Színészeket toboroz az Audi

  2010. december 29. - Gulyás G Címkék: szerviz

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Megúszható a bünti a harmincas táblánál!
2011-11-29 17:22:00

Hiba a mátrixban – gondoltam először, mert más ésszerű magyarázat hirtelen nem jutott eszembe, mikor

Injektor és szeneslapát
2011-07-21 06:00:00

– Melegszik a főtengelycsapágy! – Kenünk, vagy állítunk? – Állítunk! – 30-32-es kulcs, pajszer

Megvesztegethetetlenségeskedéseitekért
2011-06-27 18:05:00

  Legalább tizenöt vodkát ivott aznap este egy bárban az a tiroli férfi, akinek egy közúti ellenőrzésnél

Közveszélyes az öko-kamion
2011-05-22 08:00:00

Az ECO-üzemmódba kapcsolt kamion ugyanis nem más, mint egy gördülő forgalmi akadály. A mögötte tucatszám

 

A gyári állásajánlatokat böngészve bárki érdekes információkhoz juthat az autóipar helyzetéről. Az elmúlt évek pangása után százszámra hirdetett betöltetlen állások például azt mutatják, hogy az autógyárak szerint a válságnak valóban vége van, sőt az elmúlt évtizedek legnagyobb autóipari fellendülését éljük élik át. Látszik, hogy középtávon kivétel nélkül mindenki a hibrid- és villanyautó-fejlesztésben bízik: a meghirdetett állások körülbelül fele kapcsolódik valamilyen formában az elektromos hajtásokhoz.

 

Vagy látszik például, hogy a BMW egészen komolyan gondolja ezt a dolgot a szénszálas kompozit karosszériával, mert az elmúlt hónapokban tucatszám kerestek a témában jártas mérnököket a tervezés, a gyártástechnológia, vagy a kompozit anyagokkal végzett töréstesztek speciális szimulációja területén.

De vajon melyik lehet az a feladatkör, amelyhez Ingolstadtban „kifejezett színészi tehetség” szükségeltetik?

Neem, nem az értékesítés...

Neem, nem a könyvelés…

Neem, nem a személyügy…

Hanem a szerviz!!!

Egészen pontosan a szerviz tesztelése. Az Audi ugyanis szerviztesztelőt (Werkstatttester) keres, akinek a munkaköre egy szigorúan meghatározott program szerint (hogyan máshogy?) bizonyos hibák beépítése az autókba, majd a hibás autóval a szerződéses szervizek felkeresése. Külön kiemelik, hogy a feladat ellátásához „kifejezett színészi tehetség” is szükséges, hogy a leendő munkatárs „meggyőzően játssza el az ügyfél szerepét”.

A teszt végeztével pedig, mint a nép közé vegyülő Mátyás Király, felfedi kilétét, és közösen megbeszélik a teszt eredményét, majd - mivel Németországban járunk - akkurátusan dokumentálják az eseményt.

Kedves Olvasó, Ön látott már álruhás szerviztesztelőt Magyarországon? Úgy gondolja, az ilyesmi pozitívan befolyásolná a márkaszervizekben végzett munka minőségét? Véleményét, tapasztalatát ossza meg velünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr172544914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eksönhíró 2010.12.29. 08:10:02

Hát egy pár szervíz lehúzhatná a rolót, vagy toborozhatna új szerelőket :D

ChPh 2010.12.29. 08:11:56

@Eksönhíró: Vagy egy pár megmaradna, a többi...

jmakri 2010.12.29. 08:18:35

Én nem tartok valószínűnek beépülést itthon. Ha nem trükközik, feltűnő lesz, ha trükközik, akkor meg túl jól sikerül a beépülés. És itthon köztes út a legtöbb ember számára nincs ugye. A szakszervízekben meg itthon eleve tehetséges emberek "dolgoznak", kár hogy az autókat nem ismerik, a cucialista autókat se tudták anno megjavítani.
De így kijelenteni, hogy a válságnak vége van, az viszont megtévesztő. Szándékos?? Akkor meg is van az első színésztehetség....

Devil2 2010.12.29. 08:32:49

@jmakri: Most miért sulykoljuk azt hogy még mindig válság van. Tudjuk hogy valójában még az van, na de a forint meg olyan "stabil" hogy egy kormánypárti politikus eltüsszenti magát és már attól esni kezd. Emlékezzünk a Kósa féle "jövendölésre", tudjuk hogy volt/van alapja, de mégis a Kósa lett a hülye...

V úr 2010.12.29. 08:42:05

Nálunk ez nem mehetne mert a szerelők fele B kategóriás színészek így csak túljátsszák a szerepet és kilógna a lóláb :)

AciDuzzu 2010.12.29. 08:44:23

Gondolom Németországban az a célja a tesztelésnek, hogy a szervizben rájönnek-e a hibára és kielégítő szolgáltatást nyújtanak-e, és nem az, hogy mennyire sikerült átverni az analfabétát... mert hogy ott ez fel sem merül, itthon meg mindenki fél a márkaszervizektől. Egyébként pedig teljesen korrekt eljárás, hiszen valahogy mérni kell a teljesítményt, nem csak gondolni, hogy biztos szuper.

MitTomÉn 2010.12.29. 08:53:03

@jmakri:
Válság: olvass kicsit utána légyszi, mi van pl. Németországban. Tavaly rengeteg pénzt öntött a Német kormány roncsprémium címén az autóipar támogatására. Az egy dolog, hogy ebből a Dacia húzta a legnagyobb hasznot, de ami a lényeg: tavaly év végével kifutott. Iszonyú kockázatos volt, mi lesz idén, lesz-e roncsprémium nélkül elég vásárló.
Szerencsére a pozitív forgatókönyv jött be, a német autógyárak jelenleg termelnek mint állat. Hogy ez a válság vége-e, azt persze senki sem tudja, de pl. az Audi idén kb annyi autót fog eladni, mint 2008-ban, a válság előtti évben. A többi márka is jól "dübörög".

Tesztvevő:
Sokkal több van, mint gondolnánk, nagyon sok cég próbálja valahogy fedett formában is ellenőrizni, tényleg úgy bánnak-e a vevőkkel a munkatársak, mint amikor a főnök ott van. Azért nem látjuk gyakran őket, mert általában jól csinálják...
A hülyék persze lebuknak (lásd sok APEH-ellenőr), de a jók nem.

Nem véletlen, hogy színészi képességet kérnek, éppen azért, hogy ne bukjon meg.
Nem harsány, teátrális jelenetekre kell gondolni, hanem adott helyzetnek megfelelő viselkedésre. Akinek ez a foglakozása (színész), az jól tudja ezt csinálni.

Egy szerviz pedig igenis foglalkozzon azzal, hogy a munkatársai képzettségben, hozzáállásban megfelelőt nyújtsanak. Kiválasztás, képzés, vizsgák, teszt, stb. És ne csak akkor derüljön ki, hogy töketlen, ha te vagy én odamegyünk, hanem hamarabb.

Rocko- 2010.12.29. 08:57:53

természetesen! színészvásárlóval a színészszerelôk ellen!
mert hát sokan képesek eljátszani, hogy ôk bizony kicserélték ezt vagy amazt. aztán mégse.

Rocko- 2010.12.29. 09:00:35

mondjuk azért megnézném amikor horst fuchs bemegy a márkaszervizbe. :DDDD

Eksönhíró 2010.12.29. 09:08:39

@ChPh: igen, talán úgy még jobb lenne, hiszen piac van meg verseny, vagy mi

Amúgy én az autóm márkájának megfelelő márkaszervíz szerelőjéhez járok, de maszekba'. Bár volt olyan gond hogy bevitte és a kollégákkal napokig brainstormingoltak mi lehet a gond, aztán egy gyakorlaton lévő szerelőtanonc jött rá.

Magyar[HUN] 2010.12.29. 09:23:05

Szerintem egyértelműen kéne itthon is,legalább ki lehetne szórni a hozzá nem értő szerelőket.

Szmissz 2010.12.29. 09:39:45

Tesztelés: én egyszer részt vettem a Porsche Hungaria által szervezett szervíz tesztelésen. A Skodámon esedékes volt a kötelező szervíz, előtte felhívtak, és elrejtettek pár hibát az autón (az egyik oldalon megpiszkáták a kéziféket, kiszedtek egy izzót a belső világításból, stb).

Mikor végzett a szervíz, oda jött az ember a PoHu-tól, és szépen alaposan átnézte, mit is talált meg a szervíz, és mit nem... nekem meg fizettek valami nem túl nagy összeget a résztvételért.

Csabby 2010.12.29. 09:42:39

@Szmissz: egy ilyen teszten én is szívesen részt vennék...igaz nem vagyok színész de el tudnám játszani az ügyfelet...:-)
Amúgy nagyon jó ötletnek tartom, a hazai szervízek kb. harmada bukna mint az állat...:D

foolproof 2010.12.29. 10:01:37

Én mindig színészkedek, ha szervizbe megyek, mert ezek a trógerek nem hiszik el amúgy, hogy nem unalmamban és jókedvemben baszom el az időmet az általuk forgalmazott kakaótó miatt. Már egy ideje a fiatal, véréhes Csáknorisz/kiégett Charles Bronson szerepkörben mozgok, csak ajánlani tudom, be szokott jönni, helyzettől függően.Az ódi kedvéért szívesen betanulom a katzenjammeres McLane-t is, biztos van az a gázsi, meg van otthon koszos atléta+ Jack'+pirosmarbi...

foolproof 2010.12.29. 10:03:53

@foolproof: pardon, McClane-t akartam idekaparni, bocsi.

semminemciki 2010.12.29. 10:04:28

...akkor felfedtem a kilétemet. Ezután egy villanást láttam, majd egy hangos puffanás, azután nem emlékszem semmire.

Robis 2010.12.29. 10:12:45

A kilencvenes években volt ilyen teszt, akkor valamelyik újság csinálta. A mi szervizünk szépen szerepelt. De volt amelyik csúnyán elbukott. Talán az Autó-motor volt, de már nem emlékszem.

vidéki suzukis 2010.12.29. 10:21:35

Korábban az A2 csinált inkognitótesztet szervizekben.
Úgy tudom, hogy márkaképviseletek közül a KIA próbálkozott "próbaszervizeléssel". De biztos mások is, csak nem verik nagydobra. Talán stevie-w kartárs tudna többet mesélni a dologról, ha erre járna.

Uni-Verzum 2010.12.29. 10:25:25

Ez egy régóta működő iparág, úgy hívják, hogy "próbavásárlás" - Mystery Shopping. Boltokban, szervízekben, kereskedésekben, biztosítóknál, bankokban, stb. A szolgáltatás színvonalát és a megbízhatóságot lehet vele nagyon hatékonyan tesztelni.

fkorbi 2010.12.29. 10:28:36

nekem egy ismerősöm csinálta ezt a volvónál. vagyis asszem, mert mindketten eléggé be voltunk rúgva, amikor mesélte :)

Hózentróger 2010.12.29. 10:45:43

Én a Peugeot-nál voltam értékesítő és egy évben több próbavásárlónk is volt. Viszonylag könnyen ki lehetett szúrni őket, mert olyanokat is kérdeztek, amiket normális emberek soha.

A próbavásárlásról aztán mindig jött vissza papír, ami leírta, hogy volt-e parkolóhely, milyen volt a tisztaság, az értékesítővel való tárgyalás menete elég részletesen, stb.

Ha jól emlékszem, a szervizünk is kapott próbavásárlásokat. Az ilyenek után mindig ment az egynapos üvöltés a műhelyben a főnökég részéről, mert a szervizünk rendre szar eredményeket kapott.

Hurri Kán 2010.12.29. 10:53:40

@Rocko-:
"színészvásárlóval a színészszerelôk ellen!" m :DDDD

A hazai szervízek jó részét ismerve bátran lehetne játékautót használni a próbajavításhoz :DDD

@Hózentróger: Talán rendesen kellett volna mindenkinek végezni a munkáját és akkor normális értékelést kap a szalon.

Rocko- 2010.12.29. 10:58:19

@gyvy: ja. meg:
párbeszéd, kocsmában:
- alkoholmentes sör jó lesz?
- játékpénz jó lesz,?

shamir 2010.12.29. 11:01:26

A legtöbb márkakereskedést és szervízt folyamatosan tesztelik akár próbavásárlókkal akár a Szmissz által fentebb leírt módon. Több hiba után el is lehet veszíteni a márkakereskedői státuszt, de vannak márkák ahol év végén díjazzák a legjobb kereskedéseket/szervízeket.

Yagry 2010.12.29. 11:01:50

Az autógyártók (és a szervízek is) nyilván egy rakás pénzt csinálnak a javításokból. Ha zörög a kipufogód és csak egy csavart kéne meghúzni, az nekik nem pénz, sokkal többet keresnek rajta ha az egész kipufogódobot lecserélik neked. A kihívás nekik ott van, h mi az a mennyiség amit be kell hajtani a vevőn, de még nem rombolja annyira a márkaimidzs-t hogy hosszú távon az apadó értékesítés miatt negatív hozama legyen a reálisnál nagyobb javításoknak. Persze az új autó értékesítés/marketing és a szervízhálózat külön menedzsment alatt van, és mindenki a saját érdekeit nézi.

Ciri 2010.12.29. 11:05:44

@Rocko-:

"Szerintem egyértelműen kéne itthon is,legalább ki lehetne szórni a hozzá nem értő szerelőket. "

Ezer éve működik a Pohu-nál is.
Valódi ügyfelek a színészek.
Lehet látni az online rendszeren, hogy ki van bejelentkezve mondjuk 30 ezres inspekcióra az adott szervizben.
Felhívják és felkínálják a lehetőséget a tesztre. A költségek döntő részét az importőr fizeti ilyen esetben. Egy előre egyeztetett helyszínen elállítanak/eltekernek/elrontanak néhány dolgot az autón, majd mehet is a dolgára.

Ennyi a történet magyarországi verziója.

Ciri 2010.12.29. 11:10:16

@Hózentróger:

"Ha jól emlékszem, a szervizünk is kapott próbavásárlásokat. Az ilyenek után mindig ment az egynapos üvöltés a műhelyben a főnökég részéről, mert a szervizünk rendre szar eredményeket kapott."

Nagyon helyes, már csak azért is mert ilyenkor a főnök zsebéből szedtétek ki a pénzt...

Rocko- 2010.12.29. 11:10:54

@Ciri: helyes-helyes.
mindenkinek érdeke ez.

fonottkosár 2010.12.29. 11:11:45

Ez nem hír. Évek óta így működik nálunk is. Volt is néhány bukta a szervízben.

Peetee 2010.12.29. 11:14:01

Nem kell tesztelő ál-ember.
Nálunk a hús-vér IGAZI ügyfeleket is porblémamentesen átb@szzák amennyire csak lehet. Akit nagyon, azt nagyon lehúzzák, aki akadékoskodik az nem kapja meg a kívánt szolgáltatást és még ő lesz a köcsög-ügyfél.

Nálunk erről könyveket lehetne írni!!!!

Infomaker 2010.12.29. 11:14:15

Megtörtént példa amin a mai napig átkozódom:

Kockalada, amihez ugye "mindenki ért".

Motorféknél elzárja még az alapjárati szelepet is egy mágnesszelep. Nálam valami nem volt kerek, mert motorféknél puffogott az autó. Kissé zavart.

NÉGY szervizben voltam vele 2002-ben, és mindegyik gyújtást állított, meg mindent csinált.

Persze nem lett jobb.

Kis net böngészés után jöttem rá, hogy a mágnesszelepnek nem mindegy, hogy merről vannak rádugva a csövek.
20 mp alatt megcseréltem, és jó lett.

Tehát most ezt nekem kell kitalálnom, nem a szervizeknek?

Ciri 2010.12.29. 11:15:55

@Peetee:

Gratulálok. Neked is meg a főnöködnek is.

Hózentróger 2010.12.29. 11:15:58

@Ciri: Igen, én is egyetértettem vele, mert a szervizes kollegáink elég tróger emberek voltak, tisztelet a kivételnek, mert azért voltak rendes arcok, különösen az idősebb szakik között.

Egyébként nem is az volt a baj velük, hogy loptak-csaltak volna, hanem inkább a stílusuk, hozzáállásuk az ügyfélhez, munkamoráljuk... Ezért kapták a lehúzásokat.

A szalonban általában jó értékeléseket kaptunk, egyszer szaladtam bele egy lecseszésbe, amikor azt ajánlottam az érdklődőnek, hogy inkább próbálja maga eladni a használt kocsiját, ne akarja beszámíttatni. Jófej akartam lenni, de a főnököm nem értékelte. :)

tzzttzzt 2010.12.29. 11:19:03

Történet a Pappas Mercedesről.
Ismerős bevitte a 3 éves S500 típusú autóját, éves szervizre. Az összeg 660.000 magyar forint. De a szerelő kitalálta, hogy lehetne a számlára csak 60.000-t írni és az ügyfél ezért az ügyeskedésért fizessen 200.000 jutalmat, azaz legyen a végösszeg 260.000.
Ennyit a mo.-i márkaszervizekről.

Hurri Kán 2010.12.29. 11:22:06

@tzzttzzt:
660.000 .- HUF ????? Befuttatták arannyal a műszerfalat, vagy mit csináltak ???

A szomorú az, hogy simán hihető a dolog...

Hózentróger 2010.12.29. 11:22:27

Egyébként a Skodám most múlt három éves, és a 60ezres szervizt már nem akartam a márkaszervizben csináltatni, mert elég drága. Van egy nagyon normális, megbízható szerelőm, hozzá hordom mindké autónkat. Olajcsere után közölte, hogy szerinte a Skodában nem is nagyon volt olajcsere a három év alatt, maximum leengedtek belőle, és rátöltöttek. Ennyit a márkaszervizekről.

Nagyon szívesen leírnám a kereskedés nevét, de nem tudom, lehet-e.

Kürüsüly 2010.12.29. 11:29:04

@Infomaker:
ez nem csak az autódnál van, ha építkezel, autót szerelsz, bármilyen szolgáltatást veszel igénybe:)
Egy dolog biztos 10 alkalomból 9x csak az van megcsinálva amit te csinálsz meg.

Egy ideig szervizbe hordtam a verdát fizettem és kész sosem kekeckedtem, aztán folyton átbasztak több szerelő is elkurvult a kezem alatt. Inkább megcsinálom én és akkor nincs átverés.Mióta így csinálom az javítás anyag költsége kb. a felére esett...A munkadíjról nem is beszélve...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.12.29. 11:29:20

Olyat már láttam, amikor a márkaszerviz szerelőjének a haverja eljátszotta a gyanútlan ügyfelet a műhelyben, mert kínos lett volna elmagyarázni a tulajdonosnak, hogy miért dolgozik a szerelő a szerviz szerszámaival a haverja autóján két órát munkaidőben, zsebre. Persze a szervizvezető is benne volt nyakig.

Nem buktak le, mert a tulajdonos Sztálint játszott, és lecserélt volna mindenkit, mondván, hogy miért nem szóltak előbb. Aztán később megbukott a mutatvány, túl pofátlanok lettek a szerelők, de így már több millával húzták le a tulajdonost, aki a basszamegezésen kívül nem tudott semmit csinálni. Tett feljelentést, de kiröhögték a rendőrök is, meg a szerelők is. Egy évre rá be is dőlt az egész üzlete, kereskedésestől-szervizestől. Ciki.

luv2xlr8? Not anymore! 2010.12.29. 11:33:33

Miért is ne !!!??? Ma már szinte mindenhol van ilyen (bankok, stb). Az IGAZI ügyfélnek mi kára is származik belőle??? SEMMI. Akkor gondolkozzon az a szervizes dolgozó is hogy lehet "szerviz-szolgáltatást" is nyújtani az ügyfelek pénzéért. Meg különben is: Nagy Testvérünk ÚGYIS mindenhol figyel !!!!

lapomi (törölt) 2010.12.29. 11:34:50

@Ciri: "Ennyi a történet magyarországi verziója."
Nono, nem lepődnék meg, ha Magyarországon jó helyre tett "kenőanyaggal" el lehetne intézni, hogy pont az én autómat válasszák ki.:)

tzzttzzt 2010.12.29. 11:35:20

@gyvy: Rosszul írtam, 6 éves így már nem garis és cserélni kellett néhány cuccot és a Mercinél ez ennyibe kerül.

Giedi 2010.12.29. 11:37:39

Off: A VHS korszakban történt, hogy egy magnón átkapcsolták azt a pici kapcsolót, mely a beállítást megkönnyítendő két függőleges csíkot teszi csak ki a tv-re. Majd ezzel a 'hibával' végigjárták a szervizeket. Legtöbb helyen nem tudtak vele mit kezdeni.

Hurri Kán 2010.12.29. 11:38:44

Jó pár éve az Autó 2 c. újságban voltak szervíz-tesztek és ha jól emlékszem az Autó Magazinban is...

Elvittek egy kocsit éves átvizsgálásra, és olyan rendkívül "súlyos" hibákat nem csináltak meg, mint pl. a leeresztett pótkereket felfújni, vagy beállítani az elállított fényszórót.

Ezek lehet hogy nem gyakori dolgok, de az ellenőrizendő tételek listáján rajta voltak, meg pl. egy rosszul beállított fényszóró balesetveszélyes is.

Ha nagyon szőrszálat akarnék hasogatni még azt is mondhatnám, hogy a szervíz részéről ez jogtalan haszonszerzés, lévén olyan szolgáltatásért kér pénzt amit nem végzett el...

Nem tudom külföldi márkaszervízeknél mi a helyzet, esetleg valaki linkelhetne hivatkozást ha tud ilyet.

Ciri 2010.12.29. 11:38:57

@lapomi:

Ugye fogalmad sincs miről beszélsz?

khaleeji 2010.12.29. 11:39:33

hát nálunk igazán elkellene az ilyesmi, mivel a szervizek többsége haramiaszervezet, akik sok alkatrészt kilopnak a jó autóból,majd másnak eladják,illetve gyakorta kicserélnek qrvadrága,amúgy hibátlan alkatrészeket.
ez sajnos többszörös saját tapasztalat.

soproni1 2010.12.29. 11:45:59

Magyar színész megoldaná okosba'. Zsebbe egy kis pénz, oszt' minden jó. Hülye németek !

Zorgo 2010.12.29. 11:58:55

Nálunk van egy alku a társadalomban, az embereknek szarul fizetnek, de cserébe szarul is dolgozhatnak ezért.Amikor egy multi szépen nyereséges, annak az egyik oka a rettenetes hazai fizetési viszonyok.Talán ennek is köszönhető,hogy soha nem fogjuk megközelíteni nemhogy Europát, de lassan Kínát sem életszinvonalban.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.12.29. 12:02:53

Magyar szervizben, miután a színész felfedte kilétét, "SZOPACC KÖCSÖG!" felkiáltással leütnék egy kardántengellyel.

paperboy 2010.12.29. 12:04:38

Ezt ugy hivják, tesztvásárló. Mi ezzel a baj? Nem csak a KERMI es az APEH tud ilyet.
JObb is ha a szervizesek tudjak, h vannak ilyenek, mert emeli a szolgaltatas minoseget es a koltseghatekonysagot.

Igaza van az AUDInak

dócsi 2010.12.29. 12:07:08

A fáy-i utcai szervízre ráférne egy alapos ellenörzés,amik ott történnek már vicc kategória

frankoferyx(RO) 2010.12.29. 12:13:45

ez év áprilisában vettem egy Dacia Logant ujjat,szereltetem bele autorádiot a "márkaszervizben" s nem megkarcolgatak szerelés kőzben a kőzépkonzolt a lejátszo kőrül enyhén,én meg vártam 3 orát s megse vizsgáltam kőzelebről az elvégzet munkát átvételkor(Székelyudvarhely),nemrég szereltetem első kerekekre sárlapátot arra csak 1 teljes órát kellet várjak ugyanis félora alatt neki se fogtak amig nem hisztiztem mint egy ri....

Adam2101 2010.12.29. 12:20:23

Nem rossz ötlet, ugyanakkor az itthoni probléma megoldása szerintem máshol rejtőzik. Tény, ahogy vannak trehány, nemtörődöm szerelők, de azok általában kibuknak a márkaszervizekből.
A gond az, hogy a szerelő aki tanoncként még kocka 80-as Audit javított, megkapta a megfelelő továbbképzést, de nehezebben, lassabban tud boldogulni egy mai A8-assal (Legyaz az futómű, motor, avagy elektronikai szakterület.) Így hát vagy megjavítja ahogy tudja, és lesz egy "félig-meddig" munka, vagy elbíbelődik vele, de akkor megkockáztatja, hogy túllépi a normaidőt (amin felül ugye "ingyen dolgozik" az ember). A szervizek legtöbbször túlvállalják magukat,kevés az ember, hajtás van.
Másik nagy gond pedig a megfelelő utánpótlás hiánya. Sajnos személyes tapasztalat, hogy több szakiskolában az óra "Na jól van uraim,nekem még telefonálnom kell egyet, addig...addig menjetek le dohányozni!" és hasonló módon kezdődik. Lehet valaki ügyeskezű, jóeszű, akiből mai technológiákat átlátó jó szakember válhatna,de a felületes képzés miatt csak egy lesz a sok amolyan "hozzáértő" ember közül.

ahenci 2010.12.29. 12:28:09

Haha, mikor mondaná, hogy na akkor most dokumentáljuk, hogy milyen hiányosságok történtek úgy vernék szájon a 42-es csillag-villással, hogy mehetne is Geronazzo Mária mellé bikát fejni a szajonbasztak.hu-n...

gondok 2010.12.29. 12:28:57

Engem mindig felhívnak ha a szervízben jártam, hogy meg vagyok-e elégedve az elvégzett szolgáltatással. Pesten.

Waxolo 2010.12.29. 12:37:37

dócsi
A Fáy utcában melyik szervizre gondoltál?

2010.12.29. 12:37:55

POHU és szerviz teszt :):):):)
Azok még az anyjukat is lehúznák szerintem, gagyi csaló banda senkinek nem javaslom, hogy az autóját ott vegye, vagy szervizeltesse.

jakobrabbi 2010.12.29. 12:41:39

Amíg márkaszervízbe hordtam az autómat, úgy teszteltem a becsületességüket, hogy látszólag számolatlanul, 2640 Ft.-ot hagytam 10-20-50-100 Ft.-os érmékben, a vezetőülés mellett egy kis fiókban.
A javítás után megszámoltam a pénzt, már csak 2210 Ft. volt. Nem szóltam egy szót sem, de többször nem láttak.

Hurri Kán 2010.12.29. 12:46:21

@jakobrabbi:
Szegény alulfizetett szerelőktől igazán nem várható el hogy hozzátegyenek a pénzhez. :)

davez 2010.12.29. 12:47:13

kishazánkban is létezik ez, ha nem is pontosan ebben a formában. nem a gyárak alkalmazzák az embereket, hanem egy un. próbavásárlói kör. viszonylag gyakran végeznek ilyen próbavásárlásokat szervizekben és szalonokban.

2010.12.29. 12:48:18

Nálunk a szerelők a színészek, és az ügyfeleket, azon belül a fizetőkészséget tesztelik...

mojszipupi 2010.12.29. 12:55:30

Én dolgoztam vagy 8 éve a Porsche Hungáriánál. Helyileg a Fáy u ba, Porsche Pest épületében.
Ha azt a szervízt így letesztelnék holnap örökre bezárhatna

newnt55 2010.12.29. 12:56:35

Álruhát le!!! Hopppá Stohl Bandi szerviztesztelő vagyok! Most elkaptam magukat zsivány szerelők! Nem fogott a fék és kacskaringózott a kormány is. Cigitek van?

butch400 2010.12.29. 12:57:53

Azt remélem, tudja mindenki, és itt főleg a cikk írójára gondolok, hogy a szerviz az bizony rövid i-vel van, nem hosszúval.

Egy éve, amikor a BMW Magyarországnál dolgoztam, működött ez a rendszer, ami itt az Audinál is van, csak nem hirdettük meg az állást. Rendszeresen ellenőrizték a szervizeket beépített hibás autóval érkező emberek és a szervizek ugyanúgy megkapták az értékelést. Az eredmények pedig elég jók voltak, persze nem mondom, hogy nem maradt kijavítatlan hiba sosem, de általában korrekt munkát végeztek.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2010.12.29. 12:59:33

Azért a szerviz szót illene tudni helyesen leírni...

Astra001 2010.12.29. 13:02:19

Nálunk talán a szervízvezetőkön kellene kezdeni a tesztelést.
Sok éves tapasztalatom mondatja velem, hogy nem a melós a hülye, hanem az az ember, aki anélkül vállalja be a munkákat, hogy tudná, ténylegesen az mivel jár...

stevie-w 2010.12.29. 13:09:58

@vidéki suzukis:
"Korábban az A2 csinált inkognitótesztet szervizekben.
Úgy tudom, hogy márkaképviseletek közül a KIA próbálkozott "próbaszervizeléssel". De biztos mások is, csak nem verik nagydobra. Talán stevie-w kartárs tudna többet mesélni a dologról, ha erre járna."

Erre járok :-)

Valóban érintve vagyok a témában, majdnem minden hazai importőrnek végzünk (vagy végeztünk, vagy végezni fogunk) hálózat ellenőrzést. A módszertannak egy része az inkognitóteszt, de ezen kívül más eszközeink is vannak, a telefonos utókövetéstől egészen az interim menedzsmentig (amikoris néhány napra átvesszük a szerviz irányítását).

Az alaphírt meglehetősen viccesnek találom. Ugyanis ebben a szakmában nem maga a teszt a nehéz, amihez színészek kellenének. Ahogy valaki leírta, tipikusan valódi ügyfeleket használunk az inkognitóteszthez.

Ami az igazi hozzáadott érték, az az, hogy az inkognitótesztek eredményét olyan statisztikai módszerekkel elemezzük ki, hogy rögtön komplett akciótervet ajánlhassunk a projektzáró prezentáción.

Neveket, cégeket, konkrét eseteket nem említhetek természetesen, de ha valakit érdekel a téma, szívesen válaszolok.

Ha valaki szeretne ilyen tesztben részt venni, az küldhet privát üzenetet. Elsősorban olyan autókat tudunk használni, amelyek 5 évnél fiatalabbak és/vagy vezetett szervizkönyvük van. A közreműködő ügyfeleket természetesen díjazzuk, pontosabban az importőr díjazza: márkánként eltérő az ajánlat, de tipikusan a munkadíjat engedik el, plusz értékelhető kedvezményt adnak a beépített alkatrészek árából. Van olyan márka is, ahol konkrét összeget, 20-30 ezer forintot térítenek vissza a számla végösszegéből.

dócsi 2010.12.29. 13:15:13

@Waxolo: Mojszipupi kielégítő választ adott a kérdésedre.

interpreter 2010.12.29. 13:17:09

Nos,a haver pont ezt csinálta egy Kecskeméti Audi-vw márkaszervizben!
Teljes bukás volt!
Egy biztositékot cseréltek ki rosszra,a kecskeméti szerviz teljes ABS rendszert(kb 1,2 millka..fejegység,elektronika,stb)akart cseréltetni!
Ráadásnak-mivel az ügyfél úgy ment be,cseréljék ki ami rossz-nem szóltak,csak megrendelték.Pesten nem volt,igy az Osztrák rektárból jött!!!
Azonkivűl új fékolaj,ablakmosó volt a gépben,de ezt is felszámitották,mármint a cserét!
Viszont ajándékként at ügyfél kapott 2 új ablaktörlőt!:))
Végűl,el lett sikálva a blamás,mert együtt motoroztak az akkori PH fővezér,meg a kecskeméti "ékkő":)))

P12_dCi 2010.12.29. 13:18:54

@stevie-w: Stevie, jöhetnétek a miskolci Nissanhoz is. Lehúzva felejtett csatlakozók (nincs motor hűtés), gázolajszűrő csere után hetekig bűzlő szellőzőrendszer, stb!!!!

Igazán jó fogás lehetne!

karlov 2010.12.29. 13:23:54

Én meg az ügyfél vagyok nem a színész...nos akkor felvesznek?

stevie-w 2010.12.29. 13:25:55

@butch400: "Rendszeresen ellenőrizték a szervizeket beépített hibás autóval érkező emberek és a szervizek ugyanúgy megkapták az értékelést. Az eredmények pedig elég jók voltak, persze nem mondom, hogy nem maradt kijavítatlan hiba sosem, de általában korrekt munkát végeztek."

A szervizek diagnosztikai képességét soha nem ellenőrizzük inkognitóteszttel.

Az inkognitóteszt kifejezetten az ügyfél kiszolgálásának értékelésére való, és az adott márka központosított követelményeit várjuk el.

Az "installált hibák" azért szükségesek, hogy meggyőződjünk arról, a legtöbb márkánál kötelező, visszaszolgáltatás előtti átvizsgálást elvégzik-e az autón.

Gyakorlatilag az összes márkánál előírás, hogy vizsgaképtelen vagy balesetveszélyes autó nem hagyhatja el a szerviz területét, ezért visszaszolgáltatás előtt egy checklist alapján ellenőrzik az autókat, az egyszerűbb hibákat kijavítják (pl izzócsere), esetleg telefonon egyeztetnek az Ügyféllel (pl. ablaktörlők cseréje), a nagyobb munkákra pedig árajánlatot tesznek (pl. féktárcsák, betétek cseréje).

A "hibákat" úgy installáljuk, hogy az adott márka szervizeiben használatos checklistről kiválasztunk 3-4 hibát, és azokat előidézzük. A zsebemben pl mindig van pár kiégett izzó és biztosíték, bármikor szükség lehet rájuk ;-)

Hurri Kán 2010.12.29. 13:29:42

@stevie-w:
Az milyen hibának számít, ha márkaszervizben elvégeztetett olajcsere után, ha két kerékkel járdán parkoltam, akkor ordított a BC hogy kevés az olaj a kocsiban?

Bollockbuster 2010.12.29. 13:32:26

Ismerve hogy megy ez errefelé, amikor a végén előkerülne a jegyzőkönyv, hogy-hogy nem szegény szerviztesztelő véletlenül lefejelné az emelőbakot és beesne az aknába. :-/

repecs 2010.12.29. 13:33:41

@Eksönhíró: Vak tyúk is talál szeget vagy ilyesmi.

eszemmm 2010.12.29. 13:36:27

@Devil2: Látom nagyon érted a pénzpiacokat. Ha Kósa Lali igazat mondott (volna), akkor is kuss a neve, és megpróbálja eltakarítani az előző rezsim által elk*t dolgokat, nem pedig ország-világ előtt pofáznio,. h jajj de nehéz nekik kétharmados többségel irányítani ezt a sz.rban lévő országot.

Leülhetsz, egyes.

stevie-w 2010.12.29. 13:38:51

@P12_dCi: "Stevie, jöhetnétek a miskolci Nissanhoz is. Lehúzva felejtett csatlakozók (nincs motor hűtés), gázolajszűrő csere után hetekig bűzlő szellőzőrendszer, stb!!!!"

Nagyon szívesen mennénk, de a Nissan importőrrel eddig még nem dolgoztunk.

Mint említettem, az inkognitóteszt elsősorban az ügyfélélmény területén tud hatékony lenni, a műszaki szakértelem ellenőrzésére más módszerek vannak.

Azokban a szervizekben, ahol lehetőségünk volt interim menedzsment keretében pl átírni folyamatokat, meglehetősen sokat javult a műszaki színvonal. Például meg kell követelni, hogy a minden munkafolyamatot a gyári tudásbázisból oldjanak meg.

Ugyanis a Nissannál is egészen biztosan van egy csomó olyan hasznos segédanyag, ami alapján egy közepesen tehetséges kismajom is el tud végezni egészen bonyolult munkákat. Például a gázolajszűrő csere témakörben megmutatja a robbantott rajzokat, a szükséges célszerszámokat, részletezi és illusztrálja a munka folyamatait, a végén pedig egy checklistet dob fel, hogy pl ne maradhasson csatlakozó lehúzva.

Ha rá tudjuk venni a szerelőt, hogy a műveletek előtt loggoljon be a tudásbázisba, illetve az ott előírt célszerszámokat kötelező legyen felvennie, majd a munka után a checklistet aláírásával (vonalkódjával?) hitelesítse, majd a visszaszolgáltatás előtt a vezető szerelő személyesen ellenőrizze a kiadásra váró autót, amit szintén aláírt checklisttel csinál, akkor hirtelen azt vesszük észre, hogy az ügyfél reklamációk és a "második javítások" száma csökken, a telefonos utókövetések statisztikáiból pedig eltünedeznek az általad említettekhez hasonló, műszaki típusú észrevételek.

stevie-w 2010.12.29. 13:40:24

@gyvy: "@stevie-w:
Az milyen hibának számít, ha márkaszervizben elvégeztetett olajcsere után, ha két kerékkel járdán parkoltam, akkor ordított a BC hogy kevés az olaj a kocsiban?"

Lásd az előző hozzászólásomat :-)

Hurri Kán 2010.12.29. 13:44:33

@stevie-w:
Bár nem vagyok autószerelő, de annyit még én is tudok hogy olajcserénél az olajszintet ne a min. álláshoz lőjük be (vagy az alá...). Mondjuk ez céges kocsi volt, a sajátomban eská cserélem az olajat...

Amikor visszamentem reklamálni, először el akartak hajtani, úgyhogy kimentem, vártam egy kicsit hogy jó sokan legyenek a szalonban, akkor mentem vissza megint, úgy már sikerült dűlőre jutni :)

Gulyás G 2010.12.29. 13:50:12

@stevie-w: Hogyan ellenőrzitek a sajnos nem csak városi legenda szintjén létező félig (vagy addig se) cserélt olajat, vagy a ki nem cserélt gyújtógyertyát?

egy hang a hátsó sorból 2010.12.29. 13:50:30

A magyar szinesz szerintem lejattolna a szervizzel: x %-ert elmondja, hogy mi a hiba, es jo ertekelest fog adni roluk a gyarban.

Kalmár 2010.12.29. 13:58:09

Nekem egyszer a Nyíregyen csináltak egy 100 ezres szervízet a Ford Vagépnél.
Kértem, hogy a fékeket külön nézzék át mert hosszabb külföldi útra megyek a családdal.
Alig értem haza Pestig a nyaralásból már úgy súrolt a fék, hogy fájt.
Komplett féktárcsa és betét csere kellett. 5 napig voltam úton......

karlov 2010.12.29. 14:01:09

Szerintem Német országban nem a zsiványságot keresik a színészekkel.
Mi észjárásunk miatt asszociálunk rögtön emberi mulasztásra,szándékos átverésre.
De tény,hogy létező problémáról beszélünk...

Herman 2010.12.29. 14:06:14

:D:D

Jó kis állás, nekem tetszik az ötlet, pláne, ha még fizetnek is ezért!

Amúgy igazából el kell kerülni garancia időn túl a márkaszervizek többségét, és keresni kell egy olyan márkaspecialista maszekot, akit nem zavar, ha ott állsz végig a kocsi mellett olajcserénél, és nem azon forog az esze, hogyan baszhat át, hanem inkább abban segít, hogy hogyan lehet jó áron (pl. alkatrész ügyben) megcsináltatni a kocsidat!
Én megtaláltam, és kopp-kopp, soha nem basztak át..
Persze, kis idő, még az ember átolvas néhány fórumot, weboldalt, de megéri!!

stevie-w 2010.12.29. 14:08:23

@Gulyás G: "@stevie-w: Hogyan ellenőrzitek a sajnos nem csak városi legenda szintjén létező félig (vagy addig se) cserélt olajat, vagy a ki nem cserélt gyújtógyertyát?"

Szia Gusztáv, ezeket inkognitóteszttel nem tudjuk ellenőrizni, és ez általában nem is feladatunk.

Viszont vannak olyan módszerek, amivel gyakorlatilag ki tudjuk zárni az ilyen hibák előfordulását.

Általában a folyamatokat írjuk át, és követeljük meg a dokumentálásukat az egyéni felelősség könnyű megállapíthatósága értelmében.

Az első és legfontosabb feltétel egy alaposan megfizetett, lojális szervizvezető/mesterszerelő alkalmazása lenne, aki egyrészt besegít a problémásabb javításokba, másrészt átveszi a kijavított autót a szerelőtől, és átadás előtt alaposan ellenőrzi. Az esetleges hibákról, trehányságokról, ne adj' isten csalási kisérletekről naplót, statisztikát vezet, amit a kereskedés vezetője felhasznál (pl. az alapján választja ki, ki vegyen részt a tréningeken, nem az alapján, hogy éppen ki ér rá).

Vannak javasolt biztonsági, hozzáférési rendszabályok is (pl. a szerelők nem mehetnek be a raktárba, nem hajthatnak be autóval a kereskedés területére, munkába csak kézipoggyász nélkül jöhetnek be, és csak csomag nélkül távozhatnak, ilyenek).

Végezetül a legfontosabb a bónusz-málusz kérdése. Ha a szervizek megkövetelik a chekclistek használatát és iktatását, a problémás esetekben a felelősségrevonás elriasztó lehet a szándékos lopás, vagy a lazaságból elkövetett nagyvonalúság ellen.

De a büntetések mellett a bónuszt is erősíteni kell: a belső statisztikák alapján legjobban dolgozó munkaerőt díjazni kell.

Egy ilyen rendszerben az esetleges trehányságokat (emberek vagyunk) még az autó visszaszolgáltatása előtt ki lehet javítani, a szándékos "okosságoktól" pedig a rendszer elrettentő ereje veszi el az ügyeskedők kedvét.

Hogy Magyarországon miért nem működnek azok a rendszerek, amik a világ más részein igen, az egy igen messzire vezető kérdés...

Herman 2010.12.29. 14:11:11

Pl. egyszer ABS computer cserét javasoltak a márkaszervizben, mert néha a hibakijelző felvillant menet közben...
150.000 Ft kb.

Megúsztam 25.000 Ft-ból, csak át kellett a kötéseket forrasztani a nyáklapon. A hiba azóta megszűnt.

Persze a maszek tudta, hogy mit kell ilyenkor nézni, nem azon agyalt, hogyan basszon át.

Ennyi...

megint 2010.12.29. 14:20:59

Valóban több kéne, mert itt még mindig divat, vagy az volt még pár éve, hogy az új olaj felét öntik csak bele a másik fele marad. Meg ugye nem lenne rossz, ha a kiszolgálás minőségén is javítanának, és kicsit udvariasabbak lennének, bár itt azért voltak kellemes csalódások, igaz ezt inkább a prémiummárkáknál tapasztaltam.

Káposztakukac 2010.12.29. 14:22:15

@Herman: na ja, ez azért extrém példa. nyákon kötéseket forrasztani márkaszervizben...ez a gányolás csúcsa. már csak azért is, mert márkaszervizben az elvégzett munkára jótállást kell adni. a maszekhoz visszamehetsz fél év múlva, hogy megint elbaszódott, csináld meg ingyen?

2010.12.29. 14:36:28

vw markaszerviz, igaz szerbia, nem magyarorszag, de megis.

intervallum szerviz. volt az ismeros majsztro mellett ket tanonc beoltozve, akik elvileg segitettek + tanultak.

gazolajszuro cserekor megkerdezte az ismeros szerelo a kolkot, hogy ez mi. a gyerek fogta a fejet es benyogte, hogy ablakmoso folyadek szuro. erted? vegzos volt a gyerek valami fasztudja milyen szaksuliban. mondtam neki h dugd mar bele az orrod abba a szurobe, szag alapjan talan rajossz. nevetseges...

a probavasarlas meg egy teljesen bevett szokas, mar engem is kerestek meg ezzel kapcsolatban, pedig en meg csak nem is jelentkeztem semmifele ilyen allasra.

Rocko- 2010.12.29. 14:40:11

@Hózentróger: pont semmi értelme ha felismerhetô a próbavásárló.

kafferbivalybalamber 2010.12.29. 14:44:47

@stevie-w: Azért ez az átírt folyamat dolog, ez rohadtul nem működik.
A (szíjas) vezérlés cseréjénél a márkaszervizek gyakran nem cserélik ki (pedig a szervizutasítás előírja) a vezetőgörgőket, feszítőgörgőket, ahol kellene, ott a vízpumpát. Se. Azután ezek az alkatrészek egészen olcsón megvásárolhatók itt-ott.
Szóval ha igazi tesztet akarsz, akkor vezérléscsere előtt jelöljétek meg például a vízpumpát egy pontozóval. Lesz csodálkozás, legalábbis a szerelők részéről. :)

Sajnos a kádári mentalitás, hogy aki nem lop a munkahelyéről, az a családját lopja meg, az ma is él tovább, és nem tolvajnak, hanem "ügyesnek" nevezik az ilyeneket. Ezen kéne változtatni valahogy.

Bambano 2010.12.29. 14:49:48

szerviztesztelőt még nem láttam, sales tesztelőt már igen.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.29. 14:52:39

Itthon megkennék az embert, ha bebuknák az inkognitó tesztet :) És bebuknák :D

l4ller 2010.12.29. 14:56:09

a márkaszervizekben kellene atomot robbantani...

kran72 2010.12.29. 15:12:43

@Ciri: 2009 januárjában én is próbáltam új Audit venni a POHU Frangepán utcai márkakereskedésében csak nem jött össze.Nem látták bennem (nagyon finoman szólva)a potenciális,kp-vel rendelkező vevőt.Akkor én is próbavásárlónak minősültem? Mert nálam akkor megbuktak a teszten.

Bambano 2010.12.29. 15:16:02

@kran72: az a komplexum megbukott volna később a szervizes teszten is...

milike47 2010.12.29. 15:23:38

VW szervíz Esztergom. Igazi lenyúlós. Férjem "lábon " vitte be a 3 éves autót, mert a vezérlő elektronika meghibásodott. háromszáz-húszezerre kóstálták a cserét. Balga fejjel bent hagyta náluk a kocsit, másnap úgy kellett haza vontatni.A szervízben akkor már 120000 ft-ra csökkent az ár. Ez már magában is érdekes. Iamerős 20 ezerből megoldotta.Akkor kellet volna feljelenteni az egész bagázst. Márkakereskedő érdeklődött, hogy meg vagyunk-e elégedve a szervízeléssel, Mondtuk soha többé VW, soha többé márkaszervíz. Fáy utca márkakereskedés nekem bejött, kedvesek, udvariasak voltak. igaz, az autót nem azzal a gumival adták amivel ki volt állítva. :)

Hurri Kán 2010.12.29. 15:29:09

És ilyen szolgáltatási színvonal mellett csodálkoznak hogy alig vesznek az emberek autót és akinek van egy kis esze az külföldön vesz.
És szervizeltet. És nem csak a drága kocsikat. Ismerős vállalkozás használt pár éve 3 Fabiát, hordta át Szlovákiába kötelező szervizre... És nem azért mert annyi fölösleges szabad ideje volt.

samesz69 2010.12.29. 15:31:01

Miskolci szervizbe(nem írom melyik)bementem:
-Néha lefullad az autó alapjáraton!
Asszonygyák:cserélni kell a fesz.szabályzót,de lehet,hogy a motorvezérlőt!250Eft.
ÁÁÁÁÁÁ,mondom ilyen nincs!De van mondják,és 4-en ott röhögnek 2 méterre mellettem.
Elmentem egy szerelőhöz,megmondtam neki mi a szitu!
Kivette a léptetőmotort,kitisztította,visszarakta.
15 perc!!!
Mivel tartozok?Kérdem.Ezért nem kérek pénzt,mert olyan kis munka volt....
Ha lenne kézigránátom bedobnám a szervizbe,az tuti.
Én próbaszervizes vagyok,mert próbáltam megcsináltatni a verdám?
A szerviz nem ismer javítást csak cserét!
Szétverném a fejüket egy döglött heringgel!

milike47 2010.12.29. 15:31:52

@kran72: ugyanaz az eset. VW előtt Seat kereskedés Mendén. Hétköznapian (melós cuccban)öltözve, kp. zsebben, veszünk egy autót. Nyikhaj lekezelően foga közül mormog a feltett kérdésekre. Soha nem tudta meg, hogy elesett a jutaléktól. Innen üzenem : a látszat néha csal. Ők sem mentek át a teszten.

samesz69 2010.12.29. 15:33:14

@milike47:
Akár miskolcról írtál volna...............

samesz69 2010.12.29. 15:38:32

@stevie-w:
"Mer" az olaj ott maradt a szervizben...........
Neked meg kiszámlázták........

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.29. 15:42:37

@milike47: Styevola és Fia kft, hajaj. Volt szerencsém látni belülről is a működését. 50 év fegyházat is ki lehetne könnyedén osztani és a márkakereskedői/szerviz státust is felszámolni azonnal. De a PoHu-nál ugyanúgy működik minden, mint a régi kommunista rendszerekben...

milike47 2010.12.29. 15:46:25

@KuKori: Csak nem ott dolgoztál? Akkor értesz a VW-hez. Na már tudom, hova viszem :))

samesz69 2010.12.29. 15:52:15

Miskolcon má jártak a próbatesztelők!
Suzuki-bezárt!
Peugeot-bezárt!
Opel Hámor-bezárt!
VW-bezárt!
Skoda-bezárt!
Chevrolet-fullad,mint Zil a parton!
Remélem mennek még pár kereskedésbe......

Rák Attantam 2010.12.29. 15:55:16

"Kedves Olvasó, Ön látott már álruhás szerviztesztelőt Magyarországon? "

Én csak valódiruhás szerviztesztelőket láttam eddig. Mindet megszívatták...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.29. 15:55:19

@milike47: Nem szervizes voltam, én még a Skoda résznél láttam érdekes dolgokat (akkor nyitották meg a VW részt pár házzal arrébb az út túlfelén).

A főnök éhes nagyon, ez sajnos látszik is a hozzáálláson, a szerviz és a hitel részlegen főleg. A szerelők "szaré-hugyé" dolgoznak...

Alkatrész meg Szlovákiából, a PoHu helyett... Féláron vagy alatta...

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.12.29. 16:05:36

rohadtul ráférne magyar honra, de nem csak az audinál. engem már kért meg több olyan ismerősöm is, akiknek több boltja van, hogy teszt vevő legyek, nyűgös, kekec, és teszteljem a probléma kezelést. de nem kellett felfedni magam, csak a megbízónak számoltam be minden esetben-na meg adtam át a mikrokamerás felvételeket :)

zarquon 2010.12.29. 16:13:24

Üdv!

Nem olvastam végig a kommenteket, de az utolsókból ítélve már teljesen elvadult baromságok röpködnek itt.

Elnézést, ha sokadikként írom, de az importőrök többsége már az előző évezredben is rendszeresen végeztetett inkognitó teszteket mind a szerviz, mind az értékesítés tekintetében a saját hálózatában. E tesztek eredménye anyagilag is befolyásolja az egyes kereskedők által elérhető időszaki visszatérítéseket, bónuszokat.

Egyébként a még talpon levő márkaszervizek nagy részében komoly szakmai munka folyik, a "férgese" már nagyrészt elhullott.

Üdv,
Zarquon

Ciri 2010.12.29. 16:42:55

@milike47:

"igaz, az autót nem azzal a gumival adták amivel ki volt állítva. :)"

Ez hogy volt pontosan?

dennisthemenace 2010.12.29. 16:46:22

@frankoferyx(RO): Mi a fene az a sárlapát????????????

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2010.12.29. 16:56:08

Nem csak hogy láttam, én magam is voltam hasonló munkakörben: igaz, nem szervízest, hanem simán potenciális vásárlót kellett "játszani" majd egy előtte egyeztetett protokoll szerint papíron kiértékelni.Pl milyen volt a kereskedő szolgálatkészsége, öltözete, munkakörnyezete, mennyi idő telt el a szalonba lépéstől , hogy valaki mexólítson, termékismeret, alkuképesség stb.Nagyon élveztem, sajnos, csak idénymunka volt.Az ország összes Fiat szalonját kellett végigjárni, talán 25-30 helyszín lehetett, sok utazás és érdekes munkakör volt.Talán 1 helyen szúrtak ki minket a kolégámmal, hogy "próbavásárlók" vagyunk (pedig nincs különösebb színészi képességem), oda ki kellett utazni ismét egy másik kollegának.

dennisthemenace 2010.12.29. 16:57:16

@gyvy: Angliai Peugeot szervizeben saját tapasztalataim;
1: 406-os alapjárata néha elmegy, néha visszatér, vagy éppen ugrál.Munkafelvevo holgy elmondja, hogy ez jellemzo a tipusra, majd felkér egy szerelot, hogy mutassa meg, hogyan kell karburátortisztító-sprével kifújni a pillangó-szelep házát. Szerelo megmutatja, alapjárat tokeletes.
-Mennyivel tartozom?-kérdeztem.
-Semmivel, oerulok, hogy segíthettem-mondta..
2: Autó muszakizik,kijon a szerelo és kozli; egy golyóscsap és egy nyomtávrúd cserére szorul.Majd megkérdezi, hogy kicserélheti-e, árat is mond rá. Igenlo válasz után húsz(!)perccel késobb átadja a muszaki bizonylatát és aszámlát. Otthon gyanakodva alánézek; tényleg ki van cserélve..

bölényember 2010.12.29. 17:06:22

Nekem is volt szerencsém a fáyi utcai pohunál járni, banánt se vennék tőlük. Ellenben nem csak a pohu-nál szar a helyzet, a kerepesi úti vw kereskedésnél dolgozóknak köszönhetem hogy soha de soha nem fogok vw konszern autót venni, akkora tirpákok.

De ha már itt ilyen sokan jártak sok fele, a váci úti volvo-ról valakinek nincs tapasztalata?
Előre is köszi.

lapomi (törölt) 2010.12.29. 18:00:18

@Ciri: Sztem egy elég hihető forgatókönyvet vázoltam fel, de valóban nincs úgyhogy mesélj.

bájgúnár 2010.12.29. 18:03:38

Pécs VÖRÖS Autóház!
Volkswagen Borámat60 000km es szervizre vittem.A gyertyákat nemcserélték ki mert félt a szerelő hogy eltör valami biszbaszt ami 15000ft.Ha én vállalom akkor cserélik.Nem válaltam ezért nemcserélték ki.Most 70000km nél járok.Azthiszem visszaviszem nekik hogy cseréljenek.Reklamációmra nem válaszoltak!Ennyit a Vörös Autóház szervizéről!Állitólag márkaszerviz de szerintem egy kalap SZAR!

csibra 2010.12.29. 18:08:06

Biztos javítana a szervizeken, ha lennének ilyen ellenőrzések. Még 9 éve vettem egy korzát, utána 2-3 évig küldözdette az opel a kérdőívet, hogy mennyire vagyok elégedett a kiszolgálással. Valahogy úgy volt, hogy

1 nagyon elégedetlen,
2 kicsit elégedetlen
3 elégedett
4 nagyon elégedett
5 tökéletesen elégedett

na, mivel a munkát normál tempóban elvégezték, én behúztam, hogy elégedett vagyok, mert az voltam. Később kérdezték a szalonban, hogy mi volt a baj, miért nem a tökéletesen elégedettet húztam be, mert nekik csak a 4-es meg az 5-ös jó. Elgondolkodtam a dolgon, és arra jutottam, hogy mondjuk akkor lettem volna tökéletesen elégedett, ha amíg várok, egy csokinéger csaj legyezgetett volna pálmalevéllel, egy másik meg leszopott volna, miután hoz nekem egy alkoholmentes koktélt :) De még egy kávéval sem kínáltak meg. Azóta sokat javult egyébként a dolog, mert még mindig nincsenek cicababák, hogy leszopjanak, de ma már gyorsabban, olcsóbban (reálolcsóbban persze) dolgoznak, és még kávéval is megkínálnak amíg várok mondjuk az olajcserére.

Hurri Kán 2010.12.29. 18:11:07

@bájgúnár:
Gyertyacsere közben mit lehet eltörni amitől fél a szerelő???

Lassan télleg innom kell valami erőset :DDD

csibra 2010.12.29. 18:12:40

@gyvy: én pl. simán beletörtem egy gyertyát a foglalatába :)

Hurri Kán 2010.12.29. 18:14:54

@csibra:
De gondolom a menetnél fogva ki lehetett tekerni, nem? Ha egy használt gyertya eltörik az nem akkora dráma. És tudtommal egy gyertya kitekerése nem egy szakmai bravúr egy autószerelőtől :DDD

bájgúnár 2010.12.29. 18:18:49

@gyvy:
Állitólag van valami a gyertyákon ami vezérli a gyújtást vagy mi a flanc.Nemtudom mert én analfabéta vagyok ezekhez a leburkolt új kocsikhoz.Tehát ez a porcelán vag
műanyag biszbasz törhet el.
Éncsak az esetet ismertettem.Nemértek a kocsikhoz!

Hurri Kán 2010.12.29. 18:24:48

@bájgúnár:
A gyertya egyik végén a csatlakozó van amin keresztül a gyertyakábelhez csatlakozik, a másik vége, ami az égéstérben van ott az elektróda, ami szikrázik... A vezérlés az külön kütyün keresztül történik, ahová a gyertyakábel csatlakozik... Nagy mágus lehetett az a szerelő :DDD

csibra 2010.12.29. 18:27:49

@gyvy: ja ki lehetett tekerni. Igaz nem autó hanem motor motor volt.

csibra 2010.12.29. 18:31:23

@gyvy: ne gondold. Nanapság már a gyújtótrafó egy elektronikával együtt benne van a pipában, és csak a vezérlőjel jön valamelyik számítógéptől, szóval bőven van mit eltörni a gyertya környékén. Az egy másik dolog, hogy miféle szerviz az, ahol a szerelőnek nem tanítják meg, hogyan kell leszedni a csoda gyertyapipát?

Hurri Kán 2010.12.29. 18:35:16

@csibra:
Na jó, de azt akkor is le kell szedni hogy a gyertya kitekerhető legyen. És mivel az egy cserélendő alkatrész nem hinném hogy olyan bonyolult lenne...

tükörfúró 2010.12.29. 18:37:51

@csibra: lehet teljes félreértés van, és diesel az autó...
izzítógyertya...
ami tényleg cumi

VAGY:

csoda gyertyapipa az valójában a szemét gagyi trafó, ami szétreped és még épp gyujt

majd mikor leszedi, és vissza, akkor már nem, tehát check engine és 3henger

direkt igy van kitalálva, menjen tönkre az első 50-100e alatt..
neked 15ezer, a gyár veszi 25centért a kinai vályogviskobol..

ez még mindig jobb egyébként, mint mikor direkt egybe van a 4 trafó, első elpukkan:65 ezer, instant get..

(ma már ez a divatos, mert a benzines autok tul tartosak, minimális ráköltéssel lehet fenntartani, ami szervizoldalon a gyárnak nem épp biznic)

bájgúnár 2010.12.29. 18:39:32

@csibra:
valami ilyesmit mondott a pasi is.Aztmondták ők nem vállaják mert ha törik nekik kell kifizetni.Ezért kérdezték hogy fizetem e ha törik.Persze hogy nemet mondtam.Azzal küldtek el megbeszélik hogy ki fogja állni ha törik és szólnak.Kétszer kerestem őket e-mailban de nem válaszoltak.Meddig megy el egy gyújtógyertya?Még pöccen és jó a fogyasztás is de már parázok hogy bedöglik.Viszont aztis megszeretném úszni hogy én álljam a 15000ft +8000ft/gyertya cseréjét

Hurri Kán 2010.12.29. 18:44:21

@bájgúnár:
8000/ gyertya? Aranyból gyártják le, csak neked? Szerintem menj fel akár a Bárdi, akár az Unix honlapjára és nézd meg hogy mennyibe kerül, biztos nem ennyi.

Szerintem 60.000 környékén már javasolt lehet a csere, de ez függ a gyertya típusától is, hülyeséget hadd ne mondjak neked.

stevie-w 2010.12.29. 18:46:57

@Rák Attantam: "Én csak valódiruhás szerviztesztelőket láttam eddig. Mindet megszívatták..."

És hogy? Hibátlan kiszolgálást és hibátlan munkát végeztek? :-)

csibra 2010.12.29. 18:47:44

@ahenci: A Firefox nem találja a kiszolgálót a(z) www.szajonbasztak.hu helyen. :)

bájgúnár 2010.12.29. 18:53:20

@gyvy:
Szervizbe közölték a gyertya árat.Tudom hogy a márkaszerviz kaszál az ilyeneken de 2009 áprilisában még márkaszerviznél leadott kocsira maradt meg a jótálás.Az előírt olajat légszűrőt vihettem de a gyertyákat nemengedték.

Hurri Kán 2010.12.29. 18:55:38

@bájgúnár:
Épp most néztem meg, Bárdinál 2005-ös, 1.6 benzin Borához az NGK gyertya 2382.-HUF, a Bosch picivel olcsóbb. És nyakamat rá hogy a kettő közül valamelyik gyári beszállító.

stevie-w 2010.12.29. 18:58:41

@kafferbivalybalamber: "A (szíjas) vezérlés cseréjénél a márkaszervizek gyakran nem cserélik ki (pedig a szervizutasítás előírja) a vezetőgörgőket, feszítőgörgőket, ahol kellene, ott a vízpumpát. Se."

Nehéz ügy, mert többen éppen azt reklamálták, hogy a márkaszerviz nem javít, hanem -- szerintük feleslegesen -- alkatrészt cserél.

Valaki példának írt egy ABS-vezérlőt, amit lám csak lám, a 150 ezres csere helyett 25 ezerből meg lehetett javítani.

Szerintem az a helyes, ha a márkaszerviztől a gyári technológia szerinti javítást várjuk el. A márkaszerviz ugyanis teljes értékű, gyári új állapotúra megjavított autót adhat csak ki.

Egy komplex biztonsági elektronikát szerintem egyetlen gyártómű sem enged forrasztgatni, nem is feltétlenül van hozzá leírás, kapcsolási rajz, "irányított hibakeresés." Az áramkör javítása ugyanakkor kevéssé kézbentartható, nem valósul meg a "gyári új" állapot elérése.

A vezérléscserénél is ismerni kell a gyártó előírásait. Bár a saját autóimról tudom, hogy előírás a feszítőgörgők cseréje, nem vagyok abban biztos, hogy a világ összes autójánál követelmény-e.

A vízpumpával ugyanez a helyzet. Vannak olyan autók (pl. Chevrolet), amelyeknél 60 ezrenként kell vezérlést cserélni. Simán el tudom képzelni, hogy egy gyári vízpumpa két-három szíjat is kiszolgál.

_____________ 2010.12.29. 19:00:23

@csibra: Lehet hogyha a csoki csajok szervizelnék a kocsidat, és a szerelők meg orálisan leszopnának, elégedettebb lennél te is és a kocsid is,és megadnád nekik az ötöst... :-DDD

bájgúnár 2010.12.29. 19:01:33

@gyvy: O.K. de mit csináljak ha a szerviz csak az ő álltala betett gyertyákért vállal felelőséget?

vattila999 2010.12.29. 19:03:36

Nem olvastam végig a commenteket, lehet hogy valaki már írta ezt előttem:
Biztosan tudom, hogy a Volvo csinálja ezt Magyarországon. Sógor V70-es Volvoja többször "romlott el" és került márkaszervizbe teszt céljából. Ami a legszebb: csere verda a szerelés idejére és még a jelképesnél egy leheletnyivel nagyobb összeggel honorálták is a segítséget...

Hurri Kán 2010.12.29. 19:07:49

@bájgúnár:
Cserélj szervízt :DDD

Tréfát félretéve: amíg a kocsi garanciális addig érthető, de utána nem érdemes a márkaszervizhez ragaszkodni.

@stevie-w:
Szerintem az ellen egyetlen normális tulajdonos sem tiltakozik ha amit KELL, azt kicserélnek. A vízpumpa az tipikusan ilyen dolog.
Nagyobb lehet a baj, ha úgy tudtad hogy kicserélték és közben mégsem...

bájgúnár 2010.12.29. 19:15:40

@gyvy:
Énis erre gondoltam.Keresek jövőre másikat!
Köszi a hozzászólásokat!BUÉK!

Rocko- 2010.12.29. 19:22:45

@Ciri: meg az ügyfélbéől - a szar munkával.

Rocko- 2010.12.29. 19:24:23

@Adam2101: megfelelő márkaszervizben rendszeresen kapnak utánképzést, illetve kvázi manapság már nincs is a klasszikus hibakeresés, hiszen a számítógép elsírja magától, hogy nagyjából mi fáj. csak meg kell dugni egy kompatibilis számítógéppel.

Jamesblond 2010.12.29. 19:40:13

Vettem egyszer egy használt SMART-ot. Mikor hazavittem, jobban utánaolvasgattam a dolgoknak az autóról. Népítéletben írta az egyik tulaj, hogy a váltóba 1.4 l olaj kell, de a szerviz 4 decit kispórolva csak 1 litert tölt a gépbe, a normál mennyiséget néhol 2 litert pedig kiszámláznak. Megy a kocsi a -4 deci olajhiánnyal, de hamarabb kopik, stb... Rendeltem 2 liter bele való olajat, leengedtem a régit, hát csodák-csodája 1 liter olaj jött le a váltóból ami egyébként porszáraz volt. Mikor megkapta az 1.4 litert, sokkal finomabban dolgozott. Szóval 4 deci olaj megspórolásáért a szerviznek megéri teszem azt felezni az autó élettartamát. Nem véletlen hogy a gyártó "színészekhez" fordul. A garanciális javítások bizonyos %-a is a szervizeknek köszönhetők vagy hozzá nem értés, vagy aljasságok miatt...

ommm 2010.12.29. 19:40:15

Amiből mi morális meg ki tudja, milyen kérdést csinálunk, azt a német kérdezés nélkül megcsinálja.
Így kell ezt, remek ötlet, mi majd járunk helyben.

flugosmotoros90 2010.12.29. 19:45:28

Suzuki márkaszerviz:
Az autó túl sokat fogyaszt hangzik a panaszom.
Munkafelvevő: máris beáll, megnézi. Előveszi a computerét rádugja, állítgat az injektoron, majd nincs alapjárat. Rossz az alapjárati léptetőmotor. Nem is volt semmi ilyen baja a kocsinak. Rögtön csináltak problémát, szerencsére megjavult magától, többet oda nem viszem. Arra nem volt eszük, hogy a kipufogó gázt megnézzék. Vicc!

Pipi 2010.12.29. 20:14:38

ha közölném a főnökömmel, hogy valamit nem cserélek ki, mert van ott valami törékeny, arra a következő válasz jön: akkor majd vigyázol, mert a te fizudból vonom le. ha meg nem cseréled, arra van a kijárat, holnap már nem kell jönni.
ÉS ez talán normális is. Az ilyen szerelőt lássa el olyan orvos, aki közli, hogy inkább nem műti meg, mert a végén még elvág valamit, amit nem kéne, bocs.

Iustizmord 2010.12.29. 20:29:00

múltkori eset, peugeot, bp:

nem műkszik a csomagtérzár, minden 5-6. próbálozára old (elektronyos).

megoldás márkaszervízben: zárcsere, kb 25e Ft.

utána se műkszik.

megolajozták, inygé.

működött.

(...)
vw, bpest: jobbelső ablak "leesik", nyitó nem műkszik.

szervomotor-csere, 60e, kb.

ami elromlott: egy 500 Ft-os műa alkatrész (fogaskerék v hasonló) a cuccban, ami eltört.

lcka 2010.12.29. 20:36:13

Bécsi úti Maxaborol véleménye valakinek?

fandrew 2010.12.29. 20:40:54

@stevie-w: a felvetés szerintem nem a gyári előírásokra vonatkozott, hanem a számlán szereplő virtuális feszítőgörgőkre és vízpumpára.
"Azután ezek az alkatrészek egészen olcsón megvásárolhatók itt-ott."
Erre a megoldás valóban az anál-intrúder a kapuban, persze kivéve, ha a főfőnök is benne van...

Pipi 2010.12.29. 20:42:57

az a szerelő aki görgők nélkül cserél vezérlést egy barom. finoman szólva. az olyan, mint olajat cserélni olajszűrő nélkül. alap, minden autónál. A vízpumpa nem mindig kötelező, de azoknál, ahol a vezműszíj hajtja, általában előírás.

stevie-w 2010.12.29. 20:52:32

@Rocko-: "manapság már nincs is a klasszikus hibakeresés, hiszen a számítógép elsírja magától, hogy nagyjából mi fáj."

Ez egy óriási félreértés!

A hibaüzenet semmi más, mint egy tünet, amit az orvosnak elmondunk. "Fáj a fejem" - ez lehet simán a front miatt, lehet kezelendő, de enyhe migrén, és lehet az agyvérzés közvetlen előjele is.

A valódi diagnosztika nem a hibaüzenetek kiolvasásával, hanem azok _értelmezésével_ kezdődik.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.12.29. 20:57:27

Szegedi POHU-ba is mehetne rendszeresen....

Rocko- 2010.12.29. 21:02:34

@stevie-w: ezért írtam hogy nagyjából mondja meg mi fáj, ott még nem, hogy négyzetcentire megmondja.
régen azt mondtad: szakikám, nem megy a gép! aztán indult a hibakeresés, légszűrő tiszta-e, karbi működik, a motor benzint és levegőt rendesen kap és így tovább.
manapság rádugod, és a gép elregéli, hogy mit tapasztalt az érzékelői alapján, hogy mi nem jó.
de pontosabban ecsetelgetik ennek a menetét itt: totalcar.hu/magazin/technika/2010/11/25/dadogo_merci_avagy_legtomegmero_380_ezerert/

Pipi 2010.12.29. 21:12:21

@Rocko-: az a mercis cikk nekem elég furcsa volt... Nem értem, mi olyan nagy kunszt abban, hogy két hibakódot kiolvas, kicseréli az egyik alkatrészt és jó lesz. Húha. Ha meg nem lett volna jó, kicseréli a másikat is és kész. Mondjuk az nekem kicsit fura, hogy nem lehet berendelni, csak ha biztos kell. A Báridnál, Unixnál, Csergőnél, stb ha mégse kell a kirendelt alkatrész, gyári csomagolásában visszaküldheted. A márka gyári képviseleténél ez nem működik? Mégse kellett, vissza az egész, gyári bontatlan. Mert azért amit ott leírt, az nem egy nagy hibakeresés volt...

Rocko- 2010.12.29. 21:15:27

@Pipi: le is írta: nem egy filléres gyertyáról volt szó, hanem egy drága ÉS ritkán használt alkatrészről, ami ha mégse kell, akkor ott porosodik a polcon.
te, üzletemberként tartanál többszázezret egy termékben, ami TALÁN kellHET? kétlem.

lwl (törölt) 2010.12.29. 21:17:37

@stevie-w: "Valaki példának írt egy ABS-vezérlőt, amit lám csak lám, a 150 ezres csere helyett 25 ezerből meg lehetett javítani."

Apro szepseghibaja a dolognak, hogy ezekrol a forrasztgatott takolmanyokrol nem lehet megmondani, meddig fognak mukodni - lehet, hogy ujabb 10 evet, de az is lehet, hogy plusz komponensek is serultek a PCBn, amik parezer km mulva pont akkor adjak majd meg magukat, amikor te fekezni szeretnel.

"Egy komplex biztonsági elektronikát szerintem egyetlen gyártómű sem enged forrasztgatni, nem is feltétlenül van hozzá leírás, kapcsolási rajz, "irányított hibakeresés."

Ez igy van. Sot, bizonyos komplexitas felett lehetetlen iranyitott hibakeresesi leirast kesziteni - ott csak a tudas es a tapasztalat segit.

"Az áramkör javítása ugyanakkor kevéssé kézbentartható, nem valósul meg a "gyári új" állapot elérése."

Forrasztgatassal is meg lehet valositani a gyari allapotot, csak mire valaki egy PCBn az osszes komponenst atnezi es kimeri (ahogy kell), azon munkaorak (es a szukseges muszerpark) arabol lazan vesz az ember feltucat vadiuj vezerlot, listaaron.

Ugyhogy nagyon helyes, hogy nem forrasztgatnak.

Pipi 2010.12.29. 21:31:43

@Rocko-: nem, de az alkatrészraktárban a központban, ahonnan a légtömegmérő is érkezik, feltehetően van. A szervíz kirendeli, ha mégse kell visszaküldi. Ez a sima alkatrészes cégeknél működik igen drága és ritka alkatrészek esetén is. MI is küldtünk már vissza 100ezer feletti értékű cuccot, semmi probléma nem volt belőle.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.29. 21:43:12

@Pipi: A Mercis cikk márkafüggetlen szervizben volt. A Bárdinál nem fogsz olyan motorvezérlőt kapni, a másik, magyarázd el egy ügyfélnek, hogy fizessen ki egy többszázezer forintos alkatrészt, ami valójában nem kell. A hozzá nem értő ember teljesen ki van szolgáltatva a szerviznek, itt jön képbe a tisztesség.

Az inkognitó teszt évek óta működik itthon is, valódi tulajokkal, a szervizszámlájuk kiegyenlítése fejében. Aztán meg előfordul, hogy kirúgnak egy jó szerelőt, mert nem fújt föl egy pótkereket.

Furcsa beidegződés, hogy a SZAKSZERVIZ szóról az emberek a MÁRKASZERVIZre asszociálnak...

Hurri Kán 2010.12.29. 21:44:26

@Rocko-:
Meg a szerelő karját némelyik megérdemelné. Sajnos kb. 95%-uk egy anyától származik.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.29. 21:50:22

@Rocko-: "rádugod, és a gép elregéli, hogy mit tapasztalt az érzékelői alapján, hogy mi nem jó"
Már megbocsáss, de ez butaság. Van olyan, hogy egy adott hibajelenséget akár öt-hat egység is produkálhat. Pont ez a lényeg, hogy a hibatároló tele lehet olyan fals hibákkal, amik csak okozatok. Pl. egy Toyota Corollánál ezt: "vezérműtengely helyzetérzékelő jel nem érvényes" a hibát találod, kicseréled a jeladót? És ha a vezérműtengely állító egység hibás? A jeladó meg jó, csak nem plauzibilis a fázisszinkronja?

Pipi 2010.12.29. 21:51:54

@BOSCHtechnikus: mi szoktunk rendelni gyár alkatrészt, de azt is vissza lehet küldeni. igaz, mercit nem vettünk még, nem kizárt, hogy náluk máshogy van, ez esetben elnézést. Amúgy meg fojtószelepegység volt, nem motorvezérlő. vagy rosszul emlékszem?

mis 2010.12.29. 21:53:04

Üdv!

Az Én történetem nagyon egyszerű de nem 100%-ig idevágó (így is megosztom Veletek):

Pár éve, megjelent a FIAT 500-as, mint "retró autó", akkor bementem a tatabányai FIAT szalonba és kértem ajánlatot. Eddig rendben volt a dolog. Már fejben összeraktam, hogy nagyjából mit is kérnék hozzá, ekkor tettem fel a nagy kérdést, amit láthatóan nem kellett volna: azért a konkrétumok lefixálása előtt tennék egy próbakört, mert mégiscsak új autót vennék...
Válasz: nem lehet kipróbálni megvétel előtt!
OK, udvarias mosoly, megfordulás kifelé a szalonból, azóta sem mentem be, bár minden hétköznap 2x elhaladok előtte.

Ez asszem igazi Sales teszt volt.

1-2 hónappal később irány az OPEL (Tatabánya), vettem egy használt (10 éves!!!) autót, úgy viselkedtek Velem, mintha 20 millás járgányt vennék legalábbis.
DE!, amikor megjelent az egyik új modell és megnéztem, minden kérdezés nélkül ajánlotta fel az eladó, hogy próbáljuk ki egy körre, hátha megtetszik. Ezt is vehetjük egy tesztnek...
Van, ahol a pár százezredet is megbecsülik, van ahol a milliókat sem.
Ez az Én személyes tapasztalatom (tesztem).
Üdv!

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.29. 21:58:03

@Pipi: Jól emlékszel. Mondjuk az az én hülyeségem is, hogy szeretek a motortérbe kábeleket dugdosni, meg buzerálni minden fityfaszt, aztán nézni a monitort. Amikor ipartanhallgató voltam, egy szakmunkás nagyon értette az Elkon táskaműszert. El voltam tőle ájulva, ma már ebédelni sem lehetne rajta, mert nincs négy lába.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.29. 22:00:47

@lwl: Amit a Reflow, vagy a hullámforrasztó odaforraszt, szerintem a gyárban sem engedik a javítását pl PAD-ről lelóg egy ic láb, stb...nem?

stevie-w 2010.12.29. 22:02:19

@BOSCHtechnikus: "Az inkognitó teszt évek óta működik itthon is, valódi tulajokkal, a szervizszámlájuk kiegyenlítése fejében. Aztán meg előfordul, hogy kirúgnak egy jó szerelőt, mert nem fújt föl egy pótkereket."

Az inkognitótesztben való részvételért minden márka más módon kompenzálja az ügyfeleket. A teljes szervizszámlát a legritkább esetben állják, tipikusan a munkadíjat adják vissza, de van, akik a számla végösszegének egy bizonyos százalékát, vagy éppen egy fix összeget, 10-30 ezer forintot.

Az inkognítótesztnek soha nem célja egyes szerelők megleckéztetése. Alapvetően statisztikák készülnek, a statisztikákból pedig cselekvési tervek a teljes hálózatra, egy-egy régióra, vagy akár egy-egy kereskedésre lebontva.

A mi gyakorlatunkban is volt már példa azonnali elbocsátásra, de ott nem egy egyszerű pótkerékről volt szó. (A munkafelvevő ajánlatot tett, hogy ha zárás után megkeressük, a saját garázsában a szervizes árajánlat feléért megjavítja az autót. Mi annyit tettünk, hogy az ajánlatról készült hangfelvételt lejátszottuk a kereskedés tulajdonosának -- aki, mint elmondta, már régóta sejtette, hogy valami ilyen zajlik a háttérben, de nem volt rá bizonyítéka. Ja, a munkafelvevő egyébként néhány héten belül elhelyezkedett: ugyanannak a márkának egy másik, közeli szervizében lett munkafelvevő.)

B.GY. 2010.12.29. 22:07:26

A márkaszervizekben többnyire amatőr szerelők dolgoznak.Tisztelet a kivételnek.Voltam egy pár darab szakszervizben életemben.Igaz,hogy külső szemlélőként de láttam ezt azt.

stevie-w 2010.12.29. 22:10:12

@mis: "Válasz: nem lehet kipróbálni megvétel előtt!"

Őöö, inkább az lehet a helyzet, hogy nem volt tesztautójuk. Ez régebben is előfordult, 2008 óta pedig az a ritkaság, ha egy kereskedésnek egynél több tesztautója van. (Az pedig általában a húzómodell.)

von Tom 2010.12.29. 22:31:22

Pár éve volt szerencsém az egyik prémium márka összes hazai dealerét tesztelni... érdekes munka volt... igaz, nem szervíz, hanem az értékesítés volt a célpont. Volt, ahol nem köszöntek és volt, ahol azonnal autót vettem volna...

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.29. 22:44:01

@stevie-w: Nekem az a furcsa, hogy egyáltalán ilyen dologra szükség van, mint pl a "hangfelvétel". Van úgy, hogy csodálkozik egy ügyfél, hogy egy rossz kábel megforrasztása után mehet is, pedig bármit eladhattunk volna neki. Máskor meg, ami dühít, hogy meggyanúsítanak indokolatlanul. Volt rá példa, hogy erősködött az ügyfél, hogy fölöslegesen cseréltem neki egy jeladót, nem fizeti ki. Meguntam a vitát, meg fel is rángattam az arcom, és felnyitottam a motorháztetőt, hogy kiszereljem, és visszategyem a régit.
Jött az ügyfél, hogy:
-Mit csinálsz?
-Kiveszem a picsába, kifizetem, és hazaviszem- mondtam
-Jó jó, nem kell azért megsértődni!

Hát a k...va a..ját az ilyen ügyfélnek, rabolja az időt, aztán meg pitizik!

Stomi 2010.12.29. 22:47:49

Ezt hívjuk mystery shoppingnak. Az lenne a hatalmas szégyen az Audinak, ha most kezdené ezt a technikát alkalmazni a valós helyzet felmérésére. Ha ez így van, inkább hallgattak volna. Valamire magukat tartó márkák már évek óta mérik saját partnereiket, kollégáikat stb. próbavásárlással. Engem is kértek már fel ilyesmire a Ford szervizek ellenőrzéséhez. Nem vettem részt, saját kocsival épp szervizbe tartókat kerestek.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.29. 22:51:18

Aki inkognitó tesztes ember lesz, annak azt tanácsolnám, hogy a "le tudna jönni egy pillanatra az aknába?" kérdésre "NEM"-el válaszoljon, és utána csak a biztonsági kamerák által pásztázott helyeken mászkáljon.

apoa 2010.12.29. 22:54:32

@BOSCHtechnikus: Vannak még aknás márkaszervízek? Bár, az emelő is lehet veszélyes.

SquareWire 2010.12.29. 23:02:34

@dennisthemenace: Nana, csak óvatosan, nekem vannak olyan sztorijaim londoni szervizekről, hogy egész egyszerűen nem hinnéd el. (angolok által futtatott szerviz angol alkalmazottakkal). Persze a szerviz-szolgáltatás minősége Angliában magasabb, kétségtelen, de hülyék sajnos mindenhol vannak.

//VV\ 2010.12.29. 23:41:52

Kaposvár Mitsubishi "szerviz". Asszony megvette 2005-ben a kocsiját. Én megismertem 2006 november 15-én Őt. Amikor december tájékán először beültem a kocsijába (Mitsubishi Colt) meg mertem volna rá esküdni, hogy csapágyas a kocsija. Kérdeztem is tőle, hogy mindig ilyen hangos a kocsija? Igen volt a válasz. Én arra gondoltam, hogy a Mondeom után minden bizonnyal hangosabbnak hallok egy kisautót, plusz még téli gumi is volt rajta, az meg mint tudjuk hangosabb.

Arról nem is beszélve, hogy a kocsi ekkorra már két kötelező szervizen volt túl, mindkettő a kaposvári szalonban. Végigmentük vele a 2007-es, és még a 2008-as évet is. közben még három kötelező szerviz volt a kaposvári szalonban. 2008 őszén, amikor a saját szerelőm rakta fel a téli gumit, megértem rá, hogy nézze már meg a kereket, nincs-e valami baja a csapágynak. Egy pörgetés, és kiderült teljesen rossz a csapágy.

Egy vargabetű (Rétsági magát Mitsubishi szalonnak tartó sufnicég) és a Mitsubishi Motors Magyarország után elirányítottak bennünket a Duna autóhoz, ahol a szerviz munkafelvevője 5 méter után szörnyülködve konstatálta milyen rossz hangja van a csapágynak, és arra kért minket inkább ne használjuk az autót, mert balesetveszélyes. Aki kicsit lemaradt volna, ekkorra már közel 3 éve használtuk így a kocsit...

Csapágyat kicserélték, a drágám majdnem sírt, amikor a - immár nem csapágyas - halk kocsijával megtette az első párszáz métert. Meg volt róla győződve, hogy a kocsija olyan hangos, amilyen...

Mindenesetre a Mitsubishi becsületére váljék, hogy az eset után a kaposvári szaloban személycserék voltak... Úgy gondolom nem is indokolatlanul...

telkoe 2010.12.29. 23:55:20

Mistery shopperkent ettermeket teszteltem Bp.-n, eleg erdekes tapasztalat volt.

A Ford Piramis ertekesitoit is tesztelhetnek, 4 eve 6 millas uj autonal a kiprobalasra az ott bameszkodo takony kis ertekesito azt javasolta hogy uljek bele a kiallitott kocsiba ha erdekel de probautat nem szoktak (igy szo szerint).

stevie-w 2010.12.30. 00:14:56

@BOSCHtechnikus: "Nekem az a furcsa, hogy egyáltalán ilyen dologra szükség van, mint pl a "hangfelvétel".

A problémás eseteket szokás utólag kielemezni. Amíg nem készült hangfelvétel, voltak vitás esetek, "az nem is úgy volt," "nem azt mondtam," "nem azt kérdeztem," stb.

A hangfelvétel elég megdönthetetlen érv. Nem mindig nekünk van igazunk, simán volt hogy pl. én magam nem emlékeztem jól a beszélgetés egy részletére, tehát ez kölcsönös érdekvédelem.

A felvételek ezen kívül jól használhatóak kommunikációs oktatáshoz is. A megfelelő helyeken megállítva a lejátszást sokféle kreatív feladatot ki lehet találni.

stevie-w 2010.12.30. 00:18:18

@BOSCHtechnikus: "Hát a k...va a..ját az ilyen ügyfélnek, rabolja az időt, aztán meg pitizik!"

Nem biztos, hogy javasolnám, hogy olyan munkakörbe helyezzenek, ahol naponta ügyfelekkel kell kommunikálnod ;-)

Hurri Kán 2010.12.30. 00:20:21

@stevie-w:
Írtad korábban hogy valakit egy ilyen -feltételezem- titokban készült hangfelvétel miatt rúgtak ki.
Félre ne érts, a céllal teljesen egyetértek és nem kötözködni akarok, megértem hogy miért készült, de ebből nem lehet esetleg kellemetlenségetek?
Mint tudjuk nálunk néha elég furcsán alkalmazzák a jogot...

stevie-w 2010.12.30. 00:27:00

@BOSCHtechnikus: "Aki inkognitó tesztes ember lesz, annak azt tanácsolnám, hogy a "le tudna jönni egy pillanatra az aknába?" kérdésre "NEM"-el válaszoljon, és utána csak a biztonsági kamerák által pásztázott helyeken mászkáljon."

Az inkognitótesztnek éppen az az értelme, hogy a tesztelő, illetve a teszt ténye inkognitóban marad.

Ahogy vannak tökéletes technológiák pl. műanyagdarabok egymáshoz ragasztására, ugyanúgy vannak tökéletes technológiák az inkognitó megőrzéséhez is.

A részletekbe nem mennék bele, szakmai titok ;-)

A lényege igen egyszerű: nem színészeket kell alkalmazni, mint a cikkben írják, hanem tök valódi hús-vér ügyfeleket. Hogy hogyan lehet azt biztosítani, hogy X db ügyfél értékelése egymással összevethető legyen, az már nagyobb okosság -- legyen elég annyi, hogy megvan a módszertana ;-)

Rocko- 2010.12.30. 00:27:48

@Stomi: nem feltétlenül most kezdi el. hanem mondjuk elfogytak az emberek, akik már teszteltek, felismerik őket a szervizben. így meg nem próbavásárlás lesz. rotálni kell őket.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.30. 00:28:55

@gyvy: Nekem a hengerenkénti gyújtó trafó van a gyertyára tolva, ami meg jó mélyen csücsül a motorban :) Semmi lehetetlen nem volt a cseréjében. Az 1.5 dCi befecskendezőt is kb. ugyanannyi idő kiszedni. Nincsen fekete mágia itten, kérem :)

stevie-w 2010.12.30. 00:31:57

@gyvy: "Félre ne érts, a céllal teljesen egyetértek és nem kötözködni akarok, megértem hogy miért készült, de ebből nem lehet esetleg kellemetlenségetek?"

Ez általában taktikai érzék kérdése. Ha ilyenkor kirúgnak valakit, valóban lehet keresnivalója a munkaügyi bíróságon. Viszont ha közös megegyezést ajánlanak neki egy ennyire gáz szituációban, hülye lenne nem elfogadni.

A konkrét esetben is ez történt, ezért fordulhatott elő, hogy az illető rövid időn belül ugyanabban a pozícióban tudott elhelyezkedni egy másik szervizben.

A további fejleményekről nem tudok, csak remélni merem, hogy tanult a leckéből és azóta jó útra tért.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.30. 00:32:52

@gyvy: A platina elektródás gyertyák sajnos kerülhetnek 4-6 ezerbe/db. Viszont csak 60-75 ezrenként kell cserélni őket. Az 1.4/60 lóerős Seat Cordobámban volt ilyen, hogy rohadna meg.... Mert nem jó a 990 Ft-os sima NGK, platinás kell a sportos 60 lóerőhöz... Ja, meg két légszűrő... Marha okos konstrukció...

Hurri Kán 2010.12.30. 00:36:29

@KuKori:
Ahhoz a lóerőorgiához 2 -kettő- légszűrő? Eszem-f@szom megáll :D

blogrider 2010.12.30. 00:42:31

Valójűában ezt próbavásárlásnak hívják. Az esetek 95%-ban nem az a cél, hogy ha hibát találnak a kiszolgálásban kirugják az illetőt,hanem az, hogy a gyenge pontokat feltárva tovább javítsanak a kiszolgáláson. Ma kb. 100-150ezer próbavásárlást végeztetnek cégek Magyarországon.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.12.30. 02:01:48

@gyvy: A V6 Lagunába is spéci gyertya kellett, annak 3 ezer körül volt darabja (igen, hatszor... :S) és azt hiszem 90 ezres csere intervallummal. Na meg az 194 lóerő, nem 60 :D

És egy légszűrő :D

Ciri 2010.12.30. 06:31:00

@stevie-w:

"Ahogy vannak tökéletes technológiák pl. műanyagdarabok egymáshoz ragasztására, ugyanúgy vannak tökéletes technológiák az inkognitó megőrzéséhez is."

Hát ööööö, főleg ha ezzel kezdi a beszélgetést: "Jó napot kívánok, én tesztvásárló vagyok de sietnék haza, gyorsan fussunk végig a teszten"

99% csak, hogy ne legyen feltűnő :)

blackg 2010.12.30. 08:28:40

Kb 3 évvel ezelőtt kaptam céges mobilt. Másnap Renault Délpest-be autót adtam le szervízbe. Kértek elérhetőséget, így megadtam a nevem és az új céges számomat.
Harmadnap már egy marketinges cég csörög az új telefonomon és ENGEM keres visszautasíthatatlan ajánlattal.
Vajon honnan szerezték meg a számom és a nevem? A telefon előjizetője a cégnév, mégis engem kerestek.
Érdekes nem?

stevie-w 2010.12.30. 08:39:39

@blackg: "A telefon előjizetője a cégnév, mégis engem kerestek.
Érdekes nem?"

A munkalapot aláíratták veled? A lap alján ott van (volt) egy kipipálandó kocka, hogy "NEM" járulsz hozzá az adataid (így a telefonszámod) marketingcélú felhasználásához.

Ha nincs kipipálva...

Érdemes mindig elolvasni, amit az emberrel aláíratnak. Mi például elég gyakran futunk bele abba, hogy az autó _bevételekor_ aláíratják a papírt, hogy "a gépjárművet hiánytalan, kijavított állapotban átvettem."

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.30. 11:45:03

@stevie-w: Szerencsére a kommunikáció nem a feladatom, de szerviztechnikusként néha mégis bele kell folynom...
@KuKori: @gyvy: Az NGK Irridium szerintem a legjobb, én is azt raktam az autómba, így megduplázódott a kocsim értéke (nem azért, mert 100 db kell bele).

Hurri Kán 2010.12.30. 14:25:49

@KuKori:
Kellett neked flancolni :DDD

hassel 2010.12.30. 18:41:02

Kétszer voltam az Opel-Gombosnál előszőr kötelezőn másodszor klíma javításon.Mindkét alkalommal ott voltam az autónál, de úgy álltak be vele, mintha időre menne a dolog recsegő váltó, megpördülés határán levő kerekek.Olajcsere után 4-5 mm-rel a nívó felett a szint úgy kellett leengedni a pluszt.Klíma javításkor, töltésnél leesett a hütőmaszk (Astra H) 3 helyen sérült a fényezés amit otthon vettem észre.Kedvesen háritották a felelőséget vissza telefonáláskor.De igazi csúcs flegma hely a szentendrei Bosch Astra szervíz.Garis akkuval oda irányitott a boltos, hogy meg van beszélve a bevizsgálás.Vissza köszönés semmi, "ha nem itt vette minek jön ide?" ,mert a boltos a kis fönőkével letelefonálta, bár szerintem az ott álló autókat sem ők adták forgalomba.Nagy nehezen kitolja a képét miután egyeztetett a megadott személlyel majd ránk ügyet sem vetve telefonnal a fülén a mérőmüszer csipeszeit hoozáverve autólökháritójához közli tölteni kell az akksit, mert le van mreülve, persze zárlatos volt.Kérésemre,hogy ne bassza össze a kocsim közli, hogy minek jöttünk ide ő nem ezért van, hogy ilyesmikkel vacakoljon.A szócsata amibe beszáltak a szervíz többi dolgozói távozásommal szünt meg.Az akksit pár nap múlva zárlat miatt kicserélték.Ezután megsír az egész bagázs, hogy hol az ügyfél.

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2010.12.30. 21:20:31

@hassel: Találd meg azt a szervizet, ahol tisztességesen végzik az emberek a munkájukat, és maradj a törzsvendégük.

Shadow55 2010.12.30. 21:38:19

Nekem a fentieken kivül még az is volt a bajom, hogy nem láttam a kocsit javítás közben (PoHu több márkaszervíze). Eddig nem foglalkoztam az árral, de egyáltalán nem voltam benne biztos hogy maradéktalanul meg is csinálják a feladatot (az ellenörző lapot a büfében is be lehet ikszelni)! Az Audi kezdjen olyan szalonokat építeni ahol rá lehet látni a szervízállomásokra!
Most már, ha nem specifikus a javítás maradt független szerelő, és ott állok a kocsi mellett..

Shadow55 2010.12.30. 21:40:10

A vételnél, meg a múlt hét végén lebeszélt a kereskedő, hogy a faceliftes annyival nem jobb... de két év múlva jön az új, ha rá hallgatok inkább megvárom azt... :)

nick: 2010.12.31. 01:29:15

jól láthatóan sajnos mindenkinek van jó pár negatív tapasztalata tróger magyar autószerelőkkel

a kérdésem az, hogy a jog keretein belül mit lehet tenni ellenük, és hogyan érdemes?

pl. az idióta szerelő elcsesz vmit a kocsimban, ami miatt utána vmi komoly baja lesz a gépnek, hogyan lehet és kell ezt korrektül ledokumentálni, bizonyítani, kártérítést kapni?

van itt olyan jogi szakértő, aki tud ebben tanácsot adni?

(troll hülyék most léci kíméljenek - köszi)

kanagi 2010.12.31. 08:55:50

Na népek ezért kell a suzuki swift,100000 gyertya vezérmű stb stb,200000 nél gyertya vezérmű stb..ja és az összes autót látott szerelő a te szervizesed..az elégedettséged pedig a műhellyel szemben lévő kocsma határozza meg..

Stomi 2010.12.31. 15:52:36

@Rocko-: Oké, de akkor mi ebben a hírérték? :)

Rocko- 2010.12.31. 15:54:10

@Stomi: hogy aki azt hitte: biztonságban van, az ezután is figyelni fog a munkájára, nem hiszi h ismeri már az összes próbavásárlót.

antika13 2011.01.01. 19:32:17

@BOSCHtechnikus: Érdeklődnék az NGK kifejezetten gázüzemű autóhoz kifejlesztett LPG1 tipusú gyertyáját mennyire tudod ajánlani? Darabonkénti 7.8e Ft-os ár egy kicsit sok. Szerintem.
Szerinted?

Bocs a tegezésért!:)

AUTÓtechnikus · http://novothauto.hu 2011.01.01. 22:24:42

@antika13: Ha az autódhoz megfelelőt választod, szerintem jó. Az éri meg, amit ki tudsz fizetni, de nem választasz így rosszat, az biztos.

Akarki lehetek 2011.01.02. 12:08:15

Csak mert sokan említették, és hallottam már én is régen ügyfelektől.
Amikor még szerelő voltam maszek szervizben, mi mindig a régi alkatrészt az új dobozába tettük, és egy reklámtáskában a jobb első lábtérbe. Koszt nem hagytunk ott, de ellenőrizhette az alkatrészeket, hogy nincs-e átverve. Persze nem olajra gondolok, ami veszélyes hulladék, hanem csapágyra, vízpumpára, izzítógyertyára, stb... Az emberek mindig visszajártak, a mai napig is járnak abba a szervizbe.
Manapság csak ismerősöknek javítok, mint hobbi, de ez a szokásom megmaradt. Ha kérik, akkor veszem is ki, és kidobom én, de becsületes embernek a legfontosabb mindig az, hogy észrevegyék a becsületességét.
Persze ez a rendszer is átjátszható lenne, egy idő után nem kéri senki az alkatrészeket, és lehetne eltenni következő alkalomra.
De emberismerettel szerintem ki lehet kerülni ezeket az átveréseket.
Vagy mindenki irassa fel a márkaszervizben a munkalapra, hogy az ügyfél kéri elvitelre a kiszerelt alkatrészeket. Nem tudom, ez ütközik-e valamilyen környezetvédelmi előírásba, de ez javulást eredményezhetne.
Ha szervizem van, akkor a saját szakállra dolgozó szerelő ellen ez egy bevethető dolog lenne. Aláiratni ügyféllel, hogy az alkatrészeket elvitte-e? Ha nem, akkor lehetne leltározni is, hogy minden megvan-e? Ügyfélnek elmagyarázni, hogy ha aláírja hogy elvitte a használt vízpumpát, de a szerelőnél hagyja, akkor a többi ügyfél ellen dolgozik, meg maga ellen is.
Biztosan okosan ki lehetne találni, hogy mivel lehet megakadályozni ezeket az átveréseket. Viszont amíg nincs megfizetve egy szakember, addig keresni fogja az átverés lehetőségét. Ami biztos megoldás, a szigorú ellenőrzés + szakember megfizetése. Ha van jövője, meg fizetése, akkor már el fog törpülni a plusz pénz. Már ameddig az ellenőrzés hatékony.

Vizslador 2011.01.08. 14:46:32

Tetszett, még ilyeneket!

cBEV 2016.06.12. 16:09:09

Guszti, szerintem a TE-n is viszonylag sok színészt keresnek... Előnyös tulajdonság, ha a jelölt meetingeken halálosan komolyan beszél hülyeségeket, és ezt el is tudja adni a tervezőmérnök kollégáinak. Kimondottan előnyös, hiszen ezzel időt és/vagy pénzt szeretne az osztályának spórolni.
süti beállítások módosítása