Egy igazi mentős is állást foglal

  2008. június 20. - RT76

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a

 

Volt ugye ez a mentődobozos cikkem, volt benne egy kivonat is abból a levélből, amit az OMSz-től kaptam egy sor kérdésemre. Ez meg egy másik levél, amit egy gyakorló mentőstől kaptam a cikkre. Kommentár nélkül, íme:

Csupán észrevételeket szeretnék hozzátenni.Egészen hétfőig orvosi mellett félállásban mint mentőápoló tevékenykedtem. Van egy kevés belátásom az elsősegélynyújtós történetbe.

1. Az emberek hülyék (Copyright House MD): súlyosabb balesetnél, sérülésnél nemigen segítenek, tesznek semmit a mentő kiérkezéséig. Viszont ha egy részeg fekszik egy padon, már kilométerekről integetnek.

2. A személygépjárművekben kötelező elsősegélydoboz néha felszereltebb, mint egy mentőautó. (Gyakori O2, egyéb hiányról nem is beszélve)

3. Nem az ovisokat kéne oktatni az elsősegélyre, hanem mondjuk az egészségügyi dolgozókat. Többször voltam háziorvosi rendelőben ahol a beteg-sérült semmiféle ellátást nem kapott, az orvos-nővér páros meg a sarokban izgult.

4. Garantálom, hogy lejárt kötszerrel ugyanúgy el lehet látni egy artériás vérzést. Igazából ott a helyszínen szinte mindegy, hogy mivel szorítod el a vérzést. Még mindig jobb egy fertőzés mint a kivérzés.

5. A mentők zömén nincs defibrillátor. Ugyan a rendőrtől kezdve az utcaseprőig bárki használhatja, de OMSZ protokol szerint mentőápoló nem!!! (ugyan az utóbbi időben több helyen szerveztek erre külön képzést)

A mentés valós menete:

0-3p rácsodálkozik a bejelentő, hogy valami baj van.
3-5p az ügyeletes szolgálat vezető megpróbálja kihámozni mi a gond (nem a bejelentő hibája, h. meg van rémülve, a szolg vez nem képes rendesen kérdezni...)
5-6p A szolg vez eldönti milyen kocsit küldjön az esethez. (Nem ritka, h. bizonytalan és a jól felszerelt "nagy autók" helyett alapfelszereltséggel bíró "szállító kocsi" megy ki valóban komoly dolgokhoz. Meg lehet általában oldani a szállítóval is, csak nem mindegy, hogy milyen a minőség. Pl: kézzel reanimálsz, vagy erre kifejlesztett reanimáló géppel, orvos általi intubáció után)
(+1p Kicsenget a szolgálat vezető egy olyan autót ami nincs is bent az állomáson...)
6-7p - 1p nappal a mentőegységnek kivonulási idő + esetleg térképen megtalálni a tanya 1294-t

Innentől 15 perc van a helyszínre érkezéshez. A legtöbb sofőr kolléga le sem szarja a szirénázó mentőt, ezért a mentő sofőrök sem hőzöngenek általában. Jah, ha nekiütközöl egy ilyen gyökérnek aki nem állt félre a cég nem tartja érted a hátát "miért nem mentél óvatosabban felkiáltással.

Kiérkezéskor persze még hátráltató tényezők tömkelegével szembesülsz (pl. sehol nincs utca tábla, házszám) És ezek után kezded meg a mentést. Szóval a balesettől kezdve általában 15 de inkább 20 perc a kiérkezés.

Tetszett a cikk, csak sajnos Győrfi kolléga tartja magát a bevett modorhoz. És hülyeségeket mond.
(A kedvencem tőle a "szilveszter este 500 rohamkocsi volt szolgálatban". miközben a 700nál alig több mentő elenyésző része rohamkocsi. (kb. 10%)

Tisztelettel: xxx

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr54531000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marc 2008.06.21. 23:20:34

Rocko, nálad a pont, én is épp ezen hüledezem.
Emberéletekről van szó,kit érdekel a ruhám épsége/tisztasága?
Nem értelek titeket...

marand22 2008.06.21. 23:24:50

Itt néhányan a kifogások keresésében csúcsot döntöttek. Elkeserítő.

puffancs 2008.06.21. 23:51:06

emberelet-harcosoknak:

ti mit tesztek embertarsaitokert? nem azt kerdezem, h mit tennetek, mert nyilvan mindent, hisz mind hosok vagytok.

mit tesztek?
hogy segitetek?

JL 2008.06.22. 00:09:37

Kedves puffancs!

Mélyenszántó gondolataidra csak annyit reagálnék, hogy: ha majd a villamos alól kérsz segítséget, akkor szidd a mentőt és az orvost!

G. 2008.06.22. 09:35:20

Jó volt olvasni a kommenteket, innen (is) látni, hogy még mindig magyarok vagyunk. A fő pontja eme magyar-létnek, hogy ha fél óra miért-is-nem-lehet-megcsinálni típusú magyarázattal valami 5perces tevékenységet ki tudok váltani, hát meg is teszem, hiszen akkor el sem b.szok semmit, és még okosnak is tűnök. Ha valaki mégis nekiállna (adott példával élve az elsősegélynyújtásnak), akkor is sokkal egyszerűbb böszmén bámulni az illetőt, és kéretlen "jó"tanácsokkal bombázni.
A kibicnek semmi sem drága, mond ez nektek egyáltalán valamit???

Misi 2008.06.22. 09:54:13

Azért elég megdöbbentő, hogy egyesek a ruhájukat féltik a segítségnyújtástól... Az én tapasztalataim elég vegyesek. Másfél éve szenvedtem súlyos balesetet, és egy szolgálaton kívüli tűzoltó srác állt meg azonnal segíteni, ezúton is köszönöm neki (2006 október, Szentmihályi út). Rajta kívül viszont senki mást nem érdekelt az egész, épphogy el nem ütötték a kocsijából kimászó másik sofőrt.
Én minden balesetnél megálltam eddig, ahol sérültet láttam, és még nem volt mentő a helyszínen. Igyekeztem segíteni, ahogy tudtam (általában gázolások voltak, motoros-gyalogos-biciklis), de szerencsére élesztenem még nem kellett. Viszont pillanatnyi kétségem nincs afelől, hogy nekikezdenék, ha szükség lenne rá.

Reaper 2008.06.22. 10:26:10

Reszemrol utalom es leszarom az embereket es kizart, hogy megallnek segiteni. Elutott kutyat, macskat, ozet mar vonszoltam le az uttestrol, de egy szarhazi embernek kizart, hogy segitsek...
Ennyi. Durva vilagot elunk.

G. 2008.06.22. 11:02:52

Reaper, remélem, ha baleset ért csupa olyan fasz lesz a környéken, mint Te, és megtapasztalhatod a saját bőrödön is, melyen a világ, és hol a helyed benne...

Misi 2008.06.22. 12:55:15

De szép lenne, ha a Reaper-féle senkihelyettesek egy külön országban élvezhetnék egymás társaságát. Nem, Reaper, nem élünk durva világot. MI nem. Ti, az a pár százalék beteg lelkű idióta, ti lehet.

cseper 2008.06.22. 12:56:05

Elolvastam. Két megjegyzés.
1 Hülyébbek vagyunk mint gondoltam.
2 Sürgősen fejleszteni ke ezirányu ismereteimet.

Ötlet: Lehetne ingyenes tanfolyamokat tartani.

rob schneider 2008.06.22. 15:38:58

kicsijoe: jól mondod: a tanúnak állampolgári kötelessége megjelenni a tárgyaláson, ha megidézték. ugyanebből az okból kifolyólag a munkáltatójának el kell őt engednie, és a távolléte idejére az átlagkeresetét kell biztosítania.

amikor a kihallgatás véget ér, a tanúnak nyilatkoznia kell az esetleges költségeiről - ide tartozik az útiköltség, és az összevérezett télikabát is (aminek értékét, egyébként, ha engem mentenél meg, istenbizony kifizetném neked... :S). szóval, ha nem így történt, akkor nem jogszabályszerűen jártak el a kihallgatáskor.

cseper: nézz körül a neten, leginkább itt: www.elsosegelyhely.hu/

egyszerűen elkeserítő, hogy ennyi odafigyelés és önfeláldozás nincs bennünk. lehet vitatkozni, hogy hajléktalan vagy munkanélküli lehet-e egyik napról a másikra bármelyikünk, de baleset tényleg mindenkivel történhet, és ijesztő, hogy ilyen embereknek lesz kiszolgáltatva, aki az árokban landol. majd egy kicsit óvatosabban vezetek.

Harelgas 2008.06.22. 16:47:24

Ha több 10.000 éves leletek arra mutatnak hogy a neandervölgyiek is úgy haltak meg végelgyengülésben hogy nagyon súlyos begyógyult sebeik voltak, pl. végtag hiány, ami arra bizonyiték hogy törödtek és segítettek a komoly sérülteknek is, akkor mi miért vagyunk képtelenek ezt tenni? A génjeinkben kéne hogy legyen a segitségnyujtás, nem pedig büntetéssel riógatni, mindenkinek emberi, szinte faji kötelessége hogy ezt tegye!

Kicsijoe 2008.06.22. 17:07:16

Sajnos az,hogy a törvényben mi van leírva,köszönőviszonyban sincs a valósűággal!Valami nevetséges összeget adnak,és a munkaadó NEM ad soronkívüli fizetett szabit.Ha a tied igen,akkor kérlek tájékoztass,ha van hozzátok felvétel...

Apukám Nyíregyházára rohangált tanuskodni,utazását nem fizették,csak abban az esetben téírtik,ha vonattal mész vagy busszal /ez a magyar tömegközlekedés kiváló mivoltának hála elég körülményes lett volna akkoriban,reggel 9-re odaérni pedig egyenesen lehetetlen/A munkáltató meg nagy kegyesen elengedte fizetés nélküli szabira,de a harmadik eset után már azt is pofarángatva.És félreértések elkerülése végett,apám Matáv alkalmazott volt,tehát nem ilyen kiss és tsai bt...

[] (törölt) 2008.06.22. 17:49:24

"te biztos mindenre alkalmas vagy ugye?"

a verzes elallitasara mindenki alkalmas, egy rongyot mindenki tud tartani. foglaljuk ossze: egy serult ember fekszik a foldon, omlik a nyakabol a ver, az eleteert kuzd. neked meg az a legnagyobb problemad, hogy ver, fujj, jajjdegusztustalan, inkabb dogoljon meg o, mindhogy te osszekoszold magad vagy hanyingert kapj.

minden indulatot es szemelyeskedest felreteve: Geri, te gerinctelen, onzo, beszari ember vagy. ha en ilyen gyereket neveltem volna, most elsullyednek szegyenemben.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.06.22. 19:56:26

puffancs, csakazértisNEM, Kicsijoe, Reaper és Geri (ramélem, nem hagytam ki senkit a díszes társaságból)!

bizonyára szar dolog azt olvasni, ahogy szaroznak benneteket, és emiatt még inkább foggal körömmel ragaszkodni fogtok az "énnemsegítek" állásponthoz. ezért én inkább nem is mennék bele, mit gondolok rólatok, ez a magánügyem

inkább annyit kérek, gondoljatok bele, az összetört autóban, ami mellett elhajtotok ülhet a testvéretek, gyereketek vagy a szüleitek is.

csak ennyi. éljétek egy kicsit bele ebbe magatokat, és utána gondoljátok újra.

ps: nekem émg nem volt balesetem, és nem is voltam baleseti helyszínen sem, így tapasztalatom nincs. de az bitos, hogy megállnék - ahol biztonságosan lehet, az biztos, hogy segítséget hívnék, és az is biztos, hogy megpróbálnék segíteni. nem tudom mire lennék képes, az is lehet, hogy én is hánynék, vagy remegne a lábam, de nem hajtanék el és nem állnék bámészkodva. akkor sem, ha ti fekszetek ott.

puffancs 2008.06.22. 20:01:38

""
minden indulatot es szemelyeskedest felreteve: Geri, te gerinctelen, onzo, beszari ember vagy. ha en ilyen gyereket neveltem volna, most elsullyednek szegyenemben."

edelweiss:
en orulok, hogy te mindenre alkalmas vagy.
a te szuleid milyen gyereket neveltek? te miben segitesz az arra raszorulokon?
oregek?
hontalanok?
ehes emberek?
ehes gyerekek?
beteg emberek?
kiken segitesz? milyen aldozatot hozol ertuk?
adsz-e a koldusnak par forintot?

te, a megmento, kivancsi vagyok, kiknek segitesz.
remelem, te a tobbiektol elteroen nem kerulod ki a kerdest.
es akkor utana beszelhetunk a szuleidrol.

puffancs 2008.06.22. 20:04:00

"de nem hajtanék el és nem állnék bámészkodva. akkor sem, ha ti fekszetek ott."

Hammer,
nem olvastad a hozzaszolasokat.
en irtam, hogy megallnek, hivnek segitseget, es lehet hogy megvarnam. nem biztos. hozzanyulni termeszetemnel fogva nem tudnek. nem tudnam vallalni a fertozesveszelyt es azt, hogy gyokeresen atalakul az eletem.
ahogy irtam, a csaladomert mindent kockaztatnek.
olvass.
es olvasd a tobbieket is.
ne csak azokat a valaszokat, amik kepzelt reakciokra szulettek a "szarozoktol"

puffancs 2008.06.22. 20:06:38

egyebkent edelweiss,
ha ilyen apam lenne, mint te, valoszinu en is szegyellnem magam. baratnom apjanak vannak ilyen tipusu megnyilvanulasai, es hat hogy is mondjam. fordult mar meg a gyomrom az ebedloasztaluknal.

az en apam ember. elni es elni hagyni, nem atgazolni a maskent gondolkodokon.
az en apam valodi ertelmisegi, akinek oriasi szive van, bejarta a vilagot, es nagyon jol nevelte a gyerekeit.

puffancs 2008.06.22. 20:10:24

meg minek kene nekunk negyonknek megallni, amikor ahogy az oldal statisztikaja mutatja, a minden 10-dik ember vagyunk.
9-en elottunk mar megalltak.
:S

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.06.22. 20:19:16

puffancs, olvastam a hozzászólásokat. azt feltételeztem, ki tudod szűrni belőle azt, ami rád vonatkozik, de túlbecsültelek. akkor pontosítok:

"inkább annyit kérek, gondoljatok bele, az összetört autóban, ami_hez nem mész oda segíteni_ ülhet a testvéretek, gyereketek vagy a szüleitek is. _tőletek akár ők is elvérezhetnek, megfulladhatnak._

csak ennyi. éljétek egy kicsit bele ebbe magatokat, és utána gondoljátok újra."

remélem, így már menni fog.

Geri 2008.06.22. 20:40:50

Edelweiss: ezek szerint te lehetnél a man of the year! mert te sz összes általam felsorolt dologra képes vagy.... tapsi-tapsi

biztos kúrtak már seggbe 3-an, biztos testileg és mentálisan sincs számodra lehetetlen, nem semmi!
ha meg egy rongy odaszorítása kell a túléléshez sztem anélkül is túlélné.. de mindegy én elmondtam hogy hívnék segítséget, de nem vagyok sem alkalmas sem szakképzett segítséget nyújtani!!!!! olyan nagy szakértelemmel osztod sz észt nem tudom honnan ez amagabiztosság, honna tudod hogy nem sérült e a csigolyája és nem ezzel ölöd meg, vagy hogy nem nyomod e közben az ádám csutkáját... vagy honnan tudod hogy ez elég lesz és nem a kezeid között leheli ki alelkét????????? nagyon nagy a pofád nem hinném hogy te csak úgy segítenél rajta éles helyzetben , vagy ha mégis még nagyobb barom vagy mert nem látod be a tetteid következményeit.... ezek tekintetében meg nevelésről észt osztani sztem elég primitív dolog, mint az is hogy nem érted meg hogy van akinek vannak lehetetlen dolgok veled ellentétben!! személyeskedés nélkül egy degenerált szűklátókörű, saját képességeit felmérni képtelen faszkalap vagy!

Geri 2008.06.22. 20:47:37

Hammer: én semmennék bele hogy mit gondolok rólad hogy úgy írogatsz hogy képtelen vagy alapvető szöveg értelmezésre, mert én elmondtam hogy igenis megállok, mindig, igenis telefonálok, iganis a saját kocsimmal rohanok a kórházba ha az gyorsabba mentőnél és szállítható a sérült.... de nem hinném hogy képes lennék hozzányúlni!! ennyi.... egyan azt írtad a mondandós végére amit én eddig leírtam, máskor olvass mielőtt észt osztassz, köszi!

SquareWire 2008.06.22. 21:05:37

Geri,tételezzük fel, hogy baleset történt melletted,az egyik kedves ismerősödnek ütőeres vérzése van, nincs közel senki sem,a mentők kiérkezéséig még van körülbelül 10 perc.Neked el kell nyomnod a vérzést, vagykülönben a kedves ismerősöd elvérzik és meghal.Nem tennéd meg? Mi abban a nehéz folyamat, hogy egy rongydarabot oda kell nyomni? Nem látsz semmit, hiszen takarod valamivel a sebet.Ismerősöd nem vérzik el, majd lassan megérkeznek a szakképzett mentősök is és teszik a dolgukat,mindenki boldog, te is nyugodtan alszol.

Hagyjuk már az ilyen seggbekúrós példákat,semmi közük nincsen az elsősegély-nyújtáshoz.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.06.22. 21:05:42

'Geri, olvastam a hozzászólásokat. azt feltételeztem, ki tudod szűrni belőle azt, ami rád vonatkozik, de túlbecsültelek. akkor pontosítok:

"inkább annyit kérek, gondoljatok bele, az összetört autóban, ami_hez nem mész oda segíteni_ ülhet a testvéretek, gyereketek vagy a szüleitek is. _tőletek akár ők is elvérezhetnek, megfulladhatnak._

csak ennyi. éljétek egy kicsit bele ebbe magatokat, és utána gondoljátok újra."

remélem, így már menni fog.'

ennyit a szövegértésről.

és remélem, a többi felsoroltnak nem kell egyesével megtenni ezt.

Geri 2008.06.22. 21:13:42

Hammer: az "énnemsegítek-ről" írsz többes számban, ebből mit kellett volna kiszűrnöm, ami rám vonatkozik meséld már el? :))

Geri 2008.06.22. 21:22:06

SquareWire: nem értem honnan szeditek ezeket a steril iskola szagú példákat?? :)
mitől vérzik? mert ha épp tele van szilánkkal a seb nem biztos hogy jót teszek vele..... sőt arról sincs fogalmam hogy a nagy szorongatásban a légzését nem gátolom e , illetve a még meglévő keringését...
melleselg ha annyira vérzik hiába szorongatom, úgyis meghal, ha meg kibír 10 percet lehet hogy kár szorongatni!
de hogy kedvetekre tegyek lehet hogy megtenném szitu függő!! :)) csak arra próbállak ráébreszteni titeket hogy semmi nem ilyen fekete vagy fehér és sztem sokszor jobb ha nem kontárkodunk olyan dologba amihez nem értünk, főleg ha ember élet múlhat rajta! aki meg nem képes megérteni hogy van ekinek ehez nincs adottsága azon oltári nagyokat röhögök!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
végül beugrott hogy mivel kezdték annó az eü oktatásomat: "elsősegély csak az adjon aki képes és alkalmas rá" azt hiszem ez mindent elmond.... :)

Kicsijoe 2008.06.22. 21:31:08

Igen érdekes ám ez a dolog...nekem már volt autóbalesetem,két komolyabb.Az egyik a munkahelyem előtt,tehát az nem számít,mert természetesen segítettek.A másik viszont Szlovákiában.Ahol ugye utálják a magyarokat.Elrepült a kocsi,és nagyon összetört.A sofőr is,én is sértetlenek voltunk,de kiszállni nem tudtunk,úgy meggyűrődött a kasztni,hogy nem működtek sem az ablakok,sem az ajtók.Tippelhettek,ki segített :) .

Egy 70+ öregember szállt ki egyedül egy szakadt Skodából.Méghozzá egy szlovák.Echte,magyarul sem beszélt egyáltalán.Ez még évekkel ezelőtt volt,amikor a határmenti településeken a bevásárlóturizmusnak hála több volt a magyar,mint a szlovák.

Ennyit a polgártársakról :) .

Egyébként meg tökéletesen meg tudom érteni.

Aki akar segít,aki nem,nem,ez ilyen egyszerű.Tehetik kötelezővé,aki nem akar,nem fog,vagy úgy fog,hogy köszönet nem lesz benne.Olyan ez,mint a tisztelet.Azt sem lehet kikényszeríteni.

A többség nem segít,mert nem olyan a lelkivilága;nekem sem,és 10-ből 9-nek nem,ez a statisztika.De ha szerencséd van,akkor forgalmas úton szállsz el,ahol 1 percen belül befut az a bizonyos tizedik.Ez így volt,így van,és így lesz.

Bármilyen szép hivatás onkológusnak lenni,hisz valakinek meg kell csinálni,mégis,a legtöbben inkább elmennek nőgyógyásznak vagy gyereksebésznek,mert abban a della.

A sok hülye,aki itt fröcsög,valószínűleg valami álomvilágban él...

Aki annyira tuskó,hogy nem tudja felfogni,hogy a többség lelkivilágától ez távol áll,és magából kivetkőzve olyan alpári szintre süllyed,hogy magáról állítja ki a szegénységi bizonyítványt,arra csak egy bölcs mondását tudnám idézni jóanyámnak,jobban mondva kettőt.

1.Nézd meg,ki mondta,mielőtt a lelkedre veszed.

2.A plebs véleménye nem számít :)

SquareWire 2008.06.22. 21:32:46

2 komoly balesetem volt, mindkettőt utasként éltem át.Mindkét esetben volt artériás vérzés (nem nekem,én mindig karcolásokkal megúsztam) és mindkét esetben úgy segítettem a többieken, hogy még magamról sem nagyon tudtam,hogy van-e bajom,mert nem érdekelt különösebben.És igen,elnyomtam a vérzést.Hogy voltak-e alatta szilánkok?Nem,nem voltak.De ha lettek volna is,le kell szarni,neked csak az a dolgod, hogy ne vérezzen el a cimborád. Ha ez neked mind-mind iskola szagú példa,akkor nagyon sajnálom.

Az a nagy büdös helyzet,hogy kifogásokat mindig lehet találni.Gyűlölöm ezt a fajta magyar mentalitást.És kérlek senkit ne próbálj győzködni a negatív hozzállásoddal.

"végül beugrott hogy mivel kezdték annó az eü oktatásomat: "elsősegély csak az adjon aki képes és alkalmas rá" azt hiszem ez mindent elmond.... :)"

Igen,mindent elmond az oktatódról.
Másrészt meg ez az oktatás KEZDETEKOR volt,ergo a végénél már te is képes és alkalmas vagy rá,nem?

Ilyenkor,mikor ilyen,egyébként teljesen evidens dolgokon megy a vita,akkor el tudom képzelni, hogy fejlettebb országokból valaki ilyenkor olvassa ezt a postot és rommá röhögi magát rajtunk meg ezeken a hozzáállásokon...viva'la ongrie

Geri 2008.06.22. 22:17:19

én meg a buta embereket útálom! mi az mindegy hogy van e szilánk??????? ezért mondom hogy iskola szagú, mert azt mondod hogy az a dolgod :-DD ezt pont ott hallottad és ott nem volt szó komplikációról hogy mi van ha a légcsövet felsértes és oda vér kerül..... vagy mit tudom én hogy mi, de te se tudod és ez a lényeg! én meg szintén megérlek hogy ne győzködd az embereket hogy bár mi áron buzerálják a sérült kiszolgáltatott sérülteket mindeféle behatóbb ismeretek nélkül...! mert ez maga az elmebaj!!!!!!!!!!
nem nem vagyok képes rá, se mentálisan, se semmilyen szempotnból nem vagyok felkészülve 2*2 óra oktatás után és megrémít ha te úgy gondolod, hogy az vagy.
gondolj már bele ha ennyi idő elég lenne bármilyen baromnak megtanítani mindent, akkor minek töltenek éveket az iskola padban meg gyakorlaton az egészségügyi dolgozók???????
újra felteszem a kérdést: te mindere képes-alkalmas vagy?

Geri 2008.06.22. 22:19:28

amúgy meg KicsiJoe-nál a pont! jól összegezte..

SquareWire 2008.06.22. 22:23:20

Rendben.Akkor ha van szilánk,hagyd elvérezni és meghalni.Lelked rajta.

Geri 2008.06.22. 22:23:45

SquareWire: annyit az alkalmasságodról, hogy gyakorlás nélkül kíváncsi vagyok mennyi rémlik az EÜ oktatásról ami tényleg csak felszínes tananyag vol, pl: emlékszel e részletesen az összes sacc 100 pédára, vagy a lélegeztetésre, vagy a stabil oldalra..... vagy tényleg vágod az összes kresz táblát is, amiket azóta soha nem láttál? :)

csunyamalac 2008.06.22. 22:43:04

Pufi, az apád egy szánalmas kis senki. Letérdeltetném a vén gecit és az arcába hugyoznék. Ha az én gyerekem magyarázna ennyire középszerű senkiházi butaságot, istenemre mondom, állami gondozásba kerülne. Persze a genetika beleszól:) A mocskos beszari kispolgár szüleid, ugyan ilyen korcsot nemzettek. Téged még pórázon se sétáltatnálak bazzeg, gusztustalan kis nyomorult. A kutyámat tán leszívhatnád, bár arra sem vagy méltó. Talán az igazi értelmiségi apukád vállalná. A nagy szívével bizonyosan szemvedélyesen véresre szippantaná szegény kutyám bal heréjét. Anyád meg remélem már elpusztult :)

SquareWire 2008.06.22. 22:48:35

Geri,ezt az egész dolgot más oldalról is meg lehet közelíteni.Vegyünk egy szimpla estet,ami nálam is volt sajnos:
artériás vérzés,nyomókötéssel kell ellátni,vagy különben csókamóka.
Én megteszem, te nem.Utánam élő marad, utánad hulla.Érted?Lehet filozofálni,de ez nem olajcsere.Megmentettem egy barátom életét.Érted? Én erről beszéltem,természetesen lehetne ezt fokozni üvegszilánkokkal,kifordult csontokkal stb,de ez kicsit más tészta,nem teljesen tartozik az elsősegélyezés címszó alá(ellenben egy artériás vérzés igen).Nyilván amiben nem vagyok teljesen biztos, ahoz nem kezdek neki, mert nem értek hozzá,de spec ezt belémverték eü-n: "spriccolavér,elköll nyomni" ennyi.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.06.22. 22:53:33

SquareWire, hagyadazt! mindig lesz jobb kifogása.

inkább kérjük meg, hogy tetováltassa a nickjét a homlokára, hogy tudjuk, kinek nem kell odaszorítani a nyomókötést, ha ő kerül szopóágra. elvégre ő se tenné meg...

Geri 2008.06.22. 23:02:21

nekem ne is tegye senki, akinek nicsennek elmélyültebb elméleti és gyakorlati ismeretei....

csunyamalac 2008.06.22. 23:19:42

Geri, geri, ejnye te butuska. Amikor haldoklik valaki, akkor nem túl kemény és nagy sebességgel foszlanak szét az elméletei, bármivel legyenek is kapcsolatosak. Látszik, hogy fogfalmad sincs erről, még távolról sem. Én is elmondom, mégegyszer: artériás vérzésnél el kell nyomni a sebnél, mert üvegszilánk, bármifaszom hülyeség ellenére, másképp kurva gyorsan meghal. Értsd már meg végre. Nem szakértelem meg filozófia kérdése ha elnyomod jó eséllyel túléli ha nem, tuti meghal. Amúgy meg akár mekkora barom vagy és bármennyire határozottan nyomod a fasszságokat, hidd el, hogy nem aludnál jól ha elötted vérezne el valaki, te meg végignéznéd.

Geri 2008.06.22. 23:29:48

csunyamalac, csunyamalac... milyen jó hogy ilyen bölcs emberek is vannak, mint te, igaz hogy egyikőtök se reagált egy felvetésemre, kérdésemre sem, de egye fene! :)
sztem nem ártana egy picit átgondolni a szitut, mielőtt nekiugrassz bárkinek szorongatni, mert foggalmad sincs a következményeiről....
uccse tudjuk egymást meggyőzni, meddő vita......
egy fix én amiatt nyugodtan alszom, hogy tudom hogy mindent megtettem egy ilyen helyzetben, ami tőlem telt és biztos, hogy nem járultam hozzá a sérült halálához, vagy bármilyen további fogyatékosságához!

SquareWire 2008.06.22. 23:46:51

"sztem nem ártana egy picit átgondolni a szitut, mielőtt nekiugrassz bárkinek szorongatni, mert foggalmad sincs a következményeiről...."

Geri, ugy nem érted? NINCS IDŐ "picit átgondolni" !!!!! Spriccel a vér a nyakából, FEl tudod fogni? Egy perced sincs mélázni vagy elmélkedni! NINCS!
Ha nem nyomod el, meghal! Érted? vége lesz az életének! Elnyomod, megmentetted! Ezen mit kell vitatkozni??
Geri, ha nem segítettem volna mindkét esetben a barátaimon, akkor nagy valószínűséggel elvéreztem volna.Emberéletet mentettem...és még meg MERED kérdőjelezni azt, hogy helyesen cselekedtem-e?Meg hogy "nemkéne"? Beszarok rajtad hallod.
Igazad van, ez tényleg egy meddő vita.
Én befejeztem.Kívánom, hogy ne legyél ilyen helyzetben.

SquareWire 2008.06.22. 23:47:53

bocsánat,"elvéreztek"-et szándékoztam írni

G. 2008.06.23. 05:22:38

Magyarok, magyarok!

Olvasok, és rá kell jönnöm, hogy a sok bába közt (megint) elveszett a gyermek: az elsősegély(nyújtás)ról írt fórum átment igazi MAGYAR miért-pont-én, és-te-miért-nem típúsú személyeskedésbe. Reménykedem benne, hogy ha (ne adja az Úr) balesetet szenvedek, az első öt arra hajtó autós közt nem lesz egyik harcos eszmecserélő sem, így talán hazatérhetek a családomhoz...

Azért a kisördög csak azt súgja, hogy eme harcias "elvek emberei", akik veszettül állítják, hogy az (példánál maradva) elsősegélynyújtás nem az ő dolguk, nincsenek rá felkészítve-felkészülve, undorodnak a vértől-másik embertől, félnek a fertőzésektől-yakuzáktól-bkv ellenőröktől, VAJON NYILATKOZNAK-E HOLNAP VALAMELY KERESKEDELMI CSATORNA "FÜGGETLEN" HÍRMŰSORÁBAN BALESETET SZENVEDETT HOZZÁTARTOZÓJUK KAPCSÁN A TŰRHETETLEN MENTALITÁSRÓL, AMI AZ UTAKON KÖZLEKEDŐKET JELLEMZI, S NEM ENGEDTE MEG, HOGY HOZZÁTARTOZÓJUK ELSŐSEGÉLYBEN RÉSZESÜLJÖN???

phaidros 2008.06.23. 09:02:40

Reménységre ad okot, hogy pont azok akarnak elmenni/mentek el az országból, akikhez hasonlók miatt szar ez az ország.

Reaper 2008.06.23. 09:15:40

G. 2008.06.22. 11:02:52
Reaper, remélem, ha baleset ért csupa olyan fasz lesz a környéken, mint Te, és megtapasztalhatod a saját bőrödön is, melyen a világ, és hol a helyed benne...

Misi 2008.06.22. 12:55:15
De szép lenne, ha a Reaper-féle senkihelyettesek egy külön országban élvezhetnék egymás társaságát. Nem, Reaper, nem élünk durva világot. MI nem. Ti, az a pár százalék beteg lelkű idióta, ti lehet.

Koszonom a jokivansagokat mindket uriembernek, hasonlo jokat kivanok en is nektek es kedves csaladotoknak. Amugy leszarom a velemenyeteket, ahogy mindenki maset is. Mert nekem igy jo es megtehetem :D

phaidros 2008.06.23. 09:26:45

Reaper,
Mi ebben a nagy dolog? :o Pont az a nehezebb; nem leszarni. Persze az ember örüljön a kis dolgoknak is. :)

puffancs 2008.06.23. 09:52:44

csunyamalac 2008.06.22. 22:43:04
Pufi, az apád egy szánalmas kis senki. Letérdeltetném a vén gecit és az arcába hugyoznék. Ha az én gyerekem magyarázna ennyire középszerű senkiházi butaságot, istenemre mondom, állami gondozásba kerülne. Persze a genetika beleszól:) A mocskos beszari kispolgár szüleid, ugyan ilyen korcsot nemzettek. Téged még pórázon se sétáltatnálak bazzeg, gusztustalan kis nyomorult. A kutyámat tán leszívhatnád, bár arra sem vagy méltó. Talán az igazi értelmiségi apukád vállalná. A nagy szívével bizonyosan szemvedélyesen véresre szippantaná szegény kutyám bal heréjét. Anyád meg remélem már elpusztult :)

ez egy gyongyszem, bar csak annyit arul el, es rolad, nem rolam, hogy kurvara nem jott be az elet, ezert a neten kompenzalsz, ahol csak a betuidet latjak.

aspanu 2008.06.23. 09:59:14

Egy szerény megjegyzésem lenne a tisztelt "igazi mentős" posztíróhoz: mint írja, taknyos kis egyetemista aki részállásban mentőzgetett picit. Az ilyeneket hívják a mentőknél uborkának. Az ilyen egóbajnok köcsög egyébként a legveszélyesebb: már kétszer is látott mentőautót kozelről és ettől azt hiszi hogy ő fingta a passzátszelet. Legalább bátor viszont: Győrfy Pali huszonvalahány éves szakmai múltját így semmibevenni merészség - vagy csak szimplán ostobaság?
Remélem nem lesz orvos belőled, kicsi fiú...

csunyamalac 2008.06.23. 10:15:00

Felesleges volt idézni, emlékszem, hogy mit írtam. Szerintem az a gondom, hogy kicsi a fütyim, ezért lehetek valószínűleg ilyen frusztrált. Az élet sem jött be, képzeld recepciós vagyok:) Sőt emellett még mellékállást is vállalnom kell, mert nem elég a lóvé. Ugyan már, te kis lélekbúvár, egyszerűen undorodom a gyáva és ostoba kispolgár típustól. Amilyen az apád és te is vagy.

Kifordított kacagány 2008.06.23. 11:40:07

szerintem:

ha valaki nem lélegzik és nem dobog a szíve, az már halott és az is marad mire kiér hozzá a mentő, tehát túl sok kárt senki nem tud okozni neki azzal, ha megpróbál életet verni bele. még akkor sem, ha ettől eltörnek a bordái, lebénul, stb.

az emberi szervezet nem annyira törékeny, mint ahogy azt gondolnánk, nagyon sokmindent kibír nagyon szélsőséges helyzetekben is. egy dologra azonban nem képes, vér nélkül működni. ha valaki ennyit tud, akkor az adott esetben bőségesen elegendő lehet. mindenesetre egész biztosan többet ér ez a tudás, mint az, amitől az ember csak azon tud okoskodni, hogy mit miért nem lehet.

csodálom azokat akik egy fejreállt autóról el tudják dönteni, hogy az illető megérdemelte-e ami történt vele, vagy sem. az ilyen emberek, akik ekkora látnoki képességgel rendelkeznek egész biztosan azt is el tudnák dönteni, hogy a pórul járt embernek milyen beavatkozás kell és hogyan kell azt elvégezni. nem értem viszont azt, hogy ha ők ilyen tévedhetetlenek, akkor miért nem mutatják mindezt meg az adott esetben.
gondolom természetesen a faj ezen x-men generációja balesetet szenvedni sem tud, mert minden helyzetet képes elkerülni.

az én apám is azért halt meg, mert az orvosai, ápolói nemtörődöm haszontalan emberek voltak(még ma is azok). ez viszont nem jelenti sem azt, hogy minden orvos ilyen, sem azt, hogy másoknak is meg kell halniuk adott esetben segítség nélkül, csak azért, hogy az orvosok ne tudják áthárítani a felelősséget.

az nem gond, mikor valakinek megfordul a fejében, hogy mikor, miből, milyen anyagi hátrányba kerülhet, a gond akkor van, mikor a döntés egy emberélet ellenében egy nagykabát mellett születik.

én itt néhány ember helyében elgondolkodnék azon, mit is kellene, hogy jelentsen az "ember" szó. sajnos ezt csak az emberek tudhatják, az állatok nem.

végezetül, a hozzászólások alapján úgy gondolom, hogy nem mindig szerencsés, ha az ember megment valakit, viszont előre soha sem lehet tudni, hogy embert vagy állatot mentek meg, tehát még mindig érdemes próbálkozni, legfeljebb lehet, hogy később megbánom.

Kifordított kacagány 2008.06.23. 12:00:10

ja és még annyit, hogy nem az a nagy dolog, ha valaki elismeri, hogy kis nebántsvirág, aki mindentől rosszul lesz, ami nem fér bele a steril életébe, hanem az, ha valaki ezeket a természetes gyengeségeket képes legyőzni, vagy a háttérbe szorítani. akár eseti alkalommal(rókázni utána is lehet), vagy akár úgy, hogy tudatosan próbál tenni ellene. erre nagyon jó módszer, ha az ember nemszeretem, vagy egyenesen gusztustalan dolgokat próbál elvégezni. néhány ilyen próbálkozás után a spriccelő vér látványa sem lesz neki olyan borzasztó.

puffancs 2008.06.23. 12:21:42

Felesleges volt idézni, emlékszem, hogy mit írtam. Szerintem az a gondom, hogy kicsi a fütyim, ezért lehetek valószínűleg ilyen frusztrált. Az élet sem jött be, képzeld recepciós vagyok:) Sőt emellett még mellékállást is vállalnom kell, mert nem elég a lóvé. Ugyan már, te kis lélekbúvár, egyszerűen undorodom a gyáva és ostoba kispolgár típustól. Amilyen az apád és te is vagy.

mondom, hogy kompenzalsz. egyebkent hadd mondjam meg, az nem baj, ha vkinek nem orbitalis a ferfiassaga, az a baj, ha nincs hozza tehetsege.
autoval kozlekedsz?
hanyszor adtal mar elsobbseget?
recepcios vagy? atyaeg. recepciosok szegyene.

egy masik recepcios.

G. 2008.06.23. 12:42:52

Reaper!

Örülök, hogy elolvastad, amit írtam Neked, azért írtam. A kesztyűt nem veszem fel: Nagypapám azt tanította, hülyével ne vitatkozzak, mert lesüllyedek az ő szintjére, ott pedig legyőz a rutinjával. Javaslom, tedd meg, amit tehetsz, és ameddig teheted, mert ezzel a felfogással aggon, egy tolószékből köcsögölsz majd, hogy nincs, ki adjon neked egy pohár vizet.
Persze, azt is csak azért teszed majd, mert megteheted. Vagy mert mást nem tehetsz?

tomnemtom 2008.06.23. 13:05:59

áh, vicckategória.
lehet, én vagyok beteg, de nem tudnék aludni, ha nem tennék meg mindent, amit lehet.
helyszínen meg nem mérlegel az ember, hanem teszi a dolgát. másodszor is, harmadszor is. eljár tanúskodni. másodszor is, harmadszor is.
nem vagyok egy orvosoid típus, filmen is rosszul vagyok a vértől, de nyomtam már el combartériát percekig, amit csont szakított át. és igen, az ember úgy van megalkotva, hogy akkor ott, amíg kell, az adrenalin vagy (majd az orvosok leírják pontosan) mi miatt nem rókázól, nem szédülsz, nem keresel kesztyűt, lelassul a világ, van időd előkotorni az emlékeket, hogy mit-hogyan-hová, bármily rég is volt a tanfolyam. aztán persze remegő lábakkal ülsz az árokparton, miután kihánytad még az epédet is, de lesz egy mentős, aki megkérdezi, jól vagy-e, kérsz-e vizet. és igen, a bíróság mindent térít, a rendőr jegyzőkönyvbe veszi az "összevérezett télikabát" értékét. hogy nem kapod meg, mert adott esetben nincs kin behajtani, hidd el, qrvára nem fog érdekelni, mert nyugodtan alszol azóta is.
mindez saját tapasztalat, magánvélemény.

PeTyA 2008.06.23. 13:09:43

Sajnos egyet kell értenem aspanu kollégával. Ha az "igazi mentős" kolléga szerint egy mentődoboz felszereltebb egy mentőautónál, akkor vagy mentődobozt nem látott, vagy mentőautót. Azt kell hogy mondjam elég vérlázító amit előadott, azok után, hogy 5 percig volt "mentős" és most ezzel lehet dicsekedni, meg ilyesfajta fórumokba baromságokat írni. Nem tudom mennyi ideig voltál az OMSZ kötelékében, de remélem nem jössz vissza. Az igaz, hogy a cégen belül sok minden nem az elvárható módon működik. Ha olyan okos vagy, tudhatnád, hogy újraélesztéskor nem mindig kell defizni, csak ha sokkolandó ritmus van. Egyébként meg a gyógyszer a lényeg, szóval hiába akarsz defizni, ha nem kell. Elsősorban defit ritmuselemzésre, EKG-ként használjuk. Erről ennyit. Ha lehet, csatlakoznék egy előttem szólóhoz: Ne legyünk már "mentősök"! Olyan sincs hogy rendőrös meg tűzoltós. A telefonkönyvben sem az van: Mentősök! Mentők vagyunk! RESPECT!

aspanu 2008.06.23. 13:18:36

Ja, ja, nagyon igaz! "Igazi mentős" barátunk jellegzetesen az a típus, aki a főorvosi egyetemre jár, már elsőévesen sem megy sehová a nyakában lógó fonendoszkóp nélkül, de a kezét még sosem vérezte össze. Doktor sajnos valószínűleg lesz belőle, de orvos soha.

aspanu 2008.06.23. 13:20:28

Lásd még magvas posztjának nyitómondatát: "az emberek hülyék".
Gratulálok!
Szerencse hogy Te nem vagy hülye, és majd mindenkit jól megmentesz, ugye, kismentős?!

PeTyA 2008.06.23. 13:38:10

Ezek alapján vagy ő is hülye, vagy nem ember. :-)

csunyamalac 2008.06.23. 14:12:15

Pufi tényleg kezdesz bosszantani. Mondom, hogy nem kell idézni az egész kommentet, másold be az elejét, mindenki tudni fogja, hogy mire reagálsz. Ez egy roppant egyszerű dolog és a kabátod sem lesz piszkos tőle. Válaszaim pedig a következők: 1. Igen, általában autóval vagy motorral közlekedek.
2. Elég sokszor adtam már elsőbbséget, mint mindenki, aki részt vesz a közlekedésben, bár bevallom nem értem ez miképp függ össze a témával.
3. Valójában nem vagyok recepciós, ironizálni próbáltam, célozva arra, hogy nem feltétlenül te vagy az, akinek bejött az élet.

PeTyA 2008.06.23. 15:55:38

Még mielőtt elfelejtenénk miről is szólna ez a post, elmondanék pár dolgot. Először is: Sehol nem találtam ezt az "500 rohamkocsi volt szolgálatban" amit állítólag Győrfi Pál mondott. Ő azt mondta, idézem: "Országszerte mintegy félezer mentőautó és 1.200 dolgozó, a fővárosban 63 járművel dolgoztak a Mentők szilveszterkor." Ebből lett 500 ROKO. Nem tartom valószínűnek, hogy a Pali ekkora baromságot mondott volna, hogy 500 ROKO. Mikor tudja hogy az országban összesen 28 van. Valószínűbb, hogy megint a b*zi média ökörségéről van szó, mindig ferdítenek. Mer gyökerek és ahelyett hogy kérdeznének, hülyeséget beszélnek. Erről ennyit.
Más. Azzal, hogy egy mentőautó kicsit jobban felszerelt, mint egy elsősegély doboz, remélem mindenki tisztában van. Arról nem tehetek, kedves "igazi mentős" -Bajtárs?-habár nem hiszem hogy megérdemled a megszólítást- hogy nektek nincs kötszer meg Oxigén a mentőautótokban. Valóban nem olyan mint a Vészhelyzetben, de el lehet végezni vele majdnem minden feladatot. Közbevetném, hogy most a "mentőgépkocsikról" beszélek,-Ford, Toyota- és nem az eset-rohamkocsikról-Mercedes Sprinter-. Minden mentőgépkocsinak megvan az alapfelszerelése, ami nélkül nem lehet szolgálatba állítani, ergo nem végezhet mentést. Tehát ha nics Oxigén, akkor NEM! vonul a mentőautó. Ugyan ez vonatkozik a kötszerekre, egyéb eü felszerelésre. nyilván a tűzoltók sem vonulnak tűzhöz fecskendő nélkül! A defibrillátor az esetek 95%ban nem kell, ugyanis legtöbbször a szívmegállást vmi más probléma okozza, tehát előbb azt kell megszüntetni. Mint már mondtam, inkább EKG-ként van szerepe. A Kiemelt Mentőgépkocsikon -ami ugyanúgy Ford, kívülről nem megkülönböztethető a "sima" mentőgépkocsitól- úgynevezett félautomata defibrillátor van, ami nem rendelkezik kijelzővel, -LP500- így EKG görbét sem tud mutatni, csak ritmust analizál, majd ha szükséges, sokklásra szólít fel. A korszerűbb LP1000 már kijelzős. Ezen kívül rendelkezik még egyéb többletfelszereléssel is, pl.: gerinchordágy, KED,-gerincsérültek autóból való kimentésére szolgál- plusz gyógyszerek.
Az eset-rohamkocsikon mentőtiszt/szakorvos, mentőszakápoló, és mentőgépkocsivezető dolgozik.
A megállással egy baleseti helyszínen az a helyzet, hogy mindenkinek állampolgári kötelessége, hogy a tőle és saját magától elvárható módon segítsen. Tehát ha nem bírod a vért, hánysz, fosol, bármi, ne menj oda kötözni, de elmehetsz telefonálni és elmondhatod, mi a problémád, valahogy így:
Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:

1. Hol történt? (pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)
2. Mi történt? (a sérülés, rosszullét bekövetkezte: pl. összeesett, eszméletlen; szívbeteg fullad; magasból esett, gépkocsi elgázolta; motorkerékpárral fának ütközött, stb.)
3. Hány sérült, beteg van?
4. Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik, lábát fájlalja; sápadt, verejtékes; fullad, nyugtalan, ajkai elkékültek; földön fekszik, görcsöl, szája habzik)
5. A bejelentő neve és telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén!)
6. Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!), és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.
Tehát nem elég ha azt mondod jöjjenek gyorsan, nagy baj van. Ha megkérdezik hol, azt mondod hát itt. Tudom, senki nem hülye, egy baleseti helyszín látványa leblokkolhat mindenkit. De aki a telefon másik végén ül, azért van ott, hogy segítsen, higgyétek el. Az előbbieket ha figyelmesen elolvastátok, nincs ilyesmi leírva, hogy húzzad ki a sérültet az égő autóból, kezed lábad törd a sérültek megmentéséért, mert csak magadat is bajba sodrod. Amit megtehetsz, egy vérzést el tudsz szorítani, meg tudod kérdezni a sérülttől mije fáj, látod ha hiányzik a lába, látod milyen színű a bőre, verejtékes e, ilyeneket kérdeznek a mentésirányítók is ha felhívod őket. Mindenkinek van józan esze, tudja, egy egészséges ember hogy néz ki, és el tudja mondani, hogy miben tér el a sérült ettől. Senki nem kéri, hogy mondd azt hogy nyílt lábszártörése van, léprepedése, és kopnyaalapi törése. Csak a józan eszedre hallgass. Köszönöm hogy meghallgattatok, remélem segítettem picit.
RESPECT!

puffancs 2008.06.23. 16:01:29

csunyamalac,
ironizalni probaltal? akkor eleg gyengere sikeredett. kivancsi vagyok, te mihez kezdenel kulfoldon. egyaltalan kivancsi vagyok, atszallasnal attalalsz-e egyedul egyik terminalbol a masikba.
szep napot.

puffancs 2008.06.23. 16:07:33

petya!
koszonjuk a hasznos hozzaszolast!
mindenkinek az az erdeke, h ti, mentosok vegezni tudjatok a dolgotok. bar a legidealisabb esetben csak kartyaznatok az allomason! :)

FairPlay (törölt) 2008.06.23. 16:15:38

Sziasztok!

Nehéz eldönteni, hogy ki gondolkodik helyesen a kérdésben, és ki nem. Segíteni, vagy nem segíteni... két vélemény, két hozzáállás.
Ha valaki segít, az nagyszerű dolog.
Ha valaki nem segít, de ha Ő kerül bajba, szintén nem vár segítséget, nem sír, nem könyörög, hanem tűri, hogy nem áll meg mellette senki, végülis az is rendben van. A probléma akkor van, ha valaki olyan dolgot vár el mástól, amit nem vár el önmagától. Na itt már vannak gondok a személyiséggel.

Én egyébként már többször segítettem balesetnél, 2x értem oda elsőként, raktunk eszméletlen sérültet stabil oldalfekvésbe, máskor rohantam, hogy megállítsam az érkező autókat, el ne gázolják az úton fekvő motorost. Nem sok (nem is volt szükség többre) de legalább amit tudtam, megtettem. Nem pénzért, nem köszönetért, nem azért az emberért, aki bajba került. Magamért. Mert milyen jogon várnék segítséget, ha én nem adok?

PeTyA 2008.06.23. 17:03:18

Mentők! NEM Mentősök! Lécci! RESPECT!

Apa ! 2008.06.23. 21:04:01

Én nem hívtam mentőt,mivel még arra sem volt lehetőségem,és még időm se !!!!!!!De azokkal egyetértek akik azt mondják,hogy nagy baj van ebben az országban !!!!ASMÁS fiam kálváriája "MAJDNEM ÉLETÉT VESZTETTE!"
Győrben egy útkereszteződésben,ahol egy balra irányjelzőt használókanyarodó furgont, szabályosan kerültem jobbról ki.Majd előttem egy szabálytalanul forgalommal szemben parkoló autó miatt meg kellett állnom,és ekkor a mögöttem lévő furgonból kiugrott egy felbőszülő ápolatlannak látszó ember,és a szgk-im ajtaját először elkezdte feszegetni, majd ököllel ütni az ablakot.Ekkor a mellettem ülő árva 13-éves beteg gyermekem be pánikólt,és majdnem megfulladt,nem kapott levegőt,és erre fel elhajtottam a tőlünk 200-m levő kórházba.Természetesen a nálam lévő gyógyszerrel(VENTOLIN,SPRÉ) elsődlegesen kezelésben kellett részesítenem,hogy-ne fulladjon meg.Utána a rendőrségre mentünk feljelentést tenni ismeretlen támadó ellen.Amikor elkezdtük előadni a történteket,hogy milyen ok nélküli támadás ért bennünket, ami könnyen az árva kiskorú beteg gyermekem életébe került,az ügyintéző rendőr fel állt, és otthagyott bennünket,majd visszajött kb-10-perc-múlva és mindent megtagadott tőlünk.Majd közölte hogy azok kommandósok voltak 2-n.Majd kiderült hogy annak ellenére a támadásuk:kb reggel-8-óra-előtt volt, 2006jun.16.-n-8-ó-06-p-kor-hivatalos tüdőgyógyászati okmány szerint, orv.ellátásban részesültünk, a történtek után, ők 8-20-percre tették az időpontjukat.Persze tudom hogy ez mit sem számít, de annak ellenére,hogy még idegen tanúval is bizonyítani tudom az igazamat, koholt vádakkal egyszerűen érthetetlen megalázó módon még minket büntettek meg 15000-ft+3-m büntető-pontra! Megjegyzem a rendőrség előtt is az ottani ügyeletes tiszt.parancsára az ottani tartózkodásunk idején is meg akart büntettetni, a mobiltelefonjáról odarendelt járőrrel,aki nagyon udvariasan igazoltatott,és mindent rendben talált.Visszatérve a lényegre MINDEN FÓRUMOT MEGJÁRTAM sikertelenül!!Azt a felvilágosítást kaptam a RENDŐRNEK MINDENT.....................?És azóta is félünk,"ha van rajtam sapka azért,ha nincsen akkor meg azért,mind addig amíg nem kárpótolnak ,és jóvá nem teszik az igazságtalan eljárást !!!!!!!!! Még annyit semmiféle JEL,nem utalt arra,hogy hivatalos személy lett volna.Zárt furgon volt amin nem volt semmi felirat, a rendszáma teljesen civil volt.Kérdezem mit tehettem volna ? Más mit tett volna az én helyemben ? Talán hagyni kellett volna megfulladni az árva gyermekemet ? 12-éve egyedül neveltem fel egyébként öt gyereket.Hát büntetést kaptam érte !!!!!!!!! Semmi jóindulatot !Ez van !!!!!!!

{akosbobby} 2008.06.23. 21:29:34

Azért ez borzasztó, hogy ilyen férgek mint puffancs és társai még élnek....

Gondold végig: vmi jó barátod, vagy tegyük fel rokonod fekszik az út mellet, meet elesett motorral (nem a motor alényeg!), te meg épp jössz az operából (mert faszom értelmiségi vagy...)az új zakódban és látod h ki van ott, megállsz felhívod, illetve hívnád a mentőket, de lemerült a telefonod....telik az idő...barátod ott fekszik, és nem áll meg seni mert ők is hasonló gondolkodásuak. Te még mindig ott állsz, és akkor hirtelen egy szakadt öregautó megáll, kiszáll egy NormálisEmber és azonnla hívja a mentőket

Ezekután eltudnál számolni az esettel? nem segítettél egy qrva zakó miatt....ohh és hát vér is volt...

Ahogy itt írta egyszer valaki: "szarjál süncsaládot"

Lolo 2008.06.23. 22:13:33

Sziasztok!

Valójában sokszor felmerült bennem, hogy a saját családtagom valamelyike segítene-e rajtam, ha az utcán hánykolódnék. De az, hogy ilyen szarházi emberekkel vagyunk körülvéve, mint mondjuk Pufika is. Hát nem tudom. Tényleg egy szar hely ez a Magyarország. Egy taplóbanda. Ott tapossa el az ember a másikat, ahol tudja. Már ott tartunk hogyha meglátunk az úttesten vagy az árokban egy felborult BMW-t vagy Mercit, akkor már csak azért sem állnak meg, mert nehogy már a köcsög gazdag túlélje. A rohadt irigység.
Tehát ha már nem segítünk, az olyan, mintha elütnél valakit, és cserbenhagyva továbbhajtasz. Tiszta a lelkiismereted? Apám szerint, neked szól Pufóka: Aki hülye, haljon meg!
És G., igazad van, abban, hogy hülyével nem érdemes vitázni, mert a szintjén belül profi.

csunyamalac 2008.06.23. 22:23:38

Pufi nem jár zakóban, mert nő. Egy dagi életművész. Ide figyelj te szerencsétlen, arra nem is gondoltál, hogy esetleg nem a kommentem sikerült gyengére, hanem te vagy ostoba? Mégis mennyi az esélye, hogy én is pont recepciós vagyok és én is pont mellékállást kényszerültem vállalni? Te idióta, buta, dagadt pöcs, ennyi eszed sincs. A kabátodra azért tudsz vigyázni és ez a fő. Te kis értelmiségi recepciós.

handras 2008.06.24. 06:56:49

Megjegyezném, hogy a mentők telefonszáma nem 04, ahogy az előző cikkben szerepelt, hanem 104.

Reaper 2008.06.24. 07:57:47

G.

Koszi, hogy valaszoltal, ujfent jot nevettem rajtad kedves G :D Vegtelenul egyszeru kozhelyekkel dobalozni es ismeretleneket szapulni az mar megy, ez a lenyeg. Tipikus magyar "uriember" vagy te is. Ha nem tunt volna meg fel, nem irtam jelzoket a mondandomba rolad de sebaj. Nagyapad megtanithatott volna normalisan beszelni is, talan tobbre viszed ;) Ujfent ismetelni tudom csak onmagam. Hasonlo jokat Neked is kedves G. Jah, megvmi. Attol, hogy valakinek elter a velemenye a tiedtol meg nem hulye, fasz, senki. Ezt is megtanithatta volna a nagyfater. Engem pl megtanitottak, hogy ismeretlenul ne sertegessek senkit. Milyen kesztyut vennel fel te egyszeru? Ki szolt hozzad? Ez egy forum ahova mindenki beirja a velemenyet a temaval kapcsolatban. Ennyi. Szerintem menj vissza nagyfaterhoz es vegyel nehany illemlecket kisgyerek, ha meg el. Ott van fent jobbra a kis piros X. Lecci klikk ra. Koszi

puffancs 2008.06.24. 08:53:18

csunyamalac meg a tobbi humanus:

olvasgassatok a hozzaszolasaitokat egy kicsit, hatha meg nem keso...

mamlasz 2008.06.24. 11:24:53

Szerintem, ha valaki sajat hibajabol balesetet okozna, ugy adna mesterseges legzest a vetlen serultnek (hogy meg ne haljon), hogy orom lenne nezni.

Vagy a legszebb Armani oltonyeben is ellatna az arterias verzest, kulonben hogy nez masnap tukorbe az illeto? Van egy pont (no pulzus, vagy no legzes), amikor akarmit probalsz meg segiteni, csak javithat a serult allapotan.
(Legalabbis merem remelni, hogy masnak is van lelke)

Nyilvan nem minden helyzetben tudsz/akarsz segiteni, de ha nagy a para, akkor kotelesseged.

En tuti minden tolem telhetot megtennek, akarmelyik ruhamnal tobbet er egy ember. Meg akkor is, ha egy olyan kocsog, aki forditott helyzetben nem segitene.

csunyamalac 2008.06.24. 14:20:02

Olvasgatnám én de anyád az asztal alatt "dolgozik" és eltereli a figyelmem. Ha rendes munkát végez, kap tőlem néhány deka romlott parízert, amivel aztán jóllakhat a család. Ebből is láthatod, hogy tényleg humánus vagyok. Undorodva bár, de leszivatom azt a disznó anyádat, nehogy éhen maradj:)

puffancs 2008.06.24. 15:02:19

kedves blogtulajdonos!

tenyleg hagynod kell, hogy ilyenek csufitsak be a blogodat?
erdemben meg nem tudott hozzaszolni, a velemenyet meg nem mondta el, barmi legyen is,
de szemelyeskedni, nem, nem ez a jo szo. sajat maga szorakoztatasara masokkal igy tragarkodni azt tud.

csunyamalac 2008.06.24. 15:22:23

Látod te selejt, erre vagy képes. Anyukádnak is megmondtál? Lehet, hogy én trágárkodokok, ellenben neked többet ér a kabátod, mint egy ember élete. Középszerű és gyáva vagy. Embernek sem neveznélek. Levágnálak téged, mint egy zsírsertést és mennél szépen kutyakajának, így lagalább valami hasznodat is venné a többi élőlény. Azt meg jobb ha tudod kisdisznó ha ki is törlik a hsz-okat amit eddig írtam, akkor is tőled undorodnak, mint ahogy bármely, akár csak átlagos morális értékrenddel felruházott emberből természetszerűen ezt váltod ki.

G. 2008.06.24. 15:42:34

Reaper!

Köszönöm a kioktatást, nem a tartalmát nézem, hanem azt, hogy kitől kaptam. Véleményed lehet, attól lesz elítélendő, s leszel Te is fasz, hogy azt nyilvános fórumon leírod.
Nagyfater csókoltat, remélem, Te előbb látod.

puffancs 2008.06.24. 15:48:53

te nagy humanus, te :)
egy emberrel beszelsz, ha nem venned eszre.

sajat magad hazudtolod meg.
vagy szamodra csak az ember, akivel egy huron pedul az agyad? bocsanat, agyhelyed.

csunyamalac 2008.06.24. 17:50:41

Mondtam már, hogy nem tartalak embernek, mivel az emberi fajra jellemző morális, szociális tulajdonságokkal nem rendelkezel. Csak azért, amilyen vagy tényleges életfogytig tartó kényszermunkára ítélnélek szívem szerint, mert az ilyen külsőleg humanoid (?)de belülről rothadt élőlény más módon nem képes a hasznára lenni senkinek. Kivéve persze a kutyakaja projekt. Sőt, van még egy ötletem. Le kéne nyúzni az arcod, kitömni, majd ügyesen összepásszintani egy piszoárral. Ezután mint nyilvános wc-t üzembe helyezni. Nagyapádat pedig teljesen ki kéne preparálni (szügség szerint egy exhumálás után) majd mint extrabizarr, felfújható guminagypapát, el kéne adni szexuális segédeszköz gyanánt. Talán tréfás kedvű hermafroditák befektetnének némi lóvét, hogy a vén nyomorult arcára csattanhassanak ha ahhoz van kedvük:)

puffancs 2008.06.24. 18:45:16

azt hiszem, nem nekem vannak rothadasi problemaim.

ICE 2008.06.25. 06:51:36

Csunyamalac! Lehet véleményed bármiről,bárkiről.DE ez nem az,ez egy beteg elme örjöngő fröcsögése.Így érvelsz,vitatkozol a mindennapokban is ? Ha nem is zárnak be elmegyógy intézetbe, komolyan senki nem vesz, abban biztos lehetsz! A stílus maga az ember!!Próbálj gondolkozni kicsit.

aspanu 2008.06.25. 10:34:13

csunyamalac írta: "Lehet, hogy én trágárkodokok, ellenben neked többet ér a kabátod, mint egy ember élete."

Nos, bár csunyamalac kétségkívül ritka nagy tahó, mondanivalójának lényege mégis rokonszenvesebb nekem mint pufi és a hasonszőrűek.

Hajrá csunyamalac, fröcsögj csak, jó ügyért teszed; arról nem is beszélve hogy ritkán olvashatunk ennyire gusztustalan, perverz, beteg stílusban írt hozzászólásokat. Szinte már szórakoztató!

csunyamalac 2008.06.25. 10:39:28

Jaj, ne má'. A személyiségem eme kicsiny szegmenséből nem vonhatsz le ennyire messzemenő következtetéseket. Pontosabban levonhatsz de szinte biztosan hibás lesz a következtetésed. Nem zavar ha nem vesznek komolyan, azért írok így, mert szórakoztat és könnyesre röhögöm magam a saját hülyeségemen. És most komolyan mondom: Az ilyen embernek meg kellene tiltani a gyermeknemzést és nem szabadna olyan állásba engedni, amely akár a legcsekélyebb felelősséggel jár. Amúgy meg bármit is írok, én megtennék mindent, hogy megmentsem az életét ha gondban lenne, akkor is ha tudom, hogy "ő" az és ugyan ezt nem tenné meg velem szemben. Az váltotta ki belőlem ezt a stílust, hogy nem tudtam róla, miszerint van olyan ember, akinek a ruhája fontosabb egy másik élőlény életénél és erre még büszke is. Majd el felejtettem, te is megnyalhatod a makkom:)

csunyamalac 2008.06.25. 10:44:12

Az utóbbit ICE kollégának szántam, mint az remélem nyilvánvaló

aspanu 2008.06.25. 11:03:32

Hmmm, lehet hogy csunyamalac végül nem is akkora tahó?

aspanu 2008.06.25. 11:37:39

Amúgy témát váltanék, ha megengeditek, hiszen ez a topic nem pufika és a hasonszőrűek amúgy helyes és üdvözlendő gyalázása céljából indult, hanem általános mentésszakértőnk magvas gondolatainak kommentálására.

Úgyhogy. IGAZIMENTŐSKE, ITT VAGY MÉG? SZÓLALJ MÁR MEG, KICSIDIÁK! Kifúrja az oldalam a kíváncsiság, miért is tartod jó ötletnek hogy lefikázd a valódi mentőket, főleg hogy már nem is dolgozol ott? Apropó, miért nem, kirúgtak? Vagy magadtól jutottál arra az elhatározásra hogy a képességeidhez jobban illő munkát keress? Állítólag parkőrből hiány van, tudom ajánlani!

puffancs 2008.06.25. 17:52:23

"pufika és a hasonszőrűek amúgy helyes és üdvözlendő gyalázása"

ha neked barminemu gyalazas is helyes es udvozlendo, akkor semmilyen alapod nincs masok felett itelkezni.
ezert tart magyarorszag ott, ahol tart. mert tobbsegeben ilyen emberek lakjak, mint te es csunyamalac. irigyek, szuklatokoruek es tehetetlenek.

ha valoban ilyen aranyban vannak a sajat eletuket is kockaztatok, akkor miert is halnak meg annyian az utakon? ja hogy csak a pofatok nagy a neten (kicsi farok, es meg csak nem is jatekos, eh?), ha viszont helyzet van, cselekveskeptelenek vagytok (..es meg csak nem is jatekos, eheh).
szanalmasok orszaga. szajhosok orszaga....

csunyamalac, minek is irnek rolad barmit, tisztaban vagy te is magaddal, mindahanyszor belenezel a tukorbe. szenvedsz eleget. isten nem ver bottal...

puffancs 2008.06.25. 17:55:48

"A személyiségem eme kicsiny szegmenséből nem vonhatsz le ennyire messzemenő következtetéseket"

egyszeru vagy, mint a faek, ezt mindenki latja, csak legfeljebb, nem tudtak este szolgalatra birni az asszonyt, feszultek, ezert csatlakoztak a velemenyedhez.

egy boldog es elegedett vilagban egyedul lennel a velemenyeddel, mint a kisujjad, a kutya nem venne rolad tudomast.

aspanu 2008.06.26. 10:20:59

Höhö... hehe... hihi... add fel, pufi, ez már nagyon szánalmas...
Hát kiafasz irigykedett rád?
Pusztán csak az keltette fel bennem az ellenszenvet, hogy Te elvből nem segítenél egy balesetet szenvedetten, nehogy csunya piszkos legyen a ruhácskád, meg félsz a "fertőzésveszélytől". Nos, az ilyen ártányokat mint te ki kéne irtani leginkább, de mivel civilizált emberek vagyunk, én megelégszem a gyalázásoddal.
Nem, nem kell megköszönnöd...
Ja, majd elfelejtettem: megnyalhatod a csunyamalac makkját:-)

csunyamalac 2008.06.26. 10:49:17

Most légyszi ne zavarj pufi, épp tanítom anyádat a bonyolultabb parancsszavakra. Egy kis nyesedék segítségével (ezt adom most neki jutalomfalat képpen) sikerült megtanulnia a következő egyszerűbb parancsokat: Ül, fekszik, lábhoz. A szopást csak azért nem említem, mert azt teljesen önállóan, szinte élvezettel hajtja végre. Ráadásul állandóan. Igazi kincs, semmi sem elég neki, olyan mint egy gép. Ráadásul mindezt konyhai maradékért megteszi. Amúgy az a merész ötletem támadt, hogy megpróbálom némi aprópénzzel jutalmazni, hogy -ha ez egyáltalán lehetséges- még szenvedélyesebb legyen, ám ezért már a szájába is szarok. Szerintem minden rendben lesz, még értesítelek a fejleményekről. Üdv.

puffancs 2008.06.26. 11:09:08

csunyamalac,
tudod, elobb-utobb meg te is undorodni fogsz sajat magadtol az uj baratoddal (szinten "nem sikeres") egyetemben

aspanu 2008.06.26. 11:28:51

Tán csak nem rám gondoltál, pufi?

Az hogy mindketten undorodunk tőled, még nem barátság...

aspanu 2008.06.26. 11:30:50

HAHÓ! VALAKI! EMBER NINCS MÁR ITT?
nagyon unom pufit...

PeTyA 2008.06.26. 13:11:43

Vagyok. Baromi érdekes, hogy mostmár ez a post sem arról szól, amiért létrejött, hanem egymás sárba tiprásáról és gyalazásáról szól.

aspanu 2008.06.26. 13:57:38

Hát ez sajnos gyakran így alakul:-)
Én mindenesetre az eredeti levélíróval (a zigazzi mentősssel) szeretnék eszmét cserélni, de hallgat...

csunyamalac 2008.06.26. 14:25:26

elöbb-utóbb biztosan undorodni fogok magamtól is de egyenlőre csak a szopó-nyaló automatává változott anyádtól undorodom.

portások kedvence 2008.06.27. 17:50:26

Uh, ez remek volt!
A "puffancs" nevű szánalomhegy már ugyaniyen stílusban (félelmetes butaságát tudálékossággal súlyosbítva) máshol is előadta magát. Kár, hogy egy ilyen fontos témát sikerült elrontania.
Csunyamalac kommentjein viszont a kezdeti megdöbbenés után én is könnyesre röhögtem magam :-).

csunyamalac 2008.06.27. 18:26:24

Könyörgöm mond el, hogy hol tudnám még fellelni ezt a géniuszt.

puffancs 2008.07.02. 09:38:45

nem hiszem el, h meg mindig rolam pofaztok.
csunyamalac, eros a gyanum, hogy erosen vonzodsz hozzam.
portasok kedvence,
nem volt annyi ver a kis micsodadban, hogy ne valtoztass nevet?
a homarra is szoktam irogatni. ott is hasonlo ertelmi szinttel szoktam vitatkozni, mint ti vagytok.

az igazi mentos meg orvos temahoz annyit szeretnek meg hozzafuzni, hogy a nagypapam meghalt, es a kedves foorvos nem ertesitette a nagymamamat telefonon, hanem az amikor latogatni ment, es uresen talalta az agyat, megkereste az osztalyos foorvost azzal a kerdessel, hogy "hol van a ferjem, doktor ur?"
valasz:

"EN CSAK ELO BETEGEKKEL FOGLALKOZOM, SZOVAL KEREM HAGYJON DOLGOZNI"

keresre az orvos nevet is elarulom.

puffancs 2008.07.02. 09:40:34

ennyit magyarorszagrol.
a foorvos ur a boritekot minden heten zsebre tette.

csunyamalac 2008.07.02. 18:12:40

Ha a nagyapád is olyan kis degenerált idióta volt mint te, akkor nem csodálom, hogy örültek a kórházban, amikor megdöglött.

justavision 2008.08.15. 13:41:27

Szerintem ezeket a hozzászólásokat törölni kéne mert elszomorító :( Viszont jól jellemzi Magyarországot hű képet kapunk róla !
süti beállítások módosítása