Lámák az utakon

  2008. október 29. - Gyulavitéz Címkék: vélemény forgalom láma rutin

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Sírjatok velem!
2012-02-05 07:38:00

Már vagy két hete túl vagyok a dolgon, de egyszerűen nem bírtam leülni, hogy megírjam. Majdnem sírtam. Nem

Hogyan lesz a sportautó-szakíróból hitetlen kutya?
2011-11-21 13:21:00

12 év elteltével sem csúnya Nos, igen, nem sietem el a dolgot. Tavasszal találtam ki, hogy megválok tőle , de

Ki fog tejelni, ha betartjuk a szabályokat?
2011-09-07 06:00:00

Egyre több a traffipax. Belegondolt már, mi lesz, ha az autósok a sok kamera miatt egyáltalán nem mernek majd

Halál a macskákra!
2011-08-27 17:30:00

Ez itt a két kutyám. A nagyobbik, Lloyd, egy 55 kilós hovawart. Nemcsak a macskák, de a kutyák, sőt a betörők

 

A forgalom tengerében van néhány cápa, megannyi színes hal – kicsik és nagyok, vékonykák és pufókabbak –, de úszkál néhány láma is. A lámáknak nem ez a természetes élőhelyük, egyszerűen nem illenek oda, és ezt ők is érzik. Bizonytalanságuk sok furcsa helyzetet szül.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr6736875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megint 2008.10.29. 01:06:39

nah, ez korrekt összefoglaló volt, elég sok ilyennel találkozni sajnos, azt még le kellett volna írni, hogy a körforgalom előtt nem kell megállni ha nem jön semmi, mert sok ember ezt teszi, és indexelni is kéne ha kimegy, nem akkor mikor bemegy, ilyet is láttam párat, meg olyat is aki a másik sávban jött ki, nem szép dolog tőlem,hogy ezt mondom de ezen esetek nagy részét nők követik el, a maradékot meg öreg kalapos emberek.

VégBéla 2008.10.29. 01:15:06

"Édesanyámnak sok kiváló tulajdonsága van, de vezetni, azt nagyon nem tud. Nehezen válna belőle Schumacher"

Ezt nem tudom hányszor kell még tudatni valakivel: azért mert valaki versenypályán tud vezetni (tudja az autó reakcióit), a forgalomban még lehet -ahogy te mondtad- "láma". A kettő nem ugyanaz, semmi köze egymáshoz. Egyébként meg nagyon "én vagyok a májer" szaga van a cikknek. Mindenki legyen türelmes a másikkal, nem kell ilyen cikkeket írogatni azért, mert gondolom te elkéstél valahonnan a saját hibádból. Errefel te a forgalomban szabályosan közlekedő autósokat hibáztattad a saját bakid miatt!

balance 2008.10.29. 01:29:36

Tele van mindenem a lámákkal.
Durva szabályosan tudnak közlekedni.
A törvény betűjét betartva tartanak be másoknak. Fogjátok fel LÁMÁK, hogy miattatok vannak balesetek többnyire, mert felnyomjátok az agyvizet másokban. Én tudatosan kikerülöm vagy lemaradok az ilyen akadálytól. A szemtelen autóst, a gyorshajtót is jobban tolerálom mint a tétova jobbra indexelő balra kanyarodót. Egy olyan autóval közlekedem aminek nincs sok lóereje, de mégis lépést tudok tartani a forgalommal, ellenben sok LÁMA ütemtelen vezetéssel indokolatlan fékezésre kényszerít és akkor belelép és elillan durva szabályosan, ahogy fentebb méltatlankodó írta. BRRRRRRR. Pedi Én egy kiegyensúlyozott Ember vagyok!

vadparaszt 2008.10.29. 01:36:09

A láma nem hal. És nem olvas Totalcart.

Semp 2008.10.29. 01:37:32

Szerintem egyáltalán nem fölösleges ilyen tanácsokat osztogatni. Miért ne lehetne kicsit gyorsabb a forgalom, ha se a biztonság, se a szabályok rovására nem megy, csak kevesebb az üresjárat? Én pl. mint tapasztalatlan sofőr, hasznosítani fogom őket.

Mondjuk a Schumacher-hasonlat tényleg sántít. Ha már a gondolkodásmód a téma :)

Semp 2008.10.29. 01:38:50

vadparaszt: Jelzem, olvas!

megint 2008.10.29. 01:50:42

nah, megjött Végbéla az egyik kalapos vezető akiről írtam, gondolom felismerte magát, ő is egy láma, csak eddig nem tudta

cserna 2008.10.29. 02:04:01

Gyulavitéz!
Köszönöm a cikket!
Nem jogosítvánnyal a zsebemben születtem, néha úgy érzem térlátásom, ritmusérzékem, rutinom is hagy maga mögött kívánnivalót.
Tudom, vannak urak, akik hűűdefrankón vezetnek, s számukra az úttest a férfiasság az erő próbája, a szabályokat meg ők szablyák meg.
Nem akarok velük versengni, még fel sem akarom őket bosszantani - de élni, közlekedni, sőt néha autóval közlekedni szeretnék.
Köszönöm, most kaptam néhány olyan ötletet, amitől talán picikét jobban fogok vezetni. Most olyan tippeket kaptam, amiket még én is meg tudok valósítani.
Én szívesen olvasnék több ilyen cikket.

megint 2008.10.29. 02:05:44

Nehezen tudom elképzelni, hogy Alonso áll a körforgalom előtt 5 méterrel és várja , hogy üres legyen, és felemeljék neki a nyalókát, mert ő azt várja, versenyzéshez ért amúgy nem tud vezetni városban, ezt ugye nem gondoljátok komolyan, az autó vezetéshez kicsit több tehetségük van, és nem valószínű, hogy bizonytalanok, mert az itt említett emberek azok, vagy félnek, vagy ami a legjellemzőbb bénák, azt sem tudom elképzelni, hogy Schumacher egy ilyen tetű lassú vezető legyen egy városi forgalomban, sőt elég sűrűn épp gyorshajtás miatt kapják el őket, pl Schumacher, Hamilton

vadparaszt 2008.10.29. 02:17:41

Integrát kikalapálták már? Láma.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.29. 02:18:26

Szerintem meg inkább óvatos legyen az ember mint dinamikus. Azt kéne felfogni pár nagyarcú emberkének hogy ő is csak ugyanolyan darab szar mint a többi, és aki lassabban megy előtte az nem akadályozni akarja hanem pl. nem olyan rutinos.
Senki sem autóban született.
Toleranciát kéne tanulni egymás iránt már emberek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.29. 02:29:16

@balance : Kurvára nem érdekel senkit hogy te min baszod fel magad. A szabályokat be kéne tartani, mostanában csak azért lehet nagy a pofád mert nincs elég rendőr aki betartassa.

Egyébként az tök érdekes hogy csomószor 50-nel csorgok a forgalommal, közben pár ilyen nagyfaszjózsi elhúz - a következő pirosnál pedig én húzok el mellettük, mert a lámpák 50-re és nem 70-re vannak belőve...

KuKori · http://ireland.blog.hu 2008.10.29. 02:36:04

ColT, most Te pont az ellenkezőjéről beszélsz ám ;)

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2008.10.29. 02:55:01

Tetszik az írás, még ilyeneket! Amúgy meg egyik oldalnak sincs igaza teljesen, mert lehet szabályosan vezetni úgy is, hogy közben az ember tekintettel van a körülötte lévőkre. Persze ebből nem következik, hogy nem fog előfordulni néha olyan eset, amikor mégis akaratlanul agyára mész a másiknak. A kedvencem mégis az, amikor szabályosan közlekedek, valaki be akar elém sorolni, de úgy, hogy csak indexel, és semmi ráutaló magatartása nincs, úgyhogy továbbmennék, erre el kezd dudálni és kurvaanyázni, hogy akkor most mivan. Elsőbbségem, az van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.29. 02:55:42

?? Mármint?
Én nem húzom fel magam a közlekedésen, amíg nincs baja az autómnak valaki más hülyeségéről...

Csak annyit akartam jelezni balance felé hogy általában nem azért vannak balesetek mert valakik szabályosak, és nincs olyan hogy "előzésre kényszerít" - ha nem akar valaki akkor nem előz és pont.

Kifordított kacagány 2008.10.29. 05:06:18

ColT 2008.10.29. 02:55:42
csak ez nem így van, az a baj

lagunásfókusz 2008.10.29. 06:15:17

Nekem is tele van a zacsim a türelmetlen Lámákkal. Ott ahol lakok az utca közepén 30-as tábla van. A feloldó után pedig 70m-re a kartkapum. Ha lelassítok a táblénál 30-ra tuti hogy levillognak. /A tábla azért van kint, mert egy nagy óvoda van az út mellett/ A feloldó után próbálok gyorsítani, hogy ne tartsam fel a forgalmat, de ha be akarok állni az udvarra, ugye fékeznem kell akkor is dudál a bunkó lámája, meg a seggemben van, még nekem kell elnézést kérni, hogy haza akarok menni. Szinte mindennapos a konfliktus. Azt meg kiváltképp imádom amikor a 30-asnál a záróvonalon meg akar előzni a vadbarom. Mikor van kedvem szúrok egy kettest padlógáz és nem engedem hogy megelőzzön. A népnevelésnek ezen eszköszét előszeretettel használom amikor látom a láma fején, hogy majd szétbassza a fejét az ideg, mert szabályosan megy előtte valaki. És még mielőtt bárki lehurrogna én is a forgalom ritmusában szoktam közlekedni de a 30-as tábla az szent. Több 100 ezer km es rutinnal vezetek már 15 éve.

rognork 2008.10.29. 06:26:39

jó írás, több ilyen kell. forgalmas utak mellett óriásplakáton pár szóbanban.

Alternatív 2008.10.29. 06:51:26

Még pár dolgot hozzátennék.

1. Elindulás lámpánál - amikor zöldre vált, tessék megmoccantani az autót, hátha az előttünk levő is időben indul. Ha összejön a dolog, sokkal többen átférhetünk a rövid zöldeken. Megjegyzem, Németországban - hozzánk képest - baromi hosszúak a lámpák, ez sokkal kevésbé darabolja szét a forgalmat.

2. Követési távolság. Aki a zöld hullámban 4-5 autónyi féktávot tartva megy, két-három kocsit kitol a zöldhullámból. Neki jó, mert ha az előtte haladó betonfalnak ütközik, akkor is meg tud állni mögötte, viszont kitol a mögötte jövőkkel.
Elég akkora féktáv, ami fedezi a reflexidőt és a fékek közötti különbséget.

3. Ha lehet, ne fékezzünk váratlanul. Ha kanyarodunk-parkolunk-átsorolunk, előbbb az indexet tegyük ki, csak utána lépjünk a fékre. Ha fékezni kell, kezdjük finoman. (Ha baj van, akkor viszont ne habozzunk!)

4. Nézzünk előre. Ne az előttünk haladó féklámpáját nézzük, hanem a sor elejéét. Így előre tudhatjuk, hogy hamarosan az előttünk haladó is fékezni fog.

Egyébként, megjegyzem, hogy nálunk, egy kközepes vidéki városban több veszélyhelyzet adódik egy kétkilométeres hazaúton délután négykor, mint egy komplett pesti úton oda-vissza. Az emberek a nagy spórolás miatt keveset vezetnek, egyszerűen nincs gyakorlatuk.

A minap a leghajmeresztőbb esetem az volt, amikor egy rózsaszín (!) yaris a zöldön áthaladva meg akarta adni a jobbkézszabályt a pirosban várakozóknak. Mielőtt a zöld végetért volna, sikerült is kiintegetnie egy kocsit a sorból, azt meg majdnem elcsapta a belső sávban szabályosan jövő...

Acmee 2008.10.29. 07:18:38

Igen-Igen!! Ezek azok a dolgok - és még nagyon sok más hasonló -, amit már az oktatóknak kellene a mazsolába beleverni. Ha a tanulók is tisztában lennének ezen - valljuk be - íratlan szabályokkal, akkor sokkal dinamikusabb és átgondoltabbnak ható lenne a közlekedés! (Nem fényezni szeretném magam, tévedés ne essék) Sokan mellettem ülve csodálkoznak, h de jó biztonságosan és dinamikusan vezetek, pedig semmi mást nem csinálok, mint ezen - és hasonló - szabályokat "betartok". Városban (nem BP-n, ott ez a stílus nem működik) pl. jóval előbbre figyelem a történéseket, így a lámpaváltásokat és a sor lassítását szimplán motorfékkel, a fékpedál érintése nélkül tudom kompenzálni. Néha fel is tűnik, h sokan (akár a propelleres, négykarikás német márkák közül is) beállnak mögém, és idegeskedés, villogás nélkül, szinte egy tempóval átmegyünk a városon(ugyanis ha a piros előtt jóval elkezdesz motorfékezni, akkor nagy valószínűséggel már piros-sárgára érsz oda a lámpához és voilá, sem a féket nem koptattad, se újabb deci üzemanyagot nem "pazaroltál" a 0-ról felgyorsuláshoz).

A herrgott frász még akkor tud kerülgetni, ha vki pl. körforgó bejáratánál megáll, holott senki nincs a körforgalom 1km-es körzetében. Hol látott STOP táblát?

Az ilyen szabályokat egy kis füzetben kellene leírni, és az okmányirodai jogsiküldő levélbe belerakni, valamint a rendőröknek adni, akik UGYE a jövőben az indokolatlanul lassan hajtókat is megállítják, és a helyszíni bírság helyett egy kis helyszíni olvasásra kötelezik a delikvenst!

Shadowbull 2008.10.29. 07:23:59

A cikkiro volt az a zsenigyerek, aki az indexes kozlekedesbiztonsagi videoban bizonygatta, hogy miert nem koti be az ovet, vagy az mas volt? Csak hogy be tudjam sorolni :)

Amugy meg nem mindegy, hogy 3 perccel hamarabb er oda az ember vagy kesobb? Kepesek vagytok azon gorcsolni, hogy hany auto fer at a zoldhullamon? Meg hogy valaki benazik? Ti sosem szoktatok? Eleg sok kilometert lenyomtam mar, de idegen helyen neha en is benazok, mert nem tudom, mikor merre.
Komolyan mondom, aki idegeskedik az autoban a tobbi vezeto miatt, azt el kellene tiltani.

Meghogy a lamak miatt vannak a balesetek :) Muhaha.

Meg veletlenul a sok belathatatlan kanyarban elozo, elsobbseget meg nem ado barom miatt.

sb

storyline :) 2008.10.29. 07:32:38

lagunásfókusz 2008.10.29. 06:15:17

Az óvoda előtti 30-as tábla a kresz szerint éjjel 60-at jelent.

fkorbi 2008.10.29. 07:39:59

hát itt a kommentek között azért van pár hülyeség. Nem hinném, hogy láma lennék attól, mert tartok követési távolságot mondjuk a Váci úton a zöldlámpás tempós haladásnál. Bakker, ott mindenki 70+10%-al halad - én is - bármi miatt fékezni kell, azért hasznos az a pár autónyi hely. Arról nem is beszélve, hogy kereszteződések előtt így automatikusan van helye az átsorolóknak, úgy tudok magam elé engedni valakit, hogy közben nem borzolom fékezéssel a mögöttem 80-al haladó idegeit.

Nyilván dugóban más a helyzet, mondjuk ott sem 3 centire követem az előttem levőt még egyesben araszolásnál sem.

Ez az egymás seggében autózunk dolog spec engem nagyon idegesít, nem ettől halad jobban a forgalom, sőt, inkább akadálya lehet annak, a klasszikus ráfutásos kockázatáról nem is beszélve.

De ha lámaség, és önvizsgálat: én pl. országúton nagyon óvatos előző vagyok, ha úgy jobban tetszik, fosok az előzéstől, és csak akkor szoktam, ha tényleg tiszta a terep, inkább követm a teherautót pár kilométeren. Cserében próbálom segíteni a mögöttem jövő előzni akaró kollegát, lehúzódok jobbra, hogy ki tudjon nézni, ha elkezd előzni, kicsit lemaradok, ha mégis jönne neki hirtelen szemben valaki a kanyar mögül, be tudjon sorolni köztem és a kamion közé, stb.

Dervenkál Egon 2008.10.29. 07:41:35

1. Körforgalom

Sajnos van másfajta láma is a körfogalmakban. Például az a fajta, amelyik nem érti, miért van kétsávos körforgalom. Aztán, amikor a harmadik kijárathoz igyekezvén a belső sávban megyek körbe és ki akarok sorolni, még mutogat is, hogy "anyádat tolakszó".

Ez ritkább (évente egyszer látni ilyet), de van láma, amelyik elfelejt kihajtani a körforgalomból, és ilyenkor mit csinál? Én sem hittem elsőször a szememnek, amikor láttam, de: TOLAT!

2. Előzés

Én senkinek sem akarom megmondani, milyen sebességgel érezze magát biztonságban az úton. Ha lassú, megelőzöm. Viszont mindig van még lassabb autós. Autópályán egyszerűen idegesítő, amikor a láma 100-zal előzi a 90 km/h-val közlekedő kamiont. És nem nyomná neki egy kicsit sem jobban. Jó esetben csak 130-cal érkeznek meg a seggébe, de még ilyenkor is meglepetést tud okozni, hogy látom magam előtt, de csak az utolsó pillanatban jövök rá, hogy lassú. Bár a minap kifogtam egy nénit, aki a Cliót 70-nnel gyilkolta, hogy egy IFA-t előzzön meg, amelyik ment vagy 68-cal. Na ez hozott össze egy 40-50 autóból álló sort. Én meg azt hittem baleset miatt vészfékez előttem mindenki.

Közúton ugyanerre képesek a lámák. "Hm, nem jön senki, előzök." Két percen át a szembe jövő sávban. Viszont közben biztos jön valaki, aki nem érti, hogy a másfél kilométeres egyenes túlvégén megkezdett előzés miért tart még mindig, amikor "összetalálkoznak".

Stb.

fkorbi 2008.10.29. 07:45:44

Egon:

előzésnél tényleg kurva idegesítő a lassú előző. Mint írtam feljebb, én óvatos vagyok, de ha szabad a terep, akkor hármasba vissza, és tépés (országúton egy 60-al poroszkáló teherautó előzése esetén), pályán meg a belsőbe 130-140 alatti tempónál nem szabad kimenni sztem személyautóval.

Rocko- 2008.10.29. 07:49:47

jó összeállítás, csak sajnos nem jut el a célközönséghez.

balance 2008.10.29. 01:29:36
"Durva szabályosan tudnak közlekedni.
A törvény betűjét betartva tartanak be másoknak."
a te érdekedben is teszeik. h te is A-ból B-be juss el. egyben.

rognork 2008.10.29. 06:26:39
LÁMA VAGY!
^^ így gondoltad? :D

Shadowbull 2008.10.29. 07:23:59
"A cikkiro volt az a zsenigyerek, aki az indexes kozlekedesbiztonsagi videoban bizonygatta, hogy miert nem koti be az ovet, vagy az mas volt?"
miért, volt ilyen?
"Meghogy a lamak miatt vannak a balesetek :) Muhaha."
vannak balesetek miattuk. de tény, h nem miattuk van az összes, és nem ők adják a legnagyobb hányadát.

Dövan · alaverzum.blog.hu 2008.10.29. 07:32:38
hö? melyik pontja szerint?

Dervenkál Egon · dervenkal.blog.hu 2008.10.29. 07:41:35
"Például az a fajta, amelyik nem érti, miért van kétsávos körforgalom."
vagy például az a fajta, amleyik nem enegd ki bentről. ezért nem mennek be sokan. vagy megunják, és toronyirányt jönnek ki.

Acmee 2008.10.29. 07:51:57

Dervenkál Egon: Nálunk haverom menyasszonya törte rommá a Mondeot, mikor a Szfvárt elkerülő szakaszra felhajtott (az ósönös végénél), majd mikor rájött, h ez bizony nem az ósönbe vezető út, akkor rakott egy rükit (nem tudom a pontos besorolását az útnak, de 100-as, 4sávos és korláttal elválasztva), aztán mikor mögé jöttek, félrerántotta a kormányt, és beközölt egy oszlopot! Azóta is kapja miatta :D

Nolet 2008.10.29. 08:12:56

Ahogy nézem, kezd korcsoportos vitává fajulni a dolog. Idősebbek lámák védelme, fiatalok- legyünk dinamikusak.

Szerintem a cikk kulcsmondata - és a mondanivalója- nem az, hogy valaki óvatos, dinamikus, szabálykövető-e, hanem, hogy

"mindegy mit csinál az ember, de hozzon döntést és azt csinálja, mert a bizonytalankodásból vannak a balesetek"

ÉS ez így is van. Mert legyen akármilyen fasz az előtted menő, ha ki tudod számítani mit fog csinálni (száguld, leszorít, lassít, gyorsít, kanyarodik, fékez), akkor tudsz reagálni.

Az életveszélyesek azok a pilóták, akik bizonytalanok, elkezdenek gyorsítani, majd meggondolják magukat, fékeznek. Balra indexelnel, jobbra kanyarodnak stb. stb. ugyanis az ilyen viselkedésre nem számítasz, hirtelen reagálsz, a mögötted jövő még inkább és így tovább, aztán csatt

scsaba1 2008.10.29. 08:15:40

A körforgalomhoz még annyit, hogy a magukat vén cápának gondoló autósok ne féljenek hasznáni az indexet, amikor kihajtanak körforgalomból. Az index a barátotok, ugyanis senki nem gondolatolvasó mentalista. Ezzel megint tovább lehetne gyorsítani az egészet, mert nem kell mgvárni, hogy vajon kihajt vagy éppen megy tovább "egyenesen".

Egyébként a kétsávos körforalom is teljes sakk-matt fejben az autóstársadalom cca. 80%-nak. Úgy használják, mint egy egysávos, normál körforgalmat.

Shadowbull 2008.10.29. 08:19:10

Rocko- · autofilia.blog.hu 2008.10.29. 07:49:47

"miért, volt ilyen?"

Volt bizony. Csak man nem tudom ki volt, nem ismerem, kepernyon csak Karottat meg Winklert tudom beazonositani.

Asszem abban a videoban volt, amikor ledobtak a disznot.

sb

Agr3ssor 2008.10.29. 08:23:48

Nem mindegy, hogy 3 perccel késöbb ér oda??? Hát nem, mert az a 3 perc leginkább nem három... Kérdésem az ellenzék felé?? Tudjátok ti milyen sietni munkába?? Úgy hogy főútvonalon 90 helyett 60-al mennek a Láma barmok??? Úgy minden 5., akit aztán előzgetni kell... Nem az a Láma, aki szabályosan közlekedik, hanem aki csakazértis megmutatja, hogy ő márpedig lassan megy meg azok a kibaszott óvatos "mefontolt" vezetők... És itt nem is csak arról van szó, hogy miattuk elkések a munkából... Jogosan felmerül a kérdés... Miért nem kelek fel elöbb?!?!? A lényegi része, hogy én igyekszem minél takarékosabban közlekedni munkába menet... Tehát nem akarok minden barom mögött 4 másodpercet várni az üres körforgalom bejáratánál, majd elindulni... Aztán megint megállni...

Be kéne tartani a szabályokat??? Gratulálok haver... Gondolom ma reggel is (mint minden első elindulásnál) ellenőrizted az autód minden világítóberendezését, az irányjelzőket, a kormányművet... Felkeltettél valakit ma reggel is, hogy nézze meg ég e az összes féklámpád... Ja, hogy nem????? Az nem fontos??? Akkormeg csitu van kisbarátom... Mert ugyanúgy mérlegelsz a szabályok fontosságáról, mint az, aki 40-es táblánál 50-el megy... Ennyi!! Majd akkor menjen a szöveg a szabályok fontosságáról, ha te kivétel nélkül MINDET betartod!!
Én nem tartom be mindet... Bizony, mérlegelek magamban, hogy melyik szeintem a fontosabb, melyik nem... De nem is jár a pofám...

Ubul1 2008.10.29. 08:30:01

Te gyuluska ezt a vadállati baromságot vedd le innen a picsába, mert szóról szóra haladva egyre képtelenebb. (még jó hogy tényleg nem olvassák a micisapkás lámák)
NEM,!! nehogy eszébe jusson bármelyik fasznak kitolni a kocsi orrát körforgóba vagy a kereszteződésre, mert még elfelejti benyomni a kuplungot aztán számára érthtetlenül alapjáraton kigurul a kocsi, vagy valakinek leviszi az oldalát, aztán az meg lesszíves a láma fejét felnyomni a kipufogóba!
És t. processzor urak, aki tud vezetni az a másik fejével is tud(ni kéne) gondolkodni, és ezzel együtt könnyedén kivédi bármely látványos faszságot a másiktól, de itt tévedés hogy ezt a képességet bármelyik tudja, mert itt olyanok vannak akiket baromira zavar a többi vezető, de leginkább a SAJÁT kocsijuk zavarja.

Dövan · alaverzum.blog.hu 2008.10.29. 07:32:38 :
Ásd el magad a picsába fejjel lefele 2 métert! Egyszerű kérdés a jogsiszerzés pótvizsgájához: szerinted mennyi lakott területen belül a sebességhatár?!

Ez a sumákeres agyalgás meg egyértelműen baromság, semmi köze a közúti forgalomhoz, az óvodás golyófejűt is kiveheted a gokartból, attól még nem tudna elbiciklizni biztonsággal a játszótérig. Az max annyit jelentene hogy a kocsi amivel addig versenyzett nem akadályozza az odafigyelésben, de semmi mást.

És ugye körforgóba fokozottan lelassítva hajtunk be miközben jár a hülye fejünk mint a metronóm karja, mert lesz olyan aki épp akkor ér oda és lassítás nélkül 70-nel átlóban átvág a körforgón meg a tisztelt önjelölt profin is.
sb agyában most látni az alagút végét, közös úton járunk.

lamed 2008.10.29. 08:30:33

Shadowbull: "Amugy meg nem mindegy, hogy 3 perccel hamarabb er oda az ember vagy kesobb?"

Hát nem mindegy. Ugyanis itt nem csak az általad okozott 3 percről van szó, hanem ezek a 3 percek összeadódnak, és végül órák lesznek. Mi volt tegnap az Árpád hídon? Mondhatnánk, csak 1 percet vett el az idődből az akadályon való átjutás, mégis az egész város bedugult miatta.

Szerintem egy égbekiáltó baromság úgy vezetni, hogy amit tételesen nem tilt a szabály, azt szabad. Sok olyan helyet ismerek, ahol ugyan nem tilos megállni, de épeszű ember mégsem áll meg. Nem lehet az egész életet szabályokkal leírni, néha gondolkodni is kell közben.

toce 2008.10.29. 08:32:45

Két megjegyzés:

(1) Az igazi láma nem az, aki bizonytalan és lassan megy, hanem aki bizonytalanul kezeli az autót, de téves magabiztosságból próbálja tartani a forgalom tempóját. Sajnos több ilyen is van a látókörömben, mikor jogsit szereztek borítékoltam, hogy balesetük lesz 1 hónapon belül. Azóta mindegyik túl van a 3. balesetén...

Inkább legyél láma, állj meg a gyorsítósáv elején, normális ember igyekszik az ilyeneket segíteni ha tudja, és lassít és beengedi.

2. megjegyzés: Sajnos a lámáknál (tartozzanak bármelyik fenti kategóriába) sokkal több problémát és balesetet okoznak az idegbetegek, akikben "felmegy a pumpa" ha valaki picit is feltartja őket, vagy egyszerűen csak előttük megy. Az ilyen keresse fel kezelőorvosát és gyógyszerészét.

A közlekedés legfontosabb íratlan alapszabálya, hogy segítsd a másikat az előre jutásban azon az értelmes határon, amivel nem tartasz fel másokat indokolatlanul. (A mondatban véletlenül sem szerepel saját magad, mert Magad vagy az UTOLSÓ a sorban!) A cikknek is inkább erről kéne szólni. Az idegbetegeknek sokkal inkább kéne cikk, és a hozzászólásokból általában látható, hogy többen is olvassák...

Ubul1 2008.10.29. 08:33:59

Agr3ssor 2008.10.29. 08:23:48

Induljál el szépen pubikám fél órával előbb, legalább én ha baszok sietni akkor hótnyugodtan veszem tudomásul hogy: na igen ma csúszok egy 10 percet, de hát nem műszakban melózom tehát kit érdekel. Viszont ha te mégis abban nyomod akkor meg kellene tanulni időt beosztani. És ha nem a szomszéd megyéből kajtatsz be akkor az a 20-30 különbség jelent cca 7 percet.

hAliG 2008.10.29. 08:37:46

Én nem cápának hívnám azokat, akiket itt cápának hívnak, hanem öntelt f@sznak!

Ubul1, pedig, ha baszol sietni, akkor légy szíves annyival menni, amennyi a megengedett, nem pedig 90 helyett 60-nal, 50 helyett 30-al... autópályán meg 90-el..

CsakEgyOlvaso 2008.10.29. 08:38:44

Az írás kicsit sántít. :-(

Egyik oldalról hasznos tanácsok (bár szerintem sem jut el a célközönséghez), másik oldalról feltételezi, hogy a közlekedők betartják a szabályokat.

Csak szemezgetek az elmúlt több, mint 10 év közlekedési tapasztalataiból:
- állok(!!!) a pirosnál, hátulról belém jönnek.
- szintén sárga-piros (látom, hogy a 2y2 sávos kereszteződésen nem férek át, ezért megállok). Mellettem átlagban ketten még átmennek a piroson!!!
- zebránál vagyok pofátlan és elengedném a gyalogost, ekkor két eset lehet:
a) dudál, villog a mögöttem lévő vadbarom
b) két sávos úton 60-al tép át a zebrán miközben mellette állnak.

...ezek következménye, hogy ilyen esetekben inkább megnézem milyen messze vannak mögöttem.

- az index használatától legtöbb autós társunk úgy gondolhatja minimum valamilyen gyulladást okoz mutatóujjban, ezért nem használja.
- a beláthatatlan kanyarban dupla záróvonalon előző delikvens pedig már szóra sem érdemes.

Szerintem a leírtak inkább a magukat "cápának" gondoló autósokra jellemző. Előbb talán nekik kéne megtanulni vezetni.
De ha mást nem is akarnak tudni, legalább ismerjék fel mikor - hogyan és mennyivel lehet közlekedni.
Talán kevesebb baleset lesz. A zebrán való gázolásról nem is beszélve...

Amúgy gondolom a cikkíró MINDEN esetben beengedi a felvezetős sáv végén veszteglő autóst. Nem fordult elő, hogy a felvezető sávon a "láma" mögött korábban besorolt, hogy gyorsan megelőzze a béna autóstársát. :-)

Shadowbull 2008.10.29. 08:39:37

Agr3ssor 2008.10.29. 08:23:48

Szar lehet neked ha ilyeneken birod magad turaztatni. Komolyan.

Azert egyet kerek, akarmilyen ideges vagy, belathatatlan kanyarban zarovonalon legyszi ne kezdjel el elozni, mert lehet en jovok majd szembe.

Amugy meg tudom ajanlani a motorozast, egyreszt ha azzal csattansz, akkor te szivod meg jobban, masreszt azzal konyebb elozni :)

sb

"azta" 2008.10.29. 08:41:41

hejj! a múltkor egy ilyen multiláma került elém! nem elég hogy kihajtott elém úgy, hogy igencsak fékeznem kellett (ok: NEM NÉZETT KÖRÜL ÉS BÁR TÁBLA KÖTELEZTE, NEM ADOTT ELSŐBBSÉGET!), majd 30-cal a következő kereszteződésben lévő rendőrlámpáig, ahol a ZÖLD JELZÉS ELLENÉRE MEGÁLLT! nagy szerencsém volt, hogy a kanyarodó sávban kanyarodtam és hajtottam tovább, mert ez pszichésen igencsak megterhelő volt!

hAliG 2008.10.29. 08:42:40

Shadowbull 2008.10.29. 08:39:37

Én egyet értek Agr3ssorral mégis..
Aki sokat vezet, az tudja mire gondol. Aki meg mazsola, az ágaskodik ellene. Ennyi.

Ubul1 2008.10.29. 08:42:54

hAliG 2008.10.29. 08:37:46
Haver, kikerülhetsz nyugodtan mindenkit, megengedem. De szigorúan csak akkor mikor jönnek éppen szembe, mert csak úgy izgalmas előzni ám!

Nolet 2008.10.29. 08:44:16

toce 2008.10.29. 08:32:45
Két megjegyzés:

Inkább legyél láma, állj meg a gyorsítósáv elején, normális ember igyekszik az ilyeneket segíteni ha tudja, és lassít és beengedi.

Toce!

Ez irgalmatlan nagy baromság amit írtál. Egy pár példa, hogy, miért:

1. MArgit híd pesti felhajtó
2.M0 lehajtó M7 ki oldalra
3.M2 becsatlakozás a leendő M0 gyűrűre

mi ezekben a közös? A gyorsítósáv előtt extrém éles kanyar van. Nem fogok, és a KRESZ szerint nem vagyok köteles számítani arra, hogy a kanyar végén áll valaki az út közepén.

Ubul1 2008.10.29. 08:47:43

hAliG 2008.10.29. 08:42:40

Dehogynem, pontosan tudjuk mit jelent: Görcsösen izzadtra markolássa a kormányt, össze vissza kapcsolgat a válóval, közben meg félpercenként a kurva órát nézegeti a forgalom helyett. Az agyában meg testet ölt a köd és elképzeli szóról szóra, mikor a főnök lekeveri a szentbeszédet (rohadjon meg az is ahol van) és mikor megmutatják nki a kijáratot a sokadik után, és akkor miből fogja a 30 éves hitelt fizetni, még a stiftet is elveszi a bank!

hAliG 2008.10.29. 08:48:16

Ubul1 2008.10.29. 08:42:54

Ha a megengedett sebességgel megy, nem kerülöm ki, de mikor erre nem bír odafigyelni, akkor menjen inkább gyalog!

Sétakocsikázni lehet máshol is, ahol nincs nagy forgalom..
Az ilyen okoskák mint Te, pedig nem haverjaim..

záporjózsi 2008.10.29. 08:51:19

Gratulálok az írónak, jó lett (már a cikk).

Sárga jelzés: aki kicsit bizonytalanabb, de adott útvonalon gyakran közlekedik, érdemes figyelnie a többi lámpát. Ha pl. a gyalogos villogni kezd, jó eséllyel lesz sárga. Ha leveszi a lábát a gázról, akkor sárga esetén könnyebben megáll.

Amiről nem szóltál, de talán fontos az összes közlekedő állatnak (cápa, láma és bohóchalak), hogy a villogó sárga nem egyenlő a zölddel, azaz ha villog a sárga, alapvetően óvatosan kell menni, mert veszélyforrás van. És igen, a kijelölt gyalogos átkelőhelyen a villogó sárga esetében a gyalogosnak elsőbbsége van.

Az útra kidugott orrnál felmerül a kérdés, meddig lehet kidugni? A válasz: toább, mint remélnéd, de kevésbé, mint gondolnád. Ugye itt arról van szó, hogy a forgalmas úton túl sok autó megy. Viszont van egy jóbarát, a tompított: az elhaladók oldaláról visszaverődő fény alapján könnyű lemérni, hogy mennyire lóg be a kocsi eleje.

A körforgalom esetén gondot okozhat a körforgalmat megelőző/követő zebra. Ezeket általáben úgy helyezik el, hogy utána/előte egy átlagos autó elférjen, ezért nem kell a zebra előtt várakozni, vagy a gyalogosnak az elsőbbséget nem megadni.

A felvezető sávban általában megállni tilos, ezt jó lenne, ha a parkolóhelyet keresők is megértenék. emellett a buszmegálló ugyanúgy része lehet a felvezető sávnak, attól a busz nem fog tudni könnyebben megállni, hogy a fűrészfog előtt áll egy autó, viszont attól még be tud állni, ha a megálló után, ferdén várakozik a láma a lyukra.

Agr3ssor: FYI: a féklámpát, a helyzetjelzőt és a tolatófényt is remekül lehet egyedül ellenőrizni... Egy szép, fényes autó kell mögötted meg egy visszapillantó. Az indulás utáni fékpróba sem nagy dolog.

DiliQtya 2008.10.29. 08:51:44

Megint egy cikk, ami acsarkodásra ad okot. Kár. Egyébként többfélék vagyunk, van aki türelmesebb, van aki agresszívabb, heves vérmérsékletűbb, van aki folyton alszik, de ahogy az élet minden területén, a közlekedésben is megmutatkozik. Emiatt senkit nem szidalmazok.

hAliG 2008.10.29. 08:51:54

Mind1, kár vitázni ezen az egészen, aki balf@sz az is marad, aki szándékosan akadályozza a forgalmat, az továbbra is ugyanúgy fog menni, aki meg öntelt f@sz, le fog villogni-dudálni mindenkit és furakodni fog ott is, ahol csak egy autó van. Ennyi.

záporjózsi 2008.10.29. 08:57:44

"Nem fordult elő, hogy a felvezető sávon a "láma" mögött korábban besorolt, hogy gyorsan megelőzze a béna autóstársát. :-) "

Érdemes eljátszani a "majdnem" lámát. Besorolsz és ha elég messze vannak mögötted, kicsit kisebb swunggal gyorsítasz, meg villantasz a lámának, hogy mehet. Ha elindul, kis fék, bent van, örül. Ha nem, akkor el"csorogsz" mellette, oszt' jó napot. Másodpercek kérdése az egész, még sok benzinbe sem kerül...

Manyizga (törölt) 2008.10.29. 09:01:21

Van még egyfajta viselkedés, amin mindig meglepődök. Tipikusan a nők és a friss jogosítvánnyal rendelkezőknél fordul elő: ha bármilyen akadály fordul elő a haladási irányukban (álló autó, kuka, pirosra váltó közlekedési lámpa), akkor képesek az utolsó pillanatig úgy menni, mintha nem lenne előttük akadály.
Aztán veszettül fékeznek. Nem képesek előre felmérni, hogy talán lassítani kellene, mert akadály jön. Vagy gáz, vagy fék. Átmenet nincs. :) Az utolsó pillanatig reménykednek benne, hogy az akadály az odaérkezésük előtt annihilálódik... :)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.10.29. 09:02:24

"csak egy kis józan paraszti ész, ami vélhetően mindenkinek van, aki képes volt megszerezni a jogosítványt"

DE NIIIINCS NEKIJE! :/
Hihetetlen, mennyire degenerált, papucsállatka szintje alá süllyedt gondolkodási képességgel vannak megáldva az emberek egy ideje. Én nem tudom, mi okozza, talán a sok E-betű a kajában, vagy a televízió, esetleg ezek karöltve...

Nem kell közlekedni, lépten-nyomon esetek tucatjaiba botlik az ember.

Tegnap egy bevásárlóközpontból kifelé jövet láttam, hogy két munkás egy marha nagy pavilonelemet egyensúlyozva próbál kilavírozni a fotocellás ajtón.

Erre jön a háromtagú család: apuci bevág eléjük, utána anyuci slisszol, mögöttük a gyerek a megpakolt szekérrel. A munkások kivárták, de a gyerek fejét majdnem sikerült kiegyengetni a jókora farostlemezzel. Na, az idősebb munkás akkor nekikezdett azbesztmegbaszta stílusban ordítani. És igaza volt. A család nyakát behúzva meg se fordult, csak iszkolt kifelé a parkolóba.

Autóban ülve mindez még életveszéllyel is társul(hat).

isti77 2008.10.29. 09:04:32

"Azért találták ki, hogy fel tudjunk gyorsítani a megfelelő tempóra, és könnyebben be tudjunk sorolni a többi kocsi közé egy forgalmas, többsávos úton."

Ahaaa...! Tehát akkor nem azért, hogy egyenesen érkezve kivágjunk a gyorsítósávra, és ott jobbról végigelőzzük a sort, amíg lehet?
Érdekes... és ezt nem is tanították így soha? Akkor miért tudják olyan sokan így?

És akkor a buszsáv sem erre való? Mert naponta van alkalmam ezt végignézni a Szentendrei út - Bogdáni út kereszteződésnél, ahol a fentieket alkalmazók sokszor majdnem(?) telibe is vágják azokat, akik a Bogdániról sorolnának ki a buszsáv érintésével (mivel átrepülni nem tudják) a Szentendreire (az Árpád híd felé).

De az igazán ügyesek már sokkal előbb, a felüljárónál kivágnak a buszsávban, majd az abból megnyíló kanyarodósávba, befordulnak a Bogdánira, majd egy majdnem szabályos balossal, 3 sávon átvágva visszafordulnak, és jobbra ki a Szentendreire, közben érintik a buszsávot... röviden, épp csak a Raktár utca kereszteződésig (alig 400 m), majd egy kis kamikaze-stílussal kettős sávváltás, ahogy meglátnak egy lepkefingnyi rést, közben egy kis satu, és már bent is vannak az Árpád hídra vezető sávban.
A leggyakorlottabb profik ezzel a felüljárótól akár 3 percet is nyernek.

lzh6k4 2008.10.29. 09:09:54

Ez tök jó, a közlekedésben minden a barátom :-D Csak azok a fránya résztvevők ne zargatnának mindig. :-D

A körforgalmas sztorin röhögnöm kell. Nálunk lámpa helyett körfolgalmat generáltak, 2 év múlva meg ugyanott körfolgalomből lámpát, miért is? Ja, hogy ott jobb volt a lámpás, mint a körforgalmosdi. Ezt is "közlekedésmérnökök" applikálták, jah, hogy hány milliót dobtak ki... senkit nem érdekel, felelőst nem is kerestek.

biker_kolee 2008.10.29. 09:11:14

hAliG!

Ubul csak hozza a jól megszokott formáját. :) Ugyanolyan f*szparaszt, mint mindig. ;)

isti77 2008.10.29. 09:15:02

Egyébként a cikk bevezetőjéhez még csak annyit, hogy azért ha nagyon nem megy, nem muszáj vezetni, a tömegközlekedés megvan havi 8000-ből, és közben nagyon sok érdekes emberrel lehet találkozni.

Én is nagyon szerettem volna orvos lenni, de sajnos elájulok, ha vért látok, és emiatt az apróság miatt eltanácsoltak, ezért eleinte nagyon meg is sértődtem, de aztán beláttam.

Ha lehet, ne haljanak meg mások azért, mert mi nagyon szeretnénk olyasmit csinálni, amihez síkhülyék/bénák vagyunk.

Zorgo 2008.10.29. 09:15:18

Ha valaki megmondja,hogy a Hölgyek autópályán miért a belső sávban tartják fel a forgalmat annak oda adom a BMW- met egy hosszú hétvégére!:)
Az eszem megáll tőlük,és ugye én vagyok az erőszakos,bunkó autós(hahh BMW-s) amikor nyomom mögöttük,ne adj isten villogok is amikor már 10kilométert mentem mögöttük 80 as tempóban.

Snowman0717 2008.10.29. 09:18:25

Sziasztok!

Én a dupla sávos körfogalmaktól kapok szívbajt. Pontosabban attól, hogy a LÁMA és a PARASZT is a belső sávból próbál besorolás nélkül kikanyarodni mintha az út jobbra kanyarodna. Én meg aki a külső sávban van törjem össze magam mert nem az első kijáratnál akarok kimenni. Nem hiszem el, hogy nem tudja az akinek jogosítványa van, hogy a körforgalomból csak a külső sávból lehet kihajtani!!! Vannak olyan helyek az országban ahol a párhuzamos sávú úton, van körforgalom de előtte megszűnik a belső sáv. Mindenhol így kéne megoldani......

tejes ember 2008.10.29. 09:23:19

Szerintem Gyulavitéz faszul állt hozzá. Arra akarok kilyukadni, hogy a cím nem fér össze a cikk tartalmával és pont az nem fogja elolvasni akinek épp kéne.

hülegyerek 2008.10.29. 09:24:04

Császtok,nemrég láttam egy turisztikai adást,ahol elmondták hogy a Benelux államokban példaértékű a közlekedés.
Mivel itt élek,ezt csak megerősíteni tudom.
Itt udvariasak az autósok,beengednek ha indexelek(eddig két kamionos nem engedett be,az egyik Román,a másik magyar),már a sárgán sem megy át.....
Hazamegyek egy hétre,és bolondokháza.Ledudálnak,pedig nem balf@szoskodom,csak elsőbbséget adok meg nem megyek át a piroson....
És egyéb ordas hibákat követek el.

mig 2008.10.29. 09:27:40

Én vigyázzak, hogy ne jöjjenek belém mikor sárgára vált a lámpa és megállok?
A mögöttem jövök nem látják és nem veszik, hogy fel kell készülni a megállásra...

Shadowbull 2008.10.29. 09:33:19

"Aki sokat vezet, az tudja mire gondol. Aki meg mazsola, az ágaskodik ellene. "

Aki ideggorcs, az azon is halalra idegesiti magat, hogy masok is vannak az utakon, aki meg nem, az nem kapja fel a vizet azon, ha valaki benazik elotte.

Szedni kene egy kis nyugtatot, relaxalni kellene, jogazni, kurvazni, sportolni, fuvet szivni, kinek mi jon be. Nem kell idegeskedni, ennyi.

En eleg sokat vezetek, de foleg autopalyan. Aztan ott neha 4-500 loval.

Megse vagyok sikideg, amikor 270-rol 140-re kell fekeznem, mert valaki kamiont mereszel elozni.

Sot, meg azon se gorcsolok, ha megy tartosan a belsoben , pedig elengedhetne. Nem villogok, nem indexelek, nem megyek a seggeben (nagyon).

Majd lemegy ha akar.

Elni es elni hagyni.

sb

PepeXVI 2008.10.29. 09:33:27

Hahó!
Én egyet utálok nagyon, ami az írásból kimaradt:
a balra-jobbra kanyarodás bénaságát.
Balra kanyarodás: nem értem, miért kell a sáv közepéről, rosszabb esetben a jobb oldaláról balra kanyarodni (hogy az a geci motoros nehogy ki tudjon kerülni jobbról). Még a legszűkebb úton is van annyi hely, hogy a balra kanyarodó a bal kerekeit áttegye a szembe sávba, és akkor elfér a szembejövő, a kanyarodó, és a mögötte jövő autó is ki tudja kerülni jobbról.
Jobbra kanyarodás: miért kell törökösen? Tehát ha jobbra kanyarodsz, ne húzódj már ki a sáv bal szélére, mert neked úgy kényelmes! Inkább gyúrj a karodra hogy ne okozzon nehézséget a kormány forgatása. Szerintem emiatt is sokkal lassabb a forgalom tempója.
Uff

hülegyerek 2008.10.29. 09:34:14

Mig:időben fékezel(nem satuzol)akkor nem mennek beléd,max dudálnak.De ha beléd megy az ő hibája,(követési távolság)de ha elütöd azt a motorost,akkor a rendőrnek nem fogod tudni megmagyarázni hogy nyomtak hátulról.

zöldi 2008.10.29. 09:35:39

"Még pár dolgot hozzátennék.
Alternatív írta:
"1. Elindulás lámpánál - amikor zöldre vált, tessék megmoccantani az autót...
2. Követési távolság.....
3. Ha lehet, ne fékezzünk váratlanul. Ha kanyarodunk-parkolunk-átsorolunk....

4. Nézzünk előre...."

Nem vagyok tapasztalt rutinróka, forgalomban csak 9 éve vezetek. Az autóval motorral összesen megtett km kb ütheti a 100 ezret- ez sem sok. Mégis, miért lehet, hogy a fent említett dolgokat MIND alkalmazom magamtól, anélkül, hogy bárki is mondta volna?? Másnak ez tényleg ennyire kínai?

Ubul1 2008.10.29. 09:52:03

biker_kolee 2008.10.29. 09:11:14

Seggrakétás haver, akkor lebontom axiómikus formára: ha Sietnékem VanJani megy mögöttem a pályán akkor tempó szigorú 90, ha előttem akkor 160, villogva dudálva, vadráccsal lelökve!;)

the as · http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ 2008.10.29. 09:54:28

Szerintem ami meg belefert volna:

- hirtelen fekezes elott nezzunk a tukorbe
- elozes elott nezzunk a tukorbe. a motorosok sebesseget sokkal nehezebb megbecsulni
- mire jo a ketsavos korforgalom
- keresztezodesben szembol kanyarodva egymas elott, vagy mogott menjunk el
- miert, es mennyire kell lelassitani a vasuti atjaroban

Ubul1 2008.10.29. 09:55:02

sb-nek valami megszállta az agyát... Talán valamit szívott?! Na mindegy is, ha ennyire működik akkor megadhatná a receptet itt a csürhének. Bár gyanítom a levegőváltozás az oka, ráférne egy kiküldetés itt pár begőzölt seggre!

hülegyerek 2008.10.29. 10:10:17

Szerintem mindenkinek aki autóba ül,el kellene szívnia egy füvescigit,állítólag az lenyugtat(én nem tudom):)

záporjózsi 2008.10.29. 10:14:34

hülegyerek: nem tudom, hogy melyik részen élsz, de a Nyugat-Belgák esetében semmi ilyesmit nem tapasztaltam, alapvetően idióták...

Shadowbull 2008.10.29. 10:17:58

Ubul1 2008.10.29. 09:55:02

Nemtom mirol beszelsz. En alapvetoen nem vagyok se agressziv, se ideges sofor.

(Najo, a szandekos gecizes engem is felbosszant. De az nem, ha valaki szimplan balfek, ugyetlen, satobbi)

sb

hülegyerek 2008.10.29. 10:23:57

záporjózsi:Antwerpen,és környéke.
De voltam oostende-ben,és hasonló a helyzet.
Az idiotizmus nem tudom mit jelent nálad,de az tény hogy néha idegesítően mazsolák.
Kereszteződés előtt index 50-méterrel 50-ről 30-ra lassítás,A körforgalomban indexelni ők sem tudnak,de sokkal toleránsabbak mint nálunk.

balance 2008.10.29. 10:25:34

ColT 2008.10.29. 02:29:16
@balance : Kurvára nem érdekel senkit hogy te min baszod fel magad. A szabályokat be kéne tartani, mostanában csak azért lehet nagy a pofád mert nincs elég rendőr aki betartassa.

Egyébként az tök érdekes hogy csomószor 50-nel csorgok a forgalommal, közben pár ilyen nagyfaszjózsi elhúz - a következő pirosnál pedig én húzok el mellettük, mert a lámpák 50-re és nem 70-re vannak belőve...


Észrevételeim: a szabályokat betartva közlekedem egy olyan autóval amelyikre még plusz sebességkorlátozások is vonatkoznak.
30 év alatt kétszer kaptam bírságot . Egyszer 150Ft(1988)mert rosz helyen parkoltam. 500Ft(megfordulásért, amit ugyan a felfestés engedett).
B és C kategóriát szereztem.
Nincs nagy pofám és szerintem sincs elég rendőr aki a szabálytalankodókat tartaná vissza.
A nagyfasz köszönöm jól esett, de a JÓZSI-t vissza kell utasítanom. Nem ismersz eléggé, hogy ilyeneket írj.

Egyébként Én nem szoktam káromkodni, Én kérek elnézést az idézetek miatt is, és soha nem citálnám senkinek az anyukáját sem mert nem tehet róla, hogy selejt a gyermeke. Elég baj az Neki.

Cook kapitány 2008.10.29. 10:26:19

+1-et írjatok bele légyszi, updatenek, imho ez az egyik legfontosabb:

JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tehát,
párhuzamos közlekedésű úton:
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Kösz,
C.K. :-)

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.10.29. 10:29:10

1. Bazmeg, 10 kommentbol 9-ben rosszul van leirva, hogy -val -vel. Nincs kibaszott -al -el rag, nincs 60-al, meg 70-el. 60-nal meg 70-nel van. A K.I.F., mar cikkekben is latom, es megorulok, hogy ennyire besotetulunk.

2. Nagy kedvencem a feknyomogatas az araszolo sorban. En gond nelkul eltornem annak a labat, aki az elotte csoszogo autot fek-gaz-fek-gaz-fek-gazzal koveti. Szerencsere a mogotte jovo termeszetes reakcioja a feklampara, hogy o is beletapos. Kozlekedespicologiai teny, hogy egy rakat torlodas amiatt keletkezik, mert Manci meglatja a veszelyesnek itelt objektumot (mondjuk autopalya szelen egy uthiba ellenorzo autot), es lelassit satufekkel 80-ra. Garantalt lassulast eredmenyez suru forgalomban, vagy akar dugot is, ha varosrol van szo. Mert mindenki nyomogatja, mint a barom.

Motorfek emberek, hasznaljuk mar, azer van. A varosban egymas hajhagymainak 20%-at gond nelkul megkimelnenk. Plusz induljunk el ha mozdul az elottunk levo, sporolgassunk a benzinnel akkor, amikor Bazakerettyere megyunk a nagyihoz.

k9 2008.10.29. 10:29:12

ebből a cikkből két dolgot tudtam meg:

Vannak egyrészt a lámák (lúzerek), másrészt a hardcore driverek (menők.)

Nézzük a viselkedésformákat
Sárgára váltó lámpa

Láma: Lassan vagy erőteljesen fékező, majd megálló, esetleg bizonytalan.

HC. driver: Az előtte lassítót jobbról vagy balról (amerre kanyarodósáv van) kikerülő, közben bőszen anyázó, a 22 éves, hörgő nyugati GÉPET uraló bika.

Gyorsítósáv:
Láma: A sáv elején bizonytalanul megálló, ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kis pöcs:
HC. driver: A sáv elején magabiztosan berántó (a lúzerek majd fékeznek), erőteljes terepjáró alapú törvénykező, isteni őserőt uraló.

Ubul1 2008.10.29. 10:31:02

Shadowbull 2008.10.29. 10:17:58

Tanítsd a plebset, mester és mi követünk!!
Na jó, erre a vérmérsékletre születni kell,(aki hülye az meg dögöljön meg, csak másokat ne vigyen magával) és mi tudjuk micsoda elégtétel a sok padlóig szaladt bamba pofát látni mikor előttük 5 m-re kanyarodunk be az utolsó üres parkolóba, míg ők végigörcsölték az utat és leelőztek 3X.

WP12 2008.10.29. 10:34:21

zöldi: "Mégis, miért lehet, hogy a fent említett dolgokat MIND alkalmazom magamtól, anélkül, hogy bárki is mondta volna?? Másnak ez tényleg ennyire kínai?"

Zöldi, sajnos egyeseknek igen.

k9 2008.10.29. 10:34:39

Cook kapitány írta:
+1-et írjatok bele légyszi, updatenek, imho ez az egyik legfontosabb:

JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tehát,
párhuzamos közlekedésű úton:
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JOBBRATARTÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

_____________________________________

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet

a közúti közlekedés szabályairól

36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.

(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

(3) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettőnél több forgalmi sáv van, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni. Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések megtartásával - bármely járművel szabad közlekedni; a harmadik és további (belső) forgalmi sávokra - a balra bekanyarodás esetét kivéve - ráhajtani csak személygépkocsival szabad.

(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos.


Különösen a (4) bekezdést ajánlanám, mert tartok tőle, az ott leírtakat nem veszed figyelembe.
Ott ugyanis nem kötelező a jobbratartás.
Remélem, nem én mondtam meg.

Rocko- 2008.10.29. 10:35:17

Shadowbull 2008.10.29. 08:19:10
értem.

isti77 2008.10.29. 09:15:02
"Egyébként a cikk bevezetőjéhez még csak annyit, hogy azért ha nagyon nem megy, nem muszáj vezetni, a tömegközlekedés megvan havi 8000-ből"
mármint BP-n.

Snowman0717 2008.10.29. 09:18:25
tudja, csak leszarja.

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.10.29. 10:35:25

k9: majdnem.

sargara valto lampanal a balfasz az balfaszkodik. Nem atmegy, nem megall, hanem valahol a ketto kozott. Ha jot akarsz magadnak, es van olyan szerencsed, hogy felismered a mazsolat, kivarod amig ater, es tartod a jo vastag kovetesi tavolsagot, vagy lottek a lokharitodnak, es meg a te kurvaanyad.

gyorsitosav, lassitosav: arra valo b+, hogy GYORSITS es LASSITS. Nem arra, hogy ott szotymorogj es majd hatha valami isteni csoda folytan be tudsz menni. gyorsitasz, es onnantol van egy fasza kis savod, amibol szepen be tudsz menni valahova. Lassitosav meg LASSITASRA valo. Igen, nem a kulso sav valo lassitasra. Tehat a helyes mutatvany az, hogy szepen motorfekkel max athuzod az autot a lassitoba, es ott intenziven fekezel.

Ez nem menogyerekseg kerdese, erre oktat az autos oktato.

záporjózsi 2008.10.29. 10:35:32

hülegyerek: a tolerancia az tényleg nagyobb. De gondoltam, hogy inkább Antwerpen felé lax, mint másutt. A francia határ felé kezd durvulni a helyzet, sok az egymás elé vágás, bináris pedálkezelés, gyorshajtás, stb.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.10.29. 10:38:16

hogy az a geci motoros nehogy ki tudjon kerülni jobbról

ööö, tudomásom szerint ez nem éppen kóser mutatvány, persze, autósok is gyakorta alkalmazzák...

akkor lenne létjogosultsága, ha a kanyarodni kívánó meggondolván magát belenézne a jobbos tükörbe, mielőtt visszahúzódik
egyébként veszélyes mutatvány, járt már pórul barátom miatta (ő volt a magát meggondolós, visszahúzódós, az őt jobbról kikerülni kívánó autót hanyag eleganciával az útról lelökős)

WP12 2008.10.29. 10:40:05

A körforgalomnál egyesek nemcsak annak adják meg az elsőbbséget, aki épp a körforgalomban köröz, hanem türelmesen bevárják azokat is, akik a balkéz felőli útról közelednek a körforgó felé.

k9 2008.10.29. 10:41:04

Szia Vau!

A gyorsítósáv szélén bizonytalankodókat sőt, úgy általában a bizonytalankodókat (értve ezalatt a kereszteződés elsőbbségi viszonyát valamiért nem átlátókat) segíteni szoktam akár lassítással, akár elsőbbségről való lemondással. Sok esetben megtettem már, és egyik esetben sem lett kisebb a farkam. Gondolom a bőszen dudálós kurvaanyázós vezetéstől sem lenne nagyobb.

Dr. Trebitsch 2008.10.29. 10:42:34

Cook kapitány:

A jobbratartás bár elvben szigorú szabály, de nem a legbölcsebb, szerintem.
Kamionok által nyomvályúsra kopott külső sávból én bizony néha beljebb sorolok; lakott területen párhuzamos közlekedésnél ritkán tartok jobbra, bár itt úgy tudom, nem is kötelező; sávon belül éjszaka meg kifejezetten a középvonal felé tartok, mert a szembejövő reflektorát nagyobb eséllyel veszem észre, mint a jobb oldalon a kivilágítatlan biciklist.

Mondjuk belső sávban indokolatlanul a megengedettnél alacsonyabb sebességgel közlekedni tényleg nagy lámaság.

A cikk különben igen jóindulatú, és hasznos is, csak szerintem ezeket az infókat az oktatónak kellene átadnia, mielőtt vizsgázni engedi a lámát...

Cook kapitány 2008.10.29. 10:43:13

k9:

De ugye elolvastad a 4. pontban azt is, hogy:

"feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza."

CK.

WP12 2008.10.29. 10:46:29

"Ez nem menogyerekseg kerdese, erre oktat az autos oktato. "

Milyen jó lenne, ha tényleg oktatnák az autópályán való közlekedést. Nem tudom az ország más részén hogy műxik, de én kb. 10 km-re lakok a pályától kis városban (na jó megyeszékhely), és a helyi oktatóknak már nem fussa, hogy kivigyék pályára a tanulót. Sőt, még vidékre sem viszik, pedig a környékbeli kanyargós utakon sem ártana edzeni egy kicsit az újakat.

k9 2008.10.29. 10:49:14

Helló Cook kapitány!

Az autozz.blog-on volt már erről egy vita.
Itt is lehet akár.
Tehát: Ha te lakott területen a megengedett maximális sebességgel mész a belső sávban, akkor a többiektől is ezt várhatod el. ( "A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják" - 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet bevezető szakasz)
Ekkor nem lehet nálad gyorsabb szabályos jármű. Ez nem azt jelenti, hogy önkéntes rendőrködni kell, hogy márpedig nem megyek ki a külsőbe, ha lehet - de azt sem jelenti, hogy a Te 80-as tempódat mindenkinek mindent félretéve biztosítania kell.

A jogszabályok sorai összefüggésében értelmezendőek. Nem kiragadunk sorokat, és azokat hozzuk fel a magunk igazára.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2008.10.29. 10:51:39

"sávon belül éjszaka meg kifejezetten a középvonal felé tartok, mert a szembejövő reflektorát nagyobb eséllyel veszem észre, mint a jobb oldalon a kivilágítatlan biciklist"

Igen, ezt így is tanítják.

A kezdők figyelmét arra is fel kéne hívni, hogy milyen egyezményes, nem hivatalos jelzésekkel lehet egymásnak jóindulatúan üzengetni.

Mert pl. nemrég épp úgy jártam, hogy éjszaka a szemből jövő villogott rám, mint egy őrült, mondom, ez hülye.
Közben meg csak azt jelezte, hogy az én sávomban a kanyar után imbolyog egy vaksötét kerékpáros.
Persze, éltem a gyanúval, hogy nem a szememből akart tükörojást készíteni az autóstárs, és lassítottam, de azért eléggé drasztikus módja volt ez a figyelemfelkeltésnek.

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.10.29. 10:51:55

WP12: en gyorben szereztem a jogsimat, es en vezettem palyan. Lehet, hogy kuriozum, de nagyon tarkon lettem csapva, ha elkezdtem fekezgetni a lassitosav elott, hogy lekanyarodjak.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 10:52:58

Jó reggelt elvtársak és többiek!

Ez egy meddő vita, kééérem szépen.
Én kurvára megfontolt sofőr vagyok, de maradok hal. Nem vonz a lámaság, hogy füvet rágcsálva irigykedve nézzem a fickándozó halakat, aztán rájőve saját értelmetlen létemre, bosszúból zöld nedveket köpködjek a folyóba.

Nem bántani akarom a lámát, az egy nagyon kedves állat amúgy, persze ha épp nem köpköd.

Bret01 2008.10.29. 10:53:05

Nagyon jó és nagyon hasznos cikk. Ezeket a praktikus tanácsokat kellene a gépjármű oktatóknak elmagyarázni és megtanítani a tanulóknak. Vagy ha ez akkor még korai mert túl sok és értelmezhetetlen információ áradat egy kezdőnek, akkor később kell megtanítani. Tényleg gratulálok és örülök ennek a cikknek. Remélem sokan elolvassák és megfogadják a tanácsokat. Esetleg hasonlóan hasznos tanácsokért ki-ki felkeresheti gyakorlott barátait, családtagjait és tanulhat belőlük.

The Good Boy 2008.10.29. 10:55:50

Kérdés: Láma-e a következő lúzer?

Múltkor Veszprémben közlekedtem, a házgyári út környékén, amikor elém keveredett egy csuklós helyi járatos busz. Amikor az egyik körforgóhoz értünk, a legnagyobb döbbenetemre a buszvezető kitette balra(!!!) az indexet, majd amikor beért teljes terjedelembe a forgóba, indexet visszavette,majd mindenféle irányjelzés nélkül ment ki onnan. Kérdem én, ha már egy olyan aki a vezetésből él nincs tisztába alapvető dolgokkal, akkor a hétvégi autós lámáktól miért várunk csodát?
Egyébként ahogy látom pesten már hellyel-közzel müködik a cipzár elv, de vidéken még nem igazán.
Viszont nem tudom ezek után, hogy lehetne azt meghonositani a mi közlekedésünkben (szerintem sehogy), amit már több országban láttam, és jól is müködött: nevezetesen, amikor az úttest szélén párhuzamosan vannak parkolóhelyek kialakitva, akkor néhány nálunk előrébb tartó országban a leparkolni akaró autós, már menet közben kiteszi az elakadásjelzőjét, majd lassitva keresi a neki megfelelő parkolóhelyet (persze, ha látszik egy szabad hely, és az autós elmegy mellette, akkor a mögötte lévő megáll a zsabad hely mögött, hogy az user be tudjon tolatni). Szemben nálunk, megy a cápaláma (mert számomra ez is az)a forgalom ritmusában, majd amikor lát egy szabad helyet és még eszébe is villan,hogy ő meg akar állni, akkor nyom egy erőteljes satut (index csak a parkolás utolsó fázisára jut), majd bemanővrezi magát a szabad helyre.Közben meg értetlenül néz hátra, hogy mi volt mögötte a nagy fékcsikorgás. Mondjuk itt magyarisztánban az sem sokat segit, ha látszik az autóson, hogy parkolóba akar beállni, mert úgysem tud betolatni a megfelelőhelyre, mert a mögötte levő tuti, hogy ott áll mögötte két centire...

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.10.29. 10:57:25

Ize, en abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy most 10 ev utan ujra vezetni tanulok, csak ugye most A katergoriat. Es igenis, az oktatok baromi sokat okitanak es magyaraznak, csak lehet, hogy mar ti se emlekeztek ra, tizenevesen miket probaltak beleverni a siheder hulye fejetekbe.

Amit persze leszartatok, mint mindenki mas.

Cook kapitány 2008.10.29. 10:57:25

igazitrebitsch:

Nyilván nem az éjszakai esetről beszélek, amikor töküres az út.

Ami engem halálra idegesít, amikor egy kétsávos úton a külsőben ritkásan haladnak autók, a belsőben pedig 1 db biztonságos sofőr pont ugyanakkora sebességgel megy, mint a külső sáv. Ha ő is a külsőben menne, akkor a gyorsabban haladók simán tudnának menni.

tocibacsi 2008.10.29. 10:57:59

tejes ember 2008.10.29. 09:23:19
Igazat adok az észrevételnek. De a cikk tartralma jó.

Shadowbull 2008.10.29. 09:33:19
Veled is egyet értek, de AP-n 270 4-500 lóval az inkább hobbiaútózás, mintsem napi közlekedés. Remélem legalábbis...

Normál esetben a 160 körüli utazótempót szeretem, és előzékeny vagyok, ha látom, hogy a láma hezitál egy kamion mögött, még ki is húzódom mögé, hadd lássa: mehet...

De itt nem ezekről van szó... Itt arról van szó, hogy RENGETEG rutintalan vezető, vizsgán jattal átengedettek, satöbbik ezrei vannak az utakon. Meggyőződésük, hogy lassan menni és órákat állni 1-1 forgalmi szituációban, az időt a helyzet mérlegelésével eltöltve BIZTOSNÁGOS. Pedig nem az.

Megétem az álláspontodat, faszság idegeskedni. De széllel szemben hugyozni nem lehet. Aki lekési a vonatot, repülőt, vizsgát, muinkaidőt satöbbit az igenis ideges lesz. Emberek vagyunk. A génjeinket átírni nem lehet, de a lámák eltitlhatóak, jobbesetben TANÍTHATÓAK.

Ha egy kanyarodósávból a zöldön 2 autó ju át, mert az első nem figyel a második meg 3 busz követési távolságot tart optimálisnak, máskorm eg 12 aut is átcsúszik, akkor a bennragadók igenisi degesek leszenek, méghozzá jogosan.

Ez nem a tapasztalatanságról szól, hanem a minimális és teljes hiányáról, nemtörődöm, leszarom magatartásról. Arról, hogy közösségi, mondom, KÖZÖSSÉGI létformát folytatnak, de csak saját magukról képesek tudomást venni.

Plussz ott vannak azok, akik valóban tlejesen tehetségtelenek. Nekem sincs zenei hallásom, botrányos a hangom, semmi érzékem a zenéhez. Nem is kíznok senkit ha az "ének"hangommal.

Gyulavitéznek teljesen igaza van: nekem nem muszály énekeli, míg a lámáknak meg esetelg muszály közlekedni. Elfogadom, de akkor tessék okulni a leírtakból, megfogadni a tanácsokat.

Nem súmahereket várunk az utakra, egyszerűen csak volna egy elvárható szint, amit azért illene teljesíteni.

Ha valaki felszáll a buszra, a bérleten felül van egy elvárás pl a külsejére, viselkedésére. De autóba bárki beülhet, akinek van jogsia...

Nevia 2008.10.29. 11:01:56

Magamból kiindulva:

Autó és rallymániás vagyok, az a fajta, akit maga az autó érdekel és nem az übermensch sofőrje. A dinamikus közlekedés híve vagyok, de ez nem egyenlő a gyorshajtással! A lámaságról annyit, hogy sajna ritkán jutok autóhoz, mert nincs sajátom, de állandóan szimulátorokat nyüstölök (amiben index is van!), mert imádok vezetni. Szeretek centizgetni, minél egyenesebb vonalban átmenni a körforgón meg ilyesmik.

DE! Ha már egy hete nem vezettem, akkor a világ összes szimulátora sem elég az időnkénti bénázások elkerüléséhez és ezzel tisztában vagyok! Nem gyorsulgatok, nem centizgetek amíg bele nem jövök újra, ami általában 30 perc max. A rövidtávozó városi népek dugók nélkül pont akkorra érnek haza, mire hozzászoknának az autóhoz és a méreteihez. Aki meg 200 km óta jön egyhuzamban rögtön elkezdi fikázni a szüttyögőt.

A másik, hogy éjszaka és ködben NEM szabad gyorsabban menni, mint ahogy a tompítottal belátható távolság engedné! Én megpróbáltam egyszer(!) egy májer Renyóst beérni 50m látótávolságú ködben, de 115km/h-nál azt mondtam, hogy "esszülye". Ha egy ilyen találkozik egy 30-cal döcögő lámával...

Julio10 2008.10.29. 11:02:21

A legnagyobb bajt ott látom , h elsösorban az oktatóknak kéne mindezt megmutatni, elmagyarázni, h mit hogy célszerű és kell csinálni. sorry, de én (nagy)részben őket okolom, azért ,amilyen a közlekedési morál Mo.-on, mert ha rendesen oktatnának és erre kitérnének, nem lenne ez. csak arra mennek, h minél előbb túl legyenek az adott tanulón (az óráknak a negyedét sem vezettetik le, mint amit kifizetetnek - ez tapasztalat, aztán, h az meg az életben hogy boldogul...

Cook kapitány 2008.10.29. 11:03:57

k9:

"Ez nem azt jelenti, hogy önkéntes rendőrködni kell"

Ez a kulcs, pontosan erről beszélek.
Ha láthatóan gyorsabban szeretnék haladni és a belső sávban haladó autós minden erőlködés nélkül mehetne a külsőben is, akkor bizony ott a helye.

Nem várom el, hogy ha a külső lassabban megy akkor fékezzen le és haladjon ott, de ha neki nem okoz gondot, akkor bizony tartsa be a 4. pont általam említett részét.

Nevia 2008.10.29. 11:09:13

Ja, és indexet az összes F1-es autóra! :D

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.10.29. 11:10:13

Shadowbullnál a pont.

Mi az hogy sietek?
Két elfogadható indokot tudok elképzelni: születés és halál.
A többi le van szarva. Munka, mozi, stb., amióta van mobiltelefonon, fel lehet hívni az érintetteket, hogy bocs.
Ja, és vekker is van a világon, minden nagyvárosi embernek tudom ajánlani a korábban kelést, aki megint azért siet, mert különben nem ér oda.
Ha nem három perc, akkor tizenhárom, huszonhárom. Na és? Legyen mindig olvasnivaló az autóban dugó esetére.

Epilógus: a sietö hivatásosoknak elnézem a rohanást, mert tudom, hogy napi húsz címet kell teljesíteniük, különben másnap meg sem kell jelenniük.

Auto-InterCont 2008.10.29. 11:24:53

Ami engem nagyon fel tud idegesíteni az, hogy egy korforgalomban ennél megoldhatatlanabb problémát okoz sokaknak, ha egynél tobb sáv van. Na itt aztán látni mindent. Aki teljesen korbemegy, hogy visszaforduljon arra, ahonnan jott, az képes a kulsoben végig cammogni, hogy akadályozza a behajtást. Ha egynél tobb sáv csatlakozik a tobbsávos korforgalomba, és az elso kihajtónál el akarjuk hagyni, akkor a korforgalomba már nem a belso sávból kellene behajtani. Hát igen, a leglogikusabb forgalmi helyzetet szulik a korforgalmak, de sokak pont ezzel nem tudnak megbírkózni.

hülegyerek 2008.10.29. 11:25:50

Julio10:nekem van egy bombázó csaj ismerősöm.Egyáltalán nem tud vezetni,de ismerem az oktatóját,és amikor megkérdeztem hogy a rossebbe kapot ez jogsit,csak annyit mondott:furulyából ötös.
Hát ez is egy alternatíva.

Vau:val vel val vel,al el al el

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 11:28:46

Szabályok betartásával is lehet sietni, ahol már komoly feltartó tényező lehet egy balfasz sofőr.
Az viszont igaz, hogy őket meg ki lehet gyógyítani a betegségükből/töketlenségükből. Én az asszonyt okítom mostanság, de asszem ő lesz az utolsó, akinek átadom a TUDÁST. Ehhez láma türelem kell!

_petya 2008.10.29. 11:36:27

"Sietni"- mi az? Ha az ember napi 15 percet autózik, akkor lehet, hogy türelmesen kivár két zöldet vagy hármat, amíg átér egy kereszteződésen, mert egyes vezetőurak nehezen találják az egyest (rosszabb esetben a kéziféket!), de aki sokat megy, annak egy idő után elszakad a cérna.. Nekem momentán másfél óra után.. És ilyenkor imádom a reggeli csúcsforgalomban ráérősen autózgató sofőröket, akik halál nyugodtan pöfögnek, gurulnak, feltartva ezzel a többieket. Dinamikusan, a forgalom tempójában vezetni ilyenkor, az szerintem a minimum elvárás mindenkitől..

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.10.29. 11:40:03

a körforgalomban tolatókat savaztátok már?

Seca81 2008.10.29. 11:40:36

Miért van dugó? Nézzük csak meg pl a körutat. 20 autósból 19 egyedül ül a kocsijában, csak mert lusta 5 km-t villamossal megtenni. Így persze, hogy idegbeteg lesz az ember és ordít magában mint a fába szorult féreg.
Vagy az a menő ha lát a kollegina bekanyarodni a céges parkolóba? Ja, hogy munka után csak kocsival lehet elvinni "kávézni". Persze ez is csak egy buta feltételezés, de van alapja...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.10.29. 11:44:12

Ha elszakad a cérna, menj pszichológushoz. Esetleg a fent leírt dolgok is segíthetnek: jóga, kurvázás, füves cigi, stb.
Ha már ezt drámának éled meg, akkor a komolyabb dolgoktól egyenesen agyfaszt fogsz kapni és csak hörögsz.

Seca81 2008.10.29. 11:46:09

Én nem okolnám az oktatókat, lehet, hogy kicsit begyöpösödtek, de azért eléggé vágják a témát. Nekem egy elég arrogáns oktatóm volt, de amit tudott a vezetésről mindet átadta.
Friss jogsival, főleg fiatalon persze tök máshogy fog vezetni az ember, de egy jó oktató után benne marad a fejében amit tanítottak. Most magamról beszélek, de sztem sokan így vannak ezzel.

_petya 2008.10.29. 11:48:11

És millió példát tudok mondani a "töketlenségre" aminek egy része ráadásul szabálytalan is: mint pl. a bekapcsolva felejtett reflektor/ködlámpa, irányjelzés nélkül sávot váltani, autópályán laza nyolcvannal közlekedni a legbelső sávban(természetesen úgy, hogy közben a külső sáv üres), sávelhúzásnál figyelmen kívül hagyni a sárga színű terelővonalakat(esetleg közben telefonálni), négysávos úton egymás mellett "száguldani" harminccal (megakadályozva ezzel a gyorsabb autók elhaladását), a besorolósáv használata nélkül simán behajtani a hátulról érkező tempósabb forgalomba.. nos ezek azok, amik kiakasztanak napi rendszerességgel..
Lehet megköpködni a posztomat.

Seca81 2008.10.29. 11:50:38

Biztos van "nemtörődöm, fszom kivan, csak húzzak már haza" típusú oktató is, de sztem a többség nem ilyen.

A vezetési morál Magyarországon SOSEM fog változni, nekünk kellene változtatni rajta, de 1-2 ember kevés ehhez. Sok lúd disznót győz.

_petya 2008.10.29. 11:52:37

Kedves Malenykij!
Öröm, hogy valakit ezek a dolgok nem zavarnak.. csak hát én életem egy jelentős részét kocsiban töltöm (mint írtam már) s az évek alatt felgyűlt a méreg.. és igen, néha elszakad a cérna. Ami nem azt eredményezi, hogy őrjöngök a kocsiban, de nem tudok bájvigyorral az arcomon teljes nyugodtsággal továbbhajtani (azaz nemhajtani).. ennyi..

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.29. 11:56:08

Én megyek, mint állat, ha lehet.
Másnak nem neki, de a tötyögőket nem tudom elviselni.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 11:57:47

Nem feltétlen az oktatással van a baj. Aki alapból határozatlan, az az is marad. Vannak a frissek is, de egy idő után mindenki fel tudja venni a ritmust (már aki genetikailag nem alkalmatlan rá).

Julio10 2008.10.29. 12:02:45

Ne mondja már senki nekem, h ha nem kell levezettetni a maradék 20órát, akkor még levezettetik, pontosan tudja mindegyik, h ki az aki átcsúszik már. és akkor a friss jogsis, honnan tanulja meg, a "nagyokos" haveroktól, meg a dudáló, száguldozó autósoktól (akiknek már van gyakorlata és akkor elhiszi, hát ez megy neki is...vagy nem). itt nem a rutinról van szó, mert ahhoz mindenkinek idő kell, senki sem úgy születik, hanem pl. arról, h ködben csak az utolsó autónak legyen hátul felkapcsolva a ködlámpája, meg körforgalom, index, rendőrlámpa,stb.,stb.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.10.29. 12:06:49

_petya

zavarni zavar, mert én is sokat vezetek, de arra már rájöttem, hogy úgysem tudok rajta változtatni. Te sem, senki sem. Mindig is lesznek ügyetlen, figyelmetlen, stb. autósok.

Ilyen alapon az esö meg a hóvihar miatt is elszakadhatna a cérna.

WP12 2008.10.29. 12:14:30

vau: Egerben meg úgy készülnek a jogsik, hogy a tanulók nem mentek autópályán.

Mondjuk, amikor még én tanultam vezetni, a pálya csak Gyöngyösig ért, így én friss jogsisként fatertól tanultam az autópályán menni.

Lehet, hogy nem mindenről az oktatók tehetnek, de véleményem szerint nagyon hiányos az autóvezetés oktatás. Főleg, amikor arról szól az oktató munkája, hogy ügyintéz, a tanuló pedig vár az autóban a pénzéért.

Seca81 2008.10.29. 12:23:13

WP12: Ugye kötelező lenne az autópályán való vezetés illetve éjszakai vezetés is, vagy legalábbis sötétben való vezetés. Az oktatóm azt mondta ezekre, hogy baromság, felejtsem el. Sztem sem szükségesek. Éjszaka max annyi, hogy jobban nézem a táblákat mert sok helyen kikapcsolják rendőrlámpát. Azon az ismerős részen akkor nem megszokásból megyek.

lagunásfókusz 2008.10.29. 12:25:19

Érdekes,hogy a lámák nem írnak ide semmit. Ezek szerint mindenki láma. :-)))
Vagy semki sem az?

mig 2008.10.29. 12:28:56

Seca, hagyjuk ezt az egyedül autozók az hibásak. Lássuk be ez világ nem ilyen, ma már nem fix műszakban dolgoznak az emberek, hanem abbahagyják a melót valamikor este. Ki ötkor, ki hatkor, ki nyolckor. + hogy valaki 1-2 kms körzetben lakjon a kollégájával ritka mint a fehér holló. Én 2 évig jártam 30 kmre lévő városból vonattal, bkv-val Budára dolgozni kb havi 30 ezerért. Most kevesebb a benzinktg-em és nem kell rohannom...

_petya 2008.10.29. 12:35:23

Hm, nem tudom, nekem az esőtől meg a hóvihartól nem szakad el a cérna, csak jobban figyelek.. de a bénázóktól igen.. ez van.. majd reggel egy fél levél xanax-szal indítok, s akkor nem húzom fel magam semmin.. :)

redriot77 2008.10.29. 12:38:54

Én nem fikázom sem a cápákat sem a lámákat, csak egy valamit tennék hozzá. Ha mindenki egy kicsit kiszámíthatóbban vezetne, kevesebb lenne a baleset. Ez mindkét félre vonatkozik: pl. ha a "láma" ha már egyszer lemondott az elsőbbségéről, ne induljon el utána mégis. Vagy ne reagáljon bizonytalanul a sárga lámpára. A bizonytalan vezető maga sem tudja mi lesz a következő manővere, így a forgalom többi résztvevője sem -> instant balesetveszély!

Ugyanez igaz a "cápákra" is: 20 méter alatt ötször sávot váltani, kanyarodósávból előzni, esetleg forgalomtól lezár területen keresztül - veszélyes ez is.

A másik: ne akarjuk az akaratunkat, vezetési stílusunkat rákényszeríteni a többiekre: ne előzzünk 110-el autópályán, "majd jó bebüntetem a köcsög béemvést" felkiáltással.

Ugyanakkor ha utolérünk egy lassabb autót egy 2x1 sávos úton, nem biztos hogy gyorsítani fog attól, hogy 30 centi távolságból követjük. Ezzel csak magát stresszeli a "toló", nyilván az előtte haladó legenyhébb gázelvételére is azonnal reagálni kell, ráadásul előzni is nehezebb lesz, mivel nem tud a "saját" sávban gyorsulni mielőtt átmegy a szembejövőbe, így tovább tart a manőver, nagyobb helyre van szükség.

Alkalmazkodni, elférni a másiktól az úton. Aki nem tud értelmezni egy körforgalmat nem való kormány mögé. De az sem, aki úgy érzi feltartják és ideges lesz, ha 60-as táblánál 70-el mennek előtte.

Seca81 2008.10.29. 12:44:17

Az írásomból kivehető, hogy nem a vidékiekre céloztam. Nekik valóban olcsóbb az autó! Főleg ha többen is vannak egy kocsira.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 12:45:29

Nna, a sok hozzászólást olvasva rájöttem a megoldásra.

Rögtön gyújtok is egy füstölőt és rábízom magam a kozmikus energia áramlásra.

Hajjakend 2008.10.29. 12:47:08

Ez a poszt elég sajnálatos nézeten alapul.
Az alap kérdés az, hogy ki dönti el ki a jó sofőr?

Mert az a helyzet is gyakran előfordul, hogy valami tapasztalatlan fiatal beül egy új és erős autóba és ettől azt hiszi, ha BMW X5-ben ül az nem megy fának egy Daewoo Lanos meg igen.

Kb. 1,3-1,5 millió kilométert vezettem az elmúlt 30 évben, de messze nem gondolom magam profinak. Ugyanakkor nagyon zavar, amikor egy magát tapasztaltnak gondoló láthatóan fiatal versenyző ledudál az útról egy záróvonalas, beláthatatlan kanyarban (az meg még jobban amikor 5 kilométer múlva a következő kanyarban nekem kell megállni kivakarni a roncsból és rendőrt meg mentőt hívni neki, és ezzel meg a rendőrségre járással eltolni az időmet az ostobasága miatt).

A poszt azért hibás alapra épül, mert a közlekedésben mindenki felelős, magáért és másokért is. Ennek a felelősségnek a következtében jogosult dönteni arról, hogy a szabályok kereteni belül SZERINTE hogyan biztonságos közlekedni. Ebben a döntésben benne vannak esetleg olyan szempontok is amit a másik autós nem tudhat (pl. beteg gyerek a hátsó ülésen ).

Amennyiben nem ezt veszük alapnak akkor súlyos, emberéletet követelő döntéseket hozhatunk. Mint pl. azok a kerékpárosok akik a critical mass jegyében nem engedték a kórházhoz eljutni a nyilvánvalóan szabálytalanul közlekedő apukát az asztmás kislányával, aki annak rendje módja szerint meg is halt.

Az hogy valaki láma vagy nem, ezek alapján azon múlik, hogy milyen döntést hoz a vele együtt közlekedőkről, aki lenéző, felülbírálót szerintem az a láma.
Mint pl. ennek a posztnak az elindítója.

Mielőtt keresztre lennék feszítve, természetesen én is látom, tudom hogy vannak tapasztalatlan vezetők, akik tapasztalatlanságuk okán vétenek a közlekedés - elég alaposan kodifikált - szabályai ellen.
De a szabályszegést és a lámaságot nem kellene összekeverni.
A szabályszegés büntetendő, akár a jogosítvány elvételével is (vagy börtönnel ha akkora), a tapasztalatlanság pedig az amin minden söfőr átesett aki nem kormánnyal a kezében jött a világra.
Az egyik ilyen "vérprofi" soförnek javasoltam, hogy én majd mondom a litániát hogy: "menj előlem büdös bunkó a szaroddal, húzz innen geci azzal a rommal, stb." ő meg figyeljen az útra mert majdnem lecsúsztunk 140-el a Thököly úton a villamossínről a szembejövő busz elé. Nos, ő profinak tartja magát, és talán jól is tudja irányítani a járművét, de ha ebben a kérdésben ő dönt hogy kik is a lámák, ahogy a poszt író javasolja, az nem biztos, hogy jó eredménnyel zárul.

A közlekedés az együttműködésen alapul, az a profi aki együtt tud működni a többi közlekedővel, nem az aki jobbnak gondolja mmagát.
Hogy sablonos példával szemléltessem, szabálytalanul előző (záróvonal, szembesáv, kb. 100-zal, utána bevág csikorogva a mekibe - ahova én is érkezem kb. 10 másodperc múlva), lesötétített A8-s vezetője még sohasem kért tőlem elnézést ha hibázott, olyan viszont már többször volt amikor ügytlenkedő kisautós sofőr mosolyogva átlehelt egy "bocsi buta voltam" mondatot.

WP12 2008.10.29. 12:49:52

Seca81, tényleg baromság. Gondolj bele, úgy kap valaki jogosítványt, hogy még életében nem vezetett éjszaka, és soha nem járt autópályán. Oké, én is így kaptam a jogsit, és menetközben szereztem meg ezt a rutint. Csak 10-14 éve teljesen más volt a forgalmi helyzet az autópályáinkon, mint ma. Manapság bármikor tévedsz akármelyik M-mel jelölt útra, jóval több autót találsz rajta, mint 10 éve.

_petya 2008.10.29. 12:57:37

Hajjakend, miért mentetek 140-nel a Thölölyn szembe a busszal? :)

Seca81 2008.10.29. 13:00:23

Én 3 éve kaptam :) Én is menet közben szereztem meg a rutint, 1.5 évig jártam ki hollandba meg haza és egy percig sem sopánkodtam, hogy nem vezethettem éjszaka ill. pályán. A rutint persze még most is gyűjtögetem, 3 év alatt nem leszek Schumacher, de még most is tarom magam ahhoz, hogy sztem nem életbevágóan fontos.

Seca81 2008.10.29. 13:04:21

Továbbmegyek: öcsém is nemrég szerezte, autópálya ill. éjszakai vezetés nulla, mégis beülök mellé bármikor. Azt elfogadom, hogy biztos jobb érzés úgy nekimenni friss jogsival a pályának és az éjszakának, hogy ezt az oktatóval már megette, de ismétlem magam; sztem nem szükségszerű.

Gabesz81 2008.10.29. 13:06:55

Viccesek a beírások.
A cikk lényege az lenne, hogy mindenki próbálja meg dinamikusan értelmezni és használni a KRESZ-t. Egyszóval Közlekedjenek az emberek. Amit tanítanak, hogy vedd fel a forgalom ritmusát.
Nem tartom magam lámának, sőt van mikor frissjogsis mellett segítek neki mire figyeljen, mit kellett volna kicsit gyorsabban felfognia, cselekednie. Szerintem ezek a jószándékú (nem hüjének és lenéző szavak segíthetnek). Lassan indult el, nem időben sorolt be, jeleztek neki mehet és nem indul, de amögött meg már kezd sor állni. Sok szitu van, mindre időben kell reagálni!
De még velem is előfordult (szerintem mindenkivel), hogy épp a Margithídra Buda felé pont úgy jöttek az autók, h nem tudtam besorolni... csorgás a gyorsító végén, mire az antiempatikus kolléga meg pont úgy érkezett, hogy már kilőtt, a lassítás legkisebb jelével sem, pedig nem a féken taposva parkoltam. Rengeteg emberből hiányzik a segítőkészség, az empátia!
Vicces az a szitu is, ha valahol rég jártál, épp ma fordult elő velem. Nem volt besorolást előjelző és nem tudtam a balra vagy a jobbrakanyarodóból megy az egyenes... rosszul emlékeztem, de beengedtek, mert látták nem balfaszkodom, csak "új" vagyok erre. ;-)
És, hogy ki a láma... nem az akit bárki egyén annak gondol adott szituban! Hanem az, aki a KRESZ-t nem bírja alkalmazni, tögymörgősen lassún vagy épp hűdef@sza gyorsba! Mert egyik sem tökéletes tagja a közösségnek, mindkettő feszültséget teremt.
Béke!

Seca81 2008.10.29. 13:07:21

WP12: Természetesen érezheted úgy, hogy gáz a mai autósoktatási rendszer, valahol biztos az, de én ezt egyáltalán nem tapasztaltam. Sem autónál, sem motornál.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 13:07:46

Hajakend-
(utolsó mondat)

Naná, hogy a ZÁNYÓCCAS nem kér bocsit hisz ő a cápa, legfeljebb kiharapja a fél oldaladat ha elé állsz. Esztet tudjuk.

Másik oldalról nézve, mikor még én is friss voltam, nekem is jól esett, ha valaki nem rögtön a felmenőimmel kezdte a vezetői tudásom minősítését. Ennyit én is megadok a bátortalanoknak. Nem szoktam két másodperc alatt elborulni. De van egy határ, például ha már ötödször próbálok segíteni egy balfasznak a forgalomban, aztán még hatodszorra sem tudom mit fog csinálni, no az már nálam is kiborítja az éjjeliedényt.

Ja, a füstölő nem jött be. Úgy látszik kénytelen leszek továbbra is szembenézni a megváltoztathatatlannal.

Sir_nyeteg 2008.10.29. 13:12:54

Én még megemlíteném azt a szabályt is, hogy egy lámpás kereszteződésnél csak akkor hajtsunk be a kereszteződésbe, ha azt a zöld jelzés ideje alatt el tudjuk hagyni. Ennek a figyelmen kívül hagyása így Halottak Napja, Karácsonyi bevásárlások stb közeledtével fokozottan jellemző, és gyakran komoly dugókhoz vezet. Kis figyelemsséggel, előrelátással elkerülhető lenne.

karlmann 2008.10.29. 13:33:07

Elnézést, de nem kötelező autóba ülni! Ami nem megy azt ne erőltessük, mert csak baleset lesz a vége. Függetlenül attól, hogy ki, milyen szabállyal, vagy közlekedési helyzettel nincs tisztában, még nem jogosult arra, hogy mások életével és testi épségével szórakozzon. Ez éppúgy vonatkozik a lámákra (bambákra), mint a cápákra (elmebetegekre).

Pista Bácsi 2008.10.29. 13:47:10

Érdekesek itt a hozzászólások...

Mivel az idén szeptemberben volt 30 éve, hogy jogosítványt szereztem autóra, így tudom, hogy sietni teljesen felesleges.

Reggel munkába megyek, a meló megvár, senki se kapkodja el előlem. Délután hazafelé hova rohanjak, se a mónikasó, se a győzikesó nem érdekel, tehát nincs miért rohanni.

Tessék tudomásul venni, hogy Pesten Schumacher sem tud 10-20 km/óra sebességnél jobb átlagot elérni, szóval nem a gázt kell nyomni mint a' állat, meg a sávok közt szlalomozni, hanem 10 perccel korábban kell indulni.

Pályán, országúton meg azt imádom, amikor a hajjakend típusú vezetők letolnak az útról, mert rohannak, aztán félórát fecserésznek a kasszás csajjal a benzinkúton. Aztán persze megint száguldanak mint az állat.

Agr3ssor 2008.10.29. 13:52:20

Ubul1: Elöször is egyáltalán nem vagyok a pubikád... Másodszor, te legyél olyan szíves, és ne rendelkezzél más idejével... Harmadszor, meg vegyél pár órát szövegértésből. Pont le is írtam, hogy nem feltétlenül az időről van szó... Hamem például az üzemanyagfogyasztásról, meg hogy hogy mennyire veszed igénybe az autód kuplungját/fékét. Ráadásul olyanok miatt akik csak az orruk elé látnak, de kettővel előrébb már nem. Egyébként Te szívesen teszel meg 20 perces utat háromnegyed óra alatt tötymörögve??? Elhiszem, hogy nagyon ráérsz. Szól a zene a kocsiban. A csajok szépek a járdán... De ha mondjuk tudnád, hogy 1 nap van hátra az életedből, akkor is így dobálóznál a félórákkal??? Egyébként nem 7 perc a különbség... Ha megnézed például Budapest elővárosainak a közlekedését, (pl. Érd) akkor rájöhetsz, mi okozza ott a dugókat... Nem piroslámpa, ami úgyis megfog, meg nem az útlezárások, javítgatások... Hanem a sok láma a a körforgalmak elött, meg a tüntetőlegesen lassan hajtók... Úgyhogy faszán tudsz számolni 30 meg 40 km/h-val átlagokat, de a dugó, meg a "nemdugó" között nem 10km/h a különbség... Remélem érted mit akarok mondani. 2 éve nem volt dugó reggel Érden... Most van... És nagyon nem 7 perc a különbség...

Shadowbull: Igazából Tőled többet vártam... Csak azért ne írj baromságokat, hogy valamit reagálj a hozzászólásomra... Akkor inkább fingj egyet... Én sehol nem írtam olyat, hogy mindenáron előzgetésbe kezdek. ARÁNYLAG értelmes, és jólnevelt embernek tartom magam... Úgyhogy nem akarok MINDENÁRON 3 méterrel előrébb jutni... És nem anyázok senkinek. És tudom, hogy felesleges padlógázon előzgetni a Lámákat, mert 5 másodperc múlva úgyis megfog a következő... NA!! Itt érvényes... Előzgetéssel max 3 perccel érsz oda hamarabb... Itt igaz. De továbbra sem éri meg. Egyszerüen csak van egy meglátásom a dologról, és van egy véleményem... Nem vagyok egy ideges vezető, még akkor is előzékeny vagyok, ha sietek... (az elakadásjelző, meg a kézzel megköszönés, ami erőt ad nekem... :) )Úgyhogy ne aggódj, elöbb fog Marcus Grönholm frontálisan telibebaszni Téged, mint én... (elöször Császár Elődöt akartam írni, csak gondoltam...)

hAlig: Örülök, hogy egy véleményen vagyunk.

Stacki12 2008.10.29. 13:54:54

Szerintem sem fog ez a cikk elérni a célközönséghez. Ha valaki kínból vezet, az nem feltétlenül a Totalcar.hu-t fogja olvasgatni napi rendszerességgel :D

AMúgy sok igazság van azokban, amit a kommentek között olvastam.

A cikkhez még vagy két oldalnyi bénaságot lehetne illeszteni.

Nyáron volt szerencsém kb. 1-2 ezer km-t levezetni egy Clióval Ausztriában és Olaszországban. Féltem hogy az autópályán megesznek a nagy hajók. Meglepve vettem észre, hogy normálisan betartja mindenki a sebességet, segít a másiknak, és nem tol le a pályáról. A kis Clióval vígan előzgettem 130-140-nel a nagy tanknyi Volvokat, Audikat stb.

Itthon bármelyik autópályán a belső sávban 140-nél letolnak.

A helyesírásról annyit, hogy attól hogy van jogsija valakinek, és tud vezetni, nem biztos hogy egy lángész.

Azt viszont le kell írni, hogy a sok cápa miatt van a balesetek zöme, mert a sok pöcs azt hiszi hogy a BMW és a tetkó már tudást is ad a vezetéshez...

Én speciel jobban utálom azokat, akik raliznak az egérúton, és úgy előt, hogy 5 cm elhaladás után már tolja rám az autóját.

Még egy példa: M6. Ember nem jár arra. Megelőz valaki, én megyek 140-nel, ő 142-vel, és egy méterrel előttem bevág. Zavarja a nyílt terep?

_petya 2008.10.29. 13:59:54

3sor aggr :) Én is ezt mondom, próbáljunk kicsit tempósan menni, ne úgy, mint akinek megalszik a tej a szájában. A tüntetőleg lassan haladókat meg egyszerűen felpofoznám..

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 14:15:28

Hű Pista Bá! 30 éve, az nem semmi! Azok a mozdulatlan idők, a maratoni helyben járás!
Akkor még csak a német turisták elől kellett menekülni az utakról. Sajna azóta nekünk is futja Bömösre, meg fordra, ha meg nem, akkor akadályozzuk őket. Nekem nincs Bömi, de még csak 100 lovas Fordom se, nem is rohanok, mégis gyakran akadályoznak a szabályos közlekedésben.

Stacki12 2008.10.29. 14:16:52

Szüleimmel Dunaföldvár-Jászberény szakaszt, cirka 150 km, járjuk már 20 éve. Amikor Ladánk volt, akkor sem sokkal hamarabb tudtuk megtenni, mikor most meg "jó" autónk van.

Felhívom minden Schumacher figyelmét, hogy egyszer próbálja betartani, vagy csak kicsit túllépni a 90-130-as sebességet, és nézze meg mennyivel lassabb ér oda a célponthoz. Lesz kb 5-10 perc különbség, amit el lehet utána azzal is szórakozni, hogy lassabban pakolsz ki az autóból stb.

Megéri?

egészen kis kukac 2008.10.29. 14:26:26

...tudod mi a gond Gyuszi ?
Hogy sok helyen a gyorsítósáv elején
ott az elsőbbségadás kötelező !

Ezért - éltem párszor - még haragudni
sem lehet jóízűen egy mazsira, ha (meglátva
e táblát) besatuz előtte: ezt tanulta !

Szerinted hol a megoldás ?
A 13-ik Feuerbach-tézisben. Szerintem.
"A nevelőt is nevelni kell". A járművezető képzés komoly reformra szorul.

Üdv mindenkinek :-)
erősen rászorul

egészen kis kukac 2008.10.29. 14:27:35

putty... kis zaj esett be hátra (az utolsó két szó a képzésre vonatkozott: negligálandó :)

egészen kis kukac 2008.10.29. 14:30:32

...vazze... e Nőnek igaza van. Hmm... még sose' tűnt fel nekem az az elsőbb segg adás tábla a fölhatósáv elején :-)

Herman 2008.10.29. 14:36:41

A szabályok azért vannak, hogy megszegjük :D

Az egész egy nagy vicc. Olyan, mint ósvicc.

Kit érdekel a megmondóemberek véleménye???

Herman 2008.10.29. 14:38:05

A cápák uralkodnak a lámák felett, a köztes, a pórnép meg csak suttyogjon, és örüljön annak, hogy lik van a picsáján!

A közlekedés nem gyerekjáték!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.10.29. 14:47:50

A leggyűlöltebb dolog: "T"stoptáblánál megállok, kis ívben jobbra akarok kanyarodni, indexelek, erre a mammer/papper/kismama/hülyegyerek beáll a biciklijével a jobb oldalamra, a kocsi és a padka közé. Egy ideig próbáltam ablaklehúzós, szépen kérdezős módszerrel tudakolni, hogy "tetszik e sejteni, hogy itt nem számítok magára, és fel fogom lökni, rosszabb esetbe átmegyek a nénin?" Próbáltam ablaklehúzós üvöltözőssel is, de az se volt hatékony. A prevenció a megfejtés: az ilyen kereszteződésekben úgy állok a padka mellé, hogy ne férjen el a biciklis mellettem.
Amúgy meg: defenziv vezetés+tolerancia a megfejtés, szerintem. Ha krúzingolni akarok az 51-esen, akkor lehet, hogy 65-tel gurulok, de figyelem a tükröt, és ha jön valaki, segítem az előzésben,lehúzódással, indexeléssel, esetleg gyorsítással. Élni és élni hagyni.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 14:48:25

Herman-

Tudtad, hogy a cápának megáll a tudománya, ha a hátára borítják?
(Animal Planet)

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.29. 14:53:24

Nem azért járnak gyorsak az emberek, mert így időt spórolnak. Fenéket.
Azért járnak gyorsan, mert az ember imád gyorsan menni.
Ezt nem én találtam ki..

Shadowbull 2008.10.29. 14:55:29

"Felhívom minden Schumacher figyelmét, hogy egyszer próbálja betartani, vagy csak kicsit túllépni a 90-130-as sebességet, és nézze meg mennyivel lassabb ér oda a célponthoz. Lesz kb 5-10 perc különbség, amit el lehet utána azzal is szórakozni, hogy lassabban pakolsz ki az autóból stb."

Nem mindegy a tavolsag, meg a sebessegkulonbseg :)

Azert 20 evvel ezelott szinte egesz napos program volt, amikor levonultunk az 1200-esben a Balatonra Debrecenbol.

Most meg normal forgalom eseten München-Györ 4,5-5 ora. Es az 630km....

(Be se irom a Gyor-Ingolstadt rekordomat, ami 3:46 volt, APfelhajtotol lehajtoig, inkl. 1 tankolas)

sb

Stacki12 2008.10.29. 14:55:57

Igen, gyakorlatilag ha nem fulladsz le az autóval, akkor már kapsz jogsit. Esetleg megvágnak valami hülyeségért, amit élőben senki nem tart be, és fizetsz még egy kis pótdíjat. Amúgy komolytalan az oktatás.

Amúgy meg egyre sűrűbben mérnek az utakon, és nem vicces az a 30 ezres kezdő csekk sem.

Shadowbull 2008.10.29. 14:57:45

"Azért járnak gyorsan, mert az ember imád gyorsan menni."

Pontosan. Meg minek menjek 130-cal, ha 160-nal is tudok? De a 160 is kenyelmes cirkalotempo.

200 folott kezd el kevesbe unalmas lenni, es 250 folott mokas :)

sb

Agr3ssor 2008.10.29. 14:59:41

"Felhívom minden Schumacher figyelmét, hogy egyszer próbálja betartani, vagy csak kicsit túllépni a 90-130-as sebességet, és nézze meg mennyivel lassabb ér oda a célponthoz. Lesz kb 5-10 perc különbség, amit el lehet utána azzal is szórakozni, hogy lassabban pakolsz ki az autóból stb."

Feltűnt Neked az a lényges dolog, hogy ebben a blogban nem a szabályosan haladók, és a gyorshajtók, hanem az idokolatlanul tötymörgők és a haladni akarók között van a vita??? Milyen Schumacherröl beszélsz??? Azt hiszem nem egy témáról vitázunk sokakkal...

Herman 2008.10.29. 15:01:20

Sb, jól beszélsz!

Így van! Én leszarom az ÁVÓT (bocs, rendőrséget) ne az úri, sportos vezetőkkel foglalkozzanak, hanem a cigánybűnözéssel!

Stacki12 2008.10.29. 15:06:47

Lehet hogy kicsit elkalandoztam a témától, de összeköthető a kettő.

Mivel itt sokan, akik a "lámákat" szidják, maguk is felelőtlenül vezetnek. Ja, és mindenki volt valaha kezdő.

Amúgy kinek mi a tötymörgés, és mi a bénázás.

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.29. 15:07:05

Motortól, futóműtől és belső hangszigeteléstől függ, hogy az autó vezetője mekkora tempónál érzi még jól és biztonságban magát.
Egy régi Suzuki, hogy maradjak a sokak által kedvelt példánál, 120-nál a 155-ösökkel, zúgó motorral és keresztszél által terelt kasztnival már a biztonságosság határát súrolja.. Persze lehet vele többel menni, de érzésre már a 120 is sok. Trabantnál ugyanez jóval kisebb tempónál is érződik már.
Ugyanezt egy új ötös BMW 220 körül kezdi éreztetni, annyival halkabb, erősebb, stabilabb autó, mint az előzőek.
Ha pedig betonfalba, villanyoszlopba, szembejövő Ifába csapódik akár a Suzuki akár a bimmer, akkor már olyan mindegy. Mindenki meghal, úgy nagyjából.
De ilyen elég ritkán van szerencsére.. Az átlagos az, hogy az ember 120 és 200 közötti utazótempóval megy nap mint nap, kilométerek ezrein át.
És bizony nem mindegy, hogy százzal érzed magad biztonságban közben, vagy 180-al. Aki sokat megy, annak nem mindegy.
A vidékieknek, főleg.. Akármi van, felruccanunk Pestre, nem mindegy hogy milyen fárasztó, meddig tart, és milyen közérzettel érünk oda.
Egy bp-inek lehet, hogy tökmindegy, mivel áll a dugóban.

Stacki12 2008.10.29. 15:09:43

Herman:
sok Te fajta úri sportos vezetőt fogott már meg az útszéli árok, és korlát stb.

Őszintén nem sajnálom azt aki hülye, és meghal, csak más nem sérüljön meg.

Sportos vezetőnek tartod magad, az meg vicc. Az úri is valószínű.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 15:14:42

-Három kategóriáról szól a vita, nem kettőről.

-Mindenki szeretne haladni. De haladni, meg gyorsan haladni nem ugyan az. Van amikor én sem tartom be az összes szabályt, de mikor én 120-al "haladok" 90 helyett, mer' egy kissé sietnék, nem anyázok egy előttem 88-al tötymörgőre, azt meg egyenesen rühellem, ha engem 160-al akar valaki letúrni, mert nem hajlandó kivárni a két szemből jövőt, holott már így is 30-al gyorsabban "haladunk".

Stacki12 2008.10.29. 15:15:55

ott a pont kockásfülűnél :)

Agr3ssor 2008.10.29. 15:20:05

"Mivel itt sokan, akik a "lámákat" szidják, maguk is felelőtlenül vezetnek. Ja, és mindenki volt valaha kezdő."

És Te ezt miböl gondolod??? Mert én itt elég Lámafób hangnemben tűntem fel, és egyáltalán nem tartom magam/nem tart más felelőtlen vezetőnek... És ezzel sokan így vannak itt rajtam kívül.
A kezdő-témához: Nem hiszem, hogy a reggeli dugóban minden 4. autóban kezdő vezető ül...

_petya 2008.10.29. 15:21:20

Emberek, bocs ezért, de:
120-szal, 150-nel, 180-nal (nem 120-al, 150-el, 180-al)

mrsc 2008.10.29. 15:21:42

Milyen vicces, hogy a címben az volt, hogy akinek nincs problémája a vezetéssel, az ne kattintson, ehhez képest itt mindenttudó csupa cápa kommentel.
Lehet, hogy kicsit mind lámák vagyunk??

Stacki12 2008.10.29. 15:23:03

Nem azt írtam, hogy mindenki, hanem azt, hogy sokan. Lényeges különbség. Nem volt személynek címezve.

Pesten sokszor van, hogy 50-es tábla van kitéve, vagy 60-as, és már 70-80-nal megyek, amikor lassítok, mert azért illik, akkor mögöttem már villog hogy menjek, meg beelőz.

Nem lehet hogy a bénázó néha csak szabályosan betartja a sebességet? :)

Agr3ssor 2008.10.29. 15:23:51

Tökéletes sofőr/vezető nincs... Ennyi!!
A kedvenc szövegem: "Én soha nem fogok balesetet okozni!" Múhahaha...

Agr3ssor 2008.10.29. 15:25:17

Stacki12: Az én esetemben nem... Mások nevében nem tudok beszélni... Nekem nap, mint nap a megengedett sebesség felső határa, az már álomsebesség... (lenne)

Stacki12 2008.10.29. 15:29:19

Agr3ssor
Ezért nem használom az autóm Bp-en, csak ha megyek haza vidékre, vagy ha korán megyek dolgozni. Akkor még lehet haladni.

toce 2008.10.29. 15:30:12

"Szerinted hol a megoldás ?
A 13-ik Feuerbach-tézisben. Szerintem.
"A nevelőt is nevelni kell". A járművezető képzés komoly reformra szorul."

Ott a pont!

_petya 2008.10.29. 15:32:30

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy kanyart ahová mondjuk ki van téve egy harmincas tábla, be lehet venni hatvannal. Persze száraz úton ideális körülmények között.. (gondolok itt egy megfelelő állapotú személyautóval, amit ismerek). Akkor én veszélyesen közlekedek, ha ezt megteszem pl egy autópálya kivezetőn? Mert én úgy vélem nem, s nem is okoztam még ezzel balesetet az elmúlt 17 évben..

Agr3ssor 2008.10.29. 15:32:56

Budapesten én sem, csak Érden (ami ugye Pest elővárosa) át kell haladnom... Most kapóra jött az M6-os Érdi-tető-szakasz... Úgyhogy a korábbi tötymörgés-araszolást felváltotta az 5.-ben 100-al lendületből... 4km-el hosszabb, de 20 perccel gyorsabb, és fele annyi az utiköltségem... Pest halál... De nem csak reggel...

Stacki12 2008.10.29. 15:36:12

Az új résznek csak az a baja, hogy 80-as tábla van a végén, és én végig járok rajta általában. Rászoktak a mérésre...

Agr3ssor 2008.10.29. 15:36:35

Az a baj, hogy autó nélkül megközelíthetetlen helyen dolgozom... "Budaörsi Ipari Telep"... Egy 72-es megálló van, úgy 4 kilóméterre... De tömegközlekedéssel 4 óra lenne alkalmanként bejutnom... Úgyhogy fejet hajtok a komfort elött... Különben elő nem venném az autót holmi munkábajárásra...

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 15:37:51

Kösz _petya, ezentúl odafigyelek.

mrsc- elgondolkodtató.

Amúgy már az elején megmondtam, hogy ez egy meddő vita.

Megyek, tolok egy kábelt a mai napra, oszt gyújtok még egy füstölőt.

toce 2008.10.29. 15:39:22

Nolet 2008.10.29. 08:44:16

"mi ezekben a közös? A gyorsítósáv előtt extrém éles kanyar van. Nem fogok, és a KRESZ szerint nem vagyok köteles számítani arra, hogy a kanyar végén áll valaki az út közepén."

De igen! Majd alkalom adtán nézz utána a KRESZ-ben!

toce 2008.10.29. 15:43:49

Amúgy én minden nap vezetek, városban is, vidéken is de az egész mazsola témát nem érzem olyan akutnak, ahogyan itt megjelenik. Mondjuk azt, hogy valaki betartja a sebesség korlátozást, és a Nagykörűton csak 50-el megy, én nem sorolom ide, és nem is lehet a lámaság kategóriájába tenni.

Az idegbetegekkel SOKKAL több probléma van! Tessék azoknak is cikket írni és rágravirozni a pisilőjükre...

Stacki12 2008.10.29. 15:46:45

Én mindig úgy közlekedem, hogy arra számítok, tapasztalatból, hogy valami idióta a kanyarban fog előzni stb, így lassítok.

Egy sima 100 km-es szakaszon közúton legalább egyszer kell satuzni, hogy a sportos úri vezető a szaros autójával beférjen szemből, vagy a mellettem levő sávból.

qualitaet 2008.10.29. 15:48:27

"Most meg normal forgalom eseten München-Györ 4,5-5 ora. Es az 630km....

(Be se irom a Gyor-Ingolstadt rekordomat, ami 3:46 volt, APfelhajtotol lehajtoig, inkl. 1 tankolas"

M és IN közt ugyebár még egy plusz 80-as.
Papuskám, 190-es átlag a leállósáv nélküli, M-feletti 8-ason , Ausztrián, a Gürtelen, és a "csípős" burgenlandi szakaszon át az Guiness-rekord :))))

qualitaet 2008.10.29. 15:56:36

Segg vagyok, hisz lehet másfeké is menni IN -ból, csak ém még közvetlenül nem jöttem...)

qualitaet 2008.10.29. 16:00:07

"Így van! Én leszarom az ÁVÓT (bocs, rendőrséget) ne az úri, sportos vezetőkkel foglalkozzanak, hanem a cigánybűnözéssel!"

Minek?! Hisz olyan nincs is!!!Nem olvastad az úságban?!
Nem szégyelled magad?! :))))))))))))

Stacki12 2008.10.29. 16:00:48

qualitaet
kifelejtetted közölni mennyibe fájt Ausztriában a gyorshajtás. :) Ott mindenhol korlátoznak, ahol lehet, és mérnek.

A német autópálya más kategória. Gyors, sok millió km-t vezetnek rajta, és iszonyú sokan meghalnak.

K. fontos lehet, és k. SZÁNALMAS aki ezzel tud csak felvágni, hogy mennyi idő alatt tette meg ezt a távot...

Shadowbull 2008.10.29. 16:04:12

"Segg vagyok, hisz lehet másfeké is menni IN -ból, csak ém még közvetlenül nem jöttem...) "

Höhö :)))

sb

Shadowbull 2008.10.29. 16:05:38

"kifelejtetted közölni mennyibe fájt Ausztriában a gyorshajtás. :)"

160 az egeszen pontosan 35 ojroba.

100 helyett 130 + kovetesi tavolsag be nem tartasa (raadasul kameras rendorauto mogott) 40 ojro.

Mindketto helyszini.

sb

Shadowbull 2008.10.29. 16:07:13

"és iszonyú sokan meghalnak."

Erre az "iszonyuan sokan" adatra szerintem keress ra.

A nemet autopalyak a legbiztonsagosabbak kozott vannak a vilagon.

A balesetek tulnyomo reszet pedig nem a (relativ) gyorshajtas okozza.

sb

Shadowbull 2008.10.29. 16:08:13

qualitaet 2008.10.29. 15:56:36

En Münchenbol is Passau fele jarok. Hosszabb 30 kilometerrel, de sokkal kisebb a forgalom.

sb

Agr3ssor 2008.10.29. 16:10:02

"Az idegbetegekkel SOKKAL több probléma van! Tessék azoknak is cikket írni és rágravirozni a pisilőjükre..."

Az biztos... És a gond az, hogy fogalmad sincs ki ül a másik autóban... Úgy fél éve rádudáltam egy elém hirtelen kibaszódó 525tds-re, amiből aztán baseball-ütővel szállt ki egy kopasz forma... Nem tudtam kivel állok szemben... De igazából ő sem, mert én meg csőretöltöttem a gázpisztolyt, és ráfogtam... Utána egész kezelhető lett, végül megbeszéltük hogy tulajdonképpen egyikünk sem akar balhét...

Stacki12 2008.10.29. 16:11:06

Shadowbull
Ajánlom figyelmedbe a Discovery-n az Autobahn című filmet.

1: Csak átlagban halnak meg kevesen. Ha Te vagy az aki éppen meghal, akkor az ciki.

2: a statisztika szerint egyértelműen a gyorshajtás a halálok oka a németeknél. műszaki hiba ritka. A németeknél is megintdult a lobbi, hogy szabályozzák a sebességet a sok halott miatt.

Mo-on is 150 emberrel kevesebben haltak meg kb fél év alatt, mert durvábban büntetnek a rendőrök.

Nézz után először valaminek...

qualitaet 2008.10.29. 16:15:25

"A német autópálya más kategória. Gyors, sok millió km-t vezetnek rajta, és iszonyú sokan meghalnak."

Sokan halnak meg, hisz kissé patetikusan szólva egy halott is sok.
De arányosan semmivel sem többen mint máshol, sőt.És első sorban ők sem a tempolimit hiánya miatt. Ráadásul rengeteg a szakaszos ésszerű sebességkorlátozás, amit még az elvetemült raserek is betartanak. Az időjárástól és a napszakzól függő limitet is ott vezették be először.
A tényleges sebességkorlátozásal ott semmi baj nincs.
Az itthoni morál esetében viszont beláthatalan következményekkel járna ilyesfajta liberlizáció.
Mondom én, aki notórius gyorshajtó vagyok az autópályán, bár a relatív gyorshajtáds hibájába igyekszem sosem beleesni.

qualitaet 2008.10.29. 16:19:28

"sebessékorlátozás" két "s". Legendásan szarul gépelek...

qualitaet 2008.10.29. 16:21:38

"De igazából ő sem, mert én meg csőretöltöttem a gázpisztolyt, és ráfogtam... Utána egész kezelhető lett, végül megbeszéltük hogy tulajdonképpen egyikünk sem akar balhét.."

De azért keresitek. És ennek megfelelően fel is szerelkeztek:)

Stacki12 2008.10.29. 16:21:42

Úgy legyen!

Engem is idegesíteni fog, ha az autópálya felvezető szakaszán a 80-a táblánál 90 miatt meghúznak 30 ezerre..

De sajnos beválik a szigor, mivel én is figyelek még jobban a táblákra.

Gucik@ 2008.10.29. 16:31:10

A cikk szerintem nagyon ott van.

Néhány hónapja Portoban (Portugália) éldegélek, autóval, bicajjal és gyalogosan. Sokéves, mindennapos budapesti autózás (tolakodás, káromkodás) után, egy kicsit érdekes volt megszokni az itteni vezetési stílust.
1.Ha láma bénázik előtted, megállsz és türelmesen(!!!) megvárod, amég megoldja a helyzetet. Itt mindenki nyugodt, pedig rendszeresek a dugók. A dudát csak azért nyomják, hogy jobb legyen a hangulat.
2.Nem használnak indekszet. Az autópályán lazán kiténferegnek eléd a belső sávba.
3.Ha GYALOGOS vagy BICAJOS közeledik a járda széléhez, megáll az összes autó. Még soha nem kellett gyalogosan lassítanom, ha át akartam menni egy úton!!! Higgyétek el, autósként is jó élmény. Ezt hogyan lehetne bevezetni otthon??? Segítsetek ebben!

Stacki12 2008.10.29. 16:33:45

Sehogy. Ez egy szemlélet, ami kint egy bunkó parasztban is benne van.

Ha átjön ide, akkor itt ő sem áll meg.

Gucik@ 2008.10.29. 16:34:02

Bocs, a 2. pont negatív példa. Ebben ne kövessük őket!

potrzebie 2008.10.29. 16:34:07

az emberek büdös nagy tahók
kocsiban ülve is és kocsi nélkül is
például sorban állni nem tudunk
külföldön áll a sor a benzinkút kasszánál és amelyik kassza felszabadul, oda sorol
nálunk meg összevissza mint a barmok
ha egy ajtónál jövök ki és kezemben a két gyerek, még akkor sem enged el egyetlen egy nő sem (pedig egyébként mindig udvarias vagyok velük szemben) de bazdmeg ha 30 kilónyi gyerek van nálam, akkor se enged be...
a sógoréknál ha fel akarok hajtani az autópályára, mindenki besorol a belsőbe
nálunk meg ha egyedül van az egész autópályán (M6) akkor sem enged be

_petya 2008.10.29. 16:36:49

potrzebie.. én beengedlek, sőt a kamiont is beengedem, ha vége a kapaszkodósávnak..

Agr3ssor 2008.10.29. 16:37:05

Elővigyázatosság... Olyan, mint a koton. Inkább legyen, és ne kelljen... Minthogy ne legyen és kelljen...

Stacki12 2008.10.29. 16:37:18

én az M6-on sokat járok, és ha jön valaki oldalról, akkor behúzódok, mivel van hely. Tény, külföldön ez alap.

Külföldön az is alap, ha valaki fékez valaki miatt egy nagyot, és lemegy 100 alá, akkor villant egyet az elakadásjelzővel.

Mrinnus (törölt) 2008.10.29. 16:37:56

Shadowbullnak köszi a korrekt autópályás kommentet, mert
1.0 Suzuki Swiftem van (már írta más is, h behatároltak a lehetőségei) de le szeretnék, merek menni pl. Debrecenből Zalába. És mindezt autópályán teszem, ha már ott van...
Kezdő vezető vagyok, de igyekeztem haladni a forgalommal, átlag 100-110-120as tempóval DE iszonyat frusztráló volt előzni a kamionokat, mert:
megindulok mazsolaként előzni a kamiont, mert nem akarok mögötte vánszorogni ugyebár pestig. Kicsi Suzy magára szedi a 130-140et kínlódva, padlógázzal... előtte kivárom a BMWket, Audikat, Volkswageneket, amint elhúznak lazán mellettünk (csöpp irigység kis szívemben)...végre üres a belső, előzök. Kamion közepénél persze megérkezik mögém egy újabb "BMW" és az esetek többségében villog, tol, mutogat, h húzzak az útból.
Emberek! Úrvezetők! Bocsi, de én is haladni akarok, és kérek már egy kis türelmet... Kiskocsim műszaki paraméterei olyanok amilyenek, 100 fölött meghal, de előzni néha kell akkor is. Ha már kimentem a belsőbe és padlógázzal igyekszem túljutni a kamionon, NEM fogok visszatakarodni, ha lenne is még hely a kamion mögött, már a követésin belül - és NEM fogok 2 méterrel a kamion elhagyása után beugrani vissza a külsőbe, mert Úrvezető haladni akar, és én nem tudok 5 sec alatt előzni. Ez van. Lehet köpködni...

qualitaet 2008.10.29. 16:38:50

"En Münchenbol is Passau fele jarok. Hosszabb 30 kilometerrel, de sokkal kisebb a forgalom"

Hogyne!Na meg a 92-es miatt...
Éédes Jééézus, mekkorákat lehet ott repkedni, akár hin akár zu!
És szinte mindig akad valami próbálkozó versenyző egy Werksdienstwagen vagy egy környékbeli tuner-parasztlegény HMCS képében :)DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

_petya 2008.10.29. 16:39:48

AMúgy azt nem egészen értem, miért jó, ha én megyek mondjuk egy tonna vassal a seggem alatt, majd jön egy gyalogos oldalról, s akkor azonnal meg kell állnom, h ő átkelhessen, ahelyett, hogy várna egy másodpercet, amíg elhaladok.. :/ (és persze még komótosan is lépdel) Természetesen értem ezt abban az esetben, ha egyébként át tud kelni az úton. Nyilván, ha sokan vannak, vagy nagy a forgalom, akkor más a helyzet..

potrzebie 2008.10.29. 16:41:54

csak szólok, hogy a "német autópályán nincs limit" az erősen parasztvakítás
vannak olyan szakaszok (egyre kevesebb) ahol nincs limit, de rengeteg 130-as tábla van már kinn (na mondjuk olyat se nagyon máshol látni)

Gucik@ 2008.10.29. 16:46:10

"AMúgy azt nem egészen értem, miért jó, ha én megyek mondjuk egy tonna vassal a seggem alatt, majd jön egy gyalogos oldalról, s akkor azonnal meg kell állnom, h ő átkelhessen, ahelyett, hogy várna egy másodpercet, amíg elhaladok."

A vasadon azért van a fék, hogy ezt a bűvészmutatványt meg tudd tenni.
Pont azért, amiért a Szuzit nem tolod le az útról, amikor kamion előzésére szánta el magát. Te vagy az erősebb, legyél előzékeny a gyengébbel szemben. Hidd el, megéri. Jó érzés.

Agr3ssor 2008.10.29. 16:55:54

Én ezért is vallom azt az elvet, hogy az autó legalább a saját súlyát vigye kellőképpen. Szerintem ez is a biztonság egyik alapfeltétele. Nem kell, hogy versenyautó legyen, de azért egy biztonságos előzésre legyen elég kraft.

Mrinnus (törölt) 2008.10.29. 16:58:48

Sőt, hozzáteszem: kezdő vagyok (7 éves jogsi, de június óta vezetek effektíve); nő, és Suzukim van - tudom, minek él az ilyen? ;) (végre írt egy láma is!)
Rekordokhoz: fater az esküvőmre Zalából Debrecenig 4,5 óra alatt jutott el (Audi A6-oson, gondolom jóval 200 felett, de nem vagyok büszke rá. Nagyon régóta vezet, jól, de én jobban örülök, ha nem kell a szeretteimért aggódni, ha hallgatom a híreket...
Ja: nekem nem volt zsenánt április-májusban oktatóhoz járni, mert szinte mindent elfelejtettem (kivéve azt, h fékezésnél, stoptábla, megállásnál kuplung be - azért begurulni egy kereszteződésbe üresjárat miatt durva).
Jó oktatóim voltak (kollégák), nem panaszkodom, aki lelkiismeretes, mindig az, hülyék meg minden szakmában vannak... És fejlett önkritikám miatt igenis megbeszéltem az oktatóval, h alkalmas vagyok-e a vezetésre, mert nyugodtan megmondhatta volna, ha nem (nagyváros, van tömegközlekedés). De a bunkók ellenére én szeretek vezetni, igyekszem tanulni, a hibáimból különösen... és emlékszem rá, mit mondott az oktatóm adott helyzetben, úgyhogy maradok az utakon :)

Tehát kérek egy kicsit több türelmet a "profiktól", mert nem mindenki tanul gyorsan, jól vezetni meg nem megy máról holnapra.
Ezt kiadtam, jól esett, köszi :)

_petya 2008.10.29. 17:00:43

Gucik, én nem tartom magam bunkó sofőrnek.. Ha úgy adódik, beengedek másokat magam elé.. de továbbra sem értem, a gyalogos miért nem tud 1 másodpercet várni.. neki kevésbé megerőltető, mint egy autót megállítani.. arról nem beszélve, hogy ez jár némi károsanyag-kibocsájtással..

qualitaet 2008.10.29. 17:03:45

"a sógoréknál ha fel akarok hajtani az autópályára, mindenki besorol a belsőbe"

Ez igaz és bizonyos értelemben jó is.
De sajnos lehet ,hogy attól is van ,hogy hozzáedződtek ahhoz a rendkívül idegesítő, tipikus , osztrák szokáshoz, hogy a pályára történő felhajtást követően rögtön besorolnak a bal sávba is. Vagy akkor is átsorolnak a bal sávba amikor a pályára felhajtó jármű erre nem feltétlenül szorulna rá. Fontos a felhajtók segítsége, de nagyon gyakran megesik, hogy csak a bal sávban gyorsabban haladót akarják így szopatni.

Szerencsére jó ideje csökkenő tendenciát mutatnak, de még mindig rengeteg a tipikus "népnevelő" korlátolt pitiáner ,rátarti osztrák kisember, akik az istennek nem húzódnak le és akiket elképesztően irritálnak a nagyobb, drágább és gyorsabb autók, kiváltképp magyar táblával.

Agr3ssor 2008.10.29. 17:11:11

"de én jobban örülök, ha nem kell a szeretteimért aggódni, ha hallgatom a híreket..."

Amíg a szeretteid közlekednek, addig jogos az aggódás... Nem kell hogy csapassa az A6-osnak! Elég, ha egy Deawoo Matiz 130-cal oldlbakaja őket...

Lényeg a lényeg... És a végeredmény! Figyeljünk, és vigyázzunk egymásra... Meg magunkra.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 17:49:14

Jó volt olvasni téged Mrinnus, jegyeztem, Suzuki. Ha találkozol egy feltűnően udvarias szakállas "profival" egy mittomén milyen autóval, az én leszek. Egyébként ha jól számoltam Te voltál a második ebből a táborból.
Hol vannak a többiek? Kíváncsi volnék rájuk is.

Ubul1 2008.10.29. 17:49:58

Agr3ssor 2008.10.29. 17:11:11

Tehát ezek után remélem te is megtaláltad az elgurult nyugibogyóidat meg más is, és egy darabig újra béke honol majd a csodás magyar közlekedési morálban.

AzHofi 2008.10.29. 18:03:35

Én is szoktam ordítozni amikor egyedül ülök a kocsiban, főleg azokra. akiknek már egy éve villogok, hogy jöjjön, soroljon be elém, de az csak a valagát vakargatja, nem is figyeli, mi történik.

Agr3ssor 2008.10.29. 18:10:53

Ubul1: Neked ott a ficsi üzenet... Látom nem olvastad még el... Nem írom le mégegyszer... Ha a vezetők fele olyan nyugodtak lennének, mint én, azt hiszem harmónai uralkodna a magyar utakon!!

Szóval Ubul koma: olvasgass:

Agr3ssor 2008.10.29. 13:52:20

Egyébként milyen dilibogyókról beszélsz? Komolyan! Az értelmetlen megjegyzéseid miatt lassan kezdek képet alkotni magamban a vezetési stílusodról... És holnap szeretnék élve hazajutni.

Agr3ssor 2008.10.29. 18:12:55

"Ha a vezetők fele olyan nyugodtak lennének"

Ezt én írtam?!?!?! Hubamm... Kezdek nagyon fáradni.

Agr3ssor 2008.10.29. 18:29:43

Ubul1: "Dehogynem, pontosan tudjuk mit jelent: Görcsösen izzadtra markolássa a kormányt, össze vissza kapcsolgat a válóval, közben meg félpercenként a kurva órát nézegeti a forgalom helyett. Az agyában meg testet ölt a köd és elképzeli szóról szóra, mikor a főnök lekeveri a szentbeszédet (rohadjon meg az is ahol van) és mikor megmutatják nki a kijáratot a sokadik után, és akkor miből fogja a 30 éves hitelt fizetni, még a stiftet is elveszi a bank!"

Hú Doctor Lecter!!! Te aztán tudsz.
Akkor lépésről lépésre:
1,nem vagyok izzadós...
2,nem váltogatok össze-vissza, csak ha egy tötymörgő fasz beszarik a záróvonaltól elöttem...
3,az órát, meg a forgalmat képes vagyok egyszerre nézni.
4,vezető beosztásban vagyok a cégnél, és az egyetlen felettesem úgy dél körül esik be általában.
5, egy forint hitel nincs az autómon, nem is volt. És akkor sem vennék swiftet, ha uaz lenne a másik alternatíva...

De te aztán ismered ezt a típust! DR: LECTER!! MUHAHAHA!!!

Djur (törölt) 2008.10.29. 19:23:09

nem olvasom most végig az egészet, de
- Hiánypótló!
- még, még helyzeteket, tudunk mindannyian még egy csomót, akár írjatok ki rá egy contestet

- hajrá gyulavitéz!

Gyuri

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2008.10.29. 19:52:15

Remélem a cápák számára is lesz egy ilyen poszt! Úgy tűnik a hozzászólásokból, közülük többen olvassák a a belsőséget, mint a lámák közül... Igaz, egy lámát talán könnyebb meggyőzni, mint egy cápát :-(
S nem csak a lámák okoznak balesetet, s nem is csak a cápák. A balesethez általában ketten kellenek (véleményem szerint a egyedüli balesetek egyenlő arányban fordulnak elő a két csoport köreiben). S hogyha egy cápa találkozik egy lámával, abból nagyobb valószínűséggel lesz baleset, mint ha bármelyik egy bohóchallal. Mert a bohóchal ki tudja védeni a másik ostobaságát, de a láma és a cápa hibái összeadódnak (s a láma tapasztalatlansága miatt, a cápa pedig kivagyisága miatt képtelen kikerülni a kialakult veszélyhelyzetből)

Gabesz81 2008.10.29. 19:57:25

Ki tud olyan KRESzabályt, hogy a pirosnál állva nem kell irányjelzőt használni, hanem sárga-zöldre kell csak kitenni az indexet, pedig már nagy valószínűséggel jó előre tudták le akarnak kanyarodni!? Skótság? Drága az izzó vagy mi a penész???

És hogy mennyire is idevág. Vegyük a Vágóhíd-Mester kereszteződést. 2x2 sáv a vágóhíd. Beállsz x-ediknek a belsőben álló mögé a pirosnál, mire zöldre kezd el indexelni... a jobboldali sáv elindul vagy hamar elfogynak, jó eséllyel be lehet sorolni. De az a kései indexes meg átver és így már tulajdonképpen akadályoztat, mert nem jelezte előre a szándékát! Haladni szeretne az ember így általában a jobb sávba nem is próbálkozik, mert ott szokták használni a kisívű kanyarodás szándékának jelzését... a gyalogos miatt pedig nem megy gyorsan a művelet, ezért marad a belső és ezért különösen idegesítő, hogy b@xnak használni a kart!
Vélemény?

GGG77 2008.10.29. 20:02:28

"Ki tud olyan KRESzabályt, hogy a pirosnál állva nem kell irányjelzőt használni, hanem sárga-zöldre kell csak kitenni az indexet, pedig már nagy valószínűséggel jó előre tudták le akarnak kanyarodni!? Skótság? Drága az izzó vagy mi a penész???'

Nincs ilyen kresz szabály. Viszont 1,5-2 percig én nem vagyok hajlandó hallgatni a kattogást.

A cikkre térve, a lámák max 2%-a ismeri be akárcsak magának, hogy láma. Nemhogy másnak. Úgyhogy szélmalomharc.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 20:13:19

vadász2-
majd a nyúl viszi a puskát, oszt vadászunk ketten cápára. Mit szólsz? Viszek sört is.

Nem bántom többet a lámákat, hadd legeljenek, ha kell még időnként be is állok közéjük (de a folyóba nem köpök), mer' a tököm már leszakad attól, hogy ha megyek az országúton (többnyire 2/a), állandóan a kurva tükröt nézzem, nehogy véletlenül fékezésre kényszerítsek egy faszt. A kedvencem, amikor ezek összejönnek, mindkét irányból előznek, és előfordul négy autó egymás mellett a kibaszott kétsávos úton. Mennek tovább a gázon állva, oszt még az én kibaszott tempómat lassítják, pedig én csak alig vagyok túl a szabályokon.

w124 2008.10.29. 20:31:50

Mrinnus!Akkor nagyjából kapizsgálod milyen érzés kamionnal egy másikat,vagy éppen egy lassabban haladó személyautót előzni.Kivárom a megfelelő pillanatot,kb.200 autót elengedek de amíg tart az előzés úgy is oda ér valaki.Senki nincs tekintettel rám,hogy bár az én tempómban de én is haladni szeretnék.Nekem dudálnak,anyáznak nem annak aki még nálam is lassabban hajt.Sőt néhány tudatlan fasz az előzésemet úgy kommentálja,hogy bevág elém és befékez.A kurva anyját,úgy gondolja,nekem ugyanannyi megállni 40t-val mint neki 1.5-el?Ha fejre állok ilyen tetű miatt akkor jön a szokásos,"a rohadt kamionos" meg,hogy biztos elaludt stb. stb. stb.Közöttünk is van néhány paraszt ezt aláírom de sok kamionos gyűlölő átértékelne egy-két dolgot egy napot a nagy autóban töltve!Kisautóval lehet vezetni 24 órát is naggyal csak 9-et,mégis mindenki azt gondolja az Ő ideje és dolga előbbre való és fontosabb mint a kamionosé...

kzol 2008.10.29. 20:36:58

"ColT 2008.10.29. 02:18:26

Senki sem autóban született."

Tévedsz pajtás. Nekem már nem volt szükségem szülőszobára. A szüleim nem értek be velem a kórházba. Pontosabban a kórházban már csak a köldökzsinórt vágták el.

Stacki12 2008.10.29. 20:52:13

kedves w124!

elhiszem hogy jó sofőr vagy. Csak ugye mit lát az ember a tévébe? M0, kamion kipasszírozta az autót, feltolta, kilapította, meghalt mindenki. Aztán: sofőr elaludt, kisautónak megint annyi.

Persze sok személyautós baleset is van. De ha egy kamion lezúz valakit, az vezető hír, így a szakmádról ez a kép terjedt el, hogy minden kamionos köcsög, és minek előz stb.

A másik, a tévében mutatták, hogy az M0-áson tilos kamionnak előznie, erre mindegyik előz. Végig 80-as tábla van.
Elhiszem hogy ő is siet. De nehogy már a kurva körgyűrűn fogja behozni a lemaradást esetleg. Na és láttam olyan kamionokat, ahol a gumin már a szövet is látszott.

Szóval a megbélyegzés alól nem fogtok könnyen kibújni. Az M6-oson múltkor megyek el a kamion mellett, erre megindul felém. Azért egy csöppet megrémültem a kis Clioban, azért mégis csak pár tonnáról beszélünk. Ledudáltam, de semmi villogás hogy bocs. Valószínűleg elaludt.

w124 2008.10.29. 20:55:45

Mellesleg a cikk,király.Kell egy pár sor a balfaszokról meg akik a belső sávba születtek és előbb lennének öngyilkosok,mint,hogy lehúzódjanak."Mrinnus"-nak van önkritikája,viszont a többségnek fingja nincs róla,hogy éppen milyen veszélyes dolgot,vagy,hogy mekkora faszságot csinál!

zalkapone 2008.10.29. 20:58:35

Furi, hogy bármilyen téma kerül terítékre, akkor felbukkannak sorban az áldozatok! Szegény kamionosok, szegény suzukisok, szegény ámokfutók, stb. Ha mindenki ennyire el van nyomva, akkor kik is idegesítenek bennünket?

w124 2008.10.29. 21:11:25

Stacki12 köszönöm,hogy elolvastad és reagáltál az írásomra!Parttalan vita lenne ha meg akarnék győzni valakit aki kamiont úgy látott,ahogy éppen te az m6-oson.Hidd el sokkal összetettebb a probléma,mint hogy elalszik vagy,hogy paraszt.A megbélyegzés alól (sajnos)valóban soha nem fogunk kibújni.Köszönet érte a médiának is,aki igyekszik az ellentétet erősíteni és szítani.A kamionbaleset akkor is kamionbaleset ha az okozó a személyautós.Így jobban hangzik,a statisztika viszont 80/20 a személyautósok javára.Én kérek elnézést a bunkó kollégák helyett is de nem hiszem,hogy több tahó lenne közöttünk,mint ahány szar szakács van vagy bunkó pultus pék stb...

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 21:14:05

Én képes vagyok beismerni hogy nem én vagyok a király az úton, meg időnként elkövetek faszságokat is. Voltak viszont itt olyan hozzászólások is, amik csöppet felbasszák az ember agyát. Csak akadtak, de hányan vannak akik nem képesek magukba nézni! Persze hogy a balfaszok nem szívesen vállalják fel a balfaszságukat, de a sok ólomlábú húdetudok köcsög meg szarik rá, sőt egyenesen kérkedik.
Én is voltam ilyen, úgyhogy tudom miről beszélek, és talán ezért is haragszom rájuk nagyon. Tőlem az összes összetörheti a kibaszott pofáját, csak az a baj hogy sokszor mást is magukkal visznek.

w124 2008.10.29. 21:16:53

zalkapone!Akkor én is kérdezek:ki azok a "bennünket"?A tévedhetetlen kiváló sofőr mindenkinél fontosabb dolgú személyautós?Autómárkát már nem is merek írni...

Gomulka Béla 2008.10.29. 21:27:34

A lámák és egyéb Dél-amerikai tevék híresen jó házõrzõk. Elkergetik a rókát, kóbor kutyát, vérmedvét, prikulicsot. Ki kéne próbálni, követni egyet hazáig, aztán megpróbálni benézni a tyúkok alá, van-e tojás, a vitrinbe a Szalonnázó parasztért, spájzba befõttért. Ha hangodik: láma. Ha nem, elnézést kérünk.
Egyébként, talán emkékszik még valaki kémiából, erõs savat gyenge lúggal pufferolunk, erõs lúgot meg gyenge savval. (Gyenge savat és lúgot meg nem pufferolunk, mert azt minek.) A láma és a tolulós barom kombinációjából jó nem fog kisülni. Lámát és sumahert is nyugodt emberrel pufferolunk. A nyugodt ember meg úgy készül, hogy elhatározza.

Gomulka Béla 2008.10.29. 21:29:03

W 124, szállj már le a Daciáról!

zalkapone 2008.10.29. 21:29:34

Bennünket, mint mondjuk átlagautóst. Senki sem tévedhetetlen, de a másik fél sem isten. Igazából költői kérdésnek szántam. Mert ha itt mindenki panaszkodik, akkor ki csinálja a balhét?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.29. 21:30:22

@kzol : De hazafele még nem te vezettél :D

DízelBoy (törölt) 2008.10.29. 21:33:29

Kenyeret és cirkuszt a népnek. Igazi paraszt lázító kis iromány, nem rossz . :) egyébként meg tényleg.aki fél a vezetéstől, meg nem tud az maradjon a tömegközlekedésnél. Legalább annyival gyorsabb a forgalom.

zalkapone 2008.10.29. 21:37:33

Amúgy a héten már beismertem ellenérzésem a kamionosok, üzletkötők, taxisok és a többi eszetlen ámokfutóval kapcsolatban. Ezeknél jobban már csak a nem látó, nem halló, elmeszesedett agyú vén hülyéket utálom jobban, akik még a betonfalat sem látják maguk előtt, nemhogy másokat.

Gomulka Béla 2008.10.29. 21:37:34

Ha a kamionost elengeded, hamarabb hazaér és mehet aludni. Ha feltartod, elgyúrja a szomszédot. Melyik jobb?

w124 2008.10.29. 21:40:12

Gomulka Béla.Elvesztettem a fonalat,hogy jön ide a Dacia?

zalkapone 2008.10.29. 21:41:12

G.Béla
Ha ismernéd a szomszédom...

Gomulka Béla 2008.10.29. 21:42:41

Nyitott kérdés volt! Ez egy diskurzus.

Gomulka Béla 2008.10.29. 21:45:34

W 124, bocs. Mitsubishit kellett volna írnom, esetleg Renault-t. De nyilván nem ARRA a márkára gondoltál. Ha úgy lenne, már folyna itt a vér és más testnedvek.

w124 2008.10.29. 21:53:16

Lemaradtál egy körrel.Én "Zalkapone"-nak reagáltam a "bennünket"-re.Azóta tisztáztuk,márkafüggetlen.

zalkapone 2008.10.29. 22:02:48

És az is maradok. Az emberi hülyeség nem köthető autómárkákhoz, szerintem.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.10.29. 22:04:06

Shadowbull,

az ausztriai gyorshajtás tartományfüggö és egyedi elbíráláson nyugszik. Az a 160 kerülhet 70 euroba is.
Vagy többe. Mákod volt a 35-tel.

w124 2008.10.29. 22:13:09

Jó éjt,mindenkinek!Megpróbálok aludni,hogy ne a kormánynál kelljen,hogy holnap mindenki idegeire mehessek,hogy előzhessek és még egy pár emberrel megutáltathassam magunkat.Egy élmény volt ,megint mindenkinek és senkinek sincs igaza.

Rocko- 2008.10.29. 22:32:33

immortalis · immortalis.blog.hu/ 2008.10.29. 14:47:50
bármennyire vicces, de ha egyenesen haladna tovább, akkor elsőbbsége van.

Gabesz81 2008.10.29. 19:57:25
"Ki tud olyan KRESzabályt, hogy a pirosnál állva nem kell irányjelzőt használni, hanem sárga-zöldre kell csak kitenni az indexet, pedig már nagy valószínűséggel jó előre tudták le akarnak kanyarodni!? Skótság? Drága az izzó vagy mi a penész???"
nincs. pirosnál én is utálom hallgatni a kattogást. egyértelműen, csakis kanyarodóban sem. ha valaki érkezik mögém, akkor kiteszem.

Gomulka Béla 2008.10.29. 21:37:34
"Ha a kamionost elengeded, hamarabb hazaér és mehet aludni."
majd úgy veszi, h minden rendjén van amit csinált.

kockásfülűnyúl 2008.10.29. 22:33:12

Naná! Ez erről szól, akár kint az utakon.


De ma este nem az árokban fekszem kifordult belekkel, hanem az én gyönyörű Asszonkámmal.

No csalán

Stacki12 2008.10.29. 22:54:59

w124
igen, sajna a médiának nagyobb hír egy kamion.
És tényleg sok hülye van minden szakmában.

Tetszett fentebb az az írás, hogy bevallotta valaki, hogy hibázik.

Én magamat elég nyugodt megfontolt vezetőnek tartom. Ahol lehet, szeretek gyorsan menni. Figyelek másra, mert sok balfaszt láttam már. Mindig megpróbálok előre gondolkodni, sajnos más helyett is kell, mivel sokan szarnak rá, és felelőtlenek.

Első utamon a jogsimmal az Alföldön sikerült szerintem egy necceset előznöm. Befértem, de kellett hozzá a 2000-es turbó diesel renault motor :) Azóta csak a tiszta helyzetekbe megyek bele, mivel haza akarok érni.

Sajnos az a sok f@sz, aki úgy előz, hogy én satuzok hogy beférjen, az szerintem nem tanul.

Sajnos élek a gyanúperrel, hogy sokan túlbecsülik itt is magukat. Például nem szeretek Pesten tömött forgalomban sávok között szlalomozni, hanem tudom merre kell mennem, és melyik sávban kell lennem, hogy hol kell kanyarodnom.
Nem pofátlankodom a felvezető sávban, ha látom, hogy a belső tele van. Lásd Érdi tető stb. Nem hajtok a busz sávban. A piros az piros. A záróvonal pedig igenis szögesdrót, főleg kanyarban, és kaptatón.

Szóval jobb lenne ha mindenki ésszel vezetne.

zalkapone 2008.10.29. 23:09:30

Ez mind szép és jó. De finggal nem lehet piros tojást festeni!

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.10.29. 23:32:52

Gabesz81 2008.10.29. 19:57:25
Igen, az a kereszteződés...
Ott engem is mindig beszivatnak... Direkt lassabban közelítek, várom, hogy közeledik a váltás, mindkét sávban 3-3 autó, járok a sávon belül, hogy lássam, melyik indexel. Egyik sem, hurrá, egyenesen megy mindenki, kiválasztom a balt, hisz az nem szűnik meg később.
Vált a lámpa, előttem kettővel index ki, szemből jönnek, megáll.
Látom, még a zárófelfestés előtt ki a jobb oldaliba, ahol persze index nélkül lefékez az előttem haladó, mert ő jobbra megy és megáll a gyalogos miatt.
Na ilyenkor durran az agy és váltok faszparasztba, hogy a kettő között átpasszírozzam az autót. Nem azért, mert sietek, hanem mert nemtom. Eltiltást, kötelet nekem!

mikla 2008.10.30. 00:56:23

Engem az szokott bosszantani, amikor az autópályafelhajtónál a felüljárón és a kanyarban következetesen 20-szal araszolnak előttem, utána meg a
besorolást kb. 40-nel végzik. Tudtommal aki 60-nál lassabban cammog az autópályán, az emiatt megbüntethető. Már csak emiatt is érdemes időben felgyorsítani, de persze veszélyes is egy 90-nel haladó megrakott kamion elé bevágni 40-nel.

Kniight 2008.10.30. 01:11:38

További ötletek: Kanyartól, emelkedőtől nem kell félni, ha a kettő kombinálva van akkor sem.
Ha látod az emelkedőt és előtte egyet visszaváltasz - 5-ből 4-be, vagy 4-ből 3-ba. A gép könnyebben, nem kínlódva tud felkaptatni, nem fogsz belassulni. Ha baj van emelkedőn felfele menet sokkal könnyebb megállni.
Kanyarból kifele nyugodtan lehet egy hangyányit gyorsítani, ha jól elkapod az "érzést" az autó gyakorlatilag befekszik az ívbe.
Kedvenc rossz példám erre a Domus (Árpád híd) felől az M3-ra kanyarodó sáv. Lejtő, enyhe jobb, emelkedő és bal kanyar. Az út legmélyebb pontján mindenki kb 30-ig belassul és alig bír felmenni az emelkedőre. Pedig ott 50-el simán lehetne menni, enyhe gázzal 40-es tempóval meg lehet érkezni a felüljáró tetejére. Száraz út esetén 50-el stabilan bevehető a kanyar Trabanttal is.
Ha valakinek ez a kombináció nem megy, az tényleg menjen el gyakorolni az autójával - vagy hagyjon fel a vezetéssel.

Az 1.0-ás Suzukis hölgy? pedig pont beleesett az alulmotorizált, gyenge autó csapdájába. A teherautós tempó már kicsit kevés neki, de az autópálya tempót nem tudja az autó.
Remélem erre ráébrednek egy páran, és a következő autót komolyabb motorral veszik meg.
Konkrétan 1.0-s Suzukit nem vezettem, de lehet hogy egy kicsit jobban pörgetve, kihúzatva virgoncabb lesz. Ki kell próbálni.
4 emberrel, sok csomaggal persze nem tud csodát tenni, de ilyen esetben én nem forszíroznám az előzést sem.

Az az érzésem, hogy sok ember fél a magas fordulatszámoktól. Alacsony fordulatszámon kínozzák a motort.
Pedig a mostani modern, benzines és turbodiesel autók "igénylik" a pörgetést. Persze nem állandóan, de utanként egyszer-egyszer nem árt nekik.
A motor teljesen ki van fizetve, tessék a fordulatszámmérő teljes tartományát használni. Intenzív gyorsításkor (elindulás, besorolás, stb.) a magasabb tartományoknál jobban húz az autó, optimálisabban működik a motor, és akár még kevesebbet is fogyaszthat.
Előzéskor pedig ha kell váltsunk vissza.

Jó vezetést mindenkinek!

Shadowbull 2008.10.30. 07:15:27

"Az a 160 kerülhet 70 euroba is.
Vagy többe. Mákod volt a 35-tel. "

Es ha 70-be kerul akkor mi van?

sb

Shadowbull 2008.10.30. 07:31:37

"1: Csak átlagban halnak meg kevesen. Ha Te vagy az aki éppen meghal, akkor az ciki."


Igen. Utaskilometerre vetitve sokkal kevesebben halnak meg, mint akar Magyarorszagon. Ez a lenyeg, nem a duma.

"2: a statisztika szerint egyértelműen a gyorshajtás a halálok oka a németeknél. műszaki hiba ritka. A németeknél is megintdult a lobbi, hogy szabályozzák a sebességet a sok halott miatt."

Nono. A sebesseget nem a sok halott miatt akarjak korlatozni (mert nincs is sok halott, plane nem a sebesseg miatt) hanem a sotetzold CO2-hisztilobbi probal itt is pattogni. Soha nem hallottam meg, hogy a sebesseget a hullak miatt akarnak csokkenteni.

de gugliztam neked, tessek:

www.focus.de/auto/unterwegs/unfallstatistik-autobahnen-immer-sicherer_aid_318491.html

Meg egy ilyet, most nincs kedvem sokat kutakodni:

www.police.be.ch/site/index/pom_kapo_news/pom_kapo_verkehr_statistik/content-newpage-25.htm

"Wenn wir die Ursachen betrachten, dann wird ersichtlich, dass mit 28.5% das zu nahe Aufschliessen die Unfallursache Nr. 1, ist. Das Nichtanpassen der Geschwindigkeit an die Strassenverhältnisse (9.0 %) und mangelnde Rücksichtnahme bei Fahrstreifenwechsel (7.8 %) sind die nächst häufigsten Unfallursachen."

Erted. 9% a sebesseg helytelen megvalasztasa, azaz relativ gyorshajtas. ami ugye nem egyenlo az abszolut gyorshajtassal.

Persze ez nem a teljes statisztika, de azert megiscsak egy adat.

sb

Shadowbull 2008.10.30. 07:40:55

qualitaet 2008.10.29. 16:38:50

"Hogyne!Na meg a 92-es miatt...
Éédes Jééézus, mekkorákat lehet ott repkedni, akár hin akár zu!"

Jaja, a 92es is jo, hazafele ott jarunk, de a 93-as meg jobb. Csak ott van 120-as korlatozas, ahol becsatlakozik a 9-esbe, de utana gyakorlatilag Regensburgig semmi. Dimbes-dombos, kanyargos, nulla tempolimit, forgalom is alig akad. Arra szoktam jarni bemutatot tartani, ha jon valami rokon vagy haver, es kivancsi a menesre :) Altalaban azert az elso 200 folotti kanyarban kapaszkodni szoktak :))


"És szinte mindig akad valami próbálkozó versenyző egy Werksdienstwagen vagy egy környékbeli tuner-parasztlegény HMCS képében :)DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD "

Höhö :) Meg nem akadtunk ossze :))

Amugy a multkor pont Regensburgba mentem egy M3-mal, elottem meg egy 335i kupe. No, 120-rol valo gyorsitasban bizony nagyon erosen tornaztatnom kellett a gepet, hogy ne legyen pofaraeses. Aztan 200 kornyeken siman otthagytam, ezt tobbszor is megjatszottuk.

Iszonyat nyomatekos alul az a gep.

sb

Shadowbull 2008.10.30. 07:44:42

Mrinnus 2008.10.29. 16:37:56

Nekem van egy nagyon erdekes megfigyelesem: a nok sokkal rosszabban tudjak felmerni a hatulrol jovo sebesseget mint a ferfiak.

Ugye legtobbszor 150-160 korul utazunk. Akarhanyszor rossz utemben jonnek ki elem, tehat ugy, hogy meg siman elmentem volna mellette es meg mindig 300 meterre lenne az elozendo kamiontol, na az ilyen az mindig noi sofor.

Egyszeruen nem birjak megsaccolni, hogy elmegy-e meg a belso savban jovo ugy, hogy neki sem kell lassitani, es szepen be tud sorolni az elozeshez.

Nemtom ehhez mi kell, utemerzek, vagy mas.

sb

Gomulka Béla 2008.10.30. 07:50:31

A dolog összeettebb ennél, és a határok meghúzása körül is volna egy kis civakodás, de meg kéne nézni, hányan halnak meg alulmotorizált autóban, és hányan túl (alaposan) motorizáltakban. Nem vagyok hazárdjatékos, de pont ezért erre mernék fogadni.

Gabesz81 2008.10.30. 09:40:08

Te jó ég! Tehát nem is a skótság, hanem gyenge pici lelkünk nyugalmát zavarja az index!!! Kösd ki a hangot, vedd ki a szpikert, attól még villoghat a zöld piktogram! Vagy a szemed is bántsa!?
Béke! és INDEXELNI! Qrvaélet!

SLacc 2008.10.30. 09:42:49

balance 2008.10.29. 01:29:36
Kiegyensúlyozott ember. Vagy egy butuska barom.

Shadowbull 2008.10.30. 09:45:55

"Kösd ki a hangot, vedd ki a szpikert"

Ha ha indexrele van benne, marpedig az autok tulnyomo reszeben az van, akkor nem tudja megszuntetni a hangot, mert a kattogo csinalja a villogast is :)

amugy szerintem is mokas.

sb

SLacc 2008.10.30. 09:47:08

Ne villogjon senki rám, kevés a lóvé, nem kockáztatok. 50-nél 50-nel megyek.

Stacki12 2008.10.30. 09:56:29

SB

Hát a 2006-os statisztika szerint 645 ember halt meg a német az Autobahnon. CSökkenő tendencia, mert pár éve közel volt az 1000 főhöz. Kinek mi a sok, de nekem azért nem kevés ez a szám. Még ha sokan vannak is :) Majdnem napi két halál

Lehet hogy itthon is megvan majdnem, de ez a szar utak és autók miatt van.

Index:
ekkora parasztságot még életemben nem hallottam, hogy valakit idegesít a kattogás!!! Ha régi roncsod van, abban tényleg kattog. Az újakban szolid bip-bip van maximum :))))

Cikkhez:

a lámpa kérdést meg lehetne oldani azért.
Meglepődve láttam az osztrákoknál, hogy ők milyen ügyesen csinálják.
Zöld- aztán a zöld villog, majd sárga, és végül pirosra vált. Tehát ha a zölded villog, akkor már elgondolkozhatsz a fékezésen.

Olaszoknál meg hülyén csinálták. Ők F'-en nőttek fel, így a piros lámpáról egyből zöldre vált :) Tűz! :)

gnme 2008.10.30. 10:08:08

Egyáltalán nem idevaló példa a német autópálya. Akik ott vezetnek, azok nyugodt emberek óriási motorteljesítményű autókkal. Aki ott szegény az a harmadik sávban csendben elpötyörög és kész. Az meg hogy ott sokan meghalnak.. mi köze annak a magyar viszonyokhoz?

Nálunk mióta én élek, cirka 30 éve, sosem volt vezetési kultúra. Kár is akármilyen szabályszerűséget keresni az autóvezetők magatartásában, mert mindenki úgy boldogul ahogy tud. Ebbe minden létező szabálynak csúfolt "valaki agyában megszületett hülyeség" elméletbeni megszegése hozátartozik.

Addig, amíg megélhetési gondokkal küzködünk, a felnövekvő generációk agresszív volta miatt nem is lehet a közeli és a távoli jövőben arról beszélni, hogy valamiféle kultúra és szabálykövető magatartás vegyül az autóvezetés általános kultúrájába.

Elcsépelt szó minden ami elhagnzik, mert nem változtat a hozzáálláson.

Shadowbull 2008.10.30. 10:08:23

"Hát a 2006-os statisztika szerint 645 ember halt meg a német az Autobahnon. CSökkenő tendencia, mert pár éve közel volt az 1000 főhöz. Kinek mi a sok, de nekem azért nem kevés ez a szám. Még ha sokan vannak is :) Majdnem napi két halál"

Igen, 1 halal is sok, nem is ugy ertettem.

Magyarorszagon tavaly 1000 ember halt meg az utakon. Hogy mennyi ebbol az autopalya, nemtom.

Viszont azt ne tessek elfelejteni, hogy Nemetorszagban nagysagrenddel tobb autopalyan sokszorosa a forgalom, mint Magyarorszagon.

Ha visszaosztanank utaskilometerre, tuti lenne nagy csodalkozas.

Raadasul annak ellenere csokkeno a tendencia Nemetorszagban, hogy elvileg az atlagos gepkocsik menetteljesitmenyei rengeteget nottek az elmult 10 evben.

(igaz nem szaguldozik mindenki)

sb

Shadowbull 2008.10.30. 10:10:18

"Akik ott vezetnek, azok nyugodt emberek óriási motorteljesítményű autókkal. Aki ott szegény az a harmadik sávban csendben elpötyörög és kész."

Feneket. Az autok tobbsege ugyanolyan teljesitmenyu, mint otthon, es ugyanolyan tempot mennek mint otthon.

Es tele vannak az autopalyak kulfoldiekkel, lepukkant kamionokkal, lepukkant autokkal.

Es megis biztonsagosabb.

sb

Seca81 2008.10.30. 10:52:43

Shadowbull 2008.10.30. 09:45:55
"Kösd ki a hangot, vedd ki a szpikert"

Ha ha indexrele van benne, marpedig az autok tulnyomo reszeben az van, akkor nem tudja megszuntetni a hangot, mert a kattogo csinalja a villogast is :)

amugy szerintem is mokas.

sb


Sztem csinálj egy kapcsolót az index és a rádiód között. Beállítasz mondjuk egy black-metal adót, és ha megtolod az indexkart, automatikusan bekapcsol a metal rádió, így nem hallod a kattogást :)
Ahogy vége az indexnek a rádió is kikapcsol, esetleg átvált az általad hallgatott cd-re, persze sokkal halkabban. Sztem zseniális!
Megyek szabadalmaztatni!

Seca81 2008.10.30. 10:56:23

Ami ennél is egyszerűbb és még zseniálisabb!
Mikor bekapcsolod az indexet elkezdesz hangosan énekelni, így egyrészt csak magadra figyelsz, hogy minél szebben énekelj (ha utasod van főleg), másrészt ha nem vagy Pavarotti, még egy jót is nevetsz magadon, és persze így sem hallod az Idegesítő Idióta Irtózatos Index hangját. Nem csodálatos? :):):)

Seca81 2008.10.30. 11:02:46

Vaaaagy! Csak simán mikor indexelsz, automatikusan hangosodik a zene, mikor befejezted lehalkul. Mondjuk nyáron Siófokon egy kabrióban lehet, hogy hülyének néznek, hogy minden utcába kanyarodásnál a zene bömböl aztán lehalkul, de nem éri meg??? :) Nincs indexhang!!!
Amúgy engem is idegesít...

eko 2008.10.30. 11:03:37

"Ha ha indexrele van benne, marpedig az autok tulnyomo reszeben az van, akkor nem tudja megszuntetni a hangot, mert a kattogo csinalja a villogast is :)"

Ugye ez csak a 10 évnél idösebb autókra igaz?

Remélem azért ma már nem relét használnak.
(Bár egy-két márkából kinézem...)

Seca81 2008.10.30. 11:07:13

eko: sztem a Maybach és a Bentley, de talán még a Rolls is relét használ :)

Shadowbull 2008.10.30. 11:10:18

Seca81 2008.10.30. 11:02:46

En meg egy sokkal jobbat tudok. Amikor bekapcsol az index, akkor a szamitogep a radio hangszoroin keresztul egy ellenfrekvencias hangot ad, igy a kattogast teljesen kioltja.

Na?

Amugy meg nemtom hogy ma is rele van-e, kar hogy Edelweiss eltavozott, o tuti meg birna mondani :)

sb

Seca81 2008.10.30. 11:28:22

:):):)
Ede doktor a műszerész? Persze, hogy tudná! De úgy unblock mindenre lenne MEGFELELŐ ÉS MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN állítása...

Mégjobb: a hátsó ülés fejtámlájába be van építve egy "mini-projektor". Mikor indexelsz, bekapcsol a projektor és a következőt vetíti ki a hátsó üvegre: jobbra / barla megyek 'vazze!
Este mégjobban látható, és még a hátsó irányjelzőket is ki lehet kötni spórolásképp.
Persze külföldön az adott nyelven vetíti a projektor. Ez alap...
(spórolunk az index izzókkal, de projektorra van pénz) Gyúrunk 'vazze?

Seca81 2008.10.30. 11:32:18

Szegény Edével vszínű sörmérgezés végzett :( R.I.P. Edelweiss

Kniight 2008.10.30. 11:42:04

Engem pont az új autók pittyegése, csilingelése zavar. Az indexrelé kattogása teljesen normális dolog. Ha valakit a régi relé hangja zavar, bugyolálja be polifoam szigetelővel, vagy nyomja ki a relédobozt purhabbal :)

Mrinnus (törölt) 2008.10.30. 11:53:23

Hali,

az 1.0 Suzuki-hoz csak annyit, hogy alapvetően városi használatra vettem az autót, kezdésnek, hogy ezen gyakoroljak, ne egy drágább :) gépen. 1.3-ast akartam, kerestem, de ez adódott jó áron. Hogy ennyire nem bírja az előzést, előre nem tudtam - természetesen a tapasztalatból okulva, legközelebb erősebb gépet veszek. De a célnak tökéletesen megfelel, ne tessék bántani. Fapados, nincsenek rásegítések, ha elrontok vmit (pl. késői fékezés, rossz váltás) azonnal érezni - az oktatóm mondta, ezen jól meg fogom tanulni a jó értelemben vett óvatos vezetést (nem kell félreérteni, városban 55-60, országúton 85-90 - figyelve a kocsira!) És igen, azt is mondta, hogy meg kell picit húzatni néha (?), mert most ellomhult az előző tulaj öreguras vezetési stíljétől :) (Ötösbe alig kapcsolt fel a váltó, télire elő se vette)
Én nem sietek általában, teljesen elvagyok a külső sávban, csak akkor váltok, ha más irányba kell menni.
A kanyarokat sajnos nem szereti a kocsi, 50-el egy íves kanyarban már rázza a farát, bizonytalan, de hát ez van. Oda figyelve kell vezetnem, nem lehet benne bambulni, mert semmit nem csinál meg helyettem ;) De ez amúgy is célszerű.
Nem akarok én bizonyítani senkinek, nem kell kompenzálnom semmiért, és békésen elkocogok egy tanulóvezető mögött 30-al, ha elém keveredik, nem kapok idegbajt...
A rossz ütemet meg nem tudom, biztos van benne vmi, de nálam eleve a gyorsulással is van a gond (ja ez volt az első utam autópályán egyáltalán).
És amúgy is igaza van a kamionosnak, nekem mondta a nagy gépes jó ismerős, hogy enyhén szólva nem célszerű beugrálni egy kamion elé, fékezésre kényszeríteni, mert 40 tonna NEM fog gyorsan megállni! De ugye ezt nem nekem kell magyarázni, h mennyire más egy olyat vezetni (-empátia kéne). És megjegyzem Pesten a kamionosok voltak a legudvariasabbak, mindig beengedtek a sávjukba maguk elé, és nem tapadtak a seggemre, mint némelyik BMW/Audi városban, 60-nál...
Debrecenben meg senki nem enged sávot váltani, udvariasság nuku, furakodni, gázt taposni kell, ha jobbra balra akarsz majd menni (és nem az utolsó pillanatban találom, ki). Egyesek kedvenc sportja, ha kiteszem az indexet, h kiteszi mögöttem rögtön ő is, és be akar furakodni elém - hát ez azért az én agyam is forralja (látom a visszapillantóban, h utánam kezdett el indexelni - a Kresz mintha kicsit másként szólna).
A másik bosszantó dolog, ha vki kiteszi az indexet, és már rántja is a kormányt - közben jövök mellette, kicsit mögötte, és fékezzek, időt se hagy, hogy lemaradjak, ha már annyira jönni akar. vészfék, anyázás - ez nem ügyesség, ez szvsz bunkóság.
Sajnos sok ember a garázsban hagyja az udvariasságot, és "ideggócként" megy az utakra...

Shadowbull 2008.10.30. 12:04:15

"a tapasztalatból okulva, legközelebb erősebb gépet veszek."

Inkabb olyat vegyel, aminek rendesen eros kasznija van, ABS, ESP, sok legzsak.

A motorero legyen az utolso a sorban, amire penzt koltesz.

sb

Mrinnus (törölt) 2008.10.30. 12:19:53

Úgy értettem, h nem "alul-motorizáltat" :)

Légzsák jöhet, kasztni oké, de miért ABS ESP? Jól kell vezetni, időjárásnak, látási viszonyoknak megfelelően, nem hagyatkozni a technikai kütyükre... (ez most nem nagyképűség, csak nem fogom szeretni, ha a kocsi vezet helyettem)
Amúgy szerintem a legnagyobb bűn spórolni a téligumival...meg lehetne vizsgálni, hány baleset van emiatt - régóta sofőr ismerőseim eléggé vezető oknak saccolják.

DemoJoe 2008.10.30. 13:14:32

Saját tapasztalatomat osztom meg. Én így közlekedési törzsfejlődtem:

1.) Béna kezdő.
2.) Gyakorlot kezdő.
3.) Kockáztató kezdő.
4.) Stresszesen kockáztató szabályokat néha feszegető.

Ekkor volt alkalmam Hollandiában vezetni és rájöttem hogy ÉLMÉNY a stressz mentes közlekedés.

5.) Stressz leszorítása udvariassággal DE továbbra is szabályokat feszegető.

Ekkor volt alkalmam párszor üldögélni az egyik megyei rendőrfőkapitány mellett. Az Ő stílusa után

6.) Stresszmentes szabályokat tisztelő vezető.

Mi a dologban a meglepő? Hogy kb egy 40 perces úton akár kevesebb idő alatt is hazaérek. És mi a probléma az egésszel: Kellet hozzá tíz év! Lehet hogy mégis oktatni kellene a defenzív vezetés lényegét közösségi szemszögből!

Mi a fontos?

1.) Kicsit kockáztatok: Felélem a saját biztonsági tartalékaim.
2.) Nagyot kockáztatok: Felélem a közlekedési partner biztonsági tartalékait! Tehát meghalunk hamarabb mint kellene!


u.i.: Persze vannak f..sz táblázások, megoldások de erre inkább készüljünk lelkileg vagy keressünk más megoldást!


Hajár objektív felelősség!!! A városi létre is alkalmazni kellene!!!

Shadowbull 2008.10.30. 13:14:56


"Jól kell vezetni, időjárásnak, látási viszonyoknak megfelelően, nem hagyatkozni a technikai kütyükre... (ez most nem nagyképűség, csak nem fogom szeretni, ha a kocsi vezet helyettem)"

Figyelj. 2 dolog.

1. Az ABS-funkciot NEM TUDOD te helyettesiteni. Egyszeruen keptelenseg. Marpedig gondolom azt nem kell ecsetelnem, hogy milyen elonyos lehet mondjuk padlofekezes kozben nem meredten bamulva becsapodni az akadalyba, hanem kikerulni. Mondjuk szabalyosan kozlekedsz a varosban, amikor egy allo auto mogul fektavon belul eledlep egy kisgyerek. ABS nelkul csak taposod a feket, es elutod. ABS-szel meg taposod a feket (mint az allat, nagyon fontos!) es kikerulod. Az elso esetben van egy serult gyerek, pedig te az idojarasnak es a latasi viszonyoknak megfeleloen vezettel.... (Ha van ESP-d, akkor meg esetleg nem fekezel es ugy kerulod ki, ha tul kozel van)

2. Amikor mar az auto vezet helyetted, az regen rossz. Ugyanis akkor mar atlepted a jarmu fizikai korlatait (pl. nem tud ugy befordulni, ahogy te a kormanyelforditassal szeretned, vagy kitort a fara, vagy akarmilyen rendellenes helyzet allt be a jarmu mozgasaban). Az ESP minden kereket KULON tudja fekezni azert, hogy teged visszateritsen a normal allapotba. Ezt hogyan teszed meg amugy? Sehogysem.

Minnel tobbet fogsz vezetni, annal jobban ra fogsz jonni, hogy olyan nincs, aki sohasem hibazik. Faradtsag, figyelmetlenseg, az utviszonyok hirtelen valtozasa, es meg sorolhatnam.

Minden szerenytelenseg nelkul mondhatom, hogy en az atlagnal jobban vezetek, 2 gyari vezetestechnikai trening van a hatam mogott, kilometerek szazezrei, es nem csak atlagautokkal, es nem gyok kettovel, az eddigi legerosebb gep 580 lovas volt, de lesz erosebb is. Ja es balesetem egyszer volt, eltaknyoltam motorral. Remelem sohasem lesz tobb.

Mindezek alapjan mondom, hogy ABS+ESP nelkuli autot venni felelotlenseg. Soha ne legyen rajuk szukseg. De legyenek.

Most elkezdhetnem azt is, hogy minnel nagyobb auto annal jobb, de az messzire vezet.

sb

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.10.30. 14:59:41

Én abs-el is csattantam már sikeresen bele szemből valamibe, meg abs nélkül is.
Ha poros az út, kopott a gumi és nagy a tempó, tökmindegy.
Hóban próbálgattam egy abs-es kocsit, eredménye: darált a pedál fel-le, és ugyanazzal a lendülettel mentem tovább.
Anélkül megáll a kerék ha túlnyomod, az se jó de legalább a havat feltúrja maga előtt. Persze nagy tempónál úgyis mindegy..

Seca81 2008.10.30. 15:28:41

"Mindezek alapjan mondom, hogy ABS+ESP nelkuli autot venni felelotlenseg. Soha ne legyen rajuk szukseg. De legyenek."

Ezzel valahol egyetértek, de sokak (sajnos kis hazánkban a nagyobb családok többsége) sem teheti meg anyagilag, hogy ilyen autót vegyen. Tudtommal az ESP kevesebb autóban létezik, és talán újabb találmány ill. kisebb elterjedtségű mint az ABS. Főleg a régebbi kocsikban. Ha nincs igazam javítsatok ki nyugodtan!
Nekünk nincs se esp, se abs, de nem reszketve indulunk el egy nagyobb kirándulásra. Azt viszont tudom, hogy ezek nagyon hasznos dolgok.

Seca81 2008.10.30. 15:31:43

Én is ilyen kocsit vennék ha lenne rá zs-m. Remélem mire családom lesz tudok ilyet venni. Részletre soha, kp-ban max 1.5 misi. És ezek csak tervek... Egymagam eljárkálok bármivel :)

Mrinnus (törölt) 2008.10.30. 16:18:09

Félreérthetően fogalmaztam, próbálom újra: nem a biztonsági extrákkal vitatkozom, az ABS rossz példa volt, bocsi. Azt nem szeretem, ha túltámogatott a vezetés, pl. parkolássegítő, automata váltó, sávban tartó elektronika - biztos jó dolgok, de szvsz tudjon az ember beparkolni, emelkedőn nem visszagurulni, stb.

Fontos: szerintem nem vagyok jó vezető, gyakorlatlan vagyok, időnként bénázok, és természetesen hibázok is. Eddig még a többiek odafigyelése ilyen esetekben is megmentette a seggem. Sajnos fogadalmam ellenére sokszor vezetek éjszaka, fáradtan, és ismerem a korlátaimat, olyankor fokozottan figyelek, stresszelek is.
Szerencsére a cégemnél volt egy lájtosabb vezetéstechnikai tréning, amikor megszereztük az ügyintézői jogsit. Megmutatták(tanították?) nekünk a vészfékezést, kitérést, nagy sebességű kanyarbevételt, szlalomozást. Nagyon hasznos volt, még ha nem is tudom azonnal alkalmazni. Szvsz és apósom szerint is, úgy is az adott pillanatban dől el, tud-e az ember balesetközeli helyzetben jól reagálni, a lehető legkisebb sérüléssel kijönni, nem bepánikolni. Meg a szerencse: ott, akkor, pillanatok alatt - a tapasztalat persze sokat hozzáad.
Anyukám olyan cégnél dolgozik, ahol szolgálati autóként legalább 5-6 milliós autókat adnak a fenekük alá, és azt látja, h a kollégái sokkal lazábban, sőt felelőtlenül, szabálytalanul vezetnek, és mondják is: a jó felszereltséggel úgy is megúszom.
Én pedig mindennap úgy ülök be, hogy a kis kocsiban semmi nem véd az utakon száguldozó őrültektől, csak a hiányos tudásom, no meg a szerencse.
Ez a legtisztább önzés, és mai napig felháborít: én dögöljek meg azért, mert ő meg tudja venni a jó kocsit(amivel nem is lenne baj) és ezért úgy vezet, ahogy neki tetszik.
Az ABS ma már az új kocsikban alapfelszereltség, az ESP még nem. Mire én oda kerülök 5 év múlva, már teljesen más kütyük is benne lesznek, de mindig lesz olyan, amire nem áldozok, mert sose leszek hajlandó ház árú autót venni ;)
Mindenki abból boldogul, amije van, most a Szuzit vezetem, de ha csúcskocsit raknának alám, akkor se játszanám az utak királyát :D

Mrinnus (törölt) 2008.10.30. 16:26:24

Újra: senkitől nem irigylem a jó kocsiját, megdolgozott érte, használja egészséggel. Magam is szívesen beülök az Audiba, öröm ránézni... De sokan vagyunk, akik egyszerű kocsit vettünk, erre futotta, és boldogulni kell vele.

Aki meg beláthatatlan kanyarban záróvonalon előz, attól a helyszínen elvenném a jogsiját, mert más körülmények közt is a többieket veszélyeztetve fog vezetni!

qualitaet 2008.10.30. 17:00:18

"Amugy meg nemtom hogy ma is rele van-e, kar hogy Edelweiss eltavozott, o tuti meg birna mondani :)"

Ez nekem ugyanígy már több ízben eszembe jutott:)

"Ede doktor a műszerész? Persze, hogy tudná! De úgy unblock mindenre lenne MEGFELELŐ ÉS MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN állítása... "

Hidd el azt, hogy az UNBLOCK mi a fenét jelenthet arról még Őneki se lenne halvány fingja sem :))))))))))))

De ha "en bloc" -ot írnál talán mi is kapizsgálnánk...

"Szegény Edével vszínű sörmérgezés végzett :( R.I.P. Edelweiss"

Mennyivel szebb halál mint sötéten elpatkolni...


"Olaszoknál meg hülyén csinálták. Ők F'-en nőttek fel,"

Hát persze...,F-en.:))
Mindig is a legmagasabb volt náluk a fejlettebb nyugati országok közül a kis hengerűrtartalmú autók aránya.
Pont az ötvenes-hatvanas évek olasz "nyomorfilozófia" miatt váltak a miniautó és a robogóhasználat ill. gyártás zászlóvivőivé.

Seca81 2008.10.30. 17:09:47

De ha "en bloc" -ot írnál talán mi is kapizsgálnánk...

Bunkó tudatlan pesti vagyok...
Ezután nehogy azt írd, hogy "Te mondtad!" :)

Seca81 2008.10.30. 17:24:35

Amúgy Ede tuti big brádörként figyel minket és a végső leszámolást tervezgeti.

Sztem poén a robogózás, illik a digóknak. Az ő városaikba valahogy beleillik ez az egész. Ide Pestre nehezen tudnám elképzelni nagy mennyiségben... Más dolog, hogy ehhez sztem kell egy városi hangulat. Bármely más nagyvárosban ahol eddig jártam, hangulatosabbnak éreztem Pestnél. Ugyanúgy voltam dzsuvás részeken, csöveseket is láttam, de pl Prágát kiemelve sokkal nagyobb sétáló utcával, autó nélküli, kizárólag biciklivel és motorral behajtható részekkel találkoztam. Sokkal pozitívabb látképet ad, nem kell jobbra-balra nézni, mikor milyen kocsi elől ugorjak vissza. Itt Pesten nálunk messze a legkevesebb a "sétáló utcás rész" , pedig fekvésileg sztem az egyik legszebb város. Szeretem is meg nem is...

qualitaet 2008.10.30. 17:26:52

"Amugy a multkor pont Regensburgba mentem egy M3-mal, elottem meg egy 335i kupe. No, 120-rol valo gyorsitasban bizony nagyon erosen tornaztatnom kellett a gepet, hogy ne legyen pofaraeses. Aztan 200 kornyeken siman otthagytam, ezt tobbszor is megjatszottuk."

"Höhö :) Meg nem akadtunk ossze :))"

Tán mégis, hu nóz?
De nemigen szoktak elkalapálni...
No, véletlenül sem azért mert én lennék a legnagyobb raj, csak éppen kínosan figyelek arra, hogy milyen fát húgyozok le :)
Nekem egy "síma" 996-os volt a legnagyobb falat.Valszeg Tptronicos. Lassan ,de biztosan elmentem 170-180-ról,amikor elkezdtem drangelni. Le kellett hogy menjen... (Az külön öröm, hogy Ö-táblás volt,HE-HE-HE:))
Nekem nincs kiiktatva a V-max, 250 -nél utolért volna. Nem forszírozta, így elmaradt a revenge...:)

Ha ne adj' isten lenne B5 (bár nem valószinű) majd az M3-mal is megprószáljuk, ok?:))))))))))

Geri001 2008.10.30. 17:29:02

"Akkormeg csitu van kisbarátom... Mert ugyanúgy mérlegelsz a szabályok fontosságáról, mint az, aki 40-es táblánál 50-el megy... Ennyi!! Majd akkor menjen a szöveg a szabályok fontosságáról, ha te kivétel nélkül MINDET betartod!!"

csak az a aj hogy ha jk is lennének nálunk a kresz szabályok, jó helyen lennének a tálák stb.. te akkorse tartanád be!
ugyhogy ne bujj a mögé hogy szarok a szabályok!

a balesetet a sok bunko és a vezetni nem tudó eggyütt okozza!

qualitaet 2008.10.30. 17:32:17

"Bunkó tudatlan pesti vagyok...
Ezután nehogy azt írd, hogy "Te mondtad!" :)"

Semmilyen körülmények közt sem tenném.
Azok után meg végképp nem, hogy ilyen patentül veszed a lapot:)

Általában ilyenkor kisstílű személyesksedés a rieksön.

"Amúgy Ede tuti big brádörként figyel minket és a végső leszámolást tervezgeti."

:)) Mondom. Nem kell Téged félteni....

Alternatív 2008.10.30. 17:48:42

Szervusztok!

Egy kicsit körbejárnám a sietés fogalmát. Az ember akkor érzi úgy, hogy siet, hogyha a saját feldolgozási kapacitásának a határához kezd közelíteni az információmennyiség. Tehát, aki úgy érzi, hogy siet, az már kezd ön- és közveszélyes lenni.

Ha egyetlen tanácsban kellene összefoglalnom 30 éves vezetési tapasztalatot, az mindössze ennyi: sohe ne siess!

Persze, én is kipróbálom néha, mennyit bír még a vas, és néha elég álmosító tud lenni a 130, főleg többszáz km után. De soha nem sietek, ha gyorsan megyek, azt csak olyankor teszem, ha én is és az autó is megfelelő formában vagyunk.

Figyelem magamat, és ha érzem, hogy ma rosszul vezetek (van ilyen, például gázadásnál rossz fokozatban találom a sebváltót, később veszek észre valamit, ilyesmi jelek figyelmeztetnek), akkor igyekszem nagyon óvatos lenni.

Engem nem zavarnak a cápák, aki tudja, hogy mit akar, annak a mozgásából látszik, mit fog tenni, kiszámítható. Lehet, hogy mormolok valamit a bajszom alatt a szemtelenség és a pofátlanság közötti különbségről, de nem veszélyeztetnek.
Azok a veszélyesek, akik bizonytalanok, határozatlanok, mert kiszámíthatatlanok. Akik nem érzékelik a forgalom ritmusát, vagy szándékosan keresztbe tesznek annak.

qualitaet 2008.10.30. 17:51:13

"Sztem poén a robogózás, illik a digóknak. Az ő városaikba valahogy beleillik ez az egész."

No-no! Nem keverem a szezont a fazonnal.
A digó hangulat és ízlés egyszerűen verhetetlen.
Csak a világ legnagyobb csalói (mindig megbocsátom nekik).Utolérhetetlenek a spórolásban,mindezt úgy hogy a gagygibb dolgoknak is utánozhatalan varázst adnak.

Prágával kapcsolatban is osztok mindent.
Egy esetleges ,Budapest fájdalmas, tragikus lecsúszásával, elprosztósodásával foglalkozó post tutti, hogy 500 kommentet alsó hangon generálna...

eko 2008.10.30. 18:18:43

"sztem a Maybach és a Bentley, de talán még a Rolls is relét használ :) "

Hü bakker!! Mivel ott a szmájli, ezért nem tudom komolyan gondoltad-e?
Remélem, nem.
Ma már azért máshol tart a világ...

Stacki12 2008.10.30. 18:33:05

Huh, nagyon jó kommentek születtek :) Komolyan mondom. Csak nem tudok mindegyikre írni :( MEgpróbálok pár gondolatot leírni.

ABS:
vezettem nem ABS-es autót is, ég és föld röviden. Eddig egyszer blokkoltam két lábbal ABS-szel. Hát, a sima fékkel már az árokban kötöttem volna ki, vagy a szemben előző szélvédőjén.

Az új autókban szinte kötelező már az ABS, vagy már teljesen az. Azt tudom, hogy pl. a Renault már nem ad el anélkül autót. A légzsák is alap.

Az ESP meg nagyon kevés autóban széria, max ha megfizeted. Ilyen autót nem vezettem még 7 év alatt.

Az autóvezető fejlődési állomásai nagyon tetszettek :D

7 éve vezetek, biztonságosan. Néha gyorsabban mint kellene, de figyelek hogy mikor és hol. Néha ki kell kormolni a kipufogót. A fizetésem mellett nem kifizetődő a száguldás :)

7 éve vezetek, de még mindig a nyugodt, vezetésnél tartok. Lehet hogy káromkodok, de az nem hat ki a vezetésemre. Ennyi idő alatt vezettem kb 30 000 kilómétert, és ezt nem városban.
Idén 10 000-nél tartok, volt benne külföld is, Bp is, és persze vidék, autópálya.

Az én filozófiám az, hogy ésszerű keretek között a legrövidebb időn belül eljutni a célba. Aki gyorsabb, azt elengedem, aki lassú azt megelőzöm, de nem mindenáron. Csak sima előzésekbe megyek bele. Ha egy 2.0-ás autó lenne a seggem alatt, akkor valószínűleg más előzéseket is bevállalnék. 1.2-es 75 pacis Clióval azért ésszel kell nézelődni. :D

Legyetek megfontoltak.

Ja, és a cápa kifejezés nagyon GÁZ!
Nálam a cápa nem egyenlő a jó sofőrrel, inkább mást jelent.

zalkapone 2008.10.30. 18:44:09

Viszont ezekre a cápákra is igaz, ami az állatra! Ha a hátukra fordulnak, megdöglenek...

Stacki12 2008.10.30. 18:53:14

A "cápák" egója szerintem egyenes arányban áll az autójuk árával, és a legtöbbnél fordított arányosságban áll az IQ-jukkal :)

GGG77 2008.10.30. 19:03:38

Azt tapasztalom, hogy autópályán egyre többen hajtanak lassan. Már nem csak 1.0-ás Suzukik, Loganok, Thaliak poroszkálnak 90-110-el hanem ennél jóval komolyabb autók is.
A hétvégén mentem az M1-esen Győrig, legnagyobb sebesség 145 km/h lehetett az egész út alatt és kb 3 autó előzött meg. Az enyémnél jóval erősebb kocsik 100-110-el... Nem tudom, én megőrülnék.

Gomulka Béla 2008.10.30. 19:16:55

Digó/robogó/Clarkson
Nem pontos az idézet, de oda szólt, hogy ha olasz robogót veszel, az lerohadhat, és akkor lehet hogy megúszod a halálos balesetet. Ugyanez japánnal maga a végzet.

Máshol is van olyan hogy a piros egybõl zöldre vált. Amibõl, itt, rendesen az lesz, hogy két-három kocsival kevesebb fér át egy zöldön. Majdnem feldobtam a kérdést, hogy mire jó ez, de aztán eszembe jutott az eset amikor a néni jött szembe a négysávoson (megfordult?), és rájöttem hogy jobb nem bolygatni.

Ede nem nem veszett el, Thaiföldön masszíroztatja. Visszatér, és lesz nemulass!

Most nem kigyakottul mindegy hogy relé kattog vagy valami más? De facto a relé jobb, mert nem csak adagolja a delejt, de egyben kattog is! Az enyimben olyan van!

Bull, az ABS-t lehet helyettesíteni.Bármelyik parkinsonos képes rá.
A vezetéstechnikai tréning mindazonáltal nem készít fel – hogy is mondja Murphy? A kétbalkezesek ellen nincs védekezés, mert a kétbalkezesek rendkívül találékonyak. Kidobott pénz volt…

Ami a biztonsági etvaszok és a vezetési stílus összefüggését illeti, valamikor az õskorban, Ámerikában kimutatta a statisztika, hogy a légzsákos autók vezetõi nyolcszor annyi balaestet okoznak, mint a potenciálisan kormányba fejelõk.

Kormányba bõrfejelõk. Hehe

Shadowbull 2008.10.30. 20:11:35

"A vezetéstechnikai tréning mindazonáltal nem készít fel – hogy is mondja Murphy? A kétbalkezesek ellen nincs védekezés, mert a kétbalkezesek rendkívül találékonyak. Kidobott pénz volt…"

Nem en fizettem, hanem a ceg. Raadasul nekem kotelezo.

Az elso a müncheni repteren volt, a masodik meg a Salzburgringen.

Mivel szerencsere sokmindent ki tudtam mar probalni elotte is, nagy nehezseget nem okozott, de azert erdekes gyakorlat amikor az ember 90-nel egy autonyi helyen savot valt.

sb

Shadowbull 2008.10.30. 20:13:32

Az ESP valoban nem az olcso autok sajatja, es nyilvan akinek egy 10 eves Suzukira futja, nala nem kerdes.

De aki megteheti, semmikeppen se hagyja ki.

sb

Shadowbull 2008.10.30. 20:14:49

"Ha ne adj' isten lenne B5 (bár nem valószinű) majd az M3-mal is megprószáljuk, ok?:)))))))))) "

Höhö, akkor majd M6-ot viszek :) A parbajnal az a lenyeg, hogy nalad legyen az erosebb fegyver :)

sb

Shadowbull 2008.10.30. 20:17:27

Megaztan olyat is kene csinalni, hogy megyunk egy kort valami zart palyan :)

Mert ugye nemcsak a motorero a lenyeg....

www.youtube.com/watch?v=74nPp3zG9_U

Gomulka Béla 2008.10.30. 20:30:24

‘’Nem en fizettem, hanem a ceg. Raadasul nekem kotelezo.’’ Ez az én tételemet nem cáfolja. A kétbalkezesek ellen ugyanis…

Gomulka Béla 2008.10.30. 20:33:18

Bocsánat, Murphy tételét nem cáfolja.

Gabesz81 2008.10.30. 20:58:23

ESP, ABS, egyéb aktív és passzív biztonsági kütyük. Szóval autóvásárlásnál tavaly ez volt a legfőbb szempont számomra, hogy a lecserélendő autó 1 légzsákjához képest legyenek benne dolgok. És nem magam miatt, hanem az utakon közlekedő felelőtlen barmokkal szemben, akikkel szemben csak részben tudok védekezni a reakcióimmal, a deffenzív "gondolatolvasó" stílusommal. Szóval a típus megvolt és a lehető legtöbb, ha nem minden biztonsági felszerelést kértem bele, hogy elmondhassam, mindent megtettem az autómban utazókért! (6lufi, ABS, EBD, ESP, 5csillag, járulékos ASR)
Furin is néztek akkor a kereskedésben, hogy fiatal létemre ilyeneket kérek és semmi alufelni, spoilerek... amelyik autón utóbbiakat látom, szóval nagy eséllyel máshonnan spóroltak...
Béke!

Gomulka Béla 2008.10.30. 21:03:05

Biztos van rá számszerû adat, kilométer vagy százalék, hogy egy/több légzsák mennyit vesz el az ütközés romboló erejébõl. Azaz, ha az ember negyvennel megy száz helyett, az felér-e egy légzsákkal?

w124 2008.10.30. 21:27:48

Szevasztok!A 124-es merciben '89-óta széria az ABS.Az a vérlázító,hogy 2008.-ban még vannak olyan típusok amelyekbe lehet, NEM kérni.Ez általában nem is pénz kérdés,hiszen kér helyette metálfényezést vagy fasza felniket.Esetleg ködlámpát,amit égethet bármikor mert jól néz ki.A biztonság nem számít...

Sicc 2008.10.30. 22:25:42

Néhány dolog.

1.) Aludni otthon kell, az úttest erre alkalmatlan.

2.) A zöld az zöld. Nem lesz zöldebb a büdös életben soha.

3.) Ha a körforgalomban nincs autó, akkor tényleg nincs. Erről senki nem fog pecsétes papírt kiállítani, el kell hinni. Ha pedig nincs autó, akkor menni kell. De tényleg! És gyorsan!

4.) Ha mindezeket képtelen vagy megérteni, akkor támaszd a falnak a kocsidat, és közlekedj a járdán, szénásszekéren, a zene szárnyán, vagy maradj otthon!

Seca81 2008.10.30. 22:30:38

eko: Hü bakker!! Mivel ott a szmájli, ezért nem tudom komolyan gondoltad-e?
Remélem, nem.
Ma már azért máshol tart a világ...

És te komolyan kérdezted, hogy én komolyan mondom-e? :) Szmájli nélkül is vicc... Tudom hol tart a világ, és tudom mi az a relé. Rep szerelőnek tanulok...

Gomulka Béla 2008.10.30. 22:36:59

W 124, ismétlem. A légzsák lánykorában felvett adatok szerint a légzsákos autósok nyolcszor annyi balesetet okoztak, mint a magukat kevésbé biztonságban érzõk. A dohányzás öl, és az alkohol se tesz jót. Mindkettõ szabadon forgalmazható. A ma kapható autók gyakorlatilag mindegyike kényelmesen átlépi a legmagasabb sebességhatárt is. A zöm egyenesen csábít rá. Annyi, de annyi lehetõség kínálkozik arra hogy hülyegyerek módjára kinyúvasszuk magunkat, miért pont a légzsákkal kéne kivételezni.
(Tudom, az árvak miatt, de ezen az alapon megintcsak elõvehetnénk a szopiánét meg a rézelejét.)

Gomulka Béla 2008.10.30. 22:42:40

Én például szeretnék a zene szárnyán közlekedni. Munkába mondjuk Liszten járnék, Második Magyar Rapszódia, esetleg Bernstein Candide nyitánya (az optimizmus, ugye), hazafelé a Bella Figlia del Amore mehet (kizarólag Pavarottival és Sutherlanddal). Partot a civódósabb idõben megyek kirándulni, természetesen csak a Hebridák jöhetnek szóba, ha meg süt és a vízre megyek, valami dalmahodós hegedûversenyt kérek.

Seca81 2008.10.30. 22:42:50

De jól megy egyeseknek! M6, M3, nem hívtok meg? :) Anno én is jártam arra - Würzburg-Regensburg-Passau de csak diesel Mondeoval és max 210-zel. Tovább nem akart menni...
A B5 Alpina BMW?

w124 2008.10.30. 22:51:01

Gomulka Béla!Valamit félre értettél!Az ABS azaz blokkolásgátló,a fékrendszer biztonsági eleme.Vészfékezéskor nem engedi blokkolni a kerekeket,ezért az autó ilyenkor is irányítható.Amire te gondolsz az az SRS.A légzsák.Ez a mercinél '92 júliusa óta széria a vezető oldalon.Mint minden biztonság teknikai felszerelést,ezt is normális embereknek tervezték.Nem normálisaknak,teljesen mindegy mi van az autóban,megdögleni meg akármiben meg lehet,mindenre nem lehet felkészülni!

eko 2008.10.30. 23:01:15

"És te komolyan kérdezted, hogy én komolyan mondom-e? :) Szmájli nélkül is vicc... Tudom hol tart a világ, és tudom mi az a relé. Rep szerelőnek tanulok..."

Jolvanna. Ma már semmiben sem lehet biztos az ember... :-)

Gomulka Béla 2008.10.30. 23:13:55

Tényleg, elkeveredtem, bocs. A sok hárombetûs…
Az ABS más, az veled együtt mûködik, nem helyetted. És azt tényleg nem kéne kihagyni semmibõl. Nekem ugyan nincs, az én autómban porlasztó van, nem pedig frincfranc, de nem bánnám. Folyton megcsúsztatom az elejét. Légzsák viszont tényleg nem kéne, azidos petárda fél méterre az ember pofájától.

qualitaet 2008.10.30. 23:16:38

A parbajnal az a lenyeg, hogy nalad legyen az erosebb fegyver :)

"A plusz 7 ps és a 200NM-mel kisebb nyomaték nem feltétlen erőtöbblet.:)))))))DDDDDDDDDDDDD

""De jól megy egyeseknek! M6, M3, nem hívtok meg? :)"

Nekem csak 550i-m van, Shadowbull koma szúrkálja különféle vadonat új M-modellekkel. Egyelőre övé a pálma. ...Egyelőre...:)

"A B5 Alpina BMW?"

Igen.

Gomulka Béla 2008.10.30. 23:19:42

A csalóka biztonságérzet mindazonáltal nem tesz jót a közutak biztonságának, bármelyik hárombetûstõl is érezze épp tankban magát a paraszt. Erre akartam utalni. Meg a SUV-okra; kimutathatóan több köztük az antiszociálisan közlekedõ. (Amúgy, magán- es professzionális életükben kedves, érzõ és felelõsségteljes ember mind.)

qualitaet 2008.10.30. 23:20:54

A parbajnal... mondat körül lemaradt az idézőjel, sorry.

Gomulka Béla 2008.10.30. 23:23:59

Lópikulát! Enyém a pálma. C’dwintól K’rig hamarabb érek, mint ti onnan messzirõl. Esszenciálisan a teknõsbékának a nyúl felett aratott dicsõséges gyõzelmérõl van szó. (Ld. még Pepin bácsit.)

Gomulka Béla 2008.10.30. 23:26:21

Visszaolvastam, korrigálok. Nem minden hárombetûstõl. Ott van például a BMW, az a jelek szerint önmérsékletre és mélylelki kontemplációra hajlamosít...

qualitaet 2008.10.30. 23:31:42

"Megaztan olyat is kene csinalni, hogy
megyunk egy kort valami zart palyan:)

Még életemben nem vezettem semmilyen versenypályán. Eleddig ez valahogy kimaradt. Ha nem is dobnám el mint a forró krumplit, eleinte biztos kissé zavarban lennék...

Gomulka Béla 2008.10.31. 07:36:30

Nem lehet túl bonyolult: nem jönnek szembe. Kivéve a Nascar… Pár hete gyalogoltam egy F1/Moto GP pályán. Még az se volt nehéz!

Seca81 2008.10.31. 10:17:23

eko: Jolvanna. Ma már semmiben sem lehet biztos az ember... :-)

Máskor tripla szmájlit írok :)

navanax 2008.10.31. 10:41:10

Nem csak a nagyon drága autók vannak tele hárombetűsökkel. Nissan Note 1,6 Tekna, ABS, EBD, ESP. Függönylégszák csak azért nincs, mert idióta csomagban adják a 6CD-s hifivel.

tomnemtom 2008.10.31. 17:17:34

Shadowbull 2008.10.30. 11:10:18 :

Ha már Ede belefulladt a sörbe, ezáltal akadályoztatva van, valakinek korrigálnia kell, megteszem : nem ellenfrekvenciás, ellenfázisú.
Nem teheted meg ekkora olvasótáborral, hogy félrevezeted. Hol marad a kategórikus imperatívusz ? Oh, Edelweiss, komolyan hiányzol !
Többieknek mazltov, hogy észre sem vették.
Most pedig hazamegyek és megpróbálok előállítani 1db ellenfrekvenciát, mert érdekel.

qualitaet 2008.10.31. 22:12:06

"Oh, Edelweiss, komolyan hiányzol !"

Na ugye! Pont ahogy megmondtam.:)

Gomulka Béla 2008.11.01. 08:50:49

Csóró, mûveletlen surmákok vagytok mindannyian. Rossz helyen laktok, rossz szakmát választottatok, rossz helyen dolgoztok. Nem tudtok semmit. A Föld nem melegszik, hanem egyre szögletesebb lesz. A Hold sajtból van (bajor alpesi sajtból), a meleg vizet pedig én találtam fel, kifejezetten egy kerek alapon pepita mintás jelvényt hordozó német, bocsánat, bajor márka számára. Jörg Haider nem volt hibás, az árok csúszott alája.

Nesztek, itt a pótlék.

Shadowbull 2008.11.01. 16:53:00

Kar, ha csak ennyi jott le Edelweiss mondanivalojabol. Nem a stiluson kell fennakadni.

Gomulka Béla 2008.11.01. 17:06:14

Nekem rendesen ennyit szánt. A távolságot áthidalni nem volt képes, még annyira sem mint én. A tehetõs ember csak úri huncutsággal megfûszerezve kellemes társaság, és belõle ez a csörgõcsulis hozzáállás hiányzott.
Amúgy nyilván meglesz, nem kell hisztizni.

Seca81 2008.11.01. 18:17:12

Miért kell védeni, mikor minden hozzászólásában benne volt az okoskodás, fennhéjázás, itthon mindenki csóró stb...
Egy hólyag, semmi több.

Gomulka Béla 2008.11.01. 18:41:30

Mert a miénk volt. A tengerimalac is zajos és ki kell pucolni a terráriumát mert megbüdösödik. Mégis szeretjük. Edelweiss nyilvánvalóan tisztán tartja magát, naponta borotválkozik, nem eszik nyitott szájjal és talán még nem is horkol. Nem harapja meg a postást, nem ijesztgeti a néniket a temetõben – hát hogy ne szeretnénk? –tük volna. Volna volt.A nem kívánt törlendõ.

(Nem úgy értettem.)

Gomulka Béla 2008.11.01. 18:43:29

Egyébként meg lehet hogy pszeudonímet váltott, és most Seca néven…

Seca81 2008.11.01. 19:12:55

Neeem, az "öregek" hamar felismerték volna a stílusát...
Más kommentjét ctrl+c ctrl+v, idézőjelbe tesz, és már megy is a tipikus Edés cáfolat :)
Kedves Béla, ezért Seca :)

www.totalmotorcycle.com/BBS/album_pic.php?pic_id=2500

Gomulka Béla 2008.11.01. 20:05:37

És ez higgyem el?

A pszeudoním egyébként okos és óvatos válsztás volt. Engem a néhai Ede több rendben le-antiszemitázott, mert W. Gomulka lengyel király és mókamester antiszemita volt, és ezzel megis volt az összefüggés. Mondom, a távolsággal sose nem boldogult szegény.

Gomulka Béla 2008.11.01. 20:08:44


(ha már az õsökkel hencegünk… en.wikipedia.org/wiki/Nysa_(van) )

Spiritmonger 2008.11.01. 20:43:21

na, én nem olvastam végig a hozzászólásokat, ezért lehet, hogy ismétlek

szerintem a lámakérdés megoldása egyszerű, nem kell őket beengedni a forgalomba

egyfelől szigorúbb gyakorlati vizsgára lene szükség, nem a mostanira, másrészt a vizsgabiztosoknak nem azt kellene nézniük, hogy a jelölt gyorshajt, hanem azt, hogy nem mer átsorolni, vagy tolatva parkolni

másfelől, aki a bénasága miatt balesetet vagy dugót okoz, azt el kellene tiltani a vezetéstől, először fél évre, majd egyre több időre

közröhej, hogy gyakorlatilag nem kell vezetési tudás a jogsihoz, és fent a barmok próbajogosítványt akarnak, meg az életkor emelését a jobb szűrés helyett

harmadrészt, szerintem nem jár mindenkinek az az alapjog, hogy megpróbálja az autóvezetést a forgalomba

fogjon taxit, tömegközlekedjen, de ne vezessen, ha nem tud

kritikus pont a párhuzamos parkolás
teljesen egyszerű dolog, mégse tudnak egy csomóan parkolni, elvenni tőlük a jogsit

Gomulka Béla 2008.11.01. 21:12:17

Továbbá azoktól, akik bicegnek, el kéne venni a járástól való jogot. A süketeket a villamosra nem kéne felengedni, a vakok nem zongorázhatnának – meg kell húzni a szabálytalanság és az esetlenség közötti vonalat. Gondosan, mérlegelve, akár a mostaninál szigorúbban. De a farkastörvényeket kanonizálni szerintem túlzás. A türelem nem a gyengeség jele, akármit is mondjanak a marketingesek.
Ja, az esetlen parkolást nyugodtan lehetne büntetni, mert az nem adottság kérdése, de még nem is tapasztalaté. A lassan hajtás és az esetenkénti rossz felé fordulás viszont lehet.

mchalls 2008.11.02. 09:48:04

"Én még megemlíteném azt a szabályt is, hogy egy lámpás kereszteződésnél csak akkor hajtsunk be a kereszteződésbe, ha azt a zöld jelzés ideje alatt el tudjuk hagyni."

A pesti dugokban, ha mindenki megallna a zoldnel hogy lassa, el fogja-e hagyni a keresztezodest, kabe 3 auto menne at a zolden. Egy csomo teherauto, kisfuvar, terepjaro szandi van, akitol nem latsz elore. :-)

Seca81 2008.11.02. 11:39:58

G.Béla:És ez higgyem el?

Ne hidd el! Én vagyok Karl Marx!
Anno az mtv-n volt egy nagyon jó szilveszteri műsor, gondolom emlékszel. Markos-Nádas-Boncz: Nagyon nehéz emberek...

Gomulka Béla 2008.11.02. 15:06:00

Gyakrabban kéne alkalmaznom a kicsi mosoly-jelet. Viszolygom tõle, csak az a baj. De ez olyan, mintha a hosszú õ-tõl viszolyongnék: magánügy, a kommunkikáció fontosabb.

A M/N/B trióról inkabb csak tudok, minthogy ismerném õket. Míg N/N/B-kompatibilis területen laktam, direkt nem volt tévé a házban (dehogynem volt, mindíg adott valaki egyet, aztán mehetett a következõ lomtalanításba), szóval részleteket nem ismerek. Illetve a youtube-on láttam a múltkor valami katonás dolgot, de azon kívül hogy NÉZD HOGY HAGYTÁL, KI LESZ AZ APJA, KI LESZ AZ APJA, ami szerintem gyönyörû, engem nem hatott meg a dolog.

Errefelé a keresztezdésekben gyakran látni 'sárga dobozt', egy felfestett négyzet alakú jelet. Abba belemenni csak akkor szabad, ha látod hogy ki is mehetsz onnan. Mindegy hogy zöld a lámpa. (Van kivétel: ha nagy ívben fordulsz, és a másik sávban áll a sor.)

hemu 2008.11.03. 10:26:48

Én csak aztat gondolom, hogy a baj a nagynagy önérzetességgel van.
Aki kalapban swiftel, abban is túlteng ugye 30-nál és aki lakás helyett vesz autót, abban is.
Ideje lenne belátni, hogy a közlekedés azért van, hogy lehetőleg mindenki eljusson A-ból B-be!
A vita kicsit olyannak tűnik, mintha egy nem is konkrét szituáció miatt keresnénk felelőst és mutogatnánk a másikra.
Ha balesetben meghalsz neked mindegy (mert már semmi nem érdekel), hogy egy cápa vagy egy láma miatt történt. A hozzátartozóid sem kapnak vissza, ha megfejtik, hogy az előtted/mögötted lévő tökéletlensége/nagyfaszúsága miatt haltál meg. Egyszerűen csak siratni fognak.
Élni és élni hagyni, ez működhetne. Nekem nem fáj, hogy egy motor "szabálytalanul" a sávomban előz meg, sőt igyekszem elengedni, de tisztelettel kérem a motorozó közlekedő-társaimat, hogy ne előzzék EGYSZERRE jobbról és balról is az autókat, mert a láma és a cápa sem fog jól reagálni, sőt a hal sem, mivel ki ezért, ki azért oldalirányban fog mozdulni az autójával, ami a "másik" motorossal való ütközéshez vezethet. Kurva szar lehet úgy leélni egy életet, hogy megöltem valakit az úton, még ha nem is akartam.

A szabályok pedig nem arra valóak, hogy mindenki saját belátása szerint értelmezze őket. Azért szabályok, hogy megelőzzék a más vérmérsékletből adódó konfliktusokat. Más kérdés, hogy sok szabály egyáltalán nem azért van, hogy betöltse a funkcióját, hanem hanyagság/nyerészkedés okán "kerül ki".
Én sem szoktam 30-cal menni ott, ahol 50-60-nal szabad és a csúúúnya útépítők kint "felejtették" a 30-ast. De ha neadjisten ezért engem megbírságolnak, nincs jogom lila fejjel üvölteni, hanem kustiban befizethetem a csekket. Max. megteszem a kellő lépéseket a megfelelő haóságnál a tábla eltűntetésére vonatkozólag. Ha erre nincs időm, akkor vagy lenyelem, hogy 3-5 perceket veszítek minden nap, vagy csendben vállalom a következményeket.

S.Ann 2008.11.05. 19:47:35

Zavar az index kattogása:O ? Pszichiáter, nyugtató a megoldás:D
süti beállítások módosítása