Pörkölődjünk vagy fulladozzunk?

  2011. május 09. - Stump András Címkék: vélemény bmw lexus

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Egy gondolat a távol-keleti dizájntrendekről
2015-06-09 13:14:30

Ma reggel láttam egy fess Kia Opirust, és ez jutott róla eszembe: Miután kimerengtem magam, találtam az

Lada? BMW? Toyota? Jól megvannak egymással
2015-04-25 14:05:19

Amikor meglátod a hőerőművet, akkor kell figyelni, ott van jobbra a Brezova Gokartland. Nekünk még hajnal van

Olcsón vettem, drága lett
2015-03-15 07:27:33

Úgy ültem neki az első galantos posztomnak , hogy megírom a sztorit az autóvásárlás első pajzán

Lopni megy a Nissan
2015-03-04 18:48:48

Vissza kell szívnom, amit néhány hete, a GT-R LM Nismo, a.k.a. száguldó tacskó bemutatója után írtam a Nissan

A nagy szén-dioxid, Euro iksz, emissziós őrületben, az egyre növekvő ózonlyuk alatt melegedő üvegházban, savas esőktől áztatva, tűnő esőerdőkből kihaló biodiverzitástól rettegve gyakran elfelejtjük, mi miért történik körülöttünk. Minél kevesebb szén-dioxidot nyomjon ki magából az a nyomorult autó, bánom is én, mit fogyaszt! Ha már kormol, legyen legalább Euro hatos! Kicsit összemossuk néha a fogalmakat, na.

Kezdjük az egyszerűbb esettel, amit minden prospektusban kötelező már megadni: a CO2-kibocsátással. Ezzel a számadattal próbálja kordában tartani az EU az autógyártókat, sajnos egy kissé elfuserált mérés alapján, de a lényeg az, hogy ami üzemanyagot elégetünk, abból jórészt szén-dioxid és vízgőz lesz.

Lehet az bionak csúfolt etanol vagy dízel, metán, propán, vagy sima benzin, a szénhidrogének elégetésekor ideális esetben ez a két gáz keletkezik, ami nagyjából meg is felel a valóságnak. Mivel a vízgőz nem bánt minket, a CO2-re mutogatunk ráncolt homlokkal, hiszen minél nagyobb koncentrációban van jelen Földünk légkörében, annál jobban begerjed az úgynevezett üvegházhatás, ami egyensúlyi helyzetben kellemessé teszi a klímát a bolygón, de úgy tűnik, sikerült kibillentenünk, vagyis ha így megy tovább, előbb-utóbb megpörkölődünk.

Miért is van ez a túlzott üvegházhatás? Hát a nagy fogyasztású autók miatt, ha csak a közlekedést nézzük, és szeretnénk leegyszerűsíteni a problémát dedós szintre. És miért nem közlekedünk akkor egyhármas szívódízelekkel? Hiszen már a nyolcvanas években feltalálták ezeket a négy liter körüli fogyasztású, krehácsoló remekműveket, amiket oly gyakran sírunk vissza a mai napig. Hát, jó kérdés, a kényelem biztos szerepet játszik, meg a marketing által belénk sulykolt lóerőimádat, de van azért hátulütője is a kamrás dízeleknek.

Elsősorban a korom meg a nitrogénoxidok. A kormot talán nem is nagyon kell magyarázni, mindenki ismeri, bár egy jól beállított, karbantartott régi dízelnek nem kell feltétlenül úgy okádnia a briketteket, mint némelyik elhanyagolt Ikarus a városban. De kétségkívül jön belőle részecske, amit a mai nomenklatúra szerint a szálló por kategóriába sorolnak, és ez árt az emberek, állatok egészségének, ha nagyobb koncentrációban fordul elő, nevezetesen nagyvárosokban.

Ahol nem alakul ki szmog, ott pöfékelhetnek a régi dízelek minden ártalom nélkül, hiszen hamar felhígul, elvegyül a szélben a korom, és úgy már nem bánt senkit. De a nitrogénoxidok mellett – amiket szintén bőségesen termelnek az emissziós normáktól érintetlen gázolajosok – a korom az, amitől fulladoznak a városlakók. Amennyiben még nem olvasta volna Csikós Zsolt koromosztályozó szakdolgozatát, feltétlenül tegye meg, ha már idáig leküzdötte magát ebben a blogposztban. Hozzá tartozik még szakértő olvasónk reakciója, az is tanulságos.

Ott tartottunk, hogy jó lenne a dízel, mert keveset eszik, ergo keveset büfizik, csak az büdös. Itt jönnek a képbe az Euro 1, 2, 3 és a többi emissziós normák. Ezek eleinte a benzineseket kényszerítették katalizátorra, lambda-szondára, okos befecskendezésre, a dízelekkel engedékenyebbek voltak, de mára (az 5-ös számúnál tartunk jelenleg) azokat is szinte ugyanúgy szorongatják, jöhetnek a részecskeszűrők, adalékok, 2000 baros injektorok. Vegyük észre, hogy az Euro normák által előírt határértékek szén-monoxidra, szénhidrogénekre, nitrogénoxidokra és részecskékre vonatkoznak, vagyis azokra az égéstermékekre, amik a vízgőzön és a CO2-n kívül képződnek a tökéletlen égés miatt. Ezek azok, amik a városlakókat bántják, mert ott nagy a koncentráció. A fogyasztáshoz, szén-dioxidhoz, üvegházhatáshoz semmi közük.

Ha egészen precízek akarunk lenni, egyébként van közük, mert főleg a modern dízelek, amiket leszoktattak a szemmel látható koromokádásról, jellemzően többet fogyasztanak, mint őseik. Tudom, sántít egy kicsit ez a kijelentés, mert nehéz összehasonlítani egy 1,6-os, 54 lóerős szívódízel Passatot a mai leggyengébb, 105 lóerős 1,6-os TDI-vel, de azonos kategóriában nehezen találunk a régieknél kisebb fogyasztású gépet. Előbefecskendezés a finom járásért, utóbefecskendezés a kipufogógázért, részecskeszűrőégetés, miegymás - túl sokan állítják, hogy az Euro 5-ösök többet fogyasztanak, nem lehet hazugság.

Nos, akkor itt van ez a tüneményes hibrid Lexus, amit szembeállítottunk a 118 dezsővel. Lehet kémcsővel méregetni, de lényegében ugyanannyit fogyasztanak. Melyikkel tisztább a lelkiismeret?

Aki vidéken jár velük, lényegében mindegy. Ami kijön a dízelből, ha egyáltalán káros, elfújja a szél. De járhat akár húszéves kormolóval is, az se bánt ott senkit. Viszont a városlakókkal jót tesz a hibridvásárló. Keveset is eszik, csendes is, és az Euro 5-ös benzinemisszió már tényleg majdnem hegyi levegő. Még ártatlanabb szemekkel csak az nézhet, aki nem csak kisfogyasztású benzinessel jár, de meg is gondolja, hová. Véleményem szerint ezzel sokkal többet lehetne tenni, mint a látszólagos fogyasztáscsökkentéssel. Az előállítás energiamérlegébe, a biológiai lábnyomba most ne menjünk bele, túl messzire vezetne. Köszönöm, hogy elmondhattam, hátha okul belőle valaki.

Vélemények a "Traktor vagy tuja*?" című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr812888945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akira2 2011.05.09. 07:10:55

" Az előállítás energiamérlegébe, a biológiai lábnyomba most ne menjünk bele, túl messzire vezetne."

Pedig az a lényeg, nem az üzemanyagfogyasztásból származó széndioxid...

olcsójános 2011.05.09. 07:13:31

Ismerem ezt a BMW-t, ha padlózva araszolsz a városban akkor sem eszik többet 3,5 liternél. Bármikor lever egy ilyen kamu hibridet. Gondolom autópályán nem lehetett 70 fölé menni, nehogy lemaradjon a Lexus.
Komolytalan próbálkozás, még egy fapados golfot sem tudna lenyomni.

Gomulka Béla 2011.05.09. 07:16:16

Az új autó eloállításának kornyezetterhelése biztosan nagyobb, mint a régi autó fenntartásának kornyezetterhelése. Ez még az Ikarus buszokra is igaz. Nagyon valószínu, hogy a Lexus eloállítása nagyobb terhelést jelent, mint a BMW-é, bár az új és a régi kozotti kulonbséghez képest elenyészo a differencia.
Csak kozben világválság van, gazdasági lekonyulás (na jó, odahaza nem, mert ott a Viktor mindent helyrehoz, de máshol igen), és arra, a hangadó hozzáértok szerint a termelés és a fogyasztás a válasz. Ezért kell a TC tisztelt ojságíróinak folyvást unalmas új autókat tesztelni, ezért dol reklám a csapból is. (És ennek a világ-attitudnek deriváltja az a nézet is, hogy ha régebbi autó, akkor legyen nagy és benzines és még nagyobb, de ez nem tartozik ide.)
Fogyasztunk vagy védunk? Egy valoggal két lovat ...

Dornier28 2011.05.09. 07:28:04

Nos, azért a pénzért amennyiért ezeket adják, már autót lehet venni! A másik: 3,5 liter? Ekkora ökörséget! Lassan egy energia forrás lesz? Milyen teljesítményre képes egy ilyen autó. Tolják? Szumma szummárum, a teljesítményhez energia kell! Bicikli kell nektek. Az igen, olcsó, környezetkímélő, tényleg 3,5 litert eszik (iszik) a gazdája a kocsmában.
Csókolom az okos fejeteket.....

Amanitin3 2011.05.09. 07:41:04

Nem tudja valaki véletlenül, hogy a korom kibocsájtást milyen technikával mérik az EU illetékesek?
Na csak mert tömeg/távolságban van megadva a határérték. És mert a modern dízelek kibocsájtása eltolódott egy olyan mérettartomány felé, ami
- a dpf nem szűri ki
- lebeg a levegőben

2011.05.09. 07:49:10

Nekem tetszenek a BMW-k, de ha most választanom kellene, biztosan a japók kocsiját választanám. Az, hogy nem romlik el, fontos szempont. A mi cégünknél, igen ritkán cserélnek autót. Az a helyzet, hogy a 700000 km-t átlépett 10 éves Toyoták jelentősen jobb állapotban vannak mind motorikusan, mind rozsdásodás szempontjából, mint a fele annyi idős és fele annyi kilométert futott Fordok vagy Mercedesek. Aztán, hogy melyik fogyaszt pár decivel többet vagy kevesebbet, ezek után másodlagos kérdés. Igaz, ezek kisteherautók, de azt hiszem, szgk-kra is ez érvényes.

2011.05.09. 07:51:36

T. Index.hu! Cseréljétek már le ezt a blogolóprogramot! Minden második hozzászólást megesz. Hogy lehet évek óta ilyen sz@rt használni? ÉS minden posztnál szidja pár ember.
Na, ez se biztos, hogy elmegy...

Pernahajder Viktor 2011.05.09. 07:53:49

Lexust hol gyártják? Ha Japánban, akkor már az egy tonna olaj, ameddig ide eljön.

robincook 2011.05.09. 07:55:07

Egy tartós 200-as tempónál kijönne a különbség fogyasztásban…

Nor- 2011.05.09. 07:58:32

Egy aprócska adalék a fogyasztási adatok mellé:
A teszteket nem a magyarországon kapható (kvázi hitelesítetten és elfogadottan) nagy %-ban vizet és egyéb szemetet tartalmazó üzemanyagokkal mérik a gyárban.
Tankoljatok az osztrákoknál vagy a németeknél egy normális kúton, és meg fogtok lepődni, hogy a fogyasztás minden normálisabb kocsin csökken.
Méghozzá nem is kicsit, 10-20%-okkal!

Na igen, ott picit drágább a benzin, de cserébe azt is kapod amiért fizettél ...
És a végén ajró/km alapon olcsóbb lesz mint a magyar "olcsó" benzin vagy gázolaj ...
Speciel az osztrákoknál a gázolaj általában hasonló áron van (becsületes diszkont kutakon) mint magyarországon, csak éppen sokkal jobb ...

Dassler 2011.05.09. 08:08:38

Zsiráf effektus, egyik se kéne ennyiért. Na nem (csak) az áruk miatt, hanem mert egyikben sem férek el. Az 1-esbn beleér a fejem a plafonba, de még a 3-asban is a látóterem felét a tetőkárpit teszi ki, ráadásul össze ér a vállam az anyósülésen ülővel a térdem meg majdnem beleér a kormányba. Lexus - a cikk tárgya, ill. a 200/250-es - detto. Pedig a 200cm-em manapság sztem már nem annyira kiugró.
Tizen miliókért meg bőven vannak jobb autók mindkettőtől - bár azt hiszem, hogy aki ebben az árkategóriában gondolkodik, az elsősorban már nem az árat nézegeti - minden szempontból,még akár házon belül is. Hamár 12-tőt kiadok egy autóért, akkor inkább 15-17-tet egy 5-ös Bömösért vagy egy GS-ért.

Gomulka Béla 2011.05.09. 08:09:44

@Nor-: Ha a Lexus Japánban épul (ref. Pernahajder), és egy tonna olaj árán lehet elhozni - ugyanez áll az osztrák kutakra is. Sopronból át lehet járni, Kecskemétrol már nem annyira. (Persze a MOL, vagy ki is adhatna jó benzint/olajat - hasonlóképpen a nagynéném is lehetett volna a nagybátyám, ha úgy alakul hogy golyókkal szuletik ...)

Shadowbull 2011.05.09. 08:14:47

Sikerult osszehasonlitani egy full fapad 1er-t egy fullextras Lexussal?

Gratulalok.

A fedkomp meg a valos meres kozotti elteres erdekes, nekem egyik BMWnel sem volt soha nagyobb az elteres 1-2 tizednel .

sb

Nor- 2011.05.09. 08:17:14

@Gomulka Béla: Itt nem az a lenyeg hogy NEKED tenylegesen mennyi penz/ido/energia elmenni normalis gazolajat venni, mert ez teny.
Az volt a lenyeges a mondandomban, hogy NORMALIS uzemanyaggal nincs is az a teszt annyira elrugaszkodva a realis fogyasztastol.
30%-al biztosan nem, mint ahogy azt a tesztben emlitik ...

Ezt sajat tapasztalatbol mondom, hosszu-hosszu utak tapasztalatabol.
(Pl. Mercedes sprinter magyar uzemanyaggal 110-es tempo mellett 12-ot eszik, nemet/osztrak uzemanyagbol 10-et)
Es ezt nem 200 km-en mertuk, egy nemet ut also hangon 2500 km amit menni szoktam ...

Pernahajder Viktor 2011.05.09. 08:21:29

Még az is felvetődött bennem, mert csóró magyar a gondolkodás módom. egy ilyen hiper hibrid megvásárlása 10+ éves korában mennyire lesz orosz rulett? Van egy olyan érzésem, hogy ezeket a gar lejárta után épeszű ember nem veszi meg.

Palex 2011.05.09. 08:24:36

Arra nem tért ki a cikk, hogy a 118d menetteljesítményei egy nagyságrenddel jobbak, mint a CT200h-é, inkább a 116d-vel kellett volna összehasonlítani, akkor lennének azonosak a "feltételek".
Amúgy meg érdekes, hogy a nagyobb, nehezebb 320d-vel kisebb fogyasztást ért el anno a TC. Ennyit egy 118d akkor fogyaszt, ha botlábbal, vagy digitális üzemmódban vezetik.

Shadowbull 2011.05.09. 08:26:48

@Pernahajder Viktor: 10+ eves korban szinte minden hasznaltauto orosz rulett.

Egyebkent meg a Prius hibridrendszere hiresen megbizhato, es nem csak a Toyota szerint.

sb

Pernahajder Viktor 2011.05.09. 08:39:01

@Shadowbull: nyilván. De a várható költségek szempontjából nem mindegy mi romolhat el. Szóval egy légtömegmérő/gyújtáshíd/lambda szonda sem olcsó, de azt gondolom a hibridben lévő megfelelőik egy nagyságrendel többe kerülnek. De ha az a tapasztalat, hogy bírják, akkor jó :-)

GiXXXer 2011.05.09. 08:52:04

@Pernahajder Viktor: ha a hitvány ruhákat, meg az óccó cipőket megéri behajózni távol-keletről, akkor az autót is.
Szűk 20.000$ egy fagyasztós, 40 lábas konténer szállítása, kamionnal Józsefvárosig, onnan vonattal Hamburgig, majd hajón Osakáig. 40 lábon 4 autó fér el, hűtés nélkül bizonyára sokkal olcsóbb, számolj utána.

Papp Sanyi 2011.05.09. 08:54:37

4.4 millió a Mark Levinson csomag? Ahogy néztem, csak első és hátsó toronymerevítő és defektjavító van pluszban a hangcucc mellé. Így ez nem kicsit lenyúlás, mert lehet brutálisan szól a dolog, de ennyiért egy hifista is olyat épít, hogy besír a tulaj.
@Pernahajder Viktor: Japánban gyártják, ofc.

mikrovp 2011.05.09. 08:58:55

Meg vagyok nyugodva. Ezek szerint normál használatban a mai autós csúcstechnika is megeszik kb. 5,5 litert. Az én közel 20 éves technikám meg 7-et. Tudom, összehasonlíthatatlanul kényelmesebb a mai, meg valamivel (habár városban meg környékén ebben nem vagyok biztos, tapasztalat!) jobban is megy, de ez az alig több, mint 1 liter megtakarítás a sok-sok milliós felárért nem tűnik soknak. Nem gondolnám, hogy ez a jövő útja, no.

Schütii 2011.05.09. 09:00:53

Egy kötekedő fasz leszek most: Bandi, BMW-é és nem "BMW-jé"

Vagy talán ez is a Bandijé?

mükkemakk 2011.05.09. 09:01:38

Keveset autózom, inkább bicajozok a környezettudatosság jegyében. Ingyen a BMW kellene természetesen, 135i vagy 1M változatban. Na jó, a traktorhangot is szeretem, egyébként eljárhat 3.5 literből, elméletben lehetséges.

A tuja egy műszaki alkotás, oda jár a pont, innovatív termék volta miatt. Mindkettő jó autó, csak drága....

DrSzoke 2011.05.09. 09:06:55

@kermi:
Latom a lexus sosem romlik el cimu marketinghorgot te is bekaptad.
Nekem 2X volt lexusom.Eloszor es utoljara, 4 eve egy gs 300.Feneketlengyomru kacat.Soha tobbet.A hatso futomuvet 5X vizsgaltam at centirol centire,mi a frasz kopog benne.Semmi,de kopog.A tesztbol az derul ki,ezt azota sem tudtak megoldani hogy kussoljon....

Schütii 2011.05.09. 09:08:28

@mikrovp: a Saxo is (közel)20 éves vas, oszt annak elég a 3.7 (néha). Nem is kéne fejleszteni az autókat, ma is Saxo-kat kéne gyártani. Ki a fene érti ezt?

Schütii 2011.05.09. 09:11:41

@DrSzoke: Az öcsém Borájának a futóműve meg nyekeres, mint a lőcssszekér, pedig nem lóg semmi. A szerelő azt mondta, meg lehet csinálni, de kb. 50 km múlva megint nyekeregni fog. Pedig az kivállló német teknika...

Phrascarica 2011.05.09. 09:14:27

@Nor-: ezt az osztrák gázolajjal kevesebbet fogyaszt nekem nem jött be, hajszálra ugyanannyit fogyasztott, a némettel és a franciával na meg a spanyollal és a portugállal is, nem egy autóval, hanem az összessel amivel külföldre mentem.

Stump András 2011.05.09. 09:15:04

@Palex: Az a szomorú helyzet, hogy nem megy jobban a 118d a CT-nél. Szubjektíven igen, de nem tudsz elmenni előle, ha mögötte vagy, esélyed sincs előzni. Próbáltuk. És hogy a 320ed kevesebbet fogyasztott országúton, mint a 118d sok várossal, araszolva, klímázva, nem csoda. Persze ettől még gondolhatod, hogy falábúak vagyunk.
@Shadowbull: Mi is meglepődtünk a BC tévedésén, de nem találtunk mérési hibát. Hogy az egyik fapad volt, a másik fullos, az ebben az esetben szerintem nem sokat ront az összehasonlításon.

konrada 2011.05.09. 09:21:15

Ez a totoya féle hibridlánc hülyeség.
Olyan fajta amelyen (legalábbis remélem) mindenki nevetni fog 10 év múlva. (Túl bonyolult, nem hatékony.)

Ma inkább egy takarékos diesel, 1-2 év múlva meg egy olyan kiterjesztett hatótávolságú hibrid, melyben a belsőégésű motor csak agregát, mely akkor kapcsol be, mikor a még elviselhető méretű (és árú) aksi merül.

Mindkettő jóval kevésbé bonyolult. (Persze utóbbit azoknak, akik nem naponta akarják letudni a Bp.-München távot, munkábajárásra napi 50-100 km-rel. Annyit képesek lesznek kezelni gyakorlatilag úgy, hogy csak a konnektorba kell bedúgni. No az már valós megtakarítás lesz.)

Palex 2011.05.09. 09:23:33

@Stump András:
András. Ha jól láttam az útvonalat, talán a tizede lehetett város...
A többi útvonalon meg a 118d 5 literhez közeli fogyasztást produkál. Pályán felülről, országúton alulról közelítve.
A két autó között meg 2mp van 0-100 intervallumban. Ez általában azt is tükrözi, hogy érezhető különbség van a két autó menetteljesítmények terén.
Esélyed sincs előzni akkor sem, ha én megyek a 118d előtt országúton, és nem akarom, hogy megelőzz, pedig csak 110LE-s diesel autóval tenném ezt.
Pályán kipróbálva ezt, kijött volna a különbség.

Altaïr 2011.05.09. 09:24:00

Azért ahhoz már pofa kell, hogy egy ilyen összehasonlításból azt hozza le a zújságíró, hogy a béemvé a jobb (az eredeti cikkről beszélek).

Nor- 2011.05.09. 09:26:53

@phrascarica: Nem jo kocsival nezted.
Nekem is volt anno olyan kocsi ami pont ugyanannyit evett, mert nem allitotta a computer a dusitasi aranyt, a gyujtast, stb.
De amelyik allitja, ott bizony ugyanezt veszed eszre a 95/98 benzin osszehasonlitasban is.
Amelyik meg ugyanannyit eszik 95bol is meg 98bol is, az ugye ertelemszeruen elavult technika ...

Nekem konkretan az auchan-os "tuti olcso" gazolajbol megevett a sprinter 18-at egyszer (nem eliras!), holott nagy atlagban ahogy kozlekedem vele 120 korul, max. 12-ot szokott kajalni.
110 alatt drasztikusan csokken a fogyasztasa amugy. (a jelzett 10 liter kornyekere, picivel ala is)
Ja igen, ez egy 2.6m magas, 2 meter szeles, 3.5 tonna ossztomegu jarmu, nem egy suzuki maruti ...

Pernahajder Viktor 2011.05.09. 09:27:58

@GiXXXer: szóval ha 20k dodót veszünk, mert fagyasztani nem kell, de kell biztosítás ami több mint a Nike utánzaté :-), akkor az egy autóra 5k, ami /180 folyamon 900k forint, ami több mint 2000 liter diesel Kisker Áron:-)
De nem vitatkozni akartam, csak, hogy mindenképpen hátránnyal indul az originál Japán autó, vagyis ha a BMW-t veszed, véded a környezetet :-))

ruhaszarito 2011.05.09. 09:35:58

Azert ez a cikk remekul mutatja, hogy a mai hibrid szinte azonos menetteljesitemeny mellett ugyanannyit fogyaszt mint a dizel.
Az mas kerdes, hogy autokent meg nem tudja elerni egy dizel szintjet sem :)

Schütii 2011.05.09. 09:39:03

@Shadowbull: Kíváncsi vagyok, hogy egy fullos 118d mennyivel fogyasztott volna kevesebbet. (gyanítom inkább csak többet)

Schütii 2011.05.09. 09:41:45

@phrascarica: végre valaki, akit nem vakított el a "nyugati" üzemanyag fogalma.

Phrascarica 2011.05.09. 09:43:12

@Nor-: "a computer a dusitasi aranyt, a gyujtast"
miféle dúsítási arány, miféle gyújtás? Dízelnél, viccelsz?
"Nekem konkretan az auchan-os "tuti olcso" gazolajbol megevett a sprinter 18-at egyszer (nem eliras!)"
kb 4-5 éve 98% itthon Auchanos gázolajjal járok, ráadásképpen, tehát nekem aztán jelentősen kellene éreznem.
...ja és valószínűleg ugyanaz a motor van mindkettőnk autójában a 2.2 CDI valamilyen verziója. Nehezen tudom elképzelni a 20%-ot, de ha igen annak is megvan a magyarázata, de egészen biztos hogy nem a gázolaj minősége. Pl egyszer Görögország felé 6 liter alatt fogyasztott az autó, aztán kiderült hogy 110 km/órás vihar volt hátulról :)

Shadowbull 2011.05.09. 09:46:26

@Schütii: Valoszinuleg tobbet evett volna.

Csak ha fikazzuk a BMW egyszeru belsejet, es elamulunk a bortol a Lexusban akkor minimum el kellett volna mondani, hogy a BMW-be is rendelheto szinte minden.

A masik meg az, hogy ez erosen kifuto modell, az iden jon az utod.

sb

Shadowbull 2011.05.09. 09:47:48

@phrascarica: Meg en sem tapasztaltam soha merheto kulonbseget a magyar es a nyugati uzemanyagok kozott.

sb

Phrascarica 2011.05.09. 09:51:16

Ezeknek az autóknak az összehasonlítása egyébiránt teljesen felesleges, csak olyan szempontból hogy a magyar eladási listákban, abszolút periférikusak, mivel az összes eladás a kettőből együttesen is csak egy kerekítési hiba a 2. tizedes után.

LAPoska 2011.05.09. 09:54:42

kell a raknak az uj auto... a husonvalahany eves crx vti is ellmegy 6liter kornyeken, es ellmegy mind a ket auto mellett is ha kell, na meg a szervizeles se olyan draga, aztan meg nebeszeljunk arrol, hogy mennyi CO2 sporolunk meg azzal, hogy nem egy uj autot gyartottak le nekunk... es a tulzottan megszokot kenyelemrol is majd leszokunk, ha majd a fejunkre pottyan valami az egbol... ;-)

jujdejo 2011.05.09. 10:04:05

nekem nem kellen hibrid semmilyen áron.
10 éves focusom 5.3at eszik, van benne 220000km, nem adja jelét hogy elromlana, városban ritkán használom mert utálok városban közlekedni, ha kell inkább gyalogolok/biciklizek. 4 éves traficom(németországot járom vele csak) 7.3-7.8at eszik autopalyan 130as tempoval(jo neha 150el is) és 2 tonna üresen-nem egy élményautó de szerintem kib*szott keveset eszik. barátnöm 2 literes 16 éves 480as volvoja siman bepuszil városban 10-12 litert, viszont oda-vissza melóba naponta 7 km. még jó hogy az akkor 24 éves 1.6d golfom evett vegyesen 4.5 litert úgy, hogy minden nap azzal jartam melózni debrecenben, hétvégén meg haza, igaz nem ment valami vehemensen, de ment-ehhez képest tényleg fejlödés a focus 5,3as fogyasztása, mivel a ford majd 1.5ször akkora tömegre is. már csak azt nem tudom hogy mire akartam kilyukadni...ja hogy dizellel takarekosabban lehet autozni de jobb a benzinessel, fogalmam nincs.ilyen árak mellett sokat dob a dizel vezetési elményén az is hogy mennyi egy teli tank-és milyen gyakran

P12_dCi 2011.05.09. 10:08:46

@Shadowbull: Most ez a divat a tc-n.... A múltkor a 9 éves Espace-t hasonlították az 1-2 éves egyterűkhoz, most meg a vadi új lexust a hét éves BMW-hez.

Rendkívül korrekt.....

Alf (törölt) 2011.05.09. 10:14:24

mai technikával egy akkora és olyan teljesítményű autó, mint a citroen kacsa, elmenne kb fél - 1 literből. 1940-es években fogyasztott 3 litert.
De persze az igények változtak, szóval ma már az nem lenne "autó"
Pedig városban simán el tudna mászkálni vele egy család, fejenként fogyasztva 2,5 dl benzint 100-on, ami azért elég (környezet)baráti.

Nor- 2011.05.09. 10:29:44

@phrascarica: Ertelemszeruen a gyujtast es a dusitast azt benzines kocsikon kell ertelmezni, mivel anno a 95/98 peldat AZON mertuk le.

Sprinter: CDI 316, 2.6os, 158 loero.
Ennek meg ugye az adagoloja van vezerelve. (Ugye, legtomegmero, amit gondolom te is cserelgetsz evente legalabb 1x ...)

Konkretan gazolajbol eddig a legjobb, legstabilabb minoseg a lukoil kutjain volt, bar fel eve amikor utoljara tankoltam otthon lukoil kuton, azzal se stimmelt valami.
Tavaly nyaron meglepoen jo gazolaj volt a zugloi shell kutakon, alig par forinttal dragabban mint a diszkont kutak ara.

Az emlitett szeltolo megoldas egyszer M3-ason jott ki, odafele 110/14 liter, visszafele 150/11 liter, ducatoval.
De akkor viharos szel volt ...
A sprinteres atlag adatokat mostaniban minden uton hozta, 9.8~10.2 liter/100 jott ki ugy, hogy az ora "hitelesitve van" 2%-on beluli hibara GPS-el.

Telek 2011.05.09. 10:33:16

nem tudom, hogy ti hogy vezettek, de legyen elég annyi, hogy az én két éves, automata váltós 520d-m elmegy vegyesen 5,8 l gázolajjal. (kijelző szerint 5,6 :P) 225-ös kerekekkel, úgy hogy nem spórolósan vezetek.

LBL 2011.05.09. 10:39:20

Ezek nem országúti cirkálók, egyik se. Városban szokás őket használni, maximum elővárosból bejárásra, mondjuk fele város, fele országút.
Ehhez képest nagyjából 90% országút, 10% város tesztet nyomtatok vele, ahogy elnéztem a térképet.

rbalint88 2011.05.09. 10:42:11

hasonlítsátok össze a lexust mondjuk egy golf 1.2 tsi és tdi bluemotionnal meg egy c4 e-hdi-vel, hogy úgy milyen fogyasztási és környezetterhelési adatok jönnek ki. vagytok rá elegen a szerkesztőségben, hogy meg tudjátok oldani és annak még értelme is lenne. ahogy többen írták, ezeknek az autóknak az eladásai a hibahatáron belül mozognak, míg amiket felsoroltam, kelendőbb típusok.

Phrascarica 2011.05.09. 10:44:36

@Nor-: "(Ugye, legtomegmero, amit gondolom te is cserelgetsz evente legalabb 1x ...)"
...még sohasem cseréltem, igaz még csak 162e Km van benne, de nem tartom normálisnak évente cserélni, ott valami más gond is van, valami vagy tönkreteszi, vagy pedig rossz minőségű utángyártásról van szó.

rbalint88 2011.05.09. 10:44:46

ja, az lemaradt, hogy:
érdekesen fejlődik a technika. itt ez a hibrid, ami fogyasztásra van kihegyezve, ehhez képest a 2.5tdi állandó összkerékkel, 1700kg üres tömeggel és 50-50% város/ országút-autópálya üzemben eszik 9litert úgy, hogy nem igazán van kímélve.

SomethinWild 2011.05.09. 10:47:49

@robincook: Szinte biztos, hogy igazad van, de az egy életszerűtlen élethelyzet lenne. Én nem ismerek olyan utakat poros kishazánkban, ahol tartós 200-zal lehetne menni.
Ami (nekem) számít, hogy (relatíve nagy)városban, pl Budapesten 70%-ban és autópályán, 130-cal 30%-ban közlekedve melyik autó takarékosabb és élhetőbb. Persze nem e kettő közül, mert ezek nekem túl drágák - inkább általánosságban ez érdekel.

Phrascarica 2011.05.09. 10:49:16

@Nor-: "dusitast azt benzines kocsikon kell ertelmezni" azon hogy?
A 95/98 ról meg csak annyit, hogy az lehet hogy egy gyári 98-assal működő autó többet eszik 95-össel, de fordítva már vannak kétségeim (gyárilag 95-ösre kihegyezett autó 98-assal kevesebbet fogyasztana?) Miért, ha nincs meg a megfelelő kompresszió akkor nem tudja kiaknázni a lehetőségeket.

0rdas 2011.05.09. 10:49:29

Remélem a hibrid technológia megadja a kegyelemdöfést a dízeleknek. És remélem hamarosan megszűnik az indokolatlan adótámogatása a dízelüzemanyagnak és 17%-kal növelik az adótartamot, ami tartósan 5-10%-kal magasabb gázolaj árat jelent.

Elvégre ez a fajta diszkrimináció absz. nem jogos egy jóal környezetszennyetzőbb üzemanyag iránt.

dik_ 2011.05.09. 10:52:32

@P12_dCi:
"most meg a vadi új lexust a hét éves BMW-hez."

Aham... tehát, ha két gyártó nem egyszerre dobja a piacra a modelljeit, már nem is szabad összehasonlítani. :)

GiXXXer 2011.05.09. 10:52:47

@Schütii: pedig nekem is kevesebbet fogyaszt német, osztrák benzinből. Németben még E10-ből is kevesebb kell, mint itthon a 95-ösből, de ennek megvan az ésszerű magyarázata: ők nem orosz olajat finomítanak, más az alapanyag, más a végtermék. Hamburgban pl. 3 finomító is van, mind az Északi-tengeri olajkincsre alapozva, Ingolstadtban, Neustadtban, Speyerben pedig leginkább Földközi-tengeri ill. arab olajat finomítanak, ahogy az osztrákok is.

Shadowbull 2011.05.09. 10:55:09

@rbalint88: A Lexus sajat maga pozicionalta az autojat a 118d ellenfelekent.

sb

0rdas 2011.05.09. 10:56:35

@P12_dCi: Miért? Kijött már az új 1-es? Nem. Jelenleg ezt a bMW-t és ezt a LExust kapni. Miré tnem cserél most a BMW?

pjotr007 2011.05.09. 10:57:38

@rbalint88: Mégis mi a fene értelme lenne egy olcsó, ele annyiba kerül , a lexushoz mérten tényleg fapados golfot vagy c4-et összehasonlítani egy ilyen lexusszal.
Arra szerinted ki lenne kíváncsi?
Szerintem ez egy korrekt összehasonlítás volt, nagyjából egyárban lévő, hasonló stílusú, ugyanazt a vevőkört célzó két autó.

Phrascarica 2011.05.09. 10:59:23

@0rdas: "Remélem a hibrid technológia megadja a kegyelemdöfést a dízeleknek."
Biztos :), az elmúlt 10 évben nagyon beledöfött a dízelbe, annyira hogy a kedvező regisztrációs adó ellenére az eladások száma -a dízelekéhez képest- kerekítési hiba a tizedes pont után három jeggyel, és a lemaradás inkább nő :)

huncsongor 2011.05.09. 11:00:01

Milyen élettartam gondokról beszélünk?
14éve van prius a világon és eddig összesen 6nak kellett kicserélni az akkumulátorát, pedig már 2,5milliót eladtak belőle.

Haveromnak priusa van, most volt a 200ezres nagyszervíz és először cserélték benne a fékbetétet.

Én következő autónak tuti highlandert vagy prius V-t veszek.
Dízelt vegyen aki szereti a traktorokat, a turbó cserét, vagy az asztmás gyerekeket.

rbalint88 2011.05.09. 11:03:49

@Shadowbull: az más kérdés, mint ahogy az is, hogy ezzel bakot lőttek. szerintem nem a 118d ellenfele. ha a bmwből lenne valami kifejezetten ökonanobio modell, akkor oké. de egy régi típusra rámondani, hogy na, ők az ellenfelünk, az a lexust is minősíti kicsit, hogy esetleg a frissebb konkurenciával nem mer kiállni. persze, prémiumság tekintetében elmarad tőle minden a német trión, meg lancián kívül, de amilyen ütemben ma fejlődik a technika, kicsit öv alattinak érzem ezt a dolgot a lexustól.
és az is tény, hogy nem mondhatják azt, hogy hibridet akarsz, de az auris nem eléggé sznob? na akkor vedd ezt!
mert kb ez az üzenete az autónak, hogy műmájer környezettudatos sznob g.ci/nagyvárosi szexianyu vagyok.

0rdas 2011.05.09. 11:04:41

@phrascarica: Még azért nem nagyon van teljes használhatósági értékű hibrid (lásd akkuk).

De a gázolaj adójának az emelése remélem nagyon hamar végbe megy. Akkor aztán nagyon fog sírni minden dízeltulaj :)

Visszatérve a kezdethez: még messze van a hibrid fejlesztési potenciálja. Bár igazából a hajtás rendszerhez képest az akkumulátorokat kell igazán nagy lépésben fejleszteni, máris semmi esélye sem lenne a dízelnek

Phrascarica 2011.05.09. 11:11:42

@huncsongor: "200ezres nagyszervíz és először cserélték benne a fékbetétet. "
ez egy fontos indok mellette.
"14éve van prius a világon és eddig összesen 6nak kellett kicserélni az akkumulátorát, pedig már 2,5milliót eladtak belőle."
Dobjál már egy linket erről :), mert én inkább úgy értelmezném hogy 6 db olyan volt aki gyári újra cserélte, illetve a gyár elismerte hogy hibás volt.

geesix 2011.05.09. 11:12:44

@0rdas: Nem csak a dízel tulajok sírnának, hanem mindenki. Nyilván a fuvarozási költségek növekedését a vevőknek kéne kifizetni. Gyakorlatilag minden árucikk drágulna, a tömegközlekedést is beleértve.

Phrascarica 2011.05.09. 11:14:15

@0rdas: "akkumulátorokat kell igazán nagy lépésben fejleszteni, máris semmi esélye sem lenne a dízelnek "
... és mi tartotta vissza a mérnököket az elmúlt 20 évben?

rbalint88 2011.05.09. 11:14:55

@phrascarica: nem, ezek tényleg bírják, NiCd vagy NiMh akku, nem tudom melyik pontosan, de az tényleg tartós, nem úgy, mint a Li-Ion vagy LiPo

rbalint88 2011.05.09. 11:19:10

@pjotr007: golfból is van highline, dynaudio hifivel meg hétzenés kvarcórával... simán bele tud karcolni az is a 7-8-9 misibe.

geesix 2011.05.09. 11:22:47

@rbalint88: Ne is mondd. Nemrég kíváncsiságból összekonfiguráltam egy 170 lovas TDI Golfot, és közel 11 milla lett a vége, pedig nem is tettem bele minden extrát...

pjotr007 2011.05.09. 11:23:53

@rbalint88: akkor sem ellenfél a lexussznak.
Ülj bele mindkettőbe, plán egy ilyen felszereltségű lexuszba és rájössz, hogy nem egy kategória a kettő.
Ezzel nem a golfot akarom leszólni, de még annak az összehasonlításnak sincs értelme.

Shadowbull 2011.05.09. 11:25:44

@phrascarica: Hat termeszetesen az olajlobbi.

Nem tudtad?

sb

a.szirbik 2011.05.09. 11:38:18

Nekem kis híján 400.000 van a 8 éves A2 1.2tdi-ben. 3.5-el simán lehet vele járni (nagy odafigyeléssel 3, taposva 4 liter), és van benne bőven hely 4 személynek+csomagoknak. Klima, Abs, Esp, légzsákok, automata... Szóval van benne minden, ami kell. Ehhez képest én sem látom az elmúlt évek fejlődését! Nem értem,ha akkor meg tudták oldani 850kg-ból az autót, akkor miért kell 2011-ben egy hasonló mértetű autónak 1200kg-nak lennie?
Ja, és új kora óta alig kellett rákölteni, csak a rendszeres szervíz + 3-szor kerékcsapágy + 2-szer toronycsapágy + egyszer valami szenzor 40.000 ft-ért! Még a féktárcsái is a gyáriak, igaz hogy szinte csak autópályán és országúton hasnzálom...

rbalint88 2011.05.09. 11:46:37

@geesix: az gtd volt akkor. nem csoda, hogy drága. a sima 140 lovas dsgvel sem bír 11-be belekúszni. egyébként én is szoktam ezzel játszani, úgy hívják, hogy csóróálmodozás :D

@pjotr007: ültem lexusban, szar volt. IS220d. tunya, buta autó. csalódás volt, egyedül a mark levinson hifi értékelhető benne, de egyébként egy toyota.
egyébként a golf 6 pont az az autó, ami nagyon jól sikerült a vw-nek és oda merném rakni a lexus mellé. ha nem nyitod ki a szemed, nem biztos, hogy megmondanád, melyikben utaztál.
a trolihangot nem számolva persze.
1.4 tsi 160ló fogyasztási adataira kíváncsi lennék mondjuk azonos körülmények között, mennyivel eszik többet a lexusnál.

mindenki azt vesz, amit akar úgyis. bmw 123d mondjuk jöhetne, csak az 14, ami fullos.
szóval én az alacsonyabb presztízsértéket leszarva vennék fullextrás golfot, a különbözetet meg eltankolnám okosba' ;)

Hurri Kán 2011.05.09. 11:53:08

Azért kíváncsi vagyok, hogy hány ilyen Lexust fognak megvenni közel 12 millióért. Nem csak itthon, hanem máshol is... Akárhonnan nézem, kb. egy Golf méretű autóról beszélünk...

Hurri Kán 2011.05.09. 11:55:00

"Még ártatlanabb szemekkel csak az nézhet, aki nem csak kisfogyasztású benzinessel jár, de meg is gondolja, hová. Véleményem szerint ezzel sokkal többet lehetne tenni, mint a látszólagos fogyasztáscsökkentéssel."

Ebben a mondatban benn is van a lényeg.

Gomulka Béla 2011.05.09. 11:56:40

@Nor-: Tudom, és egyetértunk. (Mondjuk én speciel nem járok Ausztriába tankolni, egyebek mellett pont a távolság miatt, de ez részletkérdés. Ami nem az, és lehet hogy ebben is egyetértunk, hogy tudniillik hogy a mék maszába lehetséges egy állítólag európai országban megúszni egy ekkora svindlit? A kérdés természetesen szónoki.)

@Shadowbull: A szerzo nem hallgatta el a tényt. A fogyasztásra viszont talán nem volt akkora hatással a fapad, leszámítva az automata váltó okozta potenciális tobbletet.

@Palex: Sokak szerint ez az arány normális. Szerintem is. Városban ott a busz meg a metró. Még ha a valós (és torz) világban kicsi is az esély arra, hogy egy autóért nyolc-tízmilliót kifizeto polgár metrózzon Budapesten.

Zsozé_ 2011.05.09. 11:56:57

Lehet, hogy én vagyok konzervatív, de nem értettem a tesztben a lexus belsejének istenítését. Nekem sokkal bejön a bmw egyszerűbb nem túlcicomált, mindenféle élekkel megtört hi-tech műszerfala.

Palex 2011.05.09. 11:59:02

@Gomulka Béla:
Nem az aránnyal van bajom, hanem azzal, hogy városi dugókat emlegettek, miközben a teljes út jó, ha 5-10%-a volt városban, abból sem sok a dugóban.
Egy 118d meg nagyobb rész országúton biza 5 liter alatt fogyaszt.

Sausage 2011.05.09. 12:02:06

@rbalint88:

Nem mintha ismernem a BMW felhozatalat, de jol ertem, hogy ebben a szegmensben akkor csak egy 8 eves fejlesztest tud felmutatni a Lexussal szemben? Mert akkor ez nem a Lexust minositi... :)

Hurri Kán 2011.05.09. 12:05:58

Csak én érzem úgy, hogy ez a hibridtechnika lényegében csak a parasztvakításra jó?

Wührer 2011.05.09. 12:08:51

Ja szerintem is parasztvakítás.
Amúgy ha tehetem jó nagy V8-al fogok járni ami 20 litert fogyaszt.

Shadowbull 2011.05.09. 12:10:37

@Sausage: Inkabb forditva kellene nezni a dolgot:

A Lexus ebben a kategoriaban egy arva modellvaltozatot tud kiallitani, egy motor, egy hajtaslanc, 3 csomag, aztan sanyi.

A kifuto 1-esnek meg van 3 szabadon konfiguralhato karosszeriavaltozata, benzin es dizelmotorok tobb teljesitmenyszinten 122 lotol 340-ig bezarolag.

Ugyhogy a Lexusnak van meg mit behozni.

sb

0rdas 2011.05.09. 12:11:07

@geesix: Ez igaz, természetesen, de a dízelautó tulaj nem fogja tovább hárítani a költségét, mert nem tudja hova. Őket duplán éri ez, minket sak szimplán.

geesix 2011.05.09. 12:11:14

@rbalint88: Én azért csodálkozom, mert nekem a 177 lovas Auris D-CAT-om 7 millió volt. Ha a 170 lovas dízel Golfot azonos felszereltségi szintre akarnám hozni, az legalább 10 milla lenne. A GTD-ben sincs semmi olyan extra, amitől hanyatdobnám magam, mégis rohadt drága.

Shadowbull 2011.05.09. 12:12:00

@Shadowbull: javitok: 4 karosszeriavaltozata van az 1er-nek.

sb

Sausage 2011.05.09. 12:15:59

@Shadowbull:

Ertem en, de aki hibridre bukik, azt mennyiben erinti a szabadon konfiguralhato karosszeriavaltozat es a tobbfele benzines motor, ha egy hibrid sincs kozottuk?
Nem olyan egyertelmu ez, azt sem mondom, hogy a Lexus all in one megoldasa jo, de azert Balint88 is forditva ul a lovon. Nem a Lexus tehet arrol, hogy a BMW erre a tesztre ezt tudja adni.

Shadowbull 2011.05.09. 12:19:09

@Sausage: Aki a hibridekre bukik, az eleve nem jon szoba mint 1er vasarlo.

Mondjuk ezek eleg kevesen vannak.

sb

Nor- 2011.05.09. 12:22:21

@phrascarica: Nem a kompresszion mulik csak.
Jobb (kevesbe koszos) uzemanyagban egesz egyszeruen tobb energia van.
Mert nem vizet eget el. (bar bizonyos %-ig bizony a viz javitja a motor hatasfokat!!)

A modernebb kocsik erzekelik az uzemanyag minoseget.
Nem kell sok csodara gondolni, nem fognak vegyi labort epiteni a kocsidba, de abbol, hogy hogy eg el az uzemanyag, mar lehet allitgatni a motort. (az a franya lambda szonda, ugyebar)

Es nem is kell draga kocsikra gondolni, a swiftek is tudtak ezt mar jopar evvel ezelott ...
Konkretan swiften mertuk anno meg a fogyasztasbeli elterest, amit ugye nehezen csufolnank ugy hogy 98-asra mereteztek ...
De annyival dragabb volt a 98-as, hogy nem erte meg a 95-oshoz kepest azzal jarni, hiaba evett kevesebbet belole.
Viszont ha a szar minosegu 95-os es a jo minosegu 95-os kozott mondjuk 5 forint az elteres, es cserebe 10%-al kevesebbet eszik belole, akkor lehet szamolgatni 400 forintos benzin mellett hogy melyik is az olcsobb ...
Persze nem a ladaba, abba teljesen mindegy mit raksz ...

acsa77 2011.05.09. 12:24:09

@ruhaszarito: attól függ, mit nézünk. Mivel literáruk nagyjából azonos, ill. ált. a dízel olcsóbb, ezért pénzben kevesebbet fogyaszt. De a dízelolaj energiatartalma nagyobb. Tehát e szerint nézve a dízelek sokkal kevésbé takarékosak (hatékonyak) a benzineseknél, normál használat mellett, azonos technikai színvonallal. Előbb-utóbb energiatartalom szerint fogunk fizetni...

acsa77 2011.05.09. 12:26:53

@Wührer: attól függ, mire kell. V8: csajozásra, hibrid: családi életre :)

Phrascarica 2011.05.09. 12:27:23

@Gomulka Béla: "Sokak szerint ez az arány normális."
Nálam 85-15% a város-egyéb arány, akkor nekem való a Lexus? Egyébként megfordult már a fejemben, de nem mertem belevágni.

Mewo 2011.05.09. 12:32:13

@Dassler: Ezt nem értem az egyessel kapcsolatban,mert ugyanolyan magasak vagyunk,de a fejem nem ér bele a plafonba.Mondjuk nekünk 3 ajtós van és az is sokat számíthat,hogy nincs elektromos teteje.Én egyébként nagyon szeretem az autót,nagyon masszív és jó kocsi.

acsa77 2011.05.09. 12:32:38

@a.szirbik: akkor szerencséd van, mert a tulajdonosok egy jelentős hányada igencsak szív ezzel a kocsival. De hát ilyen gonosz ördög a véletlen...

Phrascarica 2011.05.09. 12:35:10

@Nor-: na szóval, a Roadsternek egy viszonylag korszerű motorja van, de semmiféle, előnyét nem éreztem a EVO/F1, stb benzineknek, pedig nagyon szerettem volna érezni, annyira hogy volt hogy valami éreztem is, de az nem az volt :), csak a pénztárcám lett tőlük laposabb, azóta ugyanúgy megy centire a Auchanossal is. Lemértem stopperrel a gyorsulást, az 1 km-et állórajttal, de semmivel sem volt jobb a prémium benzin, hülye pedig nem vagyok hogy 10% felárat fizessek olyanért ami nem létezik. Nem hiába más fejlettebb országokban a feláruk 2-3 cent, annyit még akkor is adnék érte ha csak szlogen lenne :P

Ciri 2011.05.09. 12:36:40

@Sausage:

"de jol ertem, hogy ebben a szegmensben akkor csak egy 8 eves fejlesztest tud felmutatni a Lexussal szemben?"

Igen, jól érted. A BMW 8 éve jelen van ebben a szegmensben.

Hurri Kán 2011.05.09. 12:37:38

@phrascarica:
Az már számtalan leírásból, és méréseken alapuló tesztekből kiderült, hogy a "prémiumbenzinek" parasztvakításon kívül, és arra, hogy növeljék a forgalmazó hasznát, semmi másra nem jók.

megint 2011.05.09. 12:38:50

Azt nem értem, hogy miért hangolták ilyen keményre ezt a lexust, ha sem a váltó, sem a fék nem támogatja a sportos autózást, kb abba a hibába estek mint amibe a franciák pár új modelljüknél. Kívülről nem egy szépség egyik sem.
acsa77, az audi legmegbízhatóbb márkája volt az a2, az összesített listán is jól szerepelt.

Hurri Kán 2011.05.09. 12:38:53

@Ciri:
A Lexus meg talán teljes fél éve, vagy mikor mutatták be ezt a típust :D

a.szirbik 2011.05.09. 12:44:39

@acsa77:
belegondoltam mégegyszer, és volt egy kuplunk munkahenger csere is valahol 280.000km környékén, az 80.000 ft volt. De aztán ezen kivül tényleg semmi - szerencsére!

nevetőharmadik 2011.05.09. 12:45:58

Valamiért úgy érzem, hogy apám ősoreg dízel Renaultjának a következő 10 évre vetített ökológiai lábnyoma kisebb lesz egy ilyen Lexus legyártásánál...

acsa77 2011.05.09. 12:46:08

@Stump András: jelentősen csökkenteni lehet a fogyasztást az autópályán, ha akár egész évre nézve, GPS-szen 100-110-es sebességkorlátot beírva kiderül, hogy minimális az időveszteség. Akkor is, ha pl. 50% az autópályás arány. A tomtom legalábbis elég jól figyelembe veszi a napszaktól függő sebességeket, ez győzött meg végérvényesen. Azóta országúton sem erőltetem már az előzgetést 80 fölött, csak ha kicsi a forgalom. Viszont vigyázni kell, hogy autópályán ne tartsak fel senkit, mert egyébként a többiek miattam fogyasztanának többet. De nem olyan vészes a helyzet, mert rengetegen mennek már ennyivel. Nagy külföldi utazásoknál és üres autópályán persze már megéri gyorsan menni.

Hurri Kán 2011.05.09. 12:49:39

@acsa77:
Minden autónál más az a tartomány, ahol optimálisan fogyaszt. Nálad lehet, hogy 100-110, más autóval lehet 120-130, vagy több is akár.

conmorientes 2011.05.09. 12:51:17

Nékem tetszett a teszt....
Annak ellenére hogy egyiket sem venném meg soha. Prémium kisautóért 7-8M ugyanis egy vicc, ugyanúgy mint a luxusautók 20-30M ára.

Mostanság az üzemanyagárak csillagászati szintjén állanó kérdés a fogyasztás, de szerény véleményem szerint maga a fogyasztáskülönbség is a bruttó fenntartási költség legkisebb részét adja. tegyük fel, hogy átlagosan 100e km-ig és 5 évig tartsunk meg egy ilyen autót, akkor mondjuk a 2 liternyi fogyasztáskülönbség lehet vagy 400e Ft. Mennyi ez ahhoz képest amennyit egy ilyen árú új autó értékén átlagosan 5 év alatt bukhatunk ? Nagyon jó esetben 1/10-ed ?????

Egyébként ahogy én látom a hibrid autók értékcsökkenése semmivel sem kisebb mint bármely más autóé, ha nem vesszük figyelembe a forint-USD forint-Euro ingadozást. Mindössze ennyi az oka annak hogy mondjuk egy 2008-ban újonnan vett hibrid 130-as USD árfolyamon ugyanannyiba került mint most 3 évvel később átlagos futásteljesítménnyel.

Tehát miről beszélünk ???
Arról hogy ha új autót vesz valaki akkor kinek melyik autó által hordozott tartalom tetszik. Kinek milyen autóvásárlási preferenciája van. Ki hagyja magát jobban meghülyíteni marketinggel, környezetvédelemmel, autó árú Mark Levinson hifivel.
Egyébként meg a kettő tök ugyanolyan, alsóhangon évente 2 millió bukó, ami imidzsépítésre fordítódik.
Ebből az egy évre kilökött 2 millióból megvehetsz egy említett Saxot és futhatsz belőle vagy 85.000 Km-t, esetleg vehetsz egy rendes luxus benzintemetőt 1 millióért aminek majd 0 az értékvesztése, ráadásul van valódi presztizsértéke, nem úgy mint ezeknek a szaroknak, és a maradék 1 millióból futsz kb. 15.000 km-t, és minden évben ha kedved úgy adódik rá is költheted a további 1 milliót a patent és kifogástalan állapot fenntartására.

Ezért a tesztelt autókat megvenni itt a jelenlegi helyzeteben véleményem szerint majdnem értelmetlen, de biztos jó móka. :)

Bambano 2011.05.09. 12:54:16

Úgy látom, hogy az árakat, fogyasztást, tömeget, egyebeket is figyelembe véve az üzemanyag neve továbbra is benzin.

tlantos 2011.05.09. 12:54:47

@GiXXXer:
Szimpla 40' HC kontener (12m hosszu, bo 2,6m magas) FOB Taiwan (ami azert mar majdnem japan) DOOR Budapest jelenlegi arfolyamokon vastagon netto 1m ft alatt van. Ugyhogy kalkulaljunk nyugodtan 1m-val, hogy Japan dragabb. De egy ilyen arhoz nem kell havi tobbtuat kontenert hozatni. Vagyis nyilvan gazdagon alkukepes. Szoval a szallitas tulzottan nem dragitja meg.

flamer 2011.05.09. 13:00:17

@GiXXXer:
"Szűk 20.000$ egy fagyasztós, 40 lábas konténer szállítása"

Annyi lábbal el is gyalogolhatna idáig, nem?

Gomulka Béla 2011.05.09. 13:01:51

@phrascarica: Sokak szerint. Nem mindenki szerint. Korulmények, etcetera.

@Sausage: Nem értelek benneteket. Én igazán nem vagyok az a béemvét vásároló fajta, de még én is tudom, hogy ha a cikkben próbáltnál fényuzobb béemvét akar a kuncsaft, akkor azt vesz. Senki nem állította az ellenekezojét. Ami az uléseket illeti - az olyan, mint az ágy. Én speciel a kemény ágyat szeretem. a puha matractól fáj a hátam. Lehet ez így az uléssel is.

Bambano 2011.05.09. 13:02:12

@Gomulka Béla: a mol pontosan olyan üzemanyagot ad, amilyet a magyar szabvány előír. egy centivel/oktánnal sem jobbat, nem érdeke. A labanc benzin annyival jobb szerintem, hogy kevesebb benne a kén.

Az én tapasztalatom az a prémium benzinekkel, hogy a piros egyáltalán nem éri meg, azzal kifejezetten rosszul megy az autó, a kékkel jól megy, de az nagyon drága, a carrera95 az kb. behozza a felárát és jobb, mint az átlag lötty. A molos benzinben meg az a jó, hogy az a legegyenletesebb minőségű, akárhol tankoltam, egyforma volt. Azt mindenki döntse el, hogy egyformán rossz vagy egyformán jó:) A legjobban a shell benzinek minősége szór.

Fulika 2011.05.09. 13:04:52

@konrada: Ezt milyen apropóból írtad? Olvastad, hogy a HSD bonyolult? Hát ez tévedés, mechanikailag összehasonlíthatatlanul egyszerűbb, mint egy mai kéziváltós hajtáslánc. A duplakuplungosokról, automatákról nem is beszélve. Elektronikailag nyilván bonyolultabb, hiszen a meghajtás jön elektromosságból, de összességében a legmegbízhatóbb konstrukció jelenleg.
A hatótáv növelősnek hívott hibridek pedig (legalábbis a Chevrolet Volt biztosan) gyakorlatilag a toyota féle bolygóműves megoldást alkalmazzák, csak kicsit bonyolultabban mint a HSD-ben tekintve a más jellegű működést.

papptibi 2011.05.09. 13:06:47

@Shadowbull: "Sikerult osszehasonlitani egy full fapad 1er-t egy fullextras Lexussal?"
Ez nem Németország, hogy az összes létező spec megvan a parkban. Ez volt, kész. A Lexusból csak fullosat adnak ki tesztre, pedig az alap 15-ös gumikkal itthon a rugózása talán emberibb lenne. A BMW-t meg szinte úgy kellett kikönyörögni, rettenetes szervezést igényelt. Tán nem is tesztautó volt, hanem céges. Ha tesztautó lett volna, akkor meglett volna az ára az alapár 1,5-öse.

papptibi 2011.05.09. 13:07:48

@gyvy: nem 12-ért fogják megvenni, hanem 8+még valamennyiért.

Hurri Kán 2011.05.09. 13:11:06

@papptibi:
"7,95 millió, viszont a gyöngyházmetál fényezéssel (200 ezer) és az árlista legalján található Mark Levinson Top csomaggal (4,35 millió) fel lehet tornázni "
7,95 + 4,35 az nagyságrendileg 12.

Persze ha van valami köztes csomag is (nem ismerem a felszereltségi szintjeit a típusnak), akkor lehet, hogy csak tíz mill. És egy ekkora autóért szerintem ez nem csak nálunk sok.

Jamesblond 2011.05.09. 13:11:20

A 4.4 millás hifi egy picit drága. Ha bemennék egy hifishez és azt mondanám:
-Helló kéne v.mi a kocsiba ami jól szól van rá 4.5 millám.
Tuti kávéval is megkínálnának. :D

littlerock 2011.05.09. 13:14:23

Hogy melyiket állítanám szívesebben az udvarba? asszem a Bömöst... szerintem öregszem.

Nor- 2011.05.09. 13:18:54

@phrascarica: Konkretan nalunk az LT-ben szokott kb. 1-1.5 evente tonkre menni, mert egyszeruen bekormolodik a pesti trutymotol.
Sprinteren szerencsere eddig 1x csereltem en, 160e km-el vettem, most van benne 370 ...

Nor- 2011.05.09. 13:24:27

@phrascarica: -bizonyitani nem tudom- DE.
Mondhatni koztudott, hogy a legtobb kutfejen pont ugyanabbol a tartalybol tankoljak neked a V+++++++++ extrahiperszuper benzint mint a 95-oset.
"elvileg" adnak hozza valami adalekot, ami ha kifogy, akkor legalabb azert se kell fizetnie a kutnak ...
Ugyanez igaz az alpesi dizelre meg a sima dizelre, foleg nyaron.

Az egesz csak -mar bocsanat- parasztvakitas.

Ezert nem ereztel kulonbseget, mert az aran kivul nem is volt kulonbseg ...

butschq 2011.05.09. 13:24:27

sosem voltam oda a Lexusért, de a kis Bömbit bármikor eltenném keresztbe szinte állandó jelleggel:) és az se zavarna, hogy traktorral nem illik burnoutozni:)

papptibi 2011.05.09. 13:27:40

@gyvy: Van, csak ezek nem hajlandóak nyolcmilliós tesztkocsit beállítani. És még kilencmilliósat sem. Mondjuk, a Mark Lewinson hifi rettenetesen jól szólt, hogy a pozitívumokat is lássuk. Ez a csomag egyébként az összes létező extra összefoglalása, egyetlen tétel alá.

opel16v · http://www.e85power.hu 2011.05.09. 13:30:15

Egy mai benzines magyar átlagautó (Euro2-4) bioetanolra átalakítva (persze normális módon) jobb emissziós értékekkel rendelkezik, mint egy teljesen új benzines hibridautó.
Sok mérés támasztotta alá azt, hogy ezeknél az átalakított autóknál nem csak a CO, hanem a NOx szint is a szokványos emissziómérő gépekkel kimutathatatlan (azaz nullát mutatnak ezekre az értékekre). A HC szint is jócskán csökken ezzel az üzemanyaggal.

Akit bővebben érdekel a valódi környezetvédelem (illetve emellett az olcsóbb közlekedés és nagyobb teljesítmény), az itt többet is megtudhat:
e85power.hu

olcsójános 2011.05.09. 13:45:03

A Lexusnak van még mit behozni, utálom, hogy nem választhatok szabadon, majd ha tudok venni 1.2-es benzines LS600hL-t, kurblis ablakkal, akkor térjünk vissza a témára.

Hurri Kán 2011.05.09. 13:48:01

@papptibi:
Értem :) És bár tudom, hogy más márkáknál is el lehet még egy egészen jó autó árát költeni extrákra, a kocsi méretéhez képest ez az ár szerintem akkor is horror.

Shadowbull 2011.05.09. 13:49:31

@CubΕ: A szabad konfiguralhatosag a premiumkategoria egyik ismerve.

Nyilvan nem ez az egyetlen ok egyebkent, amiert a BMW 3x annyi autot ad el mint a Lexus.

sb

Dassler 2011.05.09. 13:52:54

@Mewo: Hát én próbáltam, és a hajam folyton dörgölőzött a tetőkárpitba. Nagyon szűknek érzem, olyan dodzsem. Nyilván ebben közre játszik, hogy általában 2 számmal nagyobb autókat használok és szeretek terpeszkedni, de nekem szűk, kicsi, nem komfortos. Ettől még valszeg jó autó, azt nem vitatom.

P12_dCi 2011.05.09. 14:10:52

@dik_: Nem, csak ezt ki kellene hangsúlyozni többször is a cikkben, felhívni a tisztelt olvasók figyelmét.

acsa77 2011.05.09. 14:14:11

@gyvy: szinte bármelyik autóknál (azaz nem bikaerős 7-8 sebességes szedánoknál) mindig lényegesen több a fogyasztás konstans 130-nál, mint 100-nál. Ehhez jön hozzá, hogy autópályán már közepes forgalomnál is sokszor kell visszagyorsítani 130-ra, ami megint lényegesen emeli a fogyasztást. Ti. a légellenállás és a mozgási energia is négyzetes függvény. Pont ez az egyik fő tényező, ami miatt a gyári fogyasztásadatok legtöbbször nem stimmelnek. Az ADAC-nál belevették a fogyasztásadatba a 130-as autópályás menetet. Így átlagosan +15-20% az átlag! Miközben az átlagsebesség harmonikus átlag, és nem számtani. Országúton hamarabb elmegy a kedve az embernek az előzgetéstől, ráadásul ott sokkal kedvezőbb a légellenállás és a mozgási energia. Ezért jobban stimmelnek az adatok. 130 fölött pedig olyan drámaian megnő a fogyasztás, és annyira nehezen nő az átlagsebesség, hogy a többlettankolás időrablása is már számottevővé válik. Persze ismétlem, hogy tök üres autópályán, >500km esetén, finomhangolt szedánnal én is akár 160-at céloznák meg No.ban. De ez mennyire reális?

Gomulka Béla 2011.05.09. 14:15:38

@Bambano: Biztosan igazad van. Én nem tankolok sem Magyarországon, sem Ausztriában. Az elottem szóló igen, és állítja hogy van kulonbség. Hogy a szabványban van-e kulonbség, nem tudom. De ha van - akkor az nem jó.

@Shadowbull: A szabad konfigurálhatóság a prémiumkategória ismérve a BMW/Audi/stb. szerint. A Lexus szerint nem. Hogy a Toyotát vezeto emberek ne tudnának a BMW fentemlített marketing-technikájáról, az nem valószínu. Nyilván más okuk van arra, hogy nem ajánlanak szabad konfigurálhatóságot (a BMW/stb. szintjén). Hogy az mi, takarékosság, az elitista életérzés meglovaglása, vagy valami tabu a Zen mélységeibol, nem tudom. Te talán igen. A Toyota mindazonáltal nem rogyott térdre, legalábbis ma reggelig nem. És lehet, hogy a BMW hatszor annyi autót tudna eladni, mint a Lexus, ha gyártanának valami olyat, mint a Dacia izé, az a Renault-alapú olcsó és egyszeru dolog. Mégse teszik. Nem kétlem, hogy egy BMW, mint mérnoki teljesítmény, a tokéletes, de lehet, hogy a márka viszonylagos elitista imázsa is hozzájárul az eladásokhoz. Ha igen, a Lexus lehet, hogy ugyanezt lovagolja meg. Plána, hogy mindenki tudja: a Lexus az Toyota.

rbalint88 2011.05.09. 14:18:47

@Sausage: kérem, én nem hátragyí módban nézem a dolgot! :)
a lexus most lépett be ebbe a méretkategóriába, a japán autók legnagyobb hátrányát felvonultatva: van max 3 felszereltségi szint,kb. 5 szín azt csá. tény, hogy olcsóbb így gyártani, de többek közt azért van prémium autód, hogy saját magadnak rakd össze.
másrészt meg könnyű új fiúként keménykedni. majd ha kijött az új 1es, akkor azzal összeereszteni, na az mérvadó lesz.

@geesix: az aurisra sztem egy mentség van, a hibrid változat. voltunk menetpróbán, amikor kijött a típus, haveromék akkor vettek ufocivicet. az auris drágább volt, nem ment jól és kritikán aluli minőségű volt a beltere.
a golf gtd árára van magyarázat: gti dízelmotorral. tehét futóműből fékből nem szabványt kapsz, plusz ott a bodykit, ami _csak_ gtd, a gti-n más van.
röviden: nem te vagy a célközönség.
ugyanez áll fenn 1es bömbi/lexus ct200h vonalon is. ettől még lehet jó mindkettő, csak nem ugyanannak az embernek.

Hurri Kán 2011.05.09. 14:21:58

@acsa77:
Egy 2 liter körüli benzin, ill. dízelmotornál már (leszámítva egy 30 éves, gardróbszekrény-légellenálású karosszériát) kb. tök mindegy, hogy 100, vagy 130. Kis motornál nem, az esetleg 130-140-nél többet fog enni, mint egy nagyobb.

Shadowbull 2011.05.09. 14:27:05

@Gomulka Béla: " Hogy az mi, takarékosság, az elitista életérzés meglovaglása, vagy valami tabu a Zen mélységeibol, nem tudom. "

Egyreszt muszakilag-logisztikailag nem konnyu osszehozni (bar a Toyotanak valoszinuleg menne) masreszt sokkal dragabb mint 3 csomagot definialni es kesz.

Harmadreszt a Lexus igazi piacan, az USAban, a szabad konfiguralhatosagra sokkal kisebb az igeny, mint a vilagon masutt, mert ott jellemzoen ugy vesznek autot az emberek, hogy bemennek a szalonba es megveszik az egyik ott allo autot.

A vilag tobbi reszen, kulonosen Europaban a vasarlok szeretik a sajat izlesuk szerint osszeallitani az autot, es szeretnek extralistat bogaraszni.

". És lehet, hogy a BMW hatszor annyi autót tudna eladni, mint a Lexus, ha gyártanának valami olyat, mint a Dacia izé, az a Renault-alapú olcsó és egyszeru dolog. "

Azert azt te is erzed, hogy ez meglehetosen eroltetett parhuzam. A Lexus abba a kategoriaba kivan betorni 89 ota, ahol a Mercedes es a BMW van. Ill. ma mar az Audi is.

A darabszamokat tekintve ez csak mersekelten sikerult, es foleg az USAban, ott par evig piacvezetok is voltak, bar ugy tunik, az iden fordulhat a dolog ott is.

sb

papptibi 2011.05.09. 14:31:57

@gyvy: a vicc az, hogy az úgynevezett prémiumautókból (=luxusautó) kiszámolom, hogy milyen kéne belőle, kiderül, hogy az alapár másfélszerese jön ki végeredmények. Nem is értem, miért:)

Hurri Kán 2011.05.09. 14:34:50

@papptibi:
Valamiből szegény gyártóknak is meg kell élni :)

Shadowbull 2011.05.09. 14:35:26

@papptibi: A premiumauto nem = luxusauto.

Nagyon nem.

BMW, Mercedes, Audi, Lexus, Maserati... = premiumauto.

RR, Bentley, Ferrari, Aston Martin, stb = luxusauto.

sb

GiXXXer 2011.05.09. 14:36:19

@flamer: az a hossza, így mondják logisztikául!

@tlantos: én is épp azt mondtam, hogy annyira nem drága: $20k (3,6MHUF) a fagyasztósé, aminek különleges hely kell, és 40 napig biztosítani kell a hűtést is, ami nem keveset fogyaszt...

Hurri Kán 2011.05.09. 14:38:59

@Shadowbull:
A tekintetben lényegtelen, hogy a luxusautóknál is el lehet még egy autó árát költeni extrákra.

tlantos 2011.05.09. 14:39:22

@GiXXXer: en meg ezert mondtam, hogy meg annal sokkal olcsobb a sima mezei kontener. A fagyasztos igencsak sokat fogyaszt.

ne most 2011.05.09. 14:47:18

A vezetés egyre kevésbé élvezet. Nem véletlen a japán gyártó lépett elsőnek és nem a müncheni gyártó az A9 mellett. Városban a diesel nevetséges a hibrid mellett.

Gomulka Béla 2011.05.09. 14:55:28

@Shadowbull: Pontosan. A Lexusnál alighanem tudják, hogy nem lehet japánként csak úgy betorni egy olyan piacra, amit három német cég ural hatvan éve, mert az ilyesmihez hatvan év kell. Ezért aztán másképp, alkalmasint takarékosabban kozelítik meg a kérdést.

Hogy a prémiumautó és a luxusautó nem ugyanaz? Biztosan, az autógyártók és -kereskedok terminológiája szerint. De egészen pontosan mi is az a luxus? Van akinek egy autó, teli tankkal. Van akinek az, ha nem számít, hogy milyen autóval jár. Van akinek az (volna), ha nem kell (-ene) autózni.
Tartok tole, hogy a TC olvasóinak igen jelentos hányada számára a BMW vagy a Lexus luxus. Azaz: áhítozik rá, de nem biztos, hogy meg tudja engedni magának.

acsa77 2011.05.09. 14:57:17

@gyvy: a fizika törvényei szerint is kizárt, a tesztadatok sem ezt mutatják, és bárki kipróbálhatja. Mondjuk egy Passat vagy Avensis szedánnal, hogy egyszerű legyen. Egyébként 100-nál ezek a kocsik néma csendesek, ezért vánszorgásnak tűnik. Kisautóknál csak akkor átlagnál nagyobb különbség, ha túlzottan leterhelik. Pl. egy eleve dög nehéz Polo II 1.2-es motorral, közepes forgalomban. Ilyen szempontból tényleg létezik "optimalizálás".

ne most 2011.05.09. 14:59:15

@Shadowbull: Az európai autókra jellemző konfigurálhatóságot a németeknek lehet köszönni. Takarékos nemzet, megveszi a mercit, de ha lehet 10eurót megtakarít az opciókon.
Az USA-ban nem drága az autó, még a vitorláson is motor van, mert az amerikai nem vár. A szineket sem nagyon értik, az autó számukra nagy és fekete,illetve Ferrari, ha piros.

uki 2011.05.09. 14:59:26

A csomagextrás dolgot már régen kitalálták a japánok. Így nem kellett egyedi autót gyártaniuk, amire ráadásul az európai gyártóknál sokkal hosszabb szállítási idő is rájön.

Hurri Kán 2011.05.09. 15:00:16

@acsa77:
Micsoda kizárt a fizika törvényei szerint?

Virago_1000 2011.05.09. 15:00:20

@Shadowbull: "Ugyhogy a Lexusnak van meg mit behozni." - a szabadon konfiguralhatosag nem csak a premiumkategoria ismerve. Masreszt, a Lexs friss modell, a bemutatasakor az 1-er-nek sem volt minden kasznivaltozat, ami van most.

"Nyilvan nem ez az egyetlen ok egyebkent, amiert a BMW 3x annyi autot ad el mint a Lexus."
- A plecsni az elejen, az az oka. MEg az egesz Europaban jelen levo nemetfanatizmus. Persze igazsagtalan lenne elhallgatni, hogy miert alakult ki a nemetfanatizmus, hat azert, mert nagyon jo kocsik voltak ezek a 80-as evekben is mar. Most is nagyon jo auto a BMW, egyertelmu, hogy az kene, mert nem esik akkorat az ara. Pedig a LExus otthonosabb, jobban ereznem benne magam.

@gyvy: "Akárhonnan nézem, kb. egy Golf méretű autóról beszélünk... "
- a BMW belul meg a Golfnal is kisebb (erzetre).

@Zsozé_:" Nekem sokkal bejön a bmw egyszerűbb nem túlcicomált, mindenféle élekkel megtört hi-tech műszerfala. "
- az egy dolog, te egy vagy a sok kozul, nem mindenkinek egyforma az izlese.

@Stump András:" Az a szomorú helyzet, hogy nem megy jobban a 118d a CT-nél. Szubjektíven igen"

-akkor ezek szerint joval zajosabb.

=Daniken= 2011.05.09. 15:05:45

Annyit áruljon már el vki, hogy egy hibrid autó akksijának legyártásakor -pl. Kínában- mennyi mérges gáz keletkezik és mennyi oxigént tüntetnek el...nem beszélve az akksik semlegesítéséről...

Shadowbull 2011.05.09. 15:08:24

@Virago_1000: "A plecsni az elejen, az az oka. MEg az egesz Europaban jelen levo nemetfanatizmus"

Az osszes eladott auto kabe fele megy el Europaban.

sb

Virago_1000 2011.05.09. 15:08:27

@Gomulka Béla: "amit A Lexusnál alighanem tudják, hogy nem lehet japánként csak úgy betorni egy olyan piacra, amit három német cég ural hatvan éve, mert az ilyesmihez hatvan év kell. "

- vicc, hulyeseg amit irsz, a lexus akkor kezdett el luxus, illetve premium autot gyartani, mikor az audi, a BMW pedig csak a 70-es evek vegetol. A Jaguart viszont ok nelkul felejted ki.

Hurri Kán 2011.05.09. 15:09:12

@Virago_1000:
A Golf-mérettel én most a Lexusra céloztam. Kb. ugyanakkora, egy szimpla benzinmotorral, a csilivili hibrid-hajtáslánctól nem esek hasra, tehát funkcionálisan kb. ugyan azt tudja, mint egy jobban felszerelt Golf, másfélszeres áron kb.
12 milló körül az 1-es BMW-t megveszem egy 200 lóerő körüli benzinmotorral, akár kupéként, akár kabrióként, ami egy kicsit egész más érzés... Szóval ott legalább van valami indok a felárra, még ha mindenkinek mások is a prioritások.

ne most 2011.05.09. 15:09:20

A rendes BMW és Mercedes ára mindig olyan, hogy bérből, fizetésből ne lehessen megvenni.

Shadowbull 2011.05.09. 15:10:49

@Virago_1000: " a BMW pedig csak a 70-es evek vegetol. "

Szerintem ennek nezz egy kicsit utana.

sb

Virago_1000 2011.05.09. 15:10:57

@Shadowbull: Amerikaban, Japanban is a nemet autoknak van (es volt) igazan preszizse :)))

@gyvy: "tehát funkcionálisan kb. ugyan azt tudja, mint egy jobban felszerelt Golf"
-az 1es BMW sem tud tobbet, csak erosebb, gyorsabb.

Hurri Kán 2011.05.09. 15:13:27

@Virago_1000:
Erről beszélek. És ez, ha valakinek fontos, indokolja a felárat.

Hurri Kán 2011.05.09. 15:16:19

Pl. a 125 coupé listaára 11,2 millió, ezért kapsz egy sorhatos, 218 lóerős motort. Eléggé más világ és érzés mint a Lexus döglött hajtáslánca.

geesix 2011.05.09. 15:18:22

@rbalint88: Azért a haver próbaköre (aki valszeg Civicet akart venni, ezért elfogult volt azzal) egész más, mint a hosszútávú tapasztalatok. Nekem már meg volt rendelve a 2.2-es Civic, de szerencsére akkoriban 1 évet(!) kellett várni a szállításra, így időközben kijött az Auris, és az annyival jobban tetszett (jóval erősebb, mégis tisztább motor), hogy visszamondtam a Hondát :) Szóval ilyen is van.

A Golfot pedig ne emeljük már azért a prémium autók kategóriájába, mert van rajta egy bodykit. Természetesen a D-CAT Auris futóműve és féke is teljesen más, mint a többi változaté. Tehát ez nem érv a 3 millás felárra. A célközönség pedig pont én lennék, ugyanis az erős dízel kompakt autókért rajongok :) De 11 milláért már autót is lehet kapni, nem 170 lovas Golfot. Persze ha van, aki ennyiért is megveszi, akkor miért adnák olcsóbban? Csak látni kell, hogy ez az ár nem a reális értékeket tükrözi, hanem csak az itthoni Golf kultuszt lovagolja meg.

oszkapiszka 2011.05.09. 15:18:45

Kb. nem érdekel, hogy makroszinten mennyi mérgesgáz keletkezik a világ túlsó felén egy puszta közepén Kínában, engem jobban ézavar az, hogy lassan gázálarcban kell bemerészkedni Budapest belvárosába, amiről javarészt a dízelüzemű járművek tehetnek.

/és a 150-200 ezer km-enként cserélendő porlasztócsúcsoknak, adagolóknak, turbónak, kettőstömegű lendkeréknek mekkora az ökológiai lábnyoma, hmmm?/

Gomulka Béla 2011.05.09. 15:31:14

@Virago_1000: A Jaguar-t Shadowbull se emlegette, én meg csak utaltam a felsorolásra. Biztosan van még néhány márka, amit kihagytam. Hatvan év pedig nem a luxusautó (presztizsauto, etcetera) gyártásába való beletanuláshoz kell, hanem ahhoz, hogy a kozember gondolkodásába is beíródjon a presztízs imázsa. Az Audi elonnyel indult, merthogy német.

uki 2011.05.09. 15:33:04

@Shadowbull: Azért abban igaza van, hogy a 70-es évektől kezdett igazán beindulni a BMW. (persze a világháborút és ami előtte volt azt most ne nézzük)
Az Audi meg még később csatlakozott be és zárkózott fel nagyon gyorsan. (persze az Audi fanok majd hozzák az auto-union-t :-))

(Audi V8 '88, Lexus LS '89) - persze a szőrösszívüek azt fogják mondani az A8-tól kell számítani.

Bambano 2011.05.09. 15:41:46

@Nor-: ez egy jó nagy vaskos ökörség. A "köztudott" hülyeség helyett a tények: a piros benzint még mindig külföldről hozzák, a kéket most nem tudom, de régen szintén külföldről hozták. A sima 95-ös és a prémiumbenzinek ára más, kövketkezésképpen a konkrét adótartalmuk is más, tehát egy tartályba önteni őket jövedéki adócsalás kategória. Ha megteszed, a vámkommadó fenékbe szexualizál vazelin nélkül.

A benzint különböző tartályokban szállítják, különböző silókba engedik le és különböző kútfejeken árulják, különben balhé van.

Legfeljebb az fordul elő, hogy a kiindulási alapanyag sem felelt meg az igényeidnek, ezért te mást érzel az autód viselkedésén, mint amit a reklám sugall.

Shadowbull 2011.05.09. 15:43:43

@uki: Milyen alapon?

A 60-as evekben a BMW mar evi 50e autot gyartott, 70-ben 160e autot.

Ez speciel 56-ban kerult az utcara:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/BMW_507.jpg

Szoval a BMW haboru utani beindulasat es az 50es evekre tennem.

Igaz 59-ben majdnem csodbe ment es majdnem eladtak a Daimlernek, de akkor jottek a Quandtok, es azota a fejlodes gyakorlatilag toretlen.

sb

Hurri Kán 2011.05.09. 15:48:39

@Shadowbull:
70-ben pontosan 161.165-öt. Pont tegnap néztem meg. (Genfi katalógus, gondolom pontos az adat.)

Stomi 2011.05.09. 15:50:53

Nyilván egyes autók műszaki tartalma között van különbség, ezért 3 millió egy ilyen kategóriájú gyengébb, és 5-6 millió a jobb autó ára. 6 millió felet egy fillér sem az autó, az a marketing zananza, amit sok emberrel megetetnek, mint a felesleges több tonna gyógyszert. A válság tanított, de gyorsan felejt a fogyasztó. :)

Bambano 2011.05.09. 15:51:46

@Nor-: ja, és azért nem érzett különbséget, mert falábú.

@Gomulka Béla: persze, hogy van különbség, aminek az az oka, hogy az egyik északi-tengeri alapanyagot használ vagy használhat, a másik meg szibériait. A kéntartalomban például tuttira van különbség. Tesztelni egyszerű, tankolj a labanc kúton Debrecenből Sopron felé menet. Meg fogsz lepődni, hogy amit Debrecen-Gyöngyös között tankoltál, az nem olyan, mint amit Gyöngyös-Pest vagy a nyugati országrészben.

Shadowbull 2011.05.09. 15:53:34

@gyvy: Az en tablazatomban 161.164 darab van, de nem fogunk osszeveszni :)

sb

Hurri Kán 2011.05.09. 15:55:49

@Shadowbull:
Ejnye... majd megreklamáljuk a szerkesztőségben.
Te meg tanítsd egy kis rendre a svábokat, ez így nem állapot :D

megint 2011.05.09. 16:00:35

A benzin minőségéről nem tudok, de a gázolajé jobb pl az osztrákoknál

uki 2011.05.09. 16:07:28

@Shadowbull: lefogadtam volna hogy a gyönyörű 507-est fogod példának hozni! :-)

A mennyiség az egy dolog. Az 56-62-ig gyártottak 161 ezer Isettát, amit ha jól látom nem is számoltál bele az eladásokba. :-) 34ezer 600-ast, 180ezer 700-ast, amit szintén nehéz prémiumnak nevezni.
501/502-t lehetne ideszámolni, abból gyártottak 23ezer db-ot.
503, 507, 3200 nem számottevő menyiségben készült. 501/502-t lehetne ideszámolni, abból gyártottak 23ezer db-ot.

Még Stuttgartban gyártottak 53-62-ig 440 ezer Pontont, 370ezer W111-t,25 ezer 190Sl roadstert.

Én a beindulás alatt, ha már a prémiumról beszélünk, én ebben a prémium kategóriában való beindulást értettem. Sztem a BMW igazi és belépője az E3 volt a prémium kategóriába.

Nem akarom én bántani a BMW-t, nehéz gyerekkora volt a háború után.

Családapa+géptervező mérnök 2011.05.09. 16:17:48

A cikkben írt 5,29 literes fogyasztás aLexus-ra illetve 5.9liter a BMW-re szerintem nem eredmény.
Ezek szerint az egyre növekvő bonyolultságú járművek mind az emissziós normákat szolgálják ki, a fogyasztási értékek gyakorlatilag megmaradtak a 90-es évek szintjén.
Az elérhető teljesítmény persze nőtt, azonos lökettérfogat mellett, de ezt nem mindenki használja ki, én például nem.

13 éves Toyota Avensisem van, 2.0 TD.
Az EGR szelep kikötése előtt 6.5 litert fogyasztott, utána 4,9-5.6 liter között.
utolsó 24.000 km átlaga télen-nyáron, zömmel városban 5,4 L/100 km.

Füstölés normál fordulatszám tartományban (3000 alatt) gyakorlatilag nem mérhető.

A teljesítmény növelésén kívül elértek még valamilyen eredményt?

zéró tolerancia 2011.05.09. 16:28:13

Herr Stump, egy kicsit erős volt ez a fajta megközelítés, hovatovább nem kis minőségi és stílusbéli különbség van a két kocsi között - és nem a parasztvakító (bababőr, egyéb csilivil stb.) lexus javára. És itten kérem szépen egy basic BMW-ről van szó. A fogyasztás is érdekes, mert elmondtad, adtatok a jónak is, és ennek tükrében nem biztos, hogy reális a mérés. Az a 30% jó lesz szerintem a lexus esetében 20%-nak, a BMW esetében 5-10%-nak. Sajnos túl sok német autós szaklapot olvasok ahhoz, hogy tudjam, ez a realitás. Nincs új a nap alatt, habár a németektől sem áll messze a hamisítás, sőt (lásd: német profi box, Németországban idegen emberfia nem nyerhet, mert a bíró elcsalja az összes meccset, ha meg kiütik a német versenyzőt, akkor lelépteti az ellenfelet, hogy szabálytalanul ütött, broáááf). Előre megvesznek mindenkit kilóra, mert ugye a precizitás megköveteli, hogy minden flottul menjen, azaz minden úgy történjen ahogyan a fritz kiszámolta a kis zsebszámológépével, azaz csak a német nyerhet, apelláta nincs. Itt miért nem a német nyert? :)

butschq 2011.05.09. 16:30:25

@Családapa+géptervező mérnök: a 90-es évektől lényegében csak az Euro besorolások javultak, egy hagyományos köradagolós 1.9-es Passat, Vento is vígan elrohangál 5-6 literből, és a környékünkön a 99,9%-ában ukrán nafta van az ilyen autókban.

zéró tolerancia 2011.05.09. 16:32:45

@Virago_1000: Elég sok Daewoo megy el mostanság a fritzeknél és egyéb fertő, szóval nem biztos, hogy igazad van. A fritznél senki sem spórol jobban, még anyját is beváltaná hosszú lejáratú kötvényre, ha tudja, hogy 1€-t keres papírján. 10-20 éve repesztett mindenki a német autópályán 200-220-szal, ma meg többet poroszkálnak, ritka, aki 200 fölé megy, igaz van. Hiába a válság őket is érinti. A fritz se hülye, csak spúr.

Schütii 2011.05.09. 17:02:15

@uki: Az első Lexus LS-nek köze nincs az Audihoz (akkor az még nem volt prémiummárka), azt a W126-os MB-ből és az E32-es 7-es BMW ből gyúrták a japók. Különben is az Audi V8 lényegében egy extrázott szivar 100-as volt, tehát egy kategóriával kisebb.

Nor- 2011.05.09. 17:02:26

@Bambano: Aha, szoval magyarországon a MOL még véletlen sem tud azért nagyobb profitot termelni, mert százhalombatta olcsóbban finomít mint mondjuk bécsben az ÖMV.
Hallod, az ukrán határ mellett lehet hogy import benyát árulnak, de a legköztudottabb tény, hogy leszámítva pár ÖMV kutat a határ közelében, mindenhol a MOL üzemanyagát árulják.
(ami olyan is amilyen ...)
Ne, ne kezdj el nekem sárral dobálózni, ezt igen magas belsőstől tudom az agipnál.

Hurri Kán 2011.05.09. 17:08:01

@zéró tolerancia:
Pl. a kis túlzással a Dacia sem tud annyit szállítani oda, amennyi ne fogyna el.

Schütii 2011.05.09. 17:18:51

@Nor-: A MOL külföldön, egyértelműen szarabb, bocsánat, az ottani szabványnak megfelelő üza-t ad el. Hülye lenne jobbat adni ugyanazon az áron.

négykarika 2011.05.09. 17:29:40

@Családapa+géptervező mérnök: "Az EGR szelep kikötése előtt"

Ezek szerint a nitrogénoxid-emisszió (--> savas eső) családapaként és mérnökként is hidegen hagy?

merkadam 2011.05.09. 17:34:24

A "jobb" német meg osztrák üzemanyagnak egyetlen oka van, mégpedig a nyugatias széljárás. Itthon megtankolsz magyar naftával, elmész Münchenbe vagy Frankfurtba, az esetek 90%-ában pofaszél van. Ott feltankolsz a jó német naftával és végig hátszélben hazagurulsz, naná, hogy jobb lesz a fogyasztás. Semmi baj nincs a magyar üzemanyaggal.

karlov 2011.05.09. 17:41:24

Szerintem nem reális alternatíva a hibrid,ez inkább marketing fogás sok hű-hó semmiért.
Nagy erőfeszítések árán kb eljutott oda ahol a diesel van.
Hol van itt akkor az áttörés,forradalom ,miegymás?!

Gomulka Béla 2011.05.09. 17:41:48

@Bambano: Ezek szerint a szabványokat a rosszabb anyaghoz igazítják, ami persze logikus. (Azt nem tudom, hogy a szibériai rosszabb-e, vagy a másik, és mindegy is, nincsenek eloítéleteim. Kismosoly-jel.) Gázolajat tankolni Gyongyos felé menet nem fogok a kozeli jovoben, de természetesen elhiszem hogy van kulonbség. Érdekes, hogy az árakat nem igazítják a minoséghez, holott elvileg megtehetnék.

Más: kollegám momentán egy nagy lebó lakóautót hajt, mazda, dízel, 2.4 liter (azt hiszem; Japán belpiacos, úgy hívják hogy Homy). 25 mpg-rol 35-re vitte fel, azaz igen jelentosen csokkentette a fogyasztást (30%), úgy hogy sokat gurul uresben. Ehhez képest a gázolaj minoségébol eredo spórolás elég kicsi.

uki 2011.05.09. 17:48:29

@Schütii: Ezért is írtam, hogy sokan az A8-tól számítják a prémium Audit. A V8 meg azért több mint egy cicomás 100-as, még ha annak is a hosszított padlólemezére épült. Erre az egyik legjobb bizonyíték a motor. A szivarban 2.5tdi a legnagyobb még a V8-ba stílusosan 3.6-os é 4.2-es V8-at pakoltak.

Az egészet azért írtam, mert valaki itt emlegette, hogy a nagy német hármas bezzeg mióta gyárt már prémium autókat. Közben koránt sem egyszerre kezdtek neki. Pl Audi, Lexus (Toyota) kb ugyanakkor kezdte. Az persze msá kérdés hogy az Audi zseniálisan elérte hogy az emberek agyába úgy szerepelnek mint akik világ életükben csak is prémiumot gyártottak. (ezt gyakran vetik is a nagyhangú Audisok szemére a BMW és MB tulajok)

acsa77 2011.05.09. 17:52:51

@gyvy: az, hogy kíméletes használatnál ne legyen egy kétliteres közepes autó fogyasztáskülönbsége _legalább_ 1-1,5l, 100 és 130 között. Dízel és benzin egyaránt. Excelben is könnyű végigszámolni az ellenállásokat és a mozgási energia változásait.

Hurri Kán 2011.05.09. 17:56:21

@acsa77:
Excelben lehet hogy van, a gyakorlatban lehet hogy nincs...
Saját tapasztalat: A Omegám, 2 literes benzinmotorral, 100-150 közötti tempóval evett 9,5-10 között. Ha 100-zal mentem autópályán, akkor sem ment 9 alá, ha 150-et, akkor sem ment 10 fölé.
Szóval ezt gondold át még egyszer. Lehet papírból okoskodni, csak nem érdemes.

uki 2011.05.09. 17:59:04

@butschq: Azért azokat az euro besorolásokat hozni kell valamiből. Egy modern dízel számtalan elő, fő és utó befecskendezéssel dolgozik. Azt mondani hogy nem fejlődött a dízeltechnika elég nagy tévedés. Olyan apróságokat hogy simán 10-15%-ot nőtt az autók tömege, rengeteget javult a járáskultúrájuk sem szabad elfelejteni. Lehet hogy a 13 éves Avensis ugyanannyit fogyaszt mint a mostani, csak a 13 éves motort nem tudnád üzembe helyezni, mert nem engednék.
(az élettartam persze más kérdés :-))

Knorbi 2011.05.09. 18:28:03

Egyébként ebben van valami. Ha nem lennének ezek a normák a mostani dieselek szerintem olyan 2-3 liter körül fogyasztanának.Nem biztos hogy rosszabb lenne a környezetnek mivel kevesebb szükséglet kevesebb fejlesztés kevesebb kitermelés.Nem lenne értelme a hibrideknek sem.De nyilván itt már van olajlobbi is. Persze ez csak elmélet lehet hogy ha utánaszámolnánk akkor a mostani a jobb út.

Bambano 2011.05.09. 19:09:02

@Nor-: annak, hogy mennyiért finomít Batta és mennyi a mol nyeresége, mi köze ahhoz, hogy nem keverhetik az üzemanyagokat? Olyan nincs, hogy beállsz egy kúthoz és totál ugyanaz a benya folyik a mezítlábas 95-ös meg a prémium 95-ös kútfejből. Az elvben előfordulhat, hogy ugyanazt az alapbenzint használják mind a kettőhöz, csak másképpen adagolják.

Ehhez már csak azt tegyük hozzá, hogy ömv-t emlegetni válaszban, amikor én kék meg piros benzinről írtam, ami köztudottan shelles üzemanyagok szleng neve, elég necces.

Oké, nem fogok vitatkozni az agipos nagyfejeddel, végülis én csak molban dolgoztam pár évet, nem az agipban, nyilván ő tudja jobban.

@Gomulka Béla: én inkább attól tartok, hogy a szabvány nem tér ki minden fontos paraméterre, amiről később kiderül, hogy mégis számít. Nem kell előítéletesnek lenned, az, hogy elhiszed a neten olvasható forrásokat, miszerint a nagyon keleti benzin a rosszabb, nem előítélet szerintem :)

Shadowbull 2011.05.09. 19:11:03

@Családapa+géptervező mérnök:

"A teljesítmény növelésén kívül elértek még valamilyen eredményt?"

Az utobbi 20 evben a fajlagos fogyasztas durvan 25-30%-ot csokkent, vannak olyan teruletek ahol meg tobbet.

Ez azert eleg nagy eredmeny.

sb

Bambano 2011.05.09. 19:12:14

@acsa77: ha egységnek veszem a sík úton, országúton 90-et tempomattal, akkor az "igazán sietek" kategória több, mint 3-as szorzó... De a legdurvább fogyasztást nekem eddig egy brutál dugó végigaraszolása hozta, 28l/100km-es átlaggal...

Shadowbull 2011.05.09. 19:14:31

@négykarika: NOx nem latszik, leszarjuk.

Az a szar AGR is azert van benne, mert az olajlobbi, ugye.

sb

w a s d 2011.05.09. 19:26:05

@zéró tolerancia: "Elég sok Daewoo megy el mostanság a fritzeknél és egyéb fertő..."

Erről jut eszembe: hogyha mondjuk 3 kategóriába soroljuk ár szerint az autókat ("olcsó"- pl. Dacia, "közepes"- pl. Toyota, meg prémium- pl. Mercedes), akkor annak ellenére, hogy az olcsó autót jól el lehet adni, miért igyekszik szinte az összes európai (meg japán) nem prémium- gyártó a "közepes" kategóriába? Ott van mondjuk az Astra vagy a Focus, ami a legutóbbi modellváltásnál eléggé jelentősen drágult, sőt, mintha "hivatalosan", a gyárak "marketingje" szerint is próbálnák magukat egyre feljebb pozicionálni.

Knorbi 2011.05.09. 19:27:18

Jóóó kiköttetem én is :)

Knorbi 2011.05.09. 19:29:02

Nekem egyébként az ASTRA sosem lesz prémium pedig ez a céljuk.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.09. 19:34:05

MIÉRT NINCS DÍZEL HIBRID MÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁR?????????????

Knorbi 2011.05.09. 19:35:31

a PEUGEOT csinálja mááá

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.09. 19:48:56

VAN EGY 20 �ES 2,6 os benzines kocsim 2 litert fogyaszt 100 on, amikor 240Km/h-val megyek az �i emelked�elfel��m�van 2 fokozat!!

NA,ki a kir���?!
:-))))

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.09. 19:50:05

@@Knorbi: és hol van mááááááááár??
miért nem olvashatok róla sehol?

Érdekes 2011.05.09. 19:50:21

Mikor száműzik már ezt a kormoló rezsó-motort szgk járművekből??????? egy plusz 10%_ot már rakhatnának literjére ja, vagy 20-at.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.09. 20:03:09

Citroen Visát a népnek!

Amúgy 7 lityit a 20 éves Escortom eszik, benzinből... És abban van csomagtartó... És olcsó... És azzal is csak ötvennel szabad menni a városban... Kéne a Lexus is meg a Bömbi is, de lehetőleg ingyen.

Gulyás G 2011.05.09. 20:08:50

@Gyurma73: "MIÉRT NINCS DÍZEL HIBRID MÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁR?????????????"

Landrovernél például dolgoznak rajta ezerrel. Lehet rá gyűjteni, nem lesz olcsó... :)

Gulyás G 2011.05.09. 20:13:39

@Gyurma73:
... egyébként két komoly oka van annak, hogy nincs:

1. A dízel drágább, mint a benzines. A hibrid drágább, mint a benzines. Ergo a dízel hibrid SOKKAL drágább, mint a benzines.

2. A dízel önmagában is kevesebbet fogyaszt, mint a benzines, viszonylag széles fordulatszám- és teljesítménytartoményban. A dízel-hibriddel elérhető fogyasztáscsökkenés ezért jóval kisebb, mint a benzinessel.

Tehát amellett, hogy rettentő drága lenne, jönne az autós újságíró, összehasonlítaná a sima dízellel, és megírná, hogy másfél decivel fogyaszt kevesebbet. Ki venné meg?

Hurri Kán 2011.05.09. 20:17:58

@Gulyás G:
Miért, így ki veszi meg a hibrideket? :)

Viccet félretéve, kíváncsi lennék eladási adatokra, akár nálunk, akár külföldön. Szerintem igazán áttörést nem értek még el velük és nem is nagyon fognak.

Schütii 2011.05.09. 20:20:11

@uki: Mér? a Lexus is világéletében csak prémiumot gyártott, nem? :)

Érdekes 2011.05.09. 20:20:23

@Gulyás G: és még mindig ugyanúgy okádja a zegészséges kormot.Fekete krétákat kellene csinálni belőle, miután a tüdőnkből leszívtuk.

Knorbi 2011.05.09. 20:22:33

Így van a Peugeot a Land Rover meg aVolvo is csinálja. A Volvo pl valami 2,5 literes fogyasztást meg több mint 200 LE-t ígér.

Schütii 2011.05.09. 20:22:40

@gyvy: De, Amerikában komolyan rákaptak a hibridre, olyannyira, hogy az olyan őskövület SUV-okból is csinálnak hibridet, mint a Chevy Suburban. Igaz, kisebb autókból nemnagyon, de arra ott a Toyota. Dízelt ezekre csak akkor tudsz rábeszélni ha stukkert nyomsz a halántékukhoz.

Nor- 2011.05.09. 20:23:06

@Bambano: Az hogy a molban dolgoztál, nem jelenti azt hogy belelátsz mindenbe. Gondolom nem a felsővezetésben voltál, különben nem csak múltidő lenne a munkaviszonyod ...
Akit én ismerek, az igencsak felsővezetés.

Amúgy az egy tartály két pisztoly két ár tipikusan keletmagyarországi kis mol kutakra jellemző.

Nem vagyok ilyen szinten jövedéki adószakértő, de onnantól kezdve hogy a kiskeres megvette a nagykertől az üzemanyagot, szerintem kb. azt csinál vele amit akar, mivel az adót már a nagyker befizette.

Schütii 2011.05.09. 20:24:22

@Knorbi: csak kérdés hogy a Peugeot el tudja e majd adni.

Hurri Kán 2011.05.09. 20:32:44

@Schütii:
Gondolom az ottani Chavy hibrid is olyan, hogy a 250 lóerős, ötliteres benzinmotor mellett van egy 30 lóerős villanymotor, hogy kapjon adókedvezményt, mer akkor de sokat tettünk a környezetvédelemért.
Félre ne érts: nem vagyok sem szemellenzős környezetvédő, meg elvakult autógyűlölő sem. Ettől függetlenül tény, hogy valamit tenni kell, de nem vagyok benne biztos h a hibrid a jövő útja. A dízel az biztos nem.

@Nor-: A kiskerre is szigorú jövedéki szabályok vonatkoznak, amit be kell tartson.

Schütii 2011.05.09. 20:33:13

@uki: Hát én inkább az A4-től számítanám az Audi prémiumságát, igaz nem sokkal előbb volt mint a 8-as. De az A-k megjelenése előtt közvetlenül se voltak már szarok az Audik (80, 90, 100, 200) inkább olyan mostani VW szinten voltak.

Schütii 2011.05.09. 20:48:43

@gyvy: Hát, a normál változat 16 litert eszik városban, a hibridre 12-t ad meg, és adókedvezmény nem nagyon van a hibridre. Most néztem a normál Chevy Tahoe (rövid Suburban) 37000 dollcsi a Hibrid meg min 51E. Az elég nagy különbség.

Bambano 2011.05.09. 20:49:17

@Gulyás G: az, hogy a dízel kevesebbet fogyaszt, mint a benzines, egy értelmetlen adat, szerintem felesleges erőltetni. a tco-ját kellene figyelembe venni, nem egy kiragadott pontot a költségvetésből.

Más kérdés, hogy olyan nagyon nem is fogyasztanak kevesebbet a dízelek, mint a velük egy műszaki fejlettségű szinten levő, azonos méretű benzines autók.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.09. 20:54:36

@Bambano: de városban sokkal kevesebbet esznek.
amúgy valóban nem.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.09. 20:56:41

@Gulyás G: amúgy pont a dízel hibridnek lenne értelme mert a dízel alacsony fordulaton gyenge majd hirtelen épül fel a nyomaték.Tehát a hibriddel pont kiküszöbölnék a turbólyukat.

Hurri Kán 2011.05.09. 20:57:35

@Schütii:
Szerintem a fogyasztáson nem jön vissza az árkülönbözet, az tuti... Szóval nem látok bele az emberek fejébe, nem értem, hogy valaki miért vesz meg egy ilyet...

Bambano 2011.05.09. 21:07:23

@Nor-: "Nem vagyok ilyen szinten jövedéki adószakértő": ez jól látszik. A nagyker hogy is fizethette be azt az adót, amit nem szedett be?

a kutakon az illetékesek literre szokták elszámoltatni az üzemanyagot és pontos leltárt csináltatnak a shopban a jövedéki adós termékekről, tipikusan a cigiről. Ha nem stimmel, fenékberúgás van. Nem csak az a kérdés, hogy amit megvettek hivatalosan a moltól, azt hogyan adják el, hanem az is, nincs-e véletlenül feketén behozott üzemanyag a silókban. Szóval nincs össze-vissza töltögetés, a molnál pláne nincs.

"Az hogy a molban dolgoztál, nem jelenti azt hogy belelátsz mindenbe": ahha... te pontosan belelátsz abba, hogy én mit csináltam a molnál és mit láttam ott? engedd meg, hogy kiröhögjelek.

Bambano 2011.05.09. 21:10:25

@gyvy: jelenleg azok vesznek hibridet, akiknek van elég pénzük, hogy környezettudatosak legyenek. Mert ha valaki pl. évi 30 misit szánna a pénzedből adakozásra, akkor megteheti, hogy egyszer hibridet vesz, hogy ezzel jelezze a társadalmi felelősségvállalását.

Phrascarica 2011.05.09. 21:11:45

@gyvy: talán mert olyan trendi?

Hurri Kán 2011.05.09. 21:14:16

@Bambano:
Jelenleg nem vagyok arról meggyőződve, hogy a hibridek fejlesztésére fordított energia és környezetterhelés nem több, mint amit a fogyasztásukkal spórolnak...

@phrascarica:
Akkor én nem leszek a hibridgyártók potenciális célközönsége :D

Gulyás G 2011.05.09. 21:16:19

@Gyurma73: a hibridnek nem a turbólyuk kiküszöbölése a feladata, hanem elsősorban az, hogy a belsőégésű motor munkapontját minél közelebb tolja a minimális fogyasztású ponthoz egyrészt, másrészt pedig lehetővé tegye a downsizinget(-ot?). Az esetleg javuló dinamika nem a cél, hanem egy (esetleges) kedvező mellékhatás.

Bambano 2011.05.09. 21:17:54

@Gyurma73: egy 3.0d-s bömbi 10 liter felett is zabálhat városban. főleg, amelyik nagyobb kasztniban van, esetleg olyan a hajtási lánca, pl. összkerék. 11-12 literből meg egy nagyobb benzines is megvan, tehát a *sokkal* kevesebbet fogyasztból a sokkal jelzővel nemigen értek egyet.

@gyvy: gondolom be kell fektetni a jövőbe... én ezt az egy értelmét látom a hibridnek, hogy már most fejlesztik azt, amivel 30 év múlva járni fogunk. Most járni vele szerintem se érdemes.

Hurri Kán 2011.05.09. 21:24:27

@Bambano:
Barátom E60-as 530d Bmw-jével városban is elvan olyan 8 literből, ha nem áll sokat dugóban, de akkor más autó is megbolondul.

mondom, továbbra sem vagyok meggyőződve, hogy a hibrid a jövő útja, majd az idő eldönti.

Knorbi 2011.05.09. 21:25:21

A nagy dízelek nem is a spórolásról szólnak.Egyébként akkor is jóval kevesebbet eszik egy diesel. Hogy felár? Aki sokat megy megéri aki azért veszi mert AZ JÓ hát arra mit mondjak.Egyébként nem értem az amcsikat minden kocsi automata és nagy tehát nem túl gyors és szigorúak a rendőrök.Nem mindegy lenne nekik hogy benzin vagy diesel?

Nor- 2011.05.09. 21:42:19

@Bambano: Bocs, de itt bizonyitottad hogy kozod nincs a temahoz ...
Aki nagykerben foglalkozik jovedeki termekkel, mert pl. eloallitja, importalja, ELORE fizeti be a kasszaba a jovedeki dijakat.
Ez annyit jelent, hogy egy szamlara igen komoly szazmilliokat kell beraknia a cegnek ELORE, ahonnan a forgalomba helyezessel aranyosan emelgeti szepen le a magyar allam a nem keves adot.
Nem hitelezik meg ezt, nem "majd utolag" beszedik kaja ibrahimtol ...

Amivel te kevered ezt, az a cigarettak eseteben levo FIX ARAS elszamolas. De ugye az uzemanyag nem fix aras ...
A jovedeki termeknel (olajszarmazek) igazolni kell az aru eredetet, nem csak egy szamlaval, es a gepben ugye ott kell legyen hogy miket adtak el.
De az, hogy a papiron megvett "standard 95" benzint VPOWEREXTRA95 vagy standard-csoro-95 neven adjak el, az ugye attol meg teljesen lehet ugyanaz a 95os benzin ...
max. adnak hozza egy "oktanszam novelo" szutykot.

Bambano 2011.05.09. 21:52:00

@Nor-: még mindig nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy hogyan fizethetne be egy nagyker egy olyan adót, amit nem szedett be és fogalma sincs annak mértékéről.

Bambano 2011.05.09. 21:53:25

@Nor-: ja, és minden kút úgy adja el az üzemanyagot, ahogy akarja, egy dolgot nem tehet meg, hogy amit leengedett a tartálykocsi a normál 95-ös silóba, azt egyszer normál 95-ösként, másik vevőnek meg prémium 95-ösként adja el.

kzolika 2011.05.09. 21:58:21

Én csak ennyit mondok (linkelek):

www.youtube.com/watch?v=cavEiJfBQRE

Na, ha majd a művész urak a Lexusról írnak ilyen világslágereket, akkor a Lexus odaért a prémiumkategóriába. Addig marad a BMW.

2011.05.09. 22:12:56

Inkább a Lexus.
Ez a szerencsétlen egyes elég esetlenre sikerült.

ÁlKormi 2011.05.09. 22:54:56

Már megint egy okafogyott írás. 2008 óta éves szinten 20%-al (!!!) csökkent a benzinfogyasztás Magyarországon. Irgalmatlan szám. És ha feljebb megy az üzemanyagok ára (nem egyenletesen, de a trend erre utal), akkor még kevesebbet vásárolunk. Régi közgazdasági tévhit volt, hogy a benzin árrugalmatlan termék (vagyis, nem számít az ár, a fogyasztás nem csökken). Ha 20-30-40%-al kevesebb üzemanyagot égetünk el, a CO2 kibocsátás is 20-30-40%-al csökken. És ehhez nem kell rafinált mérnöki bravúr.

Merida001 2011.05.09. 23:00:20

Én nem értem azt, hogy egy BMW mellé, hogy mernek még cikk szintjén is odatenni egy japó Toyotát??? jóó kicsit raktunk bele ezt-azt, bebőröztük, nem pedig az újrahasznosított műanyag vesz csak minket benne körül mint általában a japán verdákban a kvarcórájukkal karöltve...ezért nagy fantáziával Lexus-ra keresztelték. Eredetileg ugye ez a 124-es Mergát koppintotta le nagy múltjára visszatekintve ez a Lexus márka. Most meg itt a BMW-vel "versenyeztetik" muhahaha.

Nor- 2011.05.09. 23:09:41

@Bambano: mar hogy ne tudna a merteket ?
van a nagykernek egy atadasi ara amiert eladja.
=> forgalomba helyezes
ezutan kell afat is fizessen, meg jovedeki adot is.
es igen, ELORE.
nem utolag.

Amit nem szedett be => igen, de amint eladta, beszedi. Es mivel ez igen nagy penz, nem fognak kaja ibrahimokat hagyni hogy eltunjon majd "elfelejtse" befizetni a kasszaba.
Ha olajozni akarsz, sok penzed kell hogy legyen. Elore fizetsz. Ez ilyen egyszeru.

Bambano 2011.05.09. 23:24:41

@Nor-: tudja a nagyker, hogy mennyi lesz a kisker ára az üzemanyagnak? nem tudja. tehát nem tudja a bruttó árat, következésképpen az adó mértékét sem.

szerintem hagyjuk, úgysem érted.

atiz 2011.05.10. 00:11:11

csak ket rovid gondolat:

1) a hibrideknel a karosanyagkibocsatashoz nem artana hozzaszamolni az akkumulatorok eloallitasabol/eltakaritasabol szarmazo kornyezetterhelest is

2) a BMW-vel se jar sokkal jobban az ember, az egyik kedvencem, hogy kepesek voltak kihozni a start-stop rendszeruket egy hagyomanyos, nem-megerositett oninditorendszerrel. Ultrakiraly hasznalattol fuggoen az uj autoban 40-80 ezer km utan oninditot cserelni. Nade nem ez az egyetlen furcsasag a bajoroktol, na.

+1) a CT tanulmany fenyevekkel jobban nezett ki, mint amit vegul arulni kezdtek.

Virago_1000 2011.05.10. 00:20:59

@Gomulka Béla: "Az Audi elonnyel indult, merthogy német. "
-ez igaz. En csak arra probaltam utalni, hogy az Audi nem gyart regebben luxus/premium autot, mint a Lexus.
Amugy meg vannak orszagok (foleg Azsiaban), ahol a Lexust tobbre ertekelik.

@uki: "(Audi V8 '88, Lexus LS '89) - persze a szőrösszívüek azt fogják mondani az A8-tól kell számítani. "

- nem vagyok szorosszivo, legyen a V8 luxusauto. Valojaban egy 100-as alapokra epult betegagy. (szerintem formailag a valaha volt legszebb audi.)

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.05.10. 00:24:05

érdekes a Lexus belseje, legalább nem az a szokványos japán gagyi

PSD 2011.05.10. 00:36:14

Nagyon köszönöm a tesztet! Ez egy újabb szép példány ami beáll a már jó néhány éve tartó sorba, amik gyönyörűen bizonyítják a dizelek elavultságát a hibridekkel szemben. Persze nem a dizelidióták számára (lsd. pl.: CubE, konrada, ruhaszarito, phrascarica, gyvy, Wührer, karlov) akik ebből és minden más tesztből is ami a napnál is világosabban megmutatta, hogy azonos körülmények között a hibrid kevesebbet fogyaszt - ráadásul az egységnyi térfogatra vetítve KISEBB(!) energiatartalmú benzinből mint a koromtemető dízel a kb. 10-15%-al nagyobb energiatartalmú gázolajból -, azt fogják fel, hogy a hibrid többet fogyaszt. XD
Jól emlékszem, hogy jó 5 év óta minden idők legtehetségtelenebb dízeltrollja (Shadowbull) azzal csinált betonhülyét magából úton-útfélen, hogy minden elképzelhető fórumon benyögte, hogy "ahibridegyzsákutca", meg hogy egy dizel kevesebbet fogyasz és kevesebbet is szennyez(!) LOL :) mint a hibrid, csak soha az életben nem tudod ilyet mutatni, az ellenkezőjére meg számos példa volt. Igen, annyira "zsákutca", hogy azóta csak a Toyota/Lexus több mint 3 milliót adott el belőlük! :) Persze ez csak egy volt a végtelen mennyiségű ökörségei közül. :)
Ebben a teszben még úgy is kijött a hibrid jóval magasabb hatásfokából eredő kisebb fogyasztás, hogy valójában nem egy fapados, kövület kéziváltós bimmer-el, hanem az automataváltós változattal kellett volna összemérni (tudom, csak ez állt rendelkezésre), hiszen a Lexus CT200h-ban sem kell hullaprimitív botokat rángatni vezetés közben, hogy ne robbanjon fel a motor. Az automata 118D még jobban kikapott volna a Lexustól a fogyasztási tesztben.

A dizeltrollok számára nagy szeretettel ajánlok még 2 tesztet, csak hogy megint szembesüljenek a saját ökörségükkel :)

www.vezess.hu/magazin/hibrid_kevesebbet_fogyaszt_mint/29997/

www.youtube.com/watch?v=ySR0flj6QnQ

Virago_1000 2011.05.10. 00:44:12

@Shadowbull: 252 db 507-est gyartottak. Ha mar a darabszamokkal dobalozol, akkor ne feledd, hogy ez milyen jelentektelen. Uki jol leirta amugy.
Aztan milyen kocsikkal "jottek fol" a haboru utan? Isetta, 700, 1500, 1600. Premium, hogyne.
A BMW szerintem mai statusat a 70-es evek kozepe-vege fele kezdte elerni. Addig tomegauto gyarto volt (pl e3, e12), 1-2 kupejuk volt talan izgalmasabb.

@uki: szerintem meg a 6-os sorozat volt az elso igazi premium.

PSD 2011.05.10. 00:44:55

@opel16v: Kérlek csak azt áruld el, hogy ezt az egetverő hülyeséget magad találtad ki, vagy segített valaki benne? Mutass már egy ilyen mérési eredményt!
Miért van olyan érzésem, hogy életedben még csak nem is láttál hibrid emissziós adatokat? ;)

Virago_1000 2011.05.10. 00:48:13

@Virago_1000: Sot mondok valamit, szerintem a Toyota Prius is premium. A hibrid technologia uttorojekent nagy hirnevet vivott ki maganak, amit egyre tobben ertekelnek. Ez mindenkeppen elony a kesobb ebredo masik gyartokkal szemben.

PSD 2011.05.10. 00:50:49

@=Daniken=: Áruld már el, hogy egy koromokádó dízel legyártásakor mennyi mérges gáz keletkezik itt Európában, nem beszélve a "semlegesítésükkor"? :P

PSD 2011.05.10. 00:55:19

@Gyurma73: Azért nincs (személygépjárműben), mert nagyon kevés olyan agyhalott gyártó van aki szeretne egy ilyen hülye 5lettel óriási nagyot bukni. Legfeljebb kisteherautótól felfelé lehet értelme (ilyenek meg már rég vannak, csak Te nem tudsz róluk).

PSD 2011.05.10. 01:02:56

@atiz: Csak 1 rövid gondolat:

1. Ilyen szám van, teljes életciklusra vetített környezetterhelésnek hívják. Ez a 3. generációs Prius esetén 37%-al KISEBB mint a vele egy kategóriába eső nem-hibrid benzin vagy dízelüzemű gépjármű esetén. Ebbe pedig benne van az alapanyagok kitermelésétől kezdve, 160 ezer km-es élettartamon keresztül a teljes szétszerelésig/újrahasznosításig, akkumulátorostul tokkal-vonóval együtt MINDEN.

Remélem megnyugodtál. :)

Shadowbull 2011.05.10. 07:23:33

@ÁlKormi: "Ha 20-30-40%-al kevesebb üzemanyagot égetünk el, a CO2 kibocsátás is 20-30-40%-al csökken. És ehhez nem kell rafinált mérnöki bravúr."

Ez igaz lenne abban az esetben, hogyha a szemelyautozas adna a teljes CO2-kibocsatast.

A helyzet viszont az, hogy a szemelyautok a teljes emberi CO2 emisszo kb. 10%-aert felelnek.

sb

Shadowbull 2011.05.10. 07:24:38

@atiz: "kepesek voltak kihozni a start-stop rendszeruket egy hagyomanyos, nem-megerositett oninditorendszerrel. "

Es ezt a hulyeseget honnan szedted?

sb

Shadowbull 2011.05.10. 07:26:47

@PSD: Nini, egy EVDriver.

Ennyi ido kellett hogy kiheverd azt az orbitalist pofaraeses-sorozatot, amit kenytelen voltal elviselni?

Na mindegy, ugy latszik nem valtoztal: ugyanaz a kis szarevo netpatkany maradtal, aki voltal korabban.

sb

Shadowbull 2011.05.10. 07:41:54

@PSD: "Ez a 3. generációs Prius esetén 37%-al KISEBB mint a vele egy kategóriába eső nem-hibrid benzin vagy dízelüzemű gépjármű esetén. "

ez igy ebben a formaban hulyeseg.

sb

GG81 2011.05.10. 08:26:13

@Schütii: hát olyan nevetséges benzinárak mellett meg is lehet őket érteni... :-D

mondjuk fizetnek is érte fiaikkal, de ha ez nekik üzlet? megéri? nemtoom.

Phrascarica 2011.05.10. 08:57:58

@PSD: figyelj már benzintroll, nekem van benzines autóm IS és azért a fogyasztást -jelenleg- nem tartom a legfontosabb tulajdonságnak egy autónál, sőt hogy azt mondjam néhány deci fogyasztáskülönbség kb a 25+. helyen jöhet szóba mint szempont.
Ez a teszt körte-alma összehasonlítás volt, nem benzin-dízel, ha nem esett volna le itt egy feltupírozott Toyota dodgemet hasonlítottak egy AUTÓHOZ.
Egy benzin-dízel összehasonlítás úgy néz ki hogy: BMW 335i vs BMW 335d ezeket lehet konkrétan hasonlítani, mivel hasonló ár, ugyanaz a körítés, hasonló teljesítményű motorok, csakhogy ne keverd a szezont a f@szommal. De van még hasonló is Pl Golf 1.6TDI vs Golf 1.2 TSI. Itt szeretnék már benzinest nyerni látni :).

Hurri Kán 2011.05.10. 09:07:21

@PSD:
"160 ezer km-es élettartamon"

Szóval ennyit adnak meg a Priusra... Azért ha én ma autógyártó lennék, nem lennék túl büszke, ha ennyi lenne az általam gyártott autó élettartama...

uki 2011.05.10. 11:04:23

@Rocko-: Többek között azért sem számolom prémiumnak a 200-at mert a sor5-ös 2.3 liter moci a max bele. (a dízelt meg se említsük, abban az időben a járáskultúrája erősen megkérdőjelezte hogy egy prémium gyártók közé törekvő gyár belepakolja az első prémium autójába)
Valaki feljebb említette hogy számoljuk az A4-től. Véleményem szerint ha valaki kitalálja hogy most akkor betörök a prémium gyártók piacára (vagy csinálok egy prémium márkát) akkor először egy nagy négyajtós szedánt fog gyártani, nagy motorral, minden létező extrával és lehetőleg valami újdonsággal amit a többiek nem tudnak. (pl A8 alu karosszéria, Lexus hihetetlen finoman járó v8, plusz a megdöbbentő halkság belül)
Persze ez brutál sok pénzbe és munkába kerül (ami csak sokkal később fog visszajönni), de muszáj mert ez az amikor nem lehet hibázni. Aztán jöhet esetleg egy kupé/kabrió, majd ha ez mind bejött lehet lefelé bővíteni hogy vissza is kapjuk a befektette pénzünket.

opel16v · http://www.e85power.hu 2011.05.10. 11:32:45

@PSD: Van pár mérési papír a kezemben, nem a levegőbe beszélek. Mutass egy priust nekem, aminél nem mérhető CO és NOx adatok vannak alapjáraton ill. emelt üresjárati fordulaton! Mert nekem van ilyen mérésem pl Opel Astra G, Suzuki Liana, Skoda Fabia E85-re alakított autókról. Amúgy a toyota nagyot szakíthatna ezen a téren, ha az attkinson hibrid motorjait is alkalmassá tenné az E85 használatára, mert azzal hatalmasat javulna a környezeti terhelés mutatója, ami most nem jobb egy átlagos autóénál...

"teljes életciklusra vetített környezetterhelésnek hívják. Ez a 3. generációs Prius esetén 37%-al KISEBB mint a vele egy kategóriába eső nem-hibrid benzin vagy dízelüzemű gépjármű esetén"

Ezt honnan vetted? A toyotánál mondták? :)

Családapa+géptervező mérnök 2011.05.10. 11:46:35

@négykarika:
Köszönöm hozzászólásodat, aminek azért örülök, mert Te értesz is a autókhoz, nemcsak használod.

Az EGR szelep kikötésével könnyebb lett az indítás (mely egyedi problémám volt), valamint a füstölés mértéke a magasabb égési hőmérséklet miatt csökkent.
Ennek ellenére senki ne kösse ki az EGR szelepét...
Cserébe az NOx kibocsátás nőtt, az elméleti 7 g/kWh-ról 8,84 g/kWh-ra, ami még mindig kevesebb, mint az EPA-TIER-2 által meghatározott 17.85 g/kWh érték.
Cserébe az üzemagyagfogyasztás 6.7-ről 5.4 L/100 km-re csökkent, ezzel együtt a CO2 kibocsátás 20%-kal alacsonyabb lett, valamint a kormozási szám a műszaki vizsgán megfelelő határérték negyede.

Az NOx a motorból a fenti koncentrációban a katalitikus konverterig jut, ahol üzemmeleg állapotban 90 %-a redukálódik.
Tehát igazad van, elképzelhető, hogy nőtt az NOx kibocsátás, de ennek mértéke minimális.

Az NOx kibocsátás, mint láthatod nem kizárólag az EGR szeleptől függ.
Ennek feladata a motorban az égési hőmérséklet csökkentése.
Azonban mivel régi, kis teljesítményű diesel motorról van szó, és az NOx emissziót g/kWh-ban mérik, előfordulhat, hogy g/km mértékegységben számolva kisebb lesz az emisszió, mint egy mai nagy teljesítményű társánál.
Az NOx emisszió és a koromkibocsátás alapvetően a gázpedál állásától függ.
A legkisebb elméleti NOx emissziót és gyakorlatilag nulla koromkibocsátást 1/4 gázpedálállásnál, 2000/min körüli fordulatszámon kaptam, ezért így próbálok közlekedni.
Jobb hiányában így próbálok figyelni másokra+a környezetre.

+Üdvözlöm azokat, akik új minden előírásnak megfelelő (+diesel+agyontuningolt) erőgépükkel elégedetten a gázpedálba tövig taposnak és átláthatatlan koromfelhőt köpnek az arcomba.

geesix 2011.05.10. 13:03:13

@Családapa+géptervező mérnök: Bocs, de melyik 10 éves Avensisben van denox katalizátor? Mert ez még a mai autókon is ritka. Alapvetően a dízel nem tudja redukálni a NOx-ot, mert folyamatosan oxigéndús a kipufogógáz.

Az EGR szelep pedig amint a gázra lépsz, lezárja a kipufogógáz útját, hogy ne rontsa a motor töltési fokát. NOx kimondottan részterhelésnél keletkezik, amikor a dízelek égésterében nagy a légfelesleg, hiszen ilyenkor a fölösleges oxigén magas hőmérsékleten reakcióba lép a nitrogénnel. Tehát a részecske és NOx kibocsátás egymással ellentétesen változik a terhelés függvényében. Ha az EGR szelep kikötése csak minimálisan növelné a nitrogénoxidok kibocsátását, nyilván nem csinálná senki, ugyanis a motor fajlagos fogyasztását rontja. Alapvetően minél jobb egy motor hatásfoka, annál nagyobb veszélyt jelent a NOx, tehát abban igazad van, hogy elsősorban a legmodernebb dízeleknél és (közvetlen befecskendezéses) benzineseknél okoz ez komoly gondot, de nem hiszem, hogy a 10 évvel ezelőttiekre csak dísznek aggatták volna ezt a kütyüt.

2011.05.10. 14:54:59

8 és fél milka egy 1-es bimmerért? atyavilág... nem is olyan hülyék, mint amilyenek a vevőik!

Knorbi 2011.05.10. 15:11:04

Azért kíváncsi lennék hogy a 4,7 -5,2 -es átlagom még lentebb menne e kikötött EGR szeleppel. :)
Különben nemigen jobb egyik sem nyilván van előnyük meg hátrányuk.A diesel direktben jobban szennyez a hibrid akkuk előállításánál is óriási a szennyezés.Persze én nem vagyok mérnök csak olvastam.Ha valamelyik olyan baromira jobb lenne a másiknál akkor mind azt gyártanák.Egyik sem lesz a jövő.Olvastam sokkal hatékonyabb nem túl nagy méretű benzinesekről amik olyan 3L körül fogyasztanak.

PSD 2011.05.10. 15:31:20

@Shadowbull: Ezaz, habozzon csak a szád a sok hülyeségtől meg a tehetetlen dühtől, több mint 5 éve csak ez marad neked, nap mint nap szembesülsz azzal a sok trágyával amit felköhögtél úgy, hogy az folyamatosan visszahullik rád és újra meg újra le kell nyelned. LOL! :)

Látom semmit sem változtál bömbösgörény, most is csak a buta, kétségbeesett tagadásba menekülsz mint annak idején. Nem baj, neked újabb 5 év kell ahhoz, hogy lenyeld ezt a gyönyörű szép minusz 37%-os mélyütést, ami tökéletessé teszi a kudarcod! ROFL! =)

Shadowbull 2011.05.10. 15:40:47

@PSD: eheheh :)

Jovan latom te sem valtoztal semmit :)

Talan csak egy kicsit lettel hulyebb idovel. Nyilvan nem tett jot hogy anno bucira vertuk az ostoba fejedet :)

Tancolj bohoc, regen rohogtunk mar igazan szivbol.

:)

sb

Knorbi 2011.05.10. 16:03:17

Ezek szerint egyikőtöknek nyilván diesel BMW je van másiknak meg valami hibrid Prius.

PSD 2011.05.10. 16:06:34

@phrascarica: Fiacskám, derék dizelidiótához méltóan, képtelen voltál felfogni, hogy a fenti teszt nem benzin-dízel, hanem hibrid-dizel összehasonlítás volt. Fasza, hogy ilyen képességű csókák járják a fórumokat. LOL! :)
Ez a teszt pedig a hajtásláncokat és a kategóriát tekintve a fogyasztási teszt szempontjából tökéletes alma-alma összehasonlítás volt, ott van a két gép alapára és teljesítménye leírva, csak el kellett volna olvasnod nomeg meg kellett volna értened, dehát miért is kívánok én ilyen sokat! LOL! :)

Shadowbull 2011.05.10. 16:11:47

@PSD: Juteszembe, ugye 2013-tol BMW-rajongo leszel?

Ha mar ennyire kovetkezetes EV-buzi vagy:

www.bmw-i.com/en_ww/bmw-i3/

sb

Shadowbull 2011.05.10. 16:14:24

@Knorbi: á, ez a szerelem melyebben gyokerezik :)

Mi ugy vagyunk EVDriver-rel, mint Capulet es Montague, Hitler es Sztalin, Superman es Lex Luthor :))

sb

PSD 2011.05.10. 16:20:41

@gyvy: Ilyen legyen az 5-ösöm a lottón, hogy valamelyik agyhalott ezt sem fogja megérteni, és hogy-hogynem, az egészen véletlenül egy dizeltroll LOL! :)
Kisgyerek, nem 160 ezer km az élettartama (az USA-ban csak a garanciaidő ennyi :), hanem ilyen futásteljesítmény esetén jön ki a -37%. Gondolom halálos meglepetést fog okozni az, hogy összehasonlításban szereplő nem-hibridekre is 160 ezer km-re van kiszámolva a környezetterhelés, pedig szinte biztos, hogy azoknak sem annyi az élettartamuk.
Újabb fejlövés számodra, hogy ha nagyobb futásteljesítmény mellett számolnánk ki ezt az értéket, akkor a hibridnek relatíve még kisebb környezetterhelése jönne ki! ROFLMAO! XD

Istenem, mintha csak a bömbösgörényt olvasnám, síkidiotizmus a köbön! :D

PSD 2011.05.10. 16:37:55

@opel16v: Te ne beszélj már! Van néhány mérési eredmény a kezedben, és nem a levegőbe beszélsz? Aztaaaa! Ez nagyon durva!!! :D
De tudod mit, ha nálad ez a szint, akkor az én kezemben meg olyan mérési eredmények vannak, amik pontosan a te eredményeid ellenkezőjét mutatják, na ezt kapd ki LOL!
Nem hogy a Prius, hanem gyakorlatilag bármelyik jobb sima benzines tudja azokat az eredményeket 95-ös benyával produkáni amiket az etanonos hülyeséggel beírtál, úgyhogy nagyon-nagyon el vagy tévedve.
Az E85 pedig csak egy igen kártékony parasztvakítás, tudatlan emberek számára.
Inkább nézz utána a részleteknek mielőtt még jobban belelovalnád magad a dologba és úgy járnál, mint a bömbösgörény az elavult dízeleivel - azazhogy nem csak azzal, hanem gyakorlatilag mindennel amihez életében csak hozzászólt ;) -, permanens pofáraesés! LOL! :)

PSD 2011.05.10. 16:56:52

@Knorbi: "A diesel direktben jobban szennyez a hibrid akkuk előállításánál is óriási a szennyezés."

A nemjóját óriási lenne? Mennyi az az óriási és mihez képest az?
Ha nem is tudod, de remélem érzed, hogy ezek megválaszolása nélkül abszolút értelmetlen amit mondasz.

"Ha valamelyik olyan baromira jobb lenne a másiknál akkor mind azt gyártanák."

:D Ez üt! Tippelhetek? Ugye 12-nél nem vagy több? ;)

"Olvastam sokkal hatékonyabb nem túl nagy méretű benzinesekről amik olyan 3L körül fogyasztanak."

Király! És hol olvastad ezt, a dörmögő dömötör-ben? Adj már meg légyszi egy hivatkozást erre, mert e-nélkül csak a betonhülyeségfosók végtelen táborát szaporítod! :)

atiz 2011.05.10. 17:06:58

@Shadowbull: szerelotol. csillivilli szalonbol.

opel16v · http://www.e85power.hu 2011.05.10. 17:07:41

Szerintem Te vagy nagyon eltévedve, valószínű nem látsz ki a nagy hibrides rózsaszín marketingfelhőből.
Egyik benzines autó sem tud olyat, hogy az emissziómérő műszer teljesen nullán marad CO és NOx tekintetében, a hibrid sem. Bizony jópár ppm értékek fognak futkorászni a képernyőn, feltéve hogy a szonda nem felejtődik ki a kipufogóból :)
Van egyébként olyan mérésünk is (hivatalos helyen, hivatalos személy végezte, aki ezt alá is írta, és igazolja, illetve bármikor megismételhető mérés), ami ugyanazon az autón készült ugyanazon a napon, csak reggel még átalakítás előtt benzinnel, délután pedig átalakítás után E85-tel.
De ezt neked hiába is magyarázom, mert a hozzászólásaidból látszik, hogy nem szakmabeli vagy, nem értheted ezeket a dolgokat...
Az E85 téma meg nem parasztvakítás, csak sokan hülyék/lusták hozzá, hogy utánajárjanak a valóságnak... majd pár év múlva meglátjuk hogy benzines hibrid vagy E85-ös autó lesz-e több az országban ;)
Akarsz rá fogadást kötni? :)

atiz 2011.05.10. 17:10:08

@PSD: "teljes életciklusra vetített környezetterhelésnek" = TEVK

pont ugy hangzik mint a banki THM.

azt is a sok birka elhitte "mert nekem a bankban azt mondtak"

na ne farassz.

Shadowbull 2011.05.10. 17:19:34

@atiz: A szerelo tevedni meltoztatott.

sb

atiz 2011.05.10. 17:30:12

@Shadowbull: :-)

ezt remeltem is, mert eleg abszurdnak hangzott.

Phrascarica 2011.05.10. 18:20:58

@PSD: mi a fasszal megy ez a hibrid he?
benzinnel, tehát benzines! Okoska! Ha gázolajjal menne a hibrid akkor dízel lenne, de ez már magas lenne!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.05.10. 18:31:12

@PSD: nem teherautórólt volt szó.tudom hogy már van egy két dízelhibrid ,csak még sehol nem volt teszt.
A benzines hibridet a dízel hibriddel kéne összeereszteni.

Phrascarica 2011.05.10. 18:47:21

@PSD: "Ez a 3. generációs Prius esetén 37%-al KISEBB mint a vele egy kategóriába eső nem-hibrid benzin vagy dízelüzemű gépjármű esetén."
na persze, mindegy hogy benzines vagy dízel, mindegy hogy Tata vagy BMW, a Prius az mindig jobb 37%-al LOL, és ha mégsem akkor életbe lép a 37%-os paragrafus.
Hol olvastad ezt a sületlenséget, dobjál már egy linket róla.

Rocko- 2011.05.10. 19:07:21

@uki: hány hengertől vagy litertől lesz egy autó prémium? az egyes, négyhengeres BMW coupé prémium?
mitől számolsz prémiumot prémiumnak?

Rocko- 2011.05.10. 21:48:50

@Shadowbull: azt nem mondta, hogy BMW szerelő, meg BMW szalon. ;)

Hurri Kán 2011.05.10. 22:11:27

@PSD:
elképesztően jól csinálod, sírva kérlek, ne hagyd abba!!!

uki 2011.05.10. 23:32:13

@Rocko-: Természetesen van 4 hengeres prémium autó, főleg mióta tombol a downsizeing.
Arról volt szó, hogy amikor egy gyár eldönti hogy most akkor gyártunk egy nagy prémium szedánt, akkor nem 4-5 hengeres mocit fog belepakolni (főleg az EU normák előtti időkben) hanem valami sokhengeres nagy mocit. Vannak kategóriák ahol muszáj újat nyújtani, különben kiesel vagy be sem kerülsz. Pl az E32-be se azért került V12 mert annyira gyengék voltak a motorjai. Egyszerűen kellett valami amitől különleges lesz. Annak idején csak a XJ-ben volt V12. Lehet vissza se hozta a fejlesztésének az árát, de akkor ez nem számított. Von Kuenheim jól tudta kell valami amivel a Merci fölé lehet nőni, hát csináltak egy V12 és bedobták a fantasztikusan jó E32-be.

herezacskó 2011.05.11. 15:01:08

Alfa Romeo Giulietta JTD. A legjobb autó amit lehet kapni és nem olajzabáló fos szar BMW.

Knorbi 2011.05.11. 15:21:26

Kedves PSD a stílusod alapján te vagy 12 és nem hiszem hogy bármit magyaráznom kellene neked hisz úgy látom mindenkinél okosabb vagy.Én nem akarok ilyen stílusban fórumozni csak kultúráltan ha lehet ha nem megy ne válaszolj.A Totalcaron olvastam egy régebbi hírben.

Knorbi 2011.05.11. 15:23:49

Azt azért megtudhatom milyen hibrided van?

Knorbi 2011.05.11. 15:45:06

Én úgy tudom a JTD is eszi és mivel Gielietta így még nagyon új lehet kevés kilométerrel vagyis nyilván még nem evett sok olajat.Azért ne keseredj el ha mégis fog mert minden diesel szokása.Kíváncsi leszek a megbízhatóságára állítólag nagyon igyekeztek javítani rajta.Az tuti hogy nagyon szép autó.

herezacskó 2011.05.11. 16:17:37

@Knorbi: A 147-esekkel se volt soha semmi probléma!

Knorbi 2011.05.12. 16:30:23

@herezacskó: Az jó de az még más motor nem?
Nekem a GT tetszett nagyon az ugye egy csomis 147 de nagyon szép.Mennyi km-t ment el?

PSD 2011.05.18. 12:58:41

@Gyurma73: Ez már össze lett eresztve, lsd. Prius - Peugeot 3008 hybrid, és a gázlajos koromtemető csúnyán kikapott. A pözsó többet fogyaszt, többet szennyez, de cserébe másfélszer annyiba kerül. Hülyéknek ideális gép. :)
süti beállítások módosítása