Még a Swift sem...

  2010. január 01. - baowah Címkék: panda fiat 100000 tc flotta

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kell autót rajzolni!
2013-06-07 14:29:49

Mindannyian rajzoltunk már autót, legalább egyszer, a normális gyerekek többször is. De ilyen

Nem heroin, cukor
2013-05-19 08:53:02

Plakátként is kitenném! Egy Yamaha X-max 400 tesztje miatt péntek este ronggyá áztam Milánóban , így

Én nem is akartam autót venni!
2013-02-03 07:48:21

„Ha az iparban, mezőgazdaságban, illetve közigazgatásban végzett, felelősségteljes tevékenységünk mellett

Én is eladtam a legjobb autómat
2013-01-13 07:56:23

Mihályfán az út szélén Én is eladtam a legjobb autómat – úgy tűnik, ez most kezd rossz szokássá

Apró gyerek voltam, és sikongattam a Škoda 120L hátsó ülésén. Követeltem, hogy adjuk el: rossz a hangja, rossz a szaga és rosszul is megy. Tudtam és éreztem, hogy előző autónk sokkal jobb volt; az öntudatra ébredésem egyik helyszínévé a Fiat 850 vált. A malacka.

Egyre csak hajtogattam, hogy nekem a fehér olasz kell, mert azt szeretem. Anyám csitított, fagyit ígért, apám meg mosolygott a bajsza alatt: „ne csodálkozz Gita, hisz ebben hoztuk össze.” Nem értettem, hogy ez pontosan mit jelentett, de láttam pajkos mosolyukat és a két csillogó szempárt. Megnyugtatott, igazolta lelki kapcsolatomat a 850-essel, és rábólintott arra, hogy igen, joggal rühellem a százhúszast.

Anyu két hónappal a testvérem születése után - vajon hol lehet a nővérem?

Azt hiszem, egyikünk sem szerette a Skodát. Használtuk, mert működött, de amint lehetőség nyílott rá, megpróbáltuk lecserélni. Legalább tíz évig volt nálunk, azokban az években nem sok lehetőség volt a cserére. Mire váltottunk volna? Nyugati nem volt, a 130-as sem adott más élményt, a Lada meg szóba sem jöhetett: a ruszkikat jobban utálta apám, mint az ördögöt.

Már rég jogosítványt szereztem, mire a fehér 120L helyére egy tejeskávé színű Favorit 136L költözött, kényszerből. Ezt sem szerettem, hisz olasz autóban fogantam, de ebben legalább már én is szimulálhattam, hogy milyen is a gyerekgyártás mozdulatsora. Arra jó volt és apám sem sajnálta tőlem. Nyikorgott – a hátsó futómű zörejei és sikkantásai még álló helyzetben is felzavarták a mező állatait.

Apám egyszer csak besokallt a csehszlováktól. Pedig működött, elvitt minket mindenhova, de ő döntött: még utoljára az életben kell egy új autó. „Legyen olasz” - mondtuk. „Legyen” - bólintott megkönnyebbülten, majd bement a szalonba, és megvette azt, amire kápéban pénze volt; az igazi keményfejű csallóköziek nem huncutkodnak lízinggel.

A ezerszázas Seicento pont kiadta, anyán nyomására ezüst lett, mert azon ugye nem látszik a kosz. A család együtt emelte kebléhez a kis gyöszt, ez kellett nekünk, ez hiányzott évekig. Hamar eljutottam oda, hogy megkedveljem, de egyben továbblépésre is sarkallt. Eldöntöttem, hogy saját gép kéne: az, hogy legyen kicsi és olasz, kimondatlanul is ott visszhangzott a fejemben.

Aztán majdnem vettem egy egyhatos Sierrát. Pont annyival adtam volna érte kevesebbet, mint amennyit a tulaj a béna hifiért meg a gusztustalan, kerekített küllős, ötágú felniért az áron emelt. Mondtam, hogy csavarjuk ki a kazettás Sony-t és tegyük fel a pléhkereket, oszt már viszem is, olcsóbban. Ő csak egyben akarta elpasszolni, úgyhogy otthagytam.

Az oldalsó élek szimpatikus fény-árnyék játékot adnak, optikailag növelik az autó méretét

Hazafelé gokartoztam a Seicentóval, az udvarnoki kanyarban benéztem egy autónepper udvarára. A Panda és a szerelem váratlanul, elő látásra jött az életembe. Több is állt ott, elsőre magas áruk volt szembetűnő: forintban nagyjából 750 ezer volt az ablakba akasztott cédulákon. Ahogy jobban átstudíroztam, kiderült, hogy miért: mindegyik 2001-2002-es, és 10-30 ezer kilométer van bennük.

Másnap munka után elmentem a Németh családneve miatt Hitlerként csúfolt kereskedőhöz. Készségesen elmondták, hogy a Telecom Italia megkoccant céges gépei ezek, kijavítva, lepapírozva. Ugyan kétszer annyi volt az áruk, mint amit az egész autósdira szántam, de annyira kívánatos volt szememben a szögletes Panda, hogy rögtön elvittem volna egyet.

A kutya is szereti, jól bírja az autózást. Még szép, egy szervizben jött világra

A fekete Ford többé eszembe sem jutott: a kereskedő katalógusát lapozgattam csak, amiben sorban álltak a különböző mértékben horpadt és karcolt Pandák. Választottam, néhány nap alatt hazatrélerezték, amit kinéztem. Komoly sérülése nem volt, feltehetőleg mégis hulladékáron vették az olasz telefonosoktól. A sárvédő volt horpadt, az ajtó karcos és az ütköző repedt; egy héten belül már a kezemben voltak a kijavított, festett gép kulcsai és a nevem állt a forgalmijában.

A legtöbb idekeveredett Van, vagyis kisáruszállító verziót visszaalakították személyautónak; hátsó ülés és biztonsági öv került beléjük. A dobozok majd' mindegyiken lekerültek a szögletes seggekről, én viszont úgy döntöttem, hogy maradjon – bájos gyerekhalottas karaktert kölcsönöz a Fiatnak a fekete toldalék.

Sokan óvtak a kocsitól, a bigott előítéletek működtek. „Olyan kicsi, hogy nem tudod kinyújtani a lábad sem” - ezen sokat röhögtem, mikor ötünkkel vágtam át az országon, az ülések mögött és a csomagtartóban hangszerekkel felpakolva. „A motorja olyan gyenge, hogy üresen is szenvedni fog” - persze, persze: a végsebessége 160 km/h, az 1,1-es injektoros FIRE négyhengeres ötvenöt lova röhögve viszi odébb a 755 kilós kasznit. Az ötsebességes váltó kiosztása igazán tréfás: a nyúlfarknyi egyes után hosszú fokozatok jönnek, bátran ki lehet forgatni a gépet.

Még a gyári felnik vannak rajta, de a nyári gumi már Cromodorára kerül

Többen az általános olasz megbízhatatlansággal fenyegettek, de akárhogy is nézzük, népautóik mindig megbízhatóak voltak. A 850-esbe 265 ezret nyomott bele apám – valahogy megtanultam bízni ezekben.

Azt hiszem, vezettem minden autót, amibe ezt a fajta 1.1i motort szerelték. Vannak hasonlatos karakterek, de ez a 2002-es Ultima Edizione egyikhez sem hasonul. Talán az elfogultság is mondatja velem, de ebben érett össze az, amit sallangmentes olasz kisautónak hívunk.

Automatizált mosóporos doboz

Rettenetesen régen, amikor Árpád rémületes talicskája vasérc, kvarchomok és kaucsuk formájában még a földanyát gazdagította, én már teszteltem Fiat Pandát. 1991 májusában a legkisebb Fiat már a tizenegyedik életévét taposta, de akkor még nem volt sem youngtimer, sem kultikus, sem utolsó mohikán – egyszerűen csak egy öregecske, vetélytársainál elavultabb, kényelmetlenebb és rosszabb minőségű doboz, amit a Fiat minden áron életben akart tartani.

Az életben tartás első nagy infúziója 1986-ban a F.I.R.E.-motorok bevezetése volt, a Fiat 126-osból és 127-esből örökölt őskövületek helyett. Éppen időben, mert ’85-ben mélypontjukra estek a Panda-eladások, muszáj volt modernizálni. A revitalizálás másik eszköze a modellpaletta – szerintem vitatható szükségességű - kiszélesítése volt. A kezdetben csak kétféle változatban készülő autót meghívásunk idejére már 14 kivitelben lehetett megvenni, volt köztük összkerékhajtású, elektromos  és – erről szólt a próbaút – automata váltós is. Igen, azért utaztunk ki a gondolák és a galambok városába, hogy kipróbáljuk a Selecta elnevezésű változatot, melybe a Lancia Y10 fokozatmentes automatáját transzplantálták.
Meghívóink tudták, ha a bemutatókon szokásos eszetlen száguldásba hajszolják magukat az újságírók, akkor nekik végük van. Egy elavult,  gyönge autó, teljesítményzabáló automata váltóval könnyen nevetség tárgyává tehette volna őket. (Alátámasztásul a gyári gyorsulási adat: 21 végtelenül hosszú másodperc 0-ról 100-ra)
Ezért aztán a Fiat akkori főnöke, Ferrero zseniális ötlettel állt elő: a teszt-Pandák csomagtartójába kalibrált üzemanyagkannákat szereltetett, és a résztvevők között fogyasztási versenyt rendezett. Így aztán senkinek nem jutott eszébe padlógázt nyomni, vakmerő előzésekbe bocsátkozni vagy autópályán kitaposni szerencsétlen kis autók lelkét. Azért nagyon csigulni sem lehetett: a megadott 21 kilométeres távot 23 perces normaidő alatt kellett teljesíteni, ez 60 körüli átlagsebességet, pont a Panda számára legotthonosabb tartományt jelentette.
A résztvevők párban versenyeztek, én Nádasi Antallal, az akkori Autó Extra főszerkesztőjével kerültem csapatba. Harmadikak lettünk, 4,8 liter körüli átlaggal, és még ma is őrzöm azt a torinói ezüst tálkát, amelynek aljába ezt vésték:  Fiat Panda Economy Drive, Venezia-Maggio, 1991. 
Hát igen, a  Fiatnál jól ismerték a régi PR alapszabályt: ha valami jelentéktelent mutatsz be, akkor tedd a körítést jelentőssé, és azzal sokat javíthatsz a helyzeteden.
Ferrero egyébként akkor, 1991-ben nem kis csodálkozásunkra azt mondta, hogy a Pandát még legalább tíz évig gyártani fogják.
Igaza lett. Giugaro mosóporos dobozának tizenkét évvel később, 2003-ban húzták le végleg a rolót.
Balázs Viktor

Állítólag Giorgetto Giugiaro erre a formatervére a legbüszkébb: lám, egy jól sikerült cipősdobozra is szeretettel lehet gondolni. Az oldalvonal élei ötletes vizuális játékok, a külső nem csak hazudja azt, hogy belül majd hely is lesz: négy felnőtt komolyan elfér benne. A frontoldali ülések kényelmesek, a hátsó pad valami első szériásból Pandából műttetett bele már Csallóközben: ha egy picivel vastagabb lenne a szivacstömés, azokra sem lehetne panasz, igaz, a kutya így sem nyüszít rajta. Jó tulajdonsága viszont, hogy le- és előrehajtható – három mozdulattal síkpadlóssá válik.

Kicsit rendetlen, kicsit koszos, de a Panda vadtartáson van

Bámulatos: 1980-ban mutatták be a típust és megszakítás nélkül gyártották 2003 májusáig – az utolsók 4x4-ek voltak 1,2-es motorral. Négy és fél millió huszonhárom év alatt: biztos, hogy nem lesz többé ilyen hosszú ideig műsoron tartott európai autó. A Panda egy korszakot zárt le, sokak szerint a józan ész korszakát.

Tudják, miért szeretem? Nincs benne csicsa, de még dísz sem. A műszerpanel egy szürke doboz, nincsen előttem kurvaként hentergő műanyag fal. A kesztyűtartó egy zsák, egész szélességben végighúzódik, gyomra, mint a kisgömböcé: évek óta tömöm, de nem bír megtelni. A kárpitozás helyett csak vékony, mosható, kék nejloncsík van – ez sem díszít, mögötte lehet hozzáférni az ajtó beléhez.

Sok sznob ofróder a Land Rover Defendert szokta a funkcionalista minimalizmus modern kori szobrának nevezni. Francokat! A Panda az, ráadásul ezt még aszfalton is lehet vezetni. Na jó, mielőtt Tie és saras barátai fatvát kiáltanak rám, bevallom, hogy a Series II nagyon is kéne második autónak, igaz a Fiat is megdöbbentő helyeken átmegy még mellső hajtással is. Túlnyúlás gyakorlatilag nincs, a hasmagasság is becsületes – az összkerekes kiadás a legtöbb SUV-ot fingófára rakja.

A csomagtartó gurtnija csodás: komoly méretű tárgyakat is képes leszorítani

14 200 km-t mutatott a műszer, amikor hozzám került. Örültem, hogy a gurtnikkal súlyosbított csomagtartót is sikerült belealkudnom az árba: nem ám olyan vicces pálcika – tisztességes, ipari célokra alkalmas szerkezet. Új szaga volt, a pedálokon nem volt kopás, a váltókaron sem hagytak nyomot a férfikezek. Most, hogy túlléptünk hatodik közös évünkön és a százezredik kilométeren, számot vetettem, hogy mi fogyott el, mit tettem tönkre és mennyit költöttem rá.

Az olajcseréken túl nem volt állandó, visszatérő költség. Egyszeri tételek akadnak csak, olyanok, mint a Lengyelországban lekoccant bal első sarok. A lámpa és a sárvédő lett cserés, holott ez utóbbit csak kalapáltatni akartam. A kereskedő mondta, hogy álljak le, nincs az a bádogos, aki olcsóbban helyrehozza a pléhet, mint egy új elem 3500 forintos ára. A lámpa is durva hat ezres – a figyelmetlenségemnek nem volt nagy ára.

Mókás, ahogy az egyetlen lapát csapdos előttünk

Sajnos tetézve a koccanást, aznap este feltörték Krakkóban a Pandát, az új üveg huszonnyolcezerből lett meg, plusz a gumi hozzá – úgy érzem, hogy ezzel az árral még alaposan le is húztak. Ugyan a teóriámat, hogy a Panda első szélvédője megegyezik a Cinquecento hátsóéval, még nem bizonyítottam be – egyszer esküszöm lemérem a két síküvegnek látszó tárgyat. Mielőtt még idehaza megvettem volna az üveget, Krakkóban próbáltam meg szerezni egyet. Nem sikerült. Ebben közrejátszott a lengyel nyelvtudás hiánya és az is, hogy arrafelé lényegesen kevesebb a Panda. Egy kedves üveges viszont képes volt visszarakni a repedt szélvédőt: akkor csíkozódott be, mikor a béna tolvajok a gumiját kivágva lefektették a motorháztetőre. Nem sok mindent tudtak elvinni – övék lett a hangszóró, a sátor, a konyhakés meg a Ludditák CD.

A szakember nem fogadott el pénzt, mondta, ne haragudjak a lengyelekre, hisz nem tolvajok. A hasonló profilú Škoda Felicia gumijával visszaszerelte; hazáig kibírta. Másfél évvel és huszonötezer kilométerrel később a három motortartó szilentblokkból az egyik leszakadt – két telefon kellett és már jött is az új; azt hiszem, ez sem volt több háromezernél. Közben csak benzint kért, meg légszűrőt néha. Az előbbiből végsebességen tartva sem nyel hat liternél többet, az utóbbiból meg a Puntóét kéri: abba is szerelték az 1.1 Fire blokkot.

Jellemző, hogy több alkatrész-katalógus konzekvensen nem vesz tudomást erről a típusról: soknál 98-ban véget ért a Panda-történet. Hála istennek, minden kapható hozzá, ha másként nem, némi kerülővel: sokszor Punto vagy Lancia Ypsilon neve alatt szerepel a kért pozíció. Hatvanötezernél elfosta magát a két hátsó lengéscsillapító, talán a beton hátsó rugó tett be nekik: a Van verzióba gyárilag keményebb tekercset tettek. Akkor gázos Monroe-t rakattam be, nem tudtam, hogy a Bilstein is gyárt hozzávalót. Amikor az első rugós tagon megjelent az olaj, inkább vártam pár hetet és cseh-német kerülőutakon – köszi, Zita – megkaptam az azóta is jól működő német kiegészítőt. Ha jól emlékszem, a pár megvolt húszból.

Dunaszerdahelyről indultam Légre, az anyósülésen Bartal Mámorral, a zongoristával. A kellemetlenül pattogó betonúton előztem, emlékeim szerint nagyjából százharminccal. A motorháztetőm megremegett, majd hirtelen felnyílt – a koccanás óta nem a legkönnyebben záródott, de azért ez aljas volt a Pandától. A síküvegnek hála, a pléh nem törte be a szélvédőt. Miközben utasomon úrrá lett a néma pánik, valahogy befejeztem a megkezdett előzést: a mellettem haladó látta, mi történt és udvariasan fékezett. A motorháztető szellőzőcsíkjain és az utas ablakán kinézve beálltam a sávba és félreálltam. A lemez persze megroggyant, a tartófülekről féloldalasan leszakadt. Miután közös erővel lecsuktuk, gumipókkal rögzítettem – másfél hét alatt kaptam egy újat. Mit gondolnak, mennyiért? Nem volt nyolcezer forint sem. Öröm törni, én mondom.

Szabó barátommal kávézgattunk Gyuribaá szervizének az udvarán. Mielőtt feltették volna az új elemet, a zárat szerettük volna biztosabbá tenni. A hűtőrács mögötti lemez repedt volt, talán ennek mozgása vezetett a felnyíláshoz. Mivel az MC System portája félelmetes gyűjteményt rejteget, bóklászva elindultunk, hogy valami plusz merevítőelemet találjunk a peremezett pléh mélyedésébe.

Elveszett a zsanérfedő - a felső pánt kinn, az alsó benn van a pléh alatt

Egy fóliasátor alatt szétszedett orosz nyomdagépre bukkantunk. Szabó messziről rábökött egy sárgás fémlemezre: az talán jó lesz. Hogy jó lett-e? A Zsigulival nem ért véget a két nemzet technikai partnersége. A kinézett elem milliméterre pontosan, vágás nélkül feküdt be helyére.

A selyemfekete festés megvolt tízből, a matrica ingyen volt, a tuning pöcsös biztonsági zár azt hiszem kétezer forint lehetett. A dobozára ráírták, hogy rozsdamentes, hazudtak. A régi meghajlott motorháztető sem lett felesleges – egy ellazult délután pompás csomagtartórácshoz segítette hozzá a Suzuki motoromat: japán-olasz vadházasság.

Nem sokkal ezután, úgy hetvenötezer körül aktiválta magát az elfojtott Koppány-én: félelmetes, skizó üvöltéssel jelezte, hogy kilyukadt a dob. Nem tudom pontosan, hogy mennyiért szerzett rá Gyuribaá újat, de nem hinném, hogy egy tízesnél több lehetett.

Látják? Felfelé hajlik. Á-RAM-VO-NAL!

Mi volt még? Rémlik egy hengerfejtömítés csere nyolcvanötnél, ezt fél nap alatt elhárította Kemény úr, Csikós sokat ajánlott Matra guruja. Került bele négy új gyertya is, ha már lenn a blokk fölé szerelt légszűrődoboz. Próbálok visszaemlékezni, hogy mennyit fizethettem, azt hiszem az NGK-k nyolcból megvoltak, a tömítés nem lehetett horribilis – a munkadíjat meg sem tippelem: a mester ceruzája Rotring, rémlik, hogy alig fogott.

2008-ban Imolában vettem száz euróért egy garnitúra felnit, öt darab Cromodora CD10-et, a hozzájuk való díszkupakkal. Gondoltam, hogy majd ezekre felkerül a nyárigumi: a Fiat 128 Rallyról származó magnézium tárcsákat azóta sem újítottam föl. Azt hiszem, most már megígérhetem: ha lekerül a BF Goodrich téli szett, felkerülnek a könnyűfém kerekek, velük együtt a kézzel varrt olasz Italvolanti bőrkormány is. Azt Markó barátom garázsából mentettem ki három éve.

Billiárdgolyóra cseréltük a gumigömböt

Úgy emlékszem, hogy a százeres nagyszervizt jól megúsztam: új vezérműszíjat és fékfelújítást kívánt csak a néhány apróságon túl. A napokban felfedeztem, hogy mindkét fényszóróm kilyukadt a kőfelverődéstől: ó, Istenem, már megint kidobok vagy tíz-tizenkét ezret.

Ennyinél tartok. Amint önök is láthatják, nem volt semmi komoly gond, csak minimális költség és kevéske kopás. Használati tárgynak vettem. Ha szopni akartam volna, állólámpást, Steyr-Puchot vagy Hachirokut veszek, mint Csikós, Tóthzé vagy Karotta. Mindennapi ingázásra megfelel, nincs akkorka lyuk a kocsisorban, ahova be ne férne.

Közvetlen szellőztetés: a beáramló levegőt túloldalt egy légzsilippel zárhatjuk

Dórimóri rágja a fülemet, hogy vegyünk valami nagy és szögletes terepjárót, amibe befér majd a sok pulya, a kutya, a vakond meg a sas – nem is vagyok ellene, de a Panda biztos, hogy még sokáig marad. Nincs ennél olcsóbban fenntartható 2002-es autó a piacon. Nem, kedves olvasók, még a Swift sem olyan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr161637509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altgr 2010.01.02. 04:13:48

Ez a panda tényleg egy igénytelen "jószág"
A motorházfedéllel szerencsétek volt, hogy nem történt nagyobb baj belőle. Nekem a Wartburgommal volt pont ilyen kalandom - igaz csak 80-nál - ott is tropa lett a tető, (csak az állandóan felszerelt csomagtartónak köszönhettem hogy nem robbant be a szélvédő, sőt sérülés nélkül megúszta) de ahhoz színhelyeset sikerült vennem kemény 5000 ért. Így fényeztetni sem kellett. Fater észre sem vette, csak akkor tudta meg amikor ment a haverokkal a storyzás.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.02. 04:14:56

Jááááááj, szegénykém nagyon csúf egy darab, de legalább őszinte. Azt kapod, amit látsz :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2010.01.02. 04:18:58

A kutyusról viszont lehetne több kép is, nagyon jópofa kis dög :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.02. 05:09:02

Baowah, épp tudok egy eladó '65ös Series II-t. Osztrák papírjai vannak, nem kifejezetten olcsó, viszont teljesen egyben van, nem lukas, nincs elrohadva, pöccre indul, szépen jár és nem füstöl (2.285 benzin), gyakorlatilag bele kell ülni, oszt menni vele.

Veér Farkas 2010.01.02. 05:13:58

Olasz autó max. ingyen kéne.
Pandát vezettem, úgy gyorsul, mint az úthenger. Négy személlyel halott, nem autó. Egy személlyel még úgy-ahogy elmegy. 160-at meg szakadékba lefelé, hátszéllel.

A Skoda kontra Zsiguli/Lada viszonylatban meg nyugodtan hülyézd le az öregedet így utólag is.

repecs 2010.01.02. 06:10:45

Inkább ez az izé mint egy kispolszki.

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2010.01.02. 06:24:12

Nagyon aranyos kis kutya az aki a képen szerepel. Majdnem, mint az enyém. :o)

www.demonbonnie.hu

phaidros 2010.01.02. 07:22:27

@Veér Farkas: nem mindenki hülyézi le az apját, nálatok biztos ez a módi. Másrészt vannak elvek, valszeg nálad ez sem ismerős dolog.

Toyotás 2010.01.02. 07:37:55

Nem hittem volna hogy ez az autó tényleg tetszik valakinek. Csúnya, olasz, kicsi....

bugyli · http://karpitos.xyz 2010.01.02. 07:59:42

Szerintem jól döntöttékl a panda mellet, bár úgy hallottam, hogy a fiatokat nem szeretik a szerelők szerelni.

Macskanátha 2010.01.02. 08:08:32

Borzalmasan néz ki! Még bottal sem piszkálnám meg, nemhogy beleüljek. Viszont kissé nagy az arcod a ruppótlan digó bontószökevényedhez képest! Lásd:
"...az összkerekes kiadás a legtöbb SUV-ot fingófára rakja..."
Én egy 2 éves Subaru Tribeca SUV-ot hajtok, és ahogy mondani szokták, vállalom a kihívást. Anytime, anywhere, haver! Ugyanis a pandáddal ellentétben, a Subaru Tribeca igazi AUTÓ! 3600 cm3, 6 hengeres benzines boxermotor, 260 lóerő, brutális nyomaték, miközben belül halálos csend, és főúri kényelem! Jelenleg 36 ezer kilométer van benne, és semmi hiba, olyan, mint újkorában volt. Ilyenbe érdemes tankolni a 320 forintos benzint is, mert nem sajnálja az ember. De legalább arra figyelnél, hogy ha már hülyeséget írsz, legalább ne cáfold meg a saját fotóddal. Röhelyes 160 km/h végsebességről írsz, és mellé beraksz egy fotót, egy 160-ig kalibrált műszerfalról. Megsúgom: az olyan autók, amelyek 160-al tudnak menni, minimum 200-ig kalibrált műszerekkel kerülnek ki a gyárból. Mint ahogy a Tribeca is 240-ig van kalibrálva, és óra szerint 215 a vége. ( Elég pontos, kipróbáltam, természetesen "Németországban", ahol ezt szabad! ) Szóval, önmagában az nem gáz, hogy ha valaki ilyen "autót" engedhet csak meg magának, de azért tudja már, hogy hol van a helye a táplálékláncban! :-))

orv 2010.01.02. 08:13:14

Én 2002-es Peugeot Partnerre (1.4 benzines,Saint-Tropez kivitel,azaz kényelmesen extrázott) nem költök olajcserén kívül szinte semmire.Viszont Pandamaci bármennyire is szimpatikus volt mindíg is,most először hallok róla ennyi jót.Az élet kell szerencse is?

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2010.01.02. 08:20:49

A kettesben nyolcvan az ennél még megvan?:)

Volt 1.1 Uno-m, zseniális Rosso Corsa színben, imádtam, nagyon fájt a szívem, mikor el kellett adni. Hihetetlenül jó autó volt, már nagyon bánom, hogy elkótyavetyéltük, szépen rendbe lehetett volna hozni még...

mark.co 2010.01.02. 08:29:06

@Macskanátha:A terepjáró képességére gondolt. Nyilván nem országúton szivatja a SUV-kat. Terepen -jó gumikkal- tényleg nagyon ügyes a Panda. Kis tengelytáv, jó terepszögek, kis méret, rövid egyes. Nekem van második autónak egy 4x4-s Temprám. Na az nem terepre való.( nagyon alacsony) Ellenben állandó összkerék, kacsolható difizár. Hóban nagyon jó.:)

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 08:30:09

@Macskanátha: átlagról volt szó, de ha te átlagosnak tartod a Subarudat, az már nem az én gondom. Neked is lehetnek kétségeid, ha ilyen üldöző hévvel reagálsz...

mark.co 2010.01.02. 08:30:58

@Toyotás: A négy és fél millió eladott darabszám magáért beszél, nem?

Lutsi 2010.01.02. 08:33:40

@Macskanátha: Jó, hogy elsőre megértetted a cikk lényegét. Barom

Ciri 2010.01.02. 08:36:06

@baowah:

Csikinek már felajánlottam, hogy egy roncsderbi keretén belül szívesen meghajtanám az Övét.

Rád való tekintettel részedre is áll az ajánlatom. :)))

(Borzalmas egy izé de biztosan lehet szeretni. :D )

Sok balesetmentest még hozzá, bár a párod javaslatát gondold át! :D

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 08:39:33

@Ciri: Köszönöm, kedves vagy. :) Legyen inkább a Csikósé.

Nick Leeson 2010.01.02. 08:40:17

@Macskanátha: Kíváncsi vagyok, hogy X év múlva, amikor be se engedik majd a városokba (környezetvédelem, zsúfoltság, üzemanyaghiány, stb. miatt) az általad is birtokolt fallosz hosszabítókat, akkor is ennyire elégedett leszel-e magaddal...

Ciri 2010.01.02. 08:40:42

@Macskanátha:

"Szóval, önmagában az nem gáz, hogy ha valaki ilyen "autót" engedhet csak meg magának, de azért tudja már, hogy hol van a helye a táplálékláncban! :-))"

Ja, jól szóltál! A Tribecát hol is találjuk a táplálékláncban?
Jegyzik azt valahol? Mennyire népszerű? Mi az?
:)

Béke.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 08:41:15

@Tie: te is fiam Brutus?

majd ha lesz ra penz, de nekem meg mindig BJ40-re all a cerka. De nehogy adj egy tippet, lakasfelujitok, arra kell a della.

Quadanium 2010.01.02. 08:41:31

@Macskanátha: Ha kiállsz egy kihívó tizenéves Pandával összemérni erődet, akkor PONT ugyanott a helyed a táplálékláncban. Sőt.
Csak vigyázz nehogy közben koszos legyen a felnid vagy összekarcolja egy kökénybokor...

Egyébként hol a f*szban használod a terepjáródat? Favágó vagy és erdőbe jársz, vagy szántani mész vele néha?
Minek neked ilyen, de tényleg?

Zsotto 2010.01.02. 08:43:38

@Macskanátha: Azért csak hidd el tudna meglepetést okozni egy 4x4-es kis Panda terepen akár a Subaru-nak is (pedig ugye azért a Tribeca nem egy kis átlag SUV). A Panda olyan helyen megy át, ahol az ilyen nagy SUV fele sem fér el!
A 160-as végseb. meg teljesen hihető adat. Én mondjuk csak Seicentoval mentem ugyanezzel az 1.1-el, az is viszi. Nem szabad elfelejteni, hogy a hosszú gyártás miatt elég sok motor megfordult ebben a kocsiban, és hát ez már a "csúcsverzió" XD

rognork 2010.01.02. 08:46:25

Tetszik a minimál dizájn, a kárpit, a kesztyűtartó. Ilyen autó kellene most is, jobb motorral. Az olcsóságával nem értek egyet. 2 népautómra sem költöttem drágábban.

szkepi 2010.01.02. 08:48:27

Nekem volt.IMádtam. Anyámnak is volt,amig fel nem gyulladt a Lehel téren.
Enyém 90ben egy nyitható tetejű piros 1000es panda. Ma sem megyek le olyan élvezettel a balcsira, mint annó egy jó csajjal nyitott tetővel 90el. a polcon egy sony dd walkmanról kivezetett hangszórók. LGT-t énekelve este két formás combbal pandában.
Istenkirályság.
Tele volt lyukkal az autó.Alul, belül, de ezért szerettem.
Két hasonló szekér tudott emocionálisan hatni. Trabi és Suzuki Vitara.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 08:50:49

@rognork: Ez a motor eleg jo, ezt meg az uj Pandaba is tettek sokaig. Sok fuggetlen szakerto szerint ez a negyhengeres a Fiat egyik legjobban sikerult konstrukcioja.

Igaz, Magyarorszagon nem nagyon lattam meg ilyennel eladot, a legnagyobb az 1000-es volt.

Kopasz Szuzukis 2010.01.02. 08:51:31

baowah: figyelmeztesd Dórimórit, hogy ha ki mer sírni a családnak egy zsugorpöcsnövelő tahóautót, akkor a jóízlésű autóstársadalom egy emberként bannolni fog Titeket.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 08:54:11

@Kopasz szuzukis: figyelmeztettem, kunczog a paplan alatt.

tónik 2010.01.02. 08:57:26

@baowah:
Micsoda deviáns viselkedés! Van saját ingatlanod, és ilyen autóval jársz??? Miért nem laksz apuciéknál, vagy albérletben, de legalább lehetne egy "ütős" géped, amiben embernek érezheted magad?!

scsaba1 2010.01.02. 09:02:08

@Macskanátha:

Szövegértés, b+...

Arra gondolt a szerző, hogy magasabb hasmagasság és a túlnyúlás hiánya _igazi_terepen_ a legtöbb SUV-nak csúfolt magasított, összkerekes kombit lealázná. Ráadásul nem is ez a példány, hanem a ciklus végén gyártott 4x4-es változat.

Másrészt ilyen leharcolt minimaldesinges kisautóval olyan helyekre is bemehetsz, ahová a csili-vili Subaruval nem, mert jaj: megkarcolódik a fényezés.

Kopasz Szuzukis 2010.01.02. 09:05:07

@Macskanátha: a Te helyed a táplálékláncban már megszűnt. EU-norma szerint salakanyagot csak veszélyes hulladékot tároló zárt bunkerben lehet elhelyezni.

hypochloride 2010.01.02. 09:05:19

Nekem Volvom van. Oszt mégis egy ilyen kis Pandát szeretnék mellé, mert tetszik, de nagyon, másrészt meg mert a svéd autók mellett különösen az olasz és a francia kocsik tetszenek. Pesze, 4x4-es Pandát szeretnék, mert itt a Mecsekben az az igazi.

2108face 2010.01.02. 09:07:17

Csak azért létezik ennek az autónak rajongótábora, mert Fiat. Ha Lada vagy Dacia lenne, mindenki gyűlölné... :D Amúgy szerintem még egy Lada Oka is pofásabb autó, nem ennyire kőbaltás. :D

peca1000 2010.01.02. 09:10:37

De csúnya szegénykém. Bár a Trabim sem volt szebb, mégis imádtam. Régi szép idők...

bopat 2010.01.02. 09:10:48

@Macskanátha: Bagoly mondja verébnek, hogy nagy az arca....

georg 48 2010.01.02. 09:12:59

Hát, ha ez téged kielégit?!
Úgy kell neked!

totyatotya 2010.01.02. 09:16:24

off
@az aki: sztem akkor aki megengedheti maganak, az vegkepp elkoltozik az ilyen idiota varosokbol, es ujra felemelkedik a berlini fal. majd megved titeket a gonosz terepjarosoktol, luxusvillastol, joletben elotol. Kivancsi leszek mennyi ido mire leesik neked (meg a magadfajtanak) hogy mi is tortenik valojaban. Ekozben persze nyugodtan rohogj a kitiltott terepjarokon.
on

BMW /// 2010.01.02. 09:34:13

Szerintem teljesen jó autó . Nem egy szépség de amire általában használják arra nagyon jó. Szeretem a Fiatokat egyébként is. Tribeca-val összehasonlítani:D.Én meg azt mondom hogy egy régi M3-assal odaverem 200ig ezt a Pandát...:D

Golf4 2010.01.02. 09:37:38

Volt egy 4x4-es 1.0 ie motorral hobby autónak, kicsit emelve,hogy tényleg ne akadjon el.
Meg kell mondjam nagyon szerettem!
Lehet forgatni ha kellet, elment mindehol ahol a Suzi SJ-k, alig evett...
(a felező azért picit hiányzott)
Ha lehetőségem lesz veszek másikat az tuti!

robitcar 2010.01.02. 09:43:09

Helló!
Nekem a 850-es feeleng megvolt, bár legkisebb koromban Zastava750-el (FIAT600 licensz) hoztak-vittek. Aztán 76-ban vették szülem a 850-est és 2004-ig megvolt, használatban, s végül gyűjtő vette meg.
Príma kis kocsi és állítom, az olasz autók nagyon jók, a kiskocsik meg fergetegesek. Ej, ha sikerült volna egy 4x4-es Pandát vennem! Persze idehaza nem lehetett beszerezni és 2003-ban olasz autószalonban lehetett vásárolni...
Jó egészséget és sok kilométert Neked és az autónak!

Mérvadó Béla 2010.01.02. 09:47:41

nekem simán kéne második, városi autónak.
a terepjáró képességeiről meggyőzött ahogy cinque terrán tolta neki az olasz kempinges csákó a kiadó ház és az iroda közötti meredek földúton. egy lepukkant széthajtott gép volt amúgy. kicsit igénytelen, de egy igazi célszerszám.

Magyar[HUN] 2010.01.02. 09:48:21

Lehet szidni, de szerintem nem olyan csúnya:D
A Subarusra már nem is reagálok, úgy is mindenki elküldte már melegebb éghajlatra...:D
Kíváncsi vagyok mikor jelennek meg a "Swift a legjobb autó" tulajok,hogy ááá ez ezerszer jobb, mit szarakodsz ilyennel. Nekem már 500.000 km van és semmi hibája nincs.
Félre ne értsétek tényleg kicsi a fenntartása egy Swiftnek,de könyörgöm semmi lelke nincs egy Suzuki Swiftnek.

pszichoapu 2010.01.02. 09:48:51

Nekem is volt egy 93 as fiat unom, 1.1 es,állandóan csak a baj volt vele, el is adtam másfél év utan. elektronikája szar és rohad. soha többet nem veszek unot.jo lenne egy ilyen panda csak normálisabban kéne kinéznie és akkor lehetne egy olcso, elfogadható városi kisauto.

Nick Leeson 2010.01.02. 09:52:06

@totyatotya: Nem egészen értem mit hadoválsz itt össze.

Láttál már valamiféle koncepciót a közeljövő ideális közlekedéséről? Vagy hallottál valamit a gőzerővel zajló elektromos fejlesztésekről? Hány darab SUV vagy V12-es autó volt benne? És hány Panda méretű autó? Na dereng már valami?

Egyébként jó neked, hogy Te tudod, hogy mi történik valójában...

Andris25 2010.01.02. 09:55:48

Ezt nem értem. Igaz, hogy a Fiat Panda még újkorában sem volt szép autó, de hogy valaki egy Subaru Tribeca tulajdonosaként kritizálja a külsejét, hát ott már komoly gondok lehetnek. Alapvetően az összes Subaru gusztustalanul ronda, de ez a Tribeca túltesz mindegyiken! Nem véletlenül látni olyan keveset!
Komolyan, akkor már inkább a Panda, de tényleg!

Raffy 2010.01.02. 09:57:44

Imádni valo tud lenni egy olasz.Tudom mert már utánnam van egy Brava 1,4 amire 75000 km-futottam rá gond nélkul,és 130000-nál váltam meg tole.Utánna jott egy New Multipla 1,9 JTD amit 220 000 km-nél sajna osszetortem.Ez egy hihetelen kocsi volt,kár hogy nem a legszebb.Kovetkezett egy Marea Weekend JTD 110 amit 395 000 km-el adtam a szomszédnak aki már 6 honap alatt ráhajtott 20 000 km-t boldogan.Most van egy Stilo Multiwagon JTD Multijet-em amit imádok,Szoval már keresem a kovetkezot ami szerintem egy Croma lesz.Fiaton kivul más nemnagyon johet szoba.

kafferbivalybalamber 2010.01.02. 09:58:18

@baowah: Teljesen véletlenül tudok egy tipp-topp BJ40-est, Abszolút hibátlan és rozsdamentes, nemrég felújított kasztnival, 3 literes szívódízel. Azt hiszem, tán jövőre OT-minősíthető, úgy ahogy van, minden eredeti és típustiszta rajta.
Ilyen mint ez, csak sárga:
www.hasznaltauto.hu/auto/toyota/land_cruiser/toyota_land_cruiser_bj4o-2662456

(Tudom, gonosz vagyok. Hát ja. :)

Teshow 2010.01.02. 09:59:15

Ez az autó pont olyan amilyen és pont arra való amire - a végletekig funkcionális, ridegtartásra való, öszvér helyett.
Az Alpokban szerintetek miért szaladgálnának a rendőrök ilyen 4x4-es cipősdobozokkal ha nem lenne praktikus?

Tribeca rulez!!!! :D :D :D

cork77 2010.01.02. 10:00:06

Az egyetlen FIAT amiért pénzt adnék.az a Panda-és ide értem az újat is.Nekem tetszik.

Beard 2010.01.02. 10:01:41

@baowah: Jól van, alakul ez. Közeledünk a 4runner felé. Csak azt kell eldöntened, hogy egy palack ásványvizzel a csomagtartóban szeretnél "ofródozni", vagy egy egész műhelyt cipelni a Roverben.

cork77 2010.01.02. 10:02:31

@kafferbivalybalamber: Ez gyönyörű.Bárki fél kezét odaadnám érte.

Elektro (törölt) 2010.01.02. 10:05:26

az alfám évek óta megy hiba nélkül. most már vennék olasz kocsit, de csak megbízható forrásból. jó lenne egy fityó városba...

Szepikutya 2010.01.02. 10:13:38

Kicsit azért off:

Nekem OLASZ autóm van. Aki fikázni szokta, annak felnyitom a motorháztetőt és megmutatom neki, hogy a blokk kivételvel MINDEN NÉMET BOSH benne. A kisebbik (1.6) motornál a gyútótrafó meg fos francia). Bocs, a motorvezérlő elektronika Hitachi. Tehát a német fanok mehetnek anyucihoz sírni, mikor az olasz autót gyalázzák. Ami el szokott benne romlani, az MINDEN NÉMET , a gyengébbek kedvéért GERMÁN gyártmány.

No komment a germánhintenessen autósoknak.

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.01.02. 10:21:46

@baowah: Végre egy jó cikk! Idén viszi a pálmát (muhaha)! De tényleg jó látni, hogy nem csak nekem jönnek be a régi kockák. Régi vágyam, hogy egy seat marbellával körbe autózom európát, szószerint körbe a tengerpartok mentén és az orosz tájon:)

mark.co 2010.01.02. 10:26:48

@kafferbivalybalamber: A te ajánlatod is ilyen? "terepen nem használt, női tulaj...stb". Csőrlő is azért van rajta mert ezzel nyílik a garázskapu!

Dennis01 2010.01.02. 10:28:15

@Beard: Nemreg a Top Gear-ben atszeltek Bolivia esoerdejeit egy Land Cruiser-el, egy Suzuki SJ-vel es egy Range Rover-el, es meg is allapitottak, hogy legjobban a Range Rover teljesitette a tavot.
Kulonben meg egy angol auto ha megall, azt akkor is otthon teszi mindig, hidd el, tapasztalatbol tudom :)

Elektro (törölt) 2010.01.02. 10:29:31

öröm olvasni, hogy másnál is mennek az olasz kocsik. ha odafigyelsz rá, elvisz a világ végére és vissza is hoz. aki leszarja, az meg szerel...

robertocrack 2010.01.02. 10:33:03

macskanátha elég gyökér autód van hogy nem tudja a sebességmérő végét....1.3 lada szamár 180 alá fordult pályán...ezeröcsi is majdnem kipörögte a 180-at persze nem felemelve,hátszélben,szakadékban lefele(jó mély hogy legyen ideje felgyorsulni:D)

PacisLacika 2010.01.02. 10:35:15

Sziasztok.

Szerintem a Suzuki Swift jobb kocsi. No meg jobban is tetszik.

Önjáró Talajgyalu 2010.01.02. 10:35:27

Én imádom a Skodám hangját, szagát és szerintem jól megy. 26 éves korához képest meg különösen. És nem zörög, nem nyikorog. Én olaszt nem vennék semmi pénzért. Nem vagyunk egyformák. :) De örülök, hogy mindenki megtalálta amire vágyik. :)

nyugger... 2010.01.02. 10:36:20

Szerintem nem attól függ egy autó megbizhatósága hogy hol készül (általában) hanem hogy időben kicseréled-e a "romlandó" dolgokat vagy vársz vele amíg széthullik. Fiatot is láttam már szart is jót is meg mercit is.

lally 2010.01.02. 10:36:23

Állat az a toldalék puttony...észre sem vettem eddig. Ez az igazi népautó kérem.

PacisLacika 2010.01.02. 10:36:37

@PacisLacika: Persze ezt kellett írnom, mert így jobban feldobom a portált és több lóvé áramlik be a totalcarhoz a szponzoroktól. :)

PacisLacika 2010.01.02. 10:38:10

Szóval: a SUZUKI SWIFT 1.0 5 ajtós, fehér színű és kalaptartó nélkül jobb kocsi!!!! :D

Dennis01 2010.01.02. 10:40:04

@PacisLacika: Muszaj a hulyesegeiddel teleirkalnod a blogot???

Golf4 2010.01.02. 10:41:53

@BMW ///: Suzuki Samurai :)
Egyébként szerintem az egyik legjobb terepjáró!

PacisLacika 2010.01.02. 10:41:57

@PacisLacika: 358e km van benne és még semmi alkatrész sem kellett hozzá, sőt mivel nagyon keveset fogyaszt így még tankolnom sem kellett mióta meg van!

Így határozott véleményem van arról h jobb kocsi mint a Fiat Panda.

Ajtony 2010.01.02. 10:42:40

Sziasztok! A kommentekhez: van aki a kocsiért él - Ő tudja. Van akinek egy használati tárgy az autó - mint a cikkírónak is.
Divat leszólni a digó kocsikat, bár általában a köpködőknek még nem volt - nekik csak a "németautó" kell, "merazamegbízható". Aztán a egyre több WV végzi tréleren, míg a kopott ronda Fiatok mindig hazavisznek (persze a Suzukik is).
Tartok tőle, hogy ma annak is örülni kell, ha sikerül valamilyen járművet tartani és nem - a luxusnak számító - tömegközlekedni.
Üdv

Dennis01 2010.01.02. 10:44:17

@PacisLacika: Semmilyen alkatresz? Meg olaj meg olajszuro se? Na toled se vennek autot...

h4z4rd 2010.01.02. 10:45:15

@Beard: óigen! Vagy egy olyan kocsi kell, ami mindenhol elmegy, vagy egy angolbeteg, amit szerintem iskolai szemléltetőeszköznek gyártottak eredetileg, ráadásul több tantárgy is belefér:
- úton-útfélen tanulhatod szegelni, hajtogathatsz hozzá kormányművet drótból (mobil politechnika-szertár)
- vagy szemlélheted rajta az elektrokémiai korrózió észvesztően szép virágait kedvedre...

Neadjisten cserélgetheted a féltengelyeket a sóskúti bányában, amíg a többiek játszanak. bocs, Tie :)

Amúgy egy ilyen négykerekes narancsosláda jó cucc, bár lehetne benne legalább egy fél-egy, mint amilyen az ótvar Tercelemben volt. Ha létezik randa autó, akkor az az, nem a Panda... :)
3.bp.blogspot.com/_uyN7Yy4b6O8/SAI5Or8QO_I/AAAAAAAAB_s/EItL-d0Ssy8/s400/toyota-tercel-2.jpg

A Subarus kollégának meg felajánlom egy körre összehasonlítás végett a kissé koros, decensen megemelt Legacymat. Földön vagy úton. Mindegy.
Gondolom úrrá lenne rajta rögvest az önigazolási kényszer, főleg, ha leírnám, mennyibe került...

ColtCzT 2010.01.02. 10:50:36

Ezek a is olaszok nagyon szerethető autók voltak (és még ma is azok ahogy látom :)
Régen nekem az első autóm egy 127 Fiat volt 900 motorral...kemény 47 Le vagy mennyi volt benne, de egész jól ment ha magam ültem benne és élmény vezetni. Ezekben még nem unalmas a 90!:)
Csak már eljárt ezek felett az idő.....ezért ugy gondolom ideje a pandát is nyugdíjazni, és meghagyni csak az élvezet kedvéért, ahogy én is tettem a 127-el
Ja...jó cikk.
üdv szintén a csallóközből, Nagymegyer mellől :D

h4z4rd 2010.01.02. 10:51:55

@Dennis01: Ha az utazási kényelmet vesszük ugye alapul, akkor stimmel, bár az otthon-lerohadást cáfolnám...
Nem mellesleg nem pont a TopGear-ben dicsőítettek az egekig egy Hiluxot az elpusztíthatatlansága miatt?

Mindegy is, Panda rulez. :)

tattoo1 2010.01.02. 10:58:38

Én vezettem a rolótetőset...az a nagy filing.190 magas vagyok és elfértem benne.De csúnya szegény nagyon...Autos oldalakon nem értem az olyan írásokat,hogy az oldal vonalakkal által nagyobbnak tűnik az autó,mint amikor beleülünk..egy vw polot vagy ezt vagy bármilyen kis autot akárhogy vonalaznak,akkor se fogom nagy autonak látni

kafferbivalybalamber 2010.01.02. 11:03:13

@mark.co: Nem az enyém az autó, de az nem női tulajtól van. Az tutira egy falusi plébánosé volt, aki a szőlőbe járt vele. :)

Elektro (törölt) 2010.01.02. 11:03:33

ez márcsak olyan magyar... bármiről szól a post, jön ide ladás, aki azt frankózza, meg suzukis, meg japán autós. mindenkié hibátlan persze...

Ratnet 2010.01.02. 11:12:22

160-at megy....hááát peeerszeee!:-)

Vettél volna Sierrát inkább.

2108face 2010.01.02. 11:13:50

@robertocrack: Óriási kamu Samarától a 180, pláne egy 1.3-astól. 156 az ezeröcsi csacsi végsebessége. A sebességmérőnek ne higyjél, az újabbakban már jeladós VDO van, az nem is mutat többet 165-nél, pedig 200-ig van kalibrálva.

Duduxyx 2010.01.02. 11:16:37

Felejtsük már el, hogy melyik a legjobb autó mindenkinek más, ez benne a szép!(ki mire szeretné használni,mire van pénze, és mi tetszik neki, ennek függvényében választ)
Szerintem a legfontosabb hogy A-B eljussak az autóval.
Ennyi

morcosboci 2010.01.02. 11:21:22

azért a Suzukival való összehasonlítás sántít. A feleségem Swiftje 150.000 és 240.000 km között a normál szervizen kívül csak egy pár féltengelyt kért.Abban egyetértek, hogy a BJ40 jobb akármelyik Landrovernél. Nem is egy kategóriában versenyeznek...

loláb 2010.01.02. 11:25:46

@gyökérgumó:
Rettenetesen boldog vagyok, hogy MINDEN olasz autós posztnál megtudjuk, hogy csak a bosch alkatrészek szarok az olasz kocsikban.

Leadfoot 2010.01.02. 11:36:37

@Macskanátha: A nap poénja, hogy valaki egy Tribecából osztja, mennyire ronda egy másik autó.

Bagoly, veréb...

kicsidio 2010.01.02. 11:40:37

@Quadanium: Szia!
Nem kötözködésből írok , csak az én meglátásom végett.
Én terepjárót használok, mármint igazi terepjárót ami alvázas, difis, felezős.
Hogy miért? Mert abban érzem jól magam, mert nagydarab vagyok. Mert bármikor adódhat olyan szitu amikor kellhet.
Utoljára egy 190E-t mentettem a hó fogságából mert téli gumival sem boldogult a leesett hóban.
Ja és nem vagyok favágó, sem erdész sem ilyesmi.
De ugyanígy visszakérdezhetsz, hogy minek mondjuk egy 300 lovas sportkocsi amikor Magyarországon csak 130 a megengedett sebesség.Van aki abban érzi jól magát.Ha így nézzük mindenkinek elég lehetne egy 1.0 kiskocsi.

A Subarus kollégának meg csak annyit, hogy egy Cayenne Turbo S, vagy egy X5M sofőr szemében pedig ő van a tápláléklánc alján.Nézőpont kérdése.
És mondjuk a + 50 ló amit a Cayenne-hez vehet gyári tuning-ban kiteszi a Tribeca árának a felét.

No befejeztem az okoskodást:-)
Sziasztok.

Balt 2010.01.02. 11:44:55

@ColtCzT: Van nálatok veteránbiztosítás? Minden él nélkül kérdem - és nyilván nem is egy öreg autó át-szlovákrendszámozása kedvéért -, ott hogyan alakul egy veterán fenntartása? (Összevetési alap pl.: kedvezmenyesbiztositas.hu/index4.htm)

sz.s. 2010.01.02. 11:45:16

Nekem is volt Pandám, de a "polgári" változat, egy 45CL. Néhány évig használtam kb. 0 Ft költséggel, csak benzin, meg az olajcserék.

sreetfighter 2010.01.02. 11:45:21

Érdekes cikk egy ilyen korcs gépről.
Szerintem egy rakás szart nem ér.
A Skodát szapulod, pedig az egy jó kis autó volt, csak hát vezetni is kéne tudni te szerencsétlen.
Én és apu is szar ladákat lenyomtuk a 120L Skodánkkal.
A Szuzukit egy napon említeni egy Pandával? Fordulj orvoshoz!

Beard 2010.01.02. 11:46:19

@Dennis01: Nekem is saját tapasztalat: Belsőség találkozó, sukorói esőerdő és sziklás fennsík.

Ciri 2010.01.02. 11:47:22

@Rocko-:

Meg a fasz.m ! :)

Bár összkerekes is meg nagy is. :)

De akkor sem terepjárkáló! :)

GGG77 2010.01.02. 11:48:07

Nagyon rendben van, így van-ként még jobban néz ki.
Csak azt a 160-at (tartósan) te sem gondolod komolyan... :)

Beard 2010.01.02. 11:49:40

@h4z4rd: A lengéscsillapító spaniferes rögzítése kimaradt.

AtoszMester 2010.01.02. 11:51:51

Billiárdgolyó nagyon magas labda lett :)

Elfogott a kényszer hogy vegyek egy ilyet vagy egy UNO-t :)

Áruld el, mennyit fizetett a Veteránklub zsebbe Neked és Csikósnak, hogy a népek miattatok rákapjanak ezekre a régiségekre? :DD

GGG77 2010.01.02. 11:52:21

Annyit még hozzá, hogy mi szerettük a 120-at, igaz sosem volt 850-es Fiatunk előtte, meg más nyugati autónk se...
Viszont az 1200-es Ladát apám fél évig bírta, aztán ment a fenébe. Kényelmetlen, darabos volt, a Skoda hozzá képest műszer.

GGG77 2010.01.02. 11:53:37

@AtoszMester: :)

Most nekem is lenne kedvem egy Uno Turbohoz...:)

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.02. 12:02:08

@loláb: ű
Igen... és ugyanez a Bosch cucc az Opel Astrában vagy a Focusben valamiért közel sem ennyiszer romlik el...

Szerintem direkt válogatják, és sz@rt adnak az olaszoknak... :)

Pizza zabáló 2010.01.02. 12:03:51

Franciától pezsgőt
Svájcitól órát
Némettől autót
Magyartól gulyást
Kínaitól nőt
Olasztól pizzát!!!!

h4z4rd 2010.01.02. 12:04:51

@GGG77: Furcsa, az én százötösöm sosem volt műszer. Emlékeim szerint okkal érdemelte ki a 'rüheteg' becenevet. Még a daciát is jobban szerettem, nemhogy a Csigulikat.

Nade vissza a Pandához. Egy időben ilyennel kalózkodtam (Lancia A112 Abarth), ami lényegében ugyanaz, mint egy Panda, csak ez szép. Nem? :)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Autobianchi_A112-Abarth-MK2_Front.JPG

Fakapa 2010.01.02. 12:05:16

Ha jól veszem ki a cikkből ez az autó 2001es vagy 2002es és 750.000.be került? Ha így van, nincs több kérdésem:). ha egy palimadárnak adják el ennyiért azt mondom ok...de egy magát autós újságírónak nevező embernek hogy jut eszébe megvenni egy ekkora fost? Persze lélek, meg szerelem meg ecetere..de amikor melletted ül a család és egy 30km/h-s ütközésnél a motor félig átnéz a tűzfalon akkor is ilyen buli lenne, meg retro???

h4z4rd 2010.01.02. 12:06:04

@Pizza zabáló: Kínaitól nőt?! ööö...

ColtCzT 2010.01.02. 12:08:19

@Balt:
Sajnos ezt nem tudom. Nálunk a 127 es még mindig a nagyszüleim nevén van, ugyanis ők az eredeti tulajdnosok. Meg 81-ben vették, de már több mint 10 éve nem jár vele senki. kivéve azt az időszakot mikor én használtam (2 évig, minden gond nélkül...most van benne 127 000km!!!)
A biztosítás összegét nem tudom, de nevetséges összeg! Az autót soha nem fogjuk eladni az biztos...annyi pénzért amit kapnánk érte nem érdemes! Meg már nagyon hozzánk nőt, és jo vele nyáron csapatni egyet itt-ott!
Ja és a csajok imádják :)

titkosgyilkos 2010.01.02. 12:08:55

Szerethető kis gyösz, de nekem azért kissé problémásnak tűnik egy swifthez képest...
Persze lehet, hogy úgy vezetsz, mint a nagybácsikám, akkor nem csodálkozom rajta.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 12:10:36

tudom már honnan volt ismerős az írás :ez egy régi népitéletből van!!!:
nepitelet.hu/autok/fiat/panda_1980/csokolom_panda_van/

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.02. 12:11:37

Kedves baowah!

Nagy tévedésben vagy! Én 1992-ben vettem egy 1979-es Renault R4-est, ami mindenestől - két nagy felújítással együtt - nem került annyiba, mint amennyiért Te ezt megvetted.
Kiszolgált két építkezést, 3 éven keresztül havi/kétheti rendszerességgel svájci lomtalanításokat, öttagú családom nyaralásait csomagostól, biciklistől, több évig rendszeresen terepen csatangolt (egyszer kellett traktorral kihúzni - nem mellesleg a szomszéd Landroverét is).
5-5.5 fogyasztás 90-110 km/h környékén, 140 a vége, tartós autópályás 130-at bírja.
Kapott egy nagyobb motort 30.000-ért(!) egy új gyújtáselosztót 4.000-ért(!) Dacia-lámpa olcsóbb volt az általad említettnél, de az eredeti francia (vagy szlovén) sem volt sokkal drágább.
67-ben már biztosan gyártották (lehet, hogy előbb is) a szlovének '93-ban álltak le vele.
Pandának is hálás lehetek: a jobb oldali tükröm (az eredeti francia drágább lett volna, mint az autó maga), a műszerfali órám és a hátsó öveim egy tesótól származnak.
Ha a Panda 30 évesen tudja ugyanezt, akkor beszéljünk!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 12:13:48

kicsit Drágán vetted az alkatrészeket csak egy két példa az árakra a bárdinál:
Első fényszóró indexszel együtt 2500Ft új!!!
első fékbetét 2000Ft!!!
lökhárító 4500Ft új!!!
diszrács 2000Ft új!!!
lengéscsillapító 5000Ft!!
alsó gömbfej 1100Ft!!!
www.bardiauto.hu utána lehet nézni

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 12:15:56

@csongorbela:
olcsóbb hidd el mint bármi más
www.bardiauto.hu
webshop nézz utána

dont 2010.01.02. 12:16:56

Tetszett a cikk.
Ár-érték-használhatóság-költség,és még szeretni is lehet.
Azok szidják leginkább akiknek nem volt hasonló.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 12:18:00

most vettem szélvédőt 8900Ft volt az új számlára megvan a számla!!!
igaz a suzukiba is annyiért kaptam XI ker Andor utcában utána lehet nézni.
És kedvezmény nélkül annyi tehát nekünk javítóknak is annyi!!

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2010.01.02. 12:21:33

@Gyurma73: Nézz utána ez enyéimnek is, és hasonlíts!

dont 2010.01.02. 12:21:58

@Pizza zabáló:
szegény mi magyarok,ennyit tudunk?....
"Franciától pezsgőt
Svájcitól órát
Némettől autót
Magyartól gulyást
Kínaitól nőt
Olasztól pizzát!!!! "

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 12:29:34

@csongorbela:
a bárdinál?ott nem hozza föl a renault 4 est a listában.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 12:29:56

@Gyurma73: na de ez szép állapotban is van

@Fakapa: nem most vette 750.000-ért, hanem 14.000 km-rel n+1 évvel ezelőtt ... amúgy pont az általad említett akut életveszély miatt ilyen autóval én biztos nem indulnék el a város határán kívülre

határozott meggyőződésem, hogy egy autónak az ára és a fenntartási költségei abszolút másodlagosak ahhoz képest, hogy mennyire biztonságos

meghalni ugyanis csak egyszer lehet

amúgy meg a Sir Henry Royce mondta volt, hogy "Quality is remembered long after the price is forgotten"

korszellem 2010.01.02. 12:30:25

@Fakapa: remek példát hozol a funkcionális analfabétára.szövegértés egyes.leülhetsz!

toto92 2010.01.02. 12:33:07

@Andris25: A 2008-as verzió már egész emberien néz ki: www.netcarshow.com/subaru/2008-tribeca/

Kérdés, hogy a kedves kommentelőnek a 2 éves autó 2007-es vagy 2008-as gyártást jelent :)

öreg büzész 2010.01.02. 12:33:23

@h4z4rd: Kinaitól nőt, egyértelműen!!! :)
Aki volt már kinai nővel az tudja hogy miért. :)

Fakapa 2010.01.02. 12:33:55

@GYUSZI BACSI: Ok akkor tényleg nem tudok ehhez mit hozzáfüzni..senki nem érdemli meg a halált, de van ezekszerint aki önként megkönnyití a kaszás dolgát. Gratulálok újságíró úr, nincs több felelősség benned ( nemcsak magad hanem a családod iránt sem) mint egy 18 éves gyerekben aki bukó nélkül huzza a gíxxeren a csutkát.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 12:35:59

@baowah: azért a "Baowah optical laboratories" az nagggggyon súlyos (:

nekem a gyerekeim azóta fulladoznak a röhögéstől, mióta a költözésnél megtalálták egy gyerekkori rajzomat, amin egy "Harley-Gyuladson" motorkerékpár volt ((:

amúgy egy ilyen kocsit lehet szeretni, de ahhoz nem kellett volna így lelakni meg összebuherálni

ha olyan lenne, mint az a másik amit belinkeltek, még meg is érteném valahol a rajongásodat (bár lehet, hogy te még ma is olyannak látod)

ettől függetlenül én biztos nem utaztatnám ilyenbe a családomat, inkább a Sierra

ahol vettem a Golf 2-met Németországban, ott volt egy 91-es Sierra 2.0 mindössze 27 ezer km-rel és 1.799 Euro-t kértek érte, tök új állapotben volt

sajnos egy hét alatt eladták, pedig már indultam volna vissza érte Wuppertalba

korszellem 2010.01.02. 12:41:27

@Fakapa: helyesírás is elégtelen.félévkor meghúzlak!:D

nem kéne... 2010.01.02. 12:48:47

potyer dönci for prezident.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 12:53:10

"Nyugati nem volt, a 130-as sem adott más élményt"
130LR? :)
Egyébként a Panda nemisótó, vágode, nincsen is benne 8 légzsák (mondjuk a kesztyűtartóban van:)), meg izomfix kölyökülés belekötési pötty se', osztan juroenkep kressteszten esélye se' lenne egy Rába-Stájiger ellen. Nincsen is benne klíma is se, há' ilyen ótót eladni 2001-ben? Borzalmas. Ükapám 1910-es Dutrájában má' digit klíma volt, öcsisajt. Hát az ESP? Egyáltalán hogy merel beülni ebbe a romba e?
Vegyé Tribekát apám, oszt jó leszel osztazzal.

(A Luddistákról eddig nem hallottam, de egész jók :))

nem kéne... 2010.01.02. 12:59:12

@kafferbivalybalamber:

ez az, ami egyedüliként a rangeOver meg a samu ellen megdöglött a délamerikai topgearturnén?
:))))

(tudom, gonosz vagyok. hát ja.)
amúgy dugnám.

Fakapa 2010.01.02. 12:59:44

@korszellem: Nem theteke róla.:( 3 betegségem van.. Diszkalkulia, dizslekszia,diszgráfia. Ezektől eltekintve te nem értessz egyet velem?

nem kéne... 2010.01.02. 13:02:43

@h4z4rd:

erről a decens emelésről számszakilag mit lehet tudni?

hamika 2010.01.02. 13:05:09

Na ja skoda 120 gls nevű fossrakás volt nekünk is,faterom is utálta mint a szart...azota sem bir ránézni e neves cseh márkára :)
A fiatnak legalább lelke van.

nem kéne... 2010.01.02. 13:06:33

@Beard:

háttemegkivagy?
most így hirtelen nem tudlak hova tenni...
:)))

nem kéne... 2010.01.02. 13:10:04

@Beard:

nem a lengéscsillapítót kell lespaniferezni, hanem a hidat, amikor letörik a közepéről a gömbfej, ami az egész hidat hosszában vezeti.
tudom, mert ilyent már én is csináltam somogybabodban.
a domboldalban kirugdosni az autó alól a hidat. még a jövőhét is colos, de ezért nem kell eldobni a kinyúlt metrikus kulcsokat, mert a colos kulcs tuljadonképpen metrikus első túlméret.
aztán szerezzünk hegesztőapparátot.
aztán szerezzünk villanyt, mert táborbontás, és a villanyt már lelőtték.
de azért kiadta.
:))))

nem kéne... 2010.01.02. 13:14:54

@Gyurma73:

na ilyenem seatban volt.
mi is annak a neve?
talán marbella?
nem szerettem,na.

Krisi 2010.01.02. 13:15:29

Azért az 2010 poénja, hogy autós-motoros újságíró autójából kilopnak egy Ludditák CD-t :D

@GYUSZI BACSI, Fakapa: valaki fél a haláltól, más az arcába nevet.

Baowah 1200-as Suzukiján még kasztni sincs, légzsák vagy éjbíessz pláne hiányzik, pedig annak a menettulajdonságai csak erősebb Porschékhez vagy M-mes BMW-khez mérhetőek. ahhoz képest a Panda egy guruló erőd :)

amúgy nem tagadom, hogy hasznos dolog egy euró nkep 5csillagos törésteszt, de nem mindenki ez alapján választ autót, és nem mindenki gyilkos, aki régi kisautóval szállítja szeretteit.

én azért továbbra sem fogok 7csillagos töréstesztes bebukócsövezett kocsiban közlekedni tűzálló overálban :)

tenere 2010.01.02. 13:16:19

macskanátha!A Te super 260le-s subarud mondjuk egy 500Le Porsche Cheyenne Turbónak csak egy kis gyenge molyp@cs,proli f@stalicska.Az igazi elegáns luxusautós körökben Te nem létezel a híres subaruddal.Félreértés ne essék semmi bajom a subaruval,csak az ilyen gazdával.Nem értem miért kell fikázni akinek erre az autóra telik,(panda)vagy ez tetszik neki.Azért Ő biztosan jobb ember nálad(arcban tuti kisebb mint Te)Örülj,hogy meg tudtad venni álmaid autóját 1000 hónap részletre vagy kp.-re.Egysrer indulj egy legális gyorsulási versenyen(Tököl,Kiskunlacháza,Hungaroring)ahol a Te 260LE-s autódat lealázza pl:egy megcsinált skoda favorit,meg még 50 másik autó vagy egy lada.Saját szememmel láttam Lacházán mikor egy lada 2107 legyorsult egy subaru vrx sti-t(265 ló,5,6sec/100km)a ladában nem volt nitró,a motorja biztos fel volt egy kicsit frissítve,nem mondták meg hány Le.Na egy ilyen versenyen meg tudnád,hol a helyed.Látod a hozzászólásoddal kihozod belőlem az állatot és idegességemben ilyeneket írok,úgy,hogy abba is hagyom.Viszont bosszúból ezután az összes 260 LE-s Tribecát lealázom az utakon(hátha az egyiket Te vezeted) az autómmal(Polski 126. üdv: mindenkinek

nem kéne... 2010.01.02. 13:17:53

@Fakapa:

az a diszlekszia az az, amikor nem tetszik az embernek a lekszusz? az nem betegég, nem is kell gyógyítani.

önkéntes rendőr 2010.01.02. 13:18:59

Hát ez a subarus tényleg egy farok a morcos kis sörösdoboz falvastagságú aszfaltrombolójával. Vajon ő hol fogant, egy Datsun-ban, a bontó vizeletszagú kerítése tövében?

Pandások, ne hagyjátok magatokat! Valamiben mindenkinek meg kell halni. :-)

KariKa 2010.01.02. 13:21:48

Van itt néhány lelkes rajongó, aki fenntartás nélkül mindent éljenez.

Pedig ez az írás több sebből vérzik.
Az autó ugyanis:
-nem volt olcsó
-drága alkatrészekkel lett szerelve (lásd Gyurma73), ezért
-nem volt olcsó a karbantartása
-egyáltalán nem megbízható!! Hát normális vagy, megbízható autó "hengerfejtömítés csere nyolcvanötnél", meg ELŐZÉSNÉL FELNYÍLÓ MOTORHÁZTETŐ?!?
-5-6 liter nem rossz, de egyáltalán nem számít kimagaslóan kedvező fogyasztásnak

Adott tehát az autó - kinek tetszik, kinek nem, nekem speciel tetszik.
De ez a darab minden egyéb szempontból nálam bukta.

És mennyire igénytelen, így húszéves pusztulat autók szoktak kinézni, Istenem, ebbe belerakod a családot, kutyát, és még büszke is vagy rá, ez kizárólag téged minősít.

Pusztán attól, hogy valami olasz (ismétlem, én is olaszpárti vagyok), nem lesz klassz. Ridegen tartott, persze. Az autók kétharmada ridegen tartott, hidd el, mégsem néz ki így.
Néha egész nyugodtan kitakaríthatod, kidzsuvázhatod, hidd el, a feleséged sem fogja leverni a sapkád, ha nem szarsz magad alá.

tónik 2010.01.02. 13:23:38

@Krisi:
Nagy szerencse, hogy az emberiség nem sodródott a kihalás szélére az "euró nkep 5csillagos törésteszt" feltalálása előtt...

Fakapa 2010.01.02. 13:24:30

@nem kéne...: Nem a diszlexia az amikor csak a Budapest tévét tudod fogni és Lexikét kell nézni.

Krisi: Attól hogy az arcába nevetsz még simán elvisz:).Én már voltam a közelébe igaz nem autó miatt hanem egyéb azóta mintha jobban tisztelném az ilyen dolgokat.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 13:27:09

@Krisi: csak szerintem nincs jogod pl. a gyereked életével játszani - sőt ha van gyereked, a sajátoddal sem

amúgy fenntartom amit a szerettek régi kisautókkal való szállításáról írtam

egyben remélem, hogy egyiktek sem fog olyan helyzetbe kerülni a gyereke élete vagy megnyomorodása árán, hogy újra kelljen majd gondolnia az álláspontját

ostván 2010.01.02. 13:30:02

Azért a '95-ös gyártású Swiftre 200.000 alatt költöttem ennyit. Igaz, hogy nem tudom, mennyi volt a végsebessége.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 13:30:31

ezeknek a gyerekeknek a szülei is próbáltak a halál képébe nevetni:

www.langlovagok.hu/html/hirek/3733.shtml

www.langlovagok.hu/html/hirek/5035.shtml

www.langlovagok.hu/html/hirek/2844.shtml

www.langlovagok.hu/html/hirek/2098.shtml

csak sajnos nem jött össze és ezt már visszacsinálni nem lehet

nem kéne... 2010.01.02. 13:32:39

@Fakapa:

azt nem tudom, mi az, felénk vidéken ilyesmit nem hord a postás.

Krisi 2010.01.02. 13:32:57

@GYUSZI BACSI: ezek a sokcsillagos töréstesztek is inkább hitviták.

jómagam inkább a defenzív vezetésben és biztonsági övben hiszek, mint a csillagokban. és szerintem nem csak akkor lesz valaki felelős családapa, ha a gyerekeit zsírúj autóban szállítja, amiről a marketingesek elhitetik velünk, hogy sérthetetlenek vagyunk benne.

minden esetre örülök neki, hogy biztonságban érzed magadat és szeretteidet az autódban, de azért nekem továbbra sincs bűntudatom, amikor biciklin vagy motoron közlekedek fővárosunkban.

nem kéne... 2010.01.02. 13:34:15

@GYUSZI BACSI:

te, hallod, és aki trabantban nőtt fel, annak éppenséggel a kurvanyját, mert tulajdonképpen meg kell volna döglenie?
hádekomolyanmondom, hogy nem értem én ezt.

tónik 2010.01.02. 13:34:46

@GYUSZI BACSI:
Nyilván nem azért vesz valaki ilyen autót, hogy a családi aranytartalékot ne kelljen kiásni a kert végéből.
Ilyen esetben pedig az, hogyha minden hónapban agyvérzésközeli állapotba kerülne a törlesztőrészlet növekedése miatt, semmivel sem egészségesebb...

Krisi 2010.01.02. 13:37:47

@GYUSZI BACSI: ez a 4 link elég nagy flém. az a következtetés, hogy aki felelősségteljes, az otthon marad egész életében? mert ezeknek semmi közük a régi autókhoz (az első linkben ráadásul a hiperbiztonságos Megane utasa maradt ott, a másik kettőben nincs is autómárka megemlítve, a negyedikben meg az a tanulság, hogy járj terepjáróval és akkor jóság lesz?)

tónik 2010.01.02. 13:38:17

@GYUSZI BACSI:
Pont jó az első példád: a Megane több csillagos, mint a Lada, mégis abban halt meg szegény gyerek...

Spiritmonger 2010.01.02. 13:41:28

nem tudom, a tisztelt cikkíró mit számolt, de én azt, hogy qrva sokat költött a tragacsára

a legolcsóbban üzemeltethető autók a japán nagykocsik, camry, legend, maxima, 929 kéziváltós kivitelei, majdhogynem évjárattól függetlenül, nem az ilyen fostalicskák, mint a cikk tárgya

h4z4rd 2010.01.02. 13:41:47

@öreg büzész: aha. Van még mit tanulni...
Remélem nem mind bundás.

@nem kéne...: Forester lábai vannak a drágának, így amolyan pre-Outback. Volt még benne plusz négy centi a tornyok felett, de kivettem, mert ölte a féltengelyt. Igaz, így már nem lehet átrúgni alatta a sörös rekeszt, cserébe ügyesebben fordul nagyobb tempón.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 13:45:58

@GYUSZI BACSI:
Szerintem egyszerűen csak meg kéne tanítani az embereket vezetni, akkor máris több lenne a túlélési esély egy 8 csillag nélküli autóban is.

h4z4rd 2010.01.02. 13:49:24

Nem, azért sem hozom fel az elméletemet a gyűrődő zónák valódi céljáról, parkolási balesettől (gazdaságilag) javíthatatlanná váló kocsikról, parasztvakításról, miegyébről...

pet77 2010.01.02. 13:54:08

ez tényleg legalább 92-esnek néz ki!
Nem hihető a 16000 km. akkor minek cserélték volna le a jó faranciák???

nem kéne... 2010.01.02. 13:57:44

@h4z4rd:

veszprémben az egyetem mellett a tudóskollégiumnál parkolt anno rendszeresen egy subaru öööööööizé.
hát olyan kombiforma volt, nyolcvanas évek eleji dizájn, amikor még azok a besüllyesztett kispók-forma fényszórói voltak.
az mi az?
naszóval egy olyan.
betyárosan megemelve, kívül hordott pótkerék, teddyhengermetál katonai fényezés.
a maga módján egész jópofa darab, tetszett nagyon.

szabopsz 2010.01.02. 14:05:05

DS-es rendszám... olyan messze elmentél autóért?? Ott a kereskedés főút mellett ahogy letérsz Torna és Udvarnok felé?
(ott sebesült meg a nagyapám...)

nem kéne... 2010.01.02. 14:06:08

@nem kéne...:

most így ránéztem a kínálatra, hát én második generációs leone wagonnak mondanám, de mintha kevesebb pilács lett volna rajta elöl, igazából meg fasztuggya.

nem kéne... 2010.01.02. 14:11:15

@nem kéne...:

na, ilyesmi volt, csak (mintha) kevesebb lámpával, meg magasabb.
meg csótányosabb.
:)))

file044b.bebo.com/1/large/2008/08/25/01/10531914a8728507168l.jpg

Seth Gecko 2010.01.02. 14:17:06

Már ha itt megy az olasz autók leszólása (is)...
Családunkban megfordult Punto 1-es (S55 miatt Puntosz), Fiat Uno (Ufo), És van egy Tipo-m (Tiport).
Mennek, nem hagynak az út szélén, télen indulnak, nem fossuk tele füsttel karambol-haláltól féltett gyermekeinknek a légkört (mint köbcentivadász barátaink), és jé, zöld plakettes a hátsó rendszámom a hármas hatású katalizátor miatt. Az autóm 1988-as, spanyolviasz nagyonzöld autósok kedvéért.

Mondjuk talán meg sem halok benne, igaz abban a szériában nincs légzsák.
www.youtube.com/watch?v=iUpQFIS-Lhw

Rocko- 2010.01.02. 14:20:26

@nem kéne...: az, marbella.
láttam az elmúlt 2 hónapban egyet, csodálkoztam is, h seat és nem fiat.

Rocko- 2010.01.02. 14:22:15

@nem kéne...: mint hogy a BMW nem autó, hanem jellemhiba? :)))

zöldi 2010.01.02. 14:23:39

Árpád!

Azért bírom a belsőséget, mert olyan stílusban bírtok írni a kocsijaitokról-, hogy mindig kedvem támad venni egyet:-)
Király lett a post, azonban nem estem hasra a Pandától. Nem olvastam végig a kommenteket, de szerintem egy kocsinak 100e km ig meghbásodni nem illene, még a magyar utakon sem. Addg ok, hogy szűrők, olajok, vezérlés, hűtőfolyadék, esetleg aksi, de a többi...

toto92 2010.01.02. 14:27:08

@GYUSZI BACSI: Hát ez így sántít. Pl. nem derül ki, ki volt a hibás. Az ötcsillagos törésteszt (ami mára kezd megkérdőjelezhető lenni) lóf*szt sem ér, ha a drájver ökör módjára megy, mint a barom, és eléugrik egy fa/villamos/másik autó.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.02. 14:28:33

Érdekes, hogy általában olyan emberek fikázzák a Pandát, akik soha nem ültek benne, és maximum képen látták.

Had védjem meg a Pandát...
Azok a Panda tulajok, akikkel nekem sikerült összetalálkoznom pályafutásom során, (kb. féltucat), nna azok valamiért mind szenvedélyesen, fülig érő szájjal beszéltek róla.
Az nem lehet, hogy ezek az emberek nem kimondottan a megbízhatóságuk, vagy a művészi dizájnuk miatt szerették?

Tervezem én is, hogy veszek majd egy nagy dögöt Opelból... Diplomatot, Admiralt, Senatort, vagy hozzájuk hasonlót.
Valószinű, hogy én sem azért akarok ilyet mert legendásan keveset fogyasztottak!

Ezt úgy hívják kérem, hogy SZERELEM! :)

nem kéne... 2010.01.02. 14:29:00

@Rocko-:
most egy autistával hogyan is tudna vitatkozni az ember.

nem kéne... 2010.01.02. 14:30:45

@nem kéne...:
izé.
audista.
mondjuk majdnem mindegy.

Krisi 2010.01.02. 14:37:15

@Hagalex: Corvette motoros Diplomat nekem is ott van a kívánságlistámon, de egy Commodore A vagy B is jöhetne bárhol, bármikor :)

Dennis01 2010.01.02. 14:40:11

@h4z4rd: Mondjuk ezt en se ertettem, hogyha a Hilux mindent bir, miert nem vett egyikuk se azt. Lehet, hogy meguntak, mert mar azt hasznaltak a keteltu autos resznel is.

Amugy gondolom azert abban te is egyetertesz, hogyha egy angol auto jo, akkor viszont nagyon jo vezetni Pl: regi Range Roverek, regi Minik stb.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 14:49:17

@Gyurma73: hat igen, hat eves bejegyzes :)
a fotosop ut mi? :) LOL, ajandek volt.

nem kéne... 2010.01.02. 14:50:22

@Krisi:

nahát az meg a másik.
ménem jó az az eredeti motorjával?
nekem is volt beszaratós autóm, aztán ezzel a varrógépmotorral annyira jó autó az e28am, hogy nagyon. menni lehet vele, megállni lehet vele, kanyarodni lehet vele, szép hangja van, korrekt fogyasztása, trélert százhetvennel úgy viszi, mint a huzat, hova kell több.
racsinghoz nyilván kevés, de pont nem arra való.

nem kéne... 2010.01.02. 14:53:46

@baowah:

nebasszálmár, 2005 február végén indult a népítélet, hogy lehetne már hat éves bejegyzés.
:))))

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 14:58:22

@nem kéne...: ja tenyleg, az auto van hat eve nalam. regi szep idok, amikor meg videki teherautonepper-fele voltam :)

Csubakka-Mikkamakka 2010.01.02. 15:00:06

F.I.R.E motor :)

Jó kis mocik ezek, jó sok típusba beleépítették:
en.wikipedia.org/wiki/Fully_Integrated_Robotised_Engine

Pl nekem most egy 77 LE-s Grande Punto-ba is ez a motor ujított változata figyel :) Persze ez 8 szelepes még, de már változó szelepvezérléssel készül, csak nincs írva sehol, még a könyvben sem! A cuccok benne Bosch mind, gondolom kész rendszert venni sokkal olcsóbb. Semmi gond a motorral, állítólag elnyűhetetlen, csak az olajcsere periódusra kell figyelni a változó szelepvezérlés miatt. Talán annyi a hátránya a 8 szelepes FIRE-nak, hogy autópályán előzni nagyon meg kell gondolni, de valójában hétköznapi autókázásra tökéletesen megfelel, jó vele közlekedni! Mondjuk én német párti voltam, csak anyagi megfontolásból ültem át Grande Puntóba, de nem bántam meg :) Tényleg olasz autókba van valami ami megfog, de ezt csak az érti, aki már találkozott ezzel az érzéssel :)

fiatka 2010.01.02. 15:16:31

@sreetfighter:
Szia!

Szerintem , Te fordulj orvoshoz...
Egyik autóval sem lehet a suzukit egy napon említeni,lévén ,hogy nem is autó...csak egy papírdoboz és egyáltalán nem is olcsó. Ettől bármelyik márka jobb.
Elfogultság nélkül, a alsó és közép kategóriában ár-érték arányában most is a Fiat-ok vezetnek.

Ottopappa 2010.01.02. 15:18:26

Jó, jó, de azért 100 ezer alatt sok olyan apró kis hiba lett vele, ami más autónál nem... De azért nem rossz. Ahhoz meg külön grat a szüleidnek, hogy össze tudtak hozni egy 850-esben. Én már a beszállásban is kételkednék... :))

Nosziii 2010.01.02. 15:23:29

ááá, a panda! nagyon penge kis kocsi. egyik ismerősöm vadászni járt a 4x4esével, volt olyan h az ajtó harmadáig ért a sár, és kijött belőle. nagyon jó terepen, mondhat bárki bármit:D fater egy panda tulajjal beszélt, na az az autó eléggé le volt lakva, a faszi csak annyit mondott: nekem volt már legalább húsz autóm: nagy, kicsi, drága, olcsó, új, öreg, de ilyen jó még sohasem. az h nem tetszik azoknak, akik stástusszimbólumot látnak a kocsiban, hát nem is nekik készült:D ez pont az, aminek látszik, kicsi, ügyes, olcsón fenntartható, magyarul ülj bele, és élvezd... jó lenne ha az emberek többsége így tekintene a kocsijára, nem mint a másfeles panelt ellensúlyozó értékre:D

Krisi 2010.01.02. 15:35:39

@nem kéne...: ki beszél itt átalakításról? eredetileg volt benne az 5.4-es V8, ugyanaz mint az akkori Corvette-ben (mindkettő GM)

www.autosavant.com/2007/04/24/the-opel-diplomat-54-coupe/

Dennis01 2010.01.02. 15:41:02

@Pizza zabáló:
"Franciától pezsgőt
Svájcitól órát
Némettől autót
Magyartól gulyást
Kínaitól nőt
Olasztól pizzát!!!!"

Javitanalak, magyartol semmit, mert ugyis atbax valahogy, tisztelet a kivetelnek. :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.02. 15:42:47

@baowah: BJ40, a Top Gear Bolivia után? Ugyanmár! ;-D

no mail, no problem 2010.01.02. 15:46:42

Hah, az M7-esen nekem is megvolt a felcsapodó motorháztetejű Panda. És az a "kesztyűtartó": csak oda kellett toszni a rádiót, kábelezni, és szólt. Aztán rettegni, hogy felnyomják-e érte a kocsit ;)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.02. 15:46:53

@h4z4rd:
"Neadjisten cserélgetheted a féltengelyeket a sóskúti bányában, amíg a többiek játszanak. bocs, Tie :)"

Azért a tényszerűség kedvéért kiegészíteném az igazsággal:

...miután zsebretettél mindenkit a nagyjából széria Range-el, és csak te mentél ott el, ahol csak a VeressG extrém protoja, meg egy fél métert emelt Samu bírt átvergődni. Aztán megépített patrolok, meg miegymások véreztek el ott. Hát, ennyi. :)

Tudod az a különbség, hogy éles helyzetben azon a szituáción az van, hogy én némi szerelés után továbbmegyek kétkerékhajtással, a többiek meg ott poshadnak meg a sivatagban, mert az autójuk nem tud kijönni onnan. Sehogy. :)

Alf (törölt) 2010.01.02. 15:47:24

@Pizza zabáló:

Kínaitól nőt?
Nekem nem jön be a törzshöz képest rövid láb.

Szerintem inkább ízlések és pofonok.

nem kéne... 2010.01.02. 15:47:31

@Krisi:
azé' valami különbség csak van, ha az a motor a c3-ban leggyengébb esetben is 300 ló, itt meg "csak" 230.

Rocko- 2010.01.02. 15:48:54

@nem kéne...: egy kutya. még szerencse, h kivan a négy karikám. :)))

Macskanátha 2010.01.02. 16:04:22

Pár hozzászólásra reagálnék: Nem vagyok favágó, akkor valószínűleg Forester-t vettem volna, viszont az nem elegáns. De üzleti tárgyalásokra (is) járok vele, és elég érdekesen néznék ki a 183 centimmel és a 95 kilómmal, ahogy kiszuszakolnám magam egy Fiat Pandából! :-))
Terepjáró képesség: amikor vettem, azt mondták a Subaru szalonban, hogy akár a Marson is el tudna menni bárhol. A két héttel ezelőtti nagy hóesésben is gond nélkül jártam vele Budapesten, vidéken egyaránt. Még soha nem akadtam el vele.
Külalak: én ezt nem értem, ide csupa látássérült fórumozó jár? A Tribeca az egyik legszebb SUV, a feleségemnek is nagyon tetszik. Diamond szürke metál, hatalmas felnikkel, és bőr kárpittal. 2008-as modell, ugyanolyan, mint ami a belinkelt oldalon is volt. Ja, és nem azért látni ritkán, mert csúnya, hanem mert kevés az igényes ember, aki tovább tud gondolkozni az X5-ösnél. Meg azért is ritka, mert 15 millióba kerül, és nem 100 ezer forintba, mint manapság egy Fiat Panda... :-))
Belső tartalom: ahogy írtam, 2 év, és 36 ezer kilométer után is SEMMI baja nincs, tényleg a világ legjobb autója. Mivel a japán autók legendásan megbízhatók, ez a kocsi szerintem 30 év múlva is tökéletes állapotban fog működni!
H4Z4RD: A Legacy egy teljesen más modell a Subarunál, nagyon gyors, (gondolom a 3.0R típus van neked?) de terepjárásra sokkal inkább a Tribeca (és a Forester) alkalmas, mert nagyobb a hasmagasságuk. Úgyhogy nem lenne fair, ha kiállnék vele egy terepezésre...

zippofcy6 2010.01.02. 16:04:44

A Panda egy 60-as évekbeli konstrukció.
Hozzá képest egy Swift 1-es kész SL merci.
Van ahova jó: tanyára.

Városba, országútra egyaránt fos, autópályára meg nem is engedném fel (mennyit megy végre? 120?)
1.1 -es FIRE motor ... 55 ló ... 91-ben.
'84-es CRX-em 1.5-ös 12 szelepes motorja 100 lovas volt, és NEM fogyasztott többet mint ez. (igaz 94-ben, mára már tuti csak széthajtottak vannak)
Sőt, ha a Panda max dinamizmusával hajtottam volna tuti kevesebbet evett volna.

A cikk tipikus példája annak hogy dícsérjük a saját szarunkat.

Asszem írni fogok egy cikket a Q4-esről, hogy mennyivel jobb mint egy vadiúj EVO10 (11-12, mittomén hánynál járnak már :) Olyan mint a Final Fantasy sorozat :P )

Az én szempontomból mindenképp jobb volt, mivel erre volt pénzem, arra meg nem :P

Dennis01 2010.01.02. 16:06:44

@Tie: Az a BJ40 marha nagy eges volt a Top Gearben, igaza volt Clarksonnak, csak problemak tomege volt az a kocsi.

Dennis01 2010.01.02. 16:12:56

@Macskanátha: Epp ez az, egy IGAZI terepjaron SOHA nincs alufelni, es a lokharitok minimum fenyezetlen muanyagok, de meg jobb a sima acel, mint a regi Land Roverek.

Vegyuk, hogy elmesz "terepezni" a Subaruddal, az elso par karc utan futnal a fenyezohoz, meg a hajad tepned. Egy rendes terepjaron a karcok a muanyagon vagy vason csak jol neznek ki, harcias kinezetet adnak neki.
Nekem legalabbis ez a velemenyem.

tónik 2010.01.02. 16:13:33

@dennisthemenace:
Ezt mondta Adolf is. Vagy tévedsz, vagy Ő sem tévedett...

Veér Farkas 2010.01.02. 16:16:56

@phaidros:
Nálunk apám nem szokot hülyeséget beszélni, ezért nincs ok lehülyézni. Ellenben azzal, aki a Skodát favorizálja a Ladával szemben.
Az elvek meg azért vannak, hogy megváltoztassuk őket, pláne ha kiderül, hogy faszságok (persze, tudom, itt 90 előtt mindenki ellenálló volt; 45 előtt meg partizán; ez egy ilyen ország).

De segget nyalni már remekül tudsz (igen, ez egy ILYEN ország), engedd meg, hogy ehhez ezúton gratuláljak.

Veér Farkas 2010.01.02. 16:19:24

@2108face:
Elárulom, mentem én kereklámpás Lada 1200-assal is 180 fölött (apró szépséghiba, hogy csak utasülésben).
Igaz, a gazdája autószerelő volt, aki mellesleg ralizott ugyanezzel a verdával.

nem kéne... 2010.01.02. 16:21:18

@Veér Farkas:

utcai autóval, mi?
jóvan.
kamionos ismerősöd nincs, aki irakban fát faragott a törött kardán helyére az edébe oszt hazajött vele?

Alf (törölt) 2010.01.02. 16:25:28

amúgy azt nem értem, miért írnak ide 3600cm s SUV tulajdonosok, hogy az ő autójuk mennyire király...

Nyilván nem egy kategória, nem is erről van szó.

Itt az olcsó fenntartásról van szó, ahol új autók a pár millás szinte azonnali értékcsökkenés miatt eleve nem rúgnak labdába.

dennisthemenace 2010.01.02. 16:26:26

@nem kéne...: Pakisztanban volt,a Capa volt az..))))

Krisi 2010.01.02. 16:30:39

@Macskanátha: ízlésről vitatkozni aztán sok értelme van. szerintem a Tribeca rondább, mint egy SsangYong Rodius, de ez magánvélemény.

a két kocsit amúgy kimondottan reális összehasonlítani, tényleg. ha mondjuk a Subarud annyiba kerülne, mint a Panda, akkor még valahol megérteném, de nem.

viszont hidd el, 30 év múlva már ugyanannyiba fognak kerülni, csak addigra az egyik egy aranyos kis olasz autó lesz, a másik meg egy letűnt műanyag világ szimbóluma. de ez is csak privát vélemény.

"ez a kocsi szerintem 30 év múlva is tökéletes állapotban fog működni!"

ezért a kijelenésedért még nagyon sokan ki fognak nevetni, előre szólok :)

Veér Farkas 2010.01.02. 16:36:54

@tenere:
Az erre telik azért nem indok.
750 rongyért már kocsit is adnak (meg adtak pár éve is).

Krisi 2010.01.02. 16:37:04

@nem kéne...: simán lehet 1200-as ladával 180-at menni, csak nem a gyári motorral :)
mondjuk egy Suzuki Bandit 1200-as blokkját bele oktojálod a Zsiga kasztnijába, rácsavarsz egy turbót, oszt megy az gyorsabban is (és még elvileg mindig 1200-as Zsiuli marad).
az már nem szempont, hogy 10 kilométer múlva szétesik, de a 180 a lényeg. persze óra szerint :D

Veér Farkas 2010.01.02. 16:39:08

@tónik:
Lovaskocsihoz nem volt létszükséglet.

BMW /// 2010.01.02. 16:42:13

@Macskanátha: Subaruért 15 millió pláne egy ilyenért.. Amúgy biztos jó autó és komoly tudással rendelkezik de azért így lenézni nagy német konkurenseket hogy X5-nél meg ilyenek. Mondjuk nem konkurensek mert BMW ,Merci, Audi, Lexus sosem versenyzett Subaruval. A Subaru szerintem a Suzuki "luxus"márkája. Egy szép belteret sosem tudtak készíteni igényes anyagokból(uj Legacy..Impreza is mint egy 90-es autó..) Azért paraméterekben szerintem az X5 amivel hasonlítottad bármiben jobb.Mondjuk drágább autó. Egyébként ez a Tribeca szerintem inkább egyterű mint terepjáró. A másik dolog hogy lehet neked ez tetszik nekem meg nem és a 4x4-es hajtását sem lehet megkérdőjelezni nekem viszont úgy tűnik hogy a többi márkát teljesen lenézed és hogy a Tribeca a legjobb és más autó semmit sem tud.

Veér Farkas 2010.01.02. 16:43:49

@fiatka:
Rég láthattál már Suzukit közelről.
Meg rég olvashattál róla megbízhatósági teszteredményeket.

Veér Farkas 2010.01.02. 16:45:26

@Veér Farkas:
(Nem, nem Suzukim van. De előbb lesz, mint bármilyen olasz kocsim, hacsak valakitől ajándékba olasz autót nem kapok, de erre elég kicsi az esély.)

Dennis01 2010.01.02. 16:45:37

@Veér Farkas: De nem ilyen fiatalt, mint mikor ez volt.

Veér Farkas 2010.01.02. 16:51:41

@nem kéne...:
Mivel nem nagyon volt másik kocsija, ez volt az utcai is.

BMW /// 2010.01.02. 16:55:02

A másik dolog hogy egy ilyen drága autóval nem terepeznék vagyis nem lenne szívem hozzá és pénzem sem.

nem kéne... 2010.01.02. 16:55:14

@Veér Farkas:

hihető.
tippre mennyit eszik egy ilyen száznyolcvanatmenő tuningerezerkettes száz kilométeren?

Alf (törölt) 2010.01.02. 16:55:53

Kíváncsian és nagyon várom az Imprezás streetracereket és terepre nem járó SUVosokat, hogy bebizonyítsák az interneten, hogy az ő autójuk JOBB, mint a cikkben szereplő Fiat Panda.

lól

Szegény imprezásoknak elég rossz lehet, hogy a Hungárián lehet csak az internet mellett bizonyítani, ugyanis a rally vb-t már évek óta a csigazabáló latinok nyerik, a subaru sehol sincs a szuper minőségével.

Veér Farkas 2010.01.02. 16:56:00

@Dennis01:
Meg céges lelakottat.
(Vállalati leselejtezett autót pl. biztos nem vennék, mert mindenki csak üti, senki nem gondozza.)

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 16:59:20

@Macskanátha:
"Terepjáró képesség: amikor vettem, azt mondták a Subaru szalonban, hogy akár a Marson is el tudna menni bárhol. A két héttel ezelőtti nagy hóesésben is gond nélkül jártam vele Budapesten, vidéken egyaránt. Még soha nem akadtam el vele."
Az ország 90%-a ugyanúgy elmászkált abban a hóesésben is gond nélkül. Normális téli gumival. 10% meg nem tud vezetni.

Veér Farkas 2010.01.02. 16:59:27

@nem kéne...:
Normál közlekedés közben, normál tempóval országúton 7 liter körül evett.
Versenyen jóval 10 fölött, de a rali nem egy kímélő sport.

nem kéne... 2010.01.02. 17:02:10

@nem kéne...:

amúgy meg azt a száznyolcvanat milyen órán néztétek?
csak érdekelne.

tónik 2010.01.02. 17:03:12

Hol a tökömben volt nagy hóesés??? Dugó, az volt, mert pl. a Hungárián a felüljárót sem kotorták, és 3 sávból kettőben kamion küzdött...

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 17:05:33

@nem kéne...:
Simán megy egy normálisan megcsinált Lada 180-at, többet is. Csak azt nem a széria változatokhoz kell viszonyítani.

Zsotto 2010.01.02. 17:06:03

Szerintem értelmetlen azon vitatkozni, hogy a Tribeca vagy az X5-ös jobb-e terepen, mert úgysem fog egyik se terepre menni SOHA.
Ezeknél még egy előlkaparós Panda is több sarat lát. XD

gnme 2010.01.02. 17:06:54

@Csubakka-Mikkamakka: a cuccokat összekötő kábelezés pedig Delphi Romania.

Használd egészséggel.

BMW /// 2010.01.02. 17:07:06

@nem kéne...: :D:D:D

Amúgy ez tényleg érdekes egy mai 1.4 es Fabia vagy Fiat Renault bármi alig tud 180-at sőőőőőt akkor már teljesen habosodik.

nem kéne... 2010.01.02. 17:08:20

@Veér Farkas:
és mekkora is volt ez a motor?
csak mert van egy Zita nevű ismerősöm, aki egyébként Ákos és aktívan tulajdonol egy ruganyos léptű zsigulátort.
oszt tíz alatt sehogyse.
ütva meg húsz alatt sehogyse.
ha gondolod, jön oszt beszéljétek meg.

Dennis01 2010.01.02. 17:08:45

@Maybe_: Most erre buszke, hogy 18-as kerekekkel egy SUV-al nem akadt el a hoban.
En a 10-es kerekekkel szerelt Minivel siman elmentem a hoban itt, megalltam, el is tudtam indulni, sehol nem volt gondom.

Zsotto 2010.01.02. 17:09:11

@Macskanátha: Én sem akadtam el még soha a hóesésben! Emiatt kidobott pénz volt a 15 millió, de persze neked telt rá, elmondtad, gratulálunk, veregesd meg a válladat.

nem kéne... 2010.01.02. 17:09:44

@BMW ///:

na csak azért, mert az ezerkettes kilométerórája kilóhatvanig szól.
csak hogy képben legyünk.

foolproof 2010.01.02. 17:10:05

Azér' a motortetős akció után én nem lettem volna ennyire életunt/bátor/whatever a kedves szerző helyében és abbafejeztem vona izibe' a tulajdonlást. Mondjuk, el senagyon kezdtem volna. Sajnos láttam már, mi történik ha egy ilyen kis gyöszt akár csak egy fastra is elgázol...Gyáva vagyok, na, üssetek.

BMW /// 2010.01.02. 17:12:12

Én multkor Samarával mentem majdnem 300-at de már nagyon dobált:D

Dennis01 2010.01.02. 17:14:50

@BMW ///: Gyari motor volt benne? :D

Veér Farkas 2010.01.02. 17:15:47

@nem kéne...:
Szerinted egy 1200-as Zsiguliban mekkora lehet a motor?
Ráadásul raliban (legalábbis akkoriban, ma már nem tudom) csak szériakocsikkal vehettél részt, semmi spec. tuning, még hengerfelfúrás sem volt megengedve.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 17:16:34

@tónik (és többen mások): én csak arra hoztam a példákat, hogy hetente halnak meg gyerekek értelmetlenül, mert a szülő úgy gondolja, hogy a halál pofájába röhög, aztán nem jön össze

természetesen a jó autó sem helyettesíti a hülyeséget és a szerencsét, de az esélyed a sokszorosára növeli mondjuk az átlagos állapothoz képest, miközben egy másik kocsi meg csökkenti az esélyedet

de nyilván lehet olyat hibázni is, hogy semmi nem elég - egy szerencsétlen volt kollégám egy Merci hátsó ülésén halt meg mikor 200-al fékezés nélkül belehajtott a sofőr a pályán egy teherautó alá hátulról és a 4 m gyűrődési zóna is kevés lett ami előtte volt

de nem az ilyen extrém balesetekről beszélek, hanem az átlagos balesetekről, mikor az esély még megvan a túlélésre

Veér Farkas 2010.01.02. 17:17:45

@nem kéne...:
Ehhez is érteni kell. Beállítás, mittudomén. Mint mondtam, a tulaj szerelő volt főállásban.

nem kéne... 2010.01.02. 17:18:38

@Veér Farkas:

ezerkétszáz köbcentivel az életben nem fog száznyolcvanat menni.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 17:20:10

@Veér Farkas:
Hát akkor viszont kicsit sántít a dolog.
Egy szanaszét hegyezett, nagytengelyes, nagyszelepes, duplakarbis, négyleömlős, szétkönnyített 1.3-assal még hihető is lenne a (valós) 180, 1.6 - 1.9-ig sima úgy, de egy széria 1.2-es motorral azért kicsit megmosolyogtató :)

Krisi 2010.01.02. 17:20:13

@Zsotto: valaki az évi 3darab hóesés miatt 15 milláért vesz eszjúvít, más meg 15 ezerért hóláncot.

ki lehet számolni, hogy ki járt jobban :)

én meg hóesésben hátsókerék hajtásos biciklivel mentem 622-es felnin mintázat nélküli slick gumikon, és így is célba értem: a belvárosban tudtam haladni, a hegyre meg felvitt a fogaskerekű :D

Dennis01 2010.01.02. 17:22:25

@Veér Farkas: Akkor az az ora nagyon sokat csalhatott...

BMW /// 2010.01.02. 17:24:18

Akkor elkéne vinni hozzá egy 1500-ast vagy Vfts-t. 300-ig meg sem állna a gép.:D Mondjuk felvehettétek volna kamerával vagy fényképezővel mert nem lehetett mindennapi esemény.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 17:26:43

ez a Wartburgos is a halál pofájába röhögött (műszaki vizsga nélkül természetesen) miközben előzte a sort

www.langlovagok.hu/html/galeria/4061_0.shtml

stower 2010.01.02. 17:26:50

Vadtartás, mi?!
Egy rohadt szót sem írtam volna, ha a lehányt üléseket nem látom ezzel a szöveggel.
NEM neveznék senkit sem igénytelennek csak azért, mert mondjuk csak egy ilyen izére van pénze vagy esetleg ez tetszik neki.
De ha ez párosul az ótvaros, rühes kosszal, ahogy az a nyomorult fostalicska kívül-belül kinéz, az már tényleg minősíti a gazdáját.
És még örülsz neki, büszke vagy rá...

Macskanátha 2010.01.02. 17:28:12

BMW ///: Nem nézem le a BMW-ket, csak nekem az X5/X3 nem tetszik. De a nejemnek Mini Cooper kisautója van, ugye az már majdnem BMW? :-)) Audi Q7-et kipróbáltam, nem rossz, de a Tribeca jobban bejött. Ami a terepjáró képességet illeti, az Emil Frey értékesítője - szakember! - mondta nekem, hogy ha terepjárót akarok, akkor csakis Subarut érdemes, mert a gyárnak óriási tapasztalata van ebben, és minden modelljük 4x4 meghajtású, ebben ők egyedülállók a piacon!
Alf: a rally bajnoki cím nem csak az autón múlik, a Subaru azért nem nyert, mert Loeb sokkal jobb pilóta volt, mint a többiek együttvéve. Ezzel együtt, pár éve Petter Solberg majdnem elkapta...

Krisi 2010.01.02. 17:28:32

@GYUSZI BACSI: ha a szülő hülye, az nem a régi autó hibája, ebben azért mindannyian megegyezhetünk szerintem.

a "halál pofájába röhög" elszólásomat meg úgy értettem, hogy nem mindenki retteg egész életében minden utazás alkalmával attól, hogy "jajj, nehogy belém csapjon a gömbvillám, és akkor majd csak az 5 csillag segíthet meg a veselégzsák"

pog ma thon 2010.01.02. 17:31:34

Maradok az M3-as nál. Még ha drága hozzá minden akkor is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.01.02. 17:35:23

". Túlnyúlás gyakorlatilag nincs, a hasmagasság is becsületes – az összkerekes kiadás a legtöbb SUV-ot fingófára rakja."
Az ám! És erre vigyázni sem kell annyira.

"Nincs ennél olcsóbban fenntartható 2002-es autó a piacon. Nem, kedves olvasók, még a Swift sem olyan."
Az ehhez képest egy porcelándísz :)
Jobban megy? A Panda is megy 90-nel.

Nekem is ezért van öreg autóm - minek dobjak ki egy újra sok tízezret, amikor olcsóbban fenntartom az öreget? Csak ezt nem egyben fizetem ki.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 17:37:25

@Alf: igen, ez a Bentley-s a Darwin-díjas az elmúlt időszakban

kiesett mert nem volt bekötve és az autó ráesett az árokban és az ölte meg, különben simán megúszta volna valószínűleg

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.01.02. 17:37:28

@foolproof: Miért, akkor ha egyszer felcsapódott, akkor másodszor is fel fog?

Veér Farkas 2010.01.02. 17:37:34

@Maybe_:
Szerintem is érteni kell hozzá. Neked valószínűleg nem fog menni.

tenere 2010.01.02. 17:38:10

@BMW ///: Az X5 biztosan minőségibb anyagokat használ,a beltereket nem lehet egy napon említeni,a külső meg kinek mi tetszik,azt el tudom képzelni,hogy a Tribeca kevesebb hibát produkál az évek alatt.A BMW presztízse egyértelműen nagyobb.Nekem is egy SUV-om van igaz "csak" egy CRV de sajnálnám terepre vinni,nem oda valók,ezek inkább olyan operett terepjárók,rosszabb úton elmennek mint a személyautók(nagyobb hasmagasság)de a terepre ott a H1 vagy az UAZ.Én ha tudnék és Japánt inkább Muranót,sőt Infiniti Fx 37 vagy az Fx50-et venném.

Veér Farkas 2010.01.02. 17:38:51

@nem kéne...:
Mondtam én, hogy te vagy az egyetlen hülye?

h4z4rd 2010.01.02. 17:39:18

@Dennis01: a Ranget tényleg jó vezetni, még szántóföldön is, viszont a mini életem csalódása volt, amikor módom nyílt kipróbálni.

@Nosziii: mindjuk a 4x4 hajtáslánca Steyr, ezt ne felejtsük el. Viszont tényleg jó vele koicsizni.

@Tie: Ühüm. A "majdnem széria" alatt a két automata-záras difit érted? :)
Mondjuk az nem rémlik, hogy a samut kivéve mindenki más elhasalt volna...
na de mindegy is, reméltem, hogy rájössz, hogy ez a régi hecc. ;)
Imádtam a vényóc hangját...

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 17:39:43

@Veér Farkas:
Konkrét tényekre személyeskedéssel válaszolni bölcs dolog. Főleg a másik fél ismerete nélkül.
Röviden úgy is mondhatnám: FAIL. :)

tónik 2010.01.02. 17:40:39

@GYUSZI BACSI:
"én csak arra hoztam a példákat, hogy hetente halnak meg gyerekek értelmetlenül, mert a szülő úgy gondolja, hogy a halál pofájába röhög, aztán nem jön össze"
Minden tiszteletem az Öné, de Én meg csak arra céloztam, hogy az a kisebb baj, ha régebbi autóm van, de ki van fizetve a lakásommal együtt, mint ha 3 tonna 12 csillagos vasban ülnék, de 3 naponta kopogtatna a behajtó, és döntenem kéne, hogy kenyér, vagy THM...

h4z4rd 2010.01.02. 17:41:53

@Alf: tiéd a DS? Ismerős...

csunyadiszno 2010.01.02. 17:45:28

@Macskanátha: Terepjáróképesség tekintetében nyilván az adott márka értékesítője (szakember) az objektív egyetemes igazságot fogja közölni veled. Ezt ugye nem mondod komolyan? :)

Dennis01 2010.01.02. 17:45:48

@h4z4rd: Pontosan miert csalodtal a Miniben, ha megkerdezhetem?

@Veér Farkas: Tekintve az oldalan a verseny Skodat, ez elegge melle ment, bocs.

h4z4rd 2010.01.02. 17:47:05

@Macskanátha: nézd, nekem Subarum van, így illene melléd állnom, de az az arc a Freynél nyilvánvalóan egy pötsch. A Subaru SOHA nem gyártott terepjárót. A négykerekes hajtásban van tapasztalatuk, eddig OK, de kicsit less oda a alapvető különbségekre egy terepjáró és a négykerekes, felpüffedt kopottszappan-alakú kocsid (SUV) között.

Ezek terepjárók: Mercedes G, LandCruiser, L(R)Rover, Patrol, Samurai, stb. A rangsor most mindegy.

Ha ezért vetted meg a vasat, akkor mehetsz is reklamálni.

nem kéne... 2010.01.02. 17:47:44

@h4z4rd:

hát, szántóföldön valóban nem lehet túl acélos egy ilyen kis autó.
aszfalton viszont nem rossz.
:))))

szivodiesel 2010.01.02. 17:47:47

Sziasztok! Nem nagyon tudom elhinni, hogy ez az auto ezzel az egyegyes motorral megyen 160al. Nekunk egy 1.8as szivo diesel kombi ford escort mk4esunk van.
Eppen ma mentunk hosszabb utra 3 szemellyel, meg egy jo nagy alumunium csomagtarto a tetejen, ami alaposan vissza is fogja, es hat, 130nal tobbel nem akart menni, de nekem pont eleg tapasztalatokat szerezni, mert csak egy eve van jogositvanyom...
Ettol nem kell felni, hogy kicsavarja a kezedbol a kormanyt...
Konyvebe 150et ir neki vegsebessegkent, nem tudom, hogy megfutna-e, de nem ez a lenyeg, hanem az hogy elvisz A-bol B-be, vicces 5-6 literes fogyasztassal.
6 eve van nalunk, azt nem mondanam, hogy nem koltottunk ra, mert volt badogozva egy evvel ezelott vagy 150.000 ertekben ravolt koltve... Elso kuszoboket kicsereltuk, szepen rendbe van teve, akamilyen hihetetlen, mint egy uj, csak hat 20 eves...
Mar tervbe volt veve egy uj (de megis hasznalt) passat megvetele, de nagyon felunk, mert sokan panaszkodnak az erzekeny porlasztocsucsokra, amik ha elromlanak igen erzekenyen erintik a gazda penztarcajat.

Ehez kapcsolodva (tudom, hogy off), de volt valakinek valami negativ tapasztalata az uj passat porlasztocsucsokkal? Mar ugy ertem aki le is huzott legalabb vagy 100.000 km-t vele? Mert azt hallottam, hogy a 2007es-ben mar mas porlasztocsucsok vannak.

Krisi 2010.01.02. 17:48:22

@Macskanátha: egy jótanács az élethez:
"TE SE ENGEDD, HOGY A MARKETING ÚRRÁ LEGYEN RAJTAD!"

napirajz.hu/archives/2005/07/18/zappehely/

:)

BMW /// 2010.01.02. 17:49:17

@Macskanátha: Értem. A feleségednek jó kis kocsija van.:)Jó választás.

Veér Farkas 2010.01.02. 17:50:15

@Dennis01:
Egyrészt vagy ért hozzá, vagy nem (képet én is ki tudok rakni, Ferrarit is, ha kell), másrészt meg Skodából tutira nem hoz ki ennyit, de nem is Skodáról beszéltem.

Veér Farkas 2010.01.02. 17:51:35

@Maybe_:
Egyetlen tényt sem mondtál.
Ahhoz meg nem kell ismernem, hogy eldöntsem, hogy hülyeséget írsz.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 17:51:55

@tónik: én tiszteletben tartom a véleményedet (meg a másokét is), de 20 év autós szakmában töltött idő után akkor nyugodt a lelkiismeretem, ha elmondom a veszélyeket, amik a takarékoskodás és az olcsón fenntartható régi autók miatt keletkeznek

aki akarja végiggondolja, aki nem, az nem, az már nem az én lelkiismeretemen szárad

mindenesetre nekem tucatszám vannak közeli ismerőseim és kollégáim, akik ma is élnének, ha jobb autójuk lett volna, de takarékoskodtak

meg van néhány olyan is, aki ma vassal a nyakában él, de él, mert jó autóban ült, és ha kisebb/rosszabb autóban ült volna, már nem élne

Veér Farkas 2010.01.02. 17:53:02

Egyébként a fenti Fiat is megy 1,1-es motorral 160-at, pedig menő autós szakíró írta le. És még csak nem is valami spéci beállításról van szó.

Hehehe...

pickapu 2010.01.02. 17:55:18

@Veér Farkas: Skodából nem hoz ki ennyit?
El se hinnéd, mit lehet egy Skodával mívelni! :D

Dong 2010.01.02. 17:57:34

@Macskanátha: Ez valami hihetetlen,nem is, inkább szomorú,hogy ennyi ésszel van pénzed egy 15 millás kocsira. Elgondolkozom,hogy nem apucitól kaptad-e. Mégis mit mondana az értékesítő? nézze uram ha terepjárót akar azt nálunk sajna nem kap menjen inkább vegyen egy használt Fiat Pandát??

csiky944 2010.01.02. 17:58:44

@Gyurma73: jézusom
én ezeknél még 35%-al olcsóbban kapom :)

csunyadiszno 2010.01.02. 17:59:08

@Dong: :)
Én is pont ezt nem értem, egy efféle naív idióta milyen területen képes üzleti sikereket elérni?

Veér Farkas 2010.01.02. 17:59:35

@pickapu:
Na ja, például 1 perc alatt fel lehet gyorsulni 100 km/h-ra.
Skodán tanultam vezetni, ritka szar kocsi. A Zsiguli rakéta hozzá képest. De még a Trabant is.

(Az angolok szerint azért van a Skodában hátsóablakfűtés, hogy ne fagyjon a kezed az ablakra, amikor tolod. Valamit ők is tudnak.)

tónik 2010.01.02. 17:59:42

@GYUSZI BACSI:
Ne haragudjon, de ezek alapján Ön valószínűleg kaszkadőr...

nem kéne... 2010.01.02. 18:01:30

@Krisi:
"csillagos ötös, nem is kicsi."
:))))

tónik 2010.01.02. 18:01:40

GYUSZI BACSI:
Vagy békefenntartó...

Veér Farkas 2010.01.02. 18:02:13

@Alf:
Villanymotorral pörgetik a spirált?
Vagy a Himalájáról lefelé jövet készült a felvétel az utolsó 200 méteren?

Mert a Fiat Panda egyébként az életben nem ér el ennyit sík úton. Vezettem, nagyon gyenge kocsi.

Dennis01 2010.01.02. 18:03:04

@Veér Farkas: Az angolok azt is tudtak, hogy a Zsiguli olcso szar a piacon, ezert ha vettek, addig hajtottak, mig meg nem allt aztan vettek egy masikat.

pickapu 2010.01.02. 18:03:27

@Veér Farkas: Fogok én itt veled vitatkozni... :)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 18:03:40

@tónik: hehe

de sajnos nem, bárcsak jót röhöghetnék ezen

WhiteEagle 2010.01.02. 18:05:34

Jók volt ezek a gépek, nagyon jók... Nekem sok évig a spanyol testvérmárkája a Seat Marbella volt. Nagyon tetszett és semmi gondom nem volt vele a belerakott 100000+ km alatt. Hol van ma már olyan kocsi, aminek önsúlya 700 kiló de elbír több mint ötszázat, ahol még befért a teljes értékű pótkerék a motortérbe, ahol a hátsó ülés 1 perc volt kiszedni és kiszerelés után a full size mountain bikeom mindenféle trükközés nélkül éppen befért hátra. Kiszedett ülés nélkül meg ténylegesen belefért öt ember. És a fejemet sem vertem be a tetőbe mint sok mostani autóba. Ráadásul a hasmagassága is jó nagy volt, terepen is boldogulni lehetett vele. Persze a 843 cm3-as blokk 34 lóereje nem volt túl nagy ménes, de azért 120-szal szépen vitt bárhová, bár általában nem volt szívem 110 fölé forgatni. Cserébe volt 5,5-ös átlagfogyasztásom, ami nem rossz egy hatvanas években tervezett karburátoros motortól négyfokozatú váltóval. A mostaniak se nagyon tudnak jobbat. Pandára áttérve havernak volt, még Magyarország-Barcelona túrára is mentek vele, pedig az nem kis táv. Ja, az 750-es volt...

nem kéne... 2010.01.02. 18:06:17

@Veér Farkas:

mondjuk tényekkel te se terheltél hülyére senkit.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.01.02. 18:07:44

@h4z4rd:
Naná, két zár az tök hétköznapi dolog! :)
Persze hogy vettem a lapot, szerintem életem egyik legjobb terepjárózása volt, rettentő sokat tanultam aznap!
Amúgy tényleg az volt, hogy a második pályán volt egy nagy lépkedős sirató, ahol végül csak a Veress Gabi ment föl a rettenettel talán harmadikra, aztán egy srác egy fehér Samuval tiltáson felpattogott, meg én a végén negyedik próbálkozásra. Nem is ott öltem meg a hajtást, hanem utána rosszfelé akartam menni a pályán, és nem tudtam leátlózva eltolni a hegyet. :)
Ata asszem nem is próbálta meg, aztán egy srác még próbálta egy égig emelt patrollal, de
az meg csak a 3.3dízel volt, és elfogyott a tetejére. Meg talán Nyirpet is megpróbálta.
A vad amúgy az, hogy végül a Ződ Szörny kijött a homokbányából, és lábon hazavitt! :)
Te amúgy mivel voltál, mer így a nicked nem mond semmit.

Dong 2010.01.02. 18:08:08

@csunyadiszno: Kintlevőség-kezeléssel foglalkozó üzletágban

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:08:32

a panda 700 kilóra 55 lóerős
az az 1400 kilóra lenne 110 lóerős.
miért nem hihető a 160??

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 18:09:56

@Veér Farkas:
Ember, asszem fogalmad sincs arról, amiről nagy mellénnyel magyarázol. Mit jelent neked a beállítás? Elmondjam, nekem mit jelent? Egy komolyabb (esetleg programozható) gyújtásvezérlés, egy gyári, de átfúvókázott karbi, egy tökéletesen belőtt szelephézag, esetleg a fokolókerék még belefér. Szívócsatorna-és hengerfejpolírozás/síkolás, maximum. Viszontlátás. Ezt hívják beállításnak, bár kicsit már túl is megy rajta. Mondjuk finomhangolásnak, inkább. Ha a motor tökéletes állapotú, és ezek a beállítások is 100%-osak, akkor jó esetben elő tudsz csalogatni +15 lóerőt egy gyári 1.2-es motorból. Mondom jó esetben. Ehhez kurvasok kísérletezgetés kell, de jó, legyen, ilyen volt a motor. Akkor lett egy 80 lovas motorod. 80 lóerő azt a légellenállási együtthatót nem ismerő kasznit soha az életben nem gyorsítja fel 180-ra. Óra szerint persze minden lehet, azt nem kell elhinni, az én órám is csal rengeteget.
Egy vezérműtengely, egy bővített-nagyszelepes hengerfej, egy nagylöketű főtengely, egy másik karbi már nem beállítás. Az már tuning, barátom. Nem pedig széria.
Kb. 2 évvel ezelőtt, amikor már tudtam, hogy szét fogjuk szedni a régi 1.3-as motoromat, ennekmámindegy alapon megnéztem a végét. Óra szerint majdnem 0-val mentem, simán körbeforgatta, a valós sebesség asszem 175 volt, már nem emlékszem pontosan. Ha tovább lett volna skálázva az óra, 220-at mutatott volna kb. Mégsem mentem annyival.
És ez egy 315-ös tengelyes, emelt kompressziójú, bővített hengerfejes, szarrákönnyített motor volt, sok aprósággal, 2 dellorto karbival úgy megetetve, hogy ha nagyon toltam neki, berántott 30 litert simán.
A Skodák/Ladák végsebessége nem csak a motor erejéből adódóan kicsi, sokkal inkább abból, hogy egy kurvanagy doboznak maga előtt kell tolnia 5000 köbméter levegőt. Másik kasznival nyilván jobb lenne.
Vezettem már széria 1.2-es Ladát, 1.5-öst, utcára kicsit kihegyezett 1.6-ost, ültem komoly 1.8-as versenyautóban, meg úgy általában több versenyautót látok 1 hónap alatt, mint amennyit Te egész életedben fogsz. Tudom, mire képes egy utcai Lada, és mire képes egy versenyautó. És innen még nagyon sokan tudják, remélem. Ők most nagyon csúnyán röhögnek rajtad.
Szóval szerintem hívd fel a barátodat, és kérdezd meg, mi volt abban a motorban.
Vagy legközelebb ne a km órát figyeld.
Peace.

Dennis01 2010.01.02. 18:10:11

A Panda ugy a legjobb, ahogy a Top Gear-nel volt :D

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:11:53

a régi ezer kettes lada is kb 900 kiló volt.A jobbak tudták anno a 160 at dea rosszabak is a 150 et.

h4z4rd 2010.01.02. 18:13:25

@Alf: Ha ez az a 23-as, akkor nálam éjszakázott tavaly ősszel, amikor a szerelőnél bent nem volt hely. Meglepne, ha volna az országban még egy ilyen (színű) szépség.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 18:15:34

@Veér Farkas:
A Skoda vs. Lada vitába ne menjünk bele, én azt mondom, mind2 márkából lehet ütőképes autót varázsolni, sok idő és pénz befektetésével.
Én tudom, mit lehet kihozni akár egy Skodából is. Te nem. Mégis Te vagy az okosabb. Na ez a nem mindegy.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:15:56

@Maybe_:
az ezer kettes laDA kb 300 kilóvan könnyebb mint egy 3 as Golf pedig abban is volt 60 lóerős változat.

Veér Farkas 2010.01.02. 18:16:31

@Dennis01:
Biztos a finnek is azért vették, mert olcsó szar (rengeteg Zsiguli volt náluk).

Vagy azért, mert elindult a mínusz 30 fokban is. 100-ból 100-szor. Meg elment hóban-sárban is bárhol.

Dennis01 2010.01.02. 18:17:29

@Maybe_: Csak kivancsisagbol, mi a legmagasabb sebesseg, ami kihozhato egy ilyen 120-as Skodribol, mint a tied?

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 18:18:07

@Gyurma73:
Ez valóban így van. De visszakérdeznék:
Hol említettem én 3-as Golfot? :)

Dennis01 2010.01.02. 18:18:50

@Veér Farkas: Lehet, de mint minden Nyugat-europai orszagban, ott is hamar kikoptak az utrol.

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:19:07

@h4z4rd: nem, ez 21-es, az egy másik.

Jelenleg külföldön él(ünk), szóval nincs az országban, remélem jövőre már igen.

De ez (is) érdi eredetű :)

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 18:20:55

@Dennis01:
Az enyémből, jelenlegi állapotában fingom nincs. Őszintén szólva nem is érdekel, nem ezért építem.
A gyári 130LR-ek, 130-135 lovas 1.3-as motorokkal, a leghosszabb váltóáttételekkel 210 körül értek véget, a pályára épített gépekről nincs infóm.
Viszont ezeket a motorokat simán fel lehet tornászni 1.7-ig, akkor gondolom valamennyivel növekszik a végsebesség is. Sokkal nem hiszem, pont a légellenállás miatt, amit már írtam is.

nem kéne... 2010.01.02. 18:20:57

@h4z4rd:

aztán észt rendszáma-e volt?

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:21:43

@Veér Farkas: azért a finnországi sok zsigának volt kevés politikai oka is.

h4z4rd 2010.01.02. 18:21:46

@Macskanátha: írtam valahol feljebb, hogy a Legacym kicsit magasabban hordja a hasát, mint a széria társai, így nem gondolom, hogy tartanom kéne bármilyen megmérettetéstől. Amúgy sima 2.0-ás, felezős váltóval. Ez széria.
Ha le is maradnék aszfalton (elég valószínű), nekem az sem adja ki a tizenhárommillóhétszázezer küvecsnyi árkülönbséget.
Bázz, mégis leírtam, mennyibe fájt. ;)
Ja, és nem akad el hóban ám!

Dennis01 2010.01.02. 18:22:27

@Maybe_: De gondolom ilyenkor mar a futomun is kell fejleszteni, ugy hallottam, hogy a farmotoros Skodak eleje konnyu, el kezdene vitorlazni nagyobb sebessegnel, vagy tevedek?

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:22:59

@nem kéne...:

hehe az volt, most is az van
akkor mégiscsak nálad éjszakázott?

XD

Veér Farkas 2010.01.02. 18:23:17

@Maybe_:
A motorban nem volt semmi, azonkívül, hogy ő maga állítgatta.

És mondjuk nem is értem, ha azt elhiszed, hogy egy 1100-as, a Ladáknál is rosszabb légellenállású Panda szerinted megy 160-at különösebben nem piszkált gyári motorral, egy ralira felkészített 1200-as Zsiguli meg nem tud 180-at? Nem érzed, hogy röhejes vagy?
Az más kérdés, hogy te Skodából mit hozol ki. A Skoda úgy szar, ahogy van (ne az újakról beszéljünk, azok Skoda-címkés Golfok).

De, szereltem én is Skodát eleget. Kihozni a főtengelyt lehet belőle, ha kicsit erőlteted a motorját.

h4z4rd 2010.01.02. 18:23:42

@Alf: aha. Képzeld, van itthon egy ugyanilyen színű 23-as! ;)
Patent állapotban.

totálkáros 2010.01.02. 18:25:14

@Veér Farkas: Én meg egy felpiszkált Toyota Camry motoros kispolszkival mentem 200-zal. Igaz, hogy abban már csak max 1%-vol a kispolszki, mint abban a bizonyos Ladában a Lada, de ez már ne is zavarjon. Igen, a Skoda anno egy rakás fos volt, de meg volt a bája - mint az összes többi gulyáskomcsi fosnak. Azért, aki élvezi egy Lada vezetését, az vagy nem ült még jó autóban, vagy egy szadista állat. :D

Veér Farkas 2010.01.02. 18:25:19

@Maybe_:
Pláne hogy gyári 1300-as Skodáról meg elhiszed a 210-et... Szakadékba lefelé talán, ha elég mély.

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:25:37

@h4z4rd: ja, tudok róla, már több haverom mondta, hogy látott ott furikázni, ahol soha nem jártam :)

Veér Farkas 2010.01.02. 18:26:38

@totálkáros:
Abban a bizonyos Ladában 100% volt a Lada. A 80-as évek elejéről beszélünk.

h4z4rd 2010.01.02. 18:26:42

@Dennis01: nemtom, valahogy hiányoztak belőle a rugók...
Nagy fless vele gokartozni, de nekem zsiráf. (szép-szép, de otthonra nem kéne)

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 18:27:13

@Dennis01:
Persze. Kötelező ültetés, szélesítés, komolyabb gátlók.
@Veér Farkas:
Megint megértetted a mondanivalómat. Nem érzed még elég szánalmasnak a szardobálózást?

Dennis01 2010.01.02. 18:28:02

@Veér Farkas: Epp ez az, nem volt gyari, mivel a Skoda gyarban mar piszkaltak, legalabbis en ugy tudom. Ezekkel rallyzott a Skoda akkoriban.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 18:29:17

@h4z4rd:
Ha 1x eljutok végre Belsőség talira, és Te is ott leszel, szívesen megmutatom, hogy tud ez is fordulni. Már sok embernek beígértem. :)
Mondjuk aki élből szardobálással és személyeskedéssel indít, azt még a kocsi közeléből is el fogom kergetni...

h4z4rd 2010.01.02. 18:30:01

@Alf: azleszaz... van is róla fotóm...

Veér Farkas 2010.01.02. 18:30:22

@Alf:
Na ja, a finnek titokban komcsik voltak.
Vagy mire gondoltál?

Dennis01 2010.01.02. 18:30:32

@h4z4rd: Az enyemnel is a rugozas zavar, ugye ezeknek igazabol nem is rugojuk van, hanem negy gumilabdan ulnek, ami nem mondhato epp kenyelmesnek, de en is akarok a kenyelmessegert kezdeni vele valamit.

totálkáros 2010.01.02. 18:31:50

Mit veszekedtek?! Aki itt 160km/h-ról hadovál Pandák esetében, meg 160-180km/h-ról Ladák esetében, az tényleg egy no comment category. Ezek a fosok bizonyosan arra jók, hogy ha vki nem tud jobbat megengedni magának, hogy beálljon vele az üzembiztos 100km/h-ra, aztán menjen, amg tud... Ezek az autók nem alkalmasak még a huzamosabb ideig tartott 130-ra sem, mert lehet képesek rá, de nem tesz jót nekik, a menetbiztonságuk meg egy rakás fos ebben a tartományban (az emelkedett fogyasztásukról nem is beszélve). 5 évesek veszekednek ilyen dolgokról, szarás előtt a bilin, miközben kilóg a turha az orrukból. :)

Veér Farkas 2010.01.02. 18:31:52

@Maybe_:
De, már rég annak érzem, nem is értem, minek csinálod.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:32:12

@Veér Farkas:
a pandának jobb a légellenállása amúgy.
A panda 55 lóerős 700 kiló
a lada1200as 900 kiló és 60 lóerős!!
A pandának jobb a súly lóerő aránya.

h4z4rd 2010.01.02. 18:32:16

@Maybe_: jó, kíváncsian várom, szeretem a szép körzőzést. Amúgy meg mutasson rá a kartács, hol is dobáltam bélsarat Ön felé! :)

Veér Farkas 2010.01.02. 18:33:27

@totálkáros:
Vezettél már ilyet? Bármelyiket?
Mert szerintem fogalmad nincs róla, miről beszélsz.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 18:34:01

@h4z4rd: Nem Önre gondoltam, hanem egy másik Úriemberre :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:34:29

Az 1,4 es 75 lóerős kadett gond nélkül tudta a 180 at.
kettőbe 110 ig lehetett huzatni kb 20 éve.Ja az is csak 900 kiló volt egy mostani Astra meg 1400 kiló.

Dennis01 2010.01.02. 18:35:11

@Maybe_: Szeretnek vegre en is eljutni egy Belsoseg talira, a kepekbol meg a kommentekbol nagyon erdekes autok fordulnak meg ott.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:36:20

A mostani kocsik kb 1,5 ször nehezebbek mint 20 éva a hasonló kategóriák.
nézz meg egy Golf II est meg egy Golf IV ost.800 kiló vs 1300kiló

Dennis01 2010.01.02. 18:37:19

Amugy meg mindegy is melyik mennyit ment, mert ma mar egy joszivu autoszereto ember ugyse eroltetne nekik.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:38:17

Egy új Ducato 2,8 as simán megy 170 et pedig annak aztán milyen légellenállása van már.Igaz 150 lóerős.

totálkáros 2010.01.02. 18:38:50

@Veér Farkas: Aha, 100%-os Lada eredetű Rally Lada, ühühm ühüm. Ha már csak egy csavarhoz hozzányúltak, akkor az már nem 100%-os. Egy felfúrt, chiptuningolt, turbózott stb. Lada, na az "tényleg" Lada... Köze nincs hozzá. Akármelyik mai 1.0-ás kisautóból csinálhatsz hasonló szörnyeteget, de mi a fasznak?! Inkább vegyél egy Subarut.

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:39:59

@Veér Farkas: a finnek a 60-as evektol eleg jo viszonyba kerultek a szovjetekkel, vitas kerdesek ellenere, foleg kereskedelem, kapu voltak kelet es nyugat kozott (mi nem).

totálkáros 2010.01.02. 18:40:12

@Veér Farkas: Te miről beszélsz ember, ne húzzál fel. :D

Dennis01 2010.01.02. 18:40:30

@Gyurma73: Tokeletes pelda erre a regi Mini vs BMW Mini. A regi Mini 638 kg-ot nyom, az uj meg 1140-et. Eleg sok a kulonbseg koztuk meretben is.

Ottopappa 2010.01.02. 18:42:16

@nem kéne...: Ha most konkrétan a Ladáról beszélsz, akkor oké... Ha viszont nem... :
Renault Clio 1.2 100LE:

Menetteljesítmények

Gyorsulás 0-100 km/h: 11,1 s

Végsebesség: 184 km/h

Tesztfogyasztás: 7,2 l/100 km

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:42:21

Anyámnak az új panda van ezzel az 55 lóerős motorral és 150 et utazóban bírja aki nem hiszi viszem egy kört ha fizeti a benzint.

totálkáros 2010.01.02. 18:42:58

@Veér Farkas: Bocsika, de egy ilyen tuning-köcsög Ladát nem is akarok vezetni... :) Milyen kispálya már beleülni is.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:44:17

@Ottopappa: a gyári végsebességet mindig az kocsi összsúlyávaL MÉrik tehát egyszeméllyel bármelyik autó tud többet mint a hivatalos gyári.300-400 kiló terhelés sokat számít.
A gyorsulát mérik 2 személlyel.

Veér Farkas 2010.01.02. 18:44:21

@totálkáros:
Chiptuning? Az 1980-as évek elején? Észnél vagy? Sezrinted milyen chip volt benne, vagy egyáltalán milyen félvezetős alkatrész?
Elárulom: semmilyen.

Veér Farkas 2010.01.02. 18:45:46

@totálkáros:
Ja, hülyéknek kár magyarázni.
Bocs.

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:45:55

@Gyurma73: Meg ugye a légellenállás négyzetesen nő a sebesség függvényében, így 160-180 sokkal nagyobbat nő, mint pl 140-160.

Amúgy az én kocsim 2.1 liter, 1300kg, 105 ló, és 150km/h a vége, pedig a légellenállása sem rossz, szóval még sokkal több mindentől függ a dolog

:)

h4z4rd 2010.01.02. 18:48:35

@Tie: Ha a Screw nikk mond valamit, akkor tudod. Akkor épp egy Y60-as iskolabusszal voltam. Rémlik?

BMW /// 2010.01.02. 18:49:09

@Dennis01: danke. Annak nem is való több.

totálkáros 2010.01.02. 18:49:14

@Veér Farkas: jól van nyuszika, jól van, egy alap Lada vot... :D

h4z4rd 2010.01.02. 18:50:14

@Veér Farkas: jaja, a legbonyolultabb elektronika az index-relé volt :)

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:52:21

@BMW ///: már volt róla szó és ott a képen a nevemnél

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 18:52:28

@Alf: az elég kevés mert egy fiat dobló jtd nek ami 1300 kiló és 105 lóerős annak 170 a gyári vége.

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:53:55

@BMW ///: egyel nagyobb injektoros motorral 185 a vége.

Dennis01 2010.01.02. 18:54:48

Az en Minim maxa ora szerint 120km/h volt, de akkor mar enyhen szolva zajos volt, nem tudom mennyit csalhat a kerek a 10-es kerekekkel, a tobbi Minis ekoruli ertekeket jegyez. Ja amugy 998ccm-s motor van benne, szerintem nem rossz eredmeny tole, de nem is eroltetem meg, a 90-100 az idealis neki.

Alf (törölt) 2010.01.02. 18:55:15

@Gyurma73: ja, csak a fiat dobló jtd nem 1972-es. A gyári vége amúgy az enyémnek is 170 de nem bírtam még annyival menni vele.

BMW /// 2010.01.02. 18:55:21

@Alf: Az az egy Citroen ami nekem tetszik és szép.

Dennis01 2010.01.02. 18:57:31

@Alf: A DS-nek nem is a szaguldozas a lenyege, nem versenyauto az. Elvezni kell a kulonleges rugozas adta kenyelmet, es persze nezni kell sokat, mert ilyen szep auto keves van...

totálkáros 2010.01.02. 18:58:48

Ez a Panda pont arra jó, hogy elmenjenek vele a legközelebbi ABC-be, aztán jónapot.

Füvész 2010.01.02. 18:59:44

Panda: jó ótó.
Nekem, is volt, de aztán a tükörjégen családtagjaim elszámoltak valamit, is megbukott... (Én másik autóval jártam; most is van külön járgány a hölgyeknek, meg külön nekem. Néha "bejárattam", azaz kicsit kikormoztam a Pandát: nem volt rossz autó!)

Egész pontosan tavalyelőtt volt, ami azért érdekes, mert 2008-ban a – régi! – Panda már nem számított modern konstrukciónak (nem is volt az), de egy kellemes kisautó volt.

Megértem, aki nosztalgiázik felelette: egy abszolút funkcionalista személygépkocsi.
Ja, és amit a cikk írója is említ: nemcsak elől volt benne hely, de – a kor színvonalán, extra lufik, hátsó fejtámlák stb. nélkül – hátul is kényelmes hely maradt benne két felnőttnek (vagy három nagyobb gyereknek), plusz még némi hely a csomagoknak is.
Praktikus, egyszerű konstrukció volt, takarékos üzemű, és még ment is.
Ne tessék egy sorhatos vagy vényócas, 20... + milliós verdához mérni, hanem a kategóriatársaihoz hasonlítani!

[Ha nincs pénzed Alfára, akkor legalább egy rendes Fiatot vegyél... Persze jók a távol-keletiek is: nekem most japó az egyik, az sem túl bonyolult (egyszerű, mint a százas szög), viszont "gondolatolvasó": én vezetem, ő meg pont úgy megy, ahogy én akarom. A francba a sok méregdrága német vassal!]

Dennis01 2010.01.02. 18:59:47

@Dennis01: Amugy nagyon szivesen ulnek egy olyanban, meg nem volt lehetosegem ra sajnos...

BMW /// 2010.01.02. 19:01:08

Nekem meg nincs szívem a nagy száguldásokhoz. Egy két gyorsulás még belefér de már vén róka..:)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 19:01:31

@Alf: jó de egy doblonak milyen légellenállása van már .ugyan ez a 105 lóerős JTD a 156 os alfában kb 190t tud.
www.osszesauto.hu/prg/autoinfo5.kk?fnMID=39117

Alf (törölt) 2010.01.02. 19:02:49

Amúgy ha már kategóriatárs van egy 88-as nissan micránk is, 900 motor, 60 ló, 670 kg, de valahogy nem megy többel 130nál, valószínűleg az automata váltó miatt.

viszont rohadt jól fűt.

amúgy simán elcserélném erre a pandára

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 19:05:22

www.osszesauto.hu/prg/autoinfo5.kk?fnMID=27559
csak puntót (ami nehezebb)találtam ezzel az 1,1 es motorral de annak is 150 a gyári végsebessége

C30 2010.01.02. 19:06:03

160-at ment az 1.1-es? en meg 280-at 1.7-es dizellel:))

Alf (törölt) 2010.01.02. 19:10:34

@Gyurma73:
Hiszed, vagy nem, de a Fiat Doblonak kisebb a légellenállása (0,32) mint egy Citroen Ds-nek (0,36)

:/

nem kéne... 2010.01.02. 19:14:07

@Gyurma73:

az üres blokk esetleg ugyanaz.
azért vannak ott igen komoly különbségek, remélem te sem gondoltad komolyan.

Macskanátha 2010.01.02. 19:14:19

@Alf: "a finnek a 60-as evektol eleg jo viszonyba kerultek a szovjetekkel, vitas kerdesek ellenere, foleg kereskedelem, kapu voltak kelet es nyugat kozott."

Sőt, a "nyugati" országok közül egyedül MiG-21 vadászgépeket tartottak rendszerben sok éven át. Aztán megjött az eszük, és hiába tukmálták az oroszok a SZU-27 több változatát is, a finnek rámentek a tutira, és behúzták az F/A-18 Hornetet...

BMW /// 2010.01.02. 19:14:24

@Gyurma73: Mindig szerettem a precizitásodat..:)

Garp 2010.01.02. 19:14:48

Tyűbazz Panda! Nagyon akartam egy ilyet 4x4-el az Octavia mellé. Az asszony közölte, hogy nincs ellene kifogása, de akkor a feltámasztásra váró 120-ast ki kell kukázni. Hát így maradtam Pandátlan. Pedig tetszik, de nagyon. Tejásdoboz.

@baowah: tetszett a cikk. Nincs esetleg forrásod valami hasonló Pandából? Úgy értem megbízható forrás.

@Dennis01: 120km/h? Nem mérföld az? :D Mondjuk bátor lenne...

nem kéne... 2010.01.02. 19:15:23

@Gyurma73:

mi ez baszki, autóskártya?
mert akkor jelzem, nálam van a lola t300.

Dennis01 2010.01.02. 19:16:32

@Garp: 120 merfold egy ezres motortol? Elobb szetdurranna :D

Macskanátha 2010.01.02. 19:16:44

@Dennis01: "Tokeletes pelda erre a regi Mini vs BMW Mini. A regi Mini 638 kg-ot nyom, az uj meg 1140-et. Eleg sok a kulonbseg koztuk meretben is."

Jó, de hiába nyom majdnem kétszer annyit, nézd meg, hogy mennyit megy egy régi Mini, és mennyit egy mai Mini John Cooper Works változata... :-))

nem kéne... 2010.01.02. 19:20:16

@Macskanátha:

aztán hány lovas egy régi mini, mennyi egy új, ugyanezt nyomatékra és kerékméretre.
merugye annál a tízcollos mütyürnél csak nagyobb van.
aztán megint sikerült almát hasonlítani a körtéhez.

Dennis01 2010.01.02. 19:22:19

@Macskanátha: De azt is nezd meg, hogy a regi Mini 1300 kobccentibol es 8 szelepbol hozta ki a 150-es vegsebesseget, a BMW Mininel 1600 kobcentibol, 16 szelepbol es egy turbobol hozott ki 240-et. Ja es kb 20-30 ev alatt sikerult ennyi kulonbseget elerni...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 19:22:20

@Alf:
hát nehezen hihető hogy a doboznak jobb a légellenálása mint a vízcsepnek mert kb ilyen arányban van egy mással egy Fiat doblo meg egy DS.

2108face 2010.01.02. 19:22:42

@Macskanátha: Tényleg volt kontaktja a finekkel a Ladának. Légzsákos Samarát a Valmetnél raktak össze pár évig.

totálkáros 2010.01.02. 19:23:35

@Gyurma73: Ki autózik egy autó végsebességén?

Veér Farkas 2010.01.02. 19:24:28

@Gyurma73:
Sőt, az 1400-as, 44 kW (60 LE) teljesítményű, 900 kg-os Kadettem is (18 évesen) ment 180-at.

Pedig az aztán tényleg nem volt tuningolva.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.02. 19:25:45

@totálkáros:
gondolom senki én csak beírtam a gyári értékeket.

Veér Farkas 2010.01.02. 19:26:35

@Macskanátha:
Ami mondjuk sokkal rosszabb gép, mint a Szu-27, de legalább jóval drágább.

Flak 2010.01.02. 19:27:49

Nem akarok belepofázódni, de szerintem a szoci kocsik igenis jók, ha szakértő kezekben vannak. A Ladából tuti, hogy ki lehet hozni többet is, mint 180, és ezt a Skodából is simán kinézem.
Nekem kétütemű Wartburgom van (veterán), azt nem hajtom, de ültem már olyan széria Wartburgban (igaz elölhűtős, Jikov karbis - Skoda cucc ha jól tudom), ami simán ment 140-el (igaz, fostam is rendesen benne), és szerintem ha elég hosszú az egyenes szakasz, a 150-et is bírta volna. Erőlködés nélkül. Mondjuk komoly szakember volt a gazdája, de mondom ez széria gép volt.
Az, hogy általában öregpapák hajtják ezeket a járgányokat, oda vezetett, hogy az átlag autós (aki nem is ért a régi kocsikhoz, csak azt képzeli), azt hiszi, hogy ezek tényleg csak 70-et, 80-at tudnak. Pedig csak a sofőrjük óvatos már az idős kora miatt.
Nem kötelező elhinni tényleg, de mondom, ha a kétütemű Waresz, amiben ültem bírta 140-ig, a Lada biztos felmegy 200 fölé is, ha jó kezekben van.

Veér Farkas 2010.01.02. 19:29:44

@Gyurma73:
Ezek az adatok nem tudom, honnan jöttek, de a sima alap 1200-as gyári Ladák is többet tudtak 140-nél.

Garp 2010.01.02. 19:29:47

@Dennis01: csak hülyültem. Kóboráram :).
Az új Mini azért limitálva van, nem?
Meg aztán egy 80km/h kicsit többnek érződik a régiben.

@baowah: köszi. Az első 10-15 komment után nem akartam végigolvasni mind csak a végét, de akkor veszek egy nagy levegőt, meg egy Dedalont, nekiesek és megkeresem.

Alf (törölt) 2010.01.02. 19:31:28

@Gyurma73: ja, dehát ilyen a tudomány :)

en.wikipedia.org/wiki/Automobile_drag_coefficient#Typical_values_and_examples

www.autoweb.co.uk/car-review/fiat%20doblo%20%282001%20-%202009%29

itt van leírva.
amúgy el tudom képzelni, mert a részletek nagyon fontosak, és a ds-nél például a szélvédő rögzítő gumik kiállnak elől kb 2 centire, ezzel egy nagy tölcsért képeznek, ami jelentősen ront a dolgon.

szóval simán lehet, hogy a panda sem olyan rossz, ha a részleteknek kicsi a légellenállása, a zsiga egy jóval régebbi konstrukció

Veér Farkas 2010.01.02. 19:33:01

Ja, csak annyit még a Skodák jóságáról, hogy a raliban akkoriban még kategóriák voltak (motorűrméretre), de a 600 köbcentis Trabik terepen simán verték az 1200-as Skodákat.

Dennis01 2010.01.02. 19:33:01

@Garp: Micsoda dolog Koboraramnak hivni?? :)
Kulonben is mar jo (majdnem), belassult az index valamitol :D

totálkáros 2010.01.02. 19:33:17

@Flak: Igen, igen. Én meg már mentem 300-zal a 90-es években a Zastavámmal. LOL :D

totálkáros 2010.01.02. 19:34:19

@Veér Farkas: Na ja, de a Trabi autóból volt és német. :D

Tipo16v 2010.01.02. 19:34:41

és akk lehet fikázni a fiatot h mien szar:)
de figyelitek az 1 db ablaktörlőt? hol van még más autón ilyen? és a napfénytető??

BMW /// 2010.01.02. 19:35:14

Basszus miről beszélnek itt az emberek? Egy mai korszerű autó nem megy 200-al. Akkor egy régi 1.2,1.3 Lada Power hogy menne 200-al?

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 19:35:38

@Alf:
Azért az durva, hogy a Hummer veri a Caterham Sevent.

BMW /// 2010.01.02. 19:36:36

@Tipo16v: Mercedesben vannak W124-es és 190-esben.Asszem

2108face 2010.01.02. 19:36:53

Tavriának is 1karos ablaktörlője van meg belevágok én egy napfénytetőt. :D

Garp 2010.01.02. 19:37:01

@Dennis01: a relé talált plusz egy fogyasztót? Nincsenek kisülések az antenna végén? Komolyan kíváncsi vagyok már a Minidre. :)

Alf (törölt) 2010.01.02. 19:37:36

@Maybe_: ja, utóbbinál mondjuk az se mindegy, milyen széles a szemüveged

8D

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 19:37:54

@Veér Farkas:
Te komolyan azért töröd magad már lassan másfél órája, hogy bebizonyítsd, mennyire szar a Skoda?
Ez a "revans" azért, mert rávilágítottam, hogy faszságokat beszélsz, és még az arcod is nagy hozzá?
Hát gratulálok. Ülj le, egyes. :)

Garp 2010.01.02. 19:38:17

@Maybe_: terepen nem elképzelhető ? :)

2108face 2010.01.02. 19:39:24

@BMW ///: Ez a Lada 180-al meg 200-al széria motorral tényleg röhejes... :D

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 19:39:27

@Veér Farkas:
"hogy a raliban akkoriban még kategóriák voltak (motorűrméretre)"
A raliban ma is kategóriák vannak. Odabasz, nem? És mi az a motorűrméret? Űrmérete maximum a fejednek van, belülről.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 19:40:39

@Garp:
De. Vízen is.
Amúgy bocs mindenkitől az offolásért, de egyszerűen iszonyatosan felb.sz, ha valaki segghülye az autókhoz, és még büszke is rá.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 19:42:34

@2108face: Te legalább érzed h miről van szó :)
Egyébként, ha esetleg még valaki Lada párti betalálna, elmondom:
nem írtam semmi rosszat a Ladákról, tisztelem és becsülöm a típust, a versenyeken is imádom őket.
Itt konkrétan az emberi hülyeséggel van bajom :)

Alf (törölt) 2010.01.02. 19:45:19

@Maybe_: és az abszolút nyertes :

Tatra T77, 1935-ből!!

kb mindenkit ver, négyajtós V8 dög, olyan légellenállással, mint a mai egyszemélyes öko-koncepcióautók.

Garp 2010.01.02. 19:45:48

@Maybe_: dehát én is az vagyok. Nyehehehe.

BMW /// 2010.01.02. 19:46:47

@2108face: Az egyik dolog hogy akkor miért nem 260-ig számozták az órát hamár ilyen sportgépek voltak.

A másik hogy most néztem hasonlo korú autót más technikával de: E30 316i:163
E30 324td:165
E30 320i:195
Akkor az 1200-as Lada hogy tudna 200-at?

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 19:47:20

@Alf:
Azért azok a köcsög csehek csak tudtak valamit :)

Veér Farkas 2010.01.02. 19:47:37

@Maybe_:
Faszságokat te beszélsz, a tények meg tények.

Veér Farkas 2010.01.02. 19:50:19

@Maybe_:
Húha, meg ként tanulnod magyarul is. Űrméretnek a lökettérfogatot nevezik más néven. Szar lehet, ha magadat autósnak gondolod, és ennyit sem tudsz.

Raliversenyekre meg vagy 20 éve nem járok, így nem tudom, hogy mi van azóta.

"egyszerűen iszonyatosan felb.sz, ha valaki segghülye az autókhoz, és még büszke is rá"
Ja, akkor ezért vagy dühös magadra?

Veér Farkas 2010.01.02. 19:51:28

@Maybe_:
Valamit biztos. Autót csinálni nem.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 19:57:36

@Veér Farkas:
LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL.
Na ez szép befejezése volt a mai napnak :)
Lassan megyek is, itt már annyira le lettem alázva, hogy nincs értelme tovább élnem.
Ég veletek, búék mindenkinek :)

Dennis01 2010.01.02. 20:00:17

@Garp: Nagyon vicces, a te kedvedert teszek ra egy villamos matricat :)
Amugy meg ott van az Inda profilomon a kepe a kocsinak, azt mondtad kivancsi vagy ra. En az Istennek nem tudom kirakni avartarnak..

Alf (törölt) 2010.01.02. 20:04:04

most akkor összevesztetek, hogy a skoda vagy a lada a jobb?

:)

Mintha nem is lett volna itt rendszerváltás. Mondjuk nem is volt...

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2010.01.02. 20:05:52

@Alf:
Én nem vesztem össze senkivel.
Nem mondtam egyik márkára sem, hogy jobb/rosszabb, tisztelem és becsülöm mindkettőt.
Itt egy ember van, aki magával veszekszik.
Nade tényleg lépek, megmelegszik a sör. Jóéjt!

Teshow 2010.01.02. 20:11:10

Gondoltam, megnézem miket kommenteltek az urak Panda ügybendélután-estefelé, de látom hogy a Pandás hozzászólások valahová máshová keveredtek! :D :D :D
Itt valami Skoda-Zsiguli meccs zajlik :O

Krisi 2010.01.02. 20:19:26

438 komment az év első bejegyzéséhez, ami ráadásul jó is lett. magasra tetted a mércét Baowah :)

Teshow 2010.01.02. 20:34:08

@Krisi:
Pedig nincs is munkanap! :D

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 20:36:20

@Macskanátha:
Nyilván egy pöcs vagy, ez kiderült a hozzászólásaidból. Meg naív is. Nem azért, mintha a Tribeca rossz autó lenne, hanem a megnyilvánulásaidból gondolom. Tipikus fogyasztó vagy!
Világos, hogy egy Subaru kereskedés értékesítője nem azt fogja mondani, hogy bár a Tribeca 4x4-es, de szerintem inkább vegyél egy Pandát, mert az is mindenhol elmegy.
Bezabáltad a marketinget. Szerintem Te is menj oda értékesítőnek, jó tanítvány vagy.

Amúgy mostanában értem haza. Mire elkezdtem olvasni a blogot 200+ hsz volt. Lett volna értelmes hozzászólásom a témában, de sajnos végigolvastam a kommenteket és minden kiröppent a fejemből. Beállok én is az anyázókórusba.

Nem igaz, hogy nem szól másról az élet, mint a saját szarunk díicsérete és a más szarjának a fikázása. Hogy a picsába lehet akárcsak elméletileg egy vadiúj subarut összehasonlítani egy autótörténeti legendával a pandával? Mi folyik itt?

Ennyi frusztrált pöcs nincs is!

Annyit még elmondanék, hogy ott, ahol én nőttem fel, az a faszább gyerek, aki olcsóbban tudott venni jobb használati értékű dolgot és az volt a faszább gyerek, aki baleset nélkül meg tud oldani veszélyesebb szituációkat. Az, aki hidegben később kezd fázni és aki tovább kibírja pisilés nélkül. Az ilyen gyuszbácsi, macskanátha féle nyálgépeket pikkpakk kigolyózták volna.

Nálunk az a nevetség tárgya, aki vagyonokat fizet a gyakorlatban használhatatlan szarokért, az akinek rettegés az élete és az, akinek elméleti bizonyítási kényszere van, viszont a gyakorlatban elvérzik, szarember.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 20:39:59

@Csumpi Hálidéj (Mk412):

Ilyen baromságot:
Már 30e km van benne és semmi baja, kétségkívül ez a legmegbízhatóbb jármű.
Hahahaha

A francért nem tudtok azzal foglalkozni, amiről a cikk szól?

A panda igenis egy jó városi kisautó. A tervezőnek sem fordult meg a fejében, hogy tartós autópálya használatra gondoljon. Arra, amire az autósok 90%-a használja a járművét, kiválóan alkalmas. Bevásárolni járni, rohangálni jobbra-balra, gyakorlatilag 0Ft költséggel.
Aki ugyanerre a célra egy forinttal is többet költ autóra az egy nevetséges fasz.

nov2016 2010.01.02. 20:53:55

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
Azért tegyük hozzá hogy ez ma már vicc kategória. (Az autó is.)
Nemrég még egy dízel AX volt városi autóm. Viszonylag jó állapotban, ideális városi autónak gondoltam, bizonyos szempontból az is volt.
Mégis jobban érzem magam most, hogy egy páréves kisautó tölti be ezt a szerepet.

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.02. 20:56:14

@Krisi:

Régi vasakra reagálva...

Nálam az Az Opel Super 6 Cabrio a mindent verő.
de.academic.ru/pictures/dewiki/79/Opel_Super_6_BW_1.JPG
Az Opel történelem mindmáig legszebb autója.
Persze egy ilyet gyakorlatilag lehetetlen ma megvenni. Aranyárban mérik, restaurálásra váró meg szerintem nem létezik.(De ha egyszer megnyerem az ötöst!)

Így marad a fiatalabb generáció.
A Diplomatot én is be tudnám vállalni.
A barátomnak C Rekord Coupeja volt, de a válság miatt megvált tőle. :(

Ilyesmi Admiralt szeretnék majd:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Opel_kapitaen_admiral_diplomat_a_sst.jpg

Vagy egy nagyon jó állapotút ebből a B Senatorból, csakis 3.0 24V kiszerelésben.
www.files.bestiales.pl/galeria/gm/bestiales.pl_gm_008.jpg

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 21:05:03

@Hagalex: a super 6 annyira nem is draga. vannak belile speco verzik, mint a Glaeser. Az egy nemet karosszeriastudio volt. Egy ismerosom restauralt egyet nemreg, nem volt konnyu dolga, mert kilenc darab maradt fent, nehez volt a tipustisztasag elerese, hisz mindegyik mas.

2108face 2010.01.02. 21:08:39

@nov2016: Csak azért érzed magad jobban az újabb kocsidban, mert már azt hiszed, hogy azzal nem lógsz ki a tömegből, nem égő belőle kiszállni a belvárosban. És nem azért mert egy régebbi autóka (pl. egy Panda) ne felelne meg ugyanerre a célra.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 21:13:13

@nov2016:

Tény, hogy egy új autó magasabb technikai színvonalú, elméletileg biztonságosabb, stb stb stb

Én viszont jobban érzem magam, hogy tudom, hogy ha gömbfej kell az autómba, vagy szélvédő, pár ezer ft-ból megúszom.
Puntóm van, ugyanazzal a motorral, mint a cikkben szereplő panda. Esztétikailag talán jobb, komfortfokozata talán egy kicsivel jobb, szerelő talán egyszer látta. Nyilván nem korszerű, de valahogy mégis egketyegtem vele közel 300e km-t, nem törte fel a seggem.
Nem védeni akarom, mert tudom, hogy mire való és arra használom. Igen, tudom a helyem a táplálékláncban is :D

Egy fontos dolog. Ha az ember tisztában van a saját igényeivel, akkor a számára felesleges tárgyakra elköltendő pénzeket meg sem kell keresni, így jóval több szabadideje marad, vagy pénze olyan dolgokra, amire valóban szüksége van.
Ez a fogyasztói szar fos világ nagyon idegen nekem.
Ha van megtakarított pénzem, inkább veszek mégegy basszusgitárt, vagy egy új keverőpultot vagy alkatrészeket valamelyik hobbijárművemhez, a szabadidőmet is inkább ezekre fordítom, mint arra, hogy gürizzek egy olyan gépért, amely arra hivatott, hogy engem kiszolgáljon és nem fordítva.

Krisi 2010.01.02. 21:14:03

@nov2016: ez mekkora ez a reklám, leestem a székről a röhögéstől :D

@Hagalex: a C Rekord Coupe nekem is bejövős, nem is kicsit. Az Opel a legszebb autóit a '70-es években gyártotta, ráadásul jó helyen is hajtottak. (nna, mingyárt jönnek a felháborodott F Astrások és meglesz az ezer komment hamar :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 21:16:15

@2108face:
Ez így igaz. Ebben a formában. Tömören, egyszerűen. Ezen már egy plusz betű is csak ronthat.

Ott a pont.

2108face 2010.01.02. 21:18:53

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Túl kell valamit értékelni az életben annál, mint ami valójában, azért van ez az autóbuzera is, különben nem túl érdekes az élet... :D

Hagalex · http://www.youtube.com/user/Hagalex#g/f 2010.01.02. 21:23:03

@baowah:
Hát az attól függ mi az a nem is drága!?
Legnagyobb meglepetésemre a hasznaltautón találtam egyet...
Majd 2 milla(szerintem nem sok érte.) restaurálás előtt.
Sajnos én ennyit nem engedhetek meg magamnak, pár százezer a max. Marad a kevésbé kurrens darab.

@Krisi:

Nekem az 50-es évek jobban bejöttek, de a 30-as évek se voltak rosszak.
Éppen egy az Opel történelmet bemutató képernyővédőn dolgozgatok.... kúúúúrva sok autót csináltak! :)))
Csak remélni tudom, hogy kikecmereg a cég a szarból. Nagyon elszomorítana, ha egy ilyen hagyományokkal rendelkező márka elveszne! :(((

Krisi 2010.01.02. 21:28:36

@2108face: "nem lógsz ki a tömegből, nem égő belőle kiszállni a belvárosban"

szerintem aki az alapján vesz autót, hogy más idegen emberek mit gondolnak róla, az meg is érdemli szomorú sorsát.
én is voltam már olyan sznob társaságban, ahol kinéztek, mert nem kaptam anyámtól új kocsit érettségire, de magasan leszartam: úgysem velük járok sörözni, gondoljanak csak amit akarnak :)

@Csumpi Hálidéj (Mk412): pedig a legjobb dolog a "közlekedési tápláléklánc" alján lenni: nem kell bizonyítani semmit. én világ életemben ott voltam (Simson, MZ), de mégis vigyorgok amikor hajtom őket, ez a lényeg.
van a bölcs mondás is, hogy "meg kell tanulnunk az után vágyakozni, amink van".

Tipo16v 2010.01.02. 21:29:52

@BMW ///: @2108face: jo persze nem azt mondom h semelyik más gyártó nem csinál ilyet, de ssztem jól néz ki, hogy csak 1 van, am a twingonak is csak 1karos van.
napfénytető: még egy pandában is van...
más autókba alig látni de az olasz és francia autókba egy csomó van, és sztem ez jó:D

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 21:40:48

@Krisi:
Te ismersz engem, tudod, hogy mit gondolok.

Dennis01 2010.01.02. 21:45:40

@Tipo16v: En azt is eszrevettem, hogy legtobbszor az olasz es francia autok sajatossaga a vaszonteto, amit ugy imadok...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 21:48:24

@Dennis01:
Talán az adott országok éghajlata miatt.
Londonban nem sokra menne vele az ember.

Krisi 2010.01.02. 21:54:30

@Csumpi Hálidéj (Mk412): naja, azért is írtam neked, mert megérted :)

Dennis01 2010.01.02. 21:56:59

@Csumpi Hálidéj (Mk412): En ugy veszem eszre, mar nem annyira igaz, hogy itt mindig esik, tavaly nyaron is Augusztus elso heteben esett egy napot, aztan legkozelebb Szeptember vegen volt ujra eso, kozte meg meleg, szaraz ido volt.

Quadanium 2010.01.02. 22:15:33

Huhh.. szép mennyiség reggel óta...

Én még mindig nem értem, hogy miért vesz valaki terepjárót, ha nem favágó.
Azért hogy az évi 2-3 hóesésben könnyen el tudjon indulni esetleg egyenként előzhessen az amúgy 40-el haladó kocsisorban? Vagy hogy járja az utakat és kihúzza az elakadt kocsikat?
Majd ezen dolgos napok után mit csinál vele? Pandákat keres és előz meg 170-nel?

Egyszerűbb lenne azt mondani, hogy azért vettétek mert ez tetszik. Netán, mert ki akarok tűnni.
Na de igen nagy baromság, amikor megmagyarázzátok, hogy mennyire racionális döntés egy ilyet 10-20 misiért megvenni.

Persze csak akkor ha nem vagytok favágók. Vagy parasztok.

Alf (törölt) 2010.01.02. 22:16:09

@Csumpi Hálidéj (Mk412): szerintem is az éghajlat.

Volvóban nem annyira gyakori...

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 22:16:33

@Csumpi Hálidéj (Mk412): téged meg majd az élet fog kigolyózni, mikor egyszer a legpiásabban vezetsz bele 220-al a rom szocialista autóddal a 20 centis hóban slic-re kopott nyári gumiddal az árokba, mert menőzöl

Alf (törölt) 2010.01.02. 22:17:38

@Quadanium: azért vesz, hogyha ütközik pandával, vagy egyéb nem SUV-val, akkor magasabban legyen, és ne ő haljon meg.

Alf (törölt) 2010.01.02. 22:19:12

@Alf: és akkor majd rohadtul biztonságban érzi magát, mielőtt 170-el felborul és becsapódik a betonfalba.

nyugger... 2010.01.02. 22:24:23

Én is vennék valami szép nagy SUV-ot pl: x5,range rover, porsche c., gmc yukon, lincoln navigator, cadillac escalade, ford expedition, de mivel én nem tudok adót csalni és nem vagyok apuci kedvence ezért marad a 20 éves opel!

olleeee 2010.01.02. 22:27:32

gratula a cikkhez,tetszett! :)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 22:30:33

@nagyautós: és mivel semmi jó ötleted nincs, azért azt is tedd hozzá

ezt bírom, hogy a sok irigy ember szerint akinek pénze van az vagy adócsaló vagy apuci kedvence

ugyanilyen sztereotip minősítést lehetne azokról is írni, akiknek nincs pénzük, nem?

napi nyolc órát lopják a napot a kolhozban aztán a kocsmában elisszák amit kapnak

azért fogadok, hogy qrva nagy tévéd van otthon full-HD felbontásban meg hatalmas műbőr garnitrád az RS-bútorból és a story magazinra meg a borsra is jut minden héten pénz

nekem meg pl. nincs is TV-m

úgyhogy légyszíves ne általánosíts

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 22:31:07

@GYUSZI BACSI:

Hihihi. Hehehe.

Elég lenne ennyi is.

A rom szocialista autómat esőben sem veszem elő, alig pár darab maradt meg, kár lenne érte. Ugyan már.

Viccemberek.

BUBISBUBLEK 2010.01.02. 22:31:33

klasz kis verda ez a Panda autó :)
én mikor először mentem egy ilyen Fire motoros verzióval tényleg meglepődtem mert jól szedte a lábát és a fogyasztása is barátságos volt :) döbbenetesen megpakoltuk és még úgy is felment a szőlőhegyre :) jó kocsika :)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 22:33:34

@nagyautós: még annyit, hogy ha 30.000 Ft-ért alapítanál egy Bt-t, akkor már te is csalhatnál adót

csak azt se mersz, mert akkor hirtelen dolgozni is kéne és a létbiztonság hirtelen 0 lenne a kényelmes alkalmazotti helyzettel szemben

Dennis01 2010.01.02. 22:34:47

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Jol sejtem a nevedbol, hogy Moszkvicsod van?

nov2016 2010.01.02. 22:36:34

@2108face:
"És nem azért mert egy régebbi autóka (pl. egy Panda) ne felelne meg ugyanerre a célra."
Javarészt leszarom más mit gondol. De a mostani jobban tetszik, kívül-belül és érzésre is.
És ez BIZTONSÁGOSABB! Akárki akármit mond, az.

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
"Én viszont jobban érzem magam, hogy tudom, hogy ha gömbfej kell az autómba, vagy szélvédő, pár ezer ft-ból megúszom."
Ez a része csak az ésszerűség határáig érdekel. Ha egy autó többet nyújt akkor nem érdekel, hogy bontóból ki lehet kukázni valami szart 2eFt-ért vagy meg kell venni a boltban 10eft-ért.
Ez egy kicsit olyan mint a szerelem, nem a legegyszerübben (legolcsóbban) megszerezhető csajt veszed el, mert végülis 2 füle annak is van és valamennyire azért tud főzni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 22:40:36

@GYUSZI BACSI:

Miért kell gazdasági dolgokra terelni a témát?

Sokkal jobbat röhögtem azon, hogy mekkora gyilkosok azok, akik nem hummerrel járnak bevásárolni....

Kurva olaszok. Hogy a picsába mertek több milliót legyártani ebből a guruló koporsó Pandából. Mennyi? 4 és félmillió darab?
Ez a népírtás, nem a Holokauszt!
Gondolj bele, legalább 4 személyes!
Terroristák.
Bele nem mernék ülni egy ilyenbe. Így is rettegés az életem, szerintem ebben már akkor megállna a szívem, ha hallanám, hogy beindult a motor.

:D

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 22:42:15

@Dennis01:
Van moszkvicsom is.

De ha igazi csodát akarsz látni, nézd meg ezt!
www.ezerkecske.hu/nysa

Arra senki ne gondoljon, hogy ezekkel kimerészkednék az útra, hiszen se légzsák, de ötcsillag. Csak nézegetni vannak.

Macskanátha 2010.01.02. 22:43:19

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Bocs, de te egy _igazi_ barom vagy, aki nem érti meg a lényeget: ha az ember már elmúlt 30 éves, van családja, 2 gyereke, felelős, magas beosztásban dolgozik, akkor nem szaros basszusgitárra, meg bütykölnivaló ócska bontószökevényekre vágyik! Hanem egy új, és _megbízható_ autóra, ahol körül ölel a 8 légzsák, megvéd az ABS+ESP elektronikája a balesetektől, nyáron a digitklíma segít elviselni a forróságot, télen a fűtött bőrülésben kellemes üldögélni, és nem kell tahó módra tapadókorongos GPS-tartót rakni a kocsiba, mert gyári navigáció van benne. Elférnek a gyerekek, elférnek a cicák, elférnek a csomagok. És ami emellett a legfontosabb: hozzá sem kell nyúlni, csak a kötelező szervizekre elvinni. Utána csak megy előre rendületlenül, mint a csiga a saját nyálán, a japán minőségben nem szoktam csalódni. Még soha nem robbant le a kocsi a két év alatt. Nem akarom bütykölgetni, nem akarom tuningolni, beérem a 260 lóval, ha nem muszáj, még az ablakmosó lötyit sem szeretném saját kezűleg betölteni. Abban igazad van, hogy ez egy autó, és ő van értünk, és nem fordítva. Épp ezért megnyugtaó érzés, hogy fixre tudhatom, hogy másnap reggel is pöccre el fog indulni. Na _ez_ az, amiben nem lehetsz biztos, ha valami százéves Pandát, vagy szoci autócsodát hajtasz. Remélem így már érthető volt, de ha nem, kérdezz nyugodtan... :-))

nyugger... 2010.01.02. 22:44:34

@GYUSZI BACSI: Nincs full hd tv-m és sörre sem marad pénzem mert 88000-150000 ft a nettóm. Úgyhogy sima hónapba befizetem a csekkeket és még marad egy kicsi tankolni, negyedéves jutalomnál meg kicserélem a kocsin amit éppen ki kell és talán még marad egy kicsi élni. Amúgy se arra céloztam hogy ti csináljátok rosszúl csak arra hogy én nem tehetem meg!

atomgape 2010.01.02. 22:48:46

Ez az autó szarul néz ki, főleg az a doboz undorító. :-) Nade nem is nekem kell szeretni! Viszont sokat raktam én is egy Uno-ba, amiben ugyanilyen motor volt, és aláírom zseniális. Meg maga az Uno is az volt.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.01.02. 22:52:13

@Csumpi Hálidéj (Mk412): áááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá

pickapu 2010.01.02. 22:52:20

@atomgape: Miért? Nekem pont az a kisszekrény tetszik nagyon! Meg rámolás szempontjából is tök jó :)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 22:53:54

@Macskanátha:
Nézd. Minden tiszteletem a Tribecának. Ha egyszer megtehetem, veszek egyet, szívesen csapatnék vele a téglagyári katlanban.

Megértem, hogy ezt választottad, hiszen családod van, felelős beosztásod, magas jövedelmed, amit demonstrálni is kell valahogy.

Kicsit irigyellek, hogy olyan autót választottál, ami 2 évesen még nem romlott el és eddig mindig beindult.

Tudom, hogy ez fontos. Én azért nem cseréltem le az öreg puntómat, mert idáig 15 éve mindig beindult. Közel 300e km óta sose csapott be. Amint megromlik a bizalom, le fogom cserélni, ebben bárki biztos lehet.

A basszusgitárt ne szarosozd le, mert az nekem több örömet okot, mint Neked a tribecád, erre mérget vehetsz.

Semmi bajom az autóddal, ezt értsd meg.
Azzal van bajom, hogy itt egy aranyos poszt egy aranyos autóval, erre rögtön megjelennek a kommentelők, akik fikáznak, méghozzá olyan módon, ami teljesen méltatlan a pandához is és egy vezető beosztású emberhez is. Meg jönnek a zsigerből rettegők is, akik legyilkosozzák az embert, hogy még a családját is be meri ültetni. Ezt egyszerűen nem tudom megérteni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 22:56:12

@pickapu:
Én láttam olyan pandát, ahol ez a kisszekrény rolós volt. Valahányszor elhaladt az utcában, nem bírtam ki, hogy ne forduljak utána.

Quadanium 2010.01.02. 22:57:44

@Alf: Hogy nagyobb esélye legyen? Ezért? És a 40 tonnás nyergesvontatók? Van belőlük bőven az utakon. Azért egy ilyen sem véd meg attól, hogy egy MAN vagy IVECO felirat szép lenyomata legyen végül a homlokodon, amikor mégsem sikerül az a téli előzés.
Persze az erdőben nem jönnek szembe nyerges kamionok. Csak Pandák, azok is lassan.

Szerintem az "utcai" terepjárók 90%-a farokhosszabbító.
Ennyi az egész.
Nem kell szégyelni, sőt, jobb ha kimondjuk, mint ha terelünk és meggyőzzük megunkat ál-érvelésekkel.

Mellesleg nekem is farokhosszabbítós autóm van, bár nem ilyen stílusú és épp 15 éves. Anno azért vettem mert ilyenre vágytam és nem azért, mert 1800+ kiló vagy mert egy karambolnál nagyobb esélyem lenne.

De ha már itt tartunk, ez a dolog kétélű. Előfurdulhat-e, hogy pont azért zúz halálra valakit, amit egyébként nem tenne, mert egy b*szott nagy tankkal közlekedik, ahol a lökhárítója pont egy másik autó sofőrjének fejmagasságában van?

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 22:57:58

@nagyautós: nem akartam púposkodni, csak utálom ezt a dumát, hogy adócsaló meg apuka kedvence

tény hogy sok ilyen van, de nem mindenki, aki kocsira költ

amúgy meg fentebb leírtam, hogy elég sok barátom temetésén voltam már autózást követően, szóval csak bízni tudok abban, hogy akik itten tele pofával puhapöcsöznek engem azért, mert a gyerekeimre szeretnék vigyázni (meg megóvni őket sok közlekedő hülyebaromtól, lásd fentebb linkelt Wartburgos ember), azok nem a saját családjuk kárán fognak tanulni és biztonságosabb autót venni

de a legjobban attól vagyok kiakadva, mikor valaki azzal jön, hogy "könnyű neki, mert kft-je van"

Krisi 2010.01.02. 23:00:39

@Macskanátha: engem a balesetektől nem az ABS, ESP meg az elektronika vég meg, hanem a két kezem, a két lábam, a defenzív vezetés meg a közlekedési tapasztalatok. ezekben én jobban megbízok, mint bármilyen hárombetűs csodában. ha úgy állsz hozzá a dolgokhoz, hogy Te vagy a sérthetetlen a két tonnáddal és 8 légzsákoddal, akkor egyszer nagyot fogsz csalódni, de ezt nem kívánom neked.

amúgy meg mind voltunk gyerekek, és valahogy azért csak felnőttünk a szoc. autócsodákban, vagy éppen azok nélkül, mert azelőtt még autója sem volt minden családnak.
csak ma már be akarják beszélni a marketingesek, hogy létszükséglet az öccsillagos törésteszt és a 32 lufi, természetesen 3évente új, csakis részletre, mert különben megáll az élet. ti vegyétek csak meg nyugodtan, én élem tovább vidám életem ezek nélkül. 15 millából meg majd veszek egy ingatlant a gyerekemnek, ha annyi idős leszek. jobban meg fogja hálálni, mint apuci csilivili autóját :)

csunyadiszno 2010.01.02. 23:00:47

@Macskanátha: Ne nyomjad má légyszi ezt a kivakaródzott proli stílust. Mindenki megértette elsőre is, hogy 15 millád volt autóra (egy jó autóra). Nekem nincs rá, nem is hiszem, hogy lesz. Nem autóra, házra meg semmire sem. Van viszont tapadókorongos 28000 ft gps-em:) Ne éld bele magad, hogy mindenki elsárgul az irigységtől ha egy önmagánál gazdagabb eberrel beszél. "Világ legjobb autója" :) Bazz... Alsó tagozat.

McK (törölt) 2010.01.02. 23:01:59

Mindamellett,hogy egy ilyen cikket ezerszer többre értékelek,mint sok új autós tesztet,megkérdezném,mert számomra nem derült ki...

Mitől is olcsóbban fenntartható ez,mint egy Swift?

pickapu 2010.01.02. 23:02:26

@Csumpi Hálidéj (Mk412):
Nálunk is jár egy fehér színű Panda ilyen kétajtós dobozzal, a mosoly előjön ahányszor meglátom.

Krisi 2010.01.02. 23:08:12

@GYUSZI BACSI: az az említett Wartburgos gyökér nem azért maradt ott, mert egy húszéves szarban volt, hanem azért, mert egy Darwin díjas idióta volt, aki felelőtlenül előzött. ennek semmi köze ahhoz, hogy ki milyen passzív biztonsági rendszerrel felszerelt autóban szállítja a családját. ha egy SUV-ban ül, akkor is ottmarad, mivel az Iveco teherautó még annál is erősebb ekkora sebességnél!

ha ezt nem vagy képes megérteni, akkor nincs miről beszélnünk. a gyerekeidre meg nem akkor vigyázol, amikor beülteted őket a sokcsillagos autódba, hanem amikor felelősségteljesen vezetsz. utóbbit pedig még egy Pandában is megteheted.

Krisi 2010.01.02. 23:10:37

@GYUSZI BACSI: az az említett Wartburgos gyökér nem azért maradt ott, mert egy húszéves szarban volt, hanem azért, mert egy Darwin díjas idióta volt, aki felelőtlenül előzött. ennek semmi köze ahhoz, hogy ki milyen passzív biztonsági rendszerrel felszerelt autóban szállítja a családját. ha egy SUV-ban ül, akkor is ottmarad, mivel az Iveco teherautó még annál is erősebb ekkora sebességnél!

ha ezt nem vagy képes megérteni, akkor nincs miről beszélnünk. a gyerekeidre meg nem akkor vigyázol, amikor beülteted őket a sokcsillagos autódba, hanem amikor felelősségteljesen vezetsz. utóbbit pedig még egy Pandában is megteheted.

(bocs ha kétszer ment el, éljen soká az indapasssz :)

McK (törölt) 2010.01.02. 23:11:12

Ezt a hörgést pedíg az öreg,kontra új autókra sosem fogom megérteni.

Olyanon vitatkozni,hogy melyik a jobb nő,a szőke,vagy a barna,egy baromság.

Kinek melyik..

totálkáros 2010.01.02. 23:11:34

Azért milyen vicces, h bárki bármilyen minőségű anyagot készíthet, de ha benne van a címben, h még a Swift- Astra se... blablabla..., mert ez jobb, mert mert, akkor garantált az 500 feletti hsz. :D Ollé

nyugger... 2010.01.02. 23:12:29

@GYUSZI BACSI: Pontosan a leírtak miatt az 1. autóm egy jó nagy 5 méter hosszú 20 éves opel csak tavaly raktam le a jogsit). A legjobban azért vagyok ideges "rátok" mert a főnököm mindig azt mondja hogy szar a gazdasági helyzet és utána beszál a 8 millás "fosvágenbe" én meg hónap végén lecidázom magam és tudod mikor meglátok egy jó nagy és drága autót akkor hát bocsáss meg de kinyílik a bicska a zsebembe főleg mert amikor még nem volt válság akkor is ezt kellett halgatnom!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:12:42

@Krisi:

Nekem egy óriási csalódás volt a mai nap.
Kurva szar érzés rájönni, hogy idáig az életem semmit sem ért (magam számára sem), mert nincs légzsák a kocsimban. Egycsapásra kitörlődött az a sok jó emlék, amit átéltem benne. Holnap mennem kellene valahova, de nem tudom, mi lesz, mert már nem merek beleülni. Basszus így utólag felfoghatatlan, hogy hogy voltam képes így élni.
Azt sem tudom, mi lesz az autómmal, mert bele nem ülök többet, az tuti.
Átértékeltem mindent. Holnap meghírdetem a hangszereimet is, mert mostmár tudom, hogy baromság volt minden egyes perc, amit velük töltöttem, ahelyett, hogy odafigyeltem volna, hogy légzsákok vegyenek körbe. Motorra sem ülök többet és a veteránautóimat is elvitetem a méhbe.

orv 2010.01.02. 23:13:51

...az aótóu miií?!...
...szeéntd mií?!ha szerecc,akkó miíí,
ha szerecc,vajon miiííí?!
...ha szerecc,vajon miííí,!!!
...a szeeelem vajoónmiííí....

Dennis01 2010.01.02. 23:14:22

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Nagyon tetszik a Nysad, remelem egyszer ulhetek egy ilyenben menet kozben is, biztos van hangulata...
Amugy en meg ugy vettem eszre, hogy az utobbi 10 evben igen elharapodzott az emberek biztonsagmaniaja. Mindenfele legzsak, meg klima anyamkinja... Apam Taunusaba nem volt egyik se, megis imadtam, maig visszasirom. Erdekes modon sose feltem benne gyerekkent, sose volt benne melegem, plusz kepzeljetek, sose tevedtunk el GPS hianyaban. Azok jo idok voltak...
Erre meg nem ohajtok valaszolni, hogy "meg ablakmosot se szeretek magam tolteni bele", milyen ferfi az ilyen???

totálkáros 2010.01.02. 23:14:31

Milyen szánalmasan egyszerű ez az ország :)

McK (törölt) 2010.01.02. 23:15:36

@Krisi:
Vegyük a legutolsó példámat.
Egy szembejövő nyergesvontatóról leszakadt a bal hátsó kereke..

Totalkárra tört egy Swiftet a benne ülővel együtt..

Ha te komolyan gondolod,hogy mindegy ,miben ülsz,valami gond lehet ott a haj alatti résszel..

Deffenzíven vezetni,egy jó,biztonságos autóban is lehet,csak egy ilyen esetleg megvéd a kivédhetetlen esetekben,amikor egy kis Corsa nem..

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 23:16:41

@nagyautós: na látod én meg 23 évesen csináltam egy saját céget és annak már 18 éve, közben 6 évig még alkalmazott is voltam párhuzamosan, aztán mégsincs tévém

van viszont négy autóm, mert engem meg az érdekel

orv 2010.01.02. 23:16:57

Volt egy klip ,ami állandóan futott valami gagyi csatornán /BTV elődje?/ ,na az igazolt mindenkit ez ügyben ,rendessen.
(megkőanetenkersnbie!megkőjanetenasztkeresnije)

McK (törölt) 2010.01.02. 23:18:55

@totálkáros: Te kérdezted,hogy ki jár végsebességen a kis autókkal?

Minden olasz az autópályán.
Amit bír..
Nem hittem el,de szarul lenyomtak a pályán a 900-as UNO-val..nők..

zöldi 2010.01.02. 23:19:30

@Csumpi Hálidéj (Mk412): Banyek, ilyen Nysank volt, csak mi a mentőktől vettük. szarabb kocsija senknek ne legyen :D, mi is csak a határba' használtuk

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:21:31

@Dennis01:

Ülhetsz, ha szeretnéd.

A biztonsági berendezések hatásosságához kétség nem fér.

Ugyanakkor azt látom, hogy rengeteg ember vezet felelőtlenül olyan autókkal, amik tele vannak ilyenekkel. Sajnos az emberi elmével a gépjárműkonstruktőrök semmit sem tudnak kezdeni.
Én nem emlékszem, hogy az elmúlt 10 évben lett volna olyan előzésem, ami akár csak szemre is necces lett volna.
Olyanra sem emlékszem, hogy egyszer is megoldhatatlan feladat elé állított volna a gps hiánya. Vagy az, ha ablakmosót vagy olajat kellett beöntenem, vagy fékbetétet, vezérműszíjat cserélnem. Igazad van, egy férfiemberben fel sem merül, hogy ez szopás vagy ciki lenne.

Quadanium 2010.01.02. 23:22:27

@Dennis01: Olyan férfi, aki egy 2 éves 3 literes Subaruval akar kiállni egy 8 éves 1.1-es Panda ellen.
Aztán nekimegy, mire a Panda összegyűrődik, folyik a vér, de ő megússza egy lökhárító fényezéssel.
Aztán boldog, hogy normálisan működik a világ.

totálkáros 2010.01.02. 23:23:59

@McK: Az olaszok nem felelőtlenek, ellentétben a magyarokkal. És ez úgy ált igaz minden nyu-eu-i-ra

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:24:01

@zöldi:
Hát én sem megbízhatósági teszten szeretnék vele indulni.
Ritka ótvar járművek, az biztos, de minthogy ritka, számomra értékes.
Valamint kihívás, hogy képes vagyok-e megfelelő állapotba hozni és üzemeltetni.

McK (törölt) 2010.01.02. 23:26:05

@totálkáros: ettől még nyélen járnak,viccen kívül.

orv 2010.01.02. 23:27:51

...bocs...
Végy autót ,ami megvéd.
Ahová nem jutsz el ,
oda elvisz a medvéd...
Ahová meg amúgy sem ,attól
a társ.bizt.véd meg ,vagy helyrehoz,
és a csontod beforr míg levesed elforr
és mások eszik meg vagyonod legjavát.

McK (törölt) 2010.01.02. 23:28:04

Felelőtlenek?
Hmm..
Ezen mit értessz?

McK (törölt) 2010.01.02. 23:29:25

Azt ne mond,hogy az olaszok megfontolt,tudatosan közlekedő nép,mert elkaparom magam..

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:30:43

@McK:
Kizárt dolog, hogy azok lennének, hiszen milliószám képesek pandával, meg hasonló lélekvesztőkkel járni.

Felelőtlen gyilkosok mind.

Krisi 2010.01.02. 23:31:13

@McK: ha mész kb. 90-nel, és szembejön egy teherautó n+1 kilós kereke szintén hasonló sebességgel, ami telibekapja a szélvédőt, akkor talán egy páncélozott Hummwee ami megvéd. de még az se feltétlenül.

valóban kivédhetetlen eset meg elég kevés van. amúgy belátom, hogy sok esetben hasznos lehet ez a sok biztonsági dolog, de én nem fogok csak amiatt rettegni egész úton hazafelé, hogy vajon mikor jön szembe egy sztrítrészer és öl meg. aki ennyire fél, az maradjon otthon.

totálkáros 2010.01.02. 23:31:58

@McK: A magyarok, ha előzni akarsz direkt balra húznak, nehogy elférj. Ha indexelsz rálépnek a gázra, nehogy beférj. Ha nem mész a maximális sebességgel 1cm-re rádhajtanak, még autópályán is. Villognak, mint az ökrök. Dudálnak, mint a barmok. Nem tudnak a dugóban európai módon araszolni (palógáz, padlófék). Előzéskor rádhúzzák a kormányt, akár 140-nél, még mielőtt elmennének melletted megkezdik a besorolást (életveszélyes). Rángatjáj a kormányt össze-vissza. Folytassam még? Ilyet máshol nem látni, ez az igazi hungaricum :D

AvgDvl 2010.01.02. 23:32:16

Pedig a Sierrával jól jártál volna, az legalább autó.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 23:32:35

@Krisi: te szerinted tudsz vezetni, majd rájössz egy veszélyhelyzetben, hogy mégse

nekem egyszer egy autóversenyző mondta, hogy ő jobban fékez, mint az ABS

namost azt még csak-csak elhiszem, hogy mp-ként 10-szer változtat a villám lábával a fékerőn, de 4 fékpedálja csak nincs neki sem, márpedig akkor a legkevésbé tapadó kerékre kell "vezérelnie", onnantól meg bukó az egész

én eddig egyszer kerültem kínos helyzetbe, mikor egy korábbi Mercimmel lecsúsztam hátrafelé négy álló kerékkel a Pilisben vagy 70 métert és ott a hátsó ütköző sarkával eltaláltam egy korábban elakadt autót

a Mercimet a sérülést 35.000 Ft-ból javíttattam meg, míg a Fiat Brava amit eltaláltam, gazdasági totálkár lett 1,2 M ft-os költség miatt

még a tető meg az ajtó keret is felpuposodott, a Mercin meg az ütközőben lévő műanyag betét tört el, meg egy 5 centis horpadás lett rajta

na én addig hittem, hogy tudok vezetni, azóta meg gyakorlok becsületesen, mert ott az a 10 centi hiányzott, hogy elcsússzak mellette és elbaxtam

totálkáros 2010.01.02. 23:33:04

@McK: Ezt senki nem mondta. De az olaszok figyelnek a másikra ;)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:34:12

@totálkáros:
Egyetértek.

Valami hihetetlenül szar egy közlekedési kultúránk van.
Szerintem ez a társadalom betegségének az egyik megnyilvánulása.

orv 2010.01.02. 23:36:52

A hozzászólók kocsival járnak?
Már úgy értve ,hogy reggel elmegyek vele ,egy hét múlva hagyom kihülni,azaz autóztam
Sok kilóméter fogy és csak lassan a lé...
De Tényleg!
Akik itt írnak ,azok mennek is az autókkal ,vagy úgy vagyunk ,mint a 78-at tudó Verhovinával?
Ment is /csoda/
valennyit is/csoda/
Másnap is /kész csoda/

Az életszerűség hiányzik a kommentekből és a valóság.Semmi más.

totálkáros 2010.01.02. 23:37:50

@Csumpi Hálidéj (Mk412): sajnos, sokszor meg tudnék ölni 1-2 ilyen vadbarmot. Beülnek a kocsiba és megszűnnek emberként létezni. Csak az akadályt látják benned nem a társat. Ez szégyen. Ez nem kultúra. Nagyon mélyre süllyedtünk. Nagyon nagyon.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:41:47

@totálkáros:

A társadalom annyira atomizálódott, hogy az emberek java része képtelen közösségben gondolkodni. Nem érzik, hogy ők is a forgalom részei, számukra a forgalom, a többi autós pusztán egy körülmény, ami akadályozza őket a mozgásban, ezért ellenség. Mindenkinek csak és kizárólag a saját dolga fontos, képtelenek belátni, hogy akár a saját dolguk is jobban mehetne, ha a közösségnek, amiben élnek jobb dolga lenne.

csunyadiszno 2010.01.02. 23:45:12

@GYUSZI BACSI: Megkérdezem, hogy mégis hogyan lehetséges 70 métert csúszni álló gumikkal. Mert, hogy téli gumival nem történik meg, az tuti. Felelősség:)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 23:45:59

@Csumpi Hálidéj (Mk412): és érdekes módon a legtöbbször Suzukis, Ladás, meg más hasonló idősebb bontószökevény próbál forgalomtól elzárt területen leelőzni, hogy elmondhassa, hogy lenyomott egy Mercit/Porschet/BMW-t vagy bármit

mert azoknak kell önigazolásnak, hogy elég jó az az autó

miközben a másik kocsi vezetője röhög magában és elveszi a gázt, nehogy a hülyéje összetörje magát és vele együtt engem is

én legalábbis mindig hagyom elmenni az ilyen öngyilkosjelölt boyracereket és képzelem hányan mesélték már el, hogy körbeautózták a kocsimat (amiben 130-ig tart a kettes és 190-ig a hármas és utána még van néhány fokozat)

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:47:11

@totálkáros:
Mire véljem a dolgokat?

Állok egy kereszteződésben, várom, hogy a balról érkező autónak megadhassam az elsőbbséget. Látja, hogy ott állok és őt várom, hogy elhaladjon. Jön, közeledik, várok, majd mikor odaér a kereszteződéshez, befordul jobbra, ahonnan én is jöttem. Teljesen világos, hogy magasról leszarja, hogy én ott állok és őt várom, de amúgy haladnék, csak macisajtom van. Ugyanez a körforgalomból kifelé nem indexelő autósokkal. Errefelé hatalmas sorok tudnak feltorlódni egy körforgalom előtt, ami javarészt az ilyen barmok miatt alakul ki. Várom, hogy elhaladjon előttem, hiszen nem jelez semerre, megállok, erre kifordul előttem. Ez nem figyelmetlenség, feledékenység. Arról van szó, hogy magasról leszarják, hogy Te is az úton vagy. Kurvára bosszant.

Macskanátha 2010.01.02. 23:47:18

@csunyadiszno: Szerintem meg pont az a proli mentalitás, ha valaki azt gondolja, hogy azért vesz az ember egy viszonylag drága új autót, mert biztos "virítani" akar a pénzével. Ha így lett volna, akkor veszek egy Porsche Boxstert a Tribeca helyett, esetleg jelzálogot veszek fel a házamra, hogy beülhessek egy Bentley-be! :-)) De nekem csak egy biztonságos, kényelmes, jól felszerelt, és lehetőleg négykerék meghajtású autó kellett, amelyben ha kell, elfér a család is. Ha tudsz a fenti paraméterek szerinti új autót 15 milliónál olcsóbb áron, akkor feltétlenül szóljál, és legközelebb majd nálad veszem a kocsit. A másik ostoba közhely amit gyakran olvasok, a "farok hosszabító" SUV-ok legendája. Másnál nem tudom, hogy mi a helyzet, de én tökéletesen elégedett vagyok a természet által adományozott méreteimmel, és egyelőre nem "Long" John Holmes az etalon, ha jól tudom... :-))
Én is voltam fiatal, volt Toyota Supra sportkocsim, meg Volkswagen Corrado VR6 is, bár a szerelésükhöz már akkoriban sem értettem. A lényeg, hogy kinőttem ebből a korból, és ha T. kommentelők szintén betöltik a 36. évüket, mint én, lehet, hogy már ők is máshogy fognak gondolkodni...

csunyadiszno 2010.01.02. 23:48:10

@GYUSZI BACSI: "130ig tart a kettes" Pont ez a boyracer szöveg.

orv 2010.01.02. 23:48:15

70-m csúszva??
Életszerű?
Lendület meg tömeg meg azIstenHit...
Szerintem nem hetven.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:48:18

@GYUSZI BACSI:
Én nagyságrendekkel kevesebb bontószökevényt látok ilyen szituációban, mint drága autót. Lehet, hogy helyi sajátosság.

tekniq (törölt) 2010.01.02. 23:49:03

@csunyadiszno: "Megkérdezem, hogy mégis hogyan lehetséges 70 métert csúszni álló gumikkal."

Lejton, letaposott havon peldaul. Teligumival is. A lancot nem veletlenul talaltak ki.

csunyadiszno 2010.01.02. 23:51:21

@tekniq: Letaposott havon lejtőn sem történik ilyesmi jó minőségű télivel. Hegytetőn lakom, olyan meredek utakon kell feljönni, hogy nyáron sem egyszerű.

orv 2010.01.02. 23:51:56

macskanáthásan lehet,de neki mégiscsak az a fontos és sose lesz beteg

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.02. 23:53:42

@tekniq:
Pár éve vettem hóláncot.
Azóta szeretném egyszer kipróbálni, de egyszerűen nem nyílik rá lehetőség.

Félre ne érts, tudom, hogy milyen jó dolog, csak egyszerűen az van, amit leírtam.

orv 2010.01.02. 23:54:49

Mondok maj én is,az lesz már bizony,valóban ott fenn laktam,mégse hazudozom...

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.02. 23:57:26

@csunyadiszno: természetesen téli gumi volt a kocsin

felfelé menet elakadtam az ónos eső fedte tükör jégen, se elektronikával, se anélkül nem ment tovább (van ott az úton egy 3 méteres kritikus szakasz, tehát még ismertem is a helyet jól, mert mindenki ott szívja meg)

megálltam és álltam a féken és egyszer csak a kocsi elkezdett csúszni hátra a négy álló kerékkel

aztán később engedtem egy kicsit a fékpedálból, erre az ABS elkezdte elvenni a fékerőt mert csúszott és attól kezdve nem volt megállás, mivel a hely kb. 25%-os emelkedő

szóval kb. 40-50-re gyorsultam fel pár másodperc alatt, aztán amikor a Fiatot eltaláltam, mert nem jól számítottam ki és kb. 10 centi híja lett, akkor összeakadtunk és együtt csúsztunk tovább lefelé, míg aztán egy jól irányzott gázadással meg tudtam fordítani az autómat és akkor szétakadtunk és az út két oldalán a bokorban kötöttünk ki

azóta már volt sok alkalmam gyakorolni, mivel az utcánk is 21%-os emelkedő, ma már biztos máshogy csinálnám, de ez 8 éve volt és akkor úgy próbáltam

azon is röhögök, mikor az okosok mondják, hogy jégen a téligumi se ér semmit, mert időközben északi gumikat használok a hely szelleme miatt és a kocsimon lévő Nokian Hakkapeliitta 4 gumival le-föl megyek az utcában és megállok és megfordulok mikor akarok, mikor a többi autó már csak szakad lefelé az utcában a jégen/latyakon/havon

orv 2010.01.02. 23:57:56

Mondok maj én is
,az lesz már a bizony,
valóban ott fenn laktam,
mégse hazudozom...

így jobb

tekniq (törölt) 2010.01.02. 23:58:08

@Macskanátha: "Szerintem meg pont az a proli mentalitás, ha valaki azt gondolja, hogy azért vesz az ember egy viszonylag drága új autót, mert biztos "virítani" akar a pénzével."

Pedig sajnos vannak szep szammal olyan ostoba frusztralt emberek, akik 10 evre behitelezik magukat csak azert, mert a szomszed is uj autot vett. Ezek aztan azt hiszik, hogy mindenki mas is ilyen alapon vesz autot. Szamukra elkepzelhetetlen, hogy valaki azert vesz meg valamit, mert tetszik neki es telik ra, es szarik bele hogy milyen autoi vannak a szomszedoknak, es hogy azok mit gondolnak rola. Ha a Tribeca tetszett, akkor az tetszett. Te kell jarjal vele, neked kell hogy bejojjon.

Dennis01 2010.01.02. 23:59:28

Itt Angliaban eddig semmi gondom nem volt a kozlekedesben, mikor indexelek savvaltasnal, mindenki villogtat, hogy "gyere komam", mikor tobbsavoson eloznek a kamionok mindig villogtatok, hogy mar bejohetsz elem, es MINDIG megkoszonik.
Legutobb, mikor leallt lampanal a kocsi (valami gyujtashiba volt), azonnal odafutott ket ember is a jardarol, es segitett felretolni a kocsit. Ja, mar zold volt a lampa, megse dudalt senki se, lattak, hogy bajban vagyok.
Magyarorszagon a vezetesi kulturanak meg sokat kell javulni...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.03. 00:00:00

@GYUSZI BACSI:
Az ónos esőre nincsen gyógyszer.
Gyalog is csetlik-botlik az ember.

www.youtube.com/watch?v=B6_ghixVN78

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.03. 00:01:10

@csunyadiszno: pont ezért fogalmaztam így, mert ez a boyracer szöveg, jól érezted a mondat pikírtségét, gratulálok

Krisi 2010.01.03. 00:01:13

@GYUSZI BACSI: na álljon meg a menet, azokat én is teliberöhögöm, akik szerint ők jobban fékeznek, mint az ABS :)

valamint szerintem nem az a jó vezető, aki versenyez, és tartja a tökéletes ívet, hanem az, aki levezet több százezer km-t baleset nélkül.

a kínos esetedhez nem tudok mit hozzátenni, bár a kisördög bennem azt mondja, hogy nem a körülményeknek megfelelően vezettél. a köcsögölő énem meg azt kérdezi, hogy "ugye a gyerekeid nem ültek a kocsiban akkor?" :)

én is kerülhettem volna hasonló esetbe pár hete, amikor leesett az első hó, és az áldott jó Komárom-Esztergom megyei útfenntartó baszott lesózni az utakat, de ahelyett hogy csakazértis eljussak az úticélomhoz, inkább félúton visszafordultam, hazamentem, és délután újra nekivágtam az útnak, amikorrra már letakarították az utakat. annyira semmi nem lehet fontos, hogy magamat vagy másokat veszélyeztessek. szerintem.

életveszélyesen előzőkhöz: szerintem más országban élünk, mert én veszélyesen előzni valamiért mindig Passat TDI-ket, Audikat és társaikat szoktam látni. akik megelőzik a kocsisort 40-50 km/órás sebességkülönbséggel, satufékkel bevágnak a másik elé, aztán otthon mesélik, hogy az ABS tényleg hasznos dolog, mert anélkül ottmaradt volna.

az már nem jut eszébe, hogy ha halad 90-nel, mint a többiek, akkor nem is kell használnia a középső pedált. de 15 perc nyereségért tényleg megéri. fallosz mind. és jellemzően az ilyenek szokták telibekapni a szembe szabályosan közlekedő családot a Matizban.
és ki lesz a felelötlen a végén: a Matizos apuka, aki a családját egy ilyen szarban szállítja.

a magukat sminkelő kitartott picsákról az XC-90-es Volvókban meg X5-ösökben meg inkább nem említem meg, mert a végén még ideges leszek, de azt nem szeretném :)

@Csumpi Hálidéj (Mk412): ne is mond! az MZ-n nekem is lespórolták az ABS-t. bár kipörgésgátló van benne, úgy hívják, hogy 21 lóerő :)

Alf (törölt) 2010.01.03. 00:04:50

@GYUSZI BACSI: ejnye ejnye, nálunk az tilos :)

Krisi 2010.01.03. 00:05:55

@GYUSZI BACSI: 25%-os emelkedőn hátultekerős kocsiban ónosesőben közlekedni. és még Te osztod az észt felelősségről. erre csak annyit tudok mondani, hogy

muhahahahahahahahaahahahahahahha

:)

Micsoda??? Ez nevetséges!! 2010.01.03. 00:07:53

Lehet, hogy olcsó a Panda, de van, akinek az olcsóságon túl azért a minőségre/kinézetre is van igénye. Kíváncsi lennék arra, hogy egy Panda tulaj pl. milyen állapotban kerülne ki a kocsijából mondjuk egy 40 km/h-s sebességnél történt frontális ütközés után... Az se mindegy ám...

Amúgy végigolvasva a cikket, menthetetlenül is az jön le az embernek, hogy a cikk írójának nem telik jobbra és úgy próbálja kissé csökkenteni emiatt érzett frusztrációját, hogy itt megmagyarázza mindenkinek, milyen jó autó is ez a szakadt Panda. És tényleg nem a rosszindulat vagy a szemétkedés szól belőlem, egyszerűen így érzem. ;)

csunyadiszno 2010.01.03. 00:07:58

@GYUSZI BACSI: Tényleg rosszul éreztem, mint ahogy te rosszul fogalmaztad meg.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.03. 00:08:23

@Krisi:

Nem ismered a konkrét szituációt.
Ne legyél olyan, mint ők, ne ítélj látatlanban!

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.03. 00:09:50

@Alf: nem tilos az északi gumi, szög nélkül használom, csak sajnos nagyon kevés típust árulnak itt a közép-európai térségben

@Krisi: a gyerekek nem voltak ott, ügyfélhez kellett mennem és mivel a 10-es út már bedugult az ónos eső miatt, visszafordultam és megpróbáltam Pilisszentkereszt felé átjutni és mint mondtam, 3 méter híján sikerült is

amúgy itt felénk a múlt heti havazásban sem járt a főúton kotrógép, még 3 nap múlva is havas volt az út, csak a falubeli kotrós nyomta le az utcákat nagyjából, de a főutat az nem tisztítja, mert azért nem fizet a falu, mert az megyei hatáskör

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.03. 00:10:18

@Micsoda??? Ez nevetséges!!:
"milyen állapotban kerülne ki a kocsijából mondjuk egy 40 km/h-s sebességnél történt frontális ütközés után"

Neeeee...
Már megint egy?
Pffff...

tekniq (törölt) 2010.01.03. 00:11:28

@Csumpi Hálidéj (Mk412): "Nyilván egy pöcs vagy, ez kiderült a hozzászólásaidból. Meg naív is. Nem azért, mintha a Tribeca rossz autó lenne, hanem a megnyilvánulásaidból gondolom."

Ugyebar elhangzott a cikkben egy emeletes proszto onigazolo faszsag, miszerint egy roncs Panda "fingofara" teszi a SUVokat - a Subaru meg ugye nem eppen szar hajtaslancokat csinal. Ergo teljesen jogosan vonta fel a szemoldoket az illeto. Te miert is pocsozod le? Fejtsd ki kerlek.

csunyadiszno 2010.01.03. 00:11:43

@Macskanátha: Nem értesz. Az autód teljesen biztos, hogy kiváló minőségű, erős és biztonságos kocsi. Virítani szerintem nem lehet vele, mert az emberek 99%a kurvára nem tudja, hogy mennyibe kerül. Nem erre céloztam.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.03. 00:14:16

@tekniq:
Hát nem mernék látatlanban megesküdni, hogy a 4x4-es panda egy cseppel is rosszabb lenne terepen, mint egy tribeca.
A tribeca gazdáját nyilván frusztrálja, hogy akár az elméleti lehetősége is felmerülhet, hogy lehet olyan terület az életben, ahol egy bádogdoboz használhatóbbnak bizonyul.

csunyadiszno 2010.01.03. 00:14:20

@tekniq: Egy összkerekes panda, hidd el, hogy fingóra teszi a suvokat. Nem azért mert bármiben is jobb lenne, egyszerűen kissebb a tömege. Ezért veri szinte mindenhol a Samurai a G mercit.

tekniq (törölt) 2010.01.03. 00:15:14

@GYUSZI BACSI: Lattam mar szogesbol olyan valtozatot, ahol a nyomas par tized baros emelesere bujnak csak elo a szogek (ergo normalis teligumikent is hasznalhato). Hatranya, hogy vinned kell magaddal egy kis kompresszort, es nem olcso. Viszont ha ennyire gazos helyen laksz, talan olcsobb mint a karosszerialakatos.

Alf (törölt) 2010.01.03. 00:16:02

@GYUSZI BACSI:

én Észtországban élek, itt mindenki szegecsessel nyomatja. olyanok is az utak. tipikus nyom, ahogy a parkolóban állva kanyarítják a kereket, és szép kis köröcskék maradnak utánuk az aszfalton.

tekniq (törölt) 2010.01.03. 00:17:39

@csunyadiszno: "Egy összkerekes panda, hidd el, hogy fingóra teszi a suvokat."

De nem hiszem el. Foleg nem egy Subarut.
Ugyhogy aki arcoskodni akar, linkeljen videot.

csunyadiszno 2010.01.03. 00:18:13

@tekniq: Ahol 3 méter híján megoldja egy hátsókerekes, ott bőven megoldja egy frontos, egy összkerekes meg röhögve. Szögesről ebben az országben szó ne legyen.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.03. 00:19:19

most nézem csak, még egy Darvin-díjas Audi-Fahrer volt az ünnepek alatt:

A volánnál ülő 48 éves férfi feje az ütközéstől eldeformálódott ajtó és a karosszéria között kicsúszott, és a föld, valamint az autó közé szorult. A sofőr nem használta a biztonsági övet. Holttestét a tűzoltók szabadították ki.

www.langlovagok.hu/html/galeria/4059.shtml

mert neki az Audiban nem kell bekötnie magát, akkor se, ha 20 éves Audi 90-ese van

hát ez elég durva

csunyadiszno 2010.01.03. 00:21:30

@tekniq: AZ összkerekes panda tengelytávja rövidebb, az autó súlya a töredéke, higgy nekem kérlek. Youtubon írd be, hogy fiat panda 4x4 offroad,vagy extrém offroad és le fog esni az állad. De ismétlem nem az állítom, hogy jobb autó. Az összehasonlításnak semmi de semmi értelme. Terepen (nem havas sáros aszfalt) jobb.

Dennis01 2010.01.03. 00:23:21

@csunyadiszno: Ebben egyetertek, majd ha egyszer sikerul Magyarorszagon is UTAT epiteniuk a szorgos utkezeloknek...

Krisi 2010.01.03. 00:23:42

@tekniq: terepezésnél nem csak az autó számít, hanem az is, aki vezeti. itt van erre a legjobb példa:

www.youtube.com/watch?v=JsZELdNdGGw

Dennis01 2010.01.03. 00:24:40

www.youtube.com/watch?v=Q__alE2HIEs

Tessek tekniq, ezek az emelkedok enyhen szolva erosek, es a Pandan ha jol latom, tok sima gumik vannak.

tekniq (törölt) 2010.01.03. 00:26:24

@csunyadiszno: "Ezért veri szinte mindenhol a Samurai a G mercit."

A fos Samurai a 3 difizaras G Mercit? Na ne rohogtess.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.03. 00:26:42

@csunyadiszno: azért nem így van, mert ott van egy törés az útban, lankásabbra vált

az első kerék hajtással akkor akadsz el, mikor a kocsi eleje könnyebbedni kezd, mert emelkedik el az úttól, még mielőtt átbillen az egyensúlya az első kerékre, a hátsósok meg akkor akadnak el, mikor épp átbillen az egyensúly az elejére

ott még a 4x4-es autókat is kínozni kell olyankor, ahhoz képest a Mercitől szép munka volt, hogy oda jutott (a Fiatos ugyebár 70 méterrel előbb akadt el az első kerék hajtással)

többször volt, hogy korábbi Allroad-om is küzdött azon a szakaszon és négy kipörgő kerékkel lehetett csak felgyilkolni a púpra (arra a méretre például nem tudtam északi gumit szerezni, szóval azon GY GW3 volt csak)

Alf (törölt) 2010.01.03. 00:27:21

hú most hogy megnéztem a videoakt naon kene egy Panda...na gudnájt

Krisi 2010.01.03. 00:27:34

@GYUSZI BACSI: a celeb Darwin díjasok közé még simán beférnének Tollerék is, akiknek egy Passatban sikerült ottmaradni, mert nem kötötték be magukat.
de az Audis fószer se gyenge...

csunyadiszno 2010.01.03. 00:27:52

@Krisi: Már ne haragudj de ez a video mit jelent? Nem értelek.

tekniq (törölt) 2010.01.03. 00:28:58

@Alf: Hol latjuk elverezni ezeken a felveteleken a Tribecat? Sajnos nem talalom.

pickapu 2010.01.03. 00:30:21

@Krisi: Ha jól láttam, az Audisnak konkrétan a fején deformálódott el a tető...

Dennis01 2010.01.03. 00:30:26

@tekniq: Ne szold le a Samurait, eloszor en is gondoltam, o az egy cica terepjaro, aztan mikor lattam, hogy a Top Gear Bolivia Special-ben milyen helyeken elment, meggondoltam magam.
Mondjuk nem a legjobb parositas egy kis, konnyu terepjarot egy tankhoz hasonlitani.

tekniq (törölt) 2010.01.03. 00:31:15

@Krisi: Sztem a fodij a Bentleys arcnak jar:
www.langlovagok.hu/html/galeria/3909.shtml

A Continental GT nem egy pici auto, abban meghalni mar tenyleg muveszet.

tekniq (törölt) 2010.01.03. 00:32:34

@Dennis01: Nincs ketsegem felole, hogy sok helyen elmegy. De a 3 difizar, az egy ligaval feljebb van.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.01.03. 00:33:05

@tekniq:
Ilyen felvételt nem fogsz látni, mert nem lesz olyan tribeca tulaj, aki terepre vinné a járművét.
Van itt egy kedves kommentelő, szerintem ő biztosan megmutatná, mit tud a szerzeménye.

csunyadiszno 2010.01.03. 00:33:27

@Dennis01: @tekniq: Nem röhögtetlek. Nem mindegy, kurvára nem, hogy az autó egy vagy két tonna. Sáros emelkedőn gondolj bele mit jelent ez. A 3 diffizár sokszor nem ér annyit, mint a kis önsúly, persze ugyan olyan gumikkal értem.

min 2010.01.03. 00:35:13

@baowah:
"de nekem meg mindig BJ40-re all a cerka"
Azt elhiszem. A terepjárók terepjárója:-)

Alf (törölt) 2010.01.03. 00:35:51

@tekniq: nem abban halt meg, kirepült, a kocsi meg ráesett...

mondom, az ellen nem véd...

Dennis01 2010.01.03. 00:36:27

En a G Mercit, mar megbocsassatok ezert, akarmennyire jo is terepen, en egy tohonya tanknak tartom.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.03. 00:36:44

egy-egy videót mindenre lehet mutatni, tessék Porsche Cayenne

www.youtube.com/watch?v=4ps0QNZoYW4

vagy Merci G

www.youtube.com/watch?v=HTFJjJL14dk

Merci G lépcsőn, na ezt egyik másik kocsi se csinálja meg, mert eleve 3 difizár kell hozzá

www.youtube.com/watch?v=J1yxa9vZHSs&feature=related

A Suzuki Samurait is biztos azért veszi 35 éve százvalahány ország honvédsége, mert jobb mint a G-Merci

csunyadiszno 2010.01.03. 00:40:28

@GYUSZI BACSI: Ne haragudj de a lépcsőmászáshoz pont nem kell egy zár sem, elég a fix összkerék.

csunyadiszno 2010.01.03. 00:41:30

@GYUSZI BACSI: Ami persze ugyan az, mint egy zárt állandő összkerék.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.03. 00:44:13

@csunyadiszno: ja, ha eltalálod pont a szöget úgy, hogy a két kereked pont annyira áll a lépcsőn és a kőműves is pontos lépcsőt épített

a kocsid tengelytávja meg pont x-szerese a lépcsőfokok távolságának, mert különben ugyanez az átterhelődéses problémád lesz

és ha csak egy kerék kicsit kevésbé tapad, ott elmegy a szufla ha nincs difizárad

mégpedig mechanikus, mert az elektronikus meg lefékezi a kocsidat és megáll

csunyadiszno 2010.01.03. 00:47:21

@GYUSZI BACSI: No. Nyilván szemből megy neki az ember, a kerekei meg nem differálódnak ám el olyan könnyen. A tengelytávnak nincs köze hozzá fix összkerék esetén, épp ezt mondom. Az pontosan ugyan az, mint a diffizár az állandó összkeréknél.