A pukimentes okosság

  2008. december 03. - TóthZé Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Kicsi vagy nagy? 911-essel ralizni jó.
2009-12-20 14:15:00

Szögezzük le az elején. Az előbb bejött a dolgozóba az Éva, a feleségem és aranyvasárnap ide vagy oda a

Egy év nirvana
2009-11-08 09:57:00

Eseménydús volt az elmúlt pár hónap a hátsókerekes, kocka Corollával . Karc nélkül megúszta a két

Hazaértek az extrém Insigniák
2009-09-30 08:25:58

  Kipróbáltuk az Opel Insigniák Ecoflex, 4x4 és OPC modelljeit, végre hazai pályán. Jó móka volt.

Magyar dráma Imolában
2009-09-19 13:39:00

Az élet a legjobb rendező, ilyet hollywoodi forgatókönyvírók egész hada sem találhatna ki. Az előzményekről

 

Nem kéne eladósodni, nem kéne túlköltekezni, de annyira parádésan ramaty a magyar használtautó felhozatal, hogy laikusként lehetetlen használhatót választani.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr38800946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2008.12.03. 07:42:41

Aztán a romból újraépített autót megvásárló család egy balesetben meghal, mert szétszakad alatta a jármű, ami normál esetben csak deformálódott volna...
Az ilyen eseteket kellene kinyomozni és felelősségrevonni a közreműködőket. (2 év letöltendő)
Sokkal nyugodtabban lehetne használtautót vásárolni. :)
De ez valahogy senkinek nem érdeke.

koxi 2008.12.03. 07:50:14

Egyik munkatársam, aki ne autószerelő, egy törött autóból épített fel és ezzel hordozza családját 1000km-ről haza. A futóművet ő maga építette újjá :-)
Egy volt munkatársam, aki egyébként teljesen korrekt, megbízható ember a legnagyobb természetességgel tekertette vissza Fabia-ja óráját, hogy csak na. Egy szomszédom 500Ft-ért az összes szervízintervallumot bebélyegzi a szervízfüzetben. Konklúzió: engem nem érdekel, eddig mindig új autót vettem. 3-5 évente. Laikus vagyok, és nem bízom senkiben. Így azt hiszem ezt meg lehet érteni. Ja, egy kis apróság: a német legalább nem a saját népének adja el a szar kocsit. A magyar nem a saját népét szopatja meg. Nem is magyar az ilyen. Egy senki inkább.

koxi 2008.12.03. 07:51:22

Ennyi helyesírási hibát még egy kommentben sem írtam.

ipari_fostalicska 2008.12.03. 07:51:38

A visszatekert órákkal kapcsolatban kérdezném, hogy ha már mind az eladásnál, mind a vételnél kell eredetvizsga, akkor mi a halál f@száééé nem lehet ott az óraállást is rögzíteni, így elvileg senkit nem lehetne beültetni a hintába. Ugyanezt meg lehetne tenni a műszakinál és a zöldkártyánál is. Tovább megyek, leheten egy rohadt adatbázis, ami ezeket az adatokat tartalmazza és interneten keresztül hozzáférhető. Akár emeltdíjas sms küldés után is. Mert így bizony azt sóznak az egyszeri ember nyakába, amit csak akarnak. Közben meg fizetjük az átírás díját, az új forgalmit az új törzskönyvet, vagyonosodási illeték, meg mittoménmi, csak éppen azt nem garantálja a rendszer, hogy ne lehessen a vevőt átkúrni... Adatot megtudni rendszám alapján csak ismerősön keresztül, pedig naponta hívogatnak telefonon a mindenféle rekléámokkal. Ők valahogy kapásból rendelkeznek a telefonszámommal.

koxi 2008.12.03. 07:52:50

Szóval: a németeknél van olyan autó,amit úgy hirdetnek, hogy csak exportra! Tudjuk mért. A magyar kereskedő, az simán ránksózza a szart. Ez akart lenni a lényeg fentebb.

ajax 2008.12.03. 07:56:29

én is ép új autó vásárlás előtt állok,kecskeméten rám akartak sózni egy olyan rommá tört stilo-t hogy már messziről kiszurtuk mennyire egy ipari hulladék.belseje teljesen szétkopva,persze 70 ezer km van benne... mikor kérdőre vonom kereskedőt ő kicsit meghátrál és egyből mentegetőzik hogy ez nem az ő autójuk,egy idős bácsi hozta be és tulajdonképpen ezen ő nem is nyer,csak annyira jófej hogy behozhatta a bácsi eladni a kocsiját.....ezek ennyire gerinctelen egy mocskok,hogy mindenkit hülyének néznek?
csak az a baj,hogy az összes nagy márkaképviselet és nagy használtautó telepek is ugyanilyenek. Ford Móczásnál barátunk leadta kocsiját,vett tőlük egy újat.persze leadott kocsin elvégeztek egy diagnosztikát,amit barátunk képébe nyomtak hogy lenyomják az árat,na azt a 3 A/4 es lapot a vevő már nem fogja látni,és irreális áron feltették az autót netre,és mikor barátunk ment hogy mostmár aztán kijelenti az autót,nem fog biztosítást fizetni utánna,még Móczásék jöttek hamisított papírokkal és ügyvédi békítő tárgyalás lett a vége...mocskos kereskedők....Jah,ha valaki tud jó állapotú dízel 405 ös pözsót az szóljon:D

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.12.03. 08:06:39

ajax: mindenkit hülyének néznek

de a fő baj, hogy manapság már a komoly márkakereskedésekben is ez megy, úgyhogy már ott sem lehet elhinni semmit amit mondanak

jenko80 2008.12.03. 08:09:26

Én is autóvásárlás előtt állok, már olyan régóta, hogy a barátaim fogadást kötöttek, hogy melyik elkövetkezendő évben realizálódik a vásárlás :)
És pont a fentiek riasztanak vissza. Néztem már magánszemély megkímélt autóját is, kasztni OK (lehet meg kellett volna vennem...) viszont az olajcsere kérdésre, meg hogy ő maga hány km-rel vette nem tudott válaszolni, és a motorhang sem volt biztató.
Lehet, hogy nem a neten kéne nézni, hanem a helyi hirdetőújságban magánszemélytől, ott még lehet esély normális autót kifogni régimódi (értsd: aki rendesen karbantartja) tulajtól?

redriot77 2008.12.03. 08:09:44

Szerintem egy bizonyos korig a használt autó sem veszélyesebb mint az új. Ha pl. 30.000km-el hírdetnek egy autót, és még a gyári gumiabroncsok vannak rajta, kb. a 30k km-nek megfelelő kopottsággal, az jó jel. Én így mertem megvenni az én autómat: a szar koreai Kumho gumi csak az eredeti lehetett, épeszű ember magától ilyen gumit nem vesz.

Az autó 33.000km-el, 3 évesen volt kb. 1.5m, az új ára majdnem három misi volt akkor. Azóta is úgy megy mint egy svájci óra. Örülök, hogy nem ugrottam bele a lakáshitel mellett egy másik adósságba, csak hogy olyan színű autóm legyen ami igazán tetszik, és hogy pukimentes legyen az ülés. Ezek jó dolgok, de nekem erre nincs másfél millióm. :)

30-50k fölött viszont már nincs rá mód, hogy a valódi futásteljesítményt ellenőrizzük, a 150-200-ezret futott széttaposott papucsok meg már tényleg a lutri kategória. Vannak ráadásul különösen veszélyeztetett márkák: nekem nagyon tetszenek pl. a Hondák, de a magas fordulatú, pörgős motorjaik különösen érzékenyek arra, ha jéghidegen 8000-ig húzatják őket. Egy 6-8 éves, sokat futott autónál senki sem tudja garantálni, hogy nem volt odaadva egy friss jogsis 17 éves rokonnak, aki nem pörgette szét a vasat.

Átgondolt típusválasztással, alapos ellenőrzéssel, nem túl öreg autó esetében szerintem jobb a használt kocsi. Másfelől pedig mindenki hallott már zűrös újautó ügyekről: gyári hibák, amik az első kilométerek után jönnek elő, utána pereskedés a kereskedővel, szállítási sérülés gagyi javítása stb.

redriot77 2008.12.03. 08:10:52

"Lehet, hogy nem a neten kéne nézni"

Lehet neten is, de ahogy megjelenik a hírdetés, azonnal le kell csapni rá, különben a nepperek elviszik.

koxi 2008.12.03. 08:14:16

A nem netes hirdetéssel csak az a gond, hogy nincsenek képek pl, és rengeteg utánajárást igényel. Minden kocsit, ami tetszik helyszínre utazni megnézni nem kis meló. De így nagyobb eséllyel ki lehet fogni tényleg jó állapotú autót.

hensen 2008.12.03. 08:17:51

Kifordult belek fején találta a szöget.

Eljutottunk oda (én legalábbis), hogy egy "tekert" autó a 120 ezer km-el legalább olyan értéktelen mint a 250 ezer km-es. Akkor már jobb szeretném tudni a kocsi előéletét.

Ha már az eredetvizsga ennyire a jónép érdekeit szolgálja sok pénzért, akkor ez hogyan maradhatott ki belőle?
Ha már műszakin lejegyzik a km óra állást, miért nem teszik közzé?
ez az egyik...
a másik: miért nincs törvény? És ellenőrzések? Km óra tekerés nyilvánvalóan csalás, és haszonszerzés (károkozás) a célja. De ha nincs leszabályozva ezzel önmagában semmit nem tud kezdeni az ember.
És a harmadik a gyártók felelőssége. Miért engedik mindezt meg? A technológia náluk van, minden adott ahhoz hogy a km-óra állást a motorvezérlő beégetve tárolja. A többi "motorcsere 100 ezernél" kifogás pedig leszarásra kerül. (nem is nagy ár érte)

Németországban egy diagnosztikai műszert sem mernek anélkül áruba bocsájtani, hogy előre közöljék a km óra tekerés céljára a használata örvénybe ütközik..

lwcolors 2008.12.03. 08:18:08

Szerintem nagyon jó dolgokat boncolgat a cikk és a végkövetkeztetés is jó: kereskedőtől nem lehet normális autót venni. Igaz ez pár kivétellel a márkaszervizes használt kocsikra is.
Tényleg siralmas a helyzet, nemrég jártuk végig a környék márkakereskedéseit, egy barátnak szerettünk volna pár lves dízel kocsit. A dízel kocsik mindegyikénél komplett motorfelújítás kellett volna félmillióból, rengeteg a törött, két kocsiból összerakott autó. Teljesen triviális hibákat is láttunk (az első és a hátsó ülésen más kárpit, a motortér és a csomagtér belül más színű, jól láthatóan elhúzódott futóművek, stb.)
Főnököm full extrás Passatját 430 ezerrel adtam le a márkakereskedésben, pár hét után 130 ezerrel láttam viszont a márkakereskedés használt autói között kicserélt kormánnyal, üléssel és pedálokkal. Éppen meg akarták venni, elmeséltem nekik a kocsi történetét. A márkaszerviz kicsit más történetet mesélt el: szerintük nyugdíjas orvosé volt a kocsi :)

Stoney Hill Billy 2008.12.03. 08:18:12

Hát nekem sikerült.
Mármint jó használt autót venni egyedül, abszolút laikusként (1. autó).
10 éves, a vásárlás utáni szokásos cserék megvoltak, azóta műszakin semmi, tizenegynéhányezer km-t használtam gond nélkül.
Igaz, h. volt két apró törése, nem tökéletesen kijavítva, ezeket rögtön ki lehetett szúrni, óra állás sok, de a realitás környékén, lényeg, h. műszakilag O.K. a gép.
És nem is volt sokkal drágább az azonos típus egyéb, valóban ramaty példányai közül.
Türelem, kell hozzá, nyilván szerencse, lényeg h. ha sok azonos típust megnézel, előbb-utóbb ráismersz, melyik az értéktelen szar.

ajax 2008.12.03. 08:21:21

azt nem értem hogy már megint mintha le lenne kiskorúsítva az ország népe,én legalábbis teljesen megérteném ha egy használtautó kereskedésben egy 700 ezres autót 800 ért adnának,de mellé lenne egy tényleges átvizsgálás,egy garancia,hogy normális,nem törött és valóban 150 ezret futott autót veszel meg.csak ugyebár mocskos kereskedőknek ha nem nyernek egy 500 ezres autón is legalább 2 kilót az már nem is üzlet.ezért tekerjünk vissza mindent,hazudjunk gátlástalanul a másik képébe,és ha a 150 ezerrel megvett autó a valós 400 ezer futás miatt egy héten bellül tönkremegy akkor fenyegessük meg szegény palimadarat hogy többet a kereskedés utcájába se merjen bekanyarodni,nemhogy beperelni.
nekünk volt hogy egy eladot autónkon eltört e szelep egy héten bellül,állítólag fődarabokért elméletileg fél évig felelős az előző tulaj,vittük szakértőnk,ő is megállapította hogy már eladásnál is megvolt a hajszálrepedés,feleztük a javítás költségeit. de a kereskedő úgy írja meg szerződést hogy ő csak közvetítő,te igazából a régi tulajtol veszed a kocsit amit 500 ért leadot te meg fele annyi kilóméterrel megveszed 700 ért ha jól tudtál alkudni,csak azt nem értem mire fel ez a nagy nyeresége a kereskedőnek,ha semmit nem csinál,semmi felelőséget nem vállal a pénzért.

karlmann 2008.12.03. 08:23:05

Nagyon örülök ennek a postnak. Szeptemberben törték GTK-ra a kocsimat azóta próbálok másikat venni. Debreceni vagyok, de voltam már Nyíregyházán, Egerben, Miskolcon és persze Pesten is, rengeteg autót megnéztem, mondanom se kell eredmény nélkül.

Magam is értek az autókhoz, az egyik barátom kárszakértő, anyám az okmányirodában dolgozik és sok ismerősöm dolgozik autószalonokban. Átlagosan 4-5 nap legalább kell ahhoz, hogy egy autót rendesen leellenőriztessek úgy, hogy sok kocsit még a helyszínen elvetek és nagy átlagban minden 20-25. kocsi van olyan állapotban, hogy felvegyem a telefont és kérjek bővebb információt.

Alapértelmezés, hogy tuningolt kocsira rá se nézek (egy sportkipufogó például nagyszerűen elrejti az árulkodó zajokat), ha sz@r a fényezés és bármelyik elem rosszul áll eleve felejtő. Sok kocsi belső tere még szilikonozás után is rettenetes, sajnos a motortér kifényesítése is nagy divat. Ugyanakkor sok dealer arra is lusta, hogy törés után legalább a törmeléket rendesen kiporszívózza.

Még így is majdnem átvertek egyszer, úgyhogy csak azt tudom ajánlani mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, hogy nagyon-nagyon alaposan és körültekintően járjon el, szánja rá az időt és az energiát, semmi sietség és kapkodás, a női hiszti, hogy "mikor lesz már kocsink?" szintén komoly veszélyforrás.

hensen 2008.12.03. 08:23:57

kimaradt a szervizkönyv kérdése:
Annyira hogy magyarországon már tudomást sem veszünk róla. Max a garis időszak alatt, hogy gari maradjon a gari. Utána a fiók aljára kerül.
Németeknél nem egyedei eset amikor a 10 éves szarja mellé adja a füzetet az összes számlával. És itt a lényeg! A számla. Bélyegezni mindenki tud, önmagában ellenőrizhetetlen.

Érdemes ezen is elgondolkodni. Ja, áfa nélkül olcsóbb, csakhogy senki sem olcsó autót akar venni, hanem drágát de olcsón!

Ubul1 2008.12.03. 08:27:09

Valszeg azért szarják le a km állást mert a autókereskedők kilóra megvették őket, és elintézik okosban a fizetséget. A szemét MAK-os havernak majd a kussolásért elsőre esik le egy tuti autó reális áron, cserébe senki nem tudja a keresett kocsi futásteljesítményét. Törvénybe meg azért nem teszik h márpedig ez nyilvános mint más normális helyen (a jenkiknél még azt is ki lehet kérni h hány tulaja volt az adott kérdésnek, és h kik ezek, hol élnek.) mert a képviselők javarészének részesedése van különböző autószalonokban, és minél szarabb a használtautó park annál jobban fogy az új kocsi. Hát akkor gyerekek itt a megoldás: éljen az össznépi anarchia és sutyizás a hulladékkal, majd csak sikerül még a maradék ágat is elfűrészelnie maga alatt ennek a kretén népnek!

hensen 2008.12.03. 08:27:20

Annyi ebben az országban a nyugdíjas orvos mint égen a csillag...

:gyarfas: 2008.12.03. 08:28:15

nem nagy arcból mondom, de én értékesítőként dolgozom. Használt autó telepen, melyet nem fogok megnevezni. rengeteg autót látok, mind a mieinket, mind másokét. Szerintem a magyarországi autóvásárlás egyik alapvető problémája hogy azt hisszük félárért ugyanahhoz jutunk. mindemellett amíg nem nézzük meg a kocsit, csak itt ott a neten láttuk, azt hittük megvan a tökéletes autó. Szerintem aki rétegvastagság mérővel megy vásárolni az olcsó öreg autót, az degenerált. Aki drágát vesz mert többet akar mint amit valójában tud az vállalja a rizikót. A speciális értékeket vonultató márkákról nem akarok beszélni, mert az nagyon lápos mezsgye. mindig ki kell röhögnöm aki olcsó, jó, törésmentes és lehetőleg klímás autót keres. Olyan nincs. Ez a világ nem erről szól. Nem lehet kikerülni a rendszert. Sem a neten sem a neppernél. A használt autó az használ, ezt meg kell emészteni. Aki erre nem képes és, az meg vagy vegyen új autót, vagy nézze a koporsóig a vállasztékot.

abc 2008.12.03. 08:40:01

Én maradok az új autó vételnél.
A fentiek miatt amiket felsoroltak.
És mégegy.
KPre veszem az autót, így nem érdekel a forint/€ svájci frank stb ingadozás, gazdasági válság kormányválság nemtudommi.
Nincs ebben semmi ördöngösség.

Egyik legigazabb közmondásunk : Addig nyújtozkodj, amig a takaród ér.

Annyi az egész, elöszőr összegyűjtöd a pénzt és utána veszed az autót.
10 évre veszem, csak én használom, összes bajáért én vagyok felelős.
És ennyi.

Ki lehet próbálni.

ajax 2008.12.03. 08:40:49

:gyarfas_igazad van,egyértelmű hogy egy 10 éves kocsinál el kell nézni egy nekemtolattak,vagy kitettem az orrát kereszteződésben és bal első elemet cserélni kellett tipusú hibákat,ilyennel nem is foglalkoznék ez benne van a játékban.de mikor rommá tört autókat kihuzatnak és talpraállítanak,eladnak embereknek úgy hogy az az autó utánna egy árokbacsúszáskor úgy szét fog törni hogy mindenki meghal benne mert a rohadt kereskedő összegányolta az a szerencsétlen aki megvette meg ép csak annyit értett a kocsikhoz hogy milyen színűt szeretne,azért felmerül a felelőség kérdése.mert ugye egy ilyen rommá tört és talpraállított autó a tizedét se tudja már eredeti töréstesztjének. normálisabban működő országokban fel se merül hogy talpraállítsunk egy ilyen autót,vagy ha véletlen megtörténne egy baleset után úgy lecsuknák a kereskedőt,hogy a többinek eszébe se jutna hogy ilyet tegyen,de ebben az országban senki nem felelős semmiért,csak te meg én ha véletlen 5 perce lejárt a parkolóórád,vagy két nappal később fizeted be a csekked.de ha egy miniszter pl M6-os autópályával kivesz az ország zsebéből 40 milliárdot az okés,semmi felelőség,minimum hogy többet a parlament parkolójába se tehetné be a lábát,nemhogy ez a fene gazdag ország még a kebelére is szorítja...

satellite 2008.12.03. 08:40:52

Fél éve hirdetem a most 3 éves kocsimat kevés(valós)km-el. Szívem szerint megtartanám, de most az árára nagyobb szükség van. Kezdetektől megvan az összes nyugta, számla, karcmentes, bent tartózkodtam az összes szerviznél, a hasonló korúakkal azonos áron kínálom. Megmérhetik a festék vastagságát, átvizsgáltathatják szervizben. DE a fél év alatt 1! hívás volt, közben beraktam kereskedésbe, ott meg olyanok érdeklődnek, akikről hitelügyintézés során kiderül, hogy egy listán szerepelnek. Ismerősök megvennék, ha lenne pénzük. Jelenleg nagyon nehéz használt autót eladni, még ha tipp-topp is.

ipari_fostalicska 2008.12.03. 08:41:32

:gyarfas: 2008.12.03. 08:28:15

Most ezzel mit is akartál mondani? mert nem nagyon tudtam megfogni a lényeget, csak azt, hogy nincs sérülésmentes öreg autó. Mindenki tisztában van vele, hogy a"használt autó az használt autó". Csak az a durva, hogy 260.000-ről tekeritek vissza 80.000-re. Aztán ha jön a vevő (nálatok:balek), akkor elnyomjátok, miközben a leginkább lényegtelen papírra beszúrjátok, hogy a továbbiakban nem vállaltok felelősséget a kilométer futásra. Persze köztetek és az autót eladó cég között még van egy adás-vétel egy magánszemély nevével, így gyakorlatilag kideríthetetlen (bár mindenki tudja), hogy ki tekerte vissza az órát. Gratulálok hozzá.

Ymmi 2008.12.03. 08:45:00

Egyet értek gyarfassal aki használt autót kényteleen venni az legyen képes kompromisszumot is kötni.Én például közel egy milláért vettem 6 éveset és semmi extra nincs benne.Volt extrás is sőt klímás is de ez pofára is és müszakilag is jobb vétel a keret pedig adott.Végtére is egy autóban nem a gombokat kell nyomogatni hanem menni kell vele.Hozzá értő ember volt velem és egy olyan nagykerbe mentem amelyik elég sok garanciához kötötte önmagát szerződésben lefektetve.De kb fél évig gondolkodtam hol vegyek autót a fent említett okok miatt

scsaba1 2008.12.03. 08:45:54

Meg nyomjátok a hülye dumát, hogy nyugdíjas orvosé/ügyvédé volt, garázsban tartotta, hétvégén használta, sírt amikor behozta a kereskedésbe...

rognork 2008.12.03. 08:47:34

az én autóm kb 2x volt totálra törve (kaszni csavarodás simán látszott) + alattam is kapott egy szépet hátulról, majd jól meg is vette egy fickó. igaz, kb üveggyöngyért. igaz, hogy látszott rajta. értett is hozzá. na meg el is mondtam...

burgenlandi szmörf 2008.12.03. 08:58:03

Csak megjegyzem, Szlovakiaban, Lengyelorszagban, Csehorszagban ugyanez a helyzet. Szegeny a nep, auto meg kell(ene). Viragzik a hasznaltroncsbiznisz. Gondolkodtam mar azon is, h felcsapok hasznaltautokereskedonek. De rajottem, a nepnek ugyis csak a max 4-5eves, max 100e km-t futott full-extras kocsi kell, max. 1millioert. Az ilyen auto legenda (valaki mar latta egyszer). Emberek: vegyetek 124-es mercit!

Ubul1 2008.12.03. 08:59:20

:gyarfas: 2008.12.03. 08:28:15

Te egy akkora seggfej vagy hogy kirakatban kéne mutogatni! Nehogy már ide böfögd a sivár valóságot hogy ez a legtermészetesebb hogy itt csak roncs kocsikat lehet ahhoz képest szürreális áron kapni, mert a kibaszott neppereknek nem lesz miből 2 év alatt zsírosra keresnie magukat?
Meg hogy urambocsá tessék már elnézni hogy bőven a bűncselekmény kategóriájába vágó sutyizással akarnak életveszélyes szart rásózni a barmára! Nincs légszák, övfeszítő meg megrogyott az első nyúlvány és az alváz, kivették az oldalmerevítőket és ezt törésmentesen elpasszolni!
Azért gondolkozzál már mielőtt belepofázol a vitába, nehogy már sokadszorra ezen a blogon azt akarjuk kihozni a vitából hogy nekünk kéne a létminimumon tengődő szegény neppereket sajnálni, mert veszteségesre kénytelenek leírni az évet, és enélkül egyszerűen nem lehet használtat elpasszolni hogy módszeresen átbasszuk a hülye palimadarat!

Ubul1 2008.12.03. 09:02:56

burgenlandi szmörf 2008.12.03. 08:58:03
burgenlandi pöcs pofa javaslom h STFU! ti vagytok a labancok söpredéke, rosszabb mint az itteni nyírségi tirpákok. asszem letetted ezzel is a labancok bizonyítványát.
Ja és nem volna pofám 1 milkánál többet kérni egy 4 éves Matizért bőven 100e alatt!

ipari_fostalicska 2008.12.03. 09:05:55

Februárban volt egy beszélgetésem hasonló ügy miatt egy kereskedővel. Megpróbálom az indokait szöveghűen idézni:
"Képzeld el, hogy kereskedőként megveszel valakitől egy autót 250.000 km-rel. Hát azt nem fogja tőled megvenni senki, így kénytelen vagy visszaktekerni az órát." Na ott akkor majdnem elsírtam magam, mert nem tudtam, hogy ennyire sanyarú a kereskedő sorsa. Hogy vissza kell tekerni, különben éhen döglik. Persze ez az én olvasatomban így hangzik: Megveszem tőle 1.400.000-ért, visszatekerem 200.000-rel az órát és eladom 1.850.000-ért, hogy gyorsan szakítsak nagyot.

ommm 2008.12.03. 09:17:37

"de annyira parádésan ramaty a magyar használtautó felhozatal"

Hah és mégis maga a kánaán összehasonlítva a szlovákkal.
Szerintem márpedig lehet tisztességes használtautót venni. Aki madár és hagyja rászedni magát, azt kegyetlenül rá is szedik (csak ezt később nem mindig ismeri be és inkább hőzöng).
A másik gond, hogy a kereskedők javarésze...hmm..morálisan ingoványos, VISZONT, amíg a magyar ember azt hiszi, hogy pár százezerért tip-top keveset futott autót kap, és az esetlegesen 200+ ezret futott, amúgy karbantartott, de használt autót úgymond "leszarozza", addig a kereskedőnek sincs választása: tekerni kell az órát, különben nem adja el a büdös életben.
Egyszerűen a kedves vásárló azt kapja, amit kapni akar: olcsón, kevesett futottat, mert nem érti még meg, hogy olyan nincs (vagy csak nagyon-nagy szerencsével). Egy nagyon finom akció-reakció folyamat az egész.

saki05 2008.12.03. 09:19:09

Egy modern autó 200e kmnél szétesik.Legyen akármilyen autó akár s 600as Merci is. De csak nálunk Magyaroknál.Egy átlag középkategóriásban 4-5 Évesen van (hasamraütök)100-150ezer km ugyanannál az autónál 10évesen kb ugyanennyi 15évesen meg legrosszabb esetben 200ezer km az óraállás de akkor az autó már láthatóan szét akar peregni :-)

rkpeti · http://www.uzemanyaglopas.hu 2008.12.03. 09:24:28

Az én autómban van on-line járműkövető rendszer, ezért majd eladáskor nem csak a pontos kilométert tudom majd megmutatni a leendő gazdának, hanem a jármű által bejárt teljes útvonalat is, illetve a sebességet is, hogy hol, mennyivel mentem. Visszamenőleg, több évre is! Ez majd akár 2-300 eft-tal is emeli a kocsi majdani értékét. Tehát ingyen van a rendszer. Hurrá!

SsPL71 (törölt) 2008.12.03. 09:24:42

Azt hiszem mégsem adom el most a kocsimat.
Ismerem az előéletét, én vagyok az első tulaj, 0km-esen vettem, buktam is rajta, kis esztétikai csinosításokra is költöttem.
Most lesz benne 30ezer km.

Volt már elég használt autóm, meg szívás is volt velük.
Ezzel a mostanival, az Antarktiszra is elmennék bármikor.

A használt kereskedők meg menjenek csődbe, az ilyen-olyan, rissz-rossz szarjaikkal együtt.
Fel kéne mindet gyújtani, átkúrni a másikat, abból nyerészkedni ahhoz értenek.
Felelősség az smafu.

Frankys 2008.12.03. 09:24:52

Ok, hogy lehetőleg magánszemélytől kell autót venni. Csak azt is tudomásul kell venni mindenkinek, hogy egy jó állapotú, keveset futott autót nem fognak odaadni olcsón. 7-800 ezer is lehet a különbség egy 4 millás kocsinál. Példának okáért itt van ez a kocsi www.hasznaltauto.hu/2540459_volkswagen_golf_2005 ami valószínű tényleg megkímélt, meg jó, aztán van ugyanilyen 70-80-meg ki tudja hány ezer kilóméterrel, de lényegesen olcsóbban. Nos?? Itt légy okos!!!! Én is autót keresek hetek óta...kiborító dolog. Viszont ami tényleg jó lenne, azt picit sokallom...áááá Ez van. Minden jót!!!

Ubul1 2008.12.03. 09:26:00

kifordult_belek 2008.12.03. 09:05:55

Figyeled haver, KÉNYTELEN visszatekerni, különben lehúzhatja a rolót és mehet a moszkva térre! Mintha fegyverrel kényszerítették volna hogy ugyanmár vegye meg azt a szart xx ezer pénzért, és adja el! Basszákmeg, ha nincs benne fantázia akkor nem veszem meg, aztán szarakodjon a tulaj magánkézből az elpasszolásával, és akkor itt lukadtunk ki az egész káosz okozóján: a maszek tulaj nem tudja eladni a kocsiját értékelhető lóvéért, mert meg van fertőzve a sutyizók szarával az egész piac, a sok vadbarom azt hiszi hogy hibátlant kap annyiért amennyi, ergó az emberünk is beadja a kissé viseletes kocsiját a sutyiman-hez, aki azt is megmószerolja, és még párezer darabbal gyarapítja a használhatatlan kocsi parkot, a folyamat gerjeszti önmagát! Ébredjünk már fel, hogy NEMÁR A TÖBBÉVES SZARRÁÜLT KOCSIBÓL AKARJON VALAKI MEGGAZDAGODNI HIRTELEN! Egyszerűen egy 8-10 éves hibátlan kocsinak se szabadna 400 ezernél többe kerülni még ha az A4-es audi is! Vagy golf mittomén hányas kiadás! Erre mit látok a sok fasz 5-600 ezerért fosztogatja a lukas aljú III Golfot, amit egyel nyugatabbra utánaddobnának ingyért! Milyen kibaszott mocsoktelep ez az "ország"?!

Leegor 2008.12.03. 09:30:46

Ebben az országban két eset lehetséges:
1. Az autódnak az első tulajdonosa vagy
2. Elsírnád magad, ha megtudnád hogy mennyi km van benne
3. Meghalt Andersen, ez a pont üres...

Elektro (törölt) 2008.12.03. 09:35:46

én elvből csak használtat veszek. Az első kocsimat márkakereskedésből vettem. Nyugdíjas orvosé volt. :DDD Mai ésszel visszagondolva, biztos, hogy 100K vissza volt tekerve az órában. Ettől függetlenül évekig kiválóan szolgált. Azóta csak magánszemélyektől veszek. Laikus vagyok, ezért használok segítséget. Volt sok évvel ez előtt valamelyik auto-motor számban egy cikk, hogy miket kell megnézni egy autón vásárlás előtt. Ezt szépen bemagolom és bízok az emberismeretemben, meg a szerencsémben. A mostani autóm pl egy teli találat. Az eladónak volt türelme, hogy átnézzem, kipróbáljam a járgányt. Aztán elmentünk hozzájuk. Ott volt mindettőnk családja is. Elmondott a kocsiról mindent, nem akadt hirtelen fontos dolga, nem akart lerázni, megadta a szerelője címét és minden tartozékát a kocsinak. Elviitem szerelőhöz, karosszériáshoz, mind azt mondták, hogy igen jó vétel volt. Azóta volt már 2x zöldkártyán, műszakin, 3x féléves átvizsgáláson és soha semmi baja nem volt. 10 éves olasz kocsi és sokat használom. Van, de nagyon kevés ember, akinek a becsülete fontosabb, mint pár 10.000 ft... Igaz nem adta olcsón, de meg is érte az árát... Szerintem itthon először az eladót kell megnézni és csak utánna a kocsit.

Ubul1 2008.12.03. 09:37:50

ommm 2008.12.03. 09:17:37

De éppen hogy van választása ommm haver, eladja a 200+ futott szarát reális áron, nehogy abból próbáljon már életjáradéknyi lóvét akasztani, mindent el lehet adni ha nem vetted volna észre és semmi sem muszáj még épp ebben a tetű országban nepperkedni sem, csak épp reális pénzért kellene kínálni! Ha eddig nem tűnt volna fel a tecsós szójaporból készült virslit is elviszi a nép ha pl 100-ért adják kilóját, pedig arra nehezen fogható rá hogy használható kaja, épp úgy elvinné a nagy futásteljesítményű autót is kb 25%-al az aktuális árfolyam alatt! Mert ne mesélje be nekem valaki hogy nem fordulhat elő az ilyen multi km-es kocsival akármennyiere is karbantartott hogy egyszer csak komplett futómű vagy váltó generálozás! és akkor szoptam egy kicsit! De ez benne van a pakliban és ennek a költségének látszódnia kell az árban, magyarán annyival olcsóbb is! Megjegyzem normális helyen haszak nem egy igazi kuriózumról van szó, km-től függetlenül nincs ára a használtkocsinak, mert egyszerűen MINDEGYIK egy lutri, csak itt próbálják meg szürreális pénzért kínálni.
Pl meg lehet a köztudottan az ilyen netes magazinok által a tudatalattiba vésett közhelyekkel a párhuzamot leszűrni: Merciknél az átlag futásteljesítmény kb 150-200 ezerrel magasabb tekerés után is a többi kocsiénál, mert úgy hihetőbb, hiszen azok akocsik már a szalonból 100 ezerrel lépnek ki, annyit futnak életük során, és hát azok a kocsik 200 ezernél még szinte bejáratósak, és a többi oltári nagy baromság! És a sok hülyét annál a márkánál hirtelen nem zavarja h 350 ezerrel kell megvennie a tojás E-klasse 1. kiadását 1994-ből. Persze abban valójában meg 800 ezer van csak 350-nél kevesebbet a leghülyébb se kajálna be, és hát a példázat szerint nem is zavarja a km mert Merci, ugyebár.

Vakmacska 2008.12.03. 09:39:33

A fenét. Én kétszer vettem használt kocsit. Malacom volt, hibátlanok voltak. Tök laikus vagyok, az elsőt hoztam kereskedésből (aznap hozták be, én igazából egy másikért mentem), a nyugdíjas bácsikámmal teszteltük, mert neki is ilyenje volt. Igaz hogy megtörtem, mégis átvette 13 évesen tőlem az unokaöcsém, mivel legendásan megbízható volt a kocsi (kocka Corsa, a Népítéleteken is látszik mit ér még mindig), extra nem volt benne, ahogy a mostaniban (Astra 2004-ből) sem. Az Astrát külföldi munkatárs árulta, az ottaniak tudták, mikor, honnan vette újan, nem használta (12 ezerrel vettem, röhej), a nepperek is próbálkoztak, bár ilyen tucatautóra kevésbé repülnek rá, főleg ezzel a felszereltséggel, de nekünk pont ez kellett. Mivel ez is legendásan megbízható, remélem majd egyszer elsütöm őt is ismerősi körben. Egyelőre eszembe sincs, 4 éves, na és, nem csajozni kell, különben is nő vagyok:)))
Én a fapados kocsikra esküszöm, ott hamarabb kibuknak a hibák, azt meg nem várom el tőlük hogy használtan hibátlanok legyenek. De a két félből összerakott szarok ellen hatóságilag kéne csinálni valamit.

Humphrey 2008.12.03. 09:39:33

ommm,azért ez nem egészen így van: a naiv ügyfél nem azt akarja hogy csapják be, csak szeretné a lehető legjobb deal-t megkötni, míg a nepper konkrétan, szándékosan és tudatosan átbassza: jó esetben csak a km órával, rosszabb esetben egy életveszélyes, rommá tört pusztulat ujjáépítésével amibe meg is halhatnak: és az ilyet nyugodtan le lehetne ültetni 3-5 évre szándékos veszélyeztetettségért.

SsPL71 (törölt) 2008.12.03. 09:41:19

Frankys: vegyé' 3 éves, lassan 4 éves golfot, 4millerért. Megérdemled.

3millánál többet nem ér.

fishermansfriend 2008.12.03. 09:41:34

Egy szekeret vettem a Nagykőrösi úton, 3 és fél éve, és makulátlannak tűnt abszolút, és azóta sem derült ki semmi stikli, nem jött elő rejtélyes hiba, stb, pedig már több, mint 70 ekm benne van azóta. Mondjuk akkor a használtautó keresőn az volt majdnem a legdrágább focus a hasonló paramétrűek közül (tán a harmadik volt). Jellemző, olcsó húsnak...

WP12 2008.12.03. 09:42:29

jenko80 2008.12.03. 08:09:26
"Lehet, hogy nem a neten kéne nézni, hanem a helyi hirdetőújságban magánszemélytől"

Mégjobb különböző helyeken, parkolókban autókat nézegetni, ha látsz valamit, amit megvennél, várd meg a tulajt, és tegyél neki egy ajánlatot :-DDDD

Engem még az előző autóval leszólítottak egyszer, a Penny-nél, hogy "ha esetleg eladó lenne...". Nem éltem a lehetőséggel, később megbántam...

alvajaro 2008.12.03. 09:43:19

:gyarfas: Milyen nagyarcúságról beszélsz? Odáig vitted az életben, hogy autókat "árulsz", és a főnök ugráltat, hogy locsold le naponta kétszer őket, hogy szépen csillogjanak... Ha te emellett nagyarcú vagy, akkor fiacskám valahol eltévedtél...

Kérdés: te milyen kocsival jársz? :)

ipari_fostalicska 2008.12.03. 09:49:42

Úgy vélem, valamilyen formában közösségileg is lehetne tenni a nepperi köcsögölések ellen, és ezt akár a TC is felkarolhatná. Tételezzük el, hogy valami oknál fogva beadom (eladom) az autóm kereskedésbe, aztán itt megadom az adatait a járműnek. Többek között a futást is. Azt természetesen nem, hogy konkrétan melyik kereskedésbe is adtam be, mert akkor tuti még ezzel is elkezdenék egymást buzerálni a nepperek, rontva a konkurencia hitelét (ami amúgy sincs).
Aztán felmerült bennem az is, hogy mai internetes és nagy hálós világunkban mibe tartana egy lekérdezhető adatbázis kialakítása rendszám alapján, ahol esetlegesen fel vannak tüntetve a káresemények és javítások is. Elvégre minden adat számítógépen van már, ennek azért meg lehetne fogni az előnyös részét is. Én meg napközben elmennék a kereskedésbe, megnézném az autót, kpróbálnám, aztán otthon lehuppannék a gép elé és jöhetne a "nézzük csak". Lekérném az adatait, igen, ennyi kilométerrel volt utoljára műszaki, igen, itt volt lökhárítójavítás, stb... elváégre információs társadalom, vagy mi a fene.

alvajaro 2008.12.03. 09:50:09

Erről a "vissza kell tekerni"-ről jut eszembe: minden évben jól megbasznak egy-két céget, mert lejárt szavatosságú árut újracímkézve piacra dobnak. Neppersuttyóéknál meg közben virágzik az "újracímkézés"...

WP12 2008.12.03. 09:52:30

Az azért érdekelne, hogy vett-e már valaki garanciális használtautót Weltautótól, vagy más hasonló kereskedő hálózattól? Van-e valakinek konkrét tapasztalata?

Nekem tavaly az Opelnél ajánlottak egy 1 éves Vectra-t, mint G2-s garanciális haszn. autót. Teljesen korektnek tűnt az ára is és az állapota is.

zöldi 2008.12.03. 09:53:14

Mikor első kocsimat vettem, kikötöttem: Csak első tulajost, töretlent, max 3 éveset, 1.5 millám van rá. Ja, és 4 nagyranőtt embernek elég nagy legyen, extrákat leszarom.
Volt fél évem nézegetni, a keresés leszűkült kb 3 típusra, a végén már minden szóbajöhető kocsit ismertem a használtautón. Közben persze ismerősöket is faggattam, hátha van a tarsolyban valami. A végén sikerült kocsit venni(4 hónapja árulták, alkudtam is), bajom nincs vele egy szál sem, 20ezer km-t töltöttünk azóta együtt. Nem bántam meg amíg....nem kezdtem el csodálgatni egyik ismerős kombi S40-ét. Egy 10 éves szépen egyben levő chrysler neon-ról váltott. Kérdeztem, mi lett a neonnal: "Beszámíttattam háromszázért(!!!). Egy éve árultam, senkinek nem kellett." Mindenkinek mondta, csak nekem nem. És nekem jó lett volna sokáig, még 10 ezret sem autózom egy évben.

ipari_fostalicska 2008.12.03. 09:53:17

alvajaro 2008.12.03. 09:50:09

teljesen igazad van. Működhetne az egész úgy, mint amikor hamis pénzzel fizet valaki. Lehet, hogy nem tudott róla, mégis őt kérik számon első körben. Akkor miért ne lehetne eljátszani ezt a nepperekkel is. A hatóság beugrana a murvás udvarra, megnézne egy-két autót, aztán a közlekedésfelügyelettől már jöhetnének is az adatok. Gyorsan kiderülne a turpisság és függetlenül a visszatekerő személyétől, a kereskedő bűnhódne. Akkor majd meggondolná, hogy mit vesz át, vagy mit teker vissza.

ajax 2008.12.03. 09:53:44

nem hiszem el,hogy nem lenen ebben az országban annyi értelmes ember aki belátja hogy egy megbízható,használt autó amit gondoztak és tényleg jó állapotban van megéri e több pénzt amit érte fizetnénk egy rendes,megbízható,leinformálható kereskedőnek,nem igaz hogy ebben az országban csak az él meg aki lop csal hazudik és kivonja magát mindenféle felelőség alól

2008.12.03. 09:54:03

Látom, mindenkinek teccik a topic:) Tóth úr belenyúlt a tutiba, de nem baj - sőt. Ha ennek hatására csak egyetlen ember nem vesz álcázott roncsot, már megérte.

Az autóvásárlás bizalmi dolog, még új autóé is, hátmég használté. Osztom Tóth úr véleményét: laikust átverik, mint féceszt a palánkon...Én autóbuzi vagyok, meg e mellett azért laikus is, de nem teljesen hülye. Én is nézegettem már nyálcsorgatva V70-es kombit a Kerepesi-Szentmihályi sarkon, (3,9 milla, 70 e km, hehehe...), aztán megráztam a fejem és ballagtam tova. Azt gondolom, hogy aki elhiszi a kerítésen belüli meséket, az jórészt vethet magára is. Tény, hogy bármelyik nepper elmehetne kommunikációs főiskolákra meggyőzés-marketinget oktatni, de a duma 95%-át automatice el kell engedned a füled mellett. Olyan autót egyszerűen nem vennék meg, amit a saját szerelőm a saját szakműhelyében át nem nézett alaposan. És akkor még mindig lehet olyan bibi, ami nem jön ki műszerrel sem.

Amit hiányolok: nem került említésre a garanciális használt autók esete, ahol 1-2 év garit is lehet kapni a használt vasra, ami azért valamilyen szinten megnyugtató.

Egy autó nem egy zsák krumpli, nem egy szezonra veszed. Legyen hát eszed.

Humphrey 2008.12.03. 09:55:27

belek:
ez egy teljesen jó gondolat.
TC please respond : )

Po 2008.12.03. 09:56:16

Szintén ezért váltottam új kocsikra... Bár én pont autóbuzinak születtem (szerencsére 20 éves koromra kinőttem :D ), és csak az egyik használt kocsimmal szívtam meg. Viszont egyszerűen nem éri meg hetekig-hónapokig keresgélni a megbízható állapotú kocsikat, a lutri meg nem az én műfajom, akkor már inkább a drágább, de biztos.
Új kocsival még soha semmi bajom nem volt, a kötelező szervízeken kívül csak benzint kér :)
(Az pedig alap, hogy egy dossziéban gyűlnek a szervízkönv mellett a számlák, rajta a kilométerállás, azt hittem mindenki így csinálja...)

SsPL71 (törölt) 2008.12.03. 09:56:56

Vakmacsek: Fapados kocsit nehezebben tudod értékesíteni, ha esetleg eljön az ideje. Legfeljebb elajándékozni fogod tudni, mint a Corsát.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 09:57:20

Érdekes módon nekem még mindig összejött a jó használtautó.

Amennyi pénzem van, annyiból megnézem miket adnak. Aztán amikor ezek mind fel vannak sorakoztatva, akkor a leggyengébb képességű legjobb állapotúra csapok le, a legfaszább legvillantósabb leglelakottabb helyett.

kekbon 2008.12.03. 09:57:48

Én eddig 6 autót vettem használtan. Volt, amit tulajtól, volt amit márkakereskedéstől, volt amit neppertől. Meglepetések 50%-ban voltak. kb a vásárlási ár 10%-ának értékében. De mindegyik kocsi jó kocsi volt, és jó vásárt csináltam velük. A használtautó az lutri. Jó szemmel lehet javítani az esélyeket, de tudomásul kell venni, hogy bármikor kiderülhet, hogy azonnal el kell adni valamennyivel olcsóbban. Aztán olyan fél-egy év alatt kiderül, hogy a kocsika tényleg jó-e. Onnan már egyéni szerencse kérdése, hoyg van-e meglepi....
A km futást is meg lehet azért saccolni, itt-ott megbontva a kocsit. Ami amúgy is időszerű időnként. De kedvenc példám az első 105-ös skodám, amivel váltott motorral, váltóval, de végig újszerű használati értékben mentem én és a jelenlegi tulaj majd 400ekm-et. Karbantartás kérdése.... Meglepi nem volt. Bár lehetett volna....

DE a hitel ne meglepi, az 6-12-éves vérveszteség. Az tuti.

Másrészt meg az merül fel bennem, hogy azok a kocsik hol vannak, amit megvettek 3-6 év hitelre, és egy család használgatta átlagosan? Aztán mivel már sok benne a puki ismét vettek újat hitelre. Nem mindenki megy évi rengeteget. Ezek is kinn vannak a használtautó piacon, azok is megtalálhatók, csak némi szerencse és jó szem kell hozzájuk.

sunblind 2008.12.03. 10:02:10

ja én meg árulom a kocsimat, amire nagyon vigyáztam, mert imádom, meg gondolkodás nélkül vettem meg bele mindenből a nagyondrágát, meg vezetett szervízkönyv, meg igazi kilóméter ... oszt jönnek a madarak alkudozni a kifejezetten alku nélküli hirdetésre, hogy tezsvérem, má a mágnót is kiveszed, meg teliárba is ádod, legálább ászt á kilencvenezret engesgyed mán el ... sajnos kell az ára, másképp eszembe nem jutna eladni. Kurvául útálok használtautót venni is, meg eladni is. Új meg még nem volt sosem, de nem is lesz, azt én nem kérem.

2008.12.03. 10:02:54

Ja még valami: én öt évesen vettem az Astrámat (nem röhögni, erre vót pénz), Gomboséktól. Nem volt ismerősöm, hihetelen naiv voltam, na meg qva szerencsés: 97e volt benne, most már a duplája. Szerintetek ki hinné el nekem, hogy azóta is folyamatosan viszem szervízbe, a bepecsételt dolgok igazak és tényleg megkapja a kocsi 15 ezrenként a gyógypuszikat? Mondjuk nem is hagyott még ott sehol...Azt is elmondhatnám, hogy kétszer kapott a pofájára szegény, egyszer a farpofájára (40-es hölgy öreg Mazdában, hátfal és hátsó ajtó csere), egyszer meg az orra hegyére (2 hetes jogsi + Toyota kombi előttem szabálytalanul befordulva - deqvamérgesvoltam!!! - csak egy első lámpa és indexcsere). Amúgy patent. De ha kiállok vele a piacra, talán megszánna pár rapper és kínálnának 350-et. Hatszázat ér. De nem eladó:)

zöldi 2008.12.03. 10:03:20

Kekbon: ez az, a kocsim most 4 éves, 50 van benne. 10 évesen lesz kb 100-110. Ha akkor el akarnám adni, mindenki kiröhögne. Nem is adom, csak a méh telepre, ha eljön az ideje.

kekbon 2008.12.03. 10:04:00

ja, jut eszembe, az általam vett 6 használtautóból 3-at időközben már eladtam. És mind jobb műszaki állapotban volt eladáskor, mint amikor vettem. Nem biztos, hogy ez így tipikus de ilyen kocsik is vannak a piacon, az ismerettségi körben többen is....

alvajaro 2008.12.03. 10:07:18

Tavaly eladtunk két autót is a családból... Egyik egy öt éves Pug 206 hdi volt, 50-60 ezer közötti futásteljesítménnyel (apámé, mióta nyugdíjas, nem jár évi 40-60 ezret a kocsijaival), illetve egy 12 éves Ford Mustang GT-t (apám már kinőtt a második gyerekkorából is :) ), azt is szintén 60 ezer körüli futásteljesítménnyel. Magánszemélyként adutk el, mivel minden kereskedés kb a piaci ár alatt 10-20%-kal alacsonabbért vette volna be. Mind a két autó sérülésmentes, hibátlan állapotban volt. Egyiket sem vitték el piaci ár fölött, mert egyszerűen nem hitték el, hogy milyen állapotban vannak. Azóta valszeg mind a két új tulaj veri a seggét a földhöz, hogy milyen kurva jó vételt csinált... Minket csak itt lopott meg a sok neppergeci, akik szintén ötéves dízeleket árulnak 60 ezret futva, miközben mindenki tudja, hogy az esetek 95%-ban valaki nem azért vesz dízelt, hogy évi 10 ezret rakjon bele...

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 10:07:26

Balchee: ez inkább azt bizonyítja, hogy az Opel is kiváló, minőségi német autó, ami röhögve megy el 305-315 ezret nagyobb hiba nélkül. :)

Auto-InterCont 2008.12.03. 10:08:00

Én nem vennék újat. A használtakkal viszont valóban nagyon kell vigyázni. Kereskedo vagyok, sok autót láttam, amit egy laikus bármikor elhozott volna, de én nem mertem. Nem bántam meg. A most használt BMW-m egyszeruen nálam maradt, mert mindent tud, amit a 0 km-es, de az ára csak a fele. Már írtam is róla, ha valakit érdekel:
totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=88007

Slavedriver 2008.12.03. 10:08:04

Én Angliában vettem autót, mivel itt élünk és dolgozunk. Meglepő, hogy mennyire alulértékelnek(de lehet ez a helyes) egy 8-10 éves autót. Egy 97'-es Mondeonk van 110.000 mérfölddel (ami nem kevés) kpkat.-ban átlagos felszereltséggel. Teljesen jól működik, azt kaptuk, amit elvártunk egy ilyen árú autótól, vagy még többet is (Ł410 volt), oké mállik a kormány, kívül van rajta pár horpadás és húzás. Érdekes, az autóhoz megvan az összes szervízt, műszakit, adót igazoló papír és számla, valamint új korától vezetett szervízkönyv, eszembe sem jutott, hogy valami átb@szás lenne a dologban. Mégegyszer mondom, 11 éves, majd' 200.000km-rel, kopottas állapotban. Ja, és én vagyok a 4. tulaj. Persze nem ismerem az angol autókereskedők szokásait, de úgy tűnik itt messze kultúráltabban oldják meg a bizniszt, mint otthon. Gondolom azért, mert itt nem túlértékelt státuszszimbólum egy ilyen "öreg" vas. De egyik sem az.

csongiaparaszt 2008.12.03. 10:08:34

A tavaly vettem használt Opel Agilát, egy év és 12.000 km után maradéktalanul elégedettt vagyok vele. Balesetem szerencsére nem volt. Ezekre figyeltem vásárláskor:
1. hetekig bújtam a netet és mindent elolvastam az autóról, amit lehetett - magyarul, angolul, németül, románul - találtam egy kiváló fórumot, igyekeztem tisztába kerülni a jellemző hibákkal. Illetve rengeteg hirdetést néztem, külföldit is - magánhirdetőkét - hogy megtudjam, kb. mennyi lehet a reális km. és a reális ár.
2. sok autót megnéztem és kipróbáltam.
3. kifejezetetten gyári állapotú, tehát nem tuningolt autót kerestem.
4. szemrevételezés: a karosszériaelemek fényezése legyen egységes, az illesztések vékonyak és egyformák. kerültem a hibátlan fényezést, szimpatikusabb az itt-ott karcos, de eredeti festés. Apróság: opeléknél gyárilag sárgával vannak megjelölve a csavarfejek, tehát ha a karosszériával megegyező színű csavarfejet látsz, akkor az biztosan nem eredeti a festés. Benézni a műszerfal alá, rápillanani a kábelekre, van-e rajtuk gányolás nyom? Ha a műszerfal alatt vastagon poros minden, jó eséllyel nem volt szétszerelve.
5. belül érdemes megnézni a kárpitot, a pedálokat, kormányt, mennyire kopottak, az ülés mennyire kiült.
6. próbaút: figyeljük a műszerfal ellenőrző kijelzőit, nem árt előre tudni, melyik kijelző kell villanjon/hányszor indításkor. Opelnél pl. légzsák kontrollámpa 4x villan majd kialszik, ha minden rendben.
Fogjunk meg, nyomjunk meg, forgassunk meg minden gombot és kapcsolót.
A légzsákfedeleket vizsgáljuk meg, a biztonsági öv csattja elárulja, ha az övfeszítő elcsattant.
Tapasztaltabb sofőr próbaút során ki tudja szűrni a gyanús zörejeket, tapasztalatlanabbak kérjenek meg egy barátot, több szem, több fül...
Lehetőleg hideg motorral ajánlott indulni, és visszatéréskor szintén meg kell figyelni a motrozajt, főleg láncos motoroknál. Opelnél pl. jellemzően 120.000 km-nél esedékes a lánccsere, a megnyúlt lánc meleg motornál jellemző dízeles hangot produkál.
7. Ha a tulajnak nem tetszik az alapos vizsgálódás, gyanús.
8. Ha nincs szervizkönyv, szintén gyanús.
9. Ha a szemrevételezés és próbaút után is tetszik az autó, akkor érdemes bejelentkezni márkaszervízhez számítógép és futómű átviszgálásra, ez romániában kb. 50 euró, ennyit megér. Itt érdemes a szenzorokra, szondákra figyelni, egy légtömeg mérő cseréje pl. komoly befektetés stb. Illetve az is megállapítható, lenullázták-e korábban a számítógép memóriáját, visszaállították-e a km. számlálót stb.
Jó vásárt :)

sYg · http://lokoszt.blog.hu 2008.12.03. 10:13:30

Laikus vagyok. Autócserénél ismerősünk hozott két tuti autót, mindkettőt megvettük mert biztunk benne, nagy mester (nepper).
Kis idő múlva tök véletlen megláttam a régi autóm az új tulajnál, dumcsiztunk, majd kiderült cca 60ekm-rel kevesebbet mutat az óra, mint amivel elvitték tőlem. Na ekkor lenyomoztam a mi ki két autónkat (előbb kellett volna), azokban min.80 ill. kb. 100e volt visszapergetve. És ez a családunk barátja volt. Konklúzió: az embert azóta nem engedem a közelünkbe és van két új autónk, annak minden gazdasági kockázatával, de talán nem hullik szét alattunk.

Auto-InterCont 2008.12.03. 10:13:54

Jótanácsként, annyit mondanék, hogy a tulajdonostól vásárolt elso gazdás kocsik kozott lehet a legjobbakat találni. Nem kell félni attól, hogy a futás 50%-kal tobbet mutat, mint a kereskedo autója. Egy rétegvastagságmérö a vásárlásnál behozza az árát. Ha az autó törött volt, akkor azért, ha nem volt, akkor ha mi akarjuk eladni nem bukunk akkorát.

Po 2008.12.03. 10:15:25

kekbon:
"egy család használgatta átlagosan?"
Azok a kocsik általában nem jutnak el a piacig. Az enyém most lesz 4 éves, van benne 3x ezer (nyáron elég a két kerék, akkor pihen a kocsi), hibátlan. Ismerősök már egy éve rágják a fülem, hogy adjam oda :)
Szóval amikor majd pár év műlva lecserélem, valamelyikük megnyeri, mint a korábbiakat is.

Gubo77 2008.12.03. 10:16:07

Van egy egyszerű szabály, ami használtautó vásárlásánál is működik: ha kérdőjel marad, hagyni kell az egészet. Mivel egy kereskedő az esetek többségében nem tud _konkrét_ válaszokat szolgáltatni, már ki is esett a rostán, mint eladó. Számomra legalábbis.

akos696 · www.focusauto.hu 2008.12.03. 10:17:08

Új autót sem éri meg megvenni. Talán az 1-2 éves alig használtat. Én szívtam már sokat új autóval és használtam boldogan használtat. Amennyit buksz 1 éva alatt+ a márkaszervizes kötelező szervizek, hát abból valami kiba nagy luxuskocsival is eljárhatnál. Aki akkora madár, hogy bekajálja a kereskedők maszlagait és megveszi a szart, majd lehúzza a népítéleten, meg is érdemli a sorsát! Jelenleg egy több, mint 10 éves BMW-vel járok, beleraktam már közel 100e km-t a vétel óta, és azt kell mondjam, hogy jobb autóm sosem volt. Ja és természetesen benzines, mert aki használt modern dízelt vesz, majd foghatja a fejét, ha elmegy rajta valami, amit nem is tud, hogy milyen apróságokon múlik: Pl az ü.a szűrő minősége, stb. Autóalkatrész szakmában dolgozom, nagyjából tudom, hogy mit beszélek.

Elektro (törölt) 2008.12.03. 10:17:10

AnyádnakPalánkot:

Egyet kell, hogy értsek! Eygrészt kerülöm a presztízs márkákat, valamit beleképzelem magam egy boyracer helyébe és azt veszem meg, amit egy ilyen típusú arc messzire kerülne. Helyből kiiktatom a mindenkit legyorsuló és csajozó faktoru járgányokat. Nekem a "nagy zene", "sport rendszer", "ültetett" stb mind azt jelenti: óvakodni tőle! Sőt vonóhorgos kocsit sem veszek... Ja, és azért legyen a kocsinak vmi kis hibája, mert hibátlan használt autó nincs! És a motorja se legyen lemosva...

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 10:19:08

Ez bevált recept.
Ráadásul ha alakítgatni akarod, akkor nem más ízlését kell átszabni, hanem egy gyáriból tudsz kiindulni.
A nagy zenét, sportrendszert, ültetést majd megcsinálom én magam. Igényesen.. :)

saki05 2008.12.03. 10:23:40

az én autóm most 2éves 83ezer km rel és q..a kíváncsi vagyok mit megy el egy 1,5ös dízel motorral.Eszem ágában sincs eladnom vagy 400ezer kilométerig persze mindent megadok neki rendszeresen és felettébb kíméletesen használom javarészt hosszú utakon.

karlmann 2008.12.03. 10:25:23

gyarfas

Attól, hogy egy tárgy (lehet autó, vagy bármi) használt, vagyis nem új, az még nem jelenti azt, hogy sz@r is! Ez az adott tárgy (autó) korától függetlenül igaz.

zöldi 2008.12.03. 10:26:24

Az 51-es úton szoktam hazamenni, és mindig elmélázok a Majosházi chevrolet kereskedésnél, mennyi beszámított Daewoo Nexia áll ott. Szerintem azok közül egyiket sem boyracer használta, műszakilag egyszerűbbek egy faéknél, és nem hiszem, hogy bárki ilyet lopna. Ha most kéne vennem, biztos benéznék oda is

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.12.03. 10:26:32

Én azt csináltam hogy vettem 1 jónak tűnő használt autót - persze tudtam hogy hiába tűnik jónak, lesz baja - aztán szépen a felbukkanó hibákat kijavítottuk. Mostanra jól működik a masina, és mégis kevesebbe fájt mintha másikat vettem volna, vagy újat. Még azzal a 300000-es vaddal való ütközéssel együtt is.
Csak nem szabad megijedni attól hogy úristen használt autó, és néha költeni kell rá.
Valószínű még hosszú távon is olcsóbb lesz mint egy új. Na meg nem egyszerre kell kinyögni meg nem havonta a szervizeket, hanem ritkábban.
Na persze ez olyankora gaz akik képesek valamennyire belegondolni hogy az autó nem azért van hogy szétb*sszuk.

Ja, és - igaz, az enym kevésbé megy jól - de kevesebbet eszik mint egy ugyanakkora köbcis új gép.

Po 2008.12.03. 10:26:37

akos96:
persze, hogy nem éri meg, sokat bukik az ember rajta, csak én már lusta vagyok használtautót keresgélni.
Régen jó szórakozás volt, apámmal hetente jártunk a piacra, de ma már sajnálom rá az időt...

Amúgy meg már hozzászoktam az évek alatt, hogy a családban én vagyok a balek, aki új autót vesz és bukik rajta, a többiek meg a zsenik, mert megveszik tőlem a jó állapotú, első tulajtól stb. használtautót :))

Barchetta 2008.12.03. 10:27:39

Azért sokat segítene a dolgokon, ha végre kitörlődne a ladás-wartburgos beidegződés, miszerint százezer kilométer után el kell dobni az autót, de legalább is atomjaira szedni és generálozni.Én már másodszorra vettem 130 ezer kilométert futott 2 éves autót, ráadásul nem is a sosem elkopó dájcse kategóriából, hanem szar franciát. DE ezek az autók legalább hosszútávon futottak és vezetett szervízkönyvvel rendelkeznek.Ja és FÉLÁRON kaptam meg őket, kb egy új klímás suzuki áráért.

Slavedriver 2008.12.03. 10:28:15

Elektro

Persze, ez így van. Én sem vennék meg egy szarrá rohadt, oldalazó, Homasita cuccokkal eltakargatott szemétdombot(szerintem senki sem, aki nem vak), viszont léteznek igényesen, hozzáértően tuningolt vasak is, bár ezek inkább az árlista legdrágább részén üldögélnek. Itt(UK) pl. a presztízsmárkáktól nem kell félni, nem a 20 éves papakedvence padkázza össze-vissza. Inkább a Clio-Saxo-Civic-206 vonulat, valamint az erős japcsi autók a menők, azokra kell figyelni.

kekbon 2008.12.03. 10:34:22

Amikor autót kellett vennünk, én gondoltam vehetnénk újat. Feleségem megkérdezte, mennyi? 4.5Mft. Mennyi egy 4 éves? 2.1Mft (ennyink volt kpben). És milyen hibája lehet ami ennyi pénzt ér?

Erre azt mondtam. Igaz. És azóta is örülünk a 4 éves (azóta 6.5) kocsinknak....

Humphrey 2008.12.03. 10:35:10

nem sokszor vettem használt autót (2x) de azt gondolom, olyan autót használtan sem szabad megvenni, amire újonnan nem lenne pénzem... ugyanis nem tudnám fenntartani, szervizelni, és szétesne alattam.
Márpedig a törött, széthajtott autók után az elhanyagolt a legnagyobb szívás, még ha magamnak is hanyagolom el : )

Elektro (törölt) 2008.12.03. 10:35:36

"Ez bevált recept.
Ráadásul ha alakítgatni akarod, akkor nem más ízlését kell átszabni, hanem egy gyáriból tudsz kiindulni.
A nagy zenét, sportrendszert, ültetést majd megcsinálom én magam. Igényesen.. :)"

Pontosan így van! Mindenki szeretne azért gyors, meg dögös verdát, de senki sem szeretne az út szélén trélerre várni. Az enyémen semmi féle tuningolás nincs, mégis nagyon szeretem, mert rohadtul megbízható. A giccs optikai tuningok árán meg inkább minőségi olajakat rakatok be. Meg is hálálja...

kekbon 2008.12.03. 10:36:09

Persze szervízkönyves számlákkal, a saját szerelőm alaposan megnézte szervizben, stb. Nem volt meglepi.
Illetve elfelejtettem festéketmérni, így kiderült a jobb 2 ajtó cserélve volt. De minden ok, semmi gondot nem jelent.

kekbon 2008.12.03. 10:39:07

Szerintem, ha valaki újat akar, azt is meg lehet ideologizálni. Ha használtat azt is....
Azért olyan sokféle a világ, hogy mindenki vehessen amit akar :)

lacza87 (törölt) 2008.12.03. 10:39:32

mi a helyzet az ilyen BMW Premium Selection, Mercedes Jahreswagen (???) típusú dolgokkal???,

jenko80 2008.12.03. 10:40:15

Azt hiszem egy 55 lovas fapados Skoda Feliciát fogok venni az utolsó évjáratokból... Ennél antiboyracerebb autó nincs. Még azért edzenem kell magam a gondolatra, annyira "vonzó" :)

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 10:42:34

Nem akarlak elkeseríteni, de egy jó lökhárító legalább 50.000 de inkább több, az olaj árkülönbözete meg 3-4000ft/alkalom, maximum.
Valószínűleg nem láttál még igényes körbespoilert, csak ezeket a lofasztuning.hu-s retteneteket.

fishermansfriend 2008.12.03. 10:43:12

A tuti az lenne, ha lehetne minősíteni a vásárlások után, mint a vateránál, (pl. ha kiderül, hogy tákolt az autó, tekert az óra, stb.). Nyilván nem mennék oda autót venni, ahol egy negatív véleménynél több van. Persze tudom ilyet senki sem csinál, a kereskedőt is rászedik:) Aki meg elkerülné az ilyen jellegű minősítést, az már eleve gyanús. Legalább némi ösztönzés kerülne a rendszerbe.

Elektro (törölt) 2008.12.03. 10:45:35

Slavedriver:

UK más, mint Magyarország. Én is éltem kint (igaz nem vettem kint autót, mert az egyik kollegám 106-os pözsójával jártam), de ott is sztem vidéki autót érdemes nézni. 40 felé járok, már nem izgatnak a tuningolt autók. Az én kocsim gyárilag 120 Le, ami tökéletesen elég nekem. Most ez épp egy Alfa, ami úgy,ahogy van jól néz ki,mert szépre tervezték. Garázsban tartott, törés mentes, gyönyörű gyári fénnyel. Igaz még alufelnije sincs, de nekem tetszik és senki szemét nem szúrja...

The Good Boy 2008.12.03. 10:47:49

Összel vettem a feleségemnek egy használt autót. Noha már régóta csak újat veszünk, az ő kifejezett kérésére vettünk használtan egy smartot (azóta egyszer már mondta, hogy megbánta, hogy nem újat vettem neki). Az autóval relative nincs baj, leszámitva az 5 éves korból eredő már nem új feelinget, a "kopottabb" müködést. Amikor vettük, akkor tisztába voltam vele, hogy x összeget utána rá kell költeni, ráadásul azt első látásra láttam, hogy törött volt, igaz egy smartnál a rétegvastagság mérőnek semmi értelme nincs (a lényeg az volt, hogy a motor, váltó, futómű és a belső jó legyen, és ez okés). Eredetileg persze női, dohány- és sérülésmentesként volt hirdetve, szervizkönyvvel. A kereskedő szó nélkül megmutatta a férfi névre kiállitott forgalmit, ami szerint félévig a forgalomból ki volt vonva, a sofőrülésen csikknyom volt látható az üléshuzat alatt, ráadásul az extraként kapható hamútartó is benne figyelt::)) Szervizkönyv tényleg volt hozzá, igaz csak az első szervizlátogatás pecsétjét tartalmazza. A javitásra sok panasz nem lehet, mert csak az anyagában szinezett müanyagot kell cserélni ezen az autón,az meg rendben van, azt pedig előre leszürtem, hogy a csak nagyon közelről látható kicsit repedt alsó kis spojlert, és a kivülről sértetlennek látszó első lámpát majd idővel cserélem.
Ettől függetlenül valószinüleg többet nem kivánok lemondani az újkori autó értékének bukásáról, mert új és nem új kocsi között még ha tényleg nem sok tényleges km van is benne, de van különbség. És akkor még a cimben szereplő pukimentességről nem is beszéltem::::))))

Elektro (törölt) 2008.12.03. 10:51:52

AnyádnakPalánkot:

De láttam, de nem nagyon izgat. A megbízhatóság nekem fontosabb. Azért tavasszal talán kap egy szolid hangú ovális végű hátsó dobot... Bár... Ezt már tavaly is terveztem... :)))

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 10:57:21

A kettőnek semmi köze egymáshoz.
Egy műanyagdarabtól nem lesz az autó megbízhatatlan.
Az, hogy ordító kipufogóval jár a fél ország, jobban zavar.

Aszfaltbetyár (törölt) 2008.12.03. 10:59:58

ebben a szar magyar világban én csakis és kizárólag családtagtól vennék használt autót.

Elektro (törölt) 2008.12.03. 11:07:15

Egyszerűen nem izgat a tuning. Viszont akárhányszor ülnek be mellém koszos lábbal, annyiszor megyek nagytakarítást tartani. A csaláldom tagjai inkább leveszik a cipőjüket, ha beszállnak. 0 Km-es autókat megszégyenítően tiszta és ápolt kivül-belül az autóm szinte minden nap. Nekem ezt jelenti az autóbuziság. Hihetetlenül megkímélt kocsi. Imádok menni vele.

jenko80 2008.12.03. 11:11:15

már elnézést a rendkívüli offért, de ha már rászánom magam arra, hogy ilyeneket nézegetek: www.hasznaltauto.hu/2555630_kia_rio_2001
akkor odafigyelhetnének már, hogy a háttérben ne hagyjanak olyan autókat, amikre önkénytelen nyálcseppentéssel tudok csak reagálni. El van rontva a tisztességes fapad-antiboyracerautó keresésem.

scsaba1 2008.12.03. 11:11:25

Egyébként most én is meg vagyok lőve, mert jövőre tervezem valamilyen használt kisteherautó vásárlását. Az - ha lehet - még nagyobb lutri, mint a személyautó...

Kb. 2 millert szánok rá, kp.-ben. Hitelet nem igazán akarok, így csak használt jöhet szóba.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.12.03. 11:13:35

már egyszer linkeltem, de épp ehhez aktuális:
"A futott km az valós,de ha zavaróan sok,visszarántom 160 és 220 ezer közé,vagy ahova jólesik."

www.hasznaltauto.hu/2415825_bmw_523ia_1996

ó, magyarország!

a prof 2008.12.03. 11:15:47

én sem értem, miért ne lehetne központi autónyilvántartást csinálni, amelybe minden szervizeléskor/káreseménykor/eladáskor stb. bejegyeznék, hogy mi történt, mikor történt, hány kilométernél történt. én meg mondjuk 1000 ft illeték befizetésével megnézhetném egy autó történetét. egy ilyennel talán már nehezebb lenne trükközni.

Aszfaltbetyár (törölt) 2008.12.03. 11:21:02

a prof: azert nem lehet, mert a sok kereskedo es egyeb illeto, aki jelenleg igy arulja a szarjait, nyilvanvaloan bukna ezen, igy hat a megfelelo emberek jo vastagon es folyamatosan meg vannak kenve. nevezzuk ezt is egyfajta lobbinak.

Egeg 2008.12.03. 11:21:27

Mi most akartuk lecserélni 307-es Peugeot-onkat egy 4Motion-os IV-es Golfra!
Dízel, jól felszerelt stb....km:125.000
és 2000-es évjáratú!
Mikor kimentünk a telepre megnézni, nem volt nyitva.Felhívtuk a tulajt, h. jöjjön már ki, mert meg akarjuk nézni a Golfot!
Vártunk rá több mint 45-50 percet, de sehol a tulaj...hívtuk közben, de nem vette fel a telót! Kissé gyanus volt h. nem jelentkezett! Ez Tatabányán történt!
Másnap felhívtuk és kihúztuk belőle, h. ez bizony nem vmi jó állapotú lehet. Kinyögte, h. igen...németből hozták be. Köszönjük.Ennyi!
Szarrágó az összes. Ha használtat kellene venni, csak a Weltautónál meg a többi hasonló cégnél érdemes, akik garanciát vállalnak rá!

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.12.03. 11:21:52

No akkor: a családi autóként használt Mercedes Vitonkat (1998-as évj, 110D) kb 1 év permanens hirdetés után tudtuk eladni. Egyszerűen senki sem hitte el a kevés futásteljesítményt, meg a belső tér állapota is túl újszerű volt. Igaz, nálunk az autó családtag, neve is van.
Viszont nem adtuk oda "üveggyöngyért"

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.12.03. 11:23:08

A használtautó kereskedö a lókupec mai megfelelöje. A többit mellé lehet gondolni.

Rocko- 2008.12.03. 11:26:30

igazából ott bukjuk a dolgot, h lehetnének jó állapotú autóink. nyugat felé kéne kacsintani, csak a regadó bársonyos szemfedele mindent eltakar.

kifordult_belek 2008.12.03. 07:51:38
nekemm pl. kurvára mindegy mennyit mutat az óra, csak kocsi legyen egyben.
ettôl függetlenül támogatom.
sôt, az se zavar, ha javítattani kell. tökéleets autó nincs. csak az eladó legyen korrekt, és vallja be, h mi baja.

karlmann 2008.12.03. 08:23:05
"Sok kocsi belső tere még szilikonozás után is rettenetes, sajnos a motortér kifényesítése is nagy divat."
ez van, már a dealerek is ráálltak a clean témára, amit pár napja olvashattunk a cikkben. :D

abc 2008.12.03. 08:40:01
köszönjük, h kifizeted az értékvesztést. :)

Humphrey 2008.12.03. 09:39:33
"ommm,azért ez nem egészen így van: a naiv ügyfél nem azt akarja hogy csapják be"
dehogynem.
új autó = drága
régi autó = olcsóbb.
tiszta sor, nem kell beleszôni dolgokat.

kifordult_belek 2008.12.03. 09:49:42
"Úgy vélem, valamilyen formában közösségileg is lehetne tenni a nepperi köcsögölések ellen, és ezt akár a TC is felkarolhatná."
ott volt Csikós iszonyatosan jó sorozata, h mivel szoktak kendácsolni a nepperek. sokan félreértették. eléggé.

Sabc 2008.12.03. 11:27:08

Kicsi.Sati · kskozlony.blog.hu 2008.12.03. 11:13:35

Ez egy ismerős autója. Sztem ő ezzel a dumával pont azokat akarta kifigurázni, aki a 420 esszeh kilométerre fanyalog, de ugyanaz az autó ugyanabban az állapotben 170 ezerre visszatekerve az évszázad vétele neki.
Egyébként jókat szoktam röhögni, amikor látom a 15-20 éves BMW-ket, 180-250 ezer km közötti futással, és mindeközben cafatokra szakadva az ülés.
Namost a helyzet az, hogy az öregebb BMW-kben átlag 300 ezer kilométerig hibátlan az ülés, utána kezd már eléggé elvékonyodni a szövet.
Szóval egy cafatokra szakadt ülés az legalább fél millió kilométer.
Amúgy nekem volt egy 85-ös 535i-m. 705 ezer km volt benne amikor összetört. És bárki látta mennyi van, csak hüledezett, pedig sztem több autóban van legalább ennyi, mint gondolnánk. :)

a prof 2008.12.03. 11:28:34

Aszfaltbetyár 2008.12.03. 11:21:02

világos, csak költői kérdés volt, mint a kilencvenes évek elején az, hogy miért nem hozzák egy szintre a dízel és a HTO vámját.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 11:30:28

A regadót is az autónepper-lobbi miatt hozták be?

Egeg 2008.12.03. 11:32:15

Sajnos ez Magyarország!
Mindenhol átbasznak, ahol csak tudnak, vagy egy kicsit is hagyod magad!
Meg ez a regadós hülyeség:S:S
Más EU tagállamokban nincs...sehol...csak nálunk!
Azért kemény 705 ezer km-rel egy 5-ös!
Nem semmi...:O:O

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.12.03. 11:34:07

Egyébként egyetem alatt voltam melós (kellett a pénz) egy Opel-Saab szalonban. Autómosóban toltam az ipart, mit mondjak, nem hiszek a túl szép beltérnek; hisz láttam, hogy hogyan lehet csodát tenni.

Sabc 2008.12.03. 11:35:17

Ugyanmár, teljesen mindennapos. Csak az óra nem ezt mutatja. :)
Egyébként egy nagy előnye volt, valóban törésmentes volt, rétegvastagságmérővel mérve mindenhol gyári volt a festékvastagság, illetve amikor összetört, akkor egyrészt megvédett, másrészt bontáskor láttuk hogy még mindenhol gyári volt.
Elmorzsoltam egy könnycseppet. Azóta is visszasírom. :(

Sabc 2008.12.03. 11:37:40

AnyádnakPalánkot 2008.12.03. 11:30:28

Ha nem is az autónepper lobbi miatt, de sztem az újautó-értékesítők szövetsége vagy miafaszom vastagon benne van a dologban.
Most gondolj bele, ki a tököm venne egynégyes táliát 10 év hitelre családi autónak, amikor 6-8 kilóért vehet kintről egy tágas, biztonságos, jó állapotú családi kombit.
Nameg én se vennék itthon BMW-t, azis biztos.
Mondjuk ismerek valakit, aki nem is vett. Csak ő kicsengette a regadót. De nem is sok olyan állapotú annyi idős autó van itthon.

a prof 2008.12.03. 11:40:46

AnyádnakPalánkot 2008.12.03. 11:30:28

regadó az újautós-lobbi miatt, laza használtautó-szabályozás a nepperek miatt. kétfelől dől a lé a szabályhozóknak, mi pedig szarul járunk. (amúgy nem látok bele a dolgokba, nem tudom hogy megy, de nincsenek illúzióim)

Gábor33 2008.12.03. 11:41:40

33 évea vagyok. Szellemi foglalkozású , nem értek az autókhoz. Az eddigi 8 autómból 6-ot vettem használtan. 2 francia, 2 német és 2 japán gyártású volt. Az áltagosan 4-8 évesek voltak. MIndegyikkel nagyon megszívtam! Volt mindegyikre sok 100e Ft-ot kellet költeni. A bajt csak tetézte a kontár 1000szerelőg gányolása. Volt olyan, hogy az üzemanyag szűrő dugulása miatt üzemanyag pumpát cseréltek az autóban. Volt, hogy a vizsgáztatásra beadott autót repedt hengerfejjel hozták vissza. ( meghegesztették.. eladtam..)
A sok negatív tapasztalat után ha tehetem már csak új autót veszek. Mert bár itt írja valaki, hogy megéri megvenni a 30e km alattiakat, de ismerek sok lótifutit aki évi 70-80ezer km-t tesz bele az autójába. Ezek az autók aztán 2 évesen még simán kikerülnek 30e km-rel a netre....

Alf (törölt) 2008.12.03. 11:44:33

nem csak magyarország ilyen.

nekem pont ellenkező tapasztalataim vannak.

Hollandiában akartam venni egy citroen ds-t . hónapokig leveleztem az eladóval, kértem fotókat minden rozsdásodó részról, kaptam néhányat buborékosodó fényezésről , apróságokról. kiutaztam hollandiába, út szállás, készpénzes fizetéshez euróra átváltás, stb, stb. amikor személyesen néztem az autót, a küszöb műanyagborítása fel volt szakadva, felnyitottam, és akkora rozsdalyuk volt a küszöbön, hogy befért az alkarom. gyakorlatilag elrozsdált a fél küszöb. a többi részt már nem is néztem meg, hazautaztam...

buktam vagy 150.000 ft-ot a bulin, és a jóhiszeműségen. egy hónappal később egy érdi restaurátorműhelyben találtam egyet, amelyet a szemem előtt raktak össze ugyananyiért, amennyiért a hollandiai volt. azóta azzal járok.

Alf (törölt) 2008.12.03. 11:49:59

nem csak magyarország ilyen.

nekem pont ellenkező tapasztalataim vannak.

Hollandiában akartam venni egy citroen ds-t . hónapokig leveleztem az eladóval, kértem fotókat minden rozsdásodó részról, kaptam néhányat buborékosodó fényezésről , apróságokról. kiutaztam hollandiába, út szállás, készpénzes fizetéshez euróra átváltás, stb, stb. amikor személyesen néztem az autót, a küszöb műanyagborítása fel volt szakadva, felnyitottam, és akkora rozsdalyuk volt a küszöbön, hogy befért az alkarom. gyakorlatilag elrozsdált a fél küszöb. a többi részt már nem is néztem meg, hazautaztam...

buktam vagy 150.000 ft-ot a bulin, és a jóhiszeműségen. egy hónappal később egy érdi restaurátorműhelyben találtam egyet, amelyet a szemem előtt raktak össze ugyananyiért, amennyiért a hollandiai volt. azóta azzal járok.

Agr3ssor 2008.12.03. 11:50:50

Egy kedves ismerősöm vett egy 405 kombi dízelt sok évvel ezelött úgy 150ezer km-el, jó állapotban... Két hónapja odament hozzá valaki egy Tesco parkolóban, hogy "baze ez volt a mi kocsink vagy 10 évig, de szerettük" stb... Tehát a volt tulaj fia megtalálta apuci egykori autóját... És jött a durva jelenet... Ők annó 300000km-el adták el, mert a bele kivolt, és szarrá is törték... Úgy vitte el valami kereskedő... Illetve vontatta el...
A komám annyit mondott nekem erröl, hogy kábé olyan érzés, mintha az édesannyáról derült volna ki, hogy kurva volt fiatal korában. Van ilyen...

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.12.03. 11:58:00

Anno 2005ben anyu autóját (Toyota Corolla 1.3 B liftback, évj: 1990) ismerősnek adtuk el. Tökéletesen adtuk el.
Egyébiránt egy 1989es Corollával járok, nagyfatertól örököltem, 1993 óta volt nála. Főnyeremény!

thetriggerhappy 2008.12.03. 11:59:20

én komolyan nem értem, hogy mi ezen a bonyolult....két autónk van, mindkettőt használtan vettük, nem értek az autókhoz, max felhasználói szinten, mégsem lehet átverni. hogy miért? egy megbízható szerelő és kész. adsz neki 10ezret és elmegy veled megnézni az előre kiválasztott autót, visz egy festékvastagságmérőt, aláfekszik, körbeszgalássza és véleményt mond. ennyi.

eddig nem is szívtam egyszer sem.

Aszfaltbetyár (törölt) 2008.12.03. 12:01:10

Alf: o igen, egy Deesse... na de egy veteranauto megis mas. Azt talan meg itthon is meg lehet kockaztatni, mert azzal mar nem nagyon foglalkoznak a turbokocsog nepperek, gondolom.

zsolttika 2008.12.03. 12:05:18

A minap nézegettem külföldi autóhirdetéseket szabadidőm kellemes eltöltése céljából, a következőt láttam: 520d 2005-ös évjáratú fekete bmwk, 450e,470e és 500e km futással!!! 2 hetet nem adok neki és a magyar oldalon fogom látni 120e km-rel!A másik, amit megszeretnék osztani az saját tapasztalat, egy a sok közül aminek hatására felhagytam a használt autó kereséssel egy időre! Következő volt a dolog sötétkék ford mondeo, akár még hihető futással, nem voltak irreális elvárásaim ezt hozzá teszem, egy két törött elem, esetleg kisebb mechanikai hibák is belefértek volna! DE!!! Amikor elautóztam 200 egynéhány km-et, és meg láttam azt a romhalmazt ami fogadott az udvarban, nem tudtam sírjak v nevessek. A tulaj az autót azzal a képpel rakta fel amivel még ő vette annó egy kereskedésből. Az autó azóta megélt egy építkezést stb. A motor nehezen indult szte egy tömítés kicserélése az orvosság, mondtam hogyne meg egy adagoló felújítás, korábbi mondeoval ugyanez a hiba volt, felismertem! Így nem lehet használt autót venni, h 3 évvel korábbi képpel hirdetik, arra hivatkozva, h a feleségemnek ezek a kedvenc képei, vicc az egész! A másik, ilyen élmény szintén mondi. Kereskedésben láttam az útról gondoltam megállok. A motorháztetőt alig lehetett felnyitni, mert vmi ügyes kezű lakatos olyan szépen beállította, h egyik oldalon nulla hézag, értsd. szorul másikon 3 centis rés tátong! Kormányon a bőr már rongyos volt, a légzsákok szemmel láthatóan 5 árnyalttal sötétebbek jobboldali rosszul is állt! Van aki, ilyet megvesz? Vagyis van aki ilyet képes árulni???? Így nem veszek m.o-n autót! Aki teheti külföldön vegye! Egyik autónkat, Belgiumban koromsötétben vettük! A kereskedő csak képet tudott mutatni róla pár órával előtte, a tréler, ami hozta késett és persze besötétedett, nekünk persze nem volt még egy napunk pluszba! Tehát beindít meghallgat kipróbál ezt azt és megvesz! két hét múlva haza jön és azóta is derekasan szolgál, igaz már nem engem, de ismerőst hiba mentesen! 250e km van benne jelenleg! Persze nem ez volt az egyetlen külföldről hozott autó és mindegyikkel nagyon jól jártam! A lehetőségeim, ha engedik és lesz rá egy hetem ismét autóba ülök és irány külföld! Miért nem csalnak külföldön?? Vagy csalnak e egyáltalán? Hát persze, mindenki csal, de mérték nem mind1, ugyanis külföldön súlyos árat fizet, aki pl. kmóra tekergetésbe kezd, többszöri bizonyított esetnél a börtön sem ritka!

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 12:08:39

Ebben is a keletbalkáni színvonalat képviseljük.
Ubulkának igaza van, ez a nép tényleg annyira hülye, hogy saját magának vigyorogva ássa a sírját.

Vakmacska 2008.12.03. 12:12:26

Jenko80, a Felicia tényleg nem boyraceres autó, de ne vedd meg, mert jól bír kinézni csak minden fődarabja keleti színvonalú. Tudom mit ugatok, életem párja szív vele évek óta mint cégautóra, a 13 éves Corsára tizedannyit se kellett költeni, és hosszú élete alatt kétszer hagyott szarban (gyertyacserével, relécserével az útfélen meg lehetett oldani mint a Trabinál)
ssPL71, a Corsát nem odaajándékoztam unokaöcsémnek, hanem megvette pénzért, utána jött még 2 rokon, hogy adtak volna érte ők is annyit. Egy legenda volt a famíliában, járt Erdélyben, tengerparton. És a környezetemben más is esküszik a fapados kocsikra. Na jó, az Astrában már van manuálklíma (gyerek miatt) és szervokormány (miattam). Más nincs, mindenki a tekerős ablakain röhög, de az tuti nem fuccsol be.

Bandi a vállalkozó (törölt) 2008.12.03. 12:14:09

Szia!

Én nem értek egyet... Ha nem értesz az autókhoz csak tetszenek, vigyél magaddal szerelőt amikor megnézed... Lehetőleg jóindulató, jó szakembert... Az újj autó sem csupa öröm... Édesapám fél éves passatján már 4 szer cseréltek olajhűtőt (mondanom sem kell, ha nem lenne garancia már autó sem lenne). Mi lesz ha lejár a gari??? Az én most 13 éves autóm megbíhatóbb mint az Ő új autója... Én az enyémmel járok, ő pedig néha csereautóval... A csereautó szintén fél éves Octavia volt. Egyszer csak nem indult el többet...Szóval, én szeretem a német autókat, nekem is az van... de mintha ezek már nem lennének olyan jók... ez az új passat szerintem lesülyedt az előző alfák szintjére...
Ez az én véleményem... És van ide még egy idézetem: "Autóra nem érdemes költeni 2 milliónál többet" Ezt mondjuk 2000 körül mondták, ma inkább legyen 3 millió!

Vakmacska 2008.12.03. 12:14:31

Ja és amikor vettem az Astrát, gondolkodtam új kocsiban, akkor álltunk épp úgy.
Kereskedés mond egy árat, már majdnem jó. Mondom készpénzért.
Ja, akkor 3-400 ezer pénzzel több. Én meg balra el. Maaargiiit, nóóórmális? Én értem hogy a jutalékból élnek, de ennyire télleg ne nézzenek madárnak. Nincs is új kocsim.

kekbon 2008.12.03. 12:18:41

a kereskedő mindig szépít. Az a dolga. A vevőé meg, hogy észnél legyen....

Nem véletlen, hogy a bírósági eljárásoknál is van ügyész és ügyvéd....

Aki láma azt átejtik, aki nem, azt kevésbé. Ez az élet rendje.

Elektro (törölt) 2008.12.03. 12:21:09

Azért a germánokkal sem árt óvatosnak lenni. Ha Ahmed a kereskedő és nem Günter, sztem azonnal koccolni kell onnan. Sok a török nepper arrafelé...

Rocko- 2008.12.03. 12:25:47

Agr3ssor 2008.12.03. 11:50:50
és visszament kitaposni a nepper belét?

mmondjuk érdekes, h a szarrátörés nem tûnt fel a rétegvastagságmérôvel.

SquareWire 2008.12.03. 11:56:29
gratulálok neki.

csarlee 2008.12.03. 12:28:50

Nekem is volt mar egy par autom eddig de csak egy volt ami vadi uj. Egy Citroen C3, amit egy hasznalt Golf IV TDI-bhe szamolta be egy nepper... Nem volt tul jo uzlet de hat akkor az volt a lenyeg, hogy egyikbol kiszallok, masikba beszallok. Rakoltottem a Golfra vagy 400e-t mire olyan lett amilyennek lennie kellett volna. Aztan ugy fordult a kocka, hogy kenytelen voltam eladni amit azota is qrvara sajnalok... A masik hasznalt verda amit egy kereskedotol vettem azzal is voltak gondok, bizonyos reszeket ujrafujtak rajta mert rohadtak, csak ugy ra a rozsdas vasra. Persze mikor megvettem meg nem latszott, meg a kereskedot is egy ismeros ajanlotta, megbiztam benne. Szerencsere volt egy kis baleset, nem en voltam a hunyo es igy a karteritesbol futotta a kasztni rendbehozatalara is. Persze, aztan azt is eladtam, jol jart vele a vevo. Azok a kocsik amiket maganszemelytol vettem viszont jok voltak, most is egy ilyen autom van.

Speedman 2008.12.03. 12:43:35

Ezzel a regadóval van elb*va az autópiac.
A kormánynak jó, mert egy csomó bevételhez jut .
A neppernek jó, mert külföldről behozni autót elég drága(főleg 4-5 évtől kezdve), így érdemes a roncsokat kipofozni és eladni.
A márkakereskedésnek is jó, mert aki nem ért vagy (a fenti okok miatt) fél venni használtat, tőlük fog venni.

Ha eltörölnék a regadót eltünnének a roncsok jó része is. Nem érné meg összetákolni őket.
De, mivel ezzel csak az autós társadalom járna jól senki sem fog változtatni.

kekbon 2008.12.03. 12:45:51

magánembertől vettem első kocsimat. később kiderült, frissen főzte meg a motort. De azért elment még kb 2 évet. utána motorcsere, és még ma is fut 10 év távlatából.... Nagyon szerettem.... mármint a kocsit :)

kekbon 2008.12.03. 12:48:13

az mindenképp igazság, hogy ha használtautót veszünk, nem szabad erőn felül vállani. Meglepetésekre mindig számítani kell. Aztán vagy lesz, vagy sem.

zsolttika 2008.12.03. 12:56:05

Speedman 2008.12.03. 12:43:35
Ezzel a regadóval van elb*va az autópiac.
A kormánynak jó, mert egy csomó bevételhez jut .
A neppernek jó, mert külföldről behozni autót elég drága(főleg 4-5 évtől kezdve), így érdemes a roncsokat kipofozni és eladni.

Igen a regadó valóban ront a helyzeten, de van olyan típus évjárat, motor, aminél érdemes elgondolkodni nem csak a pénz, hanem a megbízhatóbb forrás ügyén! Nem mellesleg sztem spórolni is lehet típustól függően 2-3-de akár 500 e is, a vételáron és persze sok százezret a meghibásodásokból származó költségeken! Az áron való nyereséget mi sem bizonyítja jobban minthogy ua az autó fel van téve már magyar oldalra is 400e-ftal többért természetesen a regadó és egyéb költségeket beleszámolva, kiváncsiságból nagyjából kiszámoltam!:)

Auto-InterCont 2008.12.03. 12:57:46

kekbon 2008.12.03. 12:48:13
´´az mindenképp igazság, hogy ha használtautót veszünk, nem szabad erőn felül vállani. Meglepetésekre mindig számítani kell. Aztán vagy lesz, vagy sem.´´
Sem új autót, sem semmit nem szabad eron felul vállalni, kulonben pontosan olyan válság lesz, mint aminek elszenvedoi vagyunk. Az emberek csak vásárolnak eron felul, a hiteleket nem tudják fizetni, a bank meg nem tudja az ingatlanfedezetekbol fedezni a veszteségeit és néz mindenki, mint a pucolt ponty.

románc cuvée 2008.12.03. 13:04:48

A használat autó vásárlás tényleg sz@r ügy. Nekem is csak mákom volt, hogy ismerőstől vettem a gépet, hozzáteszem majd másfélszeres áron. Azóta is hibátlanul teljesít, és mosolygok a piacon kínált csodák láttán. Picit bosszant: még mindig van olyan ember, akit a kevés kilométerrel, női és nemdohányzó tulaj szöveggel meg lehet etetni???
"Apu fortyogó epéje vagyok!"

Auto-InterCont 2008.12.03. 13:07:12

Eszembe jutott, hogy kint németországban sem fenékig tejfel az autóvásárlás. Valaki Abdult emlegette, de tortént velem már más is. Megkerestem a mailt, amiben érkezett a válasz.
Találtam a mobile.de-n egy Bora 4Motion 1,9 dieselt. Messze áron alul, magánhírdetotol. Nézegettem még VW Passatot is, ugyanez a szitu. Mind a két autó miatt kuldtem egy mailt.
Bemásolom, hogy mi érkezett, látszólag két teljesen kulonbozó személytol:

Hello,
Thank you because you have interested in my car and i`m glad because i can answer to you.
My last price is 2000Eur including all taxes,
The car have german papers with german plates numbers,
Like you can see in the pictures the car is in excellent condition, no accidents, no scratches, no dents, no need for additional repairs:
picasaweb.google.com/carpicx2/VWPassatVariant19TDI?authkey=qL8GalT_Z7k
I just moved out from Germany to UK, London and the car is here with me.That is the reason beacuse i don't need the car anymore because here in UK is very hard to drive an european car with the steering weel on the left side.
Like i told you i just moved out from Germany to UK, London and that is the reason beacuse i don't have a phone number by now,
So the only way that we can comunicate is trought the emails.
If you have others questions let me know,
Thanks.

Mindkét autóra ugyanez a mail jott, csak az autóról a megfelelo képpel.
Mi va´?
Gondoltam, hogy találkozóra hívom Londonban. Nem hiszitek el, hogy milyen válasz jott a mailemre. Ugyanaz, amit már 2szer megkaptam tole.

ipari_fostalicska 2008.12.03. 13:07:56

kekbon 2008.12.03. 12:18:41
"a kereskedő mindig szépít. Az a dolga. A vevőé meg, hogy észnél legyen....
Aki láma azt átejtik, aki nem, azt kevésbé. Ez az élet rendje."

Pont ez az, aminek nem így kellene lennie. Ez nem egy kib@szott kínai piac, ahol egyértelműnek kellene lennie, hogy ha ott vásárolsz, rábaxtál...

WP12 2008.12.03. 13:08:16

Nem tudom, mikor árultam az előző kocsimat, a hirdetésbe bele sem mertem írni, hogy "megkímélt" és hogy "nem dohányzó", pedig az volt...

kekbon 2008.12.03. 13:18:09

a haverom vett új honda civicet. márkakereskedőtől. örült neki, hogy puki és sérülésmentes. nem sokkal később feltűnt neki, hogy a kocsi jobb hátsóján máshogy törik a fény. megmérték kiderült, hogy ott vastagabb a festék, de nem éri el a szabvány szerinti 300um-es javítottsági szintet. Így javítani csak az importőr tud. teszi is. reklamált, de 300um alatt jogilag nem törött, tárták kezüket. aztán, majd, ha ugyanők beszámítják x év múlva, majd jól lehúzzák, hogy sérült volt....

Elektro (törölt) 2008.12.03. 13:23:28

"Picit bosszant: még mindig van olyan ember, akit a kevés kilométerrel, női és nemdohányzó tulaj szöveggel meg lehet etetni???"

Már most fosok, hogy hogyan adjuk majd el anyám kocsiját... 11 évesen 55e km van benne. (1. tulaj és nem tekergetjük a km órát), de az enyém se kutya 10 évesen 85e km-rel... törés mentes mind a 2. Sztem én majd előre tekertetem vkivel az órát, hogy egyáltalán eladhatóak legyenek. Bár nem eladóak, valamikor majd azok lesznek, de az átlag megmarad.

isti77 2008.12.03. 13:29:28

Én inkább a 0,5-1 éves autókat szoktam nézni. Azoknál azért viszonylag kisebb az esély, hogy szét legyen hajtva, vagy törve legyen (bár tudom, az első napon is össze lehet törni egy új autót - de olyat is hallottam már, hogy valakinek a 0 km-es autójáról utólag kiderült, hogy még a raktárban szarrá ázott). És mégis lényegesen olcsóbbak, mint a vadonatújak, bár ez erősen függ a márkától (pl.: az új Lancer sajnos nem annyira...).

kekbon 2008.12.03. 13:34:44

szerintem mindenféle használtautó van. van 8 évesen fél millát futott, lelakott kaka és van 10 éves 80ekm-et futott garázsban tartott gyöngyszem. itt jön a vevő felelőssége és szerencséje mit vesz.

én pl vettem egy 8 éves vitarát hölgy tulajtól. 56ekm-mel. az jó is volt, de azzal ki számolt, hogy a kocsi gyárihibás volt és a balfasz szaki úgyjavította ki a váltót, hogy a szimeringet eltépte? erről senki sem tehet, senki sem tekergetet senki, ez pech.

Az Élő Legenda (törölt) 2008.12.03. 13:37:15

Nem értem ezt a buksz az új kocsival amárkaszervízben dolgot (az értékcsökknést igen). Egy mai 30e/2év szervizciklusú kocsit az átlagember a garanciális idő alatt 1 max 2-szer visz fizetős szervizbe (lelkiismeretes autóbuzik persze vihetik többször is). Most ezen mi az a hatlamas amit bukni lehet a sarki szerelőhöz és a kocsi árához képest? Ráadásul pont itt a TC-on volt pár éve cikk, hogy nem kell feltétlenül márkaszervizbe menni.
Minden más szervizlátogatás viszont igyenes, mert akkor még garanciális a kocsi...

kekbon 2008.12.03. 13:37:48

pl eladtam egy kft-t. a vevő jól járt vele. Aztán kiderült a könyvelőm az eladáskor b@szott leadni egy bevallást. 90eft bírság az új tulajnak. Erről sem tehetek én sem, a vevő sem. a könyvelőt meg nem fogja perelni ennyiért....
A használtkocsi vásásrlás pont olyan, int az élet más dolgai. Tégy meg mindent tudásod szerint, és várd a szerencsét. Legtöbbször minden rendben van. De a baj is ott figyel mindig....

jenko80 2008.12.03. 13:40:08

Ha már a nagy nyugat is szóba esett, Dániában volt szerencsém járni, na ott duplaennyibe kerülnek az autók a regadó miatt. És mindegyik, mivel hazai autógyártás nincs. Ezzel akarnak rávezetni a tömegközlekedés és a kerékpárút használatára (természetesen kerékpárral :-). De legalább respektálható a cél.
Talán arra kéne ráébredni, hogy nem olyan fontos az autó, de ha már használni kell, a műszaki- és menetbiztonság legyen az elsődleges. Minél egyszerűbb a kocsi, annál olcsóbb a tökéletességet elérni (ezt azért nehéz kimondanom vényolcas tepsikről meg w126 mercikről ábrándozva).
Köszönöm a tanácsot Vakcica, megfontolom ;-)

kekbon 2008.12.03. 13:40:23

milyen uncsi is lenne, ha minden tökéletes lenne :)
Pl ez a topic nem is létezne..... :)

Korcsolya 2008.12.03. 13:42:18

Tudtok hasonló tuti forrást, ahonnan utánanézhetek, hogy mit érdemes a használtautókon leellenőrizni? Továbbá tudtok olyan szerelőt, akit-természetesen fizetség ellenében-magával vihet az ember és ellőrzi az autót? Egyáltalán érdemes vinni?

Ivan Kozirev 2008.12.03. 13:46:28

Én azt nem értem, hogy ha valaki teljesen konkrét, első kézből származó információkkal rendelkezik csalásról, az miért nem tesz feljelentést? Írta itt valaki, hogy ő maga adott le autót kereskedésbe 430e kilométerrel, aztán látta ugyanazt 130e kilométerrel hirdetve. Könyörgöm, miért nem tett feljelentést akárhol? Hogy várjuk így, hogy tisztuljon bármi is?

jenko80 2008.12.03. 13:47:04

Korcsolya 2008.12.03. 13:42:18
elég sok márkának/típusnak van kluboldala, általában felraknak egy használtautó-ellenőrzés topikot vagy gyűjteményt. A legjobb szerelőket is fel szokták tüntetni telszámmal. Mindenképp érdemes magaddal vinni, vagy egy helyihez elvinni az autót, lehetőleg márkaszeretőhöz. Én így nem vettem autót szerelemből, szerencsémre(?).

Speedman 2008.12.03. 13:50:07

jenko80:

És te úgy gondolod, hogy Magyarországon is ki vannak épűlve a kerékpárutak???...
Itt egyszerűen nem kapsz alternatívát.

zöldi 2008.12.03. 13:51:25

Kollégám pár hete vett kocsit 1. tulajtól szép állípotban, épp ott volt nála a mobil erdetvizsgáló. Beszélgetünk, meséli milyen sokat kereste, sérülésmentes, csak a bal srávédő volt elemcserés. Közben a vizsgáló srác körbetapizta vastagságmérővel és szóla:
szépen egyben van, csak a bal oldala van fullra átfújva.

Másik kolléga a racionalizálás jegyében-lakáshitel- vett egy 15 éves vectrát 3k körül. Az meg full töretlen, körbemérték többször is.

zöldi 2008.12.03. 13:54:29

Az Élő Legenda: ott a pont!
Az új kocsin csak az első pár évben a fokozott amortizációt bukod. De azt nagyon.

Auto-InterCont 2008.12.03. 13:54:35

Korcsolya 2008.12.03. 13:42:18

Dobj egy mailt, ha tudok segítek!

románc cuvée 2008.12.03. 13:55:10

Elektro
"Már most fosok, hogy hogyan adjuk majd el anyám kocsiját... 11 évesen 55e km van benne. (1. tulaj és nem tekergetjük a km órát), de az enyém se kutya 10 évesen 85e km-rel... törés mentes mind a 2. Sztem én majd előre tekertetem vkivel az órát, hogy egyáltalán eladhatóak legyenek. Bár nem eladóak, valamikor majd azok lesznek, de az átlag megmarad."
Nem rólatok van szó, a nepperekről...:)

ipari_fostalicska 2008.12.03. 14:15:40

Ivan Kozirev 2008.12.03. 13:46:28

...könyörgöm, miért nem tett feljelentést akárhol? Hogy várjuk így, hogy tisztuljon bármi is?

Megmondom: mert nincs értelme. Az autókereskedő felvásárolja a leselejtezett céges flottát x forintért. Ilyenkor készül egy adásvételi szerződés a cég és (most figyelj!!!)egy magánszemély között. A kereskedő pedig ettől a magánszemélytől veszi meg az autót!!!!! Ergo ha téged átejtenek és erre te rájössz, akkor mehetsz a kereskedőhöz, hogy átvert, ki fog röhögni, mert nem bizonyítható az, hogy ki tekerte vissza az órát. A cégtől vásárló magánszemély, vagy a magánszemélytől (persze csak papiron) vásárló kereskedő. Ha feljelented, akkor az alábbi fog történni: a rendőrség megállapítja a csalás tényét, de bizonyíték hiányában elejti az ügyet, mivel egyik félről sem fog egyértelműen kiderülni, hogy ő tekert vissza.
Ha magánszemélytől vásárol a kereskedő, a szitu akkor is ugyanaz, nem közvetlenül veszi meg a magánszemélytől, hanem valakin keresztül, így ismét előbbi eset lesz érvényben. Hát ennyi a sztori...sajnos.

Elektro (törölt) 2008.12.03. 14:17:10

románc cuvée

"Nem rólatok van szó, a nepperekről...:)"

Ne hogy azt hidd! Már írta vki, hogy a karc mentes Vito-ját 1 évig árulta, mert túl jó bőrben volt. Mindenki egyből simlit sejt mögötte.

ZoliC220 2008.12.03. 14:46:32

Nem szeretnék típus vitába keveredni, de volna egy észrevételem. Egy barátom papája 2 és fél éve vett egy Tháliát. 2.6MFt-ért. (kp) Ajánlottak neki akkor ott helyben +200E Ft-ért olyat, amiben van ABS; 1 légzsák; klíma; El ablak. De nem kérte. (???) Volt viszont 2 év garancia rá. A 2 év alatt 2X kellett trélerezni. Most utoljára (mert lejárt épp a gari) gondolta becseréli egy újra. Akkor érte a sokk, mivel kb 1,3MFt-ot kellene otthagynia egy ugyan olyan , de új autóért. Van az autójában összesen 13000 Km!!!!. Nem érti az esetet. Abból indul ki, hogy 15 évig használt egy Wartburgot, és a vételár 4X-esét kapta, mikor eladta.
Én ugyan akkór vettem a mai autómat. Ez egy C220-as 95-ös Merci. Hetekig nem tértek napirendre e fölött a mérhetetlen "pazarlás" fölött. Miért nem jó nekem bármi más? (egyébként 22-éve vettem az első nyugati autómat. Akkór is megszólták) Az autóban volt 165E Km. Ismertem a tulajt, és az autót is 8 éve.
Vételkór rögtön ráköltöttem kb 400E Ft-ot még pluszba. Igy mondhatjuk 2M Ft-ban van. Azóta ment bele még 95E Km. Hiba nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellett rá költeni. De megbízhatóan teszi a dolgát. Most akkor ki kötött nagyobb kompromisszumot? Végül is egy (összes számlája megvan) 8MFt-os autóban ülök. Ami minden biztonsági és kényelmi (automata is)felszerelést tartalmaz, beleértve az akkor létező összes 3 betüst is. Vagy jobban jártam volna én is egy Pl. Tháliával? A magam részéről nincs értelme a Km-tekergetés, hamisítás figyelésének. Az előző Mercimet 6 évig használtam, és 650E Km-el adtam el. Minden a karbantartáson múlik. De ahogy az új autóknál lényeges tényező az árban a felszereltség és a kategória, ugyan miért ne számitana az a használt autónál. Az a Km- mennyiség, ami egy "átlag magyar autós" beletesz az új autójába, az másoknál lehet, hogy csak pár hónap.
A Nepperekről meg változóban van a véleményem. Szélsőségek kezdenek kialakulni. Vagy gátlástalanná válnak, és ehhez még ideológiát is gyártanak, Vagy épp ellenkezőleg! Ismerek olyan kereskedő(ke)t (direkt nem írtam, hogy neppert) aki elutazik naponta több 100 Km-ert egy ígéretes autóért, és ennek ellenére sem vesz olyat, amihez nem merné a nevét adni később. Az ilyen kereskedő már nem annyira a Balkáni szokásokat erőlteti. Volt, hogy nem ajánlott olyan autót, aminek tudott az előéletéről. Ő hozzá visszajárnak az emberek. Igaz, hogy ő is névről ismer minden vevőt. Lehet, hogy őt kérném meg egy általam kiválasztott autó megnézésére. Nem kerülne semmibe!! Amennyit lealkuszik (mert ért is hozzá) az az ő haszna. Az enyém meg az, hogy nem futók fölös köröket, nem nyúlok bele egy ismert (de számomra ismeretlen) tipúshibába. És nem kell hallgatnom a beetetős dumát amit egy nepper esetleg elenged az idős, vidéki orvosról, aki csak szép napon vette elő a család 3. autóját.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.12.03. 14:46:46

Hatóságilag plombálni kéne a kibaszott kilométerórát...

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 14:54:27

Dániában mennyit keresnek az emberek?

kekbon 2008.12.03. 15:05:50

én akkor szoktam röhögni, hogy ha egy hirdetésben azt írják, megkímélt, keveset futott, most volt felújítva a motor....
hehe És van vevő, aki beveszi! Amíg a vevők ennyire buták, lesz is aki átveri őket. tudomásul kell venni autót venni-eladni egy szakma. vagy értünk hozzá, vagy megkérünk valakit, aki ért. Még ekkor is lehet szívás, de az azért már elvislehető kockázat. oszt, ha mégis belenyúltál, legfeljebb eladod te is 1-200eft veszteséggel. Az én mostani kocsimon az első tulaj 2.5Mft-t bukott 4 év alatt. ez az erkölcsi amortizáció....

Elektro (törölt) 2008.12.03. 15:06:05

Egy valamennyire megbízható módja van leinfózni a kocsikat. Egy rövid ideig voltam Alfa Amore tag és tudom, hogy figyelik a használtauto.hu-t. Lehet tudni, ha tag árulja a kocsit és leinformálható, meg néha azt is, ha vki tud "újászületett" járgányról. Persze ez elég márka specifikus... Bár most már vannak közös talik mint pl a Klubok Harca, a nagyobb klubok összedobhatnának egy közös adatbázist és, aki autót akar venni, az utánna tudna nézni a kocsi előéletének. Ezzel mondjuk csökkenne az átbaszósdi lehetősége...

zsolttika 2008.12.03. 15:06:54

A másik, ami számomra kicsit fülsértő, amitől ki is alkulhatott ez a tekerés mánia az az, hogy a magyar ember 200e km eres futással meglát egy autót és hátat fordít! Emberek van egy ismerősöm aki 750e-et ment egy passattal! természetesen rendszeresen karbantartva márka szervizben! A magyar márkaszervizekről pedig inkább nem nyilatkozom:)mindenki tudja miről van szó..

szaporító 2008.12.03. 15:13:22

Én már eleve meg sem nézem a K-s, L-es rendszámú használtautókat. Az az alap, hogy az első rendszáma legyen rajta. G, H, I rendszámmal vannak jó kocsik. :-) J-sek közt már van gányolt bőven.
Ez amolyan női érv, de kiegészítésként jól jön a többi műszaki mellé.

zsolttika 2008.12.03. 15:19:48

És az autó, amit kivontak forgalomból és most helyeznek vissza??? pl bank elvette és új rendszámmal helyezték forgalomba...rendszám nem mérvadó sztem, a forgalmiba beírt dátum annál inkább

jenko80 2008.12.03. 15:26:08

AP: szerintem a legtöbbet EU-ban (minimálbér tekintetében)
Speedman: nincsenek, ezért írtam, hogy ha már szükséges (mert ugye az), akkor én mit tartanék fontosnak. Egyébként röhögök magamon, mert nyilván a gyorsulást és az élvezetet, de ezt még nem engedhetem meg magamnak, mint ahogy a hibás, balesetveszélyes műszaki állapotot sem. És ha már kompromisszumozni kék, akkor bukjon a lóerő meg a fűthető seggvakaró (meg az embléma)

tso 2008.12.03. 15:28:43

Nem tudtok valami checklist-et,amin használtautó vásárlásakor 10-15 perc alatt helyben végig lehetne menni és leellenôrizni tételesen a futómûvet, elektronikát, motort, kasztnit, elôélet/tulajt, stb. - mindezt minimális mûszaki affinitással?
Szerintem hasznos lenne egy ilyan lista, mivel a szokásos svindlik nagy része felderíthetô lenne egyszerûen. Mivel esedékes a következô kocsivásárlásom, tervezek csinálni magamnak ilyet, de biztos van másnak is pláne mivel a jobb kereskedôk is x100 pontos ellenôrzésen viszik át a kocsit - szóval valami ilyesmire gondoltam, csak a komolyabb mûszeres vizsgálatok nélkül elôszûrésre (pl. gumiprofil-mélység ellenôrzése, aksi állapota, stb.)

hülegyerek 2008.12.03. 15:33:12

A külföldön vásárolt autókhoz annyit szeretnék szólni,hogy P.l.:Németeknél kevesebbet hazudnak a kereskedők.
Meg lehet nézni az automobile.de-n ugyan azzal a felszereltséggel,ugyanolya évjáratú autót,1-2000 euró különbséggel árulhatnak,csak azért mert az egyikben 50000Km van,a másikban 150000.
Külföldön jobbak az utak, ezért nem hullanak szét a kocsik.
Jobb a szervízhálózat,és az embereknek van pénzük szakszervizbe vinni a kocsit,tehát nem kókányolják.
Ja és a szakszerviz tudománya sem merül ki abban hogy rádugják a számítógépre,és ha az nem mutat semmit akkor nem tudják miért zörög a kárpit.
A baj az hogy amit hozzánk behoznak külföldről autókat,annak a fele törött,fele túl van a félmillión,tehát ott nincs ára,ezért fillérekért adják.
A Magyar kereskedő meg nem fog 10000€-ért venni egy keveset futott autót hogy 15000€-ért eladja.
Hanem vesz egy töröttet 5000€-ért,1000€-ért össze kókányolja,kilóméteróra vissza,és árulja 15000€-ért sérülésmentes női tulaj nemdóhányzógarázsban tartott......
Nagyobb a haszna.
Ezért nem bíznak az emberek a külföldről behozott autókban.
Pedig kint tényleg lehet nagyon jó használt autót venni.

karexxrookie 2008.12.03. 15:43:16

Anyadnak Palankot..en Daniaban elek....itt dankorona a fizeto eszkoz....18 ezer korona a fizetes...az olyan 2500 E .....kb..pontosat en sem tudok....en 10 ezret kapok...az 1400 E.

hülegyerek 2008.12.03. 15:44:21

tso 2008.12.03. 15:28:43:

Te vegyél Weltautót.
Ott adnak rá garanciát,és ha audit veszel és szervizkönyves,akkor az audinál leellenőrizheted a kocsi előéletét.
Ott ugyanis nyilvántartásban vannak a rendszeresen szervizelt autók,és a külföldről behozottakról is adnak infót.
De a Shiller opelnél is vannak garanciás használt opelek.
A többi márkánál nem tudom,hogy van e ilyen.

Walter Melone (törölt) 2008.12.03. 15:45:18

"Nem tudtok valami checklist-et,amin használtautó vásárlásakor 10-15 perc alatt helyben végig lehetne menni és leellenôrizni tételesen....."


A legegyszerűbb, ha közösen elviszitek egy márkaszervizbe ahol nagyjából egy- másfél óra alatt átvizsgálják az autót.

Az ott kapott állapotlap lehet utána az alku alapja.

Walter Melone (törölt) 2008.12.03. 15:46:34

Használt autót nem jót kell venni, hanem jól kell venni!

egy atlag 2008.12.03. 16:05:46

Ide vagy csak milliomosok és csemetéik írnak, vagy futóbolondok. Egy bármilyen, de részletre vásárolt használt vagy új alsó közepes autó (max. 2 éves) fenntartási költsége minimális cascóval legalább havi 80-100 ropi és akkor nem mentél csak évi 30 körül.....namost még egy kis hitél a házra, még 80-100 ropi. Megesztek, kiszartok, elkoptattok, elbuliztok még négyen (papamama2gyerek) 200-at. Ez alaphangon havi 4 kiló körül van. Tegye fel a kezét akinek ennyi a havi nettó bevétele? Na az írkálhat ide. A többi meg spórolgasson a szar kocsijára, és néha gondolkozzon el azon, milyen életet is él kis családjával a panelben.

Suppiluliumas 2008.12.03. 16:09:05

Ez aztán építő jellegű komment volt.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 16:12:59

Köszi a választ a dán fizetésről.
Ettől féltem.
Hiába kerül kétszer annyiba ott a használtautó, ha többszöröse a fizetés is. Akkor megint csak az jön ki, hogy nálunk irreálisan drágák a kocsik.

loláb 2008.12.03. 16:18:39

"...új alsó közepes autó (max. 2 éves) fenntartási költsége minimális cascóval legalább havi 80-100 ropi..."

Hát, bebaszna...
A casco 10-20k, havi 2000 km 40000/hó, és EGY szervíz egy évben 50000 ft. összesen maximum 65eft/hó. Egy NORMÁLIS önerővel vett lakás hitel törleszése is megvan 70-ből. Rezsi 20-30, kaját pedig meg lehet oldani személyenként 30-ból is. Ez négy főre 285 ezer.
Sok-e? Lehet. De amelyik család nem keres ennyit, az ne akarjon lakást, új autót, gyerekeket.

Tudod: igények, és lehetőségek összhangja.

hülegyerek 2008.12.03. 16:20:03

egy atlag:

Én felteszem a kezemet.

De az olcsó is lehet jó.
Van egy 10 éves opel corsa van típusú autóm.
1.7 isuzu diesel.
500000 Ft-ért vettem.
Meg tudtam volna venni kp is,de úgy gondoltam jó lesz a pénz másra is.
Ismertem a tulajt,600000-et írtunk a papírra,500000-et adott a bank,magyarul nullába vettem a kocsit.
Havi 14000 a törlesztő.
Tehát vettem egy megbízható autót,évi 80000-et megyek vele,4,2-5 L a fogyasztása,és biztosítás+törlesztő+sújadó(Kw adó) havi 20000-ből megvan.
A szervíz meg évi K.b.:100000Ft,de csak a kopó dolgok.

hülegyerek 2008.12.03. 16:28:45

AnyádnakPalánkot:

A Dán fizukról nem tudok,de itt Belgiumban 1300€ a minimálbér(és a munkanélküli segély).
Opel vectra kombi 2.0 DTI 2004-es 65000Km 13000 €.
Nálunk mennyi is a nettó minimálbér?
Egy ilyen autóra minibálbérrel mennyi idő alatt jön össze a pénz?
Nem a kocsik irreálisan drágák,hanem a fizetések irreálisan alacsonyak.

The Good Boy 2008.12.03. 16:37:44

Régen, vagy 10-12 éve télen akartam venni egy használt dizel szivar audit.
Pénteki napon délután meg is láttam egy gyönyörű állapotút, de a hideg nyomai nem igazán látszottak rajta (hó, és jég). Ezért végigfutottam a kinálatot, kereskedőhöz be sem mentem, majd hétfő reggel -10 fokban nyitáskor már ott voltam, és amikor megjött a kereskedő, rögtön mondtam neki, hogy érdekelne az audi, menjünk vele egy kört. Kereskedő mondja, hogy az autónak gyenge az aksija menjek vissza egy óra múlva, addigra beröffenti. Mondom, nincs gond, kinn áll az én vasam és még bikakábel is van nálam. Ő tovább ragaszkodott hozzá, hogy az nem jó, mert erős nagy aksi kell hozzá. Mondom, akkor én vagyok az embere, mert az én dizelemben 100A-s új aksi van, az birni fogja. Erre kereskedő beugrott az autójába és elhuzott onnan. Én meg döbbenten álltam a kereskedés udvarán. Pár másodperc mulva jött az alkalmazott, aki kinyitotta az autót és mondta, hogy szakadt a szij az autóban és nem teljeskörű lett a javitás... Egyébként akárhágy szivart néztem akkoriban, vagy rohadt (galvanizált kaszni::)) a sérülésektől, vagy a motor volt halott. Végül sötétben este vettem egy Lancia Thema-t 290 000 km-el, soha fel nem újitott motorral, ahol a sötétben csak a kartelgázt néztem meg (nem volt!!!), meg mentem vele egy kört. Semmi baja nem volt utána annak, csak egyszer volt hengerfejes, ami tipushiba annak a 2,5-s TD motornak.

The Good Boy 2008.12.03. 16:39:17

mármint hengerfej tömitéses volt, és a turbo is hiba nélküli volt

Auto-InterCont 2008.12.03. 16:43:05

Nem kotok cascot és spóroltam egy csomót. Használt autót veszek kp-re, spóroltam egy csomót. Nem koltok felesleges dolgokra, nem érdekel, hogy a tv-m átméroje mekkora. 3 éve ugyanaz a mobilom van, stb. De az autó mindig hibátlan. Ha mindent osszeadok, akkor spóroltam havi 200 000-et. Persze ezt a számolást nem mindenki érti, de az hallgasson mélyen, mert van itt aki nagyon tudja! Igaz ennyit nem is keresek. Most buzi-e vagyok?

sunblind 2008.12.03. 16:49:44

amúgy aki azt írta, hogy márkakereskedésnél érdemesebb használtat venni, annak csak annyit, hogy a honda előtt vettem egy leon 20vt-t, szervizkönyv, megkíméltes, M1 Autoplanet. több, mint százhúszezerrel peckelték vissza a kilóméterét a kocsinak, mint utóbb kiderült, és bizony kinevettek, mikor mondtam, hogy nem akarok botrányt, csak kérem vissza a lóvét. Aztán odamentem két kurvanagydarab állattal, akik sokatmondóan besétáltak az értékesítő irodájába, és ráfordították maguk mögött az ajtón a kulcsot. Ők már a kocsi árát, meg még százezret kértek, és ezt már mosolyogva kifizették, ott a helyszínen. Tróger banda, dögöljenek éhen.

Auto-InterCont 2008.12.03. 16:53:01

sunblind 2008.12.03. 16:49:44
Szimpatikus a hozzáállás! Mármint a két ´´kurvanagydarab állat´´-é!

hülegyerek 2008.12.03. 16:55:42

The Good Boy:

Így én is jártam.
Egy diesel astrát néztem,kereskedő odajött,azt mondta nemdohányzó.
O.K.azt nem vártam hogy gyökérkefével sikálja ki a hamutálat de a csikkeket azért kiönthette volna.
Jött a szokásos szent beszéd majd elindítottuk(+15c°)picit kék volt a füst,meg csörgött,de jól ment.
Mondtam hogy elvinném kompressziót méretni.
Na amit ezután hallottam,huuuu.
-Nem mert bizományos a kocsi.
-O.k.szakszervizbe viszem kérek számlát,garit vállalnak a szerelésre.
-Nem jó mert nagyon szét kell hozzá szedni a kocsit.
-Csak a négy izzítógyertyát veszik ki.
-ÁÁÁÁ az egész motrot,meg leveszik az adagolót.
-??????????????????
Na ennél a pontnál hagytam ott a kereskedőt.

WP12 2008.12.03. 16:55:49

hülegyerek 2008.12.03. 16:28:45
"Nem a kocsik irreálisan drágák,hanem a fizetések irreálisan alacsonyak."

Ott a pont (sajnos).

karexxrookie 2008.12.03. 16:59:40

A P itt tenyleg draga minden...
PL : Fonokom a ''kedves'' uj kocsit vett.Gondolta le csereli a 7 eves zafirat amiben visza volt tekerve a kilometer ora 350 ezerrol 260 ra....laza 3 het alatt.Na most vett 1 zsiruj pukimegminden mentes Peugeot 307 SW-t.amelyiknek uj az arca.
325 ezer korona volt....kiszamoltam...40 ezer euro..mondom 40 ezer!!!
hiaba...dupla annyi love dupla annyi arak mindenben.Ez csak eszrevetel volt.De mivel enis itt elek eleg szivattyu az h romaniabol kell autot vegyek h itt jarkaljak..mert ugye annyi penzer amiert en kocsit veszek romaniban..meg ha Logant is..itt valami 92/93 sa evjaratu szart talalnek..amire meg rajon az ado es a bisztositas..amik ugye kobcentitol fuggoen es kortol fugoen vannak..25 ev alatt dupla ado dupla bisztositas.
Draga buli..kosz nem.
De temara vissza..hasznalt kocsit jobb...kisseb a bukta..jo esetbe

Kifordított kacagány 2008.12.03. 17:00:24

ahol sok a csaló, ott kialakul az igény azokra a szolgáltatásokra is, amik megvédik tőlük az embereket.
ha értenék hozzá annyira, vagy lenne erőforrásom a megfelelő szakembergárdával nekiindulni, akkor már rég beindítottam volna egy vállalkozást ami a laikusoknak segít az autóvásárlásban, végigjárva a vágyott darabokat és kiszórva az ocsút közülük.
vagy éppen egy olyan autóközvetítő vállalkozást, ami műszaki garanciát vállal a palettája minden egyes darabjára.
gyanítom lenne rá igény.

remélem ha más is jó ötletnek tartja és megvalósítja, az nem felejti el, kitől származott az ötlet.

hülegyerek 2008.12.03. 17:10:57

Kifordított kacagány:

Nem olvastad a blogot.
A Weltautó már 5-6 éve kitalálta ezt.
Kevés kilométeres,végig szakszervizelt autókat adnak 1 év teljeskörü garanciával.

Elektro (törölt) 2008.12.03. 17:13:43

A jövő héten lépek ki Svájcba melózni. Ha lesz szabadnapom biztos megnézek pár helyi autókereskedést. Az tuti, hogy fog csorogni a nyálam. Ott aztán nem szokás kamuzni...

gnme 2008.12.03. 17:20:59

Én saját magamban bízom.

Még siheder szervízvezető koromban ott álltam a szerelő ember mellett és kifigyeltem minden mozdulatát.

Szartól repülőig sok kocsi megfordult a szervízben. Lassan elsajátítottam mire kell figyelni és hogyan kell szerelni.

Mellé kitanultam a biztosítási csalást és a garanciális csalást a csimborasszó szintig.

Profin csináltam, olyan történeteket találtam ki, hogy magam is röhögtem magamon.

Megtanultam a fényezőktől mire kell figyelni, mit mennyiből lehet kihozni, honnan lehet lopott festéket venni, ócska garázsban festeni profin stb.

Aztán most vettem egy 12 éves autót. Egyik vízcső elérett benne na bumm.

Itt kimerült a hibák listája.

WP12 2008.12.03. 17:24:31

Kifordított kacagány, ezt már rég kitalálták és hálózatokat működtetnek (Weltauto, AAA, stb.)

HLaci 2008.12.03. 17:24:33

Bocsi, de rosszul tudod: autózni MUSZÁJ!

nem minden tanyán csilingel a 4es6os sárgahernyó, van, ahol van napi 1 busz odavissza, oszt jónapot...

Bajusz. 2008.12.03. 17:25:07

Olvasgatva a sok kommentet, egy dologról talán még nem esett szó: ha hitelre veszel autót, teljesen más a finanszírozása a használtnak mint az újnak. Saját példámon: Mazda2-t nézegettem, az új 3.5 milla, ugyanebből 1 éves 3 milla. Mondjuk az egyszerűség kedvéért 5 éves futamidővel számolva, 30% kezdővel az újra adnak 5% THM-mel hitelt, a használtra 10%-kal. A végére majdnem ugyanazt az összeget fizeted ki, és akkor már inkább az új. Havonta 35-40 ezret ki tudok fizetni az autórészletre, valószínűleg 5 év múlva is, akkor minek tegyek most bele 3,5 milliót?
Egy atlag kommentelőre reagálva pedig, a fenti törlesztőt, a kötelezőt (11.000/negyedév), és a casco-t (34.000/negyedév)is összeadva megáll az autó havi fenntartása 50 ezerből. Nyílván kell még bele tankolni, meg lesz neki évente egy kötelezője, de ezek ugye minden autónál vannak. Új esetében pedig az "egyéb" javításokkal, pláne egy mazda esetében had ne kelljen már számolnom, legalább egy darabig...

yard (törölt) 2008.12.03. 17:32:06

Megint kiderült, hogy ez egy szegény ország, ahol az egyén és az állam is évtizedek óta erején felül túlköltekezik.
Az átkosban sokan zsíroskenyéren éltek, hogy sokévi spórolás után befizessék a Trabant, Skoda, Zsiguli, Wartburg árának 50%-át, aztán 3 évig újra gyűjtöttek..de a szomszéd megpukkadt az írigységtől.
Aztán esténként lesték az ablakból (nehogy valaki hozzáérjen), szombaton családi közös mosás volt soron, bömbölő rádióval (lássa-hallja mindenki), vasárnap meg ha volt pénz belenyomtak két-háromszáz kilométert (Balcsi, dugó, DE saját autó) az élet meg elrohant felettük, DE MÁSOK VOLTAK MINT AZ ÁTLAG.
Jelenleg valahol ugyanott tartunk, a tipusok (szerencsére)mások, de most utólag koplaljuk meg az árát. Persze csábító a 0 kezdőrészlet (Cascora persze már nem tellik). Az azonnali értékvesztésen túl, hogy használni már nem tudják (hát bengára már nem tellik) iszonyú a kockázat is, DE MEGINT MÁSOK VAGYUNK MINT AZ ÁTLAG. Ez a vélt "én vagyok a valaki" felfogás határozza meg a közlekedési kutúránkat is. Pedig-hát őszintén hány márka-típus van amit tényleg megnéznek az emberek (nem sok). Öt-hatéves kocsival járni szinte már szégyen (simán átnéznek feletted), azt jelzi: nem vagy senki. Most jön el "a használt az igazi" (nemcsak nőben) korszak. Aki öreg autóval jár annak lesz hitele-presztizse, azt jelzi: ez egy megfontolt ember. És bizakodva nézhetnek a jövőbe a tiszetsséges kereskedők-szervizek. A többiek pedig kihalnak.

gnme 2008.12.03. 17:37:53

Sajnos a casco megköti az emberek kezét erősen.

Évekkel ezelőtt fizettem az egyikre és húzták ki a zsebemből rendesen.

Pár tízezer kilométer európai vezetés után úgy döntöttem, ennek vége.

Abból a pénzből felmegyek egerbe és veszek bort. De jobbat is tudok. Nálunk az Aldi-ban ha veszek egy tálca sört és egyet felrakok, csak azt az egyet ütik be, hiába mondom "vaze, egy táca sör".

Ilyen ez a popszakma.

WP12 2008.12.03. 17:52:10

Hát nem tudom, de én már hívtam le pénzt casco-ra, nem is egyszer. 2 kiló volt a legkevesebb és 1,5 milka a legtöbb. Akárhogy nézem a törés esélye benne van a közlekedésben, meg én sem vagyok egy robotpilóta. Most jöhetne az, hogyha a havi casco helyett félreraktam volna..., de nem raktam félre.

pitju 2008.12.03. 17:58:01

Na uraim,
2 hónapja árulok egy 3 éves 2 literes tdi majdnem fullos highline Passatot magánszamélyként. Az autóban 18 ezer kilométer van amit ter´mészetesen senki sem hisz el, törésmentes kívül belül gyönyörü állapotban két apró szépséghibával. Szervizkönyv stb, bárhol megvizsgáltatható! Szerintetek van komoly érdeklödö? Persze megkérem az árát. Kb 5-7 százezerrel kérek többet érte mint amit németböl hozott 70 ezret futott roncsokért kérnek. Egy ember volt eddig megnézni, nem mondott semmit majd elment figyelem a NAGYKÖRÖSI úti piacra Passatot nézni. Az agyam eldobom vazze. Inkább megveszik 4 milláért a szart és elhitetik magukkal hogy jó vásárt csináltak. Majd ráköltenek még egy millát a roncsra és lehúzzák az autókat a népítéleten. Hát meg is érdemlik. Akkor sem adom el szarért-húgyért.
Az az igazság hogy sztem nem anepperek hanem az emberek SAJÀT MAGUKAT basszák át mikor elhiszik amit el akarnak hinni.
Mint már sokszor leírtátok menöt, extrásat fiatalt kevés kilométerrel bagóért. Hát ez nem megy. Van ilyen, mint például az enyém is de meg kell FIZETNI VAZZE, Es akkor olyat kapsz amit szeretni fogsz. A szarrágóság nyomorba dönt!!!

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.12.03. 17:58:54

"33 évea vagyok. Szellemi foglalkozású , nem értek az autókhoz. Az eddigi 8 autómból 6-ot vettem használtan. 2 francia, 2 német és 2 japán gyártású volt. Az áltagosan 4-8 évesek voltak. MIndegyikkel nagyon megszívtam!"

Hát gratula, bammeg. 2 évente cserélgetted a kocsikat átlagosan (feltételezve, hogy 17 éves korod óta vezetsz)? Ennek ellenére olyan szerencsétlen voltál, hogy nem tudtál egy normálisat kiválasztani? Ecsém...
Nekem a Suzuki 8 éve gurul minden komolyabb baj nélkül, a szutyukizó parasztokon röhögök, inkább másra költöm a pénzem, mintsem szakadék bontószökevényekre vagy vadi új faszomtudja milyen hárombetűs szarokkal felszerelt verdákra.
De akármilyen gyártmányú (német-olasz-francia) közül NEM IGAZ, hogy mindig beletrafáltál a kaki közepébe... Szerintem egyszerűen csak kinyírtad az autóidat.

Elektro (törölt) 2008.12.03. 18:03:44

Nekem sose volt cascom. 18 év alatt csak apróbb sérüléseket okoztam a kocsiaimon. Kölcsönöm sincs, az se volt soha. Tellene drágább autóra, de ez is bőven megfelel. A saját (tehermentes) lakásomban lakok, a saját (tehermentes) kocsimmal autózgatok és este nyugodtan alszok.

amindenit! 2008.12.03. 18:09:36

Autókereskedők? Már akkor hazudnak amikor azt mondja: jó napot. Annyira hozzávannak szokva az óratekeréshez, hogy a karóráján déli 12-kor 18 óra van.
Persze azért csinálják mert nincs retorzió. Soha olyan népszerű nem lenne egy politikus, mint akkor, ha beterjesztene egy törvényjavaslatot amiben km-óra visszatekerése, műszaki állapot hamis színben való feltüntetése egyett jelentene a telep bezárásával, az autók elkobzásával, a cég- és vezetőinek a használtautó kereskedéstől való eltiltásával. Örökre. Konkrétan azért kiváncsi lennék, mennyien vállalnák fel a lebukás veszélyét.
Én valahol azt olvastam Angliában- néhány évtizede-, így tettek rendet a piacon. Nem kevés kereskedést zártak be, hanem azt a jó sokat. Mára rend van.

WP12 2008.12.03. 18:23:13

A leginkább bosszantó viszont az, hogy országunkban létezik az a hivatal, akinek az lenne a dolga, hogy minket, vásárlókat megóvjon az átveréstől. Úgy hívják, hogy fogyasztó védelem. Be tudnak menni a különböző üzletekbe ellenőrizni azt, hogy minden be van-e árazva rendesen, nincs-e lejárt szavatosságú termék a polcokon. És mindig mindenhol találnak valamit, amiért kib..sszák a bírságot. Simán járhatnák a használtautótelepeket is, nem?

hülegyerek 2008.12.03. 18:25:04

amindenit! 2008.12.03. 18:09:36:

A Magyar államnak az autópiac is csak fejőstehén.
Olyat hogy büntetésből bezárni,malyd állami pénzből pert indítani?? viccelsz?
Olyat esetleg megcsinálnak,hogy jó sok pénzre megbüntetik,majd az apeh megkérdezi miböl fizette ki a büntit(+bünti).
És a károsult(becsapott) autóvásárlóval meg közlik hogy nincs erre az államnak pénze,perelje a kereskedést ha akarja.
Na ez az igazi hungarikum.

bopat 2008.12.03. 18:26:55

Elektro

Irigyellek....

yard (törölt) 2008.12.03. 18:28:42

WP12
Aztán ők hol vennének autót?

karlov 2008.12.03. 18:56:50

Hát ha nincsen kontról ,márpedig nincsen ebben az országban(olyan ez ,mint a vadnyugat tiszta romantika)akkor mindenki szabadon garázdálkodik.
Vettem már itthon kevés km-es autót normális áron és használom sokadik éve gond nélkül de árultam is ilyet már hónapokig .
Mondjuk a lehúzós,átverős történetet ha legalább 4-5 évvel díjjazná a rend őre azt megtapsolnám én is.

eszetlen 2008.12.03. 19:16:04

pitju 2008.12.03. 17:58:01

"Az az igazság hogy sztem nem anepperek hanem az emberek SAJÀT MAGUKAT basszák át mikor elhiszik amit el akarnak hinni."

Pontosan!
Cimborám boldogan újságolta,hogy kifogott egy dízel Sharan-t 170 ezer km-mel 10 évesen kereskedőtől.
én: Hmmm...
ő: és még 3-4 százezerrel olcsóbb is volt,mint a többi ilyen!
én: miért?
Ő: nemtom,de kurva mázli.
én: gondolkodj 5 percet,és válaszolj!miért?
ő:5 perc múlva:de hülye vagyok bakter!

Nem sokkal később generálozni kellett a széthullott motort.

ommm 2008.12.03. 19:17:57

Ubul1 2008.12.03. 09:37:50

Persze, absz. igazad van, de tudod, itt mindenki hirtelen és gyorsan akar meggazdagodni, az a gond. Amig lesz aki megveszi őket, addig lesz aki eladja nekik.

Humphrey 2008.12.03. 09:39:33

Igen, ha lesz, aki rájukbizonyitja a csalást. Az kéne, hidd el, megváltouna a helyzet azonnal, de addig...

Én személy szerint mindegyik ismerősömnek azt javaslom, hogy vigyen magával hozzáértő embert és mondja meg a kereskedőnek, hogy mennek a márkaszervizbe és NEM abba, amelyik pecsétje a szervizkönyvben van. Messze nem tuti recept, de a javát le lehet fölözni vele.

egy atlag 2008.12.03. 19:20:36

Lólábnak. 65+ az amortizáció + a következő hasonló autód indulójának kitermelése. Egyszerű ez. Csak kicsit gondolkozni kéne, meg nem az iskola mellé járni. Olaszból haza egy trélerezés 170 E.....ha nincs zsebbe 200E forint, amit bármikor el tudsz költeni az autódra, akkor te nem autózol, hanem megpróbálsz autózni, hátha megy neked. Szóval az emberek nagy részének itt m agyarországon fogalma nincs mi az autózás. Van egy ökölszabály: csak a másfél éves nettó fizud értékéig vásárolj autót ( ez a használtra is új árán számolva igaz ), ha nem ezt teszed, nem tusz menni nyaralni, telelni, hétvégente kimozdulni és kiköltözni a szutyok kis 60 négyzetméterből. Szóval a mai magyar átlagnak nem hogy használtat, de még autót sem volna szabad tartania....

Kifordított kacagány 2008.12.03. 19:21:23

hülegyerek 2008.12.03. 17:10:57
nem olvastad amit írtam. nem kereskedésről volt szó, legrosszabb esetben is közvetítésről és nem az autóra kell vállalni a garanciát, hanem az aktuális műszaki állapotra. lényeges különbség. féltucat totálkárosból összetákolt autó is elfut egy évet gond nélkül, de egy év után is csak egy összetákolt szar lesz csak.

WP12 2008.12.03. 17:24:31
AAA? ez még viccnek is rossz volt

Ehuszonegy 2008.12.03. 19:53:17

Mielőtt használtautót veszünk mindíg döntsük el milyen tipust keresünk és milyen motorral.
Használtautót lehetőleg első tulajdonos magánszemélytől vegyünk! Ha nem első tulajdonos, kérdezzünk rá, hogy ő hol vásárolta! A személyes szimpátia, lakókörnyezet stb. sokat elárulhat az autóról is. Minden papír legyen rendben!!!Én személy szerint nem vennék patikatisztaságú, frissen mosott motortérrel rendelkező autót. A tiszta/rendes utastér minimum, de nem minden! A legnagyobb bukta a törött/összegányolt karosszéria miatt lehet. A legalapvetőbb karosszéria hibák szabad szemmel való felismeréséhez ( komoly törés/ hitvány fényezés)egy pár órás "továbbképzés" elegendő lehet. Persze a kiváló minőségű, drága javításokat laikus szemmel már nehéz észrevenni, de ezekkel nem is lesz akkora probléma.
Az elkallódott szervízkönyv mindíg gyanús! Én még soha nem veszítettem el szervízkönyvet. Az sem baj, ha megvan minden eredeti kulcs.

Az útszéli murvás-dróthálós kereskedésbe érdemes betérni,de vásárolni már nem annyira. Itt sok hasznos tapasztalatot gyűjthetünk az áhított tipusról, mehetünk próbakört, (ha elindul :-) ) stb...Lesz összehasonlítási alapunk. A lemerült akku kicsit gáz...

Jártam már új és használt autóval is. Jelenleg egy 13 éves dízellel járok. Szimpatikus lett, mert "csak" 330 ezer volt benne. (Szemben az átlagos 140-160 -al.)290e-ig vezették a szervízkönyvet. Ezért megvettem. A vásárláshoz vittem magammal szakembert is. Így most nyugodt vagyok, hogy van egy autóm, amiben 50%-os valószínűséggel nincs több ötszázezernél és nem volt rommá törve.

_sokadik 2008.12.03. 19:53:22

Nekem eddig 3 használt autóm volt:
15, 10, 7 évesen vettem őket, és 3, 5, >2 évig használtam/használom.
Árban mind kb. duplája az előzőnek, ahogy a korukból, márkájukból következik is.

Az első egy skodri volt (15 éves), én hajtottam szét, 18 éves korára megadta magát a hengerfej és a váltó egyszerre.

A második egy olyan olasz kocsi (10 éves), amit újan sose tudnék megvenni, odébb van pár millával.
Na, erre marha sokat költöttem: mire újra összerakták hogy ne hagyon az út szélén átlag 500 km-enként, az ára 2/3-a ráment. Végül 15 évesen megadta magát (javíthatatlan motorhiba) de az igényes plüss belterét máig visszasírom. (A saját konklúzióm az, hogy öreg olasz kocsit többé soha.)

A harmadik kocsim egy német, máig használom, nagy elégedettsggel.
Sohasem hagyott az út szélén, pöccre indul télen-nyáron, teljesen egyben van. Nagyon jól összerakott megbízható autó.

Tanácsaim:

Alapfeltételek használt autó vásárláshoz:

- Használt autót CSAK leinformálható magánembertől! Leinformálható alatt azt értem, hogy meg lehet győződni róla, nem nepper, vagy álcázott nepper. Ilyen szövegre mint "autóalkatrész-kereskedő cégnél dolgozom, de ez a saját autóm" nagy ivben menekülni.
Kereskedőket nagy ívben kerülni, mind bűnöző vagy volt bűnöző (más néven nepper, számomra ugyanaz, tökmindegy hogy 15 évvel ezelőtt volt bűnöző amikor megalapozta a vállalkozását, vagy most az)

- EMBERISMERET (előzővel összefüggve)

- Bejáratott, régi, személyes ismeretségen alapuló, FÜGGETLEN szerviz (ami nem márkaszerviz), akiben annyira megbízol, hogy bármikor náluk hagyod a forgalmit-slusszkulcsot.
Arról is megismerszik, hogy lebeszél bizonyos javításokról.

- Olyan eladó, akit rá lehet venni, hogy ezzel a szervizzel alaposan átnézesd a kocsit. Ha nem áll rá, kifordulni az ajtón.

Ennyi.
Nem kell bedőlni a marketing dumának, hogy csak az új autó az igazi, és a használt mind szemét.
Igen, a használt autó felhozatal 95%-a helyből felejtős. A művészet az, hogy ezt a 95%-ot már a hirdetésből és 1-2 telefonból kiszűrjük.
Igen, minden használt kocsinak lehetnek rejtett hibái, amivel vagy együtt lehet élni, vagy meg lehet javíttatni, és van egyfajta rizikó.

Mindenki döntse el, mi a rizikósabb: beugrani egy több milliós hitelbe (ne a hitel összegét nézd, hanem hogy ténylegesen mennyit fizetsz vissza) vagy beugrani egy használt autóba, amivel lehet hogy semmi bajod se lesz mg pár évig, lehet hogy rá kell költeni X éven belül valamennyit, tipikusan 100-500 ezer Ft körüli összeget.
Ennél nagyobb költségvonzatú bibit vételkor illik kiszúrni. (szervizt lecserélni, ha nem veszik észre, ld. alapfeltételek használt autó vásárláshoz)

ui.: tőlem ne vegyetek használt autót. Mire én eladom az aktuálist, biztos van valami komoly baja. Node ez egy ilyen játék...

_sokadik 2008.12.03. 20:02:14

még 1:
Ezeket a totálkáros romból újjépített autókat -amire annyian hivatkoznak mint elrettentő példákra- azért egy szerviz (nem önjelölt hozzáértő cimbi, hanem szerviz) helyből kiszúrja. Ha nem, ott komoly hozzáértési gond van.

Egy relatíve jó állapotú használt autónál más gikszerekre kell számítani, leggyakrabban csak télen/esőben előjövő misztikus elektromos hibákra.

Az előbb lemaradt az alapfeltételek közül: TÍPUSISMERET. Célszerű olyan típust venni használtan, amit ismerünk (előző autó, cégautó stb.) így tudjuk mit kell nézni, mi az aminek kéne működnie de nem működik, már az első vizit alkalmával.

Ehuszonegy 2008.12.03. 20:10:01

Ja... Még annyit, hogy ha van öt egység pénzünk akkor négy egységből vegyünk használtautót egy egységet meg tegyünk félre, mert 101%, hogy lesz javítanivaló.

Auto-InterCont 2008.12.03. 20:17:11

_sokadik 2008.12.03. 19:53:22
Ha az általam kínált autókban bármi hibát találsz amirol nem tájékoztatlak, vagy nem valós futásteljesítményt, akkor azzal az autóval haza mehetsz a nevedre írva!
egy bunozo

_sokadik 2008.12.03. 20:20:18

"Minden papír legyen rendben!!!"

Igen, így van! "Kedvencem" az az eladó, aki végül kénytelen volt beismerni: egy kockás papírra kézírással írt fecnivel kívánja igazolni hogy >1 éve övé az autó, egyébként az összes papírja tök más névre és címre szól... azt, hogy vajon miben bízva nem íratta át ha tényleg az övé, már fölöslegesnek láttam megkérdezni, inkább a menekülési útvonalakat fürkésztem:)
Pedig, felületes ránézésre, kellően messziről, egy fullextrás, gyögyörű autó volt...

_sokadik 2008.12.03. 20:28:54

>>>Ha az általam kínált autókban bármi hibát találsz amirol nem tájékoztatlak, vagy nem valós futásteljesítményt, akkor azzal az autóval haza mehetsz a nevedre írva!
egy bunozo

_sokadik 2008.12.03. 20:33:25

elozobol hsz-bol lemaradt:

1.: az egy dolog, hogy mit tudok bizonyítani bíróság elõtt (nem egyszerû a valós futáskm-t bizonyítani he lehetséges egyátalán)
a valóság meg egy másik dolog.

2.: ha ez így igaz, valamennyi használt autó esetében beleegyeznél, hogy a vevõjelölt által kiválaszott szerviz vizsgálja át alaposan?

Lehet, hogy van kocsi amit valós km-el árultok, én akkor is azt tanácsolnám mindenkinek, elsõ körben magánembertõl próbáljon autót venni, és a saját megbízható szerelõ mûhelyében történõ átnézetésrõl semmiképp ne mondjon le. Pont.

Auto-InterCont 2008.12.03. 20:38:03

Én is azt tanácsoltam, hogy magánszemélytol vegyen elsosorban. Bárki, bárhol átvizsgálhatja az autókat. Mutatok egy példát:
www.autointercont.com/index.php?cmd=1&id=21

Elektro (törölt) 2008.12.03. 20:40:02

"Mielőtt használtautót veszünk mindíg döntsük el milyen tipust keresünk és milyen motorral."

Hát, ezzel nem értek egyet. Aki használt autót keres és nem fanatikus, az vegyen számításba legalább 3-at, 4-et. Lehet, hogy más márkában találsz pont rendben lévőt. A mondat második fele OK.

"Használtautót lehetőleg első tulajdonos magánszemélytől vegyünk! Ha nem első tulajdonos, kérdezzünk rá, hogy ő hol vásárolta!"

Sztem mindenkinek ez az álma... A régi forgalmikban benne volt, hogy hányadik (magyar) tulaj, az újban nincs. Ha külföldről hozták be, lehet annyi előző tulaj, mint égen a csillag...

"Minden papír legyen rendben!!!"

:DDD Aki nem ilyet vesz, az akasztani való barom. Az nyilván gyanús, ha fénymásolat a forgalmi. Inkább vidd el az eladót magaddal eredetvizsgára és csak akkor vedd meg, ha minden rendben volt. Okmányszakértő legyen a talpán, aki minden nélkül, ránézésre megmondja, hogy hamisak-e a papírok vagy nem...

"Az sem baj, ha megvan minden eredeti kulcs."

Na, ezt megnézném, hogy hogyan állapítod meg... Az nyilván gyanus, ha vadi új minden kulcs, a kocsi meg 25 éves... Bár ez a világon semmit nem jelent.

És végézetül a dróthálós kerítéses kereskedésbe, nem hogy nem szabad vásárolni, de még csak bemenni sem, sőt, lassítani mellette sem. Tapasztalatokat inkább a neten szerezz márka klub tagoktól, vagy blogokból. Használj legelöször is guglit...

Auto-InterCont 2008.12.03. 20:45:55

Természetesen semmi sem bizonyító ereju, azokból amit itt leírok, de régebben már írtam errol az autóról is a népítéletben:

totalcar.hu/nepitelet/?op=itelet&cat_id=88007

...ennek ellenére én is azt mondom, hogy kereskedötöl nagy óvatosan, de talán nem mindegyik bünözö

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.03. 20:51:17

"Nekem a Suzuki 8 éve gurul minden komolyabb baj nélkül, a szutyukizó parasztokon röhögök, inkább másra költöm a pénzem, mintsem szakadék bontószökevényekre vagy vadi új faszomtudja milyen hárombetűs szarokkal felszerelt verdákra."

Részvétem.

tso 2008.12.03. 21:04:00

hülegyerek, Walter Melone: köszi a választ, de nem véletlenül gondoltam a checklistre.
Egyrészt ahogy írtam, ez egy elôszûrés lenne,mert nem akarok minden szépen kozmetikázott roncson állapotfelmérést csináltatni.
Másrészt autószerelôt sem cipelhetek mindenhová magammal. Ráadásul ez utóbbival meg is jártam már, mert amire azt mondta, hogy rendben lesz (haver volt, csak 7e-et kért), azzal a végén nagyon megjártam: karambolos volt, de úgy, hogy borult is. Viszont tény, hogy a motorja ment addig, amíg megvolt, csak buktam rajta egy rakás lóvét az eladáskor.
Plusz meg amilyen tanulsagos tortenetek elhangzanak itt a kocsi eloeleterol, azt konnyu ellenorizni az elozo tulaj megkeresesevel, stb - ezeket nem ellenorzi a szerviz, megis viszonylag hatekonyan kiszurheto.
Sok tucat ilyen apro dolog van, es azert lenne jo egy lista, mert akkor osszegyujtve lenne es nem csak sajat emlekeimbol, hanem masok hozzaertese, tapasztalata is benne lenne.

loláb 2008.12.03. 21:05:06

egy átlag,
"lolábnak. 65+ az amortizáció + a következő hasonló autód indulójának kitermelése. Egyszerű ez. Csak kicsit gondolkozni kéne, meg nem az iskola mellé járni..."

Miért is kéne az amortizációt ÉS mellé a következő autód indulóját kitermelni?
Az amortizáció virtuális költség, arra szolgál, hogy egy beruházás értéke megtérüljön. Egyszerűsítve az amortizáció a következő (pótlólagos) beruházás forrásának tekinthető. (De csak a kettős könyvvitelt készítő szervezetek esetében: valljuk be kevés ilyen család van.)

Szándékosan elnagyoltan vettem a költségeket, és sok mindent (pl hitel törlesztő részletet) nem is számoltam.

Csak arra akartam rávilágítani, aki arra hivatkozva vesz használt autót, hogy egy új autó alsóhangon 80-100 ezer forint havonta, az HAZUDIK, mert SOSE volt még új autója.

Autózni a többségnek nem is kötelező: ha nem jársz szarni is autóval, akkor csak a casco-t bukod (ha van), de cserébe az új autód 3 hét után is beindul, és el tudsz menni vele horvátországba nyaralni, meg a tescoba bevásárolni.

Buta, demagóg, és írigy szöveg az új autót vásárlókra balekokként tekinteni. Ami azt illeti, a magyar használtautó felhozatalt, illetve a külföldről való behozatali procedúrákat tekintve ez az átlag (nem autónepper) ember egyetlen ésszerű döntése.
Persze az is igaz, hogy a lehetőségeket, és az igényeket összhangba kéne hozni. És ha valakinek van autóra havi 40ezer forintja, akkor nem kell a A klasse merciket nézegetni, hogy hányszor 120 hónapra lehetne elhozni.(A lehetőségek felmérésére az általad mondott ökölszabály pl. jól használható, de csak akkor, ha más hitel nincs) Mert jelenleg sokan valóban erőn felül autóznak (státusszimbólum), mintahogy minden mást (pl lakást) is erőn felül vásárolnak.

Ehuszonegy 2008.12.03. 21:09:07

"Mielőtt használtautót veszünk mindíg döntsük el milyen tipust keresünk és milyen motorral."

"""Mielőtt használtautót veszünk mindíg döntsük el milyen tipust keresünk és milyen motorral."

"Hát, ezzel nem értek egyet. Aki használt autót keres és nem fanatikus, az vegyen számításba legalább 3-at, 4-et. Lehet, hogy más márkában találsz pont rendben lévőt. A mondat második fele OK."

Mindenki máshogy csinálja... Én jobban szeretek egy tipust egy bizonyos motorral kiválasztani(ami kívül/belül/fenntertási költség/megbízhatóság stb. tekintetében megfelelő lehet) és abban elmerülni.

"Használtautót lehetőleg első tulajdonos magánszemélytől vegyünk! Ha nem első tulajdonos, kérdezzünk rá, hogy ő hol vásárolta!"

"Sztem mindenkinek ez az álma... A régi forgalmikban benne volt, hogy hányadik (magyar) tulaj, az újban nincs. Ha külföldről hozták be, lehet annyi előző tulaj, mint égen a csillag..."

Lehetőleg! Én például név/cím szerint tudom a németországból hozott autóm tulajdonosait.

papír legyen rendben!!!"

":DDD Aki nem ilyet vesz, az akasztani való barom. Az nyilván gyanús, ha fénymásolat a forgalmi. Inkább vidd el az eladót magaddal eredetvizsgára és csak akkor vedd meg, ha minden rendben volt. Okmányszakértő legyen a talpán, aki minden nélkül, ránézésre megmondja, hogy hamisak-e a papírok vagy nem..."

Sajnos én már mentem bele olyan vételbe egy csábító két éves autónál ahol a szerződéskötéskor nem volt meg a törzskönyv! Megmondom őszintén izgultam miatta! Annak ellenére, hogy az eladó készségesen eljött velem az okmányirodába tisztázni a helyzetet. (Végül minden egyenesbe jött.) Akkor barom vagyok? Lehet... Mindenesetre a jövőben kerülném az ilyen helyzeteket!

"Az sem baj, ha megvan minden eredeti kulcs."

"Na, ezt megnézném, hogy hogyan állapítod meg... Az nyilván gyanus, ha vadi új minden kulcs, a kocsi meg 25 éves... Bár ez a világon semmit nem jelent. "

Tehát akkor nem baj ha megvan...

"végézetül a dróthálós kerítéses kereskedésbe, nem hogy nem szabad vásárolni, de még csak bemenni sem, sőt, lassítani mellette sem. Tapasztalatokat inkább a neten szerezz márka klub tagoktól, vagy blogokból. Használj legelöször is guglit... "

Sajnos a neten keresgélve nem sok kézzelfogható, gyakorlati tapasztalatot lehet szerezni.(Nehézkes a virtuális próbakör.) Elméletit annál többet. Úgyhogy tessék csak bemenni a dróthálosba nézegetni, tapogatni kérdezgetni! Nem esznek ott embert!

ave 2008.12.03. 21:09:21

Nem ertem mi a problema a tort vackokkal.
Oke, csunyacska, hogy mas szinu az ajto meg nagy az illesztesi hezag, de kit erdekel?
Szerelem autoban persze kell a tokeletes, de idezve a cikket "egy peknek" nem mindegy?
Nekem mindennapra tokmindegy.

Bq 2008.12.03. 21:17:46

":gyarfas: 2008.12.03. 08:28:15
nem nagy arcból mondom, de én értékesítőként dolgozom....Aki drágát vesz mert többet akar mint amit valójában tud az vállalja a rizikót. A speciális értékeket vonultató márkákról nem akarok beszélni, mert az nagyon lápos mezsgye. mindig ki kell röhögnöm aki olcsó, jó, törésmentes és lehetőleg klímás autót keres. Olyan nincs. Ez a világ nem erről szól. Nem lehet kikerülni a rendszert. Sem a neten sem a neppernél. A használt autó az használ, ezt meg kell emészteni. Aki erre nem képes és, az meg vagy vegyen új autót, vagy nézze a koporsóig a vállasztékot."

Ez még nagyon az elején volt, de akkor is kikívánkozik ennek (meg persze a többi kommentnek) kapcsán pár gondolat...
Most vettem használt autót, jó előre felmérve, mik az anyagi lehetőségeim, nem akartam bankhitelbe beleugrani. Először neten nézegettem, volt a kezemben pár hirdetési újság is, de igen hamar rájöttem, hogy így nem boldogulok. Kicsit sürgetett az idő, arra meg végképp nem volt se időm, se kedvem, se pénzem, hogy 1-1 ígéretes magánhirdetést látva elutazzak az ország túlsó végébe megnézni valami képen szép, de lelakott romot, a helyi újságokban meg szinte csak kereskedések hirdetéseivel találkoztam, így hát, telefonálgatás helyett, inkább nyakamba vettem a várost, és végigjártam a kereskedőket. Nem voltak irreális elvárásaim, maximum 1M-ért kerestem, típusmegkötés nélkül, használható, kényelmes, kicsit nagyobb autót (régi Escortom van/volt, kb. ekkorát, vagy kicsit nagyobbat szerettem volna). Eleve tudtam, hogy ennyiért valami 10 év körülit fogok találni, azt se vártam, hogy ilyen idősen, reális futásteljesítménnyel, karc- és törésmentes, full hibátlan autót találjak. A presztízsmárkákat eleve ki is lőttem emiatt, amúgy is, napi ingázásra kell az autó, nem márkanevet, hanem használhatóságot keresek. Viszont, úgy gondolom, hogy 1M egység magyar fizetőeszköz már nem olyan kevés, hogy olyan, mindenféle összetákolt romokra adjam ki, amiket látni lehetett:( Főleg úgy, hogy ugyanabból a típusból, évjáratból, ugyanannyiért, ugyanolyan futással, nem rendkívüli olyat se találni, amin legalább szemre, első komolyabb ránézésre nem szúrnak szemet durván nagy illesztési hézagok, vagy komoly színeltérések.
Még egyszer mondom, nem élek álomvilágban, ennyi pénzért nem várok 2-3 éves, szalonállapotú, javításmentes autót, 10ezer km-rel, vidéki nagypapa tulajjal, aki csak minden másnap (húsvét- meg karácsony másnapján) vette elő, és kesztyűben meg mamuszban használta, fél centivel az ülés fölött lebegve, és minden út után alsó-, felső-, és motortér mosás, porszívózás, vaxolás után tette be a fűtött garázsba, de könyörgöm, ne nézzék már teljesen baleknak/fejőstehénnek az embert.
És a legszomorúbb, hogy lesz olyan, aki annyiért elviszi azt a lomot, amit én otthagytam, mert nem ért hozzá, és/vagy csak az extralistát nézi, esetleg megtetszik neki a színe:), és aztán az első esős napon jön rá, hogy nem záródik jól a bal első ajtó...

Rocko- 2008.12.03. 21:17:52

WP12 2008.12.03. 17:24:31
"Kifordított kacagány, ezt már rég kitalálták és hálózatokat működtetnek (Weltauto, AAA, stb.)"
AAA-ról hallott már valaki itthon jót?

amindenit! 2008.12.03. 18:09:36
"Annyira hozzávannak szokva az óratekeréshez, hogy a karóráján déli 12-kor 18 óra van."
:DDDD

ave 2008.12.03. 21:09:21
az a baj vele, h korántsem az a biztonsági és technikai szintje, mint ami elvárható lenne.
eltúlozva: leparkolod a hátul az egyik sarkot és leesik a csomagtartód.

hülegyerek 2008.12.03. 21:20:11

A karikatúrát nem tudom ki csinálta,de király lett.
Jól fedi a valóságot.


Sok a cascós komment,had szóljak hozzá én is.
1 évig fizettem havi 10000 casco-t.
1 év alatt kétszer törött az autó.
1 szer őzike miatt kisebb árokjárás 320000Ft.
1 szer satuztak előttem 540000Ft.
Befizettem 120000Ft-ot.
Ők kifizettek 860000Ft-ot.
Nekem megérte,de közölték amikor eladtam a kocsit,és lemondtam a casco-t,hogy ne nagyon kössek velük mostanában szerződést ha lehet.:)

Zellerzolee 2008.12.03. 21:21:39

Ezek a biztosítós dolgok sose fognak kimenni a divatból. Míg vevőként nem tud az ember élni a jogaival, miszerint lekérdezni a biztosítót hogy volt e kárja a kocsinak korábban, addig minden használtautó vásárlás zsákbamacska. Ha egy 65 milliós Egyesült Királyságban meg tudják oldani, ezt a fajta lekérdezést HPI rekordnak hívják, ezt simán meg lehetne csinálni otthon is. Az informatikai háttér valószínüleg megvan hozzá, és nem mellékesen egy kis pénzt is termelne a KPM-nek, biztosítóknak. A 2-3 darabból összerakott kocsikkal sincs baj míg szakszerűen meg van javítva, teljesen mindegy, hogy sufniban csinálták vagy patyolattiszta márkajavítónál. Ismerősöm kb. 10 éve a franco Kft.-től vett 3-as használt golfot 3 darabból volt összerakva, szóval ha arról beszélne valaki mennyire megéri márkakereskedőtől kocsit venni annak lehet ez a konzekvenciája. Hitelre annak érdemes kocsit venni aki bármikor ki tudja vágni csikkzsebből a kocsi teljes árát, csak azért nem teszi mert azzal a pénzzel amit kifizetne érte pénzt csinál. De a magyar csak a nyugatot nézi hogy ott egy traktoros is utolsó szériás LAnd Rover Defenderrel jár, miért ne vehetne ő is egyet, ja, csak az ára ugyanaz, hitelfelvétel ugyanaz, csak a külföldi traktoros keres 3szor annyit mint egy magyarországi. Ered mindez a gorenje hűtős sorokból Hegyeshalomnál, onnantól kezdve elvágta magát a magyar, minden kell neki és teljesen mindegy hogy meg tudja e fizetni vagy nem. Sok hiteles kocsit is azért "biztosítóznak" hogy a hitel le legyen tudva, utána meg kintről hoznak rá egy olaszt azt szalad tovább a kocsi. Jó példa volt a calibra 4 millát költöttek rá, mindenhol beteg volt, de azért címlapra raktátok, mekkora verébség. Gagyi fényezés, beteg motor, rusnya hátsó lámák, ja tényleg ér 8 kilót. 8 kilóért inkább veszek egy roncsot azt ráköltöt még 5kilót azt tudom miben ülök, de ezzel biztos nem kerülök címlapra, bár műszerlapokat sem készítek főállásban...

hülegyerek 2008.12.03. 21:23:41

Ja még fizettem a 2 törésért összesen 100000Ft önrészt.

Kuss3 2008.12.03. 21:31:49

Nem olvastam vissza minden kommentet de elég viccesek a hozzászólások.
Emberek van normális használtautó kereskedés is pl Weltauto. Hallotatok már róla?
KM óra visszatekerés? Ha netán tönkremegy és cseréled az órát akkor mivan?
Aki pancser, azt átbasszák mint szart a palánkon. Akár használt akár új autóról van szó!
Ha nem lenne regadó akkor bezárhatna jópár autókereskedés mert a pl a német még 200.000-nél is vezeti a szervízkönyvet és nem tekerget, nem felejti el cserélni a tiptronicban az olajat stb.
Aki ért a használtautókhoz az nem vesz új autót, aki meg nem, az vesz és gyakran csak a 0%-ot látja és a 120 hónapot meg a kisbetűt nem. Könyörgöm ki tud 10 ÉVRE előre tervezni?
Én személy szerint nem autóban tartom a pénzem.
Veszek 3 egyforma 10 éves autót és megvan az alkatrész raktár :)és nem sírok 10-20-30.000ft nem várt költségen.
Az én autóm nem a banké hanem az enyém!!! és szarok az árfolyam ingadozásra.
Aki meg azt hiszi hogy ért a használtautóhoz és megszívja az így járt.
Mert nálunk mindenki PROFI autóvásárlásban és nem kell senkinek sem segítség.
Emberek a BKV még nem ment csődbe, van még bérlet!

Elektro (törölt) 2008.12.03. 21:37:41

"Mindenki máshogy csinálja... Én jobban szeretek egy tipust egy bizonyos motorral kiválasztani(ami kívül/belül/fenntertási költség/megbízhatóság stb. tekintetében megfelelő lehet) és abban elmerülni."

Nekem meg még soha nem volt 2 azonos típusú autóm. Az Alfától a Volvoig volt sok minden. Most pont egy 146-os Alfonz. Soha nem gondoltam voltam volna, hogy egyszer lesz... A másik jelöltem egy Mondeo volt, a 3. egy Nissan Primera. Egy közös volt bennük: 1600 cm3 16V. Mert ilyet akartam venni. Egy törésmentes és nem leharcolt Alfa sokkal megbízhatóbb, mint ahogy az urban legend tartja. Filléres költségeim vannak. Már tudom, nagy hiba lett volna kihagyni. Egy élmény ez az autó!


"Lehetőleg! Én például név/cím szerint tudom a németországból hozott autóm tulajdonosait."

Aki profi csaló semmi perc alatt gyárt neked akármilyen papírt. Akárcsak szervízkönyvet.


"Tehát akkor nem baj ha megvan..."

Mint írtam, semmilyen jeletősége sincs. Évekig foglalkoztam lakás és autó zárak, kulcsok másolásával és átkódolásával. Soha semmiből nem fogod megtudni, hogy azok-e az eredeti kulcsok, vagy nem és azt sem, hogy odaadta-e mindet, vagy van még neki 278 db. Bizonyos típusoknál (mint pl az Alfa) 3 db gyári kulcs van (a régiekhez). 2 piros és 1 bordó. A bordó a mesterkulcs, ennélkül nem lehet programozni a pirosakban az immobilisert. De az is lehet, hogy valaki elhagyja a kulcsát és utángyártott kulcsot csináltat, mert az olcsóbb.

"Sajnos a neten keresgélve nem sok kézzelfogható, gyakorlati tapasztalatot lehet szerezni.(Nehézkes a virtuális próbakör.) Elméletit annál többet. Úgyhogy tessék csak bemenni a dróthálosba nézegetni, tapogatni kérdezgetni! Nem esznek ott embert!"

A dróthálósban kipróbált lesz majd az etalon? Ne vicceljél velem... Ahoz képest mondjuk mit fogsz azon nézni, amit majdan meg is veszel? Mondjuk 3 percnyi autózás után?

"Sajnos én már mentem bele olyan vételbe egy csábító két éves autónál ahol a szerződéskötéskor nem volt meg a törzskönyv! Megmondom őszintén izgultam miatta! Annak ellenére, hogy az eladó készségesen eljött velem az okmányirodába tisztázni a helyzetet. (Végül minden egyenesbe jött.) Akkor barom vagyok? Lehet... Mindenesetre a jövőben kerülném az ilyen helyzeteket!"

Ha nincs meg a törzskönyv, akkor azonnal csákány! Ha tudja, hogy nincs meg, akkor meg szerezze be, mielőtt árulni kezdi!

Bq 2008.12.03. 21:39:18

"ave 2008.12.03. 21:09:21
Nem ertem mi a problema a tort vackokkal.
Oke, csunyacska, hogy mas szinu az ajto meg nagy az illesztesi hezag, de kit erdekel?
Szerelem autoban persze kell a tokeletes, de idezve a cikket "egy peknek" nem mindegy?
Nekem mindennapra tokmindegy."

Van az a pénz, amiért mindegy, a huszonéves Escortomon pl. marhára nem érdekelt, hogy csak piros hátsó lökhárítót sikerült rá szereznem a műszakira, meg fekete motorháztetőt, miután rámtolattak, és meggyűrődött, ami rajta volt, sőt, az se zavart, hogy hátsó sárvédő, meg jobbos ajtó csere után csak a jobb oldalon volt gumi díszcsík, meg "sportmatrica" az ajtón, viszont ennek megfelelően nem ér 100ezernél többet, a kutya nem veszi meg, kiszolgált 2 évet, és most kuka.
De itt olyan, pár éves, jól felszerelt, hibátlan, törésmentes állapotban 2-3 millát érő autók adják az alaptémát, amik azért vannak így-úgy összetákolva, hogy valami balek meg is vegye azért a 2-3 milláért "törésmentesként", másvalaki meg jó nagyot kaszáljon egy jellemzően 1 milla körüli roncsértékben megvett GTK-s autó kipofozásán-eladásán.

hülegyerek 2008.12.03. 21:42:51

Félig meddig a témához tartozik.
Olvasgatom a népitéleteket,és azon tudok kiakadni amikor irkálnak olyanokat az emberek hogy ihaj.
Vettem egy xy márkájú autót,törve volt,és de szar,meg hogy ezek a japánok,németek... nem tudnak autót összerakni.
Nyikorog,zörög,szétesik,világít a kontrollámpa...
Állj!
Ami törött volt,az már nem német,japán... minőség,az már magyar szarul összetákolt izé.
Tehát aki törött autót vett,az már ne azt írja a népítéletbe,hogy Pl:de szar a merci.
Én az autógyárak helyében nem is engedném azt hogy 3 autóból összerakott gépek hordozzák a márkajelzést.
Az így összetákolt izék csak replikák,és hatalmas image-vesztést jelentenek a nagy márkáknak.

hülegyerek 2008.12.03. 21:48:10

Na most kapok a fejemre:)

Bq 2008.12.03. 21:54:53

"hülegyerek 2008.12.03. 21:42:51
Félig meddig a témához tartozik.
Olvasgatom a népitéleteket,és azon tudok kiakadni amikor irkálnak olyanokat az emberek hogy ihaj.
Vettem egy xy márkájú autót,törve volt,és de szar,meg hogy ezek a japánok,németek... nem tudnak autót összerakni..."

No igen... mielőtt belevágtam volna a konkrét vételbe, én is nézegettem a népítéleteket, miután megvolt az a pár típus, ami végül szóbajöhetett. Sajna a zömük használhatatlan. Jellemzően 2 csoport van:
Az egyik, aki megvette újonnan, lenyomott vele 5-6-8 évet, belehajtott 100-120ezret, soha semmi gondja nem volt vele a kopó alkatrészeken, meg a kötelezően cserélendő dolgokon kívül, 3 mondatben elintézi, hogy milyen f*sza autója volt, legközelebb is ilyet, csak ajánlani tudja, stb.
A másik, aki megvette használtan, a fent említett százegynéhányezer után, b*szott vele foglalkozni, ennek megfelelően meg is állt alatta az autó jópárszor, ugyanúgy 3 mondatban lehordja mindenféle használhatatlan sz*rnak, soha senki ne vegyen olyat, stb.
Nagyon kevés az olyan, amyelyik tényleg használható infót adna, jellemző hibákról, kötelezően cserélendő dolgok periódusáról, áráról, egyedi meghibásodásokról km-rel, amikből esetleg tényleg lehetne következtetéseket levonni.

Bq 2008.12.03. 22:12:15

"hülegyerek 2008.12.03. 21:42:51
Félig meddig a témához tartozik.
Olvasgatom a népitéleteket,és azon tudok kiakadni amikor irkálnak olyanokat az emberek hogy ihaj.
Vettem egy xy márkájú autót,törve volt,és de szar,meg hogy ezek a japánok,németek... nem tudnak autót összerakni..."

No igen... mielőtt belevágtam volna a konkrét vételbe, én is nézegettem a népítéleteket, miután megvolt az a pár típus, ami végül szóbajöhetett. Sajna a zömük használhatatlan. Jellemzően 2 csoport van:
Az egyik, aki megvette újonnan, lenyomott vele 5-6-8 évet, belehajtott 100-120ezret, soha semmi gondja nem volt vele a kopó alkatrészeken, meg a kötelezően cserélendő dolgokon kívül, 3 mondatben elintézi, hogy milyen f*sza autója volt, legközelebb is ilyet, csak ajánlani tudja, stb.
A másik, aki megvette használtan, a fent említett százegynéhányezer után, b*szott vele foglalkozni, ennek megfelelően meg is állt alatta az autó jópárszor, ugyanúgy 3 mondatban lehordja mindenféle használhatatlan sz*rnak, soha senki ne vegyen olyat, stb.
Nagyon kevés az olyan, amyelyik tényleg használható infót adna, jellemző hibákról, kötelezően cserélendő dolgok periódusáról, áráról, egyedi meghibásodásokról km-rel, amikből esetleg tényleg lehetne következtetéseket levonni.

gnme 2008.12.03. 22:13:15

Én csak egy dolgot mondanék.

Vannak a PD motorok.

Volt itt róluk egy cikk. Elég csúnya hangvétellel. Reklamáltam, hogy izé.. nem kéne. (konkrétan nem küldtem el a picsába aki írta, de majdnem)

Figyelem azóta is a ciket. Elrejtette a Totalcar.

Átszövegezték.

Én egyedül Zsolti szavára adok. Vele tudtam emberi módon szót váltani.

Nem lesz a cr mindenható.. majd meglátjátok.

Mechanikusan is lehet kiválóan szabályozni.

www.matyascsaba.extra.hu/

Auto-InterCont 2008.12.03. 22:17:09

Na ezt a témát mára kiveséztuk, de garantálom, hogy 2 hét múlva feldobva, megint hozna 200 kommentet.
Jó éjt és balesetmentes kozlekedést mindenkinek!

-thev 2008.12.03. 23:00:14

A pukimentességgel csak egy baj van. A márkakereskedő is csak nepper, honnan tudjam hogy nem lopja vissza a kocsit 3-6 hónap múlva? Ha valaki, hát ők nyugodtan tudnak kulcsot rendelni, és a ház elől észrevétlenül elbugázni a járgányt. Lehet én is így jártam? Most meg hogy bebuktam a fingszűzességet megyek én is keresni valami használható tragacsot a maradék pénzből.

WP12 2008.12.03. 23:30:12

Ellopták az új autód, és nem volt rá lopáskáros cascód? Vagy rosszul értelmezem?

egy atlag 2008.12.03. 23:49:39

"Miért is kéne az amortizációt ÉS mellé a következő autód indulóját kitermelni?
Az amortizáció virtuális költség, arra szolgál, hogy egy beruházás értéke megtérüljön. Egyszerűsítve az amortizáció a következő (pótlólagos) beruházás forrásának tekinthető. (De csak a kettős könyvvitelt készítő szervezetek esetében: valljuk be kevés ilyen család van.)"

1. Az autó nem klasszikus termelő eszköz
2. Sajnos a ma 4-5 milliós "családi" futkosókat olyan rossz konstrukciókkal vásárolják, hogy a futamidő lejártakor a használt autó értéke nem fedezi az átülést újba...általában. Esetleg kedvezőtlenebb finanszírozással, de ennek a szisztémának a szegényház a vége.
3.Aki szerint egy opel vectra v rönyó lagúnya nevű "családinak" csúfolt jármű nem kerül havi 80-100-ba az még a büdös életben nem birtokolt hasoló gépkocsit. Akár lehetne honda civic is. Ma egy normálisan felszerelt autó 5 és 6 millió forint körül alakul. Bár lehet teszkós asztrát is kapni, de ott sem megy a teljes költség havi 60-70 alá....
4.Jelenleg nem vállalkozásmenedzsmentről, hanem a magyar nép autóvásárlási abnormitásairól írkálunk.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.04. 00:10:03

Hja kérem, akinek az autó 5 és 6 millió között kezdődik, az ne ugasson, hogy sokba kerül havonta.

Elektro (törölt) 2008.12.04. 00:10:30

Hát az biztos, hogy kódszám alapján a márkakereskedő bármikor hozzájuthat kocsikulcsokhoz. De ezt egy jobban felszerelt kulcsosbolt is meg tudja csinálni. Autót feltörni, kinyitni másodpercek műve. Ha valaki nagyobb biztonságban akarja tudni a kocsiját kódoltassa át a zárakat vásárlás után. Ha mégnagyobbra, akkor egy félére az ajtókat, másra a gyujtást és rejtsen el titkos helyre egy kapcsolót.

Az enyémet fel akarták törni az 1. tulajnál, de nem ment nekik és elQrták a csomagtartó zárját és csak belülről tudom kinyitni. Meg tudnám magam is csinálni, de nem akarom. Azt nincs kocsifeltörő, aki ezután ki fogja tudni nyitni.

openside 2008.12.04. 00:55:59

Jó reggelt!
Maradnék a vásárlásnál…. Nem telik újra, marad a használt.
Két lányt neveltem a diplomáig+az assszony ezt ki lehet számolni miért nem telik újra.
Viszont az autó kell és nem azért mert státuszszimbólum +a szomszéd lenéz, ha nekem nincs.
Lassan 55 vagyok, sosem tudtam kitermelni annyit hogy egy új legyen, mindig más vitte a lóvét. Pedig nagyon vágytam 1x legyen új.
De kompromisszumok nélkül nincs semmi.
Az élet erről szól.
A használt autó is!
Mit tudsz eltartani, mi az amit kényelem-használati érték szempontjából el tudsz még viselni.
Mennyi a megtakarított,… kp.
Most mehetsz vadászni.
1980 óta csak más levetett retkét használtam.
Volt amit ismerőstől vettem, mondván nem ver át. Nem is, csak nem árult el pár dolgot, és hát a paráver az ismeretség, barátság rovására ment.
Volt amiből azonnal új autót akartam csinálni.
Persze hogy nem jött össze.
Vettem kereskedésből is autót.
Úgy hogy a saját magam önteltségéből, meg a sok barkácsolásból merített bátorságomat használtam.
Volt amivel csúnyán befürödtem. Pontosabban 2
Mind 2 utólag bebizonyítva, csúnyán töröttek voltak…. És amibe már belenyúltak, az már rohad.
A magyar acél átka, na meg a mekkmestereké
Aztán maradt a magánszemély.
Előttem már leírták.
Vigyél egy szerelőt akiben megbízol, a vagy az autót vidd el hozzá.
Persze a dolog akkor lesz hihető, ha bevillantod a lóvét, mert a tulaj is komolyan kezd venni
Először ne akarj sza…ért hu…ért jó, kifogástalan autót.
Ha már venni akarsz, tudnod kell mennyi időre akarod megtartani… kb.
Amin gurul, amitől megáll annak tutinak kell lennie.
Az alkatrész árakat, beszerezhetőséget nem árt tanulmányozni.
( Ritkaautót ne vegyél) Csak ha ritkán akarod használni
Utána a kasztni, nagyon alaposan. Lehet e javítani.6-7 éves autót is vettem már ami kissé meg volt emelgetve itt-ott. Ott rohadni fog előbb utóbb!
Kipufogó, katalizátor, kocsi alja(ezt feltétlen!)
Lámpatestek. Piszok drága tudd lenni egy némelyik.. a zsebpénzhez és egy kirándulós ebédhez képest.
Milyen kellemes tud lenni, amikor az összegányolt rögzítések miatt elhagyod az első úton..
Aztán mi működik belül, mi nem……..
Mi van kókványolva mi nem. A te döntésed.
Gumik.
Kormánymű. Szervo.
Most nézesd meg a motort.
Kompresszió, kartelgáz.
Ha nem sajnálod, és ne sajnáld, e zöldkártyáshoz… addig is melegszik az autó.
Bagóért megméri neked, mivel papírt nem kell róla adjon.
Most told át a tulajt a másik oldalra.
Kormány, kormányzás, fékek.
Mi kopog, ki kopog.
Menetdinamika, persze lásd be ha a motor alapból nem sportmotor.
Nem elég 2km forgalmi dugóban!
Vidd ki pályára, vagy kockáztatod a futómű, a gumik-felnik ítéletét. A nagyobb tempónál a motor erejét, a lengéscsillapítók minőségét is megtudod saccolni.
Ha idáig eljutottál, már a tulaj is türelmetlen lesz.
Ha tetszik akkor is próbálj alkudni!
Ha nem enged, te döntesz. Persze a költségek a próbák során a tieid, de ne sajnáld.
Foglalózd le, kitéllellel, ha az eredetvizsgálaton minden ok, azonnal fizetsz, Ha nem, akkor vissza a lóvé.
Biztonságból, kérd el a tartalék kulcsot, meg a törzskönyvet, elismervényel.
Ha nem, akkor találj más biztosítékot.
Ha minden ok, fizesd ki.
Na most mehetsz biztosító, ügyhivatal, szerelő, olajcsere, fékbetétek, esetleg vezérmű.
Próba, a család nélkül.
Egy fél év, és kiismered, majd találsz olyan hibákat amit nem láttál meg, és lenyeled és tovább élsz vele.
Aztán ha szerencséd van, akkor használhatod a bontóig, akár 70-100ekm.
Nyilván adakozva az alkatrészek oltárán.
Vettem már valósan 40e km es kocsit, amit az első 6 évében visszafordíthatatlanul agyonvágtak,és olyat is, amiben 110e volt, és mentem vele én is uennyit.

Ha zagyvaságok a felül írottak, sztetek, akkor nem kell figyelembe venni

Agr3ssor 2008.12.04. 08:38:51

Érdekes kinek mi... Én amikor megvettem Röncit, engem egyáltalán nem érdekeltek a kip-kop dolgok a futóműből... A fékek tropák voltak... Olyan dolgokkal nyilván nem foglalkoztam, amiknek pár ezer forint a cseréje prémium alkatrészekkel... Kit érdekel?!?!?
Egy csörömpölő motor, egy kerregő kinyomott kuplung, és egy szarrárohadt kasztni számomra sokkal riasztóbban hat... És ezekkel azóta sincs problémám...
A kilóméter, amit meg aztán végképp lef..k...
Mióta a Fordos szerelőmnél láttam egy Zetec 2.0-es taxi Mondeot 870000km-el, azóta ez sem hat meg... (2x volt levéve a hengerfeje, ennyi) Tízezren kér 2 lityi olajat... Lényegében a legtöbb autó megirigyelhetné ezt az olajfogyasztást...
Kilóméter?? Kit érdekel?? Egy motort 20km-en is el lehet intézni örök életére... Akkor mire garancia a futásteljesítmény? A pillanatnyi állapot, nem pedig a számok... Én ezt mondom...
A kilómétert szerintem az nézze, aki majd késöbb tovább akarja adni a kocsit... De tizenéves verdáknál, ez gyakorlatilag nem lényeg innentől...

zöldi 2008.12.04. 08:57:18

Tegnap hallottam: adott egy ember. 2 évente vesz kocsit, használtakat,5-10 év közöttieket. A két év használat alatt csak azt csináltatja meg, ami miatt esetleg nem gurul a kocsi, amúgy SEMMIT nem cserél, olajat sem. Az ilyet kéne jól pofán b*ni.

pitju 2008.12.04. 09:50:30

Hello,
többen említették itt a Weltautót, ennek ugye van megfelelője Opeléknál, Volvoéknál stb. Én személyes tapasztalat alapján a Weltautóról tudom: SIMÁN VISSZATEKERIK beszámított autók óráit, Pont , ennyi.( saját beszámított autóm viszontlátása Weltautó kínálatban.)
Weltauto garancia HA_HA_HA, azt kívánom nektek SOHA ne legyen Weltautó garanciás ügyintézésetek! Sztem a máv biztosító teljesa menedzsmentje a Weltautóhoz igazolt. A weltautós értékesítők nagy része pont ugyanúgy összevissza hazudozik az autókról mint egy sehonnai nepper. Tisztelet a kevés kivételnek, mert ilyen is van . Szerencsére sikerült megismerkednem eggyel.
1 Tipp: Weltautóhoz leadott kölcsönzős autók közül lehet jót kifogni (hertz ugye a saját cégük). Ezeknél a korrekt értékesítő utána tud nézni, hogy ténylegesen kölcsönzős e , vagy esetleg tartós bérletben volt egy gazdánál. Én spec vettem már így A3-t és Golf V- t, mindkettő jó választásnak bizonyult. A3 5 év alatt futott a családban 140 ezret hiba nélkül. A Golf szintén családban maradt 2 év alatt 50 ezer abszolút hibamentesen most 80 ezer van benne de olyan mint az új.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.12.04. 10:34:23

"Sztem mindenkinek ez az álma... A régi forgalmikban benne volt, hogy hányadik (magyar) tulaj, az újban nincs. Ha külföldről hozták be, lehet annyi előző tulaj, mint égen a csillag..."

Külföldön, ha jól tudom, szépen nyilván van tartva, hány tulaj volt eddig. (Lehet, valami gépagyban itthon is, de nem igazán ez a jellemző.)

AP, fura egy ember vagy. Neked szar a suzuki, részvétet nyilvánítasz, mert évek óta hajtom elégedetten, közben meg a drágább autók tulajdonosaira is fújsz.

Járj biciklivel. Neked nem való más. Majd igyekezlek nem beteríteni dzsuvával, ha elgurulok melletted.

nőklapja 2008.12.04. 10:46:50

Ugyanmár, az asszony rav4-esét egy fél évig hirdetgettem, összesen 4 érdeklődő volt rá.
4 éves, törésmentes, 45 ezer kilométerrel.
Nepper vitte el végül, 3,7 MFt-ért.
Rendszeresen szervizelt, hiszen ezzel szállította a gyerekeinket is.

Auto-InterCont 2008.12.04. 10:51:16

pitju 2008.12.04. 09:50:30
Ilyenrol én is hallottam, de megállapodás koti az ugyfelet, hogy nem adhat ki információt a beszámított autójáról a késobbi érdeklodoknek. Persze lehet, hogy csak szóbeszéd.

pitju 2008.12.04. 12:09:50

ja ezt elfelejtettem, vicces sztori
Weltautó porsche Buda: komolyan érdekel az egyik kocsijuk szombati napon bemegyek nézem tetszik. àllapotlap, persze azonnal hozom mondja az értékesítö néni. Àtnézem minden frankó rewndszám ,típus stimmel enyhén kopott fékpofák, nembaj belefér 90 %. os Good Year gumik stop. Hankook van az autón. Csaj: ööööööö, hozok másik állapotlapot. èn:hogyhogy másikat itt van ezen az autó rendszáma. Csaj: öööööö
Viszlát.
Máskor: helyszín ugyanott ( mazohista vagyok) Golf V 1.6 automata.
èrtékesítö: nem tudok az árból engedni, hiszen csak a DSG váltó 8 kilókörül van újonnan.
Èn: DSG, és tényleg rajta cróm felirat a váltón. Kérdem mi is ez a váltó, hogyan müködik (Dsg-s autóm volt akkor már 1 éve)
Ö: ööööööö
Èn: ok próbakör. Ùtközben, ez nem is dsg mondom ez egy sima tiptronic ami szuper jó de nem 8 kiló csak a fele.
Ö: de ez dsg ott a felirat.
Èn: nem az , 1.6 benzinesben 2006-ban kicsit furcsa is lenne.
Ö: de az nézzem meg ott a flirat.
ok.
Másnap alvázszám alapján emil VW Kundendienst-nek kérdés DSG vagy tiptronic van az autóban. 3 nap múlva válasz: megadott auto tiptronic automata váltóval szerelve (ez a válaszmail még mindíg meg van, a szkptikusoknak)
Másnap oda:
Ö: ez németül van
Èn: igen, de talán az alvázszám és a tiptronic szó sokat elárul ( itt már nem kellett az autó, csak egy kicsit szórakoztam, mea culpa.
Ö: nem tudok erre mit mondani,
talán elvihetné 60 ezerrel olcsóbban
Èn: viccel, csak nem képzeli, hogy ezek után itt veszek autó, ahol az értékesítö vagy abszolút laikus, vagy masszívan át akar verni.
Ekkor már ö sem volt túlzottan barátságos úgyhogy viszlát.
Azért 1- 2 hét múlva dobtam egy emilt a VW központ panaszirodájába részletesen leírva az esetet, valamint hogy választ várok. Kintröl bocsi emil majd pár nap múlva a kocsog személyesen hívott fel nyáladzva, hogy akciósan elvihetem az autót. kár hogy addigra megvettem egy ugyanolyat "DSG" helyett tiptronikkal.
Késöbb egy szerelö azt mondta ilyen autókat nem is szereltek DSG-vel, csak az 1.4 tsi-t illetve 1.6 tól felfelé. pedig most is van fent a neten így hirdetés.
Lehet öt is átbaszták amikor vette.

Èn próbakör

Csontos Szigfrid 2008.12.04. 13:10:47

Használtautót szerintem csak jó ismerőstől szabad venni. Ha biztosra akar menni az ember. Vagy egy az anyagi lehetőségeihez igazodó újat kell szerezni. Nekem sikerült kifognom egy megbízható használtat gyerekkori barátomtól. A következő kocsim viszont valószínűleg új lesz. Kb. 12év múlva. Ez a mostani 8 éves(VW Polo 1.4/16 benzin). Addig talán összeszedek egy új autóra valót, ugyanis mindenféle hitelnek ellensége vagyok.

morcosboci 2008.12.04. 14:24:15

Én régebben használtautós voltam egy jónevű, flancia autókkal foglalkozó márkakereskedésben. Én soha nem tertem vissza órát és nem is adtam el olyan autót amelyiknek az órája vissza volt tekerve anélkül, hogy ezt jeleztem volna a vevőjelöltnek(bizományos autó). Ez nem azért volt, mert a vezetőség ezt tiltotta volna, ez csak az én erkölcsi gátlásom miatt volt így. DE! Azt tudomásul kell venni, hogy az évi 20.000 km-nél többet futott autókat nem lehet eladni M.O.-on. A vevőnek jobban esik ha kisebb számot lát maga előtt. Az ilyen autókat mindig kereskedőnek adtam tovább és az is biztos, hogy ő visszatekerte az órát. Én azért nem utasítom el kategórikusan a márkakereskedőtől való vásárlást mert egy márkakereskedőnek elég sok kötelessége van egy eladott használttautóval kapcsolatban, pl köteles rá szavatosságot vállalni, függetlenül a jármű korától és állapotától! Ezen kívül kötelessége érteni hozzá, lenni kell állapotlapnak amit le kell bélyegeznie és alá kell írnia. Ha valami nem szerepel az állapotlapon, azt kötelessége kijavítani. Az állapotlapot a vevő kérje el és őrizze meg.

A családunkban van kintről behozott Ford Galaxy 1,9 PDTDI 2003-as 80.000 km-rel lett véve 2005-ben. MUHAHAHA! Mondtam is a kereskedőnek amikor elhoztuk, hogy erről ne is beszéljünk, mert egyikünk sem hiszi el és csak ront a kapcsolatunkon.

Szóval lenni kell jó állapotú használtautónak de meg kell érte küzdeni és azt el kell felejteni, hogy keveset futott olcsón!

Apám buszlimuzinját a francia nagykövettől vettem 8 évesen 125.000km-rel és két év múlva ugyanannyiért adtuk el egy építési vállalkozónak úgy, hogy kb 10.000-et tett bele a fater.Ez is egy olyan kivétel ami erősíti a szabályt.


Ma többre becsülik a vevők a 80.000-et futott 6 éves autót mint a 160.000-et végig vezetett szervízkönyvvel.


És ide kívánkozik a nepperek alaptörvénye is:
Amíg szar van addig veréb is akad!

morcosboci 2008.12.04. 14:30:48

Ja és amióta körön kívülre kerültem (nem kapok dolgozói hitelt egyetlen banktól sem) nem veszek hitelre semmit. 2 éves Ford Mondeóm van (ex rendőrautó 1. tulajtól :-))4.000EUR 176.000km) és csodálom a japán autókat a mérnöki precizitásért, az olaszokat a belterükért, a németeket a marketing-maszlagért amivel eladják őket a flanciákat meg a stílusukért. Azt kifelejtettem, hogy teherautókat szerelek, tehát valamiféle szakértelmem van a témában.

Bajusz. 2008.12.04. 16:39:40

Sztem fölösleges itt győzködni egymást, hogy használtat-e, vagy újat-e vegyen valaki. Aki ért hozzá, van ismerőse, rokonnya, aki elad, vagy szakért, az vegyen használtat, mert azzal jár jól, akinek meg belefér a havi törlesztő, kötelezőrehordás, vegyen újat, oszt kész.

loláb 2008.12.04. 16:55:05

egy átlag,

Az első kommentedben direkt ALSÓKÖZEPES autóról írtál, hogy belekerül havi 80-100 ezerbe, éppen azért reagáltam rá.
Az astra, a golf, a sx4, ezek az alsóközepesek. A vectra, meg a laguna nem alsóközepes. Mint ahogy a többi hat mlliótól induló, közel öt méteres autó sem az. Direkt erre reagáltam, ha azt írtad volna, hogy a Porsche Cayenne belekerül havi 300-ba, akkor nem írom, mert azt nem tudom. De te direkt alsóközepes, 2-3 millió körüli autót írtál, ami pedig f@szság. A 60-70 reális, bár ez is használatfüggő...én pl ritkán egyek egy hónapban ezer km-nél többet (mivel nem kell), de nem is költök 70 rugót a teszkós astrámra.

LyukasBogrács 2008.12.04. 16:57:38

"vissza kell tekerni"
"hitelt kellett ra felvenni"
"nekem nagy auto kell, klimaval, amiben biztonsagosan utazhatok a gyerekemmel"
"dizel kell, mert a sogorom baratjanak szomszedja teherautosofor az M6-os epitkezesen"
"Kombi kell, amibe belefer a fel diszno. Keresztbe"
"Osszkerekes kell, amikor majd megyunk a telekre ketszer egy evben"
"Miert, mivel jarjak, villamossal?"

Tul sok a "kell" ebben az orszagban.

loláb 2008.12.04. 16:59:07

Aki pedig azt mondja, hogy vannak normális használt kereskedések, pl weltautó, annak had idézzem saját magam:

loláb 2008.12.04. 16:34:25
Weltautó garancia? Az apátok f.szát...
Egy barátom apja öt éve úgy döntött, lecseréli a régi feliciáját valami újabbra. Volt kb 2 milliója, klímás autót szeretett volna, de újat nem igen talált ennyiért (családi méretben). A használttól félt, de aztán rászánta magát és vett egy 20ezret futott, sérülésmentes egy éves tűzpiros seat ibizát a weltautótól, nem sokkal olsóbban, mint az újkori ára(mert ugye weltauto...)
Biológus a figura, nem ért az autókhoz, (de nem is érdekli), szóval nem vitt magával szerelőt, merthát ugye a weltautó garancia, meg minden...egy ronda esős novemberi napon észrevette, hogy az A oszlop mellet beázik az autó...elvitte egy szerelőhöz, kiderült, hogy borultak a sérülésmentesnek hirdetett autóva, és a 20 ezer km is ötven felett van valóságban.

Visszament, és kérte szép szóval, hogy akkor vissza a pénzt, vigyétek az autót. Természetesen nem adták...huzakodtak egy pár hetet, de a weltautó nem túl konstruktív hozzáállása miatt végül is felált, és mondta, hogy akkor viszlát a bíróságon.Na erre nagy nehezen belementek abba, hogy adtak egy ugyan olyan nula km-es ibizát, csakhogy elkerüljék a pert.

Szóval a weltauto garancia annyit ér, mint egy darab sz@r.

(Persze, az igaz, hogy az ürge nem tett meg mindent a származás elenörzéséért, sőt...de pont azért ment a weltautohoz, hogy ne kelljen bizonytalan előéletű autókkal foglalkozni, hanem mrgbízható minőséget vegyen, az autó használtpiaci áránál 20-25%-kal többért. Erre kiderül, hogy weltautó ugyanakkora simis tróger brigád, mint a legutolsó cigány autónepper a nagyörösi úton, csak még sokkal drágább is.)

Bajusz. 2008.12.04. 17:44:21

loláb 2008.12.04. 16:34:25
na az iylen sztorik miatt döntöttem úgy végül is, hogy inkább új autót veszek. Lehet hogy többe kerül (bár jobb a finanszírozása), de megspórolok magamnak némi mérgelődést, kötelezőn felüli szerelőhöz járást, szívózást simlis tróger nepperekkel.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.04. 17:52:59

Nem fújok a drágább autók tulajdonosaira, egészen addig, ameddig nem próbálják azt elmesélni, hogy aki nem hatmillióért vesz autót, az egy nímand proletár, akinek a bkv való.
Mellesleg, az a sok köcsög, aki ezeket írja, tisztában van azzal, hogy már a vízfejtől nem is olyan messze, 60-70km-re milyenek a tömegközlekedési állapotok?
Hogy naponta három buszjárat van a városba?
Nem kéne mindenkinek BKV-zni..

loláb 2008.12.04. 17:56:52

Én nem akarok lebeszélni senkit a használtról, megfelelő átnézéssel van az az árkülönbség ami miatt érdemes lehet venni. (Pl a olasz autók 1-2 évesen az újkori áruknál 35-40%-kal olcsóbbak).

De a weltautó nálunk elásta magát. Az egy dolog, hogy ugyanolyan szart árulnak, mint a többi kereskedő (ilyen az autópark, nincs mit tenni), de azoknál JÓVAL drágábban, merthogy megbízható forrás. Anyátok. Kiváncsi lennék hány palimadarat szopattak eddig meg, aki kevésbé karakánul képviselte az érdekeit.

Auto-InterCont 2008.12.04. 19:25:10

loláb 2008.12.04. 16:59:07
Jajj már! Most mit izélsz? Ha jól értem a srác használt helyett újat kapott. Kell ennél jobb garancia? Új helyett sem kaphatnál újabbat!

porthosz 2008.12.04. 19:43:13

Nem tudom irták-e már (biztos), de azért annyit megjegyeznék hogy lehet hogy a használt autó problémásabb meg minden, csakhogy LÉNYEGESEN olcsóbb mint egy új.
Hogy egy példát mondjak, egy normálisabb új autó kb. 3.5 millió forint.
Ugyanezt a kategóriát mondjuk 5-6 évesben megkapod 1.5-2 millió forint között. Tehát máris nyertél másfél-két millió forintot. Ráadásul mig ennyi pénzt sok esetben ki lehet fizetni zsebből, addig 3-4 milliót már igencsak nem, ahhoz hitel kell, ergó+kamat+futamidő+árfolyam stb stb.

Természetesen a használt autó lutri. De ha az ember utánnajár, megfelelő szakembert visz, és mondjuk nem budapesten veszi az autót az agyonreklámozott legnépszerübb autókereskedésből hanem pl. vidéki csendesebb (persze valószinüleg egy picivel drágább) kisvárosi autókereskedésből akkor azért ki lehet fogni jó példányokat.
És persze többször kell szerelni mint az ujat, de igye indul az ember másfél-két millió ft-os elönyből, és ha költesz a kocsidra évi 150 ezer ft szerelést akkor is jóval előrébb vagy mint az új kocsival, ráadásul az új kocsid kötelező szervize és cascója semmivel sem lesz ám olcsóbb mint a használt autón kipufogó dobot cserélni.
Szóval ha a kocsi motorikusan jó és a kasztni is megfelelő, akkor azért olyan nagyon nem lehet szivni a használt autóval sem.
De persze ez az én véleményem, mindenki vehet hitelre tőlem új autót, csak hát aztán viselje el annak is a következményeit (amik vannak csak nem olyan mint a használtautóé)

gizmo30 2008.12.04. 19:45:47

Nem kell túl ragozni ezt a dolgot ,külföldröl kell autot venni lehetőleg magánszemélytől, de a kereskedők nagy része sem bassza át az embert(legalábbis engem még nem). ja és nem kell hozzá nagy tudásúnak lenni, kell egy német vagy angol tudás. www.mobile.de

Agr3ssor 2008.12.04. 20:56:14

"Calyx 2008.12.04. 13:10:47
Használtautót szerintem csak jó ismerőstől szabad venni. "

Hát ez eléggé leszűkíti a választékot... Például a járgányom az én elvárásaimnak tökéletesen megfelel jelenleg, de egy imserősömnek volt kb. hasonló... Aki annyira leszarta, hogy soxor már nekem fájt...
A jó ismerőesim körében, Suzuki, Fabia, Focus, 740i, 535d, új Passat... És nem is sorolom... Egyik sem az én világom... És jópár nem a pénztárcámhoz passzoló...

Ma panaszkodott a munkahelyemen egy tündéri hölgy, hogy felment a törlesztője+casco+nemsokára szervíz... Jelenleg havi 90 körül van neki a kocsi... Egy jobb hónapban kézbe kapja a 140-et... Suzuki Swift Sport... Muhaha... Most 1 év után tart ott, hogy kifizeti lassan a kamatokat, tehát el tudja majd adni... Gyakorlatilag havi 60-90 ezerért bérelt egy kocsit egy éven át... Pedig olyan jó nő... :)

Kifordított kacagány 2008.12.04. 21:00:15

porthosz 2008.12.04. 19:43:13
egy kollégám most vesz 2 milla beugróval, egy 6 milliós autót 10 év hitelre. akkora a törlesztőrészlete, hogy abból én 4 autót tartok és még bőven jut az esetleges javításokra is belőle. mindez kötelező-szerviz nélkül számolva.

vidéken nem mindig kicsit drágább egy autó és ne hidd, hogy ott nem sumákolnak a kereskedők.

zako 2008.12.04. 22:10:08

"Szóval ha a kocsi motorikusan jó és a kasztni is megfelelő, akkor azért olyan nagyon nem lehet szivni a használt autóval sem."

Ugye azt erted a "motorikusan jo" alatt, hogy legyen rendben, ami a motorterben van. Mert azert egy mai CR dizel uzemanyagrendszeret, turbojat nem ket filler rendberakni ha gaz van vele. Egy munkatarsam egy gyakorlott autoszerelo baratjaval vett autot, ket honap mulva komplett porlasztocsucs es turbocsere volt, nem keves penzert.

A masik meg autot se nagyon latott, egyedul vette es csak olajat, szijakat meg ket lengescsillapitot cserelt es boldogan hasznalja kozel ket eve.

Lutri.

mpatrol 2008.12.04. 23:03:21

Hello.
Eladtam a tíz éves autom. A vásárlás után elvitte a vevő az autot egy szerelőhőz. A futóműben pár szillentett cserére javasolt. Felkeresett ezek után hogy fizesem ki a javítás árát, mert ez rejtett hiba! Menett közben nem érződött hiba a futóműben. Kiprobáltuk a megvásárlás előtt, nem volt kifogás.
Az ügyvédje szerint jogosan kéri a javítás árát, mert 6 hónap garanciát kell hogy vállajak az autóra! Egy 10 éves kocsira??? Eladás elött nem áltam aknára és nem néztem átt rajta mindent. Ki lehetne rajta sok mindent újra cserélni, de ez egy használt autó mindene kopott már valamenyire!
Ha van valakinek ebben tapasztalata az irjon!

loláb 2008.12.04. 23:55:31

Auto-InterCont · www.autointercont.com/ 2008.12.04. 19:25:10
loláb 2008.12.04. 16:59:07
Jajj már! Most mit izélsz? Ha jól értem a srác használt helyett újat kapott. Kell ennél jobb garancia? Új helyett sem kaphatnál újabbat!

Gondolom ezt viccnek szántad. A szóban forgó srác egy tisztességben megőszült 64 éves úr, akinek kissebb dolga is nagyobb annál, hogy ennyi idősen a weltautoval harcoljon, és ezen idegeskedjen...A végére elég korrekt megoldást találtak, de ehhez az is hozzá tartozik, hogy ameddig nem ügyvéddel ment oda, hanem csak magába, úgy elhajtották, mint Kati a gyereket...Ha élből ezt javasolták volna, akkor szerintem senkinek sem lehetne egy rossz szava se ellenük (még azt is elhinném rosszabb napomon, hogy őket is átverték), de mivel ment a szokásos parasztvakító nepperszöveg, ezért a weltautó is csak egy tróger brigád.

loláb 2008.12.04. 23:59:10

mpatrol,

Ilyen garanciavállalási kötelem valóban van a ptk-ban, de úgy tudom, hogy ez csak a fődarabokra vonatkozik, azaz a motorra és a váltóra. Szóval szerintem ne foglalkozz velük, ha kell akkor pereljenek be azért a pár tízezer forintért, valeszeg elvesztik, és akkor még a perköltséget is bukják.

Krisi 2008.12.05. 00:01:07

Én most veszek motort. Szerencsémre egy ismerőstől, aki épp nagyobbra vált és ezért megválik tőle. Igaz, hogy drágább, mint a többi látszólag hasonló, de tudom, hogy nem lesz vele váratlan probléma, nincs szétgányolva, stb.
Autónál is hasonló a helyzet, legjobb, ha ismerőstől vesszük. Persze erre nincs sok esély, nekem mázlim van :)

használt autót meg nem úgy kell venni mint egy kiló kenyeret, hogy bemegyek a boltba és rámutatok a legszebbre. Fogni kell egy hozzáértő ismerőst és vele elmenni megnézni párat, kikérni a szakértő véleményét. Plusz ha látja a kereskedő hogy az ember ért hozzá, akkor az lehet jó alkualap.

kujoon 2008.12.05. 01:36:25

"családi méretben). A használttól félt, de aztán rászánta magát és vett egy 20ezret futott, sérülésmentes egy éves tűzpiros seat ibizát a weltautótól,"

bazz, a seat ibiza családi autó...? LOL

nagyon kiccsaládja lehet ott valakinek...

Ciri 2008.12.05. 08:18:57

mpatrol

Szerintem zavard el a faszit meg az ügyvédjét a k.rva any.ba !
Mi a f.szért nem nézette meg vásárlás előtt? A futómű nagyon tág fogalom, tele van kopó alkatrészekkel. Szerintem ez sehol nem bizonyítható.A kopott futómű és a szétesett futómű között óriási a különbség.Ez badarság, ne is foglalkozz vele.

Krisi 2008.12.05. 08:44:11

mpatrol: csak egy vicc jutott eszembe:

Két ügyvéd találkozik.
-Hogy vagy? - hazudja az egyik.
:)
Na ebből kell kiindulni. Mond meg nekik, hogy nyugodtan pereljenek, a bírósági illetékek többe kerülnek mint egy 10 éves autó futómű szervizelése. Ez nem Amerika, hogy minden szarért be lehet perelni a másikat. Szerintem egyértelműen be akarnak fosatni a jogi maszlagokkal, nyilvánvalóan arra megy ki a játék, hogy megijedsz és majd gyorsan kifizeted a pénzt, csak hagyjanak békén.

loláb 2008.12.05. 09:11:33

kujoon 2008.12.05. 01:36:25 ,

Egy négytagú, -átlagos méretekkel rendelkező- családnak, idősebb gyerekekkel elég az ibiza. Külföldre tudnak utazni vele, babakocsikat nem kell szállítani, a tescos nagybevásárlás is belefér. (Ráadásull azt is írtam, hogy előtte skoda feliciájuk volt, családi autóként, azzal mentek 3-4000 km-es európai utakra)
A családi méretet a fiat seicento, mega a matiznál egy kicsivel nagyobb autóra értettem.
A magyar családok 80%-ának a suzuki swift sedan a családi autó, nem a chrysler voyager.

Elektro (törölt) 2008.12.05. 09:14:46

"Hello.
Eladtam a tíz éves autom. A vásárlás után elvitte a vevő az autot egy szerelőhőz. A futóműben pár szillentett cserére javasolt. Felkeresett ezek után hogy fizesem ki a javítás árát, mert ez rejtett hiba! Menett közben nem érződött hiba a futóműben. Kiprobáltuk a megvásárlás előtt, nem volt kifogás.
Az ügyvédje szerint jogosan kéri a javítás árát, mert 6 hónap garanciát kell hogy vállajak az autóra! Egy 10 éves kocsira??? Eladás elött nem áltam aknára és nem néztem átt rajta mindent. Ki lehetne rajta sok mindent újra cserélni, de ez egy használt autó mindene kopott már valamenyire!
Ha van valakinek ebben tapasztalata az irjon!"

Hát, én nem tudom, hogy mit mond a ptk, de a józan paraszti ész azt mondja, hogy nem megvétel után kell elvinni az autót átvizsgálásra, hanem elötte. Aztán azt sem értem, hogy valaki laikus magánszemély hogy a bánatba vállalhatna bármire garanciát... Nem Te gyártottad az autót. Én lennék a legboldogabb, ha pontosan 100%-ra tudnám mi a helyzet a kocsimmal. Bár, akkor már milliárdos autódiagnosztizáló lennék. Aztán ott van a bűvös mondat: nem rendeltetésszerűen használta. Gajjra lehet tenni egy autót pár óra alatt is. Pereskedni meg úgysem fognak, ismerve a magyar bíróságok "gyorsaságát"...

Kifordított kacagány 2008.12.05. 10:00:56

szerintem teljesen jogos a vevő háborgása. hihetetlen, hogy egyes eladók mit meg nem engednek. fogadjunk, hogy azt sem említetted neki, hogy az autó benzint/gázolajat fogyaszt. ezek után a minimum az, hogy elviszed és megtankolod neki, ahányszor csak kifogy belőle a nafta.
elképesztő, milyen emberek vannak.

zako 2008.12.05. 10:30:08

Ebben a formaban tenyleg vicces a sztori.

Egyebkent meg a fel szocialis segelyemet feltennem ra, hogy nincs is ugyvedje, csak fenyegetozik.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.05. 11:07:51

pár szilent cseréje nem lehet több egy huszasnál

én nem adnék el semmit olyan embernek, akiről látszik, hogy ekkora sóher bunkó paraszt

mert ez kérem látszik :)

Bajusz. 2008.12.05. 11:41:21

mpatrol,
az ilyen elmehet a p*csába. Mit gondolot, 10 éves autón minden tipptopp? Ma ezt csináltatod meg rajta, holnap amaz kopik el. Szilent bakker, amikor megvettem a 9 éves golfomat, a szilenteket kellett egyedül cserélni. Most hogy eladósorba került 3 év után, ahhoz hogy egyáltalán árulni merjem, böcsülettel kicseréltettem az AC pumpáját, az első fékbetéteket, tárcsákat, rendbetetettem a kormányművet, kipucoltattam az alapjárati motort és a fűtést, cseréltettem az összes szűrőjét, olajat, és elvitettem műszaki vizsgára. Megbízható barát-szerelőnél, mióta nálam van az autó, csak ő javította. Mindezek ellenére ha valaki megveszi, egy hét után elmegy rajta valami és visszajön garanciális panasszal, úgy elhajtom, azt se tudja merre menjen. Ne foglalkozz az ügyvédi fenyegetőzéssel, a srác sztem fel se mérte, mibe fájna ügyvédet fogadni egy ilyenért....

Elektro (törölt) 2008.12.05. 11:48:21

én az ilyennek azt javasolnám, hogy álljon bezárt garázsba, indítsa be az autót és álljon ott az ügyvédjével együtt pár órát, hátha a kipufogógáz szagából is ki lehet következtetni valamit...

Bajusz. 2008.12.05. 11:50:13

Elektro, azt hogy büdös. :)))))

Kifordított kacagány 2008.12.05. 12:04:06

nem jól álltok a dolgokhoz. mi az, hogy elhajtunk valakit a picsába? nem, egy jogi kérdésnél a leglényegesebb dolog az együttműködési szándék.
tehát adott esetben nem elhajtani az illetőt, hanem megérteni a problémáját és készségesen közreműködni az orvoslásában.
azaz első körben egy közjegyző által hitelesített szakértői véleményt kell kérni, illetve az ide vonatkozó jogszabály hiteles másolatát, amit persze illik ellenőrizni is. mindez igazán nem nagy költség és egész biztosan szórakoztató tevékenység a panaszosnak, hiszen az ő érdekében történik. természetesen ha a jogszabályból nem derül ki egyértelműen, hogy a kopó alkatrészek cseréjét x idő után is az eladónak kell állni, akkor lehet közölni az ipsével, hogy sajnos jogi állásfoglalásunk eltérő az övétől és emiatt mindenképp szükség lesz a pártatlan bíróság ítéletével.
illetve ha valamiért már a szükséges dokumentumok bemutatásától is ódzkodik, akkor illik közölni vele, hogy ez nem egy együttműködő hozzáállás és kénytelenek leszünk csalás alapos gyanújával eljárást indítani ellene, tehát mindenképpen kellenének azok az iratok.
a lényeg, hogy nem kell a magas lóról kezelni az esetlegesen jogos panaszokat, hanem mindig segítőkészen, a panaszos költségeit nem kímélve kell a dolog végére járni, mert fontos, hogy kiderüljön az igazság és mindenki megelégedve távozhasson.

Bajusz. 2008.12.05. 16:01:20

Kifordított kacagány, akinek ehhez van türelme, annak biztos szórakoztató lehet látni az ipsét, hogy fagy le a bucijáról a magabiztos vigyor. Csak tudod, amikor becsülettel rendberakatod az autódat, munkaidőn kívűl, esténként, zsák pénzért, akkor a nénikéjével b*szakodjon. Józan paraszti ésszel egy 10 éves autó szillentjére garanciát kérni magánszemélytől, egyenes út a Lipótmezőre. Vagy ami maradt belőle.

Kifordított kacagány 2008.12.05. 17:29:15

az emberi hülyeséggel semmit sem lehet kezdeni csak bosszankodni rajta, vagy szórakozni. nem kell sajnálni a ráfordított időt a szórakozásra.

pitju 2008.12.05. 18:19:54

Kicsit off:
de ilyen primkó arcok írnak népítéleteket.
Figyelem: VW Golf 1.6 1997- 2007 ???

GOLF 1.6
Soha többet német autót
Modell

1.6
Szöveges ítélet

A hibái ellenére imádtam, mert megjelenése az volt, és a formája is tökéletes. Kényelmes biztonságos, gyönyörű autó. Még mindíg a kedvencem. Annak ellenére, hogy nem egyszer hagyott ott az út szélén...( MOST FIGYELJETEK )arról nem is beszélve, hogy a legtöbb előzésnél 6ezernél letiltott... a beleírt 260 helyett pedig csak 197-ig megy, utána letilt....szerintem valami nagy gond lehetett a motorjával....szinte minden második héten szervízben állt. De egyszerűen imádtam. a kék műszerfalvilágítás egyszerűen lenyűgöző. A nagy utastér, és a viszonylag nagy csomagtartó is ámulatbaejtő az azonos kategóriáju autókhoz képest.
Hibalista

a riasztóval nagyon sok gondom volt. nem egyszer szoptam meg, hogy bezárta magát az autó, és mehettem a pótkulcsért. A motor pedig nagyon sokszor leállt, így a szervó is kikapcsolt, emiatt nem egyszer szenvedtem majdnem balesetet.
Ide hordtam szervizbe

porsche pest, ahol az olajat nem cserélik, de a pénzt elkérik érte. érdekes az olaj mindíg fekete volt, addig ameddig ÉN ki nem cseréltem.
Értékelése: 1

Friss népítélet!
Kedves szerzö: gratulálok.
Még egy kérdés: mégis hányadik autód volt ez??

Bocs az offolásért.

Cornucopia 2008.12.05. 18:29:05

mpatrol: ott kezdődik a dolog hogy igazságügyi szakértőnek is látni kellett volna az autót (30-40 ezer Ft-ért) mielőtt kicserélik a szilentet -20 ezerért- (és téged is illett volna rá meghívni), hogy egyáltalán kellett volna-e cserélni, úgyhogy ez csak szimpla faszság és szarrágás a vevő részéről. Ne felejtsük el hogy mindent a felperesnek kell kétséget kizáróan bizonyítani, ami valljuk be cseppet sem egyszerü. Konklúzió: küldd melegebb éghajlatra. Neki konkluzió: előtte kell megnézni, ráadásul egy pár szilent nem a világ, sőt talán ez az egyik legolcsóbban javítható hiba, örüljön hogy nem a fékek vannak 0-ra kopva, mert az is többe kerülne, nem beszélve egy váltó széthullásáról.Ennyire ne legyen szarrágó.
Én 20 éve vettem egy csapágyas motorú autót ami fel volt töltve "finish" adalékkal, ezért volt olajnyomás (hidegen).
Én igazságügyi szakértő előtt szedettem szét, de így is 3 évembe telt mire visszakaszáltam a motorfelújításának a felét!!! Mégegyszer nem vágnék bele pereskedésbe, -pedig van DAS biztosításom is- inkább új autót veszek, ezzel is lehet szívni eleget, de a végén mindig nekem lett igazam :)).

crazy 2008.12.05. 22:33:08

Az a baj, hogy sokan az utolsó pénzükből vesznek (vagy inkább pénz nélkül) új kocsit. Mert nem az a lényeg, hogy a szomszéd azt lássa, hogy új a kocsi. Nekem soha nem volt új autóm, nem is akarok (esetleg valami bemutatókocsi, amivel a kereskedő 4 hónapig hazajárt, "belevágott" 5 ezer km.-t, és engednek belőle 20 %-ot).
Szóval jó példa két kollégám. Mindketten 3 éve vettek kocsit, egyikük egy új Suzuki Swiftet sima 1.3-mas, de mindent belerakatott, hogy fullos legyen, igaz, hogy kívülről egy sima fehér Swift, mire kihozta közel 3,2 millió lett a vége. A másik kolléga vett egy 3 éves Mazda 6-ost, szinte fillérre ugyan annyiért, persze a Mazda alapból jobban felszerelt volt, és az előző tulaj adott hozzá 4 téligumit felnivel. A 3 év alatt egyikkel sem volt gond. Idén mindketten eladták a kocsijukat. A Mazda 6 elment 2,3 millióért, a Suzuki 1,6-ért. Ja és ha hasonlítunk, akkor a Swift meg a Mazda6 között annyi a különbség, mint a Badacsony motoros, meg a Queen Mary II között. Mindenki döntse el ki volt a hülye!

Krisi 2008.12.06. 00:43:34

Cornucopia 2008.12.05. 18:29:05:

Félig OFF, de gondolom D.A.S. biztosítás nélkül bele sem vágtál volna a pereskedésbe.

Perelni amúgy nagyon ritkán éri meg, de akkor is csak olyan esetben, ha 100%, hogy én nyerem meg a végén. Mert ha nem, akkor fizethetem az illetékeket meg perköltségeket. Így csak a szarrágó ügyvéd vesz le pár tízezerre, szóval sokszor át kell gondolni ezt a bíróság témát.

Cornucopia 2008.12.06. 00:59:10

Krisi: 20 éve még nem volt DAS, ezért nyilván és akkor anélkül vágtam bele, de ma már valószinűleg DAS-al sem, (inkább benyelem, ha már láma voltam, de legalább tanulok belőle) de a DAS nagyon jó "bemondásra", a biztosítók is respektálják, és a tudat megér 16000 Ft/év-et, főleg külföldön...

Bajusz. 2008.12.06. 03:18:04

crazy 2008.12.05. 22:33:08
Na ezt jólmegaszondtad!
Hát egyik kollegád se hülye, nyílván mindkettő olyan autót vett, amire szüksége volt. Ha egyedülálló vagyok, melóba meg haza járkálok az óttóval, nagy ritkán összeszedek vmi pipit és haza kell fuvarozni, jó a suzi is. Ha meg család van, évente 40.000-et mászkálok külföldre + horvát(olasz/bulgár/görög) tengerpart, két gyerek, rakás limlom, akkor meg mazda6 kéne.
Vegyük már észre, hogy itt nem egyféle igény létezik...

gnme 2008.12.06. 11:01:21

"Ha van valakinek ebben tapasztalata az irjon"

A "szarházi lopós gyerekek" (=márkaszervíz) biztosan tudják orvosolni a problémát.

papa33 2008.12.06. 11:26:44

Én úgy vettem életem első ÚJ autóját, hogy: ismerős autója nem volt, akkor eladó céges sem (néha akadt jó példány, csak rika és sorsolásos), ami számba jöhetett volna, fiatalt akartam az öreg és gondokkal teli gép helyett (hosszú utak, távoli rokonok, család, szal nem meló napi 10 km) ekkor jött a szalon használtautó, hitelek, árak rosszak. Innét nem volt messze az új: régi jó (reális, világos)beszámítása + némi lóvá(amiért megint csak öreg verdára lett volna elég)kb fele így, fele hitel, olcsó népautó. Svájcifrank, amit nem bántam meg, a gép már enyém, nem érdekel a pluszpénz, ami nem is volt az akkori árfolyam miatt rossz, törlesztés sem volt vészes. És még jópár évig tervezem használni, szal értékveszés sem érdekes. Hiba és aggodalom nélküli autózás.

isti77 2008.12.06. 13:53:30

Mindenkinek a magánügye, hogy miből, hogyan, milyen autót vesz, akár az utolsó fillérjét is rááldozhatja, akár 10 éves futamidejű hitellel is veheti, saját erő nélkül, teljesen mindegy.
Egy a fontos: ha túlvállalod magad, és belebuksz, akkor ne más legyen a hibás. Ne a Fletó, ne a Viktor, ne a Vlagyimir, ne a Szilva... izé... Barack, ne a (volt?) főnököd, ne az asszony, és ne a gonosz marketingesek, akik "alattomosan beugrattak a reklámjukkal". Önálló felnőtt ember meg tudja ítélni, mit vállalhat be, és kinek mit higgyen el.

Na, én meg gyorsan visszaviszem a C4-est, most derült ki, hogy nem is tud táncolni.

morcosboci 2008.12.06. 14:49:39

A vicc az, hogy ha 10 évre veszel autót akkor az utolsó 3 törlesztőrészleted több lesz mint az autó akkori értéke. Arról nem bezsélve, hogy a Casco-t sem fogod 10 évig fizetni mert akkor a biztosítónak is kifizeted 2x a kocsidat.

crazy 2008.12.06. 18:18:23

Bajusz !
Abban igazad van, hogy mindenkinek más az igénye. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy az új kocsin a tulaj 3 év alatt bukott 1,6 milliót, a másik meg a szintén hibamentes kocsin 3 év alatt 900 ezret. És utóbbi ült 3 évig kategóriákkal jobb, kényelmesebb autóban. A magyar átlagfizetéshez képest ez a 700 ezer azért jelentős különbség.
Talán ezen az oldalon olvastam, hogy 3 éves kocsit kell venni az eredeti ár 50-60 %-áért, és 6 éves korában kell eladni ennek a 75 %-áért. És mostanában már azt sem mondhatjuk, hogy ez lutri, hiszen sok kocsi 3 éves korában még bőven garanciális (pl. Kia Ceed 7 év gar, vagy Chevrolet Lacetti 5 év gar., stb.)

Agr3ssor 2008.12.06. 20:11:57

Két dolgot tehetsz, ha nem akarsz bukni az autóddal... Vagy eleve értéktelen szart veszel... Vagy egy újat, amit a bontóig használsz...

Én kombináltam a kettőt... Értéktelen szart vettem, és a bontóig fogom ütni-vágni...

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.07. 10:13:12

crazy: itt a nagytudású szuzukis kollégák már rég kinyilatkoztatták, hogy a Mazda6 és a Swift1.3 ugyanolyan, sőt számos fontos tulajdonságban a Swift agyba-főbe veri a hiroshimai terméket.
Még hogy Badacsony és Queen Mary II.
:P
Kár, hogy a piac erről nem tud :))

crazy 2008.12.07. 11:39:18

AnyádnakPalánkot !
Azt én is észrevettem a Suzukis kollégákon, hogy az ő kocsijuk mindennél jobb. De ha már a Mazda 6-ot, meg a Swiftet hasonlítjuk, akor elég csak a két kocsit egymás mellé állítani, és rájuk nézni, aztán beülni - akár utasként - és menni vele 10 percet. Nem véletlenül kerül kétszer annyiba új korában a Mazda. Az már csak egy dolog, hogy amikor kirándulni mentünk a kollégákkal a Swift nem tudott megbírkózni négy nagyobb méretű sporttáskával, így az egyiket elvittük a Mazdával.
Szóval új Mazdám nem lesz soha, de új Suzukim sem. Inkább az új Suzuki árán valami 2-3 éves kocsi. De igazából mindenki maga tudja mi a fontos neki.

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2008.12.07. 13:02:26

Én a második autóm at nyűvöm. Az előzőből akkor szálltam ki, amikor 5 tagúra bővült a család. A régi kicsi lett. 13 évig használltam, valószínűleg amit szervízre költöttem, abból már korábban vehettem volna újabbat, jobbat, nem tudom, nem számoltam. Amikor elhatároztuk a vételt és lelkileg felkészültem az elvárásra, elkezdtem keresni az újat. (Laikus vagyok, de szeretem az autókat; számomra nem csak egyszerű használati tárgyak). Voltak feltételek, aminek meg kellett felelnie az újnak (nem tuning, hanem kényelem és biztonság).
1 évig kerestem, használtat. Feladtam. Volt olyan, ami ránézésre nem kellett, olyan is aminek átnézéskor - többnyire mindig szerelővel mentem megnézni- derült ki csúnya hibája és már akkor nsem kellett, amikor a tulaj emiatt jelentősen engedett volna. Fel akkor adtam, amikor egy használtautó kereskedésben a biztonsági őrrel és a kutyával kergettek ki, arra kérésre, hogy ugyan vigyük el a vasat a két utcával odéb lvő szervízbe, emeljük fel, hadd nézzük át. Majdnem megvertek. Ekkor feladtam.
Vettem újat, garanciásat, hitelre. Péntektől nálam van a törzskönyve is, tehát buktam, kifizettem, de nem 3 évre vettem.
Feleségem autója 11 éves, szervízkönnyvvel, rendszeresen karbantartott, fapados kisautó (azt is 0 km-el vettükk). Felmerült, hogy egy picivel több felszereltségű, picit fiatalabb járgányra cseréljük most, hogy megy vissza dolgozni. Újra nem futja, hitelbe nem vágnék bele. Korábbi tapasztalataimon és az itt olvasottakon okulva használtat már meg sem merem próbálni, hogy használtat vegyek; pláne nem kereskedésből.
Arról nem is beszélve, hogy az eladandóért meg szinte semmit nem fizetnének, mert nincs értéke a típusnak. Pedig az összes szervíznek meg van a számlája, a szervízkönyve (az olajcserék, stb. már bele sem férnek az oldalakra) és nem titkoljuk, hogy ennyit futott az autó, mert bírja.
Tehát perpillanat nem veszek sem újat, sem használtat. Inkább megpróbálom a plussz kényelmi dolgoból valamit beépíttetni.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.12.07. 17:32:43

Mindennél jobb, mert mindenki őket rugdossa, ezért ők is harapnak ha kell ha nem.
Minden áron be kell bizonyítani, hogy a S is olyan (sőt jobb) autó, mint az összes többi. Pedig nem. :)

Kifordított kacagány 2008.12.07. 21:43:04

Agr3ssor 2008.12.06. 20:11:57
én is így választok autót, de nem merném kijelenteni, hogy bukni nem bukok rajta. a bontóig még sok javítás belefér. és makacs ember vagyok, olyan nincs, hogy valamit nem lehet javítani. kerül amibe kerül.

Tanácstalan 2008.12.07. 13:02:26
használtat úgy kell venni, hogy ha ráköltöd az árát mégegyszer, akkor is megérje. úgy nem ér túl sok kellemetlen meglepetés.
az új autó meg szép és jó, meg jó dolog, hogy azt is lehet a bontóig használni, de azért az sem mindegy, hogy milyen. az egyik autóm 0km-es korától a családban van, még az öregem vette(én 4 éves korától hajtom). most 12 éves, mindig mindent megkapott és kíméletesen bántunk vele és még nincs benne 150e km sem. a másikat másfél éve vettem, 15 éves, a fene tudja hányan és mennyit hajtottak bele. szerinted melyik van jobb állapotban? igen, eltaláltad, az öregebbik. a másik szépen lassan pusztult a korral, a beltere pl egyszerűen elmálik. ilyen anyagokból van. ki lehet benne cserélni mindent, talán sor is kerül majd rá, de jobb autó attól még nem lesz és jó példa arra, hogy nem feltétlen az új autó a jobb választás.

crazy 2008.12.08. 15:47:21

Tanácstalan !
Neked, ahogy elnézem nem nagyon volt szerencséd a használt autó kereséssel. Mi a feleségemnek 3 és fél éve vettünk egy kocsit. Kis kategóriás, most mindegy melyik márka. Márkakereskedésben vettük, alig últ 2 éves, és 17 ezer km. volt benn. Az előző tulaj, egy "Gazdagné" úgy döntött, hogy neki új kocsi kell. Így lett a miénk, komolyan mondom, mikor beültem még "új szaga" volt. Ráadásul a kereskedés a fél éve eladhatatlannak bizonyult kocsinkat is jól beszámította (többért, mint amennyiért árultuk), és nem a hitel miatt, hiszen kp.-re vettük. A kocsival eddig semmi gond nem volt, de tényleg még egy csavar sem, egy biztosíték sem, totál semmi, eddig egyszer cseréltünk benn olajat, a következő tavasszal lesz esedékes. A kocsi az ugyanolyan új típusnál kerek 1 millióval volt olcsóbb, ez az eredeti ár kb. 64 %-a volt. Szóval nekünk nagyon sok pénz az az 1 millió ft, ahhoz hogy 2-3 év alatt elbukjuk.
A kerskedőkről meg az a véleményem, hogy a márkakereskedők még mindig megbizhatóbbak (bár biztos van sok ellenpélda is), mint akik bekerítenek drótkerítéssel egy darab földet, lekavicsozzák, aztán hoznak németből, olaszból, akárhonnan 10-15 kocsit, és azt árulják.

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.12.08. 16:06:53

Van egy 4éves autónk 25ekm-rel, meg egy 8éves 270ekm-rel, nah vajon melyik érte meg és melyik nem? pedig az egyiket újonnan vettük

crazy 2008.12.08. 17:23:25

Tommeeca !
Gondolom, hogy a 8 éves 270 ezer km-t futott kocsi érte meg jobban, különben már régen eladtátok volna :)

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2008.12.08. 20:37:53

Jaja :), a pedig a 4éves kisfranciát újonnan vettük, de már kezdenek előjönni benne az elektronikus hibák, van ilyen, új autóval is lehet szívni. :)

Winston Smith 2008.12.09. 15:28:19

Kb. egy hónapja találkoztam az egyik kedvenc nepperdumámmal. Egy 4-5 éves Mondeo-t nézegettem, sok km-mel, szerintem némiképp lelakott állapotban. (Gondolom a neppernek még nem volt ideje visszatekerni az órát és kivaxolni a kocsit.)

Látta a fazon, hogy húzom a számat, kérdezi mi a gond, mondtam, hogy nekem picit sok a km. Válasz: Óh, a valós km nem annyi, céges (bankos) volt az autó, benzinelszámolási trükközésből kifolyólag havonta tekergették előre (!!!) az órát, valójában vagy 50 ekm-mel kevesebb van a kocsiban!

Majdnem megvettem az autót, annyira tetszett a duma!


Jó, persze hogy nem vettem meg. Sőt, kerestem egy ismerőst, aki Ford szervízben dolgozik, és le tudja kérdezni a nemzetközi rendszerből a garanciális szervíz adatokat. Így nem vettem meg a következő jelöltet sem, ami egy 3,5 éves Mondeo volt, óra szerint 70 ekm-mel, a valóságban meg másfél éve volt benne 110 ekm.

crazy 2008.12.09. 23:17:37

Smith !
Nekem egyik jó ismerősöm dolgozik egy márkaszervízben. KB. 2 éve telefonál neki egy ember, hogy venne egy kocsit, de laikus, és át kellene nézni, de azonnal, hogy megveheti-e? Ismerősöm mondja, hogy ma nem jó, mert minden időpont foglalt. Jó. Az ember hívta az ügyvezetőt, az meg mondta, hogy meg kell nézni azt a kocsit, fél óra múlva itt lesznek, és az ismerősöm is kap 10 ezer jatott a soron kívüli munkáért. OK. Kb. 10 perc múlva csörög az ismerős telefonja, a nepper az: ".... mindjárt megyünk, nem kéne ám azt a kocsit lefikázni... nekem ez megérne 30 ezret..." Szóval a kocsi begördült, egy elég pusztulat kocsi volt. Ismerősöm egy vékony mezsgyén lavírozott a mondataival, hogy mondjon valami igazat is, meg nem is fikázza le a kocsit. Azt már nem tudom, hogy az üzlet végül létrejött-e, de ő keresett 40 ezret rövid idő alatt :)))))

Kifordított kacagány 2008.12.09. 23:18:34

van még egyáltalán aki nézi, hogy mit mutat az óra?

Rocko- 2008.12.09. 23:35:49

minek? :)
úgyse az árulja el a kocsit.
csak a laikusoknak jó az. :)

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2008.12.12. 10:48:45

Kifordított kacagán, crazy!

De szerencsém volt, hiszen a Mazda, amit 13 évig használtam használtan került hozzám. Új tulajdonosa pedig most vizsgáztatta, tehát Neki is szerencséje volt. (Mondjuk úgy nem, nehéz, hogy 10 éve szomszédok vagyunk).
Inkább az volt a gond, hogy rutin nem volt! Meg nincs pókerarcom, amikor dícsérni kezdték az autókat, biztos kiűlt az arcomra a rosszhiszemű kétkedés.
Plusz balek is vagyok és bár szeretem az autókat, a szerelés egy bizonyos ponton túl sok számomra. Ezért hordom az autóinkat rendszeresen szakemberhez és ezért vittem majdnem mindig magammal szerelőt megnézni az autót.
Végül nem azért vettem részletre egy újat, mert olyan nagyon akartam. Ez maradt, mint megoldás. De most már van egy két éves használt autóm. Mivel ezt sem 2-3 évig terveztem megtartani, gondolom meg fogja érni. És így nem kell foglalkoznom egy darabig semmilyen autó vételével- nem mintha megtehetném.
Egyébként 2 autó, évi összesen 19000 km. Azt hiszem, mindkettőre illik a megkímélt állapot.
süti beállítások módosítása