Fejjel lefelé, jobbkormányosan

  2011. február 03. - Winkler Róbert Címkék: bmw dél afrika fokváros erőd

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

Dél-Afrika a BMW hagyományosan jelentős piaca. Van is a témában egy ősi sowetói zulu vicc. Minek a rövidítése a BMW? Break My Window, azaz törd be az ablakom.

Az öböl repülőről

A BMW két okból helyezte az új 6 Cabrio világbemutatóját Dél-Afrikába: a déli féltekén ilyenkor van nyár, ami egy kabriónál nem feltétlenül hátrány. Mini kabriót persze mutattak már be télen az Alpokban, de az poén volt. A 6-oshoz már komolykodni illik, hiába vannak ugyanazok az újságírók, itt a felszabadult ökörködés helyett próbálunk úgy csinálni, mintha személyünkben szerencsés módon egyesülne vagyon és kultúra. Szóval amilyen vevőkre a BMW vágyik, hiszen nekik se öröm, ha az autóik jelentős részét sültparaszt bűnöző vezetik, a másik része meg olyan, mintha robotpilóta vinné az X5-öst, pedig csak a kínai butikosné nem éri fel a szélvédőt.

Az 1974-ben indított 1-es Golfot itt 2009-ig gyártották, Citi néven

Tehát rendesen viselkedtünk, a teszt holnap jön, de azért én szaladtam egy gyors kört Fokvárosban is. Vérfagyasztó autós érdekességek nincsenek, csak olyasmik, mint hogy a 6. generációs Corollát itt Tazz-nak hívják, van lépcsős hátú Polo VW Vivo néven és persze rengeteg 1-es Golf.

Egy Land Rover az Elza és kölykeiből

Cape Town nem az a mindennapos mészárlás, mint Johannesburg, itt soha nem voltak komoly zavargások és borzalmas bűnözés. Mondjuk az apartheid bukásával itt is divatba jöttek a külön fegyveres őrséggel védett lakóparkok, amelyeken nagy ARMED RESPONSE táblák hirdetik, hogy máshová kell menni betörni. Fokváros tehát békés és nem utolsó sorban lassú. Ha bármit bárhol akarunk, veszünk, rendelünk, bérelünk, senki nem nyomaszt majd mindet a borzalmas kapkodásával. Nyugi van. Utaztam egyszer egy repülőn egy dél-afrikai sráccal. Mondtam neki, mennyire szerettem Fokvárost, amin őszintén megdöbbent: azt a csigatempót nem lehet elviselni. Ha valakiben van egy morzsányi ambíció, az inkább Johannesburgba megy. Veszélyes, persze, ha kiszállsz az autóból, de ott rendesen pörög az üzlet.

A fokvárosiak ezt már borzalmas csúcsforgalomként élik meg

A levegő mindent visz. Általában van egy kis szél, úgyhogy szinte mindig tiszta, de errefelé sose volt komolyan szennyező volumenű ipar. Ráadásul, állítják, az óceán jódtartalma magas, így a belélegzett, óceán-párás levegőben nagyon jókat lehet horpasztani – Fokváros az alvászavarosok Mekkája lehetne. De a mekkai funkció egyelőre leginkább a városnézésekre, a vitorlázásokra meg a szörfözésre szorítkozik, itt a Jóreménység-foka körül időnként olyan szelek támadnak, hogy épp a félősebb hajósok megnyugtatására nevezték el így.

Háttérben a Table Mountain

A város fő nevezetessége talán a Table-mountain, amit magyarok mindig Tábla-hegynek fordítanak, és sajnos az én szám sem áll rá az Asztalra. Lanovka visz fel, és kokettálhatunk a hatalmas metszőfogú szirti borzokkal, akik az elefántok közeli rokonai. Ha már egyszer szafarik errefelé nincsenek, hiszen a nemzeti parkok bő 500 kilométerrel északabbra kezdődnek. Van még aztán a közeli Robben-sziget, ahol Nelson Mandela 25 évig raboskodott, hajó viszi a turistákat, de szerintem Mandela-műfajban sokkal jobb a Mandela sowetói házában berendezett múzeum. Fokváros fő exportcikke ma alighanem a Die Antwoord, a zseniális retró-techno trió, az egyetlen elektronikus zene, ami nem idegesít. Ninja, Yolandi Visser és DJ Hi-Tech azt találták fel, hogy olyan, 90-es évek-stíluselemekből összerakott zenét vettek fel, amiről bárkit bárki bárhol a világon azonnal lebeszélne. Te, hát ez olyan, mint a 2 Unlimited, he, ez fáradt, felejtsd már el! Az első lemezüket ingyenes letölthetőséggel tették fel a netre, több millió példányt el is kapkodtak.

Mondjuk a Wat pomp is elég jó:

De igazából az szóljon, aki tud ennél prolibbat!

Marketingként pedig olyan gyönyörű műtahó imidzset raktak a produkció köré, hogy amikor elkészült az első legendás klip, a nézőtömegek miatt új webszolgáltató után kellett nézniük. Ninja például direkt elmosódott, szar börtöntetkókat varratott magára.

Rastaman a piacon az újságba merül

De legalább megnéztem a focivébére rendbe hozott parti részt, az Albert and Victoria Waterfrontot, aztán besétáltam az egyik leghangulatosabb régi utcán, a Long Streeten. Útba ejtettem a zsibvásárt a régi parlament épülete előtt, aztán végigsétáltam a Company Gardenen: a botanikus kertet még a Holland Kelet-Indiai Társaság alapította, tele van olyan növényekkel melyek közül sokat soha nem látunk, és szinte félelmetesen szelídek a mókusok. A Nemzeti Galériába nem mentem be, a Holocaust Centert is kihagytam – a dél-afrikaiakat érthetően érdekli a rasszizmus, és néhány holokauszt-túlélő Fokvárosban telepedett le. A planetárium végképp nem hozott lázba, viszont most végre megnézhettem a Jóreménység Erődöt, amit szintén a Holland Kelet-Indiai Társaság építtetett. Most ha nem is a közepén, de a város belsejében helyezkedik el. Egykor vízparti vár volt, de az öböl 300 év alatt ennyit töltődött felfelé.

A Jóreménység erőd bejárata az oroszlános kapuval

Klasszikus csillagvár, XIV. Lajos hadmérnöke tervezte, vizesárok, minden, bár hogy a Napkirály bármely alkalmazottja minek haknizott itt a világ végén, elképzelni nem tudom. Akkoriban persze a gyarmatosítás még nem volt egy befejezett sztori. A Jóreménység erődje annyira fontos dél-afrikai szimbólum, hogy a légierő zászlajában is benne van. Az erőd teljesen ép és korhű, bár sokáig börtönként is szolgált, illusztris foglyokkal. Például itt raboskodott annak a Lord Kitchenernek a gyilkosa, aki az angol-búr háborúban feltalálta a koncentrációs tábort. Igen, ez brit vívmány. A búrok pedig a kommandós hadviselést találták fel, amint ezt a múzeumban egy faragott kép szépen ki is fejezi „hány búr harcost látsz?” - felirattal. A búr kommandós hadviselés ellen a britek a búr farmok felégetésével reagáltak, a földönfutóvá vált nőket-gyerekeket pedig koncentrációs táborokba zárták, amik úgy is néztek ki, és elég sokan bele is haltak. Duquesne búr kapitány tehát brit fogságba esett, és a Jóreménység erőd egyik cellájába került. A falak valami elképesztően vastagok, de Duquesne kanállal kikaparta a cementet a kövek közül, és meg is szökött volna, ha kúszás közben rá nem zuhan egy be nem tervezett terméskő. Az a szökése tehát nem sikerült, de így is csak 78 évnyi kalandos élet után halt meg Amerikában, 1956-ban, mint az ember, aki elsüllyesztette a hajót, amin Lord Kitchener utazott.

Találtam egy soványka magyar vonatkozást

A város másik oldalán van az 55 ezres Fokváros Stadion, ami így a futballvébé elmúltával nyilván a büdös életben nem telik meg többé. De ez már legyen a fokvárosiak szörnyű problémája. A foci egyébként hagyományosan a feketék sportja. A rögbi, amiben Dél-Afrika hagyományosan ott van a szeren, a búroké, a brit lakosság inkább krikettezik. Fokvárosban viszont a golf a népsport. Sok pálya ingyenes, és a legtöbb nem kerül annyiba, hogy ne engedhetné meg magának az átlagpolgár.

Valójában mutatóujjal int be, és kólásrekeszekből van

Fokváros további nevezetességei a vébére összerakott Albert&Victoria Waterfront nevű kikötői rész, ami nekem már nagyon durván amerikai, tip-top steril komplexum, viszont innen indulnak kirándulóhajók a Robben-szigetre. Ha valaki nem szörfözik vagy golfozik, Fokvárosra pont elég két nap, de kihagyni nem lenne érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr422636186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.02.03. 17:55:17

ebben az országban ölték meg Uwe Gemballát ...

lapomi (törölt) 2011.02.03. 17:59:31

Ez egy jó kis írás Robi. Végre!

Hurri Kán 2011.02.03. 18:01:09

Ez mind szép és jó, de milyen az autó?

Autopeti 2011.02.03. 18:01:43

@GYUSZI BACSl: Aki meg is érdemelte, de ezt már ne tárgyaljuk ki még1x...

pickapu 2011.02.03. 18:01:48

Ahaaa, akkor erről beszéltél reggel a rádióban. :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2011.02.03. 18:07:42

Azok a Fabia-műszerfalas egyes Golfok milyenek lehetnek? Egyet kipróbálnék.

szpsz 2011.02.03. 18:16:52

@GYUSZI BACSl: Pontosan ugyanez jutott eszembe, ahogy elkezdtem olvasni a cikket.

Sonkatekercs 2011.02.03. 18:17:02

Mocsári ciprus van Szarvason is

Tomchy 2011.02.03. 18:25:54

Jó volt Robi, egészen emlékeztet a Ctrl+C / Ctrl-V -ben ismert stílusodra!

eatolnikub 2011.02.03. 18:39:53

Jó a cikk, sz@r állásod van...
De ehhez a zenéhez jó pár érdekes cigit el kell szívni...

szpsz 2011.02.03. 18:44:28

Végiglapoztam 125 képet, időmet nem kímélve :)) Gyöngyelefánt, festői búr klotyó, pingvin és Edvárdra szaró madárka, négercsöcs és hamburgerárus. Van itt minden, ami szem szájnak ingerencia egy turistafotóalbum lapozgatásához, de hol vannak a fotók a cikk apropójáról??? Meee ál'ítólag valami 6-os bimmer cabrioról is szó van. Az nem fért volna el a négercsöcsök meg a klozet között?

Harcimaci 2011.02.03. 18:44:34

@GYUSZI BACSl: Lehet,hogy Winkler úr is ott végzi.....

Magyar[HUN] 2011.02.03. 18:57:00

Jó írás jó környezetben jó autóval. Kell ennél több? :)

Roli82 2011.02.03. 19:03:22

Látom, a fekete lányok megmozgatták a fantáziádat :)

ChPh 2011.02.03. 19:06:52

Hehe, Tokaiba az M3-ason vezet az út :D

Hz 2011.02.03. 19:33:57

77-es kép.
Igen Ő miatta. :)

dragbiker 2011.02.03. 19:38:47

Jó cikk,jó képek,grat! :)

Pasas 2011.02.03. 19:47:41

Feltünően jók az utak.

bürokraták rémálma 2011.02.03. 20:10:07

@Roli82:
Nekem is úgy tűnik, hogy a fehér hajú herceg a mozdonyszőke bébikre bukik! :-)

De azért az írás is jó! Hasonló jókat kérünk!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.02.03. 20:15:43

A 40-es képen a háttérben lévő kettőt és a 75-ösön lévőt sunáznám, ha nem lenne kb. 50-60% esély arra, hogy HIV pozitívok... Nagy kár.

Érdekes viszont ez a hely, ahogyan keveredik az amerikai, a mediterrán európai és a brit stílus. Szép helynek tűnik.

sealard 2011.02.03. 20:20:39

@GYUSZI BACSl: nem véletlen kellet meghalnia...

atiz 2011.02.03. 20:23:11

Joburg hire utan valamiert azt hittem, hogy Fokvaros is getto... kellemes csalodas.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.02.03. 20:26:02

@Pasas: Mitől fagynának szét? :) Persze, hogy jók :)

Balazs5 2011.02.03. 21:21:55

@scheerti: Borzasztóak, ocsmányul vannak összeszerelve, ne gondold, hogy olyan mint a német, csak új:-) Csörög, zörög...

thetriggerhappy 2011.02.03. 21:23:57

remélem, hogy a kabrióval délnek, a félsziget alsó vége felé indulsz. gyönyörű út, fantasztikus képek. állítólag a tengerpartos autós reklámok jó részét arrafelé veszik fel.

thetriggerhappy 2011.02.03. 21:26:11

@Balazs5:
egy fos. vezette, jópárszáz km-en. 2 napos volt, de az balakot csak kb 2 cm-es réssel lehetett felhúzni és majdnem szétesett.

kinney 2011.02.03. 21:32:32

fokváros eléggé fehér város, azaz nemcsak a clifton-strandokon, a belvárosban és a waterfronton vannak többségben a fehérek (a strandon alig van fekete), de van egy csomó fehér taxisofőr, pincér sőt lovasrendőr is, ami ritkaság sok más dél-afrikai nagyvárosban.
mandela egyébként "csak" 18 évig volt a robben-szigeten, 1982-től már a fokvárosi pollsmore börtönben volt, ahol már nagyon jó körülmények között volt, kijárhatott a városba stb. már robben-szigeten is nagyon enyhült a szigor 1977-től kezdve. a rabok pl. teniszezhettek is, és már nem volt kényszermunka. korábban persze elég gáz volt, a hófehér mészkőbányában egy csomó rab maradandó látáskárosodást szendvedett. és csak félévente 1x fogadhattak látogatót. mandela egyik lánya szváziföld trónörököséhez ment férjhez, és utána diplomata-státuszt élvezett, azaz akármikor meglátogathatta az apját...

Shadowbull 2011.02.03. 21:46:11

Meg aztan van is egy BMW-gyar Del-Afrikaban, Rosslyn-ban.

sb

africans 2011.02.03. 21:56:19

Ez az a hely ahol előbb utóbb veszek egy házat, télre. A név kötelez:-) Egyébként a Waterfront nem a foci vb-re lett rendberakva. Az már jóval azelőtt elkészült.

Rocko- 2011.02.03. 22:04:41

@gyvy: "a teszt holnap jön"

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2011.02.03. 22:34:33

Hallhattuk a Bumerángot, vagyi hatos bömci:D Gyerekek nagyon szép helyen jártatok!

K.teknőc · http://www.homlokzatihoszigeteles.hu/ 2011.02.03. 22:42:27

A képeket jobban megnézve Fokváros olyan, mintha Európát, Angliát és Amerikát kezdtük volna kutyulni... Néhány európai autó, jobbkormány, angol és amerikai stílusú épületek...

ocsisajt78 2011.02.03. 23:12:05

@GYUSZI BACSl: zavart erzek az eroben :D Es hol van a blogodat diszkreten reklamozo linkelgetes? :D

andd 2011.02.03. 23:15:36

Winklernek javasolnám, hogy használja a vakut a fényképezőn, ha már egyszer van rajta. :)
Vagy legalább az életlen képeket válogassa ki. :)

=Daniken= 2011.02.03. 23:20:09

Tökjó a cikk.és a képek is. És hülyéskedés nélkül jó a 86-os kép, ahogy megy az a kismama, közben vajon mire gondolhat?
Biztos nem arra, hogy mennyire vágyik egy Opel Corsa El Caminora:-)
Persze hogy érdekeltek a rasszizmus terén, nem nagyon szerették az apartheidet, amit a hollandok találtak fel.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2011.02.03. 23:20:57

erre a zenére azt mondani, h nem idegesítő??? áááááááá beszarás

CSÖRR-CSI££ 2011.02.04. 00:50:33

Te, Robi!
A fényviszonyok, a színek, a tónusok eredetiben is olyanok, mint a képeken, vagy a kamera csinálta ilyenre?
Mert előbbi esetben még elképesztőbb a hely!

CDX 2011.02.04. 06:11:24

Este Camps Bay-re kell átmenni a Caprice nevü bárba. Ott milyen csajok vannak!

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2011.02.04. 06:59:25

A Victoria & Albert Waterfrontot nem a VB-re rakták össsze, évek óta gatyába van rázva.
Ülni februárban a kikötöben, kávét hörpölni, nézni a fókákat és a yachtokat...
Fokváros odabax.
indafoto.hu/malenykijpolgar/delafrika_2009_februar

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.02.04. 07:19:04

@ocsisajt78: na látod, hogy nem is mindig szoktam? ha már neked is feltűnik, akkor gáz van, mindjárt be is teszek gyorsan egy linket ...

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.02.04. 07:34:37

@ocsisajt78: különben a viccet félretéve, az a magyarázata, hogy felhívtak a blog.hu-tól, hogy ritkítsam a bejegyzések számát és ne csináljak már akkora forgalmat a blogomon, mert a múlt héten kétszer is majdnem lehalt a szerverük a forgalmam miatt

szóval már nem kell reklám

PaOntan 2011.02.04. 08:07:30

a coupe teszthez miert nincs forum ?

jujdejo 2011.02.04. 08:14:15

hu de kéne egy olyan golf kasztni...nem meg az antwoordos csajt ugy meg****...hogy napokig folyna a 2 combjan lefele...

szeme közé, laposan! 2011.02.04. 10:09:20

A teszt cikkéhez: 1 köbkilométer ezermilliárd helyett csak egymillárd köbméter. Csak szólok, végülis ez egy műszaki blog...

Negrogo 2011.02.04. 10:19:08

Hat ez a hatos teszt kisse harmatos lett...:S

conmorientes 2011.02.04. 11:57:02

A cikk jó, a nők nél csak a zene rettenetesebb, ez azért Winklert fémjelzi, kutyákhoz jobban ért, és azt hiszem ezek után kijelenthetjük néha szörnyű soruk van az autós ujságíróknak.
Tél közepén Dél-Afrikába menni a BMW pénzén új 6-er szériát tesztelni, minden munkának az alja.
Nagyon sajnálom szegény Robit....

Gyarló Hintaló 2011.02.04. 12:09:16

Yo-landi Visser szeretlek! <3

GGG77 2011.02.04. 14:10:36

A hely gyönyörű, a cikk jó, a zene annyira szar, hogy nagyon jó. :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2011.02.04. 14:30:09

Én is szögelném, bár a fejét szokni kéne, az biztos. A haja a Dumb és Dumber módszerrel, bili segítségével lett levágva? :D Bár nem tűnik nagy darab csajnak, olyan max. 1,50-re tippelnék. És gyereket is szült ennek a kreténnek :D Ezek bazmeg, meg a zenéjük, wáááááá :DDD

GERI87 2011.02.04. 14:58:06

Fasza hely...lehetne:(

Petikepetike 2011.02.04. 16:34:13

Arról van statisztika, hogy a 38;75;109-es képeket hányan nézték meg nagyobb méretben?

liberta 2011.02.04. 20:29:31

Az egyik legcsodálatosabb multikulti város, ami létezik. Aki azthitte gettó, az jobb ha előbb kicsit körülnéz kishazánkban. Szinte az egész város gyönyörűen rendezett, szép házakkal, rendes utakkal, kedves emberekkel, és embertelenül finom kajákkal.
Volt szerencsém itt eltölteni egy hónapot decemberben, pár képet itt is talál akit érdekel: tablemountain.tumblr.com

Krisi 2011.02.05. 11:36:39

a felső képen Badacsony van, felismertem ám, az a nagy kék meg a Balaton!

don't 2011.02.06. 15:53:20

BMW
Black Mans Wheels

Jay350i 2011.02.07. 20:35:51

Tisztelt Winkler Úr!

B_szd meg az Antwoord-odat! a rohadt életbe igy kibaszni velem már 3napja egyfolytában hallgatom, ez kurvajó!!!

:)
süti beállítások módosítása