„Tudsz-e traktort vezetni?”

  2011. május 04. - MKati

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Kati a Bianchi mellett papol. Még...
2014-07-17 14:37:27

Meglepődnek rajta, vagy sem, de már én is a Bianchival álmodom. A másfél héttel ezelőtti próbautunk

„Tudsz-e traktort vezetni?”
2011-05-04 06:00:00

„Nyári munka ’91 külföld”. Ha jól emlékszem, ez volt a címe annak a kiadványnak, ami a nagy

A film forog tovább
2010-03-07 19:12:00

Azután, hogy találkoztam Domsjőben a csapattal, minden eseményt posztoltak a fiúk, az érzéseinket azonban

Találkozás a fiúkkal
2010-03-04 17:51:00

Elég sokat vártam rájuk, persze fűtött kávézóban, meg a könyvtárban, ahonnan mailt küldtem. Aztán meguntam


„Nyári munka ’91 külföld”. Ha jól emlékszem, ez volt a címe annak a kiadványnak, ami a nagy lehetőségeket rejtette. Két évvel a rendszerváltás után, betöltött 18 évvel, frissen letett érettségi vizsgával, kész felvételivel a műszaki egyetemre, és még az első nagy szerelem is meglett. Így minden sikerült, amit arra az évre elterveztem (azaz reméltem), egyvalamit kivéve.

Hej, ha az enyém lenne

Nem jött válasz az említett kiadványban szereplő címekre írt levelekre, pedig vagy tizenöt helyre írtunk a barátnőmmel és a barátommal. Németország, Luxemburg, Belgium, Ausztria, Olaszország - mindenhová. A korábbi gimis évek után mindig kukoricacímerező táborban töltöttünk vagy három-négy hetet, de a végzősök már nem mehettek. Pedig mi még nagyon élveztük volna, és viszonylag jó pénzt is fizettek érte. Együtt voltunk a barátokkal, és bár nappal kemény volt a munka, de már a teherautós út is jó volt ki meg vissza, este aztán jöttek a bulik, párnacsaták, játék, a tehenészet, a házikolbász, a töklekvár, ilyenek. Aki volt már efféle táborban, tudja, milyen volt, és biztos, hogy sokat nosztalgiázik róla, aki nem, sajnálhatja, hogy lemaradt. Más volt ez még akkoriban, az „átkosban”.

Hajtott minket a vágy, előttünk volt az élet, a világ és a világútlevél, mintha egy titkos kapu nyílt volna meg, a túlsó oldalán meseországgal. Azt gondoltuk, nekünk már mindent lehet, menni akartunk, és persze kis pénzt is keresni, lehetőleg valutát. Nem is tudtuk, mi lenne, ha mehetnénk, mivel indulnánk útnak. Autónk még nem volt, addig sosem mentünk a határon túlra szülők nélkül.

Hosszas bizonytalanság után végre kaptunk egy levelet. Luxemburgból (vagy ahogy ők ejtették, Laxenburhból), egy farmról jött. Farmos munka, traktorszerviz és bébiszittelés, lehet választani, várnak. A szülők kicsit aggódtak, inkább összefogtak. Így a barátnőm papája felajánlotta, hogy kivisz, az enyém meg hogy visszahoz bennünket kocsival. A két autó, ami akkor még viszonylag új volt, meglepő módon még most is megvan. Most, húsz évvel később azt a Lada Samarát a barátnőm, a Skoda Favoritot a bátyám használja. Telefonon egyeztettünk az emberrel, mentünk.

A két autó ma is megvan

Jártam már előtte is párszor nyugaton, például Ausztriában, Németországban, Belgiumban a szüleimmel, ennek ellenére megint lenyűgözött a rend és a tisztaság, a szépen karbantartott, virágokkal díszített házak. Kicsit úgy éreztük magunkat, mint egy homelesszes a gazdag emberek világában.

Gyönyörű nagy ház fogadott, hatalmas istállókkal, ólakkal, birtokkal. Mai szemmel nézve már azt mondanám, ottani viszonylatban átlagos épület volt, akkor még másnak tűnt. A nagy automata mosógép tetején szárítógép is volt a táncterem nagyságú fürdőszobában. Este, miután körbejártunk, hideg zuhanyként ért azonban, hogy a farmon csak az egyik lány dolgozhat.

A traktorszerviz, ahová a barátomat várták, és annak tulajdonosa, illetve három gyereke, akikre vigyázni kellett, körülbelül harminc kilométerre, egy másik faluban voltak. Az első hétre felajánlottam, hogy maradok én, megígérték, hogy időnként átmegyünk a másik helyre, és a következő héten cserélhetünk a barátnőmmel.

Furcsa így utólag, hogy bevállaltam. Hogy miért is nem akartam a barátommal maradni és bébiszittelni. De jól tettem. Reggel 5-kor kelés, traktorral ki a tehenekhez, etetés közben fejés fejőgéppel, majd a friss tejjel vissza. Ezután a bocikat kellett megetetni, egészen finom, vanília illatú tápszerrel, amit csak azért nem kóstoltam meg, mert mindig tele volt legyekkel. Reggeli után jött a ház körüli munka. Sokféle állatot tartottak, kecskét, malacokat, birkákat, nyulakat, tyúkokat.

Luxemburg, 1991. Ez az egyetlen kép, amin látszik a traktor (hátul), amit én használtam. Az utánfutó általában rajta volt

Napközben egy kis kapálás, traktoros bérmunka, hasonlók, késő délután megint fejés. Estére mozdulni sem bírtam, olyan lettem addigra, mint valami ólommal kitömött rongybaba, a városi élet erre nem készített fel. Nem tudtam németül, a gazda viszont nem tudott angolul, így az első napokban kézzel-lábbal magyaráztunk egymásnak. Azonban már a második nap reggelén próbált mondani valamit, amikor a traktor mellé értünk, kis kártyaszerűt rajzolt a kezével és mutogatott a traktor felé. Azt akarta kérdezni, hogy vezethetek-e traktort a jogosítványommal, ha egyáltalán van.

Értettem én rögtön, mit akar, csak nem tudtam, hirtelen, mit válaszoljak. Fogalmam se volt, hogy tudnék-e egyáltalán, hiszen még sohasem vezettem traktort. Átvillant az agyamon: attól nem kell félnem, hogy a faluban igazoltat egy rendőr, nagy távokat pedig biztosan nem kell vezetnem. Végül bólogattam, hogy igen.

Zoli kicsit edz, én rongyolok vagy öttel...

Megmutatta hol a fék, a váltó, illetve a váltók. A felezőre teknős és nyuszi volt rajzolva, városban a nyuszit, a földeken időnként a teknőst is használtam. Ha jól emlékszem, egyébként négysebességes volt, jellemző módon a márkáját nem jegyeztem meg, csak hogy kicsi és piros, és mindig fülig ért a szám, ha a kormánya mögé ülhettem. Szerintem ez tetszett Nicónak (a körülbelül 28 éves gazdának), mert attól kezdve minden reggel és este én vezettem a kis piros traktort a tehénetetővel, meg a fejőgépekkel megpakolt utánfutóval a rétre.

2010, Bokor, de nem a Traktormajális, csak Ocskay Zoliék kertje, valamint az ő saját trakesza

Nem tudom leírni, mennyire élveztem rajta az utazást, eltraktoroztam volna a világ végére is, szabad voltam, mint a madár, legalábbis úgy éreztem. Sosem felejtem el. Arra gondoltam, ha nem megy majd jól az egyetem, leteszem a traktoros jogsit, és farmon fogok dolgozni valahol. Akkor szerettem meg a dízelhangot is, állati jó dörömbölése volt, illetve van (még mindig így gondolom, ugyanis). Annyira belejöttem a munkába, hogy végül nem is cseréltünk a barátnőmmel, ő végig bébiszittelt, én meg dolgoztam a farmon.

Azért is volt fontos Nicónak, hogy vezessem ezt a kis traktort, mert addig valamelyik nagyobbal elment egy-egy bérmunkára, mert ott sem volt minden gazdának jól felszerelt traktora. Egy ilyen alkalommal megengedte, hogy a levágott füvet/szénát összeszedjem csíkokba (bálázás előtti fázis), amíg ő mást csinál. Minden simán ment, a forgó gereblyék tették a dolgukat, én csak figyeltem, hogy az összeszedett füvön ne menjek át még egyszer. Viszonylag egyenes sorokat hoztam össze.

Lassan a gyerekekbe is beoltom

Csak azzal nem kalkuláltam, hogy a négy tárcsa jóval szélesebb, mint a traktor. A rét egyik szegletében lajtos kocsi állt, a tehenek itatója. Az egyik fordulóban éktelen nagy csikorgás és recsegés hallatszott hátulról, ahogy el akartam menni mellette, de nem tudtam. Beakadt az egyik tárcsa és mire megálltam, kilencven fokban elgörbült. Nem kicsit volt ciki, egy ilyen szerszám még ott is sokba került. Még szerencse, hogy a teheneket korábban egy kisebb karámba tereltük – képzelhetik, mi történt volna, ha nekimegyek valamelyiknek. A munka félbe maradt, várnom kellett, amíg az ember visszajön. Németül ugye nem tudtam, de értettem, hogy anyázik rendesen, meg az is kiderült, hogy ez a gép tulajdonképpen az apjáé.

Kis fejtörés után végül hozott egy erős láncot, és az itató igénybevételével egész ügyesen visszagörbítette a gereblyét, alig látszott rajta a hajlítás. Sajnos a munkát ezután ő fejezte be, de láthatóan nem haragudott rám nagyon.

Azért is gondolom, mert másnap délelőtt lazítottunk kicsit, néhány órára elvitt egy ismerősével egy kis négyszemélyes Cessnával repülni. Azelőtt persze még nem ültem nemhogy kicsi, de nagy repülőn sem soha. Klassz kikapcsolódás volt, a falu és a közeli város kanyargós folyója vakítóan csillogott odalent, lenyűgözött a táj, meg a repülés. Persze a munkát délután folytatni kellett, de így már sokkal jobban ment. Eltelt az első hét, eléggé elfáradtam, s szombat lévén szerettem volna végre pihenni egyet, illetve az ígéret szerint átmenni a barátomhoz és a barátnőmhöz, amire addig nem jutott idő.

Sajnos azok az átkozott tehenek hétvégén is tele voltak tejjel, így persze nem lehetett pihenni. Ez például nem szerepelt a tervben. Hétvégén, fiatal lévén, szerettem volna sokáig aludni, lassulni, megnézni érdekes helyeket, este pedig szórakozni. Az első és a második dolog kivételével azért mégis kijutott némi jó nekem is.

Mezőgazdasági kiállítás Luxemburgban, a szabad fél napunkon. Nyeregben Kriszta barátnőm, én a jobb oldalon, a traktor egy akkor hetvenéves Hart-Parr

Például a szürke hétköznapok feldobására kiruccantunk egy-két gazdasági kiállításra. Persze nem is vártam, hogy szépművészeti múzeumba megyünk majd. Szombat este, tehénfejés után végre eljutottunk a barátomékhoz, és elmentünk egy egész jó kis helyi zenés-táncos dizsibe. Nico nagyon rendes volt, másnap nem keltett fel hajnalban, inkább egyedül ment ki a tehenekhez.

A harmadik hét vége felé többször is megkérdezte, hogy jól éreztem-e magam, egyértelműen örült volna, ha ott maradok még, akármeddig is, amit én persze nem akartam megérteni. Már nagyon mentem volna haza, a szüleim is hiányoztak, és igazán jólesett volna, ha pihenhetek, nyaralhatok is egy kicsit. Úgy igazán.

A három hetet, ha akarnám, sem tudnám elfelejteni, mert az egyik tehén úgy rálépett a bal lábamra, hogy még ma is megvan a nyoma. De nem bánom, szuper volt, az unokáimnak is mesélni fogok róla.

Minden mai, városi, számítógép előtt elkényelmesedett fiatalt beíratnék nyaranta egy vidéki gazdasági tanfolyamra, tanulja meg, milyen a kemény kétkezi munka, de azért azt is, hogy lássák, mennyi szépsége van annak. A fiaimmal biztosan ezt fogom tenni, ha nagyobbak lesznek.

Hogy rontanám el? Hiszen fél életem traktorvezetéssel töltöttem. Előlünk Suba kutya lohol

Majd ha minden autós projekt befejeződik a ház körül, talán jut pénz egy kisebb traktorra is nekem, hely meg balatoni telken lévő garázsban, ha kipakoljuk a sok Merci-, Puch-, Bianchi-alkatrészt. Addig is traktormajálisra járunk nyálat csorgatni, az is több a semminél, ott mindig van alkalom, hogy legalább felüljek valamelyik traktorra, de volt már alkalom, hogy vezetni is engedtek. Nagy szó ez a tulajdonosoktól, mert nincs rám írva, hogy már voltam egyszer az életben traktoroslány. Három hétig.

2006, Bokor, egy McCormick

Azaz - lehet, hogy most utoljára megyünk bokori traktormajálisra szombaton. Úgy hírlik, nem rendezik meg többet, nincs rá pénz, veszteséges az egész buli. Pedig a bokori traktormajális szerintem a legjobb, leghangulatosabb autós rendezvény Magyarországon. És nemcsak szerintem. Kár lesz érte. Aki volt már ott, tudja - óriási színfolt tűnik el az éves programok sorából. Sokaknak pedig az egyetlen, a legnagyobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr862864814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu24 2011.05.04. 06:58:31

MKati: ezt jó volt olvasni!
Köszönöm! :)

korzo 2011.05.04. 07:00:24

Én tudok. És látom, hogy néked meg egy igazi Porsche kell ;)

prom 2011.05.04. 07:04:47

A 11-es kép aláírása hibádzik 8)
Az egy fülke nélküli 50-es MTZ és nem Zetor, de a cikk nagyon jó 8)

peti251 2011.05.04. 07:11:14

Én is vezettem már traktort, egy '94-es 82-es MTZ volt. szüreten.

sunblind 2011.05.04. 07:38:41

... el köll adni azt a randa régi szürke kocsit, még ablaküvege sincs, ülés sincs benn, alig ment valamennyit, oszt azóta is folyton szerelni köll. Kiad az ára egy igen szép kambájnt.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.05.04. 07:47:50

Szerencsére :( a focira van pénz, azt akkor is meg lehet rendezni, ha egy fordulóban összesen nem megy ki egy falunyi ember a stadionokba. Ami jó dolog arra soha nincs pénz. Az aki ilyennel foglalkozik az dögöljön meg. Egyébként full respect a cikk írójának és a traktorok vezetőjének!

békaapu 2011.05.04. 07:59:51

Ügyes vagy Kati... ha ezt a kíváncsiságodat tudtam volna, akkor anno a szilvásgombócos dobozok mellett mesélgettem volna az erdőszakörös traktorozás vidám (és kevésbé vidám) dolgairól...
HA tényleg nem is lesz bokori traktormajális többet, akkor sem lesz meg enyni találkoznivágyó figura valami közös esemény nélkül. Meglásd kapsz majd róla hírt.

okoskodó 2011.05.04. 08:05:05

Jóreggelt!

Kislányunk pár hét múlva 3 éves.
Most ment előstör az öreg kistraktorjával.

Embör lesz belőle. :-)

Parajpuding 2011.05.04. 08:44:04

Ez olyan érdekes, hogy félúton elaludtam. Annak ellenére, hogy komázom a traktorokat:)

Hurri Kán 2011.05.04. 08:51:10

Jövőre a vasárnapi Csikós-posztokban traktorfelújításról fogunk olvasni? :)))

1kutya 2011.05.04. 08:53:06

huhhh... mióta vágyom már egy olyan öreg Fordsonra! mindíg ott van a projektek között, de valahogy...

egyébként, ha valaki nagyon traktorozhatnék, fel tudok ajánlani egy igazi olasz sportgépet: 210 lóerő, bőr sportkormány, légkondi, az oldalán meg ott figyel, hogy "Designed by Pininfarina":-DDD

természetesen csakis munkagéppel mögötte, fizetni nem fizetek!:-DDD

gnme 2011.05.04. 09:06:46

@gyvy: hiánytéma. Mint a buszok.

Kisgyereke mit látnak .. óúú'di, apának avvan' apa erősebb a te apádnál bibíí.. mercédesz, tojotta ..

tehenet képen (vagy a tejes doboz oldalán egy vonalas tehénábrát)

Hurri Kán 2011.05.04. 09:18:44

@gnme:
Azt már értem, a tehénbe a tej hogy lesz... de mikor eszi meg a dobozt, hogy abban jön ki belőle? :)

Lord heckman 2011.05.04. 09:30:22

Este meg a tehenészet? He? :D

okoskodó 2011.05.04. 09:33:45

@gyvy:

Azt mink nemtudhassuk.

De arra már rágyöttem, hogy a fehérből a tej jön, a barnából a kakaó. :-)

Hurri Kán 2011.05.04. 09:36:10

@okoskodó:
Bele se merek gondolni, hogy mi jön a Milka-tehénből :D

Leadfoot 2011.05.04. 09:36:25

Én inkább örültem, hogy már nem mentem címerezni. A szüleim azt mondták, kurva sok volt a sáska, azokat meg nem csípom.

1kutya 2011.05.04. 09:46:35

@gyvy: csoki bazmeg! ezt sem tudtad?:-DDD

Hurri Kán 2011.05.04. 09:47:30

@1kutya:
Na jó, de hogy eszi meg a fóliát? :)))

okoskodó 2011.05.04. 10:08:51

@gyvy:

A Tibi csokit meg már tényleg ne fírtassuk! :-)

akos696 · www.focusauto.hu 2011.05.04. 10:14:20

Én egyszer vezettem egy JCB földmunkagép-traktort, de ott már minden modernizálva volt. De kb. 2 percbe telne nekem megtanulni bármilyen traki vezetését. Érdekel és van hozzá érzékem. Csak így szerényen. :D

2011.05.04. 10:23:38

Kati, P.T. írása után ez felüdülés volt...köszi :) hasonlóakat éltem meg egy svájci gazdaságban, aztán később a hollandoknál (ahol egy ötven millás traktort olyan természetességgel bíztak rám, hogy szinte meghatódtam).

Hiába, minden jó ember agrárosként kezdi... :)

Starlark 2011.05.04. 10:27:32

Nekem is van Mv jogsim lány létemre:)
Egyedül csak Németországban nyári gyakorlaton tudtam hasznosítani.

Garp 2011.05.04. 10:34:31

@MKati: Húsvétkor volt egy Classic Car and Vintage Show itt a közelben, jó néhány traktor is volt kint. Szépek, csillogók, pirosak. Ha van kedved, böngéssz bele egy kicsit: gallery.garp.hu/index.php/2011/2011-aprilis/Husvet/Car-Show hátha látsz olyat, amit vezettél. :)
Jó írás, teccik. (Nekem főleg ásatás jutott, apai ágon. A nyári meló a gyereknevelés szerves része kell, h legyen sztem.)

barnapapa 2011.05.04. 10:41:36

"Majd ha minden autós projekt befejeződik a ház körül,..."

???? :)

2011.05.04. 10:52:25

@barnapapa: :))))))))))))))))))))))))))))

Na ja. Ha "Öegcsikk" befejezi, majd kezdik a fiatalok... :)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.05.04. 10:57:26

Szép emlékek egy vagány, belevaló nőtől. Gratula! :)

MKati 2011.05.04. 11:07:55

@Garp: Ez nagyon állat, sajnos csak távirányítóval vezethetek ilyet. Tavaly karácsonyra kaptam, 20x40x20 cm-es dobozában várja, hogy időnként elővegyem. Teljesen jó traktorhangja van, ha áll, kicsit dömm dömm dömm hangot ad, ha megy, akkor kicsit simább. Állítólag van egy szépen felújított eladó darab valahol itthon, ami nem is drága, de most semmi keret rá.

Garp 2011.05.04. 11:21:15

@MKati: cseréltesd be a jogsidat ír jogosítványra. Amikor megtettem, kaptam egy W, azaz traktor kategóriát. :) Otthon is mintha szintén járt volna régen vmelyikhez a traktorista pass, nem?
Szép a Porsche traki, volt ott néhány Fordson is, meg a régi 'nagyok'. Na meg az a nagy, gőzhajtású, na az tetszett a legjobban! [Még emlékszem gyerekkoromban egyszer felmászhattam a gőzmozdonyba Nagymányok állomásán (ott volt szén bánya), és adhattam neki gőzt, gurultunk vagy 5 méter! :) Na jó, ez már OFF.]

Csak nagyon halkan kérdezem meg: anno, amikor a Pontont beterveztétek nem abból indult ki, h a Zsolt szeretett volna neked venni vmit? Miért nem traktort kértél? :))

MKati 2011.05.04. 11:33:46

@Garp: Mert a traktort nem tudjuk családilag használni. Se birtok, se elég hely a tárolásra. Legfeljebb arra van mód, hogy a nagyanyai balatoni ház körül menjek köröket, ezért viszont egyelőre kár pénzt kiadni. A távirányítós trakit legalább bármikor elővehetem és ráadásul márkás is, egy piros Porsche.

MP 2011.05.04. 11:35:14

Solymáron is van minden évben! Családias jó hangulatú és ami nem utolsó szempont eddig még mindig ingyenes volt! solymaritraktoros.hu

Garp 2011.05.04. 11:38:57

@MKati: óafene. most nézem, h kb 80 fotó lemaradt és pont a traktorosok, én meg itt ajánlgatom a galériát. Na mindjárt feltöltöm őket. Elnézést.

gnme 2011.05.04. 11:46:24

@okoskodó: a doboztot vajon melyik tehén tojja?

Kedvencem az RAL 4005, Milka edition tej, mely nyomokban mogyorót tartalmaz.

MKati 2011.05.04. 11:47:16

@MP: Köszi. Sajnos nem tudtunk eddig róla. Most megnéztem a honlapot, de az idei találkozó időpontja még nincs fent.
Egyébként a bokori is ingyenes.

Garp 2011.05.04. 11:50:28

@gyvy: a tejet marha adja, a dobozos tejet meg a marha konzerv. A foltos tehén meg tejeskávét ad. Ejj ezeket még én is tudom, pedig városi gyerek vagyok :).

Hurri Kán 2011.05.04. 11:50:58

Nekem is van ám traktorom! Porsche. Limited edition, 1963 db. Lemezből valósi, felhúzható (óraműves), kormányozható, kézifékje is van neki, meg sebességváltója. :)

gnme 2011.05.04. 12:07:44

@gyvy: gyanús vagy te! ..hát honnan van neked olyan?

.. fogadjunk a kilencvenes évek elején a tészecséből mi? :-)

Hurri Kán 2011.05.04. 12:09:07

@gnme:
Nem a téeszcséből, Parndorfból, a zojutletből, a Porsedizájn boltból :)

Hurri Kán 2011.05.04. 12:14:19

@1kutya:
CSak mer az egyik barátom egyszer megette a gyrossal együtt, mer nem volt már túl józan (barátom, nem a gyros).
Eccer meg vízitúrán voltunk, akkor egy mosogatórongyunkat ette meg... Fene se ismeri ki a gusztusukat... :D

1kutya 2011.05.04. 12:14:23

@akos696: hát én megnéznélek, hogy hogyan tanulnád meg a fent általam emlegetett same kezelését 2 perc alatt!

nojó, valszeg üresen tudnál vele menni, de ha már munkagép van utána kötve... gyakorlatilag a 3(4) pedálon, kormányon meg a kézigázon kívül csak egy vagon gomb, forgókapcsoló, karok (elektronika, hidraulika...). még a váltó is egy fix kar, rajta 4 gombbal+2 billenőkapcsolóval...

kipe · http://www.car-tarsak.blogspot.com/ 2011.05.04. 12:17:29

ha anya meg apa ilyen cikkeket ír, a kölykök mit fognak itt művelni 10-15 év múlva ?

;-)

1kutya 2011.05.04. 12:18:23

@gyvy: az én haverom az egyetemen a mosogatószivacsot ette meg szalonna helyett. na neki sem sok vér volt már az alkoholjában...:-DDD

Hurri Kán 2011.05.04. 12:19:06

@1kutya:
De gustibus non et disputandum :DDD

Garp 2011.05.04. 12:25:59

@1kutya: az ilyenre mondják: iszik, mint akinek szivacs van a gyomrában. epic.

Garp 2011.05.04. 12:47:40

@MKati: na sikerült immár valóban feltölteni a traktoros fotókat is. Ha érdekel: gallery.garp.hu/index.php/2011/2011-aprilis/Husvet/Car-Show

Csikós Zsolt 2011.05.04. 13:13:59

@kipe:

Érdekes, de a Papp Tibi kislánya, a Bende Tibby kisfia sokkal autóbb bu.. az én gyerekeimnél. A Norbi úgy elfogadja, a Bálint inkább bogarakat meg növényeket néz, meg sportol.

GERI87 2011.05.04. 13:18:52

"Minden mai, városi, számítógép előtt elkényelmesedett fiatalt beíratnék nyaranta egy vidéki gazdasági tanfolyamra, tanulja meg, milyen a kemény kétkezi munka, de azért azt is, hogy lássák, mennyi szépsége van annak"

Hú, hát ez nem kellett volna bele:)

Mint amikor arról nyammognak hogy
"Kár hogy ti már nem lesztek katonák..fegyelmet, rendet tanulnátok legalább..bla bla"

(ha már ők szívtak anno hát mi se maradjunk ki belőle....bár úgy is csak tisztekkel bebaszás és herevakargatás volt...de hogy harcolni nem tanultak meg az biztos)

Dolgoztam én is gazdaságba...jó nem volt ugyan de legalább tanulni se lehetett belőle semmit:)

Azt meg a hülye is tudja hogy a (nehéz) fizikai munka szopás nem kell megtapasztalni:)

gnme 2011.05.04. 13:21:51

@gyvy: porndorf? az ipari pornó fellegvára :-DD

amúgy jók ezek a traktornevek, Fodros Jancsi, Emszí Kormi

a Suba az Pumi?

okoskodó 2011.05.04. 13:24:01

Én 1984-ben németeknél vezettem Fendt 309 LS-t Az ls nemtom mi, talán Luxus Sport :-)) Ráadásul fűkaszával, hoppá! Nekem is bekapott valami csodát, a gazda csóválta a fejét rendesen, mire kiszedte a kések közül.

okoskodó 2011.05.04. 13:30:49

@Csikós Zsolt:

Jobb is. rájuk köll hagyni. Mi rendesen megszívattyuk magunkat, mert most szoktatjuk rá a kölköket a gépjárművekre, 1 és 3 évesek.
Namostan az üzemanyagok meg mire felnőnek, csak a multimilliomosoknak lesz megfizethető.
Nem lesz egyszerű.

Hurri Kán 2011.05.04. 13:44:28

@gnme:
Nem tudom, én nem ismerem névről a traktorokat... Azokat is úgy keresztelik,mint a hajókat, hogy pezsgősüveget vágnak az oldalukhoz? HA pezsgő nincs, akkor pálinkát, vagy egy hordó bort? :)

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.05.04. 14:00:22

Én kombájnoltam egyszer egy régi őszön kukoricát. Remek volt, élveztem. Másnap a kolléga bekombájnolt egy döglött disznót, ami a kukoricásban feküdt. 1 brigádnak 1 napig tartott, amig a büdös, rohadó hústömeget kiszedték a kombájn belsejéből, és kitakarították a a gépet.

Bambano 2011.05.04. 14:38:08

Csikós, nem sokon múlt, hogy agglegény maradj:PPP

Bambano 2011.05.04. 14:45:50

@kipe: majd írják a cikkeket, hogy apa vett valami lomot, még azt se tudta, honnan van a váltója:)

az lemaradt az előző hsz-emből, hogy a poszt jó:)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.05.04. 15:13:43

@Csikós Zsolt: 5 év múlva meg majd kilopkodja a motorjaidat a garázsból. Előbb a kicsiket, aztán a nagyokat. Így megy ez:)

Lombrágó 2011.05.04. 16:50:40

@www.doominogame.com: Akkor a cimborád megérdemelte volna, hogy az egész tsz seggbe rúgja szappanos gumicsizmával. Figyelmesen kell hajtani egy ilyen lovat, lévén nem két pengő a masina. A táblában meg bármi lehet. Építési törmeléktől a lezuhant sportrpülőig.

mártortt diós 2011.05.04. 17:22:12

A solymári rendezvény júli 3.-án (vasárnap)lesz.PEMÜ sportpálya, Terstyánszky utcáról nyílik.

gnme 2011.05.04. 18:05:02

na .. ma este előveszem a (...) a' fényképalbumot

anyós apja ekte téeszcsé traktoros volt hosszú évtizedekig

Marcikával átnézzük a képeket, illetve ő átnézi a kutyakekszet

2011.05.04. 21:46:44

Értem amit írsz, meg van traktorom is. Egy irodai hét után tényleg jó kipöfögni vele a szőlőbe, kertbe, akárhová.
Bokor van, volt lesz. Sokszor keltették már "halálhírét", de megyünk.

keptar.trainmodeller.hu/index.php/automotor/bokor2009

Aki nem vágná, íme egy kis ízelítő.

Veresegyházott is szoktak ilyet rendezni, az pedig így fest:

keptar.trainmodeller.hu/index.php/automotor/bokor2009

Még annyi, hogy van jó pár aktív öreg traki és gazda itt a környéken, szoktak különféle programok lenni a faluban, ennek farvizén idén szeretnénk mi is egy kis géptalálkozót összehozni. Ha sikerül, majd küldök róla linket. Na nem Bokor méretű, csak pár öreg masina, a lényeg a jó hangulat meg a gázolaj.

Virago_1000 2011.05.04. 22:06:19

@Csikós Zsolt: Konnyen lehet am, hogy nem hogy nem fogja erdekelni oket az auto soha.
Zambo Jimmy gyerekei sem lesznek zeneszek soha. (apjuk se volt az)
A lenyeg az, hogy abban teljesedhessen ki, amit szeret. Szerintem egy szulo az egyik letezo legnagyobb vetket koveti el, mikor "jot akarva" meghatarozza a 14 eves gyerekenek, hogy hol tanuljon tovabb.

Virago_1000 2011.05.04. 22:09:40

@GERI87: "Hú, hát ez nem kellett volna bele:)"
- akit nem nevelnek munkara, abbol soha nem lesz becsuletes ember. Most az mindegy, milyen jellegu. Aki meg azt mondja, hogy a szamitogep elotti gornyedes elonyosebb egeszsegugyi szempontbol mint a nehez fizikai munka a gazdasagban, vagy barhol, azt nem lehet komolyan venni.

Kar hogy vannak emberek ilyen szemlelettel, mint a tied, sajnos hatalomra is jutottak, es tonkrevagtak a szakmunkaskepzest egesz Europaban.

Virago_1000 2011.05.04. 22:11:12

@okoskodó: Egyszeru, ne szoktasd ra. Ebben a korban nagyon formalhato meg a gyerek.

kkn 2011.05.05. 01:26:03

Egy hónap nekem elég volt a mezőgazdaságban '94-ben. Már ott is ismerték a kevés-ember-sok-munka féle magasfokú humánerőforrás kihasználást.
Önjáró locsolóberendezéseket (lineár Valmont? )kellett kiszolgálni, egyik kútfejről átkapcsolni a másikra, és egy MTZ-vel húzgáltuk a csöveket. 3 hét még OK volt, akkor nem volt nagy meleg. De az utolsó héten csak aludni, mosakodni jutottunk haza, amikor éppen kijött, meg megjött a másik, 3-an voltunk.
A Kft-nek 3 fejese volt, a legkisebb főnök kedélyesen jegyezte meg, ( aki minden este otthon aludt ) hogy ez nyáron ilyen nomád élet, az emberek kint alszanak ( 3 óránként kellett átkötni a hosszabb tömlővel, de volt olyan éjszaka, hogy a kétórás jutott, mire el tudtam volna szenderegni, mert féltávon ránéztem,, le is járt ), főzögetnek, néha hazaugranak ( én mikor, amikor az öntözőknek folyamatosan mennie kellett? ). Bezzeg a kombájnosokat aratáskor szigorúan váltották 12 órában.

Úgyhogy jópofa volt az MTZ-zés, meg a táblák közötti földúton átvezetni, ( sok tábla locsolóútja nem volt vonalban a másikkal ) kanyarodni a pár száz méteres, soklábú szerelvénnyel. De az utolsó hét végén már azt sem tudtam, milyen nap van, és megköszöntem szépen az egészet.

geri6x6 2011.05.05. 07:09:23

Jó volt, köszönjük!

A fűösszehúzogatós dolgot rendsodrózásnak hívják... :)

szakmernok 2011.05.06. 11:58:15

Jó volt olvasni! Köszönjük!

trakee 2011.05.06. 19:14:06

Húú de boldog estét szereztél nekem ezzel az írással Kati! Hihi olyan Porschém nekem is van! A Barátnőmtől kaptam! Annak apropóján, hogy mennyire lelkesen dolgozom a nagyon :) Egy 122-es "Porsche", ami tulajdonképpen egy Hofher-Schranz gyárban készült gép. Kicsit más a motorháza, emblémás, mitn az Allgier.
kepfeltoltes.hu/090912/11569167451_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/090912/8340451152_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Azóta le lett festve az első kerék, visszakerültek az ülőkék a sárvédőre, és sokminden történt. Sajnos Bokorra nem jutok el, innen picit messze van. (Vonyarcvashegy)
Lehet beindítom a hétvégén, és lélekben kicsit én is ott leszek a sok traki között :)

Hurri Kán 2011.05.06. 19:33:41

@trakee:
Ez van nekem is :) Kicsiben :)

MKati 2011.05.06. 22:54:22

@trakee: De jó neked, hogy egy ilyen áll a garázsodban! Nagyon kéne egy nekem is! Igazán szép. Majd holnap azért próbálok vezetni valamit Bokorban, nemcsak nézelődni. Egyébként a távirányítósom majdnem pont ilyen, gondolom a tiéd is.
Jó hétvégét!

trakee 2011.05.07. 19:52:56

@MKati: Köszönöm!
Igen, a pici is ilyen. Dicki vagy milyen gyártzmány. A szédületes az - amit persze a barátnőm sem tudott, mikor megvette - hogy 1:1-be ugyan olyan hangja van, mint az eredetinek. Ugyan úgy lassan nyöszörög az önindító, aztán pöff....pöff-pöf-pöf elindul a motor. És mikor halad, felgyorsul a hang, szédületes!
Ha sikerül kideríteni mikor lesz Majorbéli géptalálkozó Keszthelyen, oda elmennék vele.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.10. 20:42:03

"Aki volt már efféle táborban, tudja, milyen volt, és biztos, hogy sokat nosztalgiázik róla, aki nem, sajnálhatja, hogy lemaradt. Más volt ez még akkoriban, az „átkosban”."

Ma is van címerezés diákmunkaként, és ugyanolyan kemény.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.10. 20:52:37

"Minden mai, városi, számítógép előtt elkényelmesedett fiatalt beíratnék nyaranta egy vidéki gazdasági tanfolyamra, tanulja meg, milyen a kemény kétkezi munka, de azért azt is, hogy lássák, mennyi szépsége van annak. "
Na az biztos!
Bármilyen fizikai munkát, után tudnák értékelni, hogy tanuljanak, hogy ne azt kelljen csinélni :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.10. 20:56:18

Jut eszembe, én egy technika versenyen vezettem 13 évesen traktort :D Nagggggyonjóóóvolt!!

Phoward 2011.06.23. 02:27:51

Több apropóból is élvezet volt elolvasni (átélni) a cikket. A traktor amit vezettél - ha jól emlékszem - egy Schlüter volt.
Szép volt, nagyon jó volt, meg régen is volt, de azt a repülést azért irigylem tőled :) sok puszi - BG

MKati 2011.06.23. 19:31:04

@Phoward:
Nekem meg élvezet volt megírni. Bele akartam írni, azt a bizonyos lábmosást is, de végül elfelejtettem. Örülök, hogy elolvastad.
süti beállítások módosítása