A gyalogos a leghülyébb?

  2011. május 25. - Winkler Róbert Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kínozzák az utángyártott lámpákat Tajvanon
2015-06-12 11:07:30

Az Eagle Eyes nem számít nagy gyárnak Tajvani viszonylatban, de még a sziget déli részén, Tajnan városában

Néhány megfigyelés az új fényezési trendekről
2015-05-26 17:52:20

A China Airlines Tajvanból Frankfurtba késett másfél órát, így buktam a budapesti csatlakozást. Az ölembe

Cuki cicák a gumigyári klotyóban
2015-05-22 17:46:25

Ránk szakadt a monszun, amit Tajvanon nagyon vártak, mert a száraz évszak nem csak száraz volt, de hosszú is.

Felkúrták az agyam Tajvanon
2015-05-21 15:52:45

Konfuciánus szentély a Vacron-központ kerítésénél Ma a sokadik dashcam-céget látogattam meg a Taitra

Egy néni ott ténfereg, nyilván buszra vár, benéz oda, ahonnan én jövök, nincs köztünk több, mint tíz méter, aztán hátat fordít, és ott marad az átjáróban.

Mai cikkünk blogposztja.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr352930569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moleman 2011.05.25. 07:04:40

Az utolsó mondat zseniális! :D

Giraffa 2011.05.25. 07:13:03

Csengő/Vuvuzela/sürített levegős légkürt legyen nálad. Amikor elsuhansz a hátat fordított néni mellett, AKKOR amikor már nem tud eléd ugrani az ijedtségtől, AKKOR kell megnyomni a kürtöt. :)

Legközelebb nem fordít hátat, és nem áll bringaúton. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.25. 07:21:18

Szép kezdeményezés!
Az állandó criticalmassozás zavart egy kicsit, merthogy nem feltétlen az a rendezvény megy az emberek agyára; Anélkül is pont elég agresszív bringás lenne, ugyanúgy, ahogy autós tömegfelvonulás sincs, és mégis sok a hülye autós.

Cymantrene 2011.05.25. 07:29:46

Ebből is látszik, hogy a bicikli közlekedési eszköz, s mint olyannak, az úttesten a helye. Te közlekedtél, odafigyeltél arra, amit csinálsz - ezt várnád el mástól is. A néni csak úgy "volt", a buszravárás vagy a járdán sétálás nem az a tevékenység, ami a teljes odafigyelést váltja ki az emberből.
Amúgy több autóm van, mint biciklim :-) Cipőm meg még annál is több, bérletem meg pont annyi - akkor most gyalogos, autós, BMV-s, vagy biciklis vagyok?

tocibacsi 2011.05.25. 07:32:03

logikus, hogy a gyalogossal van a legt0bb baj... csak míg autóval és motorral alapvetően 2 esetben találsz gyalogost: 1) zebrán, ahol nem kérdés, kinek van igaza 2) úttesten átrohangálva, ahol dettó nem kérdés, ki a hülye...
Két gyalogos lazán kiekrüli egymást az uccán, ha pedig a vállukkal meglökik egymást, nem keletkezik százezles lakatos-fényezős számla ergó basznak bele... Ellenben a bicó és a kerékpár az agyatlan bringautak miatt úhatatlanul közel kerül egymáshoz és máris összetalálkozik a közlekedési kultúrából olykor eléggé eltérően szocializált 2 állatfaj...

Prosectura3 2011.05.25. 07:35:39

Most, hogy kijött a nyár, napi szinten bringával járok dolgozni. Sajnos a legidegesítőbbek számomra is a gyalogosok, akik képtelenek értelmezni egy táblát, vagyis hogy az Árpád híd északi felén bicikliút van, a délin viszont járda. Állandóan őket kell kerülgetnem, mivel ha már azon az oldalon mennek, akkor legalább ketten, és természetesen egymás mellett. De belefutottam olyanba is már, hogy többen voltak a bringasávon gyalogosok, mint biciklisek...

Takarodjatok a járdára, én sem ott bringázok!!!

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2011.05.25. 07:38:04

Régen volt a bicikliken olyan, hogy csengő. A néni esetében hasznos is lenne, de látom, neked sincs.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.05.25. 07:45:32

1. Nem általánosítunk. Annyiszor elhangzott már, de aki bringán hülye, az autóval is, sőt gyalog is. Hidd el. (És persze fordítva is igaz, a hülyeség járműfüggetlen.)

2. Csomagtartó nélkül lehet élni, de a sárhányó közlekedési eszközként használt bringára kell. Illetve nem kell, de majd rájössz ;-), ha nyakig és térdig csaptad magad esőben/eső után/tócsán átmenet.

3. A tapasztalataid javát aláírom.

4. Úttesten néha MUSZÁJ menni. Ez van.

5. El vagytok kapatva. Az indexes kerékpártároló lehet, hogy kicsi, de sokkal jobb, mint az átlag (legalábbis fotó alapján). Az átlag régi fémszarban nemcsak, hogy túl közel vannak helyek, de egy 2-esnél vastagabb MTB gumi bele sem fér!
Amúgy meg nem tudom mit izgulsz, van egy jó zárad, nem gond a parkolás, csak nem áll rá még a szemed, hova lehet zárni. :-)

6. Összességében igencsak zöldfülű vagy még nagyon a városi kerékpározásban. Ráért volna megírni ezt a cikket. Pár nap után bringás tapasztalatokról írni? Majd 2-3 hónap múlva, ha addig rendszeresen jársz. Tekerj és tapasztalj.

Ui1: Budapesten teljesen más 'városi bringázni' mint máshol. És a máshol sem mindegy hol van, kisváros/falu vagy megyeszékhely. Ez tény.

Ui2: ("súlyos elmebetegeknek, amik" He? Talán akik.)

(Na megyek a bringámért. Szegeden tekerek, több mint 6 éve naponta, leginkább munkába, meg ami jön. (Télen nem, hogy miért azt majd egyszer kifejtem.)

Rocko- 2011.05.25. 07:46:53

no, Winkler is írta, bringa is van benne, mégse anyázás, teljesen okés az írás.
kíváncsi vagyok mennyien kezdenek el majd fröcsögni. :)

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.05.25. 07:48:59

@Dexter68: Most is kéne, hogy legyen. A kerékpárt közlekedési eszköznek tekinti a KRESZ, ennek ellenére rejtély, hogy miért lehet árusítani a KRESZ-ben leírt kötelező tartozékok NÉLKÜL (régen nem lehetett).

A sportcélú bringa más, mint a Winkleré is, ő EDDIG rendeltetésszerűen használta.

Küllőprizmája sincs.

Winkler, ejnye. Fel tudod sorolni a kerékpár KRESZ szerinti kötelező tartozékait? (A rendőr is ezt kérdezné.)

pandrask 2011.05.25. 07:55:40

Az Index bringatárolójával az a baj, hogy nem csak az Indexé, hanem az egész Flórián Udvar irodaház-komplexumé, és így már nagyon-nagyon kevés a hely. Ha pedig megtelik, ott bent nem hemzsegnek a tereptárgyak, amikhez lehet láncolni, az utcára meg nem szívesen vinném ki a bringát egy amúgy kamerákkal és őrökkel védett helyről.

Szóval a Flórián udvarnál nemcsak autóval gond a parkolás.

mark 84 2011.05.25. 07:57:42

Én autóval és kerékpárral egyaránt járok,mikor mit kíván meg az adott programom.Én azt gondolom,hogy az emberek nem hülyék és előbb-utóbb rájönnek,hogy mennyivel célszerűbb "rövidtávú"közlekedési eszköz a kerékpár.

Gomulka Béla 2011.05.25. 07:59:08

@ColT: A critical-mass-ozás azért kell, hogy baj ne legyen.

A cikk leginkább kiemelkedo uzenete az, hogy aki hulye, az hulye. Autóban is, motoron is, biciklin is, gyalog is, várostervezoként is, és valószínuleg kommenteloként is. De Esterházytól tudjuk, hogy a hulyeség: legitim (mi tobb, akirol ezt írta, az pillanatnyilag miniszterelnok), úgyhogy marad az anyázás és a gázolással megvalósított létszámszabályozás.

(Ez a Winkler azért még mindig jó. Tényleg.)

kitiltott 2011.05.25. 08:11:12

Tetszik a cikk, valahogy így kellene cselekedni a város "vezetésnek", mikor kijelölik az utakat, párszor végighajtani rajta, de nem a fenekük alá tett szolgálati gépkocsival, hanem kerékpárra. Kötelezővé tenném felavatás előtt. Utána meg behívnám az ott történt balesetek tárgyalására.

ChPh 2011.05.25. 08:14:55

Az uitolsó mondathoz:
Szigetszentmiklós Madaras Tecsó bevezető út megálló. A megállón átmegy a kerékpárút, nem tudom ki volt az az agyas aki így csinálta. Nem, nem nincs felfestve semmi, nem is lenne hely külön megállóra, meg kerékpárútra.
Állok, várom a buszt, hallgatom a zenét, kerékpáros jön, beleakad a headsetembe és úgy ahogy volt ki is tépte a kezemből a telefont... na?
Akkor ki a hülye?

Mindig a helyzet adja...

Kobak77 2011.05.25. 08:15:20

Winkler először is gratulálok a kezdeményezéshez, példamutató!

Az úttesten kerékpározáshoz meg annyit, hogy valószínűleg szerencséd van az útvonaladon. Én is bicikliúton kezdtem el, de kb. 1 hónapig bírtam. Amerre én járok/-tam, arra szinte kizárólag osztott járda-bicikliút van, minden általad bemutatott hátrányával (térkő és kötelezően bicikliúton ténfergő gyalogos). Szóval ezért tértem át az útra.

Mindenesetre kitartást, sok kellemes élmény fog még érni :)!

NDK-s_úszónő 2011.05.25. 08:16:15

Árpád híd, Bajcsy, no comment, idegbajt kapnék mindig, de már előre lenyugtatom magam :). Csengő és sisak muszáj, egyébként pedig az elmúlt 1-2 évben valóban sokkal jobb fejek az autósok, havonta 1-2 "konfliktus" ha van, ami kevésnek mondható, autósként több volt... Szerintem használd nyugodtan az úttestet, odafigyelnek, persze azért az erős fék sem árt néha... És hát igen, a többi biciklis is fárasztó néha, de kell pár hónap mire beleszokik az ember. Egyébként pedig jó a cikk :)!

fkorbi 2011.05.25. 08:23:28

Winkler, kösz a cikket!

Gondolom te is a Váci út és a Duna között levő bicajúton jössz a Marina parttól. (mintha írtad volna több posztodban is, hogy ott laksz).

A viacolorra gondolom ezért akadtál ki :) (és jogosan). Én a megrendelőnek azt kívánom, hogy rúgjon be - de nagyon - majd másnaposan tekerjen rajta dehidratált állapotban a tűző napon sokat. (volt szerencsém kipróbálni, ennél közvetlenebb ember-térkőhézag kapcsolatot nehezebb létrehozni). Biztos vagyok benne, hogy magas szintű politikusokat, és cégvezetőket sűrűn átszövő korrupciós hálóra, zavaros körülmények között bennfentes információk révén hihetetlenül előnyösen vásárolt/privatizált térkőgyártó üzemekre valamint elit társaságokban is csak halkan összesúgva felemlegetett közbeszerzésekre visszavezethető összeesküvés állhat a dolog háttere mögött, más logikus magyarázat nincs :)

Amúgy a bicajosra egyre inkább úgy gondolom, a hülye bicajos a legveszélyesebb. A gyalogosra a bicajosnak kell figyelni, akármilyen hülyén viselkedik is, az autósok többsége normális, főleg ha az ember jelzi merre akar menni, vagy ha nem rongyol be a jobbkezes kerszteződésekbe, de a szűk úton a kétcentis padka előtt hirtelen satuféket nyomó kerékpáros kollegákkal nehéz bármit is kezdeni.

Hurri Kán 2011.05.25. 08:26:21

Ebből a cikkből számomra az derül ki, hogy bizony bringás infrastruktúra terén lenne még mit behozni a városnak... (és most nem a munkahelyi bringatárolókra gondolok)...

NightH 2011.05.25. 08:29:20

Győr hemzseg a buszvárókon átvezetett bicikliutakon, ami egyszerűen rettenetes. Idióta, aki ilyet kitalál...
A gyalogosok meg elég random módon mozognak. Az egyetlen megoldás tényleg ha az ember az utolsó pillanatban, szigorúan féktáv határán satufékez-csenget-dudál, a hanghatás általában bevési az egységsugarú agyába, hogy legalább a bicikliúton legyen figyelmes.

-trogerone- 2011.05.25. 08:34:12

Winkler nagy vagy!
nem remeltem hogy ez az ember (meg) tud egyaltalan bringazni de vette a batorsagot es a faradsagot es tessek....gratula
remelem peldajaval meg ravesz egypar autost hogy mikor teheti uljon bringara MERT KARIKAZNI JO!

vegyetek elo a bringat es nezzetek ki egy nyugis utvonalat es guruljatok!

oszkar00 2011.05.25. 08:36:33

A tükör csak annak felesleges, aki bicikliúton megy. Egyébként rohadt hasznos, pont mint autón/motoron. Más faszsággal nem dekoráltam a bicajom (persze a KRESZ szerint kötelező kellékeken kívül, ami azért nem árt, meg nekem van sárvédőm/csomagtartóm, de az előbbi esőben jól jön, az utóbbit túrázáskor használom is).

Vizibolha 2011.05.25. 08:39:15

Hajtipajti nem szolt, hogy se lampa se prizma? Oszt jon majd a seggberugas a rendorbacsitol, es lesz majd egy szep uj poszt :P

5.Géza 2011.05.25. 08:44:13

Évek óta rendszeresen biciklizem Budapesten, a cikk legtöbb állításával egyet értek. Közlekedés közben konfliktusom eddig nekem is szinte csak a még nálam is szabálytalanabbul közlekedő (;-) biciklisekkel volt. Egyébként 10 km-n belül a bicikli versenyképes a tömegközelekdéssel.
Sajnos a térkő burkolat nem a politikusok összeesküvése (amint erre utalt valaki), hanem a várostervező építészek mániája - eddigi tapasztalataim szerint.
Nyugodtan lehet közúton is tekerni, azonban nagy sergítség lenne, ha a lehető legtöbb útvonalon felfestenék a "nyitott kerékpársáv" burkolati jelet. Így az autósok a szélső sáv belső oldala felé húzódnának, és lenne hely (a legtöbb utcában)a kerékpárosoknak.
Ezen kívül sürgősen el kellene törölni a Kresz legújabb módosításából azt a részt, miszerint a buszsávban nem lehet kerékpározni. Akik ezt kitalálták, nem gondoltak bele ennek a veszélyességébe (pl. Erzsébet-híd).
Sajnos a közelekedési kultúránkban (és, sajnos, főleg a gyalogosokéban) nincs benne a kerékpárút tisztelete, hiszen "járdának néz ki". A kerékpáros agresszió (satudfék, csengetés, anyázás) egyáltalán nem megoldás, mint ahogy a gyalogos veszélyeztetése sem.

gftamas 2011.05.25. 08:50:18

Szerintem minden jármű réteg kitermeli a maga hülyéit, legyen az autós, motoros vagy biciklis nép. És a gyalogosokból is akad hülye szép számmal. "Kedvenc" szitum, mikor egy Balaton parti sétáló részen van egy külön burkolt gyalogos járda meg külön burkolt bicikli út felfestéssel. Kettő között méternyi gyöngykavics. Persze a gyalogosok zöme a kerékpárúton sétál, holott 2 méterenként ott éktelenkedik a sárga bicikli szimbólum felfestés. Ha meg az ember szolídan rájuk csenget, akkor általában minden harmadik emberbeől azonnal kifakad a "hova rohansz te bunkó", vagy egy "mi van, nem férsz el" mondat. Az emberek túlnyomó része figyelmetlen, elég sokan bunkók is. Sajnos ez a fajta intelligencia hiány megmarad akkor is, ha autóba ül vagy kiszáll belőle gyalogolni egy kicsit az illető....

TroppauerHümér 2011.05.25. 08:50:55

@5.Géza: "Egyébként 10 km-n belül a bicikli versenyképes a tömegközelekdéssel."

Gondolom, nem egy panel huszadik emeletén laksz.

csumpika1 2011.05.25. 08:51:05

A kerékpártárolókhoz is úgy látom oktatás kellene. :) Tudod nem csak első kerékkel előre lehet elhelyezni a kerót a tárolóban, hanem fordítva is és máris elférnek egymás mellett a kerékpárok.

A gyalogosok meg tényleg a kerékpárúton imádnak közlekedni, különösen akkor, ha színben van megkülönböztetve a járdától, hiszen a téglavörösön sokkal érdekesebb sétálni, mint a betonszínűn.

Amúgy meg alapvetően az a baj a gyalogos "közlekedési kultúrával", hogy nem verik bele mindenkibe keményen már általános iskolában, hogy gyalogosként ők a puhatestűen és a saját érdekükben figyeljenek oda a közlekedéskor (az aszfalt NEM a gyalogosoké, ők ott vendégek). A balesetek nagy része megelőzhető lenne, ha a saját magukra nem figyelő gyalogosok odafigyelnének. Hiába hajt gyorsan egy autó, ha odafigyel a gyalogos és nem lép elé, akkor nincs baleset és fordítva is igaz, hiába nem hajt gyorsan az autós, ha a gyalogos nem figyel oda.

Alf (törölt) 2011.05.25. 08:51:24

"Nem jó nekik a megállóban – egyszer majd a buszozást is kipróbálom, hátha megértem, miért."

Lehert, hogy cigizett a néni.

Jack Torrance 2011.05.25. 08:55:12

Már az utolsó mondatért megérte :)
De amúgy is, sok mindennel egyetértek. Robi meg majd belejön a bringázásba, és talán egyszer még egy CM-re is eljön :)

kabelbarat (törölt) 2011.05.25. 08:55:48

A kedvencem a kerékpárút egyik oldalán sétáló, kutyáját a másik oldalon 2mm vastagságú(azaz 10m-ről láthatatlan) flexi pórázzal sétáltató asszonyka.

A statisztikák szerint is hülyébb a gyalogos mint a kerékpáros, vagyis veszélyesebb 1km gyaloglás mint 1km kerékpározás.

Önjáró Talajgyalu 2011.05.25. 09:00:47

Kedvencem, mikor haladok a kb. 1 méter széles kerékpárúton, ami díszburkolattal és felfestéssel is el van választva a járdától, és rajta éktelenkednek a nagy sárga bicikli ábrák. A járda egyébként az adott szakaszon uszkve 10m széles. Közeledek a 10m széles szakaszon ténfergő lemminghez (gyalogos), aki a bicikliúttól minimum 8m-re helyezkedik el.

A lemming észleli, hogy jövök, majd mikor már csak kb. 10 méterre vagyok hanyat homlok rámenekül a piros díszburkolatos részre, majd vigyorog, és várja hogy megköszönjem, hogy ő ilyen udvariasan elengedett engem, a szabálytalanul a járdán kerékpározót. Én meg majdnem beleszállok és elküldöm anyájba, amit nem ért, és megsértődik.

És ezt rendszeresen eljátszák. Nem tudom mit hisz, mi a piros felület, valami bázis mint régen az oviban a fogócskában, ahol nem lehet elkapni? De most így tényleg, a fentihez olyan szintű agyhalottság kell, hogy én tényleg elgondolkozom, az ilyen hogy vesz levegőt, és hogyhogy nem szarik maga alá?

Ninjaboy 2011.05.25. 09:02:05

Ez egy jó írás, bár még vártam volna valamit a végére, mondjuk a további élményeket?
Egyébként idén tavasztól én is felültem a bringára. Munkahely 3,5 km hegynek felfele, de bringával 13 perc alatt meg lehet rakni. Autóval ugyanez 8-10 perc. BKV-val meg...hadd ne mondjam. Egy átszállással legjobb esetben fél óra.

Persze aki a bringautakat tervezte, azokat is meg kéne verni, fingjuk sincs az egészről, azt sem tudják mi az, hogy kerékpár.

Winklernek üzenem, hogy óvatosan tekergesse a lakatos láncot a vázra, mert a lakat könnyen leveri a festéket :) (sajnos elmozdul így vagy úgy, akármennyire jól van feltekerve).

kabelbarat (törölt) 2011.05.25. 09:07:02

@TroppauerHümér: Nincs semmi gond panelben a kerékpártárolással. Én az előszobában akasztom, de van aki berakja a szemétledobó helyiségbe, vagy lelakatolja a lépcső aljánál lévő holttérben. A liftbe meg állítva simán befér.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.05.25. 09:10:30

Napi szinten tekerek Budafok és az Árpád híd között. Legrosszabb a Parlament és környéke illetve az rakpartról a felsőre felhajtók. Na ott simán eléhajtanak a kerékpárosoknak. Ma is a mama körülnézés nélkül beparkol a bringasávba a Margit hídnál a felhajtón. Alig tudtam megállni nehogy beleromboljak a Yarisába. Megkopogtattam a motorháztetejét azt sem tudta honnan kerülhettem elő.

TroppauerHümér 2011.05.25. 09:11:12

@kabelbarat: "Nincs semmi gond panelben a kerékpártárolással. Én az előszobában akasztom"

Amíg egyedül laksz, de két nagyobb gyerekkel, azaz négy bringa...

Egyébként versenyképességről volt szó a tömegközlekedéssel: leliftezni a bringával elég nagy macera. Kertes környéken aláírom.

Morvai Cézár 2011.05.25. 09:13:35

Először is üdv a Klubban! (kocakerékpárosokéban):-)

A vállalkozószellemért gratula a szerzőnek, dícséretes az empirikus blogírás, ne beszéljünk a levegőbe!

A kerékpártárolóról hadd szóljak, márhogy összeakadó kormányok. Szerintem a tervező okos húzása - különben csak 8 keró férne el -, hogy felváltva kormány, és hátsó kerék kerüljön egymás mellé, így nem akadnak össze különösebben. Nem túl nagy autón láttam - hogy ne hazudjak nagyot - 5 db kerékpárt így szállítani. Működött.
A most használatos bringámról annyit, hogy 0 km, 0 percesen tetőn szállítva, még ki sem értem a bevásárlóközpontból, mikor letépte a parkolóház teteje... Csak a váltómarkolat horzsolódott, még a kocsinak se lett baja. Nem sokon múlott azért. Lelki fúróm csak akkor múlt el öt év múltán, mikor hiba miatt ki kellett cseréltetnem a markolatot.

A térkőburkolat csupán a terepviszonyok imitálására való, hiszen legtöbben tényleg montival zúznak, legyen meg az autentikus érzés :-)

Tükör: 50-es úton tekerve Bp.-Szeged távon - mikor M5-nek még híre se hamva -, no ott remekül tudtam jószántamból a padkára menekülni a kamionok elől a megpakolt bringával. Ha hátra kell nézegetnem, hogy mikor akarnak elcsapni, akkor bizti a kerekek közé kerülök. Tanulságos életveszélytúra volt...

Béke!

Hurri Kán 2011.05.25. 09:15:00

@TroppauerHümér:
"leliftezni a bringával elég nagy macera"

Már miért lenne az? Felállítod (a bringát :D), betolod a liftbe, lemész, kitolod, ennyi :)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2011.05.25. 09:16:39

Korrekt bicajos írás, thumbs up!
Mi is most vettünk kb. 6 év után bringát, persze mivel gyerek is van, gyereküléssel, stb. És tekerni jó. Az ivadék különösen élvezi, munka után nagyon kellemes kikapcsolódás tekerni egyet. Van elég kerékpárút, az autósok korrektek, és ahogy Winkler leírta, egyböl empata lesz töle a megrögzött autós is.

Önjáró Talajgyalu 2011.05.25. 09:19:01

Ja és, hogy a bicikliseket is ekézzem kicsit, tudom, hogy szarok a bicikliutak, de aki a Madaras Teszkónál, a szentendrein kifele a négy sávból kintről a másodikban megy biciklivel (mert az jön lefele a felüljáróról, sávot váltani meg luxus), aztán b*szik felmenni az úttal párhuzamos bringaútra (pedig ott még gyalogok sem nagyon járnak), majd mikor ledudálják a gecibe, még neki áll feljebb, az bizony teljesen hülye, még akkor is, ha éppen nagyon trendi és nem miatta döglenek a jegesmedvék.

stone pit(er) 2011.05.25. 09:19:03

No, egy élménybeszámolós poszt!
Annyi mindenhez összegyűjthetnénk az egyéb nézőpontokból megfogalmazott véleményeket. Én csak a bicikli út minőségéhez fűzök némi észrevételt. Biciklisként én is tapasztaltam: a "sokszor jobb a járda, és miért a bicikli utat használják, nem figyelnek", stb. Elsősorban autós vagyok, de sokat biciklizek, és két évig biciklivel jártam munkába, ami 8,5 kilométerre volt az otthonomtól, majd ott felvettem a vállalati autót, tehát párhuzamosan voltam, autós-biciklis gyalogos. Még a BKV-t is használom néha. Nos, ha babakocsit tolsz, akkor nem fogod érteni, hogy általában, miért nem süllyesztik meg a járdák szélét? Csak a mellette haladó – el nem választott - bicikli úton. Tehát átmész arra az oldalra, vagy ellenkező esetben ugratod a babakocsit percenként. Visszamehetnél a járda oldalára, de mivel a bicikli utat csak néhány éve készítették, egy vékony csíkot vágva a sok tíz éves járdában, ezért ott egyenetlenebb az aszfalt. Nem figyelnek a gyalogosok? Hol figyel mindegyikük? A többi gyalogosra sem mindég figyelnek. Azért maradt némelyikük gyalogos. Így kevésbé veszélyes! Hányszor látni olyat, hogy egy keskeny járdán ketten-hárman beszélgetve állnak keresztben, esetleg sétálnak egymás mellett. Megkerülni sem lehet őket. És nem csak Magyarországon, de nyugaton is jellemző. Igaz, Bécsben jobban figyelnek a bicikli utakra, de ott nem néhány éve volt a bicikli út kijelölési bumm.

rognork 2011.05.25. 09:19:15

@Dexter68: a csengő szart se ér, én rácsengettem egy nőre, erre elkezdte az aprót keresni a földön. majdnem el is basztam. levegős kürt kell.

maistro1 2011.05.25. 09:21:49

affajta nem normális vagyok akinek a bicón is van tükör, hidd el, néha jól jön.
meg aztán mit vársz? az a gyalogos is azokkal a kvalitásokkal van megáldva mint a többi közlekedő = nagyon soknak nincs rend a fejében.
A díszkő az na egy vicc nem tudom kinek a fejéből pattant ki, de túl sokat nem ült nyeregben, néha úgy klattyog meg érzéd ahogy mászik ki a kerék alól, azt hiszed
kifordul. Ez nem most lesz, de éveken belül biztosra veszem.
Marha sok pénz van benne, feleslegesen.
Itt nálunk Győrben érdekesen oldották meg
a kerékpárút kérdést: fiúk fogjatok ecsetet, vigyetek ki egy vödör sárga festéket "oszt húzzátok míg el nem fogy"
amíg csak autóval közlekedtem azt hittem
a közutak állapota a legrosszabb, de ez nem így van. A felelősök pöcsét szívesen
befogatnám két rugós késpenge közé és csak 100 m-t menjen aknafedlapokon, fagyökereken keresztül.

ha kényelmes vagy és azt mondod te ugyan sose fogsz hajtani, ezt a csodát azért ajánlom figyelmedbe: E-ZAZTÁN A BRINGA!
vagy Erockit

kabelbarat (törölt) 2011.05.25. 09:22:23

@TroppauerHümér: Nálam jelenleg 3 lóg a plafonról, szorosan egymás mellett., de ha elég olcsó a bringa, akkor a földszinten is le lehet lakatolni. A liftezés egyáltálán nem gond, főleg ha már rutinná válik, nagyjából 1 mp beállítani a liftbe 1mp kivenni.
Az a napi egy óra mozgás pedig egy nagyon komoly életminőség javulás, és így nem a szabadidődet kell rááldozni.

263 2011.05.25. 09:22:31

@5.Géza:

"Ezen kívül sürgősen el kellene törölni a Kresz legújabb módosításából azt a részt, miszerint a buszsávban nem lehet kerékpározni."

Örülök, hogy valaki, aki biciklivel jár, legalább tudja, hogy nem szabad! Más kérdés, hogy eltöröltetné. Az a kevés buszsáv azért van, hogy a tömegközlekedés haladjon, kicsit gyorsabban, mint a többi. Vedd figyelembe, hogy a menetrend szerint közlekedő autóbusz, ha van buszsáv, akkor csak ott mehet! Ha buszt vezetek, és nem akarok szabálytalan és agresszív lenni, akkor az előttem 15-35 km/h-val (a buszsávban eleve szabálytalanul közlekedő) kerékpáros után gurulok a következő megállóig.A buszsávok ugyanis záróvonallal vannak felfestve, amit nem léphetek át, sávon belül meg, ha megelőzöm, tényleg veszélyes, mert nincs hely. Ezzel a tisztelt kerékpáros értelmetlenné teszi az egész buszsávot, mert így nem lehet menetidőt tartani, vagy szabálytalanságra, ingerültségre kényszeríti a buszvezetőt, aztán mondhatja, hogy bunkók a buszosok!

Következő mondatod része:

Sajnos a közelekedési kultúránkban (és, sajnos, főleg a gyalogosokéban) nincs benne a kerékpárút tisztelete, hiszen "járdának néz ki".

Érdekes kettős mérce, Te szívesen mennél a buszsávban, hiszen "szép széles kerékpárútnak néz ki", még autó sem túl sok megy rajta. Persze nyilván tiszteled.

Én is kerékpározom néha, de fel sem merül, hogy ne mellékutcákban menjek, egyszerűen a saját biztonságom érdekében.

Roltii 2011.05.25. 09:22:37

Nem láttam rajta se csengőt, se lámpát, se prizmát. Fasza, felelősen gondolkodó újságíró...

mark 84 2011.05.25. 09:27:42

Kerékpártárolók nagy része tényleg olyan,mint a bringautak:csak arra alkalmatlan,amire kitalálták.Tegnap jártam a visegrádi utcai okmányirodáman,ahol dícséretesen őrzött kerékpártároló van az udvaron,viszont a sima 26-os MTB kerék erőltetve sem ment bele a tárolóba,úgyhogy maradt a klasszikus oszlophoz rögzítés.

kabelbarat (törölt) 2011.05.25. 09:28:28

@TroppauerHümér: Az esetek nagy részében labdába nem rúg a tömegközlekedés. A reggeli 15 perces bringautam, tömegközlekedéssel 30+ perc. A busz nagyjából egy kerékpár sebességével halad, de legtöbbször kerülővel, és még várni is kell rá.

stone pit(er) 2011.05.25. 09:28:42

@Prosectura3:
"Takarodjatok a járdára, én sem ott bringázok!!!"
Te vagy én, lehet hogy nem. De csak menj végig az Üllői úton! A járdán, az iskolák kijárata előtt biciglizgetnek, sokszor viszonylag gyorsan. Hát a gyerekek azok pont olyanok, hogy figyelnek amint épp kijönnek az iskolából!

Roltii 2011.05.25. 09:31:08

a kerékpártárolóhoz csak annyit, hogy gondolkodhatna az, aki leírja, hogy lehet fordítva is betenni biciklit. ez szép és jó, csak hogy fér oda a lakathoz? Nálunk standard (vas háromszögekből álló, szutyadék tároló van) és amikor megtelik egyszerűen nem férsz oda a lakatokhoz. A képen látható tárolónál is ez lehet a helyzet nagyon könnyen...

Egyébként a csengő praktikus. Nekem csengőszóra félreállnak, és nekem is szelektív a hallásom, csak csengőszóra állok félre, feltéve, ha biciklizhet ott a kedves kerékpáros..ha nem, akkor egy lépést nem teszek, hogy neki jobb legyen (pl járda).

ehpkb5 2011.05.25. 09:34:42

apró megjegyzés: budaörsön minden 10-emeletes ház átjárójába (ahonnan a lépcsőház nyílik), bár elég nagyok autóknak, tilos a behajtás - természetesen elvileg :)

betm3n 2011.05.25. 09:35:26

kerékpár tárolóba behelyezett kerékpárt mindig hátsó kerékkel tegyük bele!! az első kerékkel beletett kerékpár elbillenhet a fejcsapágy forgáspontjánál, ami durva károkat okoz az első kerékben. szóval mindig hátsó kerékkel helyezzük a kerékpárt a tárolóba!

csengő pedig mindenképpen kell. méghozzá egy jó hangos csengő. a kerékpárúton ténfergő gyalogos felébresztésére általában tökéletes, és nem kell a tüdőben levő levegőt arra pazarolni, hogy mindenféle kigyót-békát kiabálunk rá.

illetve sárvédő (sárhányó az a kerék...) is kell rá, előre-hátra.

világítás mindenképpen kell, nem véletlenül van benne a kreszben a kerékpár kötelező tartozékai között. vannak nagyon jó (kresz szószerinti értelmezése szerint szabálytalan, hiszen nem egyszerre kapcsolható) ledes lámpák pár ezerért.

lezárás: én mindenképpen a vázat a hátsó kerékkel együtt zárnám le a vastag zárral, majd vennék egy ezerötszázas occso spirált is, amivel az elsőkereket rögzitem a vázhoz, vagy ahova lehet, de az már csak bónusz.

@Winkler: látom rádbeszéltek egy nagy láncos lakatot jó futárszokás szerint, de ennél van sokkal praktikusabb, könnyebb ÉS erősebb megoldás, az abus bordo. ha gondolod guglizz rá.

Önjáró Talajgyalu 2011.05.25. 09:38:02

Ja egyébként, ami vicces, hogy Koppenhágában (ahol némiképp elterjedtebb a kerékpár és úgymond van kerékpáros kultúra) a gyalogosok ugyanúgy ténferegnek a járdától és az úttesttől is szinteltolással elválasztott kerékpársávon.

Főleg, mert többnyire buszsáv is van (Koppenhága az egyik legnagyobb európai város ahol nincs villamos) és a buszmegállót a biciklisáv és a buszsáv KÖZÉ helyezik el. Emiatt minden lemming a biciklisávon át közelíti meg a buszmegállót, és ha a buszmegálló tele van, akkor utána a kerékpársávot telítik...

Ja egyébként Koppenhágában láttam bicikis-dugót is. Vagyis akkora biciklis-sor állt a pirosnál, hogy nem jutott mindenki át a zöldön. Kemény. :)

Egyébként ami még érdekes, hogy az ottani biciklik többsége az tanyabike-jellegű, városi közlekedésre maximálisan felkészített darab (világítás, sárvédő, csengő(!!!)), nem az itthoni versenybicikli-montenbájk vonal és a kettő házasságából véletlenszerüen összetákolt darabok. Vagyis ott leginkább használati eszköz, itthon viszont még szinte mindig sportszer, amit egyesek közlekedésre is használnak.

Perillustris 2011.05.25. 09:39:37

"A motorról és autóról legjobban a visszapillantó tükör hiányzik"

Ezt javítanám.

GG81 2011.05.25. 09:43:29

@Roltii: pont ezt akartam írni... hogy: Winkler úr, a kötelező tartozékok!? ;-) tessék felszerni azt a bringát mindenféle lim-lommal! nem lesz hátrányára, jah és egy kis tükör is nagy segítség ám, nem kell annyit forgolódni és nem is fog hiányozni, ha már lesz.

egyébként pozitív, hogy nyeregbe pattant! és csak osztani tudom a véleményét, az idiótafaktorral kapcsolatosan. és rájött ő is, hogy lassítva lehet leginkább megkapni az elsőbbséget, nem hirtelen megjelenve... de, hát a CM mosottkerekagyúaknak ezt magyarázhatja.

GG81 2011.05.25. 09:45:56

@Önjáró Talajgyalu: biciklidugó itthon is van már, szabadsághíd budai hídfőjénél is össze szokott jönni a nép délutánonként. akkor jön a szélesedés, ki hol tud, ott kel át... vagy vár mégegy zöldet. az erőszakosabb még le is csengeti a másikat, hisz nehogymá' feltarcsák őtet... a sok biciklis nem hétköznapra kell az utakra, csak a CM-re jöjjenek tömegként/háttérnek. :-/

zsaner 2011.05.25. 09:46:48

Gratula Robi!
Elértél az evolúció csúcsára :)
www.flickr.com/photos/adam_holloway/506945667/
Ez innen már visszafordíthatatlan (hacsak nem vagy mega-giga-terra lusta fasz)
Várjuk a további beszámolókat a biciklis élményekről és a szép lassan begyűrűző magasabb szintű tudatállapotról!!!

GG81 2011.05.25. 09:47:53

@guatrau: a csengő kötelező tartozék!

használata nyugaton elterjedt, jelentése: jövök. ez szólhat gyalogosnak, bringásnak egyaránt, motorikus járműből nem hallani, de éles hangja miatt a többinek jelzés értékű. próbáld ki, párszáz forintos ajánlat. és kultúráltabb, mint bocsizni, meg kiabálni...

GG81 2011.05.25. 09:52:57

@bonifac: 1. nemigaz. hazugság. aki autóval és rendszámmal rendesen közlekedik (nem pirosozik, nem gyorshajt), mert tudja, hogy feljelenthetik! tudod a rendszám alapján... a bringával (azonosíthatatlanul) mondjuk csak átsunnyog a piroson, vagy cikázik a gyalogosok közt a váci utcában... ééérted!?

263 2011.05.25. 09:53:07

@Perillustris: Én is javítanám, a tapasztalatom az újságíró urakkal, hogy nem hajlandóak a cikken utólag javítani.A Csikós úr, legalább itt, a kommenteknél válaszol, még meg is lehet győzni, ha nem jól írt valamit, de asszem javítani ő sem javít a cikken.

Különösebb rosszindulat nélkül, örülnék neki, ha egy korrekt, következetes, hozzáértő rendőr (van ilyen?)megállítaná a Winkler urat ezzel a kerékpárral.Persze meg is bírságolná, a törvény szerint. Abból milyen cikket produkálna a főszerkesztő úr? Nyilván pár mondatban összefoglalná, hogy mi mindenben hibás, nemtörődöm, szabályokat nem tiszteletben tartó ember ő, és szépen a csekk befizetése után első dolga lenne a kötelező tartozékokkal, felszereléssel ellátni a kerékpárt.

Roltii 2011.05.25. 09:55:41

@guatrau: lehet, hogy felesleges, mint az izzókészlet az autókban. Ott rájöttek, hogy az, hátha ez lesz a csengőnél is. Bár, én veled ellentétben nem gondolom hogy felesleges, sokszor kerékpárostársainknak lehet vele jelezni, hogy jövünk, menjetek egymás mögött, vagy húzodj le, vagy tudom is én. De általában gyalogosoknál is nagyon jól működik.

@GG81: a CM-et egy faszságnak tartom. Népszerűsíteni valami veszélyeset szerintem nem jó ötlet. Márpedig a városi kerékpározás veszélyes, és sok helyen beszéltünk már erről, de én az egységsugarú biciklisnél nem a futárt látom, hanem a bölcsészlányt camping biciklivel mp3 lejátszóval és telefonnal, vagy egy tizenpáréves srácot. A közúton mindkettőnek meglehet rendelni előre a koporsót, mert csak idő kérdése. Sajnos nem olyna a biciklizés, hogyha sokan lesznek akkor jobb lesz, sőt: kerékpárutakon már most nem lehet sokszor közlekedni a sok biciklistől, franc se akar még többet. De az utakon is sokszor necces, hogy megállok a pirosnál, és rajtam átesve megy át mindenki a piroson (én is, ők is biciklivel...) na mindegy, ne menjünk el ebbe az irányba, csak megakartam említeni:D

éppcsakkérdem 2011.05.25. 09:56:19

Kedves Robi!

Bujkál bennem a kisördög, s bár egyetértek a cikk mondandójával és tetszik, hogy Te is hajtasz, megkérdem: (tényleg nem cikizni akarlak, csak kajánkodom)

-nem akarnál rendszámot a bringádra? (plusz adót, biztosítást, ilyesmit, hogy könnyen azonosítható légy)

-nem törtél le ( pontosabban: rúgtál le )egy tükröt sem, miközben munkába mentél? ha nem, miért nem?

-nem okoztál dugót, közlekedési káoszt, nem terrorizáltad a közlekedés többi résztvevőjét?

-amikor "hülye voltál" (""bár köztudott, a biciklisek hülyék"") tetszett-e a közlekedés ezzel az eszközzel?

-ezeket a fránya gyalogosokat nem kellene végérvényesen betiltani? útban vannak, bénák, lassúak, azonosíthatatlanok, miegyéb

Épp csak kérdem

GG81 2011.05.25. 09:56:35

@guatrau: ééérdekes, de nekem sem itthon, sem külföldön nem az a tapasztalatom, amit írsz. pont ezért írtam, mert nem értek a felesleges szóval egyet. itthon is, ha 1-2 csengetésre nem figyel, időben hallótávból, akkor lehet tovább csilingelni neki... főleg, ha rossz helyen van a gyalog. akkor csak leesik neki, hogy nagyon nem jó helyen jár. külföldön is pl. Amszterdam rengeteget csilingelnek, ez olyan mint olaszban a duda az autóknál... a legfontosabb viszont, hogy járdán ne csilingeljék már le a tuskók a gyalogokat, ha már ott a bringa jár a tilosban.
ennyi lenne a titka az egésznek, az egész kresznek.

Hurri Kán 2011.05.25. 09:57:44

@Roltii:
"Márpedig a városi kerékpározás veszélyes"

Nem értek veled egyet, nem a városi kerékpározás a veszélyes, hanem az, ahogy egy pár (sajnos nagyrészük) idióta csinálja, az veszélyes...

gascan 2011.05.25. 10:00:43

@éppcsakkérdem: Rendszámot a gyalogosokra!

Perillustris 2011.05.25. 10:01:00

@Prosectura3: Nap mint nap jártam több éven keresztül az Árpád-hídon, ennyire azért nem vészes a helyzet.

Biciklisek is mennek a déli oldalon, szóval egy-egy. Nem mellesleg csak a kerékpáros oldalra lehet akadálymentesen feljutni, tehát kerekes székkel avagy babakocsival kvázi muszáj ott menni. Rettentő forgalom nemigen van a hídon, s bár tény, hogy lassítanak a gyalogosok a "rossz" oldalon, szerintem ez behozható a híd előtt vagy után. Apró csengetésre általában normálisan reagálnak a gyalogosok, de természetesen óva intek mindenkit, hogy bízzon abban, hogy nem ugranak elé (nyilván nem szándékosan).

GGG77 2011.05.25. 10:01:33

"Úttesten elég keveset mentem, és a jövőben sem akarok."

Megértem, de a járda még rosszabb. Egyszer még agyon fogok ütni egy járdán csilingelő köcsögöt.

Roltii 2011.05.25. 10:01:39

@GG81: jajah, járdán ha nincs hely, nem férek el,akkor megállok, hisz én vagyok tilosban. De egyébként ha lehet, akkor kerülöm a járdán tekerést, kivétel a józsef krt, ott mondjuk van legalább hely van... De sok hülye tényleg lecsengeti őket, nekik megy, tudom is én..grr

@gyvy: pedig veszélyes. Próbálj meg bicikliutakon közlekedni. Egyszer van, egyszer nincs, egyszer van elsőbbséged, egyszer nincs. Ha nincs kerékpárút, és pl van buszsáv, akkor azért nem egy életbiztosítás a buszsáv mellett tekerni, a sávban pedig tilos mint tudjuk. Ráadásul jelenleg semmilyen KRESZ tudás nem kell a közúti tekeréshez, úgyhogy igencsak veszélyes. Ha ezzel nem értesz egyet, sajnálom.

Perillustris 2011.05.25. 10:04:38

Az említett buszmegállót pedig úgy kell kezelni, mint egy buszmegállót. A lépcsőről bármikor felszaladhat valaki, "át" a megállóba, stb. Kicsit kiállva a nyeregből jól belátható a hely, normális hozzállás esetén nem sok konfliktus van.

GG81 2011.05.25. 10:05:52

@5.Géza: sajnos nem csak 10km-en belül... ennél hosszabb útnál megnő az átszállások és a várakozások száma is és akkor meg minek állna az ember ha tekerhetne is... ;-) (nekem jelenleg 16km egy irányba.)

Perillustris 2011.05.25. 10:06:11

@GGG77: FYI

"Nagyjából biciklivel is tíz perc, mert majdnem végig bicikliút van"

Hurri Kán 2011.05.25. 10:07:23

@Roltii:
HA ésszel csinálod, és odafigyelsz egy kicsit, semmivel nem veszélyesebb, mint bármilyen más közlekedési mód.

Roltii 2011.05.25. 10:07:31

@guatrau: ezt mondom, és amikor megalkotod a szabályokat, vagy kitalálsz egy rendszert, akkor a leggyengébb láncszemre kell méretezni. Ezeket a leugrató idiótákat egyébként földhöz csapkodnám, elmúlt hónapban kétszer satufékeztem ilyenek miatt, és mindkettő megmagyarázta, hogy zebrán elsőbbsége van...grrr

Perillustris 2011.05.25. 10:09:56

@bonifac: "rejtély, hogy miért lehet árusítani a KRESZ-ben leírt kötelező tartozékok NÉLKÜL"

1) A lámpáim többet érnek, mint egy bicikli a hipermarketben. Amikor bringát cseréltem 2 éve, leszedtem a régiről és átraktam az újra.

2) Hiába van rajta, ha júzer cseszik elemet rakni/cserélni, stb.

_wood_ 2011.05.25. 10:10:06

a tisztelt biciklistársak ngy része túlságosan hisztis.

a gyalogosokat ki lehet kerülni, a viacoloron lehet lassabban menni, ahol meg sokszor kell elsőbbséget adni, nos... ott sokszor kell elsőbbséget adni. ez van. senkinek sincs saját sávja az otthonától a munkahelyéig, akármivel jár.

aki meg teljességgel képtelen legalább minimális toleranciát magára erőltetni, nincs semmi igénye, hogy előzékenyen, türelmesen - neadjisten udvariasan - kezelje a többi közlekedővel járó nyűgöket, az nem értem, milyen alapon vár el hasonlót mástól.

halszájú 2011.05.25. 10:11:10

tényleg a bicikliutak kezdenek "eurokonformmá válni" viszont a tárolás az még 0 mértékű. próbálj elmenni a belvásrosba vásárolni biciklivel. teljesen lehetetlen.

k-európai hazánkban ez mindíg így volt: az ötvenes években kitalálták hogy a vezetékes víz legyen az ország 1oo%-ában, csak a csatornázást nem csinálták a mai napig meg hozzá.

peig nem kellene dizájnos tárolás, csak egyszerűen egy hely
(pl. göttingen biciklitároló)

www.nature-motion.de/details.php?image_id=6632&sessionid=8263e9990324c11435d7ae234ec24d36

GG81 2011.05.25. 10:12:35

@csumpika1: érdekes amit írsz... ilyenkor előjön az az irány, hogy a kicsi vigyázzon magára, amit én is logikusnak gondolok és alkalmazok is. élek! és mindezt úgy, hogy az elsőbbségeimmel is élek, csak épp láthatóan, lassabban érek a szituációkhoz. szóval a gyengébb figyeljen magára rendben, csak épp a nyugati trend és mondjuk a zebra megkzelítés szabályai pont a fordítottját kényszeítik... engedjük el a gyalogost! rendben is van, hagy keljen át az úttesten. a hiba csak ott van a dologban, hogy a gyalogos szentségét akaráj az elvakult kerékagyvakultak is. egy galog észlelése a zebránál nem nagy kunszt, de egy 30-cal odarobbanó bringásé kb. lehetetlen... és ezt elvárnák kb., mert hát ők sötétzöldek, meghogy vigyázzanak rájuk ilyenkor is, amikor tilosban járnak. a gyengébb védelmét pedig hamar elfelejtik, ha bringásként gyalogok közé érnek, mert akkor már ők az erőssebbek, akkor pusztuljon a puhatestű, mert csapatni akar. ez abban az esetben jogos is, ha jól megkülönböztetett bringaúton csámborok a gyalog, akkor le kell csilingelni a picsbe, de ez még nem amszterdam, ahol a bringásnak valóban mindenhol, még a gyalogossal szemben is elsőbbsége van!

igazi hős 2011.05.25. 10:16:45

Welcome to the jungle!
Parkolásról: milyen cég az hol nem lehet az irodába bevinni a bringát? Nekem már ügyfél is szólt (nem a nyolckerben, hanem Óbudán!), hogy ne parkoljak az utcán, hanem hozzam be, akkor legalább a biztonsági őr is látja.
Ha meg nem ennyire védett útvonalon fogsz járni, majd megszokod az autók közelségét (mármint kívülről, belülről nem nagy kunszt).
És valóban: minden autósnak párszor át kéne bringáznia a városon csúcsforgalomban, hogy el tudja képzelni, mit lát a bringás, mennyire tud manőverezni és mennyire hálás, ha kap 1 métert a jobb szélen és ha a jobbra kanyarodást azzal az apró kis karral meg a hozzá tartozó villogó lámpákkal jelzi az autós.

NDK-s_úszónő 2011.05.25. 10:19:35

Egyébként amit megfigyeltem, a legtöbb "kóválygó" az külföldi turista, azokra kell a legtöbbet csengetni, pláne a budai rakparton.
ja ami még nagyon tetszik - a Lánchíd budai oldalánál levő aluljáró. Elvileg ki van téve egy tábla mindkét oldalról, hogy (csak) bicikliút (asszem 120m), de az aluljáró mind2 oldalán van lépcső felfelé. Megnéztem, és ott nincs jelölve semmi a gyalogosoknak, szóval elvileg akár szabályosan is átmehetnek ott, ahol a bicajos meg joggal hiszi hogy "védett" úton van.
Előtte/utána persze jól beszűkítve a járda, pont elfér egy biciklis, gyalogosokkal rémálom sajna. Ja aluljáróban tessék mindig kiabálni vagy csengetni, hogy hallja a szembejövő, 2 bicaj egymással szemben már 15-20-al is gáz, hát még...

GG81 2011.05.25. 10:20:08

@_wood_: tökéletes meglátások. ;-)

Roltii 2011.05.25. 10:24:48

@igazi hős: sok helyen nem fér el. Kis belvárosi boltok/irodák, nem tudod sehová se tenni. Akár ott dolgozol, akár csak vendég vagy.
A városon az autós meg hidd el, szívesen ad helyet a biciklisnek. Csak általában jobbról és balról is mennek el mellette, most akkor hova álljon? Meg azért nem lehet lebaszni, hogy baloldalon nem hagy helyet, mert elvileg csak jobbról mehet el mellette. Az irányjelző használatát asszem picit több biciklis nem gyakorolja mint ahány autós.
Az, meg hogy mit lát a biciklis, nem érdekel. Üljön ő autóba, és akkor meglátja, hogy mit vesz észre az autós a 30-al zebrára ugrató biciklisből. És akkor talán legközelebb gondolkodik. Autóból 5x szarabbul látsz ki, mint kerékpárról, úgyhogy ez elég nagy butaság volt...

@NDK-s_úszónő: az az osztott bicikliút el van cseszve az elejétől a végéig. Sokszor szűk, vagy ott vannak az autós kereszteződések, ahol joggal lehet fikázni az autóst, hogy nem áll meg, de kb nem is látja a biciklist sok esetben, mert hülyén van kialakítva az egész.

GG81 2011.05.25. 10:25:22

@NDK-s_úszónő: őőő, kis kreszóra. az az aluljáró ott épp, hogy pont nem csak bicikliút, hanem egyáltalán nem az!!! mindkét oldalon a villamos kanyarjai miatt is beszűkülő járdaszakaszok között csak JÁRDA. a kis tábla pedig azt hivatott jelölni, hogy 120méter után lesz újra bicikliút, ami megintcsak pontatlan, mert gyalog- és bicikliútként lesz a folytatás.
az pedig egy másik kérdés, hogy a sok überokos bringás tolja le a gyalogokat, sőt egymást is! faszér' nem lehet felfogni, ha nem is szállnak le, akkor azt a 120métert tegyék már meg úgy, hogy tudván, hogy tilosban járnak, akkor legalább tisztelettel kerüljék a gyalogokat, lassítsanak! csillingelni a másik bringásnak lehet az alagút részben, de gyalogot ott, hát pofátlanság!

Pista bá 2011.05.25. 10:27:30

"A motorról és autóról legjobban a visszapillantó tükör hiányzik, de ahogy megfigyeltem, tükre csak a tényleg súlyos elmebetegeknek van, amik minden más lommal is kidekorálják a bringát."

meg a nagy pali faszát

winkler, ki kell próbálnod azt is, amikor a gyerekeiddel bringázol, és kíváncsi vagy, hogy elcsapta-e már valamelyiket egy jármű. hogy erről meggyőződj, jobb egy tükör, mint folyton hátrafelé sasolva utolérni valamit vagy elcsapni egy gyalogot. nálunk az a libasor van, hogy apa-gyerek-gyerek-anya, és én pl. a tükörben látottak alapján állítom be a tempómat is (értsd: a gyerekek mennyire tudják tartani)

szóval legközelebb üss össze pár gyereket és pár év múlva a bicikli visszapillantó értelmét is meg fogod látni. az ember mindig tanul

Roltii 2011.05.25. 10:28:20

@_wood_: rosszul tudod. A biciklisnek joga van ahhoz, hogy megállás nélkül menjen mindenhol, mert ő übermensch. Mivel ő nem szennyezi a környezetet (annyira), ezért neki jár, hogy gyorsan jusson munkába. Meggyőződésem, hogy a szabályokat betartva nem igazán gyorsabb a bicikli a rövid belvárosi etapokat leszámítva.
Egyébként nem vagyok kerékpárellenes, csak hát sokszor hülyeségekkel érvelnek. Ha a kocsival kikerülöm a lámpát, felmegyek a járdára stb, akkor én is kurva gyors lennék és a benzinfogyasztásom is csökkenne, ergo mindneki jól járna. Ráadásul nem kell tusolni naponta 2X meg plussz váltás ruhákat használni, ki tudja, még lehet, hogy zöldebb is lennék kocsival:DDD (én se gondolom ezt komolyan, de érdemes elgondolkodni ezeken...)

GG81 2011.05.25. 10:28:23

@Roltii: attól függetlenül használható, csak épp úgy mint az autózás esetében falvakat keresztezel, lassítanod kell egy szakaszon. meg kereszteződések is lehetnek ugyanúgy, ahol szintén lassítasz... nem odarobbanva észrevesznek és átengednek, tapasztalat. ;-)

Perillustris 2011.05.25. 10:28:56

@rognork: Kevés nagyobb taplóság van, mint légkürttel gyalogosra fújni.

Magóg 2011.05.25. 10:32:42

Robi!

Azért a visszapillantót nyugodtan kipróbálhatód bringán is. Ugyanolyan hasznos mint a motoron vagy az autón. Én kötelezővé tenném (az ára pedig kb 750.-Ft-tól indul).

fishermansfriend 2011.05.25. 10:33:12

Bringautat az autópályák mellé!!!

ex-dr. vuk 2011.05.25. 10:33:12

Eloszor is respect, hogy kiprobalta a bringazas az anyazas helyett, masresz az utolso bekezdesbol kivaloan latszik, hogy miert NEM szabad jardara vezetett kerekparutakat epiteni. Es ez csak az egyik ok, a masik ok is ott rejlik a szovegben: "ha válatlanul 40-nel terem ott előttünk a takarásból" - a 40 persze tulzas, de mar a 20-30 is sok lehet, ha takarasbol jossz. Ha uttesten mesz nem vagy takarasban..

Bret 2011.05.25. 10:33:19

Tényleg érdekesen változik a nézőpont, ha kerékpár szarva fölül nézi az ember a világot és a forgalmat :)

Régi vesszőparipám, hogy B kat jogsit csak az kaphasson, aki lecsavart egy forgalmi kört kerékpáron is. Elvégre a 50 (tán nemsokára 125) köbcentis motorra is megkapja a vezetői engedélyt - legyen valami fogalma arról, hogy milyen a világ két keréken.

Hurri Kán 2011.05.25. 10:34:32

@Magóg:
Annyiban nem biztos, h van értelme, hoyg biciklin sokkal jobban kiesik a látómeződből, mint autóban, vagy motoron.
Én bringán soha nem éreztem hiányát, a sok befüvezett droid meg a rakna is fel tükröt, ugyan úgy bemenne forgalommal szembe, piroson át, stb...

Perillustris 2011.05.25. 10:35:10

@263: Ha csak néha kerékpározol, valószínűleg megfelelnek a mellékutcák. Kerékpárúton, durva kerülővel Rákosliget Újpestről másfél, míg úttesten tekerve 50 perc.

A buszsávban pedig a legtöbb esetben gond nélkül kikerülhető a bringás, főleg, ha a mellette lévő sávban haladók partnerek az előzésben. Én kétszer-háromszor mentem át szabályosan az Erzsébet-hídon: a buszvezető nem mert elmenni mellettem jobbról, az autóvezető meg nem mert balról.

Darkcomet 2011.05.25. 10:35:34

Nemi eszrevetel a reszemrol. Napi szinten jarok meloba biciglivel, az utam egy resze a Goncol Roppentyu utca viszonylataba tortenik. Sajnos ezen a szakaszon joreszt a bicikliut kimerul abban, hogy egy sarga csikkal a patka mellett le van valasztva egy szuk sav a kerekparosoknak. A ut minosege gyalazatos, raadasul helyenkent szepen bevezettek az egeszet a buszsavba. A szorosan a kerekparut melle parkolt autok visszapillanto tukrei miatt egyszeruen keptelenseg a katyukat, aknafedlapokat kikerulni. Szabalytalansag ide vagy oda, en bizony a jardat hasznalom kerekparozasra, mert kvazi a font emlitett okok miatt rakenyszerulok. Aztan itt van a kulso vaci ut. Hiaba szeretnek az uton kozlekedni, ha a kamionok meg teherautok repesztenek, mint az allat. Egesz egyszeruen nem erzem magam biztonsagba ott, itt is marad a jarda, vagy kerulouton a mellekutcakba torteno bicajozas, ami viszont jelentos kerulo nekem. Amugy az autosokkal semmi bajom, mindig lassitok, ahol kell, piroson nem hajtok at, ugy vettem eszre, a szabalyosan kozlekedo bicajosokat az autosok zome is dijjazza, altalaban megallnak nekem, elsobseget adnak ott is, ahol nem kene nekik. Hallkan megjegyzem, az agressziv kerekparosok jobban az oruletbe tudnak kergetni, mint az autosok vagy gyalogosk. A diszburkolatos bicajut kitalalojatval meg csinalnek egy-ket erdekes dolgot, ha alkalmam lenne ra, es a torveny sem buntetne erte.

igazi hős 2011.05.25. 10:37:07

@Roltii: Nem sikerült megértened, megpróbálom újra: "Autóból 5x szarabbul látsz ki, mint kerékpárról" Pontosan ezért nem kell felháborodni, hogy a bringás miért csalinkázik a sorok között, ugyanis ő látja, hogy 4 autóval előtted valaki a jobb szélen áll, ezért megy át előtted, aztán 5 autó múlva vissza. Ugyanez igaz a gyalogosok között "száguldó" bringásra is.

NDK-s_úszónő 2011.05.25. 10:38:58

@GG81: hmmm. Na akkor ma is tanultam valamit, köszi :). Ilyen kresztáblát sehol nem találtam egyébként (ez nem jelenti azt, hogy nincs) és ahogy engem valószínűleg jó sok más embert is félrevezet. Mert ugye ott van a tábla, hogy az osztott járda vége, egyből utána egy szép zöld tábla, 120m és egy kék kerékpárutat jelző kör. Nekem nem volt egyértelmű egyáltalán, sőt, azt jelentette, hogy ez most 120 m-en csak kerékpárút. Ezt most biztos buktam de ez van :).
Egyébként én is csak a bringások miatti csengetésre gondoltam, ha gyalogos van előbb elmegyek mellettük csendben... :)

Hurri Kán 2011.05.25. 10:39:13

@igazi hős:
HAdd csalinkázzon, csak mivel felbukkan olyan helyről is, ahonnan kurvára nem számítok rá, ne lepődjön meg, ha én meg rajta csalinkázok keresztül... aztán vállat vonok, és azt mondom, ő olyan jól lát a bringáról, miért nem figyelt.

2011.05.25. 10:39:31

Azt gondolom, hogy a legnagyobb dolog, hogy egy totalcar-os ilyen kísérletet hajt végre, és elfogulatlan, könnyed cikket ír róla.

A járda-kerékpárúttal tényleg az a gond, hogy sok a gyalogos rajta. És igen, vigyázni kell a gyalogosokra, ahogy az autóstól/motorostól elvárjuk, hogy ránk vigyázzon kiemelten.
Csengőt érdemes tenni, habár nem emlékszem, mikor használtam utoljára. Bizonyára hónapokkal ezelőtt. Járdáról nincs szívem elhajtani őket - lelassítok, aztán észrevesznek és félreállnak, amit megköszönök, aztán annyi. Vagy a legközelebbi helyen megelőzöm őket, ahol lehet. De ezért szeretik sokan az úttestet jobban, hisz a kerékpárnak nem sok az előnye, ha átlag 10-el haladhat az ember. Azért a 20-25-30-as tempó az, amiért megéri kerékpárral közlekedni, ha az ember mondjuk 5-10 km-t tesz meg, pl melóba.

A kürt az nem csak tiltott, de szerintem kicsit pofátlanság is, az ember csak megijeszti szerencsétlen gyalogost. Azért pár mp-re le lehet lassítani, ha kell, annyira senki nem siethet. Csak legyen minél kevesebbszer szükség ilyesmire. :)

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.25. 10:42:28

@Darkcomet: gratulálok! Ostoba vagy és még reklámozod is.
1. Járdán akkor sincs semmi keresnivalód! Vagy takarodj onnan, vagy told a "biciglid"-et! (amit egyébként magyar nyelven biciklinek szokás írni, ahogy a patka is ismeretlen fogalom, gyanítom, padkára gondoltál)
2. A "buszsávba vezetett" kerékpársáv pusztán annyi, hogy a megállóba valahogy be kell állnia a busznak, ezért ott szépen megszakad a sávod, a busznak van elsőbbsége. Hátranézel, ha jön a busz, beengeded, ha nem, akkor mész tovább.

A legnagyobb baj, hogy a magadfajta seggfejből van a legtöbb a biciklire ülők közt. :(

Balint Gyuri bacsi 2011.05.25. 10:42:42

Igazan remek otlet kiprobalni, hogy mas kozlekedesi eszkozokrol hogyan nez ki a vilag. Koszi a cikket! Jo volt olvasni.
Akik a bicajutakat, jardakat, stb... tervezik vegyek az otletet, hogy terepszemlet tartsanak!

ex-dr. vuk 2011.05.25. 10:43:42

@GG81: vagy mondjuk mennyivel jobb lenne gondolkodni a tervezok reszerol, es megoldani, hogy a bringasnak ne kellhen lepten-nyomon leszallnia...
Milyen lenne ha kocsival is csak ugy tudnal kozlekedni, hogy 4-5 km-enkent ki kell szallni es tolni. Nem mintha benne ulve nem tudnal atmenni csak szabalytalan lenne ;) Nempicit anyaznal, nem?

Roltii 2011.05.25. 10:43:54

@Darkcomet: nem "bicigli" hanem bicikli...na mindegy, nem ez a lényeg, hanem:
biciklivel nem lehet kerülőt tenni? ezért hajtanak be egyirányúba is? Kocsival is sokszor kerülni kell, sőt, gyalog is!! miért pont biciklivel járna az, hogy a legrövidebb utakon járhatsz. Ha egyedül közlekednél, akkor jogos lenne, de rajtad kívűl sokan vannak még ebben a játékban...

@igazi hős: nem az a bajom, hogy csalinkázik. Ha én állok, akkor ott megy el, ahol akar. Viszont mikor elindulok akkor a jobb szélen legyen, mert ott a helye! Vagy max középen előttem, de semmiképpen sem beljebb. Ráadásul ha csalinkázik, akkor ne nekem keljen már rá figyelni, figyeljen ő. Sehol se a szabályosan közlekedőnek kelljen már extra módon a szabálytalanokra figyelni, hanem esetleg fordítva. Másképpen ezt talán bizalmi elvnek is mondhatnánk...ismerős?:D

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.25. 10:45:15

@Pista bá: ennek a baromnak hiába magyarázol. Sajnos.

Perillustris 2011.05.25. 10:45:18

@Roltii: Nem kell dramatizálni a veszélyforrásokat (meg koporsót rendelni a városi bicikliseknek).

ex-dr. vuk 2011.05.25. 10:47:01

@gyvy: igazad van, miert is ne olned meg (szabalyos kozlekedese ellenere), es intezned el egy vallranditassal? (majd a letoltendot is ennyi reakcioval fogadd)

koszonjuk, leulhetsz.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.25. 10:48:01

@NDK-s_úszónő: ahol a turista a legtöbb, ott nem csak a kerékpárútnak kijelölt járdán, hanem máshol is ők vannak többségben. Sajnos azt tapasztalom, hogy a magyar mindig barom. Akkor is, ha autózik, akkor is, ha biciklizik, meg akkor is, ha gyalogol. Pl. az Árpád híd északi járdáján nem a turisták szoktak sétálni, kocogni stb.

NDK-s_úszónő 2011.05.25. 10:48:37

Az a baj, hogy kb 3X annyi energiába telik (bár nem mértem :))folyton megállni/lassítani, újra gyorsítani/leszállni/továbbmenni, mintha normálisan végig lehetne tekerni a bicikli út nagy részén. És gondolom ezért látni sok futárt az úttesten menni (elv. szabálytalanul) hiába van bringaút mellette. Egy idő után kb tényleg macerássá és fárasztóvá válik az egész, nem élvezetessé...

Roltii 2011.05.25. 10:51:22

@vuk_: ha szabálytalanul jön (járdáról leugrat), vagy éppenséggel csalinkázik és kiszámíthatatlan módon közlekedik, és emiatt elbaszom, akkor elmondom mit tennék:
1, kifizetetném vele a kocsi kárát
2, ha meghal, akkor a családjával fizettetném ki a kocsi kárát
3, ha meghal, és ez engem megvisel (sajna ez van, nem tudnék tovább menni vállrándítással),akkor a pszichológust is kifizettetném velük. Mert ha ugyanez történik egy autó-autó balesetnél, akkor ez a normális bevett procedúra, csak ott van kötelező biztosítás...
Letöltendőt ezért meg nem kapsz, max ha Te is hibáztál, de itt nem erről van szó.

Roltii 2011.05.25. 10:52:42

@NDK-s_úszónő: de hát a biciklivel munkába járás nem sport, hanem közlekedés!!! miért is kéne élvezni??? Én élvezem a buszt? vagy az autót? miért kéne a biciklit? ne fárassz már.
(egyébként már nem szabálytalan nem használni a bicikliutat)

263 2011.05.25. 11:04:30

@Perillustris:

"A buszsávban pedig a legtöbb esetben gond nélkül kikerülhető a bringás, főleg, ha a mellette lévő sávban haladók partnerek az előzésben. Én kétszer-háromszor mentem át szabályosan az Erzsébet-hídon: a buszvezető nem mert elmenni mellettem jobbról, az autóvezető meg nem mert balról."

A buszsávban egy esetben sem lehetséges az előzés, ugyanis a busz 250-255 cm széles.A bicikli is kb. 50cm.A KRESZ szerint 1 méterre kell elhaladni ember mellett. Add össze, ez már 4 méter.Pont ezért nem mernek elmenni melletted, mert a biztonságos, és előírt oldaltávolságokat lehetetlen betartani.

Amire gondolsz, hogy átmegy a busz egy kicsit(fél sávnyira) a mellette lévő sávba az egyszerűen szabálytalan(záróvonal+ a menetrendszerinti busz CSAK a buszsávban mehet!).És azért lesz ideges a buszos, mert önkényesen szabálytalanságra kényszeríti egy szabálytalankodó.

Tudom, hogy nagyon nehéz a kerékpárosok helyzete a közlekedésben, de a szabály az szabály.

Másik dolog: látni a semmilyen szabályt be nem tartó kerékpárosokat.Oké, ők úgy gondolják, a törvények nem kötelezik semmire őket.DE:ha balesetbe keverednek, máris az összes jogukra igényt tartanak.Ha a kötelezettségeket nem érzik magukra nézve érvényesnek, akkor, mit szólnának, ha a rendőr-mentős-bíróság is úgy állna a dolgokhoz, mint ők a baleset előtt? Azt hiszem nem lennének azok a nagy legények, akik amúgy átmehetnek a piroson, akiknek semmilyen előírt felszerelés nem szükséges, akik bárhol, bármilyen irányba haladhatnak.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:06:42

@Roltii: kerekparutrol (szabalyosan) is lehet "varatlanul" takarasbol erkezni (valojaban nem varatlan, megis a legtobb autosnak az) - persze itt az infrastruktura a szar, nem (csak) az autos hibazik.

NDK-s_úszónő 2011.05.25. 11:07:34

@Roltii: 2 hetes kiadvány, 23. oldal: kerekparosklub.hu/files/kisokos/KISOKOS_online_20110512.pdf
Egyébként meg miért ne kéne és lehetne bármit is élvezni (közlekedést, munkát, akármit)? Ezt kicsit máshogy fogjuk fel.
Ha megkérdezéd, azok közül, akik bicajjal járnak munkába, igen sokan azért teszik, mert élvezik és mozognak is közben, hiába fáraszt téged :). Sőt, ha nem munkába megyek, hanem máshova, és ugyanannyi vagy több idő, mint kocsival vagy BKV-val, akkor is bicajjal megyek, hiába kell utána ruhát váltanom meg kínlódnom a parkolásával.

Tahhooo 2011.05.25. 11:10:34

@kabelbarat: Ráadásul vagy megfagysz a buszon, vagy elolvadsz. ...és még ki is zsebelnek.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2011.05.25. 11:12:15

Amit még nagy gáznak tartok, hogy jelenleg Magyarországon a szabályos és balesetmentes közlekedés és elsősegélynyújtás nem kötelező tananyag. A gyalogos simán megteheti, hogy részt vesz a közlekedésben anélkül, hogy tudna róla bármit azon kívül, hogy az egyik lábát a másik elé teszi, miközben egy úgynevezett „lépés”-t tesz meg.

Hurri Kán 2011.05.25. 11:14:23

@vuk_:
kedves agyhalott, a szabálytalan, összevissza cikázás az mitől is szabályos?
Volt olyan, h egyirányú utcában párhuzamosan parkolva indultam el, hátranéztem, senki, indulás, szemből meg rázza az öklét a marhája...
Ki volt a szabálytalan?
Szóval engem nem zavar ha hullik a férgese.

GG81 2011.05.25. 11:15:21

@vuk_: kimondta feljebb is akár, hogy le kell szállnia?
egyelőre arról volt szó, hogy:
a-keresztuccáknál elsőbbséggel élni kell, de észrevehető módon megközelítve azokat
b-lánchíd alatti részen, ha már biciklizik az ember, akkor ne tolja le a gyalogokat (ha már nem száll le)
c-ha már járdázik az ember b) pont és, ha így a zebrához ér, akkor szálljon le, ne vágódjon az autósok elé hirtelenmód.

ennyi, semmitöbb.

Roltii 2011.05.25. 11:16:14

@vuk_: ne forgasd már ki. Pontosan tudod miről beszélek, és kivételeket hozol. tudod mit, járdán is lehet szabályosan kerékpározni pár extrém körülmény esetén. Mégse ezt tekintjük alapnak....

@NDK-s_úszónő: bármit élvezhetsz, engem nem zavar. De a közlekedésnél ez ne legyen már elvárás. Közlekedni szükségszerű, ha néha tudod élvezni, az még jó is. De hogy emiatt ne kelljen megállnod, meg áthágj szabályokat, na ez már baromság.
A pdf-el pedig mit akarsz mondani? Ott bicikliút van és nem járda. Elég durva különbség van a kettő között, az egyik pont nincs feltüntetve az ábrán: az autósoknak mindig jelzik, ha keresztbe bicikliút van.
A kerékpárutak kötelezősége pedig tudtommal megszűnt a legutolsó KRESZ módosításnál. Sok a meló, nem akarom kikeresni neked, de erre konkrétan emlékszem.

GG81 2011.05.25. 11:18:29

@NDK-s_úszónő: a zöld alapon sárga útjelzés amolyan bringás útirány-tábla... külterületi bringautakon valóban többet lát ilyet az ember, mi merre, hányméter. :-D
örülök, hogy okulásnak vetted, annak is szántuk. és hát érdekes, hogy lehet ezt normálisan is lekommunikálni, nem lett belőle toroknakmenős lenézős vita. a lényeg itt is, mint az utakon, figyeljünk egymásra. széles utat! ;-)

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:20:02

@gyvy: eleg altalanositasnak erzem amit irsz...
De olvasd el ujra: szabalyosan kozlekedve is erkezhetsz takarasbol (pl. kerekparuton - pont ezert szar). Erted mar?

Roltii 2011.05.25. 11:20:59

@vuk_: neked is mondom: jelölve vannak azok a bicikliutak táblával az autósoknak. Innentől kezdve pedig számítani KELL rá. Zebránál pedig csak 3-4 km/h-val közlekedő gyalogosra kell számítani.

GG81 2011.05.25. 11:21:22

@Roltii: akkor nem jól biztosan nem jól tudod, biztosan. a kerékpárutak kötelezőek haladási oldalon, amire te gondolsz a bringagyalog. nah, azt szeretik is kiskapuzni a dróthuszárok. ;-)

de azzal teljesen egyetértek, hogy az autósnak mindig van előjelző (veszélytjelző 3szög) tábla, ha bringautat keresztez.

Hurri Kán 2011.05.25. 11:22:13

@vuk_:
Így értem, igen, ez jogos.
Csak ne védjük már azokat mindenkivel szemben, akik a legelemibb szabályokat sem tartják be, majd utána az ő szájuk habzik a legjobban, ha pofánverik őket.
HA teszem bemennék éjszaka sétálni az M7-es belső sávjába, és kivasal egy kamion, akkor nem ő a hunyó, lévén nekem semmi dolgom ott.

Roltii 2011.05.25. 11:22:43

@GG81: ööö, lehet, hogy igazad van, a baj az, hogy színtiszta kerékpárúttal szinte nem is találkozom soha:D Ezekkel volt az, hogy régen kötelező volt használni őket, most meg akkor már csak a kerékpárutakra igaz ez?

GG81 2011.05.25. 11:22:47

@vuk_: pont ezért kell a takarásból érkezőnek is úgy megközelíteni az ilyen helyet, hogy észrevehessék, tehát mérsékelt sebességgel. meggyőződve arról, hogy megkapja-e biztosan jogos elsőbbségét.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:23:23

@Roltii: kerekparuton kozlekedni nem "kivetel". Szoval ha ott mesz normal tempoban akkor szinte minden keresztezodesnel veszelyben leszel, mert takarasbol jossz.

@GG81:
"kimondta feljebb is akár, hogy le kell szállnia" vs "ha így a zebrához ér, akkor szálljon le"
En mondjuk alapbol nem tamogatom a jardazast, de en nem is felek az uttesten menni. az viszont altalanos, hogy a kerekparosokat jardan vezetett bicikliuttal zebrara vezetik.. allandoan szallogasson le? eleg marhasagnak tunik.
egyertelmuen a kialakitas van elbaszva.

GG81 2011.05.25. 11:23:51

@Roltii: a kék táblán szereplő rajz sokat segít, akad bőven azért olyan, amin csak egy bringa van. ;-)

Hurri Kán 2011.05.25. 11:25:06

@GG81:
Ezt a részét szeretik elfelejteni...
Ugyanez, autóval védett útvonalon sem okvetlen száguldozom (pl. Dob utca, aki ismeri, tudja miről beszélek), mert annak ellenére h főútvonal, sok helyen annyira keskeny és beláthatatlanok a keresztutcák, hogy aki onnan jön, be kell dugja a kocsi orrát a kereszteződésbe, hogy lásson valamit, és nem azért, mert nem akarja megadni az elsőbbségemet.

Roltii 2011.05.25. 11:26:12

@vuk_: értsd már meg, hogy ha takarásból is jövök, de számít rám az autós, mert kerékpárútnál (legyen sima vagy vegyes:D) jelölve van az autósnak hogy itt kétkeréken is jöhetnek!!! Tényleg gondjaid vannak a szövegértéssel?

@GG81: tudom milyen:D, csak ilyenek valahogy sose esnek útba, csak gagyi osztott vackok...(Budapest).

NDK-s_úszónő 2011.05.25. 11:26:26

@Roltii: bicikliútról beszéltem eddig is, azon zavaró ha folyton meg kell állni.

"Kerékpárúton
Ha az út mellett van kerékpárút, akkor csak itt szabad kerékpározni. Kivétel: ha az úttesten kerékpáros nyom (piktogram) van felfestve, ugyanis ebben az esetben az úttesten
is szabad kerékpározni. A megengedett sebesség kerékpárúton 30 km/h.
A kerékpárút kereszteződéseiben nem mindig a kerékpárosoknak van elsőbbsége! Ha elsőbbséged van, akkor is
előbb győződj meg arról, hogy megadják azt, és csak utána hajts le az úttestre!
Kerékpársávban
Ha az úttesten van felfestett kerékpársáv, akkor csak itt szabad kerékpározni." Persze ez csak tájékoztató, lehet jogszabályban más is van, de nekem sincs időm kikeresni :).

Jó munkát! :)

GG81 2011.05.25. 11:28:32

@vuk_: ember, már megint maszatolsz. a járdán vezetett bicikliút!? mivan, olyan nincs is! nevezzük ugye bringagyalognak, ha pedig az folyamatos, akkor a keresztező utakon át is vezetik, sőt ezekre a helyekre figyelmeztetik is az autósokat is és saját bringáslámpát is kapnak az ott közlekedők.
te össze akarod mosni mondjuk a körúton a járdán közlekedő, mindig sima zebrához érő bringásokat, a hungária melletti bringaúton közlekedőkkel, ahol ugye felfestés, táblák, lámpák jelzik a kiépítettséget.
nemszép dolog, de szegedlon-ból mit is várjunk.

GG81 2011.05.25. 11:29:39

@Roltii: én is bp-en bringázom, de lehet te nem arra, mint én, sőt már-már biztos. ;-)

Roltii 2011.05.25. 11:33:59

@GG81: akkor szerencséd van:D Keletitől kb a Kálvinig egyébként se nagy élmény kerékpározni...ahogy tömegközlekedni vagy kocsikázni se...

@NDK-s_úszónő: értem,hogy miről beszélsz, meg tényleg zavaró megállni, de hidd el, kocsival se élmény. Ott is utálunk megállni, gyorsulgatni stb. De hát nem lehet mindenhol felül-aluljáró rendszereket kiépíteni... Ráadásul ha sportolásról meg élvezetről van szó, akkor meg kell szeretni a megállást és elindulást is, hisz hozzátartozik.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:35:05

@GG81: ezen mar egyszer vegigmentunk, de akkor nezzuk
bringagyalog = jardara vezetett kerekparut. ezen nincs mit szepiteni, a ketto ugyanaz.
nem igaz az, hogy 1. az atvezeteseket mindenhol felrajzoltak, 2. ha fel is rajzoltak meg nem kopott le. Szoval autoval arra, hogy majd a sarga kockak megmondjak nekem, hogy ott van-e parhuzamos kerekparut vagy nincs nem szamitanek (arrol nem beszelve, hogy ha van is sarga kocka nem feltetlen fogod eszrevenni, plusz utana meg az erkezo bringast is)..
De a kedvedert atfogalmazom: a bringagyalogrol (szabalyosan) keresztezodesbe erkezo bringas ugyanugy takarasbol jon, mintha jardarol jonne, es pont ugyanolyan veszelyben is van. Ez a fajta kialakitas ROSSZ. Itt nem hibas senki (autos/kerekparos), itt az a hulye aki ilyenre tervezte - persze o mossa kezeit es el a rozsadombi villajaban.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:36:48

@Roltii: hany olyat mutassak, ahol NINCS jelolve a kanyarodo auto szamara semmilyen modon, hogy parhuzamosan kerekparut megy a fak kozott?

GG81 2011.05.25. 11:38:24

@al kotmány aláiro álamfö: az 1-eshez: itt pont mehet a járdán, ha az út alkalmatlan a biztonságos kerékpáros közlekedésre. márpedig azok a kráterek dúRvák! a kedves autóstársakat meg az zavarná, ha az úttesten menne..., hisz azok is csak a sárga csíkot látnák... hogy azon túl milyen az aszfalt minősége, azt nem.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:39:14

@gyvy: nyilvanvalo.
viszont pl. mikor kerekparuton haladva (atvezetes meg minden szar, keresztezo autosnak kiegeszito tabla) kisutcabol jon az autos, rakanyarodik a kerekparutra (!!) szet sem nezve, azert nem utott el mert mar fel vagyok keszulve az ilyenre. ezutan leparkol az elszeparalt kerekparuton amire feljatott lenduletbol, es mikor kerdorevonom neki all feljebb (o itt szokott parkolni szoval kussoljak). Na nekem ebbol van elegem, de azert nem altalanositok :)

Perillustris 2011.05.25. 11:39:33

@Roltii: Szerencsére egyre több helyen nyitják meg az ellenkező irányba a kerékpárosok számára az utat, ami nagyban csökkenti a szabálytalanságok és konfliktushelyzetek számát.

(Korrekt hozzáállás ez, hiszen az egyirányú utcák zöme a gépjárműforgalom miatt az.)

Roltii 2011.05.25. 11:40:44

@vuk_: hajrá, jöhet! Egyébként az meg a közútkezelő gondatlansága, ha nem tesz ki ilyet, semmiképpen sem az autóvezető hibája. Úgy kéne közlekedni kocsival szerinted, hogy számítsak arra, hogy minden időpontba keresztbeugrat előttem 30-al egy kerékpáros? ne már...
Na mindegy, ha ilyet látsz, légy oly kedves és szólj a közútkezelőnek! köszi!

(Bp-n pl a szentendrei útról tűntek el a kerékpározást tiltó táblák, de mintha a rakpartokról is hiányozna egy két kereszteződésnél)

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:41:14

@GG81: attol hogy az uttest katyus nem szamit alkalmatlannak hivatalosan.. sajnos forditva nincs szabaly, hogy ha a kerekparut alkalmatlan akkor mehetek az uttesten :)

igazi hős 2011.05.25. 11:42:04

@Roltii: Hidd el autósként is figyelek a többi autósra, de bringásként sokkal jobban kell. (Feltéve, hogy nem akarok beállni a sorba, mert akkor akár autóval is mehetnék.) Amíg autóval, ha az előttem levő nem indexel jobbra, akkor azzal gyakran vesz el időt tőlem, de nem veszélyeztet. Bringával nemcsak időt vesz el, hanem veszélyes is rám. Nem mindegy.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:42:38

@Roltii: nem keresztbe, itt kanyarodasrol van szo. Szoval ha jobbra kanyarodsz, akkor keresztezni fogod a kerekparutat, de erre tobbnyire semmi nem figyelmeztet. vagy szerinted van ilyen tabla, hogy "vigyazz jobbra toled kerekparut megy" ? Nem tudok rola.

GG81 2011.05.25. 11:44:30

@vuk_: ezt becívtad akkor megint, de torokig. már akkor is arra jutottunk, hogy TÁBLA JELZI!!! éérted, T-á-b-l-a! a felfestés épphogy lekophat, ráeshet a hó... szóval kint a tábla, hogy piros talpon3szög, benne biciglis, és még alatta nyíl is szok, hogy merről, netán kétirányból kell rájuk számítani. és hát a példaként felhozott szegedi fel sem festett átkelőnél is ott vannak a táblák. such is lájf!

és továbbra sincs igazad. ugyanis egy kialakított bicikliátvezetésnél épphogy vannak a fenti figyelmeztetések, míg egy prosztó zebra esetén NINCS biciklisre utaló jel! ott ha nem lát az ember gyalogot, akkor nem fog biciklist keresni, egy közös esetén jobban belassít, mert tudja, hogy jöhet gyalognál gyorsabb.
a beláthatatlanságot megint idekeverni... pedig ugyanúgy mindkét fél felelőssége (együtt kell megoldaniuk a helyzetet, észrevenni és észrevetetni magunk), ahogy fentebb írtam.

tervezni pedig sokszor helyhiány miatt nem lehet, pl. döbrentei tér. attól még el lehetne beszélgetni azokkal, akik ezt kigondolták, elfogadták, stb...

Hurri Kán 2011.05.25. 11:45:44

@vuk_:
HA lekanyarodsz az útról, ott bárki jön, elsőbbsége van, ha gyalog, ha biciklivel, más kérdés, hogy sokan nem tudják/ leszarják.
Másrészt: benne van az is a Kreszben ugyebár, hogy a haladási sebességet úgy kell megválasztani, hogy lehetőleg bármilyen, olyan, hirtelen felbukkanó akadály előtt meg tudj állni, amire az adott helyzetben számítani lehet.
Szóval itt sem kellene más, mint mindkét fél részéről egy kis kölcsönös figyelem...

Roltii 2011.05.25. 11:46:01

@Perillustris: ha biztonságosan elfér, akkor miattam jöhet. De laktunk egy ideig a ráday utcában (baross térhez közel), ott pl rohadtul nem fért el. Sokszor a busz állt meg a tér elejénél, és várta meg, hogy a szembe tekerő idióta eltűnjön... Egyébként meg táblázzák ki mindkét oldalról, hogy jöhet biciklis, és máris rendbe van az egész. Nem az elv a rossz, hanem hogy ész nélkül csinálják...
A járdánál is szerintem hasonló gondok vannak, sok helyen elférne valami értelmes sebességkorláttal pár biciklis a járdán, csak hát kis hazánk erre még alkalmatlan...

@igazi hős: miért veszélyes? Mozgó gépjárművet nem előzhetsz meg, sőt, nem is állhatsz mellette tudtommal. Ha előre mész, akkor előtte kell állnod, olyan nincs, hogy utoléred, és megállsz mellette. Pontosabban van ilyen, csak rohadtul nem szabályos.
Ettől függetlenül természetesen kötelező indexelni.

Perillustris 2011.05.25. 11:50:27

@263: "Oké, ők úgy gondolják, a törvények nem kötelezik semmire őket.DE:ha balesetbe keverednek, máris az összes jogukra igényt tartanak."

Ez abszolút nem járműfüggő.

Egy nyomon haladó járművet lehet sávon belül előzni, de tény, hogy egy busznak kicsivel több helyre van szüksége az előzéshez-kikerüléshez, ezért a buszsáv vonalát jó eséllyel át kell lépni. Gondolom egy vészvillogóval buszsávban megálló jófej mögött sem torlódnak fel a menetrendszerinti járatok, s mégsem lesz szabálytalan a buszvezető.

kerekparosklub.hu/book/export/html/6494

Perillustris 2011.05.25. 11:53:38

@Roltii: Igen, ahol szűk a hely, meg kell vizsgálni, miért az. Mert manapság 6-8 méter széles utak is lehetnek egyirányúak azért, hogy mindkét oldalon kényelmes legyen a parkolás, na meg a haladás is középen. Ha nagyon nem megy, az egyik oldalt fel kell szabadítani.

GG81 2011.05.25. 11:55:11

@vuk_: a kerékpárklubosban is az szerepel, hogy ha a kerékpáros közlekedésre alkalmatlan... olyan kátyúk, mint amik ott vannak, az pont, hogy megfelel a kritériumnak.
hát ugye, ez a szubjektivitás..., de kiváncsi lennék, hogy a rendőr ezért cseszekedne-e valakivel. pont olyan, mint a villogó kérdése, mert legalább világít valami rajta, akkor is előbb a fullkivilágítatlan fogják megállítani. ééérted!? a piroslámpán átmenni viszont nem enged mérlegelést, az TILOS. kapisgálod, ízlelgesd kicsit ezeket a dolgokat.

GG81 2011.05.25. 11:58:31

@Roltii: hát nem egy hegyilevegős bringaútvonal. akkor maradnak a kisutcák, még mindig jobbak ezen a szakaszon... respect.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:58:41

@GG81: hogy jon ide a piros lampa? arrol nem is beszeltem. ha szemelyeskedni tudsz csak akkor inkabb huzz el.
Vilagitast sem ertem hogy jon ide.

"a kerékpáros közlekedésre alkalmatlan" lol

A gyalogkerekparutra az vonatkozik, hogy ha a gyalogos forgalom akadalyoza, akkor mehetsz az uttesten. Az utminoseg (es egye beepitett akadalyok - pl. telefonfulke ;)) nem szamit (hivatalosan).

@gyvy: en tudom, hogy elsobbsege van, csak kerdes, hogy az autos szamit-e ra, hogy ott kerekparut megy.. altalaban nem (es erre nem is figyelmezteti altalaban semmi). Ez a baj.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 11:59:46

@GG81: ja a kozlekedesre alkalmatlan resz arra vonatkozik, hogy "mehet a jardan, ha az utetst alkalmatlan", de olyan NINCS, hogy mehet az utesten, ha a kerekparut alkalmatlan. ezt irtam

GG81 2011.05.25. 12:02:15

@vuk_: ajjaj, van. és ez pont a képeskönyv képeket tartalmazó részénél is van. akkor ki sem nyitottad!? nézd csak meg a szegedi csomópontodat, ott is pont olyan tábla van ami információt ad a kanyarodóknak.

Roltii 2011.05.25. 12:02:29

@vuk_: "vigyazz jobbra toled kerekparut megy" "
már hogyne lenne!!! Fehér alapú kis kiegészítő tábla az elsőbbségadás kötelező tábla alatt. Szegeden nem tudom hol van ilyen, Bp-n azért elég sok helyen, pl az ominózus Bem rakpartnál levő felhajtónál is!

@Perillustris: Ne keverd bele a leállósávba álló autóst, hisz az ugyanolyan szabálytalan és ez nem ment fel mást a szabályok alól.
Egyébként meg egy jótanács: ne a parkolók helyén akarjatok csinálni kerékpársávokat. Kevesebb parkoló->több dugó! Nem jókedvünkből autózunk a városban, legtöbbször nem megoldható mással. Ha nincs parkoló, akkor többet keringünk keresgélve, ami nagyon nem jó. Legyenek parkolóházak és mélygarácsok (megfizethető áron), és akkor lehet beszélni arról, hogy mit csináljunk a felszabaduló helyekkel.

@GG81: visszafele lehet jól kisutcázni (dohány utca pl), de odafelé sajna nem igazán, általában marad a rákóczi vagy fiumei-baross kombó. na mindegy, ez már nagyon nem ide tartozik.

Darkcomet 2011.05.25. 12:03:16

@al kotmány aláiro álamfö: Nem kedvtelesbol hajok fel a jardara, hanem a minosithetetlen kerekparut meg taplo modon parkolo autok miatt. Tobb, mint 3 kilometert meg nem fogom tolni a kerekpart, es szerintem hajnalok hajnalan az istent sem zavarom a jardan. A felreutesekert meg elnezest, mobilrol irtam es igy jott ki a lepes.

GG81 2011.05.25. 12:03:39

@vuk_: hát igen, jogos... de pont a fentebb írt autós dudálásokat előzi meg a járdázás ott, abban a helyzetben, mert a sárga csíon túl ők nem látnának... csak azt, hogy te miért előttük/köztük mész.

Rocko- 2011.05.25. 12:03:47

az indexes tároló nem kényelmesebb lenne, ha az egyik orra, a másik seggel állna be? ahogy látom mindkét módon lehet rögzíteni a bringákat.

Rocko- 2011.05.25. 12:05:05

@ChPh: lehet menni a közúton is, beszakadt aknafedélen át.

GG81 2011.05.25. 12:05:07

@gyvy: hát iggen, a felbukkanós rész pedig mivel mindkettő jármű, mindkettőre is vonatkozik... ;-)

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:06:02

@GG81: hany olyan helyet tudsz mutatni ahol ez a haromszog ki van rakva nyillal?... (tfh ott van az atvezetes).
En Szegeden pl asszem egyetlen helyen lattam ilyesmit, a maradek 50-100 helyen nincs :)

Rocko- 2011.05.25. 12:07:05

@263: mind Vályi Pista mind Csik szokott javítani utólag a cikken. tudom, láttam.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:07:17

@Roltii: milyen elsobbsegadas kotelezo tabla?? mesz a fouton (parhuzamosan bringaut megy). Te lekanyarodsz jobbra. Hol van ott elsobbsegadas tabla baszki?? Ne idegesits mar :)

GG81 2011.05.25. 12:08:32

@vuk_: nehogy elpityeredj már! a plldákat nem érted!? mi az ami szubjektív módon megítélhető és mi az ami abszolúte nem mérlegelhető a szerv részéről sem!? sajnállak. komolyan.

GG81 2011.05.25. 12:10:58

@vuk_: akkor ott csak a talpas3szög (veszélytjelző) van baszki. ne legyél már degenerált!

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:11:34

@GG81: "nehogy elpityeredj már!" - hat ezt sem ertem mire irod, de biztos :)

csak nem ertem, hogy hogy jon ide a piroson atmenes meg a vilagitas mikor arrol en abszolute nem beszeltem, vegig a kerekparutakrol volt szo...
Jo hat a rendor hol merlegel hol nem. Oke. Es? ;) Nem ertem hogy jon ide :)

Perillustris 2011.05.25. 12:11:41

@Roltii: Mi egy foghíjtelken lévő őrzött parkolóban béreltünk helyet havi 12 ezerért 4-5 éve. Egy mélygarázs/parkolóhely ára valószínűleg min. 20-40 ezer forint lenne, helyszíntől függően, amit az utca egyszerű embere nem szeretne kifizetni.

Forgalmas helyeken az úttestet (mert az, "leállósáv" nélkül) közlekedésre kell használni, hogy nőjjön az áteresztőképesség). Tipikus hely a Nagykörút, ahol a be- és kiállók tovább csökkentik ezt.

Darkcomet 2011.05.25. 12:14:03

@Roltii: Ahol tudok, ott kerulok, ahol nem, ott nem. Nem tehetek rola, hogy Budapest uthalozata gyakran a legkisebb logikat is nelkulozi, es a celom elereseert adott esetben kilometeres vargabetuket kene leirnom. Es nem tartom magam bunko kerekparosnak azert, mert neha a kenyszer azt hozza, amit hoz. En legalabb elismerem, hogy nem vagyok tokeletes, de az itt jelenlevok nagyresze ugytunik, maga a tokeletesseg mintakepe.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:14:17

@GG81: seggfejkem, olvasd mar el mire valaszoltam azt. nem is neked.
write-only mode?

GG81 2011.05.25. 12:14:37

@vuk_: a szegedi példád. fentebb írták a rakpartit a döbrenteinél. sőt nemrégiben az újpestközpontfelé is valaki belinkelte norcról... és ezeken a hivatkozottakon kívül is van bőven. autózz és látsz... de, ha bringázol, akkor ugye nem is az úttesten látod ezeket, hanem a bringaúton! vagy szabálytalankodsz baszki.

mert bringáról is lehetne látni, de b@szott az a köcsög is észrevenni, aki a szabadsághídnál jobbra a tér felől pirosán áthajtva kanyarodott a hídra, miközben a zöldön szabályosan keltek át gyalogosok és biciklisek az átvezetésükön.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:15:45

@GG81: veszelyt jelzo tablat pedig szerinted kiteszik minden keresztezodes ele (a foutra nezve), ha kerekparut megy PARHUZAMOSAN? Tenyleg? Egyszer menj mar ki es nezd meg :)

GG81 2011.05.25. 12:17:23

@vuk_: én olvastam az előzményeket, csak te sem értelmezted, hogy én mit írtam. WRITE ONLY-ban te vagy, elvakultkám!

párhuzamos esetén, mint pl. a rakpart, döbrentei tér... ott csak a sima veszélytjelző tábla van, hogy aki kanyarodik kerékpárutat fog keresztezni. ennyi.
pubikám, szegdonban megártott az izlandi hamu!? jah, és elfogyott az ékezet is??? már a délalföldön sem divat? ojjaj.

Roltii 2011.05.25. 12:18:34

@Perillustris: nagykörúton az autós lenne a legboldogabb ha lehetne kulturáltan parkolni, és nem ott szerencsétlenkedni.
Jó áron béreltetek, ma már olyan 20 környékén van, legalábbis ahol én néztem. Csak egy kerékpártárolásra használt helység bérlése 7rugó havonta nekünk :(

@vuk_: attól hogy te nem ismersz egy táblát, ne nézzél már mindenkit hülyének. Kicsit gondolkodj már, mikor jobbra fordulok, honnan kéne tudnom, hogy van ott bicikliút vagy nincs?!!! De most komolyan, minden jobbrafordulásnál lassítsak le 3-ra? Egy gyalogos lassú, meg jól látszik. Egy biciklis viszont tényleg a semmiből terem ott. Egyébként nézegesd meg norcon a bem rakparti részt, és akkor talán felismered a táblát...

@Darkcomet: nem értelek, de tényleg. Ha valami nem logikus, akkor áthágható? Ha most bemész egy egyirányúba szembe biiciklivel, mi akadályoz meg abban, hogy holnap ugyanezt tedd kocsival? Vagy jővőhéten meg a piroslámpa smafu? ne már... Hidd el, egyébként tudom miről beszélsz. Nálunk (keleti környéke) abszolút irreális minden, mióta megy a metró4 építkezés. Zsákutcák, fordulási tiltások, hatalmas kerülők stb... de ez van, ez jutott. Áthághatom a szabályokat, de akkor legközelebb ha elbasz valami idióta szabálytalanul, egy szavam se lehet...

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:19:11

@GG81: keszseggel elhiszem, hogy letezik olyan hely, ahol van ilyen tabla (szegeden is mintha lattam volna EGYET). azt viszont nagyonis ketlem, hogy mindenhol lenne (plane hogy ezt konnyu cafolni, ha talalsz egyet ahol nincs), de meg azt is ketlem, hogy tul sok olyaqn hely lenne, ahova kitettek ezt.

Maradjunk annyiban, hogy kerekparutrol erkezo bringas elegge takarasban van tovabbra is, es jelentos veszelyben van minden keresztezodesben.

Perillustris 2011.05.25. 12:19:37

@Roltii: "Csak egy kerékpártárolásra használt helység bérlése 7rugó havonta nekünk"

84K évente? Aztakurva!

GG81 2011.05.25. 12:20:12

@vuk_: ez már a vég. amikor bebuktad, hogy nincs sehogy jelölve... akkor el kell menni másirányba..., hogy akkor meg biztos van olyan hely ahol nincs. biztos. és mindig ott van konfliktusod... az tutti öcsém.
tüdőzd jó mélyre a szegedi hamut és talán ne az úttestről figyeld a táblákat úgysem ismered fel őket.

GG81 2011.05.25. 12:22:08

@Roltii: hagyjad, átment már durcis ovisba. most majd jönnek a példák, hogy de akkor ott mármérnincs... a bemrakparti pl. elég veszélyes és ott pont van. bőven elég, ha pont az ilyen és ehhez hasonló veszélyes és takarásos helyeknél van.

Roltii 2011.05.25. 12:22:41

@vuk_: "Maradjunk annyiban, hogy kerekparutrol erkezo bringas elegge takarasban van tovabbra is, es jelentos veszelyben van minden keresztezodesben. "
akkor nem a biciklisnek kéne gondolkodnia?!!! arra válaszolj, hogy autósként, hogyan kellene ezekre felkészülnöm. Hallgatlak.

@Perillustris: nem teljesen, mert csak áprilistól cirka novemberig...Télire eltesszük máshová:D
A lehúzás az, hogy m2-be jó lenne kevesebb is, csak a kisebbekbe szar helyen nyílik az ajtó (középen kb falig), és nem lehet betenni biciklit:( Egyébként havi ~1300 a villanyáltalány amit ki kell fizetni, ez a durva. Azért, hogy naponta 2X felkapcsoljam a lámpát 1 percre... Mostanság még baszogatnak is, hogy ne toljam át a biciklit bent, hanem menjek le a kocsilejáron, a sorompó alatt meg toljam át a cangát (igaz, hogy magasabb...)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.25. 12:28:22

A képen látható biciklitároló a legrosszabb, szemből nem férek be a kosár miatt, háttal meg a sárvédő szorul be. A legegyszerűbb és legjobb a fordított U alakú csövek olyan távolságra, hogy elfér kötöttük 2-2 bicikli, nekitámasztva és kész. Ez a „szuszakoljuk be a kereket valami közé” ez nem tudom miért olyan népszerű. A csengő helyett van biocsengő. Azt kell kiabálni hogy „csinglingling!”.

morfozis 2011.05.25. 12:30:36

Réges régen, úgy 3 nappal ezelött :D....
Történt hogy Thököly és Hungária sarkára érek, lámpa vált pirosra, forgalom lassul, a kis biciklis barátunk járdáról lejövet besorol mögém, persze azért figyelem hogy mit is csinál, azt vártm mikor megy mellém kicsit húzodtam is balra, nem sokat csak kicsit hogy le essen neki és ne menjek neki a mellettem lévőnek. Persze mikor előre nézek a tükörből a kocsi elöttem már állt, kicsit intenzívebben kellett fékezni. A pecsfej mögöttem van fékez, majdnem belém jön, ordít mint a hülye, be áll mellém, megjegyzem 2 mp volt a történet.. elkezd ordítani velem hogy te hülye paraszt nem tudok figyelni életveszélybe hozol engemet stb stb.. mondom te paraszt figyeltem rád, azért húzodtam hogy menj el mellettem, néztelek a tükörben,elöttem állt a forgalom fékeznem kellett. Te vagy a nyomorék hogy beálsz mögém, számíthattál volna rá. Erre ő akkor is életveszélybe hoztál engem, ha legközelebb találkozunk akkor szét verem a fejed.... ohhhh mondom helló... áááááá késsz...

Shamandogssc 2011.05.25. 12:30:51

Motorozom, autózom, kerékpározom, Mentőt vezetek. Eddig 7 balesetem volt. 6 motorral 1 kerékpárral. Mind a 7 esetben szabályosan közlekedtem és úgy ütöttek el mélabalfasz autósok. Ezek után nem tudom kinek kell jobban figyelnie. Kerékpárral megyek járdán közúton aluljáróban mindenütt. Arra megyek ahol nem ütöm fel a kereket. A járdán megadom az előnyt a gyalogosoknak hiszen ők vannak elsőbbségben, (mondjuk volt már megkergetve suttyó paraszt). Vannak hülye kerékpárosok, de egy valamit végig kell gondolni minden autósnak. Az autóval ÖLNI lehet, úgyhogy ezt figyelembe véve vezetünk.

Krisi 2011.05.25. 12:32:52

E!

ésakkor most megmondom, hogy Winkler úrból fél éven belül fixis lesz! először rájön, hogy a maunten bajk szar a városbna, kell egy országúti.
aztán arra, hoyg a váltóra nincs semmmi szükség, ilyenkor jön az egysebi.
aztán azon kapja magát hogy éjszakába nyúlóan nézi a Mash SF és a macaframa videókat.
innen már csak kis idő mire megveszed első Miche Primato Pista pályaagyadat, és onnantól fogva nincs visszaút :)

morfozis 2011.05.25. 12:32:53

Ha ennyire nincs tisztába a dolgokkal, baszod menjen gyalog, vagy busszal. Az embereünk szerintem életében nem vezetett és fingja nincs hogy közúton milyen eseményk történhetnek, plusz reagálás és a stb stb.... ő a biciklis és ő az atyaúristen... szegény csak sajnálom

op tomi 2011.05.25. 12:34:33

@Pista bá: Szó szerint elmondtad a véleményemet, nagyon igazad van, köszi:)

morfozis 2011.05.25. 12:36:42

Ez lehet radikális de a biciklit is valamilyen jogosítvány féléhez kötném, persze azért nem olyan radikális pénzért mint autóra :D

Roltii 2011.05.25. 12:37:00

@Shamandogssc:
" Az autóval ÖLNI lehet, úgyhogy ezt figyelembe véve vezetünk. "
Ahogyan kerékpárral, sőt gyalog is! Milliónyi baleset történt már gyalogos hibájából, vagy kerékpároséból, ugyanúgy, ahogy másik autós hibájából. Sajnos sokszor az okozó nincs is a sérültek között, sőt, láttam olyat, hogy észre se vette az idiótája, hogy autók ütköztek miatta.
De hogy ne extrém példa legyen, szerinted biciklivel neki mész egy kis gyereknek 30-al, nem halhat meg? Vagy egy felnőttnek, ha mondjuk rajtad bukósisak is van...

morfozis 2011.05.25. 12:38:00

Vagy legalább kölyök korban mikor tanul az ember biciklizni, iskoláknak kellene ilyet szervezni, Teljeskörű bicikli oktatás, kresz..közlekedési szokások.. stb.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:46:14

@GG81: nem azt irtam, hogy van, ahol nincs, hanem inkabb van, ahol jelzik :)
egyaltalan nem jellemzo. Szegeden pl. 1 db ilyen van, a maradek 50-100 nincs (de ezt mar irtam persze) :)
a bunkozasodat pedig tarts meg magadnak, koszi. Tan csak nem O-val kezdodik a neved? ;)

@Roltii: az elsobbsegadasos kiegeszito tablat ismerem, az tenyleg (szinte) mindenhol van. De nem is errol volt szo.
vegig arrol beszeltem (-tunk), hogy ha KANYARODSZ, akkor honnan kene tudnod, hogy elsobbseget kell-e adnod a parhuzamosan futo kerekparuton erkezo kerekparosnak. Mert a kiskocka lekopik, haromszog figyelmezteto tabla pedig enyhen szolva is nem jellemzo.
Es igen, ratapintottal... "honnan kene tudnod"?.. eppen ezert ROSSZ kialakitas ez. en csak errol beszelek semmi masrol, a tobbit ti kavartatok bele..

Perillustris 2011.05.25. 12:46:26

@Roltii: Gyalogosként is lökhetek fel véletlenül valakit úgy, hogy olyan szerencsétlenül esik el, hogy belehal. Ahogy írtad, szerencsére extrém példa.

Ahogyan a kerékpáros által elkövetett halálos gázolás is (talán egy történt két évtized alatt).

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:50:05

@Roltii:
most kb. azt mondtad atforditva, hogy legpuskaval is lehet olni, szoval ugyanolyan veszelyes mint a gepkarabely ;)
Hat nem... nem veletlen hogy az egyikre kell engedely a masikra nem.
Igy van ez itt is: bringaval es a gyaloglasra nem kell jogsi, autora kell.

Shamandogssc 2011.05.25. 12:52:26

@Roltii:

:-)
Én általában sietek, de még nem értem hozzá senkihez és semmihez. Úgy kell vezetni, hogy nem bután magad elé bambulsz hanem figyeled a környezeted mozgását és alkalmazkodsz hozzá. Ez igaz mindenre és mindenkire mindegy, hogy gyalog/kerékpárral/motorral/autóval/tankkal/repülővel megy.
Ha ez működne akkor nem lennének problémák.
Ameddig a másikra mutogatás megy addig nem tettél meg mindent amit lehet. Saját tapasztatként még annyi, hogy gyerekgázolttal az OBSI felé haladva akit egy AUTÓS ütött el a zebrán, az üllőin befelé kékkel szirénával nádi hegedűvel egy kedves autós hölgy rohadtul nem takarodott el előlem és mire nagy nehezen fényszóróval meg dudával lezavartam magam elöl akkor a "hölgy" magából kikelve üvöltött át hogy hova a faszba sietek. (ott közel voltam hozzá hogy megállok kiszállok és belecsapkodo a buta arcát a szélvédőjébe).

ex-dr. vuk 2011.05.25. 12:52:37

@Roltii: Mivel neked kell az elsobbseget megadnod, ezert elsosorban neked kell odafigyelni, nem?...
De nagyon szepen rajottel a lenyegre.. mivel nehez erre felkeszul;ni, ezert ezz a kialakitas ROSSZ! Es PONTOSAN EZERT sokan nem mennek a kerekparuton!
Nagyon orulok, hogy eljutottunk vegre ide ;)

Roltii 2011.05.25. 13:00:53

@vuk_: nem érted, hogy nem kell????!!! Csak akkor kell, hogyha tudtomra van adva. Ha nekem nincs infóm arról, hogy ott kerékpárút van, akkor hogy adnék elsőbbséget?
Abba mindig egyetértés votl, hogy a rendszer a rossz, csak te azt mondod, hogy az autós fékezzen, én meg azt mondom, hogy az aki átlátja a helyzetet. Jelen esetben a kerékpáros. Erre a problémára az meg végképp nem megoldás, hogy a kerékpáros KRESZt szeg.

"Igy van ez itt is: bringaval es a gyaloglasra nem kell jogsi, autora kell."
Ez a baj. Aki részt vesz a közúti közlekedésben, annak minimum egy kresz vizsgája legyen.

@Shamandogssc:
és mi van a többi 100-ból 99 autóssal aki szépen letakarodott hogy eltudj menni? Tudtommal (más mentőstől hallva) MOn abból szokott lenni a probléma, hogy sokan rosszul húzodnak le, de nem azzal, hogy nem hagyják menni a mentőst. Ahogy hallottam ebbe kivételesen egész élen járunk Európában...

BMW760Li 2011.05.25. 13:08:18

Gyerekek, miért van az, hogy pl. Bécsben, Amsterdamban és általában a többi normális Nyugat-Európai városban tudnak RENDES bicikliutakat építeni, nem úgy, mint itt, ahol alig van bringaút, és ahol van is sokszor az út szélén, amit egyes autósok előszeretettel használnak parkolóhelynek??
Itt Budapesten még az is gyakori, hogy a bicikliút egyszerűen eltűnik a semmibe (pl a Károly-körúton). A járdák meg gyakran úgy vannak megcsinálva, hogy nagyon lazán elférne ott egy rendes, széles kétsávos bicikliút, a probléma csak az, hogy a városvezetés nagy ívben szarik egy bicikliúthálózat kiépítésére (már több mint 20 éve).

igazi hős 2011.05.25. 13:08:53

@Roltii: Amit írsz, az a KRESZ huszárok álma, de nem a valóság. Városban az autók 0 és 50 között mennek, az átlag valahol 10 és 20 között. Elvben tehát így kéne mennie a bringásnak: jobb szélen, a saját tempójában, amíg ő a lassabb, ha viszont az autók lelassulnak, akkor velük lassuljon, de ha végre megáll a sor, akkor újra mehet gyorsan. És mi van akkor, ha előtted 3 autó áll, de a negyedik épp most gurulja előre azt a 2 métert, amit korábban kihagyott, de már elfogyott a türelme és haladást akar szimulálni? A 1-2 autónyit előremenegető sort állónak vagy haladónak tekinted? Ha 20 felett mennek az autók, akkor nem erőszakolom a saját, alig nagyobb tempómat (ellenben az autósok többsége mindenáron megelőz, ha 30-cal megyek egy 30-as övezetben), de ha 10 alatt mennek az autók, akkor azokat állónak tekintem és elmegyek mellettük. (Igen, tudom, hogy szabálytalan.)

Roltii 2011.05.25. 13:15:39

@igazi hős: ok, menj el mellettük, legyél szabálytalan. Csak onnantól az én szemembe minden jogodat elveszted. Felrúgnak, neked mennek, megvernek, te bajod, te rúgtad fel a szabályokat. Ha valaki szabályt szeg, ezt vállalja. Velem is előfordul, de olyankor fülem-farkam behúzom...

PiszkosFreddy 2011.05.25. 13:21:40

Igen...a városi(de főleg budapesti)
közlekedés alapvető feltétele(lenne)
a tolerancia,akár a buszmegállóba folyó kerékpárúton is.Egy 70-80 éves nénikétől ne várd el Winkler,hogy miattad félreugrik a járdán,mert nem tudja hogy hol van.Nekem nincs rossz tapasztalatom azon a részen,de nem hiszem hogy meg lehetne tiltani a buszra várakozóknak a kerékpárútra kóválygást.
Autóm szerelése alatt kipróbáltam a villamos-metró kombót.Barátnőm lakása Óbuda/Polgár u.(Winklerékkel szemben),én az Oktogonnál lakom.Felgyaloglás a hídra,1-es villamosra várakozás,
leszállás-felszállás metróra,egy megálló villamossal:35 perc.Kerékpár:hétköznap 20 perc,hétvégén 15-16.Ja,és a legnyomósabb érv:10 kilót fogytam 2 hónap alatt.

igazi hős 2011.05.25. 13:21:44

@Roltii: Fordítsuk meg: ne a forgalom helyén akarjanak az autósok parkolni. Mi lenne, ha az Üllői út szélső sávját (az amúgy kialakult vészvillogós hagyományoknak megfelelően) parkolósávvá alakítanák? Elég rendes anyázás lenne. Másrészt a parkolósáv nemcsak elveszi a helyet a forgalomtól, hanem a mellette levő sávot is lassítja. Sőt minél jobban működik a parkolósáv, azaz nem egész nap rokkantkártyás autók állnak egy helyben, hanem sokan, rövid ideig állnak meg, annál jobban lefogja a mellette levő sávot. A Körúton egyetlen ügyetlenkedő parkoló 5 perces torlódást okoz. Ha egy mellékutcában tökölődik, akkor 5 embert tartana fel, 100 helyett.

igazi hős 2011.05.25. 13:24:22

@Roltii: Tömören: ostobaság. Ha 50 helyett 55-tel megyek, akkor nem adod meg nekem a jobbkezet vagy a macisajtot?

Shamandogssc 2011.05.25. 13:27:36

@Roltii:

:-)
Látom a mondanivalóm lényege az nem ment át.
A rosszul lehúzódó autó tipikus példája a mélabalfasz autós iskolapéldája, aki ha meghallja a szirénát hirtelen azt sem tudja hol van, merre vannak körülötte autók hol van a padka stb. Ha autót vezetsz igenis koncentrálj, mindenre és mindenkire ami mozog. Ha ez nem megy akkor lehet menni busszal vagy alagutat ásva vagy mittudomén. Ha valaki városban közlekedik és egy óra csúcsforgalom után nem fáradtan száll ki a kocsijából akkor az valamit rosszul csinált. Egy fegyverben ülsz amit tudni kell használni.

263 2011.05.25. 13:33:10

@Perillustris: Természetesen műszaki okból ott álló járművet ki lehet kerülni, és sokszor a biciklist is megelőzzük, de a fene egye meg, nem elég, hogy szabálytalan(ő dolga, majd a rendőr elintézi), miatta nekem is szabálytalankodni kell, és, ha bármi gond van, azért engem felelősségre vonnak. Holott, ha nincs ott az illető aki úgy gondolja, hogy neki bármit lehet, akkor csak szépen közlekedik az autóbusz, így meg egy csomó feszültség, időveszteség, rossz esetben bírság, baleset.

Múltkor a Nagytétényi útnál, ahol igazán jó, a főúttól pár méterre párhuzamos kerékpár út van, láttam egy barom autóst a kerékpárúton száguldott. Gondolom nem tetszett a kerékpárosoknak, először magamban én is elhordtam mindennek, de aztán rájöttem, miért ne, ő is gondolhatja úgy, hogy neki lehet ott menni. Egyébként még mindig töröm a fejem, hogy ott sokan miért nem használják a kerékpárutat, miért jönnek ki a "rendes "útra, megállótól megállóig kerülgetni kell őket.Rádudálás esetén, meg jön a mutogatás, őrjöngés. Ez valami bizonyítási vágy, hogy már csakazértis, vagy nem tudom mi lehet. Még jobb a Lánchídon (kerékpárral behajtani tilos)záróvonalat oda-vissza átlépő kedves kerékpáros.Nem viccelek, a szemből lassan jövő 16-os buszt előzte, úgy, hogy én a 105-össel erősen fékezve kerültem el a balesetet.

Tudom, az igazi hülyék is járműfüggetlenek, biztos én vagyok sokszor rossz helyen.

Suraki 2011.05.25. 13:38:12

Bírom Mr. Agent Winkler Provocateur publikációit minden hülyeségükkel együtt. :-)
Az én tözsfejlődési listám is hasonló sorrendben állt össze mint az övé:
1. egysejtűek
2. állábasok
3. gyalogosok
4. biciklisek
5. motorosok
6. autósok
A növekvő sorszám, magasabb evolúciós szintet takar.

Ja, autóm már rég nincs és nem is tervezek venni. Azt hiszem én is evolúciós zsákutcába értem. :-P

Perillustris 2011.05.25. 13:39:21

@263: A Lánchídon időszakos korlátozás van, nappal mehet a bringás az úttestjén.

Mint írtam, ha szabályosan megy a kerékpáros a buszsáv bal szélén, akkor sehogy nem tudod megelőzni (vagy csak bátran és óvatosan, de ez valószínűleg sokkal megerőltetőbb, mintha a buszsáv jobb szélén tekerne (szabálytalanul).

263 2011.05.25. 13:42:13

@Perillustris: Rég jártam arra, nem tudom most mit lehet ott. Az alagúttal mi a helyzet? Úgy emlékszem ott egyáltalán nem lehet, mégis rengeteg biciklis járt ott.

Perillustris 2011.05.25. 13:45:30

@263: Tilos átkerekezni, de sokan megteszik a nyilvánvalóan szutykos levegő ellenére is, hiszen elég komoly kerülővel lehet csak kiváltani.

Azért ebben is van romantika: nem az alagutat telepöfögő gépjárműforgalmat tiltják ki, hanem a zéró emissziójú bringást.

Érdekes 2011.05.25. 13:48:54

@Suraki: Újra az állábasok csoportjába tartozol.

GG81 2011.05.25. 13:52:41

@morfozis: meg rencámot is a biciGlikre! a seggvéjen is van (cikk alul): totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/05/25/autozzunk_villamaron/

Virago_1000 2011.05.25. 13:55:47

NAGYON JO A CIKK!!!! hosszu evek ota nem irtal ilyet Robert, de ez nagyon kellett!
4 km-re laksz szerkesztosegtol? Hat 4 km-ert autot beinditani abszolut nem jo az autonak (sem), a motorhoz pedig feloltozni/vetkozni pedig tenyleg tovabb tart mint begyalogolni. A tomegkozlekedesrol nem is beszelve. 4 km-ert minden epeszu es fizikumu ember a biciklit valassza (ep testben ep lelek). Ha nem ep a test, lehet rajta dolgozni. Ha en ilyen kozel laknek, a legjegesebb idoben is bringaznek. Jelenleg 15 km-re lakom a munkahelytol, meg igy is megeri, es telen is legalabb hetente 2x mert hianyzik a friss levego, a mozgas.

@Prosectura3: "Sajnos a legidegesítőbbek számomra is a gyalogosok, akik képtelenek értelmezni egy táblát"
- honnan tudod, hogy jartak-e kresz tanfolyamra?
Bar az alapveto tablakat nekik is illene ismerni.

"De belefutottam olyanba is már, hogy többen voltak a bringasávon gyalogosok, mint biciklisek..."
- a budget megoldas, hogy csikot festunk a jarda kozepere, igy lesz bicikliut belole, a fovarosi onkormanyzatot hibaztasd ezert (is).

Tobi63 2011.05.25. 13:55:55

Bassza meg az összes bicikliellenes tahó!

GG81 2011.05.25. 13:59:35

@vuk_: már megint honnan jössz ezzel, hogy nem jellemző!? szerinted nem az, de attól még más szerint az, sőt, ha soroljuk is a példákat, akkor szerintem elég gyakori. és kimondottan főleg a veszélyes, általad leírt és félt takarásos helyeken!!!

ennyit ér a szerinted hogyvan dolog, egy másik a közútkezelő hanyagsága esetlegesen és megint egy másik, hogy a gyakorlatban, az autósok mennyi ilyet látnak, ahol feltétlenül szükséges.

csodálkozol, hogy mindenkitől ezt kapod, nevedhez méltón sunyi vagy megint!
honnan kéne tudni, rugózol itt ezen. belekötsz a táblák számába kínodba, nevetséges vagy. a veszélyes helyeken fix, hogy van! ami pedig az autóst illeti nem rest forgatni a fejét és észrevenni a sok ezernyi apró jelből, hogy párhuzamosan mellette biciGliút fut. észrevenni az ilyet, ha akarják, nem kell agyontáblázni. mert a felfestés megmaradhat/látszódhat, a nagy kék biciGlit ábrázoló táblák is elég látványosak, sőt a járdával neadjisten párhuzamosan futó másik aszfaltcsík...

csodálkozz csak tovább a világ dolgain, mert egy kis együttműködéssel működnek.

Virago_1000 2011.05.25. 14:02:37

@Winkler Robert: A Heavy Toolsok jo szerkentyuk, csak arra vigyazz, hogy lakatolaskor ne ugy lakatolj, ahogy a kepen, hanem legalabb a hatso kereket a vazzal egyutt. Ha igy lakatolsz, ahogy a kepen, akkor a gyorsszoritos kerekeket konnyu kilopni. Sajnos a nyerget nem tudod kulon lakatolni, magaddal tudod vinni, bar ez maceras. A lanc jo otlet, en a hatizsakba teszem, az U-lakat meg jobb, csak keves objektumot tudsz vele atfogni. A sodronyzarak szart sem ernek.

GG81 2011.05.25. 14:02:50

@Roltii: áh, hiába másolod is nekik miről is szól a bizalmi elv... ezeknek csak joguk van menni, fékezni ugyanmár, ő halad...

Nyiri 2011.05.25. 14:03:16

Nincs bajom Robival de viccből öltözik mindig buzinak? Azért egy 40 éves faszi figyelmjen már oda :)

Suraki 2011.05.25. 14:03:58

@Érdekes: Legalábbis igyekszem, hogy odáig elérjek. :-)

GG81 2011.05.25. 14:05:20

@263: bocsi, de a lánchídon időkorlátos a behajtási tilalom, napközben lehet. igaz, a leírásodból nem derült ki mikor történt pontosan az eset.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:12:51

@Roltii: marpedig ha kanyarodsz akkor elsobbsegadas tablad biztosan nem lesz, figyelmezteto sem feltetlen - es megis elsobbseget kell majd adnod a kerekparuton erkezoknek... ha nem ismered el, akkor is igy van.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:14:45

@GG81: te is lassitasz minden keresztezodesben, ahol elsobbseged van?

Schütii 2011.05.25. 14:16:13

Mi a konzekvencia? Hülye mindenki (rajtad kívül), ne közlekedj.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:22:41

@Virago_1000:
miota en 1 km-re koltoztem a munkahelytol sajnalom, mert igy nincs meg a reggeli mozgas-adag... 3-4km-rol sokkal jobb volt.

263 2011.05.25. 14:26:09

@GG81: Időkorláttól függetlenül végig záróvonal van.

GG81 2011.05.25. 14:27:04

@vuk_: :-D régilemez, de már fentebb írták. van olyan helyzet, de ezt képtelen vagy felfogni, mert hát konstans 30-cal lehet csak biciGlizni. vannak helyzetek, amikor köteles vagy fékezni, van olyan amikor nem árt láthatóan lassabban érkezni mégha előnyöd is van és hát vannak a piroslámpák, amikor meg is kell állni.

nos a 2. esetre nincs mindig szükség, ha jól belátható, de az általad vázolt takarásos esetben igen, az előnnyel rendelkezőnek is óvatosnak kell lennie! kreszkönyv eleje, felbukkanó tárgy.
és hát pont ezért van, hogy a kanyarban is lassabban megy az autós, hogy a belátott útszakaszon meg tudjon állni... de ez már túl összetett neked.

Hurri Kán 2011.05.25. 14:28:09

@GG81:
lásd még haladási sebesség helyes megválasztása...

GG81 2011.05.25. 14:28:27

@263: :-DDD
ott a pont. az ottvan, b@xod de ezeknek semmi se szent, ha a piroson átmennek bele a forgalomba, akkor egy zárovonal átlépése?!?! vasárnap legyónják a picsbe.

belagezabela 2011.05.25. 14:28:41

Na Winkler elvtárs is beszállt a városi biciklizés önkéntes kiváló mérvadójái közé.
Esetleg lehet tudni már előre bizonyos autós szopató rendelkezéseket, persze jó kemény magyar forintokért, ami miatt, már lábra gyúr kétszín szőrzetű?

GG81 2011.05.25. 14:31:58

@gyvy: áh, rajzold le nekik. sikk fékezni ezeknek... az elsőbbség márpedig nem a sebességétől lesz, hanem adott helyen az adott pillanatban kialakult helyzettől az épp ott levő résztvevőktől, helyzetétől... kérdés minden résztvevőt időben észre lehetett venni, a helyi szabályok szerint viszonyulni egymáshoz.

Érdekes 2011.05.25. 14:34:28

@Suraki: Azért én szurkolok.A biciklisek és a motorosok elhelyezésével nem nagyon vagyok megelégedve.Tul jó ez nekik.

Hurri Kán 2011.05.25. 14:34:33

@GG81:
Lóval sakkozni? Minek? :DDD
(nem kell válaszolni, ú.n. költői kérdés volt)

Perillustris 2011.05.25. 14:37:41

@gyvy: Akkor újra: te minden kereszteződésben lelassítasz, hátha...? Mert a többség nem. Hiszen a hőn emlegetett bizalmi elv alapján joggal számít arra, hogy nem rongyolnak elé a mellékútról.

A biciklis ezt a fentiek szerint nem teheti meg (félreértés ne essék, nem is érdemes vakon bízni benne).

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:42:24

@GG81: nem tudom hol talaltad, de elsobseget meg-nem-ado autosra kresz szerint nem kell szamitanom (bizalmi elv). Persze defenziv vezetes meg minden, de azert nehogymar at legyen tolva a felelosseg a bringasra ott, ahol elsobbsege van..
De inkabb hagyjuk, jo? Koszi.

Hurri Kán 2011.05.25. 14:43:08

@Perillustris:
Akkor újra:
haladási sebesség megfelelő megválastása...
igen, nem száguldok át rajt, mert különösen városban számítok rá, hogy jön egy seggfej biciklis, aki esetleg átrongyol előőtem mert mit neki szabályok.

Érdekes 2011.05.25. 14:48:24

@Suraki: Szóval, módosítanám is a listát egy picit

1.biciklisek
2.motorosok
3.gyalogosok
4.egysejtűek
5.állábasok
6.autósok

(gyk:az 1-es a leghülyébb és úgy haladunk szépen felfelé - autós szemmel nézve)

bicikliseknél nincs hülyébb/szabálytalankodó és sértődöttebb felsőbbségi-környezettudatos komplexussal bíró csoport (nem a részegbiciklisrőlbeszélek), talán azért vetexik a motorosakéval..De autós tapasztalataim alapján, a gyalogosoknak van a "legtöbb" eszük a másik 2 csoporthoz képest..gyalogosként pedig az autósaknak, kivéve a 30+ os korosodó női drivereket és a 60+ os bácsikákat.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:49:01

@gyvy: azert azt vedd eszre, hogy a sebesseg megvalasztasa nem a szabalytalankodokra vonatkozik...
szoval azert kellhet lassan menni mert nem lathato be az ut, nem azert mert valaki atmehet a piroson

Hurri Kán 2011.05.25. 14:50:42

@vuk_:
a sebesség megfelelő megválasztása MINDENKIRE vonatkozik.
Mondd már meg nekem, te gyakorlod ezt az ostoba, autista, egysejtűhöz hasonlatos értetlenséget, vagy megy simán, különösebb megerőltetés nélkül is?

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:51:56

@Érdekes: nekem tok mas sorrend jon ki, amikor latom a dugoban acsorgo autokat... olyankor mindig azon filozok, hogy vajon mire szamitottak, amikor autoba ultek? hatha aznap maskepp lesz mint elotte evekig?
de persze ez az egesz altalanositasrol szol, ami igen jellemzo sajna itt (is).
FYI pl. jobbkezes keresztezodesnel eddig a nagymotorosok voltak, akik kivetel nelkul(!) megadtak az elsobbseget. mindegyik. a tobbinel mind volt aki nem

Perillustris 2011.05.25. 14:52:12

@gyvy: Ez azt feltételezi, hogy szinte minden balesetben felelősségre kellene vonni a vétlen felet is, mert nem megfelelően választotta meg a sebességet. Ennek ellenére viszonylag egyértelmű a felelősség kérdése pl. egy jobbkezes szituációban, ha beleszállsz a jobbról jövőbe (kikanyarodóba).

Hurri Kán 2011.05.25. 14:53:42

@Perillustris:
lásd VUknak írt előző hozzászólásomat.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:53:54

@gyvy: kar hogy te nem erted. persze a sebesseget ugy kell megvalasztani, hogy barmi elott meg tudj allni, ami a latotavolsagodon belul van, vagy amire szamitanod KELL. Szabalytalankodora NEM KELL szamitanod a kresz szerint (bizalmi elv).
kezdjelek el en is sertegetni, vagy megvagyunk nelkule? a szemelyeskedes csak annyit mutat, hogy megfelelo erved mar nincs.

Hurri Kán 2011.05.25. 14:56:01

@vuk_:
"Szabalytalankodora NEM KELL szamitanod a kresz szerint"
mondod ezt te egybites ostoba bringásként. Ne is folytasd, a hét vicce volt
:XDDDDDDDDDD

Perillustris 2011.05.25. 14:56:15

@Érdekes: Régi lemez, hogy a biciklisek szabálytalanabbak, mint a többi közlekedő. Pedig nem. Mondjuk nem is szabályosabbak, az tény.

De miért is lennének különbek?

Suraki 2011.05.25. 14:56:48

@Érdekes: Nem vagyok egy Darwin, így becsúszhatnak hibák az elméletembe. ;-)
De mint gyakorló biciklis és motoros, látok rációt abban, hogy a gyalogosok csak számbeli fölényüket kihasználva tudnak fölénk kerekedni balfaszságban. :-D

ex-dr. vuk 2011.05.25. 14:59:32

@gyvy: bizalmi elv. hallottal rola? nem? ki az ostoba?
szerintem se folytassuk.

Hurri Kán 2011.05.25. 15:01:29

@vuk_:
Hallottam róla, biciklisekkel szemben a legkevésbé se merem alkalmazni. Nem akarok egy hozzád hasonló faszkalap miatt tárgyalásra járkálni, bár te ezt úgyse érted.

apoa 2011.05.25. 15:02:21

Mindeni hülye-a kerékpáros szerint. De járdán menni 40-el és legázolni a gyalogosokat, piroson áthajtani, egyirányúban szembemenni, vasúti átjárón tilosban áthajtani, kerékpárút helyett az Andrássy belső sávjában tekerni, gyalogúton biciklizni stb.stb. azt persze mind lehet. A legagresszívebb népség a pesti belvárosi kerékpáros. Az ilyen indexes népség meg még hergeli őket.

Roltii 2011.05.25. 15:05:24

@vuk_:
"amikor latom a dugoban acsorgo autokat... olyankor mindig azon filozok, hogy vajon mire szamitottak, amikor autoba ultek? "
arra bazdmeg, hogy a 2. kerületből Kőbányára menni még így is gyorsabb mint biciklin ülni vagy tömegközlekedni. Nem mindenki LMPs, hogy a Budapest csak a nagykörúton belüli részt jelentse:D Kurva nagy ez a város, nem beszélve az agglomerációról, és ha a városba kell dugóba ülnie, akkor kell, hidd el, nem azért csinálja egy autós se, mert neki az olyan hú de jó. Egy ekkora városban valahogy közlekedni kell! elárulom, hogy régen mikor Csillaghegyről jártam a Kálvinhoz dolgozni, akkor mi volt a leggyorsabb a reggeli csúcs alatt:
1, autó: ~25p
2, BKV: ~40p
3, kerékpár: ~40-45p + zuhany + öltözés.
És az autós 25 percben volt olyan, hogy abból jópár percet ülve dugóban töltöttem el, és Te meg a társaid hülyének néztetek biztos, hogy miért kocsival vagyok ott...

Roltii 2011.05.25. 15:06:43

@apoa: mindezt azért lehet, mert van kb ~50 idióta autós a városban aki a kerékpárútjukra parkol, ezért már minden autós hülye. Mielőtt valaki jönne azzal, hogy csak a szabálytalan biciklist látjuk, azt megelőzve: igen, lehet. Lehet, hogy csak őket látjuk, de autósból naponta több száz szabályost is látok...Valamit csak jelent.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 15:09:22

@gyvy: "kresz szerint"
ezt a ket szot is elolvastad ugye?
ha en a kresz szerint a kerekparuton nem szamitanek arra, hogy a "faszkalap" autos szetnezes nelkul kijon elem vagy ramkanyarodik mar reg nem elnek.

ha csak sertegesben merul ki a mondandod akkor szerintem ne irj. koszi.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 15:12:11

@Roltii: en 1-2 hetig most 7.5 km-rol jartam.
TFL (helyi BKV ;)) - 45p,
bicikli (izzadas nelkul) - 30p
autoval szerintem 1 ora alatt nem usznam meg.. igaz nem probaltam. Bank kornyeken eleg csunya ami van reggelente :)
Nemtom teruletre mekkora Budapest, de ez a varos itt latatlanban nagyobb ;)

Shamandogssc 2011.05.25. 15:13:27

:D
Már csak röhögök.
Csak a másikra mutogatás megy.
Arra kiváncsi leszek, hogy mikor döbbennek rá a közlekedők, hogy olyan kifogás, hogy "nem láttam" nincs. Ha nem látta a közlekedő akkor nem jól végezte azt amit csinál. Mi ezen a komplikált ?

Érdekes 2011.05.25. 15:14:05

@vuk_: A dugóban ácsorgó autó nem szabálytalan, ez megint egy másik nézőpont...és megint az, h esetleg miért van a dugó.Nem biztos, h
az autómennyiség miatt és ráadásul azt sem tudhatod, h esetleg cangával vagy motorral elérheti-e a célját az, aki ott ül benne..
lehet 200km-el arrébb megy, és csak átutazik...Ezt egyiket sem tudhatod, ellenben most a szabálytalankodásról van szó, ahol
egyértelmű, h a cangás nincs kivilágítva, nincs bukó rajta, nincs mellény, és a gyalogzebrán is 20-30cal átrongyol, csakúgy
mint a piroson és ezek tetejében van olyan tuskó is aki 4-6 sávos úton szlalomozik a mopeddel, ez teljesen egyértelmű, itt
nincs mit szépíteni, ez van.Meglátszik, h biciklire semmilyen vizsga nem kell a nagyvározsban..pedig muszáj lenne...a város
nem kétkerekű közlekedésre való, aki tekerni akar, menjen tanyára.Sportoláshoz meg ott a margitsziget,vannak uszodák, fitnesstermek
és még sorolhatnám a lehetőségeket.Közlekedésre pedig bkv, ha valaki nem bír magával és nagyon környezettudatos (mint én XD)

apoa 2011.05.25. 15:17:32

@Roltii: Hiába, no, a Hungária gyűrűn belül csupa erőszakos, agresszív, szabálytalan kerékpáros látható. Vajon mit keresnek csapatosan a Váci utcában, ami "Gyalogút", az Andrássy út járdáin és úttestjén, mikor kerékpárút ill. sáv van nekik? Arról már nem is beszélek, mikor 40-el áthajtanak a zebrán (miután leugratnak a járdáról) a kanyarodó kocsik elé. És még fel is háborodnak, ha ámokfutásukat akadályozza valaki. Mindezt a liberális gondolat jegyében.

Roltii 2011.05.25. 15:19:53

@vuk_: csillaghegy-kálvin: 15km volt ha jól emlékszem. Nem tudom hol vagy most, de Bp nem olyan kicsi mint te gondolod...Azért kiváncsi vagyok mivel gyorsabb pl egy Káposztásmegyer-Campona táv:D És mielőtt azt mondanád hogy extrém, egyik se agglomeráció. Ha azt akarnám, akkor mondjuk Leányfalut mondtam volna a Campona helyett.
Bár tudom, most az fog jönni, hogy kiköltözött a francba a tisztalevegőbe és bejön pufogni az orrunk alá a hülye köcsög... pedig külföldön teljesen bevett és megszokott dolog, hogy nem a cityben laknak...na mind1

Perillustris 2011.05.25. 15:22:06

@Roltii: "de autósból naponta több száz szabályost is látok"

Az arányok nem jobbak és nem is rosszabbak. A tipikus szabálytalanságok némiképp eltérnek. Az, hogy egy autóst adott pillanatban szabályosnak látsz, nem sokat jelent, hiszen egy kiválasztott pillanatban a bringás is az (mégha előtte és utána átmegy egy-egy piros lámpán is). A te szabályos autósod meg lehet, hogy előtte két perccel nem indexelt, avagy hajtott át 80-nal az Árpád-hídon, esetleg fordult meg szabálytalanul, horrible dictu ment át egy piros lámpán.

Félreértés ne essék: a másik szabálytalansága senkit nem ment fel.

Érdekes 2011.05.25. 15:22:56

@Perillustris: mindenki szabálytalankodik, nem arról van szó, csak a biciklis már ahogy rául a kivilágítatlan bicójára, papucsban, mellény meg sisak nélkül alapból 1 %urva nagy szabálytalanság-halmaz, és még EL SEM INDULT..innentől kezdve, nem nagyon van miről beszélni...és ez még mindig a bicósak 80%ka...minimum.Nyilván van normális bicós, aki közlekedni is tud, meg minden ott van az jó ha van 5%...

GG81 2011.05.25. 15:24:51

@apoa: ma reggel láttam egy csúnyát, szerencsére megmentette a kamionos a biciGlis életét. mrgthíd budai hídfő, rakpartról zöld, indulnak az autók. bringás barátunk egy dolog, hogy kiegyenesíti a bringautat, le az úttestre a még átadandó alagút irányába... és BEMEGY ELÉJÜK! a tajgetosz pozitív, amikor azok már indulnak. a másik ugyanitt, amikor levágodnak a párhuzamosan közlekedők közé a jelzőlámpás átvezetésnél... pedig egyszerűen kiszámítható mikor hogyan lehet biztonságosan az úttestre jutni, át a híd alatt és vissza a túloldali bringaútra... de ezeknek nincs egy perc vesztenivalójuk sem! majd egy kama3!!! akkor a pokolban lesz idejük gondolkozni...

Perillustris 2011.05.25. 15:25:34

@Érdekes: "nincs bukó rajta, nincs mellény"

A bukó csak lakott területen kívül kötelező, akkor is csak 40km/h felett. A mellény is csak LTK, de ha van megfelelő ruházatod, akkor az sem.

David B 2011.05.25. 15:25:44

Szerintem napi (2x) 15-20km bele kell, hogy férjen egy átlagos kondícióban lévő embernek. És tényleg jobb érzés haladni, nem pedig dugóba üldögélni, kürtöt pötyögtetni.
@apoa: Kerékpáros? Mindenki? Ne általánosíts.

GG81 2011.05.25. 15:27:41

@Perillustris: ééérdekes is fogja a lényeget csak nektek nehéz. csináld b@szod a stiklieidet, de amikor beüt a krach vagy épp fékezned kell, akkor ne neked álljon feljebb, ha tilosban sántikálsz... emlékezz csak a hibáskának a videójára, amikor egy szűkületnél jobbról sunnyogott a kocsisor mellett SZABÁLYTALANUL!

apoa 2011.05.25. 15:30:31

@GG81: Kár volt futni hagyni...

Roltii 2011.05.25. 15:30:46

@David B: a legtöbbször nem a fizikummal van a baj. A kerékpárt mindkét helyen el kell tudni tenni, biztonságosan. Ha még valami 3. helyre is mész aznap, akkor ott is (konditerem, posta, okmányiroda,tesco stb). 15km után a melóhelyen azért illik lezuhanyozni/átöltözni, ezt se lehet mindenhol..sőt, a legtöbb helyen nem lehet. Ráadásul több idő is, ami mondjuk a családtól veszi el az időt.
Az időjárást most ide se keverem, lásd milyen nagyvonalú vagyok:D
Egyékbént valaki meg reggel rádiót szeret hallgatni, ezt biciklin nem lehet megtenni (ugye?!!!!!)

Perillustris 2011.05.25. 15:31:18

@Érdekes: Mindig az a vád ér, hogy én az autósok szabálytalanságaival kontrázok, de ez nem azért van, mert ez felment bárkit is, hanem azért, hogy megmagyarázzam, hogy nem járműfüggő a dolog.

A te példádra ezért azt tudom mondani, hogy nap mint nap több százezren hágják át a megállásra, várakozásra vonatkozó szabályokat. Tehát amikor egy autós pl. a járdán parkol, akkor még EL SEM INDULT, és máris szabálytalan.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 15:31:24

@Érdekes: csak hogy tisztazzuk: biciklire a buko es a melleny varoson belul semmilyen korulmenyek kozott nem kotelezo.

Mopeddel (csakugy mint biciklivel, vagy barmi massal) pedig a belso savbol kell balra kanyarodni, akarhany sav van.

Altalanositani pedig nem szep.

Dugok, szernitem orulne mindenki, ha csak azok autoznanak akik nem tudjak megoldani massal, de ezt most eleg OFF lenne megtargyalni.

Perillustris 2011.05.25. 15:33:48

@Roltii: Miért nem lehet megtenni? (Én sosem hallgatok zenét/rádiót, de tudom, lehet normálisan.)

ex-dr. vuk 2011.05.25. 15:33:59

@Perillustris: ...es csak este vagy korlatozott latasi viszonyok kozott...

ex-dr. vuk 2011.05.25. 15:35:50

@Roltii: ezt sosem ertettem, miert ne szabadna biciklin zenet/radiot hallgatni, es pontosan ugyanezen emberek szerint kocsiban pedig szabad... Miert igen az egyik es miert nem a masik? (a kresz persze erre egyaltalan nem ter ki, szoval jogilag szabad biciklin is)

Krisi 2011.05.25. 15:39:07

ilyenkor amúgy tökvicces, hogy mindig ugyanaz van.
jön egy autós, hogy a biciklisek szabálytalanok
aztán jön a bringás, hogy dehát az autósok is.

és mindkettő igaz.

de egyszer csak rájön mindenki, hogy nem az a baj, ha valaki nem tartja Bea kreszt 100%-ig, hanem az, amikor valaki veszélyezteti a másikat. és ez a valaki lehet biciklis, gyalogos, autós vagy lovaskocsis is.

figyeljünk egymásra, ennyi a lényeg. a kresz betartatása meg maradjon a rendőr dolga.
szerintem.

Roltii 2011.05.25. 15:39:23

@Perillustris: "Ne használj fej- vagy fülhallgatót. Sokkal biztonságosabb,
ha nemcsak látod, de hallod is, hogy mi történik körülötted."
ez a kisokosból, igaz, nem szabály, de hülye aki zenét hallgat biciklin. Persze, lehet a kormányon sokol rádió, ez tény:D

@vuk_: "Mopeddel (csakugy mint biciklivel, vagy barmi massal) pedig a belso savbol kell balra kanyarodni, akarhany sav van."
Csak városon belül. Kívűl már le kell szállni, és áttolni a kerékpárt.

"Dugok, szernitem orulne mindenki, ha csak azok autoznanak akik nem tudjak megoldani massal,"
a mostani benzinárak már eléggé leszoktatták a népet az autózásról, nem hiszem, hogy nagy arányban lennének azok, akik csak az úri hobbiként vezetnek...

ex-dr. vuk 2011.05.25. 15:48:41

@Roltii: miert, most nem varoson belulrol beszeltunk? Varoson kvul eleg ritkak a 3-4 savos utak (azt autopalyanak hivjak tobbnyire, amire sem a moped sem a bringa fel sem mehet).
Mondjuk egy varoson kivuli fouton balrakanyarodasi tilalom szerintem baromsag, ha epp nem jon semmi mi a szarert szallnek le, de ez mar maganvelemeny. Teny, hogy ha jonnek mind a ket iranybol akkor kozepen megallni nem eletbiztositas, es nem is tennem.

Nem, valoban nem uri hobbikent vezetnek, csak szarnak az arara es tul kenyelmesek. Errol lehet vitatkozni, de nem erdemes ;)

ex-dr. vuk 2011.05.25. 15:49:58

@Roltii:
kocsiban uvoltetni a zenet mennyivel biztonsagosabb?... nem ertem.

David B 2011.05.25. 15:53:37

@Roltii: Persze, mindenre van kifogás :) A családtól? Amikor elmész kocogni egyet, az nem számít? Direkt kötekszem, sorry. Lényeg, hogy nem olyan szörnyű ez a biciklizés,érdemes kipróbálni.

Roltii 2011.05.25. 15:53:41

@vuk_: ugyanúgy tilos, mert meg kell hallanod a szirénát. Ha a zene ebben akadályoz, akkor az is tilos. Lehet, hogy nekem van hülye fülem, de kerékpáron még a sűvítő menetszél is sokat ront a halláson, aztán ha még a füledbe is dugsz valami zajkibocsátót... Kocsiba se tartom egészségesnek a fülbedugós cuccokat
Régen én is hallgattam rádiót a biciklin elég halkan, de egyszer a semmiből megjelent egy robogó, és annyira meglepett, hogy azóta soha többé. Nem akart elütni, túl közel se volt, csak ijesztő volt, hogy mennyire nem hallottam belőle semmit. Pedig előtte én is azt mondtam, hogy csak halkan szól, hallok mindent, tök fasza...és nem.

Roltii 2011.05.25. 15:56:30

@David B: használom én is, engem ne akarj rávenni. Sőt pont ez a bajom, nem értem miért akar minden biciklis meggyőzni, hogy ez az über alles. Hétvégi sportnak jó, csinálja mindenki, csak ne a városban (Bp) mert életveszélyes. És rohadtul nem tetszik, mikor életveszélyes dolgokat propagálnak. Szerintem csak a szerencse, és - kövezzetek meg - az autósok odafigyelésén múlt eddig, hogy nincsen túl sok biciklis baleset/haláleset.

GG81 2011.05.25. 15:58:08

@vuk_: fél füles bent, headsetként is használom, közben szól a monó rádió is... a másik fül pedig teljesen szabad. jobb így, mintha bringásidiótaként kézbentartott módon telefonálnék, mint általános.

jah, ezt nemrégiben írták. mobilozni autóban sem szabad ugye kézből, sőt a franciáknál láttam most egy olyan kampányt, hogy a figyelmet se ossza meg senki, ha telefonál álljon félre!!! fransziország 2011!
szóval kézben nem lehet mobilozni, de csöpögős hamburgert zabálhatsz vagy amit másért is utálok, cigizhetsz.

Perillustris 2011.05.25. 16:01:08

@Roltii: Meg azon, hogy pl. a Váci út melletti (Duna Pláza-Shell) kerékpárútféleségen a kerékpárosok többsége önvédelemből nem számít arra, hogy nem kanyarodnak rá az elsőbbségadásra kötelezettek.

Perillustris 2011.05.25. 16:05:08

@Perillustris: Ja, egy totálisan belátható, kitáblázott szakaszról beszélünk.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 16:07:11

@Roltii: nem eletveszelyes. hat pont ezaz... sot: minel tobben bringaznak a varosban annal kevesbe lesz veszelyes.
Itt minden reggel ugy erzem magam, mintha CM lenne, annyi a biciklis. Mind az uttesten (kerekparut nuku). Es NEM veszelyes, cseppet sem. Max latszolag.
Ha az autos odafigyelesehez sorolod azt is, hogy megadta az elsobbseget tenyleg ott ahol meg kellett, akkor igen... igaz ;)

@GG81: "bringásidiótaként kézbentartott módon telefonálnék" - muhaha mintha a kezbol mobilozas pont a bringasokra lenne jellemzo :DDD

tomoo 2011.05.25. 16:10:03

Mindenféle közlekedési eszközt használok.
Nem zavarnak a bringások, sőt támogatom. De miért kell áthajtani a piros lámpánál egy igen jelentős részüknek? Sok helyen külön jelzőlámpát is raktak ki nekik. Bizonyos helyeken rendszeresen az emberek közé hajtanak a zebrán, de nem is az, hogy átcsorog lépésben, akkor még azt mondom kit érdekel. De nem, mert az ilyen áthajt piroson a zebrán az emberek között 20-30 közötti sebességgel. Miért? A járdán száguldozókról nem is beszélve. És ha szólok esetleg, még én vagyok a hülye köcsög gyalogos úgyhogy kussoljak. Más nyugati országokban, ahol fejlettebb bringás kultúra van nem igen láttam ilyeneket.

(tudom gyalog meg autóval is jár sok hülye, úgyhogy ezzel ne jöjjön senki)

GG81 2011.05.25. 16:10:49

@vuk_: hátmárpedig bringázz csak a budai bringaúton... muhaha, ugye.
jah, de már megint a másholélő sunyi éned jött elő. amit te soha nem láttál az nincs is, értettem.

David B 2011.05.25. 16:13:54

@Roltii: értem, bár nem csak neked szólt. Amíg többen így állnak hozzá, hogy á, túl veszélyes, (meg koszos lesz a cipőm), Bp-ről nem fogynak el a kocsik, és ez így is marad.
És valaki mondja meg, melyik a nagyobb zajcsökkentő: fülbedugós szirszar, vagy feltekert ablak illetve bukósisak?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.05.25. 16:13:58

@263: én rendszeresen megyek buszsávon, melóba menet csak ott tudok (BAH-Alkotás) de van tükröm, és ha megjelenik mögöttem a nehézsúly, felpattanok a járdára, vagy ahová lehet, és elengedem. a taxisok meg leszarják, és elmennek mellettem sávon belül (mivel tudnak vezetni, kissé idegborzolóan, de biztonságosan). a motorosok meg elférnek.

@apoa: az Andrássy bringaútja/sávja életveszélyes, a szó legszorosabb értelmében, bizonyára ezért. mondjuk én azon megyek, ha arra megyek, kurva lassan, de inkább elkerülöm.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 16:15:07

@GG81:
1. ertelmezd: "jellemzo"
2. aztan pedig ezt: "soha"
3. Hasonlitsd oket ossze.
Koszonom.
;)

David B 2011.05.25. 16:17:03

@tomoo: Hát igen, kb én szégyellem magam helyettük (én megállok), legjobb, amikor találkozunk a következő lámpánál, magyarul még óriási előnyre sem tesz szert.

Gyarló Hintaló 2011.05.25. 16:25:34

Róbert hol lehet kapni ilyen frankó cipőt?
már fél órája guglizom de még hasonlót se találtam!

sexmachine 2011.05.25. 16:46:21

Az én listám így néz ki:
1. vannak, akik listákba is képesek rendezni a többi közlekedőt, szigorúan meredek általánosítások alaján, és persze általában ők maguk is követnek el hibákat, tehát ők is alacsonyabb rendűek, mint amilyennek képzelik magukat
2. vannak a normálisak, akik próbálnak felülemelkedni a kategorikus gyűlölködésen

Ha őszinte akarok lenni magamhoz, akkor az első csoportba tartozom, de igyekszem átkerülni a másodikba.

Winkler Róbert 2011.05.25. 17:15:23

@Gyarló Hintaló: Keress erre: air jordan 429489-401. Szerintem vagy neten, vagy van Pesten az Irányi utcában, talán 5, vagy 7 szám alatt egy igen veszett bolt, ott aztán vannak színes cipők.

Krisi 2011.05.25. 17:15:37

@Roltii: azért mert te személy szerint úgy gondolod hogy nem biztonságos tekerni a városban még nem jelenti azt, hogy valójában is életveszélyes volna a dolog.

ilyenkor írd oda hogy "szerintem", és ne tényként közöld légyszives.

Roltii 2011.05.25. 17:26:27

@Krisi: biciklis blogokban, és sok egyéb helyen van leírva, hogy mennyi életveszélyes szituáció van, rossz bicikliút kialakítás, életveszélyes kereszteződések stb... De én nem mondhatom ugyanezt? hagyjál már... De tudod mit a kedvedért: az online biciklis társadalom szerint életveszélyes helyzetek sokasága található ma Budapesten a biciklisek számára. Így jó?

ehja 2011.05.25. 18:25:58

@vuk_: Szeged.... hehehe. Na igen, én a budai hegyekből járok be, természetesen autón. A hegyek olyasmik amiket Szegeden nem lehet találni. Hát erre legfeljebb nyáron fordul elő ember aki biciklin jár munkába. De csak ha nincs nagyon meleg. Rosszabb időben, esőben, hóban persze senki sem akar csatakos lenni biciklin.

És a dugóban az autóban még mindig a legkényelmesebb, bekapcsolod a klimát, nézed a sok szerencsétlent a zsúfolt tömegközlekedésen ahol budös van, meleg van és zsebtolvaj. És röhögsz az izzadt vagy pacallá ázott bringáson akit még dugóban is többször utolérsz.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 18:30:55

@ehja: hat kinek mi. egyebkent TFL az londonban van nem szegeden, de oda se neki ;)
de amugy nem hinned, de szegeden (ahol tenyleg nincs hegy, de meg domb se) is dugoban acsorognak, raadasul tavolsag is alig van... eso is aligalig. vegkepp erthetetlen.
erdekes, hogy londonban iszonyat sok a bringas, pedig delen eleg dimbesdombos.. eso sem zavar senkit, pedig valszeg gyakrabban van mint pesten.

szoval amiket irsz azert kicsit tul van lihegve, sokan inkabb csak kenyelmesek, semmi tobb.

Ottopappa 2011.05.25. 18:42:36

Én ha bringaúton megy előttem a gyalogos, csengetek, jó hangosan, és tépek tovább 30-40 - el... Ezt mindegyik meg szokta érteni elsőre... Winkler, ha lenne csengőd, és így tettél volna, a mama is hidd el, azonnal vette volna a lapot. :)

AtoszMester 2011.05.25. 19:07:41

Kétszázkilencvenhat komment, én már nem is írok semmit. :)

De mégis.

A sűrített levegős kürt foci- és vízilabdameccsekről hatalmas ötlet, már el is terveztem hogy végigmegyek a bicajúton és ledudálom az összes gyalogost :DDD

dragbiker 2011.05.25. 19:16:37

Szocializálódunk,Winkli? :D

csakazértistotalcar 2011.05.25. 19:20:16

@vuk_: onnan kéne tudnod, hogy a kanyarodó járműnek -esetünkben- elsőbbséget KELL adnia annak, akinek az egyenes haladását keresztezi. Függetlenül attól, hogy takarásban van, öttel vagy ötvennel megy. Ennyi.
www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/vegyes_horoszkop_erdekessegek/13724/uj_elemek_a_kresz-ben_-_a_kerekparosok_elonyere
Jó olvasgatást!!!

Merida001 2011.05.25. 19:25:19

Gyalogosként az autósokat, bringásokat, motorosokat szidjuk...

Autósként a motorosokat, gyalogosokat, bringásokat szidjuk...

Motorosként az autósokat, bringásokat, gyalogosokat szidjuk...

Bringásként a motorosokat, autósokat, gyalogosokat szidjuk...

Amennyire hülyén néz ki ez így leírva, annyira így is van a mindennapok forgatagában!:)

Lényeg, hogy nincs vétlen és tökéletes szereplője a közlekedésnek!

Rocko- 2011.05.25. 19:59:03

@éppcsakkérdem: "nem törtél le ( pontosabban: rúgtál le )egy tükröt sem, miközben munkába mentél?"
miért kéne?
ez a vitás dolgok rendezése? tükörrugdosás? akkor ha nem tetszik egy kerékpáros vislekedése, akkor rúghatok egy 8-ast az egyik kerekébe?
szóval milyen alapon veszi magának bárki is a bátorságot, hogy rongáljon?
másrészt az autó mit csinált? az ég egy adta világon semmit. a sofőrje tette. aki ennyire tökösnek érzi magát, az az autó sofőrjével pofozkodjon.

Rocko- 2011.05.25. 20:01:57

@263: "látni a semmilyen szabályt be nem tartó kerékpárosokat.Oké, ők úgy gondolják, a törvények nem kötelezik semmire őket.DE:ha balesetbe keverednek, máris az összes jogukra igényt tartanak."
néha gondolkozok, hogy a piroson áttekerő bringásra nem csak rádudálni kéne, hanem utolérni és lepofozni a bicikliről, mondjuk egy 30-as villáskulccsal. aztán közölni vele, hogy még mindig jobban járt, mint ha autó ütötte volna el.
persze fel lenne háborodva nagyon, az tuti.

csakazértistotalcar 2011.05.25. 20:02:04

@Érdekes:Bukósisak nem kötelező ( noha nagyon hasznos), papucsban sem tilos bringázni, fényvisszaverő ruházat csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok, kivilágítani pedig akkor kötelező, mikor az autósoknak is. Viszont: biztonsági övet sem csatol be (mint minden autós, ugye?), rengetegen telefonálnak bringázás közben (nem úgy, mint az autósok!) Vagyis rossz a példa. Viszont a hülyeség járműfüggetlen, sőt a háborúzási hajlam is. Winkler R. ebben a szösszenetében talán nem azt akarta, hogy a bringásokat, meg egymást anyázzuk. De, hát ugye ……

Rocko- 2011.05.25. 20:03:12

@Perillustris: naja, egyirányú. mert ugye kurva szarul lett ez kommunikálva, és boldog-boldogtalan megy az egyirányúban, forgalommal szemben, az se érdekli, hogy nem fér el, ő megy, mert neki 'lehet'.

Rocko- 2011.05.25. 20:04:21

@Krisi: "a városbna, kell egy országúti."
:DDDDDDD
kene városi kerékpár, jó széles papucsokkal, és +1 méter magassággal, hogy átláss a forgalmon. ;) :DDD

lwcolors 2011.05.25. 20:17:23

A cikk jó, én is bringáztam anno munkába, de vezetek is.
Amit hiányolok az a nyugaton az általános iskolában kezdődő és a középiskola végén befejeződő KRESZ oktatás. Pedig az iskola (elvileg) az életre nevel.
Sajnos felénk is sok a szabálytalan és magát veszélyeztető bringás: jobbra kanyarodó teherautó mellé becsorognak a holttérbe, 30-al tépnek át a zebrán, sötétben, ködben kivilágítatlanul közlekednek stb.
Autósként eszembe sem jutna, hogy lassítás nélkül menjek át a zebrán biciklivel. Sajna ebben a kisvárosban ezt több egybites agyúnak sem sikerült felmérnie. Egyik nemrég egy nyerges kamion oldalának biciklizett lassítás nélkül (láttam az egészet, a kamion mögött mentem nemsokkal), a hátsó kerekek meg 10 méter hosszon kenték fel az aszfaltra. Jellemző, hogy a kamionos észre sem vette az egészet.
Felénk a kerékpárutakkal az a baj, hogy ha van, akkor legtöbbször a másfél méter széles gyalogjárdát felezték meg, illetve van a járda felénél egy sárga vonal, de semmilyen egyéb jelzés, hogy a két félből melyik a járda.

apoa 2011.05.25. 20:22:21

@Rocko-: Azért lettek a kerékpáros szabályok rosszul kommunikáva, mert az újságíróknak pont olyan kevés esze van, mint a legtöbb bringásnak.Lásd a fenti cikket.

-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg! 2011.05.25. 20:25:26

+1 hozzászólás, hogy legyen a Cougarba miből tankolni

Perillustris 2011.05.25. 20:52:19

@lwcolors: Ki gondolná, hogy felnőtt emberek lassítás és körülnézés nélkül, nem ritkán a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyva több száz méter hosszan kenik fel magukat a mozdony ütközőjére. Biciklisként eszembe sem jutna, hogy lassítás és alapos körülnézés nélkül menjek át, még akkor sem, ha a fénysorompó fehéren villog, és a sorompó fel van húzva.

Ezzel ismét csak azt kívántam jelezni, hogy az általad leírt esetben sem releváns, hogy a szerencsétlen áldozat, aki lefejelte a nyergest, éppen kerékpárral közlekedett. Ha éppen autót vezet, talán kifordul elé elsőbbségadás nélkül, a hűtőrácsba érkezve.

@apoa: Köszönjük, Emese!

@Rocko-: Bármelyik átlagos kerékpárral "átlátsz a forgalmon". Ezért van az, hogy biciklivel sokkal magabiztosabban be lehet hajtani akár egy - nyilván nem a sarkokig épületekkel beépített - jobbkezes kereszteződésbe, mert a parkoló autók felett optimális esetben elég messzire ellátni. Természetesen még ez is csökkentett sebességet feltételez, nem kamikaze akciót.

Az, hogy a nyomorék média úgy tálalta, ahogy, végképp nem a kerékpárosok hibája, és sajnos azóta is elég sok hasznos idő és energia megy el arra, hogy tisztázzuk a helyzetet.

e1 · http://beszoltam.hu 2011.05.25. 20:56:11

@-Dr. Úr, elmehetek? -Nem, elmebeteg!: Ez volt eddig a legjobb hozzászólás. :)

Perillustris 2011.05.25. 21:00:51

@Rocko-: Amikor egy autós suhan át elegánsan, akkor is eszedbe jut ez? Vagy akkor nem, mert jó eséllyel te is megkapnád a villáskulcsot mástól, aki szintén ezt találta ki?

WhiteEagle 2011.05.25. 21:01:14

Nekem az a halálom, amikor a járdára rakott bicikliút van. Hát az kész, bár ne is lenne inkább. Mert ugyebár ha van bicikliút akkor azon KELL menni biciklivel. Igen ám, csakhogy ha a járádra van intergrálva a bicikliút (fele "járda" biciklinek, fele gyalogosnak), akkor a gyalogos richtig ott fog menni, a szerelmespárból az egyik fél biztos ott fog andalogni, a kétgyerekes anyuka minimum egyik gyereke ott fog téblébolni, a kukát oda tolják ki, a járdára félig felparokoló kocsi oda lóg be, a járda mellé ültetett fa gyökere ott nyomja fel a burkolatot, a buszmelgállóban a néni ott fog várakozni... és minden bicikliúton gyalogló (vagy álldogáló) gyalogos csúnyán néz rám ha meg merem csengetni... Mi az hogy én a bicikliúton biciklizem? És ha esetleg 20 km/h felett merek menni, akkor különösen szúrós tekinteteket kapok, "ki ez a járdán száguldó őrült"-pillantásokat... Továbbá... Vegyünk egy belvárosi járdás bicikliutat: 50 méterenként útkereszteződés! Tehát: tekerek 50 métert, várok két percet. Tekerek 50 métert, várok két percet. Ha nem lenne bicikliút mennék az úton. Jó erőben vagyok, 40 km/h-t tudok tartani a kérdéses szakaszon, 4-5 lámpán át végig lehet haladni zöldhullámban. De a járdás-bicikliúton! 3x annyi ideig tart a sok útkereszteződés miatt. Szóval szerintem vagy rendes bicikliutat, vagy inkább semmit. (Továbbá örülnék városon kívüli bicikliutaknak is. Pl. valaki le akar menni Bp-ről bicilivel Balatonra. Milyen jó lenne, ha lenne valami úttestől elszeparált bicikliút végig...) Egyébként majd' öt éve külföldön élek, "nyugaton" (sajna nem Hollandiában...), hát itt se sokkal jobb a helyzet bicikliút tekintetében, egy-két helyet/várost leszámítva. Annyi talán a különbség, hogy itt néhány öltönyös manager-t is látni biciklin, többen tekernek. De a szívás itt is megy...

Petikepetike 2011.05.25. 21:08:25

Arra válaszoljon valaki, hogy a biciglis miért megy az úttesten mikor mindkét oldalon van kerékpárút? Miért? Nem bírom felfogni. Pl. Győr Kandó Kálmán út
Van arra fele 1 csomó munkahely Audi, Győri sütő, Rába, műszakváltáskor meg 1 csomó autó, meg busz. És néhány bicajos azért is az úton megy, mikor kétoldalt van bicigliút. Nem értem

Perillustris 2011.05.25. 21:10:20

@Rocko-: Szigorúan elméleti síkon maradva(!): azt gondolom, hogy tökösség ide vagy oda, mivel a bosszú alanyának jó eséllyel fontos a gépjárműve, nem kárhoztatható senki azért, mert azon tölti ki mérgét. Sőt, ha az esetleges büntetőjogi következményeket vizsgáljuk, kifejezetten hasznos, ha inkább a rongálás vétségét követi el bárki, mint a súlyos, akár maradandó károsodást okozó testi sértést.

Persze aki "pipa", az nem feltétlenül gondolkodik racionálisan.

Felhívom a komment olvasóinak figyelmét, hogy a fenti eszmefuttasom semmilyen módon nem tekinthető egy erőszakos cselekményt elkövető erkölcsi támogatásának, s kifejezetten óva intek mindenkit mind a rongálástól, mind a fizikai bántalmazástól. :S

Krisi 2011.05.25. 21:28:13

@Roltii: na látod, így már sokkal jobb, hogy nem tényként jelentetted ki :)

amúgymeg naná, hogy leselkedik néhány veszély a bringásokra, de ezeknek a veszélyeknek a kb. 80%-át úgy hívják hogy figyelmetlen/ béna /balfasz / vezetésre totálisan alkalmatlan AUTÓvezető.

na ők a veszélyesek, rájuk kell a legjobban koncentrálni.

de a lényeg annyi, hogy a biciklisekre messze a legnagyobb veszélyforrás a közlekedésre alkalmatlan autóvezetők sokasága, legfőképp az öreg, sehall- selát taták illetve a telefonáló/ sminkelő picsák.

Rocko- 2011.05.25. 21:33:03

@apoa: utolsó mondtattal nem értek egyet, a többivel igen.

Perillustris 2011.05.25. 21:36:29

@Merida001: Én bringásként a bringásokat is szídom, ha úgy adódik. Attól még nem lesz a haverom, mert teker.

BTW be is cseszne, ha a hasonló fórumok valós leképezései lennének az állapotoknak. Egy-két rezidens troll szajkózása szerencsére nem önbeteljesítő.

Rocko- 2011.05.25. 21:36:49

@Perillustris: amit Krisinek írtam, az irónia volt, célzás a SUV-okra, meg arra az ellentmondásra, hogy városba országúti bringa 'kell'.

"Az, hogy a nyomorék média úgy tálalta, ahogy, végképp nem a kerékpárosok hibája, és sajnos azóta is elég sok hasznos idő és energia megy el arra, hogy tisztázzuk a helyzetet."
hát sajnos ezen a téren lesz még munka. sokkal nehezebb így helyrehozni.

Rocko- 2011.05.25. 21:40:42

@Perillustris: szelektájunk: nem sárgán áthaladásról beszélek. hazdunék, ha azt mondanám, hogy nem megyek át sárgán.
hanem arról, amikor már egyértelműen piros van, és akkor megy át. az bizony kapja a pofánbaszást. tök mindegy mit hajt.
gyalogosok közt átszáguldó dettó. leszarom, hogy autóval vagy kerékpárral, esetleg robogóval van, demokratikus vagyok, kapja csak a pofont.

Petikepetike 2011.05.25. 21:43:31

@Perillustris:
Ez olyan mint a Petz sulinál Győrben a templommal szembe. Gyakran járok arra. Mi ott a probléma? ja hogy a buszmegálló ? ott max 1-2 álló ember van azok nem ütnek el.

Perillustris 2011.05.25. 21:45:36

@Rocko-: Szerintem az a sárga nem egyszer már egyértelműen piros, de felesleges ebbe az irányba elmenni teljesen, nyilván nem tartozunk egymásnak elszámolással. Autózom eleget, utasként is sokat, bringáról is látom amiről beszélek, s a buszra várva is.

apoa 2011.05.25. 21:46:14

A Kresz-ben a kövekező sebességkorlátozások vannak kerépárosoknak: 50,40,30,20,10 km/ó. Sebességmérő berendezés nem kötelező. Mintha tudatosan zagyválták volna össze a jobb sorsra érdemes jogszabályt liberálisék.

Perillustris 2011.05.25. 21:49:49

@Petikepetike: Átvezetik a "bringautat" a buszmegállón, de semmi probléma. Oké, tényleg szuper így, kifejezetten ideális. Az persze mellékes, hogy sárga csík nélkül nagyságrendekkel biztonságosabban és gyorsabban, és nem utolsó sorban szabályosan lehetne haladni az úttesten.

Mondjuk az sem mellékes, hogy ez a gyalog- és kerékpárút ebben a formában nem felel meg a szabványoknak.

Rocko- 2011.05.25. 21:52:36

@Perillustris: maradjunk elméleti síkon.
"mivel a bosszú alanyának jó eséllyel fontos a gépjárműve"
annyira nem jó az esély. akarták már összetörni az autót alattam, úgy, hogy az nem az enyém. mondtam is a kedves norvégnak, hogy csak nyugodtan, nem az enyém az autó. (le is tett a szándékáról).
aztán ha elméleti sík. mi a nagyobb fajsúlyú büntetsi tétel? a szándékos rongálás vagy a szabálysértés? előbbi. tehát érdemes ezért elszenvedni a bírságot?

"nem kárhoztatható senki azért, mert azon tölti ki mérgét."
hogyne lehetne. szűklátókörűségre vall. nagyon, de nagyon szűklátókörű. az autó egy tárgy. nem csinál semmit. a sofőrje csinál.

"Sőt, ha az esetleges büntetőjogi következményeket vizsgáljuk, kifejezetten hasznos, ha inkább a rongálás vétségét követi el bárki, mint a súlyos, akár maradandó károsodást okozó testi sértést."
szóval evidenciának veszed azt, hogy kultúrált beszéd helyett azonnal indulattal rendezzük le a vitás kérdéseket?
ezt tudom rá válaszolni: www.youtube.com/watch?v=WxKiK-SeBhE&feature=player_detailpage#t=77s
és tudod jól, hogy kerékpár-autó relációban a kerékpár a vesztes. szóval nem ártana higgadtabban kezelni az ilyen kérdéseket. (már amennyiben bringaútra parkolásról van szó és nem leszorításról.)

szóval én tartom, hogy keresse meg személyesen nyugodtan a sofőrt. kezdjenek el beszélgetni. akkor majd lenyugszanak. ha mégse, akkor majd a polgári peres eljárás hűti le a kedélyeket és ad példamutatást.

Petikepetike 2011.05.25. 22:03:28

Hát én nem tudom, de nekem a parkoló autók mellet tekerni úgy hogy balról mozgó autók és közben ott a kerékpárt ami fizikailag is el van választva az úttesttől, perverz. De mér? Majd hülye lennék az úton menni. Amúgy amit linkelték képet ismered is a hegyet vagy csak úgy találtad?

Perillustris 2011.05.25. 22:05:41

@Rocko-: "szóval evidenciának veszed azt, hogy kultúrált beszéd helyett azonnal indulattal rendezzük le a vitás kérdéseket"

Nem. Az én kiindulási pontom már az volt, hogy "valami" történik, tehát vagy rongálás, vagy verekedés. Természetesen bármelyikig eljutni értelmetlen és kerülendő.

A 30-as kulcsot sem én hoztam szóba.

"az autó egy tárgy. nem csinál semmit"

Nézd, ha emberünket kirúgja a főnök egy mondvacsinált ok miatt (avagy jogosan, de emberünk ezt nem látja be), és tudja, hogy főnöke mindene az irodájában lévő porcelán dísztárgy, akkor miért ne zúzná le azt? Közvetetten durva csapás ez, lehet, durvább, mint egy csuklótörés.

GYK: senkinek nem javaslom, hogy szétcsapja a főnöke porcelán díszét. Sőt, senkiét ne.

Perillustris 2011.05.25. 22:11:19

@Petikepetike: Lelked rajta. Én sokkal jobban rettegnék egy kisgyerektől, aki a járdán elém lép. Mert az egy járda, nevezzék azt hivatalosan bárminek. Ha meg minimalizálni akarom a kockázatot, akkor mehetek 10-zel.

Az én utazótempóm pedig 25-30+. Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyok hajlandó lassabban menni, ha kell, de azért több kilométeren keresztül nem szívesen tötymörögnék, mert akkor mehetnék busszal is.

Virago_1000 2011.05.25. 22:21:34

@vuk_: en sem akarok kozelebb koltozni, mert igy nincs kifogas, nincs kibuvo a napi mozgasadag alol :) 15 km :) Amikor Pesten laktam, a 11. kerben, aztan Torokbalintra jartam dolgozni, aztan melo utan a Deak terre nyelvtanfolyamra, nem volt km hianyom :)) Hejj a regi szep idok, hatalmas nyarak, zold pardon, amit az egista komcsi cigany, a miniszterelnok lebontat :((
(kerem ne politizaljunk).

Mara mar kulfoldre sodort az elet de a Zold pardonert kar, viszont orommel tapasztalom, akar hanyszor vagyok Budapesten hogy (szerencsere) menobb, cool dolog biciklizni, mint autozni, es ez igy van rendjen. Winkler megnyilvanulasaibol meg mar kezdett elegem lenni, de ez a cikk hatalmasat lenditett a megitelesen - pozitiv iranyba.

Virago_1000 2011.05.25. 22:27:52

@gyvy: "bizony bringás infrastruktúra terén lenne még mit behozni a városnak... (és most nem a munkahelyi bringatárolókra gondolok)..."

- bizony, bizony. MEg lehet nezni Hollandiat. Arrol nem is beszelve, hogy igazsagtalansag netovabbja az a magyar gyakorlat, hogy a bejarast teritik (berlet, benzinpenz stb) a biciklisnek meg nem adnak semmit. Ne rohogjetek ki, ezt komolyan irom, arrol nem is beszelve, hogy a biciklis mennyivel kisebb terhet ro az egeszsegbiztositasra, mint a punnyadt autos.

@Vizibolha: Dogoljon meg a rendorbacsi, ha a lampa/prizma hianyaert bunteti a becsuletes embereket.

@Önjáró Talajgyalu: "Egyébként ami még érdekes, hogy az ottani biciklik többsége az tanyabike-jellegű"

-Hollandiaban is, ami szerintem nem feltetlen elony. En az olyan biciklikkel nem tudnek eleg gyors lenni.

@Roltii: "Autóból 5x szarabbul látsz ki, mint kerékpárról, úgyhogy ez elég nagy butaság volt..."
"joggal lehet fikázni az autóst, hogy nem áll meg, de kb nem is látja a biciklist sok esetben, mert hülyén van kialakítva az egész. "
- a szemed disznek van a fejeden???

Petikepetike 2011.05.25. 22:32:42

Ja vágom az ilyen kisgyerekeket olyankor lassítani szoktam már jó előre mert szar a kontrafékem. Harminccal bicajozni szerintem parás úgy is mindig le kell lassítani. Hát a biciglizés ilyen. Más Tihyany Árpád út Sport utca kereszteződésnél úgy ütött el 1 nő hogy a bicigliúton hogy közben rám nézett...és csak 10-zel mentem mert mivan ha nem áll meg, de akkorát fékezett aszittem megáll, de mivel autó nem jött féket felengedte én meg 20 centi híján átértem előtte. Ha harminccal tekerek beesek a hétemeletes aljába és munkahelyi úti baleset. Így meg felálltam megköszöntem a nőnek hogy szakadó esőbe még fel is lök oszt csá

ex-dr. vuk 2011.05.25. 22:58:10

@Rocko-: jaja es mekkora lenne, hogy mikor epp elfelejtettel indexelni akkor valaki utanadmegy, leszorit, kirangat a kocsibol es ad egy maflast.
Es meg neked allna feljebb, igaz?
:)

Merida001 2011.05.25. 23:16:09

@Perillustris:

"Lényeg, hogy nincs vétlen és tökéletes szereplője a közlekedésnek!"

Így zártam a gondolatomat, ebben benne van minden(ki). Nem? :)

Rocko- 2011.05.25. 23:25:51

@vuk_: szóval szerinted egy indexelés kihagyása és szándékosan piroson áthajtani egynértékű?
tippelhetek? kerékpáros vagy, jogsi nélkül.

zsoci 2011.05.25. 23:26:52

Autós újságíró biciklin ?? Ez valami rossz vicc ?

Ennyire nem drága a benzin.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 23:35:04

@Rocko-: csak szemleltettem, hogy forditva hogyan is nezne ki. Hogy melyik milyen sulyu az mellekes ebbol a szempontbol.
Van jogsim.

ex-dr. vuk 2011.05.25. 23:36:21

@zsoci: ha valaki bringazik mar nem is lehet autobuzi?
egyebkent sokkal jobb ha default anyazas helyett (mint amit itt sokan csinalnak) kiprobaljak a masik oldalt.

tyberius 2011.05.26. 00:45:37

@Roltii: Aztán nem elektromos robogó volt véletlenül? :)

Rocko- 2011.05.26. 07:13:16

@vuk_: szar volt a szemléltetés, mert nem ugyanarról beszéltél. nézd csak meg @Perillustris: példáját, az valósabb.

Roltii 2011.05.26. 07:47:50

@Virago_1000: felejtsd már el Hollandiát b+. Imádom amikor Bp-Amszterdam párhuzammal jönnek, nem kicsit más a kettő. Legnagyobb különbség a méret...na mindegy...
A térítésről meg annyit, hogy lófaszt sem kap az alkalmazott a cégtől munkábajárás támogatásához ha ugyanott lakik. (persze, bármi adható, de járni csak akkor jár, ha másik településről jössz). Nálunk cafeteriaba bérlet helyett választhatsz egészségpénztárt, azzal meg vehetsz biciklit. Egyébként elég hülye vonal ez, mert azt hittem Ti az élmény miatt bicikliztek, nem azért, mert közlekedeni valahogy kell...

@tyberius: nem:D

@Krisi: nem, nem az autóvezető. Bicikliről kurva könnyen lehet szidni,múltkor én is lebasztam egy csávót, aki a kisbuszával elfoglalta a bicikliút felét. Aztán jobban belegondolva karóba kéne húzni azt a faszt, aki megcsinálta a bicikliutat úgy és ahogy. A csávókám nagy forgalmú főútról akart bekanyarodni a kertjébe. Ehhez először meg kell állnia, kinyitnia a kerítést majd beállnia. Namármost sikerült a kerékpárutat úgy felfesteni, hogy nem tud megállni a kisbusszal (sléhen se) hogy kinyissa a kertkaput. (valahol a 3-as út mellett kifelé még bp-n volt ez).
Csak azt akarom mondani, hogy ilyenkor könnyen le lehet ugatni az autóst, pedig nem igazán jogos (még valamennyi hely is maradt a kerékpárúton)...
A lényeg az, hogy a veszélyes helyzetek nagy része szerintem a rossz felfestésekből és kerékpárút elhelyezésekből adódik, nem pedig az idióta autósokból. (persze van abból is, ugyanúgy ahogy az idióta biciklisek miatt...:D)

GG81 2011.05.26. 08:03:15

@vuk_: oh, megint előkerült az idegen kártya. muhahán szánalmas.

tájékozódj a világban! érdekes egy legfrisseb OECD tanulmány szerint levegőminőségben Magyarországon! 2x (kétszer) JOBB a levegő, mint HOLLANDIÁBAN!!! ÉÉÉRTED!? a qrváranagyon áhított bringás(fő)városban sokkal szarabb a levegő, dupla annyira, mint itthol-e... jah tudom ez téged nem érint, mert szegdonban biztos hegyilevegő van. hát csak az arányok kedvéért, és hogy hiába bringáznak sokan.

GG81 2011.05.26. 08:44:24

@GG81: this is Sparta!, azaz budapest.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.05.26. 08:48:22

"Egy néni ott ténfereg, nyilván buszra vár, benéz oda, ahonnan én jövök, nincs köztünk több, mint tíz méter, aztán hátat fordít, és ott marad az átjáróban."

Ez azért lehet, mert ha úgy süt a nap, akkor a buszmegállóban 50 fok van (plusz a szmog), mögötte viszont árnyékot vet a buszmegálló ennen maga, így ott csak 37 fok van. Hasonlót tapasztaltam legalábbis a fóti Cora Volánbuszos megállójában múlt héten.

tyberius 2011.05.26. 08:59:26

@fovarosi.blog.hu: Nekem az a kedvencen, hogy ugye a megállóban nem szabad cigizni, ezért a várakozók sokszor a megálló mögött vezetett bringaúton blázolnak...

Astra44kW 2011.05.26. 09:17:28

Nekem a buszsávos útszakaszok voltak eddig a legkellemetlenebbek. Mit tudok tenni?
1. feltartom a buszt, szabálytalanul
2. az út közepén, balesetveszélyesen hergelem az összes motorizált közlekedőt
3. másfelé kerülök, ez néha képtelenség
Érdekes, hogy a Tétényi úton, ahol alig van forgalom, és a busz simán kikerül, agresszív állat módjára dudálva nekem akart jönni a 173-as, beljebb, a Bartók Béla úton a Körtér környékén, ahol nem férünk el ketten a kocsisor miatt, általában udvariasan meg tudtuk oldani a kérdést a buszsofőrökkel.

Perillustris 2011.05.26. 09:20:18

@Roltii: "azt hittem Ti az élmény miatt bicikliztek"

Ezt nem is értem. Nyilván van ilyen is, de általánosságban ezt feltételezni...

Astra44kW 2011.05.26. 09:26:18

Egyébként ez a bicikliútépítés egy baromság. Drága, úgy építik, hogy lehetőség szerint alkalmatlan legyen biztonságos és gyors kerékpáros közlekedésre, és ezért nem is használják a kerékpárosok. Egyszerűbb lenne, ha az úttest olyan széles lenne, hogy az autósok és a bicajosok is elférnének egymás mellett. A KRESZ mellesleg útmutatást ad a közlekedőknek, nem kell a különféle járműveket mindenáron elszigetelni egymástól.

csakazértistotalcar 2011.05.26. 09:26:21

@Roltii: Mellé lőttél! A 3-as úton kifelé (még Pesten, ahogyan írtad) még véletlenül sincsen ilyen szituációra lehetőség! Ismerem, minden nap arra bringázok, télen meg autózok. Kéretik nem blöffölni! :P

Roltii 2011.05.26. 09:27:39

@csakazértistotalcar: jah, azért írtam le a konkrét helyet, mert biztos nem ott történt...idióta...

csakazértistotalcar 2011.05.26. 09:29:42

@fovarosi.blog.hu: ez érdekes. Egy szál alucső rajta egy 50x50 csm-es táblával?

Harlequin 2011.05.26. 09:34:09

Engem az érdekelne, hogy fellépett a kerékpárosokat sújtó betegség az út során, azaz a "piroslámpa fel nem ismerése"? Mint az közismert ez egy krónikus és járványszerűen elterjedt betegség a kétkerekezők körében.

min 2011.05.26. 09:38:03

Winker úr! Gratula a cikkhez! Ez egy jó kezdeményezés, hogy vizsgáljuk meg a tényeket minden közlekedő szemszögéből amiből kiderül, hogy tényleg minden oldalon van normásis és hülye is..:-)

csakazértistotalcar 2011.05.26. 09:48:15

@Roltii:Nagyon kulturált jó napot kívánok Önnek, kedves Roltii! Vajon mikor is írtam én olyat, hogy a Szellemi Elfekvő üdvöskéjét köszönthetjük Önben? Tehát az utolsó megjegyzését tartsa meg szeretteinek, valószínűleg örülni fognak ennek.
Ami az Ön által idézett helyet illeti, várom a helyszín pontosítását. Nem szükséges GPS koordinátát, helyrajzi számot megadnia, csak hozzávetőlegesen - mondjuk úgy- kerületrészileg, esetleg valami Önnek emlékezetes, de azért viszonylag közismert tájékozódási ponthoz viszonyított helyzetét. Gondolom nem nehéz kérés.
Barátsággal, mert a fröcsögés nem visz sehova, viszont minősíti az "elkövetőjét"
Ahogy tartja a mondás: "Le style, c'est l'homme" (Georges-Louis Leclerc 1735)

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2011.05.26. 09:52:23

Noszóval... Pár dolog.

Winkler úrnak tanács: sürgősen cseréld le a középhúzós féket egy tisztességes V-fékre (nem feltétlen kell hozzá a fékkar cseréje). Az eredmény fékhatás lesz. Ez így életveszély (neked). Bejártam az utat és én sem hittem, hogy ezekkel hogy tudtunk a 90-es évek végén a HHH-ről lejönni...

Osztán. Ezek a régi HT-k valóban mindent bírnak, ez ráadásul még jó karban is van.

Végül. Miért hülyék a biciklisták? Másért, mint amiért az autósok hülyék, a texisok hülyék, a tömegközlekedők hülyék és a gyalogosok hülyék. Én midegyiket aktívan csinálom, tehát én vagyok a legnagyobb hülye.

Roltii 2011.05.26. 09:53:16

@csakazértistotalcar:
Google maps-en nem fogom neked megkeresni, de megpróbálom leírni a helyet: mész az út jobb oldalától kb 2 méterre levő kerékpárúton (vagy gyalogos és kerékpár, nem emlékszem). Néhol vannak fák az út és közted, néhol nincs, viszont tőleg jobbra van elég sok helyen ház (ezt maps-en is láthatod). Valahol az M0 előtti résznél keresgéld. Na mármost nem nehéz elképzelni, hogy valahol, ahol a bicikliút és a 3-as út között nincsenek fák, mondjuk van egy betonplacc (mert ott egy vendéglő, patika vagy tudom is én), de mondjuk elég egy kocsi beálló. Olyan elképzelhetetlen neked ez a szitu?
Pontosan tényleg nem nagyon tudnám megmondani, mert pár hete tekertünk ki a ringre asszonnyal, és akkor találkoztunk ezzel a helyzettel...talán valahol a szaadföldi út környékén.

Egyébként meg a kurv@anyád személyeskedsz te tirpák idióta.

ex-dr. vuk 2011.05.26. 10:05:01

@Astra44kW: ebbol latszik, hogy a legtobb esetben nem a biciklis a "bunko", hogy ott megy, ahol (esetleg nem szabadna), hanem egesz egyszeruen rossz a kialakitas. "Lefelejtik" a biciklist a tervrajzrol (inkabb csak szarnak bele). Aztan meg lehet oket szidni.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.05.26. 10:26:11

@csakazértistotalcar: Nem, hanem a plexifalú megálló, ami alá beállsz eső esetén.

@Harlequin: a biciklisre ugyanúgy vonatkozik a KRESZ, mint más közlekedőre.

Perillustris 2011.05.26. 11:32:14

@Harlequin: Nagyon fura betegség ez. Amint a biciklis beül egy kocsiba (sofőrként), a kórokozók mutálódnak, és azonnal gyorshajtásra és szabálytalan parkolásra, kézből telefonálásra és biztonsági öv be nem kötésére bírják a gazdatestet, bár a piros lámpán áthaladás (sárgánál kövér gáz) is megmarad nyomokban.

Vidra #23 2011.05.26. 12:45:55

Lassan 2 hónapja kerékpározok Győrben. Napi min 7km, oda vissza 2X3.5 Egyetem és kollégium között. Alapjában véve nincs gondom a kerékpáros közlekedéssel, a gyalogosokkal több a gond, mint az autósokkal. Na meg amit utálok, amikor úgy alakul a dolog hogy valahogy felkeveredek pár méterig arra a kerékpárútra ahol szembe jönnek a többiek. Felhajtottam, kb 20 métert kellett volna ott mennem, de pont jött szembe egy másik kerékpáros, szépen lehúzódtam jobbra a FŰRE, mégiscsak férjen el, én vagyok rossz helyen. Erre beszól hogy húzzak már át az út túloldalára, miközben akkor szépen jobbra tértem ki, és ő meg hülye volt és Ő pedig BALRA, tehát pont ő hibázott nagyobbat. Én is basztam már el úgy hogy jobbkézszabály szerint nekem kellett volna jobbra kitérni, de lelassítottam és megtámaszkodtam a falon hogy a szembe jövő bringás elférjen kényelmesen, és az is beszólt hogy jobbra kéne kerülni. Ahelyett hogy örülne hogy az öreg nénik mellett nem úgy kellett elmennünk hogy kormány a kormány mellett... szóval a bringás is egy külön állatfaj...

hópapa · http://siorultek.blog.hu 2011.05.26. 14:59:43

Bringázni jó.
Ha 4km az út, és nem kell túlságosan az autók között mozogni, akkor egyértelműen a legjobb megoldás, bár ha jó az aszfalt, akkor még a görkori is szóba jöhet, mert az néha gyorsabb a bringánál is!
OFF:
Amúgy ezt olvastátok már?
johirado.blog.hu/2011/05/26/elvileg_elfogtak_ratko_mladicsot

Harlequin 2011.05.26. 18:16:27

@Perillustris: Még szerencse, hogy én kihagytam a kór kezdeti fázisát,így nem tudott mutálódni a vírus és ezért nem is jelentkeznek rajtam ezek a tünetek.
De akkor ezek szerint egyetértettél velem, hogy minden baj forrása a kerékpár.

Rocko- 2011.05.26. 20:12:23

@Astra44kW: "nem kell a különféle járműveket mindenáron elszigetelni egymástól."
hehehehehehhe.
de.

Perillustris 2011.05.26. 20:14:12

@Harlequin: Igen. Ezen a képen jól látható a folyamat: www.bryanchristiedesign.com/uploadfiles/24virus_cycle_final.jpg

Egyébként régóta keressük a sebességhatárt sosem(!) átlépő gépjárművezetőt. Örülük, hogy személyedben megtaláltuk. LOL

Perillustris 2011.05.26. 20:16:15

@Rocko-: hehehehehehhe.
Sosem hittem volna, hogy te akarod majd eltüntetni az úttestekről a kocsikat.

Rocko- 2011.05.26. 20:18:23

@Perillustris: úttest alá? miből hiszed, hogy zavarna?

egyébként meg továbbra is tartom, hogy ez eltérő közlekedési formák keveredése balesetveszélyes helyzetet okoz.
ellenben manapság az az új trend, hogy a józan észtk ukába dobva csakazértis keverik őket. hogy baleset lesz, az meg nem érdekli a tervezőket.

Perillustris 2011.05.26. 21:15:44

@Rocko-: Arra céloztam, hogy (el)szigetelni akarsz. A biciklik meg nyilván maradnak az úttesten. :)

Az autópályán is van baleset, sőt, a repülőtéren is, pedig ott kisebb mértékű a keveredés.

A józan ész a vélttel ellenkező tapasztalatok miatt pontosan az, hogy keveredniük kell a formáknak (nyilván bizonyos kereteken belül). Néhány baleset meg - nem hangzik túl jól kommunikálhatóan - belefér a pozitív előjelű hatások miatt.

Rocko- 2011.05.26. 22:11:52

@Perillustris: "Az autópályán is van baleset, sőt, a repülőtéren is, pedig ott kisebb mértékű a keveredés."
persze, de arra kisebb az esély. amig az eltérő közlekedési formáknál nagyobb. nem véletlen, hogy lehetőség szerint a járdát nem a TGV előtt vezetik keresztbe.

Perillustris 2011.05.26. 23:34:59

@Rocko-: "nyilván bizonyos kereteken belül"

Rocko- 2011.05.26. 23:41:25

@Perillustris: igen, ebbe esik a jócskán eltérő sebességkülönbség is.

Perillustris 2011.05.26. 23:48:14

@Rocko-: Igen, autópályán ezért is nem mehet kerékpáros. Lakott területen belül viszont semmi nem indokolja az elválasztást emiatt (speciális eseteket kivéve, pl. gyorsforgalmi út).

Nem mellesleg sem erkölcsileg, sem szakmailag nem lenne védhető pl. a kerékpárosok kitiltása mondjuk a 70-es utakról. Mert ha ennyire gázosnak ítélnék a helyzetet, akkor a sebességhatárt kellene csökkenteni mondjuk 50-re.

igazi hős 2011.05.26. 23:50:32

@Rocko-: Autó városban 0-50 km/h, bringa 15-40 km/h. (Az emelt sebességű utakon nincs keresnivalója a bringának, ez nem kérdéses.) Ennél még arányában is nagyobb különbségek vannak az autópályán.
Ez nekem nem "jócskán eltérő sebesség". (A "jócskán eltérő sebességkülönbség"-et nem tudtam értelmezni.)

Rocko- 2011.05.26. 23:55:25

@Perillustris: jobb horgot kaptál már?

@igazi hős: pedig eléggé eltérő, ha 15-30-at veted össze, akkor duplája.
de mondom, nem csak a sebesség az oka, más közlekedési mód. ahogy winkler is írja: kevés bringán van tükör, vagy mondjuk kerékpárral nem lehet úgy lereagálni bizonyos szituációkat, mint autóval vagy motorral.

csakazértistotalcar 2011.05.26. 23:57:04

@Roltii: Lefordítom okulásul a francia idézetet: A stílus maga az ember!!! Az oroszok így mondanák (elnézést, nincsen ciril-betüs klaviatúrám, tehát fonetikusan írom, ha érti mi az): kultyúra málenkájá! (azért "-ájá" a végződés, mert a "kultyúra" szó: nőnemű)
Nos, ennyit erről.
Ami a jelzett helyet illeti: az M0-ás nem Budapesten van - esetünkben a XVI. kerületről beszélünk-, hanem a városhatáron túl kb. 300m-re. Előtte a Cinkotai temető szintén kb. 500 m hosszan terül el, sőt előtte ca. 500 m hosszan erős emelkedő és ott valóban van egy 500x 40 m-es parkoló. Igaz, patika, vendéglő vagy ilyesmi nincsen. Mindezek előtt a Décsi József utca torkollik be a Szabadföld útba. Mindezek előtt vannak családi házak, ahogyan írta. Ahogyan az is jó meglátás, hogy a kerékpárút az úttesttől kb. 2-3 méterrel beljebb halad és valóban még a kertes házakig van jó pár méter. Tehát, hogyan is van akkor, hogy: "….Na mármost sikerült a kerékpárutat úgy felfesteni, hogy nem tud megállni a kisbusszal (sléhen se) hogy kinyissa a kertkaput" (idézet Öntől). Nem kell ott sehol sem schräg-en megállni ahhoz, hogy egy kisbusz a maga 5-6 méterével ne lógjon be a bringaútra! Ez majdnem végig így van a Veres Péter út - Szabadföld út vonalán. Ja, a Tátraszirt – Simongát - Mokány környékén vagyok!
Ennyi és OFF!!!

csakazértistotalcar 2011.05.27. 00:01:20

@fovarosi.blog.hu: értem, de az Árpád hídon a kerékpárút mellett csak a Szentlélek tér vonalában van buszmegálló és ott csak a cső-tábla kombináció van, beálló nincsen.

Perillustris 2011.05.27. 00:15:19

@Rocko-: "vagy mondjuk kerékpárral nem lehet úgy lereagálni bizonyos szituációkat"

Ez pl. pozitívan is elsülhet.

Nem, nem kaptam még jobbost, figyelek, tudom, mire (nem) számíthatok a necces szakaszokon. Persze kanyarodott már be elém jófej autóvezető rögtön azután, hogy elhaladt mellettem, de azt is kivédtem, és az ordításomtól jobban megijedt, mint én tőle.

igazi hős 2011.05.27. 00:22:21

@Rocko-: A pályán is vannak fele olyan sebességű járművek mint amennyivel épp megyek, akkor azokat mind le kéne löknöm? Ráadásul az autó átlagsebessége jellemzően alig nagyobb (de a kisebb sem ritka), mint a bringásé. Nem az számít, hogy az M3 bevezetőn még 80-nal haladsz, hanem hogy utána Dózsa Györgyön 20 percig tart 3 km.

Rocko- 2011.05.27. 06:56:08

@Perillustris: és nem lett volna jobb ha minden simán megy, és nem kell anyázni?

@igazi hős: én nem mondtam hogy le kell lökni az útról, hol írtam iylet? sehol. viszont az autópályán 60-nal szüttöygő veszélyes, ezt jól látod.
a városon belüli átlagsebesség pont amiatt kicsi, mert fos a városszervezés, és eltérő közlekedési formákat kevernek. lásd zebra, ahol mind a közúton közlekedőnek meg kell állnia, mind a gyalognak.

éppcsakkérdem 2011.05.27. 08:11:06

@Rocko-: Látom, unatkozol :D

Én is, úgyhogy kifejtem bővebben:

Volt itt régebben egy cikk a Bendétől, a "Rendszámot a biciklire?" c. iromány. Te is kommenteltél hozzá, ha jól emlékszem.

Ott valamelyik nagyon pihent agyú "érvként" hozta fel, hogy a biciklista szükségszerűen letöri a tükröt, belerúg az autóba - azóta is ezen röhögök. Képzeld el, ahogy Pesten MINDEN bringás azon dolgozik, hogy miközben el akar jutni valahová, lerugdossa a tükröket és nekimegy az autóknak.

Ugye, mennyire abszurd?

Ezért volt a szöveg, van, aki magára ismert talán benne? :DDD

Amúgy - de szigorúan csak azért, mert látom, van kedved a parttalan vitához és szándékosan nem akarod megérteni - szóval: nem rugdosol te még egy apró kis hatost sem a bringa kerekébe, mert belegabalyodsz a kuplungpedálba, mire meg kikászálódsz a kocsidból, a biciklistából egy pontot látsz vagy annyit se :D
Szándékosan nem válaszolok az egyértelmű kérdésedre, mert nem választ vársz úgysem.
Mindjárt 7vége, élvezd!

Perillustris 2011.05.27. 08:31:23

@Rocko-: De, minden jobb lenne, ha csak a vezetésre alkalmas sofőrök közlekednének járművel (járműfüggetlenül).

Perillustris 2011.05.27. 08:32:50

@Rocko-: Totálisan abszurd a példád a zebrára vonatkozóan, küllönösen, hogy városról, azaz lakott településről beszélünk, ahol emberek gyalog is közlekednek, így a "keveredés" elkerülhetetlen.

igazi hős 2011.05.27. 08:39:48

@Rocko-: Nem, a 60-nal szüttyögőnek építünk egy kapaszkodósávot, ha ne legyen útban (és a belső sávokból kitiltjuk). Pont ezt szeretnénk a városban is: a lassabb bringás ne legyen útban a gyorsabb autónak ráadásként a lassabb autó ne legyen útban a bringásnak. Egyébként meg nem a zebrák miatt lassú a város, ennél ez sokkal bonyolultabb. Bizonyos helyeken szándékosan lassítani kell a forgalmat, hogy másutt ne alakuljon ki sokkal nagyobb torlódás. A Blahán akkor is el kell engedni a Rákóczi forgalmát, ha van gyalogos, ha nincs. A kis utcákból is ki kell engedni a járműveket, mindegy mekkora a főút forgalma.

Roltii 2011.05.27. 08:42:33

@csakazértistotalcar: most mit is bizonyítottál be? hogy pár száz méterrel, vagy akár 1-2 kilométerrel tévedtem? Hűha...nem mintha nem a szituáción lett volna a hangsúly. Egyébként meg nem fér ott el egy kisteher vagy kisbusz, mert nem tud ráfordulni már a kertkapura rendesen. Mondjuk persze megoldhatja több fordulóból, nekem is minden vágyam lenne tolatgatni egy nagy szarral a 3-as útra:D De persze, a kerékpárosnak joga van mindenhez, nem baj, ha valaki a családi házába nem tud beállni...a lényeg, hogy kétkeréken meg le se kelljen fékezni...grrr!

az idézetekkel mit akarsz bizonyítani? hogy nincs egy önálló gondolatod se? Sikerült:D

Astra44kW 2011.05.27. 08:47:08

@Rocko-: Teljesen igazad van abban, hogy a városi közlekedés szervezése nem tökéletes. És nyilván vannak olyan közlekedési formák, amiket el kell különíteni a többitől. Pl. repülőgép, vasút, stb. Ezért vannak repterek, vasútvonalak, ilyesmik.
DE! A közúti közlekedésre alkalmas a gépjármű, kerékpár, lovaskocsi, és még sok egyéb jármű is.
Szóval, én csupán annak a véleménynek akartam hangot adni, hogy a legnagyobb gond kis hazánk útjaival, hogy túlságosan keskenyre méretezik őket, és nem fér el egymás mellett egy kerékpár és egy autó.

Astra44kW 2011.05.27. 08:50:17

Ez különösen igaz a városokban, ahol a keskeny útra még több sávot is felfestenek, és pl. a busz a sávban el sem fér. Pl. a Kossuth Lajos utcában, ha a buszsáv melletti sávban teherautó vagy turistabusz áll a kocsisorben, a 7-es busz nem tud mellette elmenni a buszsávban.

Astra44kW 2011.05.27. 08:53:26

Ilyen körülmények között az úttesten valóban kockázatos a kerékpározás. Winkler ki is hangsúlyozta, hogy NEM ment úttesten. És szerintem, ha az utak(legalább a jobb oldali sáv) szélesebbek lennének, egész más lenne a kerékpáros közlekedés. Ennyi.

ex-dr. vuk 2011.05.27. 10:02:22

@Rocko-: szoval ugy erted, hogy szintben is el kell kuloniteni a kulonbozo kozlekedesi formakat? Mert ugye ha nem teszed, a keresztezodesekben ugyis talalkozni fognak...
(ez pl tokeletesen mukodne a vasutra: igazabol egyetlen vasuti atjaronak sem szabadna lennie, mivel ertelmetlen: a vonat nem kanyarodik az utra, senki mas sem a sinekre - ezek csak koltsegcsokkentes miatt vannak, mert a szintbeli elkulonites draga(bb) - Angliaban pl. egyetlen vasuti atjarot sem lattam meg)

De nekem okes, hogy az autos kozlekedest levezetjuk a fold ala, a tobbiek pedig font mennek ;)
Ha mar 70-es utra sem szabad szerinted kerekparost raengedni, akkor orszagutra miert nem epitenek kerekparutat inkabb, varoson beluliek helyett? Ott 90 a megengedett.

csakazértistotalcar 2011.05.27. 13:10:33

@Roltii: Az idézettel próbáltam értésére adni, hogy a másik fikázása visszaüt az elkövetőre. Ezt úgy hívják: szövegértés.
Ami a továbbra is Ön részéről folytatódó tegeződést illeti, azt meg úgy hívják: neveltetésbeli hiányosság.
De, maradva az alapszituációnál. Mint Ön kérdezi: "...pár száz méterrel, vagy akár 1-2 kilométerrel tévedtem?" Nos, a Veres Péter út - Szabadföld út hossza bizony a város határáig 6,5 km. Ja, és nem 3-as út a neve, mint ahogyan a Váci utat sem hívják városon belül 2-es útnak. Van ugyanis nevük, amit minden esetben nagy kezdőbetűvel írnak.
Ami a kertkapun beállást illeti. Az, hogy egy adott delikvens mit szeretne, vagy mit nem az a törvény/rendelet/szabály szempontjából irreleváns. Azaz pl. hiába nem akar valaki a vasúti átjáró piros jelzésénél megállni, ha egyszer muszáj. DE, ettől változatlanul nem áll fent a jelzett útszakaszon (kb. 6,5 km) a „kertkapus” történet, a korábbiakban Ön által is megerősítettek kapcsán.
Barátsággal: egy autós, aki kerékpározik is egyben

ex-dr. vuk 2011.05.27. 14:01:59

@csakazértistotalcar:
"Ami a továbbra is Ön részéről folytatódó tegeződést illeti, azt meg úgy hívják: neveltetésbeli hiányosság"
A reszedrol magazodast megkovetelo magatartast ugy hivjak: netiquette nem ismerete. Internetes forumokon nincs magazodas. Ez nem hivatalos level.

A szemelyes nevmasokat pedig nem kell nagybetuvel kezdeni (sot nem szabad), de ezt mar szandekos kotozkodesbol irom :)

Alf (törölt) 2011.05.27. 16:20:28

@Rocko-: szentem azé szar a közzekedés mer mindeki másfele megy. megkéne csinálni, hogy mindenki egyfelé mennjen.

Astra44kW 2011.05.27. 18:34:25

@Alf: :D
Továbbmegyek: azé szar a közlekedés, mert mások is vannak az úton. Úgy kéne megcsinálni, hogy csak én menjek, a többiek maradjanak otthon. :)

csakazértistotalcar 2011.05.27. 21:27:08

@vuk_: Vidéken!!! Meg Londonországban. :P
De írhatom azt is, hogy mit mekegsz bele te nyamvadt vörösszőrű büdösbogár. De ez valahogy olyan prosztós. Igen, a korpa közé keveredés szindróma az veszélyes. Én nem szeretnék keveredni és nem azért, mert nem tudok suttyó módon írni, ha megerőltetem magamat. Egyszerűen csak azért, mert nem tartom kulturáltnak.
Igaz, ma trendi trágár módon kifejezni magunkat, meg mindenkit letegezni, de hát én maradi vagyok ezek szerint. Hiszem, hogy egyszer visszatér az úriember stílus, csak akkor a mostani trendi szövegűeknek nehéz lesz a dolguk, mert hogyan is fognak majd anyázni azzal, aki kulturált módon érezteti, hogy a színvonal nem megfelelő.
…és én nem kötözködök.
Apropó! Ékezeteket elhagyni is menő dolog?

Perillustris 2011.05.28. 00:34:04

@csakazértistotalcar: "Ékezeteket elhagyni is menő dolog?"

Nem, de az ekezetnelkulisegbe belekotni sem meno.

tyberius 2011.05.28. 10:07:27

@Harlequin: Az első kép bizonyítja, hogy nem minden bringás, sőt nem is minden hajtipajti megy át a piroson :) Úgyhogy ha legközelebb valaki nem hiszi el nekem, hogy én nem szoktam pirosozni, csak megmutatom ezt a képet :)

A második képpel kapcsolatban: ugye egy fényképről nem jön át a térérzet, biztos, hogy ha egymás mögött mennének, akkor meg tudnád őket előzni megfelelő oldaltávval? A legtöbb belvárosi egyirányúban ez a gond, nem tudnak megelőzni még akkor sem, ha egyedül vagyok, legfeljebb úgy, ha én lehúzódok az ajtózónába (itt mondjuk nincs ilyen, viszont egy figyelmetlen autós simán kitolathat a bringás ele), ami duplán veszélyes - ha rám nyitják az ajtót, a legrosszabb esetben pont eléd esek. Ez szinte minden belvárosi egyirányúban így van, egyszerűen tűl sok helyet foglalnak el a parkoló autók. Engem is zavar, hogy feltartom az autósokat az ilyenekben, ha van hely, akkor elengedem őket, de általában nincs.

A megoldás a (lehetőleg kétirányú) bringasávok kialakítása lenne az ilyen utcákban. Itt pl. szerintem lenne elég hely arra, hogy az egyik oldalon parkoló autók, a másikon bringasáv. Párhuzamos parkoltatással akár kétirányúsítani is lehetne az utcát a bringások számára.

Perillustris 2011.05.28. 12:52:59

@Harlequin: Nem szeretnéd azt a következtetést levonni, hogy - bár nyilván mókásnak szántad - mégsem valamiféle betegséggel állunk szemben, hanem a közlekedők követnek el szabálytalanságokat, és mindez jármű(típus)független?

ChPh 2011.05.30. 15:36:04

@Rocko-: nem, de le lehet szállni a bringáról, míg átér az ember a megállón, majd újra fel és tekerhet tovább.
Amúgy ott 1ik sincs, csak szembeforgalom, ha letérsz az útról, szóval elég ha leszáll ;)

fizukicsi 2011.05.31. 18:36:21

mivanapátkánnyalbanyekreagáljmár...

Suraki 2011.06.04. 14:00:03

Off
index.hu/kultur/2011/06/04/a_szappanoperak_nem_hazudnak/

A képek alapján Hubertus herceg spanja lehet Winkler. :-)

On

Tachikoma 2013.06.06. 11:28:10

Jó régi cikk, de csak ma jött szembe. Megkérdezhetem, hogy milyen típusú pedálokat kapott a bicikli, ami a képen is szerepel?
süti beállítások módosítása