Gyilkos holttér

ADAC-kitekintésteszt

  2009. január 02. - TóthZé Címkék: adac holttér

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Kicsi vagy nagy? 911-essel ralizni jó.
2009-12-20 14:15:00

Szögezzük le az elején. Az előbb bejött a dolgozóba az Éva, a feleségem és aranyvasárnap ide vagy oda a

Egy év nirvana
2009-11-08 09:57:00

Eseménydús volt az elmúlt pár hónap a hátsókerekes, kocka Corollával . Karc nélkül megúszta a két

Hazaértek az extrém Insigniák
2009-09-30 08:25:58

  Kipróbáltuk az Opel Insigniák Ecoflex, 4x4 és OPC modelljeit, végre hazai pályán. Jó móka volt.

Magyar dráma Imolában
2009-09-19 13:39:00

Az élet a legjobb rendező, ilyet hollywoodi forgatókönyvírók egész hada sem találhatna ki. Az előzményekről

 

A német ADAC egy friss baleseti statisztikához kapcsolódó körképében az A-oszlopok vastagságát és a miattuk létrejövő holtterek veszélyességét vizsgálta. A legrosszabb típusok − a Mitsubishi Colt, a Fiat Idea és a BMW Z4 − szinte a fél utcát kitakarják. De akad pozitív példa is: a legjobb a Renault Grand Espace lett, de a Suzuki Splash is benne van az első tízben.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr37852670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorkantir 2009.01.02. 01:56:33

0-ás

reszkessetek gyalogosok...

bigpond 2009.01.02. 02:17:28

na megint adtunk a szarnak egy nagy pofont.
nesze neked biztonsag,
hurra programozott gyurodozona!

gravi_t 2009.01.02. 02:30:06

Tényleg csak a kötözködés kedvéért, de lehet, hogy sokat segítene az is, ha a gyalogosok a zebrán mennének át az úton.

dextercapo 2009.01.02. 02:41:27

evek ota mondogatom hogy az A oszlop halalos - es hiba nyaljuk a suzuki splash-t - az osztott A oszlop (SX4) , ledugozva (splash , swift) (a haromszogbe lemezt , nem ablakot tesznek) meg rosszabb - siman elfer benne egy motoros , kerekparos - esetleg egy ovatlan gyalogos - plane ha alacsonyabb a sofor (eletleg no - persze a "hulye noi soforok" - de hogy tervezunk nekik autot? ezzel szivni fogsz anyukam . golfot vett apa - negyvenkettes lab alatt nem er le a sarkad a kuplungrol , nem latsz ki az ablakon). nem erdekel hogy hatul mekkora a ter - mindenki megtanul vagy sem - parkolni , vezetni - hiszen o valasztotta az autot , ebbe nem hal bele senki - de az A oszlop konkretan varosi , nem parkolosebessegnel eletveszelyes . evrol evre vastagodnak - es mar a kedvesem is rajott hogy atulve egy kispolszkibol (micsoda luxus) egy barmilyen modern autoba , nem lehet kilatni . ez szegyen - szegyen az hogy a muszerfal , A-oszlop belso reszet feherre , vajszinure kell szinezni , ezzel elvakitva a sofort - szinten igenytelen hogy csillogo krom logokat , muszerkarimakat tesznek a kormanyra , muszerfalra - kilovi az ember periferias latasat (ami megmarad abbol hogy nem az utra vagy maga ele figyel , hanem elforditja a szemet a vezetesi iranytol hogy a kocsi kozepen elhelyezett kilometerorat nezze - vagy inkabb haszaljuk a bamulja szot az idotartam miatt ? , mert egy mutatot leolvasni az utasszallito gepek konstruktorei szerint sokkal gyorsabb mint egy digitalis orat - de ez mind nem jut el a mai auto gyaroinak agyaig (ha van ilyen egyaltalan - pl a fiat scudo gazolajhutoje komoly ketsegeket ebreszt)

oh, meg a vegen elfelejtem : emberek , oriasit lehet sporolni azon ha matrixban hajtjuk meg a muszeralat - nem szamit hogy kb 40hz-en villog az egesz - faraszto , irritalo , villogjon mint a stroboszkop - ha nem all az auto , akkor folyamatosan idegesitsen csak .

tudok ra boven peldakkal szolgalni - megerne egy cikket kulon hogy mit talal ki a gyar azert hogy ne kelljen logo fociklub zaszloval , illatosito fenyovel tonkretennunk a periferias latasunkat .

dextercapo 2009.01.02. 02:48:00

ahh - csak kimaradt : a sebesseg erzekelest a periferia kontrasztvaltozasa okozza autoban : tehat ha nagy , nem mozgo , vilagos foltokat teszunk a periferias latas mezejebe , akkor a sofor alacsonyabbnak erzi a sebesseget - ezert hajtunk becsleshez kepest gyorsabban kodben , ezert nem tudatosul az emberben hogy mennyivel megy - biztonsagosabbnak erezzuk a sebesseget amit valasztunk - egy ujabb nagy hiba .

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.01.02. 03:16:35

"Biff Tannen: Mért nem szóltál,hogy a kocsinak holttere van?
George McFly: Holttere? Biff, én igazán nem tudtam, hogy a kocsinak holttere lenne...
Biff Tannen: Vak vagy, McFly? Van neki! Különben ez hogyan történhetett volna meg?"

SwedishRunner 2009.01.02. 03:48:41

Bedilizek Emberek!
Az "a" oszlop szerepe és mérete, az utasok megovása miatt egyre nőtt, HELYES!
NEM!!!! hiszem el egyáltalán azt, hogyha valaki kressz szerint jár-kel a városban akkor a holttér gondot okozhat, ugyanis a megfelelő szabályos sebesség esetén a legtöbb helyzetben bőven körülnézhetünk alaposan! Az új szabályok mit is mondanak, hogy kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyeket? De hajrá vékonyítsuk az A oszlopot és kényelmesen kriptába lehet szökkenni mert valaki előzve szembejött, nem is gyorsan csak 64-el....

Ciri 2009.01.02. 04:48:13

Érdekes cikk,de egy kis apró hiba van benne:

"A belső tükör automatikus vakításmentessége feláras, a külsők fűthetősége viszont széria a Comfortline Golfokon, ahogy az első-hátsó parkolóradar is."

A tükörfűtés széria már az alapváltozattól,a parkradar viszont feláras a Comfortline-hoz is.

kzol 2009.01.02. 04:55:54

Ami nagyon nagy negatív meglepetés volt számomra, az az agyonsztárolt Toyota Yaris. A most kaphatónak hiába van osztott A-oszlopa, úgy kell benne mozogni, mint egy keljfeljancsi, hogy lehessen balra előre látni. Jó, nem vezettem sokat, összesen olyan 200 km-t azt a szart, de örültem, mikor kiszállhattam.
Más: elmehetek én is újságírónak? Mennyit kapok karakterenként? Felcsapom a Google-t, most épp tudnék írni egy jó tesztet a fejtámlákról. Ha már fordítgatunk cikkeket, akkor nem lehetne forrásmegjelölést adni? Pl. az egyetemi diplomamunka írásánál ezt plágiumnak nevezték.

Cselo 2009.01.02. 06:12:45

Nagyon jó a cikk. Én is sokadik autómmal kínlódok a kilátás miatt. A mostani (Honda City) ebből a szempontból katasztrofális. Az autó elejét és hátulját csak sejteni lehet, de az ívek miatt még megbecsülni is nehéz, hogy hol vannak. Az oldalát a nagy tükörből viszonylag jól látni. Az "A" oszlop kitakarása a lehető legrosszabb, ugyan van benne egy kis háromszög ablakocska, csak azon épen semmit nem lehet kilátni a belső kárpit vastagsága miatt. Így emiatt állandóan előre-hátra hajlongok a kereszteződésekben és a kanyarokban, hogy valamit lássak. Legutóbb szerpentinen autóztam és balkanyarokban szinte az anyósülésre át kellett hajolnom ahhoz, hogy lássam merre folytatódik az út. Hihetetlenül szar! Egyébként az egész autóépítés elment egy olyan irracionális irányba, aminek következtében olyan mérvű elsőbbséget kap a dizájn (mint marketing elem), ami háttérbe szorít minden egyebet. Vagyis: biztonságot, környezetvédelmet, gazdaságosságot. Például érthetetlen, hogy az autók ütköző felületeit miért kell színre festeni. Mi oka lehet annak, hogy azok az elemek, amelyeknek a rendeltetésük az ütközés, koccanás, súrlódás elviselése, színezést kapnak. Csak sírva tudok visszaemlékezni azokra a boldog szép időkre, amikor, a VW passat körben szép vastag, fekete gumicsíkot kapott és a lökhárítók is fekete, gumiszerű műanyagból voltak. A mostani festett lökhárítók az első érintésre törnek, mint az üveg. Gondoljunk csak a feleslegesen kiszórt festékre, a drága javíttatási költségekre, mekkora környezetszennyezést és plusz kiadást jelentenek. Mikor akarja az EU az autógyártóknak ezt a felelőtlen gyakorlatát betiltani? Az autógyártóknak felelősen kellene végre gondolkodniuk és be kellene látniuk, hogy az autó elsősorban közlekedési eszköz és nem divatcikk! Hagyják már végre a mérnököket dolgozni és ne csak a marketing számítson, mert ha ezt a gyakorlatot folytatják, akkor óriási károkat okoznak az egész világnak!

Totóbácsi (törölt) 2009.01.02. 06:54:35

@dextercapo: A mai autók valóban nem segítik a kilátást. Azért hozzáteszem, egy vadiúj egyterűt is lehet figyelmesen vezetni. Én régi Swiften tanultam meg a defenzív vezetést, és egy nagyobb autóban is nehéz elfelejteni. De tény, hogy a csönd, a rázkódás hiánya, a vastag oszlopok hamis biztonságérzetet adhatnak.

Gomulka Béla 2009.01.02. 07:31:54

Ezeket a pontokat is közölni kéne az töréstesztes pontok mellett, azt hiszem. Egyébként van akinek a csupaüveg autó maga-magáért tetszik. Én, például.
Ahol sokat kéne fejlõdni, azok a teherautók. Itt erõsen nyomja a propaganda a ‘ha nem látod a sofõr arcát, akkor a sofõr nem lát téged’ tanácsot, de így is akad hogy a kamion elgyúr valakit a keresztezõdésben, mert közvetlenül elõtte csoszog át. Itt kell, kellhet a kamera. Az Aurisban? Tudja fene, nem akarok én viccelõdni arról az anyagról, állítólag a föníciaiak találták fel, amelyik úgy közvetíti a képet hogy közben energiát se fogyaszt…

kabaka (törölt) 2009.01.02. 07:39:47

Tény,hogy az autók biztonsága érdekében vastagodott az A oszlop.Dextercapo,nem ülnék melletted a kis polákban akár csak 40-50km sebességü frontális ütközésnél. Vannak nagyon zavaróan vastag A oszlopú autok.Sokan erre még rátesznek azzal,hogy mindenféle lógó kütyüket raknak maguk elé.

Gomulka Béla 2009.01.02. 07:54:23

"...mindenféle lógó kütyüket raknak maguk elé."

Átlátszó, szagos delfin! Na, olyat látott már valaki?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.02. 08:18:49

nem valami izgalms cikk.Nekem még sosem okozott ez gondot,egyszerüen oda kell figyelni és kész.

cuebler 2009.01.02. 08:24:14

imádom a kocsimat, egy négyajtós 8gen honda civicet. de az a-oszlop miatt már majdnem gázoltam balra kanyarodva, elsőbbségben (járda meghosszabított vonala) lévő gyalogost. tényleg csak a reflexeimnek és az alacsony sebességnek köszönhetem. az, hogy hátra nem látok ki, nem zavar. a teremgarázsban úgysem szeretek "ütközésig" tolatni, hátulja alulról magas, úgyhogy a szegélyköveknek meg koccra tolatok. de az a-oszlop hiába osztott, mint a cikk beharangozó képen, akkor is gyilkos...
az adac meg okoskodhat, de ugyanmá' melyik gyártó csinálná meg két-háromszor annyi pénzért az a-oszlopot á la volvo scc, a biztosítókról nem is szólva... érdekes, hogy a törésteszteknél a gázolási tesztek még mindig sokkal rosszabb átlaggal mennek, mint a többi. egoizmusról és pénzről szól az egész kóceráj...

Gentle_Man 2009.01.02. 08:41:14

dextercapo: a legtöbb felvetéseddel mélységesen egyetértek.

Cselo: "Hagyják már végre a mérnököket dolgozni"
LOL, abszolút igaz.

kzol: ez nem plágium, a szerző tök egyértelműen jelzi hogy ADAC teszt. Ne irigykedj akkor sem, ha karakterre fizetik. Inkább vállalj Te is ilyen állást. Ja, fordítottál már ilyen részletes műszaki cikket ilyen színvonalon? akkor pláne ne irigykedj. :-)

Saját tapasztalat: Zafira 2004:
az egyik legnagyobb hibája a durva holttér az A oszlopnál. Én is billegek előre-hátra-oldalt folyton ha nem akarok gyalogost/bringást gázolni. Ja, merthogy a főútvonalak melletti keresztező kerékpárutakat is nehéz belátni oldalra...

Kifordított kacagány 2009.01.02. 08:46:47

ezzel a teszttel is csak két probléma van. egyrészt ha valami jó az autóban, a többi meg csapnivaló, akkor is előfordulhat, hogy jó(elfogadható) értékelést kap mert az az egy és néhány apróság felhozza és ez fordítva is igaz, egyetlen rossz eredmény és a felesleges kacatok hiánya lehúzhatja az eredményeket, meg ugye az elcsapott gyalogost, akit nem vettek észre, nem nagyon érdekli, hogy fűthetőek a tükrök és tolatóradar is van, meg kamera, meg a fene tudja még milyen felesleges kacat.
másrészt meg az ilyen teszteket olvasgatva meglehetősen emelkedik azoknak a száma, akik úgy érzik ezzel is alátámasztották, milyen jó kis autójuk van. pedig nem is. ezután persze sokkal bátrabban gázolják majd halálra szerencsétlen gyalogokat.

gravi_t sem mondott hülyeséget. lehet, hogy az A oszlopnak roppant nagy holttere van, de a gyalogosok jelentős részének is, csak azoknak koponyán belül.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 08:46:48

Szerintem egy öreg szakállas mérnök már elég jót alkotott egykor: nevezetesen az emberi szemgolóbist. Ezen fantasztikus találmány + a nyak-, has- és derékizmok összehangolt akciója csodákra lehet képes kritikus pillanatokban.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.01.02. 08:50:33

Most vettem egy Mitsu Lancert, egy R19ből ültem át.
Ami nekem is feltűnt, hogy a Mitsuból nem lehet hátrafelé látni. Pontosabban a tűkör elég jó, de ( rossz szokásból ) sávváltáskor röviden hátra is szoktam pillantani ( fej hátrafordít ). ( Legalább 2 koccanást elkerűltem ezzel az elmúlt 15 évben ).
Az R19ben ez a mutatvány minden további nélkűl abszolválható. A lancerben nem látok hátra, mert az űlések ( mind a jobb, mind a baloldali ) és a felfele menő övvonal kitakarja a látóteret.

Mondjuk ez a dizájnos karosszéria hátránya és nem is látszik fontosnak. De, mint mondtam, az utobbi években legalább 2 koccanást kerültem el a sávváltáskor, hogy hátranéztem, tehát nem is teljesen felesleges. Na mindegy, majd hozzászokok, remélem nem zúzom le az autót az első kanyarban.

Shadowbull 2009.01.02. 08:51:39

En csak azt nem ertem, hogy miert kene ugy vezetni, hogy az ember mereven ul a vezetoulesben.

A fejeteket azert forgatjatok a keresztezodesben, vagy csak azt veszitek eszre, ami a szemetek elott van?

En folyamatosan mozgok a vezetoulesben, hogy megnezzem, mi van ott, amit kitakarnak az elemek.

Azt hittem ez termeszetes.

sb

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 08:52:01

Ja, és ha már gyalogos vs. autó párbajról van szó:

Tessenek csak ripislogni a hiperszuper 5 csillagos töréstesztet produkáló autók gyalogosvédelemről szóló eredményeire... Hehe.

Kiwicake 2009.01.02. 08:52:31

Gentle_Man:
Egyetértek, a Zafira B valóban jó törzsizomzat-fejlesztő segédeszköz.

Most III-as Toledóm van, az talán még rosszabb (ebből a szempontból).

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.02. 08:55:51

@Josquin:
te mekora vagy hogy az övvonaltól nem látsz ki?
én pl elérem simám az üvegek szintjét és ki is tudok nézni rajta.Ha hártafordulsz csak kárpitokat látsz?

series_one (törölt) 2009.01.02. 09:04:33

@Gomulka Béla:

nem mert átlátszó.
de tudtam, hogy ott van, mert a szagáról felismertem.
:)))))

gergoke 2009.01.02. 09:10:06

@gravi_t 2009.01.02. 02:30:06
"Tényleg csak a kötözködés kedvéért, de lehet, hogy sokat segítene az is, ha a gyalogosok a zebrán mennének át az úton."

Látom nem olvastad el alaposan a cikket, vagy a KRESZ-t nem ismered elég alaposan. A túlságosan vastag A oszlop a városban, kanyarodáskor jelent veszélyt, kockázatot az azon az úttesten áthaladó gyalogosokra, amire kanyarodsz.

Tehát ha kanyarodsz az autóval és azon az úttesten, amire kanyarodsz, gyalogos megy át, teljesen mindegy, hogy gyalogátkelőhelyen vagy csak simán az úttesten halad át a gyalogos, mindenképpen elsőbbsége van veled szemben. Erről ennyit. A kanyarodó járművel szemben minden helyzetben előbbsége van. Pont.

A KRESZ szó szerint így nyilatkozik erről a helyzetről:
"(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
- annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá
- az azonos irányból érkező villamos részére,"

Leonard Zelig 2009.01.02. 09:20:57

Ha jól értem, ez a cikk a mozgássérülteknek szólt és a nyaki spondilosisban szenvedőknek. Vagy valami előírja, hogy vezetni csak egy megadott testpozícióban lehet és abből sem előre sem hátra nem lehet eltérni 1-5 cm-t. Mert szerintem csak kicsit kell előre vagy hátrahajolni ahhoz, hogy a holttér élettér legyen...

junkie 2009.01.02. 09:23:19

@Shadowbull:
nekem is pont ez jutott eszembe. eleg csak megbiccenteni a fejed elore es latod azt is amit eddig kitakart az oszlop, es raadasul nekem pl az oktatom anno direkt felhivta a figyelmem arra hogy nem csak szemmel kell korulnezni, hanem FEJJEL.

ez ugyanolyan rohejes mint a tukorben levo targyak kozelebb vannak mint latszik felirat. LOL. akinek nincs annyi IQ-ja hogy ezeket felfogja, vagy alapbol nem tudja, az NE VEZESSEN! (max aramot..)

szornyu hogy tobb mint 100 ev autozas utan meg mindig ott tartunk hogy hubaze ennek holttere is van? daaaa..

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2009.01.02. 09:29:11

Ebből a szempontból az ötvenes évekbeli autók verhetetlenek. Meg kell nézni mondjuk egy 1959-es Cadillac Fleetwood Sixty Specialt. Az A-oszlop pálcavékony, ráadásul ellenkező irányba dől, mint a mai autókon. A szélvédő hatalmas, és rákanyarodik az autó oldalára. B-oszlop nincsen, pedig négyajtós az autó, tehát semmi sem akadályozza a kilátást. C-oszlop szintén ultravékony. De akármelyik európai autót is lehetne említeni ebből az időszakból. Fejedelmi kilátás nyílik belőlük. Ráadásul a hűtődíszek segítségével az autó elejét is milliószor könnyebb belőni, mint a mai, amorf kocsik elejét-végét.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2009.01.02. 09:30:49

Aki nem hiszi, nézze csak meg a Belsőség fejlécében a Colony Parkot. Az az autó két kifejezést nem ismer: "holttér" és "nem fér be a csomagtartóba". :-D

ChPh 2009.01.02. 09:36:35

Hjah, a régi Fábia A oszlopa sem gyenge, sokszor előre-hátra kell mozdítani a fejem, hogy biztos kilássak...

series_one (törölt) 2009.01.02. 09:37:31

@Jerome:
igen, gyártsunk huszonliteres fogyasztású kéttonnás dögöket, csak azért, mert a hatméteres autó elején látom az emblémát, könnyebb belőni.
sose vezettél még ekkora autót szerintem.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2009.01.02. 09:43:44

series_one, sikerült megragadnod a hozzászólásom lényegét. :-/

Amit írtam, az ugyanúgy igaz a P1-es Olympia Rekordra is. Az is 20 litert fogyaszt?

Rocko- 2009.01.02. 09:46:28

idiótaság az egész.
csak nekem tűnik kontrasztosnak, h az A oszlop vastagságát büntetik, de az elefántfül nagyságú tükör az jó?
a kilátás nagyságát pozitívan pontozzá, de előnyben részesítik a függöny - és oldallégzsákokat. na hát az hova kerül? igen, az ablak mellé.

ez az egyik fele. a másik, h lehetne mutogatni az olyan elszabott kereszeződéseket, ahol az ég egy adta világon semmti se látsz. vagy kilógász már a fél autóval, de akkor azért engednek ki, nem azért, mert látod őket.

Ubul1 2009.01.02. 09:50:02

Ott a megoldás amit páran felvetettek, lehet ám előre-hátra mozogni az ülésben, ha egyszer nem látunk a kereszteződésbe! Komolyan nem hiszem el, hogy van olyan barom aki NEM látja a kerszteződést, és erre belehajt. Itt a probléma inkább abból származik, hogy jópáran a seggükben hordják a szemüket, és nem is akarnak látni, meg talán meg kéne először tanítani a sofőröket pár év vezetés után körülnézni. Mert páran csak a nyálukat folyatják a kormányra a kocsi meg megy amerre épp viszi az út. A múltkor beszarás, egyenesen védett úton megyek, jobbról kikanyarodik az útra nagyívben balra egy manyus miközben JOBBRA néz ki a hülye fejéből! Szerintem észre se vette végig h balról épp az oldalába készül valaki hajtani, csak akerékcsikorgásra meg a dudálásra ébredt fel. Nem baj, kapott kulccsal egy szuvenírt a kocsija seggére tőlem Kíváncsi vok h mikor vette észre :D

ehpkb5 2009.01.02. 09:50:07

@Jerome: a hozzászólásod másik lényege, hogy mindkettőnek úgy törnek az oszlopai mint a hurkapálca :)
valamit valamiért

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.02. 09:51:31

amúgy is egy halott ritkán lehet gyilkos.
érted?! holt-tér:-)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 10:00:19

"Mert páran csak a nyálukat folyatják a kormányra a kocsi meg megy amerre épp viszi az út."

Nem Ubul csorgatta mindig a nyálát a Garfieldban? :)

A karcolás után hány centit nőtt a brokeszod? Csak kíváncsi vagyok, hogy nagyobb-e már, mint az, amit a nyakadon viselsz.

Rocko- 2009.01.02. 10:02:00

ja igen, amit már írtak páran: kell a seggigérő homlok, azaz a tetőre, meg c oszlopig elhúzódó ablak, csak ennek a súlyát mi fogja megtartani? na mi? igen, az A-B-C oszlopok.
és jól mondja dextercapo: hogyhogy a Ladából ki lehetet látni, a csúcszupermodern intelligens autóból meg nem?
háromszögablak? igen, ez volt Ladában is. lehet műszerrel mérve rendben van, de ezek a mostani csészényi akármik fittyfenét se ér, max egy gerincsérült kormánybaharapó (csak a testartás végett, azt hiszem mindenki látott már ilyet) sofőr lát ki rajta.
ez ilyen kígyó farkába harap eset.

Shadowbull 2009.01.02. 08:51:39
nem is ezzel van a gond, hanem amikor így SE látsz ki.

Jerome · wiki.bigblock.hu 2009.01.02. 09:30:49
azt mondod nem fér be a csomagtartóba a holttér? :D

ostván 2009.01.02. 10:04:10

Nekem úgy tűnik, hogy az "A" oszlopok erősödése egyenes arányban van azzal az igénnyel, hogy a töréstesztek minél több csillagot eredményezzenek.
1. sz. véleményem: a balesetet megelőzni kell, nem túlélni!. Sokkal jobban örülnék, ha rendesen ki lehetne látni egy autóból. Az enyém SX4, de ennél rosszabb a véleményem az "A" oszlopáról. Egész autót ki tud takarni. A fejmozgatás kötelező, de ez csak szükségmegoldás (addigra bekövetkezhet egy vészhelyzet).
2. sz. vélemény: az "A" oszlop ne legyen vastagabb, mint egy ember szemtávolsága! Akkor nem lenne holttér. Az csak műszaki kérdés, és nem megoldhatatlan, hogy ebben a méretben ugyanolyan erőset tervezzenek, mint a vastag. Igaz, hogy az már többletköltség.
Szóval ennyit érünk mi a gyártóknak.

Kifordított kacagány 2009.01.02. 10:05:55

gergoke 2009.01.02. 09:10:06
lehet, hogy a németeknél ez a jellemzőbb, de nálunk az úton átrohangászó idiótákból is hullik rendesen. márpedig azokra kevésbé számít az ember, még ha egyébként meg is tud birkózni az olyan bonyolult feladatokkal, mint pl a "hogyan lássunk a holttérben".

egyébként meg mindenki a saját felelősségére vezet. ha valaki nem tud felelősséggel vezetni egy olyan autót, aminek az A oszlopa egy elefántot is kitakar, akkor az ne vezessen olyan autót. üljön másikba(vagy ne üljön autóba), ahelyett, hogy a gyártókat tekintené az egyedüli bűnösnek amiatt, hogy gyalogosokkal tekézik. függetlenül attól, hogy van némi igazság abban, amit dextercapo írt.

redriot77 2009.01.02. 10:08:58

Sok jelentősége nincs a témának. Hiába jó a kilátás egy típusból, el lehet azt rontani. Visszapillantóra cédé, rózsafűzér, a műszerfalra valami jó mintás terítő, ami visszatükröződik a szélvédő alsó részén. Apropó szélvédő: tapasszunk rá dzsípieszt, lehetőleg a leghülyébb helyre. Ajánlott az erős fényű kék neonos belsővilágítás is. Ha már beszereltük használjuk mindig, ha sötét van, még ha így az autón kívüli dolgokat sokkal rosszabbul is látjuk majd az erős belső fény miatt.

Ha ezekután beül a kuglóffejű, és elindul, nem tökmind1 hogy mekkora az A-oszlop?

AZso · http://www.azso.hu 2009.01.02. 10:14:24

Csatlakoznék, Citroen Berlingo I. A oszlopa is katasztrófális. Kanyarodásnál előre-hátra kell hajlongani, hogy kilássak, jön-e valami...

Impega 2009.01.02. 10:14:29

Nekem Seat Leon-om van, 2003-as modell. Tolatni keptelenseg ha nem erzed a kocsit, savvaltaskor majd ki esek hogy lassam a holtteret es kanyarodaskor az A oszlop igen bekavar. Maga az auto nagyon jo lenne, kenyelmes, de ezek a hibak igencsak megkeseritik a varosi eletet. Meg jo hogy falun lakom, igy az autom meg egeszben van.

series_one (törölt) 2009.01.02. 10:17:29

@Jerome:
so what.
nekem is van olyan autóm, amiben iszonyat cérna oszlopok vannak, de egy percig sem gondolom, hogy ez sokkal jobb lenne, mint akármelyik mai autó, egyszerűen csak más.
aki meg képtelen kilátni egy autóból vezetés közben,illetve az zavarja, hogy nincs dísz az elején aztán nemlátni, na az ne vezessen autót.

karlmann 2009.01.02. 10:18:21

Ubul1

Igen ez a szituáció nagyon jellemző kis hazánkra. Egyik barátomat pontosan így ütötték el mikor motorozott. A nő végig jobbra nézett, miközben jobbra kanyarodott kis ívben, rá a védett útra. A vastag oszlopok tényleg komoly problémát jelentenek, de szerintem, ha valaki megvesz egy autót, akkor vegyen már annyi fáradságot, hogy állítsa be tisztességesen az ülést, a kormányt és a próbaúton mérje fel, hogy kilát-e vagy sem. Ne csak azt nézze milyen jó a seggfűtés, meg a hifi.

Nem kötelező megvenni az autót, ha nem tetszik, aki meg nem lát rendesen ne vezessen autót, mert veszélybe sodorja magát és másokat is. Ez nem olyan mint a cigány lova:"nem vak, csak vakmerő"!

A szédelgő gyalogosok, bamba kerékpárosok ellen meg úgysem lehet tenni semmit. Miért én figyeljek és vigyázzak arra, aki senkire és semmire nincs tisztelettel?

series_one (törölt) 2009.01.02. 10:21:50

@karlmann:

na ja, állítsa be az ülést...
hány olyan tanulóvezetőt látok, aki szabályosan függőleges háttámlával, koppra előrehúzott üléssel közlekedik.
az ilyen oktatót lapáttal verném agyon, az első órától kezdve mazsolát nevel. ilyen pozícióban át se lehet fordítani a kormányt, most nemazé.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2009.01.02. 10:25:55

Ha az ember sokat jar egy autoval, es parkol vele, egy ido utan kierzi az auto mereteit. Tukorbol is hibatlanul megtanul tolatni stb... (A tanulast nem azt jelenti, hogy elotte 3x megkocogtat egy masik autot)
Az ulesben pedig nem fadarabkent kell ulni. Ha betakar az A oszlop, akkor mozditsa el picit a fejet.
Lehet figyelmesen es elorelatoan kozlekedni, csak akarni kell.

Shadowbull 2009.01.02. 10:31:45

"Az csak műszaki kérdés, és nem megoldhatatlan, hogy ebben a méretben ugyanolyan erőset tervezzenek, mint a vastag. Igaz, hogy az már többletköltség.
Szóval ennyit érünk mi a gyártóknak. "


Gondolom rengeteg karosszeriat terveztel mar, hogy ennyire vagod a temat.

"nem is ezzel van a gond, hanem amikor így SE látsz ki."

Nem igazan tudok olyan A-oszlopot elkepzelni, ami annyit kitakarna, hogy nemi mozgassal ne lehetne mogelatni.

sb

roadmaster 2009.01.02. 10:38:27

Bezzeg az ötvenes években! Azok a jó kis panoráma szélvédők, ilyen gond nem létezett.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.01.02. 10:38:36

Vihar a biliben.
A fej mintegy 5-10 centis elmozdításával (hívhatjuk alapos körülnézésnek is) a holttér belátható.
25 év vezetés alatt az A-oszlop holttér ilyen szempontból minimális problémát jelentett. Persze, hogy takar, de ha olyan helyen megy az ember vagy olyan manővert csinál (zebra, kanyarodás) nézzen alaposan körül, ennyi az egész.
Sokkal rosszabbak a motorosok, biciklisek, akik sávok közt cikáznak és a hátsó holtterekben lehetnek.

Gyulabaa 2009.01.02. 10:38:46

Én egy "puttonyos" Berlingóval járok, na ott aztán van torna folyamatosan, hogy hátra-oldalra kilássak. Fel sem tűnik, hogy az A oszlop miatt tornázom-e...
Viszont ami zavaró, intenzívebb lassuláskor, kanyarodáskor nem enged a biztonsági öv körülnézni.

ehpkb5 2009.01.02. 10:44:15

@Daily Shark: akkor légyszi a hátsó holtteret is csekkold alapos körülnézéssel, és ne a bringás hibája legyen, ha ott tartózkodik

The Good Boy 2009.01.02. 10:46:54

Nekem ufo civic-em van, nem csak az A oszlop tud veszélyes lenni. Idéznék a kocsiról készült itéletemből:
"...éjszaka a műszerfal világitás olyan szinten tükröződik a szélvédőn, hogy az szó szerint életveszélyes. Hosszú távon mindig min.-re le kell venni! Egy Saab-os Night panel funkció leegyszerűsitené a dolgot. A másik, hogy az ablaktörlők törlési képe nagyon rossz. Nagyon nagy felületet hagy törletlenül. Az én 184 cm-es magasságomnál, a legalsó ülésmagasságnál is már zavaróan belóg a látómezőbe..."
Szóval volt olyan, hogy egy épülőfélben lévő,ezért nem kivilágitott körforgalmat majdnem megnéztem középről is, mert az ufo müszerfalvilágitása olyan szinten tükröződik a szélvédőn, hogy konkréten a kb. 50-60 méterre (vagy attól távolabbi) elöttem lévő kivilágitatlan tárgyak nem látszanak, csak a szélvédőn tükröződő kékes-fehéres müszerfalfények. Tudom erre megoldás, hogy országutón éjjel min.-re veszem a müszerfalvilágitást (azóta).
Az ablaktőrlő törlésképéről pedig maga a cikk is emlitést tesz, tehát valószinüleg az sem az én személyes rigolyám.
Mellesleg az A oszlopom képes arra, hogy komplett kispolszkit elrejtsen, de az előre-hátra dőlés segiteni szokott. Mint ahogy a szerpentineken és néhány keskeny parkolóházban is igény van az autó részéről arra, hogy a középkonzol felé hajólva sasoljam a balra elhaladó tájat:)

series_one (törölt) 2009.01.02. 10:48:48

@The Good Boy:

azé ez már milyen, hogy a műszerfal a szélvédőn tükröződik.
nincs fölötte valami árnyékoló, vagy hogy?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.01.02. 10:49:40

@ehpkb5:
A hátsó holttereket belátni nehezebb, csak erre utaltam.
Egyébként meg a bringás is vezessen kiszámíthatóan és ne cikázzon jobbra-balra autó mögött, utána sávok közt, aztán a jobb szélen, aztán megint az autó mögött, majd megint a sávok közt.
Mert az ilyet egy adott pillanatban nem biztos, hogy észlelni lehet ott, ahová a következő pillanatban, mikor a manőver megkkezdődik, hirtelen bevág, ugyans hátrafelé nézegetni nem lehet folyamatosan.

The Good Boy 2009.01.02. 10:52:47

hajólva helyett hajolva

The Good Boy 2009.01.02. 10:55:03

@series_one:

Van árnyékoló,ami gyakorlatilag semmit nem ér. érdemes kipróbálni egy ufot este kivilágitatlan országúton max.-on lévő müszerfalvilágitással. Pont a vezető előre nézőlátómezejében van egy nagy kékesfehér folt a szélvédőn (aztán lehet, hogy csak engem zavar:)

series_one (törölt) 2009.01.02. 10:58:08

azé ezt a hondának ne nagyon emlegesd, headupdisplay ingyé, meg még reklamálsz is, hátbaszki.
semmi se jó neked, az a baj.
:)))))

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 10:58:30

"Tudom erre megoldás, hogy országutón éjjel min.-re veszem a müszerfalvilágitást (azóta)."

Nappalra minek műszerfalvilágítás? Illetve: miért kell visszaállítani?

"A másik, hogy az ablaktörlők törlési képe nagyon rossz. Nagyon nagy felületet hagy törletlenül."

Nem lehet 2 cm-rel hosszabb lapátot tenni rá?

Auto-InterCont 2009.01.02. 11:01:49

Régen a 206-osommal úgy cikáztam a városban, ahogy akartam. Mindent körülöttem mozgó dologról tudomásom volt. Ahogy egyre komolyabb vasak vannak a kezeim között, úgy érzem magam egyre bénábbnak a városban. Nem elég egy pillantást vetni adott irányba, mert bazi vastag oszlopok takarnak ki hatalmas tereket. Az én üléspozíciómban a B oszlop szinte pont a fejem mellett van. Oldalara fordítva soha nem látok ki, hanem előtte, vagy mögötte kell kilesnem. Így nem is fickándozok, hanem szépen, nagypapásan poroszkálok a városban.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2009.01.02. 11:02:54

@series_one: Sem Roadmaster, sem én nem azt mondtuk, hogy ezek az autók biztonságosabbak vagy jobbak voltak, csak hogy lényegesen jobb volt a kilátás belőlük. Egyébként a videón remekül látszik, hogy régen sem a vékony oszlopok miatt omlottak össze az autók. A legtöbb ütközésen igen jól tartják magukat. A felvételek inkább a kicsapódó ajtók és a biztonsági öv hiánya miatt sokkoló, de az említett tetőoszlopok egész jól megállják a helyüket.

ZYLO 2009.01.02. 11:04:28

@Ubul1:
Nincs karcolás a kocsimon, tehát nem én jöttem ki eléd, de:
Ahogy valaki már írta, vannak olyan kereszteződések, ahol a parkoló kocsiktól egyáltalán nem lehet kilátni. Ilyenkor mit tudok tenni? Kicsorgok, közben hajlongok, meg tekergetem a fejem másodpercenként kétszer. Ennek ellenére is volt már olyan, hogy kijöttem valaki elé, mert amíg nem látok, addig gyökkettőnél gyorsabban nem mehetek. A valaki meg elsőbbsége tudatában nyomta, mint állat, az előbb még sehol sem volt, most meg dudál és mutogat. Betü szerint persze igaza van, de bizonyos helyzetekben sokat segítene, ha az elsőbbséget élvező, a gyalogos, stb nem úgy menne az úton, mintha egyedül lenne a világon.

The Good Boy 2009.01.02. 11:09:26

@sipike78:

Alapból gyujtásnál már "kigyúlnak a fények", mivel ha nincs műszerfalvilágitás, akkor csak nagy fekete üres kijelzők lennének, úgy meg elég nehéz leolvasni,alapvető dolgokat, pl.mennyivel megyek. Az ufoban nem mutatós a km.-óra, hanem kijelzős. Ráadásul min.állásnál van egy minimális megvilágitás (ami éjjel teljesen elegendő, de nappal azzal már megintcsak semmi nem látszik, tehát ott meg feljebb kell venni (legalábbis én igy vagyok vele).
Viszont a szélvédő alsó szélén lévő sebességkijelzés nagyon jó dolog, mert nem kell az útról levenni a szemet, hogy lássa az ember a sebességet.

"Nem lehet 2 cm-rel hosszabb lapátot tenni rá?"

Nem, mert az egymással szemben mozgó lapátok összeakadnának. A gyári állapotukban kb. fél-egy cm távolságra mozognak el egymás mellett, azaz ez a max lehetőség.

series_one 2009.01.02. 10:58:08:

Látod, ezt teszi a jóléti társadalom:)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 11:14:07

Nem ismertem a civic ezen tulajdonságait, köszönöm a kimerítő tájékoztatást.

javaslatom: dobd ki a picsába, és vegyél helyette egy olyan kocsit, ami nem hoz ilyen kellemetlen szituációkba a legalapvetőbb funkcióival :/

gftamas 2009.01.02. 11:26:22

Kicsit megdöbbentett az eredmény. Volt egy új típusú Opel Zafirám. A bal oldali "A" oszlop holttere elképesztő és egyenesen hajmeresztő. Egy kereszteződésben komplett autó eltűnik benne balról. Meglep, hogy be se jutott az első 10 legrosszabba. Lehet, hogy nem is vizsgálták ezt a típust? Szerintem tuti dobogós lenne.

PistonHead 2009.01.02. 11:33:27

A Z4 elég rossz példa volt, mert tetô nélküli autót nem igazán lehet papírvékony A-oszloppal készíteni.

series_one (törölt) 2009.01.02. 11:34:31

@gmower:

egy ötvenezer éves opel commodoret látható módon nagy sebességgel nekiküldenek egy nem deformálódó akadálynak.
azért ne keltsünk már ilyen szinten hangulatot.


www.youtube.com/watch?v=D827IxEJVS4

ennyi erővel itt van ez, húbazmeg, a kínaiak olyan autót gyártanak, ami hatvan fölött önmegsemmisít.
na aztán akkor most ugyanolyan hangulatkeltő voltam, mint te.

Ubul1 2009.01.02. 11:45:43

@The Good Boy:
sipi azt sipolja hogy szar a ufo civic, arra akar kilyukadni, hogy vegyél az ő értékrendje szerint egy fasza kocsit, és állj be a buzukisok táborába. Ezek képtelenek felfogni, hogy egyesek inkább választják a halált minthogy idáig süllyedjenek.
Nem baj sipi egészsegg legyen az a lényeg!

Speedman 2009.01.02. 11:46:15

karlmann:
"A szédelgő gyalogosok, bamba kerékpárosok ellen meg úgysem lehet tenni semmit. Miért én figyeljek és vigyázzak arra, aki senkire és semmire nincs tisztelettel?"

Mert mondjuk te vagy az "erősebb".
Gondolom gyalogosként v. biciklisként még sosem hibáztál.
És, ha elütöd ugyannyit kapsz, mint egy rendes emberért. :)

ehpkb5 2009.01.02. 11:48:03

@series_one: ez nem hangulatkeltés, csak kis érdekesség
a nagy igazságok úgyis benne vannak az első 20 hozzászólásban, sokmindent már úgyse lehet mondani a témáról

okostojgli (törölt) 2009.01.02. 11:48:45

Még szerencse, hogy az Agilának a 7. helyével semmi köze sincs semmmmmelyik Suzukihoz sem. Hamár a Splash említést érdemelt.


Egyébként meg az A oszlop mögé bujkáló redvás óvodáscsoport monnyon le!

csufar 2009.01.02. 11:50:07

Shadowbull 2009.01.02. 08:51:39 hát végül is igaz, de azért én is csatlakoztam a keljfeljancsizók táborához, pedig ugyanúgy vezetek, mint korábban. a mazda5ből is kifejezetten nehéz balra-előre kilátni, hetente előfordul velem, hogy ide-oda hajolgatok, hogy belássak az a-oszlop mögé :( bár ha ez az ára a jó törésnek, ennyit biztosan megér.

csufar 2009.01.02. 11:52:44

okostojgli 2009.01.02. 11:48:45 és mintszólsza splashhez? ami pontosn ugyanaz?

The Good Boy 2009.01.02. 11:55:54

@sipike78:

"javaslatom: dobd ki a picsába, és vegyél helyette egy olyan kocsit, ami nem hoz ilyen kellemetlen szituációkba a legalapvetőbb funkcióival :/"

Kösz, de inkább maradok a szar ufonál, elfogadom a hibáit (ami lehet, hogy az én hibám, nem is az övé:), de lagalább mosolyogva ülők bele, és szállok ki belőle, és nem kell a parkolóban tippelgetni és a rendszámokat lesnem, melyik egyenautó is az enyém:) Pedig már az ufoból is kezd sok lenni... (sebaj, jön hamarosan az insight, aztán megint egyedi vasam lesz egy ideig:)

PistonHead 2009.01.02. 11:56:12

"A rosszul belátható kereszteződések problémájára pedig megoldást jelenthetne, ha szélesebb körben elterjedne az a kütyü, amit a Toyota kínál a Corolla Versóhoz. Ez egy tolatókamerához hasonló rendszer, csak itt az optikát a kocsi orrába teszik."

Ôsidôk óta van sideview a BMWkben, már a 2001ben bevezetett E65ben is volt. Jó reggelt.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 11:56:49

U@Ubul1:

Nem mondtam, hogy szar a Civic. Alapvetően a japán autókat kedvelem, igaz, a Civicből meg a Hondából is inkább a régebbiek tetszenek, de, ugye, ízlések és pofonok...

A rendelkezésre álló keretből anno én Suzukit vettem, több szempont mérlegelésével, de ez most teljesen lényegtelen. nem erről szól a történet, hanem arról, hogy én 8és remélem, még sok honfitársam, akit nem vakított el teljesen a globalizmus és a fogyasztásra ösztönző "húdefaszáulnézkicsakkárhogy hasznavehetetlen" hozzáállás atomvillanása.

A szélvédőben visszatükröződő fények potenciális BALESETVESZÉLYforrások. Az meg, hogy nem lehet a tulaj szerint is kalap szart se érő gyári ablaktörlőket JOBBRA cserélni, ráteszi az i-re a pontot.

The Good Boy 2009.01.02. 11:57:24

@Ubul1:

nem akartam ilyen radikálisan fogalmazni:)))

has 2009.01.02. 11:58:26

Szerintem teljesen rossz irányba fejlődik az autógyártás. Ha húsz éve elég volt egy autóba 70-80Le-s motor, akkor most minek 150-200. Ugyan olyan kategóriájú régen 900-1100k volt , most 1,5-2t. Látszólag szép nagy üvegek vannak, de a széle takart. A hátsó ülésről egy alacsonyabb ember már nem lát ki, mert úgy felhúzták az oldalfalat. Én nem azt mondom, hogy együnk fakenyeret kőkéssel, de a műszaki fejlődést nem kellene fitotgtatni kívülről. Elég lenne , ha olcsóbban és biztonságosabban lahaetna autózni.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 11:59:22

@sipike78:

a vége lemaradt

hogy én (és remélem, még sok honfitársam, akit nem vakított el teljesen a globalizmus és a fogyasztásra ösztönző "húdefaszáulnézkicsakkárhogy hasznavehetetlen" hozzáállás atomvillanása) legeslegelső helyre a praktikumot és mindenkori megbízhatóságot helyezem.

Ubul1 2009.01.02. 12:00:30

@The Good Boy:
Most aztán elszabadul a delfing!

Shadowbull 2009.01.02. 12:02:33

"Elég lenne , ha olcsóbban és biztonságosabban lahaetna autózni."

20 ev alatt az autozas olcsobba es biztonsagosabba valt.

Csaxolok.

sb

series_one (törölt) 2009.01.02. 12:03:37

@has:

ja, elég volt 70-80 ló.
egy egytonnás autóba.

biztonságosan akarsz autózni, meg elfogadható menetdinamikával?
a bizutonság súly, azt meg mozgatni kell valahogy, egy ezerkétszáz-ezerháromszáz kilós autóba tetesznek eneked egy hetven lovas motort, hát kinő a szakállad, mire bele mersz kezdeni egy biztonságos előzésbe közúton.

gmower (törölt) 2009.01.02. 12:03:53

series_one 2009.01.02. 11:34:31

Sajna lemaradt a móka jel, nem szándékoztam semmiféle hangulatot kelteni, csak gondoltam érdekes lehet, mivel az alaptémával kapcsolatban már mindent elmondtak (körülnézni kell, nem bambulni...)

2009.01.02. 12:06:00

Ültetek már 300C-ben?
Kíváncsi lennék, hogy az hány pontot kapna...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 12:07:44

A vége úgyis az lesz megint, hogy járjunk kabrió lánctalpassal... Annak nincs B-oszlopa és százcsillagos a töréstesztje.

gmower (törölt) 2009.01.02. 12:08:59

series_one 2009.01.02. 12:03:37

Épp pár napja volt szerencsém egy 60 lovas opelt vezetnem, bár a súlya egy tonna körül mozog, tele emberrel és csomagokkal nem volt valami jó érzés előzni. Persze az öregek megmondták, hogy nem baj az, csak hoszabb szabad utat kell hagynod hozzá. Kár, hogy a mai forgalom mellett már nincsenek hoszabb, szabad utak...

karlmann 2009.01.02. 12:10:30

@Speedman:

Erről az erősebbről csak annyit, hogy az unokatestvérem és az apja majdnem meghaltak egy gyenge részeg kerékpáros miatt. Az történt ugyanis, hogy a gyenge bringás kijött eléjük egy földútról, ők meg nem akarták elütni, ezért kormány félreránt+fékezés=megpördülés a nedves aszfalton, aztán átsodródtak a szembejövő sávba, ahol épp a vidéki busz jött szembe. A részeg kerékpáros meg szépen lelépett egy másik földúton...

The Good Boy 2009.01.02. 12:11:01

@sipike78:

Valahol jogos amit mondasz, de:

Én alapvetően autóvásárlásnál az alábbi szempontokat veszem figyelembe:
Biztonság (lehetőség szerinti maximális aktiv és passziv), kedvező legyen a fenntartása, használhatóság, variálhatóság, tetszen a kinézete és a belseje, jól érezzem benne magamat, szeressem, megfizethető legyen az ára számomra.
Szóval, bocs, hogy a próbautón, meg a szalonban nem vettem észre ezen apróságokat, hogy számomra nem megfelelő a törlési kép, és hogy sötétben van egy nagy folt a szélvédőn, pont a látómezőben (kiváncsian várom, ezeket te hogy tudtad volna napsütésben megállapitani egy próbaút során, illetve a szalonban bent ülve - hozzátéve, hogy amikor rendeltem, akkor jelent meg, igy nem tudtam a szomszéd pistabácsitól sem véleményt kérni róla, mivel nagyjából az egész megyében nem futott még akkor belőle anyi, amennyi újam van egy kezemen). Ettől függetlenül elfogadom ilyennek, együttélek vele, mert tudom, hogy beülve nem sirom el magamat, mint pl. egy v-ös golfba ülve (már ha a unalmas külsőt látva nem lövöm fejbe magamat mellette - bocs a vw-fanoktól, tudom, hogy jó autókat gyártanak, csak én nem tudnék azonosulni egy golffal)

ccorsa (törölt) 2009.01.02. 12:11:20

A Dodge-os képen az a kormányfogás...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 12:12:49

Aki meg nem képes egy viszonyítási pontot keresni parkoláskor, ami alapján megtalálhatja az otthagyott autóját, járjon darus kocsival...

Én a piros 99-es Swiftemet majdnem mindig megtalálom első blikkre még a karácsonyi teletöltött teszkóparkolóban is. A hibaszázalék az én rovásomra írható (beállok az első lyukba, nem nézem meg, pontosan hol, aztán máshol jövök ki, mint ahol bementem). Istenem, mekkora tragédia...

The Good Boy 2009.01.02. 12:16:25

hú mit kapok majd a vw fanoktól:)
Irtam volna példának suzukit, vagy skodát, mert a pecázós suzukisoktól és a yuppieskodásoktól nem félek annyira:::)))

Ubul1 2009.01.02. 12:16:55

@gmower:
Persze nem muszáj előzni... Ez a végső erkölcsi vonzat.

The Good Boy 2009.01.02. 12:17:57

@sipike78:

az a parkolóban autót kereső rész IRÓNIA volt, tessék azt NEM komolyan venni...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 12:18:11

@The Good Boy:

"kiváncsian várom, ezeket te hogy tudtad volna napsütésben megállapitani egy próbaút során, illetve a szalonban bent ülve - hozzátéve, hogy amikor rendeltem, akkor jelent meg, igy nem tudtam a szomszéd pistabácsitól sem véleményt kérni róla"

Igazad van, használd egészséggel. Mások a szempontjaink, ami nem bűn.

Én pl. élből nem vennék digitális kijelzős műszarfallal felszerelt autót. Szerencsére, mire mindegyik olyan lesz, már a kukacok fognak belőlem tízóraizni.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 12:21:40

@sipike78:

amúgy nem tudom, új autókban mennyire bonyolult szétlegózni a műszerfalat és lebutítani a világítást, de még az első éjszakai gázolás előtt érdemes lenne fontolóra venni egy nyári pár órás "csináldmagad" szerelgetést haverokkal, sörözgetés közben. ;)

series_one (törölt) 2009.01.02. 12:22:23

@cseta: nem olyan rég megnéztem egy hummer h3at.
hátbaszki.
az mindent visz.
:))))

series_one (törölt) 2009.01.02. 12:25:18

@sipike78:

buszos elektromos rendszert ledes világítással legózzon a kurvaanyja.

The Good Boy 2009.01.02. 12:26:23

@sipike78:

hát, ha neved alapján azt gondolom, hogy 30 múltál, akkor ne kivánd korai halálodat:)
Szerintem 7-8 év múlva már nem nagyon gyártanak manuális km órás autó, max rolls, bentley és haverjai. Ha megnézed az új Jag XF-et kivül belül, ott is kb. a következő lépés a digit óra lesz. Meg még esetleg 1-2 olcsó, igénytelen használatra szánt népautóban.

roadmaster 2009.01.02. 12:30:21

series one !

Igazad van, akkor már inkább a gyalogosokat üssük el. Amire ki akartam lyukadni az az, hogy a mai tervezési irányzat zsákutca.

series_one (törölt) 2009.01.02. 12:31:42

@sipike78:
új kommersz autót már nem nagyon találsz olyant, amiben a számok forognak.
egyszerűbb betenni egy pici lcd-t, mint meggyártani azt a sok apró kütyüt, hogy menjen az óra.

capabmwforum.hu/index.php?action=dlattach;topic=345.0;attach=4863;image

PistonHead 2009.01.02. 12:33:09

@The Good Boy: "Szerintem 7-8 év múlva már nem nagyon gyártanak manuális km órás autó, max rolls, bentley és haverjai."

Ezt a piac igényei döntik el, nem a gyártók. Az európaiak többnyire továbbra is léptetômotoros mutatót használnak a fulldigitális mûszercsoport ellenére, mert erre van igény. Amúgy a displayeket is tökéletesen le lehet olvasni napsütésben is, nyilván nem ugyanazokat a hulladékokat építik be az autókba, mint amiket a PDAkba.

series_one (törölt) 2009.01.02. 12:33:12

@roadmaster:

ki mondta, hogy üssük el?
hol írtam én ilyent?

meg most ez mire is volt válasz?

gmower (törölt) 2009.01.02. 12:33:31

Ubul1 2009.01.02. 12:16:55

Hmm. Szerintem meg igen. Kevés dolog van amit jobban utálok annál, ha az elöttem autózó képtelen egyenletes tempóval haladni, és folyamatosan meglep értelmetlen lassításokkal (épp felveszi a telefont, új CD-t rak be, stb.) Előfordul, hogy találkozom értelmes sofőrrel az utakon, aki beáll egy nekem is megfelelő, egyenletes tempóra, ilyenkor nem is akarok előzni. Sajna, ahogy egyre több figyelemelterelő kütyüt visz magával az ember a kocsiban, ez egyre ritkább.

PistonHead 2009.01.02. 12:34:32

@has: "Szerintem teljesen rossz irányba fejlődik az autógyártás. Ha húsz éve elég volt egy autóba 70-80Le-s motor, akkor most minek 150-200."

Ma is vehetsz 1.2es Puntót 60 lóval, nem értem a picsogást.

The Good Boy 2009.01.02. 12:34:43

még az olyan klasszikus(?) prémiumautó, mint az S classe is csak egy lcd-re aplikált álmutatós km órával rendelkezik, ami át tud váltani mást mutató (pl. éjjellátó képére)kijelzőre.

gmower (törölt) 2009.01.02. 12:35:52

A cikkre visszatérve, tök mindegy, hogy mekkora a holttér, ha épp sms-t ír a jómadár...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 12:38:15

@The Good Boy:

gondolom, analógot akartál írni, de értem

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 12:40:47

@series_one: Én a sebességmérő óráról beszéltem.

series_one (törölt) 2009.01.02. 12:42:04

@sipike78:

jahogy.
tévét se nézz baszki, veszélyes.
:))))

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.02. 12:44:27

Biztos hiányolta más is a régebbi autókat... Szóval ha a jobb osztályzatok voltak 2,6 körül és azokért is fanyalogtak, na akkor mi lenne ha megnéznének egy 90-es évekbeli autót is :) (1,2 pont :D :D)
Jó annak meg rosszabb a töréstesztje.

Mindegy, nekem ettől még nem lesz újabb gépsárkányom, és én jól kilátok az Escortból :D

BTO11 2009.01.02. 12:44:51

érdekes téma.
fentebb valaki irta a teherautók és a furgonok kiláthatóságára ,ha a sofört nem látod a tükörbe sem az se lát téged.
hát ennek kéne kurvára jobban elterjedni a "nekem van elsőbbségem" betokosodott agyakba.
figyelni kéne a másikra hogy lát -e,ja és a sok sötét és szürkeagyu szinü autósnak kéne használnia tompi vilit,hogy jobban látszódjanak.

The Good Boy 2009.01.02. 12:45:45

@PistonHead:

Ha az én példámnál maradok, akkor senki nem mondta, hogy nem olvasható napfénynél (max állásnál bármilyen körülmények között olvasható-mondjuk a népitéletben van egy két user, aki szerint nem, de szerintem ők tagjai annak az autóhasználó csoportnak, akik az autót úgy adják el 4-5-6 év multán, a fütéskapcsoló úgyan úgy áll, mint amikor átvették az autót, és a 4-5-6 év alatt végig panaszkodik,hogy télen nem fűt az autó, nyáron meg nem hűt:)

The Good Boy 2009.01.02. 12:47:23

@sipike78:
igen arra, jogos a javitás:)

Speedman 2009.01.02. 12:48:12

karlmann:
Ilyesfajta példát én személyesen is átéltem, amikor féktávon belül elém hajtott egy jogosítvány nélkül(mint a rendőrségi adatfelvételnél kiderült) közlekedő srác és frontális ütközés lett belőle. Szerencsére városban 50-es seb.-nél. Hidd el te sem akarnál ütközni még egy gyalogossal sem.

has 2009.01.02. 12:49:41

series_one
Ez amit írsz igaz. De! Ez a látásmód egy soha véget nem érő folyamatot gerjeszt. Az egyre biztonságosabb( nehezebb) autóba egyre erősebb motor kell, amitől az ütközések energiája tovább nő, tehát még nehezebb és nagyobb motorral szerelt autó kell,... A mai műszaki lehetőségek mellett a húsz évvel ezelőtti súly-teljesítmény arány is elég lenne. Arról nem beszélve, hogy ma Magyarországon, de akár Európában is hol tudsz dinamikusan közlekedni? Az átlag emberek képességeihez kell igazítani az autók tulajdonságait.Lehet neked szuper erős és biztonságos autód, a fizikát nem hághatod meg te sem.

series_one (törölt) 2009.01.02. 12:54:35

@has:

"A mai műszaki lehetőségek mellett a húsz évvel ezelőtti súly-teljesítmény arány is elég lenne"

haló.
olvasol is, vagy csak írsz?
nem pont ugyanezt mondtam? egyáltalán a szinten tartáshoz kellenek az erősebb motorok, nem is a fejlődéshez. mert egyre nehezebbek az autók.

"Arról nem beszélve, hogy ma Magyarországon, de akár Európában is hol tudsz dinamikusan közlekedni?"

hátöööö
alapmotoros lendkerekes szarokkal leginkább sehol.
de az olcsó és futja a kezdőrészletre, a nagyobb motorosra már nem jut.

egyébként meg lehet magyarországon, de akár európában is dinamikusan autózni.
mesélték.
;)

Kniight 2009.01.02. 12:55:35

Ezen kívül mindenféle buzi matricát (autópálya, rendszám, parkoló stb.) ragasztatnak az első szélvédőre.

Mindenképpen az A oszlop mellé mert az úgy nagyon jó.

ehpkb5 2009.01.02. 12:56:23

@series_one: arra a helyre én is kíváncsi lennék :)

roadmaster 2009.01.02. 13:00:57

@series_one:

arra, h szerinted panoráma szélvédő=életveszély, szerintem meg 20 cm -es A oszlop = életveszély a gyalogosnak

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.01.02. 13:05:17

a digit műszerfal a kadettban meg a tipoban sem jött be.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 13:07:17

@ehpkb5:
"arra a helyre én is kíváncsi lennék"

A Nyírtura-Nyíregyháza elkerülő (4-es, 403-as majd ingyenes M3-as szakasz) sima, kevés benne a kanyar, rendőrt az életben nem láttam még arra. Kb. 28-30 km.

Na, ott lehet dinamikusan haladni.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 13:08:31

@sipike78: De, aki kipróbálná, vigyázzon, mert van benne két körforgalom!!! :)

The Good Boy 2009.01.02. 13:09:09

@Gyurma73:

meg a renault 11-ben és a liana I.-ben sem

ellenben a twingoban, espace-ben, yarisban, C picassokban igen:)

az a jövő sztem.

ehpkb5 2009.01.02. 13:12:39

@sipike78: á, az messze van, kanyar sincs benne
na és haladni meg autózni sem ugyanaz

Speedman 2009.01.02. 13:13:08

sipike78:
Vámosokkal rendőrökkel együtt én már kétszer találkoztam az említett elkerülő úton.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 13:14:56

@Speedman: Ja, az igaz, hogy a zöld autók egyre gyakrabban cirkálnak felénk.

Én napi szinten járok arra, ezek szerint el szoktuk kerülni egymást.

The Good Boy 2009.01.02. 13:17:51

@sipike78:

"Na, ott lehet dinamikusan haladni."

nem kötözködésképpen kérdezem: de neked mit jelent a rendőrmentes dinamikusan haladás?

Azt, hogy tudsz végig 90-100-al menni, vagy hogy a piros suzukinak kinyomod a szemét (bocs tűzfalát) is?

öszinte választ kérek! Itt sincsennek rendőrök. Legalábbis még nem nagyon találkoztunk errefelé velük:)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 13:18:57

@ehpkb5: Ha szeretsz kanyarogni, akkor meg a 4-es Berkesz-Kisvárda közti szakaszát ajánlom.

Elvileg nem lehet nagyot esni, mert sem nagyobb árok, sem izmosabb fasor nem szegélyezi. (Persze, az autó attól még leamortizálódhat.)

Valami nagyon erős (vagy gyenge?!)lobbinak köszönhető, hogy annak ellenére, hogy síkságon húzták végig, ilyen ökörhugyozás lett az út. :/

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 13:22:24

@The Good Boy:
"Azt, hogy tudsz végig 90-100-al menni, vagy hogy a piros suzukinak kinyomod a szemét (bocs tűzfalát) is?"

Mindkettőt. Sokan ennek ellenére inkább mennek a 4-esen, és aztán kitépik a hajukat, mert a reggeli forgalomban 60-nal haladhatnak a főúton.

A 30 km-es kerülő ellenére ugyanakkor be tudok érni a munkahelyre, mint ha a rövidebb úton mennék.

De bizonyos okoknál fogva gyakran választom én is a régi utat. (Azon esnek útba egyes helyek.) Valamit valamiért.

ehpkb5 2009.01.02. 13:24:24

@sipike78: kösz, a legközelebbi arrajárásnál ki lesz próbálva

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.02. 13:31:28

@sipike78 : Ha ugyanakkor érsz be akkor nem mindegy mennyivel mész? (Amikor nem kell bemenni sehova?)

PistonHead 2009.01.02. 13:31:59

@series_one: "egyáltalán a szinten tartáshoz kellenek az erősebb motorok, nem is a fejlődéshez. mert egyre nehezebbek az autók."

Hülyeség. Nézd meg, mennyivel könnyebb anyagokból mennyivel erősebb karosszériákat lehet ma már építeni, és hány gyártó fogta fogyókúrára a modelljeit. Mindent megtesznek a súlynövekedés ellen - fogalmad sincs, mekkora mérnöki teljesítmény van amögött, hogy egy, az előző generációnál nagyságrendekkel komplexebb. komfortosabb és biztonságosabb autó tömege nem nő az elődjéhez képest (sőt, van ahol kifejezetten csökken).

Legközelebb azért nézz meg előbb egy Leichtbaugütewert-összehasonlítást a mai és a 20 évvel ezelőtti autók között, hogy mennyire szar gyenge és pazarló módon épültek.

Speedman 2009.01.02. 13:36:40

sipike78:
Én is nyíregyházi vagyok. Amikor még nem volt kész az M3 Nyíregyházáig, én is tesztelgettem a gépemet az M3-as ingyenes szakaszán.

ostván 2009.01.02. 13:36:54

@Shadowbull: Az, hogy az "A" oszlop ne legyen vastagabb, mint az ember szemtávolsága, nem az én találmányom. Kb 30 évvel ezelőtt irányelv volt az autótervezésben. Gépkocsi-karosszériát még nem terveztem, de tervező mérnök a szakmám. Tényleg lehet vékonyabb, de erősebb oszlopot tervezni, de akkor el kell térni attól, hogy minden karosszériaelemet egyforma vastagságú lemezből hajlítanak (bonyolultabb gyártástechnológia, nehezebben kivitelezhető bekötési pontok az oszlop alsó és felső végén, stb). Egyszerűbb nagyobb keresztmetszetű oszlopot készíteni. Ennyi

series_one (törölt) 2009.01.02. 13:41:50

@PistonHead:

ja, hülyeség.
igazából fiatal koromból adódóan csak tizenpár évet dolgoztam az újautós témakörben és most hogy így mondod, minden téged igazol, egyre könnyebbek az új autók.
(egyedül a mazda lépett értékelhetően ebbe az irányba, a többieknél már az is eredmény, ha nem nő sokkal a tömeg egy ciklusváltáskor)

GGG77 2009.01.02. 13:46:22

Szilveszteri buliból egy Superb vitt haza. Ami a taxis előtt volt, attól megijedtem.

GPS feltapasztva a szélvédő közepére, belső tükörről több stage pass lógott le, mint, ami az én szekrényem oldaláról (pedig az nem kevés) otthon, bal oldalon az A oszlop tövében egy kb 40 centis(!) plüssállat. Sztem az anyósülés előtt jobb volt a kilátás...

Shadowbull 2009.01.02. 13:50:40

ostván 2009.01.02. 13:36:54

Es nyilvan van meg ezer mas szempont, amirol fogalmad sincs/elsore nem jut az eszedbe.

Maradjunk annyiban, hogy ez nem olyan egyszeru.

sb

Shadowbull 2009.01.02. 13:53:02

@series_one:

Egyedul a Mazda kezdte kommunikalni orrba-szajba, hogy ok mekkora melot tettek a sulycsokkentesbe.

Amugy a tobbiek is ugyanugy dolgoznak rajta.

sb

PistonHead 2009.01.02. 13:56:10

@ostván: "Az, hogy az "A" oszlop ne legyen vastagabb, mint az ember szemtávolsága, nem az én találmányom. Kb 30 évvel ezelőtt irányelv volt az autótervezésben."

A 30 évvel ezelőtti irányelveket sajnos ma már a hajadba kenheted.

GGG77 2009.01.02. 14:00:34

@has:

Teljesen egyetértek, a mai lóerőhajszolás teljesen felesleges. Különösen a presztízs gyártókra vonatkozik ez.

PistonHead 2009.01.02. 14:03:35

@series_one:

"igazából fiatal koromból adódóan csak tizenpár évet dolgoztam az újautós témakörben"

Elég szomorú, hogy ennyi idő alatt ilyen szégyenletesen kevés tudást sikerült összeszedned. Én nem dicsekednék vele.

"egyedül a mazda lépett értékelhetően ebbe az irányba"

Szintén hülyeség. Az E60 60 kilóval lett könnyebb az E39nél, és annak a fejlesztése 2000ben kezdődött. Jó 10 éve ismert a gyártók számára az a probléma, amit te itt újdonságként hordozol körbe.

"a többieknél már az is eredmény, ha nem nő sokkal a tömeg egy ciklusváltáskor"

Hogyne lenne eredmény. Halvány fogalmad nincs, milyen hatalmas különbségek vannak 2 generáció között.

Legközelebb mielőtt szakértesz, lapozd át ezt, nem fog megártani:
www.amazon.de/dp/3834802220/

series_one (törölt) 2009.01.02. 14:04:36

@Shadowbull:

nem azt mondtam, hogy nem dolgozik semmit, hanem azt, hogy annyi mindösszesen a látványos eredménye, hogy nem növekszik sokkal a súly.
annak ellenére, hogy egyre több dolgot építenek egy új autóba.

PistonHead 2009.01.02. 14:04:58

@GGG77: "Teljesen egyetértek, a mai lóerőhajszolás teljesen felesleges. Különösen a presztízs gyártókra vonatkozik ez."

Na és az megfordult már a fejedben, hogy senki nem venne 60 lóerős Mercit?

GGG77 2009.01.02. 14:05:16

@The Good Boy:

Bocs, nem bántani akarlak, de engem már a mostani Civic látványa is zavar.

series_one (törölt) 2009.01.02. 14:05:40

@PistonHead:

"Halvány fogalmad nincs, milyen hatalmas különbségek vannak 2 generáció között."

van.

Stibu36 2009.01.02. 14:06:41

Az eredeti témához visszatérve: egyes furgonokban (Toyota Hiace) a bal oldali A-oszlopnál veszélyesebbnek tartom a jobb A-oszlop által kitakart területet. Egy pár alkalommal sikerült majdnem elütnöm kerékpárost, azóta nagyon figyelnem kell erre is... A sokak által nagyon lenézett Suzukimmal nincs ilyen gondom. Nem hibáztatom a gyártót, egyszerűen erre rá kell állni és meg kell tanulni körülnézni...

GGG77 2009.01.02. 14:07:41

@PistonHead:

Nem is 60 lóerőre gondolok. De még egy mai E-osztályba is bőven elég 150-170 lóerő.

Garp 2009.01.02. 14:10:53

Na saját tapasztalat:

Jetta II.: lent ülsz, hosszú orr, ropi A oszlop, magas segg. Közepes.

Skoda 105/120: isteni kilátás, fogpiszkáló A oszlop, persze gyűrődő zónáról az autó orrától az első ülés támlájáig beszélhetünk.

Felicia kombi: teljesen jó, az orra mondjuk lent van, de arra rá lehet érezni, meg legalább nem takar. A fara kombi, ahol vége van, ott vége van. rendes méretű ablakok.

Octavia Tour hachback: terror. Nekem és a "kintieknek" is. Minden kereszteződésben előre-hátra libbenek az ülésben 2x is - 1x jobbra, 1x balra nézve. A seggét nem látom, "szárny" hál'Istennek nincs, de lövésed sincs meddig ér, pláne, hogy a belső tükör is irreálisan torzít. C oszlopon graffiti bajnokságot lehetne rendezni.

És amit szerettem volna, mert tetszett (kövezzetek, nekem a Multipla I. is bejön): Roomster. Beültem, majd 2 perc múlva ott is hagytam. Na az a kocsi bunker! Hosszú, relatív magas orr, hirtelen lecsapva, kb börtön ablakon van ekkora üveg, mint ennek elöl. Az oldalsó-elsőkről nem is beszélek, gondolom csak nyakig volt fontos a kilátás, ennek eredménye, hogy az autótól 1-1.2 méternél közelebb, melletted lévő dolgokat nem látod.

Kíváncsi lennék egy aktív Roomsteres élményeire!

series_one (törölt) 2009.01.02. 14:15:29

@Garp:

Kíváncsi lennék egy aktív Roomsteres élményeire!

lámpától húsz méterre állsz meg, mert különben nem látod,mikor kapsz zöldet, egyébként meg ja, ebben is baszott vastag az a oszlop.
:)))
de pl a fabia sokkal rosszabb, a roomster legalább magas, nagy az üveg hátul, abból kilátsz hátrafelé. a fabiából nem nagyon.

The Good Boy 2009.01.02. 14:26:53

@GGG77:

"Bocs, nem bántani akarlak, de engem már a mostani Civic látványa is zavar"

Nem bántasz! Szerencsére nem vagyunk egyformák, úgyhogy nem zavar, ha valaki másnak nem tetszik. Nem a szomszédnak, havernak kell hogy tetszen az autóm, hanem nekem. Nem neki, hanem magamnak veszem. És attól nem fogok senkit utálni, hogy más az izlése, más a véleménye. Amikor megvettem annó az ufot, volt olyan hölgyismerősöm, aki bele sem akart ülni, mert "ez nem autó, az autó máshogy néz ki". De aztán meggyőztem, hogy az ülései teljesen autószerűek:) Azóta sem tetszik neki, de legalább már szó nélkül beleül:)

Gentle_Man 2009.01.02. 14:30:04

@gftamas:
én is Kiwicake is ezt jeleztük :-)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 14:35:35

@ColT: Ugyanakkor érek be, de így egy órával tovább alhatok.

Garp 2009.01.02. 14:37:51

@series_one: hehehe akkor nagyjából bejött a megérzésem. Pedig istenuccse tényleg tetszik kívülről!

PistonHead 2009.01.02. 15:12:16

@GGG77: "Nem is 60 lóerőre gondolok. De még egy mai E-osztályba is bőven elég 150-170 lóerő."

Hogy egy Merci motorja hány lovas legyen, azt a fizetô ügyfelek diktálják, nem te.

edsel 2009.01.02. 15:25:55

Hali... barkas 1000. remek kilátás és csak 55 le max terhelés 1550 kg, de mégis szivesebben járok a mostani Merivámmal 125le és egy egész villamos vagy agy komplett autó eltünik a balos holt térben, biciklisból a tour de france teljes mezőnye.Igaz én még akkor tanultam vezetni amikor a Váci úton még villamos járt és macskakoves volt.Már nem sietek, ráérek körbe nézni.Talán manapság még jobban érvényes a lassan járj tovább érsz-élsz,frázis.

edsel 2009.01.02. 15:32:18

Ja persze a barkas gyürödő zonája a cipöd orránál kezdödött és ott is ért végett,de király hajlitott szélvédöje volt.A-oszlop egy hurkapálcikával vetekedett.Egyébként az összes elöre tolt vezetöfülke ilyen volt csak mostanában ülnek a soförök egy kicsit hátrébb

PistonHead 2009.01.02. 16:03:14

@series_one: "van."

Ezt eddig kiválóan leplezted, de ez a lehengerlô érv engem is meggyôzött.

mrgeez 2009.01.02. 16:48:45

Az én CZ3-asomból tényleg nehéz kilátni, mintha bunkerben lennék (igaz, a műszerfalon pingpongozni lehetne), a hátulülők a nagy kényelem ellenére is rosszul érzik magukat a sok műanyagtól és kevés üvegtől. Legalább kevesebbet kell fűteni. Egy-két gyalogos ijedt már meg az A oszlop miatt, azóta minden kereszteződés előtt meghajolok, és úgy nézek ki. :)

dextercapo 2009.01.02. 16:49:28

@sipike78:
nappalra minek muszerfalvilagitas : hat ez a het vicce . par honapja amikor kijott az uj vectra , elhivtak tesztelni . mocsok nagy krom logo az orrom elott - a bagyat napfeny epp csak vilagitott , de mar zavaro tukrozodes volt . a muszerfal kozepen nagy muanyag kupak : kerdem mi az ? fenyerzekelo ! a klimat vezerli .
gratula . raadtam a tompitottat , hiszen lakott teruleten kivulre keszultem menni , erre elaludt (alig lathato halvanyba kapcsolt a muszerfal es inverzbe valtott egyuttal) kerdem : ezmeg ? ejszakai mod ! mondom , meg szerencse hogy ott az a kib+!tt fenyerzekelo . can buszos ? igen!
hurra . ha nem az lenne , akkor ket perc alatt athuzalozhatnam a gyari elb+!%+okat hogy a fenyerzekelo a fenyt kapcsolja , ne a futest .
szoval itt tartanak .
egyebkent aki azt mondja hogy az A oszlopra merevseg miatt van szukseg : hat persze . az kisebb vastagsagnal megoldhatatlan . az anyagtechnika csucsa ami ma ott van - nem siman sajtolt lemez ? sarkanyrepulon pl egymasba huzott csovek vannak belul feszitve a kritikus helyeken . ezt siman meg lehetne itt is csinalni .

aki szerint a holtter elore hatra mozgassal kikuszobolheto : hat igen , ezt csinalom en is - de ha ulok a kocsiban , mert nem manoverezek , csak haladok egyenesen , akkor a periferias latasomra van bizva az hogy tudataban legyek a kornyezo forgalomnak - ha ezt kitakarjuk , akkor mozognom kell amikor manoverezes (savvaltas stb) kovetkezik , de ha eredetleg nem vagyok tudataban , akkor sokkal valoszinubb hogy elnezek valamit , eltaposok egy motorost , elevagok egy parhuzamosan kozlekedo masik autosnak .
sok-sok kilometert tettem meg balesetmentesen - de ha a gyar szandekosan szivat az azert zavar.

a matrixban hajtott stroboszkopos muszerfalakat senki nem tapasztalta meg ?
mivel 30 Hz felett folyamatosnak latjuk a kepet , nem szurod ki elsore , de ha mondjuk egy kicsit mozog az auto (esetleg halad , nem tokeletesen sima uton) akkor a nyomvonala stroboszkopszeruen pontokka esik szet . csak uljetek be par mai csoda autoba . ezzel a matrixxal kb egy eurot sporolt a gyar , de faraszto , zavaro a muszerfal latvanya .

vzl 2009.01.02. 17:13:02

Melyik autó a rekorder? Mindkét végen... ha valaki tudja...

joehill 2009.01.02. 18:10:54

sztem a VW Caddy viszi a primet, mindkét oldalról ! Közlekedni majdnem úgy lehet vele, mintha minden kereszteződésbnél stop tábla lenne

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.01.02. 18:19:05

most arról az országról beszélünk, ahol valamiféle státusszimbólum teleragasztani a szélvédőt pályamatricával meg 3 sor radarcédét aggatni középre? a rosszullét kerülget néha.

series_one (törölt) 2009.01.02. 18:31:46

@lapa:

van itt a környéken egy liana.
igazából nem tudom, mióta nem lehet páyamatricát venni, de ennek a hülyének négy oszlopban tele van ragasztva légmentesen a tetőtől a műszerfalig a szélvédője.
hogy azt hogyan nem zavarja...

papa33 2009.01.02. 18:40:10

Kedvencem az SX4, de el van cseszve egy autót kitakar, de nem kéne. A kitakarás azért is, mert befelé túl vastag a kárpit vagy műanyag mifene. Szinte nem látni át a balos kisablakon. Valóban, csövet betéve vékonyan is sokat érne, és nem egy 5*-os töréstesztű autóban egyetlen A oszlop van. Szal dizájn és nem biztonság. Na a válság remélhetően sok balfékséget, felesleges fizetendő haszontalanságot leredukál, értem kénytelenek lesznek logikusabban tervezni. Ma elspórolják a hőmérőt, az ESP-már nem sokáig, erőlködnek euro 4-gyel miközben semmivel sem eszik keveset, füstöl a dízel és iszonyú bűze van. stb.
Jó olvasni mennyi kiváló sofőr van, nekik akár be is lehetne falazni az üvegeket.Könnyű írni, hogy ne vezessen ha ez zavarja. Nos lehet a sitten gondolkodni. Ja az a státus hogy 18 db feletti pályamatriva van fenn...

ostván 2009.01.02. 19:28:43

@PistonHead:
És egészen biztos vagy abban, hogy az autós világ fejlődése jó irányba tart?
Figyelembe véve a tömeg-növekedést, a külső méret-növekedést, meg ilyeneket? És ha igen, ezek jók, akkor meddig folytatható ez a folyamat? És ha mégsem folytatható korlátlanul (képzeld el, ha már a Hummer is kisautónak számít!), akkor megálljt kell parancsolni. Akkor miért nem lehet már most kimondani, hogy a fejlődés zsákutcába tart?

Gomulka Béla 2009.01.02. 20:20:06

Az autók fejlõdése egészen biztosan nem a jó irányba tart. Azért (is) kell böszme nagy és nehéz autókat epíteni, hogy baleset esetén biztonságban legyen aki benne ül. És azért kell egyre nagyobb motor az autóba, hogy ennek ellenére egyre gyorsabban tudjon menni. A balesetkor bekövetkezõ romboló erõ pedig ugye négyzetesen nõ a sebesség növekedésével. Készen vannak, mûködnek a sávelhagyás-jelzõ, útfigyelõ és hasonló rendszerek. Az áruk nyilván függ a gyártott darabszámtól is: minél több autó tudna spórolni a tömegen és így a fogyasztáson, annál többet spórolhatnának a gyártók a fenti berendezések árán.

Manyizga (törölt) 2009.01.02. 20:46:55

Egy dolog a biztonság sulykolása az autóvásárlási szempontoknál, de ennek sokszor túl nagy az ára. Speciel én örömmel venném, ha ugyannak az autónak lenne minimális biztonsági szarokkal ellátott változata is, és meg is lehetne venni. Kurvára mindegy, ha egy aláfutásgátló nélküli kamionba szaladok bele, mert elémjön előzni...

karlov 2009.01.02. 21:15:52

Hát ez a napi teljesítmény elég vérszegényre sikerült....
Holtér vizsgálat,szétvet a pulzus számom...
Talán majd holnap,igaz holnap meg hétvége.

Shadowbull 2009.01.02. 21:32:40

@ostván:

Ugy beszeltek a tomegnovekedesrol, mintha az az autogyartok reszerol egy pusztan oncelu jatek eredmenye lenne.

Az autok nem veletlenul nehezebbek. A passziv biztonsag, a komfort, stb. fenyevekkel jobb, mint 20 evvel ezelott. Hasonlits ossze mondjuk egy E-Kadettet egy H- Astraval.

A ket auto mintha nem is egy bolygon keszult volna.

Pedig egy kategoria.

Nem hiszem, hogy ma barki szivesebben venne egy E-Kadettet.

Tudom, mert nekem volt.

sb

dextercapo 2009.01.02. 21:44:41

@Shadowbull: mert donto tobbsegeben tenyleg oncelu dolog . egy jo pelda az autok hizasara a fiat 500 es a nagy audik : mindketto eleg jo torestessztel bir , de a tomeg es a motorteljesitmeny , fogyasztaas amibol ugyanazt kihozza , ket kulon nagysagrend .
a kenyelmes auto egy kategoria , a gyors auto egy masik - a kanyarodni kepes auto egy harmadik - aki ezt is ossze akarja gyurni , az kifizeti mindharom autot - tankolaskor is .
ma az e-kadett sulyabol is ki lehet hozni egy jo torestesztu autot .
egy regi suzuki swift viccesen jol ment a teljesitmenyehez kepest . fogyasztasara sem volt tul sok panasz . megveheto egy alacsony biztonsagu auto - van is ra kereslet - meg akkor is ha eltelt ot ev es a suzukik is ugy hiznak mintha sumo birkozok akarnanak lenni .

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 21:48:48

"Ugy beszeltek a tomegnovekedesrol, mintha az az autogyartok reszerol egy pusztan oncelu jatek eredmenye lenne."

Márpedig éppen az.
Az az ÖNcéljuk, hogy gennyesre keressék magukat, záros határidőn belül.
És ebben nagy segítségükre van (többek között) az a fajta hozzáállás, amiről ma olvashattunk az "UFO" Civickel kapcsolatban: eleinte egyedi volt, aztán lassan csereéretté válik, mert néha szembejön vele egy hasonló jellegű darab, ne adj isten egy ugyanolyan...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.02. 22:01:11

Akárcsak a mobiltelefonok esetében... :/
Régen akkorák voltak, mint egy koffer, aztán egyre kisebbek lettek. Most meg már lassan megint külön hátizsák kell nekik. Csilliószor többet tudnak, mint 10 éve, de az alapfunkciójuk mégis a telefonálás. Aztán, ha a tenyérnyi kijelző összekarcolódik, szegény lélek (tulaj) idegösszeroppanást kap... :/

Gomulka Béla 2009.01.02. 22:05:47

A hetvenes években járta a vicc: két japán iskolás beszélget. Mi van a markomban? Mi lenne, színes tévé. Jó, de hány darab?

Bull: ha lassabban mész, kissebbet csattansz!

tattoo1 2009.01.02. 22:06:52

Végre!!!
Már azt hittem velem van baj vezetés közben:)Forgatom a fejem ide oda és nem látok rendesen:)
Legelöszőr 8 éve,egy twingoban történt,hogy balra kanyarodva az utolsó pillantban vettem észre a gyalogost az úttesten:)
Kivancsi vagyok mit fognak kitalalni erre...

Nyekurity_ 2009.01.02. 22:19:38

Az első szélvédőt szegélyező, u. n. "A" oszlopok takarása biztonsági kockázatot jelentő, valós probléma, ám nem csupán a vastagsága, hanem legalább annyira az elhelyezése, és a dőlésszöge miatt.

Mint Jerome és Roadmaster írták, a designerek az ötvenes évekre - elsősorban Amerikában -, ezt a problémát lényegében megoldották. Az A oszlopot úgy alakították ki, hogy az nem előre lejtett, hanem a tetőtől elindulva egy szűk kanyarral függőlegesbe fordult (esetleg hátrafelé hajlott) és így csatlakozott az övvonal magasságában a karosszériához. Az A oszlopot hátrébb helyezve, és kvázi függőlegesre állítva, mintegy eltávolították a vezető látótéréből a takarást okozó, zavaró elemet.

A megoldás jelentős előrelépésnek számított, a korabeli sajtó, köztük az akkori Autó-motor, illusztrált cikkekben magasztalta a kialakítás előnyeit.

Hátrányaként talán az ívelt szélvédő kialakításának többletköltsége említhető, és esetleg az, hogy a szélvédő hátranyúló alsó sarka - talán - valamennyire útban van a ki-, és beszálláskor. Ezért-e, vagy más okok miatt, de ez a kialakítás egy szűk évtized alatt, már a hatvanas évekre kiment a divatból, idővel szinte teljesen feledésbe merült.

Mostanra szerintem azért rosszabbodott tovább a helyzet, mert a mai modellek többségénél a szélvédő szvsz irreális mértékben meg van döntve, ami miatt egyre előrébb nyúlik a sarokra kihelyezett A oszlop. Mindezek miatt - a többi tetőtartóról most nem is beszélve - a mai személyautókból kb. annyira lehet kilátni, mint a 40-es évek típusaiból.

Ha kitartó, szünet nélküli fejlesztőmunka eredményeként sikerül visszahátrálni egy olyan szintre, amit már kb. hatvan évvel ezelőtt meghaladtunk, akkor érdemes feltenni a kérdést, hogy mit is jelentenek az autóiparban az olyan fogalmak, mint fejlődés és haladás.

Ha már több évtizedes trendekről, és azok visszájára fordulásáról van szó, talán megérne egy írást annak körüljárása, taglalása, hogyan is állunk az autómagasságokkal?

Évtizedeken át egyre alacsonyabbak lettek a személyautók, a szaksajtó nem győzte magyarázni ennek hasznos, szükségszerű voltát, útfekvési, menetstabilitási stb. okokra, törvényszerűségekre hivatkozva. Az elmúlt másfél évtizedben megfordulni látszik a trend, évről-évre magasabb kocsikat árulnak a kereskedők, állítanak ki az autószalonok. (A magasodás részben összefügg az említett tömegnövekedéssel is.) Most akkor hogy van ez, az ezredfordulóhoz közeledve, és azt elhagyva, már nem érvényesek ugyanúgy a menetdinamika, lényegében fizika törvényei, mint korábban??? Vagyis a magasabb autók ma már nem borulékényabbak?

ostván 2009.01.02. 23:02:28

@Shadowbull:
Tényleg öncélú dolog. A gyár eladja neked aranyárban a a vasat. A személygépkocsik súlynövekedése kb 15-20 éve csak a "biztonság fokozása" címszó alatt a beépített vas mennyiségének a növelését jelenti. Ugyanis a többi dolog (motor, váltó, futóművek, extrák) a 80-as évek vége óta alig változott. CSAK a vas mennyisége nőtt!
A legnagyobb biztonságot (átlagban!) a sebesség drasztikus csökkentése eredményezné. Ha egyik kocsi sem tudna gyorsabban menni, mint a megengedett! De ez a fejlesztési irány nem jó a gyárnak, mert a sok hülye autóvezető egyre gyorsabb autót akar, még ha beledöglik, akkor is (velem együtt). Uraim! A nagy és gyors autó NEM biztonságosabb. Össztársadalmi méretben több kárt okoz, mint amennyire megvédi a benne ülőt!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.02. 23:21:00

Nekem csak az tűnik fel, hogy van egy 1991-es, akkori középkategóriás autóm.Elférek benne kényelmesen. 380 lityi a csomagtere, belefér bármi. Elfér benne rajtam kívül még 5 ember (mögöttem is marad hely a hátul ülőnek), persze nem 100 kilósak. 6-7,5 lityit fogyaszt. Megbízható. 950kg.

Odaáll mellé egy Skoda Octavia. Majdnem kétszer akkora és arra panaszkodnak hogy kevés a hátsó lábtér.
Bocs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.02. 23:22:24

Ja igen, az Octavia jobban gyorsul. Viszonta Kresz mind a kettőre vonatkozik elvileg.

Ocvt 2009.01.02. 23:23:20

@Nyekurity_:

Azért a biztonság jobban növekedett mint amennyivel a kilátás rosszabbodott a 40-es évek óta. A magas kocsikat meg pont a kilátás kompenzálására veszik, ami nem kellene, hogy a tömeg növekedésével is járjon.
Erre lenne jó példa az BMW X6 mint "megemelt" limuzin, ha nem lenne 600 kilóval nehezebb mint az azonos méretű 5-ös sorozat. Mondjuk, ha valaki kiszámolná a karosszéria térfogatát, lehet, hogy a 7-esnél is nagyobb lenne, akkor viszont reális lehet az ahhoz képest csak +200 kg.
Talán az lenne a megoldás, ha egy 5-öst úgy ahogy van megemelnének 20 centivel -tehát az alja is 20-centivel emelkedne.

Shadowbull 2009.01.02. 23:28:19

@ostván:

Nem tudom milyen tervezomernok vagy, de nem gepesz, az ezer szazalek.

Az autok tomegenek a novekedese az autogyaraknak tobb szempontbol is rossz.

Elso: a nyersanyagarak. Nagyon nem mindegy, hogy milyen minosegu es milyen tomegu acelt epitenek be egy autoba. Gondolom nem kell magyarazgatnom, hogy ha mondjuk 50 kilot tudna a gyar sporolni karosszeriankent a rohadt draga acelokbol, az evi tobbszazezres darabszamoknal mekkora tetel is lenne.

Masodik: A motor, a valto a 80-as evek ota RENGETEGET valtozott. Persze aki leragadt ott, hogy a motorban dugattyuk vannak meg hajtorudak, meg az aprolek annak eselye sincs a fejlodes mibenletet erzekelni.

Harmadik: minnel nehezebb egy auto, annal szarabb NEFZ-fogyasztasi ertekeket produkal. Ez a mai CO2-hisztis, buntetoados vilagban mar komoly euromilliokat fog jelenteni.

Senki sem akkora barom, hogy sajat magaval csesszen ki.

MINDEN autogyar MINDEN fejlesztomernoke vert pisil, hogy az autok minnel konnyebek legyenek.

Csakhogy nem gyarthatnak E-Kadettet, mert olyan szintu auto mar a kutyanak sem kellene. Jogosan.

A legtobb baleset kis ill. kozepes sebessegnel tortenik, nem veletlenul 64km/h a frontalis toresteszt. Gondolom senki sem akarja a maximalis sebesseget 30km/h-ban korlatozni.

A "sok hulye autovezeto" abszolut nem akar egyre gyorsabb autot. A nagy teljesitmenyu, gyors autok mindig is egy szuk reteg jatekszerei voltak, es azok is maradnak.

Az ossztarsadalmi meretben okozott kar egy cimeres baromsag. Nezd meg hogy az elmult 30 evben hogyan alakultak a forgalmi adatok, a balesetek szama, es azok kimenetele a serulesek tekinteteben. A folyamatosan javulo tendenciat a biztonsagosabb autok IS tamogattak.

Es vegul: nem CSAK a vas mennyisege nott. Persze lehet ezt szajkozni, de attol meg baromsag marad.

sb

Shadowbull 2009.01.02. 23:29:54

@Nyekurity_:

"Ha kitartó, szünet nélküli fejlesztőmunka eredményeként sikerül visszahátrálni egy olyan szintre, amit már kb. hatvan évvel ezelőtt meghaladtunk, akkor érdemes feltenni a kérdést, hogy mit is jelentenek az autóiparban az olyan fogalmak, mint fejlődés és haladás."

Ezt te magad sem hiszed el.

sb

Shadowbull 2009.01.02. 23:32:16

@dextercapo:

Ugye nem akarod a Fiat 500-at mondjuk egy A6-hoz hasonlitani?

Egyreszt tok mindegy, hogy ugyanannyi csillagot kapnak a toresteszten, a nagyobb auto biztonsagosabb.

Masreszt nehogymar egy ketuleses pocskoszorut haosnlitsunk egy 5 szemelyes premium utazolimuzinhoz?!

sb

Ocvt 2009.01.02. 23:34:56

@dextercapo:
Műszerfalhoz:
úgylátszik az amcsiknak ebben is van pár év előnyük. Pontiac Vibe-ban van egy kis golyó a műszerfal tetején, ami érzékeli a fényt és nappal is felkapcsolva hagyja a háttérvilágítást. A fényszóró kapcsolásáig azért még ők sem jutottak el. :D


@papa33:
a sok fent hagyott pálya matrica legfeljebb szánalmas. Jelzi, hogy nincs pénz évesre, SMS-küldéshez meg ostoba...
:)

Don Blasius 2009.01.02. 23:36:59

Saját tapasztalatok:

Lada2105: annyira kevés holttér, hogy általában mertem gyorsan tolatni és ezt imádtam is.:)) Hátránya volt az alacsony első szélvédő, lámpánál vagy előre kellett görnyedni, vagy hátrébb megállni.

Volvo244: még kevesebb holttér.:)

Opel Corsa C: előre OK, de hátra borzalmas (3 ajtós változat, bazi vastag C oszlop), tolatást itt már rühelltem, egy hetes korában egy kerítést, 2 hónapos korában egy villanyoszlopot találtam el tolatva, viszont a rugalmas lökhárítónak köszönhetően az autó lepattant róla és csak picit karcolódott a lökhárító, ami mosás után csak 2 napig látszott, utána már gyűjtötte a koszt.:D
Amit utáltam még vele, azok a lapos besorolások, ha jobbról jöttek, pl. rakpartra balra laposan kanyarodni halál volt.:P

Opel Meriva: itt már hátra is jobb a holttér, körbe vannak ablakok, de a hátsó ablak itt is megtévesztő, ezzel sem tolatok úgy, mint a Ladával anno. Elölről szidja mindenki a Merivát az osztott A-oszlop miatt, ez szerintem némi dülöngéléssel korrigálható.:) Az inkább párásodáskor szokott zavarni, de azt pillanatok alatt lefújatom. Amúgy szerintem elfogadható, minden más pedig elég jó ergonomikus.

Írtátok az ablaktörlőket. Ez is érdekes. Nekem szintén egymással szembe törlő lapátjaim vannak elöl, szerintem elég jó kilátást csinálnak, egyedül a visszapillantó tükör mögötti rész marad dzsuvás, sajnálom, ha a Civicben nem, ami dizájn alapján nekem is bejön. Hátsó törlő a Meriván OK, szépen körbesuhint.

De egyes gyártók a dizájn oltárán tovább tudtak rontani a kilátáson; a kacsaseggű Megane, C4 és az Swift is nevetségesen pici hátsó ablaktörlőt kaptak. A szélvédő közepét törlik le. Persze hosszabb lapát nem kerülhet ide se, mivel akkor meg lelógna a szélvédőről. És ezekre gondolom szépen fel tud verődni a víz és a sár. A szánalmas kategória még az előző generációs Fabia volt, ahol az alapfelszereltségnek nem volt része a hátsó törlő. Szépen ott volt a helye. 2006-ban.:(

Amúgy imádom a régebbi egy ablaktörlős Merciket, azokon törölt le szép nagy felületet a lapát és annak a mozgása és jól néz ki.:)

hátezgáz 2009.01.02. 23:50:49

Nem értem a problémát, ha tudom, hogy nem látok ki rendesen valamelyik irányba, arra fordítom a fejem. Nem korszerű, de működik. Gondolom ezt használja egy csomó kamion és teherautó sofőr, aki még annyira sem lát ki és mégsem mindegyik tömeggyilkos.

PistonHead 2009.01.03. 00:00:37

@ostván: "Tényleg öncélú dolog. A gyár eladja neked aranyárban a a vasat."

Baromság. Azt a vasat meg is kell munkálni, a modelleket ki is kell fejleszteni és le kell tesztelni, hogy a többi kismillió költségrôl ne is beszéljünk. Egy autógyártó átlag 8-10%os haszonnal dolgozik.

"A személygépkocsik súlynövekedése kb 15-20 éve csak a "biztonság fokozása" címszó alatt a beépített vas mennyiségének a növelését jelenti."

Baromság. Rengeteg beltéri anyag, vezérlôegységek, segédberendezések, léptetômotorok, kábelkorbácsok, karosszériamerevítések, szenzorok, a sor végtelen. Nem lehet már olyan dodzsem-érzésû autókat nulla extrával eladni, mint a 80as években.

A "vas" mennyisége pont hogy csökkent. Már egy RR Phantom bizonyos karosszériaelemei is mûanyagból vannak.

"Ugyanis a többi dolog (motor, váltó, futóművek, extrák) a 80-as évek vége óta alig változott. CSAK a vas mennyisége nőtt!"

Ennél nagyobb baromságot még nem olvastam ezen a blogon.

Hol volt a 80as évek végén HUD, DSC, piezoelektromos injektor, eGas, VANOS, Valvetronic, Servotronic, aktív kormányzás, eCall, paddleshifter, aktív ülés, függönylégzsák, gyújtótekercs, távdiagnózis, részecskeszûrô, HDC, xDrive, programozható állófûtés, BT kihangosító, fûtöttfilmes légtömegmérô, navigáció, PDC, mikromechanikus szenzorok, OBD? (Tovább nem folytatnám a sort, mert reggelig itt ülnék.)

Még egy szaros ABS meg elektromos ablakemelô is extrának számított. Egy mezei kétfokozatú féklámpát sem tudtak megcsinálni, mert nem volt ami vezérelje.

"A legnagyobb biztonságot (átlagban!) a sebesség drasztikus csökkentése eredményezné. Ha egyik kocsi sem tudna gyorsabban menni, mint a megengedett!"

Az aztán kurva biztonságos lenne, ha frontálisan csattannál, mert max 90nel tudnál elôzni.

Szerintem fejezd be, fingod nincs a témáról.

series_one (törölt) 2009.01.03. 00:25:12

@Ocvt: érdekelne, hogy te pl mikor ragasztottál utoljára magyar autópályamatricát.
mert nem az a lényeg, hogy nem kúl, mert nem smsben vette.
ugyanis elég régóta nem adnak matricát, csak bizonylatot, aki meg olyan régóta nem hajlandó letakarítani vagy hatvan darab (!!!) matricát, az szarjon sünt.

Perillustris 2009.01.03. 01:04:26

"Persze a legjelentősebb javulást a kereszteződésekben bekövetkező balesetek számának tekintetében az hozná, ha az autósok figyelmesebben közelítenék meg az ilyen csomópontokat."

The Good Boy 2009.01.03. 01:13:10

@sipike78:

"És ebben nagy segítségükre van (többek között) az a fajta hozzáállás, amiről ma olvashattunk az "UFO" Civickel kapcsolatban: eleinte egyedi volt, aztán lassan csereéretté válik, mert néha szembejön vele egy hasonló jellegű darab, ne adj isten egy ugyanolyan..."

Figyelj csak, neked ez a mondatom fáj?

"Pedig már az ufoból is kezd sok lenni... (sebaj, jön hamarosan az insight, aztán megint egyedi vasam lesz egy ideig:)"

Hiába vagy neved alapján már 30 éves, még nem nőttél fel.
Ebben a posztban már másodjára nem érted az iróniát (visszakeresheted). Pedig segitettem is neked - látod ott van a mondat végén az a ":)" szimbólum, gyengébbek kedvéért smile azaz mosoly jel, hogy ne vedd komolyan. Te velem példálózól ezek alapján, hogy micsoda bünrossz társadalom alakult ki az olyanok miatt, mint én, aki megteheti (mert amúgy tényleg megtehetem), hogy 2-3 évente lecserélem az autómat. Elárulom neked, telne nagyobb kategóriára is, de nekem a kompakt méret tökéletesen megfelel, és mint korábban irtam, magamnak vásárolok, nem a szomszédnak szemének.

dextercapo 2009.01.03. 04:51:29

@Shadowbull: es mi tartja vissza oket attol hogy mondjuk muanyagbol csinaljak a motorhaztetot ? csomagtarto fedelet ? ezek az elemek komolyan hozzajarulnak a kocsi toresi tulajdonsagaihoz ? talan - annyiban hogy a nehez hatuljat is meg kell allitani az elejevel .
masreszt ez a CO2 hisztis ido kicsit sem zavarja oket ahogy latom - ket eve vetodott fel egyaltalan hogy a fogyasztas szamit : mindegy mi van , az auto 7-9 litert eszik , mert a kornyezetbaratabb motorok pl a renault-nal , nyomatekszegenyebbek , tobbet esznek mint az egy -ket generacioval korabbi azonos kiepitesu modellek .
ahogy latom van egy komolysagi hatar es a hatamon felall a szor amikor a mazda kisautojanal azt irjak a tesztelok hogy hat igen , kis kezdo auto , csak 160-at megy . aha . kezdo auto . 160-al egy kezdo sofor ?
vicces otlet .
ha kerhetnem , csinaljanak egy olyan autot ami nincs otven loero es ket litert eszik szazon .
mivel a sebessegkorlatozasokat palya kivetelevel barhol el tudom erni egy polakkal , ami mondjuk csucsban huszonnegy loero , nem mondja senki hogy az otven loero elviselhetetlen kompromisszumokat jelentene .

@Ocvt: szerintem eljutottak : 93-as chevy lumina apv-m van . meri a fenyt ezzel kapcsolja a muszrfalvilagitast , a kulso fenyt (tompotottat) enyhiti , hogy az izzo elettartama hosszabb lehessen .
ha az auto inditasakor a kezifek be van huzva , akkor addig nem gyujtja meg amig ki nem engeded - hogy varakozni is lehessen allo autoval , sotetben , futessel vagy klimaval .
mellesleg ez egy fapados verzio , de szeria a szintszabalyzas , tempomat stb . kilenc litert eszik szazon ha szaz alatt tudsz maradni - ami videken eleg konnyen megy - itt sehol egy autopalya - tervben sincs .

joehill 2009.01.03. 05:55:30

@Rocko-:
Nem kimondottan erre, hanem az A oszlopra. Spéci, én -több esetben- balra kanyar, autó, lovasszekér, biciklisről nem is beszélve - utólsó előtti pillanatban vettem őket észre. Most ha nem kell akkor is megállok, mintha stop tábla lenne. Életem legrosszabb autója. A tervezőknek a divat az első szempont és nem a biztonság, a kilátás. De különben a parkolóból kitolatni is művészet. Egyrészt a nemkilátás, másrészt a közlekedési kúltúránk. Ne hogy kigyereteparaszt !-című fejezet.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 07:54:44

@The Good Boy: Figyu, erre mondják azt, hogy nem a suzukisoknak vannak komplexusai, hanem rájuk vetítik a többiek a sajátjukat...

Nekem nem fáj, hogy egy olyan autóval jársz, amiből nehezen látsz ki éjszaka + ha koszos vagy havas az ablak. stb. stb.

Majd annak fáj, akit elütsz emiatt. (Na, ez már demagógia, tudom, de az ördög nem alszik.)

Értem az iróniát, de azt viszont TUDOM, hogy minden viccnek (ugye, az irónia a humor körébe tartozik) a fele igaz.

Ne görcsölj, semmi bajom veled, csak éppen két pólusa vagyunk annak egy fogyasztói rétegnek.
És, ha jól emlékszem, a posztnak az volt a lényege, hogy a dizájn és a sofőr biztonsága érdekében feláldozzák a külvilág (gyalogosok, bicósok)biztonságát.

Közvetve a te autód hiányosságai is erre hajaznak, így értékelendő az őszinteséged. De a ragaszkodásod is hozzá.

Bocs, ha felpöcköltelek volna.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 08:11:13

@sipike78: +, amit kihagytunk az eszmecseréből, hogy az emberek NEM EGYFORMA méretűek.

Olyan autóba ülve, amibe nem tettek állítható magasságú ülést és kormányt, óhatatlanul beleütközhetünk a kurvaéletnemlátokkirendesen problémájába.

A másik:

A "vas" bizonyára nem kizárólag a karosszériaelemekre értendő. Ha jól tévedek, nemrég a környzetettudatos autó vs. böhöm százazerlóerős benzinfaló szörnyeteg vitájában került elő a műanyag karosszériaelemek kérdése.

Utána kéne nézni, és kész.
Szerintem eleve az a nagy probléma, hogy azokat amortizáció után már nem lehet beolvasztani, mint pl. a roncstelepek fémhulladékát. (Ledarálva talán még lehet belőlük valamit gyártani.)

Továbbá érdemes lenne feltérképezni, hogy melyik gyártó honnan kapja a fémet. Van-e ott tesó, poronty, apu, anyu...

Továbbá: mennyi állami támogatás üti a markát évente.

A többi beszállító is lényeges ám. Főleg a mai világban, mikor talán nincs is már fajtiszta autó.

Ugyanazt a fémet sokféleképpen meg lehet munkálni, sokféleképpen össze lehet legózni.

Kíváncsi lennék a kínai ropiautók és pl. egy német autó karosszériájának anyagvizsgálatára is. Ha ugyanabból a cuccból építenének, akkor már lehetne érdemi vitát nyitni arról, melyik az ügyesebb tervezőbrigád.

lwcolors 2009.01.03. 08:51:36

A súlycsökkentésről:
A Nissan Qashqai 2 literes motorral, összkerékhajtással, minden biztonsági és kényelmi extrával felszerelve kb 1450 kg, ez 300-400 kg-val könnyebb a kategóriatársaknál. (Az alapverzió 1.6 motorral, elsőhajtással 1280 kg) Mit jelent ez a mindennapokban? Legalább 1 literrel kevesebb fogyasztást 100 km-en.
És a Qashqai lett az első a töréstesztet 100%-osan teljesítő autó az ADAC történetében, miközben a nagyok (BMW, Mercedes, Audi) csak szenvednek a törésteszten a 2-2,5 tonnás nagy terepjárókkal. Így is lehet fejleszteni, kisebb súly, kisebb ütközési energia.
Hogy rosszat is mondjak a kocsira: a holttere ennek is nagy, köszönhető a 10 cm-es A oszlopnak.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 09:03:15

"És a Qashqai lett az első a töréstesztet 100%-osan teljesítő autó az ADAC történetében."

Ez nem igaz. A legtöbb pontszámot érte el, ha jól emlékszem. a kettő azért nem ugyanaz.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 09:26:23

@sipike78:

"A legtöbb pontszámot érte el, ha jól emlékszem."

Rákerestem: és azt is az Euro NCAP-nál kapta.

Ciri 2009.01.03. 09:33:25

"És a Qashqai lett az első a töréstesztet 100%-osan teljesítő autó az ADAC történetében, miközben a nagyok (BMW, Mercedes, Audi) csak szenvednek a törésteszten a 2-2,5 tonnás nagy terepjárókkal."

Maradjunk annyiban, hogy azok a "szenvedő nagyok" messze messze biztonságosabb autók, mint a Qashqai. Azért azt senkinek nem kívánnám, hogy egy ebben az autóban ülve mondjuk egy Q7-el találkozzon.

Ciri 2009.01.03. 09:36:39

"Rákerestem: és azt is az Euro NCAP-nál kapta."

Pontosan.

Shadowbull 2009.01.03. 09:41:55

@dextercapo: "es mi tartja vissza oket attol hogy mondjuk muanyagbol csinaljak a motorhaztetot ? csomagtarto fedelet ?"

Karosszeriat meg nem terveztem soha, de abban biztos vagyok, hogy akik csinaljak, ertenek a munkajukhoz.

Az tuti, hogy egy motorhazteto nagysagu muanyag elem nem egyszeru mutatvany. Egyreszt vegig kellene rakni bazinagy bordakkal, hogy meglegyen a szukseges merevsege, es ne torjon el a sajat sulya alatt, meg a vibraciok, a hoterheles, es az esetleges kulso terheles hatasara. Erzesem szerint komoly anyagvastagsagot es nagyon komoly merevitobordakat kellene alkalmazni. Aztan hogyan gyartod? Egy ekkora elemet froccsonteni nem nagyon lehet, marad az uvegszalas laminalas, meg a szenszalerositeses kompozit. (lehet van mas is, majd a muanyagosok kiegeszitik) Az elobbi szeriagyartasra nem igazan alkalmas, nehezen meretpontos, a rogzitesek problemasak, satobbi. Az utobbi szinten nem igazan alkalmas nagydarabszamu sorozatgyartasra, es gyakorlatilag aranyarban van, elkepesztoen draga.

Szoval ez a kerdes nem olyan egyszeru.

"masreszt ez a CO2 hisztis ido kicsit sem zavarja oket ahogy latom - ket eve vetodott fel egyaltalan hogy a fogyasztas szamit "

Marhasag. A fogyasztas gyakorlatilag az elso olajvalsag ota kozponti tema. A fejlesztesek oroszlanresze az emisszio (a valodi szennyezok emisszioja, nem a CO2) es a fogyasztas korul forgott. Benzinbefecskendezes, hengerenkenti befecskendezes, direktbefecskendezes, a jovoben meg a disotto elv, ezek bizony nem keteves temak. Aztan a dizelek, amik talan meg nagyobbat fejlodtek... Az egy dolog, hogy te most ebredtel fel. Termeszetesen a hatasfok es a fajlagos teljesitmeny novelese is bekovetkezett, de itt messze nincsennek olyan latvanyos eredmenyek. Csak a BMW-nel, az atlagos flottafogyasztas 15 ev alatt 30%-kal!!! csokkent, pedig az autok nehezebbek es erosebbek lettek, az emisszios eloirasok pedig jelentosen szigorodtak.
Nyilvan a konkurencia is hasonlo eredmenyeket ert el.

"ha kerhetnem , csinaljanak egy olyan autot ami nincs otven loero es ket litert eszik szazon . "

Egyreszt a fizikat nem tudod meghagni, masreszt csak a te kedvedert nem fog senki 50 lovas autokat csinalni. Majd ha lesz ra valoban fizetokepes kereslet, akkor lesznek 50 lovas autok.

Nekem nem kellene, mert szerintem eletveszely. A mostani 130 lovas, de ez az abszolut also fajdalomhatar. Olyan 200-250 lo korul valik kenyelmesse az autozas, es persze minnel tobb annal jobb. De ez az en velemenyem.

sb

Shadowbull 2009.01.03. 09:45:03

@sipike78: "Kíváncsi lennék a kínai ropiautók és pl. egy német autó karosszériájának anyagvizsgálatára is. Ha ugyanabból a cuccból építenének, akkor már lehetne érdemi vitát nyitni arról, melyik az ügyesebb tervezőbrigád."


Ez szerinted kerdes?

Evtizedes tervezoi tapasztalatot nem lehet csak ugy a polcrol levenni.

sb

Dagiszabi 2009.01.03. 10:10:32

Végre ezzel a kérdéssel is foglalkoznak.
Nekem pl a Volvo S40-el vannak borzalmas tapasztalataim. Pont az A oszlop miatt sikerült elgázolnom egy motorost. Hálisten nagy baja nem lett mert egy parkolóban történt. Viszont a melóhely és a szállásom közt volt 3 olyan kereszteződés ahova minden nap rettegve hajtottam be vele mert semmit nem láttam. Elég rossz érzés, főleg miután már egyszer a baj is megtörtént. Egy ilyen apróságnak tűnő, semmilyen katalógusban, leírásban szempontként nem szereplő dolog miatt nálam feketelistára kerül azonnal egy adott típus, sőt fenntartással fogadom az összes modern autót. Emlékszem még régen mikor a Ford Ka új volt, már abban is feltünt, hogy zavaróan nem látok ki már élesebb kanyarokban sem, nem ám kereszteződésben.
A legjobb ilyen szempontból apám w123as kombi Mercije. Az olyan mint egy akvárium, egy nagy szögletes üvegdoboz.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2009.01.03. 10:11:27

@Shadowbull

emlékeim szerint a Citroen BX-en a motorháztető és csomagtér ajtó műanyagból van. gyártottak belőle 2,3 milliót, szóval annyira drága nem lehet...

ui.:
#1 egyes verziók fém gépháztetővel rendelkeztek
#2 a (műanyag) motorháztető súlyra elég könnyű

lwcolors 2009.01.03. 10:18:11

@Ciri: "Azért azt senkinek nem kívánnám, hogy egy ebben az autóban ülve mondjuk egy Q7-el találkozzon."

És nem kívánom egy Q7 tulajnak, hogy egy 40 tonnás kamionnal találkozzon. Nemrég láttam egy orosz oldalon Q7 vs Kamaz frontálisan. A Q7 hátsó övege belülről törött ki, mert ott jött ki a Kamaz lökhárítója.
Minden viszonyítás kérdése.

Gomulka Béla 2009.01.03. 10:18:29

@Shadowbull: vannak 50 lóeros autók, épp venni készulok egyet.

A kényelmes autózas nekem azt jelenti, hogy nem kell sietnem. Az érzést Csehországban tanultam meg, '89-ben. Trabant kombi, és kóboroltunk. Dagadtak az erek a Skodások és Zsigulisok homlokán, ahogy eloztek, én meg ráértem, és szép volt a táj. Kozepesnél érdektelenebb tájon vezetni (lakni, stb), nekem ez a fájdalomkuszob.

Ami a kinézer autók torését illeti; ez is létszámszabályozás. Túl sok a férfi arrafelé, úgy hallom. Hogy is mondta Sarah Silverman? Orokbefogadnék egy gyereket, mondjuk Kínából. Fiút, úgy hallottam hogy a lányok semmire sem jók.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 10:24:17

@Shadowbull: ööö... nem akarok ujjal mutogatni a japánokra, akik ugyanúgy másolással kezdték az ipart.

Aztán ma nem igazán mondhatja senki sem a japán mérnökökre, hogy dilettánsok.

A kici kínai ugyanolyan homo sapiens, mint a böhöm árja fricc. Az agyuk közt meg végképp semmi eltérés nincs...

A fröccsöntés:

Előnyei:
Nagy sorozatoknál igen gazdaságos,
Bonyolult térbeli formák állíthatóak vele elő,
Gyors és hatékony,
Gyakorlatilag nem keletkezik hulladék: a termékek nem felhasználható részei újragranulálhatóak és ismét felhasználhatóak fröccsöntésre.
A gép univerzális, vagyis gyakorlatilag bármilyen szerszámmal használható ugyanaz a gép.

A közelemben lévő legnagyobb elem per pillanat a forgószék háttámlája.

Tutifix, hogy meg lehetne csinálni nagyobbat is. Persze, át kéne gondolni. Meg a közvélemény sem fogadná túl kedvezően a műanyag autót...

Valóban a laminált karbon és üvegszálas cucc lenne a legjobb (mint pl. síléceknél), meg, ha jól tudom, a hajózásban is lehetne szimatolgatni.

Az alkatrész előállítási költsége és a fogyasztói ára közti összefüggés meg mindig lutri az egyszerű felhasználó számára.


Az alvázburkolatok miből vannak? Az mennyire teherbíró anyag?

SzKrisz 2009.01.03. 10:34:49

Sziasztok

Látom megint lehetett egy kicsit rugni a Skodába!
PoHu nagyon elmacizott valamit mert ha új Skodákról van szó az újságírók úgy vetődnek rá mint a Roti a lábtörlőre (Boby...)
Anyukámnak Fábiája van!
96-os Clióból ült át és egyszer sem panaszkodott inkább dicséri, hogy olyan magasan ül és nem érzi magát icipiciek a normál autók között.
Van egy Mazda E2200 Long kisbuszunk na annak van holttere hátrafelé! De annak a töréstesztje is siralmas.
ADAC mikor teszteli, hogy melyik autóban lehet a legjobban elfáradni vezetés közben! Az is veszélyfaktor!

Shadowbull 2009.01.03. 11:03:36

@Dagiszabi:

Nem az A-oszlop miatt gazoltad el, hanem azert mert nem figyeltel elegge.

sb

Shadowbull 2009.01.03. 11:04:54

@Gomulka Béla:

Biztosan vannak, van akinek olyan kell. A kollega hozta fel, hogy legyenek szivesek olyant csinalni neki.

Persze o ugy ertette, hogy senki se csinaljon erosebb gepeket, mert az szerinte felesleges.

sb

Shadowbull 2009.01.03. 11:13:26

@sipike78:

"Aztán ma nem igazán mondhatja senki sem a japán mérnökökre, hogy dilettánsok."

Kinaiakrol van szo, nem a japanokrol. Meg aztan a japanoknak is beletellett nehany evtizedbe, mire eljutottak oda, ahova. Es nehany teruleten meg most is el vannak maradva.

A kinaiak is el fognak jutni, de ido kell nekik.

Koszi, hogy bemasoltal valami altalanos ismertetest a froccsontesrol, hidd el, azert nemi fogalmam van rola :)

Vannak nagyobb alkatreszek is, komplett kukakat meg muanyag kontenereket is froccsontenek, biztos motorhaztetot is lehetne, de nem egyszeru. Az igenybevetel teljesen mas.

Majd egyszer nezzel meg egy alkatreszt ami letezik fem es muanyag valtozatban is. A dolog abszolut nem csak annyi, hogy megvaltoztatom az anyagot, oszt jovan.

"Az alkatrész előállítási költsége és a fogyasztói ára közti összefüggés meg mindig lutri az egyszerű felhasználó számára."

Persze, de a gyarak azert szamolni egesz jol tudnak. Itt nehanyan extraprofitot vizionalnak az autogyartasban, de ez egyaltalan nincs igy.

"
Az alvázburkolatok miből vannak? Az mennyire teherbíró anyag?"

Lattam mar muanyagbol is, az froccsontottnek tunt, gondolom valami PA lehetett, nemi uvegszal toltettel. De tobb darabbol alltak, legalabbis amit en lattam.

De peldaul az S65 AMG-nek valami filcszeru anyag volt az alvazburkolata...

sb

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 11:28:11

sb!

minden tiszteletem a tiéd, de néha az az érzésem, úgy szólsz hozzánk és a témához, mint anno a cár atyuska a pórnéphez

"Kinaiakrol van szo, nem a japanokrol. Meg aztan a japanoknak is beletellett nehany evtizedbe, mire eljutottak oda, ahova.2

Ja, 1950-től 1980-ig, amikor robotokról és kompjuterről még a mesében sem hallottak.

Szerinted egy kínai manusz, főleg, akit külföldre küldenek tanulni, mennyivel lesz alávalóbb és ügyetlenebb, mint egy német, angol, francia?

Megsúgom: semmivel. És számára már adottak olyan lehetőségek, amik annak idején a japán pioníroknak nem voltak kéznél.

"Vannak nagyobb alkatreszek is, komplett kukakat meg muanyag kontenereket is froccsontenek, biztos motorhaztetot is lehetne, de nem egyszeru. Az igenybevetel teljesen mas."

Ércet bányászni, kiolvasztani belőle a fémet, aztán formára sajtolni stb. stb. megszakadni, hogy korrózió ellen némileg védve legyen stb. stb. bizonyára jóval egyszerűbb folyamat.

Nem értek ehhez sem, csak gondolom. :)

"Itt nehanyan extraprofitot vizionalnak az autogyartasban, de ez egyaltalan nincs igy."

Te bizonyára belelátsz minden autógyártó könyvelésébe. Mi, sajnos, nem, így kénytelenek vagyunk általad rendre marhaságnak titulált kommenteket nyomatni.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 11:57:20

"2006 végén a Suzuki 460 millió euró értékű éves nettó profitot jelentett."

Ebben benne van a (motorkerékpár + quad + autó értékesítése) - (gyártás + bérek) stb.

sarkítva

Ez valóban nem nagy profit, ha mondjuk 100felé osztjuk. Az csak 4,6 millió eurós éves kereset koponyánként. Ronaldonak is ennyi volt a fizetése a Milanban. :) És neki csak szaladgálni kellett hozzá.

Gomulka Béla 2009.01.03. 12:16:58

@Shadowbull: szerintem is felesleges, de ez az én magánvéleményem. Érvelni hajlandó vagyok mellette, de nem várom el senkitol hogy annak mentén intézze a dolgait. Ami a fizetoképes keresletet illeti: az ár szukségszeruen kompromisszum. kisebbet-újabbat vagy nagyobbat-régebbit vesz az ember, hacsak korlátlan mennyiségu pénz nem áll a rendelkezésére. Nálam még a kornyezetterhelés is szempont, ezért nem is szándékozom kétszáz lóeros és másfél tonnás jármuvekkelkozlekedni.

Seca81 2009.01.03. 12:36:35

@Shadowbull: "Kinaiakrol van szo, nem a japanokrol. Meg aztan a japanoknak is beletellett nehany evtizedbe, mire eljutottak oda, ahova. Es nehany teruleten meg most is el vannak maradva."

Ezt komolyan gondolod?
Iparilag az egyik legfejlettebb ország. Tudod: robotok, full elektromos wc, a hűtő rendeli a kaját ha "látja" h fogyóban van, mágnesvasút, elektronikai cikkek... Szóval ezen okosságokat nem nagyon találod meg máshol...
Ok, mágnesvasút van Kínában is (de nem mondhatni, hogy bárhol a világon)
Anno az amcsik is tervezték, hogy megcsináltatják a Maglev gyorsvasutat, de nem volt rá zs-jük.

Szóval Eu, Amcsik stb. kb. sehol sincsenek ilyen téren a japánokkal szemben...

lwcolors 2009.01.03. 12:44:02

@Shadowbull:
" Itt nehanyan extraprofitot vizionalnak az autogyartasban, de ez egyaltalan nincs igy."

Erre jó példa a régebbi Audi TT: 12 mill volt a bolti ára, a gyárnak nem egészen 5 millba került, a többi a haszon.

De nem hiszenm, hogy az amerikai piacon féláron, harmadáron kapható autókat ott veszteséggel adnák el (hiszen az a legnagyobb piac) miközben Európában a kétszereséért, nálunk a háromszorosáért vesztegetik. Legjobb példa a Chevrolet HHR, amerikában 3 mill (az alapverzió 2,5 mill), itthon 8-10. Dodge Caliber kint 1,8 mill, itthon 4,5. De sok japán és német autó is így áll...ezért csak részben felelős a magyar adórendszer.

lacza87 (törölt) 2009.01.03. 12:46:20

javítsatok ki ha tévedek:
a karosszéria elemek tipikus terhelése normál használatban: megoszló terhelésekből adódó hajlítás, és fontos hogy ütközéskor minél több energiát nyeljen el.
Ha jól tudom a polimer-kompozit termékek egyik nagy hátránya épp a kis hajlítómerevség. Ez kiküszöbölhető pl bordázással szendvicsszerkezetek alkalmazásával.
Most bordákat készíteni laminálással: na azt senkinek nem kívánom, sztem aki próbálta már a laminálást el tudja képzelni milyen, megbeszéltük amúgy is h nem ok, nem pontos nem termelékeny
Marad a fröccsöntés, sztem más technológia nem jöhet szóba
Amúgy pl a 6os BMW hátsó csomagtartófedele polimer. Nyilván mert hátulról nem végeznek töréstesztet. :) VICC

Seca81 2009.01.03. 12:47:04

sb: 200-250 le kell a "kényelmes" autózáshoz?
Figyelj, sztem ez inkább pályára/autóútra értendő. Hamar felgyorsítani, könnyedén előzni, igen, itt valóban előnyös a 200 le.

De városban??? Bármikor tartom a lépést az 55 le-s Nissannal, még előzni is tudok ha úgy tartja kedvem. Igaz, ilyenkor bőg szegényke de nem hal bele. Előző kocsim 160 lovas volt, több volt mint elég. Pl.: 115 le-s tdi Passat nehogy már ne legyen elég??? Akár városba, akár pályára, ez is könnyedén eléri a 150-es tempót. Ja, hogy 3-4 mp-el később? Naés? Hova sietünk mindig???

Jóval erősebb autóból ültem vissza a Nissanba, de sehova nem érek oda később mint anno a másikkal (városban) És ezzel még parkolni is könnyebben tudok :)

Perillustris 2009.01.03. 13:25:37

Aki A-oszlopot mond, mondjon B-t is!

ostván 2009.01.03. 13:49:34

A nagyobb és erősebb autó csak addig jobb, amíg az átlagnál nagyobb és erősebb. Ha az átlag utoléri, akkor még nagyobb és erősebb kell. Ez a folyamat zajlik most a piacon. Kérdésem az lenne mindenkihez, hogy szerintetek ez a folyamat meddig folytatható? A biztonságos városi és országúti autózáshoz a ma forgalomban levő legkisebb autók is elegendőek. Sőt a pár évvel korábbiak is. Addig lehet valaki az utak királya a 200 (vagy ki tudja hány) lovas autóval, amíg a hatóságok komolyan nem veszik az előírt sebességeket (pl. GPS-szel összekötött tachográf, 2-3 évre visszamenőleg naplózva minden gyorshajtás, amit a műszaki vizsgán számonkér, büntetést kiszab az illetékes). Meddig folytatható az autók súlyának és teljesítményének a növelése? Van-e értelme erre haladni?
Fenntartom, hogy a személygépkocsik súlynövelése a gyártók érdeke. Mi meg elhisszük, hogy ez nekünk jó.

mivanmivan 2009.01.03. 13:57:07

Én citroen C3.on tanultam vezetni. Egy agyrém volt, amúgy is amikor azzal vagy elfoglalva, hogy mit csinálj a kezeddel és a lábaddal, még ki se látsz rendesem a kocsiból! :o Vezettem már seat cordobát is, az is egy förtelem, az oldalsó kilátás még hagyján, de hátra szinte egyáltalán nem lehet belőle kilátni.
Régi öreg ford escort, abban úgy ülök, mintha páholyban ülnék, nem cserélném el semmire :D

dextercapo 2009.01.03. 14:06:28

@Perillustris: rendben . smart . jobbra hatra egyszeruen nem lehet kilatni .

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 14:10:14

"Ha jól tudom a polimer-kompozit termékek egyik nagy hátránya épp a kis hajlítómerevség."

Én törtem már "gyári" lököst és üvegszálas tunyinglököst is. Ez utóbbi széthullott, mint a száraz kutyaszar. Az előző viszont faszául továbbadta a feszkót, és felgyűrte az oldallemezeket... :/

Nagy(obb) sebességű ütközésnél viszont mindenképp a gyári a nyerő. (na, jó, swift esetén egyik sem :))

sb,amúgy jókat ír, én kedvelem, csak néha a kocsija helyett a fantáziáját kéne szárnyalni hagyni... ;)

Lehetséges, hogy a gyárak is benne vannak egyfajta ördögi körben, amiből nehéz kitörniük. (Előre legyártott x millió darab autó és alkatrész, amit el is kéne passzolni stb.)

Én mindenesetre bízom abban, hogy jön majd valami változás.

Műanyagkarosszériás elektromotoros kisautók pl. :)))

(Ne, ne üssetek!)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.01.03. 14:25:55

Lehet, hogy vki már megkérdezte:
Miért nem lehet átlátszó műanyagból készíteni az oszlopokat?

Gomulka Béla 2009.01.03. 14:33:49

Torzítanának. Vicces lenne, és ez hiányzik a dizájnból manapság: a vicc.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 14:43:21

A Hyundai Quarmaqon 60 kg-t tudtak spórolni a műanyag elemekkel. Hogy mennyire törik, és mennyibe kerül nem tudom.

www.automagazin.hu/szamok/2007/05/cikk032.html

totalcar.hu/magazin/hirek/?main:2007.03.08.&303357

Az A-oszlop itt se piskóta, viszont a földet lehet látni az ajtón keresztül. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.03. 15:16:50

Izé. Az nem jutott senkinek eszébe hogy miért híznak a kisautók? :D Mindenhol beleíják a tesztbe hogy nincs hely bennük... Érted, kisautóban. Bocs. Hely legyen nagy autóban :D
Aztán ott tartunk hogy a VW Polo olyan széles és magas mint egy Escort :D

Aki nem fér el az vegyen nagy autót, abban majd elfér...

Ciri 2009.01.03. 15:49:06

"És nem kívánom egy Q7 tulajnak, hogy egy 40 tonnás kamionnal találkozzon. Nemrég láttam egy orosz oldalon Q7 vs Kamaz frontálisan. A Q7 hátsó övege belülről törött ki, mert ott jött ki a Kamaz lökhárítója.
Minden viszonyítás kérdése."

Na végre már egyről beszélünk!

Kelemena 2009.01.03. 15:54:51

"PistonHead 2009.01.02. 13:31:59

Hülyeség. Nézd meg, mennyivel könnyebb anyagokból mennyivel erősebb karosszériákat lehet ma már építeni, és hány gyártó fogta fogyókúrára a modelljeit. Mindent megtesznek a súlynövekedés ellen - fogalmad sincs, mekkora mérnöki teljesítmény van amögött, hogy egy, az előző generációnál nagyságrendekkel komplexebb. komfortosabb és biztonságosabb autó tömege nem nő az elődjéhez képest (sőt, van ahol kifejezetten csökken)."

En azert elvitatkoznek veled. Nezzel utana, hogy hany kilo egy 2-es golf es mennyi egy 5-os vagy 6-os golf. Vagy nezd meg hogy hany kilo egy A vectra es egy B vectra. Meg fogsz lepodni, hogy egy regi mennyivel konyebb. Tudom hogy biztonsag meg konfort meg blablabla, de a tema az volt hogy:

"egyáltalán a szinten tartáshoz kellenek az erősebb motorok, nem is a fejlődéshez. mert egyre nehezebbek az autók."
- ebben bizony en sok igazsagot latok.

dextercapo 2009.01.03. 16:00:23

@Kelemena: nagyon igazad van . ha egy bolha leesik egy meterrol , akkor semmi baja , ha egy elefant , akkor ott tornek dolgok . ahogy nehezedik az auto , ugy kell nagyobb teljesitmeny , nehezedik a blokk , no a suly , no a kenyelem - no a suly stb .
persze oriasi mernoki teljesitmeny kell ahhoz hogy szaz kiloval konnyebb legyen az auto , ugy hogy kozben kell bele elektromos ulesmozgatas , ablakemelo , katalizator , koromszuro stb .
persze ezzel egyutt jon az hogy a katalizator futi a padlot - az aerodinamikus kaszninak hala nincs szellozes , igy kell klima , de az sok loero , ehhez kelleni fog a nagyobb motor - es igy a vegtelensegig .

Ciri 2009.01.03. 16:02:52

"2006 végén a Suzuki 460 millió euró értékű éves nettó profitot jelentett."

Csak az bibi, hogy halvány lila fingod (fingunk) sincs arról, hogy ez extra profitnak számít-e az adott cég esetében.
Egy kétszemélyes falusi kisbolt esetében bizonyosan az lenne, de egy autógyárnál is annak minősül?

Ciri 2009.01.03. 16:04:00

"Erre jó példa a régebbi Audi TT: 12 mill volt a bolti ára, a gyárnak nem egészen 5 millba került, a többi a haszon."

És te ezt honnan tudod ???

Ciri 2009.01.03. 16:07:02

"En azert elvitatkoznek veled. Nezzel utana, hogy hany kilo egy 2-es golf es mennyi egy 5-os vagy 6-os golf. Vagy nezd meg hogy hany kilo egy A vectra es egy B vectra"

Ja, a 2-es golf akkora volt kábé, mint a korábbi Polo. Súlyra is.
A hatos Golf meg könnyebb, mint az ötös.

Ciri 2009.01.03. 16:09:55

Ja még valami. A hatos Golf annak ellenére is könnyebb, hogy szerkezetileg nagyon nagyon hasonlít az ötöshöz,de a szériaszereltsége nagyobb (pl.légzsák), több benne az oldalmerevítés, nehezebb a szélvédője.

eszkütyü 2009.01.03. 16:13:40

Emberek! Warnyú kombi! Körkilátás szempontjából verhetetlen. A többi jellemzőt ne firtassuk.

Ciri 2009.01.03. 16:21:32

"Erre jó példa a régebbi Audi TT: 12 mill volt a bolti ára, a gyárnak nem egészen 5 millba került, a többi a haszon."

Ez annyira tetszik, hogy csak na! :D
Persze figyelmen kívül kell hagyni az elhanyagolható mértékű (:D) fejlesztési költségeket,az adott ország adórendszerét, az európai elosztót, a helyi importőrt, és annak hálózatát. Nyilván mind mind árrés nélkül dolgozik (még az állam is) csak az a fránya gyár akarja magát megszedni. Ugye? :D

Ciri 2009.01.03. 16:24:47

Sipike78:

Véletlenül nem egy 3 ajtós piros Swifted van?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 16:54:54

@Ciri: Nem.

Az extra profitra meg nincs fehéren-feketén egyértelmű definíció, nem is arra értettem az adatot, csak miheztartás végett írtam be. Azért nem kell sajnálni a szegíny autógyártókat.

De, pl. az adómentességen spórolt pénzecskét szerintem nyugodt szívvel oda könyvelhetjük.

Kelemena 2009.01.03. 17:07:25

@Ciri: Oke, igy ilyen kis idore visszanezve lehet hogy van fejlodes ebben az iranyban. Nem mondom meg milyen autom van, de 21 eves, 80 loeros, es legyorsulya a mai 100 loerosoket. Es tudod miert? Mert 970 kilo, es egy ugyanilyen kategoriaju es meretu auto most minimum 1300 kilo atlagosan. Most akkor konyebbek az uj autok mint a regiek vagy nem? Vagy nezzek szet es keressek tobb ilyen feltuno peldat. Szoval az en velemenyem meg mindig az hogy az uj autok nehezzebbek. Ha konnyebbek lennenek akkor termeszetesen azt mondanam hogy konyebbek, ami van az van, nem erdekbol mondom.

Kelemena 2009.01.03. 17:08:51

@Kelemena:
Ja bocsi legyorsulya = legyorsulja

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.01.03. 17:09:19

Én akkor is rugózom ezen az átlátszó oszlopon. Mert azt nem hiszem el, hogy torzít az átlátszó cucc, az űrhajókon is van ablak, jó kemény, de az sem torzít. Manapság arról beszélnek, hogy az űrtechnika bevonul a hétköznapokba, vagy nem?

Ciri 2009.01.03. 17:10:16

@Kelemena:
Mond csak nyugodtan, hogy milyen autód van, így legalább érdemben tudunk vitázni.

PistonHead 2009.01.03. 17:13:38

@Seca81: "Ezt komolyan gondolod?
Iparilag az egyik legfejlettebb ország."

Mégsem tudnak szabadon konfigurálható autót vagy tisztességes belteret csinálni.

"Tudod: robotok"

www.kuka.de

"full elektromos wc"

www.cleanomat.de

"a hűtő rendeli a kaját ha "látja" h fogyóban van"

electrolux.se
www.hausgeraet.de

"mágnesvasút"

www.transrapid.de

"elektronikai cikkek..."

Nem rémlik, hogy az iPod japán találmány lenne. MP3at játszó mobiltelefon-prototípusa viszont legelôször a Siemensnek volt.

"Szóval ezen okosságokat nem nagyon találod meg máshol..."

LOL, ahogy Móricka elképzeli a világot.

PistonHead 2009.01.03. 17:18:40

@Kelemena: "Nem mondom meg milyen autom van, de 21 eves, 80 loeros, es legyorsulya a mai 100 loerosoket."

Persze Pityu.

"Es tudod miert? Mert 970 kilo, es egy ugyanilyen kategoriaju es meretu auto most minimum 1300 kilo atlagosan."

Ne zavarjon, hogy a mostaniakra meg jut 120-130 LE átlagosan, messze jobb a LE/kg arányuk, mint a tied. Arról már ne is beszéljünk, hogy az ESP nélküli ôskövületeddel elszállsz az elsô kanyarban, mint a gyôzelmi zászló. Vagy hogy nem szállsz ki élve belôle csattanás után.

"Szoval az en velemenyem meg mindig az hogy az uj autok nehezzebbek."

Ez nem vélemény, hanem egy baromság. Ciri is megcáfolta a 6os Golffal, és én is megcáfoltam az 5ös BMWvel.

PistonHead 2009.01.03. 17:23:51

@sipike78: "Te bizonyára belelátsz minden autógyártó könyvelésébe. Mi, sajnos, nem, így kénytelenek vagyunk általad rendre marhaságnak titulált kommenteket nyomatni."

Ha fogalom nélkül vagy a témát illetôleg, minek szakértesz? Vagy miért nem olvasol el egy nyomorult éves pénzügyi jelentést?

PistonHead 2009.01.03. 17:28:28

@Epikurosz: "Mert azt nem hiszem el, hogy torzít az átlátszó cucc, az űrhajókon is van ablak, jó kemény, de az sem torzít."

Honnan veszed ezt a hülyeséget? Ültél már ûrhajóban?

Minél vastagabb az üveg, annál jobban torzít. Remélem, nem azt szeretnéd elmesélni, hogy papírvékony üveg van az ûrhajókon.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 17:40:31

"Arról már ne is beszéljünk, hogy az ESP nélküli ôskövületeddel elszállsz az elsô kanyarban, mint a gyôzelmi zászló."

Szóval, amíg nem volt ilyen kütyü, addig Jézus Krisztus meg a Szentlélek tartotta íven az autót.

PistonHead 2009.01.03. 17:44:20

@sipike78: "Lehetséges, hogy a gyárak is benne vannak egyfajta ördögi körben, amiből nehéz kitörniük. (Előre legyártott x millió darab autó és alkatrész, amit el is kéne passzolni stb.)"

Senki nem termel raktárra, fôleg nem milliós tételben.

Ciri 2009.01.03. 17:45:21

@sipike78:
"Szóval, amíg nem volt ilyen kütyü, addig Jézus Krisztus meg a Szentlélek tartotta íven az autót."

Nem, de igen sok múlott rajta.
Azért ugye nem akarjuk az ESP jelentőségét megkérdőjelezni?

Bár a témától igen csak elkanyarodtunk... :D

PistonHead 2009.01.03. 17:47:06

@sipike78: "Szóval, amíg nem volt ilyen kütyü, addig Jézus Krisztus meg a Szentlélek tartotta íven az autót."

Körülbelül.

Gomulka Béla 2009.01.03. 17:50:58

@Epikurosz: Nem a vastagsága számít, hanem az alakja. Mint a nagyítónál. Az elgondolás amúgy jó, nem vitatom.

@PistonHead: "az ESP nélküli ôskövületeddel elszállsz az elsô kanyarban, mint a gyôzelmi zászló." Én nem. Nem sietek annyira.

Ciri 2009.01.03. 17:53:28

@Gomulka Béla:
"Én nem. Nem sietek annyira."

Bélám, de te nem is dicsekedsz azzal, hogy mi módon pörgöd le a mai 100 lovas kocsikat.

Seca81 2009.01.03. 17:54:21

@PistonHead: Remélem sokáig tartott a keresgélése ezen oldalaknak :)

Olvasni és értelmezni azért remélem tudsz...
"Nem nagyon találhatóak..." Szóval lehetnek, és mint bizonyítottad léteznek is, de korántsem annyira elterjedve mint japánban. Ott kb bármelyik háztartásban megtalálhatod...
Eu-ra ez még nem jellemző hidd csak el...

iPod-ról: húgomnak is van Shuffle, bátyámnak is volt még a legelső Shuffle, mind2 beszart idő előtt. Gari meg csak 1 év, persze vásárolhatsz több év garit is jó pénzért. Viszont ha a sógoréknál vették volna -persze jóval olcsóbban- a gari csak ott érvényes. Itteni Apple boltokban nem.
Az én Philips (oké nem japán) MP3-am 6 éve működik, 1x nem fagyott meg...
Szóval bravó iPod, nekem ennyiért nem kell...

Tisztességes beltér:

www.roadfly.com/new-cars/wp-content/uploads/gallery/2007-toyota-camry-hybrid/toyota-camry-steering-wheel.jpg

Azért ez nem olyan ronda...

Tisztességtelen beltér: SZÁMOMRA!!!

arveres.apeh.hu/picture/0/1167/BMW%20320D%20002.jpg

www.motohand.com/data/2/229121/bmw-520-2.jpg

A lényeg, hogy mindig van ellenpélda.

Shadowbull 2009.01.03. 17:58:13

@sipike78:

"minden tiszteletem a tiéd, de néha az az érzésem, úgy szólsz hozzánk és a témához, mint anno a cár atyuska a pórnéphez"

Ja meg arrogans is vagyok. Tudom.

"Nem értek ehhez sem, csak gondolom. :)"

Hat ez az :)

"2006 végén a Suzuki 460 millió euró értékű éves nettó profitot jelentett."

Ez az adat onmagaban semmit sem jelent. Mennyi volt a forgalma? Mennyi a befektetett tokeje?

@Seca81:

"Ezt komolyan gondolod?
Iparilag az egyik legfejlettebb ország."

A japanokrol szolo megjegyzesem csak es kizarolag az autoiparra vonatkozott.

@lwcolors:

"Erre jó példa a régebbi Audi TT: 12 mill volt a bolti ára, a gyárnak nem egészen 5 millba került, a többi a haszon."

Jajmar. Fejlesztes, beruhazas tokeigenye az lofutty? Es az adok, kereskedok haszna?

@lacza87:

"a karosszéria elemek tipikus terhelése normál használatban: megoszló terhelésekből adódó hajlítás"

Ketlem. A vaz kap mindent, ami a mechanika konyvben benne van, csavaras, nyiras, hajlitas, huzas, nyomas... Es ehhez meg hozza jon a dinamikus terhelesekbol adodo nehezen meghatarozhato terheles, a vibracio, a hoterhelesek, satobbi.

sb

Ciri 2009.01.03. 18:00:09

@Seca81:

Bocsi, de sikerült a borzalmas és tipikusan japános belteret megmutatnod. Ezen még a gyönyörű gyári fotó sem segített:D
Elég a rádió körüli Szent zöld műanyaglapot megnézni...

Seca81 2009.01.03. 18:01:08

Tudom a Cayenne belső tere mindent ver, viszont nem jelentheted ki egyértelműen, hogy nem tudnak tisztességes belsőt csinálni. Igen is tudnak. Lexusék. Nézegess csak 1-2-t magadnak.

Ez tényleg okés:

www.hasznaltauto.hu/2585042_porsche_cayenne_2004

De ez már nagyon luxus :)

Seca81 2009.01.03. 18:03:10

@Ciri: Nekem azért teszik!

@sb: "A japanokrol szolo megjegyzesem csak es kizarolag az autoiparra vonatkozott."

Oké, értem.

PistonHead 2009.01.03. 18:10:13

@Seca81: "Remélem sokáig tartott a keresgélése ezen oldalaknak :)"

Mindent fejbôl nyomtam.

"Szóval lehetnek, és mint bizonyítottad léteznek is, de korántsem annyira elterjedve mint japánban."

Megdöbbentô hírem van: azért nincs, mert igény sincs rá. Európában azért nem elterjedt az elektronikus klotyó, mert inkább primitív, ámde szintén méregdrága Villeroy & Boch porcelánra teszi a picsáját a nép. A japán belpiacos mobiltelók is 10x olyan giccsesek, mint az európaiak, teletömve minden hülyeséggel. Erre van igény.

"iPod-ról: húgomnak is van Shuffle, bátyámnak is volt még a legelső Shuffle, mind2 beszart idő előtt."

Na és szerinted kit érdekel a te tönkrement 2 darabod az eladott 150 millió ellenében?

Ráadásul ez semmit nem változtat a tényen, hogy a világ legtöbbet eladott szórakoztatóelektronikai terméke nem japán. Azon sem változtat semmit, hogy a Walkman megalkotója balfasz és pénzéhes módon foggal-körömmel kapaszkodott az ATRAC-be, amikor már a legutolsó mobilgyártó is támogatta az MP3at.

"Azért ez nem olyan ronda..."

Nem a rondaságról van szó, hanem hogy egy Mercihez képest olyan érzés beleülni, mintha papírból lenne.

PistonHead 2009.01.03. 18:15:56

Apropó Walkman:
en.wikipedia.org/wiki/Stereobelt

A Sony elvesztette a pert.

Seca81 2009.01.03. 18:21:38

@PistonHead: "Na és szerinted kit érdekel a te tönkrement 2 darabod az eladott 150 millió ellenében?"

Pl engem, annyit nem ér amennyiért adják idehaza. Borzalmasan drága és semmivel sem jobb mint pl egy samsung. Itt a divatot fizeted meg.

"Megdöbbentô hírem van: azért nincs, mert igény sincs rá. Európában azért nem elterjedt az elektronikus klotyó, mert inkább primitív, ámde szintén méregdrága Villeroy & Boch porcelánra teszi a picsáját a nép. A japán belpiacos mobiltelók is 10x olyan giccsesek, mint az európaiak, teletömve minden hülyeséggel. Erre van igény."

Nekem még megdöbbentő hírem van! Tudod miért nincs rá igény? Mert itthon qrva drága lenne mindez, japánéknál ez mindennapi ezért jóval olcsóbb.

"Nem a rondaságról van szó, hanem hogy egy Mercihez képest olyan érzés beleülni, mintha papírból lenne."

Tudtommal odavágtam még mellé egy jóval drágább BMW belsejét is... Arra persze nincs komment...

Kopi3.14 2009.01.03. 18:25:34

Pár dologhoz hozzászólnék, ha már úgy van rá lehetőségem.

Bullcsi: pl az A oszlopot tekintve herótom, hogy dőlnek, mint a fene. És bár fejből forgok, de még billegnem is kell, s sokszor ez sem eléggé biztonságos.

Valaki említette a nagyon előre húzott üléseket. Ez egy külön probléma, hogy a gyártók manapság nem gondolnak a kistermetű emberekre, és az ülések nem állíthatóak kellően előre, magasra. Nem vagyok nagyon kicsi, de rendkívül furcsa, hogy csak a legelső üléspozíció kényelmes számomra kormányfogást és egyebeket is tekintve.

És akkor a szokásos autóipari témáról. Az átlag autógyárnak a volumenmodelljein kb 5% haszna van. Amivel továbbadja az értékesítőknek. Akiknek még szállítási költsége, biztosítási költségei vannak, utána esetleg még tovább adják. És a tényleges kereskedőnek van kb 30% a járművőn, amiből akciózni tud, amiből túléli, ha egy hónapban nem adnak el semmit, amiből raktáron tart egy halom járművet, tesztautót üzemeltet, bemutatókra rohangál, miegymás.

Motorháztető. A mai modern járműveknél a motorháztetőt is tesztelik még tervezési fázisban töréstesztre, és komoly szerepe van a biztonságban. Töréskor szépen nyomást szenved el, kihajlik esetleg, egyéb dolgok történnek vele. Na egy műanyagnak általában nyomószilárdsága a fémekhez képest rémes.Szálerősítésű műanyagok esetében a mátrix az egyetlen, ami a nyomószilárdságot adja. Nem túl jó dolog biztonságból.
Plusz a műanyagok szakítószilárdsága, mint végső mérési eredmény általában- általánosan elterjedt műanyagok esetében- a fémeket tekintve töredék. Akár két nagyságrend eltérés is lehet köztük.
Fröccsöntés problémája: alaktartás. Ez megpecsételi az áramlásba helyezett oldalak kialkítását.A fémmegmunkálás ezen a téren előnyös helyzetben van.
Súlycsökkentés műanyagokkal, alumíniummal. Az acél rendkívüli szerkezeti anyag, hitetetlen merevségre képes. Amit alumínium, "karbon" vagy titán vázak tudnak kerékpároknál, azt az acéllal is el lehet érni, mind súly, mind merevség és terhelhetőség szempontjából. Persze az élettartammal együtt vannak kompromisszumok mindegyik anyagnál, de pl a csúcs országúti vázaknál acélvázak esetében előfodulhat akár 0,4mm-es falvastagság is, míg más anyagokkal általában maradnak mm környékén.
Nagoyn nem mindegy milyen anyagot használnak az adott szerkezethez.

Seca81 2009.01.03. 18:26:51

Szóval mi később jutunk el arra a szintre melyen ők már réges-rég túlléptek.

Gomulka Béla kommentjét idézem: "A hetvenes években járta a vicc: két japán iskolás beszélget. Mi van a markomban? Mi lenne, színes tévé. Jó, de hány darab?"

Ciri 2009.01.03. 18:28:34

"Tudtommal odavágtam még mellé egy jóval drágább BMW belsejét is... Arra persze nincs komment..."

Dehogy nincs! Szó szerint "odavágtad". Amolyan Totalcaros (lehúzó)szinten idevágtál két amatőr által fényképezett koszos,retkes használtkocsit a gyári fotóval szemben.

A hibát "csak" ott követted el, hogy például egy 5-ös belseje élőben, mondjuk fényévnyire van a belinkelt Camry-hez képest minden,de minden tekintetben. Mindenben! Szóval azért nem a BMW-t kellett volna felhozni példaként....

Kopi3.14 2009.01.03. 18:34:10

Seca: Európában ha lett volna rá igény lennének mindenféle koreai és japán belpiacos mobilok, műholdas pecsverővel, meg hajszínmeghatározó appal. De nincs rá igény. Ezért nem is forgalmazzák erre.

Seca81 2009.01.03. 18:35:40

@Ciri: Nesze gyári nagyokos!

z.about.com/d/cars/1/0/V/t/bmw_081srs_interior.jpg

z.about.com/d/cars/1/0/f/-/1/bmw_1conv_interior.jpg

Ezektől sem lennék elájulva! És egyáltalán nem tetszenek.

Ciri 2009.01.03. 18:40:25

@Seca81:
"Ezektől sem lennék elájulva! És egyáltalán nem tetszenek. "

Az ötös BMW bele nekem sem tetszik, de nem is erről beszéltünk, viszont egyetlen kapcsolója is jobban ki van dolgozva/tervezve, mint a Camry komplett belseje.Az anyaghasználatról meg nem is beszélve.

Seca81 2009.01.03. 18:42:38

@Ciri: Nesze "odavágott".

www.theaa.com/images/allaboutcars/testreports/2004101_lexus_is200_interior.jpg

Színesebb, szerethetőbb.

Exem 2007-es Polojából vártam minden út után, h kiszálljak! A "semmilyen" szó enyhe a belsejére nézve.

Seca81 2009.01.03. 18:47:41

@Ciri: "Az ötös BMW bele nekem sem tetszik, de nem is erről beszéltünk, viszont egyetlen kapcsolója is jobban ki van dolgozva/tervezve, mint a Camry komplett belseje.Az anyaghasználatról meg nem is beszélve."

Na ez azért erős és vicces is egyszerre :)
Azért nem kezdené ki a picsádat a szarabb anyagú ülés...
Már ha szarabb lenne persze...
Röhögnöm kell ezektől a japán autó fikázóktól.

PistonHead 2009.01.03. 18:48:05

@Seca81: "Pl engem, annyit nem ér amennyiért adják idehaza."

Nem kényszerít rá senki, hogy vegyél. Mi a problémád?

"Borzalmasan drága és semmivel sem jobb mint pl egy samsung. Itt a divatot fizeted meg."

Hülyeség. Dollárra ugyanannyiba kerül egy iPod, mint egy Zune. Ráadásul elég nagy felháborodás volt anno a koreai gyártók részérôl, amikor a Samsung masszív mennyiségi árengedményt adott az Apple-nek a flash ICkre, ezért a koreai gyártók alá tudott menni árban.

"Nekem még megdöbbentő hírem van! Tudod miért nincs rá igény? Mert itthon qrva drága lenne mindez, japánéknál ez mindennapi ezért jóval olcsóbb."

Baromság. Jóval tôkeerôsebb és nagyobb európai piacokon (pl. Németország), ahol nagy mennyiségben lehetne ezeket importálni és eladni, és vásárlóerô is van, sincs rá kereslet. Az sem véletlen, hogy ugyanazon terméknek készül külön változata az európai, amerikai, és ázsiai piacokra. A kultúrális különbségekbôl adódóan teljesen más szempontok alapján választanak terméket az emberek. Ha ezeket az alapvetô dolgokat el kell magyarázni neked, ne nagyon akarj vitatkozni a témában.

"Tudtommal odavágtam még mellé egy jóval drágább BMW belsejét is... Arra persze nincs komment..."

Miért lenne? Az nincs papírból.

Seca81 2009.01.03. 18:49:01

Kb úgy beszélsz róluk mint egy Dacia-ról...

PistonHead 2009.01.03. 18:51:29

@Kopi3.14: Így van. A gyártók jelentôs fejlesztési költségeket spórolhatnának meg, ha mindenhol el lehetne adni *ugyanazt* a terméket, változatlan formában.

De nem lehet.

Kopi3.14 2009.01.03. 18:51:54

Seca: nekem meg röhögnöm kell a japánbuziktól.

PistonHead 2009.01.03. 18:54:25

@Kopi3.14: "És a tényleges kereskedőnek van kb 30% a járművőn, amiből akciózni tud, amiből túléli, ha egy hónapban nem adnak el semmit, amiből raktáron tart egy halom járművet, tesztautót üzemeltet, bemutatókra rohangál, miegymás."

Inkább 10-15% az átlag. Nem tudok olyan márkáról, ahol 20% felett lenne.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.03. 18:55:42

"Ez az adat onmagaban semmit sem jelent. Mennyi volt a forgalma? Mennyi a befektetett tokeje?"

A nettó profit ismeretében nem mindegy?
Amúgy kb. 5millió darab járművet adtak el 20 milliárd euro értékben. Járművenként ez 4000 eurot jelent. Az kb. 1millió forint/db eladási ár.

Ettől tehát olcsóbb a legyártásuk, és a többi rápakolt egy-két millió megy a soron következő zsebekbe.

Hozzá kell tennem: ebben autó-motor egyaránt benne van. Remélem, jól számoltam.

Na, mára leléptem, jók legyetek, balesetmentesen vezessetek. Jó éjt.

Seca81 2009.01.03. 18:57:00

@PistonHead: Te amcsiknál vagy a németeknél veszel iPodot? Én itthoni árakról beszélek mert mo-n lakom. Nézz csak körben a neten, vagy ha üzletek körül járkálsz less be 1-2 percre. Szembetűnőek az árkülönbségek.

"Nem kényszerít rá senki, hogy vegyél. Mi a problémád?"

A problémám, h elbaszódik. A másik, h rohadt drága. Idegen gépről nem képes zenét másolni tesóm ha nincs rajta az adott szoftver. Ami ráadásul NEM tölthető le. Naneeee.

"Miért lenne? Az nincs papírból."

Papírból a régi Suzi van...
Komolytalan vagy a témában. Papírból mi? Az én mp3-am meg titánból...

Ciri 2009.01.03. 18:59:36

@Seca81:

Na basszus, gratulálok. Az IS belseje még a fenti Camry-ét sem éri el.Borzalmas pvc hatású bőrüléseit próbáld is ki, ne csak fotókon álmodozz.Hihetetlenül átgondolatlan és kusza látvány az egész.A "fantasztikus műszerfal világítás meg csak úgy szimplán visszaverődik a saját plexijén.Nem egyszer hajtottam már zsír új benzines IS-t,az autómata váltójáról inkább nem is írok semmit...

"Exem 2007-es Polojából vártam minden út után, h kiszálljak! A "semmilyen" szó enyhe a belsejére nézve. "

Gondolom, ha kályhaezüsttel le lenne fújva a középkonzol,akkor minden f.sza lenne. Egyszerű,logikus.Vagy nem az?

"Röhögnöm kell ezektől a japán autó fikázóktól."

Olvasd már vissza magad légyszíves! A japán autó hívőktől véresebb szájút nem igazán találsz.

Seca81 2009.01.03. 18:59:41

@Kopi3.14: legalább egy véleményen vagyunk... Kár h a Cayenne belsejét vágtam be mint favorit...

Rocko- 2009.01.03. 19:03:13

Seca81 2009.01.03. 17:54:21
"Tisztességtelen beltér: SZÁMOMRA!!!"
nem tudom honnan indult a téma, de ez a legocsmányabb imho:
sabin.ro/sabinnew/album55/IMG_6686.jpg
vízszintes keyboard, a sofőr előtt nincsen műszer, sztem egy hatalmas nagy okádék az egész.

Seca81 2009.01.03. 19:03:18

@Ciri: "
Na basszus, gratulálok. Az IS belseje még a fenti Camry-ét sem éri el.Borzalmas pvc hatású bőrüléseit próbáld is ki, ne csak fotókon álmodozz.Hihetetlenül átgondolatlan és kusza látvány az egész.A "fantasztikus műszerfal világítás meg csak úgy szimplán visszaverődik a saját plexijén.Nem egyszer hajtottam már zsír új benzines IS-t,az autómata váltójáról inkább nem is írok semmit..."

Vezettem IS 200-at és imádtam! (nagyon bejött a belseje, minden kézre állt, igaz manuális volt. Az automata nem tom milyen)

"Gondolom, ha kályhaezüsttel le lenne fújva a középkonzol,akkor minden f.sza lenne. Egyszerű,logikus.Vagy nem az?"

Valamivel színesíthetnék, iszonyú unalmas hidd csak el.

"Olvasd már vissza magad légyszíves! A japán autó hívőktől véresebb szájút nem igazán találsz. "

Nem írom le még1x amit Kopi3. 14-nek írtam utoljára.

Seca81 2009.01.03. 19:04:34

@Rocko-: Ronda hát! Ilyen van asszem 1-2 Citroenben. Nem is ez a példa!

Ciri 2009.01.03. 19:04:44

@PistonHead:
"Inkább 10-15% az átlag. Nem tudok olyan márkáról, ahol 20% felett lenne."

Dehogy nincs! Bár az a kérdés, hogy honnan számoljuk a kereskedői árrést.

Kopi3.14 2009.01.03. 19:04:52

Pistonhead, kösz a pontosítást, kb öt éves infóm volt ez.

sipike: tehát a kb éves 40 milliárd forgalomból lett akkora nagy profit? Százalékosan mennyi is az? És olyan jó is lett? Na?

Seca: azt az ipodos dolgot gondold át újra a szoftvert tektintve. Itunes nem letölthető? Mivan? Melyik bolygón élsz? Nincs interneted, vagy mi van? Az ,hogy kismillióból kettő elromlott már egyenes következménye annak, hogy azösszes szar? Ha nicns normális konkurencia egy adott piacon egy adott termékkkel szemben, akkor drága is lehet, nem kell rajta csodálkozni.

PistonHead 2009.01.03. 19:06:37

@Seca81: "Te amcsiknál vagy a németeknél veszel iPodot? Én itthoni árakról beszélek mert mo-n lakom."

De a magyar piac a kutyát nem érdekli, ezrelékben mérhetô a vásárlóereje a világpiacon. Próbáld meg felfogni.

"A problémám, h elbaszódik."

Az a 2 darab, ami nálad volt. A többi 150 millió meg nem, mert a kutya nem venné. Te tényleg ennyire értelmi fogyatékos vagy, hogy kétszer kell elmondani ugyanazt?

"A másik, h rohadt drága."

Már ezt is leírtam, hogy miért hülyeség. Ha a *te* lakhelyeden drága, mi köze ahhoz a gyártónak? Panaszaiddal fordulj bizalommal a saját országod adó- és vámjogszabályainak megalkotóihoz.

"Idegen gépről nem képes zenét másolni tesóm ha nincs rajta az adott szoftver."

De:
redchairsoftware.com/anapod/

"Ami ráadásul NEM tölthető le. Naneeee."

De:
www.apple.com/itunes/download/

Ma már lehetôleg ne írj több baromságot iPod témában, megvolt a napi adag.

"Papírból a régi Suzi van..."

Meg a Lexusok beltere.

Seca81 2009.01.03. 19:07:19

"véresebb szájút": szóval mert jobban tetszik a Camry belseje mint az ötösé?
Igen erős kritika ez Ciri bátyó...

Kopi3.14 2009.01.03. 19:09:16

Ciri, kérlek akkor valami példát a kereskedői árrésre, hozz, hogy te tudásod szerint hol mennyi.

Ciri 2009.01.03. 19:11:23

@Seca81:
"Vezettem IS 200-at és imádtam! (nagyon bejött a belseje, minden kézre állt, igaz manuális volt. Az automata nem tom milyen)"

Amennyiben előtte öt perccel egy nyolc éves Camry Taxiban ültél,egészen biztosan ezt érezted. :D
Az meg, hogy kézreállt minden, 2008-ban már sokkal kisebb kategóriáknál is alapkövetelmény.

"Valamivel színesíthetnék, iszonyú unalmas hidd csak el."

Ez a Polo vevőkörét, például k.rvára nem érdekli, sőt ezért választják,ezt meg te hidd el.

lacza87 (törölt) 2009.01.03. 19:12:05

tényleg hülyeséget írtam, mert -mentegetőzés-hirtelen a valaki által említett motrháztetőre gondoltam, helyette írtam karosszéria elemeket
csavarás valóban kimaradt műanyagok nem jók benne
műanyagok nyomásánál veszélyesebb az együttjáró kihajlás
nyírás a hajlítás mellett elhanyagolható
amúgy minden igaz amit válaszoltál azért írtam h javítsatok ki

Seca81 2009.01.03. 19:14:34

@PistonHead: fiam, neked nem lehet iPodod, nekünk van, iTunes-om is van és bizony cd kellett, h tudjon kommunikálni más géppel. Szóval körülményes. De biztos nem mondok igazat...

Ti statisztikai cégnél dolgoztok, hogy ilyen jól tudjátok miből mennyi romlott el?

Mára léptem, holnap folytathatjuk, csak kérlek titeket húzzátok ki a nyelveteket egymás seggéből...

Lexus belső papírból meg ilyenek... Hát ez tényleg sok volt mára...

Na jó éjt!

Ciri 2009.01.03. 19:14:42

@Kopi3.14:

Konkrétan milyen árrésre gondolsz, ez a kérdés.
Az importőrire, vagy a kereskedői hálózatéra? Mert k.rvára nem mindegy.

PistonHead 2009.01.03. 19:14:45

@Ciri:
www.autobild.de/artikel/provisionen-gekuerzt_37719.html

Modelltôl függôen 11-18%, amennyire tudom. Lehet, hogy a VAG bôkezûbb ;)

Ciri 2009.01.03. 19:17:26

@PistonHead:

Fentébb már írtam, hogy tisztázzuk mire gondolunk.
Nem a VAG volt a példa.

PistonHead 2009.01.03. 19:18:24

@Seca81: "neked nem lehet iPodod"

Nekem már akkor volt scrollwheeles iPod-om (2002-ben), amikor te még azt sem tudtad, mi az. Talán pont ezért nem írok ilyen bôdületes hülyeségeket, mint te.

support.apple.com/kb/HT1353#scrollwheel

PistonHead 2009.01.03. 19:20:35

@Ciri: A BMW nem importál Németországba, ezért marad kizárásos alapon a kereskedôi ;)

Kopi3.14 2009.01.03. 19:21:48

Ciri: olyan árrésre, amiből a kereskedő megél. Akitől megveszed az autót.

Seca: és akkor azért biztos az Apple a hunyó, mert neked nem sikerült a cd nélkül beüzemelni a rendkívül bonyolult módon települő itunes-t. Ami egyébként a világon rengeteg embernek ment. Ahogy az is általános jelenség, hogy nálatok két ipod tönkrement idő előtt- ez utóbbi mit jelent?- így az egész szar. Nálam meg hiba nélkül teljesít, kollégámnál szintén, másik kollégám nővérénél detto, akkor meg az összes jó? Mert kb azonos értelmű következtetés midnkettő.

Ciri 2009.01.03. 19:39:18

@PistonHead:

Nem, ott nem importőr van persze, de a kereskedői hálózat ott sem közvetlenül a gyártól veszi az autókat, hanem egy elosztón keresztül. Tehát már rögtön kétféle árrésről lehet beszélni, de maradjunk a kereskedőknél.

Egyébként tetszik a téma, mert borzalmas butaság a szaksajtó részéről ezt százalékosan, márkákra lebontva kezelni. Még márkán belül is típusonként is eltérnek az árrések, az adott egyedi, speciális kedvezményekről nem is beszélve.

Hirtelen az egyik Citroen jutott az eszembe, aminek az alapárrése öt százalék, mégis évek óta milliós "mű"engedményeket adnak rá.

Ahol hellyel-közzel tényleg igaz (tehát az ügyfél is tud vele nagyságrendekben számolni)az a 11-15% körüli árrés, az a három német prémium márka, ahogy én tudom/ismerem.De itt sem ritka az egyedi kedvezmény, és nem a hétköznapi akciókra gondoltam.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2009.01.03. 20:36:45

@PistonHead
Torzít? Na, és?
Legfeljebb azt látod, hogy kismama helyett vén boszorkány van a holttérben, de a boszorkákat sem szabad elütni, ha épp gyalog járnak, és nem seprűnyélen.

PistonHead 2009.01.03. 20:49:28

@Epikurosz: "Torzít? Na, és?"

Egyrészt hülyeséget mondtál az ûrhajóval kapocsolatban, másrészt nem rakhatsz olyan üveget az autóba, ami torzít.

Rontja a térlátást, Einstein.

Shadowbull 2009.01.03. 21:16:00

ipod: en nemreg kerestem viszonylag normalis mp3 lejaccot, az ipod direkt nem volt a listan, mert nem igazan komalom ezt a nagy apple felhajtast.

Aztan jol korulneztem, es rajottem, hogy a 8 gigas ipod nano 140 euroert egesz jo vetel.

Megvettem, es teljesen elegedett vagyok vele.

Pedig abszolut nem vagyok apple buzi. Sot.

sb

Shadowbull 2009.01.03. 21:21:40

@ostván: "Fenntartom, hogy a személygépkocsik súlynövelése a gyártók érdeke. Mi meg elhisszük, hogy ez nekünk jó. "

Fent mar irtam nehany dolgot, hogy miert nem.

Szerintem teljesen logikus, ha egy gyar tud 1 eurot sporolni barmin, anyagon, megmunkalason, anelkul hogy barmifele minoseg es hasznalati ertekromlas bekovetkezne, ugy megtenne/megteszi mint a huzat.

Amugy meg a Mondeom van vagy masfel tonnas, viszont az autopalyan 150-nel teljesen jo zaj es gordulesi komfortja van, kenyelmes, eleg nagy hogy elferjunk benne, es viszonylag keves stresszel utazzunk sokat egyszerre.

Ha ennek az ara a relative nagy suly, akkor oke, tolem lehet.

Nem szivesen cserelnem el semmilyen ultrakonnyu papirautora.

sb

Shadowbull 2009.01.03. 21:25:59

@Epikurosz:

Lehet fantazialni mindenfele szuper anyagrol, bar az atlatszo muanyag nem igazan jo szerkezeti anyag.

De lehetne peldaul szenszalerositeses kompozit, amit karbonnak csufolnak.

Komplett karosszeriakat lehet belole csinalni, konnyu, kis keresztmetszetu, tokeletesen megfelel.

Csak olyan draga, hogy jelenleg a Bugatti Veyron meg kaliberu autokon kivul nem nagyon fer bele a keretbe.

sb

Speedman 2009.01.03. 21:34:28

seca81:
"Ok, mágnesvasút van Kínában is (de nem mondhatni, hogy bárhol a világon)"

Azt is a németek építették nekik. A kínaiak egyenlőre még másolni se tudnak rendesen.

iwcolors:
"Erre jó példa a régebbi Audi TT: 12 mill volt a bolti ára, a gyárnak nem egészen 5 millba került, a többi a haszon."

A fejlesztési költségek mellett még függ a darabszám és a típus X évre tervezett gyártása, ami alatt meg kell térülnie (illetve nyereségessé kell válnia) az adott típusnak. Ezért (is) drágább egy sportosabb (vagy egy szűkebb rétegnek gyártott) autó, mint egy nagy darabszámban gyártott "tömegautó".

Gomulka Béla 2009.01.03. 21:45:07

Bull, én egyre tobbre értékelem a Mac OS-t meg a Linuxot, illetve egyre jobban tele van a púpom a Windows sutaságaival. Pedig amennyit és amire én használom...
Autóban engem nem zavar a kis súly, de a nagy fogyasztás elveim ellen való. Nevetséges, tudom, spórolok vagy négyszáz eurót évente ahhoz képest hogyha egy számmal nagyobb autóm lenne. Csak én az egy-hatos dízel golfon, második széria, nevelkedtem, és az feltette a lécet. Egyszer és mindenkorra.

Shadowbull 2009.01.03. 22:00:52

@Gomulka Béla:

En vilag eletemben Windowsokat hasznaltam, otthon is, munkara is.

Meg neha UNIX-ot, amikor SGI gepek kellettek a 3D-s tervezoprogik ala. Szerencsere amikor en elkezdtem dolgozni 99-ben, mar kihaloban voltak, es nehany ev alatt meg is doglottek, mert a pecek elertek a szukseges eljesitmenyt, meg oda is vertek nekik.

A tapasztalatom az, hogy a Windows tokeletesen megy hibatlan hardveren. A benti gepem ket ev alatt egyszer sem fagyott le, pedig neha meg van izzasztva. Ugyanez volt a lancgyari pecemmel is, tokeletesen mukodott.

Az otthoni gepem is hibatlan volt addig, amig meg nem doglott az Abit alaplapom, kicsereltem egy olcsora, hat fagy is azota rendesen.

Nekem nem hianyzik semmilyen mas csodarendszer, igaz Mac-et meg nem hasznaltam, de azert nem veletlenul nem hasznal senki a mi koreinkben olyant.


Nagy fogyasztas? A Mondeo eljar 7 literbol ugy, hogy nem sporolok. Az E90 320d meg eljart fel literrel kevesebbol ugy, hogy azt jobban verettem.

Azt sok?

sb

Gomulka Béla 2009.01.03. 22:58:21

A Golf 4 és fél literéhez képest az. Amúgy meglepoen kevés, amekkora boszme nagy jószág a Mondeo.

Shadowbull 2009.01.03. 23:24:38

Ha betennenk a Ford motorjat a kettes golfba, lehet hogy kevesebbet enne mint az eredeti, pedig jelentosen erosebb es euro 4es.

sb

Gomulka Béla 2009.01.04. 00:39:04

Az egészen biztos. És itt jon képbe, ugye, a tomeg. A kettes Golf szárazon alulról súrolta az egy tonnát. És persze az elvárások, hogy milyen gyorsulást produkált a Golf, és hogy tol hátba a Ford mikor elkezd fújni a turbó. (W. kollegám jár egy Passat TDI-vel, és abban nagyon érezni mikortól kap rendesen levegot a motor.)
A te szakmád, nem az enyém, de hatásfok ide vagy oda, tobb erohoz tobb gombóc kell, nem?

Shadowbull 2009.01.04. 00:47:54

Igen, a nagyobb teljesitmenyhez tobb uzemanyag kell, de a hetkoznapi fogyasztasi ertekeket sokkal jobban befolyasolja a reszterheleses uzem hatasfoka. Amiben a mai motorok fenyevekkel jobbak, mint a regebbiek.

A maximalis teljesitmenyt riktan hasznaljuk ki, persze aki sportosabban vezet, az tobbszor, de az atlag szinte soha.

Ezert is jobb a nagyobb maximalis teljesitmenyu motor, mert azt dinamikusabban hasznalva, esetleg nagyobb temponal sem kenyszeritjuk bele az uzemi tartomanyok felso reszebe, mikozben egy kis pocskoszoru szinte allandoan teljes terhelesen vagy annak a kozeleben uzemel, es mivel nem a NEFZ szabvanyciklus szerint mukodik, egyreszt fogyaszt mint a fene, masreszt okadja a szennyezoket. A valodiakat.

Konnyen meglehet, hogy egy nagy V8-as atlagban kevesebbet szennyez, mint egy kis 1,4-es negyhengeres. Persze ez a CO2-re nem vonatkozik, de a sotetzold kornyezetvedok egyik bune a sokbol az, hogy a valodi szennyezokrol eltereltek a figyelmet a (nagy valoszinuseggel teljesen artalmatlan) CO2-re.

Ennek a manianak az eredmenye a downsizing-ujhullam, ami neha a parasztvakitas szintjen mukodik.

sb

Shadowbull 2009.01.04. 00:50:19

Megaztan nekem egy Golf 2 abszolut nem lenne eleg. Most is ugy fogunk utazni visszafele, hogy meg az utasterben is csomagok lesznek.

Pedig egy Mondeo Kombinal nem nagyon tudok nagyobb autot venni.

sb

Gomulka Béla 2009.01.04. 09:08:26

Helyzet kérdése az egész. Amire én használtam a kocka-micrát, az alighanem részterhelés volt. Utódjának a bakancs-micrát szánom, és sok adat utal arra hogy a két kocsi karakterisztikája nagyon hasonló. A napi/heti/havi jovés-menésem jellege sem fog változni, úgyhogy alighanem maradok tisztelettel a kis kekec, akire még az OPEC is haragszik.
Ami a CO2 kontra egyéb szennyezok veszélyességét illeti: kire is veszélyesek? Ha valakinek úgy hozza a sorsa hogy idorol idore csúcsforgalomban araszol, azt úgysem a maximális teljesítmény kozelében teszi, és akkor meg csupa szépet és jót pufog, nem? Kivéve persze a szofisztikált dízeleket, mert azokból alapjáraton is jon a salétromsavgoz. (Na jó, NO2.) CO2-bol viszont sokkal tobb van mint szokott, és az utóbbi kétszáz év hozott nagy novekedést. Véletlenul ugyanebben a kétszáz évben iparosodtunk és szaporodtunk el így. Masszív elsivatagosodások Afrikában, mérheto tengerszint-emelkedés, ezek letgadhatatlanok és szintén viszonylag új dolgok. Én nem tudok eleget ahhoz hogy bizonyítottnak lássam az osszefuggést, de az ember gyanakszik.
Ami a személyes választást illeti: ez egy kicsi ország itten, sok vízzel korben, úgyhogy messzire inkább repulok. Ryanair-rel, és az egy fore jutó károsanyagkibocsájtás minimalizálásáról Michael O'Leary gondoskodik helyettem. Egészen biztosan. Nem tudom hogy mit vennék, ha a rendes harmincezer helyett hat-nyolcezer kilométert (ha) vezetnék, azaz ha ritkán mennék és messzire. De hát a nagynénim is azért nem volt a nagybácsim, mert nem jutott nékie golyó.

Shadowbull 2009.01.04. 09:43:08

Kizarolag varosba en se vettem volna Mondeot. Lehet hogy mostanaban aktualis lesz az asszonynak egy masodik auto, az valszeg csak varosi gep lesz.

A CO2-rol meg mar vitaztunk. Megnezted mar a The Great Global Warming Swindle-t?

Erdemes.

Itt fent van egy, nemtom a teljes-e. Neked valszeg nem kell felirat.

www.garagetv.be/video-galerij/blancostemrecht/The_Great_Global_Warming_Swindle_Documentary_Film.aspx

ha felirat kene, vagy jobb minosegben akarod megnezni, akkor szedd le a torrent-tel.

sb

Shadowbull 2009.01.04. 09:48:39

A kis motorokkal az a baj, hogy gyakran csalnak: meg akkor is full gazt adnak, amikor te meg nem tetted, egyszeruen az elektronikus gazpedal kinyit teljesen, hogy te nyomatekosabbnak erezd az autot. Egyszer vezettem egy kis Polot, annal egyertelmuen erezni lehetett.

Namost ilyenkor mar regen nem 1 a lambda.

Ha megnezed az NEFZ-szabvanyciklust, akkor lathatod, hogy eleg nehez ugy kozlekedni, hogy beleessel. Ha pedig kilepsz, akkor senki es semmi sem garantalja hogy ervenyesek az emisszios ertekek.

Viszont egy nagyobb motorban tobb a tartalek, kevesbe kell kihajtani, nagyobb tartomanyban marad lambda1-ben, es igy kevesbe szennyez.

Persze csak varosban, dugoban ucsorogni teljesen felesleges.

sb

K.DR 2009.01.04. 09:51:01

@Ubul1: hogy kárt tettél a kocsijába, az neked mi hasznot hozott? Te sem vagy különb az átlag bunkónál, aki azt hiszi, hogy még sosem hibázott...

Gomulka Béla 2009.01.04. 13:32:18

Bull, a legutóbbi 5-5.5 literes autómban a pillangószelep által beengedett levego felszurcsolte a benzint a porlasztó kis csovecskéjén. A számítógépes rendszert az utasulésen szállított sokéves Packard Bell képviselte. A kovetkezo kocsi szinte biztos hogy hengerenkéni befecskendezovel fogja etetni magát. Elore tor a frász a nem-teljesen-megbízható légtomegmérotol. A Ka-ban egy rakás gané volt - mondjuk Fordot nem is veszek soha tobbet.

Ami a filmet illeti, koszonom. Érdekes, meggyozo. Némely logikai ugrás azért jókora. A baloldali és mellesleg CO2 ellenes fiatalokat azzal vádolni hogy szegénységet akarnak Afrikában, kicsit meredek. Amúgy jóleso érzés úgy lenni a dologgal, hogy mégsem volt felelotlenség a saját gyerekeim irányaba az, hogy részem volt a világrajottukben.

Evvel egyutt nagyon sokan vagyunk. Ez egy valós veszély. Ennek ellenére sem szeretném megérni a Kína-Pakisztán és India (-Nyugat?) kozott kitoro Harmadik Világháborút.

Seca81 2009.01.04. 14:02:11

@Gomulka Béla: Nem lesz itt semmi, míg el nem fogy az olaj. Az pedig előreláthatólag (az antarktiszi olajkészleten kívül) kb 45 évig még nem fogy el. Addigra -remélem- előrehalad annyira a technika, akár az autóiparban, akár máshol, hogy ne az első helyen legyen az olaj...
Az antarktiszi -egyébként iszonyú mennyiségű- olajkészletért viszont lehet, hogy lesz egy kisebb csete-paté...

"Kocka Micra" !!! Király!!! Én is imádom!

Seca81 2009.01.04. 14:04:21

Az előbb kimondottan az olajról beszéltem, a többi ország elkövetkezendő külpolitikáját nehéz megjósolni...

Gomulka Béla 2009.01.04. 15:03:33

Ezek szerint a Falkland háborút az olajért vívták. Az ember sejtette.

Seca81 2009.01.04. 15:27:17

Akár... Nem látok a politikusok fejébe.
Anglia csak megvédte ami az övé volt. Sikeresen.

Gomulka Béla 2009.01.04. 15:56:56

Megvédte azt, ami az övé lett. Mint fél Afrika, stb. Hogy is mondta Eddie Izzard? (Azt hiszem õ volt, nem Bill Hicks.) Odamentek, kitûzték a zászlót, hogy akkor ez mostantól a mienk. Miért, kérdezték a helyiek? Mert kitûztük a zászlót. Nektek van zászlótok? Na ugye!

Seca81 2009.01.04. 16:39:51

Igen, egyszer az övé lett, ez alapján visszamehetünk az időben kb x ezer évet is :) A kezdetek kezdetén...

Ahogy a miénk lett kis országunk is anno...
Persze mi is elfoglaltuk, de ha manapság megtámadnának minket mondjuk a "pirézek", te sem úgy fogalmaznál, hogy: megvédtük, amit ~1113 éve elfoglaltunk, hanem: megvédtük az országunkat.

Az már más tészta, hogy mikor lett a miénk, ill. az angoloké Falkland.
Minden megfogalmazás kérdése...

Amúgy nem tudom ki Eddie Izzard, majd utánanézek :)

Seca81 2009.01.04. 16:41:35

Aham, ha jól látom komikus...

Shadowbull 2009.01.04. 18:04:28

"A baloldali és mellesleg CO2 ellenes fiatalokat azzal vádolni hogy szegénységet akarnak Afrikában, kicsit meredek. "

Ez a dolgok egy masik szemszogbol valo ertelmezese. Ugye mindenki maskepp latja a vilagot.

Mindenesetre nekem a Greenpeace-esektol mar regen herótom van, ez csak arnyalta nalam a negativ kepet.

sb

Nyekurity_ 2009.01.04. 21:52:12

Shadowbull

Hogy fejlődésnek lehessen nevezni azt a folyamatot, melynek ereményeként a mai autókból rosszabbul lehet kilátni, mint ötven évvel ezelőtti elődeikből, azt szerintem te sem gondolod komolyan.

Gomulka Béla 2009.01.04. 22:00:01

Egyszerû. Az ember õseit egykor szõr borította. De a fejlõdés oda vezetett, hogy már nem volt rá szükség, megtanultunk fûteni. Manapság egyre több autóba és egyre több helyre szerelnek be kamerát meg szonárt, úgyhogy majd az ablakra se lesz szükség. Meg a szemünkre se. És különben is, milyen nehéz dolog lehet ablakra Bangle-ívet csinálni? Prioritások, kérem.

Shadowbull 2009.01.04. 22:32:42

@Nyekurity_: Lehet hogy a kilatas rosszabb, de nem is hullik porra egy utkozesnel.

Valamit valamiert.

sb

qualitaet 2009.01.04. 22:35:05

Piston Head&Ciri

"Nem a rondaságról van szó, hanem hogy egy Mercihez képest olyan érzés beleülni, mintha papírból lenne."

"Szó szerint "odavágtad". Amolyan Totalcaros (lehúzó)szinten idevágtál két amatőr által fényképezett koszos,retkes használtkocsit a gyári fotóval szemben."

"Miért lenne? Az nincs papírból."

"Meg a Lexusok beltere."

"Amennyiben előtte öt perccel egy nyolc éves Camry Taxiban ültél,egészen biztosan ezt érezted. :D"

Háhhááá!:)))DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!!!
Gyerekek,ezt én sem mondhattam volna szebben!

Piston Head

Wilkommen!;)
Sejtettem,hogy mire hazajövök ismét formában leszel.
"Trombitás Frédi újra a régi"...

Seca81 2009.01.04. 22:39:01

Húúú ezek tényleg egetverően poénos beszólások voltak! Óriási, tényleg :):):):):)
Csak ne csontig kedves Q...

qualitaet 2009.01.04. 22:54:03

"Húúú ezek tényleg egetverően poénos beszólások voltak! Óriási, tényleg :):):):):)
Csak ne csontig kedves Q... "

Nem Gézu,sajnos nem.Ezek nem poénok hanem a puszta valóság.

dextercapo 2009.01.04. 22:55:07

@Shadowbull:
es gondolod hogy attol nem hullik porra egy utkozesnel mert az A oszlop vastag ? tehat nincs a huszonegyedi szazad elso evtizedenek vege fele olyan technika , otvozet , mernoki tudas amivel az otven evvel ezelotti autok szintjet el lehetne erni ? hogy mondjuk ki lehessen latni anelkul hogy elore hatra lengene a sofor ?
attol jobb a toresteszjuk hogy a muszert a sofor elol jo messzire , a pillantasi iranybol messze elraktak ?
attol jobb a toresteszt hogy pl a smartbol jobbra hatra nem lehet kilatni ?

megdobbento

Seca81 2009.01.04. 22:59:32

Igen, valóban papír a lexus belseje, sztem szállj ki a papírkocsiból és gyere ki az oviból. Anyuci mérges lesz...

Ha valóság lenne az a sok baromság akkor azt sem tudnánk mi az a lexus... Azért páran tudják hidd csak el...

Na jó éjt qlabá!

qualitaet 2009.01.04. 23:15:51

valóban papír a lexus belseje, sztem szállj ki a papírkocsiból és gyere ki az oviból. Anyuci mérges lesz..."

Anyuci akkor lett volna mérges ha Fater valami japán hulladékba ülteti anno:)DDDDDDD

Te meg akkor leszel mérges ha én is nekiállok személyeskedni és a szokott módon jön a válasz...
Aztán meg nyivákoltok, hogy arrogancia,lenézés,stb.
Mindig igy indul...

Shadowbull 2009.01.04. 23:26:44

@dextercapo:

"gondolod hogy attol nem hullik porra egy utkozesnel mert az A oszlop vastag ? "

Tobbek kozott. Es nem gondolom, hanem tudom.

"nincs a huszonegyedi szazad elso evtizedenek vege fele olyan technika , otvozet , mernoki tudas amivel az otven evvel ezelotti autok szintjet el lehetne erni ?"

Ez egy rendkivul ostoba mondat volt igy egyben, de szerintem te is erzed. Belatod magadtol, vagy szedjem izekre?

"attol jobb a toresteszjuk hogy a muszert a sofor elol jo messzire , a pillantasi iranybol messze elraktak ? "

Mirol teccik beszelni?

"megdobbento"

Szerintem is. Folytatod meg, vagy mar elegge ledobbentunk?

sb

Shadowbull 2009.01.04. 23:31:16

@Seca81:

Nemtom. Lattal mar RX-et belulrol?

Valami hipergagyi.

Meg lattam meg egyet, talan GS-t? Az is hasonlo szinvonalu, talan egy arnyalattal jobb...

A tobbit nem lattam meg kozelrol, talan akkor az a szuperistenkiraly.

Amugy elarulna nekem valaki, aki nem hatvan eves, hanem mondjuk 20, hogy egy 20 eves miert tud egy Lexusert lelkesedni?

Mar azon kivul, hogy kivalo kulonutas megoldas, ha az ember egyenieskedni akar, mert a nagy nemet harmas tul kommersznek tunik neki.

De azon kivul?

sb

Seca81 2009.01.04. 23:52:05

Ó meg ne sértődj már; az elismerést a "haverjaid" felé emailben is megtehetted volna, nem kell tovább itt fröcsögni...

Tudod mi az alap probléma? Az kedves qualitaet -de most komolyan és nem kioktatásból, ne vedd annak mert nem az- hogy rögtön német autó gyűlölőként lettem kinevezve, semmilyen utalást nem tettem azok minőségére. Azzal, hogy nekem a Camry belseje tetszett jobban (mellesleg számomra a Cayenne a favorit, melyet le is írtam) rögtön nekem ugrott a 2 delikvens, azzal h az összes japán egy fos meg papír...
Ne jelentsük már ki ekkora baromságokat, melyről te is tudod, hogy nem igazak. Csak mert neked német kocsid van és másnak más akkor azok rögtön szarok? Ez kb az ovis ill. az önző felfogás, ennál már jóval okosabbak vagyunk. Én sem vagyok elfogult, ültem 525-ben is, IS-ben is, öregebb Merciben is, tetszett mind! Pl 1x próbáltam egy 95-ös Camry-t. Nem tetszett. Csúszott a kuplung, hangos a motor, lomhácska... Ültem sokat oszttársam Golf-jában, az sem tetszett. Hangos, kényelmetlen. Ültem főnököm első szériás Lagunájában, na az egy isten volt, halk, kényelmes, jól is ment. Kint dajcsban míg dolgoztam egy PDTDI Passattal mentem, az is jól ment, tetszett, csak kissé kényelmetlen volt.
És még jó pár kocsiban, többek közt az enyémben is amit nagyon szerettem, viszont alacsony volt (RX) és hosszú távon kényelmetlen.
Szóval a lényeg, h nem vagyok elvakult egy márka iránt sem, és nem is szeretem ha tévesen bélyegeznek meg...
Remélem nem voltam bántó és arrogáns.
Most már tényleg jó éjt!

Seca81 2009.01.04. 23:56:52

@Shadowbull: Leírtam q-nak a választ. Olvasd el te is. Nem vagyok 20 éves. És nem tudom melyik RX-ről beszélsz.

Shadowbull 2009.01.05. 00:01:23

Hat a Lexus RX-rol.

Nagyon olcso benyomast kelt.

sb

Seca81 2009.01.05. 00:06:14

Nem is tagadom! De ahogy én sem tagadom, hogy némelyik lexus belseje ronda, úgy a többieknek sem kéne kijelenteni h az ötös belseje a mennyország a többi japán meg papír stb... Mert nem az. Igaz!!!! Ízlesek és pofonok!

qualitaet 2009.01.05. 00:39:25

"azzal h az összes japán egy fos meg papír...
Ne jelentsük már ki ekkora baromságokat, melyről te is tudod, hogy nem igazak. "

Persze hogy tudom, nem fosok.Sőt egészen kÍválóak (elsősorban Honda) szerintem is.
Attól,hogy valami papÍr messze nem fos :)

"nem kell tovább itt fröcsögni... "

Szerintem ennek a szónak a jelentésével nemigen vagy tisztában.
Tartok tőle,hogy a csipőből történő személyeskedésed egy egyszerű(kétségkivül túlzó) vélemény nyilvánitásra jelesint,hogy a Lexus papÍr inkább kimerÍti a fröcsögés kategóriáját a "benyalás","ovi", "haverjaid" stb. szavaidról,illetve,hogy kinek hogy és milyen formában Írjak - nem is beszélve.

Minden vagyok csak sértődős nem. Ellenekzőleg.Épp azt igyekeztem kifejteni, hogy ne sérődj meg ha én is nekiállok személyesekedni és nehogy aztán megint én legyek az arrogáns;)

qualitaet 2009.01.05. 00:44:00

"úgy a többieknek sem kéne kijelenteni h az ötös belseje a mennyország "

Erről szó nics. Sőt,nagyon nehéz megszokni hogy az utóbbi években kissé "hozzágagyult" (de szép Kazinczy-dÍjas szó)a japánokhoz.

dextercapo 2009.01.05. 04:03:19

@Shadowbull: hat ha te tudod , akkor igy kell legyen . valamelyik nap kimegyek a bontoba es megvagok egy ilyen csodAoszlopot . ha egyretegu , primitiv sajtolt lemez , akkor azert olyan vastag , mert ezt lehet nagyon olcson gyartani a szokasos sajtolasi technikaval . ha a belsejeben akar csak tortreszet latom annak a technikanak amivel pl a motorok vaza merev , vagy amitol pl a repulok elenyeszo anyagbol brutal erosek tudnak lenni , akkor elhiszem . de eros a gyanum hogy nincs benne semmi . gagyi acellemes profilosra hajtva , ezert kell a ketszerakkora erohoz haromszorakkora keresztmetszetu dobozszerkezet . de a suly az az isten , kulonosen a gyartaskori koltsegek tekinteteben - egyszeruen nem terveznek az A oszlop vastagsagaval - talan ezert van az hogy az also kis haromszog becsatlakozasa pl pont szemmagassagba esik sok tipuson - ezzel letrehozva egy reszt ami vastagabb . ezt lehetne lentebb , feljebb is tenni - ha akarnak sikerulne is - de ez fel sem vetodik - eleg a splash-t megnezni .

bar lehetnek olyan vegtelunl optimista mint te es mondhatnam azt hogy ez a vegso allapot - ennel jobbat , vekonyabbat nem lehet letrehozni , mindenre gondoltak mar a gyartok , nem is ertem hogy az adac mert most jott elo egy ilyen teszttel es miert lepodtek meg rajta .

Kelemena 2009.01.05. 06:37:13

@PistonHead: Oke, igazad van! Csak meg azt ird le, hogy hany kilo egy 6-os golf?(en tudom) Ne feledjuk, hogy az uj autok/regi autok sulya volt a kiindulo tema, most ne keverjuk bele hogy jo, de abba milyen kutyuk vannak, biztonsag stb, mert azt tudjuk...
Ja, es pedig kisebb mint az en autom.
Na de remenytelen vitazni veletek. Majd amikor konyebbek leszenk az uj autok akkor majd en is azt fogom mondani hogy konyebbek, de egyelore nehezebbek, es ne velem vitazzatok hanem a merleggel.

Gomulka Béla 2009.01.05. 09:08:22

Qualitat Mester! Boldog új évet!

(Nekem tetszik az 5 muszerfala, finom dizájn. Képen, a tobbi nem érdekel. Ja, a hármasé is, a gyerek cimborájának az anyjának van olyan, belenéztem bájcsevegés kozben.)

qualitaet 2009.01.05. 11:35:37

Köszönöm!

Neked is Bélám, (meg mindenkinek)kívánok egészséget,boldogságot, zöldhasúakat,barna csajokat,rózsaszín puncikat no meg sárga irigyeket 2009-re!

Shadowbull 2009.01.05. 11:48:49

@dextercapo:

Csak folytatod.

Egyreszt a helyedben nem fikaznam a "sajtolt lemezt", mert egy hajlitasi radiuszaban tobb tudomany van, mint amennyit fel tudnal fogni, netalantan alkalmazni.

A masik meg az, hogy elkoveted a topikos okosok egyik jellemzo hibajat: egy szempontot ertekelsz, a tobbivel meg nem foglalkozol.

Megnyugtatlak, a mai mernokok is kepesek mondjuk karbonbol (de nem szeretem ezt a szot, de mindegy, fo az egyszeruseg) karosszeriat csinalni. Ahogy mar fentebb irtam, van is ilyen auto, nem is egy.

Csakhogy a vevok azt nem birnak megfizetni.

Elvarhatsz mindenfele csoda otvozetet meg urtechnologiat, de azt el is kene tudni adni.

Az autogyartas nem oncelu tevekenyseg, ugyanolyan profitorientalt uzlet, mint barmi mas.

Kokemeny koltsegkontrol van, a mernokok abbol foznek, amire futja.

Persze verheted tovabb a tamtamot, meg fogod is biztos, de talan masok megertik.

sb

Shadowbull 2009.01.05. 11:50:37

@Kelemena: "Ne feledjuk, hogy az uj autok/regi autok sulya volt a kiindulo tema, most ne keverjuk bele hogy jo, de abba milyen kutyuk vannak, biztonsag stb, mert azt tudjuk..."

MAr ne haragudj, de hogyan hagyhatnad ezt figyelmen kivul.

Egymillio peldat mondhatnek hogy miert totalisan hibas az ervelesed.

De minek.

sb

Seca81 2009.01.05. 12:22:14

@qualitaet: "Attól,hogy valami papÍr messze nem fos :) "

Na látod... Veszett fejsze nyele! :) Írhatom én arab írással is hupililán, a véleményeden nem fogsz változtatni. De sebaj, különbözőek vagyunk és ezért jók ezek a fórumok.
Részemről nincs harag, feléd sem, senki felé sem, legfeljebb a véleményünk tér el ebben-abban, ami természetes. A stíluson majd csiszolunk... :)

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.01.05. 13:37:00

Nem tudom, h melyik astráról szól ez az értékelés, nekünk G astránk van, de abban is már letolható a hátsó fejtámla. de az a legkevesebb, az oszlop sokkalsokkal vastagabb, nagyon :S jobb hátra elég nehéz vele látni, még jó h elektromos a tükör, és lefelé tudom fordítani.

dextercapo 2009.01.05. 23:57:07

@Shadowbull: en meg ugy erzem hogy szabadon fikazhatom a sajtolt lemezt , mert az auto kasznijanak 90%-a nem befolyasolja a kilatast es ezen keresztul kozvetlenul az aktiv biztonsagot - a passziv biztonsag erdekeben - marpedig az el nem szenvedett baleset jobb mint a tulelt baleset . igy ha azt varom el hogy az ami az ADAC szerint veszelyes , ne fokozodjon az evek folyaman , esetleg javuljon is - az em irrealis elvaras . persze lehet egy egesz autot karbonbol csinalni es draga lenne . de mondjuk motorhaztetot muanyagbol , csomagtartofedelet muanyagbol , A oszlopot vastagabb lemezbol , mas otvozetbol , maskepp csinalni biztosan lehet . nem latom hogy a baleseti statisztikak indokolnak azt hogy ugyanabbol a lemezbol legyen takolva mint a fel oldalfal csak azert mert igy egy mozdulatbol van meg . igen , ez igy olcsobb. persze de az auto nem tiz alkatreszbol all , tehat ha egy A oszlopot kulon kene legyartani . mondjuk a motortarto bak vagy a futomu alkatreszek mintajara , akkor az nem lenne draga - lehet hogy akar husz euroval is tobbe kerul ha nem lehet egyben kisajtolni - de pont ettol megy tonkre az autogyar ? annak idejen a legzsak , az ov ellen is ugyanezek az ervek hangzottak el . akkor amikor valaki meg merte emliteni hogy talan tulzas egy szigonyt tervezni a kormany kozepere . valahogy kigazdalkodtak az osszecsuszo kormanyoszlopot is .
igazad van abban hogy mivel egyfele lemezbol van az auto , ekkora A oszlop kell a merevseghez - de ha teszem azt lehet kulon csinalni alkatreszt a valto felfogatasara , akkor valahogy a kilatast is jo lenne ertekelni , es ezt nagyon jo lenne legalabb a kovetkezo modellfrissiteskor figyelembe venni .

de ha a cikk cimet nezem , akkor a kocsin korben igazabol gyilkos hotter a bal elso oszlop . a jobb elso szinten huzos , de sokkal kisebb szogben takar . ugy tunik hogy az ADAC szerint sem lenne rossz tenni az ugyben .

Shadowbull 2009.01.06. 00:28:22

"A oszlopot vastagabb lemezbol , mas otvozetbol , maskepp csinalni biztosan lehet"

Biztosan. Csak aztan valahogy ossze is kene rakni a karosszeria tobbi reszevel.

Nyilvan neked ez elhanyagolhato aprosag, aztan meg konnyen lehet, hogy megsem az.

sb

dextercapo 2009.01.06. 01:04:53

lehet . de en ugy latom hogy azert valahogy ossze tudnak egynel tobb alkatreszbol is rakni autot - igy felteszem hogy eddig itt kicsit sem foglalkoztak ezzel , akkor nem azert mert ez egy megoldhatatlan problema szegecselve , csavarozva , hegesztve , ragasztva , alakzarassal stb . hanem egyszeruen senkit nem erdekelt amig nem kezdtek el tesztelni . es ez egyetlen alkatresz - nem az egesz autot kell attervezni - kezdetnek eleg lekaparni az ablak szelerol felarasz fekete , mesterien arnyalt , designolt festeket , ami kellemes lagy (lassu) elmennye teszi azt ha megjelenik benne valami amire esetleg hirtelen fel kene figyelni , aztan pedig betenni egy elemet ami ott masszivan megall - ahogy van par alkatresz az autoban ami szinten meg tud allni masszivan a helyen (hirtelen nem jut eszembe semmi ami ne esne ki idorol idore , de azert biztos van olyan futomualkatresz ami bennemarad

az en automban pl az egesz szelvedokeret egy ilyen alkatresz (jeep wrangler) elbirja az autot , ahogy azt mar tobb esetben bizonyitotta is versenyeken
tartja ket zsaner , hat csavar .
ez a kilatas viszont mindent meger :
blogs.edmunds.com/roadtests/2008/10/2008-bmw-135i-crouching-tiger-hidden-motorcycle.html
leginkabb egy motoros eletet eri meg - az egyes bomos nem arra keszult hogy agilis varosi auto legyen ? ahol a periferias latasodnak koszonhetoen teljesen tudataban vagy a forgalomnak , es igy konnyen , gyorsan tudsz manoverezni ? nekem nem ugy tunik .
ez pont ezt zarja ki .

dextercapo 2009.01.06. 01:10:16

www.honestjohn.co.uk/forum/post/index.htm?t=61651

meg egy jo kis forum arrol hogy a zafiraba ulve ki mennyi ido utan tanulta meg hogy bologatnia , elore hajolgatnia kell ahhoz hogy kilasson az A oszlopon .

Shadowbull 2009.01.06. 10:44:57

"egyszeruen senkit nem erdekelt amig nem kezdtek el tesztelni"

Ja persze.

A tobbit mar inkabb hagyom a fenebe, mert csak nem akarod megerteni.

sb

Kopi3.14 2009.01.06. 15:27:07

Dextercapo:

Vegyük végig a dolgot. Lemezt változó falvastagságra sajtolni nem nagyon lehet, tábla jellegben.
Miért vannak egyre nagyobb darabokból a járművek főbb karosszériaelemei? Szilárdsági okokból. Sajtolás, szegecselés, hegesztés meg végképp mind csak rontja a terhelhetőéset, feszültséggyűjtő góc midnen egyes ilyen pont, hamarabbi elfáradáshoz vezet. A jármű élettartama csökken tőle.

A Jeepeddel kapcsolatosan: hogy tetted fejre? Álló helyzetben felborult, vagy nagy sebességű haladáskor oldalirányba sodródva csaptad oda forgás közben? Mert autókat nem előbbire, utóbbira méreteznek, tesztelnek. Sőt, buszokat, kamionokat is. A buszokra konkrétan tudom, dinamikus borulástesztek vannak.

Fejre téve a mai autók is simán megállnak önmagukban, vékonyabb oszlopok esetében is.
Ja, azt oszd már meg velünk csak a szélvédő hogy votl képes megtartani az autót? Hogy egyensúlyoztad ki?

dextercapo 2009.01.06. 23:44:52

@Kopi3.14: temponal borult fel versenyen , oldalt csuszas utan . a masik alkalommal csak nekidolt egy fanak , egy harmadik alkalommal legurult egy szekcion oldalt - es a kaszni bal felso , elol levo sarkara esett (szelvedo keret) . akkor megtartotta , nem egyensulyoztam ki , de ha a zuhanast , becsapodast kibirta , akkor tetelezzuk fel hogy a tovabbiakban sem omlott volna ossze allo helyben .
egyszer (a nagy tempoju borulasnal)az "esocsatorna" deformalodott , igy kellett kasznizni , de nem volt veszes .
@Shadowbull: ertem tehat regota foglalkoznak vele , es ezzel a rengeteg tudassal tudnak ilyen autokat gyartani . elfogadom . neked van igazad .
a szelvedo fekete arnyalt kerete pl egyaltalan nem korlatozza a kilatast , vagy sokkal tobbe kerulne e nelkul eloallitani .
igazatok van . feladom . legkozelebb olyan autot veszek aminek legalabb egy arasz szeles a szelvedo a oszlopa , mert az tartja az egesz autot .

Kelemena 2009.01.07. 07:03:38

@Shadowbull: Basszus, nem figyelmen kivul hagytam, en ertekelem is, es nagyon is sok ertelmet latom a biztonsagi felszereleseknek, az kell is egy autoba, nem azt akartam mondani hogy nem kell.
Ha visszaolvasol a vita onnan indult, hogy az uj autok konyebbek, es en ezzel nem ertettem egyet. Azert mert elmondjatok nekem, hogy van benne legzsak meg esp meg stb..., attol meg ugyanugy nehez marad. Azt viszont nem irtam sehol, hogy azok folosleges dolgok. Hanem az zavar hogy miert kell azt mondani hogy konnyu, ha nehez.
De ezt a hulye is tudja, hogy a mai autok nehezebbek mint a 15-20 evvel ezelottiek, nem gondoltam hogy vita targya lesz.

dextercapo 2009.01.07. 12:03:51

@Kelemena:
rengeteg munkaba kerul hogy eladjanak nekunk ennyi autot :
totalcar.hu/tesztek/insignia20cd/
akarhogy nezem is - 1.8 tonna az nem keves. egy negyszemelyes autonak plane nem . a fogyasztasa sem az , de legalabb a csinos csillogo krom muszerkeretek is benne vannak az arban :)

Kelemena 2009.01.07. 15:03:44

@dextercapo: Hogy mered azt mondani, hogy nehez??? :))))

dextercapo 2009.01.08. 07:22:34

@Kelemena: nem mertem . a lores meretu ablakai , a brutal mennyisegu anyag egyaltalan nem noveli a fogyasztast . igaz hogy ebbol a mennyisegu vasbol kijon negy fiat 500-as , vagy smart , de a helyen csak ketto fer el :)

dextercapo 2009.01.14. 10:20:41

totalcar.hu/tesztek/glk320cdi/

"Fehérben a legjobb, ezüstben felejtő. Kicsisége ellenére közel két tonna."

"Sajnos a rokonság a rossz pontokon is megvan. A W124-es méretéhez képest szűk volt, az ülései sem voltak elég nagyok. Ugyanez a helyzet a GLK-val is. Elöl még csak-csak el lehet férni, de hátul nincs benne több hely, mint valami kompaktban (elnézést kérek a Hondától, tudom, a Civic biztosan nagyobb belül a GLK-nál)"

"A meredek tetőoszlopok miatt sokkal jobb belőle a kilátás, mint a modernekből"
a belso kepek alapjan nekem nem igy tunik , de a sulya amugy is eleve kizarja hogy jo autonak tartsam .

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.11.30. 12:19:09

Sajnos, ide lehet venni a 2011-es Év Autója cím nyertesét (Nem, sajnos nem az Alfa Giulietta lett az!)

Nissan Leaf, nem gyenge holttérrel az A oszlopnál:

www.caroftheyear.org/imagenes/galeria_noticia/1157.jpg
süti beállítások módosítása