Mitől jobb a Merci?

  2008. május 02. - Balázs Viktor Címkék: mercedes

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Pöccre indult húsz év után az első magyar Astra
2012-03-01 06:00:00

Délután kettőkor szűk kompánia gyűlt össze a gödöllői Opel Gaál bemutatótermében, ahol egy öreg

Húsz év után újra beindítják az első magyar Astrát
2012-02-12 16:05:00

1992-ben óriási tömeg kísérte figyelemmel, ahogy az első Astra felhajtott a Közlekedési Múzeum rámpáján Ez

Végállomás, nem megy tovább
2010-03-08 14:33:00

14:15 Bendével az irodájában éppen a Hotel Daniaban készült videót nézzük, amikor Vályi Pista nevét írja

Utolsó erővel
2010-03-08 09:29:00

Lejtőn megyek és csóvál ez a szar - jelentkezett be Csikós reggel 7:57-kor, Ausztriából. Bécs előtt 57


Örök vitatéma, hogy jobb-e még a Mercedes a többi prémiummárkánál. Merthogy ugye harminc évvel ezelőtt elég volt kétszáz métert menni egy Mergával, egy BMW-vel, egy Audival meg egy Volvóval, és az ember a fenekével érezte, a fülével hallotta, sőt, az ujjbegyeivel tapintotta, hogy amelyik csillagot tol az elején, az nagyon más, sokkal többet tud.

Manapság viszont már tényleg csak ízlés kérdése, hogy az ember mit választ. Az előbb felsorolt márkák mindegyike nyert már összehasonlító tesztet a többiek ellen, mindegyikben csend van, finom anyagok, lágy rugózás, burzsoá kényeztetés.

Szóval a különbségek kicsinek tűnnek. Legalábbis abban, amit a felhasználó lát meg érez. Mi, autós újságírók talán többet tudunk a különbségekről, mert a gyárak folyamatosan ellátnak minket háttérinformációkkal. Így például tudjuk, hogy a Volvo 33 000 valós baleset adatait rögzítette az elmúlt négy évtizedben, mert ők nem csak az ütközési teszteket veszik alapul a biztonsági fejlesztéseknél, és azon sem lepődünk meg, hogy egy BMW ablaktörlője még a legnagyobb hidegben is szépen töröl, hiszen a BMW az egyetlen autógyár, amelyiknek saját tesztközpontja van a sarkkörön, Arjeplogban.

Van azonban olyan információ, ami hozzánk is csak véletlenül jut el, és még minket is meglep. Mint például ez a 158 oldalas kis (?) brosúra, amelyet a Mercedes készített – a tűzoltók számára.


Igen, a tűzoltóknak. Azért, hogy jobban meg tudjanak menteni bennünket, amikor egy baleset után másodperceken múlhat az életünk.

Mert ugye nem árt, ha a tűzoltó tudja, hogy hol kell elvágni a tetőoszlopot, hol kell alábakolni a padlóvázat, hogy ne rogyjon össze a tető levágása után, és milyen vágószerszám kell a CLK A-oszlopához, mert abban bizony erősítés van, amit a normál sűrített levegős olló nem vág el.


Kedvenceim:


kilincs kipeckelése faékkel (28. oldal)
cut (vágás) felirat a szélvédőüvegben (40. oldal)
a tető eltávolítása a szélirány figyelembe vételével (42. oldal)
a levágott tetőoszlopok éleinek letakarása védőhuzattal (45. oldal)


Mercedesék még a Maybachnak is szentelnek néhány fejezetet, pedig annak a valószínűsége, hogy egy átlag tűzoltó totálkáros Maybachhal találkozik, az körülbelül annyi, mintha Győzikével szeretnénk találkozni a Széchenyi könyvtár olvasótermében.


Szóval a tanulság annyi, hogy egy autó minőségét nem csak az határozza meg, hogy milyen jól gyorsul, mennyire kényelmes, szép-e a kárpitozása és udvariasak-e a márkaszervizében, hanem az is, hogy a tűzoltó milyen gyorsan tud kiszedni belőle, ha fejreálltam vele.

És most, barátaim, megint lehet vitatkozni: Nur ein Mercedes ist ein Mercedes?

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr55448396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Furki 2008.05.02. 13:06:18

Bisssztos nekilátnak az égő kocsi mellett lapozgatni, bissztos is. Vagy bemagolják. Elsőre.

Foximaxi 2008.05.02. 13:18:30

Furki:
veled ellentétben a Tűzoltók elhivatott és lelkiismeretes emberek. Úgyhogy biztos lehetsz benne, hogy ha kapnak egy ilyen kiadványt (mondjuk azért illik az adott ország nyelvére lefordítottat adni) akkor azt el is olvassák és memorizálják is.

cimbi 2008.05.02. 13:21:04

az mar baj ha vagni kell!

cimbi 2008.05.02. 13:22:43

amugy ha egy kicsit is tapasztalt tuzolto "keze ala kerulsz", akkor neki nem kell kulon leiras, szetvagja anelkul is.

krisztián 2008.05.02. 13:28:18

Már pedig előfordul, hogy egy baleseteben úgy megrongálódik egy kocsi, hogy vágni kell. Milyen meglepő...

bhu 2008.05.02. 13:28:59

A név kötelez:) Nem a Mercedesre értem.

makmarci 2008.05.02. 13:29:49

Ha én tűzoltó lennék, már csak azért is elolvasnám, (mivel időm lenne rá) mert minek szopassam magam, ha nem muszáj, nem olyan jó vicc az, ha többiek azzal csesztetnek utána, hogy még az ollóhoz sem értek. Esetleg az is előfordulhat, hogy talán zavarna, ha az én felkészületlenségem miatt halnának meg, de ez nem biztos...

kriszt 2008.05.02. 13:34:39

Yaya:D nem hiszem hogy a tűzoltók ilyentet olvasgatnak:D egyébiránt pedig a merciben még mindig jobbak az anyagok ha picit is de még mindig jobbak. egy a6-os műszerfal anyaga nem olyan azért még most sem mint egy e-osztályé. az ajtók alja illetve a b oszlop teljes kárpitozása, bőr ülészsebek ,textil küszöb borítás stb. finomságok. a bömös azért közel van hozzá ilyen téren de azért az se olyan még. volvo hagyjál már:D
a maiakat nem 30 évre csinálják már ez vonatkozik a mercikre is vicces a 30 év rozsdagarancia az autó úgyse bír ki annyit a motorja miatt. végszónak: most diesel mercim van de benyás bimmert akarok utána. jah az audi meg vw:D kva drágán:)

Balázs 2008.05.02. 13:39:20

A w124-en is vannak ilyen jelölések, amelyen mutatják a tűzoltónak, hogy hol lehet KÖNNYEN elvágni ezeket a merevítőelemeket.

yenoee 2008.05.02. 13:46:17

Én elég kevés tarisznyás bőcsészből lett tűzoltót ismerek, viszont azt tudom, h a legtöbbjének van valami tisztességes polgári szakmája, amit bevetés közben is kiválóan tud hasznosítani: ács-állványozó, tetőfedő, villanyszerelő, vagy éppen lakatos...
Márpedig egy ilyennek nem kell betűről betűre memorizálni, mit ábrázol majd a véres helyszíni kép. Viszont egy ilyen leírás valóban hasznos lehet, hiszen meglévő gyakorlati ismeretet feltételez. És elég kőcséges dolog zsír új Merdzsókat szeletelni a laktanyaudvaron, holott valószínűleg az újabb, átgondoltabban méretezett biztonsági kaszni a változó acélminőségek és keresztmetszetek miatt okozhat meglepetéseket...
Pl. ki az az elvetemült állat, aki az A oszlopot a tetőlemez irányában kerülné ki, úgy, ahogy azt az első kép mutatja?

Kiss péter 2008.05.02. 13:50:25

Azt hiszem a tűzoltók sem tudják rögtön a helyszínen hogy mi várja őket. A Merci sem különb autó mint a többi. Láttam már 80-al szalagkorlátnak csapódott Merci vezetőjét a helyszínen meghalni.Az bizony nagy baj ha külön használati utasítással nehezítik a tűzoltók munkáját. A többihez miért nem szükséges? akkor pedig ne ott erősítsenek, ahol a mentést akadályozzák vele. miért nem az oldalsó és frontális ütk zónákat erősítgetik jobban meg, mint pl.a VOLVO. Szerintem az egyre többszöri elektromos problémákról ezzel a cikkel akarták elterelni a vásárlók figyelmét. De a tény az csak tény marad. Egyre inkább lemaradtak a technológiával, de az áraik az egeket veri.Ezt kellene megvizsgálni hogy miért van így ?

csizi 2008.05.02. 13:55:46

sziasztok,
én ehhez annyit fűznék hogy a németek mindig alaposak voltak. olyan autó nincs hogy 100%-ig biztonságos. ezt ők is belátják.olyan viszont van hogy a német autóban túlélsz egy balesetet, egy japánban nem.

BRUHI 2008.05.02. 13:57:02

Igaza van Kiss Petinek.Valóban pocsék a gyakorlatban. Jobb lenne minőségibb autót gyártani szerintem.Akkor tömegével vennék, de addig is csak a név létezik már. Csóró utód egy nagyszerű őstől. Jobban tennék ha inkább a Trabit fejlesztenék a Merci alapján tovább. Jóárasítani kellene már a Mercit is, talán lenne rá kereslet.

csizi 2008.05.02. 13:57:03

Péter!
mire mondod hogy le vannak amradva atechnológiával?
mert én ezzel nem értek egyet!

Burns 2008.05.02. 13:58:08

Nem pneumatikus, hanem hidraulikus feszítő-vágó eszközöket használunk. El szoktuk olvasni az ilyen anyagokat, feltéve ha kapunk. Pl. a Toyotatól kaptunk, amikor a Priust elkezdték forgalmazni. Mindíg az adott helyzet dönti el, mivel, hol és hogyan kell beavatkozni, de azért vannak örök érvényű dolgok.

Balee87 2008.05.02. 14:04:50

Nemtom de mi egy éve vettünk új Sprintert és semmi baj az elektronikus rendszerrel...
A tűzoltónak meg jobbesetbe a helyszínre érkezésig is van akár ideje tanulmányozni, hogy mit kell tenni a kocsival, + a vágás is eltart egy ideig, még a helyszínen is meg lehet nézni azt a könyvet... Viszont azt nem értem, hogy ha egy ilyen hasznos dolgot kiad egy cég, akkor a sok önelégült Mercedes utáló miért köt bele? Így most jobban érzed magad? Itt mindíg mindenkinek mindenen kötekedni kell? Semmi nem jó nektek?

Leegor 2008.05.02. 14:06:06

Jó ötletnek tűnik, de hogy van-e gyakorlati haszna, azt a tűzoltók tudnák megmondani.
A Mercedesről:
A Merci előnye az elmúlt 1-2 évtizedben szépen lassan elfogyott. Még mindig a világ legjobb autója, de már csak holtversenyben.
Mellé állhat még: BMW, Audi, Porsche, Volvo.

Viktor · http://www.vikiszava.net 2008.05.02. 14:08:21

Szép dolog, nem is gondoltam, hogy ilyen is van. De biztos nem rosszalja azt sem az autógyár, ha „véletlenül” kiszivárog, és autós újságírók kezébe kerül a tűzoltóknak szánt kiadvány, ők pedig írnak róla. Most mindenkinek nőhetett a bizalma a Mercedessel szemben. Jelen esetben tudom, hogy nem ez volt a cél, de az ilyen háttérinformációk nagyon is fontosak egy márka megítélésében.
Azon gondolkodom, vajon mennyi képmutatás van egy ilyen kis kiadvány mögött. Vannak-e statisztikák, hogy hány élet múlik ezen. Persze ha egyvalakit sikerül megmenteni általa, már akkor is megérte. De amikor a Volvo arról beszél, hogy 33 ezer balesetes autót vizsgálnak autóik biztonságosabbá tétele érdekében, arról azért hallgatnak, hogy egyúttal megnézik, melyek azok a részek, amik túlságosan egyben maradtak, hogy aztán ebből okulva a következő modellben már kispóroljanak onnan némi anyagot a gyártás olcsóbbá tétele érdekében. Ugyanis ma már nem éri meg az örökkévalóságnak gyártani autót.
Nem rosszindulatúságból, de nekem ez jutott eszembe először, mikor elolvastam a cikket. Amúgy tényleg szép dolog.

ommm 2008.05.02. 14:08:24

Hmm... öregem orvos, sokat mesélt a hidroollóról.
Aztán mikor élőben láttam egyet elhittem, hogy nincs autóban olyan anyag, amit az ne vágna el.
Respect a tűzoltóknak, gyomor is, ember is kell a munkájukhoz.

Tico-hoz vajon mi lehetett az utasítás? Térden eltörni vagy körömmel feltépni?

kriszt 2008.05.02. 14:10:36

mind1ikben bosch elektronika van szal idő kérdése:p na mer azt ne hidd kedves kiss peti hogy a többi aztán milyen fasza. nekem volt audim is most mercim van utána kipróbálom a bmw-t is de sztem nem különb egyik se technikailag. a merci meg nincs lemaradva ez hülyeség csak szar az elektronika benne mármint 2000-2005v. 2006-ig a mostaniakról már nem hallani hogy kehesek. de mondom az elektronika nem merci hanem bosch! talán nem kéne külső beszállítókkal végeztetni a fontosabb munkákat és akkor megint a régi lenne a merci. w124-esem is volt na mondjuk az a világ legjobb 10 autójában benne van! meg mondjuk 10 évente kéne modellt cserélni mint régen. kevesebb új autót vennének amiatt hogy update-ek legyenek, kisebb lenne a környezet szennyezés mert kevesebb roncs lenne, és jobb lenne az autók értéktartása is!

Arga 2008.05.02. 14:17:07

Hello!

Akkor engedjétek meg, hogy mint tűzoltó elmeséljem hogyan is működik ez a valóságban.
Ezeket a műszaki leírásokat egy szoftverfejlesztő cég megveszi a gyártóktól, és egy közös nagy programcsomagban rögzíti azokat. Az új modelleket tartalmazó frissítések is rendszeresen érkeznek hozzá. A program ára eléggé borsos és az adott város parancsnoka dönti el, hogy beszerzi-e vagy sem. Hasznos dolog ez az autógyártók egyre nagyobb baromságairól. Mondanék néhány példát: Citroen Xsara Picasso - ülés alatt elhelyezett akkumulátor. Nagyon hasznos, addig nem tudjuk a gépjárművet feszültségmentesíteni, amíg a sérült bent van. Jó áram alatt lévő autóval dolgozni, főleg, ha folyik az üzemanyag… Aztán Volvo XC90 – Olyan vastag anyagból készült a B oszlop, hogy tudtommal egyetlen hazai tűzoltóságnak sincs akkora teljesítményű feszítő-vágó berendezése, hogy azt elvágja. Szóval terep-Volvósok ne karambolozzatok nálatok nagyobb járművel.

És akkor a képzésről. Minden kárhelyszínen van egy vezető a tűzoltók között. Ő a kárhelyparancsnok, vagy tűzoltásvezető. Ő egy magasabban képzett szakember, aki ezeket a adatokat (amennyiben a tűzoltósága megvette a programot) továbbképzés keretében elsajátította. Nekem volt részem ilyen jellegű oktatásban, és …szóval ne kelljen használnom soha!
Üdv

Ákos vagyok 2008.05.02. 14:17:22

Ez szeritnem tök jó dolog, biztos hogy hasznos lehet még egy gyakorlott tűzoltónak is.

Viszont azt nem értem, hogy mi az összefüggés ez és a "jobb mint a többi" között. Kivágni leggyakrabban halottat kell... Ha valaki meg meghal benne, kurv@ mindegy, hogy volt kivágási kézikönyv hozzá vagy sem :P

((És ugyan nem ez a főcsapás, de azzal én is vitatkoznék, hogy jobb, mint a BMW meg az Audi... De ezt tényleg dupla zárójelben csak.))

feketenap 2008.05.02. 14:17:35

Az önmagáért beszél, hogy még erre is goldolnak Stuttgartban. Ezek alapján biztos lehet a tulaj, hogy minden részletre odafigyeltek a tervezők. Meg még mennyi mindent nem tudunk, hasonló dolgokat.
Ami a vezetők/vásárlók 90%-ának fontos az viszont csak a csillag, a presztízs, a kényelem, a szerelem valamelyike.

girnyo 2008.05.02. 14:24:36

vegyen mindenki Lexust és akkor rendben megússza a balesetet is, meg még szép és kiváló minőségű autója is lesz. ...pontosabban a legszebb és a legkiválóbb. ...a többi csak kulloghat utána, legyen az bármilyen német, vagy egyéb "csoda"...

girnyo 2008.05.02. 14:27:07

...vagyis inkább mégse vegyen, maradjon csak a sok tudatlan státusszimbólum-üldöző fogalmatlan a németeknél... :-)

csizi 2008.05.02. 14:27:21

tűzoltók köszönöm az infókat. végre egy jó társaság kezd kibontakozni!

Ákos vagyok 2008.05.02. 14:32:50

girnyo: legszebb és legkiválóbb minőségű? :))) Ne komolytalankodj :)Mert egy LS600 nem státuszszimbólum... fogalmi zavarban vagy :)

Viszont a témához nem nagyon tettél hozzá érdemben...

ommm 2008.05.02. 14:36:34

girnyo 2008.05.02. 14:24:36
vegyen mindenki Lexust és akkor rendben megússza a balesetet is...


ööö...miért is? erre ad a gyártó garanciát? mert akkor veszek...

dihor 2008.05.02. 14:40:13

"Ákos vagyok", kurvára tévedsz, ha azt gondolod, hogy kivágni általában a halottat kell. Annak már mindegy, hogyan szedik ki. Kivágni azt kell, akinél fennáll a gerincsérülés veszélye, hogy mozdulatlanul ki tudják emelni, és esetleg elkerülni azt, hogy egy életre lebénuljon.
S hogy egyeseket miért zavar, hogy a Merdzsó kiadta ezt a brosurát, azt csak azzal tudom magyarázni, hogy fáj, fáj ugye, hogy a németnek jutott eszébe, és nem az egyébként szintén híres magyar autógyártó iparnak!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.02. 14:40:19

meglepő lehet, de a hibridekhez is van tűzoltó útmutató.
mivel ott nem játékáramok randalíroznak, elég macerás lehet, ha a mentők és a bent ülők is agyonvágódnak tőle.

ezek az anyagok külföldiül elérhetők a gyártók weboldalain.

www.extrication.com/ERG.htm

csizi 2008.05.02. 14:40:38

igaz. alexus egy rakás sazr. és ne feledjük honnan lop. a hibrid technika meg a Mercedes-Benz 1996. nem prius meg ilyen szendvicsdobozok!

Pierre 2008.05.02. 14:41:58

Jobb félni mint megijedni! Mondták a németek és brosúrákat kezdtek osztani... Már mondjuk szerintem ott van a probléma, hogy baleset. Ha mindenki normálisan vezetne, nem lenne szükség ilyesmire!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.02. 14:43:10

ha valaki látta a final destination 2. részét, az tudja, hogy a légzsákok is megviccelhetik az embert...

Ákos vagyok 2008.05.02. 14:48:03

dihor: igazad van, de ha már ott tartunk, hogy valakit úgy kell kivágni egy autóból, mert annyira összetört, akkor elég kevés esély van rá, hogy életben maradt...

Attól függetlenül szerintem jó dolog ez a könyv, mindenkinek ki kéne adni ilyet. Főleg egy hibrid esetén lehet nagy haszna, ahol ugyebár nem kis ceruzaelemek erejéről van szó :)

Arga 2008.05.02. 14:48:20

Csatlakoznék a vitához.
Minden gyártónak kötelessége ezeket a információkat kiadni, és meg is teszik bizony már kb. 10 éve. Nem tudom melyik márka kezdte, de ez most nem újdonság a Mercitől.
Az viszont vitán felül áll, hogy a kilncvenes évek második felétől alkalmazott Mercedes tűzoltóautók a legjobbak a mai napig. Viszont az új Actrosok elbújhatnak.

Peti 2008.05.02. 14:57:30

Hát ha minden autóról el kellene olvasniuk egy ilyen könyvecskét,káosz lenne a fejükben...

Ciri 2008.05.02. 14:57:41

girnyo

Mi az a Lexus ?

Ja érrrtem mán ! Szóval nem csak a legmegbízhatóbb ótó, hanem a legbiztonságosabb is !!
Szerinted...

Odabasz '

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.02. 15:00:46

Ákos,
a feszítővágó a barátod.
elég egy kis oldalsó görbülés, és nem nyílik az ajtó.
gondolom nyílt lábszártöréssel még te se mászol ki az ablakon.
na, a mentősök se fognak ott bemászni.

bamba 2008.05.02. 15:04:44

Ha szétvágják az új mergámat leverek nekik egyet.

mikor még simán ki lehetne kalapálni. ;)

Shomee E34 2008.05.02. 15:04:57

Sziasztok!
NEm értem,miért kell belekötni ebbe a kiskönyveb.Örüljetek neki,h van olyan gyár,aki erre is gondol.Nem akarok márkákkal dobálózni,nem is fogok,legyen elég annyi a köpködőknak,hogy a ti sportonságos,kisnagy,háromméteres-7üléses autóitokhoz nem kell ilyen útmutató,abból nem kell kivágni,egy izmosabb baleset után kifolytok belőle szépen,ha fúrnak egy lukat az alvázra ;)
NEm kell szarral dobálózni,h ki látott már merciben ezt-azt meghalni,persze,én is láttam már,meg azt is láttam,h a 20 éves BMW-be belejött a Toyota hátulról és én hidegpasztás polírral eltűntettem a dolgot,neki meg lett benne vagy 150.000Ft kár.... Ez sem követendő példa,nyilván szerencsém volt,de pont olyan sarkos,mint az,h majd így meg úgy meghalsz a MErciben is.
A Lexusosok meg miért érzik ekkora királynak magukat,mikor csak egy szaros Toyotában ülnek,,ami 10+ éve a 126-os MErcit koppintotta,ezt nem értem......

Ákos vagyok 2008.05.02. 15:06:02

denever: :) jogos

kriszt 2008.05.02. 15:13:46

girnyo!

a lexus egy összelopkodott valami!!!
az egész pályafutása alatt lopott a mercitől! mindkettő a 90-es években kezdte:D csak a merci 100 évvel hamarabb na ez a nem mind1 kicsihuszár:D mondtam minél gyakrabban cserélnek modellt a gyártók annál kevesebb az idő az új modell kifejlesztésére! ezért lesz kehes. mer pölö a mai merci tech benne lesz a többi kisebb presztizsű márkában is 10 év múlva persze akkor már kiforottan ezért tűnnek megbízhatóbbnak. de hát nekünk kell "elcédé" még a gumiszőnyegbe is:p nem volt elég az hogy van egy szaros klíma a kocsiban. a gyártó csak alkalmazkodik a piachoz. ez kell megkapjátok csak éppen nem lesz éppen megbízható. ez van. ha viszont csupán az anyagi minőséget vesszük a merci még mindig merci akárhogy is fáj!

AP (törölt) 2008.05.02. 15:17:28

..és kezdődik a fikázás

nagyon szórakoztatóak vagytok

dees 2008.05.02. 15:19:16

Ettől a könyvtől egyáltalán nem jobb a Merci, csak drágább. Még egy márka ami csak a múltjából és rohadt nagyot kaszál vele.

henrik77 2008.05.02. 15:25:17

Mennyire komolyan veszik egyesek a munkájukat, főleg ezek a németek! Nem úgy, mint ez a nagyképű senkiházi, önmagát újságírónak nevezni merő valaki! Rúgják már ki!

Piotrek 2008.05.02. 15:31:33

Ezentúl az extralistán is szerepleni fog a könyvecske és konzervnyitót is adnak mellé? Vagy alapáras lesz?

Sangyilinygyi 2008.05.02. 15:34:05

Csak annyit fűznék hozzá, hogy dolgoztam egy neves gazdasági napilapnál, ahol a vezérigazgató az A8 ast lecserélte egy 320 as E kombira még az előző szériásra. Ő mondta, hogy nem is gondolta volna, hogy ennyivel minőségibb az összerelési minőség a Mercinél, és hogy jóval olcsóbb az alkatrész is.
Nekünk van most egy A6 os kombink ami kurva jó autó és nagyon jó vezetni meg egy 80 as kombink ami szintén fantasztikus autó és sokkal kevésbé szervízigényes, mint a Mercijeink voltak, de mindkettő vezetése után mehetek csontkovácshoz, mert annyira kényelmetlenek.
ennyivel több a Merci

Viktor · http://www.vikiszava.net 2008.05.02. 15:37:44

Ezek után a hozzászólások után, főleg amit henrik77 írt, el tudom képzelni, milyen olvasói leveleket kaphattok :) Annyi beteg ember van, hogy hihetetlen.

Arga 2008.05.02. 15:38:08

Nagyjából az összes autón ugyanott vannak a vágási pontok, egy-két kivétel van, amit érdemes megjegyezni. Ez a kiskönyv napjainkban nem újdonság!

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.05.02. 15:46:13

dees: ettől a könytől tényleg nem lesz jobb a Merci, de azt azért jelzi, hogy az a cég mindenre előre gondol

pl. hogy a légzsákok vagy az övfeszítő patronjait ne vágd szét mentés közben mert még nagyobb bajt okozhatsz mint maga a baleset

T 5 2008.05.02. 15:54:42

A Lexus és a Prius is a tüzoltók réme
hiába kapunk itt németországban róluk
leírást félünk tölük, akkor is ha az adott esetben ezt nem láthatja rajtunk senki.
Ennél jobban már csak a gázos autóktól darázunk bár itt ezek elég ritkák egyenlöre.
Amit a Mercedes leír az pedig csak egy teória mert baleseteknél általában sérült autókat szoktunk kaszabolni ami el van deformálódva stb.

Arga 2008.05.02. 15:56:01

A Végső Állomás 2 c. filmben pedig órási szakmai hibát vét a tűzoltó. Ha nem nyílik ki a légzsák, akkor ún. légzsák-mentesítőt kell alkalmazni. Itt meg lehet nézni: www.lukas.de/Main/Products,915,915.aspx

D.K. 2008.05.02. 15:56:11

Jónapot mindenkinek

Ezt a kiadványt jó dolognak tarom , de a tűzoltoknak amugy is oktaják szerintem , hol érdemesebb vágni meg amugy is a helyzet adja magát, és akkor láccank a lehetőségeik. Kint a helyszinen azért más mint gyakorlaton a gyárban.

A márkák harcához annyit azért szertnék hozzáfűzni , én szerintem alapjában véve lehet szertni az autókat . Szerintem jó autók az Olasz és Francia autók is lehet h több törödés igényelnek de van bennük fantázia , de az Amerikai autók között is rengeteg van ami tényleg tök jol nézki ki és megy mit a barom . A német autok is jo autók nekunk is volt régi "dinnyés" Merci ami jó sokat elment , és nemtudom h például az újjak is rendelkezenek ekkora futástelejítménnyel de valószínű hogy már nem . A Japán autók is nagyon precíz autók rendkívűli mérnöki munka van mögöttük ami szerintem mindenkép dicséretre méltó. Ugyhogy szerintem azt megitélni hogy meik jó autó és meik nem az csupán nézőpont kérdése , ami a lényeg szerintem h az ember törödjön és gondoskodjon feletük, és azt bármeik márka meghálálja .

T 5 2008.05.02. 16:01:08

A probléma az, hogy ezt nem lehet oktatni, csak informálni mert nincs két egyforma baleset.
Hihetetlen, hogy milyen anyag van ezekben a mai autókban baleset védelmi szempontból és hogy roppannak össze a 20-25 éves autók amit gyakorlatozáskor vágunk szét.

Alvajáról 2008.05.02. 16:13:34

"Vágni csak úgy lehet, ha élezzük a késeket!" :)

tofee64 2008.05.02. 16:21:26

Arga!

"Olyan vastag anyagból készült a B oszlop"
Nem az anyag vastag. Nagyszilárdságú acélból készült(boracél)! És el lehet vágni!

karesz2 2008.05.02. 16:35:44

Végre 1 értelmes, figyelemfelkeltő és elgondolkodtató írás és mindenki beleköt. (valóban az élőt nem mindegy hogyan és mennyi idő alatt veszik ki.)Na így közlekedünk.

Arga 2008.05.02. 16:50:56

tofee64!

Így igaz, nem az anyag vastag, hanem több rétegű összehajtogatott lemezből áll, a közepén hüvelykujjnyi vastag acélhuzal erősítéssel.
Ha jól emlékszem az átvágásához a gyár szerint 200 kN nyíróerő szükséges.
A hazánkban jelenleg alkalmazott Holmatro fesz-vágó 182 kN erő kifejtésére képes. Már létezik ami nagyobb teljesítményű, de még nálunk nincs. Persze roncsvágó az viszi, de mi van, ha kifolyott az üzemanyag?

Arga 2008.05.02. 16:52:31

Jav: A hazánkban legerősebb használatban lévő Holmatro fesz-vágó

Bcy 2008.05.02. 16:53:13

Háát ezek után nem tom mit írhatni ide...vólt már fikázás meg mentés tehnika vita:)) ... de sztem evel a Merci semmi roszat nem akart...sőt sztem nem is az vólt az elsődleges célja hogy drágábban adhassa autóit...

A márka vitához meg csak anyit, hogy...több mint 100éévv...3pontos biztonsági öv...gyürödészona stb...na kinek a nevéhez fűződnek?? na kinek?..csakis a mercédes nevéhez...a többiek mind róluk másólták...szóval inkább tisztelni kellene nem pedig fikázni...!!! Szó se róla BMW,Audi...Volvó stb mint jóutók de... aput ne fikázzátok:P

vityaz 2008.05.02. 16:57:08

Néhány éve valamelyik német adón láttam erről a problémáról egy műsort, ott a tűzoltóknak a légzsák stb patronok helyét magyarázták. Szegényeknek marhára idegesítő lehet, hogy akár évjáratonként is máshol lehetnek. Mentás közben meg hülyén venné ki magát egy puki...

Kivágott 2008.05.02. 17:09:49

Érdekes hogy a többség kötekedve fogadta. Ha csak 1-2 alkalommal segít és csak minden századik tűzoltóhoz jut el akkor is jó egy ilyen.

Mellesleg nem csak hullákat kell kivágni a kocsiból. Engem is vágtak már egyszer.

Köszönet mégegyszer a tűzoltóknak a munkájukért!!!

Péter 2008.05.02. 17:16:20

Nem hinném, hogy a kötekedés ennek szólt volna. Csak annak, hogy nincs értelme ebből egy "márpedig a Mercedes a legjobb" megközelítést gyártani (a szerző e jelek szerint ezt csinált belőle), mert minden autógyártónak van ilyenje már jó ideje.

Arga 2008.05.02. 17:29:16

Szerintem a brosúra önmagában nem képvisel hírértéket. Az a fontos, hogy a gyár a tervezés során figyelembe veszi a tűzoltók tapasztalatait. Na ez ismét egy követendő példa.

GGG77 2008.05.02. 17:29:36

Hihetetlen, hogy egyeseknek ezek után fikáznia támad kedve.
Gratula a Mercedesnek, hogy gondolt ilyesmire!


Amúgy, beülve talán a mai Audik még rá is vernek a Mercire anyagválasztás terén, viszont a BMW-ket rendesen fel kell exrtrázni, hogy presztizsautóban érezd magad, és még akkor is lesz az ajtóün, itt-ott egy két gázos anyag...

petyo 2008.05.02. 17:55:32

Ja és lehet, hogy csak a BMW-nek van tesztbáziasa a sarkkörön túl, de minden autót tesztelnek minusz negyven fokra, és ezek szerint a BMW csak spórolós, mert nem kell fizetnie a hűtési számlát.

Tom 2008.05.02. 18:03:24

Megint olyanon vitáznak a kedves bloggerek amit felesleges!
Merci, Bömös, Audi ez a triumvirátus verhetetlen! Bizonyítottak már eleget!Toyotáról, Lexusról álmodozik valaki? biztosan, de egy a lényeg presztizsben minőségben, eleganciában(külső, belső) sosem lesz olyan mint az elöbb említettek!!Pl.:szép Toyotát láttatok már a Supra-n kívül?NEM!!A motorja tuti, de se a futóműve, se az anyagválasztása egyiknek sem meggyőző.

dzsino 2008.05.02. 18:05:53

NA MIVAN PARASZTOK, MÁR MEGINT MITŐL ILYEN HATALMAS A POFÁTOK? LEGTÖBBEN AZT SEM TUDJÁTOK HOGY MILYEN EGY MERCEDES... SZÁNALMAS CSÓRÓ VAMZER KIS GECIK VAGYTOK, INKÁBB FIZESSÉTEK BE REMEGVE A SUZUKITOK ELMARAD CSEKKJÉT, JA ÉS JELENTSÉTEK FEL EGYMÁST CSICSKÁK..:)

vargapali 2008.05.02. 18:12:46

Nem hinném, hogy ennek a dolognak bármi köze lenne a melyik a jobb autó kérdéshez. Létezik, talán segíti a tűzoltók munkáját, talán megmenti az életünk, köszönjük. PR részleg kitalálta, mérnökök megcsinálták, és még akár hasznos is lehet. Egyébként meg hiába vesznek ki szerencsétlen tűzoltók ha a k.rva mentőhelikopter nem ér oda, mert valaki sajnál nyüves 100millát egy alföldi állomás megépítésére...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.02. 18:15:14

bámulatos arcok.
merajapán, meranémet, merazamcsi.

Sasa88 2008.05.02. 18:16:22

Hali!
Nem olvastam végig az összes kommentet idő hiányában, de volt egy olyan h miért bäszkódunk h a németek adtak ki előszőr ilyet, fent említette egy tűzoltó h a priusról már volt kiadva ilyen, am a merci merci, egyik ismerősömnek van egy 20 éves merdzsója, kívülről már iszonyat szakadt de belül még mindig állat, másik meg h egy másik ismerősömnek A-s mercije van vagy melyik az a női kocsi, az első szériák felborultak a rénszarvas tesztnél, kijavították, de az elektronika ratyi benne, valami elszállt, és nem lehet cska azt a kis panelt kicserélni a műszerfalban, mert nem darabokban van, tehát vagy 100ezer lesz, h egy kis vacak alkatrész hibája miatt újra működjön mindig!bosch elektronika, már az is egy vicc, tudom, itt gyártják borsod megyében a cuccokat!a volvohoz is itt gyártják az elektronikát, de a volvo nem engedi ráírni h made in hungary csak azt h made in the eu. a peugeothoz, meg citroenhez is itt gyártják az elektronikát...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.02. 18:20:03

egyébként meg tartósság és megbízhatóság tekintetében kéretik számításba venni a tervezett élettartam csökkenő tendenciáját.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.05.02. 18:38:29

1. A Seicento rosszul to''rik. Ma vettu''nk egy újat. Na, ki a vagány?!

2. Nem is szeretnék a Gyo''zikével a Széchenyi Ko''nyvtárban találkozni. Nem is szeretnék találkozni a Gyo''zikével.

ttl 2008.05.02. 18:44:48

Helyesen: (Országos) Széchényi Könyvtár, mert ez a Széchényi nem az a Széchenyi.

Balázs 2008.05.02. 18:46:17

Ezek a hozzászólások tipikus beidegződések, nemhogy mindenki elismerné(tisztelet a kivételnek), hogy ez igenis hasznos dolog, hogy a cég a nyereségéből ilyenekbe fektet pénzt, amely a használója biztonságát szolgálja. Ja és ne a magyar példából induljunk ki.

Ákos vagyok 2008.05.02. 18:53:16

GGG77 17:29kor szerintem találóan rávilágított a lényegre :)

Amúgy meg a tűzoltók biztos tudják mit kell csinálni, akár egy ilyen könyv nélkül is, attól függetlenül hogy jó ötlet. De ETTŐL még nem lesz több (se kevesebb) egy Mercedes sem...

foolproof 2008.05.02. 18:58:59

Dzsino ott a pont! Nekem is nagy pofam van, es tenyleg, nincs mercim, meg autom se. Ugyhogy a szuzukit se kell nyogni..

RogerNyul 2008.05.02. 19:01:43

Az nem pneumatikus, hanem hidraulikus olló, feszítő stb...

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.05.02. 19:03:49

Most hazudhatnék hogy elgépeltem mert ezen a holmin ctrl-lal megy az é, de nem teszem. Ismét tanultam valamit, és hozzá a Gyo''zikének ko''szo''nheto''en!
Ami azt a kérdést illeti, hogy melyik autón hol kell vágni ahhoz hogy lehámozhassák a sofo''rro''l: nem volna rossz gondolat standardizálni az ilyen pontokat és módszereket. Ne csak az élje túl a balesetet akinek a kocsijáról szóló oktatóanyag pont megvan a tu''zoltóknál...

StZ 2008.05.02. 19:04:37

"bosch elektronika, már az is egy vicc, tudom, itt gyártják borsod megyében a cuccokat!a volvohoz is itt gyártják az elektronikát, de a volvo nem engedi ráírni h made in hungary csak azt h made in the eu. a peugeothoz, meg citroenhez is itt gyártják az elektronikát..."

Lehet, de itt gyártani és megtervezni két különböző dolog. Lehet, hogy a tervezésben van a hiba, amit nem hiszem, hogy magyarok csinálnak. Persze lehet, hogy mégis a gyártásnál van gond, de ennek kevesebb az esélye.

Christian Troy 2008.05.02. 19:16:06

E-osztályosom van, de már itt is olvasom h elektronikus problémákról akarnák elterelni a problémát?:) Sosem volt vele elektronikai gond. A w211 2002-2004es modelleknél volt ez a probléma és akkor itt hajlandóak néhányan az egész márkát általánosítani vele. Sajnálom, de aki hajlandó érte ennyi pénzt kiadni nyílván mind beszerzi róla az infókat.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.05.02. 19:27:46

Emberek! Megnéztem a Gyo''zikét a youtube-on. (Nekem új.) Óriási! Nekem miért nem mondja senki hogy: More!? Néha sajnálom hogy nem lakom ko''zelebb.
Ami a gyártási mino''séget illeti, megint csak a Clarkson-t tudom idézni, aki szerint a ráfordított ido'' (ami az árra is ero''sen hat) számít. Kivéve a kézzel gyártott autókat, mert azokról (szerinte) leesik az ajtó.

Jockey 2008.05.02. 19:30:25

Rendes a Mercitől, hogy van neki egy ilyen. Nem rendes, hogy nem teszi alapból a Tűzoltóság részére elérhetőnek ingyen, holott van magyar vezérképviselet. Sőt miért nem szerveznek mentősöknek, rendőröknek, tűzoltóknak olyan képzést, ahol az adott típus különlegességeire és a mentés egyéb veszélyeire felhívnák a figyelmet? Talán ez lenne az igazi PR! (És ezt más gyár is megtehetné, nemcsak a Merci.)
Persze épeszű ember tudja, hogy ettől még nem, illetve nem csak ettől lesz különb egyik márka a másiknál! A ma gyártott színvonalas kocsikból teljesen mindegy mit veszel, úgyis az fogja eldönteni, hogy jót, vagy rosszat veszel-e, hogy mit sikerül kifognod. Hiába van itt ISO, meg minden szentsz@r, ha az összeszerelő munkás nincs jó passzban, vagy a cégtulaj/vezetés nyereség növelés érdekében a 6-od rangú alkatrészeken spórol. (Amit Te nem is látsz, mert ami szem előtt van, az mind szép és jó. De ami a háttérben van kis bisz-b@sz és elromlik fog téged idegesíteni, meg sok-sok kicsi forint elköltésére sarkalni.) Ezekbe a dolgokba a Merci is szépen belesétált, hogy a fejesek zsebe jól meg legyen tömve. (És innentől már nem különb egyiknél sem!)
Az igaz talán a Mercire, de alapból az összes presztizsmárkára is, hogy az átlagnál több pénzt költenek el mindenféle fejlesztésre. Csak sajnos ezeknek is viszonylag kis részét képezi a gazdaságos üzembe, a biztonságba, a környezetvédelembe feccölt összeg. Inkább még mindig a fenékmasszírozós izzasztás elkerülős bőrülés, az elektromos csomagtérfedél, egyre bonyolultabb fedkomp, stb. viszi el a nagy lét, mert a piacnak nevezett gazdag egyén nem akar lemaradni a szomszédjától. Ha jól belegondolok 15-20 éve egy jó kis kettes Golffal milyen remekül el voltunk! De még az ezeröcsi is bőven megtette, bár egyikkel sem volt érdemes fának meni. Igaz a maiakkal sem. Gyűrődőzóna ide vagy oda, ha olyan műanyagból csinálják a lökhárítótól az első kerékig a kocsi komplett elejét, amit csak 20 fokon teszteltek, akkor én jobban szeretnék nem benne ülni, ha –20 fokos téli zimankóban csattan valamivel.
Az EuroNCAP is zárt csarnokban szobahőmérsékleten tesztel, de mi van ha odakint 40 fokos műanyagnyújtó meleg, vagy üvegkeményre fagyasztott hideg van? Ne csodálkozzunk ha a csillagok szám nem annyi lesz, mint a szép új csarnok belsejében.
Egyébként meg annak a nagyokosnak, aki szerint csak a halott kedvéért vágják szét a kocsikat, ajánlom a Lánglovagok oldalát, és kívánom neki, hogy a nagy arcával ne kelljen ilyen szituba kerülni! (És esetleg szolidaritást is vállalhatna a Tűzoltókkal, mert rajtuk kívül kevés önzetlenebb ember létezik a világon.)

jockey 2008.05.02. 19:41:18

Ezt én is megnéztem, de ez annyira nem nyűgözött le. Egyrészt a kocsi inkább gördült, mint tetőre esett. (Jó felfoghatjuk úgy is, hogy legalább tetőn való gördüléstől megvéd.)
Viszont elég gyakran nem sima legördülésről van szó a valós esetekben. (Amit ráadásul a legtöbb ma tervezett autó hasonlóan kivéd.)
Szeretném látni, ha mondjuk 40-el belecsapják a tetejét egy 400 mm átmérőjű akácfába. Ha ugyanígy egyben van, akkor már rohanok is volvót venni.

Ákos vagyok 2008.05.02. 19:44:55

Jockey: és ha minden gyár minden típusának az oktatását végighallgatják és megtanulják a tűzoltók, akkor mikor lesz idejük tüzet oltani? :P
A pénzét meg mindenki arra költi amire akarja, az autógyárak is, a luxusautó-tulajok is. Igaz, hogy 20 éve jó volt a Lada is, végülis 50 éve még a villany is luxus volt néhány faluban...

Ha adsz forrást, vagy legalábbis megmutatod a finanszírozás módját is a sok okossághoz amit mondtál, akkor OK, de addig "a kibicnek semmi se drága"...

csak nézek ki a fejemből 2008.05.02. 19:47:34

T34, ellene a merci is alulmarad biztonságban. T34-ben semmi bajod nem lehet, amíg szembe nem jön egy Tigris.

Péter 2008.05.02. 19:47:57

Jockey: éppen arról van szó, hogy mindegyik csinálja, az isten szerelmére már, ez nem a Mercedes specialitása. Tessék, mert a franciákat itt szidni szokás, találomra beírtam a Gugliba, és: "PSA Peugeot Citroën is also working closely with the French Emergency Preparedness Directorate (DDSC) on a project to improve extrication procedures. The project involves providing the fire service with data sheets indicating the location of safety systems and structural reinforcements in each vehicle, thereby facilitating the extrication of accident victims."

tűzoltó 2008.05.02. 19:59:50

Furki!
Láttál Te már égő kocsit vágó tűzoltót?
Biztos nem, mert akkor nem írtál volna ekkora ökörséget.

Gomulka Béla · http://Gomesz 2008.05.02. 20:08:54

Péter,

miért, mit írjon a Peugeot? Mindazonáltal ha egységes volna a rendszer...
Néztem ko''zben Gyo''zo''két megint. Nagyon szép, még ha nem is igaz. A Kusturica érzést próbáljak megfogni - mérsékelt sikerrel. Amikor a feleség beu''l a suv-ba (késo''bb el akar válni mert Gyo''zo''ke vajda akar lenni és az valamiért nem jó), akkor, morék, klezmer szól! Hogy mondjam: nem ugyanaz.

Jockey 2008.05.02. 20:09:39

Kedves Ákos!
Nem térek ki, hogy mennyire nem vagy járatos a Tűzoltók dolgát illetően, mert látom segghülye vagy hozzá.
De miért kellene neked pénzügyi finanszirozásról regélnem? Talán nincs saját tapasztalatod? Esetleg mást tapasztaltál, mint legtöbbünk ebben a világban?
Az a minimum, hogy valaki meg akar élni, ehhez pénz kell. Pénzhez lehet pl valamilyen termelő eljárással jutni. De minél több pénzhez csak úgy, ha valamit kispórolsz termelés közben, és közben ugyanennyiért vagy még többért eladod!!! Eddig tudsz követni?
Ebbe a cipőbe lépett be a merci (meg még jó pár gyár, akik korábban nem így tettek) is pár évtizede, ami a minőség oltárán lévő áldozatot jelentette és jelenti ma is. (Persze úgy, hogy a kicsi vevő azért közvetlenül ne azt érezze, hogy sz@rnak rá, mert akkor aztán tényleg oda a márkaarc és maradék presztizs, és mindenki mást fog venni.)
De hogy ne csak azt hidd, hogy statisztaként dobálózok a szavakkal, ezért elárulom, hogy jó pár évet autóipari beszállító cégnél dolgoztam, ellátogattam több nyugat-európai autógyárba, sőt még a magyarokban is voltam, kivéve a mi autónkat. (Ott meg volt iskolatársam dolgozik, tehát van fogalmam róla is.) Nos az igazán jól összerakott merci a jó öreg „g”-s volt, ami a szomszédainkban készül(t) és jószerével kézzel rakják össze, illetve sok lemezmunkára még ma is kézi technológiákat alkalmaznak. Igaz emiatt, már akkor sem volt gazdaságos, mikor én ott jártam, de az amcsi piac igénye miatt nem állíthatták le a gyártást.
Viszont bátran mondhatom, hogy ha lesz szerencséd, akkor vegyél G-t, akár újat, vagy jó állapotú használtat, mert az nem fog megszívatni.
Az összes többi ugyanolyan gyártósoron fut végig, mint a kiák, vagy fiatok, legfeljebb a mercis melós mindennap új fehér kesztyűt kap. És ha a beszállító termékéért a gyár nem hajlandó eleget fizetni, akkor a beszállító elkezd silány vackot gyártani, majd szépen leseik a kocsi minősége is. A többit meg te fizeted kedves vásárló, ha kijönnek az 1-2 éves kocsidon a „szándékosan” eszközölt hibák.

Péter 2008.05.02. 20:19:26

Lehet egy kérdésem?

Mit gondoltok, a fenti felsoroálsból melyik márka autóival volt az utóbbi évtizedben messze a legtöbb probléma __rozsdásodás__ szempontjából.

Nyert. A Mercedes eltúlzott spórolása nagyon sok tualjnak mutatta meg, melyik NEM lesz a következő autója. Elég csak körbekérdezni autójukat ismerő E-Klasse, Vito, stb. tulajokat.
Szégyen, hogy mára ide süllyedt a márka...

(Állítólag a MB nem galvanizálja a karosszériát, hanem cinktartalmú alapozót használ. Ami úgy tűnik mégse működik olyan jól.)

Péter 2008.05.02. 20:23:07

Még annyit, hogy pont a Mercedes ad 30 év átrozsdásodási garanciát. Ez elég gáz, a fentiek ismeretében. (Kollégámnak is cserélték már mind a 4 ajtót az E-Klassén...)

(Jó, az agyondícsért Ford Focus-ról is lehetne írni egy két szót... A sok autót kevésért, szintén szépen hangzó mese...)

E30 2008.05.02. 20:33:23

Üdv Mindenkinek!

A cikkről: Ettől a könyvtől a Mercedes nem lesz se rosszabb, se jobb, így a cikk irójának utolsó gondolataival valahogy nem sikerült azonosulnom. Viszont az is biztos, hogy hátránya nem fog származni belőle se Neked, se nekem szóval a fikázásnak tényleg abszolút tényleg semmi értelme. (Az meg, hogy ezzel is csak pénzt akarnak lehúzni a jónépről, az meg már nevetséges)

A vitáról: Örök témaadó ez a BMW-Mercedes-Audi-Lexus-stb. kérdés. Csakhogy senki nem veszi észre,hogy ez meddő vita. Könyörgöm, nézzetek már körül egy kicsit. Akinek BMW-je van (és bejön neki) az ugyis mindig csak az áhított márka pártján fog állni, ugyanugy, ahogy az Audis, vagy a Mercedeses. Tökmindegy, hogy mit ír a másik, tökmindegy, hogy mit gondol akárki, a saját márka lesz a jobb, a több. Körülbelül olyanok vagytok, mint a 8 éves gyerekek: Az én anyukám jobb, mert túróskuglófot tud csinálni! Nem is, mert az enyém meg karamellába forgatott lófaszt tud szarni!!- röhelyes... Nem hiszem el, hogy egy A4-re, egy C-osztályra, vagy egy E92-re bárki nemet mondana- mer "abban fel kell emelni a kezemet a kartámaszról, hogy felváltsak 6-dikba.", vagy "azon az 50 négyzetcentiméteren nincs bőrborítás" Csak önmagatok, vagy inkább a média által generált ostoba problémákon lovagoltok.

Bocs a hosszu monológért. Akinek valami nem tetszett attól várom az inteligens cáfolgatokat, ellenérveket.

bányászjózsi 2008.05.02. 20:47:30

"Pierre 2008.05.02. 14:41:58
Ha mindenki normálisan vezetne, nem lenne szükség ilyesmire!"

Ha normálisan vezet az ember 130km/h-val az autópályán, és kap egy bal első durrdefektet például, akkor lehet, mégis szükség lenne rá...

"Ákos vagyok 2008.05.02. 14:17:22
Kivágni leggyakrabban halottat kell..."

Ez szerintem nem igaz.

"kriszt 2008.05.02. 15:13:46
a lexus egy összelopkodott valami!!!"

lexusom van, és nagyon elégedett vagyok vele. Ne szidja senki azt az autót, amiben még soha be sem ült. Én sem teszem ezt, a mercivel és a BMW-vel. mert alapvetóen arról írok véleményt, amit már HASZNÁLTAM.

Köszönet a tűzoltóknak a hasznos hozzászólásokért!

danken 2008.05.02. 20:48:23

nem hiszem, hogy emiatt vesz valaki mercit

Jonny 2008.05.02. 20:48:57

A BMW már 25 éve úgy építi a kocsikat hogy ütközés után is nyithatók legyenek az ajtók. És nyílnak is.
Teháta a Merci találmány egy szükségmegoldás, de szerintem nincs előrébb.

tatabike 2008.05.02. 20:55:41

Na, szép kis savazás lett itt kérem. Jó, hogy van ilyen könyv(?) a Mercikről na. Az is tény, hogy a Merci az Merci, de az is tény, hogy már nem a régi, nagyon nem, de azért van még a legjobbak között, mert a vetélytársak is ugyanúgy "elgagyisodtak" az idők folyamán. Úgyhogy ezen ne vitázzunk. AZ is tény, hogy általános tendencia az, hogy egy konkrét dologban általában nem az a legjobb, aki kitalálta. Tehát, 3 pontos öv, Merci kitalálta, de nem övé a legjobb. Gyűrődő zóna, kitalálta a Merci, de nem ő csinálja a legjobbat. Vagy légzsák, amcsi csávó találta ki, szerintetek amcsi verdában van a legjobb? Vagy mp3 kódolás, a Thomson fejlesztette ki, őszintén ki az a lúzer, aki Thomson mp3 lejáccót vesz? A Merci úgy jár, mint a Sony. A Sony is még tartja magát, de elgagyisodott, a többiekkel együtt. Szánalmas baszki, hogy a Sony DVD bír 14-15 hónapot, az Unitra(!) szalagos magnóm meg 30 éves, és úgy néz ki és úgy is működik, mintha most vettem volna a gyár mintaboltjában. Úgyhogy az összes mai autó- meg bármi gyártó az összes ajánlásával meg extrájával elmehet a náthásba... Amúgy meg azért van ez, mert okos ember kiszámolta, nem éri meg üzemeltetni egy akármilyen, pl. DVD-lejáccó üzemet, ha nem veszel legalább kétévente DVD-t. És ez igaz mindenre. Már mérnökök dolgoznak azon, de komolyan, hogy hogyan bírja 13 hónapig egy DVD-lejáccó, mer ugye 12 hónap a gari. És ez nem véletlen, mert én már 2x jártam így. Ja, bocsi, a második 14 hónapig bírta. Szóval ez van...:)

TaTA

korrrnel 2008.05.02. 21:00:06

Szerintem egy BMW az BMW! De az Audit is hasonlóan nagyra tartom. A Mercedesekkel szemben viszont vannak kifogásaim. Nagybátyám fél éves ML-je havonta jár a szervízbe, a navigáció meg kalap ...:D Visszasírja a 6 éves Honda Legend-et. Ennyit akartam. Am ha már itt vagyok: a www.kisalfold.hu/szavazas oldalon szavazzatok a Felsőbüki Nagy Pál Gimn. Kapuvár 12.a-ra a megye legvidámabb ballagói között!!! Örök hála.
Viva la BMW

Ákos vagyok 2008.05.02. 21:00:58

Kedves Jockey!

A tűzoltósághoz valóban nem értek sokat, nem vagyok tűzoltó, de igazából nem is akarok az lenni...

A finanszírozási kérdéseket arra értettem, hogy ha az általad "luxuscélokat" szolgáló fejlesztéseknek nevezett dolgok mellet/helyett még mind-mind hasonló arányban költenének környezetvédelemre meg tűzoltók/mentősök INGYEN oktatására, akkor végül mennyibe kerülne egy autó? És ha ezt nem csak a nagyautók árába építik bele, hanem mondjuk a Fabia meg a Swift árába is, akkor mégis mennyiért vegyen a köznép (nem negatív jelzőként érteni!) autót?
Ember, ha még ezekre is annyit költ, mint azokra a dolgokra, amik miatt az emberek végülis megveszik a termékeit, akkor már elnézést de mi a faszomból csinálnak nyereséget? Miből adnak fizetést több millió munkásnak? Hát már jó hogy nem még a tűzoltókat,rendőröket, mentősöket is a saját pénzükön oktatják...

Meg az NCAP hány gyárat építsen, meg telket meg berendezést vegyen, hogy olyan teszteket tudjon csinálni, amik olyan útmutatást adnak a gyáraknak a biztonsági gyengeségek kijavításához, hogy tényleg nagyon jól védjenek az autóik? És mindezt, kérdem én, miből?? Erre mondtam, hogy kurva szép ideákat ki lehet találni, de ha egyszer nincs rá pénz, akkor kár észt osztani... Nem az, én se tudnám megmondani hogy miből, de én nem is dobálózok INGYEN oktatással meg ilyenekkel.

A gazdaságossági eszmefuttatásodra viszont én mondom, hogy nem értesz hozzá, mert eleve hibás úgy nekiindulni valaminek, hogy csak a minőség megspórolásával lehet pénzt előteremteni valamire. Ez általában a leszálló ágban lévő vállalkozások ismérve... A Rolls Rolls-nál sem a minőségből vettek vissza a BMW-s felvásárláskor, hanem költségoptimalizálást hajtottak végre (minőség marad, de kevesebb munkás, hatékonyabb gyártósor, egyes dolgokat a BMWtől kapnak stb.)és most úgy megy nekik mint talán még soha.

Ha valamin elkezdenek nagyon spórolni (főleg a minőségen), akkor az előbb utóbb szar lesz. És hiába olcsóbb, gazdaságosabb a gyártása, ha egyszer szar nem veszik az emberek.

Nagyon elkanyarodtunk a témától, de légyszives ne segghülyézz le gazdasági/finanszírozási kérdésekben, nem tudhatod ki ül a másik monitor előtt...
Abban viszont remélem egyetértünk, hogy az nem vita tárgya, hogy egy ilyen könyv csak segítségére válhat a tűzoltóknak, mentősöknek.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.05.02. 21:06:16

Jockey:
"Rendes a Mercitől, hogy van neki egy ilyen. Nem rendes, hogy nem teszi alapból a Tűzoltóság részére elérhetőnek ingyen, holott van magyar vezérképviselet. Sőt miért nem szerveznek mentősöknek, rendőröknek, tűzoltóknak olyan képzést, ahol az adott típus különlegességeire és a mentés egyéb veszélyeire felhívnák a figyelmet? "
hát ez az anyag ingyenes és bárki által letölthető, sőt azt gondolom, hogy nálunk normálisabb országokban a tanfolyamokat is megtartják

így teljesüljön minden vágyad (:

T-boy (törölt) 2008.05.02. 21:06:57

Nem kapcsolódik,csak úgy.
A Mercinek van/volt?/dieselmotor felújitó
üzeme.A régi motorok simán futottak 500e-1000000km között,utána becserélték
egy felújitottra.

vzoli 2008.05.02. 21:09:00

Azoknak akik szerint csak a halottat kell kivágni a kocsiból:

2002 ben sikerült egy pótkocsi alá csúsznom, úgy, hogy kimozdult a hátsó hídja is, a pótkocsi részben a tetőre támaszkodott, a "B" oszlo előtt kicsivel.
Egyik ajtó sem volt nyitható, a műszerfal a lábamra szorult , sokkos voltam a légcsák és az ütközés miatt. Ha valami "hangos" és határozott szerszámmal nem vágják/feszítik ki az ajtót, nem tudom hogy jöttem volna ki onnan, pedig gyakorlatilag miután kiszedtek saját lábamon távoztam! Mindössze megfigyelésre tartottak bent éjszakára a kórházban.
Véleményem szerint a tűzoltóknak, műszaki mentőknek meg kell adni mindent ami a munkájukhoz szükséges, mert nem mindegy, hogy ha spriccel belőled a vér, 20mp vagy 5 perc alatt vágják le rólad a kocsit.
Mert ha fejre teszed a kocsit, lehet akár bmw, lexus, opel vagy ford az ajtajai a legcsekélyebb valószinűséggel fognak nyílni, te meg ott fogsz ülni és várni, hogy kinyissa valaki.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem ezeknek a végtelenül elhivatott szakembereknek a munkáját, akaik őrangyalként jönnek ha baj van és végzik a dolgukat, amiért ha háromszorannyi fizetést kapnának mint most az is kevés volna.

Ákos vagyok 2008.05.02. 21:13:32

A cikk fő kérdésére, hogy "Mitől jobb a Merci", meg azt mondom, hogy biztos nem ettől, ha egyáltalán jobb...
Mikor az Audimat vettem, őszintén szólva, azt se tudtam hogy ilyen könyvek vannak. De ha tudom, hogy a Mercinek van, és az Audinak nincs, akkor is Audit veszek, mert NEKEM EZ TETSZIK, akár milyen über a Mercedes, akár mennyire lenézi a BMWsek többsége a (VW-)Audit, akár mennyire el vannak ájulva maguktól a Lexus-osok, hogy mekkora vásárt csináltak a "legszebb és legmegbízhatóbb és legjobb" autójukkal.
Mind a 4 gyártó jó kocsit csinál, szó se róla, de a Merci is kezd abba a hibába esni, mint a Jaguar. (Volt cikk róla itt a Totalcaron.) A hagyományokból és a legendákból nem lehet megélni.

AP (törölt) 2008.05.02. 21:14:31

Ha én egyszer úgy eldobom a vasat valahol, hogy tényleg repülés a vége, nem kell majd sietniük.

AP (törölt) 2008.05.02. 21:17:17

Úgy egyébként a fene megette a sok 1600-1800 kilós német bálnát, arra jók hogy az autópályán legyen mivel megfutni a 260-at.
Csak nehogy be kelljen fordulni valahoca egyszer.

gamewolf 2008.05.02. 21:20:35

mondjuk ha a maybach-omat totálkárra megtörném akkor inkább bennégnék a kocsiba xD

ps3peter 2008.05.02. 21:40:33

AP ezt most hogy érted? A BMW vagy Audi nem tud úgy kanyarodni, mint a Swifted?

Tomcsi 2008.05.02. 21:53:27

Szerintem mindenképp hasznos ötlet amit a merci csinál, de igazán jó akkor lenne, ha egységes jelrendszert használva a többi gyártó is megjelölné a kocsikon a fontosabb pontokat.

dorka57 2008.05.02. 21:54:30

banyaszjozsi: durrdefektre Citroen CX a megoldás
tatabike: a biztonsági öv a volvo találmánya

Amúgy az összes merga fostalicska a 123 óta (nekem az se tetszett a volga után, a többi még olyanabb)

Aki ésszel, figyelmesen közlekedik annak sosem kell aggódni hogyan vágják ki az autójából!

Laca 2008.05.02. 21:59:35

"bányászjózsi : Ha normálisan vezet az ember 130km/h-val az autópályán, és kap egy bal első durrdefektet például, akkor lehet, mégis szükség lenne rá..."

A mai autókban kizárólag úgynevezett tömlőnélküli (tubeless) abroncsokat használnak amiknek az előnye(sok más mellett)hogy nem kapsz vele durrdefektet. Az csak a belsővel szerelt kerekek sajátja volt.

"tatabike : Vagy mp3 kódolás, a Thomson fejlesztette ki, őszintén ki az a lúzer, aki Thomson mp3 lejáccót vesz?"

Az mp3 kódolást mint olyat a Fraunhofer intézet találta ki

Péter 2008.05.02. 22:02:20

Laca: Fraunhofer IIS, AT&T-Bell Labs, Thomson-Brandt és CCETT. Együtt.

vzoli 2008.05.02. 22:03:53

Hiába közlekedsz ésszel, ha más nem.
Nem tőled függ, hogy a szél lefúj e a felüljáróról egy kamiont féktávon belül. Vannak amiket nem lehet kiszámítani, előre látni és hiába vagy óvatos.
Ha valami nem jön össze, akkor lesz ott az abs, a biztonsági utascella, meg a többi marhaság, és miután túlélted akkor érkeznek meg majd kivágni a tervezetten deformálódó járművedből
;)

T-1000 2008.05.02. 22:10:38

Csak a fikázás:)
Nekem se Mergám Se BÉEMWÉM se ÁUDIM
talán dzsinónak se lenne ha rendes polgár lenne:) Na mind1 szerintem hasznos a kiskönyv de ez csak balesetnél derül ki.
A hullákat is kivágják csak picit lassabban.:)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.02. 22:13:38

Jockey, jó az a B oszlop, hidd el. És a tető is ugyanolyan konstrukció.

nézd meg ezt. ez itt 2 pörgés krónikája. ford explorer, 2000-ből.

www.youtube.com/watch?v=lGVlF95DDjk

ez meg egy 2004-es xc90

www.youtube.com/watch?v=YJhlNv8Snm4

megint mondom, 2 azaz kettő darab pördülés volt, egymás után.
te melyikbe ülnél bele?

Yogi 2008.05.02. 22:20:55

Két dolgot fűznék hozzá:
- Arjeplog nem a sarkkörön van, hanem mintegy 60 km-rel alatta.
- Az Arjepogi Tesztközpont tulajdonosi szerkezetét ugyan nem ismerem, de bárkinek vállalnak munkát, és a referenciáik között sem az első a BMW, tehát nem hinném, hogy ők a tulajdonos.

Figyi 2008.05.02. 22:36:11

Dzsino! Te biztosan egy köcsög cigánygenya lehetsz! Ba.d már meg anyádat és takarogj egy cigányfórumra!
Te seggfej!

Seregély 2008.05.02. 22:37:58

"ugye harminc évvel ezelőtt elég volt kétszáz métert menni egy Mergával"
30 évvel ezelőtt ha egy Merci után beültél egy Caddy-be, vagy egy Lincolnba, kis tulzással mitnha egy Trabi után ülnél be egy Mercibe. A 60-70-es években az USA autógyártása gyárotta a világ legjobb kocsiait. Akkor Mercedest nem igazán lehetett eladni USA-ban. Azok az autók mind a mai napik futnak, csak ugye a fogyasztásuk...
Akkoriban a tempomat, autómata világítás, elektromos ülések, bőr, autómata váltó stb. standard volt. Nem beszélve a mai napig etalon anyagminősgégről. Meg lehet nézni, akkoriban mit kinált Európa.
Az más kérdés, hogy a 80-as évektől a helyét keresi a USA autóipara, és csak kínlódnak.

Hipósgriff 2008.05.02. 23:01:37

Tűzoltó vizsgán:
- Mi a különbség a hegedű és a zongora között?
- A zongora tovább ég.
Nagyjából ez a különbség a márkás kocsik között.

gabor 2008.05.02. 23:04:38

szlovakban 80 km el mentem 4 edmagammal egy faba fekezes nelkul egy 124 es Mercedessel, es mindenki kiszalllt baj nelkul....haverom 40! km per oraval kicsuszott egy kanyarban arokba be szembe , suzuki ignissel... mind2 labat amputalni kellett.....soha nem vennek csak Nemet autot...jah es en legalabb meleg autoba ulok be reggel... Emberek akinek van esze....AUDI BMW MERCEDES VW PASSAT , csak ezekbol valasszon

zubug 2008.05.02. 23:20:24

A szabadalmaztatott hárompontos biztonsági övet a Volvo 1959-ben vezette be alapfelszerelésként. Az öv életmentő tulajdonságai ellenére mind az autóipar, mind a vásárlóközönség szkeptikus volt. Zavaró, kényelmetlen viseletnek minősítette, ezért elfogadása eltartott egy darabig. A biztonsági övvel kapcsolatos igazi áttörés a korai 60-as években történt, és azóta a világon előállított több mint egymilliárd autóba annyi övszalagot szereltek be, amennyi 250-szer érné körül az Egyenlítőt.
Már a világ nagy részén előírás a biztonsági öv használata, noha több országban csak az első üléseken követelik meg. 1971-ig kellett várni, mire először előírták, hogy be is kell csatolni, mégpedig az ausztráliai Victoria államban. Az Egyesült Államokban például mind a mai napig nincs szövetségi törvény, amely előírná, hogy a kötelezően beépített öveket az utasoknak használniuk is kell!
Az övhasználat kényelmességét 1968-ban forradalmasította a Volvo, amikor az első üléseken bevezette az automata övet, amely nagyobb mozgási szabadságot enged, és nem kell beállítani a különböző méret? használókhoz. Ha pedig nem veszik igénybe, akkor nincs útban

zubug 2008.05.02. 23:23:20

Bocs' ez lemaradt:
Érdekes paradoxon, hogy a ma ismert biztonsági öv feltalálója és szabadalmaztatója eredetileg azzal foglalkozott, hogy a lehető legmesszebbre és leggyorsabban katapultálja az embereket. Nils Bohlin akkoriban a svéd repülőgépiparban dolgozott, mégpedig a pilótákat veszély esetén megmentő katapult-ülések fejlesztésén. Hamar átváltott azonban a katapultált test gyorsulásáról az autóbalesetet szenvedett test lassítására, miután 1958-ban felvették a Volvóhoz, hogy ötleteit és tapasztalatait a gyakorlatban kamatoztassa.

pipi 2008.05.02. 23:28:17

Szevasztok.Most értünk hazza egy kis túrázásból.Kb. 400 km.-t kocsiztunk én egy 27 éves 123-assal.Sehol nem vallott kudarcot pedig volt minden,tudom nem tartozik ide annyira, mert törésről van szó, ha jól olvastam 1-2 komentet, de igazából ma értettem meg mitől Merci egy Merci.Egy Merci az Merci.A többi csak az szeretne lenni, és ez a nem mindegy.

zubug 2008.05.02. 23:30:17



BARÉNYI BÉLA
1907. március 1. - 1997. május 5.
Biztonsági sorozat

NO COMMENT :
"...Elég, ha csak Barényi Bélát említem meg, aki a Volkswagen autót tervezte, és több mint ezer különböző szabadalma volt már a '30-as években a Mercedes és a Volkswagen gyárakban, ahol dolgozott. A végén pert kellett indítania, amit meg is nyert, így végül a német állam kénytelen volt elismerni, hogy a Volkswagent nem a németek tervezték, hanem egy magyar mérnök. Ha ezek az emberek mind a haza javára fordíthatták volna a tudásukat, nem kellett volna nekik idegenben rohangálniuk az érvényesülésért, akkor Magyarország ma nagyon gazdag ország lenne..." - Gróf Spanyol Zoltán feltaláló
Lejegyezte: Boros Károly
teljes cikk


Barényi Béla életútja:

Elengedhetetlen hogy, ne beszéljünk az autózás meghatározó személyiségéről Barényi Béláról. A Mercedes-Benzről kialakult képet, miszerint a csillagos autók a világ legbiztonságosabbjai közé tartozzanak, Ő a biztonsági szemléletmód úttörője alapozta meg. Mikor 1939-ben jelentkezett a Mercedes-Benznél mérnöknek azt mondta a meghallgatáson:


"Uraim, Önök mindent rosszul csinálnak! "
- egyből felvették.

Az 1930-as évektõl a legkiemelkedõbb autófejlesztõ mérnök a magyar származású Barényi Béla volt, aki 1907-ben született Bécs mellett.


Miután elvégezte Bécsben a műszaki egyetemet, '20-as években elkezdett dolgozni az autóiparban. A Műszaki Egyetem után az Austro-Daimlernél majd az Adlernél dolgozott. 19369-ben került a Mercedes-benzhez, ahol megalapította, majd 1972-ig irányította a gyár biztonságtechnikai részlegét.

Sokan nem tudják - sajnos-, hogy a Bogárhátút nem Ferdinánd Porsche, hanem a magyar-osztrák születésű mérnök tervezte meg, méghozzá öt évvel a német előtt!!!!


typ 12 1931-ből


typ 32 1932-ből


Ledvinka bogárhátúja, melyen Barényival együtt
dolgozott a cseh mérnök a bécsi egyetemen.


Barényi vizsgálja Porsche népautóját


Barényi és a "bogárhátú"

Mindezek ellenére mégis Porsche nevét ismerte meg a világ. Barényi azonban nem hagyta annyiban a dolgot! Sok éves pereskedés (melyben 1 /!!!/ márkára perelte a Volkswagen-t) után a bíróság végül is elismerte igazát. Bebizonyította, hogy Õ találta ki az egyszerű, tömegekben gyártható autó elvét - 2 ajtós kocsiszekrény, hátsó motor, váltó és meghajtás.


Azt sem sokan tudják, hogy Ő rajzolta meg az első Porsche sportautók vonalait is. A kocsikat már abban az időben biztonsági pedálokkal tervezte meg. Azokat két tengelyen helyezte el, hogy ütközéskor kevésbé hatoljanak be az utastérbe. A Volkswagen megkaparintotta ezeket a terveket is, de Ő költségkímélésként csak egy tengelyt alkalmazott. Ennek meg is lett az eredménye. Lehet, hogy a VW sokat spórolt ezzel, de balesetkor súlyos sérüléseket okozott a benyúló pedálrendszer.
Még 1925-ben fejlesztette ki a teleszkópszerűen összenyomódó biztonsági kormányoszlopot, amelynek köszönhetően ütközés esetén a vezetőt az nem nyársalja fel.


Legfontosabb találmányát 1951-ben szabadalmaztatta, ami a gyűrődési zóna volt és napjainkig meghatározta az autófejlesztésben a karosszériatervezési irányelvet.


A energiaelnyelő karosszériás biztonsági autót gyűrődési zónával "látta el", és egy modellen mutatta be, melynek a Terra Cruiser nevet adta.


Az úttörő találmányának, a biztonsági utascellának ki tudja mennyi ember köszönheti életét, lényege az volt, hogy a kocsi "magja" keményebb anyagból készült és így kevésbé sérült meg, míg elején és hátulján un. gyűrődő zónát hoztak létre.


Barényi a tető szilárdságának javítására is tett kísérletet.
A vizsgálatok eredményei elsőként a "pagoda" Mercedeseken jelentek meg

Az első ilyen energiaelnyelő rendszerrel készült, biztonsági karosszériarendszerrel ellátott típus a 180-as Ponton Mercedes volt, amelyet 1959-ben mutattak be.
Az utána készülő Mercedes-Benz típusok már mind e szellemben lettek kifejlesztve.


Barényi volt az, aki a Mercedes gyárt arra ösztökélte, hogy az autógyártás középpontjába a biztonságot helyezze. Barényi vezetésével kezdték el a törésteszteket, még a '40-es években.


Barényi nevéhez fűződik még számos, közel 2500(!) találmány, szabadalom, amelyeknek jelentős része egyik mai autóból sem hiányozhat (A rekorder Edisonnak 1350 szabadalmaztatott "feltalálása" volt).


Ilyen a már említett gyűrődő zóna, a gépkocsik futóművében található szillentblokkok. Ő találta ki a párnázott, puha műszerfalat is, ami balesetkor jelentősen tompította az ütést. Ennek kiegészítése volt a gömbölyített belső kialakítás, a vágott sebek elkerülése érdekében, a különböző kapcsolók, műszerek, amelyek elasztikus anyagból készültek, illetve azoknak süllyesztett elhelyezése.
Ugyancsak a belső kialakítás biztonságosságát hivatott növelni a már kis erő hatásra is letörő visszapillantó tükör , ez a megoldás az utasok fejének okozott kevesebb sérülést és a megerősített ülések, amelyek balesetkor nem szakadnak ki a helyükről. Hogy az emberek ütközéskor ne essenek ki az autóból, megerősítette a zárat (biztonsági zárszerkezet) .

A manapság (végre) előkelő prioritást élvező gyalogosbiztonságra is gondolt. Barényi Béla 1955-ben szabadalmaztatta a gyalogosok sérüléseit csökkentő biztonságos auto tervét. A '70-es években jelentek meg a Mercedes autóin az elhajló emblémák és a süllyesztett ablaktörlő lapátok is.


Barényi Béla 1972-ben nyugdíjba ment, de élete végéig tanácsot kértek tőle a Mercedes fejlesztőmérnökei.


1987-ben szobrot emelnek a "Deutschen Museum", azaz a német nemzeti múzeumban: "Barényi Béla, Autopionier".

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nincs még egy ember a világon, aki ennyit tett az autók aktív és passzív biztonsága érdekében, illetve egyáltalán az autókért. Ennek bizonyítéka, hogy még élőként (egyetlenként) 1994-ben bekerült a Detroitban található Autóipar Hallhatatlanjainak Csarnokába. Még szintén életében (egyáltalán nem gyakori jelenség), -1987 - utcát neveztek el róla Németországban Sindelfingenben és Olaszországban Terracina-ban (Magyarországon vajon miért nem?).


Élete utolsó riportjában egy kérdésre, miszerint hogyan tudott ennyi mindent kitalálni, válasza valahogy így hangzott:


"EGÉSZ ÉLETEMBEN CSAK RACIONÁLISAN PRÓBÁLTAM GONDOLKODNI"


Barényi Béla az autókonstruktőr zseni 1997-ben, 90 évesen távozott az élők sorából. Az általa kitalált megoldásokkal együtt azonban emléke máig itt él közöttünk.


--------------------------------------------------------------------------------

Autó-motor cikkje Barényi Béláról (2005.01)

VINCZE-PAP SÁNDOR Gyűrődéssel a biztonságért című cikke itt olvasható.

VINCZE-PAP Sándor: A magyarországi passzív biztonsági kutatások, vizsgálatok rövid áttekintése


A passzív biztonsági eszközök története (MB.) 1979-ig, elötte azonban a fontosabb dátumok:

1939: Barényi Béla és Karl Wilfert oldalütközéshez kapcsolódó birodalmi szabadalma.
1947: Összecsukódó biztonsági kormányoszlop (Barényi Béla).
1951: A gyűrődőzóna szabadalma (Barényi Béla).
1957: A kétpontos deréköv bemutatása - melyről késöbb kiderült, hogy életveszélyes.
1957: Az első autó 4 tárcsafékkel 300 SL.
1959: Első gyűrődőzónával konstruált autók - 220 S, 220 SE.
1959: Folyamatosan rendeznek töréstesztet a gyár melletti tesztpályán.
1963: A 220 S típusban megjelenik a kétkörös hidraulikus fékrendszer.
1968: Biztonsági fejtámla (Barényi Béla hathatós közreműködésével).
1969: Mérföldkő a biztonságkutatás területén, megalakul a balesetkutatási részleg.
1970: Újabb mérföldkő 1., a blokkolásgátló, az ABS kifejlesztése, folyamatos kisérletek.
1971: Újabb mérföldkő 2., légzsák szabadalma.
1974: Első részátfedéssel végrehajtott törésteszt.
1979: Az elsőszériás ABS bemutatása.
1980: Vezetőoldali légzsák és az övfeszítő rendelhető.
1984: Azu összes Mercedesben széria az övfeszítő az első üléseken.
1987: Légzsák az anyósülésen ülő részére is.

zubug 2008.05.02. 23:35:43

Bocsi a hosszú idézetért!!!!

Szóval a gyűrődő zónát nem a mercedes találta fel...Ennyi!!!!!

erdekesseg ha torgelunk 2008.05.02. 23:37:36

www.youtube.com/watch?v=EqMEGA76HsE
Jo auto volt a 123-as!

AttylA 2008.05.02. 23:41:42

En megmaradok az Audinal. en utalom a mercit...

locutus@totalcar.hu

[] (törölt) 2008.05.03. 00:16:19

"Úgy egyébként a fene megette a sok 1600-1800 kilós német bálnát, arra jók hogy az autópályán legyen mivel megfutni a 260-at.
Csak nehogy be kelljen fordulni valahova egyszer. "

Egyszer majd menj vegig egy E60assal padlogazzal szlalomban egy rutinpalyan, aztan majd nem terjesztesz ekkora faszsagokat.

Egyebkent azt is megneznem, mit produkalsz a Stifteddel a kanyarban a 15os ballonokon.

[] (törölt) 2008.05.03. 00:20:22

"A BMW már 25 éve úgy építi a kocsikat hogy ütközés után is nyithatók legyenek az ajtók. És nyílnak is."

megbocsass, de ez egy baromsag.

- egy BMWs

Zolko 2008.05.03. 00:32:29

Autós (és autó nélküli) totalcar Olvasók!
Nagyon sajnálatos dolog, és elég alacsony
IQ-szintre vall, hogy sokan (tisztelet)
a kivételnek) mást nem tudnak, mint
szarni-szapulni bizonyos típusokat.
Én szerencsés helyzetben tudhatom
magamat, 'hál Istennek van egy Hondám (Civic VTI),
a feleségemnek egy BMW-je (316i E46), plussz nemrég jött meg a Lexusom (IS 220d). Mondhatnám, hogy van némi tapasztalatom autók terén, de soha nem venném a bátorságot, hogy olyan dologról beszéljek, amiről nem tudok! A Honda egy iszonyúan pörgős, a mai napig utánozhatatlan motorral rendelkező gyors, sportos, hangos (hála a kipufogórendszernek) autó. A BMW ezzel szemben kifinomultabb, igényesebb belülről és sokkal halkabb, de kevésbé sportos, bár nagyon szerethető. A Lexus pedig a leghalkabb, legkifinomultabb autó a három közül, plussz 400 Nm a hátsó kerekeken, ami nem csekély (bár a Hondám gyorsabb az 1.6l-es szívómotorral). Lényeg: minden autóban található szeretni- és útálnivaló dolog. A Honda inkább a fiatalos, a BMW és a Lexus érettebb márkák. Ültem már Maybachban is, Audiban is, Ferrarikban is, mégis a Hondám áll hozzám a legközelebb! Nincs nagy pofám, mert Lexusom van, nem vagyok bunkó BMW-s, sem Hondás hülyegyerek, butaság általánosítani! Olyan, mintha arról vitatkoznának emberek, hogy a Breitling, a Rolex, a Patek Philippe vagy a A.Lange & Söhne a jobb óra. Kinek mi tetszik...

w a s d 2008.05.03. 00:52:15

Nekem egy bajom van a Mercedes- szel: nagyon nem szimpatikus a forma1- es csapat, amiben vannak.:D

T-boy (törölt) 2008.05.03. 01:17:58

Mint volt 123-as tulaj mondhatom,hogy minden részletében sallangmentes,és egyszerű a kocsi.Igaz /az enyémben/se villanyablak,légkondi nem volt.Tetőablak is
manuál.Motor mint MTZ,de nem is romlott el.
Hogy vizes a gázolaj,úgy jöttem rá,hogy kilyukadt a gázolajszűrő.Eg mai dieselmotorban a hatalmas nyomás miatt 1 csepp viz miliós kárt csinál,de ha EGYSZER
rosszabb min.gázolajat tankolsz ua.

Levy T 2008.05.03. 01:50:05

budos cigany dzsino!
elotte piros dinnyes zsigulid volt mi?

Krisi 2008.05.03. 02:06:57

hehe, vicces szerintem is ez a melyik autó a jobb/szarabb vita. Már több kommentben elhangzott a véleményem, mely szerint a sznob autóknál (amikről most szó van) nem ész érvek, hanem érzelem alapján választanak. A merci meg tényleg csak a múltjából él, ma már nem tűnik ki a tömegből, mint pár évtizede, egy olcsóbb autó is tudja ugyanazokat a dolgokat.
Én ebben a kategóriában vagy Volvót vagy Lexust vennék, mert azokhoz (még) nem tartozik negatív sztereotípia. Gondolok itt arra, hogy ma bmw-ben, merciben audiban rögtön leköcsögölnek, hogy újgazdag/ maffioózó/ köcsög/ bunkó, stb.

Szerintem meg a Zaporozsec a legjobb, az összes többi szar :)

Az meg a másik vicc, amikor mondják az okostojások, hogy a Lexus vagy a merci miért szar :) Muhaha

majom 2008.05.03. 02:53:03

Köszönöm a tűzoltóknak az értékes hozzászólásokat!

(a többi okoskodó hsz sajnos annyit sem ér mint egy üres gyufásdoboz)

HPéter (ex. Péter) 2008.05.03. 03:07:17

A másik Péter nevezetű kedves hozzászóló figyelmébe ajánlom:

Barátom, nem jutott még eszedbe, hogy ügyesen válassz egy másik nevet, hogyha már valaki "Péter" néven hozzászólt?
Nehéz feladat lett volna gondolom...

(Én írtam a rozsdásodással kapcsolatos problémákról. Az összes többi a nicklopó kollégától jött...)

HPéter (ex. Péter) 2008.05.03. 03:12:28

Bár az előző 2 hozzászólásom sajnos negatív kritika volt, azért azt tényleg el kell ismerni, hogy a 80-as évek nagyon sokat emeltek a MB presztízsén. Nem véletlenül.

És ezúton üdvözölném azt a Tulajt, aki ott volt saját, barna régi S Mercijével a Tuning-show-n (BNV). Gyönyörű volt az az autó!

T-boy (törölt) 2008.05.03. 03:24:57

Audi,Merci,Bmw hasonló helyzetben van,a 80'-as években behozott olasz kocsik.Néhány százezer km padlógázon,aztán csodákoztunk
hogy nem indul az Argenta,Croma.
Ma is kevesen vesznek ujat 10-20mill.ért,a
behozott meg olyan amilyen.Szervizháttér
'magyaros',lehet 2-3 intervallumot is meguszik a motor olajcsere nélkül.Lehet hogy azok a kocsik nem is olyan rosszak?
Egyébként nevetséges dolog Lexust fikázni,
akárhonnan akármit loptak jól sikerült.

George 2008.05.03. 10:04:22

A Merci több, mint 100 éve kezdte az autógyártást, luxusautókat talán a két világháború között. A Bmw? Második világégés után kezdett autókkal foglalkozni, luxuautókkal talán 30 éve? Audi, Lexus? 15 éve próbálkoztak először, ne röhögtessetek már, hogy így meg úgy jobb. Megnéztetek már egy normális állapotú 124-est? aki nem ért hozzá, simán 3-5 évesnek nézi, pedig a legfiatalabbak is 13 évesek. És még mindig luxusabb, mint a legtöbb kortársa, vagy néhány "prémium" autú (mondeo, passat, vicc). Ne értsetek félre nem utálom én a többi kocsit, vannak Audik, Bmw-k, Lexusok, amik tetszenek is, de a Mercinek van 50-60-60 év előnye luxusautógyártás terén, amit majd talán 100 év múlva be is hoznak a többiek. És itt számít a presztízs is! Lehet vitatkozni, lehet szidni a mercit a megbízhatatlanságáért, de ez már a múlté (az új C-klasse-vel 22 millió tesztkilómétert mentek, mielőtt piacra dobták)

BUBUKA 2008.05.03. 10:35:39

Nincs értelme ezen a témán lovagolni, hogy melyik jobb, melyik rosszabb....a pórnép, a többség max 10 év feletti széthullott "luxusautóval" járkál...no meg a szocpolitikára, segélykére vett suzukival, meg a többi kommersz népautóval...

Tudom, hogy amit látunk csak látszat...a plázaparkolók hiába vannak tele új kocsikkal, ha a többség a banké :)

BUBUKA 2008.05.03. 10:41:44

Amúgy meg, ma már primitívség, és nagyon szánalmas ha valaki a kocsit ego növelő eszköznek veszi, végső soron le se szarja a művelt, iskolázott ember, hogy XY milyen aktuális verdával szaladgál....a primitív, tanyasi pórnépnél fel lehet vágni, de egy bizonyos erkölcsi és morális szintet elérve rájöttök majd, hogy a kocsi csupán eszköz, amit ha megunok, ugyanúgy kidobok, mint egy rossz TV-t...a biztonságról meg annyit, hogy bálnamerdzsóban is voltak már halottak, 160 km /óra feletti ütközésnél már nem ússza meg senki, bármilyen kocsiba ül....vagy örök életére nyomorék lesz..

w a s d 2008.05.03. 11:04:53

@BUBUKA:

Szerintem az se normális, hogy valaki így beszél a részletre vásárlásról. Mi avval a gond, azt nem értem.

Az autó meg nem mindenki számára csupán eszköz. Valakinek önmegvalósítás. Aki olyan, annak ez a fekete SUV, mert attól félnek mások. Másnak meg egy Trabant, amire sokmilliót költ, és ezért néhány embertől elismerést, másoktól "hülyézést" kap.

Rocko- 2008.05.03. 11:29:57

ps3peter 2008.05.02. 21:40:33
így, erről a témáról nem lehetne leszakadni? nem kruvára mindegy, h milye van? lambos posztnál csak a lambos tulajok pofázhatnak?
szóval abba kéne már hagyni, h kinek milye van, elég gusztustalan ez.

[] (törölt) 2008.05.03. 13:01:42

Rocko,

a langlovagok.hu a legjobb pelda arra, hogy hiaba van akarmilyen biztonsagi rendszerrel felszerelve egy auto, ha a sofor egy fasz, es pl nem koti be magat. (ebbol persze nem az kovetkezik, hog az adott auto szar)

"lambos posztnál csak a lambos tulajok pofázhatnak?"

barki pofazhat, aki konkretumokkal tud szolgalni, hogy az adott tipusban mi miert szar - tokeletes konstrukcio nincs. viszont amikor valaki egy Swift kormanya mogul elkepzeli a vilagot, es onnan fikaz le mindent, az minimum szanalmas (mondtam egy peldat, a Swift helyere mindenki helyettesitsen be, amit akar).

[] (törölt) 2008.05.03. 13:10:09

zubug:
"Magyarországon vajon miért nem?"

mert Barenyinek semmi koze nem volt magyarorszaghoz. Hirtenbergben szuletett osztrak allampolgarkent, Becsben tanult, Sindelfingenben melozott a Mercinel, es Böblingenben halt meg (39tol nemet allampolgar).

mi a rakot keresett volna magyarorszagon? latsz magyar autogyarat? (raadasul magyarorszagra jellemzoen csak termelest helyeznek ki, fejlesztest nem, vagy ritkan)

HPéter (ex. Péter) 2008.05.03. 13:44:39

George,

"de a Mercinek van 50-60-60 év előnye luxusautógyártás terén, amit majd talán 100év múlva behoznak"

Ezt én nem így látom. Főleg a japánok esetében. Talán dizájn tekintetében nem annyira kreatívak, bár az új S-Klasse-t elnézve azért el kéne gondolkodni. (Kéne, nem arról van szó, csak az előzőekhez képest jellegtelen.) És az új C-Klasse hátulja is bizony elég összecsapott lett.

A lényeg csak az, hogy sajnos attól, hogy 30 éve tényleg jobb volt a MB, abból az ipar természetéből adódóan nem következik, hogy ma is a legjobb.

T-boy (törölt) 2008.05.03. 17:00:11

A Merci vásárlóköre/német/ragaszkodik ahhoz,ha új kocsit vesz nekelljen napokig
a kezelési útmutatót tanulmányozni.Átül és
megy,mert nem hobbyautós.Pl.egy Citroennél
mindig változnak,akár alapvető dolgok/index/,és ez zavaró lehet.

ps3peter 2008.05.03. 20:56:01

"így, erről a témáról nem lehetne leszakadni? nem kruvára mindegy, h milye van? lambos posztnál csak a lambos tulajok pofázhatnak?
szóval abba kéne már hagyni, h kinek milye van, elég gusztustalan ez."

Ahogy Edelweiss kolléga is megjegyezte, a Swift kormánya mögül nem kéne ilyen kijelentéseket tenni, hogy egy német bálna nem tud kanyarodni... Én E60-as BMW-vel, a feleségem Swifttel jár, de hidd el a BMW nem csak egyenesen tud jobban menni...
Nekem tökmindegy milyen kocsiban ül AP, de baromságokat ne hangoztasson nulla tapasztalattal. Kb. 30 éve még igaza lett volna, egy akkori kisautó tényleg jobban kanyarodott egy akkori bálnától. Ha meg ö csak ilyen korú bálnákat ismer, akkor ne általánosítson...

AP (törölt) 2008.05.03. 21:28:19

AP egy hete eladta a Swiftet, faszok..

AP (törölt) 2008.05.03. 21:32:47

Hiába magyaráztok, hogy én mondjak le, 1800 kiló az sose lesz 800, sose fogja azt az 1800 kilót olyan agilisen oda-vissza dobálni senki.:)
Hiába van bennük mindenféle ketyere és hárombetűs bizbasz..
Lehet, hogy fékezgeti a kerekeket, meg a számítógép kiszámolja neked, hogy melyik kerékre mennyi nyomaték az optimális, de
de egy idomított majom is elvezeti ezekkel a feltételekkel akár rutinpályán, akár máshol.

ps3peter 2008.05.03. 21:35:37

Jaja, most olvastam, hogy tizenéves rizsrakétát vettél, akkor mostmár teljes joggal fikázhatod a német bálnákat, fasz...
(pedig a prelude jó autó, nem tehet róla, hogy mekkora szája van a gazdájának)

AP (törölt) 2008.05.03. 21:37:32

Jaja, okádok is sugárban a hozzád hasonló nagypofájú béjemvésektől.
A feleségedet is így kioktatod csak azért, mert Suzukija van?

ps3peter 2008.05.03. 21:42:51

Nem, ö nem gondolja azt, hogy egy új bmw szar, mert gyakorlati tapasztalata is van vele, veled ellentétben. A nagypofát meg csak veled használom, mert rászolgálsz...

AP (törölt) 2008.05.03. 21:44:18

Nem szar, nem azt mondtam, hogy szar.
Másra jó!

ps3peter 2008.05.03. 21:45:05

Ebben kiegyezhetünk

AP (törölt) 2008.05.03. 21:45:33

Hogy lenne már szar :))
Az már a tisztelt béjemvések baja, hogy akárki akármit mer kijelenteni, ami nem tetszik nekik, arra harapnak.
Én vajon hányszor küldhettem volna el a faszba tucatjával mindazokat, akik a Swiftet szarozzák alaptalanul?
Mégse.. Egy idő után megunja az ember a szélmalomharcot.

AP (törölt) 2008.05.03. 21:47:07

265-ös gumival meg hatvan számítógéppel még csoda, hogy nem kacsázik olyat, mint egy 80-as években tervezett japán városi kisautó.
miket beszéltek, vazzeg..

ps3peter 2008.05.03. 21:49:25

Persze hogy ugrok, ha egyszer azt mondod, rosszabbul kanyarodik a bmw. Mindkettö van, új, saját. 50 alatt agilisabban kanyarodik a stift, ez igaz, felette meg ugye kijön, hogy nincs alatta futómü... Tény, hogy másra van. Én is jobban szeretem a stiftet városban.

trebics 2008.05.03. 21:54:23

ps3peter 2008.05.03. 20:56:01

Halkan jegyzem meg, hogy 30évvel ezelőtt sem volt könnyebb a kanyarodás a bálnákkal, sőt!

trebics 2008.05.03. 21:56:47

JAV:

Halkan jegyzem meg, hogy 30évvel ezelőtt sem volt IS könnyebb a kanyarodás, sőt!

trebics 2008.05.03. 22:00:04

Na még egyszer:

Halkan jegyzem meg, hogy 30évvel ezelőtt IS könnyebb volt a kanyarodás, a bálnákkal.

Bocs.megkavartak a Helyszínelők. :-)

ps3peter 2008.05.03. 22:06:20

Csak összejött :)
Azért akkor még extrém könnyüek voltak a kisautók, sokat számított. Vö: Golf 1 800kg, Benz W123 1800kg. Ma már nem ilyen nagy a különbség, az új 1.5-ös stift 1100 kg, az 530i 1600 kg.

trebics 2008.05.03. 22:22:25

Hiába voltak könnyűek attól még nem volt könnyebb tekerni a kormányt, pl fiat 500-asnak is meglepően izmos volt a kormányzása.
88'-ota vezetek, kb volt már vagy 200 autóm, még többet volt alkalmam vezetni, mindenféle vackot is, szóval van némi tapasztalatom.

Ákos vagyok 2008.05.04. 15:18:00

Azt azért megnézném, hogy a kis stift hogyan veri le kanyarban a légrugós A8ast meg 7est... na mindegy

Nem tudom már ki írta, nem is lényeges, de attól, hogy valaki 100 évvel ezelőtt kezdett el autót gyártani, valaki meg csak 10-15 éve gyárt luxusautókat, attól még lehet, hogy a később kezdő jobb. Ugyan az, mint a Jaguar esetében. Lehet hogy régen nagyon komoly luxusgépeket csináltak, de egy "kicsit" elfutott mellettük a világ. A hagyományokból és régi hírnévből nem lehet megélni.
Ezért talán a Merciseknek sem kéne azzal áltatniuk magukat, hogy csak azért mert ők Merciben ülnek, a BMW vagy az Audi rosszabb. Sőt... Attól függetlenül, hogy ez az új S osztály nagyon meg van csinálva.

Aki meg tizen akárhány éves japán csodákból meg swiftek/fabiák, vagy akár csak 20éves mergák kormánya mögül ócsárolja az új autókat, arra tényleg nem lehet mit mondani. Elgondolkodtató...

The good boy 2008.05.04. 18:56:51

George 2008.05.03. 10:04:22

de a Mercinek van 50-60-60 év előnye luxusautógyártás terén, amit majd talán 100év múlva behoznak"

Csak egy egyszerű focis hasonlat: a Chelsea 5-6 éve (Abramovics elött) sehol sem volt nemzetközileg, a Manchester United meg ezer éve ott a világ élvonalában. Akkor ezek miatt a Chelsea nem lett ott majd a BL döntőben, mert a MU már régóta sztár, azaz csak Ők az igazi sztárcsapat?

T-boy 2008.05.03. 17:00:11

"Pl.egy Citroennél
mindig változnak,akár alapvető dolgok/index/,és ez zavaró lehet."

Való igaz. Pl. a C3-ban ugyanaz a index és ablaktörlőkar van benne, mint az új C5-ben, vagy éppen a 206-308 Pug-ban. Tényleg mindig változtatnak rajta.

A témához. Végigolvastam, illetőleg megnéztem a youtube-s filmet. Miután mostanában erősen megtetszettek az új kombi volvok (pl. V50), most igy nézve a belinkelt filmket és onnan továbbmenve a hasonló filmeken, csak megerősitett, hogy jó kis autók (na, ezt eddig is tudtam,de pl a kedvenc barátném új S40-e nem igazán jött be. Változik az ember). Tőlem a merci küldhet bármilyen anyagot, én akkor is Audit (A4-A6) venném,ha olyan árkategóriában gondolkodnék, de a Volvo V50 egy 407 Pug, C5, Passat, Mondeo stb. áráért nem rossz vétel. És tényleg nincsennek sztereotipiák irányába (mondjuk azt meg lesz*rom).
Csak azt nem értem, hogy egy 10.000. Ft-os mobiltelefonban, DVD-ben is van magyar menű alapban, egy x milliós autóban miért nincs, a Volvo kivételével. Jó, tudok németül és angolul is, de ilyen apróságokon is múlhat egy érzelmi döntés. Mert az autóvásárlás nagyrészt érzelmi döntés (is). Ettől függetlenül nem fikázom sem a bmw-t sem a mercit, de a lexust sem -ami szerintem utolérte a többieket.

Pasas 2008.05.04. 19:34:22

És szerintetek ezt fejből fujja az összes tűzoltó, vagy a balesetnél lapozgatják, hogy fontos másodperceket spóroljanak?

Rocko- 2008.05.04. 20:01:31

Edelweiss 2008.05.03. 13:01:42
"a langlovagok.hu a legjobb pelda arra, hogy hiaba van akarmilyen biztonsagi rendszerrel felszerelve egy auto, ha a sofor egy fasz, es pl nem koti be magat."
ennyi erővel ez a poszt is értelmetlen, mivel nem a Merci a legjobb.
"barki pofazhat, aki konkretumokkal tud szolgalni, hogy az adott tipusban mi miert szar - tokeletes konstrukcio nincs."
ez így van.
"viszont amikor valaki egy Swift kormanya mogul elkepzeli a vilagot"
és mi a probléam azzal, h swift? nem vezethetett ő ladát, mercedest, ferrarit meg trabantot?
azt, hogy ő csak siwfthez ért, azt csak elképzeled. a bmw kormánya mögül. ;)

ps3peter 2008.05.03. 20:56:01
ami fent +
"Nekem tökmindegy milyen kocsiban ül AP, de baromságokat ne hangoztasson nulla tapasztalattal."
honnan tudod, h nulla a tapasztalat? :) ha meg tök mindegy, h milyen kocsiban ül, akkor minek lett felhozva? :DDD

A8os 2008.05.04. 20:39:49

Rocko:
Elég életszerű, ha valaki Swiftet hajt, és már vezetett Ferrarit :) Meg szerintem sokan ezzel a dologgal arra gondoltak (és osztom a véleményüket), hogy azért nehogy már egy susukis mondja meg a tutit Mercedes-Audi-BMW témában, mivel hiába ült életében már akár mindegyikben is, más ülni benne egyszer és mindennap azt használni...
És ebből most ne azt hozza kis senki, hogy bárki bárkit is lenézne, mert nem nagy Mercivel vagy Audival jár. Nem erről van szó. De hát azért mégiscsak megütközik rajta az ember. Főleg, ha hülyesége beszél. (Lásd: R8 topic korábban)

ps3peter 2008.05.04. 20:51:10

Azért lett felhozva, mert ö leminösíti az összes német bálnát, miszerint nem tudnak kanyarodni úgy mint mondjuk egy régi stift 1.0. Ha helyesen követtem a belsöséget volt neki Ladája, stift 1.0-ja, most meg Prelude. Majd ha vezetett néhány ezer kilómétert egy aktuális német bálnát (netalán sajátot :-))), akkor "jogosan" leszólhatja... Addig meg csak annyira adok a véleményére, mint pl. a sajátomra az atomfizikához. Kb ugyanannyira értünk hozzá...

T-boy (törölt) 2008.05.04. 20:53:59

The good boy!Igazad van,de volt nen olyan
túl rég,a kormányoszlop két oldalán csak
1-1 forgatható hengerrel találkoztál!

ps3peter!
Előkerült a W123 kezelési könyve
Az önsúly 1310 kg!!

ps3peter 2008.05.04. 21:02:42

Akkor mégse volt olyan nagy a súlykülönbség. Akkor inkább az akkori puha felfüggesztésre fognám, de továbbra is fenntartom, hogy egy mai kisautó - föleg nagy tempónál - nem kanyarodik jobban, mint egy nagy bálna.

ps3peter 2008.05.04. 21:09:19

A wikipedia alapján motor és felszereltségfüggöen 1.340–1.680 kg...

AP (törölt) 2008.05.04. 22:10:11

köszi Rocko, jegyeztem :)

tudod, ez egy érdekes hely. akinek swiftje van, az nem csapathat kedvére, se nem vezethet wrx sti-t, sőt nem is érthet az autók technikai részéhez egyáltalán.
swifted van? lúzer vagy.
na kb ennyi az általános vélemény a sok szerencsétlen részéről, de szarok bele masszívan. :)
tegye fel a kezét az, aki heccből megy évi 40-50 ezer kilométert, csak a vezetés élvezete kedvéért. ti hétvégente megcsapatjátok kicsit a gépet? én minden áldott este. úgyhogy arról, hogy kinek mivel mennyi tapasztalata van, ne beszéljünk. mi az élvezetesebb, elterpeszkedni a bőrben és a 4.2-es vényóc repít 200-al, közben izzik a számítógép, és a két tonna a végén befordul, vagy küzdeni az elemekkel 110-120-al, kinyomni a szemét, szanaszéjjel forgatni, abs híján kerékblokkolás határán fékezni, a végén már az égett fékszag terjeng a kocsiban és semmit se fog a lábfék, csorog rólad a víz, a pulzusod az egekben, szinte orgazmusélmény, sokszor órákig?
ehhez pedig nem kell se luxusbálna, se számítógép. és ez az, amit nem sokan csinálnak olyan rendszerességgel, mint én.

AP (törölt) 2008.05.04. 22:15:41

Ezzel nem akarok se nagyot mondani, se bármit kivívni, csak mondom, hogy erre a célra jobb valami kis, agilis, könnyű vas, nem is kell feltétlenül túl gyorsnak lennie.
Asszem ezt mindenki elismerheti.
Aki számára ez azt jelenti, hogy lefikázom az összes német bálnát, annak egészségére.

ps3peter 2008.05.04. 22:20:41

Korral jár...
Nem mondasz hülyeséget, de nem is örökérvényüt... Hidd el. Tapasztalat. Majd 10-15 év múlva kíváncsi leszek a napi csapatásodra.
Biztos remekül be tudod dobni az autódat a kanyarba, én is vsz. jobban tudtam 10-15 évvel ezelött, ma meg már nem érdekel... Akkor M3-ról meg merci 190 2.5 sportról álmodoztam, ma meg idegesít ha zörög a pohártartó az 530i-ben...

ps3peter 2008.05.04. 22:49:14

Az évi 50ezer km csapatást meg azért megnézném... Mondjuk 10 literes fogyival (az meg lazán megvan az általad ábrázolt stílusban) az évi másfél milla csak benzinre. Plusz gumi, fék, olaj, kötelezö, egyéb javítások stb. És mindez csak a hobbiautózásra. Nem is tudtam, hogy ilyen jól megy a szekér ott Magyarországon a Lada/Suzuki1.0/96-os prelude tulajoknak...

Rocko- 2008.05.04. 23:30:53

A8os 2008.05.04. 20:39:49
"Elég életszerű, ha valaki Swiftet hajt, és már vezetett Ferrarit :)"
jó, a swift elég végletes volt. DE. Karotta: veztett már Ferrarit, még se az van neki. elhiszed neki, amit mond? a Ferrari teszpilótája mivel jár haza? tippem szerint egy Fiattal. még se mondanám, h ne pofázzon bele. :)
"más ülni benne egyszer és mindennap azt használni..."
ez tény.
"És ebből most ne azt hozza kis senki, hogy bárki bárkit is lenézne, mert nem nagy Mercivel vagy Audival jár."
nem, lenézni senkinek se szabad a másikat. se swiftből, se BMW-ből. :)

ps3peter 2008.05.04. 20:51:10
"Azért lett felhozva, mert ö leminösíti az összes német bálnát, miszerint nem tudnak kanyarodni úgy mint mondjuk egy régi stift 1.0."
haha, ezen nevetnem kell. annyit mondott, h más a kanyarsebbessége egy bálnának. az, h neki swiftje (VOLT!) van, az egy másik téma. ő nem kötötte össze. :)
de a lényegre térve: én nem mondanám, h szar lenen az s8 vagy az amg megfelelője. de Ti is azt mondjátok, h egy abarth 500-as másképp venné a kanyart, nem? :)
"Majd ha vezetett néhány ezer kilómétert egy aktuális német bálnát (netalán sajátot :-))), akkor "jogosan" leszólhatja..."
erre már írtam fent. :)

AP 2008.05.04. 22:10:11
na majd ezt megbeszéljük egyszer! ;)

ps3peter 2008.05.04. 23:43:00

"Úgy egyébként a fene megette a sok 1600-1800 kilós német bálnát, arra jók hogy az autópályán legyen mivel megfutni a 260-at.
Csak nehogy be kelljen fordulni valahoca egyszer"
Ezt írta. Igaz, nem írt az 1.0-ás stiftröl, de valamihez csak viszonyított. Csak abból indultam ki, hogy a napi használatú autójához viszonyít ha már ilyen bátran leminösít valamit, de mint azóta kiderült, meglehetösen sokat képes áldozni a hobbiautózásra, valószinüleg a bérelt Ferrarikhoz viszonyított, elvégre ahol van másfél-két milla évente hobbiautózásra ott lehet több is...

Guest 2008.05.05. 10:31:32

Uhh, nagyon elkanyarodtunk a témától: "Mitől jobb a Merci?" Teljesen átment a dolog "Na majd én jól megmondom, hogy mind szar" irányba. A kérdést egyébként nem a megmondó emberek, hanem a piac dönti el. Az autópiacon pedig a legjobban a prémium autók növelik eladásaikat. Magyarországon 2007-ben az egyik legnagyobb növekedést a Merci érte el - ez pedig kőkeményen a vásárlók döntése. És nem a megmondóké. A vevők pedig megnézik, mire költik el a pénzüket. Ha meg mégsem nézik meg, akkor érzelmi alapon döntenek. Vagyis mégiscsak megnézik :)

A8os 2008.05.05. 14:22:24

Rocko- 2008.05.04. 23:30:53

Na azért Karotta Isten más... AP-t valahogy a stílusa és eddig a témában elmondott blődségei miatt nem nagyon tudom elképzelni Karotta szerepében. Bocs...

Guest: hát éppen az a baj, hogy 1.0ás swiftes, meg 20 éves dinnyésmerci tulaj akarja megmondani, hogy mitől jobb ma a Merci mint a BMW meg az Audi. És ha egy mostani vásárló még merészeli azt mondani nekik, hogy ne beszéljen már hülyeséget tudatlanságból/ tájékozatlanságból/ tapasztalathiányból, akkor még ő van leszólva :P

Én az előző "generációs" A8as után megint A8ast vettem, nem véletlenül. (Pedig formára nekem meglehetősen tetszik a nagymerci is.) Legalább tudja azt, mint az új S osztály, és ilyenben még nem láttam hiperpigmentáltat sem ülni, nem mellesleg...

Rocko- 2008.05.06. 07:38:07

ps3peter 2008.05.04. 23:43:00
"Igaz, nem írt az 1.0-ás stiftröl, de valamihez csak viszonyított."
de azt csak Ti feltételeztétek, h mihez. és csak ezután hordtátok le. :)

A8os 2008.05.05. 14:22:24
"Na azért Karotta Isten más..."
he? :D Karotta megélt egy s mást, ellenben ha megmutatnám nagyanyámnak, őt és és AP-t, meg nem mondaná, h ki mit vezetett. ne, ezt hívják úgy, h előítéletmentesség. :)

"Én az előző "generációs" A8as után megint A8ast vettem, nem véletlenül."
na, ez engem érdekelne. :D
süti beállítások módosítása