Megölnek a körforgalomban

  2010. március 31. - baowah Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Így kell autót rajzolni!
2013-06-07 14:29:49

Mindannyian rajzoltunk már autót, legalább egyszer, a normális gyerekek többször is. De ilyen

Nem heroin, cukor
2013-05-19 08:53:02

Plakátként is kitenném! Egy Yamaha X-max 400 tesztje miatt péntek este ronggyá áztam Milánóban , így

Én nem is akartam autót venni!
2013-02-03 07:48:21

„Ha az iparban, mezőgazdaságban, illetve közigazgatásban végzett, felelősségteljes tevékenységünk mellett

Én is eladtam a legjobb autómat
2013-01-13 07:56:23

Mihályfán az út szélén Én is eladtam a legjobb autómat – úgy tűnik, ez most kezd rossz szokássá

 

korforgalom02

A többsávos körforgalom jobb, mint az intelligenciateszt. Azonnal megmutatja, ki a hülye.

Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr531883175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Opelfan 2010.03.31. 09:05:35

Szerintem a többsávos körforgalomnak egyedül akkor van értelme ha több sávból lehet behajtani. Mert minek menjen be az ember a belsőbe ha aztán nem tud kijönni időbe mert mellette vannak, így aztán mehet még egy kört. Egy olyan többsávost ismerek amibe több sávból lehet behajtani ez pedig Hódmező és szeged között van, ilyen kellene még sok.

kisdiszno 2010.03.31. 09:05:48

Debrecenben is ugyanez volt a helyzet aki biztosítózni akart az kiment és megvolt a betétlap! szerencsére mára normalizálódott a helyzet.

Opelfan 2010.03.31. 09:10:10

Nem tudom mások hogy vannak, de én egyre több barmot látok aki az egysávos körforgalomban balra indexel.

-Bibby- 2010.03.31. 09:10:17

Kaposvár központjába az új dupla körforgalom szerintem igen jó lett, már-már hülyebiztos felfestésekkel segít.

ArtWolf · http://artwolf.blog.hu 2010.03.31. 09:11:38

@Opelfan: Hiába van ott, ha a járművezető-oktatók nem tanítják meg a delikvenst ott közlekedni. Engem sem tanított meg az enyém, pedig minden városi vezetés előtt áthajtottunk ott, lévén én szentesi vagyok, és akkor szegeden volt a legközelebbi vizsgaközpont (azóta van Orosházán és ha jól tudom Vásárhelyen is). Egyébként azóta megtanultam használni.

mbw108 · http://mb-w108.atw.hu/ 2010.03.31. 09:15:41

Egyszerű: fessék fel rendesen, azaz a jobb oldali első lehajtónál záróvonallal vágják le a jobb sávot. ÉS kész.
Hasonló megoldás van pl. Algyőnél.

Másrészt párhuzamos közlekedéskor akkor mehetsz be más elé, ha beenged, magyarul ha te bent mész, és nem enged be a kretén, akkor te szívsz, jogosan. Ui. az nincsen megfogalmazva, hogy a körforgalmon BELÜL nem tehetsz végtelen kört a külső sávban. Pont.

Fessék fel.

vendriner aladár 2010.03.31. 09:16:26

Azért Székesfehérváron nem tudom ki mennyire ismerős, de például a Seregélyesi úti körforgót azért vették le egy sávosra, mivel elég sok volt a baleset benne. Ha bementél egy teherautó mellé, a kocsi oldalát ledarálta. Unokatesóm ott dolgozik mellette, hetente volt belőle egy baleset. 2 sáv nem mindenkinek egyértelmű.

cork77 2010.03.31. 09:16:28

@Opelfan: sok országban kötelező, ezzel jelzik hogy nem kívánnak kihajtani a következő kijáratnál!

baaz 2010.03.31. 09:16:59

többsávosba ha nem a következő kijáratnál hajtasz ki be kell sorolni belülre, és utána elsőbbséged van külső sávban haladókkal szemben, ha ki akarsz menni.
de figyelni kell mert nem sokan értik a dolgok rendjét

Dagiszabi 2010.03.31. 09:17:52

A gond az, hogy nem tanították meg az embereket, hogyan kell használni. Én nem vagyok túl öreg, de mikor én csináltam a jogsit, még a szimpla körforgó sem volt túl elterjedt, a dupla, vagy a még komplexebbek nem is léteztek. Lehet, hogy kiegészítő képzéseket kellene indítani a modern közlekedésről, amibe beletartoznának pl a biciklisutak használata, megközelítése, és a közlekedési kultúra alapelemei c. tárgy. Nyilván kötelezővé tenni nem lenne jófejség, de ha mondjuk jelentős kedvezményekkel járna egy ilyen bizonyítvány felmutatása, Pl a teljesítményadóból, akkor lehet, hogy népszerű lenne és sokat segítene.

maurerbor 2010.03.31. 09:18:13

A cikkben emlitett Magic Roundabout-nál van még durvább is, Hemmel Hempsted nevű, úgyszintén angliai városban olyan körforgalom van, ahol egy nagy körforgalmon belül 7 kicsi körforgalom van. Tetejébe az angliai balos közlekedéstől eltérően ebbe a förforgalomba a másik (jobb felé) irányból mész be, szóval az tényleg egy unikum.

Kint éltem 4 évet, számtalanszor átmentem ezen a mágikus körforgalmon, egy koccanást sem láttam soha, teszem hozzá.

Aztán én állat hazaköltöztem, és utam a cikkben emlitett budakalászi körforgalom felé vitt, ahol először meglepödtem, majd halálfélelmem volt. Logikusan mivel nem az első kijáraton akartam kimenni, igy bementem az előirtak szerint a belső sávba, aztán amikor ki akartam menni, jött a meglepetés, dudálnak rám, mint az állat, a kürtölő vezetőnek meg mozgott a szája elég rendesen, gondolom nem Petőfi verseket szavalt éppen az unalom elűzése érdekében. Nem kell mondjam, nem fogta az adást hogy Ő a segg ebben az esetben.

Magyarok erős hányadának halvány lila fingja sincsen hogyan müködik egy pitiáner kétsávos körfögralom, holott nagyszerű egy találmány, gyors, és rugalmas. Feltéve ha tudjuk használni.
Egyébként a körforgalmakkal nem vagyunk mi derék magyarok kibékülve, arra nem veszi a fáradtságot a vezetők többsége, hogy megnyomja azt a kib@szott indexkart, jelezvén hogy kihuzza a seggét a körforgalomból "Lááááttttya a paaszt az ótó mozgásábóó merre megyek, minek indexelnék"---->ez a bevett mentalitás, teszem hozzá, sajnos.

Béke.

Alex3000 2010.03.31. 09:18:26

Az számomra nem egyértelmű, hogy kinek van elsőbbsége, amikor a belsőből a külsőbe sorolok át? Itt is a jobb kéz-szabály van életben?

borzike 2010.03.31. 09:19:19

Hollandiában gyakori a párhuzamos körforgalom. Gondolom, ott is sokan nem tudják, nem merték a körforgalom belső sávját használni, ezért felfestéssel és táblával, durvább esetben villamos sín elválasztásánál használatos sávelválasztóval sikerült a forgalmat a körforgalomban meggyorsítani és a két sávot „kihasználtatni”.
Sajnos Magyarországon a mostanában kialakítandó körforgalmaknál is csak az „egy körforgalom egy sáv” elvet használják.

Készítettem erről fényképeket is, szívesen megosztanám.

Zsomatograf 2010.03.31. 09:22:45

@Opelfan: Ajánlom figyelmedbe ezt:
www.panoramio.com/photo/15956297
A Győrben található 3 sávos, lámpavezérelt körforgalmak egyike. (szakszóval körgeometriás forgalmi csomópont)
Szerintem nagyon jól működik, habár például többször körbemenni nem lehet benne rendesen, ha a felfestéseket követed, a harmadik kijáratnál kidob.

Valamint van, a Szeged-Hmvásárhely közöttihez hasonló két sávos körforgalom Kecskeméten is, az Auchan előtt.

2010.03.31. 09:23:49

Salgótarján déli határánál két db kétsávos is van. Elenyészően kevesen használják a belső sávot...Persze a felfestés is szar.
És be kell valljam, az Árpád-féle félelmek miatt én sem megyek be a belsőbe, igaz, nincs is akkora forgalom, mint az említett kereszteződésben.

A magyak közlekedési morál még nem körforgalom-érett...

karlmann 2010.03.31. 09:24:50

Én általában bemegyek a belsőbe, ha nem az első kijáratnál jövök ki, viszont sokszor nem tudok kimenni a másodiknál, vagy a harmadiknál a külső sávban küzdő okos autóstársaim miatt. Ha megállok, hogy megvárjam a külső sávban autózgatókat, akkor a belső sávban mögöttem állók méltatlankodnak, hogy miért nem megyek már. Ezért nagy dugóban néha én is inkább megyek a külsőben, minthogy szenvedjek a belsőben. Biztos, hogy nem szabályos, de nincs semmi kedvem ahhoz, hogy egy okostóninak magyarázzam a szabályokat, miután megtorpedózott, amikor ki akartam jönni a belsőből.

Gomulka Béla 2010.03.31. 09:25:59

@Opelfan: Akkor is van értelme, ha egysávos utak hagyják el a ko"rforgalmat, feltételeze hogy to"bb sávon lehet belepni a ko"rforgalomba. Azaz: a jobbra egybo"l kihajtó mehet a ku"lso" sávban, míg az egyenesen vagy balra távozni akaró a belso"ben, egy ido"ben.
Errefelé az a szabály (természetesen jóformán senki nem ismeri, akarja ismerni), hogy ha az ember az elso" kijáraton akarja elhagyni a ko"rforgalmat, akkor belépes elo"tt már indexel, és a ku"lso" sávban kell maradnia (ha két sáv van). Ha a másodikon menne ki, akkor nem indexel be, de amint elhagyta az elso" kijáratot, kiindexel. Ha akar, mehet a belso" sávban, de csak akkor, ha a ku"lso" foglalt. (Figyelembe véve az alapszabályt, hogy rendesen az út szélén ko"zlekedu"nk.) Ha a harmadik vagy további kijaraton hajtana ki a vezeto", akkor balra indexelve hajt be, és amint elhagyta az kijáratot ami után o" kimenne, átvált jobb indexre. Mindez a belso" sávban, hogy másnak is jusson hely, hiszen o" sokáig és viszonylag lassan (kis íven) megy a ko"rforgalomban.
Természetesen itt se tartja be senki a szabályokat. Szomszédom vett egy automata fiestát, nyolcvankilences évjárat és nyolcvanezer kilométer, amit az elo"zo" tulaj néni soha nem vezetett ko"rforgalomban. Elment odáig, aztán gyalogolt. Nem szerette a blikfangos modern izéket.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.03.31. 09:26:16

@Opelfan: nem biztos, hogy a körforgalomba vezető összes út egyformán nagy forgalmú, és magas rangú. simán lehet, hogy az 5-6 útból, csak 2-3 ilyen, azok kétszer kétsávosak - a behajtásnál kétsávosak, a többi nem. (lásd: Érd) ettől még nem kellene kinyírni a kétsávos körforgalmat.

laca888 2010.03.31. 09:26:31

Szerintem meg a méret a lényeg. Ha kellően nagy átmérőjű egy körf. akkor biztonságosan lehet 2 sávos, pl a győri. Sokszor azonban olyan körforgalmak is 2 sávosak ahol a nyergesvotatók a kanyarív mérete miatt levágják azt és átlógnak a belső sávba. Itt semmi értelme a két sávnak. Az is gond hogy a kanyar ívéből kifolyólag a kisorolásnál oda kell figyelni a tükör holttere miatt és jócskán kell tekergetni a fejet, hogy valaki ne bújjon melléd. Persze ez is csak a kicsi sugarú körf.-nál igaz. Minél nagyobb annál inkább úgy érzik az emberek mintha egy 2sávos úton mennének ( ami történetesen kanyarodik) és automatikusan normálisan vezetnek.

borzike 2010.03.31. 09:27:38

Tatabánya Kertvárosban párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalmat építettek, de talán a magyarországi rossz tapasztalatok miatt a két sávot nem jelölték ki, pedig kis festéssel és terelő elemekkel könnyen nagyobb kapacitásuvá lehetett volna tenni.

GalloG 2010.03.31. 09:28:05

100 év a lemaradásunk közlekedési kultúrában Európa nyugati felétől. A fejekben. Nem szabad sokat várni az utakon sem.

don't 2010.03.31. 09:29:28

-hiába bármilyen felfestés vagy tábla,amíg nincs közlekedési -kultúra,udvariasság,előzékenység.
nálunk nem közlekednek az utakon,hanem nyomulnak,küzdenek,harcolnak.

evil overlord (törölt) 2010.03.31. 09:30:12

A budakalászi közforgalmat már jóval a Megyeri híd előtt megépítették. Arra meg már nem jutott idő/pénz/ész, hogy a híd forgalmát ne vigyék bele bevásárló központot kiszolgáló körforgalomba.
Meg is van az eredmény: reggelente sokan a dupla záróvonalon keresztül kanyarodnak vissza a felüljárón túl.

redecsiZ 2010.03.31. 09:32:07

@Babu2000: Belsőből a külsőbe csak akkor mész,ha nem mentél ki a legutóbbi kijáraton.Ergo neked van elsőbbséged,mert ott a külsőben már nem is mehetne más autó.
Szvsz...

Bajusz. 2010.03.31. 09:34:04

Amíg alap dolgok nincsenek tisztában (körforgalomból kifelé index!!!), addig kár sopánkodni, hogy a 2sávos körf. sokaknak problémát okoz.

karlmann 2010.03.31. 09:34:23

@mbw108:
Debrecenben is egy ilyen felfestés segített. Azóta egyre többen mennek a belsőben. Teszem hozzá, sajnos az is probléma, hogy amint azt valaki fentebb megjegyezte, tényleg nem túl régen vannak nálunk körforgalmak. A dolog másik fele az, hogy még most is csak nagyon kevés helyen, a kétsávos körforgalom meg szinte unikum. A szerző azért észrevehetné, hogy nem Angliában van, kicsit más a környezet.

1kutya 2010.03.31. 09:35:32

debrecenben a coránál van hasonló, az első időkben azt se tudták használni az egybitesek.
azóta normalizálódott kicsit a helyzet, mióta a város felől a külsőben haladókat az új felfestés egyértelműen kivezeti az első kihajtón.

GiXXXer 2010.03.31. 09:35:36

Kecskeméten az 52-esen igaz nem teljesen dupla a körforgalom, a külső ív csak 3/4, de a célja hasonló. Viszont telepakolták betonbogyókkal, így nem lehet ugrálni a sávok közt. Szerintem máshol is alkalmazhatnák, nekem a Megyerinél kellett úgy satuzni egy marha miatt, hogy a hátsó lökösömről épp lesöpörte a port a mögöttem jövő. Elég necces volt.

De amíg lehet olyanokkal találkozni, hogy FORDÍRTVA megy be a szimpla körforgóba is, addig lesznek necces helyzetek. Kecskeméten a praktinál egy kispolák jött szembe nemrég, végülis dupla körforgalom, lehet úgy értelmezte, hogy az egyik sáv erre, a másik arra... :P

1kutya 2010.03.31. 09:36:37

@karlmann: affene! megelőztél!:DDD

Gomulka Béla 2010.03.31. 09:37:18

Azaz: ha a fényképen látható zo"ld ford balra jobbra indexel amint elhagyta azt a pontot, ahonnan még kihajthatott volna a szu"rke vw útjára, akkor a szu"rke vw látja hogy a zo"ld ford ki akar menni, es nem hajt be amíg a ford ki nem megy.
Már ha akar. Mifelénk a mézgák nem vadásznak az autósokra, csak úgy sportból. De odahaza állítólag igen. Nem kéne to"bb mint egy hónapnyi szemelgetés és szigor, hogy az o"ntudatos polgár leu"ljo"n, és megnézze a kreszko"nyvben, hogyan is kell a dolgokat intézni egy ko"rforgalomban. A bevételbo"l kórházakat lehetne építeni árvák számára, vagy bo"rto"no"ket a lebukott békávés vezeto"knek.

Spajzi 2010.03.31. 09:38:32

Én vitatkoznék a szerzővel. Ebben a kresz megfogalmazásban sehogyan sem tudom értelmezni, hogy kötelező kimenni az első kijáraton. Persze a jobb sávban kell menni ha az elsőnél ki akarsz menni, de mivan ha mégsem mész ki? Meg kell állnod és megvárni amíg balról esetlegesen kimegy valaki mégis az elsőn? De ugye ha mindenki szabályos akkor a belső sávból nem mehet ki senki az elsőn, mert akkor a jobb sávba kellett volna sorolnia - tehát megyek nyugodtan tovább a külsőbe és hopp, csatt! Vagy pedig az első kijáratot még ignorálhatom akkor is nyugodtan ha a külsőbe vagyok. De ekkor meg már mi érelme a két sávnak?

Ez így sehogy sem logikus. mbw108-nak teljesen igaza! Én azt mondom, a külső sávot a körforgalmakban legalább fessék fel úgy, hogy az első kijáratnál kötelező legyen kilépni (de egy beton elválasztó a legtutibb itt magyarisztánban). És ekkro lesz egyértelmű a helyzet. Egyébként meg logikusan úgy értelmezhető, mint egy sima párhuzamos közlekedésű útvonal ami épp balra kanyarodik - ott is elsőbbsége van a külső sávban haladónak, nem vághatok be elé.

SchEdem 2010.03.31. 09:38:33

Azert annyira nem altalonositanek, hogy Ny-Europaban mindenhol jobb ilyen teren a helyzet. OK, az angolok biztos nagyon vagjak, ezzel nem vitatkozom.
Svajcot es Ausztriat jol ismerem, az elobbiben eltem, az utobbiban eppen elek, es kb az emberek 80%-a nem indexel. Nem csak korforgalombol kifele jovet, hanem ugy altalaban. Foleg a svajciak szeretik elfelejteni. De a nemeteknel is szep szammal vannak az ilyen emberek. Meg kulon szavuk (Blinkmuffel) is van ra, ebbol is latszik, hogy nem egyedi esetekrol van szo. :-)

PiBá 2010.03.31. 09:39:33

Erről nekem helyből a budaörsi kétsávos körforgalom jutott eszembe, mait évekig használtam. Jé, a képen is a budaörsi körfogalom van.
A tervezők is súlyosbítják a helyzetet. Körforgalom oda való a BME tanárai szerint, ahol nagyjából egyforma és legfeljebb közepes forgalom van. Budaörsön bizonyos időpontokban nem közepes, hanem nagyon erős a forgalom és a körforgalom egyes ágain nagyon különböző a forgalom. Így a körforgalom nem tud jól működni. Aztán persze jönnek az antiszociális elemek vagy hétköznapi pszichopaták akik nem bírnak egy fél percet sorba állni és a sor elején erőszakoskodnak kellően agresszíven és nagy pofájúan. Persze a belső sávot blokkolják.
Egyelőre ilyen közlekedési (és egyéb) kultúrális nívó mellett a betonfal sajnos indokoltabb lenne forgalom irányításra ....

skyrangr 2010.03.31. 09:39:57

Svédországot megjárt úriemberek tanusíthatják, itt professzionális szintre fejlesztették a körforgalmat. Először az ember hülyén érzi magát, hogy 'WTF!? Minek kell BALRA indexelni a körforgó előtt!?'... Aztán megérti a lényeget. Szinte minden körforgó kétsávos, a bal sávból egyenesen lehet továbbmenni (át a körforgalmon), és 'balra kanyarodni' (tehát a logikai értelemben vett egyenes irányt tekintve balra, általában a 3. kihajtó), a jobb sávból pedig egyenes, vagy 1. kihajtó az opciók. Mindezt az útburkolati jelek is egyértelműsítik, szépen fel van festve a sávos rendszer (nem úgy, mint kishazánkban, ahol koncentrikusan odarittyentenek egy felezővonalat, az 'csőő Babinéni!'). Ennek az előnye, hogy szinte sosincs dugó, halad a forgalom. Egyetlen feltétele ennek az egész rendszernek, hogy az autósok tisztában legyenek a helyzettel, és alkalmazni is tudják, mert ha itt olyan este lép fel, hogy jajj, bocs, itt még is ki akarok menni, akkor oldalról nagyon durván beledurrannak az emberbe. A sofőrök bíznak egymás józan gondolkodásában, és hajtanak szabály szerűen. A probléma tényleg ott van, ha bekerül a forgalomba egy olyan user, aki képtelen a szabályokat alkalmazni (gyakran látni erre lengyel autókat, oldalbacsukva a körforgóknál. szinte mindig ők a hibásak). Érdekessége a dolognak, hogy télen, amikor nem látszanak a jelek, nemes egyszerűséggel megoldja az autós közönség a dolgot, a forgalom, szinte varázsszóra, beáll 1 sávosra, így nincs keveredés...

MeeCee 2010.03.31. 09:40:46

AZ emberek többségének az egysávos körforgalom is gondot okoz. Miért várjuk el tőlük, hogy a többsávossal megbirkózzanak...

will 2010.03.31. 09:41:02

Ezért mondom én, hogy heresérves a magyar rendőrség. Ott a Megyeri hídnál napi 10 milliót simán összehozhatnának gyorshajtásból, körforgalomból, záróvonalátlépésből, és akkor nem kéne sírni, hogy nincs pénz.

Getz 2010.03.31. 09:41:19

@Opelfan: én is angolban tanultam meg, milyen hasznos is a menetiránynak megfelelően használni az irányjelzőt. :)

A több sávos karikának az értelmét itthon nem teljesen értem, ha mindenhonnan csak egy sáv csatlakozik bele. Szerintem teljesen teljesen feleslegesen bonyolítja, az amúgy is gyatrácska közlekedési kultúránkat. Az már megint más, ha több sáv csatlakozik, ott már lehet parasztvezetőt festeni az útra.

Mikó 2010.03.31. 09:42:20

Végre valaki leírta korrektül, ezúton is köszönöm a szerkesztőnek! Azt hittem csak én vagyok ilyen dilettáns, hogy párhuzamos közlekedés szabályainak megfelelően használom a kétsávos körforgalmat és kilépéskor mindig indexelek!!!:)

Kowalski76 2010.03.31. 09:42:24

na igem, a budakalaszi 2savos korforgalmak mindegyike potencialis veszelyhelyzet.

A fouton levo korforgalomnal csak ugy erdemes bemenni a belso savba, ha van helyed legyorsulni a kulso savban haladokat, kulonben jo esellyel nem fognak kiengedni 1 kijarattal elotte.
Aztan ott van az uzletkozpontok fele vezeto "kisebb" 2savos kf, 2 savos behajtasal. Na ott ha nem akarod hogy osszetorjenek a belso savbol mesz be. Ugyanis a belso savbol behajtok nemritkan rogton a kf kulso savjara hajtanak ra, jobbrol jelzotabla oszlop, szoval padkara se tudsz ugrani.

Hiaba lenne jo a tobsavos kf, a tobbseg nem tudja hasznalni es ha nem akarsz balesetezni akkor kenytelen leszel a hulyekhez alkalmazkodni.

gyulabiusz 2010.03.31. 09:42:32

A tahó tömegekhez tartozom. No nem azért mert dudálnék, csak én sem mászok be a belső sávba, mert nem adott, hogy ki is tudok onnan menni. A legtöbb kétsávos körfolgalom sugara túl kicsi az ilyesmihez.

Mellesleg fogalomzavarral is küszködöm. Amit a kresz leír az teljesen logikusnak tűnik, csak éppen nem mindenhol így van. Belgiumban egészen bíztosan annak van elsőbbsége aki behajt és nem annnak aki bent van. Elsőbbségadó táblákat szoktak kitenni, s hogy jobb legyen, nem szimmetrikusan. Van úgy, hogy behajtáskor elsőbbséget kell adj, és a következő bejáratnál már annak van elsőbbsége aki behajt. Haver Mo.ról kishíján összetörte a kocsiját mikor jött látogatóba az első autópályás lejáratnál, ugyanis egy ilyen kavart körforgalom van ay autópálya alatt.
Azóta már lámpák vannak ott, gondolom a sok baleset miatt.

Stock 2010.03.31. 09:43:39

végre egy jó cikk!!

az emberek többsége hülye és nem gondolkozik, eddig értem..
viszont azt nem, hogy miért nem festik fel úgy a kétsávos körforgót, hogy minden kijáratnál egy záróvonallal kivezetik a külső sávot, esetleg egy 40 centi forgalom elől elzártat is rajzolnak a gyengébbeknek....
ez miért nem lehetséges?!?!

ccorsa (törölt) 2010.03.31. 09:44:55

don't: Talán idővel a nagy a jólétben megnyugszik majd mindenki :)

gulb 2010.03.31. 09:45:14

Cikk jo es teljesen jogos.. nap mint nap jarok arra halali:)

Felhivnam a figyelmeteket,hogy Szegeden lesz egy olyan lampas korforgalom mint Gyorbe csak meg villamos is atmegy majd rajta:) nice...

Cook kapitány 2010.03.31. 09:45:59

Nem teljesen látom, hogy a KRESZ szerint miért kellene a belsőbe menni.
A cikk szerint a szabály:
"körforgalomban [...] a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek."

A párhuzamos közlekedés sehol nem írja elő, hogy kötelező lenne a belső sávban haladni, a lehetőséget adja meg, sőt lakott területen kívül kötelező a jobbratartás.

Ha valaki nem megy a belsőbe, hát nem megy. A belsőből a külsőbe sorolónak a fenti szabály szerint egyátalán nincs elsőbbsége, sőt ő a hunyó, ha csikorgó fékek vannak.

Akkor lenne mindez jogos, ha a külső sávból záróvonallal jelölve kötelező lenne a következő lehetőségnél kihajtani.

porthosz 2010.03.31. 09:46:11

Szerintem nem az oktatással van a baj, hanem a ritkasággal. Speciel többsávos körforgalomnál én magam sem tudnék eligazodni hogy akkor hova is kéne sorolnom, igy mennék a külsöbe, biztos ami biztos alapon.

De abban a pillanatban hogy a két v többsávos körforgalom olyan gyakori lenne mint egy sima körforgalom, máris megtanulnák az emberek használni azt.

Igy meg kicsit olyan mint amikor a vidéki vezető feljön pestre, hiába tud ő vezetni, meg fog zavarodni a 2x3 sávtól + a rengeteg autótól és elágazástól. De ha itt tölt pár hónapot, máris ő is ugyanolyan rutinosan fog eligazodni a közlekedésben mint bárki más pesten.

Stock 2010.03.31. 09:46:57

@will: igen, korrekt dolog lenne ott trafizni, ahl 80-40 van megengedve!
bár a körforgóban okíthatnák a népet, ez tény!

Mano Negra 2010.03.31. 09:48:37

Hétfőn, szemből jött egy barom... nem hittem el, (nő volt,de ült mellette egy fasz is)(M0,lehajtó, Cinkota.) Nullásról lefele lendületből, 1 másodperccel később, telibeverem!

gulb 2010.03.31. 09:48:49

@will: Ne viccelj mar azokat meg kene allitani es fel kene jelenteni stb stb.. jobban megeri ha lezerrel 30as tablak arnyekabol meregetnek...

Aztan senkit nem erdekel,hogy az emberek 90%nem tud kozlekedni de gyorshajtas az fontos..

KaPé 2010.03.31. 09:49:16

A KRESZ-ben szó nincs arról, hogy a többsávos körforgalomban nem mehet valaki körbe-körbe a külső sávban.

Arról van szabály, hogy ha többsávos útról hajtasz be egy körforgalomba és kimész az első kijáraton, akkor a jobb oldali szélső sávból kell behajtanod. De ennek nincs köze ahhoz, hogy hány sávos a körforgalom.

A többsávos körforgalomban pedig a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek, tehát sávváltáskor elsőbbséget kell adni a másik sávban haladónak. Úgyhogy nem értem a cikket.

frankó néró 2010.03.31. 09:50:12

De régóta várok már egy körforgalomról szoló cikkre. Már évek óta dühít hogy 10-ből 8 autós egyszerűen képtelen használni.Engem amúgy az is dühít hogy elvileg a körforgalom másfelöl optimalizálásra azaz a holtidők kihasználása végett is született meg annak idején de sokan megállnak behajtás elött ha a körforgalom túloldalán meglátnak egy autóst ahelyett hogy tovalibbennének cippzár elv szerint.Örülök a cikknek ezt is megértem hogy megszületett.Vielen Danke

Karón Varjú 2010.03.31. 09:50:19

A szerzőnek igaza van abban, hogy hogyan lenne logikus közlekedni. A hatályos KRESZ viszont (pont azáltal, hogy párhuzamos közlekedésként definiálja a körforgalomban haladást) a külső sávban körben forgóknak ad igazat, mivel a belsőből a külsőbe sorolás sávváltás, azaz elsőbbséget kell adni.

Ha maguktól nem tudnak megtanulni az emberek értelmesen közlekedni (értsd beengedni a besorolni akarót), akkor ezen sajnos a KRESZ módosítás sem fog segíteni egyhamar - de legalább lesz alapja a hőbörgésnek. Így viszont ez egy félrevezető cikk.

autobahn 2010.03.31. 09:52:29

Egy sávos körforgalom sok van, viszont ott, ahol az autósok nagy része az első kijáraton megy ki (mert pl. régen arra ment a főút), ott 5-10-ből csak 1 indexel. Mert úgy veszi, mintha egyenesen menne, meg egyébként is ő már kijön, a többiek nem érdeklik. Akkor van csak gond (naponta akár párszázszor), ha valaki azért nem indexel, mert tényleg nem akar ott kimenni, de a következőnél meg bejönnek elé, mert úgyis mindenki kimegy index nélkül és unja, hogy feleslegesen vár... Iszonyú veszélyes ez is. Büntetni kellene, ha index nélkül hajtanak ki, vagy hogy lehetne megtanítani?

Stock 2010.03.31. 09:52:44

@KaPé: "A KRESZ-ben szó nincs arról, hogy a többsávos körforgalomban nem mehet valaki körbe-körbe a külső sávban."

"A jobb oldali sávban a jobbra hamarabb kilépő, míg a belső sávban a később kilépő haladhat, majd a kilépőponthoz közeledve - jobb oldalra besorolva - irányjelzéssel kihajt."

lwcolors 2010.03.31. 09:52:45

Szombathelyen a Zanati úton is van egy kétsávos körforgalom. Olyan keskeny, hogy kamion mellett nem fér el egy személyautó, volt pár baleset is ebből.
A másik jellemzője, hogy egy kétsávos behajtó van, Csorna felől, a kihajtók (a város fele is) egysávosak. Persze a Csorna felől érkezők legnagyobb része a város fele akar kimenni, az egysávos kihajtón...
Amióta az útra festett jelzések lekoptak, egysávos lett...
Németországban láttam olyan 3 sávos körforgalmat, aminek a közepén egy bevásárlóközpont volt. Ott lehetett normálisan közlekedni, volt idő sávot váltani stb.

z_semi 2010.03.31. 09:53:24

Mutasson már nekem valaki olyan magyar szabályozást, ami szerint nekem a külső sávból az első kihajtón ki kell mennem! Nincs ilyen. Más országokban van, nálunk nincs. Minek menjek be a belsőbe, ha nem biztosított a kitérésem? Nem fogok bemenni, hacsak nem egy Hummerrel vagyok (akkor kiengednek).
Nem értek egyet a cikk írójával és félrevezetőnek tartom a cikket. Kis hazánkban nem kötelező kitérni a külső sávból, addig keringhetek ott, ameddig csak akarok.

nagygabi 2010.03.31. 09:53:52

Azért olvassátok el a KRESZ-t. 36§(10)-(11)
Ha nincs kitáblázva és felfestve más, akkor
többsávos útról a jobb szélső sávból kell bekanyarodni, ha a következő kijáraton kikanyarodsz. Az nincs tiltva, hogy tovább körözz a szélső sávban. A körforgalmon belül a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek, azaz a sávjában maradónak van elsőbbsége, így a példának felhozott budakalászi körforgalomban bármeddig körözhetsz nézelődve a külső körön anélkül, hogy bárkinek is elsőbbséget kellene adni.De azért elegánsabb, ha a belső sávban csinálod a tiszteletköröket, ha nem vagy biztos abban, hogy hol akarsz kihajtani.
Ha eldöntötted, akkor jobbra indexelsz, elsőbbséget adva a külső sávnak sávot váltasz, majd kikanyarodsz.De ez a kreszben nics leírva.

KaPé 2010.03.31. 09:54:36

@Stock: Ilyen nincs a KRESZ-ben, nem tudom, honnan idézted.
Hatályos KRESZ: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

Stock 2010.03.31. 09:56:58

@KaPé: a cikkből idéztem..

sz_ 2010.03.31. 09:57:44

Aki egy bármilyen tetszőleges körforgalomban "retteg", annak talán nem kéne autót vezetnie és érdemes lenne felkeresnie egy pszichiátert, hátha gyógyítható a betegsége.

Van taxi, van (?) tömegközlekedés.

pbr 2010.03.31. 09:57:59

A többsávos körforgalmaknak igazán használhatóvá tétele az lenne, ha a bent tartózkodókra a balkéz szabály lenne érvényes. Így nem lenne értelme a külső sávban körbe utazni.

Z o z ó 2010.03.31. 09:59:03

te én nem tudom te melyik megyeri hidi körforgalomról beszélsz de annál amelyiknél én járok az szokott lenni hogy a dzsippos a belső sávból a kihajtónál nem átindexel a külső sávba nem...index nélkül sutty kimegy.Ha átindexelne elöbb a külsöbe nem lenne gond.Sőt ha ilyen esetbe ha kiengednék az embert még többen be is mennének a belsőbe.De észrevehetnéd már hol élsz.

z_semi 2010.03.31. 09:59:13

"A jobb oldali sávban a jobbra hamarabb kilépő, míg a belső sávban a később kilépő haladhat, majd a kilépőponthoz közeledve - jobb oldalra besorolva - irányjelzéssel kihajt."

A jobbra hamarabb kilépés nem azt jelenti, hogy az első kihajtón le kell térni. Fogalomzavar.
Háonnan tudjam, melyikünk akar előbb kilépni? Mi van, ha én a külsőben csak kilenc kört akarok menni, de a belsőben valaki tízet? Akkor jogosan vagyok kint körökön keresztül.
De ha én a belsőben kilenc kört akarok megtenni a külsőben valaki tízet, ezt hogy kommunikáljuk le?

zigo 2010.03.31. 10:02:35

mielőtt bárki is írna kommentet (főleg a cikk eredeti szerzője!), utánaolvashatna: www.korforgalom.hu/
1. nem kötelező a belső sávot használni
2. nincs elsőbbsége a belső sávot használónak
...
nem sorolom, olvass!
szóval nem csoda, ha gebasz van az ilyen körforgalmaknál, főleg ha még az oktatódnak is utána kell néznie...

dagger 2010.03.31. 10:02:44

@Opelfan: "Mert minek menjen be az ember a belsőbe ha aztán nem tud kijönni időbe mert mellette vannak, így aztán mehet még egy kört. "
Ha csak azok maradnának a külsőbe, akik az első kijáraton kimennek, akkor ki tudnál jönni mivel gyakorlatilag jobbra melletted nem lehetne senki az első kijárat után...

orlandus 2010.03.31. 10:04:00

@mbw108: Na ne már!

Akkor mehetsz be, ha beengednek?! Ez kb. olyan, mint a szintén "magyar találmány" a jobbkéz szabályra, hogy aszongya elsőbbsége annak van, akinek megadják. Nem. A belső sávból kisorolónak itt bizony elsőbbsége van a külsőben haladóval szemben, már csak azért is, mert - mivel ő már belül halad - feltételezhető, hogy hamarabb lépett be a körforgalomba. Tehát elsőbbséget élvez a külső sávban haladó - engedjük meg jóhiszeműen - a körforgalomba később belépővel szemben.
Ami az algyői körforgalmat illeti, már voltam benne egyszer-kétszer, de nem emlékszem az ottani megoldásra. Mindenesetre nekem az is furcsán hangzik, hogy a "jobboldali első lehajtónál záróvonallal vágják le a jobbsávot". Mi van??? És akinek az nem az első, hanem a végső lehajtó, mit tegyen? Körözzön az idők végezetéig (amíg kifogy a tankból az üzemanyag) a belső sávban? Vagy soroljon ki a következőnél, és aztán tegyen meg egy teljes kört, amíg (immár szabálytalanul) a külső körben oda nem ér az általa preferált kihajtóhoz? Vagy: ha másnak meg az azután következő az első lehajtó, akkor ott is záróvonal kell? Ezen a gondolatmeneten végighaladva az egész belső sávot el lehetne zárni záróvonallal, és akkor aztán se ki, se be...

loláb 2010.03.31. 10:05:02

Igen, a budaklászi körforgalomnál én is tapasztalom, hogy az emberek jó részének, tízből kilencnek foggalma sincs a többsávos körforgalom használatáról.

Én meg megyek a belsőben (általában a megyeri hídról jövök, és budapest felé akarok menni, azaz a 3. kijáraton hagynám el a körforgót), és sorban előzöm azokat a szerencsétleneket, akik a külsőben tötymörögnek, és esetleg négy vagy öt autóval elöttem hajtott le a hídról.

Mondjuk szerintem annyira nem veszélyes a szituáció (hogy napjában kétszer akarnának megölni), de röhelyes, hogy emberek tucatjai jogosítványt kaphatnak anélkül, hogy a stoptábla felismerésén kívül mást is megtanulnának a KRESZből.

2010.03.31. 10:06:52

Akkor elmondanám, hogy én is a kölső sávban araszolók közé tartozom, mégpedig azóta, hogy egy alkalommal a külsőből csak azért mentem beljebb, hogy egy muksót beengedjek, csakhogy visszasorolni kanyarodáshoz már nem tudtam, mert épp ő volt, aki nem engedett ki + utána még sokan, ezért kénytelen voltam két kört leróni. Soha többet.

Jobb helyeken az a szabály, hogy a belső sávban KÖTELEZŐ haladni, és a külsőt csak besorolás, kisorolás esetén használhatod. Ebből adódik, hogy simán befutsz a körforgalomba, mert a szélső sávban nem lehet senki, illetve belülről is nyugodtan kikanyarodhatsz, mert ha van is melletted autó, az is ki fog kanyarodni. Nem értem, miért nem vezetik ezt be nálunk.

autobahn 2010.03.31. 10:07:38

Jobb helyeken, ha vki indexel, azt beengedik, nálunk nem indexelnek, csak sávot váltanak. Ha mégis indexel, akkor mazsolának nézik. Ezért a vagányok nem használják a könyörgőt.

Bucsesz 2010.03.31. 10:08:16

Én behajtok és kettővel később akarok kijönni (beállok a belső sávba). Kolléga eggyel későbbi behajtóban jön be és ugyanazon akar kimenni mint én. Logikusan ő a külső sávban kell, hogy maradjon. Nem kell nekem elsőbbséget adnia, hogy kimehessek. Tudom, hogy úgy lenne szép, de akkor is neki van elsőbbsége.
A cikkben ez van: "A kormányra hajolva értetlenül néznek arra, aki a belsőben mellettük halad, aztán szellemi képességeik határát is elérik, amikor valaki balról irányjelzőt villantva betér eléjük, hogy elhagyja a körforgalmat. Aztán fékcsikorgás és esetleg csattanás. Majd a dugó."
Itt, bár nem volt udvarias, mégiscsak a cikkírót fogja elmeszelni a rendőr. Sávváltáskor nem adott elsőbbséget.

RaveAcE 2010.03.31. 10:11:15

A mostani autóvezetők igen nagy része még akkor tanult/vizsgázott, amikor még alig volt körforgaolm.
30 éves jogsival meg van róla győződve, hogy igaza van.
Nem lehetne újravizsgáztatni a vezetőket kreszből, ahogy a zöld kártya, műszaki, orvosi is megújítandó?

nagygabi 2010.03.31. 10:11:30

Ha a körforgalom tervezői úgy akarják, hogy a kétsávos utak között lévő kétsávos körforgalomból a külső sávot csak a következő kihajtóig lehessen használni, akkor azt meg tudják oldani a sávok teljes elválasztásával. Nekem a veszprémi tesco előtti körforgalom ugrott be. Persze rendesen elő kell jelezni táblákkal minden irányból.
Ott, ha külső sávból külső körre kanyarodtál, biztosan ki fogsz hajtani a következő kijáraton, ha tetszik, ha nem.

Bluesharki 2010.03.31. 10:12:38

@dagger: De, lehetnének melletted, akik a következőnél szeretnének behajtani és szintúgy elhagynák a következőnél.

szcf 2010.03.31. 10:12:39

Tíz évente kellene egy új elméleti vizsgát tenni, amihez persze kötődne egy egy rendes elméleti oktatás. Persze ez pénzbe lenne, de a biztosítók támogathatnák megelőzendő a káreseményeket. Én találkoztam 78 éves vezetővel, aki T kereszteződésnél nem adott meg egy jobbkézszabályt, mert "olyan nincs is". Amikor ő tanult valóban nem volt.
Tíz év alatt összejön annyi változás, hogy érdemes oktatni és vizsgáztatni. Nem mellesleg sok csúfságot ki lehetne szűrni...

Zsomatograf 2010.03.31. 10:12:50

@papugaja: Uu... ez nagyon jól néz ki!
Az olyan lesz, mint a győri, csak feltuningolták villamossal. Eleinte ott is lesznek szép helyzetek. :-)

1kutya 2010.03.31. 10:13:12

szőke nőtől kérdezi a barátnője:
- no, átmentél a vizsgán?
- nem, megbuktattak! pedig szerintem mindent jól csináltam!
.
.
.
- bár az egyik körforgalom előtt volt egy 30-as tábla és én lehet, hogy csak 29-szer mentem körbe.

:DDD

Nancsi 2010.03.31. 10:13:58

Lánchídnál volt ez jól megcsinálva, amíg el nem k.rták, és működött is. Nem volt igazi külső sáv, de mindenhonnan közvetlenül lehetett az első kivezető útra. Vagyis nem csak egy szimpla záróvonallal (amit kb autósok fele letoj) zárták le a külső sávot kihajtónként, hanem volt ott egy 15 centis járdasziget. Na ott mertem én is a belsőben menni, merthogy a "külsőben" nem is lehetett:-D Egyébként szimpla két sávos körforgalomnál nem fogok a belsőbe bemenni. Egyszerűen nem életszerű, hogy álló helyzetből 2 sávon keresztül soroljak, aztán meg 2 folyamatosan haladó sávból megint csak 2 sávon keresztülvágva soroljak ki. Mert az egymástól 10 méterre lévő kihajtóknál durván erről volna szó, nem kétszeri sávváltásról, hanem keresztben átvágásról.

davez 2010.03.31. 10:14:10

hát igen.. egyszer Hollandiában voltam, na ott mikkel találkoztam.. az okos magyarok elvesznének. 1-2 km-es szakaszon belül 3 db többsávos körforgalom, a körforgalmon belül jelzőlámpákkal!!! Mondanom sem kell egy-egy behajtó-kihajtó közelében villamos is közlekedett.. és mégis szépen, rendben és megfelelő gyorsasággal haladt a forgalom. a sok idióta mit kezdene az ottani helyzetekkel... pfff

sebaj, vegyünk H1 Hummert, oszt keresztül mindenen :D

KaPé 2010.03.31. 10:14:52

@orlandus: marhaságokat beszélsz. Mi köze a sávváltás elsőbbségének ahhoz, hogy ki hajtott be előbb? A behajtásnál kell elsőbbséget adni, utána már kit érdekel, hogy ki mikor hajtott be? Te számontartod? Vagy kis számokat látsz az autók felett, hogy melyik hányadikként hajtott be? :-D

Amúgy meg a KRESZ elég egyértelmű a kérdésben: többsávos körforgalom -> párhuzamos közlekedés. Pont.

1kutya 2010.03.31. 10:16:32

@nagygabi: a románok ezt simán megoldják amúgy egy betonfallal:D

lehet nálunk is így kéne?

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2010.03.31. 10:16:39

Tudom, hogy marginális probléma, de az a cikk a budakalászi körforgalomról szól, illetve indul ki, a képen pedig a budaörsi nagy BauMax körforgalom látható.

Karón Varjú 2010.03.31. 10:17:00

Tényleg, ha a TC utánaolvas a KRESZ-ben (esetleg megkérdez valakit), és rájön, hogy a cikk hülyeséget sugallt, vajon kitesz egy update-et? Így meg lehetne előzni, hogy sok okostojás csak a kárrendezés során szembesüljön vele, hogy tévedett.

zolika78 2010.03.31. 10:17:49

Szinte minden nap tapasztalom, hiszen kétsávos körforgalom van Budaörsön, a csírkésteszkó előtt.
Itt szokott még totál káosz (és nagyon sok baleset) lenni. Szerencsére, mióta a Pannon elköltözött, enyhült a helyzet (a Pannon nagyon sok céges autót adott a dolgozóknak, de valamiért szinte csak a bunkóknak).
Ebbe a körforgalomba ráadásul két helyről is (autópálya és auchan felől) 2 sávról is be lehet hajtani.
És itt jön a probléma: rambó nem bírja ki, hogy előtte áll egy autó, és behajt a belső sávba, hogy aztán a következő kijáraton kihajtson. Természetesen a belső sávból akar kihajtani, és fel van háborodva, hogy mások nem tudják, neki van előnye...
Voltam már tanúja balesetnek, ahol pontosan ez történt (a belső sávból akart kihajtani és nekiment a külsőben haladónak), majd leüvöltötte a fejét, hogy a kresz szerint ő volt a szabályos.
Nem ártott volna a cikk írójának jobban kiemelni, hogy:
- sávváltáskor (körforgalomban is igaz) a már sávban haladónak van elsőbbsége a sávváltóval szemben
- Magyarországon a "jobbra tarts" van érvényben
- tudtommal az új kresz módosítás szerint körforgalomban legalább egy kijárattal előbb ki kell sorolni a külső sávba

nagygabi 2010.03.31. 10:17:51

A fenti képhez kapcsolódóan elég annyi, hogy ha sávot váltasz, jelen esetben terelő vonal átlépéssel, akkor adj elsőbbséget.
Ez nem csak ebben az esetben hasznos, hanem bármilyen párhuzamos közlekedési szituációban. A képen a fehér autónak egyértelmű az elsőbbsége.

Opelfan 2010.03.31. 10:18:46

@Hammer: Természetesen egyet értek az olyan megoldásokkal, amikor több sáv megy be egy jön ki, de az elveszti a funkcionalitását amikor 1 sáv be egy sáv ki és bent van kettő. Engem az oktatóm anno megtanított használni normálisan, az persze más kérdés, hogy a körforgalomban szinte mindenkinek csőlátása van és nem hajlandó kiengedni a belső sávból, volt 1-2 ilyen alkalom amikor plusz köröket mentem azóta nem megyek belülre.

@cork77: Rendben van, hogy máshol kötelező, de szerintem itthon egyszerűen tudatlanságból indexelnek befelé, mert nem tudják mit kell csinálni bent.

@Zsomatograf: Egy ugyanilyen borzalmat építenek jelenleg szeged belvárosába. 3-4 alkalommal jártam ebben a győri körforgalomban de szerintem tiszta hülyeség, mert ha az embernek nincs helyismerete, könnyen behajt a többi kocsi elé, gondolok itt arra, hogy belül a kör közepén is kaphat pirosat az ember, első alkalommal, a normál körforgalmi szabályokhoz igazodva egyszerűen átmentem volna a piroson amikor már bent voltam, szerintem ezzel teljesen el is veszti a funkcionalitását a körforgalom. Félek is hogy szegeden a román kamionosok hogy kezelik majd a helyzetet :).

Liquid_Night 2010.03.31. 10:18:53

Első autómmal, kezdőként volt szerencsém az említett győri, budakalászi, és Zanati út-i körforgalomhoz is, valamint még néhány kétsávos körforgalomhoz, az ország útjain az első 10k kilométeren belül.

Úgy gondolom, hogy valahol agyi oka van annak, hogy a megszokott egyenes-jobb-bal, állj-mehet szituációk helyett az íveken közlekedés, irányváltás, elsőbbségadás kihozza a frászt az emberből, nyilván teljesen más a térbeli struktúrája az ilyen, és így szabályozott haladásnak. Talán a káosz abból ered, hogy a jellemzően leginkább megszokásból vezető közlekedők tömege frászt kap ha egy számára új szituációban kell döntenie a mozgásáról és annak szabályosságáról - add hozzá azt, hogy jellemzően biztos szabályismeret sincs az egyes vezetőkben, csak egy adott helyzetre vonatkozó tanult szokás.

Szerintem az itthoni vezetési technikának, kultúrának ez az egyik nagy baja, hisz nálunk csak kivételként fordulnak elő bonyolultabb csomópontok, újat tanulni, nemtudást bevallani szégyen, a kresz értelmezése pedig egy külön tudomány (sokaknak), így hát a többség túlélési stratégiája a stoptábla-macisajt-telizöld ismeretére alapul, és az már jó ha esetleg ebben még benne van a 2 sávos közlekedés, meg a jobbkézszabály.

Pedig még a cikkben említett angol "magic roundabout" is egy kifejezetten ügyes megoldás, élő, lélegző vezetési-közlekedési készségekkel ezek a csomópontok igen jók arra amire. De sajna ilyen feltételek mellett, mint ahogy említették, a rutinosabbak, és az újra kíváncsiak is (magam ide sorolom) is inkább biztosra mennek, és elsősorban nem is a forgalom logikáját, hanem mások idiotizmusát meg önnön biztonságukat figyelik, nehogy baj legyen, és utána a balhé.

___chm___ 2010.03.31. 10:19:27

ismerős érzés... sorokásri auchan electroworld meg praktiker(?) én kimenetnél egy 3/4 kört kell menjek akkor huss be belső kollégák meg velem paralel külsőben végig, na akkor index ki, ha meg nem enged rátenyerelek a dudára, egyszer szállna ki valaki úgy elküldeném a jó anyjába

kamasuka 2010.03.31. 10:20:42

Amíg az emberek 90%-a nem ismeri a többsávos körforgalom működését, addig csodákra ne számíts! Ránézésre, de a többség inkább félti az autóját - ismerve a magyar vezetési morált - és egysávosként használ egy kétsávost is, mint, hogy azon morfondírozzon, hogy bejut-e élve és törésmentesen a belsőbe és onnan ki, vagy sem. (A helyszínelés, betétlap, az idő, pénz, és főleg idegeskedés.) Igazából nálunk sávváltáskor, kanyarodáskor, megálláskor SEM használja a nép az irányjelzőt. Na már most sima, egysávos körforgalomban sem feltétlenül adják meg neked az elsőbbséget, akkor csodákat nem lehet várni többsávos körforgalom esetében sem.

RaveAcE 2010.03.31. 10:21:11

@dagger:
Dehogynem, aki beljön.

Ha a másodikon akarsz kimenni és bemész a belsőbe, akkor az első ki-bejáraton teljesen szabályosan jön be melléd a delikvens. Te meg nem tudsz kimenni, merthogy sávot váltanál, tehát neki van elsőbbsége.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.03.31. 10:21:48

@z_semi: igaz. jogod van hülyének lenni, a hazai szabályozás megengedi. és úgy tűnik te büszkén ezt választod.

Geitenbeffer_ 2010.03.31. 10:21:52

@skyrangr: En is csak megerositeni tudom azt, amit a svedekrol irtal. Stockholmban ha benezek balra a korforgalomba, es latom, hogy jon egy auto a kulso savban, az tuti, hogy le fog kanyarodni, tehat be lehet hajtani.
Plusz itt nem hajtanak, mint az orultek, szal ha valaki elnezi, akkor is meg tudnak allni csatt nelkul (jo, a dudalas az itt is megy).

bunkocska 2010.03.31. 10:22:01

Tudja valaki, hogy a KRESZ mit mond? Én úgy tudom, hogy a magyar kresz szerint elsőbbséget élvez aki a sávjában halad, és a aki sávot vált annak elsőbbséget kell adni a sávban megfelelően haladóknak, ergo körforgalomban is, de lehet, hogy tévedek, mindenesetre még hákl istennek soha nem ért ilyen baleset. Franciaországban tudom, hogy úgy mükődik, hogy csak az megy a külsőben, aki az első lehetőségnél kimegy, de hogy ezt mondja e a kresz ott azt nem tudom, mindenesetre betartják....

Speedman 2010.03.31. 10:23:08

@z_semi:

Tudod a kétsávos körforgalom azért van hogy jobban levezesse a nagyobb forgalmat. Persze az olyanok mint te,(akik nem bírják felfogni hogyan is kellene használni) miatt nem lehet a belsőből kisorolni.

Liquidz 2010.03.31. 10:23:33

Hollandiaban vicces nagyon. Van spiral-korforgalom belso elsobbsegadassal (?), "turbo-korforgalom" savvaltasi lehetoseg es lampa (??) nelkul, meg szabalyos 2-savos korforgalom teglalap alakura (???) kalapalva. Es van tobbszintes autopalyacsomopont a belvaroson belul terepre vetitve, lampakkal ellatva (nagy ovalis korforgalom, tobb atjarasi lehetoseggel, pl. "24 oktoberplein, utrecht"... erdemes megnezni).

asdf 2010.03.31. 10:23:36

A szelso savba kene zarovonalas felfestes, ami kivezet a korforgalombol, az extrahulyek kedveert pedig betonterelo is, aztan amikor nem tud egyenesen tovabmenni, rajon, hogy a kulso savbol csak kifele megyunk abbol a nyuves korforgalombol.

Cs. (törölt) 2010.03.31. 10:23:45

Szívemből szólt a szerző.

Ne feledkezzünk meg egyébként arról sem, hogy a körforgalmak bejáratánál pont olyan magasságban helyezik el a tájékoztató táblákat, hogy az az autós szemmagasságában van, így akkor is le kell fékezni a behajtás előtt, ha egyébként lassítás nélkül is behajthatnánk a körforgalomba. Ez is jelentősen lassít, pláne, ha hozzájön még az autós társadalom azon - nem kis- rétege, amelyiknek a gépkocsi kezelése is gondot okoz.

KaPé 2010.03.31. 10:25:02

@asdf: azzal senki nem vitatkozott, hogy így lenne logikus, de jelenleg a KRESZ nem így szabályozza, ezért baromság a cikk.

KIZS 2010.03.31. 10:25:12

Ott tévedtek "be KELL hajtani a belsőbe", "ki KELL hajtani az első kihajtáskor".

Nem!

Helyesen: "be KÉNE hajtani" és "ki KÉNE hajtani". Semmi sem kötelez rá -> nem fogják csinálni -> értelmetlen az egész két sávos körforgalom fogalmam mert nem elég érett a kultúránk rá. Nem vagyunk elég fegyelmezettek a logikus használatához és nem vagyunk elég fegyelmezetlenek a káosz szerű, de gördülékeny használatához sem.
Langyos taknyok vagyunk és minkét megoldástól félünk. Pont úgy mint minden más problémánál.

Doubledeceker 2010.03.31. 10:25:13

Gyerekek nézegetem én ezt a Magic round faszomat...

Hát az átlag magyar ezen egyenesen keresztülhajtana, ahogy én is.... :D

Mondjuk Párizsban és Londonban is csodálkoztam, hogy az élet faszába tudnak olyan dinamikusan haladni a népek, és mégse nagyon látni lépten nyomon kocanásokat. Athén dettó, de az egy másik tészta.

Különben a legalapvetőbb különbsaég, hogy a népek nem csak kapaszkodnak a volánba, hanem figyelnek a többiekre is.

Adachale 2010.03.31. 10:25:36

Olvasom a hozzászólásokat és mosolygok!
Sűrűn járok ki Romániába és ott 90% párhuzamos körforgalom van. Ja az ottani KRESZ szabályozza is azt. Gond nélkül működik. Pl Kolozsváron van egy 3 sávos körforgalom, mindenki jól használja. Érdekes, hogy a gond akkor van, amikor nyáron a magyar úrvezetők ellepik Erdélyt :-))) Nem tudják használni azokat a körforgalmakat. Amikor hazafelé tartok és átlépem a határt újra meg kell szokjam azt, hogy be ne merészkedjek a belső sávba.
Ja jut eszembe Bukarestben voltam egy 5 sávos körforgalomban.
Ha az ember tudja hogy kb hányadik kijárónál akar távozni, akkor minden megy mint az ágybacsinálás :-))))

eddie.e 2010.03.31. 10:27:24

Üdv!
Urak nem olyan bonyolult ez!Behajtani egyből a belső sávba kell mert elvileg behajtáskor a külsőben nem lehet autó/nem lehetne!!!/Amúgy meg barmok vunk!EZ VAN!
Motorral megyek Miskolcon a múltkor és egy hölgy jön át a sávomba mellettem és szorít le!A lámpánál megkérdezem kedvesen! illedelmesen! /de tényleg!/, hogy "csókolom nem tetszett látni?"A válasz:
-de igen!De hát elférünk ketten is!Vagy nem?
Na most ha az illető férfi lett volna erre a válaszra valószínűleg berúgom a mikrobusz oldalát és otthagyom!
A baj sztem a következő!
Az oktatók nem tanítják meg az embereket vezetni!Nem azért mert nem tudnák vagy nincs kedvük hanem mert akkor nem tudnak megélni a fizetésükből!El kell csalniuk az órákat stb!
Az egész rendszer rossz!!!!
Mi pedig emberek egyszerűen BARMOK VAGYUNK!!!
Tisztelettel!

Stock 2010.03.31. 10:27:28

@asdf: pontosan ezt mondtam én is, nem értem mire vár a közútkezelő..

jujdejo 2010.03.31. 10:28:06

itt(romania) is ugyanaz a helyzet, eleinte probaltam szabalyszerüen közlekedni, de lehetetlen, raadasul mindenki(!!!) balra indexel mint az ökrök es meg veletlenül sem jelzik hogy ki szeretnenek hajtani...lehetetlen normalisan 2savos körforgalomban közlekedni, illetve lehet, de megvan az ateresztökepessege...ami sajnos eleg keve, meg az is fontos hogy 2, kb. ugyanolyan forgalmu/rendü ut keresztezödesenel müködik igaza.
a savlevalasztos körforgalom tenyleg jo, ameddig egy föuthoz egy mellekut csatlakozik a körforgalomban.
tanacs: ugy kell közlekedni mint Rómában(sajnos) ha van hely menni kell...:-((nem lehet a népet nevelni...

z_semi 2010.03.31. 10:28:16

@___chm___: mire fel akarod elküldeni akárhova is? Neki van elsőbbsége! Tudod mit jelent ez a szó?

Mekk Elek ezermester 2010.03.31. 10:28:36

Amíg a belső körben haladóknak nincs a KRESZ-ben egyértelműen megfogalmazott elsőbbsége, addig nem normális aki a belsőt használja. Mert a magyar udvariassági szokások ismeretében a belső körből fog nyugdíjba menni.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.03.31. 10:28:52

@Nandi29: vagy Nápoly, "egy autóra öt robogó"-val súlyosbítva.
elsőbbséget az kap, aki megszerzi, de onnantól az övé, nem vitatják el tőle, nem anyázzák. a lényeg: együtt figyel mindenki.

z_semi 2010.03.31. 10:29:35

@Speedman: nem akarlak sértegetni, de nekem van igazam. Annak van elsőbbsége, aki a külsőben van. Nem annak, aki azt hiszi magáról. Én csak betartom a jelenleg érvényben lévő szabályokat és örülnék neki, ha mások is ezt tennék.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 10:30:14

Konkrétan az érdi kettős körforgalomban gondolkodtam el először komolyabban azon, hogy milyen lehet embert ölni?
Egyszerűen botrány, ami ott megy.

Megfigyeltem egy jelenséget, amit nem értek:
Egy szimpla kis körforgalomban, ahol az ember ha egyenesen akar tovább haladni, gyakran megteheti szinte irányváltoztatás nélkül.
Ennek ellenére van egy csomó autós, aki ilyen helyzetben a jobb padka mellett haladva szépen kikerekíti az ívet. Ezzel bajt nem okoznak senkinek, de mi járhat a fejükben?

z_semi 2010.03.31. 10:31:04

@Hammer: igen, büszkén vagyok hülye. Inkább, minthogy egy helyben álljak a szabályosan közlekedők miatt. Inkább haladon hülyén és boldogan a külsőben, mint állok balfaszként a belsőben.

redriot77 2010.03.31. 10:32:55

@baaz: "és utána elsőbbséged van külső sávban haladókkal szemben, ha ki akarsz menni."

Na, ezt az elsőbbséget nem adja meg senki. :( Szerintem ezért olyanok is maradnak a külsőben akik egyébként ismerik a szabályt.

Doubledeceker 2010.03.31. 10:32:58

Athénban elég sokat nyomultam ott látszólag tök káosz van, de ott is vannak 3 4 sávos körforgalmak és full teli autókkal, érdekes módon 1 hét után kevésbé kellett aggóni mint itthon.

Ja mert ott nem rgaszkodik mindenki az elsőbségéhez, mint kutya a csonthoz, hanem engedi a többieket is menni, így halad a dolog.

Ehhez fel kell még nőnünk fejben.

KaPé 2010.03.31. 10:33:47

@redriot77: tán azért nem adják meg, mert nincs ilyen elsőbbség.

redriot77 2010.03.31. 10:34:20

@karlmann: így van, a hülyék miatt nem lehet szabályosan menni.

Alex3000 2010.03.31. 10:34:26

Igazából úgy látom, hogy a két sávos rendszer csak gyér forgalom mellett működik igazán jól,pedig pont ellenkezőleg a forgalom nagyobb kapacitásának levezetésére hivatott szolgálni.

Mammut8 2010.03.31. 10:35:01

Szerintem egyáltalán nem logikus hogy a belső sávból jövőnek van elsőbbsége

The King® 2010.03.31. 10:35:23

Szegeden is csinálnak egy ilyet hónapok kérdése és kész lesz. 3 sávos ilye förmedvény lesz. Na kíváncsi vagyok fényes nappal forgalomban lehet e egyáltalán közlekedni ott. De én úgy érzem, hogy nem és sűrű fejmozgások között 5km/órával végigcsoszogok aztán a végén, amikor látom a kijáratot padlógázzal ki mielőtt még valaki megigazítaná valamelyik karosszéria elememet.

redriot77 2010.03.31. 10:36:47

@don't: "nálunk nem közlekednek az utakon,hanem nyomulnak,küzdenek,harcolnak."

Bizonyítanak, önigazolnak, erősítik az énképüket. :))

Dr. Robin Masters 2010.03.31. 10:36:51

A körforgalmakról az egyik Gumball 3000 szezon jut az eszembe. Nyilatkozta az egyik amerikai, hogy ott az USA-ban nincsenek körforgalmak, teljesen feleslegesek, csak jó nagy kereszteződések, ahol, ha kell pirosnál is el tudsz menni jobbra.

Lehet azért van ez náluk így, mert talán ők primitívek, és nem bonyolítják az életüket körforgalmakkal, talán nálunk is ez lenne a célszerű.

WSzabi 2010.03.31. 10:37:09

@Csumpi Hálidéj: Én is ott szoktam agyfaszt kapni!!Általában heti kétszer járok arra,és egyéb okokból vagy alapból qrva idegbeteg vagyok, vagy hulla fáradt.. egyik állapot sem megfelelő harcolni ezekkel az önjelölt kamikázékkal..

Higany 2010.03.31. 10:38:03

Én, ha arra járok, ott a behajtástól számított 3. kijáraton szoktam távozni. Csak késő este amikor üres az út merek ott szabályosan közlekedni, ha van más autó is a láthatáron inkább maradok a külsőben, mert a hazai virtust ismerve, a kihajtáskor garantált a konfliktushelyzet a külsőben érkezővel (nem enged be, pedig 90%, hogy nagyobb az autóm az övénél :), vagy ami még rosszabb, valaki behajt pont elém amikor én éppen a belsőből sorolok a külsőbe (indexelve természetesen) készülődve a kihajtásra. Rossz is a lelkiismertem miatta, de alapvetően a túlélésre játszom.
Bármilyen körforgalomból kihajtáskor az autósok 3/4-e nem jelzi a szándékát, ami rohadt idegesítő, plusz fölösleges torlódást okoz.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 10:38:22

@z_semi:
Velem eddig talán kétszer fordult elő, hogy nem tudtam rögtön kisorolni a belsőből. Lehet, hogy ez is feltételez némi életrevalóságot.

Rengeteget anyázok, amikor be szeretnék hajtani, majd az elsőn ki, de nem tudom megtenni, mert konvojban jönnek az idióták a külsőben nagy kört. Ez nem csak szabálytalan, hanem bunkóság is.

Jozsó_ 2010.03.31. 10:38:27

Sokan leírták már, de én is megerősítem. A kétsávos körforgalom egy párhuzamos közlekedés. Ha te a belsőben vagy, és a külsőbe akarsz kerülni sávot kell váltanod. Annak minden következményével együtt.

Az meg sehol sincs leírva, hogy a külsőből kötelező lenne a következő kijárón kihajtani.

Krinyo 2010.03.31. 10:39:09

A debreceni (ha egyre gondolunk) azert nem jo pelda, mert ott ket savon is lehet KIhajtani a korforgalombol. Lenyegesen egyszerubb helyzet.

Resuah 2010.03.31. 10:39:47

Ameddig az emberek birkák, minden körforgalom bejárathoz kitennék egy ilyesmi táblát. Így se lenne egyből rend, de talán.
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/100331/korforg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/100331/korforg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

nagygabi 2010.03.31. 10:40:36

Az a baj, hogy itt is többen meg vannak győződve arról, hogy a belső sávnak elsőbbsége van kihajtáskor. Pedig a belső sávnak csak a belső sávban való körözésre van elsőbbsége egy kétsávos körforgalomban.
Én egy terepjáró magas üléséről nagyon jól látom őket is, ezért ha ő úgy gondolja, hogy keresztül akar húzni előtte, hát menjen... Jobb, mint a rendőrre várni.

Der_rosarote_Panther 2010.03.31. 10:41:48

Kicsit OFF vagyok, tudom, hogy alapvetően nem erről szól a cikk, de le kell írnom :-)
Amellett, hogy tökéletesen egyetértek veled a kétsávos forgalom hazai helytelen használatát illetően, nem tartom jó megoldásnak a budakalászi körforgalmat. Mivel én is minden reggel arra járok, tudom, miről beszélek... egyszerűen forgalomirányítási hibának tartom azt az elképzelést, hogy a Megyeri hídról lehajtó és a Szentendre felől érkező forgalom egy kis körforgalmon osztozzon. Idióta megoldás, és ezen az sem segítene, ha használnánk a belső sávot is, mert a híd felhajtója előtt kisorolnának a Bp felé a hídról érkezők a nagyobb forgalom elé. Külön le- és felhajtó ágat kellett volna építeni szerintem. Persze változtatás nem várható, azt a csomópontot csak az elmúlt 8 évben háromszor építették át teljesen. Így nem marad más, mint továbbhajtani, és Békás előtt visszakanyarodni, vagy esetleg átlépni a kettős záróvonalat a felüljáró után, mint ahogy sokan teszik, ha már ott is dugó van.
(most nem olvasom végig a kommenteket, úgyhogy bocs, ha már volt)

isti77 2010.03.31. 10:42:20

Gyerekek, figyeljetek, Big Ben! Parlament!

(Chevy Chase, Európai vakáció, a londoni körforgalomban körözve)

Gabor7 2010.03.31. 10:42:30

Csak halkan jegyzem meg, hogy ha valakinek "hörögve" kellett fékezni, akkor talán mégsem volt olyan szabályos az a sáváltás. Én sem látom sehol a szabályban, hogy nem lehet a külső sávban haladni, ha valaki mondjuk a második kijárón akar kimenni a körforgalomból.

KaPé 2010.03.31. 10:42:30

@Csumpi Hálidéj: Lehet, hogy bunkóság, de semmi esetre sem szabálytalan.

redriot77 2010.03.31. 10:43:31

@Bajusz.: a nemindexelés tényleg nemzeti sport itthon. Pedig ezzel a hanyagsággal lassítja a forgalmat.

Pl.: állok egy kereszteződésben, balra szeretnék kanyarodni, egy 2x2 sávos útra, a belső sávba ahogy szabályos. Szemből jön kukimuki, index nélkül bekanyarodik jobbra, a külsőbe.

Miért lassítja ezzel a forgalmat? Mert én csak akkor tudok miatta elindulni, amikor megkezdi a kanyarodást. Ha előre jelezte volna a SZÁNDÉKOT, akkor egy autóval több átjöhetett volna a zöldön. Ha több kuglóffejű jön ki index nélkül, akkor többen ragadnak be a szembejövők közül.

Aki nem használja az indexet, az nem vezet jól. Ennyi. Hiába ül 200 lóerősa nemindexeléssel ugyanúgy feltartja a forgalmat mint a hetvenéves néni marutis nénike.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.31. 10:45:00

Én nem félek a körforgalomtól, csak a hülyéktől. Ezért maradok a külsőben. Ugyanis ha bemegyek a belsőbe, tuti nem engednek vissza, illetve a cikkben is említett csattanásveszély is jelentkezik.

Pesten közlekedve meg általában az a bajom, hogy kokira nem ismerem a helyet, és mindenki állat módjára tolja, nekem meg pont elég az, hogy az egyes forgalmi jeleket figyeljem. Vicces így odatalálni valahova. :D

z_semi 2010.03.31. 10:47:11

@Csumpi Hálidéj: mióta szabálytalan a külsőben körözni?
Ne arról beszéljünk, hogy hogy kéne élni, hanem hogy hogy kell. Jelenleg párhuzamos közlekedés van. A jövő lehetne az, hogy aki a külsőben van, hajtson ki az első lehetőségnél. Akkor rend lenne, de jelenleg nincs ilyen szabály, értsétek már meg!

Speedman 2010.03.31. 10:48:10

@z_semi:

Az a baj a hozzád hasonlókkal, hogy körömszakadtáig ragaszkodnak a betükhöz. Azért, mert nincs szájbarágósan leírva a kreszben, hogy mit kell csinálni a kétsávos körforgalomban, sokan úgy viselkednek, mint a bírkák. Ehhez jogom van és kész.
Persze (gondolom én) azokat te is szidod, aki 30-40 km/h cammog városban (netán közúton), pedig neki is joga van ennyivel hajtani. A kresz nem tiltja.
Szóval, ha úgy közlekednénk a körforgalomban, hogy csak az használja a külsőt aki kiakar hajtani a legközelebbi kijáraton, nem lennének akkora dugók a B.kalászi körforgóban. Ennyi.

A kommenteket olvasva úgy látom eljön még nálunk is azaz idő, amikor a mikróra is ráírják, hogy macskát tilos beletenni..

pfff_ 2010.03.31. 10:48:17

Resuahblog 2010.03.31. 10:40:52
Miért is kell(ene) kötelezően külső sávból az első kihajtón kihajtani?
Abban igazad van, hogy így elkerülhetőek lennének a balesetek. De a győri (Árkád) körfargalomnál ez nem jó ötlet mert mint a bevezető, mint a kivezető utaknak más a forgalma. Csak dugó lenne belőle.

aszteccikmondani 2010.03.31. 10:49:00

Hát ez hihetetlen. Még a magyarázó cikk után is ennyi birka értetlenkedőt. Mi az hogynem megyek be a belső sávba mert NEM ENGEDNEK KI hacsak nem Hummerrel vagyok !? Akkor indexelsz - az arra való az a kar ott a kormány mellett - és megállsz ha kell, de ki fogsz jutni, ne félj, nem fogsz életed végéig bent körözni!! :) És még így is felgyorsul a forgalom, hát ez a lényege, hogy ne a külső sáv sorába állj be és növelve ezzel a dugót! Inkább állj a belsőben már bent a körforgalomban kisorolásra várva, amíg jön egy intelligens autós aki kienged. Tudom, erre az a szöveg, hogy ebből van kevés. Érdekes, eddig én 3 autónál többet soha nem vártam.
((Nem kell magunkat állandóan leírni, hogy hülye bunkó magyarok, mert ezzel csak a rossz irányba megy az egész - ha sokat mondogadsz valamit, egy idő után elhiszed magadról, és másokról!))

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.03.31. 10:49:18

Nagyon örülök ennek a cikknek!
Budaörsön is van kétsávos körforgalom, OTT SEM TUDJÁK, hogy kell használni

A legbosszantóbb azonban mégsem ez, hanem két másik dolog

- mindenki a külső sávban akar haladni, akkor is, ha csak a harmadik kijáraton hagyja el a körforgalmat

- reggel Budapest felől érkező ingások -jó magyar szokás szerint- egymásba érve esélyt sem adnak a körforgalomba máshonnan érkezőknek a körforgalom használatára
Délután munka végeztével UGYANEZEK AZ EMBEREK a vissza vezető irányból tapadnak be egymás után tíz centire és száguldanak át a körforgalmon, fékezés nélkül!

Nem értem a magyar ember miért hülye, a körforgalomnak pont az lenne a lényege, hogy önmagában működjön a zippzár effektus és mindenki minél előbb elhagyhassa azt. Mert ha egymásba torlódba az egyik bejáratot használják csak, azzal a többit, köztük esetleg a sajátjukat is megfojtják

MAGYAR EMBER KÖRFORGALOM ELŐTT NEM FÉKEZ, HANEM GÁZT AD

Ritka nagy barom az is, aki azt képzeli Jobbkéz-szabály van érvényben. Nem, kedves jobbról elém vágó paraszt,a körforgalomban MINDENKINEK mackósajtja van, neked is!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 10:49:56

@z_semi:
Lehet, hogy nem szabálytalan, de bunkóság.
Egyszer egy rosszabb pillanatomban tuti kirángatok valakit egy ilyenért a kocsiból, szóval jobb óvatosnak lenni!

redriot77 2010.03.31. 10:50:01

@ColT: " Ezért maradok a külsőben. Ugyanis ha bemegyek a belsőbe, tuti nem engednek vissza,"

Még 'pesten sem, vidéken pedig még rosszabb a helyzet. Itt azért sima sávváltásnál, besorolásnál könnyebben beengedik az embert mint pl. Miskolcon. Ott ha egy kicsit nagyobb a forgalom, mindenki igyekszik öt kilométerrel korábban besorolni a "jó" sávba, és a világért nem engedne be senkit maga elé.

Ilyen észjáráshoz pont elég bonyolult a sima körf. is, nem is kell a duplasávos. :)

eprompixel 2010.03.31. 10:50:07

Talán javítani kéne a cikken. Ugyanis az hogy Baowah hogyan szeretné használni a körforgalmat, az nem egyezik azzal amit a kresz mond, így pedig félrevezető a cikk.

A fejekben levő zavart pedig nem kéne téves infókkal tovább növelni.

autobahn 2010.03.31. 10:50:21

Kiveszőben van az indexelés. Biztos sokat fogyaszt... De szerintem mindössze arról van szó, hogy az illetőnek csak önmaga létezik. Ennek kellene változni, de ebben az országban most nem erre felé haladnak a dolgok, a közéletben is mindenki (más) hülye. Az utakon is valami hasonló zajlik. Persze vannak kivételek.

redriot77 2010.03.31. 10:51:14

@aszteccikmondani: "Akkor indexelsz - az arra való az a kar ott a kormány mellett - és megállsz ha kell"

No, akkor meg írna az Árpi egy posztot azokról a faszorrúakról, akik képesek és megállnak a körforgalom belső sávjában.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.31. 10:51:42

@Jozsó_: Ez csak egy angol szokás, de amúgy teljesen jól működik ha MINDENKI betartja.
Olyan, mint a zippzár, kb. annyira is alkalmazzák az autósok. :S

bunkocska 2010.03.31. 10:52:21

Gyerekek de mi van a KRESZ-ben? A szabályozás nem feltétlenül jó, de kocc esetén segíthet kinek van igaza....És az közlekedik szabályosan aki betartja a KRESZ-t, nem pedig az, aki azt mondja, de ez nem logikus stb....

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 10:53:31

@joeramirez:

Akik attól rettegnek, hogy nem tudnak kisorolni a belső sávból, azok tulajdonképpen önmaguktól rettegnek, hiszen a külső sáv azokkal van tele, akik nem mernek bemenni a belsőbe, hátha nem engedik ki. És ők nem engedik ki.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.03.31. 10:53:33

ja igaz, már előttem is említették azt a paraszt típust, aki mielőtt kihajt a körforgalomból, NEM INDEXEL.

Ezzel megszívatja azt aki csak azért lassított vagy állt meg, mert azt hitte előtte el fog haladni

Javaslom, hogy egy tripodra tegyenek ki egy kamerát, vegyenek fel egy fél órát dugóban és utána a felvételen jelöljék meg az színnel összes autót, ami szabálytalan! :)

100-ból maradna kb 10, aki jól értelmezi a szabályokat

Alf (törölt) 2010.03.31. 10:53:45

nagyon egyszerű, mivel van vagy 10 össz az országban, nincs hol megtanulni... idővel.

z_semi 2010.03.31. 10:53:57

@Csumpi Hálidéj: mellesleg nem tudom, hogy téged pl. egysávos körforgalomban motorral haladva borított-e már fel behajtó autós. Utána nem lennél olyan tökös csávó/csaj, hogy mindenáron kijössz a belsőből. Nem tartom magam kevésbé életre valónak, mint te magadat és ha jól rémlik, senkit sem sértegettem. Hidd el, ha ki akarok jönni, kijövök én is. Céges autóval járok, cég fizeti, van casco is, leszarnám.
Csak épp megkímélem magam a felesleges szarakodástól. Nem megyek be a belsőbe, ha nem feltétlenül szükséges.
Mindemellett szerintem kellően előretekintően, figyelmesen és segítőkészen közlekedem az átlaghoz képest, kevesen anyáznak annyit a balfékek miatt, mint én. Rengeteg balesetet sikerült már elkerülnöm, ahol nem én lettem volna a hibás és a jelen helyzetben és morálban a belső sáv felesleges kockázatvállalásnak minősül számomra.

kafferbivalybalamber 2010.03.31. 10:55:16

A fénykép itt fönt tökéletesen mutatja, hogy mi a baj: kicsi a körforgalom. A sötét autó (talán Ford) is szabályosan jön, a fehér Golf is, és mégis ütközésveszélyes a helyzet, de legalábbis akadályozzák egymást. Mert a be és kihajtó között annyi hely sincs, hogy normálisan át lehessen sorolni a belsőből a külsőbe.
Az értelmes körforgalom, az nem így néz ki. Hanem így:
maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=algy%C5%91&sll=47.498406,19.040758&sspn=0.656887,1.234589&ie=UTF8&hq=&hnear=Algy%C5%91,+Hungary&t=h&ll=46.336588,20.199491&spn=0.002622,0.004823&am

HPL 2010.03.31. 10:55:27

@autobahn: Épp ezt akartam írni. Mi lenne, ha a rendőrség végre rámozdulna a nem-indexelésre és büntetné halomra az embereket. K*rvára időszerű lenne már!

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 10:56:10

@z_semi:
Sávváltás = felesleges kockázatvállalás. Értem.

redriot77 2010.03.31. 10:56:31

@joeramirez: "ja igaz, már előttem is említették azt a paraszt típust, aki mielőtt kihajt a körforgalomból, NEM INDEXEL.

Ezzel megszívatja azt aki csak azért lassított vagy állt meg, mert azt hitte előtte el fog haladni"

Az ilyen típusú egoista emberek szoktak dühöngeni, ha egy 140-el kamionokat előző autó "feltartja" őket az autópályán. Pedig az index nélküli paraszt stílus ugyanennyire akadályozza a forgalmat, ha nem jobban.

eprompixel 2010.03.31. 10:56:31

Alf: mit megtanulni ?! Leszarni a kreszt, és kivágni a belsőből a másik elé, aztán lekanyarodni ?!

z_semi 2010.03.31. 10:56:56

@Csumpi Hálidéj: csak nehogy az a valaki nálad is agresszívabb legyen és egy stukkerral visszaültet a verdádba...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 10:58:08

@z_semi:
Ez benne van a pakliban.
Közlekedjünk már rendesen és akkor az ilyenek elkerülhetők.

Alf (törölt) 2010.03.31. 10:58:42

@eprompixel: megtanulni, hogy hogyan közlekedjünk 2 sávos körforgalomban

a távoli rokon 2010.03.31. 10:58:45

Körforgalomból kimenet nem indexelni tipikusan gyakori antiszociális magatartás. Nyáron, lehúzott ablak mellett adott esetben kikiabálok, hogy - Miért nem indexelsz?
A visszaválaszolók általában anyámat szokták emlegetni...

terrer 2010.03.31. 10:59:17

A cikk írója abban a tévhitben van (mint az autósok 50%-a, mert a másik 50% viszont jól tudja), hogy a belsőből kimenve neki van elsőbbsége.
Hát NEM!!!
A Jóisten adja meg neki, hogy ezt ne egy baleset után folyó büntetőeljárásból tudja meg.
Bővebben: www.korforgalom.hu/

vidéki suzukis 2010.03.31. 11:00:26

Úgy látom, hogy sokak fejében van homály a kommentelők közül is.
A körön belül a belső sávot _nem_ kötelező használni, a sávváltásnál elsőbbséget kell adni. Olvassátok el a KRESZ-t, vagy a korforgalom.hu oldalt. Világosan leírják.

Speedman 2010.03.31. 11:00:33

Jaj, már megint kezdődik a stukkeros téma..

aszteccikmondani 2010.03.31. 11:00:38

@redriot77:

De ha tovább olvasod, amit írtam, az a lényeg, hogy még AKKOR IS javul az átersztőképessége a körforgalomnak ha nem a külső sávban torlódsz, hanem akár megállsz bent, hogy kijussál a kijáraton, amelyiken akarsz. Ha nagy a forgalom, tele a külső sáv ezzel KEVESBÉ fokozod a dugót, szerintem.
Lehet vitatkozni. Engem egyébként ki szoktak engedni, pedig átlagautóm van.

eprompixel 2010.03.31. 11:01:23

@Alf: valszeg én beengednélek, de csak szivességből. Mert elsőbbsége nincs annak aki ki akar jönni onnan. Bármennyire is szeretné ez a cikk írója, meg itt még páran.

Amíg nem változik meg a kresz, addig annak van igaza aki a szélsőben megy körbe szépen nyugiban.

pfff_ 2010.03.31. 11:01:28

tud valaki egy linket a győri árkádnál lévő körforgalom kiépítéséről? Nem csak a sávok érdekelnének, hanem az útburkolati jelek is. Ugyanis szerintem főként azok vezetik meg az embereket. Szerintem akik itt nagyon biztosak az igazukba, ők is elbizonytalanodnának.
Van itt győri kommentelő? Szívesen eszmét cserélnék vele :-)

aszteccikmondani 2010.03.31. 11:03:30

@eprompixel:
NEM HISZEM EL.
Persze, hogy így van, igazad van De könyörgöm olvasd el a kommentjeimet. Köszi.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.03.31. 11:03:46

Bevallom én sem szoktam bemenni a belső sávba, mert a sok hülye nem enged ki és elhagyom a kijárómat. Van, hogy több kört is kell mennem mire kiengednek :-) Úgy hogy inkább a külső...

WSzabi 2010.03.31. 11:05:34

@z_semi: mondjuk egy pécsi egyetemista :)

Amanitin3 2010.03.31. 11:05:44

bazmeg ekkora letolt gatyás önmegsemmisítést már régen olvastam.
Nem elég, hogy kurvára nincs igaza, még be is idézi a passzusokat, amikből ez egyértelműen kiderül.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 11:06:46

@PeterBlau:

A külső sávba azok nem engednek vissza, akik szintén nem mernek bemenni a belsőbe, mert nem engedik őket vissza. Jó kis játék. Ezt magatoknak csináljátok. Kellene egy körforgalom valahol, ahol nincs útban senkinek, ott szopathatnák egymást a bemenni nem merő, kint haladó, másokat ki nem engedő autósok. Az utakon meg végre lehetne haladni.

Ez egy belterjes játék.

hiheto 2010.03.31. 11:06:57

@pfff_: Mire vagy kíváncsi?:)

Az a körgeometriás csomópont szerintem nagyon jó. Egyértelműen ki van táblázva minden és belül is tudsz sávot váltani, mert kellően nagy.

Ameddig nem volt megcsinálva, félelmetes dugók voltak... (egy sima, lámpás kereszteződés volt előtte)

eprompixel 2010.03.31. 11:07:53

@aszteccikmondani: én nem mondtam hogy ne menjen be senki. De vegye tudomásul hogy nincs elsőbbsége kijönni. Ennyi, ezzel neked sem mondtam ellent azt hiszem.

z_semi 2010.03.31. 11:08:35

na jó, én kilépek. Semmi értelme ennek a vitának. Remélem a cikket mihamarabb helyesbítik, mert ez így szabálytalanságra neveli a népet. Ha már ír valamit, akkor írja helyesen, nézzen utána.

Mellesleg szívesen megnézném az itt magukat istenként feltüntetőket, hogy miként közlekednek. 32 éves vagyok, kellően rugalmasan kezelem a szabályokat, dinamikusan vezetek, szükség esetén "merek" sávot váltani, száguldásra alkalmas motorral is riogatom a népet, rohadtul örülnék, ha az én képességeim lennének a minimális szint, nem kéne leszólni. Miattam nem nagyon szoktak dugók lenni, ott is átbújok, ahol sokan nem. Érdekelne, hogy az engem leszólók áááááá, hagyjuk. Úgyis jobbak nálam, legalábbis szerintük :-D

Nem fogok bemenni a belső sávba továbbra sem, ha nem látom indokoltnak. Utána meg ott állok majd, amíg ki nem engednek és ezzel fel fogom tartani a belső sáv forgalmát, megölve az általatok istenített sáv értelmét és létjogosultságát. Amíg én a külsőben vagyok, addig ti bátran tudjátok használni nélkülem a belsőt és eggyel kevesebb balfék fog titeket nagymenőket feltartani.
Na de majd ha megalkotják nálunk is helyes szabályokat, akkor vigyázat, én is ott leszek ám!

autobahn 2010.03.31. 11:08:40

@a távoli rokon: Én időnként dudálok ilyenkor, de nem értik... Persze, hogy idegesek, mert sokan vannak, akinek az a szabályos, amit ő éppen csinál, a többi meg menjen, ahová akar. Alighanem tényleg büntetni kellene. De nem egyből 300,000-re, hanem pl. 10-re, de minden nap és mindig egy kicsit többre. Dedós, tudom. Ja, és/vagy a politikusoknak példát mutatni és nem tilosban parkolni, egyirányúba behajtani, részegen, parkoló autókat végigtörni és mentelmi jogokra hivatkozni. Mert talán minden pártból van ilyen sztori. Zéró tolerancia, ugye...

Speedman 2010.03.31. 11:10:10

@eprompixel:

"Amíg nem változik meg a kresz, addig annak van igaza aki a szélsőben megy körbe szépen nyugiban."

Pont az ilyen hozzáállások miatt kell sokszor percekig araszolni még este hétkor is a B.kalászi körforgóban, mert ilyen felfogásúak az emberek többsége, mint te.

joetaylor 2010.03.31. 11:11:40

Sokan nem képesek felfogni, hogy ha az legelső kijáraton mész ki akkor mehetsz csak a külső sávban?
Itt Dublinban több mint három féle körforgalom van és mindhez külön szabály.
Az, hogy jelzőlámpa van egy körforgalomban még nem teszi nehezebbé a használatát.

Irányjelzések:
Ha a legelsőn mész ki akkor már a behajtásnál jelzel balra.
Ha a másodiknál akkor a behajtásnál nem, de az első kijárat után jelzel balra.
Ha a harmadik vagy azutáni kijáraton mész akkor már a behajtásnál jelzel jobbra majd a kihajtás előtt balra.

Külön van a hány sávos a behaajtó rész /1, 2 vagy 3/. Hány sávos a körforgalom /1,2,3 vagy több/.

1 behajtó 1 sávos körforgalommal:
Aki jobról jön annak van elsőbbsége.

1 behajtó 2 sávos körforgalommal:
Aki jobról jön annak van elsőbbsége. Aki beljebb van az elsőbbséget élvez.
1. és 2. kihajtásnál a külső sávban kell menni. Harmadik vagy több kihajtásnál a belső sávban kell menni.

2 behajtó 2 sávos körforgalom
Itt lehet a második sávból menni a belsőben ha a 2 vagy 3 kijáratot akarod majd használni. Gond nincs mert a kihajtó is kétsávos tehát ha valaki a külső sávot használja az max kettőt mehet és ki kell hajtania. Baleset esetén a külső sáv a hunyó.

3. behajtó 3 sávos körforgalom:

Ha ha legelsőn mész ki akkor a külső sávban maradsz.
Ha a másodikon mész ki akkor középső sávból teszed ezt.
Ha a harmadik vagy a fölötti kijárat kell akkor meg szépen a belsőből kell indulni és menni.

Itt sem tudják a szabályokat. Engem már törtek össze úgy, hogy az ember még a rendőröknek sem hitte el, hogy ő volt a hibás.

mahet 2010.03.31. 11:11:55

A sima dupla körforgalom úgy f*szság ahogy van. Vagyük rá a kedves vezetőt, hogy 180 foko fordulat közben 2x váltson sávot, úgy hogy közben figyel a körforgalomba behajtókra is?

Ha fel van festve vagy elválasztva!, hogy a külső sávból rögtön ki kell menni akkor oké.

eprompixel 2010.03.31. 11:11:58

@Speedman: Bocsi hogy szabályosan vezetek !

pfff_ 2010.03.31. 11:12:06

@hiheto:
Győri vagyok, naponta közelekedek arra, motorral autóval.
Szóval. Lehet hosszú lesz, de ha ismered a csomópontot tudod miről beszélek.
Győri vagy?

autobahn 2010.03.31. 11:12:32

@a távoli rokon: Én időnként dudálok ilyenkor, de nem értik... Persze, hogy idegesek, mert sokan vannak, akinek az a szabályos, amit ő éppen csinál, a többi meg menjen, ahová akar. Alighanem tényleg büntetni kellene. De nem egyből 300,000-re, hanem pl. 10-re, de minden nap és mindig egy kicsit többre. Dedós, tudom. Ja, és/vagy a politikusoknak példát mutatni és nem tilosban parkolni, egyirányúba behajtani, részegen, parkoló autókat végigtörni és mentelmi jogokra hivatkozni. Mert talán minden pártból van ilyen sztori. Zéró tolerancia, ugye...

esef 2010.03.31. 11:13:05

@evil overlord:
Nem csak reggelente kanyarodnak vissza sokan a kettős záróvonalon át...

Alf (törölt) 2010.03.31. 11:14:32

Amúgy jobb helyeken ki van táblázva, hogy a külső sávból egyből le kell kanyarodni, azaz nem lehet végigmenni a külső sávon. mivel a külsőből mindenki lekanyarodik, nem kell senki beengedjen senkit, üres lesz az út a kisoroláshoz.

Ha viszont nincs kitáblázva, akkor elvileg mehet a külső sávban, bármennyire udvariatlan.

Érden mellesleg először rosszul volt felfestve a körforgalom előtt a rendszer, sajna nem emlékszem pontosan, hogy, csak azt, hogy jót röhögtünk.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.03.31. 11:15:46

a veszprémi Tesconál is volt néhány baleset a többsávos körforgalomban.
átépítették.
most aki a külső sávba hajt be, kénytelen a terelőelemek miatt az első kijáraton távozni.

nagygabi 2010.03.31. 11:16:30

Ne keverjetek ide külföldi szabályokat !
Sokan a magyarországi kresszel is hadilábon állnak.

cdc 2010.03.31. 11:16:54

Ha pl a második lehetőségnél akarok kimenni akkor kapásból a belső sávot választom,de a sok gyökér jön a külsőbe(pedig az első lehetőségnél el kellett volna hagynia a kör forgalmat) én meg megálok abelsőben és irányjelzőzök türelmesen...
a sok paraszt meg dudál mögöttem hiszen nem értik a helyzetet! magyaroknak csak egy sávos körforgót azt is lámpával mert nem tudják felfogni h mit kell csinálni :)

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.03.31. 11:16:59

ha mindig lenne a kétsávos körforgalom minden kijáratánál is két kihajtó sáv, az is sokat segítene.

Amanitin3 2010.03.31. 11:17:19

@eprompixel:
bizonyos esetekben már a nick alapján be lehet lőni, hogy kivel nem érdemes vitatkozni.

Racs 2010.03.31. 11:17:23

@gyulabiusz: Belgiumban egészen biztosan szintén a körforgalomban haladónak van elsőbbsége. Tudom, itt élek évek óta.

A párhuzamos közlekedésből mellesleg az következik, hogy körözhetek a külső sávban, ameddig akarok, mindig elsőbbségem van. Ami persze hülyeség, de ez a szabály. Állítólag Lengyelországban két kihajtósávnál a külsőből tilos továbbhaladni, ki kell jönni, így egyszerre két autó is ki tud jönni. Sajnos ott sincs ezzel tisztában mindenki..

Záróvonallal kéne kivezetni a külső sávot minden többsávos kihajtónál, akkor nem lenne vita, és lehetne haladni.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.03.31. 11:17:51

@Csumpi Hálidéj: Nem nem merek bemenni barátom, be merek én menni, bementem már sokszor, de tapasztalat, hogy szinte senki nem enged ki. Mitől félnék? Szerinted attól félni kell, hogy majd nem engednek ki? Érdekes félelmeid lehetnek. Nem félek, csak feleslegesen kell akár több kört is megtennem mire kijutok a külsőbe. Főleg egy olyan hülye módszerrel megépített több sávos körforgalomnál aminek picike az átmérője, igazán időd sincsen, hogy besorolj meg kisorolj, mert mire bemész a belsőbe már indexelhetsz is kifelé, és persze nem enged ki a sok kopasz.

eprompixel 2010.03.31. 11:17:57

@Amanitin3: nem vitások én senkivel, megyek a kresz szerint. Nem népszokás alapján.

Speedman 2010.03.31. 11:19:39

@vidéki suzukis:

"Úgy látom, hogy sokak fejében van homály a kommentelők közül is.
A körön belül a belső sávot _nem_ kötelező használni, a sávváltásnál elsőbbséget kell adni."

Az ilyen embereknek, mint neked(és ahogy olvasom ti vagytok többségben), felesleges egy sávnál többet építeni (autóútból, autópályából is), mert ez megoldhatatlan problémát okoz nektek. Szerintem ezentúl csak földutat építsünk csak. Ez való nekünk..

Döme07 2010.03.31. 11:20:51

Ez a cikk egy nagy hülyeség, szerintem elég sokakat megtéveszt.. a körforgalomra a párhuzamos közlekedés szabályai vonatkoznak.. ha egy 4sávos út szélső sávjában közlekedsz akkor az első lehajtón ki kell menned??? na ne vicceljünk már... amúgy ha jártatok már győrben valamelyik lámpás körforgalomban, akkor tudnátok hogy amelyik körforgalomból a szélső sávból ki kell hajtani, ott fel van festve az útburkolati jel.... vagy az audis körforgalomban pedig egyszerűen nem megy tovább a szélső sáv...
Ja és pont az ilyen önjelölt szabályaklotók miatt vannak a balesetek a körforgalmakban mint a cikk írója...

na pá

Humberto (törölt) 2010.03.31. 11:20:53

"A jobb oldali sávban a jobbra hamarabb kilépő, míg a belső sávban a később kilépő haladhat..."

Most lehet, hogy én vagyok nehéz felfogású, de számomra a HALADHAT nem azt jelenti, hogy kötelező, hanem lehet/megengedett.

Budakalászon lakom, így elég sűrűn látom ezt a körforgalmat, és valóban életveszélyes. Ha a belső sávból akar az ember kisorolni, hát kurva nehéz, mert a tükör nem úgy működik, mint egyenes úton, így nehéz felmérni, hogy nem mész-e ki valaki elé.
A másik pedig, hogy ha egyből a belsőbe akarunk belőni, akkor kétszer annyit kell várakozni, mert mindkét sávnak szabadnak kell lenni, ez meg ugye ritka.

Ezért én is, mint afféle büdös paraszt, a külső íven megyek, végig felkészülve a vészfékezésre (ha valaki a belsőből elém törne). Lehet, hogy nem szabályos, de biztonságosabb, mint a belsőből akár indexelve is kijönni a külső íven száguldók elé.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.03.31. 11:21:22

Ja, úgy kellene megcsinálni, hogy a külső sávból kényszerűen egyből ki kelljen menni, és akkor nem lenne probléma, és mindehhez még jóval nagyobb átmérő is kellene, hogy az embernek legyen ideje kisorolni ennyi gyökér mellett aki nem enged ki.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2010.03.31. 11:22:10

@PeterBlau:
Azok nem engednek ki, akik hasonlóképp a belső helyett a külsőben róják a nagy kört. És tőlük nehéz behajtani is a körforgalomba. Míg Te a külsőben mész, valaki ugyanúgy nem tud kijönni tőled a belsőből, aztán majd az is kívül megy legközelebb.

Amanitin3 2010.03.31. 11:23:01

@eprompixel:
szerintem tippeljünk, milyen autója van neki.
honda civic

Tonio1 2010.03.31. 11:24:05

A képen látható szituációban akkor két eset lehetséges az én olvasatomban. Az egyik szerint a belsőben lévő autó teljesen szabályos, de ha a külsőben levő autó épp most lépett be a körforgalomba és mindjárt indexel kifelé akkor ő is szabályos. Ha pedig nem így van, azaz a szürke akár most lépett be és majd máshol hajt ki, vagy pedig korábban lépett be, de a külsőben császkál, akkor ő a hibás. Legalábbis ezt írja a cikk. Ha a párhuzamos közlekedés szabályai irányadóak, akkor viszont a belsőből kanyarodó autó nem léphet át csak úgy egy sávot. Tehát ő a hibás. Hogy is van ez?

nagygabi 2010.03.31. 11:24:34

@Speedman:
Igazad van abban, hogy intelligens dolog a belső sávot használni. Én is használom, ha a forgalom úgy kívánja. De tisztában vagyok vele, hogy kisorolásnál elsőbbséget kell ! adnom a külső körön haladóknak. Sőt azzal is tisztában vagyok, hogy sokan ezt nem így tudják...

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.03.31. 11:25:27

@eprompixel: "Amíg nem változik meg a kresz, addig annak van igaza aki a szélsőben megy körbe szépen nyugiban. "

te tipikus az vagy, aki folyamatosan nyomul a másik után a szélsőben, mint hogy egyetlen másodpercre is a fékpedálra kelljen lépni!!

Ilyenkor szoktam azt tenni -a fenti kép pont a budaörsi Auchan nagy körforgalom-, hogy a belsőben megyek két-három kört, ha van időm, és még úgy is előbb érek ki a megfelelő kihajtónál, mint a libasorra várók külső sávozók:P
Hátha észre veszik, milyen idióták

Ezek szerint nem

pfff_ 2010.03.31. 11:25:38

@xaba99:
Hóóóógyne :-) Aztán mi van akkor, ha mindkát sávból lehet továbbhaladni a körfargalomban, és mindkét sávból ki is lehet hajtani? Mi van akkor, ha a külsőben közlekedő tovább akar menni, a belsőben lévő meg ki akar hajtani?
Főként csattt lesz a vége. :-)

mtk001 2010.03.31. 11:26:02

A többsávos körfogalomnak azért van értelme, mert a feltorlódó (nem feltétlenül megálló, csak a kihajtáskor lelassuló) autókat szépen megelőzve/kikerülve mehet az ember a saját kijáratához.
A többi rizsa %

Belül menni és pont a kijáratnál kivágni, a szabálytalan és a kívül haladónak van elsőbbsége (több okból is).
Aki nem ismeri a KRESZT-t az először olvassa el és utána írkáljon !

Sajnos Magyarországon szarul közlekedünk, nem csak a körforgalomban.

Stern James 2010.03.31. 11:26:12

Egyszerűen rosszul van megfogalmazva a jogszabály. Analógiát alkalmaz, amit már mindenki másképpen ért.

Modernségből, értelmezési kérdésekből pedig nem akarom összetörni az autómat, mert ennél pragmatistább vagyok.

Racs 2010.03.31. 11:26:57

Ez vicces. A cikk szerint a körforgalom azonnal megmutatja, hogy ki a hülye, illetve a hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak.

Itt sajnos most az derült ki hogy a szerző hülye. :)

eprompixel 2010.03.31. 11:26:59

@Amanitin3: szerintem neked van olyanod. Én bár a külsőben megyek, beengedem magam elé aki benn rekedt. És ha változna a szabály én is másképp mennék. De addig ne akarjatok már átnevelni ha kérhetem...

Jobb szabályok kellenek ide, meg rendesebn megépített körforgalom, nem öntörvényesen kitalált közlekedési "rend".

yanchi345 2010.03.31. 11:27:03

@KIZS: a magyar sofőrök kb. 70%-a nem elég érett még az egyirányú mellékutcákhoz sem, nemhogy a soksávos körforgalomhoz. Viszont ennek a 70%-nak egy jelentős része még erőszakos is.
A rendőrség meg nagyjából tesz rá, hogy mekkora káosz van az utakon, csak a kaszálásra megy rá. Ha egy ilyen helyen csak egy hónapig állítanának meg mindenkit, aki szabálytalanul közlekedik, és elolvastatnának vele egy 2 oldalas ismertetőt, hirtelen nagyon sokan tudnák, merre hány óra. Aki pedig harmadszor is beleesik ugyanabba a hibába, irány a KRESZ tanfolyam. Ma kb. semmibe nem kerülne egy ilyen ellenőrzési rendszert felállítani, csak dolgozni kellene vele. Igaz, a kint felejtett 30-as tábla alatt fotózni egyszerűbb, és több a bevétel.

Maci_GSXR1000 2010.03.31. 11:27:52

@Nandi29: én a klark ádám téren is át szoktam menni egyenesen...

stefiboy 2010.03.31. 11:28:09

birom ezeket a "belső sávba befele" harcosokat. csak azt felejtik el, h. ha mindenki bemenne belsőbe akinek be kell, oda is indexelni kell, és beengedésre várni. aztán meg vissza ki a külsőbe. ráadásul kanyarba. amig stukkerral vagy betonfallal nem köteleznek erre, kössz, kihagyom

xaba99 · http://landf.blog.hu 2010.03.31. 11:28:23

@pfff_: aki a külső sávba hajt be annak kötelező (lenne) kihajtani az első kijáraton...

Alf (törölt) 2010.03.31. 11:28:26

Megmondom a Frankót.

A dolog nagyon egyszerű, kellene bejáratonként egy tábla, ahogy itt is van, észtországban minden kettős körforgalomnál.

A táblán pedig az van, hogy a külső sávból egyből le kell kanyarodni.

ennyi.

.

eprompixel 2010.03.31. 11:28:52

@joeramirez: hát nekem idiótábbnak tűnik az aki körbe körbe megy. De nekem nem sürgős, kivárom a sorom.

vidéki suzukis 2010.03.31. 11:29:06

"@Speedman: Az ilyen embereknek, mint neked(és ahogy olvasom ti vagytok többségben), felesleges egy sávnál többet építeni (autóútból, autópályából is), mert ez megoldhatatlan problémát okoz nektek. Szerintem ezentúl csak földutat építsünk csak. Ez való nekünk.."

Ezt honnét veszed? Nekem nem okoz gondot a többsávos körforgalom használata, időnkét be is megyek a belső sávba, de a hatályos jogszabályok szerint ez nem _kötelező_. Ezt írtam le korábban is.

Speedman 2010.03.31. 11:29:14

@eprompixel:

Itt nem a szabályosságon van a hangsúly. Egyszerűen nem tudod(mered,akarod stb.) használni a belsősávot, amit azért építettek ki, hogy jobbá(gyorsabbá) tegyék a közlekedést. Persze jó magyar szokás szerint te(ti) le*arod, mert csak a magad dolga érdekel.
Azt már nem is kérdezem, hogy milyen hiányosságaitok lehetnek, amiért ilyen csökönyösen ragaszkodtok a külső sávhoz.

n0ky 2010.03.31. 11:29:26

Pecsrol Siklos fele csinaltak nemreg 2 savos korforgalmat. A foutrol 2 belepo- es ket kileposavval. De a felefestese is jo. A kulso savok automatikusan kivezetnek a kovetkezo kihajtonal, ha jol emlekszem zarovonallal, mig a belsobol a kilepo belso savba is vezet szaggatatott vonal. Tehat a kulso savban haladonak kotelezoen el kell hagynia a korforglamat a kivezeto kulso savban, mig a belso ha akar kimehet a belso savba. Ez igy van jol. Regebben Siofokon engem is feltoltak majdnem a ketsavosban. Ott sem ertette a barom, hogy ha a kulsoben van, akkor ki kene mennie. Neha en is felek :)

Alf (törölt) 2010.03.31. 11:29:32

@eprompixel: neked csak annyi a bajod, hogy nem olvasod el a kommenteket, amelyekre válaszolsz...

Alf (törölt) 2010.03.31. 11:31:45

@n0ky: így van, ez ilyen egyszerű. itt észtországban is egyértelművé van téve, hogy a külső sávből egyből le kell kanyarodni.

vidéki suzukis 2010.03.31. 11:32:22

@xaba99: "aki a külső sávba hajt be annak kötelező (lenne) kihajtani az első kijáraton... "

Nem. Aki az első kijáraton akar majd kimenni, annak a jobb szélső sávból kell behajtania a körforgalomba.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.03.31. 11:33:14

@eprompixel: "nekem nem sürgős, kivárom a sorom"

Tipikus. Azzal, hogy mint a birkák vágóhíd előtt várod a sorod, feltartol jó pár autóst magadon kívűl

Egyébként igazad van, szarjál a többiekre, lényeg, hogy ne stresszeld magad! :P

Nézd meg ezt az oldalt - bár neked feleslges- hogy a KÉK autó jár el jól, aki mivel nem az első kijárónál hagyja el a párhuzamos körforgalmat, a belsőbe kezdi meg azt

korforgalom.hu/tobbsav.html

eprompixel 2010.03.31. 11:33:33

Speedman: nem kötelező használni, ált. nem is használom. Nem értem ez miért fáj neked, aki meg bátran használja. Örülj hogy mehetsz, nem vagyok ott útban neked.

De szerintem hagyjuk.. Alf: pedig de, de ezt is hagyjuk.

pfff_ 2010.03.31. 11:33:34

@n0ky: hát nálunk meg nem így van.
Főleg, hogy van ahol 3 sáv a bevezető, de a következő kettő kilépő csak két sávos.
Aki a harmadik belsőbe áll be, az az elsőn nem tud kimennei, de a másidikon már igen.
Mondom, az itteni körfargalom festése is adhat okot a félreértésre.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.03.31. 11:34:33

Ez a swindoni cucc jó lehet.. napóra középen, felfestett parkolóhelyek, még a vészvillogót sem kell kirakni, ha meg akarsz ott állni... :D

n0ky 2010.03.31. 11:35:48

@pfff_: ez is eleg egyertelmunek tunik

Humberto (törölt) 2010.03.31. 11:35:50

@Speedman: Valahol igazad van!
Ha szabályos vagyok, megszívom, mert összetörnek. ELMÉLETILEG ha a belsőben haladok és a kijárat előtt kisorolok, akkor ezt nyugodtam megtehetem akár tükörbe nézegetés nélkül is, mert ELVILEG ott nem jöhet senki, mert annak az első kijáraton már ki kellett mennie, tehát ELVILEG üres a külső sáv.
GYAKORLATILAG kifizetődőbb beállni a szabálytalankodók közé és a külsőn végigmenni, így van rá a legkevesebb esélyed, hogy összetörnek.

És ez sokáig nem fog változni, mert olyan emberek is közlekednek, akiket anno nem tanítottak meg körfogalomban közlekedni, mert nálunk még nem is volt. Tehát nem a KRESZ könyvben, hanem a forgalomban találkoztak vele először, és nem azt csinálták, ami szabályos, hanem amit a többiek is.

lótumfaktum 2010.03.31. 11:36:41

a kresz nem tiltja a külső sávban haladást a körforgalomban, Jobbra tarts OTT IS KÖTELEZŐ!!!A probléma ott van ,hogy aki a belsőből kiakar hajtani az nem sorol ki idejében ,már nálam is többen be próbálkoztak érden is kalászon is,úgy hogy a belsősávot feltartották mert az utolsó méternél indúlt kifelé,index minek?Keresztben állt a hűlyéje
neki satu fék mert én 4,5tonással vagyok,a külsője nem zúl bizalom gerjesztő.
Érden soha nem húzódom a belsőbe ,ha módvanrá 40-nel körbe futok.érdekes utóbbi időben nem próbálnak be vágni elém!/nem indexelőkről beszélek/

Sákif za morro? 2010.03.31. 11:37:05

Tegyük hozzá, hogy a két sáv nem a legpraktikusabb olyan körforgalomban aminek az átmérője kicsi. Persze ettől még lehetne használni, de kicsit kényelmetlen és nem ment fel senkit az ostobaság alól.

autobahn 2010.03.31. 11:37:23

@yanchi345: Na igen. A figyelmeztetésről tényleg leszoktak. Régen még jobban előfordult. De most már zéró van.

eprompixel 2010.03.31. 11:37:45

@joeramirez: Így is van, nem kell stresszelni. Időben kell elindulni, nem utólag kapkodni. Azon meg kár agyalni hogy így mennyivel többen férnének át, nem számottevően szerintem. Túl sok az autó, szar, és kevés az út. A körforgalmat meg már előttem is leírták, nem ilyen nagy forgalomra találták ki.

pfff_ 2010.03.31. 11:38:11

@joeramirez:
Oké, megnéztem, de akkor mi értelme a két kihajtó sávnak???

kriszkoczi 2010.03.31. 11:40:52

Sajnos a magyar autósok nagy része nem tudja használni a körforgalmat.
Szigetszentmiklós: Bajcsy-Jókai úti körforgalom. Aki a Bajcsyn jön be a körforgalomba el se néz balra. Egy hónapban kb. 2-3 alkalommal fékezem állóra az autót és nyomom a dudát, amikor a Jókai út irányából hajtok bele és már benne vagyok a körforgalomba. A legszebb amikor a "sértődött paraszt" elkezd előttem fékezgetni, mert rá mertem dudálni a szabálytalansága miatt. Selejtek.

pfff_ 2010.03.31. 11:41:08

@joeramirez: Megnéztem, de akkor áruljátok el, mi érteleme a két kihajtó sávnak?

akira2 2010.03.31. 11:41:29

Nem olvastam végig a kommenteket, de nekem alapvető gondom van a postíró véleményével...

Az ominózus kereszteződés/körforgalom ugyanis úgy van kialakítva, hogy aki az első lehetséges kijárat irányába menne (pl. Sztendre felől a CORA felé, CORA felől BP felé, Bp felől a Megyeri híd felé, megyeri hdról Sztendre felé), annak nem is kell a körforgalomba behajtania. Sőt, a Bp - Szentendre irányban haladóknak sem, ott a felüljáró.

Így tehát csak azoknak kell a körforgalomba behajtani, aki a Megyeri híd - CORA irányában egyenesen, vagy háromnegyed kört tennének meg a körforgalomban...

Amúgy a többsávos körforgalmakban (értsd elég széles ahhoz, hogy két autó is elférjen egymás mellett), valóban úgy kellene behajtani, hogy jobbra tartva azoknak, akik az első kihajtáson kívánják azt elhagyni, és balra a körfolgalom belső része felé tartva azoknak, akik a további kihajtók felé igyekeznek.

De ezeknek semmi közük nincs a felfestésekhez, ha megnézitek, külföldön alig találhatóak felfestések még az olyan széles körforgalmakban sem, ahol 6-8 autó is elfér egymás mellett. Sőt, felfestés még az egyszerű "többsávos" kereszteződésekben sincs. Egyszerűen figyelnek oldalra is, egymásra is, és előzékenyek. Ennyi.

A kereszteződésekben a felfestések csak azt segítik elő, hogy az egyszeri úrvezető azt higgye, azt a sávot neki bérelték ki egy egész hétre... Ha pedig valaki elvéti - mivel nem figyel senki másra - kész a karambol...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2010.03.31. 11:41:31

A budakalászi kétsávos körforgó egyébként konkrétan egy elbaszott szar, ugyanis semmi, de semmi értelme nincs kétsávos körforgónak úgy, hogy a behajtás minden ágon EGY sávon történik.

Skuzzy 2010.03.31. 11:41:59

www://korforgalom.hu
tejesen egyertelmu a szabalyozas, a lenyeg osszegezve:
-nem kotelezo bemenni a belso savba, ha nem mesz ki a kovetkezonel, de ha ki akarsz menni, azt csak a kulsobol teheted.
-belso savbol nem hagyhatod el kozvetlenul a korforgalmat.
-parhuzamos kozlekedes van, jobb kez szab. elobb ki kell sorolj a kulsobe, utana mehetsz ki a korforgalombol.

Ha jol ertem a cikk irojat, o sem jol tudja a szabalyokat.., nem ot akarjak megolni..

Racs 2010.03.31. 11:42:56

@pfff_: Hát ez az, hogy a magyar KRESZ miatt nem sok értelme van a két kihajtósávnak. Ki lehet hajtani közvetlenül a belsőből, ha biztos vagy benne, hogy a külsőből is kimennek, de nehéz, mert az indexét nehezen látod (túloldalon van), meg hát meg is gondolhatja magát az utolsó pillanatban. Legyenek jó reflexeid! :)

papugaja 2010.03.31. 11:43:34

@dagger:

Az jutott így eszembe, hogy miért ne lehetne egy egyszerű kétsávos körforgalomnak is kifelé sodrós sávozása (szélforgó vagy mittudomén a szaknevét).

msmester 2010.03.31. 11:43:43

Itt Dublinban van egy nagyon ostoba 3 sávos körforgalom, a Walkinstown Roundabout (link: maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=53.317121,-6.333098&daddr=&hl=en&geocode=&mra=dme&mrcr=0&mrsp=0&sz=18&sll=53.317214,-6.332985&sspn=0.00224,0.004823&ie=UTF8&t=h&z=18)

Míg elvileg egyetértek a cikkel, rá kell mutatnom a többsávos körforgalmak fogas kérdésére: mi van ha nem tudok kijönni a belső sávból, pedig szeretném elhagyni a körforgalmat? A válasz kétféle: (1) vagy veszélyes kormányrántással kierőszakoskodom magam a külsőbe, vagy (2) megyek még egy kört. Mindkét megoldás megakasztja / lassítja / akadályozza a forgalmat és az első nyilván veszélyes is.

Amit meg kéne érteni mielőtt a t. Hatóság körforgalmat épít: csak akkor működik jól, ha minden irányból minden irányba kb. hasonló a forgalom mértéke!! Amint az egyik irány kitűntetett (mert pl. egy nagy cég, bevásárlóközpont etc. miatt onnan többen jönnek) a körforgalom mindenképpen dugót okoz majd!

Gabor7 2010.03.31. 11:44:07

@Humberto: "megtehetem akár tükörbe nézegetés nélkül is, mert ELVILEG ott nem jöhet senki, mert annak az első kijáraton már ki kellett mennie, tehát ELVILEG üres a külső sáv"
Na ezt nem értem. Ami neked az első kihajtó, az nem biztos, hogy a másiknak is az!!

j311 2010.03.31. 11:44:24

Gyakorta használom azt a budakalászi kétsávos körforgalmat. A legkevésbé balesetveszélyes ha végig a külső sávban haladok. Akkor biztosan nem jön belém egy paraszt se.
Hogy dugó van tőle? Hát sokkal kevésbé érdekel, mint a saját és autóm épsége.

pfff_ 2010.03.31. 11:45:39

@Skuzzy: kovetkezonel, de ha ki akarsz menni, azt csak a kulsobol teheted.
-belso savbol nem hagyhatod el kozvetlenul a korforgalmat.

Nos, a helyzet az, hogy nálunk elhagyhatod, mert fel van festve, hogy elhagyhatod. Útburkolati jelekkel egyértelműen jelezve van, hogy a belsőből is kihajthatsz.

n0ky 2010.03.31. 11:46:12

@papugaja: Ha jol tudom Nemetorszagban van olyan sok savos, sok kihajtos (ertsd. nem negy sav es negy kihajto, hanem tobb), ahol amikor behajtasz, akkor megnezed, hogy merre akarsz menni, es a tablarol latod, hogy melyik savba kell menned, majd a sav, csigavonalban odavisz a kivalasztott kihajtohoz. Bar ez is focipalya mereto korforgalom. De jol mukodik.

gsc 2010.03.31. 11:46:29

Az ilyen többsávos körforgalom baromság. El kéne küldeni azt a vadbarmot aki így festette fel angliába tanulmányútra. Ez így balesetveszélyes, többsávos körforgalomnak vagy elég nagynak kell lennie a zavartalan sávváltásra, vagy pedig az egyik kihajtót (általában ez az egyenesen vagy balra haladóké) ki kell nevezni főútnak, ahol mindkét sávból el lehet hagyni a körforgalmat. Ezt a kijáratot angliában az előjelző tábla piktogramján vastagabb vonallal jelölik, hogy mindenki tudja mikor fognak indexelés nélkül elévágni.
A másik kevésbé szerencsés megoldás a hollandoké ahol alacsony gumi vagy beton elválasztókkal terelgetnek a tervező által megálmodott irányba.

Racs 2010.03.31. 11:47:23

@Skuzzy: Párhuzamos közlekedés alapján akár közvetlenül is kihajthatsz (másképp végképp semmi de semmi értelme nem lenne a két kihajtósávnak, persze így is kevés), ezért lehet pl nagy kereszteződésekben két jobbrakanyarodósáv. Csak hát a kereszteződésekben általában külön jelzik, hogy a szélső sávból mindenképp kanyarodnod kell.

kispista 2010.03.31. 11:47:29

A cikk írója hülye.
Semmilyen kresz szabályban nincs olyan, hogy a külső sávból köteles vagy az első kijáraton elhagyni a körforgalmat!

@Humberto:
"Ha szabályos vagyok, megszívom, mert összetörnek. ELMÉLETILEG ha a belsőben haladok és a kijárat előtt kisorolok, akkor ezt nyugodtam megtehetem akár tükörbe nézegetés nélkül is, mert ELVILEG ott nem jöhet senki, mert annak az első kijáraton már ki kellett mennie, tehát ELVILEG üres a külső sáv."
Ezt melyik kresz szabályból olvastad ki?

maydayray 2010.03.31. 11:47:55

A szerzőnek küldtem egy privát írást egy külföldi szituációról, remélem válaszával kiegészíti a cikket, köszönöm

Rajmund

eprompixel 2010.03.31. 11:48:40

@pfff_: ez tök jó, pláne hogy jelezve is van. De ez melyik országban van ?

Tökös Veréb 2010.03.31. 11:49:03

ameddig sokaknak az egyenes haladás is agyilag megerőltető kár ilyen furfangos körfolgalmas témákat feszegetni.

n0ky 2010.03.31. 11:50:09

@eprompixel: Pl. nalunk Pecsen. Feljebb leirtam, hogy hogyan oldottak meg

kispista 2010.03.31. 11:50:19

A totalcaron miért azok a faszkalapok írnak cikkeket a kreszről, akiknek fogalmuk sincs róla?

pfff_ 2010.03.31. 11:51:18

@eprompixel: Mondom: Győr, Árkádnál körforgalom.
Próbálok ma fotózni, ha még itt lesztek :-)
Épp ezért akartam volna győrivel eszmét cserélni, és linket kérni, nam csak a sávokról, hanem az útburkolati jelekről is.

kispista 2010.03.31. 11:52:41

"A körforgalomban - a körfogalmú út szélességétől függően, például kétsávos - a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek."

A seggfej posztíró szerint a párhuzamos közlekedésnél a sávot váltónak van előnye? Mi a faszt keres egy ilyen egy "autós" magazinnál?

Fikk a Nick 2010.03.31. 11:53:26

Sokszor, sok helyen írtam már. A megoldás szerintem baromira egyszerű, mert a külső sávnak el kellene fogynia a kihajtónál. Az elválasztó szigetnek csak be kellene lógnia, hogy ne lehessen elférni a külsőben. Mindjárt mindenki bemenne, mert csak ott van hely.
Ennyi.
Szerintem.

oldmans 2010.03.31. 11:53:50

Én éltem egy pár hónapot egy nálunk fejlettebb országban (agyilag is) és ott ez volt:
1. 2. kijárat külső sáv
3. 4. stb. belső sáv

Volt amelyikben még lámpa is volt és meg kellet állni a körforgalomban (na ez azért tényleg ütött), és mégis mindenki tudta hogy mit kell csinálnia.

GG81 2010.03.31. 11:54:37

@eprompixel: nemérted a szabályát.
miért ne engedne kijönni, miért ne lenne elsőbbséged kijönni!?

te arra gondolsz, hogy lesz olyan hüje, aki a szélsőben fog körbeforogni (nem az elsőn kimenni).

tehát, ha te a belsőben vagy és ki akarsz jönni, akkor:
a) index jobbra és ki, jobbról ki lehet? az aki ott akar kimenni mint te. általában azért 2 sávosra eresztik is ki a kétsávos körforgalmat, tehát a külső körforgalmas autó, a külső sávba fog érkezni, te meg a belsőbe.
b) index jobbra, de van egy szerencsétlen, aki nam akar ott kihajtani, ahol te, ő SZABÁLYTALAN!!!

tehát lehet lovagolni azon, hogy a sávváltásnál milyen kötelezettségeid vannak, de szabályos keretek közt nem jöhetne senki neked jobbról (nem kiengedve), mert nekik kötelességük lenne ugyanúgy jobbra elhagyni a körforgalmat!!!

NGA 2010.03.31. 11:55:05

@joeramirez: De itt azt is leírják, hogy aki a külsőben halad, nem köteles az első lehajtónál kikanyarodni.

asdert1 2010.03.31. 11:55:09

A további vita elkerülése érdekében: KRESZ:
36. § (1) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) - a (2)-(4) bekezdésben említett eseteket kivéve - a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.
(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.
(3) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettőnél több forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni. Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések megtartásával - bármely gépjárművel szabad közlekedni; a harmadik és további (belső) forgalmi sávokra - a balra bekanyarodás esetét kivéve - ráhajtani csak személygépkocsival és motorkerékpárral szabad.
(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos.
(5) Ha a forgalom sűrűsége folytán a forgalmi sávokban összefüggő járműoszlopok alakultak ki, forgalmi sávot változtatni csak abban az esetben szabad, ha a vezető bekanyarodásra vagy megállásra kíván felkészülni.
(6) A párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten tilos
a) járművel az úttest felezővonalát - a balra bekanyarodás, illetőleg a megfordulás esetét kivéve - átlépni;
b) két járműnek - az egy nyomon haladó jármű melletti elhaladást kivéve - ugyanabban a forgalmi sávban egymás mellett haladni;
c) kijelölt gyalogosátkelőhelyen és közvetlenül a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt másik jármű mellett elhaladni.
(7) Ahol valamelyik forgalmi sáv megszűnik, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik terelővonal átlépése nélkül haladhat tovább. Ha a forgalmi sávok útburkolati jellel jelölve nincsenek, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik irányváltoztatás nélkül tud továbbhaladni; ha pedig mindkét jármű csak irányváltoztatással tud továbbhaladni, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik addig a jobbra eső forgalmi sávban haladt.
(8) Az autóbusz forgalmi sávban
a) a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű;
b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül
ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében (117/c. ábra) a kerékpáros,
bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt
bba) sürgősségi betegellátásra rendszeresített gépjármű,
bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóság és a tűzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására rendszeresített gépjárműve,
bbc) a rendőrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített gépjárműve,
bc) a betegszállító gépjármű,
bd) a személytaxi,
be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár
közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra - a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve - nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz - a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve - csak ebben a forgalmi sávban haladhat.
(9) Ahol kapaszkodósáv van, a kapaszkodósávon kell haladniuk azoknak a járműveknek, amelyek a jelzőtáblán [17. § (1) bek. h) pont] megjelölt - ennek hiányában lakott területen kívül 70 km/óra, lakott területen 40 km/óra - sebességnél lassabban haladnak.
(10) Azon az úton, amelynek menetirány szerinti jobb oldalán két vagy több forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a körforgalmú útra történő bekanyarodást
a) a besorolás rendjét jelző tábla és az útburkolati jelek jelzéseinek megfelelően kell végrehajtani, vagy
b) a jobb oldali szélső forgalmi sávból kell végrehajtani, amennyiben a járművezető a bekanyarodás helyét követő első kihajtási lehetőségnél kívánja a körforgalmú utat elhagyni.
(11) A párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalmú úton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.
(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, - előre sorolás céljából - kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.

n0ky 2010.03.31. 11:55:45

@drmotto: Ez nem is rossz otlet. Bar el tudom kepzelni mennyi koccanas lenne, amikor az utolso pillanatban jonnek ra, hogy nem akarnak kimenni, es berantjak balra az autot. :)

röntgenszeműlány 2010.03.31. 11:55:59

"amikor valaki balról irányjelzőt villantva betér eléjük, hogy elhagyja a körforgalmat. Aztán fékcsikorgás és esetleg csattanás"

Akkor én is értetlenül szoktam nézni, amikor valaki bevág elém, miközben elsőbbségem van. Főleg ha ebből fékcsikorgás és csattanás lesz. Örömteli, hogy ekkora balfaszok közlekednek az utakon, és még cikket is írnak róla.

A belső sáv használata valóban ÉRTELMETLEN, ha a kocsik nagy része ugyanott megy be, és ugyanott távozik. Ekkor egyértelműen csak lassítani tudja a forgalmat, feltéve ha szerencsétlent bárki beengedi.

@orlandus: "A belső sávból kisorolónak itt bizony elsőbbsége van a külsőben haladóval szemben"

Merem remélni, hogy neked nincs jogosítványod. Jézusúristen.

GG81 2010.03.31. 11:56:05

@kispista: értelmezz előbb, idézem amit másnak is írtam :"tehát lehet lovagolni azon, hogy a sávváltásnál milyen kötelezettségeid vannak, de szabályos keretek közt nem jöhetne senki neked jobbról (nem kiengedve), mert nekik kötelességük lenne ugyanúgy jobbra elhagyni a körforgalmat!!!"

törd ketté a plexilapod vagy égesd el, ha még papíros a rózsaszíned!

NGA 2010.03.31. 11:56:39

@GG81: "index jobbra, de van egy szerencsétlen, aki nam akar ott kihajtani, ahol te, ő SZABÁLYTALAN!!!"

Nem. Ő szabályos. Mivel nem kötelezi a kresz arra, hogy az elsőnél elhagyja.

Lásd:

korforgalom.hu/tobbsav.html

"A szélső sávban érkező zöld jármű - amelynek joga van akár több kört is megtenni a körforgalomban -
nem kíván csak a harmadik letérőn kihajtani. "

felfog6atlan 2010.03.31. 11:57:58

Szépen el kell menni mondjuk pl. Temesvárra, ott van két olyan csodálatos körforgalomszerű képződmény, amibe kb 5 különböző irányból 2-3 sáv megy be, és túlélés után ki. Meglepő módon ijesztősége ellenére, és a GPS által hajtogatott megtévesztő instrukciók ellenére veszélytelenül át lehet haladni rajta. Megjegyzem nincsenek sávok felfestve.

NGA 2010.03.31. 11:58:21

@GG81: A magyar kresz szerint a külső sávban is haladhatsz körbe. Senki nem kötelez arra, hogy rögtön kihajts. Ha szerinted így van, akkor idézzed azt a szabályt ami ezt leírja.

kispista 2010.03.31. 11:59:07

Aki a cikkíróval ért egyet, miszerint a sávot váltónak van elsőbbsége a saját sávjában haladóval szemben, az tépje szét a jogsit és járjon bkv-val.

A totalcar meg ne pakoljon ki megtévesztő hazug cikkeket amiket a kreszt nem ismerő seggfejek írnak!

pfff_ 2010.03.31. 11:59:45

@drmotto: Nem jó....szerintem. Nálunk nem működne, mert nagyon nagy a forgalom, és nem mindegyik lehajtónak ugyan akkora a forgalma.

Alf (törölt) 2010.03.31. 12:01:01

@NGA: így van, nem kötelező.
ezért sok helyen kitáblázzák külön a bejáratoknál, és ezzel kötelezővé teszik.

kispista 2010.03.31. 12:01:42

@GG81: A kresz hol ír ilyet?
A posztoló meg nézány idióta hiszi ezt. A már beidézett rendőrségi vélemény is azt mondja hogy a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek. Párhuzamos közlekedésnél pedig az ad elsőbbséget aki sávot vált.
Amíg a krezs nem változik meg,. addig ez a szbály, hiába gondolják egyesek másként.
Remélem hogy nincs jogsid ha a párhuzamos közlekedéssel sem vagy tisztában.

.lll. 2010.03.31. 12:02:16

Románhonban mindenki befele jelez,kifele senki,tiszta találós kérdés ki merre megy

NGA 2010.03.31. 12:02:53

@Alf: Itt most nem arról beszélünk, ahol külön táblákkal ezt jelzik, hanem arról, ahol nem. És ott bizony a külsöben körözhetsz ha akarsz napnyugtáig, mint Griswold Londonban.

Jamesblond 2010.03.31. 12:03:00

Felüljáró kell nekünk nem körforgalom. Mindenkinek egy saját út, saját körforgalom, saját parkoló a melóig. Nem olvastam minden kommentet de összezavarodtam. Ha a körforgalom külső sávjában haladok legázolhat aki belül megy mert el akarja hagyni a körforgalmat? Tehát bevághat elém és ha nekem hirtelen fékeznem kell vagy neki megyek én vagyok a hibás? Ha ez így van, akkor én is gyökér vagyok. Beavatna valaki? Előre is kösz!:)

kispista 2010.03.31. 12:03:10

"A többsávos körforgalom jobb, mint az intelligenciateszt. Azonnal megmutatja, ki a hülye."

Ebben igaza van a posztolónak. Megmutatja, hogy kik azok akik nem is hallottak a kreszről.

GG81 2010.03.31. 12:03:16

@Tie: ezzel egyetértek. 2 sávos körforgóhoz, 2 sávos csatlakozó utakat!!!

Walter Melone (törölt) 2010.03.31. 12:04:19

Az a probléma, hogy a felfestés sem egyértelmű ezeken a helyeken.

Itt egy példa, hogyan kellene kinéznie:

www.fn.hu/cikk/00200000/201057/2.jpg

Skuzzy 2010.03.31. 12:04:47

@Racs: igen, ha nagy keresztezodes kulso sav mindenkepp kanyarodik, akkor lehet tobb kanyarodo, de amugy nem, ahogy korforgalomban sem.

GG81 2010.03.31. 12:04:53

@NGA: a legtöbb 2 sávos körforgalomnál (szerencsére) meg előjelző tábla mutatja melyik sávon merre haladhatsz... és abban már benne van rend. csak a belsőből mehetsz egy kihajtónál tovább!

Netuddki. 2010.03.31. 12:04:59

Ja, terelő kell, mint a birkáknak aztán majd mindenki szabályosan fog közlekedni, mert nem lesz másra lehetősége.

kispista 2010.03.31. 12:05:24

"vagy a jobb oldali szélső forgalmi sávból kell végrehajtani, amennyiben a járművezető a bekanyarodás helyét követő első kihajtási lehetőségnél kívánja a körforgalmú utat elhagyni.”"

Ez nem jelenti azt hogy köteles is vagy kihajtani.

Ugyanígy egy 2*2 sávos úton a jobboldali sávból kell jobbra kanyarodjál. De ha tábla nem tiltja, akkor haladhatsz abban a sávban egyenesen is.

Vagy a cikkíró szerint a külső sávból MINDIG köteles vagyok jobbra lekanyarodni? A belső sávban haladó meg körülnézés miatt válthat sávot?

Skuzzy 2010.03.31. 12:06:03

@GG81: irj mar egy linket, hogy hol van leirva, hogy neked kotelezo elhagyni a kulso savbol a korforgalmat a kovetkezo kijaratnal!

Tökös Veréb 2010.03.31. 12:06:17

@Jamesblond: dehogyis. csak a TC-nél valami frissjogsis kapott egy bilentyűzetet. el van tévedve.

Fikk a Nick 2010.03.31. 12:07:01

@pfff_:
Dehogynem lenne jó. Hiába nagy a forgalom, ha ott elvileg nem lehet autó ahol kijössz, nincs ami feltartson a haladásban. és ehhez persze be kellene vezetni a belsőből jövők elsőbbségét is.

NGA 2010.03.31. 12:07:20

@GG81: Te is leirtad. A legtöbb. Nem mindegyik. és itt nem arról beszélünk, ahol ki van táblázva, hanem arról ahol nincs.

kispista 2010.03.31. 12:07:50

@GG81:
"a legtöbb 2 sávos körforgalomnál (szerencsére) meg előjelző tábla mutatja melyik sávon merre haladhatsz... és abban már benne van rend. csak a belsőből mehetsz egy kihajtónál tovább!"
Ha van ilyen tábla akkor igazad van. Budakalászon szvsz nincs ilyen!
Főleg hogy ott az első kihajtóhoz külön sáv vezet.
Ott tévedsz te és a cikkíró is, hogy ezt a szabályt általánosnak hiszi!

mallac 2010.03.31. 12:08:57

Ha a második lehetőségnél akarok kimenni a körforgalomból akkor gyakorlatilag csak bemegyek a belsőbe és rögtön indexelhetek is vissza.Bizonyos méreteken és távolságokon alul nincs értelme bemenni a belsőbe.

ezeröcsi 2010.03.31. 12:10:30

Rengeteget járok arra teherautóval és egyáltalán nem izgat, ha valaki képtelen betartani a szabályokat. Maximum összemegyünk.... És? Nekem lesz egy jó napom, ő meg megtanulja és legközelebb már odafigyel.... Ha meg csak sokára lesz legközelebb (mert. pl. egy darabig nem ül autóba a tompika), akkor meg annál jobb.

GG81 2010.03.31. 12:10:58

@NGA: mi ez a körforgalom.hu... valamivel tényszerűbb forrásra hivatkozzatok!

(net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm)
"(10) Azon az úton, amelynek menetirány szerinti jobb oldalán két vagy több forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a körforgalmú útra történő bekanyarodást

a) a besorolás rendjét jelző tábla és az útburkolati jelek jelzéseinek megfelelően kell végrehajtani, vagy

b) a jobb oldali szélső forgalmi sávból kell végrehajtani, amennyiben a járművezető a bekanyarodás helyét követő első kihajtási lehetőségnél kívánja a körforgalmú utat elhagyni.
"

JmOS 2010.03.31. 12:11:34

Kedves Árpád!

Szerintem a cikk (így) nem jó. Mert megpróbálod a hülyéknek bonyolultan elmagyarázni hogyan kellene viselkedniük.
Ha hülyéknek írsz, írj egyszerűen. Szvsz.
Ezt csináld, ezt ne csináld! stb.
Talán megértik...
A többi rendben van.

pl. nem kapcsoltam időben? Inkább megyek még egy kört. Eszem ágában sink keresztbeállni a másik előtt hogy összetörjön.
Nem halálos, érted, csak megyek még egy kört! Nem állok be keresztbe megakasztani a forgalmat, mert annyit nem ér.

Vagy a másik: ha indexelek (időben) tessék má' kiengedni...
(de ha tahó volt, akkor az 1-es pont: megyek még egy kört...)

Olaszországban figyelnek egymásra, emiatt működik a dolog. És gondolkodnak is előre.

szvsz. ilyeneket kellett volna írni.

De előre kell gondolkodni

asdert1 2010.03.31. 12:11:39

A KRESZ szerint a körforgalomban a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.

A folyamatos haladásra a KÜLSŐ sávot KELL használni.

A BELSŐ sáv a forgalom gyorsítása, ELŐZÉS céljából van.

A KÜLSŐ sávban haladónak nincs olyan kötelezettsége, hogy az első lehetőségnél kihajtson (mint ahogy olyan sem, hogy az első lehetőségnél jobbra kellene kanyarodnia)!

Ergo: Ha a közlekedési táblákból, vagy az útburkolati jelekből más nem következik, a BELSŐ sávból NEM SZABAD jobbra kanyarodni (gyk: elhagyni a körforgalmat).

Valószínűleg a cikk íróját is zavarná, ha egyenesben a belső sávból az ő útját keresztezve akarnának jobbra kanyarodni! Akkor miért zavarja, ha közben az út kanyarodik?

TIPP: Ha szükséges a körforgalom felfestésének módosítása.

TIPP2: Nem ártana a közlekedésben résztvevőknek időnként felfrissíteni a KRESZ ismereteit!

TIPP3: Kötelező PÁV-ot a cikkíróknak!!!!!

randomuser1 2010.03.31. 12:13:15

monnyuk szerintem külföldön sem okosabbak az emberek, csak azért működnek a körforgalmak mert figyelnek egymásra az autósok, idehaza még a cikkíró is ropira töri az autóját mert (szerinte) elsőbbsége van. én inkább tolok még egy kört bent mint hogy utána hetekig karosszériáshoz járjak békávéval, oszt engem valahogy nem is nagyon akarnak összetörni a körforgalomban...

öregmogyi 2010.03.31. 12:13:19

mondjuk, hogy az első kihajtón nem akarok kimenni. (de a másodikon igen)
Közben az első kihajtó utáni behajtón bejön egy újonc. És ő rögtön ki is akar menni. Ilyenkor gyakorlatilag ketten akarunk kimenni egy kihajtón. Budakalászon speciel kétsávos a kihajtó, de a Fóti úton (a bricostore-ál) is kétsávos a körforgalom, de egysávosak a kihajtók.

?

pfff_ 2010.03.31. 12:13:30

@drmotto: Hát nem tudom...A gond az hogy a lehajtók is 2-3-sőt 4 sávosak. Pl a 4 sávos lehajtónál ezt hogy gondolod megoldani?
Még valami, most nem látom át, de a te általad javosolt esetben körbe lehet menni a körforgalomban?

kispista 2010.03.31. 12:14:50

@GG81: és itt hol írja, hogy köteles is vagy kihajtani?
Csak azt írja, hogy hova sorolj be ha az elsőnél hajtasz ki, de azt nem hogy a külső sávból nem haladhatsz egyenesen.
Ugyanúgy ahogy egy többsévos úton sem vagy köteles a külső sávból jobbra lekanyarodni, de la le akarsz kanyarodni akkor a külsőből kell megtegyed.
Kivéve ha a tábla vagy felfestés másra kötelez.

pfff_ 2010.03.31. 12:16:49

@asdert1: Ergo: Ha a közlekedési táblákból, vagy az útburkolati jelekből más nem következik, a BELSŐ sávból NEM SZABAD jobbra kanyarodni (gyk: elhagyni a körforgalmat).
Ergo nálunk az útburkolati jelek engedik.
Szóval mi van, ha az útburkolati jelek engedik, és én a belsőből akarok jobbra lehajtani, keresztezve az útját annak akki a külsőben tovább akar haladni? KINEK van elsőbbsége?

Skuzzy 2010.03.31. 12:17:12

@GG81: amit idezel, az sem ad igazat Neked. Rahajtani lehet tobb savbol, ott a belsobe kell a masodikbol, kihajtani akkor sem hajthatsz ki belurol. Az van benne, amennyiben a kovetketkezonel ki akarsz menni, mindekepp rogton a szelsobe kell be is menned..., logikus modon, mert nem tudsz meg ki is sorolni a belsobol a gyakorlatban a kovetkezo kijaratig.

pfff_ 2010.03.31. 12:17:49

@pfff_: Jóóó :-) Elnézést, 4 sáv nincs :-) Elrgadtattam magam.

NGA 2010.03.31. 12:17:55

@GG81: "a jobb oldali szélső forgalmi sávból kell végrehajtani, amennyiben a járművezető a bekanyarodás helyét követő első kihajtási lehetőségnél kívánja a körforgalmú utat elhagyni."

De azt nem irja, hogy KÖTELES is vagy itt lekanyarodni. Azt irja, ha a legelsőnél kivánsz lekanyarodni, akkor a külsöbe kell behajtanod.

öregmogyi 2010.03.31. 12:17:58

Namost akkor mégis a cikkíró a hülye?? Hehe :-)

kispista 2010.03.31. 12:18:04

maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=budakal%C3%A1sz&sll=37.0625,-95.677068&sspn=51.310143,79.013672&ie=UTF8&hq=&hnear=Budakal%C3%A1sz,+Magyarorsz%C3%A1g&ll=47.612593,19.064358&spn=0.002691,0.004823&t=k&z=18

Ha a külső sábvól kötelező lenne az első lehajtónál kimenni, akkor senki sem kanyarodhatna abba, mivel az első lehajtóhoz elválasztott jobbrakanyarodó sáv vezet.

Itt egyértelműen azért van 2 sáv, hogy az esetlegesen beduguló lehajtó ne akadályozza a többi irány forgalmát.

eprompixel 2010.03.31. 12:18:52

Nem jó ez sehogy sem, mert ha pl betonnal lezárnák a kulső sávot, hogy mindenképp ki kelljen mennie annak aki ott van, akkor meg azért nem tudnál besorolni a körforgalomba, mert vigyáznod kell a kijövőkre + a belső sávra is. (ha nem akarsz ugye rögtön kijönni te is, amire kalászon ugye külön kis levágó út van)
Tehát a végeredmény ugyan az lenne, egy forgalmas kör kocsikból amibe nehéz besorolni. Csak ez most nem a külső lenne, hanem a belső.

Jamesblond 2010.03.31. 12:21:44

@Tökös Veréb: Kösz most megnyugodtam. Sokszor nem is tudom hányadik kihajtónál kell kimennem. A keresett település táblája szerint gurulok ki a körforgalomból és végig kívül maradok egyébként, hogy ne a belsőből kelljen jobbra kihajtanom. Ugyanis a körforgalmak kör alakjukból kifolyólag nem láthatók be sok száz méterre előre. Azt az 50-150 métert meg ki lehet bírni a külső sávban nem? Lehet hogy az emberünk minden nap ott jár dolgozni és már a kisujjában van a környék, de vannak átutazók is szép számmal akik nem egy körforgalomnyi távon akarják behozni a nem időben való reggeli kelést. A TC szerintem direkt felvesz bábokat akiket beáldoznak a sok kattintás oltárán. Ekkora képzetlenséget vazze... Kösz még egyszer!

motoszka 2010.03.31. 12:21:44

Ennél hülyébbek csak akkor lehetnénk, ha Olaszok lennénk. Milánóban csak úgy pislogtam, hogy "jéé a körforgalomba befelé és kifelé is van lámpa?" Akkor minek a körforgalom? Szóval leszámítva valóban a kifelé nem indexelőket nálunk még elviselhető a dolog szerintem.

önkéntes rendőr 2010.03.31. 12:23:13

Nincs semmi baj ezekkel a kétsávos körforgalmakkal. Az ostoba magyarnak ki kell bólyázni a balső sávot a kihajtó előtt, másképp a büdös életben nem tanulja meg, hogy kell az ilyet használni.

motoszka 2010.03.31. 12:24:03

JA de még 1 érdekes dolog. Szóval aki nálunk kitalálta, hogy a körforgalom közepébe egy jó nagy buckát kell építeni és arra még bokrokat ültetni, annak kimondottan gratulálok! Így a legtöbb ilyen helyen mindenképpen jól le kell lassítani, ahhoz, hogy meggyőződj tutira nem közlekedik senki a körforgalomban.

SzekelyG 2010.03.31. 12:24:55

sokat segítene, ha a kihajtókat felbővítenék két sávra, és úgy festenék fel, hogy a körforgalom külső sávjából mindig kiterel egy záróvonal, és így a belső sávban tudsz csak körbe menni, és a belsőből közvetlenül ki is tudsz hajtani a kétsávos kihajtó belső sávjába.
Azt már jobban fogná a paraszt, mint valami félmondatos utalást valahol a kresz eldugott zegzugában...

Dr.Bio74 2010.03.31. 12:25:47

Ez azért így leírva nem van teljesen kóser, tisztelt intelligencia teszt alkotó úr.
Teljesen elfogadom a körforgalom használatára leírtakat, de...
A körforgó tervezésénél nem lehet minden forgalmi állapotot figyelembe venni, sőt nadjon el is lehet szúrni azt a tervet. Teszem azt, ha az én kilépő pontom ugyan a harmadik a belépőpontomhoz számítva, ugyanakkor a kilépő pontom cca. 6 m -el arrébb van mint az előtte található belépő pont, és ráadásul azon a belépőn ömlik befelé a türelmetlen nép, akkor én vagy jó eséllyel töröm az autót, vagy körözök szédülésig. Mondom ezt saját érdi tapasztalataim alapján.

Speedman 2010.03.31. 12:27:30

@akira2:

"Amúgy a többsávos körforgalmakban (értsd elég széles ahhoz, hogy két autó is elférjen egymás mellett), valóban úgy kellene behajtani, hogy jobbra tartva azoknak, akik az első kihajtáson kívánják azt elhagyni, és balra a körfolgalom belső része felé tartva azoknak, akik a további kihajtók felé igyekeznek."

Ezt az egyszerű embereknek úgy sem fogod tudni megmagyarázni.
A "KRESZ ezt nem is írja", "meg különben is kelljen fel mindenki hamarabb(!)" stb. baromságokkal jönnek.
A szar is mindig feljön a víz tetejére..

pfff_ 2010.03.31. 12:29:59

@SzekelyG: @SzekelyG: És mi van, a rögtön utána 30 méteren belül egy nagy 3-4 sávos, forgalmas, lápás kereszteződés jön? Hogy fognak ott az emberek besorolni a nekik megfelelő sávba? Főleg ha ez egy nagyon forgalmas kereszteződés.

mortalwombat 2010.03.31. 12:31:48

Veszprémi elkerülőn 2 sávos körforgalom volt. Volt, amíg a sok sügér annyiszor törte össze magát, hogy a két sáv közé fizikai korlátot (buckákat, amik vannak bp-en a villamos sínek mellett) kellet rakni, hogy a vakegér eltaláljon a saját sávjában. Ennyi erővel bérelt sofőrök lehetnének a körforgalom bejáratánál, akik elkérik az autót, megkérdezik, hogy hol akar kihajtani, beülnek, kihajtanak KRESZ szerint, majd visszaadják a süket autósnak, jó utat kívánva.

apoa 2010.03.31. 12:31:57

Ha egy közlekedési megoldás ennyi nehézséget, bizonytalanságot okoz, akkor az rossz, mégha angolszász körökben kedvelt is. A körforgalom komolyabb forgalomnagyság levezetésére nem alkalmas. Nem véletlen, hogy Budapesten minden ilyet megszüntettek, amikor a forgalom növekedni kezdett(Kálvin tér:Flórián tér:Nyugati(Marx) tér).Megoldásnak az utak egymás alá bújatatása marad. Úgyhogy a szerző öntelt és magabiztos véleménye a többi közlekedövel kapcsolatban kissé ostoba.

Skuzzy 2010.03.31. 12:32:27

@Speedman: Birom az olyan embereket, aki a szabalyok alol azzal az ervel mentik fel magukat, mert az nekik logikusabb, a tobbi meg milyen kocsog, ha azok szerint probal elni. Es persze ha koccanas van, meg elobbinek all feljebb...

korlat 2010.03.31. 12:32:39

ez a Magic Roundabout odab@sz. blokkolnám

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.03.31. 12:32:39

nem szeretem a többsávos körforgalmat, mert vagy én baxom el, vagy más baxxa el, és mindenkinek rossz... :-S

eprompixel 2010.03.31. 12:33:11

Kalászon ott van elbaxva, hogy a szentendrei is egy 4 sávos út, meg a Megyeri híd is, és ezt összekötni egy körforgalommal nem egy jó ötlet. Amekkora forgalom van ott, oda inkább illene egy rendes autópálya kereszteződés.

blitzkrieg 2010.03.31. 12:34:01

Nem értek egyet a cikkel.

A kétsávos forgó értelme az, hogy ha valamelyik kihajtási ág bedugul (mert pl visszatorlódik az az út), ilyen esetben a másik 3 kihajtási pontot el lehet érni a belső sávot használva.

Minden más esetben felesleges bárkinek is használni a belsőt! Csak növeli a balsesetveszélyt, a ki és besorolások pedig olyan mértékben lassítják a forgalmat, hogy az előny hátránnyá fajul.

Nem érek tehát egyet azzal hogy a sok hülye béna lssú felfogású miatt rossz a helyzet. Akinek van esze az odafigyelve vált sávot, ez szükségszerűen a forgalom lassításával jár.

Kutyás 2010.03.31. 12:34:45

"...a hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak."

És még cikket is írnak a hülyeségükről.

pfff_ 2010.03.31. 12:36:10

@Speedman: Istenem.....csak én védem a mundér becsületét? :-) Értsétek meg, hogy egy akkora forgalmú csomópontban mint ami itt van, nem működik, hogy álljon a szélsőbe az, aki előbb le akar hajtani! Főleg, hogy a körforgalomra rávezető út is nagyon forgalmas. Csak akkor nem alakul ki torlódás, ha az emberek feltöltik a sávokat, és a belsőből is el tudják hagyni a körforgalmat.

HPEx20i16v 2010.03.31. 12:36:55

Végre valaki felvállalta ezt a hálátlan szerepet, de tényleg le kell hülyézni az emberek nagy részét. Egyébként nem is kell ilyen nagy körforgalmakat keresni. Siklóson a városon belül építettek egyet nem olyan rég. Az emberek ugyanúgy használják, mint a régi kereszteződést, megvárják a mellékútról rákanyarodók a főúton haladókat, jó messze ne jöjjön senki, akkor be mernek hajtani, és persze örüljünk ha mindezt jó irányba teszik. Azt hiszem mindent elmondok azzal, hogy a megnyitása után pár hónappal hetekig ment a helyi tv-ben a rendőrség tájékoztatója, hogy "a körforgalomban úgy kell haladni, hogy annak középpontja tőlünk balra helyezkedjen el...) muhaha....
Egyébként örülnék egy lakott területen kívüli párhuzamos közlekedést taglaló posztnak is. Megint csak nem akarok messze menni, de megépítették a Pécs és pogányi reptér közötti 2x2 sávos utat benne 2 db 2 sávos körforgalommal (napi szinten a cikkben jelzett módon közlekedőkkel) és az emberek jó része képtelen jobbra tartani, ha megérkezem mögéjük, nem mennek el, ha mégis, akkor még nekik áll feljebb...és nem csak itt, de csak Magyarországon...

Robetta 2010.03.31. 12:37:25

AZ ISTEN FASZÁT, MEKKORA ŐSBAROM EZ A ZIRIG!!!!
Jól értelmezem, hogy összeugrasztott 300 embert, így most egy az emberek álszabályokat kreálnak, amiket esetleg be is tartanak majd?? (ilyen tévhitek:kötelező a belső sáv használata, rögtön oda kell sorolni, a külső sávból rögtön el kell hagyni a körforgalmat)
Jól értelmezem, hogy Zirig nem ismeri a szabályokat?

NGA 2010.03.31. 12:38:43

@Juice900: Elég csak a Pellérdi kereszteződés - Pécs tábláig a 6-osont felhozni. Sok hülye bent cammog 60-al a belsőbe, mert nem tudja, hogy a kereszteződés feloldja a 60-ast.

Speedman 2010.03.31. 12:39:58

@Humberto:

A legnagyobb baj az, hogy nem is akarják megtanulni. Nekik ez így jó (mármint csak a külső sávban megyünk, mert abból nem lehet baj!), és a többiek őket nem érdekli. Persze ehhez nagyfokú vezetési hiány és kisebbségi érzés is dukál(hat). Szerintem.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.03.31. 12:40:22

Tekintettel arra, hogy a magyar KRESZ szerint nem (!) kötelező a körforgalom legszélső sávjából behajtás után az első kihajtónál kihajtani, ezért tökéletesen megértem, ha az átlagsofőr nem szívesen hajt egy körforgalom belső sávjában, ugyanis nem lehet biztos benne, hogy a mellette a szélső sávban hajtó autós is kimegy. Ha meg nem megy ki, akkor a szélsőnek van elsőbbsége.

Lehet hülyézni azokat, akik ezek után mindig a szélsőben mennek, de szerintem nem sok értelme van, lévén ők a többség és szerintem nagyon is racionális a viselkedésük.

Tessék megváltoztatni a körforgalom szabályait, majd akkor változni fog az emberek viselkedése.

blitzkrieg 2010.03.31. 12:41:57

Szóval a Totalcar ahelyett hogy lehülyézi a felelőségteljesen sávot váltó autósokat, inkább találja ki hogy lehetne jobba helyzet.

Én pl átírnám a kreszt: a belső sávot csak akkor lehessen használni ha a külső sáv egy részén a forgalom megállt.

Skuzzy 2010.03.31. 12:43:09

Budakalaszi korforgo egyebkent is sz.r ugy, ahogy van. Szentendre felol ket sav megy a rahajto fele, ami osszeszukul egyre. Az idiota latja, hogy nagy a sor a kulsoben, persze elore megy tolakodni a megszuno belsoben. A nagyobb barma meg be sem probal allni a kulso savba, a feher csikos elzart teruleten, mint "masodik savban" hajt be korforgalomba, elhuzva mindenki mellett. Akkor mar sokkal jobb lenne, ha a belso sav menne egy savkent a korforgalomba, a kulso meg elmenne az aruhazak fele, igy a sorbanallok nem tartanak fel, aki csak vasarolni akar, es tolakodas sem lenne ennyire. Az elzart teruletre meg kereszbe raknek egy betontombot.

apoa 2010.03.31. 12:44:05

Egyszerűsitve: a körforgalom egy hülye divat mostanában. Aki a belső sávból ki akar jönni, köteles elsőbbságet adni a szélsőnek, aki meg nyomja nagyon és nem engedi ki. Lásd az érdi halál-körforgalmat.

Gomulka Béla 2010.03.31. 12:44:52

Azt, hogy ko"telezo" a belso" sáv használata, szerintem sehol nem írta. Hogy miért logikus a belso" sávot használni (hogy to"bb autó haladjon egyszerre a ko"rforgalomban, ha már úgy alakult hogy lehet), azt meg a háromszáz ember mindegyike felfogja. Egyik se jár ugyanis a budakalászi ko"rforgalomban.
Egyébként meg az neki a foglalkozása, hogy ido"nként o"sszeugrasszon háromszáz embert. Ojságíró.

BaLee 2010.03.31. 12:44:58

Az emberek 90%-a nincs tisztában a két sávos körforgalom normális használatával. Kedvencem az a tipus akit előznék a belső sávban, ő ugyanúgy megy egy 3/4-ed karikát mint én, de nekiáll izmozni, hogy még véletlenül se férjek be elé.
Ha valami roncsom lenne simán lenyomnám az ilyeneket aztán a rendőrnek magyarázhatná a baromságait, de sajnálom a kocsit meg az utánajárást...

Az is gyakran előfordul, hogy ilyen sügérek miatt az ember inkább be sem megy a belső sávba hanem szépen körbeautózza a körforgalmat kívül, mint a többi mókus.

glinolid 2010.03.31. 12:45:25

M0-ás mellett a fóti kétsávos körforgalomban akartam behajtani. Belső sávban haladt egy gépj, nem indexelt, behajtottam volna, de jó pofa barátunk indexnélkül váltott sávot, majd hajtott ki a CORA felé. Szerencsére résen voltam, így nem ütöttem el. Ezek után még megállt rendőrt játszani, de kiszállni már nem mert a kocsijából.

Speedman 2010.03.31. 12:45:31

@Skuzzy:
"Birom az olyan embereket, aki a szabalyok alol azzal az ervel mentik fel magukat, mert az nekik logikusabb, a tobbi meg milyen kocsog, ha azok szerint probal elni."

Mondd már meg kérlek mi szabályozza azt, hogy csak a külsőben lehet haladni?

Isten barmai! Gyülekező!! :)

kispista 2010.03.31. 12:46:22

@Skuzzy:
"aki a szabalyok alol azzal az ervel mentik fel magukat, mert az nekik logikusabb, a tobbi meg milyen kocsog, ha azok szerint probal elni. Es persze ha koccanas van, meg elobbinek all feljebb..."
És nincs igazuk? Én kurva fontos ember vagyok, ezért mindenki takarodjon az utamból! Szerintem ez teljesen logikus, mert én egy napi 2 millát kereső politikus vagyok, a prolik meg évente sem kapnak ennyit! Hát nem logikus hogy mivel nekem drágább az időm ezért nekem van mindenhol elsőbbségem? A sok proli meg jön a kresszel!

motoszka 2010.03.31. 12:47:03

@Skuzzy: Akkor meg szerintem a külsőből bemennének az áruház felé, majd az első körforgalomnál vissza ;) Így is úgy is dugó alakulna ki :S Az áruházból kifelé volt már olyan, hogy inkább elmentem BP. felé és az első lámpásnál visszafordultam és utána vissza az M0-ra.Sokkal gyorsabb, míg kivárni az ott ügyeskedőket.

NGA 2010.03.31. 12:47:15

@Speedman:

Mondd már meg kérlek mi szabályozza azt, hogy a külsőben az első lehajtónál el kell hagyni a körforgalmat?

Isten barmai! Gyülekező!! :)

evil overlord (törölt) 2010.03.31. 12:47:16

@esef: Pedig napközben még értelme sincs, mert akkor nem nagyon hosszú a sor.

apoa 2010.03.31. 12:47:25

@BaLee: Bocs, de mit kellene magyaráznia a rendőrnek? Te lennél a hunyó!

mortalwombat 2010.03.31. 12:48:52

Egyébként meg: ha a belsőben vagyok, és nem tudok kimenni, akkor teszek még egy (kettő, három, esetleg több) kört, amíg biztonságosan ki nem tudok sorolni. Ez kb 1-2 percet vesz el egy belső sávban haladó autós életéből, ami miatt nem dől össze az univerzum.

kispista 2010.03.31. 12:49:54

@Speedman:
"
Mondd már meg kérlek mi szabályozza azt, hogy csak a külsőben lehet haladni?

Isten barmai! Gyülekező!! :)
"
Nem CSAK a külsőben lehet haladni! De nem is TILOS? Fel tudod ezt fogni?

Nézd meg a műholdképet! Szentendre felől haladsz a megyeri híd felé a belsőben. Szerinted elsőbbséged van a cora felől a megyeri híd felé közlekedőkkel szemben? Szerinted körülnézés nélkül kihajthatsz, miközben a cora felől a külső sávból szeretnének ugyanabba a sávba lehajtani.

apoa 2010.03.31. 12:50:00

@BaLee: Bocs, de miért kellene neki magyarázkodnia a rendőrnek? Te lennél a hunyó!

blitzkrieg 2010.03.31. 12:50:00

Amúgy a körfargalmakról még:

- tényleg hülyeség dombot építeni középre. egy város fejelsztési tervben jól néz ki, de zavarja a kilátást.

- a körforgó egy bizonyos forgalomnál nagyobbat nem tud átereszteni. Értelme az, hogy egy átlag kerezteződésben nem kell lámpát teleptíeni és mukodtetni, de mégis nagyon biztonságos lesz a közlekedés (kizárja a nagysebességű ütközéseket). Nem oldja meg viszont a nagy forgalmat. Arra egy két irány hidra/alagútba terelése a megoldás.

frankoferyx(RO) 2010.03.31. 12:50:12

sokan ugy veték a kőnyvet régen 1 marháért manapság pénzt kel fizetni!sok pedig nem ismeri a szabályokat v kicsikét homályos a tanult elmelet.egyesek pedig szarnak masokra!tapasztalat h a kőcsőgpasatos(ő a mennő) áll az ut kozepén beszélget a masikal szarik rá a forgaomra,vannak ojanok akik akkor kanyarodnak ki eléd amellékutrol amikor 1 v 2 méter távolság van a 2 kocsi kőzt

Dr.Bio74 2010.03.31. 12:50:13

Én egy felelősségteljes, szabályokat maximálisan és mindig betartó embör vagyok, aki nem hiszi el, hogy a szabályokat is embörök alkották és nem kőtáblán hozta őket a mennyei ZIL. Aztat sem hiszem, hogy az kerékalávaló taposványokat is embörök tervezték, kik esetleg az kőtáblát fordítva olvasták el ( vagy más nyelven). Ezért merek mostmán a huszadik (immár hycomat) gépjárművemmel csak az intellligencs emberek szabályértelmezése után közlekedni.

Skuzzy 2010.03.31. 12:52:56

@Speedman: ki az isten barma, ezt nem akarnam kifejteni, de hol irtam olyat, hogy csak a kulsoben lehet haladni? De egyebkent ha elolvasnad a parhuzamos kozlekedesre vonatkozo kresz reszletet, majdnem ez van benne. Az viszont tuti nincs, hogy kotelezo a belsobe menned, ha nem mesz ki a kovetkezo kijaraton, illetve, hogy a kulsoben nem korozhetsz kedvedre, vagy elsobseget kellene adnod a belurol jovnek, sot, pont az ellenkezoje van. Azzon lehet vitatkozni, hogy ez logikus-e, vagy sem, de amig ez van a kreszben, addig aki aszerint kozlekedik, annak van igaza.

Robetta 2010.03.31. 12:53:53

"Naponta kétszer veszem igénybe a budakalászi kettős körforgalmat. Naponta kétszer akarnak megölni. Rázzák az öklüket, dudálnak és hörögve fékeznek, pedig esküszöm: ott szabályosan vezetek. Én tudom, hogy kell egy ilyen szituációban vezetni, ők nem – a hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak."

NEM VÉLETLENÜL DUDÁLNAK TE ISTEN BARMA!
És milyen magabiztosan hirdeti, hogy: Ő TUDJA HOGY KELL...
ÉS MÉG CIKKET IS ÍR RÓLA! Ekkora baklövés minimum örök száműzés a totalcartól, de még a totalbiketól is:D
Savat rá!!!:D

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 12:55:31

baowah!

Mindenki tudja, h a magyar egy barom népség, de ha már járt Nyugaton, akkor aztán tényleg sírni fog a körforgalomban közlekedők bénázásaitól (szóval ez nem kifejezetten egy magyar betegség, habár erőszakkal csak nálunk párosul). A magyarral nem az a baj, h nem tud vezetni (az is), hanem az, hogy többnyire erőszakos vadállat, intoleráns, és ragaszkodik - a nemlétező - jogaihoz. Márpedig a közelekedés élni és élni hagyni. (Bp-en már nem egyszer küldtek el a k.anyámba (és akarták verbálisan a családom halálát), mert egy egyirányú utcában nem álltam félre a szembe jövő elől (persze nem én voltam a szabályszegő). És nem mindig Megélhetési Ork volt a tetkós öklét rázó szabálytalankodó.

De hadd havjam fel a figyelmét arra, h Nyugaton olyan ritka a felfestett sávú körforgalom, mint a fehér holló. De nincs is szükség sávokra egy körforgalomban (semmi szükség rá), feltéve, ha az egy toleráns társadalomban tölti be tehermentesítő szerepkörét. Tehát ön is tévedésben van, mint ahogy azok is, akik forgalmi sávokat festettek fel a körforgalomba (de ugye a parasztot vezetni kell, különben bajt csinál).

Amúgy azok a szabályok érvényesek, amit Ön mondott. Megjegyezném, hogy a belső sáv használata fejvesztés mellett kötelező, ha nem az első kijáratnál akar a közlekedő kilépni a körforgalomból. A jobb szélső sávban pedig fejvesztés mellett kötelező a kilépés az első lehetőségnél. Ha valaki nem így tesz Európában, akkor minden bizonnyal a második körforgalomnál totálkárra töri az autóját.

És ha valaki a belső sávban halad, illik kitenni a baloldali indexet, addig amíg nem kíván kisorolni jobbra, mindezt jobboldali indexeléssel. De több sávban is ki lehet fordulni, akár 3-4-ben is egyszerre. Ezt Magyarországon, 2010-ben azért elég nehezen tudnám elképzelni. :)

Üdv.

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 12:56:36

Úristen!!! Ennyi idiótát.
Én használom a körforgalmakat nem pedig cikkeket, meg magasröptű eszmecseréket bonyolítok róluk.

Tanuljátok meg a KRESZ-t.
Tanuljatok meg vezetni.

pfff_ 2010.03.31. 12:56:52

@blitzkrieg: Jegyzem: Győrben 2 darab lámpás körforgalom van...szóval lámpát nem spóroltak. A második állításodnak meg pont az ellenkezője bizonyosodott itt be: egy addig túlzsúfolt kereszteződést sikerült "élhetőbbé" tenni. Sőt! Sokkal de sokkal gördülékenyebb lett a forgalom. Eleinte nagyon sok volt a baleset. A győreik megszokták, kialakult valmiféle morál. Ahogy látom a fő gond már a külföldiekkel és azokkal van, akik először szembesülnek a problémával. Amikor motorozok jókat szoktam derülni az arcokon....annyira látszik rajta, hogy ki az aki először jár erre....Először a felfedezés öröme, hogy húha....de jóóóóóó.....aztán meg? Te Atyaisten....merre? Hová? :DDD

kovecsesa 2010.03.31. 12:56:54

Sziasztok!
Feltalálták már a biztonságos kétsávos körforgalmat, melyet úgy hívnak kétsávos turbókörforgalom. Ez az úgynevezett holland típusú körforgalom. A hollandok találták ki, de Magyarországon is van egy két szaki aki igazán jut tud tervezni. Példa is van jól megépült turbó körforgalomra: a legújabb általam ismert és egyben idáig legjobbnak találtatott: Kecskeméten 52-es főút - Nyugati krt. csomópontja, az Auchan áruháznál. Ha jól tudom, akkor Szeged - Hódmezővásárhely vonalában is van valahol, ezen kívül Zalában, Zalaegerszegen is van egy, bár az csak spirális vonalvezetésű (Praktiker csmp.).
Akit érdekel: bici-vici.blogspot.com/2009/11/les-turborotondes.html

Sajnos csak külföldi leírást találtam, meg van egy BME-s leírás is. Keressen rá az akit érdekel, vagy engem keressen :)

Üdv

emarfilo 2010.03.31. 12:57:03

A budaörsi körforgalomnál igen gyakori eset hogy a körforgalmon "egyenesen" áthaladó sor áll.Ha ilyenkor a T.Szerző szerint jánánk el azzal elérjük,hogy a körforgalom teljesen bedugul.Ott például szerencsésebb a belső sávot meghagyni az Auchan felé (3.kijárat) lekanyarodóknak.

Amúgy megkérném a cikkírót,hogy az irományát tegye rendbe,vagy legalább itt a fórumon reagáljon hiteltérdemlően!!!! a "vádakra".

randomuser1 2010.03.31. 12:58:04

azért az elgondolkodtató h a kommentelők durván 50%-a meg van győződve arról h a belsőből kihajtásnál neki van elsőbbsége a másik fele meg h nem, ennek fényében a körforgalom idehaza azért elég nagy lutri :)

sh4d0w 2010.03.31. 12:58:10

Az érdi körforgóban én is mindig félek... mert a sok barom vagy nem ismeri a festéseket, táblákat, fényjelzéseket, vagy csak szimplán leszarja.

Belső sávban hajtok, követvén a 7-es főút nyomvonalát az M6 felől Bp. irányába, kint a jobb oldali index, de a marhája akkor is behajt, pont arra a részre, amin jönnék kifelé a körforgóból, és nem érti, miért dudálok.

Másik állat meg megáll a körforgóban és integet a következő csomópontnál állóknak, hogy jöjjenek be elé... A harmadik birka meg elvéti a kihajtót és mit csinál??? Nekiáll tolatni (!) a körforgóban...

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 12:58:38

@Robetta: Há' mondd tezstvírem, mi áz ámi ennyire felizgátott?

pakesz (törölt) 2010.03.31. 12:59:26

ez a cikk egy kicsit gaz!!!

eppen arrolvan szo, hogy aki a kinti savban megy annak KI KELL MENNIE, nem szabad bentmaradnia!!!
ergo ha valaki kintrol bejon ele es csatt, akkor a korfogalomban levo lesz a hibas

eloszor is kedves poszt iro!!!
ugye igazam van???
:)
ha igen akkor miert nem ezt irtad a cikkbe???

somlói galuska 2010.03.31. 12:59:34

Isten éltesse az Árpádokat!!
(szép névnapi ajándékokat kapsz itt Z.Á!!:)) )

Nicker 2010.03.31. 13:01:34

Szerintem aki lehülyézi a cikkírót, annak lövése sincs a többsávos körforgalmakról. Két éven át naponta 3-4 ilyenen hajtottam át Madridban, érdekes módon ott működött, amit a cikk leírt. Hihetőbb magyarázat, hogy itthon ennek nincs kultúrája, ezért aztán azoknak áll feljebb, akik nem ismerik.
Tessék megnézni például:
maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Madrid,+Spain&t=k&ll=40.462981,-3.689518&spn=0.012865,0.01929&z=16
(ezek lámpás illetve fél-körforgalmak, de nincsenek messze a többsávosok sem:
maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Madrid,+Spain&ll=40.46846,-3.627808&spn=0.001608,0.002411&t=k&z=19)

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 13:02:07

@sh4d0w:
Az érdinél ne félj, ha engem látsz.
Én úgy is csak átrepülök a körforgalom felett.

pfff_ 2010.03.31. 13:02:08

@XXXXXXX: Légyszííííí válaszolj nekem mi van akkor ha a lehajtó is két sávos, és a belsőből is szabályosan (útburkolattal engedélyezve van) tudok jobbra lekanyarni? Kinek van elsőbbsége, aki a külsőben menne tovább, vagy nekem aki a belsőből akar jobbra kihajtani?

kovecsesa 2010.03.31. 13:02:14

@sh4d0w:

Az érdi nagyon nem jó példa, mert bár két sáv megy be, de csak egy sávon lehet elhagyni a körforgalmat. Tehát nem igazán felel meg a spirális két sávos körforgalom kifejezésnek. Valamilyen fajta hibrid dologról van szó, vagy más néven elbaszásról...Az a körforgalom tényleg a legrosszabb körforgalom mely Magyarországon létezik, főleg azóta, hogy a Tesco bejött ötödik ágnak.
Megj.: kész van a körfrogalom átalakításáról szóló terv, jó lesz, bár biztos vagyok benne, hogy abban is lesznek olyanok, akik össze vissza fognak menni.

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:02:20

@sh4d0w: bmeg, ez kemény :DDD Tolatni körforgalomban? Áhhh :D

kispista 2010.03.31. 13:03:10

@XXXXXXX:
"
azért az elgondolkodtató h a kommentelők durván 50%-a meg van győződve arról h a belsőből kihajtásnál neki van elsőbbsége a másik fele meg h nem, ennek fényében a körforgalom idehaza azért elég nagy lutri :) "
És ugyanezek nagypofával fröcsögnek a gyalogosokra meg bringásokra, akiknek szerintük nincs jogsijuk emiatt a kreszt sem ismerik.
Ennyit ér a jogsi, hogy még a sávváltás szabályaival sincsenek tisztában!

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:04:27

@pfff_: Én tudom a választ: mindeketten, egymással párhuzamosan elhagyjtok a körforgalmat! A jobblodalinak kötelező, mert ő jobboldalon van, te meg baloldaliként választhatsz, h lemész, vagy a következőnél mész le. Téged abszolút nem befolyásol a külfő sávban haladó (elvileg).

kispista 2010.03.31. 13:05:38

@Nicker:
"Szerintem aki lehülyézi a cikkírót, annak lövése sincs a többsávos körforgalmakról. Két éven át naponta 3-4 ilyenen hajtottam át Madridban, érdekes módon ott működött, amit a cikk leírt."

1. kurva mindegy mi van máshol, míg Mo-on más a szabály.
2. ebbe a körforgalomba csak egy sávon lehet be és kihajtani, tehát nem a klasszikus 2*2 sávos uton lévő körforgalom.

öregmogyi 2010.03.31. 13:05:46

az osztrákoknál meg nincs körforgalom tábla, hanem kötelező haladási irány és behajtani tilos táblák sorozatával oldják meg.

Skuzzy 2010.03.31. 13:06:08

@kovecsesa: hetfon jartam ott pont, meg is lepodtem elso pillanatban:-)

Gomulka Béla 2010.03.31. 13:06:10

@NGA: A józan paraszti ész szabályozza. A belso" sávba hajtani és az elso"n kihajtani: hu"lység. A belso" sávot választani ha a másodikon megyu"nk ki és az elso"ben van valaki, logikus. Pláne akkor, ha a folytatódó út beso" sávjába mennénk, és miért ne mehetnénk. Csak egy esetben lehet ebbo"l baj: ha valaki a ku"lso" sávban halad, és a harmadik (vagy to"bbedik) kijárón akar kihajtani, amit remélem hogy tényleg tilt a kresz. (Itt tiltja.)
Az istenbarma azokról ír, akik nem az elso" kijárón mennek ki (mert akkor nem volnának épp ott, ahol az istenbarma ki akar hajtani a belso"bo"l), és nem is a másodikon, mert akkor éppen o"k is kihajtanának, és ezért nem volnának útban. Útban csak az lehet ilyen esetben, aki a harmadik vagy to"bbedik kijárón szándékozik kihajtani, az meg tényleg ne menjen a ku"lso" sávban. (ld. fentebb)

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:06:40

Szóval, aki sávokat fest 2010-ben a körfogalmakba, azt jó erősen picsán kéne rúgni egy hegyesorrú veszkóval.

nagygabi 2010.03.31. 13:07:18

@pfff_: Ha úgy van felvestve, akkor neked van elsőbbséged, mert te maradsz a sávodban. De a cikk nem erről szól...

kispista 2010.03.31. 13:10:31

@Sir Kolompár Obama:
"Én tudom a választ: mindeketten, egymással párhuzamosan elhagyjtok a körforgalmat! "
Csezd meg, a kérdéses körforgalomban csak EGY sáv halad ki! Tehát minketten ugyanabba a sávba kanyarodnátok.
Nézd meg a műholdképet.

NGA 2010.03.31. 13:10:37

@Gomulka Béla:
"A józan paraszti ész szabályozza."

A Kreszben ez nincs. És amikor összeütköztél a külsőben haladóval, mert úgy gondoltad, hogy a józan ész szerint ez nem lehetne ott, akkor a rendőr nem azt fogja mondani, hogy igazad van Bélám, a józan ész szerint nem lehetne ott, de mivel a kresz szerint nem köteles azonnal lehajtani, igy te vagy a hunyó.

Ilyen egyszerű

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 13:12:08

@pfff_: Ha a lehajtó is kétsávos akkor azt úgy jelölik(záróvonallal), hogy a külsőből nem mehetsz tovább a soron következő kihajtón. Ki kell menned a lehajtónál azon a kihajtón ami ahol az első lehetőségnél.

Ilyen körforgalom található a budaörsi Aldi központja után a régi egyes út felé.

gyulabiusz 2010.03.31. 13:12:13

@Racs: igazad van, utánakérdeztem. Bocs mindenkinek a félretájékoztatásért.

Továbbra sem értem akkor miért tesznek ki explicit elsőbbségadás kötelező táblákat a behajtásnál az esetek 50%, és miért hajtanak be a gyakorlatban mint egy féltégla olyankor mikor nincs ilyen tábla?

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:12:14

@nagygabi: Kicsit felületesen magyarázod. A belső sávban haladó akkor sorolhat ki, amikor akar (elvileg, ha a parasztja jobbról nem engedi, akkor jobb, ha megvárja azt, aki beengedi, de mondom, elvileg a belsőből bármikor kisorolhat, ha indexel, a jobboldalinak kötelező kiengednie, feltéve, hogy nem az utolós pillanatban akar kisorolni elé, amikor már derékszögben tart fel mindenkit) :)

De ő azt mondta, ha 2 sávos a kihajtó. Ekkor már egyértelmű: a jobboldalinak kötelező jobbra kihajtania (nem haladhat tovább) a belső pedig megválaszthatja melyik kihajtón hajt ki. Ez egy kurva egyszerű játék.

l. 2010.03.31. 13:12:21

érdekes itt: hvg.hu/cegauto/20080902_kozlekedes_korforgalom_kresz
azt írják bárhol lehet menni :D

nade akkor most mi az igazság ?

mióta a belsőből kisoroláskor majdnem belémjöttek oldalról egy körforgalomba betérő kolléga, csakis a külsőben megyek, nem vagyok sikeres ember na :D

a győri "körforgalom", meg egy horror, 2 sáv körbe, 3 sáv ki vagy valami ilyesmi, évente 1x eltévedek arra, először majdnem belementem valakibe mert elb..tam, heves dudálás, biztos látta nem odavalósi vagyok :D, de szerencsére gps-el megyek, ha elbaszom (eddig 3-ból 3x ) legalább megmondja merre is a vissza :D

kispista 2010.03.31. 13:12:25

@Gomulka Béla:
"Csak egy esetben lehet ebbo"l baj: ha valaki a ku"lso" sávban halad, és a harmadik (vagy to"bbedik) kijárón akar kihajtani, amit remélem hogy tényleg tilt a kresz. (Itt tiltja.)"
Kishazánkban nem tiltja. Pont.

sas70 2010.03.31. 13:12:56

Na itt van a kutya elásva!
(7) Ahol valamelyik forgalmi sáv megszűnik, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik terelővonal átlépése nélkül haladhat tovább. Ha a forgalmi sávok útburkolati jellel jelölve nincsenek, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik irányváltoztatás nélkül tud továbbhaladni; ha pedig mindkét jármű csak irányváltoztatással tud továbbhaladni, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik addig a jobbra eső forgalmi sávban haladt.
(11) A párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalmú úton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni.
Ezekből következően a párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalomban, sajnos annak van elsőbbsége, aki a "külső" jobboldali forgalmi sávban halad, mert ő irányváltoztatás nélkül mehet tovább. Ha jól emlékszem, európa más országaiban a belső, belsőbb sávokból kisorolóknak van elsőbbsége, pontosan azért, hogy el tudják hagyni a körforgalmat a szélső sávba sorolás után. Nálunk ha valaki a belsőbe sorol be, sajnos extrém esetben mehet egy pár kört, mert nem tud kisorolni és kikanyarodni.

hozé bubó 2010.03.31. 13:13:38

budakalásziban mindíg driftelek akkora a sugara h egy élmény, persze nem reggel 8kor. én attól tudok megőrülni amikor az egyik irányból beindul a kocsikígyó, a másik hivatalosan egyenrangú beálló pedig áll mint a szög, pedig be lehetne fonódni.

NGA 2010.03.31. 13:14:18

@Gomulka Béla:
"amit remélem hogy tényleg tilt a kresz. (Itt tiltja.) "

Itt meg nem tiltja. Azaz a küldsöben haladhatsz körbe-körbe. Itt azt mondja ki, ha az első lehajtónál hagyod el a körforgalmat, akkor köteles vagy a külsöbe bemenni. De azt nem mondja, ha a másodiknál, akkor meg köteles vagy a belsőbe.

Érted már?

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:15:17

@SsPL71: Még záróvolnal sem kell hozzá :)

@sas70: a jobboldali sávban haladóknak soha, de soha nincs körforgalomban elsőbbsége.

Más kérdés, hogy sokszor vannak félreértések, és az élni és élni hagynit célszerű alkalmazni. De ugye nálunk a paraszt keménykedik, a nagy semmire.

Pale 2010.03.31. 13:15:20

"a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek"
Tehát a belső sávból nem lehet kihajtani, hanem előbb ki kell menni a külsőbe és onnan kimenni. No, erre vagy van idő és hely, vagy nincs!

Ha két kihajtó között a külső sávon csak olyan jármű haladhat, aki a következő kihajtón elhagyni köteles a körforgalmat, akkor miért nincsenek felfestve így a sávok. Sőt a külső sáv meg is szűnhetne minden kihajtónál és új indulhatna utána.

NGA 2010.03.31. 13:16:06

@Sir Kolompár Obama:
"a jobboldalinak kötelező kiengednie" Ezt hol olvasod a kreszben? Légyszi idézd be.

somlói galuska 2010.03.31. 13:16:52

Nézzétek meg ezt:
koos.hu/2009/06/19/korforgalom/

A szegedire kíváncsi leszek, ha kész lesz:))))

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 13:18:02

@Sir Kolompár Obama: Mi az, hogy soha, de soha nincs elsőbbsége a jobboldali sávban haladónak? Ez nettó hülyeség.

NGA 2010.03.31. 13:18:44

@Sir Kolompár Obama: "a jobboldali sávban haladóknak soha, de soha nincs körforgalomban elsőbbsége."

Mindegyikben elsőbbsége van. Mivel ha van jobboldali sáv, akkor ez már párhuzamos közlekedés. Ennek a szabálya körforgalmon belül is érvényes. Kb 10x be lett idézve a megfelelő kresz szabály. Keress vissza

Robetta 2010.03.31. 13:19:00

SIR KOLOMPÁR OBAMA írja Zirignek:
"Amúgy azok a szabályok érvényesek, amit Ön mndott."

Ébredj már fel te barom!
Hülyeséget beszélsz. Zirig egy fasz. Már 50en leírták leegyszerűsítve, saját szavakkal,, hogy mik a szabályok, a vonatkozó jogszabály is be lett linkelve. Olvasd már el. Te még 200 komment után is osztod az észt, hogy a külsőből kötelező kisorolni?
És még magyarázatot is adsz arra, hogy mi a baj a magyar néppel?
Az, hogy telipofával, nagy arccal hirdeti az igét, úgy, hogy fogalma sincs a szabályokról, lusta és utána nézni, de ha utána is néz, ahhoz is hülye..
Ziriget például az vezette meg szerintem, hogy a jogszabályi megfogalmazást nem érti, így inkább valamilyen hiteltelen forrásból nézett utána. Nem tudom ki generálja ezt a sok tévhitet.. De egy jobb horgot megérdemelne.

labi 2010.03.31. 13:19:00

Magyarország még nem érett a kétsávos körforgalomra, mert annak a működéséhez az előzékennység és szabályosság alap, minél kisebb a kétsávos körforgalom annál inkább.

Lemodellezve is látszik, hogy a sűvvűltásoknál alapból segíteni kell egymást.

Elégy egy bunkó paraszt, vagy sietős barom, és borul az egész.

GG81 2010.03.31. 13:19:03

@Sir Kolompár Obama: jó összefoglaló. a magyar trágya hibrid körforgalmak meg tervezőikkel a pokolba valók!

kispista 2010.03.31. 13:19:10

@Sir Kolompár Obama:
"de mondom, elvileg a belsőből bármikor kisorolhat, ha indexel, a jobboldalinak kötelező kiengednie,"
Mióta vana párhuzamos közlekedésnél a sávváltónak elsőbbsége?

"De ő azt mondta, ha 2 sávos a kihajtó. Ekkor már egyértelmű: a jobboldalinak kötelező jobbra kihajtania (nem haladhat tovább) "
Mióta kötelező párhuzamos közlekedésnél a külső sávból jobbra kanyarodni?

Lehet hogy más országban így van, de nálunk nem. És ezért találták ki a krezst, ami megmondja a követendő szabályokat. Mert ha mindenki a saját "logikája" szerint haladna akkor pár napon belül nem lenne ép autó.

Ettől függeltenül szabad udvariasnak lenni és beengedni a másikat. De nem kötelező. Autópálya felhajtónál is kötelező elsőbbséget adni, de nem tilos arról lemondani és beengedni a másikat.

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:19:13

@kispista: Pista, a srác a két sávos kihajtó esetét kérdezte, nem olvastad el figyelmesen.

@NGA:

Akkor, mégis, hogy soroljon ki a belső sávból, ha ki kell hajtania? Szálljon fel egy helikopterrel és repülje át a külső sávot? Lehet, hogy nem szó szerint az van amit mondtam, de a jobboldalinak kötelessége elengedni, feltéve, ha indexel. (persze van olyan paraszt, aki ha az ember indexel, akkor gyorsít, de az is csak Magyarországon)

sas70 2010.03.31. 13:19:34

@Sir Kolompár Obama:
Akkor olvasd már el mégegyszer a bekopizott szabályt, és értelmezd is! Hülyeséget beszélsz, vagy nem érted miről van szó.

GG81 2010.03.31. 13:20:57

@Pale: sok helyen már így festik. :-)

z_semi 2010.03.31. 13:21:08

Azt mondtam, hogy nem írok többet, de nem bírom megállni.
Azok, akik szerint lehet a külsőben körbe-körbe menni szabályosan és nem kell az első lehajtónál letérni, belinkelték a vonatkozó magyar KRESZ szabályokat.
Akik szerint ki kell menni, azok csak szajkózzák a marhaságaikat, de SEMMIVEL sem tudják alátámasztani.
Akkor kinek is van igaza?
A TC meg nem értem miért nem törli a cikket vagy módosíttatja, amikor ennyire nyilvánvaló baromságot ír valaki, ami ráadásul balesetveszélyes is. Megnézem majd, amikor egy nyerges vontató a belsőből kitérve ledarálja a hozzátartozótokat, csak mert elolvasta ezt a baromságot és azt hitte, hogy ott nem lehet senki, meg hogy elsőbbsége van!
Töröljék ezt a sz@rt innen (meg mindenhonnan).
A posztoló inkább írjon értelmes és valós dolgokról.

apoa 2010.03.31. 13:21:13

@Sir Kolompár Obama: Nem kellene téveszméket terjeszteni!

Skuzzy 2010.03.31. 13:21:49

@Sir Kolompár Obama: "A belső sávban haladó akkor sorolhat ki, amikor akar (elvileg, ha a parasztja jobbról nem engedi, akkor jobb, ha megvárja azt, aki beengedi, de mondom, elvileg a belsőből bármikor kisorolhat, ha indexel, a jobboldalinak kötelező kiengednie.."

FOGD MAR FEL, hogy hulyeseget beszelsz, ez nem igy van, a kulso savabn haladonak elsobsege van, mert o nem valt savot.

Kayassine 2010.03.31. 13:22:01

Amennyire emlékszem Angliában a háromsávos körforgalom csigavonalban kivezet a megfelelő kijáraton. A megfelelő sávban bemész és a megfelelő kijáraton kimész, semmi sávváltás. Persze lehet, hogy nem mind ilyen, de sosem éreztem hogy megfejthetetlen lenne. Nem a magyar a hülye, hanem a szabály bonyolult vagy nem elég közismert.

kispista 2010.03.31. 13:22:09

Komolyan ennyire nehéz megérteni a párhuzamos közlekedés lényegét? És még az ilyenek kapnak jogsit?

kovecsesa 2010.03.31. 13:22:18

@l.:
A győri jelzős körök jól vannak kitalálva: egy nagyon fontos eleme: FIGYELNI KELL HOGY MELYIK SÁVBAN AKARSZ TOVÁBB HALADNI!!! és utána követni kell a felfestésnek megfelelően. Ennyi. Nem nagy bumm, csak a táblákat kell figyelni, ami gondolom nem nagy kunszt...bár ha nő nemű ismerőseimből indulok ki, akkor de :) Bocsi.

Robetta 2010.03.31. 13:22:32

SIR KOLOMPÁR ORBÁN
"De ugye nálunk a paraszt keménykedik, a nagy semmire. "
A paraszt jelen esetben Árpika, és TE MAGAD.

NGA 2010.03.31. 13:23:12

@Sir Kolompár Obama:

"de a jobboldalinak kötelessége elengedni, feltéve, ha indexel. "

Hidd el, hogy nem igy van. Itt egyértelműen le van irva:

"(11) A párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalmú úton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni."

kispista 2010.03.31. 13:23:44

@Kayassine:
A szabály egyértelmű. Párhuzamos közlekedés, a külső sávból bárhol kihajthatsz ha nincs más tábla.

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:24:17

@SsPL71: Bocs, ha nem válaszolok a képed alapján.

@NGA: Persze, de akkor, mégis, hogy a faxba megy ki a belső sávból? Amúgy, ha a baromja nem festette volna fel a sávot, még ennyire sem lenne igazad.

De jó lenne, ha a magyarok vezetnének egy kicsit Európában. Komolyan kötelezővé tenném a jogsihoz jutásnál.

@GG81: Amint látod hiába írtam, jönnek a streetfighterek. :D

Kívánom nekik, akadjanak össze egy bajorral, vagy egy osztrál paraszttal, azt a napot sem élik túl :DDD

Kapsz Lokk 2010.03.31. 13:25:04

A tisztelt cikkiró lehülyézett jó sok embert, pedig úgy néz ki Ő nem ismeri a KRESZT.

Az idevágó szabály a 38. paragrafusból:
"(11) A párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalmú úton a párhuzamos közlekedés szabályait kell
alkalmazni."

Talán a 10-es pont zavarta meg:
"(10) Azon az úton, amelynek menetirány szerinti jobb oldalán két vagy több forgalmi sáv van útburkolati
jelekkel kijelölve, a körforgalmú útra történő bekanyarodást a jobboldali szélső forgalmi sávból kell
végrehajtani, amennyiben a jármű/vezető a bekanyarodás helyét követő első bekanyarodási lehetőségnél
kívánja a körforgalmú utat elhagyni."

Sehol nincs azonban olyan szabály, hogy a külső sávból el kellene hagyni a körforgalmat az első sávnál!Tehát, a cikkiró logikája szerint a cikkiró HÜLYE!

kovecsesa 2010.03.31. 13:25:16

@Kayassine:
Erről beszélek!!! Spirális vonalvezetésű körforgalmak + hollandok által megspékelt betonelválasztó-elemekkel (nálunk gombsüveg) a fizikai gátolásért, hogy a sok marha ne válthasson sávot. Jó sávba kell behaladni a körforgalom előtt és sávváltás nélkül zökkenőmentesen ki lehet haladni.

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:26:04

Nah, látom lúzerék is megjöttek, üdv mindekinek és kapjátok be az összes faszomat, szép napot hőzöngő jogragaszkodorok. Irány Európa.

Robetta 2010.03.31. 13:26:48

a cikk címe:
"Megölnek a körforgalomban"

Persze, a hülyék általában elhullanak.

kispista 2010.03.31. 13:27:25

@Sir Kolompár Obama:
"
Akkor, mégis, hogy soroljon ki a belső sávból, ha ki kell hajtania? Szálljon fel egy helikopterrel és repülje át a külső sávot? Lehet, hogy nem szó szerint az van amit mondtam, de a jobboldalinak kötelessége elengedni, feltéve, ha indexel"

Kibaszott türelmesen megvárja míg a másik elengedi. NEM köteles a másik sávban haladó elengedni. NEM vagyok köteles a szemből balra kanyarodót elengedni. A gyorsítósávból jövőt nem vagyok köteles beengedni.De ha udvarias vagyok akkor elengedem. De nincs elsőbbsége.
Tényleg ennyire nehéz ezt felfogni?

NGA 2010.03.31. 13:28:05

@Sir Kolompár Obama: Tudod az a baj, hogy amikor ütközöl, a rendőr is a 11. pontot fogja figyelembe venni.

Pale 2010.03.31. 13:28:29

@GG81: Igen, Pécsen is van valami ilyen a femánál. Dupla sáv be a dupla körforgalomba, de előre jelzik, hogy a külső sáv az első kihajtónál meg fog szűnni! És így is történik...

Robetta 2010.03.31. 13:28:40

"Nah, látom lúzerék is megjöttek, üdv mindekinek és kapjátok be az összes faszomat, szép napot hőzöngő jogragaszkodorok. Irány Európa. "

A buta emberek általában sértődötten elvonulnak egy óriási pofára esés után. Tegyél te is így.

kispista 2010.03.31. 13:28:40

@Sir Kolompár Obama:
" Nah, látom lúzerék is megjöttek, üdv mindekinek és kapjátok be az összes faszomat, szép napot hőzöngő jogragaszkodorok. Irány Európa.
"
Európában megbasznak ha nem tartod be a szabályokat. Csak nálunk van ilyen, hogy mindenki a saját "logikája" szerint közlekedik.

itze 2010.03.31. 13:30:00

publikationswebbutik.vv.se/upload/1601/88516_driving_in_a_roundabout.pdf

Angolul tudóknak egy kis brossúra a Svéd Vägverket honlapjáról, amin szép ábrákkal egyszerűen le van írva minden szabály.

Magyarországon és sehol Európában (ha jól tudom) sincs az, hogy kötelező érvénnyel kellene a belső sávot használni.

A belső sávban utazók persze lehet, hogy gyorsabban elérnek a kívánt (távoli) kijárathoz, de fel kell készülni egy kis stresszre a kihajtáskor a sávváltásnál...

kispista 2010.03.31. 13:30:42

@Sir Kolompár Obama:
"

De jó lenne, ha a magyarok vezetnének egy kicsit Európában. Komolyan kötelezővé tenném a jogsihoz jutásnál. "

Én meg a kresz ismeretét tenném kötelezővé.

Robetta 2010.03.31. 13:31:53

Én egyébként azt várnám Zirig fellengzős kis büfije után, hogy minimum ide tolja azt a hormonszőrös pofáját, és nyilvánosan bocsánatot kérjen. Majd írjon egy cikket, amiben meghunyászkodva elmagyarázza, hogyan is kell valójában, elejét véve az általa nagy tömegekben gerjesztett tévhiteknek.

Gomulka Béla 2010.03.31. 13:31:58

@NGA: Hát, kár hogy nem mondja. A józan paraszti ész ugyanis - bár ki józan manapság? És ki paraszt?

@labi: Nem szu"kségszeru"en. Bár jól jo"n, úgy általában, az elo"zékenység és udvariasság. Tanult kollegám fentebb már kifejtette az ír szabályokat:
Elso"n ki: a ku"lso" sávban KELL menni (meg ott is érdemes ...).
Másodikon ki: LEHET kint is menni és bent is, de indexelni kell mielo"tt kimész, hogy lássa az, aki a harmadikon éppen bejo"nne. Meg mert elhagyod a ko"rforgalmat, tehát sávot váltasz.
Harmadikon/sokadikon ki: a belso" sávon KELL menni, mert ugyan mi a mék maszáért volna akkor belso" sáv olyan sok pénzért; végig villogva, elo"szo"r a ko"rforgalom ko"zepe fele, hogy tudja a to"bbi ko"zlekedo", mit is akarsz, aztán kifelé villogva, mert ugye sávot váltasz. Logikus, beválik. Illetve beválna, ha betartanák, de nem tartják. (Hogy itt miket látni ...)
Sávváltáskor, tanult kollegáimhoz csatlakozva, a sávváltás szabályai érvényesek, ko"rforgalomban és máshol is.

Robetta 2010.03.31. 13:33:21

@kispista: Miről beszélsz,pajtás?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 13:33:26

"Aki nem értené, még egyszerűbben is le tudom írni: csak akkor hajts be a körforgalom külső sávjába ha az első kijáraton mész ki, minden más esetben a belsőbe menj."

Jó lenne tudni ezt ugyan honnan olvasta ki ez a szerencsétlen zirig; kb. pont olyan okosság, mint az autópályán a belső sávban a hátulról jövőnek elsőbbsége van - szerű dumák.

Nem kell behúzni a belsőbe akkor sem ha nem akarsz az első kijáraton kimenni. Miért kellene.

Persze ha meg tudod tenni, miért ne légy udvarias másokkal, persze, csakhogy szívességet nem "mindenki hülye" stílusban kellene kérni.

GG81 2010.03.31. 13:33:56

@Sir Kolompár Obama: nem fogják, hogy a felfestésekkel pont a nyugaton magától működő rendszert verik beléjük. mert ami csak ajánlás, azt annak is veszik, de sokszor még a szabályokat is. azt meg, hogy valakti sávváltáskor beengedni, ugyanmár. főleg, ha a körforgalom belsőből akarna valaki kihajtani, nehogymá'hé, pedig az a szerencsétlen azért ment be, hogy sok egy kihajtóig menőt vele egyidőben kiszolgáljon a körforgalomban, mire amikor ő kihajtana jön egy, vazze én végig a külsőben megyek, mert megtehetem fajta!
a körforgalom valóban az intelligencia mércéje, látszik hol van magyarország empatikus kézségben eleresztve. a törvényalkotókkal az élen. agyarország!

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:34:04

Elolvastam a Kreszt:

A 1234/XIIII.VOX/ABCZS/a/zsvq/11

számú/bekezedésű szabály kimondja:

Magyarországon a körforgalom belső sávjában haladóknak kisorolásnál kötelező a helikopteres seígtség igénybe vétele, ellenkező esetben dúdálni, mutogatni, anyázni kötelező, meg nem engedett segítség (lőfegyver, gyalogsági támadó gránát, dobó csillag, fodrász olló, Lagzi Lajcsi, Kiszel Tünde, Mónika, Joshi, Karda Bea, ingyom-bingyom, ManDingo), igénybe vétele tilos, és ejnye-bejnyével büntetendő

pfff_ 2010.03.31. 13:34:40

@SsPL71: Neeeeemmmmm...épp ez a lényeg, hogy a a külsőből is haladhatok tovább. :-)

Sir Kolompár Obama 2010.03.31. 13:35:19

@GG81: Bocs, lépnem kell, de örülök, h 1 ember van azért, aki normális :) csá

Kutyás 2010.03.31. 13:35:40

Szerintem is elvárható lenne Zirigtől egy mea culpa.
Szerencsére csak kevés követője akadt, igaz ők a leghangosabbak :)

pfff_ 2010.03.31. 13:36:11

@nagygabi: Lehet a cikk nem erről szől, de azt hiszem nem a celebekről írtam kommentet. Úgy érzem ide tartozik.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2010.03.31. 13:37:37

Szegeden most épül a lámpás többsávos körforgó,már előre röhögök.... :)

kispista 2010.03.31. 13:37:53

@Robetta:
"üdv mindekinek és kapjátok be az összes faszomat, szép napot hőzöngő jogragaszkodorok"
Cartmen csinálja ezt a South Parkban mint amit kolompár barátunk.

pfff_ 2010.03.31. 13:38:19

@Sir Kolompár Obama: Jajjj...miért is lenne kötelező a jobb oldali (külső sávból) lekanyarodnom/kihajtanom a körforgalomból? Épp ez a lényeg! A lehajtó kétsávos, és a körforgalom mindkét sávjából egyaránt haladhatok tovább, és kanyarodhatok jobbra.

Kutyás 2010.03.31. 13:38:21

Sir Kolompár Obama!
Nem, nem ovastad el a KRESZ-t. Kezdem megérteni, hogy még olvasni sem tudsz.

kovecsesa 2010.03.31. 13:39:16

@itze:
Bakker: nem kell két sávos koncentrikus körforgalmat tervezni, építeni és máris nem lenne vita itt erről. A koncentrikus körforgalom ROSSZ!! Bármit le lehet írni, de mindenki tudja, hogy ha valamit át lehet hágni, akkor a magyar át fogja hágni! Tehát olyat kell tervezni amit nem tud áthágni, vagy legalábbis valamilyen nehézség árán! Rögtön máshogy fog hozzá állni a dologhoz. hiába írod le, vagy csinálsz jogszabályt, az csak arra jó, hogy utólag, ha megtörtént a baj, akkor kiderítsék, hogy ki a felelős. EZÉRT: olyat kell építeni, ami fizikailag és nem jogszabályilag határozza meg, hogy ki merre, és hogy mehet a körforgalomban! Gömbsüvegsorokkal elválasztott, megvezetett sávokat kell kialakítani.

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2010.03.31. 13:39:43

Amikor először jártam az angoloknál béreltem autót, olyan jó nagy kombit, hogy a csomagok elférjenek. Amikor az első bazi többsávos körforgalomhoz értem jól beparáztam, hogy ok, bemegyek a belső, de hogy jövök ki (ráadásul a kormány is rossz oldalon volt :) ). Aztán kiderült, hogy nem kell félni, valahogy sosem volt olyan szituáció, hogy valaki akadályozott volna. A külső sávba csak az hajtott be, aki a következőn kiment, de az is csak akkor, ha nem indekszeltem kifelé, így sosem volt olyan helyzet, hogy félnem kellett volna. Tudtam, hogy ki tudok jönni gond nélkül.

Az érdi körforgalomban szinte naponta látok koccanásokat, nagyon észnél kell lenni, ha nem akarom, hogy összetörjenek.

Racs 2010.03.31. 13:41:13

A szerző legyen szíves elolvasni a saját maga által belinkelt oldalt: www.korforgalom.hu/tobbsav.html

kovecsesa 2010.03.31. 13:41:56

@BeeTm:
Pedig jó! Nagy kapacitás, gyors áramlás, kis periódusok, villamos elágazás megoldott.. stb. Csak használni tudni kellene: a belépés előtt meg kell győződni, hogy jó sávban legyen az illető, utána pedig csak a felfestést, vagy éjszaka a világító prizmákat kell követni.

sas70 2010.03.31. 13:42:09

Az azért elég rémisztő, hogy egy csomó ember van, aki nem képes értelmezni a közlekedési szabályokat. Az megint más kérdés, hogy a szabályaink mennyire használhatóak és egyértelműek? Sokszor sajnos nem azok.

12csab 2010.03.31. 13:42:11

Én kint és bent is megyek a kőrforgalomban.
Ha a belsőbe megyek mert torlódik a külső, elsőbbséget kell adnom kihajtáskor. Ebből van az anyázás ha a belső kirakétázik nyílegyenesen...
dudáltak már le ezért és én is dudáltam már le mást.. :))

esef 2010.03.31. 13:42:14

@evil overlord:
Napközben = délután, hazafelé menet.

Tibike15 2010.03.31. 13:42:34

Régen még megértettem a körforgalmakat, mert drága volt a közlekedési lámpa üzemeltetése, de ma már a ledes lámpák alig fogyasztanak.
Azt meg jobb, ha nem tudjuk, hogy milyen horror áron épülnek körforgalmak mindehova, olyan helyekre is ahol kifejezetten csak lelassítják a forgalmat. Jó példa erre a fehérvári 8-as útnak a körforgalma, valami elbaszott igénytelen elmebetegség, hogy betolják a teljes 8-as út forgalmát egy körforgalomba, akkora dugókat csinálnak reggelente. hiába két sávos, nem sokat ér és nem is használják szinta belső sávot
egy sima közlekedési lámpának sokkal nagyobb lenne az áteresztő kapacitása, esetleg, 21. század lehetne rugalmasan is tervezni, a forgalom függvényében engedni át a lámpán a forgalmat, de nem, valakinek nagyon tetszenek az idióta körforgalmak.

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 13:43:15

@pfff_: Ha nincs korlátozva valamilyen felfestéssel a 2sávos felhajtó és 2 sávos lehajtóval rendelkező 2 sávos forgalomra alkalmas körforgalom, akkor a belsőnek elsőbbséget kell adnia a külső sávon haladónak, mivel ha a belső sávban haladó hamarabb akar kilépni a körforgalomból mint a külsőben haladó, akkor azt csak úgy teheti meg, ha a kihajtás előtt a külsőbe besorol, tehát sávot vált.

Vili?

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 13:46:27

remélem a kommentelők nagy részének azért nincs jogsija.

X-ZBEACH 2010.03.31. 13:47:46

Nem akarom végig olvasni az eddig 423 hozzászólást úgyhogy lehet h már írta korábban valaki....egy FONTOS KIEGÉSZÍTÉS ha már angol körforgalmakkal példálózunk!!!

Angliában kötelező az index használata behajtásnál és a körforgalomban is....azaz ha valaki körbe körbe akar menni vagy pl csak a 3. kijáratnál akar kimenni akkor addig folyamatosan jobbra(Magyar körforgalom esetében balra) kell indexelnie, jelezve h bent marad...természetesen amikor ki akar menni akkor kifele indexel...

12csab 2010.03.31. 13:49:49

A bosszantóbb a multik parkolója ahol minden parkoló kocsi közötti sor általában jobbkezes!!
ezt nem szokta megadni senki..

Gomulka Béla 2010.03.31. 13:50:23

@itze: Írország (Európának számít, bár megko”tésekkel) szabályai így szólnak:
Making a left turn / Balra kanyarodás (az odahaza a jobb)
• Signal left and approach in the left-hand lane. / Indexelj balra és sorolj a bal sávba.
• Keep to the left on the roundabout and continue signalling left to leave. / Haladj a bal oldalon, folyamatosan indexelve (balra).
Going straight ahead / Egyenes továbbhaladás (az odahaza is egyenes. Hehehe)
• Approach in the left-hand lane but do not signal yet. / Sorolj be a bal sávba, de ne indexelj.
• Signal left after you have passed the exit before the one you want. / Indexelj balra amint elhagytad a kijáratot, ami után el akarod hagyni a ko”rforgalmat. (Alapból: az elso” kijáratot; itt kissé maflán fogalmaznak. a ford.)
• You may follow the course shown in the illustration by the broken red line in situations where: Azaz (az ábrát nem másoltam be, de azt mutatja hogy a belso” sávba sorolsz be index nélku”l, majd kiindexelsz és kimész egyenesen, a belso” sávba) haladhatsz az ábrán jelo”lt módon, ha:
o the left-hand lane is only for turning left or is blocked or closed, or / a ku”lso” sávot elzárja a forgalom vagy valami más
o when directed by a Garda. / ha a mézgák arra irányítanak.
Taking any later exits / További kijáratok
• Signal right and approach in the right-hand lane. / Indexelj balra és sorolj a jobb (belso”) sávba.
• Keep to the right on the roundabout until you need to change lanes to exit the roundabout. / Maradj a ko”rforgalom belso” felén amíg nem kell sávot váltanod hogy elhagyd a ko”rforgalmat.
• Check your mirrors, signal left and proceed to your exit when it is safe to do so. / Elleno”rizd (a tu”ko”rben) (hogy jo”n-e valaki), indexelj balra, és vezess ki a kijáraton, ha biztonságosan megteheted.
• Signal left after you have passed the exit before the one you want to take. / Indexelj balra amint elhagytad a kijáratot, ami után el akarod hagyni a ko”rforgalmat.
Logika van benne, sokszor be is válik.

kovecsesa 2010.03.31. 13:50:30

@Tibike15:
Fehérvári 8.as főút körforgalma: tévedés! Az egy egysávos körforgalom. És most tessék nevetni, ezt van aki kitalálta, van aki engedélyeztette, és van aki kifizette!

Teljesen más téma, hogy melyik csomópontfajtának mennyi a kapacitása. DE általánosságban ez a sorrend, hasonló méretek alapján:
- jelzőtáblával szabályozott négyágú csomópont
- egysávos körforgalom
- koncentrikus körforgalom
- jelzőlámpával szabályzott négyágú csomópont
- spirális vonalvezetésű körforgalom
- spirális vonalvezetésű jelzőlámpás körfrogalom
-

pfff_ 2010.03.31. 13:50:53

@SsPL71: Köszönöm. Ha így közlekednék, akkor már sem autóm nem lenne, sem életem... :-) Pedig én is veled értek egyet. Szerintem is így kéne hogy működjön, de ahogy észerveszem, itt nem ez a "módi" :-) De legalább indexelne az idiótája ha a belsőből akar jobbra lemenni. De nem teszi. Szerintem megzavarja az útburkolati jel, ami szaggatottan van felfestve, és jelzi, hogy jobbra elhagyhatja a körforgalmat (ha akarja). Szerintem emiatt azt hiszik, nekik van elsőbbségük. Én viszont épp elekerülendő a baleseteket, ha a külsőből továbba akrok menni, akkor inkább indexxel jelzem (balra, pár villantással), hogy nem akarok lekanyarni.

záporjózsi 2010.03.31. 13:51:44

A www.korforgalom.hu-n elég érdekes dolgok vannak, nem kommentálnám, hogy hány sebből vérzik. Viszont érdemes lenne megfontolni a következőt: A KRESZ szerint úgy kell besorolni, ahogy azt a tábla jelzi. Tehát ki kellene tenni táblát és azzal irányítani a besorolást. A belsőből kihaladni szándékozónak ebben az esetben sincs elsőbbsége, de a külsőből behaladó - ha tábla szerint sorolt be - úgyis lemegy előle, az új belépőkkel szemben pedig a körforgalomban haladónak elsőbbsége van.

Lehet spirálisan is csinálni, akkor középről mindig új sáv indul és 2 kihajtónyi hosszban fut. A külsőből bekanyarodót a záróvonal nem is engedi tovább. Ugyanakkor nyílik az új belső körforgalmi sáv, amelybe a belsőből ráhajtó balra irányjelzéssel tud eljutni.

Karpathy · http://artofmax.com/ 2010.03.31. 13:53:54

nem ilyen eccerű ez sajnos

új dolog a körforgalom, még újabb a kétsávos, és a józan paraszti észnek vagy a zsigeri beidegződéseknek sok helyen ellentmond

innentől nem tudok mást tenni, mint rendkívül óvatosan megyek a kétsávosban

mellesleg, ha jól vettem ki, akkor ellentmondásos a KRESZ- értelmezésében mindenképp -, innentől garantált a káosz

game over, man, game over

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 13:54:36

Hagyjuk meg a külföldi példákat, szabályokat az adott országok hatáskörébe.

SsPL71 (törölt) 2010.03.31. 13:57:32

@pfff_: Biztosító fizetett volna, ha összetörnek :)

sas70 2010.03.31. 13:57:38

Hol lenne ideális a körforgalom?
-Ahol három, vagy több út keresztezi egymást
-Ahol a keresztező utak forgalma vagy azonos, vagy éppen nagyságrendekkel nagyobb különbség van közöttük
-Településen kívül, ahol a kivitelezés egyszerűbb, és olcsóbb, mint jelzőlámpákkal megoldani a szabályzást

Hátránya, hogy szűkíti az út áteresztőképességét.
Előnye, hogy folyamatossá teszi a forgalmat, minden keresztező irányból.

Devil2 2010.03.31. 14:01:21

@záporjózsi: Csak akkor van a bent haladónak elsőbbsége a behajtóval szemben, ha az utóbbinak macisajtja van a bejáratnál, egyébként a körforgalomban is játszik a jobbkéz.

12csab 2010.03.31. 14:01:38

létezik megoldás:
Van olyan kőrforgalom ahol a külső sáv mindig a következő kihajtóba vezet. Ha tovább akarsz menni bentre kell menned.
Aztán a következő megint kintre vezet és így tovább..
a Balaton mellett van ilyen kőrforgalom nem is egy.

CoIie 2010.03.31. 14:02:14

A budakalászi körforgalomba SEHONAN sem lehet két sávon behajtani, ergo a KRESZ új szabályai nem alkalmazhatók!

Ez ezzel csak egy szimpla üzemű, de többsávos körforgalom így és ezért NAGYON várom, hogy a FELESLEGES sávlecsíkozásokat (forg. elől elzárt terület) a behajtásnál megszüntessék, valamint visszafessék a totál lekopott körforgalmi szaggatott vonalakat!

Persze az ott megbújó RENDŐR nagyon figyel arra (és büntet), hogy ne használják a sok pénzért megépített, de 'elzárt' sávokat!

Ehhez csak gratulálni lehet!

(Továbbá az itt időnként megjelenő szintén RENDŐRI forgalomirányítás minden esetben többszörös dugót okoz - ennek SEMMI értelme sincs!)

zweitakt 2010.03.31. 14:02:27

Ezt a problémát a csehek egyszerűen oldották meg: Minden körforgalom egysávos, és ahol kell, minden körforgalommal együtt építettek minden betorkolló úthoz egy kanyarodó sávot jobbra. Ha valaki az első kijáraton hajtana le, az besorol a jobb sávba, be se megy a körforgalomba, hanem mellette szépen elhalad, a körforgalomból jövő út a kanyarodósáv mellé sorol, később vagy marad kétsávos, vagy szépen leszűkül egysávossá.
Tehát minden bejövő és minden kimenő út kétsávos,a körforgás meg egysávos. Így a körforgalom csak a 2. vagy 3. kihajtó felé menő forgalmat bonyolítja. Egyszerű, nem?

kispista 2010.03.31. 14:04:22

@Karpathy:
"

mellesleg, ha jól vettem ki, akkor ellentmondásos a KRESZ- értelmezésében mindenképp -, innentől garantált a káosz"

A kresz teljesen egyértelmű. De sajnos olyanok is kapnak jogsit, akik egy egyszerű szövegértelmezésre sem képesek és emiatt azt hiszik, hogy a sávot váltónak van elsőbbsége.

lr 2010.03.31. 14:05:23

@Tibike15: Remélem, azért _némi_ ellentmondást te is érzel a hozzászólásodban.

Egy jól megtervezett körforgalom áteresztő kapacitása nagyjából változatlan bemenő forgalmi arányok mellett majdnem mindig nagyobb lenne a lámpás megoldásénál, HA tudnák használni.

A lámpának egyedül olyan kereszteződésekben van értelme, ahol időben jelentősen változik az egyes irányokból érkező forgalom aránya, vagy állandóan, de jelentősen eltér.

Persze ott is csak akkor, ha ezt dinamikusan lekövetik a tilos-szabad jelzések időtartamai.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.03.31. 14:08:11

A cikk írójának is gondjai lehetnek a többsávos körforgalommal.

Pale 2010.03.31. 14:08:14

@Devil2: A Körforgalom tábla, csak az "ÁLLJ! Elsőbbségadás
kötelező" vagy az "Elsőbbségadás kötelező"
jelzőtáblával együttesen kerül kihelyezésre.
A körforgalomban haladó járműveknek tehát
elsőbbségük van a körforgalomba behajtó
járművekkel szemben.

Tehát SOHA sincs elsőbbsége a kintről érkezőnek!!!

sas70 2010.03.31. 14:10:41

@Devil2:
Neked macisajt, és menj tanulni!

apoa 2010.03.31. 14:14:02

@Tibike15: aluljáró-felüljáró..-

kovecsesa 2010.03.31. 14:14:28

@zweitakt:
És mi van akkor ha jelentős az egyenes forgalom? Akkor kígyozó sor fog állni a belső sávban mert az megy be a körforgalomba. Ez nem jó megoldás. Jó lehet akkor, ha minden irányból ugyanannyi a kapacitás! De ha eltér, akkor nem jó. Ez már a helyszíntől függ és nem szabad és nem is lehet általánosítani!

kovecsesa 2010.03.31. 14:15:58

@paleszp:
Bingó!

Ilyen van Kecskeméten. Ez a tuti! Persze ezt sem szabad általánosítani és mindenhova ilyet de sok esetben kiváló a főirányos kétsávos turbó.

kispista 2010.03.31. 14:15:59

Vajon meddig hagyják kint a címlapon ezt a félrevezető és így balesetveszélyt okozó cikket? Megvárják míg egy motoros elhiszi és átmegy rajta egy furgon?
Megér ennyit az indexnek a látogatottság? Látogatottságért hazudni is szabad?

Gomulka Béla 2010.03.31. 14:16:33

@zweitakt: Az, bár a kétsávos ko"rforgalmat ésszel használni is az. (Minden tiszteletem a cseheké, vitán felu"l a legcivilizáltabb nép Európában. Csak ezek szerint biztosra mennek, számolnak a hu"lye magyarral, a bamba némettel, etcetera. Istenkém, de rég voltam már náluk!)

kispista 2010.03.31. 14:17:17

@paleszp:
Ez ugyanaz, mintha minden irányból lenne külön jobbra kanyarodó sáv, csak így kevesebb helyet foglal el.

Tibike15 2010.03.31. 14:18:11

@lr: ez tévedés, mert belegondoltam és itt tényleg az a legnagyobb gond, hogy a két sávot beszűkítik egyre, azaz csak egy sávon lehet felhajtani a körforgalomba. Egy lámpás kereszteződésben nincs ilyen gond, ráadásul jobban szét tudják osztan a sávokban, hogy ki akar kanyarodni és ki akar egyenesen menni.

Ezt úgy kell elképzelni, mintha folyamatosan le lenne zárva a 8-as főűt egy sávja a veszprém felőli irányból. A város felé sem lehet rövidíteni, mert ott van egy kisebb körforgalom, ahol szintén brutál dugó van minden reggel, mert ők is csak a körforgalmon keresztül tudnak menni

Akárhogy is tervezték meg ezt, nagyon nagy hiba volt elvenni egy sávot a 8-as útból.

Zewa 2010.03.31. 14:18:26

Egyetértek a cikk írójával abban, hogy a körforgalom használatának nincs kultúrája Magyarországon, de az építésének sincs. Egy dupla sávos körforgalom akkor szolgálja a gyors keresztűl haladást, ha a belső sávból a külső sávba való kisorolásra megfelelő mennyiségű ideje és helye van az benne haladóknak. Ezek a 2 sávos körforgalmak, amik itthon többségében vannak, túl kicsik ahhoz, hogy megfelelően lehessen használni, amikor 2 kicsínyi helyed van kisorolni, az átlag-autós az életben nem mer bemenni a belső sávba mert fél, hogy nem tud kisorolni, amikor kell, Elég megnéznünk a sztrádán- a középsőben halad a többség, mert be van szarva, hogy nem tud újra kimenni, az ilyenek mikor fognak a dupla körforgalom belső sávjába menni??? Amúgy majd ha megfelelő átmérőjű 2 sávos körforgalmat építenek, akkor a használatát is jobban meg fogja taulni a többség.

HPEx20i16v 2010.03.31. 14:18:31

Csak hozzátenném, mert elég nagy a vita róla, hogy egyre több kétsávos körforgalomban a két sávot elválasztó jel átmegy záróvonallá és kivezeti a külső sávot a körforgalomból, természetes mindig csak a fő(bb) út irányába, azonban már nem egyszer akadt rá példa, hogy ezen keresztül akartak oldalról belém jönni, amikor belsőből (teljesen szabályosan) hajtottam volna ki, ő meg a külsőben (szabálytalanul a záróvonalon keresztül) jött volna belém, mert ő nem akart kimenni...Azonban, ha ez a záróvonalas kivezetés nincs, akkor meg természetes, annyi kört megyek a külső sávban is amennyit nem szégyellek, vagy ameddig az üzemanyag bírja... :)

Racs 2010.03.31. 14:19:57

Tisztelt Zirig Árpád!

Nyílván ciki beismerni, ha az embernek nincs igaza, de ezt a cikket mégiscsak le kéne venni, mert így ebben a formában félretájékoztat rengeteg embert, akik feltételezik, hogy a Totalcar egy hiteles forrás. Ezek az emberek aztán az ön cikkén felbátorodva balesetet okozhatnak. Ezt meg kéne előzni.

kispista 2010.03.31. 14:20:21

@Tibike15: Ha lámpa van, akkor 2 sávon lehet haladni, de kevesebb ideig. A lámpabeállítástól függően.

@kispista: Jobban megnézve csak hasonló.
De emíg nincs felfestés addig a kresz általános szabályai érvényesek.

pfff_ 2010.03.31. 14:20:24

@hiheto: Faxa:-)
Szóval: Lejössz a Szent István útról, átmész alatta, és odaérsz a körforgalomhoz. Három sáv van. A szélsőből csak jobbra a régi Spar felé lehet menni. Evidens, nincs gond, az Árkád felé szeretnék úgyis menni. Tehát beállok a legbelsőbe, vagy a középsőbe, mert mindkettőből lekanyarhatok az Árkád felé, igaz? Mi van akkor, a középső sávból le akarok kanyarni, de a mellettem lévő külső sávban valaki tovább akarna menni a 14-s út felé? Te hogy értelmezed az elsőbbséget?

ÁDÁM90 2010.03.31. 14:22:46

"a külső sávban haladó autónak nem feltétlenül kell kihajtani az első kijárón, joga van több kört is megtenni, anélkül, hogy elhagyná a kört."

ez így is van jól, egy kezdő óvatos vezető egyszerűen nem tud annyi idő alatt sávot váltani. Amikor oktattak az oktató mondta, hogy huzódjak be, csak ki nem enged senki. Szerintem sokkal fontosabb lenne arról írni, hogy miért kell indexxel jelezni a körforgalomba való behajtást(idősek körében közkedvelt), a kihajtást mért nem jelzik, stb...

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.03.31. 14:22:54

A körforgalmat eleve kis forgalmú utakra találták ki, hogy ne kelljen lámpát telepíteni a kereszteződésbe és ne kelljen várni a pirosnál amikor senki sem jön keresztbe. Nagy forgalmú utaknál nem igazán látom értelmét.

kovecsesa 2010.03.31. 14:25:48

@kispista:
Hát nem egészen. Sajnos nem a legjobb példa, mert ez egy alapvetően háromágú körforgalom, csak bejött egy negyedi ág (gondolom iparterületről.)
Itt van egy jó: maps.google.com/maps?layer=c&cbll=52.198575,4.615364&cbp=12,,,1,&ved=0CBoQ2wU&sa=X&ei=Jz-zS_mQGI-W_Qbx_4jIDg

Tessék körbenézni!

Vágási Matyi 2010.03.31. 14:26:26

Nem semmi a miskolci.

Érden eleve esélyed sincs bemenni a belsőbe a 6-os felől, mert mindenki a külsőn jön...

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.03.31. 14:27:31

@paleszp: Ez tényleg tökéletesnek tűnik. Ezt kéne lemásolni.

kovecsesa 2010.03.31. 14:28:35

@Juice900:
Na tessék: fizikailag kell gátolni a sávváltás lehetőségét: gömbsüvegsorral, akkor meggondolja, hogy sávot váltson-e.

pfff_ 2010.03.31. 14:30:38

@kovecsesa: De itt csak lézengenek az autók.... Kis forgalom esetén okés a dolog.

kovecsesa 2010.03.31. 14:32:05

@PeterBlau:

Bakker ne legyünk már ennyire elájulva: van nálunk is ilyen több helyen, ahogy itt többen is írták. Sőt tudora is van aki ezzel foglalkozik, sőt Németben még ráadásul tananyag is! (csak nálunk nem...)

Példák:
- Kecskemét
- Zalagerszeg
- Szeged - Hódmezővásárhely
- Szolnokon épül egy
- ha jól tudom Kaposvár autóbuszállomás
- Balaton déli part mentén

Sajnos nem mindegyikben van fizikai sávelválasztás, így simán beléd jöhet a hülyéje oldalról, mert rossz sávot választott.

kovecsesa 2010.03.31. 14:34:44

@pfff_:
Hidd el megy ez nagy forgalom esetén is. Pl.: Kecskeméten azért elég nagy forgalom van és nagyon szépen elvezeti a csomópont. Mintaértékű az a csomópont.

szita szita péntek 2010.03.31. 14:35:52

A párhuzamos körforgalom egy f*szság. Az egy dolog, hogy 'elvben' működhetne - gyakorlatilag nem működik, s így mint olyan egy tudatosan épített veszélyforrás. Azok a párhuzamos körforgalmak, amikkel összehozott a jósors kb 50m átmérőjűek voltak. Ez azt jelenti, hogy aki mondjuk pont szemben szeretne lehajtani kb 150 méteren belül kétszer kellene sávot váltson (először ugye be a belsőbe, aztán ki onnan). Szóval először bemész a külsőbe, mer' mondjuk ott van hely. Mész vagy 50 métert, mire átmehetsz a belsőbe, mer' ott a helyed. Másik 50 m-amit arra tartogathatsz, hogy időben vissza is tudj térni és lám: 2 sávváltással el is érted, hogy cirka 5-6 másodpercig ott legyél, ahol kell. No, ezért nem érdemes...

Robetta 2010.03.31. 14:40:13

Nyilvános megaláztatásnak alávetni ZIRIGET!
Bitófára Ziriget!
Mérget Zirignek!
Elfenekelni Ziriget!
Megpaskolni Ziriget!
Szíjat hasítani Zirig hátából!
:D

Viccet félretéve, jó lenne ha végre előtolná a pofáját, és lépne valamit.

Gomulka Béla 2010.03.31. 14:42:05

@Robetta: Nem ér rá. Fén'képezkedik.

Roa 2010.03.31. 14:47:02

Biztos már sokan leírták, de a szerző, meg sok itt okoskodó hülye. A külső sávból nem kötelező lekanyarodni az első kijáratnál, a belsőből, meg kifelé menet nincs senkinek elsőbbsége. Az ilyen önkéntes KRESZ szakértők miatt vsn a két sávos körforgalommal baj. Mert kurvára nem az számít nekik, hogy mi a szabály, hanem az, hogy szerintük hogyan jó.

Persze nyilván más lenne a helyzet, ha olyat festenének fel, amire itt sokan vágynak, de nem ez van. Az meg csak kis adalék, hogy a külső sávban folyamatos kocsisor ki tud alakulni akkor is, ha nagyon sokan az mennek ki mindig a következő kijáratnál. Akkor a belső sávban lévő mit csinál? Malmozik?

kovecsesa 2010.03.31. 14:47:17

@theveryguest:
Igen, és mi van akkor, ahogy már leírtam, hogyha az egyenes irányú forgalom nagysága két-háromszorosa a jobbos iránynak? Kakukk??

HPEx20i16v 2010.03.31. 14:47:32

@kovecsesa: A kaposvári buszmegállónál jött belém pár hete majdnem egy mamika, szerintem észre sem vette, hogy átmentem előtte, ha mégis, akkor biztos szitkozódott, hogy közlekednek mások, de hogy a záróvonalat nem vette észre az is biztos...

Bende Tibor 2010.03.31. 14:51:56

@Zsomatograf: Ez a kidobós rendszer van Angliában is, zseniális szerintem. Az a lényege, hogy annyiadik sávon mész bele, ahányadik kihajtón ki akarsz jönni. Előtte tábla, el tudod dönteni. Remek, ilyet mindenhová.

t

silurus 2010.03.31. 14:54:31

Külföldön élek (ráadásul angol nyelvterületen, tehát a rossz oldalon van a kormány), a városokban átlag kilométerenként van egy ilyen kétsávos körforgalom. Az itteniek tök hülyék a vezetéshez, jogsit könnyebb szerezni, mint egy kiló kenyeret, de a kettős körforgalmat azt vágják. Megszokás. Debrecenben meg mindenféle nyilakat festettek már a kettősbe, hogy a népek ne menjenek egymásba.Azt hiszem, főleg aki régebben szerezte a jogsiját, az nem igazán érti, miről is van szó.Talán jó lenne újra valami oktató rajzfilm a tévében esténként, mint ami gyerekkorunkban volt, ahol egy kutya oktatott egy macskát ?(Stop!Közlekedj okosan.-asszem) Bár mondjuk egy SUV-os "vállakozó" nehezen tanul. Tapasztalat....

asdert1 2010.03.31. 15:00:44

@pfff_: Azt nem tudom, hogy ott az útburkolati jelek engedik-e, de ha igen, azt azt jelenti, hogy a külső sávban egy jobbra kanyarodást (kötelező haladási irányt) jelző nyíl van, a belsőben pedig egy jobbra, egyenesen nyíl. Ha ilyen nincs, akkor a belső sáv kötelező haladási iránya egyenes, míg a külsőé jobbra, egyenes.

Ha szaggatott vonal van, az azt jelenti, hogy a belső sávból (a külső sáv forgalmának elsőbbsége figyelembe vétele mellett) át lehet sorolni a külsőbe (és viszont). Ha záróvonal lenne ugyanis, akkor a belső sávból kéne nyugdíjba vonulni...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 15:01:52

"Ez a kidobós rendszer van Angliában is, zseniális szerintem."

Ez szerintem is zseniális, csakhogy ez nem a szóbanforgó többsávos körforgalom. De hová bújt a Zirig azt meg tudod-e mondani, ha már megírta: hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak.

:D

megrettent 2010.03.31. 15:02:13

Mi értelme van ebben a körforgalomban a 2 sávnak? Elvileg senki sem közlekedhetne a külső sávban, mivel aki a behajtás után az első kijáraton távozna, annak be sem kell hajtani a körforgóba. Aki meg tovább menne, annak rögtön a belsőbe kellene haladnia... Vagy rosszul látom?
Ha pedig az volt a célja a tervezőnek hogy nagyobb legyen a csomópont áteresztőképessége, fessék fel a macisajtot a külső sávba a kijáratok elé.

kispista 2010.03.31. 15:04:13

@Bende Tibor:
Mikor javítjátok a címlapos cikket? Vagy a totalcar célja a hülyeségek terjesztése?

kispista 2010.03.31. 15:05:58

@megrettent: Az lehet a célja, hogy az egyik lehajtó bedugulása esetén ne duguljon be az összes többi ág.

Gomulka Béla 2010.03.31. 15:06:21

@Bende Tibor: Feltéve hogy van annyi sáv, ahány kijárat. Egy kétsávos ko"rforgalom és a cseh elsurranós kanyar kombinációja elvileg elbánna akárhány leágazással, de a sávváltás/beosorolás szabályainak betartása nélku"l az se mu"ko"dne. Nem egyszeru"bb értelmes szabályokat hozni, amiket aztán be is tartanak?
(Csak vicceltem. Hogy lenne akkor meg az o"tszáz hozzászólás?)

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 15:06:23

helló,

"Ennyi, nem nagy truváj, ugye? Aki nem értené, még egyszerűbben is le tudom írni: csak akkor hajts be a körforgalom külső sávjába ha az első kijáraton mész ki, minden más esetben a belsőbe menj. És kifelé indexelj!"

ezzel nem azt írtuk, hogy ez a KRESZ? hanem ez a logikus.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 15:07:40

@Robetta: A párhuzamos haladás valóban vitára ad okot, de tényleg ez a legtisztább, ha nem körözünk a külsőben.

asdert1 2010.03.31. 15:08:54

@pfff_: Ja, és a kérdésedre a válasz: Ha a külső sábvan nincs olyan nyíl (útburkolati jel, vagy tábla), ami szerint kötelező jobbra kihajtani, akkor a belső sávból jobbra kanyarodó a hibás!
A prolémát Debrecenben a Cora előtt a 33-as úton lévő körforgalomban megoldották: a sávok felfestése, a kötelező haladási irány egyértelművé teszi, hogy a körforgalom mely pontján kell a külső sávból jobbra kanyarodni, és hol nem. Ha valakinek van erről képe, az becsatolhatná!

záporjózsi 2010.03.31. 15:08:59

@Tibike15: Szerintem körül kellene nézni olyan oldalakon, amelyeken az alábbi kifejezések gyakran szerepelnek:
- fázisidőterv
- zöldidő-hosszabbítás
- detektoros jelzőlámpa-befolyásolás
- ürítési idő
- konfliktus irányok
stb.

@silurus: a 70-es és 80-as években az akkori KRESZ-re félelmetesen jó oktatófilmek készültek, jó hangokkal.
@asdert1: Spirálban nem kell nyugdíjba vonulni - no meg az elején szaggatott, hogy át lehessen sorolni...

emarfilo 2010.03.31. 15:10:58

Zírig Pista gyere ki!
Ég a házad ideki!
Kapsz hideget s meleget!
Holnapra is eleget!

Gomulka Béla 2010.03.31. 15:12:06

- fázisidőterv
- zöldidő-hosszabbítás
- detektoros jelzőlámpa-befolyásolás
- ürítési idő
- konfliktus irányok

Mónika show?

kispista 2010.03.31. 15:12:32

@baowah: Nehéz lenne elnézést kérni a hülyeségért?
A kresz szabályokra hivatkozva írtad azt, hogy szabálytalan folyamatosan a belsőben haladni.

"Rázzák az öklüket, dudálnak és hörögve fékeznek, pedig esküszöm: ott szabályosan vezetek. Én tudom, hogy kell egy ilyen szituációban vezetni, ők nem – a hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak."
Azt hiszed hogy szabályosan vezetsz pedig bebizonyosodott hogy nem!

Nehéz lenne elismerni a tévedésedet? A további magyarázkodással csak szánalmasabb leszel!

kispista 2010.03.31. 15:13:38

@baowah: Mi adhat okot a vitára? Hogy a párhuzamos közlekedésben szerinted elsőbbsége van a sávváltónak?

záporjózsi 2010.03.31. 15:13:56

@Gomulka Béla: Ezt is a Zinternettről nézed-e? :)))

asdert1 2010.03.31. 15:13:58

@baowah: "A legtisztább, ha nem körözünk a külsőben." Persze, mert vannak olyan autósok, akik nem adják meg az elsőbbéget a saját sávunkban! Igazad van, sőt az a legtisztább, ha otthon maradunk, mert akkor semelyik állat nem jön nekünk!

öregmogyi 2010.03.31. 15:15:00

"A többsávos körforgalom jobb, mint az intelligenciateszt. Azonnal megmutatja, ki a hülye."

pl a kedves cikkíró :-)

asdert1 2010.03.31. 15:15:40

@záporjózsi: Igaz, én nem a spirálra gondoltam... Kösz a pontosítást!

kispista 2010.03.31. 15:16:06

"Éppen ezért sokan, akik tisztában vannak a rendszer működésével, nem használják szabályosan a sávokat. Hisz valaki majd jól beléjük hajt, mikor kisorolnának. Inkább beállnak a külső sávba és óvatoskodva, szinte alapgázon végigstresszelik az ívet."

Itt is azt írod hogy SZABÁLYTALAN a külsőben haladni!

Mikor kérsz bocsánatot a tévedésedért? Mikor égeted el nyilvánosan a jogsidat és nem veszélyezteted a többi embert? Mikor jössz rá hogy a belső sávból nem kanyarodunk körülnézés nélkül jobbra?

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 15:16:12

@kispista: a belsőben szabálytalan, ez igaz. de én a külsőt írtam. amúgy elnézést bármiért is.

Racs 2010.03.31. 15:16:22

@baowah:

"..aztán szellemi képességeik határát is elérik, amikor valaki balról irányjelzőt villantva betér eléjük, hogy elhagyja a körforgalmat. Aztán fékcsikorgás és esetleg csattanás. Majd a dugó."

Ez eléggé azt "sugallja", hogy szerinted az a hibás, aki a külső sávban haladt tovább a körforgalomban. Pedig ugye nem.

J-Imi 2010.03.31. 15:16:23

Már megint egy ilyen cikk a főoldalon... totalcart is lassan már csak az idiótaságok miatt lesz érdemes olvasni. A szerző az első bekezdésbe linkelt be egy oldalt, először tanulmányozza az ott leírtakat és utána okoskodjon...

pfff_ 2010.03.31. 15:20:04

@asdert1: Az a baj, hogy én nem ismerem a Debrecenit, te meg a Győrit :-) Ezért lennének jók a képek. Főleg amin az útburkolati jelek is rajta vannak.

guest_ 2010.03.31. 15:20:10

Na végre, ez a cikk már nagyon kellett! Minden szavával egyetértek! Elképesztően ostoba barmok idehaza az emberek a körforgalomban. Pláne, ha több sávos! A legtöbb tudatlannak fogalma sincs a használatáról, főleg a kifelé indexelés kötelezettségéről. A többiek meg az ilyen balfaszok miatt nem tudnak haladni.

kispista 2010.03.31. 15:20:37

@baowah:
IQ teszt:

Melyik állítást fogadja el magára nézve:
1. Fasz voltam, címlapon beszéltem hülyeségeket, nincs igazam, meaculpa.
2. Mindenki más hülye, én vagyok a nagy totalcaros újságíró és bármit jobban kimagyarázok mint Fletó tenné.

Értékelés:
Ha az 1. kérdésre igen a válasz: Ön még megmenthető hülye, motorozás helyett tanulja meg a kreszt.
Ha a 2. kérdésre igen a válasz: Ön menthetetlenül hülye, de még elmehet pártszóvívőnek, ott hasznát veheti képességeinek.

kispista 2010.03.31. 15:21:40

@guest_: Üdvözlünk körünkben, olvass vissza és tanulmányozd a kreszt és rájösz te is hogy nincs igaza a cikkírónak.

emarfilo 2010.03.31. 15:22:27

Ha a 2. kijárat felé áll a sor a belső sáv használata (a 2. kijárathoz)inkább a pofátlanságról szól mint a körforgalom logikus használatáról.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 15:23:53

@kispista: "Például ha a járművezető a bekanyarodás helyét követő első kihajtási lehetőségnél kívánja elhagyni a körforgalmú utat, akkor a behajtás előtt majd azt követően is végig a jobb oldali szélső forgalmi sávban köteles haladni a körforgalomban."

Ez a rendőrségi álláspont, vagyis jobban nem körözünk.

pfff_ 2010.03.31. 15:25:14

@guest_: Egyetlen virágszálam....figyelmesen olvastad a cikket? :D Beleolvastál a kommentekbe? :D

frikazojd · http://kocs.ma 2010.03.31. 15:25:29

én már csak egy kvt kérek.

kispista 2010.03.31. 15:25:51

@baowah: Várható hogy javítjátok a címlapos cikket, vagy megvárod míg egy motoroson átmegy egy furgon, mert elhitte a hülyeségedet, hogy a belső sávban haladó körülnézés nélkül válthat sávot.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 15:25:59

Na igen, ezt irta: "csak akkor hajts be a körforgalom külső sávjába ha az első kijáraton mész ki, minden más esetben a belsőbe menj".

"a többsávos körforgalom jobb, mint az intelligenciateszt. Azonnal megmutatja, ki a hülye."

Értjük mi, hogy arra gondol, hogy ha lehet, akkor tegyük meg a szívességet és menjünk a belsőben ha nem akarunk kimenni a következőn... de szívességet ugye nem úgy kérünk, hogy a KRESZ-t összevissza értelmezzük és hülyézünk mindenkit.

Amikor Zirig ezt írta, gondolom elsősorban magára gondolt: "a szabályoson haladókat hülyézzék le acsarkodva".

navigon 2010.03.31. 15:26:24

Ezt nézzétek meg:

maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=les+ulis+france&sll=37.0625,-95.677068&sspn=33.984987,70.927734&ie=UTF8&hq=&hnear=Les+Ulis,+Essonne,+%C3%8Ele-de-France,+France&ll=48.67582,2.193457&spn=0.001729,0.004329&t=h&z=18

Hetente kb háromszor kell belépnem a _belsö_ sávba, még sose volt probléma. Ezzel szemben egyszer a budaörsi bevásárlóközpontban majdnem megstukkoltak amikor kimentem a belsö sávból. Öszintén szólva eszembe se jutott, hogy valaki a külsö sávban meg akar elözni. Azóta Magyarországon vezetve betöltöm a másik szoftvert.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 15:27:16

Keveritek a dolgokat rendesen...

A TÖBBSÁVOS körforgalomból KETTŐ féle van!!! felfestés és használat szerint is....

- PÁRHUZAMOS (sávváltós) használatú
- SPIRÁLIS (kisodródós) használatú

A párhuzamos teljesen olyan mint a párhuzamos közlekedés! az egyenes úton.
Ekkor csak szaggattot vonal felfestés van, vagy még az sincs...
Az ilyen párhuazmos használatúban:
- NEM kötelező az elsőn kimenni jobbra!
Lehet akár köreb járni is a szélsőben is.
- ELSŐBBSÉGE VAN annak aki KINTEBB van!
Azaz a tőlünk jobbra eső sávban autózik!
NEM vághatunk be elé belülről, hiszen normál sávváltásról van szó éppen.
- lakteren kívűl pedig még a "Jobbra tarts!" is érvényes ráadásul...azaz a belsőt akkor lehet használni, ha a külső telítődött már...vagy ELŐZÉSRE is.

A spirális avagy kisodró használatunál
ZÁRÓVONALAS felfestés IS VAN!!!!
(sőt néha műszaki akadály pl. betongömb)

Ezekben a jobb szélső ez első kijáron kivezet...azaz nem leeht körbe menni.
Mert ZÁRÓVONAL van...
Itt (elvben) a kijárat után ki lehet menni jobbra és MÁR nem lesz akinek elsőbbséget kellene adni, mert azt MÁR KIVEZETTE közben a záróvonal...

Előfordul vegyes megoldás is amikor
a spirál nem rögtön az elsőn dob ki jobbra!
Ilyenkor azon a szakszon a PÁRHUZAMOS
elv érvényes ADDIG amíg a spirál kart
a ZÁRÓVONAL le nem zárja éppen
a 2. vagy 3. kijáratnál...

---------------------------------

Szóval MINDIG IGAZ, hogy:

- aki melletünk JOBBRA van, annak VAN elsőbbsége !!!!!!!

- minden sávban körbe lehet menni
kivéve, ha valami éppen tiltja
(tábla,nyíl,záróvonal,akadály)

Roa 2010.03.31. 15:27:40

@baowah: Szövegértés!!! Az, hogy aki az elsőnél akar kimenni a külsőben kell, hogy legyen, nem jelenti azt, hogy aki nem az elsőnél akar kimenni, annak nem szabad ott mennie.

2010.03.31. 15:28:08

Magamrészéről úgy gondolom, hülyeség a körforgalom. Egy nyugat majmolás, de majd rájönnek és visszacsinálják. Az egyenesen futó főutakat ilyesmivel lassítani senkinek nem jó...

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 15:29:27

@kispista: azt hiszem értem mi a gondod. A balról kihúzódás valóban előbb a jobba történik indexelés után, a körforgalom elhagyása a külső sávból történik, szintén indexelés után. Azt hittem ez evidens, de ha szeretnéd, azt hiszem igen, kiegészítem.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 15:29:27

@baowah:

A rendőrségi álláspont, az nem szabály...

HA SEMMI nem TILTJA/GÁTOLJA lehet a jobbon is körözni, ráadásul az elsőbbség biztos tudatában a belülről kisorolni vágyokkal szemben.

Racs 2010.03.31. 15:29:29

@baowah:

Ne súlyosbítsd a hülyeséget!!

Szerinted a "minden bogár rovar"-ból következik a "minden rovar bogár"? Mi lesz akkor a pókokkal?

Abból hogy köteles a jobbszélső sávból kikanyarodni, abból nem következik, hogy kettővel előtte nem jöhet ki a szélső sávba!!

Azt érted amit te saját magad leírsz?

kispista 2010.03.31. 15:29:31

@baowah: Azt írja hogy ha első kihajtásnál mész ki akkor KÖTELEZŐ a külsőben haladni. De hol írja azt, hogy máskor tilos ott haladni?
Párhuzamos közlekedésnél a külsőből kell jobbra kanyarodni. DE NEM TILOS a külsőben tovább egyenesen haladni!

Te ezt még tényleg nem fogtad fel?

Főleg hogy abban a körforgalomban aki a legelső helyen hajtana ki, az be sem hajt mivel van külön jobbrakanyarodósáv.

Gerardus A. Lodewijk 2010.03.31. 15:30:14

Szerintem semmiből nem vezethető le az a szerző által létezőnek vélt szabály, hogy a kétsávos körforgalom külső sávjában haladó köteles a következő kihajtónál elhagyni a körforgalmat. Olyan szabály van csak, hogy aki a következő kihajtónál el akarja hagyni a kétsávos körforgalmat, az köteles a külső sávot használni. Egyébként a párhuzamos közlekedés szabályait kell követni, és ott nincs olyan, hogy csak az haladhat a külső sávban, aki a következő lehetőségnél jobbra kanyarodik. Más lenne persze a helyzet, ha a kétsávos körforgalom külső sávja kanyarodósávnak számítana.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 15:31:14

@navigon:

Itt kérem, aki kívül van az jobbra van tőlem, ha én s belsőben vagyok...ergo elsőbbsége van, ha jobbra akarok sávot váltani.

Stock 2010.03.31. 15:31:32

@baowah: szánalmas vagy, egy ego gombóc, te nem tévedhetsz, mégha a tények azt is mutatják..
de majd te jól leszeded a keresztvizet bárkiről.. :-DD

"Ez a rendőrségi álláspont, vagyis jobban nem körözünk"

mi az, hogy rendőrségi álláspont??????
hol tették közzé???????????
ASZERINT, VAGY A KRESZ SZERINT VEZETÜNK????

Roa 2010.03.31. 15:31:36

@nonolet: Ehhez annyit tennék hozzá, hogy kb. 5 éve Veszprémben a körforgalomban pont az előttem menőt gyalulta le egy belső sávból kivágó köcsög. Persze rendőr, helyszínelés, persze maradnom kellett tanúnak. ÉS persze annak van elsőbbsége, aki nem váltott sávot.

kispista 2010.03.31. 15:32:38

@baowah: Értsd már meg, hogy akkor sincs elsőbbsége a sávváltónak! Tehát ha sávváltás közben mögötted fékcsikorgást hallasz akkor benned van a hiba!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 15:34:39

"Azt hiszem értem mi a gondod. A balról kihúzódás valóban előbb a jobba történik indexelés után, a körforgalom elhagyása a külső sávból történik, szintén indexelés után."

Miután vagy 10en 10szer beírták, hogy az a gond, hogy - ellenkezőleg a fenn leírtakkal - nem kell a belső sávba bemenni: teljesen szabályos, és adott esetben logikus is a külsőben menni a második kijáratig; ennyit erről :-)

"a hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak" :DDDD

Gomulka Béla 2010.03.31. 15:35:05

@záporjózsi: Ugyan már! Telepátija. (na mije van neki?)

@nonolet: Azért azt szivesen végignézném, mikor egy magyar mézga magyarázza az eltévelyedett ku"lfo"ldinek: hát nem érti? Ki-sod-ró-dós ren'-sze-ru" ko"r-for-ga-lom. Hát nem érti? Minek jo"n ide az ilyen?

Gerardus A. Lodewijk 2010.03.31. 15:35:08

a gyakorlati probléma a kétsávos körforgalommal az, hogy ha bemegyek a belső sávba, nem lehetek biztos abban, hogy a kellő időben és helyen visszamehetek a külsőbe, hogy azután elhagyjam a körforgalmat. Aztán járhatok körbe-körbe, extrém esetben amíg csak a benzin el nem fogy :)

kispista 2010.03.31. 15:36:55

Komolyan nem értem, hogy lehet valaki annyira hülye hogy azt hiszi hogy a sávot váltó embernek bármikor is elsőbbsége van!

kispista 2010.03.31. 15:39:20

"a nagy hibázásban azzal vannak elfoglalva, hogy másokat, feltehetőleg a szabályoson haladókat hülyézzék le acsarkodva a volán mögül."

Hát igen, sajnos vannak ilyenek. Sőt egyesek nemcsak a volán, hanem a számítógép előtt ülve is ezt teszi. És ezért még fizetést is kap!

navigon 2010.03.31. 15:40:10

@nonolet: Értem én, azért mondom, hogy Magyarországon betöltöm a másik szoftvert. Nem minösíteni akarok, minden országnak más a kultúrája, csak kicsit mondjuk stresszesebb az vezetés Magyarországon mint Franciaországban.

asdert1 2010.03.31. 15:40:23

@baowah: Azért azon el kellene gondolkodni, hogy a cikket miért érti a többség úgy (ha akarod: akkor miért lehet úgy is érteni), hogy a külsőben nem lehet körözni.
Szerintem már ez is megérne egy helyreigazítást!

navigon 2010.03.31. 15:41:59

Megjegyzés 1: a külsö sávban körözéssel nincs baj addig, amíg nem ott akarsz megelözni valakit.

hiheto 2010.03.31. 15:42:30

@pfff_: Úgy rémlik, hogy azon a részen szaggatott vonal van, tehát simán sávot válthatsz (persze ha épp nem jön senki) és ennyi.

Ez a csomópont ugye nem körforgalom ezért simán válthatsz sávot akárhol ahol nincs záró, de ilyen úgy rémlik csak a kijáratoknál van. Kisétálnék megnézni, de most pont nem vagyok otthon :)

kovecsesa 2010.03.31. 15:42:48

@abcd1234:
Majd amikor ki akarsz jönni egy mellékirányból és nem tudsz szabályosan kikanyarodni, mert a hozzád hasonlók jó esetben 90-nel, rosszabb esetben 120-130 km/hval döngetnek, akkor gondolj vissza erre a kijelentésedre. Meg persze reménykedj, hogy ne éppen egy mentőautóban legyen a visszaemlékezés...

kispista 2010.03.31. 15:44:00

@navigon: Lakott területen kívül igaz.

De ha lakott területen kívül vagy, akkor a belső sávban is csak előzés céljából tartózkodhatsz.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 15:44:36

@Gerardus A. Lodewijk:

Ez nem probléma...

Simán IDŐBEN indexelsz és kezded ráhuzni az autót a külső sávra!!!!
NEM HIRTELEN...mert az a tilos.

Az elsőbbség fogalma ugyanis CSAK a másik részéről a hirtelen történő fékkel/kormánynal védhető sávváltást tiltja számodra...

Aki tehát EGY autóval MÖGÖTTEM van a MÁSIK sávban ugye MÁR LÁTJA, hogy indexelek és húzodók át...

Tehát ez már enm lehet csak hirtelen módon védhető manőver...azaz MEGADTAM neki az elsőbbséget...

HA mégis belém jön az ő baja a KRESZ szerint.

Erer persze az agyatlan "elém ugyan be nem jössz!" barmok dudálni-anyázni szoktak...

Pedig szabályos voltam, hiszen nem kényszerült hirtelen fékre miattam.

Gondolom erről beszél a cikkíró is amikor anyázza az ilyen sötét bunkókat akik nem engednek sávot váltani maguk elé.

(sem a körforgalomban, sem egyenes úton
mert ezek a tahók azt hiszik nekik az elsőbbség abszolut joguk, pedig nem az..)

kovecsesa 2010.03.31. 15:45:10

@Gomulka Béla:
Az a gond, hogy külföldinek nem kell magyarázni, mert előbb megérti, mint bárki. Meg persze ő minden nap használja.

Azt nem értem, ha egy magyar külföldre kerül tudja használni a spirális (kisodródásos, vagy ahogy akarjátok hívni, egyszerűen csak turbó) körforgalmat, akkor tudja használni kapásból. Itthon meg mint a hülye bumm bele, majd lesz valami...

pfff_ 2010.03.31. 15:45:33

@hiheto: Én meg majd hazafelé bevizsgálom még egyszer.
Csak remélni tudom, hogy eddig jól csináltam.:-)
Hát ja, ez nem körforgalom, hanem körgeometriás csomópont.

navigon 2010.03.31. 15:48:18

Megjegyés 2: Aki vezetett már NY-ban az tudja, hogy gyakorlatban azé a sáv, akinek elörébb van az orra. Tehát dudálni lehet, arra eléggé immun vagyok, ez azon a tényen nem fog változtatni, hogy ha a belsöböl ki akarok menni, és mögöttem jössz a külsöben, akkor kimegyek. Neked két választásod van: fékezel vagy nekem jössz. Ez utóbbit kamikazénak hívják, és nekem úgy tünik, hogy ez azért még nem része a magyar kultúrának sem. Ha igen szóljatok, frissítem a szoftvert.

kispista 2010.03.31. 15:48:45

@asdert1: Akkora egoista barom a cikkíró, hogy úgysem ismeri el majd a tévedését!

@nonolet:
"
Az elsőbbség fogalma ugyanis CSAK a másik részéről a hirtelen történő fékkel/kormánynal védhető sávváltást tiltja számodra..."
Ha csikorgó fékkel áll meg a mögötte jövő az már nem szabályos.
Mert a cikkíró a külső sávban haladó autósra húzza a kormányt és nem előtte 10-20 m-re ami a szabályos sávváltáshoz ilyen sebességgel szükséges lenne.

navigon 2010.03.31. 15:49:53

@kispista: ?? Egy körforgalomban nem mindegy, hogy lakóterületen kívül vagy belül van?

emarfilo 2010.03.31. 15:50:05

@nonolet: Azért azt ne felejtsd el,hogy a paraszt vagyok nem engedem be mentalitásra a rengeteg arcátlan betolakodó szocializálta a magyart.

wip 2010.03.31. 15:50:09

bIZTOS IGAZAD VAN, DE NE ""HADD" EL, HANEM HAGYD EL!

nonolet (törölt) 2010.03.31. 15:50:19

@navigon:

Lakott területen, felfestet sávoknál akár azt is lehet...mert az csak
"jobbról elhaladás"-nak minősül!

DE!!!
Lakteren kívűl és lakteren, fel NEM festet sávoknál, alapban:
"Jobbra Tarts! és
"Jobbról előzni tilos!"

Kivéve, ha MÁR telített a jobbar eső sáv sáv, mert akkor már megintcsak nincs érvényben a "Jobbra tarts! és ekkor "Jobbról elhaladás" lesz...nem pedig előzés.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 15:51:24

"ha a belsöböl ki akarok menni, és mögöttem jössz a külsöben, akkor kimegyek. Neked két választásod van: fékezel vagy nekem jössz."

Tudtam, hogy előbb-utóbb megjelenik valaki, aki megmagyarázza nekünk, hogy miért van a belső sávban haladónak - és a sávot váltónak - "elsőbbsége".

Köszönjük, leülhetsz zsirig mellé.

Racs 2010.03.31. 15:51:29

A cikk címét is javítani kéne. "Megölnek a körforgalomban" helyett "Megölnek a kommentezők" lenne adekvát.

Egyébként az hagyján, hogy a szerző téved, de hogy képtelen elismerni.. Gyerekes.

kispista 2010.03.31. 15:52:51

@navigon: Lakott területen belül párhuzamos közlekedésnél szabad jobbról elhaladni. Lakott területen kívül tilos.

navigon 2010.03.31. 15:52:52

@Pascal: Mondtam én, hogy elsöbbségem van?

Gomulka Béla 2010.03.31. 15:54:11

@kovecsesa: De hát a Baowah (ld. még: istenbarma) is ku"lfo"ldi! (Ha van még egy dolog, amit szívesen megnéznék, az az, amikor egy itteni benszu"lo"tt Budakalászon járva hirtelen megvilágosodik a ko"rforgalmak használatát illeto"en. Ujjé!)

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 15:56:09

Na látom, itt kitört a káosz.
Azt hiszem a probléma forrása ez a mondat lehet:

"Éppen ezért sokan, akik tisztában vannak a rendszer működésével, nem használják szabályosan a sávokat." - a szabályosan szó miatt. Hogy béke legyen, kijavíton, és elnézést.

Igen, a párhuzamos haladás valóban nem tilóz le senkit, ha továbbmegy, de én a logikai nyomot próbáltam követni, sajnálom, hogy félreértést vagy indulatot okozott ennyi sok olvasómban.

A kettős körforgalomat azért találták ki, és logikai felépítése is azt diktálná, hogy azért menj be a belsőbe, hogy azok, aki behajtanának éppen a betorkoló utakról, ezt megtehessék. Ha mindenki kinn marad, ez nem lehetséges, mégha terelőfestés nélkül esetleg szabályos is.

Roa 2010.03.31. 15:56:15

@navigon: Piroson is átmehetsz. Vagy fékez az, akinek zöldje van, vagy nekedmegy. Mondtad te, hogy elsőbbséged van?

navigon 2010.03.31. 15:56:58

@Pascal: Még annyit tennék hozzá, hogy itt ez a probléma egyszerüen nem merül fel: besorolok a külsöbe, jönnek mellettem a belsöben, elengedem öket, ennyi. Ha a harmadik kihajtón akarok kimenni, és olyan kedvem van, hogy a külsöben maradok, akkor sem gyorsulom le a belsöben közlekedöket.

Ez a dolog egyszerü, müködik, és hatékonyabb, mint a magyar megoldás.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 15:58:04

@kispista:

A gyakorlataban a követési távolság 1-2-3 méter egy körforgalomban és egyenesben is...a 60-70-es tempóig...

Ebbe simán elkezdem belehúzni az autót,
Mert biztonsági szempontból SEMMIVEL nem lesz rosszabb a helyzet, mintha nem kezdeném el...

AZ pedig AKI NEM TART 20 méter követésit maga előtt...

NE ugasson ezért, mert neki mindegy, hogy mögöttem fog 1 méterrel autózni vagy az mögött, akit eddig követett éppen.

Bírom, hogy NEM tartja meg a követésit, de ugat erősen, ha én sem tartom meg...az ilyen egy önző tahó! és kész...

navigon 2010.03.31. 16:00:35

@Roa: Némileg veszélyesebb, ott van olyan, hogy nem tud megállni, körforgalomban ritkán.

De jelezném, hogy vannak kultúrák, ahol a piroson való áthaladás a pálya része. Ez is müködik: zöldnél is lassítasz, körbenézel. Kicsit csökkenti a rendszer hatékonyságát, pont mint a magyar körforgalom-értelmezés.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 16:02:29

"A kettős körforgalmat azért találták ki, és logikai felépítése is azt diktálná, hogy azért menj be a belsőbe, hogy azok, aki behajtanának éppen a betorkoló utakról, ezt megtehessék."

Egy dolog szívességet kérni valakitől - mintha autópályán arra kérem, hogy menjen be a belsőbe, hogy én felhajthassak. Ezt bármikor, amikor alkalom van rá, nagyon szívesen.

Egészen más dolog mindenkit hülyézni, aki nem takarodik be a kedvemért a belső sávba.

"Rázzák az öklüket, dudálnak és hörögve fékeznek, pedig esküszöm: ott szabályosan vezetek. Én tudom, hogy kell egy ilyen szituációban vezetni, ők nem – a hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak."

Itt a "mindenki szembejön, akkor mindenki hülye" logikai kategória érvényesül, és természetesen nagyon igaz a kötőjel utáni fel mondat is.

kispista 2010.03.31. 16:02:42

@baowah: Az a gáz, hogy azt írod a belsőből kikanyarodva elsőbbséged van és csodálkozol a mögötted vészfékezőkön.

"hogy azért menj be a belsőbe, hogy azok, aki behajtanának éppen a betorkoló utakról, ezt megtehessék"
És majd te ezek elé vágsz be a külsőbe szabálytalanul. Mit ér ha behathatnak a külső sávba ha utána nem mehetnek tovább?

@nonolet:
"

NE ugasson ezért, mert neki mindegy, hogy mögöttem fog 1 méterrel autózni vagy az mögött, akit eddig követett éppen."
És neked nem mindegy hogy melyik autó mögött haladsz?

"A gyakorlataban a követési távolság 1-2-3 méter egy körforgalomban és egyenesben is...a 60-70-es tempóig...

Ebbe simán elkezdem belehúzni az autót,
Mert biztonsági szempontból SEMMIVEL nem lesz rosszabb a helyzet, mintha nem kezdeném el..."
1 m-es hézagba te behúzod a kocsit és azt hiszed hogy ez biztonságos?

nonolet (törölt) 2010.03.31. 16:02:58

@navigon:

Igen más...lásd:
A PÁRHUZAMOS KÖZLEKEDÉS szabályait.

A lehetséges, eltérő (sazbáylú)helyzetek:

- lakteren felfestett sávok vannak

- lakteren NEM felfestett sávok, nincs még dugó

- lakteren NEM felfestett sávok, dugó van

- lakteren kívűl, nincs még dugó

- lakteren kívűl, dugó van

Mivel a többsávos körforgalom, párhuzamos közlekedés a fenti esetek ott is érvényesek ám.....!

navigon 2010.03.31. 16:04:52

@nonolet: Gyerekek, ti tényleg máshogy vesztek egy lakóterületen kívüli körforgalmat, mint egy lakóterületen belülit?

kispista 2010.03.31. 16:05:11

"Naponta kétszer akarnak megölni. Rázzák az öklüket, dudálnak és hörögve fékeznek, pedig esküszöm: ott szabályosan vezetek. "

Nem vezetsz szabályosan. Pont.

És milyen "félreértésről" beszélsz? Egyértelmű faszságot írtál, de jó pártszóvivőhöz illően magyarázkodsz.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 16:05:50

@kispista: miért szabálytalanul? a letérés helye előtt a sávváltoztatásra vonatkozó szabályokat betartva kihúzódunk a jobb oldali szélső sávba, és innen kanyarodunk ki a körforgalomból.

Pierr Kardán 2010.03.31. 16:06:44

Ha egy forgalmi helyzetben az emberek túlnyomó többsége tudja, hogy mit kell csinálni, akkor ott minden rendben.

Ha egy forgalmi helyzetben csak Zirig Árpád tudja, hogy mit kell csinálni, akkor viszont ott nincs minden rendben...

nonolet (törölt) 2010.03.31. 16:07:29

@Pascal:

Nincs elsőbbsége azzal szmebn aki ne mtudj aészelelnia aszándékot, mert mellette van már...

De!!!
Aki a másik sávban MÖGÖTTE van az LÁTJA az indexet és az áthúzódást, tehát azt már semmiképpen NEM kényszeríti hirtelen fékre/kormányra...ergo az elé simán be mehet..jogszerűen..mégha emiatt annak aki elé sávot vált enyhén fékezni kell is!

Erre az enyhe fékre ugyanis kényszeríthetem...akár a megállásig.

Roa 2010.03.31. 16:07:53

@navigon: Tudom, Olaszország például. Ott a piros csak ajánlás. Azért ez nem biztos, hogy jó. Pirosnál jön-e a vonat vagy sem az nem mindegy.

navigon 2010.03.31. 16:08:26

Azt bírom, hogy van itt egy szuboptimális megoldás (kulturális mém), és itt most ideológia van hozzá gyártva. Nagyon azért nem vagyok meglepve, de érdekes így élöben látni.

7mus 2010.03.31. 16:08:39

Magyar ember az egysávos körforgalomban sem tud közlekedni! Kérdem én, miért áll meg (vagy szinte meg) az autósok 90%-a körforgalom előtt? Amikor pont az lenne a lényeg, hogy viszonylag alacsony tempóban folyamatos legyen az áthaladás minden irányba. Ehhez képest az egyik hülye magyar fékez, a másik hülye meg begyorsít, nehogy elé menjenek, holott épp az "elémenés" lenne a lényeg. Ha nem ez lenne a lényeg, nem körforgalmat, hanem kereszteződést építettek volna.

kovecsesa 2010.03.31. 16:08:42

@baowah:
Igazán lehetne írni spirális vonalvezetésű körforgalmakról is, akár oktatófilmmel egybekötve. Egyre több ilyen körforgalom lesz nálunk is - legalábbis nagyon remélem - és sajnos, ahogy látom nagyon kevesen ismerik fel a helyes működési elvét. Az, hogy a koncentrikus körforgalom veszélyes pedig nem kell tovább ecsetelni: lehet látni a kommentelők hozzáállását, illetve a felkorbácsolt kedélyeket.
Hiába ecseteled a szabályokat, meg hogy mit kellene csinálni, ha nincs fizikailag (értsd: gömbsüveg) korlátozva a mozgásirány, akkor nem ér semmit.
Meg lehet keresni a magyarországi tudorokat, szívesen publikálnának sok mindent.

navigon 2010.03.31. 16:10:41

@Roa: Mondtam én, hogy jó? Ugyanúgy nem jó, mint a ti körforgalom-kezelésetek, mégse tudok meggyözni senkit. Pont, mint hogy a római sofört sem tudnám meggyözni, hogy álljon meg a pirosnál.

Gomulka Béla 2010.03.31. 16:10:50

@baowah: Logikai felépítés, vagy kresz? Utóbbi egy politikai viharoktól szaggatott, vadkapi kákáeurópai országban a tomahawk szerepét to"lti be. (Meg kábé minden más is.) Elo"bbi - ugyan, ki logikus manapság, hacsak nincs belo"le anyagi haszna? Ébredjen fel, írókám!
Egyébként, ha valaki nem ismeri a képen szereplo" ko"rforgalmat, és azzal a szándékkal hajt be a belso" sávba, hogy ezzel másoknak utat adva majd kihajt belo"le, úgy hogy aztán csak a to"bbi ko"zlekedo" udvariasságában bízhat mikor meglátja hogy csak egy sáv vezet ki (és az is a ku"lso"), az bizony szembesu"l a ténnyel, hogy a ko"rforgalom is a csatabárd szerepét to"lti be.
Meg a blogon való eszmecsrere is.

Racs 2010.03.31. 16:10:52

@baowah:

"miért szabálytalanul? a letérés helye előtt a sávváltoztatásra vonatkozó szabályokat betartva kihúzódunk a jobb oldali szélső sávba, és innen kanyarodunk ki a körforgalomból. "

Nem ezt írtad, hanem hogy a belsőből kanyarodsz ki:

"aztán szellemi képességeik határát is elérik, amikor valaki balról irányjelzőt villantva betérne eléjük, hogy elhagyja a körforgalmat. Aztán fékcsikorgás és esetleg csattanás. Majd a dugó."

Jó cikk lehetett volna ez, ha már az elején tisztában lettél volna a KRESZ-szel, és mondjuk arról írtál volna, hogy milyen használhatatlanra építették ezt a körforgalmat. Esetleg arról, hogy az emberek fosnak sávot váltani, ezért nem használják ki a lehetőségeket.

Így azonban csak az látszik, hogy nem érted, miért dudálnak rád (azért, mert szabálytalan vagy), és hogy olyanról írtál, amit nem gondoltál végig. Magas labdák tucatját adtad fel ("a hülyék mégis mindig átkozottul magabiztosak", stb) de nem ismered be a tévedésedet.

Így is úgy is röhögni fognak rajtad a kollégáid, de ez így még szánalmasabb.

megint 2010.03.31. 16:11:13

Tehát akkor mégsem szabálytalan a külsőben körözni,ellentétben avval amit itt sokan írtak, kicsit olyan ez mint a köv. távolság, megyek 100-al az előttem levő érthetetlenül befékez az üres egyenes úton és te nekimész, te fizetsz, mivel nem tartottad be a követési távolságot, az idiótaságot viszont nem bünteti semmi.

Roa 2010.03.31. 16:12:22

@7mus: Igazad van. Mondjuk úgy nehéz bemenni jó szívvel egy körforgalomba, hogy, aki kijön belőle az nem indexel, hogy rohadjon meg. Ezzel a folyamatos haladást akadályozza meg.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 16:14:53

@Racs: "Nem ezt írtad, hanem hogy a belsőből kanyarodsz ki:

"aztán szellemi képességeik határát is elérik, amikor valaki balról irányjelzőt villantva betérne eléjük, hogy elhagyja a körforgalmat. Aztán fékcsikorgás és esetleg csattanás. Majd a dugó.""

Igen, balról, szabályos sávváltáshoz felkészülve. Tudod, amikor azok gázt adnak, akik elé besorolnának. Ez ennyire félreérthető? Elnézést.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 16:15:25

@kispista:

Naponta milliószám "biztonságos" ...
Ez az élet az utakon nem tűnt fel..?

Szólj, ha a sűrű városi forgalomban 50-60-as tempónál 2 méternél nagyobb követésit látsz, sőt olykor 1 méter sincs

Annyi kell hozzá, hogy aki elé húzodom az ne legyen tahó és ne gyorsítson RÁM ennek láttán...hanem 1 mm-t vegyen vissza a gázból...

Pomrut 2010.03.31. 16:15:55

A cikkírónál csak a Tervező-Engedélyező-Kivitelező volt nagyobb barom, aki az M0-ás részét képező Megyeri híd lehajtó és felhajtó forgalmát egymásnak engedte egy 20 méter átmérőjű körforgalomba.
Ezen semmilyen szabály nem segítene, csak egy másik felhajtó felüljáró a Szentendre felől a hídra.
Minden reggel szidom a tervező jó édes anyját amikor beállok az akár 150-200méteres sorba Szentendre felől.

Ottopappa 2010.03.31. 16:16:13

Őszinte leszek: Bár tudom, hogy működik a dupla körforgó, de én se mennék be a belsőbe, akkor sem, ha nem rögtön jövök is ki. Egyszerűen azért, mert - mint ahogy azt baowah is írta - esélyem se lenne arra, hogy utána kiengedjenek. Hiába lennék szabályos, ha ezt mások a nem tudásukkal ellehetetlenítik. Persze, ha látnék olyan bátor vállalkozót, aki bemegy belülre, és ki akarna sorolni, azonnal engedném, de aki félti az életét és az autóját, az be sem megy a belsőbe - legalábbis itt, Magyarországon...

Roa 2010.03.31. 16:17:57

@navigon: Más a probléma. Nem az, ha valaki bemegy a belső sávba, és onnan indexeléssel ki akar jönni a kihajtónál, mert ekkor beengedi az ember, és ennyi. Ugyanaz, mint az autópályákra felhajtóknál (valaki írta): előzékenység.

Az itt a baj, ha eleve valaki azt hiszi, hogy elsőbbsége van, mint pl. a cikkíró. Mert ő azzal a tudati állapottal fog nekiállni sávot váltani, hogy neki azt úgy lehet, mintha védett főútvonalon haladna, pedig nem. Meg azokkal van baj, akik indexelés nélkül a belsőből a kijáratnál kivágnak.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.03.31. 16:21:02

@nonolet: gratulalok, epp most propagaltad a kozuti kozlekedes veszelyeztetese tenyallast... kovetesi tavolsag mond valamit? az, hogy agressziven besorolsz valaki ele a fektavolsagan belul igenis szabalytalan.

ugyanezen okoknal fogva csokoltatom a villogtatos idegbajosok nonemu felmenoit, se nem fogok bemenni ket kamion koze azert, hogy leelozhessenek, ha nem lenne meg a biztonsagos kovetesi tavolsagom, plusz nem megyek be a kamion ele egybol, hasonlo okokbol.

viszont kirakom az indexem jobbra, hogy tudatosuljon a mogottem jovoben, hogy nem vele szorakozom es elaludtam, hanem szabalyosan kozlekedem a sajat tempomban, es az elso adando alkalommal, amint a szabalyok megengedik, megyek vissza a kulso savba.

dávidzoli 2010.03.31. 16:24:18

Valóban elsőbbsége van a belül haladónak. Legegyszerűbb úgy szemlélni, mint egy belső körforgalmat, márpedig a körforgalomban haladónak elsőbbsége van a behajtóval szemben.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 16:27:07

Zoli, te vagy a harmadik csak az utolsó 5 percben . Ülj le nonolet meg ZirigÁrpi mellé.

Tökös Veréb 2010.03.31. 16:28:12

@dávidzoli: befelé még csak csak nyögvenyelősen igazad lehet, node kifelé is?

Tökös Veréb 2010.03.31. 16:29:23

@dávidzoli: jogsi leadása a hozzád legközelebb álló kukánál.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 16:32:42

A követési távolságot NEKEM az ELŐTTEM LÉVŐTŐL KELL majd TARTANI!!!
Tehát azt én majd szépen feveszem...
Esetleg addig át sem húzodok egészen.

De....

Aki elé indexelek, annak ezt látva leesik, hogy be fogok menni elé.
Ha szerinte túl közel, akkor neki azonnal
el kell kezdeni felvenni a követési távolságot, amire szüksége lesz mögöttem...lásd KRESZ.

Szóval, ha nem bunkó paraszt, akkor szépen elkezd lassulni motorfékkel és beenged a sávba...maga elé.

Jómagam persze igyekszem nem túl közel bemenni elé, de ezt CSAK akkor tudom megteneni, ha ő IS TART ELÉG követésit maga előtt...nem igaz ?

De én ritkán latok olyat aki 60-nál
mondjuk 20 méter követésit tart sűrű forgalomban :-))

Innentől pedig a kölcsönös segítség az ami megoldja a biztonságot!

- én időben indexelek
- ő elkezd PICIT lassulni
- a KAPOTT helyre BIZTONSÁGOSAN átsorolok

HA nem kapok tőle helyet, mert éppen egy sőtét bunkó, ha csak lehet, akkor is átsorolok persze, mert egy ilyen tuskó kedvéért nem szívesen megyek másfelé...

Csak ez esetben kevésbé biztonságosan és egy ideges emeberrel több lesz az úton...

kovecsesa 2010.03.31. 16:34:07

@Pomrut:
Erre is meg van a megoldás, már kiviteli terv is megvan, csak pénz nincs rá...

Persze a tervezőt lehet és kell is szidni, mert egy ilyen beruházásnál, mint a Megyeri-híd, finoman fogalmazva szartak abba, hogy milyen lesz a végcsomópont...szép dolog, főleg úgy, hogy többször nyomatékosan fel lett hívva a figyelme, hogy a végcsomópont ilyen formában nem felel meg!

nonolet (törölt) 2010.03.31. 16:34:22

@dávidzoli:

Hülye vagy fiam!!!!

Párhuzamos sávok vannak ....nem tűnt fel vazze!!!
Akkor meg hova is hajt be te sötét...te..

Stock 2010.03.31. 16:36:47

@baowah: "az örök sötétség fényeskedjen neked!" :-DD
nem csak rosszindulatú vagy, de még buta és gerinctelen is..

Devil 2010.03.31. 16:37:12

En azoktol vagyok kiakadva akik korfargalom belso savbol index nelkul akarnak kijonni a kulsobe. Miattuk nem merek akkor sem bemmeni a korforgalomba ha csak a belsoben jonnek. Mert persze vagy elemvag es en csikorgok vagy mogem erkezik es o csikorog... honnan a pitlakbol talaljam ki hogy mit akar ha nem indexel???

romesz 2010.03.31. 16:40:29

Franciaknal is van tobb savos korforgalom es nem dudalgatnak, hanem furakodnak es haladnak.

Speedman 2010.03.31. 16:42:01

@Gomulka Béla:

Bélukám!
Látom neked se jött le miről is beszélek.
Csapódj te is a nyájhoz.

bbenoe 2010.03.31. 16:43:23

Nagyon jó poszt, ideje volt, kértem is volna, hogy világosítson fel a Totalcar, mit kell csinálni a több sávos körforgalomban.
Kiderült, hogy a szabályzás, mint annyiszor gyilkosan életszerűtlen.
Az átsorolásnak van egy minimális úthossza.
Ha ezalatt nem engednek ki a belső körből, akkor megállok, villogok és várok.
Meddig is?
Tehát a belső kör be van dugulva, mert ott állnak, akik a külső sávba sorolásra várnak.
Tehát én, aki most érkezem, BE SEM FÉREK a belső sávba, KÉNYTELEN vagyok a külső sávon, több kijáraton keresztül mozogni, és ez akkor is így van, ha közben minden kijáratnál kiengedek magam előtt egyet.
Ezt a konfliktust elkerülendő, be sem megyek a belső körbe, és nem azért, mert hülye vagy tájékozatlan vagyok, hanem mert nem a KRESZT akarom betartani, hanem haza akarok menni.
Kedves kétkerekű Zirig úr. Attól hogy van szabály, és logikus, még lehet rossz. Mint például az Állj Elsőbbségadás tábla - 8 m-rel a kereszteződés előtt.

Speedman 2010.03.31. 16:46:39

@romesz:

Na igen, de amint látod nálunk a többség a külsőben szeret menni, mert nem tud (akar) sávot váltani. Szóval nálunk felesleges kétsávos körforgalmat építeni, mert csak pénzkidobás.

nonolet (törölt) 2010.03.31. 16:50:27

@bbenoe:

"Mint például az Állj Elsőbbségadás tábla - 8 m-rel a kereszteződés előtt. "

Ez miért hűlyeség ?!!!

Azt jelenti, hogy OTT a táblánál áljj meg...és MÁR onnan figyeld, mikor, hogyan tudsz áthaladni...

NEM KELl OTT ÁLLNI ÉS VÁRNI!!!

Ott bizony CSAK egy pillanatra kell megállnod...és máris csoroghatsz előre tovább ...hogy megadd az elsőbbséget, ha az éppen SZÜKSÉGES...

nyelv-ész 2010.03.31. 16:50:41

Tisztelettel jelzem a cikkírónak, hogy szerintem amit ír, nettó marhaság.

Nap mint nap járom én is ezt a körforgalmat, és nem győzök anyázni, mert alig hogy a Szentendre felőli behajtón bemegyek a körforgalomba, a belső sávból kivágódnak elém kamikaze autósok, akik a Megyeri hídról jöttek, és Békásmegyer felé haladnának.

Nekik, az elmebetegeknek az tök természetes, hogy a belső sávból egyenesen lőhetnek kifele, és csodálkoznak, hogy a külső sávban haladók nem örülnek, amiért ezek az állatok le akarják az autójuk bal oldalát amortizálni.

Remélem, mihamarabb egy normális kereszteződést csinálnak oda, ahol a két legfőbb haladási iránynak előnye lesz, akár jelzőlámpás védelemmel is. Cserébe mindkét északról beérkező sávot fel kellene vezetni a hídra (hely volna elég), így nem lenne reggelente akkora a sor.
Tavaly nyáron vasárnap délutánonként Szentendre központjától lépésben haladt a sor, mert a hídra felhajtás ilyen eszement módon van megoldva.

kispista 2010.03.31. 16:53:11

@baowah:
"

"aztán szellemi képességeik határát is elérik, amikor valaki balról irányjelzőt villantva betérne eléjük, hogy elhagyja a körforgalmat. Aztán fékcsikorgás és esetleg csattanás. Majd a dugó.""

Igen, balról, szabályos sávváltáshoz felkészülve. Tudod, amikor azok gázt adnak, akik elé besorolnának. Ez ennyire félreérthető? Elnézést.

"
Bazdmeg nem félreérthető, hanem egyszerűen baromságot írtál.
Először arról írsz hogy egy villantás után azonnal sávot váltasz, most meg arról hogy szabályosan felkészülsz sávváltáshoz, mindezt egy 30 m-es körforgalomban.
Egy villantás után meséld be azt hogy mindenki szándékosan rádgyorsít és nem te vagy az, aki az elsőbbsége téves hitében kivágja a kocsit.

Szánalmas a magyarázkodásod!
Ismerd el már hogy az egész alapvetésed, miszerint a belső sávban haladónak elsőbbsége van, teljes tévedés volt!

plephyl 2010.03.31. 16:54:08

aki a körforgalom használatából von le egyenes következtetést az autós IQ-jára, az se normális...
nem lehet, hogy csak nem ismeri a szabályokat? vagy ismeri, de tudja, hogy alkalmazhatatlan, így "beáll a sorba" és a külső sávban végigcsorog?

én elhagynám a fenébe a kétsávos körforgókat, az egysávosok jól működnek. ha olyan nagy a forgalom, akkor meg lámpás kereszteződés kell.

bbenoe 2010.03.31. 16:56:25

@nonolet: a táblát az önkormányzat műszaki osztálya írja elő (amelynek alapossága és hozzáértése nem mindig van a topon), és egy laikus alvállalkozó teszi ki.
Rengeteg helyen van úgy a tábla, hogy NEM LEHET onnan belátni a kereszteződést. Itt ugye KÉTSZER kellene megállni, egyszer a táblánál, mert a szabál az szabál, egyszer a sarkon. Ehelyett az autós csak a sarkon áll még, ahol MUSZÁJ - rossz esetben kiváló büntetésbevételt nyújtva az államnak.

csakb 2010.03.31. 16:56:57

@romesz: Egy kicsit szórakoztató is, ahogy a gall kakasok fényes dudaszóval vágják a rendet itt egymás között.

De a legmókásabbak a kamikaze turisták, akik a metrófeljárótól légvonalban akarnak átjutni a Diadalívhez, a kordonon átmászva, 5-6-8 (forgalomtól függően) sávon keresztül. :D

Speedman 2010.03.31. 16:57:46

@baowah:

Én értem miről beszélsz. Nem egyszer mentem át azon a körforgalmon. Egyszerűen nem értik minek a belső sáv. Ha meg használod, úgy gondolják előzni akarod őket és még beletaposnak a gázba is, nehogy eléjük sorolj, hisz ők már percek óta arra várakoztak, hogy bemenjenek a külsőbe.

baowah · http://baowah.blog.hu 2010.03.31. 17:00:08

@kispista: nem írtam, hogy azonnal. Látod valahol azt a szót? Ellenben lehet, hogy a megfogalmazásom túl nagy lendületet sugall, valóban félreetelmezhető, ebben az esetben IGEN, IGAZAD VAN.

pet77 2010.03.31. 17:02:04

@baowah: A félreértés abból adódik, hogy hiába akarsz a belsőből kihajtani, nem teheted egyből, mert előbb sávot kell váltanod a kihajtáshoz, a sávváltáskor azonban nincs elsőbbséged a melletted haladóval szemben, főleg akkor nem, ha ő nem hajt ki ugyanott...
Na, ha rendszeresen a belsőből akartál kihajtani, akkor naponta kétszer kiséreltél meg "gyilkosságot":)))))
...ez esetben én is csúnyán néztem volna!!!!

bbenoe 2010.03.31. 17:02:29

A kétsávos körfogalom olyan, mint a parkban rosszul kikövezett ösvény. NEM fognak ott (úgy) menni a zemberek.
Azokkal értek egyet, akik szerint a kétsávos körforgalom (bizonyos mérethatáron alul) ROSSZ megoldás, ha jóindulatú vagyok, akkor kis kapacitású műtárgy a méretéhez képes, ha dühös vagyok, akkor BALESETVESZÉLYES, meg kell szüntetni, és a felelősségre kell vonni az elkövetőket (a tervezőt, és a szakmai ellenőrt).

pet77 2010.03.31. 17:05:04

@baowah: Spanyolországban igazad lenne, ott a belsőből is kihajthatsz,mert ott annak van elsőbbsége!

Egyébként abban igazad van, hogy a 2 sáv az 2 sáv, nem egy!!!!!

yaffa · http://www.yaffa.blog.hu 2010.03.31. 17:08:26

@nyelv-ész: Erre a megoldás, hogy Szentendre felől az ember átmegy a felüljárón, majd a Békásmegyeri első lámpa előtt viszafordul a visszafordulósávban, teljesen szabályosan.
Én ezt kiókumláltam, más is, iszonyatos időt lehet ezzel még úgy is spórolni, hogy esetleg egy lámpaváltást meg kell várni. Sőt ha a Cora-hoz mész, akkor is megéri, mert ugye jobbra sem tudsz menni olyan hosszan feltorlódnak. Persze ez már annyira nem etikus, hiszen te is növeled a torlódást :)

kispista 2010.03.31. 17:08:31

@baowah: Az irányjelző villantása annyit jelent, hogy szinte azonnal behúzódsz. A fékcsikorgásból is erre gondolok.

A cikk irásakor azt hitted hogy a belsőben haladva elsőbbséged van. Mostmár rájöttél hogy nincs de ezt a tévedést még mindig nem ismerted el hanem jó pártszóvivőhöz méltóan "félreértésről" beszélsz!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.03.31. 17:08:58

Annyit kellene csak belátni, hogy nincs "elsőbbsége" semmilyen módon a belső sávban gyorsabban körözőnek. Szépen meg kell adni az elsőbbséget. És még annyit, hogy a külső sávban levőnek nem "kötelező" behúznia a belsőbe, akkor sem ha nem megy ki a következőnél.

Ha persze valaki szívességet kér, és én is úgy látom belefér (vissza jutok a következőnél) miért ne. De követelni, hogy automatikusan húzzon a belsőbe, aztán a belsőből kitolakodni, a végén meg mindenkit lehülyézni, az már más kategória.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.03.31. 17:09:56

@baowah: Azt kéne felfognod, hogy nem az enmberek a hülyék, hanem a körforgalom magyarországi szabályai.

Senki - vagy csak nagyon kevesen - fognak a belső sávba bemenni, ha arra kell számítsanak, hogy a mellettük a külsőben menő autó beléjük megy, vagy nem engedi ki őket, amikor ki szeretnének menni.

Márpedig nem lehetnek benne biztosak, mert szabályos a külsőben akárhány kihajtó előtt elmenni. (Azt a hülyeséget, amit ezügyben írtál, már többen megcáfolták, ajánlom figyelmedbe a matematikai logika alapjait, szerintem egy újságírónak illene tudnia.)

Van olyan ország (tudtommal Anglia ilyen), ahol az, aki a külsőben megy, köteles az első kijáratnál kimenni. Ebben az esetben a belsőben haladó is nyugodtan mehet kifele, mert biztos lehet benne, hogy a külsőben haladó nem megy bele (vagy ha igen, legalább a külsős lesz a hibás).

Amíg nálunk nem lesz ilyen szabályozás (és nem tudok róla, hogy terveznék), addig marad a jelenlegi helyzet. Illetve maximum olyan többsávos körforgalmakkal lehet kisérletezni, ahol a sávváltás eleve tilos és a besorolásnál kell figyelned, hova fogsz jutni. Egyébként ezek terjednek is...

romesz 2010.03.31. 17:12:01

@csakb: dudalnak meg furakodnak, viszont nem irnak cikket a TC-ben rola :D

nyelv-ész 2010.03.31. 17:17:28

@yaffa: Ezt a trükköt ismerem, de reggelente ez az útvonal is erősen bedugul, pláne ha rendőri ellenőrzés is van...