Mitől jobb a Merci?

  2008. május 02. - Balázs Viktor Címkék: mercedes

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pöccre indult húsz év után az első magyar Astra
2012-03-01 06:00:00

Délután kettőkor szűk kompánia gyűlt össze a gödöllői Opel Gaál bemutatótermében, ahol egy öreg

Húsz év után újra beindítják az első magyar Astrát
2012-02-12 16:05:00

1992-ben óriási tömeg kísérte figyelemmel, ahogy az első Astra felhajtott a Közlekedési Múzeum rámpáján Ez

Végállomás, nem megy tovább
2010-03-08 14:33:00

14:15 Bendével az irodájában éppen a Hotel Daniaban készült videót nézzük, amikor Vályi Pista nevét írja

Utolsó erővel
2010-03-08 09:29:00

Lejtőn megyek és csóvál ez a szar - jelentkezett be Csikós reggel 7:57-kor, Ausztriából. Bécs előtt 57


Örök vitatéma, hogy jobb-e még a Mercedes a többi prémiummárkánál. Merthogy ugye harminc évvel ezelőtt elég volt kétszáz métert menni egy Mergával, egy BMW-vel, egy Audival meg egy Volvóval, és az ember a fenekével érezte, a fülével hallotta, sőt, az ujjbegyeivel tapintotta, hogy amelyik csillagot tol az elején, az nagyon más, sokkal többet tud.

Manapság viszont már tényleg csak ízlés kérdése, hogy az ember mit választ. Az előbb felsorolt márkák mindegyike nyert már összehasonlító tesztet a többiek ellen, mindegyikben csend van, finom anyagok, lágy rugózás, burzsoá kényeztetés.

Szóval a különbségek kicsinek tűnnek. Legalábbis abban, amit a felhasználó lát meg érez. Mi, autós újságírók talán többet tudunk a különbségekről, mert a gyárak folyamatosan ellátnak minket háttérinformációkkal. Így például tudjuk, hogy a Volvo 33 000 valós baleset adatait rögzítette az elmúlt négy évtizedben, mert ők nem csak az ütközési teszteket veszik alapul a biztonsági fejlesztéseknél, és azon sem lepődünk meg, hogy egy BMW ablaktörlője még a legnagyobb hidegben is szépen töröl, hiszen a BMW az egyetlen autógyár, amelyiknek saját tesztközpontja van a sarkkörön, Arjeplogban.

Van azonban olyan információ, ami hozzánk is csak véletlenül jut el, és még minket is meglep. Mint például ez a 158 oldalas kis (?) brosúra, amelyet a Mercedes készített – a tűzoltók számára.


Igen, a tűzoltóknak. Azért, hogy jobban meg tudjanak menteni bennünket, amikor egy baleset után másodperceken múlhat az életünk.

Mert ugye nem árt, ha a tűzoltó tudja, hogy hol kell elvágni a tetőoszlopot, hol kell alábakolni a padlóvázat, hogy ne rogyjon össze a tető levágása után, és milyen vágószerszám kell a CLK A-oszlopához, mert abban bizony erősítés van, amit a normál sűrített levegős olló nem vág el.


Kedvenceim:


kilincs kipeckelése faékkel (28. oldal)
cut (vágás) felirat a szélvédőüvegben (40. oldal)
a tető eltávolítása a szélirány figyelembe vételével (42. oldal)
a levágott tetőoszlopok éleinek letakarása védőhuzattal (45. oldal)


Mercedesék még a Maybachnak is szentelnek néhány fejezetet, pedig annak a valószínűsége, hogy egy átlag tűzoltó totálkáros Maybachhal találkozik, az körülbelül annyi, mintha Győzikével szeretnénk találkozni a Széchenyi könyvtár olvasótermében.


Szóval a tanulság annyi, hogy egy autó minőségét nem csak az határozza meg, hogy milyen jól gyorsul, mennyire kényelmes, szép-e a kárpitozása és udvariasak-e a márkaszervizében, hanem az is, hogy a tűzoltó milyen gyorsan tud kiszedni belőle, ha fejreálltam vele.

És most, barátaim, megint lehet vitatkozni: Nur ein Mercedes ist ein Mercedes?

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr41448396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jockey 2008.05.02. 19:41:18

Ezt én is megnéztem, de ez annyira nem nyűgözött le. Egyrészt a kocsi inkább gördült, mint tetőre esett. (Jó felfoghatjuk úgy is, hogy legalább tetőn való gördüléstől megvéd.)
Viszont elég gyakran nem sima legördülésről van szó a valós esetekben. (Amit ráadásul a legtöbb ma tervezett autó hasonlóan kivéd.)
Szeretném látni, ha mondjuk 40-el belecsapják a tetejét egy 400 mm átmérőjű akácfába. Ha ugyanígy egyben van, akkor már rohanok is volvót venni.

Ákos vagyok 2008.05.02. 19:44:55

Jockey: és ha minden gyár minden típusának az oktatását végighallgatják és megtanulják a tűzoltók, akkor mikor lesz idejük tüzet oltani? :P
A pénzét meg mindenki arra költi amire akarja, az autógyárak is, a luxusautó-tulajok is. Igaz, hogy 20 éve jó volt a Lada is, végülis 50 éve még a villany is luxus volt néhány faluban...

Ha adsz forrást, vagy legalábbis megmutatod a finanszírozás módját is a sok okossághoz amit mondtál, akkor OK, de addig "a kibicnek semmi se drága"...

csak nézek ki a fejemből 2008.05.02. 19:47:34

T34, ellene a merci is alulmarad biztonságban. T34-ben semmi bajod nem lehet, amíg szembe nem jön egy Tigris.

Péter 2008.05.02. 19:47:57

Jockey: éppen arról van szó, hogy mindegyik csinálja, az isten szerelmére már, ez nem a Mercedes specialitása. Tessék, mert a franciákat itt szidni szokás, találomra beírtam a Gugliba, és: "PSA Peugeot Citroën is also working closely with the French Emergency Preparedness Directorate (DDSC) on a project to improve extrication procedures. The project involves providing the fire service with data sheets indicating the location of safety systems and structural reinforcements in each vehicle, thereby facilitating the extrication of accident victims."

tűzoltó 2008.05.02. 19:59:50

Furki!
Láttál Te már égő kocsit vágó tűzoltót?
Biztos nem, mert akkor nem írtál volna ekkora ökörséget.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.05.02. 20:08:54

Péter,

miért, mit írjon a Peugeot? Mindazonáltal ha egységes volna a rendszer...
Néztem ko''zben Gyo''zo''két megint. Nagyon szép, még ha nem is igaz. A Kusturica érzést próbáljak megfogni - mérsékelt sikerrel. Amikor a feleség beu''l a suv-ba (késo''bb el akar válni mert Gyo''zo''ke vajda akar lenni és az valamiért nem jó), akkor, morék, klezmer szól! Hogy mondjam: nem ugyanaz.

Jockey 2008.05.02. 20:09:39

Kedves Ákos!
Nem térek ki, hogy mennyire nem vagy járatos a Tűzoltók dolgát illetően, mert látom segghülye vagy hozzá.
De miért kellene neked pénzügyi finanszirozásról regélnem? Talán nincs saját tapasztalatod? Esetleg mást tapasztaltál, mint legtöbbünk ebben a világban?
Az a minimum, hogy valaki meg akar élni, ehhez pénz kell. Pénzhez lehet pl valamilyen termelő eljárással jutni. De minél több pénzhez csak úgy, ha valamit kispórolsz termelés közben, és közben ugyanennyiért vagy még többért eladod!!! Eddig tudsz követni?
Ebbe a cipőbe lépett be a merci (meg még jó pár gyár, akik korábban nem így tettek) is pár évtizede, ami a minőség oltárán lévő áldozatot jelentette és jelenti ma is. (Persze úgy, hogy a kicsi vevő azért közvetlenül ne azt érezze, hogy sz@rnak rá, mert akkor aztán tényleg oda a márkaarc és maradék presztizs, és mindenki mást fog venni.)
De hogy ne csak azt hidd, hogy statisztaként dobálózok a szavakkal, ezért elárulom, hogy jó pár évet autóipari beszállító cégnél dolgoztam, ellátogattam több nyugat-európai autógyárba, sőt még a magyarokban is voltam, kivéve a mi autónkat. (Ott meg volt iskolatársam dolgozik, tehát van fogalmam róla is.) Nos az igazán jól összerakott merci a jó öreg „g”-s volt, ami a szomszédainkban készül(t) és jószerével kézzel rakják össze, illetve sok lemezmunkára még ma is kézi technológiákat alkalmaznak. Igaz emiatt, már akkor sem volt gazdaságos, mikor én ott jártam, de az amcsi piac igénye miatt nem állíthatták le a gyártást.
Viszont bátran mondhatom, hogy ha lesz szerencséd, akkor vegyél G-t, akár újat, vagy jó állapotú használtat, mert az nem fog megszívatni.
Az összes többi ugyanolyan gyártósoron fut végig, mint a kiák, vagy fiatok, legfeljebb a mercis melós mindennap új fehér kesztyűt kap. És ha a beszállító termékéért a gyár nem hajlandó eleget fizetni, akkor a beszállító elkezd silány vackot gyártani, majd szépen leseik a kocsi minősége is. A többit meg te fizeted kedves vásárló, ha kijönnek az 1-2 éves kocsidon a „szándékosan” eszközölt hibák.

Péter 2008.05.02. 20:19:26

Lehet egy kérdésem?

Mit gondoltok, a fenti felsoroálsból melyik márka autóival volt az utóbbi évtizedben messze a legtöbb probléma __rozsdásodás__ szempontjából.

Nyert. A Mercedes eltúlzott spórolása nagyon sok tualjnak mutatta meg, melyik NEM lesz a következő autója. Elég csak körbekérdezni autójukat ismerő E-Klasse, Vito, stb. tulajokat.
Szégyen, hogy mára ide süllyedt a márka...

(Állítólag a MB nem galvanizálja a karosszériát, hanem cinktartalmú alapozót használ. Ami úgy tűnik mégse működik olyan jól.)

Péter 2008.05.02. 20:23:07

Még annyit, hogy pont a Mercedes ad 30 év átrozsdásodási garanciát. Ez elég gáz, a fentiek ismeretében. (Kollégámnak is cserélték már mind a 4 ajtót az E-Klassén...)

(Jó, az agyondícsért Ford Focus-ról is lehetne írni egy két szót... A sok autót kevésért, szintén szépen hangzó mese...)

E30 2008.05.02. 20:33:23

Üdv Mindenkinek!

A cikkről: Ettől a könyvtől a Mercedes nem lesz se rosszabb, se jobb, így a cikk irójának utolsó gondolataival valahogy nem sikerült azonosulnom. Viszont az is biztos, hogy hátránya nem fog származni belőle se Neked, se nekem szóval a fikázásnak tényleg abszolút tényleg semmi értelme. (Az meg, hogy ezzel is csak pénzt akarnak lehúzni a jónépről, az meg már nevetséges)

A vitáról: Örök témaadó ez a BMW-Mercedes-Audi-Lexus-stb. kérdés. Csakhogy senki nem veszi észre,hogy ez meddő vita. Könyörgöm, nézzetek már körül egy kicsit. Akinek BMW-je van (és bejön neki) az ugyis mindig csak az áhított márka pártján fog állni, ugyanugy, ahogy az Audis, vagy a Mercedeses. Tökmindegy, hogy mit ír a másik, tökmindegy, hogy mit gondol akárki, a saját márka lesz a jobb, a több. Körülbelül olyanok vagytok, mint a 8 éves gyerekek: Az én anyukám jobb, mert túróskuglófot tud csinálni! Nem is, mert az enyém meg karamellába forgatott lófaszt tud szarni!!- röhelyes... Nem hiszem el, hogy egy A4-re, egy C-osztályra, vagy egy E92-re bárki nemet mondana- mer "abban fel kell emelni a kezemet a kartámaszról, hogy felváltsak 6-dikba.", vagy "azon az 50 négyzetcentiméteren nincs bőrborítás" Csak önmagatok, vagy inkább a média által generált ostoba problémákon lovagoltok.

Bocs a hosszu monológért. Akinek valami nem tetszett attól várom az inteligens cáfolgatokat, ellenérveket.

bányászjózsi 2008.05.02. 20:47:30

"Pierre 2008.05.02. 14:41:58
Ha mindenki normálisan vezetne, nem lenne szükség ilyesmire!"

Ha normálisan vezet az ember 130km/h-val az autópályán, és kap egy bal első durrdefektet például, akkor lehet, mégis szükség lenne rá...

"Ákos vagyok 2008.05.02. 14:17:22
Kivágni leggyakrabban halottat kell..."

Ez szerintem nem igaz.

"kriszt 2008.05.02. 15:13:46
a lexus egy összelopkodott valami!!!"

lexusom van, és nagyon elégedett vagyok vele. Ne szidja senki azt az autót, amiben még soha be sem ült. Én sem teszem ezt, a mercivel és a BMW-vel. mert alapvetóen arról írok véleményt, amit már HASZNÁLTAM.

Köszönet a tűzoltóknak a hasznos hozzászólásokért!

danken 2008.05.02. 20:48:23

nem hiszem, hogy emiatt vesz valaki mercit

Jonny 2008.05.02. 20:48:57

A BMW már 25 éve úgy építi a kocsikat hogy ütközés után is nyithatók legyenek az ajtók. És nyílnak is.
Teháta a Merci találmány egy szükségmegoldás, de szerintem nincs előrébb.

tatabike 2008.05.02. 20:55:41

Na, szép kis savazás lett itt kérem. Jó, hogy van ilyen könyv(?) a Mercikről na. Az is tény, hogy a Merci az Merci, de az is tény, hogy már nem a régi, nagyon nem, de azért van még a legjobbak között, mert a vetélytársak is ugyanúgy "elgagyisodtak" az idők folyamán. Úgyhogy ezen ne vitázzunk. AZ is tény, hogy általános tendencia az, hogy egy konkrét dologban általában nem az a legjobb, aki kitalálta. Tehát, 3 pontos öv, Merci kitalálta, de nem övé a legjobb. Gyűrődő zóna, kitalálta a Merci, de nem ő csinálja a legjobbat. Vagy légzsák, amcsi csávó találta ki, szerintetek amcsi verdában van a legjobb? Vagy mp3 kódolás, a Thomson fejlesztette ki, őszintén ki az a lúzer, aki Thomson mp3 lejáccót vesz? A Merci úgy jár, mint a Sony. A Sony is még tartja magát, de elgagyisodott, a többiekkel együtt. Szánalmas baszki, hogy a Sony DVD bír 14-15 hónapot, az Unitra(!) szalagos magnóm meg 30 éves, és úgy néz ki és úgy is működik, mintha most vettem volna a gyár mintaboltjában. Úgyhogy az összes mai autó- meg bármi gyártó az összes ajánlásával meg extrájával elmehet a náthásba... Amúgy meg azért van ez, mert okos ember kiszámolta, nem éri meg üzemeltetni egy akármilyen, pl. DVD-lejáccó üzemet, ha nem veszel legalább kétévente DVD-t. És ez igaz mindenre. Már mérnökök dolgoznak azon, de komolyan, hogy hogyan bírja 13 hónapig egy DVD-lejáccó, mer ugye 12 hónap a gari. És ez nem véletlen, mert én már 2x jártam így. Ja, bocsi, a második 14 hónapig bírta. Szóval ez van...:)

TaTA

korrrnel 2008.05.02. 21:00:06

Szerintem egy BMW az BMW! De az Audit is hasonlóan nagyra tartom. A Mercedesekkel szemben viszont vannak kifogásaim. Nagybátyám fél éves ML-je havonta jár a szervízbe, a navigáció meg kalap ...:D Visszasírja a 6 éves Honda Legend-et. Ennyit akartam. Am ha már itt vagyok: a www.kisalfold.hu/szavazas oldalon szavazzatok a Felsőbüki Nagy Pál Gimn. Kapuvár 12.a-ra a megye legvidámabb ballagói között!!! Örök hála.
Viva la BMW

Ákos vagyok 2008.05.02. 21:00:58

Kedves Jockey!

A tűzoltósághoz valóban nem értek sokat, nem vagyok tűzoltó, de igazából nem is akarok az lenni...

A finanszírozási kérdéseket arra értettem, hogy ha az általad "luxuscélokat" szolgáló fejlesztéseknek nevezett dolgok mellet/helyett még mind-mind hasonló arányban költenének környezetvédelemre meg tűzoltók/mentősök INGYEN oktatására, akkor végül mennyibe kerülne egy autó? És ha ezt nem csak a nagyautók árába építik bele, hanem mondjuk a Fabia meg a Swift árába is, akkor mégis mennyiért vegyen a köznép (nem negatív jelzőként érteni!) autót?
Ember, ha még ezekre is annyit költ, mint azokra a dolgokra, amik miatt az emberek végülis megveszik a termékeit, akkor már elnézést de mi a faszomból csinálnak nyereséget? Miből adnak fizetést több millió munkásnak? Hát már jó hogy nem még a tűzoltókat,rendőröket, mentősöket is a saját pénzükön oktatják...

Meg az NCAP hány gyárat építsen, meg telket meg berendezést vegyen, hogy olyan teszteket tudjon csinálni, amik olyan útmutatást adnak a gyáraknak a biztonsági gyengeségek kijavításához, hogy tényleg nagyon jól védjenek az autóik? És mindezt, kérdem én, miből?? Erre mondtam, hogy kurva szép ideákat ki lehet találni, de ha egyszer nincs rá pénz, akkor kár észt osztani... Nem az, én se tudnám megmondani hogy miből, de én nem is dobálózok INGYEN oktatással meg ilyenekkel.

A gazdaságossági eszmefuttatásodra viszont én mondom, hogy nem értesz hozzá, mert eleve hibás úgy nekiindulni valaminek, hogy csak a minőség megspórolásával lehet pénzt előteremteni valamire. Ez általában a leszálló ágban lévő vállalkozások ismérve... A Rolls Rolls-nál sem a minőségből vettek vissza a BMW-s felvásárláskor, hanem költségoptimalizálást hajtottak végre (minőség marad, de kevesebb munkás, hatékonyabb gyártósor, egyes dolgokat a BMWtől kapnak stb.)és most úgy megy nekik mint talán még soha.

Ha valamin elkezdenek nagyon spórolni (főleg a minőségen), akkor az előbb utóbb szar lesz. És hiába olcsóbb, gazdaságosabb a gyártása, ha egyszer szar nem veszik az emberek.

Nagyon elkanyarodtunk a témától, de légyszives ne segghülyézz le gazdasági/finanszírozási kérdésekben, nem tudhatod ki ül a másik monitor előtt...
Abban viszont remélem egyetértünk, hogy az nem vita tárgya, hogy egy ilyen könyv csak segítségére válhat a tűzoltóknak, mentősöknek.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.05.02. 21:06:16

Jockey:
"Rendes a Mercitől, hogy van neki egy ilyen. Nem rendes, hogy nem teszi alapból a Tűzoltóság részére elérhetőnek ingyen, holott van magyar vezérképviselet. Sőt miért nem szerveznek mentősöknek, rendőröknek, tűzoltóknak olyan képzést, ahol az adott típus különlegességeire és a mentés egyéb veszélyeire felhívnák a figyelmet? "
hát ez az anyag ingyenes és bárki által letölthető, sőt azt gondolom, hogy nálunk normálisabb országokban a tanfolyamokat is megtartják

így teljesüljön minden vágyad (:

T-boy (törölt) 2008.05.02. 21:06:57

Nem kapcsolódik,csak úgy.
A Mercinek van/volt?/dieselmotor felújitó
üzeme.A régi motorok simán futottak 500e-1000000km között,utána becserélték
egy felújitottra.

vzoli 2008.05.02. 21:09:00

Azoknak akik szerint csak a halottat kell kivágni a kocsiból:

2002 ben sikerült egy pótkocsi alá csúsznom, úgy, hogy kimozdult a hátsó hídja is, a pótkocsi részben a tetőre támaszkodott, a "B" oszlo előtt kicsivel.
Egyik ajtó sem volt nyitható, a műszerfal a lábamra szorult , sokkos voltam a légcsák és az ütközés miatt. Ha valami "hangos" és határozott szerszámmal nem vágják/feszítik ki az ajtót, nem tudom hogy jöttem volna ki onnan, pedig gyakorlatilag miután kiszedtek saját lábamon távoztam! Mindössze megfigyelésre tartottak bent éjszakára a kórházban.
Véleményem szerint a tűzoltóknak, műszaki mentőknek meg kell adni mindent ami a munkájukhoz szükséges, mert nem mindegy, hogy ha spriccel belőled a vér, 20mp vagy 5 perc alatt vágják le rólad a kocsit.
Mert ha fejre teszed a kocsit, lehet akár bmw, lexus, opel vagy ford az ajtajai a legcsekélyebb valószinűséggel fognak nyílni, te meg ott fogsz ülni és várni, hogy kinyissa valaki.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem ezeknek a végtelenül elhivatott szakembereknek a munkáját, akaik őrangyalként jönnek ha baj van és végzik a dolgukat, amiért ha háromszorannyi fizetést kapnának mint most az is kevés volna.

Ákos vagyok 2008.05.02. 21:13:32

A cikk fő kérdésére, hogy "Mitől jobb a Merci", meg azt mondom, hogy biztos nem ettől, ha egyáltalán jobb...
Mikor az Audimat vettem, őszintén szólva, azt se tudtam hogy ilyen könyvek vannak. De ha tudom, hogy a Mercinek van, és az Audinak nincs, akkor is Audit veszek, mert NEKEM EZ TETSZIK, akár milyen über a Mercedes, akár mennyire lenézi a BMWsek többsége a (VW-)Audit, akár mennyire el vannak ájulva maguktól a Lexus-osok, hogy mekkora vásárt csináltak a "legszebb és legmegbízhatóbb és legjobb" autójukkal.
Mind a 4 gyártó jó kocsit csinál, szó se róla, de a Merci is kezd abba a hibába esni, mint a Jaguar. (Volt cikk róla itt a Totalcaron.) A hagyományokból és a legendákból nem lehet megélni.

AP (törölt) 2008.05.02. 21:14:31

Ha én egyszer úgy eldobom a vasat valahol, hogy tényleg repülés a vége, nem kell majd sietniük.

AP (törölt) 2008.05.02. 21:17:17

Úgy egyébként a fene megette a sok 1600-1800 kilós német bálnát, arra jók hogy az autópályán legyen mivel megfutni a 260-at.
Csak nehogy be kelljen fordulni valahoca egyszer.

gamewolf 2008.05.02. 21:20:35

mondjuk ha a maybach-omat totálkárra megtörném akkor inkább bennégnék a kocsiba xD

ps3peter 2008.05.02. 21:40:33

AP ezt most hogy érted? A BMW vagy Audi nem tud úgy kanyarodni, mint a Swifted?

Tomcsi 2008.05.02. 21:53:27

Szerintem mindenképp hasznos ötlet amit a merci csinál, de igazán jó akkor lenne, ha egységes jelrendszert használva a többi gyártó is megjelölné a kocsikon a fontosabb pontokat.

dorka57 2008.05.02. 21:54:30

banyaszjozsi: durrdefektre Citroen CX a megoldás
tatabike: a biztonsági öv a volvo találmánya

Amúgy az összes merga fostalicska a 123 óta (nekem az se tetszett a volga után, a többi még olyanabb)

Aki ésszel, figyelmesen közlekedik annak sosem kell aggódni hogyan vágják ki az autójából!

Laca 2008.05.02. 21:59:35

"bányászjózsi : Ha normálisan vezet az ember 130km/h-val az autópályán, és kap egy bal első durrdefektet például, akkor lehet, mégis szükség lenne rá..."

A mai autókban kizárólag úgynevezett tömlőnélküli (tubeless) abroncsokat használnak amiknek az előnye(sok más mellett)hogy nem kapsz vele durrdefektet. Az csak a belsővel szerelt kerekek sajátja volt.

"tatabike : Vagy mp3 kódolás, a Thomson fejlesztette ki, őszintén ki az a lúzer, aki Thomson mp3 lejáccót vesz?"

Az mp3 kódolást mint olyat a Fraunhofer intézet találta ki

Péter 2008.05.02. 22:02:20

Laca: Fraunhofer IIS, AT&T-Bell Labs, Thomson-Brandt és CCETT. Együtt.

vzoli 2008.05.02. 22:03:53

Hiába közlekedsz ésszel, ha más nem.
Nem tőled függ, hogy a szél lefúj e a felüljáróról egy kamiont féktávon belül. Vannak amiket nem lehet kiszámítani, előre látni és hiába vagy óvatos.
Ha valami nem jön össze, akkor lesz ott az abs, a biztonsági utascella, meg a többi marhaság, és miután túlélted akkor érkeznek meg majd kivágni a tervezetten deformálódó járművedből
;)

T-1000 2008.05.02. 22:10:38

Csak a fikázás:)
Nekem se Mergám Se BÉEMWÉM se ÁUDIM
talán dzsinónak se lenne ha rendes polgár lenne:) Na mind1 szerintem hasznos a kiskönyv de ez csak balesetnél derül ki.
A hullákat is kivágják csak picit lassabban.:)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.02. 22:13:38

Jockey, jó az a B oszlop, hidd el. És a tető is ugyanolyan konstrukció.

nézd meg ezt. ez itt 2 pörgés krónikája. ford explorer, 2000-ből.

www.youtube.com/watch?v=lGVlF95DDjk

ez meg egy 2004-es xc90

www.youtube.com/watch?v=YJhlNv8Snm4

megint mondom, 2 azaz kettő darab pördülés volt, egymás után.
te melyikbe ülnél bele?

Yogi 2008.05.02. 22:20:55

Két dolgot fűznék hozzá:
- Arjeplog nem a sarkkörön van, hanem mintegy 60 km-rel alatta.
- Az Arjepogi Tesztközpont tulajdonosi szerkezetét ugyan nem ismerem, de bárkinek vállalnak munkát, és a referenciáik között sem az első a BMW, tehát nem hinném, hogy ők a tulajdonos.

Figyi 2008.05.02. 22:36:11

Dzsino! Te biztosan egy köcsög cigánygenya lehetsz! Ba.d már meg anyádat és takarogj egy cigányfórumra!
Te seggfej!

Seregély 2008.05.02. 22:37:58

"ugye harminc évvel ezelőtt elég volt kétszáz métert menni egy Mergával"
30 évvel ezelőtt ha egy Merci után beültél egy Caddy-be, vagy egy Lincolnba, kis tulzással mitnha egy Trabi után ülnél be egy Mercibe. A 60-70-es években az USA autógyártása gyárotta a világ legjobb kocsiait. Akkor Mercedest nem igazán lehetett eladni USA-ban. Azok az autók mind a mai napik futnak, csak ugye a fogyasztásuk...
Akkoriban a tempomat, autómata világítás, elektromos ülések, bőr, autómata váltó stb. standard volt. Nem beszélve a mai napig etalon anyagminősgégről. Meg lehet nézni, akkoriban mit kinált Európa.
Az más kérdés, hogy a 80-as évektől a helyét keresi a USA autóipara, és csak kínlódnak.

Hipósgriff 2008.05.02. 23:01:37

Tűzoltó vizsgán:
- Mi a különbség a hegedű és a zongora között?
- A zongora tovább ég.
Nagyjából ez a különbség a márkás kocsik között.

gabor 2008.05.02. 23:04:38

szlovakban 80 km el mentem 4 edmagammal egy faba fekezes nelkul egy 124 es Mercedessel, es mindenki kiszalllt baj nelkul....haverom 40! km per oraval kicsuszott egy kanyarban arokba be szembe , suzuki ignissel... mind2 labat amputalni kellett.....soha nem vennek csak Nemet autot...jah es en legalabb meleg autoba ulok be reggel... Emberek akinek van esze....AUDI BMW MERCEDES VW PASSAT , csak ezekbol valasszon

zubug 2008.05.02. 23:20:24

A szabadalmaztatott hárompontos biztonsági övet a Volvo 1959-ben vezette be alapfelszerelésként. Az öv életmentő tulajdonságai ellenére mind az autóipar, mind a vásárlóközönség szkeptikus volt. Zavaró, kényelmetlen viseletnek minősítette, ezért elfogadása eltartott egy darabig. A biztonsági övvel kapcsolatos igazi áttörés a korai 60-as években történt, és azóta a világon előállított több mint egymilliárd autóba annyi övszalagot szereltek be, amennyi 250-szer érné körül az Egyenlítőt.
Már a világ nagy részén előírás a biztonsági öv használata, noha több országban csak az első üléseken követelik meg. 1971-ig kellett várni, mire először előírták, hogy be is kell csatolni, mégpedig az ausztráliai Victoria államban. Az Egyesült Államokban például mind a mai napig nincs szövetségi törvény, amely előírná, hogy a kötelezően beépített öveket az utasoknak használniuk is kell!
Az övhasználat kényelmességét 1968-ban forradalmasította a Volvo, amikor az első üléseken bevezette az automata övet, amely nagyobb mozgási szabadságot enged, és nem kell beállítani a különböző méret? használókhoz. Ha pedig nem veszik igénybe, akkor nincs útban

zubug 2008.05.02. 23:23:20

Bocs' ez lemaradt:
Érdekes paradoxon, hogy a ma ismert biztonsági öv feltalálója és szabadalmaztatója eredetileg azzal foglalkozott, hogy a lehető legmesszebbre és leggyorsabban katapultálja az embereket. Nils Bohlin akkoriban a svéd repülőgépiparban dolgozott, mégpedig a pilótákat veszély esetén megmentő katapult-ülések fejlesztésén. Hamar átváltott azonban a katapultált test gyorsulásáról az autóbalesetet szenvedett test lassítására, miután 1958-ban felvették a Volvóhoz, hogy ötleteit és tapasztalatait a gyakorlatban kamatoztassa.

pipi 2008.05.02. 23:28:17

Szevasztok.Most értünk hazza egy kis túrázásból.Kb. 400 km.-t kocsiztunk én egy 27 éves 123-assal.Sehol nem vallott kudarcot pedig volt minden,tudom nem tartozik ide annyira, mert törésről van szó, ha jól olvastam 1-2 komentet, de igazából ma értettem meg mitől Merci egy Merci.Egy Merci az Merci.A többi csak az szeretne lenni, és ez a nem mindegy.

zubug 2008.05.02. 23:30:17BARÉNYI BÉLA
1907. március 1. - 1997. május 5.
Biztonsági sorozat

NO COMMENT :
"...Elég, ha csak Barényi Bélát említem meg, aki a Volkswagen autót tervezte, és több mint ezer különböző szabadalma volt már a '30-as években a Mercedes és a Volkswagen gyárakban, ahol dolgozott. A végén pert kellett indítania, amit meg is nyert, így végül a német állam kénytelen volt elismerni, hogy a Volkswagent nem a németek tervezték, hanem egy magyar mérnök. Ha ezek az emberek mind a haza javára fordíthatták volna a tudásukat, nem kellett volna nekik idegenben rohangálniuk az érvényesülésért, akkor Magyarország ma nagyon gazdag ország lenne..." - Gróf Spanyol Zoltán feltaláló
Lejegyezte: Boros Károly
teljes cikk


Barényi Béla életútja:

Elengedhetetlen hogy, ne beszéljünk az autózás meghatározó személyiségéről Barényi Béláról. A Mercedes-Benzről kialakult képet, miszerint a csillagos autók a világ legbiztonságosabbjai közé tartozzanak, Ő a biztonsági szemléletmód úttörője alapozta meg. Mikor 1939-ben jelentkezett a Mercedes-Benznél mérnöknek azt mondta a meghallgatáson:


"Uraim, Önök mindent rosszul csinálnak! "
- egyből felvették.

Az 1930-as évektõl a legkiemelkedõbb autófejlesztõ mérnök a magyar származású Barényi Béla volt, aki 1907-ben született Bécs mellett.


Miután elvégezte Bécsben a műszaki egyetemet, '20-as években elkezdett dolgozni az autóiparban. A Műszaki Egyetem után az Austro-Daimlernél majd az Adlernél dolgozott. 19369-ben került a Mercedes-benzhez, ahol megalapította, majd 1972-ig irányította a gyár biztonságtechnikai részlegét.

Sokan nem tudják - sajnos-, hogy a Bogárhátút nem Ferdinánd Porsche, hanem a magyar-osztrák születésű mérnök tervezte meg, méghozzá öt évvel a német előtt!!!!


typ 12 1931-ből


typ 32 1932-ből


Ledvinka bogárhátúja, melyen Barényival együtt
dolgozott a cseh mérnök a bécsi egyetemen.


Barényi vizsgálja Porsche népautóját


Barényi és a "bogárhátú"

Mindezek ellenére mégis Porsche nevét ismerte meg a világ. Barényi azonban nem hagyta annyiban a dolgot! Sok éves pereskedés (melyben 1 /!!!/ márkára perelte a Volkswagen-t) után a bíróság végül is elismerte igazát. Bebizonyította, hogy Õ találta ki az egyszerű, tömegekben gyártható autó elvét - 2 ajtós kocsiszekrény, hátsó motor, váltó és meghajtás.


Azt sem sokan tudják, hogy Ő rajzolta meg az első Porsche sportautók vonalait is. A kocsikat már abban az időben biztonsági pedálokkal tervezte meg. Azokat két tengelyen helyezte el, hogy ütközéskor kevésbé hatoljanak be az utastérbe. A Volkswagen megkaparintotta ezeket a terveket is, de Ő költségkímélésként csak egy tengelyt alkalmazott. Ennek meg is lett az eredménye. Lehet, hogy a VW sokat spórolt ezzel, de balesetkor súlyos sérüléseket okozott a benyúló pedálrendszer.
Még 1925-ben fejlesztette ki a teleszkópszerűen összenyomódó biztonsági kormányoszlopot, amelynek köszönhetően ütközés esetén a vezetőt az nem nyársalja fel.


Legfontosabb találmányát 1951-ben szabadalmaztatta, ami a gyűrődési zóna volt és napjainkig meghatározta az autófejlesztésben a karosszériatervezési irányelvet.


A energiaelnyelő karosszériás biztonsági autót gyűrődési zónával "látta el", és egy modellen mutatta be, melynek a Terra Cruiser nevet adta.


Az úttörő találmányának, a biztonsági utascellának ki tudja mennyi ember köszönheti életét, lényege az volt, hogy a kocsi "magja" keményebb anyagból készült és így kevésbé sérült meg, míg elején és hátulján un. gyűrődő zónát hoztak létre.


Barényi a tető szilárdságának javítására is tett kísérletet.
A vizsgálatok eredményei elsőként a "pagoda" Mercedeseken jelentek meg

Az első ilyen energiaelnyelő rendszerrel készült, biztonsági karosszériarendszerrel ellátott típus a 180-as Ponton Mercedes volt, amelyet 1959-ben mutattak be.
Az utána készülő Mercedes-Benz típusok már mind e szellemben lettek kifejlesztve.


Barényi volt az, aki a Mercedes gyárt arra ösztökélte, hogy az autógyártás középpontjába a biztonságot helyezze. Barényi vezetésével kezdték el a törésteszteket, még a '40-es években.


Barényi nevéhez fűződik még számos, közel 2500(!) találmány, szabadalom, amelyeknek jelentős része egyik mai autóból sem hiányozhat (A rekorder Edisonnak 1350 szabadalmaztatott "feltalálása" volt).


Ilyen a már említett gyűrődő zóna, a gépkocsik futóművében található szillentblokkok. Ő találta ki a párnázott, puha műszerfalat is, ami balesetkor jelentősen tompította az ütést. Ennek kiegészítése volt a gömbölyített belső kialakítás, a vágott sebek elkerülése érdekében, a különböző kapcsolók, műszerek, amelyek elasztikus anyagból készültek, illetve azoknak süllyesztett elhelyezése.
Ugyancsak a belső kialakítás biztonságosságát hivatott növelni a már kis erő hatásra is letörő visszapillantó tükör , ez a megoldás az utasok fejének okozott kevesebb sérülést és a megerősített ülések, amelyek balesetkor nem szakadnak ki a helyükről. Hogy az emberek ütközéskor ne essenek ki az autóból, megerősítette a zárat (biztonsági zárszerkezet) .

A manapság (végre) előkelő prioritást élvező gyalogosbiztonságra is gondolt. Barényi Béla 1955-ben szabadalmaztatta a gyalogosok sérüléseit csökkentő biztonságos auto tervét. A '70-es években jelentek meg a Mercedes autóin az elhajló emblémák és a süllyesztett ablaktörlő lapátok is.


Barényi Béla 1972-ben nyugdíjba ment, de élete végéig tanácsot kértek tőle a Mercedes fejlesztőmérnökei.


1987-ben szobrot emelnek a "Deutschen Museum", azaz a német nemzeti múzeumban: "Barényi Béla, Autopionier".

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs még egy ember a világon, aki ennyit tett az autók aktív és passzív biztonsága érdekében, illetve egyáltalán az autókért. Ennek bizonyítéka, hogy még élőként (egyetlenként) 1994-ben bekerült a Detroitban található Autóipar Hallhatatlanjainak Csarnokába. Még szintén életében (egyáltalán nem gyakori jelenség), -1987 - utcát neveztek el róla Németországban Sindelfingenben és Olaszországban Terracina-ban (Magyarországon vajon miért nem?).


Élete utolsó riportjában egy kérdésre, miszerint hogyan tudott ennyi mindent kitalálni, válasza valahogy így hangzott:


"EGÉSZ ÉLETEMBEN CSAK RACIONÁLISAN PRÓBÁLTAM GONDOLKODNI"


Barényi Béla az autókonstruktőr zseni 1997-ben, 90 évesen távozott az élők sorából. Az általa kitalált megoldásokkal együtt azonban emléke máig itt él közöttünk.


--------------------------------------------------------------------------------

Autó-motor cikkje Barényi Béláról (2005.01)

VINCZE-PAP SÁNDOR Gyűrődéssel a biztonságért című cikke itt olvasható.

VINCZE-PAP Sándor: A magyarországi passzív biztonsági kutatások, vizsgálatok rövid áttekintése


A passzív biztonsági eszközök története (MB.) 1979-ig, elötte azonban a fontosabb dátumok:

1939: Barényi Béla és Karl Wilfert oldalütközéshez kapcsolódó birodalmi szabadalma.
1947: Összecsukódó biztonsági kormányoszlop (Barényi Béla).
1951: A gyűrődőzóna szabadalma (Barényi Béla).
1957: A kétpontos deréköv bemutatása - melyről késöbb kiderült, hogy életveszélyes.
1957: Az első autó 4 tárcsafékkel 300 SL.
1959: Első gyűrődőzónával konstruált autók - 220 S, 220 SE.
1959: Folyamatosan rendeznek töréstesztet a gyár melletti tesztpályán.
1963: A 220 S típusban megjelenik a kétkörös hidraulikus fékrendszer.
1968: Biztonsági fejtámla (Barényi Béla hathatós közreműködésével).
1969: Mérföldkő a biztonságkutatás területén, megalakul a balesetkutatási részleg.
1970: Újabb mérföldkő 1., a blokkolásgátló, az ABS kifejlesztése, folyamatos kisérletek.
1971: Újabb mérföldkő 2., légzsák szabadalma.
1974: Első részátfedéssel végrehajtott törésteszt.
1979: Az elsőszériás ABS bemutatása.
1980: Vezetőoldali légzsák és az övfeszítő rendelhető.
1984: Azu összes Mercedesben széria az övfeszítő az első üléseken.
1987: Légzsák az anyósülésen ülő részére is.

zubug 2008.05.02. 23:35:43

Bocsi a hosszú idézetért!!!!

Szóval a gyűrődő zónát nem a mercedes találta fel...Ennyi!!!!!

erdekesseg ha torgelunk 2008.05.02. 23:37:36

www.youtube.com/watch?v=EqMEGA76HsE
Jo auto volt a 123-as!

AttylA 2008.05.02. 23:41:42

En megmaradok az Audinal. en utalom a mercit...

locutus@totalcar.hu

[] (törölt) 2008.05.03. 00:16:19

"Úgy egyébként a fene megette a sok 1600-1800 kilós német bálnát, arra jók hogy az autópályán legyen mivel megfutni a 260-at.
Csak nehogy be kelljen fordulni valahova egyszer. "

Egyszer majd menj vegig egy E60assal padlogazzal szlalomban egy rutinpalyan, aztan majd nem terjesztesz ekkora faszsagokat.

Egyebkent azt is megneznem, mit produkalsz a Stifteddel a kanyarban a 15os ballonokon.

[] (törölt) 2008.05.03. 00:20:22

"A BMW már 25 éve úgy építi a kocsikat hogy ütközés után is nyithatók legyenek az ajtók. És nyílnak is."

megbocsass, de ez egy baromsag.

- egy BMWs

Zolko 2008.05.03. 00:32:29

Autós (és autó nélküli) totalcar Olvasók!
Nagyon sajnálatos dolog, és elég alacsony
IQ-szintre vall, hogy sokan (tisztelet)
a kivételnek) mást nem tudnak, mint
szarni-szapulni bizonyos típusokat.
Én szerencsés helyzetben tudhatom
magamat, 'hál Istennek van egy Hondám (Civic VTI),
a feleségemnek egy BMW-je (316i E46), plussz nemrég jött meg a Lexusom (IS 220d). Mondhatnám, hogy van némi tapasztalatom autók terén, de soha nem venném a bátorságot, hogy olyan dologról beszéljek, amiről nem tudok! A Honda egy iszonyúan pörgős, a mai napig utánozhatatlan motorral rendelkező gyors, sportos, hangos (hála a kipufogórendszernek) autó. A BMW ezzel szemben kifinomultabb, igényesebb belülről és sokkal halkabb, de kevésbé sportos, bár nagyon szerethető. A Lexus pedig a leghalkabb, legkifinomultabb autó a három közül, plussz 400 Nm a hátsó kerekeken, ami nem csekély (bár a Hondám gyorsabb az 1.6l-es szívómotorral). Lényeg: minden autóban található szeretni- és útálnivaló dolog. A Honda inkább a fiatalos, a BMW és a Lexus érettebb márkák. Ültem már Maybachban is, Audiban is, Ferrarikban is, mégis a Hondám áll hozzám a legközelebb! Nincs nagy pofám, mert Lexusom van, nem vagyok bunkó BMW-s, sem Hondás hülyegyerek, butaság általánosítani! Olyan, mintha arról vitatkoznának emberek, hogy a Breitling, a Rolex, a Patek Philippe vagy a A.Lange & Söhne a jobb óra. Kinek mi tetszik...

w a s d 2008.05.03. 00:52:15

Nekem egy bajom van a Mercedes- szel: nagyon nem szimpatikus a forma1- es csapat, amiben vannak.:D

T-boy (törölt) 2008.05.03. 01:17:58

Mint volt 123-as tulaj mondhatom,hogy minden részletében sallangmentes,és egyszerű a kocsi.Igaz /az enyémben/se villanyablak,légkondi nem volt.Tetőablak is
manuál.Motor mint MTZ,de nem is romlott el.
Hogy vizes a gázolaj,úgy jöttem rá,hogy kilyukadt a gázolajszűrő.Eg mai dieselmotorban a hatalmas nyomás miatt 1 csepp viz miliós kárt csinál,de ha EGYSZER
rosszabb min.gázolajat tankolsz ua.

Levy T 2008.05.03. 01:50:05

budos cigany dzsino!
elotte piros dinnyes zsigulid volt mi?

Krisi 2008.05.03. 02:06:57

hehe, vicces szerintem is ez a melyik autó a jobb/szarabb vita. Már több kommentben elhangzott a véleményem, mely szerint a sznob autóknál (amikről most szó van) nem ész érvek, hanem érzelem alapján választanak. A merci meg tényleg csak a múltjából él, ma már nem tűnik ki a tömegből, mint pár évtizede, egy olcsóbb autó is tudja ugyanazokat a dolgokat.
Én ebben a kategóriában vagy Volvót vagy Lexust vennék, mert azokhoz (még) nem tartozik negatív sztereotípia. Gondolok itt arra, hogy ma bmw-ben, merciben audiban rögtön leköcsögölnek, hogy újgazdag/ maffioózó/ köcsög/ bunkó, stb.

Szerintem meg a Zaporozsec a legjobb, az összes többi szar :)

Az meg a másik vicc, amikor mondják az okostojások, hogy a Lexus vagy a merci miért szar :) Muhaha

majom 2008.05.03. 02:53:03

Köszönöm a tűzoltóknak az értékes hozzászólásokat!

(a többi okoskodó hsz sajnos annyit sem ér mint egy üres gyufásdoboz)

HPéter (ex. Péter) 2008.05.03. 03:07:17

A másik Péter nevezetű kedves hozzászóló figyelmébe ajánlom:

Barátom, nem jutott még eszedbe, hogy ügyesen válassz egy másik nevet, hogyha már valaki "Péter" néven hozzászólt?
Nehéz feladat lett volna gondolom...

(Én írtam a rozsdásodással kapcsolatos problémákról. Az összes többi a nicklopó kollégától jött...)

HPéter (ex. Péter) 2008.05.03. 03:12:28

Bár az előző 2 hozzászólásom sajnos negatív kritika volt, azért azt tényleg el kell ismerni, hogy a 80-as évek nagyon sokat emeltek a MB presztízsén. Nem véletlenül.

És ezúton üdvözölném azt a Tulajt, aki ott volt saját, barna régi S Mercijével a Tuning-show-n (BNV). Gyönyörű volt az az autó!

T-boy (törölt) 2008.05.03. 03:24:57

Audi,Merci,Bmw hasonló helyzetben van,a 80'-as években behozott olasz kocsik.Néhány százezer km padlógázon,aztán csodákoztunk
hogy nem indul az Argenta,Croma.
Ma is kevesen vesznek ujat 10-20mill.ért,a
behozott meg olyan amilyen.Szervizháttér
'magyaros',lehet 2-3 intervallumot is meguszik a motor olajcsere nélkül.Lehet hogy azok a kocsik nem is olyan rosszak?
Egyébként nevetséges dolog Lexust fikázni,
akárhonnan akármit loptak jól sikerült.

George 2008.05.03. 10:04:22

A Merci több, mint 100 éve kezdte az autógyártást, luxusautókat talán a két világháború között. A Bmw? Második világégés után kezdett autókkal foglalkozni, luxuautókkal talán 30 éve? Audi, Lexus? 15 éve próbálkoztak először, ne röhögtessetek már, hogy így meg úgy jobb. Megnéztetek már egy normális állapotú 124-est? aki nem ért hozzá, simán 3-5 évesnek nézi, pedig a legfiatalabbak is 13 évesek. És még mindig luxusabb, mint a legtöbb kortársa, vagy néhány "prémium" autú (mondeo, passat, vicc). Ne értsetek félre nem utálom én a többi kocsit, vannak Audik, Bmw-k, Lexusok, amik tetszenek is, de a Mercinek van 50-60-60 év előnye luxusautógyártás terén, amit majd talán 100 év múlva be is hoznak a többiek. És itt számít a presztízs is! Lehet vitatkozni, lehet szidni a mercit a megbízhatatlanságáért, de ez már a múlté (az új C-klasse-vel 22 millió tesztkilómétert mentek, mielőtt piacra dobták)

BUBUKA 2008.05.03. 10:35:39

Nincs értelme ezen a témán lovagolni, hogy melyik jobb, melyik rosszabb....a pórnép, a többség max 10 év feletti széthullott "luxusautóval" járkál...no meg a szocpolitikára, segélykére vett suzukival, meg a többi kommersz népautóval...

Tudom, hogy amit látunk csak látszat...a plázaparkolók hiába vannak tele új kocsikkal, ha a többség a banké :)

BUBUKA 2008.05.03. 10:41:44

Amúgy meg, ma már primitívség, és nagyon szánalmas ha valaki a kocsit ego növelő eszköznek veszi, végső soron le se szarja a művelt, iskolázott ember, hogy XY milyen aktuális verdával szaladgál....a primitív, tanyasi pórnépnél fel lehet vágni, de egy bizonyos erkölcsi és morális szintet elérve rájöttök majd, hogy a kocsi csupán eszköz, amit ha megunok, ugyanúgy kidobok, mint egy rossz TV-t...a biztonságról meg annyit, hogy bálnamerdzsóban is voltak már halottak, 160 km /óra feletti ütközésnél már nem ússza meg senki, bármilyen kocsiba ül....vagy örök életére nyomorék lesz..

w a s d 2008.05.03. 11:04:53

@BUBUKA:

Szerintem az se normális, hogy valaki így beszél a részletre vásárlásról. Mi avval a gond, azt nem értem.

Az autó meg nem mindenki számára csupán eszköz. Valakinek önmegvalósítás. Aki olyan, annak ez a fekete SUV, mert attól félnek mások. Másnak meg egy Trabant, amire sokmilliót költ, és ezért néhány embertől elismerést, másoktól "hülyézést" kap.

Rocko- 2008.05.03. 11:29:57

ps3peter 2008.05.02. 21:40:33
így, erről a témáról nem lehetne leszakadni? nem kruvára mindegy, h milye van? lambos posztnál csak a lambos tulajok pofázhatnak?
szóval abba kéne már hagyni, h kinek milye van, elég gusztustalan ez.

[] (törölt) 2008.05.03. 13:01:42

Rocko,

a langlovagok.hu a legjobb pelda arra, hogy hiaba van akarmilyen biztonsagi rendszerrel felszerelve egy auto, ha a sofor egy fasz, es pl nem koti be magat. (ebbol persze nem az kovetkezik, hog az adott auto szar)

"lambos posztnál csak a lambos tulajok pofázhatnak?"

barki pofazhat, aki konkretumokkal tud szolgalni, hogy az adott tipusban mi miert szar - tokeletes konstrukcio nincs. viszont amikor valaki egy Swift kormanya mogul elkepzeli a vilagot, es onnan fikaz le mindent, az minimum szanalmas (mondtam egy peldat, a Swift helyere mindenki helyettesitsen be, amit akar).

[] (törölt) 2008.05.03. 13:10:09

zubug:
"Magyarországon vajon miért nem?"

mert Barenyinek semmi koze nem volt magyarorszaghoz. Hirtenbergben szuletett osztrak allampolgarkent, Becsben tanult, Sindelfingenben melozott a Mercinel, es Böblingenben halt meg (39tol nemet allampolgar).

mi a rakot keresett volna magyarorszagon? latsz magyar autogyarat? (raadasul magyarorszagra jellemzoen csak termelest helyeznek ki, fejlesztest nem, vagy ritkan)

HPéter (ex. Péter) 2008.05.03. 13:44:39

George,

"de a Mercinek van 50-60-60 év előnye luxusautógyártás terén, amit majd talán 100év múlva behoznak"

Ezt én nem így látom. Főleg a japánok esetében. Talán dizájn tekintetében nem annyira kreatívak, bár az új S-Klasse-t elnézve azért el kéne gondolkodni. (Kéne, nem arról van szó, csak az előzőekhez képest jellegtelen.) És az új C-Klasse hátulja is bizony elég összecsapott lett.

A lényeg csak az, hogy sajnos attól, hogy 30 éve tényleg jobb volt a MB, abból az ipar természetéből adódóan nem következik, hogy ma is a legjobb.

T-boy (törölt) 2008.05.03. 17:00:11

A Merci vásárlóköre/német/ragaszkodik ahhoz,ha új kocsit vesz nekelljen napokig
a kezelési útmutatót tanulmányozni.Átül és
megy,mert nem hobbyautós.Pl.egy Citroennél
mindig változnak,akár alapvető dolgok/index/,és ez zavaró lehet.

ps3peter 2008.05.03. 20:56:01

"így, erről a témáról nem lehetne leszakadni? nem kruvára mindegy, h milye van? lambos posztnál csak a lambos tulajok pofázhatnak?
szóval abba kéne már hagyni, h kinek milye van, elég gusztustalan ez."

Ahogy Edelweiss kolléga is megjegyezte, a Swift kormánya mögül nem kéne ilyen kijelentéseket tenni, hogy egy német bálna nem tud kanyarodni... Én E60-as BMW-vel, a feleségem Swifttel jár, de hidd el a BMW nem csak egyenesen tud jobban menni...
Nekem tökmindegy milyen kocsiban ül AP, de baromságokat ne hangoztasson nulla tapasztalattal. Kb. 30 éve még igaza lett volna, egy akkori kisautó tényleg jobban kanyarodott egy akkori bálnától. Ha meg ö csak ilyen korú bálnákat ismer, akkor ne általánosítson...

AP (törölt) 2008.05.03. 21:28:19

AP egy hete eladta a Swiftet, faszok..

AP (törölt) 2008.05.03. 21:32:47

Hiába magyaráztok, hogy én mondjak le, 1800 kiló az sose lesz 800, sose fogja azt az 1800 kilót olyan agilisen oda-vissza dobálni senki.:)
Hiába van bennük mindenféle ketyere és hárombetűs bizbasz..
Lehet, hogy fékezgeti a kerekeket, meg a számítógép kiszámolja neked, hogy melyik kerékre mennyi nyomaték az optimális, de
de egy idomított majom is elvezeti ezekkel a feltételekkel akár rutinpályán, akár máshol.

ps3peter 2008.05.03. 21:35:37

Jaja, most olvastam, hogy tizenéves rizsrakétát vettél, akkor mostmár teljes joggal fikázhatod a német bálnákat, fasz...
(pedig a prelude jó autó, nem tehet róla, hogy mekkora szája van a gazdájának)

AP (törölt) 2008.05.03. 21:37:32

Jaja, okádok is sugárban a hozzád hasonló nagypofájú béjemvésektől.
A feleségedet is így kioktatod csak azért, mert Suzukija van?

ps3peter 2008.05.03. 21:42:51

Nem, ö nem gondolja azt, hogy egy új bmw szar, mert gyakorlati tapasztalata is van vele, veled ellentétben. A nagypofát meg csak veled használom, mert rászolgálsz...

AP (törölt) 2008.05.03. 21:44:18

Nem szar, nem azt mondtam, hogy szar.
Másra jó!

ps3peter 2008.05.03. 21:45:05

Ebben kiegyezhetünk

AP (törölt) 2008.05.03. 21:45:33

Hogy lenne már szar :))
Az már a tisztelt béjemvések baja, hogy akárki akármit mer kijelenteni, ami nem tetszik nekik, arra harapnak.
Én vajon hányszor küldhettem volna el a faszba tucatjával mindazokat, akik a Swiftet szarozzák alaptalanul?
Mégse.. Egy idő után megunja az ember a szélmalomharcot.

AP (törölt) 2008.05.03. 21:47:07

265-ös gumival meg hatvan számítógéppel még csoda, hogy nem kacsázik olyat, mint egy 80-as években tervezett japán városi kisautó.
miket beszéltek, vazzeg..

ps3peter 2008.05.03. 21:49:25

Persze hogy ugrok, ha egyszer azt mondod, rosszabbul kanyarodik a bmw. Mindkettö van, új, saját. 50 alatt agilisabban kanyarodik a stift, ez igaz, felette meg ugye kijön, hogy nincs alatta futómü... Tény, hogy másra van. Én is jobban szeretem a stiftet városban.

trebics 2008.05.03. 21:54:23

ps3peter 2008.05.03. 20:56:01

Halkan jegyzem meg, hogy 30évvel ezelőtt sem volt könnyebb a kanyarodás a bálnákkal, sőt!

trebics 2008.05.03. 21:56:47

JAV:

Halkan jegyzem meg, hogy 30évvel ezelőtt sem volt IS könnyebb a kanyarodás, sőt!

trebics 2008.05.03. 22:00:04

Na még egyszer:

Halkan jegyzem meg, hogy 30évvel ezelőtt IS könnyebb volt a kanyarodás, a bálnákkal.

Bocs.megkavartak a Helyszínelők. :-)

ps3peter 2008.05.03. 22:06:20

Csak összejött :)
Azért akkor még extrém könnyüek voltak a kisautók, sokat számított. Vö: Golf 1 800kg, Benz W123 1800kg. Ma már nem ilyen nagy a különbség, az új 1.5-ös stift 1100 kg, az 530i 1600 kg.

trebics 2008.05.03. 22:22:25

Hiába voltak könnyűek attól még nem volt könnyebb tekerni a kormányt, pl fiat 500-asnak is meglepően izmos volt a kormányzása.
88'-ota vezetek, kb volt már vagy 200 autóm, még többet volt alkalmam vezetni, mindenféle vackot is, szóval van némi tapasztalatom.

Ákos vagyok 2008.05.04. 15:18:00

Azt azért megnézném, hogy a kis stift hogyan veri le kanyarban a légrugós A8ast meg 7est... na mindegy

Nem tudom már ki írta, nem is lényeges, de attól, hogy valaki 100 évvel ezelőtt kezdett el autót gyártani, valaki meg csak 10-15 éve gyárt luxusautókat, attól még lehet, hogy a később kezdő jobb. Ugyan az, mint a Jaguar esetében. Lehet hogy régen nagyon komoly luxusgépeket csináltak, de egy "kicsit" elfutott mellettük a világ. A hagyományokból és régi hírnévből nem lehet megélni.
Ezért talán a Merciseknek sem kéne azzal áltatniuk magukat, hogy csak azért mert ők Merciben ülnek, a BMW vagy az Audi rosszabb. Sőt... Attól függetlenül, hogy ez az új S osztály nagyon meg van csinálva.

Aki meg tizen akárhány éves japán csodákból meg swiftek/fabiák, vagy akár csak 20éves mergák kormánya mögül ócsárolja az új autókat, arra tényleg nem lehet mit mondani. Elgondolkodtató...

The good boy 2008.05.04. 18:56:51

George 2008.05.03. 10:04:22

de a Mercinek van 50-60-60 év előnye luxusautógyártás terén, amit majd talán 100év múlva behoznak"

Csak egy egyszerű focis hasonlat: a Chelsea 5-6 éve (Abramovics elött) sehol sem volt nemzetközileg, a Manchester United meg ezer éve ott a világ élvonalában. Akkor ezek miatt a Chelsea nem lett ott majd a BL döntőben, mert a MU már régóta sztár, azaz csak Ők az igazi sztárcsapat?

T-boy 2008.05.03. 17:00:11

"Pl.egy Citroennél
mindig változnak,akár alapvető dolgok/index/,és ez zavaró lehet."

Való igaz. Pl. a C3-ban ugyanaz a index és ablaktörlőkar van benne, mint az új C5-ben, vagy éppen a 206-308 Pug-ban. Tényleg mindig változtatnak rajta.

A témához. Végigolvastam, illetőleg megnéztem a youtube-s filmet. Miután mostanában erősen megtetszettek az új kombi volvok (pl. V50), most igy nézve a belinkelt filmket és onnan továbbmenve a hasonló filmeken, csak megerősitett, hogy jó kis autók (na, ezt eddig is tudtam,de pl a kedvenc barátném új S40-e nem igazán jött be. Változik az ember). Tőlem a merci küldhet bármilyen anyagot, én akkor is Audit (A4-A6) venném,ha olyan árkategóriában gondolkodnék, de a Volvo V50 egy 407 Pug, C5, Passat, Mondeo stb. áráért nem rossz vétel. És tényleg nincsennek sztereotipiák irányába (mondjuk azt meg lesz*rom).
Csak azt nem értem, hogy egy 10.000. Ft-os mobiltelefonban, DVD-ben is van magyar menű alapban, egy x milliós autóban miért nincs, a Volvo kivételével. Jó, tudok németül és angolul is, de ilyen apróságokon is múlhat egy érzelmi döntés. Mert az autóvásárlás nagyrészt érzelmi döntés (is). Ettől függetlenül nem fikázom sem a bmw-t sem a mercit, de a lexust sem -ami szerintem utolérte a többieket.

Pasas 2008.05.04. 19:34:22

És szerintetek ezt fejből fujja az összes tűzoltó, vagy a balesetnél lapozgatják, hogy fontos másodperceket spóroljanak?

Rocko- 2008.05.04. 20:01:31

Edelweiss 2008.05.03. 13:01:42
"a langlovagok.hu a legjobb pelda arra, hogy hiaba van akarmilyen biztonsagi rendszerrel felszerelve egy auto, ha a sofor egy fasz, es pl nem koti be magat."
ennyi erővel ez a poszt is értelmetlen, mivel nem a Merci a legjobb.
"barki pofazhat, aki konkretumokkal tud szolgalni, hogy az adott tipusban mi miert szar - tokeletes konstrukcio nincs."
ez így van.
"viszont amikor valaki egy Swift kormanya mogul elkepzeli a vilagot"
és mi a probléam azzal, h swift? nem vezethetett ő ladát, mercedest, ferrarit meg trabantot?
azt, hogy ő csak siwfthez ért, azt csak elképzeled. a bmw kormánya mögül. ;)

ps3peter 2008.05.03. 20:56:01
ami fent +
"Nekem tökmindegy milyen kocsiban ül AP, de baromságokat ne hangoztasson nulla tapasztalattal."
honnan tudod, h nulla a tapasztalat? :) ha meg tök mindegy, h milyen kocsiban ül, akkor minek lett felhozva? :DDD

A8os 2008.05.04. 20:39:49

Rocko:
Elég életszerű, ha valaki Swiftet hajt, és már vezetett Ferrarit :) Meg szerintem sokan ezzel a dologgal arra gondoltak (és osztom a véleményüket), hogy azért nehogy már egy susukis mondja meg a tutit Mercedes-Audi-BMW témában, mivel hiába ült életében már akár mindegyikben is, más ülni benne egyszer és mindennap azt használni...
És ebből most ne azt hozza kis senki, hogy bárki bárkit is lenézne, mert nem nagy Mercivel vagy Audival jár. Nem erről van szó. De hát azért mégiscsak megütközik rajta az ember. Főleg, ha hülyesége beszél. (Lásd: R8 topic korábban)

ps3peter 2008.05.04. 20:51:10

Azért lett felhozva, mert ö leminösíti az összes német bálnát, miszerint nem tudnak kanyarodni úgy mint mondjuk egy régi stift 1.0. Ha helyesen követtem a belsöséget volt neki Ladája, stift 1.0-ja, most meg Prelude. Majd ha vezetett néhány ezer kilómétert egy aktuális német bálnát (netalán sajátot :-))), akkor "jogosan" leszólhatja... Addig meg csak annyira adok a véleményére, mint pl. a sajátomra az atomfizikához. Kb ugyanannyira értünk hozzá...

T-boy (törölt) 2008.05.04. 20:53:59

The good boy!Igazad van,de volt nen olyan
túl rég,a kormányoszlop két oldalán csak
1-1 forgatható hengerrel találkoztál!

ps3peter!
Előkerült a W123 kezelési könyve
Az önsúly 1310 kg!!

ps3peter 2008.05.04. 21:02:42

Akkor mégse volt olyan nagy a súlykülönbség. Akkor inkább az akkori puha felfüggesztésre fognám, de továbbra is fenntartom, hogy egy mai kisautó - föleg nagy tempónál - nem kanyarodik jobban, mint egy nagy bálna.

ps3peter 2008.05.04. 21:09:19

A wikipedia alapján motor és felszereltségfüggöen 1.340–1.680 kg...

AP (törölt) 2008.05.04. 22:10:11

köszi Rocko, jegyeztem :)

tudod, ez egy érdekes hely. akinek swiftje van, az nem csapathat kedvére, se nem vezethet wrx sti-t, sőt nem is érthet az autók technikai részéhez egyáltalán.
swifted van? lúzer vagy.
na kb ennyi az általános vélemény a sok szerencsétlen részéről, de szarok bele masszívan. :)
tegye fel a kezét az, aki heccből megy évi 40-50 ezer kilométert, csak a vezetés élvezete kedvéért. ti hétvégente megcsapatjátok kicsit a gépet? én minden áldott este. úgyhogy arról, hogy kinek mivel mennyi tapasztalata van, ne beszéljünk. mi az élvezetesebb, elterpeszkedni a bőrben és a 4.2-es vényóc repít 200-al, közben izzik a számítógép, és a két tonna a végén befordul, vagy küzdeni az elemekkel 110-120-al, kinyomni a szemét, szanaszéjjel forgatni, abs híján kerékblokkolás határán fékezni, a végén már az égett fékszag terjeng a kocsiban és semmit se fog a lábfék, csorog rólad a víz, a pulzusod az egekben, szinte orgazmusélmény, sokszor órákig?
ehhez pedig nem kell se luxusbálna, se számítógép. és ez az, amit nem sokan csinálnak olyan rendszerességgel, mint én.

AP (törölt) 2008.05.04. 22:15:41

Ezzel nem akarok se nagyot mondani, se bármit kivívni, csak mondom, hogy erre a célra jobb valami kis, agilis, könnyű vas, nem is kell feltétlenül túl gyorsnak lennie.
Asszem ezt mindenki elismerheti.
Aki számára ez azt jelenti, hogy lefikázom az összes német bálnát, annak egészségére.

ps3peter 2008.05.04. 22:20:41

Korral jár...
Nem mondasz hülyeséget, de nem is örökérvényüt... Hidd el. Tapasztalat. Majd 10-15 év múlva kíváncsi leszek a napi csapatásodra.
Biztos remekül be tudod dobni az autódat a kanyarba, én is vsz. jobban tudtam 10-15 évvel ezelött, ma meg már nem érdekel... Akkor M3-ról meg merci 190 2.5 sportról álmodoztam, ma meg idegesít ha zörög a pohártartó az 530i-ben...

ps3peter 2008.05.04. 22:49:14

Az évi 50ezer km csapatást meg azért megnézném... Mondjuk 10 literes fogyival (az meg lazán megvan az általad ábrázolt stílusban) az évi másfél milla csak benzinre. Plusz gumi, fék, olaj, kötelezö, egyéb javítások stb. És mindez csak a hobbiautózásra. Nem is tudtam, hogy ilyen jól megy a szekér ott Magyarországon a Lada/Suzuki1.0/96-os prelude tulajoknak...

Rocko- 2008.05.04. 23:30:53

A8os 2008.05.04. 20:39:49
"Elég életszerű, ha valaki Swiftet hajt, és már vezetett Ferrarit :)"
jó, a swift elég végletes volt. DE. Karotta: veztett már Ferrarit, még se az van neki. elhiszed neki, amit mond? a Ferrari teszpilótája mivel jár haza? tippem szerint egy Fiattal. még se mondanám, h ne pofázzon bele. :)
"más ülni benne egyszer és mindennap azt használni..."
ez tény.
"És ebből most ne azt hozza kis senki, hogy bárki bárkit is lenézne, mert nem nagy Mercivel vagy Audival jár."
nem, lenézni senkinek se szabad a másikat. se swiftből, se BMW-ből. :)

ps3peter 2008.05.04. 20:51:10
"Azért lett felhozva, mert ö leminösíti az összes német bálnát, miszerint nem tudnak kanyarodni úgy mint mondjuk egy régi stift 1.0."
haha, ezen nevetnem kell. annyit mondott, h más a kanyarsebbessége egy bálnának. az, h neki swiftje (VOLT!) van, az egy másik téma. ő nem kötötte össze. :)
de a lényegre térve: én nem mondanám, h szar lenen az s8 vagy az amg megfelelője. de Ti is azt mondjátok, h egy abarth 500-as másképp venné a kanyart, nem? :)
"Majd ha vezetett néhány ezer kilómétert egy aktuális német bálnát (netalán sajátot :-))), akkor "jogosan" leszólhatja..."
erre már írtam fent. :)

AP 2008.05.04. 22:10:11
na majd ezt megbeszéljük egyszer! ;)

ps3peter 2008.05.04. 23:43:00

"Úgy egyébként a fene megette a sok 1600-1800 kilós német bálnát, arra jók hogy az autópályán legyen mivel megfutni a 260-at.
Csak nehogy be kelljen fordulni valahoca egyszer"
Ezt írta. Igaz, nem írt az 1.0-ás stiftröl, de valamihez csak viszonyított. Csak abból indultam ki, hogy a napi használatú autójához viszonyít ha már ilyen bátran leminösít valamit, de mint azóta kiderült, meglehetösen sokat képes áldozni a hobbiautózásra, valószinüleg a bérelt Ferrarikhoz viszonyított, elvégre ahol van másfél-két milla évente hobbiautózásra ott lehet több is...

Guest 2008.05.05. 10:31:32

Uhh, nagyon elkanyarodtunk a témától: "Mitől jobb a Merci?" Teljesen átment a dolog "Na majd én jól megmondom, hogy mind szar" irányba. A kérdést egyébként nem a megmondó emberek, hanem a piac dönti el. Az autópiacon pedig a legjobban a prémium autók növelik eladásaikat. Magyarországon 2007-ben az egyik legnagyobb növekedést a Merci érte el - ez pedig kőkeményen a vásárlók döntése. És nem a megmondóké. A vevők pedig megnézik, mire költik el a pénzüket. Ha meg mégsem nézik meg, akkor érzelmi alapon döntenek. Vagyis mégiscsak megnézik :)

A8os 2008.05.05. 14:22:24

Rocko- 2008.05.04. 23:30:53

Na azért Karotta Isten más... AP-t valahogy a stílusa és eddig a témában elmondott blődségei miatt nem nagyon tudom elképzelni Karotta szerepében. Bocs...

Guest: hát éppen az a baj, hogy 1.0ás swiftes, meg 20 éves dinnyésmerci tulaj akarja megmondani, hogy mitől jobb ma a Merci mint a BMW meg az Audi. És ha egy mostani vásárló még merészeli azt mondani nekik, hogy ne beszéljen már hülyeséget tudatlanságból/ tájékozatlanságból/ tapasztalathiányból, akkor még ő van leszólva :P

Én az előző "generációs" A8as után megint A8ast vettem, nem véletlenül. (Pedig formára nekem meglehetősen tetszik a nagymerci is.) Legalább tudja azt, mint az új S osztály, és ilyenben még nem láttam hiperpigmentáltat sem ülni, nem mellesleg...

Rocko- 2008.05.06. 07:38:07

ps3peter 2008.05.04. 23:43:00
"Igaz, nem írt az 1.0-ás stiftröl, de valamihez csak viszonyított."
de azt csak Ti feltételeztétek, h mihez. és csak ezután hordtátok le. :)

A8os 2008.05.05. 14:22:24
"Na azért Karotta Isten más..."
he? :D Karotta megélt egy s mást, ellenben ha megmutatnám nagyanyámnak, őt és és AP-t, meg nem mondaná, h ki mit vezetett. ne, ezt hívják úgy, h előítéletmentesség. :)

"Én az előző "generációs" A8as után megint A8ast vettem, nem véletlenül."
na, ez engem érdekelne. :D
süti beállítások módosítása