Legyen Ön is inkvizítor!

  2011. május 11. - Gulyás G Címkék: vélemény tipp autóvásárlás

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Megúszható a bünti a harmincas táblánál!
2011-11-29 17:22:00

Hiba a mátrixban – gondoltam először, mert más ésszerű magyarázat hirtelen nem jutott eszembe, mikor

Injektor és szeneslapát
2011-07-21 06:00:00

– Melegszik a főtengelycsapágy! – Kenünk, vagy állítunk? – Állítunk! – 30-32-es kulcs, pajszer

Megvesztegethetetlenségeskedéseitekért
2011-06-27 18:05:00

  Legalább tizenöt vodkát ivott aznap este egy bárban az a tiroli férfi, akinek egy közúti ellenőrzésnél

Közveszélyes az öko-kamion
2011-05-22 08:00:00

Az ECO-üzemmódba kapcsolt kamion ugyanis nem más, mint egy gördülő forgalmi akadály. A mögötte tucatszám

Rengetegen fordulnak hozzánk: autót vennének, mire figyeljenek. Tessék, összegyűjtöttünk egy maréknyi tanácsot a rizikófaktor minimalizálása érdekében.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr202894804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulyás G 2011.05.11. 06:39:07

@ludens: Köszi a kollektíva nevében. Szinte mindenki tett hozzá egy-két tippet a szerkesztőségben, és valószínűleg így sem teljes a lista.

karlov 2011.05.11. 06:49:06

A gond ezzel csak annyi,hogy az így kiokosodott ember nagy biztonsággal megfogja a szart is venni.
Szerviz,szerintem ez az alap,be kell vinni a szervizbe,nem a szerelőt az autóhoz...
Egy autó több ezer alkatrészből áll össze,nem gondolnám,hogy egy 20 perces "szemlével" el tudná egy átlag autós intézni az állapotfelmérést.
vagy mégis?! Elvégre itt tízmillió szövetségi kapitány él...
Mindenesetre arra jó a cikk,hogy egy kicsit felébressze a lila ködbe burkolódzott vevőt.

Altaïr 2011.05.11. 07:09:03

Jók a tippek, most inkább a fogalmazásba kötnék bele: nem csak a "de" kötőszó létezik, tessék bátran használni a többit is, pl. "és", "vagy". Nem beszélve a "nemcsak ..., hanem ..." szerkezetről.

Vizibolha 2011.05.11. 07:13:23

Ah, a hasznaltauto vasarlas jo jatek: aki nem ert az autokhoz, es beleugrik egy rosszba az rovid ido alatt sokat fog erteni az autokhoz, es a kovetkezo probanal majd jobbat valaszt, ahol ismet tanulhat a masfajta hibakbol ;) Autovasarlasnal (szerintem) a legfontosabb: kepes legyen a jarmu A->B illetve B->A iranyt abszolvalni. Szoval a motor/fek/valto/futomu combo mukodese javasolt elsodlegesen. A retegvastagsag meregetes es a tobbi huncutsag csak idegnyugtatonak jo. (remlik a fenyezo kollega autoeladasa, mikor az uj tulaj meregette a retegvastagsagot, es orult, h. uu, gyari a feny - kollega csak kuncogott, hisz par napja fenyezte az ominozus elemet ;)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.05.11. 07:14:34

Komoly összefoglaló, köszi. Már többször vettem használt autót kereskedésben, de eddig nem volt gond, lényegében azt kaptam, amit vártam.

Nekem ami alap: a szervizkönyvbe bepecsételt szervizeket felhívni és kikérdezni. Persze lehet, hogy ez is okosba megy, ha ismerős szervizt pecsételnek egy hamis szervizkönyvbe, de ezt már nehéz lehet eljátszani. Ráadásul sokszor az ország másik végéből származott az autó, szóval nehéz egy ilyen összejátszást megszervezni.

Altaïr 2011.05.11. 07:16:36

Azt kellene még kihangsúlyozni, hogy nagyon sok olyan "hiba" lehet egy autón, amitől még simán meg lehet venni, csak le kell alkudni az árát. Mi már vettünk olyan kocsit, aminek nem volt jó a kormányszervója: a javítás árát lealkudtuk a vételárból és kész.

Virág et. 2011.05.11. 07:28:39

A tippek egy része a kereskedésekre (nepperekre) sajnos nem alkalmazható. Hiába érdeklődünk az előéletről, sokszor az a válasz, hogy ők nem tudják, a tulaj csak otthagyta bizományiban.

Én az alkura esküszöm. Egy rossz állapotban lévő autó is lehet jó vétel, ha nagyot tudunk alkudni rajta.

Szabó bakter 2011.05.11. 07:33:10

Én anno úgy vettem autót, hogy -először is- belőttem a kategóriát. Kompakt méret, kb 1.6-os motorral. Oké, fel a használtauto.hu-ra, megnéztem mind, maradt olasz, német és japán. Melyiket árulja a gazdája és melyik van kereskedésben. Azt mentem először nézni, amelyiket háznál árulták. Nemis annyira a kocsit néztem meg először, hanem a gazdáját. Jó sokat tököltem az autóval, mire a végén megvettem jó drágán egy Alfát. Évek múltán látszik, hogy megérte. Az elkopó, elhaszálódó alkatrészeken kívül nem kellett rákölteni. Nem bántam meg. Meg azt se, hogy tini koromban egy autó-motorból kifénymásoltam egy ehhez a cikkhez hasonló check list-et és szépen betanultam, hogy használt autó vásárláskor mire kell figyelni... Ha az ember nem ragaszkodik görcsösen egy típushoz, vagy egy modellhez és van némi józan paraszti esze, egész jó kocsikat fog találni. Lehet nem pont olyat, mint az álma, de egy másmilyen kocsi is bejöhet a végén.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 07:35:24

Mondjuk én magam a karambolos autótól nem félnék, ha legalább esély lenne rá, hogy nem gányolva javították. Az emyén is 2x volt törve, mielőtt megvettem, de azt szerintem Németországban javíthatták (szürkeimport), mert nem sok nyoma volt, illetve ami baja volt, az tuti nem attól.
Látványosan szarabbul javították itthon, amikor én törtem össze.

Amúgy a beázó napfénytető; pl. a régi Fordokon gyárilag beázik (ha nem utólagos), és alatta a kasztnin van egy perem, ami szépen elvezeti a vizet a küszöbben levő lefolyóig. Ez amúgy nagyon jó, mert az utastérbe nem kerül egy csepp sem, de párásodát pl. okoz.
Meg arra kell figyelni, hogy az elvezető ne duguljon el (normál esetben nem tud, nekem a 20 éves dögön még nem sikerült neki).

Amúgy pl. ezért is nem adom el az autóm. Nem tudni hány km. van benne... 9000-en a számláló, de hogy 209, 309, vagy 609, az nem tudni. Törve volt, öreg... Mit kapnék érte? 60 ezret?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 07:36:54

Ja, meg szerintem idősebb autókból nem sok van, aminek a tankspakája körül ne lenne leverve a fényezés + rozsda. Meg igazából ez nem akkora baj, mintha az ajtók éle, vagy a kocsi alja rohad.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 07:39:05

@karlov: Na igen. Az enyémnek a váltója volt szar. Menet közben észre nem vetted, nem recsegett, semmi. Később (fél év) elkezdett balra húzni (szar diffi), kiderült, hogy kuka az egész váltó.
Ezt szemlével, de talán szervízben sem veszi észre senki...

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2011.05.11. 07:41:29

"Tisztességes nepper ritkább, mint a gyári Calibra"

Ez jó :)

zaskar 2011.05.11. 07:50:36

Az elmúlt 22 év alatt - mióta autózom - valahogy én is mindig ahhoz tartottam magam: használt autót inkább magánszemélytől veszek, bízva a jó emberismeretemben. Ez be is jött, ezen idő alatt 7 db autóm volt, egyikkel sem volt semmi gondom. Legutóbb azonban kissé elhamarkodtam a vásárlást, és nem figyeltem a részletekre: annak ellenére, hogy ennyi autóvásárláson voltam túl, sikerült beleszaladnom egy viszonylag sokat futott példányba. Szerencsére még nincs vele gond, de ez csak idő kérdése...Amúgy az ismerőseim között jó néhány elégedett vásárló van, akik kereskedésből szerezték be az autójukat. A cikk valóban alapos, nem árt azoknak sem elolvasni, akik úgy hiszik, őket nem lehet átb@szni...

Ironpen 2011.05.11. 07:50:41

Tényleg jó a cikk, tetszett nagyon. Apám autóvásárláskor mindig elcipel magával, mert bár ő jobban ért az autók működéséhez én alaposabban végigmérek mindent, sikerült már pár trükköt kiszúrnom. Nagyjából én is ezeken a procedúrákon mentem végig, amit leírtatok, bár nem olyan szakértelemmel. Tapasztalatom meg az, hogy vannak tisztességes kereskedők és náluk kényelmesebb és biztonságosabb használt autót venni, nem utolsósorban gyorsabb, és a régit is beszámítják, nem kell tökölni az előző eladásával. Ha meg bármi probléma, kérdés akad az újabbal, bármikor hívhatom és segít.

Tomi1973Wien 2011.05.11. 08:01:48

sztem semmi baj sincsen a hasznalt autokkal / vasarlassal.... ha nem is ennyire alaposan, de mindenfelekeppen erdemes atnezni a kocsit - szelektalas miatt, es ha potencialisan alkalmasnak minosul a kocsi, akkor autoklubbnal atvizsgaltatni. itt 46€ egy ilyen vizsgalat, de sztem megeri...

vezermuszijat nem feltetlenul cserelnek vasarlas utan (amennyiben hitelt erdemloen bizonyitott a szij eloelete), hanem csak a tenyleges lejaratkor...

2011.05.11. 08:11:21

Én egy olyan "trükköt" alkalmazok, amely a hibák feltárásában nem segít ugyan, de abban igen, hogy az ember megőrizze a hidegvérét akkor is, ha talál egy "szerelem első látásra" autót.
Szóval még a vásárlás, alkudozás előtt, otthon, nyugodtan írok egy tízes/ötös/stb. listát, hogy mi az, ami feltétlenül szükséges és semmiképpen nem mondok le róla (lehet ez akármi: ABS, légzsák, elegendő hely hátul, stb.), illetve mi az, amit semmiképpen nem fogadok el (piros szín, törés, kis csomagtér, stb. - megintcsak tökmindegy, ezek teljesen szubjektív szempontok). Lényeg, hogy ezeket ráérősen, higgadtan, akár családi tanácskozás keretében döntjük el.
Úgy is lehet, hogy meghatároz magának az ember pl. 10 paramétert és ebből minimum 7-nek teljesülnie kell.
Annak, aki nem fél évente váltogatja az autóit, hasznos lehet egy ilyen lista, mert amikor azután egy konkrét autót nézeget, a lista segít, hogy úrrá legyen egy-egy hirtelen fellángoláson.

Tomchy 2011.05.11. 08:13:32

Végre, végre, végre !!!!

Köszi fiúk, régóta szeretnék egy ilyen kompakt gyűjteményt.
Köszönet érte!

Brevis 2011.05.11. 08:28:51

Itt is vannak tippek a vásárlásra. Köszönet annak érte aki összehozta és ingyen közreadta: hogyanvegyunkhasznaltautot.info/

Francois27 2011.05.11. 08:33:26

Gratulálok a szerző(k)nek, nagyon jó cikk. Sokat elolvastam már korábban a témában, de ennyire részletgazdag felsorolással még nem találkoztam.

Én a mostani kocsimat 2 hónapnyi áldozatos kutatómunkával találtam meg, pedig nem egy ritka típus. A nyertes természetesen egy magánszemély volt. Vezetett szervizkönyv, minden számla megőrizve. A szemle előtt csóka a megbeszélt benzinkút helyett inkébb arra kért, hogy a garázsához menjünk, mert jött egy zápor, nem akarja összemocskolni a kocsit, jobb lenne, ha tiszta állapotában tudnánk megnézni. Már 4 éve használom gond nélkül, nem is szívesen válnék meg tőle. Na meg a macera sem hiányzik, mivel valljuk be, aki kritikus szemmel vásárol autót, az tényleg nem egy hét alatt találja meg a nagy Őt...

vizimedve 2011.05.11. 08:36:39

Valóban jól összeszedett írás, jómagam -20 éves szakmai tapasztalattal- csak megerősíteni tudom a dolgokat, hangsúlyozva azt, hogy egy néhány ezer forintos átvizsgálást sok ember sajnál kifizetni, aztán csodálkozik, hogy a kifizetett vételár köszönő viszonyban sincs a tényleges értékkel. Számos hibát egyébként is főleg szervizkörülmények között lehet megfelelően kiszűrni.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.05.11. 08:41:23

Jó kis cikk!

Csináljatok belőle egy check listát és tegyétek letölthetővé. Akkor csak ki kell nyomtatni és pipálni.

Biztos sok embernek segítene,bár ha ezen mind végigmegy az ember, az eladó kajak hülyének fogja nézni a potenciális vásárlót. :-)

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.05.11. 08:43:11

én, mint átlagember, honnan veszem észre, ha fel van hegesztve és formára van köszörülve a vezérműtengely? sehonnan..

ugyanez van a kuplunggal. ha nem vezettél előtte ugyanilyen autót, ami biztosan jó, akkor NEM tudod, hogy hol kéne fognia rendes esetben.

Amanitin3 2011.05.11. 08:43:19

jó cucc.
én még azt hozzátenném, hogy
- az autó gyártási ideje legyen minél közelebb a típus leváltásának évéhez
- a versenyző fontolja végig alaposan a futásteljesítmény alapján várható üzemanyagköltség/karbantartási költség/értékcsökkenés bermuda háromszöget. Aki nem végtelen km-t megy, az valszeg jobban jár egy másfélszer annyit fogyasztó szívó benzinessel.

Persze ezek függetlenek attól, hogy használt vagy új autót vesz az ember.

ChPh 2011.05.11. 08:43:30

Jó cikk, tetszett.
Azért azt megkérdezném, hogyha potyára utazok sok száz km-t hogy tudom behajtani az utazási költséget?
Mert szépen hangzik, de kb. kiröhögnének, ha előállnék ezzel....

zöldi 2011.05.11. 08:47:47

Ügyes cikk!

Mondjuk én is kereskedőtől vettem a kocsit. Fél évem volt nézegetni, a legjobban felszereltet vettem meg végül, amiből a legtöbbet tudtam alkudni. Eddig nem bántam meg, 1.5-éves kocsit 30 ezerrel a listaár feléért szerintem jó venni. Most 72 ezernél vagyok, rendszeresen szervizelem/tetem, nem volt még semmi meglepetés, gyári fékbetétek figyelnek bent még minidg...

realzaphod 2011.05.11. 08:48:04

Most futottam bele ebbe a honlapba:
www.szervizinfo.com/

A kezdeményezés dicséretes és pár év alatt ki is nőhetné magát megfelelő marketing és autós közösség esetén (valahogy el kell kezdeni). Nagyban megkönnyítené a privát autóvásárlást, sőt ha kereskedőhöz kerül az autónk akkor ők sem tekergethetnek, manipulálhatnak kedvükre ezután mert a feltöltött előéletbe nem tudnak belepiszkálni.

balogh_gabor 2011.05.11. 08:49:58

Tényleg jó lett a cikk, gratula hozzá!

Azt verik át, aki hagyja magát. És itthon a vevők nagy aránya hagyja magát átverni. Ezért kell sok ilyen cikk, hogy kupálódjanak és a szart ne vegyék meg. Így a dílerek férgese is kipusztul és mindenkinek jobb lesz :)

Brevis 2011.05.11. 08:50:26

@Amanitin3: Jaja,legjobb a kifutó típus utolsó hónapjaiból válogatni,mert addigra valószínűleg már kijavították a gyártás során felmerült hibákat.

Gulyás G 2011.05.11. 08:51:21

@klarky: "Csináljatok belőle egy check listát és tegyétek letölthetővé. "

Dolgozunk rajta.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.05.11. 09:04:59

@ChPh: Sehogy. Vegyél környékbeli autót, vagy az adott útvonalon nézz meg többet egyszerre. Szerintem nem érdemes például Sopronból Debrecenbe menni egy full átlagos autóért(pl Opel Astra), amiből jó eséllyel sokkal közelebb is kapni megfelelőt, ha nem is rögtön. Én legalábbis nem autóznék egy nap 5-600 kilométert országon belül, hogy megnézzek egy autót, amiről kiderülhet, hogy igazából köszönőviszonyban sincs a leírtakkal, az eladó pedig valóban kiröhög, ha benyújtod neki a benzinszámlát. Én is kiröhögném azt, aki ilyennel jönne. Esetleg azt lehet mondani a telefonba már az érdeklődésnél, hogy szeretnéd szervizbe vinni átvizsgálásra, és ha az autó hibái nem egyeznek azokkal, amiket felsorolt, akkor ő fizeti az átvizsgálást. Ha nem megy bele, az legyen gyanús. Persze az is pofátlanság, ha az ember egy kiégett izzó miatt akarja az eladóval kifizettetni az átnézetést, de láttam már tisztességesnek tűnő idős urat váltig állítani, hogy a kocsija hibátlan, közben kiderült, hogy már tetőn is volt.

Egyszer láttam, hogyan vásárol autót egy nyugdíjas autós oktató saját célra, magánemberként. Hát, durva. A faszi igazi energiavámpír volt, mindent megkérdezett, százszor telefonált a kereskedésbe, szó szerint zaklatott minden alkalmazottat, egy óráig nézegette a félmillás Swift alját, hetente többször is visszajárt, kérdezett, mint Columbo, aztán nagy nehezen megvette, de utána is volt valami problémája.

kasu 2011.05.11. 09:12:24

Jó a cikk, remek! Ami pedig a kocsik állapotát illeti, szerintem a fő probléma a törések, motor bármi gányolt javítása. A "jó lesz az úgy". Miért van, hogy a nemeto-i javított autók közel gyári minőségben vannak megcsinálva? Itthon nincs elég szaktudás/lelkiismeret (és tisztelet a kivételnek) hogy rendesen meg legyen csinálva. Utána pedig a másik: az ár. Nálunk a legdrágább az autó és a használt is, ezer okból. Ha valami rengeteget ment, főleg a jó kis itthoni útjainkon, meg amelyeket alaposan elhanyagoltak, pl. elfelejtik cserélni az olajat, fogy a hűtővíz stb. ropog a féltengely azt sokkal kevesebbért kéne tudni megvenni. Vagyis a mindenképp szakszervíz, felemelni, megnézni, kompressziót mérni, bekukkantani ahova lehet. A nepper ezeket szereti elkerülni, tőle akkor nem venni autót...

Kutykuruty 2011.05.11. 09:14:28

Nem teljesen értem ezt a kereskedésből soha és céges flotta autót soha hozzáállást. Én eddig 5 Toyota Avensist, 2 Ford Focust és egy Toyota Corollát vettem használtan, mindegyiket kereskedésből. Az Avensisekre még gyári garancia volt, a másik háromra a kereskedés vállalt 1 év garanciát. Mindegyik Avensis a vételtől számítva 100 ezer km-t futott alattam amikor eladtam. A legnagyobb meghibásodás az volt, hogy a vételt követő harmadik napon lemerült az aksi. Felhívtam a kereskedést, mire közölték, hogy vegyek egy nekem megfelelő aksit és vigyek róla egy számlát. A két Ford flotta autó volt, az egyik 2 éves 87 ezer km-rel, tökéletes állapotban. A következő két évben a kötelező javításokon kívül egy 8000 Ft-os javítás volt rajta. A következő egy 1,5 éves Focus 45 ezer km-rel újszerű állapotban. Szerinetm egy hivatalos kereskedésnél sokkal egyszerűbb reklamálni, mint magánszemélynél.

Morgó Muki 2011.05.11. 09:14:31

Nagyon jó cikk, de a taxis résszel egyáltalán nem értek egyet. Autóalkatrésszel foglalkozom, így első kézből mondom, hogy egy taxisnak semmi sem elég olcsó és még a legelemibb dolgokból is inkább vesz gagyit, de ne fizessen sokat. Az autószerelők jelentős része ugyanilyen okokból meg szóba sem áll velük. Tehát TAXI-ként üzemeltetett autót TILOS venni!

GiXXXer 2011.05.11. 09:34:14

Kiegészítés:
A kédergumikat lehúzva jól látható az utólagos fényezés, maszkolásnyomok, illetve eltérő színek. Az első lökhárító belsejére is szenteljünk időt, hiszen a legkisebb koccanások esetén is sérül, és ha kívülről szépen le is van fényezve, belül lehetnek repedések, dudorok, ami javításra, alapozó és festéknyomok akár cserére is utalhatnak.
Ha van segítségünk, hidegen nem túl erős túráztatás közben füleljünk a motortérben, nagyobb gázadásra majd elvételre fuldokló, esetleg leálló autó keverékképzése nincs jó állapotban, de ezt menet közben nem vesszük észre, mert az autó lendülete elpalástolja a kisebb ilyetén hibákat. A levegőszűrőt sem árt megnézni, annak az állapotza is sokat sejtet a karbantartásokról, hiszen életkora végére sem szabad teljesen elkoszolódnia, ha mindenütt poros, feketés, akkor nem volt időben cserélve, és mivel az időszakos karbantartás legolcsóbb eleme ez, ezért feltételezhetjük, hogy az olaj sem épp a legfrissebb...

rbsat1 2011.05.11. 09:35:25

Csak annyit tennék hozzá, hogy a magán eladók között is legalább 50% úgy hazudik és olyan pofátlan, hogy a "mocskos" kereskedők tanulni mehetnének hozzájuk. Egyébként az első Vectrámat 95-ben a Nagykőrösi úton vettem és talán az volt a legtutibb vétel. A másodikat egy azóta lesittelt ÁFA csalótól a Budaörsi úton- nos 9 évig ment úgy, hogy nem volt szervizbe vezető hibája. Most egy garis volt flotta Avensisem van, mondhatom hibátlan. A szerencse faktor nagyon jelentős.

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.05.11. 09:37:13

Az embereknek van egy ilyen céges autót ne vegyünk beidegződése. Amikor rákérdeztem némelyik embernél, hogy miért ne, arra mondjuk nem tudott válaszolni. Azt az autót is egy olyan ember vezeti, mint ő, azt az autót hordják márkaszervizbe és mindent kicserélnek rajta, de majd ő már nem fogja. Ahány alkalommal vettem céges kocsit, mindig sokkal különb állapotban volt, mint bármelyik magánszemélytől vett autó.

Pizza zabáló 2011.05.11. 09:38:49

torésmentes azt jelenti, hogy nincsen rajta törés és nem azt, hogy soha nem volt törve

vape 2011.05.11. 09:43:38

Én éppen mostanában hirdetem az autómat eladásra.
Finoman szólva betojnék, ha a kedves érdeklődő az utca kellős közepén elkezdené bontani a kocsit (pl. levegőszűrőt megnézni, mint azt fentebb javasolta valaki). Menjünk el hivatalos szervizbe (nem valami sarki szakihoz), ott lehet így beletúrni az autóba.

Rocko- 2011.05.11. 09:45:04

jó összeállítás, hasznos!

pickup 2011.05.11. 09:45:25

mekkora ökörségeket irtak eben a cikkben...ezek alapján senki nem fog használtautót venni ,mert ha lát egy kis rozsdát a kipufogon akkor az már rossz,meg ha új a hűtő akkor törött lehetet,az autó....jézús.......

hiheto 2011.05.11. 09:45:59

@kasu: azért németeknél is akad összetákolt autó rendesen, tapasztalat sajnos.. és nem a 300 eurós kategóriáról beszélek.

LiberGon 2011.05.11. 09:47:54

Nagyon hasznos, hiánypótló cikk lett, köszönjük!

Nekem annyi jutott még eszembe, hogy használt autó vásárlás esetén a vevő ne olyan autót vegyen ami teljesen kimeríti a pénztárcáját, lehetőleg kalkuláljon úgy, hogy legyen utána pénze kisebb nagyobb javításokra adott esetben. Szerintem ezzel csak nyerhet.

labi 2011.05.11. 09:56:02

Nos, miután a kocsim három hónapos korában egy vicces ember a parkolóban álló összes autó oldalát durván végighúzta valami kulccsal vagy hasonlóval oda-vissza és ezért az egész jobb oldala újra lett fényezve, tuti hogy nem fogom tudni jó áron eladni, mert a "rétegvastagságmérő a használtautó vásárló legjobb barátja".
Ki hiszi majd el nekem, hogy nem lett lezúzva az egész jobb oldala? :)

FJPO 2011.05.11. 09:56:14

@pickup: nem így van, a súlyokra oda kell figyelni! Ezt ki is hangsúlyozták. Pár hónapja vettünk egy RAV4-et (16 éves) majdnem pont így csináltunk mindent, és eddíg semmi csalódást nem okozott, sőt! Igaz, hogy az összes akkoriban eladó autót megnéztük, és 500km-t utaztunk érte (kétszer oda-vissza), de még így is megérte. A nepperek, és a megbízott embereik fantasztikusan felkészültek, nagyon jó meséik vannak (a legjobb a tesztelt bukócső :). Az biztos, hogy kell egy kis hozzáértés, jó szem, és ha van autós tapasztalat, az se árt.
Nagyon jó a cikk, várom a letölthető checklistát, bár mostanában nem akarunk autót venni, de ki tudja.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.11. 09:59:04

Autókereskedőként végigolvasva jót mosolyogtam rajta,már látom magam előtt,hogy jön a kuncsaft az 500.000ft-os autóra kezében a kinyomtatott listával/egynapi hideg élelemmel és végignéz rajta mindent,majd lealkudná a felét,majd ő lesz felháborodva ha nem engedek neki. :)))

Shadowbull 2011.05.11. 09:59:59

@labi: mondjuk ha csinaltal volna egy fenykepet, es azt megmutatnad a vevonek.

sb

ifrance 2011.05.11. 10:00:07

@labi: én azt csinálom, hogy ha bármilyen sérülés keletkezik az autómon, csinálok pár fényképet róla, kinyomtatom, majd összetűzöm a javítás számlájával. Gondolom azért feljelentést tettél az ügyben. Ha annak a papírjait előtúrod, és a vevőjelölt elé rakod, akkor valszeg inkább elhiszi, hogy nem egy kamion rongyolt beléd oldalról...

ifrance 2011.05.11. 10:01:39

@Shadowbull: na tessék, megelőztél... :)

FJPO 2011.05.11. 10:01:44

@FJPO: még valami: vásárlás után is hajszálra betartottunk mindent, még futóművesnél is volt, mert gumicsere előtt állt az autó. Így mára ismerjük szinte minden "érzékeny" porcikájának állapotát: elég megnyugtató érzés! Fiam minden nap megy vele, csak jót mond róla.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.11. 10:06:21

@kasu: "Miért van, hogy a nemeto-i javított autók közel gyári minőségben vannak megcsinálva?"

Orbitális hülyeség.
Nem egy németországi autót hoztam be ott is gányolnak rendesen,el lehet felejteni ezt az "ottmindenjobb" dumát.

Drága a rezsiórabérük,még a spúr németnek is.

Amanitin3 2011.05.11. 10:06:53

@Asszeretnémondani:
"Azt az autót is egy olyan ember vezeti, mint ő "

A saját magadból való extrapoláció helyett tudom javasolni az empirikus realizmust.

Az átlagemberen bizony igen látványos transzformációt képes végrehajtani az alábbi együttállás:
- más fizeti a benzint
- más fizeti a karbantartást
- más fizeti a kgfb-t

Budapest útjain a gyorshajtós, nyomulós, tolakodós köcsögök minimum fele vagy fekete dízel passat, vagy más miatt egyértelműen cégautó.

GiXXXer 2011.05.11. 10:08:01

@vape: pedig célravezető a légszűrőt is megnézni! Általában egy-két patent fogja csak, nem tart sokáig megnézni, de az eladók, főleg, ha már régóta árulják úgy vannak vele, hogy már a "fakkom fog olajat cserélni", majd ha eladom, úgyis lecseréli az új tulaj. És amíg árulja belemegy párezer.
Én láttam már olyan légszűrőházat, amibe bebábozódott bogarak, kukorica-címer, meg mindenféle növényi maradékok voltak, a légszűrő pedig fekete, még a papír felső élein is, ami a legkésőbb piszkolódik el. Persze frissen szervizeltnek volt hirdetve, az eladó szerint biztos csak elfelejtették kicserélni. Az én kocsimban 20.000 után százszor különb a légszűrő, tehát az 30-40000 óta tuti nem volt szervizelve... :P

Jozsó_ 2011.05.11. 10:16:14

Szerintem is jó összeállítás. Azzal mondjuk én is vitatkoznék, hogy kereskedőnél alapban nem érdemes venni. Eddig életemben 7 autót vettünk (mind használt) és abból csak egyet magánembertől. Az elsőnél még nagyon kezdő voltam (1995, Skoda 120) ott igen-igen átvágtak, de utána már egy normál rutinnal azért a legdurvább hibákat ki lehet szűrni (meg mondjuk inkább csak 2-3 éves használt autókat veszek azzal annyi probléma még nem lehet).

A másik a céges autó. Nálunk pl. 3 évente cseréljük a kocsikat. Mindegyiket egy ember használja, ahogy a legkisebb zűrt érzik azonnal viszik márka szervízbe. Minden csere periódus szigorúan betartva, gondozva folyamatosan. Nem értem miért ne lennének ezek jó vételek.

J.Wolfram 2011.05.11. 10:16:42

Az én tippjeim (lehet, hogy már voltak, nem olvastam végig):

nem csak a típus számít, hanem az állapot (előélet). Szikszalag, sziloplaszt, gitt hegyek, kábelkötöző kizáró lehet. de még a tuning is. a karosszéria állapota (nekem) fontosabb, drágábban javítható. ez persze függ az autóvásárlás céljától is (mennyi időre, milyen célra stb.). érdemes a fénytöréseket, tükröződéseket figyelni a karosszéria felületein, az átfényezés, gittelés könnyen észrevehető. egy 10 év feletti autó már biztos volt törve, érdemes figyelni a javítás minőségére is (lefújt gumikéderek, narancsos felület, gagyi összeködölés, repedező gitt). a gyári állapot aranyat ér!
-------------------------
egy autón szinte minden javítható, előtte érdemes egy autóboltos ismerősnél érdeklődni az alkatrészárak és elérhetőségek után. az egzotikus, ritka modelleket érdemes elkerülni. (ami még bontottan sincs)
a barátnőmet próbálta lebeszélni egy barátnője Sgy saab-ról, mondván ehhez egy féktárcsa is 100 ezer Ft és csak külföldről lehet rendelni. felhívtam az alkatrésszállítómat, kb. 10-15 ezer közt legalább 8 márka volt raktáron.
------------------------
van-e a típushoz (márkához) értő szerelő az ismeretségi körben/közelben. érdemes fórumokon, rajongói oldalakon böngészni, kérdezni, rengeteg hasznos infót kaphatunk, amivel sokat lehet spórolni.
------------------------
utána érdemes végigmenni a csekklistán. minden hiba költségét/javítását úgysem tudjuk lealkudni, mert akkor még az eladó fizetne... vannak, amikkel lehet együtt élni, amik még egy darabig bírják, amik bontottan olcsón cserélhetők.
------------------------
a leginkább kifizetődő, ha keresünk egy ismerőst, vagy ismerős ismerősét, aki ért hozzá és eljön velünk megnézni az autót. ha adunk is neki egy tízest, az a leggyorsabban megtérülő kiadás lesz. amellett, hogy ért hozzá könnyebben ellenáll az emocionális csapdáknak, az eladó trükkjeinek.

Ruszi · http://miszk.hu/szakerto-adatlap/rusznak-andras.html 2011.05.11. 10:21:01

Szerintem meg igen is jól sikerült a cikk. "Ezek alapján senki nem fog autót venni" - hát nem is, akiben nincs egy egészséges érdeklődés a járművek iránt, az tényleg vigyen valakit, aki ezzel sokat foglalkozik, van műszere stb...
Grat. a cikkhez!

yenoee 2011.05.11. 10:26:47

@BeeTm: Ez a része nekem is hiányzik a cikkből. Nyilván egy szaladgálós Swiftet, vagy egy régi nagymotoros szivar Audit is lehet venni ennyiért, de ha az áruk nagyjából azonos lenne (AZ ELEJÉN), csak kell valami, ami alapján eldöntheti a T. érdeklődő, neki való vagy sem.
Nyilván aki az egyiket keresi, az nem fogja nagyon nézegetni a másikat. No meg azonos hiba (pl. rozsda) az egyiknél eleve kizáró ok, a másiknál nem számít.
Szal itt azért három része van a dolognak: 1. a vevő és az ő elképzelései
2. a vétel leendő tárgya és az ő állapota
3. az alkudozás művészete
:)

oggy71 2011.05.11. 10:29:49

Ebbe az ősrégi lámpaleragasztós trükkbe én is belefutottam :( !
Konkrétan az ESP lámpája volt bedugózva kis szigszalaggümecsekkel (hogy száradna le a f.sza, aki tette!), és ez műszeregység cserekor derült ki.
A vásárlástól sajna már eltelt több mint fél év és már fújhatom.
Azért felhívtam a régi tulajt és megfenyegettem ,hogy perre viszem a dolgot (nem teszem), nehogymá nyugodtan alukáljon.
Amúgy magamat is okolom erősen, hogy így jártam, mert ezzel a nemműködő ESP-vel már korábban foglalkoznom kellett volna!!
Szóval használtautó vásárlás előtt nem árt ébernek és gyanakvónak lenni+vigyünk magunkal még hat szakértőt is!

2011.05.11. 10:32:53

A nepperek átkoznak, a vásárlók áldanak Titeket az ilyen írások miatt:)

Mindesetre visszaigazolva látom, hogy nem voltam hülye, amikor az ótóm javítási számláit szépen lefűztem magamnak. Meg akkor sem, amikor a másikat újként vettem...

Ja, kb 3 év múlva eladó lesz egy Octavia kombi 1,4 TSI, szerintem max 50e km-rel, papírokkal, számlákkal, magánszemélytől :)

yenoee 2011.05.11. 10:34:16

A 14-es képen milyen autó részlete látható? Nagyon érdekes.

frendoli 2011.05.11. 10:34:50

Halgattassék meg a másik oldal is, az eladók:
2 hónapja adtuk el feleségem Micráját, 8 évig használta, súlyos 57 ezer km-et nyomott bele, úgy, hogy még a kerületet se nagyon hagyta el.
Ppersze itt ott lekoccolta, de törve nem volt, a meghúzásokat meg lefújták a sérülés után. Márkaszervizben csak 3 éves koráig járt. Nem azért adtuk el, mert szar volt, hanem, mert 3 ajtós és a 2 gyereket viszi reggelente.
Meghirdettem, el is ment hamar, a faszi, aki megvette a feleségének teljesen korrekt volt, ő tényleg értett hozzá. Max 20 percet töltött vele, nem fikázta, körbenézte, mentünk vele, rövid alku aztán megegyezés.
Előtte viszont volt pár önjelölt autószakértő, aki még szét is akarta szedni, egyik köcsög egy rétegvizsgálóval hadonászott, mint valami jedi a fénykarddal, váltig állitotta, hogy ez bizony borult és több elemcseréje volt, még a kárpitokat is feszegette, mig rá nem szóltam. Ezt kihajitottam azonnal. Jött a másik, az meg a motort tekingette az olajbetöltőt csavargatta és azt magyarázta, hogy legalább 150 van benne...
Szóval az ilyen önjelölt autótudósok borzasztó idegesítőek tudnak lenni és ne csodálkozzanak, ha elhajtják őket.
Szumma szummárum, célszerűbb, ha az ember szakembert hiv megnézni, mintha internetes tudományokkal és túlságosan nagy önbizalommal felvértezve maga vág neki.

betm3n 2011.05.11. 10:35:08

@GiXXXer: gumikéder gyárilag ragasztva van pár újabb autón, szóval ha le tudod szedni és meg tudod nézni alatta a peremet, az már eleve rossz!

az üvegen levő számokra pedig lehet figyelni, 2000 után gyártott autónál a számjegy benne az üveg gyártásának évét jelöli, a kis pontok pedig azt, hogy az év vége felé vagy az év eleje felé gyártották azt a bizonyos üveget. ha csak szám van, akkor az üveg év közepi gyártású, a pontok előtte ~annyi hónappal korábbi a pontok mögötte ~annyi hónappal későbbi gyártásra utalnak. egy adott típust főleg ritkábbakat sokszor akár fél éves eltérésű üvegekkel is szerelnek gyárilag, egy astrán vagy golfon a 2-3 hónapnál nagyobb eltérés már adhat okot gyanúra, nem beszélve az évek eltérésében. az elsőt még meg lehet magyarázni egy kőfelverődéssel, de az oldalsókat általában semmivel.

egyéb szélvédő jelölések:
B kék szélvédő
BB kék szélvédő - kék napvédősávval
C szintelen szélvédő
CY szintelen szélvédő szürke napvédő sávval
CB szintelen szélvédő kék napvédő sávval
CG szintelen szélvédő zöld napvédő sávval
G zöld szélvédő
GB zöld szélvédő- kék napvédősávval
GG zöld szélvédő - zöld napvédősávval
GY zöld szélvédő - szürke napvédősávval
GH zöld szélvédő füthető
R bronz szélvédő
RB bronz szélvédő - kék napvédő sávval

ezek a márkák gyári beszállítók: Pilkington, Sekurit Saint Gobain, Splintex, Guardian, Soliver, Sigla, Sicursiv, Triplex XXX, Lameks ezen kivül minden más utángyártott üveg.

más, ami rendszeresen feltűnik: orvos tulajtól, női tulajtól. mindkettőt kerülném, lehetőleg jó messzire. a nők, tisztelet a kivételnek nem tudnak autót vezetni, digitálisan vezetnek, sok gáz sok fék, durva kuplung kezelés. az orvosok, főleg a háziorvosok pedig a hiedelemmel ellentétben NAGYON SOKAT mennek.

a céges autó mítoszt pedig oszlatnám, nagyon sok multinál a cégautó a fizetéskiegészítés egyik formája, az adott pozicióhoz JÁR. azaz egy könyvelő vagy egy marketinges is kaphat, akik általában a családi autó helyett használják ugyanazokra a célokra: napi munkába járás, bevásárlás, családi kiruccanások, satöbbi, semmivel nem futnak többet mint egy átlagos magánhasználatú autó. egy évfolyamtársam a megdobálsznál középvezetői pozicióban céges kettes fókával jár, tdci. két évesen 40 ezer van benne. ami ezeknek az autóknak viszont nagy előnye: minden szerviz meg van csinálva, mivel többségük flottakezelői tulajdonban van. jártam én is flottás autóval évekig, soha nem nyúltam hozzá. még egy izzócserére is begurultam a márkaszervizbe. a sajátomon viszont már otthon cserélek izzót - nem azért mert sóher vagyok, hanem mert még meg lehet benne csinálni :)

JackTowards 2011.05.11. 10:38:05

Jó cikk, köszönjük szépen! Pár apró kiegészítés, ha nincs ellenetekre:

- Az utastér, valamint a kárpitok szaga szintén sokat elárul: hogyha a műszerfal hasonló szagot áraszt, mint az autóbontóban lerakott roncsok, akkor valószínűleg cserélve volt (pl. légzsák nyílás miatt). A kárpitból áradó poshadt víz szag biztosítási csalásos "fürdetésre" is utalhat, ilyenkor érdemes alaposabban körülnézni az utastér rejtett zugaiban, rozsda után kutatva. Egy 5-10 éves autónál a műszerfal alatt található nem felületkezelt acél elemeken csak kis mértékű felületi rozsdának szabad látszódnia (pl. a kesztyűtartóból sok típusnál rá tudunk kukkantani a műszerfalat- és kormányművet tartó acél konzolra).
- Egyes típusoknál az utasoldali légzsák belső címkéi is leolvashatóak a kesztyűtartóból, hogyha guggolva bevilágítunk egy lámpával (néha tükör is kell). Gyártási évre utaló feliratot kell keresni (a gyári légzsák max. 1 évvel készült előbb az autónál).
- Érdemes annak is utánakérdezni, hogy hol helyezik el gyárilag az alvázszám matricákat. Hogyha ezek közül valamelyik könnyen elérhető helyen van (pl. csomagtartó kárpit mögött, lökhárítón belül, stb.), ellenőrizni kell, hogy stimmel-e az alvázszám (ne sajnáljunk tükröt + lámpát vinni, ha kell). Ha más a szám, akkor az alkatrész cserélve volt, ami törésre utal.
- Gyári transzponderes kulcs esetén a márkaszerviz meg tudja mondani, hogy az autóban programoztak-e nyers kulcsot (azaz: készítettek-e másolatot a gyári kulcsról). Ez azért lehetséges, mert minden transzponder egyedi azonosítóval rendelkezik, amelyet a immobilizer tárol. A feladat egyszerű, de hozzáértőt és gyári kiolvasó elektronikát igényel, tehát egy átlagos tudással felvértezett autószerelő számára ezek az adatok hozzáférhetetlenek.

zsozsobaba3 2011.05.11. 10:52:02

Alapos összeállítás.

Azért megemlíthettétek volna, hogy 2 hónapja átküldtem nektek egy összeállítást ebben a témában (választ nem kaptam). Ott van checklist is. :-)

hogyanvegyunkhasznaltautot.info/

2011.05.11. 10:54:24

Jó a cikk, de nagyon hiányzik belőle egy súlyozás: mik a kizáró hibák, mik a javíthatóak, mi az aminél érdemes alkudni...

realzaphod 2011.05.11. 10:55:49

Igazából a nyilvános adatbázis lenne a megoldás az összes használtautós problémára. Tulajdonos által feltöltött adatok, évekre menően visszakereshető verdák (szervízelés, km állás, sérülés stb).
Van ilyen kezdeményezés nálunk is:
www.szervizinfo.com/

kasu 2011.05.11. 10:57:35

@BeeTm: ok. A nepperek ott a törökök, rengeteg a menekült keleti/ázsiai és a sufni/gányolás a körükben, ők tekernek vissza, amíg ki nem derül és a hatóságok be nem zárják a bulit. A jó példámban a normál német polgárról beszélek, aki szabályosan szervizeltet és ha baja van a márkaszervízben csináltatja az autóját.. majd cseréli, mint rendesen.
És...barátom: ott igen sok minden jobb. A bevándorlók növögetnek fel a német (ilyen szempontú) kultúrához, nálunk a csóróságunk miatt egyre balkániasabb. Így gondolom.

Szobadísz 2011.05.11. 10:59:58

@Amanitin3:
Igazad van a flottát hajtókkal kapcsolatban. Természetesen van köztük olyan, aki odafigyel a munkájához biztosított autóra és a sajátjának érzi azt, de a legtöbbjük üti-vágja. Főleg a szállításra szolgáló furgonok vezetőit jellemzi ez a magatartás. Amíg én 10 km/h-val döccenek át a fekvő rendőrön, addig ők 50-el. Az autópályán is mindig van pár 150-el lopakodó Seat Inca. A kedvenceim az autóalkatrész kiszállítók. (Bárdy, Opel Csergő, stb.)
Bár nekik könnyű:-)

A céges autót a megbízhatóság istenének tartott márkaszervízek szerelői is kimondottan kedvelik és korlátlan alkatrészbázisnak használják, mondván: egy-két év múlva úgy is lecserélik, minek abba annyi új olaj, szűrő!
A kimentett alkatrészeket aztán féláron továbbadják.

Saját tapasztalat, hogy akkor kell autót cserélni, amikor adódik egy-egy kivételes lehetőség, mert az elkapkodott, átgondolatlan vásárlás általában megbosszulja magát.

De a legjobb az új!

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.05.11. 11:01:29

"Döglődő turbó jó turbó, ha többet nem mozdul a turbinája"

Ez mit jelent?

J.Wolfram 2011.05.11. 11:02:28

A német AutoBild minden évben kiad egy gebrauchtwagen (használt-autó) különszámot. Azt érdemes beszerezni, olvasgatni. Érdekes sztorik mellett konkrét típusok hibái, ADAC statisztikák, trükkök, átverések, jogszabályok stb.

Az egyik régebbi különszámban benne van az összes ismert márka alvázszámának a dekódolása. Hasznos infók vannak benne, pl. pontos évjárat, karosszéria kivitele, motor típus, összeszerelés helye. stb. Sok trükközést a papírokkal eleve ki lehet szűrni vele.

Garp 2011.05.11. 11:04:06

a cikk franko, ha anno az elsi automnal tudom ezeket, nem kell 55k-ert eladni fel evre ra, h 550k-ert megvettem es szereltettem :). Jetta II. Gti - lehet rohogni :D nem ma volt.
Azzal a reszevel, h 'kereskedotol ne' nem ertek egyet, a 4. autonkat vettem onnan, mind a 4-el elegedett vok. Nem voltak hibatlanok, de fair volt az ar:ertek.

@BeeTm: a hangsuly azon van, hogyha egy ideig 10bol 7 vevo a checklistel meg autot venni, talan lesz vmi kis elrettento ereje es kevesebb mokolt kocsi lesz. De legfokepp a vevok kezdenek el gondolkozni es nem veszik meg a 8eves 110ezret futott tdi octit 120%os piaci aron, mondvan idok vak hazaspar hasznalta es csak temetesekre jartak vele. Szal ne hajtsd el a listas vevot, hanem add a vezebe a bovitett verziot plusz 12oldallal :)

Szkotti 2011.05.11. 11:04:20

A fékkel kapcsolatban: első blikkre a fék állapotát csak alufelnis kocsin lehet látni, a belső fékbetétet meg egyiknél se nagyon, pedig az úszónyerges kialakítás miatt pont az fogy el először. Ha van részletes átvizsgálás, nyilván ott a legeyszerűbb, csak a murvás parkolóban nem biztos, hogy sikerül.
Akik azt mondják, hogy a típus ciklusának végéről kell kocsit venni, azokkal nem teljesen értek egyet. Nem a legelső évjáratből, ez teljesen világos, ott azért lehetnek bőven gyerekbetegségek, visszahívások. Viszont aki a beszállítóiparban dolgozik, az tudja, hogy a gyárak folyamatos költségcsökkentést várnak el (írnak elő) a beszállítóktól, és ezt nyilván spórolással lehet elérni. Jó példa erre a Suzukik lengéscsillapító visszahívási akciója.

A beltéri elemek kopottsága: mostanában ért el oda a gépjárművem(Astra G), hogy a kormány (bőrös), a légzsák-dudagomb, váltószoknya, kézifékszoknya állapota elérte a szépérzékem határát, a kormányt bőröztetem, a műbőr szoknyákat is lecserétem bőrre, és a szétszakadt dudagombos légzsák helyére is vettem (sajnos Vauxhall-emlémás) jobb állapotút. Nem tervezem eladni a gépet, de ha mégis, biztos nem hinné el senki a km-óra állását, a légzsák is igen gyanús lenne... Pedig a 240 ezerből 200-at én tekertem bele...mindegy végülis, mire eladó lesz, ezek már nem lesznek árképző hatásúak.

isti77 2011.05.11. 11:06:07

Jó cikk, sok hasznos infóval. Viszont egy kérdés felmerül: több helyen kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy hideg legyen a motor próba és szemle előtt.
De hogy lehet biztosan meggyőződni arról, hogy tényleg az? Ugyanis ha mondjuk fél órával a vevő érkezése előtt beindítja az eladó, és járatja két percig, akkor a vevő nem fogja észrevenni, hiszen sem a hűtővíz, sem a motor nem melegszik fel ennyi idő alatt érezhetően (vagy a vízhőmérőn láthatóan).
Viszont ahhoz elég, hogy a nem megfelelő olajszint és lerakódások eltűnjenek, illetve hogy fél óra múlva pöccre induljon a "hideg" motor.

Garp 2011.05.11. 11:07:10

elnezest a gepelesi hibakert, kicsi a touchscr.

GRX 2011.05.11. 11:07:48

Nem tudom, a legfontosabb volt-e már, nekem nem úgy tűnt első olvasásra:
Ha lehet, akkor ISMERŐSTŐL/ISMERŐSNEK! Baráti körben meghirdetett használt autók a legjobbak úgy az eladó, mint a vevő szempontjából. Miért?
- Pontosan tudod, ki, milyen módon, céllal és távokon használta a kocsit előéletében.
- Ha bármi gondod van, megtalálod az eladót, nem fog meglépni, hülye meséket előadni, kinyomni a mobilját stb. Ugyanígy a vevőnél is bízhatsz abban, hogy időben át fogja iratni a kocsit, nem rabolnak vele bankot és így tovább.
- Sokkal nagyobb az esélye, hogy utólagos reklamációkat, problémákat normális hangvétellel el tudjátok rendezni, hisz a legtöbb ember nem kockáztat egy jó kapcsolatot pár tízezer forint kedvéért.
- Ha normális állapotú, keresett típus a példány és nem egy eladhatatlan szar, akkor a vevőnek helyzeti előnye van az átlag használtautó.hu júzerhez képest, akik számára még meg sem jelent az autó a radaron, de Te már alkudhatsz rá. Ugyanígy a vevőnek sem kell hónapokig hirdetnie, telefonokat megválaszolni, rétegvastagságmérő jedikkel hadakoznia.
Tehát: a legjobb használtautó az, amit baráttól/ismerőstől veszel. A család összes használt autóját így adtuk el, mindig nagyjából piaci áron, és soha senki nem jött vissza reklamálni.
Az ellenkezőknek pedig üzenem, hogy ellenjavallt esetben nem autót kell cserélni, hanem baráti kört :-)))

Szobadísz 2011.05.11. 11:11:51

@isti77:
60 fokos hűtővíz alatt hideg motornak számít.
A műszaki vizsgán is csak az felett forgat(hat)ják meg a motorokat a környezetvédelmi méréseknél.
Elméletileg.

isti77 2011.05.11. 11:23:44

Én valamiért jobban tartok a magánszemélyektől, mint a cégektől, ugyanis előbbieken az égvilágon semmit nem lehet utólag számon kérni, mivel nem üzletszerűen végzi a tevékenységet, hanem csak eseti jelleggel, eladja a saját autóját, kész.
Nem felel semmiért, hiszen minden esetben elbújhat az "én nem értek az autóhoz, csak használtam" érv mögé, és nem is kell értenie hozzá, tehát semmilyen műszaki hibaért nem vállal garanciát, ha a vásárlás másnapján szétesik az autó, akkor sem.
Ha pedig nem az első tulajdonosa volt az autónak, akkor az esetleg vásárlás után kiderült korábbi törésre is meg lehet a kitűnő magyarázata (biztos még az előző tulaj törte össze).
Tehát ez a gond, a magánszemély eljátszhatja a hülyét, és nem lehet megfogni, a rosszhiszeműség szinte bizonyíthatatlan.
Egy kereskedő nehezen tudná beadni, hogy nem ért az autóhoz, hogy amikor bevette, nem nézte meg alaposan. Persze ő meg több trükköt ismer. Döntetlen.

Mikrobi 2011.05.11. 11:24:30

Félelmetes, hogy milyen szaktudás kell ahhoz, hogy ne vegyék palira az embert:-(

isti77 2011.05.11. 11:25:02

@Szobadísz: na ez az. De a hidegindítási nehézséget már bőven el lehet kendőzni pl. egy 40 fokos motorral.

V12 Power 2011.05.11. 11:26:28

Korrekt cikk, sokaknak hasznos lehet, én is találtam benne számomra újat (kőfelverődés-védő matrica), amit nem gondoltam volna. Viszont azt nagyon megnézném, hogy hogyan kéri el az út árát a vevő, ha olyan hibát talál, amit az eladó előzőleg nem mondott el.

Hurri Kán 2011.05.11. 11:26:29

Jó cikk, hiánypótló írás...
Kérdés, hányan fogadják meg a leírtakat.

protkova 2011.05.11. 11:26:33

A legegyszerűbb jó tanács:
Mielőtt megveszel egy autót próbáld ki a rendelkezésre álló két végletet ugyan abból a típusból, hogy legyen összehasonlítási alap.
A legdrágábbat = vélhetően legjobb állapotút és a legolcsóbbat elvileg a legleharcoltabbat is.
Egyrészt ha jól megnézed mindegyiket akkor feltűnhet, hogy valami nem gyullad ki vagy épp nem oda való. Próba út során pedig ha vezethet az ember egy jó és egy rossz autót akkor az egyből kiderül melyik melyik, váltó működése, kuplung, fékek futómű, ülések kényelme stb.
Ettől még be lehet vásárolni, de ha nincs olyan szerelő aki közeli megbízható ismerős, és a márka jó ismerője is egyben akkor nincs ennél jobb sugallat.
A márkaszervizek szerelőit sok kereskedő ismeri az csak egy telefon, hogy ne vegyenek észre valamit meg utána csúszik egy 5-ös vagy 10-es a zsebbe és kész.
Pár hét múlva ugyanott meg jöhet a duma, hogy nahát pedig ez pár hete még tök jónak látszott...

an hero please 2011.05.11. 11:32:36

@protkova: Az a poén ha a legolcsóbb jobb állapotú mint a legdrágább. :D

protkova 2011.05.11. 11:35:07

Egy tipikus magyar trükk a BMW-k esetében a következő.
Paraszt megvette az új autót, azonnal telibe fóliázzák, matt fekete, gyöngyház fehér stb. színekre.
Lehajt százezer kilométert közben csinálnak egy nemhivatalos helyen pár szervizt, utána bemegy a márkaszervizbe a computerbe bediktál harmincezret a következő 100 ezernél ugyan ez.
Három évesen van egy 2-400ezret futott autód, vissza állítják az órát és a befszámlálót is 90ezernek megfelelő értékre vagy még kevesebbre ha még nem volt meg a harmadik szerviz.
Lekapják a fóliát és lesz egy makulátlan százezret sem futott szar autód amin mindig minden tönkre megy.
pedig szervizkönyves leellenőrizhető a tulaj is a kocsi is és minden stimmel.
Hasonló technikával készülnek a Magyarországon néha nagy firifittyel hirdetett külföldi és hazai 1-2 éves szinte még új autók is

protkova 2011.05.11. 11:37:37

@an hero please: Hát ja nyilván van olyan is...

Haywood 2011.05.11. 11:57:52

Engem az érdekelne, hogy miért mindenki áprilisban vesz autót? Többször is megesett, hogy novemberben elkezdtem valamit árulni, és néha egész télen fel sem hívtak, aztán ahogy megjött a jóidő, 2-3 hét alatt elment. Pedig pl. télen elég jól ki lehet próbálni, hogy hogy indul be -10 fokban hideg motorral. Vagy ezek az emberek csak nyáron ülnek autóba, októberben majd eladják?

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.11. 12:00:42

@Garp: Leendő vásárlóimnak azt szoktam mondani,ha nem biztosak az autóban,akkor nyugodtan vigyék el állapotfelmérésre!
Nekem sincs röntgenszemem,én se látok bele az autóba.

VÉLEMÉNYVEZÉR1000 2011.05.11. 12:06:39

REMEK ÍRÁS!
ELMENTETTEM KÖNYVJELZŐNEK!

Hányszor kellett volna ez, de nem volt.
Innen onnan hallottam bölcsességeket, de sehol nem volt fent egységesen!

Ja és nagyon várom a TOTALCAR CHECK LISTET!

Ja és a listához egy jó tanács.
Úgy csináljátok légyszi, hogy életszerű legyen.
Gondolok itt arra, hogyha az ember használt autót akar venni, megnéz legalább 5 példányt.
És a listából, derüljön ki, hogy melyik lista melyik kocsihoz tartozik.
És ha az ember végigjárta a dögevő kereskedőket, akkor már csak az a dolga, hogy egy pubban egy kávé+cigi mellett kiválasztja a Check listek közül, hogy melyik lenne a legjobb választás.
Big Thanks a listáért előre is.
HIÁNYPÓTLÓ ÍRÁS!!!

upsidedown 2011.05.11. 12:17:59

A konténeres fotó nem stimmel, azokat már nem fogják autónak összeépíteni, csak a hajtáslánc kell belőle mondjuk egy E30-asba.Halfcut. Én gépjármű technikus vagyok, sokáig használtautókat árultam, majd flottáztam és most teherautókat-buszokat-terepjárókat javítok de a saját autómnál voltam mindig a legbénább. Kereskedőként viszont nálam becsületesebb nem sok volt-na nem is gazdagodtam meg és ki is rúgtak:-))))

Szobadísz 2011.05.11. 12:21:22

A kereskedő kontra magánszemély vitájához tenném hozzá a magam élményeit:

A szomszédom egy joviális, szimpatikus nyugdíjas öregúr, aki hobbiból több mint 30 éve foglalkozik autóeladással, természetesen mint magánszemély. Szerintem már több autót eladott, mint a Merkúr fénykorában.
Van egy-két bejáratott, baráti kereskedés, ahonnan hazahozza a gépkocsikat, általában 2-3-at, jellemzően az olcsóbb, 100-300 ezres árkategóriásakat. Típusban nem válogatós, a Zastaván keresztül a 124-es váltóhibás kabrióig minden megfordult már a három garázsának az egyikében.(soklakásos régebbi társasház, közös udvar, garázssor)
A módszere (látom, mert 11 éve lakunk egymás mellett)nem túl bonyolult:

Első lépésben ha kell, akkor levizsgáztatja. Olyan autó nincs amit ne tudna levizsgáztatni.

Szombat-vasárnap kezdődik az autó "kitakarítása".
A külső egy vödör vízből általában meg van, a belsőt porszívózza. Matt fényezés esetén minimális polírozás.
Kopott ülésekre a legolcsóbb Tecsós üléshuzat kerül, a felnikre hőálló ezüst.
A festékgyárban nincs annyi színárnyalat, amennyi nála az elmúlt években felhalmozódott, ezért gyakorlatilag az összes autó összes apróbb elemsérülését tudja kisecsettel javítani. A gumikat nitrohigítóval keni be, hogy fényes legyen. (viccelsz? az ápoló spray drága!)
Ha kell, szilikonnal, tömítőpasztával, purhabbal, Duck-Tape-el, és alvázvédővel is tud bánni, akár télvíz idején is
.
Az interiőrben még szétfujkál egy flakon szilikont, utána az elmúlt évtizedeket elnyomja egy levegőrostélyra helyezett intenzív illatosítóval, felteszi az Ósenes dísztárcsákat és elkészült a mű:

"Megkímélt autó, nyugdíjastól" jeligére.

A lánya lefényképezi, feladják a hírdetést ( jellemzően 3-4 telefonszámot variálnak, hogy ne lógjon ki a lóláb) és várják a madarat.

Azok meg jönnek.

A vevőjelölt érkezése előtt az "átadó-szalon" garázs elé kiáll, motorját bemelegíti.

Ezután kezdődik a pszichológiai része a dolognak.

Hihetetlen jó emberismerő, mire bekíséri a delikvenst az utcáról a garázshoz, már pontosan tudja, hogy az mit szeretne hallani, mennyi pénze van, mi a foglalkozása, és kinek drukkol a Bundesligában.
Mindig támad és kezdésnek leszúrja az embert, hogy késett, pontatlan, nem megbízható.
Azt szereti a legjobban, amikor az egész család jön ( ő csak szerencsétleneknek hívja őket), gyerekestől, feleségestől, anyósostól(aki fizet)mert akkor nem számít semmi, csak a kocsi színe.
A mustra alatt állandóan sietteti a vevőt, hol azzal, hogy orvoshoz kell mennie, hol azzal, hogy mindjárt jönnek olyanok akik foglalót is ígértek a telefonban, stb.
Próbakör kivételes esetben (drágauram!hátnembízikmegbennem?)de azt is csak anyósülésen, utána gyors papírmunka, kaszírozás, és kész.

Nem keres sokat rajta, pár tízezret, azt mondja sokszor már nem is a pénz miatt csinálja, hanem csak úgy megszokásból.

Nincs olyan napszak, vagy időjárási tényező amikor ne látnék nála érdeklődőket. A multkor éjfél körül az ostornyelű lámpa fényénél alkudoztak vele egy ellenálhatatlan tűzpiros Aleko-ra, de olyan is előfordult, hogy mire vasárnap reggel 8-kor lefőtt nálunk a kávé, ő már eladott egy Skodát.

Tökéletesen igaz, hogy egy autónak kétszer örülsz az életben: először, amikor megvetted, és még egyszer, amikor megszabadultál tőle.

kewcheg 2011.05.11. 12:29:04

Én ezt tenném: csak magánszemélytől, csak a házánál ill. lakásánál, ahol behívattatnám magam,megjegyezném hogy le kell-e vagy nem venni a cipőt, asszony otthon van-e, szemrevaló-e, vannak-e gyerekek, hányan, mutassa meg a diplomáját, vagy más iskolai végzettségét igazoló papírosát (előny, ha Pannonhalmára járt:))) koszos-e a körme, szépen, helyesen beszél-e, mennyit tud eltenni egy hónapban, szereti-e Agnetha Fjallskoldöt, ad-e teát, vagy kávét, majd ezt követően ha pozitív az összkép, rátérhetünk az autóra, ami már csak pár perc, mert az előző kérdések pozitív végeredménye tükrében az autó ugyanolyan lesz mint a gazdája....:)

Szobadísz 2011.05.11. 12:29:11

@isti77:
Ez igaz!
Nem tudok örökérvényű igazságot írni e témakörben:-)

nekend · http://www.jtauto.hu 2011.05.11. 12:29:22

@Szobadísz:

Nagyon durva! :DD Röhögtem egy sort.

Valaki írta, hogy a céges autókkal nincs nagy gond. Á nincs, elvégre a nem mondom milyen nagy kereskedésben ott állnak 40-100-ával a 2-3 éves 160-200 ezer km-t futott céges focusok...

nekend · http://www.jtauto.hu 2011.05.11. 12:31:17

Egyébként a totalcar is érdekes.

Nagyban hirdeti az egyik budapesti használtautókereskedést keményen, ami köztudott, hogy tele van gányolt példányokkal, erre meg kihoz egy ilyen cikket.
Csak nekem túl éles kontraszt?

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.05.11. 12:33:27

@Amanitin3:
Gyakorló kereskedőként, tapasztalatból mondom. Van most is ugyanolyan autónk, ugyanazzal a futásteljesítménnyel, az egyik magánszemélytől beszámítva, a másik cégtől, a két autó köszönő viszonyban sincs egymással. A cég megcsináltatott rajta mindent és tip-top állapotban van, a magánszemély nem fog 150.000 km-es koráig márkaszervizbe járni és mindent kicseréltetni rajta, csak ami elromlik és már zörög vagy lóg. Az, hogy más fizeti a benzint, lehet, hogy egy időre versenyzőt farag egy hülyéből, de ő sem fogja/tudja 100.000 km-en keresztül hatezer fölött tartani a fordulatszámmérőt. Ha állat volt a gazdája az látszik egy kocsin, azt nem kell megvenni, vagy annyiért, de nem ez a jellemző.

J.Wolfram 2011.05.11. 12:36:40

@Szobadísz: és át is íratja mindet? vagy hogy csinálja magánszemélyként?

Bret01 2011.05.11. 12:37:14

Nagyon jó kis cikk szépen össze lett szedve a sok tudnivaló. Az egyetlen amit kicsit eltúlzottnak érzek a volt céges autóktól való iszonyodás. A taxikkal egy szinten emlegetés. Ez szerintem erősen eltúlzott. Én magam többször vettem vállalati flottából autót a saját munkaadómtól amelyek vagy családon belül vagy idegeneknek kerültek eladásra de probléma még sosem volt egyikkel sem. Mivel nem üzletkötői hanem benefit autók voltak a futásteljesítményük sem volt lényegesen magasabb mint az átlag (nem a visszatekert átlagra gondolok) és így a folyamatos szervizelés a gyári alkatrészek használata a vezetett szervízkönyv már komoly előny tud lenni egy átlag magánszemély autójával szemben aki szerintem mindezeket nem jellemzően teszi meg a kocsijával.

ecch 2011.05.11. 12:44:53

Mi egy Partnert vettünk 10 évesen tavaly, aminek az vezetőoldali ajtaja volt megcsukva, de eltitkolva nem volt. Az autó német volt, és még ott lett megcsinálva az ajtó is. Nagyon patentul csukódik, nem áll el sehol, szintben vannak a csíkok, rések, nem lóg. Az üvegnél látszik némi elhajlás, mert hát a régi maradt, nem cserélték ki, de mindenképp elég szép munkát végeztek. Rossz úton nem csörög zörög. Az autóhoz vittünk mi is szakembert, aki szinte tök ugyanezeket ugyanúgy végigzongorázta, és sikerült kifogni egy kellemes vételt. Ez a járgány 1,3 tonna önsúlyú, és 90ló/205Nm gyári értékekkel rendelkező 2.0HDi hajtja. Vásárlás után rögtön új szijjak kivül belül, olaj, szürő, stb. Utána meleg motorral futottam vele egy 12,1mp-es 0-100 gyorsulást, s ebben benne van a kezem késlekedése a stopper órán. Szándékosan nem nyomtam hamarabb a gombot. Szerintem azért nem rossz ezen erő és tömeg arányok mellett. Azt szűröm le, hogy a motor elég jó formában van akkor.

kisstvagyok 2011.05.11. 12:45:15

Szépen össze van szedve, de a taxis részen nevettem. Az én tapasztalatom, hogy amíg nem esik ki a kerék, meg 4 hengerből 3 jár, addig bőven lehet utast szállítani. Új gumik? Inkább a használt 5+ éves német. Így egy új abroncs árából megvan a garnitúra, szereléssel. Lényeg, hogy tiszta legyen a kocsi és a dísztárcsák meglegyenek, mert azokba beleköt az etikás. Dehát úgy látszik én másik társasággal járok, mint a szerzők. :)

Suttora 2011.05.11. 12:49:16

@upsidedown: Stimmel az, csak ezek azok a felek, amiket kiselejteztek :-)

Shadowbull 2011.05.11. 12:49:30

Ennek az irasnak a fenyeben csak azt nem ertem, hogy tud a komplett Totalcar-szerkesztoseg olyan orbitalis szopasokba belefutni?

nyilvan van egy magyarazat:

A hasznaltauto-vasarlashoz leginkabb szerencse kell. Egy csomo helyre nem lat bele az ember, fogalma sincs arrol, hogy melyik alkatresz mikor fogja megadni magat.

A masik meg hogy nehany szazezres, 15 eves autonal kicsit mokas lenne ilyen csekklistaval bohockodni...

sb

mortalwombat 2011.05.11. 12:56:36

Tuti recept: Én, asszony, autószerelő. Ha mindhármunknak megfelel, megveszem. Eddig bevált.

Kis kézi értelmező: asszony azért kell, mert olyan helyen is meglátja a rozsdát, olajfolyást, rossz illesztést, kopást, ahol mi ketten a szerelővel nem. Mondjuk ehhez megfelelő alapismeretek és/vagy érdeklődés kell a részéről.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.11. 13:05:23

Az ilyen interneten kiokosított madarak kergettek az őrületbe, amikor el akartam adni a kocsimat (eladtam).

Leírtam a hirdetésben is, hogy egy tíz éves autót vásárol a kedves vevő, nem egy szalon autót, ezért van rajta itt-ott kisebb karist, kicsi horpadás (teszkó parkoló, satöbbi), mert az autót használták bizony. Azt is leírtam korrekt módon, hogy a hátsó ajtók alsó éle elkezdett rozsdásodni (ahol a belső és a külső lemez össze van peremezve), illetve a hátsó sárvédő ív belső fele is elkezdte, még megfogható.

Erre jönnek 3-4 emberek csoportban és rugdossák a gumit, meg azt mondja a 2006-os gyártású Continental gumira (2010-ben), amin 4,5 elöl és 5,0 mm hátul a bordamélység, hogy ez kopott, kukába való. Meg hogy karcosak a lökösök sarkai. Meg van itt egy kis horpadás, ott egy karc. Persze ha újrafújatod, akkor meg törve volt...

A kedvencem az a kretén volt, aki el lett zavarva a kis szerelő csapatával együtt, ezt mondja:

-Adok érte 900 ezret, de kérek hozzá egy új(!) téli gumi garnitúrát és egy kárpittisztítást.
-A viszontlátásra. Nem kenyérre kell a pénz és nem egy újautó szalonból tetszik épp vásárolni, nem tudom feltűnt-e?

Az irányár meg egymillió-ötvenezer forint volt.

A vezérlés, olajak, stb. cserélve volt 1 éve, de a kocsi talán 4000 km-t ment azóta (külföldre költöztem ugye). Két hónapos akksival, jó, egyforma gumikkal, törésmentes, de őszinte állapotban, működő légkondival és mindennel. Nem volt sem mocskos, sem szemetes a kocsi, egy tíz éves használt autó 105 ezer kilométerrel egyszerűen ilyen.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 13:06:33

@Shadowbull: Ezt mondtam én is... Motorba nem látsz bele, megnézed az olajszintet, jó... Attól még lehet, hogy eszi, csak most töltötték utána + adalék. Csomó mindent nem lehet kiszúrni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 13:09:01

@KuKori: "-A viszontlátásra. Nem kenyérre kell a pénz és nem egy újautó szalonból tetszik épp vásárolni, nem tudom feltűnt-e? "

Ennyi... Nem tudom, mit várnak egyesek... Ugyanez használt bármivel.

Most adtam el egy veterán oszcilloszkópot, 30éves, alig volt használva, csak állt már vagy 15 éve.
Erre kérdezik, hogy van-e kontakthiba a kapcsolókon.
Hátbazzeg, az lett volna a csoda, ha nincs...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.11. 13:10:54

@Shadowbull: Ők adják a tanácsokat, de majd' mindegyikük beletenyerel a szarba rendesen, ha valamit vesz. Valahol mélyen ez azért kibaszottul vicces...

A kedves Magyar Vásárló elhúzhat a picsába a mentalitásával, miszerint tíz-tizenöt éves autókat akar venni három fillérért, de újautó állapotot vár el ezért.

Csoda-e, hogy tekerik az órát, polírozzák és cserélgetik a kurva anyját is a kocsin a kereskedők? Mert az őszinte állapot nem jó a kedves Vásárlónak, hogy tudja, mit vesz. Kívánja az átbaszást, kívánja az érzést, hogy csakis Ő megcsinálta az évezred vételét egy 14 éves Mercivel.

Hát akkor tessék. Megkapják.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.11. 13:16:31

Ja, az évezred vicce, lemerítettem az itteni kocsimban az akksit (elaludtam egy jó másfél órára, a zene meg ment tovább). Betoltuk, rögtön beugrott, nézem az akksit, eredeti Renault (Delco), oldalán a gyártás dátuma: 1999.03.11. Ez de kemény :D Ja, azóta jó, kíváncsi vagyok, meddig húzza vajon.

Az igaz, hogy itt nincs -20 fok és +40 sem, de -6 és +28 közötti hőmérsékleten sem rossz a 12+ év egy akksitól szerintem...

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.11. 13:22:53

@KuKori: Ebben a pillanatban jött be egy ember(van egy zafiránk),azt mondja:
Ugyanilyen kéne,csak sokkal olcsóbban!
Van-e?

NINCS! :)

Ha 500 autós készlettel dolgoznál,akkor is tuti olyat keresnének ami nincs.

Shadowbull 2011.05.11. 13:23:55

@KuKori: "Valahol mélyen ez azért kibaszottul vicces..."

Az hat.

Ertem en a segito szandekot, latom is a munkat ami a cikk megirasara forditodott, de a hasznat nem igazan erzem.

Ha nincs szerencsed, ugyis megszopod, oszt kesz.

annyiban melyen egyetertek a cikkel, hogy hasznaltautot kereskedotol soha.

sb

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.11. 13:25:11

@BeeTm: Bizisten egyszer nekifogok, és írok egy autonepper-blogot,hogy lássák a másik oldalt is....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 13:30:22

@KuKori: Ja, írta it valaki, hogy valós kilométerrel nem tudta eladni a Skodáját, mert senki nem hitte el, hogy annyi... Visszatekerte, és már vitték is :D

yenoee 2011.05.11. 13:31:23

@KuKori: Figyelj, ez a csekliszt egyetlen agysebészből sem fog igazságügyi műszaki szakértőt csinálni. De ahogyan a kommentek között is olvasható, használható ötleteket tartalmaz arra nézve, mit érdemes megnézni a kiszemelt példányon, ha kétségek merülnek fel. Ettől a listától egyetlen kohószökevény se lesz jobb vétel, és ha valaki annyira hülye a témához, hogy az őrkutya bódéját is el lehetne adni neki, lánc-csörgés miatt pici, korrekt engedménnyel, akkor viheti magával és lobogtathatja bőszen, úgyis rá fog baszni.

protkova 2011.05.11. 13:31:30

@KuKori: A szélsőségek vonzzák egymást.

Anno mikor a 406 HDi-met eladtam előtte lecseréltem a megvakult lámpákat elöl hátul alul felül, céges kedvezménnyel meg nettóban 40 ruppóból megvolt az egész.
Aztán meghirdettem, jött egy csapat akik közül előállt egy, hogy ezen a kocsin ő cserélt tetőt anno az előző tulajnál.
Erre mondtam, hogy akkor játszunk dupla vagy semmit, ha igazat mond övé a bal karom, ha nem akkor lecsapom baltával az övét...
Nyúltam a telefonért, hogy felhívjam az előző tulajt aki mondta mindjárt jön míg elmentem a fejszéért eltűntek, nem is értem.
A következő jött kérdezte miért újak a lámpák?
Mondtam, hogy lássak velük, meg a kocsi is egészségesebben néz így ki.
Mire ő meg vannak a régiek?
Mire én igen, adom a kocsival mindet.
Megnézette egy festővel az autót az mondta, hogy fel volt polírozva, én mondtam, hogy 2x is mert napon áll amióta kijött a gyárból.
Alkudott egy 50-est és vitte.
Máig boldogan hajtja 200eKM+ felett ment már vele.

Polly-pudli-pötty 2011.05.11. 13:34:06

Az volt már,hogy ügyes villanyszerelő olyan visszajelző izzót is tud mókolni,hogy a gyújtás ráadása után pár másodperccel magától kialszik? :)

Polly-pudli-pötty 2011.05.11. 13:40:53

@BeeTm: Te nem a TanDem-es csávó vagy?

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.11. 13:41:27

@kasu: Itthon képesek különb módon megcsinálni a kocsikat, mint adott esetben az istenként ajnározott Németországban. Az más kérdés, hogy ez általában a vevő kárára történik :)

Láttam én már jó pár 2-3 darabból összerakott autót, ami túl jól sikerült, így kicsit össze kellett koszolniuk és átküldeni párszor a gépi mosón, hogy hihető legyen, hogy ez már 4 éves...

gellérthill 2011.05.11. 13:41:34

Én pl., amikor a páromnak vettem verdát, kereskedőtől vettem úgy, hogy az ország végéről hozattam fel Bp-re az ő költségén azzal, hogy itt egyből az általam megadott szervizbe megyünk vizsgálatra, s ha bibi van, no bolt, no útiköltség, ez az ő rizikója. Vállalta, ami azért már jelzett valamit. Végignyalták az autót, minden OK volt, s papírilag is, gyári kulcsokkal. Fél évre rá a párom simán levizsgáztatta, semmit nem kellett csinálni, hálistennek, s ma sincs gond. Igaz, ez "csak" egy kis Suzy volt, nem egy drága luxusautó...

zsozse71 2011.05.11. 13:47:47

Azt, hogy egy autó karosszériája fóliázva volt-e, fel lehet ismerni. Marad(hat) valami árulkodó nyom?

Hózentróger 2011.05.11. 13:50:45

@Szobadísz:

Te, ez a sztori nekem nagyon gyanús. Nem véletlenül veszprémi az öregember?

andzsin 2011.05.11. 13:50:59

Felesleges volt ennyit írni erről. Márkakereskedésben kell megvenni, rendes átvizsgálási lappal oszt jó napot. Nekem egyszer volt afférom egy japán autó márkakereskedőjével, aztán ment a levél a központba, azóta is nyalják a hátsó fertályom....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 13:53:32

@andzsin: De egy afférod akkor is volt... Márkakereskedésben is lazán átbasszák az embert, mint ahogy márkaszervízben is.

Polly-pudli-pötty 2011.05.11. 13:59:35

Ha egyszer autót fogok eladni,akkor inkább beszámíttatom egy kereskedőnél,szórakozzon ő a hülyékkel. Ebből él. :) Amennyivel (talán) többért elmenne,annyival többet szórakoznának az időmmel,hogy hívogatnak,egyeztetnek aztán b*sznak eljönni,meg tesztpilótakörök,mennyit engedsz a feléből,stb...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.11. 14:10:45

@frendoli: Na igen, ugyanez a történet velem is előfordult, fentebb írtam. Az isten óvjon ettől a sok önjelölt, kiokosított barom szakértőtől.

Én például tudtam, hogy mit veszek és mennyiért, amikor az utóbbi két autómat vettem. Nyilván nem vártam kifogástalan kocsit 900 euróért, illetve az előzőt 700 fontért.

A 900 eurósat megnéztük, a külalakja nem volt túl reményteljes, de a motor, fékek és kormányzás jók voltak, a felszereltsége különösen jó a modellpalettán belül és a színe is tetszetős volt, a légkondi működött, a hibákat tudomásul vettük és gyorsan fejben számoltam, megéri-e.

Azt elsőre láttuk, hogy a kutyacsont (alsó motor és váltó tartó bak) cserés, de tudtam, hogy ez egy 60 eurós tétel, ez nem hiba. A polikarbonát műanyag lámpák szarrá mattulva, de lepolírozható. A kuplung bovden kicsit szorul, de vagy cserélhető, vagy tisztítás és olajozás (utóbbi lett, mert jó). Két izzó ki volt menve a műszerfalban, de filléres tétel a csere. A központi zár nem ment kulcsról, de ezt egy bontott vevőegységgel és elemcserével lehetett orvosolni, 20 euróból. A külsőn pedig pár alapos mosás, vaxolás és kicsi polír sokat segített, teljesen jól néz ki a korához képest (itt). Szóval olcsó autóhoz képest viszonylag kevés hiba, menthető példány.

Azóta teljesen rendben van, fűt, zenél, világít. Bár van egy rugótörésem (a legalsó menet vége el szokott törni, ami a tányérban van, mert megáll benne a víz és a sár, és ledörzsöli a porfestett bevonatot, majd pár év alatt megeszi a rugó anyagát annyira, hogy az utolsó pár centi eltörhet), de ez sajnos normális az ilyen korú Rönóknál.

Mérges 1234 2011.05.11. 14:15:39

Beszarok, hogyan tolják a céges verdákat az autókereskedők.

Nem kevés tapasztalatom van a témában:

Ha nem is minden céges autó szar, de nagyrésze igencsak megsinyli a gazdanélküliséget.

1. Minden fiatal pilóta a cégnél, folyamataosan leszabályzáson pörgeti, ha esik ha fúj.

2. Egy csomó olyan ember is használja, aki szart sem ért a kocsihoz, mesélik flottakezelő haverok, hogy sokszor szólnak, hogy jaj kevés az olaj a gépbe. MIért, hát világít a kis olajlámpácska, és kopog a motor. Majd minden hétre jut egy ilyen degenerált.

Még a kereket sem pumpálják fel.

Egy előnye valóban lehet, hogy legalább rendszeresen járnak szervízbe ezek. Csakhogy sokszor a szervíz tudván, hogy céges, magasról leszarja, csak a számla készül, alkatrész marad a polcon.

Azért ki lehet fogni jót, de tényleg sok a hülye, ha nem sajátja üti vágja, ahelyett, hogy megbecsülné, mert leglább nem neki kellett kifizetni.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.11. 14:21:25

@Polly-pudli-pötty: A légzsákra is van megoldás, és kb. 15 Ft-ba kerül. A visszajelző világít, elalszik, ahogy kell és még a műszer szerint is létezik a légzsák.

Csak nincs benne.

Bambano 2011.05.11. 14:29:14

nemrég toltunk egy ilyen beszélgetést egy más témájú portálon, amiből csinált egy összesítést az egyik kolléga:

wiki.hup.hu/index.php/Mire_kell_figyelni_haszn%C3%A1lt_aut%C3%B3_v%C3%A9telekor

a végén ott van az eredeti vitára mutató link is.

Bambano 2011.05.11. 14:32:29

a saját szokásaim alapján jöttem rá, hogy érdemes megnézni a bal első ajtón azt a részt, ahova könyökölnél. az enyémben is kopott már:)

deak.atti 2011.05.11. 14:38:31

Üdv!

Én is kicsit aggódom, tartok a pillanattól, amikor a nejem Daewoo-ja eladósorba fog kerülni. Nem most lesz, talán csak jövőre. De. Most van benne 195 ezer km. Akkorra 220 ezer körül fog járni, elég sokat megyünk vele havonta. Eleve hendikeppel indulunk a megmókolt "csak 108 ezret futott, megkímélt" példányokkal szemben. 200 ezer km felett autót eladni csak gombokért lehet ma. Aztán. Kisgyerekes autó, ennek minden mellékhatásával (gyerekülésnyom a hátsó kárpiton, karcos csomagtéri műanyagok gyerekkocsitól-kisbiciklitől, stb.). 10 éves korára van néhány "harcban szerzett" sérüléseis, a festékmérő kihozza a dolgot, újabb vita lehetősége ("rommá volt törve, és még van pofád ennyit kérni érte?" meg egyebek). 15 ezrenként egy helyen szervizelve, vezetett szervizkönyvvel, 5 éve nálunk van, és majd jönnek a kinyomtatott "check-listtel" az emberkék, és ajánlgatnak érte 250-300 ezreket, mondván, hogy "feleennyit futottak vannak 500-ért!". Nem lesz egyszerű eladni.

DA

deak.atti 2011.05.11. 14:44:58

@Polly-pudli-pötty:

Üdv!

Ebben is van igazság. Ha nem akarod idegesíteni magad a marhákkal, meg a feléből alkudozókkal, akkor ez a megoldás. Csak éppen ha az autód ér Eurotax és futásteljesítmény szerint mondjuk 600-at, a kereskedő max. 450-et ad érte, hogy kitehesse 599-re, és 550-ért odaadhassa a következő áldozatnak. A vevő meg boldog, hogy alkudott belőle egy 50-est. Csak Te jársz rosszul. Ha a nyugalom megért 150 ezret (és nekem is lehet, hogy végül már meg fogja érni), akkor "ez' kell csinyálni -e!!!".

DA

Mérges 1234 2011.05.11. 14:46:00

@deak.atti:

Addig kell hajtani még szét nem esik.

Én is mostanság akarom eladni a gépem, vagy szemtelenül olcsón fogom adni (hogy ne kelljen halgatom az okoskodást), aki meg a filléres vételnél is ugat, azt el lehet hajtani, vagy megtartom, és amíg van rajta 1 év műszaki addig nyúzom, trágyát hordok vele ha kell, stb, aztán belököm a bontóba.

Okosna lenni nem lehet. Le kell írni a veszteséget, arra kell emlkékezni, hogy ez embert kiszolgálta szépen, és pont.

Bambano 2011.05.11. 14:46:08

@Bret01: korábbi munkahelyeim egyikében volt egy autó, amit csak a szervizben takarítottak. El lehet képzelni, hogy nézett ki, mikor évente egyszer bekerült a szerencsétlen a szakemberek keze közé...

meg volt egy másik autó, ráadásul prémiumabb fajta, amit addig hajtott a hölgy gazdája, amíg az autó ment.egy idő után megállt, és akkor lett botrány..:)

Shadowbull 2011.05.11. 14:46:34

@deak.atti: Ez a baj az oratekergetessel, hogy az emberek realitaserzeke teljesen rosszul van beallitva.

Evi 20e km nem jelent tul nagy futasteljesitmenyt, es az 10 ev alatt bizony 200e km.

amikor mi adtuk el a Bravat, abban 10 evesen 136e km volt, amibol 70e-t mi tettunk bele. Hogy amikor mi vettuk, valos volt-e a km-allas, azt csak az elado tudja.

erre tobben mondtak, hogy a 136e km kicsit sok.

10 evesen?

Nemá.

Mondjuk azt kereskedon keresztul adtam el, bementem tobb helyre, hogy bevennek-e bizomanyba. Na abbol lehetne tanulmanyt irni, milyen nepperekkel akadtam ossze.

vegul egy noi kereskedohoz vittem be, aki korrektnek tunt az elejen, de SZVSZ o is atbaszott a vegen valamennyivel. (Nem tudom, praktizal-e meg, Györben volt)

Mindegy, leszartam, szabadulni akartam az autotot, akkor mar 2 eve allt. Par honap alatt vegul is elvittek, pedig nem lett kiokositva.

Aztan ra nehany hetre beallt rajta a vizpumpa. Igy jartak.

sb

calibra91 2011.05.11. 14:51:54

"Ebből élnek, a tisztességes nepper ritkább, mint a gyári Calibra"

Szerencsére nekem megadatott!!!!!!! Sajnos az építkezés miatt el kellett adnom! 1 hét alatt elvitték, pedig nem adtam olcsón! Válság ide-válság oda, a jót hamar elviszik, a kevésbé jót hónapokig árulják!

Jó a cikk gratulálok! Bár meglátásom szerint a cikk tartalmát az autós férfi úgyis tudja, az amatőr meg inkább vigyen valakit!!!

Hozzám már jött olyan egy Toyota Starletért, aki kis cetliről olvasta, hogy mit kell megnéznie, de kb 5 perc után mondta, hogy fogalma nincs, h ez v. az hol van a kocsiban, csak egy ismerőse felírta neki, h miket nézzen

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.11. 14:54:52

@deak.atti: Én árulok egy Kalost valós 30e km-rel mégse kell senkinek,mert csak egy Daewoo.

www.hasznaltauto.hu/auto/daewoo/kalos/daewoo_kalos_1.2_s_valos_30850km_1_tulajdonos-4444072

Mondtam már az öreg tulajának,hogy odaültetem az autó mellé minden nap,hogy elhiggyék,tényleg idős tulajé volt.

The Good Boy 2011.05.11. 14:55:35

nekem mostanában azok a szép gyöngyszemek a hahu-n történő látogatásokkor, amikor 1-2 éves, 40-50.000. km-el hirdetett autóknál (és nem sportkocsiknál, hanem teljesen átlagos hétköznapi autóknál)a leírás résznél extraként kiemelik azt, hogy az autón vadonatúj gumik vannak.

Normál körülmények között egyszerűen nem mehet tönkre ennyi km alatt a gumi (vagy törés utáni rossz futómű geometria miatti erős kopás, vagy visszatekert óra következmény lehet-azt az elenyésző kicsi hányadot nem említve, amikor valaki "poénból" kiböki azokat, vagy durrdefektben elszáll 1 esetleg 2...)
Azért ilyenkor elég ügyesen buktatja le magát a nepper:)

@Bambano:
"...érdemes megnézni a bal első ajtón azt a részt, ahova könyökölnél..."

az én autómon már kevesebb mint 40k km-nél kopott és fényes volt mind az ajtó-, mind a két ülés közötti könyöklő. Pedig nem a legolcsóbb kategóriájú autóról van szó:)

Kutykuruty 2011.05.11. 14:56:23

@Polly-pudli-pötty: Régebben én is így álltam hozzá, aztán az előző cserénél 2 milláért akarták beszámítani. Annyiért nem adtam. Inkább kifizettem az újat és meghirdettem a régit.
Két hét alatt elment 2500000-ért. Igaz megvolt az összes kulcs, számlák eltéve, szervízköny márkaszervízben vezetve. A második érdeklődő már vitte is. Adtam hozzá a régi téli garnitúrát ami még egy szezonra volt jó. Az üzletre meghívtam a párjával együtt cukrászdába.

Mérges 1234 2011.05.11. 14:59:28

@Shadowbull:

Én most a Merkantil oldalát nézegetem, csak úgy, illetve lehet vennék is valamit.

Amiért érdemes nézni, itt valós, vagy valóősabb fútásteljesítmények vannak.

Na kérem céges alsó közepes autókaba, nagyon nem ritka a 4-5 éves autóban a 200-250.000 km vagy felette.

Ami még ennél is durváb, taxikban van ugyanennyi idő alatt 400+ km. Na az a sok.

Amúgy egy 10 éves autóban 140.000 km inkább kevés, mint sok, és gyanús.

Kutykuruty 2011.05.11. 14:59:42

Ja, a beszámításnál közölték, hogy sok a 140 ezer Km. A kocsi 5 éves volt.

Mérges 1234 2011.05.11. 15:04:49

@BeeTm:

Ja a Chevrole Daewoo presztizse a nulla alatt van valamivel, pedig kis pénző népeknek semmivel sem rosszabb, mint egy opel, tán az újabbak még ki is néznek valahogy (A kalos is egész pofás).

De nem kell a kutyának se, talán a legnagyobb értékvesztésű autók ezek.

Bambano 2011.05.11. 15:04:52

@The Good Boy: a nagyobb teljesítményű gumik nem bírnak ki 50k km-t. Nekem 35 körül bírt a pzero nero.

Az eredeti gyári szerelésű nct5-öt is 60k kilométer alatt ronggyá szaggatták. Nem kicsit volt kopott, nem használt volt, hanem mint amit szétdrifteltek hetek alatt.

A vadonatúj gumival az is a gondom, hogy felrak rá valami tényleg új nullkilométeres alsó kategóriás vackot, 5k/darabért, utána veri a mellét, hogy új gumi, plusz 100k a vételárban. Ahha, csak első utad gumishoz vezet és kuka a gagyinak.

Hurri Kán 2011.05.11. 15:09:06

@Doubledecker:
Egyik ismerősőmnek is Kalosa van, a lépcsős hátú. Nem állítom, hogy az autóipari formatervezés mérföldköve lenne, de amióta megvan neki (kb. 5 éve, újonnan vette), minden gond nélkül használja, ából bébe eljutni tökéletes. Nem is akarja még egy darabig eladni.
Annak ellenére, h sok tesztben lefikázták, ha kimondottan szaladgálós, napi használatú autó kéne, egy Lacettivel pl. minden további nélkül kiegyeznék.

Ejoy 2011.05.11. 15:13:12

Volt egy harminc éves Renault 4-ünk. Mivel nem volt hol tárolni, meghirdettem, kemény 15 (tizenöt)ezer forinttért a lábán minden gond nélkül járó, működő képes, ugyanakkor szénné korrodált harminc éves kocsit. Abban a reményben, hogy valaki hozzáértő feltámasztja, tovább használja.
Erre jön egy csapat (piros kocka Lada, azt hiszem ennyi elég), körbenézik, beindítják a kocsit. Megszólal az egyik ürge: "Elviszem 10ezerért és jó üzletet kötöttél".
Na azonnal kihajtottam őket a büdös picsába!

buszospeti 2011.05.11. 15:13:13

Én rögzítettem az autómat a www.szervizinfo.com oldalon. Minden számlát, munkalapot feltöltök. Így én is tudom merre hány méter. A rendszer használata teljesen ingyenes. Néhány év múlva, ha meghirdetem a gépet nem kell a fejem vakargatni, mert minden info ott lesz a hirdetésem! Nézzétek meg, érdemes!

Schütii 2011.05.11. 15:16:54

@kisstvagyok: Csakhogy a taxik 1 évre kapnak műszakit és nem vihetik a haverhoz vizsgára. Na persze taxit én se vennék, mert attól még nagyon lelakottak hogy átmennek a vizsgán.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 15:22:20

@gyvy: Hát én sem szoktam érteni azokat, akik évente cserélnek autót...

Ejoy 2011.05.11. 15:22:24

Az elmúlt években volt néhány autó vásárlásunk.Sokszor a kereskedő szemérmetlenül hazudott az autó állapotáról a telefonban.
Márka kereskedés(!) használt autó részleg vezetőjét felhívtam, hogy legyen szíves menjen már ki és nézze meg, hogy az engem érdeklő autónak egy bizonyos típus hiba sérülése van-e, mert ha igen, akkor el sem indulok. Kiment (állítólag), mint mondta ott áll az autó mellett, de nem nincs az a sérülés, "makulátlan" a kocsi.
Rendben, elindultunk autót venni (persze ilyenkor nem csak egyet listázunk be), és a tőlem 300km-re lévő kereskedésben található autót is megnéztük. A hiba ott volt, ott ordított a műszerfalon (nem rejtett), és a makulátlan autó fényezése úgy nézett ki, mintha söréttel megszórták volna a kocsit.
Mikor ezt szóvá tettük, akkor annyi volt a válasz, hogy "ezt észre sem vettem". A k.... anyádat azt! És ez egy hivatalos márka kereskedésben történt nem az autópiacon...

Bambano 2011.05.11. 15:30:12

@buszospeti: az öngyilkosságnak ennél egyszerűbb módja is van.

zulululu 2011.05.11. 15:40:21

@Bambano: "a nagyobb teljesítményű gumik nem bírnak ki 50k km-t. Nekem 35 körül bírt a pzero nero."

Nekem Pirelli P6, most 64.000 km-el (200-nal kapota meg oket), es meg tobb mint 5mm profil van mind a 4-en.

@The Good Boy: "az én autómon már kevesebb mint 40k km-nél kopott és fényes volt mind az ajtó-, mind a két ülés közötti könyöklő. Pedig nem a legolcsóbb kategóriájú autóról van szó:) "

Elarulod milyen auto? Nekem 264K-m van, es egyik helyen sem fenyes. Csak hogy tudjuk milyen autot kell kerulni! Most komolyan!

742177 2011.05.11. 15:40:48

Drága jó apám mondja mindig, aki kb.: 20 éve üzletel autókkal: " Állapotot veszünk fiam, nem márkát...". Így lettem boldog tulajdonosa sok olyan típusnak, amitől másoknak áll a szőr a hátukon. (Alfa 156, Renault Laguna 1.9 dci, stb...) Az összes "gáz" típust messze áron alul vettem és hála a tanításoknak (meg nyilván a szerencsének is)nem faragtam rá egyikkel sem. Mivel nem volt velük gond, így az eladás is simán ment, mert megvették barátok, ismerősök, hiszen ismerték az előéletüket.

Bambano 2011.05.11. 15:42:09

@zulululu: a nagyobb teljesítményű gumi kategóriába a pirelli p6 nem fér bele.

napeti 2011.05.11. 15:43:32

@Bambano: Mindenki csak szövegel, de nem tesztek semmit. Aki a zavarosban akar halászni, annak a mostani rendszer a legjobb. De akkor nem kell szövegelni!

zulululu 2011.05.11. 15:49:06

@Bambano: no varj, akkor a kisebb teljesitmenyu gumi tovabb birja mint a nagyobb?

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.11. 15:49:25

@742177: Van egy eladó 1.9 DCI Lagunám is ha érdekel... :)

Igazán megvehetné már valaki.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 15:51:50

@Ejoy: Nem tudom, minek nézik ilyenkor az embert. Velem lakással játszották ezt.
"
- A 4 sávos út mellett van?
- Nem.
- OK, találkozzunk"

Persze, hogy a 4 sávos mellett volt.

És még háborgott, mikor mondtam, hogy fel se menjünk.

Hurri Kán 2011.05.11. 15:52:42

@zulululu:
Milyen a kisebb teljesítményű gumi? Kisebb motor van benne?

lutria 2011.05.11. 15:54:53

Ha a vízhűtő kupak alatt van az emlitett barna habos trutymó,az ugyanazt jelenti mint az olajbetöltő alatti(enyémen ott nincs),vagyis hengerfej tömítés hibát?

Bambano 2011.05.11. 15:58:44

@zulululu: IGEN
a kisebb teljesítményű gumi keményebb keverékből van, ezért rosszabbul tapad (-> kisebb menetteljesítmény) cserébe csendesebb és tovább bírja.

a nagyobb teljesítményű gumik, másnéven utcai verseny/félverseny gumik puhábbak, zajosabbak, hamarabb kopnak és sokkal jobban tapadnak.

Polly-pudli-pötty 2011.05.11. 15:59:45

@Kutykuruty: @deak.atti: Ebben is van valami amit írtatok.
Fater 2007-ben adta el a swift1-et,de hahu-n meg expresszen,stb meg sem hirdette, csak egy helyi apróban kép nélkül. Ahogy megjelent a hirdetés 3napon belül csörgött a telefon,hogy idős bácsi jönne érte most este 8kor. Le sem mostuk,körbejárta,beindította,aztán vitte.
Unokatesóm felrakta a golf III-át,nem is kért sokat érte,de itt jöttek ám a főnökúrak,tesók,mi az alja meg 3zsiguli meg 2hízó és egy kempingbicikli érdekel-e :D
Akik újságot olvasnak komolyabban gondolják ezek szerint.

Bambano 2011.05.11. 15:59:47

@napeti: én nem akarok autót eladni mostanában, a vételhez meg nincs zsé, nekem mindegy, mi van a használtautó piacon.
de a pénzügyi helyzeted meg a személyes adataid világgá kürtölésénél, hatóságok magadra húzásánál tényleg van egyszerűbb megoldás az öngyilkosságra.

Wührer 2011.05.11. 16:01:53

A vezérműtengely és a turbó"javitása" a legjobb, és legmerészebb, a 14es képen a verda tényleg életveszélyes. Pont olyan helyen rossz ahol talán aláfekve, sem veszi észre a kedves érdeklődő, főleg ha sáros is.

sanyi1988 2011.05.11. 16:06:29

Én lecsekkoltam ezt a www.szervizinfo.com oldalt! Szerintem marha jó! igazából azon is csodálkoztam, hogy ingyenes mert elég fasza szolgáltatások vannak. mindenkinek ajánlom, mert én eddig nem hallottam róla, gondolom mostanában indult. ebben az lesz a jó ha sokan használják, kb olyan mint egy autós facebook, csak ennek több értelme van:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.11. 16:11:12

@Bambano: Ezzel miért kürtöl világgá bármit is?
Lehet, hogy egy panelban lakik, és csak a kocsira költ :D

The Good Boy 2011.05.11. 16:11:13

nekem az évek során sikerült két, azaz kettő darab (számomra) ügyfélbarát kereskedővel összefutni (azóta mindkét hely bezárt, a helyük sóval lett behintve:D)
Az első egy kedves negyvenes hölgy volt, aki egy márkakereskedés vidéki egyszemélyes kis szalonját vezette. Oda vittem be az első új autómat csere ügyben. Mikor km, évjárat, típus, felszereltség tisztázása után megbeszéltünk egy nekem is tetsző beszámítási árat, akkor döntött úgy, hogy szemrevételezi a beszámítandó gépet. Két észrevétele volt vele kapcsolatban: 1: szép színe van, 2: nagyon jól néznek ki az üléshuzatok. Az hogy a csomagtérajtón az asszonypajti elhelyezett egy kisebb jelet egy korábbi parkolás alkalmával, illetve, hogy az autón korábban használt ajtó élvédő gyönyörű és jól látható nyomot hagyott az összes ajtón (valamiért alatta végig lekopott a festék), az fel sem tűnt neki. Én jó árat kaptam érte, ő pedig megszemlézte. Pár héttel később ingerülten hívott telefonon, hogy az a használt autó kereskedő, akinek a nevében eljárva beszámította az autót (mivel annyira kis szalon volt, hogy nem volt saját használt autó részleg, szerződéses partner vásárolta fel a beszámítandó autókat) ki van akadva, hogy nem is mondtam, hogy az autó nem hiteles, hanem lizinges, a bank nevén volt, nem az enyémen, így a hasznuk pont elment a kettős átírásra.
Én pedig elmagyaráztam a hölgynek, hogy pont a "szép az autó színe", és a "de jól néz ki az üléshuzat" mondatok között megemlítettem ezt a tényt, azzal együtt, hogy engem jól átvert az eladó kereskedő, mert hitelesként vettem az autót és lízingesként vettem át és csak hetekkel később jöttem erre rá, hogy a forgalmiban nem tulajdonos, hanem csak üzemben tartó vagyok (akkor még naiv és felületes voltam, most már nem)!
Azért felhívtam a figyelmét a boltokban kihelyezett táblák szövegére, mely szerint pénztártól való távozás után...

A másik mókus ezt az autót számitotta be a következőbe. Fél évvel korábban berobogtam hozzájuk megérdeklődni, mennyiért vennék be az autómat egy új vételekor. Akkor mondott egy árat rá, amin érződött, hogy még nem érzett engem potenciális vásárlónak, csak érdeklődőnek, tehát inkább nagyobb összeget mondott annál, amennyi a piaci ára. Végül kb. fél év mulva úgy döntöttünk, hogy a náluk forgalmazott autó lesz az új verda, és felhivtam, hogy álmodjon egy baráti árat a kocsimra, és ha megfelelő, akkor bizniszelünk. Legnagyobb meglepetésemre emlékezett rám, és amikor kérdezte, hogy mennyiről volt szó korábban én kissé nagyobb összeget mondtam neki, mire ő annyit mondott, hogy nem emlékszik rá, hogy ekkora árat ajánlott volna, de kér egy kis időt, utána néz, mennyi lehet az annyi. Pár nap múlva hívott, hogy minden forrása szerint is irreális az ár igényem, legalább 10-15%-al lejjebb kellene mennünk a sikeres üzlet érdekében. Végül személyes találkozás után meggyőztem, hogy neki nagyon is megéri annyiért beszámítani a gépet (azért nem borultam térdre elé:D), és végül megkötöttük az üzletet. kb. fél évvel később az egyik szervizlátogatásomkor megjegyezte, hogy nem kicsit pipa rá a főnöke, mert nem elág, hogy alig bírtak megszabadulni a kocsimtól, de még annyit sem kaptak a gépemért, amennyi az ő 10-15%-al kisebb összegű eredetileg ajánlata volt, úgyhogy volt rajta nekik rendesen bukó.
Szegényemet majdnem meg is sajnáltam (pedig az új gép árából még hat kilót is lefaragtam...:D)
@Bambano:
Tudom vannak gyorsan kopó gumik is (öcsém autóján pl a pirelli F1 vagy mi, éppen kibírt egy szűk nyarat, pedig nem vezet örült módon és nem is olyan autója volt, ami indokolta volna azt a gumit, hanem egy teljesen hétköznapi kompakt), de egy átlag kompaktot általában nem ilyennel szerelik a gyárban

The Good Boy 2011.05.11. 16:19:06

@zulululu: ufo civic, abból is a megjelenés utáni első szériák egyike

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2011.05.11. 16:20:41

The goog Boy! Jól tetted, hogy kicsit megszívattad!

Vágási Matyi 2011.05.11. 16:27:00

Járhatok-e még ebben a szezonban a 2004/7 és 2006/12 havi 195/50 R15-ös, átlagosan évi 9eKM-t futott Pirelli nyárigumijaimmal?

Ha alapjáraton járó motornál felhúzom a két első ablakot - egyszerre és külön-külön is - minimális fordulatszám visszaesés vehető észre, és a klímakonzol világítása is halványodik. Ezt mi okozhatja?

Ismer valaki igazán megbízható és alapos Seat szerelőt/szervízt Tolna vagy Pest megyében?
Szeretnék egy teljes átvizsgálást eszközölni az autón, de erre az eddigi szerelőket nem feltétlenül tartom alkalmasnak.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Virago_1000 2011.05.11. 16:31:36

@BeeTm: "Nem egy németországi autót hoztam be ott is gányolnak rendesen,el lehet felejteni ezt az "ottmindenjobb" dumát."
- El bizony, sok esetben ott rosszabbak a szervizek, mint nalunk. Az aranykezu szerelo ot is ritka, mint a feher elefant.

@kasu:
"A bevándorlók növögetnek fel a német (ilyen szempontú) kultúrához, nálunk a csóróságunk miatt egyre balkániasabb. Így gondolom."

-hat marha rosszul.

Papundekli 2011.05.11. 16:44:04

Szokták mondani, hogy ótót csak magánszemélytől, szerintem meg engem nem érdekel kitől veszem, csak azt adja el, amit hirdet.
Tanulság: egy használt autón több dolog romlik el, mint egy újon, ezért nagyobbat is szophatsz vele. Javaslom mindenki számára legyen akármennyire is körültekintő és gondos, hogy Murphy legfőbb törvénye a gépjárművekre különösen érvényes!

zulululu 2011.05.11. 17:33:55

@The Good Boy: koszi. Haverom kapott olyat ceges autonak anno, igenyes anyagokbol osszerakottnak tunt. Dehat akkor csak tunik. A kerdes sajnos manapsag az, hogy mi nem ilyen? :S

Hurri Kán 2011.05.11. 17:54:45

@Vágási Matyi:
"Járhatok-e még ebben a szezonban a 2004/7 és 2006/12 havi 195/50 R15-ös, átlagosan évi 9eKM-t futott Pirelli nyárigumijaimmal?"

Ha használaton kívül normálisan voltak tárolva, és nem nagyon kopottak, akkor igen.

"Ha alapjáraton járó motornál felhúzom a két első ablakot - egyszerre és külön-külön is - minimális fordulatszám visszaesés vehető észre, és a klímakonzol világítása is halványodik. Ezt mi okozhatja?"

Az elektromos ablakemelő motorjának az áramfelvétele, teljesen normális jelenség.

Szerelő ügyben keress a neten Seat-os fórumot (biztos lesz ilyen az Indexes fórumok között is), és ott érdeklődj szerelő után, ott biztosan tudnak valakit ajánlani, aki ismeri a márkát.

Bambano 2011.05.11. 18:19:14

@Vágási Matyi: hét éves gumival max. a gumisig menj el, azonnali cserére. szerintem.

napeti 2011.05.11. 18:34:40

@Bambano: Te vagy a tipikus magyar autós, aki a homokba dugja a fejét. Azzal, hogy feltöltök egy munkalapot, miért húznék magamra bármilyen hatóságot? Szerintem a www.szervizinfo.com baromi jó ötlet. Ha már tíz éve működne, mostanra benne lenne vagy 20 000 db tuti, leellenőrizhető autó és most nem kellene ilyen cikkeknek megjelenni!

(hero) 2011.05.11. 19:21:21

Én már találkoztam korrekt Nepperrel is! Budapesti és amikor fölhívtam már a telefonba elmondta az autó hibáit Á tól Z ig. Pedig ez egy erősen hajszolni való kocsi volt. A kereskedő mintha a sajátja lenne úgy viselkedett (mondjuk volt neki egy épp olyan csak 10évvel fiatalabb)

Alf (törölt) 2011.05.11. 21:34:10

@Bambano: Én 26 éves gumikkal mentem 25000 km-t problémamentesen. Most elöl 2, hátul 8 éves (raktáron állt 8 évig ) gumik vannak.

Alf (törölt) 2011.05.11. 21:36:39

@Vágási Matyi: húzogasd meg a gumi tüsiket (ha még van) a gumin, ha duplájára meg tud nyúlni, akkor a gumi anyaga még nem teljesen öreg. ha elszakad, akkor vsz az egész gumi elöregedett. valaki mesélte.

Alf (törölt) 2011.05.11. 21:39:36

@ColT: én egyszer elmentem hollandiába egy autóért, kértem az eladót, hogy küldjön fotót a legrozsdásabb helyről, meg, hogy az alváz nem e rohadt.

Mondta, nem rohadt, nem rozsdás.

Kiutaztunk, a küszöbnél a takaró fólia alatt, ami meg volt szakadva az alvázban volt egy akkora lyuk, hogy az alkarom befért.

Mondom neki, ez mi?

Hallgat.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.11. 21:39:47

Azért azt a "csak magánszemélytől veszek autót" hintát se kell ám minden esetben erőltetni. Magánszemély is tud rizsázni, aztán ha belefut egy hasonló kérdez-felelek-szemlézek opcióba bukik, mint Rottenbiller. Nem sok autót vettünk, de nepper szindróma magánszemélynél is befigyel.
Amúgy a felsorolásból kimaradtak a lengőkarok állapota, a szilentblokkok vizsgálata. Mifelénk tilos egyedül használt-autó-vásárlás szemlézni. S kétkörös szemle módban intézzük. Első kör nappali, helyszíni, második kör általunk kijelölt szerviz, s nem fóliázzuk a betont, hanem felemeljük a vasat. Ha az eladó bármelyik szakaszban hezitál, rövid búcsút veszünk tőle és az autótól. Azoktól szintén, amelyik autóról lesír a "ne vedd meg!". :)
Vásárlás szemléjéhez útiköltséget nem igazán szoktunk kérni, mert tartózkodási helytől kiindulva kezdünk el autót keresni. Igen kevés esetben kellett megyehatáron kívül menni. :)
Legutóbb Opel márkakereskedésben dolgozótól vettünk autót. Tuszkolta a srác a szervízkönyvet. Belelapoztam, s egy kérdéssel be is csuktam: - Te, nem a bélyegző mellett ülsz ugye? :)

lcka 2011.05.11. 21:43:46

@protkova:

BMW márkaszervizben kulcsolvasóval szedik ki az autó adatait, nem "bemondásra"

szépen eltárol minden hibát és a KMet

hiénaf1 2011.05.11. 22:22:48

Nagyon hasznosak a tanácsaitok, hála érte nektek!

Egy dologgal kiegészíteném, ami kimaradt. Ez saját tapasztalat.
Röviden, miután azt hittem, hogy mindent átnéztem a kocsin, amit csak át lehetett helyszínen megvettem, hazavittem. Ebben az autóban egy 2 dines cd-s rádió volt, ami működött is, mert kipróbáltam. Viszont otthon észrevettem, hogy a hangerő egy bizonyos szint fölött már nem növelhető, mintha érzéketlen lett volna a szabályzója. Kiszereléséhez meg kellett bontani a műszerfalat, majd azzal kellett szembesülnöm, hogy az egység panelja törött és össze van kókányolva- össze vissza házilag forrasztgatva. Miután visszatettem kódot kért. Az autó könyvében természetesen benne van a rádió kódja, úgyhogy gondoltam semmi gond. Hát tévedtem. A kód nem stimmelt, ez a fejegység nem ezé az autóé. Ja igen, a kocsi kereskedésből lett véve, 3 évesen. Azt gondolom mindenki tudja, hogy egy gyári fejegység nem 20 forint, átalakítani univerzálissá megint csak 20 ezer, ha a csatlakozó átalakítókat és a 2 dint kitakaró és a szabvány magnót befogadó gyári betétet számolom és akkor még magát a magnót is meg kell venni. Kb vásárlástól számított egy hétre kerestem fel a kereskedést, de illetékest az ügyben nem találtam, viszont a tulajdonos számát megadták. Beszéltem vele, de negyed óra beszélgetés után kinyomta a telefont. Szóval ezt a részét beszoptam, még mák, hogy a vételárból tudtam faragni.

hiénaf1 2011.05.11. 22:24:46

Jah igen. Le kellett volna vennem az akkusarut és akkor kiderült volna a turpisság.

tede 2011.05.11. 22:34:08

Annyira imádom a sok okos tanácsot, hogyan kell autót vásárolni, a méteres hosszúságú kérdéslista meg a társai.
A való életben a legritkább esetben tudja az ember azt megtenni, hogy a sok okosságot mind betartja. A való életben nem sorakoznak a jobbnál jobb állapotú használt autók csak arra várva, hogy miután a vevő az alapos kérdezés és vizsgálat után kirostálja a rossz autókat majd megvegye nagy kegyesen a jó állapotú autókat.
A való élet mindig kicsit más, mint ami sok okosságot le tudnak egyesek írni. Van olcsó jó állapotú használt autó, de az átlag vásárló jobb, ha belenyugszik, hogy azt nem ő fogja megcsípni, innentől csak azt kell eldönteni hogy mekkora kompromisszumot hajlandó valaki vállalni és bele kell törődni, hogy jól nem járhat az ember alapesetben, ha mégis, akkor baromi nagy szerencséje volt.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.11. 22:39:23

@tede:

Viszont egy ésszerű rendszerrel mazsolázva a használt autók és a kiglancolt autónak látszó tk-s roncsok között nagyobb eséllyel tudod csökkenteni a "madárnak néznek" effektust.

Valóban felesleges a méteres hosszúságú kérdéslista, de a néma gyereknek apja veri. :)

McK (törölt) 2011.05.11. 23:04:18

"mert ha a hosszú utazás végén derülnek ki további problémák és hiányosságok, kifizettetjük vele az útiköltséget."

Itt hangosan ,vonyítva felröhögtem,és kiléptem a cikk végére..:D

Mert ha nem fizetem ki,mit csinál?
Kinyalja a saját seggét?
Atyaisten..hol él az ilyen?

''autónepper.'' 2011.05.11. 23:08:39

gratulálok totalcár holnaptól megjelennek az okos tojások a telepemen akik mindent jobban fognak tudni az autókról még 1 szerelőnél is:DDDD

McK (törölt) 2011.05.11. 23:12:55

A cikk a valóságtól kb 9586%-ban elrugaszkodott közhely gyűjtemény,ami autó vásárlásra tökéletesen alkalmatlan.
Ha lenne is olyan autó,ami ennek a cseppet sem felületes listának megfelelne,az olyan árban is van,mint amit elképzelt,az a listánk egy tizedénél küld el az anyánkba(jogosan) és eladja az első normális,valóban autót vásárolni óhajtó embernek,akinek nem a másik életének megkeserítése a célja,hanem az autó vásárlás. Az ilyen autónak nem kell cégér,elkél se perc alatt.

Tudnám kivel lehet ezt megetetni..

''autónepper.'' 2011.05.11. 23:13:44

@hiénaf1: úristen ...:DDDD gondolod h szó nélkül hagynám hogy csak besétálj a telepemre és kedvedre szed le az akku sarut??? ennyire hülye vagy vagy csak tetted?

szakadok ezzen a sok profin :D:DDD

McK (törölt) 2011.05.11. 23:16:13

@Doubledecker: Te a MAGYAR céges autókról beszélsz,ami nagyon nem egyenlő mondjuk egy NÉMET céges autóval..

Hurri Kán 2011.05.11. 23:16:53

@''autónepper.'':
Esetleg adjál nekik slagot, hátha le is mossák a kocsit :DDD

McK (törölt) 2011.05.11. 23:23:55

@Doubledecker: "De nem kell a kutyának se, talán a legnagyobb értékvesztésű autók ezek."

Igazi gyöngyszemeket írsz.
A Daewoo Kalos a magas értékvesztésű,mi?
Mikor egy Polo 3 év alatt annyit bukik,mint amennyi újonnan volt a Kalos..
Aham...:D

McK (törölt) 2011.05.11. 23:25:30

A %-os egy dolog..a FORINTÁLIS meg a lényeg.

Bambano 2011.05.11. 23:31:41

@napeti: a tipikus magyar autósnál sokkal nagyobb baj, hogy internet szolgáltatónál dolgozó szakember is vagyok, úgyhogy valószínűleg láttam már olyat, hogy egy adat nem megfelelő kezekbe került.

Ergo én nyilvánvalóan homokba dugom a fejem autós kérdésekben (nem), te meg homokba dugod a fejed adatvédelmi kérdésekben, csak előtte megbeszéled valakivel, hogy utána húzzon rá egy réteg betont.

De mindenki a maga szerencséjének a pogácsa, azt csinálsz a saját adataiddal, amit akarsz. Csak ne lepődj meg, amikor nagy fekete emberek azzal a dumával csöngetnek be, hogy érted jöttünk, nem ellened...

mondjuk ezeket a dolgokat nehezen tudom megértetni egy olyan korosztállyal, aki folyamatosan facebookozik...

@Alf: én meg szoktam lottózni. mindenki máshogy kísérti a szerencséjét. Csak kicsit más lesz a végkifejlet, ha mindketten sorra kerülünk.

''autónepper.'' 2011.05.11. 23:31:54

@KuKori: pontosan ezt pofázom már mióta:D :D

Krisi 2011.05.11. 23:32:21

@Doubledecker: nekem annyi a tapasztalatom cégesautó témában, hogy a cégnél ahol dolgozok mindenki úgy vigyáz a céges kocsijára mintha a sajátja lenne - mert gyakorlatilag a sajátja is, csak a cég fizeti bele a gázolajat + a szervizt is. (nemhiába a legjobb autó a céges autó :) meglepő módon még azok az autók is megkíméltek amiket minden nap más használ.
szóval ilyen is van. ja, és itthon Magyarországon.

amúgy most hétvégén voltam autót nézni, tanulságos volt. kinyomtattam a hirdetést és azzal kezdtem hogy összehasonlítottam a látottakkal, itt jött az első fail: a kocsit 232ezerrel hirdetik, de az órájában még csak 315ezer van (nyilván még nem volt idő visszatekerni) :)

www.hasznaltauto.hu/auto/opel/omega_b/opel_omega_b_2.0_16v_cd_2.0_16v_sedan_kezivaltos_klima-4496605

(erről van szó egyébként)
itt már alapból felejtős volt a dolog számomra - nem azért mert sok lenne a 315ezer km, mert ennek ellenére nem volt rossz állapotban, de valahogy nem szeretem ha egyrészt hazudnak, másrészt ennyire hülyének néznek. amúgy még örülök is neki, most már legalább tudom hogy hogy néz ki egy 300ezret futott Omega :)

''autónepper.'' 2011.05.11. 23:34:17

@gyvy: :DDDDDDDD sőt hagyom neki hogy ki is álljon vele nem?:D

Bambano 2011.05.11. 23:35:51

@napeti: miért jó az neked, hogy kéretlen reklámlevelek terjesztéséhez kiadod az email címed?

McK (törölt) 2011.05.11. 23:42:35

@Krisi: Nem azért az egy húszért,de ez ránézésre egy fonnyadt szemétdomb,egy oldalán 4 színe van, a folt belefúlyás a tipikusan omega betegség helyeken a képről világít.

McK (törölt) 2011.05.11. 23:46:26

@KuKori: Jól nyomod,haver!
Tök igazad van,de ezt a sok fonnyadtpöcsűt nem lehet,és nem is kell meggyőzni.

''autónepper.'' 2011.05.11. 23:46:34

@Krisi: csak szólok hogy 250be lett ez az omega beszámolva:D

Krisi 2011.05.11. 23:46:43

a háromoldalas lista helyett amúgy szerintem sokkal jobb ha elvisszük a gépet egy ingyenes állapotfelmérésre, több cég is foglalkozik ilyennel. amikor eladtam a kocsimat akkor elmentünk a vevőjelölttel megnézni hogy mi a helyzet, aztán amikor megláttam hogy még mennyi mindent kéne kicserélni meg javítani a kocsin csak mégjobban megörültem hogy eladom, és ezeket már nem nekem kell megoldani. aztán az arc végül meg is vette, tudta hogy mi a helyzet a kocsival, másnap egy kocsmában találkoztunk, megittunk pár sört és közben csak úgy szinte mellékesen aláírtuk az adásvételit :)

a mondás meg nagy igazság, hogy használt autót venni olyan, mintha egy másik embernek megvennénk a problémáját :)

McK (törölt) 2011.05.11. 23:47:51

@BeeTm: hűséges olvasója leszek..:D

''autónepper.'' 2011.05.11. 23:48:53

@Krisi: jah és elmész úgy megnézni a kocsit ahogy mck írta h jobb oldalán 4 színü a kocsi :D

Hurri Kán 2011.05.11. 23:53:02

@McK:
Egy ilyen kép semmit nem jelent.

McK (törölt) 2011.05.11. 23:53:17

Az ilyen hülyék jönnek dunsztos üveggel a hónuk alatt,és viszik el a kipufogógázt,hogy a szerelőjük megszagolja,ezáltal állapot felmérve a motort ..legnagyobb derültségünkre..:D

Krisi 2011.05.11. 23:54:22

@''autónepper.'': szerintem inkább 150 :)
@McK: volt annak több baja is, ajtók rohadtak alul, műszerfalon a pontok fele nem látszódott (mindkettő tipikus hiba), a jobb első ajtó meg kb 4 árnyalattal sötétebb, de ez már látszik a képen is.
legjobb viszont az volt, amikor szóltam csak úgy mellékesen, hogy a fordulatszámmérő nem működik, akármekkora fordulaton pörög a motor ott pihen a 0-n.
erre jött a válasz: "azért nem megy, mert lemerült az akksi, ha feltöltöm az akkut akkor már jó lesz"
:D
és mindezt olyan meggyőzően mondta, hogy tényleg hihetően hangzott :)

McK (törölt) 2011.05.11. 23:54:51

@gyvy: sőt. lehet,hogy így,össze vissza színekkel még jobb is,mint a gyári,mert legalább nem kevered össze egy széppel a parkolóban..:D

Krisi 2011.05.11. 23:59:12

@''autónepper.'': azért ne legyek már hülye, hogy megnéztem amikor úgyis a közelben voltam :)

amúgy még azok az emberek is viccesek, aki egy 200ezres autó miatt bejárják az egész országot és Soprontól Békéscsabáig mindent megnéznek, a végére meg már többet költöttek csak nézelődésre mint a kocsi vételára :)

Hurri Kán 2011.05.11. 23:59:31

@McK:
Aki ismeri a típust, tudja, hogy itt-ott rohad, tehát kizárt, hogy ne lett volna már fényezve. Aki olyat keres, ami nem volt, azt nem is kell a neppernek átverni, az átveri saját magát :D

''autónepper.'' 2011.05.11. 23:59:47

@Krisi: én az aksis dolgot akkor szoktam bevetni mikor ég mondjuk a légzsák vagy abs vissza jelzője .... erre meg kérdezi a paraszt az mért ég? ha mert levettem a sarut azt eltarolt valami hiba kódot csak kikkel ütni de azt elengedem az árból erre szokot jönni a válasz ja jó és teljes nyugodsággal veszi meg a kocsit:DDDDDDDDDDD

Kutykuruty 2011.05.12. 00:10:23

Még egy adalék a kereskedésekről. Az előző Focust beszámították. Két nap múlva ránéztem a honlapjukra. Ott volt az általam leadott kocsi szépen kitakarítva, a repedt indexbúra cserélve, 200 ezerrel drágábban mint amennyiért bevették. A Km állása egyezett azzal amivel leadtam. Ha azt veszem, hogy a vevőnek engednek min. 50 ezret, ahogy nekem is 90-et, szerintem korrekt az üzlet. Még a végén elhiszem, hogy amit vettem abban is valós futás van.

Krisi 2011.05.12. 00:19:31

@''autónepper.'': de komolyan, olyan hihetően mondta a tag, hogy szinte én éreztem magam hülyén. mondjuk tény, hogy nem is értek annyira hozzá, lehet hogy túlságosan látszott rajtam :)

meg még azt is megtudtam a telephelyeken, hogy bármilyen autóhoz bármilyen alkatrész "egy tizesből megvan", ezt is hallottam már sokmindenre. másik sláger még a "valójában ez 570ezret ér, mi is bukunk rajta" kezdetű monológ :D

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.12. 00:38:21

@Krisi:

Bár nem autókereskedésben hangzott el:
"Gondoljuk meg, hogy kell-e az autó, mert vinné más!"

Akkor nosza, vigye... :))

Paulybird 2011.05.12. 01:31:01

Hát, ha belegondolok, hogy anyám yarisa lassan tíz éves, és van benne 80k kilométer...
Amikor kellett, vittük az időszakos szervizre, ott gondolom cserélték, amit kellett, mást nem is költöttünk rá.
Itt ott meg van karcolva, én annyit csináltam, hogy az egyik geci helyen lévő sérülést kicsit megkapirgáltam finom csiszolópapírral, és kentem rá egy kis festéket, hogy kevésbé akarjon ott rozsdálni. Egyszer belécsúsztak hátulról, meggyűrődött az alsó szoknya, meg behorpadt a lökös, de mire hazaértem vele a műanyag lökösről szőrén szálán eltűnt minden sérülés. A szoknyát, amit tényleg a faszom se tudja mi a halálért csináléták fémből, meg kikalapálták, vagy kapott tán újat, fasz tudja, kit érdekel. Egyszer a bal első sárvédőjét egyengette meg egy autóstárs, de olyan ügyesen, hogy még a géptető is kapott, de még a túloldali sárvédőt is kijjebb tolta egy kicsit a géptető az élével. A zúzott sárvédőt kikalapálták, de túl nagy gondot senki nem fordított rá, mert olyan a festés rajta, mint az elefánt bőre.
Egyetlen extra benne a légkondi, amúgy full fapad, anyósnak nincs is lufi, ablakok kurblisak, kormányszervó nincs.
Egyébként egy kurva jó autó, soha semmi baja nem volt, és gyanítom, hogy öt év múlva, kb 110e km-mel az órájában is pont ennyire fasza lesz. Vajon mennyit fog akkor érni, 15 évesen? két üveggolyót?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.12. 02:14:25

@Kutykuruty: Csak még nem értek rá visszatekerni ;)

@Alf: Kapott pofont?

@Mityu: Jaj ezt én annyiszor hallom... Csak nem autóval, hanem PC alkatrészekkel. Vigye...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.12. 03:32:51

@Paulybird: Hát reálisan nézve tipikusan "kétkilós" autó lesz 15 évesen.

Ciri 2011.05.12. 05:46:54

@McK:

Pont a múlt héten akadtam összes egy ilyen "fizesse ki az útiköltséget" típusú barommal.

Közöltem vele, hogy ebben a 11 éves autóban (ami az ország legolcsóbb hirdetése volt a kategóriájában) az a legszebb, hogy nem kötelező megvenni.
Oszt' elment.

Shadowbull 2011.05.12. 07:25:50

@Ciri: Faterom arulja a motorjat.

Megkimelt, soha nem volt torve (ebben a kategoriaban nem is talalsz ilyet SZVSZ).

Ot is felhivta egy csavo, aki a kepek alapjan megmondta, hogy ez bizony torve volt.

A masik meg azt akarta, hogy a fater fizesse neki az utikoltseget, ha nem veszi meg a motort....

sb

Shadowbull 2011.05.12. 07:26:50

@''autónepper.'': Te vagy a cikk elejen a kepen?

sb

Kutykuruty 2011.05.12. 08:01:16

@ColT:
Kiváncsi voltam mennyi idő alatt megy el, így időnként ránéztem.
Két hét alatt elvitték és végig a leadott Km-rel volt hirdetve.
A kocsi nem volt lelakva, tökéletes állapotban volt, simán hihető lett volna a kevesebb futás is.

Ciri 2011.05.12. 08:45:15

@Shadowbull:

Sok a barom. Gyomor kell hozzá.
Nagyon nagyon sok ügyfelem volt már, aki egy-két hét után feladta, hogy ő maga hirdesse a kocsit, mert egészen egyszerűen kiborította a sok idióta hívása.

Na most képzeld el, ha a cikkben szereplő "zseniális" technikával még rá is tesznek egy lapáttal.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.12. 09:11:47

@Ciri: Ja, én neten üzletelek, tehát képzeld el egy 10 éves laptop kapcsán az ilyen hívásokat, hogy "Ikszpé megy rajta?" meg "Ezen lehet MSN-ezni?"

Hurri Kán 2011.05.12. 09:37:55

@Ciri:
NE mérgelődj... Anno, amikor ingatlanoztam, ott is voltak ilyen okostojások.
Sajnos már nincs meg az "aranyköpéseikről" vezetett lista. A kedvencem egyébként az volt, aki megkérdezte, hogy a családi háznál, amit kinézett, mennyi a közös költség...

''autónepper.'' 2011.05.12. 10:01:06

@gyvy: há biztos nem értek én hozzá nem vagyok autó szerelő :DDDDDDDDDDDD

@Shadowbull: nem én vok én sokkal fiatalabb vok :DDD

@Krisi: én azt mondom lehet hogy majdnem az összes használt autóra kell költeni a megvétel után olyat úgy sem találsz aminek nincs hibája....

zsozse71 2011.05.12. 10:31:01

Remek összeállítás.
Hiánypótlónak is mondanám, ha pár hete nem találtam volna egy még alaposabb leírást.

Képekkel, checklisttel, lépésről-lépésre:
hogyanvegyunkhasznaltautot.info

Krisi 2011.05.12. 10:34:27

@Ciri: azért az általad említett "fizesse ki az útiköltséget" típusú barmokat általában a nepperek alakítják ilyenné. énis néztem már meg autót, ami sem a hirdetésben szereplő képekkel, sem a leírásban leírt dolgokban nem volt köszönőviszonyban sem. és itt nem arra gondolok hogy két centis horzsolás volt a bal ajtó alatt vagy egyéb szőrszálhasogatások, hanem hogy konkrétan az összes gumi le van eresztve, szarrárohadt alváz, két lámpa is törött volt, a fényezés meg úgy nézett ki mintha három hetet töltött volna a tenger mélyén.

mondjuk ilyet soha nem mondanék hogy fizesse meg az útiköltségemet, mert nem ő mondta hogy menjek oda, csak azt nem értem, hogy mi értelme van egy retusált vagy 3éves képet feltenni, amikor megnézéskor még egy vak is kiszúrja hogy gáz van vele? vagy ilyenkor abban bíznak hogy ha már eljött megnézni akkor el is viszi?

Hurri Kán 2011.05.12. 10:41:34

@Krisi:
Ennél a hozzáállásnál (eladó részéről) csak azt nem értem, ha a valóságnak megfelelő képeket és leírást adsz, egy csomó időt és energiát meg tudsz spórolni magadnak is, meg az érdeklődőknek is...

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2011.05.12. 10:59:45

@Shadowbull: Ez a "fizessekiazutiköltséget" c. baromságot pont a BendeTibi népszerűsíti a Totalcaron belül,mi meg majd jól összecsináljuk magunkat ijedtünkben. :)

Ujságírók,hol éltek ti,baszki?
Cikkeket tudtok csak (néha)normálisan írni,de autóhoz,vásárláshoz közötök sincs.

Szobadísz 2011.05.12. 11:51:51

@J.Wolfram:

Mivel nála van minden papír, (törzskönyv, forgalmi, az eladó által már kitöltött de egyébként biankó adásvételi)amivel az új vevő simán át tudja majd iratni az autót, legtöbbször azt sem kérdőjelezik meg, hogy nem ő a tulajdonos. Ha rákérdeznek, akkor azt mondja, hogy a családból valakié, aki nem ér rá foglalkozni vele, de tud mutatni megbízási szerződést is.

The Good Boy 2011.05.12. 14:05:55

@Mityu: "Bár nem autókereskedésben hangzott el:
"Gondoljuk meg, hogy kell-e az autó, mert vinné más!"

Akkor nosza, vigye... :))"

Nekem meg az tetszik, amikor valamelyik importőr tart valami akciót, és mielőtt véget érne, akkor elkezdik nyomni a médiában a "közkívánatra meghosszabbítottuk az akciót" című remekművet.
Én vizuális típus vagyok, ilyenkor elképzelem, hogy Pista bácsi a tanyáról bemegy május 5.-én a helyi butyuki szalonba (mert általában ők játszották el ezt), rácsodálkozik a legújabb butyukira, amihez május 30.-ig ingyen adják a hidraulikus hajkócoló zégergyűrűt, mire Pista bácsi elsírja magát, hogy ő megvenné, mert ilyenje még amúgy sincs, de ebben a hónapban már a tuskós csirke far-hát akció miatt túlköltekezett, nem lehetne-e a következő havi nyugdíj utánig kitolni az akciót?
vagy ez azért van, mert menő Jancsi vesz magának egyet az akciós verdából, de a heti pláza pitsájának már nem futja az ehavi védelmi pénzből, ezért megkéri az importőrt, hogy pár héttel tolják ki az akciót?
Tehát egyszerűen nem értem a metódust, hogy alakul ki a közkívánat egy olyan dologban, ami ennyire speciális, kézzel fogható (tudom, nehéz bevallani egy bukott akciózás után, hogy legyártottak az akció miatt egy 150 db-os speciális szériát, aztán még a nyakukon van belőle vagy 120, de ez akkor is elég gáz)

Ciri 2011.05.12. 14:06:42

@Krisi:

A faszi még csak fel sem hívott előtte.
Soha nem beszéltem még vele.
Ráadásul kábé 15-20 képet szoktam készíteni (műszerfal, gumik, pótkerék-üreg, stb), aki komolyabban érdeklődik, mindig elküldöm a képeket.

Ciri 2011.05.12. 14:09:45

@BeeTm:

"Cikkeket tudtok csak (néha)normálisan írni,de autóhoz,vásárláshoz közötök sincs."

Soha nem is volt. Álomvilág.

McK (törölt) 2011.05.12. 14:14:32

A probléma a következő.
Különböző emberek vagyunk,különböző igényekkel.
Nem baj,ha valaki igényes,sőt!
De ez esetben a pénztárca nyitási szögét is állítsa az igényeihez.
Tehát,ha felhívja a LEGOLCSÓBB hírdetést,ne kérjen szervízkönyvet,ne hűűűűűhááááázzon a 200 ezer km-en,és ne az legyen az első kérdése egy 10 éves ,800 ezer Ft-os autón,hogy ugye soha nem volt fényezve?
Egyrészt egyszer legalább mindegyk volt,ha más nem a gyárban.
Másrészt pedíg a követelményeket állítsuk összhangba az ellenértékeként általunk kifizetendő pénzel.
Ha sérülésmentes,vezetett szervízkönyves,jó állapotú,hibátlan autót keresünk,fogunk találni.
Csak nem a legolcsóbbak közt,hanem 20%-al drágábban.
Ha pedíg mi a legolcsóbbakból válogatunk,fogadjuk el,hogy ott nem a legszebbek vannak.
Mint ahogy anno,ha DISCÓ-ba mentünk,megfigyelhettük,hogy a csajokat nem az ARO-val,a platóján egy kupac trágyával,abban a vasvillával érkezők vitték el,akik a 60Ft-os boroskólával fél 10-re leitták a tescós polójukat..

Kis-pénz,kis foci.
Nagy pénzből LEHET nagy foci.

McK (törölt) 2011.05.12. 14:22:53

Én ma is adtam el HIBÁTLAN,vezetett szervízkönyves Punto HLX-et..
De az ember kifizette a 900 ezret egy 2001-esért.
Mert nem azt nézte,hogy gittmobilok vannak 750-ért is,hanem azt,hogy volt hozzá két garnitúra új gumi,friss műszaki,összes szervíz számlája,szervízkönyve,két kulcsa,kódkártyája,az autónak GAZDÁJA VOLT,és hibátlan. Mind esztétikai,mind műszaki szempontból.
Jó vásárt csinált.
Olcsón vette?
Nem.
Aki 750-ért veszi,olcsón veszi?
Lehet.
De mire felgumizza,leszervizeli,rendberakja,ennyiben lesz,és még dolgozik is vele azért,hogy ezt az állapotot megközelíteni,se tudja..

Egy a titok.
Értett az autóhoz.
Nem a HÁNY ÉVES,HÁNY KM-T FUTOTT,MENNYI AZ ÁRA szentháromságban élt,hanem MEGNÉZTE AZ AUTÓT,és úgy döntött..

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.05.12. 14:35:22

@Ciri: Én is hiába írtam ki, hogy kereskedők (nem, nem adom oda 25%-kal olcsóbban) és gumirugdosók (nem érek rá hülyéket hallgatni, ócska alkudozási technikákkal) ne is pazarolják az idejüket, mégis megjelent egy csoport kretén. El is lettek szépen hajtva a bús picsába. :)

A leírás bőséges volt és igaz is, nem meseautót árultam, hanem egy őszinte 10 éves csatahajót. Hamar lett is valaki, aki értékelte.

Krisi 2011.05.12. 14:36:12

@Ciri: felhívni azért nem szoktam a kereskedőket, mert akkor olyan huncutságokat csinálnak, hogy pl előre bemelegítik a motort (volt már rá példa), amit nem szeretnék, mert inkább arra vagyok kiváncsi hogy hogyan röffen be hidegen, akár több hét állás után.

@McK: "Egyrészt egyszer legalább mindegyk volt,ha más nem a gyárban."

nade mivan a De Lorean-nel? :)

amúgymeg ilyenek az emberek: azt akarják, hogy az újonnan tízmilliós autó 15évesen, 290ezerért is ugyanúgy működjön mint újkorában. ha meg mégsem, akkor nyilván a másik a hülye és nem ő :)

Polly-pudli-pötty 2011.05.12. 14:38:56

@McK: "Mint ahogy anno,ha DISCÓ-ba mentünk,megfigyelhettük,hogy a csajokat nem az ARO-val,a platóján egy kupac trágyával,abban a vasvillával érkezők vitték el,akik a 60Ft-os boroskólával fél 10-re leitták a tescós polójukat.."

Ezen 5perce szakadok!! :DDDD

Hurri Kán 2011.05.12. 14:39:49

@McK:
Ritka az ilyen... Ahogy feljebb írtam, sok embert nem is kell becsapni, mert becsapja saját magát...

Polly-pudli-pötty 2011.05.12. 14:49:09

@McK: Sajnos a nagy többség az árnál és az emblémánál tovább nem lát. Ha 700-ért kap négyes golfot akkor azt veszi nem az 1.2-ért kínált hibátlan darabot.

Nagy sikere lenne itthon stift1-re húzható bömös,ódi,vw műanyag váznak.Amit lehetne cserélgetni is,mint egy előlapot.
Mind1,hogy egy fos,de jól mutat a ház előtt..

nekend · http://www.jtauto.hu 2011.05.12. 15:44:05

Erről esetleg mi a véleményetek így képről?

www.hasznaltauto.hu/auto/nissan/almera/nissan_almera_1.5_acenta_plus_p2_kituno_allapot-4733096

Elég jó árban van az évjárathoz viszonyítva. Csak kérdés milyen állapotban van.

Hurri Kán 2011.05.12. 15:49:27

@nekend:
Így első ránézésre, az első lökhárító csálén áll, nem hinném, hogy a gyárban így szerelték volna össze...
Ettől még lehet jó az autó, ha nincs túl messze, meg kell nézni agy hozzáértővel.

McK (törölt) 2011.05.12. 16:05:03

@gyvy: Az autó biztosn nem sérülésmentes,ugyanis akkor azt az opciót választották volna.
Ha festegetve volt,az elméletileg nem olyan nagy baj,a lényeg az,hogy miért,és hogyan.
Egy karc miatt lakkozott 200 mikronos elemmel semmi gond,de körbe 4-500 akkal nem kell csodát várni.
Akm legalább elméletileg valós,vagy ha nem is,akkor tökéletes bizonyítékokat szolgáltattak egy perhez..:D

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.12. 16:05:10

@McK:

2003 környékén öcsém kitalálta, hogy autót vesz. Sokat nem ért(ett) hozzá, szerencséjére azért arra ráérzett, hogy ne egyedül májerkodjon.
Felbukkant elsőnek egy Peugeot 406 "meseautó" (by Kukori).
Körbenézzük:
- csilivili fényezés, lemosva, kitakarítva (majdhogynem sterilizálva)
Ami első körös szemlén feltűnt furcsaságok:
- környezet idegen első lökös (értsd erősen kopott, míg az autó fényezése szalon szintű)
- első szélvédő mellett a króm díszléc felül 5-5 centire állt el, mint az antenna
- baloldalon az első kerékdobnál a műanyag ív 3 helyen megtörve
Kérdezem a tulajt volt-e törött az autó? Miért volt a lökhárító és a szélvédő cserélve/megbontva? Visszakérdez miért kérdezem ezeket?
Mondom mert ez érdekel. Azt mondja nem volt törve, illetve elöl baloldalon volt egy kis kocc, fénykép van róla...
Második kör - emelő-alánézek - szemlén kiderült az autó totálkárosra volt törve, az alváz hullámosan megrogyva. :)
Egymillióra tartotta, a valóságban alig ért az autó félmillió forintot. :)

Ciri 2011.05.12. 16:07:31

@KuKori:

"El is lettek szépen hajtva a bús picsába. :)"

:)))

Hurri Kán 2011.05.12. 16:09:10

@McK:
Attól, hogy azt írják, még nem biztos, hogy az :)

Haywood 2011.05.12. 16:09:36

@nekend: A képek nagyon sz@rok, szerintem kérjél e-mailben több nagyobb képet az autóról, amit nem félhomályban csináltak. Amúgy amit egyáltalán nem említ a leírás, hogy törésmentes-e, tehát valszeg volt törve. Ez persze nem baj, csak meg kell nézni, hogy mennyire volt sérült és rendesen megcsinálták -e.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.12. 16:22:52

@Haywood:

A képek csak utómunka után kiálltanak. Egy kis PS tilitolival lehet világosítani rajtuk. Na jó a motortérről lehetett volna nagyobb képkivágással, és pontosabb élességgel is alkotni... :))
Azt ne felejtsd el, hogy tízmillió fotós országa vagyunk. :))

McK (törölt) 2011.05.12. 16:27:36

@gyvy: viszont ha tényleg az,tuti azt írják be..visszafelé sosem tévednek,én még olyat nem láttam,hogy valaki elfelejtette beírni,hogy sérülésmentes.

Hurri Kán 2011.05.12. 16:30:01

@Mityu:
:DDD

@McK:
Beírni sokan beírják...

Ezért is írtam a kérdezőnek, ha nincs túl messze az autó, akkor oda kell menni és meg kell nézni.

McK (törölt) 2011.05.12. 17:15:26

@gyvy: Én értem,hogy beírja,és mégsem az..de ha BE SE írja,akkor az 17000%,hogy annak oka volt...

Hurri Kán 2011.05.12. 17:16:51

@McK:
Jah, igen, így tiszta sor :)

hiénaf1 2011.05.12. 17:22:07

@''autónepper.'': Nem én szedném le te nagyon hülye, hanem Te és akkor amikor csettintek. :D

biga156 2011.05.12. 19:34:06

Azért az őszinte megrökönyödéssel tölt el, hogy - tisztelet a kivételnek - van itt pár elsőre autókereskedőnek tűnő alak (második ránézésre csak piti bűnöző), aki még büszke is arra, hogy lehet a gyanútlan vásárlóit - aki mellesleg a bevételét adja - átverni. Legyetek rá büszkék és ne lepődjetek meg, ha minden jóérzésű ember úgy gondol rátok, ahogy. Tisztelet a kivételnek.

Jelenleg nem Mo-on lakom. Itt sincs kolbászból a kerítés, az autókereskedő itt is pénzből él, és néha biztos ő is megcsinálja a stikliket. De érezhető a különbség. Pl vevőnek néz, nem egy zsák sz.rnak, mint ti. Itt egy használtautót garanciával veszek (pár hónappal) és bizony ha olyan baja van, ami ebbe belefér (nem kopó), akkor kijavítja. A km 10 esetből 8-9-nél biztosan annyi (ugyanis ha kiderül, hogy nem annyi, ő fizet nagyon durván). És még sorolhatnám. És az emberek bizony visszajárnak az ilyen kereskedőhöz.

De ezt hiába mondom, mert majd bemagyarázzátok, hogy hazudok és itt is átvágnak stb. Te, még az is lehet, hogy az is előfordul. De még azt is úgy csinálják, hogy közben vevőnek érzed magad. Olyan fényévekre van ettől a magyar viszony, hogy ihaj. Remélem az életben nem kell Magyarországon kereskedőtől használt autót vennem. Akkor inkább az orosz rulett. Ott esélyesebb, hogy nyertesen jövök ki.

Rocko- 2011.05.12. 20:25:22

@tede: ha kiszakadnál a bontó - 500 ezer forintos kategóriából, akkor rájöhetsz, hogy vannak sokan, akiknek van 2-5 milliójuk autóra, de nem akarnak feltétlen újat. és emellé nem is értenek anyira hozzá.
nekik ez hasznos.

McK (törölt) 2011.05.12. 22:26:52

@Rocko-: Ne haragudj,de ez senkinek sem hasznos,csak sima sztereotípia puffogtatás..

''autónepper.'' 2011.05.12. 22:27:00

@hiénaf1: első csentintésnél olyat lebasznék neked hogy csak néznél:DDD jaaajh gyerekek nőjetek már fel okoskodnak sosem adunk el semmit mert az úgy is vissza hozza:D:D:D

Rocko- 2011.05.12. 22:28:22

@McK: imho, laikusnak hasznos.

CConstantine · http://www.xenu.net 2011.05.12. 22:53:31

Átlag álom-polgár többsége nem ismeri az alapvető használt autós trükköt és igen is hasznos. Én ezt tapasztaltam.

Egy példát ki is emelek: a visszajelző lámpa "trükk". Még rutinos "törött autót kiszúró" haver se vette észre, hogy kiszedték az egyik visszajelző led-et egy Toyota Corolla-ban, amiből kb. 250ezer forint plusz költség lett cimbinek. Ami nem gyullad ki, nem is veszik észre effektus.

Egy csemege használt autó behozatal körül: etax szerint (németből) behozott autó árából 4-5%-ot levonnak, mert külföldi és kevesebbet ér (erre biztosítók KGFB eljárásnál ugranak). Pedig marhára nem mindegy egy karbantartott bömös németből vagy itthon.
Persze itthon ugyanaz 2 misivel olcsóbb (biztosító ezzel példálózik), 25ezer forintba kerülő szakszerviz bevizsgálás után viszont kiderült,hogy min.1.5 milliót kell rá költeni. Még a kereskedőt is meglepte minden második hiba (amiről tudott előre jelezte, ilyen is van!)
Mit tud tenni: jön a szokásos hazai trükk, gányolás és el kell adni vhogy, nem lehet bukta rajta.
(füstölő dízelbe fűrészpor, meg a kuplung hibára fadarab éknek, hogy ne essen be a pedál, stb.)

Nem értek azzal egyet, hogy csomó dolgot cserélni kell, mert használtan vette az autót vki.
Én spec mindenről hivatalos márkaszerviz számlát adtam eladáskor, biztos lehetett a vevő, hogy rendben van az autó, nem kell rohanni azonnal olajat,stb cserélni.

Amiről még nem volt szó és igen fontos támpont: leinformálni az autót márkakereskedőnél. Nem egyszer a 3-4-ik tulaj sem tudott arról, hogy az autó bemutató autó volt, vagy épp durván törve az első tulajnál.
Ide egy intelem: volt olyan márka szerviz, aki a bemutató autó időszakot "kifelejtette" az informálásból, aztán egy másik (cimbora) márkakereskedő is átnézte a múltját, kiderült 3 váltó javítás volt, amiből 1 csere is volt, leégett fékek, stb.

Szóval igen is olvassák el a cikket a laikus emberek. Többiek meg ne ilyen cikket olvassanak, ha annyira "profik" :)

megint 2011.05.12. 23:10:30

Egy kicsit nekem is erősnek tűnik ez a "kifizettetjük az útiköltséget" duma, nem feltétlen tud a nepper, vagy magánszemély sem minden hibát a saját vagy árult autóról. Mikor én árultam az autómat akkor én sem nézettem át az utolsó csavarig, ott az autó vigye el nézesse át, ha tetszik vigye ha nem hát nem. Volt viszont egy kellemes csalódás is, nepperek szokták csinálni, hogy egy magánszemély által feltett autót "segítenek" eladni úgy, hogy rád csörög avval , hogy segít keresni eladót az autódra, felteszi ő is ugyanazt, csak jobb minőségű képekkel, és nyilván drágábban, na most történt, hogy így kellett utaznunk 200km-t, mert talált rá egy komolynak tartott vevőt(akik néha ugyanolyan faszkalapok mint a nepperek), viszont a vevőről kiderült, hogy egy komolytalan fasz, viszont a nepper kifizette az útiköltségünket, plusz ő fizette még előtte a mosást, és a diagnosztikát is, szóval van néhány kivétel, de persze a többség simán átbasz ahol tud. Újabb dieselnél figyelni, mert szándékosan hideg motorral szokták indítani őket, hiszen ők pontosan tudják, hogy melyik injektor hibás, viszont hidegen úgy-ahogy még elindulnak, és így sok embert basznak át, hiszen megveszik, majd az otthoni melegindításnál már alig akar elindulni az autó, gondolom nem kell leírnom mennyibe fáj ez a "boldog" új tulajnak, főleg ha fém van a rendszerben, ilyenkor egy hivatalos szervizben(ha laikus akkor odaviszi) kifizettetik pl 1,5 dci clio vételárának a felét, ez a cliós példa megtörtént, két szegény nyugdíjassal basztak így ki

Krisi 2011.05.13. 00:15:32

@gyvy: kivéve amikor a nepper rak fel hamis képet: biztos úgy áll hozzá, hogy a kamu fényképpel odacsalogat, aztán gondolja hogy ha már úgyis ott vagy akkor gyorsan rádsóz valami szart, csak nem mész haza autó nélkül :)

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.05.21. 15:31:11

@Polly-pudli-pötty: ezen jót röhögtem. NYILVÁN bömös-ódi vonalon jobb és megbízhatóbb és kevésbé szétütött autókat kapsz használtan, mint stift1 vonalon, te szerencsétlen..

kerdesek05 2011.06.07. 10:27:35

@lcka: mindent lehet hamisítani..

kerdesek05 2011.06.07. 10:29:07

@protkova: hát igen. így kell ezt csinálni:)

protkova 2011.06.07. 12:45:44

@lcka: Egy szebb világban...

TakacsLajos1 · http://kozpontiszelloztetes.hu 2013.01.16. 18:08:31

Szerintem vásárlás előtt egy műszaki vizsgasoron elvégzett állapotfelmérés is kell, kibővítve sok szemrevételezéses és nem műszeres vizsgálattal.
Már egy zöldkártyás bemérés is nagyon sokat elárul.
Aláfekvéssel, csápos emelő nélkül egy profi szerelő se tud túl sok mindent megvizsgálni alaposan.
süti beállítások módosítása