Pályafutásom tíz legrosszabb autója

  2009. augusztus 21. - papptibi Címkék: lada trabant viper aleko aro sirion vaneo opirus

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

A XI. Blitz Weekend képekben
2015-07-27 19:29:36

Gabi, akit az udvari dohányzóhelyen csak Mantás Gabesz néven szólítanak, az idén újabb fejlesztéseket hajtott

Itt sem Ferrariból van a kerítés...
2015-07-16 17:43:31

Az autósport a hőskorban még a városokban zajlott, de idővel száműződött onnan. Aztán az autósport gondolt

A legkirályabb ötlet, amit gumin láttam
2015-06-06 14:02:50

A minap gumibemutatón jártam, bár ilyesmiről nem szoktunk írni, egyszerű megfontolásból. Marha nehéz

Kéne egy Tesla?
2015-05-15 18:19:48

Vagy beérnéd egy villany-Golffal is? Netán utálod a villanyautókat, mert az autó benzinnel megy? Az sem baj. A

Amikor Winkler elkezdte összeszedni életének tíz legcsapnivalóbb járművét, iszonyatos ötletbörze indult be a TC-ben, ennek aztán az lett a vége, hogy belelkesültünk, és Csikós is összegyűjtötte a magáét, meg én is. Elvégre, tizenöt év nagy idő, van miből szemezgetni. Igaz, Csikós és Winkler után nem nagy kunszt a Total Electricet, a 2110-est és a Kia Pride-ot megint elővenni, sőt, valójában a Daewoo Lanos is megérdemelne további gyomrosokat, de végül egyiküket-másikukat kiszorították az arra érdemesebbek. Még egy dolgot előrebocsátanék: amikor válogattam, még nem láttam, mi volt kettejük végső toplistája. Most döbbenten látom, hogy így is akad átfedés bőven, pedig különböző mintából válogattunk.

Ám ne tessék azt hinni, hogy én mind a tízet gyűlölöm. Jó-jó, persze nagy részüket igen, de egy-kettő közülük annyira vicces volt, hogy nem lehetett nem szeretni. Na nem azt, amelyik meg akart ölni, amputálni akarta az ujjaimat és hasonlók. Ám van egy rögtön az elején, amelyiknek nagyon sokat köszönhetek, noha nem is tesztautóként találkoztam vele.

ARO 244D

Ez a kétes minőségű típus indított el az autók szeretete felé. Mivel a szüleimnek nem volt kocsijuk, ilyen pótszerekhez kellett folyamodnom. Apukám az állami gazdaság gépparkjánál dolgozott, ma azt mondanák rá, hogy logisztikai menedzser, de akkoriban csak gépjármű-előadónak hívták. A lényeg ugyanaz: ott volt az a rengeteg IFA, ZIL, meg néhány Robur, és ő, meg a kollégái osztották be a járműveket a különböző munkákra.

Akkoriban még szombatonként is jártak dolgozni az emberek, meg iskolába a gyerekek. De alsó tagozatban csak minden második szombaton volt tanítás, így sokszor úgy adódott, hogy nem tudtak mit kezdeni velem a szüleim. Apu tehát kivitt az ipartelepre. Ott szerettem bele ebbe a nyomorult ARO-ba, amely nem valami dák hős után, hanem állítólag az Auto Romania rövidítéséből kapta a nevét.

Szerelmünket nagyban elősegítette, hogy a gazdaság mindkét ARO-ja folyamatosan bent állt, tekintve, hogy mindig elromlottak, és sosem volt hozzájuk alkatrész. Így aztán Tibcsi elkérte a kulcsot, amit nyugodtan oda is adtak, hisz még elméleti esélyem sem volt a kocsi beindítására. És én ott ültem benne, tekergettem a kormányt és berregtem, kicsit összeköpve belülről a szélvédőt.

Néha megjavították az egyiket, olyankor nem volt választék. Mivel a két autó teljesen egyforma, tojáshéjsárga színű ötajtós volt, ez nem jelentett gondot. Aztán egyszer beütött a krach: mindkét ARO megjavult. Mit ne mondjak, el volt cseszve a hétvégém. De a következő alkalommal már ott várt letámasztva az egyik, szóval hamar helyreállt a világ rendje.

Most pedig tessék belegondolni, mi lett volna belőlem, ha a román ipar megbízható terepjárókat gyárt? Ülnék egy irodában, közgazdász lennék, vagy ügyvéd és várnám a legfrissebb Magyar Közlönyt. Belegondolni is borzasztó, nem?

Ám ennek meglett az ára. A szocialista autóipar később a lelkemet követelte, mintha valami Mephistó Tiborként eladtam volna a üdvösségemet azoknak az ipari hulladék ARO-knak egy szombat délelőtt, egy barackos Extra üdítőért és a hasonló ízű, mosogatószivacs-állagú Pille szeletért.

Aleko Pick-Up

Először a Moszkvics próbált elragadni a pokolra. Az átkozottak találtak valami importőrt itthon, akik betámadták az első munkahelyemet, az Autó-Motort egy tesztautóval. Méghozzá nem is akármilyennel: a platós Alekóban a Ford 1,8-as szívódízele kerregett.


Forrás: Autó-Motor

Már akkoriban is furcsaság volt, ha egy autóhoz több kulcs járt. Ehhez egy kulcscsomót adtak, mert ugye volt a tanksapka, az ajtó, a slusszkulcs, plusz a plató műanyag felépítményéhez még egy. Meg pár, semmihez sem való kulcs is volt rajta. Persze lemezből sajtolt, éles sarkú, szögletes fejű kulcsok voltak, amiket az ember alig bírt elfordítani anélkül, hogy ne vágta volna el az ujjait. Főként a gyújtáskulcs. A műszerek mutatói ugráltak, az izzítás végét pedig onnan lehetett tudni, hogy a relé jól felismerhető poingggg hangot adott ki magából.

Egyszer elvittük fotózni, a Népstadion parkolójába. Épp elálltam egy kijárót az utolsó fotó kedvéért, majd mondta Sanyi, a fotós, hogy végeztünk. Oké, kuplung ki, indítózás. A kocsi megugrik. Mi a fene? Még jobban nyomom a pedált, csak megy. Hát, ez így nem lesz jó, de be nem indult, fokozatból kivenni nem lehetett, ott hagytuk hát az útban. Felhívtuk az importőrt, eljöttek a kulcsért, pár napig az a kijárat nem volt használható az Aleko miatt, míg el nem tréletrezték onnan. Hamarosan visszahozták a kocsit, állítólag kiugrott a kuplung kiemelővillája. Végül megcsináltuk az összehasonlító tesztet a Tata hasonló ívű járművével, majd felhívtuk az alekósokat, hogy vinnénk vissza a pickupot.

Mondták, hogy maradhat.


Forrás: Autó-Motor

Senki sem járt vele a szerkesztőségből, mert gyűlölték, állandóan nálam volt. Kezdtem megszeretni. A Ford motor a rövid váltóval őrült jól vitte az üres kocsit, száguldoztam vele, mint az állat. A futómű a terhelhetőség miatt kemény volt, főleg a hátsó, így egészen jókat lehettet vele kanyarodni, csak a harmatos féket kellett bekalkulálni a követési távolságba.

Igaz, a biztonsági öve állandóan beszorult, így a kereszteződésekben nem tudtam sosem szétnézni. A plafonon vicces pólóanyagból volt a kárpit, az ülések izzasztottak, a műanyagok sorjásak voltak, szervo nem volt. Még ma is ott van az orromban a fülke vegyiüzem-szaga, ha ránézek a képekre.


Forrás: Autó-Motor

Viszont a fűtés tökéletesen működött, még akkor is, ha nem akartam, és mivel nyár volt, nem akartam. Állandóan tökig leeresztett ablakkal jártam, de esőben, amikor erre nem volt mód, olyan volt a fülke, mint egy nedves szauna. Az üveg párásodása csak azért nem zavart, mert az ablaktörlő amúgy sem törölte le a vizet kívülről, szóval teljesen mindegy volt.

Aztán az egyik este beesett a kulcscsomó a kézifékkar résébe. A baj az volt, hogy a belső világítása mellett eleve azt sem láttam, hogy hova esett. Matattam az ülések alatt, találtam két újabb kulcscsomót, amit végigpróbáltam az összes kulcsnyílásba, de azok egy másik Aleko testüregeibe passzolhattak, ebbe nem. Persze a platón volt valami, otthagyni nem mertem, bezárni nem tudtam. Segítségem nem volt, meg szerszámom sem. Aztán szétégettem a kezemet az öngyújtóval, hogy lássak valamit. Már nem emlékszem hogyan, de 2-2,5 óra alatt valahogy kibányásztam a kulcsokat. Innetől gyűlöltem az Alekót.

Aztán vége lett a nyárnak, eladták az Autó-Motort, elköltözött a szerkesztőség, de még mindig ott volt az Aleko. Az új cégnél először azt hitték, ez is járt a laphoz. Végül hosszas könyörgés után visszafogadta az importőr.

Gazella

Nyilvánvaló, hogy a KGB fedőszervezete volt az a cég, amely a magyar haszongépjármű-piacot próbálta beteríteni a Gazella nevű borzadállyal a ’90-es évek második felében. Hogy miért? Mert már akkoriban sem volt az a hülye, aki megvett volna egy ilyet, a Volga közismerten benzinzabáló, 2,4-es motorjával. A Gazella-import kiváló álca volt egy iroda fenntartására, amiben szerintem ott ültek a kémek, néha lebeszéltek egy pár őrültet a vásárlásról és közben irányították az ügynökhálózatot. A Gazellák (ki volt az a barom, aki erre a behemótra kitalálta ezt a nevet?!) meg ott rohadtak az udvaron, igaz, olyan masszív volt az alváza, hogy a kémszervezet még pár száz évig simán elvegetált volna az első szállítmánnyal.

Hogy az egész ne legyen gyanús, adtak tesztautót az Autó-Motornak.


Forrás: Autó-Motor

A bevezetéskor elmondták, hogy azért hasonlít ennyire az akkori Ford Transithoz: mert már ők is számítógéppel terveznek, és a modern méretezési és aerodinamikai elvek szerint nekik is ezt köpte ki a gép. He?!

Persze csak messziről hasonlított, három liter 70 fokos Raszputyin vodka után. A fülkében volt egy irattartó, aminek a fedele annyira elállt a sarkainál, hogy ott simán berepülhetett volna egy bögöly. Szervo nem volt, meg fék se nagyon, csak masszív laprugó és hátsó híd, meg egy jó nagy plató.


Forrás: Autó-Motor

Tekintélyes üzemanyag-szponzorral a hátunk mögött még az sem jelentett gondot, hogy az első Gazellát télen kaptuk meg, jó sok időre. Szívatóval indult. Nagy hidegben tíz percig kellett melegíteni, hogy egyáltalán meg bírjon mozdulni, különben leállt. Amikor egyszer beütött egy mínusz 20 fokos reggel, a Nagy Lajos király útján akkora gőzfelhőt termelt, hogy nem látszott ki mögüle. Ilyenkor 25-öt evett, amúgy elég volt 16 liter is neki.

Mondjuk a jeges úton nem volt gond a kormányzással, csak száraz aszfalton. Irtó erő kellett hozzá, ami nem lett volna gond. Csakhogy a kormány a küllők tövénél sorjás volt. Az első komolyabb kormánybakapaszkodós manőver után lenéztem a kezemre, hogy mi a fenéért fáj? Látom, dől belőle a vér, ami kissé váratlanul ért, ismerek olyan embert, aki elájult volna. De télen nem volt különösebben ciki kesztyűben vezetni, legfeljebb azt hitték, rossz a fűtés. Pedig egyedül az volt jó benne.


Forrás: Autó-Motor

Szerintem a szavannák gyors kérődzője azért került képbe névadóként, mert a Gazella is ugrálva közlekedett, pláne üresen. A hajtáslánc lengései miatt azonban rángatózott is hosszában, és ez a hascsikarásos gazella-mozgás nem volt túl kellemes. Igaz, a 100 lóerős motorral egészen szép sebességet is elért, mentem vele legalább 110-zel, akkoriban még vakmerő voltam (már elévült). Csakhogy közben exponenciálisan nőtt a fogyasztása is. És az átkozott benzinzabáló rosszul mutatta az üzemanyag szintjét is, fél tankról gyakorlatilag 30 kilométer alatt zuhant a nullába.

Ezt meg is szívtam. A gazosok elkezdték szponzorálni Nagy Ferót – rafináltak ezek az orosz kémek nem? – gondoltuk, megnézzük, mire is használják ezt a furgont, illetve honnan van ennyi pénzük benzinre. Úgyis mindig volt cikk az Autó-Motorban egy híresség autós perverzióiról.

Feró valahol Mogyoród és Fót környékén lakott. Kimentünk hozzá Robival, a fotóssal, megcsináltuk az anyagot. Megállapítottam, hogy a Nemzet Csótányát csak a szerződésbontás mentheti meg a teljes elszegényedéstől, ha tényleg a Gazella a koncertbusz. Még elgázosítva is.


Forrás: Autó-Motor

Nem lehettünk messzebb 30 kilométernél Budapesttől, gondoltam, ha szűkösen is, de elég lesz a benzin a visszaútra, fél alatt mutatta picivel. A mai napig összeugrik a gyomrom abban a vasúti átjáróban, ahol kifogyott a benzin, Csomád és Fót között. Még jó, hogy Robi külön autóval jött, vettünk a fóti kúton öt liter benzint, az elég lehetett akár tíz kilométerre is.

Dodge Viper

Bár úgy tűnhet, hogy most elkanyarodunk végre a haszongépjárművektől, ki kell ábrándítsak mindenkit. Ez a Viper semmivel sem volt jobb a Gazellánál, műszakilag sem volt sokkal fejlettebb. Igaz, amikor kiderült, hogy odaadják az Autó-Motornak ezt a használt példányt, ezt még nem tudtam. Csak azt, hogy egyetlen hengere akkora, mint egy Maruti motorja – és tíz ilyenje van neki.


Forrás: Autó-Motor

Ranga László, néhai sokszoros ralibajnokunk sűrűn megfordult a szeriben, vele beszéltük meg, hogy eljön a tesztre a Rábaringre. Én vezettem le a Vipert Budapestről, de már eleve gyanús volt, hogy zipzzáras oldalablakai vannak, meg a karosszéria akrilkád-jellege is riasztó volt. Őszintén szólva semmivel sem volt jobb a belseje a Gazelláénál, az Aleko pedig simán überelte.

Mindenfelé figyelmeztető feliratok voltak a kocsim, hogy a karosszéria csak arra van, hogy az elemektől megvédjen, nem a balesetektől; a bukókeret csak dísz; meg vigyázzon az ember, nehogy megégesse a lábát a kipufogón. Mert ez amerikai kivitel volt, a küszöbénél pufogott ki és ordított. Ha egy méternél közelebb állt az ember, egy gázfröccs simán levitte a szőrt a lábszáráról.

Az odaút vicces momentuma az volt, hogy a kísérőautónk egy Nissan Serena volt, 1,6-os motorral és 140-es végsebességgel. A Viper ilyen tempónál még rángatott hatodikban, a rángatástól pedig kidobta a fokozatot, ami 140-nél még akkor sem volt kellemes, ha az cammogásnak tűnt. A motor viszont annyira ordított, hogy ötödikben pár perc után már zúgott a fejem. Városban a kettes fokozat volt sok a motornak, országúton a hármas. Egy idő után úgy közlekedtem, hogy elgyorsítottam, aztán üresben gurultam, és megvártam a Serenát, mert már nem bírtam a rángatózást.

A váltókarral folytatott küzdelem legalább elterelte a figyelmemet arról, hogy a lábaim balra néznek, mert ott vannak a pedálok, a felsőtestem pedig a kocsi jobb eleje felé, mert ilyen csálén áll a kormányoszlop. A fék nem fogott, a futómű iszonyatosan alattomos volt, lényegében a gázadás gondolatára kitört a kocsi segge, lehetőleg a másik irányba, mint amire számítottam. Mindezt úgy, hogy mindenhez bődületes erő kellett, a váltáshoz, a kuplunghoz és a kormányhoz is.


Forrás: Autó-Motor

Mire leértem, már nagyon gyűlöltem. Megfélemlítve értem le a pályára, nem érdekelt a 420 lóerő és a 660 newtonméter, alig mertem vele menni, pláne a Rábaring döntött kanyarjaiban. Ranga Laci is szarozta, de legalább nem félt tőle: a végére úgy pörgött vele az aszfalton egy helyben, mint a búgócsiga. Ha másra nem, legalább erre jó volt a Viper.

Daihatsu Sirion

Az első, de durva figyelmeztetés arra, hogy nem minden jó, ami japán. Őszintén szólva, amikor a Daihatsu ismét feltűnt Magyarországon, a Charade és az Applause jó híre után sokkoló volt ez a kis szörnyeteg, morgós, fütyülős, vibráló ezres motorral, elképesztően szűk utastérrel és döbbenetesen csapnivaló minőségével.
Forrás: Autópiac

Persze a nők aranyosnak látták, irigykedve nézték a Suzukijukból, én meg azon törtem a fejem, hogyan tudathatnám velük azt az infót, hogy ennek a zörgő szarládának az árából kettő Suzukit vagy egy Honda Civicet kap az ember. Csakhogy a Swift egy kézműipari remekmű ehhez képest, halk és takarékos motorral, mindamellett, hogy egy elnöki limuzin tágasságát is nyújtja.

Igazából azóta sem vezettem a fejlett világból ehhez fogható trágyadombot, leszámítva a Kia Pride-ot, ami legalább olcsó volt. Valamiért hihetetlenül fel tudja nyomni az agyamat, ha valamiért sok pénzt kérnek, és még ennyire rossz is, a Sirion pedig kinyomta a biztosítékot. A kiskocsi 3,15 millió volt akkor, amikor 4 millióért Mondeót lehetett venni!


Forrás: Autó Magazin

Akkoriban már a Motor-Presse kiadónál dolgoztam, aminek volt egy fura folyománya. Megesett, hogy az embernek két tesztet is meg kellet írnia ugyanarról a kocsiról, ami egy átlagosan semmilyen kocsinál valódi kihívás, pláne, hogy eltérő stílust vártak el. A Sirion esetében nem voltak gondjaim a dologgal, először az Autópiac – akkor még – kéthetilapba adtam le a tesztet, „Siriunk, vagy nevessünk?” volt a címe. Ezután következett az „Ár-érték iszony” az Autó Magazinban. Ez idő tájt volt még egy remek cikkünk a Teriosról, szerzőjét utána sokáig Hernádi Terioskiller Gézának szólítottuk. A Daihatsu képviselet lemondta 1/4 oldalas fekete-fehér hirdetését a lapjainkban, majd rövid agónia után megszűnt e remek járművek forgalmazása.

Lada 2110

Honéczy Barna volt akkoriban a fotósunk, a Hajógyári-szigeten volt az iroda. Egy kanyarodós képért nem mentünk soha messzire, a sziget hátsó részén megcsináltuk, ahogy ezzel a Ladával is.


Forrás: Autópiac

Ez első próbálkozás után mondtam Barnának, hogy tegyen fel valami nagyobb objektívet és menjen messzebb, mert nem tudom garantálni az épségét. Szerinte úgy nézett ki a kocsi a kanyarban, mint egy részeg ló, a négy kereke négyfelé állt. Egy ilyen fotózást azért nem úgy kell elképzelni, hogy kétszázzal jön a kocsi, az itt látható kép 20-25 km/óránál készült, harmincnál pedig már megindult a feneke. Sajnos pont az a kép nem került elő, amelyen jobban szemből látszik a Lada, de szerintem ez is visszaad valamennyit a futómű kvalitásaiból.


Forrás: Autó Magazin

Nagyjából olyan volt, mintha maguk a lengőkarok is gumiból készültek volna, lágy rugókkal, nem létező csillapítással. Rossz úton ez kellemesnek tűnik, de a Ladáé már túlzás volt. Ehhez még jött egy iszonyatos erővel járó váltó, alig fogó, ütő fék, a billegés.


Forrás: Autópiac

A 2110-es kivitele egyszerűen szánalmas volt. Valamilyen vetítőlencsés fényszórói voltak, csak épp fényt nem adtak, az elektromos ablakok nyikorogtak, a szellőzőventilátor búgott, mint az állat és az automata hőfokszabályzó csakis harminc fokot volt hajlandó befújni az utastérbe. A csomagtartó fedele viszont az utastérből nyílt, de olyan erővel csapódott fel, hogy igazából fegyverviselési engedélyhez kellett volna kötni, mert akit megcsap, az ott hal meg.


Forrás: Autópiac

A kettes út szerpentinjein egyszer valami régi BMW-s elkezdett púposkodni, megpróbált körbeautózni, de addigra kiismertem az orosz gép lelkivilágát és megszoktam, hogy akkor sem halok meg, ha az aszfaltot karcolja a kilincs. Szóval, bátor voltam, nem hagytam magamat a külső sávban. Igazából szegény fickó nagyon megijedhetett a mellette négy vinnyogó kerékkel feldőlni készülő 2110-estől. Megértem.

Érdekes, hogy ebben az autóban volt valami jó is: a motor. Egészen jól ment és nem fogyasztott sokat. Csak hát minek?

Trabant 601

Ő sem tesztautó volt. 1979-as volt eredetileg, de valami fiatalabb motor került bele, úgy 23 ezer kilométerrel. Eredetileg a sógornő-jelöltem tulajdona volt, aki állami támogatással felkatalizátorozta ezer forintért, de utána nem volt pénze, hogy levizsgáztassa. Sokáig tárolta, míg megvettem.

Előtte kipróbáltam. Kihoztuk a garázsból, gond nélkül beindult. Elmentem vele egy próbaútra, jól gyorsult, pikk-pakk kilencvennel mentem. Tök jó lesz, gondoltam, és visszafordultam. Nyomtam megint egy nagyot, vissza a házig. Befordultam a kapubejáróra, szerencsére már lépésben. Mert ekkor beesett a fék és úgy is maradt. A kapu fogott meg. Mi lett volna, ha kilencvennél…?

A gyilkos, ám környezetkímélő gép tréleren került fel Budapestre, megbeszéltük Hernádi Terioskiller Gézával, hogy lábra állítjuk. Kiderült, hogy az egyik hátsó lengőkar is kivan – konkrétan nem tartja semmi. Valahogy kievickéltem vele Dunakesziig kézifékkel, de a végére elment az egyik henger gyújtása is. A katalizátor ettől a vörösizzásig hevítette a padlólemezt, amin nem volt padlókárpit. Épp száradt, mert a tető rettenetesen beázott az esőcsatorna mentén. Így aztán jól meg is sütöttem a kezemet a padlóval.

Géza sokat segített, megcsináltuk a féket (csak az elsőket), a gyújtást, a futóművet és még pár apróságot. A többit Kőváry Barnáék – akkor még létező – szervizében intézték, a rohadó küszöböt kihegesztették, hátulra is csináltak féket és a Trabit levizsgáztatták.

De a bajok csak nem maradtak el, hiába volt jó a motor és pöpec a váltó. A fék csak elment, rossz alkatrészeket adtak el nekünk az autósboltban, a végén már csak a jobb első fogott, amivel viszont bámulatos jobbkanyarokat lehetett produkálni. Csak belerúgtam a fékbe, a jobb első kerék lecövekelt és a Trabi egy szemvillanás alatt elfordult körülötte. Nem mondom, a bal kanyarok már nem mentek ilyen gördülékenyen.

Aztán az akkori barátnőmmel egy hideg téli estén elvittük Cilikét, a macskát az állatorvoshoz. Volt valami bőrbaja, kapott rá kenőcsöt. A hazaúton úgy húsz méter után tört ki a másik hátsó lengőkar. Eleve hideg volt a kocsiban, kettővel másztunk hazáig, de addigra Cilikének a bőrbaja már másodlagos probléma volt a kezdődő tüdőgyuszkó mellett. A lengőkart a nyílt utcán cseréltük le Gézával és Csikóssal, mondjuk én voltam a kibic.

A gyújtáskapcsoló is behalt. Csere? Ugyan már, gomb! Bekötöttem relével egy mikrokapcsolót. Mivel egy liftből származott, a Trabi ezután a Stop feliratú, elegáns, négyzet alakú mikrokapcsoló érintésére indult.

További innovációként kicseréltem a fecskendős ablakmosót normálisra. Ehhez vettem egy Lada ablakmosó-szivattyút, bekötöttem a kézipumpa helyére és ez is kapott egy nyomógombot a műszerfalra. Amikor először kipróbáltam, azt hittem, a vízsugár benyomja az üveget az ölembe, olyan bivaly volt a ladás cucc. Annyi víz ment egy másodperc alatt kis a spricnin, hogy a Trabi tetejét, de még a csomagtérfedelét is megmosta.

A beázás viszont nem szűnt meg, ami a villamosított ablakmosóval súlyosbítva halaszthatatlan problémává vált. Végül bedurrant az agyam. Telenyomtam a tetőt az esőcsatorna mentén vagy két-három centi vastagon szaniter szilikonnal, annak ellenére, hogy Csikós szerint penészedni fog. Hehe, majd pont ez lesz a legnagyobb bajom! Ezután már nem kellett bekészíteni egy esőkabátot fixen az anyósülésen utazónak.

Ekkorra fogyott el a Trabika ideje. Utáltam is már, levizsgáztatni sem lehetett volna, eladtam egy trabantos barátomnak, alkatrésznek. Volt rajta négy remek Goodyear téli gumi, az is ért volna valamit, de ő is továbbadta. Asszem fűrészgép lett belőle. Megérdemelte. Meg is ölhetett volna, inkább én öltem meg őt. Jogos önvédelem.

Kia Opirus

Akkoriban még nem jöttek a rémisztő hírek a kínai autókoppintásokról, nem láttam még hasonlót és nem tudtam, hogy otthoni piacra a japánok is bármit lemásolnak. Ott valahogy tesznek erre a témára.

De ez engem annyira sokkolt, hogy először nem hittem a szememnek. Mit gondoltak, ki vesz tízmillióért E-Merci-klónt? Illetve, még csak nem is klónt. Kábé annyira volt ez Merci, mint amennyire a Tescóban kapható játékautók hasonlítanak az eredetire: addig mentek a formával, hogy még éppen ne kelljen jogdíjat fizetni utána. Oldalról pedig már egy béna Buick-Oldsmobile profilt kapott, még a nyolcvanas évekből, de az összkép annyira borzalmas volt, hogy a járókelők lefagytak, amikor meglátták. Ha megálltam valahol, szörnyülködve érdeklődtek, hogy mi ez. Mintha egy debilt vittem volna sétálni, mindenki próbált udvarias lenni, de azért érdekelte őket, hogy mi a baja ennek a kocsinak, hogy ily csúf.


Forrás: Autó Magazin

Egy idő után rászoktam, hogy két sarokkal távolabb állok meg, mint ahová indultam, úgy nem kell magyarázkodni. Viszont tény, hogy az autópályán lehúzódtak előle.

Amúgy egy egészen átlagos autó volt, komfortra berendezve, közepesen gatya futóművel, jó motorral és váltóval. Mégis hihetetlenül utáltam, pláne azután, hogy megtudtam: az Opirust Amerikában teljesen normális hűtőmaszkkal árulták. És olcsón. Gondolom, azóta már a Kiánál is rájöttek, hogy Európában nincs diszkontluxus, mert a két dolog üti egymást.

Mercedes Vaneo

Bizony, a németek sem maradnak ki. A Vaneo tényleg egy gyöngyszem volt 2002-ben hétmillióért, alapáron klíma nélkül. Amúgy olyan volt, mint egy dízel teherautó, csak hangosabb. Akinek kell egy kis támpont, kábé olyan szinten vibrált és kerregett, mint egy SDi- motoros Seat Inca/VW Caddy öt évvel korábbtól. A nemzetközi bemutatóján Lővei Gergő volt ott a Motor-Pressétől, és fel is tette a kérdést, hogy mikor jön a haszongépjármű kivitel, amire a gyáriak megsértődtek.


Forrás: Autópiac

Az elképesztő zajszinten kívül a Merci minősége is lohasztó volt, a slusszkulcs szétesett, zörgött a bele, nyöszörgött az egész padkára felállva, és még sorolhatnám. A gyújtáskapcsolót olyan helyre rakták, hogy az ember a burkolatoktól nem tudta elfordítani, a középkonzol burkolata pedig nem passzolt a mögötte lévő elemhez, és vágta az ember lábszárát. A cikk elején a bevezetésben arról írtam, hogy ezzel új vevőket céloz meg a Mercedes, ami szerencsés dolog, mert aki már ült Merciben, az nyilván nem vesz meg egy ilyen hulladékot. Még egy Vito után sem.


Forrás: Autópiac

Pedig amúgy nem volt rosszul kitalálva és rettentő tágas volt, germánosan precíz ülésvariálással, de olyan szinten éreztem büntetésnek, ha be kellett indítani, hogy azt nem tudom elmondani. Mondjuk méltó utódja a dízel B-osztály, de a Vaneóhoz képest a fasorban sincs – úgy tűnik, a zseniális szendvics-szerkezet nem igazán jó a dízelmotorral. De senki sem kényszerítette őket, hogy ilyet gyártsanak.

Ligier Ambra

Ezt a kis nyomorékot egy olyan társaság próbálta importálni, akik épp importálandó márka nélkül maradtak. Csakhogy akkoriban még nem létezett itthon semmiféle szabályzás ezekre az azóta mopedautónak hívott izékre. Tartottak egy sajtótájékoztatót, ott sopánkodtak, hogy ez miért számít autónak nálunk, majd megmondták az árát.

Próbáltunk nem hangosan röhögni.

Aztán a végén ki is lehetett próbálni. Benéztem az orrába, visszanézett rám a fűnyírómotor és a burkolatlan vario-váltó, de azt mondták, hogy nem árt neki a víz. Egyébként az utastere egész jól nézett ki, legalábbis a Peugeot 106-osból átvett részegységei, de a kocsi drágább is volt a Peugeotnál. Ami 45-ös végsebességgel, hogy is mondjam, kissé túlzó.

A bátrabbak mentek vele a parkolóban, de még ott, forgalom nélkül is elég riasztó volt a sebessége. Egyre vidámabbak voltunk, a házigazdákra való tekintettel mindenki próbálta nem szarozni a helyváltoztató készüléket, ezért ha bárki bármit mondott a másiknak, az röhögött, még ha nem is volt poén. Ezért ilyen vidám a képen Dömsödi Gábor is. Meg azért, mert még nem próbált fékezni vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr681327132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.21. 07:58:09

az andoria motoros volt a borzaszto, a 243d jelu.

amugy regen renault rodeo nevre hallgatott ez a gepjarmu...

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.21. 08:05:52

a the aro range feliratosn jobbkormanyos/angolrendszamos, N a rendszam utolso betuje tehat ki lehet szamolni mikor keszult. ( regen a rendszam utolso betuje volt az evjarat, aztan 1981 ben elore kerult, pl N 385 JKI - az N betu 1993-at jeloli ) majd 2001 masodik felevtol a 3. es 4. szam mutatja a gyartasi evet, mint peldaul MV 53 GFF - 2003 masodik felev , vagy KO 06 LLK - 2006 elso felev ) ez vonatkozik az angol, skot, walesi rendszamra, de nem vonatkozik az eszek -ir re, ott negy szam harom betu es nem mutatja a gyartasi evet. ha importalsz egy kocsit japanbol akkor a gyartasi ev rendszamat kapja, nem ujat. pl 2005 ben hozol egy 1995os autot, az P kezdetu rendszamot kap

ennyit az arorol es az angol rendszamokrol :)

kicsit off lettem, bocsi

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.21. 08:11:55

jaj meg valami :) erdekesseg: 1920ban az volt a torveny, ha motorikusan volt hajtva a jarmu akkor a hatso reszere ra kellett festeni a grofsag kezdobetuit - allitolag innen ered a nemzetkozi felsegjelzes - a DVLA nal meselte egy ficko.

ha mar itt tartunk: a mai napig nem kotelezo az index az auton az egyesult kiralysagban, ha az EREDETILEG NEM VOLT FELSZERELVE. ( veteranok ) ilyenkor kezzel kell jelzest adni, megpedig ha balra kanyarodsz akkor kiteszed a kezed mint a motoron, ha jobbra, AKKOR KOROZOL A KEZEDDEL - tehat kinyulsz az ablakon es koroket rajzolsz vele a levegobe --- hat ez nekem nagyon erdekes, tovabba ha nincs lampa szerelve az autora gyarilag akkor az esti szurkulettol a hajnali pirkadatig tilos vele kozlekedni - mert sotet van ugye.

remelem ezek a dolgok nemcsak szamomra erdekessek.

es bocsi az off ert!

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.08.21. 08:12:07

Dobozos Aleko, Gazella, ARO - kijutott a jóból ! :))

inu 2009.08.21. 08:12:30

Latom nagyon nincs mirol irni...

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.21. 08:15:09

termeszetesen ugyan azzal a kezeddel nyulsz ki az ablakon, hiszen a masik oldalra nem ernel at, tehat ha csak kiteszed a kezed akkor balra ( kisivben )akarsz kanyarodni, ha kiteszed es meg korzol is vele akkor jobbra ( nagyivben )- igy erthetobb remelem ez a furcsa de logikus szabaly

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.21. 08:19:44

"A bevezetéskor elmondták, hogy azért hasonlít ennyire az akkori Ford Transithoz: mert már ők is számítógéppel terveznek, és a modern méretezési és aerodinamikai elvek szerint nekik is ezt köpte ki a gép. He?!"

ez uti az amcsik dumajat a mustang hatso hidrol!!! ( azert merevhidas mert a vasarlok azt szoktak meg )

:DDDDDDDDDDDDDDDDD

nagy orszagok, nagy kamuk!!!!!!!!!!!!

Ádán 2009.08.21. 08:26:32

@visszakettopadlogaz: Még valami erről a brit rendszámról. Az az eleje, hogy GEG, vagyis vicc. Tudom, hogy úgy kell írni, hogy gag, de mégsem írhatták rá nyíltan, hogy ez egy vicc. :)

Ádán 2009.08.21. 08:29:59

@visszakettopadlogaz: ez a kiteszed a balkezed, gondolom balkormányos autókra vonatkozik. :)

tiramiska 2009.08.21. 08:33:03

Uraim, a többi 10 csodát nem láttam. Azért, Tavria nevű szőrny is megér 1-2 szót! :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.21. 08:40:34

@Ádán: kicsit belekeveredtem a leirasba, meg mindjart ejfel van, de gondolom zagyva leirasom ellenere megertitek a lenyeget.

a gazellarol annyit hogy hasznaltak a mezogazdasagi repulosok, annak ellenere hogy nem 4x4 es volt bementek vele es ki is jottek mindenhonnan, tobbre becsultek mint a renault traffic 4x4 est. sokat evett? de lehetett hasznalni, meg a MEM-es ( mezogazdsagi es elelmiszeripari miniszterium ) korszakbol hegyekben alltak hozza a volga cuccok. ok speciel dicsertek.

magyar-magyar szótár 2009.08.21. 08:46:13

A Tavriát nem szabad kihagyni, már csak a nem olajálló gumialkatrészei és a fényre fakuló (á Maruti) hátsó lámpái miatt is. No és a magyar neve: Kis Szamara.

Életem egyik tragikus találkozása: Peugeot 406 2001-es.
GAZ -aláírom, stimmel.
Az ARO olyan volt, mint a Riga Moped, minden 66ezredik példány tökéletes, jó, svájcióraminőség.

A Dodge esete: általános amerikaiautó-cucc. És akkor vegyük ide, hogy ááámerika egységnyiteljesítményért háromszorannyi üzemanyagnak lőtt oda...

Dr. Robin Masters 2009.08.21. 08:56:30

A Vipera kilóg a sorból, szerintem az egy remek autó, csak tudni kell kezelni...nem tudom, hogy a tisztelt tesztelő mihez kezdene akkor egy Cobra-val, ami 4. fokozatban is felkaparja az aszfaltot és azon is csak dísznek van a külső burkolat.

The Good Boy 2009.08.21. 08:58:41

"Ülnék egy irodában, közgazdász lennék, vagy ügyvéd és várnám a legfrissebb Magyar Közlönyt"

Néhány irásod után azt gondolom jobban jártunk volna ezzel az opcióval:)))

The Good Boy 2009.08.21. 09:00:29

"Valahogy kievickéltem vele Dunakesziig kézifékkel"

Igen, példamutató autós újságíró...

Bocs, igérem, ma már nem csesztetlek többet::)))

szabi1983 2009.08.21. 09:21:43

Haha az ARO. Sokszor hallottam már romániában hogy az volt ám az igazi terepjáró. Igen az. Hogy a franc ette volna meg meg a gyárat is(azóta megette). Ez a szar tulajdonképpen nem volt jo semmire. Terepen szörnyü volt mindig ki kellett szálni nyakig sérban, hogy behajtogasd a szabadonfutókat de ugy se jött ki a sárból általában. A motorja egy fiat traktor motor volt egy az egyben a 60-as évekből ami úgy orditot mint a sakál. Ja és az alváza is mindig eltörött. A niva hozzá képest G merci volt.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2009.08.21. 09:26:41

Csak egy apróság leendő Trabantosoknak: mindig, minden Trabi beázik. A megoldás: fúrni kell néhány lyukat a padlólemezbe, ahol a víz távozhat. Akkor nem rohad szét és nem penészedik be a lemeztakaró rongyhalmaz.

w124 2009.08.21. 09:28:22

"sűrűn megfordult a szeriben". Ez ugye a "szerkesztőségben",szeretne lenni?Nem vagyok egy Grétsy László de az ilyet nagyon rühellem.
Egyébként király,még sok cikket a szar autókról!

Robis 2009.08.21. 09:28:53

Csak hozzátenném, hogy a Daihatsu Sirion és Terios típusok ma is léteznek. nagyon szerették ezeket az autókat, csak a magas ár okozott gondot. Akkoriban az importőrnél dolgoztam, tehát hidd el többet tudok róluk, mint Te. A cikk egyébként ritka szar volt. Mindkettő. Az egyetlen baj a két kocsival az volt, hogy nem fizettünk a cikkekért. Ezért lehúztátok őket. Az autós újságírás már csak ilyen. Ezért senki ne higgyen nekik, inkább tegyen egy próbát és döntsön a próba alapján.

Zeush 2009.08.21. 09:51:08

Kedves Papp Tibi, rég nevettem ennyi jóízűt totalcar-cikken, nagyon jó, még több ilyet!

Esetleg legjobb 10?

jujdejo 2009.08.21. 09:54:38

a jo öreg Aro, apam vett egy ujat(1996) rokon-allitolag-hozzaertö-tanacsara hogy az milyen fasza kocsi, es mivel 13 voltam akkoriban nem igaza szolhattam bele a döntesbe...hat az elsö nap gond nelkül telt, utana viszont minden inditasnal meg kellett szenvedni, mivel nem akart indulni. Az aljan tenyernyi lyukak vartak hogy valamivel befoldozzam, a gyari akksi nem fert be a helyere(anyosüles ala) ablaktörlö nem müködött, fütes-hütes egyaltalan, a fek szinte csak disznek volt, a kilincseket naponta kellett javitani amig a hatso be nem szart vegleg, mindez egy uj autoban...egyszer betört csak ugy a hatso ablak, akkor dölt meg a nagy elmelet hogy azert vettek mert ehhez lehet alkatreszt kapni(romaniaban vettük ott is hasznaltuk) hat a hatso ablakra több mint fel evet vartunk...evente 2 kardankereszt fixen elment, 2 havonta javitas...inkabb ritkan hasznaltuk
aztan 2002ben megtörtent a csoda, a kocsi egyenes uton orra borult...ezek utan meg talpra lett allitva, viszont mar tenyleg ritkan hasznalva...10 ev utan pedig el lett cserelve 1000 liter dieselre...vegülis annyit nem veszitett az arabol, ujkoraban olyan 7-8ooo marka volt, az legyen durvan 4000 euro, 10 evesen meg atszamitva 1000 eurot kapott apam erte, azota nem hallgat az okos hozzaertö rokonokra, lett egy 4x4es benzines kangoo aminek az egvilagon semmi baja, azt is ki lehet mosni slaggal, es jobban megy terepen mint az a kurva aro a 4xxxköbcentis peugeot licenszes motorral, ami megevett vagy 30 litert dieselt 100on...es nem is ment, se uton se terepen, csak ajanlani tudom:-)

citromhély (törölt) 2009.08.21. 10:03:17

vajon hány arót adtak el az angoloknak? szürkeimportban behoznék egy jobbkormányost. A vámszaki számolja már ki a honosítás költségeit. köszi

orv 2009.08.21. 10:08:44

Végre lett egy cikk a rögvalóságból merítve ,ráadásul némi élménybeszámolással!Néhány ilyen rom nagyon sokat tud felidézni az adott időszakról, és hát a múltat nem csak végképp eltörölni lehet,de feltárni is.
A mai negyvenesek 80%-a használt Trabanttal kezdte,míg meg nem halt vagy nem váltott romladára,esetleg egzotikumra /23 éves mélykék Zasztava 750,bordó bőr kárpittal,csontszínü kormánnyal/ ,és ezekről millió gyönyörű történetük -ünk van,amiket még a nyugdíjasotthonban is mesélni fogunk /ha csak nem csinál húspépet belőlünk egy záróvonalon át szemből előző izomfurgon / és persze nagy élvezettel olvassuk a mások szörnyű tapasztalatait...
Szóval jöhet még folytatás is ,van még egypár kortörténeti relikvia ,ami megér pár hasábot.

Lajbi 2009.08.21. 10:14:38

gyuloltem kivetel nelkul az osszes szoci
jargany 1 kalap szar volt mind szamomra...
pfuj.

MikroHenry 2009.08.21. 10:17:43

Hol van ilyenkor az OLTCIT?

Ádán 2009.08.21. 10:25:04

@orv: közel jársz az igazsághoz. 40 éves vagyok, és trabanttal kezdtem. Utána nem 23 éves Zastava 750 jött bordó kárpittal, hanem 22 éves Fiat 850 bordó kárpittal. :-)))

Droopy79 2009.08.21. 10:25:07

A Kia mióta japán? :-O

Бабаяга 2009.08.21. 10:45:36

Ami a lada 2110-t illeti: a magam részéről több, mint 50 ezret tettem bele a sajátomba, és amit itt a tc-n fikáznak rajta, soha nem tapasztaltam. Kényelmes öt személynek, nem csak jelképes a csomagtartója, keveset fogyaszt, simán bírja a tartós 140-s sebességet, sőt még innen is lazán gyorsul. A hőfokszabályzó pedig remekül működik, ha a külső hőmérséklet 15 fok alatt van. (Kamaszodó fiam először lelkesen ült bele a thaliaba, mert az már olyan "igazi autó", majd nem rég a VW poloba, de utána közölte, hogy egyik se különb a ladanal. Igaz, hátul mindegyik rohadt kicsi a ladahoz képest.) Ma az utódja remek alapfelszereltséggel kb. két és fél millió. Ekkora csomagtartót máshol nem adnak ilyen felszereltséggel.

Phrascarica 2009.08.21. 10:46:45

"A bevezetéskor elmondták, hogy azért hasonlít ennyire az akkori Ford Transithoz: mert már ők is számítógéppel terveznek, és a modern méretezési és aerodinamikai elvek szerint nekik is ezt köpte ki a gép. He?!"

Egyébként valóban hasonlít, a feleségemnek megmutattam a képet így a képernyőn keresztül (dobozos verzió) hogy "na milyen autó ez?"
egyből rávágta: Ford Transit :DD

msadmin 2009.08.21. 10:47:37

a trabantos esőkabáton percekig rázott a nevetés! :-)

Бабаяга 2009.08.21. 10:49:18

@orv: Zasink nekünk is volt, de egy nagyon romos példány, amiben minden csavar helyére hegesztés került. A párom szerette, én kevésbé, bár kényelmes volt, de a motor-váltó kombó pont alattam esett ki, és nem volt élmény tologatni szülés előtt két héttel.
Az első autónk egyébként egy Wartburg kombi volt, azt még ma is visszasírjuk, amikor a három gyerekkel sátorozni indulunk.

Phrascarica 2009.08.21. 10:50:51

@Бабаяга: példának okáért Fiat Linea 2.200eFt-ért sokkal nagyobb csomagtartó, jobb felszereltség, és ami szintén nem elhanyagolandó nem néznek rád szánakozva :)

Rocko- 2009.08.21. 11:03:34

haha, jó írás lett Tibi, élveztem! :)

a fikázóknak: "nagyon nincs mit írni" neked meg nagyon nincs mit olvasni.

azt meg h mi maradt ki a sorból hülyeség vázolni, ez Tibi szubjektív listája. Ő ezekkel találkozott, NEKI ez nem tetszett.

szabi1983 2009.08.21. 11:07:56

Szerintem nagyon jó a cikk. A fikázókat nem értem. Bár nekem is a Csikós a nagy kedvenc de attól még nem kell mindenki mást fikázni.

kzolika 2009.08.21. 11:11:12

@phrascarica: Biztos, hogy nem néznek rá szánakozva? Egy Lineában? Ugyanolyan szarházi autó, mint a Thalia, az Albea, stb.

2009.08.21. 11:14:22

Egyszer bereltem egy ennel egyel ujabb 1.2 automata Daihatsu Siriont de annak nem volt ennyire gagyi a belso tere, kb uj Suzuki minosegu. Legkondival gyenguska volt de varosba tokeletes.

series_one (törölt) 2009.08.21. 11:15:41

@visszakettopadlogaz:

sose.
a rodeo az renault4 alapú kis műanyagbódés gyösz volt, ezerhármasnál soha nem nagyobb motorral.
ez olyasmi cucc volt a renaultnál, mint a citroennek a kacsa alapú mehari.
ehhez képest az aro már méreteiben is sokkal nagyobb. meg ugye fém.

pet77 2009.08.21. 11:19:03

A Kia opirusznál nem értem mit hadovál a tibi kinai autómásolásról, meg holmi japánokról...

A Kia Opirusz dél-koreai!!!!!!!!!!!

Wesszájd Gábor 2009.08.21. 11:20:01

Egyik legjobb írásod Tibi, főleg az Aro-s rész!

series_one (törölt) 2009.08.21. 11:20:26

@visszakettopadlogaz:
ne zavarjon itt az eszmefuttatásod közben, hogy angliában a vezető a ami napi (kevés kivételtől eltekintve) jobb oldalt ül, szóval ha kiteszi a kezét simán, akkor jobbra fog kanyarodni, nem balra.
a többi stimmel.
:))))

series_one (törölt) 2009.08.21. 11:21:32

@Ádán:
jó, látom nem csak nekem tűnt fel.
:))))

pet77 2009.08.21. 11:25:07

Egyébként a kia-n a csúnyaságán kivül semmilyen konkrát műszaki problémát nem tudott felhozni...az, pedig, hogy egy auto csunya, még nem indokolja, hogy bekerűljőn "életem 10 legrosszabb autója " közé. A helyes cim inkább az lehetne a kia esetében:
"Az autó, amit a legjobban szégyelltem, mert sznob vagyok,és inkább veszek egy 10 éves subarut 0 ft-tal, hitelre,és bukok rajta havi 100 ezer ft-ot"

Alhazred 2009.08.21. 11:25:33

@kzolika: viszont kurvajól néz ki.

motorsport77 2009.08.21. 11:27:34

A Feró Őrbottyánban lakik.
Ja és ha valaki ki akarna dobni egy opirust szóljon, nyugodtan hozzámvághatja, nekem tetszik.

stn 2009.08.21. 11:28:59

angliában a vezető balkanyarban nem integet balra, mert ott jobboldalon van a vezetőülés...

Alhazred 2009.08.21. 11:29:11

@series_one: a lada meg... egyedi. :D

bár egy priora annyira nem lehet rossz vásár.

Invictus 2009.08.21. 11:31:36

@phrascarica: Ezt a szöveget az oroszok már a Buran űrsiklónál elsütötték. :)

Invictus 2009.08.21. 11:32:51

A trabantos reklámtoll ütős:)

papa33 2009.08.21. 11:34:46

Viper-Aleko mit tehetünk hozzá?
Anno a Samarával jól elvoltam, a 2110-est több forrás szerint elrontották, ezért nem adnék Opel árat... nem fikázom, nem sajnálom csak nem értem ki vett ilyet.

Na az a Tavria jönne már, biztosan Ferrarival hasonlítják össze. Oka?-anno csak verte volna a 126P-t. Vagy nem?

Tavria: különleges elsőfék, érdekes sebváltó, megannyi élmény... várom már.

valdez 2009.08.21. 11:35:55

Vaneo... Mi az hogy "aki ült már Mercedesben nem vesz meg egy ilyen hulladékot" Mercedes C-osztály mellé vettem, és bár valóban nem egy szint azzal, de nem is rossz kocsi, arra bőven jó amire kitalálták...a gyerekek imádják, belefér minden, 2 millát meg bőven megér használtan... Hogy ne létezett volna belőle haszongépjármű, ez nem igaz, minősíti a cikk írójának tájékozottságát. Olyat meg h. "hulladék" komoly autós újságíró nem írna egy kocsira se. Szép bérmunka, Csikós beíglrte a Vaneó lehúzást. Üdv. Nektek

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.08.21. 11:36:28

kispolszkimról írtam hasonló mókás posztot még régebben: bukowszky.blog.hu/2009/03/03/edes_kis_piros_csodabogaram_1 bár azt a kisautót nagyon szerettem. (mondjuk ma már félnék beleülni)

Myko 2009.08.21. 11:38:11

A Sirion tesztre meg a Lada tesztre még emlékszek általános iskolából. Vettük két cimborámmal az újságot és próbáltuk kiolvasni a Daihatsu nevét,erre rögtön replikázott az egyik lány az osztályból,h nekik bizony egy Dájhátszúúú Applause-juk van és hogy milyen jó.
A Ladán csak jót röhögtünk :)

pet77 2009.08.21. 11:43:32

@Myko: Meglepődtem, hogy a siriont igy lehuzza...Tényleg rossz vagy csak nem tetszett Tibinek?Elismerem, hogy ritka jellemtelen autó(a kiával együtt)de műszakilag és megbizhatóság terén nem hallottam még róla rosszat.Az ezres motor meg annyit tud amennyit,bizonyára annyit is fogyaszt...

UltimateUbul_ 2009.08.21. 11:48:02

Tibi, a Lada kurva jó ár érték viszonyú autó, a Trabit a saját szemszögéből kell nézni, többmillió! embernek jelentette az az autót, egy megkímélt 1. tulajos gépet kell venni és akkor nem öl meg, a románok szerintem a járműveikkel folyttanak titkos háborút mindenki ellen, a jenki kocsik meg épp akkora szarok mint a nemzet aki gyártja őket. És a szart már megtanulták szép csomagolásban eladni.
Azzal egyetértek hogy ezután mindenki megírhatná a 10 legjobbat, és lehetőleg olyan is legyen benne ami 10 éves kor körüli, mert nyilván a korral jobbak lettek a kocsik, szvsz a jóság is nagyon relítív, a saját kortársakkal tessék mindent összevetni és mérlegelni.

pet77 2009.08.21. 11:48:19

Kia Opirus

"Akkoriban még nem jöttek a rémisztő hírek a kínai autókoppintásokról, nem láttam még hasonlót és nem tudtam, hogy otthoni piacra a japánok is bármit lemásolnak."

A KIA Dél-Koreai!!!(sic)

The Good Boy 2009.08.21. 11:52:59

www.hasznaltauto.hu/2511051_kia_opirus_2004
www.hasznaltauto.hu/3162109_kia_opirus_2004
aki nem a szomszédnak vesz autót, annak nem lehet olyan rossz vétel, bár nekem az utólagosan beépitett cd picit illúziórombolóan hat:)

pet77 2009.08.21. 11:53:17

A KIA Dél-Koreai!!!(sic)...És akkoriban rendre mazda licenc technikát használt,melyet saját fejlesztésű borzalmas karosszériába bujtatott!

Lowtyo 2009.08.21. 11:55:56

üssetek, de az opirustól én sem hányok,
ha az a gagyi hűtőrács nem lenne, egészen vállalható lenne.

johnny66 2009.08.21. 11:56:24

@visszakettopadlogaz:
Elvileg az angol rendszámos ARO a képen 1974-es vagy 75-ös. (Ezt jelenti az utolsó "N")
(az elsö "N" '95-'96, a "P" '96-'97)

E36M3 2009.08.21. 11:57:28

"a jenki kocsik meg épp akkora szarok mint a nemzet aki gyártja őket. És a szart már megtanulták szép csomagolásban eladni."


Jobb lenne ha kicsit elgondolkoznál te "Nagyokos" ember.

pet77 2009.08.21. 11:58:29

@magyar-magyar szótár: a viper olyan messze áll a sportautó fogalmától, mint....nem is jut eszembe jó hasonlat...
A klasszikus sportautó receptet a lotus találta ki:
Kis tömeg,középmotor,pályafutómű

Haynau (Sons of Monarchy) 2009.08.21. 12:05:03

Egy trabis golyóstoll azért nekem is elkelne, már csak a feltünösködés miatt...

Nyirádon_táncoló_melákember 2009.08.21. 12:10:33

EZ MARHA JÓ VOLT, PAPP TIBI! :D
Röhögtem, köszi!

Tipo16v 2009.08.21. 12:39:12

ki hátsó lámpájáról nekem phaeton ugrik be..az orra meg jaguar
jaja kéne egy klegjobb 10 is ugy 1985-2000 között...
honorálnánk.

nick2005 2009.08.21. 12:48:11

Ez a 10-es lista azért vállalhatóbb, mint az előző kettő. Én mondjuk a Trabantot nem tenném bele, mert azért nálunk is hatalmas kultusza van, és biztos sok embernek rosszul esik itt látni a Trabit, hiszen "... annak idején az is elvitt mindenhova... ".
Én Dodge Vipert még soha nem láttam, de ha hallottam, vagy olvastam róla, akkor majdnem "hasra estem". Egyik ismerősömnek van Merci Vaneoja 1,7-es dízel, és teljesen elégedett vele.

series_one (törölt) 2009.08.21. 12:50:08

@The Good Boy:

heh, ez az ezüst itt van az utca elején.
mindig csodálom, milyen csúnya az eleje. a többi rész az olyan semmilyen, de az elejét nagyon elrajzolták.
kicsit sokat nézegették a jaguar s-typeot, a mercedes w210 meg talán még a lancia thesist is, aztán nem sikerült ebből a háromból valami értékelhetőt kihozni.
talán szerencsésebb lett volna, ha nem akarnak ennyire műprémium orrot faragni az autóra.

freddy_m · http://feri.szikla.hu 2009.08.21. 12:55:09

@visszakettopadlogaz: Nos konkretean 1983 augusztus 1-tol van elol az evjaratot jelzo betu. Csak pontosan ha mar...

tudos77 2009.08.21. 12:57:03

Gratulálok a cikkhez!
A három közül ez volt a legjobb, legszakszerűbb írás. Van benne japán, koreai, német és amerikai és még egy Merciről is mertél rosszat írni!Egy kicsit ugyan túl soknak érzem benne a KGST gépeket (azokról úgyis tudja mindenki, hogy borzasztóak voltak), de így is nagyon tetszett!
Suzuki-Marutit és Daewoo Tico-t nem próbáltál? Szerintem simán beférnének:-)

Vargnatt 2009.08.21. 13:31:05

A Trabit én sem tudom, minek kellett beletenni, egy ezeréves agyonhasznált példánnyal persze, hogy szív az ember, de ez szerintem minden korabeli használtautóra igaz, ráadásul még csak nem is tesztautó volt.

És még ha úgy vesszük, rendes is volt tőle, hogy csak a kapuban szállt el a féke, nem tényleg 90-nél, akkor aztán keresztet vethettél volna, és csókolom...

A miénkben mikor elment az egyik gyertya, azt nem sokkal indulás után jelezte is, így a következő körforgalomnál rögtön vissza is tudtam fordulni, nem kellett 30-al visszazötyögni istentudja honnan. Lehet, hogy nem véletlen, hogy az esetleges meghibásodásai nem a legrosszabbkor jönnek elő? Másnak mi a tapasztalata Trabi téren?

Azért az a reklámtoll überkirály, a szlogent meg szerintem rámatricázom a hátsó lökhárítóra, nagyon üt! :)

Az Aro, az Aleko, a 2110 nekem mindig tetszettek valamiért, valószínűleg mert még nem vezettem egyiket sem...

A Sirionnak szerintem kifejezetten ötletes formája volt akkoriban, nekem nagyon bejött megjelenésekor. Sőt, az Opirus sem vészes, legalábbis sehol nincs az újabb kori SsangYong-okhoz, no meg a kínai förmedvényekhez képest ;)

A Vipert is mindig kívántam, de már annyira mindenhol azt hallani róla, hogy életveszély, hogy már én is félnék tőle. Azért még jól néz ki, meg a hangja is okés.

szabi1983 2009.08.21. 13:33:15

@tudos77: Nem értem miért kell egy kalap alá venni a keleti blokk autóit. A décsiám egy szar volt az Aro szintén. A skodri meg hát elég nevetséges egy konstrukció volt. Hütésel allandó gond volt, lassu volt és olyan nevetségesen bologatott. De ott volt az 1200-az Zsiga. Na az kifejezetten kellemes autó volt. Azt ujra megvenném.

Dimenzio 2009.08.21. 13:38:40

Gratulálok a cikkhez én is, ahogyan néhányan már előttem. Hasonló cikkek olvasásakor hasít belém a felismerés, mi is a baj szegény Magyarországgal, mindig a politikusoknak nevezett "förmedvényekre" fogjuk, pedig ha Tibor 15 éve szakújságíró, akkor mondhatjuk, hogy szinte nincs az országban egy ember a neki megfelelő helyen. :(
Rendben lenne a dolog, ha egy magán "blogon" olvasnám ezt a stílust és a szerző elmondaná magárol, hogy "bocsika skacok, de a negyedik próbálkozás után (levelezőn) feladtam a hetedik osztály elvégzését az általánosban." DE.... Tibor büszkén hivalkodik a hosszú szakmai múltjával ugye... Hiszen író ember lenne, aki cikkeivel nevel és megvilágosít, sőt szórakoztat. Mondjuk ez a stílus Fekete Pákónál még mosolyra késztet. Bár ha Tibor egy osztályba sorolja magát vele, akkor rendben lenne, csak ne írjon. Tudom, jön az ellenvetés, nem kötelező olvasni, de gondolom olvassák néhányan, így már felelősség féléről is beszéhetünk írástudó "nagyjaink" esetében ("Tibor és társai")
A legszebb pillanatok kiragadva:

*tökig leengedtem.. / ..megszívtam.. / megfordult a szeribe.. / a kocsi segge.. / is szarozta.. / fogható trágyadombot.. / búgott, mint az állat.. / elkezdett púposkodni.. / kezdődő tüdőgyuszkó.. / járókelők lefagytak.. / próbálta nem szarozni../

utóirat: nem szeretnék ítéletet mondani Tiborról, hiszen ő csak nem a neki megfelelő helyen van, de munkaadójával kapcsolatban lenne pár szavam...

szabi1983 2009.08.21. 13:39:06

A trabantot tényleg nem kellett volna bántani. Bár nekem soha nem volt de azért nem hiszem, hogy a 60-as évek technikáját relevánsan lehet értékelni 40 évvel később meglehetősen lepukkant állapotban.

davidson (törölt) 2009.08.21. 13:41:49

Trabant 601---> mennyél már inkább dolgozni,de az autós újságírást hanyagoljad ;)

gnme 2009.08.21. 13:48:26

Tibi .. a Tihanyi Tamás látott már mostanában?

Rajtad van a rontás.

:)

davidson (törölt) 2009.08.21. 13:49:29

te fogyatékos papp tibi,egy műszakilag agyonhasznált trabantról mondod azt hogy a trabant 601 általában SZAR???

téged ki enged írni??????????????????

tudos77 2009.08.21. 13:49:49

@szabi1983: az 1200-est én egyébként mindig egy külföldön gyártatott olasz autónak tartottam, tényleg nem volt rossz gép. A Lada autói a Samaráig bezárólag a maguk korának válallható autói voltak (nem kis olasz besegítéssel). De ugye ebben a cikkben nem ezekről van szó, a 2110-en már a maga korában is sokat szörnyűlködtünk, nagyjából ezzel a modellel kezdődött a Lada hanyatlása, tökéletesen a helyén van a negatív top 10-ben.
Szerintem.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.21. 13:52:37

egy oltcit az nagyon hiányzik innen.

szabi1983 2009.08.21. 13:56:11

@Gyurma73: Jé az Oltcit az kemény volt. Pörgös kis motor ami ugye 10000 km után ugy vert mintha ki akart volna szabadulni a kaszniból. Viszont egeszen modern kényelmes autó lett volna, ha nem lett volna román.

szabi1983 2009.08.21. 13:57:26

Ismerőseim sokat szivtak az Oltcit hatso torzios rugójával amiből szinte lehetetlen volt hasznalhatót kifogni az alkatrészpiacon.

Góré 2009.08.21. 14:10:28

Záporjózsi, az smafu?

ciel 2009.08.21. 14:17:36

@davidson: Hol irja azt, hogy ALTALABAN? Idezned?

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 14:20:55

@szabi1983: "De ott volt az 1200-az Zsiga. Na az kifejezetten kellemes autó volt. Azt ujra megvenném."

És mi akadályoz meg benne, hogy megvedd?

Mortal Vombat 2009.08.21. 14:25:57

Szerintem jó cikk,én sokat nevettem. Mindig rájövök,mennyire szórakoztatóbb használt,régi kocsikról olvasni,mint (n+1). középkategóriás szuperdízelekről.

NYISZI 2009.08.21. 14:42:25

Kb 15 éve volt egy 1.6-os alekonk.Semmi baj nem volt vele.Aztán van egy kőműves vállalkozó ismerősöm,aki a mai napig csak GAZ autókkal dolgozik.Esküszik rájuk.Mi véletlen Lada 110-es ismerősöm is van,kb 8 éve van náluk az autó,ás imádják.Van nekeik még egy 2-3 éves Vectrájuk is amit szintén imádnak.Gondolom nem lehet annyira rossz ez a Lada...Olvashatunk bármilyen autós újságot,weboldalt,a tesztelésre fogott példányok szinte mind csúcs dízelek csúcs felszereltséggel.Viszont az ország 95%-a alap fapaddal jár max klímával.Meg az sem utolsó szempont,hogy ezen tulajok használni,munkába járásra veszik az autóikat,nem a magas nyomaték élvezése közbeni "puha prémium"műanyagok tapogatására.

Rocko- 2009.08.21. 14:45:54

@Dimenzio: "Rendben lenne a dolog, ha egy magán "blogon" olvasnám ezt a stílust"
ott olvasod. ez egy blog, amit a TC újságírói írnak. a TC eggyel odébb van.

@davidson: "te fogyatékos papp tibi,egy műszakilag agyonhasznált trabantról mondod azt hogy a trabant 601 általában SZAR???"
sehol nem állított ilyet. nem azt írta, ha a világ 10 legrosszabb járműve, hanem az ő pályafutásának 10 legrosszabb műve. nem értem miért olyan kurva nehéz értelmezni a mondatokat
"téged ki enged írni??????????????????"
aki téged is.

@Gyurma73: miért, tudod h Tibi találkozot vele és rossznak találta?

Rocko- 2009.08.21. 14:47:45

@Rocko-: *találkozott

UltimateUbul_ 2009.08.21. 14:50:25

@Il mio nome è Nessuno:
Gyártják újonnan jóember?! Én is marha szívesen vennék Golf1-est meg merci 124-est, csak azok már nem autók amik kint rohangálnak. Tudod csak az új autó az autó. Más kérdés hogy manapság ki a fene gyárt még autónak nevezhető valamit. tudom, persze a béjjemvéé. Anyátok!

Tsakazertish 2009.08.21. 14:54:12

@Dimenzio: Légyszíves mutass már egy "tökételes" cikket, amit te írtál...

Bambano 2009.08.21. 15:14:01

Lehet, hogy nem emlékszem jól, de a többiek mintha a 10 legrosszabb *ŧeszt*autóról írtak volna...

Dimenzio 2009.08.21. 15:20:42

@Tsakazertish: Miért is kellene mutatnom? Tibor cikkéről van szó (aki büszke 15 éves újságírói múltjára) Nem is a cikk tartalmi értékét kritizáltam, az olyan amilyen, de a stílusa ne haragudj, nem méltó egy írástudó emberhez...(már ha ő oda sorolja magát) Persze lehet, hogy én tévesztek pályát és ez a stílus az elfogadott a mai magyar publicisztikában, de akkor én kérek elnézést. Így rendben van a dolog neked?

Bambano 2009.08.21. 15:30:43

A cikk egyébként jó. Lehet, publicisztikának nem menne el, de ez egy blog, ami mégiscsak valamiféle magánterület, mégha a szerzők ismertsége és munkahelye miatt ezzel kapcsolatban kételyek merülhetnek fel.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 15:42:14

@UltimateUbul_: "Gyártják újonnan jóember?!"

Minek belôle új, ha olyan szuper és tartós? Vót benne anyag, nem? :)

"Más kérdés hogy manapság ki a fene gyárt még autónak nevezhető valamit. tudom, persze a béjjemvéé. Anyátok!"

Szerintem meg a te anyádat, te faszparaszt.

RealJackal 2009.08.21. 16:05:27

A Trabantos részhez: mivel én fiatalabb generáció tagja vagyok, ezért nekem már a poló motoros 1100 as volt, na az volt az igazi szar autó. 80-nál először fel akart szállni az útról, ha belementél egy nyomvájúba meg breakelni kezdett jobbra balra, a kormányt a középálláshoz 30 fokkal jobbra kellett fordítani, akkor ment egyenesen. Egyszer kihúztam a kulccsal a zárat az ajtóból soha többé nem tudtam visszatenni. Nem úgy a tanksapkát, ami meg zárt állapotban megroppant, ezután körbe-körbe forgott, ami igen vicces amikor a benzinkúton akarsz éppen tankolni. Vettem rá egy után gyártottat kb 800 forintért, ehhez adtak két facsavart amit BELE KELLETT CSAVAROZNI A FUNÉRBA:D. A benzinszint jelzője teljesen rapszodikusan pislogott, volt mikor menet közben nem le hanem felfele lépkedtek a kis ledecskék rajta (figyelitek? ledes benzinszint jelző, őrületes innováció nem?). A csomagtartó ajtaját izom módon kellett lecsapni hogy záródjon, nem különben az oldalajtókat. Aztán produkált olyat hogy ha olyan kedve volt, nem indult be. Akksi ki, zsír új akksi be, semmi változás. Másnap az előzővel is indult. Ahol volt rajta fém, ott rohadt (pl. lámpakeretek elöl). Motorikusan jó lett volna (ment, keveset fogyasztott), csak a fékje volt pocsék, meg a hozzá adott váltó. Egyrészt négy fokozat, az első kettőben ordított, harmadikban meg rém gyenge volt, aztán nem mindig akart a helyére menni. A hátramenet akkorát roppant mint ha valaki a gerincét törte volna ki. Az ülés kényelmetlen volt, és ha hátra toltad nem akadt meg végállásban ezért menet közben ha olyan kedve volt, megindult előre, az övfeszítő folyton akadozott. Annyira utálta mindenki hogy 10 év alatt 25.000 km-t mentünk vele- után adtuk el. Sosem fogom visszasírni.

MisterV8 2009.08.21. 16:07:34

@Dr. Robin Masters:

Teljesen igazad van ,a Viper egy remek vas,teljesen kilóg a sorból!
Igazi vérbeli Muscle car,A v10-es moci nem hi-tech,de ez miatt megbizhatóbb is,nyers erő ,hatalmas nyomaték trükkök nélkül,Ámerikai feeling!
Persze izlések és pofonok!

Dimenzio 2009.08.21. 16:07:54

@Bambano: Rendben, elfogadom az álláspontodat. Ez az egyén szabadsága ;) Arra próbálok rámutatni, hogy vétek valakinek kérkedni újságírói múlttal, ha egy útszéli beszélgetés stílusában ír. Ilyen felhanggal én többet várok, példamutatást talán... Lehet, hogy idealista vagyok (vagy idejétmúlt :)))) Persze legtöbb szakmában sajnos ez a trend, szóval Tibor stílusában: hiába is verem a nyálam... ;) A nagy Gondolkodó után szabadon, ez egy elkúrt ország? :)))

E36M3 2009.08.21. 16:08:01

Eddig ez a nyomorék Ubulfos 2 véleményt írt ide . Mindkettő egy gyenge, unszimpatikus hozzászólás volt. Tipikus emberke...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.21. 16:08:16

@Rocko-: azt hittem egy autós újságíró minden autóval találkozott ami itthon kapható volt.
A Trabant már a 70 es években is egy szar volt.

RealJackal 2009.08.21. 16:12:57

A cikkhez annyit, hogy szerintem is jó, ez egy magánvélemény, bár néhány vulgáris részt ki lehetett volna hagyni, de így legalább a reakciók egy részét át lehet majd másolni az év végi gyűlölet leveles cikkbe:D

csiky944 2009.08.21. 16:16:38

@MisterV8: mentél is vele vagy csak beszélsz róla?

csiky944 2009.08.21. 16:20:40

@RealJackal: és ez egy új autó volt vagy egy 20éves lerúgott izé? mert sztem nem mindegy

valdez 2009.08.21. 16:21:09

Az index újságíró többnyire fikázásból élnek, hacsak nem mti hírt kopipésztelnek. A fikázás meg kell a népnek, addig se a saját nyomorukon töprengenek. Ha szakemberként fikáz valaki egy autót, tegye azt szakmailag, ha meg blogon magánemberként, az meg kit érdekel, viszont az index főcímoldalán van a link, így megtévesztő volt. Nekem legalábbis. Bocs, h. elolvastam :)

papptibi 2009.08.21. 16:23:31

Sziasztok, gyorsan végigfutva a kommenteket, csak néhány alapvetés.
Tudom, hogy a Kia koreai. A koppintás ténye zavart, a két említett nemzetet példaként hoztam fel, mert akkoriban még nem volt ismerős az a jelenség. Az pedig lényegtelen, hogy Jaguar-e vagy Merci, ezen nem érdemes vitázni, bennem az első generációs pápaszemet idézte fel. Ha hunyorgok, van benne egy kis Jag is, legyen...Kár volt ezért a típusért, amúgy a műszaki tartalma bőven tudta az elvárhatót, de ezt írom is. Mégis, hadd ne szeressem. Meghagyom Lowtyónak:)
A Trabantról csak annyit davidson, hogy itt a konkrét példányról volt szó, nem általában a 3 millió Trabiról, amúgy zseniális kis gép lett volna. Lyukat én már nem furkáltam bele, ahogy javasolta valaki, volt az rajta elég...
A hiányzó autók azért nincsenek itt, mert nem találkoztam velük, így például az Oltcit, Tavria kimaradt az életemből. Amilyen ütemben pusztulnak, ez valószínűleg így is marad. Ha mégsem, megírom, ígérem. Érdekes módon a Tico nem viselt meg annyira, de láttam egyszer egyet rendesen összetörve, lehet, aki benne ült, az nem így vélekedik róla.
Még egy dolgot elmondanék. Akkoriban ezeket az autókat új kocsiként kellett vizsgálnunk. Így például valaki írta, hogy kétmillióért remek egy használt Vaneo. Valóban, szerintem nem sokat romlott az állaga új korához képest. Csak akkoriban kettő hasonló méretű, csendesebb dobozos izét vettél az árából, ami semmivel sem volt rosszabb minőségű, mint a zörgő, nyöszörgő, szétesős tesztautó. A megjelenésekor pedig határozottan tagadták, hogy lesz belőle haszonjármű, ez inkább érdekesség, mint bűn. Elvégre még a Civic VTi-ből is volt.
Ami a Daihatsukat és a lepénzelést illeti, ők sem pénzeltek le, ahogy mások sem. Igazából még azt sem tudtuk, hogy ki hirdet az újságban, csak amikor kinyomtatták. A hirdetésszervezők meg nem tudták, hogy mit írunk, és jöttek zokogva. Így szép ez, nekem csöppet sem tetszett(az akkori) típus. Érdekes viszont, hogy a mostani Sirion tök jó, mentem vele. (Igaz, Subaru emblémával, de ők sem pénzeltek le) Ez az egyik tényező, a másik meg az, hogy ma szinte forintra ugyanannyiba kerül, mint 1999-ben. Azért más arányok ezek. A mai Teriost nem ismerem, akár a világ legjobb autója is lehetne attól még, hogy milyen volt az elődje 10 éve, nem?

Zeush 2009.08.21. 16:33:49

@papptibi: Esetleg várható "Pályafutásom tíz legjobb autója" is?

ezen cikked miatt kis híján az állásom is veszélybe került, cégnél próbáltam volna csendben netezni, de ekkora poénok mellett ez nem volt kivitelezhető :))

valdez 2009.08.21. 16:34:27

@papptibi:
Tibi ! Részemről semmi gond, h. Neked nem tetszik a Vaneo. Elhiszem , h. az a példány amit vezettél dörzsölte a lábad, meg nyiszogott, az enyém nem csinál ilyet -zajos ezt elismerem, de nem ez a lényeg, hanem az erős hatásvadász túlzásaid, miszerint mercis nem ülne bele, meg "hulladék" meg stb...Érdekes, Németországban a mai napig futnak taxiként a Vaneok annyira szarok. Mindegy.
Tény h. drága volt, tény h. emiatt megbukott, le is vették hamar gyártásból , de akkor ezeket kéne leírni, a jelzőket meg meghagyni otthonra, már csak azért is, mert így megbánthatsz esetleg vkit, akit amúgy nem szeretnél megbántani.

Rocko- 2009.08.21. 16:34:39

@Gyurma73: hát, hinni a templomban kell. most fel lehetne sorolni a világ összes autóját (és akkor motorváltozatokról nem beszélünk), így is, sztem a teljes TC szerkesztőség csak minimális %-át próbálta ki. nos, ezt számon kérni...
a Trabantról: ültem az elmúlt fél évben 3 félében (2T, 4T, Tramp), egyikre se modnanám h fos. pedig volt ami sajnos elhanyagolva volt. mégse tudnám azt mondani, h bármelyik is fos lett volna, pusztán más gondolkodásmódot kíván.

@valdez: "viszont az index főcímoldalán van a link, így megtévesztő volt."
az index főoldalán van ezer másik dolog, rkelámok és egyéb blogok, azokat nem kéred számon papptibin? esetleg egy kis impotenciát és azt h nem láttad a tüzijátékot?
ez itt a Belsőség, nem a TC, tessék már megérteni. azt hogy ki hova hogyan linkeli, azt marhára nem az adott írás íróaj dönti el.

valdez 2009.08.21. 16:37:21

@Rocko-: Köszi, megértettem. Nyugi!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.21. 16:39:26

@Rocko-:
azért az oltcit itthon is kapható volt,igaz nem túl sokat adtak el belőle de akkoriban túl sokféle autót még nem lehetett kapni úgyhogy reális eséje volt annak hogy találkozott vele.

RealJackal 2009.08.21. 16:39:26

Csiky: újonan vette a nagyapám, kb 15.000 kmvel adta oda, én raktam még bele 10.000 et mikor útilaput kötöttünk a kerekére. Tipikus nyugdíjas autó volt, a vevők álma, leszámítva azt, hogy alapból egy szar autó volt:D

papptibi 2009.08.21. 16:40:21

@MisterV8: Tegyük hozzá, ez a Viper egy erősen korai darabnak számított már akkor is, azért gyanús, hogy egy kicsit szét is volt ütve. És ha egy ilyennek nincs rendesen beállítva a futóművel az nem ugyanaz, mint egy 60 lóerős kocsinál. Hátha egyszer még kipróbálok egy rendesebbet, és megváltozik a véleményem róla. Ahogy Jeremy Clarksonnak is.

UltimateUbul_ 2009.08.21. 16:41:53

@Il mio nome è Nessuno:
STFU te kiégett korcs román, nénikéd kérdezett?! hadd ne kezdjünk kurvaanyázni már megint a hülye fejed miatt...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.21. 16:45:33

@Gyurma73:aztán olvasom hogy mégis kimaradt életéből ez a csúcstechnika:-))

UltimateUbul_ 2009.08.21. 16:45:55

@RealJackal:
beleestél egy remek roncsá leélt darabba ezt még tetézte az összes NDK-s járgányra manapság jellemző alkatrész hiány az utángyáriak fos minőségével spékelve. Komolyan, igazi vadászélményt jelent már egy egyszerű motor karbantartása is az NDK-ból annyira nincs semmi hozzá. És annak a kocsinak a hajtáslánca szinte kinyírhatatlan, olyan régi VW-nes.

papptibi 2009.08.21. 16:46:59

@valdez: Igazából ez nem egy cikk a TC-n, hanem az én véleményem. Mondjuk, én például szeretem a bakancs Micrát, ami objektíve egy kis vacak folt az aszfalton. Te meg mondjuk nem szereted, ezért még nem fogok haragudni rád. Te se haragudj rám. Egyébként a Vaneo esetében sem lett volna sok gond, ha van minőség, zajszigetelés, továbbá nincs ennyire elgaloppozva az ára. Ha pedig nem üti meg a széria minőségét a tesztautó, arról nem tehetek, én csak ebből tudok kiindulni.

Zeush: "cikked miatt kis híján az állásom is veszélybe került"
Ezek után megfontolom. Egyébként az, hogy melyik tíz volt a legjobb sokkal, de sokkal nehezebb kérdés.

UltimateUbul_ 2009.08.21. 16:48:00

@E36M3:
Jajj még egy cigó bééjjemvés? Hű példája az elfajzott táboruknak, lehet találgatni, hogy miért rühellik itt őket a lehúzott márkájukkal együtt.

RealJackal 2009.08.21. 16:52:02

UltimateUbul: nem, nagyapám vette újonan. 25.000 kmvel adtuk el, az hogy lehetett leélt?:D A motorja jó volt, nem is írtam az ellenkezőjét, csak minden más volt szar. Jah, a fűtést kihagytam az volt a legrosszabb. Vagy ontotta a hőt, vagy jeges fuvallatot tudott fújni, a kapcsolók úgy szorultak (ha emlékeztek még, egy ilyen kiakasztós csúszka volt a levegő szabályozás) hogy vagy az egyik végébe lehetett állítani vagy a másikba, mert akkora erővel kellett kiemelni hogy csak na.... Ezen kívül simán kijöttek a légfúvók a helyükről és itt most nem arra gondolok hogy gyárilag lehetett forgatni őket:D

h_mate 2009.08.21. 16:54:22

"Asszem fűrészgép lett belőle. Megérdemelte. Meg is ölhetett volna, inkább én öltem meg őt. Jogos önvédelem.
"

:D

zippofcy6 2009.08.21. 16:55:27

Hogy mennyi elvakult fanatikus autóbuzi van ...

Nem lehet megírni mennyire fos a Viper, a Vaneo, a Trabant mert jönnek a habzó szájú musclecar-, merci-, kartonpapírhívők és elvakultan állítják hogy az igenis jó, csak az újságíró a hülye.

De hát mit lehet ezen csodálkozni egy olyan országban ahol a nemzetáruló pártoknak (MSZP, SZDSZ) is fix szavazóbázisa van :P

E36M3 2009.08.21. 16:56:28

Ubulkám


Kis szerencsétlen majom. Attól még hogy te egész életed alatt nem tudnál kifizetni egy új BMW árát nem kéne fikáznod ezt a márkát kis majmom. Nagyon gyenge és szánalmas itt a monitorod elött a "beszéded" kicsit mosd meg a szádat. Csak itt megy a csúnyabeszéd? Élőben nem mi? Vigyázz azért a kijelentéseidre mert élőben véletlenül fejbelőnének a fajtád és a trágár beszéded miatt. Jah ,hogy te csak itt tudsz káromkodni és szitkozódni?

UltimateUbul_ 2009.08.21. 16:57:49

@Il mio nome è Nessuno:
Különben megjegyezném topikon kívül, hogy olyan cégtől ahol képesek ilyen keletről szalajtott untermanns szarháziakat akár csak portai pozícióba engedni(mint pl téged) onnan egy 8-as anya se kéne, nemhogy autó, minősíted az egész céget ahol erőlködtök. De nem valszínű ahogy kinéz, egyáltalán német kocsim lesz még egy ezután, 10 évesnél öregebbet már oroszrulett itt venni, annál fiatalabbat meg nem találsz amire ráfoghatnám hogy németesen van összerakva. Hacsak el nem korcsosultak azok a hülyék is a számolatlanul beengedett söpredéktől... Csak japán beszállítós márka jöhet szóba eztán, asszem Mazda szama lesz a következő gép.

Бабаяга 2009.08.21. 16:58:27

@phrascarica: plusz az egyéb járulékok, így a vége alapfelszereltséggel, ami nem sok: 3 029 000 forint.
Mit pedig a lenézést illeti: én szánom azokat, akik a kocsi márkája alapján ítélnek meg. Sőt, egyáltalán nem szorulok rá, hogy az egomat egy vacak használati cikk növelje.

UltimateUbul_ 2009.08.21. 16:59:21

@E36M3:
Gratulálok a bankszámládnak cigó, attol még egy tömény trágya maradsz... Arany max nőket tesz szebbé pubikám. Néha még azokat se.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.21. 16:59:32

Amúgy egy kérdés A BMW Z3 kupét be lehet hozni teherautóként?
mert a két ülés mögött egy hálóval elválasztott csomagtartó van,3 ajtós stb.
mert sok hasonló felépítésű autót lehet.Pl 3 ajtós Citroen C4,Saxo,C2,Corva Van stb.www.hasznaltauto.hu/3061843_bmw_z3_1998

UltimateUbul_ 2009.08.21. 17:02:45

@RealJackal:
Jó, a részletgondokat beismerem, tényleg egy trehány gané az egész, olyan szocialista halálsikoly. A szomszéddal egyszer elmentem, azt az élményt nem kérem mégegyszer, akkor örültem hogy 2.-nak lótifutira nem olyat vettem. Abban 80-nál már ordítva se beszélgetsz, ebben meg még alhatsz is. Füldugó nélkül...

hsprod 2009.08.21. 17:06:00

hát ez nem igaz. amikor elkezdtem olvasni már egy kicsit kellett pisilnem, aztán miután rázkódtam a röhögéstől a végére már majdnem megtörtént a dolog, de nem bírtam itthagyni a cikket...

ergerberger 2009.08.21. 17:16:14

Trabantos tollon a felirat megvolt?

"Perfektion hat einen Namen: Trabant"

A tökéletességnek egy neve van: Trabant

MisterV8 2009.08.21. 17:16:34

@csiky944:

Közel 10 éve vagyok megfertőzve a v8-as feelingel,oszlopos tagja vagyok az ACCH-nak,jelenleg van egy 67 -es és egy 79-es vasam,szóval nem a levegőbe beszélek!
Klubtársaim által vittek Viper-ral is,hatalmas party!

vallerGPS 2009.08.21. 17:20:01

Akinek sérti az önérzetét, hogy a Trabantról rosszat mer írni valaki, az olvasssal egy a címet:

"Pályafutásom tíz legrosszabb autója"

Értitek? Nem a "Világ tíz legrosszabb autója", hanem a tíz legszarabb amihez "szerencséje volt".

MisterV8 2009.08.21. 17:22:26

@papptibi:

Igen,tény és azt elismerem,hogy az Amcsi vasaknak a futóműve nem éppen világbajnok,ezt tapasztalatból tudom!
Pl 2 Camaro között is hatalmas különbség volt,pedig ugyanaz az évjárat,ugyanaz a motor,mégis más volt!
üdv

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2009.08.21. 17:23:26

Engem érdekelne a Lada belső teréről készült fotójánál, hogy hogy a nyavalyában is van az ottan, mármint a hátsó ülések variálhatósága, vagy mi a túró, mert nagyon nem tudom kivenni.

És egy helyesírásellenőrzést bitte végigküldeni a poszton, mert a "kellet" meg "1979-as" stb. eléggé zavarnak.

Köszönöm.

RealJackal 2009.08.21. 17:26:27

UltimateUbul: ráadásul első autóm volt,szóval nem volt összehasonlítási alapom:D Mondjuk én a 3mas golfot is utáltam, pedig amikor az volt a családnak, akkor az volt az év autója:D, de az ehhez képest ég és föld (nyilván a golf javára).

ergerberger 2009.08.21. 17:27:54

@bonifac: van olyan szó, hogy "kellet", csak nem azt jelenti. Szóval a helyesírás-ellenőrző mellé agy is kell.

valdez 2009.08.21. 17:33:55

@papptibi:
Tibi! Szó sincs haragról, ha így, tárgyilagosan írtál volna véleményt a "cikkben" is (elnézést, lassan fogtam fel, h. nem cikk) egy szavam nem lett volna.
Az árhoz még egy apróság: Magam sem adtam volna érte annyit, amennyibe újonnan került, de ha megnézed, h. ESP,automata váltó, automata klíma, 4 tárcsafék, extra biztonság, stb.. közül több még csak rendelhető sem volt az akkori kortásaihoz: berlingó,kangoo), amiknél 2x drágább volt, akkor valamennyire érthető a magas ár, még ha a mértéke nem is indokolt, mivel a névhez mérhető presztizs tényleg távol áll tőle, ezért aztán meg is bukott , ez tény...
üdv.v.

2108face 2009.08.21. 18:10:34

szegény 110-es ladát mindenki kipellengérezi. a rossz tapadás/fék okozója az orosz gumi, sokkal kevésbé a futómű. Samara futómű van alatta, amiről az ADAC ezt írta anno: megfelelő útfekvés, kielégítő fékek, problémamentes kanyarvétel - alig van terhelésváltási reakció -, enyetlen úttesten iránytartó. Autópiac 91: nagyon jók az autó menettulajdonságai. A jó gumiknak, futóműnek és az első-hátsó tengelyre eső súly elosztásának köszönhetően normál körülmények között hibátlan a teljesítmény talajra juttatása.
Na akkor mi az igazság?:DDDD

Wesszájd Gábor 2009.08.21. 18:16:15

@bonifac: Hivatalosan nem lehajthatóak az ülései, csak a könyöklőnél van egy "síátjáró". De állítólag pár csavar eltávolítása után máris "lehajtható", vagy inkább kivehető az ülés :)

Rocko- 2009.08.21. 18:36:17

@Gyurma73: meglehet. de az is, h nem tartotta olyan vészesnek. mondjuk a fent említett Trabi után.

Juhdzsin 2009.08.21. 18:37:02

Jó kis cikk, a trabantos rész tetszett a legjobban... (Meglepődtem, hogy mennyi autó-motoros cikkedet olvastam, van egy tele szekrény AM a pincében...)

bango skank 2009.08.21. 18:41:24

nem rossz, de a Trabant külön kategória, eleve 79-es, és az NDK-ban nem volt jobbra pénz. Ahhoz képest az enyém még mindig gond nélkül megy.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 18:56:25

@2108face: Az ADAC sosem írt ilyen baromságokat:
www.adac.de/Tests/Autotest/TETDaten/Autotest/AT0368_Lada_110_15_Li.pdf

Azt viszont megemlítik, hogy milyen ócska a kidolgozása, mennyire szar a kanyarokban, mennyire pontatlan a kormány, mennyire nehézkes a váltó, és hogy még egy ABSt sem bírtak beleizzadni a vészfékezéskor imbolygó fékrendszerbe.

UltimateUbul_ 2009.08.21. 18:57:17

@RealJackal:
És akkor most mid van? csak hogy tanuljak a más kárából? ;)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 19:09:42

@UltimateUbul_: Engem senki nem szalajtott keletrôl, ezt kurvára elbasztad. El is süllyednék szégyenemben, ha olyan putris prosztó faszparaszt idióta honfitársaim lennének, mint te.

RealJackal 2009.08.21. 19:16:35

UltimateUbul: Egy Toyota Carina Wagon E-m:D Van ennek is van baja, de 291.000 km van benne és pl minden elektromos kütyü működik, nem húzza a belét stb. A legnagyobb baja, hogy rohad egy két helyen, de melyik 11 éves japán nem rohad amelyik az utcán állt és nem garázsban?:D

nepitelet.hu/autok/toyota/carina_e_1992/a_csaladapak_leghusegesebb_tarsa/

Annyit még a toyglihoz, hogy volt német francia, ndk-s autónk, most jelenleg van 3 japán (azóta a Mazdából is Toyota lett, szóval most kettő van, meg egy Nissan).

Akinek fontos a megbízhatóság (pl: sokat jár vele az országban) annak a japán a legjobb.

Én személy szerint nem ezt vettem volna magamnak, de hát örökség ugye:D

hamika 2009.08.21. 19:35:14

@zippofcy6:

De hát mit lehet ezen csodálkozni egy olyan országban ahol a nemzetáruló pártoknak (MSZP, SZDSZ) is fix szavazóbázisa van :P

LOL :)

UltimateUbul_ 2009.08.21. 19:44:48

@RealJackal:
Na nálatok az igazság, a Bushido! A korrózió a környezetet rettentően romboló elektrogalvanizálás hiányának tudható be, és 11 évesen elfér egy kis rozsda. Nekem franciám nem volt, és az fix h nem is lesz, a higed kiver az egész egyetemes hülyeségüktől, kényelmesnek meg kényelmes sokminden más is. Német meg asszem először és utoljára, visszatérek a jól bevált japán nyugalomhoz. Jahh és a Samarával se volt oylan h megállt volna az 50000 km alatt. Csak pár idegesítő szarság. Fesszab. de azt lehet kipattintva cserélni (nem ám generátort szétszedve, hülye faszláma fritzek) egyszer belefagyott a jómagyar benzin a karbiba 3 heti állás után 20 perc alatt kipucol aztán indít. Meg ilyenek. Hűséges Natasha volt. Előtte Micu Colt 1.6 GLX még hasonló kivitelűt láttam azóta,(index közös búra alatt a lámpával) vagy 15 éve vette a család, kézből-kézbe aztán elad. Múltkor láttuk a parkolóban, ha tudnám mit műveltek vele, bizisten visszavásárolnám. De 85-ös japánt tartani rizikó, nincs belőle több. Fenomenálisan kultúrált autó volt. Motorházat gyakorlatilag olajcserekor meg ablakmosó utántöltéséhez kellett kinyitni. Valahogy én meglennék egy életre ha csak japcsi autók léteznének a klasszikus minőséggel, csak rozsda ne jöjjön. A Merci meg külön kategória, kivétel erősíti a szabályt hogy németek magasba szarhatnak aztán aláállhatnak mikor lepotyog.
Te, kipróbáltad a Toyó lengéscsillapítóját valakivel? :DD
@Il mio nome è Nessuno:
Volt kérdés, román?

UltimateUbul_ 2009.08.21. 19:49:41

@RealJackal:
Az egész VW konszern egy szaros lehúzógép, már csak abból tudnak megélni, ha már autót nem tudnak csinálni, rég el kellett volna tűnjenek a darálóban a kifutó Bogárral együtt. De ugye jöttek az olaszok mint mindíg...

2108face 2009.08.21. 20:09:39

jha találtam egy videót is. ez az iszonyatos erővel járó váltó?:D www.youtube.com/watch?v=3o9CGbpMq38

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.21. 20:14:06

ubul a totalcar Győzikéje.
Ha megszólal csak röhögni tudok:-))gondolom szórakoztatni jön ide.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.21. 20:15:17

@UltimateUbul_:
most készül utolérni legyártott darabszámban a toyotát.

E36M3 2009.08.21. 20:29:43

Ubul te egy csicska vagy. Hasonlít Győzikére mivel cigány de a rosszabbik fajtából.. Nagyon beteges a szövege. A szar 20 éves szétrohadt mazdájával prédikál a japán autógyártásról. Az istenített toyotadat most fogja lenyomni értékesítésben te láma.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 20:33:42

@UltimateUbul_: "Hacsak el nem korcsosultak azok a hülyék is a számolatlanul beengedett söpredéktől..."

A saját fajtádra gondolsz? Azzal alaposan mellényúltál, engem egészen máshonnan szalajtottak. Arról nem beszélve, hogy ebben az országban téged még vécésnek sem vennének fel, mert ahhoz is tahó vagy.

Szerintem szereld le Himmler-házioltárodat, attól talán megszûnik az önköpdösô hajlamod, kisebbségi komplexusaid, valamint a mások származásában való turkálási kényszered. Esetleg talán keress fel egy pszichológust, ô talán tud segíteni abban, hogy mit kezdjél az elbaszott életeddel.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 20:37:47

@UltimateUbul_: "Az egész VW konszern egy szaros lehúzógép, már csak abból tudnak megélni, ha már autót nem tudnak csinálni, rég el kellett volna tűnjenek a darálóban a kifutó Bogárral együtt."

Ehhez képest a valóság úgy néz ki, hogy a VAG ma az egyik legsikeresebb gyártó, te meg segghülye vagy az autógyártáshoz, és egy szaros putriból osztod az észt.

E36M3 2009.08.21. 20:44:47

Nessuno:D


Amugy Ubul ha mindenki ilyen kurva okos lenne mint te akkor nem lennének amerikai autók amiket leszaroztál.
Meg nem lennének német autók .BMW szar. Aha mondja ezt egy Mazda dicsőitő paraszt.Történelme sincs annak a gyárnak mint egy Audinak vagy BMW-nek. Hál Istennek manapság nem csak szutykos toyotát mazdát vesznek az emberek,kicsit többre vágynak. Te viszont érezd magad jól a szétszakadt szarodban. Ha te BMW-ben ülnél téged úgyis leköpnének de gondolom a szar szétrozsdásodott mazdádban minden nap letarolnak és szegény pici proletár lelkedet megzavarta a tény.

hufnagel@citromail.hu 2009.08.21. 20:59:47

Azért egy KGST-s csehszlovákiai csoda, a Skoda még igazán beleférhetett volna a mondandódba - legalább egy S100-as.
Na az volt ám a király autó. Nekem az törte a valagamat nagyjából 12 évig. Igaz már használtan, kb. 4-és fél évesen vettem, de aztán abban ki is merült a fejlett autóstechnika minden csínja- bínja. Elsőre például soha nem indult be - még nyáron sem - hát akkor még télen. Volt olyan tél, hogy az aksiját 3 laposelemmel kellett kisegítőleg megbikázni, hogy némi feleségi segédlet mellett legalább betolásos módszerrel beinduljon.
A zajos motor, a "kényelmes" ülések és a csodálatos úttartás okán egy 300 kilométeres út nagyjából annyit tett, mint bármely mai autóval levezetni 6-700 km-t. Aztán elkezdtem szerelgetni. A hengerfejtömítésen a vízátömlőnyilások közösítésével (a tömítés átvágásával) sikerült olyan fűtést varázsolni bele, hogy -20 fokban egy szál ingben is hőség volt a fülkében. A nyomogatós ablakmosó szerkezet helyére egy Wartburg-Moszkvics kooperációs elektromos ablakmosó rendszer került, attól kezdve nem volt gond a szélvédővel. A motortéri rövidkör átkötésének keresztmetszeti megnagyobbításával az indítás utáni bemelegedés villámgyorsan zajlott. A dinamó amely szinte sohasem tudta az akkumulátort üzem-és indításképes állapotban tartani, egy csapágybeállás után autóbontóból 700 forintokért beszerzett generátorral cserélt helyet és egy saját készítésű, tranzisztoros feszültségszabályzóval már sokkal többre volt képes. Egy félresikeredett elindulás után, ami után az első futóműben a felső trapézkar cseréjére kellett szakosodni, bontóból beszerzett cserével és a vele szerzett hézagolókkal a futómű csapterpesztését és utánfutását még a gyári előírt értékeknél is jobbra sikeredett beállítani. Attól kezdve nem sok baja volt a Skodának, bejártam vele fél Európát és '88-ban fájó szívvel, de olcsó áron eladtam.
Autót vezetni és szerelni viszont nagyon jól megtanultam rajta. A "80ezres" motorgenerálja után szinte úgy működött, mint egy Schaffhausen. A karosszéria cserével pedig egészen újjá lett varázsolva. Szerettem is meg nem is. A második járgányom után megérett bennem a totális elhatározás: Skodát már nem vennék.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 21:42:24

@hufnagel@citromail.hu: A mai Skodáknak az ég egy világon semmi közük az egykori szoci csodákhoz, csak a név azonos.

Mondjuk a régiek közül egy Rapid kabriót megnéznék:
www.flickr.com/photos/tatraskoda/2611233494/

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 21:44:08

OFF

Már megint szar került a blog.hu palacsintájába, az összefglalóban ezt látni:
img196.imageshack.us/img196/6444/picture278f.jpg

Viszont ha megnyitja az ember a bejegyzést, rendesen betöltôdnek a képek. Aki hallja, adja át.

ON

ledo76 2009.08.21. 21:51:32

Nessuno!
Az, hogy a VAG az egyik legsikeresebb gyártó, jó adag marketing, tőke, illetve az emberek hite. Mert valljuk be a 90-es évek közepe utáni Golf/Polo/Bora/Passat semmiben nem nyújtott kiemelkedőt, sőt bizonyos dolgokban kimondottan gyenge autók voltak, ráadásul az áruk sem volt vonzó. Most megint jók a VW-ék bár az áruk és helyenként a formatervezésük most is szörnyű, de azt a 10 rossz évet csak a nimbuszuknak köszönhetően élték túl.

xaraud 2009.08.21. 21:58:00

Offtopic :-)

A szervízkönyve a legkomolyabb. Van bőr a képen..

www.hasznaltauto.hu/3101054_smart_pulse_2003

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.21. 22:05:13

@ledo76: "Az, hogy a VAG az egyik legsikeresebb gyártó, jó adag marketing, tőke, illetve az emberek hite."

Baromság. Senki nem venné, ha nem stimmelne az ár/érték arány. Bár lehet, hogy szerinted rajtad kívül mindenki hülye.

Бабаяга 2009.08.21. 22:12:38

@bonifac: Mondjuk én csavar nélkül is le tudom hajtani az üléseket, csak a síléctartó kerete marad a helyén, ami azért zavaró, ha mondjuk extra nagy cuccot akarsz vele szállítani. (A síléc tartót lehajtva, ami nem csak könyöklő, de van rajta külön kialakított hely is két vodkás üvegnek, a gyermekeim simán dézsmálták bevásárlás után a csomagtartó tartalmát.)

kewcheg 2009.08.21. 22:14:45

Daihatsu Teriost (újat)tavaly láttam először egy Suzuki (??) kereskedés udvarán.Ha más nem is,annyi magyarázta az ottlétét,hogy a mellette lévő új Grand Vitara tökéletes kicsinyített mása tényleg döbbenet volt.Azóta csak egyet láttam forgalomban...

ledo76 2009.08.21. 22:30:50

@Il mio nome è Nessuno:
Te lendületben vagy, hogy valakit gyalázz aki nem ért veled egyet, pedig én, ellentétben másokkal, tök normálisan leírtam a véleményemet. Neked érdekeltséged van a gyárban?
Az, hogy a 90-es évek közepe utáni VW-k nem jók pedig tény, amit sok mindennel alá tudnék támasztani, csak nem akarok annyit írni. A VW a németeknél hazafias szempontból is népszerű (82 milliós ország), máshol pedig az emberekben benne van a Bogár óta a legendás tartósságba vetett hit. Ezt az 1-es, 2-es Golf csak erősítette, illetve a velük párhuzamosan futó típusok, a 3-as se volt rossz, de aztán 10 évig semmi. Csak az előtte lévő hírnevet már nehéz volt szétrombolni. Az árképzés pedig szerintem ma is katasztrófa. Mindegy engem nem zavar ha valakinek ez a szerelme, szerencsére más márkákból is bőven akad választék.

Humberto (törölt) 2009.08.21. 23:05:47

Jó a cikk, és Tibi szakértelme/szakmai múltjához sem fér kétség, de hogy a Kia Opirus is bekerült, ez szerintem nem korrekt a cikk címe után. Még ha legcsúnyább lenne, de hogy legrosszabb...
Elég szubjektív, hogy mi szép és mi nem, ezért eleve leírni egy autót, hát szóval, izé...
Az ár meg megint csak nem mérce, mert még egyszer hangsúlyoznám, hogy nem "legdrágább" nem "legrondább" vagy "legkevésbé népszerű", hanem "LEGROSSZABB"!!!
És ha egy tízes listán az Opirus is szerepel, akkor Tibi nem vezetett még Daciát? :-))

a márk 2009.08.21. 23:42:42

a 4es golf konkrétan 1 fos.
Gizikét meg imádom 2,1es terepes sehánylóerös tdi-nk van. kell szerelgetni az tény, viszont tökön paszulyon átmegy 1 tonna szarral a belében, merthogy telibódés.
Ja és a LADA a világ legjobb autója csak meg kéne fordítani az első alsó lengőkarokban a gömbfejet.

A MAGYAR PARLAMENTBEN MINDENKI LOP...

intruder66 2009.08.22. 00:07:29

Remek írás!
Gratulálok!
A Trabit nem tettem volna bele, mert nem fair. Ahogy a Ligier-t sem. Egyiket sem autónak szánták, csak autópótlónak. Arról meg nem a Ligier tehet, hogy ebben a hülye orszában ez is (jogilag) autónak számít...

Dr. Tom 2009.08.22. 01:14:23

Ez az RT-10-es Viper nem kéne.
Ennél a szériánál újabb jöhet, legfeljebb majd jól leszarozom. Bár ez lenne a legnagyobb bajom ...

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.22. 03:20:33

@series_one: oke oke, ejfelkor hulla faradtan ezt dobta ki a gep, de akinek van egy kis esze egybol rajott :)

a renault rodeot lattam en del-franciaban kb 90-es evek elejen, megszolalasig aro volt, hmmmm na most kinek lehet igaza...

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.22. 03:28:44

@Gyurma73: nem audi, ford pick up v8.

meg valami: z3 at teherautonak? azt hittem viccnek szantad, en jot rohogtem is de ugy latom ez komoly.

UltimateUbul_ 2009.08.22. 06:33:27

@Il mio nome è Nessuno:
Már megint bebizonyítottad h síkhülye vagy hogy mögéláss a dolgoknak. Szvsz lófasz nem kérdezte h hány fost gyártanak le évente meg mennyi lóvé van a bőrük alatt. Egy rakás ipari hulladék az összes kocsijuk, és sok barom van aki veszi őket.
@Gyurma73:
neked ki osztott lapot, tirpákjani?
@E36M3:
Jól van cigó, megint nem jött össze az asszonnyal az éjszakai mutatvány, vagy simán elrontotta a csülök a pocit hogy este nincs jobb dolgod. Egy faszomjóska felkapaszkodott pozőr vagy a tetves béjemvéddel együtt. összeilletek.

UltimateUbul_ 2009.08.22. 06:37:32

@visszakettopadlogaz:
Mit vársz, a hülyegyerek leragadt a gyurmánál, ahogy a nevében van, kocsikhoz sacc 90% balfasz itt. nem baj, igazi magyar vígadalom az egész blog! focihoz, kocsihoz meg fasztudja mihez mesteri szinten szagértenek.
@lacza87:
Ezekkel csak az a baj, hogy ez már színtisztán a DAK elvárásoknak megfelelő minőségben készül. Kb mint a mostani foswágenek. de ismertem a cuccot, mondom h nincs GolfI újonnan.

UltimateUbul_ 2009.08.22. 06:40:34

@ledo76:
Látom neked is volt szerencséd az egyik nagybecsű terméküket kipróbálni, sebaj megfizetted a tanulópénzt, ha szerencsés vagy akkor még olyan olcsón megúsztad mint én. De legalább előnyére legyen mondva, mindig lesz egy hatökör aki jó gyorsan megveszi, szarosbatyu amit hamar le lehet tenni.

UltimateUbul_ 2009.08.22. 06:51:49

De rájöttem már hogy mekkora elmebaj és egyben áldás is béjemvésnek lenni, egyrészről a magasabbrendűségi komplexusban tul képpen az összes többi márka képviselőjét csodálatos módon egyszerre tudják utálni és grimasszal lesegetni,
másrészt mindig lesz kinek osztani a baromságot mikor örökös céltáblaként valaki beléjük rúg, és ezért este be kell venni a nyugibogyót és ki kell menni megsimizni a verdát a garázsba (vagy szerintem legtöbbjüknek a telepi parkolóba LOL) mert folyamatos lelkibékétlenség feszíti belülről a parasztját, hogy vajon miért néz mindenki seggarcnak csak mert béjemvés vagyok, és szolidan is nézek mellette ki, alig van pár kiló arany rámaggatva és valódi adidas a suhogós tréninggatya is, mobilozni vezetéskor és csikket kiszórni is csak akkor teszem mikor nem látják a sündőrök. Anyós meg felolvassa az összetettebb szövegeket helyettem, 2.-szorra meg is szoktam érteni, szóval faszagyerek vagyok én...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.22. 07:45:07

@visszakettopadlogaz:
nálunk a tgk ra nem kell regadó,ezért gondoltam a z3 at tgk-nak.

2108face 2009.08.22. 08:42:55

@Il mio nome è Nessuno: a fabiát is az ezeréves ohv skoda motorral kezdték gyártani, úh van vmennyi köze :)

anyahajókabinajtóhajtogató 2009.08.22. 08:51:24

Az én 10 legszarabb autóm:

kispolák
trabi
wartburg
skoda 105
skoda 120
aleko 1.6
ford tempo (USA)
ford tauRus (USA)
reanult thalia
renault laguna

qmatch 2009.08.22. 09:07:27

gyerekeeeeek...szeressük egymást!
én is egy mást, meg te is egy mást...
egyébként: volt, ami volt, ma meg már befuccsolt ez a fogyasztásközpontú autóipar, ha elfogy a lóvé a roncsprémium bizniszből, majd kiderül, ki tud ma autót gyártani/eladni... meg megvenni. nálunk meg - háááát, igen, a négy-rész-meggyőződés-egy-rész-józanész arányon fordítani kellene.
a parasztbéemvés effektusról: hozzám abszolút közelálló béemvéfanokról gyűjthettem esettanulmányokat, jól ismerve őket - ezért aztán finoman is fogalmazva - azt mondhatom, hogy egyikük sem egy könnyű eset. ami érdekes módon mindegyikükre igaz: nagyon jó haverok, szórakoztató társaság, de az isten óvjon attól, hogy rád szabadítsák a problémáikat - mikor éppen vannak -, amúgy meg én sem keresném őket az én problémáimmal. egyszerűbben szólva: külsőségekre kényes, megbízhatatlan fazonok.

E36M3 2009.08.22. 09:30:39

qmatch


Igen, akkor a világ összes embere aki BMW-ben ül ilyen ember ahogy írod.:) Istenem, általánosít a paraszt.. Még jó hogy a sok buta ember azt mondja hogy jajjj nem számít ki milyen autóban ül meg hogy a Suzukisokat lenézik. Kár hogy ilyen emberek vannak akik így általánosítanak. Akik esetleg gyár igazgatók Németországban vagy bárhol gondolom nagyon megbízhatatlan,külsőségekre adó emberek. Kicsit gondolkozz el a kis tanulmányodon. Jó kis barátok lehettek ezekkel a haverjaiddal,hogy ilyeneket írsz. Gondolom Ők is ismernek már Téged...Valószínűleg utálják a pofádat.

NYISZI 2009.08.22. 09:34:33

A csajomnak is bmw-je van,és egy szuper csaj!!!Egyáltalán nem megbízhatatlan,nem buta.Sőt, nem suhogós tréninggatyában jár.

E36M3 2009.08.22. 09:50:00

A BMW a világ legjobb autógyárai között van . Ennyi. Legjobb motorokat ők csinálják. A toyotanak fele annyi év motorja díja sincs mint egy BMW-nek. Az hogy vannak akik "utálják" ezt a márkát de tényekkel nem tudják alátámasztani és sokan általánosítanak hogy mégis ki ülhet abban az autóban jujjjjjjj. Egy kis zavartság is lehet gondolom a kis fejecskéjükben hogy esetleg egy új 530i többe kerül mint a lakásuk ahol egész életükben laknak. Vagy hogy életükben nem fognak annyi pénzt keresni hogy vegyenek egy új 3-ast esetleg vagy egy a4-est. Lehet szidni a márkát.:) Az nem a BMW gondja hogy esetleg egy csicskás vagy, a napi megélhetésért kis Ubulom.

Béci a Nagy 2009.08.22. 10:09:16

@RealJackal:
Nekünk is volt 1.1-es trabink, de szerintem nem volt olyan rossz autó.
Elég megbízható is volt, bár 150 km-nél hosszabb útra azért nem merészkedtünk vele. :)

The Good Boy 2009.08.22. 10:14:46

@E36M3: ne hasonlits a bmw tulajdonos német gyárigazgatót a magyar bmw tulajokhoz. Ott nem amortizálták le a fasz tulajok (kivéve a kevés kivételt) a márka megitélését, mint itthon. Én soha nem általánositottam a bmwseket úgy mint bunkók, és nagyobb arányban nem is találkoztam idiótákkal közöttük, mint más márkák tulajai között (most elvonatkozva a sok száguldó, levillogóról, csak a velem szemben közvetlen élet- és balesetveszélyt előidézőről beszélek).

Sajnos az idén nyáron megdölt ez a szemléletem... Nyaralásom első hetében szép kicsiny országunkat jártuk be keresztül-kasúl (második felét "europa" utjain töltöttem nyugalomban, biztonságban:::).

Szóval egy hét alatt 5 alkalommal került iszonyú közel a kicsiny családom a súlyos balesethez (csak a nagysebeségű, frontális közeliekről beszélek, nem az olyanokról, hogy hátulról majdnem belém jött a nem megfelelő követési távolság miatt), amit csak magamnak, meg a reflexeimnek köszönhetően úsztam meg.
Az ötből négy bmw volt (Ez is egy statisztika, bár nem reprezentativ, de arra jó, hogy bennem is kialakuljon egy erősen negativ vélemény. És akkor nagyon finoman fogalmaztam), egy pedig egy öreg papa stifttel (ő gyakorlatilag 80 meg a halál között lehetett, és vagy nem volt magánál, vagy nem tudta, hogy éppen autót vezet), csak szép lassan pont elöttem szemből átgurult a sávomba. ha fél méterre később kezdi a müveletét, akkor főhír lett volna a hiradóban, mert nem tudok kitérni elöle)
A béemvések közül az volt a legjobb, amikor a 4-esnek hivott halálúton a szemből közlekedő kocsisorból kidugta az orrát szembe, tőlem vagy 100-150 méterre egy x5 gazda, majd rámvillantott kettőt (gondolom szólt, hogy ő elözni fog), és a legnagyobb lelki nyugalommal elkezdte elözni a kocsisor (amiben szartól a repülőig, kamion, busz, hajó, vonat, minden volt). Satúfék és padkára állásnak volt köszönhető, hogy nem nyirt ki egy családot, mert akiket elözött, azok hiába is probáltak neki helyet csinálni (70-el vánszorgó összefüggő kocsi- buszsorban nehéz a 100 felett közlekedőnek), meg nagyon nem is tartott rá igényt, ő úgy döntött, erősebb, meg csak egy autó jön szembe vele. Amikor elhaladt mellettem, akkor láttam, hogy egy nyaknélküli, agyontetovált bodzaszedő volt a drága. A baj, az ilyennek úgysem tudnád megmagyarázni a kresz szabályokat, mert esze nincs hozzá, azt hiszi sok pénze van (de gondolom adószáma sosevolt), halhatatlan,meg neki amúgy is mindent szabad, hisz az utóbbi években mindent meg is engedtek nekik.
De legalább elöre jelezte, hogy huzzak el az utjából, mert ő siet. Gondolom hirtelen beérett a bodzatermés.
(félreértés elkerülése végett, nem azt mondom,hogyminden bmw tulaj cigány, csak azt, hogy ők is résztvevői a magyar bmw előitélet kialakulásának)

E36M3 2009.08.22. 10:25:19

Tisztelt The Good Boy

Értelek és sajnálom hogy ez így van itthon. Én normális megbízható ember vagyok tudom magamról és szerintem más is így látja. Az hogy Magyarországon meg keleten sok ilyen ember van ..hát ez van. Viszont én tudom hogy itthon is vezetnek normális emberek BMW-t de sok ilyen is van ahogy írtad. Ettől függetlenül kúúúva jó autók.:)

seniman 2009.08.22. 10:33:57

@The Good Boy:
Talán épp az ilyen agyatlan droidok miatt van a végsebességük korlátozva :-)

seniman 2009.08.22. 10:35:47

@The Good Boy:
Talán épp az ilyen agyatlan droidok miatt van a végsebességük korlátozva :-)

Alhazred 2009.08.22. 10:53:06

@The Good Boy: az audisok kezdenek felnőni a béjemvések mellé, megjegyzem. a négyesen legalábbis.

Unter Bahn (törölt) 2009.08.22. 10:57:41

Üdv!

Nem kívánok különösebben német autót fikázni, csupán megjegyzem, hogy miután láttam, hogy mit összeszaroztak a 6-os sorozatú Bömös tervezésekor (6 ember a fényezési hibákat, több ipari robot a nyiszogásokat, ajtócsapkodásokat stb próbálgatta hetekig), szóval ha ennyire maximalisták akarnak lenni (márpedig ezek a szerencsétlen németek azok), akkor érthető, hogy mért tűnik a BMW, az Audi és némelyik VW drágábbnak, mint amennyit a szemünk szerint megér.

Még valamit: valaki felhozta a Toyota és a BMW összevetését. Ajánlanám a figyelmetekbe, hogy a BMW évek óta sportautókat és sportlimuzinokat gyárt, lehet némi tapasztalata a motorgyártásban, számomra azonban mégis fura, hogy az F1-ben a Toyota fényévekkel jobb motorokat szállít (oké, a motor csak a rendszer egyik eleme), úgy hogy túl nagy múltja nincs.

Én a magam részéről tisztelem és becsülöm a japánokat, mert azután a "ruha" után, amit '45-ben kaptak, a szorgalmukkal mégis háborút nyertek, igaz a technológiai fronton. Ha egy német fele annyira elszánt, szerény és innovatív lenne, tényleg ők lehetnének a világ urai. De mivel ők az aljamunkát lenézik (ezért inkább beengednek mindenféle nációt), így sosem lesznek képesek arra, hogy erőlködés nélkül gyártsanak JÓT.

Épp véletlenül a BMW gyárában dolgoztam, gépészmérnöki végzettséggel, öntvénytisztítóként. A soron egyetlen német sem dolgozott, de a brigádvezető már német volt... és szvsz itt van a nagy baj...

És akárki akármit mond: szinte semmi szellemi tőkéjük nincs!!! Ha nem lennének a tehetséges, ötletes külföldiek, egy pedálos autót is képtelenek lennének legyártani...

Speedman 2009.08.22. 11:12:31

@Unter Bahn:

"Ajánlanám a figyelmetekbe, hogy a BMW évek óta sportautókat és sportlimuzinokat gyárt, lehet némi tapasztalata a motorgyártásban, számomra azonban mégis fura, hogy az F1-ben a Toyota fényévekkel jobb motorokat szállít (oké, a motor csak a rendszer egyik eleme), úgy hogy túl nagy múltja nincs."

Akkor a Citroen miért nincs a Toyota és a BMW szintjén presztízsben? Évek óta tarol a rallyben!
Azért ne vonjunk már párhuzamot a versenysport és a széria autók között.
Semmi köze a kettőnek egymáshoz.

khaleeji 2009.08.22. 11:15:38

A lényeg az ár-érték arány, nem lehet egy kétmillás kocsit egy 25 millióshoz hasonlítani.

Ugyancsak butaság egy 80-as évekbeli járgányt mai szemmel nézni. Egy akkori kockamerci nívója is fényévekre van egy mostani újhoz képest.

Speedman 2009.08.22. 11:19:58

@Unter Bahn:

Ja és tavaly fényévekkel jobb volt a BMW, mint a Toyota a bajnokságban.

E36M3 2009.08.22. 11:23:00

Butaság belevenni az F1-et . Honnan tudod hogy a Toyotanak jobb a motorja? A BMW-nek sem ment jól meg a Toyotanak se. Viszont ennyi erővel vehetjük a Wtcc-t is:)

sandrew 2009.08.22. 11:34:45

@lacza87: Esküszöm vennék egyet brahiból. De az ára az kicsit sokkoló: 1.4 60 ló klímával, CD-vel: átszámítva 2,7 millió forint úgy, hogy Namíbiában csak 15% az ÁFA. Nincs légzsák, ABS, szervokormány, villanyablak... Viszont a Fabia I. műszerfal, Lupo kormány és a telitalpas gázpedál (CitiRox felszereltségben) az nagyot üt. Kár, hogy jobbkormányos. A "Biztonság" fül alatti leírás pedig több, mint megaLOL: többek közt megtudhatjuk, hogy a verda VÍZÁLLÓ!

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 11:52:35

@Unter Bahn:

Uram Isten, hogy neked mennyire igazad van. Én is ezt tapasztalom. Vagy ott van pl. Olaszország/Spanyolország vagy a divat fellegvára Párizs Franciaországban, hát egy túró az egész. Az összes valamit is érő dolgot ezekben az országokban a külföldiek szellemi/fizikai tőkéjének köszönhetnek.

A németekről már nem is beszélve. Elég reggel egy sétát tenni Münchenben, amikor a reggeli eligazítást tartják a dolgozóknak, alig van német köztük. A tervezőik/mérnökeik közt is alig lehet németet említeni. Párizsban meg minden a divat, csak kár, hogy szinte egyetlen egy ruhatervező, újságkészítő stb. sem francia - magyar, lengyel annál inkább.

Szóval, jó magyar módra egymást fikázzátok, közben fél Nyugat-Európa a magyarok és a lengyelek fizikai/szellemi tőkéjéből él. Ugye milyen vicces?!

Persze, hogy nem rossz autó a BMW, de ahogy a neve is mutatja egy parasztnevű régió sajátja. Ettől még a paraszt No-ban egy rang, nem úgy, mint nálunk. Szóval mi senkit nem becsülünk meg. Ubulnak is igaza van részbe, mert kissé túlértékelt márkáról van szó és hát Mo-n sok a bunkója, akik a német levetett koncokkal terrorizálják a magyarokat. És E36M3-nak is igaza van, mert a BMW tényleg qrva jó autókat gyárt, motorban és futóműben pedig verhetetlen, márpedig a sportos autózást mindenhol ebben mérik. Szóval sok bunkó vesz Mo-n prémium autót, de ez már egy össztársadalmi kérdés. Mivel egy főre vetítve Mo-n sokkal több állatka él, mint NYE-ban, de erről a BMW ugyancsak nem tehet. És azért van egy-két ügyvéd orvos, közgazdász, vezető, vállalkozó aki ugyancsak a BMW-t preferálja. Szóval Ububl, nem mindenki streefighter.

@UltimateUbul_:
@qmatch:
@E36M3:
Miért baszogatjátok egymást egész nap? Szerintem legyetek büszkék a magyarságotokra, mert Európában, bizonyos területeken a magyar egyet jelent a minőségi munkaerővel, no és azzal, hogy állítólag Mo-n a hivatalos nyelv az angol :D

E36M3 2009.08.22. 11:56:49

Szia Lipicai:D:D KIA mindörökké!

gnme 2009.08.22. 12:15:58

@LipicaiCukorgyáros: jah .. mikor nekem a proe wildfire-t oktatta az industriehansa a manusz aszongya egyszer .. a turán pl. azért jó autó, mert "idegenek" tervezték.

Azaz magyarok.

Seca81 2009.08.22. 12:20:50

@LipicaiCukorgyáros: Teljesen egyetértek. Ahol én dolgoztam, ott is csak kisfőnöktől felfelé volt német. Még a "vorarbeiter" is külföldi volt...
Viszont a német sok mindent összekavart, minden nap a túlteljesítésre törekedtek.
Angolt alig értették, egyetlen nagyfőnök beszélt jól, ill. a karbantartók nagy része. Amúgy jó arcok voltak...

Ja, tegnap voltam Szilásváradon, láttam egy rakat Lipicait :)
Többségét kocsiba fogva... :)

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 12:40:33

@E36M3: pölö, de vmiért a szomszédom nagyon panaszkodik a szíd SW-jére, no nem a design-ra. :)

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 12:48:13

@gnme: :D
@Seca81: Azért a "némettől" lehet megtanulni dolgozni ;), a franciától étkezni, az olasztól meg élni (húh és a designjuk..., sztem csodás látásmódjuk van, elegáns és sportos egyszerre) :). A görögtől meg elbaszni/lustálkodni az egész napot. hihi

Mit csináltál kint, ha nem vagyok indiszkrét? :) (a németeknek csak egy "bajuk" van: a tökéletességre törekvés, ezért betegesek; kívülről ők a csodaország, az etalon (Hitler is tudott vmit - az ő útjai még ma is állanak -, csak hát ő is bolond volt, mint a többi beteges tökéletességre törekvő), de belülről egy őrültek háza, tele sérült aberrált állattal :). Ettől eltekintve nagyon profik.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 12:57:12

@Seca81: És kösz az emberséget (as you know :)

RealJackal 2009.08.22. 13:01:19

Beci: lehet nektek szerencsétek volt, vagy nekem volt pechem:D

Ubul: mint mondtam, hátul simán elfér két ember egymás mellett vagy egymáson:D Ami a 3mas bmwről pl. nem mondható el:D

Ehhez az egész német, japán, francia, amerikai autó témához: ha pusztán az ár-érték arányt vesszük alapul és a ráfordítandó költségeket, akkor egyértelműen a japán autók jobbak, illetve akik az autót helyváltoztató eszköznek használják. Egy kicsit olyan ez mint a karóra a noname kínai is mutatja az időt (kinai autó), a swatch is svájci meg a Brietling is, még sem ugyanaz.

Aki német autót vesz, az önkifejezési eszköznek tekinti, nincs ezzel semmi baj, azok az autók is jók, csak ott a presztizst meg kell fizetni, benne van az árban. Mindenki vegye azt, ami neki tetszik.

Az amerikai autók egy telejsen más világban egy más vevőkörnek készültek, egy olyan országban ahol mindenki rohadtul ráér és max 90-nel megy egy irányba, nincsennek kanyargós utak, ott tök mind1, milyen a futómű, fog e a fék, csak jó hangja legyen, meg legyen benne V8 ( A Porsche is hasonló nem? Tradíciók tömkelege, milyen felzúdulás volt mikor a léghűtést leváltották, meg mikor dízel motor ötlete felmerült), ez is egy felfogás, de azért én olvastam olyat, amikor az amerikai autós újságírók is beismerik hogy azonos kor azonos technikai szintjén az európai/japán autók lényegesen előbbre tartottak (jó mondjuk nem 40-ben mikor japán autók nem is léteztek:D). Hozzá teszem hogy nekem ez a krúzingolós feeling is tetszik, van annak is varázsa, és kétségtelen tény hogy a legtöbb hely és anyag azokban az autókban van (és azért közel sem olyan megbízhatatlanok mint ahogy gondolják sokan, mert a 30 éves egyszerű technika nem romlik el).

Francia/olasz autósokat sosem értettem, én pl. nem vennék. Nekünk volt Peugeot 205 ünk, jó forma, nulla műszaki tartalom, kényelmesnek tényleg kényelmes, de más autók is kényelmesek, én nem vennék mert rohadnak, megbízhatatlanok de ez megint olyan dolog, ki mit vállal be. Egy szép nőnél hajlandó az ember kompromisszumokat kötni (bár szerintem a Renault modelljei az elmúl pár évben kifejezetten rondák voltak, kivéve a Clio V6ot:D)

Na a Kispolák az tényleg egy kegyetlen szar volt: egyszer egy haverommal jöttünk haza, és leesett az első lökhárítója, begyűrte maga alá az autó nem tudtunk tovább menni:D Hely nem volt benne, és furcsa izzadt konditerem szagot árasztottak az ülései, irdatlan hangos volt, túlmelegedett, és ótvar szarok voltak a fejtámla nélküli ülései. No csomagtartó, és legalább nem is ment, de azért 18 évesen jó volt az Szigetszentmiklósra:D

Dacia: nagybátyámnak volt egy, a hátsó futómű gyárilag radírozott, szét kellett szedni az egész autót, néhány cuccot kidobtál utána egy nagyságrenddel jobb volt.

Skoda 105L: elfújta a menetszél, járt az eleje jobbra balra, cementes zsákot bele. Az ilyet lehet autónak nevezni? Ez is rém gyenge volt.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 13:15:31

Azért a Trabi anno egy igen patent autó volt. Múltkor poénból mentem vele egy kört, és nagyon csodálkoztam. Pontos váltó, precíz kormány, gokartos feeling. Sztem állat kis gép a maga szintjén, habár tényleg nem egy Ferrari, de talán a helyén/árán kéne kezelni szegénykét. @RealJackal: Ez az, mindent arra kell használni, amire való. Az amcsiknak nem olyan fontos ez a kocsi kérdés, Európában van erre mindenki rábuzulva. Szüttyögni vmivel, ami jó nagy, ennyi. A franciák is simán eljárkálnak a régi Renault 19-kel, és Daciákkal, pedig hatványozottan több pénzük van, mint a földijeinknek.

Seca81 2009.08.22. 13:40:16

@LipicaiCukorgyáros: Nyugi csak hülye viccnek szántam... :)

Feldolgozóiparban dolgoztam, ha nem gond nem részletezném tovább, 19 éves koromtól kb két évet (sajnos nem az akkor megszerzett szakterületemben -faipar-), továbbá ugyanott egy holland cégnél is, szintén ezen a területen. A hollandok sokkal barátságosabbak voltak, tudott mindenki angolul, lehetett beszélgetni velük. Török, orosz, keletnémet, portugál munkatársaim voltak, ezek közül az orosz dolgozott a legjobban és ők voltak a legjobb arcok, a török volt a leglustább, a keletnémet a leglazább... Érdekes emberek, más szokások, a törököknél Ramazan, ami egy hónapi megvonást jelentett, pl reggel 6-tól este 6-ig semmi kaja, pia, cigi, szex kizárva ez idő alatt, szóval ilyesmik...

Ami a tapasztalatom; németeknél 99%-ban német autó, franciáknál ugyanez francia kocsikkal (japánt, németet szó szerint nem láttam francia rendszámmal egyetlen 65-ös Mustangot kaptam le), horvátok csomó Yugo :) , britek Vauxhall, Jag, Rover alig!!!, más országot nem nagyon figyeltem, USA-ban és Japánban még nem voltam, egyszer majd oda is :)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.22. 13:57:40

@Unter Bahn: "hogy az F1-ben a Toyota fényévekkel jobb motorokat szállít"

Kár, hogy az utcai autók gyártásának az égvilágon semmi köze nincs az F1-es autók építéséhez.

"De mivel ők az aljamunkát lenézik"

Senki nem néz le semmit, egyszerûen sokkal olcsóbb és racionálisabb magasan képzett hazai munkaerôt nem vonatsöprésre pazarolni. Arra vannak mások, kevesebb pénzért.

"így sosem lesznek képesek arra, hogy erőlködés nélkül gyártsanak JÓT."

Baromság. Semmi összefüggés nincs a kettô között.

"Épp véletlenül a BMW gyárában dolgoztam, gépészmérnöki végzettséggel, öntvénytisztítóként."

Szép karrier.

"A soron egyetlen német sem dolgozott, de a brigádvezető már német volt... és szvsz itt van a nagy baj..."

A te feladatod az öntvénytisztítás, nem a gyártás megszervezése. Arra vannak külön emberek, akiknek ez a szakmájuk. A szalag mellett álló emberek bôrszíne meg nemzetisége tökéletesen mindegy a gyártás szempontjából, valaki vagy meg tudja tanulni az elvégzendô mûveleteket, és teljesíti azokat adott idôn belül, adott minôségben, vagy nem.

"És akárki akármit mond: szinte semmi szellemi tőkéjük nincs!!!"

Nincs hát. Az összes német egyetem külföldi kézben van, a TU Darmstadt a BME kegyelemkenyerén él, Erlangenbôl is a Semmelweisre járnak szikét kunyerálni. A Fraunhoferben is busmanok dolgoznak. Ez gondolom különösen jól látszott onnan a gyártósor mellôl. Hanyagoljál a baromságaiddal légyszíves.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.22. 14:02:08

@Unter Bahn: "Ha nem lennének a tehetséges, ötletes külföldiek, egy pedálos autót is képtelenek lennének legyártani..."

Aha. Miután te hazamentél, összeomlott a gyártás, mi? A temetô tele van pótolhatatlan emberekkel (DeGaulle), felesleges azzal az ökörséggel kábítanod magad, hogy te milyen kibaszottul fontos vagy. Nem vagy az, mindenki pótolható. Fôleg a gyártósor mellett.

ommm 2009.08.22. 14:08:53

@Il mio nome è Nessuno: Láttam, fogtam, tapintottam. Jövő héten kész az anyag.
A rajság netovábbja :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.22. 14:13:40

kovács ubul beceneve:
kovi ubi

lacza87 (törölt) 2009.08.22. 14:16:10

@LipicaiCukorgyáros:
"A franciák is simán eljárkálnak a régi Renault 19-kel, és Daciákkal, pedig hatványozottan több pénzük van, mint a földijeinknek. "
Na ez nagyon is igaz rengeteg a régi, kicsi, de jól karbantartott hazai gyártmány pl. Pug 106, 205 Citroen saxo, régi Cliok
Az meg h hatványozottan több pénzük van igaz, csak éppen a kiskereskedelem az éttermek, a szolgáltatások, a közlekedés és a legfontosabb a lakásbérlés is jóval drágább. Alkoholo és dohánytermékek őrült drágák. Szóval a "kisember" ott sem költekezhet kedvére.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.22. 14:22:26

@Seca81: horvátoknál Yugo?
a délszláv háború után??
érdekes lenne:-))
egy pár éve lecserélték a szerb gyártmányú kocsikat.

Seca81 2009.08.22. 14:36:59

@Gyurma73: Igen, én is ezt hittem addig míg nem láttam. Főleg Yugo Koral-ok voltak, nyilván nem többségben, de ezt nem is írtam, csak, hogy láttam belőlük elég sokat. Náluk is nyilván az újabb autók vannak többségben, ezért csodálkoztam a nem kevés Yugo láttán.
De igazad van, ezt külön mondatban kellett volna írnom, más megfogalmazással. Sorry :)

Seca81 2009.08.22. 14:41:46

@Gyurma73: Igen, én is azt hittem míg nem láttam. Csomó Yugo-t, főleg Koral típust láttam, nyilván nem többségben mint az újabb autókat, de csodálkozva láttam a nem kevés Yugo-t. Szépek voltak :)

Szar ez az inda, nem küldi el a hsz-om...

Seca81 2009.08.22. 14:42:51

Na bazz+, csak elküldte mind2-t :)))

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 15:00:07

@Seca81: Szerintem a nyugatnémetek a leglazábbak, és a legnagyobb spílerek. Iszonyat mennyi pénzük van és jól bánnak vele. Neked is nehéz "gyerekkorod" volt, de legalább megtanultál 1-2 nyelvet.

@lacza87: bizony nem, de azért azzal vitatkoznék, hogy a franciáknál jól karbantartott autók vannak. Egyszer megveszi és addig használja, amíg szét nem esik/rohad. Soha, de soha egy fillért rá nem költene, inkább bele hal :). Mert, ahogy helyesen mondtad drága a szolgáltatóipar és nem éri meg pl. az elemekkel foglalkozni, ezért van minden autójuk meghúzva, megtörve. Szarnak az autójukra. Párizsban láttam, hogy hogy darálta le a Bastille monumentális körforgalmában egy 5ft-os vakegér, egy Renault 505-el egy vadi új Mercedes oldalát. De a hátsó sárvédőtől, az első lökhárítóig. Hát, azt hittem a mercis kiszáll és ott helyben megöli és keresztre feszíti a faszit. Ehelyett. A mercis kiszállt - lazán tette mindezt -, megfogta az állát, végigmérte a kárt, széttárta a karját, majd összenevetett a peugeot-sal. És az ügy le volt zárva. No papír, no police national, no idegeskedés :) Lehet ezt így is. A dolgokat a helyükön kell kezelni...

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 15:05:40

@lacza87: Ja, és még vmi. A gazdagabbak sem vesznek sokszor jobb autót, mint pl egy fullos Daciát. Mert nem számít. Az autót közlekedésre használják, mert arra való. A pénzt inkább Martinikon, tehát a Karib-szigeteken verik el, hónapokig tartó nyaralásokra, isteni homárokra, nem hol mi faszom tárgyakra. :). És az autót ált bérlik, úgy ahogyan a lakást is, mert minek is élnék le az életüket egy helyen, egy ronccsal. :)

E36M3 2009.08.22. 15:07:05

Magyarországon vagy ketelen egy ilyenért fejbelőtték volna az embert.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 15:40:31

@E36M3: Ők már csak ilyen vajszívű vakegerek. Ja, hát keleten kicsit agresszívek az emberek :), ezért élünk még mi magyarok, ellenkező esetben már bekebelezett volna bennünket valami germán/szláv/latin "megváltó" :)

Phrascarica 2009.08.22. 16:07:23

@Бабаяга: tévedés 2.290e MOST! a 2110 meg szánalmas volt akkor is,( voltak és most is vannak az orosz technikában hívők, pedig minden szánalmas ami orosz, beleértve az ürhajóikat, fegyvereiket stb.) most meg inkább hagyjuk...

Seca81 2009.08.22. 16:09:05

@LipicaiCukorgyáros: Saját elhatározásból mentem ki, végül is világot látni, és bár nem minden pillanatában, de azért élveztem a kinti függetlenséget...
A németet nem tanultam meg mert baromira nem érdekelt, ill. többet hallottam a hollandot és a törököt :) Ezekből több ragadt rám mint németből, az angolt meg a suliból hoztam. Persze ez utóbbi sem perfekt, holtig tanul az ember... :)
Anglia lett volna a következő állomás, de közbejött 1-2 dolog úgyh vszínű storno az ötlet...
Te merre "garázdálkodsz" ha szabad kérdeznem?

Unter Bahn (törölt) 2009.08.22. 16:14:15

@Il mio nome è Nessuno: Van aki megértette hogy mire gondoltam, van aki meg nem...

A szokásos szájkaratés fikázásodra pedig nem ugrok, szitkozódj magadban vagy keress valakit, aki hajlandó a szintedre süllyedni és adjatok egymásnak:-)))

megint 2009.08.22. 16:42:32

Látom ismét történelem van, általánosításokkal, haverom kint dolgozott olyan helyen ahol pl a veyront is fényezték, meg merciket,r8(elemekről van szó)...stb érdekes módon egy Magyar főnök volt, az volt a legnagyobb köcsög, nem a Német nagyfőnök, és szokás szerint honfitársaink egymást fúrták, ellenben az oroszok, lengyelek összefogtak. Bárcsak mi is ott tartanánk, hogy más nemzetek végeznék ezt a fajta munkát nálunk is, amúgy a szellemi tőkéjük akad, tudjátok, mikor mentek az amcsik meg az oroszok a háború végén Németország felé, akkor azon versenyeztek, hogy ki tud több német tudóst a saját országába szállítani, mivel pöppet elöttük jártak technikailag, pl repülő, rakéta stb, és ugye hiába vettek részt olyan munkában ezek a német tudósok ami sok ezer ember életét követelték a háború alatt, később gond nélkül éltek igen jól megfizetve. Nem szeretem különösebben a németeket, mert egy részükben valóban van valami nagyképűség(ezt mindenki megtapasztalhatja pl spanyol nyaralásai alatt), de spanyol ismerős szerint az angolok még rosszabbak, de azért japán imádók ne feledkezzetek meg a Berlin-Róma-Tokio vonalról, és arról, hogy a japánok nem tartották embernek az amerikaiakat(később fordítva is persze).
Ahogy Csikós Zsolt írta egyszer, én is úgy látom, a régi nagy mészárosok igen magas színvonalon élnek ma, pedig a múltjuk alapján kesereghetnének úgy mint mi tesszük 20 éve, jah és ha csak fele olyan lenne a munkamorál mint kamikáze "rokonainknál" akkor máshol tartanánk.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 16:52:19

@Seca81: Hát éppen össze-vissza vagyok a nagyvilágban, de azt nagyon élvezem. Tervem: bejárni a világot. Ennyi. :) Bár mostanság baromi nehéz kint érvényesülni. Nehéz periódus van, úgy hallom Mo-n is. üdv

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 17:01:05

@megint: A spanyolokhoz az alja (kelet)német megy. Nem csoda, h rossz tapasztalan van velük kapcsoltban. A nyugatnémetek is karib-tengeri kalandozók - akárcsak a franciák. Mondjuk oda is viszik a szaros Corn Flakes-üket, meg a gagyi barackbefőttjüket, nehogy már valami "bajuk" legyen :D

lacza87 (törölt) 2009.08.22. 17:17:56

@LipicaiCukorgyáros: Én Elzászban nem láttam sok ütött kopott verdát lehet a német hatás:) Viszont tény ami tény a legtöbbjük öreg francia volt.
"A gazdagabbak sem vesznek sokszor jobb autót, mint pl egy fullos Daciát."
Na ez is igaz, de gondold el szuper vasúti közlekedésük van. Sokaknak ez megfelelő (pl.: családdal macerásabb)
"A pénzt inkább Martinikon, tehát a Karib-szigeteken verik el, hónapokig tartó nyaralásokra, isteni homárokra, nem hol mi faszom tárgyakra. :). "
Ne is mondd, kicsit meglepődtem mikor a "kolléga" akivel egy TGV javítóüzemben dolgoztam, 3 hetet töltött abszolút főszezonban a francia riviérán. Egy szakmunkás. De a többiek is, télen is nyáron is több hétre, külföldre vagy épp belföldre. Tény, hogy erre nagyon adnak. Étkezésben is igazad van pl.: a török éttermek már szinte hagyományosnak tekinthetők ott és echte francia alig akad ott.

lacza87 (törölt) 2009.08.22. 17:20:00

@Unter Bahn: Kérlek, ha nem titok oszd már meg légyszi, hogy miért végeztél nem éppen a végzettségednek megfelelő munkát ott a BMWnél. Nem szopatásból kérdezem, csak okulás céljából. :)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.22. 17:55:23

@Unter Bahn: Mesélj, mit nem értettem meg szerinted azon a nettó faszságon, hogy Németországnak ne lenne szellemi tôkéje.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 18:07:51

@lacza87: Persze, a németekhez közeledve a géppark is javul, na meg a sebesség is hatványozódik. Jaja, jó a vasútjuk, ha nem a legjobb, de picsa drága, nem értem, hogy miért... A szakmuki ott úgy él, mint nálunk egy felső-vezető, és nem kövér, pedig megtehetné :D

ledo76 2009.08.22. 18:23:55

Az a baj, hogy itt megint mindenki elvakult (tisztelet a kivételnek). Akinek német kocsija van azoknak a németek az istenek, akiknek japán annak azok, akiknek olasz annak meg azok stb. És ehhez még néha az is hozzá jön, hogy a többi hülye aki nem úgy gondolkodik mint ő. Ez tipikus magyar betegség!
Legyen mindenki azzal boldog amit szeret, és ha van negatív tapasztalata ossza meg, ha valakinek pedig olyan autója van amit kritikával illettek, ne vegye rögtön személye elleni támadásnak, legfeljebb cáfolja meg ha tudja.
És végképp kár belekeverni ebbe az országokat, mert mindenüt élnek okos, jófej emberek, meg buta állatok, ráadásul nem tartozik ide. Minden komoly autógyártó ország csinált már jó autót és szart is. A legjobban azt birom ha valakinek van egy BMW-je vagy Audi-ja akkor szerinte az 1.6-os alapfostól a csúcsmodellig minden autójuk szuper, sőt az összes német autó. Pedig még márkán belül is mekkorák a különbségek.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.22. 18:31:54

szellemi toke: az egy szigoru es kovetkezetes oktatasi rendszer gyumolcse, ami 20-30 evre "erik be".

magyarorszag, 20-as evek, klebersberg kuno altal megteremtett alapok oda vezettek hogy a IIvh vege fele szinte kizarolag magyar ( zsidok ) uraltak az atombomba fejlesztest, a matematikat, es abszolute felul voltunk reprezentelva a vilag tudomanynos eleteben. a mai "fejlett" vilagban nem kell mindenkinek okosnak lenni, mert akkor nincs aki dolgozzon, ezert is silanyitjak a kepzeseket, legjobb pelda az usa.

a fejlett orszagokban sok a kulfoldi munkavallalo? a korulmenyeket ugy alakitjak hogy menjenek oda dolgozni, senki nem azert utcasepro vagy betanitott munkas nemetoban/angliaban/usaban mert otthon kiralyul elt es uszomedences hazat es boldog csaladjat hatrahagyva elutazott dolgozni.

lasd ketsebesseges eu, vagy az usa ketarcu bevandorlasi politikaja.

a vilagban mindig voltak urak es szolgak.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.22. 18:33:15

felul voltunk prezentalva - bocsi elirtam, a reprezental kicsit mast jelent

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.22. 18:54:48

@LipicaiCukorgyáros: ugy van:) amugy osztrak allampolgar volt, megis sokat tett magyarorszagert.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 19:06:17

@visszakettopadlogaz: Gróf Klebelsberg Kunó (Magyarpécska, Arad megye, 1875. november 13. – Budapest, 1932. október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter

Középiskolai tanulmányait Székesfehérvárott fejezte be, majd jogi tanulmányokat folytatott a budapesti, a müncheni, a berlini egyetemeken és a Sorbonne-on Párizsban.

wiki

Az egyik legkiválóbb magyar volt, akárcsak Széchenyi.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 19:09:29

@visszakettopadlogaz: Én is hallottam vmi osztrák ősről, de nekem nem tiszta a dolog

tiramiska 2009.08.22. 20:31:44

Sírjatok!
Crash Test of Slavuta - Краш тест Славути

www.youtube.com/watch?v=dwtmjeqR-Ak

tiramiska 2009.08.22. 20:37:53

@LipicaiCukorgyáros: Mi Szegediek és vidékiek nagyon sokat köszönhetünk neki! Decentralizáció elve....... :)

lacza87 (törölt) 2009.08.22. 21:07:12

@LipicaiCukorgyáros: Hogy miért drága a vasútjuk? Ami tény az SNCF Franciaország egyik legnagyobb munkaadója és nem is rosszul fizetettek a dolgozói. Aztán ugye meg kell termelni az egész szupergyors-vasút infrastruktúrának és fejlesztésnek az árát. Egy darab jobbfajta TGV szerelvény felújítása 8 millió €! De nem csak ez drága, a helyi vasutak vanak ott olyan szinten, mint nálunk az IC se. Azért az ICE és a japán vasutak is nagyon komolyak, sőt a kínaiak használják ugye a mágneses lebegtetést igaz ez veszteséges presztízsberuházás.
OFF vége

TamáSSS 2009.08.22. 21:17:49

Gratulálok mindenkinek, nagyon szép volt, néha még a cikkről is esett szó, és senki sem fikázta a Suzukit!

dennisthemenace 2009.08.22. 21:36:21

@Seca81: "Rover alig";nana,mert tudjak,hogy egy rakas szar.Amugy minden negyedik,otodik auto francia a briteknel.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.22. 23:12:24

@visszakettopadlogaz: "es abszolute felul voltunk reprezentelva a vilag tudomanynos eleteben"

Ez egy népszerû hülyeség. Attól, hogy te nem ismered a világ többi országának szellemi elitjét, attól azok még nagyon is léteznek:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_by_country

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.22. 23:20:00

@LipicaiCukorgyáros: "A szakmuki ott úgy él, mint nálunk egy felső-vezető"

...továbbá a szar is krémesebb.

HonzaBácsi 2009.08.22. 23:24:07

@Robis: Az autós újságírás már csak ilyen. Ezért senki ne higgyen nekik, inkább tegyen egy próbát és döntsön a próba alapján.

sohasem hiszek vakon teszteknek. ha szagértő pofázik bele, gyanús... pár dologba belelátok, az egyik az ilyen belepofázás...

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 23:38:14

@Il mio nome è Nessuno: Bizony, bizony, a sok rák és hal csodákra képes egy kis Chardonnay-val. :D Irigykedsz? ]:D

HonzaBácsi 2009.08.22. 23:39:41

@Unter Bahn: Eeembereek! Bajor ember sört gyárt, nem autót:))) Sindelfingen az autógyártás bölcsője... Nem kell erősebb kutyát játszani (villogás szemből...) előzés közben. Elég ha mindenki tudja, hogy az vagy. Ehhez egy * elég bőven.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 23:43:43

@Il mio nome è Nessuno: Ennek a feles sem igaz :D, Palestina: Yasser Arafat: Peace :D hehe

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.22. 23:51:40

@Il mio nome è Nessuno: De az ne zavarjon, hogy alsó hangon 14 magyar származású Nobel-díjasunk van ;). És igen, felül vagyunk reprezentálva, nézd meg a franciákat stb., hány közülük az original, majd az ország méretét is vedd alapul és megvan a hőn áhított végeredmény...

GGG77 2009.08.22. 23:52:10

Az Alekoról és a Sirionról írottakat meg tudom erősíteni.
Az előbbin tanultam vezetni '95-ben, és bár az autó csak néhány hónapos volt, hozzá képest az akkor 10 éves Golfunk egy luxusautónak tűnt, de még a Skoda 120-ast is visszasírtam.
Sirionban pedig egy hosszabb úton, taxiban(!) ültem, és nem bírtam megállni, hogy ne szóljak be a sofőrnek, hogy ilyen kényelmetlen autóban is régen ültem...

HonzaBácsi 2009.08.22. 23:55:28

@ledo76: A legjobban azt birom ha valakinek van egy BMW-je vagy Audi-ja akkor szerinte az 1.6-os alapfostól a csúcsmodellig minden autójuk szuper, sőt az összes német autó. Pedig még márkán belül is mekkorák a különbségek.

igazad van. nekem 5 renault, 1 ford, 1 zastava, 1 merga volt/van 10 év alatt a tulajdonomban. szeretem a renault -t. De sok minőségi különbség van a 20 éves merga, és a 8 éves scénic között....
sosem lesz propeller v. 4/5 olimpia az autómon. inkább rönó!

barnapapa 2009.08.23. 00:20:15

Nessuno, rajtad kívül mindenki hülye.

ommm 2009.08.23. 00:29:55

@Il mio nome è Nessuno:
"National Engine" az iráni small block :)
Ez azért elég súlyos, azt hiszem az embargó a világot is védi ettől a csodától. Teljesen saját ez a Volgába oltott Fiat Albea seggű kocka Accord? Vagy mi?

Valójában az a baj, hogy ezt a VIP Sarir limót kevés dolog übereli, talán csak a stretch-limo Hummer:
www.ikco.com/products/Gallery/sarir/data/images/larg/wallpaper/car05.jpg

Viszont látókörben van az egyetlen hazai papíros Tofas Dogan, na az már azért magázódós :)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 01:52:31

@ommm: Peugeot 405 az alap, az 1.8-as XU7JP motor is onnan származik, a motorvezérlés meg Sagem az adatlap szerint, szóval van egy kis francia háttér. Viszont az EF7-motor saját fejlesztés. Allítólag. Meg külsôleg-belsôleg is átvariálták, a 405 csak nyomokban fedezhetô fel rajta.

Az LX-be lehet kérni kihangosítót, behajtható tükröt és hûtôt, ez arrafelé valszeg ûrtechnikának számít, tekintve, hogy csak 2005 óta gyártanak ABS-es, elektromos ablakemelôs autót.

Szudán még nem tart itt, ôk a Paykan gyártósorát vásárolták meg:
www.edmunds.com/insideline/do/News/articleId=117047

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.23. 02:20:36

@Il mio nome è Nessuno:


hmmm, ebbe ne menjunk bele

a huszadik szazadban bekovetkezett hihetetlen innovacioban elen jartak a magyar tudosok.

kornyezo orszagokbol mondanal valakit? tesla nagy kaliber volt, de nem ismerek sem szerb, sem roman, sem mas tudost aki szamitana.

keress ki a wikipedian vagy a google ben par kelet europai nobel dijast.

amugy amit te hangoztatsz az ma nagy divat, valahogy meg kell torni a magyarsagot.

Ciri 2009.08.23. 06:33:10

Napok óta semmi friss nincs a TC-n. :(

Próbáltam nézegetni a Külsőséget és a konkurens oldalakat is de azok borzalmasan szarok,egyetlen olvasásra méltó sincs közöttük, tehát marad a TC. :)))

(nem lebaszás volt, csak megjegyeztem :D)

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 08:08:32

@lacza87: Miért megy az ember külföldre, nem éppen a szakmájába? Hát egyrészt nyelvtanulás végett, másrészt mert könnyebb "helyzetbe kerülni" pár év külföldi munkavállalás után, mint semmi felkészültséggel beleugrani a mélyvízbe (ld. korábbi topikok Londoni munkavállalóit, akiknek hónapok teltek el, mire olyan szinten beszélték az angolt, hogy komolyabb beosztást betölthettek)

Ja, és dőre fejjel nem maradtam kint:-(

(ezzel kelek, ezzel fexem... "hittem szép szavadnak...", hazajöttem)

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 08:18:14

@Il mio nome è Nessuno: Nem tudom a "nettó faszságomat" objektív módon bizonyítani, de amíg nem habzik a szád a szappantól, nem is látom értelmét...

Tegyük fel, hogy más kérdezte meg: természetesen nincs teljesen híján No a szellemi tőkének, de bizonyos "ideológiai okokból" majd a háborús vereség miatt elvesztette azt, volt aki magától menekült, volt akit a győztesek vittek.

A maradék tervez és alkot, lehet látni hogy milyen eredménnyel. Én nem akarok márkák szapulásába belemenni, mert az csak újabb háborút szül, de azt pl. bátran felvállalom, hogy a BMW motorkerékpár-gyártó részlegénél NINCS SEMMI, amivel kapcsolatban a mellüket döngethetnék, ennek ellenére egy alig-alig használható mkp annyiba kerül, mint egy japán vagy olasz hihgtech motor.

A következő kérdésedre pedig - ha nem tudod megállni hogy ne tapló módon fogalmazd meg - már ne várj választ...

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.23. 08:37:24

@Ciri: bakker, pedig leb@szhattad volna oket :D

itt a TC n a belsoseg kommentjei a jok, meg a csikos ha ir, a tobbi fizetett hirdetes nekem.

a videok amit csinalnak --- pfff, hat eloszor is nem kene karomkodni benne, meg MONDANI is kene valamit ( pl: 5.2 liter szaz kilometerre, na az jo :DDD - majd beszartam rajta, kozhely )

a baj az hogy nincs jobb autos oldal, es ez a magyar autos ujsagiras szegyene.

persze, lehet mondani kis piac vagyunk, az autogyarak marketing osztalyain nem a magyar szakirok ( es most veletlenul megdicsertem egy csomo vasarnapi autos-firkaszt is veletlenul ! ) kegyeit keresik, de akkor is, legalabb erolkodni kene. most divat hogy uj tema helyett mindenki ir 10 autorol es veritekezve meg magyarazza miert.

na! ( es most az asztalra csaptam !!! )

tessek dolgozni, vagy menjetek kapalni/kaszalni ne vegyetek el a lehetoseget lehetseges tehetseges fiataloktol!!! a kutya mindenit!!!

gondolom most bejegyzesem utan osszerezzent mindegyik, atgondoljak szakmai multjukat - ha van esetleg valamelyiknek - es nekiallnak dolgozni :DDDDD :DDDD

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.23. 08:44:44

@Unter Bahn: bmw motor reszleg apropojara;

ezen most elgondolkodtam, azert a piac azt mutatja hogy ertekallo motorok a bmwk, es ugy hallottam megbizhatoak is. minden esetre nagy muszaki ujdonsagokat tenyleg nem vezettek be, legalabb is nekem nem jut eszembe most.

a nemetek amugy sem a rengetek eszukrol es logikajukrol, hanem precizitasukrol hiresek - de lehet ez csak sztereotipia.

4 eve jartam hamburgban, mindenesetre gondolkodoba estem hogy torokorszagban szalltam e le vagy eszek nemetorszagban - rengeteg torok mindenhol, mecsetek, torok feliratok az utcan, meglepodtem hogy ENNYIRE torokos a varos. musztafaek meg biztos nem emelik a nemet precizitas fenyet :D

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 09:08:41

@visszakettopadlogaz: Hát igen, szerintem a hiba ott van, hogy kreativitást sokan keverik a precizitással, ami viszont valóban "közismerten" német erény...

A sok külföldi (főleg török) meg azért van ott, mert ezek a precíz németek akármilyen munkát nem hajlandók elvállalni... tetszik vagy sem, de én azt tapasztaltam, hogy még mindig él a többségben az "übermensch" felfogás...

Apropó: mondtam már, hogy krampácsoltam a DB-nél is és a legkisebb beosztású német a munkavezető volt? De ő legalább nem nézett le minket, csak szerszámot nem volt hajlandó a kezébe venni, még akkor se, ha látta hogy megszakadunk a sínszállal...

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 09:36:10

@visszakettopadlogaz: "...a piac azt mutatja hogy ertekallo motorok a bmwk, es ugy hallottam megbizhatoak is..."

Való igaz, a boxer-sorozat egyedisége mellett megbízható, persze ha lehet, ne dőljön fel az a motor illetve ne akarjon kanyarvadász lenni... Sokat javít a megbízhatóságon az 1100 ccm-hez tartozó 92 LE is a mai anyagismeretek birtokában, más mkp gyártónál ennyi ccm-hez kb. dupla LE tartozik szériában, igaz az élettartama lényegesen kisebb, hiszen pikk-pakk össze szokták törni rövid időn belül:-(((

Amúgy hasonló elrendezést (hosszában álló főtengely) elég kevés márka alkalmaz (pl. Moto Guzzi) a kellemetlen mellékhatások miatt és nemigen veri az eget az eladási csúcs, gyakorlatilag a márkabarátok tartják fenn a gyártást.

Sokat dobott a BMW motorpiacán az F650 tipus megjelenése is, amelyik a nehézkes boxermotoros endúrókat váltotta ki, sajnos a blokk nem német, hanem osztrák...

rotring 2009.08.23. 09:43:46

Az Oltcit-et kihagytad!

khaleeji 2009.08.23. 11:21:48

Mikor Indiában éltem, egy Hindustan Ambassador tipusú fehér autót kaptam a cégtől, sofőrrel.Először azt hittem, hogy egy 60 éves veterán, nem akartam elhinni, hogy csak 2 éves volt 2008-ban.
Az autót a világháború előtti Morris Oxford licence alapján gyártják Kolkatában ,mind a mai napig változatlan formában és műszaki tartalommal.
No klíma (45 fok árnyékban), bowdenes dobfék, léghűtés,karburátor,no szervófék/kormány stb.
De legalább ment!

Egy ilyen ára újonnan 100 ezer rúpia, azaz kb 400 ezer Ft volt , kár, hogy nem lehetne nálunk forgalomba helyezni(nincs katalizátor sem), szivesen behoztam volna egyetr, olyan jól nézett ki.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.08.23. 12:53:58

@binrashid:
szerintem az inkább a 50 es 60 as évek morris a lehetett.

UltimateUbul_ 2009.08.23. 13:00:06

@Unter Bahn:
Elég ezt összefoglalva annyit mondani, hogy egy szar tetű alja népség, jobb lenne ha kitakarodnának Európából mondjuk belegyalogolhatnának a Mariana-árokba akár és átadnák a felszabaduló helyet az arra érdemesnek. Tul képpen a legegyszerűbb autók között se volt olyan amit arra méltó szinten összehoztak volna, a Bogár pl ékegyszerű kocsi volt, kínszenvedés azon bármit félretervezni, de ezeknek mégis sikerült, akkor szimplán fordítva teszik be a segédszerveket a motortérbe, hogy amit kéne azt érd el a legnehezebben. A Mercit pedig az oda felvett emberanyag nagyon magas kiszűrésének és tökéletes átnevelésének köszönhetően jutott oda ahol van, ott a tervezési alaposság a gépek iránti alázattal vegyül, és erre jön még egy adag külföldi gógyi ráadásként. Pl Barényi esze nélkül jóval hátrébb lennének ezek is. A többi márkájuk mind felejtős, felesleges piaci akadály a kisebb tehetséges emberek előtt.

UltimateUbul_ 2009.08.23. 13:13:18

@LipicaiCukorgyáros:
Na a Trabant 601 a kevés kivételek egyike melyet a maga szintjén egészen jóra sikerült összehozniuk, az azzal az ékegyszerűségével tényleg olyan amiben szinte alig basztak el valamit. Talán a tankot tehették volna hátra is és egy motorból kihajtott AC-vel szívatni, de akkor meg mindjárt ugrott az ejtőtartály és az AC beszarhat, membrán kilukadhat, szóval az amire tervezték arra hibátlan konstrukció. És 90-nel is oda lehet érni mindenhova.

UltimateUbul_ 2009.08.23. 13:25:44

@megint:
"de azért japán imádók ne feledkezzetek meg a Berlin-Róma-Tokio vonalról, és arról, hogy a japánok nem tartották embernek az amerikaiakat"
Még jó hogy! Miért, tán azok? :D

E36M3 2009.08.23. 13:37:29

Több eszük van mint neked kis majmocskám. Ezt a kijelentésedet meg valahol New York közepén hangoztasd és akkor megtudod.:) Te szánalmas csicska.

E36M3 2009.08.23. 13:38:59

Kis nyomorék Győzike féle,ahogy más is írta.

UltimateUbul_ 2009.08.23. 13:51:46

@Unter Bahn:
mert természetesen a motorkerékpár gyártást is a japánok vitték tökélyre, ha reális áron egy végletekig megbízható és használatcentrikus gép kell akkor csakis japán. Úgy általában mindenből. Még nőkből is, LOL
@E36M3:
Mi van csórikám, még mindig nem sikerült felépülni a traumából, hogy beletapostam az impotens lelkivilágodba. :D:D

UltimateUbul_ 2009.08.23. 13:54:04

@E36M3:
Valszeg túl sokat nézegeted a győzikét, mert nekem nem ugrik be hogy kicsoda, de ez érthető, aki faji rokonságban áll vele, az szokta nézni...

UltimateUbul_ 2009.08.23. 13:55:38

Jahh és a béjjemvé egy fos, mondtam már?! XD De itt szerencsére Lexusra még futja, még ha 12 éves is, ennek azért örülök. ;)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 16:51:21

@Unter Bahn: "Nem tudom a "nettó faszságomat" objektív módon bizonyítani, de amíg nem habzik a szád a szappantól, nem is látom értelmét..."

Én viszont bizonyítani tudom a faszságaid ellenkezôjét: ezen a kis vidéki fôiskolán fogta magát 60 diák, és csináltak egy X5bôl egy közúti használatra alkalmas hibridet:
www.fh-landshut.de/pressestelle/news/roll-out-hybrid-bmw-x5/

Tudnál mutatni néhány hasonló projektet, magyar fôiskolákról? Ôszintén, mi a fasznak szakértesz, ha még a büdös életben nem láttál egyetlen német oktatási intézményt sem belülrôl?

Az a faszságod, hogy nélküled ne tudnának a német gyárak összerakni egy pedálos moszkvicsot se, szintén könnyen cáfolható: felpattansz a buszra, hazahúzol, aztán meglátjuk összeomlik-e a gyártás.

"természetesen nincs teljesen híján No a szellemi tőkének, de bizonyos "ideológiai okokból" majd a háborús vereség miatt elvesztette azt, volt aki magától menekült, volt akit a győztesek vittek."

Ez szintén egy nettó faszság. Szerinted mi a tökömet csináltak a német egyetemek és fôiskolák az elmúlt 60 évben? Hol találták fel az MP3at (Fraunhofer), a CANt (Bosch), a MOSTot (Daimler)? Ki szerelt szerinted elôször mûholdas navigációs rendszert az autóiba? Ki a világ elsô számú exportôre, hol vásárol be a fél bolygó, ha gépgyártásról van szó? Te valami kibaszott álomvilágban élsz.

Sutty 2009.08.23. 16:53:35

bevallom őszintén, kedvelem a bmw-t - ha nem az én tulajdonomban van. általánosítani nem fogok, de abban biztos vagyok hogy azért választottam más autómárkát (d5) mert kényelemben, technikai tudásban, MEGBÍZHATÓSÁGBAN, image-ben és árban is jobbat kínált, feleannyi nem jön szembe velem az úton mint bmw , a rendőrök sem cseszegetnek minden utcasarkon az előítéletek miatt, amelyek - valljuk be, - statisztikai alapok nélkül nem így alakultak volna..

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 16:58:25

Az eredeti 3 literes motort persze kivették, ez ment be helyette (1.4es dízel), mert csak áramot fejlesztenek vele:
www.hatz-diesel.com/index.php?id=118&L=cvpjfbkx

Sutty 2009.08.23. 16:59:52

van jópár sutyerák magyarországon, akiknek köszönhető a "tahó bmw-s" image, majd általánosítás kialakulása. 3 hete láttam egy hatalmas karambolt egy piros lámpánál. régi 520-as bömbi slisszolt át a piroson és takart telibe két hetvenévest a suzukijukban. Szerencsére komolyabb sérülés nem történt, de a sztereotípia ott, a szemem láttán kelt életre! a bömbiből egy hatalmas kopasz paraszt ugrott ki és kezdte verni a ronggyá törött suzuki szélvédőjét, hogy "szálljatok ki szétbszom a fejeteket, nem adtatok elsőbbséget!" - igen, nem adtak a piroson áthaladónak.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 17:02:59

@Sutty: "azért választottam más autómárkát (d5) mert kényelemben, technikai tudásban, MEGBÍZHATÓSÁGBAN, image-ben és árban is jobbat kínált"

Ha az XC90 D5-re gondolsz, akkor ezzel a véleménnyel meglehetôsen egyedül vagy, mert ha olyan frankó autókat gyártanának, most nem vakargatná a Ford a fejét, hogy kire sózza rá a Volvót.

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 17:56:30

@Il mio nome è Nessuno: Neked ilyenkor erekciód van, amikor egy ip-cím mögé bújva fröcsögsz vadidegen emberekre, akikről semmit nem tudsz???

Miért jelenik meg minden TC blogon egy-egy mocskos szájú "észosztó", aki maga a tökély, mindegy hogy a német japán vagy bármilyen nemzet technikáját védve teszi, de olyan vehemenciával, hogy félek a következő lépése az lesz, hogy dühében összeveri a saját klaviatúráját???

Higgadj le: azokat a magaslatokat ahol most tartanak, nélkülem érték el... mint írtam, voltam olyan meggondolatlan és nem maradtam ott. Sőt: német egyetemet illetve főiskolát (meg magyart) is láttam belülről is, még csak nem is turistaként. Ennek ellenére nem gondolom hogy én fingom a passzátszelet, sőt még azt sem állítottam sosem, hogy olyannyira király csávó vagyok, hogy csakis az nyalhatja ki, akinek megengedem. Ezt Te hiszed magadról:-)))

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 18:07:11

@UltimateUbul_: Én nem mondanám azt, hogy nem alkottak nagyszerű dolgokat és mások nélkül sehol sem lennének... ez azért túlzás.

De az idegen elképzelések beengedése és megvitatása még egyik gyárnak sem vált kárára és ahhoz hogy egy propeller, 4 karika vagy egy 'volks-wagen' másfélszeres árat kérhessen a valós technikai tartalomhoz/értékhez képest, elég sok nagy márkának kellett a süllyesztőbe mennie - igaz ez szinte mindenhol megtörtént.

Van az a vicc a pokolról és mennyországról, ahol nem mindegy, hogy mely nemzet milyen feladatot lát el... szvsz ez nem is annyira vicc, már ami a németeket érinti... (ha jól emlékszem, ők maguk a 'szervezők')

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.23. 19:12:31

@Il mio nome è Nessuno: lassan irassa erosodott bennem a dolog: te nagyon elfogult vagy.

legutobbi tema: x5 bol hibrid.

- szerinted magyarorszagon lenne penz egyaltalan arra egy videki tanintezmenyben hogy vegyenek egy legolcsobb x5-ost egyaltalan?? csak ugy, atalakitani? nincs semmire penz ( hogy miert az mas kerdes, mondjuk lehetne )
mondjuk ez ugy nezne ki hogy : gazdasagi igazgato bacsi, vegyen nekunk egy bmw x5-ost, at akarjuk alakitani!!! a valasz kb igy nezne ki> @@@#$%^%$$##, majd ha kifizettuk a futest meg a fizeteseket, addig meg ne fuvezzetek ennyit, hulyeseget beszeltek!!!

:DDDD, bar ezen sirni kene.

- nem is magyarazom, felesleges.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.08.23. 19:16:50

@Il mio nome è Nessuno:

:DD olvastam tovabb a commentedet: te az mp3 meg az autos navit mutatod peldanak ? :DDDDD azok szerinted egy fajsuly a modern szamitogep elve, a c - vitamin ( tulajdonkeppen a modern felhasznaloi kemiat is irhattam volna ) vagy a sorozat gyartas ( ahol a lenyeg hogy a munkasnak nem kell hosszu kepzes, magyarul galambos ur a betanitott munkast is talalta fel )

hat ezek hirtelen nem olyan hordereju talalmanyok mint egy tomoritesi eljaras feltalalasa :DDDDD mp3, ami megrengette a vilagot :DDD

na, ok, te elfogult vagy, nem reagalok neked tobbet, csak az idomet jatszom el es idegesitesz is.

semmi harag! :)

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 19:43:00

@visszakettopadlogaz: Azért kihagyott olyan ziccereket, mint Einstein (most ne menjünk bele h zsidó meg amerikai, Németországban alkotott kezdetben), a minap előkerült Werner von Braun (szintén Amerikában később), Diesel-Otto-Maybach-Benz hamár autós oldalon vagyunk. Vagy említhetjük a reformáció révén az egész Európai szellemi életet felrázó Luther Mártont. Írók, filozófusok stb. A németek igenis előkelő helyen vannak a szellemi életben.
Az elfogultságot viszont nem vitatom.:)

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 19:43:51

@visszakettopadlogaz: Van egy Dr. Szász András nevű fizikus, aki mit ad Isten: kitalált egy készüléket a rákos betegek hipertermiás kezelésére (pedig nem is orvos, szakmai 'lefitymálását' ezért meghagyom másnak).

Mivel itthon nem kellett senkinek (részleteket nem ismerek hogy miért), végül Svájcból vett az ország egyet (kettőt?) és most lehet rá sorszámot váltani.

Kérdem én: ebben a relációban az mp3 nagyobb találmány-e, illetve akkor most a magyarok-e az okosak vagy a svájciak?

(Igen, észrevettem... magas labdát dobtam fel: egy magyar okos volt, de általánosságban és jelen esetben a magyarok egyébként abszolút hülyék voltak:-(((

Adamantit 2009.08.23. 19:45:13

@Il mio nome è Nessuno: Ez mondjuk nem valami jó érvelés, elvégre is ha olyan reménytelen szar lenne a Volvo, akkor meg se próbálnák elpasszolni, hiszen senki nem adna érte pénzt. (a Fordnak meg nyilván pénz kéne)

Ilyen logika alapján mondhatnánk, hogy a Bugatti baromi sok veszteséget termel a Veyronnal, ha nem lenne pénze a VW-nek máshonnan, akkor a Bugattit is el kéne adni/megszüntetni, tehát a Bugatti nem gyárt jó autókat, ezért a Veyron egy fostalicska.

Ez meg így egy kicsit sántít.

Lényegében annyit akartam mondani, hogy egy adott típus nem lesz attól jó/rossz, hogy mennyire sikeres a cég ami mögötte áll.

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 19:49:49

@UltimateUbul_: "Elég ezt összefoglalva annyit mondani, hogy egy szar tetű alja népség, jobb lenne ha kitakarodnának Európából mondjuk belegyalogolhatnának a Mariana-árokba akár és átadnák a felszabaduló helyet az arra érdemesnek."
Most azontúl, hogy szerintem általánosító (nem mondom h a németek az aranyemberek, van igazság a bírálóiknál!) és elég beteg ez a kijelentés, legalább a saját érdekeid vedd figyelembe kicsikét. Németországban bekövetkező bármilyen súlyos probléma, Magyarországon (is) azonnali bukáshoz vezetne. Lehet őket utálni, de gazdaságilag iszonyatosan függünk tőlük (is).

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 19:56:37

@lacza87: Mivel ma már többször is "fasznak" találtattak, nyugodtan megkockáztatom, hogy Rudolf Diesel fhanszia volt, egy irattöredék alapján pedig Maybach kevéssel, de lekéste az igazi világhírt: "A szabadalmi irodalomból ismert például, hogy Bánki Donát és Csonka János csak egy fél évvel előzték meg Maybach német mérnököt a porlasztó kifejlesztésében és szabadalmaztatásában, ezért az ő nevűk maradt fenn feltalálóként az irodalomban és a köztudatban is".

Természetesen csupán pontosításként írtam a fentieket, az ember feje nem winyó, hogy minden benne legyen és mindent tudjon.

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 20:07:00

@Adamantit: Igen ám, de a Volvo egy tömeggyártó, ahol az a lényeg, hogy a lehető legtöbben megvegyék a kínálatban szereplő modelleket. Versenyképesnek kellene lenni a tömegyártók között, ez azonban, sok ok miatt(amiből a legnagyobb a Ford politikája), nem sikerül. Tehát nem gyárt a piacon kelendő - leegyszerűsítve "elég jó" - autókat
Ellenben a Veyron egy überluxus-sportautó, a VW eleve úgy vállalta be, hogy tudta veszteséges lesz, de presztízsnövelési okokból, mégis úgy döntöttek, hogy szükség van rá.

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 20:10:45

@Adamantit: "...ha olyan reménytelen szar lenne a Volvo, akkor meg se próbálnák elpasszolni..."

Márpedig az XC90 (meg az összes többi Volvo) igenis reménytelenül szar... főleg olyannak, akinek a szemüvegébe az egyik lencse az X5-ből, a másik a Q7-ből származik:-)))

A Ford szarban van, ez tény...

Az átlagember is úgy van vele, hogy ilyenkor megpróbál eladni valamit, hogy pénzhez jusson és időt nyerjen.

Te ilyenkor mit adnál el? A szart, vagy amiért pénzt is adnak és tényleg gyorsan eladható? Mert szerintem itt erről van szó: a Ford egyetlen értéke a Volvo, már csak az a kérdés, hogy ki hajlandó érte többet fizetni...

A GM ugye már megoldotta a kérdést: miután ledegradálta a Saab-ot, presztízsből visszavásároltatta a svédekkel. Meglátjuk, hogy a Ford "mennyire jó zsidó"... (bocs a hasonlatért)... az viszont tény, hogy mindkét amerikai gyárnak csak pénze volt, tehetsége nem és mindkét svédnek idő kell majd (és pénz) ahhoz hogy az eredeti helyére kerüljön vissza.

A Ford egyvalamire volt jó: elhitette az emberekkel, hogy mindenkinek lehet Volvoja (S/V40) és az ugyanolyan presztizsautó, mint a többi Volvo... pedig hol van már az:-(((

ommm 2009.08.23. 20:14:23

@Il mio nome è Nessuno: Bakker, ez már perverzitás a javából :)

ommm 2009.08.23. 20:16:18

@visszakettopadlogaz: Ha vannak, jöjjenek, írjanak és lesz helyük.

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 20:18:20

@Unter Bahn: Diesel nem volt francia, egyértelműen német. Párizsban született, de a szülei poroszok voltak felsőfokú tanulmányait Németországban végezte, Berlinben alkotta meg az öngyulladású motort. Ha már nagyon kukacoskodni akarunk, mondjuk h világpolgár volt: felnőtt korában is dolgozott Párizsban, tanított Amerikában is, nem akarta, hogy a találmányát kizárólag Németország használja, stb.

ommm 2009.08.23. 20:21:23

Ja, uraim, kicsit finomabban anyázzunk, nem kell itt mindjárt népeket irtani és pártokat emlegetni. Kösz.

Adamantit 2009.08.23. 20:22:48

@lacza87: Nyilván ez egy eléggé sarkított példa volt, igazából ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy egy cég anyagi helyzete nem feltétlen áll összhangban az általa gyártott termékek jóságával, bár nyilván nem független egymástól a kettő.

De Unter Bahn leírta nagyjából azt amire gondoltam.

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 20:33:39

@Adamantit: "igazából ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy egy cég anyagi helyzete nem feltétlen áll összhangban az általa gyártott termékek jóságával, bár nyilván nem független egymástól a kettő."
Szerintem hosszútávon alapvetően a termék minősége határozza meg a cég bevételeit, és így az anyagi helyzetét. Lehet jót nem gazdaságosan gyártani, ez igaz, de hosszútávon az a cég eltűnik a süllyesztőben. Abban is igazatok van, hogy a Ford, mint konszern "kihasználja" a Volvot.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 20:34:15

@lacza87: Nem poroszok voltak a szülei, hanem bajorok. Apja augsburgi, anyja nürnbergi. Tanulmányait Augsburgban és Münchenben végezte.


Azt viszont tudod, hogy Gustave Eiffel honnan kölcsönözte a családnevét?
de.wikipedia.org/wiki/Eifel

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 20:34:37

@lacza87: Ok, legyen 'német' ő is, ezen már tényleg ne vesszünk össze:-)))

De akkor Teller Ede meg Einstein is legyen 'amerikai':-)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 20:38:50

@lacza87: "Szerintem hosszútávon alapvetően a termék minősége határozza meg a cég bevételeit, és így az anyagi helyzetét."

Így van. Illetve a használt cuccok értékállóságán is le lehet mérni a minôséget. A szabad piac a legjobb indikátor, mert az emberek nem hülyék, és nem fizetnek irreális összegeket, fos minôségért.

E36M3 2009.08.23. 20:51:05

A Ford egy nagyon erős és jó autógyártó. Érdekes akkor a Lincoln-t Mercury-t miért nem akarja eladni? A Volvo az egy fos és semmi bevételt nem teremt nekik. Sokan fikázzák ,hogy jujj milyen helyzetbe van. Megmodnom jó helyzetben van a többihez képest és ők szinte az egyedüliek akik ebben a válságban nem kérnek állami támogatást ami egy nagy dolog ilyen helyzetben.

dennisthemenace 2009.08.23. 20:59:37

@ommm: Nem a fenet.Ez itt Magyarorszag,es a magyaroke!Megertetted? Magyar ember azt anyaz,akit akar! Gyanus vagy,biztosan egy nemzetarulo,idegenszivu szolgalelek vagy,aki moderalja a tisztaszivu,tuzes leku magyarokat,mi?! A mindensegit!..:DDD

ommm 2009.08.23. 21:00:36

@dennisthemenace: Hűha! :) Elkussolok gyorsan, meg ne bélyegezzenek :)

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 21:00:49

@Unter Bahn: Einstein-nél oda is írtam, de megjegyezném, hogy a fényelektromos hatás, amiért végül a Nobel-díját kapta leírása 1905-ben történt, és 1921-ben a díj odaítélésekor még Németországban élsz. De érdekes a téma, amit feszegetsz, h mennyire számít a származás, illetve mennyire, hogy végül hol érte el a "delikvens" a kiváló eredményeit...
@Il mio nome è Nessuno: Igen bajorok voltak, bocsánat.

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 21:17:55

@lacza87: Elnézést, már csak gonoszkodtam... sorry:-)

Azonban miközben éppen szégyelleni kezdtem magamat, eszembe jutott, hogy azért folytak olyan kutatások, amelyek a rassz, a származás és egyéb származási szempontok alapján különféle jó vagy rossz képességeket próbáltak tudományos alapokra helyezni.

Legutóbb pl. talán a nigériai futókról írták - gondolom a "brit tudósok" - hogy azért jobbak, mert a szervezetük jobban képes hasznosítani a zokszigént...

Miért ne lehetne annak a szerencsétlennek - nem jut eszembe a neve - igaza, aki szerint a jappánok meg a magyarok DNS-ében valami duplacsavar van:-D

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 21:22:35

@Unter Bahn: Figyi minden sztereotípiának van alapja:)
Bonyolult kérdések ezek, orvostudomány, agykutatás, pszichológia, szociológia stb csupa olyan dolog amihez nem értek, azért, ha nem haragszol ebben nem nyilatkoznék...

Unter Bahn (törölt) 2009.08.23. 21:27:50

@lacza87: Ugyan! A főnökömtől lestem el, hogy vitatkozni igazán csak olyan kérdésben lehet és érdemes, amiben szakmai ismeretek nem zavarnak:-)))

Egyébként csak unalmas egyetértés lenne:-D

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 21:29:53

@Il mio nome è Nessuno: Ja Eiffelest is köszi!!
((( Értettem a lényeget, de angol, francia jobban megy.)))

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 21:42:46

@Unter Bahn: "Azonban miközben éppen szégyelleni kezdtem magamat, eszembe jutott, hogy azért folytak olyan kutatások, amelyek a rassz, a származás és egyéb származási szempontok alapján különféle jó vagy rossz képességeket próbáltak tudományos alapokra helyezni."

Én viszont kifejezetten örülök neki, hogy végetért az a korszak, amikor a kraniometriát rasszista célokra használták, és hogy az ebben hívô idióták a gépészmérnöki diploma ellenére sem viszik a gyártósornál feljebb.

Ratnet 2009.08.23. 21:55:57

@visszakettopadlogaz: "kornyezo orszagokbol mondanal valakit? tesla nagy kaliber volt, de nem ismerek sem szerb, sem roman, sem mas tudost aki szamitana."

Dehogynem. Írtad is: Tesla.:-)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 22:04:41

@ommm: Olyat nem lehetne, hogy a jövôben az összes ilyen offtopik faszságot kimoderáljátok? Autókról szeretnék itt olvasni, ha lehet, és a faszom tele van vele, hogy szinte minden alkalommal eljutunk valami szájbabaszott fajelméletig, vagy politikai/történelmi vitáig. Kezd baszottul unalmas lenni.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 22:10:42

@visszakettopadlogaz: És mivel te nem tudsz róluk, nyilván nem is léteznek:
en.wikipedia.org/wiki/Category:Romanian_scientists

"amugy amit te hangoztatsz az ma nagy divat, valahogy meg kell torni a magyarsagot."

Tôlem nyugodtan vitatkozz a tényekkel, és ismételgesd szorgosan azt a faszságot, hogy téged így akarnak megtörni. Ettôl nyilván jobb lesz, és megtanulod reálisan értékelni a helyzetedet. Holott minössze arról van szó, hogy a 19 megyényi tudáshoz 64 vármegyényi arc társul. Mire, bélám, mire?

lacza87 (törölt) 2009.08.23. 22:47:29

@Il mio nome è Nessuno: "Olyat nem lehetne, hogy a jövôben az összes ilyen offtopik faszságot kimoderáljátok? " Szerinted ki fogják? Ebből élnek és annyira nem is szarul. Üzletileg egyelőre mindegy csak komment legyen. Mondjuk egy idő után biztos visszaüt és még többen elfordulnak emiatt tőlük.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.23. 23:27:42

@lacza87: Én titkon bízom benne, hogy egy ilyen sztori is sok kattintást vonzana:
www.auto-illustrierte.ch/aktuelle-news/bugatti-brescia-10787.html
www.classicdriver.com/de/magazine/3300.asp?id=4973

Hogy a szardobálás relatíve sok kattintást hoz, az odáig oké, de szerinted sok olyan szponzor/hirdetô van, aki ilyen környezetben szeretné látni a termékét?

papptibi 2009.08.23. 23:46:41

@visszakettopadlogaz:
"kornyezo orszagokbol mondanal valakit? tesla nagy kaliber volt, de nem ismerek sem szerb, sem roman, sem mas tudost aki szamitana."
Henri Coanda? Az román volt, és épp most ment neki egy oszlopnak a róla elnevezett reptéren a Malév-járat. Nekünk, magyaroknak van egy rohadt nagy hibánk: lenézünk mindenkit.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.24. 01:00:57

@Il mio nome è Nessuno: Tudsz egy olyan hsz-t írni, amiben nincs benne az, hogy: nettó faszság, faszom, szar, szájbabaszott, kibaszott, fos stb.? Elhinném én, hogy értesz az autókhoz, csak sajnos egy mérnökember, vagy egy diplomás mittudomén akárki már eljutott odáig, hogy a másik embert partnernek vegye és ne ellenségnek, a választékos önkifejezésről nem is beszélve... Pontosan úgy beszélsz, mint egy gyártósor mellett álló betanított melós, akit ennek ellenére mélységesen lenézel minden második hsz-ben. :) Kicsit szürreális, nem gondolod?!

kkn 2009.08.24. 03:06:46

@visszakettopadlogaz:

Már FORD-ék előtt használták a szalagmunkát, csak nem akkora termelési volumennel. Ők csak beszorozták a kész sémát X-el.
A saját módszerük kidolgozásáért Charles E. Sorensen felelt, és amikor az új gyárban sikerült ezt az 1910-es építése óta tartó finomítások után véglegesre készíteni, akkor helyezték át 1913-ban, és kezdték el a T-modell szalaggyártását, amit már 1908 óta gyártottak.

Minden elismerésem Galamb Józsefé, de nem ő találta fel a szalagtermelést, ő a főkonstruktőr volt. Ami nem azt jelenti, hogy ő tervezte meg egyedül a T-modellt, mert volt egy magyar, és egy ami munkatársa benne. De nélküle nem jöhetett volna létre, új szabadalmak fűzednek ennek során a nevéhez.

Rocko- 2009.08.24. 06:59:21

@LipicaiCukorgyáros: "Tudsz egy olyan hsz-t írni"
nem.

Unter Bahn (törölt) 2009.08.24. 07:03:33

@LipicaiCukorgyáros: Volt a TC-n egy (több?) hasonló stílusban megnyilvánuló ember, akivel szintén nem lehetett kukoricázni: ha csak egy kicsit is tévedtél vagy rossz humort dobtál be, azonnal berakott a "skatulyájába"...

Amíg az ilyenek itt vannak, addig nem párbeszéd vagy eszmecsere folyik, hanem vizsgáztatás... ráadásul szétkúrja bármelyik topikot, csak hogy uralhassa.

És bár nem kétlem hogy remek szakember lehet (nem tudom milyen területen) vagy nagy lexikális tudással bír, egyszerűen képtelenség vele értekezni. Ha okos, okíthatna is (pl. engem), de ő kioktatni szeret... én meg ilyen kurzust nem veszek fel...


Részemről itt kiszállok, egy hétvégén ennyiszer "fasz" még nem voltam, most egy időre elég is lesz. Pedig akár ki is beszélhettük volna, hogy ki milyen életpályát futott be, milyen tapasztalatokat szerzett, de mindegy... csak én maradtam tájékozatlan felőle, ő bennem teljesen biztos:-)))

lacza87 (törölt) 2009.08.24. 07:13:33

@Il mio nome è Nessuno: Ááá ahogy a magyar marketingeseket ismerem (pl. szomszéd srác) ilyen "részletekkel" tuti nem foglalkoznak.
A Bugattis cikk király. Nem is lenne nehéz ezeket megtalálni és megosztani velünk. Jó, hogy most megtetted te.

ledo76 2009.08.24. 07:26:20

@Il mio nome è Nessuno:
Tök igazad van!
Kár, hogy te is benne vagy, hogy a végén már országokról szólt ez beszélgetés nem autókról...

lacza87 (törölt) 2009.08.24. 08:24:00

@papptibi: Egyetértek a hozzászólás tartalmával, de hogy lehet leírni, hogy "az román volt". Könyörgöm ő. Még negatív értelemben elmenne, hogy "az". Így ne csodálkozzunk, ha ránk sütik a bunkó műszaki közhelyet.

nosferatu 2009.08.24. 09:33:02

a Kia OPirus-nál a japánokat emlegeted,ugye a kiáról nem gondolod ,hogy japán márka?vagy csak én értettem férle!?Azért koreaiak még ott nem tartanak.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.08.24. 09:56:01

A fent említett autók egyikét sem szeretném az ingóságaim között látni. :D

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.24. 09:56:10

@LipicaiCukorgyáros: "hogy a másik embert partnernek vegye"

Én mindenkihez a saját nyelvén szólok. Aki olyan faszságokat böfög be, hogy Németországnak ne lenne szellemi tôkéje, vagy hogy Romániának ne lennének jelentôs tudósai, az egy soviniszta nagyarcú barom, akinek annyi fogalma van a világról, mintha eddigi életét egy barlangban élte volna le.

Ezekkel az emberekkel nem társalogni kell, hanem megtisztítani tôlük a fórumot, hogy ne mérgezzék mások elméjét az ökörségeikkel, ne pazarolják azok idejét, akiknek a hülyeségeiket cáfolják, és ne basszák tönkre a többiek szórakozását, akik AUTÓKRÓL szeretnének olvasni, nem pedig agyrémekrôl és kisebbségi komplexusokról.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.24. 09:59:30

"akiknek a hülyeségeiket cáfolják" = akiknek a hülyeségeiket cáfolniuk kell

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.24. 11:58:33

@Il mio nome è Nessuno: Meg tudlak érteni, én is ilyen megváltó típus voltam, csak 16 és 18 éves korom között. Hamar ráeszméltem, hogy a világ sokkal bonyolultabb, mint hinném, és hogy az emberek nem változnak/változtathatóak olyan sebességgel, mint ahogyan én szeretném. Azóta felnőttem és senkit nem akarok megváltoztatni, a hülyét meg inkább kikerülöm :). Csak egyszer hibázol és borul az elméleted, és akkor már hiába a bűnbocsánat. Szóval csak óvatosan a "nagytudással". A másik káromlása meg nem szép dolog, és nem túl biztató jelenség a jó egészség szempontjából ;)

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.24. 12:06:25

@Unter Bahn: Érdekes amiket mondasz. Észrevettem egy számomra furcsa dolgot. Ugyebár egy csomó magyar ment külföldre köztük kiváló mérnökök is. És sokan közülük hosszú idő után visszatértek Mo.-ra. Oda, ahol szinte semmi nem úgy működik, mint NYE-ban. De ők már megszokták a kinti tempót, életvitelt, fizetést, és azt is, hogy nem lehet hibázni, mert akkor azonnal repülsz (ezzel jönnek a pszichológiai tényezők, az élet minőségének romlásával járó cuccok ect.)... Szóval valahol meg lehet érteni ezt a metódust. És itt nem kifejezetten a közös barátunkra célzok. Persze mindenki az értelmi szintjének megfelelően kezeli ezeket a dolgokat. És azt is tudjuk, hogy egy értelmes ember jobban megzakkan, mint egy buta, aki nehezebben fogja fel, tulajdonképpen mi is történik vele.

Snake Plisken (törölt) 2009.08.24. 13:47:28

Érdekes, jó cikk volt! :-)

Egy dologban nem értek egyet, a Daihatsu Siriont én magam is próbáltam, egy 1000 köbcentiset légkondival, szerintem a egészen jó kis autó volt, viszonyítási alapom egy Renault Clio 1.2 bee-bop volt akkoriban, elektromos abakkal és légzsákkal. A Sirion gyorsabb volt, volt benne légkondi és kevesebbet evett, a műanyagok kicsit talán kopogósabbak voltak mint a Renaultban, de ezen kivül az volt a jobb autó.
Gondoltam elmondom, szerintem a Sirion nem rosz kisautó.

Üdv,

lacza87 (törölt) 2009.08.24. 13:53:05

@LipicaiCukorgyáros: Jobb ha tízszer elmondod valamiről, hogy tévedés (ha tényszerűen bizonyíthatóan az) mintha egyszer nem. Persze a stílusra és az egészségre:) nem árt odafigyelni.

Seca81 2009.08.24. 13:54:39

@Il mio nome è Nessuno: A nem ide való kommentek "megtisztítása" nem a te dolgod hanem a moderátoré. Ami meg nem tetszik, át kell siklani felette, de mint mutattad, van ennél sokkal érdekesebb cikk is, hát olvasd azt!

papptibi 2009.08.24. 14:02:38

@lacza87: akkor ő. Bocsánat az egész Coanda családtól.

lacza87 (törölt) 2009.08.24. 14:10:35

@lacza87: Autós/műszaki/tudományos dolgokra értendő és még 1x objektív tényekre.
@papptibi: :) Biztos örülnek neki h promotáltad Henri-t.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.08.24. 15:19:17

@Snake Plisken: Amúgy baromira érdekelne, hogy miért eszik egy hasonló motorizáltságú japán (kis)autó többet, mint egy kétszer akkora Dacia? 16V és 8V, ebben állna a különbség? De akkor miért megy jobban egy Dacia, tehát mitől ugrik jobban városban? Szóval érdekelne bárkinek az okfejtése.

Il buono, il brutto, il cattivo 2009.08.24. 15:23:13

@Il mio nome è Nessuno:

"Én mindenkihez a saját nyelvén szólok. Aki olyan faszságokat böfög be, hogy Németországnak ne lenne szellemi tôkéje, vagy hogy Romániának ne lennének jelentôs tudósai, az egy soviniszta nagyarcú barom, akinek annyi fogalma van a világról, mintha eddigi életét egy barlangban élte volna le."

Aki olyan faszságokat böfög be hogy Németországban mindent jobban csinálnak, az egy soviniszta nagyarcú barom, akinek annyi fogalma van a világról, mintha eddigi életét egy német barlangban élte volna le.

Ezekkel az emberekkel nem társalogni kell, hanem megtisztítani tôlük a fórumot, hogy ne mérgezzék mások elméjét az ökörségeikkel, ne pazarolják azok idejét, akiknek a hülyeségeiket cáfolják, és ne basszák tönkre a többiek szórakozását, akik AUTÓKRÓL szeretnének olvasni, nem pedig agyrémekrôl és kisebbségi komplexusokról.

Speedman 2009.08.24. 18:41:41

@Unter Bahn:

Ha ezt a magyar felsőbbrendűséget(tudósok terén) nem hoztad volna szóba, lehet Senki is másképp reagált volna.

Meg ezekkel a Blikk-be való kis(ál)hírekkel sem kellene traktálni a népet,

"Legutóbb pl. talán a nigériai futókról írták - gondolom a "brit tudósok" - hogy azért jobbak, mert a szervezetük jobban képes hasznosítani a zokszigént...

Miért ne lehetne annak a szerencsétlennek - nem jut eszembe a neve - igaza, aki szerint a jappánok meg a magyarok DNS-ében valami duplacsavar van:-D"

mert így a mondandód is hiteltelenné válik.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.24. 21:16:51

@Il buono, il brutto, il cattivo: Ez meglehetôsen szar próbálkozás volt. Persze továbbra is várom, milyen hibrid jármûveket építettek a magyar fôiskolákon, de bemutathatod a magyar autómárkákat is :)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.24. 21:18:20

@Seca81: Nem is állítottam, hogy az én feladatom lenne a moderáció. Hol olvastál ilyet?

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.08.24. 21:29:28

@LipicaiCukorgyáros: Félreértesz, én az égvilágon senkit nem akarok megváltoztatni. Mindössze azt szeretném megakadályozni, hogy nagy arccal faszságokat terjesszenek olyan emberek, akiknek a leghalványabb fingjuk nincs a gépjármûtechnikáról, egy olyan médiumon, amit azért sokan olvasnak, és ahonnan sokan próbálnak tájékozódni, vagy véleményt alkotni. Mások elméjének ostobasággal való megmérgezésével van bajom.

ledo76 2009.08.24. 21:33:52

@Il mio nome è Nessuno:
Te mindenkihez a bunkó felsőbbrendűség nyelvén szólsz, még ha néha igazad is van. Ráadásul ahogy több posztot is olvastam szerintem arra mész el, hogy itt vitázgatsz mindenkivel. Ez a németbuziság pedig legalább olyan szánalmas mint egyesek elvakult németellenessége. És még te vagy felháborodva, hogy nem szigorúan autókról szól ez a topik....

konti10 (törölt) 2009.08.24. 21:44:41

Hú, hát a nagy része tényleg egy ocsmány felhozatal. Lesz olyan cikk is, hogy a tíz legfaszább gép? A sok ótvarosból nekem mán kicsit elég.

kovacsas 2009.08.24. 23:05:01

Hehe, GAZella...
Valaki emlékszik még rajtam kívül arra a Hévizgyörk melletti RTE futamra (2000 körül??) amikor egy platós GAZella volt az egyik előfutó?

Hej, pajtásaim, olyan szép keresztben autózásokat láthattunk a murván ezzel a teherautóval...lehet, hogy rossz közegben teszteltétek?

ommm 2009.08.25. 00:21:15

@Il mio nome è Nessuno: Van rá tendencia, de előreláthatóan szeptember elsejétől csökken a viszályt keltő kommentek száma, szóval várjunk még egy kicsit, lassan csak visszatér minden a normális kerékvágásba.
Ha nem, akkor irtás lesz, néha már tényleg nagyon elmászunk mindkét irányba (jobb, bal).

guest_ 2009.08.25. 16:44:51

Tibi, ez qrvajó volt! Különösen a Lada meg a Trabi, ezeken artikulálatlanra röhögtem magam! :-)) Kár, hogy a Fastrát kihagytad... ;-)

bori1993 2010.01.01. 17:10:27

Ha a Ladán elnézzük a nyikorgásokat-zörgéseket, elég jó autó.

virago 2013.09.25. 10:00:23

Hát nem tudom, olvassa -e bárki ezt még, azért leírom.
A cikkben szereplő autókról azonos véleménnyel vagyok, kivéve kettőt.
1,- a Trabant nem volt rossz autó. Családilag elfogyasztottunk 3 db ot, faternak az volt. Imádtuk. Sosem romlott el egy sem, bár nem is akartuk megjavítani örökösen, talán mert nem hittük hogy értünk hozzá. Egyszerűnek tűnik, de nem az. Aki önjelölt módon próbál javítani egy autót csak azért mert kétütemű, és egyszerű, és csak " Trabant" azt nem tudom sajnálni ha utóbb a saját debilségét elfeledve fikázza a hozzá nem értését.
Nekem személy szerint egy volt a hármon kívül. Az sem volt rossz, 6 évig nyúztam, kombi volt cuccoltam is vele rendesen.
Azonban volt egy közös pont a faterral. Mindketten szerelőhöz hordtuk az autóinkat, szervizeltettük, és átnézettük néha. Fontos momentum: szerelőhöz, és nem a szerelő szomszédjához! A Trabant, tehát ha értő kezekben volt, akkor jó volt.
2,- kia opirus.
A sors úgy hozta, hogy láttam egy vidéki kiás kereskedőt életben maradni benne. Egyetlen más autóban sem élte volna túl, amit túl élt.
Nekem ez elég.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.07.14. 11:06:19

A szomszédomnak van egy Alekoja, igaz nem pickup hanem személyautó, de imádja bütykölni. Ez is még olyan technika, amiben bármit meg lehet szerelni egy csavarkulccsal :)
süti beállítások módosítása