Két gyökér találkozik a zebrán

Lenyeljük, alszunk rá egyet, elfelejtjük

  2009. április 15. - Winkler Róbert Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

 

És mégis mit gondolt, a mercis megijed, elszégyelli magát és hazáig hüppög? Hát nem.

 Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr451065786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonGatto 2009.04.15. 01:57:14

Halál az agresszív biciklisekre, nincs rosszabb náluk!

Nem elég, hogy idegesítőek, de a normálisabb biciklisek ellen is hangolják az autósokat.

guni 2009.04.15. 02:00:26

Na ez most egy elég hatás/kattintásvadász cikk lett... :(

" A militáns biciglisták nagy részénél meg amúgy is azt gyanítom, hogy ők afféle kétkerekű Pol-Potok: se autójuk, se jogsijuk, viszont akkor másnak se legyen már."

Hát sajnos máshol is találkoztam már evvel a szemlélettel, hogy biciKlivel csak az jár akinek nincs pénze kocsira. Mert magyarországon az hogy van kocsid még mindig valamilyen szinten státusszimbólum. Egyébként egy vagy két közepes bringa árából simán kijön ha nem is egy zsírúj, de egy használható autó (pl Samara, Swift), nem értem mit kell ezen vergődni.

"A Critical Mass felvonulása is mennyivel hitelesebb lenne már, ha bicikliemelgetés helyett (mellett) minden résztvevő rituálisan elhajítaná a BMW-je kulcsát és elégetné még a forgalmit is."

Nincs avval semmi baj, ha van valakinek autója, hiszen pl havi nagy bevávásárlásra, nagyobb távok leküzdésére, vagy rosz időben közlekedésre nem a legjobb eszköz a bicikli. Az a baj, amikor már a sarokra is kocsival mész, illetve amikor agyvérzést kapsz a dugóban, de már eszedbe sem jut hogy létezik más közlekedési mód is.

Mondjuk én azt látom a fórumok alapján, hogy Budapesten már mind a bicajosok, mind az autósok, mind a motorosok, mind a buszosok, ..stb jó része egyaránt agresszív beszámíthatatlan állatokká váltak, uh nem is csodálkozom az ilyen történeteken.

m.a.c.h.i.n.e. 2009.04.15. 02:50:54

A pontos labda a mercisnél, akár bunkó, akár nem! Fordított helyzetben mi lett volna? Mondjuk a bringás a "szabálysértő" és erre fel, az autós jól megrugdossa a bringát?!

Stinkfist 2009.04.15. 02:55:44

ez a "biciglizés" valami pesti muri? o_O

AtoszMester 2009.04.15. 02:56:27

Biciklis és autós is vagyok, és egyetértek a cikkel. Rengeteg szabályt megszegünk mi bicajosok, és a végén mindig az autós a köcsög sajnos.

Más: Múltkor gyalogosként csaptam egy Suzuki seggére. Sok tömbház belső udvarának kijáróját az útig járda keresztezi. Egy kb 10 éves kissrác sétált szatyorral a kezében a járdán, én mögötte kb. fél méterre sétáltam, mikor a Suzukis elég nagy sebességgel (gyalogoshoz képest) kihajtott a tömbház kapuján a járdára. A kissrác szatyrát érintette az autó, de a kölyök meg tudott torpanni az autó előtt.
Akkor jogosnak éreztem, hogy belevágtam egyet mérgemben a Suzukiba, legszívesebben a sofőr arcába tenném ugyanezt még most is.

m.a.c.h.i.n.e. 2009.04.15. 02:57:19

...inkább anyázzanak egyet halkan a bajszuk alatt, vagy nézzenek csúnyán! egyik sem törvénybe ütköző, nem úgy, mint garázdaság!

kukaberci (törölt) 2009.04.15. 03:14:16

Vajon miért kell pl. a Szentendrei úton (is) kerékpárosra számítanom a szélső sávban, mikor ott a kiépített kerékpárút? És ha neadjisten ütközünk (elsodrom stb.) miért engem vesznek elő?
Ilyenkor utálom a nagypofájúakat, akik kimennek tüntetni a CM-ra, közben meg engem és a családomat veszélyeztetik.

Biztos én vagyok a p.cs, amikor a bringámmal a kiépített úton megyek túrázni.

ergerberger 2009.04.15. 03:42:38

biciglista --> biciklista
bicigli --> bicikli

naba 2009.04.15. 03:50:20

manapság az az érzésem, hogy aki bármiféle mechanikus rásegítés nélkül merészkedik útnak indulni, az kapja be.
például szegeden, ami egy nagyon szép, sétálós kis város,tapasztaltam, hogy mindent lehet, csak sétálni nem, ugyanis a biciklisek kielégítésére a járdát használták fel.
így a legtöbb helyen egy embernyi szélességű jogosan használható járda, ha akad, azokat pedig nemegyszer kocsik használták megérdemelt pihenésük színhelyéül.
az egy dolog, hogy nem az úttesten botorkálok ráérősen a naplementében, de ha már a járdán is rámdudálhat (jogosan!!!) valami napszemcsis, nejlongatyás bumburnyák, hogy kotróggyá anyádba, az már előhozza az ősi túlélési vágyat az emberből, és legszívesebben leverném a két kerék közül.

és a legrosszabb, ha megteszem, attól még rosszabb lesz, ugye...

-thev 2009.04.15. 03:53:57

bicigli helyett írj kerékpárt, ha a helyesírás nem megy.

CM: az egy fasiszta rendezvény, nem csak az autósok ellen van, hanem a tömegközlekedők és a gyalogosok életét is lehetetleníti. CM idején nem jár a villamos, és próbálj meg gyalog átkelni az Andrássy-n, ha mégis megteszed elküldenek melegebb éghajlatra a bunkó 2kerekűek

-thev 2009.04.15. 03:56:56

bicigli helyett írj kerékpárt, vagy használj helyesírási szótárt

CM: egy városblokkoló fasiszta öntelt rendezvény, ami a tömegközlekedést és a gyalogosokat is ellehetetleníti (se villamos, se gyalog átkelés az Andrássy-n)

-thev 2009.04.15. 03:57:46

bicigli helyett írj kerékpárt, vagy használj helyesírási szótárt

CM: egy városblokkoló fasiszta öntelt rendezvény, ami a tömegközlekedést és a gyalogosokat is ellehetetleníti (se villamos, se gyalog átkelés az Andrássy-n)

naba 2009.04.15. 04:16:07

most biztos hülyének néz mindenki :)
valahogy az internal server error nálam nem azt jelenti, hogy várj egy percet.
namindegymár

danesdzsu2 2009.04.15. 04:35:49

Nem jó az agresszió, de az a tapasztalatom, hogy az emberek döntő többsége semmi másból sem ért.

Itt van pl. kukaberci, akit, és kedves családja életét veszélyeztetik a biciklisek. (Nem ismerem a Szentendrei út környéki viszonyokat, de legalábbis meglepne, ha ezután a kijelentés után lenne értelme beszélgetni vele erről.)

Ciri 2009.04.15. 05:04:12

Egyet tudok érteni Winklerrel minden ponton.

Nem tudom mi történne velem hasonló helyzetben, de ha minden indok nélkül -vagy csak azért mert én autósként figyelmetlen voltam- rába.sznának a kocsimra, háát...
Lehet, hogy börtönbe kerülnék...
Köpjön be az ablakon, vagy nyúljon be és üssön meg (legalább is megpróbálhatja), de a kocsimért nem ő fizette ki a végszámlát...

Épp nemrég történt, hogy többsávos úton a pirosnál állva, a kukások át akarták húzni (teljesen szabálytalanul) az én autóm orra és egy másik kocsi feneke között a kibaszott nagy konténert, ráadásul úgy, hogy közben a gyerek "driftelt" a konténerrel.
Kiszóltam neki, hogy itt nem húzod el öreg, ő meg visszaszólt, hogy de és ne pofázzak bele az Ö dolgába.
Én kiszálltam, ráordítottam. :)
Nem húzta el.

Tudom, hogy ez nem kerékpáros téma, a közös az a kettőben, hogy sok idióta nem tiszteli mások tulajdonát (mert valószínűleg nincs neki) , ezért akár hanyagságból, akár sértődöttségből rongálja azt.

usa gyerek 2009.04.15. 05:08:06

Jo a cikk Winkler! Marmint olyan bicskanyitogato, gondolom az autosoknak is. Azert ugy altalaban nezve megiscsak ugy erzi az ember, mert ugye ettol EMBER, hogy a gyengebbet kell vedeni. Oreget, gyereket, biciklistat. Mert azert az nem gyakori, hogy biciklista elut valakit es az tragikus veget er, autos meg konnyen tehet ilyet. A te szemedben, Winkler, ugyis mindenki keves, akinek nincs Hummerja, vagy legalabb egy Golfja. Nyilvan latszik, hogy en Suzukis vagyok, biciklivel jarok "anyammal elek macskam van". Amugy volt mar 3.8-as (fos) Chevroletem (nyilvan minivan, boaaaa), most Saab-om van (abbol is egy kicsi, de legalabb turbo), de ettol meg biciklivel jarok dolgozni, gyerekeim vannak, es szeretnem, ha meg lenne eloleny a Foldon, mikor mikor mi mar reg nem leszunk.
Az en sztorim meg az volna, hogy mikor hazamentem innen az usa-bol, egy ideig betartottam a kreszt, mert itt az usa-ban megszoktam. Ov becsatol, index hasznal, sebessegkorlat betart ilyesmik. Nem kellett hozza sok ido, hogy megunjam a sok dudalo, integeto seggfejet es azon vegyem eszre magam, hogy a zebran szorulok a suzukimmal, a gyalogos meg szidja anyamat. Maskor meg kerekparral megyunk egymas mellett az uttesten, ramdudalnak, besorolok, de csak nem birtam ki. Az elhalado vectras integet, en meg visszaintegetek egyet, de semmi kozepso ujj, csak ugy "na mi van". Erre lefekez a keresztezodes kozepen, visszatolat, hogy kioktasson arrol, hogy nem szabad egymas mellett kerekparozni, az amugy elhagyatott mellekutcaban. Ezert is tudott visszatolatni. En megsertem a szabalyt, erre o hatszor is megteheti? Utalva ezzel a mercisre, aki gondolom valami hasonlo meloval mint a Tied, osszekuporgatta a 15 millat a fos mercijere, amire ugye racsapni nem szabad, de ettol meg neki se adott senki engedelyt arra, hogy megsertse a kreszt es tolatgasson forgalommal szemben annak erdekeben, hogy megnevelje a biciklistat.
Na csok es tovabbi jo cikkeket kivanva tisztelettel es baratsaggal.
tzoli

apoa 2009.04.15. 05:27:04

A bicikliseknek több fajtája van. A falun szükségből kerekezőkkel nincs baj. A budapesti hiper-öntudatos "sportolók", szabálytszegve, járdán, nagy sebességgel, gyalogost veszélyeztetve, János hegyen a túristaúton ezerrel ereszkedve, világítás nélkül, egyirányúban ellenkezőleg stb.
Emlékezzünk Vadász képviselő és a kerékpáros futár esetére. Ott még pisztoly is előkerült.

zootyo 2009.04.15. 06:20:06

@-thev: Előtted írták le hogy : Bicikli és nem Bicigli! Te pedig tanítod a népet?! :-D

Riasom 2009.04.15. 06:44:44

@apoa: de van baj a falun kerekezőkkel, mert a lámpát, esetleg láthatósági mellényt valami úri huncutságnak hiszik, és bár úgy tudom, hogy a magyar bírósái gyakorlatban a "sötétben sötétet gázolni szabad" elv érvényesül (még jó!), nem szívesen ölném meg én Józsi bácsit a májrák helyett.

Manyizga (törölt) 2009.04.15. 06:45:26

Tehát ha rácsap valaki a motorháztetőrre az garázdaság? És ha az ablaktörlő alá teszi a szórólapot, majd visszacsapja a helyére a lapátot, az meg nem? LOL.

nagyo78 2009.04.15. 07:34:04

"Hiszen a hölgyek, ha vezetés közbeni telefonálásról van szó, esküsznek rá, hogy a nők megosztott figyelme valami szenzációs, de nem tudom, ismerős-e férfitársaim előtt a 69-es pozitúra elhárítása azon az alapon, hogy a nők nem tudnak egyszerre kétfelé figyelni?"

MEGA LOL. :D Ez pazar volt.

IQLight 2009.04.15. 07:38:33

mijabaj a biciglivel? gyerekkoromban is használták sokan felénk, pedig az ország második nagyvárosa pest után. ésakkor?

számomra az zavaró, hogy a kétsávos úton, a motoros a két sáv közt evickél, a biciklis meg jobbról, a járda mellett. a margit krt.-on, hazafelé a dugóban, győzzem figyelni a két tükröt, hogy honnan támadnak... :D

Azhát 2009.04.15. 07:40:35

Winkler, ez jó cikk volt.

Tényleg az a helyzet, hogy számomra, egyszerű gyalogos számára hovatovább már a biciklisek is ugyanakkora veszélyt jelentenek a járdán, zebrán száguldozó(!) biciklisek, mint - gondolom - a biciklisek számára az autók...
Úgyhogy ha a biciklisek pampognak a "bunkó autósok" miatt, úgy a gyalogosoknak is joguk van szólni a "bunkó biciklisek" miatt... ugye?

Rocko- 2009.04.15. 07:41:12

Két gyökér találkozik a zebrán.
nem kell ezt tovább ragzani.

Gabriel_MTB 2009.04.15. 07:42:32

Robi, ha valamihez nem értesz, nem kell róla írni! Persze abban az országban, ahol Palik Laci a F1-es szakértő, ott lehetsz Te is a bringás.
A járdán lévő bicikliút is az úttesten van. A KRESZ értelmezése szerint. (Az már más kérdés, hogy ha valóban az úttesten lenne, akkor sokkal biztonságosabb lenne és a mi mesénk sem tartott volna tovább.)
Ha a bringást tolatva akarta elütni, akkor minhta nem tudott volna időben megállni. Mármint a mercis.
Tudod, mennyi 20 km/h? Egy vánszorgós biciklizés. Városban ez az átlag bringás átlagsebessége. Tehát aki néha megáll a pirosnál, néha elütik, leporolja magát és megy tovább, akkor az út végén ennyit mutat a műszer. Segítek, ez azt jelenti, hogy ennél gyorsabban halad. És ez még csak az átlag (biciklis), ahogy Woody Allen mondaná.
Mondhatnám, hogy feküdj az úthenger elé. Lassan megy, nem fog fájni. Persze egy légzsákokkal körülvett világban csak akkor ér valamit a gázolás, ha fröcsög a vér. Úgy látszik, a biztonsági öv, légzsákok és társaik a bitonságnál jóval nagyobb mértékben növelték biztonság érzetét. Vagyis a torzították. Az ember ugyanolyan törtékeny, mint 50 éve, csak időnként be van csomagolva. Fél méteres zuhanás után el tud törni pár borda vagy éppen a kulcscsont. Mert ott lent fém, beton és kő várja a testet, nem holmi pihe-puha boxkesztyű.
Megértem a puska után nyúló autóst, miután lerúgták a tükrét, megkarcolták a fényezését. De megértem a bringást is, aki éppen nem törte össze magát, ezért dobnak használja a dobozt. Kérdezz meg egy közlekedéspszichológust! Talán azt is elmondja majd, mennyire rossz, ha bebeszéljük magunknak, hogy minden biciklis idiótán és szabálytalanul vezet, esetleg elkezdjük számolni azok hibáit.
Nagy garázda vagyok ám, szoktam csapkodni a kocsikat. Általában az anyósablakot. Ilyenkor rémült tekintetekkel találkozom. Na, ez is sok Totalcart olvasott... Aztán csak letekeri az ablakot és el tudom mondani, hogy nyitva van a jobb hátsó, bezárnám. Garázdaságnak nevezni egy autóra csapást az a kategóri, mintha egy cifrább káromkodást gyilkossági kísérletnek minősítünk. Röhej.
Természetes reakció, hogy a másik oldalról közelíted a szitut, hogy objektívebb képed legyen, de ott is ragadtál. Nem tudtál túllépni az előítéleteiden.
Alapvető dolgokkal nem vagy tisztában és utána sem néztél. Ahogy Palik Laci szokta közvetíteni a F1-et...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2009.04.15. 07:49:41

Ez a sztori erősen sántít. Én nem tudom, hogy szoktak a biciklisek autókat csapkodni, de utána nem az lenne az "ésszerű" ,hogy kurvagyorsan lelép, mielőtt a Mercis feltörli vele az utcát?

De nem, helyette inkább megvárja a tolatós kísérletet, hátha szebb lesz. Aztán népmesei fordulat:

"nekimegy a bunkóállattya' a másiknak, höhö, hülye autósok".

Sajnos nem volt a végén az ilyen sztoriknál szoksásos csattanó, pl.:

-Látod, kopasz, mennyivel jobban jártál volna, ha te is biciklivel indulsz ma el

-mondta a biciklis, és otthagyta a kopaszerőst a rendőröknek, akik még jól meg is büntették, mert nem volt kötelező biztosítása, sőt kiderült, hogy a Merci lopott volt.

Változnak ezek a népmesék is, basszameg.

mrteo 2009.04.15. 07:52:09

Feltehetően ezzel letudta Winkler a kötelező heti cikk megírását...
Az ilyen provokáló cikkek csak a feszültség keltésére jók.
Viszont a címével egyetértek, nem bringás kontra autós, hanem két gyökér szerepel az irományban.

bpmcwap 2009.04.15. 07:59:13

Nem szabad más értékében kárt tenni még akkor sem ha igaza van. A biciklisnek is meg a mercisnek is a lábát kell törni, addig se legyenek a forgalomban. :)
Az a baj hogy a cikk egy napi alap sztori... az elsőre - ha nem kelsz ballábbal, akkor - legyintesz, a másodikra megrázod a fejed, a harmadiknál már kiszólsz az ablakon, de mire eljutsz a negyedik kocsmáig az utcában addigra mindenkinek a '"+%+%!***/=!%=+%!!" =%!=%!=+!%="=%%/(()=(!%!=**---/-*++*-+ és a céltól még olyan messze vagy mint Makó Jeruzsálemtől pláne a "ma" reggeli dugóban, így aztán mire oda is érsz már nagyon nem érdekel, hogy csak elbambult, csak figyelmetlen volt, szándékosan bunkó vagy családi erénysége és szülei öröksége a viselkedései normái, akkor is +!+"'%/=%="''%/!+/=%(!%(+!%"/%"='!"'="%'/"!="!("/=
Az a baj, hogy én még olyanról nem hallottam hogy egy járókelőt, vagy biciklist megbüntettek volna pedig olyan is kellene, az autósoktól meg elvenni a jogsit, nem csak befizetni azt a kis pénzecskét, ja meg ellenőrizni hogy jogsi nélkül vezet e... ha lenne a szankciónak súlya akkor lehet hogy jobban figyelnénk még ha nem is lenne se toleránsabbak se kulturáltabbak....

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.04.15. 08:00:19

Ez a csapkodós fasz(vagy volna ebből több is?) egyszer az én autóm orrát is csapkodta, mikor is én a zöldön jővén balra kanyarodtam a Bródyból a kiskörútra, ő meg éppen átbringázott a piroson az Astória felől. Én meg dudálni merészeltem, amúgy életmentőleg. Erre fölpofozta szegény néhai Böhömkét. Mit mondjak, kikacagtam. Aki fölpofoz egy géperejűt az szvsz nem komplett.

Egyebekben szvsz egy tenyeres a géptetőn az nem tud garázdaság lenni. Csak kell ahhoz valami kárt is okozni, nem? Ezzel szemben az emberpofozás meg inkább könnyű testi sértés volna. Szal valami itt nem kerek. Ahogy az a mergás sem százas, aki ezért neki áll visszatolatni...

Az meg, aki a Bajcsyn ezt az utólagos binyiglistrasszét kifundálta, jóváhagyta úgyis a pokol valamelyik bugyrában fogja végezni. Esetleg egy sárga villogó kerékpárosfigcsit odatelepíthetne valami sóhivatal.

És mondjuk a bringásokra is ráférne valami sebkorlát ilyen átkelőn. Hadd ne kelljen már az inasomat előreküldenem és adóvevőn egyeztetni vele egy ilyen bekanyarodáshoz, hogy jön e valahol 40-50-nel egy pótarmstrong!

Ja, és azt a kurva biciGlizést tessen már kijavítani ott a cikk elejin, naccságos sajtókuli elvtársak!

konti10 (törölt) 2009.04.15. 08:06:22

Az embereket nem a járművük alapján ítélem meg. Mercim sincs meg bringám sem, bár az már volt, így objektíve adnék tanácsot. A kritikus tömeg fáradjon le egy ásóval a 4-es metróba, amennyien vannak, átrágják azt a lyukat a duna alatt péntekig. D. úr húz bele egy aszfaltcsíkot,tán arra még futja,ott mehetnek nyugodtan, biztos nem csapják el őket. A csillagos lelkeim meg az xx millás taligákkal araszoljanak csak a dugóba, füstbe, az idegroncsok között, és gondoljon arra közben, h ilyen kocsival ők nem átlagos emberek.

kispista4 2009.04.15. 08:08:37

Jó fejnek tartottam a winklert. Eddig. Kerékpározást népszerűsíteni nem kötelező. Lehúzni bűn.

mbx porsche · http://matchboxmemories.hu 2009.04.15. 08:14:58

Környékünkön sok a kerékpáros és a jobbkezes utca. nem sok biciklistát láttam volna, aki figyelt volna arra, hogy rá is vonatkozik a kresz, és a jobbkezet neki is meg kell adni, nekem még felháborodva be is szólt, mikor kimentem elé, holott balkéz felől jött...
Hozzáteszem, azóta nem bringázom mióta pesten élek...

Mammut8 2009.04.15. 08:15:29

Pont neked kellett cikket írni?
főleg a bevezető szar, olyan ember nem írt volna ilyeneket aki szokott biciklivel járni.
Critical Mass-ról meg annyit, hogy azoknak is annyi eszük volt Szegeden, hogy a gyülekezéskor elállták a bicikli utat.

Leadfoot 2009.04.15. 08:15:50

Szerintem SzabóZ meg a csapkodó csíra haverja írjanak az autózz blogra, ott szoktak ilyen pitiáner posztok lenni, ahol sokszor a végére kiderül, hogy a hőbörgő is (legalább) ugyanakkora hülye és/vagy prosztó.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2009.04.15. 08:20:49

@ergerberger: Jóvanna, winkler bölcsész végzettségű. Tehát tud írni. Ha akar. Dehát pesti, ott meg ezt így írják és kuss.

kafferbivalybalamber 2009.04.15. 08:26:44

Némá, egész kevés bringásnáci írt.
Megtanulták volna, hogy aki tíz méteren hússzor hágja meg a KRESZ-t, az legalább kussoljon? Csodálkozom.

csongiaparaszt 2009.04.15. 08:26:52

biciKli, bakker, biciKli.
amugy meg Critical pedig reszemrol csak Mess.

vivax 2009.04.15. 08:40:25

Akár biciklin - akár autóban, a paesti az csak paesti marad. ha vidéki, akkor arra az időre, amíg Pesten leledzik - bunkó paestivé alakul. Így megyen ez.

Mathiask 2009.04.15. 08:43:52

@guni:
"Hát sajnos máshol is találkoztam már evvel a szemlélettel, hogy biciKlivel csak az jár akinek nincs pénze kocsira. Mert magyarországon az hogy van kocsid még mindig valamilyen szinten státusszimbólum."

Tök igazad van. És elég sajnálatos ez a dolog. Az van sajnos sok ember fejében(sajnálom, hogy Winklerében is), hogy ha van autója akkor ő már valaki, akinek meg nincs akkor alsóbbrendű és tűnjön előle az utakról ne lassítsa őt 3mp-el se.
Pedig gyakran kb ennyivel kéne türelmesebbnek lenni egy kerékpáros megelőzésénél.(megvárni az előzési lehetőséget)
A legtöbb dudálás egyébként tapasztalatom szerint a gagyi autókból jön a kerékpáros felé. És pont ezért a "státusszimbolum" érzés miatt, mert ez a belépőszint, megveszi a lépcsős hátú régebbi ezüst suzuki swiftet és akkor azt hiszi magasabbrendű lett egy kerékpárosnál.

Rong 2009.04.15. 08:47:35

Franc tudja. Én autóval is, biciklivel is közlekedek. Az első 2-3 CM után biciklisként azt tapasztaltam, hogy sokkal jobban figyelnek az autósok a kerékpárosokra mint előtte. Döbbenten tapasztaltam amikor a Hős utca után a Hungáriára (kifelé) ki akart kanyarodni egy autós és látta, hogy nem tud előttem elmenni a forgalom miatt, így inkább visszatolatott a bicikli útról és elengedett maga előtt. Megköszöntem neki. Ez volt az első eset. Utána megszoktam, hogy bár természetesen vannak tapló autósok, én úgy érzem, hogy a legtöbben igen is közlekedő partnernek vesznek. Kár hogy ehhez CM kellett. Viszont autósként meg tele a tököm azokkal az önérzetes biciklisekkel (Tisztelt Gyalogosok ez rátok is vonatkozik!!!) akik tényleg lesz*rják a Kreszt és ha elcsesznek valamit ami miatt életveszélybe kerülnek még ők vannak felháborodva.
Egyszerűen próbáljunk meg közösen, nyugodtan, egymásra figyelve közlekedni.
Tisztelt Balesetmegelőzési mittoménkikvagytok. Ti meg ne reklámozzátok, hogy már a szándéknak is elsőbbsége van (mert még mindig nem így van), mivel ezt mind a biciklis mind a gyalogos úgy veszi le, hogy neki aztán minden joga meg van elém lépni az úton. Inkább kresz oktatást kellene tartani :)

záporjózsi 2009.04.15. 08:51:39

Érdekes, miért kell azon kiakadni, hogy valaki kipukkasztott egy lufit. Jó, lehet, hogy a TC-nak most nem volt más muníciója, meg kellett a sok kattyintás a reklámbevételhez, de szerintem a megközelítés és különösen a végkifejlet korrekt. Volt már olyan, hogy a kerékpáros holttérből akart feltétlenül a kerekeim alá gurulni. (Balkanyar irányjelzés nélkül, miközben megpróbálom megelőzni...) Túlélte, nagyon hirtelen fékezni sem kellett, mert számítottam rá, előre látható volt a szerencsétlenkedése, tehát sasolni kellett, hogy mit csinál. Mindketten örültünk.
Az úttal párhuzamos kerékpárút vagy jól belátható, vagy pedig külön táblák jelzik. Sosem volt még gond, hogy megálljak, a kerékpárosnak sem, hogy egy kicsit legyen fékkészenlétben. Aki nem készül fel ilyen helyzetekre, az pedig kerüljön anális interakcióba valamely tüskés hátú barátjával...
A kerékpárosokra is vonatkozik a KRESZ, ahogy a gyalogosokra is. Tessenek betartani, mert akkor egyértelműen ciki lesz, ha az autós nem tartja be.

Mathiask 2009.04.15. 08:53:01

A cikkben nem tetszett a következetlenség.

"A biciklisek termonukleáris hisztigörcsöt bírnak kapni ... Mikor ellenben a biciklis útra kél, fülében üvölt az iPod, hogy ha már autóra nem telt ..." stb

Tehát a bringások általánosan hülyék. Aztán:

"Igen, a bunkó mercis valóban létezik, van jó sok bunkó mercis, meg más autóval közlekedő bunkó."

És itt meg végre közelebb kerülünk a megoldáshoz, miszerint vannak bunkó emberek. És ezek mindenhol ott vannak x%-ban(lehet hogy eltérő mennyiségben, de számuk mindenhol csekély). Autóban, villamoson, merciben, suzukiban, bringán. Miért nem lehetett ezt a cikk elején is alkalmazni?

záporjózsi 2009.04.15. 08:54:17

@Rong: Hát... Láttam én már olyan szándékot (legutóbb ma reggel), hogy ha a sokévi átlagon múlt volna, akkor ott őszül meg a honpolgár. Szerencsére egy furgon elengedte, nem kellett megállni, csak egy kicsit lassítani. Olcsóbb, ha elengedem, mintha hirtelen kellene fékeznem...

Negrogo 2009.04.15. 08:57:45

"ha bicikliemelgetés helyett (mellett) minden résztvevő rituálisan elhajítaná a BMW-je kulcsát "

Ez nagyon igaz. Teny, hogy ezeknek az ambereknek biztos nincs mas a biciglin kivul es nem azert mert nem akarnak esetleg autot venni hanem mrt nem tudnak. Es keseredesuket a kornyezet tudtossagal probalnak kompenzalni...
En is sokat tekertem, mai napig elo-elo veszem a bringat de jardara soha nem mentem fel. A zebrat viszont volt, hogy haszanaltam a zold miatt.

záporjózsi 2009.04.15. 08:58:03

@Mathiask: Mert az eleje a terrorbringásokról szól, akik kihasználják azt, hogy a gyalogos jobbban félti a bőrét, az autós meg nem akar miattuk szívni meg ülni...

Rong 2009.04.15. 09:00:02

@záporjózsi: Bocs, nem arra vonatkozott, hogy ne engedjük el a gyalogost, csak nem fejtettem ki, mea culpa. Arra vonatkozott, hogy amikor a t. gyalogos "én át akarok menni, itt a zebra és már megyek is mert már a szándéknak is elsőbbsége van" effektust mutatja be, de szét se néz csak megy. Én meg örülhetek, hogy satufékkel pont meg tudok álni előtte. Aztán én vagyok a rohadt ámokfutó rohadék, de ő nem néz ám körbe, hogy sacc/kb féktávon belül lép-e elém vagy sem. Ha meg elütöm így is úgy is én vagyok a hibás. Ugyan ez vonatkozik jó pár biciklis társamra is.
Vegyük észre: Ész nélkül neeeem lehet közlekedni.

záporjózsi 2009.04.15. 09:00:57

@mennyi?husz!: Nagyon szeretnék már bringázni a munkába. 30 km öltönyben, esetleg nehezebb cuccokkal úgy, hogy néha kell az autó, mert alig van hol hagyni a drótszamarat. Ha pedig rendesen felszerelt, jó szamaram van, arra szemet vetnek hamar...

záporjózsi 2009.04.15. 09:03:50

@Rong: "de szét se néz csak megy". Így van, ez veszélyes. Viszont jogszabály-ellenes is.
"Vegyük észre: Ész nélkül neeeem lehet közlekedni."
Szóval egyetértesz Winklerrel. Akarsz róla beszélni? ;)

Mathiask 2009.04.15. 09:04:37

@kukaberci:
"Vajon miért kell pl. a Szentendrei úton (is) kerékpárosra számítanom a szélső sávban, mikor ott a kiépített kerékpárút?"

Hidd el nem azért, mert a kerékpáros ki akar veled szúrni. Azért megy ott, mert úgy érzi ott a legveszélytelenebb. A kerékpárutakkal az a baj, hogy sétálgatnak rajta, sok a gyakorlatlan kerékpáros, sok helyen töredezett(mert letesznek minden alap nélkül 3cm aszfaltot, ami nem bír ki sokat), stb.
Egy sportolási célból tekerő kerékpárosnak legveszélytelenebb az úttesten. Persze ehhez az kell, hogy az autósokban legyen annyi türelem, hogy kikerülik, vagy várják a lehetőséget a kikerülésre(ami azért nem sok idő, pár mp) és nincs gond.

the_sam 2009.04.15. 09:06:07

biciglisták????uhh...
ez durva

Negrogo 2009.04.15. 09:06:25

Gyalogos tema es a zebra: hiba akarom en elengedni ha azt latom, hogy bamban all es nez es esze agaban nincs elindulni. Ilyenkor van az, hogy tovabb megyek, ha nem megy akkor nem megy. Mert van az ha en vagyok a zebranal at engednek? Persze esszeru keretek kozott, nem fogok 5m-el az auto elott raugrani a zebrara.

Mathiask 2009.04.15. 09:08:39

@záporjózsi: "Mert az eleje a terrorbringásokról szól"

Hát én sehol nem olvastam olyasmit, hogy a "bringások egy része", vagy "vannak olyan bringások is". Ennek hiányában csak indulatokat szül a dolog.

Nagykócsag 2009.04.15. 09:09:30

Ez a cikk hihetetlenül ostoba, szűk látókörű és (tévesen) általánosító. Ja és uszító is.
De úgy látom a célközönségnek tetszik - hát akkor csámcsogjatok rajta.

Ha egyszer kíváncsi vagy rá, hogy milyen a város bicikliről, szívesen elviszünk egy körre. Csak szólj! Lehet normálisan biciklizni, sokan teszik is, sokan meg még csak tanulják.

A járdán vezetett bicikliúton pedig szinte soha nem adják meg az elsőbbséget, mercisek, meg nem mercisek sem. Életveszélyes. Ezért mennek a tapasztaltabbak az úton.

Methos81 2009.04.15. 09:09:44

Helló Mindenki,

Igenis léteznek bunkó biciklisek, akik azt hiszik van hetedik érzékük és mindenki mellett elférnek, és nem tépik le a kabátot rólad, ha éppen melleted suha el a marhája.

És Igen léteznek bunkó nagyautósok akik nem rendelkeznek indexel, de kis autósok között is van iyen, pl aki egyirányúba behajt mert ahhoz van kedve.

DE ez mind lehet emberi figyelmetlenség, ami indokolja, hogy elnézőn cselekedjünk és nyljünk egyet más hülyeségét látva elkerülve a konfliktust és a fölösleges stresszt.

Mindazonáltal mesélek és is egy szorit.

Gyalogosként sarok állva, zebránál zöldet kémlelve ácsorgok, mikor is egy uj 5 ös bmw megunta a pirosat és a sarkot levágva az előtte állót kikerülve a lámpára fittyet hányva jön nekem , engem szinte eltolva, hogy márpedig az én anyukámat, hogy ott merek állni. NA ennél a pontnál durrant el valami bennem is, és gondolom sokszor azt h kell a nevelés ezeknek. Kapott egy komolyat a motorháztetőre majd csodálkozva nézett rám, hogy ezt most miért....

Ilyen szálkával az ember lelkében hasonló helyzetben lehet ismét ezt tenném, már akkor is ha az emlitett figyelmetelen sofőrröl van szó.

Igy a végére, a biciklis túlreagálta, de lehet hogy csak ösztönből tette már amit tett, a mercis meg legközelebb talán körültekintőbb lesz, de az is lehet méginkább agyon akar vágni minden brigást.

Tanulság, nincs, az emberek mind hülyék és vezess úgy h a saját hibáidon kívül figyelj másokéra is mert talán a hátsó ülésen be nem kötött gyerek /mintahogy sokaknál látom/ többet ér mint egy vita azon ki fordult be rosszul és ki volt a bűnös.

the_sam 2009.04.15. 09:10:20

@Mathiask: Teljesen igazad van!Én verseny kerékpáros vagyok és amiko az utcán megyek/edzek sosem a járdán vagy a bicikli úton megyek.Miért?
Azért mert a bicikli úton 20km/h-nál nem lehet többel haladni, én pedig min 30-cal megyek.És a járdán pedig nem lehet biciklizni még veszélyesebb mint az úton.Sőt a bicikli út általában két felfestett vonal, de ez egyik turistát se érdekli és szépeb ott mendegélnek, mire haza érek elmegy a hangom annyit kell kiabálnom, hogy meghallja hogy jövök, mert hát nem csak turista még 80 éves is és még csak nem is hall.

min 2009.04.15. 09:10:36

Eddig sem szerettem Winkler írásait de ez a ciike megint megerősítette bennem, hogy mekkora egy agyhalott faszi ez. Próbáljon már meg legalább egy napot kerékpárral közlekedni a városba és akkor lehetne realítás érzéke a kerékpár sebességhez és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban. Talán akkor nem írkálna ekkora ökörségeket amiért még pénzt is kap

The Good Boy 2009.04.15. 09:11:12

nem tudom irta-e már valaki, mert még nem volt időm elolvasni az összes kommentet, de amikor egy zebrán a kerékpáros (nem biciGlis) a géperejün ülve halad át, az szabálytalan, tehát amikor a barom "közlekedésmérnök" a zebra mellé (lehetőleg zöld jelzésű balra kanyarodó sávhoz) rakja a kerékpárútat, az ugyanolyan veszélyes, mintha nem lenne kerékpárút, mert az autós gyök2-vel közlekedő gyalogosokra van felkészülve, nem 20-al száguldó süket-vak bringásokra. Nálunk a közeli megyeszékhelyen rendszeresen a kerékpárost (is) hozzák ki hunyónak, amikor a bringán ülve csapják el a zebrán.
Egyébként a fenti megyeszékhelyen a Fő tér közelében is van egy posztot érdemlő szituáció: Egyirányú ucában úgy oldották meg, hogy a biciklisek ne szembe tekerjenek a forgalommal, hogy a járdát "elméletben" kettéosztották (ami felfestéssel valamikor még talán látszott is a járdán nézve-ma már szerintem onnan sem-, meg a bennszülöttek emlékében nagyjából még benne van), és a fél járdán a bringásoknak az autós iránnyal ellentétes irányú forgalmat alakitottak ki. Ez nem gond addig, amig egy nem helyi akar az egyik egyirányú utcából ráfordulni erre az utcára, mert elnéz jobbra, látja, hogy onnan (ahonnan valami jöhetne) semmi nem jön, balról meg gyalogost még két másodperccel korábban nem látott, és elindul kifordulni balra, mire észreveszi, hogy valaki ül/fekszik a motorháztetőn. Szóval nem csak a közlekedési kúltúránk kritikán aluli, hanem azoknak a szakembereknek a szintje is, akik ezzel foglalkoznak.

ostván 2009.04.15. 09:11:18

Kedves Szerkesztők
Lenne egy javaslatom: Kérjük meg a hozzászólókat, hogy a véleményük előtt tegyék közzé, hogy a kötelező felelősségbiztosításuk esetében milyen baleseti kategóriában vannak. Szóval az érdekelne, hogy ugyanarról a szituációról mi a véleménye annak, aki a Malus 2-ben van, meg annak, aki a Bónus 10-ben. És az eredményről meg mi a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok.
Ehhez a cikkhez (B10-es hozzászólóként): érdekes, hogy velem ilyenek nem történnek. Egyik oldalról sem.

ostván 2009.04.15. 09:11:29

Kedves Szerkesztők
Lenne egy javaslatom: Kérjük meg a hozzászólókat, hogy a véleményük előtt tegyék közzé, hogy a kötelező felelősségbiztosításuk esetében milyen baleseti kategóriában vannak. Szóval az érdekelne, hogy ugyanarról a szituációról mi a véleménye annak, aki a Malus 2-ben van, meg annak, aki a Bónus 10-ben. És az eredményről meg mi a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok.
Ehhez a cikkhez (B10-es hozzászólóként): érdekes, hogy velem ilyenek nem történnek. Egyik oldalról sem.

Negrogo 2009.04.15. 09:12:23

@záporjózsi: eleg elet szagu, persze...

Szerintem egy biznyos ido es kor utan a biciglit inkabb sportra lehet hasznalni. Nem tudom de szerintem a fejlodes resze az, hogy autozol, motorozol. Anno kisgyermekkent tekersz a 3 kerekovel, majd bicigli, majd esetleg kismotor, majd auto es nagyobb tarsai. Egyertelmu, ha van motorom, robogom, autom azzal megyek. A bringat meg akkor veszem elo, hogy ha mozogni szeretnek, sportolni.

záporjózsi 2009.04.15. 09:13:13

@Mathiask: "Azért megy ott, mert úgy érzi ott a legveszélytelenebb." Ha van kerékpárút, menjen ott. Az azért van.

"A kerékpárutakkal az a baj, hogy
- sétálgatnak rajta"
Baj. Lecsönget, letol, stb.
"- sok a gyakorlatlan kerékpáros"
Sok a gyakorlatlan autós is. És? Valahogy gyakorlatot kell szerezni. És ha óvónéni megy nyugodt, már-már falusias tempóban? Degeljen meg?
"-sok helyen töredezett(mert letesznek minden alap nélkül 3cm aszfaltot, ami nem bír ki sokat), stb."
Ismét jogos és tényszerű. De ezt az utakról is el lehet mondani.

"Egy sportolási célból tekerő kerékpárosnak legveszélytelenebb az úttesten. "
Ha van kerékpárút, akkor menjen ott. Ha nagyon sportolni szeretne, válasszon olyan helyet, ahol nincs. És olyan időpontot,amikor könnyen ki lehet kerülni. Még azt is megteszem Neki, hogy kisebb gázzal megyek előtte, hogy kevesebbet szívjon...

"az autósokban legyen annyi türelem, hogy kikerülik, vagy várják a lehetőséget a kikerülésre"
Hidd el, lesz, ha nem lát meg az úton a kerékpárúttal párhuzamosan haladni úgy, hogy már lett volna lehetőséged felhajtani.

Negrogo 2009.04.15. 09:15:46

@Nagylilik: A baj az tudod, hogy ez a valosag. Mert tobb a birka biciglis es tobb a birka autos is mint a nem birka!
Azzal, hogy te "tudsz" (vagy mert en "tudok") es ezt megirod es winklert szapulod a tema adott marad es valos.

Negrogo 2009.04.15. 09:18:14

@turbosami: neked van szemed hatul? nem tudom azon mit csodalkozol, hogy nem veszik esszre ha josz a hatuk mogul!?

ostván 2009.04.15. 09:18:39

Kedves Szerkesztők
Lenne egy javaslatom: Kérjük meg a hozzászólókat, hogy a véleményük előtt tegyék közzé, hogy a kötelező felelősségbiztosításuk esetében milyen baleseti kategóriában vannak. Szóval az érdekelne, hogy ugyanarról a szituációról mi a véleménye annak, aki a Malus 2-ben van, meg annak, aki a Bónus 10-ben. És az eredményről meg mi a ti véleményetekre is kíváncsi vagyok.
Ehhez a cikkhez (B10-es hozzászólóként): érdekes, hogy velem ilyenek nem történnek. Egyik oldalról sem.

stellaz1 2009.04.15. 09:18:41

Winkler

Nekem van céges autóm, mégis tekerek...

És basztam már rá kocsi tetejére zebrán, mert majdnem elcsapott, lassan, látva engem, mégis majdnem áthajtott rajtam, ja és akkor gyalog voltam.

Amúgy meg motorral bent állsz a dugóban? Ha igen akkor az ciki....

És ha nem tetszik, hogy vannak kerékpárosok az úton, akkor menjél busszal.

záporjózsi 2009.04.15. 09:22:30

@The Good Boy: "tehát amikor a barom "közlekedésmérnök" a zebra mellé (lehetőleg zöld jelzésű balra kanyarodó sávhoz) rakja a kerékpárútat, az ugyanolyan veszélyes, mintha nem lenne kerékpárút, mert az autós gyök2-vel közlekedő gyalogosokra van felkészülve, nem 20-al száguldó süket-vak bringásokra."
Érdekes, ez Németországban nem jelent gondot. Még ott sem, ahol nem piros a kerékpárút aszfaltja...

@mennyi?husz!: Én szeretnék bringával dolgozni járni. De most nem tudok. Lehet, hogy elő fog fordulni, hogy megtehetem. Mindenesetre addig felkészítem a szamarat. :)

@ostván: Én meg még nem érhettem el a B10-et (B0 sincs, pedig vezetek, a nevemen semmilyen kötelező nincs, mert ugye ezt itt autóra kötik és nem személyre...). Sőt, van, aki nem is fogja, mert valamiért megszűnnek a bónuszai (baleseten kívül) vagy nem is voltak. Ettől még sikerült magamat is, másokat is megóvnom.

the_sam 2009.04.15. 09:22:33

@mennyi?husz!: Nekem nincs szemem hátul, de hátra tudok nézni.
De ha nem tud percenként hátra nézni akkor mi a francér sétál a bicikli úton.
Mit csodálkozom?azoon nem csodálkozom h nem vesz észre.Ne mendegéljen a bicikli úton gyalogos, azért van nekik külön (elvileg) a járda.

tomi67 2009.04.15. 09:24:32

@kukaberci: A szentendrei út melletti kerékpárút legfeljebb mountain bike-kal használható. Akkora huplik vannak rajta, hogy egy versenybringa kerekét azonnal hazavágja.
Nekem is van nagy és drága autóm, de ha 10 km-nél közelebbi helyre megyek és jó az idő akkor bringával közlekedem. Aki meg profi szinten nyomja versenybringával az nem tud bicikliúton menni, mert (a) szar a bicikliút, (b) keskeny és sok a lassú bringás és gyalogos. 35-40-nel nem lehet kerékpárúton tekerni.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.04.15. 09:24:38

Ha Budapesten laknék, tuti nem lenne autóm, de Isten mentsen attól, hogy biciklivel közlekedjek, akár van biciklis út, akár nincs. A dzsungelbe sem indulok el gólyalábbal, ha lehet...

acsa77 2009.04.15. 09:25:00

SATIRICON
Még mindig jobb egy bunkó BKV-sofőr járművében ülni, mint egy bunkó mercisként vagy bunkó biciklisként közlekedni ;)
SATIRICOFF

Azt én sem értem, hogy minek téblábolt ott a bringás? És hogyan tudott a mercis ráTOLATni, ha a provokáció a motorháztető csapkodásával történt? Hosszas szópárbaj volt, minekután visszatolatott a mercis?

egy kicsit OFF
Érdekes tapasztalat volt Belgiumban közlekedni: egyrészt sokkal rámenősebben vezetnek, melynek nyoma pl. karcolásokkal teli buszok, de ez elég általánosan elterjedt. Így azt venni észre, hogy flottul megy a közlekedés. Nálunk olyan felemás, vánszorgásos iszapbírkózás megy (dugóktól függetlenül is).
A biciklisekre viszont (adott esetben bunkóságuktól eltekintve is) tényleg vigyáznak a belgák. Egyszerűen benne van a rutinjukban, mint mozgó akadály, mely ritkán fékez...

záporjózsi 2009.04.15. 09:29:12

@tomi67: ...és akinek van valami nagy teljesítményű autója az mehet 200-zal a városban? Nem. A dugó lassan bringadugó is lesz. És? Lehet csinálni többsávos kerékpárutat, ha annyi tekerős van, megéri, mert azok nem pöfögnek és kisebb helyet foglalnak el.

don ciccio 2009.04.15. 09:30:27

kukabercinek leírnám,hogy milyen is a szentendrei kerékpárúton bringával közlekedni: mintha 1 sportkocsival 120-al mennél földúton. nem tudom milyen kocsid van,de te sem szeretnéd,ha szarrámenne. én kb 16 éve bringázom,11 éve vezetek,4 éve motorozok is. van némi tapasztalatom. régebben nyugisabb volt bringázni,talán a kevesebb jármű végett,talán az emberek is nyugisabbak voltak. volna ötletem,hogy hogyan lehetne +oldani ezeket a félreértéseket: a jogsi kézbevételét ahhoz kötném,hogy a tanulónak kerékpáron is kelljen teljesítenie 1 bizonyos távot,vagy óraszámot. ugyanúgy,ahogyan a forgalom és rutinpályán az autóval. így feltehetően látná az emberünk,hogy milyen szar amikor rád húzzák a kormányt,csakúgy,brahiból,vagy esetleg nem fog +előzni 1 kerékpárost 5 méterrel 1 jobbos kanyarvétel előtt. 1ébként elárulnám az összes sofőrnek,hogy amikor 1 kerékpáros nem a kerékpárutat használja,annak 2 oka van: 1 nem arra akar menni amerre a kijelölt útvonal tart; 2 annyira szar a minősége a bringásútnak. nem tüntetésből,nem aroganciából,csak a közút még mindig biztonságosabb alternatíva.

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.04.15. 09:31:51

Több itt a paraszt mint egy TSZ-ben...

A cikkről:
"A biciklisek termonukleáris hisztigörcsöt bírnak kapni..."

"Mikor ellenben a biciklis útra kél, fülében üvölt az iPod..."

"Igen, a bunkó mercis valóban létezik.."

Persze MINDEN biciklis és VAN OLYAN mercis.. Miért is általánosítunk egyoldalúan?

Továbbá érdekes véleményt olvashattunk arról hogy egy, a szerző által elékpzlet esemény hogy zajlott - ugyanis nem volt ott.

Valamint az is látszik hogy nem volt még része kerékpárosként abban az élményben, hogy valaki nagyobb sebességnél kikanyarodik elé (még ha esetleg meg is áll az utolsó pillanatban) - ilyenkor nem ám csak a fékpedált kell nyomogatni mint süket a csengőt - olyankor a szélvédőn nem átrepülés esetenként elég komoly akrobatikai mutatvány, nagy dózisú adrenalinfröccsel ami megdobja az agresszivitást.

Az ilyen seggfejet aki nem látja a sárga felfestést szerintem jogos figyelmeztetni valahogyan - legközelebb majd figyel, és nem üt el valakit - neki is jobb ha nem kerül börtönbe, nem?

Mr. M. 2009.04.15. 09:33:40

Én most a bunkó autós kategóriájába fogok tartozni, azt hiszem itt sokak szemében, de nem szeretem a biciklistákat. Nem keveset vezetek munkámból kifolyólag, és sajnos meg kellett állapítanom, hogy fővárosunkban és környékén leghülyébbek a biciklisták. Vidéken lehet, hogy részegek, de tudsz rájuk számítani. Itt nem. Rájuk nem vonatkoznak a közlekedési szabályok, nekik nem kell lámpa, nekik mindent lehet. Van jó pár sztorim, amikor a biciklist a saját hülyesége miatt majdnem elütöttem, de csak egy volt, aki miatt kiszálltam az autóból és összetörtem a biciklijét.

Ködös őszi szürkületben mentem hazafelé. Szinte a ház elé kanyarodtam volna már be, jobbra kis ívben. Szépen megálltam a kereszteződésben, elengedtem a forgalmat és elindultam volna, amikor a semmiből feltűnt egy lámpa nélküli biciklista. (Mert ugye azt hiszik, hogy a lámpa csak a hátsó lámpát jelenti, előre nem kell.) Én beletapostam a fékbe, miközben kölcsönösen a frászt hoztuk egymásra és mutattam, hogy talán lámpát kellene használni. Ezek után folytattam volna az utam, jobbra kikanyarodtam, a főútra, ám ekkorra terminátorunk már leszállt a kerékpárjáról az út szélén és ahogy elhaladtam volna mellette, nekivágta a biciklit az autó oldalának. Ő biztos tudja, hogy miért, én nem tudtam meg. Nekem csak roló le, padlófék és hátramenet, autóból ki. Első blikkere a járművén szerettem volna áthajtani, ami nem jött össze, mert az visszadőlt a járdára Ő meg futásnak eredt gyalogosan. Így csak a kerékpárt tudtam utána vágni vagy 10 méter hosszan...

És mindezt azért hálából, mert nem ütöttem el, hiába nem használt lámpát.

Negrogo 2009.04.15. 09:35:22

@turbosami: de ez nem mukodik. Mivel a tobbnyire a bicigli ut es a jarda egyben van. Az a sarga vmi meg nem fogja a gyalogost jobb utra teriteni. Ez olyan mikor en lemegyek uszni, Van 2 kifeszitett palya mellete meg a 3x akkor egybe vizterulet ahol lehet ugralni, pancsolni barmi, megis mi van. Nem 1x utkozok ossze vkivel mert ott kell labdazni a kotelek kozt es persze en oktatom, hogy azert megis tegye ezt mar mashol mert ez nem az a hely nem birok mindenkit helyre tenni es ha a uszomester nem teszi a dolgat rendsen sajons ezzel egyutt kell elnem, usznom...

shweir 2009.04.15. 09:36:37

@nagyo78: Kedves, Nagyo78, mint egyetértő és Winkler Róbert mint író!
Elárulok valami nagyon fontosat, mint nő nekektek...
A nők csak akkor nem tudják megosztani a figyelmüket 69-s közben, ha ti, ápolatlan nemtörődöm, önző bunkók vagytok szex közben. Tehát nem a nők eufémiztikus, a nagy férfi lelkedet óvó kikerülés technikáján kellene élcelődnötök, hanem magatokba néznetek és szégyenkeznetek.
Amúgy én is idegrángást kapott a pirinyó kocsiban, esetleg gyerekkel a háta mögött telefonon fecserésző nőciktől, de ugyanúgy az általánosító hapsiktól is.
Meg az ilyen izléstelen megjegyzésektől.

záporjózsi 2009.04.15. 09:42:05

@Kockanadrág: Tegnap sikerült kb. 20 méterről észrevenni egy árnyékbringást. Sötétben, szemből.

békaapu 2009.04.15. 09:42:27

Mindenkinek hogyan kinyílt a bicskája...

Szegény Robi, ez egy darázsfészek volt - szerintem nem írtad rosszul, de eléggé érzékeny itt mindenki.
A bringásért is szól az a harang, meg a Mercisért is. Csak ez sok embert személyesen is érintett - pedig mindenkinek van észérve is, meg törvényességi alapismerete is, hogy az igazságot azt ő látja jól.

Alf (törölt) 2009.04.15. 09:47:06

én nem értek egyet, nekem más a véleményem.

Szabi01 2009.04.15. 09:50:47

"Bicigli"
És ezeket az embereket hívják újságírónak? Sokan mondják süllyed a kultúra, de szerintem nem, ez már a legalja.

békaapu 2009.04.15. 09:52:57

@shweir: Kedves shweir, nehéz ám az élet, ha feszt mindíg befelé figyel az ember,hogy mivel bánthatom most éppen meg a külvilágot - meg közben azon is agyal hogy na most mi helyett mondhatta a NŐ, azt amit mondott...

Francba az érzékeny férfilélekkel, mondd meg hogy büdös - ma talán nem lesz szex, de holnap már kétszer mosaxik a kényes helyeken...még körömkefével is!!!
:-)

Negrogo 2009.04.15. 09:53:49

@Szabi01: jaj mar!!!!!! igen bicigli mert ugy hivtad. tudod? meg canga! ebbe belekotni!? kesz...

SirJohn 2009.04.15. 09:55:07

B10 - bringa és autó is...bár autó több. Szerintem lehet normálisan közlekedni mind a két járművel, és egyre több autóst látok aki segíti a kerékpárosokat. A CM-et meg annyira érdemes szídni, mint bármely más civil rendezvényt, felvonulást, eseményt. Én pl elmegyek a Tabánba a következő CM-re. Ez lesz az első alkalom.

shweir 2009.04.15. 09:58:49

Kedves Winklerr Róbert!
Imádom a cikkeit a TV Paprika Magazinban. Pl. amiből megtudható, hogy a Peugeot csalás eredetileg molnár volt és olyan cuccosokat gyártott, vagy hogy egy igazi pizza kemence hány fokon süt. nem beszélve a remoska rejtelmeiről. Bevallom mindig az ön cikkeivel kezdem a fent említett újságot.
Kár volt ezért a hangvételű cikkért. Nagy kár.
Az autó egy közlekedési eszköz, aminek teherbírónak, biztonságosnak kell lennie, úgy hogy ne terhelje a környezetét csak a lehető legszükségesebb mértékben. (kipufogó gáz vagy bőgő motorhang stb.)
Az autótól nem lesz senki több sikeresebb macsóbb, nagyobb farkú. Meg kellene már ezt érteni 30 felett. (Évek száma szerint, nem IQilag.)
A FÖLDET NEM APÁINKTÓL ÖRÖKÖLTÜK, HANEM UNOKINKTÓL KAPTUK KÖLCSÖN!!!!!!

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.04.15. 09:59:32

Értem én hogy a cikk azt akarja mondani, hogy nem feltétlenül szent a bringás és nem feltétlenül bunkó az autós az ilyen, mindenki által már százszor hallott szitukban. Csak sajnos míg az autóst "felfelé" kiemelted az általánosításból, addig a bringást pont hogy lefelé belenyomtad. És ez szerintem ciki. Ciki, mert lehet ugyan autóra-motorra esküdni, de a modern városi létnek olyan sok aspektusára (dugó, parkolóhely, szennyezett levegő, elhízott emberek) lenne megoldás a sok bringás, hogy kifejezetten lehúzó hangulatú cikket írni róluk, hát, finoman szólva sem elegáns.

Én egyébként megyek autóval is sokat, meg bringával is, amikor jó idő van, mert szerencsésen közel a munkahelyem. Most is azzal vagyok. Sőt, amíg tavaly el nem lopták, robogóval is jártam Pest-Budát. És autóban szól a rádió, időnként telefon is van, mert sajnos olyan a munkám, hogy fel kell vennem. És bringán szól a zene, mivel telefon headseten szól, időnként telefon is van. És hol bringaúton megyek, hol autóúton, de végszükség esetén még járdára is felmerészkedem. A winkler féle definíciók szerint tehát én vagyok a bunkó egyik felismerhető altípusa. Aztán mégis, valahogy úgy sikerül megválasztanom mindehhez a sebességet, a követési távolságot, és figyelek annyira a közlekedési mátrixra, vagyok annyira udvarias a többi közlekedővel, hogy még koccanásos balesetem sem volt soha (csak őz), vitás esetek, mutogatás igen-igen ritkán.

Az élethez elsősorban belátás és udvariasság kéne. Aki hamar ideges lesz, és szereti a "másik hülye" típusú egyszerű megoldásokat, azoknak mindegy, autóban ülnek-e, vagy bringán, mindenképpen sok lesz a negatív élmény.

A zebránál például igyekszem megállni, autóval is bringával is, ha áll ott valaki. Na az viszont felbosszant, ha az a valaki aztán integet, hogy menjek, ő nem akar átkelni. Akkor miért áll oda?

A járdára tett bringaút meg tényleg igen veszélyes, a kanyarodó autós egyszerűen nem látja a bringást, egy csomó, gyakran halálos bringagázolás éppen ilyen helyeken van. Nem véletlen, hogy az úton megy a bringás - egyszerűen biztonságosabb, ha látja az autós, még ha közel is van. Tehát: az úttestből kell elválasztani a "kétkerekű" sávot, á la Hong Kong, legalább a motorosok sem a sorok között lavíroznának, oszt jónapot.

Olvastam itt fent sokfélét, látszik, hogy ez egy igen sokféle színben játszó téma. Kár, hogy a cikk fő üzenete eltűnt a sok óvatlan tipizálás alatt, mert különben fontos infó, a mindenki lehet bunkó, akárhány kereke is van.

hosszú lépés 2009.04.15. 10:00:47

Nem is oly régen nagyon hasonló esetem volt. Én voltam a bunkó autós, nem mercivel, csak egy Colt-tal (apró jelentősége van).

Megyek ki az egyirányú utcán, amin naponta minimum egyszer de inkább többször szoktam. A végén jobbra-balra lehet menni, zebra nincs rajta de aránylag gyakori a gyalogos, mindkét oldalon rendszeresen sarokig (vagy azon túl) parkolnak szabálytalanul, semmit nem látni a kilépő emberekből. Ezért sosem száguldozom ott. Készültem is megállni a kihajtás előtt mert ugye illik körülnézni, mire az egyik parkoló autó mögül, körülnézés nélkül lepattan egy párocska. Kicsit intenzívebbre vettem a fékezést, mert kb 2 méterrel korábban kellett megállnom a tervezettnél. Megálltam, ők előttem 1 méterrel és elkezdenek nekem mutogatni, elég egyértelműen. A cikkben említett pszichológia bekapcsolt, én annak rendje és módja szerint visszatátogtam (szélvédőn keresztül) mire a kislány elkezdi csapkodni az autót szintúgy. Ekkor már nyitottam az ajtót és nyomatékosan kértem, hagyja abba ha jót akar. Erre a válasz: mire vagyok úgy oda, nem egy A8-as.

Ő lelép, zebra sehol, körül nem néz, én megállok és még neki áll feljebb, elkezd nekem ugatni, utána autót ütögetni majd végül kiderül, hogy csak frusztrált, mert gyalog kell közlekednie. Bravó...

Mi legyen az ilyennel? Legközelebb adjak gázt a fékezés helyett? :)

hiddendragon 2009.04.15. 10:07:03

Nap mint nap gazolnak majdnem halalra a zebran. Mindig zold lampanal megyek at, de ezt ahol elek ( Kina ) pont leszarjak! Az elmult evekben talan ketszer volt olyan, hogy sikerult rabasznom egy autora de akkor az szinte allt illetve elotte haladtam at es volt olyan "kedves", hogy csak szep lassan akart atfurakodni a zebran athalado emberek kozott. Ha egy auto egy kicsit is gyorsabban halad mar meggondolja a fizikaban es biologiaban jartas ember, hogy ravagjon e. Igaza van Winklernek.

shweir 2009.04.15. 10:08:15

@békaapu: A nők többsége már csak ilyen. Érdekes, hogy néhány telefonálgató nőről, Winkler rögtön a 69-s alól kibújási technikákra asszociál. Én ezen élcelődnék inkább, nem a nőkön.
Még jó, hogy nem az én pasim. ;-) Speciel nekem ilyen figyelem-megosztási gondom nincs.

sebi77 2009.04.15. 10:10:02

Motorháztetőre lehet csapkodni, bunkón lehet kanyarodni, még pofozkodni is lehet, de valakit szándékosan elütni (vagy megkísérelni) az nem ugyanaz a kategória! Elég komolyan tolatnia kellett a mercinek hogy nekimenjen a másik kocsinak. Megáll az eszem hogy egy ilyen állatot véd valaki.

Szabi01 2009.04.15. 10:10:46

@mennyi?husz!: "Biciglire" nem emlékszem, viszont a cangára igen, de akkor óvodás voltam, ők meg újságírók. Érzed a különbséget?

Mathiask 2009.04.15. 10:11:08

@záporjózsi: "Ha van kerékpárút, menjen ott. Az azért van."

De használhatatlan. Ez van. Amíg nem kerékpározol sokat, addig hidd el azoknak akik sokat tekernek. És továbbra se értem, miért olyan nehéz kikerülni egy kerékpárost már csak azért sem, mert én magam is rengeteget kikerültem már. Az autós kb semmit nem veszít egy kikerüléssel. Nem értem miért nincs ennyi tolerancia az emberekben. Külföldön egyébként úgy van, hogy ha van kerékpárút attól még szabad az úton tekerni. A kerékpáros eldönti hol jobb/biztonságosabb neki. Nem lennék meglepve, ha nálunk egészen másképp működne ez is. Pedig nyugaton működik.

Rot 2009.04.15. 10:15:56

Jót röhögtem.

Ez Budapesten teljesen mindennapos...
Ha biciklivel a buszsávot használod, a buszvezető nyír ki, stb...

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2009.04.15. 10:16:45

HÁT WINKLER, EZT BENÉZTED:

RÁ AKART TOLATNI A MERCIS, UGYE?

REKONSTRUÁLD ÚJRA, DE NE A TE GYÖKÉR MÓDSZEREDDEL.

(amúgy mercivel járok, nem bringával, de ez a bénázásod, hááát...)

ps3peter 2009.04.15. 10:17:04

Összefoglalom:
a kerékpáros mehet a kerékpárút helyett az autóknak kijelölt útfelületen ha nem tetszik neki a kerékpárút burkolata, forgalomsürüsége, és a forgalmat alkotó egyedek közlekedési tudása.
Ezzel analóg módon akkor én is mehetek majd autóval a járdán a Thökölyn, mert szar az útburkolat, meg feltartanak a biciklisek?

ps3peter 2009.04.15. 10:19:33

@Mathiask:
Az érvényes német KRESZ szerint ugyanaz van itt is mint Magyarországon, ha van kerékpárút, akkor ott kell kerékpárral közlekedni. Az, hogy te ezt nem tartod be, nem jelenti azt, hogy szabad is...

ps3peter 2009.04.15. 10:20:39

@ps3peter:
mármint itt Németországban... ez lemaradt...

Bambano 2009.04.15. 10:21:06

Aki látta a videót, amikor a nyanya belerúgott a merci lökhárítójába és ettől a merciben kinyíltak a légzsákok, az érti, miért garázdaság más kocsiját ütögetni.

zajcev 2009.04.15. 10:21:12

nem biztos h van párhuzam a két sztori között,azért elmesélem, tuskó parkolóban haladok a sávomba igen lassan, mivel parkolót keresek,közben látom szembe jön egy bicikli és jobbra mered a tekintete e közben meg csak teker előre, osztottam szoroztam; ez nekem fog jönni, itt még higaddt voltam és megálltam(nem,nem vészfék nem satu csak megálltam) ö továbbra sem észleli h rossz sávban halad és még előre sem néz, közeledik mikor már 3 méterre van tőlem és még mindig semmi jele annak h előre fog nézni,elhittem h ilyen megtörténhet, akkor megnyomtama dudát, ő feleszmélt előre nézett majdnem nekem jött de elkapta/elforditotta kormányt(ha ilyet lehet biciklin csinálni) és ahogy elviharzott mellettem ököllel belcsapott az oldalsó ablakba úgy h beleremegett a kocsi,közleröl láttam hogy részeg volt,de ez nem változtatott azon a tényen h majdnem összeszartam magam akkorát durrant az üveg... azóta nem járok ilyen helyre,csak ennyi a tanulásg,és nem jutott eszembe kiszálni verekedni és perelni...én bajom ehh

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.04.15. 10:23:10

Winkler Robinak mindig igaza van :D Tényleg mókásak a beöltözött városi járdán biciklisták. mennek mint a szélvész. Pécsen tavaly volt egy gázolás, premier plánból nézhettem, kb 3 méterrel mellettem történt. buszmegben vártam a buszra, hajnal volt télen, sötét. egyszer csak egy bmw-s lefékezett, és elég intenzíven elkezdett tolatni. A baj az volt, h mögötte jött egy biciklis, (lefelé a dombon) és telibetrafálta. Szegény biciklis pördült egyet a levegőben :S Pedig ő nem a fiatalos futárszerű volt, egyszerű bringás, aki munkába tartott. Először azt hittem vmi leszámolás, v megtorlás, de nem, kiderült, h a bmw-s meglátott egy ismerőst a buszmegben, és érte tolatott (volna) vissza. Hát megérte. Betört a hátsó szélvédő, a bringás meg a padkán köpte a vért... Ja és a bmw-s kiszállt (sztem elég bunkón) és rákiabált a az úton fekvő emberre, egy kis mosollyal az arcán: -Jóember!
Láthatólag mondani akart még vmi frappánsat, de nem sikerült, vmi egyenruhája volt. Lehet azért? :)

Rot 2009.04.15. 10:24:25

@ps3peter: Kurvára nincs igazad

Ha tiltó tábla nem tiltja, te döntheted el hogy melyiket használod.

Negrogo 2009.04.15. 10:28:12

@Szabi01: figyelj ebbe akkor is hulyeseg belekotni. miert ne hasznalhatna igy? persze k-val van, na es? en igen, igy mondtam g vel. ahogy mondtam azt is, hogy bringazni. ez olyan mikor belemkotnek, hogy ekezet nelkul irok. nem azert mert nem ismerem oket es bunko vagyok hanem azert mert angol wint es angol klaviaturat hasznalok mar 10 eve. ezt szoktam meg. ugy is erted mit irok es akkor is mikor azt olvasod, hogy bicigli.

Bambano 2009.04.15. 10:30:22

rendszámot minden biciklire, onnan kezdve büntetni őket úgy, mint az autósokat és meg lesz oldva minden.

ps3peter 2009.04.15. 10:34:11

@Rot:
A német kerékpárutak kb. 90%-a táblával jelölt, ezáltal a kerékpárosra nézve kötelezö jellegü, tiltakoznak is ellene eléggé itt is, mert sokszor tényleg logikátlan, föleg, ha az úttest bal oldalán van a kerékpárút.
Lásd pl:
bernd.sluka.de/Radfahren/rechtlich.html
Ettöl függetlenül nem ez volt a felvetésem lényege, hanem, hogy ha nekem mint autósnak nem tetszenek a körülmények, akkor én is fenntarthatnám magamnak a jogot, hogy ott közlekedjek, ahol nem szabad... Pont ugyanannyira nonszensz...

Mathiask 2009.04.15. 10:37:05

@Bambano: Az a baj, hogy a szabálytalan másokat veszélyeztető autósokat se büntetik. Baráti körben is van olyan akitől rég elvettem volna a jogsit, mert veszélyes amit csinál és évek óta csinálja, soha nem lett ebből baja. De aki 50 helyett 58al megy azt mindig elkapják.:)))

Sógi 2009.04.15. 10:39:14

Kurvajó ez az ország, de ti teszitek tönkre. Az autós szidja a biciKlist, a gyalogost, a biciKlist az autóst és a gyalogost, a gyalogos a biciKlist és az autóst, a versenyszférás a közalkalmazottat, a közalkalmazott a versenyszférást, a vállalkozó mindkettőt, a vállalkozót mindenki.
Minden a fejekben dől el!
Ha a kurva politikusainknak abból áll a kerékpárút építés, hogy megfejezik a járdát egy fehér vonallal, már már azt hiszem direkt ugrasztják össze a népet, az oszd meg és uralkodj elv teljes megvalósítása végett.

Tegyük meg egymásért, hogy odafigyelünk, és a kurva liberálisok által hajtogatott sok szar közül kiragadjuk, az EMPÁTIA szót, és alkalmazzuk.

szcsongor 2009.04.15. 10:40:27

csak a bicikli helyesirasara visszaterve, a baratnom, aki tosgyokeres pesti, ugy mondja hogy biciGli (k-val irja persze), es nem hagyja magat meggyozni, hogy k-val is kene elvileg mondani :) en videken szulettem (de mar pesti vagyok teljesen:)) es siman k-val mondom, ahogy kell, igy jon a szamra.
most akkor pesten bicigli, videken bicikli vagy mi van?
canganak meg bicajnak egyebkent en is hivtam gyerekkoromban persze :)

Devil 2009.04.15. 10:40:54

A bringasok legtobbjevel az a baj hogy fingjuk sincs a KRESZrol. Legfeljebb akkor ha - szerintuk - nekik van igazuk, egyebkent megasrol tesznek ra. Sajnos sok olyan bringas van aki nem szandekosan szegi meg a KRESZt - egyszeruen nem is tudja mit kellene csinalnia, eppen mit ront el, eppen miert okoz magatartasaval balesetvezzelyt! Es a kivilagitas... na az katasztrofalis. Nem a feluk, hanem a haromnegyeduk lampa nelkul megy (sotetedes utan), lehetoleg divatos fekete ruhaban. Kesz eletveszely (nekik).

valk (törölt) 2009.04.15. 10:41:14

hello,

amig a Kalman Imre utcaban laktam, gyakorlatilag a Bajcsy sarkan, addig en voltam az, akinek a teremgarazsban allt a bombi (karbantartott 325 coupe, nem a boyracer verzio) es biciklivel jartam be az astoriahoz dolgozni. (nyaron metroztam, mert nem jo oltonyben leizzadni!)

mer' ugye egyreszt nincs nekem reggel 3/4 oram vegighajtani a Bajcsy belso szakaszan; es miert szivatnam +1 kocsival a tobbi autost ill. a siman csak lelegezni vagyokat...

tovabba en vagyok az, akit egyszer, meg egyetemista koromban elutott egy autos (mondjuk nem pesten, hanem strassbourgban, ahol mar a 90-es evek elso feleben bevett kozlekedesi eszkoz volt a bicikli), mert a neni nem latott.
tordelte a kezet, fal feher volt, az en kerekemben meg volt egy kis hajlat (tobb mint 90fok) es a villaim is erdekesen alltak. megvan tehat az a kilassitott-film erzes, hogy az auto csak jon, csak jon, kb 20-szal, csak jon -- az nem letezik, hogy elut, hat nem lat az a banya -- bassza meg!!!!
es persze parszor elgondoltam a neni verziojat is, hogy egyszer csak ott van egy fiatal csavo a motorhazteton...

szoval, azota ha veszelyesen viselkedik az Auto, mindig kopogok. en tobbnyire az ablakon, mert az esik kezre, de el tudom kepzelni, hogy a motorhazteto essen kezre egy adott szituban.

es hat en ertem, hogy a kereslet megteremti a kinalatot; meg hogy az ember termeszetes modon alakul a kornyezetehez, meg a pszicholgiai visszacsatolasok, meg minden -- de azert nagy kar hogy a Winklererbol is ekkora suttyo valt, olyan jora valo csavo volt...

esetleg ha mar unja ezt az enjet, utazzon el mondjuk ujzelandra -- jo a levego, a kiwik kurva jofejek -- es tanulmanyozza egy kicsit, ahogy ott kezelik a zebrat, a gyalogost meg a bicikliseket. eloszor az ember nem erti, hogy vajon miert van az, hogy a gyalogos szepen halad a jarda kozepen, parhuzamosan az uttal, mellette jon az auto, s mivel pont egyszerre ernek a zebrahoz, ezert az auto megall a zebra elott, megvarja mig a gyalogos szepen tulhalad a zebra vegen (tovabbra is a jardan, esze agaban sincs atmenni!), majd amikor mar tuljutott, akkor indul csak el.
ugyanis addig a gyalogos rafordulhat a zebrara -- es ott neki joga van atmenni.

nos, egy kis almelkodas utan bekattan a megoldas -- es az nem is olyan bonyolult...

Rot 2009.04.15. 10:41:16

De ez nem németország bakker

Kicsit más nálunk az infrastruktúra ember.

Pl a fertő tó déli részén futó kerékpárút.
Annyira szar, hogy SENKI nem megy rajta, hanem kimegy az útra. Pláne az osztrákok országúti keróval. Erre a magyar mit csinál? Minden kereszteződéshez kiteszi a kerékpározni tilos táblát.

Ez van.

Te mit csinálnál? Hol mennél?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.04.15. 10:43:05

Suzukis vagyok, se Mercim, se kerékpárom. Most készülök venni mindkettőt. :) Előbb a bicajra nevezek be, ha minden igaz, jövő héten. :)))
A kerékpár olyannyira érdekes emberi találmány, hogy egy anekdota szerint egy indián, miután elvitték a dzsungelből a nagyvárosba, semmi más iránt nem tanúsított érdeklődést, csak a bringa iránt. A többi csak a fehér ember mágiája, mondotta. :)))

Én szeretem nézni a bicajozó embereket, tekerni is szerettem, csak egy ideje nincs mivel.

A köztereken sétálók között száguldózókat viszont nem szeretem.
Azoknak leszerelném az ülését, és anélkül küldeném el őket a Tour de France-ra.

Bambano 2009.04.15. 10:44:19

@Mathiask: felpakoltak egy halom kamerát az m1-m7 kivezetőre, az m0-sra, stb. Az első időkben annyi fotót csinált a kamera, hogy beleszakadtak a rendőrök. Pár hét-hónap és az elsöprő többség szabályosan közlekedik.

Azokban az esetekben, ahol a büntetés elkerülésének nagyjából 0 az esélye, van visszatartó erő. Rendszám nélkül egy biciklist nagyjából 0 eséllyel tudsz megbüntetni, mert ha nem vagy ott, nincs bizonyíték, ha ott vagy, esélytelen megfogni városi forgatagban egy jobb bringást. Ezért pofátlanok.

lanciabacci 2009.04.15. 10:45:43

Winklinél a pont, nincs ezen mit szépítgetni. Kösz hogy megírtad, lassan kezdtem azt gondolni, hogy csak én vagyok egyedül a városban, aki pont így látja mindezt. Én is a példamutatásban hiszek és valóban működik is. Ráadásul jó érzést is okoz, frusztráció helyett. (Csak egyetlen példa: ha mondjuk a Petőfi hídon indexelve, sávot váltva, nagy ívben (tehát szabályosan) kikerülök egy kóválygó bringást a reggeli dugóban, akkor mögöttem legalább még két kocsi megteszi általában, és legközelebb talán már egyedül sem fogja megalkuvó gyengeségnek gondolni az előzékenységet.)

A hóhér(ki)akasztó kontrollkérdésem viszont az volna, hogy mi az álláspontod a tükörszaggató, középen szlalomozó motorosokról?

Ja, a 69-es dumán nyerítve röhögtem, pedig edzett vagyok... 10 pont! :)

stellaz1 2009.04.15. 10:45:51

Winkler:

Akkor immár kijelenthetjük, hogy a TOTALCAR TÁMOGATJA a belvárosi autózást az alternatív - környezet és egészságbarát - közlekedési módok kárárá, valamint semmilyen formában NEM ÍTÉLI EL a terepjároval egy embert tolatva elütni szándékozókat????

Gondolom ez teszeni fog a tc-én reklámozóknak is.

jenko80 2009.04.15. 10:46:13

mindenki keresi a negatív példákat, ez a baj. És egyre mélyebbre lovalja magát mindenki köcsögbiciGlis-köcsögmercis témában.
Kiábrándító, de egyre több olyan közlekedővel találkozok itt Szegeden, aki odafigyel a másikra. Mivel sokat biciklizek, tapasztalom ezt az autósok részéről is (figyeli, hogy mikor érek oda a kereszteződéshez, ahol kanyarodni akar), autósként pedig soha nem kapott pofont a kocsim bringástól. Persze lehet azért, mert én is odafigyelek ott, ahogy tudom hogy necces a bringaút vonalvezetése.
Kicsit Sógival kell egyetértsek a mindenkitszidással kapcsolatban, be kellene fejezni már.

ps3peter 2009.04.15. 10:48:32

@Rot:
Pesten a Thököly is olyan szar, hogy kinyírja a 19-es kerekeimet a kocsin. Ez van. Ha ott vagyok, lassan megyek, de nem megyek a járdára, csak mert szar az út.
Írta valaki, hogy tönkremegy a versenybringa kereke a kerékpárúton. Bocs, de vegyen hegyikerékpárt, ha annak nem megy tönkre. Velem se érez együtt senki, mert nagy felni, lapos gumi van az autón...
Egyébként felölem ott mehet ahol akar, én ki tudom kerülni, de ideológiát ne gyártsunk már a szabálytalansághoz.

toreki 2009.04.15. 10:50:43

@Rong: "Arra vonatkozott, hogy amikor a t. gyalogos "én át akarok menni, itt a zebra és már megyek is mert már a szándéknak is elsőbbsége van" effektust mutatja be, de szét se néz csak megy. Én meg örülhetek, hogy satufékkel pont meg tudok álni előtte."

Szólnék, hogy a zebra és az azt jelző tábla nem akkor terem ott, amikor a gyalogos lelép. Ha figyelnél, láthatnád, hogy zebra jön, és fékkészenléttel közelíthetnéd meg, nem nagy gázfröccsel.

Rav Antal 2009.04.15. 10:52:31

@hosszú lépés: Legközelebb olvasd el a KRESZ-t, különös tekintettel erre a részre:

"31. §

(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik

a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel

- annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik"

Nem kell zebra, elsőbbsége volt, te meg zavartad. Szabálytalan voltál. És még neked állt feljebb.

lanciabacci 2009.04.15. 10:53:15

Ja, aki meg képes a "militáns biciglisták" kifejezés g-jén rugózni a lényeg helyett és nem mellesleg nem érti a stílusparódiát sem, az monnyon le!

Istenem, gyöngyöt a disznók elé...

stellaz1 2009.04.15. 10:54:27

ps3peter

te is dühüngsz a kátyúk miatt és gondolom a sinekre is ráhajtasz a thökölyn, vagy ha a külsőben szar az út, a belsőben azért járható, akkor a jobbra tarts szabályt mindíg betartod?

Vagy nem?

Ugyan már bassza meg, nekem még sosem okozozz gondot bringást kikerülni vagy motorost elengedni. akinek ez probléma, az vagy idegorvoshoz menjen vagy tanuljon meg vezetni

Rix Raw · http://www.rixraw.hu 2009.04.15. 10:55:48

Hát, ez szinten aluli lett. Ilyen ostoba általánosításokkal, meg ehhez hasonló fröcsögéssel Árpád sáv lengetők közelében találkozik csak inkább az ember. Objektíven szemlélve a dolgokat, én sem tartom helyénvalónak az autóütögetést, ha már a buta sztereotípiáknál tartunk, az ilyen ingerült viselkedés sokkal inkább a dugó, meg a többi sötét, vezetni nem tudó autós miatt folyamatosan feszült, kocsiban puhuló tahóra jellemző.

Lényeg a lényeg, nem minden bringás hisztis, folyamatosan zenét hallgató, telefonáló, tehát oda nem figyelő agresszív állat, akiktől félni kell és nyilván nem minden autós egy lépés után izzadó, puhány, lusta vesztes, aki azért tart autót, hogy ellensúlyozza vele aprócska péniszét.

Shadowbull 2009.04.15. 10:56:01

@shweir: "Az autó egy közlekedési eszköz, aminek teherbírónak, biztonságosnak kell lennie, úgy hogy ne terhelje a környezetét csak a lehető legszükségesebb mértékben. (kipufogó gáz vagy bőgő motorhang stb.)"

Amirol te beszelsz, az a gepjarmu.

Az auto az valami egeszen mas.

Amugy meg neten nem magazodunk.

A cikk pedig szokas szerint nagyon jo volt.

En vezetek is, bringazok is, es latok sok marhat mindket oldalon, pedig ez itt elvileg biciklis bezzegorszag.

sb

ps3peter 2009.04.15. 10:56:40

@Rav Antal:
olvasd el figyelmesen még egyszer az eredeti hsz-t, ez még kikanyarodás elött történt...

stellaz1 2009.04.15. 10:57:15

TOTÁLCAR A BRINGÁSOK ELLEN


szerintem ezt lehet majd szélesebb körben is terjeszteni, biztos jót tesz majd a cég imidzsének a XXI. században :)

stellaz1 2009.04.15. 10:57:41

TOTÁLCAR A BRINGÁSOK ELLEN


szerintem ezt lehet majd szélesebb körben is terjeszteni, biztos jót tesz majd a cég imidzsének a XXI. században :)

toreki 2009.04.15. 10:57:43

@The Good Boy: Ha az autós gyökkettővel érkező gyalogosra van felkészülve, akkor vagy nem látta a kereszteződés előtt a bringaútra figyelmeztető táblát, vagy nem volt. Első esetben menjen el szemészetre, a másodikban meg a közlekedésmérnök, vagy az önkormányzat. Ilyen esetre találták ki az MK jogsegélyét.

toreki 2009.04.15. 10:58:53

@The Good Boy: Ha az autós gyökkettővel érkező gyalogosra van felkészülve, akkor vagy nem látta a kereszteződés előtt a bringaútra figyelmeztető táblát, vagy nem volt. Első esetben menjen el szemészetre, a másodikban meg a közlekedésmérnök, vagy az önkormányzat. Ilyen esetre találták ki az MK jogsegélyét.

AtoszMester 2009.04.15. 11:00:27

Motorháztetőre csapás: Rongálási kísérlet.
Visszatolatás a biciklisre: Gyilkossági kísérlet.
Pofozkodás: Könnyű testi sértés.

Ezt a garázdaság dolgot nem tudom ki találta ki, de a fejét kéne venni. Rendőrnek meg kijönni az ilyen két gyökérhez, azt jól megverni a gumibottal mindkettőt. Semmi állami pénzből duhajkodás a papírmunkával az Örsön és a bíróságon.

:)

Jó a cikk, de ha Winkler is odament volna, még egy gyökérrel többről szólna a poszt. Tömeguszító seggfej.

Mathiask 2009.04.15. 11:00:58

@Bambano: Autópályán a kamera egy dolog. Lekapja azokat akik túllépik a sebességhatárt. De a városban kocsik között centire cikázó őrülteket nem. És az egyéb veszélyeztető/szabálytalan dolgokat művelőket sem. Pedig az autón van rendszám. Kíváncsi lennék mi lenne ha valaki bemenne a rendőrséghez hogy az abc-123 rendszámú autó szabálytalan volt. Kb kiröhögnének. Ugyan ez lenne ha lenne a bringán rendszám.

ps3peter 2009.04.15. 11:01:13

@stellaz1:
mint írtam nekem nem gond bárkit kikerülni, meg felölem mindenki ott megy ahol akar. Csak ha a biciklis lobogtatja a kresz könyvet ha a jogairól van szó, gondoltam akkor az autósnak is szabad ugyanezt. Vagy ha nem, akkor ugyanolyan módon megszegni...

Rot 2009.04.15. 11:03:28

@ps3peter: Elég láma dolog Budapesten a 19-es felni :)

Nem akarom én a bringásokat védeni, az én kocsimra is csaptak már rá mert abban a 2 másodpercben éppen nem a tükröt néztem...

Shadowbull 2009.04.15. 11:04:40

@stellaz1: Azert ne akarjunk mar bringas akcioforradalmar oldalt csinaltatni a TC-bol.

Ez egy autos oldal, akinek nem tetszik, elhuzhat.

sb

ps3peter 2009.04.15. 11:07:11

@Rot:
"Elég láma dolog Budapesten a 19-es felni :)"
Szerencsére (vagy sajnos) csak évente 2-3-szor vagyok Magyarországon, erre nem tartok fenn külön "Magyarország kerékszettet". Megyek (néha) lassan, ha ott vagyok... ;)

consigliere 2009.04.15. 11:12:47

én biztos nem fogok ülni egy hülye bringás miatt aki halhatatlannak képzeli magát és fapofával hajt át az úton úgy, hogy satufékkel 2 centire megállok tőle, még oldalra sem nézett a budagyöngyénél..
ha nem látja épp senki csomagtartóba be azután elkaparni valahol, ha csak megsérült? hoppá..

Rot 2009.04.15. 11:13:14

@Shadowbull: Igen, autós oldal.

Ezért fontos, hogy a másik oldalt is meghallgasd.

DoN`DaUrDoN 2009.04.15. 11:14:07

Eszméletlen hogy, egyesek hogy állnak a témához, Winklerrel az élen...azért nem kerékpározik mert több a verdája meg a motorja(valahogy így volt a cikkben)...no comment...kiváncsi lennék a dédunokád mit szólna erre ha csak szkafanderben mehetne ki az utcára.
Lehet k***ög zöldnek megbélyegezni...de ha jól láttam még erről senki sem szólt a posztokban...mit szippantasz be a dugóba, vagy csak simán a belvárosban sétálva??? Én személyszerint nemszeretném tudni a pontos összetételt.
Aki szerint ez környezetvédősdi, "zöld" dolog, meg a biciklivel járás maga csak azért van mert nincs pénze kocsira...az meg aztán a társadalom legalja...belegondoltál már mennyibe kerül egy normális bicikli??? Itt nem a különböző áruházláncokban kapható fostalicskákról van szó...persze igény és felhasználás függő, de 200-300ezret simán lelehet szurkolni egy jó gépért...ja...és nem hitelre van...kiváncsi lennék a sok okos hozzászóló közül hánynak van hitelre autója???
A cikkhez is szólva..Winkler dobd el te a p***ába vmelyik autód kulcsát...ja, mert még nememlítettem, kocsim is van...képzeljétek van rá pénzem...DE Budapesten kerékpárral közlekedem...a dinamikusságán még nemgondolkodtatok el, mellesleg...szóval habár "zöld" vagyok, vannak esetek amikor szükségem van a motorizált eszközre...
Hülyék mindíg is voltak és lesznek, akár kerékpáros akár autós...millió meg egy ilyen szitu történik naponta...mégsem lesz ezekből cikk a Totalcar-on...
Winkler, egy kurva jó pontja volt a cikkednek, a 69-es történet...
A következőt magamra is mondhatnám: akinek neminge ne vegye magára...

Chocolate shitsandwich 2009.04.15. 11:14:50

Engem már ütött el kerékpáros, nem gyalogosként!
17 éves korom végefelé járván megszereztem a jogsimat és megkaptam édesapám akkor már "használton kívüli" öregecske Renault 25ösét.
Haladok egy igen forgalmas 4 sávos úton, jobbra vékonyabb járda mögötte fával brított rész. Közeledek a zebra felé, nekem zöld a gyalogosoknak! piros. Egyszer csak a semmiből (vélhetően valami ösvényről a fák közül) megkérkezett a kerékpáros kollega száguldva át a piroson neki a kocsi jobb elejének (az hogy nem száll le a keráról az alap). Persze az ütkéözés pillanatában azt hittem én ütöttem el. 1 hónapos jogsi+autóval együtt élés után elég megrázó volt. Rendőr jött akkor néztük, hogy nem én ütöttem el, hanem ő engem...Az autó jobb elejét érte az ütés. Srácnak semmi baja nem lett (szerencsére), kicsit végigkenődött a kocsi oldalán.
Miért jött át? Mert sietett, jött a válasz...
Gyereket az anyja nevelte egyedül, megkérték fatert, ne kérjen kártérítést, mert... Nem kért.
És akkor egy autós figyelmetlen, későn fékez a tulok meg már csapkod?
Ótvar állatfaj ez, a közlekedés rákfenéje, kivétel nélkül!

The Good Boy 2009.04.15. 11:19:28

@toreki: nincs kerékpárútra figyelmeztető tábla... ezért dicsértem az illetékes közlekedésmérnököt. Sőt a kerékpárút sincs szinezve, gyalogosként talán látszik a gyalogúttól elválasztó sárga vonal, ha még látszik.

Szabi01 2009.04.15. 11:20:29

@mennyi?husz!: Én nem kötök bele semmibe, az hogy ékezet nélkül írsz nem zavar, ha valaki nem ír helyesen a hozzászólásában az sem zavar.
Viszont az újságíró tudjon már helyesen írni, a matematikus tudjon számolni, az énekes énekelni, stb. stb.
"Bicigli" ez így cikkben leírva nagyon gáz!

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2009.04.15. 11:20:44

Egyszer én is rácsaptam egy szlovák rendszámú Mercire az Andrássy úton, mert szabálytalanul balra befordult elém. Na utána fülemet-farkamat behúzva menekültem, pedig nem kergetett, csak rájöttem, hogy ha ez megpofoz, akkor kalap-kabát :)
Azóta nem csinálok ilyet, és meg is értem azt az autóst, aki ilyenkor kioszt egy taslit.

Tímár Mihály 2009.04.15. 11:21:25

Szeretném beismerni, hogy mi biciklisek valójában klónok vagyunk. Teljesen egyformák vagyunk és érthető, ha a szerző nem tud minket megkülönböztetni, mert csak egyforma bőr borít minket, nem szép színes, egyedi fémpáncél. Ezért van az, hogy pontosan ugyanúgy viselkedünk mindannyian. Azok is szabálytalankodnak, akik éppen betartják a Kreszt, csak nem látszik rajtuk. Egyébként önáló tudatunk sincs, tehát nyugodtan el lehet gázolni bármelyikünket, nem kár értünk. Sőt, legalább a többiek tanulnak belőle. Ha az egyikünk megsértett bárkit, nyugodtan meg lehet torolni egy másik egyedünkön, mi úgyis tudatilag eggyek vagyunk.

Sajnos mivel nincs saját agyunk, alsóbbrendúnek érezzük magunkat az öntudattal rendelkező, tudatos döntéseket hozó autóvezetőknél. Irígyeljük is ezért őket. Mi sajnos csak úgy cél nélkül gurulunk a világban, mi sem tudjuk, hogy miért.

Azaz mégis van egy célunk: meg szeretnénk bénítani a városi életet. Ezt úgy akarjuk elérni, hogy nem hagyjuk, hogy az öntudattal rendelkezők közlekedni tudjanak tülünk. Azt pontosan nem tudjuk, hogy öntudattal rendelkező emberi lényekből hogyan lettünk ilyen kollektív tudattal rendelkező, egyedileg életképtelen lényekké. Valószínűleg a Critical Mass lehet az oka, előtte még képesek voltunk normálisan gondolkodni, úgy emlékszem. Ezúton kérünk benneteket, hogy állítsátok meg ezt a rettenetes ragályt, még mielőtt mindenkit megfertőz!

Shadowbull 2009.04.15. 11:25:44

@Rot: Nekem nem kell, en minden nap bringaval jarok a varosban. Autot csak hosszutavra veszem elo altalaban.

sb

stellaz1 2009.04.15. 11:25:45

@Shadowbull:

Karlovitz Kristóf: "Van, aki tudja, hogy ő Magyarország egyik legismertebb autós újságírója, talán azt is, hogy 10 évvel ezelőtt ő írta az első átfogó könyvet a montizásról."

bikemag.hu/magazin/interju/karlovitz-kristof-interju

Winkler szerint Ő is ilyen gyopár gyökér bringás?

asdf.asdf 2009.04.15. 11:28:18

Nekem is van bringás történetem. Az speciel bunkó autósról szól.

Körforgalomhoz közeledtem Kisvácon, mikor kikerült egy autós. Haladt szépen a körforgóhoz, mivel nem jött semmi, nem volt kinek elsőbbséget adni, bele is ment jó tempóban (úgy 10-20 körül). Szerintem a jobbra forduláshoz hozzátartozó, egyébként igen hasznos ösztönös jobbranézés tehette, de ekkor újra észrevett. És satufékkel megállt. Félig még bent a körforgalomban, picit már rajta a zebrán. Mivel 30 fölött közelítettem a minden egyéb járművet és gyalogost nélkülöző körforgalmat arra számítottam, hogy továbbmegy. A kikerüléshez túl közel voltam, így épp sikerült megállnom mellette jobbról. Ha bármiért nem rá figyelek, akkor simán beleszálltam volna és repülök a szép piros autója fölött.

Egyébiránt gyanítom, hogy Winkler le se szarja a cikke utóéletét, ezért csak így nektek, kommentelőknek és kommentolvasóknak érdekességképen írtam ezt. Még csak azt a látszatot se akarom kelteni, hogy mindig figyelmes vagyok. Véletlen, hogy pont akkor figyeltem, amikor kellett.

záporjózsi 2009.04.15. 11:30:42

@toreki: Szó nem volt arról, hogy azzal közelítené meg. A féktávolságon belül, körülnézés nélkül lelépő gyalogosokról volt szó.

consigliere 2009.04.15. 11:32:28

@phorvath: végre valaki kimondta, köszönjük!
éreztem is,hogy kinéztek a balatonnál amikor évente 2x biciklire ülök..
és mi az ittlétetek végső célja? esetleg csoportos öngyilkosság leming módra?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.04.15. 11:33:37

Nekem már megesett hogy a Winkler kiosztott, szal sztem olvassa a blogot :)

Viszont OK hogy a bringás rácsap a mergára, az garázdaság; de a megtorlás (a mergás el akarta ütni) az meg veszélyeztetés vagy gyilkossági kísérlet...
Bár ahogy rácsapni sem nagyon lehet reflexből egy mozgó autóra, úgy hátramenetbe sem nagyon kapcsolsz olyan gyorsan.

Egyébként az is érdekes, hogy én sosem tudtam úgy bringázni hogy zenét hallgattam, mert kellett hogy halljam a forgalmat. Ugyanígy autóvezetés közben sem tudok pl. telefonálni, mert nem tudok tőle figyelni (zenét hallgatok, de azt is főleg városon kívül).


Ettől függetlenül meg szerintem is jobban kell vigyázni a bringásokra, mert ha 2 autó koccan akkor max. lemezek hajlanak, de ha bringás/gyalogos és autó koccan, akkor ott halál is lehet, az meg nem mérhető pénzben. Az anyázás meg nem olyan káros mint a temetés.


Másik. Nevelés.
Vannak olyan helyzetek meg olyan emberek akik a fizikai kényszeren kívül másból nem értenek. Ezekkel szemben nem használ a szép szó, csak a rendőr, de az meg nem nagyon van :(

mtk001 2009.04.15. 11:34:53

@asdf.asdf: A gyalogosátkelő nem 30-as tempóú biciklis átkelésre van, tehát erre nem is készülhet fel az autós.
A biciklisnek is kutya kötelessége lassítani a zebra előtt és gyalogostempóban átmenni.
Pl. a XVI. kerületben a bicikliút keresztez egy csomó utat, ha ott kb. 30-40 -el keresztezné a bicajos az utcákat, akkor egy út alatt szép csokrot állíthatna össze a balesetekből.

Rot 2009.04.15. 11:35:26

@phorvath: lol

Valamikor Péter Anna írt ide valami bringázós cikket, lehet hogy több kéne.

A kommentek alapján gondolom így...

átlagos felhasználó · http://gumikutya.blog.hu 2009.04.15. 11:37:28

@Rong: Amikor a T. gyalogos lelép... Szóval mi az, hogy váratlanul? Ott az a kék tábla, a fekete pacákkal, alatta lécek a fehér háromszögben, meg az út is fehér csíkos...
Szóval azért annyira nem váratlan, ugye?

Kérdem én, egy elsőbbségadás kötelező táblához hogyan mész oda? "Váratlanul jön egy autó?" Mert a gyalogos csak 4-5 km/h-val megy, a kocsi meg mehet 50/60-nal is... Az gyorsabb. Szóval ott is óvatosan közelíted meg. A zebrát is így kellene, nem? Vagy a kék tábla kevésbé riasztó, mint a piros? Ez a probléma. Hogy még mindig sokan gondoljuk azt, hogy az a bunkó gyalogos mi a francért lép le elém az útra, és most meg kell nyomnom a féket, hogy ne nyomjam ki a belét...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.04.15. 11:37:44

@phorvath: Ó, pontosan :) Én elfelejtettem valami hasnlót leírni :)

3F2k5s 2009.04.15. 11:38:21

hát winkler, csak simán a jó "#!%"+!/% anyádat

nem elég, hogy az autósok fele "kényelmi" autós, és a bringások/gyalogosok megfulladnak, még van pofád egy ilyen "átgondolt" cikkel építeni jó budapesti morált. szégyen vagy, az ilyen primitív mentalitással élő emberek burjánzanak az országban és terjeszik az igét, miközben meg vannak róla győződve, mennyire jó arcok

gázoljon halálra az olvasóid egyike, majd írok róla egy cikket "két gyökér találkozása a zebrán" címmel

Moodshooter (törölt) 2009.04.15. 11:38:25

Mennyi az okos itt! Csatlakozhatok???
Hát elmondanám, hogy a bicajosok között sok embernek van autója pl. nekem is. Az autót általában télen használom, meg ha pl. nyáron elutazok nagyobb távolságokra.
Aki trógernek állítja be a bicajosokat annak üzenném, hogy némelyik bicaj többet ér, mint az itt írogatók autója. Ja? Igen vaz!
És ez elmondható a motorokra is. Valaki mondta, hogy a robogó az már nem csóró. Mekkora OKOS! Meg az is, aki azt taglalja, hogy a bicajos a gyalogosokkal az utcán közösen közlekedik és halomra üti el őket az hol él? NOOOOOORMÁLIS?
Az pedig, hogy többek kocsival majdnem elütötték a bicajost és ezt felháborodva írják gondolják végig, hogy kiből mi maradt volna a végén. KRESZ tudás (vagy akár jelzőlámpa-ismeret) pedig valóban nem kell sem a bicajozáshoz sem a gyalogláshoz, de tényleg nehéz dolog a fékre rálépni? Ha bonyolult dolog körbenézni, akkor nem kell sem kocsi sem semmi. BKV-zz, mertott nem kell, csak a jármű ajtaját megtalálni.
Egyébként a hülyeségen túl szerintem is javul az autósok hozzáállása a biciklisekhez. Általában valóban balról is megadják az elsőbbséget. Innen is köszönet mindenkinek, aki tolerálja! Figyelünk mi is!

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.04.15. 11:38:57

@asdf.asdf: Te hol haladtál? A körforgalomban vagy a zebrán? Mert ez nem teljesen világos a beszámolódban.

kispista4 2009.04.15. 11:49:20

Kedves autóval közlekedő kollégák!
Mi kerékpárosok, nem veszélyeztetünk benneteket, arra kérünk, hogy vigyázzatok a kerékpárral közlekedőkre, hogy épségben hazajuthassunk szerető családunk körébe.
Köszönjük

asdf.asdf 2009.04.15. 11:50:44

@mtk001: @sipike78:
A két zseninek: Csak a közúton haladó kerékpárost lehet kikerülni. Ha a járdán megyek, akkor mit kerül ki? Akkor elhalad.

Nórmális? Nem.

Nem tudom, a hsz melyik részéből nem egyértelmű, hogy közúton közelítettem hozzá. Csináljak rajzott "gúglimeppes műhódképen", hogy az ostoba agyatokba beférjen?

Shadowbull 2009.04.15. 11:51:49

@stellaz1: Karlovitz? Magyarorszag egyik legismertebb autos ujsagiroja? Wáó, mindjart lehidalok.


sb

Shadowbull 2009.04.15. 11:56:33

En ugy vagyok amugy vele, ha autoval megyek, akkor a bringasokat es a motorosokat utalom, ha motorral, akkor az autosokat es a bringasokat, ha bringaval, akkor meg mindenki mast :)

Eljen a tobbszorosen komplex szemelyiseg(zavar)

:))

sb

gus 2009.04.15. 12:00:59

"A biciklisek termonukleáris hisztigörcsöt bírnak kapni, ha bárki megszegi a Szent KRESZ-t − gyalogosok a bicikliúton andalognak, autósok összevissza parkolnak −, és maximálisan igazuk is van, hiszen a biciklis sérülékeny, de vigyázni kellene rá, hiszen csökkenti a dugót és a szmogot. Meg korszerű. Mikor ellenben a biciklis útra kél, fülében üvölt az iPod, hogy ha már autóra nem telt, legalább a hifi meglegyen, a kereszteződés előtt felhajt a járdára, hogy aztán a zebrán tekerjen át, mert így pont egy zöldhullám az egész város, aztán fordítva be az egyirányú utcába, mert azt szabad, egyébként pirosakon át lehet neki csorogni, ha nem jön senki, mert… mert igazából fogalmam sincs, tán bicikliből jobban kilátni."

Kedves Winkler úr!

1. Az a kitétel, hogy "ha már autóra nem telt, legalább a hifi meglegyen", eléggé sértő és hamis. Azt sugallja, hogy csak frusztrált, csóró és sikertelen emberek kerékpároznak Budapesten. Ezzel szemben az Önhöz hasonló, jól szituált, sikeres és kiegyensúlyozott emberek büszkén tekintgethetnek kifelé drága autójukból, nézve a sok szerencsétlen csóró gyalogost és kerékpárost. Ugye mondanom sem kell, hogy az Ön által képviselt álláspont eléggé maradi, mondhatni nehezen védhető.
2. Nem ártana, hogy ha az olyan gazdag, sikeres és kiegyensúlyozott emberek, mint Ön is, néha biciklire pattanna, és - amellett, hogy ezzel nem szennyezi a környezetet - megtapasztalná azt is, hogy az olyan gazdag, sikeres és kiegyensúlyozott emberek, mint Ön is, nem ritkán nézik levegőnek a kerékpárost (és a gyalogost), talán az erősebb kutya ... alapelve alapján. Ha kerékpárra ülne néhány napra, nagyon bíznék abban, hogy nem szorítja le Önt egy gazdag, sikeres, kiegyensúlyozott autós az útról.
3. A kerékpárosok jelentős mértékben azért szabálytalankodnak, mert a városban nincs számukra megfelelő közlekedési lehetőség. Vajon akkor is sokat szabálytalankodnának-e, ha annyi útfelület lenne számukra fenntartva, mint az autósok számára? Próbáljuk ki, javaslom, hogy minden kétsávos úttestből egy sávot ezennel nevezzünk ki kerékpárútnak. Higgye el, kevesebb lenne a szabálytalanság, és a levegőminőség is javulna.
4. Miért van az, hogy amikor gyalogosként lelépek az útra, akkor az autósok - nem ritkán még a zebráról is - visszadudálnak a járdára? Ugyanakkor miért van az, hogy amikor gyalogosként a járdán próbálok közlekedni, ott is autók parkolnak, lehetőleg úgy, hogy - már ott, ahol egyáltalán van - ráállnak a kerékpárútra vagy a járdára úgy, hogy egy kerékpáros/babakocsis már alig vagy egyáltalán nem fér el?
4. Van jogosítványom, de jobban örülnék, ha többen közlekednének kerékpárral, mint autóval/motorral Budapesten. Kerékpározni Budapesten általában gyorsabb, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint autózni. Kétségtelenül nem lehet tekerés közben a mélynyomót döngetni, és klímával hűteni érzékeny testünket. És a kerékpárosokra megvetően tekintgetni sem igen lehet. Hiszen ekkor a kerékpáros mi magunk vagyunk.

bigpond 2009.04.15. 12:01:22

nekem is volt mar par esetem autos es biciglis (biciklis?) oldalrol is.

1, en biciglin, busz elsobbseged meg nem ad, (en majdnem fejrealltam ugy fekeztem)de utana a busz megall es elnezest ker.
2, hatso ajtomba biciglis fejjel beleallt. mindketten figyelmetlenek voltunk, mindketten elnezest kertunk.
3, autoskent biciglis elem vag kerekek fustolnek de azert nincs anyazas csak a homlokom rancoltam.
4, szamtalanszor autosok sem adjak meg nekem az elsobbseget ezert veszfekezes, de nem anyazok, nincs dudalas sem.

mar kozhely, de ez nem magyarorszag...

lack 2009.04.15. 12:14:16

oszt a 20km/h az nem tempos biciklizes...az legalabb 40 ami tempos :)

Mioporfeszosz (törölt) 2009.04.15. 12:16:08

Nem szabadna városban bicózni engedni a népet valami jelképes vizsga nékül.

Legalább egyszer kellene egy oktatófilmet végignézni a parasztnak, esetleg beülni autóba, hogy mennyirekurvárarémisztő amit ő és kollegái művelnek, mennyirerohadtul nem tudom én a mai 2km vastag C oszlopok közti résen a városi tereptárgyaktól kiskubizni azt, hogy ahol üres zebrát és max tipegő gyalogost remélek, hirtelen valami 30al elémvágódik.

Görkorival mégjobb, mert vagyok olyan gyors mint a bicó, de még egy váz sincsen, előttem-mögötttem, a saját pőre testemmel fogom az eksönt elszenvedni, ha valami történik.

Namost nem egy autós arcán látom a rémült udvariasságot, és a meglepetést mikor magabiztosan megállok, figyelek, szemkontaktus, áthaladok, kezemmel intve megköszönöm.

Szerencsétlen autós, tisztára anarchista sportos közlekedőkre van szocializálva (deszkás, bicajos, koris) azonmód berémül, hogy most ez elémgurul és 20al átbaktatok rajta, sőt elég ha elesik, máris mint egy gázolás olyan a szitu, vérbe fetreng, törés, mentő, stb, inkább megállok és nemmozdulok.

Sőt korival még a gyalogra is figyelni kell, mert a korit a gyalog már nem is tekinti járműnek, és határalan a fölháborodása, ha úgyérzi, egy centit is zavartad, tehát az triplán nehezített pálya.

Aztán mégis élek, sőt, nem ütögetek motorháztetőket sem, és nem próbálom az úton lévő összes többi polgártársamat közellenségként kezelni és minimum meggyilkolni.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.04.15. 12:19:05

nahát winkler! kijött belőled egy olyan poszt, amivel teljesen 1et tudok érteni.

"leckéztetés"-nek hívják bírói ítéletekben is az ilyen lófasz szituációkból kikerekedő baleseti okokat. az egyik közlekedőnek nem tetszik, amit a másik csinál és saját hatáskörben igazságot oszt: ráfékez, rágyorsít, ráhúz, szétrefizi, ködlámpázza, dudálja, stb. ez a "rábaszok a kocsira" is ugyanez a szitu.

ebben az országban semmi nagyvonalúság nincs egymás legkisebb közúti hibáival szemben sem.

"köcsögállatmiértmészilyenlassanbazmeg?!" vs. "tessék".

kultúrdeficitesek vagyunk.

z 2009.04.15. 12:19:32

Felesleges ezen rugózni, hogy kinek van igaza és kinek KELLENE jobban figyelni.
A realitás úgy is az, hogy az figyeljen jobban, akinek nagyobb baja eshet, a saját érdekében.
Én is bírom mikor valaki DIREKT kilép egy gyorsan közeledő kurva nagy autó elé, mert neki most bizonyítania kell, hogy a kresz szerint... és muszáj előadnia egy monológot ezekről a borzasztó közállapotokról.
Ha gyalogosan, biciklivel, robogóval, motorral, kisautóval közlekedsz, annál jobban figyelj (ebben a sorrendben), mert hiába lehet igazad, az ambulancián már jobban örülnél helyette az ép koponyádnak.

Demis Castro 2009.04.15. 12:23:05

"A rendőr meg nem hülye, helyszínelt már elég gázolást, tudja, mi mennyi, meg talán valamennyi emberismeretre is szert tett az évek során..."

Tisztelt Winkler Úr!

Amióta engem kerékpárral elütött egy teherautó HÁTULRÓL és a rendőrség-bíróság megállapította, hogy ÉN voltam a hibás, mert KERESZTBE elé kanyarodtam, azóta nem teljesen gondolom azt, hogy a rendőr/bíró tényleg ért ahhoz, amit csinál. Nos, nem ért hozzá. És nem is érdekli. Ez neki munka, amit le kell tudni, aztán fel lehet venni a fizetést.

A cikk többi része rendben van. Talán...

danesdzsu2 2009.04.15. 12:25:30

Hát ez marha jó. Megtudtuk, hogy a biciklisták nincstelenek, ezért nem tisztelik mások tulajdonát. Ráadásul nem életszerű, ha egy kerékpáros nem fut el egy autós elől.
Na, ezért fogom ezután rugdalni a kocsikat (nem ütni, mert az nem látszik, ellentétben egy kerékpáros cipővel), és ütni a gazdáját. Hátha megtanulja, ha másképp nem megy.

Ami igaz: büntetni kéne a normál úton zenét hallgató biciklist, a sötétben lámpa nélkül közlekedőt agyonütni, és a kresz vizsga kötelezővé tétele sem ártana.

Ps: Winkler vmi bringás elszerette a nőjét?:)

danesdzsu2 2009.04.15. 12:29:09

@ps3peter: Ha neked nem írhatják elő, milyen kerékszettet használj, akkor te miért írhatod elő a bringásnak ugyanazt?:)

Mioporfeszosz (törölt) 2009.04.15. 12:34:44

@danesdzsu2: Na te vagy az egyik, akit közútra nem szabadna bicajjal kiengedni, mert valami baszóskardozós világban élsz.
Azért, mert te konkrét életveszélyben érzed magad, esetleg jogosan, nem rugdalhatod más tulajdonát.
Ha ugyérzed, hogy deigen, akkor ő meg úgy fogja érezni, hogy a fogaid kiverése-családod kiirtása skálán is rendbenvan a történet, aztán hol a határ? Majd eldől erőből, nem? Szépen kiirtjuk itt egymást végül a 21.században aurópa közepén, szép dicsőséges fölvilágosult gondolkodásra valló módon, merthogy most az ország makroméretekben apránként efelé halad, senkinek egy csepp kétsége ne legyen.

Rocko- 2009.04.15. 12:35:20

Shadowbull 2009.04.15. 11:56:33
és ha hippibusszal akkor mindenki szeret mindenkit? :)

waktaraba 2009.04.15. 12:37:31

Igaz, nem olvastam el még a kommenteket, de tegnap belebotlottam egy cangás történetbe. A fogas 20 percenként jár, van rajta kocsinként hely kb. 10-12 biciklinek, s meglovaglóinak, de természetesen ennek többszöröse vár a járműre. Ráadásul úgy, hogy azok, kik le kívánnának szállni, nem tudnak a sok cangástól! A BKV pihenőjéből ki is jött egy, majd késöbb még egy illetékes, jelezve a cangásoknak, hogy ennyien nem szállhatnak fel, nem csak miattuk üzemel a 60-as járat, na azok persze elkezdtek hőbörögni, s fittyet hányva a BKV-s mandrókra, felvitték a bicajokat. Nem vagyok indulatos ember, így gondoltam megyek inkább a következővel, addig legalább megiszom egy sört a közeli csehóban. Szerintetek felfértem volna, ha nem vagyok kicsit erőszakosabb? Hát nem! 5 perc alatt birtokba veszik a peront, nem érdekli őket, hogy az aznapi munkát letevő emberek igyekeznének haza pihikélni, udvariatlanul & hangosan felszállnak cangáikkal a fogasra, folytatva a magasröptű eszmecserét, amikből inkább nem idéznék ... Szép napot!

Shadowbull 2009.04.15. 12:40:37

@danesdzsu2: "Na, ezért fogom ezután rugdalni a kocsikat (nem ütni, mert az nem látszik, ellentétben egy kerékpáros cipővel), és ütni a gazdáját."

Ha sokaig akarsz elni, akkor a kek Mondeo kombikat kihagyod.

sb

danesdzsu2 2009.04.15. 12:40:54

@Mioporfeszosz:
Hát persze:)
Nos, én minden esetben utána szoktam menni az autósnak, ha rám dudál, idegesen ordítozik, vagy hasonló kínja van, megbeszélni a dolgot. Meg tudni, hogy neki mi baja volt, meg elmesélni, hogy nekem mi nem tetszett. Soha nem bántottam senkit, pedig az egyik, nagydarab kopaszgyúrós erősember egyszer elkezdett ütni, de úgy ütött, mint egy lány. (Miután autóval körülnézés nélkül simán kersztülment a bicikliúton, én meg majdnem elcsaptam.)

Tehát engem nem szabadna kiengedni. Na, ezért kéne téged is, meg a kocsidat is ütni. Mert már semmi más nem használ nektek.

zolik 2009.04.15. 12:42:08

nem vagyok egy kommentelős alkat mindössze egy kérdésem van:
miért nem kell kressz vizsga a biciklizéshez?
miért nincs műszaki a bricajra?
miért nem kell EÜ vizsga annak aki a forgalomban biciklizget?
Még lenne egy két ilyen egy kérdésem de sztem ennyi elég elsőre.

danesdzsu2 2009.04.15. 12:42:44

@Shadowbull: Hát, ha félted a kocsid, vigyázz a bringásokra. Ilyen egyszerű. Én fogok a legjobban örülni, ha lesz autós, pl. te, akinek ez agresszió nélkül is eljut a tudatáig.

Természetesen ez csak a normálisan közlekedő bringásokra vonatkozik.

Mathiask 2009.04.15. 12:44:49

"Na, ezért fogom ezután rugdalni a kocsikat (nem ütni, mert az nem látszik, ellentétben egy kerékpáros cipővel), és ütni a gazdáját."

Az autós meg ezután elüt minden kerékpárost.

Winkler: Ezért kéne körültekintőbben, elfogulatlanul írni erről a témáról, mert jó hogy autós oldal, de attól még nem kéne tüzet szítani a többi közlekedő és az autósok között. Kicsi eszed lehetett volna, hogy jobban átgondolt hogy is fogalmazol. Jobb lett volna egy olyan hangvételű cikk, hogy az autósok között is van bunkó, a kerékpárosok között is, de próbáljunk velük nem összetűzésbe kerülni és a normálisakkal meg legyünk türelmesek, előzékenyek és ne mérgelődjünk ha a másik miatt(bármelyik oldalon is legyünk) picit hátrányba kerülünk.

danesdzsu2 2009.04.15. 12:48:14

@Mathiask: Valóban, indulatból balfaszul fogalmaztam. Szóval az életemet ostobán veszélyeztető autósokra gondoltam. Mert jópár van.

záporjózsi 2009.04.15. 12:53:47

@Mathiask: Ha vacak az út, akkor is ott megyek, nem a járdán...

Shadowbull 2009.04.15. 12:54:55

@danesdzsu2: En vigyazok a bringasokra, eddig meg nem is volt gondom veluk, igaz itt ugy mennek mint a vakeger, at a keresztezodesen, mert tudja hogy neki van elsobbsege, es meg is adjak. Altalaban.

Pesten ezek negyedorat sem elnenek, kivasalnak oket mint a huzat.

sb

danesdzsu2 2009.04.15. 13:07:55

@Shadowbull: Ennek nagyon örülök. Én se vagyok az a vadbringás, és az előbb túlzottan felhúztam magam. Pesten valszeg én se élnék sokáig:)

Én leginkább azt érzem, hogy az autósok egy részének fogalma sincs arról, mit miért csinál a biciklis. Hogy egy példát mondjak: teljes mértékben akceptálom az autósok azon igényét, hogy jobboldalt ne legyen senki se mellettük az úttesten. Nem is szoktam előregurulni a sorban. De amikor pár éve elkezdtem bringával közlekedni, és lámpánál nyugodtan megálltam az út szélén, mindig beállt mellém egy autós. Azóta mindig begurulok a sáv közepébe, ezt elkerülendő. Pl. emiatt is ordítottak már velem kocsiból.

Egyébként autós miatt csak egyszer forgott veszélyben az életem (a többit megúsztam volna, ha elcsapnak is), akkor épp egy Mondeós (szürke volt:) ) gondolta úgy, hogy még átér a lámpán. Ha nem mélázok el, pont átment volna rajtam, úgy 80-al.

A buszosok errefelé sokkal rosszabbak az autósoknál.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.04.15. 13:10:58

vki írta itt, h többet ér a biciklije, mint az ide írkáló autósok kocsija. :) igen, csak egy autónak vannak fenntartási költségei, amiket akkor is fizetni kell, ha csak 1km-t megyek vele 1 hónapban. a biciklidre meg veszel egy belsőt, vagy beragasztod egy százasért, ha kiszúrta a gumit egy rózsacsokorból letört tüske.

qmatch 2009.04.15. 13:13:55

ÉN VIGYÁZOK A BRINGÁSOKRA!
SOKKAL JOBBAN? MINT ŐK SAJÁT MAGUKRA!
A járdáról/járdára cikázó - ittapirosholapiros, hopp, most jármű, hopp most meg gyalogos - bringás ne ugasson, hanem tegyen félre egy szétszórós temetésre legalább.Mert az ilyenekre képtelenség vigyázni.
Az autó rugdosás, csapkodás igen érdekes dolog... ezek szerint BELEFÉR a bringás etikába a nagy síma felületek ütlegelése...hm. Akkor pölö szabad a bringás hátára baszni egy (...két, három) nagyot, főleg ha tényleg igazam van, és nem csak úgy gondolom. Na, szépen fogunk kinézni...

danesdzsu2 2009.04.15. 13:15:45

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: Ez tévhit, a bicikliseknek nincs tulajdonuk, nem olvastad?:) Szerintem mind komcsik:)

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.04.15. 13:17:34

engem is ütött már el autó, biciklivel voltam, részben én voltam a hibás, lehettem 14 éves... kibújtam egy autó mögül, aki a bicikliúton állt, szabálytalanul. pedig fel volt festve. a Waresz meg kanyarodott (jó, szőke nő ült benne, ez most mellékes) telibetrafált, a rendszámtáblája a pedálomat találta el :) mégse szidtam, ő is hibás volt, én is. ennyi. most autókázok, már alapból figyelmesebb vagyok ilyen helyzetekben, hátha bekanyarodok saját magam elé :D Ja és lerepültem a bringáról, olyan 4 métert eshette-repültem-csúsztam. Semmi bajom nem lett, horzsolások, a ruhám se szakadt ki. Két gyökér találkozott akkor :D

Népi Angyal 2009.04.15. 13:20:01

Velem gyalogosan esett meg egy kísértetiesen hasonló eset, éppen egy hónapja. A helyszín a Nagy Lajos király útja Zuglóban: jól belátható, egyenes, kétsávos út. Itt egy kijelölt átkelőn akartam átkelni a barátnőmmel. Láttam, hogy féktávon túl, de elég tempósan jön egy kocsi (mögötte még néhány). A KRESZ-ben és a vezető józanságában bízva kézen fogva leléptünk az úttestre.

Az autós nem fékezett, hanem kicentizve kikerült - kb. 20 centire ment el mellettem, amikor már egy méterre álltam bent az úttesten. Ezen úgy felhúztam magam, hogy rácsaptam a motorháztetőre egy, a kezemben tartott konyhai alufóliatekerccsel (éppen bevásárlásból tartottunk hazafelé).

A vezető satuféket nyomott, majd beletolatott a következő autóba, amelyik szabályosan megállt a zebra mögött. Eközben állítólag (én észre sem vettem, csak a szemtanúk), megpróbált rükvercből elütni, de ez nem jött össze. Eközben kis híján elcsapott egy másik nőt is, aki szabályosan megpróbált átmenni az úton.

Amikor látta, hogy összetörte a lökhárítóját, és garantáltan ugrott a bónusza, kiugrott a kocsiból, és ököllel rámtámadt.60 év körüli, nem túl megtermett munkásember volt, de azért sikerült egy orrvérzést és néhány zúzódást okoznia. Nem akartam megverni, de óvatosan lefejtettem magamról. Amikor ránézett a kocsijára, és kiszúrt egy húszforintosnyi horpadást, amit szerinte a kartonhenger okozott a doblemez élén, és ismét elkezdett őrjöngeni, de már csak verbálisan.

Egy óra múlva kiérkeztek a rendőrök, és mindkettőnket bevittek a kerületi kapitányságra, majd mindkettőnk ellen vádat emeltek garázdaságért! Viszont az illető ellen testi sértésért és közúti veszélyeztetésért nem - sőt, rögtön kihallgatták és elengedték, míg engem hajnalig bezártak a fogdába. De állítólag ez a normális eljárás...

Az elmaradt feljelentéseket azóta pótoltam, és igazán kíváncsi leszek, hogy hogyan ítéli meg a bíróság az olyan hirtelen felindulásból elkövetett károkozást, amit egy papírtekerccsel okoztam (volna), azok után, hogy másodmagammal kis híján szándékosan elütöttek, majd megvertek.

A cikkben szereplő esetben nehéz eldönteni, hogy ki a hibás, de alapvetően azon a nagyon egyszerű állásponton vagyok, hogy általában az, aki kezdte. Tehát ha valaki aggresszív és szabálytalan, számítson rá, hogy másokban is felmegy a pumpa.

Wizardus86 2009.04.15. 13:24:14

a biciklis a zebrán át kell tolja a biciklit, ez van a KRESZ-be. Ahol bicikliút van, ott erre külön fel van hívva a figyelem. Szerintem.

Olyan szabály nincs, hogy a biciklis felsőbbrendű, még akkorsem ha biciklis rendőr.

Az autós figyelmetlen volt, a biciklis meg bunkó. Örüljön neki hogy nem ukrángengszter-bunkómercis volt, mert akkor most nem bíróságra kéne mennie, hanem boncasztalra, golyóval a fejében.

Moodshooter (törölt) 2009.04.15. 13:29:02

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg: TZe Agyasgyapjas nem azt írtam olvasd már át még egyszer. Ja és kimaradsz a dobásból.

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.04.15. 13:34:04

@Népi Angyal: "A cikkben szereplő esetben nehéz eldönteni, hogy ki a hibás, de alapvetően azon a nagyon egyszerű állásponton vagyok, hogy általában az, aki kezdte. Tehát ha valaki aggresszív és szabálytalan, számítson rá, hogy másokban is felmegy a pumpa."
Pont te kezdted :D
Leléptél elé
Az alufólia nem papír.

Mathiask 2009.04.15. 13:36:05

@záporjózsi: Tőlem mehetnél a járdán is, ha te úgy érzed neked ott jobb és nem veszélyeztetsz senkit. (de nem fogod ezt érezni, mert ott rosszabb neked autóval)
De a közutat azért hagy használja már a kerékpáros, traktoros, stb is. Az nem kizárólag az autósoké.(Tudom Winklernek szar érzés, hogy van egy halom autója és a csóró, nincstelen bringás is használni akarja, méghozzá úgy, hogy lehet hogy emiatt 10mp-el később ér oda valahova) Meg kéne férni egymás mellett. Nem nagy dolog kikerülni egy kerékpárost, még ha van kerékpárút az út mellett. Én úgy látom, hogy ebben az emberek( csak a gyökerek) szándékosan keresik a konfliktust. Pl minek dudál ordítozik az az autós a kerékpárossal, hogy takarodjon a kerékpárútra, ha nincs sehol senki az úton. Lassítania se kell(mert sehol senki ugye) csak egy kis kormánymozdulatot tenni, nem értem mi ebben a nehéz és miért kapják fel a vizet mikor igazából semmi veszélyes semmi akadályozás nem volt. Pici tolerancia kell a másikkal szemben, ennyi.

Solon 2009.04.15. 13:38:42

Bicajjal mióta lehet átmenni a zebrán??? én úgy tudtam csak áttolni lehet... pont azért mert az autós nem készülhet fel egy 20km/h-s átkelőre...

Amúgy a bunkóság nálam is a direktségnél kezdődik, meg amikor tudja hogy mást fel fog tartani, de pl. ő akkor is ott fog parkolni arra az időre amég megveszi a cigijét a boltba... Gusztustalan... tarkólövést a parasztoknak!

ChPh 2009.04.15. 13:43:28

atyagatya:D

De azért az látszik, hogy Winklernek 1000L csörög a telefonja, ő meg munkaidőben matchboxozik :D

fugeevoketto 2009.04.15. 13:44:47

Szerintem WINKLERNEK valahol mélyen gyökereznek problémái, mert érdekes témákról ír mostanában elferdített, silány semmitmondó szöveget, lásd pl. mazda 3 teszt 80%-t az tette ki, hogy őneki mennyire nincs kedve az egészhez.
Újságíróknál az ilyen szintű nyílt elfogultságot eddig csak politikában láttam. Meg Winklernél. Gáz.

Moodshooter (törölt) 2009.04.15. 13:45:05

@Solon: Ha Te, vagy egy autós nem tud felkészülni egy 20km/h-s átkelőre, akkor az utadon soha ne találkozz sárgán villogó lámpával, vagy egyenrangú kereszteződéssel.
Egyébként tényleg csak áttolhatja a bringát a tulajdonosa a kijelölt gyalogosátkelőn kivéve, ha arra megy a bicajút. Ott nem kell tili-tolizni.

Rav Antal 2009.04.15. 13:46:05

@Népi Angyal: Remélem azt vallottad, hogy élénken gesztikuláltál a barátnődnek beszélgetés közben a kezedben tartott alufóliával, és neked ment a kocsi.

fugeevoketto 2009.04.15. 13:53:09

@Solon: Egyébként ha keróval vagyok, csak akkor nem szállok le, a zebrán át, ha belátom az autos forgalmat, és direkt nem akarom feltartani a forgalmat azzal, h. 10x annyi idő alatt kelek át.

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 13:53:26

TÉNYEK (makacs dolgok):

1.) Piroson ment át a mercis

2.) Direkt, mivel lyen lassú sebességgel nem megy át ember ha csak elnézi. Azaz tudatában volt mit csinál. (gyalogost/kerékpárost gázolhat)

3.) a kerékpáros épp ezért élte túl és tudott ráütni a motorháztetőre, amit megjegyeznék bármelyik rendőr megtesz gumibottal, ha ekkora baromságot csinál egy autós (számtalanszor láttam már ilyet mikor kedves autós nem tudta értelmezni a rendőr karmozdulatait és hülyén bement középre háttal a rendőrnek)

4.) Ezek után direktbe megint csak más épségét veszélyeztetve zebrán pirosnál hátratolatni (akkora rössel, hogy a pirosban megálló autóba megy) jó nagy baromság :)

5.) Saját halmozott baromságunk után meg mást hibáztatni és felpofozni hab a tortán :)

4.) Sajnos még nem találták még fel kerékpárra a kocsiban ülő és piroson átmenő zenét hallgató mercisek figyelmét is felkeltő hangú csengőt. Ezért én is pártolom az ilyen fokú figyelmezteteést az ilyen autósnak mert észre sem venné másképp magát. Más lenne a helyzet ha lennének térfigyelők és forgalomirányító rendőrök a dugóknál.

5.) külön megnézném azt az embert aki egy mercinek a motorháztetőjében kerékpárról kárt okoz egy ütéssel Persze lehet ha 85 % -os giga hitelre vette a "magamnak megengedhetem mert jól megy nem vagok vesztes" kolléga, akkor ez már alapot ad arra, hogy megöljem a disznót, de minimum nyomorék legyen :)

Viccesek ezek a cikkek ...szegény autó motorháztetője, de vesszen a biciklis élete :) Ha ez ekkora gond, akkor meghalnátok Olaszországban/Spanyolországban, ahol koccanástól koccanásig parkolnak :D Bruhahaha

Magiaro 2009.04.15. 13:53:46

Kiemelnék valami kurva lényeget:
"észnél kell lenni, és megpróbálni mások hibáival is kalkulálni"

Ha kinyír egy idióta már nem tehetk semmit, nekem már jó lesz, viszont a legrosszabb, hogy őt sem tudom lekurvaanyjázni.
Így figyelek a köbön az idióták helyett is, MERT AZ ÉN ÉLETEM forog kockán. Nem a törvény, az életem. Pirosozok, zebrázok, mert a bringa kicsit autó kicsit gyalogos. DE figyelek, magamra és nem másokra hanem arra hogy engem ne kurvaanyjázzanak le mert az is NAGYON CIKI. S amikor vezetem az autómat, úgy közelítem a bringást mintha én lennék az.

SsPL71 (törölt) 2009.04.15. 13:59:26

Én nem szoktam kiszállni az autóból ilyen csapkodásos esetekben.

Csak megnyomok egy nagy piros gombot a váltó előtt, aminek hatására lenyílik a hűtődísz rács és előbukkannak az automatikus vezérlésű pszeudo-hidraulikus, karok, amelyek végződése a rákok ollóihoz hasonlatos fogókarokban végződnek.

Ezek a karok megragadják a csapkodó delikvenst és ellentétes irányú húzó erővel szétnyírják az illető gerincét deréktájon.

A művelet második fázisában a fogókarok egy pillanat alatt eltűnnek ahonnan előbukkantak, majd egy permetező fej ami a kocsi aljából oldalirányban bújik elő, kénsavval lepermetezi a user maradékait.

A harmadik fázisban az első ködlámpák, kocsány szerűen kiemelkednek a helyükről és körkörösen villantanak MIB-es vakuhoz hasonlatos módon az esetleges szemtanúk agyából való memória törlés képen.

Ezt a műveletet kb. 10-15mp alatt elvégzi a csapkodást érzékelő biometrikus azonosítást is végző automatika, ezért túl sok időt nem vesztek az utazási időből.

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 14:03:21

@fugeevoketto:

Kerékpárosnak nem kell leszálnia a zebránál, ha ott kerékpáros út van! Jelen esetben is ez volt! KRESZ nem hiába van, kérlek olvasgasd!

Jók ezek a fél(se) igazságok, csak sajnos alapvető tudatlanságon alapulnak.

A gond az hogy asok birka meg ezek után tényként kezeli és hírdeti a hülyeséget.

SZOMORÚ

Be kellene vezetni, hogy 4-5 évenként újra kellejen vizsgázni KRESZ ből. Legdurvább a taxisok hiányossáfga e téren, mivel ők ebből élnek ennek ellenére akkora hülyeségeket mondanak mikor utazok velük egy egy veszélyhelyzetben. FInoman megmondom nekik de akkor is kitart az igaza mellet mégha a KRESZT idézem neki.

Sebaj ...1x majd egyszer egy erősebb mutatja meg neki mondjuk egy kamion...:)

Ezt kellene már felfogni végre!

Kuku 2009.04.15. 14:04:23

Említve lett a Critical Mass. :)
Én a szervezője vagyok, van autóm (Multipla), nagyon jó kis kocsi, nem égetnék forgalmit, nem dobnám Dunába a kulcsát.
Ez a cikk meg teljesen rendben van.
Én is szabálytalan közlekedő vagyok. Én is voltam már figyelmetlen. Szerintem sem egyenlő a figyelmetlenség a bunkósággal, nem vagyunk robotok (akkor mindig behorpadna).
Elkövettem gyalog, biciklivel és autóval is a legtöbb szabálytalanságot életemben, emiatt nem szoktam farizeusi magaslatokról osztani más közlekedőket. A Bajcsyn pedig nem szabad a bicikliúton menni csak ha nem siet az ember, mert ez ott (és más járdásbringás építményeken) ez egy tipikus hiba.
A legfőbb bringás dzsungeltörvény vág ide:
közlekedj úgy mintha láthatatlan lennél, akkor sosem látnak szélvédőn.

fugeevoketto 2009.04.15. 14:07:51

@SsPL71: Úgy tűnik tévedtem, WINKLER tényleg jó újságíró, mert hűen reprezentálja a mai magyar tahó autóstársadalmat?

The Good Boy 2009.04.15. 14:09:07

@Solon: "Bicajjal mióta lehet átmenni a zebrán??? én úgy tudtam csak áttolni lehet..."
Igy van, a zebra a gyalogosoké, kerékpárosból pedig csak úgy válik gyalogos, ha tolja a géperejüt. De ezt már pár órája, meg vagy 150 kommenttel elörébb én is leirtam. Az meg sajnos nem természetes kicsiny országunkban, hogy a kanyarodó autó számára jelzés mutatja, hogy a zebra mellett kerékpárút is halad. Ez a jobbra kanyarodóval együtt zöldet jelző gyalogos és kerékpárutas lámpás kereszteződésekben a legveszélyesebb.

@triumphator: "ebben az országban semmi nagyvonalúság nincs egymás legkisebb közúti hibáival szemben sem"

Igy van, illetve néhányuknál felsőbbrendőségük sem engedi a köszönetet sem...

Jó példa erre, múlt héten: csorog a forgalom, ritka jó tempóban a hegyalja úton lefelé a blaha irányába, én a külsőben, a belsőben a kocsim orrával egyvonalban halad egy fekete hibriddömper.
Végig igy megyünk, átérünk az erzsébet hídon, főhösünk még mindig a belsőben, én eggyel kijebb (ugye ott van vagy 4-5 sáv egymás mellett), mire gondol egyet a mókus a Március 15.-e térnél,és irányjelzés, vagy bármi más figyelemfelhivás nélkül nyolc sávot váltva megindul jobbra. A dömperének a hátsó sarka akkor pont az én első sárvédőmmel volt egy vonalban, én satuzok (talán egy pillanatra visszahúzta ő is az autót - vagy 10 centivel, még mindig az én sávomban maradva), de abban a pillanatban, ahogy már éreztem, hogy elfér elöttem (közel távol senki nem volt, böven lett volna ideje már korábban megkezdeni a besorolást az uticélja irányába, bár lehet, hogy akkor jutott eszébe, hogy rég volt a Mátyás pincében), már villantottam is a refivel, hogy mehet. Na egy kézfelemelés, vagy indexvillanást nem ért meg a parasztnak, hogy nem karcolta össze a szép fekete fényezését.
Tudom, nem ide tartozik, meg én sem foglalkoztam akkor ezzel, de most ide illett kicsit, mert sajnos sokakra jellemző az utakon a pökhendiség, meg az, hogy másoktól elvárják, hogy korrigálják a hibájukat (mindenki hibázhat), de a köszönet (egy intés már elég lenne) már lealacsonyodás lenne.

Népi Angyal 2009.04.15. 14:09:09

@Jean-Baptiste Emanuel Zorg:

Hát igen, így jár az, aki szabályosan át akar kelni a gyalogátkelőn. Persze igazán szerencsém van, hiszen már 50-es tempóval is rámhúzhatta volna a volánt, hisz őneki ehhez is joga van... :(

aqwre (törölt) 2009.04.15. 14:13:34

A kerékpárosnál nagyobb féreg nem létezik! Szinte 2 naponta akarnak bevágni elém,kb 50-nel hajt a paraszt a sávok között,kikészítenek:) Ha rábaszna a kocsimra darabokra törném a kezét!! Csoró buzi a legtöbb, akinek nincs pénze egy autót fenntartani,és bohóckodik azzal a sz@rral! A múltkor az egyikre rácsaptam egy combost ( sajnos csak ott értem el az ablakból ) mert nekiment a tükrömnek,és a kurva anyját sikerült meglógnia! Persze nekem kellett fizetni a tükröt!!

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 14:14:50

@Solon:

Kedves Solon, neked is csak azt tudom mondani, mint fügeevőnek: üljetek vissza az iskolapadba!

Az agyam elszáll a sok önjelölt 25 éve vizsgázott tudortól! Igenis át lehet menni kerékpárral a zebrán ha ott KERÉKPÁRÚT van mint esetünkben is.

5-évenként KRESZ viszgát!
14 feletti Kerékpárosoknak is!

SsPL71 (törölt) 2009.04.15. 14:22:30

@fugeevoketto: Nem tudom, bár valamennyire igazat adok Winkler jelenlegi okfejtéseire, de ne feledjük, nem volt ott sem ő sem SzabóZ és én sem, meg még sokan akik itt írogatnak.

A közlekedési morálról meg ne beszéljünk addig ameddig nem tudják betartatni a KRESZ-t sem, anarchia van az utakon, önbíráskodás, önkéntes rendőrködés...stb.

danesdzsu2 2009.04.15. 14:23:33

@PUG 607: Így van, rohadz mocskos komcsi mind. Mi is a rendszáma a gépjárművednek?

grigorij (törölt) 2009.04.15. 14:26:09

Az írás minden szavával egyetértek!
Én nap mint nap bringával járok dolgozni, de mondjuk havi átlagban alig 1-2 alkalommal találkozom olyan esettel, ami igazolná a bunkó autósok dolgot!
Ugyanakkor nap mint nap (a mai nap reggel 3 esetben) látok kimondottan paraszt kerékpáros "kollégát", ráadásul ma EGYIK SEM volt futár!

Szóval az a gond, ami az írás elején elhangzik: a napi trendikerékpárosok (Pol pot duma nagyon jó!!!) valóban úgy gondolják, hogy mindenki takarodjon az útból, mindenki húzza meg magát, ők viszont át még a falon is!
És ezért utálják a kerékpárosokat, pedig ez a néhány erez idióta csak egy elhanyagolható létszám a hazai bicajosok közül!
(pont mint a politikában: Ovi állítja, hogy többségben van, oszt ha kiszámolod, a lakosság alig 10%-a hisz neki...)
Érdekes, hogy már szervezetek alakultak, vannak bválasztott vezetőik, meg tisztségviselők...
Tényleg! Ezek a műbringások, ezek a kerékpáremelgetők képviselik mondjuk Mari néni vagy Pista bácsi érdekét is?
Egy faszt!
Hát még egy külső kerületbe sem jönnek ki! Csak a belváros, a protokoll, a tévé meg a sajtó!

Szóval ez a cikk pontosan leírta a közállapotokat!
Tapasztalataim szerint a napi gyakorlatban 1:10 az arány a szabálytalankodásra, a 10 a kerékpárosoké, 1 az összes többi közlekedőé...

Szégyelem, hogy a kívülálló engem is ezek közé sorol!

danesdzsu2 2009.04.15. 14:28:11

@grigorij: Nem hiszem, hogy egy hozzád hasonló autót fenntartani képtelen csoró buzi véleménye számítana.:)

danesdzsu2 2009.04.15. 14:31:12

@PUG 607: nem érdekes, majd összefutunk egyszer csak:) Azért megírhatnád milyen színű. Ugye Peugeot 607?

aqwre (törölt) 2009.04.15. 14:33:47

@danesdzsu2: Igen szürke metál!! De ha gondolod bármikor összefuthatunk,ráérek!

danesdzsu2 2009.04.15. 14:39:17

Jó, mikor jössz a Balaton környékére? Én nincstelen senki vagyok, nincs pénzem Pestre utazni:)

hottentotta 2009.04.15. 14:39:47

a bicikli az biciKli, és nem biciGli, kedves winkerróbertúr

fugeevoketto 2009.04.15. 14:42:15

@grigorij: Tényleg! Ezek a műbringások, ezek a kerékpáremelgetők képviselik mondjuk Mari néni vagy Pista bácsi érdekét is?

Igen! Tudod hány kerékpárút fűződik hozzájuk? Amin Pista bácsi is jár? Sok! És ezek a kerékpárutak a mi (értsd:autósok) életünket is megkönnyítik!

grigorij (törölt) 2009.04.15. 14:42:56

danesdzsu2: látom kiscica, már más is feni magát a kis barna bőrödre...
Imádom a nick mögül lövöldöző netharcos primitíveket!

danesdzsu2 2009.04.15. 14:44:47

@grigorij:Nem hiszem, hogy egy hozzád hasonló autót fenntartani képtelen csoró buzi véleménye számítana.:)

grigorij (törölt) 2009.04.15. 14:45:50

fugeevoketto:
OK!
Akkor tudod, hogy a szervezett kerékpárosok vezetői mikor fognak, monjuk a XIII. kerületig eljönni és bemutatni a Göncöl utcai kerékpárút állapotát a tévében?
Tudod, azt az utat, ami jóval előbb megvolt, mint ahogy ezek a magamutogatók összetömörültek!
De nem félek attól, hogy idáig kijönnének, hiszen messze van a közélettől...

aqwre (törölt) 2009.04.15. 14:46:51

@danesdzsu2: Fiam! Te kérdeztél fel engem tessék vonatra szállni, bringát a tárolóba rakni,és irány Pest:) Látod ez a baj,nem tudjátok mit mikor kell csinálni!Kasuk vagytok az élethez:))

danesdzsu2 2009.04.15. 14:51:14

@PUG 607: Dehát te vagy a helyi menő csávó, én meg csak egy autót fenntartani képtelen csoró buzi, aki csak bohóckodik azzal a szarral. Csak azért kérdeztem a rendszámot, hogy ha neadjisten összefutunk valahol, tudjam már mekkora nagy ember ül a volánnál, és időben elmenekülhessek a környékről:)

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 14:51:31

@grigorij:

Még jó, hogy a Közlekedési Felügyelet Adatbázisából idéztél kérlek. Köszönjük a 'szakszerű' mintavételezésedet! Milyen statisztikai próbát használtál ahhoz, hogy ebből messzemenő következtetéseket vonj le?

:D

Már megint egy önjelölt.

Olyan vagy mint a populista politikusaink, akik mindenkinél (szakemberek) okosabbnak és bölcsebbnek tartják magukat, ezért ki sem kérik a véleményüket.

Ezzel a tudással szakértői kormányban a helyed! :D

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 14:55:09

@grigorij:

Kedves grigorij ez a te saját neved?

:)

A hülyeséged nem baj, de legalább ne hírdesd, mert káros!

gigabursch 2009.04.15. 15:03:50

Egy dolog biztos:

NAgyon-nagyon sokféle ember engedett már át zebrán, mikor babakocsival jöttem (a ránézésére 20 év Kőhidát érdemlő cigánymaffiozótól, az überarrogáns dúsgazdag védett fajon keresztül Pista bácsiig), de a NŐK egyszerűen annyira tahók, hogy az valami hihetetlen. Korra, származásra, iskolára, gépkocsira, vagyoni helyztre stb. függetlenül...

Amióta kisgyermekem van (2,5 év) egy(!) kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor engedtek át babakocsival, stb. a zebrán. Szemben az állítólagos hímsoviniszta tesztoszteron agyú bunkókkal. A sok primitív nő igazán tanulhatna némi jómodort a közlekedésben.

Ezek után ha valamenyik lengőcsöcsü picsa megszólal nekem a feminizmusról, csak annyit szoktam mondani neki, hogy: "kisangyalom, dolgozz három hetet a Dunai Vasmű nagyolvasztójánál, aztán rájössz, hogy az egész emancipációtok mennyit ér..."

aqwre (törölt) 2009.04.15. 15:07:03

@danesdzsu2: Te hülye vagy! Én nem neked címeztem a hozzászólást gyíkarcú! Nem vagyok "helyi menő",csak egy ember aki félti az autóját a legtöbb kerékpáros elől! Ha téged akadályoztatnának az autósok,letörnék a féltett kétkerekűd tükrét,nem figyelnének RÁD, valószínű Te is feszült lennél! Ja és fontos : Azt írtam,hogy a LEGTÖBB nem pedig azt,hogy MINDEGYIK!!!! Na TE biztos a LEGTÖBB kategoriába tartozól! Kerülj is el tesó ha Pesten jársz:))

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 15:09:05

@grigorij:

Szerinted hol kellene felvonulni? Ott ahol nincsenek összefüggő kerékpárutak?

Ha te szeretnél olcsóbb benzint akkor majd elmész Nizsnííj Novgorodba demonstrálni mert ott biztosan hatásos lesz mi? :)

Nem, hanem elmész utakat lezárni dudálni napokra és felvonulsz a parlament elé (taxis sztrájk, gazdatüntetések John Deer-ekkel).

Így legalább a BP -i üzeletekbe nem jut el az árú emiatt. Amit személy szerint kibírok és nem érdekel, mert egyet értek veled, csak én tudok tolerálni irigykedés helyett.
"Nééd a geci BKV-st MÁV-ost sztrájkol már megint, pedig xy a fizetése havonta". Igen sztrájkol, mert ők az utolsók akik még ezt megtehetik a szakszervezetükkel, mert máshol már az sincsen. És azért xy még a fizetése mert eddig is sztrájkolt érte!

Tolerancia! Ez az ami írmagjában hiányzik belőled kérlek!

Miért van az hogy ennyire nem vagy toleráns? Csak nem igen hátrányos helyzetből jövőként ezzel kompenzálod a frusztrációdat? )

danesdzsu2 2009.04.15. 15:16:48

@PUG 607: Meg fogsz döbbeni. Kerékpáros vagyok, tehát bekerültem az "autót fenntartani képtelen csoró buzi, aki csak bohóckodik azzal a szarral" csoportba. Tudod, "a kerékpárosnál nagyobb féreg nem létezik"!

A másik megdöbbentő tény:
Engem naponta akadályoznak az autósok, nem figyelnek RÁM, ezért feszült is leszek az ilyen hozzászólások olvasásakor! Egyébként külön mókás, hogy te a tükrödért aggódsz:) Hidd el, simán beáldoznám a kerékpáromat az életemért, az egyik ismerősőmnél volt is rá példa.

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 15:16:49

@gigabursch:

Azért ez is általánosítás.

Ha a kicsi, cuki, gyors autókkal közlekedő kihangosítóra nem tellő fukszolt, zenedöngető csajokra gondolsz lehet alapja. De még ők se mind ilyenek. Az biztos a figyelemmegosztás jobban megy nekik a pénz és a pézes pasi között :)

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.04.15. 15:24:35

Jól van, nyírjuk ki egymást, aztán jöhet a vendetta a kisbalkánon. Nem baj, kicsit kirostálódik a sok tetű (bár kár az ártatlanokért, de ahol dolgoznak, ott hullik a forgács). Ha ez kell ahhoz, hogy észbe kapjunk, mennyire értelmetlen is a másiktól elvárni a helyes viselkedést, ha mi nem tudunk. Egyszer majd csak megtanulunk közlekedni, érett módon.

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 15:28:30

@PUG 607:

"Nem vagyok "helyi menő",csak egy ember aki félti az autóját a legtöbb kerékpáros elől! Ha téged akadályoztatnának az autósok,letörnék a féltett kétkerekűd tükrét,nem figyelnének RÁD, valószínű Te is feszült lennél! Ja és fontos : Azt írtam,hogy a LEGTÖBB nem pedig azt,hogy MINDEGYIK!!!! Na TE biztos a LEGTÖBB kategoriába tartozól! Kerülj is el tesó ha Pesten jársz:)"


LEGTÖBB :) Jó kategória. Sima általánosítás már megint. Nyílván a negatív dolog marad csak meg benned a pozitívat már észre sem veszed.

A haza bölcs tanítóját, megmondóját PUG 607-t elvtársat hallották! :)

Még jó hogy az ilyennek nem adnak hatalmat a kezébe...biztosan 'jól' élnénk :)


"Nem vagyok "helyi menő",csak egy ember aki félti az autóját a legtöbb kerékpáros elől! Ha téged akadályoztatnának az autósok,letörnék a féltett kétkerekűd tükrét,nem figyelnének RÁD, valószínű Te is feszült lennél! Ja és fontos : Azt írtam,hogy a LEGTÖBB nem pedig azt,hogy MINDEGYIK!!!! Na TE biztos a LEGTÖBB kategoriába tartozól! Kerülj is el tesó ha Pesten jársz:)"


LEGTÖBB :) Jó kategória. Sima általánosítás már megint. Nyílván a negatív dolog marad csak meg benned a pozitívat már észre sem veszed.

A haza bölcs tanítóját, megmondóját PUG 607-t elvtársat hallották! :)

Még jó hogy az ilyennek nem adnak hatalmat a kezébe biztosan jól élnénk... :)

e biztosan jól élnénk... :)

SsPL71 (törölt) 2009.04.15. 15:29:01

@PUG 607: Peugeot Sárkánynál vetted?
Zöldkártyád még érvényes 2010-ig :)

aqwre (törölt) 2009.04.15. 15:36:05

@SsPL71:@danesdzsu2: Csoró buzi a LEGTÖBB!!! Ezt írtam,és most már tényleg farolj le fiam! Nincs több 20-asom bontoma vonalat!!

aqwre (törölt) 2009.04.15. 15:39:32

@SsPL71: Az elözőt nem neked akartam címezni:)) Amúgy Te egy megszállott kerékpáros vagy aki a Sárkányban dolgozik? Mert akkor már tényleg kezdek félni:)))

aqwre (törölt) 2009.04.15. 15:42:03

@Grabowsky: "A pozitív dolgokat észre sem veszed" Ezt írtad!! Szeretném megkérdezni,hogy neked mint autóval közlekedőnek milyen pozitív élményeid vannak a kerékpárosokkal??

SsPL71 (törölt) 2009.04.15. 15:42:24

@PUG 607: Lófaxot, nem kerékpározom, max. vidéken.
Pesten ebben a szmogban biciklizni?
Akinek a hivatása az biciklizzen Pesten.

kangep 2009.04.15. 15:48:11

nah gyerekek, egyet azért szögezzünk le. nem egy bicós haverom van, akinek bicósokkal volt csak balesete, bicikli úton.

én amióta vezetek, azóta nem vagyok hajlandó forgalomban részt venni bicóval, és rendesen nem értem, hogy voltam képes a hetvenesen elkerekezni érdig. életveszély. olyan nehéz felfogni, hogy forgalmi helyzetben geci nehéz észrevenni a biciklist? ennek nincsen köze a rosszindulathoz. a motorosokat legalább lehet hallani.

Masni 2009.04.15. 15:53:56

@Mioporfeszosz: nem tudom mennyit er az a vizsga (jogsit adnak erte itt ebben az orszagban), ami mellett elkepesztoen sok a kozuti baleset. Es nem bringas/autos kozt, hanem autos/autos kozt. Ebben az esetben feltetelezheto, hogy mindket fel rendelkezik vizsgaval. Minden vizsga es szabaly csak annyit er, amennyit alkalmaznak betartanak belole.
Eleg sok felvetelt lehet talalni a youtubon, ahol latszik, hogy egy atlagos autos mennyire szabalyosan kozeliti meg a zebrat, aztan engedi a gyalogost athaladni. Pedig vizsgaja van! Pont ennyi felvetelt lehetne talalni arrol is, hogy hany bringas all meg ejjel a pirosnal.


Sok mas embernek:
biciKli, brinGa

SsPL71 (törölt) 2009.04.15. 15:54:34

@kangep: A 70-esre kerékpárral behajtani tilos.

hé haver 2009.04.15. 15:59:09

Kedves Winkler Róbert. Most aztán jól beletenyereltél. Csapkodnak az indulatok.

Én úgy gondolom, hogy aki bevállalja, hogy még a városi levegőn intenzív légzést végző kerékpáros rohamtempóban kialakuló tüdőrákja sem tud olyan gyors lenni, mint egy Mercedes hűtőrácsa, az biciklizzen csak bátran Budapest utcáin.

Témán kívül, de ide kapcsolódóan: Kedves Robi, vegyetek légyszi egy normálisabb fényképezőt, mert mi nagyon szeretünk a jó cikkek mellé jó fotókat nézni. Ez a hiányosság nem először tűnik fel, javaslom megvitatásra.

navigare necesse est 2009.04.15. 16:02:20

...vivere non est necesse. Azaz hajózni muszáj,élni nem. Szerintem, ha nem élünk, nem is hajózhatunk. Tehát jó lenne egymást élni hagyni. Nem anyázni, muszklizni, csakazértis megmutatni. Az ostobaság és a tudatlanság (közlekedési) eszközfüggetlen. Valyon hány autós tudna levizsgázni kerékpáros KRESz-ből? És hány kerékpáros van tisztában a gyalogosok jogaival? És hány motoros egyezett már meg, hogy a dugóban csak a sávokat elválasztó vonalon araszol előre és nem a járda mellett és nem a záróvonalon vagy a villamossínen? Amióta nem motorozom, azóta sokkal jobban tisztelem őket. Az a baleset nagyon megtanított rá, milyen védtelen az ember - még utasként is - a tavaszi, üres Kútvölgyi úton, ha az "S" kanyarban némi leszóródott salak fogadja. Szemben pedig a 28-as csorog lefelé (még az IK 620-as, ha valaki emlékezne rá). Épp-hogy, de megúsztuk. Pedig a barátom nem is húzta a gázt. A kerékpárról is leszoktam, a robogó is csak álom... Miért? Mert autósként látom igazán mi mindentől kellene félnem...
Budapest egyszerűen nem veszi tudomásul a kétkerekűeket. Nem csak autós szinten, sehogyan sem. A városba nem lehet kerékpárral bejönni az aglomerációból, mert a MÁV nem szállít kerékpárt az elővárosi vonatokon, vagy ha igen, csak korlátozott számban. A vasútállomásokon nincs fedett és biztonságos tároló a kétkerekűeknek. Az állomásokhoz nem csatlakoznak kerékpárutak. Egyáltalán, lehet kerékpárútnak nevezni olyan sárga vonalakkal kijelölt csíkokat, amit egyes közlekedési analfabéták felfestegettetnek? Kész röhely amit művelnek, ráadásul életveszélyes is. Akkora merénylet lenne - kérdezem én, mint megrögzött autós - a kerékpáros utcák bevezetése? Ha a kerékpárosokon és a (valódi) robogókon kívül csak a célforgalom és a BKV, FŐKEFE használhatná és csak egy irányban az olyan utcákat, mint a Hajnóczy, Ignotus, Retek, Varsányi Irén, Kacsa utca (II. ker) vagy a Visegrádi,Tutaj, Lőportár és Szabolcs utca (XIII. ker) továbbá a Szondy,Csengery,Kiss József és Auróra utca, vagy a Paulay Ede (az Andrássy úti, tankönyvekbe illő balfogás helyett? Gondolom, a várost jól ismerők tudnák folytatni a sort. Így valódi kerékpáros úthálózat alakulhatna ki - a hozzá kapcsolható infrastruktúrával együtt.
Na meg a csomópontok (kereszteződések) észlelhetők, felfoghatók, átjárhatók stb. kell legyenek - lett légyen szó a legegyszerűbb mellékútvonali csatlakozásról is. Így tanította ezt idestova negyven éve Mentsik Győző tanár úr a BME-n. Ez a követelmény nem változott azóta sem! Próbált már valaki sötétedés után - esetleg esőben - balra nagyívben befordulni a Szilágyi Erzsébet fasorból a Gyergyó utcába? A pók nyolc szeme is kevés lenne! De választhatjuk ugyanezt a manővert a Kőbányai út és a Monori utcánál is. Ott még a villamos is besegít egy kicsit...
Szóval: az egymásra mutogatás helyett mi lenne, ha közösen próbálnánk jobb feltételeket kicsikarni a Városháza (Önkormányzat) e célból megválasztott és alkalmazott munkatársaiból. Mert hajózni muszáj. De élni is jó lenne...

aqwre (törölt) 2009.04.15. 16:08:33

@danesdzsu2: Valószínű én azért nem találom mókásnak azt,hogy lebasszák a tükrömet veled ellentétben,mert annyiba került a pótlása mint a kerékpárod!! Kivéve ha Porsche,vagy esetleg Peugeot bringád van:)))

Na béke Veled:)

SsPL71 (törölt) 2009.04.15. 16:09:14

A békákat se lapítsuk ki, mert elkapják a szúnyogot.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.04.15. 16:10:22

@PUG 607: Meg fogsz lepődni, annak ellenére, hogy nem hozzám intézted a kérdést, de nekem nagyon ritkán volt bármiféle negatív interakcióm bringásokkal autósként (bár most perpill. éppen nincs autóm, bringám viszont régóta). Odafigyelek rájuk, és ennyi. Ja, és azt is figyelembe veszem, hogy ő a gyengébb, emiatt nem akarom minden áron elütni, megelőzni, bevágni elé, rajta keresztül befordulni a parkolóba, megpaskolni, stb. (szerintem félned is csak akkor kell, ha bunkó vagy). Aki ilyet csinál, az megérdemli, hogy levigyék a tükrét. Tudod, ha csinálsz valamit, vállald érte a felelősséget!

SsPL71 (törölt) 2009.04.15. 16:15:32

@Tichamér: Aki lebassza a tükrömet az is vállalja a felelősséget!

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 16:21:41

@PUG 607:

Na látod, hogy nem látod! :)

Pl: simán lemond a gyalogos / kerékpáros az elsőbségéről mert ez 'idegződött' beléjük. Vaj mér?
Mi ez ha nem pozitívum egy autós szemében? :)

Még zebra nélkül is nekik van elsőbbségük lekanyarodásnál a KRESZ szerint, nemhogy autónak pirosnál zebra és kerékpárút 'védelmében'.

Ennek ellenére sokan lemondanak róla. Sokszor látok olyat, hogy elenged inkább egy kerékpáros, minthogy a tempójával átmenjen a kerékpárút+zebrán.

Több apozitív példa az öszvér kerékpárutakon is ahol gyalogosoktól vettek el egy sávot. Ott is a kerékpáros kerüli ki a lődergőt többségében(mivel ő távolabbról gyorsabban és jobban átlátja...stb) és nem fordítva.

aqwre (törölt) 2009.04.15. 16:22:08

@Tichamér: Látod mennyire birka vagy Te is!!! Ki a f@sz mondta,hogy én nem figyelek rájuk! Ki a f@sz mondta,hogy szabálytalankodtam amikor levitték a tükrömet! Álltam a pirosnál és az a barom a sorok között erőszakoskodott,még a kormányt is félrehúztam,mert láttam mit művel de mégis nekem jött!!! TE MIRŐL BESZÉLSZ????????????!!!!!!!!!!!!! Elöször kérdezd meg,hogy miért ez a véleményem,és utána irogassál megvető dolgokat!!!!!! Én azért írtam ilyeneket mert sajnos több "beteg" bringással találkozom mint autóssal!!

CheQue? (törölt) 2009.04.15. 16:24:10

@PUG 607:

még 1..

Láttál te már olyat, hogy egy autós mikor a gyalogosnak/kerékpárútnak piros és neki zöld akkor inkább elengedi a gyalogost + kerékpárost lemondva az elsőbbségéről? Mert amit előzőkben írtam annak az ellenkezője ez lenne kérlek.

aqwre (törölt) 2009.04.15. 16:31:25

@Grabowsky: Ja értelek,ezt kellene látnom!! Te láttál már engem közlekedni???? Honnan tudod,hogy én mennyi elsöbbségi jogomról mondok le nap mint nap a bringásokkal szemben?? Rengetegről,mert kurvára tartok attól,hogy darabokra törik az autómat!! Ezek baszki mint az eszementek úgy rodeóznak,ugratnak le-fel a járdára,mint a barmok úgy közlekednek! Árpád Híd belső sáv 20-al feltart mindenkit,ha rádudálsz akkor üvölt,hogy neki itt van joga menni!!!! Siralmasak ezek komám!!! Leszakadt farzseb fazon a LEGTÖBB,rohadék Tescos szatyorral a lábára kötve:)))

Huancarlo 2009.04.15. 16:34:57

@Grabowsky: Ugy érted, egyetlen nap alatt hányszor látni ilyet? Vagy csak egy órában?

A gyalogosok, bringások csak annyit ismernek a KRESZ-ből, hogy nekik hol van elsőbbségük és sikítva vernyákolnak ha nem kapják meg, ellenben csont nélkül átsétlának/átgurulnak a piroson, akár egy több sávos úton keresztül is, nem tellik el nap anélkül, hogy ne kellene egy-egy ilyen kretén miatt lassítani vagy sok esetben megállni is, miközben nekem zöld a lámpa, neki meg piros.

mentobacsi 2009.04.15. 16:36:15

hé,hé!
csak egy ötlet: bicigpárosok elismerik, hogy négykerekűek nem tolerálják őket, veszély, szmog,stb.
autósék felkérik kétkerekűéket nagyobb együttműködésre, kresztanulásra,mittomén.
MAJD MINDEGYIK FIGYEL MAGÁRA, HOGY RENDBEN MENJEN A KÖZLEKEDÉS.
egy éve vagyok skandináv lakos, de még mindig elfog a félsz, ha időnkénk hazajövök.
megszoktam(nagyon hamar megy ám), hogy a bringás nemigen néz körül, mert elengedik pl körforgalmi keresztnél.
a széles úton is lehúzódik a nagyvas, hogy elférjen a kicsi.
cserébe a bringás pirosnál megáll, láthatóságit hord, lámpát, bringajogsit csináltat(!), és figyel.
nem is ismert nagyon a gázolás. stressz meg pláne.
MI LEHET AKKORA KÜLÖNBSÉG BENNÜNK, HOGY NEKÜNK EZ NEM MEGY?

Masni 2009.04.15. 16:45:48

@mentőbácsi: ez biztos azert van, mert az itthoni bringasok csorok, es mint tudod, az itthoni autosok hozzak a nagy penzt, porgetik a gazdasagot es nincs idejuk a kis hulye gyalogosokra meg bringasokra figyelni. :) Mer ha figyelnek, idot veszitenek, es akkor ki fizeti a nagy adokat? :)
Lehet, hogy ossztarsadalmileg erdemesebb lenne kresztanfolyam helyett mindenkit kotelezni 1 honap kintletre, ebbol egy het auto, egy het gyalog egy het bringa. :)
Aztan ha hazajott, ugyanez itthon.

KÁ72 2009.04.15. 16:58:08

Szerintem hasznos lenne a kerékpáros jogsi és műszaki bevezetése, DE mellette az autós jogsinak is feltételül szabnám legalább fél év városi kerékpározást. (Közút, kerékpárút vegyesen) A gyakorlati vizsgát is kiegészíteném, hogy nem csak autóval kellene a delikvensnek bemenni a városi forgalomba, hanem bicajjal is. Úgy tűnik ugyanis, mintha a városi kerékpáros helyébe csak a 3 éve a családdal elmentünk fél órát biciklizni emlék alapján tudnátok magatokat beleképzelni.

Más: napi használatú kerékpár fenntartása nem is annyira olcsó mint esetleg gondolnátok. (Évente lánc és fogaskerékcsere, váltó csere, hajtókarcsere, stb) Azon is kopnak dolgok a gumin és a fékbetéten kívül is.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.04.15. 17:03:19

@SsPL71: Pontosan ezt mondtam. Kétirányú a dolog.
@PUG 607: Tehát emiatt ez a zsigeri gyűlölet a bringások ellen. Nos, ezen kellene túltenned magad, mert ebben az állapotban esetleg meggondolatlanul cselekszel, és mire észbe kapsz, te a dutyiban, valaki meg a zsákban lesz. Bátyámat pl. egy kisáruszállító ütötte el (cserbenhagyás, elhajtott), mégis sikerült túltennem magam rajta. Te meg a tükröd miatt siránkozol egyetlen elbaszott bringás miatt (akinek szintén vállalnia kellett volna a felelősséget). Természetesen nem volt szép, de az nem megoldás egyikünk részéről sem, hogy kiírtjuk az összeset, sőt, szépen tovább kell haladni, meglátod, nem mindet az ördög szülte. Valahogy erre próbálok utalni az összes hozzászólásommal ennél a posztnál.

Tomi1973Wien 2009.04.15. 17:05:25

a riport jo. jol felhergelte a tarsasagot, egesz komoly kommentek szulettek.

sok kellemesen nevetteto, sok okos otletet ad, nehany erdekes story, az anyazokat nem szamolom.

1. a biciklisek tenylek rengeteget szabalytalankodnak, es ezek altalanos sulyossagot tekintve komolyabbak, mint amiket az autosok a biciklisekkel szemben (altalaban) elkovetnek.

2. hany biciklist latsz szembe a forgalommal egyiranyu utcaban? - es ugyanitt hany autost, szinten szembe???

3. teny, hogy sok autos elfoglalja a biciklisavot, es parkolonak hasznalja. biztos meg is bubtetik erte oket.

4. tenyleg kellene bicikli vezetoi engedely, es komolyabb rendori ellenorzes.

5. eleg sok kerekezo szokta attolni (ritkabb) atguritani magat (surubb) gyalogos atkelon - en még egy autost sem lattam, hogy pirosnal kiszallva kocsijabol, azt a gyalogosok zold jelzesenel attolja, majd visszaulve elhajtana...

6. szoval... autos hajra, bicikli... naja.... mind a ket fel kovet el szabalytalansagokat, de a sulyosabbak a biciklisekei....

Tomi1973Wien 2009.04.15. 17:16:04

@KÁ72:

mi a faxert kellene nekem bicikliznem, ha nincsen biciklim, es nem is akarok biciklizni... ez azt jelentene (a te allaspontod alapjan, es korrektul vica-versa megjatszva), hogy a bicikliseknek is kellene vezetniuk a varosban? hmmm... ezert teged meglincselnenek, mar csak a magas koltsegek miatt is....

lexarom, mennyibe kerul egy bicaj fenntartasa, nem is ertem, hogy kerul ide... senkit nem erdekel, hogy az en kocsim fenntartasa mennyibe van (nem is kell, hogy erdekelje, az az en dolgom) - de engem sem erdekel, ki mennyiert vesz bicajt, es mennyibol tartja fennt...

fourgee 2009.04.15. 17:23:07

13 éve van B-s jogosítványom (vezetek is, nem csak van :) ), egy ideje C-s is, és most csinálom a D kategóriát + rengeteg kilométert letekertem biciklivel. A véleményemet most nem mondom el, mert anyázás lenne belőle, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy érdemes mindegyik járművön tapasztalatot szerezni és utána véleményt mondani.

Na jó, annyit elmondok, hogy biciklisként bizonyos személyautósokkal volt gondom, teherautóval is ez mondható el, és személyautónál is ez a tapasztalat. Vagyis, a legtöbb balf.sz a személyautóval közlekedők között van, mivel mindenféle szerencsétlennek megadják a jogosítványt. Szerintem szigorítani kellene a dolgon, és bicikliseket én sem engednék vizsga nélkül a városba, autók közé. Van az a típus, aki még sz.rni is autóval jár, és vad anyázásba kezd, ha forgalmi dugó van, amit a hozzá hasonló, 1 autóban 1 ember ("sz.rni is autóval megyünk" emberek)formációk okoznak. Rajtuk kívül nem létezik más. Csak köcsög másik autós, köcsög biciklis, köcsög motoros, köcsög teherautó és köcsög busz. Az ilyeneknek mindig elsőbbségük van és miután pár ilyen majdnem kinyírt engem a bicikliúton, azóta én is inkább a több sávos úton közlekedem, mert ott jobban látom a rám leselkedő veszélyeket.

Na, akinek nincs jogosítványa és csak teker, vagy csak B-s jogosítványa van és csak személyautót vezet, az kussoljon, ne szóljon hozzá a véleményemhez. Mindenki más szólhat :))))))))))

Moodshooter (törölt) 2009.04.15. 17:31:29

@PUG 607: Menj pszichiáterhez.
Amúgy persze, nem fog meglógni előled a bicajos. Sok eszed van. Ekkora birka vagy, hogy egy bicajossal versengesz?
Ez pedig szerintem hazugság, hogy az Árpád hídon belső sávban 20-al ment valaki cangával. Akkora kampó szaga van annak amit írsz.
Persze én meg delfinháton közlekedem.
Amúgy ott a kama a stori, hogy azt írtad a pirosnál vágták le a visszapillantódat. Akkor hogy nem érted utol? Állva lehagyott??
Persze lehet másnak nincs annyi pénze, mint neked, de mekkora szar már ezzel felvágni?
Tróger vagy!

KÁ72 2009.04.15. 17:33:15

@Tomi1973Wien: Csak azért, hogy könnyebben beleképzeld magad a helyébe. Én mióta gyakran kerekezek városban autósként is SOKKAL jobban figyelek rájuk. Egyszer próbáld ki. Gyalogolni mindenki szokott, talán ezért nem haragszanak annyira az autósok a gyalogosokra. A vica versa sem feltétlenül kivitelezhetetlen, például hasznos lenne a leendő kerékpáros jogsi megszerzésekor elvinni a biciklist egy körútra autóval, bemutatni neki, hogy mennyire nem látszik a biciklis, mennyire észrevehetetlen a keresztező kerékpárútra figyelmeztető tábla, stb.

A kerékpár fenntartási költségeit nem neked írtam, csak a csóró biciklis témára. (Egy 50000 Ft-os kerékpár nagyjából 20000Ft ba kerül évente, ha komolyan veszed. Ezért is lenne hasznos a műszaki vizsga kerékpárra. Nekem nem olyan nagyon plusszos biciklizés az autózáshoz képest. (Autó fix költségei így is megvannak, még ha bicajjal megyek dolgozni, akkor is előtte autóval kell elvinnem a gyerekeket iskolába)

KÁ72 2009.04.15. 17:36:07

@fourgee: Pont erről beszéltem! Végre valaki, aki majd minden fajta közlekedő szemével látja a problémát....

Tomi1973Wien 2009.04.15. 17:44:10

@KÁ72:

en figyelek a biciklisekre, de altalanossagban tele a hocipom a hulyesegeikkel. alapbol nalunk egy autost jobban elmeszelnek, mint egy biciklist, megha nekem is van igazam, mert elsosorban azt nezikl elkerulheto lett volna-e egy baleset, vagy sem, es csak masodsorban kezdik el azt nezegetni, hogy a masik mennyire volt szabalyos... sajna itt tulvedik a bicikliseket, es ennek meg is van a latszatja. annak ellenere, hogy becsben nagyon sok a kiepitett kerekparut, megvannak a lehetosegeik, megis sokan mennek szembe a forgalommal...
pl. az egyik egyiranyuban jon velem szemben, pedig az ezzel parhuzamosan kozlekedo masik utcaban, van kerekparut... es nem erdekli... nos, ebben az utcaban megy elottem egy busz, bemegy a buszöbölbe, en kicsit balra huzodba elkezdek kigyorsitani, hogy vegre mehetek, erre szembol kis hijan felkenodik ram egy bicajos... es még neki all feljebb... nos, en az ilyenek ellen vagyok... es ha felkenodik, hát felkenodik, majd fizet nekem a biztosito, ö meg igy jart... mert nem biztos, hogy mindig, minden esetben meg lehet allni...

...masik, hasonlo szitu, egyiranyu kontra bicaj... megyek a mopedemmel, nekem balrol szembehaladva rakanyarodik balra szembehaladva a forgalommal... nem eppen erre szamitasz, hisz onnan elvileg nem johet senki... en mar nem tudtam teljesen kiterni, egy feloldalasan osszementunk... en talponmaradtam, nem buktam, a bicajos csunyat... szetszallt a gepe, kicsit (nagyon) lehorzsolta, kificamitotta magat... es még nekiallt magyarazni... a rendor szetszopatott engem, hogy miert nem kerultem el valahogy az utkozest, aztan azert a torveny betuje ervenyesult, a bicajos lett a hibas, de en elegge kellemetlenul ereztem magam a vallatas soran.... szval, az ilyenek ott dögöljenek meg, ahol vannak, nem erdemlik meg, hogy figyeljenek rajuk... ez persze nem mentesit minket, motorizalt mozgokat, nekunk is figyelnunk kell, de konyorgom, azert vannak esetek, amikre mar tenyleg nem szamitasz...

Tomi1973Wien 2009.04.15. 17:46:42

...nos, a fennt emlitett eset(ek) miatt elmondhatom, hogy nem vagyok nagy rajongoja a bicajosoknak, megha tudom is, hogy vannak koztuk olyanok, akik minden szabalyt betartva kozlekednek, es csak nekik okoznak masok kellemetlensegeket.... :-D

KÁ72 2009.04.15. 17:47:04

Még valami: az autósok túlnyomó többsége normális, bár mindenki tud figyelmetlen lenni. De 500-ból 1 idegbeteg. Autóval közlekedve viszonylag ritkán találkozok velük, tekintettel arra, hogy egy sebességgel haladok a forgalommal. Biciklivel közlekedve viszont naponta rengeteg autós előz meg, így hetente 1-szer összejön a szándékos veszélyeztetés az irányomban.

Tomi1973Wien 2009.04.15. 17:50:15

@KÁ72:
ebben biztos sok az igazsag... en igyexem elozekeny lenni, hisz leven mopedoskent eloregurulo fajta vagyok, tudom, mennyit jelent, ha vki lehuzodik a savjaban, hogy a ketkereku elferjen mellette.

KÁ72 2009.04.15. 17:54:09

@Tomi1973Wien: Kérdés: Nálunk ugye csak ha táblával engedélyezik, akkor szabad biciklivel szemben menni az egyirányú utcában. (Eddig 1 helyen láttam ilyen táblát) Bécsben mindig lehet? Van olyan ország, ahol igen, nem tudom Ausztria ilyen-e, de ha igen, akkor ott jobban fogok figyelni erre

Tomi1973Wien 2009.04.15. 17:56:01

nem, nem lehet nekik. akkor ki van teve egy tabla, illetve fel van festve nekik egy extra bicikliut, es a kocsisoknak egyertelmu, hogy bar egyiranyu utca, szembeforgalmu kerekparosokra szamithat. ha nincs ilyen, nem johet(ne) szembe.

Carfan 2009.04.15. 18:04:10

Felesleges ezen rugózni, hogy kinek van igaza és kinek KELLENE jobban figyelni.
A realitás úgy is az, hogy az figyeljen jobban, akinek nagyobb baja eshet, a saját érdekében.
Én is bírom mikor valaki DIREKT kilép egy gyorsan közeledő kurva nagy autó elé, mert neki most bizonyítania kell, hogy a kresz szerint... és muszáj előadnia egy monológot ezekről a borzasztó közállapotokról.

Teljesen igazad van. Akinek nincs annyi esze, hogy vigyázzon magára az meg is érdemli, hogy kivasalja a busz. Ha gyalog megyek valahová nem várom el, hogy az autós figyeljen rám, hanem igyekszem vigyázni magamra. Nem lépek le ész nélkül a járdáról mert nekem elsőbbségem van, mert tisztában vagyok vele, hogy egy autóban sok a holttér és lehet kurvára nem vett észre. De azt hiszem az én jólfelfogott érdekem, hogy erre figyeljek az autós helyett is. Aki nem így gondolja csak hajrá... Van ebben az országban elég hülye maradni fog pont elég.
Egyszer saját szememmel láttam, hogy valami drogos raszta biciklis fogta magát és kb 30 km/h órával átrepesztett egy 4 sávos kanyargós úton "mert neki elsőbbsége van címszóval". Az ilyen megérdemelne egy 300ezres csekket, hogy kicsit gondolkozzon már el a dolgon.

helix 2009.04.15. 18:13:41

Ma reggel aLágymányosiról kanyarodtam le a nullás felé a Scaniával ,hátulról tehát a lehajtó felől jött két bringás,láttam öket az tény de arra nem számítottam hogy a csajszi belassít a hülye ürge meg gyorsít ,a csaj elött simán átgurultam volna lépésben,hiszen derékszögü szűk kereszteződés de ez a dagadt patkány gyorsított kb 40-el át húzott előttem .Namost akkor neki nem kell körültekintöen biztonságosan megközelíteni egy kereszteződést ő is a forgalom résztvevője főleg ha nagy pofával az akar lenni, legközelebb elkaplak,te tetű ,és elmagyarázom hogy nem akarok egy ökör miatt zacskót ragasztani

tomi67 2009.04.15. 18:42:48

@PUG 607: Te is jó nagy köcsög lehetsz a francia szaroddal. Egy rendes autóra sem tellik, oszt' itt osztod az észt?

kozlekedo 2009.04.15. 18:50:42

Winkler Róbert, ezt a cikket (szépen lefordítva angolra is) elküldenéd a nagyobb autógyártók, importőrök sajtóosztályára, vezetőihez. Csak hogy szélesebb rálátásuk legyen emberi mivoltodra. Meg mernéd tenni?

foolproof 2009.04.15. 18:53:04

Ezek csak tunetek, nem okok. Kiskoru tarsadalom ovodas problemai. Odafigyelni egymasra? Meg mit nem, ez itt nem divat. Tisztelni a torvenyt, belatni sajat kissszerusegunket, vallalni a felelosseget? Csodalkoztok, hogy ez itt meeg nem a Westbalkan? Nyugi, igy nem is lesz az soha.

Ez a militans bici"G"lis vonal- flame elegge eroltetettre sikerult, faszer` kell meg tisztelt winklairnak is kelteni a feszultseget.
Ja, ha tisztelt varosatyak tuleloharcca degradaljak a varosi bicozast, persze hogy feluti a csunya fejet a hardcore is. Ha meg lenne normalis tomgkozlekedes+forgalomszervezes Bp.-n, kivancsi lennek hanyan tennek le az autot + biciGlit, oszt` kozosen szarnanak az ilyen auto vs. bike tip. ellentetekre.

Ja, a 69-es poz elutasitasanak indoklasa ujabb, magasabb szintre emelte az abszurd fogalmat, gratula erte.

namondo 2009.04.15. 18:55:40

Winkler Robi... azért ezt át kéne még gondolnod... kicsit nagyképű, kicsit szűk, de semmiképp nem pártatlan... nem kéne itt flame-elned, pláne nem ilyen ügy mellett... pedig olyan normálisnak tűntél...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2009.04.15. 19:01:03

@helix: nekik volt elsőbbségük, miért nekik kellene figyelniük??

danesdzsu2 2009.04.15. 19:04:14

@PUG 607: küldjek? Csóró buzi vagyok, de egy húszasra még futja:)

danesdzsu2 2009.04.15. 19:13:47

@PUG 607: Nem Porsche, és nem Peugeot a kerékpárom (csóró buzi vagyok, de mindenféle szart nem veszek meg;) ), meg feleslegesnek is tartom azzal kérkedni, hogy mennyit ér. De ha ennyire érdekel: több kerékpárom van, 25000-750000 Ft-ba kerültek újonnan, tehát elég vegyes, de hidd el, egy pillanatig nem haboznék bármelyiket a kocsi alá vágni, ha ezen múlik az életem. És nem jajongnék itt érte:)

Egyébként meg alapelv, hogy ha pár apró sérülés költsége ekkora fájdalmat okoz, akkor túl drága eszközt választottál. Vegyél egy Suzukit, az se halad lassabban a dugóban, és nem fog ekkora sokkot okozni egy letört tükör költsége. Kisebb ember se leszel tőle.

Kivéve, ha kizárólag a kocsid tett naggyá.

avus · http://avus.blog.hu 2009.04.15. 19:28:58

Ó bazz, az AUTÓS panaszkodik a szabálytalan bringásokra, az ég meg nem szakad le :).

Hrzrasn (törölt) 2009.04.15. 20:10:13

"De miért, mi van abban, hogy rácsap egyet? Nem horpadt be, meg ilyesmi."

Gondolom akkor az ellen sincs kifogásod, ha a Z1 lehúzott ajtajánál diszkréten kidugom a bal lábam, és belerúgok egyet a bringádba, míg mellettem állsz - mert nekem meg úgy tetszik. Nem fog behorpadni, meg ilyesmi - mi van abban?

Te mondd csak, SzabóZ, egy akkora tahó surmóból, mint te, hogy lesz újságíró? Nem volt már hely a kallertagozaton? (Ismételd lassan utánam: NEM basztatjuk a más tulajdonát. Se az autót, se a bringát, se a motort.)

Perillustris 2009.04.15. 20:12:37

No, semmi extra, csak a szokásos, kapargassuk meg a felszínt.


"A Critical Mass felvonulása is mennyivel hitelesebb lenne már, ha bicikliemelgetés helyett (mellett) minden résztvevő rituálisan elhajítaná a BMW-je kulcsát és elégetné még a forgalmit is."

Szándékos és aljas csúsztatás, ezt rögtön tudjuk be az írásnak helyet adó honlap szellemiségének. A CM sosem kifejezetten az autók és autósok ellen jött össze. Sajnálatos módon Budapest közlekedése a "mindent a gépjárműforgalomnak" elvet követi már évtizedek óta, ezért óhatatlan, hogy amikor (vissza)követelnünk magunknak helyet, az bizonyos, eddig privilégizált csoportokat sérthet. Hely nem lesz több, biciglis (sosem szoktam g-vel írni, de mivel minden második komment ezt vette célba, most mégis) viszont igen, úgyhogy meg kell osztozni a helyen. Az pedig egyáltalán nem mellékes, hogy a kerékpár városon belül sokkal hatékonyabb rengeteg embernek és még többnek lehetNE, ha kiépülne a megfelelő infrastruktúra. GYK: tehát a kerékpár nem alternatíva mindenkinek, de a jelenleginél nagyságrendekkel többnek az lehetNE. Sosem mondtuk, hogy mindenki és mindig bicajozzon, jómagam éppen egy 300 km-es, telepakolt autóval megtett úton vagyok túl. Egy hozzászólást idézek a Homár egyik topikjából (gentry): "Én autóval járok, négy km-re van a munkahely, átlagosan 20 perc alatt érek be (plusz 5-10 perc a parkolóhely keresése), de volt már 70 perc is az út, ennek ellenére azt mondom, hogy inkább ülök a dugóban kényelemesen, mint izzadjak egy biciklin." Na ez az, ami ma már nem fér bele. Nem fér, mert belefulladunk a szmogba. Hiába erősködnek sokan, hogy a gyárak meg az erőművek ontják a dzsuvát. Budapesten és környékén alig van gyár. Hétfőn, amikor az ünnep miatt a hétköznapi töredéke volt a forgalom, egészen kizöldült az Időkép légszennyezési térképe. A szélnek és a tavaszi szünetnek köszönhetően még most sem rossz a helyzet. Meg lehet nézni majd jövő héten, amikor sokan visszajönnek a szabadságukról.


"Mikor ellenben a biciklis útra kél, fülében üvölt az iPod, hogy ha már autóra nem telt"

Ez teszi igazán szánalmassá a cikket. Az évi 50 ezer - bankok által - visszavett autó országában ez egy primtív megjegyzés.


@naba "például szegeden, ami egy nagyon szép, sétálós kis város,tapasztaltam, hogy mindent lehet, csak sétálni nem, ugyanis a biciklisek kielégítésére a járdát használták fel."

Igazad van. A Magyar Kerékpárosklub szegedi alapszervezete kűzd eme roppant káros beidegződés ellen. A fenti módszer valójában arra szolgál, hogy eltüntesse a bicajosokat az autósok elől.


@-thev "CM idején nem jár a villamos, és próbálj meg gyalog átkelni az Andrássy-n, ha mégis megteszed elküldenek melegebb éghajlatra a bunkó 2kerekűek"

Hazudsz. Minden kereszteződésben vannak rendezők, akik kiemelten figyelnek erre, és megállítják a menetet. Nem állsz többet az út szélén, mint egyébként pirosnál. A villamos is jár.


@Azhát "Úgyhogy ha a biciklisek pampognak a "bunkó autósok" miatt, úgy a gyalogosoknak is joguk van szólni a "bunkó biciklisek" miatt... ugye?"

Természetesen.


@Dr. Zerge "És mondjuk a bringásokra is ráférne valami sebkorlát ilyen átkelőn. Hadd ne kelljen már az inasomat előreküldenem és adóvevőn egyeztetni vele egy ilyen bekanyarodáshoz, hogy jön e valahol 40-50-nel egy pótarmstrong!"

Aha, logikus. A te kényelmed miatt lassítsuk le a bringást. Gondolom az ellen fel voltál háborodva, amikor 30-as sebességkorlátozást akartak bevezetni a zebrák elé (ami egyébként tényleg faszság lett volna a javasolt formában). Te kanyarodsz be, a bringás védett úton megy - figyelj, ha kell, lassíts le 5km/h-ra!


@The Good Boy "amikor egy zebrán a kerékpáros (nem biciGlis) a géperejün ülve halad át, az szabálytalan, tehát amikor a barom "közlekedésmérnök" a zebra mellé (lehetőleg zöld jelzésű balra kanyarodó sávhoz) rakja a kerékpárútat, az ugyanolyan veszélyes, mintha nem lenne kerékpárút, mert az autós gyök2-vel közlekedő gyalogosokra van felkészülve, nem 20-al száguldó süket-vak bringásokra."

Ha a kerékpáros 20-szal száguld, akkor te mit csinálsz 50-nel? Repülsz? Neked is csak azt tudom javasolni, hogy kerékpáros átkelőnél fokozottan figyelj, s ha ez valamiért nem megy, ne ülj autóba. Mindemellett az egyidejű szabad jelzést a gyalogosoknak/kerékpárosoknak és a lekanyarodó autósoknak egy tollvonással megtiltanám az egész országban.


@pman "Környékünkön sok a kerékpáros és a jobbkezes utca. nem sok biciklistát láttam volna, aki figyelt volna arra, hogy rá is vonatkozik a kresz, és a jobbkezet neki is meg kell adni, nekem még felháborodva be is szólt, mikor kimentem elé, holott balkéz felől jött."

Mutatok neked olyan jobbkezes utcát, amit 5-ből 4 közlekedő leszar (10%-ért megmondom, hogy lehet betétlapot szerezni bal elején sérült kocsi javíttatásához;)). A probléma sajnos valós, de szerintem nem járműtípustól függ, hanem annak balf@sz vezetőjétől, akár bicajos, akár autós.

@The Good Boy "Szóval nem csak a közlekedési kúltúránk kritikán aluli, hanem azoknak a szakembereknek a szintje is, akik ezzel foglalkoznak."

Ott a pont.


@Kockanadrág "Van jó pár sztorim, amikor a biciklist a saját hülyesége miatt majdnem elütöttem"

Minden közlekedőnek van hasonló sztorija. Én viszont szívesen adok neked egy bicajt egy kísérlethez. Egy általam kijelölt szakaszon (1km) kell végigtekerned, élve az elsőbbségeddel. Kíváncsi vagyok, mit mondasz utána.


@ps3peter "Összefoglalom:
a kerékpáros mehet a kerékpárút helyett az autóknak kijelölt útfelületen ha nem tetszik neki a kerékpárút burkolata, forgalomsürüsége, és a forgalmat alkotó egyedek közlekedési tudása"

Gyalog- és kerékpárút esetében igen (ld. KRESZ).


@Jean-Baptiste Emanuel Zorg "Tényleg mókásak a beöltözött városi járdán biciklisták"

Hogyan néz ki egy "beöltözött városi járda"?


@Devil "A bringasok legtobbjevel az a baj hogy fingjuk sincs a KRESZrol."

Szavak helyett: www.langlovagok.hu/html/kepek/


@consigliere "én biztos nem fogok ülni egy hülye bringás miatt aki halhatatlannak képzeli magát és fapofával hajt át az úton úgy, hogy satufékkel 2 centire megállok tőle, még oldalra sem nézett a budagyöngyénél"

Gondolom nem a kerékpárúton hajtott, hiszen ott elsőbbsége van. Vagy mégis?


@mtk001 "A gyalogosátkelő nem 30-as tempóú biciklis átkelésre van, tehát erre nem is készülhet fel az autós.
A biciklisnek is kutya kötelessége lassítani a zebra előtt és gyalogostempóban átmenni.
Pl. a XVI. kerületben a bicikliút keresztez egy csomó utat, ha ott kb. 30-40 -el keresztezné a bicajos az utcákat, akkor egy út alatt szép csokrot állíthatna össze a balesetekből."

Szedjük ketté a gondolatmenetet: sima zebránál valóban az a minimum, hogy gyalogostempóra lassít a kerékpáros, ha már nem száll le a bicajról. A másodikban pedig ugyebár arról beszélünk, hogy jogosítvánnyal rendelkező KRESZ-tudós autósok b@sznak megadni az elsőbbséget. Tehát a - jogilag - védett bringás mondjon le az elsőbbségéről. Jól értem?


@Mioporfeszosz "Nem szabadna városban bicózni engedni a népet valami jelképes vizsga nékül."

KRESZ-oktatás kell az általános iskolákba. Évek óta mondjuk.


@z "A realitás úgy is az, hogy az figyeljen jobban, akinek nagyobb baja eshet, a saját érdekében."

A normális meg az, hogy aki nagyobb kárt tud okozni, az figyeljen jobban. GYK: ez nem azt jelenti, hogy a bicajos menjen mint az őrült, majd a többiek vigyáznak rá.


@grigorij "Érdekes, hogy már szervezetek alakultak, vannak bválasztott vezetőik, meg tisztségviselők...
Tényleg! Ezek a műbringások, ezek a kerékpáremelgetők képviselik mondjuk Mari néni vagy Pista bácsi érdekét is?
Egy faszt!
Hát még egy külső kerületbe sem jönnek ki! Csak a belváros, a protokoll, a tévé meg a sajtó!"

Újat dobhatsz. A Magyar Kerékpárosklubnak vannak különböző területi alapszervezeteik, pl. észak-pesti, dél-pesti, szegedi, stb. Lépj be, s képviseld Mari néni érdekét! Igyekszünk mi is, de jól jön a segítség. Előre is köszi!


Szerencsére egyébként jobb a helyzet, mint a kommentekből kiderül. Tapasztalatom szerint az egyéb közlekedők partnerek az utakon, ha látják, hogy a bicajos is normálisan halad. Az viszont alap, hogy sehol nem számít(hat)ok arra, hogy megadják nekem az elsőbbséget - ha ehhez tartja magát valaki, jó eséllyel ér célba.

Fideszes 2009.04.15. 20:14:01

dejó, hogy végre leírta ezt valaki. gratula, Robi!
drága budapesti biciklisták (tisztelet a kivételnek, de ők nagyon kevesen vannak) magasról szarnak a kresz szabályaira.
ha nincs bicikliút, akkor bizony a zebrán csak áttolni szabadna a kerékpárt. piros jelzésnél talán meg kéne állni. egyirányúba talán nem kéne bemenni és még sorolhatnám. aztán amikor egy autós kicsit megleckézteti őket, akkor áll a bál és mindjárt ütögetik az autót.

Perillustris 2009.04.15. 20:17:50

@Carfan: "Nem lépek le ész nélkül a járdáról mert nekem elsőbbségem van, mert tisztában vagyok vele, hogy egy autóban sok a holttér és lehet kurvára nem vett észre."

Így van, de egy civilizált, intelligens járművezető ezzel nem él vissza, sőt, mivel tudja, hogy "sok a holttér", eleve csökkentett sebességgel közelíti meg a zebrát, ahogyan az egyébként elő is van írva.

Perillustris 2009.04.15. 20:20:46

@Fideszes: "drága budapesti biciklisták (tisztelet a kivételnek, de ők nagyon kevesen vannak) magasról szarnak a kresz szabályaira"

LOL

Perillustris 2009.04.15. 20:23:49

@Carfan: "Egyszer saját szememmel láttam, hogy valami drogos raszta biciklis fogta magát és kb 30 km/h órával átrepesztett egy 4 sávos kanyargós úton "mert neki elsőbbsége van címszóval". Az ilyen megérdemelne egy 300ezres csekket, hogy kicsit gondolkozzon már el a dolgon."

Ez meg már ROTFL. Tehát a bringás kapjon büntetést, mert a megengedettnél 10km/h-val lassabban "átrepesztett" ott, ahol elsőbbsége van. Furán jár az agyad.

Kérlek holnaptól minden keresztutcánál lassíts le 10km/h-ra, akkor is, ha védett úton haladsz.

foolproof 2009.04.15. 20:26:15

@Hrzrasn:

"Gondolom akkor az ellen sincs kifogásod, ha a Z1 lehúzott ajtajánál diszkréten kidugom a bal lábam, és belerúgok egyet a bringádba, míg mellettem állsz - mert nekem meg úgy tetszik. Nem fog behorpadni, meg ilyesmi - mi van abban?"

Nincs hat. Rugdosd csak nyugodtan, felteve, hogy a bringas is veszelyeztett teged. Egeszsegedre, es kulon gratula az eletszeru jelenetfestesert. Bp, ahol csak ugy hemzsegnek a Z1-esek!

"NEM basztatjuk a más tulajdonát. Se az autót, se a bringát, se a motort.)"

Ja, a testi epseget kihagytad, plusz KRESZ.

aqwre (törölt) 2009.04.15. 20:32:05

@tomi67: Tomika! Mi köze van a francia kocsimnak ahhoz,hogy SZERINTED osztom az észt! Ha BMW lenne alattam akkor nem osztanám az észt,ugyanezzel a véleménnyel te barom? Na kotrodj,Tomcsi:))

aqwre (törölt) 2009.04.15. 20:35:44

@Tichamér: Ki mondta,hogy ki akarom írtani Őket? Csupán nem szeretem,mert mint írtam több a negatív beidegződés mint a pozitív,és tudod az a baj,hogy szinte 2-3 naponta kapok visszaigazolást a véleményemről egy-egy tettük miatt!

babsz 2009.04.15. 20:43:00

az autócsapkodás parasztság. csak nehéz neki ellenálni, mikor látod magad meghalni.

aqwre (törölt) 2009.04.15. 20:45:59

@danesdzsu2: Lehet nálatok a víz mentén egy 2 éves 607 valakit naggyá tesz,hát tesó nálunk Pesten ez nem Így van:)) Tehát azt mondod,hogy túlságosan földhözvágott a tükör? Hát van benne valami,pontosan egy havi lakástörlesztőm volt,amit inkább oda fizettem volna! Miért?Mert egy 2 kerekű gyökszi úgy gondolta spiller!

kaszi 2009.04.15. 20:47:33

Ami igen szomoru hogy Mo-on nincs tolerancia es tisztelet az utakon. Miert nem normalis az hogy az autovezetok odafigyelnek ugy altalaban a kozlekedes vedtelenebb resztvevoire?
Nemregiben volt alkalmam osszehasonlitani a vezetesi szokasokat Mo es USA kozott, mikozben en kerekparral kozlekedtem.
USA-ban pl a 2x2 savos utakon a kulso savban, a sav kozepen halado kerekparost nem dudaljak le, nem probaljak meg centizve kikerulni. Ha nem tudnak az 1x1 savos uton legalabb 1 meter oldaltavolsagot tartani elozes kozben, akkor bele sem kezdenek az esetek 99%-ban.
Lehet hogy sok auto van az utakon ( sokkalt tobb mint Mo-on), nincs kerekparozashoz infrastruktura, az emberek szo szerint nem tudnak vezetni, de: sokkal kevesebben erzik ugy hogy pl. meltosagon aluli szaz metert egy biciklis utan gurulni mielott biztonsagosan elkerulhetik.
Ilyen sok taho, potencialisan eletveszelyes autost meg nem sehol sem lattam mint Mo-on.
Persze akinek nem inge, ne vegye magara.

GGG77 2009.04.15. 20:48:38

Olyan is rég volt már, hogy 100%-ig egyetértek Winklerrel, de most ez a helyzet.
Itt a jó idő, és az utakat elárasztották a kétkerekű öngyilkos-jelöltek.
Napi 50-100 km-t vezetek Budapesten, tapasztalatom szerint 10-ből 5 biciklis magasról sz@arik a KRESZ-re. Nem, nem kis szabálytalanságokról van szó, hanem arról, mintha számukra nem is léteznének szabályok. Ők mennek, és mindenki vigyázzon rájuk.
Én viszont nem akarok a saját lelkiismeretemmel vívni egy trendigrínpíszesgödörbejárok topmenedzser miatt sem.

aqwre (törölt) 2009.04.15. 21:06:55

@Moodshooter: Most jól figyelj mert többször nem írom le maki!! Állok a pirosnál kb a 8. autó lehetek a sorban,látom a bal tükrömből,hogy gecire teker a barom,kissé elhúzom a kocsi elejét nehogy lekaszáljon! A következő kép : Csattan kifelé a tükröm,( mert ugye tudod az kifelé is hajlik ) a pali megáll rámnéz egy mosoly és indul! A combját még elértem kihajolva az ablakból,de kiugrani már nem volt időm kissé lefagytam! De ez csak egy eset,a barátom autóját oldalról végighúzta egy bajnok mert Ő még azt hitte elfér! Na figyelj gyerekem! Ezt most gondold végig amit leírtam,és próbálj meg értelmesen válaszólni hidd el NEM fog menni!

Sootaanaa 2009.04.15. 21:10:12

Ma pontosan 2 autós akart elgázolni és 2 hülye biciklissel találkoztam, akik gyalogosokkal trécseltek a bicikliúton, elzárva minkét sávot. No comment...

GaZe 2009.04.15. 21:14:40

Én is beleköpnék egy kicsit a folyóba:

Ez harmatgyenge volt Winkler úr.
Remélem nem a kezdődő impotencia jele.

Engem ma háromszor akart elütni autó (sáv szélén haladás, ajtónyitás távolságra, körút).
Kérem tiltsák be mind, ha megoldható.
Köszönöm.

De Winkler úr, tényleg ruccanjon már ki nyugatra, nagyvárosba. Gondolom ott nem zavarja ha a belvárosban vidáman bringáznak az emberek. Igen, Amszterdamban is 8 irányba kell nézni mielőtt lelép az ember a... honnan is? bárhonnan. És mégsem hullahegyek borítják a várost, pedig Amszterdamban aztán igencsak széles palettáról érkeztek az emberek, tehát nem beszélhetünk kulturális háttéranyagról.

summa summárum: amíg a biciklisek által halálra gázolt emberek száma kevesebb, mint az autóval elkövetett emberöléseké, addig a magam részéről leszarom egy volánbuzi demagóg sirámait bunkó biciklisekről.
Bárki ülhet kerékpárra, és akkor majd neki is szabad lesz, majd akkor neki olyan jó lesz mint a többi biciglistának.

Uff.

T-boy (törölt) 2009.04.15. 21:16:29

Tegnap gurultam a fekvőrendőr felé.
mögöttem jó közel egy biciklis.
Szinte állóra fékeztem,mert nem baxnám
szét a futóművet.A sportoló erre elhúz
jobbról/30cm fekv.rend hézag/és vadul
mutogat.Gondolom nekem is 20-30-al kellett
volna áthajtanom,hogy ne akadályozzam..
Nekem kevesebb a gondom velük,mint a többi
autóssal általában.
Szerintem,az autós-kerékpáros viszony hasonló a
kamion-személyautóshoz.A másik szükséges
rossz.CSAK a részeg biciklistákat nem
kímélem/ha lehet/..

Mathiask 2009.04.15. 21:18:14

Szerintem hagyjuk ezt a másik nem tartja be a szabályokat, mert senki nem tartja be őket.(nem 10-ből 5, egy se) Az autók nem 50-el mennek megfordulnak a záróvonalon, ha nem látnak rendőrt, stb, a kerékpárosok is sokat szabálytalankodnak. Kár ezen lovagolni, hogy de ez a szemét másik oldal nem tartja be a szabályokat, mert mindenki megszegi azokat a szabályokat, amit úgy érez, hogy biztonsággal meg lehet szegni és érdemes is a haladás szempontjából. Ja és persze ehhez hozzájönnek a figyelmetlenségből be nem tartott szabályok.

De azt azért tisztázzuk, hogy a kerékpáros nem olyan állatfaj, aki meg akar halni minden nap. a fő gond szerintem, hogy az autósok nagy része nem ismeri a kerékpárosok mozgását, sőt észre se veszi őket, mert arra van beállva az agya, hogy az autókat figyelje, mert abból van a legtöbb. Ezért van az, hogy rengetegszer kikanyarodnak a kerékpáros elé, mert vagy észre se veszik, vagy nem tudják felmérni a sebességét és gondolván, hogy ez csak egy lassú kicsi bicós, kikanyarodnak.

A motorosok is ilyesmire panaszkodnak, azért szeretnék ők is, hogy az autós jogsihoz legyen pár óra robogóval városba mászkálás.

mbcar 2009.04.15. 21:25:06

Rohadtul egyetértek a szitu rekonstruálásával. Éltem külföldön, ahol tényleg máshogy kezelik a bicikliseket, bizikliztem idehaza jó pár éven keresztül mindenhova azzal jártam, szóval úgy gondolom ismerem mindkét oldalt.
Velem kb. egy hónapja hasonló szitu játszódott le: Nekem is egy kis Mercim (SLK 200) van, ami a szemem fénye. A féltésemből is adódik, hogy minden parkolásnál mind a ki-, mind a beálláskor viszonylag lassan gurulok, ha nagyon szűk a hely, nehogy valami baj érje a kis kedvencemet. Ez történt a SOTE 2-es klinika előtt is. Végeztünk feleségem vizsgálatával és indultunk haza. Ha hiszitek, hanem, azon kevesek közé tartozom, aki nem csak körülnéz, hanem belekalkulálja a szembe jövő forgalmat és még az irányjelzőt is használom. Így volt ez aznap is. Elnéztem hátra, láttam, hogy jön egy bringás ipse, úgy kb. 50-60 m-re. Elnéztem szembe, onnan egy autó sem kanyarodott be az Üllői út felől. Index kirak, lassan elindul a kiállási művelet. Ismétlem lassan. Közben csattognak a fogaskerekek és valami jelzi, hogy a biciklis közben közelebb ért. Üllői út felől semmi, ezért gurulok tovább. Bringás a tükörben már vagy 20-30 m-re lehet csak. Gondoltam nem lehet gond, max. kikerül. Végül mikor az autóm, kb. fele már kinn volt (közben index végig villogott és még mindig senki szemből) hatalmas csattanás bal hátulról. Megijedek, kiszállok. Semmi, nem értem, közben nézem a távolodó bringást. Rögtön leesett. Rácsapott az autómra. Valóban nem lett semmi baja, ha lett volna, akkor leütöm a nyeregből. Így csak egy laza gázfröccs és már utol is értem az Üllői úti villanyrendőrnél. Letekerem feleségem oldalán az ablakot és dühtől remegve, de kulturált hangom kérdem (az ipse úgy 50 körül lehetett, jómagam 33), hogy "Most mondja meg miért csapott rá az autómra?"
Válasz: "Menj a k*rva anyádba. Azért b*zmeg, mert képtelen vagy belenézni a tükörbe, hogy nem mész-e ki egy szerencsétlen biciklis elé!!!"
Kérdem vissza: "Előszöris miért szidja az anyám, másodszor miért tegez, amikor én sem tegeztem, harmadszor meg, ha már egy perce indexelek és szemből nem jön semmi, akkor mi a lóf*szért nem tud kikerülni, mikor semmi nem jön szemből?"
Persze ekkor már a remegő düh kitört belőlem, és én is emeltebb hangon beszéltem, de még mindig nem tegeztem. Feleségem már csitított, hogy menjünk inkább, mert épp inszemináción voltunk, ami a dupla X-eseknek nem egy kellemes élmény. Ekkor gyorsan fellebegett szemem előtt lehetséges gyermekem jövője, közben a jelzőlámpa zöldre váltott és a bringás fószer még valami szívderítőt utánam kiáltva elment balra én meg jobbra.
E cikket olvasva azonban kísérteties hasonlóságot vélek felfedezni, és levonom magamban a konzekvenciát, ami már régóta éregetett bennem:
Egyes bringások a bicikliutak hiányából eredő bosszúságukat a legkisebb általuk vélt hibánál azonnal megtorolják az autósokon.
De kérdem én - miközben nem tudom, hogy elfogadták-e a nem oly régen felvetett KRESZ-módosítást - szabályos-e egy biciklivel piros jelzőlámpánál előregurulni az autósok között, akik közül aztán ismét szenvedhetnek azok az autósok, akik már megelőzték korábban a bringást, hogy ismét megelőzzék. Én úgy tanultam ezelőtt 16 évvel, hogy se a biciklisek, se motorosok nem gurulhatnak ilyenkor előre. Mert: Jobbról a járda és az autó között haladva a bringával egy szabálytalan előzésnek minősül a dolog. Balról pedig szintén szabálytalan az előzés, tekintve, hogy a lámpás kereszteződéseknél a lámpa előtt kb. 10 méterrel már záróvonal van. Ez érvényes a többsávos utakra is.
Ilyenkor elgondolkodom, hogy a KRESZ viszont egyáltalán nem tiltja szerény tudásom szerint az autóm valamelyik ajtaját kb. 30-40 cm-re kinyitni...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.15. 21:26:10

@Paranoid Borkorcsolya:
A kérdés csak az arányokat érinti.
Hány autóst láttál összesen, amennyiből 2 volt a barom, és hány biciklist, akikből szintén 2 volt a barom?

Asszem nem ugyanaz lesz az arány, és itt a probléma.

(az, hogy a kerékpárosok javának valójában halvány fingja sincs arról, hogy épp miképp szegi meg a KRESZ-t, az megint egy siralmas dolog)

Carfan 2009.04.15. 21:40:10

@Perillustris: Ez egy kétszemélyes játék. Ha te is gyalogosként/biciklisként/motorosként stb tudod, hogy van holttér akkor légy szíves vedd már számításba, hogy elüthetnek. Nem az autósnak fog fájni, hanem neked. És nem azért nem veszi észre az autós mert mekkora paraszt hanem ő is ember aki elbambulhat figyelmetlen lehet stb. Ne várd már, hogy mindenki rád figyeljen. Képzeld el egy autóból nem lehet arra felkészülni arra, hogy egy hülye körültekintés nélkül átbiciklizzen előtte 2 méterrel. Az ilyen öngyilkosjelöltek inkább játszanak orosz rulettet, de ne mást veszélyeztessenek ezzel. Pl valaki megijed és félrerántja a kormányt az autós is meghalhat, kár keletkezik az autójában stb

Carfan 2009.04.15. 21:45:39

@Perillustris: Szereinted egy mezei zebrán átbiciklizhet egy drogos paraszt körültekintés nélkül? Úgy hogy veszélyezteti a többi gyalogost, autóst? Ugyanis zebrán NINCS elsőbbsége a biciklisnek. De ha még az is lenne, aki körültekintés nélkül átvág egy úton azt be kellene utalni egy elmeosztályra.
És képzeld ha gyalog vagy biciklivel közlekedem én megállok és csak akkor megyek át valahol ha biztonságos. Mert van annyi eszem, hogy felfogjam az ÉN ÉRDEKEM figyelni.
De te vágj csak át mindenen aztán hangoztasd, hogy neked elsőbbséged van amikor amputálják a lábadat és majd a tolókocsival húzz meg minden parkoló autót, mert szemét autósok... Ennyi észhez csak gratulálni tudok őszintén.

Mathiask 2009.04.15. 21:46:00

@blackdog7: A bringás meg úgy mesélné ezt a story-t, hogy az autós rosszul mérte fel a távolságot és sebességet. És azért valljuk meg, hogy ha valóban elég távol volt, akkor hogy hogy csak félig tudtál kiállni?:) Ha távol lett volna akkor kiállsz előtte, ha meg nem akkor meg megvárod míg elmegy nem?:)

danesdzsu2 2009.04.15. 21:46:54

@PUG 607: Ááá, itt egyszerű falusiak élnek, csak az Audi, a BMW, és az Aston-Martin a menő....

Egyébként beugrott, hogy volt egy másik csúnya esetem is, egy igen rossz minőségű úton egy bömös előzőtt 120-al velem szemben. Alig maradt helyem, majdnem levertem szegény tükrét. Vajon hány havi lakástörlesztés lett volna?:)

Mathiask 2009.04.15. 21:48:51

@Tie: És te ma autósként hányszor szegted meg a KRESZ-t?:)

aqwre (törölt) 2009.04.15. 21:51:22

@blackdog7: Irigyellek a hidegvéred miatt:)) Lehet áthajtottam volna rajta!Persze nem mególdás,de hogy a kurva anyjába meri más értékét ütögetni? Kívánok az ilyennek egy 130 kilós cigányt,amint elkapja amikor rábasz a kocsijára! Még segítenék is,pedig nem vagyok oda a romákért:)))

GGG77 2009.04.15. 21:53:03

@Mathiask:
nem az a kérdés, hogy hányszor, hanem hogyan.
Igen, ma is mentem 65-el a Máriaremetei úton, de nem szartam le a lámpákat, mint azt tette több biciklis is a Hüvösvölgyin.

aqwre (törölt) 2009.04.15. 21:53:41

@danesdzsu2: Most már simán elgázolnálak:))))

aqwre (törölt) 2009.04.15. 21:59:04

@danesdzsu2: Látod megint barom vagy!! Nekem lehet,hogy egy havi törlesztőm több mint a BMW-s két havija! Honnan tudod mekkora a házam?? Naaaaaa??? Na fussál neki mégegyszer Petike!

Orkogo 2009.04.15. 22:12:04

Szerintem a gyökér biciklis ez a SzabóZé volt. Vagy a gyökér mercis. Hihetetlen, hogy még mindig az indexnél van (a Kultúrrovatnál????), miközben gyerekekkel mondat kritikát. LOL.

Mathiask 2009.04.15. 22:25:34

@GGG77: "nem az a kérdés, hogy hányszor, hanem hogyan."

Te döntöd el melyik a súlyos és melyik a nem?:)

Te úgy ítéled meg, hogy a Máriaremetei úton 65km/h belefér, a bringás meg úgy, hogy néhol át tud menni a piroson. Nyilván azért megy át, mert úgy ítéli meg, hogy biztonságos, mint ahogy te biztonságosnak érzed a 65-öt ott, akkor.

A kerékpáros is ugyanolyan ember, mint te. Ugyan úgy mérlegel, dönt. Az egy dolog, hogy te más környezetből(autóban) másképp ítéled meg a dolgokat és persze ez fordítva is igaz.

Perillustris 2009.04.15. 22:31:26

@Carfan: Írásodból az derül ki, hogy elsőbbsége volt, zebrát nem említettél. Nem mindegy. Fogalmazz rendesen, ha azt akarod, hogy azt olvassa más is, amit írni akarsz.

Perillustris 2009.04.15. 22:33:02

@Carfan: "De ha még az is lenne, aki körültekintés nélkül átvág egy úton azt be kellene utalni egy elmeosztályra."

Akkor újra. Te autóval megállsz/lelassítasz minden keresztutcánál, ahonnan autó jöhet?

Perillustris 2009.04.15. 22:37:29

@GGG77: "Igen, ma is mentem 65-el a Máriaremetei úton, de nem szartam le a lámpákat, mint azt tette több biciklis is a Hüvösvölgyin."

Én meg lopok a piacon, de legalább nem verem a feleségem.

Tök jó, hogy kiválasztasz egy-két szabályt, amit betartasz, a többi meg nem érdekes, de ha ugyanezt más teszi, az már sérti az önérzeted.

danesdzsu2 2009.04.15. 22:50:48

@PUG 607: :)
Nem kéne ennyire önmagadat a középpontba helyezni. A BMW-s törlesztőjére gondoltam, aminek semmi köze a tiedhez (ha már akkora lúzer vagy, hogy nem tudsz zsebből házat venni, de hát az autósok többsége már csak ilyen nincstelen, még egy rendes autóra se futja nekik, csak egy francia szeméthalomra:) ).

Amúgy nagyon kíváncsi lennék, hogy akarsz engem elütni, ha annyira lassú vagy, hogy csak egy combraütésig jutsz:)

fchris82 2009.04.15. 23:06:13

Engem általában az tesz feszülté az utakon, hogy a szabályokat nem tartatják be. Ha kocsival vagyok, nem kissé frusztrál, amikor 2 sávos úton km-ként találni egy barmot, amelyik azt hiszi, hogy nyugodtan parkolhat 5-10 percet a külső sávban, ha kiteszi az elakadás jelzőt. Arra nem gondol, hogy azért lett két sávos az út, mert nagy a forgalom, de hát ő nehogy már 20 percig keressen parkolóhelyet a mellékutcákban, ha egyszer csak tényleg 5 percre kell megállnia.
Ha bringával vagyok, akkor meg rendszeresen a kerékpárúton parkoló kocsikkal találkozni. Mert hát kevés a parkolóhely, és parkolóhelyet keresni macera, simán ráállok a sárga csíkra. Egyszer betelefonáltam emiatt, mert a parkolás miatt a kerülő manővernél majdnem elütöttek, de a diszpécser csak visszakérdezett, hogy "és?". Azóta se láttam, hogy a rendőr büntetett volna arra fele.
És ez frusztráló, hogy az embert ennyire nem veszik ember számba. És persze, hogy csapkodni kezd, ha azt látja, hogy a rendőrség, akinek dolga lenne a szabályok betartatása, szarik az egészre, mert az az álláspont, hogy a bringás csak lázadó fiatal lehet. Persze, hogy ön bíráskodik - nem jogosan, de érthetően, mert mindenki más szarik a problémájára, amiben ráadásul jogosan van igaza.

Nem a szabályokkal van a gond, hanem azok betartatásával. Ha vki vét, függetlenül attól, hogy bringás, autós vagy gyalogos, bírságolják meg. Tilosban parkol és lassítja a forgalmat? Vontassák el! Akár szegény, akár gazdag az illető, ha másodszorra kell a kocsiért menni a telepre, meg fogja gondolni, hogy rászánja-e azt a 20 percet parkolóhely keresésre és sétára...

Egyébként sokat járok bringával, és az autósok többsége szokott rám figyelni. A kereszteződések neccesek, mert nem számítanak ránk, vagy alapból figyelmen kívül hagyják a gyalogost és a bringást (így egyszerre). De ez a parkolósdi tényleg felháborító, mind autóval, mind bringával.

aqwre (törölt) 2009.04.15. 23:11:42

@danesdzsu2:Én is az Ő törlesztőjére gondoltam!!! Azért mert az BMW még nem biztos,hogy több törlesztőbe kerül a tükör te gyík!! Tudod ha neki kevesebb havonta, az enyém hozzá képest lehet 2 havi is,de ha több akkor 1 hónapi törlesztőből megveszi a tükröt!! Ha kell mellékelek ábrát is !! Tényleg nem érted TE ŐSBROKI! Maradj csak a bringán,jogsit ugysem kapsz! Figyelj BROKI,szereld fel a villogó macskaszemeket aztán tünés a picsába!! Pumpát vigyél,nehogy leeresszél útközben,te kétkerekű barom!

Perillustris 2009.04.15. 23:23:52

@PUG 607: "Tényleg nem érted TE ŐSBROKI!"

LOL - Szerintem ez bók. Minden kis broki ősatyjának lenni nem kispálya. Mindannyian örököltük a génjeit.

Carfan 2009.04.15. 23:35:36

@Perillustris: Az "átrepeszteni" szót szerinted akkor használja valaki ha azt szeretni kifejezni, hogy valakinek elsőbbsége van? Inkább csak nem kellene ész nélkül a bicikliseket támogatni a gonosz autósokkal szemben.
A kérdésedre pedig igen, mint már leírtam akkor is szétnézek ha elsőbbségem van és ha gyalog/biciklivel közlekedem inkább lemondok az elsőbbségemről. Ugyanis fel bírom fogni, hogy én járok rosszabbul egy esetleges ütközésnél. De autóval is megpróbálok mindig meggyőződni arról, hogy megkapom-e az elsőbbséget.
De részemről téma lezárva. Hivatkozz csak a KRESZ-re aztán vakarhatják az agyavelődet a hűtőrácsból. Engem nem fog zavarni elhiheted. Én inkább maradok a körültekintő közlekedésnél FÜGGETLENÜL attól kinek van vagy nincs elsőbbsége.

Perillustris 2009.04.15. 23:48:44

@Carfan: "Az "átrepeszteni" szót szerinted akkor használja valaki ha azt szeretni kifejezni, hogy valakinek elsőbbsége van?"

Miután szerepel az is leírva a kommentek között, hogy 20-szal száguldva, simán.

Perillustris 2009.04.15. 23:51:25

@Carfan: "A kérdésedre pedig igen, mint már leírtam akkor is szétnézek ha elsőbbségem van és ha gyalog/biciklivel közlekedem inkább lemondok az elsőbbségemről."

Kár, hogy nem fogod fel. Szinte mindenki szétnéz, pont ezért nincs naponta 50-100 vagy még több halálos gázolás a városban. De ezzel visszaélni, s nem törekedni a mai szégyenteljes állapot megváltoztatására több mint felelőtlenség.

kukaberci (törölt) 2009.04.15. 23:53:03

don ciccio 2009.04.15. 09:30:27
kukabercinek leírnám,hogy milyen is a szentendrei kerékpárúton bringával közlekedni: mintha 1 sportkocsival 120-al mennél földúton. nem tudom milyen kocsid van,de te sem szeretnéd,ha szarrámenne... ...amikor 1 kerékpáros nem a kerékpárutat használja,annak 2 oka van: 1 nem arra akar menni amerre a kijelölt útvonal tart; 2 annyira szar a minősége a bringásútnak. nem tüntetésből,nem aroganciából,csak a közút még mindig biztonságosabb alternatíva.”

Lehetséges. De ez még egyáltalán nem jogosítja fel arra, hogy az én biztonságomat és (egy esetleges baleset miatt) a büntetlenségemet tegye kockára felelőtlenül! Ne feledjük, fordított esetben valószínűleg ő is az én anyámat szidná...

Talán próbáljunk meg ne tenni olyat másoknak, amit magunknak sem kívánunk.

kukaberci (törölt) 2009.04.15. 23:56:43

Különben tojok rá, milyenek a kerékpárutak, nekem is azt kell használnom, ahol van, mikor bringázok.
Amikor autót vezetek, a közúton haladok, bármilyen sz@r is, és nem a bicikliúton megyek, mert az kevésbé veszélyes.

Egyébként meg a közútjaink sem jók, erről a frissiben cserélt két lengőkarom is tudna mesélni... (Demszkinek és családjának, továbbá minden honi illetékesnek forró üdvözletem!)

Carfan 2009.04.15. 23:58:04

@Perillustris: Te nem fogsz fel két dolgot.
Egy: egy bicikliről/gyalog sokkal könyebben észreveszel egy autót mint fordítva. Ez nem visszaélés. Nincs rönthen szeme egy autósnak se. Az mióta visszaélés, hogy előttem 5 m-el egy barom körültekintés nélkül átrepeszt biciklivel a zebrán? Pontosan, hogy az általad istenített biciklis kolléga él vissza a fürgeségével és szarja le nagy ívben az autóst. Nem törődve azzal, hogy veszélyezteti, kárt tesz az autójában esetleg ha siekrül elütnie egy életre szóló megrázkódtatást okoz csak azért mert egy felelőtlen hülye.
Kettő: Megmondtam, hogy nem érdekel hogyan nyírod ki magad a Kreszre vagy bármi másra hivatkozva. Aki hülye halljon meg. Mindenkinek a maga jól felfogott érdeke, hogy vigyázzon magára. Aki nem jutott el ilyen evolúciós szintre baromságokra hivatkozva azért nem is lesz kár. Csak rontja az emberiség génállományát:)

záporjózsi 2009.04.15. 23:58:55

@Mathiask: "De a közutat azért hagy használja már a kerékpáros, traktoros, stb is."
Ha van kerékpárút, akkor ne használja. Viszont az legyen jó minőségű. Vagy vetesse le a kerékpárút táblát.

"Az nem kizárólag az autósoké."
Van azért olyan sáv, de az a kerékpárokat nem érinti. ;)

"Meg kéne férni egymás mellett."
Így van.

"Nem nagy dolog kikerülni egy kerékpárost"
Így van.

", még ha van kerékpárút az út mellett."
Ekkor is kötelező, de igenis menjen oda.

"Én úgy látom, hogy ebben az emberek (csak a gyökerek) szándékosan keresik a konfliktust."
Egyetértünk.

"Pl minek dudál ordítozik az az autós a kerékpárossal, hogy takarodjon a kerékpárútra, ha nincs sehol senki az úton."
Ez tényleg fölösleges. De alapvetően nem az a gond, ha alig vannak az úton, hanem ha sokan vannak. De ugyanúgy utálom, ha a menetrend szerinti busz nem a számára kötelezően kijelölt buszsávban mozog kivéve az akadály kikerülésének és a másik busz megelőzésének az esetét. Persze azt is utálom, ha nem segítik a buszt a ki- és besorolásban, akár a kötelező szélső sávon kívül is.

trash E46 2009.04.16. 00:10:14

igazából én irtanám a bringásokat ahol érem, mindegyik igazi beképzelt pöcs és azt hiszik a szabályok felett állnak, számomra megdöbbentő az amit megengednek maguknak, könyvet tudnék írni azokról az esetekről amikkel nap mint nap találkozok... és ha csak eszembe jutnak feszült leszek újra.

így a végére egy gyöngyszemet be is szúrnék, mert ez elég rövid. egy barátom haladt az "enyhén" húzodd pdtdi autójával, és a biciklis a bicikli út helyett az úttesten ment, barátom szólt, hogy mi lenne, a esetleg használná is, ha már nekik lett építve, mire a nagyon okos biciklis azt válaszolta, hogy ő azon nem megy mert hepe-hupás... ekkor cimborám úgy döntött, hogy hozzájárul a tüdőgondozó látogatásához, és oda kormolt neki egy kellemes adagot.

Perillustris 2009.04.16. 00:10:39

@Carfan: "Egy: egy bicikliről/gyalog sokkal könyebben észreveszel egy autót mint fordítva."

Hoppá, tehát a kényelmed árát lazán átterheled a többi közlekedőre? Mert erről van szó.

Egyébként mi is ezt mondjuk: autóban ülve ellustulnak az ember érzékszervei, a sok lámpa elhülyíti az embereket, megszokják, hogy nem kell figyelni.

Perillustris 2009.04.16. 00:14:16

@trash E46: Fantasztikus, micsoda gyöngyszem! Micsoda frappáns visszavágás! Nem térek magamhoz. Megdöbbentő! Szerintem kezdd el írni a könyvet, tuti beszseller lesz. Egy-két történetet írj le kérlek még, nem bírom kivárni a megjelenést. Köszönöm!

Carfan 2009.04.16. 00:20:39

@Perillustris: Mit terhelek én át? Neked az teher, hogy figyelj magadra? Ha ez neked teher akkor ne is figyelj. Aki ilyen hülye meg is érdemli, hogy egy autó alatt végezze. A közlekedés egy összetett folyamat figyelni kell az autósnak biciklisnek mindenkinek. De mivel egy gyalogos/biciklis adott esetben előbb észrevesz egy autót neki kell jobban figyelnie. Egy olyan szituációban ahol az autós lát jobban ott az autósnak. De látom ennyi eszed nincs, hogy belásd mindenkinek figyelni kell. Vannak szituációk amikor még az sem elég, hogy mindkét fél maximálisan körültekintően jár el. Szóval kerekezz csak nyugodtan ész nélkül legalább nem terheled a magyar nyugdíjrendszert

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 00:22:42

@Mathiask: Igen, ez így elsőre jól hangzik, amit írsz, de valójában demagóg.

Gyakorlatilag az van, hogy bizony a jogszabály is különvesz dolgokat. 50 helyett 60-ra a jogszabály valóban azt írja, hogy megszeged a kreszt, de messze nem kezeli egy kalap alatt azzal, hogy átmégy a piroson.

Tudod, van ilyen, hogy kihágás, szabálysértés, meg bűncselekmény, meg még egy rakás más kategória.
Nyilván nincs ekkora különbség a jelen példában, de a lényeg valójában az, hogy a jog szerint is van köztük különbség, nem is kicsi.

És még egy, bár ez már erősen szubjektív (bár ha megkérdeznénk a közlekedőket, valszeg 90% feletti igenlés lenne az eredmény), mégpedig az, hogy valszeg sokkal veszélyesebb az adott körülmények között ésszerűtlen sebességhatárokat betartani, és a többiek számára "megoldandó problémaként jelen lenni", mint felvenni a forgalom mindenkori ritmusát.
És még ennél is sokkal veszélyesebb áthajtani a piroson. Csupán egy okból: ha a forgalom ritmusában haladsz, a többiekkel együtt, akkor nem nagyon lesz az adott esetben sebességtúllépésből problémás szituáció, veszélyhelyzet.

Ha áthajtasz a piroson, abból bizony sokkal könnyebben lehet veszélyhelyzet, és ráadásul sokkal durvább is. Ez a különbség.

Lehet vele vitatkozni, de nagyon nehéz lesz úgy, hogy az ne legyen demagóg.

kukaberci (törölt) 2009.04.16. 00:25:11

@Mathiask: akkora veszélyben nem lehetett a bringás, ha ráért autót csapkodni (hogy tört volna le a keze ...).

LiberAll 2009.04.16. 00:53:46

Ah, bringás, imádom Őket, különösen, amikor , az egyirányú utcában, a rossz irányból jönnek, s nem csak úgy szépen az utca szélén, dehogy, az út közepén, ha meg dudálok, akkor én vagyok a barom, ma is láttam, két anyukát, most szerencsére egymás mögött, remélem, a gyerekeiknek nem tanítják ezt meg, mert akkor nem lesznek hosszú életűek.

Amúgy érdekes, hogy mekkora különbség van "vidék" és Pest között. Valahogy Csajágaröcsögén a pityókás Józsibát nem csapják el, este miközben hazafelé megy a kocsmából/ szőlőből , (max magától beszáll, az első árokba és ott alszik :) )Pesten szerintem 3 perc múlva 6 különböző márkájú és mintázatú guminyom lenne a hátán.
Amúgy egy Bringás árulja már el, hogy a bringások miért vonzódnak ahhoz, hogy

1, a milliókból kiépített bringa út helyett, mellette menjenek, az úton, ezzel okozva dugót/ideget,az autósoknak
2, Miért kell a bringával simán átcikázni a zebrán, (a gyalogosok veszélyeztetését nem is mondom) lehetőleg úgy, hogy a még 20-al közlekedős autós is, csak satufékkel tudjon megállni.
3, Ha már az utat/utcát használja a kiépített bringaút helyett, akkor miért kell legalább 2 uszkve. 4 méteres amplitúdóval lengeni, a forgalom előtt, miközben halad?
Köszönöm a válaszokat.

aqwre (törölt) 2009.04.16. 01:19:41

@LiberAll: Na baszki ezek most kinyírnak:)))) Már várom,hogy erre miket tudnak írni a "csipeszlábúak" :)))
Főleg a Balaton és környéke érdekel:) Van ott egy vizibicikli vezér,hatalmas fazon:))

LiberAll 2009.04.16. 01:20:49

@PUG 607: Apple blogn edződtem, mint MS fan, szerinted van esélyük :P

ekutya 2009.04.16. 02:23:00

@Winkler Róbert: Igazad van, a bunkóság tényleg nem ok a csapkodásra. Jó kis cikk, és egyetértek vele. Szerintem nem baj ha van ilyen életkép a totalcaron néha, mert hát így élünk mi. :) Mindketten jogosan kapták a garázdaságot, és asszem azt is érzi mindenki hogy autót vezetni nagyobb felelősség. Viszont ha a mercis visszatolatva összetört és megvert egy embert, akkor nem csak garázdaság miatt indult ellene eljárás. Minimum egy közlekedési szabálysértés és egy könnyű testi sértés rájön még. A bicós meg sima rongálás miatt felel csak és ha nincs látható horpadás az autón, akkor meg se büntethetik a végén.
Jó hogy beszélünk ilyenekről néha, mert nagy a homály az emberek fejében ilyen téren.

ekutya 2009.04.16. 02:25:42

a kommentelőktől kérdezném: az még nem tűnt fel hogy az emberi hülyeség kortól, nemtől és járműtől független? mert akkor ideje lenne... :P

702 · http://psztrnk.net 2009.04.16. 06:54:36

Nem a hozzászólásokhoz, hanem az eredeti cikkhez kérdezem: nem lehet, hogy a kétkerekű első ijedtében ütött rá a négykerekűre? Tudniillik ha csak májerkodni akart volna, akkor utána egyből elhúz. Az, hogy a mercis rá akart tolatni, azt jelentette, hogy a kétkerekű állt, sőt, jó sok ideig állt (merci megáll, R-be tesz, elindul, nem egy másodperc). Szóval én el tudom képzelni, hogy szegény tag beparált és úgy "védekezett", ahogy tudott.

Némely hozzászóláshoz: CriticalMass-szel nem tudom mi a gond, egy évben kétszer van, max 3 óra és elmúlik. Én nem lihegném túl.

lipilee · http://lipilee.hu 2009.04.16. 07:16:38

szóljon az a tesztoszteron, csak aztán az utakon tessenek disztingválni az uraknak, bringásnak, autósnak, hibridnek egyaránt.

szerintem Winkler pont azt gondolja, ami a cikk címe: két gyökér találkozik a zebrán. a bringás is gyökér volt, az autós is gyökér volt, enough said.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.16. 07:16:56

@kangep: szemorvos! Ha azt mondja, minden rendben, menj másikhoz. Goto 1

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.16. 07:21:23

@LiberAll: a 3. kérdésedet nem értem. Az első két pontban foglaltakat én is anyjukba kívánom. De kihagytad azokat a köcsögöket, akik képesek a legnagyobb gyalogosforgalom közepén is a járdán tekerni. (pl. körút, Margit híd) Egy ilyet egyszer fel fogok lökni, ha nem veszélyeztetem vele a többi gyalogost. Ha én képes vagyok kis forgalmú utakon közlekedni, inkább kerülve párszáz métert, akkor szvsz más is megteheti ugyanezt.

saturnSL2 2009.04.16. 07:22:19

Igenis van helye a gephazra csapasna!
Mar tiz eve aktivan vezettem szep fovarosunkban amikor egy postahivatal parkolojabol elindulva egy kismama racsapott a Trabim gephazara mert nem eszleltem hogy elottem all a kisgyermekevel. nagyon is igaza volt es az egyetlen dolgott tette amit tehetett egyszeruen jelezte hogy bolond autos ne csak a kijaratot nezd, sziveskedj kozvetlen az orrod ele is nezni. Miutan a hangra osztonosen fekezte a balesetet mindannyiunk megnyugvasara sikerult elkerulni. Dobogo szivvel magmbaroskadva ultem a kocsiban es gondolkodtam miert nem lattam a gyalogosokat. A gyerek feje eppen csak latszott a gephazteto folott az anyuka joval magasabb volt nala igy biztosan lattam, kb 15 meterrel elobbre neztem arra koncentralva hogy jutok ki a parkolo kocsik kozul. EGYSZERUEN ATNEZTEM RAJTUK. Azota is halas vagyok az anyukakciojaert.
Par evvel kesobb ujra atneztem egy masik kozlekedon ez egy foldut es betonozott ut keresztezodeseben tortent, en a foldutrol nagy ivben probaltam balra kanyarodni a betonutra es a foldut folytatasarol egy lovaskocsi probalt egyenesen atvagni a betonuton.Majdnem osszeakaszkodtunk a betonut kozepen szerencsere nem jott a kek busz.
megint csak az tortent hogy egyszeruen nem regisztraltam a szokatlan kozlekedoket. A balesetet sikerult ismet elkerulni hala a sok ev alatt kerekparon, motoron es auton megszerzett rutinnak.
Most idegenben koptatom az aszfaltot, remelem mar nem sokaig, napi 250 kilometereket vezetek kozonseges kommuterkent es a motorozaskor megszerzett rutin nelkulozhetetlennek bizonyult.Miutan nagyon odakellett erni idoben es az uton reggelente 7 orakor dugo van kenytelen voltam motorral a freewayre menni ahol tobb izben csak veszfekezes vagy eros elharito manover mentett meg a koccanastol. Szidtam a vak autosokat orditottam a lezart bukosisakban mergemben.Az itteni kresz szerint 2 jarmu is hasznalhat egy savot ha biztonsagosan elfernek egymastol,igy jogosan voltam kozel az autokhoz, a 600-as endurom hangtompitoja inkabb megafon mint kipufogo, a hosszufeny egett es megse lattak a cimkek feltunoek megsem lattak sokan akik savot valtottak. Egyszeruen tavolabbra neztek! Az elkovetkezo heten egy kiserletet vegeztem. Volt ra idom a docogo tobb oras napi forgalomban.Elkezdtem intanziven figyelni hogy meglatom e a kozeledo motorosokat a visszapillanto tukorben.Eleinte figyeltem a kozepso es oldalso tukroket de egyre kevesebbet es vegul szinta csak alkalmankent neztem a tukrokre koncentralnom kellet az elottem haladokra es a savvaltokra. Eleinte eszleltem a motorosokat par kocsival mogottem, kesobb meglepeteskent ert ha elhuzott mellettem egy.
Arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy az agyunk azt konnyebben eszlel amit varunk, ha valami nem megszokott egy kicsivel tobb ido kell a helyzet felismereseig.
Ebbol kovetkezik hogy a kerekparos valoszinuleg mind a kettojuket megmentette egy nagyon szomoru helyzettol amikor racsapott a merci gephazara, ezzel folgyorsitva a vezeto reakcioidejet megmentve ot a bortontol sajat magat az ambulanciatol. Tobbet nem motorozom a fouton az autok kozott motorok es autok egeszen mas sulycsoport. Egy tanacsot adhatok a motorosoknak tobb mint 45 ev aktiv vezetes utan a motor vedelme a gyorsulas es a konnyu kormanyozhatosag. Ha a sebesseg tul gyors nem tudunk elugrani a bambulo autos elol, kormanyzas erosen korlatozott igy sajat magunk nyujtunk lehetoseget a balesetre. Minde motoros tudja pontosan mekkora a kanyarodasi ive kulonbozo sebessegeknel. Ha nincs hely kikerulo muveletre nem fogjuk hazavezetni a mocit. Szaguldani elvezet, a motor csodalatos de a forgalom munkava zulleszti az elvezetet. Tudd mikor kezd csuszni a gumi es tudd elhagyni a motort ha kell. A vedoruha es vedokesztyu hadd kopjon, konyokt es csuklot sokkal nehezebb beszerezni. Jo kozlekedest mindenkinek.
P.S. Nincs magyar karakterkeszlet a komputeremen ha lehet kerem a moderatort hogy egeszitse ki. Koszonom . Lajos

702 · http://psztrnk.net 2009.04.16. 07:56:16

@LiberAll: válaszok (az én véleményem, tehát nem feltétlenül általánosítandóak):

1. nem is tudom már mióta, de a kerékpárom az _egyetlen_ közlekedési eszközöm, ezzel járok télen-nyáron, szélben-vízben, minden nap. Életemben kétszer volt atrocitásom autóssal, mindkétszer én védett kerékpárútvonalon haladtam és az autós volt a hibás (egyébként végül mindkettő elismerte). Ezek után mentem le az útra. Azóta semmi problémám nem volt, mivel nagyrészt az életem múlik rajta, becsülettel megtanultam a kreszt, igyekszem előzékenyen és szabályosan közlekedni. Javítsatok ki, ha tévedek, de egy autós már egy kerékpáros mozgásából meg tudja nagyrészt állapítani, hogy a bringás mennyire tapasztalt, mennyire közlekedik magabiztosan, stb. Hála az égnek, az én mozgásomon valami pozitív látszódhat, mert amilyen előzékeny vagyok (nem tartok fel semmit, besorolásokkor magam is részt veszek a "cipzár-módszerben", azaz én - kerékpárral - is beengedek magam elé autóst stb.), ugyanolyan előzékenységet kapok vissza, kihúzódnak a motorossávról, mert látják, hogy jövök - balról! - stb. Az úton közlekedve szerves része vagyok a közlekedésnek, úgy is tekintenek rám, ergo nagyobb biztonsággal közlekedek, plusz elkerülöm a cikkben is leírt szitukat. Jobban látok és jobban látszok.

2. Nem kell, sőt, nem is szabad. Hidd el, az ilyen radikálisokat mi - értsd: normálisan, ésszel közlekedő kerékpárosok - is "kinézzük" magunk közül, ahogyan a járdázó tizenéves BMX-eseket és szintén járdázva menőző ál-triálosokat is. A tévhittel ellentétben nem védjük be egymást ész nélkül, de általánosításokra hajlamosak vagyunk mi is általánosítással válaszolni. :)

3. Ennek sok oka lehet. Én ugyan kilengés helyett biztonságos oldaltáv tartásával, egyenesen kerékpározok úton, de én is "lengek", amikor "elémugrik" egy aknafedél, ami tíz centivel mélyebben, vagy épp magasabban van, mint az út szintje. Az autóknál nem olyan feltűnő, hogy ezt kikerülöd - meg is tudod "közölni" a két kerék között -, egy ötven centi széles bringánál viszont többnek tűnik az ötven centi, amivel kerülnöd kell, ha nem akarsz perecelni. Ugyanakkor abban igazat adok neked, hogy aki nem elég magabiztos ahhoz, hogy úton közlekedjen (értsd: már egy motorhangra önkéntelenül beljebb húzódik stb.), annak tényleg nem kellene feltétlenül az úton haladnia.

@bécsi pszicho: az ilyet viszont nem értem. saját bevallásod szerint "az anyjukba kívánod" az úton kerékpározókat, ugyanakkor a Margit hídon a járdán közlekedőket is. Akkor te - saját példáddal élve - hogyan jutnál át a budai hídfőtől a Jászaiig? Mert feltekerni az Árpád hídig, átmenni rajta és utána vissza - az biza' nem pár száz méter kitérő, hanem kb. 5,5 kilométer.

Nzoltan 2009.04.16. 08:28:36

Én is rácsapok a dobozra elég sűrűn. De már csak a kocsi hátuljára, mert a jobbrakanyarodásnál nem szokás elengedni az egyenesen haladó gyalogost.

Nzoltan 2009.04.16. 08:36:30

Példa:

Vót egy fószer, aki gipszelt lábbal kelt át a zebrán, és a szabálytalanul jobbrakanyarodó autós fellökte. Na erre a gipszjakabb nagy láblendítéssel felrakta a lábát a motorháztetőre úgy, hogy azon lett egy szép kis horpadás. Lett is perpatvar meg sokadalom, jöttek a rendőrök, ilyesmi. Az autós be akarta perelni a gyalogost, mire az meg csak annyit mondott, hogy akkor ő is. csak éppen emberélet veszélyeztetéséért. Na az őrsön fel is világosították az autóst, hogy vagy lenyeli ezt a kis malőrt, vagy mehet a bíróságra, ahol esélye sincs megnyerni a pert, mert tudatosan, szabálytalanul idézte elő a balesetet. És ha ez így van akkor az már egy év letöltendő.

Nzoltan 2009.04.16. 08:38:35

Ja, és a tolatás okán én már perelnék. Szándékosság .....

aqwre (törölt) 2009.04.16. 08:54:20

@Nzoltan: "Tudatosan szándékosan"....tehát direkt ütötte el??

Mathiask 2009.04.16. 09:13:05

@záporjózsi: "Ekkor is kötelező, de igenis menjen oda."

Változatlanul azt mondom, hogy nem nagy dolog kikerülni egy kerékpárost. Igazából, ha nem idegelnék fel magukat az emberek, hogy "úristen itt egy csóró az utamon, grrr", hanem kikerülnék simán, akkor kb fel se tűnne nekik a kerékpáros. Ez már pszichés dolog egyesekben, hogy akkor is felidegeli magát a kerékpáros láttán, mikor semmi hátránya nem származik abból, hogy ott van. Nekem autósként még soha nem okozott gondot kerékpáros kikerülése, igazából nem is értem mások min idegelik fel magukat.

Mathiask 2009.04.16. 09:21:07

@Tie: "Ha áthajtasz a piroson, abból bizony sokkal könnyebben lehet veszélyhelyzet, és ráadásul sokkal durvább is."

Mondod ezt te az autóból, amiben nem látsz ki az oszlopok miatt, a tető miatt, az ajtók miatt, stb. Nem hallasz a környezetből se semmit. Viszonylag távol kell megállnod a lámpától, hogy lássad(ne takarja el a tető). A kerékpáros ezzel szemben egyrészt magasabban van, mindenfelé lát és mindent hall. Ezért mondtam azt az előbb, hogy más a környezet, te az autóból úgy ítéled meg piroson átmenni halál és a sebességtúllépés nem. A kerékpáros meg pont fordítva látja. Tök más információhalmazból dolgozik az agya(ami ugyanolyan mint a tied). Én amúgy nem szoktam átmenni a piroson(kerékpárral se), és szabálytalankodni se szoktam, de nem amiatt, mert nekem veszélyes lenne, hanem, hogy ne idegesítsem fel a gyökerebb fajtából való autósokat, akiket bár nem akadályoztam, de bekattannak minden szabálytalanság láttán(ki tudja miért ha nincs rájuk hatással).

Mathiask 2009.04.16. 09:25:04

@kukaberci: Jó hát nyilván. Lehetett volna előzékenyebb, hogy kikerül, ha nem jön semmi, de te is lehettél volna, hogy megvárod míg elmegy, ha már nem tudsz kiállni előtte rendesen. Általában az a tapasztalat, hogy a kerékpáros már túl közel van mikor kikanyarodnak elé. Több helyet kell hagyni.

lampaules 2009.04.16. 09:26:24

Winklerrel teljesen egyetértek, nagyon jó írás lett. Valóban hatalmas az egója a pesti bicajosok nagyrészének, csak mert nem szennyezik a levegőt azt hiszik nekik mindent szabad.

Pedig jómagam is rendszeresen kerékpározom, tény hogy szégyen amit a bringások művelnek.

Mathiask 2009.04.16. 09:35:48

@LiberAll: A harmadikra annyit tudok mondani, hogy az út széle szar majdnem mindenhol. Te autóval észre se veszed, de a kerékpárosnak az már veszélyes. De nyugi nem úgy cikázik, hogy teljesen összevissza. A gyakorlottabbak pontosan tudják hol vagy hátranézés nélkül is(hallják hogy nem mellettük vagy) ezért mernek kikerülni úthibákat. Neked ez úgy tűnik, hogy ész nélkül cikázik és ha pont mellette lettél volna akkor neked jön, de ilyen nem valószínű. A kerékpáros, ha épp nem előzik kikerüli az úthibát(jó esetben lassan megy az út közepe felé, hogy lásd, majd ha ismét jó(bármennyit is kell középen menni) az út akkor visszamegy a szélére). Nem azért cikázik, mert jólesik neki. Meg kell várni míg lehetőség lesz előzni.(egyszer számoltam hogy kb átlagosan meddig van mögöttem egy autós, míg kikerül, hát átlagban 3-5mp alatt megoldják a szitut komolyan megéri az idegeskedést ez az 5mp?) És lehetőleg minél nagyobb távolságot tartani közte és közted.

danesdzsu2 2009.04.16. 09:50:04

@PUG 607: "Én is az Ő törlesztőjére gondoltam!!! Azért mert az BMW még nem biztos,hogy több törlesztőbe kerül a tükör te gyík!! Tudod ha neki kevesebb havonta, az enyém hozzá képest lehet 2 havi is,de ha több akkor 1 hónapi törlesztőből megveszi a tükröt!! Ha kell mellékelek ábrát is !! Tényleg nem érted TE ŐSBROKI! Maradj csak a bringán,jogsit ugysem kapsz! Figyelj BROKI,szereld fel a villogó macskaszemeket aztán tünés a picsába!! Pumpát vigyél,nehogy leeresszél útközben,te kétkerekű barom!"

Drága kulturált barátom, hát hogy a fenébe jön ide a te törlesztőrészleted? Ez a sztori nem rólad szólt. Mint ahogy a világ sem rólad szól, akármit is hazudott anyuci:) Felfogtad, csöppségem? Megértetted már, hogy a BMW-s törlesztőrészletének semmi köze a tiedhez? Tehát ne keverd ide a tiedet, mert semmi köze hozzá. Érted? S-E-M-M-I K-Ö-Z-E H-O-Z-Z-Á!
Felfogtad?

Ááá, látom, nem. (Mint ahogy azt sem, hogy egy bringás is lehet gazdagabb nálad. Pedig azt érted, hogy te lehetnél gazdagabb egy BMW-snél:) )
Na, ezért kell ütni a fejedet. Akkor talán felfogod. Azt ugyan sose fogod, hogy a kerékpárosok is emberek, de ha elégszer megvernek, meg elég tükröd letörik, talán egyszer rájössz, hogy nem kifizetődő.

Én nem látok más megoldást a hozzád hasonlóan látványosan csökkent értelműek kezelésére. Talán még a jogsi elvétel.

pandamaca 2009.04.16. 09:58:02

"Mikor ellenben a biciklis útra kél, fülében üvölt az iPod, hogy ha már autóra nem telt,..."


akkor én, a hülyegyerek, létjogosultsághiányom teljes tudatában azért nem járok autóval, mert csóró vagyok, és nem azért, mert szeretném, ha élhetőbb lenne a városunk...

szeretnék gratulálni

danesdzsu2 2009.04.16. 10:15:02

@LiberAll:
1, Ha van bicikliút, akkor én az esetek 99%-ában azon megyek.
2, Nem szoktam bringával átcikázni zebrán. Errefelé még értelmesek az autósok, szépen ki lehet várni, míg az egyik elenged, vagy elfogynak.
3, Nem szoktam ilyet csinálni.

Még egy vicceset mondok: az általad leírtakat az első pont kivételével még csak nem is tapasztaltam. Igaz, nem Pesten szoktam közlekedni.

danesdzsu2 2009.04.16. 10:18:35

@Mathiask: Ja erre gondolt a kolléga. De akkor miért ír 2-4-es amplitúdót?

aqwre (törölt) 2009.04.16. 10:21:01

@danesdzsu2: Te vontál hasonlatot a két törlesztő között ( ledegradálva irányomba ) azzal,hogy ha az enyém 1 havi volt az övé mennyi lenne ugyanebben a szituban Te f@sz! Na siess,hátha elbasz valaki!! Különben téged tényleg mindenféle gond nélkül telib@sználak!! Remélem találkozunk egyszer..........

agi70 2009.04.16. 10:22:08

Abban látom az egyik fő problémát, hogy nálunk valamiért a két tábor (biciklis-autós) alapból ellenségként kezeli egymást.
Két évig bicikliztem (20 éve vezetek is, tehát mindkét "táborhoz" tartozom)Németország délnyugati csücskében egy Szeged méretű városban (nyilván más, mint egy milliósban), ami kifejezetten biciklis barátnak számít. Rengetegen bicikliznek. Es valahogy soha nem tapasztaltam ekkora stresszt, mint itthon. Ha egy járdasziget miatt összeszűkült az út, soha nem kerültek el addig amíg újra ki nem szélesedett, hogy ne kelljen hozzám túl közel jönnie az autósnak. Valahogy autós és biciklis egymás mellett éltek, nem egymás ellen. Ott pl. csomó helyen be lehet hajtani az egyirányú utcába, ahol az elég széles, biztonságos stb. és táblával külön jelezve is van. De csak abba. Ezt kellő körültekintéssel talán nálunk is be lehetne vezetni.
Mikor itthon újra biciklire ültem, egészen elkeserítő tapasztalatom volt, mindkét oldalról.Türelmetlenség, figyelmetlenség, a szabályok állandó figyelmen kívül hagyása, frusztráltság, agresszivitás. Ahogy az élet más területein, a közlekedésben is. Szomorú.

agi70 2009.04.16. 10:28:21

Ja és azt nem értem, hogy az miért baj, ha a biciklis leszáll és szabályosan áttolja a biciklijét egy kijelölt gyalogátkelőn (lámpáson-zöldnél, vagy csak úgy simán). Ez így szabályos, nem? A baj az, ha nem száll le hanem csak átsuhan, mert azzal a gyalogosokat is veszélyezteti, meg az autósnak is sokkal váratlanabb, mint egy lassabban haladó gyalogos.
Amit én autósként nagyon nem szeretek, ezek az új elektromos kerékpárok. Marha gyorsak, síri csendben "száguldanak" a legváratlanabb helyzetekben tudnak felbukkanni.

Mathiask 2009.04.16. 10:31:56

@danesdzsu2: Mert ideges hogy valaki van előtte ezért mindent nagyobbnak lát, ahelyett, hogy megnyugodna és kikerülné.:)

Perillustris 2009.04.16. 10:39:15

@pandamaca: Vajon az autóban zenét hallgatók és a kézből mobilozók miért nem idegesítik? Ja, hogy előbbi nem látszik messziről, az utóbbi meg természetes?

Költöi kérdés volt.

danesdzsu2 2009.04.16. 10:40:47

@PUG 607: Meg sem említettelek téged. Csak az egód megint előtüremkedett:)

Hát, ha ennyire szeretnél találkozni velem, gyere.

sanyahp 2009.04.16. 10:42:04

Én biciklis futár vagyok. Velem is történt már pár ilyen szituáció, de azt semmi sem indokolja hogy az ember ráüssön a kocsira! Legfejebb odaszólok neki (bár vmikor az se túl szalonképes:S)! A másik meg, hogy ha a zebrán megy át valaki biciklivel, akkor különösen körbe kell nézni, mert az autós nem számít arra, hogy ott terem egy biciklis!! Amúgy van jogsim és naponta vezetek, és időnként én is kiborulok a töketlen biciklisektől!!

aqwre (törölt) 2009.04.16. 10:42:33

@danesdzsu2: Huuuu Maki azt ne akard!! Amúgy milyen idő van felétek?

danesdzsu2 2009.04.16. 10:42:34

@Mathiask: Én megértem, hogy ez aggasztja az autósokat, ezért lenne jó, ha értenék, mit miért csinál a kerékpáros. És ezért büntetném a fülhallgatós kerékpárosokat is a forgalomban. Ha zenét akar hallgatni, menjen a kerékpárúton.

danesdzsu2 2009.04.16. 10:44:26

@PUG 607: Jó idő.
Akarja a fene, sok értelmes emberrel is találkozhatnék helyetted, dehát a nagy szívem, meg te annyira szeretnéd...:)

Na, jössz?

Mathiask 2009.04.16. 11:20:16

@danesdzsu2: ", ezért lenne jó, ha értenék, mit miért csinál a kerékpáros."

Hát ja. Pl régebben talán a totalcaron olvastam, hogy egy buszos leírta, hogy neki mi lenne a jó, vagy mi a rossz. És tök jó volt, hogy onnantól tudtam, hogy mit kell tenni, hogy ne tartsam föl és ő se engem. Ezt magamtól nem tudtam volna, mert soha nem voltam busz sofőr.
De ez a topic kevés ahhoz, hogy széles körben kiderüljön miért csinálják a kerékpárosok azt amit(a gyökerektől eltekintünk). Vagy kéne sok cikk erről, vagy a jogsihoz kelljen 2-3 óra kerékpározás.(mondjuk ez pont kevés, de ha oktatnák is ezt elméleti órán, akkor érne valamit)

"És ezért büntetném a fülhallgatós kerékpárosokat is a forgalomban."

Ha nem is kéne büntetni, de azért mindenkinek lehetne annyi esze, hogy nem hallgat közbe semmit. Amúgy is tök vicces, hogy amikor mögötted van valaki meg tudod mondani, hogy nő vezeti-e.:) Lehet frankón hallani a gázpedál kezelésen, váltáson, hogy nő (na jó esetleg öreg papa, vagy friss jogsis srác)van mögötted.:)

Laciii 2009.04.16. 11:21:15

Egy lassan guruló autó meg nem hangzik valami gázolósan.
Ha kell én szívesen átgurulok 10 kmhval a kedves "cikkíró" lábán, hátha rájön, hogy egy lassan guruló autóval se kellemes találkozni.

Perillustris 2009.04.16. 11:22:41

@danesdzsu2: "És ezért büntetném a fülhallgatós kerékpárosokat is a forgalomban."

Természetesen kitépjük az autórádiókat is a helyükről, ugye? Csak az egyenlő elbánás miatt.

Perillustris 2009.04.16. 11:23:58

@Perillustris: Ezzel együtt én sosem rádióznék-hallgatnék zenét bicajon, még halkan sem.

danesdzsu2 2009.04.16. 11:52:38

@Perillustris: az nem ugyanaz. Az autós már úgy is elbukta a hallás alapján tájékozódást, viszont szerintem nagyon zavaró, ha nem tudod autósként, 4 méterrel mögötte haladva hogy most észrevett a biciklis, vagy nem. Fülhallgató nélkül egyértelmű.

danesdzsu2 2009.04.16. 12:00:17

@Perillustris: Én szoktam, de csak kerékpárúton, és rendkívül kis forgalmú utakon, és olyankor is csak az egyik fülemen.

Fideszes 2009.04.16. 12:03:58

@Perillustris:
tudsz értdemben is hozzászólni?
esetleg meg tudod cáfolni a kijelentésemet?

Olganéni 2009.04.16. 12:16:45

A Winklerrobibácsi mikor ült utoljára bicig(k)lin? Mekkorát röhögnék, következő reality só, Winkler egy hétig bringázik a városban, és számolja, hogy - szabályos közlekedés mellett is- hányszor kerül baleset- vagy életveszélyes szituációba. Aki utoljára óvodás korában bicajozott a háztömb körül, az ne ossza már ennyire az észt...

ball 2009.04.16. 12:38:14

Szomorúan kell megállapítsam, hogy ezen kommentek nagy része pont ellentétes azzal, amit mostanság tapasztalok az utakon. kb. 10 éve kerékpározom aktívan Budapesten belül kb. napi 30 - 40 kilométert. Az elmúlt két évben valami megváltozott az autós - kerékpáros viszonyban. Azokon a helyeken, ahol bár elsőbséget élvez a kerékpáros mindig feszülten kellett figyelnem, hogy megkapom e, mostanra az autósok többsége nagyon előzékenyen messziről jelzi, hogy menjek nyugodtan, amit én nagy boldogan széles vigyorral megköszönök. Nekem is jó - neki is jó mindenki boldog. Egy kedves gesztus csak még jobban elősegíti, hogy még jobban figyljünk egymásra. Mindannyiunk számára a cél a közlekedés és ebben szerencsére egyre inkább egyenrangú fél mindenki, függetlenül attól, hogy gépkocsival, kerékpárral vagy gyalogosan teszi.

A csapkodásról: egyszer velem is előfordult, hogy ez volt az egyetlen eszközöm, hogy felhívjam rá az autós figyelmét, hogy ha rosszabb a fékem, vagy egy másodperccel később észlelem azt hogy ő kitolat elém akkor csúnyán beleszállok. Persze rögtön kipattant és bunyózni akart. Szerencsére a járókelőkkel sikerült meggyőzni, hogy előbb meg kéne győződnie arról, hogy tolathat e, ha már mindenáron igazságot akar osztani. Nem volt a célom semmiféle károkozás (nem is lett semmi baja pesze a kocsinak) de azóta talán körültekintőbben tolatgat a pali...

Azóta viszont, ha bármilyen attrocitás ér, csókot dobok az autósnak, vagy ha le van tekerve az ablaka, akkor nagyon higgadtan (szigorúan magázva) megköszönöm az UDVARIASSÁGÁT, és további balesetmentes közlekedést kívánok neki. Az esetek legnagyobb többségében nem ijed meg, nem hüppög hazáig, de elszégyelli magát...

danesdzsu2 2009.04.16. 12:50:42

@ball: Ja, jó lenne ez a megoldás, csak attól tartok, hogy egyes, autójukat nicknévként használó retardáltak esetén ez semmit sem segít. Fel sem fogják.

danesdzsu2 2009.04.16. 12:52:48

@Mathiask: egy linket küldhetnél róla, mert már kialakult az a kényszerképzetem, hogy a buszos legfőbb célja engem letolni. Az autósokkal nincs annyi gondom, a kamionosokkal meg végképp semmi.

Tímár Mihály 2009.04.16. 12:58:41

Nem ártana tisztában lenni az arányokkal az autós-biciklis konfliktusok esetében. A szabálytalanság egy dolog, ezt nyilván mindenki elítéli.

A viszont egyáltalán nem azonos súlyú dolog amit a biciklis és az autós csinált. A biciklis hirtelen felindulásbül (életveszélyben van) rácsap az autó tetejére. Ezzel maximálisan néhány tízezer forintos kár keletkezik, valójában az esetek 99 %-ában maximum zsíros lesz a karosszéria.

Az autós ezzel szemben szándékosan visszatolatott (véletlenül nem lehet), azzal a szándékkal, hogy elüti a biciklist. (Más oka nem lehet, hogy autóval rátolat a mögötte álló autóra!) Az elütés legrosszabb esetben halálos, enyhébb esetben csonttörés, zúzódás, járásképtelenség és néhány tízezres kár a bicikliben.

Ha valaki autót vezet, tisztában kell lennie azzal, hogy az autó veszélyes üzem. Ha valakivel valami baja van, szálljon ki és beszélje meg, az viszont nem elfogadható, hogy leszorítja, vagy szándékosan megpróbálja elgázolni a másikat. Én ezt szándékos gyilkossági kísérletnek minősíteném, és annak megfelően is büntetném. (Azok számára, akik autót vezetnek: ez ugyanolyan veszélyes, mintha a kamionos azzal intézné el a konfliktust, hogy leszorítja a személyautót az útról.)

Az az elv, hogy vigyázzon a gyengébb magára, hiszen ő veszíthet többet, teljesen jogos. A még életben lévő gyalogosok és biciklisek pont ezt az elvet követik. Ennek az elvnek az egyenes következménye, hogy az erősebb nagy ívben le...ja a gyengébbet: a kamionos a személyautóst, az autós a motorost és a biciklist, a biciklis a gyalogost. Ezért tart ott a magyar közlekedési morál, ahol.

Normális országokban ezért vezették be, hogy a balesetért az erősebb fél a felelős alapból. Bármelyik Nyugat-európai országba el lehet látogatni (ideértve Szlovákiát és Romániát is), mindenütt úgy bánnak a gyalogosokkal és biciklisekkel, mint a hímes tojással. Még akkor is, ha az autósok amúgy egymást gyilkolják.

Ez az elv teljesen független attól, hogy a biciklis szabályos-e vagy sem. Egyszerűen a gyengébbet meg kell védeni az erősebbtől, különben olyan lesz a közlekedési morál, mint nálunk. (Ha a biciklis kirívóan szabálytalan, akkor nyilván be lehet ezt bizonyítani, de amíg ez nem történt meg, adig az autóvezető felelős pl. Dániában.)

Perillustris 2009.04.16. 12:59:14

@Carfan: "De mivel egy gyalogos/biciklis adott esetben előbb észrevesz egy autót neki kell jobban figyelnie."

Máshogy gondolkodunk. Én úgy, hogy az erősebbnek kell jobban figyelnie. Ennyi.

Perillustris 2009.04.16. 13:03:33

@danesdzsu2: "Az autós már úgy is elbukta a hallás alapján tájékozódást, viszont szerintem nagyon zavaró, ha nem tudod autósként, 4 méterrel mögötte haladva hogy most észrevett a biciklis, vagy nem. Fülhallgató nélkül egyértelmű."

Miért egyértelmű? És ha nagyothalló? Látod, mi bicajosok megszoktuk, hogy úgy haladjunk, mintha láthatatlanok lennénk - a saját érdekünkben. Egyértelmű szemkontaktusig általában úgy vesszük, hogy nem vettek észre, s kanyarodni is csak úgy merünk, hogy hátranézünk, nem kezdett-e előzni egy autó (legalábbis azok így tesznek, akik biztonságra törekednek).

danesdzsu2 2009.04.16. 13:07:29

@Perillustris: "Egyértelmű szemkontaktusig általában úgy vesszük, hogy nem vettek észre, s kanyarodni is csak úgy merünk, hogy hátranézünk, nem kezdett-e előzni egy autó (legalábbis azok így tesznek, akik biztonságra törekednek)."

Ez így van, de ebből az autós annyit lát, hogy 50 méterre előtte elkezdett kacsázni egy biciklis, és nem tudhatja, hogy nem teszi meg ugyanezt akkor is, amikor éppen elmenne mellette sávon belül. Ha nagyothalló, akkor ne kerülgesse az úthibákat és a csatornafedeleket.

Tímár Mihály 2009.04.16. 13:10:07

@ball: Én tavaly októberben tapasztaltam ugrásszerű javulást a közlekedési morálban. Egyik napról a másikra szó szerint. Felszálltam a zürichi vonatra, azóta hatalmasat javult a közlekedési morál. :-)

Egyébként teljesen igazad van, Pesten is nagyon sokat javult a közlekedők hozzáállása a biciklisekhez. Most már a biciklisek általános közlekedési kultúráját kellene fejleszteni... ;-)

Mathiask 2009.04.16. 13:16:38

@danesdzsu2: pff. vagy 5-6 éve olvastam valamelyik autós oldalon. Nm nagyon találtam meg. Pl olyan volt benne, hogy a kerékpáros ne előzze meg a buszt a megállóban, mert akkor megy a játék hogy két megálló között a busz megelőzi a kerékpárost, utána meg a kerékpáros előzi meg a buszt a megállóban és ez így megy sokáig. Jobb ha a kerékpáros inkább vár picit.

Perillustris 2009.04.16. 13:18:12

@Fideszes: "tudsz értdemben is hozzászólni?
esetleg meg tudod cáfolni a kijelentésemet?"

Igen. A budapesti kerékpárosok pont annyira közlekednek szabályosan, mint bármely többi közlekedő. Ám a közlekedési módjuktól függően ezek specifikusak. Vannak persze közös halmazok, pl. a piros lámpát a gyalogosok, a bicajosok, s az aautósok is hajlamosak "rugalmasan" kezelni. A járdán haladás inkább a bringások sara, de arra parkolni az autósok szoktak. A zebrán átgurulés a kerékpárosokra jellemző, ám a gyorshajtást döntő többségében gépjárművezetők követik el.

Érted már? (Nincsenek illúzióim, válaszolhatsz őszintén.)

Perillustris 2009.04.16. 13:25:39

@Mathiask: "Pl olyan volt benne, hogy a kerékpáros ne előzze meg a buszt a megállóban, mert akkor megy a játék hogy két megálló között a busz megelőzi a kerékpárost, utána meg a kerékpáros előzi meg a buszt a megállóban és ez így megy sokáig. Jobb ha a kerékpáros inkább vár picit."

Ez abszolút bringás- és útvonalfüggő. Elvárható a kerékpárostól, hogy tisztában legyen képességeivel, s eszerint döntsön az előzgetésről. Sajnos ez nem mindenkinek sikerül. Fontos, s ezt hangoztatjuk is minden fórumon, hogy a BKV járműveit senki ne akadályozza a haladásban.

Ugyanitt kérdezném, hogy vajon szerinted 10-ből hányan engedik ki a buszöbölből a buszt. Szívesen vállalok közös számolást - szomorú eredményt fogunk kapni.

Perillustris 2009.04.16. 13:30:05

@danesdzsu2: "Ha nagyothalló, akkor ne kerülgesse az úthibákat és a csatornafedeleket."

Így van, sokkal jobb, ha eléd esik egy kátyú miatt.

Egyébként van megoldás, remélem minden nagyothalló bringás eddig is és ezentúl is inkább 2/3-nál, a közép felé ment az út széle helyett.

Mathiask 2009.04.16. 13:32:07

@Perillustris: "Ez abszolút bringás- és útvonalfüggő."

Nyilván.

aqwre (törölt) 2009.04.16. 13:34:28

@danesdzsu2: Pedig én már majdnem megkedveltelek! Na hol vagy helyileg a Balatonnál?Leugrunk a haverokkal:)) Dumálgassunk egy sör mellett! De Te fizetsz,engem földhöz vágott a tükörcsere:))

petyo 2009.04.16. 13:37:47

Az autóoktatóm mesélte, hogy amikor ő tanult, egyszercsak elkezdett vele üvölteni az oktatója, hogy azonnal szálljon ki, kapott két pofont, állt fel órát az esőben, hogy legyen ideje gondolkodni a dolgon, aztán visszajött érte az oktató. A megfejtés az volt, hogy túl közelről előzött egy bringást.
Ezek az idők sajnos elmúltak.
Azt felejtjük el, hogy egész más megijedni egy autóban és megijedni egy biciklin. Amikor a testeden érzed, hogy elmegy melletted 20 centire egy kamion az semmi módon nem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor nem jön össze valami a volán mögött, miközben egy másfél tonnás fémváz véd minden irányból.
Mindkettőt próbálom gyakran. A biciklis ijedést nem lehet megszokni és nem lehet jól kezelni. Hagyjuk a kerszt meg az összes többi baromságot. Nem kell 50-nel elcentizni a biciklisek mellet, mert vagy meghalnak, vagy infarktust kapnak. Ez a lényeg.
Azt meg egy lapon emlegetni, hogy valaki megpaskolja a fémet, valaki meg jól megpofozza a másikat, tipikus autós szűklátókör. Az autós befizetett rá, hogy fontosabb, jobb, kivételezett ember legyen. Azé a pénzé nehogymá...
Hát ez egy fasság, ami átsüt itt szánalmasan mindenen. Winkler egyenesen azt hiszi, az ember azért biciklizik, mert nincs pénze pléhkasznira. Baromság.
Ha nekem egy biciklista ütné a Volvóm, kiszállnék és elnézést kérnék, mert biztos megijesztettem, és az baj.

tomi67 2009.04.16. 13:37:56

@PUG 607: Megsértődtél mert leszaroztam a kocsidat? Szerintem te egy ilyen kis nyüzüge szemüveges kis pöcs vagy, aki ül a gép előtt és itt éli ki az agresszivitását, mert az életben nem viszi semmire és ez frusztrálja :)

ball 2009.04.16. 13:51:59

"közlekedők hozzáállása a biciklisekhez" valószínűleg félreérthető voltam: a közlekedők hozzáállása EGYMÁSHOZ. pont ez a lényeg.

teljesen igazad van egyébként javítani kell a kerékpárosok hozzáállásán is...

aqwre (törölt) 2009.04.16. 13:54:31

@tomi67: 100 kiló,sajnos csak 184 cm,szemüvegem nincs! Van egy kis éttermem ahol teljesen ki tudom élni az örültségeimet! Nem sértődtem meg Tomcsi,csak megkérdeztem,hogy mi köze van az "észosztásnak" ahhoz,hogy PUG-gal járok! De nem válaszoltál,helyette megint beszólogatsz! Nem érdekel,hogy mit gondolsz az autómról tőlem szarozhatod semmi gond:) Na meséld el ha Mercim lenne ezzel a véleménnyel akkor mit gondolnál rólam?

danesdzsu2 2009.04.16. 14:30:28

@Perillustris: Nem arra gondoltam, hogy törje magát össze bennük:) Én is erre tippeltem, hogy menjen az út közepén.

danesdzsu2 2009.04.16. 14:36:58

@PUG 607: Csak majdnem? Hát ezért töröm magam?:)
"Leugrunk a haverokkal:))"
Gyertek, bár roppant furcsállom, hogy egy ekkora nagy ember csak a haverokkal együtt mer jönni:)
"De Te fizetsz,engem földhöz vágott a tükörcsere:))"
Egy nincstelen, csoró buzi kell hogy fizesse a söröd? Biztos nem loptad azt a francia csotrogányt?:)

Na jó, vendégszerető házigazdaként igyekeztem otthonos környezetet keresni, olyat, ami méltó kimagasló erkölcsi szintedhez. Enyingen a Hősök tere megfelel?

danesdzsu2 2009.04.16. 14:41:25

@Mathiask: Ja, ennyit tudtam magamtól is, errefelé autóval sem életbiztosítás, mert a buszosok elöször elindulnak, aztán kiteszik az indexet.:)

aqwre (törölt) 2009.04.16. 14:46:22

@danesdzsu2: Az jó!!! Sztojkáékkal,Raffael családdal,ŐK úgy is szeretik a fajtádat!

Na viccelődést félretéve,merre vagy? ERRE válaszólj kutyus ne a fal vakerral gyere!!! Írd a címet!!

danesdzsu2 2009.04.16. 14:53:12

@PUG 607: Hány cím kell még, bogárkám? Gyertek, ha már egyedül nincs bátorságod. Épp azért választottam Enyinget, hogy otthon érezhesd magad, a tieid közt. Én ott leszek, és nem kell társaságot vinnem, mint neked:)

Moodshooter (törölt) 2009.04.16. 15:12:30

@PUG 607: Több dolog nem világos akkor se.
Ha befordította a tükrödet, mert nekiment, akkor feltehetően kormánnyal ért a kocsidhoz. Ha úgy jól nekiment, akkor az tuti beforgatta az első kerekét is és akkor a kocsid elejének is nekiment volna. Véleményem szerint nem nagy sebességgel történt és nem történt nagy baj. Mondjuk szemétség, hogy nem kért bocsánatot, de a kocsidnak nem lett nagy baja. (Gondolom) Egy fasz miatt, meg nem mindenkit utálni. Tükör vissza és ennyi. Komolyan mondom nagyobb bajod sose legyen.
A haverod kocsiját nem tudom hogy húzhatták meg, mert ha én normálisan tekerek, és oldalról valamihez hozzáérek, akkor az csak gumival, vagy velem érintkezhet. De gyanítom arról az esetről sok info nincs. Nem tudom hogy történhetett.

danesdzsu2 2009.04.16. 15:23:56

@Moodshooter: Fém pedállal, vagy fém kormányvéggel is összejöhet az érintkezés. Egy tapló volt az illető, az biztos, de a tükröt jó helyen törték le.
:)

Ted Striker 2009.04.16. 15:32:36

Mán a cím is sántít

"Két gyökér találkozik a zebrán"

Vs.

"Egyszóval az intelligens barát szabályosan, zöld jelzésen hajt át a kerékpárúton, mely közvetlenül a zebra (kijelölt gyalogátkelőhely) mellett húzódik."

Mocoria 2009.04.16. 15:36:48

Tegnap délután egy biciklis súlyosan megsérült a Király utca és a Teréz körút sarkán. A járdán. Szerintetek mit keresett ott? Annyi volt a nép (délután 5 óra, Nagykörút), hogy gyalogosan is lassan ment mindenki, az emberek egymást kerülgették. Ő meg próbált szlalomozni, kicentizve, ahogy - gondolom - szokott. Egyszercsak nem jött össze, és vagy hirtelen elkapta a kormányt, hogy ne gázoljon le egy gyalogot, vagy valaki, akit előzni akart (tehát háttal volt a biciklistának), véletlenül nem arra lépett, amerre a bicós gondolta, és a hirtelen mozdulattól/véletlen lökéstől felfordult, biciklistül, neki a falnak. Egy csomóan élesztgették, kb. 15 perc múlva jött a mentő is érte. Nem tudott lábraállni se, felülni se. Volt rajta bukósisak, láthatósági, szuperbicaj, minden, csak az ész, az hiányzott!!!

Naponta próbálnak biciklisták legázolni. Nem, nem a bicikliúton andalgok: a biciklisek a járdán cikáznak körülöttünk. Szemben, hátulról, oldalról, keresztbe. Sőt, olyan helyen, ahol olyan keskeny a járda, hogy csak két gyalogos fér el egymás mellett, a fal mellett mennek az egyik irányba, a járda szélén a másikba - mögöttünk a kis türelmetlen kerekesagyú CSÖNGET!!! Nekünk, gyalogosoknak, a járdán! Mit képzel, majd sorfalat állunk kétoldalt, hogy ő elhúzhasson?!

Nem lehet gyalogosként már csak úgy "előbukkanni" a járdán egy házsarok mögül, előtte ki kell sunnyantani: nem jön-e egy kétkerekű száguldó a járdán?! Pl. Margit körút - Keleti Károly utca sarka. Lépsz ki gyanútlanul az épület takarásából, és centikkel úszol meg egy totális legázolást. Mert látja a biciklis, hogy éppen zöld a GYALOGOSOKNAK, tehát száguld ő is a járdán, hogy átjusson velük… Naná, hogy a biciklin tekerve, szlalomozva tovább, az egymással szemben torlódó emberek között. Az engem nem vígasztal, hogy neki is fájni fog!

Egyszer egy kölyökkorú biciklista szidalmazott, mert "elbambultam" a járdán, és "akadályoztam" őt a biciklizésben.... Lassan már itt is a befőtt teszi el a nagymamát... láb alól...

Biciklizni nagyvárosban veszélyes üzem. Mindenki a maga felelősségére csinálja, és "természetesen" a kötelező közös szabályok (KRESZ) betartásával. De mi jogon szidják a biciklisták az autósokat, hogy azok gyorsabbak-nagyobbak-erősebbek, és őket (biciklistákat) veszélyeztetni merik – miközben ők meg a járdára felhajtva veszélyeztetik a "gyengébb" (lassabb, öregebb, gyerekebb, váratlan guruló tárgyakra nem számító) gyalogosokat, ugyanolyan agresszíven osztva az észt, mint az autósok a biciklistáknak??!!

És ha a biciklista úgy gondolja, mikor veszélyeztetik, jogában van az autóra csapni – akkor az anyóka meg ugye utánanyúlhat a botjával, a bicikli küllői közé?!

danesdzsu2 2009.04.16. 15:51:54

@Mocoria:
"És ha a biciklista úgy gondolja, mikor veszélyeztetik, jogában van az autóra csapni – akkor az anyóka meg ugye utánanyúlhat a botjával, a bicikli küllői közé?!"

Szerinted a kettő hatása egyforma?

Carfan 2009.04.16. 16:27:34

@Perillustris: Majd gondolkodj erről a fekvőgipszben nem fogok egy ilyen idiótával veszekedni, akinek nincs annyi agysejtje,hogy vigyázzon magára. Egy korlátolt beszűkült kisebbségi komplexusokkal teli biciklis vagy ennyi.

ekutya 2009.04.16. 16:34:27

ismét megkérdem a kommentelőktől: az még nem tűnt fel hogy az emberi hülyeség kortól, nemtől és járműtől független? mert akkor ideje lenne... :P

az autónál nagyobb a felelősség. ennyi

ekutya 2009.04.16. 16:45:25

@Carfan: te meg valószínüleg a komplexusoktól beszűkült autós vagy. én biciklin és autón is közlekedek. az autóra nagyon vigyázok, a biciklin meg magamra vigyázok nagyon.

de 2 esetet had meséljek el. az első velem történt.
megyek a haverommal a főúton biciklivel (én elől,ő szélárnyékban), szemből előz egy kisbusz. gyorsan jelzek a haveromnak, én meg beugratok az árokba (ő is). vállrándítás, megyünk tovább. 2 perc múlva befékez-bevág elénk egy peugeot. megjött a kisbuszos öcsikéje, aki bele akart minket hajtogatni a kerékpárunkba mert mutogattunk és a bátyó teljesen stresszes lett mert majdnem elütött minket. azt hittem egyből ütni fog, de csak mutogatott-ordibált, aztán visszaszállt az autóba és elment.

a másikat egy mentős mesélte. elütött a mercis hátulról egy szabályosan közlekedő biciklist (felöklelte). a biciklis elterült az úton. erre a kopasz uriember felkapta a fetrengő biciklist és felakasztotta a ruhájánál fogva a vaskerítésre az út mellett.

azért autópaskolás, és az életveszélyeztetés nem egy kategória. se jogilag, se máshogy. ezt tény, aki ebbe bele akar kötni az előtte kössön bele a betonba.

Perillustris 2009.04.16. 16:50:25

@Carfan: Elakadt a tű a lemezen? Ha nem úgy tennék, ahogy szerinted kell, már reggel felkenődtem volna egy macisajtot leszaró autós kocsijára.

Jómagam és rengeteg más bicajos és gyalogos is sokkal jobban figyel magára, mint amennyire egy civilizált országban kellene, ugyanis tudja, hogy a gépjárművek vezetői hozzád hasonlóan elvárják, hogy a - gyalogosok esetében a - zebránál megtorpanjanak és utat engedjenek nekik.

GYK: Tehát én sem akarok mártír lenni, ezért mindent megteszek a testi épségem érdekében, de a mai állapotokat nem vagyok hajlandó elfogadni és remélem, hogy a gyalogosok és kerékpárosok előbb-utóbb hasonló figyelemben részesülnek, mint a jobb sorsú országokban.

Tévedés ne essék, ezért nekünk, nekik is tenni kell. De kell, mert ez így nem jó.

Egyébként én is hasonló jókat kívánok neked, pl. amikor az autópályán egy kamion a szalagkorlátra passzíroz előzés közben, mert úgy gondolja, hogy NEKED kell jobban figyelni, mert ő szarabbul lát ki a fülkéből.

Carfan 2009.04.16. 17:10:16

@ekutya: Van bunkó autós van bunkó biciklis ezen én nem is szeretnék vitázni. Mindkét félnek figyelnie kell ennyi az egész nem csak a másikra mutogatni.

Carfan 2009.04.16. 17:14:27

@Perillustris: Köszönöm szépen. De én nem fogok ilyen hülyeségeket fröcsögni, hogy minden kamionos egy szemétláda és csak neki kell figyelni. Leírtam már hogy sajnos vannak esetek amikor mindkét fél körültekintése sem elegendő egy baleset elkerüléséhez. Én sajnálom ha rossz tapasztalataid vannak az autósokkal de ettől még nem egy szemétláda biciklis gyilkos az összes. Figyelni és változnia kell mindkét félnek. És azt én is csak remélni tudom, hogy valaha is elérjük a nyugati színvonalat, mind közlekedés kultúra mind más téren. De amíg a balkáni állapotok uralkodnak a tűlélésre kell játszani nem a KRESZT meg a jogainkat szajkózni

702 · http://psztrnk.net 2009.04.16. 17:22:28

@Carfan: "Én sajnálom ha rossz tapasztalataid vannak az autósokkal de ettől még nem egy szemétláda biciklis gyilkos az összes."

Ez egy nagyon jó és nagyon igaz mondat (mondom ezt kerékpárosként) és ugyanezt mondanám én is minden autósnak: sajnálom, ha rossz tapasztalataik vannak a kerékpárosokkal, de ettől még nem szabályszegő, járdázó bugris az összes.

702 · http://psztrnk.net 2009.04.16. 17:23:41

@702: ja, és itt akár a vitának is vége lehet, mert levontuk a konzekvenciát. :)

aqwre (törölt) 2009.04.16. 17:24:01

@danesdzsu2: Baszki Te egy biciklis cigány vagy,ott gyülekeztek a téren?? Uuuuuuuuu az anyádat!! Pamacs, ezért szétütünk!!

aqwre (törölt) 2009.04.16. 17:28:11

@Moodshooter: Több dolog nem világos? Mi vagy Te, nyomszakértő baszki?

ekutya 2009.04.16. 17:31:52

@Carfan: nyilván szükség van mindkét félre. csak azt akartam mondani hogy autósként sokkal nagyobb a felelősség, sokkal több bajt tud okozni. ha autós és biciklis között baleset történik, akkor a biciklis közvetlen veszélynek néz elébe. rendőrt egy balesethez is csak akkor kötelező hívni, ha emberi sérülés történt.

én megpróbálok figyelni másokra is ha közlekedek (akármivel), úgy látom az átlag nálam felelőtlenebb. az eszembe se jutna hogy ipoddal-headsettel bringázzak, vagy körülnézés nélkül kihajtsak egy kereszteződésbe. nekem ez autósként a rémálmaim egyike. viszont a védekezési szempontból kérlek lásd már be, hogy a biciklis nagyon keveset tud tenni, ha az autós hibázik. tőlünk nyugatabbra ezért is kerülik már csak a lehetőségét is hogy ilyen zebrás-kanyarodós szituáció előforduljon. a magyar kreszben se véletlenül találtak ki olyan dolgokat, mint pl. "a kanyarodó autósnak kötelessége elsőbbséget adni". ha a biciklis-gyalogos szabálytalankodik és felelőtlen az elítélendő és veszélyhelyzetet tud létrehozni, ami anyagi kárt okoz (vagy a saját testi épségét teszi kockára). ha egy autós csinálja ezt, az már közvetlenül veszélyeztet emberéletet.

Carfan 2009.04.16. 17:35:47

@702: Én nem is állítottam:) Sajnos amíg nincs kiépítve a biztonságos biciklizéshez szükséges infrastruktúra addig csak vigyázni tudunk egymásra. De az egymásra mutogatással és a saját hülyeségünk önigazolásával nem fogunk előrébb jutni.
Nem tudom miért, de én kellő körültekintéssel és egy minimális intelligenciával/toleranciával tudok normálisan közlekedni autóval is, biciklivel is és gyalog is. Talán kicsit ezekre a dolgokra kellene rágyúrni mindenkinek és valamivel élhetőbb lenne az ország minden téren.

ekutya 2009.04.16. 17:39:55

@PUG 607: ha összetévesztelek valaki mással akkor kérlek bocsáss meg és vedd ezt a kommentet tárgytalannak.

de nem ta vagy az a fasz aki bringásokat akar hajtogatni és pattog a buzeráns furgonos bátyja miatt. mer ha igen akkor jobb lesz ha legközelebb nem pattogsz, mer megcipőzünk a fémbetéttel és felnyomunk a buzeráns bátyóval együtt a rendszámoddal. aztán majd verheted a seggbekúrós börtön rácsait.

Carfan 2009.04.16. 17:42:56

@ekutya: Én nem szeretném védeni az autósokat sem, de be kell látnod, hogy egy autó esetén jelentős a holttér, valamint a vezető is nem tudja egyszerre szemmel tartani az utat (kátyúkat), a többi autóst ráadásként még a járdát is mikor lép le/száguld át előtte körültekintés nélkül egy gyalogos/biciklis. Ha egy járda takarásban van az autós nem azért nem enged át valakit mert bunkó, hanem egész egyszerűen nem veszi észre.
Ha sétálok valahová figyelembe veszem ezeket a szempontokat és nem csak csőlátással körültekintés nélkül megyek át az úton mint egy birka csak azért mert elsőbbségem van. Ha arról van szó szívesen lemondok az elsőbbségemről. Arról nem is beszélve, hogy tisztában vagyok azzal, ha elütnek nekem fog jobban fájni. Így az én jólfelfogott érdekem, hogy kétszeresen is figyeljek.
Nem kioktatni szeretnék senkit, csak gondoltam megosztom ezt a módszert hátha másnak is be fog válni. Egy kis körültekintés és tolerancia csodákra képes:)

aqwre (törölt) 2009.04.16. 17:59:10

@ekutya: Figyelj kutya! Nekem hugom van,a furgonokat elkerülöm,egy bringást azért szájonba@szok még ma a Balatonnál, ezektől eltekintve biztos nem én vagyok az embered! De nem haragszom, valoszínűleg rossz beidegződésed van a furgonosokkal:)
Én úgyanígy érzek a LEGTÖBB bringással:)

Béke

ekutya 2009.04.16. 18:03:48

@Carfan: belátom, tapasztalom hogy van holttér :). de ha balesetet okozok, ez sajnos nem mentesít a felelősség alól. ha a gyalogos-biciklis is hibázik, akkor a sár egy része az övék is, ha ők nem, akkor teljes mértékben az autósé. ha látta, ha nem. meg azért jó dolog a tolerancia, de nem kényszerítheted ki a kresz szerint egzaktul leírt elsőbbségadásról való lemondást. mégha szép is lenne ha elengednének a gyalogosok és bringások.

ekutya 2009.04.16. 18:05:13

@PUG 607: akkor nem te voltál. én kérek elnézést. az a fasz valami 165cm-es 45év körüli melák volt és nagyon alpári bunkós stílusú. olyan aki nem kérdez.

Carfan 2009.04.16. 18:27:24

@ekutya: Nem szeretnék senkit semmire sem kényszeríteni. Én csak azokat a gyalogosokat/bicikliseket nem értem akik képesek körültekintés nélkül átmenni az úton. Ez a szememben felér egy öngyilkossági kísérlettel és aki ezt megcsinálja azzal valami nincs rendben. Butaságot nem szeretnék mondani de szerintem azért a kresz is azt mondja ki hogy hiába van a zebrán elsőbbsége a gyalogosnak (biciklisnek nem!) a körültekintés akkor is az ő kötelessége. Nekem egyedül az ilyen kamikaze egyénekkel van problémám. És azért valljuk be nem életszerű, hogy minden autó 20 km/h-val tötyögjön az ilyenek miatt.

Salalalaaa 2009.04.16. 18:48:14

"Két gyökér találkozik a zebrán"
Címet kiegészíteném:

", haramdik megírja"

bonitao 2009.04.16. 19:05:20

harmadik megírja XD
kedves Winkler Úr, a végéről kihagyta, hogy mekkora bunkóság megpróbálni elütni valakit.egyébként én mindkét oldalon vagyok.bringázok is néha vezetek és a vezetés közben telefonálókat levizsgáztatnám áramra
egyébként tetszett a cikk

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 19:22:01

@Mathiask: "Mondod ezt te az autóból, amiben nem látsz ki az oszlopok miatt, a tető miatt, az ajtók miatt, stb. Nem hallasz a környezetből se semmit. Viszonylag távol kell megállnod a lámpától, hogy lássad(ne takarja el a tető)."

Hát izé... régimódi terepjáróval járok, vékonyak az oszlopok, hatalmasak az ablakok. Klíma nincs, úgyhogy az ablak le van tekerve, így hallok mindent, amit kell, a lámpához meg akár közel is megállhatok, mert a napfénytetőn tudom hesszelni a lámpát.
És a bringás feje csak akkor van magasabban az enyémnél, ha egyenes derékkal kerékpározik. :)

Krisi 2009.04.16. 19:49:44

@qweqweqwe__: "harmadik megírja"
Ez nagyon ott volt :D
Mondjuk irónia az egész (legalábbis szeretném ezt hinni), de sokan komolyan veszik. Mondjuk egy lapon emlegetni az autóra csapást és a pofonvágást erősen gyökér következtetés, de hát kinek a pap...

Köcsögautós vs. idiótabiciklis téma már nagyon kikívánkozott, annyi mostanság a biciklis, hogy nem lehet szó nélkül hagyni a témát. Itt a tavasz, szép biciklis leánykák lenge öltözékben tekernek, én szeretem az ilyet.

Meg még annyit szeretnék hozzátenni, hogy évek óta biciklizek minden hétköznap főiskolára a belvárosban, hátsó fék nélküli fixivel, ha nagy a dugó - ergo mindig - a két kocsisor között, és ha nem jön senki, akkor bizony átmegyek a piroson. Nem azért, mert felsőbbrendűnek érzem magam, hanem mert így gyorsabb, ez ilyen egyszerű. Persze nem a Blahánál teszem ezt, hanem pl. a Körúton amikor nem jön gyalogos. Nem tartok fel senkit, nem veszélyeztetek senkit, öröm é bódottá'.

És tudjátok, hogy mi a durva? Hogy az autósok 98%-át ez egyáltaláln nem zavarja, sőt, tényleg majdnem mindenki félrehúzódik, ha látja, hogy gyorsabb vagyok nála és mennék. A maradék 2% meg itt üvölt a gép előtt, és halálba kívánja az összes takony bringást. Teljes szívemből szánom őket, tényleg.

Persze a bringás oldal se gyenge, ezt belátom, sőt, megkockáztatom, hogy a legnagyobb gyökerek ott vannak. Ezért vannak vicces esetek, amikor öntudatos autógyűlölő biciklis megtalálja magának degenerált gyökér BMW-st, és akkor kezdődik a Rock N' Roll! :)

Magyarul a közlekedők nagy része normális, jófej, figyel a másikra, csak hát ezekből nincsenek jó sztorik. Az mégse hangzik olyan jól, hogy "tök jófej volt az X5-ös, látta, hogy jövök, és lehúzódott", vagy "Jó arc volt a biciklis, nem tudtam leelőzni az emelkedőn, és direkt lehúzódott a kátyús gödrökhöz miattam". Ezekben nem folyik a vér, nem ér meg egy poszt :)

Mondanivalómat annyival zárnám le, hogy nincs hülye biciklis vagy hülye autós: hülye ember van, aki tökmindegy, hogy mivel közlekedik.

Mathiask 2009.04.16. 20:01:02

@Tie: Tök mindegy milyen autó, akkor is nagyon korlátozza a kilátást. Hallani a motortól meg úgy se fogsz mindent, az irányáról nem is beszélve.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 20:03:45

@Krisi:
"Persze a bringás oldal se gyenge, ezt belátom, sőt, megkockáztatom, hogy a legnagyobb gyökerek ott vannak."

Veled az élen.

"évek óta biciklizek minden hétköznap főiskolára a belvárosban, hátsó fék nélküli fixivel"

Aha... fék nélkül (még ha hátsó is)... és ne írjam ide, hogy anyád?

"a két kocsisor között, és ha nem jön senki, akkor bizony átmegyek a piroson. "

Jólvan. Azt ugye tudod, hogy szabálytalan? Nem csak a piros, hanem az előrebiciklizés is. Mióta engedi a kresz, hogy forgalmi okokból álló járműveket csak úgy kikerülgessünk? Jobbról meg ugye eleve nem megyünk el semmi mellett...

"Nem tartok fel senkit"

Nem, csak az összes autóst, aki a lámpa után téged kerülget, és nézegeti, hogy elférjen a két sávban a két autó, meg te, ahogy a parkoló autókat centizgeted (vagy leszarod a jobbratartási kötelezettségedet, és úrként a sáv közepén szarakodsz). És még nem tartasz föl senkit mi?


Na pont erre írtam azt tegnap, hogy a borzalmas dolog az, hogy a bringások javának egyszerűen FINGJA sincs arról, hogy hány helyen, és miképp szegi meg a kreszt úgy, hogy még be is tart vele másoknak.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 20:04:58

@Mathiask: Na most akkor te jársz az én autómmal, vagy én? Engedtessék már meg, hogy tudjam, mit látok, és hallok az autómból. Főleg, hogy elnézelődök a komplett forgalom felett. :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 20:08:50

@Tie: Még egy mondat, csak, aztán iszom egy sört, és leszarom az egészet.

Amikor a kerékpáros nyilvánvalóan szabálytalan, és fel is tart másokat, akkor mi alapján várja el, hogy partnernek tekintsék az autósok a közlekedésben (amikor deklaráltan, vagy csak tudatlanságból, de a szabályok javát leszarja), vagy hogy legalább szolidarítsanak vele, amikor kritikátlan masszát alkot? (különösen úgy, hogy a kritikátlan massza is - mint nagyjából minden más tömegdemonstráció is egyben - épp azokkal baszik ki, akiknek végképp semmi közük a tüntetők törekvéseikhez, ugyanis bármilyen meglepő, nem az autósok építenek majd kerékpárutakat, hanem az önkormányzatok - náluk kell tüntetni, velük kell kibaszni, nem a többi szerencsétlen marhával, aki közlekedni szeretne)

Krisi 2009.04.16. 20:31:15

@Tie: Ha már így megszólítottál, akkor válaszolok is:

Gondolom még életedben nem tekertél fixivel (örökhajtós bicikli, a pedál együtt forog a kerékkel, ez által lehet lassítani vagy akár farolni is), ezért nem kezdem el neked magyarázni, hogy miért felesleges a hátsó fék. Gondoltam, hogy valaki ugrani fog rá, de a tréfa kedvéért leírtam. Szóval tekerj fixivel pár kilométert, és utána meglátod, bocsánatot fogsz kérni az előbbi kijelentésedért.
Nem fogok neked terepezésről vagy 4*4-ről edukálni, mert nem értek hozzá, kérlek Te se akard nekem megmondani, hogy kell-e hátsófék, avagy sem :)

Jobbról nem előzök - vagyis kerülök - soha, öngyilkos azért nem vagyok, ilyet sehol nem írtam. Azt pedig elég jól tudom, hogy mi szabályos és mi nem, van jogsim nagymotorra is meg autóra is, kresz oktatással már elkéstél, kétszer is túlestem rajta, de azért köszönöm az emlékeztetést :)
És azt mégjobban tudom, hogy mi veszélyes, és mi nem. A szabályos és a veszélyes nagyon nem ugyanaz, kár lenne keverni a kettőt. Én belátom, hogy nem mindig közlekedek a szabályok szerint, de abból még soha az életben nem volt bajom, hogy szabálytalanul megyek. Csak akkor volt durva esetem, amikor szabályosan mentem.

A feltartás is érdekes felvetés: ha nem jön senki, akkor nyilván nem a két sáv közt megyek, sajnálom, hogy ennyire sérültnek tartasz. Amúgy hülyeség amit írsz: pár évnyi tapasztalatom alapján az autósok tartanak fel engem, akik egy helyben állnak minden áldott reggel a körúton. Hosszú-hosszú sorokban. Lehet, hogy a kocsiddal mész akár 60-at is, ha épp 100 méterre üres az út, én meg csak 30-cal cammogok, de az az alapvető különbség, hogy én szinte végig ennyivel megyek (álló kocsik közt max 15-20-szal), Te meg ritkán. Mondom, belvárosról van szó. Ilyenkor csak a gyökér, nem gondolkodó, idióta autós előz meg azért, hogy utána 30 méterrel beállhasson a többi várakozó mögé.

És nem azért megyek néha a sáv közepén, hogy kikúrjak a gonosz autósokkal, hanem azért, mert nem akarom, hogy rámnyissák az ajtót vagy épp szeretett főpolgármesterünk kedvenc kátyúit kerülgetem. Hidd el, a 28-as slick gumiknak nem olyan jó barátja a kátyú, mint a LandRovernek :)

Szóval nem tartok fel senkit, szándékosan pláne nem. Engem tart fel a százezer autó nap mint nap.

(kreszről még értekezhetnénk pár sort: gondolom mindig bekötöd magadat, soha életedben nem mentél még a megengedett sebességnél többel, minden sávváltáskor indexelsz, még hajnali 3-kor is a tök üres utakon, minden nap elindulás előtt ellenőrzöd az összes kötelező dolgot, vasúti átkelőnél kötelezően lelassítasz, még ott is, ahol évek óta nem jár vonat, mert ugye "kresz mindenek felett", építkezésnél kintfelejtett 30-as táblákat is betartod a kétsávos úton, had ne folytassam kérlek, már nekem is fáj.
Mindenki szabálytalan. Valaki beismeri, valaki meg a másikra mutogat)

Krisi 2009.04.16. 20:46:05

@Tie: Ezt azért remélem még elolvasod :)

Amúgy leszarom, hogy ki hogyan szegi meg a szabályokat: nekem csak az az egy kívánságom, hogy ne szorítsanak le és ne akarjanak megölni az autósok, amikor épp szabályosan közlekedek. És hogy megadják a nekem járó elsőbbséget. Nem akarom, hogy szeressenek, csak simán vigyázzanak rám :)

Mathiask 2009.04.16. 20:48:56

@Tie: Tök mindegy milyen autó öreg vagy sem(vezettem mindenféle autót), soha nem lesz annyi információd a környezetről, mint egy kerékpáron ez tény, fogadd el.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 20:51:40

@Krisi: "Mindenki szabálytalan. Valaki beismeri, valaki meg a másikra mutogat"


Mindenki szabálytalan.
Valaki igyekszik úgy élni, hogy ne tegyen be másoknak, van aki nem.

danesdzsu2 2009.04.16. 20:54:51

@PUG 607: Jaja, biciklis cigány. Azért jövök kettőnk én a haverokkal, mert egyedül félek...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 20:55:37

@Krisi:
"Nekem csak az az egy kívánságom, hogy ne szorítsanak le és ne akarjanak megölni az autósok, amikor épp szabályosan közlekedek."

Olyankor nem is akarnak megölni. Csak olyankor, amikor tahó vagy, szabálytalan, és feltartod őket. Az igazán nem az ő hibájuk, hogy a kerékpározásod 95%-ban ez a helyzet áll fenn...

"csak simán vigyázzanak rám"

Az hülye ötlet volna, hogy ehhez talán TE is hozzátehetnél egy kicsit?

danesdzsu2 2009.04.16. 20:56:35

@PUG 607: Kisfiú vagy te ahhoz, hogy bárkit is megverjél, neked már az is sikerélmény lehet, ha saját farkad megtalálod brunyálás közben...:D

danesdzsu2 2009.04.16. 20:59:37

@Krisi: Valamilyen fék kell fixire is, mert láttam már láncot leesni az életemben.

Mathiask 2009.04.16. 21:10:34

@Tie: "Olyankor nem is akarnak megölni. Csak olyankor, amikor tahó vagy, szabálytalan, és feltartod őket."

Ez nagyon nem így van. De elég itt elolvasni a hozzászólásokat, mindenki általánosít. Az utakon is tök így van, aki gyökér az a szabályos kerékpárost is "megleckézteti", mert mondjuk pár éve látott egy szabálytalan kerékpárost, vagy csak úgy.

És mi az hogy feltart? Ki kell kerülni ennyi. Nem hiszem hogy nem lehet kivárni az előzési lehetőséget. El kell fogadni, hogy a kerékpáros is a közlekedés résztvevője, csak lassabb. Ez nem feltartás, hanem egy helyzet, aki nem tud együtt élni ezzel annak nem kéne közlekednie. Ilyen a közlekedés, hogy megengedi, hogy mások is használják az utat. El kell fogadni és nem úgy felfogni hogy feltart. Ez vele jár. A közlekedés természetes állapota, hogy néha feltartanak(más autó, busz, kerékpár). Enélkül nincs.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 21:16:56

@Mathiask:
Az, hogy előrekerékpározol a két sor között, szabálytalan.

"aki nem tud együtt élni ezzel annak nem kéne közlekednie."

Tök jó lenne, ha a saját dolgaidra is tudnád értelmezni ugyanezt a gondolatot.

Krisi 2009.04.16. 22:07:02

@Tie: "Mindenki szabálytalan.
Valaki igyekszik úgy élni, hogy ne tegyen be másoknak, van aki nem."

Nyitott ajtókon kopogtatsz, én is az első csoporthoz tartozok, ha a kusza kommentjeimből ez nem jött volna le nyilvánvalóan

"Olyankor nem is akarnak megölni"

Nem a faszt, már elnézést a szóhasználatért. Piroson átmenve, két sáv közt centizgetve még soha nem volt semmilyen afférom, de ezt már írtam is feljebb, olvasd el mégegyszer.

Ellenben fordultak már rám miközben bicikliúton mentem, kanyarodtak már ki elém amikor főúton voltam, kábé hetente szorít le valaki ("ja, bocsi, nem láttalak!" - ez általában a válasz, amikor kérdőre vonom), sorolhatnám még napokon át.

"Az igazán nem az ő hibájuk, hogy a kerékpározásod 95%-ban ez a helyzet áll fenn..."

Honnan tudod, hogy hogyan szoktam kerékpározni? Tényleg érdekelne. De komolyan.

A "dehát az szabálytalan" témát meg szerintem túltárgyaltuk. Ennyi erővel Te is hallgass, mert biztos, hogy valamibe bele tudnék kötni egy átlagos utazásod során. De nem fogok, mert tudom, hogy autval lehetetlen betartani az összes szabályt.

Amúgy az jobb lenne, ha a biciklisek is araszolgatnának az autókkal együtt (mer szabál az szabál), hogy még nagyobb legyen a dugó? Naugye.

Én lehúzódok, amikor tekerek az emelkedőn, Te meg elviseled, hogy a reggeli csúcsban otthagylak. Szimbiózisban élünk :)

@danesdzsu2: Jogos felvetés, de hozzátenném, hogy a lánc a váltó miatt szokott leesni. A fiximen nincs váltó. Az összefüggés a két mondatból leszűrhető :D
(amúgy gyakran ellenőrzöm a lánc feszességét, annak a valószínűsége, hogy egyszercsak hopp, elszakad, hát az elég kicsi)

Mathiask 2009.04.16. 22:26:21

@Tie: Most pont nem a szabálytalanságokról beszélgettünk. Mindenki szabálytalankodik, az autós is. Az autósok ugyan úgy feltartják a kerékpárosokat(vagy bárki mást is) néha a szabálytalanságaikkal(de anélkül is), kár ezen lovagolni. A közlekedés velejárója a feltartás. A másik autós is feltart ha 40el megy 50 helyett nem? És az még szabályos is.:)

Amúgy soha életemben nem gurultam előre két sor között.:p

danesdzsu2 2009.04.16. 22:35:10

@Krisi: Valóban, de ha egy nagy lejtőn történik veled, akkor nem fog vigasztalni, hogy ritkán fordul elő. Szakítottam már láncot, nem váltós biciklin.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 22:42:52

@Krisi:

"ha a kusza kommentjeimből ez nem jött volna le nyilvánvalóan"

Hát, pont ez a helyzet, hogy a kommentjeidből az jött le, hogy az a fajta kerékpáros vagy, aki szabálytalankodik, és még veri is a mellét hozzá büszkén.

"Piroson átmenve, két sáv közt centizgetve még soha nem volt semmilyen afférom"

Az, hogy a többi közlekedő túl rezignált ahhoz, hogy felpofozzon, vagy legalább köpjön egyet a földre, nem jelenti azt, hogy nem rühellik, amit csinálsz.
A politikusokra se gyújtuk rá a parlamentet, pedig szerintem a java nép rühelli őket épp eléggé hozzá. :)


"Honnan tudod, hogy hogyan szoktam kerékpározni? Tényleg érdekelne. De komolyan. "

Kizárólag a kommentjeid alapján tudlak megítélni. Ha mégsem az vagy, amit a kommentek sugallanak, akkor nem értem az egészet. Eljátszod, hogy te vagy a macsó, mindenkitleszarok kerékpáros, és közben mégsem?

"Én lehúzódok, amikor tekerek az emelkedőn, Te meg elviseled, hogy a reggeli csúcsban otthagylak."

Ha otthagynál, nem is volna semmi bajom. De amikor végigmegyek reggel fél kilenckor a körúton a Jászaitól a Borárosig, és UGYANAZT a kerékpárost előzöm meg MINDEN lámpánál, a teljes út során összesen 15x, ezzel 15-ször kényeszerítve mindkettőnket problémás helyzetbe, akkor azt kell mondja, hogy baromira nem áll meg az a kijelentésed, hogy otthagysz. Legjobb esetben is közel egy átlagot haladunk. De többnyire még így is lassabb nálam a bringás (kivéve persze extrém dugónál, de olyankor én se vagyok hülye, megyek a menekülőkön).

Gondolkodj el azon, hogy miért nincs pl. ilyen helyen bajom a motorosokkal. Mert az a lámpától el is indul, és elhúz, nincs vele több gondom, nem kell kerülgetni, nem kell baszkódni vele.

Ez a súlyos különbség a kerékpáros, és a motoros között.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 22:47:40

@Tie:
Gyakorlatilag az a helyzet, hogy ma kerékpárral a belváros java részén, de főleg a forgalmasabb utakon KIZÁRÓLAG úgy tudsz nagyjából egy átlagot haladni a forgalommal, hogy folyamatosan szabálytalan vagy, és úton útfélen akadályozod is a forgalmat, problémás, tipikusan veszélylehetőségeket magában rejtő helyzeteket idézel elő egyszerűen a jelenléteddel.

Ha szabályosan haladnál, és igyekeznél kifejezetten nem előidézni ilyen helyzeteket, akkor sokkal-sokkal lassabb átlagot tudnál csak kerékpározni, mert a dugóban együtt állnál a többiekkel, amikor meg lehet haladni, akkor meg a technikai feltételek miatt egyszerűen lassabban haladnál, mint a többiek. Ez van.

A probléma ott van, hogy a a jogszabály nem olyan elnéző, mint a forgalom többi résztvevője.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 22:49:56

@Tie: De akár meg is fordíthatjuk az utolsó mondatot:

Az az egyetlen piszok nagy rohadt szerencséd, hogy a forgalom többi résztvevője nagyságrendekkel elnézőbb, mint a jogszabály.

Mindezek után még visszásabbnak érzem, hogy a kerékpárosok non-stop azon rinyálnak, hogy nem tekintik őket partnernek a közlekedésben...

Krisi 2009.04.16. 22:50:18

@danesdzsu2: Nagy lejtőn nem szoktam gyorsan menni, mivel a lábammal folyamatosan fékezem a gépet. És persze az első fék is ott van, azt se feledjük. De örülök, hogy aggódsz miattam :)

@Mathiask: Aztán ott van még az egész sávot elfoglaló rakodó furgon, várakozó taxi, kukásautó. Ezekhez képest én, az 50 helyett csak 30-cal tekerő biciklis rakéta vagyok :D

2009.04.16. 23:07:34

hát az nem is lehetett igazi mercis... nekem úgy kapta el a bicikli úton a hátsó kerekemet, hogy megfaroltam... és kiszállt anyázva... na nem vártam meg :)
(btw parkolni jött a bringaútra, szóval ez nem a szabályszegő biciklis pattog esete volt :) )

Perillustris 2009.04.16. 23:08:41

@Tie: "amikor végigmegyek reggel fél kilenckor a körúton a Jászaitól a Borárosig, és UGYANAZT a kerékpárost előzöm meg MINDEN lámpánál, a teljes út során összesen 15x, ezzel 15-ször kényeszerítve mindkettőnket problémás helyzetbe"

Azért az remélem világos, hogyha többször kell megelőzni ugyanazt a bringást, az nem miatta van.

Perillustris 2009.04.16. 23:11:15

@Tie: "Ha szabályosan haladnál, és igyekeznél kifejezetten nem előidézni ilyen helyzeteket, akkor sokkal-sokkal lassabb átlagot tudnál csak kerékpározni, mert a dugóban együtt állnál a többiekkel, amikor meg lehet haladni, akkor meg a technikai feltételek miatt egyszerűen lassabban haladnál, mint a többiek. Ez van."

Nem hiszem, hogy épeszű ember azt gondolja, hogy a bringásnak be kéne állnia az autók mögé, és azokkal együtt kéne haladnia, 10-15km/h-s átlagsebességgel. Szívva azok füstjét.

danesdzsu2 2009.04.16. 23:15:35

@Krisi: Ha van első fék, az ok, én valamilyen fékről beszéltem. Ha szigorúan nézzük, a hátsó fék eleve csak tartalék a váltós bringákon is, az első elég, ha müködik.

danesdzsu2 2009.04.16. 23:19:24

@Perillustris: én sose szoktam előrecsorogni a lámpánál álló sornál, hanem beállok a sáv közepére, az előttem lévő autó mögé. Tehát engem Tie nem nagyon előzhetne többször. Ha nem akarom kivárni a sort, akkor felugrok a járdára, és a zebrán megyek át. Zöld lámpánál. (Ez utóbbi sem szabályos, de nemigen zavarja az autósokat, és csak ritkán csinálom.)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 23:30:41

@Perillustris:
"Azért az remélem világos, hogyha többször kell megelőzni ugyanazt a bringást, az nem miatta van."

Hát mégis ki a búbánat miatt? Nehogymá ezér is a romákat, vagy a politikusokat okoljuk, mer' megmarom magamat.


"Nem hiszem, hogy épeszű ember azt gondolja, hogy a bringásnak be kéne állnia az autók mögé, és azokkal együtt kéne haladnia, 10-15km/h-s átlagsebességgel."

Egyrészt le van szarva, hogy épeszű ember mit gondol, mert a kresz meg ezt mondja és kész, másrészt meg senki nem kerget korbáccsal, hogy ülj kerékpárra, és szívd az autók bűzét. Mehetsz gyalog a járdán, autóval, BKV-val, ha nem szeretnél kerékpárral szabályosan állni a dugóban.
Sajnos a törvény arra nem ad lehetőséget, hogy pusztán azért, mert hülyén választottál közlekedési megoldást, egyből azt csinálhass, ami jól esik, mint ahogy senki másnak sem ad lehetőséget erre.

Amikor én a dugóban állok az autóval, nekem sem ad lehetőséget arra, hogy lemenjek az aluljáróba a lépcsőn, és úgy kerüljem ki a kereszteződésbe beragadt kollégákat, vagy hogy a járdán hajtsak végig. Pedig milyen jó lenne.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 23:32:08

@danesdzsu2: Bár ebben is van szabálytalan, de le a kalappal az előtt, hogy ellensúlyozza a határozottan jól érzékelhető törekvés arra, hogy önös érdekeket egy hangyányit hátrébb szorítva igyekezzünk együtt élni a többiekkel.
Így kellene ezt csinálni.

Krisi 2009.04.16. 23:43:42

@Tie: Ha tényleg utálna mindenki, aki mellett elmegyek, akkor az emberek nagy része nem húzódna le. Szeptember óta 2(!) alkalom volt, hogy valaki direkt rámhúzta a kormányt, amikor épp kocsisorok közt mentem: az egyik egy S-Merci, benne 3 nagydarab gangeszi székely, a másik meg egy szintén nagydarab kopasz biciklisvadász egy Berlingo-ban, ő még az ajtót is kinyitotta, hogy véletlenül se férjek el (végül kikerültem mindkettőt jobbról, és visszamentem a 2 sáv közé, utána nem is ért utol egyik gyökér sem)

A lassú biciklishez, akit 15-ször megelőzöl: Mi lenne, ha nem próbálnád meg leelőzni, hanem simán mennél mögötte? 16 másodperccel később érkeznél meg a piroshoz? Dráma! Ez is visszatérő probléma: sokan akkor is megelőznak, ha utána 27 méter múlva egyértelműen meg kell állniuk. Gondolkodni is kéne néha.
Amúgy elég béna lehetett az említett bringás: ha csak 2-3 autó várakozik előttem, és egyértelműen gyorsabbak nálam, akkor én sem erőlködök, hagyom őket menni.
De amikor én megyek a körúton javarészt főműsoridőben (reggeli és délutáni csúcs), akkor nem sok autó előz meg, mert mindegyik áll egy helyben vagy gyökkettővel gurul.

A motoros rész teljesen igaz: motorral tényleg nem gyorsabb nálam senki, ott csak akkor vagyok bajban, ha extrém nagy dugó van, mert a széles kormánnyal már nem olyan könnyű manőverezni, mint a lefűrészelt biciklikormánnyal.

Kerékpárra visszatérve csak a körúton vagy a hasonló zsúfolt szakaszokon szoktam ilyen kirívó szabálytalanságokat elkövetni, hogy átmegyek a piroson ha nem jön se autós a keresztforgalomban se gyalogos, ez az utazásom kb 30%-a. Különben mint a kisangyal, szépen szabályosan megyek :)

Az említett példád meg ott sántít, hogy engem biztos nem előzöl meg 15-ször, mivel az említett biciklis ezek szerint azt csinálta, hogy előre csorog és várakozik a pirosnál. Én viszont előrecsorgok, és ha nem jön semmi, akkor megyek tovább, magyarul mire elindulsz, én már a harmadik lámpánál leszek.

Azt meg látom Te is beláttad, hogy az lenne mindenkinek a legrosszabb, ha szabályosan várakoznék az autókkal aztán haladnék a tempómban.

Arra sem vagyok túlzottan büszke, hogy gyakran hágom át tudatosan a szabályokat, de ezzel nem tartok fel senkit és nem is idézek elő veszélyes helyzet. Hacsak nem vagy rendőr nem tudom, mi ezzel a gond.
Az meg tényleg szerencsém, hogy a forgalom nagy része felméri, hogy ha előreenged, attól neki semmi baja nem származik. Ha téged személyedben sért, hogy átmegyek egy piroson amikor nem jön senki, akkor sajnálom, de ettől még továbbra is így fogok közlekedni.

A többi kerékpáros nevben meg nem tudok nyilatkozni, csak a saját nevemben. Én azt szeretném, hogy ne üssenek el, amikor épp szabályosan megyek. Ha szabálytalankodok, akkor én is kussolok és meghúzom magam, ezért nem szoktam mindig a kreszkönyvet lobogtatni, hülyén is venné ki magát, hogy a szabálytalan biciklis oktatja a többieket :)

Amúgy vasárnap kritikális messz, gyere el biciklivel, hozd a családod és/vagy haverokat, igyatok sört, fíl dö szánsájn, hidd el, jó móka lesz, hatalmas buli az egész! Az év 363 napján az autók miatt van dugó, két nap a bicikliseknek is jár :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.16. 23:56:08

"Amúgy vasárnap kritikális messz, gyere el biciklivel"... ..."igyatok sört"

Persze baze', egyből ittas vezetés legyen, az a buli. Anyagyilkos ne legyek? Az agyam eldobom bazmeg.

Attól, hogy kritikátlan massza van, már lehet részegen kerékpározni? Tényleg qrva érdekesen értelmezitek ti kerékpárosok a KRESZT-t...

Nincs értelme folytatni az egész beszélgetést.

Krisi 2009.04.17. 00:02:13

Tyű, közben jött pár komment

@Tie: Zebrán áttekerni szintén szabálytalan, szóval ezek szerint a Te erkölcsöd szerint ugyanolyan bűn, mint átmenni a piroson.
Vagy most akkor a törekvés fontosabb, mint a szent kresz?

Az önös érdek meg ott kezdődik, hogy leszarva a többieket lustaságból beülünk az autónkba minden nap, és azzal járunk szarni is. Ez a Butapesti autósok kb. 70%-a.

És igen, engem senki nem kényszerített rá, hogy biciklizzek, de Téged sem, hogy autózz. Ha holnaptól BKV-vel jársz, akkor hidd el, hogy nem fognak többé idegesíteni a sorok közt haladó biciklisek.

Amúgy tisztellek, hogy a feljebb említett dolgokat mind betartod (Krisi 2009.04.16. 20:31:15 utolsó bekezdés), ezek szerint Te vagy Az Ember Aki Még Soha Nem Volt Szabálytalan. Tényleg én kérek elnézést...

Krisi 2009.04.17. 00:05:13

@Tie: Természetesen alkohol mentes sörre gondoltam :)

Ha meg szerinted anyagyilkosság = kresz szabálysértés, akkor tényleg nincs miről beszélnünk.

ball 2009.04.17. 00:23:14

"Amikor én a dugóban állok az autóval, nekem sem ad lehetőséget arra, hogy lemenjek az aluljáróba a lépcsőn, és úgy kerüljem ki a kereszteződésbe beragadt kollégákat, vagy hogy a járdán hajtsak végig. Pedig milyen jó lenne."

Sajnos bármennyire is fájdalmas ez a KRESZ szerint kerékpárral teljes mértékben szabályos. Használhatod ugyanis az úttestet ill. a járdát is (max. 10 km/h sebességgel, a gyalogos forgalmat nem veszélyeztetve!)

Perillustris 2009.04.17. 01:03:17

@ball: "a járdát is"

Ha az úttest - a jelenlegi értelmezés szerint - fizikailag alkalmatlan.

Perillustris 2009.04.17. 01:07:51

@Tie: "Egyrészt le van szarva, hogy épeszű ember mit gondol, mert a kresz meg ezt mondja és kész, másrészt meg senki nem kerget korbáccsal, hogy ülj kerékpárra, és szívd az autók bűzét."

Te biztos egy mutáns vagy, de nekem percenként többször ki és be kell lélegeznem a levegőt, így mindenképpen beszívom a gépjárművek által termelt mérgező anyagokat, bárhogyan is közlekedjek. Ha már választhatok, a lehető legkevesebb ideig maradok az autók közvetlen közelében, s erre a bicikli kifejezetten alkalmas.

mehemed 2009.04.17. 06:32:45

Aki bp-n biciklizik idióta. Az autó csapkodása meg siman garázdaság 2-től 5 évig terjedő.

danesdzsu2 2009.04.17. 08:17:35

@Tie: Nem hiszem, hogy az én magas erkölcsi mércémről lenne szó, egyszerűbb a megoldás: nem Budapesten közlekedek. Itt az autósok is sokkal nyugodtabbak, higgadtabbak, és én is.

Egyszer kíváncsi lennék mondjuk arra, hogy fővárosunkban hogy menne ez....

Mathiask 2009.04.17. 09:00:10

@Tie: "KIZÁRÓLAG úgy tudsz nagyjából egy átlagot haladni a forgalommal, hogy folyamatosan szabálytalan vagy"

Könyörgöm. Autóval dettó. Akadjunk le már erről a szabálytalankodásról, mikor te is szabálytalankodsz.

Annyira vicces "mert a kresz meg ezt mondja és kész" ilyeneket olvasni. Majd ha betűről betűre te is betartod a kreszt akkor mondhatsz ilyet.


"másrészt meg senki nem kerget korbáccsal, hogy ülj kerékpárra"

Át kéne gondolni a dolgokat. Beszélsz feltartásról. Vajon mennyivel lenne lassabb a közlekedés, ha az összes kerékpáros autóval menne? Legalább másfélszer lassabb lenne, na az a feltartás. De téged ez megnyugtatna, mert legalább nem látsz kerékpárost , az hogy sokkal jobban fel vagy tartva az nem számít.:)

Fideszes 2009.04.17. 11:45:29

@Perillustris:

érdekes, mert én ezt az autó kormánya mögül kicsit másképp látom.
volt olyan nap, amikor 12 biciklist számoltam meg kb. 2 óra alatt a városban, akik gond nélkül mentek át a piroson. és nem azért mert már éppen nem tudtak megállni. már rég a másik oldalról jövőknek volt zöldje, nekünk kb. 10-15 másodperce piros, amikor odagurul, szétnéz és simán belemegy, mintha csak egy elsőbbségadás kötelező lenne.
nekem az a tapasztalatom hogy a bringások simán visszélnek azzal, hogy könnyen mozognak, sok helyen elférnek és viszonylag gyorsak. kicsit nagy a mellényük és a szájuk is hozzá.

Dekatlon 2009.04.17. 13:02:50

"Annyira vicces "mert a kresz meg ezt mondja és kész" ilyeneket olvasni. Majd ha betűről betűre te is betartod a kreszt akkor mondhatsz ilyet."

höhöhö... ez jó, szinte már Jézusi bölcsesség: Az vesse rá az első követ, aki maga még nem vétkezett!
Kár, hogy ebben a helyzetben nem állja meg a helyét. Ugyanis a Kreszt attól még be kell tartani, hogy senki sincs aki mindig betartaná.

Perillustris 2009.04.17. 13:33:50

@Fideszes: "a bringások simán visszélnek azzal, hogy könnyen mozognak, sok helyen elférnek és viszonylag gyorsak"

A legtöbben élnek, és nem visszaélnek a lehetőségükkel. Sajnos az ember nem válik tündérré vagy angyallá, ha bicajra ül, tehát aki eleve köcsög, az kerékpározva is az lesz. Ez alapigazság.

Amellett, hogy a szabálytalanság tényén nem változtat, s magam elvétve megyek át piroson, elárulom, hogy olyankor ötször jobban figyel mindenki. Írtam már többször, hogy szerintem ma nagyobb veszélyben van az, aki a lámpákra hagyatkozik az érzékszervei helyett.

Egyébként nincs kétségem affelől, hogy azalatt a két óra alatt legalább ennyi autóst is láttál (volna) piroson átsuhanni, csak nem azokat figyelted. Persze ezeket - szokás szerint - tompítod azzal, hogy "nem tudott megállni", ami ugye több kérdést is felvet.

Nem egy baleset történt már amiatt, hogy az egyik autós az éppen pirosra váltott lámpa alatt húzott el, míg a másik irányból valaki fékezés nélkül - esetleg ismerve a lámpa ritmusát - éppen a zöldön ment át, és összeütköztek (jellemzően nagyobb - kanyarodósávokkal tarkított - kereszteződésben).

Ellenben elvétve hallunk olyan balesetről, amit az okozott, hogy a bringás a pirost figyelmen kívül hagyta.

GYK: ismétlem, ez nem menti fel a kerékpárost.

Perillustris 2009.04.17. 13:36:43

@mehemed: "Aki bp-n biciklizik idióta."

Egyre több idióta van - szerencsére. A szmog miatt mutálódunk.

Mathiask 2009.04.17. 14:01:15

@Dekatlon: Igen ,de pl ne az magyarázzon helyesírásról, aki bűn rosszul ír helyesen. Vagy ne az ítélje el a drogosokat, aki maga is drogozik. Elég hiteltelen dolog ez így.

Devil 2009.04.17. 14:01:54

@Perillustris: Igazandibol mit akarsz bebizonyitani? Hogy a bringasok nem szabalytalankodnak tobbet mint az autosok? Mar vagy 10 hozzaszolaasban ezt bizonygattad, de ennek mi az ertelme?
A lapma nelkul kozlekedo, alapveto haladasi, elsobbsegi szabalyokat sem ismero, gyalogosok kozott zebran vagy jardan szlalomozo bicajosokat ezek a hangzatos allitasok megvedik majd attol hogy magukban vagy masokban kart tegyenek? Segit az nekik ha az autosok inkabb gyorshajtanak, szabalytalanul parkolnak mint ok? Szolgalhat-e mentsegul vagy indokul hogy masok is szabalytalanok? Felment-e a felelosseg, a KRESZ ismeretek elsajatitasa alol hogy masok is felelotlenek vagy megszegik a szabalyokat?

danesdzsu2 2009.04.17. 14:22:20

@Devil: felmentheti-e ez autósokat az általuk okozott jóval több és komolyabb baleset súlya alól az, hogy a kerékpárosok egy része áthajt a piroson? Ha már a demagóg üzemmódban vagy:)

Perillustris 2009.04.17. 14:48:00

@Devil: "GYK: ismétlem, ez nem menti fel a kerékpárost."

Devil 2009.04.17. 16:43:58

@danesdzsu2: Eros felreertes, en ugyanis nem az autosokat vedtem.

Devil 2009.04.17. 17:00:06

@Perillustris: Bar az erdemi valaszt kikerulted, es ugy teszel mintha nem is szidnad az autosokat, es nem mentegetned unos-untalan a kerekparosokat, azert a kerekparosok nalad mind aldozatok, akik nem megszegik a szabalyokat csak kihasznaljak a helyzetuket (biztos azert nincs lampaja a 75%-nak) az autosok mind ordogok akik egymast es a tobbieket is gyilkoljak ahogy csak tudjak.
De ha ettol eletro a velemenyed, nyugodtan megfogalmazhatod hogy a kerekparosok mit _nem_ tesznek meg a sajat biztonsaguk erdekeben, szerinted.

Krisi 2009.04.17. 19:52:43

@Fideszes: "simán visszélnek azzal, hogy könnyen mozognak, sok helyen elférnek és viszonylag gyorsak."

Ezzel 100%-ig egyet értek, mint biciklis. Így jobban hangzik ez a pár biciklizés melletti érv, mintha egy bringás mondaná :)
Most pedig tedd a kezedet a szívedre, és mond ki: "én biciklivel soha nem mennék el két sor közt, hanem mindig kivárnám, amíg megindulnak az autók is. És ha megszűnik a kerékpársáv, akkor tolnám tovább a biciklit."
Hű, ez még így leírva is félelmetes :)

@Perillustris: "szerintem ma nagyobb veszélyben van az, aki a lámpákra hagyatkozik az érzékszervei helyett."
Ezt én is akartam írni, de nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni. Ha átcsorgok egy piroson 4 dologra figyelek:
1: nem jön-e autó
2: nem jön-e gyalogos
3: PND
4: nem figyel-e rendőr :)

@Devil: Hogy más biciklisek miként viselkednek és miért mennek gyökér módon a járdán vagy miért basznak feltenni egy lámpát a saját biztonságuk érdekében, azt nem tudhatom. Én ezeket nem szoktam művelni.
Itt arról volt szó, hogy a kreszt leszaró autósok elkezdik számonkérni a bicikliseken a szabálytalanságokat.
És ez így elég komolytalan. Mitőbb, vicces.
Én mondjuk leírtam, hogy néha rugalmasan kezelem a kreszt, ezt nem tagadom. Csak erre elkezdtek itt sokan erkölcscsősz üzemmódba kapcsolni, és a szent és sérthetetlen óáldott kreszről hablatyolni, amit amúgy ők is megszegnek nap mint nap, csak más paragrafusait.

Mert az autósok ritkán mennek át piroson és a járdán sem szoktak haladni (bár láttam már példát mindkettőre), viszont a bicikliseknek nem szokásuk 140-nel menni az autópályán, fényes nappal égetni a ködlámpát vagy másokat leszorítani.

És természetesen az nem ment fel senkit, hogy "dehát a többiek is". Se a biciklist, se az autóst.

Mathiask 2009.04.17. 20:07:49

@Krisi: "Mert az autósok ritkán mennek át piroson és a járdán sem szoktak haladni (bár láttam már példát mindkettőre)"

Én is. Simán parkolnak járdán és piroson átmenés is gyakori szerintem(láttam ebből ütközést is már). Mondván még átférek és beletapos a gázba mikor már a sárgának rég vége.
Ha már feltartás volt a legfőbb gond, akkor szerintem az is feltartás mikor dugóban beállnak a kereszteződésbe az autók, így keresztbe nem tudnak elmenni. Ez is gyakori. Pedig addig nem kéne bemenni a kereszteződésbe, míg nem látod, hogy ki is tudsz jönni belőle.

vhm 2009.04.17. 20:39:25

szerintem egyszerű eset. biciklis barátunknak mégha igaza is van, megtalálta a párját! hamarosan tudják egymás adatait is...

ui: mindenkinek aki csapkod -- csak azért mert nekem öntudatos gyalogos csapott egyszer a kocsi tetejére, annak ellenére hogy ő volt szabálytalan nem én: csapkodd a kurva anyád ;)
viszont utána jót nevettem. öregem, megérte csapkodni.
ebben az esetben is megérte, garázdaságért még kapni is fog...

jelentéktelen alak 2009.04.18. 01:58:03

Évente közel 5000km-t tekerek és kb 20000km-t vezetek. Lehet mondani, hogy testközelből érzem a kerékpározás minden nyűgét és örömét. Nem mondom, hogy nincsen elfogultság a cikkben, de az alapgondolattal egyet tudok érteni. Ha azt az energiát, amit az agresszivitásra pazarolnak sokan a közlekedésben, a figyelemre/figyelmességre öszpontosítanák, nem is volna gond a közlekedési morállal.
Ezzel együtt azért van némi különbség egy motorháztetőre csapás és egy gázolási céllal való elindulás között. Mindkettőt elítélem, de ez egyiket picit jobban.

jelentéktelen alak 2009.04.18. 02:08:29

@Devil: Valahol olvastam, hogy egy átlagos közlekedő, 2 percenként szeg meg valamilyen szabályt. Gyalogosok, biciklisek, motorosok, autósok, kamionosok, stb. egyaránt.

De tényleg fontos ez? Tényleg fontos, hogy ki többet? Nem azzal kellene inkább foglalkozni, hogy én körültekintő és szabályos legyek, mint azzal, hogy ki nem tesz így rajtam kívül? És a kérdésem független attól, hogy ki, milyen módon közlekedik éppen.

forjunk 2009.04.18. 14:51:00

buta vagy winkler h erről a témáról próbálsz objektívan írni
te télleg buta vagy amúgy?

Nagy quattrós 2009.04.28. 17:34:19

@Gabriel_MTB:

Nem mondhatnám, hogy elfogult lennék Winkler úr írásait illetően, de a szóbanforgó történeten sikerült úgy röhögnöm, hogy a szemem a végére úgy nézett ki, mint egy tükörtojásra festett autóatlasz. Amit ezen a felületen olvasok, az nem ritkán, vagyis gyakran megmosolyogtat.

Kezdem megszokni, hogy ebben az országban mindenki népnevelőnek születik, és az esetek 90-95%-ban le is ragad ennél az állapotnál. Nem beszélve a tudatlanság és a rosszindulat elegyéből született megnyilvánulásokról.

Van egy ország nagyon messze amelynek a nevét nem említeném, de annyit azért elmondanék róla, hogy az emberek túlnyomó többsége (nagyon sokan) innen vágyik oda és nem fordítva, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy ott működik valami.

Szóval, ott nem csak egymás között van az embereknek ún. respektje, hanem az írott szabályoknak is. Többek között azért is, mert ha egy kerékpáros kollégát szabálytalanságon kapnak (sisak nélkül, lámpa nélkül stb.), akkor azt úgy megbirságolják, hogy nem biztos, hogy legközelebb a drótszamár nyergébe kívánkozik. Az autósokat nemkülönben, ezért is tartja be mindenki autópályán a max. 110-es tempót, pedig a járműpark nagy része 3000 köbcenti feletti gépcsodákból tevődik össze, ahol van teljesítmény tartalék bőven. Szóval, ott a rendészeti szerveknek is respektje van, nekünk meg önbizalmunk, de világraszóló.

Idehaza, én még nem láttam kerékpáros igazoltatást, max. Lojzi bácsikámat, aki a kocsma látogatás után beállt, mint a gerely és feltűnően nagy amplitúdóval próbált haza evickélni az öreg Csepelre támaszkodva. Az ő estében jobbnak látták a rendőrség képviselői, ha egy időre "kivonják a forgalomból", mert nem csak önmagára nézve, de a többiekre is veszélyes. Ő még csak vissza sem tudott válaszolni, mert nem tudott.

Azt gondolom, hogy úrnak születni kell, paraszt meg minden bokorban terem.

Szóval, érdemes lenne betartani a szabályokat, mert lehet, hogy a Porsche gyorsul, mint a rakéta, de feltételezem, hogy a kerámia fék sem állítja meg 100-as tempónál 10 méteren belül. Ebből az is következik, hogy a kerékpáros meg legyen körültekintő, mert ő is csak addig tud dacolni, meg hőbörögni, amíg ki nem lapítják csak akkor meg az édesanyja fogja hiába várni otthon.

Szerintem kerékpáros barátunk vagy nagyon bátor volt, vagy nagyon buta. Azt a következtetést tudom levonni, hogy az ember azért jutott el a fejlődés ezen szakaszáig és "hódította" meg a kék bolygót, mert használta az eszét.
Személy szerint - bár nem vagyok sem kistermetű, sem pedig ijedős ember - nem csapkodnék semmilyen motorháztetőt, főleg nem Mercedes, Audi, BMW és egyéb batár típusokét, mert a jóisten tudja, hogy nem ólommérgezés lesz e Taikon vége, vagy esetleg egy életre szóló talákozás egy kibernetikus organizmussal.

Végül csak annyit Winkler úr, még ilyet, sokat.

Köszönjük.

zugyege 2009.05.22. 11:27:37

figyu! a zutat a zautóknak építtik nem? a járdát meg hogy legyen hova letenni a gépet. biciglizzé otthol a kertbe! vegyé autót azt tücc-tücc...

laccmacc 2009.07.09. 10:59:54

Pár éve volt egy divat a gyökerebbik bringások között, hogy a holt térből nekimentek a kocsinak, látványosan vagy elestek, vagy majdnem elestek (azért vigyáztak ám magukra), és a megrémült sofőrnek előadták, hogy nem figyelt, és leszorította az útról, meg nekiment, úgyhogy hívnak rendört.
És mivel ez senkinek sem hiányzik, felajánlotta a bringás, hogy x összegért elfelejti. Persze az autós fizetett, mert kinek kell egy rendőr, meg feljelentés, esetleg a jogsi elvesztése.
És így járt haverom is, aki a pénzkérés után egy gondolatnyival felajánlotta a bringásnak, hogy beépíti abba a hombár fejébe azt az aluminium rudat, amit ő a szinpadelem oldalsó kitámasztásához használ, és különbenis a faszér' karcolta meg a kocsiját, és mindjár kap egy akkora pofont, hogy leszáll a feje. Bringás keménykedett, aztán elódalgott.

Egyébként, aki hülyebringás, és az úton teker, az megérdemli. Én ha bringázom, akkor bringaúton, vagy a nép között a járdán... Inkább egy randán néző gyalogos szempár, mint egy agresszíven guruló BKV kerékcsavar nézzen velem farkasszemet. És ha kocsival vagyok, igyekszem mindenkire figyelni, bringaútra, vagy szabálytalanúl nem parkolok.
Ha bringaúton parkoló autót lát a bringás (aki szabályos), az ragasszon rá egy "Kerékpár úton parkoló köcsög vagyok" matricát. 20x10cm, nálam lehet rendelni :)

Budapesti 2009.08.19. 19:27:41

A múltkor a Margit hídon a 2 sáv között (budafelé) előzött meg e biciklista menet közben. Én a belső sávban mentem, nem sokkal a közéső kanyar elött. Megijedve a váratlan járműtől, hirtelen félreránottam kicsit a kormányt balra, és majdnem rámentem a villamossinre, ahol éppen mögöttem egy villamos jött. Ekkor próbáltam visszakanyarodni, de ott a biciklis, fékezni nem mertem... Ekkor gyorsan megnyomtam a dudát, csak hogy mindenki elkezdjen figyelni, hogy itt most baj is lehet. Ekkor a biciklis lassított, és mellé érve elkezfett anyázni. Én kérdőn néztem rá. És ekkor érhettünk a kanyarhoz a hídon. Nos ebben a pillanatban a biciklis némi hezitálás után hogy rugjon vagy üssön, ugyebár az anyósülés felöl volt, LEKÖPTE az autót. És jelezte, hogy ha még gyorsan félreállunk a szigeti lejáróhoz, 2 sávon keresztül, akkor "megbeszélhetjük".
Valaki mondja meg, ilyenkor mi játszódik le a biciklista fejében? Miért köp? Ez mire jó?
Egyáltalán, nem Ő hal meg ha valami gáz van?

bardocz 2009.08.23. 21:28:56

"Kérdezz meg egy közlekedéspszichológust, ha nekem nem hiszel, majd ő elmondja, mennyire rossz, ha bebeszéljük magunknak, hogy mindenki idiótán vezet és az életünkre tör, esetleg elkezdjük számolni mások hibáit. "

Winkler + a biciklis, csak itt a Robi beszéli be magának a hülyeséget?:D
süti beállítások módosítása