Gondtalan élet egy marék ropiért?

  2012. május 12. - ommm Címkék: volvo totalcar s70 flotta t5 tc flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Hű, most látom csak, hogy lassan több, mint egy éve nem írtam semmit saját, metálszürke S70-esemről. Pedig meg voltam róla győződve, hogy nem így van, de valószínűleg csak a temérdek mivanavolvóval? – jellegű olvasói kérdés visszhangja rezonált a fejemben. Nagyjából mindegyikre csak annyit tudtam válaszolni: semmi.

Valami ilyesmit rajzoltunk óvodában is anno

Ezen pedig magam is meglepődtem már az együtt eltöltött több, mint egy év alatt. Hiszen papíron minden ellene szól: turbómotor, már éppen sok vezérlőkomputer, automataváltó, milliónyi elektromotor és vezeték, tévhitek tömkelegével övezett alkatrészárak és fenntartási költségek. A kilencvenes évek Volvóinak nincs jó hírük, ez leginkább a NedCar-nál készült S40-esek számlájára írható.

Pedig az S70 az utolsó, OG (old generation) Volvo, amit meg lehet és szabad venni. Mert nem hiszem, hogy szerencsém volt vele, 1500 eurós áron jutottam hozzá, ennyiért szoktak ezek menni, mindenki fél tőlük, mint a tűztől, mára pedig a magas fogyasztás Damoklész kardjaként lóg a potenciális vásárlók fölött. És riasztja el őket.


Pedig ha megnézzük Népítélet-rovatunkat, akkor látjuk, hogy 8,23-as átlagával kimagaslik a többi Volvo közül, ahogy azt is, hogy egy ilyen vásárlásakor két lehetőségünk van a jövőre nézve: vagy irgalmatlanul beszopjuk, mert figyelmetlenek vagyunk és nem késyülünk fel belőle, vagy egy életre megszeretjük ezt a külsőre kicsit semmilyen (már akink én. pl szeretem ezt a maszkulin formát), de karakterét tekintve nagyon hangulatos, kellemes és hűséges szekundánst.

Meg lehet szokni, bár kétségkívül nem olyan megkapó, mint az Alfámé volt. A kényelme ellenben elsőrangú

Bár lelkem mélyén néha-néha visszagondolok még csodás, 166-os Alfámra, de nem esik nehezemre bevallanom, hogy a Kredenccel időközben nagyon jó barátok lettünk. Bár sokkal többnek gondoltam, a valóságban alig több, mint 12 ezer kilométert tettem bele, így most 275 ezer valamennyinél áll a mutató és ez a szám egy kicsit sem aggaszt. Törődve volt vele, a pozsonyi konzervgyár igazgatójáé, majd annak lányáé volt az autó, kapott már rajta turbót valamikor, a szervizkönyve 230 ezerig vezetett, akkor cseréltek rajta vezérlést és olajat-szűrőket.

A világ legjobb üléseit vettem meg. Adtak mellé némi autót is

Hozzám már közepesen leharcolt állapotban került, ez főleg a futómű esetében volt érezhető, de ezt a szintet – egészen a mostani javításig – tartotta, rosszabb nem lett. Az elején volt egy 35 ezer forintos olaj-szűrő-gyertyacsere, majd birtokba vette a család. Azonnal megszerettük, mert van benne hely, a dobozformának köszönhetően vállban sem szűk, az ülései nagyon kényelmesek és télen pillanatok alatt gatyarohasztó meleget képes tolni. A csomagtartója 470 literes, ez nem tűnik ma már soknak, de elmondhatom: ez a hasábszerű 470 liter nem _az_ a 470 liter. Kicsi a gyermek, sok cuccal utazunk, de eddig még egyszer sem fordult elő, hogy le kellett volna dönteni akár az egyik hátsó üléstámlát is, soha.

Kis híján 500 - jól pakolható - liter

Persze a futóműve nem ezekre a káeurópai utakra lett kitalálva és ahogy egyre zajosabb, rázósabb lett, úgy töltött Kredenc egyre több időt garázsban-parkolóban, nem volt szívem tovább bántani, hiszen olyan hálás jószág, jobbat érdemel. Lassacskán a stelázsi hátsó sarkában összegyűlt némi pénzmag, én pedig elkészítettem a listát egy gyors mentőműtét-sorozat első fázisához:

- 4 gátló
- komplett vezérlés (szíj, görgők, vízpumpa)
- 7 liter motorolaj, olajszűrő, hajtóműolaj a váltóba, gyertyák, légszűrő
- porvédő a gátlószárakra és egy jobbos féltengely-gumiharang (külső)
- vákuumcső-készlet a turbóhoz

A szilárd harmad, a többi apróság valahol szatyorban pihen

Az alkatrész-nagykerek szervizeknek és viszonteladóknak nyújtott kedvezményét kihasználva mindez meg is állt nem egész 150 ezer forintból, tételesen felsorolni már nem tudnám, de arra emlékszem, hogy az egyik görgő hidrós feszítőjének csaknem 30 ezres ára fájt a legjobban, cserébe legalább Aisin lett. (Bár Karotta ezen név hallatán csak kajánul mutat egy képet Avantime-ja váltójáról…)

Különösebb preferenciáim nem voltak, lengéscsillapítókból inkább az erős középmezőnyt preferálom, volt olcsóbb, volt drágább, de úgy gondolom, nekem most megfelel ez a Monroe-készlet. Amíg bakancslistámon az öthenger-turbó rovat mellé nem kerül pipa, addig bőven ki fognak tartani, remélem.

Mondom, Bodza őriz

Mivel Sabc jelenleg épp a tonnányi munka súlya alatt görnyed Gollummá, ezért ezúttal a mindenkori veterános lexikonnak, ay égetett szeszek nagy ismerőjének, Simon Lacinak a garázsát foglaltuk el öreg cimborámmal, Balázzsal és hűséges, kellőképpen bolond és aranyos kutyájával, Bodzával. Ezúton is nagy köszi, Lacikám!

Egy napot szántunk mindenre, úgyhogy előző este érkeztünk és egy remek kolbászsütéssel kombinált italfogyasztás keretein belül megbeszéltük a teendőket. Balázs a főnök, mi asszisztálunk.

A légszűrőházat ki lehet pucolni, de mielőtt nekiállunk kifújni, célszerű a szívócsövet egy ronggyal betömni. Aztán ne felejtsük ott. Ez még a takarítás előtti állapot

Az, hogy éjfélre végeztünk már előrevetíti, hogy voltak gondok, de figyelem: egyik sem valami buta megoldásból vagy hozzá nem férhető csavarból adódott. Inkább csak az évek óta mozdulatlan és időközben koherens kötésbe lépett dolgok engedtek nehezebben a kelleténél.

Egy darab csavar tartja a nagy fedelet. Ezt azok tudják értékelni, akik szívtak már a többrészes-sokcsavaros műanyag fedelekkel a szűk térben

A vezérlése egyszerű, mint a pofon, egyetlen csavar tartja a méretes vezérmű-deknit, félre kell hajtani a kiegyenlítő-tartályt és máris ott van minden. Eltartott egy darabig, míg rájöttünk, hogy a szíjat az ékszíjtárcsa mögötti takarólemezt levéve lehet átfűzni, de aztán pikkpakk készen volt minden. A futásteljesítmény nem indokolta még a cserét, hiszen 230 ezernél volt cserélve anno, csak azóta eltelt öt és a kézikönyv csereintervalluma jelzi ezt is.

A görgők és a vízpumpa is jó állapotban voltak, semmit nem lógtak, sőt, a vezérműszíj fogain sem volt túlzott keményedés-fényesedés, de a struktúráján már látszott, hogy csereérett.

Ideje cserélni, ötévente kellene

Időközben befutott – negyedik őrültnek – Saly Balázs, akiről azt érdemes tudni, hogy ügyesen szerel, iszonyatosan nagy Ladás és kedvenc hobbija a hegesztés. Álmában nem egyszer végigfut a Lánchídon és levarrja a francba minden szegecsét egy Hetra trafóval, még ő is szerepet kapott a nap folyamán.

A hosszú, mágneses szár jó barát gyertyacserekor

Ez alatt gyorsan kicseréltem az öt gyertyát, a régiek állapota mutatta, amit addig is tudtam: a motor remek kondícióban van. A Volvo Modular Engine teljes egészében saját fejlesztés volt, kovácsolt hajtórudakkal, alumínium blokkal és hengerfejjel, tartós, strapabíró darab, feltéve, ha megkapja, amit követel. Kartergáza minimális, egyedül a szelepfedél-tömítést kell majd cserélni, mert a tűzfal felőli oldalán már nem az igazi. Járattuk egy kicsit a motort, mert óhatatlanul is le kellett engedni némi hűtővizet a műtéthez, ezt visszatöltöttük (alig pár hónapos csak), minden rendben, a termosztát nyit, a ventilátor beindul, a vízhőfok stabil.

Jobb, ha nem vagyunk az útjában, amikor feszíti az összehúzott rugó

A négy gátló kifejezetten _szar_ állapotban volt már, cseréjük pofonegyszerű ugyan, de aranyszabály, hogy soha ne legyünk a rugóösszehúzó tűzvonalába, mert a legjobb, ezerszer bizonyított szerkezet is ezeregyedszerre engedi el magát és egy ilyen kilőtt rugó nagyon könnyen tör csontot, ha kell. Ezért tegyük mindig félre, lehetőleg felfelé fordítva.

Finom hajszálrepedés a jobb külső féltengely-porvédőn

A bal eleje könnyen megvolt, a jobb oldallal azonban megkínlódtunk, mert a cafatra tépett porvédő cseréjéhez ki kellett húzni a féltengely bordástengelyét a kerékagyból. Ez nem is olyan nehéz, de a porvédő cseréje után visszajátszani oda… itt hangzott el először a halott svéd anyádat basznád meg a ravatalon – kifejezés, de ezen hamar túllendültünk, csak egy kis türelem kellett hozzá. Természetesen mindkét első gátlószárra rá lettek szabva a porvédők, hibátlan lett minden.

A hátsó gátlók cseréje még könnyebb, mivel nem kell rugót összehúzni. A hátsó üléstámlák mögött kell óvatosan, sok csavarlazítót használva 12-es fejjel kicsavarni a két toronycsapágyat, majd alul lefordítani a menetes szárról a gátló szemét és hopp, felfelé kihúzni az egészet.

Remek kondícióban van a motor, pedig több, mint 270 ezret futott már

Csillagvillással nettó 12 perc a művelet a jobb oldalon, aztán a balt nem lehet lefordítani a menetes tőcsavarról. Bah, összegyógyult a gátlószár perselye magával a szárral. Kis pajszer-nagy pajszer, kis kalapács-nagy kalapács, ezek minden valamirevaló műhelyben bevált szerszámok, nem segítettek. Melengetni nem akartuk, pedig Saly kolléga keze már remegve gyújtotta a lángot, de ott a benzintank mellette és a hasfalból kiálló fémrepesz a piercing azon formája, amiért egyikünk sem rajong túlzottan…

Kisflex-kalapács kombó lett a megoldás, a két Balázs eltűnt az autó alatt, ahonnan hosszú percekig csak a szikraeső, majd az azt követő ütemes kalapálás hallatszott monoton egymásutánban.

Lendül a kalapács, enged a persely

Először egy kis gumiszag (most vágták át a szilentet), majd fémes hang és lassan, nagyon lassan engedett a szemét. Innentől már nyert ügyünk volt, hamar el is készültünk, leengedtük az olajat, elég lassan jött le a nagy olajfogó tálba. Szürkülni kezdett már odakint, mire megkapta az 5W40-es Castrolt, a márka évek óta bevált minden autómban, csak a turbó miatt csipeget néha belőle, de nem vészesen.

Ezzel a tőcsavarral volt összegyógyulva a gátlószem perselye

Sok kedvünk nem volt már, de csak meg kellett ejteni a hajtóműolaj-cserét. Ez inkább időrabló, mintsem nehéz, hiszen a nívón keresztül kell feltölteni, az pedig egy meglehetősen vékony átmérőjű luk. Mindegy, megcsináltuk, a végére minden jó lett, éppen elég jó ahhoz, hogy pontosan tudjam: cserélni kell majd a két első lengőkart, három toronycsapágyat, a stabilizátor összekötő pálcáit (kutyacsont) és a szelepfedél-tömítést. Aztán hibátlan lesz.

Természetesen már most is sokat javult. A Kipufogó Klinikán meghegesztették a kipufogót valami 4000 forintért, most Kredenc halk, erős és finoman duruzsol csak, amíg nem kap egy kis zabot az injektorokon keresztül.

Éjjeli vérátömlesztés

Hogy az eddig ráköltött kb. 200 ezer forint (ja, igen, valamikor az év folyamán kapott tárcsákat-betéteket is) jó befektetés volt-e? Nem, hiszen az autó a lehető legrosszabb befektetés. De a jelen állás szerinti 600-650 ezer forintba kerülő S70 T5-ömmel én és a családom is nagyon elégedett. 11 litert fogyaszt, mindenütt, városban azért, azon kívül amazért. Annyira nem bánjuk, hiszen alkalmazzuk a legjobb, fogyasztáscsökkentő szabályt: nem kell mindenhová autóval járni. Így elviselhető, szeretjük és – egy ideig még – megtartjuk.

Mert az S70 egy jó típus, elhihetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr894498588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ön itt áll 2012.05.12. 08:49:53

sajna 11 literes fogyasztással, nekem zsír új is lehetne, akkor sem használnám, mert az kurva sok :(

subtotal 2012.05.12. 08:52:14

Már hogy lenne jó típus, hisz költeni kell rá, ráadásul 11-et eszik, jajajjj ;)

dani740 2012.05.12. 08:52:23

Szia ommm!

Nagyon jó kis poszt lett, főleg, hogy nekem is S70-esem van! ;) Több mint öt éve vettem, azóta több mint 100 ezret mentünk együtt, és a mai napig nem bántam meg a vételt. Ha kedved van hozzá, sok szeretettel várunk a következő "Országos Volvo Találkozó"-ra, amit június 9-én, szombaton tartunk a budaörsi IKEA parkolójában!

sunblind 2012.05.12. 08:54:07

Megfelelő mennyiségű, házi érlelésű eper, vagy szilva esetén a váltóolaj becsurgatása is meggyőzően vicces.
Több, neves olajcég vezető, Ogilvy-díjas markatingese is álmosan pislogva borzolja ma reggel az őszülő, kopaszodó foltot a fején, hogyan kéne ebből a váratlan vadhajtásból egy pozitív töltetű, családbarát kampányt kifaragni.

dani740 2012.05.12. 08:54:53

@ön itt áll: ugyanennyit fogyaszt bármelyik vadonatúj 1.6-os francia autó, pl. 307,308, sőt még a 116-os BMW is, csak mondom. Egyébként ez a típus nem a pedál alatt tojást tartóknak való, azok vegyenek Smartot, vagy egy ezres gázosított Swiftet...

Gubo77 2012.05.12. 08:56:18

'reggelt márkatárs!
Örültem a cikknek, látom, kezded magad beleásni a kocsiba, szó szerint is.
Szerintem a hajtórúd (itt van egy gyári a kezemben) nem kovácsolt, öntött. Továbbá biztos, hogy 5 év a vezérműszíj csereperiódusa? Könyv szerint 120ekm vagy 8 év. (A vízpumpára meg 240-et ad, azaz minden másodiknál cserélendő. Aisin gyártmány :) )
Apropó, váltód 4 fokozatú-e már? ;)

biohazard 2012.05.12. 08:57:39

A sok fogyasztásért rinyálók kéretnek távozni, és fillért baszni.

VOGAben 2012.05.12. 09:01:14

11es átlaggal Volgával jártam anno.

AzHofi 2012.05.12. 09:03:19

Nekem 98-as v40 van, az is jó. Seres mester beleteszi amit bele kell, nem veszi ki belőle, amit nem kell, és minden egyben van.

1kutya 2012.05.12. 09:06:17

nem vagyok nyelvtannáci, de he? "kapott már rajta turbót valamikor"

(egy pár z/y csere is elkéne:)

AzHofi 2012.05.12. 09:07:57

@VOGAben: azzal csak vánszorogtál szervizről szervizre max 110-zel halálközeli élmények közepedte :)

asifan 2012.05.12. 09:10:11

Csak sajnálni tudom, aki szerint a 11 literes fogyasztással való probléma fillérbaszás. Én 5 literrel járok, nekem valahogy nem mindegy, hogy napi 800 vagy 2000Ft-ot tankolok.

isssti 2012.05.12. 09:11:37

Jójó, de ha a javításokhoz szervizdíjat is számolnánk -merthogy így lenne korrekt a számítás- akkor az a 200e Ft /+tárcsák betétek min +100/ =300e Ft simán 500 e FT körül lenne. Minden sima földi halandó számára - ez pedig már pont a beszerzési ár mégegyszer..
Ja, egy jótanács: gáz beszereléssel dízel ár alatt jóval közlekedhet - gyakorlatilag kisautó áron - megfontolandó!

Én most vettem Pedzsó 407 sw 2.0 benzinest, kifejezetten ezzel az előre megfontolt céllal: egy év alatt bőven behozza a 200e Ft-os díját..

Vu, de ja vu 2012.05.12. 09:12:34

T. Ommm! Mérjetek már rajta CO-t, mert azt a 11 litert én is sokallom. Én munkába járok vele (igaz, nem Bp-en) és 8.5 literes az átlagom, az út fele főút, másik fele dombról le, hegyre fel. És 2.3-as T5, semmi hibakód...

Ugyanígy nem bírtam 11 alá vinni a fogyasztást, pedig a végén már 50-60-nal jártam vele, a végén kizárásos alapon Lambda-szonda cserét csináltam és voila'!!!

Lowtyo 2012.05.12. 09:13:13

álmomban egyszer levartam hertát a lánchídon

vasgyuszi 2012.05.12. 09:13:32

Teljesen jó a 11, nekem a Fiat Coupè sem fogyasztott jobban. Még a hagyományos 16V turbós motorral volt, nem az újabb 5hengeres verzió. Annak ellenére, hogy a Tipo padlólemezére épült, sikerült 1400 kg fölé vinni a menetkész tömeget + sofor, szóval ketten együtt belenyaltunk az 1,6 tonnába ;) és ez kéziváltós volt.
Az automata 2 literes, de dízel C8 a maga 2 tonnájával sem fogyaszt sokkal jobban, a dízelsége ellenére, télen városban 11, mostanában ment be egy hajszálnyival 10 alá. Teljesen jó a 11 :)

isssti 2012.05.12. 09:14:36

Ja, bocs: amúgy a cikk nagyon teccett! :o)

gépész84 2012.05.12. 09:15:40

Jó kis masinák ezek. Bár sógorom v40-ese amit jómagam szervizelek, eszegeti az olajat is.(4hengerturbóbenzin2.0). Ommm! Kíváncsi lennék, a tiéd mennyire kedveli a zabnak ezt a formáját??

Vu, de ja vu 2012.05.12. 09:18:32

@Vu, de ja vu: Ja, és a gázpedált bizony mikronokban mérhetően kell taposgatni, mert igencsak odaver az átlagnak!!!

Hoztam már Pestről tréleren autót, több mint 250 km-en 80-nal 9.2 lett az átlag. Azután visszavittem a trélert és azon az odavissza 30 km-en sikerült 11-re emelni az átlagot - de legalább jó volt megtaposni egy kicsit:-)))

dani740 2012.05.12. 09:19:47

Az, hogy 200 ezer fölött eszi az olajat, az természetes, mivel nagy valószínűséggel szép lassan kezdenek elfáradni a szelepszárszimmeringek és a fütengelyszimmeringek. Ezek cseréjével lecsökkenthető az olajfogyasztás.

3x 2012.05.12. 09:20:55

V70 2.0T volt nekem, Csak 170 lóerős volt, nem 220 mint a T5. Hibátlan autó volt. D5-re cseréltem a fogyasztás miatt.

Devilpit 2012.05.12. 09:22:24

Tényleg jó poszt! Látom a trollok itt is elhintik magjaikat. Kérdésem: 3 db toronycsapágy? Talán első kettő és egy hátsó? megérdemelte volna azt a negyediket is.... :D Az a jó családi autó, amivel nem kell ennél többet foglalkozni! Még sok vidáman eltöltött kilométert kívánok hozzá! Üdv

Süni25 · http://www.eakft.hu 2012.05.12. 09:23:40

Jó kis verda ez, nekem meg amúgy is gyengéim a kocka sedanok (Sierra pl). Csak hajthatna jó helyen... ;)

Én meleg motornál szoktam olajat cserélni. Hamarabb is kijőn, meg több is, mint hidegen. Csak kissé meleg... :D

Doubledeceker 2012.05.12. 09:24:37

@dani740:

Az én 150-et futott 1.8-as S40-esem ismegeszik 1 liter olajat két olajcsere 12-15.000 km között.

Nem akkora para.

Cobra. 2012.05.12. 09:30:53

Én robogóval 3,2-vel járok, az autónál meg már megbántam a dízel verziót, mert mostanában amennyit megyek vele inkább hallgatnám alatta a V8-at,ahogy eltűntet ugyanannyi benzint 20Km-en, mint a robogóm 100-on.
Egyébként meg ekkora autónál teljesen reális a 10-12L motortól függően.
A Monroe-t viszont nem kellett volna, még nem találkoztam olyan hozzáértő emberrel, aki nem azt mondta volna, hogy Monroe-t max ingyen.

sunblind 2012.05.12. 09:33:17

Az ikeabuzéria helyett venné egy jónémet szívó véhatot inkább (tudok jó eladót!), használnád leginkább keveset, rövid távon, oszt megírnád, hogy 14.
A negyven fölött rettegő gázosmatizos ezerkétszáználváltós kockásfüzetestédéísek meg elkezdenék kipakolni a belső szerveiket a taccspadra.

moby76 2012.05.12. 09:37:11

Bár Én is belemernék vági ilyen szerelésbe. Nem is a szerszámok hiány (az is kell) persze.
Csak hát nincs tapasztalatom. Volt egy Wartburgom de el adta mert a fatert kértem hogy segítsen a szerelésben de nem tette. Ezért hezitálok motort is venni!

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.05.12. 09:39:14

Ha atlagban evi 12e-t megy, nem erne meg neki a gazozas. Automata, benzines, ennyit eszik, kesz.

Az meg szerintem nagyon nem fillerbaszas kategoria, ha valaki gazzal jar. Az igazi fillerbaszo az az, aki dieselt vesz de nem kapcsolja be a klimat, mert 0.2 literrel tobbet fogyaszt az autoja ;)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.12. 09:43:37

11 liter nem sok városban.
Igaz vannak autók amik ekkora.kasznival kevesebbel is eljárnak,de azok a márkák nem is mentek csődbe.
Najó még nem teljesen.

Jóska Pista 2012.05.12. 09:45:05

Na ezért nem veszek használt autót.

150 ezer alkatrészre, és ha a beszerelést szervizben végezteti még egy százas legalább.
És én, mivel se tudásom, se kedvem, se szerszámom hozzá, vinném szerelőhöz, mint a legtöbb ember.

A 11 literrel nincs semmi baj, ez nem csak a motortól, a vezető lábától is függ.
És azzal sincs baj, aki 6 literrel autózik, neki biztosan más a fontosabb.

Gubo77 2012.05.12. 09:46:54

@Gubo77: Lehet, visszavonnám azt az öntött hajtókar dolgot. Olyan szép széles az a szimmetriavonal, hogy a fene tudja :)
Ettől függetlenül tuningosok elsőként a hajtókart szokták kidobálni belőle.

sa_ttila2 2012.05.12. 09:51:03

Csak csatlakozni tudok dani740-hez... Szeretettel várunk az OVT-n, mint volvóst és mint autós újságírót!

Hurri Kán 2012.05.12. 09:55:52

@Cobra.:
Mi is a bajod a Monroe-val? Valami ismerősöd mesélte, látott valakit, akinek mesélték, hogy valaki bontottan olyat rakott a kocsijába, aztán hű de szar volt?

Doubledeceker 2012.05.12. 09:56:55

@gergo:

Gázzal járok, és sokszor nem kapcsolom be a klímát idegesít a hangja és elvesz a teljesíményből és tuti többet is fogyaszt..... :D

Gubo77 2012.05.12. 09:57:06

A 11 literhez, amin mindenki lovagol. Egyszer kipróbáltam, mi az a minimum, ami alá a többiek akadályozása nélkül le lehet menni. A 7-es út volt az alany, mert ott valamiért senki nem megy még 80-nal sem hétvégén. (Jajj édes jó istenem... de ez egy másik történet.) Szóval sikerült 6 alá bevinni tankolástól tankolásig. De olyan szenvedés volt, hogy az nem igaz. Ez a kocsi nem arra való és kész. (Előzéskor vissza 3 és gyííí ;) )
A 6 éves vegyes átlagom vele 10,55 - ha valakit érdekel. Kézi váltóval, új lambdaszondával.

nyikk 2012.05.12. 10:00:15

@Gubo77:

Még nem láttam nem öntött hajtókart:))Eccer faragtam CNCgépen egy garnitúrát valami kísérleti 1,4 VW blokkba, az volt a kivétel.
Az viszont lehet, hogy nem kovácsolt...

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2012.05.12. 10:02:01

Opel Vectra C 2.2i automata váltós is 11-et eszik mindenhol,sőt a Jaguar S-type ford motoros 2.5 V6 is.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.12. 10:05:53

@Gubo77: aki siet annak ott az M7,tök ugyanarra megy mint a 7 es főút:-)
Sosem értettem a fűúton110el menőket.

sa_ttila2 2012.05.12. 10:06:56

Nekem ugyanez turbó nélkül, 10 szeleppel, kézi váltóval kombiban, 11-12 liter LPG pesti menetben...
A szereléstől meg nem kell fosni, jó kis ikeás leírások vannak hozzá.. :D:D:D:D:D
OMM: még1x, gyere OVT-re... ;-)

facelvega 2012.05.12. 10:07:07

Értem én, hogy mindenki a saját Volvóját szereti a legjobban, de az igazi Volvo akkor is hátsókerekes - és nem DAF - a legigazibb pedig a 240-es széria. (Bár sajnos nekem olyanom most nincs)

Agr3ssor 2012.05.12. 10:07:10

@dani740: Vígan nem ennyit esznek az sem az új 1.6-os franciák, sem a régiek...
Az enyém 1.8 140le, simán 7 körül eljárok vele... De nyaraláskor kihoztam már vele 5.12-es fogyasztást is...
Igen, ha hajtom 10-12... De nem hajtom... Már nem...

Amúgy jó gép... Kéne, de nem napi munkába járásra... Akkor tényleg sok az a 11 liter...

Vu, de ja vu 2012.05.12. 10:16:19

@Gubo77: Kb. 5-6 évvel ezelőttig engem sem érdekelt hogy mennyit eszik, meg aztán ez a traffipax-hiszti sem volt még (ha láttad vmelyik faluban, akkor máshol biztosan nem volt több), ahogy írod, előzésnél úgy vezettem, ahogy előtte motornál megszoktam (holott azért erre nincs igazi szükség), jó volt hallgatni az ordító motor hangját, 4.-ben 200-ig húzatni, stb-stb...

Akkor meg az lett volna meglepő, ha 11 alá ment volna a fogyasztás... mivel akkor még nem volt benne az infocenter, nagyjából számoltam. Miután belekerült (fura mi: utólag 'csak úgy' belerak az ember pár alkatrészt, a vezetékei eleve ott lógnak, és semmi márkaszervíz meg szoftver, működik), 160-nál 13.x körül evett, 180-nál 16 körül és padlógázra szépen gyorsult. Az akkoriban új 1.6 VW 180-nál a 18-at nyakalta, közben képességei végére ért...

Egyébként pedig az első autóm ('72-es Wartburg) is fix 10-et evett télen-nyáron, az 1.6-os BX is ragaszkodott a 9 literhez, az 5 literes meséket meg azért röhögöm ki (a benzineseket), mert még a 350-es CZ vagy a 650-es túramotorom is 5 fölött evett... igaz, nem 50/90-nél...

Phrascarica 2012.05.12. 10:17:37

@gergo: "Az meg szerintem nagyon nem fillerbaszas kategoria, ha valaki gazzal jar. Az igazi fillerbaszo az az, aki dieselt vesz de nem kapcsolja be a klimat, mert 0.2 literrel tobbet fogyaszt az autoja ;) "
Én bekopcsolom, de az a 0.2 liter 35 fokban jó +3 liter ;)
Alapjáraton 2 liter óránként.

nyikk 2012.05.12. 10:17:44

@facelvega: Van a 240-ről egy nagy élményem, bő 20 éves sztori.
Katonaként stoppoltam Gyöngyösnél, az M3 kezdeténél.Megállt egy nagy dög este 8.23-kor, 8.50-kor meg már az Engels téren vártam a buszt Dunaújváros felé....

Gubo77 2012.05.12. 10:22:19

@Gyurma73: Én meg sosem értettem a főúton 70-nel menőket ;)
(Fehérvár után pedig ott van nekem a 2x2 sávos 8-as, addig minek pályázni? 20 perc előny 3000Ft-os matricáért, hát persze...)
OFF vége.

nyikk 2012.05.12. 10:22:28

@Vu, de ja vu:
Érdekes ez a fogyi dolog.Egy turbós lanciát hajtok, helyi ténfergésben benzinből 11 körül kajálna,ha nem gázoznék, de pályán konstans 160-nál még 10l alatt jár.

cyd 2012.05.12. 10:30:11

Újfent bebizonyosodott, hogy jó vétel volt. Gratula. És ez legalább szép is. :)
De ommm! Ékszerben szerelni?! Ölni tudnék érte (még így elméleti, irodista patkányként is)

Azazuma 2012.05.12. 10:34:08

Ime a tipikus magyar autótulajdonos, évi 12000-t autózik. :) És rákölt 200 e FT-t. :) Ne érts félre, nagyon tetszik a forrmája, az a ritka autó amelyikbe a két méteremmel lazán elférek, de nem kéne.

Gubo77 2012.05.12. 10:34:36

@Vu, de ja vu: Régi szép idők, igen :) Hajnali "érdi emelkedő benchmark" az M7-esen, az új, még üres M35-ön végsebességteszt és hasonlók. Azóta meg gyerekülések hátul, naproló és kekszmorzsák :)))
Ja, az utólagos elektronikákra: betettem az STC modult a TRACS helyére, pár másodperc alatt összebarátkoztak CAN-en a motorvezérlővel oszt' ámen. Valahogy olyan természetes, hogy minden működik. (Tesóm régi Béka Scorpiójának gyökeres ellentéte az S70 ebből a szempontból!)

Solct 2012.05.12. 10:36:28

@asifan: 2ezerért nem koptatom a betöltő nyílást.
Havi 4,5-5ezret megyek (heti 1000+ km), ezt tisztán E85-el 6,4l-el abszolválja a kövület 1,4 8V Kócvágen Trikó 100kilométerenként. :)

Vu, de ja vu 2012.05.12. 10:43:57

@nyikk: Azért is érdekes, mert a forgalom akadályozása nélkül tényleg nem nagyon lehet 8 liter alá vinni a fogyasztást, viszont két hosszabb kocsisor lendületes előzésével egy egész napi takarékoskodást lehet 'elfüstölni'...

A 11 liter körül bevallott fogyasztás nem sok akkor, ha a tulaj ugyanabban a stílusban nyomja a pesti forgalomban, mintha kisköbcentis autót vezetne. Én ha zsúfolt városban járok, általában igyekszem egyenletes tempóban menni, a 'rugózás' (nagy gázzal indulás zöldtől, nagy fék a következő pirosnál) amellett hogy egy idő után lábgörcsöt okoz a gyakori kuplungolástól, zabálja a fosszilis és monetáris energiahordozókat.

Szóval miután én nem vagyok hajlandó a forgalom bármilyen ütemét felvenni - miután nem ők az üzembentartói az autómnak - általában ragaszkodom a megengedett felső sebességhatárokhoz, ezért ígyis-úgyis forgalmi akadály vagyok állandóan (viszont még nem fizettem bírságot és büntetőpontom sincs).

Kérdés, hogy akkor meg minek az ekkora autó? Jogos: 1. amikor megvettem, még 'más volt a leányzó fekvése' mind az üzemanyagárak, mind a reggeli eligazításon elhangzott büntetési kvóták tekintetében, 2. 20 éves az autó és még nem kezdett el sehol rohadni, 3. kényelmes batár, 4. most van benne óra szerint 280 ekm (a valós km kb. 8. tulajként erősen kérdéses), kompressziója az egekben, olajfogyasztása kb. ötödik olajcsere után normalizálódott egy normál turbós benzinmotor olajéhségéhez (~2 liter/10 ekm), ergo: másik autót venni nincs pénzem, ami viszont van, az várhatóan még egy jó ideig bírni fogja.

Olyat már nem írok, hogy klímahasználat mellett kb. fél literrel nő a fogyi, de nem akar visszagurulni az emelkedőről:-)

Ja: motoros koromban döntötem el, hogy ha veszek valamit, akkor az olyan legyen, hogy idióta közlekedőtársak ne nagyon tudjanak szívózni pl. a begyorsítok-lelassítok, beengedem-nemengedem c. játékkal. Sajnos igazam volt, nem egyszer szükség volt a pluszra, hogy a másik megértse, másik játszótársat kell hogy keressen:-(((

Solct 2012.05.12. 10:46:23

@Vu, de ja vu: "Egyébként pedig az első autóm ('72-es Wartburg) is fix 10-et evett "

Nekem kettő van. Egy kombi és egy limó. 400e össz futással.
Faternak is van egy limó, abban 500e+ van.

10literér felgyújtanám, bármikor.
Éves átlagban 6,9/100 az átlaguk.

Solct 2012.05.12. 10:47:52

@Azazuma: Ki mondta, hogy magyar?

SAAB 2012.05.12. 10:48:24

Aki sokallja a 11 litert az vegyen új Suzukit , CHF hitelre 5-6 milláért, mert az keveset fogyaszt...
A fogyasztás csupán egy adat a sok közül, egy autó teljes fenntartásának költsége nem feltétlenül csak ezen múlik, sőt!

nyikk 2012.05.12. 10:51:35

Nagyjából egyetértek veled, kivéve azt,hogy a nagy autóval ugyanolyan stílusban kellene vezetni, mint kisautóval.200lovas vassal ez nem megy, nincs hozzá hely, szinte alapjáraton is másokat kell kerülgetni..

Shadowbull 2012.05.12. 10:52:56

@dani740: "őt még a 116-os BMW is, csak mondom"

fogyaszt a fenet 11 litert.

Vu, de ja vu 2012.05.12. 10:53:54

@Solct: "10literér felgyújtanám, bármikor.
Éves átlagban 6,9/100 az átlaguk."

15ezerért vettem bele olyan gyári blokkot, amiben a furat nagyobb volt mint a löket (~1150 ccm). Kmóra is nagyobb kellett bele, mert a gyári függőleges helyzetben megakadt (~155 km/ó). Ilyenkor valaki kitette volna a tenyerét az ablakon, mint egy szárny, az egész autót felborította volna:-P

Jó volt az a 10 liter...

Rokon Wartburgja is 7 körül evett, be is rakódott úgy a pufogója, hogy ha be is indult, másodpercek alatt lefulladt, nem is kínlódtak a kiégetésével, bontottak alá másikat.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2012.05.12. 10:55:31

@Gubo77: azért így szombaton bp ről balcsira 7 esen...a 80 az még jó tempó.
A 8 ason mennyit mész a 100ból 20 at?
Balaton ilyekor a régi 7esen 2,5 óra pestről:-)
Én sem vennék 10 naposat ha csak egy napra mennék,abszolút lehúzás.

Krisi 2012.05.12. 11:13:31

"alkalmazzuk a legjobb, fogyasztáscsökkentő szabályt: nem kell mindenhová autóval járni"

Ebben a mondatban tökéletesen benne van az én életfelfogásom is. amikor megvettem a kocsimat kérdezte minden ismerősöm, hogy na, és mennyit fogyaszt? aztán amikor mondtam, hogy fogalmam sincs, valahol 8 és 10 között, akkor meg csak pislognak, hogy hű, dehát az sok! mondom igen, sok, de nekem ennyit megér, hogy cserébe fülig ér a szám amikor elforgatom 7ezerig. ja, ráadásul egy 20éves 1.8 szívóról van szó, ami a mai viszonylatban már lófasz, egy új 1.4-es tömegautó is tud már 120 lóerőt, fele ennyi fogyasztással.
de pont leszarom, enyém meg tud kanyarodni és jó helyen hajt :)

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2012.05.12. 11:19:42

omm:
Diagnosztikát használtatok? Mert mondjuk egy vezérműszíj cseréje után kell rajta állítani, hogy jó legyen a szelepvezérlés és befecskendezés ütemezés.
Egy lambdaszonda vizsgálatot ejtsetek meg.
Lehet ez a 11L nem ennek a motornak a fogyasztása, soknak tűnik.

Nesebar 2012.05.12. 11:22:52

Mondeo 2006-os kombi 2.2TdCi (155LE)
futott km 156000
csak városban használom, átlagom az utóbbi 2 hónapban 5.8l
szerintetek ez jó vagy nem, mert annyira nem értek hozzá
köszi!

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2012.05.12. 11:25:49

hát engem egy ilyen volvónál hidegen hagyna a 10-15 lityis fogyasztás! meg kell nézni, hogy miben ülsz és hány kg...

montecavallo (törölt) 2012.05.12. 11:30:01

@gyvy: Mondjuk a Monroe tenyleg kaki, ez teny.
Boge, Meyle, Bilstein, Sachs, ezekbol valogass ha normalis minoseget akarsz.
(En szemely szerint a botranyos kelet-europai utakra a Meyle HD szeriajat valasztanam.)
Persze kinek milyen igenyei / budzseje van.

Gubo77 2012.05.12. 11:37:13

@M@tek@: "vezérműszíj cseréje után kell rajta állítani, hogy jó legyen a szelepvezérlés és befecskendezés ütemezés"
Jajjajj... Szerintem ezt a vonalat ne erőltessük. (OBD-n bütyükprofilt akarsz "reszelni", vagy mi? :))) )

toronte 2012.05.12. 11:38:11

Pista meghoztad a kedvem! Ha valaha családi kombi lesz, az Volvo lesz turbós benzinessel, 12 literrel.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2012.05.12. 11:40:30

@Gubo77:
Nem, diagnosztikan csak nezed az idozitest es kiegyenlitest, csavarkulccsal meg állítgatod a motoron. De hát aki még ilyet nem látott annak ugye magyarázhatom. :-)

harcsapaprikás 2012.05.12. 11:43:43

@Nesebar: Minden dízel Mondeo mocskosul füstöl. Szóval egy rakás szar, függetlenül a fogyasztástól.

Gubo77 2012.05.12. 11:46:47

@M@tek@: Nem szereltek le a tengelyről semmit (pláne mert neki még nem is lenne mit, nem VVT-s), így nem is kell állítani semmit. De szívesen tanulok tőled autókról, főleg Volvókról ;)

Nesebar 2012.05.12. 11:48:04

@harcsapaprikás: ez nem füstöl, részecskeszűrős, meg be van állítva rendesen. Bár most inkább a fogyasztásra irányult volna a kérdésem, nem arra voltam kíváncsi, hogy kinek mi a véleménye a bontószökevényemről...

harcsapaprikás 2012.05.12. 11:48:17

@Krisi: Teljesen igazatok van. Én közel költöztem az irodához, amikor munkahelyet váltottam 2 éve. Nem kell autózni egyáltalán. Amúgy is röhellem a városi közlekedést. A korábbi 2-2,5 óra ingázásból lett 20-40 perc.

ommm 2012.05.12. 11:50:31

@M@tek@: Nem kell, ez nem a változó szelepvezérlésű motor. Max. annyira, hogy kiüsd a szervizlámpát, ami szól, ha egy adott periódushoz elértél.
Ahogy szól akkor is, ha bármi gond adódik a keverékképzéssel vagy hasonlókkal.
Max. annyi, hogy beugrom vele Boscht...akarom mondani Tiborhoz, egy jó kis injektrotisztításra és/vagy kiolvasásra. Egyelőre nem érzek rá késztetést, nem megyünk vele sokat.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2012.05.12. 11:53:06

@Gubo77: Én kérek bocsánatot... :-D
Véleményemet tartom, vezérműszíjat mezeileg így nem cserélnék.
Nem kioktatni akarlak Volvóból, nem is volt nekem olyan és nem is lesz, de évek tapasztalata ezt mutatja. De hát mindenki úgy csinálja ahogy akarja, én csak jót akartam.

Gubo77 2012.05.12. 11:53:27

@ommm: Dieselmotorról vizionál a kedves fórumtárs szerintem.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2012.05.12. 11:55:15

@ommm: OK, rendben. Ezt ti tudjátok. Én nem merném. :-) Ennél én kicsit többet járok kocsival. :-)

Black Hawk 2012.05.12. 11:56:28

Ha már fogyasztás: szerintetek 7 liter egy 94-es 1.2-es Corsa B-től nem sok kicsit?

harcsapaprikás 2012.05.12. 11:57:12

@Nesebar: Én továbbra is leszarom a fogyasztást. A levegő miősége szerintem fontosabb, mint hogy 20 év alatt megspórolsz-e egy fagyi árát. Figyeld a szmogjelentést, ahol a szállópor koncentráció sokszor magas. Az állítolag nem füstölő dízelek miatt.

Alex Raps 2012.05.12. 11:58:43

@Shadowbull: Akkor fogalmazzunk úgy hogy nem nehéz kihozni belőle. :)

Nesebar 2012.05.12. 12:02:24

@Black Hawk: Egy barátom csajának ugyanez a gépe van, motor is megegyezik, csak az 98-as. Az is ennyit eszik, Bp-vidék távon.
Ő is sokallja.

Alex Raps 2012.05.12. 12:03:43

@Vu, de ja vu: Ez nem nagy autó. Csak annak látszik. :)

ommm 2012.05.12. 12:04:15

@M@tek@: Máté, megnyugtatlak: teljesen nromális dolog házi körülmények között vezérlést cserélni. Ettől sokkal bonyolultabb dolgok is megoldhatók, feltéve, ha minden össze van jelölve. Ezek még nem _azok_ a motorok, ahol ez megoldhatatlan spéci szerszám nélkül. :)

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 12:05:53

"Hogy az eddig ráköltött kb. 200 ezer forint (ja, igen, valamikor az év folyamán kapott tárcsákat-betéteket is) jó befektetés volt-e? "
Nem, mert kiadtál 200 ezer Forintot, hogy valami csak tovább működjön. Hát ez ellentétes a fogyasztói társadalom alapelveivel :D:D:D

...persze ha veszel egy másik autót ennek az árából, meg a 200 ezerből, akkor sehol sem vagy :D

Jó ez a dög, én is elfogadnám.
A formája meg kifejezetten bejön, ez még úgy néz ki, mint egy autó, nem mint egy krumpli.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2012.05.12. 12:07:30

Jó neked, az enyémen ez így nem megy. :-( Audi motorok nagy részén pedig már minimum 15 éve ezt így nem lehet. Még az 1,9TDIhez is ajánlott. Ami meg felette van, ott kötelező.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 12:12:25

@Azazuma: Tipikus magyar autós újságíró.

Különben én sem autózom többet, és 1-2 évente én is ráköltök ennyit. Mert különben nem lesz megbízható, és ha másikat veszek (amit meg tudok fizetni, olyat), az sem.

Sákif za morro? 2012.05.12. 12:16:29

Aki a 11 literes fogyasztásnak örül, az vagy milliomos, vagy apa autóját használja, vagy nem használja napi szinten az autóját hosszú úton. A hobbi autómnál pont leszarom hogy 18 alatt nem eszik, de a "munkás" autóm az hozza a pénzt, ne pedig vigye!

montecavallo (törölt) 2012.05.12. 12:18:09

@Alex Raps: "Akkor fogalmazzunk úgy hogy nem nehéz kihozni belőle. :)"

Ne fogalmazzunk, mert baromsag. Palyan lazan lehet vele 6 literrel kozlekedni, irgalmatlanul meg kell taposni meg a 10 literhez is.

Hugh Hefner 2012.05.12. 12:24:44

@Ben Zinkoot: Ha összesen annyi a hasznod, amit a "munkás" autóddal megspórolsz, valamit nem jól csinálsz. :)

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 12:25:40

@harcsapaprikás: Hát, nekem a 100km/8 liter, és 100km/10 vagy 6 liter, az nem egy fagyi ára, de nem 20 év alatt, hanem 100km-enként. És az már nem mindegy. Vagy a franc tudja, csak én keresek keveset (majdnem 2x minimálbér).

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 12:28:03

@Ben Zinkoot: Autós újságíró a tulaj, nem tűnt fel?
A saját autójával nagyon keveset megy, mert mindig tesztautó van alatta.

Shadowbull 2012.05.12. 12:29:37

@harcsapaprikás: "Az állítolag nem füstölő dízelek miatt. "

Nem csak miattuk.

harcsapaprikás 2012.05.12. 12:31:42

@ColT: Ne hagyd figyelmen kívül, hogy egy dízel kb egy millával drágább, meg, hogy tele van olyan alkatrészekkel, ami egy benzinesben nincs is és ha tönkremegy valamelyik akkor súlyos százezreket fizetsz.

Shadowbull 2012.05.12. 12:35:17

@Nesebar: az en 2,0 tdci-m 6-7 liter korul eszik mostanaban a varosban. Telen meg 11-et.
bar most eppen a meghalas kuszoben van.

harcsapaprikás 2012.05.12. 12:37:49

@Shadowbull: Nyilván nem csak miattuk. De egy városban, ahol nincs ipar legnagyobb részben miattuk.

Shadowbull 2012.05.12. 12:43:45

@harcsapaprikás: finomporszennyezest okoz a gumi es fekbetetkopas meg az ut kopasa is. Ennek nagysagrendje osszemerheto a motorok kibocsatasaval.

Szmogriado meg mindig telen van, mert akkor futenek es tuzelnek el minden szart az emberek.

Mérges 1234 2012.05.12. 12:44:35

@M@tek@:

"Véleményemet tartom, vezérműszíjat mezeileg így nem cserélnék."

Mi'é??

A szagszervízben beáztatják szenteltvízbe vagy mi????

Ráadásul ők magasról leszarják, mert nincsenek megfizetve és nem a sajátjuk.

És minden álltalános híreszteléssel ellentétben a szakszervízben is emberek dolgoznak.

Blogerovac 2012.05.12. 12:47:52

@harcsapaprikás:
"A levegő minősége szerintem fontosabb, mint hogy 20 év alatt megspórolsz-e egy fagyi árát. Figyeld a szmogjelentést, ahol a szállópor koncentráció sokszor magas. Az állítólag nem füstölő dízelek miatt."

Évi 12000 km használat mellett, ha csak 2 literrel kevesebbet fogyaszt az autód 100 km-en, 420 Ft/l üzemanyag áron számolva évente ~100 ezer Ft-al kevesebbet fizetsz. 20 év alatt ~ 2 millió Ft-al. De ha van egy 6 litert fogyasztó dízeled (nem feltétlenül kisautó, akár egy Mondeo, Mazda 6), akkor már évente ~250 ezer Ft-ot spóroltál a 12000 km-en a 11 literhez képest. Ez tényleg mindegy? Ugyanez 20 évre ~5 millió Ft különbség. Szóval bazi drága a fagyi felétek! ;)

Egyébként persze igazad van a nem részecskeszűrős dízelek tekintetében. De azért érdemes elgondolkozni, hogy 6 l, vagy 11 l üzemanyag elégetése közben kerül-e több káros anyag a levegőbe.

NZS75 2012.05.12. 12:54:18

Akit zavar a fogyasztása,mivel más kifogást nem tudnak ellene felhozni,az vegye meg a dízel változatát öthengeres Audi motoros.Én olyannal járok 6-7 liter/100 km.

prérikutya 2012.05.12. 12:57:27

12 e Km/év?

Szerintem hamarabb fog szétesni a rozsdától, mint elromlani.:-) Mondjuk az sem jövőre lesz.

P12_dCi 2012.05.12. 12:59:47

Fasza kis autó!

A penzzoilos pólót meg irigylem, mondjuk én minden ilyen autós jellegű ruházatot imádok, csak fogalmam sincs, hol lehet beszerezni.

Szobadísz 2012.05.12. 13:00:49

Az autó kényelmi eszköz.

A kényelem pénzbe kerül.

Kis kényelem kis pénzbe, nagyobb kényelem több pénzbe.

Az autózás drága.

Az autón mindenki nyer, kivéve az üzemeltetőt.

Az autó vétele és használata kompromisszumok végtelen halmaza. Bölcs, előrelátó és olykor buta, következetlen kompromisszumoké.
A nagy többség nem olyan autót vesz és használ, mint amilyenre vágyott.

Az új(szerű) autó a legdrágább. Viszont egy darabig nem (sokat) kell rákölteni.
Az öreg autó olcsó, viszont folyamatosan kell költeni rá, kisebb, de főleg nagyobb összegeket.

A nagy autó többet fogyasz, viszont kényelmesebb és biztonságosabb. Üzemeltetési költsége magas.

A kis autó kevesebbet fogyaszt, viszont kisebb komfortérzettel szolgál. Üzemeltetési költsége alacsonyabb.

A magyar autós nem egyforma.
Nincs két azonos igény, vágy, pénztárca, lehetőség.
Ezért van annyiféle autó.
Mert így mindenki találhat kedvére valót.

A magyar autós öntudatos és okos. Mivel öntudatos és okos, csak azt az autózási formát tekinti egyedül követhetőnek és üdvözítőnek, amit éppen ő alkalmaz.
Tehát - ebből az alapigazságból kiindulva - a többi autós "hülyén" csinálja.
Ennek az ismertetésére minden fórumot megragad.

Ezt is itt.

lMichele 2012.05.12. 13:13:10

Hát én munkába járok a Punto multijet -el
4liter/100km fogyasztásból !!!
Nem tudnám elképzelni hogy 11 litert tankoljak.
Így is havi 25.000.-Ft -ban van a bejárás.
Nem szeretnék 70.000.-Ft -ból bejárni.
De aki így látja jónak annak egészségére....

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 13:18:38

@Szobadísz: "Az új(szerű) autó a legdrágább. Viszont egy darabig nem (sokat) kell rákölteni."
Ha KP-ra vetted, akkor kell rá költeni.
Elég kevesen engedhetik ezt meg.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 13:22:10

@harcsapaprikás: "Ne hagyd figyelmen kívül, hogy egy dízel kb egy millával drágább"

Új korában.
Nem volt szó új autóról.

Rocko- 2012.05.12. 13:28:04

@VOGAben: és az is ugyanígy ment. tök jó.

@1kutya: kedvenced megint vetkőzött olvastad? :)

@gergo: jaja.

@Krisi: így van.
"8 és 10 között, akkor meg csak pislognak, hogy hű, dehát az sok!"
remélem a belélegzett okszigényt is így számolják.

@M@tek@: hö?

@Ben Zinkoot: "vagy nem használja napi szinten az autóját"
ez igazán velő megállapítás egy autós újságírónál. :D

@Shadowbull: hjah.
mondjuk ebből a szempontból Budapest a legjobb: alig szélmozgás, itt vagyunk Kárpát medencében, persze hogy megül a szmog.

@Blogerovac: "De azért érdemes elgondolkozni, hogy 6 l, vagy 11 l üzemanyag elégetése közben kerül-e több káros anyag a levegőbe."
nem csak mennyiségtől függ, minőségtől.
ha 5 liter vizet iszol meg egyszerre, sok bajod nem lesz, aztán próbálj meg egy liter sósavat. ;)

Szobadísz 2012.05.12. 13:37:10

@ColT:
Ezt hogy érted?
Mert szerintem aki új autót vesz, az első pár évben - normális esetben - minimális fenntartási költséggel számolhat.
Természetesen ha nem kápéra vette, akkor a havi törlesztő folyamatosan bonyolítja az életét.

bobeszedulacika 2012.05.12. 13:41:42

nekem a patrolom 3000cm3-vel 2T ön súllyal 33-as papucsukkal,plusz még ugyanannyival nehéz terepen is 10 alatt marad....na az jó!
de hogy egy személy 2000-es 11 liter .............na és még egy autós újságíró azt mondja :az jó...és stb na az a nem jó!!!

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 13:52:31

@Szobadísz: Azon kívül, hogy mire költöd, nem teljesen mindegy, mire b*ol ki havi 40-80-akármennyi ezret? (Fenntartás, vagy törlesztő.)
Ráadásul egy 10-20 év közötti használt autónál nem havonta kötelezően költesz ennyit, hanem amikor éppen olyanod van, hogy rendbe kell rakni valamit.
De mondjuk az én autómon jó sok évig nem volt csinálva semmi, és működött.
Most költök rá, mert most már kell, de tehettem volna azt is, hogy eddig rendszeresebben tartom karban (jobb is lett volna).

harcsapaprikás 2012.05.12. 13:53:07

@Shadowbull: Lehet ezt csűrni csavarni, de egy benzinmotor nagyságrendekkel tisztább mint egy dízel. Most ne kérjél rá forrást, de Amerikában ahol a dízel szerencsére sokkal ritkább lényegesen jobb a városok levegőminősége.

m20b25 2012.05.12. 13:58:13

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem sok a 11 liter. Az lassan 5500 ft/100 km. Győr-Őest oda-vissza durván 16e? Meg a tökömet. Hobbiautónak ok, de állandónak...

harcsapaprikás 2012.05.12. 14:01:28

@Blogerovac: Sikerült figyelmen kívül hagynod a beszerzési és fenntartási költségek közötti különbséget.
Az én 1.8-asom 4 éves átlagban fogyasztott kb 7,5-öt. Ez egmillával drágább dízel fogyasztana kb 2 literrel kevesebbet.
Különösebb számolgatás nélkül olyan 100 ezer km alatt jönne vissza az ára, ami 3-4 év. De hoppá az az egymillió addig kamatozott volna szépen a bankban. Szóval még egy év és pénzemnél vagyok. Feltéve ha nem megy szarrá a kettőstömegű lendkerék, a turbó vagy a dízeladagoló. Mert ha igen, akkor még várni kell pár évet a fagyira.

harcsapaprikás 2012.05.12. 14:05:08

@ColT: Jellemzően minden autó új kezdetben, mivel használtautógyártás nem létezik. Az életciklusra eső költségek szempontjából teljesen mindegy, hogy valamikor valamennyiért változott a tulajdonjog.

trazi 2012.05.12. 14:14:13

Kedves Omm!

Nagyon jó a cikk, gratulálok. Nekem ugyanez van kombiban (V70 T5) Pont most cseréltünk rajta féltengelycsuklót, meg gumiharangokat. 1 hónapja adta meg magát a hűtő, az 30 ropi volt kb. Nekem félbőr ülés van benne, sikerült egy kb újat kifognom a vaterán. Második autó lett belőle, mert a jó pesti utakra vettem egy Cinquecento-t, az nem is fogyaszt, és nem is sajnálja az ember. Ja és nálunk a macskát hívják Bodzának. :-D

Üdv:András

kispaci_S80 2012.05.12. 14:25:05

Készülsz a június 9-ei országos Volvo talira? :)

Ööö 2012.05.12. 14:30:09

"Bár Karotta ezen név hallatán csak kajánul mutat egy képet Avantime-ja váltójáról…". - Aki 2 évet jár koppanó vezérléssel, az ne siránkozzon.

Nesebar 2012.05.12. 14:36:08

@Shadowbull: télen 11-et??? Mikori a tied? 115 vagy 130 lovas? vagy már a 4-es Mondeo, a 143LE-s?
Nekem télen sem megy 6-6.5l fölé sokkal, csak városban használom 90%-ban. Az ötödiket már 60-nál tolom.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 15:18:23

@harcsapaprikás: Ne ferdíts. Neked, mint aktuális tulajdonosnak, valamit ki kell rá fizetned, és nem lesz tőle semmivel sem jobb/rosszabb, ha tudod, hogy mikor, ki, miért fizetett ki valamit arra a kocsira.

TH 2012.05.12. 15:26:14

Egy komment sincs még a kutyáról? Pedig már csak a róla készült képek miatt is érdemes végignézni a galériát. :)

esef 2012.05.12. 15:43:27

szép munka, gratula
de könyörgöm: Castrol olajat bármibe is beletölteni? hát van neked szíved vagy ennyire tönkre akarod tenni azt az autót?

harcsapaprikás 2012.05.12. 15:43:55

@ColT: Mihez képest ferdítettem?

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.12. 15:58:05

11 liter azért tényleg vicces,mert régen a 4,6 literes Merci Ategom nyáron megállt 13-14 literben Győr-Budapest vonalon árúterítős melóban,úgy,hogy néha már a platóra alig tudtam a szlováknak a vonóháromszögét felrakni.

Néha 2 tonna raksúllyal simán mentem,és úgy gyorsult,mint az állat,néztek is a városban,mikor üres volt.

nyikk 2012.05.12. 16:08:16

@esef: Mi a baj a Castrollal?
Én már kb 20 éve használom több autómban, panasz nélkül.

ommm 2012.05.12. 16:12:19

@ColT: A kedves kommentelő azt már nem veszi figelembe, hogy - munkánkból kifolyólag - legalább ennyit megyünk különféle tesztautókkal/bemutatókon stb. Ráadásul van egy másik autónk is. De nem baj, az övé is egy álalánosító, tipizáló vélemény. Legyen naki, ha hibás, akkor is.

esef 2012.05.12. 16:12:46

@nyikk:
mondjuk úgy, hogy láttam már olyan motort (még többről hallottam) amit egyértelműen a castrol olaj tett tönkre.
vannak olyan márkák (pl. renault) ahol a legegyszerűbb módja a motor tönkretételének a castrol olaj

ommm 2012.05.12. 16:15:09

@lMichele: Látod, én pedig GYALOG járok munkába. Látod, ezért nem fáj, hogy alkalomadtán 11-et fogyaszt az autóm :)

ommm 2012.05.12. 16:16:33

@bobeszedulacika: 2.3, bocs, benzines, turbó, automata, 1,6 tonna. A 11 teljesen elfogadható.

ommm 2012.05.12. 16:18:20

@trazi: Na látod! Valahogy így van ez, hogy svéd mellé kell egy kis olasz. Nekünk egy Y van mellette :) A féltengelyeket megeszi, fel kell újítani idővel, ez az erős elsőkerekes autók átka. Sok sikert hozzá!

ommm 2012.05.12. 16:19:33

@Ööö: ? Ki volt ilyen? Hol olvastad?

esef 2012.05.12. 16:21:44

@ommm:
Pistám, ilyen messziről gyalog jársz? ;-)
persze a fél világot meg kellene kerülni ha tőletek autóval mennél dolgozni :)

Ööö 2012.05.12. 16:23:04

@ommm: Avantime "új" tulaja mondta.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.05.12. 16:37:06

@Doubledeceker: en is gazzal jarok es inkabb bekapcsolom, mert 100km futasnal 237forinttal kerul tobbe az, hogy nem izzadok le az egyteruben ;)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.05.12. 16:39:06

@Phrascarica: nem a konkret szamokkal szerettem volna peldalozni, hanem magaval a jelenseggel :)

xone 2012.05.12. 16:39:58

Pista a valtoba NEM igy kell olajat cserelni! Irj ram pm-be szivesen elmondom hogy a jo mert ezzel csak a sz..nak adtal egy pofont. Amugy a Mobil ATF 220 nem igazan jo a valtoba, nem vetitek tenyleg tudom!

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.12. 16:43:43

@Black Hawk: Ezek a régi 8 szelepes motorok tényleg sokat esznek.

Én EcoTec-es 2001-es 1,2-es motorom finomkodással 6 liter alatt marad 0 fok felett,és szigorúan csak város.

Luk Szájpóker 2012.05.12. 17:04:29

Jó cikk volt, köszi.
10 éve használunk egy 850 t5 2.0, szeretjük, nekünk is 11l a fogyasztás.
Kérdésem az lenne, hogy létezik-e a típushoz menet közben állítható motorvezérlés. Nem a laptopos kokányolásra gondolok, hanem egy háromállású megoldásra: eco/normal/durva fokozatokkal. Pár éve láttam ilyen cuccot egy Volvos fórumban, azóta se találom. Vélemény/tapasztalat?
Köszi!

Shadowbull 2012.05.12. 17:13:24

@Nesebar: 2004-es, mar a faceliftes, 130 lovas.

rovid tavokon hasznalom.

asifan 2012.05.12. 17:21:56

@Solct: Nem értem ezt a betöltőnyílásos poént. Mindig telitankolok.

P12_dCi 2012.05.12. 17:24:45

@esef: Esetleg valami hamisított szar, amit Castrol néven adtak el....

Renault motoros autóm van, köszöni szépen, jól elvan mind a 0W40, mind a 0W30 Castrol Edge olajjal.

Pierr Kardán 2012.05.12. 17:44:18

"kapott már rajta turbót valamikor"

Ez milyen nyelven van és mit jelent?!?!?!

Pierr Kardán 2012.05.12. 17:49:16

És még hagy mutassam meg a kedvenc Volvós bosszantó crash tesztet.

www.youtube.com/watch?v=qBDyeWofcLY

Kocka Volvo vs. Renault Modus.

Azt nem mondom, hogy a kis Renault porrá zúzza a böhöm Volvót, de a Volvóban egy halott és egy súlyos sérült lenne az ütközés után, a Reanultban meg egy súlyos és egy könnyű sérült lenne.

Nézzétek meg a filmet, a régi kocka Volvók biztonság-imázsa nem más, mint urban legend!!!

Rocko- 2012.05.12. 18:15:38

@(---Flúgos Buszos---): igen, mindenképpen egy dízel áruszállító fogyasztása releváns egy személyautó benzines turbomotorja tekintetében.
miért nem az Airbus A380-hoz hasonlítjátok? tök keveset eszik.

Rocko- 2012.05.12. 18:21:44

@Luk Szájpóker: már ha komolyan gondolod, akkor létezik programozható vezérlés, többféle vezérlési táblával.

Rocko- 2012.05.12. 18:23:47

@Pierr Kardán: köszönjük.
egyből az első komment a videoból: "FaiL! No Air bag and no Engine in the VOLVO! The engine is part of the safety system in the 940 series and the 940 came standard with DUAL front airbags so the occupants should have been ok."
erősen vitatott ennek a videonak a szavahihetősége.

TH 2012.05.12. 18:25:37

@nem kéne...: nem kérem, de több fotó jöhet róla. :D

Nivta 2012.05.12. 18:38:55

@Pierr Kardán:

"Ez milyen nyelven van és mit jelent?!?!?!"

És ez?

" A vezérlése egyszerű, mint a pofon, egyetlen csavar tartja a méretes vezérmű-deknit"

Mármint a dekni...

Biztos olyan nyelven mint a gardán,a garambol, stopnis cipő no meg a lükverc:)

Luk Szájpóker 2012.05.12. 18:50:51

@Rocko-: Kifejtenéd bővebben? Köszönet!!

Rocko- 2012.05.12. 19:00:19

@Luk Szájpóker: VEMS vagy MegaSquirt.
www.megamanual.com/MSFAQ.htm#switch
VEMS-be kettő, MS-be nyolc befecskendezési tábla kerülhet. de ez régi info, meg kell nézni hogyan állnak most. :)

w a s d 2012.05.12. 19:16:53

@Rocko-:

www.youtube.com/watch?v=86M_fV-1yKY&feature=player_detailpage#t=429s

Itt pedig a kiprintscreenezett kép a videóból:

kepfeltoltes.hu/120512/volvo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A no engine in the volvo ennyire igaz. A légzsákot meg a hajukra kenhették volna, miután rájuk rogyott az egész.

hapsi 2012.05.12. 19:32:00

Figyu: eladó a szekér. Ennyi. Ez nem Csikós cikk.

Rocko- 2012.05.12. 19:34:00

@w a s d: én nem mennék bele az elemezgetésbe. :)

@hapsi: igen, meg kommentgenerátor, sőt a Volvo fizetett a cikkért. köszönjük, ne gyere holnap se.

hapsi 2012.05.12. 19:39:29

@Rocko-: hálás lennék, ha a programomat magam tervezhetném!
Fogalmam sincs, miről beszélsz, amit írtam, egyértelmű: el akarja adni az "autót". "Gondtalan élet egy marék ropiért". Vicc...

Rocko- 2012.05.12. 19:41:37

@hapsi: "egyértelmű: el akarja adni az "autót"."
menjél csak szépen vissza tanulni, megbuktál szövegértelmezésből.

1-2 2012.05.12. 19:45:24

@Pierr Kardán: lehet hogy városi legenda de ne felejtsük már el hogy az a volvo ami a filmben szerepel igen csak a modus nagypapája lehet hiszen mikor leállították a volvo 940 gyártását a modus még terven sem szerepelt.És ugye tudjuk hogy azért egy 10 éves autó már nem ugyan az mint mikor lejött a gyártó sorról. Főleg ha már egykétszer újra építették. Nézünk egy volvo scenic 1 et vagy inkább egy renault 25 öst.

hapsi 2012.05.12. 19:46:26

@Rocko-: tanult felebarátom: értelmezd előző hozzászólásom első sorát!
Mivel nyugdíj előtt állok, nem tervezek már tanulni, főleg nem szövegértelmezést. Megköszönöm, hogy nem válaszolsz!

nem kéne... 2012.05.12. 19:46:31

@hapsi:

miért akarná eladni?
meg ugye.
ha el akarja adni, akkor azt jó eséllyel nem magyarországon teszi, akkor miért itt marketingelné?

Rocko- 2012.05.12. 19:49:00

@nem kéne...: á hagyd, most írja, hogy egész életében ilyen hülye volt.
ez se lesz okosabb. :(

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.12. 19:57:34

@hapsi: Miért adná el, amikor írja, hogy megtartja...?

Hó apó 2012.05.12. 20:11:25

Háááááát....... használt Volvo.....????

Alkatrész ár a csillagokban, nagy fogyasztás, állandó apró hibák, rozsdásodáa a legalattomosabb helyeken, főleg 8-9 év körül.

Nem véletlen, hogy a német/svájci/osztrák használtautó piacon nincsen ára, sokszor az "ingyenelvihető" kategória.

Vannak márkák (Volvo, Saab, Subaru, Rover), amik használtan garantáltan az egyenes utat jelentenek a szopáshoz.

Phrascarica 2012.05.12. 20:34:18

@Hó apó: "Vannak márkák (Volvo, Saab, Subaru, Rover), amik használtan garantáltan az egyenes utat jelentenek a szopáshoz."
Bezzeg egy Renault, Fiat, Dodge, Mercedes, BMW, Nissan, Toyota, persze maga a használt autó mennyország, azokkal így 15 évese korukban semmi gond nincs, csak a benya bele aztán gyí.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2012.05.12. 20:37:18

és inkább bkv-zol, mert a volvod 11 litykót hörpint? há egy autós újságíró járjon autóval!

dani740 2012.05.12. 20:43:25

@Hó apó: van tapasztalatod? Velem pont az ellenkezők történtek. A Volvóról pont mind ez a sztereótípia. Nem drága hozzá az alaktrész, a 200-as sorozat óta csak és kizárólag a 400-as sorozatnál fordult elő rohadás. Ami meg újabb és rohad, az biztosan törött volt, és "minél olcsóbban jöjjön ki" alapon lett szakszerűtlenül javítva. Apró hibák pedig minden -ismétlem- minden autónál vannak. Nem tudzs olyan autót mondani, amelyiknek ne lenne apróbb hibája. A nagy fogyasztás pedig a nagy önsúly miatt lehet maximum. De inkább fizetek 10%-kal többet benzinért, minthogy ottmaradjak egy konzervdoboz-szerű kisautóban, ha valamelyik barom szembe jön... :( Addig, amíg nincs valakinek Volvója, addig csak a sztereotípiák vannak, amiket a szomszédtól, vagy a havertól hallott. Az pedig, hogy hogyan kell (illetve nem szabad) használtautót venni, egy cikksorozatban megtalálható a TC-n.

A Volvo (no persze a SAAB és Subaru is) és a Rover pedig nem egy kategória...

dani740 2012.05.12. 20:53:20

@Pierr Kardán: nem magyarázkodás, de a 940 és a Modus között technikailag min. 10-12 év van, ami az autóiparban sok idő. A kilenceves évek elején a Volvo volt a legbiztonságosabb márka, kíváncsi lennék, hogy egy 940 és egy 1-es Clio törésteszt milyen eredménnyel járna...

Persze, hogy jó a Renault és biztonságo mára, de azt se felejstd el, hogy amíg a Renault és a többiek ma 50 km/h-val végzik a törésteszteket, addig a Volvo már 64-nél mutat fel min. ugyanilyen eredményeket.

w a s d 2012.05.12. 20:56:03

@Rocko-: Az elemezgetésbe nem bele menni, csak kijelenteni, hogy "erősen vitatott ennek a videonak a szavahihetősége"...

OK, azt hagyjuk, hogy egy légzsák mit tudott volna segíteni a Volvoban ülőkön.
De a Volvoban ott a motor, mint az a képen látszik.

Itt pedig két kép: az egyiken légzsákos, másikon anélküli kormány 940- esben:

www.samjordancars.com/images/397.jpg

www.cars-directory.net/pics/volvo/940/1993/volvo_940_2894128_3_orig.jpg

Vagyis az említett youtube- os kommentben leírtak nem teljesen fedik a valóságot. Arra támaszkodva ezért kijelenteni, hogy vitatható a videó, nem teljesen megalapozott.

Hó apó 2012.05.12. 21:00:55

@Phrascarica:
"Bezzeg egy Renault, Fiat, Dodge, Mercedes, BMW, Nissan, Toyota, persze maga a használt autó mennyország"

Minden használt autónak a korral együtt nő a mreghibásodási rátája.
Na de a Volvo/Saab/Subaru/Rover sornál a meghibásodás hatványozottan jelentkezik.
Az alkatrész árak meg olyanok, hogy sok esetben kisebbnek tűnő hiba esetén sem éri meg a javítás.

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.12. 21:01:16

@Rocko-: Nem,nem!!! Ez az Atego egy 7,5 tonnás,hátfalas kocsi volt.

Majd 4,5 tonna az alap súlya. TD volt az is. Újszériás volt.

kultúrpesszimista 2012.05.12. 21:04:04

@ön itt áll: Naja. Vegyél zsírúj turbodízelt, fizess milliókat, örülj a 6 literes fogyasztásnak és fizess százezreket majd a kötelező szervizeknél. Agyhalott.

dani740 2012.05.12. 21:06:02

@Hó apó: "Na de a Volvo/Saab/Subaru/Rover sornál a meghibásodás hatványozottan jelentkezik.
Az alkatrész árak meg olyanok, hogy sok esetben kisebbnek tűnő hiba esetén sem éri meg a javítás." már bocsánat, de ez f@szság :)

Szerinted a BMW-sek is a márkaszervízből veszik az alkatrészeket? A Volvókhoz is van számos, kedvező árú alkatrészforrás, csak kérdezni kell a megfelelő helyen (fórumok stb.) A magyar márkeszervizek bármely márka esetén a biztos megélhetést jelentik a dealaereknek, így náluk az olcsó alkatrész csak álom. Persze egy Opel Corsa alaktrészáraival egy márka sem versenyezhet :)

Hó apó 2012.05.12. 21:07:47

@dani740:
"Addig, amíg nincs valakinek Volvója, addig csak a sztereotípiák vannak, amiket a szomszédtól, "

Volt Volvo-m, céges, köszönöm szépen, soha többet.
A Volvo mellé van a habos nagy marketingduma az überbiztonságról meg a svéd acélról meg a csakönnekfejlesztve körítéssel.
Azért igazán elárulhatnád, hogy melyik városban van a Volvo motorgyára...

A SAAB-nál meg a repülőfejlesztés meg a hightech aerodinamika duma, közben meg rádsóztak egy tuningolt Vectrát SAAB logóval háromszoros áron.

nem kéne... 2012.05.12. 21:08:46

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg:
miért békávézna?
reggel egy cigi, amíg beér gyalog, arra tényleg minek autóval járni?
a kevés kilométer ezért jön össze, meg azért, mert valamikor a tesztautóval is menni kell, akkor megint csak áll a saját.

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.12. 21:09:36

@Rocko-: Azért írtam,mert ennek is a csomagtartójába befér a gyerekek cucca,meg néha tud vele maszekolni is. Néha 2 rámpa segítségével akár autót is vihet.

Rocko- 2012.05.12. 21:10:42

@(---Flúgos Buszos---): jól van, direkt nem akarod megérteni.
hogyé a krumpli?

Rocko- 2012.05.12. 21:12:02

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: "és inkább bkv-zol, mert a volvod 11 litykót hörpint?"
sehol nem volt ilyen ok-okozati összefüggés.
és azt sem mondta, hogy BKV-val jár.

miért magyaráztok bele olyat, amit nem mondott?

Hó apó 2012.05.12. 21:13:53

@dani740:

Áruld már el, hogy mi kerül egy Volvo műszerfalon 2 légzsákkal
1.3 millió Ft-ba?
Ugyanis elütött vaddisznónál kinyílt az egyik légzsák (itt jó kérdés, hogy miért csak az egyik), a kocsi sérülései nem voltak komolyak. A karosszéria elemek és a lámpa együtt megállt 300-ból, na de a kinyílt légzsák miatt új műszerfal kellett volna két légzsákkal.
Innentől kezdve a kocsi gazdasági totálkáros lett.

Ennyit a Volvo alkatrész árairól.

dani740 2012.05.12. 21:21:39

@Hó apó: ácsibácsikalapácsi! Ommm világosan leírta, hogy "Pedig az S70 az utolsó, OG (old generation) Volvo, amit meg lehet és szabad venni."

Ebben az autóban a TDI motort leszámítva csak és kizárólag igazi, öthengers, svéd VOLVO benzines motorok voltak.

Marketingduma: a saját bőrömön tapasztaltam ennek ellenkezőjét, és nem az én hibámból. Engem megmentett...

Hmm. Céges autó, erről pedig nekem vannak sztereotípiáim, de hagyjuk is. Erről is írtak eleget itt. Nem, nem feltétlenül a használójáról van meg a véleményem (nem az én autóm, nem vigyázok rá), mert rengeteg ellenpéldám van erről is.

"Azért igazán elárulhatnád, hogy melyik városban van a Volvo motorgyára..." Göteborg, csak hogy ne menjek messzire...

Hó apó 2012.05.12. 21:26:38

@ColT:

Cégautó volt, csak hivatalosan lehetett javíttatni.
Az 1.3 M Ft-os műszerfal ár a hivatalos Volvo ár volt.
A biztosító gazd. totálkározta.

dani740 2012.05.12. 21:27:19

"Áruld már el, hogy mi kerül egy Volvo műszerfalon 2 légzsákkal
1.3 millió Ft-ba?" Máshol olcsóbb? Audi, BMW, Mercedes? A Volvók legfőbb lényege, hogy megvédjék a bent ülőket, ez pedig megfizethetetlen, mármint az emberi élet maga. Az alkatrészek alternatív beszerzéséről pedig már feljebb írtam. Gondolom egyedül ültél az autóban, ezért nyílhatott ki csak egy lufi. Igen, a Volvo akármily hihetetlen, tud ennyire intelligens lenni.

dani740 2012.05.12. 21:31:34

Félreértés ne essék, nem akarok senkivel sem Volvót vetetni, vegyen az, aki ilyet akar. Amúgy nekem is GTK-zni kellett az autót, miután -megmentett-, de aki megvette a roncsot, az vígan felújította. A márkaszervíz nekem is horribilis árat adott, ez így van rendjén. Nem kötelező elfogadni.

Hó apó 2012.05.12. 21:34:28

@dani740:
"Addig, amíg nincs valakinek Volvója, addig csak a sztereotípiák vannak, amiket a szomszédtól, "

Igen, egyedül ültam a kocsiban, csak éppen az utasoldali légzsák nyílt ki..:::))))
Elég intelligens volt.....

dani740 2012.05.12. 21:38:41

@Hó apó: hagyjuk ezt, mert sosem fogjuk egymást meggyőzni. Én Volvót akartam venni, te pedig kaptad.

Castigliano (törölt) 2012.05.12. 21:38:50

A 13-as képen milyen motor a jobboldali? Aminek az első kereke látszik.

Uzi 2012.05.12. 21:39:40

@Hó apó: Nem volt kényelmetlen az anyósülésről vezetni? :)

kultúrpesszimista 2012.05.12. 21:49:41

@Hó apó: Ritka nagy seggfej vagy. Nem is mennék bele a részletekbe.... A magyar plebsz általi szajkózott sztereotípiákat böfögöd csak, tapasztalat nélkül.

kultúrpesszimista 2012.05.12. 21:52:27

@dani740: teljesen egyetértek, én nem is magyaráztam volna el ennyire részletesen mindazt, ami evidens. Azért egy kicsit hadd árnyaljam a képet: a Rovernek voltak olyan típusai, amik bármikor odaállhattak egy Volvo mellé. ;-)

dani740 2012.05.12. 21:59:11

@kultúrpesszimista: az Accord alapokon nyugvó 600-as sorozat szerintem marha jó volt, és persze a 800-as széria is :) egy 620Ti játszóautónak most is kellene... :) Szvsz a 75-össel jó ráb@sztak de ez csak epilógus volt sajnos :(

kultúrpesszimista 2012.05.12. 22:02:42

@dani740: én is bírom a 600-as szériát: szépek is, jók is. Szerintem a 75-ös is úgy van rendben, ahogy van. (Az MZ ZT verziója nem kevésbé.)

Amúgy a kedvencem az SD1-es:

www.google.hu/search?hl=hu&q=rover+sd1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&biw=1024&bih=571&wrapid=tlif133685290631210&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=sMGuT52bBsnHsgaZndzPBg

:-)

Tonti-10 2012.05.12. 22:25:37

Egy barátommal majdnem egyszerre vettünk autót 3 éve, mindketten használtat. Ő egy F.Focus- 1,6tdci-t 60ekm, én egy Volvo S40 2,0l 73ekm szívót. Mindkettő szervízkönyves Mo.-i 1 tulajtól, mindezt ellenőrizve! Az övé eszik 6l-t átlagban az enyém 8-at mióta megvettem, most 133e van az enyémben és kötelezőn kívül (amit magam csinálok) 60e ft kiadásom volt egy injektorra ami néha hibát jelzett (Ivanicsnál cserélték). A focusban 140e van és kb 500e ment el a dízelséggel kapcsolatos vackokra, legutóbb a turbo ha jól emlékszem 150e volt... kiszámoltam a 2 kocsi fenntartása majdnem forintra ugyan annyi, a lényeges különbség, hogy a focus majdnem 1 millával drágább volt mint a lényegesen jobban felszerelt volvo. Ami széppé teszi a dolgot, mindketten úgy gondoljuk, hogy jól döntöttünk :)

kultúrpesszimista 2012.05.12. 22:32:37

@Tonti-10: és akkor ne felejtsük el a további nem elhanyagolható különbségeket, nevezetesen, hogy a dízel büdös, kerreg, télen később lesz fűtés, jobban szennyezi a környezetet, a motorkarakterisztika pedig alapvetően idegesítő egy kiegyensúlyozott benzineshez képest. Ez persze ízlés dolga, de én azt mondom, benzint autóba, dízelt traktorba.

Tonti-10 2012.05.12. 22:42:11

@kultúrpesszimista: hát igen én is ezt szeretem a Volvoban, hogy 160km/h környékén is csend van bent és télen közvetlenül indítás után is :) Alapjárattól egyenletesen húz és gyakorlatilag nincs futóműzaj sem, amit a focus nem igazán mondhat sajátjának... persze ettől még az enyémet nehezebb lesz eladni, mert húúú az egy benzintemető :) de ez számít a legkevésbé szerintem meglesz még 5-6 évi és addigra max fogpiszkálóra tudom becserélni, akkor is ha ez a világ legjobb autója, pedig biztos vagyok benne, hogy nem az :.
Mellesleg városban robogóval kell közlekedni 3l alatti fogyasztással fele annyi idő alatt mint kocsival.. ezt teszem én is, így nem fáj a kocsi 8 literes fogyasztása minden nap...

Andrew460T 2012.05.12. 22:43:20

Én csak álmodozom egy ilyen szép S70-en...:)

A 11 liter meg nem annyira vészes, annyit az enyém is bekap 100-on ha nagyon talpalom, pedig a Tiéd jóval nagyobb, nehezebb, erősebb és automata is!

Ha bármi megoldhatatlannak tűnő gondod lenne, vagy csak szimplán jó társaságra vágysz, nézz be a volvowiw.hu-ra vagy a volvo4xx.hu-ra!;)

kultúrpesszimista 2012.05.12. 22:47:21

A Volvo különben azon kevés gyártók egyike (gyakorlatilag az egyetlen az Alfa mellett), amelyik még szerethető autókat gyárt a mai napig, bár a tendencia nem tetszik (ahogyan az Alfáé sem).

A mai Volvok ugyan nem az én világom, de egy nem-a-legújabb S60-ast bármikor megvennék családi céllal és örömmel tudnék használni. Mondjuk nyilván egy erősebb benzinest, 200 ló felett, turbóban.

kultúrpesszimista 2012.05.12. 22:50:32

@Tonti-10: apámnak van egy ráncfelvarrott (asszem 2002-es) S40-ese, 1,6-os. Sajnos voltak gondjai vele, amik közül a Renault-eredetű váltó volt a legfájóbb... Hiába, nem hallgatott rám. Én 850-est/S70-est javasoltam, jobban járt volna vele, de azért az S40 sem rossz, csak nem a legsikerültebb vétel. Ez persze lehet pech is, nem megfelelő előző tulaj stb....

Andrew460T 2012.05.12. 22:55:44

@kultúrpesszimista:

A Renault váltók a 400-as szériában is okoztak már párszor gondot, szóval nem hinném hogy egyedi eset lenne amit írtál.

Krisi 2012.05.12. 23:00:51

emberek, továbbra se hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy kevesebb, mint félmillióért vett autóról van szó, amire eddig költött Pista összesen 200ezret.

úgyhogy amikor a sok professzor elkezdi magyarázni, hogy a páréves dízel kombijával csak az üzemanyagon spórol egy évben n+1 százezer Forint, akkor közöl egy tényt, ami önmagában nem ér lófaszt se.

mert arról már bölcsen hallgat, hogy az az autó nem félmillióba került, hanem ennyi volt az önerő, és még X évig fizet rá havonta súlyos tízezreket a banknak. ha pedig KP-re vette, akkor a vásárlás pillanatában egy összegben elbukta azt a pénzt, amit majd a következő Y évben próbál behozni a pár literrel kevesebb fogyasztással.

kultúrpesszimista 2012.05.12. 23:02:30

@Andrew460T: ó, tudom én... csak mégis méltatlan ez a Volvohoz (még a Renault-hoz is), de nyilván minden márkánál vannak hirhedt típushíbák, amelyek valóban érdemi tapasztalatok, nem urbánus legendák...

Krisi 2012.05.12. 23:06:47

@kultúrpesszimista: "Szerintem a 75-ös is úgy van rendben, ahogy van. (Az MZ ZT verziója nem kevésbé.)"

ezen most jót nevettem, mert van egy 75-ösöm, csak nem Rover hanem Alfa, és van ez MZ-m, ami nem ZT hanem 2T :D

Doubledeceker 2012.05.12. 23:06:48

@kultúrpesszimista:

Kuplung alsó munkahenger tud tönkremenni, hipp-hopp, de újonnan 20 ezer Forint, plusz a váltórudazat pár ezerből javítható.

Amúgy nincs annak semmi baja.

Enyémben valami Volv váltó van már, de e mellé sajnos beugrott egy kettős tömegű lendkerk is, pedig benzines.....

Nem olyan rossza autó az s40-s de törődst igényel, nem lehet úgy ütni vágni, mint egy Octaviát, vagy valami igénytelenebb jószágot.

Érzékeny a fútómű is.

viszont szép stílusos autó még ma is. Fogyasztása valóban nem a legfaszántosabb, bár városon kivül 130-as temponál 8 körül megáll gázból 9.

Városban nem tudom, 2 km-re van a munkahelyem, így ritkán melegszik be, de gázzal többnyire megáll 12 liternél.

Báér az igazat mrgvalva ma már nem vennémmeg, pont a törödés igennyessége miatt, mert nincs mindig időm baszkurálodni, pedig a törődést meghálálná.

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.12. 23:08:21

@kultúrpesszimista: Ezért szeretem a régi buszokat. Gondolj bele,milyen szép hangja van télen a Rába D10-nek,mikor nem megy 2 henger.

Néha még adsz rá gázfröccsöt,akkor mekkora király hangja van hajnali 4-kor. Úgy füstöl némelyik fehéren,mintha egy gyárkémény alá gyújtottak volna be.

Én úgy vagyok,hogy 2-2,5 litertől már dízel kell,aki efelett vesz benzinest,az már nem közlekedni akar,hanem versenyezni egy országúton.

DrSzoke 2012.05.12. 23:16:55

@Pierr Kardán: ezt en is meg akartam kerdezni,de megeloztel.
Amugy szerencsejuk van ezzel a modellel,meg a bowdenes gaz van rajta sztem.A jelados/fojtoszelephazas 2000 evj koruli 5h turbomotorokkal orbitalisat lehet szopni,rettenet sokat esett a minoseg addigra.A motor ugyanugy jo,de az elektronika egy rakat szar.Raadasul a motorterben a vezetekekket bujtato csovek szanaszet malnak,mind potencialis hibaforras.

kultúrpesszimista 2012.05.12. 23:21:36

@(---Flúgos Buszos---): á, ez csak önigazolás... lóerőből, pénzből, egészségből soha nem elég. Versenyezni kis tömeggel, relatíve kis teljesítménnyel is lehet bárhol. Ha tehetném, én bizony akkor is csak sokezer köbcis Corvette-el járnék, 2 km-re is. Just for the sake of driving...

Tonti-10 2012.05.12. 23:41:00

@kultúrpesszimista: egyre inkább azt gondolom, hogy ez nagyon attól függ, hogy milyen volt az előző gazdája, vagy, hogy hogyan volt használva, esetleg mázli. Az 1,6-os szerintem kevés ekkora súlyhoz, tesztekből is az jön ki, hogy annyit fogyaszt mint a 2l-es, hallottam már erről a váltó problémáról, de nem hiszem, hogy ezen múlik egy kocsiról kialakult vélemény. A régi s40 sokakban egy semmitmondó kocsi benyomását kelti, de én nem egyszer megkaptam, mikor beült valaki, hogy nem is gondolta volna, hogy ez ennyire jó autó... Személy szerint nagyon meg vagyok vele elégedve. Nem is adom el... na jó, ha kapok céges kocsit, mert ugye az a legjobb autó a világon, főleg ha van hozzá benzin kártya :)

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.12. 23:41:16

@kultúrpesszimista: :)))))))

Azt nem értem,hogy a doubledeceker miért kínozza az autóját,hogy 2 km-re beindítja. Hullára kopik a motor egy idő után a nem legjobb kenés miatt.

Doubledeceker 2012.05.12. 23:48:06

@(---Flúgos Buszos---):

Jó olajat használok, 12 ezrenként cserélem, télen járatom egy percet indulás előtt.

És hétvégénként igyekszem menni egy hosszabb kört. Több oka is van ennek, a munkaadóm fizeti a gépjármű fenntartást néha kell a munkámhoz.

Gyalog meg nem járhatok be, mert még a barátnőmet kirakom a metrónál. De valóban valamit változtatni kellene az előző autóm az a rom, abban emiatt 2 éva alatt szétcsoffadt az akkumulátor.

De mindegy változni fog ugyis a dolog, kocsi szerintem marad, meg költözni is akarunk lehet veszek majd egy robogót.

Nem könnyű kompromiszum, mert városban elég lenne egy kis gyösz, viszont vidékre is járok hétvégén, utópályára meg jó....

De gondolom mindeki ezzel küzd.

Rocko- 2012.05.12. 23:54:32

@Tonti-10: "még az enyémet nehezebb lesz eladni, mert húúú az egy benzintemető :)"
inkább legyen benzintemetőm mint alkatrésztemetőm.

Rocko- 2012.05.12. 23:58:27

@kultúrpesszimista: "A Volvo különben azon kevés gyártók egyike (gyakorlatilag az egyetlen az Alfa mellett), amelyik még szerethető autókat gyárt a mai napig, bár a tendencia nem tetszik (ahogyan az Alfáé sem)."
miért, a többi nem szerethető?

@Krisi: igen. :)

@Doubledeceker: "Városban nem tudom, 2 km-re van a munkahelyem"
két kilométerre még kerékpárra se ülnék fel.
kivéve ha Duna két partjáról beszélünk.

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.12. 23:59:12

@Doubledeceker: Nekem nem lenne szívem ennyire beindítani. Sajnálnám már alapból azt a sok fölösleges benyát,amit az automata szivató belenyom a hengerbe.

terepjaro_jaroterep 2012.05.13. 00:00:34

A munkatársam VOLVO S70-ével utaztam -kellemes meglepetés volt. 2 x voltam vele Bécsben .Kényelmes nagyautó fogyasztás 8,5 l volt 150-es tempónál. Vigyáz rá a kolléga mint a hímes tojásra :-). Ha lenne családom már rohannék megvenni mert eladó lett 620-ért! JÓ VÉTEL!
www.hasznaltauto.hu/auto/volvo/s70/volvo_s70_2.0_klassik-5706503

Doubledeceker 2012.05.13. 00:01:20

@Rocko-:

Írtam fentebb, hogy munkahelyem fizeti az autó használatot, radásul szép summát kapok.

Valóban gondolkodom sokszor, hogy bent hagyom és gyalog caplatok haza, valójában csak 1500 m-ről beszélünk.

De ez a legrosszabb van amikor meg otthon kell. De tényleg nem ésszerű így a dolog, néha van is egy kis lelkiismert furdalásom a környezet miatt...

Rocko- 2012.05.13. 00:03:56

@Doubledeceker: és ha fizeti, akkor kötelező használni?
kényszerítenek?

Doubledeceker 2012.05.13. 00:20:44

@Rocko-:

Hát azért fizeti mert kell a munkámhoz.

Ha meg nem használom, mert esetleg megtehetm, hoyg kevesebbet használom másképp oldom meg, akkor meg nem éri meg fenntartani.

Csapda helyzet ez. DE azért jóféle, mert a legtöbb embernek nem fizetnek ma már semmit.

Annyi pénzt kapok, hogy nem csak a céges, hanem a magán útjaim és a krabnatartás is kijön, Így nem mondhaom, hogy én nem szeretném (illetve mondhatom, akkor fizetnék a bérletet), de akkor is fenn kellene tartanom az autót, azaz anyagilag íg jobban jövök ki, de a környezet szív emiatt, na meg az autóm is.

(---Flúgos Buszos---) 2012.05.13. 01:00:29

@Doubledeceker: Nincs felvétel még??? Ilyen jó melóhelyet.

poiuz429 2012.05.13. 01:47:24

szlovák rendszámmal nekem is beleférne a 11 literes fogyi :P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.05.13. 02:33:45

A sok fanyalgónak: a t5 motor 240 ló körül van.Ez kb annyi ma Magyarországon a piros lámpánál, mint a mögötte álló másik 4 autó teljesítménye együtt.Aki azt várja el egy ilyen kocsitól, ami még ráadásul automata is, hogy ötésfelet csipegessen benzines lévén, az hülye...

_Wasp_ 2012.05.13. 05:04:10

1998-as C70-es kupém van, szinte ugyanezzel a beltérrel, hasonló mechanikával, mint a kredenc, látszólag egyenes út az ordas nagy szopáshoz, gyakorlatilag meg a legmegbízhatóbb, legkényelmesebb autóm, amihez szerencsém volt.

Ja és elmegyek 9.3-as átlagfogyasztással, ami egy 230 lóerős autótól (amiben vas is van) jobbára budapesti használat mellett egyáltalán nem rossz.

Persze ezt senki nem hiszi el nekem, de a trip kompjutert nem szoktam nullázni, elég pontos (talán picit felfelé csal), és többtízezer kilométeres a minta. A kéziváltóval ezek a motorok (az öthengeres kétliteres turbók) megállnak városon kívül 7 literből is, gázzal nem tudom mennyi lenne, de szerintem nem is nagyon számít, nem éri meg piszkálni.

volvo s60 2012.05.13. 08:02:02

@terepjaro_jaroterep:

a kollégád a hölgytulajdonos? Milyen hölgy vesz ilyen autót? :)

Make Valamit · http://make.blog.hu 2012.05.13. 08:12:07

ommm: Nekem egy 960 van, egy hengerrel több (Volvo Modular? :)) és olyan 2-3 literrel többet eszik mint a tied. Aisin AW73L, valami SC400-as lexikába rakták még, már remegek mert engem is ijesztgetnek, hogy mostmár tutira szét kéne hullania; ja, a vcoa-án erre is azt mondják már hogy túl sok elektronika van benne, pedig van tán 3 komputer... motor,váltó,klíma. Nem tudom aki emiatt károg az mivel jár? Dízel W123-assal, kettes Golffal? Esetleg 815-ös Tatrával ? :)

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.13. 08:53:00

@Rocko-: Nekem az előző melóhelyen nem fizették, és az is 5km volt csak, de 12 órányi rohangászás után (lábon) még a francnak volt kedve (mondjuk télen) hazagyalogolni (40 perc), busszal ugyanannyi (jól szervezett tömegközlekedés) + az is pénzbe került.
Tehát autóval jártam hidegben, bringával nyáron. Én is sajnáltam az autót :(

Ciri 2012.05.13. 09:01:21

@poiuz429:

"szlovák rendszámmal nekem is beleférne a 11 literes fogyi :P"

Miért van az, hogy a magadfajta ökrök még a századik Vályi Pistás poszt után is előkerülnek?

SAAB 2012.05.13. 10:09:45

@Hó apó: A hozzászólásaidból egyértelműen következik, hogy az általad fikázott típusok (Volvo, Subaru, SAAB, Rover)közül sohasem rendelkeztél egyikkel sem, különben nem írnál ennyi marhaságot.
Bármelyikhez lehet venni bármit, és nem drágábban mint akármelyik másik márkához. (nyilván nem a márkaszervizben kell keresgélni)
És a meghibásodások sem gyakoribbak, csak amikor veszel valamit nem árt átnézetni előtte.
Az hogy nem nyílt ki a légzsákod a Volvóban, annak több oka is lehet, pl. vettél egy karambolos összerakott kocsit amiből kispórolták a lufit, de ettől még nem a márka a szar...

sure_shot 2012.05.13. 10:14:36

na majd az egynégyes 140 lovas tsi-vel sokkal kevesebb gond lesz 275000 kilóméter után, ugye Fecókám?:PP(bocs) (60000 km alatt 2 db turbó ment a kukába - gariban)

SAAB 2012.05.13. 10:17:25

@geegee: ott a pont, ez a sok idióta nem veszi figyelembe hogy egy kocsi, mit tud, simán összehasonlítanak egy 200 LE feletti kocsit egy 50 LE-s kisautóval, nyilván többet eszik a nagyobb de jobban is megy.
Ja és még valami: csak úgy megkérdezném egy esetleges balesetkor miben ülnétek szívesebben, egy nagy fogyasztású nagy dögben, vagy valami 5 literes 900 kg-o vacakban? Na ugye.

Phrascarica 2012.05.13. 10:30:15

@Tonti-10: "A focusban 140e van és kb 500e ment el a dízelséggel kapcsolatos vackokra"
80e Km alatt pedig megspórolt 720 ezer Ft-ot kb, ha igaz a két literes fogyasztás különbség, és tegyük fel hogy igen, de kétlem hogy azonos profillal, ott inkább 4 liter a jellemző ami alatt 1.400.000 Ft-ot spórolt volna, és az sem evidens egy dízelnél hogy 140e km előtt turbócsere van.

Phrascarica 2012.05.13. 10:54:05

@sure_shot: "(bocs) (60000 km alatt 2 db turbó ment a kukába - gariban) "
Ezzel inkább nem dicsekednék, mivel ez vagy user, vagy pedig márkaszerviz hiba. Nekem is 3X cseréltek 70-100e km között garanciában generátort, pedig csak egy gázolaj cső eresztett és az folyt rá, és ezért ment állandóan tönkre.

Tonti-10 2012.05.13. 10:55:16

@Phrascarica: "de kétlem hogy azonos profillal, ott inkább 4 liter a jellemző" Pedig valójában a Focus 1L-t eszik városban a Volvo pedig 18-at országúton stabil 90-nél. így pedig már 18 millió a különbség.....persze ez csak irónia volt a 4L es fogyasztásra. A valóságban mindketten vegyesen használjuk, közel azonos körülmények között, Bp. és országút viszonylatban.
Azt, hogy a költségek kb egyenlők 350-400 forintos benzinnel számoltam, mert abban az időben mikor ezek a számok kijöttek átlagban kb annyi volt a benya-gázolaj. Persze számolhatunk a korrektség kedvéért azzal is, hogy az 1 milla megmaradt pénzt ha az ember berakja bankba(lett volna belőle 1,25M), most pedig azt odarakom a volvó ára mellé, a focust pedig ez a pénz nélkül szeretném pusztán az eladási árából + megspórolt üzemanyag pénzből újabbra cserélni akkor vajon melyikből futná jobb autóra... de kár ezekkel foglalkozni, mert nem ez a poszt lényege, hanem hogy mindenki vegyen az elvárásainak megfelelő autót... Ommm szerintem a megadott összegből vett egy olyan gépet amelyik neki tetszik, bevált, szereti mindezt úgy, hogy még ő sem gondolta volna. A volvo előtt volt nekem is clio 1,2-től 12 hengeres (valóban benzintemető)-ig sok minden, én nem akartam volvo-t, de így alakult az élet, hogy most ez van és könnyen lehet, hogy a következő is ebből a márkából jön....

poiuz429 2012.05.13. 11:33:11

@Ciri: Ökrök? Talán valami rosszat mondtam? ;)

poiuz429 2012.05.13. 11:37:34

Amúgy elfogadnám a verdát, csak paráznék azokkal a peres gumikkal a magyar utakon. Már ha sokat mennek vele a magyar utakon. (bocs!) :)

Shadowbull 2012.05.13. 11:37:41

@Hó apó: "Igen, egyedül ültam a kocsiban, csak éppen az utasoldali légzsák nyílt ki..:::))))"

LOL :)

Nem volt ott az anyosulesen a draga laptopod? Gondolta az auto, az tobbet er :)

Pierr Kardán 2012.05.13. 11:54:15

@SAAB: "Ja és még valami: csak úgy megkérdezném egy esetleges balesetkor miben ülnétek szívesebben, egy nagy fogyasztású nagy dögben, vagy valami 5 literes 900 kg-o vacakban? Na ugye."

Fentebb betettem egy videót egy nagy fogyasztású régi nagy dög és egy korszerű tervezésű, precízen megtervezett gyűrődőzónákkal rendelkező kisautó ütközéstesztjéről.

Abból bizony az derült ki, hogy nagyobb biztonságban vagy a korszerű kisautóban, mint a régi nagyvasban. Szóval biztonsági előny nincs, marad a nagy fogyasztás...

volvo s60 2012.05.13. 12:05:31

@Hó apó:

az, h "nincs áruk" szerintem inkább a benzinesekre vonatkozik. H miért? Mert ha az átlag vásárló meghallja, h 2.0, vagy úristen 2.4-es benzines a kocsi, hanyatt-homlok menekül, mert az biztos qrva sokat fogyaszt+drága fenntartani.

én egy sima 2.4-es, 140 lovas S60ast hajtok, természetesen nem újonnan vettem. Fogyasztása pesten klímával 10 liter körül, autópályán 120nál (3 személy+klíma) 7 liter. Ez sok egy ekkora autótól? szerintem nem.

Drága a fenntartása, "alkatrészárak az egekben"? Namost az enyém elmúlt 10 éves, de baja nincs az égvilágon semmi. bár én első tulajtól vettem végig vezetett szervizkönyvvel - és igen, még ennyi idősen is behordom a (pesti) nagy márkaszervizek egyikébe.
ahhoz képest, h prémiumautó, nem túlzottan drágák a kötelező szervizek sem.

rendesen karban kell tartani, ennyi. persze lehet fél milláért idehaza is venni, aztán szidni, h a használt volvo "egyenes út a szopáshoz".

Luk Szájpóker 2012.05.13. 12:42:08

@Rocko-: Köszönöm az infót! Ez a fogyasztás kérdés, csak utóbbi időben lett gond sajnos nálunk, de egy ilyen kütyü talán faragna pár litert a 11-ből. Nem értek hozzá, de azt látom, hogy ez a blokk (5 henger, furat,löket adatokra gondolok) bekerült jóval későbbi modellekbe is, jóval kisebb fogyasztási adatokkal. Gondolom, hogy nem ilyen egyszerű, de egy végiggondolást megér.
Egyébként a légszűrőház és szűrő cseréjével rögtön 1-1,5l átlag csökkenést írnak különböző Volvos fórumokon.(sport légszűrő+a ház úgy van kialakítva, hogy egy gégecső ki van vezetve előre, a ködláma mellé, így valószínű több levegőhöz jut a motor.)
Szép napot!

Rocko- 2012.05.13. 12:47:09

@Luk Szájpóker: nem olcsó dolgok, profibb cuccok ezek.
szóval érdemes elgondolkodni ezen, illetve egy LPG szett bekerülési költségén. ilyen szempontból az hasznosabb.

Rocko- 2012.05.13. 12:48:45

@Ciri: mert nem tudnak felnőni a kommentelés színvonalához.
mondom én: iq tesztet komment előtt!

Rocko- 2012.05.13. 12:54:09

@poiuz429: igen. evidens dolgokon értetlenkedsz.
EU van, szlovák állampolgárnak pedig szlovák rendszáma.

kultúrpesszimista 2012.05.13. 13:03:03

@Rocko-: az én szemléletem, ízlésem és értékrendem szerint nem, vagy minimálisan.

Rocko- 2012.05.13. 13:05:55

@kultúrpesszimista: akkor ne globálisan jelentsd ki.
köszönöm.

Shadowbull 2012.05.13. 13:50:43

@volvo s60: "ahhoz képest, h prémiumautó"

A Volvo?

hiheto 2012.05.13. 15:05:25

Én használtam jó ideig egy V70 R-t, 2.3 turbo benzines motorral, manuális váltóval. Fogyasztás vegyesben 11-12 volt.
250e km-el került hozzám, 380-al adtam vissza. A végére az elektronikus dolgokból szinte semmi nem működött. Azóta eladták a kocsit egy ismerősnek. Jelenleg 440e van benne, a motor működik és az elektromos hibák nagy része is nagy nehezen meg lett javítva :)

Nekem személy szerint a formája nagyon bejön, na és az 5 henger turbó hang... :)

SAAB 2012.05.13. 15:11:06

@Pierr Kardán: Hát akkor te csak bízz a gyűrődőzónákban. Én inkább a fizikának hiszek. Ha 1600 kg találkozik 900 kg-val akkor én a nagyobbikban szeretnék inkább ülni.

poiuz429 2012.05.13. 15:20:13

@Rocko-: "szlovák állampolgárnak pedig szlovák rendszáma" és magyar munkahelye és magyar fizetése és magyar lakhelye és magyar közszolgáltatásokat vesz igénybe és magyar utakon jár és magyar szociális ellátásokat vesz igénybe, stb...

biztos, hogy bele akarsz ebbe menni?

(bocs ommm, ne vedd magadra, ez nem személyes, csak elvi kérdés!)

Rocko- 2012.05.13. 15:23:57

@poiuz429: a magyar munkahely fizeti a szociális járulékokat, ha pedig itt él, akkor fizeti a 27%-os ÁFÁ-t, biztos bele akarsz ebbe menni?

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2012.05.13. 15:26:57

Elképesztő, hogy milyen nagy az Isten állatkertje. Az igazi probléma az, hogy alacsony a kerítés. A posztok 90 százaléka a fogyasztásra fókuszált, ami igazából nem is vészes. A többi részével nem is foglalkozott senki.

poiuz429 2012.05.13. 15:39:11

@Rocko-: jó akkor menjünk...

tehát a regadó, átírási illeték, baleseti adó, kgfb áfája, stb... közterhek. A közteher egy olyan dolog amit mindenkinek meg kell fizetni aki szolgáltatásokat vesz igénybe egy országban (állampolgárságtól függetlenül). Itt a hangsúly a _mindenkin_ van.
Egyébként félre ne érts én sem tartom jónak, de ameddig van addig nincsenek mások felett állók, addig _mindenkinek_ (aki szolgáltatásokat vesz igénybe az adott országban) meg kell fizetnie _minden_ rá vonatkozó közterhet.

poiuz429 2012.05.13. 15:42:20

@Rocko-: egyébként amúgy nem érdekelne, csak az a baj, hogy velem fizettetik ki azt, amit ők nem fizetnek be.

volvo s60 2012.05.13. 16:01:29

@Shadowbull:

sorry , akkor legyen prémium alsó-középkategóriás szedán :)

Rocko- 2012.05.13. 16:54:35

@poiuz429: ha csak ezt kéne fizetned, akkor örülnél.
ezen felül nagyon sok ingyenélőt, sikkasztást fizetsz.
a felette lévő kommented pedig dögöljön meg a szomszéd tehene jellegű.

volvo s60 2012.05.13. 17:53:47

@Ciri:

na akkor micsoda? (félreértések elkerülésére: volvo s60-ra vagyok kíváncsi) kategorizáld nékem kérlek

Krisi 2012.05.13. 18:44:34

@volvo s60: jajmár, tudhatnád, hogy nálunk csakis az számít prémium kategóriás autónak, amit németországban gyártanak.... :)

Vu, de ja vu 2012.05.13. 18:51:22

@volvo s60: Ha korrekt válaszra vagy kiváncsi, akkor:

- egy német autógyár mérnökének, 'árja tipusok' tulajdonosainak egy Volvo mindig is egy nevetséges próbálkozás marad, sikertelen válaszul egy übermens nép technikai fölényére. Sajnálom, ilyenkor Te és autód is 'szánalmasak vagytok':-(

- egyéb tipusok gazdáinak jobb esetben szimplán egy másik autós, rosszabb esetben esetleg egy 'gazdag hülye', aki két autó árát adja fölöslegesen egy olyan autóért, amilyet féláron meg lehet venni az elérhető összes extrával, gyári navival, adaptív tempomattal és vészfékasszisztenssel (hála a Fordnak:-P) és más nyalánksággal (amiket a Volvo hogy másként, mint rosszindulatúan lenyúlt - lám-lám, alig pár hónapja kínai, máris 'koppint':-D.)

- egy másik Volvósnak (Amazontól az XC90-ig) meg valószínűnek simán: helló, haver!
Kivéve persze ha az adott Volvo-t farokméret-növelőnek vették olyan emberek, akik mindig is azt hitték, hogy a Volvo egy a biztonságot és kényelmet sokra tartó prémium márka (de mint megtudtuk, nem-német származása ezt kizárja), vagy legalább 'menőzésre alkalmas' státuszszimbólum és forgalomban való deviáns viselkedésükkel, a márkatulajdonosokra eddig nem jellemző türelmetlen, tolakodó, másokat és magukat is veszélyeztető versenyző-alfahím magatartásukkal a normális Volvósok morális megítélését ássák alá (pl. S60R, mint 'nappapis' autó, hiszen egy VOLVO).

Üdv: egy 'haver'

Ha valaki ismeri a ~80-100 ekm-nél besült motoros S60R történetét - aminél a tulaj hosszas átkozódás után tudta meghallani, hogy a magas vételár ellenére VAN ennél a tipusnál is olajcsere-ciklus, persze ennek elmaradása is inkább a tipus hibája, mint a tulajdonosé - az ossza meg, okulásul a márka megbízhatatlanságának tanúságául:-o

Nekem az öreg és még öregebb Volvo mellett van másik autóm is, isteníteni ugyan túlzás lenne, de azért nem olyan rossz autó az... Főleg ha T5:-)))

Hibalista:
- vezérmű-szenzor
- turbócső
- kipufogó
- ABS-vezeték
- hengerfej-tömítés (a töltőnyomás emelését egy idő után így díjazza, másoknál váltót, féltengelyt szaggat)

Fényszóró kpl, új, utángyártott: 15 eFt
Szélvédő (új): 18-40 eFt
Féltengely (felújított): 15 eFt
Kuplung (kpl, új, gyári): ~65 eFt
Olajcsere, olaj- és levegőszűrővel, 2x4 l Castrol Magnatec 10-40-nel, elosztófedél cserével: 16 eFt (betöltőnyíláson van a Castrol felirat, erre a 'szarra' tervezték...)

GregDzsi 2012.05.13. 19:25:03

@ommm: ott a pont. Kredenc rulez:)
....
Más, de te talán közben tudsz járni: úgy tűnik, valami bug van a belsoseg kódjában. Legfrissebb Opera alatt text+képek van, jó nagy memória és procipörgetés mellett. Explorer alatt meg minden megy, de az nem böngésző:)

gsizoli 2012.05.13. 20:47:23

Jó kis cikk volt, több ilyet kellene nyomatni a hétköznapi, de már korosodó típusokról.Általában aki ilyesmit hajt szeret is róla regélni.

A magas fogyasztás pedig relatív, ekkora és ilyen teljesítményű autótól ez egy jó érték, nem igazán érdemes az almát a körtével hasonlítani. A kisebb autó általában kevesebbet fogyaszt, mint a nagyobb, de autót igazán szerető ember szerintem "szerelem" alapján választ és nem ez lesz a fő szempont. Az újabb/modernebb verda is kevesebbet fogyaszt, de ha betolok plussz 2-3MFt-ot az árkülönbözet kapcsán akkor abból hány évig járok el hasonló méretű autót tekintve max 2-3L fogyikülönbséggel, illetve extra javítási költséggel?

Aki egyébként épeszű az csak akkor vesz öregecske nagy vasat ha tisztában van az autószerelés pár fogásával, így marad a végén nyugodt, kiegyensúlyozott, szerelemben élő és "pénzénél" is maradó ember.

ps.:
A fogyibajnokokkal egyébként csak utazni jó, amikor az út végén kezébe nyomod a pénzt, és megdöbbenve kérdezi "ez mi"? Miért, Te mondtad és mondod mindig hogy 5L-ből eljársz...:)))

volvo s60 2012.05.13. 21:14:11

@Vu, de ja vu:
minden világos:)

kár is volt ezt a prémium/nem prémium dolgot szóba hoznom, pedig csak arra akartam vele utalni, h szerintem felesleges a horror alkatrészárakkal riogatni...no mindegy.

Ui.: én is a "szar" castrolt töltöm bele :)

Vu, de ja vu 2012.05.13. 21:54:46

@volvo s60: Én csak a 'modern formákkal' nem vagyok barátságban:-(

Ha enyém lenne a lottóötös, egy jó 850 lenne keresztezve egy S60R-rel, biztosan nem csak Chip Foose foglalkozik ilyen 'gányolásokkal':-)))

Persze, lottóötös esetén beugrana egy zsírúj ez+az is, inkább nem írom mi, mert ízekre szednének:-)))

IKEÁ-éknál a lénia mindig ugyanaz maradt, de folyton kint hagyták a szabadban. Ezzel a folyamatosan vetemedő favonalzóval rajzolták szinte az összes Volvót, de mostanra vonalzó helyett inkább lehet ívsablonnak nevezni:-PPP

Lehet, hogy csak nekem fura, hogy a Geely nem visz mindent, csak a pénzt dönti a fejlesztésbe??? Ez ellentmond minden eddigi gyakorlatnak, a Saab se így állna, ha felvennék a kesztyűt, nem pedig költöztetnék annak a néhány modellnek a gyártósorát...

Nem vagyok fanatikus Volvós, de tetszik az, ami a Volvo körül körvonalazódik (kínaiak szerint cél a 'valódi prémium-piac', riválisként a németekkel - vagy csak Audi-csoport? - szemben)...

Egyébként én a saját gépemet már törtem meg... soha rosszabb végeredményt: kb. 1-2 hétig fájt az orrom, ha mozgattam. Egyébként se karcolás, se véraláfutás, pedig kormány törött, szélvédő repedt, futómű szakadt... el sem adnám sérültként a gépet, de nekem így is nagyobb biztonságérzetet ad több új modellel szemben (objektív tapasztalat alapján). A stabilitását most pl. egyedül 2 db első gumi veszélyezteti - legalábbis 200 fölött... óra szerint 300 ekm környékén ennél a tipusnál már játszik a kormánymű felújítás is:-(

Krisi 2012.05.13. 22:01:05

@Shadowbull: igazad van, németeknél is hasonló a helyzet :)

Vu, de ja vu 2012.05.13. 22:32:37

@Shadowbull: Vannak igénytelen emberek is...

Elrettentő példát mindkét oldal tudna hozni, amiket kevésbé lehet a műszakiak számlájára írni, a keskeny határvonalat az határozza meg, hogy milyen terhelést bír a 'biorobot a kapszulában'...

Az hogy milyen részletességgel húzzák a vonalat, tervezik az ergonómiát, építik az extrát, számomra másodlagos. Az autó elsősorban AUTÓ legyen, másodsorban biztonsági őrszem, harmadsorban műtárgy...

A három leg-leg német gyártó kétségtelenül sok energiát feccöl olyan apró részletekbe is, ami hétköznapi ember számára lehet soha nem fog feltűnni, megvenni is csak azért fogja, mert a környezetének az státuszszimbólum.

Szerintem elég kevés ember van, aki sablonokkal és egyéb műszerekkel felszerelkezve megy autót venni, és órákat szán a részletekre. Akinek ennyi ideje, elvárása van, arra a luxus-gyártók már ráugrottak, hol legyen a RR-ben az esernyő, stb-stb.

Itt most arról van szó, hogy egy 2000 körüli S70 T5 szar-e vagy sem. Szerintem összességében - korával összevetve - semmiképp, mai viszonylatban pedig nem rosszabb (és drágább) egy középkategóriás kisköbcentis turbósnál, ami mindig csúcson jár, és előre láthatólag nem arra találták ki, hogy 20 évig nagyobb hozzányúlás nélkül használható legyen.

A régi reklámmal élve: Kovács úr (a VW Bogárral) 20 éve megvette álmai autóját... most pedig a másik VW-t. Hát... a VW-n kívül mások is gyártottak autót az 'örökkévalóságnak', bánják is mint a kutya amelyik hetet kölykezett, de szólj, ha bármelyik gyártmánynál a 15 év fölötti tipusokra a márkaszervízben egyáltalán fellelhető robbantott ábra, komplett egységek helyett gyári mütyür:-(

A veteránosok (megszállottak, elmebetegek) nélkül nem létezne sem gyári alkatrész-utánpótlás, sem referencia, hogy honnan hova jutottak. És hogy kötözködjek: kellene egy jó statisztika, hogy egyes évjáratokból-tipusokból hány százalék okozója/elszenvedője balesetnek... Én ugyanis a 20 éves autómmal már nem tervezek 'nagy durranást', lehiggadtam, 200+ LE ellenére ritkán járok 100 fölött... lehet lassan tatter leszek, 70-80-as tempóban, miközben 1000-es turbósok ugornak át...

Mi már nemigen leszünk 'fogyasztói társadalom'...:-(((

Idézném a Volvo kereskedelmi igazgatóját, csak nem találom (az értékesítést akadályozó régi tipusokról), ami nyilvn nem csak erre a márkára igaz, de biztos hogy létezik.

Én pl. - ha annyi pénzem lenne sem - vennék semmilyen új autót!

Motort... azt nem tudom: I. gen. Hayabusa-fun voltam, nem tudom azóta mennyire fajult el a formaterv, a számomra kedves 'ódivatúság'...

Vu, de ja vu 2012.05.13. 23:03:44

Ez nem az:
volvowiw.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=163:volvo-toertenelem-a-2-es-sorozat&catid=15:volvo-tipusok-toertenete&Itemid=71

1.
"A Volvo 200-as sorozat több volt biztonságos, kényelmes, célszerű és bizonyos változatokban gyors autónál. Lambda-szondás katalizátora, melyet 1977-ben mutattak be, kiváló példa volt a Volvo vezető szerepére a környezetvédelemben. Ez a megoldás mérföldkőnek számított a kipufogógáz megtisztításában."

2.
"Érdekes tény, hogy az IKEA 83 éves alapítója, Ingvar Kamprad –aki mellesleg a világ egyik leggazdagabb embere- bármilyen autót megvehetne tetemes vagyonából, a mai napig is egy 1993-as kombi Volvo 240-essel közlekedik."

Ki az úttörő, ki a hülye... elvont elvi kérdés:-)))
Főleg ami a magyar környezetvédelmi besorolási szabályokat illeti: kb. 20 évet hagynak lebegve, ami alatt számos gyártó még a kötelező követelmény előtt eleget tett bizonyos környezetvédelmi normáknak!!!

goodmanbeats 2012.05.14. 01:17:24

@ommm: Amelyik váltó az Avantime-ban van (és fel lett újítva tökéletesre, köszöni, jól van ;) az egyébként előszeretettel deglik meg Volvo S60/S80/V70, Saab, Opel Vectra, és még vagy öt másik európai márka korabeli modelljeiben is, használattól függően 150-200e lefutott km után. Úgy hívják, Aisin 55-50. Végülis tényleg el lehet járni vele éveket úgy, hogy hullásodik a vezérlése, de a végeredmény csak drágább felújítás lesz. Ettől függetlenül megvenném újra. :)

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2012.05.14. 07:28:01

@goodmanbeats: Ha tudod előre, hogy mivel lesz baj, és tervezhető a felújítás, az nem olyan nagy gáz.

Solct 2012.05.14. 07:42:44

@Vu, de ja vu: NEkem se széria a motorom (75mm furat [~1090ccm], 0,05mm-re illesztve, 4mm-t síkolt hf. [10,8:1 sűrítés], nagy főtengely és 200-as lendkerék. -> 61Le@3900rpm/139Nm@2970rpm fékpadon)
Ha konstans 90-el megyek közúton, akkor 5,2-5,5.

Mivel kizárólag jó, szintetikus olajjal közlekedek, így a 2T feelingből csak a hang maradt meg. Kipuff is tiszta.

~100-ig pislognak, ha gyorsítok, mert 13s alatt lépni meg :D

Phrascarica 2012.05.14. 09:06:33

@goodmanbeats: "Ettől függetlenül megvenném újra. :) "
Én szívesebben vennék olyat, amelyik többet bír.

kultúrpesszimista 2012.05.14. 09:27:34

@Rocko-: vállalom és fenntartom, hogy amit írtam, az nemcsak személyes vélemény, de globálisan is igaz.

kultúrpesszimista 2012.05.14. 09:30:39

@volvo s60: nehogy már meghátrálj árnyékbikától! Igen, a Volvo prémium. Pont.

Rocko- 2012.05.14. 09:40:34

@kultúrpesszimista: szóval te döntöd el, kinek mi tetszhet.
tök jó tudni, hogy te vagy az egyszemélyes ízlésrendőrség.

Shadowbull 2012.05.14. 09:43:35

@kultúrpesszimista: Nem, a Volvo nem premium.

Manapsag a kommersz kategoria felso resze atfedesben van a premium kategoria also szegmensevel. A Volvo pont itt van. Az Alfaval, meg a megboldogult Saab-bal egyutt.

Ez nem minosites, ez pusztan tenymegallapitas.

kultúrpesszimista 2012.05.14. 09:43:39

@Rocko-: nem értesz, de ez rólad szól. Személyesnek veszel valami olyasmit, ami abszolúte nem személyes kérdés.

kultúrpesszimista 2012.05.14. 09:49:08

@Shadowbull: ...de rosszul állapítod meg a tényt. Számtalanszor előkerült már a kérdés és számtalanszor hoztam - többedmagammal - egyszerre triviális és erős érveket a Volvo (ill. a Saab) prémiumságára, amire jobb híján egy nyeszlett "akkor wannabe-prémium" lett a válasz a részedről. Van egy szint, amikor már engem alacsonyítana csak le az, ha evidenciákat kellene bizonygatnom. Hidd azt, amit akarsz és ami jólesik.

Shadowbull 2012.05.14. 09:55:54

@kultúrpesszimista: "Hidd azt, amit akarsz és ami jólesik. "

egyetertek. majd azert alkalomadtan mondd el a volvo tulajanak is, hogy ok is hulyek.

kultúrpesszimista 2012.05.14. 09:57:31

@Shadowbull: egyesekkel ellentétben nem szokásom öncélúan és főleg alaptalanul lehülyézni senkit sem.

Rocko- 2012.05.14. 09:58:49

@kultúrpesszimista: igenis, azt veszem személyesnek, amit az ízlésrendőrség mond.

kultúrpesszimista 2012.05.14. 10:02:23

Azzal viszont hajlamos vagyok egyetérteni, hogy az Alfa Romeo nem prémium abban az értelemben, ahogyan az Auditól a Volvoig a többiek. Az Alfa Romeo Alfa Romeo, kakukktojás; néha igényesen, néha igénytelenül, néha luxusszinten, de egy biztos: vérpezsdítően minden alkalommal.

montecavallo (törölt) 2012.05.14. 10:15:40

@Shadowbull: Az Alfa modellpalettajat nezted mostanaban? Kipusztult az osszes erdekesebb modelljuk, se GT, se Brera, se Spider. Van a Mito, Giulietta, 159, oszt jonapot.
Nem tudom, meddig huzzak meg (meddig szponzoralja oket a Fiat).

goodmanbeats 2012.05.14. 10:30:51

@Phrascarica: szerintem olyat már nem gyártanak vagy tíz éve, ami többet bír. Kérdezz meg egy automataváltó javító szakembert, lehet hogy létezik olyan típus ami tovább bírja. De az én esetemben már a vásárláskor bele volt számolva a váltófelújítás. Persze biztosan létezik olyan eset, amikor valakit átvertek ilyen váltóval.

kultúrpesszimista 2012.05.14. 10:44:06

@montecavallo: nem néztem, nem szoktam követni... Talán itt írtam vagy másutt, hogy mint potenciális vevőt, nagyon elborzaszt az a tendencia, amilyen irányba az Alfa tart. Tökéletes zsákutcának tartom. A Volvo iránya sem tetszik... (Nem beszélve a kínai tulajdonlásról, ami nálam elvi kérdés.) Az Alfa GTV volt talán az utolsó igazi Alfa sportgép. A Brera gyönyörű kívül-belül, de olyan nehéz, hogy minden, csak nem sportos...

volvo s60 2012.05.14. 10:45:11

@Shadowbull:

márkákat kategorizálsz, nem konkrét típusokat sorolsz 1 adott kategóriába, már ha jól értem. ha neked a volvo, mint márka kommersz, engem nem zavar - nekem tetszett, + ilyet tudtam aránylag normális áron megszerezni.

DE: ha a gondolatmenetedet folytatjuk, az derül ki, hogy pl egy S80 kommersz, míg egy A4 - pusztán a 4karika okán - prémium? mert én az S80at választanám...

Shadowbull 2012.05.14. 10:49:33

@volvo s60: ", nem konkrét típusokat sorolsz 1 adott kategóriába, már ha jól értem"

teljesen jol erted. Csak a markat onmagat lehet ilyen szempontbol megitelni, pont amiatt amit fentebb irtam: a kommersz kategoria felso resze akar tul is mutathat a premiumkategoria aljan.

Egy fullextras VW Passat lehet hogy sokkal tobbet nyujt mint egy fapados 3as BMW, de attol meg a VW nem lesz premiummarka.

A Volvot nem mondanam kommersznek, attol azert tobb. Felpremium, ha van ilyen egyaltalan.

Phrascarica 2012.05.14. 11:22:08

@goodmanbeats: nem egy -magyar első tulajos- autót ismerek amelyekben jóval több van 200.000-nél, az igaz hogy nem Avantime hanem mind Mercedes, BMW.

Castigliano (törölt) 2012.05.14. 12:07:36

@nem kéne...:
Köszi!
Szeretem a régi motorokat, aztán egyből szemet szúrt a fűzött kerék és kíváncsi voltam milyen motoré.

közösperonos átszállás 2012.05.14. 13:38:15

@dani740: "ugyanennyit fogyaszt bármelyik vadonatúj 1.6-os francia autó, pl. 307,308, sőt még a 116-os BMW is, csak mondom."

Amellett, hogy a 307 finoman szólva sem vadonatúj, ráadásként még túrót fogyaszt 11 litert. 307SW (ennél nehezebb 307 nincs), 9,1. Nem kevés, de nem 11.

közösperonos átszállás 2012.05.14. 15:06:37

@geegee: "A sok fanyalgónak: a t5 motor 240 ló körül van.Ez kb annyi ma Magyarországon a piros lámpánál, mint a mögötte álló másik 4 autó teljesítménye együtt."

Áltagautó itthon 60LE? Aha...

"Aki azt várja el egy ilyen kocsitól, ami még ráadásul automata is, hogy ötésfelet csipegessen benzines lévén, az hülye..."

Nem az a kérdés, hogy reális-e (szerintem is az, ki szerint nem?), hanem hogy sok-e. Nem ahhoz képest sok-e, hanem sok-e.

nem kéne... 2012.05.14. 18:45:29

@poiuz429:

öööö.
fele se igaz.
mondanék neked egy példát:
a pista valami teszten volt külföldön és konkrétan én vittem a kissrácot meg a nőt a kórházba valamilyen szemproblémával a dózsa györgy útra.
fizetős szolgáltatás volt.
szóval ezt most tényleg csak az boncolgassa, aki tudja, miről beszél.

ommm 2012.05.14. 22:12:18

@poiuz429: Nem veszem magamra, de tévedsz. Vállalkozom, szerződésem van. Amikor az országban vagyok, akkor pedig fizetek azért is, amiért más nem. Semmiféle közszolgáltalás és ellátás nincs ingyen. Megfizetem az árát annak, hogy itt vagyok, sokszorosan.
Béke.

kultúrpesszimista 2012.05.15. 15:53:54

@Shadowbull: szánalmas, ahogy vergődsz, de érved egy szál se. Siralmas egy alak vagy. Félprémium, vattafak.

Vu, de ja vu 2012.05.15. 18:57:57

@kultúrpesszimista: A kínai tulajdonlás sokmindenkinek nem tetszett (elsősorban Volvo-s körökben), de az élet - úgy tűnik - ezúttal a kínai befolyást nem negatívumként dobta, a Geely két, átalakított (kínai igényekre szabott) tipust vitt, egyébként meg adott egy csomó lóvét fejlesztésre.

A svéd állam anno inkább a Saab-ot próbálta menteni, és mondhatni hogy a Saab eléggé örülne most egy olyan 'kínai befolyásnak', mint amilyet a Volvo kapott.

Mondhatni: Kínának is elege lett saját gagyijából, vett egy 'félprémium' márkát és adott egy valag pénzt, hogy csináljanak belőle A SVÉDEK jobbat, mint - ha jól emlékszem - az Audi prémium-márkái...

Mellesleg az új Volvo-k dizájnjai nekem sem jönnek be, ha gömbölyű autóra vágytam volna, már korábban is lett volna más... De ízléseket számonkérni nem lehet:-)

Elég beszédes az, hogy mennyi szögletes autót tartott meg a gazdája második autónak vagy eleve nem újított - márkától függetlenül...

Shadowbull 2012.05.16. 07:03:38

@kultúrpesszimista: Erveket akarsz?

- A marka presztizse a kozeleben sincs az atlagos fogyaszto szemeben mint a premiummarkake (a megrogzott Volvo-buzikat ki lehet hagyni a statisztikakbol).
- a modellkinalat meg sem kozeliti a premiumgyartoket.

Ennyi.

volvo s60 2012.05.16. 09:16:55

@Shadowbull:

ez azért szerintem nem egészen így van. én zuglóban lakom, kertváros, nem egy rosszul szituált környék. az ismerőseim+szomszédok nagyjából keresztbe fosták magukat amikor hazahoztam a volvót. milyen autók is állnak itt a házunkkal szemben? Suzuki Wagon R, Honda Accord, Seat Toledo, Suzuki Swift új széria, Citroen Xsara.

Most ez nem dicsekvés, h nekem hú de milyen sok pénzem van, h volvóval járok, de az átlagautó Magyarországon igenis NEM a volvó, az átlagos fogyasztó szemében pedig - idehaza legalábbis - bőven felső kategória. vö. a közismert "volvóval hordozott diplomatagyerekek"-fordulattal.

***
ami pedig a prémiumságot illeti: máshogy síkon értelmezzük a fogalmat akkor. nekem az S60 prémium, akárcsak az A6 vagy az E200, ellenben pl. az A4-nek vagy a C180-nak semmi köze nincs a prémiumkategóriához.

volvo s60 2012.05.16. 09:20:03

@volvo s60:

de ez az egész prémium/nem prémium voltaképp teljesen mindegy, lényeg, h feleljen meg mindenkinek az a kocsi, amivel jár, oszt ennyi :)

Vu, de ja vu 2012.05.16. 11:31:15

@Shadowbull: Szerintem nagyon sarkosan közelíted meg a prémium-kategória fogalmát.

Eleve - szerintem - nincs éles határvonal, ezt magad is elismerted, hogy vannak 'félprémium' és 'prémium' gyártók, amelynek egyes modelljei keresztezik egymást technikai síkon is, humán (szubjektív) síkon is.

A 'volvo s60' által említettekkel értek inkább egyet, szimplán tapasztalati okból: unokatestvérem a nejének akart autót venni, erre max. 800 eFt körüli összeget szánt (anno). Egy egész napot jártunk hajnaltól sötétedésig a pesti autópiacokon (anno), és a velünk lévő szerelő a vágyott autók között - ami az árba még belefért volna (F Astra 1.4-1.6) - mind törött, leharcolt tipusokat talált, kétes kilométerekkel. Végső lehetőségként nézték meg az általam korábban kinézett, leinformált 460-as Volvo-t, amiről a tulaj személyesen MINDENT elmondott, beleértve a töréseket, sérüléseket, a közös alkatrész-beszállító pedig a hozzá vásárolt dolgokat is.

Árban ugyanott volt mint az Astrák, komfortban és biztonságban többet tudott. És itt jön a különbség: az új (akkor volt vagy 14 éves) családi autó miatt a nej munkahelyén beindult a pletyka, hogy "mennyire jól megy, amikor az óvodai dadus is Volvóval jár"...:-P

Azt senki nem nézte, hogy a többiek új Puntója, Suzukija 3-5-ször annyiba került, a márka hozta ki a konfliktust - szerintem is ostoba módon... (ráadásul még mindig hibamentes, egy hőmérő-szenzor csere volt, amit kívülálló nem tudhatott).

Tehát hogy mi prémium és mi nem, azt nem ez a blog határozza meg. A Volvo S80-S60 szegmensében a fogyasztók szemében nehéz megmagyarázni azt, hogy egy S80 nem prémium-autó, noha 2 mFt környékén már lehet ilyet kapni, látszólag csili-vili állapotban. Nekem még a 20 éves 850-re is azt mondják, hogy "tehetős vagyok"... már nem röhögök rajta, mert látom hogy sokat jelent másoknak, szerencsére a legutóbbi leépítéskor a főnökeim tisztában voltak azzal, hogy mit jelent a prémium fogalma (egy stuttgarti gyárból 'ruházkodnak') és az intrikák ellenére nem gondolták, hogy kevésbé vagyok rászorulva a munkahelyre, mint az aki páréves Fiattal, Suzukival járt be...

Összegezve: a Te világodban a Volvo max. fél-prémium, de az átlagember számára még mindig a tehetősség szimbóluma... nem tudom, hogy sajnos-e vagy nem...

volvo s60 2012.05.16. 16:08:14

@Vu, de ja vu:

maximálisan egyetértek. Hiába is mesélem a WagonR-tulajdonos szomszédnak, hogy tíz éves a Volvo, és felébe-harmadába került az új Suzukija árának, csak az elnéző mosolygást kapom válaszul. Szintúgy amikor a 10 literes pesti fogyasztást (persze finoman vezetve) mesélem. Úgyhogy abba, hogy nem, nem kell rá luxusadót fizetni, már bele sem kezdek...

Vu, de ja vu 2012.05.16. 19:21:15

@volvo s60: Azt mondta egy egykori munkatársam, korábban autódíler: jók ezek a kocsik, nekem is volt egy S80-am, kurva kényelmes, de az egy benzintemető, bazze'. Jártam vele egy évig, aztán eladtam... Kényelmes volt meg minden, de nagyon drága volt fenntartani.

Akkoriban WagonR+-szal járt. Dícsérő szót nem hallottam tőle, csak hogy 'jóvanaz...

Mint kiderült, az S80 egy T6 volt, tipusból kifolyólag automataváltós, ő meg általában városon belül használta. Szitkai szerint 12-14 alatt nem evett. Konkrétan nem tudta megmondani, hogy egybefüggő 200 km-en mennyi az átlaga...

Ennyit a szar autókról...

Érdekelne egy igazi prémium havi átlagfogyasztása a házunktól a buszmegállóig és vissza... Tudom: a zúj Porsche aláver mindenkinek... gondolom árban is:-P

Amúgy meg nem érdekel: van egy autóm, nem népszerű mert nem lopkodják, sokat is eszik... ha használom, beülök és hajtom, lényegtelen hogy a közeli boltba vagy külföldre kell menni vele: berzin legyen benne!!!
A 850 T5-höz még el tudom mondani, hogy én is használtam anno napi 1+1 km ingához, akkor 13.2 l/100 km volt az átlaga. Állítólag nem erre van kitalálva...

Lookie 2012.05.21. 21:21:44

@SAAB: www.youtube.com/watch?v=qBDyeWofcLY
Na viszont ez is ennyi...erre lehet gombot varni...

Amúgy nagyon tetszik Pista S70-se de muszáj volt ezt belinkelnem az ilyen "a régi vasak, meg a fizikai szabályainak hiszek csak" véleményezések azért piszkálni tudnak...