Nekünk is van ötletünk

  2011. június 08. - Gyulavitéz Címkék: vélemény buszsáv

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Sírjatok velem!
2012-02-05 07:38:00

Már vagy két hete túl vagyok a dolgon, de egyszerűen nem bírtam leülni, hogy megírjam. Majdnem sírtam. Nem

Hogyan lesz a sportautó-szakíróból hitetlen kutya?
2011-11-21 13:21:00

12 év elteltével sem csúnya Nos, igen, nem sietem el a dolgot. Tavasszal találtam ki, hogy megválok tőle , de

Ki fog tejelni, ha betartjuk a szabályokat?
2011-09-07 06:00:00

Egyre több a traffipax. Belegondolt már, mi lesz, ha az autósok a sok kamera miatt egyáltalán nem mernek majd

Halál a macskákra!
2011-08-27 17:30:00

Ez itt a két kutyám. A nagyobbik, Lloyd, egy 55 kilós hovawart. Nemcsak a macskák, de a kutyák, sőt a betörők

buszsav

Egyelőre örüljünk annak, amink van, vagyis amink nincs.

Mai cikkünk blogposztja.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr272966755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabopsz 2011.06.08. 06:57:46

Szánalmas volt a kormány sajtóközleménye.
"Hol álljon a dugó, a belvárosban?!"
De igaza van maximálisan a cikkírónak.
Egyébként én a Keletihez ezen az útvonalon szoktam eljutni, igaz nem napi rendszerességgel, és egyszerűen nem tudok jobb alternatívát, és ha lassan is, de lehet haladni.

gigabursch 2011.06.08. 07:04:50

Az a szörnyű, hogy 2010-ben értelmes tömegközlekedés-fejlesztési stratégiája és koncepciója az összes program végigolvasása alapján csak a Jobbiknak és az LMP-nek volt. Horvát Csabáé egy hitvány szar volt, Tarlósé meg egy nagy ollózás ami ez előző három legnagyobb marhaságait gyűrta egybe.

Amúgy az LMP és a Jobbik elképzelése ráadásul még össze is koordinálható lett volna erényeik mentén.

Ezek után ki nyert? Naná, hogy Tarlós, s ki vesztett? 10 millió magyar állampolgár.

gepesz 2011.06.08. 07:21:57

Demszki 20 evig volt fopolgarmester, neki kellett volna lepni hamarabb, ez ugyben es nem a mostaniaknak.......

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.08. 07:29:41

Az a baj, hogy semelyik megoldás sem lesz olyna, hogy kettőnél több embernek tetsszen.
mondjuk ez tényleg az egyik legidiótább lehetőség volt, de akkor is.
VAgy kint lesz dugó, vagy a belvárosban, az tuti, mert ha bemegy a külső, nagy áteresztőképességű utakon sok autó, akkor a belvárosban is sok lesz.

Még mindig a P+R parkolós ötlet a legjobb, többek között én is utálok Pesten vezetni a sok idióta miatt.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2011.06.08. 07:55:35

"Tarlósnak egyébként volt még egy jó ötlete a buszsáv megszűntetésén túl: főpolgármesterünk szeretné, ha a jövőben azok a kocsik is használhatnák a buszsávot, amelyekben legalább hárman ülnek. "

Fejér megyéből járok dolgozni Bp-re, a munkaeszközömmel, ami egy 2 személyes tgk.
Tehát akkor az ügyfeleim rohadjanak meg, mert nem tudok még két embert magam mellé ültetni?
Vagy induljak 2 órával korábban?

fogash 2011.06.08. 08:04:22

Azér' nem lenne baj, ha olyasvalaki írná ezeket, aki legalább elméleti síkon többet foglalkozott 6 percnél a problémával. A P+R parkolót, meg a metróvonalakat egy óvodás is tudja mondani, csak éppen milliárdos beruházások lennének.

Az elfuserált politika miatt a nagyvasút, a hév, a metró és a villamos 4 szabványt használ (de legalább hármat). Normáliséknál a villamos fut be a föld alá a belvárosban, így nincs külön metró. Normáliséknál az elővárosi nagyvasút fut be a belvárosba, így az városon belüli közlekedésre is használható.

Nálunk a fonódó villamosokat is megtorpedózták, olyan eretnekséget meg, hogy a metró feljöjjön a felszínre és kimenjen Kelenföldig, vagy tovább, beszélni se illik. fél óra netezéssel lehet viszont "amatőr" anyagot találni (nem városháza, nem veke, nem "szakértő"), ami részletesen kivesézi, hogy melyik vonalat mivel lehetne összekötni. Így csak menetrendet kell(ene) csinálni, nem vágányt, állomást stb-t építeni.

Változó irányú sávok? Szép ötlet, kár hogy osztott pályás úttesten nem működik. Márpedig a Budaörsi út ilyen, ha jól emlékszem... Sőt, a buszsávot sem tudod áttenni, mert annak a köcsög busznak nem csak menni kell, hanem megállni is, a megállók meg a jobb szélen vannak, nem balközépen. Sőt, a busz ajtaja is jobb oldalon van, ezt megint csak tudja a legtöbb óvodás is.

Szóval ezért a "cikkért" remélem nem kapsz fizetést, mert azon kívül, hogy sok kommentet fog generálni, tartalmilag szart se ér. :(

Rocko- 2011.06.08. 08:08:48

@Süni25: nem, az lenne a cél, hogy kevesebb kocsi közlekedjen.
egyetlen egy problematika van: hogy ezen autók nem A és B közt közlekednek, hanem A/1, A/2, A/3 és B/1, B/2, B/3 közt. nyilván ahol közös lenne az út, ott már sokan így is egy autóban ülnek, köszönhetően a gyönyöű benzináraknak.
az pedig irrális elképzelés, hogy aki érd alsóról megy, az üljön be érd felsős kocsijába, mert hogy az egyik óbudára megy a másik meg zuglóba. elvégre budapest mindkettő, nem? no, szóval ennyi logika van benne.

yenoee 2011.06.08. 08:14:28

@fogash: "Az elfuserált politika miatt a nagyvasút, a hév, a metró és a villamos 4 szabványt használ (de legalább hármat)."

Én úgy tudom, a nyomtáv 1435 mm mindnél. Nyilvűn a szabvány nem csak erre vonatkozik, de ez pl. már nem éppen hátrány. Sőt, szándékosságot feltételezek mögötte.

Gomulka Béla 2011.06.08. 08:15:55

Mennyunk a BKV, poklunk a dugó.

A buszsáv igenis jó dolog. A Ryanair fonoke taxiengedélyt vált ki az otméteres Mercedesére, évente csinál két számlás fuvart a haverjainak, és cserében a buszsávban járhat. Így koll eztet.

V12 Power 2011.06.08. 08:22:46

Alapvetően jó ötletnek tartom, hogy a több utast szállítóknak engedélyezik a buszsávot. Kultúr országokban ez már bevált. A gond itt azzal van, hogy nyilván rengetegen megpróbálnak majd ezzel visszaélni (mint pl. rokkantigazolvány, csak ez még könnyebb). A nagy büntetés önmagában csak addig lesz elriasztó, amíg rájönnek, hogy ezt nem tudják rendesen ellenőrizni. Mert ugye csak úgy lehet, ha megállítanak. Ha megállítanak, akkor forgalmi dugó keletkezik, tehát ezt csak igen ritkán lehet majd megtenni. A kamerás módszer nem alkalmas, mert ha az autó B-oszlop mögött szabályosan és legálisan sötétített, netán a roló is fel van húzva, akkor a kamera nem látja, hogy ülnek-e hátul.

fogash 2011.06.08. 08:31:15

@yenoee: a villamos nekem szemre is szűkebbnek tűnik a többinél, a villamos vontatásnál meg ugye az se mindegy, milyen magasan fut a kanóc és mekkora delej van benne...

gnme 2011.06.08. 08:46:17

Ilyen ez a kocepciótlanság.

Reggel felkelünk, diszkonfortot kinyomjuk, eszünkbe jut valami két recsegve trombitálás között: amék ótóban három ember ül, az használhassa a busz sávot, továbbá legyen Elvis Presley tér

Viccemberek.

G.A.P. 2011.06.08. 08:47:26

Igen, a P+R. Ez a logikusnak mondható megoldás már nagyon-nagyon régen (igen, jóval a módszerváltás előtt) kitalálódott, sőt meg is valósítódott (Örs Vezér terén, akkor még Népstadionnál, asszem KÖKInél, Délinél, stb.). De mire a megnövekedett autómennyiség/dugó stb. miatt betölthették volna történelmi szerepüket valahogy eltűnttetődtek, megvevődtek, beépítődtek...
Vannak jó kis motoros írások, amikor a réges-réges eladott, elherdált meg nem becsült vasakat sírják vissza jó tollú gazdáik. Egy ideje ugyanezt teszik városvezetőink a P+R parkolókkal. Jellembeli különbség (és külömbség egyben), hogy az autós-motoros újságírók a csalánban nem másokéval, ugye, és összehasonlíthatalanul kisebb károkozási potenciállal csaponganak...

*azta* 2011.06.08. 08:57:52

a cikkel tökéletesen egyetértek. felfoghatatlan az a hozzáállás, hogy anélkül tesznek bármit is, hogy lemodelleznék! pl. itt még egy forgalomszámlálás sem kellett volna, hogy előre lássák mi lesz! béna banda!

és tudom, vesszenek a nyelvtannácik, de ezt nem a hozzászólások közül lőttem:
"A jelszavak jók: jobb levegőt, kevesebb dugót akarunk, mennyünk BKV-val, tehermentesítsük a belvárost!"!
brrrr.... javítani kérném - köszönöm!

FJPO 2011.06.08. 08:57:55

Nem ötlet kell, hanem épkézláb koncepció politika nélkül.
Ez az, ami ma lehetetlen.
A gőg nem engedi, hogy a régi, alapos tudást felhasználják. Nem olvassa ma senki a Metrober 1982-es tanulmányát, pedig abban a szabványeltérések (metró, hév, villamos, vonat) kiigazítása, a pl.: a Gödöllő-Budaörs gyorsvasút szakasz (nem új alagút, hanem csak összekapcsolás!) is benne van.
Ott van a teljes (ma kihaszálatlan) budapesti körvasúti rendszer bevonása a tömegközlekedésbe. Nem biztos, hogy csak a méregdrága földfurkálásra kell százmilliárdokat kidobni/ellopni!

Ja: mindez koncepciózus, határidőzött formában, hatástanulmánnyal.

Mit csinál ehhez képest ma a BKK? Fostalicskákat tologat.

Sang Lee 2011.06.08. 09:15:29

@gigabursch:
Tényleg nem bántásból, de nem csak Bp-ből áll az ország. Személy szerint én innen Szegedről (VIDÉK, tudom) lesz*rom, hogy Tarlós lett a főpolgármester. A megjegyzésből csak annyi volt, ami szemet szúrt, hogy azért ne legyen már 10millió ember problémája, hogy szar a fővárosi közlekedés. Legyen ez főleg annak a 2milliónak a baja, aki ott is él.
Tényleg nem piszkálódásból.

yenoee 2011.06.08. 09:16:56

@fogash: Délinél konkrétan ki is jön a sín, '45-ben pedig tehervonatok mentek a körúton, átrakás nélkül hozták vidékről az élelmiszert az éhező fővárosiaknak (krumplivonat).

HOZS 2011.06.08. 09:19:05

A Vezess is feldolgozta már épkézlábabb módon, meg kicsit hamarabb, akkor, amikor még volt probléma:

www.vezess.hu/magazin/hosszabb_buszsav_hosszabb_dugo/31004/

Tomi1973Wien 2011.06.08. 09:23:04

eleg lenne csak becsrol peldat venni....

jegy: zonakra osztva becs, egy teruleten belul barmelyik tomegkozlekedesi eszkozre felhasznalhato, egysegaras. az alap zona teljesen lefedi becs teruletet, tehat az egyik vegebol... pl. a 23keruletbol a masik legvegebe pl. 17ker. döbling hegyteto) eljutsz xy atszallasal es 1DB jegy (€1,50) felhasznalasaval

parkolas: egysegaras oradij

parkolas: bevezeto utak menten, de eppugy kornyezo kisvarosokban / falvakban ingyenes parkolas

kozlekedes: Sbahn (Hév) 15-20 percenkent barmelyik iranyban ki- es befele a varosbol, a fobb iranyokban akar ejfelig is

jegy ezekre: varosi jegybol lehet venni 2-3-4 zonasat is, igy eleg egyszer jegyet venni, es azzal akar a sima vonattal is elmehetsz pl. badenig...

elheto rendszer, aminek a hasznalata es fenntartasa lenyegesen olcsob, hisz osszeszerveztek...

szemeteske 2011.06.08. 09:26:11

Mindent értek, de mi a f_sz az a P+R? Mert mindenki használja ezt a két betűt, de szerintem nem csak én nem tudom minek a rövidítése.

Medgar 2011.06.08. 09:31:40

Ha már Budaörs, meg BKV:
index.hu/belfold/budapest/1025m414/

18 milliárddal csökkentik a 4-es metró beruházásának költségeit, hogy javuljon a monstreberuházás megtérülési mutatója. A többi között repül a kelenföldi P+R parkoló és autópálya-csomópont, a Thököly út felújítása és a Fővám téri szökőkút, tudta meg az Infó rádió.

Tomi1973Wien 2011.06.08. 09:35:05

@szemeteske:

wiki:

A park and ride (rövidítve: P+R, jelentése parkolni és utazni vagy parkolj le és utazz) olyan parkolók megnevezése, melyek közvetlenül egy busz-, vasúti-, vagy egyéb tömegközlekedési eszköz megállója, vagy pályaudvara mellett, vagy annak közvetlen közelében kerültek kialakításra azon célzattal, hogy a városba tartók ott leparkolhassák gépjárműveiket és átszállhassanak a városközpontba tartó tömegközlekedési eszközre. A P+R-ek jellemzően ingyenesek (illetve általában egy egyszeri utazásra szolgáló normál városi közlekedési menetjegy árával egyenértékű a parkolás díja egy személyautóra vetítve) és a külvárosokban illetve az agglomerációkban kerülnek kialakításra, hogy ezzel is enyhítsék valamelyest az adott város gépjárműforgalmát.

mement 2011.06.08. 09:44:10

Pedig egyaltalan nem rossz az otlet, csak hat aki auto nelkul nyomoreknak erzi magat annak eleg nehez ezt elmagyarazni.

Meg kitartott volna Tarlos par napig, esetleg egy hetig, es magatol beallt volna a forgalom uteme, az busszsavot megelozo idoszak `normalis` dugoira, mint mindig minden esetben, ha lezarnak egy utat, es vigan lehetett volna tovabb vinni a hegyaljaut fele a busszsavot.

A savok megnyitasa nem tartom jo gondolatnak, meg idoszakosan sem, ha 3 savos utat adunk a gepjarmuforgalomnak akkor 3 savon all be a dugo, ha csak egyet, akkor egyen.

mement 2011.06.08. 09:47:25

`Tarlósnak egyébként volt még egy jó ötlete a buszsáv megszűntetésén túl: főpolgármesterünk szeretné, ha a jövőben azok a kocsik is használhatnák a buszsávot, amelyekben legalább hárman ülnek. Ha mi, autósok betartanánk, nem is lenne rossz, ehhez pedig semmi más nem kell, mint egy égbekiáltóan nagy bírság azokkal szemben, akik egyedül vagy másodmagukkal használják a buszsávot.`

Nyilvanvaloan nagyon nagy gondolat, hiszen ahova beengedjuk az autokat, koztudottan gyorsul a forgalom, no az ateresztokepesseg, csokkennek a dugok, es mindenki orul:)...

szabopsz 2011.06.08. 09:48:02

Párom rákoskeresztúr központban lakik. Reggel 7-kor az egész átmegy P+R parkolóba(bárhová parkolnak ahol elfér egy autó, legyen az fű, vagy játszótér), én nem tudok megállni a ház előtt délután 5-ig. Kicsit odébb a tesco parkoló meg teljesen üres, és azért ott is elég sok bkv megáll.
Logikátlan ilyen szempontból az emberek viselkedése.

A KÖKI meg ha befejezik szerintem kurvajó lesz P+R parkólókkal együtt.

Nyilván a máv bkv önkormányzat hülyeség miatt nincs megfelelő alternatíva átülni az autóból, de az én megfigyelésem szerint a dugók nagy része a belvárosban, az átmenő forgalom miatt van.
Én is ha Komárno-ból megyek haza borsodba, inkább budaörsi - hegyalja - rákóczi - kerepsi - hungária - M3 bevezetőt választom, mert egy gyűlölet az M5-ig a 0-ás, és akkor még azt nem is említem mikor beáll mint a szeg.
Az autókat figyelgetve nem vagyok ezzel egyedül, mert rengeteg autót látok az M1-en és az M3 bevezetőn újra elém keveredni.

Ez a kelet-nyugat viszonylat. de észak-dél se lehet rózsásabb.

mement 2011.06.08. 09:54:57

@szabopsz: `Nyilván a máv bkv önkormányzat hülyeség miatt nincs megfelelő alternatíva átülni az autóból`

Pont kereszturol igen kenyelmesen be lehet vonatozni a keleti palya udvarig a godollo hatvan vonalon mozgo uberfasza, tiszta, csendes Flirt (piros) vonatokkal, jegyel vagy ervenyes berlettel, ott pedig megy 2 troli, egy metro, es vagy 4 busz tovabb a varos kulonbozo pontjai fele.

Gyakran az az erzesem, hogy mav es a bkv szapulasa mogott nincs gyakorlati tapasztalat, csak egy jol csengo mantra, amit mindig mindenhol ultimate ervkent el lehet sutni:)

mement 2011.06.08. 09:56:44

@mement: Ja es legtobb allomasnal a vonalon, epult parkolo es bringatarolo is.

huncsongor 2011.06.08. 09:59:54

Áh megleszz itt oldva a probléma. Ősztől 500Ft lesz egy liter benzin, attól a forgalom érezhetően csökkenni fog. Nem azt mondom hogy ez jó, de ez lesz.

dinan333 2011.06.08. 10:07:07

Nyilván az is sokat javítana a helyzeten, ha nem csak Bp-en lehetne dolgozni... rengeteg ismerős jár SZfehérvárról, Győrből(!!) Pestre. Még szép, hogy megrottyan bárminemű változástól a közlekedés.

isti77 2011.06.08. 10:10:42

Én azon csodálkozom, hogyhogy nem jutott eszébe a sok bumbur... szakértőnek, hogy mindjárt két buszsávot csináljanak a Budaörsi úton, még az elágazás előtt egyet a Nagyszőlős utca felé is.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.06.08. 10:13:01

a változtatható irányú sávok ötletét már 1993-ban megírtam a Fővárosi Önkormányzatnak, azóta kb. 200-szor elmondtam ilyen-olyan fórumokon meg társaságokban

de még véletlenül se gondolja senki végig, hogy milyen jól meg lehetne csinálni

ugyanez vonatkozik a rakpartok egyirányusítására meg a Roosvelt téri körforgalom átalakítására és még folytathatnám

tesznek rá nagy ívben

chapy 2011.06.08. 10:13:05

Jó írás csak semmi újat nem olvastam: már megint...

" Azt az uniós százmilliót meg majd csak sikerül elverni valamire."

Ha jól tudom ez pályázati pénz, így ha nem tudjuk teljesíteni a feltételeket ezt a pénzt bizony vissza kell fizetni az EU-nak.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.06.08. 10:15:35

ja még annyi, hogy a változtatható sávok Európa különböző helyein évek-évtizedek óta működnek (Heidelberg, Zágráb, ...)

Benoke2 2011.06.08. 10:24:11

Az egész közlekedés egy nagy káosz. Összefogás kéne meg ötletek. De csak száj jártatás van meg pénzlenyúlás, meg hülye átgondolatlan ötletek. Amik ha nem működnek akkor frankón kitalálunk valami magyarázatt hogy az miért jó még is. Ha végre a szájkarate meg a bürokrácia gyár dolgozói gondolkodnának frankó lenne minden, de mindenki csaka saját dióját akarja kapargatni, ha másnak is jó akkor már inkább még sem segít csak szájkarate van ismét. Ez természetesen nem csak a politikusokra igaz.

Ahogy előttem is mondák szapulják a BKV -t aztán autóval járnak, ha meg utaznak akkor jegy nélkül és hülyézik az ellenőröket.
(Természetesen a BKV és a hasonszőrű kölzekedési válallatok megreformálására szükség van, és mondjuk az irodista alkalmazottak számát el kéne osztani mondjuk kettővel.)

Ameddig nem változik az emberek hozzá állása semmi féle változás nem lesz. Természetesen az utazók hozzá állása is beletartozik...

Benoke2 2011.06.08. 10:27:38

@GYUSZI BACSl: Mert nincs benne pénz nekik ha megcsinálják. Vagy nincs benne elég... Szabadon választható.

szabopsz 2011.06.08. 10:28:42

A keresztúr központnál leírtaknál inkább az emberi hülyeség csinál zsúfoltságot, mint az állami cégek, tényleg pár km-erre ott a tesco, és az általad említett alternatívák.
:)

fishermansfriend 2011.06.08. 10:34:18

Nem sűrűn járok Prágába, de az 1-esről átmenni Prágán, és kijönni onnan a 8-ason. Emlékeim szerint 4 lámpa van rajta. 2x2 sáv, és egy rövid szakaszt leszámítva talán 80-al lehet menni végig rajta. 20 perc átmenni a városon. Nincs is csak egy fél körgyűrű a város körül.

Budapestre fordítva, pl. M1-M3 vonalon lenne max. 8 lámpa...

Prágai bkv jegy 2 EUR, és 1 óráig érvényes, akárhány átszállással.

Hollandia: a vasút állva hagyja az autópályán a kocsikat, de az autópályák mellé is képesek voltak bicikliutat építeni. Nálunk miért nem voltak erre képesek, pedig rohadt sokat költöttek autópályákra. Lajosmizse felé meg csak 60-al döcög a vonat, és bringaút sincs.

De szívesen dolgoznék én Budapesttől távol is, csak legyen munkáltató, aki legalább annyira megfizet, mint most.

G.A.P. 2011.06.08. 10:38:31

@FJPO: Bingo. Ilyesmi rémlett, csak kevesebb tényanyaggal, empirikus alapon...

Kösz.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2011.06.08. 10:47:14

Nekem egy sokkal általánosabb kérdésem lenne!
Vajon van-e olyan forgalomszabályozási (egyirányúsítás, mellékutca-buckázás, busz- és kerékpársáv kialakítás stb.) melyet környezetvédelmi tanulmány előzött meg, és amelyet utóvizsgálat követett? Ezek hiányban minden ilyen intézkedés ötletelés, melyektől nem javul, hanem romlik a város levegője! A jószándék pedig értékelő kategória!
Illetékes, Levegő Munkacsoport vagy bárki bemutatott már ilyet?
Csak igazolásul, a londoni dugódíj bevezetése után 5 évvel végzett vizsgálat kimutatta, hogy sem a város általános sem a védeni kívánt belváros légszennyezettsége nem javul, vagy éppen romlott! Az intézkedés drága és felesleges, tulajdonképpen az autózásra kivetett adó volt, mindenféle eredmény nélkül!!!

mement 2011.06.08. 10:55:32

@Rézfánfütyülő fűzangyal: `Csak igazolásul, a londoni dugódíj bevezetése után 5 évvel végzett vizsgálat kimutatta, hogy sem a város általános sem a védeni kívánt belváros légszennyezettsége nem javul, vagy éppen romlott!`

Mondjuk ez nem igazol semmit, mert a megfogalmazott celok kozul, egyedul a legszennyezettseg nem javult a dugodij hatasara, de a forgalom csokkent, a zaj csokkent, az utazasi idok csokkentek, es szep lassan atalakulnak a kozlekedesi szokasok.

hbe 2011.06.08. 10:56:16

@szabopsz:
Mondjuk ennek a forgalomnak (Komarno - Borsod) semmi keresnivalója a Rákóczi úton, de amíg nincs kész a nyugati körgyűrű, addig megérthető ez az álláspont. A keleti oldalon rengeteget segített a gyűrű zárása, a legfontosabb szerintem a hiányzó nyugati M0 rész megépítése, és akkor tőlem mehet a buszsáv, mert azért a Hegyalja útra szerintem sem hiányzik az a 2*2 sáv.

_______________ 2011.06.08. 11:00:43

"az LMP, aki látványosan a szívén viseli környezetünk sorsát, is kihátrált a projekt mögül"
Tényleg szdsz 2. Köpönyegforgató gec.k. Schiffer "Szakasits Árpád" Andrással az élen. Pfejj.

felszopó 2011.06.08. 11:02:40

tarlónak nyilván van festékes mutyirokon is nemcsak táblás, a megfejtés helyes, mit nyertem?!

bozon 2011.06.08. 11:06:02

Fúúú, de okos posztolóval van dolgunk!

Csak segítségül elmondom, hogy az LMP nem először "üdvözölte" majd "kihátrált" a buszsáv mögül, hanem elmondta, milyen kiegészítő intézkedésekkel tartaná ezt megvalósíthatónak. A kiegészítő intézkedések közt nem volt négyes, ötös és hatos metró, sem pedig váltakozó irányú sávok (a belső Budaörsi úton súlyos átépítések nélkül hogyan lehetne ezt megoldani?), hanem buszjárat-átszervezések (a Budaörsi úti járatok egy része a belváros fele menjen), a P+R-parkolás fejlesztése (nagyrészt a meglevő áruházi parkolókban), illetve az LMP által tavaly decemberben már benyújtott, gyakorlatilag egy fillérbe se kerülő jegyreform. A "Tarlós-féle" telekocsis rendszert is az LMP javasolta.
Hogy az autósok tényleg nyereséggel üljenek át a tömegközlekedésre, és ne száz év múlva, hanem holnap.

budapest.lehetmas.hu/hirek/622/meg-akar-mukodhetne-is/

is 2011.06.08. 11:09:14

@gepesz: mondjuk kiepult egy M0-s, ami szinten feltetele volt annak, hogy legalabb a kamionokat eltuntettuk. meg epult egy Egerut, Lagymanyosi hiddal, az is elvisz nem keves forgalmat. de nyilvan nepszerunek tunik Demszkyt baszogatni, abbol sosem lehet baj, nemigaz?

@poszt: a munkahelyeket le kell tenni Szekesfehervarra es Tatabanyara. mindket varost kb. felmilliosra kell duzzasztani. ebben a haromszogben aztan jol kiegyenlitik egymast az erre, meg az arra meno autok, nem lesz egyiranyu dugo. ja, kell egy autopalya Tatabanya es Szekesfehervar koze is (ez tovabb is mehet Dunaujvarosnak, az M0-t tehermentesitve)). Budapest meg menjen ossze masfel millio ala, es akkor ott is lehet majd kozlekedni.

is 2011.06.08. 11:11:56

@poszt: ja, azt mindenki szornyulkodve meseli, hogy valaki azt mondta, hogy ugyanaz a dugo all, csak most a varoson kivul. de azt meg nem hallottam, hogy valaki leirta volna, hogy nem volt igaza.

annyit olvastam, hogy a buszok menetideje megnott. de meg sehol nem olvastam, hogy az autosok menetideje megnott-e, es mennyivel. irja mar le valaki, hogy mi is tortent vele hetfotol csutortokig. nott-e a menetideje, mennyivel.

Greg_ · http://kereszturi.tumblr.com 2011.06.08. 11:14:14

Isztambulban minden negyzetmillimetert kihasznaltak mar kozlekedesre. Igen, a hidon pl. (vagy pl. a repteri uton) - osztott palyan - is mukodik a valtozo irany. Sok tabla, lampa kell hozza es valakinek ki kell raknia a terelotablakat. De megoldhato.

Sot a legjobb, hogy van olyan ut, amin a harombol a kozepso sav - bizonyos idoszakokban - mindket iranybol hasznalhato. Hivatalosan: www.flickr.com/photos/gergely_kereszturi/5810870199

gigabursch 2011.06.08. 11:15:10

@yenoee:
És mit mondasz a használt feszültségekre (1,5 kV, 15 kV, 25kV, nomeg a felsővezeték magasságokra (vagy ami a metrpn van oldalt lenn?
A peronmagasságokról már nem is beszélve.

Akkor ez most hányféle szabvány???

zseni...

is 2011.06.08. 11:15:40

@fishermansfriend: "Budapestre fordítva, pl. M1-M3 vonalon lenne max. 8 lámpa..."

az M1-M3 atmeno forgalomra 0 lampa van, es M0-nak hivjak. ha atmeno forgalom vagy, akkor miert akarsz masfele menni? sem idoben, sem benzinben nem jobb bemenni a varosba.

gigabursch 2011.06.08. 11:18:14

@Sang Lee:
Nem is Pesten élek, hanem az agglomerációban, sőt ott is dolgozom. Amíg Pesten dolgoztam vonattal jártam be, nem autóval.

Az, hogy nincs érdemes vidékfejlesztés az egy másik történet, de itt jelen esetben Bp-ről van szó alapvetően.

Természetesen ha a fatökű lepkevadászok rádöbbentek volna arra, hogy a 81-es út, M8, fejlesztése megtörtént volna, akkor Győr-Szfár-Dújv-Kecsekemét-Szolnok és Karcag vonalon érdemben javulna a gazdasági lét, és az M0 valamint Budapest térsége érdemben fellélegezhetne, de ehhez kéne némi intelligencia, nem csak egymásnak való pozícióosztogatás

mement 2011.06.08. 11:18:27

Egyebkent az elbukott 100 millio lofasz ahoz kepest, hogy mekkorat bukhat a fovaros, ha nem rendezi az elhazudott kerekparinfrastrukturat a Margit-hidon, aminek a terveire penzt kert az Uniotol.

Zsoo 2011.06.08. 11:20:29

Az uniós támogatást nem lehet másra felhasználni, csak arra amire kaptuk, ami a tervekben szerepel.

fishermansfriend 2011.06.08. 11:21:33

@is: Nem erre írtam. Nyilvén, ha 20 perc lenne keresztülmenni Budapesten, akkor Budapesten belül is jól lehetne közlekedni. Mi van, ha mondjuk az M7-ről a Keletibe mennék? Menjek körbe, aztán M3-on be???

Zsoo 2011.06.08. 11:22:48

Az ország csődben van, minden fillérünk adósságtörlesztésre megy. Most az a legfontosabb, hogy minél előbb levigyük az államadósságot, ezért nincs most semmire pénz! 8 Évig hol voltatok? Tisztelet a kivételnek.

Greg_ · http://kereszturi.tumblr.com 2011.06.08. 11:24:01

Ja, Isztambulhoz meg. Van zart palyas autobusz (nem buszsav, tenyleg zart palya), de ahol szuk a kapacitas (pl. a hidon), ott azok is beallnak a dugoba. Azert epitettek zart palyas buszt es nem villamost, mert elfoglalt volna ket savot a hidbol, s az megbenitotta volna a kozlekedest. Erdemes lenne egy par jo kulfoldi peldat megnezni kozlekedes-szervezesre, mint ahogy a tobbiek is emlitettek. Kapkodas helyett.

Zsoo 2011.06.08. 11:25:56

"nepszerunek tunik Demszkyt baszogatni, abbol sosem lehet baj, nemigaz?" Bocsesz, Te magasan kvalifikált, elmagarázod nekem, mi köze Demszkynek az M0-hoz?

Zsoo 2011.06.08. 11:28:26

És Tarlósnak mi a ...köze ehhez a beruházáshoz? Emberek, nem kéne ennyi butaságot beszélni.

esef 2011.06.08. 11:29:28

@GYUSZI BACSl:
a Roosevelt téri körforgalom problémája meg van oldva. lévén a tér át lett nevezve... :)

@is:
akkor te csak pöfögj a dugóban egy M0-s baleset esetén, mi megyünk a városon át. Szentendréről Budaörsre is megkerülnéd a fővárost csak mert van M0? (személyautóval természetesen, a kamionosoknak nagyon más választásuk nincsen...)

fogash 2011.06.08. 11:32:21

@szabopsz: a Tesco (stb) parkoló NEM P+R, azt az áruházlánc a saját pénzéből, a saját telkén építette, saját maga felel a karbantartásáért (felfestések, kátyúzás, HÓELTAKARÍTÁS). Namost erre azt mondani, hogy persze, aki metrózni akar, nyugodtan hagyja a kocsit a tesco parkolójában, az nem kicsit pofátlanság. Ennél csak az lenne a szebb, ha mindjárt az ingyenes tesco-buszra irányítanák a népet...

@mement: azokon a helyeken, ahol MŰKÖDŐ tömegközlekedés van, (legyen az Prága, Amsterdam, Velence/Mestre, Párizs, Isztambul, hogy csak a legutóbb próbáltakat említsem) az emberek (helyiek, bejárók és turisták) szívesen veszik igénybe a tiszta, működő és pontosan járó tömegközlekedést ahelyett, hogy szopnának a dugóban, a parkolókereséssel és a drága üzemanyaggal.

A mai magyar rögvalóság viszont arról szól, hogy Budapesten NINCS olyan viszonylat, ahol átszállásos tömegközlekedéssel gyorsabb lehetnél, mint kocsival, NINCS olyan hálózat, hogy a gyereket el tudd vinni oviba, aztán csűrhess a munkahelyedre + hazafelé ugyanez, bevásárlással megspékelve. Vidék viszonylatban meg a tömegközlekedés már két főre vetítve is lényegesen drágább (háztól házig nézve!), mint az autózás. Az izzadásról, koszról, csomagokról, átszállásról nem is beszélve.

Szóval a tömegközlekedésnek NYILVÁNVALÓAN vonzóbbnak kell lennie, mint az autózás ahhoz, hogy az autósok fejében egyáltalán megforduljon az átszállás gondolata. Ettől baromi távol vagyunk...

mement 2011.06.08. 11:32:48

@esef: ezert kell behajtasi dijat kivetni, hogy ha van elkerulo ut, ne ide gyere dugot gyarapitani:)

esef 2011.06.08. 11:35:30

@mement:
aztán mennyibe fog fájni a dugódíj és mennyibe megkerülni bp-t körbe az M0-on? lehet jobban megéri majd kifizetni a sarcot és az üres városon átrobogni...

mement 2011.06.08. 11:37:19

@fogash: MUKODIK a tomegkozlekedes, hagy komoly kivanni valot maga utan, de amit irsz az meroben tulzas.
Evek ota ha nem bringaval megyek a varosba akkor tomegkozlekedem, es evek ota ilyenkor mindig elvisz a bol b pontba.
Igaz nem vagyok egy sznob komformista lelek, foleg masok karara nem;).

Tomegkozlekedes meg most is olcsobb mint az autozas:) Egy ev 12 honapbol all, a berlet ara 9800 forint, tehat egy fore vetitve az egy evben 120k, kettore 240:)

Ha 240 alatt kihozod a kocsi eves uzemelteteset, akkor bizony kemenyen elcsalsz rengeteg adot, es mint ilyen az osszehasonlitas nem tul korrekt;)

_______________ 2011.06.08. 11:37:29

Egyébként az most komoly hogy olyan emberek sírnak akik nem is a fővárosban laknak és telik nekik kocsira is és benzinre is? Jajj de szar lehet nekik. XD

sncf 2011.06.08. 11:37:48

@is: Én tömegközlekedéssel (busz) próbáltam bejutni Budapestre. Az egyébként buszsáv használatára jogosult menetrend szerinti busz 35-50 percet araszolt a dugóban, mire elérte a buszsávot. A menetideje így 30-45 perccel megnőtt.

mement 2011.06.08. 11:39:30

@esef: jo is hogy mondod, mert akkor erre oda kell figyelni, semmikep se erje meg ide jonnod pofogni ha van elkerulo ut:)

maguborka 2011.06.08. 11:43:29

szexshopoknak beindul az üzlet a műbábuk iránt :)

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.06.08. 11:43:30

@esef: az igaz, csakhogy én a Clark Ádám teret akartam írni, csak elqrtam

nem kicsit, nagyon (:

gigabursch 2011.06.08. 11:44:49

@Zsoo:
Én a programról beszéltem, nem arról, hogy mik ezek a pártok. Mindenesetre egy tény: Használható, átgondolt programrészletük csak nekik volt, Raszkolnyikov szánalmas hazudozására meg nem vagyok kiváncsi.
Csak az ő személye miatt nem voltam hajlandó sose szavazni a miépre. S ezzel nem vagyok egyedül

esef 2011.06.08. 11:46:56

@GYUSZI BACSl:
igazából mindkét oldallal kellene kezdeni valamit mert ez így botrányos. (illetve ez is)
de gyalogos híd, meg kapszula, megy a jóisten tudja, hogy mi az kell a közelbe...

esef 2011.06.08. 11:49:13

nálunk Óbudán is egyes helyeken (Flórián környéke, Szentlélek tér környéke) lehetetlen parkolni, mert a sok paraszt lerakja reggel a kocsit (ahol annyi hely van, hogy befér, oda), ha meg menned kellene ügyet intézni, akkor...
trollok kedvéért: igen, lehet menni ügyet intézni gyalog/bkv-val is, de ha mozgáskorlátozottat viszel akkor elég necces...

mement 2011.06.08. 11:51:59

@esef: De ha emelnek a parkolasi dijjakat, hogy minnel kevesebben parkoljanak ott, es lehetoleg csak akkor amikor megeri nekik, akkor ugye az lenne a baj?:)

dukeekud 2011.06.08. 11:53:02

Van ott epp eleg sav ahhoz, hogy az autosok kedvukre szorakozhasanak. A buszsav mellett, meg egy savot nyugodtan at lehetne adni a kerekparosoknak.

esef 2011.06.08. 11:56:24

@mement:
éppen ideje lenne bevezetni a parkolási díjat a környéken. én is kifieztem ha olyan helyen járok és éppen nincs velem mozgáskorlátozott

Vágási Matyi 2011.06.08. 11:57:23

"Egy használható ötletünk nekünk is van, nem saját, de attól még jó. Sok nagyvárosban vannak változó irányú utak, ahol reggelente a befelé jövő forgalom használhat több sávot, késő délután meg a kifelé tartó."

Vajon mennyivel lenne több baleset emiatt?

esef 2011.06.08. 11:57:56

@mement:
vagy a Sziget idején, amikor a sutyerák külföldi egyedül beáll 3 helyet elfoglalva,az autót otthagyva lelép "szórakozni" egy hétre és ezt nem kevesen szokták eljátszani...

fogash 2011.06.08. 11:57:58

@is: mert ha két román kamionos bebalhézik a "régi" Mo-n, akkor meghaltál, a belvárosban meg tudsz jobbra-balra kerülni. Egy város körüli körgyűrűnek olyan utat csinálni, ami
1.) NEM KÖR
2.) 2sáv menekülési lehetőség nélkül

na az nettó idiotizmus. NY-É forgalom nem megoldott, NY-K 40 kilométerrel több az M0-n. Akkor miért menjek arra? Orosz rulettezni?

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.06.08. 11:59:49

@esef: a Lánchidat, meg a Szabadság hidat 20 éve egyirányúsítani kellett volna és akkor meg lenne oldva a probléma

egyiken át, a másikon vissza

a pesti rakparton felfelé, a budain meg lefelé lehetne menni

a Budaörsi úton is lehetne egyirányúsítani, a Nagyszőllős-Karolina-Villányit lehetne jönni befelé négy sávban a BAH csomópontig, a Budaörsin meg menni kifelé 4 sávban

fogash 2011.06.08. 12:03:04

@mement: autója a legtöbb embernek van, (akinek nincs, az szeretne) ezt azt hiszem kezelhetjük axiómaként. Onnantól kezdve, hogy ez az autó ott áll a házad előtt, nagy a kísértés, hogy ne 8 átszállással és 2 óra alatt érj a munkahelyedre koszosan, büdösen, leizzadva, kiidegelve, hanem beülj a kocsiba, elvidd a gyereket az oviba, aztán begurulj a munkahelyre, még ha dugóban is kell ülni hozzá.

Aki szerint ma Budapesten működő tömegközlekedés van, az még nem látott MŰKÖDŐ, jól szervezett, vonzó tömegközlekedést. Ezek szerint te sem. :(

esef 2011.06.08. 12:07:30

@GYUSZI BACSl:
a 4 sáv ide, 4 sáv oda irányban azt tartom veszélyesnek, hogy balesetkor nincs menekülőút.

mement 2011.06.08. 12:09:37

@fogash: Igen amit leirsz az a mas karara kenyelmeskedes, es az hogy azt gondolod mindenkinek ez a vegso celja, pedig csak azt uzeni, hogy sajat szuken vett szubjektivitasodbol nem vagy kepes kilepni.

Peldaul nekem is van autom, egy 10 eves fasza `luxus`limuzin, amit kb masfel eve vettem, ennek ellenere mindnapokban bringazom a varosban, es gyaloglom meg tomekozlekedem, es maximum havonta 4x 5x ulok bele atlagosan, ha nagyon messzire megyek, es akkor is tobbed magamal;)

Lehet ez kulturaltan, normalisan is csinalni.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.06.08. 12:15:56

@esef: inkább szemből ütközöl? hehehe

a világon mindenhol egyirányúsítanak, mert az gyorsítja a közlekedést

nálunk minden 5 m-nél szélesebb utca kétirányú

Bécsben a Ring is egyirányú, 5-6 sávban, lehet is haladni, a Gürtel az első kétirányú út a belvárostól nézve, az kb. olyan mint nálunk a külső körút

BigBaloo 2011.06.08. 12:17:52

Régóta foglalkoztat ez a téma, ha nem is a Budaörsi út, hanem a Hűvösvölgyi és Szilágyi Erzsébet fasorral kapcsolatban.

Errefelé lakom születésemtől fogva, így a napi közlekedésem erősen kapcsolódik a Hűvösvölgyi úthoz. Itt járok nap mint nap, sok-sok éve. E mellett sokat járok külföldön, így látom a példákat, hogy a villamos és buszsávokat összevonják. Láttam olyat Svájcban, hogy Villamos, trolibusz és busz is ugyanazt a sávot használja, ugyan azon megállóknál áll meg, felső vezetékek is szépen elférnek egymás mellett, ugyanazon oszlopokkal megtartva. Portugáliában, Lisszabonban több helyen is van az úttest melletti külön pálya - elválasztva - a buszok és villamosok részére.

A Hűvösvölgyi út és a Szilágyi Erzsébet fasor mellett is van külön villamos pálya és buszsáv is az útpályából leválasztva. Véleményem szerint a villamossínek közötti aszfaltozással a buszok ráterelhetőek lennének az így kialakuló sávokra. Ennek több előny is lenne:
• Utasok ugyan azon megállóból szállhatnának fel illetve át az azon a szakaszon párhuzamosan közlekedő különféle közösségi járművekre
• Autóforgalom visszakapna egy forgalmi sávot
Ez könnyen megoldható lenne minimális beruházással a Budagyöngye és a Szél Kálmán (aka Moszkva) tér között. Későbbiekben - ez némi csomópont átalakítással járna a Kelemen László utcánál - a Budagyöngye és a Kelemen László utca között is.

hubble7 2011.06.08. 12:18:47

Dugódij kell, buszsáv kell, aki nem fővárosi lakos fizessen ha itt büdösit, én sem megyek Fehérvárra füstölni. A fővárostól ellopott pénzeket keressék meg és épitsenek belőle metróvonalakat a külvárosokig, hogy a bejárók ne kocsikázzanak be Budapest közig. határán belülre. ( Én szivom estig a büdöset, Ők meg du. hazamennek a jó levegőre, madárcsicsergés stb. , ez igy nem OK)

esef 2011.06.08. 12:19:05

@GYUSZI BACSl:
kevesebb frontális ütközésről hallani, mint ahány egymásba csúszásról.
az alapoktól kellene átgondolni az egészet

2011.06.08. 12:19:10

Majdnem jó az ötlet, csak nem 'adja ki':
általában négysávos utakról beszélünk, ha csak egy sáv marad a gyengébbik irányba, akkor ott lesz túl nagy torlódás, és annak a visszahatásai a városra. A szándék nemes,a közlekedésszervezés meg kurva meredek műfaj, minden mindennel összefügg. Amúgy a megoldás 6-8 sávnál már jól működ(het).

mement 2011.06.08. 12:21:35

@BigBaloo: igen ezt az osszevonast mar mas is felvetette tobbszor, de mas felosztasban a miszerint nem a gepjarmuforgalomnak kene visszaadni a buszsavot hanem kerekparsavot es aruszallitoknak kiallast kene csinalni a helyen, megszuntetven azt a ket, jardan vezetett bringautnak nevezett gyalogos daralot.

Dottore 2011.06.08. 12:24:03

@Süni25: érdekes a logikád.
te eddig sem közlekedhettél a buszsávban, és ezután sem közlekedhetsz majd. ennyi.
viszont még így is jól jársz, hiszen a te sávodban kevesebben lesznek, mivel az autók egy része majd a buszsávban közlekedik, nem a te sávodban.
az pedig, hogy a 3 vagy több főt szállító autók mehetnek a buszsávban, nem egyenlő azzal, hogy visszafogják állítani a most megszüntetett buszsávot.

szóval tényleg nem értem, hogy neked miért fáj az, ha ezek az autók a buszsávban is mehetnének...

mement 2011.06.08. 12:25:23

@fogash: `Onnantól kezdve, hogy ez az autó ott áll a házad előtt`
ja igen, de ez kicsit kotekedes is, ne a hazad elott alljon az autod, hanem a _garazsodban_. Legyen benned annyi tartas hogy nem hagyod szanaszet a magantulajdonodat az utcan, masokat zavarva vele:)

2011.06.08. 12:26:32

Szerintem a következő helyen van a nagy tévedés:
A buszsávval az Etzsébet híd (és a Belváros közepén levő folytatása, a Kossuth L. u.)forgalmát akarták kitenni városon kívülre. Éppeszű ember csak bólogathat, hogy igen aki ott jár, menjen a Petőfi hídon meg a Lágymányosin, ha K-Ny irányba áthajt a városon.
A bökkenő a következő:
- a forgalom egy része nem átmenő forgalom, hanem a Belvárrosba, illetve É-Pestre tart
- ezzel a szűkítéssel nem csak a K-Ny-i forgalmat fogták meg, hanem Buda É-D-i forgalmát is.
Ha valaki ránéz a térképre, látja, hogy Budán É-D irányba a hegyek miatt két út van: a Budaörsi-Alkotás illetve a budai rakpart. Ebből az egyiket gyakorlatilag kiőtték a buszsávval. A Veke magyarázkodása, hogy dehát ott van az Andor u. meg a Lágymányosi híd, nagyon nem érinti azt aki Budára, É-Pestre, vagy a Belvárosba akar eljutni.
Úgyhogy a P+R parkolókon és hatékony BKV-n, elővárosi vasútközlekedésen kívöl még egy dolog kell, amiről nem esett szü a cikkben.
Egy hatékony budai É-D irányú új út, nevezetesen az M0 nyugati szektora ...

mement 2011.06.08. 12:28:54

@Dottore: `szóval tényleg nem értem, hogy neked miért fáj az, ha ezek az autók a buszsávban is mehetnének... `

mert ha beengedjuk a busszsavba az autokat, legyen az csak mondjuk 5 egyszerre akkor a busszsavban is dugo lesz azzonal.

halszájú 2011.06.08. 12:29:12

1. a laktanya (nemzetközi előkészítő intézet, amerikai temető, elte kollégium) előtt, van kb 10-2o m széles járda.

2. a két sáv között van egy emeleltpadkájú elválasztósáv.

3. a sínek felé van kb 35-5o m szabad terület.

érdekes oda miért nem lehetene valamit építeni már negyven éve.

Dottore 2011.06.08. 12:34:25

@mement: ez világos.
de ez az olyan buszon zötykölődőknek fáj csak, mint például én.

de a te hozzászólásodból sem értettem meg, hogy süni25nek a teherautóban ez miért fáj...

BigBaloo 2011.06.08. 12:34:27

@mement:
Egyetértek azzal, hogy kell kerékpár sáv.
A kerékpáros közlekedés nem összeegyeztethető sem a gyalogos, sem a motorizált forgalommal!

Gyalogosként is utálom ha a 2 éves gyerekem mellett húznak el biciklisták 200-al, és autósként is nagyon zavar, ha 5x kell megelőzni ugyanazt a biciklistát egy 2km-es útszakaszon a lámpák miatt, mivel az előzés szembe forgalom miatt sokszor igen kockázatos.

Ebből kiindulva a buszsávval sem összeegyeztethető szerintem a kerékpározás.

Ami az áruszállítást illeti: Szerintem a megoldás, ha a boltok feltöltése csak este 10 és reggel 6 között lenne megengedett. Így a sok fehér dobozautó nem bénítaná meg a belváros forgalmát.

Ami még jó ötlet szerintem (Szingapúrban láttam ezt a példát) hogy külön motor/robogó sávok vannak. Ezek 1-1,5m szélesek csak, így könnyen el lehetne helyezni őket a forgalmi sávok enyhe szűkítésével. Térfoglalásban és környezetszennyezésben is szerintem a robogók/125ccm motorok összemérhetőek a tömegközlekedéssel.

fehso2 2011.06.08. 12:35:04

A megoldás P+R és S-Bahn (a HÉV nem az).

Vannak már kezdeti lépések, de lassan mozdul a dolog. A vasúti pálya adott a belvárosig.

mement 2011.06.08. 12:37:38

@BigBaloo: Ha egy biciklistat visszaeloztel 2x egymas utan? miert szenvedsz hogy megelozd harmadjara majd negyedjere majd otodjere? Teljesegel ertelmetlen manover, ha az atlagsebessegetek azonnos, nincs ertelme.

nem egeszen ertem hogy az osszegyeztethetoseget hogy erted? Hogy nem alternativaja?

fehso2 2011.06.08. 12:39:15

@fehso2: Illetve megoldás lehetne változtatható forgalmi irányú sávok létesítése is. Bár ez csak fejlett közlekedési kultúrájú országokban jó, mert fegyelem kell hozzá.

Dottore 2011.06.08. 12:54:37

@mement: Ha egy biciklistat visszaeloztel 2x egymas utan? miert szenvedsz hogy megelozd harmadjara majd negyedjere majd otodjere? Teljesegel ertelmetlen manover, ha az atlagsebessegetek azonnos, nincs ertelme.

mert gyorsabb, és ha nem előzné meg sokadjára is, akkor feltartaná a mögötte közlekedő autóstársait, akik így még jobban feltorlódnának, és még nagyobb dugó alakulna ki.

vag mindenki csak annyival közlekedjen a városban, mint a leglassabb biciklista?:)

uhuhu 2011.06.08. 12:54:45

A legszörnyűbb, hogy a Budaörsi úttal minden, és mindenki foglalkozik, de azt valahogy senki sem vette észre, hogy a Budaörsi úttal egyidőben valahogy a Szentendrei úton a Csillagvár bevásárlónál valahogy átállítódott a lámpa. Reggelente 20-30 perccel több a menetidő, mert már nem a 11 úton Békásmegyeri lámpa tartja fel a forgalmat, hanem a Csillagvár bevásárlóból kijövő fantom forgalomot engedi aki a 11 sz. főút. mindezt reggel 6 kor... a Szentendrei úton a lámpa kb 3-4 autót enged el, majd a keresztirányú forgalomnat percekig zöld a lámpa.....

Dottore 2011.06.08. 12:56:04

@mement: "nem egeszen ertem hogy az osszegyeztethetoseget hogy erted? Hogy nem alternativaja? "

ezt meg szerintem úgy érti, hogy a busznak ugyanúgy kerülgetnie kell a bringást...

mement 2011.06.08. 12:56:51

@Dottore: de megsem gyorsabb, hiszen egyutt alnak utana a piros lampanal, es egymast elozgetik oda vissza.

En csak azt mondom ha egy bringassal masodjara elozitek oda vissza egymast, a harmadik manovert erdemes atgondolni, van e ertelme, es nem rutinbol tolni neki:)

mement 2011.06.08. 12:58:34

@Dottore: Ez igaz,de van olyan busszsav peldaul a Rakoczin a keleti fele, ami eleg szeles ahoz, hogy a busz kerulgetes nelkul elmenjen a bringas mellet anelkul hogy szukre venne az oldaltavot.

yenoee 2011.06.08. 13:06:30

@gigabursch: "Nyilván a szabvány nem csak erre vonatkozik de ez pl. már nem éppen hátrány. Sőt, szándékosságot feltételezek mögötte"

Csillagom. Szövegértés megy már?

Bartoki 2011.06.08. 13:10:08

"Először is rengeteg P+R parkolót kell kialakítani a külvárosokban"

Nem mondom hogy nem kell, de ettől hiába reméljük a probléma megoldását.
Az M1-M7 felől érkező napi 160e utasnak mekkora részére tudunk P+R-t biztosítani a "külvárosokban"? Mármint még a szűk keresztmetszetek (Nagyszőlős utcai felüljáró) előtt...

A vasút mentén már inkább lenne értelme - a hely is több, és az autóknak is kevesebbet kell gurulniuk.

"főpolgármesterünk szeretné, ha a jövőben azok a kocsik is használhatnák a buszsávot, amelyekben legalább hárman ülnek"

Egy Smartba hogy üljek be hárman?
A kettő ember bőven elég lenne - Amerikában úgy szokás a carpool lane-t használni.

fogash 2011.06.08. 13:10:34

@mement: képzeld, családi házban lakom, a kocsi a garázsban áll otthon. De a városi emberek nagy része lakásban lakik, ahol nincs garázs (10 emelet = 40 lakás, az alagsorban 0-4 garázs, amiből 2 bolt/szolárium...)

"Ha egy biciklistat visszaeloztel 2x egymas utan? miert szenvedsz hogy megelozd harmadjara majd negyedjere majd otodjere?"

Te nem vezetsz, ugye? Az autósor zöldnél elindul, felgyorsul 40-50(-60) kmh-ra, megelőzi a biciklist, majd a torlódás miatt belassul, a bicajos meg előrecsorog/szlalomozik az álló sorok között a lámpáig. Következő lámpánál ugyanez. Átlagsebességünk ugyanaz, de a biciklis megelőzése minden esetben egy fokozott helyzet az autósnak (elsodrom? megijesztem? elém kanyarodik mert ajtót nyitnak elé?). Ráadásul a puhatestűnek nincs hangja, kiszámíthatatlanul és relative gyorsan mozog, az autók minden holtterében elfér és ha összegyúrom, engem vesznek elő. Akkor is, ha ő volt a hülye.

"egy 10 eves fasza `luxus`limuzin, amit kb masfel eve vettem, ennek ellenere mindnapokban bringazom a varosban, es gyaloglom meg tomekozlekedem" a gyereked meg magától jut el az óvodába? A család bevásárlása (nálunk napi 2-3 liter tej+1kg gyümölcs elmegy, ez 3-4 kilós csomag alsó hangon hazafelé pluszban a fáradt/nyűgös óvodás (20kg+táskája) meg a saját holmid mellé. marha jó lehet bicajjal megoldani...

Szóval kultúra ide vagy oda, még egy tiszta+gyors+olcsó tömegközlekedés mellett sem lenne egy leányálom a gyerekhordás+bevásárlás+munkábajárás, nem egy ilyen foshalommal, mint a bkv-volán-máv rendszere. :(

Az meg hadd legyen az én döntésem, hogy Bicskén veszek kertes házat egy békásmegyeri panel árából. Ennek ellenére bicskeiként Bp-i cégnél dolgozom, ott termelem a GDP-t, ott költök, ott hagyom az áfá-t, ottani munkahelyeket éltetek a fogyasztásommal, így hadd legyen már jogom használni a főváros útjait, vagy legyen olyan tömegközlekedés, hogy bicskeiként is fél óra alatt a főváros bármely pontjára elérjek. Mert Bécsben pl. ez megoldható. Meg a világ számtalan másik városában...

(a félreértések elkerülése végett: NEM lakom Bicskén, NEM dolgozom Bpesten, havonta 1x ha ott járok, az is jellemzően hétvége. Sőt, repülni is inkább Schwechatról szoktam, hogy kikerülhessem a fővárosi dugókat)

fogash 2011.06.08. 13:15:44

@mement: egy csuklós busz a csodás pesti utakon kb 50cm oldalirányú kilengéssel közlekedik, ráadásul a 15 méteres jármű utolsó 2 méterét a sofőr sokszor a tükörben SEM látja. A biciklis is fél méteres kilengéssel megy (+kátyúkerülgetés), vagyis a 2,45 széles busz úgy tudja az ÁLLÓ biciklist kikerülni, ha 3,5 méteres a sáv. Ha a biciklis mozog, minimum 4 méteres buszsáv kellene. Ekkora szerintem SEHOL nincs.

Minden szűkebb előzés egy miatyánkkal együtt indul, a sofőr pedig bízik a biciklis őrangyalában+életösztönében (sokszor hiányzik!), hogy az nem akarja a busz alatt végezni. Attól hogy szűken előznek, ez még nem normális.

Unknown User 2011.06.08. 13:16:46

Végre másnak is eszébe jutott az ötlet.
Évek óta mondom, Soroksári út, Szentendrei, Üllői, Kerepesi, stb utakat mind át lehetne/kellene alakítani. Középről elbontani a gazos betonsávot ami van és feltenni a lámpákat, melyek az épp aktuális irányt mutatják. Ennyi...

mement 2011.06.08. 13:26:27

@fogash: `hadd legyen már jogom használni a főváros útjait`

Senki nem vitatja el a jogodat, de ebben a varosban nem csak te elsz, foleg ahogy leirod te egyaltalan nem is itt elsz(ertem hogy ez egy elmeleti eset, nem szemelyesen rolad van szo:)) de azzal hogy ide jarsz es idehordod az autodat, foglalod a helyet az uton, amikor parkolsz vagy amikor a dugoban `haladsz`, ezzel az en jogomat es az en lehetosegemet vitatod el, hogy a sajat varosomban kenyelmesen eljuthassak egyik pontbol a masikba.

Tehat adva van egy erdekutkozes, amire a reakcio az hogy mindenfele modszerel megrpobalunk kiszoritani, ha magadtol nem vagy kepes erzekelni a problemat, es valtoztatni a problemas szokasaidon.

Ha amugy a gyereknek valoban 20 kilos a csomagja, akkor valamit alapjaiban rontottal el:)
5 kilot elhozni meg nem tetel, meg kezben sem, csak annak aki ahoz van szokva hogy auto nelkul nincs elet. Testveremek siman hordjak a lanyukat oviba gyalog, nem esik le a karikagyuru az ujjukrol, siman kibirjak.

`radásul a puhatestűnek nincs hangja, kiszámíthatatlanul és relative gyorsan mozog, az autók minden holtterében elfér és ha összegyúrom, engem vesznek elő. Akkor is, ha ő volt a hülye.`

Ez a jo benne hogy nincs hangja, es nem zavarja a varosban elo embereket ugy mint te. A kressz egyebkent eleg vilagosan tisztazza milyen esetben ki a hibas. Igen ha te holtter miatt nem veszel eszre valakit es elutod, aki amugy szabalyosan kozlekedik, meg jo hogy teged vesznek elo:) Ez is rendben van.

Lakashoz.

Nem tudom sajnalni azt az idiotat aki ket evel ezelott vasarolta az autojat a belvarosban lakik, es idaig nem vette eszre hogy egy hazban van 25 lakas, a 25 lakashoz tartozik 15 auto, es az utcaban van 5 autonyi hely parkolni es az is ugy hogy a jarda felet felfalja. Vessen magara aki hulye.

En sem hagyom a ruhaszekrenyem az ut kozepen, mert a garzonban nem fer el.

Veget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy pusztan kenyelmi szempontok alapjan hatarozd meg az adott utra az eszkozhasznalatot. Az autozas luxus,(nem az auto) kozossegi luxus, foleg varosban ahol szukosen vagyunk helyel, es az autosokon kivul masoknak is vannak jogos elvarasaik a kozterhasznositassal kapcsolatban.

mement 2011.06.08. 13:28:49

@fogash: dehogy is, ha bringaznal a varosban akkor tudnad hogy amit leirsz azok felelemek amik ismeretlensegbol taplalkoznak, de joreszt alaptalanok.

fishermansfriend 2011.06.08. 13:32:33

@fogash: és a munkáltatód a helyi iparűzési adóval is a főváros zsebébe tesz - nem keveset.

mement 2011.06.08. 13:34:46

@fogash: `szóval kultúra ide vagy oda, még egy tiszta+gyors+olcsó tömegközlekedés mellett sem lenne egy leányálom a gyerekhordás+bevásárlás+munkábajárás, nem egy ilyen foshalommal, mint a bkv-volán-máv rendszere. :(`

Nem is az a cel, hogy kenyelmeskedj, es hogy konnyu legyen, azt majd te megoldod minimalis logisztikai szervezessel.
A cel az hogy kevesbe forgalmas, kevesbe zajos, tisztabb elhetobb varos jojjon letre, es ne egy elbaszott nagy autopalyaval keresztezett parkoloban tengodjunk eveken at:)

fogash 2011.06.08. 13:39:49

@mement: a GYEREK 20 kiló, nem a csomagja basszus!

"Ez a jo benne hogy nincs hangja, es nem zavarja a varosban elo embereket ugy mint te."
Nem, ez életveszélyessé teszi, ahogy a sok köcsög cikázik az autók között ész nélkül. Ok, hogy bicajoznak, de nézz meg egy tetszőleges ny-európia várost, ott a bicajosok se ilyen türhő balkáni módon nyomják!

Igen ha te holtter miatt nem veszel eszre valakit es elutod, aki amugy szabalyosan kozlekedik, meg jo hogy teged vesznek elo:)

Ezt speciel rosszul tudod, mert ha te bicajjal bejössz az én holtterembe, ahol ESÉLYEM SINCS téged észrevenni, akkor jogilag te vagy a hunyó. Más kérdés, hogy te aznap megdöglesz én meg egy életen át cipelem a terhet, hogy kinyírtalak...

"Nem tudom sajnalni azt az idiotat..."
1.) rossz a hangnem!
2.) ez is csak egy érdekütközés. Miért pont nekem NE legyen autóm a 25 lakásban lakók közül?

"Veget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy pusztan kenyelmi szempontok alapjan hatarozd meg az adott utra az eszkozhasznalatot."

NEM! Ez a bolsevik megoldás! A civilizált megoldás az, hogy megteremtjük a VONZÓ tömegközlekedést, amely szerint az egyetlen értelmes döntés a JÓ BKV használata. De nem azért, mert aki kocsiba ül, az csillió forintos szopáshalmazzal szembesül, hanem azért, mert a töm.közl. tényleg gyorsabb olcsóbb tisztább kényelmesebb. Capisci?

"az autosokon kivul masoknak is vannak jogos elvarasaik a kozterhasznositassal kapcsolatban"
Ja, de ha az a köztér deklaráltan KÖZÚT, akkor ott az autósok érdekeinek kell első sorban érvényesülni! Nem a homokozókban akarok autózni, nem a Margit-szigeti futópályán. Sőt, nem is jókedvemben parkolok két kerékkel a kutyaszaros járdán. De ahogy Bécsben tud minden harmadik ház alatt többszintes teremgarázs lenni, úgy Bp. V. kerületében miért nem?

fogash 2011.06.08. 13:45:17

@mement:
"Nem is az a cel, hogy kenyelmeskedj, es hogy konnyu legyen"

Hol élsz te, bazmeg, Phenjanban? A cél az, hogy a város kiszolgáljon MINDENKIT, AKINEK OTT DOLGA VAN. Legyen az munka, ottlakás, szórakozás, vagy szórakozás. Ha ezt nem látod, akkor egy sötétzöld barom vagy, nem több.

mement 2011.06.08. 13:47:00

@fogash: `Ja, de ha az a köztér deklaráltan KÖZÚT, akkor ott az autósok érdekeinek kell első sorban érvényesülni`
Ha deklaraltan Kozut, akkor a KOZutat fentarto kozosseg erdekeinek kell elsosorban ervenyesulnie, lehetoleg egyenlo megiteles elveben, ebbe persze beletartoznak az autosok is, csak nem azzal a dominanciaval mint ahogy azt elkepzelik.

Ha autout, akkor mar mas a megiteles, de azt is egy egesz orszag tartja fent az adojabol, nem csak az autos:)

Holtteres eset meroben fiktiv, kapasbol 2-2 peldat tudnek hozni arra is hogy te vagy a hibas es arra is hogy nem, ez teljesen szituacio fuggo. Vezess eszel, tisztelette masok irant, es legy tisztaban hogy nem latsz mindent foleg hatrafele nem.

Az nem bolsevik megoldas, hogy amig nem szolgalja ki az igenyeid a varos addig magasrol teszel az ott elok kivansagaira:)? Gondolom nem.
Ergo ha torvenyes eszkozokel kiszoritanak, ugyanugy belefer. moralisan megkerdojelezheto, de ha etikai alaprol kozelited meg, szamits ra hogy ugyanilyen aspektusu valaszt kapsz.

mement 2011.06.08. 13:49:07

@fogash: A vonzo tomegkozlekedes meg megint szubjektiv.

Elvisz A-bol B-be? Igen. Az en nezopontombol a funkciojat maradektalanul betolti. Vonzo, mert jobb mint gyalogolni. Lehetne jobb, szebb, (foleg olcsobb), de most is alternativa.

mement 2011.06.08. 13:52:35

@fogash: Akkor sem az a cel hogy _neked_ konnyu legyen, hanem az hogy megtehesd.

Az kozugy hogy a munkaero egyik pontbol a masikba eljusson,(vagy a fogyaszto, vagy a diak) az hogy individumnak ez kenyelmes e vagy nem, az viszont magan ugy.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2011.06.08. 13:52:52

@Tomi1973Wien: Azt azért hozzáteheted, hogy a P+R helyek olyan drágák, hogy tojik rá a kedves Bécs környéki nép és valami 80%-ban üresen állnak a házak. Tehát ez nem jött be. Viszont a tömegközlekedése tényleg példaértékü.

MAti 2011.06.08. 14:01:05

"Ha mi, autósok betartanánk, nem is lenne rossz, ehhez pedig semmi más nem kell, mint egy égbekiáltóan nagy bírság azokkal szemben, akik egyedül vagy másodmagukkal használják a buszsávot."

Évekkel ezelőtt olvastam itthon valahol erről a változó irányú, telekocsi sávos megoldásról.

Ott azt is emlegették, hogy a sietős egyedül autózók az égbekiáltó bírságon kívüli egy 30 perces félreállítással is szembe kell nézzenek.

Hang Loose 2011.06.08. 14:10:46

Még mennyien azt hiszik, az buszsáv.
Olyan jó elmenni mellettük, mert a Kreszt, azt nem ismerik.

Dupla szaggatott és a BUSZ felírat áthúzva nem elég.

mement 2011.06.08. 14:12:04

@fogash:

farm4.static.flickr.com/3578/3399179623_02886c8b55.jpg

Itt egy kep, amibol talan konnyeben megerted, miert lenyeges a forgalomcsokkentes, es mas eszkozok eroltetese meg akkor is ha az egyennek nemi kenyelmetlenseggel jar.

Rocko- 2011.06.08. 14:14:37

@mement: "Meg kitartott volna Tarlos par napig, esetleg egy hetig, es magatol beallt volna a forgalom uteme, az busszsavot megelozo idoszak `normalis` dugoira, mint mindig minden esetben, ha lezarnak egy utat, es vigan lehetett volna tovabb vinni a hegyaljaut fele a busszsavot."
hova áll be? autópályára? nagyon okos ötlet autópályára dugót terelni. másrészt mitől csökkent volna a dugó? egy kanyi extra buszt nem állítottak forgalomba, ami meg volt, azon is heringparty. akkor ezt mégis hogy?

mement 2011.06.08. 14:16:15

@Rocko-: Egyszeru, ugyanugy ahogy a Margit-hidnal, vagy akarmelyik masik komolyabb folyoso lezarasanal, par het alatt mindenki megtanulta, es aki tehette elkerulte, aki nem tehette az atvaltott mas eszkozre, mas modra, es egy resze maradt a dugoban.

Mindig ez van:)

Rocko- 2011.06.08. 14:16:56

@huncsongor: dehogy fog csökkenni a forgalom. az emberek ugyanúgy dolgozni mennek.
max busszal. ami meg nem fogja bírni a kihasználtságot.

Rocko- 2011.06.08. 14:18:10

@isti77: lehet csinálni 25 buszsávot is, ha nem jár rajta busz.

mement 2011.06.08. 14:18:23

@Rocko-: `max busszal. ami meg nem fogja bírni a kihasználtságot.`

Akkor majd beallitanak meg 2 buszt, es mindenki orul.

fogash 2011.06.08. 14:19:46

@mement: igen, ez EGY szempont kiragadása a sok közül. Soroljam a többit?
- időzítés: a 60 ember egyszerre akar menni?
- úticél: ugyanoda akarnak menni?
- csomagok: senkinek nincs 1 kézipoggyásznál több? Azt mindig mindenhova akarja vinni? (a bevásárlást is becígölni az oviba vagy az ovist a boltba? Egyiket se hagyhatod a bicajon, míg a másikat elintézed!)
- egészségi állapot: mindenki fitt a bicajozáshoz?
- biztonságérzet: mindenki biztonsággal tud kerékpárral közlekedni?
- időjárás: mindenki akar esőben/hidegben/szélben bicajozni?
- öltözet: mindenki megengedheti magának, hogy farmerban-pólóban legyen? vs. minden munkahely alkalmas a zuhanyzásra-átöltözésre? A zuhanyzás-öltözés ideje ezesetben a közlekedés idejéhez adódik, ugye? egész héten egy öltönyt viselsz, vagy minden nap gyűröd az öltönyt is a bicajon (akár átöltözéshez, akár esőruhaként!)

Ez a bicajozás egy szép álom, de ahol működik (Amsterdam), ott is csak a városlakók használják. A máshol lakók meg beautóznak a biciklisek városába, vagy használják a jó tömegközlekedést. Ami Budapesten nincs, így marad a beautózás.

ennyi.

Rocko- 2011.06.08. 14:20:29

@mement: értem. szerinted a Margit híd kapacitása egyenértékű az M1-m7 bevezetőével. értem.
szerinted az, hogy elvesznek egy sávot, de cserébe nem adnak mást az tök jó.
szerinted miért autóznak az emebrek? mert nem tehetik meg, hogy a fél életüket a BKV-n töltsék. az autó jóval gyorsabb. ezen kéne változtatni. de nem úgy, hogy kiírtják az autós sávokat!

Rocko- 2011.06.08. 14:21:29

@mement: aha. szerinted mennyi a térség lakossága? szerinted van két plusz busz? a buszok jelentős része a délutános műszakot se éri meg.
nagyon vidéki vagy, ugye?

mement 2011.06.08. 14:21:31

@fogash: Latom keptelen vagy kilepni az egy igaz ut terminologiabol:)

Mint mondtam annak a gyakorlatnak kell veget vetni hogy kenyelmi szempontok alapjan valaszd ki az ut megtetelehez szukseges eszkozt.

nem azt hogy ne hasznalj autot, es hogy ha a kenyszeruseg, vagy a funkcio ugy hozza ne azzal nyomulj.

mement 2011.06.08. 14:22:32

@Rocko-: Nem Budapesti vaguok.

Es 2 busz (vagy mondjuk 5 busz) beszerzese meg mindig olcsob es realisabbm mint teruleteket felvasarolni hogy aztan parkolo legyen beloluk(p+r) amit aztan vagy hasznalsz vagy nem.

Rocko- 2011.06.08. 14:24:05

@fishermansfriend: "De szívesen dolgoznék én Budapesttől távol is, csak legyen munkáltató, aki legalább annyira megfizet, mint most."
igen, iszonyat nagy a vízfejűség.
marha sokan hagynák a francba az egészet, és dolgoznának otthonhoz közel. ha lehetne.

mement 2011.06.08. 14:25:18

@fogash: Azt ertsd meg hogy 60 autos, elfoglal egy egesz utcat, es az az auto tobszor foglal helyet, mert foglalja akkor amikor halad a dugoban(haha:D), es foglalja akkor amikor odaparkol a jardara.
Es Budapesten nem 60 autos van egyszerre hanem nemileg tobb. Ergo le kell faragni a szamukat, mert felfaltak a koztereket teljesen.

Rocko- 2011.06.08. 14:25:25

@mement: és buszig hogyan jutnak el az emberek? vidék lefedettsége elég gyatra.
gondolkozz kérlek komplett infrastruktúrában.
ez az ami nem sikerült az állítólagos közlekedésszervezőknek.
és igen, egyszerűbb buszt beszerzeni. mégsem tették.

mement 2011.06.08. 14:28:11

@Rocko-: Irtam en barhol hogy ezt nem rendszerszinten kell megvalositan, eros koncepciokal.?:)

A rendszer elso eleme az hogy kiszoritjuk az gepjarmuforgalmat, illetve annak valahanyad reszet, a masodik elem pedig hogy felkeszulten varjuk milyen uj helyzetet idez elo, amit meg kell oldani. Es igy tovabb, mig nem all be vegre egy normalis egyensuly.

mement 2011.06.08. 14:31:10

@Rocko-: Annak idejen ugyanigy szoritottak ki a gyalogosokat a kozterekrol es a varos tobb reszebol,Szepen lassan elbontottak a parkokat, koztereket, villamosokat, parkolokat, helyette korforgalmakat, tobsavos utakat, lebetonozott parkolokat letesitettek a helyukon. Ezt kell visszafele megcsinalni.

Csak az akkor meg egy masik rendszer volt, ahol nem igazan volt okos dolog kritizalni, a `komoly szakemberek` munkajat.

mement 2011.06.08. 14:32:06

@mement: kezdek sietve irogatni.

*villamosokat, parkokat

Roltii 2011.06.08. 14:33:24

@mement: az, hogy elvisz-e A-ból B-be fontos. De az is számít, hogy ezt megtudod-e tenni úgy, hogy tiszta maradsz, és pl ügyféllel találkozol. Nem járja, hogy megizzadsz, nem járja hogy koszos vagy. És az se, hogy késel. Az autós közlekedés még mindig kiszámíthatóbb sokszor mint a BKV.
A biciklis ökörségedhez: képzeld el magad elé egy sok lámpás utat, pl margit körút: Megy egy biciklis, senki nem előzi meg, mi történik: a biciklis+autósok előtt lesz több száz méter/kilométer kihasználatlan útfelület, míg a biciklis mögött lesz több száz méter/kilométer döcögő kocsisor. Ha nem előzöm meg a biciklist, akkor az összes autó átlagsebessége nagyban romlik ez könnyen belátható. Ezért van az, hogy nem igenis meg kell előzni a biciklist, és a biciklisnek ebben segítenie kell az autóst (ez egyébként is KRESZ szabály). Pirosnál úgyis előremehet a biciklis->nem veszít semmit, ha megelőzik, és ez az amit sok kétkerekű nem ért meg.

A budapesti közlekedésről meg annyit, hogy elég jól járható még mindig, ha elmúlik a 4es metró építése szinte álomszerűvé fog válni. Ez 2011-ben szerintem elég nagy csoda, nem értem, miért akarják elbaszni mesterséges dugókkal meg egyéb baromságokkal. Nincs olyan kollégám, akinek ne autóval lenne a leggyorsabb bejárni a munkahelyére. Hisz a legtöbben nem ugyanabban vagy akár csak szomszédos kerületben lakunk mint dolgozunk... na mind1...

Shadowbull 2011.06.08. 14:35:38

@mement: "A rendszer elso eleme az hogy kiszoritjuk az gepjarmuforgalmat"

Ez egy orbitalis baromsag.

Levego Munkacsoport meg hasonlo agyoncsapnivalo marhak szinvonala.

sb

mement 2011.06.08. 14:36:33

@Roltii: Nem engem zavar hogy 5x kell visszaeloznom ugyanazt az autot, hanem forditva:) Nekem belefer az egyutteles, es egyuttkozlekedes elveibe, hogy neha feltartanak az autosok, neha visszaeloznek, neha latszolag ertelmetlenul, amig ez nem arra megy ki hogy direktbe veszelyeztessen.

Amugy mint irtam, egyszeruen csak erdemes elgondolkodni ha 2x visszaeloztel egy bringast, hogy harmadjara is erdemes e?

mement 2011.06.08. 14:38:05

@Shadowbull: Mondja ezt egy erosen elfogult, autogyartasban, tervezesben, eladasban erdekelt ember;)

gnme 2011.06.08. 14:39:29

Budapest nyáron sokkal szabadabb
Mondják ezt hárman és tőlem is egy szavazat

mement 2011.06.08. 14:39:46

`Nincs olyan kollégám, akinek ne autóval lenne a leggyorsabb bejárni a munkahelyére`

Tapasztalatom szerint a varoson beluli megtett utaknal, a legnagyobb elteres auto es biciklis menetideje kozott atlagosan fel ora.

Majd felkelsz reggel korabban:)

Roltii 2011.06.08. 14:39:52

@mement: jó ez a kép, de lehetne egy animáció is, hogy pl 15 km-t mennyi idő alatt tesznek meg és hány átszállással...jah, és ki milyen állapotban ér a munkahelyére.

A Margit híd lezárása miatt erős káosz volt, főleg, hogy a rakpartokat is akkor basztatták. Akkor állt helyre a közlekedés, mikor lehetett menni a rakpartokon. Arról meg inkább ne beszéljünk, hogy a 4-6oson meg a HÉVen milyen állapotok uralkodnak/uralkodtak. Ha az közlekedés, akkor anno Auschwitzba a marhavagonokban is csak közlekedtek az emberek...

A biciklis előzéshez pedig csak leírtam, hogy nem csak érdemes, hanem miért kell 3X-ra is visszaelőzni őt! Igazából ezt valahol taníthatnák, mert nem kevés mini dugót generál a sok előzésre képtelen marha.

cso zsi 2011.06.08. 14:40:16

@BigBaloo: Ezért is volt butaság anno középre tenni a villamost. De már 1980-ban Prágában képes volt a villamos, és a busz középen, ugyanabban a megállóban megállni. Szegeden most is van erre példa.

@hubble7: Van, aki viszont jár Fehérvárra, és Debrecenbe is "büdösíteni". Azaz Dolga van ott, munkát végez többnyire. Mint az a fehérvári, veszprémi, gyöngyösi, kecskeméti, aki naponta jön ide melózni.
Nem úri passzióból jár be a nép a fővárosunkba.

Pitzu 2011.06.08. 14:40:57

Azért én felvetnék egy olyan szálat is, hogy ebben a kérdésben is megmutatkozik, hogy a magyar ember mennyire röghözkötött. Miért nem ott lakik, ahol dolgozik? Győrből Budapestre járni dolgozni? Az kb 100.000 forint havonta. Ennyiből simán bérelsz lakást Budapesten.

augustiener 2011.06.08. 14:41:20

Nyolc metró kellene Judapestre. De nem ilyen tököm, mint most, hanem hosszú vonalak.

Aztán P+R több, még a város elé. De legyen biztonságos, nem úgy, mint most. Bár a mostani gyakorlat sem rossz, mert inkább hagyom inkább az autót a cimborámnál kint a városon kívül zárt kerítés mögött, mert nem merek hosszabb ideig a városban parkolni. Persze nekem egyszerűbb, aki egy évben kétszer van ott hála annak, aki kitalálta a sört!

Rocko- 2011.06.08. 14:41:57

@fogash: jajaja. annyit azért mondanék, hogy kötöttpályán valamivel fényesebb a helyzet.
de az is már kezd hanyatlani, mindennaposak a metromeghibásodások, villamoson lassújelek, HÉV-en az üzemhibák.

Roltii 2011.06.08. 14:42:54

@mement:
"Majd felkelsz reggel korabban:) "
Ez a kedvencem. Mikor a családdal töltött időből akarnak vadidegenek elvenni még többet. Napi 1 óra plussz amit mondasz, az évi 200 óra, vagyis több mint 1 hét mínusz. Ráadásul még azt se lehet mondani, hogy valami egészségesre cserélem le (Bp-ről beszélek). A francokat, azt...

"a legnagyobb elteres auto es biciklis menetideje kozott atlagosan fel ora."
Lehet, hogy ez a tapasztalatod, elhiszem. Ebbe beleszámoltad a zuhanyt+átöltözést? Nekem 15 km-en volt ennél több különbség, és ez csak Óbuda-Kálvin tér volt, nem pedig Óbuda-Rákostökömtudja...

Rocko- 2011.06.08. 14:43:56

@Shadowbull: igen.
érdekes, hogy ezek a nagy kutyák rendre külföldre utazgatnak megvizsgálni az ottani példákat, de valahogy csak nem hozzák haza a jó szemléletet.

cso zsi 2011.06.08. 14:45:04

@mement: Az egyik új helyzet az élelmiszer, házhozszállítás megdrágulása lesz.
Munkahely biciklivel? Amennyiben kötött helyű, és idejű, úgy lehet.
Abban a pillanatban, hogy több helyre kell menni, 5-6 kilónál nehezebbet kell vinni, esetleg kétemberes a feladat, nem opció.

Shadowbull 2011.06.08. 14:45:04

@mement: itt van egy esszeruen megtervezett elovarosi rendszer:

www.mvv-muenchen.de/web4archiv/objects/download/vlp11aprilland.pdf

A regionalis buszjaratok rahordanak az S-Bahn-ra, azok meg bemennek a belvarosba, sok atszallasi lehetoseget adva az U-Bahnra, villamos es buszhalozatra.

München kozponti tere alatt megy egy S-Bahn es egy U-Bahn volna, onnan kozvetlenul ki lehet jutni a repuloterre.

Es nem kerulgeted a metron a tebeces hajlektalanokat.

Ezzel EGYIDEJULEG fejlesztik az autos kozlekedesi infrastrukturat, pl. a belso korgyuru nagy resze mar a fold alatt megy.

Ezen kivul van egy 2x4 savos kulso gyuru is, igy a tranzitforgalom nem a varosban bohockodik.

ezzel szemben a Levego Munkacsoport buszsavfelfestesben meg kiszoritosdiban kepes gondolkodni.

sb

TroppauerHümér 2011.06.08. 14:45:19

@mement: "5 kilot elhozni meg nem tetel, meg kezben sem, csak annak aki ahoz van szokva hogy auto nelkul nincs elet."

Attól függ, milyen távra. A buszmegállótól 100m-re belefér (bizonyos életkori határok között). De ha az agglomerációban laksz, lehetetlen. Kertes házas környéken nem éri meg sűrű tömegközlekedést üzemeltetni. Azt pedig lásd be, hogy a kertes környék a normális és szardíniadoboz-lakótelep az embertelen.

A megoldás a P+R. Más nincs.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 14:45:21

Valtozo iranyu savval csak egy baj van, hogy a befele vezeto tobb sav reggel csak beljebb fogja tolni a dugot (miutan valahol ugyis le fog szukulni bentebb). Mi ertelme meg vonzobba tenni az autozast? Mi ertelme meg tobb autot bevezetni a belvarosba? A cel pont ennek az ellenkezoje...
Hibas az a gondolat, hogy a buszsavval az autost akartak szopatni. Az csak side-effekt. Csak a buszok utjat akarjak elosegiteni. Valahonnan el kell venni. (raadasul a cel a kevesebb auto a belvarosban, akkor adott, hogy honnan). Az autosok sem hulyek, elobb utobb masra fognak valtani. A dugo allando, csak az autok szama lehet tobb vagy kevesebb (aki nem hiszi nezzen utana nagyvarosokra vonatkozo tanulmanyokban)

papparam 2011.06.08. 14:45:33

Úgyvan, fontos a sorrend.
Legelőször megszüntetném azon tömegek évtizedek óta tartó szopását, akik nem átallják a tömegközlekedést választani a lassú, méregdrága BKV-n, gusztustalan, büdös (!) emberek közt.
Majd az így szopóágra került autóstársak megsegítése érdekében fejlesztenék
P+R-eket, BKV-t, stb.
Lényeg tehát valóban a sorrend, hiszen ha "véletlenül" nem sikerül még 1-2 évtizedig megvalósítani a kívánt fejlesztéseket (amire ugye Pató Pál országában van azér' némi kis esély), addig is szopjon most már egy kicsit más. Mondjuk az, aki a dugót konkrétan okozza.

Rocko- 2011.06.08. 14:45:50

@mement: "MUKODIK a tomegkozlekedes"
amennyiben az egy igen/nem kérdés, úgy igen. amennyibben reálisan hozzáveszed a színvonalat, akkor sorra elbukik.
és nem lehet elhagyni a színvonalat.
"a berlet ara 9800 forint"
meg amennyit adóból hozzácsapnak. ha használod ha nem.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 14:47:13

@TroppauerHümér: esetleg B+R (elbringazol a buszmegalloba/allomasra, ahol fedett, kamerazott helyen hagyod)

mement 2011.06.08. 14:47:40

@Roltii: Nem, de nem szamoltam bele a dugokat sem, es a parkolas keresest sem, hanem egy eset atlagat irtam le (peldaul ejszaka) amikor mindenki kenyelmesen tud haladni:)

Forditsuk meg a dolgot, te nehezmenyezed hogy egy napont egy ora veszteseg erhet ha nem autozol, de az nem jut eszedbe hogy az autozasod miatti kozvetlen externaliak, idejet(eletet) mennyire rovidit meg, amit szinten nem a csaladjukal fognak tolteni.

Obuda-Rakostokomtudja(mondjuk legyen Rakoskeresztur:)) biciklivel 50 perc, kenyelmesene, izzadas es feszenges nelkul.

Rakoskeresztur-keletipalyau udvar 20 perc MAVal. Es onnan visz tovabb a busz es a metro (es ha sok busszsav van, es normalis autosok, akkor halad mint kes a vajban)

mement 2011.06.08. 14:48:43

@Rocko-: Az adobol hozzacsapnak az autopalyahoz is, amit nem hasznal rengeteg allampolgar, mer hogy kozugy(tenyleg az)
Ha ezen nem akadsz meg, ne akadj meg a BKVn sem mert szinten kozugy:)

mement 2011.06.08. 14:49:52

@papparam: `Mondjuk az, aki a dugót konkrétan okozza.`

Hat azok pont az autosok:)

gnme 2011.06.08. 14:49:55

..van megoldás. Szüntessük meg a Délit.

Mert valaki ezt kitalálta. (... :-D ...)

www.youtube.com/watch?v=iLAHQbXrX_o

ex-dr. vuk 2011.06.08. 14:50:00

Ja, annyit, hogy az emlegetett London+Parizs... Londonban 7.5 km-en 45perc vs 30percre veri a bicikli a tomegkozlekedest... (persze mert van benne atszallas). Lehet, hogy ha kurvamesszirol egy metroval be tudok jonni akkor kb. egyenlo ;)
Reggel huvos van, es ha nem tekersz mintazallat, akkor nem izzadsz le...

mement 2011.06.08. 14:51:06

@mement: Es ha idiota keruletek osszefognanak, es a rakospatak partjan vegighuznanak egy bringautat,minimalis beruhazas aran, akkor Rakostokomtudja es Vaci uti Feluljaro kb 20 perc lenne cangaval.

mement 2011.06.08. 14:52:36

@TroppauerHümér: Mondjuk ha 10 km et kell gyalogolnod akkor igen igazad van, de 1500 meter meg ne legyen megterhelo, mert ezt eleg nehez meltanyolni.

mement 2011.06.08. 14:53:49

@cso zsi: Mondta valaki hogy az aruszallitokat, es a kozfeladatott ellato autokat tiltsuk ki?
Nem.

Rocko- 2011.06.08. 14:53:53

@hubble7: "én sem megyek Fehérvárra füstölni."
ha ott lenne emberi ésszel mérhető munka, hidd el, te is mennél oda büdösíteni.
amúgy te is 'büdös' vagy.

Érdekes 2011.06.08. 14:54:43

@mement: de megsem gyorsabb, hiszen egyutt alnak utana a piros lampanal, es egymast elozgetik oda vissza."

Te se vagy 100as, már megint nyomatod a hülyeséget?Persze, hogy együtt állnak a pirosnál te agyoniskolázott, mivel a cangás összevissza előre cikázik az álló autók közt (állandó veszélyhelyzeteket kialakítva, az újbóli előzések miatt)...másrészről, ekkora baromságot, hogy menjél a kocsival 20szal a cangás mögött az autó-úton!..már megbocsáss, ez lol :D:D:D:D:D:D Rendben van, hogy a sok fogyatékost az utcára engedik, de a forumokba csak nem kéne :D

mement 2011.06.08. 14:54:52

@Shadowbull: Vagy csak nemileg szuken veszed a realitast, es nem ismered sem a Levego Munkacsoport, sem mas idevagio civil szervezetek koncepcioit;)

mement 2011.06.08. 14:56:04

@Érdekes: Latom a szovegertelmezes, es az olvasa nem az erosseged:) remelem azert a STOP felirat elolvasasa egy piros szogletes tablan nem jelent ekkora problemat

ex-dr. vuk 2011.06.08. 14:56:26

@Roltii:
"Ezért van az, hogy nem igenis meg kell előzni a biciklist, és a biciklisnek ebben segítenie kell az autóst (ez egyébként is KRESZ szabály)."
Pontosan melyik szabaly is ez?

Egyebkent ha lenne kerekparsav, akkor nincs "docogo kocsisor"... Csak szarnak ra.
A bringan akkor izzadsz meg, ha nem kenyelmesen tekersz, hanem mintazallat. A kerekparos kozlekedes pedig az osszes kozlekedesi nem kozul a legkiszamithatobb (csak a tavolsagtol fugg, semmi mastol - dugo nincs, sztrajk nincs, max a defekt nehezit).

Érdekes 2011.06.08. 14:56:58

"Először is rengeteg P+R parkolót kell kialakítani a külvárosokban és a Budapest melletti települések vasútállomásain. Kell azután egy olyan BKV, amilyen sosem lesz, vagyis olcsó, gyors, és kulturált. Jó lenne egy négyes, de még egy ötös meg egy hatos metró is, láthatjuk, mennyivel jobb a tömegközlekedés azokban a városokban (Párizs, London), ahol kiterjedt metróhálózat működik"

Ennyi lenne a lényeg..de mivel mélyentiszteltvezetőink, csak az új A8 vagy Q7 vásárlásokhoz értenek EU-s és adó pénzekből, addig nehéz lesz....

Rocko- 2011.06.08. 14:57:07

@Bartoki: az a szép, hogy ezt a carpool lane dolgot amerikából veszik át. azt már nem nézik, hogy mennyire nincs ott tömegközlekedés.

mement 2011.06.08. 14:57:36

@vuk_: de a defekt ellen ott a kevlaros gumiabroncs nevu zsenialis, 15 eve elerheto technologia:)

Roltii 2011.06.08. 14:57:43

@mement: 1500 méter gyaloglás nyáron öltönyben megterhelő. Télen latyakban is az. Nem azért mert lusta vagyok, hanem mert elvárják, hogy ne büdösen koszosan menjek dolgozni.

~25-30 perc reggel Óbudáról bejutni a Kálvin térre. Ebben benne van a dugó és a parkolóhely keresés. Biciklivel ez nekem 45 perc volt, és leizzadtam, úgyhogy zuhany és váltóruha. De ne menjünk el ebbe az irányba, mert a kerékpár fővárosunk időjárása miatt nem megoldás.

@vuk_: alkat függő, hogy leizzadsz-e. Valaki 30-al se izzad le, valaki 15-el is. Én sajna az utóbbi kategóriába tartozom, és sokan mások is.

Valaki írta, hogy tényleg az É-D közlekedés hiányzik nagyon, és igaza van. Észak Budára délről eljutni csak a városon keresztül lehet, az M0 abszolút nem alternatíva. Majd ha elkészül a másik ág, akkor igen, várjuk is már mint a messiást:D Csak sajna még el se kezdték:(

ex-dr. vuk 2011.06.08. 14:58:32

@Érdekes: "autó-úton" tilos bringazni, de ilyen nincs is varoson belul...
lehet, hogy uttestre gondoltal? :) Ott nagyonis szabalyos bringazni. Ha tobb lenne a kerekparsav akkor az elozgetes sem lenne gond.

Rocko- 2011.06.08. 14:59:25

@mement: "Nem is az a cel, hogy kenyelmeskedj, es hogy konnyu legyen"
értem. tehát a cél az az, hogy satuba szorított tökkel közlekedjünk?
menj már a hülyeségeiddel...

fogash 2011.06.08. 14:59:34

@mement: "A rendszer elso eleme az hogy kiszoritjuk az gepjarmuforgalmat, illetve annak valahanyad reszet, a masodik elem pedig hogy felkeszulten varjuk milyen uj helyzetet idez elo, amit meg kell oldani. Es igy tovabb, mig nem all be vegre egy normalis egyensuly."

PONT FORDÍTVA!!! Először kiépítjük a működő, kényelmes, gyors, olcsó és ezek miatt vonzó alternatívát, amit az emberek örömmel vesznek igénybe így a probléma "magától" oldódik meg. Az a pénz, amit ész nélkül elbasztak a 4es metróra, bőven elég lett volna Bp TELJES felszíni tömegközlekedésének megreformálására...

mement 2011.06.08. 14:59:43

@Roltii: ha 1500 meter, akarmilyen nem extrem korulmeny mellet megterhelest jelent, akkor ott sulyos problemak vannak.

Extrem korulmeny peldaul hogy lonek rad, vagy reng a talaj a labad alatt, az hogy meleg van vagy hideg az nem annyira az:)

Dottore 2011.06.08. 15:00:22

@mement: de gyorsabb, hisz megelőzi, csak aztán a lámpánál állva a bringás előre tud csorogni, hogy aztán majd újra megelőzze egy rakat autó.
a robogó ilyen szempontból jobb, mert nem képez forgalmi akadályt, a lámpánál előre csorog, és aztán tudja tartani a forgalom tempóját.

a buszsávval kapcsolatban meg csak azt tudom mondani, hogy nem mindenhol olyan széles...akkor a busz se előzze meg a bringást, ha nem elég széles a buszsáv?

gnme 2011.06.08. 15:00:31

Csinálni kéne egy új pályaudvart. Ahol közlekedik a Domsjö Express.

Az a nemzetközi vonat, tudjátok már. Mert most olyanom van. ..a déli helyett. Nem?

(..adjunk már a bkv-nak húszmilliárdot)

mement 2011.06.08. 15:00:53

@fogash: Persze 4es metro ulra gaz. De azt elvarni hogy milliardokat koltsunk arra, hogy talan meltoztatsz kiszalni a kocsidbol, nem tul eletszeru elvaras.

augustiener 2011.06.08. 15:01:20

@Shadowbull: sajnos az autós közlekedést mostanában visszafelé fejlesztik Münchenben. Akkor is, ha a Mittlerer Ringet kiépítik jól. Viszont ahogy járok a városban, úgy látom, hogy hol itt, hol ott lezártak egy teljes sávot a bicikliseknek. Ezen kívül a parkolás a városban horror. Két zöld lámpa egymás után egy álom. Csak piroshullám. Ezt még azon a retkes Budapesten is be tudták állítani sok helyen. A tömegközlekedés valóban jó, viszont a rengeteg villamosvonal rettentően akadályozza az autós forgalmat. Ja és a rablás Feinstaubplakette, arról nem is beszélek. Még egy adó. Évekkel ezelőtt sokkal jobban lehetett Münchenben autózni. És a tömegközlekedés még ma sem alternatívája az autónak. Annak ellenére, hogy a legjobb Európában állítólag és mindent megtesznek, hogy szopassák az autósokat, még mindig sokkal hamarabb oda lehet érni bárhová autóval. És nem is feltétlenül drágább, amilyen ütemben a jegyárakat emelik. Még több alagút kellene, a villamosvonalakat felszántani, helyette utat építeni és a villamosok helyett metró. Csak sajnos a pénz itt is már sokszor rossz irányba megy.

Érdekes 2011.06.08. 15:02:23

@mement: A hülyeséget nehéz értelmezni :)

mement 2011.06.08. 15:02:23

@Dottore: Azert emeltem ki kulon azt a szakaszt, mert ott mukodne, ahol nem ott nem kell eroltetni:)

Nekem az autosok kepeznek folyamatosan forgalmi akadalyt, meg neha a motorok is, mert benaznak a kocsik kozott es nem ferek el toluk, de ez az en oldalamrol meg mindig belefer az egyutteles es egyuttkozlekedes alapelveibe.

Roltii 2011.06.08. 15:04:40

@vuk_: csak a távolságtól függ? ne fárassz már. Időjárás nem befolyásolja? A többi biciklis (forgalom) nem befolyásolja? Mondjuk lehet, hogy Szegeden nem, de Bp-n eléggé.
"Pontosan melyik szabaly is ez?"
nem keresem ki, de ha téged elkezdenek előzni, azt neked segítened KELL. Ezt így tanítják is mikor tanulod a KRESZt. Segítheted azzal, hogy esetleg picit lassítasz, lehúzódsz stb. Ami viszont tilos, az a gyorsítás, és ezt pl biciklis nem nagyon tartja be...

@mement: "ha 1500 meter, akarmilyen nem extrem korulmeny mellet megterhelest jelent, akkor ott sulyos problemak vannak."
De pont, hogy vannak extrém körülmények! Esik, fúj, süt stb. Ezeken a napokon álljon meg az élet? Ne már...

Olyan megoldással gyertek, ami az év 365 napján majdohgynem 24/7 használható. Ezek egy nagyváros közlekedési igényei. Ebbe nem fér sok km sétálás a "P"-től az "R"-ig, ebbe nem fér a bicikli és nem fér a retkes BKV se.
Jó lenne már leszokni arról a nézőpontról, hogy csak azért autóznak az emberek, mert úgy tartja úri kedvük, és nem azért, mert nincsen más lehetőség. Ki nem olvasna/nézne filmet szívesen a vonaton pl? Csak ehhez az kell, hogy emberhez méltó körülmények között utazhass...ne csak A-ból B-be elvigyen, mert arra az indiai vasút is jó...

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:04:54

@Roltii: vagy attol fugg milyen gyakran bringazol. Ha havonta egyszer akkor le fogsz izzadni 15-tel is (bar a 15 annyira keves, hogy ketlem - plane a reggeli huvosben)

fogash 2011.06.08. 15:06:04

@Pitzu: "Miért nem ott lakik, ahol dolgozik? Győrből Budapestre járni dolgozni?"

Mondjuk azért, mert a felesége meg Győrben dolgozik, így a költözéssel az egyik állást fel kellene adni. Mondjuk azért, mert anyukája is a környéken lakik, aki tud vigyázni a gyerekre, ha ő későn ér haza. Mondjuk azért, mert céges autója van, és a Pestre feljutás "csak" napi 3-4 óra az életéből, nem benzinpénz. Mondjuk azért, mert a fél élete munkájával összekapart szép és tágas vidéki lakása eladásával csak egy békásmegyeri panelbe tudna költözni. Mondjuk azért, mert a gyerekét nem a Margit-szigetre akarja hordani fát nézni, hanem a saját kertjébe. Röghöz kötött? Lóf@szt. Életminőséget keres, a családja jobb életkörülményeinek megteremtésére beáldoz napi 4 óra autóban ülést az életéből.

Dottore 2011.06.08. 15:06:15

@mement: "ha 1500 meter, akarmilyen nem extrem korulmeny mellet megterhelest jelent, akkor ott sulyos problemak vannak."

volt már rajtad sötét(azaz elegáns) öltöny+nyakkendő, miközben tűz a nap és 30-40 fok van odakint?
szerintem egyszer próbáld ki
nem kell 1500 métert sétálnod, csak állj ki a napra 20 percre, utána nézd meg magad...:)

papparam 2011.06.08. 15:07:11

@mement: Ezt bátorkodtam én is gondolni.

mement 2011.06.08. 15:07:14

@Roltii: Arrol kene inkabb leszokni, hogyha valami kenyelmetlenebb, vagy rovid tavon kellemetlenebb, akkor azt nem letezo opcionak tekinteni, es szandekosan figyelmen kivul hagyni a rajtad es szuken vett csaladod, ismeroseiden kivul mas is itt probal elni.

Nyilvan nem uri passziobol _kozlekednek_ az emberek, de az estek nagy reszeben, hogy a kozlekedest mivel hajtjak vegre az uri passziobol levezetheto valasztas.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:07:58

@augustiener: jo latni, hogy valahol jo iranyba mennek :)

mement 2011.06.08. 15:08:52

@Dottore: Persze, hogy volt, de nem erezetm kozel sem olyan iszonyatosan megterhelonek, hogy azzonal kocsiba keljen vagnom magam. Nem kenyelmes, ez igaz.

Érdekes 2011.06.08. 15:09:01

@vuk_: én most nem is a 2 sávosra gondoltam, hanem a 4-6, ahol életveszélyesen baromkodnak a cangások..mondjuk, úttestnek a vácit, körutat, hungáriát,kerepesi stb-t nem nevezném..mondjuk hungárián,vácin kevésbé..de a körúton vannak ilyan vállalkozó kedvű makákók bőven.Az, hogy nincs kerékpár út, az inkebb a vezetés dolga..ha lenne, akkor nem lenne ilyen probléma...csak gondolom, mikor építették ki az infrastruktúrát, ezzel kevésbé számoltak...Andrássy féle elrendezés lenne jó mindenhol 2-2 sáv plusz 1-1 kerékpárút...csak nincs ennyi hely mindenhol.

gnme 2011.06.08. 15:09:28

@fogash: békés megye költözzön fel budapestre, ott több a munkahely. Főleg a 60 év körülieket várják, cipész, asztalos, kovács szakmákkal.
:-)

mement 2011.06.08. 15:10:18

@Dottore: De amugy egy idealis esetben, ha oltonyt kell venned, akkor menj kocsival, lelked rajta, de amikor nem kell oltonyt venned akkor ne tedd:)

Es az oltony helyere beilleszthetsz ezer mas dolgot is.

Dottore 2011.06.08. 15:10:44

@vuk_: imádom, amikor megjelennek a bringások, és okítják a népet...

azt nem bírjátok felfogni, hogy vannak, akik nem tehetik meg, hogy bringával közlekedjenek? öltöny+nyakkendőben nem lehet úgy tekerni, hogy ne árvízkárosultként érkezz meg. az öltözékedhez illő táska sem éppen a hátizsák.
idősekkel, gyerekekkel mi a helyzet? őket is bringára ültetnéd, és ha nem megy nekik, akkor majd darwin kiválogatja a gyengéket?

nem azt mondom, hogy te ne járj bringával...de értsd meg, hogy valaki ezt pl. csak azért nem teheti meg, mert a munkahelyén nem tudja, hol tárolni a bringát!

Shadowbull 2011.06.08. 15:10:59

@mement: Mondja ezt egy olyan ember, aki latott mar tisztessegesen megszervezett varosi kozlekedest.

Itt varoson belul en sem hasznalom az autot, mert bringazom, ill. tomegkozlekedek ha kell.

Viszont az infrastruktura meg is van hozza.

sb

Rocko- 2011.06.08. 15:11:27

@mement: ez holis történt?
tudod mit látok? éppen ma voltam V. kerüeltben, állítólag ez a Budapest szíve program. tudod mi van? térkő. faltól falig. zöld? sehol. ez lenne a jó? gyalogolni térkövön?
ez sehol nem jó. ez csak buzi dizájnerek agyában jó.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:11:31

@Roltii: na az egy dolog, hogy ha mar eloznek, akkor mit kell tenned, az meg egy masik, hogy mennyire kell segitened, hogy meg tudjon elozni egyaltalan...
Ha mar elkezdtek elozni, akkor nem gyorsithatsz vagy huzodhatsz balra. Nagyjabol ennyi amit tenned kell. Ha egyenes vonalu egyenletes mozgast vegzel, akkor tokeletesen szabalyos vagy.
Erdekes, mindig elokerulnek ilyen "uj szabalyok", mikor arrol van szo, hogy a bringas tunjon mar az utbol...
A bringas akkor fog az utbol tunni, ha lesz kerekparsav, ahol mehet... Akkor mindenkinek jo lesz. De amig a foepitesz szerint a bringa nem kozlekedni valo hanem hobbi jatekszer, addig ez nem fog valtozni, hanem marad ez a kaka ami van.

Roltii 2011.06.08. 15:11:36

@vuk_: milyen reggeli hűvös? Ami mostanság nincs? Vagy erre az a megoldás, hogy jöjjek 6-ra dolgozni, pedig elég lenne 9-re is? Több mint egy éve járok heti rendszerességgel spinningre, meg elég gyakran kerékpározom (néha melóba, néha szórakozásból) és rohadtul nem úszom meg izzadás nélkül.

@mement:
"hogy a kozlekedest mivel hajtjak vegre az uri passziobol levezetheto valasztas."
Nem úri passzió az egyetlen jó döntést választani. Nem arról van szó, hogy nem mondanak le arról, hogy kocsival menjenek, hanem arról, hogy nem tehetik meg! A nagy számok törvénye alapján biztos van jópár (sok) ilyen ember is, de hidd el, ezeknek a nagy része a benzinárak hatása miatt már letette a kocsiját (ezért is jól közlekedhető Bp).

mement 2011.06.08. 15:12:36

@Érdekes: Mikor epitettek az infrastrukturat, az 1800 evek elejen, meg omnibuszra, villamosra, kerekparra, es gyaloglasra, na meg lovaskocsira szamoltak.(a regi varos falon tuli teruletekrol beszelek)

Leginkabb a gepjarmuforgalommal nem.

Dottore 2011.06.08. 15:12:58

@mement: minden nap öltönyben kell mennem.
ezzel együtt én minden nap BKV-val járok, mert a kocsival a belvárosba bemenni pont akkora szívás (pedig lenne hol parkolnom ingyen), mint az irodámba felcigőlni a bringát.

Rocko- 2011.06.08. 15:13:23

@mement: "Irtam en barhol hogy ezt nem rendszerszinten kell megvalositan, eros koncepciokal.?:) "
az ellenkezőjét sem.

"A rendszer elso eleme az hogy kiszoritjuk az gepjarmuforgalmat"
orbitálsi hülyeség. attól hogy az autóval közlekedőket kiszorítottad, attól ők még ugyanoda el akarnak jutni. és mivel jutnak el ahova akarnak? semmivel. ez nem élhető várost hoz létre, hanem szellemvárost.
persze valakinek biztos ez az ideális világkép.

mement 2011.06.08. 15:13:45

@Roltii: Dehogynem tehetik meg, szepen latszik a benzinaremelkedesel hanyan tettek le a kocsijukat, akik azelott foggal korommel bizonygattak, nekik bizony letszukseglet:)

szgy 2011.06.08. 15:14:12

nagyon lent lehet a nézettség ha ebből a témából lett hozzászólós cikk...

változó irányú sávok? itt?! nem is olyan régen láttuk a fehérvári útnál hogy az autósok képébe belerakott elterelő tábla mellett simán elmentek. talán a kötöttpályás autózás jó lenne ehhez a szinthez.

augustiener 2011.06.08. 15:14:19

@vuk_: az adót az útépítéshez és kerékpárút építéshez nem nem a kerékpáros fizeti. Nagyon fontos. Majd ha egy kerékpáros havi ötven eurot befizet havonta, akkor lehet ugrálni. Én kb annyit fizetek be mindenféle extra autóadókon keresztül viszonylag kevés autóhasználat mellett.

Rocko- 2011.06.08. 15:14:26

@mement: az se tetszik, ne félj.

fogash 2011.06.08. 15:15:16

@mement: "Rakoskeresztur-keletipalyau udvar 20 perc MAVal."
Milyen gyakran jár? Jó rá a BKV időalapú zónajegy? Ja, az még nem létezik! Akkor a BKV bérlet? Nem, nem jó rá. Akkor vegyek külön máv-bérletet is? Hoppá! Úgy már drágább, mintha kocsiba ülnék!

"De azt elvarni hogy milliardokat koltsunk arra, hogy talan meltoztatsz kiszalni a kocsidbol, nem tul eletszeru elvaras."
Pedig az, mert a teljes felszíni tömegközlekedés ésszerűsítése hatással lenne nem csak rám, hanem arra a 160.000 autósra, aki minden áldott reggel bezúdul az M1-M7-en. Meg a többiekre, akik az M3-on jönnek, az M5-ön, stb. Tudomásul kellene venni, hogy Bp-i lakcímkártyája ugyan 1,7mio embernek van, de 60km-es körzetből az emberek igen jelentős része Nagy-Budapestre jár dolgozni. Nem hobbiból, muszájból. Ez megkerülhetetlen, de lehet választani, hogy szívatjuk őket, vagy olyan megoldást keresünk, ami mindenkinek jó. A te megoldásaid (+VEKE, + városvezetés + LMCS) a szívatást reprezentálják. És ez nettó györkéség, már bocs.

tonalcar 2011.06.08. 15:19:09

Óbudán lakom és a Kálvinra járok be dolgozni, naponta szopat a dugó. Felháborító hogy a helyi adót nem itt fizető, agglomerációban lakók eldugítják minden helyen autóikkal a várost. Ha itt akar dolgozni, lakjon is itt, itt fizessen adót, vagy keressen munkát a lakóhelyén. Addig legalább is míg ilyen a közlekedési helyzet Budapesten. Igen is büntetném valamilyen módon, pl. Budakesziről minden nap a Ferenciek terére egyedül beautókázó cimborámat!

mement 2011.06.08. 15:20:41

@fogash: Ne legyel kerlek idiota. Persze hogy jo ra a berlet, es pontos menetido szerint szamolhato, emelett valthatsz MAV jegyet is.

ben88 2011.06.08. 15:21:17

Aki a biciklit javasolja mint komolyan számba vehető alternativát, és kitiltaná az autókat a városból, annak javasolni tudom, hogy:
-vigye bringával a gyereket oviba (télen is, esőben, sötétben is)
-intézze a hétvégi nagybevásárlást bringával (szintén nem csak nyáron)
-vigye a tolólétrát bringával, a festékesvödröt meg a kormányra akasztva
-meg egyáltalán tekerjen csepelről szentendrére mondjuk ha ott van dolga
-vigye a 70+ éves nagymamát az orvoshoz bringával
-tekerjen novemberben munkába az esőben hajnalban, (tüdőgyulladás garantálva)
-ne is vegyen olyan üzletből semmit ahova a gonosz kamionok/furgonok/stb. hozta az árut. Hiszen ha minden megoldható bringával is, minek támogatni a szemét fuvarozókat, ugye?
Lehet ezt még fokozni de sztem mindenki érti a lényeget.
BKV-val jelenleg még akkor is meggondolnám hogy azzal menjek-e hosszabb útra ha teljesen ingyen lenne.
Nem lesz itt gond, a metrószerelvények lassan kirohadnak az alagútból, lehet bringautat építeni odalentre hisz jó idő van, nem esik, stb. Probléma megoldva :D

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:21:19

@Dottore:
"öltöny+nyakkendőben nem lehet úgy tekerni, hogy ne árvízkárosultként érkezz meg. az öltözékedhez illő táska sem éppen a hátizsák."
Jartal mar Londonban hetkozban reggel?
Eleg sok az oltonyos bringas ;) Szoval LEHET.
Persze ha nem akarsz nem muszaj, ulhetsz a dugoban is, senki nem tiltja meg. Csak ettol nem csak neked lesz rosszabb hanem az egesz varosnak.

mement 2011.06.08. 15:22:41

@Rocko-: johat csak vagod ha nem ilyen lenne a finanszirozasi rendszer, akkor nem lenne egy deka autopalyank sem, es akkor hogy jonnel el videkrol a varosba, hogy aztan dugoban ulj:)?

cso zsi 2011.06.08. 15:23:05

@mement: Ez 30 éve még működött, amikor volt egy vízmű, egy elmü, egy sütőipari vállalat, meg egy tejipari vállalat.
Amit szeretnél, az van most Ferihegyen, a taxisokkal. Csak egy cég, és abból is csak a szerződött sofőrök.
A megrendelő én vagyok, a szállítóknak területük van, amíg valaki nem betegszik meg, vagy megy szabadságra.
Ételfutár:
Ha eddig a Food-Expresstől rendeltem, de meggondoltam magam, és a Gastroyal jobban tetszik, az útvonal módosulás mindkét szállítónak. Akiket ismerek mindkét cégnél, azok kifejezetten saját autóval (Suzuki, Ford kombi stb...) járnak. Kóla, és pékáruszállító dettó. Egy kis cég hány autójára lehet, és kell behajtásit kérni? Mi van, ha lerobban az engedélyes autó? Nem mai kérdések ezek, volt már 20 éve is ilyenből affér a belvárosban.

augustiener 2011.06.08. 15:23:06

@tonalcar: Ha valaki Budapesten dolgozik, az ott is fizet adót. Ráadásul a pénzük nagy részét is ott költik el. Ekkora baromság előtt inkább gondolkodj! Vagy te milyen helyi adóra gondolsz?

Rocko- 2011.06.08. 15:23:30

@mement: olvastam. fordítva ülsz a lovon.
élhető tömegközlekedés kell, aztán arra kell átnevelni az egyéni közlekedőket.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:23:48

@ben88:
koszonjuk, hogy felvallaltad a "demagog troll" szerepet.
Roviden valaszolnek: te minden nap nagymamat viszel? Minden nap fagy van? Minden nap 10 mazsa zartszelvenyt szallitasz? Nem? Na akkor...
Senki nem mondtam SOHA, hogy a bringa mindenre alternativa, de napi munkabajarasra a most autokazok nagy reszenek az lenne.

Koszonomafigyelmet, ezt a temat is kilottuk ebben a posztban ;)

fogash 2011.06.08. 15:24:32

@vuk_: Ja, csak londonban télen sincs 10 foknál hidegebb, meg nyáron sincs 20nál melegebb és sosem havazik. Nálunk viszont mínusz 20 és plusz 40 között van minden, plusz hó, ónos eső, hogy csak a kellemetlenebb csapadékokat említsem. Hurrá, biciklizzél...

cso zsi 2011.06.08. 15:24:47

@tonalcar: Szerinted az a cég, amelyiknél dolgozik az agglomerációs melós, hová fizeti az adóját?

Rocko- 2011.06.08. 15:24:56

@mement: ha nem ilyen lenne a finanszírozási rendszer, akkor már rég egy jobb világban élnénk.

mement 2011.06.08. 15:25:57

@Rocko-: Elheto a tomegkozlekedes, elvisz A pontbol B be. Rengeteg embert, mindennap.

Csak lehetne sokkal jobb is. Ergo meg van az alternativa, de ha magadtol nem sikerul valtoztatni, vagy meltanylhatoan mersekelni a karos szokasaid, akkor kenyszeriteni kell.

Aztan ahogy novekszik a tomegkozlekedes igenye, ugy kell melle fejleszteni, felkeszulten, gyorsan, precizen.

Ahogy te szeretned, abbol soha nem lesz semmi.

Roltii 2011.06.08. 15:26:40

@tonalcar: jah, mondjuk békás 2 kilométerrel messzebb van a kálvintól mint a ferenciektől budakeszi városközpont, de azért büntesd csak....

@mement:nem kezdem el magyarázni, hogy miért a benzinár emelés a legrosszabb módszer mind közül. inkább buszsávot mindenhová...

mement 2011.06.08. 15:27:34

@cso zsi: Ezek technikai kerdesek, amiket az erintettek bevonasaval, a veluk valo egyeztetesel orvosolni lehet. Ebben biztos vagyok.

cso zsi 2011.06.08. 15:27:50

@ben88: Vigyázz, mert erre egy bringás úgyis beírja, hogy ilyen nincs minden nap.
Aki irodában hizlalja a seggét, az nem érti, hogy másnak miért az autóban hízik, csak fröcsög rá. Az fel sem merül benne, hogy az illető már dolgozik.

Shadowbull 2011.06.08. 15:27:57

@augustiener: valoban, az autosokat azert finoman szopatjak, ahol lehet, az egyik legszembetunobb dolog a zoldhullam totalis hianya.

Ami szerintem marhasag, de meg mindig elfogadhato ilyen szinvonalu tomegkozlekedes mellett.

Masreszt az utak fizikai ateresztokepesseget nem lehet minden hataron tul novelni.

sb

mement 2011.06.08. 15:28:35

@Roltii: Nem irtam hogy en ennek orulok, vagy hogy ez kurva jo:). Csak latszik rajta sok esetben nem valos a letszuksegletre valo hivatkozas, mert ha a penztarca fuggo a dolog, maris akad okosabb megoldas:)

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:29:55

@tonalcar: ja az sokkal jobb, hogy te a varos ket pontja kozott jarsz egyedul kocsival.
okos vagy, leulhetsz. egyes.

ha ott fizetik az adot kisebb lesz a dugo vajon?

Roltii 2011.06.08. 15:31:02

@mement: jah, vitaminok, zöldség, gyümölcs is létszükséglet, de az áruk miatt sokszor lemondunk róla:D Hülye példa:D (ok, kocsi tényleg nem az, de attól még lehet elég fontos)

Dottore 2011.06.08. 15:31:06

@vuk_: Londonnak kicsit más a klímája, nem gondolod?:)
Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban is láthatsz öltönyös embereket bringán...szintén más klíma.
Svájcban nemcsak bringán láttam öltönyösöket, de rolleren is!
de megint csak kicsit hűvösebb a klímájuk...

gondolom sejted már, hogy miért tartom inadekvátnak a felvetésedet.

cso zsi 2011.06.08. 15:31:13

@vuk_: "koszonjuk, hogy felvallaltad a "demagog troll" szerepet."

És igen, nem is kellett sokáig várni.
De majd egyszer felnőtt leszel te is.

mement 2011.06.08. 15:31:36

@cso zsi: Marmint ugy ertem a kerdesek jogosak, es nyilvan (bar voltam futar) en szemely szerint nem latok ra a technikai mukodesere sok logisztikai , vagy fuvarozasal, szallitmanyozasal foglalkozo cegnel.

Ezert egy idealis esetben, a vezetes megalkotja az uj iranyvonalat, es ennek gyakorlati megvalositasaba bevon mindenkit aki erintett, hogy mukodo kepes maradjon.

ben88 2011.06.08. 15:32:12

Hát nem tudom, én mint évi kb 15 ezret autózó átlagautós kb 10 kilométerre lakom a fővárostól és mindennap van bent dolgom. Befele még legurulok (dobos környék), de mondjuk 8 óra meló után még haza is tekerjek egy tizest mindeféle dombokon az kizárt. Legalább egy óra kínlódás még pluszban. Ha minden nap 20 fok lenne egész évben és tiszta idő, akkor is kínlódás lenne.
De azok akik két sarokra laknak a melóhelytől nyilván nem hobbiból tartanak autót, ahhoz kicsit drága játék már szerintem.
Trollkodás vagy sem be kellene látni hogy a bringa legfeljebb egy egészen szűk körnek lehet autókiváltó eszköz.

cso zsi 2011.06.08. 15:32:14

@Dottore: Nekem a németalföldi, és Londonkörnyéki hegyek mindig problémát okoztak a közlekedésben. :D

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:32:19

@fogash: hat telen igencsak minusz volt, ho is volt, amugymeg eleg sokat esik (remlik?)..
De ha csak ezek a gondjaid, akkor kerlek magyarazd meg, hogy tavasszal 20 fokban szaraz idoben miert van pont ugyanolyan dugo?...
Ezek mind mind kifogasok... ott azert lehet, mert. itt meg azert nem, mert.. ha itt lennel is kitalalnal egy csomo mindent, hogy miert ne. Illetve itt tuti nem kocsikaznal, mert egyreszt a gatyad ramegy, masreszt minden nap elkesnel a munkahelyrol :)

tonalcar 2011.06.08. 15:33:21

@augustiener: beszámlázunk céggel, tehát iparűzésire gondoltam. De nem ez a lényeg, hanem hogy ide füstölnek ahol lakom, én meg nem füstölök oda ahol Ők.

mement 2011.06.08. 15:35:15

@Roltii: Persze, de a kocsi fontossagat nem vontam ketsegbe egy percig se.

tonalcar 2011.06.08. 15:35:28

@vuk_: ki írta, hogy kocsival? Nincs is olyanom...

mement 2011.06.08. 15:37:00

@ben88: Nem kivaltani kell az autot a bringaval, hanem kiegesziteni. Es autot csak akkor hasznalni, ha a tobbi alternativa arra az estre nem opcio

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:37:33

@Érdekes: ahol van hely 4-6 savnak, ott lenne hely 1-1.5 meter bringasavnak is... akarat kerdese :)

mement 2011.06.08. 15:38:38

@fogash: Igazabol telen -5 fokban sokkal jobb bringazni mint nyaron 30 ban....:(

Biciklin nem lehet fazni, es eso ellen meg koponyeg:)

Rocko- 2011.06.08. 15:38:56

@mement: "Elheto a tomegkozlekedes, elvisz A pontbol B be."
azért 2011-ben, egy európai fővárosban nem ez az elvárás.

" vagy meltanylhatoan mersekelni a karos szokasaid, akkor kenyszeriteni kell."
te agyilag direkt nem fogod fel HOGY BAZMEG NINCS MIRE, NEM BÍRJA EL A BKV EZT A KAPACITÁST.

"Aztan ahogy novekszik a tomegkozlekedes igenye, ugy kell melle fejleszteni, felkeszulten, gyorsan, precizen."
nem. a tömegközlekedést eddig keleltt volan fejelszteni. 20 éve tapicskol a poshadt vízben. ez nem fejlesztés.

"Ahogy te szeretned, abbol soha nem lesz semmi."
elvégre csak számos külföldi példa van rá. nem baj, nálunk véletlenül se működne.

robian 2011.06.08. 15:39:14

jól értem? reggel erre menne a sáv du. arra? hullana a nép

cso zsi 2011.06.08. 15:39:22

@ben88: Bennem megfordult már, hogy a lakás, és a meló közti 17 km-t naponta letekerem oda-vissza.
Csak épp nem mindig ott fejezzük be, ahol letámasztottam a bringát.
Napi 80-150 városi km mellett spórolás volt az is, ha alkalmanként nálam alszik a céges furgon. Olyankor másnap időben vagyok a munkahelyen, mert háztól házig 40-45 perc alatt megtettem azt az utat, amit a tömegközlekedés jelentősen megnövelt. Amihez, és amitől még séta is kellett a célig.

mement 2011.06.08. 15:40:08

@Rocko-: Te mikor ultel utoljara tomegkozlekedesi jarmuvon?

ex-dr. vuk 2011.06.08. 15:40:12

@augustiener: kivancsi vagyok akkor hova megy az a kurvasok ado amit fizetek :)
egyebkent kerekparSAVrol beszeltem.
mar megint az "autosok adoja"... faszom. abbol nem sok utat epitenel fel komam, miutan fedezted az okozott karokat.

ezt a temat is kiveseztuk. next?

mement 2011.06.08. 15:41:38

@Rocko-: akkor biztos nem ugyanabban a varosban elunk:)

Elbirja, es ha lekoveti a fejlesztes a novekvo igenyeket, amiket a forgalomcsokkento intezkedesek meghoznak, szinten elfogja birni.

Rocko- 2011.06.08. 15:42:29

@Pitzu: véges a város telíthetősége is.

augustiener 2011.06.08. 15:43:14

@tonalcar: a legtöbb bejáró, nem vállalkozó. Hogy oda füstölnek, ahol te laksz, azt értem. Szerintem nem szórakozásból járnak be ők se. Ilyen egy nagyváros. Pláne Magyarországon, ahol vidéken nincs semmi.

@vuk_: most már értem miért vagy ennyire korlátolt. Londonban élsz. Ez megmagyaráz mindent. De arra nem válaszoltál, hogy mire fel ugrálnak a kerékpárosok kerékpárút után, ha nem fizetnek útadót? Egyáltalán miért használják az úttestet?

mement 2011.06.08. 15:43:33

@augustiener: Azt vagod hogy az altalad befizetett ado(auto utan), arra se eleg, hogy a mar meglevo infrastrukturat fentartsak:)? Nem hogy meg epitsenek is belole, eppen ezert ennek a finanszirozasara kulon alapot hoztak letre nem tegnap, ahova mindenhonan erkeznek penzek, afabol, szjabol, benzjovedeki adobol. Egyszoval az utakat MI epitjuk, ossznemzetileg.

Ciki.

Rocko- 2011.06.08. 15:43:54

@Roltii: tudod, más faszával könnyű verni a csalánt.
egyébként szokták ezt számszerűsíteni, munkaórával. ennyivel kevesebbet tud az ember termelni vagy pihenéssel tölteni. az meg kihat a termelésre.

fogash 2011.06.08. 15:44:57

@vuk_: Illetve itt tuti nem kocsikaznal, mert egyreszt a gatyad ramegy, masreszt minden nap elkesnel a munkahelyrol :)

harmadrészt van egy olcsó és jól működő tömegközlekedés, mert innét indultunk! OKé, ne autózzunk, de ne kelljen mindenkinek bicajoznia! Én is jönnék lóháton (irányonként egy óra lenne, + nyergelés + zuhanyozás, a gyárudvaron el is legelne a paci) mégsem teszem. Autózom, mert ami kocsival 15 perc, az tömegközlekedéssel másfél óra, és csak műszakváltáskor működik. Ha azt elb@szom, akkor nézegethetek 3 órát a megállóban...

mement 2011.06.08. 15:45:38

@Rocko-: Pontosan. Erdekes, mas esetben erted te;)

cso zsi 2011.06.08. 15:48:03

@mement: Mint ahogy a 3 millió gépjárműtulajdonosból is nem kevés oyan van, akinek nincs szüksége semmiféle hazai tömegközlekedési eszközre. Oszt mégis a nagykalapban végzi a pénz. A gépjárműadó még a helyi önkorminak, de az üzemanyag jövedékije az valami feneketlen helyen.

mement 2011.06.08. 15:49:11

@cso zsi: Ezt hivjak kozugynek.

A tomegkozlekedes ugyanugy kozugy, min az hogy legyen autopalya, es legyen korgyuru, amit rengeteg ember soha nem fog hasznalni ebben az orszagban

Kozteherviseles:)

Rocko- 2011.06.08. 15:57:20

@mement: "akkor biztos nem ugyanabban a varosban elunk:)"
igen, te magad írtad:

"mement 2011.06.08. 14:22:32
@Rocko-: Nem Budapesti vaguok."
én pedig ebben a városban élek, heti minimum 4 napot tömegközlekedek és pontosan a 11. kerületben dolgozok, ahol ez a buszsávosdi volt. pontosan ismerem a helyzetet. te meg itt jössz sorra a hülységeiddel kezd már nagyon fárasztó lenni.
például a sorozatos értetlenkedésed, hogy a BKV a minimum 80%-os kihasználtsággal üzemel. mondom ezt tapasztalatból.

sipike.hu 2011.06.08. 15:58:29

HEHE!
Ráadásul az ötlet megvalósításához semmit sem kell tenni,mert benne van az új kreszben az elektronikus jelzőtábla...
15 éve, a balkáni Belgrádban már sikerrel alkalmazták a hidakon!

mement 2011.06.08. 15:58:58

@Rocko-: Igen ez felreertheto volt,akartam is javitani de a floodolas elleni vedelemen fennakadtam, aztan mar masnak irtam.

helyesen: Nem, Budapesti vagyok -> Budapesten elek

Es en is ismerem a helyet;) Eleg pontosan.

Rocko- 2011.06.08. 15:59:12

@vuk_: "mar megint az "autosok adoja"... faszom. abbol nem sok utat epitenel fel komam, miutan fedezted az okozott karokat."
senki nem fedezi az általa okozott károkat.

augustiener 2011.06.08. 15:59:39

@mement: Németországban az évente befolyt adó gépjárműadóként és jövedéki adóként ca. 50 milliárd €. Ebből az utak fenntartására és új utak építésére 11 milliárd Eurot költenek. Ez tény. Mivel Magyarországon arányaiban a bevétel ugyanannyi, sőt a kiadás még kevesebb is, ezért nem tudom miről beszélsz. Ebbe még nincs beleszámolva az üzemanyagon lévő áfa.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 16:00:32

@augustiener: te sem fizetsz utadot (mert olyan nincs).
a Londonban eles mit valtoztat? mit magyaraz meg? (azon kivul, hogy en latok egy mukodo rendszert, ott lehet, hogy sosem lattak olyat)

@fogash:
nem allitanam, hogy a tomegkozelekedes olyan jo lenne, pont ez az. bringaval egyszerubb, kenyelmesebb es sokkal olcsobb is eljutni a celodhoz. meg egy ilyen hiresen jo tomegkozlekedessel rendelkezo varosban is igy van...
A "nem tudom hova tenni a biciklit", meg "ellopjak" kerdesre a berbringa nagyon jo valasz. Rengetegen hasznaljak.

mement 2011.06.08. 16:01:48

@augustiener: Sejtettem hogy nem tudod hogy mirol beszelek, ha tudnad nem irnal ilyen egbekialto ostobasagot az uthasznalattal kapcsolatban:)

Rocko- 2011.06.08. 16:02:11

@mement: akkor csak szimplán álomvilágban élsz.
jobb esetben még fizetnek is neked ezért.

mement 2011.06.08. 16:05:06

@Rocko-: Hogyne es te vagy az univerzalis magasan vett igazsag egyeduli hordozoja es letetemenyese:)

Csakegyvélemény 2011.06.08. 16:06:41

Azt kellene megérteni, hogy Budapest - különösen a belváros szűk utcái - nem arra lettek "kitalálva", hogy a 2 milliós város és a közel 1 milliós aglomeráció közlekedését elbírja.
Abban egyetértek, hogy az autókat csak akkor fogják a város peremén, illetve a városban lakók otthon hagyni, ha a tömegközlekedés kulturált, tiszta, pontos lesz, valamint lesznek olcsó P+R parkolók.

augustiener 2011.06.08. 16:12:34

@vuk_: Az útadó az a gépjárműadó és a jövedéki adó. Nem volt kedvem külön kiírni, azt hittem ez egyértelmű.
Londonban olyan jó a közlekedés, hogy minden lámpa épp akkor piros, amikor az autó odaér. Éjjel-nappal. Így nem nehéz gyorsabban odaérni tömegközlekedéssel vagy biciklivel bárhová, ha akarattal lelassítja az ember a forgalmat. Száz méter haladás, egy perc állás. A 120-as korlátozásról a pályán nem is szólva. Nevetséges. Busszal ugyan nem sokat utaztam ott, de ha igen, akkor állandóan tele volt, mint a szar.

Ezt a bringázást meg befejezhetnéd. Akinek alternatíva, az használja ma is. A legtöbb embernek nem. Akiknek nincs autójuk, azok is többségében tömegközlekedést használnak, nem kerékpárt. Ez egy kis réteg a kerékpáros. Nem is értem miért van ekkora pofájuk. Két pofon hiányzik lehet

Esmeraldaa 2011.06.08. 16:16:44

@Érdekes: egyelőre örülnék, ha az alővárosi , létező, vonatok pontosak lennének, és nem kéne egyet ráhagyni, azaz a menetidőt féj-egy órával növelni tömegközlekedés esetén, Ha ez menne, a nettó menetidő az agglomerációból a belvárosba versenyképes lenne a kocsi plusz parkolohelykeresés idejével.
Esmeralda férje

Rocko- 2011.06.08. 16:17:40

@mement: nem. ellenben képes vagyok kinyitni a szememet és a valóságot látni.

mement 2011.06.08. 16:18:14

@Rocko-: Igen, sejtem mennyire objektiv az ertekiteleted.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 16:20:18

@augustiener: "Akinek alternatíva, az használja ma is."
Ez az ami nem igaz. Te is tudod. A kenyelem fontosabb.

A gepjarmuado nevetseges, ne mondjad mar h az barmit fedez (nekem motorra 5e ft/ev)... A tobbi adonemhez kepest elenyeszo...
Ha megiszom egy sört en is fizetek jovedeki adot, szoval nem ertem ez miert kulonleges... AFA-t is fizet mindenki aki barmit vasarol, szoval azt sem ertem hogy jon ide.

Giraffa 2011.06.08. 16:23:19

Elég lenne rendszeresen, durván megbüntetni a szabálytalanul parkolókat. (járdán, zöldterületen, stb.)
Egyből kiderülne, hogy nincs is elég parkolóhely a városban, egyből kevesebb autó lenne...

5perc 2011.06.08. 16:23:51

Félreértés ne essék, az ingyenes parkolás nem jár. Még a város határában sem.
A változó irányú forgalom viszont máshol tényleg jól működik, még az olyan kaotikus közlekedésű helyeken, mint Bangkok is.

Tibi88 2011.06.08. 16:24:29

@mement:

Nem élhető a tömegközlekedés egyáltalán. A belvárosba bevisz, az egy dolog, de máshova nem. Újpestről a 15.kerületbe 5 km-t kell megtennem, 2 emberrel meg egy szatyornyi irattal. Ezt bkvval 3 átszállással tudnám megoldani... És 8 perc helyett majdnem egy óra lenne. Ha meg a belvárosba megyek (heti 2x) olcsóbban kijövök kocsival, parkolással együtt, mint ha vennék egy bérletet azért, hogy 20 perc helyett 1 órát utazzak oda is.
Eszem ágában sincs felülni a csöves bkvra, megdögleni a melegben, fagyoskodni/elázni a megállókban. Ingyen sem!

A bicikli és a tömegközlekedés nagyon sok embernek nem alternatíva. (Biciklizni szoktam, sportnak jó, másra nem)

Roltii 2011.06.08. 16:25:55

@vuk_: szerinted a benzinben mennyi adó van? gondolkodj már. Amiről te beszélsz, az teljesítményadó, és tényleg nem sok (csak egy a sok lehúzás közül). De mikor átíratod az autót, megveszed stb fizetsz nem keveset. Persze ez biztos nem számít...

"Ez az ami nem igaz. Te is tudod. A kenyelem fontosabb."
Elméletben kényelmesebb lenne a BKV-n olvasgatni mint gépészkedni a dugóban. Ez az amit talán megkéne értened. A bringa meg se nem kényelmes, se nem tiszta és sokszor nem is gyors.
Budapest pedig nem Amszterdam, hanem annál nem kicsit nagyobb város. De arról se nagyon hallottam az ismerősöktől, hogy a Citybe túl sokan kerekeznének be pl a Gatwick környékéről, de biztos csak nem látják őket:D

ex-dr. vuk 2011.06.08. 16:27:39

@fogash: "harmadrészt van egy olcsó és jól működő tömegközlekedés"

monthly travelcard
Zone 1-2 106 font (vagyis kvazi a belvarosban laksz)
Zone 1-3 123 font
Ez olcsonak szamit?
Ha Zone 9-bol jarsz be, akkor mar 275.

Persze mihez kepest. A legolcsobb is 3x annyi, mint pesten.

Rocko- 2011.06.08. 16:29:39

@Csakegyvélemény: egyik város se erre lett kitalálva.
de van ennek ellenszere: fejlesztés.

Rocko- 2011.06.08. 16:32:01

@vuk_: @augustiener: felesleges vitáznotok.
rengeteg adót fizetünk, aminek töredékét nem látjuk viszont. ez a probléma.

Rocko- 2011.06.08. 16:33:48

@Giraffa: és ez hogyan segíti azt, hogy az emberek eljussanak A-ból B-be? attól hogy kevesebb autó lesz, az nem jelenti azt, hogy automatikusan több is a tömegközlekedés.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 16:38:34

@Roltii: azert ne gatwick-et hozd fel (ilyen falu nincs is, LGW az Crawley es Horley kozott van), az mar reg nem London.
Egyebkent van aki 15 merfoldrol teker be naponta, csak itt ahol en dolgozom. De ez mellekes, ilyen tavrol en se tekernek mar be.
Nincs teljesitmenyado, GEPJARMUADO van! Eddig is az volt, csak sulyadonak csufoltak, mert sulyra ment. Most teljesitmenyadonak csufoljak, mert teljesitmeny alapon szamoljak. Ettol az meg gepjarmuado.
Igen a benzinben sok ado van, pontosan annyi, mint a borban, sorben, palinkaban, stb... De hat valahol meg kell venned a jogot, hogy fustolhess. Atiratas az adminisztracio dija, a gepjarmuado pedig hogy kiteheted a kocsit a kozos placcra helyet foglalni.
Az utakat (es minden mast, epuleteket, oktatast, egeszsegugyet) a kozos kasszabol finanszirozzak, amibe mindenki fizet.
De annyira szar, hogy ezt minden posztban, ahol felmerul a bringazas ezt el kell magyarazni.

Péter 2 2011.06.08. 16:39:37

Gyulavitéz: "sem biztosított" helyett magyarul: "sincs biztosítva".

Érdekes 2011.06.08. 16:44:57

@mement: Persze, de nyilván az autó akkori megfelelője a lovaskocsi volt...és nem a cangára tervezték a nagy földutakat, meg macskaköves részeket :) de biztos jobban lehetett, akkoriban közlekedni a kevesebb jármű miatt...na mind1, most most van, ezt kellene megoldani..meg még sok mindent.Nem pedig új audikat venni.

mement 2011.06.08. 16:54:56

@Érdekes: egyebkent igen, a megoldas az lenne ha egy normalis egyensuly probalnank meg felallitani, az autoforgalomnak van nyilvanvalo elonye, az aruszallitas, vagy kozfeladatok elvegezesenel, vagy egye mas gazdasagra is kihato tevekenysegnel, de ahogy ma a varos kinez, es ahogy ma hasznaljuk, az az autosokon kivul mindenkinek egy uber nagy szopas, mintha a gepjarmuforgalom valami szent tehen lenne, amihez senki nem mer hozzanyulni, pedig ez a tendencia az elozo rendszerben indult meg, es nem tobb 50 60 evesnel.

Érdekes 2011.06.08. 17:07:50

@mement: Ja szóval..úgy gondolod, hogy csak úgy kinőtt betonnal együtt a földből Budapest pl. :D egy 1800as bp térképet nézz már meg :D Újpest helyén kb tanyák voltak csak :)
Az, hogy volt helye mindennek, azt mondtam, h a kevesebb "járműnek" volt köszönhető...meg kevesebb embernek :D
Azt, hogy sokan álterepjárókkal cipelnek 2-2.5 tonna vasat fölöslegesen, az egy dolog..persze az 1 tonna se kevés, de jóval kevesebb "nyomot" hagy maga után...ellenőrizni esélytelen, az emberekre van bízva.A normális egyensúly megteremtését a vezetőknek kellene megindítani, sok-sok munkával (és pénzzel, ami létezik).De lássuk be, h erre nem sok esély van.

mement 2011.06.08. 17:11:42

@Érdekes: Ha nem jelzed hogy igenyed van ra, akkor soha nem is fognak arra gondolni:)

Siman lehet ellenorizni, akar korlatozni is, vagy kitiltani. Akarat kell hozza, amit Tarlos nem szivesen mutatt fel, ezzel a lavirozo taktikaval.

lutria 2011.06.08. 17:29:30

Ha mindenre a buszsáv a megoldás,hát épitsenek egyet,gondolom az unió nem festékre/ecsetre és táblákra adta a 100millát.
Ez kb.olyan megoldás mint amikor a járdára húznak egy csikot és azt mondják építettünk X km kerékpárutat.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 17:41:09

@Rocko-: jo csak ne jojjon neki senki azzal, hogy "a biciklis ne ugraljon mert nem fizet semmit", mert ez nyilvanvaloan baromsag.
azon kivul a kerekparsav nem csak a bringasnak jo, hanem az autosnak is mert nem fogjak feltartani, nem? szoval nem csak a bringas erdeke ez... (a kerekparut pedig egyenesen az autosnak epul, mert az pl a kerosnak egyaltalan nem jo)

ex-dr. vuk 2011.06.08. 17:43:47

@lutria: a csikhuzassal nincs baj, csak az utra huzzak ne a jardara. es a legszarabb megoldasbol azonnal egy lepesben eljutottunk a legjobbhoz ;)

Rocko- 2011.06.08. 17:55:00

@vuk_: ez mindeddig oké.
de azt meg te ismerd el, hogy az üzemanyag fele adó. és bizony üzemaynagért nem fizet a kerékpáros.

Laciii 2011.06.08. 17:56:29

Qrva nagy ötlet, álljon még több sávon a dugó, az amcsiknak is csak azt sikerült elérni a váltott 8 sávos utakkal is.

Majd a benzinár megoldja.

Laciii 2011.06.08. 17:59:26

@Rocko-: már megint ez a baromság, ha fizetni kéne az összes externáliát baromira meglepődnél, nem, nem a hebegőmókacsportos évi 5000 milliárdról van szó, mindössze évi 700 milliárdról, hvg-n keress rá.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 17:59:52

@Rocko-:
dehogynem, csak mas az uzemanyag: kaja ;)

persze hogy nem fizet uzemanyagert, es? nem is fustoli vele tele a levegot...

de ismerd el, hogy pont ugyanilyen jovedeki ado es AFA van a sörben is, amit egy kiados bringazas utan a parkban pihenve megiszok!! ;)

SirSmoke 2011.06.08. 18:03:23

@vuk_: Mivel a bringa az egy hobbi jatekszer ahogy mondod!!!

SirSmoke 2011.06.08. 18:05:40

@Laciii: De azt azert vedd figyelembe, hogy egy amerikai faluban van annyi ember mint egesz magyarorszagon......

Rocko- 2011.06.08. 18:07:52

@vuk_: "dehogynem, csak mas az uzemanyag: kaja ;)"
ahogy a többik özlekedő is eszik: nem releváns.
"persze hogy nem fizet uzemanyagert, es? nem is fustoli vele tele a levegot..."
csak az akit feltart.
egyébként kíváncsi lennék, mi lenne ha egy x terüelten csak és kizárólag kerékpárosok lennének. akkor miből épülne az út?

"de ismerd el, hogy pont ugyanilyen jovedeki ado es AFA van a sörben is, amit egy kiados bringazas utan a parkban pihenve megiszok!! ;)"
kenyér és tejtermékekre 18%-os ÁFA, minden egyébre 25%-os ÁFA vonatkozik. az üzemanyag adótartalma 53%. korántsem ugyanaz a mérték.

Swind 2011.06.08. 18:07:57

Bringahívőknek:
Nem mindenki olyan sportos 40 évesen , hogy 10 kilométereket tekerjen.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 18:09:14

@SirSmoke:
autobol van jatekauto (akar taviranyitos is), versenyauto, kozlekedesi eszkoz auto.

kerekparbol ugyanezek a kategoriak vannak (kiveve taviranyitos)
repulogepbol ugyanezek
motorkerekparbol ugyanezek

traktorbol mondjuk masok a kategoriak, de az eleg straightforward eszkoz ;)

esatobbi

SirSmoke 2011.06.08. 18:13:21

Amugy meg igazatok van! Egy europai fovarosbol mint pl Budapestrol kitiltani az autokat, a buszokat, a trolikat, minden kozlekedest, csak a biciklisek!! Az lenne a szep elet! Ugy is van!
IDIOTAK VAGYTOK BICIKLISEK!!!
Miert nem huztok ki a varosbol biciklizni? Senkit nem zavarnatok.... de neeeeem, nektek egy amugy is telitodott fovaros kellos kozepen az ut kozepen kell sportolni! Pont ennyi eszetek van! Pontosan ennyi! 0!!!!
Kis porszemnyi emberkek akarjak eldonteni, hogy a tobbseg mit csinaljon!!!???? Hany apatol van ennyi eszetek????

ex-dr. vuk 2011.06.08. 18:15:55

@Swind: ha 40 evesen nem tudsz 10 km-t letekerni, akkor ott komoly gond van szerintem...

Rocko- 2011.06.08. 18:18:05

egyébként ebben a sztoriban a legviccesebb, hogy a VEKE mai napi, körmeszakadtáig védi a buszsávot ezen formájában.
érveik nincsenek, aki nem ért egyet velük, az demagóg meg troll.
hát, nagyot csalódtam bennük, az ilyenek áramot vezessenek, ne közlekedést szervezzenek.

Swind 2011.06.08. 18:20:36

@vuk_: először is, több 10 kilométert írtam. Igen, nem mindenki olyan sportos, hogy ezt rendszeresen bírja, pláne oda vissza, munkába jövet-menet.
Évek óta kénytelen vagyok olvasni különböző blogokon a keményvonalas, elvakult, legtöbbször demagóg, kerékpáros-náci hozzászólásaidat. Nagyon unalmas. Kérlek, halj meg.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 18:22:09

@Rocko-:
"egyébként kíváncsi lennék, mi lenne ha egy x terüelten csak és kizárólag kerékpárosok lennének. akkor miből épülne az út?"
Pontosan ugyanabbol az SZJA-bol, AFA-bol es illetekekbol, mint ahogy most is..
Viszont kevesebb menne ki egeszsegugyre, utfelujutasra, stb.

Hagyjuk mar ezt a "nem fizet adot" jo? Aki nem kocsira meg benzinre kolti az elkolti masra, amibol pont ugyanugy leadozik. Be kene latni, hogy nem az autosok epitik az utat, es nem is ok tartjak fenn. Pont.
De akkor mar legyen jardaado is, kulon. Vagy ne lehessen gyalogolni, csak autozni, mert akkor mar jogosan gyalogolhat a jardan. Ennyi faszsagot, komolyan mar...

FYI a sörben (es minden alkoholban) jovedeki ado van a 25% AFA mellett. De bizonyara ezt te is tudod. ;)

@SirSmoke: frocsoges helyett gondolkodj azon, hogy mitol "telitodott" :)
kitiltani meg senki nem akarta a tomegkozlekedest, marha. olvass, aztan irj

ex-dr. vuk 2011.06.08. 18:24:31

@Swind:
nem arrol van szo, hogy bringazz, hanem hogy ne autozz, ha nem muszaj.
a muszaj eleg szubjektiv persze, eppen ezert gondolja mindenki ugy, hogy neki muszaj autozni, mert nem tud 5km-t sem megtenni biciklivel, vagy felszallni a buszra/metrora.
szoval senki nem mondta h bringazz, van mas lehetoseg is. ne gondolkozz fekete-feheren

ex-dr. vuk 2011.06.08. 18:27:56

Na de most a poszt inkabb arrol szol, hogy a busz elonyere vagjuk meg az autos kozlekedes savszelesseget, nem a kerekparosok miatt.
Tudom aki a buszon ul az se fizet adot, szoval dogoljon meg ;) Meg kulonben is ok szegenyek (mivel nem telik kocsira), hogy nehogymar ugraljanak itten buszsavval.

Koszonjuk.

Rocko- 2011.06.08. 18:28:26

@vuk_: "Pontosan ugyanabbol az SZJA-bol, AFA-bol es illetekekbol, mint ahogy most is.."
mondom, kíváncsi lennék. az üzemanyag adótartalma igen jó bevétel az államnak.
szerinted mennyit kerestek ezzel a MOL felvásárlás plusz buszsáv okozta dugóval? ;)

"Hagyjuk mar ezt a "nem fizet adot" jo?"
oké, nem is modntam én ilyet, hogy nem.

"Aki nem kocsira meg benzinre kolti az elkolti masra, amibol pont ugyanugy leadozik."
aminek ugyanúgy 53% az adótartalma? ezt kifelejtetted...

"De akkor mar legyen jardaado is, kulon. Vagy ne lehessen gyalogolni, csak autozni, mert akkor mar jogosan gyalogolhat a jardan."
igen, ezt már leírtad: "abbol nem sok utat epitenel fel komam, miutan fedezted az okozott karokat."
a gyalogos is kárt okoz.

"FYI a sörben (es minden alkoholban) jovedeki ado van a 25% AFA mellett. De bizonyara ezt te is tudod. ;)"
igen, ezt írtam én is. megmutatnád, hogy hol írtam mást?

2011.06.08. 18:39:35

@ben88: aki nem tatozik az általad említett kategóriák valamelyikébe, az behajtáskor fizessen mondjuk 5e ft-ot, amiből majd metró lesz. Ok?

SirSmoke 2011.06.08. 18:40:44

@vuk_: Nem frocsogok hanem velemenyt nyilvanitok!
Imadom amikor a sok latexgatyas hudetrendivagyokabicajommal "csavo" meg csaj szivja a jo levegot a koruton.
Pl a multkor egy orvos baratommal mentunk a koruton kocsival, ablakok felhuzva, klima be es a sok biciklis csak ugy suhant el mellettunk. A lenyeg mondja az orvos, ha igy tekerve zihalsz (horgok, legutak kitagulva) egy olyan szmogos levegoben mint pl a korut kb 2 ev mulva eleg komoly tudobetegsegeket lehet osszeszedni. Szal, gratula a sok egeszseges elethez!
Attol is telitodott, hogy a biciklisek a savokban pont 3al tekernek.... + ezt a varost nem 2 millio auto kozlekedesere terveztek!!! Ezek az utak meg lovaskocsikra voltak meretezve! Arrol sem en sem pedig Te nem tehetsz, hogy az igen tisztelt varosvezetes nem jott ra arra, hogy talan egy 2x4 savos korgyuru megoldas lehetne. Nem ez a vicc M0. Vagy miert nem epitunk autopalyat budapest ala? Vagy talan ki kene szelesiteni az utakat, akkor lehet, hogy egy biciklisav is elferne es mindenki kozlekedhetne a sajat teruleten.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 18:48:38

@SirSmoke:
es az megfordult a fejedben, hogy mitol rossz a levego?
es az megfordult a fejedben, hogy te a kocsiban mit szivsz be a felhuzott ablakaid mellett?

"ezt a varost nem 2 millio auto kozlekedesere terveztek!!!" - na ezzel egyetertek: pontosan ezert kell lebeszelni az autosokat, hogy NE menjenek be az autikkal, mert a varost NEM erre terveztek! Vegre valamiben egyetertunk :)
Biciklisav (es buszsav) akkor is elferne, ha a belvarosban nem 2x2 meg 2x3 savos utak mennenek barki szamara (tobbnyire autokkal van tele), hanem ezekbol a kulsobol kitiltanak, es menne ott busz/bringa. A dugo nem fog se noni se csokkenni: viszont az autok szama csokkenni fog, es a levego pedig jobb lesz - jobb lesz mindenkinek

ex-dr. vuk 2011.06.08. 18:49:57

@SirSmoke: ja megvalami, youtube-on keress ra: PM10 (egy rovidfilmet fogsz talalni). Nezd meg.

Rocko- 2011.06.08. 19:16:38

@vuk_: az lehet. sőt, szinte biztos.
de attól még tény marad: sokan nem tudnak kerékpározni. vagy ezrét vagy azért.

Rocko- 2011.06.08. 19:21:49

@vuk_: "es az megfordult a fejedben, hogy te a kocsiban mit szivsz be a felhuzott ablakaid mellett?"
egész fejlett rendszerek vannak már a szennyező anyagok kiszűrésére.
nézőpont kérdése, hogy sajnos vagy sem. (mármint hogy az autóban van szűrő, kerékpároson meg nem igazán vagy ami van maszk, hát, kb. mint óvszerrel védekezni atomcsapás ellen.)

"A dugo nem fog se noni se csokkenni: viszont az autok szama csokkenni fog, es a levego pedig jobb lesz"
azért én ebbe nem látnék benne 100%-ig fordított arányosságot. való igaz, kevesebb autó pöfögne. de hát hova kerülne az a sok emebr autókból? egy része kerékpárra, de java buszra. az meg okádja magából a kormot. meg amit írtál, PM10-et.
szóval anynira nem lenne rózsás a helyzet. ehhez még hozzátartozik, hogy a zöldfelüelteket kéne növelni, nem ezeket a térköves betonteknőket.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 19:40:39

@Rocko-:
a PM10-et semmi nem szuri ki... Pont ez a szopo benne.
De az iromanyaban az a legdurvabb, hogy "kepes vagy ilyen rossz levegoben bringazni, te hulye??", mikozben o maga fossa a rossz levegot az orruk ala.. Mint amikor befingasz a liftbe, kiszallsz, aztan rohogsz a tobbin, hogy fulladozik.
En ertem, hogy a buszok is kormolnak (mar ahol, szegeden pl. gazuzemu mind), de azt konnyebb valtoztatni, mint az emberek szokasait.. Ha csak a buszok fustolnenek reg nem itt tartanank. Azon kivul 1 busz elvisz 20-30 autonyi embert (vagy meg tobet)... De nem szennyez 20x annyit. A metro meg tobbet visz el, es kozvetlenul nem szennyez a varosi levegobe. Ezt kene vegiggondolni.

Rocko- 2011.06.08. 19:50:32

@vuk_: "a PM10-et semmi nem szuri ki... Pont ez a szopo benne."
őőőőő. biztos lenne rá rohadt drága módszer. de ja, valszeg autóban nincs.
a különbség az az, hogy jóval több szűrést kapsz autóban, mint azon kívül.
"mikozben o maga fossa a rossz levegot az orruk ala"
mindenki. az emberi lét környezetszennyező.
"Azon kivul 1 busz elvisz 20-30 autonyi embert (vagy meg tobet)... De nem szennyez 20x annyit."
Budapesten? de. :D
" A metro meg tobbet visz el, es kozvetlenul nem szennyez a varosi levegobe."
jogos. de álságos. kb. mint ha nem az orrod alá finganék, hanem előtte megfordulok.
szóval ezt is bele kell gondolni.

gozos 2011.06.08. 20:18:09

Ilyen kell ide is. M0 körgyűrűn kívülről 20 percnél gyakrabban indulva és M0 és S-Bahn mentén P+R hegyek. És a város átellenes oldalán levő M0-áson kívülig közlekedjen amolyan gyorsjáratként.

hu.wikipedia.org/wiki/S-Bahn_M%C3%BCnchen

Továbbá az összes busz erre hordjon rá az elővárosban és kombinált Budapest-plusz jegy ill. bérlet legyen rá. Ergó se buszság, se akkora autóforgalom.

Amíg nincs ilyen, addig marad a nyers kényszerítés eszköze, amely ahogy a példa mutatta, kiváltja a megfelelő ellenhatást.

soproni1 2011.06.08. 21:03:21

A buszjegyet fogadják el a benzin kúton is ! Jól jár a BKV és a Mol is.
Asszem ezzel az ötletemmel belépek a fideszbe .

igazi hős 2011.06.08. 21:29:01

@gozos: Remek ötlet, legfeljebb az zavarhat be, hogy BP-en az összes nagy pályaudvar fejpályaudvar, amit egy ilyen gyors járatnak ki kell hagynia. A kisebb pályaudvaroknál pedig alig van átszállási lehetőség, leginkább helyi járatokra. Kivétel a Kelenföldi pu., pláne ha egyszer végre lesz ott metró.
A másik, magyar specialitás, hogy egy ilyen S-Bahn vagy MÁV, vagy BKV lenne, és a kimaradó teljes erejéből fúrná az ügyet.

cso zsi 2011.06.08. 22:20:24

@igazi hős: Kéne egy tanulmány, hogy a 4-es metró alagútja alkalmas lenne e a Keleti és a Kelenföld gyors vasúti összekötésére.

ex-dr. vuk 2011.06.08. 22:42:22

@Rocko-: a villamos energiat nem csak kornyezetszennyezo modon lehet eloallitani. A buszok persze ujitasra szorulnak, de eleg demagog azert nem jarni busszal, mert az kormoz, es nem hiszem, hogy ha gazos buszok lennenek akor ugyanez az ember mar felszallna ra,. Marhasag, ha ennyire zavarna a rossz levego akkor nem is autozna.

www.youtube.com/watch?v=DYHBo7vTCbA

pimpike_ 2011.06.08. 22:47:33

@cso zsi: Kéne egy tanulmány, hogy a 4-es metró alagútja alkalmas lenne e a Keleti és a Kelenföld gyors vasúti összekötésére.

valamint megkérdezném az illetékeseket, hogy a KöKi-n miért nem lesz az elővárosi vasút beszervezve 3-as alagútjába...Hamár orbitális építkezés + szopatás zajlik évek óta azon a környéken.

szakmernok 2011.06.08. 22:48:35

El semm olvasom a cikkeidet Gyulavitéz. A tolvaj magyarok! című irományod után nincs értelme.

ivanhu 2011.06.08. 22:50:12

BKV bérlet ára: 9000 Ft.
Egy BKV jegy ára: 300 Ft.
P+R parkoló egész napra legyen egy BKV jegy áráért (volt ilyen mondás). Van 21 munkanap átlagosan, tehát parkolás összesen 6300 Ft.
Teljes költség 15300 Ft.

A P+R parkolóig el kell jutni, így üzemanyag megtakarítás csak a P+R-től a munkahelyig lehetséges. Mondjuk 15 km oda, ugyanannyi vissza, összesen 30 km.

Autó fogyaszt 9 l/100 km, 2,7 l 30 km-en.
Benzin ára legyen 400 Ft, üzemanyag megtakarítás naponta kb. 1100 Ft, összesen 23100 Ft.

Különbség 7800 Ft.

Rocko- 2011.06.08. 22:51:25

@vuk_: "a villamos energiat nem csak kornyezetszennyezo modon lehet eloallitani."
a megúhuló erőművet felépíteni is környezetszennyezés. :)
no meg az nem fix termelés, ha ma fúj szél van villamos, ha holnap, nem, akkor nem? erre nem lehet alapozni, bocs.

"demagog azert nem jarni busszal, mert az kormoz, es nem hiszem, hogy ha gazos buszok lennenek akor ugyanez az ember mar felszallna ra,."
nem ezt mondtam. az a demagóg, hogy kotvány buszokra ráfogni, hogy azokkal járni környezetbarát.

ivanhu 2011.06.08. 22:54:34

Városban 15 km megtétele autóval dugóban nagyjából 40 perc.

Városban 15 km megtétele tömegközlekedve (nagyjából 2 átszállás) kb. 1 óra.

Városban csúcsidőn kívül autóval 15 km megtétele nagyjából 20 perc.

Városban 15 km megtétele tömegközlekedve csúcsidőn kívül nagyjából 1 óra (hosszabb átszállási idők).

Csúcsidőben 10-20 perc időmegtakarítás, csúcsidőn kívül 30-40 perc időmegtakarítás. Naponta. 380 forint többletköltség az ára, és közel egy órával többet lehetek a családdal.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.06.08. 22:58:08

Engem "csak" az érdekelne, hogy mi a fene került 100 millióba azon, hogy húztak festékkel 1 km vonalat meg párszor felfestették azt, hogy: BUS...
Jó drága festék vót tarlós papa...csak nem teccettek lopni abból a 100M-ból...

ex-dr. vuk 2011.06.08. 23:08:14

@ivanhu: a masodik fele eleg hianyos. Szerviz, muszaki, gepjarmuado, ertekcsokkenes, stb

ex-dr. vuk 2011.06.08. 23:10:16

@Rocko-: akarhogy is, az eromu nem az orrod ala fogja tolni a cuccot, hogy kozvetlenul lelegezd be, az auto pedig igen. Innentol meg nehez vitatkozni vele..
De ez csak az egyik fele a dolognak, ha csak villanyautok lennenek, akkor sem fernenek el. NINCS HELY! Szoval vagy le kell dozerolni egy csomo hazat, vagy talan megis massal kell kozlekedni. Egyszeruen energiapazarlas emberenkent 1 tonnat mozgatni...

Rocko- 2011.06.08. 23:15:27

@vuk_: "Egyszeruen energiapazarlas emberenkent 1 tonnat mozgatni."
igen. meg úgy alapvetően a túl sok helyváltoztatás az.
sokan viccelnek vele, hogy 'miért nem maard mindenki a seggén?', de tényleg ez is egy jó megoldási részegység lenne.
"akarhogy is, az eromu nem az orrod ala fogja tolni a cuccot, hogy kozvetlenul lelegezd be, az auto pedig igen."
hanem más orra alá tolja. valahogy nem nem tudom ezt elfogadni érvként. max azt, hogy az koncentrált dolog.
"De ez csak az egyik fele a dolognak, ha csak villanyautok lennenek, akkor sem fernenek el. NINCS HELY!"
igen, ezért is költöznek ki az emberek. :)

SvenH. (törölt) 2011.06.08. 23:26:12

mondom az otletet:
1., utdij, ami midnennapos bejarasnal cca 2e / nap, mindenkinek km aranyosan dugoban tobb

2., Bp kozig hataratlepesi dij legyen 2e / alkalom, de az elso havi 5 ingyenes

SvenH. (törölt) 2011.06.08. 23:28:48

3., P+R kirakni kamcsikat Bp kozig hatarara, oszt megnezni mennyi ember jar be melyik telepulesrol, oszt kiszamlazni azoknak a telepuleseknek...

SvenH. (törölt) 2011.06.08. 23:35:34

"a Budaörsi úton tovább vitték a buszsávot a BAH csomópont irányába, így az itt kétsávossá szűkülő útnak csak az egyik sávját használhatták a vízfejű Magyarország fővárosa felé tartó, dolgozni vágyó/kényszerülő autósok, minek következtében Budaörsig tartó, vagyis tizenkilométeres dugók alakultak ki reggelente."

amugy nem artana egy szakujsagironak az ok okozat fogalmakkal tisztaba jonnie...

az ok az a rengeteg auto ami bezudul...

emlithetnem az Arpad hidi 10 m2 leaszfaltozasat ahogy bedugitotta...
igen annal is az a 10 m2 elvetele volt a KOZVETLEN kivalto ok ami miatt eszak buda beallt...
de a valodi az a toketlenseg volt hogy nem abuzaltak rendesen elotte az autosokat hanem ez az idiota szabadossag volt, hogy minden boldog boldogtalan csak csapassa autoval...

amugy ha a poszt tolo TENYLEG autos akkor tudhatna hogy a sok idiota miatt JELENLEG ott folyamatos problema van hogy az uccso pillanatban sorolnak be, ez pszichologia, ja hogy a buszsav az EGYEDULI hibas? kiscsavo te idealizalt vilagban elsz!!!

en amikor arra csapatom allandoan a belsoben nyomom le a BMW ket nehogy mar a 2.ban kelljen menni mert ott tutti utolso pillanatban fekez egy vastagot...

igazi hős 2011.06.08. 23:40:12

@cso zsi: Jelen formájában értelmetlen, nem Kelenföldről, hanem legalább Érdről kéne átszállás nélkül behozni az embereket a város közepébe. Érdtől Csömörig, Szentendrétől Monorig/Ceglédig kéne egybefüggő vonalakat csinálni.
Nem véletlenül írtam a BKV-MÁV viszonyról: a 4-es metró a vasútra merőlegesen ér véget, nehogy össze lehessen kapcsolni a vasúttal. Ez a BKV logika.
A BKV-t be kéne szántani, a vaskerekeseket átrakni a MÁV-hoz, a gumikerekeseket felszámolni és kis cégekkel pályáztatva megcsinálni. Akkor nem lenne probléma, mi megy át a városhatáron, pláne, ha Vitézy öcsike megcsinálja az arányos díjfizetést.

SvenH. (törölt) 2011.06.08. 23:47:22

@Rocko-: "nem. a tömegközlekedést eddig keleltt volan fejelszteni. 20 éve tapicskol a poshadt vízben. ez nem fejlesztés."

NEEEEEEEEEEEEEEEM

20 eve az erdi paraszt az bejart a sarga busszal...
ma mar az erdi nagyvarosi pooogar csapassa autoval...

aki meg ott lakik, ingatlanja ott van az PUSZTULJON....

udvozlom Tarlos Ur javaslatat, ami az erteknovekedesrol szolt, na most viszont ertekcsokkenes van...
MINDEN Budaorsi uton levo ingatlanost dobjanak meg 5 millaval es azt a penzt is szedjek be a kedves autokazoktol...

szeretnem emlekeztetni azokat akik nem ismerik az eredeti helyzetet, hogy 25 evvel ezelott a Bozokvarra valo befordulas megvolt, es a Pannonhalminal volt egy zebra is...
elvegre az az eredeti allapot ami akkor volt, az hogy a sok kedves agglomer kikoltozott, hat az az o bajuk, en csak azt szeretnem, ha karpotolnak azokat akiket nap mint nap abuzalnak

elvegre egy EUs ALAPTORVENY a szenyezo fizet elve...
siman nekik kellene kifizetni a 3as egyenkent 6mm retegvastassagu uveget az ottlakoknak...

jo nem kell, de akkor nekem jeloljenek ki az agglomeracioban rodeopalyakat ahol torleszthetek :)))))

SvenH. (törölt) 2011.06.08. 23:52:24

"Ez nem is kerülne olyan sokba, hiszen építkezni sem kell, nem mellesleg a Budaörsi út problémáját is meg lehetne oldani egy olyan buszsávval, melyet a kifelé irányuló útról választanának le csúcsidőben,"

igen, akkor rakjanak le talonba 2 tucat buszt a kulso vegallomasnal, pluszba a vezetoket is :)))
ugye nem kell ezt magyarazni?

cso zsi 2011.06.09. 00:16:29

@igazi hős: másképp hogy oldanánk meg a fejpályaudvari problémát?
Mehetne városi magasvasútként, mint sok helyen a szélső vágányok. A Keleti, és a Nyugati egyébként ilyen lenne, ha nem a belvárosi terekre lenne merőlegesen érkeztetve.
De nálunk már vasútból is több volt anno, és mindnek kellett saját fejvég.

Amikor gyermek voltam, olyan közlekedési szervezetek voltak, mint FVV, FAV, FAÜ, meg a trolik. Aztán lett a BKV.
A rendszerváltás óta összevonások, a garázsok eladása, sóval behintése, és hasonlók.
Nem kéne szétszedni, csak használható rendszerré kellene alakítani.

@SvenH.: A kék buszért fizetnek a települések keményen.
Az ötleteid a kiszámlázásról "jók".
Hasonlót megvalósítottak már Martonvásáron, ahol az áthaladni vágyó hétvégi autósokat szívatják a jelzőlámpával, 0 (nulla) keresztirányú forgalom mellett. Tavaly nyáron Baracskáig, és Tárnokig állt a sor ez miatt.

cso zsi 2011.06.09. 00:25:32

@vuk_: "az eromu nem az orrod ala fogja tolni a cuccot, hogy kozvetlenul lelegezd be"
Erről érdeklődj Gyöngyös környékén, valamint a külszíni fejtés járulékos hatásairól.

@pimpike_: Azokon a síneken a metró is kigurulhatna Lisztferihegyig.
Az áramvezetés sem nagy durranás, mert az oldalsínnel nem érintkezik a vonat, a felsővezetékkel meg a metró. Szintbeni útkereszteződés? Nem tudom, mekkora az áramfelvétele a szerelvénynek, hogy kötelező e minden kocsinak egyidőben a saját érintkezőről áramot venni, de egy kétkocsis árammentes szakaszt azért át tud hidalni a szerelvény. Így a másik 3-4 kocsi mindig tápon van.

igazi hős 2011.06.09. 01:05:53

@cso zsi: Nem kell megoldani, a nagy pu-k maradjanak a távolsági forgalomnak. Helyettük a kicsiket kéne "felfuttatni", hogy rendes kapcsolódó tömegközlekedésük legyen. Metró már egyiknél sem lesz, de a villamos és buszkapcsolatokat lehetne fejleszteni, a többnél (Ferencváros, Józsefváros, Kőbánya) bőven van hely. Persze ehhez egy elég hosszútávú koncepció kéne...

Rocko- 2011.06.09. 01:19:00

@SvenH.: "az hogy a sok kedves agglomer kikoltozott, hat az az o bajuk, en csak azt szeretnem, ha karpotolnak azokat akiket nap mint nap abuzalnak"
rendben, a problémát megoldjuk. érdi cigánysorról 3 családot beköltöztetünk hozzád.

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 01:20:25

@cso zsi: a BKVba be nem fizet minden agglomeracios telepules...
azt hiszem a cocik altal vezetett Budaors egy udito kivetel volt meg tan torokbalint

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 01:21:36

@Rocko-: nem esik le az osszefugges...
mintha egy logikai lancszem hianyozna...

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 01:25:16

@Rocko-: hogyha tenyleg bele akarnek magyarazni hogy te a valos megoldast javaslod akkor az ugy ment volna hogy minden elegantos agglomeracios telepules mint pl telki paty na ott felhigitani az aranyt az erdi cigokkal, igy visszamenekulnenek az emberek a varosba, es nem lenne forgalom...

na igy mar ertheto...

de en azert nem akarok az agglomeraciosoknak rosszat csak egy EUs alapelvet betartatni...

Rocko- 2011.06.09. 01:26:24

@SvenH.: pedig az előbb oylan kurva okos voltál.
fröcsögsz az agglomerációra, csak elfelejtesz pár dolgot:
- van aki már 20 éve ott lakik
- a városnak véges a kapacitása, ha nem engednek vertikálisan építeni, akkor horizontálisan fog terjeszkedni
- mi látható is, hiszen pár környező település csak papíron különálló, már egybeépül Budapesttel
- attól hogy ott lakik, attól nem érdemli meg a normális tömegközlekedést?

kíváncsi lennék, ha holnapra Budapesthez csatolnák őket, akkor kire okádnál? ők is budapestiek lennének. ;)

Rocko- 2011.06.09. 01:31:53

@cso zsi: csak azt szivatja a lámpa, aki nem ismeri a menekülőutat. :-)

cso zsi 2011.06.09. 01:41:33

@Rocko-: "csak elfelejtesz pár dolgot:
- van aki már 20 éve ott lakik"
Iskolatársaim anno a tágabb agglomerációból jártak be.
Ahová kihelyezték őket műszerésztanulónak, ott munkahelye is lett a vizsgák után. Már az anyjuk is Pilisvalamin, Bicskén, Felcsúton, Alsónémediben született. És az anyjuk is onnan járt be dolgozni Bp-re.

Tárnokon ácsorogva nem látszott a martonvásári kerülőút.

F 131 2011.06.09. 04:09:50

@SvenH.: Ez azért elég barátságtalan volt. Ha hasonló gondolatmenet mentén mennénk, akkor érdi parasztként javasolnom kellene a városvezetésnek, hogy a nyáron a Balatonra, illetve onnan vissza a 7-es és M7-es úton közlekedő budapesti urakat be- és kilépti díjjal jutalmazzuk, hiszen áthaladnak a városunkon, és nem itt laknak, és nem ide adóznak. Természetesen a kerékpárosok és a BKV-val közlekedők mentességet élveznének.

F 131 2011.06.09. 04:13:10

Az is érdekes, hogy miért most lett fontos a dugók városból való kiszorítása, mikor az elmúlt év legkevesebb autója közlekedik Budapesten. Vagy csak én látom rosszul?

F 131 2011.06.09. 04:15:06

Elmúlt év = elmúlt 10 év. Bocs.

cso zsi 2011.06.09. 07:43:57

@igazi hős: Lehetne fejleszteni, meg felfuttatni a kicsiket.
Ha a Pécel-Gyömrő irányokból érkező vonatok meg tudnának állni a Hungária fölött, és átszállás lenne az 1-es villamosra, már sokak megspórolhatnának 1, vagy 2 átszállást.
A "bőven van hely" nem biztos, hogy elég bő. Aztán közbiztonságilag kéne rendbetenni az általad idézett helyeket.

@SvenH.: Fújsz az agglomerációsokra, mintha mindenről ők tehetnének. Baj, hogy az orrod alá épült egy autópálya.
Pedig csak annyi a bajod, hogy a te házadat nem sajátították ki az építéskor, mert akkor te is gyaníthatóan kijjebb költöztél volna a bevételből.
Megcsinálták a buszsávot, hogy hamar beérjenek a buszok. Mit értek el vele? A buszok is kijjebb álltak a dugóban, az autópályán, ahol nincs buszsáv. Nem csak az autósokkal szúrtak ki, hanem azokkal is, akiknek nem telik/nincs szükségük az autóval bejárásra. A bent elérhető munkára viszont igen.

gmihaly@citromail.hu 2011.06.09. 07:59:01

Tisztelt autóslobbisták! Nem értek egyet azzal, hogy a buszsáv "terror" lenne. Az elkerülő útvonalak pedig, mintha teljesen ignorálva lennének az érvekben. Amúgy pedig nincs megbocsátva Önöknek a Rákóczi úti buszsáv elleni sok-sok merénylet a bekamerázás előtti időszakból, hogy csak a legnagyobb ősbűnök egyikét felhánytorgassam.

ivanhu 2011.06.09. 07:59:33

@vuk_: A 9 literes fogyasztással és a 400 forintos benzinnel szerintem elég jó átalányt vettem ahhoz, hogy benne legyen a kötelező biztosítás és a szervizköltség, gumikopás, egyebek.

Amúgy nem elhanyagolható számú ember céges autóval közlekedik, szóval nekik biztosan nem lesz alternatíva a p+r.

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 09:06:53

@F 131: "vissza a 7-es és M7-es úton közlekedő budapesti urakat be- és kilépti díjjal jutalmazzuk"

pontosan ez lenne a folyomanya ha az altalam megnevezett alapelvet szem elott tartanank...
nekem bejonne :)

cso zsi 2011.06.09. 09:15:51

@gmihaly@citromail.hu: Milyen elkerülőről tetszik beszélni?
Hivatkozzunk Amszterdamra, és hasonló világvárosokra, ahol nem csak a városkörül van KÉSZ körgyűrű, hanem a városon belül is? Amszterdamban 35 kilométeres kör van, összekötve az autópályákat. Ha rossz irányba indulsz el, akkor is célba érsz. Ez olyan, mintha nálunk a Nagy Lajos, Éles sarok Kőér utca Határ út vonalán lenne egy belső, gyorsforgalmi út.
De lehetne autós aluljáró a fölös kerülőt levágva, mint Bécsben.
A Rákóczi útról nem kellett volna kivenni a villamost, és nem kellett volna megszüntetni a parkolást. Azon a "városi autópályán" nem kevés mennyiségű helyi busz jár jelenleg, és akárhogy csűrjük-csavarjuk, ott megy át a kelet-nyugati forgalom jelentős része. A kamionokat már kiszorították, helyettük ott vannak a kisáruszállítók, nagyobb környezetterheléssel. Az üzletek ugyanakkor döglődnek, mint bárhol, ahol nem lehet megállni a környéken. Persze, lehet kiülős teraszos kávézót-éttermet létesíteni végig a Rákóczin, és a Kossuth Lajoson, de saccra a 70%-a éhenhal.

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 09:15:52

@cso zsi: kell az a buszsav, ez teny...
az hogy bevezettek es dugo lett az is teny

van meg az a teny is amit emlitettem, es mashol is sokan tapasztaltak, hogyha van nehany furakodo akkor jelentosen lecsokken egy ut atbocsato kepessege...
tipikus pelda amikor 2 sav van, a kulso viszont megszunik a lampa elott, na itt a kis furakodo gorenyek eloremennek jobbra es toljak be az elejet vissza, ott az atbocsatokepesseg tutti a fele mintha normalis egyedek lennenek...

azaz szigoruan megvizsgalva nem lehet kijelenteni hogy a buszsav miatt volt :)
lehet hogy eppen az a faktor hogy az autosok nem kepesek normalisan kooperalni az volt a kivalto ok

cso zsi 2011.06.09. 09:23:16

@SvenH.: A közlekedést hasonlítsuk a folyadékhoz, és a palackhoz. Nem lehet azt mondani, hogy a szélesszájú tejesüveg helyett ezentúl borlopóból öntjük ki ugyanazt az egy litert. Azt sem, hogy egy tollvonással ezentúl félliteres borlopót használunk, mert attól még egy literre van szükségünk.
Az eredmény: a szűk keresztmetszet lassulást okoz, és tovább tart ugyanannak a mennyiségnek a kiöntése. Feleakkorát? És a másik felével mi lesz?
Biztos, hogy vannak a bejárók közt "élményautósok", de azok biztos nem a reggeli csúcsban akarnak ácsorogni, ha megtehetik, hogy egy órával később kényelmesen, és gyorsabban haladjanak.
Vigyük el a másik "fél litert" más felé? Merre, milyen áron, és hogy lesz ott akkor, amikorra a régi literes szélesszájúból öntjük?

Rocko- 2011.06.09. 09:26:41

@cso zsi: na ez az, régen még lehetett ilyenre alapozni. manapság meg betelepül rohadt sok cég, és persze hogy az vonzza a munkahelyeket.
szóval ezzel is lehetne segíteni ezen az ingázáson, ha nem lenne 'kötelező' bejárni, hanem közelebb is lenne élhető munkahely.

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 09:37:57

@cso zsi: mashova beirtam mit lehetne tenni, meg fel is soroltam hogy osszesen van 8 bejutasi sav is :)
meg azt is hogy nem csak az agglomeraciosok jarnak ott be, hanem pl. a richfield lakotelepiek is

de ne tereld a temat...
ismered ott az autosok "korrekt" mentalitasat vagy nem? nagyon idiotak tudnak pont ott lenni az autosok...

Roltii 2011.06.09. 09:43:45

@SvenH.:
"na itt a kis furakodo gorenyek eloremennek jobbra es toljak be az elejet vissza, "
nem furakodás, ha előremegyek addig egy sávban, amíg lehet. Így több autó elfér mögöttem és az uccsó lámpa között, jobban telitődik az út, jobb lesz az áteresztő képessége. Belehet állni több száz méterrel a megszűnés előtt a jó sávba, de ez a te bajod. Ne próbáld megmagyarázni, hogy ez forgalomszervezés szerint így jobb, mert nem igaz. Ha így lenne, akkor hamarabb vége lenne az ominózus sávnak. A cipzár elv is (bár a magyar kresz nem ismeri) így működik. Mikor megszűnik, ott sorolnak be, nem 500 méterrel előtte.
Tudod, ilyen az árpád hídnál a buszsáv, vagy éppen a pesti rakpart északi vége. Sok hülye azt hiszi, hogy annyi út van, hogy dísznek vannak a plussz sávok, és nem kell feltölteni a rendelkezésre álló helyet. Jobb nem jut az eszembe, de néha pl Sokobanozhatnátok :D

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 09:58:47

@Roltii: aham...
ha en ugy itelem meg hogy valaki goreny modon furakodott, akkor nem engedem be, mivel elsobbsegem van
az hogy koccan egyet hat egeszsegere :)
de amugy en vagyok a hulye :)

az esetek 90%-nal nem arrol van szo hogy egy lampanal minel tobben at tudjanak menni es utana megy folyamatos a sor, hanem csak ugy benthagytak a lehetoseget a T. kozlekedesszervezok

de ne az Arpad hidrol beszeljunk hanem arrol ahol felfestettek most a buszsavot
ott ALLANDO JELLEGGEL az idiotak az utolso pillanatban gondoljak meg magukat

Rocko- 2011.06.09. 10:00:14

@F 131: kell a látszattevékenység.
BKK olyan szépeket nyilatkozott, hogy kevesebb lett az autó a Hegyalján. azt már elfelejtik megemelíteni, hogy nem a buszsáv óta, hanem a válság óta.

Rocko- 2011.06.09. 10:04:26

@gmihaly@citromail.hu: "Nem értek egyet azzal, hogy a buszsáv "terror" lenne."
amennyiben nem adnak helyette alternatívát, akkor az. és itt meg pont ez történt.
"Az elkerülő útvonalak pedig, mintha teljesen ignorálva lennének az érvekben."
mert abszrudak. hogy menjen a Hungária körút felé az, aki a II. kerületbe megy. persze, jó hogy nem Románián át akarnak kerültetni.

Rocko- 2011.06.09. 10:07:40

@cso zsi: teljesen jó meglátás.
attól hogy a lehetőségét elveszik az autóval közlekedésnek, attól a közlekedés szándéka megmaradt.
valahogy ez nem jut eszébe a közlekedészervezőknek. pedig ők a szakemberek.

cso zsi 2011.06.09. 10:39:41

@SvenH.: Azok az autósok nem azért autósok, mert autójuk van. Hanem azért, mert nagyrészt szükségük van rá.
Sógorkám nemrég munkát keresett, a hírlevelek azóta is jönnek.
A számára megfelelő munkahely lehetőségek (keresési feltétel Budapest): Nagytétény, Biatorbágy, Csepel, Pesterzsébet. Dunakeszin lakik.
Kivárta, hogy óbudai lehetőség legyen. Ahonnan jár Bp bármely pontjára, de Pest megye kétnaponként, és most épp a déli országrészt járja, mert ott lett rá szükség.
@Roltii: A pesti rakpart északi végén egy kis útépítői, és kőművesmunkával meg lehetne szüntetni. De nem teszik. Kifelé irányuló forgalomról van szó, tehát akkor tényleg nem a városban állna a sor. Ott egy 100 méteres "palacknyak", a nép meg ossza be magának. A rakpart odáig kétsávos, a Dráva utca kétsávos, csak a köztes szakasszal nem tesznek semmi pozitívat.

SvenH. (törölt) 2011.06.09. 10:52:59

@cso zsi: bocsika...
az az utalas az utolso pillanatban torteno savvaltasra vonatkozott, es arra hogy az 50es tempot kepesek 10re levenni azok az idiotak

ex-dr. vuk 2011.06.09. 11:06:51

@cso zsi: oke igazad van, a mostani 2 millio ember kifustolese sokkal kevesbe artalmas.

Feladtam.

Krisi 2011.06.09. 15:29:40

...és Vitéz Gyula megírta élete első Totalcar cikkét, ami kimondottan jó.
Épp ideje volt már 10 év után :)

lwcolors 2011.06.09. 21:21:53

Szép dolog, hogy mindenki Budapest tömegközlekedési problémáival van elfoglalva, de egy példa Vas megyéből:
az út a megyeszékhelyre 38 km, fél óra kocsival úgy, hogy minden Kresz szabályt betartasz.
Ugyanez tömegközlekedéssel egy átszállás, 50 km, és legalább másfél-két óra, amiben benne van fél óra gyaloglás is (hóban, esőben). Du 5 után pedig 3 óra, hétvégén pedig 4-5 óra is lehet egy út. Ja, és a bérlet ára 30 ezer/hó. És itt is érvényes, hogy régi, koszos, büdös, meleg stb.

megint 2011.06.10. 13:27:11

Nagyon off amit írok, de a pro4 nevű zseniális csatorna három részt vett csak meg a régi tc-os műsorból? Mert egy hete ugyanazt az egy adást ismétlik.

SvenH. (törölt) 2011.06.10. 17:45:15

@lwcolors: videken nem olyan konnyu szinvonalas tomegkozlekedest fenntartani...
az a kerdes amugy mi a szinvonalas?
hat ha Bp jaratsurusegehez viszonyitjuk ahhoz kepest sose lesz videken jo a kozossegi kozlekedes...
egyszeruen nincsen annyi ember kesz vege....

ott tenyleg autot kell hasznalni, es jo is lenne ha a videki autozas olcsobb lenne

Ganger 2011.06.12. 00:31:19

Olvasgatok egy régi könyvet, nagyim hagyatékából. Mit találtam benne? Régi BeSZKRT-os jegyet. Érdekes: időzónás jegy, ki lehetett lyukasztatni, mennyi ideig legyen érvényes, és addig használhatta is az egyszeri utazó. Persze ehhez kellett egy kalauz is a járaton. Itt kérdezem Vitézy Dávidtól és a BKK-tól: mikorra várható a jelenlegi felháborítóan igazságtalan és nevetségesen drága vonaljegy helyett végre időkorlátos (és eszerint árazható) jegy (amilyen van pl. számos szomszédos országban), olyan ami a VH II. előtt is volt? Persze ez csak egy apró lépés lenne, hogy a tömegközlekedés használhatóbb legyen, de jelzi, hogy még ez is hiányzik. Egy év alatt sokat lehetett volna tenni, ehelyett megint a szokásos sanda sunnyogás megy.

tz1 2011.06.22. 16:41:48

Szóval az LMP is autóval jár. Na ne, én azt hittem mind biciklizik. Ekkora képmutató világot. Meg is lepődnék, ha nem ettem volna meg már a kenyerem javát.

tz1 2011.06.22. 16:49:45

A busz sávot ne használja már senki, mivel automatikusan ellenőrizhetetlen, hogy hányan ülnek egy kocsiban, az meg pazarlás, hogy a rendőrség ezzel foglalkozzon. Továbbá használják így is elegen jogosan vagy jogtalanul.Bár nem tudom mennyivel lenne több kocsi a busz sávban, de 3 autó is elég, hogy feltartsa a buszt, értelmetlenné téve az egész buszsávosdit.

igazi hős 2011.06.22. 21:57:21

@tz1: Több helyen egész jól működik az efféle passanger lane, nem kell más mint eleinte masszív ellenőrzés (fekete, német gyártmányú és külföldi rendszámú autókat is), aztán elég szúrópróbaszerűen.
Mivel nem "pazarlás" a rendőröket foglalkoztatni, ha trafiznak az jobb? A közlekedésieknek az a feladata, hogy minél folyamatosabb, hatékonyabb legyen a közlekedés. Ennek egy része a buszsáv tiszteletben tartatása (meg persze 100 más szabályé).

tz1 2011.06.22. 22:21:04

Még egyszer leírom. A busz sávot ne.....
Azt a megoldást én is ismerem, de nem tudom használják-e máshol erre a célra.
A trafizás pedig más tészta, de még így is szintén pazarlás, lehet ezt ma már automatikusan is...

igazi hős 2011.06.23. 00:35:10

@tz1: Ha a legálisan használókkal együtt nem dugulna be a buszsáv, akkor miért ne használhatná más is (mármint azokon kívül, akik most is használhatják). Akár a motorosok is feltorlódhatnak a busz előtt, nem? Ha nem buszsávnak, hanem többutasos sávnak hívnák, amit azok használhatnák mint a mostani buszsávot + a 2+ utassal menő autók, akkor már rendben van?

SvenH. (törölt) 2011.06.26. 22:08:40

@igazi hős: elmeletileg meg a nevet is meg akarjak valtoztatni kozossegi savra...
süti beállítások módosítása