Újabb BMW-s élmények

Affér suzukis nénivel és mazdás festővel

  2008. június 14. - RT76

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Miért nem a ... lett az év autója?
2008-11-17 17:43:00

Szóval az Insignia az. De most miért? Tényleg? Akkor már miért nem a Skoda Superb ? Abban legalább van egy

Harci bálna Amerikából
2008-11-14 11:08:00

Aszongya Zoli nevű olvasónk, hogyaszongya: "Szia, a Mercit vagy egy honapja kaptam le Julian-ban. Vagy 60-70 km-re

Az autóbuzi szemüvege
2008-11-12 01:17:00

  Nem tudom, mihez kötöttem volna a dolgokat az automobilizmus előtt. Talán névről ismertem volna a falu

Családi barátkozás a Mazda6 kombival
2008-10-30 13:00:00

Miután Winkler kissé fanyalogva, minden lelkesedés nélkül számolt be magazinunk hasábjain kalandjairól a


Megint BMW tesztautó, megint kalandok. (Kétliteres automata dízel X3, teszt hamarosan!) Én nem tudom, hány bogarat tapostak el mostanában Münchenben, de nagyon rossz a bajor márka karmája. Úgy látszik, mindig történik velem valami, ha új BMW-vel közlekedek. Két rövid élménybeszámoló, ha szabad. (Na jó, az első eset akkor is megtörténik, ha Velorex-szel vagyok.)

Egy: az öntudatos suzukis néni

Még mielőtt elkezdődik a kommentháború: nem a suzukisságon van a hangsúly, hanem az öntudatos néniségen. Akivel a Clark Ádám téri körforgalomban találkoztam. Meg utána az Alagút utca végén. Meg még utána a Mészáros utca - Hegyalja út sarkon.

A Clark Ádám térre - ami ugye egy-két éve immár valóban körforgalom - a Lánchídról gurultam be. Magyarországon nem optimális a többsávos körforgalmak szabályozása, simán a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek rá ugye, ami azt jelenti, hogy ha jelentős nyüzsgés van az adott körforgalomban, célszerű eleve csak a külső sávot használni, mert a belsőből az életben nem jutunk ki többé.

(Normális helyeken úgy működnek a körforgalmak, hogy aki a külső sávban mozog, az a következő kijáratnál ki is hajt. Így aztán, aki csak a többedik kijáratnál lépne ki, a többedik mínusz egy kijárattól számítva természtszerűleg van lehetősége kisorolni. Na mindegy.)

A Clark Ádám tér pedig egy kétsávos körforgalom: bár nem választják el felfestések a sávokat, attól még az. Tehát úgy távozunk belőle, hogy kisorolunk jobbra, és onnan szépen indexelve hagyjuk el a terepet.

No de a suzukis néni (előző szériás halványzöld Swift, kopottas, de egészséges; szikár testalkat, ötvenes, bibircsókos) nem úgy gondolta. Szájában cigarettával, fülén telefonnal olyan szépen kivágott elém, miközben én szépen indexelve kívülről próbáltam lelépni, hogy ihaj. Fékeztem, dudáltam, amivel azt értem el, hogy egy gyalog a járdáról elkezdett valamit üvöltözni, és rázta felém, vagy hát a BMW felé az öklét.

Mintha a belső Thalia be akarna vágni a külső Thalia elé, teccikérteni?

Az Alagút utca végén a lámpánál pont mellé sodródtam jobbról, de hiába duddantottam át, nem húzta le az ablakot. Mondjuk nem is ért rá, mert még mindig telefonált. Viszont a Hegyalja út előtt, a másik lámpánál balról már át tudtam szólni.

Mondom kezicsókolom, legközelebb körforgalmat ne a belső sávból tessen már elhagyni, mert veszélyes. És jön a szóáradat. Mert neki ott elsőbbsége van. Tudja, mert minden nap arra jár. Indexelt is. És fel is van festve, hogy ő ott kimehet a belső sávból.

De, mondom, nem mehet ki: egyáltalán semmi nincs felfestve, egy fia csík nincs az úton. Válasz: de régen fel volt, csak már lekopott. Ja, mondom, az más, közlekedjen továbbra is ugyanúgy ott, majd legyalulja valaki, viszontlátásra.

Régen, amikor még nem volt körforgalom a Clark Ádám tér

És azóta fogom a fejem, amikor ezembe jut az eset. A néni még alighanem arra az állapotra emlékezet, amikor nem is volt körforgalom a tér, és évek óta eszerint közlekedik ott (pedig közben már volt ott sárga csíkos buszsáv, minden, mire elértük a mai minimalista, felfestetlen állapotot). Ha arra jártok, és zöld Swiftet láttok, legyetek résen!

Kettő: a türelmetlen szobafestő

Állok a Bajcsy végén este hatkor a csúcsban, fordulnék jobbra a Lánchíd felé. Nem egyszerű, a József Attila utca csúnyán bedugult, ráadásul egy Andrássy felől érkező turistabusz is beszorul a kereszteződésbe. Kell is várni egy komplett lámpaváltást, mire úgy-ahogy feltisztul a helyzet.

Megint zöld, a busz segge lassan eltűnik a képből, de még mindig nem tudok menni, mert ha most begurulnék, a két zebra között, pont a kereszteződésben kellene töltenem a következő pirosat. Várok, várok, motor jár, váltó D-ben, lábam a féken, lámpa még mindig zöld, moccan a busz, látom, hogy most már át tudok gurulni a zebrákon. Pont elindulok, amikor csattan egy tenyér a tetőn, és hallom: "Mennyémá, mi is szeretnénk haladni!"

Én vagyok a piros pötty, mögöttem a Mazda

És látom a tükörben, hogy a mögöttem ezidáig békésen kullogó Mazda E2200 anyósüléséről szállt ki egy kantáros kék munkásnadrágot és gyér ősz hajzatot viselő festékfoltos öregember, hogy kicsit noszogassa ezt a tetű béemvést, aki nem hajlandó bepofátlankodni az útkereszteződésbe.

Nem a sofőr volt a paraszt (tudják, nem az a paraszt, aki a földet műveli, hanem akire én mondom!), tehát a nevelésnek nem lett volna értelme, nem szálltam ki beszélgetni. Pedig talán mégis kellett volna egy kicsit nevelni. Miután a külső sávból besoroltam a belsőbe, még azelőtt a kereszteződés előtt persze, ahonnan a József Attila külső sávja buszsávja lesz, a Mazda szépen elkormolt a buszsávon, utasaiban pedig - hacsak nem olvasnak Belsőséget - sosem fog tudatosulni, hogy nem a béemvés volt balfasz, hanem ők voltak bunkó taplók, ezúttal legalábbis.

Könyörgés a pesti autósokhoz

Léccilécci: mielőtt ilyen magabiztosan nekiálltok kifordulni, beszólni, rácsapni, leköpni, legalább adjátok meg az esélyt annak a valószínűtlen felállásnak, hogy talán nincs igazatok! A fővárosi közlekedés legvisszataszítóbb eleme nem is a dugó, a kátyú, a BKV, hanem az az önfejű, eszetlen, agresszív úgyisnekemvanigazam-amásikelevehülye mentalitás, ami szinte tapintható, amerre járok a fővárosban. Písz, téjkitízi, kípszmájling, és ami a lényeg: vegyük már végig fejben, mi is történt valójában, mielőtt leugatunk, leköpünk, megverünk, netán agyonlövünk valakit!


A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr47517949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boylepke 2008.06.14. 09:23:59

Látja Rácz kolléga? És ez még "csak" egy BMW. Legközelebb bringával is próbálja ki :) Én már semmin sem húzom fel magam, csak csörtetek tovább, mint a vaddisznó. Ha buktára kerül a sor, mindenképp én húzom a rövidebbet, akár hibás vagyok, akár nem. Éppen ezért élvezem a közlekedést, amíg minden csontom ép, és reménykedem, hogy a legrosszabb ami történni fog velem az az, hogy rámdudálnak, rámkiabálnak. Ilyenkor nagyot húzok a kulacsból és ha utolérem (márpedig 10-ből 7-szer utolérem), akkor elegáncsosan beköpöm a vizet a jobb egyre.

AP (törölt) 2008.06.14. 09:28:44

Tapasztalataim szerint a lila szuzukisok a leghülyébbek, szorosan a nyomukban pedig a zöld szuzukisok lihegnek.

Garp 2008.06.14. 09:32:14

Nemes egyszerűséggel tahóság nagyképűséggel, kisebbségi érzéssel és stresszel keverve. Tudom, h triviális amit írok, de nem lehet elégszer hangoztatni: nem csak az úton van jelen ez a mentalitás, hanem sajnos az emberek jelentős része ilyen. Vagy csak ez a viselkedési forma a hangosabb/feltűnőbb? Aztán hazamennek, megcsókolják az asszonyt és a gyereket, vagy vacsorát raknak a férj elé, aztán 40-50 körül bekopogtat egy szélütés vagy egy infarktus. Esetleg korábban.
Kurvára nehéz, de amíg anyagi kárt nem okoz nekem az ilyen próbálom ignorálni és kiröhögni.
Vagy mit lehet az ilyenekkel tenni?

Bowrain 2008.06.14. 09:33:25

Az említett körforgalom egyébként elsőre engem is megtréfált, de aki nap mint nap ott jár és nem érti a helyzetet azt előbb-utóbb tényleg legyalulják.

Míg a pirosban álltál a festékes pacák még le is festhette volna hátulról a príma dájcs kocsit :D

chadster 2008.06.14. 09:34:03

Tökre igaz. Borzalmas mekkora barmok vannak bp útjain. Tegnap az üllői úton mentem kocsival a reggeli dugóban. És a TT múzeumnál egy, a változatosság kedvéért öntudatos bácsi piros ignisével beragdt a kereszteződésbe lámpa pirosra váltott dudálnak rá, ő lehúzza az ablakot és visszaanyázik nekik (biztos meg volt győződve, hogy ő az áldozat ebben az esetben)..majd mikor zöldre váltott a lámpa gyönyörű manőverrel megfordult a záróvonalon és elindult a msáik irányba

razsa 2008.06.14. 09:34:39

Az hogy létezik hogy én végig tudok jönni a délutáni dugóban is úgy a belvároson, hogy senki nem köpi, hányja le az autómat, nem dudálnak rám, nem emlegetik fel egyik rokonomat sem? És nem a totyogós mazsola vagyok, ha látok bárhol menekülési lehetőséget, üres lyukat ,kihasználom , a lényeg hogy haladjak!
Szerintem ezt a "dudálgatós, mellé állok hogy na majdhalehúzzaazablakot jómegmondom neki" stílust hívják provokálásnak.Azon kívül utólag egy sztorit úgy állít be ma már,és úgy színezi ahogy akarja. Egy ember nem véletlenül száll ki egy autóból a forgalomban és nem véletlenül " csap " (??) a tetőre..ott valami másnak is kellett történnie..Ezek után meg ne csodálkozzon semmin a Rácz kolléga...ráadásul ezt az egészet nem a bömösre kéne kenni.

Boylepke 2008.06.14. 09:35:17

Garp 2008.06.14. 09:32:14

szerintem semmit. túlságosan mélyre kellene ásni, hogy megtaláld a probléma gyökerét...egészen a munkahelyekig, a fizetésekig...stb, stb...kurva mélyre. épp ezért nem lehet rajta változtatni. sajnos...

madbalee 2008.06.14. 09:37:26

De miért kellett neked nénit okositnod, meg a lámpánál visszadudálni?? Én ilyenkor 20mp múlva el is felejtem az egészet. Közlekedés közben úgysem lehet értelmesen elmagyarázni neki bármit.

BeeTm 2008.06.14. 09:37:40

Bele se merek gondolni,mi van akkor ha én megyek egy 1930-40-50-60-as veterán valamivel,akkor abba is átköpnek ha nem haladok? :-/

ti retardált balfaszok 2008.06.14. 09:37:45

Már párszol el lett itt mondva, baromira nem muszály kocsiban cipeltetni a hájas valagát a sok tapló pestinek, mert amíg az van addig maradnak ezek az állapotok, ha egyszer a magyar alapból tapló az autózáshoz, amíg divatba nem jön h egy beszólás után vascsővel a kezében nem ugrik ki a másik paraszt a kocsiból, és lehet lemosni az aszfaltról a buzernyákok maradványait! A rácz meg alapból hülye a bmw-hez meg általában mindenhez de legalább jó mélyen meg tudja keverni a szart, de nem baj legközelebb trélerrel vitesd ki a kocsit a kunságig aztán ott próbálgasd ott biztos nem köt beléd egy barom se! meg maradj meg a balfasz politikusok baszogatása mellett, mikor újabb szarságot akasztanak a közlekedés nyakába, abban legalább eredményesebb vagy!

razsa 2008.06.14. 09:38:19

És ezzel nem azt akarom mondani hogy teljesen jó minden ahogy van így Bp en..dehogy.. sőt. Bizony tele van barmokkal, bunkókkal az út.De mások szemében meg sokszor mi válunk azokká..Csak sztem nincs értelme felvenni a kesztyűt a mi igazunkért,és az autó épségéért, én inkább haladok, békákat nyelegetve. Azon kívül ha meg tisztában vagyunk azzal hogy ilyen világban élünk hogy valakire rádudálsz, az másnap megkeres és felgyújtja az autódat kb..szal akkor még inkább nem látom értelmét az ilyen balhézásoknak.Alázat kell, azzal előrébb vagy sokszor.

austinpowers 2008.06.14. 09:38:34

Vedd tudomásul, hogy olyan autóval közlekedtél, amit zsigerből utálat vesz körül. Nem vagyok álszent, időnként erős önuralomra van szükségem ahhoz, hogy ne nézzek előítélettel, a hasonló dögöket vezető embertársaimra. Mert a legtöbb ilyen vaddisznóval közlekedő, kopaszra borotvált búrájú idióta, visszaél a kocsi képességeivel.:-)

razsa 2008.06.14. 09:40:51

madbalee, erről beszélek.
Aki ilyen esetekről külön cikket ír, az, nem csak egy sima hétköznapi autózásra indul a városba.. a cikkért bármit?..

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.06.14. 09:42:12

Rácz Úr!

Maga amatőr! Az első képen látszik, hogy a Zalagút bejárata előtt van hely bőven besorolóczkodni a lukba. Addig meg tisztulhat a körforgó maguk nélkül.

A második esetben meg nem mert kiszállni a Papucsállatból népnevelni, mert a két pamacsos túlerőben volt?

Gyáva Nyuszi :)))

AP (törölt) 2008.06.14. 09:44:27

Most pont leköphetnek a pirosnál, a beltérben helyezkedik el egy pár toronymerevítő imported from Japan beszerelésre várva, jó könnyűek, még a végén használni kényszerülök őket.

razsa 2008.06.14. 09:46:24

Akik ilyen cikkeket, ill eseteket írnak le mint pl a suzukis story(!), azoktól 50% ban ilyen a város..az "önkéntes rendőröktől", a "namajdénmegtanítom neki"-től..

biker_kolee 2008.06.14. 09:47:20

ti retardált balfaszok 2008.06.14. 09:37:45

Ha a magyar tapló az autózáshoz, akkor te sem vagy kivétel. ;)

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.06.14. 09:48:06

AP

"jó könnyűek" Ááááá, annak nem jó a húzása :)))

razsa 2008.06.14. 09:50:41

De most komolyan ezeknek a cikkenek mi értelme van??
Ezzel mindenki tisztában van,tök triviális hogy mi megy a városban, mit kell csámcsogni rajta??
Ez is provokáció, vagy valami kisebbségi koplexus?? SZÁNALOM!!!!!!

biker_kolee 2008.06.14. 09:53:01

razsa, ezzel az író azt próbálja meg szemléltetni, hogy milyen helyzetbe kerül az autós, aki bepattan egy bömösbe, akár csak egy teszt erejéig is. Előítéletek. De ha nem tetszik, akkor nem kell olvasni és kommentelni sem. Vagy provokálni szeretsz? :)

Riasom 2008.06.14. 09:53:16

AP,
terepi tapasztalataim szerint a szedán az még ezen osztályokon belül is külön kategória.

Egyébként létezik egy ilyen gyomorból jövő ösztön-érzés a nagydráganémet autókkal szemben, hogy az elé nem akkora taplóság bevágni, mert ugye azok is általában milyenek. Szerintem akinek ilyenje van, nap mint nap tapasztalja, hogy sokan csak azért is megmutatják neki!

DED 2008.06.14. 09:54:02

Egyrészt egyetértek azzal, hogy sok a bunkó és akár direkt, akár tudatlanságból szabálytalankodó a fővárosban, de máshol is.
Másrészt az ilyen suzukis, bmws, stb.. általánosítások is sztem hasonló kategória! Aki béna vagy aki bunkó, az akármiben ül, az is marad!
Amúgy én járok kerékpárral is elég sokat Budapesten és én is így vagy úgy felhívon adott esetben a figyelmét bárkinek, ha fasz és nem szabályosan csinál valamit.
De ez, hogy beköpök az ablakon!? Hát éppen az ilyenek miatt (is) vélekednek nagyon sokan negatívan a kerékpárosokról!

KAROTTAFÜGGŐ 2008.06.14. 09:55:59

Vannak olyan helyek ahol már előre ráz a hideg. Újpest központ után a tűzoltóság irányába haladva nagyjából az önkormányzat új épülete előtt a két párhuzamosan egy irányba haladó sávban van egy görbület mégpedig pont akkora, hogy ha a külső sávban haladó autós hülye/bamaba/zöldsuzukis:) és nem követi a felfestett sávot akkor pontosan a belső sávban folytatja útját. Ha éppen ott nem jön mellette senki akkor megúszta de ha éppen nagyobb a forgalom akkor bizony csatt. Heti rendszerességgel fékezek be ott vagy rántom félre a kormányt (már ha van hova félrerántani és nem állnak/haladnak ott balra kanyarodó autók). Egyszer még egy ismerősöm is majdnem lezúzott az ignisével... Pár hete majdnem össze is verekedett egy öreg fater meg egy fiatal srác a következő lámpánál. Szerencsére a srác belátta, hogy a tata jogosan dudált és háborodott fel (amikor kidugtam a kopasz hombár búrámat az ablakon és ráüvöltöttem, hogy kucorodjon vissza a kocsijába mert nincsen igaza)...
Innen káposztásmegyer felé szoktam venni az irányt. Ott a külső szilágyi út vége felé az utolsó előtti villamosmegálló magasságában nagyjából egy járdasziget miatt ugyanígy kanyar van a két egy irányba haladó sávban de ott még felfestés sincsen. Ha nem figyelsz nagyon vagy nincsen helyismereted akkor annyi.
Más: Előző autóm egy 940kombi volvo volt. Először a pozitív diszkrimináció tünt fel (egy fabiaból ültem át), beengedtek mert nagy benga batárban ültem és élvezhettem, hogy egy öreg kockavolvo tulaját nem övezi közutálat nálunk. Aztán később elég sokszor nyomultak rám jellemzően kis szutyok tuning suzukikat vagy crx-eket hajtó fiatal huszárok mert az esetek 99%ában nyugisan poroszkálok, nem sietek. Ha a kölykeimet viszem akkor meg pláne... Ilyenkor ha egyedül voltam a kocsiban és nagyon pofátlanul rámjött valamelyik, esetleg dudált is akkor leckéztettem:) 2.0turbós benzines volt a külsőre lomha 940-es kombinátor. Okoztam pár meglepetést:)
Na ennyi


///Karottafanklub az iwiwen///

Boylepke 2008.06.14. 09:57:15

DED 2008.06.14. 09:54:02

csak akkor köpök, ha nekem van/volt igazam. mentségemre szóljon, hogy én is magyar vagyok, tehát frusztrált...:)

Garp 2008.06.14. 10:04:12

A tapló autósok feletti mérgelődéssel egyetértve hadd kérdezzem meg, h aki dudál és normális hangnemben szól át, jó szándékúan kioktat a hülyeségről mennyire van a tetőrecsapó anyázótól?

razsa: kiszállós, tetőrekönyöklős, bekopogós volt már nekem is. Én is vétlen voltam és nálam is az utas jött oda osztani az észt. Nem volt egy jó élmény, a könyököm alatt koppant rögtön az ajtógomb. Mint kiderült,az nem tetszett neki, h kispókkal meg mertem előzni városon belül. Ja és ez Szekszárdon volt, nem is Bp-n.
Amióta a Trabis lelőtte a kamionost nem szeretem az ilyet, röhögjetek ki, na.

muhahaha 2008.06.14. 10:11:02

:D én csak simán gyűlölök már a városban közlekedni... ennyi hülye nincs máshol autóban a világon sehol. De lehet, hogy csak én vagyok helikopter;)

ubul 2008.06.14. 10:12:26

Bunkók mindenhol vannak.A minap előttem ment egy Ford-os középkorú hölgy.Megáll.Vagy 10-15 másodperce áll, kikerülni nem lehet, mikor észbe kap,kiteszi az irányjelzőjét, addig semmi.Elmennek végre szemből, végre kikerülöm, és rádudálok.Abban a pillanatban folyamatosan nyomja a dudát, jön utánam, és integet hogy álljak le.Ekkor már nagyon dühös voltam, leálltam, kiugrottam a kocsiból, és elmondtam neki, hogy tanulja meg használni az irányjelzőt időben, akkor talán nem dudálnék neki.Erre elmondott mindeféle parasztnak,meg hogy ő csak a lányát akarja hazavinni az iskolából(kb 35-40 éves lehetett, annyi mint én),persze én vissza,és a végén annyira feldűhített, ha még maradok egy fél percet, akkor a beígért jobbost is megadtam volna neki.Igazából már az sem érdekelt volna, hogy nő az illető.Szóval balfaszok mindehol vannak.

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.06.14. 10:19:33

UBUL!

Nem lett volna egyszerűbb csak simán kikerülni?

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.06.14. 10:25:39

Apropó duda.

Egy éve történt, hogy mentemben egyszer csak váratlanul a jobboldali sávból, belém akartak sávot váltani. Kicsit megijedtem, erre ott nem számítottam a teljesen tiszta forgalom miatt, tehát ijedtemben nagyot fékeztem, és úgy megmarkoltam a kormányt, hogy véletlenül megnyomta a hüvelykujjam a dudát.

Szóval véletlenül dudáltam, ezúton is elnézést kérek tőle!.:))).......Életemben először dudáltam, majdnem 20 éve vezetek.

Tényleg, miért dudálnak az emberek? Ha dudálni van idő, akkor a baleset elkerülésére is van lehetőség.

AP (törölt) 2008.06.14. 10:30:19

index.hu/cikkepek/totalcar/tesztek/taunus17m//.gdata/gp_taunus17m_038.jpg

Jól látom, az ott egy gyári toronymerevítő, 1966-ból, egy német szedánban?
Tényleg visszafelé haladunk.. Éljen a kindertojásból összerakható autóka.(?)

Sir_nyeteg 2008.06.14. 10:30:47

Én is vezetek évente 30-40ezret Bp-n is, máshol is sokat járok, de engem szinte soha nem érnek ilyen attrocitások, sem egyik, sem másik oldalról. Mindig csak mosolygok amikor az ismerősök ilyen sztorikat mesélnek 2 naponta. Mondjuk én mindig próbálok előrelátóbban közlekedni, ha észlelem, hogy a környezetemben bizonytalan autós (pl régi zöld swiftes 50-es hölgyike) kószál, megpróbálok felkészülni az esetleges hibájára.(Főleg ha még a közlekedési szituáció sem telejsen átlátható) Aztán ha bekövetkezik a hiba akkor sem üvöltözök át hanem maximum a többi környező autóstárssal összemosolygunk, hogy láttad?? :D:D Szóval peace Csikós Úr és társai! ;) Nem kell mindenáron népet nevelni :)

Ciri 2008.06.14. 10:30:58

ubul

A legrosszabbat fogtad ki.
A nőknél épp ez a korosztály az, akik úgy próbálják megoldani a problémáikat (hibáikat), hogy még ők vannak bepukkanva. Ilyenkor ordítoznak és agresszívak. Megjegyzem,tisztelet a kivételnek, de ilyenkor tényleg nem ártana egy füles...

Barna 2008.06.14. 10:32:21

Személyes véleményem az,hogy a veterán autósokat nem éri inzultus a lassabb haladásuk miatt, egy 23éves kacsa nem tud 0ról 50re 2mp alatt eljutni. egyszerűen hagyom,hogy megelőzenek. az a baj most nem akarom a suzukisokat bántani, de sokan közöllük megakarják mutatni ,hogy ez igenis GTI, egy sport autó szemben mondjuk egy igazi sport autóval és a legtöbbször a vége egy csattanás . Az embernek tudnia kell mire képes és mire nem az autója. Üdv.

Sir_nyeteg 2008.06.14. 10:32:57

Rácz Úr, 1000 bocsánat :S

szanszkrit 2008.06.14. 10:35:10

@boylepke

barátom, én gyakran járok Bp.n, és sok tuskó bringás, aki megy, mint a huzat, nem nézve se jobbra, se balra maradt már életben, mert a bömi fékje, meg a lélekjelenlétem rendben volt. Max riszpekt a kerekezőknek, a kivételnek, aki normális. De ha netán véletlenül én hibázok, anyázok, és Te beköpsz a kocsimba, akkor nagy valószínűséggel péppé foglak verni, mégha neked is volt igazad.
Jól vésd az eszedbe!

AP (törölt) 2008.06.14. 10:37:10

Igen, igen, a szedánosok külön kasztot képeznek, de isteni szerencsénk, hogy lila szedánt nem gyártottak.
Az már majdnem olyan lenne, mint a rendőr BMW: ő a törvény felett álló abszolút hatalom. Ha úgy tetszik, anarchátor.

Egyébként a "jó könnyűt" tessék képletesen érteni, darabja hét kiló. Az már azért odatesz, egyméteres erőkarral meglendítve.

Péter 2008.06.14. 10:37:40

Ez a 2 sávos körforgalom nekem is sok gondot okoz. Van egy ilyen Szombathelyen is a Tesco mellett egy viszonylag nagy csomópontnál. Összesen 6 ki- és bejárata van, ezekből 2-2 maga is 2 sávos út. Szinte senki nem tudja mi a szabály. Egyszer a helyi újságban volt róla egy cikk is, ott nyilatkozott egy szakértő, aki elmondta, hogy csak az maradhat a külső sávban,aki a következő kijáratnál elhagyja a körforgalmat, mindenki másnak be kell mennie a belsőbe. Én így is közlekedek, vannak is belőle gondok, mert amikor kimegyek a külsőbe, nekem integet, aki háromnegyed kört ment a szélén, mert azt hiszi ő a szabályos. Ha utas vagyok, ismerőseimet is megkérdezem, miért a külső sávban megyünk? Válasz, mert úgysem engednének ki. Szóval ez egy végtelen ciklus. Az olaszok ezt úgy oldják meg pár helyen, hogy a "szigetet" benyújtják a szélső sávba, így aki nem akar kihajtani, az kénytelen bemenni a belsőbe, és tök jól működik náluk.

Vincent Vega 2008.06.14. 10:40:56

Én egy 5-ös BMW-t vezetek és hát hozzá kell szokni ahhoz hogy beszólogatnak, meg megmutatják, hogy az ö suzukijuk, vagy hasonló (szarjuk) autójuk jenyomja a BMW-t. Egyszer az M3-ason Miskolc felé olyan 180km/h-val haladtam a külső sávban. Egyszer balranézek és egy skoda fábia olyan 181 km/h-val szenved mellettem. Mert hogy ő akkoris megelőz. Beengedtem, majd ugyanugy visszalassult 130 km/h-ra mint előtte. Vagy legutóbbi eset egy hegyi szerpentines úton egy Volkswagen Caddy állt a seggembe. Ilyen úton nemszeretem ezt a fullgáz-satufék komibációt, de azért meglehetősen tempósan autóztam, csak nemvolt kedvem versenyezni. Aztán a Caddy egy olyan 200 méteres szakaszon kezdett előzni, és ha én nemfékezek elszáll a p*csába a susnyásba. Jah és aztán útszűkítés miatt jelzőlámpás irányítás volt az egyik kanyarban ő lazán átment rajta, énmeg inkább megálltam...nah hát ennyi

ozse 2008.06.14. 10:51:27

Nálunk (Mo.) mintha nem értenék az emberek, hogy mit is jelent közlekedni: kb. azt, hogy az útra nem harcolni megyünk, a mindenki mindenki ellen dzsungelbe, ahol pontenciális gyilkosok között kell túlénünk, nem leckéztetni megyünk, nem vesszük halálos sértésnek, ha megelőz minket a gyorsabban haladni akaró (lehet, hogy várják már a veséjét valahol), ha hülyével találkozunk (mert ilyen is van...), próbálunk tőle minél messzebb kerülni. Egyszóval a többiekben a közlékedés résztvevőit látjuk, nem pedig a vetélytársainkat.
Így gondolja még valaki?

harry 2008.06.14. 10:51:30

Azt látnátok, hogy amikor a kabrió Porschémmel megyek, a sok csóró kelet-európai lúzerből hogy árad írigységtől fűtött utálat.Nagyon élvezem ;-)

bbbbbbb 2008.06.14. 10:54:04

Nem az a gáz ha BMW-d van, hanem az ha lehúzod a kocsid ablakát és népet nevelsz. Ha BMW-ben teszed persze még gázabbank tűnik. Az, hogy igazad van e szinte mind1. Ha mindenkit mindenki nevelne Budapesten... édes Istenem mi lenne.
Egyébként "hagyományos" autóban is érik az embert olyan "atrocitások", mint amiről a BMW-sek néha azt hiszik hogy csak az ő kiváltságuk...legalábbis én semmi olyan élményt nem olvastam eddig ebben a témában ami nem történt volna meg velem is nem BMW-ben.

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.06.14. 10:57:02

ozse!

Lehet, hogy Ön leírta a lényeget ?

Bambano 2008.06.14. 10:57:45

Inkább a borsót hányd a falra...

Garp 2008.06.14. 10:58:08

okoska: sztem a legjobbat tetted, ha figyelmetlenségből beléd akarnak menni/kihajtanak eléd/stb. és szoros a helyzet, az asszem a legjobb, ha az ember a kitérés mellett nyomja a dudát is, mert általában a másikat is korrekcióra kényszeríti az ijedtség - ez a személyes tapasztalatom. Soha nem szokták tovább húzni a kormányt, vagy a rossz irányba elrántani.
Szal EBBEN az esetben véredényem szerint elfogadható a duda használata.

cseper 2008.06.14. 11:00:05

Nem tudom ki hogy van vele engem a félig, háromnegyedig lekopott többször más variációban újrarajzolt útburkolati jelek zavarnak, ami néhol leginkább szabásmintára emlékeztet. Rossz fényviszonyok, vagy vizes úttesten nem sok mindent látni belőle. Üdv, egy zöld suzukis

kifly 2008.06.14. 11:00:41

Boylepke
akkor is PARASZT vagy. Sorry

kifly 2008.06.14. 11:01:56

Frusztrált (kár hogy nem kasztrált) paraszt.

okoska · http://www.kalandrover.hu 2008.06.14. 11:04:42

Garp!

Persze,igaz. A mondandóm az volt, hogy véletlenül nyomtam meg.

A lassítással el tudtam kerülni a bajt.

Hóember 2008.06.14. 11:04:45

Ez a mentalitás sajnos a buszvezetőknél is jól megfigyelhető. Kosztolányin akkorát fékezett a busz, hogy a hátsó ülésen ülők a középső ajtóig gurultak, az álló emberek pedig matrica-állapotból igyekeztek magukhoz térni a buszvezető fülkéjének ajtaján. Már pattan is ki a buszos, hogy a zöld suzuki miatt kellett fékeznie. Hát igen, a zöld suzukik már csak ilyenek, csak az volt a baj, hogy hárman is láttuk, miért állt meg a zöld suzuki... ha a buszoson múlik, akkor -bár buszon utaztunk- a villamos szélvédőjéről kell az utasokat levakarni, mert a piros lámpát mindenkinek be kell tartania, kivéve a buszsofőröknek és Hamiltonnak.

Riverside 2008.06.14. 11:05:07

" a magyarok olyan kedves emberek,nem értem, hogyha kocsiba ülnek miért lesz belőlük türelmetelen idegbeteg " Ezt egy két éve itt élő svéd kolleganőm mondta nemrég.

kjózsi 2008.06.14. 11:08:18

Mert nálunk "ZÉRÓ TOLERANCIA" van!

Vahur 2008.06.14. 11:08:46

Nem kell meglepődni, hiszen 100 autót vezető emberből jó ha 20 tudja is a KRESZ szabályait, és örüljünk, ha 5 be is tartja! Mikor Pesten voltam, velem is ilyen tetőkopogtatás meg beszólás történt, és az agrártinédzser meg bentragadt az útkereszteződésben. Na, utána nekem is elég volt a szabályosságból és nem volt pardon senkivel! Csak előre!
A mondás is úgy tartja: Egy fecske nem csinál nyarat!
Hiába akarok én szabályosan közlekedni, ha nem hagynak. És a biztosurak sem ismerik a KRESZ-t! Előttem, lakott területen belül 70-80 km/h-val kocsikáznak. Ja, öv nincs bekötve, telefon a fülüknél!
Nem kell csodálkozni, ha mindenki leugatja a másikat. A BMW-st azért, mert gazdag (tele van hitellel!), a Suzukist, mert szegény (szintén tele van hitellel). Ez egy ilyen ország, ahol libáért meg .ináért kapnak az emberek jogosítványt. Vezetni meg nem tanítanak meg ( mivel nincs rá idejük, meg nagyon drága lenne a rendes tanítás!), csak a vizsgára készítenek fel!
És még csodálkozunk, hogy milyen a vezetési stílus az országban!

petike 2008.06.14. 11:12:34

néha kell dudálni. hátha legközelebb a balfasz jobban odafigyel...még ilyen cikket! nemsokára pesti leszek és jobb tisztában lenni a dolgokkal..

A szallito 2008.06.14. 11:15:01

A mellekelt kep azt sejteti hogy egy ezustszinu x3-rol van szo. Az igaz hogy jobban szoktak felni egy fekete, lesotetitett ablaku geptol, de akkor is: ha nem allnak meg a "csunyan nezesnel" es be mernek szolni, plane ra mernek csapni a tetore, lekopik az elozo autot, ott valami massal lesz gaz, nem a bmw-vel. Talan latszott hogy tesztautot vezet a sofor?

Laci 2008.06.14. 11:20:33

Ki nem szarja le, hogy BMW-t vezetsz, vazze??? Már unalmas itt a Totalcaron ez a téma!!!
Mennyit fizet nektek a BMW???

Nem csak a BMW-s lehet bunkó, bármelyik másik is, akár Ladás, vagy Trabis is!!!

NEM A PÉNZTŐL FÜGG

Laci 2008.06.14. 11:24:29

Amúgy meg, az biztos, hogy aki nagyvassal (mindegy, hogy német, svéd, vagy bármi más)
közlekedik, az erősnek érzi magát a többi autóssal szemben, de nem kell bunkónak lenni....jó érzés az az erőtartalék, na.
Bármilyen helyzetben könnyedén le lehet nyomni a totojázókat, meg a hülyéket...

tata 2008.06.14. 11:28:47

Igen, sajnos nem lehet 30óra alatt megtanulni vezetni.Én sem tanultam meg anno 18 éve,de volt bennem annyi realitás érzék h nem gondoltam h tudok is.Azóta szereztem annyi rutint h remélem el tudom kerülni az ilyen "amatőrőket".

The good boy 2008.06.14. 11:40:34

Sajnos Rácz úr semmivel sem különb, mint a tetőt csapkodó, ezzel az utolag jól beszólok a maminak stilussal. Szerencsére nem pest közelében lakok, igy nem kell naponta elviselnem azt az állapotot, amit közlekedésnek próbálnak hivni a bennszülöttek. Noha naponta nem, de elég gyakran kell mégis ott közlekednem, de érdekes módon nekem nem ütötték a tetőmet, nem anyáztak le a pirosnál, pedig hogy haladjak, ezért elég rendesen kigyózom (maximális biztonságot figyelembe véve) a sorok között. Az elmúlt 15 évben összesen egyszer dudáltak rám, amikor az M1 kivezetőn a külső és a belső sávból egyszerre próbáltunk bemenni a szabad középsőbe egy másik "versenyzővel", és mivel én előrébb voltam, a tükörben pont holttérben járt az autója ezért nem láttam (kivételesen pont nem fordultam pluszba hátra is, mint máskor szoktam). Ő dudált, én megköszöntem, hogy jelzett, nehogy ütközzünk, és nem anyáztam, hogy én voltam előrébb és a sáv engem "illetett volna meg". Haladtunk tovább.

viktor134 2008.06.14. 11:42:11

egyszer dudáltam a kispolákkal.

stadionok után hungária kanyarodik, a balra lekanyarodó sáv lámpája az egyenes sáv felett látszik.
előttem lévő gép megáll. megálltam én is.
aztán épp hogy csak rápittyegtem, és észrevette hogy zöld van. csak mi ketten voltunk ott ilyen sokáig, mindenki jobbról balról került. :)

a maximum népnevelés a tahó előrerohanós szabálytalan besorolásának nem megengedése.

busz, kamion, nyergesvontató mindig bengedve, mert nekik hosszabb hely kell, és jó nézni, hogy egy kibaszott hosszú batár megköszöni. :)

Brányát 2008.06.14. 11:53:50

Rácz Úr inkább ne üljön többet BMW-be, mert a végén még megölik :)

Közlekedő hontársak! 2008.06.14. 11:54:24

Itt mennyi vicces ember lakik ebben a kisországban!Az anyázókon,a köpködőkön,azokon akik mindjárt 'beverekegyetmertnekemvanigazam'különösen jót derülök.
Kedves Ébren Álmodók!Ha tudnátok,kik is vagytok valójában sírnátok,amikor így reagáltok ilyen szituációra az életben,legyen az közúton,bevásárlóközpontban...vagy akár ez a Rácz Tamás által írt cikk.
MIELŐTT ÍGY CSELEKDTEK NÉZZÉTEK MÁR MEG< A TITOK> CÍMŰ FILMET!!!
Szebb világ köszönt ránk,ha már tudjátok értelmezni a 'karma' szót,ami a cikkben is megtalálható volt.Egyébként az autóknak nincs karmájuk,de ezt Karotta is tudja-remélem :D!

Hege 2008.06.14. 11:58:30

Az a helyzet egy időben én is előszeretettel dudáltam, meg mutogattam de rájöttem ennek semmi értelme...ráadásul nem tudod ki vagy kik ülhetnek a másik autóban...aztán meg nézhetsz nagyokat ha rábaszol! Legjobb ha nyugton maradsz és megpróbálsz előrelátóan vezetni...és csak magadban szidni a másik anyját. A bunkóság nem feltétlenül márkafüggő.

mé? 2008.06.14. 11:58:48

A Clark Ádán téri körforgalom az miért lenne két sávos? Ha az lenne, fel lenne festve.

TCSA · http://make.blog.hu 2008.06.14. 12:03:13

Nálunk a normális a hülye, megszokhatta már mindenki.
SZVSZ nem akkora gond, én nem vagyok népnevelő, remélem két év múlva már valami London melletti kisvárosból nézek néhanapján haza. Gyáva hazaáruló, stbstb... nincs már ehhez idegzetem ami itthon folyik.
Nem is vagyunk már olyan messze Amerikától, ahol most a 170(!!!)Ft-os benzinár miatt gyújtogatnak, tüntetnek, benzint lopnak, etc.

The good boy 2008.06.14. 12:06:52

Péter 2008.06.14. 10:37:40

Az a szombathelyi körforgó tényleg jó példa (én is gyakran megfordulok ott -20 km-re lakok onnan:), de ami engem ott fel szokott húzni, az a rettentő nagy kamion forgalom. Én megyek a belsőbe a körgyűrűn a körmendi út felöl, kamion a külsőben. Mivel tudom, hogy általában a kamionok az első kihajtón elmennek a felüljáró irányába, ezért elvileg belül el tudok menni mellette, mert én később jövök ki. Erre mi van? 10ből 10 kamionos a kétsávos útról a kétsávosra úgy fordul ki, hogy a kétsávos körforgóban a belépés után a külsőből átküldi a 40 tonnáját a belsőbe, mielött kimenne, noha bőven kiférne azonos tempóban is a külsőből. Persze tükörbe nem néz, az luxus.
Veszprémben van még egy hasonló hely, a tecsónál. Ott is kétsávos a forgó, ergó mindenki a külsőnél áll sorba -Márkó felöl (sokszor igen hosszú a sor), azért, hogy a második vagy harmadik kihajtónál kimenjenek. Nyugodtan bemehetnének a belsőből, ahol sorba sem kellene állni. Én pedig az elsőnél megyek ki (vagyis a másfelediknél, mert van közte egy nem létező kihajtó), de simán a belsőből tudok közeledni, mert mire a külsőből az álló autó elindul, addigra én biztonságosan sávváltással ki tudok menni. Persze a sorban álló gyökerek meg ölni tudnának a szemükkel, hogy én hogy merek elmenni mellettük. Tudom, hogy van egy egyedi tábla a körforgó elött, ami jelzi, hogy egy kihajtó miatt nem egészséges a belsőben közlekedni, de ha lenne a gyengébbek számára egy másik tábla, ami azt jelzi, hogy a 2-3 kihajtót forgó autós pedig a belsőben körözzön, akkor én is inkább a külsőben közlekednék, ahogy kell.
Fehérvár Pest fele eső végén lévő kétsávos körforgóval kapcsolatban viszont csak pozitivan tudok beszélni. Ott mindenki korrektől közlekedett eddig, amikor arra jártam. A sok mazsolának meg üzenek, hogy menjen Győrbe, ott van két lámpás körforgó a 4 sávos fajtából. Ott kapkodhat, hogy mit hogyan kell.
Bocs a hosszú OFF-ért, de kijött:)

B! 2008.06.14. 12:07:10

Hangjelzés

30. § Hangjelzést adni csak balesetveszély esetében, a baleset megelőzése érdekében, valamint - lakott területen kívül - az előzési szándék jelzése céljából szabad.

Előfordul, hogy néha, amikor nem megy a sor és rámdudálnak, akkor szépen leállítom az autót és átbattyogok a mögöttem dudálóhoz megkérdezni, hogy milyen balesetveszély miatt dudált? Szétcseszi az ideg, én jót röhögök, a sor persze addig elindul, páran megelőznek...

Atis 2008.06.14. 12:09:57

Én már nem merek nagyon komunikálni a többi résztvevővel. Sokáig próbáltam felvenni legalább a szemkontaktust, vagy valamiféle nonverbális közlési formát a többi közlekedővel, de egy Auto Union 1.8T nevelése hatott... sajnos.
M7-es pályán Bp-Fehérvár etap vége felé közeledve a szinte kihalt úton merészeltem egy nyerges vontatót megelőzni nem 140km/h-val (mivel ugye annyival nem szabad...), amikor az A4 beért. Hozzászoktam már, hogy a felsőkategóriás (a 23 éves fordomhoz képest mindenképpen) gépek beérnek, valahogy csak szélárnyékban tudnak menni, de ezúttal az úriember túllépett egy határt, NAGYON közel jött, és én szimplán féltem... nagyon. Jelzésként vészvillogó ki, majd mikor elhaladt átintettem, hogy hülye vagy jóember???? (NEM mutattam be, ha valaki félreértené!)
Továbbment, majd visszafékezett mellém, és rámrántotta a kormányt. Egészen a leállósávig (ezekszerint ott a helyem...)
Na, én ezek után már nem kommunikálok. Én csak élve el szeretnék jutni az uticélomhoz...

Achmed the dead Terrorist · http://www.youtube.com/watch?v=sDsK8ZnmhC4 2008.06.14. 12:11:34

Most a BMW fizetett, hogy csináljon neki a TC hírverést, vagy valamelyik konkurens, hogy az attrocitások miatt a leendő BMW vásárlókat elcsábítsák?

Kezd már uncsi lenni ez a sok rinya a közlekedésről. Szar, ez van. Nem csak nálunk, mindenhol. Sok az autó, kevés az út és taplók az emberek. És ez még egyelőre csak rosszabb lesz. Tudunk ellene bármit is tenni? Nem. Annak viszont örülök, hogy egyre több ember idegeskedik vezetés közben, szépen agyonstresszeli magát, jól megüti a guta, így aztán végül kevesebb közlekedő lesz kevesebb dugóval. Már alig várom...

Peti 2008.06.14. 12:21:04

Én akárhányszor Pesten járok - márpedig legalább két hetente fenn vagyok - mindig összeakadok egy őrülttel. A legutóbbi a múlt hét végén, nem sokon múlt hogy összetörjék a kocsim. Leírom, hátha más is összeakad ezzel az állattal:
Szerémi úton kifelé budáról én a külsőben haladtam. A belsőben tőlem előrébb egy másik autó. Látom mögöttem a Passatos már ideges. Bejön mellém, és egyszer csak kezdi kifelé húzni az autót. Index nuku, ha nem lépek bele a fékbe lerombolja a fél autót. Ám fékezés közben nyomtam a dudát is bőszen. Ez volt a hiba. Ugyanis mikor bevágott elém azzal a lendülettel bele is fékezett. Én ösztönösen fék és balra húztam. Ha akkor és ott jön mellettem valami neki is megyek. Ez még mind semmi, elkezdett előttem cikázni, nehogy el tudjak menni.

Különös ismertetőjele: a hátsó ablakban egy olyan gagyi rendszámutánzaton: PICILÁNY. Ja és egy kék kombi régebbi Passatról van szó. Vigyázzatok!

antimason 2008.06.14. 12:26:31

Lassan kiderül, hogy a TC szerkesztőség nem tud közlekedni a fővárosban, mert nem tudják felvenni se a forgalom ütemét, se átlátni a káoszon.
Javaslom a vidéki helyszíneket :)

antimason 2008.06.14. 12:32:43

Alapszabály, hogy Mo-on, nem szabad a belsőbe bemenni körforgalomban, ha nagy a forgalom.
Tényleg, hol 2 sáv ez?

Szerintem a BMW Hungary kérte meg a TC-t, javítsák a renoméjukat és bizonyítsák be, hogy a többiek a bunkóbbak.

Krisz 2008.06.14. 12:34:56

Velem egyszer az történt, hogy megálltam zebránál átengedni egy 3 gyerekes anyukát a szembe jövővel együtt. Egyszer csak rámdudál a mögém érkező autó. Nem tudom, hogy mit gondolt, ezek után meg befordult az egyik zsákutcába. Nagyon siethetett.

mr.7 2008.06.14. 12:39:54

Kedves barátaim! 1. Körforgalom használata a KRESZ könyvben foglaltatik. Legalább évente egyszer jó átnézni (pl. Balázssó helyett). 2. A kereszteződésbe akkor megyek be, ha azt el is tudom hagyni biztonsággal! (ld.: KRESZ tankönyv) 3. Rácz urat miért nevezi mindenki kollégának? (Egyszer egy híres színésznek mondta ezt egy hírhedt színésznő, mire ő így felelt: "Kolléga?! Tudtommal én nem vagyok k...a!) További szép napot(főleg a zsebschumachereknek, akik meglátják a lukat a dugóban)! Széles utat!

atuc 2008.06.14. 12:50:03

Mé?

Lapozd fel a KRESZ-t. Ott ahol egymás mellet elfér két autó az két sáv. Ha nincs felfestve, képzeld oda.

Peti

Legközelebb ha a barom befékez előtted, inkább menj bele. Nálunk nemrég ilyen szituban ketten haltak meg a balra átrántott kormány miatt..................

nopara 2008.06.14. 13:01:55

Pesti vagyok, suzukis vagyok, kalapot nem hordok, nincs semmilyen tuning a kocsin, és ki van fizetve a járgány. Szerintem jól vezetek, már engedtem be BMW-st, és BMW is engedett be maga elé. Nem szoktam nevelni senkit az utakon, engem sem szoktak kioktatni.
De mindig lesznek, akik a buszsávot használják és a végén bepofátlankodnak + akik bemennek a kereszteződésbe és bentragadva csak pislognak. Nekik kiutalnék egy-egy szívlapátot.

G. 2008.06.14. 13:23:42

Hogy az a Clark Ádám téri körforgalomnak látszó tárgy, ahol a behajtónak vala elsőbbsége, az mitől nosztalgia tárgya, azt nem tudhatom (persze Bp.-i lakosnak születni kell, nem elég ahhoz egy okmányiroda), de részemről halleluja, hogy már valódi körforgalommá nőtte ki magát!
A zöld suzukis néni meg lehetne akár szolnoki is... :)

Rot 2008.06.14. 13:25:41

A BMW nem egy autómárka hanem jellemhiba

lol

G. 2008.06.14. 13:29:49

"ti retardált balfaszok 2008.06.14. 09:37:45
Már párszol el lett itt mondva, baromira nem muszály kocsiban cipeltetni a hájas valagát a sok tapló pestinek, mert amíg az van addig maradnak ezek az állapotok, ha egyszer a magyar alapból tapló az autózáshoz, amíg divatba nem jön h egy beszólás után vascsővel a kezében nem ugrik ki a másik paraszt a kocsiból, és lehet lemosni az aszfaltról a buzernyákok maradványait! A rácz meg alapból hülye a bmw-hez meg általában mindenhez de legalább jó mélyen meg tudja keverni a szart, de nem baj legközelebb trélerrel vitesd ki a kocsit a kunságig aztán ott próbálgasd ott biztos nem köt beléd egy barom se! meg maradj meg a balfasz politikusok baszogatása mellett, mikor újabb szarságot akasztanak a közlekedés nyakába, abban legalább eredményesebb vagy!"

TE NORMÁLIS VAGY??? AZ ILYEN BALF.SZOK MIATT OLYAN AZ UTCA, AMILYEN. JA, ÉS A VASCSÖVED SEM GOLYÓÁLLÓ, EZÉRT NE BM-S TAGOKKAL PRÓBÁLGASD AZ ELMÉLETED. VAGY NYUGODJ BÉKÉBEN, JÖHET A SLAG... :)

seagull 2008.06.14. 13:33:12

Már önmagában némely tisztelt hozzászóló hangneme és stílusa is elgondolkodtató.
Kíváncsi vagyok, hogy ha nem lenne inkognitóban akkor is ilyen tökös keménylegény lenne-e aki itt átköp a jobbegyre és hasonlók.
Kamu kamu hátán... hajrá Agyarország!

Leegor 2008.06.14. 13:39:20

Ez a körforgalom NEM kétsávos. Aki úgy használja, az is hülye.

Egyébként egy kezemen meg tudom számolni, hány márka importőre áll még szóba a Totalcar-al, azok viszont osztják a tesztautót szarásig.

qualitaet 2008.06.14. 13:39:58

A LOL-nál meg csak az OMG égőbb...

No meg az "átdudálós" népnevelés.
Keresed a bajt Te is Rácz koma ,Bende kollégádhoz hasonlóan.

encigirl 2008.06.14. 13:42:45

Ha összeszámolom a Budapest utcáin teszt, reklám és egyéb felesleges célból csúcsidőben lődörgő autót, nagyjából többen vannak lassan, mint akiknek valami lényeges célja is van. :-)

pontosan mit jelent az Nálad, hogy

"A Clark Ádám tér pedig egy kétsávos körforgalom: bár nem választják el felfestések a sávokat, attól még az"

nem kell ahhoz felfesteni egy utat, hogy kétsávos legyen? :-o

Üdv:
EG

mé? 2008.06.14. 13:44:49

atuc 2008.06.14. 12:50:03

"Ott ahol egymás mellet elfér két autó az két sáv."

MI VAAAAAAAAAAN ??????

Az a körforgalom tuti 1 sávos. Ha két sávos lenne, biztos felfestették volna, amikor átalakították körforgalommá.

(És szerinted a körforgalomban hány túrista busz fér el egymás mellett?)

Tornado86 2008.06.14. 13:47:14

Nem tudom, mit sirtok annyit a pesti kozlekedes miatt. En az ev legnagyobb reszet Kolozsvaron toltom, lenyegesen zsufoltabb mint Budapest es moral szempontjabol sokkal balkanibb is. Szoval aki sir, az jojjon el ide, vagy epp menjen el bukarestbe, utana targyalunk.

szg 2008.06.14. 13:51:11

Olvasom a cikket, aztán olvasom a hozzászólásokat (mindet elolvastam). És nem értem a többségét.
Dudálni?
Lámpánál mellé állni, ablakot lehúzni, megmondani neki?
Aztán amikor visszaszól, akkor idegeskedni?

De miért?
Van értelme?
Nincs.

Ezért nem csinálok én ilyet.

csongi 2008.06.14. 13:55:25

Meg tudom érteni Rácz úrvezető kollégát. Engem igazából három dolog szokott kiakasztani:

1., szembe jön a barom az egyirányún az suv-el és villog, hogy húzódjak már.
2., kereszteződésben balra (jobbra) kanyarodásnál jobbról (balról) mellém áll (pedig nincs ott neki arra kanyarodó sáv), aztán zöldnél megpróbál körbeautózva előttem kivágódni.
3., településen még épp szabályosan, vagy annál picit gyorsabban haladok, önjelölt schumi pedig tol le és villog/dudál, hogy kotródjak már.

Ilyenkor cifrákat szoktam káromkodni, néha visszavillogok/dudálok, vagy beintek, de kiszállni vagy lámpánál szóváltásba keveredni talán mégiscsak felesleges.

1szerű 2008.06.14. 14:05:27

Azt a csöves paraszt melós-köcsögöt ott rugdostam volna vissza a tetűszállító-Mazdába.Tipikus retkes köcsög,tipikus túlterhelt elítéltszállító E2200..rohadt büdös bunkók,megszólalni nemtudnak,csak mint az állatok..ittas mocskos banda.

Tornado86 2008.06.14. 14:10:11

Lehet, hogy meg a sofor se volt szondatiszta :)

BalkanLine 2008.06.14. 14:11:10

egyre szarabbak ezek a cikkek, ennek sincsen semmi értelme, tiszta nagyzolás meg gyávaság. ez a két dolog ami kitűnik a cikkből. nagyon fos
nem lehetne megint vami nívót adni a dolgoknak? ki a faszt érdekel a pesti forgalom?mindenkivel naponta esnek meg ilyen dolgok. off az egész story

Bazs 2008.06.14. 14:13:38

Haho,

nagyon jó a cikk, szerintem pontosan ilyen X3 ast teszteltem nemrégiben és az utálatot szintén észrevettem a forgalom többi résztvevőjétől... ezenkívűl nem minden BMWs közlekedik állat módon, legalább aki normálisan teszi azt nem kéne provokálni...

vicc az egész 2008.06.14. 14:15:12

a két példának mi köze van ahoz h te milyen kocsiban ülsz? semmi?? jaaaah, akkor csak most itt mutogatod h mekkora raj vagy? pedig nem, mert amikor kiütik alólad a kocsit, nem vágod le ott helyben a kezét. grat.

T-Man 2008.06.14. 14:23:17

A budapesti autós valóban unikum és világszám! De azért valószínűleg jóval kevesebb ilyen szitu volna, ha az illetékesek jobban odafigyelnének az úthálózat átláthatóságára!
Ha egy körforgalomban nincs felfestve semmi az útra és tábla se jelzi hogy több sávos volna, akkor szerintem is logikus, hogy az egy klasszikus, egysávos! De mi a francért kell ennyire spórolni a festékkel!?
Őrület, hogy egy többsávos úton jön egy kanyar és ott "elfelejtettek" sávokat rajzolni, aztán a kanyar után megint van és számolgathatok, hogy jó sávba érkeztem-e vissza.
Vagy a Gubacsi út (asszem), ahol síneken kell közlekedni, majd azokon keresztülvágva balra kanyarodva folytatni az utat, de ezt se útfestés, se egy nyomorult tábla nem jelzi. Nem egyszer akartam már itt (este) egyenesen haladni tovább...
Ez senkit nem zavar!? Biztosan nem volna ennyi szabálytalankodó, helyzetet rosszul megítélő sofőr, ha kicsit átláthatóbb volna Pesten az úthálózat!

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.06.14. 14:24:09

Ha a korforgalomban nincsen választóvonal, akkor az egysávos.
Aki bmw suv-val jár és nem úgy viselkedik mint a bmw suv-vel járók, azt az evolúció kihalásra ítéli, ez van. Noblesse oblige, kisapám! Hogy a bmw suv-t az ellenérzés kihalásra ítél-e: nem, annyira messze még nem estunk a fától.
A suzukis nénit is, meg a festo''mázolót is bmw suv-s típusok (magukat bmw suv-val attributáló típusok; audi és társai inkluzíve) rabolják ki napi rendszerességgel. A harag nem magának szólt, nem is a bmw suv-nak, hanem a helyzetnek. Vezesse a Csikós Fiatját, akkor nem akkor talán nem lesz kutyapelcsa az Alagútnál.

alx 2008.06.14. 14:26:31

hogy velem még nem történt hasonló sem...

T-Man 2008.06.14. 14:33:04

A kétsávos körforgalom meg szerintem amúgy is a világ legnagyobb baromsága!!!
Az érdekesség kedvéért nem Pesten, hanem konkrétan Londontól nem messze történt meg velem, hogy épp be akartam hajtani egy ilyenbe, mikor jobbról a körforgalom belső sávjában felbukkant egy (minő véletlen) 50 körüli festett-szőke madam. Meglehetősen gyorsan haladt, jobbra indexelt, majd hirtelen kivágott balra, hogy kihajtson a körforgalomból. Tövig nyomtam a gázt, nem sok hiányzott hogy a csomagtartómban találja magát. És ezek után még dühösen dudálva hajtott tova...
Ja és a hölgy nem Suzukival volt, meg az én seggem alatt se BMW feszített:).
Vesszenek a kétsávos körforgalmak és a balf@szok az utakról!!!

jancsy 2008.06.14. 14:34:19

hello

"A fővárosi közlekedés legvisszataszítóbb eleme nem is a dugó, a kátyú, a BKV, hanem az az önfejű, eszetlen, agresszív úgyisnekemvanigazam-amásikelevehülye mentalitás, ami szinte tapintható, amerre járok a fővárosban"

járjál metróval, az gyorsabb, nem neked kell vezetned, és nem tapintható a fent említett mentalitás!
próbáld ki megéri

Magabiztosabb leszel, meg tudod csinálni!

szsrobert · http://szsrobert.fw.hu 2008.06.14. 14:35:14

Járjon mindenki kerékpárral.

Kicsijoe 2008.06.14. 14:36:05

A legrosszabbak mindig a kampányáras,full fapad autót vezető 45 felettiek.Eleve ugye elmond ezt-azt az értelmi képességekről,ha valaki nem általl kiadni 2 millió körüli összeget egy fapad Loganért,szervó nélkül,mikor ennyiért már bőven lehet autót is kapni.Vagy beszélhetünk a fapados agiláról,fehérben,műanyag lökössel és gyári "Simson" kerékkel.

Na,az ilyenek azok,akik gyors és pánikszerű padlógázas menekülésre,vagy éppen 20-szal cammogásra késztetnek.A lényeg,hogy legyen kettőnk közt mindenképp valami tereptárgy :)))

Steven26 2008.06.14. 14:44:41

Kedves Rácz Tamás.
Én Győrben járok irányitott többsávos körfolgalomban és sajnos az emberek 90%-a mai napig nincs tisztában a körforgalom szabályaival hát még az irányitott(jelzölámpás)körforgalomal.Ahol még táblázva is van melyik sáv mely városrészekbe vezet.Rendszeresen középsö sávbol a kanyarodoban legyurnának mert öneki arra lehet kanyarodni,és mikor megkérdezem merre szól az irányitott sáv és a zárovonal nem probléma közli öneki onnan lehet kanyarodni mert van mellete szagatott csak nem felöle hanem felölem ami ugye anyit tesz hogy max én válthatok sávot befele.Na mindegy sok embert kellene újra tanitani forgalomban vezetni.De beszélhetnék az akkorsem engedlek átt gyalogos dologrol is ami napi rendszeres dolog.Azért ha kérhetném egy ilyen irányitott körforgalom elemzését szivesen olvasnám hátha többen megértik hogyan is kell körforgalmat,indexet,és zebrát használni és talán változna az amugyis katasztrofális vezetési norma .Köszönettel és tisztelettel Steven

Ciri 2008.06.14. 15:03:23

Rácz Úr !
A BMW maradt egyedül, akitől kocsit kaptok? Mert ahogy hallom, nem sok importőrrel vagytok jó viszonyban.

Nem uncsi már ez a "beszoltakittottabéjemvével" ??
Lassan tényleg nektek kell fizetni, hogy akár egy Aveot is tesztelhessetek.
Kib.szottul szánalmas...

Inkább vegyél példát Csikóstól, egy picit több köze van a "szórakoztatáshoz"

C.N.T. 2008.06.14. 15:19:49

Fel kellett mennem Pestre sajnos. Eddigi tapaszteletom alpján ez a mentalitás a városi forgalomra nézve csak BPre igaz. Két sávos út kerszeteződésébe pirosat kaptunk. Az utam folytatásához a zöld után át kellett sorolnom mert a külső sávba végig parkoltak. Figyeltem is a zöldet rendesen, hogy időbe induljak és át tudjak sorolni mert a 124es nem valami fürge. Belenézek tükörbe lesz hely, index ki, erre Suzukis persze nagy gázt ad nehogy be tudjak sorolni. Persze megtettem. Dudál a bunkó pesti, mellém jön és ugat, kopasz és nagydarab. Jó hogy épp néztem térképet, még jobban felbasztam a kollegát, hogy nem reagáltam semmit. Ennek a szándékos be nem engedésnek és önmagatok provokálásának mi értelme tisztelt pesti autós társadalom. Nem az első ilyen tapasztalatom.
Ja és továbra is besorolok ilyen esetben, és ha a suziból matrica lesz a sofőrrel együtt nem áll szándékomban megállni...
Jah, egy BMW-s beengedett volna...

filyok 2008.06.14. 15:22:48

Kedves közlekedők,
Jómagam 110kg-os kopasz apróság vagyok. A közlekedési vitáknál én alappból a BMW-s megítélést kapom.(Pedig nem is bömossel járok). Ezért, és a saját nyugalmam miatt nem dudálgatok és nem szólogatok be. Ha netán elszúrok valamit és szóváteszik elnézést kérek. Próbáljátok ki, az ilyen hozzáállás hamarabb lecsillapítja a kedélyeket mint egy baseball ütő. Ráadásul mindenki jobb szájízzel megy haza, vagy ahová indult. Azt nem hiszem el, hogy itt mindenki hibátlanul vezet. Azt annál inkább, hogy sokan azt képzelik. A fölös energia levezetésére részemről inkább a sportot vagy a dugást használom.

üdv mindenkinek

filyok

Cornucopia 2008.06.14. 15:25:50

Az már igaz hogy a Csikós többet ért a szórakoztatáshoz mert nyilván így van, aki bort prédikál, de vizet iszik :)

Egyébként le a kioktatós faszkalapokkal. kb 15 éve az egyik haveromnál affér után satufék. Jön az kigyúrt ürge kioktatni a fatestápolóval. Haverom eggyest tol és elkezdi tolni az ürge autóját (még igen ritka volt a fényezett lökhárító, de az ürgéjén az volt), az meg fut utána :DD, toltuk vagy 30-40 métert, elég vicces volt :)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.fw.hu 2008.06.14. 15:32:01

Vajon mennyiért kínálják majd a BMW-t megvételre? :)

Kicsijoe 2008.06.14. 16:01:53

Egyébként tényleg nem túl jó Suzukisnak lenni sem.Női Suzukisnak meg pláne.Jómagam aprócska asszonyszemélyként már a tanulókocsiból is felismertem: fele sem tréfa annak,ha az ember valami közmegvetésnek örvendő kocsival próbál közlekedni,pláne nőként.Ezért alapból megfogadtam: csak nagy,vagy nagyon szakadt kocsival fogok járni (e kettőt mindenki beengedi,előbbit csak azért,mert,utóbbit meg azért,mert tudja,hogy nincs vesztenivalója)

Saját kocsimból egyszer anyukám Suzukijába kényszerültem.Kellemetlen meglepi volt...kezdve azzal,hogy ahol eddig úgy közlekedtem,hogy index,átsorol/kikanyarodik,jónapotkívánok,na ,az ilyen helyeken 10 km-n belül öten akartak bedózerolni.Sokan inkább kitapossák a kocsi lelkét,minthogy Suzukis nőt engedjenek maguk elé (amúgy nem Suzukival én is) De vannak még ilyen kocsik.Amúgy mamám Suzukija alapesetben takarékos lenne.Alapesetben.Mert ha közlekedni is akar,akkor 7 fölött eszik,ugyanis igencsak tolni kell a kicsikét,ha érvényesülni akar az ember,vagy épp még aznap elhagyni a lámpa nélküli kereszteződést...

Én mondjuk a szép,nagy,erős kocsikat mindig beengedem magam elé.Viszont az X5 és tsait utálom magam előtt,mert semmit nem látni tőlük,ezeket én is igyekszem kihagyni.

A közlekedés meg ilyen,nincs mit tenni.Mindenki szarik mindenre,csak kepeszt.Engem két hónap alatt kétszer zúztak le kisbusszal.Egyszer körforgalomba telibevert egy Movano...nem vett észre,és szépen bezúzott elém.Egy bazinagy piros Galanttal.Nem vett észre :D .Ha tud valaki eladó csibesárga csuklós ikarust,szóljon,azt talán észreveszik :D .

Másodszor meg a egy Merci Sprinter gondolta úgy,hogy a sok barom a zebra előtt állva /záróvonalnál/ a hetes buszra vár,de majd ő...csak az volt a pech,hogy ugyan zebra előtt álltam,de azért,mert balra akartam kanyarodni.Hellósziaszevasz,100+ km/h-vel oldalba.Néha úgy belegondolok,hogy mi van akkor,ha tényleg azért állunk,mert valaki épp kolbászol át a zebrán?

A második esetben Suzukival meg is borultam volna (megpördült a Galant,amit mondjuk nem azért szeretünk,mert kicsi és könnyű).Szóval,inkább vagyok kispicsa nagy kocsival,mint szervdonor-alapanyag.Nem szégyen a BMW,csak irritálja azokat,akiknek nem tellik rá.

Én is tapasztalom az irigységet,ami a "nem racionális" kocsiválasztásaim övezi.Mint pl minek neked ekkora autó?Eddig 3 olyan esetem volt,mikor a helyszínelő nem hitte el,hogy nem sérült/halt meg senki.És csak emiatt úsztam meg.

Nem is értem azokat,akik bele mernek ülni egy kiskocsiba.Engem kimondottan frusztrál,ha nincs előttem,ami gyűrődjön...

Ákos 2008.06.14. 16:30:19

Az írás alapján, akkor azért lehet az a sok ember rossz véleménnyel a bmw-sekről, mert azokban sokszor nagydarab kigyúrt emberek ülnek, akiknek vagy nem lehet beszólni vagy mert kiszállnak egy ilyen autóra csapkodós beszólás után és letörik a kezét (teljesen jogosan) és akkor meg mindenki mondja, hogy a hülye szabálytalankodós meg paraszt bmw-s kiszállt és összeverte a másik embert mert az szólni mert neki, hogy menjen?:D

Tódi 2008.06.14. 16:35:40

Hát.......
Rácz úrnak igaza van! Alapvetően az oktatással van a gond! Már ott óriásit hibáznak a magyarok!
Aztán minden másban hihetetlen hibát követ el!A legfontosabb szerintem ami a magyar társadalmat ide alázta ahol tart, a bárgyúság melett az , hogy akkora gyűlölet és gonoszság van erre az emberekben, hogy az félelmetes! Képtelenek megbocsájtani mások hibáit!!!
Az ilyen átdudálok stilus az több mint paraszt!Ilyet , hogy lehet itt leirni!
Gyurcsánynak mutogass!!!!!!
Itt elmondom, h angliában dolgozom!
Aki kimegy és közlekedik ott pár napot, az szinte megilyed akkora az udvariasság és a segitőkészség az utakon!!!!
Mondom! Aki nem járt ott. az nem tudja elképzelni!
És milyen érdekes, hogy az ember pár nap alatt hozzászokik és ő maga is átveszi!
Én sokszor próbáltam itthol is ugy közlekedni!
Bárgyú tekintetek a zebránál, és mögöttem dudálgatő idegeskedő autósok! Stb! Stb!
Oktatás! Maradjunk a zebránál.
Gondoljunk csak bele mit tanitottak nekünk. Ha leér a lába az útra ,akkor elsőbsége van. De ha 5 cm-er hiányzi akkor nincs!!!!!
Még a spanyolokat is simán meg tudják tanitani a zebrák környéki közlekedésre. Pedi azok még a magyaroknál is sokkal agresszivebbek az autakon!
Az oktatás az ahol el lehet kezdeni alakitani a közlekedést! Az oktatókat kellene kicsit átreformálni! Aztán utánna jöhet az összes többi probléma boncolgatása!
És hipp-hopp! Pár generáció és mi is udvariasak és előzékenyek leszünk! Ha addig éhen nem halunk! Itt magyarországon!
Távol európától!!!

Audista 2008.06.14. 16:44:55

Nincs értelme anyázni az utakon. Amíg a legkisebb Volvóval jártam, előfordult néha, hogy kekeckedett velem egy nagyobbacska doboz, tetőverést is kaptam. (Meg is volt a véleményem a parasztjáról...), de amióta A8-assal járok érdekes módon kuss van és néma csend.(Mondjuk nem vagyok az a bunkó fajta, akit magam is utálok az utakon). El kell fogadni, hogy a méret a lényeg. A BMW-t pedig hagyjátok békén. Nem azért, mert jó kocsi, hanem mert pl. Bécsben érdekes módon előzékenyen vezetik őket, és egyébként sem szép dolog az irigység...

Kicsijoe 2008.06.14. 17:01:47

Amúgy elég veszélyes dolog kipattogni ugatni a kocsiból.

Én pl jártam már úgy-és ráadásul kis rendeske is voltam-hogy Pesten vezettem.Namost nem tudok Pesten vezetni,elismerem,lassú voltam és béna,de nem szabálytalan.Szóval,piros lámpánál a mögöttem levő belenézve az én tükrömbe leszkennelt,hogy "nem leszek ellenfél" úgyhogy kiszállt mondani a frankót.De nagyon aranyos voltam,amikor láttam a tükörben,hogy lila fejjel üvöltve igyekszik a kocsim felé,megkértem a párom,hogy helyezze ki az ablakon az 55-ös karját,mielőtt félreértések lennének :D

Kicsijoe 2008.06.14. 17:06:33

Tódi 2008.06.14. 16:35:40

Szerintem itt a zebra kérdésnél az a baj,hogy mindenki csak végletekben gondolkodik.

Egyfelől nem normális dolog az,hogy a gyalogos 15 percet várjon,míg át tud menni a zebrán.De az sem lenne normális,hogy mehet bármikor,és ha már a járdán áll,elsőbbsége van.Ez így ebben a formában nem kivitelezhető a csúcsidőszakokban,pályaudvarok közelében 20 perceket állna a kocsisor,ha ezt betartanák.

Valami köztes megoldás kéne,pl az,hogyha legalább öten várakoznak átkelésre,át kell őket engedni.Az a halálom,amikor egyet átengedek,és akkor elkezdenek jönni libasorban: mire az első átér,lelép egy második,ésatöbbi.Azért fél napokat állni nem fog senki.

Bár szerintem a legjobb a lámpásítás lenne olyan lámpával,ami tényleg nyomógombra működik.A mi városunkban van ilyen.EGY.Hát,mit mondjak,lehetne több...

Persze,elhiszem,hogy drága telepíteni,de a gyalogos kórházi költsége is drága,ha elcsapják.Én úgy gondolom,megtérülő befektetés lenne...

Hakaze 2008.06.14. 17:13:21

Amíg olyanokat hallok a közvetlen barátaimtól,hogy a Magyar Autókl..nál 10ezret ha leraksz,nincs gond a forgalmi vizsgán (újpesti) addig nagy bajok vannak a hazai oktatásnál,elvileg kötelező lenne szerpentines szakaszokon és autópályán is tanítani a gyakorlat során...no hát én olyat még nem hallottam,hogy ezt be is tartanák.
Kész tény,hogy sok ember nem tud rendesen vezetni,vagy a gyakorlat hiányzik,vagy egyszerüen nincs érzéke és ez nem kor vagy nem kérdése.A másik,hogy a hazai utak siralmas állapotban vannak.A legfontosabb az az,hogy mi magyarok még mindíg a szomszédnak veszünk autót,mindegy,hogy mire van szükségünk,mit használunk ki és,hogy mire van pénzünk.Kompenzálunk ezzel is,agresszíven és bunkó módon közlekednek sokan.És amíg itt tartunk,hogy "Újabb Bmw-s élmények" addig elég messze vagyunk Európától.Őszintén....ti eltudtok képzelni egy ilyen témakört mondjuk egy Francia vagy Belga autóshonlapon?
Nálunk sajnos jogos...

Peti 2008.06.14. 17:19:26

Igen, már én is észrevettem, a legjobb taktika ha úgy teszünk mintha észre sem vennénk ezeket az agresszív állatokat. Sokkal jobban idegesíti őket. Én meg így lenyugszom, hogy ő sokkal idegesebben került ki az afférból. :)
Az ominózus eset után amit leírtam, pár km-rel odébb be is vetettem. Érdi Jet kúttól jöttem épp ki, láttam hogy jön egy kocsi még messzebb. Én mocsok persze kimentem mer elfogyott a kikanyarodó sáv. Villogott ám szerencsétlen. De szerintem max. el kellett venni a lábát a gázról, közel sem volt balesetveszély. Én feltartottam a kezem, intettem, és még hangosan mondtam is: köszi, hogy beengedtél. Olyan halál nyugodt voltam utána. :D
Fel is hergelhettem volna magam, hogy minek villog az az őrült, bemutathattam volna neki. Úgy két ideges ember folytatta volna az útját, így csak egy. :)

Ákos 2008.06.14. 17:27:26

Láttam egyszer olyat, hogy előttem állt egy taxi, előtte meg a lámpánál egy lila Matiz és a kisautó nem indult meg egyből amint sárga lett a lámpa és a taxis már dudált is rá, aztán ugyan ez történt a következő lámpánál is, de akkor kinyílt a matiz ajtaja és kiszált belőle egy 100 kilós kigyúrt csávó és odament a taxishoz, aki ugye csak nézett magaelé mert nem mert megszólalni sem, a csávó meg belerúgott egyet a taxi ajtajába, ami rendesen be is horpadt, aztán mindenki ment tovább kultúráltan:D De egyébként ez a kar kitevős dolog ez nagyon hasznos, én is úgy szoktam, ha nem akarják engedni, hogy besoroljak, akkor kiteszem a karomat és mindegy milyen autóban ülök egyből beengednek bárhová.

ata 2008.06.14. 17:37:18

amiről a cikk szól az az egész országban így van sajna. tök mind1 mivel mész. 16 éve kerékpározok. versenyeztem is még a fradiban. mostanában találkoztam néhány sporival,és azt kérdeztem tőlük,hogy régen is ílyen hülyék voltak a sofőrök,vagy csak én látom így. a válasz mindig ugyanaz volt: régen nem volt ilyen rossz a helyzet. mostanában motorozni is elkezdtem,és ott sem sokkal jobb. vezetek is vagy 10-en vlhány éve,szóval sokféleképpen részt veszek a forgalomban,de nagyon gáz ez az egész. egyre kevesebb a higgadt sofőr,és egyre több az ideges.......sajnos ui.: légyszi vigyázzatok a kerékpárosokra. ő is CSAK élni szeretne

E30 2008.06.14. 17:46:50

Hi all!

Én, mint gyakorló BMW-s két dolgot szeretnék hozzáfűzni:
1. igenis léteznek az előítéletek
2. nagyon sok BMW tulaj tehet is róla nem kicsit, h ilyen kép alakult ki rólunk.
Én is kihasználom az autóm képességét sokszor, de csak olyankor, amikor nem veszélyeztetek vele másokat. Mellesleg szoktam figyelni gyalogosokra, beengedem a mellékútról a kocsikat, stb. De amit Pesten csinál sok BMW-s (mercis, audis is van bőven... :( ), az sok. Példákat most nem hoznék, sztem mindenki tudna kapásból 10-15 buszsávos, kanyarodósávban előrevágós, leszorítós, stb sztorit mondani... :( Szerintem nem lenne itt semmi különös gond, ha mindenki figyelne a többire és egy fokkal türelmesebbek lennénk az utakon.

Ákos 2008.06.14. 17:48:20

ata: A biciklisekkel az a baj, hogy valaki kitalálta, hogy menjenek az úttesten. Nem tudom kinek az ötlete volt, de nagyon utálhatta őket. Ha autóval mész olyan 50-70 között és beérsz egy biciklist, akit nem tudsz egyből megelőzni, akkor vissza kell lasítani olyan 10-re, mert annál nem mennek sokkal gyorsabban általában és ennél a tempónál ráadásul a legtöbbje kacsázik egy máfél méter szélességben tehát aki biciklivel az úton megy, szerintem az nem éppen élni szeretne. Nem értem miért ne mehetnének a járdán, a bicikli ott is elfér és ha meg baj van, akkor meg tud állni 1 méteren belül és nem sérül meg senki.

kiccsávó 2008.06.14. 17:50:43

Szerintem az a kétsávos körforgalom ami felvan festve!
tegyük fel egy szélesebb egyenes úton honnan lehetne tudni hogy az most kettő vagy egy sáv? két matiz elfér de két kamaz már...
Tehát szerintem mindig a jobbra tartás érvényes!
Nekem ezt tanították!
A parasztokra meg inkább nem térek ki!

Brányát 2008.06.14. 17:58:54

Végigolvastam az összes hozzászólást, háááttt... Biztos bennünk van a hiba, de mikor apum Audijával (A8) közlekedünk, akár ő vezet akár én, legyen az Pest vagy bármelyik város, velünk sosem történnek ilyenek. Bár az is igaz, hogy nem is tahó módjára járjuk az utakat, és kitelik az időnkből beengedni egy-két másik autóst is a sorba, ha úgy adódik...

E30 szerintem jókat írt 17:46kor

nyugi van 2008.06.14. 18:03:39

A dupla Tháliás képen csak egy sáv van, Kettő csak akkor lenne, ha "kialakulna", de ez itt nem lehetséges, mert nincs rá hely. Az Audis szabálytalan: a vonal mögött kellene várnia amíg az Astra elmegy és valaki beengedi (addig álljon féllábon...).

Amúgy nem mindegy miben ül az ember. Amikor a 20 éves lomha vassal araszolok pl. a Rákóczin, én is néha ideges vagyok (izzadok a melegben, büdös a sok szar kocsi, hangzavar van). Amikor az újabb, nagyobb vasban ülök (kondi, duruzsol valami kellemes zene), akkor aztán akárki cikázhat előttem keresztbe hosszában az sem érdekel (idegbeteg az említett okokból). Persze utóbbiban ülve sokkal nagyobb a biztonságérzet ezért közlekednek ilyenekkel "bátrabban" ill. pofátlanabbul.

A nevelésről: kis duda, villantás, azért kell, hogy másik észrevegye, hogy hibázott(legalább elgondolkodjon egy pillanatig) -nem feltételezve, hogy direkt csinálta, legalábbis nénikéknél
Amúgy a rendőr dolga lenne, ha nem fejetlen országban élnénk.


T-Man 2008.06.14. 14:23:17

talán nem a krvákat kéne nézni a Gubacsi végén, hanem az utat... :DDD

martong 2008.06.14. 18:09:43

Abban a bizonyos körforgalomban elég sokan elb@sszák, pont ezért hajtok bele óvatosabban, mint máshol (szerencsére ritkán használom)

a BMW és egyéb 'többet érő kocsi' utálat káeurópai szokás, de LA ben is találkoztam hasonlóval anno. (pedig régebben volt)

RT: Az egyetlen hibát ott követted el, hogy nevelni próbáltad az embereket:
1. lehetetlen, és nem a Te dolgod
2. Az emberek útálják ha leckéztetik, nevelik őket, pláne ha idegen

szoktam közlekedni nem keveset, de attrocitások még soha nem értek, pedig egy (céges) Skoda Fabia az magyar értelmezésben a nemlétező szinten mozog

pechedre, pont kifogtad azt a pár embert akit a több pénz zavar, és pechedre, pont egy olyan munkahelyed van ahol ezt másokkal megoszthatod

De többiek: ebből azért ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, egyszer-kétszer megesett valakivel, attól még nem ennyire általános, csak mindig a rossz, negatív értékű hír kap nagyobb nyílvánosságot (ezt speciel tanultam), mert az átlagembert kvára nem érdekli h, marinénit átengedték a Borárosnál a zebrán és nem akarták elgázolni (piros ellenében)
mindenki a szaftos sztorikra ugrik, mindenütt; ezvan
ettől RT nem paraszt

Viszont: nem hinném, hogy bármely társadalmilag vagy morálisan nem elfogadható viselkedés megjelenését autóhoz kéne kötni, lehet; de értelmetlen
nem az X3 on múlott, akár a Kiscápával is lehettél volna akkor is belefutsz a helyzetbe, ez most így adta ki, postot megért, sokkomment, sok reklámpéz a cégnek, de továbbra sem autófűggő egyik fél részéről sem, hogy szivatnak e vagy a bunkó szerepét játszod, ez mindenütt jelen van, az egész Földön, csak nem mindenki olvas mondjuk mandarinul pl.

greetz :)

nagy István 2008.06.14. 18:20:50

Budapesten elég "érdekes" közlekedni... mint a cikkben is olvasható egy jobb autó képes negatív indulatokat kiváltani az autóstársakból. Miért is van ez így? Pl ha beáll egy parkolóba, parkolóházba miért kell nekicsapni a másik autónak az ajtót? Annyira nem vigyáznak egymásra. Elég drága mulattság pedig. De azért működik mert legközelebb majd a saját autóján vesz észer hasonló horpadásokat lejött festékfoltokat. Megérdemli...

Érdekes 2008.06.14. 18:50:27

martong :) Végre, egy értelmes ember...

"de továbbra sem autófűggő egyik fél részéről sem, hogy szivatnak e vagy a bunkó szerepét játszod, ez mindenütt jelen van, az egész Földön"

Ezt bírom, itt van a fórmon is az összes erkölcsi,és etikai MÉLYREPÜLŐ, akik azon síránkoznak, h milyen a közlekedési morál,és hogy ez csak magyarországon, azon belülis főképpenám BÚDAPESTEN a bivajbasznád út 6. szám alatt menő nagyon, igen...Ennyi barmot.Az ilyenek, akik ezt mondják, azok nem jártak még sehol, és nem ismernek egy kultúrát sem, ha meg jártak, akkor szimplán hülyék, hisz a világon mindenhol így van..Ez nem MAGYAR FÜGGŐ, vagy BMW függő, h valaki bunkó vagy sem.Bár vincent vega nagyzolós nekem béjemvém van, és én vagyok itt a basszájba kommentje is mutatja, h márpedig ő felsőbbrendűséget érez azért mert az a szar alatta van.Ilyenek a jellemtelen emberek, az egyik irigykedik a másik felsőbbrendűséget érez.Én speciel semmit nem érzek :) Ha látok, egy szép verdát, akkor megnézem tetszik zsír :) Azért általában, megnézem ki ül benne, és régebben még az X5-ösökbe vagy 5ös/7es bmw-kbe 90%-ban kopaszt és cigányt láttam, szóval sokmindennek van alapja...De fentartásokkal kell kezelni mindent.+
Nem kell köpködni, csak figyelmesen és csendben gyűjteni magunkba az infót.

szg 2008.06.14. 18:55:55

ata, 17:37
"egyre kevesebb a higgadt sofőr,és egyre több az ideges"

Nade miért van ez? Mert mindenkinek "rossz napja" van. Mindig.
Dolgozik mint állat, de csak azt látja, hogy a pénze egyre kevesebbet ér. Még a főnöke is lecseszi, a gyerekkel sem tud törődni, aki erre rossz jegyet kap. Ettől emberünk még idegesebb, még rosszabbul teljesít a munkahelyen, stb, stb.
Szóval értitek, az hogy ezután agresszíven vezet, törvényszerű következménye az egésznek.

Bezzeg ha azt érezné, hogy megbecsülik a munkahelyén, vagy azt hogy van értéke ebben az országban a fizetésének, akkor kisímultabb lenne emberünk lelke, és előzékeny lenne az úton.
Ilyen egyszerű.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.06.14. 18:56:18

T-man, ahol én lakom, ott a szabályok így néznek ki kétsávos korforgalom esetén: aha az elso kijáraton hagyod el a korforgalmat, akkor a kulso sávban kell menned. Ha a másodikon, akkor kint is lehet és bent is, de a sávváltás az sávváltás. Ha a harmadikon vagy sokadikon, akkor bent kell menni, és sávváltva kimenni belole. Ha mindezt az ember megtámogatja az indexszel, akkor csak az hibázik, aki nem ismeri a kreszt. Megjegyzem, vannak néhányan...

Ha a két sávot nem válsztja el festett vonal, akkor az nem két sáv. Még ha azért nincs is festés mert elfelejtették. Mert honnan tudja azt a halandó ember, hogy hol van a két sáv határa. Tudom, a józan ész diktál, de hol találni olyat manapság?

A bémvé, ne hantázzunk itt, az esetek jelentos részében KIFEJEZ valamit, mint ahogy a suv, az mpv és a dogtolórácsos és utcai gumis terepjáró is. Aztán folyik a társadalmi dialógus...

Tibor 2008.06.14. 18:57:59

Kedves Tamás, sajnos a Clark Ádám téri körforgalommal nincs igazad. Mielőtt a Fő utca felöl átalakították az utcát, fel volt festve a körforgalom ezen részén is az elválasztó vonal és sokkal gyorsabb volt az áthaladás. Aki a Fő utcából jött és az alagut felé ment, gyorsan átjutott. De úgy tűnik valakit ez zavarta, leszükítették a Fő utca elejét és még a többsávos körforgalmat is megszünteték. Logikus lenne úgy közlekedni benne ahogyan leírod, de sajnos ez MOST MÁR NEM egy többsávos körforgalom, úgy hogy csak ovatosan!

Roadkill 2008.06.14. 19:16:10

okoska!
"Ha dudálni van idő, akkor a baleset elkerülésére is van lehetőség."
Ez így nagyon nem igaz. Fordultak már úgy elém, hogy esélytelen volt megállni. Ha nem dudálok, és ő nem áll meg, nem sikerült volna kikerülni sem.
Amúgy én szeretek dudálni...afféle félközépsőujjként.:)

Achmed the dead Terrorist · http://www.youtube.com/watch?v=sDsK8ZnmhC4 2008.06.14. 19:28:02

Lassan elegem van a TotalCarból. Nincs már csak Mazda meg BMW, meg Belsőség-poszt nevelő jelleggel olyan dolgokról, amik egyrészt feleslegesek (népnevelés ablakon keresztül), másrészt az igazság-alapot is nélkülözik (a Clark Ádám téri körforgalom egysávos, nem kettő. Régen az volt, de nem véletlenül alakították át).

Le Mans is most van. Tavaly nagyon kis tüchtig tudósítást kaptunk az arcunkba, nekem igencsak tetszett. Most? Olvashatjuk, hogy az élet császárának még BMW SUVban is szarnak a fejére. Bár nem szeretem ezt a kifejezést, de jelen esetben ide illik: LOL.

DA ING 2008.06.14. 19:37:53

"szóáradat. Mert neki ott elsőbbsége van. Tudja, mert minden nap arra jár."

Erről egy saját történet jut eszembe, kb 2 hete összetörték az autómat, sztori röviden annyi, mentem főútvonalon, kedves hölgy stop táblánál körbenézés nélkül kihajtott az orrom elé, csattt. Most rendőrségi ügy van a dologból, mert a kedves hölgy nem hajlandó elismerni. Kihívtunk rendőrt, ő is elmagyarázta neki, hogy az ott egy STOP tábla, de mind1, nem lehetett meggyőzni...
És az a durva, kb ugyanezt a szöveget nyomta, hogy ő itt lakik, minden nap itt kanyarodik ki. (= azaz rá nem vonatkozik a stop tábla vagy mi?) Mindegy, annyiban szivat, hogy a franc se tudja mikorra lesz ítélet, és a biztosítótól pénzem... NO COMMENT

subtotal 2008.06.14. 19:38:00

Kedves Bélám,

A baj az, hogy akinek BMW-je van annak nem biztos, hogy ugyanazt jelenti, mint annak akinek nem de azt gondolja, hogy az akinek az van azt akarja vele kifejezni amit ő gondol, hogy akar :)

ui: lassan 4 éve hajtok BMW-t, baleset (kopp-kopp-kopp) és leköpésmentesen, nézeteltérésektől viszont nem mentesen. De amikor Opel-ben, Skoda-ban ültem se volt ebből kevesebb.

foolproof 2008.06.14. 19:40:26

Nem fer a kicsi fejembe, mi a baj a tobb savos korforgalommal? Ja, hogy a parasztok nem ertik? Talan el kellene gondolkozni bemenetnel, hogy melyik kijaraton akarjuk a korforgalmat elhagyni, aztan annak megfeleloen besorolni+ mozogni benne. Ha ez nem megy meg, mindig lehet a legbelso savban forgolaszni, amig meg nem jon az isteni szikra.

Probaljatok ki a Hyde Park Cornert Londonban, 4 sav felfestes tunik el egyszerre egy derekszogu kanyarnal,aztan korforgalom, majd folytatodik kb. 200 m-re, de addig se megy bele senki a masikba, mert erdekes modon mindenki tartja a megkezdett iranyt es FIGYEL A MASIKRA, TEHAT KOZLEKEDIK! 2 savos korforgalom vagy annak megfelelo szelessegu feladja a lecket? Sirva rohogok.

Amig a magyarok azt hiszik hogy egyuttmukodes nelkul, csak maguknak kaparva erdemes elni, nem lesz normalis kozlekedes sem.Az ugyanis a BIZALMI ELV-en alapul.

De miert lenne maskepp? Ezt latjak mindenhol otthon, elethalaharc van mindenutt. Kaparj kurta, neked is jut. Miert lenne pont az utakon mas a modi?

19. szazadi mentalitassal (az erosebb kutya kopulal) nem lehet 21. szazadi kapitalizmust epiteni, vagy legfeljebb csak egy nagyon jellegzetes, keseru hibridet. Annak viszont mindenki megissza a levet. Lose-lose situation, ahogy a tajparaszt angilusok mondanak.

Egyebkent tele az osszes nemzokeszulekem mar ezzel a nyavalygassal, amit bizonyos Racz Tamas nevu humanoid kovet el, valahanyszor robotolnia kell egy szaros bimmer vezetouleseben. Hogy a rakba varja, hogy a sztereotipiak megvaltozzanak, ha egyfolytaban napirenden tartja oket? Minek kell mindenbe belemagyarazni a BMW-utalatot? Ez valami kompenzalas? Ki nem szarja le, ki milyen autoba tolti a 400Ft-os lityot? Addig is tamogatja az allamot a jovedeki adoval, vagy tevedek?

Kerem, ne vegyek el a maradek kedvemet is a hazatelepulestol, mert most nagyon ugy latszik, hogy a jozan paraszti esz padlora kerult odahaza.

Bicska 2008.06.14. 19:42:34

Sziasztok!
Én azt nem értem, hogy mért nincs benne a kresszben, hogy 2 sévos körforgalom esetén a belül haladónak elsöbbsége van a külsőben haladóval szemben..ennyi.. Persze attól még nem biztos, hogy be is engednek..de sztem kézenfekvő lenne!

A dudával való figyelmeztetésre visszatérve. Tényleg nem árt, ha felhívjuka figyelmet a másik hülyéségére stb., de sokak teljesen leblokkolnak tőle. Pl a héten láttam a délinél, hogy egy mentő ment volna belső sávban szirénával, üres volt a sáv, kivéve egy csajt, a mentő rávíjogott plusszban, erre ő nyomott egy satut. Másik: Mentő megy át a piroson(villamossínen), szirénával, autók-gyalogosok nagy része megáll, mentő megy..egy csaj épp a zebrán ment át, a sziréna hangja ellenére továbbment, mikor meg felfogta, hogy jön az autó egyszer csak megállt(leblokkolt) a zebra közepén úgy, hogy egyik irányból sem tudta a mentő kikerülni..
Üdv

pepe 2008.06.14. 20:02:00

Szerintem a szerző kissé paranoiás. Kétlem,hogy felsorolt eseteknek bármi köze lenne a BMW-hez...

Tomozi Gábor 2008.06.14. 20:02:18

Kedves Újságíró! Most nem használok ocsmány szakat. Röviden fogalmazok: - ha ennyire zavar, hogy ha bmw- vel közlekedsz és mégis inzultusok érnek, akkor kérj hummert (h1) tesztelni legközelebb, vagy mást csak ne bmw-t. Akát ajánlok egy suzukit- bíztos abban nem fogsz ennyit idegeskedni!

csabájé 2008.06.14. 20:10:32

1 dolgot ne felejtsetek el sose:

nem mindegy hogy kivezeti az autót, 160cm + 55kg, vagy ennek a többszöröse

Partnert vezetek már a 2.-at össsz 290 e km-nél járunk a cégessel, nem baszogatnak, nem incselkednek és én viszont ( ez talán a a válrólindíthatós kalapácsnyélnek köszönhető), othonra meg 1 320d van, azzal már több az atrocitás, de arra az ember számítson ha ilyen ótót vesz,ű
de ha alapól előzékeny és udvarias vagy (mint én)akkor kevesebb a probléma is

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.06.14. 20:24:47

Subtotal, sejteted hogy nem bmw-t vezetek, tehát valóban nem tudom. Miért vesz az ember bmw-t. Nem arra gondolok hogy miért nem vesz helyette aygo-t vagy daciát, hanem hogy miért nem vesz helyette audit, mercedest, lexust, jaguart, volvót, saabot. Nagy kulonbség nem lehet sem kényelemben, sem teljesítményben. Ha volna, az aki kevesebbet ad, alulmaradna, már rég nem lenne itt. Mi az, amiért az ember vállalja az attrocitásokat, a kikonyoklos vicceket? Az árat, a fogyasztást? (tekintsunk most el azoktól akiknek az attrocitás a foglalkozásuk, szerintem is butaság azokat az embereket a bmw-vel azonosítani)

szg 2008.06.14. 20:31:35

Bicska, 19:42

"Én azt nem értem, hogy mért nincs benne a kresszben, hogy 2 sévos körforgalom esetén a belül haladónak elsöbbsége van a külsőben haladóval szemben"

Van benne ráció, de sztem előbb azt kellene ehhez a néppel megértetni, hogy az indexkar miért van az autóban. Amíg ezt nem értik meg addig súlyos problémák adódhatnak ebből a javaslatodból.
Elég csak kimenni a soroksári auchan többsávos körforgójába, és körülnézni. Max 10 másodpercen belül megértitek miről beszélek.

pongi 2008.06.14. 20:41:04

Szerintem kicsit unalmas már ez a "megtanítom a népet szabályosan vezetni hülyeség", istenem hát emberek vagyunk néha csinálunk hülyeségeket, aki azt mondja, hogy nem szabálytalankodott még soha azt kiröhögöm. A legtöbb ember naponta vagy 20X szegi meg a kreszt minimum. Ez nem az ő hibájuk, hanem a szabályok rugalmatlanok. Egyébként új swiftem van :-)))

kobelako 2008.06.14. 20:52:50

amikor még a Közgáz előtt lehetett közlekedni (egyirányú utca a Fővám tér felé a Közraktár felől), oda vitt utam és beálltam egy parkolóhelyre - 45 fokban parkoltak ott az autók a menetirány szerinti jobb oldalon - amikor is észrevettem, hogy roki helyre parkoltam. Megláttam, hogy kettővel tovább van egy üres hely, gondoltam, gyorsan átállok inkább oda, nehogy bármi gond legyen... Más okból viszont lett egy kis gond. Kitolatáskor kinéztem, láttam, hogy egy troli jön, de elég messze volt (Sóháznál). Gyorsan kitolattam, egyes és tűzés a másik helyre. Közben irdatlan dudálás a trolitól, majd a troli megállt és az első ajtót kinyitva, kiszállva elkezdett anyázni a sofőr. Igazából nem értettem, hiszen elég messze volt, amikor kitolattam. Valószínű akart egy kicsi stresszt levezetni és ráléphetett a "gázra", mikor látta, hogy kitolatok, hogy aztán jól rámdudálhasson és anyázhasson, mert más ésszerű magyarázatot nem találtam rá. Ja és az 50 méterre lévő lámpáról tudni kell, hogy hosszan piros és röviden zöld. Amikor kitolattam, akkor váltott épp pirosra, tehát semmi oka nem volt a trolinak a nagy sietségre. "Elegánsan" aztán elintéztem az ügyet, "finoman utaltam rá", hogy legyen olyan kedves és üljön vissza a helyére és haladjon tovább a járművel... persze nem pont ezekkel a szavakkal... Aztán felhívtam a BKV ügyfélszolgálatát és elmeséltem a sztorit rendszámostul. Mire azt a választ kaptam, hogy a sofőröknek tilos elhagyni a vezetőfülkét, kivéve, ha baleset történt, vagy vészhelyzet van - pl. rosszul lesz valaki a buszon. Anyázás céljából tehát tilos, a fószert kirúgták... ennyit a BKV-ről...

akarki 2008.06.14. 20:53:22

MOST magyarázza el nekem valaki legyen szíves, hogy Győrben mióta van lámpás körforgalom? Az KÖRGEOMETRIÁJÚ LÁMPÁS KERESZTEZŐDÉS. Mi a különbség? Be- és kihajtást is LÁMPA szabályozza. EGyébként nem is tudtam egyszer sem összekeverni, ennek ellenére mindig vannak emberek, akiknek fogalmuk sincs. Az ilyentől venném el a jogsit. Steven26-nak igaza van, sok a barom, össze-vissza átvágnak utolsó pillanatban index nélkül. De a körforgalom attól körforgalom, hogy nincs lámpa. Itt pedig a kettőt egybegyúrták, és nem tud bedugulni a körforgalom. Mert Mo-n még sajnos erre is képesek lennének az emberek. Az meg külön szégyen, hogy a táblával, útra irány felfestéssel záróvonalakkal, sorolást segítő vonalakkal telib*szott úton se talál el a mazsola...

antimason 2008.06.14. 21:11:11

szg: Teljes mértékben igazad van.

egy átlag 2008.06.14. 21:15:21

Rájöttem, h nem kell parázni a sávváltásnál mo-on. Index ki, és megy....a lényeg, h ne egy szakadt IFA elé menj. Engem mindig beengednek. Körforgalomban, akárhol. Nem értem ezt a kisorolási mizériát.
16 éves az autóm, kp-ra vetem, szervizes a cimborám, úgyhogy szarom le, beenged e a paraszt vagy nem. Szóval egyszer sem kellett csalódnom.

normális motoros 2008.06.14. 21:35:05

A sok okos csak azt nem veszi észre, ha valaki épp mondjuk egy motoros az életével fizet ezen a mentalitáson ok nélkül. Nekem már majdnem sikerült, pont a Clark Ádám térről kikanyarodva. Motor így is szemét lett, de legalább élek.

Hatszá-egy 2008.06.14. 21:36:53

Ez a másik véglet amit te megélsz a BMW-k ben. Én Trabantos vagyok és járok is vele a városban. (Bár ne tenném) Ugyan ez a szituáció, ledudálnak, letolnak, nem engednek be satöbbi. Senkit nem érdekel, hogy miért nem állsz be a kereszteződés közepébe ötödiknek. Nem gondolják végig, hogy ha nem pofátlankodna be mindenki, nem csurogna át a sárgán, vagy piroson nem alakulna torlódás. Nincs jelentősége. Mondván, hogy elötten büdös Trabant ne szüttyögjön. Hozzáteszem full szintetikus robogóolajjal megyek egy deka füst nem jön a gépből, illetve megy is a gép. Sajnos ilyen az itthoni társadalom.

charged 2008.06.14. 21:37:48

Kedves rácz tamás (kisebb r-el nem tudom írni)! Az rendben van, hogy nekiállsz osztani az embereket a lámpánál, mert nagyfiúnak érzed magad a kölcsön-autóban. De mielőtt elkezded itt a TC-n keresztül is az okoskodást, legalább ellenőrízhetnéd (mondjuk megkérdezhetnéd a többi nagyokost a cégnél) h vajon a C.Ádám téren a körforgalom akkor most 1 v 2 sávos?!
Ha meg beszoptad (ami nagyon úgy tűnik) akkor lehet egy bocs-t meg egy korrekciót benyomni ide a kommentek közé, nehogy a szerencsétlenek rosszul tanulják meg hogy kell ott közlekedni...

Amúgy meg mi is hülyék vagyunk h időt töltünk azzal, h ezt végigolvassuk :-)

atuc 2008.06.14. 22:37:50

Én azt mondom, mindenki aki itt okoskodik az "egy" meg "két" sávos körforgalmakról, lapozza fel a kreszkönyvet és ne felejtse el átolvasni a "haladás párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten" fejezetet se. Mellesleg mindenki Rácz Tamást baszogatja (nagy R-rel és nagy T-vel, így tanultam az iskolában) mert osztja az észt??? Itt mindenki ezt teszi!

SHIT 2008.06.14. 22:37:51

IIIIIIIIII I I I IIIIIIIIIII
I I I I I
I I I I I
IIIIIIIIII IIIIIII I I
I I I I I
I I I I I
IIIIIIIIII I I I I

EZ AZ EGÉSZ KURVA CIKK!!! SEMMI ÉRTELME!!!

kjózsi 2008.06.14. 22:51:07

Én egy 6500 köbcentis, kétajtós járgánnyal járok, mégse irigyel senki. Pedig eredeti IFA...

kjózsi 2008.06.14. 22:53:31

Ráadásul az én kocsim a leggyorsabb, mert mindig én megyek legelől...

Attila 2008.06.14. 22:53:39

Ha a körforgalomba bemész, akkor balról senki sem jön, ezáltal nem értem, hogy hogy érhet valaki utol belül és vághat eléd...végülis mindegy. Egyébként nagyon egyszerű a megoldás. Én mindig középen megyek, így sehonnan sem tudnak megelőzni és mivel igen gyorsan szoktam itt menni, nem is tartok fel senkit se. Ennyi. :-)

Bandi 2008.06.14. 23:18:14

Ez jó, az autós újságíró úr leugatja a Suzukis mamit, miután tök szabálytalanul majdnem belement (mér lenne kétsávos a Clark?). Remek cikk. Lejjebb van még?

E38 2008.06.14. 23:24:16

nekem egy e38 30d van 193 cm 107 kilo vagyok s ki gyurt de nem szokásom nevelni embereket meg ordibálni ki a kocsibol ( jó mondjuk az autó csapdosásnál kirángattam volna beleit az embernek) de nem tudom Rácz ur miket csinéál de nekem már az elmult 8 évbe bmw im vannak és ha minden jól megy nem is lesz más de nekem még 1 szer sem volt ien őszet űzésem jó azért "illedelmesen" vezetek de a kocsi erelyét is kihasználom :) ... és az abaj h az emberek nagy réésze irigyli azokat akiknek nagy autójuk van pedi g lásssük be vannak akik az uj swifbe ülnek és a pirosnál melletünk én meg nézem a 7 esbe a tvt és akkro irigykedve néznek áűt pedig nem sokkal drágább az én autom mint az övéé csak én nekem nem mind1 h mien minűségben kényelmben utaztatom a seggem ...am most cserélen le E38 asom egy e65 745i v L

brake 2008.06.14. 23:44:01

Most már igazán kíváncsi lennék egy hivatalosan alátámasztott véleményre az említett téri körforgalommal kapcsolatban,hogy hány sávos is így felfestetlenül?Lehet a festők is épp oda igyekeztek volna a mazdával,stabil 2 sávosra festve,helyretenni a forgalmi viszonyokat gyengébbek kedvéért?

AP (törölt) 2008.06.15. 00:26:00

kibebaszottmód irigylünk, kedves "E38"

ha már felhoztad, a lófasz se akar tévét nézni a piroslámpánál, az értelmetlenség csúcsa

persze a kigyúrt kopaszköcsögöknek ez bejön, mert ettől nedvesedik a kiscsaj bugyija

amúgy meg ne hidd, hogy vágyakozva néznek a swiftből.
valószínűbb, hogy kapsz egy lesajnáló pillantást, hogy a tizenéves béemvében a kopasz kigyúrt köcsög hogy feszít a szarjára :))

charged 2008.06.15. 00:59:55

Ha nincs festés, akkor amúgy tök mindegy, hogy hivatalosan hány sávos. A parasztja akkor is tolakszik... akinek nagy autója van azért mert neki jár, akinek suzukija az azért mert frusztrált, h mindenki szarba nézi az úton, akinek meg régi rom autója van az meg azért, mert neki már úgyis mindegy.

Hiába mond bárki bármit Mo az balkán a javából közlekedési morál szempontjából.

S60 2008.06.15. 01:20:20

A résztvevők mentalitása miatt sajnálni való, nevetséges az egész budapesti közlekedés, főleg a kerékpáros, ha gyalogosszemmel nézzük!

Én a belvárosban nem tartok autót, mivel nem tudnám kihasználni, ezért főleg vidéken használom. Való igaz, ott azért türelmesebbek az autósok is. Néha azonban budapesti ügyintézésnél/munkánál is kell, és megoszló amit tapasztalok. Autóval tartom a közlekedés ritmusát, mivel ismerem Budapestet (és nagyrészben kerékpáron ismertem meg). Úgy gondolom,hogy aki sokat vezet, az nagyobb eséllyel tud (előre) gondolkodni és úgy közlekedik, vált sávot, kanyarodik, hogy nem zavarja, ha valaki lassabban halad, vagy bénázik. Autóval kirívóan bunkó viselkedésű
egyénnel csak egy ezüst oktáviás taxissal találkoztam, a Király utcai taxisparkolónál. A többit magasról nagyívben, mert nem érdemel említést.

Nagyrészben kerékpáron közlekedem a fővárosban. Régebben versenyszerűen hegyikerékpároztam, és ma is szívesen megyek ki a természetbe a bicóval. Tudom, milyen érzés, amikor meredek, murvás szakaszon csúszva-fékezve jövünk le, amikor szerpentines hegyi útszakaszon lefelé néhol 80ra gyorsul a bicó, vagy amikor egy versenyen, poros útközépen megcsúszik a kerék és perecel az ember. A Városban viszont tudom tolni a járdán, ahol a gyalogosok közlekednek, nem cikázok közöttük, nem húzom rájuk a kormányt, és nem húzok el 40-nel centikre mellettük, csak hogy éreztessem, felsőbbrendű, bringás vagyok, "húzzá le a bicikliútról". Ja és nem köpködök. Újabban, a metrófelújítás miatt átalakult közlekedésű Műegyetem Rakpart pld ilyen hely, ahol a gyalogosjárdán (amivel párhuzamosan halad a kerékpárút) érdemes az embernek szétnéznie, mert simán elb***hatja egy ilyen, alpavetően sértett önérzettel útrakelő, magát kerékpárosnak nevező patkány. Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert nemcsak az autósok bunkók a kerékpárosokkal szemben (én inkább azt mondanám, az esetek többségében figyelmetlenek, mert mindkét oldalát ismerem az éremnek, és van, amikor a holttér miatt nem látható a bicajos, vagy éppen saját magát hozza veszélyes helyzetbe az erőszakossága révén), hanem a kerékpárosok is igen nagyrészben taplók, a gyalogos közlekedést választókkal szemben.

A viselkedés a mentalitásban gyökerezik függetlenül attól, hogy milyen autóban ül az illető, vagy egyáltalán mivel közlekedik. Az, hogy az emberek mentalitása ilyen, az pedig annak köszönhető, hogy majmoljuk az amerikai szennykultúrát, minden szart beengedünk, befogadunk, ahelyett, hogy a miénkkel foglakoztunk volna, vagy foglalkoznánk. Ez oda vezet, hogy a felnövekvő generáció is ezt a viselkedést tanulja el és önálló gondolkodásra nem képes, kivagyisággal, birtoklásvággyal, élethabzsolással és undort keltő magatartással megáldott, orruknál fogva vezethető, gerinctelen, értékrend nélküli fogyasztóemberekké válnak.

Sajnos kishazánkban a becsület erény lett, és ez mindent elmond.

Lilarépa · http://lilarepa.hu 2008.06.15. 01:42:28

Hova süllyedtünk. Rácz Tamás, te egy faszfej vagy, már bocsánat. Azt hited, mert autós újságíró vagy te vágod a tutit??

MÁR bocsánat, de ahogy többen is mondták, az említett körforgalom EGY sávos, így ez abszolút tolakodás volt. És még neked állt feljebb, jézusom.

Vagy a multkori szituációt a legális időnyeréssel. Kiállni a tömött sorból, menni 300 métert, majd "legálisan" visszatolakodni. BASZD MEG! Egyszerűen nem lehetsz ilyen tapló! Hiszen tömött sor áll a Roosevelt térről a lánchíd fele, amit te csinálsz az paréjság, hogy kiállsz, majd 20 autóval előrébb visszatolakdsz.

Visszatérve a kétsávos körforgalomra, külföldön mindenütt az a bevett szokás (nem tudom szabály van-e), hogy aki a belsőben van, annak ELŐNYE van!!. Tehát ha mész a külsőben, akkor neked segítened kell őt a kisorolásban, előzékenyen. Ez egy nagyon jól működő rendszer, barátságban segítjük egymást a haladásra.

Tehát ha van hely a szélsőben már nyugodtan befordulhatsz, ha nem mész ki rögtön, és van hely a belsőben, akkor beválthatsz abba a sávba. Ha nincs hely, akkor mehetsz körbe a külsőben is, csak ki kell engedned azokat, akik a belsőben vannak. Ennyi, abszolút tiszta, mindenki tudja, és így használja. Nálunk viszont, aki a szélsőben megy, csak paréjkodik, ha esetleg valaki a belsőből ki szeretne menni.

Szörnyű egyébként ez a gyűlölet ami a városban van. Mindenki tolakszik, aztán leckéztet. Persze min csodálkozunk, hamár az autós újságíró is így tesz!!.. Még az se számít, hogy igaza van-e, vagy nincs, mert a közlekedés lényege, hogy figyelünk egymásra. Ha hibázik a másik, akkor segítjük őt, nem szopatjuk.

FairPlay (törölt) 2008.06.15. 03:17:55

Világos, értem, hogy most ismét nem a “Suzukis” volt a lényeg, hanem a szituáció. És hogy ismét szó sincs a “Suzukisokkal” szembeni előítéletről, vagy annak további szításáról. Tényleg értem. Csak akkor miért kell az alcímben is külön megemlíteni, hogy “Suzukis“ volt az illető? Miért kell rá külön felhívni a figyelmet? Tehát ha nem releváns információ, akkor miért ilyen fontos mégis? (Jó tudom, azért, hogy óvakodhassunk, ha látjuk az autót, és hogy a Mazda is meg volt említve, nem csak a Suzuki... persze) Én meg már fel sem merem tenni a kérdést, hogy vajon ha nem Esztergom vagy Rüsselsheim szülte autóról lett volna szó, hanem Ingolstadt, vagy Stuttgart egy zászlóshajója cselekedett volna így, akkor is hasonló vehemenciával vetetted volna magad az "elkövető" után?
Igazából mindegy, ha valaki előítélettel bír egy csoport (mondjuk a “Suzukisok“) iránt, akkor azt érezni fogja, bármit is mondunk. És persze mindenben önigazolást fog találni, hiszen minden csak nézőpont kérdése. Egy eseményt többféleképpen meg lehet ítélni, függően mondjuk attól, hogy Suzukis követte-e el, vagy sem. Pont olyan ez, mint abban a régi-régi viccben, amikor egy férfi megy az utcán egy sok emeletes panel mellett, és látja, hogy az 10. emeleten egy idős hölgy lóg lefelé, kapaszkodik a párkányon, miközben egy másik férfi tapossa az ujjait:
Járókelő: - Mit művelsz azzal a szegény asszonnyal, te m*cskos állat!?
Férfi - Ne szólj bele, ez az anyósom
Járókelő - És még van képed kapaszkodni Te vén k*rva!?

Néha nagyon nagyon egyet tudok érteni Rácz Tamással. Ez most nem az az eset...

Pjotr 2008.06.15. 04:35:25

Hi!

Minden tiszteletem a szerzőé, de hogy a francba nem jött még rá, hogy kell pesten közlekedni? :D 1 fecske nem csinál nyarat alapon hiába akar szabályos meg példamutató lenni. Vidéki vagyok, szal nekem aztán igazán furcsa volt ez az egész, ami ott fent folyik, utálok is felmenni. Láttam Jaguar-os pofánverést a Lágymányosi alatt, esett a kocsimnak részeg, mikor mentem át zebrán közös zöldön a Thököly-ről a Hungáriára, vágtak be elém és töketlenkedtem is, de ezt a most így rávetíteni a BMW-re sztem nagy ökörség, már bocs. Mit érdekli a Suzukis nénit a BMW :D Sőt, inkább a kék-fehér propelleres autóhoz nem mennek oda a szobafestők. 328 E46-tal közlekedtünk sokat és 1x nem ért inzultus. Nem értem az összefüggéseket. Úgy gondolom, amit kap az ember, az neki szól és nem a kocsi márkájának, szal valami baj lehet a mentalitással. Az meg már tuti gyanus, hogy utánamegyek a Suzukinak :D Egy elengedés, egy megköszönés is jól jön a dugóban, másfél óra bambulás után a körúton majdnem rágurultam egy Astra elejére, de mégsem akartak megverni. Nem lehet, hogy a sok bajor autóban eltöltött perctől a szerző úr lett agresszív? :D

Pjotr 2008.06.15. 04:41:40

Ja, jó, ha valakinek ilyen céges autó jut, de a töketlenkedő BMW-s jobban idegesíti a népet, mint a töketlenkedő Suzuki. A közlekedőtársak tiszteletét azért érezni lehet egy ilyen volánja mögött, élni kell vele, de nem úgy persze, hogy tilosba parkolunk vészvillogóval ;) Ha béna hasonlattal akarok élni, egy öltönyös faszitól is fura a "Mostan gyüttem szt baj-e?" megnyilvánulás. BMW=halad a köztudat szerint. :)

Marionett 2008.06.15. 05:22:04

Akárkinek is van/volt igaza, dudálgatni, aztán a pirosnál átmagyarázni a másik autóba... Szerintem a cikk szerzője ugyanolyan "majdénmegmondomafrankót" stílus, mint akiket kritizál..
Arról nem is beszélve, hogy az átdudálás, mutogatás, és magyarázás úgyis csak önvédelmi ellenreakciót szül, tehát kb. annyit ér, mintha azt mondanád egy drogosnak az utcán vadidegenként, hogy "hülye vagy b.meg, meg fogsz halni". Nyúlnak a sülthal :P
Az már más kérdés, hogy a magyar autóskultúra elég fejletlen, de a körülmények is meglehetősen kedvezőtlenek..

Tojgli 2008.06.15. 07:05:36

Ha két sávos, ha egy sávos a Clark Ádám téri körforgalom, mind a két esetben a Suzukisnak volt elsőbbsége. Rácz "Úr" ugyanis a Lánchíd felől jött. Egy sávos verziónál: a a Suzukus már bent volt a körforgalomban, tehát előnye volt a belépővel szemben. Kétsávos verziónál: a belső sávban haladónak, ha indexel, és ki szeretne hajtani a külsőbe, előnye (de legalább előzékenységből előnye) van a külsőben haladóval szemben. És ezek után még utána hajt a "nagyon hangoztatottan nem lényeg..." Suzukisnak, és leordítja a lámpánál a kölcsön BMW-ből. Magas fokú újságírói intelligencia (amúgya Clark Ádám téri körforgalom egy sávos".

kutyás 2008.06.15. 07:39:52

Csatlakaoznék kedves "mé?" hozzászólóhoz, miszerint a Clark Ádám téri körforgalom kicsit sem kétsávos! Bár a cikkel én is egyetértek, s napi szinten tapasztalom a sok türelmetlen, pofátlan, agresszív, KRESZ-t nem ismerő, ill., ha ismerő is, be nem tartó gyökér viselkedését az utakon, akik "csakazértislenyomlak" viselkednek, ellenben örülnék, ha senki nem gondolná a cikk miatt, hogy a Clark Ádám téri körforgalom kétsávos. Már látom a sok balesetet, akik okozói nem értik, hogy hogyan lehetnek ők a hibásak, mikor itt meg azt olvasták, ott két sáv van. Pedig nincs! Lehet Rácz Tomi is arra az időre emlékszik, mikor még nem is körforgalom volt, s valóban két sáv volt felfestve? Aaajjjaj

imi 2008.06.15. 08:28:03

hüüü haaa,micsoda sors,én arra az esetre térnék ki amit leirt a szerkesztö,ált a bömösel ez a tomi gyerek és rá csaptak az autó tetejére hogy menjél már,szerintem örülj neki hogy nem csaptak agyon,háát aki x3-asal járkál az ne várjon toleranciát a többi bunkó, csóró, hitelböl,furikázó autóstol,valaki már azt is irigyli ha valaki meg tud venni!! hitelre egy uj autót,enél már csak roszzab a hejzet azoknál akik kp-ra vesznek meg, sok sok milliós autókat na azoknak nincs kegyelem szerintem,(személyes tapasztalat hasonlóan jártam mint a szerkesztö csak kicsit durvábban nekem a hátsó szélvédömet törte be egy állat, de nincsennek kivételek a gyalogos kerékpáros részéröl sem ök még borzasztóak és agreszivabbak akinek nem inge ne vegye magára!

Narrátor 2008.06.15. 08:40:11

Tornado86 2008.06.14. 13:47:14,

Azért ne Kolozsvár vagy Bukarest legyen a mérce, mert ott még nálunk is rosszabb. Éppen az a rossz, hogy arrafele haladunk. Nemsokára már India lesz a példa, amivel nyugtatgatjuk magunkat -- mert ott még mindig rosszabb?

Norbi 2008.06.15. 09:37:50

Mi köze ennek a BMW-hez? Eddig mivel közlekedett az író pajtás? Ezek mindennapos esetek Budapesten.
Ez egy hülye blog. Az is hülye aki elolvassa. De aki hozzá is szól az a legnagyobb hülye :-)

Evil1979 2008.06.15. 10:05:21

Mint mindenkinek nekem is volt afférom.
Haladok az árpád hídon a belsőben, előztem egy lassab autóst, látom, hogy jön egy motoros, mondom akkor gyorsba lemegyek jobbra a középsőbe az előzés után, hogy tudjon haladni, ekkor a külső sávból is beakartak menni a középsőbe, amit Én nem láttam, mert a motorost figyeltem nehogy ő meg jobbről akarjon megelőzni. Dudál mint állat (tök jogosan), felteszem a kezem és elnézést kérek mert fasz voltam. Mellém jön kiabáll hogy k..va anyád meg kö...g, mondom hogy igaz meg bocs, erre elkezd befelé tólni a villamos sín felé, vissza 2, padlógáz oszt ott hagyom a f.szba. budai oldalon beér a lámpánál, kiszáll és oda jön, hogy mit képzelek Én, mert neki ott van a kisgyereke a kocsiban. Azt hiszem ez is inkább őt minősíti hogy a saját gyereke életével is játszik, na meg a hülye kölyök is ezt látja az apjától, szerintetek ő nem lesz ilyen?

zizzz 2008.06.15. 10:17:18

Van egy kis zöld Suzukim. A múltkor a a Clark Ádám téri körforgalomban, kikanyarodok jobbra, erre egy BMW-s rámdudál, nem tudom mi nem tetszett neki. Aztán utánam jött még az Alagút utca végén. Meg még utána a Mészáros utca - Hegyalja út sarkon. Folyamatosan okított volna, de engem nem érdekelt különösebben. Elküldtem.
Mit ad isten, a fiamék is találkoztak vele. Jönnek haza az E2200-zal (szobafestők a drágáim, egész nap melóztak, fáradtak, éhesek) Bajcsy végén este hatkor a csúcsban, fordulnának jobbra a Lánchíd felé. Nem egyszerű, a József Attila utca csúnyán bedugult, ráadásul egy Andrássy felől érkező turistabusz is beszorul a kereszteződésbe. Kell is várni egy komplett lámpaváltást, mire úgy-ahogy feltisztul a helyzet.
Feltisztult, és a BMW-s mégse megy. Látszott, hogy lehetősége volna menni, mégse indul. Élvezi a figyelmet, hogy mindenki őt bámulja (szidja). Nemhiába vett bmw-t, feltűnési, nagyzolási mánia... Biztos a jogsiját is vette, a kocsijának az árából, egy egész család elélne vagy 20 évig. Biztos megdolgozott érte...

E35 2008.06.15. 10:31:53

AP!

Te gyökér! a BMW az 20 évesen is BMW !!!

AP (törölt) 2008.06.15. 10:40:29

A hátulján a felirat tényleg nem változik Trabanttá, de a BMW az, amit újonnan adnak, 15-20 millióért.

pxaba 2008.06.15. 11:16:13

A kommentek érdekesebbek mint a cikk, de gondolom ez is a lényegea belsőségnek.
Körforgalom: ha mindenki megtanulná rendesen használni az indexet, és még a helyezkesésével is jelölné mit fog csinálni, nem alakulna ki pl, hogy az 1-es úton (régi 100-as) Biatorbágynál délután a Pestről hazafelé tartók kilométeres sorokban állnak. Nem mellesleg az index rossz használatáért büntetőpont is járna.... csak a rendőr inkább baszogat, ha egy nappal lejárt a zöldkártyád, vagy nincs nálad csíkosmellény.
Előnyszerzés: aki buszsávot erre használ, vagy olyan magatartást tanúsít ami áltlánosssá válásával mindenki egyformán szívna, az megérdemelné a helyszíni guillotine-t.
Az újpesti alsó rakparton pl. általános, hogy áll az ember rendesen a belsősávban,- mert ugye dél felől onnan érkezik, és ott is fogja elhagyni az úttestet, mert el fog fogyni a külső sáv, amit a felső rakpart lehajtóinak alakítottak ki-, az okos autós kimegy a külsőbe, elhalad 30-40 autó mellett, és visszasorol----na ezt nevezem bunkóságnak. Ráadásul ott, mivel a rakpart vége magasabban van, látni lehet előre, hogy miért, és hogyan van a torlódás, tehát az előzés egyértelműen a többiek szívatása.
Ha mindenki végiggondolná, hogy az ő cselekedeteinek általánossá válásával gyorsabb, vagy lassabb lesz a forgalom.... az lenne a Kánaán!

kutyás 2008.06.15. 12:03:41

pxaba 2008.06.15. 11:16:13 Már nem az első ember vagy, akitől hallom, hogy a rendőr cseszegette, ill. meg is birságolta, mert nincs nála csíkos mellény, ahogy Te fogalmazol (azaz láthatósági mellény). Bátorkodjon szabad megjegyeznem, Magyarországon a mellény használata - legjobb tudomásom szerint (és sztem elég naprakész vagyok KRESZ téren) - ajánlott és nem kötelező. Ha valaki másképp tudja, írja meg. Köszi.

pipi 2008.06.15. 12:21:20

Gyerekek!Nehogy megint elkezdjünk "márkázni".Végre megkéne érteni és amit a KRESZ oktatáson megtanult az ember azt KELL alkalmazni!Megint az van, hogy sok az alkalmatlan ember a vezetésre.És sajnos addig így is marad amíg lesz korupt vizsga biztos aki a pénzre hajt és nem a szakszerű vezetésre.De az oktatók is kiveszik a részüket ebből, mert addigmenyúgyamiglevzsgázol cimű hozzá állás müködik addig így lesz.Ne azt nézzük ki mibe ül, hanem tartsa be mindenki a szabályokat és kész!Egyébként ez a blog semmi más csak felesleges indulat szítás!!!Jön megint a Suzuki-s a BMW-és ellen és ennek nincs vége.Én Mercis vagyok egy 27 éves autóval és akkor mi van?Nekem ez tetszik és ez kellet.Leszarom ki mibe ül, de tartsa be mindegyik a kreszt és nem lesz akkor köcsög béemvés meg gyökér szutyokis.

Garp 2008.06.15. 12:38:12

Andix:
"Visszatérve a kétsávos körforgalomra, külföldön mindenütt az a bevett szokás (nem tudom szabály van-e), hogy aki a belsőben van, annak ELŐNYE van!!."

Háttööö ezzel kicsit vitatkoznék. Nálunkfelénk ha 2 sávos egy körforgó, és ugyanazon a kijáraton menne ki mind 2 autó, az esetek 90%-ban a belső fékez, és engedi a külsőt ki. Merthogy neki sávot kell váltania hogy elhagyja a körforgót. Az viszont való igaz, hogy a "külsősök" mindig segítik a "belsősöket". De ez az udvariasság része. Én még az életemben nem láttam ennyi elakadásjelzős megköszönést mit erre. Mondjuk az írek tudják magukról, h szarul vezetnek. Illetve h mindenki más szarul vezet :), de épp ezért türelmesek egymással.

Ja, aki a magyar képzési rendszert szidja, hadd meséljem el kontrasztként: írhonban leraksz egy elméleti vizsgát (vagy részt veszel egy kb 10 órás előkészítőn, vagy felkészülsz magad), aztán mehetsz a forgalomba "L" jelzéssel és átmeneti jogsival (most változtatták meg, h kell egy tapasztalt, fix jogsis melléd,ha vezetni akarsz, eddig NEM KELLET!). 2 év alatt le kell vizsgáznod gyakorlatból is. Na ennyi. Katasztrofálisan, lassan, bizonytalanul vezetnek még azok is, akik évek óta a kormány mögött vannak, viszont előzékenységgel és türelemmel kompenzálnak.
És van egy olyan szokásuk, hogy ha belátható szakaszon megelőzöd őket úgy, h záróvonalon mész vissza, villognak. Mert attól jobb lesz :).

Ja és dívik, hogy "zöld számot" írnak ki, és használják is, ha szabálytalankodót látnak. Ez a németeknél is nagy divat volt, még külföldről is bejelentették egymást. 2 szemtanú elég volt a rendőrségnek. Tom, ez a Magyarországon nem működne, mert rossz emlékeket ébreszt a be- és feljelentgetés, de akkor is...sztem jó ötlet.

Brányát 2008.06.15. 12:45:08

zizzz 2008.06.15. 10:17:18

"Nemhiába vett bmw-t, feltűnési, nagyzolási mánia... Biztos a jogsiját is vette, a kocsijának az árából, egy egész család elélne vagy 20 évig. Biztos megdolgozott érte..."

Hát bocs, de erre én mondom, hogy menj a jó büdös demagóg picsába

Lilarépa · http://lilarepa.hu 2008.06.15. 12:47:19

Garp: hát nem tudom mi a szabály, de én külföldön mindig ezt láttam. Az elején többször is volt, hogy annyira természetesnek vették, hogy előnyük van a belsőből, hogy iszonyat módon vágtak ki előttem jobbra ki a körforgalomból. Mikor ez másodjára is megtörtént, akkor kezdtem el gyanút fogni, hogy nono, talán mégsem köcsögök, hanem itt ez a módi :)).

Utána már figyeltem erre, hogy engedjem ki őket, és nem volt gond. Sőt azután végre nyugodtan bementem a belsőbe én is, ha úgy adódott, mert tudtam, hogy kijutok mindenképpen. Na ez az ami itthon 0% esélyes dolog, úgyhogy minden többsávos körforgalomban általában a külsőben megyek végig, mert nincs kedvem saját magam beszopatni, hogy a végén majd úgy kelljen visszasorolnom...

Garp 2008.06.15. 12:58:29

Andix: megkérdezhetem merrefelé volt ez? Tényleg csak kíváncsiság. Megaztán érdekes, hogy külföldön milyen hamar tanul az ember,meg milyen hamar lenyugszik, nem? :) Én is kormánycsapkodós voltam otthon néha,pedig vidéken laktam (Szekszárd). Most max azon dohogok, amikor az előttem lévő megvárja a kereszteződésnél, hogy a sziget túlfeléről is odaérjenek.

Nem tom ki írta itt a belsőségen,de igaza volt, h külföldön az emberek nem csatatérnek tekintik az utakat, amit túl kell élni, hanem közlekednek rajta. Igaza volt.

AP (törölt) 2008.06.15. 13:04:21

"Jön megint a Suzuki-s a BMW-és ellen "

És ki lett lészen az?

antika 2008.06.15. 13:13:37

Végigolvasva a kommenteket, már kezdem érteni miért közlekednek ilyen balf*sz módon az emberek. 100 emberből kb. 10 olvasta a Kresz könyvet és abból kb fele értette meg a párhuzamos közlekedésről tanultakat.

antika 2008.06.15. 13:18:09

Kedves Tamás!
A néni azt se tudta hol van!
Párhuzamos közlekedés az mi?:)
Nesze neked, 2hét alatt is lehet jogsit szerezni.
Bár a szituáció több esélyes is lehet.
A legegyszerübb, ami a budapesti mentalitást tükrözi: Nehogy má a köcsög bejöjjön elébem.

antika 2008.06.15. 13:29:36

Élég sokat járom a várost, kb 8éve.
Előtte csak BKV-val.:)
Az erősebb kutya viszi el a csontot alapon működik többé kevésbé.
Ha szolgálati kocsival vagyok, mindig beengednek és előzékenyek az emberek. Igaz két két bütyök van a tetején.
Azért így is látunk hajmaresztő dolgokat:)

E35 2008.06.15. 14:11:54

AP!

Lehet hogy az a BMW ami uj, de csak neked!
Mondjuk bemenni a szalonba és kérnék 1 vadi új E34 -et azért kíváncsi lennék rá mit szólnának! És miért pont e34 mert nekem az tetszik ill. van is!

kölyök 2008.06.15. 14:31:42

tényleg érdekesebbek a kommentek.
szerintem, nem az autótól lesz paraszt valaki, hanem (biz.esetekben) az autótól adodó felfogás, felsőbbség érzet miatt...
Suzukim van ('98, swift 1.0 gl), fiatal vagyok, nem igénylek nagyobbat, bár tetszenek, szinte csak pesten (belvárosban lakom) vezetek, 1 év alatt 20ezret, ha mást még igen, a benzinköltséget nagy autóra nem birnám.
tény, hogy rengeteg paraszt van, de nem feltétlenül autófüggő....
van több (számszerint 2) nagyon jó bmw-s barátom (e46 320d; e92 335i biturbo), ültem mellettük többször és tudnak (és szoktak is) előzékenyek lenni, még akár(!) suzukival, vagy kispolákkal szemben is!!
nyilván értelmes ember megprobálja felmérni mindig a helyzetet, és a legjobb megoldást választani(legalábbbis bár igy lenne)
van, hogy magam sem engedek be elém egy olyan autót, ami tudom, látom, hogy sokáig fel fog engem tartani, vagy látom, hogy nem biztonságos a mögötte haladás (hirtelen satu, index hiánya), és ne fikázzatok, nyilván mindenki csinál ilyet...
Viszont, bármilyen esetben, ha valaki bejönne elém, és egyébként bekéreckedésével lassitja sávjának a forgalmát, akkor jöjjön... legyen akármilyen, a zastavátol kezdve a mercin át a scaniaig, jöjjön, ne tartsa fel a forgalmat...szerintem.

De annál bosszantobb (ma délelött történt velem, remélem olvassa az illető...bááár.....), hogy az emberek nem használják az indexet.... ugytünik nálam "rossz beidegzősés", hogy mindig használom, hajnal kettőkor, amikor egyedül vagyok a hungárián akkoris.
Ahogy Kiss Ádám, stand up comedy-s mondja "minek egy 20millios autóra index, bevágott elém".
a nagy baj, hogy ez már minden kategoriára igaz.... szoval ma, délelött, aréna plaza mélygarázsa.... nyugodtan haladok a baloldali sávban, mellettem, három méterrel előrébb uj civic....
fogja magát, és bekanyarodna elöttem, index nélkül, maradt autóink között 20cm, miután besatuztam.... nekem nem lett volna nagy a károm, minden az egész autó nem ér többett 600e-nél, de neki talán a kis kocc miatt több lett volna a kára...
kölcsönös figyelem, és már kevesebb lenne a bosszankodás....


Két sáv/ egy sáv....

Budapest , 7. kerület, wesselényi utca, az almássy tértől a körútig...
hely van, bár csak egy sáv, néha van egy pár intelektüell autós, aki önszántábol megprobál kettöt csinálni belöle (ami kva jo ötlet, mert az emlitett szakaszon van két mellékutca is(almássy tér-barcsay u, hársfa utca ,) ahova nagyon sokan kanyarodnának, mégsem alkalmazkodnak hozzá az autóstársak...
pedig a sorbanállást percekkel rövidebbé lehetne tenni, és nem is tartanánk fel azokat, akik kanyarodnának el a pics@ba.....
de a szabadság térnél a bank utca nádor utca kereszteződésében ugyanez van, sok barom, hagyná ela főutvonalat, de dugo van, látja, hogy várni kell, de a f@szért nem sorolna picit balrább, hogy én addig haladhassak a főutvonalamon....

Sajnálatos módon ha lehetőségem van rá, egy kicsivel gyorsabban megyek a megngedettnél, én igy jobban tudok figyelni, nyilván ez is emberfüggő, ez a rossztulajdonságom egyszer sem okozott balesetet, de még problémát sem, ellenben az elmult kereken egy évben, 20ezer (80százalékban pesten megtett) kilométer alatt egyszer egy ikarus z60 busz csapott oldalba (én hibám...!!!!! a kurv@ nagyra nőtt tölgyfa telibe takarta a stoptáblát, jobkezesnek vettem, balrol jött a busz), a másik pedig egy LEFELEJTETT INDEX MIATT... nem bmw.... fiat volt...... nem nagy... "csak" egy tipo, nem kopasz nagydarab, nem festő, nem ács mellett segédmunkás, nem bankár, nem cégvezető, "csak" egy normális, középosztálybeli, kulturált 40-50éves hölgy......
hogy volt?? ne itélj elsőre!!! chokito....:D
Cogito ergo sum "gondolokodom, tehát vagyok"
sokaknál sajnos Coito ergo sum... (dugok tehát vagyok) sok fasz...:D

Lilarépa · http://lilarepa.hu 2008.06.15. 15:07:46

Garp: huhh, nem tudom hol volt, de ez volt a tendencia mindenütt. Talán Spanyolországban/Franciaországban volt több ilyen körforgalmas szituáció. (Azért nem tudom pontosan, mert nyáron olyan 12e km-t tettünk meg EUban, egész sok országot bejárva.)

Amúgy órákon át sorolhatnám a külömbségeket, ez a körforgalom ügy csak csepp a tengerben. Pl. mért van az hogy Németországban a 7es BMW-k, X5ök is ki tudták várni követési távolságon, míg 130-al befejezem a kamionok előzését, és csak utána tépett tovább 200+al, hogy lehúzódtam?...

Amúgy egy hónap ilyen utazás után eléggé hidegzuhany volt a hazaérkezés. Itthon, a gazdagréti mol kúthoz menten be tankolni mikor megjöttünk, olyan este 11 fele. Két srác sétált a benzinkút behajtójának a közepén, kezükben sörös üvegekkel, én csurogtam mögöttünk, majd mikor elkezdtem kikerülni őket (amennyire lehetett), akkor erre szépen be is szólt az egyik, hogy "üssé már el b+".. Kb egy hét kellett, amire meg tudtam szokni ezt az állandó parajkodást, bíráskodást ami folyik az utakon, de hihetetlenül elkeserítő volt..

Lilarépa · http://lilarepa.hu 2008.06.15. 15:10:35

Kölyök: indexet ne is mondd.. Multkor is úgy kellett észbekapnom, mikor elémsorolt egy suv, index nélkül. Hát mikor később mellé értem, látom, hogy a 35 éves hölgy bizony nagyban beszél mobiltelefonon, így sajnos az indexkart már nem tudja kezelni...

Na ez az ami keményen felidegesít. Engem nem zavar ha valaki mobilozik, amíg másokat nem veszélyeztet, tud indexelni, lassítani, kanyarodni, stb. DE könyörgöm, akinek van pénze egy 10-15 millás autóra ég áldja meg, vegyen már egy kihangosítót abba a rohadt autóba.

AP (törölt) 2008.06.15. 16:38:38

Nekem is tetszik az összes régi BMW, ne érts félre, csak valahogy nem kéne eljátszani az übermensch-et bennük.

Havária 2008.06.15. 23:02:28

Az erkölcsi tanulsággal egyetértek, de ezzel nem:

"A Clark Ádám tér pedig egy kétsávos körforgalom: bár nem választják el felfestések a sávokat, attól még az."

Könyörgöm, mijafastól az? Csak?

antika 2008.06.16. 10:08:49

Most az következik, hogy nem is körforgalom!:)

rozsdas boko 2008.06.16. 10:41:19

Felelmetes a budapesti kozlekedok taplosaga es agresszivitasa, de az is, ahogy az okos kommentelok verik agyon a taplo szobafestoket, ontudatos nenkiet, stb.
Remelem, hogy csak a szatok jar amolyan ovis modra!

Egy BMW tulajdonos 2008.06.16. 11:48:51

Kedves AP, zizzz és demagóg idióta kicsi oktató társai! BMW-m van. Közepes darab vagyok, (88kg) szokott rövid hajam lenni, edzeni is szoktam mert sportembernek tartom magam. Egyébként főiskolai végzettségem van. Baj ez?? Ha igen miért?
Sok dolog nem tetszik. például az hogy mindenki türelmetlen, és kissebségi komplexussal küzd. Pl. sávváltásál városban az estek nagy részében a másik sávban lévőnek csak egy kicsit el kéne venni a gázt és minden gördülékenyen történne. (ezt teszem én is) E helyett rálép és azért sem enged be. (Kb. 5 mp.-et faragott le a 45perces menetidejéből.) Ugyan ez amikor a körúton parkolok, és nem tudok kiállni, mert senki nem enged ki csak az aki be akar a helyemre állni. Vagy nem mászok teljesen rá a másik seggére (volt más ráfutásos balesetem) és ekkor azonnal bevágnak elém. (vegyes márkák, nem mindig luxus kategória)
Ekkor felmegy bennem a pumpa. Nem kioktatom őket udvariasan, mert abból nem ért Magyarországon senki. Ha udvarias az ember hülyének nézik. Sajnos.
Mindig van egy 3 góliátelemes MagLite a térképtartómban, végszükség esetére... Nem vagyok és nem tartom magam übermensch-nek.
Inkább az ilyen frusztrált faszokkal van a baj.
Übermenschnek inkább az "azértsemengedlekbe" kategóriát, a kamionokat akik életveszélyesen váltanak sávot az autópályán és 2-3 km/h-s sebességkülönbséggel előzgetik társukat 2-3 km-en keresztül, illetve a "kinézésnélkülkivágok100-aléstartom" kategória.
Többen beszéltek a "bezzegkülföldön" kategóriából. Ők ne csak nyugatra, ill. északra tekintsenek hanem keletre is meg délre, ahol farkastörvények uralkodnak az utakon. Itt még nem tartunk, de közelítünk hozzá.

charged 2008.06.16. 12:08:29

Miért keletre tekintsünk? Hogy megnyugtassuk magunkat van még lejjebb is?
Persze, indiában még szarabb, de most az a cél?!

"Mindig van egy 3 góliátelemes MagLite a térképtartómban, végszükség esetére..."
Na gratulálok, és akkor Te tartod értelmes embernek magad?!

malac 2008.06.16. 12:45:28

szerintem ti nem nagyon jártatok tőlünk keletebbere vagy délebbre az utóbbi 8 évben. Ott más a közlekedési filozófia, idehaza mindenki a kreszkönyvre maszturbál és közben leszarja mi történik körülötte, a balkánon meg az emberek inkább egymásra, meg a helyzetre alapozva közlekednek.

malac 2008.06.16. 13:08:25

Egyébként nem értem a képaláírást, szerintem a belső táliás a külső mögé akar besorolni,a körforgalomba befele indexelgető audi meg érti a szitut, azért nem nyomul a külső sávos táliás seggében, nem?

andrush. 2008.06.16. 14:22:16

na, ismét lehet osztani meg okoskodni.. a hülye is látja (tudja) hogy a clark nem két sávos.. arról szólt a dolg, hogy ép ésszel, hely lévén simán lehet kétsávosként használni (legalábbis részlegesen).. ellenkező esetben éppen ott rohadsz el a fő utcában, és festők kezdik csapkodni a suzukid tetejét..

isti77 2008.06.16. 16:21:27

Nem biztos, hogy a BMW miatt történnek Rácz Úrral az incidensek.
Én már akkor sem bírtam a búráját (meg a stílusát), amikor Daciával járt... főleg, amikor visszaadta, üres tankkal (még le is fényképezte).
Ha jól emlékszem, azóta imádom ennyire, mióta felvázolta, hogyan állítaná meg a gyorshajtó motorosokat, ha beledöglenek, az se baj (amúgy én kizárólag autóval közlekedek). Lehet, hogy még megvan a cikk az archívumban...
Szóval, ne fogjuk a BMW-re a dolgot, az csak egy autó, nem tehet semmiről, nem az "ő" személyisége irritáló. Van aki egy Astrával is percenként kerül konfliktusba, van, aki egy E36-ossal (ráadásul piros!) sem kerül soha (pl. én.)

malac 2008.06.16. 17:26:19

isti77: idézet az érintett előző BMW-s posztjából:"...Kicsit talán pofátlan megoldás, a kollégák szerint köcsög is vagyok...."

Foximaxi 2008.06.16. 23:51:16

"A Clark Ádám tér pedig egy kétsávos körforgalom: bár _nem választják el felfestések a sávokat_, attól még az."

Tehát nem két sávos. Mivel ha két sávos lenne akkor bizony szaggatott vonallal lenne felosztva a körforgalom.

AP (törölt) 2008.06.17. 08:44:26

Egy BMW tulajdonos 2008.06.16. 11:48:51

Te miről beszélsz? Hogy demagóg, meg kioktató?

Abból a baszott nagy bmw-s arcból kéne visszavenni mert nincs mire nagyarcnak lenni. Értékben ezek a sokéves bimmerek ott tartanak, mint egy akármilyen másik használtautó, az erkölcsi érték meg kétséges.
Ezt tartom übermensch-ségnek, nem azt hogy a dugóban tolakodik valaki. Egészségére, én mindenkit elengedek, nekem azt a két másodpercet megéri a gyári fényezés körbe.

antika 2008.06.17. 09:28:48

Hihetetlen!
Eszomorító, hogy jogsija sincs, vagy 150 ezerért vette az ecserin és irja ide az okosságokat.
Remélem BKV-val jártok.

antika 2008.06.17. 09:43:37

1/1975.(II.5.) KPM-BM együttes rendelet 36§ 10-11 pontja.
Olvass, értelmezd és írj ugyanúgy hülyeséget.

CLS500 2008.06.17. 11:54:51

Nem értelek titeket. Én 500-as fekete Mercivel járok, öltöny, konzervatív haj, max. napszemüveg, és velem mindenki olyan kedves és előzékeny, meg udvarias... : ) hétköznapjaimban a nyugalom szigete az autóban töltött idő.

autobahnvignette 2008.06.18. 13:50:55

nem ertem, a mama nyilvan meg volt gyozodve az igazarol, azert kozlekedett igy, ha nekem szolnanak igy at (itt nemetorszagban nem szolnak at, nem anyaznak, dudalnak es hallgatjak tovabb a radiot) akkor enis hasonlokepp agresszivan valaszolnek, esetleg termetemhez illoen elvernelek :-))
a helyes magatartas ugy gondolom ezesetben a dudalas esetleg ketto darab tavolsagi fenyjelzessel elkovetett villanas, majd az eset elfelejtese lett volna, ha valaki magabiztosan fasz, max megver, de beismerni nem fogja... :-)

autobahnvignette 2008.06.18. 13:54:57

es egyetertek, hogy ez barmilyen autoval igy zajlott volna le, nem hinnem hogy egy bibircsokos (Esetleg szorszal is log ki belole) neni azert szol vissza mert HUUUU BÉEMVÉ, szimplan meg volt gyozodve a faszsagarol..annyira tevhit szerintem hogy az emberek az autoja alapjan itelik meg a masikat, nalunk az S600 L uberluxus brabusamg is lehuzodik ha az 50 es tablanal belul megy, en eg 55el kovetem, mert O a lassabb es ennyi, es nem szovegel hogy letolta egy szaros TT ami harmad annyi loero, es nem adja vissza autopalyan bosszubol... es engem sem erdekel mi tol le palyan, es mast sem ha gyorsabb, menjen, szintol hajhossztol loketterfogattol hattamlaba epitett monitortol fuggetlenul, mintha 60 millio tojas gurulna itt az utakon, nincs kulonbseg DE vannak kivetelek persze :-)
süti beállítások módosítása