem, aki tőle vette :)

Szóba került itt mindenféle egyéb autó, én a 9000 vs. 124 összehasonlításban tudok érdemi dolgokat hozzáfűzni, tekintve, hogy ezekkel van tapasztalat. Az első dolog, ami sokként ért a mindennapi használat során, hogy micsoda különbség van műszaki kifinomultságban. A fék és a futómű olyan sok kategóriával jobb a Mercedesben, hogy már ez a kettő elég ahhoz, hogy ne lehessen egy lapon említeni a két autót. A beltér egyben van, az anyagok szintén klasszisokkal jobbak, az összerakottság példás, nem zörög, nem csörög. Amiben viszont leginkább több a csillagos, az a tartósság és a megbízhatóság. Ezzel bármikor elindulok Spanyolországba is nyugodt szívvel.

Örök szerelem, és ezzel természetesen elfogultság jár. Nem is állítom tehát, hogy a 124-es a világ legjobb autója, annak ellenére, hogy én annak tartom (legalábbis az egyiknek :) ). De kétségkívül egy rendkívül kellemes ötvözete a mindennapi autózásnak és a közlekedésnek. Élvezet vele minden méter és meg is lehet benne bízni. Dolog van vele, persze, melyik youngtimerrel nincs, de cserébe van neki lelke. Egy szó mint száz, a 9000-es Saab (annak ellenére, hogy abszolút értékben az egy teljesen jó autó) nem említhető egy lapon vele, más ligában fociznak. Ez az akkori árcédulájukon is meglátszott, de a most látható értéktartásuk is igen beszédes.

Kösz, hogy végigolvastátok.

közösperonos átszállás 2013.06.24. 15:30:47

@soma9000: Oké, csak amit pedzegettünk, hogy hányszorosába is került ez a 124-es egy 9000-esnek? Illetve fordítva, ha eladjátok az utolsó 9000-est, abból milyen Mercit kaptatok volna? (Vagy ha vételkor döntötök másként.)

kultúrpesszimista 2013.06.24. 15:32:18

@Rák Attantam: "a mai modern dieselek is ugyanúgy mennek, mint a benzinesek."

Mondod te. Csakhogy ez hülyeség. Volt szerencsém céges dízeleket vezetni, több mint 150e km-t tettem meg több géppel is. A nyomatékgörbéjük kifejezetten hervasztó, idegesítő az a szűk mezsgye, amin belül használhatók. Turbólyuk, hamar lepörög, nagy szemvényvesztés az egész. És kormol, és télen hideg, és hangos. Soha dízelt!

kultúrpesszimista 2013.06.24. 15:33:18

@csiky944: 'sszameg, az ember nem azért vesz/választ autót, hogy milyen a hangja! Ez sokadik szempont. Egy dízel pedig igenis brekeg, mindig.

kultúrpesszimista 2013.06.24. 15:37:52

@soma9000: ez voltaképp nem érdemi (ellen)vélemény. Az, hogy neked kiábrándító tapasztalataid voltak a Saabokkal, Volvoval, az nem feltétlen a típust minősíti, annál inkább az előző gazdákat. Szar konkrét autók voltak alattad, ennyi. Tudnék hozni Saabos, Volvos kollégákat, akik az ellenkező tapasztalatokról számolhatnak be, a Mercedes, BMW, Audik ellenében is, nem erről van szó...

De, egy ligában játszanak, nagyon is.

Rák Attantam 2013.06.24. 15:57:33

@kultúrpesszimista: Én autókról beszéltem, nem közlekedőedényekről. Nyilván egy 1.5dCi-t ne hasonlítgassunk... mondjuk semmivel sem.

Ádi F. 2013.06.24. 16:21:32

@csiky944: Nem lenne, de nem szabad bármelyik mercedes dieselhez hasonlítani. Legyen az a fecskébe szerelt om615 (200D), vagy egy modern cdi, szinte kivétel nélkül normálisan hajtva átlépik a milliót, csak figyelni kell a rendes, rendszeres karbantartásra, de ez minden motorra igaz. :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.06.24. 17:15:35

a villantós cégautót akarok ,posthoz miért nem lehet hozzá szólni?
lenne nagy röhögés:-)

lcka 2013.06.24. 17:57:46

@DrSzoke:

a jó öreg grund modul, persze tudom

egyébként most pont 46om van, de a tapasztalat már a korábbiakból megvolt

félreértés ne essék, én így "szeretem" ezeket, mert az öntudatuktól függetlenül azért több pozitívum rejlik ebben a megoldásban (retrofit kézség pl.)

mindössze azt próbáltam kifejezni hogy ennyire nem tudtam soha ellágyulni egy autó irányába mint a posztíró, egyszerűen nem tudok ilyen szentimentálisan közelíteni, pedig annyira akarnék :-)

Józsi a guminagykeres 2013.06.24. 19:19:18

@Gyurma73: "pár hónapon belül muszáj lesz egy autó amiről azt olvassák le, "hogy ez igen!"Amiken gondolkodtam az a mercedes w203, audi A6 C5-ös széria és volkswagen Passat V. Az ár elmehet 1,5 - 2 millióig."

LOL.

lcka 2013.06.24. 19:32:10

én a másikhoz szólnék de nagyon..

csiky944 2013.06.24. 19:35:11

@kultúrpesszimista: a 300td-m úgy 1500-től csak a hathengeres morajlást hallatta

csiky944 2013.06.24. 19:47:35

@Ádi F.: az a kis dci is elmegy sokat,ha normális ember hajtja

von Tom 2013.06.24. 19:47:40

Gyerekek, 1998-ig tartott az AUTÓGYÁRTÁS. Ezután már csak egy szimpla fogyasztási termék kerül le a sorról...

von Tom 2013.06.24. 19:50:33

@Józsi a guminagykeres: Kíváncsi lennék - ha lehetnék - a vállalkozásra, ami egy ilyen "villantós" autóval prezentálja a múlt évek iszonyatos üzleti sikerét... :-)

mbtomi 2013.06.24. 21:17:40

Mindkét MB-met (E230 kereklámpa, Vaneo) odaadnám egy JÓ ÁLLAPOTÚ ilyen kombiért!!! Én is ismertem egy ilyen 250D-t, nagyon jó volt vele menni... Sok örömet kívánok vele!!!! Irigyellek nagyon!

Józsi a guminagykeres 2013.06.24. 21:45:05

@Gyurma73: Mivel a muszáj-t le tudta helyesen írni, így erős a gyanú,hogy kamu.

etwas kultur muss sein 2013.06.24. 22:04:13

Mindig is nagyon szerettem ezeket a MB-eket, de most, hogy divat lett, már egyre kevésbé érzem a vonzalmat irántuk. :-/

kultúrpesszimista 2013.06.24. 22:05:44

@Rák Attantam: én is autókról beszéltem, nagyokos. Vagy szerinted a mai Toyoták nem autók?!

kultúrpesszimista 2013.06.24. 22:06:52

@MadamSzopole: most, hogy divat lett?! Úgy érted, az elmúlt 30-40 évben?

Ádi F. 2013.06.24. 22:50:07

@csiky944: Persze, van megfordult nálunk egy pár. Ez minden motorra igaz, az 1.5 nem gyárihibás, nem megy szét magától, mint az emlegetett motorok.

etwas kultur muss sein 2013.06.24. 22:51:09

@kultúrpesszimista: Mármint reneszánszukat élik w124 w126 w201 stb, ezáltal el is veszik a varázsuk (számomra).

kultúrpesszimista 2013.06.24. 22:55:53

@MadamSzopole: én azt mondom, inkább ezek a jóféle retro gépek éljék a reneszánszukat, mint egy mai lelketlen, űrtechikás antiautó-autók. És ne feledd: minden egyes w124 w126 w201 stb. az utcán kiszorít egy mai négykerekű, műanyag közlekedési célgépet! ;-) Ez sem utolsó szempont...

n53 (törölt) 2013.06.25. 00:19:02

@ommm:
www.adac.de/infotestrat/adac-im-einsatz/motorwelt/Test_Auto-Klimaanlagen.aspx
"Generell gilt: Je mehr Fenster, desto mehr Wärme dringt ins Innere. Wer allerdings glaubt, dass die Autofarbe eine große Rolle spielt, der täuscht sich: Ob ein Auto eine helle oder dunkle Lackierung hat, macht beim Temperaturanstieg nur ein bis zwei Grad Celsius aus."

Majd ne felejtsd el a videon kifejteni a kulonbsegeket a labor meg a gyakorlat kozott, ha mar a tema ekkora szakertojenek erzed magad (szabad eg alatt a femek nem viselkednek termikus tukorkent, csak a klimakamraban?). Es lehetoleg ne valami Voltcraft-hulladekkal egessetek magatokat, hanem bereljetek egy Fluke vagy Flir infrakamerat egy napra, hogy a meresnek ertelme is legyen.

ommm 2013.06.25. 00:34:06

@n53: Aranyapám, nagyon hiányoztál már, tényleg, kiengedtek? Kész szerencse, hogy a hétköznapi emberek nem infrakamerával a hónuk alatt mászkálnak, különben _tényleg_ meg kéne nekik magyaráznod, hogy a teszt szerint tkp. nem döglenek meg éppen a fekete autójukban.

horthy 2013.06.25. 02:08:25

Én nagyon tudnák örülni egy ezres suzukinak is...de amikor babymercit vezettem valami kis dieselt, azt mondtam, a német büszke lehet magára,hogy ilyen gépeket csinál...Egyébként nem vagyunk egyformák,mindenki rajonghat a saját autójáért, a hibáival együtt..

közösperonos átszállás 2013.06.25. 08:48:18

@ommm: Amúgy már a múltkorira is írni akartam, hogy

1) Edét nem fogod tudni meggyőzni, semmilyen méréssel, ez már a múltkor egyértelműen kiderült, mert neki van egy világképe, és az van, punktum,

2) főleg nem fogod meggyőzni egy Móricka-méréssel, márpedig (no offense, ez az igazság, pontosan kiderült pl. a hangosságméréseitekből) ti csak olyat tudnátok prezentálni. Egy mérés nem annyi, hogy odamegyünk, bedugjuk a kölcsönkért műszert és leolvassuk a számot, amit mutat, plusz az értelmezéséhez is érteni kell.

közösperonos átszállás 2013.06.25. 08:51:07

@kultúrpesszimista: "ez voltaképp nem érdemi (ellen)vélemény. Az, hogy neked kiábrándító tapasztalataid voltak a Saabokkal, Volvoval, az nem feltétlen a típust minősíti, annál inkább az előző gazdákat. Szar konkrét autók voltak alattad, ennyi."

Három db. Saab 9000-esből se vonhat le semmilyen tapasztalatot? Ezt azért nem gondoltad komolyan, remélem.

másik oldalon 2013.06.25. 11:00:23

Jó sokat fog érni egy olyan mérés ahol eleve prekoncepcióval, állnak neki. A feketének melegebbnek kell lenni, sokkal!

kultúrpesszimista 2013.06.25. 11:24:44

@ommm: Ja, persze. Egy sportautónál. Máskülönben irreleváns. Ahol előjöhet a szempont: diesel vs. benzin. (Én meg csakis benzinpárti vagyok.)

kultúrpesszimista 2013.06.25. 11:28:13

@közösperonos átszállás: pedig de. Ez ugyanis cseppet sem meglepő Magyarországon, ahol a tulajok előszeretettel szeretik lerohasztani a jobb sorsra érdemes autókat. Érdekes, hogy lehet az, hogy kimész Hollandiába, Belgiumba, és egy utcában találsz 2 kiváló állapotú CX-et is? Az ottaniak azt mondanák, hogy a CX egy szerethető, bár kényes típus, amely ha megkapja, amit kér, akkor megbízható. Itthon meg... Hogy is van ez? Remélem, érthető a dolog. Magyarország agyarország, nem mérvadó.

közösperonos átszállás 2013.06.25. 14:19:43

@kultúrpesszimista: "Ez ugyanis cseppet sem meglepő Magyarországon, ahol a tulajok előszeretettel szeretik lerohasztani a jobb sorsra érdemes autókat."

Ez nagyszerű, csak ebből azért következhet az simán, hogy itthon ne vegyél Saab 9000-est, mert elsöprő többségüket lerohasztották. Mondom, én ennél sokkal érdekesebbnek találom azt, hogy bár vadászni kell egy megkímélt Mercire, meg aranyárban mérik, mégis, az ilyen példányok alapján kijelenthető, hogy a Merci az strapabíró, pedig ezek a példányok se épp a hazai átlagot képviselik.

kultúrpesszimista 2013.06.25. 18:08:02

@közösperonos átszállás: GOTO BACK. Nem azt állítottam, hogy a Merci ne volna strapabíró! Dehogynem. Etalon a műfajban. De azt is állítom, hogy jócskán akadnak még hasonló típusok, amelyekről itthon hajlamosak a csőlátásúak elfeledkezni.

Scaleo 2013.06.25. 19:16:29

Jó kis autó ez, valamikor utasként sokat ültem egy ilyenben, és tényleg elképesztően kényelmes volt. A maiak persze még kényelmesebbek, ez is tény.

Mondjuk azt nem értem, miért ne lenne legalább ekkora mérnöki teljesítmény egy mai mikroprocesszoros gép. Igen, ott már informatikusok és villamosmérnökök is aktívan kellenek a tervezéshez, de éppen ez a jó benne, nemcsak a gépészeké a világ. :) Minél több a mikroprocesszor, annál jobb. :)

A döntött szélvédő pedig szerintem az egyik legjobb dolog, amit az autóiparban kitaláltak. Egyrészt sokkal jobb a légellenállás szempontjából (azért nem teljesen hülyék a mai autók tervezői), másrészt világosabb lesz az utastér és jobban kilátni. Szerintem sokkal jobban is néznek ki a mai autók. Persze ez szubjektív, de nekem a meredek szélvédős autók sokkal kevésbé jönnek be, meg úgy egyáltalán: a magasabb építésű, meredekebb lapokkal határolt bódék sem különösebben tetszenek. A lapos, elnyújtott, dinamikus formák, na azok igen. :) Mondjuk ez a W124 még egy jó kompromisszum: se nem túl meredek, se nem túl lapos. Szerintem nem rossz. A klímát meg úgyse lehet megspórolni, avagy egy Wartburgban ugyanúgy megdöglesz klíma nélkül, mint mondjuk egy Mégane-ban. Tapasztalat. :)

kultúrpesszimista 2013.06.25. 19:26:32

@Scaleo: "Jó kis autó ez, valamikor utasként sokat ültem egy ilyenben, és tényleg elképesztően kényelmes volt. A maiak persze még kényelmesebbek, ez is tény."

Általában érted ezt, vagy a mai Mercedesekre?

"Szerintem sokkal jobban is néznek ki a mai autók."

"meg úgy egyáltalán: a magasabb építésű, meredekebb lapokkal határolt bódék sem különösebben tetszenek."

A két kijelentés kizárja egymást.

soma9000 2013.06.25. 19:35:49

@közösperonos átszállás: Az egyik 9000-es, amit vettünk 1 évet volt itthon mielőtt hozzánk került, azelőtt Svájcban gurult, ott is adták át újonnan. A másik ötéves korában került hozzánk 2000-ben, jó állapotban, szervizkönyvvel, a harmadik (az Aero) volt a legproblémásabb, az valóban hebehurgya döntés volt, de mondjuk volt idő rendberakni, költöttünk is rá rendesen, motor, váltó, bódé, amit akarsz, de sose lett jó (viszont kurvára ment :) ). De a másik kettő rendben volt, aztán azok is elromlósak voltak, különösen 11-12 éves koruk körül kezdtek el nagyon megbízhatatlanná válni. Annyira, hogy az utolsó három évben, ha külföldre mentünk, autót béreltünk, mert nem mertünk velük elindulni a határon túlra...

9000-esből azért nem találni rendben lévő állapotút, mert nincs. Nem bírják úgy, egy-egy nagyon ritka, megkímélt kivételtől eltekintve (mint pl. amit én is írtam), a Merciket meg a "ez úgyis bírja, jó lesz bele a ladagátló meg a fáradt olaj" közvélekedés szerint rommá hajtják. Ezért van itthon arany áruk a jó állapotúaknak, kint (az ottani mércével is jó értéktartás mellett) olcsóbban találni megbízható kondícióban lévőt. Csak hát ugye arra meg jön a regadó...

Az árak összevetését illetően: én is írtam, hogy árban sem újonnan, sem használtan (úgy pláne nem) nincsenek egy kategóriában, te meg megismételted más szavakkal :)

kultúrpesszimista 2013.06.25. 19:44:34

@soma9000: mindez nem győzött meg, de tényleg mindegy. Bármit, ismétlem, bármit le lehet amortizálni rövid idő alatt. Még egy Rolls-Royce-t is.

Scaleo 2013.06.25. 19:47:07

@kultúrpesszimista:
"Általában érted ezt, vagy a mai Mercedesekre?"

A kategóriájára. Teljesen világos, hogy egy mai felső-középkategóriás prémium még kényelmesebb tud lenni, mint ez. Meglepne, ha mondjuk egy mai E-Klasse vagy egy A6 nem verne oda ennek komfortban. Mondom ezt azzal együtt, hogy én ennek a W124-nek a kényelmével is kiegyeznék. :)

"A két kijelentés kizárja egymást."

Miért is? Csak magas építésű, meredek szélvédőjű autók vannak ma a piacon? Lemaradtam valamiről?

kultúrpesszimista 2013.06.25. 20:05:17

@Scaleo: oké, azt hittem, általában, a mai autókra érted, ami nyilván az összehasonlítás végett is bajos lenne...

"Miért is? Csak magas építésű, meredek szélvédőjű autók vannak ma a piacon? Lemaradtam valamiről?"

Zömében igen. Én hányok a mai autók 97%-ától és nemcsak az anyagiak miatt nem vágyom mai autókra. 15-20 éve, és régebben az autók élvezetesebbek voltak, nagyobb vezetési élményt nyújtottak. Alacsonyabbak voltak, a súlypont ezáltal lejjebb is volt. És igen, a legtöbb mai autónak meredekebb a szélvédője, mint a korábbi autóknak, ami már ízlés dolga, nem egyértelműen jobb vagy rosszabb önmagában. Az autók arányainak viszont nem tesz jót, mert rengeteg öklendetesen ronda autót produkál. Nézz meg tipikusan egy mai Fiatot vagy Peugeot-t: hányinger...

soma9000 2013.06.25. 20:17:25

@kultúrpesszimista: Nem akarlak meggyőzni. Van összesen tizenhárom év és több mint 350ezer km tapasztalat a típusokkal, a közvetlen környezetemben még több, még több autóval, nincs szükség a jóváhagyásodra.

kultúrpesszimista 2013.06.25. 20:29:02

@soma9000: rendben, elfogadom. De annyit azért hozzátennék, hogy lehetne hozni több olyan embert itt, akik ugyanilyen időbeli és km tapasztalattal a hátuk mögött az általad tapasztaltakhoz képest ellenkező tapasztalatokról számolnának be. És ez távolról sem valamiféle önigazoló érvelés, vagy kritikátlan típusvédelem a részemről, elvégre nem egy Kispolskiról van szó, ahol egyértelmű minden, hanem Saabról.

Scaleo 2013.06.25. 20:51:46

@kultúrpesszimista:
"15-20 éve, és régebben az autók élvezetesebbek voltak, nagyobb vezetési élményt nyújtottak."

Ez valahol szubjektív, de szerintem nincs így. Persze attól is függ, mit értünk vezetési élmény alatt. Nekem nem az a vezetési élmény, ha küzdök a géppel, és megérzem a kormányon azt is, hogy a pénzérme melyik oldalán hajtottam át. Persze aláírom, hogy egy puhány pöcs vagyok, de hát ez van, én már a XXI. század gyereke vagyok. Ahhoz, amit én vezetési élménynek tartok, sokkal közelebb áll egy mai, feszesebb futóműhangolású, a gázra élénken reagáló, harapós fékekkel szerelt, segédelektronikával megpakolt, alapvetően csendes jármű. :) Mondjuk egy M-es BMW, egy RS Audi vagy egy GT-86-os Toyota.

"És igen, a legtöbb mai autónak meredekebb a szélvédője, mint a korábbi autóknak, ami már ízlés dolga, nem egyértelműen jobb vagy rosszabb önmagában."

Ezt te honnan veszed? Ma éppen hogy mindennek döntött szélvédője van, most már egy Transit is totál személyautós. Csökkennek a légellenállási együtthatók, áramvonalasabbak a formák. Nem véletlenül megy itt a rinya a döntött szélvédő miatt, pedig szerintem ez alapvetően jó ötlet, még ha van némi hátránya is.

Magasabb építésű autók alatt én a magasabb egyterűkre, terepjárókra meg ilyesmikre gondoltam.

Az, hogy kinek mi tetszik, abszolúte szubjektív. Nem gondolnám, hogy bármelyikünk ízlése mérvadó kéne, hogy legyen. Nekem például semmi bajom a Peugeot-kkal, sőt, szerintem a stílus/négyzetméter arány a franciáknál a legmagasabb a világon. Kár a Renault-ért, ez az új irányzatuk nagyon nem jön be, se kívül. se belül. :(

kultúrpesszimista 2013.06.25. 21:26:16

@Scaleo: Tiszta sor, értem. Lám, ezért nem tudok mit kezdeni az Y, pláne a Z generációval. Én nagyon nem az vagyok. A kor persze egy szám, ettől még tetszhetne éppen más is, mint ami a generációmnak tetszik (zenével például így van), de hát ez van.

Lv Ford 2013.06.26. 09:11:29

A rokonomnak van egy ugyan ilyen csak sötétkékben. Még annak idején márkáért vette. Most 240 ezer valós km van benne (ez tuti) és annyira szereti, hogy soha nem válna meg tőle. Eddig a kötelező dolgokon kívül semmit nem kellet cserélni rajta. Egy héten kb. 1-2 szer használja,de akkor is csak kb. 60 km-t megy vele, ezt kivéve a garázsban áll, sőt amióta megvette, azóta garázslakó az autó, elmondása szerint az előző tulaj is ott tartotta.
Egyik nap csörög a telefon, hogy megvenném -e az autót 1400 Euro-ért, mert sajnos meg kell válnia tőle. Azonnal rávágtam, hogy meg hát! Ugyanis Németországban bevezették a nagyobb városokban a környezetvédelmi zónákat, Stuttgart és környékére már csak a zöld cimkés autók hajthatnak be a városokba. Mivel ez egy régi részecskeszűrő nélküli diesel, piros cinkével, így száműzve lett (volna), a városból.
Aki nem ismeri, 3 színű cimke van, a zöld, a sárga és a piros. Az állam kb. 50%-os támogatásával lehetett szűrőt feltetetni az autókra, de a gond az volt, hogy ezzel a szűrővel mindig csak egy fokozatot lehetett feljebb lépni. Tehát a pirosból csak sárga lehet, ami természetesen tök mindegy, mert azzal sem lehet behajtani. Szóval neki jutott a teljes elkeseredettség, nekem pedig az öröm, hogy lesz egy olyan autóm, ami egy jó gazdánál akár 1 millió km-t is elmegy, mert bár nem vagyok túlzottan oda az autókért, ettől függetlenül mindent megadok neki, sőt még többet is a kelleténél.
Egyik nap felhívott, hogy hála Istennek, de mégsem kell eladnia az autót ugyanis kiderült, hogy a pirosból is lehet zöldet csinálni akkor, ha nem turbo diesel. Hát mivel az övé nem az, így nekem sem lett egy tökéletes állapotú 240 ezres Mercim.
Pedig tényleg hibátlan, egy párszor már vezettem és nagyon beleszerettem. Lassan lendül be, de azután a 140-150-nel lemegy akár a térképről is.
De most fel is hívom, hogy ha egyszer, akár 10 év múlva is meggondolja magát és mégis el akarja adni, akkor ne szóljon másnak, csak nekem.

-= If =- 2013.07.08. 14:10:04

Először is gratulálni szeretnék az "új" autódhoz, legyen sok örömöd benne, amíg csak az örök rozsdamezőre nem jut. Másodsorban tanácsot szeretnék kérni tőled, illetve az itt jelenlévő kommentelőktől, mert hasonló a szitu ami felé haladok: használt, merci, öreg, de az a fajta, ami mellett ha elmész az utcán, és ott parkol, megcsodálod. Mit nézzek rajta, hol keressek olyan látható hibát, ami miatt inkább ellenjavalt a vétel? 15 éves 200d, a formája alapján 124es, a tulaj elmondása szerint (telefonon beszéltem csak vele eddig) rendszeresen szervizelték, az alvázát felújították. Csak szemezek az autóval (naponta elmegyek mellette), de napról napra jobban tetszik... Szóval kéne egy kis tanács és meghallgatom a fotelfizikusokat is :)

-= If =- 2013.07.08. 14:55:14

Módosítanék- nem 15 éves, hanem 15 éve van a bácsinál. Nagy különbség :)

VI 1.6 2013.07.13. 13:47:38

@Lv Ford: Akkor ez az autó kb 30 éves??????mert ezekkel a számokkal ennyi jön ki(120kmx52hét=6240km/év 240000km:6240km=38,64év..........nem nagy kaland heti 100-120km menni hibátlanul,szerintem ezt egy kétütemű trabant is tudja...nem trollkodom,szeretem a merciket,csak hááát ez így ebben a formában kicsit.........

Lv Ford 2013.07.15. 12:55:00

@VI 1.6: Nem tudom, hogy hány éves, de ennél az autónál nem is ez a lényeg.
Természetesen egy kétütemű Trabant fizikailag sem képes teljesíteni hiba nélkül a 240 ezer km-t.
A 60 km, az egy saccolt táv, ez a rendszeresség, így nem lehet beszorozni ezt a hetekkel, remélem ezt nem gondoltad komolyan, mert nem egy iskolai matek példának szántam. Az autóval nyilván messzebbre is járnak, nem csak a városban ingáznak.
Akkor helyesbítek: Az autóval heti rendszerességgel mennek kb. 60 km-t, és ehhez hozzá jönnek még az alkalmi hosszabb távú utak, ami fogalmam sincs, hogy mikor és mennyi, mert nincs menetlevele az autónak.

VI 1.6 2013.07.15. 19:37:08

@Lv Ford: ne kapd fel a vizet Louis Vuitton Ford csak tudod hány ilyen történetet halottam már,öreg németsvájciholland öreg rokonról....ha bele gondolsz sajnos az egész élet egy matematika!!!!

Lv Ford 2013.07.15. 22:37:05

@VI 1.6: Nem kaptam fel a vizet Vlagyimir Iljics!
Nem akarlak meggyőzni, ha hazudnék abból úgy sem lenne semmi hasznom, mert sajnos nem az enyém, ha meg az lenne, akkor úgy sem adnám el soha, tehát értelmetlen lenne a kilométert lehazudni.
Mi is itt lakunk No.-ban és hamarosan megyünk hozzájuk, adj egy e-mail címet és küldök róla pár képet.
De lehet matekozni is, az egyik autónkkal tavaly előtt 7 ezret, tavaly 22 ezret mentünk, az idén meg még 4 ezret sem. Érdekes különbségek, pedig van benne logika. Na ugyan mi lehet az? :-)

maupurr 2017.01.15. 00:53:52

@kultúrpesszimista: "itthon, ebben a kibaszott német szellemi és kulturális gyarmatban." Rég nevettem ilyen jót :-D
süti beállítások módosítása