Miért nem próbálom ki a Prolongot?

  2008. február 27. - Winkler Róbert Címkék: fogyasztás 500 550 maranello

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra


Eredetileg úgy terveztem, öntök a Tehénbe. A Prolonggal kapcsolatban két dolog győzött meg. Az egyik, hogy VMax Zsolt azt mondta, tényleg jó: amikor betölti a motorba, kis időre feljebb megy az alapjárat, míg az elektronika nem állítja át, tehát érezhetően csökken a súrlódás. És érezhetően csökkenti a fogyasztást, ő legalábbis néha tölt a Ford F150-esébe.

A másik, ami miatt hittem volna a Prolongban, hogy VMax Zsolt azt is hozzátette, pénz gyakorlatilag nem spórolódik, mert ha kiszámolja a fogyasztáscsökkenést egy olajcsere-periódus alatt (a Prolongot olajcserénként ajánlatos töltögetni), nagyjából megegyezik az összeg a Prolong árával. És ez az, amiért úgy hittem volna a Prolongban: a csodákban hiszek, a csodaszerekben viszont nem. Ez a történet így kerek. Valamit valamiért, pénzért kevesebb súrlódást. Füllel hallható, a fordulatszámmérőt nézve szemmel azonnal látható eredmény; tök jó. Az ember adja meg a legjobbat a tehenének.

Aztán kaptam ezt a levelet:

From: Attila Nagy Abonyi
Sent: Friday, February 22, 2008 12:08 PM
To: Winkler Róbert
Subject: Re: prolong

 

Hello!

Szóval a Prolong és hozzá hasonló társai is úgy dolgoznak, hogy az egymáson futó fémfelületek felszínét egy nagyon jól csúszó (teflonos, de nyilván még száz más cucc is van benne) felülettel szépen bevonják, emiatt a csak mikroszkóp alatt látható felületi érdességeket eltömítik, és az olaj is könnyebben áramlik a felületek között, vagyis nagyon lecsökken a súrlódás. Ez odáig van tökéletesítve, hogy promóciós jelleggel még olaj nélkül is elmegy a motor a valóban nagy hatékonyságú súrlódáscsökkenés miatt. Ami nem feltétlenül egyenlő azonban a kenéssel...

A probléma a következő:

Nagy nagyítás alatt megnézve a hengerfalat, viszonylag nagy méretű grafitdarabokat látunk benne (ilyen az acél). Amíg nem túl régi a megmunkálás. Amikor már egy ideje kopik a cucc, ezek a puha grafit tömböcskék kikopnak onnan, és kis üregeket hagynak maguk után. Ez nem baj, sőt! Olaj barátunk becsücsülve oda szépen onnan is keni a hengerünk falát, meg a dugónk palástját. Prolong bácsival pedig ezeket a lyukakat szépen betömjük, kiűzve onnan az olajat. Merthogy a Prolongnak ugye pont az a dolga, hogy szépen minden felületi egyenetlenséget eltüntessen. Szóval miután azt eltüntette, olaj barátunk már nem marad meg sehol, hanem szélsebesen zúg le a hengerfal/dugattyúpalást pároson, és a kenési feladatának töredékét látja el. Viszont a Prolong nem arra való, hogy a tűzfronton is megakadályozza a forró gázok leáramlását, meg tömítsen a gyűrűk körül, meg kenje a gyűrűket is, meg egyáltalán. Szóval a siklócsapágynál lehet, de csak lehet, hogy pozitív a hatása, de a hengerben tuti gáz! Na most, azt hozzá kell tennem, hogy én sem ezzel a tudással jöttem a világra majd' 30 évvel ezelőtt. Két éve fejeztem az M-Force tanfolyamot Szegeden (egyébként zentai vagyok, ott voltam, amikor a Zastavákat teszteltétek :) ) és ott van egy öreg szaki. Az 50-et mar túlhaladta korban, de az utóbbi 35 évben olajmentesen a kezet meg nem látta senki :) Szóval ő magyarázta el részletesen, ezt tolmácsolom most neked. Egy 4-ütemű Keeway-t esetleg alávetnék egy tesztnek, a nagygenerálja kijön a félhavi reggelire valóból, de a kocsidba ne tedd, drága kísérlet lesz, ha a volt tanáromnak van igaza...

 

Baráti (és főleg motoros) üdvözlettel:
Nagy Abonyi Attila

P.S.: lehet, hogy érdemes lenne jobban körüljárni ezt a témát, egy hosszútávú kísérlet engem is érdekelne.

Erre én:

2008/2/22, Winkler Róbert

Na de mi a pöccsel kísérletezzünk?

Erre Attila:

:)

Hát, jó kérdés. Kéne egy jó állapotú 4ütemű cucc. valami amit felújítottak, vagy eleve jó volt a motorikus állapota. Szerintem kéne szereznetek egy akármilyen kocsit, törött is jó, aminek a motorjában megméritek a sűrítési végnyomást, aztán pl. levenni a kartert, ha már a reklámban az ment, és adni neki rendesen. Az nem lényeg, hogy közben a kocsi nem megy sehová, a motor a lényeg. Vagy szerezni egy motorikusan ok gépet, amin még műszaki is van, és azt nyúzni. De az gondolom vidéken lenne inkább megoldható...

Erre én:

Na de hány üzemórát nyúznánk? És végül mi lenne a kontroll? Mit bizonyítanánk az egésszel?

Nem kötözködök, a Prolongról már úgyis lebeszéltél, a leveled meg mindjárt kirakom a belsőségre, hadd okoskodjanak az olvasók.

És erre legutóbb megint ő:

Olvastad a fogyasztáscsokkentőről szóló blog beírás kommentjei között ezt:

 

bervas 2008.02.26. 21:16:02

A különböző néven újra és újra felbukkanó csodaadalékok gyakorlatilag ugyanazt az USÁban a 40-es évek végén kifejlesztett teflonszerű anyagot tartalmazzák.
Egyetlen dolog miatt feljlesztették ki:

Amikor az ellenség kilőtte a csapatszállító Jeep és 2,5 tonnás GMC karterét, elkezdett vészesen fogyni az olaj. A maradék hamar túlhevült. Akkor az olajba kevert csodaizé működésbe lépett, kivált az olajból a hengerfalra, és gyakorlatilag olaj nélkül elvánszorgott a kocsi az emberekkel a legközelebbi fedezékig. Ott kivették a motort, és vitték az olvasztóba. Erre való a szer. Hétköznapi üzemben a hatása a pénztárcán kívül másra elhanyagolható.

Vannak benzinbe tölthető hasonló izék is (ex Slick 50). Azokat több néven is betiltotta a Köjál, mert ami füst betöltés után két-három percig kijön a kipufogón, az borzalmas rákkeltő.

A helikopter hajtóművekben semmilyen csodaizé nem kell. Azokat eleve úgy tervezik, hogy 30-60 percet olaj nélkül is elviselnek. Egyszer.

 

Jó, nem :)? Vajon Prolong barátunkban nem pont ez az anyag van? És a reklám nem pont ezt a "kísérletet" mutatta?

Erre én? Hát, mint már mondtam, nem rakom bele a tehénbe a Prolongot. Nem ártott semmit, sőt. Még a tablettát is szó nélkül megemésztette. Akkor meg miért büntessem?

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr75356904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ps3peter 2008.02.27. 18:30:29

Aki ilyen hülyeségben hisz, az megveszi a csodatisztítószert, szuperpolírpasztát, stb-t is ötszörös áron, csak mert egy nepper dicséri... Mindezt ahelyett, hogy inkább egy normálisabb autót venne...

ommm 2008.02.27. 18:30:41

biza, bervas hozzászóllása teljesen okés. eltartott egy ideig, míg az akkor még titkosnak számító technológia elterjedt, nem beszélve arról, hogy odaát már évekkel ezelőtt lecsengett ez a hűdefaszadolog.
ide most elért, tablettástul-prolongostul és végig lesz zongorázva ugyanaz, ami százszor előtte minden országban, ahol már nem tud megélni ebből a gyártó.
lesznek akik védik, mert ők tényleg kevesebbet fogyasztanak (inkább a tudatalattijuk nyomatja kevésbé lábukkal a gázt, hiszen muszáj kevesebbet foyasztani,de ezt hagyjuk) aztán idővel előjönnek a gondok, és lesznek azok, akik megértik, hogy ha ezek tényleg "csodaszerek" lennének, akkor már réges-rég megreformálták volna az egész autó- és motorgyártást. kicsi emisszió, nyomatékhegyek és minimális olajmennyiség.
mikor az adott országban már nem akad egy olyan sem, aki hinne ebben a talmi és félrevezető dologban (mert kimondotan nem hazudnak, a súrlódást valóban csökkenti, csak baszik kenni), akkoe továbbálnak kelet felé.

ne dőljetek be.

ommm 2008.02.27. 18:33:54

winkli: "És végül mi lenne a kontroll?"

kompresszió- és teljesítménymérés. endoszkópos vizsgálat.
mindent elmondanának

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.27. 18:38:44

Én tudnék kísérleti alanyt. A legjobb erre egy fűnyírómotor, nekem van 3 tök ugyanolyan, de egyiket sem adom:) Viszonylag olcsón hozzá lehet jutni osztrák lomis fűnyíróhoz, egy huszasból akár kettőhöz is. Négyütemű is, olcsó is, ha meg beüt a krach akkor kidobjátok a faszba. Ennyi.

AP (törölt) 2008.02.27. 18:44:13

Én eleve nem adnék pénzt semmiért, amit ilyen tévéshopos reklámmal tukmálnak.

De ha ilyen fasza a Prolong, akkor vajon a 9-10 ezret forgó versenymotorokba miért nem tesznek? Ott aztán durván kijönne pedig a súrlódáscsökkentő hatása, még gyorsabban pörögne fel.. :)

Ciri 2008.02.27. 18:45:51

Ommm

Hidd el akik védik, azoknak 99%-a nem azért beszél róla pozitivan, mert kipróbálta és tudat alatt nem nyomta annyira, hanem csak egyszerüen ebből próbál megélni, ezért kamuzik.

Már volt szerencsém négy hónapos A6 3,0 TDi-t látni szétnyírt motorral (Prolongot rakott bele az idiótája, már null kilóméteresen), szó szerint fekete volt minden a motorban és állítólag minden létező tömítést is tönkretett benne az anyag.Egész egyszerüen feloldott a motorban "valamit" és egyik percről a másikra beállt a motor, autópályán 160-nál.Na remélem ez az idióta nem fogja felrakni egy fekete csillaggal az Audit a Népitéletre...

A garancia persze felejtős volt..

Handras · http://www.handras.hu 2008.02.27. 18:48:00

En probaltam a prolongot, nem ment tole tonkre a motor anno a Stratusban, de nem is tett semmfele csodat.

En egyedul a vizkooldokban hiszek, cillit bang es tarsai. Na azok ugy mukodnek mint a reklamban. Raspriccelem a csempere, es leszedi a vizkovet. Ennyi :)

GiXXXer 2008.02.27. 18:51:07

Én nemrég megborítottam a kocsim, rövidesen kerítek hozzá egy osztrák papperos donort. Annak a motorját esetleg felajánlanám a kísérlethez, némi reklámfelületért cserébe... :)
Suzukiról lesz szó, amit motorikusan igen jónak ismerhetünk. Egyik ismerősöm 5, azaz ÖT évig nem cserélt olajat, mert nem ment vele 10000 km-t. Valami legolcsóbb, leggányabb ásványolaj volt benne 5 évig, és a motor pöcc-röff!
Tökéletes kísérleti nyúl!

I.I.G. 2008.02.27. 18:51:18

Fűnyírómotorom nekem is van, föl tudom kínálni.
Az nem baj, hogy villany?

AP (törölt) 2008.02.27. 18:52:05

Gixxxer mutatsz képet? :)

ciel 2008.02.27. 18:52:28

Ugy tudom teszik versenyautoba is a Prolongot, megpedig a terepralisok.
Gondolom a bervas altal leirt hatas miatt: Ha elfolyik az olaj (pl leuti a kartert) meg akkor is elmegy az auto a szakasz vegeig.

Ezt csak hallottam, bar sztem logikus. Ha valakinek van konkret infoja ne tartsa vissza.

Mathiask 2008.02.27. 18:53:44

Ha valaki jót akar tenni a motorral, akkor tegye bele az előírt olajat az előírt időközönként(na jó az extrém magas(30ekm) marketing olajcsereperiódus hagyjuk figyelmen kívül). Ha hajtja az ember és nagyon jót akkor, akkor kicsit gyakrabban. Turbósnál meg pláne.

brumi 2008.02.27. 18:58:54

Winkli
Már tegnap is gyanús volt valami, de mostanra már biztosan tudom, hogy neked majomgépeléssel egymás mellé rakott szakszavakna tűnő szöveg teljesen elég a boldogsághoz. Van egy ismerősöm, kíváncsi vagyok rá holnap mit fog mondani erre a baromságra, ami a levelekben döntő bizonyíték a számodra. AHa nem a gyűrű érintkezik az olajjal, hanem a dugattyú palást, akkor ot k.va nagy gond van. A slick 50 tipikusan olajadalék volt - igaz teflonos.Azt pedig hogy szándékosan kilőtt olaj kartelek miatt teflon adalékot fejlesszenek ki, hát ez már össze esküvés elmélet. A szakmaiságod, ha eddig még reménykedtem is, itt teljesen leamortizálódott! Ezzel az erővel valóban tehén is tesztelhetne, ha meg van a szó kincse hozzá :)

Leegor 2008.02.27. 19:02:54

Nem hiszem, hogy a egy 8 ezer km-t futott autó 0W-30-as Valvoline olajába bármit is kéne töltenem.
Esetleg egy kis vazelint hátha még kisebb lesz a súrlódás? :)))

Maxtor 2008.02.27. 19:04:51

Motorteszt akármilyen 4 ütemű motorral:
kéne (o)
nem kéne ( )

A tesztet követő beszámoló:
kéne (o)
nem kéne ( )

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2008.02.27. 19:06:28

>Azt pedig hogy szándékosan kilőtt olaj kartelek miatt teflon adalékot fejlesszenek ki, hát ez már össze esküvés elmélet.

Nos, korántsem annyira tűnik ez nekem baromságnak(bár kétségtelenül nagy összeesküvés fan vagyok), hiszen egy hadi célkora gyártott jármű el kell, hogy vigye a következő bázisig a katonákat, bármi áron. Így fejlesztették ki a golyóálló gumikat is amelyekben van egy műanyag belső amivel 50-60 kilométert elmegy akkor is, ha egy komplett 7.62-es tárat beleengednek.

Elektro (törölt) 2008.02.27. 19:06:50

Jó olaj kell a kocsiba és azt rendszeres időközönként cserélni. Pont.

kkn 2008.02.27. 19:09:29

Azok a grafit szemcsék mekkora futásteljesítmény után válnak ki?
Mert úgy hangzik, mintha a szétkopott motornak jobb volna a kenése, mint a normálisnak.

mohaa 2008.02.27. 19:11:13

Mathiask 2008.02.27. 18:53:44
&
Elektro 2008.02.27. 19:06:50

ennyi. nincs mit hozzátenni.

Handras · http://www.handras.hu 2008.02.27. 19:13:21

brumi: azok utan amiket osszehordtal az adalekos topicban, neked egyetlen szot se hiszunk el soha tobbe.Winkler picit tobbet letett mar az asztalra mint te, hogy jossz ahoz, hogy te oktasd ki ot? Te akinek a cege 230 orszagba szallitja a viagrat ami az infravoros sugarakat osszegyujti az egesterbe, es meg a BMW-t is BNV-nek irod... LOL

Kari 2008.02.27. 19:14:27

Minden amit a motorolaj helyére (bele), vagy a hűtőfolyadék helyére (bele) öntünk - ami nem motorolaj, vagy hűtőfolyadék - az szemét. Nem oda való.

Mikusz 2008.02.27. 19:15:48

Én már használtam Prolongot. Évekkel ezelőtt, amikor először kezdték hirdetni. Gondoltam mit árthat. Egy 89 -es benzines katalizátoros Fiat Croma Turbo IE autóba, akkor kb. 160e km volt benne. Régi vágású autó még sok sok műszerrel ellátva. Szóval beöntés után azt tapasztaltam hogy alacsonyabb az olajhőfok, még nyáron a legmelegebb időszakban is vagy 10-15 fokkal. A turbónyomás előbb megjött, a motor könnyebben pörgött fel. Fogyasztás nem változott, talán a motorhang egy picit kisebb lett. Viszont kiderült hogy minden olajcseréhez önteni kell, így már nem érte meg és leálltam vele. A hatás pár ezer km után elmúlt, de érzésre más utólagos káros hatása nem volt. Utána még évekig használtam az autót, a motorja nem károsodott, az olajfogyasztás nem ugrott meg.

Matyi 2008.02.27. 19:15:55

Nagy kalap szar az összes, ilyen, himi-humi kenőcs. Nem szabad ilyet egy szeretett járműbe önteni! Haezek tényleg szuper adalékok lennének, akkor ez már sokkal szélesebb körben elterjedt volna. Nem vmi nevenincs viszonteladón keresztűl lehetne kapni, egy mobilszám kiséretében.
Hülye az aki ilyeneknek bedől!
Bár a Tesco-s olajat pont jól kiegészíti!:)

AZLK 2008.02.27. 19:17:08

Prolongban nincs teflon, és egyik neves fémkondícionálót gyártó cég sem alkalmazza, mivel a megszilárdult teflon nagyobb kárt okozott 3-400km után mint amennyi hasznot hozott. De engem is érdekelne ilyen teszt. Lubetec-ről valakinek van tapasztalata? Esetleg molibdén diszulfidról vkinek? állítólag csak bejáratós motoroknál van értelme, és én se vettem észre változást a használatával. A metabond viszont emelt fordulatot kispoláknál és a motor is csöndesebb lett, de swiftnél már nem volt érezhető változás.

poci 2008.02.27. 19:17:53

használj Vénusz konyhatündért meg a prolongot

Sam8888 2008.02.27. 19:18:52

brumi 2008.02.27. 18:58:54

Láttál már motorblokkot szétszedve? ha láttál volna valaha, akkor tudnád, hogy a dugattyúpalást is nemkicsi súrlódást kap, csakhogy ugye az olajlehúzó gyűrű...

Haddne rajzoljam le neked paintben. Gondolkozz kicsit. (Ha ez segít: a hengerfal általában oválalakban kopik)

GiXXXer 2008.02.27. 19:21:03

AP: gepesz3.atw.hu/totalcar

És egy karcolás nélkül kiszálltam belőle! :) Az utódjában 4 légzsák... :)

Livio 2008.02.27. 19:28:57

Na látom megjöttek azok is akik ebből élnek :)
Egyébként már jogszabályilag is próbálták betiltani ezeket az adalékokat, csak a fene tudja vajon miért, de nem jött össze.

feketenap 2008.02.27. 19:32:44

Érdekes volt olvasni a bervas levelét. Alapjában véve igaz de azzal kiegészíteném hogy nem a grafit kiválása a gond, hiszen nem csak öntöttvas blokkok vannak. Egyszerűen az a helyzet, hogy a henger fala érdes, és ezekbe a mikro gödröcskékbe ül bele az olaj. Ha egy anyag, pl prolong kitölti ezeket a gödröcskéket és nem tud az olaj megülni benne, akkor van gond.

Kísérlet képpen ki lehet próbálni, de napi használatú autóba nem önteném. A rendszeres, előír periódusú olajcsere a maximum, amit a kopás ellen tehetünk.

A konrollhoz mindenképpen előzetes és utólagos mérések kellenek.

TaTa 2008.02.27. 19:32:48

Én valamit nem értek. Kitömíti a kis lyukakat, oké. Ezáltal csökken a súrlódás, igaz? De viszont csökken a kenés is, mivel nem tapad meg a símább felületen. De viszont az is igaz, hogy kisebb súrlódáshoz kisebb kenés is kell, nem igaz? Ahol hol itt a problem? Nyugi, én sem használok/használtam sose ilyesmiket, csak ez szerintem így logikus.

dartvader 2008.02.27. 19:35:57

prolong - olaj/szuro csere 10ezrenkent, a prolong arat meg konnyuveru nokre kolteni ( ha mar hengeres surlodas oltaran adozni kell :) "nincs uj a nap alatt"

Tommi 2008.02.27. 19:37:49

GiXXXer: Szépen elintézted...

A prolong meg baromság...

dartvader 2008.02.27. 19:38:21

a prolonggal egyfelekeppen jarhatsz jol: ha te forgalmazod. mashogy szerintem nem josz ki jol a dologbol.

MacskaVati 2008.02.27. 19:38:21

Nos valóban gyanúsak az olyan "rentábilis" megoldások, amelyeket a nagy fejlesztőcégek nem preferálnak. Ha ezek a kencék olyan szuperek lennének, akkor a benzinforgalmazó cégek beletennék az üzemanyagba, igaz felárért, de elmondhatnák, hogy durva jó az üzemanyaguk.... de nem teszik bele !!!! Beletesznek 50 féle más adalékot, amit leteszteltek, és valóban van haszna a motor számára... Ha ez hasznos lenne az olajipar már rég magába építette volna. Legalábbis szerintem.

HZ 2008.02.27. 19:43:05

Hello!

Szerintem a mai motor olajokat is adalékolják, és nem 100%olajat töltesz be a motorba. Viszont ismerek olyan gázolaj adalékszert ami tényleg használ, vagy tisztít, vagy stb... És a fáradt olajba is mindig teszek mosót leengedés előtt. Volt olyan olasz diesel csoda amiről a harmadik kaszni rohadt le ,a motor meg csak ment-ment. Ja és tényleg igaz a hengerfalról fentebb leírtak ,tudok olyan gyorsasági motor szerelőt aki más tipusú vagy szemcseméretű papírral utólag áthónolja a 0km es blokkot!!!! A Finis annak idején is csodákra volt képes! Ugye kedves nepper társadalom! :)

Nándesz 2008.02.27. 19:44:29

úúú bazzeg itt hány komment lesz

Kanó 2008.02.27. 19:45:14

Kedves Magyar fizikus kollégák!
Én egy nem túl sikeres ember vagyok, nem tudom lesz-e még autóm a jelenlegi után(ha ez elkopik). Olcsón vásárolt remélem jó olajat cserélek 15 helyett 12 után. Akartam a terméket használni, de már nem merném. Kérem azt aki megteheti, tegye igazán tartós próbára. Mert engem lelki dolgok nem győznek meg, csak az eredmény. (Energy Realese réges rég csodát tett a Trabival)
Szeretettel egy kiváncsi autós: Kanó

., (törölt) 2008.02.27. 19:45:35

Azt akartam én is írni mit TATA mond.
Ha az olaj helyett van a a hengerfalon, akkor, tényleg kisebb a súrlódás, és kevesebb olaj kell oda a kenéshez. Addig ez keni a dolgokat. Ha meg lekopik, akkor gyün vissza a zolaj és zolajoz tovább.
Optimális esetben nincs kár, de haszon sem.
Ergo. Maradunk az olajnál.

MANszerelő 2008.02.27. 19:46:54

Ha 95-ben azt mondta volna nekem valaki,hogy egy diesel motor beporlasztási nyomása 1500 bar lesz,azt körberöhögöm...

D.K. 2008.02.27. 19:48:36

Szeretnék annyit hozzáfűzni az egészhez hogy nekünk a családban van egy kis Micra és most már több mint 200 000 km van benne , és használtunk bele igaz nem Prolongot hanem Metebondot és nem eszi pl az oljat csak minimális mértékben mint minden autó amit akarok ezzel kapcsolatban mondani hogy a hangja sokkal lágyabb és jobb csendesebb mit csak szimpla olajal ezt azért tzdom mert volt hogy csak szimpla olajat tettünk bele egy adalékos csere után .

izé 2008.02.27. 19:55:04

Egy pillanatra ragadjunk le TaTa gondolatainál: miért is kell az olaj a dugattyú köré? nem a súrlódás csökkentésére? ha csökken a súrlódás, mire nekünk az a fene nagy olajozás? Ha bruminak lerajzolod, nekünk is küld el, de írd oda azt is miért van dugattyúnként 2-3 gyűrű - csak nem azéert hogy ez a palást ne feszülhessen be a hengerbe? :) ha a palást súrlódik, minek a kompresszió gyűrű - most már én is kíváncsi vagyok! Egyébként ha jól tudom - de ezért ne vessőzzetek meg - a prolong nem teflon hatóanyagú! :)

Staropramen 2008.02.27. 20:01:39

izé=brumi? Legalábbis a helyesírásuk hasonló...

Sam8888 2008.02.27. 20:02:00

D.K. 2008.02.27. 19:48:36

A haveromnak van egy kb 25éves Opel Asconája, immáron ~300.000km-el a blokkjában. Hidegen kicsit füstöl, viszont könnyen indul a legnagyobb hidegben is. PROLONGOT MÉG A BÜDÖS ÉLETBEN NEMLÁTOTT, HANEM OLAJ+SZŰRŐ+LÉGSZŰRŐ RENDSZERESEN LETT CSERÉLVE!

Ha kímélni akarod az autót, akkor ne prolongot vegyél hanem kb 2000km-el előbb cserélj olajat.

AP (törölt) 2008.02.27. 20:02:25

gixxxer köszi a képeket. wow. nem semmi törésteszt!

Sam8888 2008.02.27. 20:03:43

izé 2008.02.27. 19:55:04

Nem tőlem kérted a rajzot véletlenül?

Lassú kutató 2008.02.27. 20:06:07

Prolong? Mit hosszabít meg? Mit halaszt el? A kitaláló pénzének elfogyását. Mit mondtak régen? "A jó bornak nem kell cégér." Innentől minden, amit reklámoznak, gyanús. Suzuki 1.0, 180e km: kanyi olajat nem kért, csak cserekor. Firlefrancok használata nélkül is. Kár azért a fehérért...

AP (törölt) 2008.02.27. 20:06:26

Ha már ennyien összegyűltetek, és mindenki motorkopás-szakértő, kérdeznék valamit..
Az mitől van, hogy egy kopott motor gyorsabban pörög fel?
Ennyire sokat jelent, hogy nem érintkezik a dugattyú szorosan a hengerfallal, a kopás miatt?

ICE 2008.02.27. 20:07:05

Sok érdekes cucc van a világban de ezeket mindig valami pótlására találálták ki.Főkénént szélsőséges felhasználáskor(hadsereg,űrkütatás)normál esetben jó olaj kell a motorba és rendszeres csere.A sok csodaszer csupán butított változata az eredeti anyagognak.Brumi, egy igazi barom vagy!

amatőr 2008.02.27. 20:07:44

Prolongról nincs gyakorlati tapasztalatom, de hozzáértőktől nem sok jót hallottam róla, nagyjából azt, amit felsoroltak az előttem szólók.

Egyszer megkináltak egy orosz csodalöttyel (RIMET), ami leginkább fáradtolajban elkevert rozsdaporra emlékeztetett, és meglehetősen büdös volt. Körberöhögtem azt aki ajánlotta, de jó, legyen, egy próbát megér.
A tesztdarab egy kb. 6 éves, ezerkettes, nyolcszelepes Opel Corsa volt, kb. 70 ezer kilométerrel, többnyire városban használva. Valamikor 60 ezer tájékán történt résveszteségmérés, négy henger négyféle értéket produkált, a kartergázelszívó csövön befújva halható sziszegéssel "át lehetett fújni" a dugattyúgyűrűk mellett, járó motornál az olajbeöntőnél jól látható kipufogogázkiáramlás... a használt olaj valami egyszerű 15W-40 volt.
Beleöntöttem, csak azért, hogy végre bebizonyítsam magamnak is, hogy szart sem ér az egész, mese úgy ahogy van.

Azóta eltelt 10 év. Van benne 220 ezer km Az első adag lötty beönntése óta máig 5W40 szintetikus olajat kap. egy-két ezer km megtétele után a résveszteség majdnem azonos lett. A kartergázelszívó csövön át belefújva csak minimális szivárgás érezhető, elmaradt az alapjárat állító léptetőmotor rendszeres pucolása az olajtrutymótól. A fogyasztás számottevően nem csökkent, de az alapjárat simább lett, a motor általában csendesebb, hidrotőke csattogása minimális, az olajfogyasztás csökkent, jelenleg kb 1 deci ezer kilométerenként. Kék füst nyomokban sincs, hidegen sem.

Ha más tollából látnám leírva, azt mondanám hazudik, vagy legalábbis kiszinezi a valóságot. Én sem erre számítottam, de ha működik, akkor azt az évi egyszeri 3-4000 Ft-t nem sajnálom rá. Nem tudom mi van benne, annyi van ráírva, hogy teflon és molibdénszulfid nincs.

zon 2008.02.27. 20:10:10

Szükség van a henger finom egyenetlenségeire,hogy a kenőanyag megtapadjon.HZ igazat mond,Eckert bácsi, a 80-as évek Honda superbike mágusa is a finoman keresztkarcosra hónolt hengerekkel nyomatta a hosszútávú versenyeket.A Micra meg csodatakony nélkül is elment az öcsémnek 220e km-t,pedig ő aztán nem egy érző gépész alkat.

ommm 2008.02.27. 20:10:25

gixxer: nagy kalappal volt. mázli. megéri, hogy megmentsd :)

olajcsere rulz. inkább oda költsétek a prolong többletköltségét. na Tesco kenje már a motort.

Hegedűs Ferenc 2008.02.27. 20:11:23

Tisztelt hozzászólók !

Nekem (óra szerint...)200000km-t futott az öreg japán autóm , amin még kipufogón és futóművön kívül nem volt megbontva más ! Főleg nem töltöttem bele efféle (legtöbb esetben )amerikai csoda szereket ,ennek ellenére mint a doxa! A háborús statisztikák meg főleg nem támasztják alá az amcsik nagy technikai okosságát... Ha egy motor vagy bármely más mechanikai berendezés elér egy bizonyos kopást onnantól kezdve csak a pénztárcánk oldhatja meg a problémát nem pedig a prolong mondjuk 10000HUF-ért
Vicc az egész de ha valakinek fussa rá...

TaTa 2008.02.27. 20:12:15

Hm, fene tudja. Én nem használnám a Prolongot, az tuti. Valahol mindenkinek van egy kis igaza, de jobb ötletem nekem sincs. Olaj, olajszűrő, légszűrő csere, ahogy elő van írva, 100ezer kilcsi felett meg kicsit gyakrabban, aztán hadd szójjjon. Biztos ismeritek azokat a pasztákat, amikkel a kocsi fényezését kell bekenni, és sokkal simább lesz tőle a kasztni. Na olyat már használtam, és az tényleg bevált, de azok közül is csak a régiek a jók, a mostani cuccok, műszaki cikkek, autók, stb. mind egy kalap xar.....

ICE 2008.02.27. 20:13:38

anyagok bocs

MIS 2008.02.27. 20:15:03

Én nem akarok állástfoglalni, hogy jobb lesz-e vagy sem, DE tudok olyan autószalont (persze név nélkül), ahol a garanciális(!) újautóba még a szervízben ajánlják a metabondot, és ott, a szemed előtt bele is teszik. Ha (tudatosan) ártanának az autónak, akkor biztos, hogy nem tennék bele, szerintem. MIS

AP (törölt) 2008.02.27. 20:23:43

Vártam, mikor veszitek elő a hónolást. :)

GiXXXer 2008.02.27. 20:24:18

ommm: meg is akarom menteni, már megvan az utódja, tehát ráérősen, nyugiban tudom majd bütykölni...ha ráérek majd, ls nyugodt leszek... :)

Úgy 90 körül mentem, megcsúsztam, elment az eleje, gázelvételre ment utána a segge is, a padka megdobott, és kettőt (vagy 3-at, nem számoltam :) bukfenceltem. És semmi, SEMMI bajom nem történt! Papírautó...ehh... :P
Jah, és 210E volt benne, és 10E alatt 5 dl olajat kért!

AP (törölt) 2008.02.27. 20:25:12

Hegedűs úr: a Prolong nem is arra van, hogy amikor már baj van, akkor 10 pénzért kihúzzon belőle.
Elvileg azért van, hogy ne is legyen baj.
Gyakorlatilag meg örüljünk, ha nem árt. Semmi más nem lehet benne, mint ami az olajokban amúgy is van..

Kifordított kacagány 2008.02.27. 20:25:22

kkn 2008.02.27. 19:09:29
a kenése jobb is, csak éppen a kompressziója rosszabb. az meg azért nem árt, ha menni is akarsz vele.
egyébként az itt emlegetett metabond egyes alkotórészei az égés során beépülnek a hengerfalba és csökken tőle a kopás, viszont nem tömnek el minden kis felületi egyenetlenséget így a kenés is megmarad.
mondom állítólag. valójában meg a fene sem tudja. én az autószerelőm tanácsára tettem bele. nem tartottam be az adagolást, mert csak akkor jutott bele amikor eszembe jutott. érzékelhető haszna nem volt, viszont tény, hogy a legutóbbi kompressziómérésen azt mondták, hogy olyan a motor, mintha új lenne(120e km után). hogy ez a metabondnak is köszönhető, vagy csak annak, hogy rendszeresen cserélgettem benne az olajat(ami természetesen nem teszkós volt) azt már sosem fogom megtudni.

Sam8888 2008.02.27. 20:26:45

AP 2008.02.27. 20:06:26
"Az mitől van, hogy egy kopott motor gyorsabban pörög fel?
Ennyire sokat jelent, hogy nem érintkezik a dugattyú szorosan a hengerfallal, a kopás miatt?"

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a bekoptatott (bejáratott) motor kevésbé szorul. Az új(abb) autóknál, ill. a felújított motoroknál nagyon pontosan az illesztések, megmunkálások, minek során nagyobb lehet egy kicsit a súrlódás (pl a hőtágulás miatt is).

nemanonim 2008.02.27. 20:30:30

én hajlandó vagyok mindent elhinni, csak azt nem látom, hogy ha éppen annyit költök rá, amennyit jó esetben megtakarítok, akkor nekem ebben mi a biznisz. és ha a bármelyik mostani vagy jövőbeli autómat addig kellene használnom, hogy már éppen az az élettartam-hosszabbodás hiányzik, amit ez a cucc ad, akkor valószínűleg jobban frusztrálna az, hogy mikor fogok az üléssel együtt átesni a fenéklemezen, vagy mikor előz meg az autó kereke a kanyarban... nem nagyon ismerek olyan mostani autót, ahol a szűk keresztmetszet a motornak EZ A JELLEGŰ élettartama lenne. más ellen meg, ugye, nem véd... igaz, nem szoktam lámpánál gyorsulni, és nem veszek Fiatot :-)

bone · http://www.unitedmotors.hu 2008.02.27. 20:30:41

Évek óta használok Prolongot.
Nem csodaszer, de majdnem.
Aki fikázza, tuti, hogy soha nem használta.
Mari néni hallotta, hogy a fivérének mesélte a sógora - nos, ez nem teszt, nem tapasztalat.
Tessék kipróbálni.
240-es Volvoban tíz éve Prolong van, a saját új 500-as robogómban szintén, saját Espace-ban ugyancsak.
Akinek van füle, hogy hallja, mennyivel könnyebben jár a motor a beöntés után ÉS VÉGIG, a következő olajcseréig, nos, az érti.
Akinek nincs, annak hiába mutat az ember grafikont, reklámot, eladási statisztikát.
Sokak szerint a pina rossz dolog.
Mások szerint jó.
Szerintem meg mindenki próbálja ki és döntse el maga.
Nem kell elhinni senkinek semmit.

Kifordított kacagány 2008.02.27. 20:31:49

TaTa 2008.02.27. 20:12:15
ne is említsd ezeket az új pasztákat. szilikonos szemét az összes. ronda foltos lesz tőle a fényezés és minden ujjlenyomat meglátszik rajta. tavaly két hétig vadásztam egyfolytában olyanra amiben nincs szilikon

MIS 2008.02.27. 20:15:03
nekem most olyan olaj van az autóban ami mellé kifejezetten tiltják bármilyen egyéb adalék használatát.(a váltóba meg nem tehetek)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.27. 20:35:08

jó olajat kell tenni a motorba és akkor nincs szükség más csodaszerre

egyébként a furatot azért hónolják (ez a sávos mikrobarázda a falán), hogy az olaj jobban megtapadjon rajta

mikor kopott a motor, létrejön a furattükrösödés (a hónolás lekopik), ettől az olaj nem tapad meg a henger falán hanem az üzemanyaggal együtt bekerül az égéstérbe és ott elég

emellett persze még a kenés is rosszabb lesz és nyilván fogy az olaj

namármost ha direkt eltömítem a mikrobarázdákat és létrehozom a furattükrösödést az nem tudom hogy jó-e (de azt sem tudom, hogy mennyire hasonlít a hatása a teflonos eltömítős cuccoknak a furattükrösödésre)

én maradok a Mobil 1 0W-40-nél és mást eszem ágában sincs beletenni az olajba/motorba

kenguru 2008.02.27. 20:36:41

www.ftc.gov

FTC azaz Federel Trade Comission kb az USA fogyasztovedelmi hivatala:
A keresojebe mindeki beirhatja kedvenc csodaszeret, es megnezheti hanyszor birsagoltak meg a ceget parasztvakitasert.

search.ftc.gov/query.html?qt=prolong&col=hsr&col=news&col=full

zon 2008.02.27. 20:41:18

AP: te tudsz valamit,csak titkolod ? Mi a gond a hónolással ?
Vetíts, légy szíves !:)

bone · http://www.unitedmotors.hu 2008.02.27. 20:41:51

Gyuszi bácsi- "én maradok a Mobil 1 0W-40-nél és mást eszem ágában sincs beletenni az olajba/motorba"

Ezt milyen autóba teszed?
Mert ezeket a vékony szar olajakat csak vadonatúj japán verdába tesszük, ami nem vadonatúj és nem japán, az simán elfüstöli, persze nem látod, mert a katalizátor fogja, de a nagy olajfogyasztás jelzi, hogy a motornak nem kell ez.

D.K. 2008.02.27. 20:43:35

kenguru 2008.02.27. 20:36:41

a metabondra nem talált semmit

ommm 2008.02.27. 20:44:39

bone: és mi a helyzet az 5w-30-al?

Goped 2008.02.27. 20:45:05

A reklámban azt hallottam hogy 1.000.000 USD-t kap az a személy aki tud a prolongnál jobb surlódáscsökkentőt. Szerintem is szerezzetek valahonnan egy motort vagy többet, és buktassátok meg ezt a háborúra fejlesztett szart. PEACE

bone · http://www.unitedmotors.hu 2008.02.27. 20:52:15

ommm- szerintem az olaj 10W-40-től kezd kenni. Odáig csak szupermotorok marketingmaszlaga, semmi több.
Használok Subaru SVX-et napira, a motor olyan, mint az új, az 5W-30-at úgy köpi ki hátul, mintha romlott fésüskagylót reggelizett volna egy átkokózott éjszaka után.
Általában nem kerülnek hozzám vacsiúj autók betöretlen motorral, így abból ítélhetek, amit tapasztalok.
50ezret futott motorba 10-es olaj való és kész.
200ezret futott motorba jófajta 20W-50-es.
Mondjuk amerikaival foglalkozunk, ezekbe alapból ilyet teszünk.
Nincs is hidrotőke hang és kummogás indításkor.

bervas 2008.02.27. 20:52:56

A kopott motor azért pörög jobban, mert egyrészt szép nagyok a hézagai, pl a henger és a dugó között, van hely tágulni az alkatrészeknek, és még úgy is marad köztük rés és olaj. Másrészt az egymáson csúszó felületek babapopsi simaságúra csuszpitolták egymást, kisebb a súrlódás. Ezzel együtt hiába pörgősebb a motor, alacsony fordulatszámon gyengébb, mert a nagyobb henger-dugó résben jobban lefúj a gáz, ahelyett, hogy a dugót tolná.

Pista Bácsi 2008.02.27. 20:54:54

Húúúbazzz... :-(((

"Nagy nagyítás alatt megnézve a hengerfalat, viszonylag nagy méretű grafitdarabokat látunk benne (ilyen az acél). "

Akár innen nem is kéne tovább olvasni a "szakcikket". Acélból ugyanis nem készítenek se hengertömböt, se hengerperselyt (ezek lehetnek a motorban a dugattyú mellett). A hengertömb és a hengerpersely vasöntvényből készül, valóban van benne grafit (lemezgrafitos vasöntvény), de nem acél !!!

"Amikor már egy ideje kopik a cucc, ezek a puha grafit tömböcskék kikopnak onnan, és kis üregeket hagynak maguk után."

Az öntvény hengertömb (vagy hergerpersely) több megmunkálási folyamaton megy keresztül, mire belekerül a dugattyú. Először történik a finomfúrás, majd jön több (akár 3-4) hónolási fázis, amelyek egyrészt a felületi egyenetlenségeket csökkentik, másrészt a kopásállóságát növelik. A megmunkálási fázisok egyrészt már nagyjából eltávolítják a felületből a grafit lemezkéket, másrészt a felület egyenetlensége még ezután is nagyobb marad, mint a grafitlemezkék mérete.

"Szóval miután azt eltüntette, olaj barátunk már nem marad meg sehol, hanem szélsebesen zúg le a hengerfal/dugattyúpalást pároson, és a kenési feladatának töredékét látja el."

Ismert jelenség az olajfilm kifolyása a felületek közül, de nem ez az oka! Az olaj viszkozitása a kérdés. Ha sokkal hígabb az olajat használunk a motorhoz gyárilag javasolt értéknél, akkor bizony előfordul, hogy a dugattyú egyes részei kenés nélkül maradnak. Sokan fogyasztáscsökkentési célból hígabb olajat öntenek a motorba, ezzel sokkal többet ártanak, mintha valami adalékot, de megfelelő olajat használnak. A megfelelő olaj a teflonos felületen is megtapad, gondolom, hogy mindenki tapasztalta már, hogy otthon anyuci teflonserpenyője mennyire olajos tapintású tud lenni mosogatás után is.

Végül egy példa a surlódáscsökkentő anyagok használatáról, amit minden kezdő szerelő megtapasztal az öreg szakiknak köszönhetően. Sok gyár gyárilag teflonozott dugattyúkat szállít pótalkatrészként (is) a nagyobb (busz, teherautó) motorokhoz. Az ilyen dugattyúk gyári csomagolásból való kiszedésére szokták az öreg szakik az újoncokat utasítani. Persze előtte gondoskodnak róla, hogy a fiatal szerelő keze olajos legyen. Ennek az a következménye, hogy olajos kézzel lehetetlen rendesen megfogni az elég nehéz és nagyon csúszós felületű dugattyúkat, aminek kellemes nevetgélést okozó bénázás szokott lenni a vége :-))

Sam8888 2008.02.27. 20:57:15

Izénak meg itt a magyarázat:
kepfeltoltes.hu/080227/Magyarazat_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

1-es nyíl az égés során keletkező nyomást szemlélteti
2-es meg azt mutatja, hogy ugyebár a csapszegen tud mozogni a dugattyú

Ezen 2 hatás által van némi csavarodás, ezért kopik a henger oválisra, ezért kell a kopott hengert felfúrni és nem elég csak a nagyobb dugattyút meg gyűrűket beletenni, ill. ezért kopik a dugattyúpalást is.

Az olajlehúzó gyűrűnek meg ugyebár a nevéből adódóan az olajat lekell húznia, ami azért jó, mert az égéstérbe nemjut belőle, ezért kevesebb lesz a kokszlerakódás és a környezetszennyezés, PLUSZ még azért is, mert így a lehúzó gyűrű alatt a dugattyú lefelé történő mozgása közben egy állandó nyomású olajréteg alakul ki, ezáltal csökkenve a dugattyúpalást (és a henger) kopását.

bervas 2008.02.27. 20:59:47

Minden motorba olyan olaj való, amilyet a gyártó előír bele. Cserélni is akkor kell, amikor előírják, vagy picit korábban.

Ahogy a motor öregszik, kopik a bele, a picit sűrűbb olajat meghálálja. Mondjuk 150-200e km után.

Fullszintetikus reklámolajat olyan kocsiba kell tenni, aminek ez a gyári előírt olaja. A Swift nem fog jobban menni tőle, se kevesebbet fogyasztani. Ellenben ha túl híg neki az olaj, jóízűen fog csipegetni belőle.

Bizonyos motoroknak van gyári olajfogyasztása (néhány régi, pl. Skoda 120, meg néhány új, pl. Opel). Az a motor bármilyen drága olajból is fogyasztani fog 5-10e km alatt pár decit.

ommm 2008.02.27. 21:01:32

bone: oké, én hiszek neked, de azt is tudom, hogy a 11 éves autómnak a motorja megbontva még nem volt, és, habár próbáltam az általad felsorolt okok miatt, egy ideig a 10W40 (azt hiszem Castrol-GTX volt), de amióta visszatértem a gyári 5w30-ra érzésre lett jobb, mint régen. jelenleg 179e van benne. fene tudja, olajfogyasztás elhanyagolható. múlt héten volt egy aránylag magas átlaggal megtett 640 km-es utam (2*320 egyszerre) és 90-110 fokos olajhőmérséklet mellett (pörgött magasan, hosszú ideig) nem láttam a nívón olajfogyást.
ennek ellenére lehet, hogy igazad van, de szívesen állok elébe bármilyen mérésnek ha nem hinnéd. és ezt most nem piszkálódásból írom.
csupán rá akarok mutatni mekkora különbség lehet motor és motor között.

bone · http://www.unitedmotors.hu 2008.02.27. 21:11:48

ommm- ne higgy nekem!
Próbáld ki ezt az elméletet száz autón, utána mondj véleményt! :-)
Egy autó nem lehet alapja semminemű bizonyításnak.

sZoMy · http://www.digivilag.hu 2008.02.27. 21:14:58

pont tegnap nézegettem a prolong weblapját, engem igazából az ára rettentett el. Azt írják hogy 5-10%-ban tegyek bele, gondolom hogy érjen is vmit akkor 10%, mivel 7liter olaj kell a kocsimba így ez 7dl prolong... A prolong magyar lapján 1literes kiszerelés van 40eFt-ért... Most ez valami vicc? vagy beszerezhető olcsóbban is? A 7liter 0w30-as olajat vagy 10eFt-al olcsóbban megkapom mint a 7dl prolongot.
Ettől függetlenül viszont a váltóolajnál lehet bepróbálom, azt ritkábban cserélgeti az ember.

Pista Bácsi 2008.02.27. 21:16:06

Sam8888!!!

Ennek a rajznak semmi köze a dugattyú mozgásához. A dugattyú nem ferdül el, hanem egyszerűen oldalra nyomódik. Ennek az az oka, hogy bár az általad 1-essel jelölt erő nem a dugattyútető szélén, hanem pontosan a közepén jelentkezik, ennek ellenére a hajtókar ferde erőátadásának köszönhetően nem pontosan lefelé hat az erők eredője, hanem kicsit oldalra.

Ennek következtében a dugattyú az egyik oldalon erősebben nyomódik henger oldalához, ezért kopik asszmetrikusan.

Horváth Péter 2008.02.27. 21:18:01

Nekem mindenféle adalékok nélküli, gyártói előírású olajjal hajtott benzines-gázos 1.6-os Astrám van, ami 15 éve motormegbontás nélküli nélküli garantált 335 E Km-mel. Kompresszió meg lett méretve rajta 290 E Km.-nél, csak úgy kíváncsiságból. A gyári érték 96 %-át tudta 3 henger, míg a lendkerékhez legközelebbi csak 95%-ot. Ezek után is marad majd az előírt olajcsere, előírt olajjal, és szerintem 450 E sem lesz megoldhatatlan. Mondjuk olajból az 10.000-ig megeszig vagy fél litert, a maradék ötezer kilóméteren megint vagy felet, de ezután nem öntök utána, mert jön a csere.

sZoMy · http://www.digivilag.hu 2008.02.27. 21:18:23

olajcsipegetés témához... nekem a 0w30-as olajból 20eKm-es ciklus alatt kb 5-7dl-t eszik meg a gép (s80D5)

Elektro (törölt) 2008.02.27. 21:20:36

bone: én a 240-es Volvomat 170e km-rel vettem, ami nyugodtan lehetett 270 is és soha nem kellett neki semmi Valvoline olajon kívül. Autóalkatrész kereskedő volt a faterom, így volt épp elég lehetőségem millió szerelőt megkérdezni. Senki sem ajánlotta...

AP (törölt) 2008.02.27. 21:21:07

Miért lenne gond a hónolással?
Csak sokan nem is tudják, mi ez.. Meglepődtem jól:)

AP (törölt) 2008.02.27. 21:22:50

Sam8888 2008.02.27. 20:26:45

Nem erre a szorulásra gondoltam, hanem arra, hogy a százezret futott gyári motorom anno üresben kiforogta a nyolcat simán..
Ez hogy lehetséges? Egy "újabb" motor annyinál épphogy nem esik szét.

AP (törölt) 2008.02.27. 21:25:11

Annyira simára koptak, és akkora rés van már mellette?
Lehet..
Ennyi lenne a titok? :)

Bowrain 2008.02.27. 21:26:49

Nem csak a prolong az ami felkapott hírű.
Mi a helyzet a Spurival?
Ha megnézitek az honlapját profinak tűntetik fel magukat, akik értik a szakmát.
Az igazság meg odaát van, vagy Szkáli bugyijában.

MANszerelő 2008.02.27. 21:31:36

Pista B! Ergo terhelt oldal.

Acmee 2008.02.27. 21:32:14

:)

Srácok!

A 80-as években lehetett kapni kéz alól (vagy feketén, kinek hogy tetszik) Lada motorhoz hengerhüvelyeket! A szerelőm, aki akkor volt újonc elmondta, hogy akkor simán összerakták a motorokat velük, minden szép volt és jó, csak éppen ette az olajat, nem ment, és 20e km alatt megint szétkopott a hüvely. Erre csak ennyit mondott: "B.sszák meg a ruszki köcsögök a hónolásmentes hüvelyeiket". Amint elkezdték a zsír friss hüvelyeket felhónolni, abban a pillanatban elkezdték bírni a gyűrődést, semmi gond nem volt velük!!
Horváth Péter: Nekünk volt egy 5hengeres 2.4-es Volkswagen Transporterünk, 200e-t Apukám hajtott bele, utána melós verda volt 500e-ig, utána én még belelöktem 50e-t, és sajnálatból meggeneráloztattam. A szaki megcsinálta a hengerfejet, a dugókat ki se húzta belőle, mert nem volt vészesen vállas a henger. Jó olaj, jó szűrők és simán el lehet mindegyikkel menni minimum 300e km-t!!

Beszólok! 2008.02.27. 21:32:46

AP: Igen, a kopott motor belső súrlódása kisebb, egész addig, amig valamelyik főtengelycsapágy el nem kezd morzsolódni.

Pista Bácsinál a pont: végre egy hozzáértő.

Én mint olajvegyészethez kevéssé értő, a motorolajok kapcsán két ökölszabályt betartok:

1. Nem teszek növényolajat a motorba, mert a növényolaj besül. (Ne gyere a ricinusos Trabantoddal, mert az kétütemű.)

2. A gyártó által előírt teljesítményfokozatú(!) és viszkozitású olajjal járok. Lehetőleg olyan márkát veszek, ami stabilan évek múlva is kapható, mert a különböző gyátmányú olajak összelötykölése ronda kicsapódáshoz vezethet.

3. (mert három a magyar igazság) Ha átállok másik gyártó olajára, akkor előtte mosóolajjal megforgatom a motort, és csak utána teszem bele az új olajat.

KM 2008.02.27. 21:33:31

"Akinek van füle, hogy hallja, mennyivel könnyebben jár a motor a beöntés után ÉS VÉGIG, a következő olajcseréig, nos, az érti."
Azért kíváncsi lennék hogy lenne-e szíve a reklámban szereplő homokot is beletölteni a 240-es Volvóba meg az 500-as robogóba a Prolong mellé próbaként, hiszen a Prolong erre is jó...
Egyébként érdekel a téma és nem személyeskedem, milyen arányban tölti a Prolongot az olajhoz: a feltöltési mennyiségen túl vagy valamennyi olajat elvesz a Prolong érdekében a gyár által előírt mennyiségből?

bone · http://www.unitedmotors.hu 2008.02.27. 21:34:31

Elektro- autószerelőt soha nem kérdezünk autóról.
Autószerelőhöz az autók beteg állapotukban kerülnek.
Mintha nőgyógyászt kérdeznél, hogy mennyire gyakori a hüvelygomba a nőknél...
Azért nem ajánlották a szerelők a Prolongot, mert nem ismerték.
Nem használták.
Nem is hallottak róla.
Buta előítéleteik voltak.
Buta előítéletekből táplálkozó véleményük volt.
Önkéntes mérvadók voltak és büszkén simogatták a pocakjukat, hogy most jól megmondták.

Ismét mondom, kurvára nem tudja senki itt, hogy miről beszél, mert senki nem próbálta ki ezt a szart rajtam kívül.
Nekem igazából mindegy, hogy Ti használjátok-e, vagy sem.

Amin csak mosolygok, az az, hogy mellettetek sétál a világ legszebb nője, de Ti a papírjaitokba merülve észre sem veszitek.

Tessék kipróbálni és beszámolni a fejleményekről.
Ha vannak, azokról, ha nincsenek, azokról.
Egyébként Amerikából hordom a Prolongot a saját autóimba, haveroknak adok is el, vicces összegért. Már kifogytam, csak saját használatra tartalékoltam keveset.
Ha rossz lenne, tenném én ezt, okos férfiaggyal?

Shomee 2008.02.27. 21:35:32

1.8-as A Vectra,első tulaj->nagyapám->apám->én->420000km gond nélkül
Adalék nélkül ;)

Pista Bácsi 2008.02.27. 21:39:23

Ez most csak egy próba, hogy tudok-e képre linket ide betenni.

Erők egy motorban:

kepfeltoltes.hu/view/080227/motor1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Acmee 2008.02.27. 21:42:54

Visszatérve a grafitra!
Anno Anyagtan-Gyártástechnológiák tanulmányaim alatt nem egyszer mikroszkópoztunk acélokat, öntvényeket! Tegyük fel tényleg sikerült a dugattyúnak pont egy grafitszemcsével (ami közel sem biztos, h grafit), és pont odaüt neki egyet, akkor valószínűleg a PUHA szén egy az egyben kifordul a KEMÉNYEBB ötvözött vasból(vaskarbid, vagy még rengeteg minden előfordulhat egy öntvényben). Hát nem igazán... Ha találkozik egy keményebb szemcsével, akkor a terhelés alatt lévő részei letöredeznek és ennyi... Arról nem is beszélve, h a szemcseszinten ható kötőerőkön sokan meglepődnétek.

sZoMy · http://www.digivilag.hu 2008.02.27. 21:44:32

bone, mennyire volt vicces az az ár? Igazából engem pont az itthoni szerintem igen nevetséges ára tart vissza. Te belenyomnád olajcserénként 30eFt-ért?

bone · http://www.unitedmotors.hu 2008.02.27. 21:47:00

sZomy- dehogy.
Olajcserénként kb. 4.000 Ft-ba kerül a Prolong.
www.prolong.com
5 gallonos kiszerelésben veszem, így tényleg filléres dolog.

Shadowbull 2008.02.27. 21:50:44

"A hengertömb és a hengerpersely vasöntvényből készül, valóban van benne grafit (lemezgrafitos vasöntvény)"

A teljesseg kedveert: lemezgrafitos, gombgrafitos vagy vermikular-grafitos ontottvasak lehetnek. Mindharmat alkalmazzak motorblokkokhoz.

"majd jön több (akár 3-4) hónolási fázis, amelyek egyrészt a felületi egyenetlenségeket csökkentik, másrészt a kopásállóságát növelik"

A fo cel a felulet olajmegtarto kepessegenek a kialakitasa, azaz olyan tervezett nagysagu arkok kialakitasa, amiben az olaj megmaradhat. Van mas eljaras is, de ritka.

Elmeletileg lehetseges, hogy olyan bevonatot hozzunk letre, amik csokkentik a surlodast, de egyidejuleg nem rontjak el a kenest. Nehany autogyar a komolyabb motorjaiban alkalmaz ilyet.

De egy biztos: ami jo a hengerfalra az nem jo a siklocsapagyba.

Uj autoba ilyet tolteni szerintem kesz ongyilkossag, regi szetkopott motoron talan segithet.

Talan.

sb

NemAnonim 2008.02.27. 21:50:46

bone (belsoseg.blog.hu/2008/02/27/miert_nem_probalom_ki_a_prolongot#c1586023):

azt hiszem, amit írsz, azt a szakirodalom a "kognitív disszonancia feloldása" címmel tárgyalja
www.pszichologia.hu/konyv/?id=32

röviden: ha már fizetsz érte, nyilván jó, hiszen magadat úgy ismered, mint aki nem fizetne szarért ennyit.

ommm 2008.02.27. 21:52:42

bone · www.unitedmotors.hu 2008.02.27. 21:11:48

bocs, de EZ az ÉN, privát véleményem. lehet, hülyének tartasz, lehet maradinak, de nem egy autó hagyott már el és egyikbe sem raktam a gyártó által előírtnál eltérő olajat. ez a tapasztalatom, magával a motorral soha, semmi bajom nem volt (pedig volt köztük elég macerás gép is. Porsche system-es Seatosok tudhatják). ez így működik, akkor miért öntenék bármit is bele?
lehet jobb lenne neki, lehet nem, majd ha három áll a garázsomban, akkor kipróbálom az egyiken, addig nem.
ezen nem fogunk összeveszni, nem érdemes.

[] (törölt) 2008.02.27. 21:58:11

"Beszolok!", ezek jok, es lenne hozzajuk egy negyedik tippem is:

nem veszunk akcios olcso noname olajat, mert ezeket kivetel nelkul ujrahasznositott faradtolajbol keszitik. igaz, teljesitik a dobozra irt ertekeket - kb az elso 500 kilometeren.

Lajaa 2008.02.27. 22:04:22

A POLONG biztos hogy kiválló kenést nyújt, és súrlódáscsökkentő hatáú, a szintén TeleShopos szuper-csoda konyhai szeletelőgépeknek, meg a csoda-szuper mindentfelszívó porszivónak, meg jobban csúszik tőle a kenyérben a hyper-szuper svédacélból készült kínai csoda késkészlet. De egy autó motorjában beletenni???? Számomra az olyan olyan, mint a Horst Fuks( ő a leghíresebb tévéshopppooos manus ), hosszú dús hajjal, fülbevaló nélkül......
Egyszerűen elképzelhetetlen!!!!

a megmondó 2008.02.27. 22:04:55

olyan adalékot kéne kifejleszteni,ami csökkenti a prolongfogyasztást!
szerintem a kísérleti motora kéne dobni az olajdeklibe 3 fogyitabit is!hátha...

D.K. 2008.02.27. 22:06:09

Szeretnék feltenni egy kérdés h szerintetek , hol a határ ? Hol a határ az olcso szar és a közepes ill. jó minőségü olajok között , hiszen lehet egészen drágán is olajcserét végezni. egy közepes olajal plusz adalékkal vagy simán drága olajal . Szerinettek meik a jó ár érték arány 5 liter olajnál?

Elektro (törölt) 2008.02.27. 22:12:08

bone: Az autószerelők és az orvosok ha csak beteg dolgokat látnának, akkor az lenne természetes és nyilván nem tudnának különbséget tenni és pláne valamit megjavítani. A poszt ezen felével nem tudok egyet érteni. A Prolongot nem használtam, mert nem volt miért akármibe is belerakni. A heroint sem, pedig 100 heroinistából 100 azt mondaná, hogy az milyen kurva jó.

Csubi 2008.02.27. 22:12:33

Sziasztok!
Mi használjuk a Prolongot,versenyautók-
ba(Subaru,Ford,Lancia)és elégedettek vagyunk vele.Soha nem hagyjuk ki olajcserénél.Néhány motort szédszettünk már,és nyoma sem volt semmilyen fekete lerakódásnak vagy extra kopásnak. Pedig egyik autó sem volt kímélve.

Lajaa 2008.02.27. 22:12:53

A nevenincs, tescóóós, meg auchanoos motorolajokról meg annyit, hogy én használtam a Wareszomban (4T-s volt!!!), ...hoppá el is szoltam magam
:-)
Háát igen csak volt a Waresz, mert valszeg,( bizonyítva nem lett), a gyorsan híguló, motorolajok szépen lassan a másvilágra kenték a motort benne.....

AP (törölt) 2008.02.27. 22:15:26

He?

Címkék: fogyasztás 500 550 maranello

Mókusvédő 2008.02.27. 22:15:35

Ez az egész háborús szöveg csak vakítás. A teflon akkor még nem is volt feltalálva.

Gianni 2008.02.27. 22:15:42

egyszer szétszedtünk egy 1.6 diesel ascona motort amit felöntöttek finish nevű csoda gedvával...mindenütt vastagon az összeégett fekete olajszurok azt hiszem a moci vége az lett hogy az egyik hajtókar kikönyökölt a blokk oldalán.de az összes olaj furat minden eltömődött attól a vacaktól...nem volt egy deka kenése sem a vezérműtengelynek és semminek sem.alig bírtuk szét szedni.a hülye inkább öntött volna az olajhoz 1kg cukrot kb ugyan ez lett volna.LOL

Attila- 2008.02.27. 22:16:15

Elnézést az off-topic hozzászólásom miatt, de valamit meg kell kérdeznem :)

Ma 4-en utaztunk a kocsiban, én hátul (2 évente 1-szer ülök anyós ülés mögött, mindegy).
Közúti ellenőrzés, én barom meg nem voltam bekötve, amit a szemfüles "rend-őre" észre is vett. Bírság. Mondom jólvan, ez a törvény. De! Miközben töltötte az egyik a papirokat a másik megkérdezte, hogy van-e jogosítványom. Mondom, hogy persze, van. Ezzel a lendülettel kaptam is 2 büntetőpontot.
Ezt most így komolyan? VICC.

AP (törölt) 2008.02.27. 22:16:37

Csubi: nocsak.. :)
Izé, Prolong nélkül mi változna?

[] (törölt) 2008.02.27. 22:19:35

"Ez az egész háborús szöveg csak vakítás. A teflon akkor még nem is volt feltalálva."

gyere pubi, muvelodj:
en.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluoroethylene

"Kinetic Chemicals patented it in 1941 and registered the Teflon trademark in 1944. The original patent number is US2,230,654."

teflon a negyvenes evek vegen? siman.

SzJa 2008.02.27. 22:23:57

Kedves Robi!
Légyszi ne hülyítsd itt a népet, és nézz utána magad a dolgoknak, (hiteles forrásból pl.: tankönyvek?) elvégre újságíró lennél vagy mi a ló...?! Az ilyen cikkekről mindig azok a barmok jutnak eszembe, akik kiütik a katalizátort...
Amúgy szórakoztató olvasmány a sok hozzászólás, csak hát az egyik szemem sír, míg a másik nevet.

[] (törölt) 2008.02.27. 22:24:55

"Miközben töltötte az egyik a papirokat a másik megkérdezte, hogy van-e jogosítványom. Mondom, hogy persze, van. Ezzel a lendülettel kaptam is 2 büntetőpontot.
Ezt most így komolyan? VICC."

nem, ez nem vicc. ha hatul nem birod bekotni az ovet, akkor elol milyen csoda folytan fogod bekotni? egyebkent mire szamitottal, hogy a hatso ulesrol majd nem repulsz ki ov nelkul karambolnal?

D.K. 2008.02.27. 22:33:47

Egyébként nemtom hogy ez az egész öves dologgal tényleg az álllampolgárok egésségét akatják ovni vagy inkább jó pénzforrás , de szerintem a második.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.27. 22:35:31

azért pár dolgot tisztázzunk:

1) az autógyárak az olaj teljesítményszintjét adják meg és nem a viszkozitás szintjét - tehát ha egy motorba SJ teljesítményszintű olaj kell, abba jó az SJ teljesítményszintű 15W-40-es ásványi olaj is meg a 0W-40-es teljesen szintetikus is

2) nem igaz, hogy a vékony olajakat csak egyes japán autók viselik el - épp az ellenkezője igaz, tudniillik hogy egyes kocsik nem viselik el (pl. Wankel motoros Mazda RX)

3) aki a 20W-os olaj mellett dönt, annak tudnia kell, hogy a hidegindítás alkalmával egy ilyen vastag olaj esetében akár 60 másodperc is eltelik, mire a motornak minden része megkapja a kenést, ez az idő egy 0W-s olaj esetében 2-3 másodperc (ennyit megy tökéletes kenés hiányában a motor)

4) a motor kopásának 90%-a a hidegindítások alkalmával keletkezik, ezért is fontos, hogy olyankor jó legyen a kenés

5) a vékony 0W-s olajjal elérhető üzemanyag megtakarítás bőven behozza az olaj árának a költségét (mármint a különbséget a gyengébbhez képest), ráadásul műszakileg sokkal kedvezőbb üzemi körülményeket biztosít

6) ha egy motort új korától vékony olajjal használsz (és ezért hidegindításkor sem kopik), 200 ezer km után sincs a gyári mérethez képest kimutatható kopás

7) ebből következően az olajat sem fogja fogyasztani

8) ha egy ótvaros lepusztult motorba beöntöd a vékony olajat, aminek ráadásul nagyon erős tisztító hatása van, kipucolja a lerakódott olajsarat a motorból ezért nőnek a hézagok, csökken a kompresszió és nő az olajfogyás és fekete lesz nagyon hamar az olaj

9) ez nem az olaj hibája, hanem a kopott motor hibája (illetve téves alkalmazás)

10) szóval az hogy marketing olajak meg ilyesmi ez egy hablaty, az olajak az elmúlt évtizedekben ugyanúgy fejlődtek mint a kocsik meg a telefonok és egy modern 0W-s teljesen szintetikus olaj SOKKAL jobb termék mint egy 15W-s vagy 20W-s ásványi olaj

Aki kímélni akarja a saját meg az ügyfele pénztárcáját az a motorhoz még használható (lásd teljesítményszint: SG, SJ, ...) legvékonyabb olajat használja új korától és akkor örökké használhatja is, mert nem fog kopni a motorja. Aki nem bánik gondosan a más meg az ügyfele pénztárcájával az olcsó olajat rak bele és után motorgeneráloz. Persze egy autóreszelőnek ez jobb üzlet, de mindenesetre átverés szaga van.

sZoMy · http://www.digivilag.hu 2008.02.27. 22:45:24

Gianni: a finish nevű cuccot szerintem hagyjuk ki a játékból :) a nevében is benne van hogy mire való :) Régen köztudott volt, ha olajzabálószéteséshatáron lévő autóba tetted akkor annyi időt nyersz hogy eladd.

MC Pite 2008.02.27. 22:48:14

Egy apró bibi van az elméletben.
Míg egyes adalékok a teflonos takonnyal dolgoznak, a prolong a 60-65 keméynségi fokú acélt keményíti fel 85-90fokra.
(Így lesz hogy a kb 80as homok nem szétkarcolja a motort hanem ő húzza a rövidebbet.)

Másik hogy az olaj megtapad a hegner falán sokkal tovább, így rögtön olajban indul a motor.

Autószerelőknek tartott bemutatón voltam, itt nem reklám hülyeségeket nyomattak. Plusz 3. autóban használjuk 5 éve.

Szerintem ezt ne hagyjátok így, mert sokan ezt a teflonos marhaságot fogják a prolongra hinni; ez nem metabond, ez prolong; legalább néztetek volna utána egy kicsit :(.

Attila- 2008.02.27. 22:49:07

Kedves Edelweiss!

Akár hiszed, akár nem, elöl mindig bekötöm magam, de 5 perces városi autózás közben nem kötöttem be. Bár elismerem a helyemben biztos 100-ból 98-an bekötötték volna magukat. Ugye nem mondod komolyan?

A pénzbírsággal semmi bajom, mert BE KELL KÖTNI magamat 2 perces városi úton is, HÁTUL. Elismerem. De büntetőpont az mirefel? Ha a sofőr gyorshajt, akkor azok az utasok kapnak pontot, akiknek van jogsijuk? Ugye viccelsz? Bár tényleg, ez így logikus.

SP 2008.02.27. 22:49:53

Ehhez az öves dologhoz csak annyit, hogy szerintem nem csak a pénz miatt csinálják.A sok idiótát így próbálják rákényszeríteni az övhasználatra, mert nem fogja fel, hogy saját érdeke lenne.Nyáron nekem is volt 130körül egy ugyanilyen tigrisbukfencem mint Gixxxernek, talán az autóm picit csúnyább lett, de én karc nélkül száltam ki, mert be voltam kötve.Nem azért kötöm be magam, hogy ne büntessen meg a rendőr.

Attila- 2008.02.27. 22:50:48

edit: "Akár hiszed, akár nem, elöl mindig bekötöm magam, de 5 perces városi autózás közben, HÁTUL* nem kötöttem be."

ommm 2008.02.27. 22:51:35

pontosság végett: API SL 5w30.
na, léptem, érdekel a Karacs.

Rocko- 2008.02.27. 22:52:54

nálam télen bevált ablakra az erdeti német acélpengés pro vé gyalu.

Attila- 2008.02.27. 22:54:40

Nem igazán fogtátok meg a hsz-em lényegét. Az öv bekötés az alap, 50-es tempó felett ingerem van, hogy be kell magam kötni, sose értettem azokat, akik 150-nél is öv nélkül nem érzik magukat kényelmetlenül.

A kérdés az, hogy miért kaptam büntetőpontot miközben nem is vezettem? És, hogy ez jogos-e? Ha letagadom a jogsim, akkor meg semmi? Majd jövőre kap minden bicajos, gyalogos és utas, aztán gyűjthetik a pontokat, aztán meg tilos lesz kilépni az utcára...

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.27. 22:59:38

attila: ez a kérdés nekem sem jött át eddig

de nem is értem, egy utastól szerintem nem lehet pontot levonni azért mert van jogsija

szerintem ha nem vagy beövezve, akkor is a sofőrt böntetik meg, és nem az utast, te akár tök részeg is lehettél volna, az sem számít

szoval ezzel leszivattak szerintem, meg kell fellebbezni

MC Pite 2008.02.27. 23:00:39

Úristen, olvasgatva a hozzászólásokat itt aztán marha sok hozzáértő van...
Kémia, fizika, vagy autók látom újdonságok... kár... Ebben jók vagyunk magyarok, fikázunk gondolkodás és utánanézés nélkül. Grat magunknak!

Aztán nézzetek utána hogy miért csak prolongnggal kezelt szerszámmal lehet prolongos motort fúrni, előnyeiről/hátrányairól, stb. A szer tök 1×ű, és a lassabb melegedést leszámítva csak előnyei vannak, minden 2. olajcserénél belerakva pedig már hoz is vissza kesst -pláne, hogy az olajcserét is kijjebb tolja - bár természetesen nem a garasoskodásról szól a szer.

SP 2008.02.27. 23:06:27

Attila- 2008.02.27. 22:54:40
Én a pénz miatt csinálják hozzászólásra írtam az előzőt nem a tiédre.Ettől függetlenül 5 perces városi autózás közben is előfordulhat, hogy kirepülsz hátulról.Ez az utasnak is büntetőpont dolog meg elég fura.Elvileg nem az van, hogy az felel az utasokért aki vezet??Mert ha te vezetsz és nem köti be magát aki melletted/mögötted ül, akkor elvileg te kapod érte a pontot és nem az utas.Vagyis valami ilyesmire emlékszem a kresz tanfolyamos időkből.

Kiskapu 2008.02.27. 23:09:11

Sziasztok!

Amiről Robi és Attila beszélgettek tényleg így van.
Megspékelve annyival, hogy nem kizárható, a Cl (klór) jelenléte, amit nemcsak környezetvédelmi okokból száműztek az olajokból!
A klór az egyik legjobb adalékban a klór-paraffinban van. A sajnálatos az egészben, hogy a környezeten kívül az embert is irtja, és amennyiben vhonnan ákár kis mennyiségű víz (vagy pára) kerül a rendszerbe, úgy gondolja, hogy sósavat képez. Ez a sósav korrodálja a siklócsapágyakat, amik elengedhetetlenek a motor rendeltetésszerű (értsd nem egy szobrász alkotása) működéséhez. Persze amire kifejlesztették ezeket az adalékokat, hogy pár tíz mérföldet lefussanak teljes terheléssel, amig be nem érnek a bázisra, nagyon jók. Persze ez az állapot egy normál szgk-nál ritkán lépnek fel (legalábbis felénk). Csak nekünk nincs kedvünk a motort fémszórással - bal váll fölött széles ívben - javítani.

A konklúzió, hogy az utóadalékolás rövid távon megtérül. Azaz ha az autót el akarod adni, akkor nyomj bele prolongot, mert pl. halkabban fog járni a motor, ezzel jobb áron megy a verda, mintha zireg-zörög.
Ha viszont sokáig szeretnéd használni a gépet, akkor nem ajánlott!

Szeretném kérni a "hozzáértőket", hogy csak olyan reagáljon negatívan, torkolljon le és "fikázza" a hozzáértésemet, akinek legalább doktori fokozata van tribológiából, mert nagyjából az üti a szakmérnöki végzettségemet és a több éves kenéstechnikai tapasztalatot! Köszi!

[] (törölt) 2008.02.27. 23:10:00

"Akár hiszed, akár nem, elöl mindig bekötöm magam, de 5 perces városi autózás közben nem kötöttem be."

mert ugye 5 perc alatt lehetetlen, hogy beletek rohanjon valami barom, nem?

"Bár elismerem a helyemben biztos 100-ból 98-an bekötötték volna magukat. Ugye nem mondod komolyan?"

de, komolyan mondom. en speciel nem engedem le kezifeket bekotott ov nelkul, de hatul is bekotom magam. teszem ezt sajat jol felfogott erdekemben.

[] (törölt) 2008.02.27. 23:12:38

"De büntetőpont az mirefel? Ha a sofőr gyorshajt, akkor azok az utasok kapnak pontot, akiknek van jogsijuk? Ugye viccelsz? Bár tényleg, ez így logikus."

igen, valoban logikus, mert a pontot a kozlekedesi moralodert kapod, senkit nem izgat, hogy melyik ulesen ultel, vagy vezettel-e egyaltalan.

sot, kapaszkodj meg, ugyanezen elv alapjan akkor is kapsz buntetest es pontokat a jogsidra, ha bringaval attekersz a piroson. es ez nem magyar talalmany.

Attila- 2008.02.27. 23:14:29

Edelweiss.

A szövegértéssel nagy bajaid vannak, de fussad a köreidet még néhány hozzászóláson keresztül...
Elismerem, hogy hibáztam, amikor nem kötöttem be magam hátsó utasként, de azért ÉN MIÉRT KAPOK BÜNTETŐPONTOT? Mi köze a rendőrnek ahhoz, hogy az utasnak van-e egyáltalán jogosítványa?

[] (törölt) 2008.02.27. 23:14:31

"Ez az utasnak is büntetőpont dolog meg elég fura. Elvileg nem az van, hogy az felel az utasokért aki vezet?"

szep is lenne, ha a soforre varrnak, hogy hatul valami felkegyelmu nem kototte be magat.

es ezt igy jogilag hogy gondoltad?

tanki567 2008.02.27. 23:14:58

Amúgy ha másért nem én már csak az elöttem ülő miatt is be szoktam kötni magan hátúl. Egy cikkben olvastam, hogy (ha jól emlékszem) 10%-kal csökkenti a túlélési esélyeit az elötte ülőnek aki nem köti be magát mögötte. Jah és akkor még az eszembe sem jutott, hogy esetleg nekem is lehet bajom.

Nándesz 2008.02.27. 23:19:31

LOL ismét megjött Edelweiss, vörös szőnyeget a mesternek! Fura hogy csak minden 25-ödik postnál tűnsz fel, csak ilyenkor engednek ki a ketrecből? Vagy mi magyarázza ezt?

Szívélyes üdvözlettel: egy alattvalód

István 2008.02.27. 23:19:52

Mi Fuchs molibdénes olajjal járunk több éve. 2 évvel ezelőtt a Bravóban eldurrant egy 1"-os műanyag könyök és az összes víz elfolyt 1 másodperc alatt és egyszer csak leállt a motor. A melegről annyit, hogy elolvadtak a motorvédő műanyag burkolatok és még a vezérműszíj műanyag takarófedele is elolvad. Az autómentő elvitte a szerelőhöz, aki szétszedte- majd láss csodát: csak a hengerfejet síkba kellett köszörülni - 29.000 Ft. Új burkolatokat kellet venni-20.000 Ft. Öszzerakni, hengerfejtönítés , csavarok, mittomén' 20.000 Ft. Ezen kívül semmi kár. Nekem azóta magyarázhatnak akármit- csakis Fuchs MoS.

[] (törölt) 2008.02.27. 23:20:15

Szegycsonttores, kemenyek ezek a kepek, remelem nem lett a nickednel komolyabb bajod.

Kiskapu 2008.02.27. 23:23:16

Gyuszi Bacsi:
Néhány pontodhoz én is hozzászólnék...
Na, akkor sorban:

1.) A gyártók adnak meg viszkozitási fokozatokat is általában.

3.) A 2-3 az "parasztvakítás" :). 10 mp már nagyjából elég ahhoz, hogy a legkritikusabb kenési helyeken felépüljön a megfelelő vastagságú olajfilm. A "vastagabb" vagy viszkozusabb olajok esetében 60 mp is nagyjából erre elegendő.

5.) Fogyasztásban nem fog behozni az olajad akkora összeget, amekkorát írtál, HACSAK nem egy 20W-50-es olajat veszel alapul és azt hasonlítod össze egy 0W-20 olajjal, mert ebben az esetben már mérhető a különbség, de akkor sem hozza be az árát! Jó olajat nem emiatt, hanem az autó hosszabb használati ideje miatt érdemes venni, mint azt korrekten a későbbiekben kifejtetted!

A félreértések elkerülése érdekében mondom, hogy nem beszólásnak, csak pontosításnak szántam a post-ot!

Üdv.

Kiskapu 2008.02.27. 23:25:15

István:
Kinek a Pap, kinek a Papné...
Nekem speciel a lánya... :)

Beszólok! 2008.02.27. 23:29:02

MC Pite 2008.02.27. 22:48:14:

"Így lesz hogy a kb 80as homok nem szétkarcolja a motort hanem ő húzza a rövidebbet."

Igen, bizonnyal. És ugye az üveget is acéllal vágjuk, nem ipari gyéménttal. Vagy méginkább öntöttvassal.

"Autószerelőknek tartott bemutatón voltam, itt nem reklám hülyeségeket nyomattak"

De igen, sajnos.

szk 2008.02.27. 23:36:44

ATTILA: fellebbezük meg, segítek.

Svégel József 2008.02.27. 23:39:40

Én használom a Prolongot. Egy 1.7D Opel Combo motort kezelgetek vele rendszeresen, eddig 3 alkalommal. A motorban eddig 450.000 km van, semmi kopás, a legnagyobb hidegben is egy pörkölésre indul és még füstjét nem láttam soha. Engem meggyőzött.

szk 2008.02.27. 23:41:07

Kedves Edelweiß! Azért "úgy jogilag" a közlekedési morál helyett a szabálysértésre osztanak pontot, már annak, aki vezetőként szabsért, már szerintem, már jogilag, már bocs.
A kerékpáros példád pedig csak simán tévedés.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.27. 23:46:18

kiskapu: Szlovéniától Bulgáriáig 9 országban papolom ezt a témát és az 1998 óta elmúlt 10 év során a következőre jutottam:

a) minden országban más a benzin ára
b) minden országban más a kenőanyagok ára
c) eltérőek a kocsihasználati szokások

mégis, ha pontosan kiszámolod és megméred a fogyasztásod, BIZTOS hogy legalább nullára kijössz vele.

Sőt, ha csak 15W-40-ről 5W-40-re mész fel, az is megkeresi az árát (kisebb árkülönbség, de kevesebb üzemanyag megtakarítás). Aztán ha onnan megint feljebb lépsz, az megint be fogja hozni amit kell.

Annak ellenére kijön, mindig, hogy a benzin/olaj árak le-föl nem egyeznek. Van ahol persze még keresel is vele pár Eurót, van ahol csak 0-ra fut ki, de mindenhol megéri.

Feltétel: ne fogyassza a motor az olajat, mert ha után kell tölteni, akkor persze nem igaz az egész. Tehát régi motoroknál ajánlatos fokozatosan menni lefelé, és ha nem nő az olaj fogyasztás 10W-40-nel, meg lehet próbálni az 5W-t.

Jobb, ha egy kocsiba új korától a legjobb olaj van és akkor később is bármit bele lehet önteni.

Péter 2008.02.27. 23:47:27

A teflon a DuPont márkaneve, rég megtiltotta ezeknek a kóklereknek a használatát, azért maradt nekik a kémia név rövidítése, a PTFE. Évtizedek óra tudjuk, hogy alkalmatlan a motorok kenésének javítására, egyrészt szuszpenzióban marad, másrészt drasztikusan hízik hő hatására, tehát eltömíti a szűrőt.

A másik szer a ZDDP, az jó, van is belőle a motorolajokban. Csak éppen jól kiszámolt mennyiségben, mert a túlzott mennyiség sokkal többet árt, mint használ. Ha a jól kitalált eredeti keverékbe külön ilyet öntesz, a végeredményt ki lehet találni.

Az olajtársaságok iszonyatosan gazdag, nagy kutatóaparátussal rendelkező cégek. Ha lenne ilyen egyszerű megoldás, már rég ott lenne minden olajosflaskában. Aki hisz benne, megérdemli. Hihet a horoszkópban, az ufókban meg az ezotériában is, odavaló ez az ostobaság is.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.27. 23:49:06

az előző hozzászólásnál kissé pongyolás használtam a felfelé/lefelé jelzőket: szóval ami minőségben felfelé, az numerikusan lefelé, pl. 15W-40-ről 5W-40-re

így értettem

Sam8888 2008.02.28. 00:08:00

AP 2008.02.27. 21:22:50

Jaaa ééértem!

Gondolom abból, hogy lehet a régi autód mondjuk egy Golf GTI volt a mostani meg egy Dacia Logan. :) (csak összehasonlításképp írtam, a maximális fordulatszám a motor karakterisztikájától meg a leszabályzás mértékétől is függ. Meg még sokmindentől)

Hátpersze 2008.02.28. 00:08:41

- az ideális kenés teljes egészében folyadéksúrlódást jelent!!!, azaz sem a dugattyú palástja, sem a dugattyúgyűrűk a hengerfallal, sem a forgattyús tengely a siklócsapágyakkal nem érintkeznek, hanem egy vékony kenőfolyadék rétegben úsznak. Ilyen ideálishoz közeli állapot ki tud alakulni bizonyos körülmények között a motorokban is. Ekkor a kopás elhanyagolható, és az energiaveszteség függ a kenőfolyadék belső súrlódásától, magyarán a vékony olaj kevesebb energiát pazarol. Hidegindításkor nem folyadék, hanem fém a fémen súrlódás játszódik le, ezért nagy a kopás. A dugattyúgyűrűk viszont üzem közben is minden egyes alkalommal megállnak a felső-, és az alsó holtpontban egy pillanatra. Ekkor sajnos a folyadéksúrlódás leromlik, vagy megszűnik, és fémes, vagy átmeneti súrlódás alakul ki. Voltak próbálkozások: pl. a felső holtpontnál kerámia betét a hengerfalba. Ezekre a fémes súrlódásokra bizony nagyon jótékony hatású lenne egy kopásálló bevonat, az összes súrlódó helyre pedig egy olyan bevonat, amihez nagyon jól kötődik az olajréteg. Elvileg ez a két feladata volna a csodaadalékoknak. Ami biztos, az az, hogy a vastag (itt néhány mikron már vastagnak tekintendő) teflon, vagy más polimer bevonat nem lehet jó. Ilyen voltak a régi adalékok, ilyentől beszorult difiről már hallottam. Valszeg ilyen a Metabond, a Restore, és a Prolong is, bár állítólag továbbfejlesztették. A néhány molekulányi rétegvastagság ígéretes irányvonal lehet, ilyen a Duralube, és a Lubetec, ezekről még ennyi személyes tapasztatom sincs. Nekem is eléggé úgy tűnik, nem sok értelme van ezeknek, mivel annyira drágán adják, még ha netán működik is, végeredményben abszolúte semmi megtakarítás nem érhető el, csak plusz kockázat a motornak. Amúgy az autógyáraknak nem érdeke a hosszú élettartam - a gari járjon le, oszt vegyen a paraszt újat, szóval azt azért ne várjátok, hogy majd felkarolják valamelyiket adalékot, még ha netán sikerülne is nagyon jót csinálni. A túl gyakori olajcserét fölöslegesnek, és környezetszennyezőnek, bár a motor biztos örül az új olajnak. Jó volna ha lenne elérhető áron megbízható oljavizsgálati rendszer. Biztos vagyok benne, hogy a korszerű motorok, amikre pl. 30.000km olajcsere periódust ír a gyártó márkás vékony SJ/CF, vagy jobb szintetikus olajjal, azok elmennenének abszolút biztonságosan akár 40-50 ezret is. Addig is marad az előírt olajcsere ( na jó, ha nagyon akarjátok, akkor 2ezerrel hamarabb :)) ) Összegezve az eddigieket, jó lenne a jó csodaadalék, de inkább nem ;P

csunyamalac 2008.02.28. 00:17:09

GYUSZI BÁCSI, Akkor most tisztelettel és teljesen komolyan megkérdezem, hogy egy kb 300ezret futott 1.9 d turbó nélküli 15 éves fiat motorjába milyen olajat javasolsz. Előre is köszi.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 00:47:50

attól függ

A) ha a kocsi előélete bizonytalan és nem tudni korábban mit használtak hozzá, akkor 15W-40-et tennék bele de abból valamilyen márkásat (Esso, ...) és nem madaras Tescos pancsot

ok > egy ilyen autó kb. 50-150 ezer Ft-ot ér, nem dupláznám meg a kocsim értékét az olajcserével (:

B) ha a kocsi végig a tied volt és tudod hogy korábban mi volt benne (és az magas minőség volt végig a 300 ezer km-en) akkor beleteheted a jó olajat

ok > a kocsid ér kb 200-600 ezer Ft-ot és még el fog menni x százezer km-t, ilyen esetben simán 10W-40 vagy akár 5W-40 is mehet bele (figyelembe véve a gyári specifikációnak - valszeg SG lehet, de nem tudom fejből - megfelelő terméket)

ha egy szakszerű szerelőhöz mész olajcserére, aki szerződve van valamelyik olajcéggel és megkapja a szükséges képzést, jó tanácsot fog tudni adni neked - látva a kocsit

a megmondó 2008.02.28. 01:09:51

Attila
jó,hogy nem voltál részeg,mert még a jogsid is ugrott volna!:D

megszaLott · http://img23.imageshack.us/img23/6862/25ih.jpg 2008.02.28. 01:13:03

Na sikerült végigolvasni a sok hozzáértő hozzászólást.
Én szerettem marhaságokkal kísérletezni régebb.Van egy régi dácsiám, abba lehet töltögetni a szarokat.
A dákóba töltöttem Restore cuccot, amoitől a kopás el kellett volna tűnjön. Olyan 6000km-t tényleg mintha jobb lett volna, aztán az ősszel, olyan 15000 km múlva kezdett halódni. Lehet hogy nem ettől, mert szokott ilyeneket csinálni, majd mikor felélesztem még töltök bele, még van egy csomó a garázsban.
A 325i-be mikor megvettem töltöttem Prolongot (olyan szép volt az üzletben a polcon:), de semmi változást nem vettem észre. Pár olajcsere volt már, azóta de semmi gondja nincs. mondjuk többet nem töltöttem.
A szerelőm ajánlására olyan 2 éve vettem Metabondot, párszor tettem a 325i-be tankoláskor, de aztán eluntam. Ettől sem vettem észre változást. Nembaj, megkeresem s tavasszal megy a dácsiába:))
Az E39-be nem töltök semmit, mert nem bízom az alu blokkban, annál maradibb vagyok.
Amitől eddig változást vettem észre a motor járásán, az a németországban tankolt benzin volt. Qurvajó.

feketenap 2008.02.28. 06:38:59

Gyuszi Bacsi: Nem kérdőjelezem meg a témában a tapasztalatodat, de!
Az alacsonyabb viszkozítású olajat szeintem nem kéne ajánlani egy valóban sokat futott, kopottabb motorú autóhoz. Csak egy példa: valaki előttem beszélt a folyadéksúrlódásról, ami a cél lenne a az egymáson elmozduló felületek kenésére. Például a siklócsapágyaknál mindig van méretbeli különbség a csap és a furat között. Ha az autó új, ez az illesztés szoros, a hézagot alacsonyabb viszkozitású olaj is ki tudja tölteni és fel tudja venni a terhelést. Ha nagyobb a méretbeli különbség, ami nem csak átmérőben értendő, hanem a felületen az abrazív, és egyéb kopások által kialakult "gödrök" is ide tartoznak, akkor nagyobb viszkozitású olaj képes csak kitölteni a keletkezett "rést", és felvenni a terhelést.
Tehát öregebb, sokat futott autóba "vastagabb" olaj való.

csiky944 2008.02.28. 07:10:45

a szar francia autüm 10ezer km alatt egy csppet sem fogyaszt,pedig jópárszor forog leszabályázás körüli fordulaton...

Skodry 2008.02.28. 07:28:24

Sziasztok!

Akkor ide is leírom az én tapasztalatomat

Én is szerettem volna vásárolni Prolongot, de elég borsós az ára. Így kötöttem ki a Wynn's nevű adaléknál (Nagymúltu cég már a háború elött is ezzel foglakozott). Fórumon dícsérték a maga 1200 Ft-os árával megért egy próbát. Persze én is úgy álltam neki, hogy talán mégsem kéne mi lesz ha....

Nekem veterán autóm van. Ólomadalékos, 1962-es. Immáron másodszorra töltöm be Valvoline motorolaj mellé. Ami változott:

Halkabb járás, szelephang csökkenése, talán egy picit jobb menetteljesítmény, de értelemszerűen nem versenyzek egy 46. évében lévő autóval:) Fogyasztásról nem tudok nyilatkozni. 8 liter körül eszik még az elején megmértem azóta nem foglalkoztam vele, mert nem érdekel.

Olaj nem habzik, nem "darabos", az olajcserénél sem láttam semmi rendelleneset a fáradt olajban, olajszűrőben.

Persze lehet okoskodni, hogy az autóm elment ennyi százezret, de itt már olyan időtartamról beszélünk ahol nem árt, ha védem a motort.

Végezetűl mindenki döntse el maga, hogy kipróbálja-e vagy sem. Egy biztos a gyártóknak sem az a célja, hogy tönkretegye az autónkat.

TaTa 2008.02.28. 07:33:58

Csumi.

Tavaly április óta a be nem kötött utast bünteti a rendőr, nemcsak a sofőrt. Ergo ha a sofőr be van kötve, de az utas nincs, akkor az utas fizet csak.

Lowtyo 2008.02.28. 08:04:04

A motorba mindíg azt az olajat kell betölteni, amit a gyártó előír. A viszkozitást és a teljesítményszintet kell nézni, és olyan olajat kell keresni aminél ez stimmel. Persze érdemes az olajból jó minőségűt venni, de teljesen felesleges pénzkidobás sokkal magasabb teljesítmény szintű, vagy más viszkozitásút venni. Kb ahogy feketenap írta.

Bár már rég nem foglalkoztam a témával, de a szakdolgozatomat olajvizsgálatból írtam. Fogtunk egy F Astra 1.6-ot amire mondhatjuk, hogy átlag autó és töltöttünk bele olyan olajat amit a gépkönyv ír. 10000 km olaj le és labor vizsgálat. Aztán ment bele egy hiper szuper full synt olaj, figyelve persze a viszkozitásra és ismét 10000 km, olaj le, labor. Megdöbbentő volt a különbség. Az volt megdöbbentő, hogy alig volt, miközben kb 3x drágább olajjal futott. Mindkét olaj azonos gyártó terméke volt.

Konklúzió. Nyomja mindenki a verdáját olyan olajjal amit előírnak, de tényleg ne valami noname cuccos legyen.
Cseréljen mindenki időbe olajat, olajszűrőt. És nem hülyeség az, hogy korábban érdemes lecserélni az olajat.

Lowtyo 2008.02.28. 08:07:32

Winkler Robi!

Érdemes lenne egyszer ellátogatnatok a MOL Wearcheck laborjába. Csuda dolgokat mutatnának. És kapnátok hiteles vizsgálati értékeket, ha ilyen csoda cuccokat támad kedvetek tesztelgetni.

AP (törölt) 2008.02.28. 08:41:30

Sam8888 2008.02.28. 00:08:00

Majdnem. De Dacia-val még te se sértegess:)

karlmann 2008.02.28. 08:42:58

Nekem csak az a furcsa, hogy ha a DuPont-nak hatvan éve megvan ez a cucc, hogy a fenébe nem társult mondjuk az Exxonnal, vagy a Texacoval, hogy közösen gyártsanak egy szuperolajat, amihez nem kell k.drágán olajat kitermelni a tenger alól, elég egy modern vegyipari üzem, ahol szintetikus úton lehet előállítani ezt az anyagot. Ha jól emlékszem a náci németországban volt egy üzem, a BUNA művek ami az exbirodalom üzemanyag és olajfogyasztásának jelentős részét adta sznitetikus úton. Gondolom ez az USA-ban sem okozott volna gondot. A szuperprofit garantált, márpedig arra nem számít más csak a Dollár.

Bobby Ewing 2008.02.28. 08:43:52

Egyből rosszul is leszek mikor egy új kocsira azt mondják elmegy 30 meg 40 ezret egy olajcserével! Uhh Rossz belegondolni hogy az a sok korom meg mindenfajta szennyeződés ott fortyog még 30 ezer után is a mociban. Na én ettől vagyok rosszul.

Shadowbull 2008.02.28. 08:44:50


"4) a motor kopásának 90%-a a hidegindítások alkalmával keletkezik, ezért is fontos, hogy olyankor jó legyen a kenés"

Szerintem ez nagyon el van tulozva, es nagyon fugg a motor terhelesetol.

"5) a vékony 0W-s olajjal elérhető üzemanyag megtakarítás bőven behozza az olaj árának a költségét (mármint a "különbséget a gyengébbhez képest), ráadásul műszakileg sokkal kedvezőbb üzemi körülményeket biztosít"

Ez tevedes. A vekonyabb olaj bizonyos uzemi korulmenyek kozott egyszeruen nem veszi fel a terhelest, meghozza akkor, amikor magas olajhomersekletek vannak. Tehat kanikulaban, gyakran nagy terhelesen hasznalt motornal.

"6) ha egy motort új korától vékony olajjal használsz (és ezért hidegindításkor sem kopik), 200 ezer km után sincs a gyári mérethez képest kimutatható kopás "

Hat ez nem csak az olajtol fugg, hanem a terhelestol, amit kap a motor, es foleg attol.

"7) ebből következően az olajat sem fogja fogyasztani"

Minden belsoegesu motor fogyasztja az olajat, a kerdes a merteke.

SZVSZ ha mindig vekony olajat hasznalsz, akkor valoban csokken a hideginditasi kopas, de az normal uzemi kopas meg nohet is.

Amugy hideginditasnal a 60 masodperc a teljes olajnyomas felepulesere csak akkor lehet ervenyes, ha sokat allt a motor, es az olaj teljesen visszafolyt a hengerfejbol a visszacsapo szelepek normal szivargasa miatt. Egy rendszeresen hasznalt autonal nehany masodperc alatt ott az olajnyomas mindenhol, talan meg annyi sem kell neki.
Es ezalatt sem femes surlodas van, hanem legrosszabb esetben is vegyes, mert a kenesi helyeken viszonylag sok olaj ottmarad a feluleti adhezio miatt.

sb

Alvin66 2008.02.28. 08:45:27

Szeva, Bone!
Írod:"Sokak szerint a pina rossz dolog.
Mások szerint jó."
A kérdés azért nem ennyire egyszerű... A példádnál maradva, ha a p..a rossz lenne, akkor nem lennének gyerekek. Ha jó lenne, akkor nem lenne az Országos Nemibeteg Gondozó... Arra célzok, hogy pl. a Prolong okozhat valaminek jót attól, hogy másvalaminek rosszat okoz a kocsiban. Lehet a járás könnyebb, de az az olajnak csak az egyik feladata, ahogy az eredeti olvasói levélben olvashattad is. Merthogy kennie kell még pár dolgot, amit a Prolong nem ken.

[] (törölt) 2008.02.28. 09:17:57

"Fura hogy csak minden 25-ödik postnál tűnsz fel, csak ilyenkor engednek ki a ketrecből? Vagy mi magyarázza ezt?"

lehet, hogy hihetetlennek tunik szamodra, de en nem az interneten elem az eletem, ezert aztan nem tudok ott lenni mindenhol. ennek ellenere nem erzem ugy, hogy tul nagy veszteseg erne azaltal, hogy lemaradok a bolcsessegeidrol.

"A kerékpáros példád pedig csak simán tévedés."

ha ennyire okos vagy, probald ki:
zugugyved.blog.hu/2006/12/12/kerekpar_es_szonda
rs1.szif.hu/eltegyor/paragrafus/az%20ujsag/aprilis/pontatlan.htm

aztan majd meseld el, hany pontot varrtak rad.
(a 2000 evi CXXVIII tv. 1. § (1)b egyebkent sem korlatozza jarmuvek tipusat)

Lowtyo 2008.02.28. 09:20:04

Hál isten, hogy Bobby Ewing feltámadt! :)

Ez lett volna a következő amíről szerettem volna írni. Valóban elmennek ezek a motorok akár 30000 km is olajcserétől olajcseréig, de nem is arra vannak tervezve, hogy örökké menjenek. Ha valaki hosszú távra tervezi, hogy megtartja az autóját cserélje sűrübben az olajat, mint ahogy azt a gyártó előírja. Egy 1.5 dCi motorba mennyi olaj férhet? 3 max 4 lityi? 30000 km alatt még egy ilyen kicsi emisszióju motor is rendesen telebassza korommal az olajat. Nem beszélve arról, hogy az olajban lévő adalékok is szépen kiégnek ennyi idő alatt, és az olaj is savas lesz. Szerintem érdemes legalább 5000 km-er előbb olajat cseréln, mint azt a gyár írná, ha az autó ritkán van használva akkor talán még gyakrabban (gyakori hidgeindításnál fellépő fokozott motorkopásról már jó páran írtak). Fokozott terheléssel használt motoroknál szintén hamarabb elhsználódnak az adalékanyagok. Melegebb motoroknál (léghűtésés) szintúgy. Én a bogaramban 5000-ként a benzines Aduiba 10000-nél (korosabb benzineseknél, dízeleknél szerintem ez az ideáélis) a 1.5 dci kangooba 15000-20000 között...stb
És még egy tévhit. Vannak azok az emberek akik kiveszik a nívópálcát és mutatják, hogy 10000 km után is milyen szép tiszta az olaj. Kérdés, akkor hol lehet a sok dzsuva ami keletkezett a motorba üzem közben. Nem, nem az olajszőrőben (bár a nagyja ott van), hanem minden felé a mociban lerakódva. A jó olajnak van detergens-diszpergens tulajdonsága ami meggátolja a lerakódást ill. lebegteti a szennyeződést az olajban. sza nem érdemes az olajon spórolni, max annak aki alkatrészekből is a silányabbat rakja az autóban, viszont túlzásokba sem kell esni olaj fronton. Egy öregebb autóba egy hiper szuper alacsony viszkozitású olaj sokszor több kárt tesz, mintha a motorhoz megfelelőt használnánk. (erről megint csak írtak már többen)

csunyamalac 2008.02.28. 09:34:22

Köszi, Gyuszi Bácsi és mindenki másnak is a segítséget, véleményeket. Azért kérdeztem rá a dologra, mert a buszomon már minden lehetséges dolog elromlott az adagoló és a motor kivételével, gondoltam legalább a motort megóvom amig lehet. Mégegyszer köszi minden hosszászólónak.

kapetik 2008.02.28. 09:50:16

A Prolong reklámról és az olaj nélküli járatásról csak annyit, hogy egy időben több márkánál hirdettek olyan akciókat, hogy hozd be a régi Skodát, Ladát, bármit, akár műszaki nélkül is és ezt egy tisztességes árért beszámították a kereskedők új autó vásárlása esetén. Ezeket pedig bezúzták.
Nos a kíváncsi szerelő mit csinál ilyenkor az amúgy is halálra ítélt autókkal? (miután minden használható értéket kimentett már belőle)? Hát naná, hogy kipróbálja a Prolong reklámot!
És ezek után a víz és olaj nélkül beindított motorok addig jártak ameddig benzin volt bennük. Nyilván volt hangjuk, de jártak! Nem sültek be, ahogy én is gondoltam volna. Ha viszont egyszer megállt akkor utána vége volt. A megolvadt siklócsapágyak megfogták a tengelyeket és az önindító sem forgatta el a motort.

akoshi 2008.02.28. 10:02:25

És az miért van, hogy az olajosflakonon csak az apróbetűs részben van a teljesítményszint feltüntetve, alig találom meg néha... Az én autóm könyve SH teljesítményszintet ír elő, olyan olajat sehol nem találtam... Na puff...

akoshi 2008.02.28. 10:06:29

Ja és én is töltöttem már finis300-at olajzabálás ellen a motorba, de semmi változást nem sikerült észlelnem (se rosszat, se jót). Bár fentebb olvastam, hogy eldugítja az olajfuratokat... nem látok bele a motorba, de remélem, hogy nálam nincs eltömődve... Már azóta lecseréltem az olajat, de nem vettem észre, hogy ragacsos lett volna tőle. Remélem megúsztam... :))

robika 2008.02.28. 10:55:50

Az 1,9 D Ducatoba 15w-40-es Castrol olaj tuti jó lesz.Nem drága,és jó.

apamacko 2008.02.28. 11:03:07

Olajügyben egy tény : a VW csoportos 2.0PD motorok szinte mind eszik az olajat 5-10 ekm alatt 1 litert akár !
De igencsak használatfüggő ez is mert láttam már olyat hogy nem akart fogyni némelyikből. Az ok nem az hogy szar a PD motor ! Csak ahol akár max. 50.000 km !! az olajcsere periódus ott olyan híg olaj kell bele mint a pisi. Ezek után ne csodálja senki hogy a motor újkorában is szépen elcsipegeti belőle a maga adagját.
Érdekességképpen hozzáteszem hogy a SEAT-nál nincs bevezetve a LongLife !! (hosszított szervíz periódus)
Itt mindenben 15.000km a csereperiódus ami lehet hogy egyeseknek vicces mert mindenhol megy a marketingmaszlag a 20-50 ekm olajcserékről. De tényleg mi trutyi gyűlik ott össze ? és hány liter olaj megy bele olajcseréig ? még egy teljes feltöltésnyi ?? akkor hol a megtakarítás környezetvédelem ??
A PD-be való olajak 7-8 eft-ba kerülnek minimun/liter ! és 0W-30 fullsynt-ek.
Nem célszerűbb akkor a 15.000 km csereperiódus 5W-40-el és 0 környéki olajfogyasztással ? Egy fele anyyiba kerülő olajjal. (ugyanolyan márkájúnál!)

Sokkal hígabb olajat semmibe nem tennék !
oly mértékben nő az olajár amit nem tud kitermelni a gép.
A fogyasztást sokkal jobban befolyásolja a légellenállás (autóról van szó!) mint a gördülési vagy a surlódási ellenállás.
Egy stabilmotornál talán ki lehetne mutatni a dolgot. Ne vicc tényleg így gondolom.

Prolongot nem használtam, 15 éve volt a ladánkban Slick50 de a hatást már nem tudom. Wynns-t töltöttem már régebbi romba rosszabb nem lett ennyi az adalékokról a személyes tapasztalatom.

A noname olaj pedig tényleg tabu kéne hogy legyen !

Üdv.

robika 2008.02.28. 11:14:47

Aki 50 ezrenként cserél olajat,az hülye,de aki 30 ezrenként ,az is..cserélje csak bátran az 5 liter olajat..majd rájön..

Joe 2008.02.28. 11:17:23

Bocsánat, hogy belepofázok olvasás nélkül, nem is igazán prolongos a történet... de mindenképpen leírnám tanulságként...

Átvettem 1998 február 13-án Pénteken életem első új autóját, egy 1.3-as suzuki swift-et. Első új autóm lévén gondoltam vigyázni fogok rá. A suzukinál akkor még 1000 kilométer után kellett egy olajcsere, meg teljes átvizsgálás. Rögtön az ezres szervizre - és utána a többire is - Én vittem az olajat az akkori legjobb Castrol olaj formájában. Végig ott voltam amíg csinálták, ehhez ragaszkodtam, tehát nem más olajat öntöttek bele. 30 ezernél a negyedik olajcserénél úgy gondoltam, hogy jó lesz beleönteni Metabondot. Meg is tettem.

A negyvenezres szerviznél furcsa dolog történt: A szerelő gyerek kihúzta a nívópálcát, és meglepve tapasztalta, hogy arra valami fekete kátrányszerű anyag volt olyan szinten ráragadva, hogy alig lehetett levakarni róla. Nézett is rám, mert híre ment már, hogy Én vagyok az a hülye aki mindig hozza az olajat, hogy ez mi a fenétől lehet? Persze kussoltam, és nyeltem nagyokat... nem akartam elárulni, hogy bizony voltam akkora fasz, hogy beleöntöttem valamit a motorba, ami nem az olaj volt.

Nemrégiben megvettem életem harmadik új autóját egy Ford Mondeo 2.2 TDCI személyében. Megkérdeztem a szerelőt, hogy mégis érdemes-e bármilyen adalékot beletenni az olajba, mire csak annyit mondott:

- Ha városban használom a kocsit, akkor inkább a gyárilag előírt 20 000 helyett szánjam rá magam, hogy 10 ezrenként cseréljem le az olajat, ezen kívül semmi mást nem szabad beletenni adalékban egy modern - főleg turbós - motorba.

Ezzel a lendülettel odavitt egy 2.0 TDCI focushoz, ami éppen komplett kuplung szerkezet cserén esett át motorjában 150 000 Km-el, 2 évesen. Csak olajat kapott, semmi mást, és az extrémnek számító használat ellenére semmi baja.

Majd odavitt egy Mondeóhoz, amiben óra szerint több, mint 500 000 Km (!!!) volt 10 évesen. a kocsi végig vezetett (!) szervizkönyves volt, már 4 könyv telt be. A motorba csak olaj került, igaz abból mindig a legjobb. A motorhoz még nem kellett hozzányúlni egy szelepfedél tömítéscserén kívül, és még mindig hibátlanul teljesít.


A kérdés: Akkor minek bármit is beleönteni az olajba???? Szerintem ha nem Tesco gazdaságos olajat veszünk alapul, akkor teljesen felesleges bármit is beleönteni pluszban. Pláne, hogy ezek az adalékok picsadrágák, és ha az a pénzt amit az adalékra költesz, az olajra szánod rá, akkor tudsz olyat venni, ami tökéletesen védi a motort.

Kifordított kacagány 2008.02.28. 11:28:52

végigolvasva a sok hozzászólást nekem legjobban az acélkeményítős homokgyilkos prolong tetszett. abból hol lehet vásárolni?:)

Pityke 2008.02.28. 11:29:28

Sziasztok,

Ha jól értettem Lowtyo 2008.02.28. 08:04:04 hozzászólását, - mondjuk számomra nem derült ki, hogy "hagyományos" olajat (kőolaj alapú) hasonlítottak össze egy full-synt olajjal - akkor alátámasztja azt az érzésem, hogy a motorolajok fejlesztése egy idő után semmi másról nem szól, mint: ha nem jössz ki újabb, "többet tudó" termékkel a piacra 2-3 évenként, akkor lemaradsz a versenytársakkal szemben, és néhány év alatt lehúzhatod a rolót, mert a marha fogyasztónak az "új, jobb" kell, mert azt hiszi, h. az tényleg annyival jobb, mint amennyivel drágább. Persze a fejlesztés nem olcsó játék és ezt meg kell fizetni. Természetesen nem lesznek olyan hülyék, hogy kiálljanak a porondra és azt mondják: nem Érted (fogyasztó) és a Te autódért fejlesztünk, hanem saját magunk miatt. De ez így megy mindennel, minden termékkel: ha nincs új, "jobb" termék, akkor piacot vesztettél.(12 funkciós fogkrém, még több funkciós sampon, mosópor, mosogató stb.)Szerintem az olajtársaságok megengedhetnék maguknak, hogy vegyenek néhány új verdát, egyik felét hagyományos olajjal, a másik felét a legújabb fejlesztésű olajukkal töltenék fel, persze azonos viszkozitásúval, aztán hajrá: 1 részét próbapadon hajtani, valamennyit ki az utcára, valamennyit sportosabban hajtani, természetesen párban. Nagyon kiváncsi lennék az eredményre. Ez meggyőző lenne.
1987-es 324d BMW több, mint 450 ekm-t ment CD teljesítményszintű 15W-40-es hagyományos olajjal. (márkát direkt nem írok). A világon semmi baj nem volt a motorjával, soha. Aztán megvették, így további sorsáról nem tudok. Igaz: kb. 8 ekm után kapta a friss olajat és szűrőt.
Ja, én sem vagyok ám kivétel: full-synt olaj van a mostani gépemben - mondjuk ez a termék már 6-7 éve a piacon van, szóval nem a legújabb "csodaolaj" - és ez marad, amíg kapható lesz. És gyakrabban cserélem, mint amennyit papiron elbírna.

Joe 2008.02.28. 11:34:18

Bocsánat, az előbb kihagytam valamit. Amikor a szerelőtől megkérdeztem a hidegindítás meg a kenés hiányát nevetett az egészen és ezt válaszolta:

- Valóban szemléletes dolog, amikor mindenféle rajzolt filmeken lehet látni, ahogy indítás után az olaj rohan az olajteknőből a szelepfedélig. A valóság ennél jóval egyszerőbb. A modern olajszűrőkben van egy visszacsapó szelep, ami nem engedi meg, hogy a nyomott olajkörből visszafollyon az olaj a teknőbe. így gyakorlatilag az olaj az indítás pillanatában már ott van a motor minden pontján.


Nem tudom, hogy ebben mennyi az igazság, de logikusnak tűnik és lehet benne valami.

gabenpetit 2008.02.28. 11:40:30

Udv.

Vegigolvastam a hozzaszolasokat.
Lenne egy-ket eszrevetelem. Leirom azt, amit tanultam autogepesz-mernokkent a BME-n.
1. Kopott motor es hozzavalo olaj viszonya. Van a Jarmugepeszeti Intezetben egy lada motor, amin kulonbozo vizsgalatok zajlanak. Amikor en oda jartam (94-98 kozott), volt egy osszehasonlito elemzes a Shell Helix, Mol , Castrol es meg nem emlekszem milyen olajok kozott, tobb teljesitmenyszintben es viszkozitasban. Az ide kapcsolodo eredmeny az lett, hogy a "vekony" olajat (az olajmolekulak hosszu lancokat alkotnak) szabalyosan feldarabolta a kopott motor, es hamar elegette, mig a "vastag" olaj sokkal tovabb birta.
2. Volt akkoriban Prolong es Metabond meres is. Akkor azt az allitast vizsgaltak, vajon valoban beepult-e az anyagba. Hat nem, akarmilyen mikroszkopos vizsgalat is tortent. Konkluzio: mar az is eredmeny, ha nem art....
3. Es ha mar az elettartamnal jarunk, pl. az 1,6 Opel motor C16NZ jelolessel, egy tipikusan elnyuhetetlen motor, tehat nem meglepo, ha 400-500e km-t fut. Persze azt is szet lehet taposni, de az elettartam kerdese nem csak egy parameter, pl olaj kerdes, hanem leginkabb a hasznalat es karbantartase.
4. Hideginditas: a motor ellensege, pontos %-ra nem emlekszem, de 80 felett az tuti. Itt a fizikai kopason van a hangsuly, kb. 10 mp az az ido, amig kialakul az olajreteg a hengerfalon. Kevesse kopottak a taxik motorjai, mert elettartamuk jelentos resze uzemmeleg allapotban zajlik, relative keves a hideginditas. Jellemzoen taxisoktol is lehet a legtobb megbizhatosagi ismeretre szert tenni, de az meg ugye varosi uzemre ad informaciot.
5. Hengerfal felulete: bizonyos mikronos feluleti erdesseg alapveto, valoban ebben "ulnek" az olaj reszecskek. Teljesen mas elvarasok vannak a hosszu elettartamu utcai autok es a versenyautok kozott, emiatt hiabas az "egy kalap alatt" torteno emlegetes.
6. Ajanlanam a Totalcar munkatarsainak a Kozlekedesmernoki Kar Jarmugepeszeti Intezetevel felvenni a kapcsolatot, mert nagyon sok tevhitre lehetne magyarazatot kapni, sok fiatal es sok nagytudasu tanar bizonyara szivesen adna tajekoztatast.

Udv

Lowtyo 2008.02.28. 11:51:10

Pityke

Lehet, hogy nem voltam teljesen egyértelmű. Inkább az jött ki, hogy felesleges egy átlagos motorhoz a legszuperebb olajat rakni. Az olajgyártók sokat fejlesztenek. Az új full szintetikus, agyon adalékolt olajak köszönő viszonyba sincsenek a régi hagyományos ásványi olajakkal. Egy korszerű, nagy teljesítményű motorba bele kell rakni a fullos olajat, mert azzal jó. A motorok is rendkívül sokat fejlődtek. Sokkal kisebb lökettérfogatból sokkal nagyobb teljesítményt hoznak ki. Világos, hogy a motor olajnak is más igényeknek kell megfelelni. Ezért értelmetlen dolog a régi vasakba a legújabb fullos olajat tenni. Nem ahhoz fejlesztették őket.

lanciabacci · http://lancia.szakkor.hu 2008.02.28. 11:55:34

Nekem vannak személyes tapasztalataim szintén. És bár tudom hogy nem trendi kiállni egy adalék mellett, sokkal egyszerűbb és biztonságosabb reflexből szkeptikusnak lenni, de:

kb 15-20 évvel ezelőtt volt a Slick50 láz itthon, és én is kipróbáltam az akkori autóimban. Először egy 1973-as 127-es Fiatban, amiben akkor kb 70e km volt és még 6 évig hajtottuk utána felváltva a családban. Sosem volt motorikus baja, sőt a hugom azon tanult vezetni, és ennek keretében kb 3-4 évig egyáltalán nem cserélt benne olajat, mint utólag kiderült. Amikor eladtuk, már eléggé le volt lakva szegény autó, de a motor ennek ellenére pöcc-röff és hibátlan volt, néha hónapos állások után is. Persze az a 903-as egy jó kis moci volt alapból is, illetve még nem bizonyíték, ám az is tuti, hogy baja nem lett tőle.

Időközben azonban lett egy 2000-es Lancia-m, nekem pedig maradt egy adag Slick50-em még, mert a Fiatba kevés kellett (köbcentihez volt kötve az adag). Sokáig tipródtam mint most Winkler, aztán csak beletöltöttem mégis egy olajcsere alkalmával. A motorom akkoriban 11-es kompressziójú volt, ami kb a gyári érték. 10 évvel később pedig egy újramérésnél 11,5. Nyilván nem nőtt meg, ez mérési hiba, de az is látszik, hogy rosszabb sem lett. Ezekből én azt szűrtem le, hogy nem volt vakítás a Slick. Egyébként a csendesedés, a kevesebb hőtermelés és a némileg nagyobb teljesítmény is igaz, ezek egyértelműen érezhetőek voltak.

Egyébként a Slick-et csak egyszer kellett beletölteni, vagyis nem olajcserénként, illetve létezett belőle Slick100-as is, duplázott élettartammal. A két szám arra utalt, hogy 50 ill 100 ezer kilóméterig tartott-e a garantált hatás. Az alkalmazás módjának elég pontos leírása volt, nem volt elég csak locsolni, oszt kész. Tiszta olaj, hosszú járatás, fokozatos terhelés. Ha jól rémli, 2-3000 km alatt épült ki egészen az a bizonyos réteg, illetve volt olyan előírás is, hogy vadi új (még túl szoros) motorokhoz nem ajánlották.
A kapcsolódó legenda pedig már akkor is az amerikai hadsereg volt.

Egy szó mint száz: vessetek a mókusok elé, de nekem bevált és máig hiszem, hogy használt. Más kérdés, hogy a Prolongot sosem használtam, nyilván lehetnek különbségek, még ha az alapanyag ugyanaz is. Nekem sokkal gyanúsabb, hogy ezt állandóan utána kell adagolni, engem ez tart vissza tőle most. Valószínűleg arról lehet szó, hogy sikerült kereskedelmileg is értékessé tenni a dolgot időközben, mert ugye az egyszeri betöltéssel sokkal kevesebb a haszon. Így viszont függő lesz a motor, nélküle már tönkre mehet utána.

Mathiask 2008.02.28. 12:04:10

"Ha városban használom a kocsit, akkor inkább a gyárilag előírt 20 000 helyett szánjam rá magam, hogy 10 ezrenként cseréljem le az olajat"

Szerintem is. Egy turbós autóban én is 10e-ként cserélnék.

Bár olvastam olyat egy fórumon, hogy az se jó, mert a motorban vannak olyan helyek, ahol megül az olaj és a trutyi és az olajcserénél az új olaj "kimossa" ezeket a részeket és így közelebb kerűlnek egyes fémalkatrészek egymáshoz, ami káros lehet. Én ezzel nem értek egyet, mert ha kimossa, akkor olaj marad a helyén, meg nem hinném hogy így terveznének motort, hogy néhol megüljön az olaj és ez biztosítsa a normális működést és az olajcsere meg árt ennek. De majd Shadowbull biztos többet mond erről nekünk.

Attia 2008.02.28. 12:07:29

-Jó, tudom a kamion más világ de...!
Volt olyan Mercim amiben 1 milliónál egy simmeringet kellett cserélni az egyik turbónál aztán ment tovább amíg ki nem gyúlladt egy világítórakétától Yugóban. Az olajcserékre, zsírzásokra nagyon ügyeltünk és az olyan részletekre is, hogy a meleg üzemű zsírzási helyeket keményzsírral kenjük. Jó minőségű olaj, csere a megfelelő időben, hidegen nem nyomjuk az autónak, túlmelegedést elkerüljük és főleg nem állítjuk le a domb tetején lévő parkolóban a turbós motort csak néhány perces járatás után amikor a turbó visszahűl a sötétvörös izzásból. Nagyjából ezekkel el lehet autózni sokáig. 460 ezer van a Pözsó személyautómban eredeti motorral fél literes olajfogyasztással 10 ezrenként. Ennél is a fentieket tartom be.

Pityke 2008.02.28. 12:14:21

Szia Lowtyo,

OK, vágom. Én sem említeném egy napon a két típusú olajat, tiszta sor! Én a fullos olajok agyon fejlesztését kérdőjeleztem. Ezek szerint az volt az olaj vizsgálat eredménye, hogy az egyik olaj galyra ment 10 ekm alatt, a másik meg alíg használódott el, tehát új és használt korában alíg volt különbség a vizsg. eredményekben? Mi az átlagos motor? Kb. 90- 120 LE teljesítményű Otto, injektoros, hengerenként 4 szeleppel? szóval inkább műszaki paraméterekkel írjuk le, mint márkával.Szerintem ez a kateg. kiadja az Európában futkosó autók 60-75 %-át. De ez csak tipp. Amit most hajtok vígan bele esik ebbe a kat.ba és 8 éves a kocsi. A gyártó min. SG, teljesítményszintű olajat írt elő anno. Ez ugye lehet ilyen is olyan is. Persze a jobbat kapja. OK, szintetikus olaj, de TISZTÁN, mindenféle csodaszer nélkül...

Shadowbull 2008.02.28. 12:40:51

". Én ezzel nem értek egyet, mert ha kimossa, akkor olaj marad a helyén, meg nem hinném hogy így terveznének motort, hogy néhol megüljön az olaj és ez biztosítsa a normális működést és az olajcsere meg árt ennek"

en meg ilyenrol nem hallottam.

Mas: tudtommal a full szintetikus olaj is asvanyi olaj, csak a szenhidrogenlancait mestersegesen szetszedik es ujra osszerakjak. ezert szintetikus, nem az alapanyag miatt.

sb

Shadowbull 2008.02.28. 12:45:29

"Valóban szemléletes dolog, amikor mindenféle rajzolt filmeken lehet látni, ahogy indítás után az olaj rohan az olajteknőből a szelepfedélig. A valóság ennél jóval egyszerőbb. A modern olajszűrőkben van egy visszacsapó szelep, ami nem engedi meg, hogy a nyomott olajkörből visszafollyon az olaj a teknőbe. így gyakorlatilag az olaj az indítás pillanatában már ott van a motor minden pontján."


ez valoban igy van, de nem csak a szuroben lehet visszacsaposzelep, hanem pl. a hengerfejben is.

Viszont idovel, nehany het alatt ezek is elengedik az olajat, mert nem tomitenek 100%-osan. Ezert van pl. az, hogy a hidrotokes motorok sok allas utan csattognak nehany masodpercig, amig fel nem epul a nyomas a kiegyenlitoben. Amint megszunik a csattogas, akkor mar stabil is a kenesi rendszer.

sb

Canga 2008.02.28. 13:13:03

3ajtós Ignis Sportom van, 3,5 éves 27600km-el.
Nekem 5W40 Castrol TXT van benne. Ismerősöm ajánlására kipróbáltam a Metabond Goldot, tavaj augusztusban raktam bele olajcserénél. Azóta futott 5000km-t kb. Most hogy megláttam nemtom már ki hozzászólását hogy a Metabondtól fekete trutyi lett a Suzija nívó pálcáján egyből kiugrottam megnézni az enyémet, de hál'Istennek semmi ilyet nem tapasztaltam Amit viszont igen hogy halkabb lett az alapjárat, télen is! Fogyasztás csökkenés meg stb az marhaság. Az viszont biztos hogy többet nem teszek bele ilyeneket, mert megijesztettetek:)))
A Castrol olaj meg amit én használok tökéletes szerintem, 10.000km-ként cserélem. Színe most 5000 után világos barna.

kangep 2008.02.28. 13:19:02

"Az öv bekötés az alap, 50-es tempó felett ingerem van, hogy be kell magam kötni, sose értettem azokat, akik 150-nél is öv nélkül nem érzik magukat kényelmetlenül."

Apám, ez mekkora faszság. Pont, hogy 150 felett már rohadt mindegy, be vagy-e kötve. De 42-nél egy jó kis légzsákos mutatvány... orrtörés, szemkidurrantás, arcplasztika, stb., az a fincsi.

Attila- 2008.02.28. 13:24:43

Bánom, hogy beírtam ide. Ennyi szemellenzős barmot ritkán látni. (najó, inkább sűrűn).
NEM ARRÓL VAN SZÓ, HOGY BE KELL-E MAGAD KÖTNI, HANEM ARRÓL, HOGY MINT UTAS KAPHATSZ-E BÜNTETŐPONTOT mulasztáskor. Kapis? Vagy ez csak nekem nonszensz?

Kangep: persze, 42-vel is meg lehet halni + életre tönkremenni, de ne mondd már, hogy 150-nél semmit sem ér az öv, mert kinevetlek. Nap vicce, a pontrendszer mellett.

Pityke 2008.02.28. 13:31:44

hali Attila,

Nem, nem kaphatsz büntetőpontot! Miért, ha ittál volna 1 korty bort és nem lenne jogsid, akkor most a sitten ülnél, vagy már a helyszinen agyonlőttek volna, mondjuk a hátsó űlésen? Ha van időd és türelemed, akkor baszasd meg a rendőrt aki meglépte ezt az okosságot veled szemben, had tanuljon a barom, eddig valszeg nem tette...

Tojas Tobias · http://ttobias.com 2008.02.28. 13:53:17

Vegyetek 2 Rigat,probaljatok ki azokon...

Lowtyo 2008.02.28. 13:54:44

Pityke!

Inkább azt mondanám, hogy az eredmény szerint mindkét olaj tette a dolgát, kb azonos hatásfokkal. Az olajokban lévő szennyezőanyagokat vizsgáltuk (csapágyfémek, alumínium stb.) Ez alapján leht következtetni a motorban végbemenő kopások mértékéről. A különbség árnyalatnyi volt a drágább olaj javára, vagyis jobb volt, de nem számottevően. Az Astra típusárol sokkal többet nem tudok, csak, hogy 8 szelepes 1.6-os, benyás. Elő kéne ásnom a diplomamunkámat, biztos benne van. ez Mo.-n egy eléggé elterjedt típus, és az autók többsége hasonló teknikai szintű, ezért is választottuk ezt. Továbbra is az a véleményem, hogy a gépkönyvben lőírt minőséget kell a motorba tenni, valami jobb gyártótól. A csodaszerekről kérdeztem a konzulensemet, Ő is azt mondt, hogy lehetnek jók is, de ált. nem várható tőlük varázsütés szerű javulás. Volt egyébként egyszer egy teszt a Motor Revűben Slick 50, Metabond és adalék nélküli motorokat hajtottak, majd megnézték a kopásokat. Ott is az volt a végeredmény, hogy az egyik kicsit jobb volt, a másik szarabb, mint a referncia gép.

PepeXVI 2008.02.28. 13:56:40

1996-os 2.0 Honda Accord, 400e Km. motor megbontása és természetesen adalékok nélkül... (újkorától változatlanul 210-es végsebesség és 10 l-es fogyasztás)

Egyébként van fantázia a Prolongban, és ők vannak a legrégebb óta Magyarországon. Ha már valamilyen adalék, akkor inkább a Prolong mint a többi. Nekem az a problémám vele, hogy mivel a fémre tapad, magas hőmérsékleten kötésbe lép vele, mi van ha nem tetszik és ki akarom szedni? Esélyem sincs amég ki nem kopik a réteg a fémből. Sokan sokféleképpen próbálnak a motorból "varázsütésre" több lóerőt, kevesebb fogyasztást kicsikarni, én inkább hiszek a japán mérnököknek, akik azt az autót megtervezték, kitalálták. Vannak benne tartalékok amit chiptuninggal, egyebekkel ki lehet hozni, de mindig van valamilyen negatív hatás (erősebb kopás, környezetszennyezőbb működés) amit nyerünk a réven, elvesztjük a vámon. Az "Emergency" esetet kivéve, (amikor 1-2 órát olaj nélkül kell üzemelnie a motornak) nem töltenék a saját autómba.
Nagy kérdés:
A gyártók miért nem tesznek eleve a gyárban egy Prolong-hoz hasonló vegyületet a motorba, ha ilyen világmegváltás?
Pozitív tapasztalatokat várok, ha valakinek megváltotta a világát, kérjük mondja el!
Pepe

Lowtyo 2008.02.28. 13:58:48

Van még egy érdekes dolog az olasz autók motorolaja. A szerelőm Valvoline forgalmazó, mégis azt mondta mindkét olasz autómnál, hogy csak Seléniát tegyek bele. Ő úgy tapasztalta, hogy az olasz autóknál valamiért az működik legjobban. Pedig érdeke lett volna a saját olajára mondani, hogy ugyan olyan jó, de hát Ő már csak ilyen becsületes csávó.

Lacee83 2008.02.28. 14:04:36

Az övbekötéshez annyit, hogy azokat tartom a legszánalmasabbnak akik maguk mögött veszik át az övet h ne csipogjon a "nem kötötted be magad" jelzés. Most már tudom h le kell tagadni a jogsit ilyen esetben. mert bár nem volt igaza a rendőrnek (szerintem) elég sok esetben rosszult tudnak dolgokat sajnos...

karlmann 2008.02.28. 14:06:02

Shadowbull!
Ezt a csattogást én is tapasztaltam a régi A-s Vectrámnál C20Ne motor. Az indítás után kb 5-10 másodpercig hallatszott, aztán fokozatosan elhalkult. Ilyenkor az olajnyomásjelző piros lámpa is csak az indítás után kb 3 másodperccel aludt el.

A másik ami fontos, hogy az autógyártók már vagy 30 éve valamelyk kőolajipari multival közösen fejlesztik az erőforrásaikat. Ezért pl. Citroenbe a legjobb a Total, Renaultba az Elf és így tovább. Ezt nem is titkolják, a gyárak honlapjain is lehet velük találkozni. Aki ezeknek az "ajánlásoknak" megfelelően választ olajat, biztos, hogy nagyobb motor élettartamra számíthat.

Tintanyul 2008.02.28. 14:18:57

Remetallról valaki valamit? Most vettem egy palackkal, 20 éves öreg Suzuki motorba. Ártani csak nem árt...

a megmondó 2008.02.28. 14:19:15

ha én leütném a kartellt a kocsimról,akkor hívnék 1 autómentőt.ha van benne prolong akkor is.akkor meg minek vegyek,ha ráadásul még drága is?

kzolee 2008.02.28. 14:27:44

Toyota Hiace mentôautók 1 000 000 km-t mennek. (prolong nélkül) 10 000 km-enként cserélik bennük az olajat. ez 100 olajcsereperiódus. Egy adag prolong 22 000 ft. Ez 2 200 000 Ft. Egy fél másik autó ára.

Vegyétek csak nyugodtan!

SsPL71 2008.02.28. 14:39:55

A 90-es évek elején volt egy 123-as 240D mercim. Szégyenletesen füstölt hidegindítások alkalmával. Szóval elég rákos volt a motorja. Apám mondta, hogy van valami motorfelújító amit bele kell önteni a motorba, hátha az segít a tömítetlenségen. Nem tudom sajnos mi volt a történetemben szereplő szer, talán metabond volt. A lényeg, hogy a mercinek nagyon jót tett. Egy ideig használtam még az autót aztán unokatesóm (aki akkoriban németbe járt autókat behozni, trélerrel) megvette tőlem, mert volt rajta vonóhorog is. Nem hallottam tőle, hogy lerobbant volna valamelyik külföldi útján.

A Selénia motorolaj meg büdös, a kipufogógázt is szagosította.

Manapság nem teszek semmi adalékot a motorolajba, annak ellenére, hogy pozitív tapasztalatok értek a merci kapcsán. De az egy "beteg" motor volt.

Kifordított kacagány 2008.02.28. 15:48:22

Canga 2008.02.28. 13:13:03
azért szerintem ne nagyon ijedezz. akik ezeket az adalékokat gyártják, azok sem akarják tönkretenni a motorodat. más kérdés, hogy haszna van-e neki.

Attila- 2008.02.28. 13:24:43
szerintem csak rád akartak ijeszteni. utánajártál, hogy tényleg pontoztak-e?

dezső 2008.02.28. 16:14:24

Attila biztonsági öves problémájához:

Az utas nem kaphat büntetőpontot! Az intézkedő rendőr nem jól tudta. Az illetékes rendőrkapitányságon nyugodtan panasszal lehet élni, neked lesz igazad!

A többi biztonsági öv ellenzőnek pedig üzenem, hogy a magyarok 35-40 % nem köti be a biztonsági övét (tőlünk fejlettebb kultúrájú országokban 5-10 %). A közlekedési balesetekben elhunytak 80 %-a! nem volt bekötve (a súlyos sérülteknél közel 70 % az arány). Szóval ez nem a rendőrök baromsága.

Üdv,mindenkinek

csunyamalac 2008.02.28. 17:40:39

Nem adhat büntetőpontot ezért a rendőr, ellenben érdekelt a potok osztogatásában. Panaszt kell tenni, fontosak a tanúk.
Amúgy egyik haverom nemrég állt fejre egy vagon r-el és amikor jöttek helyszínelni, azt mondták neki, hogy meghalt volna ha be lett volna kötve az öv. Kb 60km/h volt a sebesség, kanyarban. Persze nyilván ez a ritkább eset, hogy fordítva sül el az övhasználat illetve nemhasználat.

fibula 2008.02.28. 18:52:14

Nem olvastam teljesen végig a hsz-ak, "csak" az ucsó 100-at, egy dolog nagyon érdekelne, mi a baj (főleg Kiskaputól kérdezem) a Fuchs Titan CFE-vel MoS2-es olajjal? nekem is volt is hasonló gondom, mint Istánnak, egy 85-ös camryvel, annyi különbséggel, h nekem nem az egész hűtésem szűnt meg, hanem egy vízkődugó miatt (ki az a barom aki csapvízzel használt a kocsimat nemtom, én 20 évesen vettem)kb a motor fele hűlt, a másik meg főtt, a hengerfejen kívül mással nem lett baj, lehet, h a japán acél tehet róla, de lehet, h a Fuchs is besegített nem tom.
Ja a Rimetről nem olvastam itt, arról tudtok vmi okosat írni?

kefete 2008.02.28. 19:24:20

Autóvillamossági műszerésznek tanulok, és tanultuk, hogy az olcsó Tesco, Auchan, Winny, MOL Botond olajak valójában regenerált olajok. Tanbá' a rötyipapír kimosásához haonlította a dolgot.
A fáradt olajat összegyűjtik, ülepítik, szűrik, újra adalékolják, és azt adják el a fent említett márkaneveken.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 19:34:56

még egy pár dolgot akkor hozzáteszek, megjegyezve, hogy én Mobil és Esso olajokkal foglalkozom és ahhoz értek, és nem garantálom azt, hogy más olajcégek is pont ugyanígy csinálják-e a dolgokat

1) felmerült itt, hogy "agyonadalékolt szintetikus olajak". Ennek kapcsán fontos tudni, hogy pl. a Mobil 1 sorozat extra kevés adalékot tartalmaz (főleg más "hasonló teljesítményszintű olajakhoz képest). Ezt a triszintetikus alapolaj teszi lehetővé. Azaz az alapolaj nem csak poli-alfa-olefint tartalmaz, hanem másik két szintetikus alapolajat is. Mivel ezeknek az együttes tulajdonságai nagyon jók, ki tudják váltani az adalékok egy részét. Miért fontos ez? Azért, mert a használat során az adalékok elégnek, illetve kihordódnak az olajból a szűrőbe, így a hatásuk megszűnik. Amennyiben viszont a teljesítményszintet az alapolaj adja, a minősége sokkal hosszabb távon jó marad. EZért lehet sokkal többet elmenni egy triszintetikus Mobil 1 0W-40-nel, mint a többi olajjal. (Egyébként az alapolaj gyakorlatilag megegyezik az F1-ben használt alapolajjal, csak ott persze nem többfokozatú olajakat kevernek belőle, hanem versenyről versenyre mást és mást.)

2) a szintetikus olaj is kőolajból van, de a hosszú és egyenetlen láncokat széttördelik és egységes, rövidebb kémiai láncokat hoznak létre, ezáltal sokkal jobb tulajdonságokkal bír mint a "bányászott" társai

3) a fogyasztás csökkenést nem arra az esetre értettem, mikor egy 10W-40-es ásványit egy 10W-40-es rész-szintetikussal hasonlít össze az ember (itt gyakorlatilag árkülönbség se nagyon van), hanem 15W-40 vagy 50-es ásványit pl. 0W vagy 5W 30/40-nel.

4) A Mobil 1-ben a SuperSyn összetevő pont azt tudja, hogy nagy terhelés esetén vastagítja annyira az olajat amennyire kell, viszont "hidegben elbújik", és hagyja folyni az olajat

Szóval a jó minőségű alapolaj 80%-ban megoldás a problémára. Az adalékok jórészt nem is a kenésben segítenek, hanem pl. a szennyeződés lebegtetésében és az oxidáció megakadályozásában. A kenést gyakorlatilag az olaj végzi (legalábbis a Mobil/Esso olajoknál).

A Tesco/Auchan ... olajakról még annyit, hogy ha 5 liter 990 Ft, azaz 1 liter 200, ebből 35 az áfa, 75 a termékdíj, a maradék 90-ből mondjuk 45 az árrése az áruháznak és akkor marad 45 Ft a palackra, a matricára, a szállításra, a raktározásra, az importőr árrésére VALAMINT AZ ALAPANYAGRA. Na azt el lehet képzelni hogy az ami ott még marad az mire elég.

Kiskapu 2008.02.28. 19:54:45

kefete:
A "tanbá'" nem ért ezekhez a dolgokhoz a hozzászólásod alapján! (nekem is voltak olyan oktatóim, akik a saját igazukat hajtogatták és évekkel később kellett rájönnöm, hogy fingja sem volt a dolgokról)
A Botond és az általad említett olajok nem regenerált olajokból készülnek.
Néhány tőlünk keletebbre található (pl. török, ukrán, orosz) gyártó csinál egyfokozatú motor és hajtóműolajat regen olajból, de ebben az esetben sem arra kell gondolni, hogy a motorolajból készül, hanem visszagyűjtött hidraulika és hajtómű stb olajokból, amiknek nincs akkora termikus igénybevétele illetve koromszennyezése.
Ezt Magyarországon illetve más európai országokban nem csinálják!

Itthon az összegyűjtött fáradt olaj megy a ZaFi-ba (MOL Nyrt Zalai Finomító) és bitument gyártanak belőle abban az esetben, ha a víztartalma nincs az egekben (x% alatt van).

Gyuszi ba':)
Az, hogy alacsony az olaj ára, az következhet abból is, hogy a gyártó "0" áron készíti a - természetesen ilyen árért - nem csúcsminőségű terméket. Ezek a termékek arra jók, hogy a finomító fajlagos költségeit csökkentsék, aminek köszönhetően más olajok előállításának költsége is csökken. Ez a mennyiség mondjuk egy Tesco közép-európai viszonylatában kilotonnákban mérhető. Szóval nem ez termeli a "margin"-t! :)

Az 1-eshez még annyit (de mostmár csak kötekedés), hogy az adalékok kis része az olajjal együtt hordódik ki, hiszen, ha minimális az olajfogyasztás, akkor kicsi az égés/kihordódás is.

kefete 2008.02.28. 20:01:25

Kiskapu: ennyivel is okosabb lettem. Természetesen ő sem a jóisten, de elég sokat tud a szakmáról.

Viszont a végkövetkeztetés az, hogy nem ajánlott ezeket az olajokat autóba rakni.

GEORGE 2008.02.28. 20:02:33

Gyerekek! Az olasz vasakba csak Seleniát rakok!

Kenyeres 2008.02.28. 20:03:34

Gyuszi Bacsi, ezek szerint a Mobil1 a legjobb olaj?

Anndrys 2008.02.28. 20:10:48

George és ugyen miért? Marketing szaga van az egésznek! Nem gondolod???

KisKapu_dCi 2008.02.28. 20:14:10

Egy apró névváltás után Ájm bek! :)

kefete:
A Tesco/Auchan olajokat max akkor tenném az autómba, ha kicsit át szeretném öblíteni olajcsere előtt a motort. Az az 5-10 perc, amíg járatod hogy meleg legyen, nem oszt vagy szoroz, viszont nem 3-4-5-6 ezer forintos olajat dobsz ki.
A Botond más tészta. Azért mert régi, még az idősebb, kopott autókba nagyon jó. Nagyon magas 20W-50 viszkozitásának köszönhetően megfelelően vastag olajfilmet képez, és csökkenti az olajfogyasztást is.

KisKapu_dCi 2008.02.28. 20:25:33

Amit fontosnak tartok elmondani:

Ha mindenki olyan olajat használna az autójához, ami a gépgyártói előírásoknak megfelel, akkor valószínűleg nem lenne sok probléma az autókkal.
A legnagyobb gond az, hogy Magyarország nagyon árérzékeny piac és sokan nem gondolkodnak előre! Az a fontos, hogy most mi van, nem az, hogy 3 év múlva mi lesz! Az a fontos, hogy olcsó legyen az olaj (tisztelet a kivételnek)!

Nekem mindegy, hogy ki milyen olajat használ. Láttam összetételében (laborban összehasonlítva), különböző országokból származó konkurens termékek összehasonlítását. Az adaléktartalmuk, viszkozitásuk a mérési hibán belülre esett. Amiből arra lehet következtetni (miután 100% biztonsággal állíthatom, hogy különböző helyeken készültek), hogy a megegyező teljesítményprofilú termékek tulajdonságai megegyeznek. (Az alapolajok, adalékok ugyanazok) a kérdésre, hogy miért, igen egyszerű a válasz. Az adott specifikációt csak az adott receptúra teljesíti, ami az előírt alapolajból (van nagy 10 neves alapolaj gyártó) és adalék-rendszerből áll (4 nagynevű adalékgyártó van Afton, Lubrizol, Chevron-Oronite és Infineum). Nagyon új dolgokat az olajgyártók nem tudnak alkotni, mivel egy komolyabb jóváhagyásokkal rendelkező új (aktuális legmagasabb teljesítményszintek/jóváhagyások)motorolaj teljes fejlesztési procedúrájának költsége 2-4 millió!!! dollár!!! között van! Ezeket egy gyártó sem finanszírozza, hanem megveszi a receptet az adalékgyártótól. (Aki persze jót kaszál a témán. Hosszútávú befektetés, de nekik megtérül) Egy OMV, MOL, Agip, akik nem a legnagyobbak között vannak, sőt, akik a kicsik között vannak abszolút nem kifizetődő, de a Castrol, BP, Shell, ExMo is ezeket a recepteket vásárolja.

csernusdoktor 2008.02.28. 20:54:39

Kedves Robi!
Hogy miért nem próbálod ki a Prolongot?
AZÉRT MERT BESZARTÁL! AZÉRT!
MERT EGY NÍMAND VAGY! AZ AUTÓS UJSÁGÍRÁS SZÉGYENE!
SZEDD MÁR ÖSSZE MAGAD!!!

:)

Roberto 2008.02.28. 20:55:08

Sziasztok. Először is feltennék két linket, ket kulonbozo termek tesztjéről - az egyik link magyar! Meggyőzőek.

www.youtube.com/watch?v=muIycLgqBLY

www.youtube.com/watch?v=zMwJ_SPrB2c

A mostani félszintetikus, szintetikus olajak is tartalmaznak hasonló adalékokat különböző formában. Itt a kérdés annak minősége, mennyisége. Szerintem néhány szer tényleg tudja amit hirdet. Miért elképzelhetetlen hogy valaki a másikénál jobbat alkotott?

Úgy vélem az ember joggal tart azért az ujdonságoktól, de ha senki nem próbálja ki, hisz bennük, bízva annak valós(-vélt) képességeiben, ma nem ülnénk ilyen teljesítményszintű autókban.
A mai járművek igen magas futásteljesítménnyel bírnak. Valószínűleg ezek az adalékok ezért általánosságban feleslegesek is. De ez nem jeleni azt hogy maga az adalék ezért rossz lenne.
Apropo. Én személy szerint benne volnék abban, hogy valamely tanszékre, megfelelő szakértők kezébe adva a fenti adalékok valamelyikét, végeztessünk el egy kísérletet. Én szánnék rá.

Winkler Robi! Segíts benne. Szerintem mindenkit érdekelne a dolog.

Utóirat: A prolong és a Militec hatásmechanizmusa más. Az utóbbi pl. nem "tömi" el az olaj elől a helyet.

audigarage 2008.02.28. 21:22:39

Ezen gondolkozni is kár , a "Prolong" az egy csoda.
Csodálatos sok hülye hisz benne!
10.000 km-ént olajcsere és nincs gond.
A TESCO -s olaj is fasza,kár volt becsomagolni egyböl a veszélyes hulladék
telepre kellene vinni.

MC Pite 2008.02.28. 21:26:08

Nem világmegváltás, fogyi fél-1 litert megy lejjebb, olaj tisztább (ráérsz késöbb cserélni olajat), alapjárat alacsonyabb; ergo kisebb a surlódás, és a felkeményedett acél kevésbé kopik, ezért tisztább az olaj.

Aki csodaszernek hiszi azt vmit benézett; akik félremagyarázzák, marha na gy képesítéssel is azzal nem tudok mit kezdeni. Acél keményít, olaj rátapad; ennyi; a teflonréteg baromság, az másik adalék. Hidegindításnál jó, kisebb a kopás.
Ha valaki szerint nem épül be, akkor 7-800km után miért melgszik be lassabban, miért jár könyebben, miért alacsonyabb a fordulatszám, miért csökken a fogyi, miért tisztább az olaj? És magam nem tapasztaltam szerencsére, de fúrni is prolonggal kezelt szerszámmal lehet.

Hogy hogy jönnek ide a sokat futott autók... nem azért rakjuk bele hogy 150évig menjen a motor vagy hogy milyen marha sokat megspórolunk benzinben.

Tisztább olaj, jobb kenés, több olaj marad hidegindításnál (nem arról beszélek hogy hetekig olajba marad, de tovább) a hengereknél. Én ezért rakom bele; nem mert olajteknő nélkül akarok járni, vagy mert olyan hülyeségeket akarok csinálni amit páran írnak. Nem szükséges, de motornak jobb; aki akarja megadja, aki nem, nem.

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2008.02.28. 21:29:42

a biztonsági öv témához:
1. be kell kötni, oké. de akkor a rendőrök mért nem kötik be? biztos ti is sokszor láttatok már öv nélkül autózó rendőrt mobiltelefonnal a fülén... nekik miért szabad? őket miért nem büntetik meg?
2. van egy kiskapu: tolatva kell közlekedni, ugyanis ekkor nem kötelező bekapcsolni az övet. :)

ehhez az adalék témához: soha többet nem fogok semmilyen tisztító meg súrlódáscsökkentő vackokat a motorba tölteni.
egyszer raktam a hűtőbe fagyállócsere előtt tisztító adalékot. a vízkövet le is szedte, csak szépen eldugult tőle a hűtő meg a fűtőradiátor. jó kis munka volt kiszedni meg kipucolni és visszaszerelni mind a kettőt.

a lekopott "eltűnt" fémet úgysem pótolja semmi a motorban, időnként ezt is fell kell újítani.

Roberto 2008.02.28. 21:35:11

Nicsenek csodák. Tények vannak.
Valakik egészen határozottan állították nem egészen 60 évvel ezelőtt hogy az űrutazás nem lehetséges (amikor Verne meg erről fantáziált). Most meg?
Ne értsetek félre. Nem egy adott terméket védek. Csak hiszek a fejlődésben. Sajnos sok a negatív példa a piacon.

Fantázia: ha a kőolaj helyett alkalmazni kell a nem is olyan távoli jövőben valami mást, szerinted mi lesz? Mindenki leteszi az autót? Túrót! Kitalálnak mást helyette. És ez itt van a küszöbön....

Innováció

Shadowbull 2008.02.28. 21:47:26

"felkeményedett acél kevésbé kopik"

Ez egy egetrengeto okorseg, mar ne haragudj. Ha az acel nemi aztatastol felkemenyedne, nem kene draga penzen hokezelgetni.

Amugy a siklocsapagy nem acel, es meg csak nem is kemeny: pont azert hogy a kisebb szennyezodeseket be tudja agyazni. Valamint a henger(persely) sem acel soha. Marpedig ezek a relevansan kopo alkatreszek egy motorban. Ugyanis a tobbi (fotengelycsapok, vezermutengelybutykok, satobbi) mar eleve edzve vannak jo kemenyre.

sb

Shadowbull 2008.02.28. 21:48:38

"be kell kötni, oké. de akkor a rendőrök mért nem kötik be?"

Mert nekik nem kell, olvasd el a KRESZ-t.
sb

Shadowbull 2008.02.28. 21:52:35

"akkor 7-800km után miért melgszik be lassabban"

A motor bemelegedeseben a surlodas elenyeszo szerepet jatszik. Az eges melegit, nem a surlodas. Eppen ezert a surlodas csokkenese nem jarhat lassabb bemelegedessel.

"miért jár könyebben"

Mi az hogy konnyebben jar?

"miért alacsonyabb a fordulatszám"

Melyik? Az alapjarat? Erdekes lenne, ha egy injektoros autonal lecsokkenne az alapjarat....

"miért csökken a fogyi"

Csokken?

"miért tisztább az olaj?"

Az nem biztos hogy jo dolog, fentebb mar volt szo rola.

sb

Shadowbull 2008.02.28. 21:54:00

"És magam nem tapasztaltam szerencsére, de fúrni is prolonggal kezelt szerszámmal lehet."

Na ezen is csodalkoznek... Amikor egy bevonatos kemenyfem lapkat megkemenyit a szmotyi, amiben azik....


sb

KisKapu_dCi 2008.02.28. 21:54:38

MC Pite:
Ugye te sem hiszed el, hogy ez csak úgy megy, hogy: " Acél keményít, olaj rátapad; ennyi..."

Nézz után, kérlek, hogy hogyan ez vajon hogyan működhet ez a dolog! ;)

Kíváncsi 2008.02.28. 22:08:55

Üdv!
Érdekelne, hogy volt-e már tapasztalata valakinek, prolongba áztatott biztonságiövvel? Az enyém ugyanis a sok huzigálástól kiszőrösödik! Lehet, hogy azért mert rögtön huzigálni kezdem, ahelyett, hogy megvárnám míg bemelegszik?
Meg a hülye automata is folyton beakad, olyankor ki se tudom húzni! Erre mit lépne a rendőr? Olyankor el se indulhatnék a kocsival?

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 22:10:44

kenyeres: igen, szerintem a Mobil 1 a tuti, azon belül is én a legjobban a 0W-40-et szeretem, mert az a legsokoldalúbb

egyszer próbából (ha már azt állítottuk róla hogy elméletileg bírja) elmentem a Mercimmel 45 ezret vele (140 ezertől 185 ezerig) és az égvilágon semmi baja nem lett, a színe és a sűrűsége ugyanolyan volt mint 20 ezer körül szokott lenni

FONTOS: ilyet normálisan nem szabad csinálni mert elmegy a garancia (ha van) és ha a motor szarabb mint az enyém volt, és mégis kakálni megy, én nem fogom kifizetni!!!

viszont szerintem tök fölösleges az adott intervallumnál előbb cserélni, ez tiszta pazarlás, a mai olajakban annyi tartalék van (még az ásványiban is), hogy ez tök felesleges

csak akkor, ha valaki pl állandóan poros utakon jár, vagy más extrém igénybevételnek van kitéve

egyébként akkor kell cserélni és arra (vagy kicsit jobbra) mint amit a gyártó megad

és MÁRKÁS olajat használjatok, a REWE, meg a többi ilyenek, nem számítanak annak! Azt állítják, hogy a Mobil technológiát használják. Csak azt nem teszik hozzá, hogy a 20 évvel ezelőttit. Épp úgy, ahogy a Tata is Mercedes motorokat használ, de nem a mostani S65 AMG-ből, hanem a 70-es években leharcolt gyártósorokon nyomják ki amit az tud (jó hogy speciel a Merci esetében az még mindig nem akkora gáz)

antimason 2008.02.28. 22:14:01

Jó a Metabondos video... "vas minősítésű előadó" Tisztára, mint egy MLM értékesítő :) Vicces, na.


Miért csodálkoznak egyesek, hogy olajcserekor töltik bele a csodaszert, majd finomabban jár a motor, meg csendesebb. Ez - kapaszkodjatok meg - sima olajcserénél is így van.


Ha meg Winklernek nincs igaza, lehet perelni.

Kíváncsi 2008.02.28. 22:14:41

Gyuszi Bácsi!
Ha poros utakon járok, hamarabb kell olajat cserélnem? Akkor ezért öntöttek homokot a motorba a prolong reklámban!

Shadowbull 2008.02.28. 22:40:58

"kenyeres: igen, szerintem a Mobil 1 a tuti, azon belül is én a legjobban a 0W-40-et szeretem, mert az a legsokoldalúbb"

Azert azt tegyuk mar hozza, hogy 0W40-et csak abba a motorba szabad beletolteni, aminek a gepkonyve ezt megengedi!

sb

Kenyeres 2008.02.28. 22:43:59

Gyuszi bácsi. Volt fentebb szó az olasz autókba való Selénia olajokról. Azok milyenek? Tudtommal több szabadalom tőlük van, amit nagyobb olaj gyártók is használnak!

Kíváncsi 2008.02.28. 22:47:34

Robi!
Mégiscsak le kéne nyomnod egy kis Prolongot a tehén torkán! Mi meg úgyse fogunk sajnálni miatta, ha valami baja lesz tőle! Amúgy is mi neked az a tíz rugó! Persze megérteném, ha valami hülye kiállításra kéne jegyet venned belőle (pl.: Leonardo), de itt most a tehénről van szó! Milyen f..a lenne, ha kiderülne, hogy tényleg használ neki!

Kenyeres 2008.02.28. 22:47:49

"Azert azt tegyuk mar hozza, hogy 0W40-et csak abba a motorba szabad beletolteni, aminek a gepkonyve ezt megengedi!"

Éspedig melyikekbe? Nekem most lesz olajcsere és olasz autóm van

KisKapu_dCi 2008.02.28. 22:50:35

Rendőrös téma.

Azért azt elvárnám tőlük, ha kifelé mennek a körforgalomból, akkor indexeljenek! :P
Ha én nem tenném megállna és kapnám az über bírságot meg pontokat az új rendszer szerint... :(
Mindig jelzek, még akkor is, ha telefonálok! :D
Persze azt is kihangosítóval vagy fülessel... :)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 23:02:57

látatlanba tanácsot adni kissé nehézkes

a Mobil 1 0W-40 egy-két hosszú intervallumos VW-Audi kivételével gyakorlatilag mindenbe beletölthető

mivel SL specifikációja van, ami lefele kompatibilis, nyugodtan lehet használni

DE: kopott motorba ne kezdj ezzel, ha a kocsit használtan vetted és nem tudod hogy mennyit volt visszatekerve, vagy hat-nyolc éves és 100 ezernél több van benne, először pl 10W-40 Super S-t vagy a 5W-40 Synt S-t próbálhatod, vagy az Esso Ultra-t, az kicsit kevesebbe is kerül

olaj váltás után figyeld az olajfogyást a biztonság kedvéért

A Selenia-ról annyit, hogy egy barátom aki esküdött a 20W-50-re (Alfa 144 turboja volt, már eladta), kb egy év alatt rávettem a 0W-40-re, a benzin fogyasztása 2,5 literrel csökkent 100 km-en és SOKKAL jobban ment az autó

az első héten 50-szer hívott fel, hogy ezt nem hiszem el b+

Shadowbull 2008.02.28. 23:03:24

"Éspedig melyikekbe? Nekem most lesz olajcsere és olasz autóm van "

Vedd elo a hasznalati utasitast, es nezd meg.

En csak olyat tudok mondani, amibe erosen ellenjavallott, de az nemet :)

sb

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 23:13:35

ha a Porsche, az AMG meg az Aston Martin gyári feltöltésnek a 0W-40-et adja minden motorba, akkor nagy hülyeséget nem lehet vele csinálni (:

nem az egyik beszállító, hanem A beszállító

de persze amire nincs bevizsgálva (lásd PD TDI hosszú intervallumok, amikbe speciális cucc kell) abba nem szabad beletenni, mert ha bármi történik nyista garancia

dred bíró 2008.02.28. 23:17:11

Valaki kérdezte már feljebb: RIMET nanoméretű fémrészecskés remetalizáló adalékról mi a vélemény? Valamiféle orosz űrkutatási termék, vagy mi...
Szerintetek?

Shadowbull 2008.02.28. 23:19:33

Aham. Egesz veletlenul ismerek olyat, aki gyari feltoltesnek 0W-40et ad, de 2000 km mulva le kell cserelni 15W-60-ra, es nem lehet 0W-40-nel jaratni.

Pedig a gyari feltoltes 0W-40.

sb

Kenyeres 2008.02.28. 23:21:07

Gyuszi Bácsi. Nem a viszkozitás után fogyi csökkenésre voltam kíváncsi, mert az márka független akkor, hanem magára az olasz olajra!

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 23:23:34

kissé talányos vagy, légyszi írd le, hogy mi ez a típus, és hogy ki állította ezt amit írsz

meg azt is, hogy melyik komoly cég gyárt 15W-60-as olajat

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 23:27:14

kenyeres: szerintem a Selenia egy nagyon jól eltalált marketinggel (retro fémdoboz, stb) jól behypolta az Alfistiket, ezen keresztül a Fiatosok egy részét is

de mint olaj, szerintem tök átlagos

sok átlagos olaj van a piacon, amit mind lehet használni és el fog menni vele a motorod, kárt nem fog okozni, de van jobb

Shadowbull 2008.02.28. 23:36:04

Az osszes M-es motor a BMW-nel, es ha jol emlekszem Castrol 10W-60 TWS a gyari eloiras.

sb

Shadowbull 2008.02.28. 23:41:21

Most latom, hogy nem ugyanazt irtam :)

Szerintem az utolso a jo :)

sb

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.28. 23:45:40

de most ha a gyári előírás Castrol 10W-60 TWS, akkor miért lenne a gyári feltöltés 0W-40?

jól ki akarnak baxni a vevőkkel?

ráadásul az M-es motorok az összes BMW kb. 0,01%-át jelentik és az élettartamuk amúgy is kérdéses a 8500-as fordulatszám határolás miatt (:

a mobile.de-n jelenleg 1.040.000 autó van, ebből M-es BMW ami 150.000 km felett van 109 db, 200.000 felett meg 26 db

Shadowbull 2008.02.29. 00:06:58

Azert mert a 2000 kilometeres bejaratasra, ahol a fordulatszamok es a terhelesek amugy is korlatozva vannak, kedvezobbek.

Utana viszont jon az erezdelahajamat, amit viszont a 0W-40-nel nem birna.

A 8500 az jo lenne, de a legmagasabb most az M3 8300-zal :)

Az elettartamukkal kapcsolatban ne aggodj:)

Azert hoztam fel ezt peldanak, mert azt irod, hogy milyen jo a 0W-40 szerintem meg ilyen altalanositasokat nem lehet tenni, a gepkonyvre kell hagyatkozni, csak jobban ismeri a gyar, mi kell a gepezetbe.

A mobile.de-s okfejtesedet nem ertem :)

sb

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.29. 00:25:47

arra akartam utalni, hogy amikor van egy ilyen szegmens, amibe speciális anyag kell, vélhetően nem kifejezetten érdekli a legnagyobb cégeket, mert a 106/26 kocsi nélkül jól elvan a másik 1 millióval, amibe jó a terméke

FCs 2008.02.29. 02:24:40

nagyon jó cikk az olajokról, érdemes elolvasni a félreértések tisztázására:

www.mazda-auto.hu/motorolaj-1-4-viszkozitas-0w-5w-10w-kenes-lubrikacio-suruseg.html

azt viszont nem értem, hogy winkler miért nem konzultált az ügyben a tc saját olajdokijával?

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.02.29. 09:28:05

tök jó a cikk, abszolút egyetértek

egy pici kiegészítés a tényszerűség kedvéért:

a köznapi értelemben vett sűrűség (ami alatt tulajdonképpen a viszkozitást értjük) nem egyenlő a fizikában használt sűrűséggel (tömeg/térfogat)

a méz és a víz sűrűsége szinte egyenlő (víz=1, méz=0,9), viszont a méz viszkozitása kb. 1000-szeres a vízének

Kiss Gabor 2008.02.29. 11:56:26

A prolong tesztet a nemet Auto Built is elvegezte. Ide masolom az eredmenyt: "Doch Beweise sind nicht aufzutreiben. Deshalb hatten wir für unseren K.-o.-Test einen katlosen 85er Golf II ausersehen, der ohnehin dem Schrott geweiht war. Die Ölwanne dieses 55-PS-Motors, der sich mit rund 150.000 km noch im besten Alter befand, ließen wir leer laufen und gingen ebenfalls auf den 25-Kilometer-Parcours. Unter den Augen von "stern TV" begann die Fahrt – mit jedem Kilometer wurden die Gesichter aller Beteiligten länger. Der Golf schnurrte. Nach 26 Landstraßen-Kilometern bat der stern TV-Redakteur dann um Action. Runtergeschaltet, Vollgas gegeben – und Motorschaden. Nun unterstellte uns Prolong, wir hätten kein "markenübliches" Motorenöl verwendet, was natürlich absoluter Unsinn ist."

Durvan annyi, hogy egy 85-os Golf II-be tettek, leeresztettek az olajat es 26km utan elhalt a motor.

A cikk reszletesebb ennel:

www.autobild.de/artikel/neuer-oelzusatz-prolong_41097.html

A tobbi hitvita....

Kiss Gabor 2008.02.29. 12:09:34

built = bild

nem csak a Golf II-be tetetk, volt Focus es 3-as Bmw is. Az utobbi 1,6km utan halt be....

P.Szabolcs 2008.02.29. 12:47:23

Üdv mindenkinek.

Én egyáltalán nem vagyok szakértője a témának, úgyhogy nem is megyek bele okoskodásba, csak a saját tapasztalatomat osztom meg.

Én egy 18 éves 205 1.4 gt-be töltöttem be a prolongot, hogy nyugodtan hajthassam a gépet. Az eredmény elég hamar érződött: hidegindítás hangtalan, sima járású lett (elötte 3-4-szer kellett indítóznom)

Ez kábé 2 hónapig így is maradt, aztán megszűnt a hatása.
Hogy mennyire épül ez be a motorba azt nem tudom, de az olajfogyasztása az autómnak csak nőtt.

A Winny's nekem is használt az olajfogyasztás ellen, de azis hamar kiégett a motorból.

Egy idő után már nem győztem utántölteni az olajat, olyan mértékűvé vállt a fogyasztása (nem tudom van e hozzá köze ezeknek a csodaszereknek)

Mivel drága olajat már nem tudtam venni bele hetente, mentem és vettem Bp ásványi olajat 15w-40, az addigi félszintetikus 10w-40 olajak helyett.
Ezután lett vége a gépemnek.

Már beindítani sem lehetett csak 10 perc szarakodás után, szóval én aztmondom, hogy ne foglalkozzatok az ilyen cuccokkal, csak normális olajat használjatok.

Ja és még annyi, hogy a barázdákat eltüntetni a hengerfalról azért is f.szság, mert szándékosan vannak ott, hogy az olaj jobban megmaradjon a hengerfalon, hiszen a sima felületről egyszerűen lefojna. Sok épített tuning blokkot alapvetően polírozott hengerfallal szálítanak, amibe beépítés elött csinálnak "menetet", hogy ne menjen tönkre. Ebből adódóan, ha valami kitölti ezeket a vékony vájatokat, az a legrosszabb, amit tehet! SZERINTEM

Egyébkén a mostani 1.4 16v Astrám is iszonyatosan fogyasztja az olajat. évi 18 ezret megyek csak és nagyon kímélem is, mégis 2 hetente töltök rá 6-8 decit, ami már elég gáz!(ost van benne 130.000km)
Nem is értem, hogy képes egy motor ennyi olajat fogyasztani, de ez van. én nem kísérletezek vele többett, amint lessz pénzem megy a szervízbe felújjítani.
ez van!

Na ennyi, további jó elmélkedést!
Mellesleg ez ez eddigi egyetlen ojan oldal, ahol értelmes hozzászólásokat is olvastam, úgyhogy remélem továbbra is aktívak maradtok!

Skodry 2008.02.29. 13:09:09

P.Szabolcs 2008.02.29. 12:47:23


Ez a hiba könnyen orvosolható, mivel az öreg Astra motorok nagyon jók. Tegyél bele Valvoline 15W40-et. Több Astranál is ez a probléma volt, hogy ette az olajat. Ezt nem szereti csipegetni. Próbát megér :)

Esetemben egy 1.8 16 szelepes ECOTEC 130 km
és egy 1.4 sima 400.000 km-rel.

Skodry 2008.02.29. 13:11:32

130.000 km :) A nullák elmaradtak.

Ha már megint pötyögök akkor hansúlyozom, hogy Valvoline. Hiába veszel ugyanolyant más márkába azt megint csípni fogja. (Castrollal jártam így az 1.8-nál)

P.Szabolcs 2008.02.29. 13:13:22

Skodry!
Köszi az ajánlást, asszem ki is próbálom. Sokat nem veszthetek, ha nem javul, még mindig ott a felújítás.

Szerinted a Valvoline long life 15w-40 megfelel erre. Amennyiben valakinek van tapasztalata ilyen típusú olajjal az lécci írjon, hátha tanulok valami okosat!

Köszönöm mégegyszer

P.Szabolcs 2008.02.29. 13:14:49

OK! amire megírtam már kiderült, hogy egyre gondolunk.

KisKapu_dCi 2008.02.29. 13:39:04

15W-40-ből valszeg egyiket sem eszi majd, de kérdéses, hogy teljesíti-e az olaj a gépkönyben előírt specifikációt... :/

Kíváncsi 2008.02.29. 17:20:08

Van saját "olajdoki" ?
Biztos elhívták egy beteg olajhoz, mert elcsapta a hasát prolonggal...
(Én azt hittem, az olajdokis kérdéseket sorshúzás után válaszolják meg Winklivel a kollégái... :)

gyorsésgépkocsirakodó 2008.02.29. 18:28:02

Az összes kommentet elovastam.
Hú, mennyi okos ember összejött itt! Az összes gépészmérnök ide írogat még a föld másik feléről is. Kár, hogy emeletes marahaságokat is...

Nos, ezek a motorolaj adalékok elsősorban a kopott motorok kondícionálására alkalmasak.

Én csak a tapasztalataim írom le, hátha valakinek segít:

Milyen olaj a legjobb, milyet öntsek a kocsimba?
benzines autóim voltak (most is az van), mindíg 100 ezer feletti km-el.
1, ha új az autó, vagy kb. 100 km alatti ( benzines) meg kell nézni mennyire kopott a motor (valószínűleg nem az). Ezt a legegyszerűbb a kipufugó végén megnézni. Ha a cső belseje nem 1 rakás korom, hanem fényes a cső belseje, akkor gyár által előírt teljesítményszintű motorolaj kell bele (a gépkönyv írja). adalékanyagok beletöltése teljesen felesleges, mert a motor nem kopott.

2, ha a kipufogócső belseje (benzines motor esetén) kormos (fekete)akkor tökéletlen az égés, ergó kopott a motor. Ehhez járulhatnak még furcsa csörgő/zörgő hangok is. Ilyenkor már előfordul, hogy a gyár által újkorában előírt "higabb" olaj helyett "sűrűbb" olajat javasolnak a motorba pl: 5W40 helyett 10W40-et. Itt már van jelentősége az adalékoknak is.

Tapasztalatok: RESTORE-t használtam 150 ezer km-nél Skodába (motorolajhoz adalékolva az előírás szerint), 1,6-os benyás motorba, 5000km-ert mentem vele utána, és ezeket tapasztaltam: könnyebb indítás, könnyebb járás, csökkennő koromlerakódás a kipufogóban. Jó. Megérte a pénzét? Nem tudom ezt nehéz felmérni, de továbbra is használtam volna, csak eladtam a kocsit...

Újabb teszt: 250ezer km-es 4000ccm-es benyás motorba RIMET előírás szerint olajhoz adagolva: tesztelés alatt...

Egy idő után minden motor szétkopik, ezekkel a szerekkel, csak a folyamat tünetei mérsékelhetők (elég jelentősen)szerintem.

KisKapu_dCi 2008.02.29. 18:43:16

gyorsésgépkocsirakodó:
Ezért írtam, amit írtam az első postomban! :P

A kormos kipufogó nemcsak a kopott motorra utal! Ha szerelő vagy feltételezem, hogy tudod.

A viszkozitási fokozatnak és a teljesítményszintnek egymáshoz nincs köze!

A viszkozitás fokozat a motorolaj folyási tulajdonságaival kapcsolatos.

A teljesítményszintet meg vhogy úgy lehetne definiálni, hogy a motorolaj káros hatásokkal szemben tanusított ellenálló képessége.

A 2-es pontban leírt viszkozitás fokozat "lépéssel" egyetértek.

A csodaadalékokat meg használja mindenki, aki nem sajnálja a pénzt. Szakmai szemmel nem éri meg az árát.

Nem hülyézem le azt, aki ezt teszi, de azért meg sem fogom dícsérni, ha nem baj.

Gondolom nem zavar, ha nem veszem magamra az első mondatodat! :D ;)

Secnir 2008.03.01. 21:38:47

nálunk itthon kemény a víz.
bizony, tönkreteheti a mosógépet. ezért calgont használok, hogy a fűtőszál ne legyen vízköves. meg a csapágy se (simmeringről még nem hallottam). és olcsó.
megéri.
rövidtávon is, meg hosszútávon is.
ha fedettpályán akkor is.

antalovics antal mosógépszerelő.

ui: a kemény víz a mosogatógépet nem támadja ám meg, csak a mosógépet.

Secnir 2008.03.01. 22:01:57

kb a prolong-metabond stb. vita is ilyen.

1. tételezzük fel, hogy én egy autógyártó cég mérnöke vagyok. kiötlöm, milyen tulajdonságú motorolaj tesz a legjobbat az autónak. rájövök, hogy van egy X nevű "csodaszer", amit ha beletöltök csak javít az eddigi legjobb tulajdonságokon.
namármost.
az első dolgom, hogy leszerződöm a céggel, hogy nekem szállítson ebből az anyagból, és innentől kezdve úgy reklámozom az autót, hogy nem X ezer, hanem 2*X ezer kilométerenként kell olajat cserélni, és akár hűtővíz nélkül is elmegy - feltéve ha márkaszervizben cseréltetem a "saját" márkájú motorolajomra.
utánanéztem. nincs ilyen típus.

2. tételezzük fel, hogy ezek a szarok - bocs szerek valóban kiváló adalékok. hogy lehet, hogy erre a nevesebb olajgyártó cégek még nem jöttek rá, nem fedezték fel? csak egy pici amerikai garázscég a walmartban kapható Vidd Haza A Házi Labort Öt Dollárért szettel?

nagyi 2008.03.02. 19:17:02

Fene tudja mikor, de ezelőtt jópár hónappal olvashattuk, hogy hogyan fikázzák a használt járműveket a Totalcar nyomtatott lapjain. Akkor a használtak közt a csúcsok csúcsa, az autók autója végül Winkler apánk Tehene lett (legalább ilyen végkicsengése volt a dolognak, de lehet, hogy rosszul emlékszek).
Winkler meg most a Prolong-kezelést fontolgatja. Örvendetes, hogy nem csak én vagyok olyan béna, hogy mellényúlok használt autó vásárláskor. Ezért úgy döntöttem, hogy pont ellenkezőjét teszem annak, amit a Totalcar javasol, vettem egy doboz Prolongot és felét beletöltöttem a motorolajba.
Nemrég vásárolt 26 éves benzinfaló autóm kb. 100 km után tényleg kevesebbet fogyasztott - nekem arra jó a móka, hogy egyértelműsíthettem így a motor kopottságának fokát (vagyis eléggé). Szubjektíve megítélve kissé a gyorsulás is javult.

nagyi 2008.03.02. 20:18:52

ja, még csak annyit, hogy én is (ugyan ki nem ezen az oldalon, legalábbis mélyen szívében) a gépésznérnökök lelkes táborát szaporítom.
Ha már szakma (ugyan nem tartom magam egyáltalán tájékozottnak a témában) de nyugodtan bele lehetne mélyedni a tribológia (egyszerűen: pl. motor kent és egymáson elmozduló mozgó felületei közti kölcsönhatást vizsgáló mechanikus, elektromos, vegyi és ki tudja még milyen egyesített szempontokat érvényesítő tudomány) újabb megállapításaiba, ami a motorfejlesztés egyik mai alapja (gondoljunk csak bele, milyen fejek mehetnek tribológusnak, mennyi pénz egy komoly kutatás - mióta tudunk hőképsorozatot készíteni egyáltalán egy hengerben lezajló robbanásról - naná, hogy a nagy gyártók tudják ezt csak megfinanszírozni, meg főleg nem Magyarországon - no de azért itt is futotta egy szomorú Lada motorra). Nos ott is "csak" kutatások vannak, eddig még ott sem tudták megmondani a tutit. Sőt, még a motorban lejátszódó folyamatok teljességét sem ismerjük teljesen. Prolong és társai egy asszem 70-es évekbeli nagy rekondícionáló reménység unokái, akkor több komolyabb gyártó is finanszírozta a kutatást. Sajnos kiderült, hogy a kopott hengerfalon létrjött rekondicionáló hatású (teflon?) film élettartama nem garantálható. Így maradt adalékként, komoly cégnevek ajánlása nélkül, ami nem azt jelenti, hogy hazugság, amit ígérnek, csak annyit, hogy bekövetkeztének van egy kellemetlen statisztikai szórása. Én rendre járok úgy a használt autóimmal, hogy az első olajcsere után többet fogyaszt és gyengébb lesz. Vajon miért???

Szerintem nagyon jó újságírói téma lenne földeríteni, hogy hová megy a sok rekondícionáló olajadalék - eddigi tapasztalataim szerint nagyon sok eladó autókba.

Nem egy autómba töltöttem már "nevesebb" adalékot. Az első egy kis köbcentis volt (kb. 1000). Markáns változás, egy ideig olyan volt, mint mikor megvettem (kb. 1000 km), aztán egy erőltető hegymenet során amilyen gyorsan jött, úgy el is múlt a hatás. A jelenlegi nagyobb benzinesben szintén érződik, abban bízok, hogy a nagyobb motorban kisebb a fajlagos terhelés, ezért majd hosszabban hat a szer. Végül is mindegy, úgy is meg fogom bontani a motort, mert marhára szeretek generálozni.

KisKapu_dCi 2008.03.02. 21:57:30

Csupa jó fej megy tribológusnak! ;)

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2008.03.03. 12:40:34

Shadowbull 2008.02.28. 21:48:38
"be kell kötni, oké. de akkor a rendőrök mért nem kötik be?"

Mert nekik nem kell, olvasd el a KRESZ-t.
sb

??? törésteszteken kimutatták, hogy a rendőrök teste kevésbé törik?

átlag autós 2 csillagot kapott, a rendőr meg 5 csillagot az NCAP teszten?

Ez egy faszság. Ha nekem be kell kötni, kösse be ő is. Addig meg nem jogos, hogy megkövetelik.

Mathiask 2008.03.03. 13:57:12

Ha jól tudom nekik azért nem kell, hogy "helyzet" esetén ki tudjanak pattani az autóból, vagy valami ilyesmi.

stargazer 2008.03.03. 16:01:31

sztem a restore adalékot próbáljátok ki valami frankó leharcolt olajzabáló dögön, mert én is azt szeretném kipróbálni az enyémen! :)

Skodry 2008.03.03. 21:10:02

stargazer

halál ellen nincs orvosság :)

KisKapu_dCi 2008.03.03. 22:11:43

nézd meg a rendőr vállapját és meglátod, hogy hány csillagos... :)

Markos-Nádas után szabadon:
- Mi vana vállapomon kopasz?
- Három csillag!
- Mit jelent a három csillag?
- Jó konyak!
(esetünkben kemény Szervet!) :)

Shadowbull 2008.03.04. 07:21:26

Ladafan,

hat akkor ne kosd be magad te sem :)

Fel kene mar fogni vegre, hogy az ov az erted van, nem ellened...

De te duzzogj, kemenykedj, ne kosd be azert sem, aztan majd ha egy konnyu kis balesetnel kiesel a szelvedon, ne panaszkodj utana.

sb

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2008.03.04. 19:57:52

nem duzzogok.
bekötöm magam.

De akkor is f*szságnak tartom ezt a rendszert.

Ez kb. olyan, hogy téged megbüntetnek, ha 5 Ft (mert már kerekíteni kell) adót nem fizetsz be, a képviselőknek meg nem kell adózni sok 100E Ft után...

Én meg nem is tenném kötelezővé. Mindenkinek a saját élete múlik rajta.
Döntse el mindenki maga, hogy használja-e.

Pl. Az USA egyes részein nem kötelező a bukósisak a motorosoknak. Aki meg nagyobb biztonságban érzi magát sisakban, az felveszi.

Shadowbull 2008.03.06. 10:32:28

"Én meg nem is tenném kötelezővé. Mindenkinek a saját élete múlik rajta.
Döntse el mindenki maga, hogy használja-e."

Azert nem egeszen. Az egy dolog, ha felfordulsz, az nem kerul penzbe. De a sulyos seruleseidet a tebe fizeti, ha lerokkansz a tarsadalom tart el.

sb

Sanyaboy 2008.03.10. 22:57:14

Sziasztok!

ELőször is, köszönöm nektek a kellemes szórakozási lehetőséget, amit itt akarva/akaratlanul is nyújtottatok. :-) Az idelátogatásom konkrét célja viszont az volt, hogy megtudhassam, mit borítsak bátran a gépbe, és mit nem. Ha valaki esetleg tudna benne segíteni a tapasztalataival, igen hálás lennék. Konkrétan egy Opel Vectra 2.0i nevezetű masinával kapcsolatosak a kérdéseim. 1993-as évjáratú, ferde hátú, 8 szelepes, C20NE motorkóddal ellátott autó boldog (?) tulajdonosa vagyok. Bevallom őszintén, én is befürödtem a kocsival, mint sokan mások, ugyanis: 300 pénzért jutottam hozzá, ami ugye annyira nem sok (szerintem) egy GÁZOS, elektromos ablak/tetőablak, kpzár, riasztós csodáért. A probléma viszont az, hogy már átlépte az egymilliós (le sem merem írni számokkal) határt. Nem a pénz vet fel, sőt, az autóra felvett hitelt sajnos fizetni kell, éppen ezért szeretnék egy olyan olajat beletölteni (/15 E km) amivel bátran mászkálhatok anélkül, hogy félnem kelljen a hoki olaj negatív mellékhatásaitól. Mivel szinte az egész autó ki lett már cserélve (fékek elől hátul, lengéscsillapítók, rugók, a fél elektronika, stb...) szeretném, ha a motorolaj is jó lenne.

Nemsokára esedékes az olajcserém, a lég- és olajszűrő problémával még én is megbírkózom :-) de most azon elmélkedem, hogy: Jó lesz-e a Metabond Speed 10W40 félszintetikus olaj (5l 7500.-) és ha nem, mi lenne a jó? Utánajárásom szerint, a fullszintetikus túl jó bele, elvileg megeszi, ráadásul sokmindenki a 10W40-et javasolja.Ezért döntöttem a fent leírtnál. Mivel tavaly áprilisban vettem, nem sokat mentem még vele (11 E km) akkor vezérműszíjtól kezdve minden cserélve volt. 10W40 Alco félszintetikust kapott. Váltóolajat pedig most cserélném Metabond GL-5 75W90-re, ami szintén félszintetikus. Kell e hozzájuk a Metabond C? Esetleg a Roilgold? Válaszotokat, hozzászólásaitokat és persze TÜRELMETEKET előre is köszönöm. Tisztelettel: Zagyva Sándor, Püspökladány


ui: Mindig eltűnt az olajam, én meg szorgosan töltögettem utána, míg rá nem jöttem, hogy csak addig fogyik el az olaj, míg el nem éri azt a pontot, ahol éppen, hogy fedi az 1-est ( 1,0 l )a nívón.(hátha segít)

LongJohnHolmes 2008.03.12. 22:09:17

Na figyi olajmaffia:)
Én Tesco-s diesellel járok. Évek óta. Ez egy Fiat Croma 2.5 TD (Figyi:Turbós !) De volt egy másik Cromám is, abba is ezt töltöttem mióta van Tesco. Tudod mi lett vele? Szétrohadt a kasztni 7, általam használt, év után. 200000 km-ert tettem abba bele. Egyszer volt a motorja javítva, mert letört az egyik dugattyú szoknyája, vagy mi az. Fura hangja volt és megtaláltuk az olajteknőben. Végig pöcc-röff. Mindenkit lehagytam az utakon nem kímélem a kocsikat csak, ha már nagyon odavan, hogy hazáig elvigyen:) És a lényeg:) A mostani Cromában a régi Croma motorja van, mert egy motorhibásat vettem a régi helyett. Ebben a formációban 40000 Km-t futott. És nem égeti el az olajat, pöcc-röff télen is.
Ezzel nem azt mondtam, hogy ez az olaj a csúcs:) Talán azt, hogy az olcsóbb olakcserékkel már egy másik motorravalót megspóroltam :) Úgy indult ez a kisérlet, hogy olcsó autó, megy amíg megy vele.
Az Omegám-ba én is nevesebb olajat teszek. Sőt egyszer abba vettem Prolongot is hátha alapon:) A Prolong az egy kitűnő koncepció. Soha nem tudod meg, hogy használt e vagy sem. Ilyenek még a vitaminkészítmények, fogkrémek és a szuper hajsamponok. Ha olvasgatsz róla, ha nem. De placebo-nak kitűnőek:)
De ha be is töltötted az aktuális csodaszert a kocsiba, akkor is kösd be magad és ne a motor hangját hallgasd, hanem az utat figyeld !

Idevág:
A vendég felmutat a bejáratiajtó felett lévő patkóra és meg kérdezi a házigazdát, hogy hisz e benne?
- Á, nem vagyok babonás, de állítólag akkor is használ, ha nem hisz benne az ember.

Ladaf@n · http://www.zsiguli.hu 2008.03.16. 17:25:25

"Azert nem egeszen. Az egy dolog, ha felfordulsz, az nem kerul penzbe. De a sulyos seruleseidet a tebe fizeti, ha lerokkansz a tarsadalom tart el. "

ühüm...
most meg az én fizetésemből (is) tartják el "testvéreinket". ha meg rokkantá válnék, nem tartana el senki. :(

CSAK ADALÉKOKAT NE!!! 2008.06.12. 22:19:50

Sziasztok!
Itt is egy revitalizáló METABOND!!!
Nekünk nem jött be, sajna..
Ezt 5db autónk bánja(tipus specifikus autósklub)!
Így most pityergés megy és nem vigyorgás, no meg a huza-vona!
Huza-vona, mert Tisztelt Linzczmayer Úr(METABOND MAGYARORSZÁG KFT) vállalta a garanciát (írásban is), de most próbál kibújni alóla!
(Állításuk szerint egy megmagyarázhatatlan kémiai folymatnak köszönhetően, az olaj elvesztette kenőképességét, viszkozitását, ezért megkoptak a hidrotőkék, perselyek, tengely, csapágyak, stb..)
Az Ő tisztítójukat, olajukat, revitalizájukat és üzemanyag adalékukat használtuk, hogy ne legyen összeférhetetlenségi probléma.
A Club-on belül is terjedt a hír, mint az özönvíz, így sorra vitték vissza a termékeket hozzájuk. Visszavásárolni nem óhajtják, "nem áll módjában méltányossági kegyet gyakorolni" és az egyik jeles tagunkat hitelrontási perrel fenyegetik, mert akkora veszteségük lett állítólag!
(ÍGY, EZT MUSZÁLY BELEÍRNI..: A TERMÉK NEM ROSSZ, CSAK NEKÜNK NEM JÖTT BE! SOKAKNAK JÓ! EZ A MI SAJÁT VÉLEMÉNYÜNK ÉS TAPASZTALATUNK!)
Ehhez képest..

Szóval, tanulság:
AZ AUTÓBA OLAJAT!
NEM TÖLTENÉNK BELE MÉGYEGYSZER SEMMIT!
CSAK OLAJAT!
(Castrol Magnatech 10W40, VAGY AMIT A GYÁR ELŐÍR-AJÁNL!!) és kész!
Ezt
metabondproblemak.blog.hu/
ajánlom átolvasásra
és
www.carstyling.hu/news_shower.php?id=1883
ezt is!
Sok okos gondolat és szomorú történettel találkoztunk ott!
Üdv.:
"Az egyik szomorú károsult"

Senorparado 2008.06.16. 22:34:55

Az előttem lévő, nagyon finoman fogalmazott az adalékokkal és a külömböző kenőanyagokal kapcsolatban. Ki az a barom ( a terjesztőn kívül ), aki elhiszi ezt a beetetős marketing dumát. Jobb motorfunkciók mi? Jobb teljesítmény? Jobb kenés? Barmok, nem kell autószerelőnek lenni ahhoz, hogy tudjam mit csinál ez a fos prolong, metabond és társai. Olyan védőréteget kapsz a hengerfalra, hogy évekig kaparhatod spaklival, mert soha a büdös életben nem jön le majd. Max. teljes motorzuhany gözborotvával. Ja és eltőmít mindent. Kezdetben persze csodás lesz, mert ilyen kenése még egyetlen dugattyúnak sem volt soha, mintha be lenne vazelinezve, csak ez a vazelin nem jön le a hengerfalról és sehonnan sem, majd tönkrebassza a hengerektől kezdve az egész kócerájt. ember legyen eszed.... 1, amit ilyen direktmarketinges szarral adnak el, azt kerüld. 2, inkább a tesco szar olajat és társait használd, lehet nem a csúcs, de egyben marad a motorod. 3, ne dőlj be, aki fényezi ezeket a szarokat, az árulja is....... Nem esett még le miért a tv-shopban mennek ezek a kibaszott szarok, miért nem rendes reklámidőben az egyik kereskedelmin??? Bár, .....ha motorgenerált akarsz !!??

1969thor 2008.07.03. 14:14:05

..."Ki az a barom ( a terjesztőn kívül )"...Én jelentkeznék,mivel nem forgalmazom csak használom 4 éve (többek között a PROLONG-ot is) és nem csalódtam.Fordulatszám emelkedett motorhőfok csökkent a prolongtól,olcsó olajhoz hozzáadva 10000km-enként cserélem az olajjal.
A többivel együtt (amiket itt a szkeptikus, dezinformáló, parttalan vitát folytatók miatt nem neveznék meg) fogyasztás:CSAK VÁROS télen max.7.7 l/100km nyáron 6.5 l/100km (23éves AUDI 100 2.0 TD) Ezek az adatok két ismerősömnek is ennél a tipusnál 1.5-2.0 l-el több.
Ezzel az Én "barom" pénztárcám gyarapodik 340Ft/l-el.
Mielött még jönne a reflektálás, igen kiszámoltam ,hogy megtérültek a ráfordítások és még a karbantartási kimaradásokból adódó költségmegtakarítást nem is számoltam.

(METABONDOT NEM HASZNÁLOK)

SzD 2008.07.28. 23:54:21

motorhőfok csökkent, fordulatszám nőtt....
Micsoda???
Nekem a hőfokot a termosztát szabályozza és minden körülmények között azonos, ha már bemelegedett a motor. A fordulatszámot meg alapjáraton elektronika szabályozza, menet közben pedig a jobb lábam. Emiatt nem vagyok nyugtalan és emiatt nem tennék semmi adalákot a gépbe. A teljesítményem (3,8 V6) pont elég. A fogyasztásom is épp elég, de nem hinném hogy legalább 5%-ot spórolna egy ilyen szer ekkora motornál. A 12 liter/ 100 km egy tizenéves kéttonnás amerikai automata tanktól aligha sok.
Egyébként volt kocsim 240 000 km felett. Ebben egy véleltlen feledékenység folytán kimaradt 3 olajcsere és a világon semmi baja sem lett. Soha semmi adalékot nem látott, fogyasztása mint új korában.
Ezek után (minthogy szinte minden kocsi elfut 3-400 000 km-t normál karbantartással) mi a túrónak kell élettartam növelő vackot beönteni 100 000 futott km előtt??? Ki tartja meg még több százezer km-ig? Egy 5-10 millás kocsi 3-400 000 km után csak pár százast ér. Ezalatt félmilliót lehet adalékra elszórni...

M.I.A. 2008.10.11. 15:51:21

Utólagos engedelmetekkel néhány gondolat hozzáfűznék az utólagos adalék vs. minőségi motorolaj témaköréhez.

Egy utólagos adalék használata minden esetben kockázatot rejt magában; még akkor is, hogyha egy olyan motor+olaj+adalék kombináció esetében kíséreljük meg a kívánt hatás elérését, amelyre vonatkozóan pozitív tapasztalatokkal rendelkezünk, és a szer használata előtt és után tapasztaltak közötti differencia szignifikáns. Nincs ugyanis két tökéletesen megegyező motor (kiszámíthatatlan anyaghibák, a használat és karbantartás eltérő körülményei, stb.).

A motorolajnak számos követelményt kell kielégítenie, kompromisszumok árán. Nyilvánvaló, hogyha valamely követelmény prioritását megnöveljük, akkor azt csak a többi rovására tudjuk megtenni. A megoldás az egyes tulajdonságok precíz kiegyensúlyozásában, azaz optimalizálásában rejlik. Az első hangzásra "pofonegyszerű" feladat azonban olyannyira komplex, hogy egy önálló tudományág (tribológia) szakmérnökeinek tízezrei kutatják lázasan a még nagyobb hatásfokú megoldásokat a kutató laboratóriumokban, egyetemeken és profitorientált fejlesztő intézetekben, világszerte. Ma már mindehhez nagy teljesítményű számítógépes fejlesztő rendszereket vesznek igénybe, többek ennek is köszönhető az, hogy a napjainkban alkalmazott motorolajok teljesítménye parametrizált összehasonlításban nagyságrenddel (!) jobb, mint a 15-20 évvel ezelőtt gyártottaké volt. (A tribológiai kutatásokat leginkább a gyógyszervegyészethez tudnám hasonlítani. Az egyes motorolajok adalékainak összetevői éppoly különbözőek lehetnek, mint az azonos rendeltetésű, de más hatóanyagú gyógyszerekéi. A gyógyszerek esetében is úgy kell az összetevőket optimalizálni, hogy a végeredményben a kívánt hatásmechanizmusok domináljanak a nem kívántakkal (mellékhatások) szemben, jóllehet azokat kizárni nem, csak mérsékelni lehet (ritka esetben akár az elhanyagolhatóan kicsi mértékig). S mivel a létezés egy sajnálatos velejárójaként az élet egyetlen területén sem mellőzhetjük a kompromisszumokat, egy jótékony hatás megnövelése ez esetben is kihatással lesz a mellékhatások mennyiségére és/vagy intenzitására, ilyen vagy olyan mértékben. Mindezek ismeretében vajon hányan mernének bevenni egy, a TV-Shopban árult "gyógyszer-feljavító adalék tablettát", amelynek mellékhatása "bizonyítottan" nincsen, ugyanakkor egy adott gyógyszernek (vagy akár egy meghatározott hatásmechanizmus szerinti gyógyszer-csoportnak) valamennyi jótékony hatását feljavítja??? (pl. "Saridon 300% fájdalomcsillapító-katalizátor"...)

De vajon mi történik akkor, ha ezekhez a komplex, nem kevés munkával optimalizált adalék-rendszerekhez olyan "motorolaj-feljavító" adalékokat töltünk, amelyeket vagy egy-egy konkrét tulajdonság, vagy egyes tulajdonság-csoportok együttes feljavításának igényével hoztak létre?
Igen nagy valószínűséggel az addig kiegyensúlyozott rendszer egyes tulajdonságai felerősödnek, más tulajdonságai viszont kevésbé fognak érvényesülni. A hatást azonban - annak megannyi fizikai és kémiai aspektusa miatt - egy laikus nem fogja tudja előre megjósolni pusztán az adalék rendeltetése alapján. Ha tehát egy adalék alacsonyabb felületi súrlódást ígér, biztosak lehetünk abban, hogy az a motorolaj egyéb képességeit (kenés, hűtés, tisztítás, stb.) is meg fogja változtatni, gyakorlatilag kiszámíthatatlan eredménnyel. Ez az oka annak, hogy sem az autógyártók, sem a motorolaj gyártók nem ajánlják az adalékok alkalmazását.

A gyakorlatban a motorolajok minőségét elég jól tükrözi a teljesítményszintjük. Véleményem szerint egy mai csúcs-teljesítményű (API SM teljesítményszint) olaj a tulajdonságok összességét tekintve sokkal kisebb kompromisszumot jelent, mint egy "házilag" adalékolt, meghatározhatatlan tulajdonságokkal bíró egyveleg. Végezetül, a szkeptikusok figyelmébe ajánlom az alábbi érdekességet: a legtöbb motorkerékpárhoz kifejezetten nem ajánlják a ma elérhető lehető legjobb minőségű, SM teljesítményszintű olajok használatát. S hogy miért nem? Azért, mert a motorolajban futó többlamellás tengelykapcsolók ("nedves-kuplung") lamellái ilyen olaj használata mellett nem képesek a motor maximális nyomatékának átadására, ugyanis folyamatosan csúsznak egymáson a lamellák, a kuplungszerkezet kiengedett állapotában is (az extrém alacsony felületi súrlódás miatt)...

FrankyHun 2009.11.19. 11:09:11

A külön kapható 'csoda' adalékod egyike másika fémkerámiát tartalmaz ami egy rohadt drága de kemény anyag. Japánban megcsináltak egy motort gyárilag ilyen bevonattal csillagászati áron persze. 24 órás tesztnek vetették alá. A teszt körülményei : 24 óra max fordulaton, zéró kenés (azaz nincs olaj egy deka se a motorba se az üzemanyagba) és minimális kopás jelentkezett a szétszedett és megvizsgált motoron . tehát ha a japánok azt mondják hogy a fémkerámiás cucc király csak legyen aki megfizeti akkor egy adalék ami ebből az anyagból egy keveset is tartalmaz az elgondolkodtat minden az autóját szerető autóbuzit akinek a fejébe káposztalén kívül más is van.

evosonic 2010.01.21. 01:32:22

@Shadowbull: Én ezzel nem értek egyet, mert ha kimossa, akkor olaj marad a helyén, meg nem hinném hogy így terveznének motort, hogy néhol megüljön az olaj és ez biztosítsa a normális működést és az olajcsere meg árt ennek"
Gyártásnál nem lehet tökéletes hengerfalat létrehozni.Anyi felületi érdesség mindig marad ahol az olaj "elfér",és a korszerű szintetikus olajok beférnek.

szasa76 2010.01.31. 14:45:15

végigolvastam a számtalan hozzászólást.nem vok szaki,csak felhasználó.évi 120-130 ezret hajtok.egy fiat ducato 2.8jtd-t vettem újonnan,most négy éves 490ezer kilométerrel.hosszúban használjuk/1000-1200 km egy fuvar/,nagy terhelésekkel/rakottan 25-27 mázsával/,nem autópályán,50%-ban hegyi utakon.üresen simán nyomom 130 körül neki.valvoline 5w40 synpower,vagy gyári selénia a felhasznált olaj. 30ezrenkénti olajcserével.minden olajcserénél a friss olajhoz egy doboz metabond gold.400 ezerig egy deci olajat nem evett,most kb.a nivó mennyiségét/kb 1liter?/ eszi meg 30e km-n.a motorhoz,üzemanyag ellátó rendszerhez nem nyúltunk még.jelentős fogyasztáscsökkenést nem tapasztaltam,tartja a 10-10.5 átlagot új kora óta.talán most lusta üres autózásnál nehezebb már 8-9 et elérni mint új korában.én nem dicsérek semmilyen olajat,adalékot ennyi a tapasztalat.az biztos hogy ha rontotta volna az adalék a kenést,vagy ahogyan irta vki gyors eredmény után kiégett volna a motorból, lehetett volna vmit érezni.

adamvok 2010.04.26. 12:05:02

ha jol ertem, a cikk lényege, hogy a godrocskében uldogél az olaj, es a csúnya prolong ez megszunteti? Szuper érvelés... egy ujab -én tudom a tutit, te hulye vagy- okostoni okoskodo posztja... "én sem ezzel a tudással jöttem a világra majd' 30 évvel ezelőtt. Két éve fejeztem az M-Force tanfolyamot Szegeden " jah ocsem, te akkor már guru vagy!

bakker makker 2011.08.01. 07:38:51

Most akkor tegyek bele vagy ne tegyek bele??Ez itt a kérdés!!!!!!!!!!!!!!!
Apropó tudja valaki itt hogy a suzuki melyik olajat szerei a legjobban?Mert nekem nem hajlandó elárulni!!!

MIx 2013.04.08. 11:43:12

Kicsit tévesen magyarázzátok a Prolong fizikáját. Több mint 10 éve közeli kapcsolatba kerültem a forgalmazóval, a termékkel. Közreműködtem egy kísérleti összehasonlító koptató teszt készülék létrehozásában stb.
Nos a lényeg (mint a Cola recept) rejtve van. Kohász és gépészmérnökök érthetik a hatásmechanizmust. Ez az adalék a súrlódó fémfelületek felszínén néhány atomnyi rétegvastagságban egy nagyon erős cementálási folyamatot (azaz a felületi réteg szénben dús lesz) generál, ami a súrlódásból adódódó helyi túlhevülések hatására egy igen kemény, edzett martenzites szövetet hoz létre. Így az üvegkemény felület súrlódási tényezője az eredeti érték tizedére csökken. Ettől jobb egy motorral nem történhet.
Én is gyanakvással kezelem a csodaszereket. Én sem hittem benne először. (Jó pár hasonló dologgal megszívtam már).
Csináltam egy vaktesztet. Fiam által használt Fiat Puntonkba tudtán kívül betettem az előírt adagot. Két hét múlva fiam lelkendezve újságolta, mikor hazajött, hogy a kocsi lecsendesedett, kevesebbet fogyaszt, tágabb fordulatszám tartományban használható.
Én (mérnökként) nagyon ajánlom, főleg a korosabb, elhasználtabb, "lötyögős" motorokhoz, olajcserekor adjunk egy adag Prolongot.

Shadowbull 2013.04.08. 11:44:46

@MIx: amit leirtal az egy nagy marhasag. Es nem vagy te mernok, max. egy kereskedo.

doominogame · http://www.doominogame.com 2014.07.19. 16:06:25

Tapasztalat 1: Opel Corsa Combo kisteher, 1.7D, 440.000 km (eladáskor) úgy, hogy bontva sosem volt a motor, pöccre indult, nem füstölt, erősen húzott. Minden olajcserekor Prolong ment bele. Embertelen terheket elvitt és elhúzott, le sem merem írni, mert utólag megbüntetnek, de egyszer egy állatmenhely ajándék konzervkészletét hoztam el vele. A darabszámból kiszámoltam, 1100 kg volt a raktérben, és 1900 kg egy hatalmas utánfutón. Persze gyorsulás nulla, a segge ült, de vitte.
Tapasztalat 2: Opel Omega 2.5 TD, 285.000 km (eladáskor), nem füstölt, pöccre indult, mint a mozdony, úgy húzott. Ez is Prolonggal kezelve.
Nem tudom, miért hihetetlen, hogy vannak anyagok, amelyeknek a súrlódási együtthatója más, mint a vasé.
A vaskalapos ellenzők mint olyanok, akik ki sem próbálnák, csak azért is NEM!!!

doominogame · http://www.doominogame.com 2014.07.19. 16:12:22

@Shadowbull: Ez egy remek hozzászólás volt. Marhaság és kész!!!
Olvass utána: a vas súrlódási és keménységi együtthatóját jó pár módszerrel meg lehet változtatni. Erre példa a Votan-páncélzat, amit a nácik kísérleteztek ki és ebből építették a Bismarkot.
Az ilyen termékek egyik együtthatója a hit. És egy drága cuccnál az nagyon hamar elillan, ha nincs konkrét eredmény. A Prolong régóta tartja magát. Ezen tépelődjél egy kicsit. Megvenned nem kell, de azért mások hagy vegyék. Én sem hordok melltartót, de azért nem fikázom azokat, akik viselik.

johannes7 2015.11.12. 12:03:15

A 15 éves Nissanunk lassan fél millió km-nél jár hiba nélkül, mit kellene ezen javítani ?.....;-))
Normális autót kéne vásárolni, meg cserélni az olajat 5 és 10 ezer km közötti intervallumnál, oszt nem lenne gond.

paliapa 2016.10.19. 20:54:21

Kb 15 eve hasznalok motoradalekot. Anno meg a motor-up nevu szerrel kezdtem. Aztan jött a prolong. Immar tiz eve hasznalom a legnagyobb megelegedessel. A volvonk most tart 625000 km-nel! Tegnap elött betöltöttem a viszonylag uj 60000km-et futott Rangerembe. Mintha nem is ugyan az az auto lenne! A motor fordulatszam ugy ugrik fel mint meg eddig soha. Az auto sokkal dinamikusabb es csendesebb mint eddig volt!
Tiz ev hasznalati tapasztalattal es kb 15 autoba valo betöltes utan azt mondhatom, hogy TÖKELETES!

monchi7 2016.12.27. 20:48:55

Jó magam is vettem elősször egy flakon Prolongot 236 ml kiszerelésben ( nem a benzinhez, hanem a hajtóműbe valót ) potom 12.000 ft ért gondoltam annyi nem sok érte ha csak felét is tudja mint a reklámban ígértek.De már cirka 100 km benne volt az olajcsere óta az autóban (Opel Vectra C 1.8 benzines) gondoltam nem késő és nem írta a használati útmutató sem kötelezően az olajcserekori betöltést. Gondoltam mivel elég jó minőségű olajat tettem bele ( valvoline maxlife 10w40 ) hátha tudom még fokozni a minőséget. A motorban akkor volt 60113 km, a mai nap a kilométer óra állása 189675 km de a feltöltés óta én még kb egy hete vettem le először az olajbeöntő nyílás fedelét mert kivillant az olajszint jelző piros ikon a műszerfalon. 129562 km után bizony nem is csoda ha jelzi a változást az olaj állapotáról. Elég bátor kísérletnek tűnik így a dolog de így magam győződtem meg a prolong használhatóságáról. A fogyasztást nem mértem hiszen mindég spurit használok de viszont a motorhangom még mindég a régi már ha hallatszik egyáltalán. Tehát személyes véleményem és tapasztalatom szerint jó dolog a prolong. Természetesen be is vásároltam egy pár flakont a legközelebbi akciónál még az elején a kísérletemnek. Használtam már a robogókban is hiszen ott igazán kilehet próbálni mit nyújt.Hajtottam már prolongal kezelt robogót le eresztett hajtóművel is (szárazon) közel 500 km ert, nem csalódtam de viszont még én sem tartom egészségesnek.
Pénteken olajcsere a kocsimban kíváncsi leszek az olajszűrő állapotára !
Természetesen szintén prolongot töltök az olajba.
süti beállítások módosítása