Kicsi olaszt a családba!

  2009. július 25. - ommm Címkék: peti lancia szerelés garázs omm

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

Olasz autónak lelke van, mondják azok, akik a fura parajelenségek mögött a lelketlen gép egyfajta emberi megnyilvánulását látják. Szarul van összerakva, mondják azok, akik nem voltak vevők a gépi hisztire, vagy csupán sosem volt olasz autójuk. Pontosabban: kicsi olasz autójuk.

Mert így vagy úgy, a fene vigye el, valami lehet a dologban. Az olaszoknak nagyon megy a kisautó-gyártás, szinte kivétel nélkül mindegyik aranyos, jópofa, az igazi mediterrán életérzés és nemtörődömség aprócska szelete. Ja, és valahogy beléjük van építve egy jókedv-generátor.

Mint ebbe a kis Lancia Y-ba. Vigyázat, nem Y10, az az első, dobozforma generáció, de nem is Ypsilon, az meg az utolsó, már buborékosított forma, hanem csak simán Y. 1995-ben mutatták be, az akkori Fiat Punto rövidített padlólemezére épült, annak fődarabjait használva fel. Ez azt jelenti, hogy karosszéria-elemeken kívül bőséges alkatrész utánpótlás áll rendelkezésünkre.

Ez a konkrét példány a barátnőm autója, és egyben az utolsó, amit bérelt garázsunkban javítottunk, még mielőtt ránk állították a kémműholdat. Bizony, teljesen kispolgári módon, saját kezűleg. Az autót öccsétől örökölte, ő használta két évig. Annak idején gyorsan kellett választani, olcsón fenntartható, lehetőleg keveset futott és nem túl öreg kisautót kerestünk, így jött a képbe az Ausztriából frissen behozott, 77 000 kilométert futott guruló ellipszis.

Gyorsan cseréltünk benne olajat, szűrőt és már rohannia is kellett, nagyon ritkán találkoztunk vele ezek után, de nagyobb gond nélkül működött. Típushibái persze mind előjöttek, a hátsó ablaktörlő beállt, a csomagtér zárja úgyszintén, ez van, ha mindig belülről nyitjuk az ajtaját. Ideiglenes megoldásnak azonban remek volt, enni alig kért, a százharmincas utazót tudta, amíg érkezett az új autó, addig megfelelt, ezért is kellett.


Majdnem minden, a következő adag másnap jött

Aztán egy szép napon – kicsi nőm nagyon várta már ezt, hiszen tudta, hogy egyszer az övé lesz – beállt a ház elé és ott is maradt. Örültünk neki, végre mobilis lesz teljesen a család, nem kell az ismerősöket, barátokat nyaggatni, ha én nem vagyok éppen otthon és sok cuccot kell hozni a boltból. Mielőtt azonban – elsődleges szerepének megfelelően – városi női kisautó lett volna belőle, eldöntöttük, hogy gatyába rázzuk, amit lehet, kicserélünk, megjavítunk, nyugodtabban alszom én is, ha tudom, hogy szeretteim olyan autóba ülnek alkalomadtán, amely kifogástalan műszaki állapotú.

- Fú, mekkora szopás lesz ebből! – kapnak a fejükhöz a japán és németautó nördök, pedig ha tudnák, hogy olasz kisautónál kevés egyszerűbb dolog létezik a világon… Szemernyi kétségem nem volt afelől, hogy alkalmi lakótársammal (igen, autószerelő, igen, van papírja) bármilyen felmerülő problémát megoldunk majd. Annál is inkább, mert ez a konkrét példány egy Elefantino Blu, ami Lanciául a fiataloknak szánt belépőmodellt jelenti. Légzsák és elektromos ablakok, ez a tételes extralistája, nem is kell bele több, na jó, azért ABS lehetett volna még, de ha nincs, hát nincs.

Motorja az elpusztíthatatlan 1.1-es, 54 lóerős F.I.R.E. Nem egy erőgép, megfontolt közlekedésre sarkall, de városban elegendő dinamikát biztosít a kilencszázvalahány kilós autónak. Kívánja a fordulatot, bírja is, üvegbe zárt darázshangja van ilyenkor, mókás, kis elszánt valami, Csikós ódákat tudna zengeni a „gyorsan megyünk”-érzet és a valóság vonzatáról. Ültem már mellette, igaza van.

Minden megújhodás ott kezdődik, hogy ráállunk az aknára és ott fejeződik be, hogy visszaállunk rá, megnézni, nem csöpög-e valahol az olaj, hűtővíz, minden rendben van-e a próbakör után. Ez két fix esemény, csupán a köztük eltelt idő változó annak függvényében, mennyit szívunk közben.


Lebontva a vezérlés, a generátor és a vízpumpa

Végül is, így visszagondolva tán csak két olyan pont akadt, ahol elhangzott a „küldenénk egy nótát Torinóba” kezdetű mondat, illetve három. Na de szép sorban. Már az úton idefelé világos volt, hogy a kormánymű és a futómű lóg, a kuplung cserére érett, nem emelt ki rendesen pedig többet már nem lehetett a bovdenen húzni, további használatát a szinkronok bánnák. Ha már nekiesünk, akkor cseréljünk ki mindent, amit lehet. Jellemző hiba ezeknél az autóknál, hogy a fapad Blu verziókba nem raktak alsó motortér-burkolatot (vagy csak mindegyikből hiányzik?) így az esetlegesen felcsapódó víz vagy permet összegyűlik a gyújtótrafók fémházának alján és szépen kikezdi. Amaz ilyenkor szétnyílik, hasas lesz, funkcióját már csak hellyel-közzel látja el, kihagy egy-két henger, nem stabil az alapjárat, erre érdemes odafigyelni, nem egy drága alkatrész. Szerencsére ezen a Lancián nem volt vele gond. Akadt azonban olajsár, ami addig nem aggasztó, amíg nem a hengerfej-tömítés fáradt el, mákunk volt.


Jobb híján a váltókiemelővel támasztottuk alá a motort

Első lépésként Brigéciollal és féktisztítóval alaposan megkínáltuk, majd nagynyomású mosóval tisztára csapattuk, látszódjon, honnan jön az olaj. A már említett hengerfej-tömítés kivételével lényegében mindenhol akadt apró szivárgás: a karternél, a főtengelynél, szelepfedélnél. Nem vészes, de nem lehet ott és kész. Aztán jött a futómű és a fékek felmérése, a kormányösszekötő lógása evidens volt, a két hátsó fékmunkahengert is kicseréltük a biztonság kedvéért, az egyik eresztette a fékfolyadékot és akkor már cseréljünk párban, legyen nyugalom.

Nem terhelem az olvasót tovább, itt a tételes lista, ami hosszú fejvakarás után összeállt.
két főtengelyszimering, féktárcsák, kormányösszekötő (jobb), kuplungszerkezet Valeo (komplett), két fékmunkahenger, gyújtógyertyák, bordásszíj, olajszűrő, üzemanyagszűrő, váltóolaj (75W-90), motorolaj (10W-40 félszintetikus), tömítőpaszta, feszítőgörgő, vezérműszíj, levegőszűrő, két hátsó lengéscsillapító, vízpumpa, fékbetétek, ablaktörlők, generátor.

Miután mindez összeállt és kiautóztunk a budapesti tankcsapdákra, lett világos, hogy a lengőkarok gömbfejei is lógnak, cseréltük hát mindkettőt, a szélső gömbfejeket és a stabszilenteket is. 120 000 forintos számla lett a vége, ami szerintem nem sok, ebből csak az új generátor 43 000. Ez mai árfolyam szerint 446 euró. Pár nappal később mesélte a barátnőm, hogy édesapja 10 000 kilométeres kötelező szervizéért 300 európai pénzt fizetett (G Astra Classic) amit az elvégzett munka fényében (olajcsere+szűrők) én csak szimpla rablásnak tartok.


Megpucolva, vezérlés a helyén

A munka nagyját baráti alapon végezte Peti, ahogy hazaértem persze csatlakoztam hozzá, jól esett szerelni egy kicsit, végre kézzelfogható feladatra koncentrálni és látni a tökéletes végeredményt.

Felbakoltuk az autót, lebontottuk a légszűrőházat, kerekeket, leeresztettük az olajat (leadtuk a benzinkúton, mielőtt még valaki tollat fogna), a váltóolajat (azt is). Mivel a motor-váltó egység összesen három gumibakon ül, ezért külön alá kellett támasztani a motort, mikor leemeltük a váltót. Erre persze a váltókiemelőt használtuk, így nem maradt más, amazt ismét kézzel kellett mozgatni. Ilyenkor aztán lehet utálni az egész, mellközépig érő busman-aknát. Na mindegy is, ez megvolt, a kuplunglamellákat kagylósra koptatta már a kinyomócsapágy, legfőbb ideje volt kicserélni az egész szerkezetet. Amíg alkalmi kollégám elöl szöszölt a főtengely-szimeringekkel és a kuplunggal, addig én hátul kicseréltem a lengéscsillapítókat. Mázlink volt ezekkel, ugyanis az első kupacban érkező Gabriel-gátlók Y10-hez valók voltak, így nem építettük be őket. Az odapontozott rögzítőszemek (oldalt, ezért nem stimmeltek) amúgy sem voltak túl bizalomgerjesztőek, de a kiváltásukra érkezett Alcók már teljesen rendben voltak, örültem nekik.


Új és régi, van különbség

A műhelyes, kazettás magnóból (tényleg, miért nem árulnak specializált szervíz-rádiókat, olaj és mocsokálló gombokkal?) monóban szólt Hendrix majd a Cream, a nyugodt munkát már csak a megszámlálhatatlan sok szúnyog zavarta. Vérszívásuk olyan méreteket öltött, hogy estefelé halálsápadtan támolyogtunk fel a házba, rá kellett gyúrnunk egy kis vörösborral.

Elölről halk szitkozódás, hiába, a berohadt csavarok nem adják könnyen magukat, patakokban folyt a féktisztító és a WD40. Nekem lényegesen könnyebb dolgom volt, egy kis csavarlazítóra azonnal engedtek a 16 és 18-as csavarok, a jobb oldali gátlót gyerekjáték volt kicserélni. A rest azonban kétszer fárad, a bal oldalival megszívtam egy kicsit. A lengéscsillapító szára ugyanis egy kisebbfajta aknában fut végig és csak a tetején van egy nyílás, amin keresztül hozzáférünk a csavarhoz. Ennek útjában persze ott a kipufogódob, nekem pedig nem volt kedvem a kilencéves gumifület zavarni, főleg ha jól érzi magát a helyén. Így aztán két toldószárral és egy csuklóval kellett megoldanom a problémát. Anyáztam, naná, főleg magamra haragudtam, századik próbálkozásra sikerült is fixen rögzíteni a crovafejet, aztán már ment minden, mint a karikacsapás.

Közben elöl Peti szépen haladt. Mivel a vezérlést még előző nap kicserélte, más dolgunk már nem is volt, minthogy a váltót szépen visszatoljuk a helyére. Rutinból már tudtuk, hogy ez előtt a művelet előtt érdemes felturbózni magunkat egy kis nikotinnal, mert nem lesz egyszerű, sosem az. Legyen bármilyen jó is a központosító, bármennyire sem történt semmi baj eddig, keresztmotoros autónál sosem megy elsőre, rosszabb esetben másodikra sem.

- Anyád, hűbazz...tartsd, tartsd, na most told...mozgasd kicsit erre, jó, befelé, befelé! Nem jó, tegyük le...fű.

Patakokban folyt a hátunkról a veríték, féktisztító-permettől félkába szúnyogokat mosva le magával a padlóra. Megint szét, központosítani, majd újra nekiveselkedni. Végre, ezúttal jó lett, pontosan ül a helyén, kitűnő. Megrogyva bár, de törve nem kimásztunk az aknából.

Másnap itt folytattuk, a fékek következtek, különösebb gond nélkül ugrottak helyükre a tárcsák, azért a féknyergek sorjás öntvényére rácsodálkoztunk, de végül is, működik, az a fő. Lebontottuk az autó elejét, hogy alaposabban kitakarítsuk, kozmetikázzuk, nőknek fontos a tisztaság és szépség. Engem se vitt volna rá a lélek, hogy egy olajos kéznyomokkal teli, poros autót adjak oda készként.

Dióhéjban: a jóanyját az olasz fröccsöntő-iparnak. A fényszórók házával volt a baj. Mivel maguk a fényszórók elég bonyolult formájúak, így gondolom egyszerűbb volt bakelitből kiönteni a házukat, persze rögzítőfülekkel együtt. Nem járnak messze az igazságtól: bizony nagyon kevés volt közülük még egészben, használható állapotban, egyet sem törtem le pedig, miközben kivettem a lámpatesteket. Szerencsére mindkét oldalra jutott egy-egy komolyabb, vastagabb fül, ezek épek voltak, a többit (ha megtaláltuk őket) óvatosan visszaforrasztottuk. A színrefújt hűtőmaszk fixen tartja őket helyükön, de azért egy pár fémfül igazán elfért volna még ott. Nem kizárt, hogy még odaát Ausztriában koccos lett az autó, erre a lökhárító díszléce is utal, valószínű, hogy akkor törtek le a fülek, nagyobb bajnak nyoma sem volt, tipikus városi baleset.

Az eleje kész, motor-váltó megvan, Peti eközben már a kormányösszekötőt cserélte, én pedig nekiestem a hátsó ablaktörlő-motornak. Típushiba, az ablaktörlő tengelye kegyetlenül be tud rohadni. Olyan szinten sikerült is neki, hogy a húszkilós fogóval rátartva sem sikerült megmozdítani, pedig akkorra már annyi csavarlazító és WD40 volt ráfújva, amennyiben fürödni lehet, de semmi. Meg sem nyikkant, nem tudtunk vele mit kezdeni, szerezni kell egy újat.

Itt kifogott rajtunk, de a hátsó ajtó zárjával megbirkóztunk, bár atomjaira kellett szedni az egész mechanikát. A zárbetét lamellái között állt a zsíros szennyeződés, az első kettő ennél fogva meg sem mozdult. Sziszifuszi munka tűvel pucolgatni, jól meg kell jegyezni, mi, milyen pozícióban rögzül, összerakáskor hasznos lehet. Megkapta  maga kenőadagját, és visszakerült a helyére. (A csomagtér műanyag borítólemezeihez érdemes patentkiszedőt használni.)

Valamikor hajnali kettő körül gurultunk ki a próbaútra. Elégedettek voltunk. A kuplung vajpuha, a felső harmadban fog, a váltó meglepően precíz és könnyen kapcsolható, finoman vasalgattuk a fékeket, van végre fékhatás, nem is kicsi, a  kézifék fogja az autót, mint a hétszentség. Visszajött a finoman ringatózó futómű, egyszóval jó lett, na.

Harmadnapra már csak a takarítás és a polírozás maradt és ismét egy remek kis olasz autóval több gurul majd az utakon, én pedig nyugodtan alszom, műszakilag hibátlan, lehet ismét használni, sokáig, gond nélkül.

Utóirat: A Mazda köszöni, jól van, morgolódik a jobb első kerékcsapágy, hamarosan cserélem mindkettőt, és ideje lesz az új légszűrőnek is. Teszi a dolgát, nem bántam meg. Majd referálok. Köszönöm a türelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr691266110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dextercapo 2009.07.25. 01:52:41

zsir kis verda . talan ezert birja jobban a fiat a valsagot : olcso , jo kisautokat es kisfogyastasu , klassz haszongepjarmuveket alkotnak . egyszeru mint egy faek es megis (talan epp ezert) mukodnek . ami tonkremegy az tipusosan az amit nem tudnak : elektronika , azt a bosch-tol veszik - olyan is , mintha nemetek olyannak csinalnak , amilyennek szerintuk egy olasz elektronikat var az ember .

silurus 2009.07.25. 01:59:32

Jó ez az irány (már amiről az írás szól), szerintem sokunknak több örömet szerez, mint adott esetben egy újautó teszt."Ábszolúte" nem vagyok olasz párti, de ezt most élvezettel olvastam. Kedvem támadt szétszedni az autómat....

GOMER 2009.07.25. 02:49:00

Kiraly verda es meg kiralyabb cikk! Respekt

GOMER 2009.07.25. 02:50:36

Kiraly verda es meg kiralyabb cikk! Respekt

barnapapa 2009.07.25. 03:37:02

Hűha!Vályi Pista épp olyan súlyos eset, mint Csík!
Abszolút érzem a szerelés fílingjét,de sajnos a japán működés finomsága már függővé tett. Egy Honda leszoktat a piszkálásról, bár tisztelem azokat, akik igazi buherátorok, szakértelemmel.
Nem nézem hülyének azt, aki mást szeret. Az élmény a lényeg, nem?

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.07.25. 04:59:34

ezt jobb volt olvasni mint a sulyos baromsagokat egy uj auto tesztjenel. mondjuk itt nyugodtan irhatnak barmit, a lancia dealer nem huzza ossze a szemoldoket ha nem tetszik neki :)

nekem sok autom volt, de kettot nem szerettem. egy fiat puntot ( 2001 ben volt, 1998as evjaratu ) es egy bx 1.9trd ( 1998 ban volt 1987es evjaratu ) az az erdekes, hogy mindketto kb egy evig volt meg es semmit nem koltottem ra egyikre sem ( abszolute semmit, olajat sem csereltem ) es jelentos haszonnal adtam el mindkettot, a bx tulaj azota is nagyot koszon elore ha otthon vagyok. a puntot nem szerettem mert gagyi belulrol, a bx et meg mert diesel volt ( 5 ot evett pedig )

hat az ember nem az "eszevel" szereti a kocsijait :) viszont volt egy 1987es mantam, gte, azzal csak a szopas volt meg nem merem kiszamolni mennyi penzem ment ra es rengeteget evett es pattogott az uton plusz gyakorlatilag ketto szemelyes volt, de azt imadtam:)

Master of the Universe 2009.07.25. 06:59:50

Van "specializált szervíz-rádió, olaj és mocsokálló gombokkal".

www.dewalt.com.au/powertools/productoverview/hierarchy/25/

De úgy gondolom, nálunk kevesen költenének erre.

szabopsz 2009.07.25. 07:19:06

Brigéciol?? Hát Ommm cartárs, hogy-hogy nem ARVA(ugye nem kell bemutatnom)?? ;) Nekem szimpatikusabb cucc, főleg mikor egy targoncát kell megpucolni kb 10cm vastag olajsártól.

Wolfram 2009.07.25. 07:24:11

Vízhatlan rádió?
Még sosem figyelted meg a gumisnál a klaviatúrát, a büfésnél a távirányítót, vagy a zöldséges zsebszámológépét?

FOLPACK! Olyan, mint a WD40, csak másként.

prokee · http://blog.prokee.hu 2009.07.25. 07:33:48

Ezt az autót mintha láttam volna 1999-ben egy kereskedésben, totálra törve.
Nemrég meg mintha Érden láttam volna, ott flexelték reggel nyolctól este tízig.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.07.25. 07:57:35

hozass a garazsba ket ciganyt azok elhegedulnek neked, es birjak a koszt

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.07.25. 07:58:47

miert van ezen a ferrarYn egyebkent dunaszerdahelyi rendszam?

arthur877 2009.07.25. 07:59:19

Egyszerűen nem értem.
Ha már leszedtétek a hátsó ajtó burkolatot, akkor MIÉRT NEM SZEDTÉTEK SZÉT AZ ABLAKTÖRLŐ TENGELYT???
Kiszedni, ki lehet, és egy satu hathatós segítségével meg lehetett volna műteni, és utána forgásra bírni a tengelyt!

vtec 2009.07.25. 08:44:31

van ebben a Bosch dolgoban valami. A mi 91-es Fiat Uno-nknak is csak a befecskendezesi rendszerével volt nagyreszt baj. Azt hinné az ember, hogy a Bosch az minőség, aztán egy rakás szar...

The Good Boy 2009.07.25. 08:49:32

@visszakettopadlogaz: mert igy olcsóbb megvenni és üzemeltetni a verdát (tudod, minden valamire való magyar adóelkerülő ezt csinálja. Ráadásul ezen a verdán milliókat lehetett fogni a szlovák felségjelzéssel:)

viccet félretéve, ommm szlovákiai magyar, úgyhogy neki (és testvérének) alanyi jogon jár a jóárasitott autótartás...

Akarki lehetek 2009.07.25. 08:58:55

Úgy tűnik, a lengőkartartó konzolnál a felületet már eszegeti a rozsdakartárs. Szerintem azt is minél hamarabb gatyába kellene rázni.

zöldi 2009.07.25. 09:44:46

Élvezet volt olvasni, Omm mester! Meglepően kedvező lett a vége, én kettesel kezdődőre tippeltem volna. A Daciánkon a vezérlés, ékszíj, két görgő+ vízpumpa belekarcolt a 60-ba, hatalmas kedvezménnyel...

Akarki lehetek 2009.07.25. 09:59:11

@zöldi: Jól megúszták, de azért ez egy elég öreg konstrukció, hatalmas példányszámmal. A Fiatnál sok 1,1 motor volt, azért van ilyen jó áron ellátás. Ezért is érdemes ilyen autót tartani. Mindig tudsz hozzá szerezni alkatrészt. Ha Punto lenne ezzel a motorral, akkor bármi karosszéria-alkatrészt megkapsz gombokért. Szóval ezek az autók nem rossz választások, ha A-ból B-be akarsz eljutni viszonylag olcsón. Nagyon megbízhatóak is egyébként.

loláb 2009.07.25. 10:05:56

A G astra 300 eurós első szervize nem kicsit húzos. Nekem másfél éve 56 ezredes volt, de szerintem az is sok (legalábbis elnézve a számlán, az egyéb apró anyagok soron lévő 8000 forintot, úgy hogy a tömitések, alátéteket egy másik soron hozták).

Csakhát a lusta ember az ilyen, én sem nagyon tájékozódtam, melyik hivatalos szervíz az olcsó, vittem a legközelebbibe.

Sword 2009.07.25. 10:26:22

Személy szerint szeretem az olasz autókat, nem fanatikusan ,de formára a legtöbb nagyon tetszik, viszont ezt a kis Y-t borzalmasan csúnyának tartom. Szokott itt parkolni egy az utcában, nem mondom karakteres, de a szó rossz értelmében :)
Ettől még lehet élvezetes.
De nem minden szép, ami különleges...

Myko 2009.07.25. 10:42:47

Jó kis gépek ezek. Mi egy Lancia Y10-et hajtottunk pár hétig. Apám bátyja használta előtte évekig,lényegében rideg tartáson volt az autó,Apu néha-néha felszisszent mikor ilyen kérdéseket tett fel a testvére: "Azért vizet öntsek bele? Valahol lukas a hűtő és néha kigyullad a piros lámpa (hőfok jelzőn)!'" De csak ment,ment a gép. Hozzánk került,vigyük bontóba :( Szegényke...a karosszéria minden eleme kuka volt,talán a tető nem,a csomagtartó alján lényegében nem volt lemez,a küszöbön egy kisebb macska bemászhatott volna.A futóműve mindenfelé húzott,fel le jobbra balra,a hűtőreendszer is engedte valahol a vizet.A belseje széthullott,pedig valaha világos,bézs plüss kárpit volt benne. De! A motorja...az vmi hihetetlen volt. Egyszer mertem menni vele ezalatt a pár hét alatt,zseniális volt az a motor. Pörgött mint egy kis méregzsák,harapott,közben fél tankból eljárt Apám 1 hónapiga melóba. Meg is tetszett neki az autó. Sajnos bontó lett a vége,pedig menthető lett volna egy Ausztriából behozott autó kasztnijával. Úgy megnéztek benne :D Átengedtem egy csapat gyalogost,hirtelen berobbantam vele a kereszteződésben,ők meg piroson akartak átmenni,jól van mondom mennyetek, 3 párocska volt,30év körüliek. Csak lestek,a srácok csak néztek a kocsi után,szerintem nem tudták milyen autó :D Nem sok van belőlük,sajnos...

UltimateUbul 2009.07.25. 10:56:37

@Akarki lehetek:
Legközelebb 1. tulajos Puntót nézek, persze csak a Suzi után ha az nincs. Egy kíméltebb se lehet megbízhatatlanabb meg szervízigényesebb egy szétnyűtt németnél vagy pláne egy agyonlukadt japcsinál. Legalább ezekre nem basznak rá szál értelmetlen okokból felárat mer ugye hát van ami márka! Meg sose romlik el, még olajat se kell benne cserélni...persze

captiva22 2009.07.25. 11:05:02

Nagyon tetszik a cikk és a szerelés is! A levegöszürö komolyan megérett a cserére! Én minden olajcserénél cserélem az összes szüröt! Sokak szerint felesleges de nálam akkor is a kocsi mindig frisset kap!
A Pista Szlovákiából való????????
Szép hétvégét mindenkinek!

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.07.25. 11:06:56

@The Good Boy: azt hittem ittak kozben de akkor palocos tajszolas volt:)

regen voltam magyarban, hallottam azert a barataimtol meg olvastam itt is hogy nagyon megy ez az SK rendszam, de nem tudtam hova tenni itt a kepen. akkor ertem a cikkben minek EURO zik a szerzo!

mondjuk en nem tudom erkolcsileg mennyire alavalo dolog sk rendszamoztatni ill nem, szerintem ha ekkora a kulonbseg akkor en sem vetnek meg egy tot regplate et :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.07.25. 11:11:40

felvideki, alsovegi, karpataljai, karpat-tetejei, delvideki, eszakvideki, nem mindegy milyen utlevele van? magyar azt kesz.

olasz kocsit meg szerintem 5-8 ev felett venni kalandos vallalkozas.

b4rn3y 2009.07.25. 11:13:46

"300 európai pénzt fizetett (G Astra Classic) amit az elvégzett munka fényében (olajcsere+szűrők) én csak szimpla rablásnak tartok."
Tényleg rablás, ugyanis tőlem ugyanezért ugyanilyen autóra 28ezer Ft-t kértek...
Gratula a cikkhez!

Zahal 2009.07.25. 11:14:10

nekem 2005-ös Puntóm van, és az ég egy adta világon semmi baja nincsen. pontosan úgy működik, mint újkorában. alapkivitel (1.2-es), ezért nincsen benne felesleges, túl sok elektronika. szép, kényelmes, és nem pattog az úton. hozzáteszem, hogy vigyázok is rá.

visszakettopadlogaz (törölt) 2009.07.25. 11:17:05

@Zahal: ne menj vele, az a biztos :D lyovanempiszkallak, de szerintem a francia csinaljon ruhat, az olasz kajat, az amerikai haborut, a nemet meg autot. mindenki amihez ert.

Krisz_ 2009.07.25. 11:19:20

Hahó!

A cikk alapvetően tetszik (és a verda is!), de egy dolog nagyon zavar. Nem lehetne, hogy ne emeld ki a mondatok lényeges szavait dőlttel vagy vastaggal? Ez nem egy alsós olvasókönyv...
Köszi
K.

AtoszMester 2009.07.25. 11:19:56

@kultúrpesszimista: Jó poén volt, ezért életben maradsz :)

Rocko- 2009.07.25. 11:23:55

hööh, végszó tetszett. :))

Shadowbull 2009.07.25. 11:24:41

@dextercapo: "elektronika , azt a bosch-tol veszik - olyan is , mintha nemetek olyannak csinalnak , amilyennek szerintuk egy olasz elektronikat var az ember ."

A BOSCH olyan cuccot szallit, amit a tisztelt vevo parancsol.

Ha neki megbizhato, robosztus cucc kell, akkor olyat.

Ha minnel olcsobb, az se baj ha gagyi az egesz, akkor olyat.

Nem kene a beszallitora mutogatni, a specifikaciokat a gyar hatarozza meg.

Ez termeszetesen minden autogyarra egyforman vonatkozik.

sb

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.25. 11:25:05

"tényleg, miért nem árulnak specializált szervíz-rádiókat, olaj és mocsokálló gombokkal?"

Nyugodj meg, árulnak:
www.amazon.com/dp/B0000CFYNP
Akkusat is:
www.amazon.com/dp/B000V2H7B2
CDs-távirányítóst is:
www.amazon.com/dp/B00020J1MQ

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.25. 11:33:44

@Shadowbull: Elég, ha a 30 eurós Bosch akku-csavarhúzókra gondolunk az OBIban :)

Meg vannak ugye a profi szerszamok, türkiz helyett kék színben, vagyonokért (és annak megfelelô minôségben).

kultúrpesszimista 2009.07.25. 11:35:01

@AtoszMester:

Komolyan mondtam. Nefosolaszozz, uncsi. Több lélek van ezekben, mint a kortárs opelvwfordokban, amiknél egy kavics is gazdagabb lélekben... És ha jól össze vannak rakva, akkor jobbak is, kényelmesebbek, szerethetőbbek és ilyenek.

Zahal 2009.07.25. 11:37:28

@visszakettopadlogaz: német autó, persze-persze. az állandóan küszködő, szervizek sztárjai VW-k, a visszahívott 7-es BMW sorozat, persze.:-) egy 25 milliós kocsinál kicsit meghökkentő volt. akkor is, ha kis dologról volt szó. ne legyen kis dolog drágább autókban.
(a Mercedes-Benz, általában, az igen, az német autó)
a mindenki, amihez ért faszság.
Magyarországon különben is, a németorientációnak köszönhetően, még mindig "csak a német óttóó a jó óttóó" megy.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.25. 11:44:45

@Zahal: "a Mercedes-Benz, általában, az igen, az német autó"

Nem akarnálak túlzottan elszomorítani, de Sindelfingen-ben is rendszeresen látni nagyobb visszahívott mennyiségeket az udvaron. Mielôtt nagyon belelovallnád magad, elárulom, hogy nincs tökéletes konstrukció, mindig vannak tanulságok amiket fel lehet használni a következô generáció fejlesztésekor. Nem tudsz olyan gyártót mondani, aki ne hívott volna vissza soha semmit, és akiknél üres lenne a márkaszervizeknek kiadott, ismert hibák listája.

series_one (törölt) 2009.07.25. 11:47:46

@visszakettopadlogaz:

mongyuk azért, mert a tulaj szlovák állampolgár, ott is él és ott is dolgozik?
(mondjuk az ommm mazdája is szlovák, ha még nem tűnt fel)

The Good Boy 2009.07.25. 11:50:30

@Zahal: hú, amit itt kapni fogsz perceken belül a németautó fanoktól, azt nem teszed zsebre:) Tiszta szívből sajnállak már előre. De tényleg:)

S4mu3l 2009.07.25. 11:51:08

Mercedes benz, hehe, pont a boschnak köszönhetően ingott meg kissé a presztizse az első szériás E-osztálynak, köszönhetően a bosch remek újfejlesztésű elektro-hidraulikus fékerőelosztó csodakütyüjével. Ezek később a kárpát utcai szervízben pár konténerben kaptak helyet a sarokban. Gondolom a mercedes is spórolt ezen, azért adott neki a bosch direkt szart. :D

series_one (törölt) 2009.07.25. 11:53:39

@Shadowbull:

ebben ne keressünk összeesküvéselméleteket, mert nem vezet sehova, meg igazából csak hit kérdése, de vicces módon a német autóban az olasz szarik be, az olaszban a német, a franciában a japán stb.
mondjuk amikor már a faszomtudjahányadik mitsubishi gyártmányú kormányművet cseréli az ember, akkor már hajlamos hülyeségekre gondolni.
na ezért kell angolt venni.
azok legalább következetesek.
ott minden lukács és nem kellazon gondolkodni, hogy ez most mért szart be.
azért.
viszont jó hír, hogy a lukács elektronikák könnyen és szakszerűen javíthatók, az angolok gondoltak mindenre:
imgfrm.index.hu/imgfrm/4/0/7/6/BIG_0006204076.jpg

:)))))

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.07.25. 12:03:07

@visszakettopadlogaz: annyira jelentős, hogy ha a következő autótervem sikerül, az is új-zélandi (NZ-xxx-xx) rendszámos lesz :D Faszom fog Libajnaiéknak meg Szalainénak fizetni még egy kört a körhintán. Mert ugye a 170 Le-től feljebb lelhető dolgok "vagyonadó" kötelesek lesznek.

Zahal 2009.07.25. 12:03:35

@The Good Boy: szarok rá íveset.:-) akkor ők vegyék a Golfokat, villogjanak velük (azzal?:-)), és költsék rájuk a fél vagyonukat. nem rábeszélni akartam senkit, csak véleményt mondani.
a japán-német-olasz autó fanok összeütközése már-már gigászi presztízsharcba megy át, erről írt is a Totalcar.

loláb 2009.07.25. 12:03:56

@Zahal:
"Magyarországon különben is, a németorientációnak köszönhetően, még mindig "csak a német óttóó a jó óttóó" megy."

Nektek, felnőtt embereknek ez tényleg szempont? Édes Istenem, ideje lenne felnőni.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.25. 12:04:39

Van egyébként egy praktikus találmány, melynek birtokában nem kell a gödörben szopni, ha a keresztben beépített motoroknál vezérmûszíjcserénél útban lenne a jobb motortartó bak:
img352.imageshack.us/img352/7913/img0524li3.jpg

Mondanom sem kell, hogy a szakszervizeknek keret használatát írják elô. És akkor nem lesz miért anyázni.

yomsisi 2009.07.25. 12:07:37

Hülyeség ez a Német autó cirkusz! Rég nincsenek sehol a Japókkal szemben.

Nekem is van egy kis Olasz, új Panda. A világ egyik legjobb kisautója! Made in Italy. (From Poland) :-D

Totálisan egyetértek a cikk szerzőjével, a világ legjobb kisautóit az Olaszok gyártják!

gnme 2009.07.25. 12:12:24

jé némmá'a' ilyen ekotek motor volt a eggyik régi aszmámban, amibe hetente egy litéér olajat töltöttem után.

Már 10e km-es korűában ZABÁLTA az olajat :) és az AGR szelepet, amíg le nem lett dugázva :)

"0" kilométertől 90e hajtottam, akkora úgy adtam oda beszámításra hogy köptem eggyet utána.

:)

jóautók ezek :)

Zahal 2009.07.25. 12:15:48

@loláb: pont ezt mondom én is, hogy ez nem lehet szempont.

S4mu3l 2009.07.25. 12:19:13

Mindjárt jön az igazi ortodox németautós érvelés, hogy az opel az igazából nem is német autó hanem GM. :o)

series_one (törölt) 2009.07.25. 12:19:37

@Il mio nome è Nessuno:

ez tök jó, csak ezen a lancián nem használható,annyira lejt a sárvédőfalc, bónuszban a vezérlés felöl van egy bak, a váltón meg kettő.
aztán ha a vezérlést lebontod ÉS a váltót is leveszed, mi tartja a motort a helyén?
már a megszokáson kívül persze.
szóval jó ez, csak sajnos nem mindenhova használható.

series_one (törölt) 2009.07.25. 12:22:43

@series_one:

...mondjuk ezen pont nem kell levenni a vezérlésoldali bakot, szóval stornó.
ezzel együtt még mindig nem használható mindenhova.
:))))

series_one (törölt) 2009.07.25. 12:24:16

@Il mio nome è Nessuno:

ja, figyi.
nem tudsz utánanézni pár méretnek kifutott motortípusoknál?
érdekelne egy olyan méret, amit sehol nem találok a neten, hátha az neked egyszerűbben megy.

Akarki lehetek 2009.07.25. 12:43:09

@UltimateUbul: nem tudom irónikusan vagy komolyan írtad-e? De az biztos, hogy ezeket nem lopják annyira, hogy a biztosítási öszegen meglátszódjon. Valaki által említett 300 EUR-s javításból komplett 1.1-es Puntot lehet kapni. Szóval ha idősödig, ezért van alkatrész olcsón. Szerintem nem kell a kis kategóriát lenézni. Egyébként elég sok német használ olasz autót. Érdekes, hogy ők tovább tudtak lépni a témán. Nekünk, akiknek "nincs autómárkánk", meg folyamatosan egymást ugatjuk le. Eléggé vicces :) Persze ez csak egy csoportra igaz, de elé fura.

allegro grosso (törölt) 2009.07.25. 12:47:00

Kedves István!
Gratulálok, remek dokumentum volt!Ezerszer érdekesebb mint egy "új autó teszt" amit normális hazánkban élő és eladósodni nem akaró ember a büdös életben nem tud úgysem megvenni. EZ A MAGYAR VALÓSÁG nem az insztignia vagy mi fene.István maga lenne alkalmas használt és új autókról szóló TV-és sorozat elindításához és műsorvezetéséhez! (amihez humor is kell és ebben sem szenved hiányt)hazánkban erre lenne szükség és erre van igény. Sikeres lenne!Vágjon bele! (néha meghívhatja a műsorba Csikós urat is de ne vigye túzásba : ) ) Szép napot!

madeinjapan 2009.07.25. 12:59:50

Én japán autó fun vagyok, de az olasz autók is nagyon bejönnek. Van valami olyan feelingjük amit nem lehet megmagyarázni hogy mitől van, de van. Német kocsik közül a Mercedes aminek még van stílusa. De a vw és az opel, hát azok valahogy nem igazán fognak meg. Nincs meg bennük sem a legendás japán megbizhatóság, és a feeling is hiányzik belőlük teljesen.

Tipo16v 2009.07.25. 13:04:56

hát srácok én nemtudom.. nekunk csak olasz autónk volt egyik sem hagyott ott sehol..najo mama kispókja meghalt debrecenben mert a váltóbol letört egy darab és nem lehet váltani:)
Tiponk megvan 6 éve...semmi baja..

Rocko- 2009.07.25. 13:12:57

@Shadowbull: "A BOSCH olyan cuccot szallit, amit a tisztelt vevo parancsol."
némiképpen érzek egy kis ívet a kedvenc témánkra, megcáfolandó öngamadat. :)
pontosabban a minimum minimumamm más minimumánál.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.07.25. 13:21:39

Mint punto tulajdonos, szinte csavarra átéltem ezeket a történeteket. A hátsó ablaktörlőmotor is valószínűleg a puntóról való. Meg a zár.

Olaszautó elleneseknek:
Városi rohangálásra nagyon jók az olasz autók. Kened vágod, és megy. Ha néha cseréni is kell rajta valamit, nem nagy összegekről van szó. Ha nem így egyben cserél mindent az ember, akkor szinte észrevétlen a fenntartási költsége egy ilyen autónak. Ha az ember rendelkezik némi minimális szerelési gyakorlattal (vez.szíj csere, fékbetétcsere), akkor egy alap szerszámkészlettel szinte minden javítható házilag.

GGG77 2009.07.25. 13:22:06

Két ismerősöm is folyamatosan Fiatokat használ, soha nem akarnának másba ülni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.07.25. 13:24:15

A legkeményebb meló eddig talán a fűtőradiátor csere volt. Ami mindegyiken folyni kezd. Az új utángyártott, ami tartós, kerül vagy 4500.- Ft-ba.
Két komplett délutánom ment rá, mire kicseréltem.
Akkor azt mondtam:
Nem szívesen élnék ebből, de ez egy olyan dolog, amit egy férfiembernek az életben legalább egyszer meg kell csinálnia.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.07.25. 13:27:31

@GGG77:
Mikor haverok kérdezgettek, hogy milyen autót vennék, ha lenne pénzem egy újra?
Habozás nélkül azt feleltem, hogy keresnék ugyanilyen puntót nullkilóméterest.


Nagyköbcenti hívőknek:
Ha olyan életet élnék, hogy egy héten 3x kellene mondjuk Bp-ről Győrbe utaznom, akkor nyilván nem lenne ideális a kis olasz.
Városi és helyközi furikázáshoz viszont nagyon jó.

Rocko- 2009.07.25. 13:29:03

@series_one: "na ezért kell angolt venni.
azok legalább következetesek."

"ebben ne keressünk összeesküvéselméleteket, mert nem vezet sehova, meg igazából csak hit kérdése, de vicces módon a német autóban az olasz szarik be, az olaszban a német, a franciában a japán stb."
>>> "na, szerelni kell a német technikát"

Akarki lehetek 2009.07.25. 13:30:46

Hát igen, az autógyár dönt, vagy elfogadja a javaslatunkat, vagy nem. Ezt ismerem. De a cég sok mindent befolyásolhat. Az autógyár kiadja a specifikációkat, saját belső szabványait előírja, megbeszéli a beszállítókkal, és elmondja mekkora keretbe kell beleférni. Azon belül pedig a beszállító hogy oldja meg, az ő dolga. Az autógyár sem látja előre, hogy gond lesz-e? Tesztelnek sokféleképpen, ha nem jön ki a hiba, akkor a konstrukció jó. De közben elindul a költségcsökkentés is a beszállítónál. Innentől lehet romlás, mert ugye mindent olcsóbban akar megoldani.
De maradjunk az eredeti konstrukciónál, költségcsökkentés nélkül. Az autógyárnak ha van 2 beszállítója (árverseny, keresztberendelés, helyettesíthetőség...), és mindkettő más konstrukciót tesz elé, mindkettő megfelel, akkor rábólinthat mindkettőre. Később ha kiderül, hogy az egyik sokkal megbízhatatlanabb a másiknál, akkor ki a hunyó? Az autógyár. Hiszen elfogadta, jóváhagyta. De azért arra is gondoljunk, hogy emellett az egyik beszállító rosszabb ötletel állt elő, mint a másik. Fiatok esetében a Bosch volt gyengébb, mint a Magneti Marelli. Az autógyártó a hibás, de ettől függetlenül a Magneti Marelli csinált megbízhatóbb, azaz jobb cuccot. Az pedig titok, ki nyert több pénzt, de gondolom a Bosch. De a Microsoft is folyton félkész terméket ad ki csak hamarabb minta többiek, és nagyon jól megél belőle.
A cégek döntéseibe nem látunk bele, hogy mi miért történik. De az egyértelmű, hogy mindenért az autógyártó a hibás, a szar bosch cuccért is, a szar ZF váltóért (mert ilyen is van ám) is. Ugyanúgy, mint ahogy ő érdemli meg az elismerést, ha az éppen a bosch cucc miatt lett éppen jó, vagy a ZF váltó miatt. Az meg természetes, hogy ha negatív a visszajelzés, akkor mindenki a másikat szereti mutogatni...

Tipo16v 2009.07.25. 13:46:50

az úf fiatokba bosch orák vannak?:O

Szamp 2009.07.25. 14:02:02

Jéé. Most nézem csak hogy DS a rendsám szóval Dunaszerdahelyröl van a kocsi. Én is a környékröl valósi vok. :)

kultúrpesszimista 2009.07.25. 14:12:16

@Zahal:

Ezért kell svéd- és angolautó bolondnak lenni! ;-)

Akarki lehetek 2009.07.25. 14:15:56

Vagy indiai autó fannak :D

nyunyuli 2009.07.25. 14:22:32

most vettem Bravo-t.
nem volt drága, és amit idáig költöttünk rá, az sem egy veszedelem.
Ilyen autó fér a büdzsébe. De ha sok sok pénzem lenne, én valamiért akkor sem vennék német autót. Japánt már igen. Hondát.

UltimateUbul 2009.07.25. 14:24:35

@Zahal:
na nehogy már arra legyünk nagyok hogy egy kibaszott 4 éves vacakba eddig nem szart be semmi. Majd 15 évesen nézzünk szét benne jobban.
@Shadowbull:
de mi a rossebnek is kellett leszokni a Magneti Marelliről?
@Il mio nome è Nessuno:
és változatlanul lófaszt se ér az egész akármilyen színű, meg ki az a kretén ökör aki gagyi bost venne már mikor szórják bagóért az ász Makitákat aztán marokszám van mindenhol tartalék cucc meg kiegészítő. Meg alapból űbereli mindenben. Ha meg nagyon felvágós akar lenni a faszikám akkor meg Hilti. Spec én is ezt vettem mert nem volt Makita pneu kalapács használtan, ebben meg a Hilti a legjobb.

kultúrpesszimista 2009.07.25. 14:25:09

@Akarki lehetek:

Jó, de az gáz... Akkor már inkább kínai, hehe.

UltimateUbul 2009.07.25. 14:52:07

@Zahal:
Megbaszhatod a MB-t is, egy konstrukciós tévedés majd az összes a W124/W126/W201 utáni időkből. Csak pár kivétel van de a vicc h azok is az egyszerűbb modellekből kerülnek ki.
@Il mio nome è Nessuno:
És nyilván az opálos szarod itt is használható lenne, mi?! Kicsi mindenretudokokosatlépni "mérnökúr"
@Akarki lehetek:
A rosseb ironizált, épp ez az hogy ezek a kicsi olaszok csak úgy vannak a piacon, de senki arra se venné a fáradtságot hogy leszarja őket, annyit kérnek értük amit kb érnek, nem magyaráznak bele semmi hülye sallang "presztízst" mint egy ledarált német mittoménmibe,(mert ugye nálunk képtelenség normális pénzért normális németet v japcsit kapni mert magyarisztáni paraszt leél mindent aztán elpasszolja) az árukat bőven megérik, ha olyat veszel amiben nincs elektro az injektor vezérlésen kívül akkor még otthagyós hibára se kell számítani. És doksi alapján nem reménytelen otthon megcsinálni egy ilyen mutatványt mint az itt elvégzettek java.
Szvsz nekem meg oly szál mindegy hogy épp mi a faszt használok, autószámba default úgyis csak a '84 előtt készült merciket tudom venni meg a japcsik nagyrészét. Ez meg ha nem csúszik be egy normálisabb japán(pl Daihatsu Curoe charade, Nissan Cherry, Mazda 121) alternatívának jó.
@Mk412:
Ez a fűtőgladiátor csere még részletesebben érdekel is, mert lehet h nekem is rá kéne szánnom magam, de annyira nem akaródzik... Na most ha lehet vele nyomni a 130-at tartósan akkor pályára is minek jobb?
Csak a közhiedelem erősítése végett német kocsiban francia cucc szart be. Ja és a generátor is francia volt ami szintén csont halott volt, csapágy, túlfesz minden ami jöhet. Ezenfelül csak a német kopó cuccok voltak cserések aminek a java része még az eredeti 19 éves cucc volt!

Akarki lehetek 2009.07.25. 14:57:46

@UltimateUbul: akkor egyetértünk. De nem tudtam eldönteni elsőre. Szerintem a pénzüket megérik, nem problémásak abszolút.

Zahal 2009.07.25. 14:59:00

@UltimateUbul: kibaszott baszod háháh höhöh, hogy a szart baszott b+, bakker!
:-) ízelítő a színvonaladból.
--------------
15 évesen minden autónak előjönnek a hibái, csak egy Audi A6-osnál egy kis elektronikára is fizethetsz sok százezer Ft-ot, míg egy egyszerű olasz autónál szinte csokitallérból kijön az egész.
úgyhogy bazd meg.:-)

UltimateUbul 2009.07.25. 15:13:14

@Zahal:
Nem baj, vannak már erős nyugtatók, nézzél be legközelebb a vigyorgóba. A 4 éves fityó punciddal együtt...

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.07.25. 15:15:34

@UltimateUbul:
Vigyázat!
Az az igénytelenség, elnyűhetetlenség, ami a puntókra jellemző, csak az első szériára igaz.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.25. 15:36:20

@AtoszMester: Ha lenne humora ennek a gyökérkefének, biztosan nem kontrázik még egyszer. De hát ennyi a srác. :) Valszeg mérethiányos szegényke, nézd el neki.

Múltkor be akarta nekem adni, hogy Puzsér az isten és ha valakire, rá lehet hallgatni. Para-Kovács meg egy fasz. Hát ennyit a srác valódi "menetkultúrájáról" LOL :D.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.25. 15:37:52

@kultúrpesszimista: opelvwford, haha, látszik, hogy proli vagy :D

Isgyu 2009.07.25. 15:39:07

Nos,

mikor a PuntoII-et megvettem és megtudtam, hogy ebben még a F.I.R.E motor van kicsit ledöbbentem :) Majd rájöttem, hogy ha valami megbízható, keveset eszik, jól megy akkor azon minek változtatni? Amúgy ez sem igaz! Mert pl fejlesztik ezeket is. Puntók is voltak még régi gyújtás elosztóval és az újak meg már elektronikusak lettek, stb. Eladtam a PII-m majd 2 német után megvettem a második olaszom :) Grande Punto, sima 1.4 8v. És igen, ez is F.I.R.E motor, csak mint utólag kiderült ez pl már változó szelepvezérlésű. Na ezt ki tudta? :) Mert nincs ráírva minr a Suzukikon, vagy japókon, hogy VVTI sőt a könyv sem említi! Persze sok más mindene változtattak még a mérnökök, de ahogy néztem a képeket a Grande motoregység elrendezése csatt ugyanez :)
Az új persze meg már EURO4-es is. A katalizátor is felköltözött a leömlők alá már, így a kocsi alá nézve csak a sima cső látható nagy dob nélkül középen :)

De aminek nagyon örülök, az a Fiat új fejlesztése ami most jön ki. Ez ellentmegy a most hagyománnyá vált agyonbonyolítással ami az autóiparban található. Tessék kérem megnézni az új MultiAir motorokat amik most jönnek ki:

auto2.xps.hu/Fiat-multiair-p1.html

auto2.xps.hu/Fiat-multiair-p2.html

Végre, hogy úgy fejlesztenek, hogy nem bonyolítva, hanem egyszerűsítve! Én nem és értem ezt a technológiát miért nem találták már fel mások? Pofon egyszerű, sokkal egyszerűbb mint a meglévő szelepállítású rendszerük. Ráadásul nyomtékosabb és kevesebbet is fogyaszt majd :)

Hajrá Fiat!

Isgyu 2009.07.25. 15:41:46

Hoppsz elírtam. Helyesen:

sokkal egyszerűbb mint a meglévő szelepállítású rendszerek.

Jabozeo 2009.07.25. 15:48:42

Nagyon jo cikk tetszik:-)

Csinalhattatok volna videot magarol a szerelesrol nem baj ha hosszu... Erdekesen osszevagva jo kis erdekes/nezheto/tanulsagos/vicces dolog lenne belole. Sok ember van rakenyszerulve vagy talan csak felig ( a mi a fene kerul ezen a fotelon XXX forintba elven) arra hogy otthon barkacsoljon, es annyian rosszul csinaljak. (mint pl en :-))
Egyebkent egy olasz elektronikai dolgokat fejleszto cegnel dolgozom, letezik olasz elektronika is :-)

Isgyu 2009.07.25. 15:52:52

Na még valami, a F.I.R.E nem tüzet jelent, hanem a Fully Integrated Robotised Engine rövidítése aki nem tudná :)

en.wikipedia.org/wiki/Fully_Integrated_Robotised_Engine

Ratnet 2009.07.25. 15:55:28

Elképesztően ronda ez az autó. Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemesen rozsdáll az alváz, ahol elfelejtették betaknyolni alvázvédővel.:-)

Isgyu 2009.07.25. 15:56:09

Azt mondjátok meg hol lehet ennyiért venni új generátort? :o Ennyibe kerülnek felujítva!

Isgyu 2009.07.25. 15:57:52

@Ratnet: Nem azon múlik. Hanem hogy cinkelt-e ennek az alváza vagy sem? Na ezt nem tudom. A Punto I-ek sem rohadnak kivéve amelyiket törték.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.25. 16:00:12

jó kis kocsi ez újkorában, de 100.000 fölött egy ócskavas

Ratnet 2009.07.25. 16:02:32

@Isgyu: "Hanem hogy cinkelt-e ennek az alváza vagy sem? Na ezt nem tudom."

Te annak látod?:-) Hacsak nem az a barna porló anyag a cink.:-)

Jabozeo 2009.07.25. 16:18:21

Nekem mostmar 8 eve van egy immar 11 eves bravom Eddig meg nem rozsdasodik es meg nem volt rajta cserelve semmi kopo alkatreszeken kivul. Meg a kuplungja is gyari. pedig rohangalok lEgyelore meg mindig birja a Milano BP utat 140 el gond nelkul...

Rocko- 2009.07.25. 16:36:40

@series_one:
- na, szerelni kell a német technikát
- ja, az egyetlen olasz alkatrészt kell kibaszni belőle

vagy nem Te voltál akkor éppen Sabc állandó tettestársa Yetron? :)))

series_one (törölt) 2009.07.25. 16:41:16

@Rocko-:

jahogy.
hát elnyílt hosszában a benzincső bazz.
ilyet se láttam még.
ráadásul az ÚJ benzincső.
az tény, hogy valami olasz cucc volt.
de kiadta.

várjál...
az elsőn nem voltam.
a másodikon nem kellett műteni.
a harmadik volt ez.
a negyedik volt az önindító.
az ötödik meg a patkány melegedése.
végül is egész jó hibaarány.
egyébként meg sose késtünk sokat.
az önindítóval valami két órát elbaszunk (incl. ötös muter becserkészése), aztán késtünk valami fél órát, vagy hogy.

Shadowbull 2009.07.25. 16:43:46

@Zahal: "visszahívott 7-es BMW sorozat, persze.:-) egy 25 milliós kocsinál kicsit meghökkentő volt. akkor is, ha kis dologról volt szó. ne legyen kis dolog drágább autókban."

Mutass nekem olyan autogyarat, ami nem hivott meg soha semmit sem vissza.

sb

Shadowbull 2009.07.25. 16:50:59

@UltimateUbul: "de mi a rossebnek is kellett leszokni a Magneti Marelliről?"

Kerdezd meg a Fiatot. Ahogy az ilyen tomeggyartoknal lenni szokott, valszeg az ar dontott.

De szokott olyan is lenni, hogy egy beszallito egyszeruen nem tud bvevallalni egy sorozatot, mert nincs kapacitasa.

Ezer oka lehet.

sb

Shadowbull 2009.07.25. 16:52:29

@UltimateUbul: "Ja és a generátor is francia volt ami szintén csont halott volt, csapágy, túlfesz minden ami jöhet."

Valeo, gondolom.

Pedig tudnak ok is nagyon szuper cuccokat csinalni.

sb

megint 2009.07.25. 17:48:59

UltimateUbul, mi forgalmazunk ilyen gépeket, és a Makita messze nem a legjobb

gss 2009.07.25. 17:52:12

@UltimateUbul:
fütögladiátorcsere:
www.puntoclub.hu/punto1/radiator_csere
...más gond esetén is érdemes szétnézni itt

a punto egyébként nálam is rácáfolt az "olasz=megbizhatatlan fos" félelmemre/elöitéletemre
gond persze akad néha,de egy 12 éves autóhoz képest aránylag kevés
az alkatrész olcsó
szerelni könnyü(idióta eszetlen megoldások alig vannak rajta)
doksit fellelhetö

Tipo16v 2009.07.25. 18:06:30

@Zahal: hagyjad őket..ugyse lehet megmagyarázni nekik
aki németbuzi az az is marad
aki meg olaszbuzi az meg olaszbuzi..
tökmind1 mit mondassz nekik

UltimateUbul 2009.07.25. 18:10:07

@Shadowbull:
Legalább egy kis hányadát gyárthatnák Marellivel a kocsiknak. Vadásznának rájuk. Jahh és az üléshuzat olasz zászló színű legyen, és SPQR felirat a díszrácsban.
És természetesen Valeo volt. De nem hiszem h ott bármit tudnak normálisan gyártani. Tul képpen MINDEN ami valeo behalt ezen a kocsin, a fűtőradiátor is az persze, és mikor bemegyek a helyi foswágen boltba eladó kapásból mondja a parajelenségre h csak meleget fúj hogy óó hát az csak a fűtőradiátor, típushiba és utángyári már 3 kilótól van és jobb mint az eredeti.
@megint:
naná hogy nem a legjobb, de ár/érték arányban szinte a legjobb, és tényleg marha fasza gépeket csinálnak különösen az akkus cuccokban. Egy Röhm tokmányos 12V/2.8Ah behajtót lőttem nemrég kéz alatt, olyan áron volt mintha valami barkács szar lett volna aztán az egyik legjobb ipari. Aztán a fúrókalapácsaik ütőereje átlag 30%-nyi Joule-lal nagyobb mint a nevesebb márkáknak.
@Mk412:
természetesen én is a 1995-ben kiadott szériára gondoltam, többet amúgy se szántam lótifuti autóra mint amennyiből az kijön.

Shadowbull 2009.07.25. 18:25:49

@UltimateUbul: "És természetesen Valeo volt. De nem hiszem h ott bármit tudnak normálisan gyártani."

M3-ba ok szallitjak a generatort, M5-be is. Nem tudok kulonosebb problemarol. Nyilvan ezek a Valeo felsokategorias cuccai.

sb

Shadowbull 2009.07.25. 18:29:39

Amugy meg nekunk az elso autonk egy 97-es 1,4-es full fapad Fiat Brava volt, amit 2001-ben vettunk 63e kilometerrel (ki tudja mennyi volt valojaban).

A ket hatso lengescsillapiton kivul nem volt semmi baja. 2007-ben adtuk el 135e kilometerrel, igaz 2005 kozepetol nem hasznaltuk.

Teljesen elegedettek voltunk vele, az asszony kifejezetten szerette. Korrekt auto volt, a borzalmas futomuve ellenere, dehat nem sportkocsinak keszult.

Barmikor vennek masik Fiatot.

sb

Shadowbull 2009.07.25. 18:30:47

@Shadowbull: Sot az oninditot is ok szallitjak.

sb

Tipo16v 2009.07.25. 18:37:31

új fiatokba már nem marelli van? (órákra gondolok)

scsaba1 2009.07.25. 18:37:41

Mennyire szeretem ezeket a hétvégi szerelős posztokat... Teljesen kikapcsol...

megint 2009.07.25. 18:48:11

UltimateUbul, ilyen kisgépekben talán a legjobb az AEG, nagyon precíz gépek, kis méretben is tudják azt amit a legtöbb csak nagyban, persze nem olcsó

csiky944 2009.07.25. 19:00:26

@scsaba1: én 7.napja szerelek most :)
igaz motort,de most autón nincs mit bütykölni

gss 2009.07.25. 20:16:02

@Isgyu:
ja igen a fervillnél lehet kapni a generátorhoz külön aluházat(ez szokott elrepedni,mert az alukorrózió térfogatnövekedéssel jár,igy lefesziti magát a vasmagról,vagy a vasmagot nyomja rá a forgórészre)
...én ezt a mutatványt megusztam egy 2literes fantából:sikerült óvatosan szétszedni,és meghegesztette egy ismerös ismeröse

qualitaet 2009.07.25. 20:21:48

@dextercapo:

"ami tonkremegy az tipusosan az amit nem tudnak : elektronika , azt a bosch-tol veszik - olyan is , mintha nemetek olyannak csinalnak , amilyennek szerintuk egy olasz elektronikat var az ember."

Nincs az a megbízható elektronika ami nem szarik be egy hanyagul összelapátolt autóban.

Amúgy szegényke tényleg ritka rusnya szerzet. Sok köze nincs a legendás digó design-hoz és jóizléshez.

gss 2009.07.25. 20:22:41

@UltimateUbul:
ha csak meleget fuj(de nem fagyállószagut,és a viz sem tünik el a rendszerböl) az inkább vmi szelepkallantyubowdenizé kiakadás/behalás lehet

dirige 2009.07.25. 20:30:50

@visszakettopadlogaz: Adózásban nincs erkölcsi kérdés! Meg kell kerülni és kész. Az államnak a lehető legkevesebbet kell fizetni. A hülye államnak még annyit sem.

dennisthemenace 2009.07.25. 20:34:12

@dirige: Okoska;gyere ki hozzam es mutasd meg,hogyan kell...

dennisthemenace 2009.07.25. 20:35:50

@Shadowbull: A valeo kupplungok messze verik az osszes utangyartott szart.

J0C0 2009.07.25. 20:42:22

Nekem szemelyszerint ez a Lancia nagyon bejon, idealis varosi kiskocsi, keveset fogyaszt, a fenntartasi koltsege minimalis, parkolni vele egy alom, akarhova befer.
Nagyon jo cikk, tobb ilyet kerunk! Udvozlettel Joco

J0C0 2009.07.25. 20:46:17

Amikor nemreg Olaszban voltam, nagyon sok ilyen kiskocsit lattam.. a szivarvany minden szineben.. Vidam latvany..

Jetfighter 2009.07.25. 20:46:23

@LipicaiCukorgyáros: Egyetértek. Nekünk olyan van. Egy túlmotorizált 1.4LX, túl a százezren. A futómű zörög-kopog. (Lógás nincs, ha lesz: szilentcsere.) Nemrég raktam be új hőfokjeladót. Évekkel ezelőtt hegesztették a kipufogót. A hűtőradiátort és a vezetőoldali ablakemelőt még az eladó cserélte. A hőfokszabályzó bowdenje is vacak volt (gar-ban javítva), állítólag a belső keringetés motorja is, de az megjavult. És ez mind működik azóta, de legyen: egy ócskavas.
Ám viszonylag kevés ócskavasról tudok, amelyik full Alcantara-belsővel, tökéletesen működő klímával, kvázi zajmentes, sima futású 120-as országúti tempóval, közel 190-es végsebességgel bír, ennyiért. És 2 felnőtt+2 gyerek könnyedén, hosszú úton is elfér benne, nem ér össze a vállunk és fejtér is van bőven.
Városi kocsinak bőven jó, túrázni persze mással járunk.

Jetfighter 2009.07.25. 20:52:30

@qualitaet: "Amúgy szegényke tényleg ritka rusnya szerzet. Sok köze nincs a legendás digó design-hoz és jóizléshez."

Szerintem a legstílusosabb olasz kisautó ever, dehát ez ízlés dolga. Érdekelne, melyik az a digó, amelyik neked bejön?

qualitaet 2009.07.25. 20:59:37

@Zahal:

"német autó, persze-persze. az állandóan küszködő, szervizek sztárjai VW-k, a visszahívott 7-es BMW sorozat, persze.:-) egy 25 milliós kocsinál kicsit meghökkentő volt. akkor is, ha kis dologról volt szó. ne legyen kis dolog drágább autókban."

Az 50 gurigáért orrán-száján olajat engedő és fél életüket szervízben töltő Ferrarik bezzeg nem hökkentenek meg.
"(a Mercedes-Benz, általában, az igen, az német autó)"

A Daimler-Chrysler konszern név neked gondolom semmit nem mond.

"Magyarországon különben is, a németorientációnak köszönhetően, még mindig "csak a német óttóó a jó óttóó" megy."

Ahhoz képest, hogy az első komment is a Bosch herótozásával indult és nincs internetes fórum a "technikajapánabankezdősikésottisérvéget" c. baromság nélkül.

RadyR 2009.07.25. 21:39:54

Engem az érdekelne, hogy a fék alkatrészeket honnan szereztétek... az én 7 éves mitsu-mra a 4 tárcsa+4 betét kerülne annyiba, mint a posztban írt végösszeg. Vagy ez teljesen normális, hogy míg az én japó cuccomra szemdüllesztő árakat mondanak, addig erre a technikára kijön fillérekből?

series_one (törölt) 2009.07.25. 21:57:25

@qualitaet:

"A Daimler-Chrysler konszern név neked gondolom semmit nem mond."

mintha az már nem létezne, bár lehet, én vagyok elmaradva a napi hírekkel, oszt megint csak összebútoroztak.

The Good Boy 2009.07.25. 22:03:04

@dirige: gratulálok a gondolkodásmódodhoz. De azért remélem az állam által adott kedvezményeket boldogan veszed/vetted igénybe (diákbérlet, családi pótlék stb.)

Akarki lehetek 2009.07.25. 22:03:07

@qualitaet: A Daimler Chrysler név az remélem neked sem sokat mond. Jó ideje kiszállt a Chrysler, már Daimler AG. ;)

Akarki lehetek 2009.07.25. 22:04:34

@series_one: jól tudod, semmi közük egymáshoz.

qualitaet 2009.07.25. 22:25:09

@Jetfighter:

"Érdekelne, melyik az a digó, amelyik neked bejön? "

Rengeteg.A maiak közül szinte mindegyik tetszik.

A Brera kibaszott jól néz ki, a 159-es is, ha kisautó kéne Grande Puntót bármikor vennék, a Maseratik szintén gyönyörűek no meg egy Scaglietti szintúgy.
A mai Lamborghinik viszont a proletár ízlésficam és az újgazdag nyálverés guruló szobrai.

A régiekből az ötvenes-hatvanas-hetvenes évek olasz sportautói szinte kivétel nélkül gyönyörűek. (Az ultragörény X1/9 vagy a nyomoronc 850-es Fiat véletlenül sem sportkocsi.)
Az olcsóbbak közül az Alfa limókat is mind bírom a '70-es évek végéig.
Ezeknek a hörgése és az egész férfias mivolta utánozhatatlan olasz hangulat és stílus.
Nagy kedvencem a capo-s kiállású 132-es Fiat vagy egy sötétkék 125-ös.

A '80-as '90-es években viszont készült egy jó pár olyan olcsó és ronda műanyag okádék az Alfától Fiaton, Lancián át akár a Ferrariig (348TB) aminek semmi köze a stílushoz,sehol nem látszik, hogy olasz ember tervezte volna és szabályosan felfordul tőlük a gyomrom.

Zahal 2009.07.25. 22:29:16

@qualitaet: szar ügy, ha ez van a Ferrarikkal, de aki olyat vesz, az meg is érdemli.:-P :-D

qualitaet 2009.07.25. 22:30:39

@series_one:

"mintha az már nem létezne, bár lehet, én vagyok elmaradva a napi hírekkel, oszt megint csak összebútoroztak."

Igen, már tényleg nem létezik.Nem vagy elmardva semmivel,én is ikább csak olcsó poénnak szántam:)

@Akarki lehetek:

"Jó ideje kiszállt a Chrysler, már Daimler AG. ;) "

Ja, kemény egy esztendeje.:)

qualitaet 2009.07.25. 22:36:43

@qualitaet:

"Nagy kedvencem a capo-s kiállású 132-es Fiat vagy egy sötétkék 125-ös."

130-as,130-as!!! Elírtam. (A 132-es kutya fasza ehhez képest.)

Akarki lehetek 2009.07.25. 22:43:40

@qualitaet: Hát, 2007 április-május körül szétváltak már. Inkább bő 2 évet mondanék.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.25. 22:57:48

@Jetfighter: Egy japan gépbe ált 200.000-ig csak olajat kell tölteni. Döntsd el te, hogy mi kell a full Alcantara, vagy a 0Ft-os ktg. Csak azt ne mondd, hogy egy japan nem csendes és nem megy 190km/h-el. Én szeretek keveset költeni a kocsijaimra ;)

series_one (törölt) 2009.07.25. 23:00:31

@LipicaiCukorgyáros:

se fék, se futómű.
hát, tőled se vennék autót.

Shadowbull 2009.07.25. 23:05:16

@qualitaet: "A Brera kibaszott jól néz ki"

Veto, veto!

:)

"A mai Lamborghinik viszont a proletár ízlésficam és az újgazdag nyálverés guruló szobrai."

Imadom a Lamborghiniket :)

sb

series_one (törölt) 2009.07.25. 23:11:42

@Shadowbull:

"Imadom a Lamborghiniket :)"

proli vagy és/vagy újgazdag.
:))))


_________________________
(m54 milyen magas?)
:)))

Shadowbull 2009.07.25. 23:14:02

@series_one: Proli talan nem vagyok, ujgazdag meg csak szeretnek lenni :)

(nemtom)

sb

qualitaet 2009.07.25. 23:32:44

@Shadowbull:

Kivétel erősíti a szabályt! :)))))))))))))

qualitaet 2009.07.25. 23:36:27

@Akarki lehetek:

Pontosan nem tudtam csak azt, hogy nem rég volt. Repül az idő.

censor013 2009.07.25. 23:47:49

Jók az olasz kocsik is, úgy mint a franciák, németek, amerikaiak, angolok ,akármelyik. Csak a saját környezetükben kell helyezni őket. Nekünk azért furcsa mert nincs hazai autógyártás (saját típusra gondolok). Az olaszok azt a technikát értik, tudják milyen, javítják is, használják. Franciák dettó (imádom a filmjeikben a sok francia kocsit, főleg a régebbi filmekben). Németek is sajátot vesznek, ha lehet, amerikaiak is. Egyik sem über, csak a közönségnek az kell. Otthonra gyártanak elsősorban. Ha ezt át tudnánk érezni, nem lenne ilyen ellentét, belebuzulás egy-egy típusba, vagy gyártó országba. Ezek is használati cikkek és kész. Ha egy szerelő felfogja az adott típus logikáját, akkor mindegyik ugyanolyanná válik. Csak kevesen veszik ehhez a fáradságot. Sajnos nagyon sok félrejavított autó van nálunk, éppen emiatt.Ez lehet az oka néhány típus utálatának.

Akarki lehetek 2009.07.25. 23:50:54

@qualitaet: igen, repül. Én sem tudnám, ha nem kellett volna minden doksinkon cserélni a logót :)

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.25. 23:56:10

@series_one: Jajj te milyen kis figyelmes vagy :D, nyilván vannak kopó alkatrészek, mint például generátor, kuplungszett, komplett fékmechanika szett, kormányösszekötő, lengéscsillapító ect. :D (nyilván egy olasznál az)

Azért elmondok neked egy titkot, psszt, nehogy valaki meghallja: egy normálisan használt jó minőségű (nem streetracinges szemét Civic) japán autón (tehát Suzukinál és Nissannál jobb), mint pl Honda, Toyota, Mazda, Subaru, Mitsubishi nincs mit cserélni, elvétve 1-2 apróságot. (és ne gyere a haveroddal, aki azt mesélte, h pont a múlthéten esett be hozzá egy rom japán, mert olyan is van, főleg Mo-n). Egy jó japánnak patent a kormányműve, atombiztos a felfüggesztése és csodás a váltója. Egy pár japót elhasználtam, de egyben megegyeztek: mind 200.000-nél lett bejáratós :) kotyogós futómű?! az meg mi :)

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.25. 23:58:04

@censor013: Ebben kurvára igazad van, végre valaki, aki ezt látja :)

censor013 2009.07.26. 00:02:49

@LipicaiCukorgyáros:
Az ismerősöm 3 éves Avensisébe motort is kellett utántölteni kb 120.000-nél, pedig az is japó. Meg jó néhány más érdekességet is.De gondolom azért akad még néhány más alkatrész is ,kopó-forgó cuccok, szíjak,ami 200.000 alatt előjön, jó olcsón. Persze lehet ezek cseréje nélkül 0 Ft költséget elérni, ez tény.

J0C0 2009.07.26. 00:09:02

@censor013: azt hiszem fejen talaltad a szöget..

censor013 2009.07.26. 00:12:50

@LipicaiCukorgyáros:
Különben spanyol-német autóm van, kissé tartottam tőle, de úgy mint a japánoknál, nagyon pozitív tapasztalataim vannak, kis költséggel fenntartható masina, pedig nem igazán ápolt állapotban vettem, semmi meglepő nem hullott szét rajta, csak ami mindegyiknél kopik. Remélem, így is marad, mert nem igazán látok jobb alternatívát jelenleg. Viszont, ha nem németet veszek, a bratyó kitagad, mert azokat szereli, már meg is fenyegetett, hogy vagy nyíllal átlőtt csirkefej, vagy 4 karika , vagy szimpla és dupla v, esetleg S betű legyen a kormányon, különben kereshetek szerelőt:-)

series_one (törölt) 2009.07.26. 00:16:01

@censor013:

vegyél JÓ_AUTÓT oszt akkor szarni rá, hogy nem áll szóba veled a tesó, hiszen nem kell javítani.
értesz-e?
:))))))

series_one (törölt) 2009.07.26. 00:17:17

@LipicaiCukorgyáros:

hát persze.
a haverommal meg nem jövök.
van tapasztalat saját is.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 00:19:09

@censor013: Hát a haverod vagy egy selejtet vett, vagy átkurták. Utántölteni? Avensis-nél? brrr, ilyet még éltemben nem hallottam, de látom megvan az első: a haverom pont most és japán és micsoda szar... :)LOL Az Avensis az egyik legjobban összerakott kommersz népi japcsi, szóval öhöm

censor013 2009.07.26. 00:22:03

@censor013:
Ja, még annyit, hogy a bratyó, amikor megemlítettem neki egy patent Ford Focust, mint kiszemelt darabot, csak azért nem küldött anyámba, mert az övé is ua.(Hogy én mit kaptam...Mit képzelek?... "mind szar"..."azokon röhögünk, aki olyant vesz"...Félóra kín volt.) Kissé beszűkült a horizontja, de így szeretem.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 00:26:33

@series_one: Sok sikert (nekem is van tapasztalatom, mint aktív together forever felhasználó és vagy 50 szervizes ismerősömnek ;). Viszont a VW-vel, Opellel már párszor nagyon keményen megszoptam. Ha lehet nem forintosítanám. A tény, tény.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 00:29:52

@censor013: Egyébként a Focus, a Ford legsikerültebb autója.

censor013 2009.07.26. 00:30:18

@LipicaiCukorgyáros:
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy japcsi és szar,és pont most.Csak azt, hogy kissé túlzás, amit a Toyotákról tartanak. Nagy része csak legenda. Ők is csak autót gyártanak, talán jobban mint egyesek, de ott is beszarik a technika ugyanúgy, mint máshol, ez erre akart példa lenni. Amúgy vett még egyet, használja is keményen, az már jó.Nála fifty-fifty eddig. Persze igazából másra vágyik, ez a verda nem tudta megfogni.

Rocko- 2009.07.26. 00:32:16

@Shadowbull: jó de Te a BMW-ket is szereted, assziszed tudsz ezen rontani? :D

@series_one: majd az utána következő tulaj elmondja, h ez a japán milyen szar. ;)
1-1. ;)

@censor013: "Különben spanyol-német autóm van"
ahahahaa, büfé-ruhatár. :D

censor013 2009.07.26. 00:37:19

@se@series_one:
Á, azt nem lehet! Akkor vér fog folyni. Ráadásul a bratyó az egyetlen szerelő, akit frankón elismerek, mert lelkiismeretesebb faszi nincs nála, nagyon keni, nagyon elismert pali, és őszintén szólva, az egyetlen, akiben megbízok. Néhány másnál történt javítás igazol (utánuk is a bratyó korrigált). Különben nics bajom a német típusokkal, igazából szinte mindegy, miben ülök, csak meg tudjam kedvelni valamiért.

censor013 2009.07.26. 00:39:42

@LipicaiCukorgyáros:
Ezt mondtam én is neki. Nem érti meg. Az neki csak ócskavas. Nem lehet megmagyarázni. Ilyen és kész.

series_one (törölt) 2009.07.26. 00:41:04

@LipicaiCukorgyáros:

mondj újat nekem japán-német-francia témában.
ha eddig nem volt ötven autóm, hát egy sem, oszt van némi közöm a pultnak ahhoz az oldalához is, ahova te csak akkor jutsz be, (de csak akkor is csak kicsit), amikor beadod a kincseket a pénztárba.
:))))

censor013 2009.07.26. 00:46:38

@Rocko-:
Ja, ez van. Bár inkább német, mint spanyol, bár láttam egyet-kettőt, ami inkább spanyol volt, közvetlen a fiesta utáni hétfői szériából. Az enyém talán szerdán készült. De az is lehet, hogy 1999-ben egy kereskedésben állt totálkárra törve, aztán két faszi flexelte kilenctől este nyolcig :-))

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 01:00:27

@series_one: Nyuszika, ébredj fel, találkoztál egy nagypályással. Én adom neked a melót. Mint mondtam, én user vagyok, és az autó beszél helyettem, a szerelő meg ugat. najóéjt pajti

suncow 2009.07.26. 01:07:34

2001 és 2006 között nem kevés 1.4/1.6/1.8 VVTi motort cserélt garanciában a Toyota.A gyűrűk idő előtt elkopnak (akár 40 000km alatt...),és bezabálja az olajat.Kollégám (Toyota autószerelő volt Lengyelországban) csak maga kb.5 VVTi motort cserélt.Írországban élek és itt is van rálátásom különböző autótípusokra(Honda/Volvo/Land Rover alkatrészes vagyok),és itt is hullotak a Toyota motorok (van egy 2001-es VVTi Corollam is...).A másik gyakori probléma volt a 2000 utáni Corolla és Avensisnél,hogy a váltócsapágyak is feladták a harcot idő előtt ( a Corollánkban is búg kb. 40k km-er óta).
A Honda legenda:
2001-2005 Civic 3 és 5 ajtós verzió: valtócsapágyak szintén,havonta csinálunk kettőt/hármat.A másik gyakori meghibásodás ezeknél még a kormánymű (egyre nehezebb lesz,majd megszorul).
Korai Jazz-nél (kb. 2005-ig) is gyakori volt a váltócsapágy gebasz,illetve rengeteg EGR hiba is.
2003 utáni Accord dízel:
Rengeteg kipuff. leömlő repedés,vezerműlánc szakadás (Honda erre 7 év granaciát ad),nagynyomású befecs.pumpa hibák.
Viszont a benzines Accord qrva jó :)
A Volvókba és Land/Range Roverekbe hadd ne menjek bele.Elég legyen annyi,hogy egy évben kb. 4-5 millió Euró értékben forgalmazunk alkatrészt (egy akkor városban mint Miskolc..),ennek 60%-a Land Rover,30% Volvo,10% Honda.Januárban 10 000 Eurót számláztunk a Honda felé granciális javitásra,míg volt egy 2008-as Range Rover Sport-unka,mi egyedül elvitt ennyit :)
Nagy flotta és lízing cégeknek is szervizelünk,rengeteg típussal találkozom minden nap(BMW,VW,Mercedes,Toyota,Opel,Fiat stb.),szóval láttam már pár dolgot.

Barátom Nissan/Fiat kereskedőnél alaktrészes,és a Nissan-t 2001/2002 óta magasan veri megbízhatóságban a Fiat.

Nincsen olyan,hogy megbízható autó.Az összes xar,mert mindegyik elromlik :)

suncow 2009.07.26. 01:09:47

@suncow: Az 5 motor az 50 akart lenni...

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 01:25:46

@suncow: Ha nekem szólt, mindhiába. Én még nem találkoztam elégedetlen japó tulajjal, úgyhogy nekem ennyi elég. Nem szeretném neked iderángatni az olasz/német/francia autók meghibásodási statisztikáját, mert egy hétig nem aludnál :D. Sajnos a tapasztalat egy szar ügy, és abból nekem csak pozitív van. Hagyjuk ezt az álságos témát, aki kicsit is ért a kocsikhoz tudja, hogy a japók csinálják a legjobb autókat, nacsá részemről off

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 01:26:51

@suncow: "Barátom Nissan/Fiat kereskedőnél alaktrészes,és a Nissan-t 2001/2002 óta magasan veri megbízhatóságban a Fiat."

Hát a Nissan, az tényleg egy fos, de ezt mindenki tudja

Higany 2009.07.26. 06:50:31

Le fogod te még szarni a sok kis olajfolyást, én az 1.2-es Punto I-emen cserélgettem egy ideig lelkesen a szelepfedél tömítést, de mivel az olajfolyatást csak ideig-óráig szüntette meg inkább beletörődtem, hogy ez ilyen...

Akarki lehetek 2009.07.26. 08:51:59

@Higany: azt elhiszem, hogy beszoptad. De nem csak náluk ez a helyzet. Nagyon sok autónál szarakodik a szelepfedéltömítés és a kartertömítés is. Ezeket rendszeresen tapasztaltam. Aztán szépen kiszűrtem, melyik gyártóét nem szabad oda megvenni. Akár Opel, akár Fiat, akár VW vagy Renault. Mindegyik ilyen volt, a tulajt megkértem, hogy ne akarjon ő tömítést venni, majd én veszek.

Akarki lehetek 2009.07.26. 08:58:05

Ja, egyébként a Punto I volt a legmegbízhatóbb Punto az első 3 közül. Sőt, abban az időben elpusztíthatatlanab volt talán az összesnél. Németeknél kis városi szaladgálós autónak tartják sokan, és 14-15 éves koráig megtartják ezeket is, mint a folyton csörgö szelepes alulvezérelt Fiestákat. Érdekes módon elégedettek vele, pedig olasz. Ja, és folyni sem szokott az olaj. Szerintem csak felfogás kérdése az egész. Nem várnak el többet, nem nézik le előitélettel, ha kell akkor márkás alkatrészt szerelnek bele. Szerintem. De a szerelő körtől már messze járok, de beszélgetni szoktam, látni/tapasztalni dolgokat szoktam.

Jetfighter 2009.07.26. 10:48:22

@LipicaiCukorgyáros: Nyilván bármelyik kis japó megfutja a 190-et és sose romlik el, - viszont ha számít, milyen kisugárzású autó felé megyek reggel a garázshoz vagy napközben a parkolóban, akkor állítom, a '90-es évek közepétől az olaszokat nem igazán veri senki. A Lanciák belső tere pedig még ma is mérce a saját (ár) kategóriájukban.
Nyilván romantikus alkat kell ehhez, ha valaki szikáran realista, az nagy ívben... és elvan a stílusban, belső igényességben kevesebbet nyújtó, de gépészetileg megbízhatóbb masinákkal. (Vagy kifizet kétszer annyit egy német v. svéd prémuimkocsiért.) Prioritás dönt, ahogy mondtad.

Jetfighter 2009.07.26. 10:59:41

@qualitaet: "ha kisautó kéne Grande Puntót bármikor vennék"

Kívülről abszolút rendben van. Mindenhol nagyobb a hely, mint egy Y-ban, főleg hátul és a csomagtérben. De belül a műszerfal egyszerű műanyaga összehasonlíthatatlan az Y szövet (v. Alcantara) borítású műszerfalával.
Jogos kérdés: de mi van, ha lekólázzuk... Válasz: az első sor nem fogyaszt kólát. Ha pedig a hátsó sorban a porontyok csokival, gyümölcslével bombáznak, az Alcantarából langyos (extrém esetben +citromos) vízzel bármi kijön, pillanatok alatt.

Shadowbull 2009.07.26. 11:14:23

@LipicaiCukorgyáros: "Nem szeretném neked iderángatni az olasz/német/francia autók meghibásodási statisztikáját"

Legyszives rangasd ide oket. Csak hogy lassuk, nem a levegobe beszelsz.

sb

suncow 2009.07.26. 11:48:32

@LipicaiCukorgyáros:
Nem statisztikakrol beszeltem,hanem hosszu evek gyakorlati tapasztalatarol.Es nem egy forumban,vagy egy picike maszek garazsban/boltban osszeszedett tapasztalatrol.Erre felenk nagyobb szamban fordulnak elo japan autok az utakon,ez magaval hozza azt is,hogy tobb meghibasodasra,illetve tipushibara van ralatasunk.
Az altalam emlitett Toyota motor fiasko azert az nagyon komoly dolog volt,de a Toyota legalabb benyelte,es lepett valamit az ugyben.Ugye az Opel Ecotec elso sorozatanak is volt ilyen gyuru problemaja,de azt hiszem ok nem csereltek motort garanciaban.

Az en velemeny pedig az,hogy a 90-es evek kozepetol a gyartok tudatosan nem torekszenek tulsagosan megbizhato autokra.A lenyeg az,hogy a garancia ideje alatt ne essenek szet,es ennyi.Az alkatreszeladas es szerviz tulsagosan nagy uzlet ahhoz,hogy csak ugy veszni hagyjak :)
Mont mondtam,legendak vannak,de totalisan megbizhato autok nincsenek.

ui:Egy gyakorlati pelda (es humoros is),hogy milyen xarokat gyartanak az olaszok :) Legutobbi szilveszterkor emberunk taxira vart reszegen Ujpesten.Gondolta amig a taxi odaer,addig megmelegszik az Alfa 166 2.4 JTD tipusu autojaban (amiben mar boven 100k km felett volt).Motor beindit,futes fullra.De emberunk bealudt,es az 52-es topankajaval padlogazt nyomott uresben.A motor igy forgott tiltason 5!! oran keresztul.Csak egy termosztat banta a kalandot...

pippone 2009.07.26. 12:06:21

Akárki akármit mond, én tuti nem vennék olasz autót, lagalábbis ilyen régebbit, mint ez az Y... az újak már egész jónak tűnnek.

Ebben a kategóriában és évjáratban a Suzuki verhetetlen:
1. jobb minőség
2. erősebb motor (még az 1.0 is fajlagosan..)
3. ..és VÉGTELENÜL MEGBÍZHATÓ!!!!!!!!

nem, mint ezek az olasz- elnézést a kifejezésért, de ez az igazság- szarok!!!

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.26. 12:12:26

@suncow: "Az en velemeny pedig az,hogy a 90-es evek kozepetol a gyartok tudatosan nem torekszenek tulsagosan megbizhato autokra."

Ez egy baromság, nem vélemény.

"Az alkatreszeladas es szerviz tulsagosan nagy uzlet ahhoz,hogy csak ugy veszni hagyjak"

Azt végiggondoltad már, hogy alkatrészt nem csak a gyártótól lehet venni, hanem ezer más helyen is (amibôl a gyártó egy büdös vasat nem lát!), valamint ha híg fos minôséget készít a gyártó, csôdbe megy, mert nem lesz olyan hülye, aki megvegye a termékeit?

ommm 2009.07.26. 12:15:09

LipicaiCukorgyáros 2009.07.26. 01:26:51

Öregem, sajnos el kell keserítselek. Japán autónál 200k fölött jönnek a gondok és a cserélni valók, ha tetszik, ha nem. Persze, ha kellőképpen süketek vagyunk és/vagy elvből nem vagyunk hajlandóak észrevenni a különféle szimptómákat, akkor nagyon sokáig hibátlanok.

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.26. 12:17:05

@Shadowbull: A Magneti Marelli jelenleg a csôd szélén táncol.

suncow 2009.07.26. 12:32:45

@Il mio nome è Nessuno:
Azert probalhatnad emberi hangon is megszolitani azt itt kommenteloket...
Es akkor ahhoz mit szolsz,hogy ezt a Merci beismerte?Azota "hig fosokat" gyart,hogy a te szavaiddal eljek.

A gyartokat azert nem annyira erdekli az utangyartott biznisz,mert nem Kelet-Europa a kimondott celpiac nekik.
A nyugati piacokon pedig a tobbseg meg mindig gyari alkatreszt vesz az 5-6 evnel fiatalabb autokhoz.

suncow 2009.07.26. 12:35:20

@Il mio nome è Nessuno:

Ja es szerinted a gyartok csak ugy ingyen kiadjak a gyari alkatresz specifikaciokat?
Szvsz ez alol csak a gyari beszallitok a kivetelek.

ui:Probalj meg normalis hangnemben valaszolni....

Isgyu 2009.07.26. 13:15:23

@Akarki lehetek:
elmondanád melyik gyártót szabad venni tömítésben? Én opelnál szívtam a folyton szivárgó tömítéssel. Volt ott paszta, különféle gyártók, de előbb-utóbb mindegyik elkezdett szivárogni, na nem nagyon, de lehetett látni a blokkon.

w a s d 2009.07.26. 13:16:50

@pippone:

Attól függ, mit nevezünk minőségnek. Ha az autó igényességét formák, utastéri anyagok terén, akkor elég messze van ettől a Suzuki.
Ha meg erősebb motor kell, van ebből 1242 cm3- es 85 LE- s is.

gigabursch 2009.07.26. 13:27:26

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szídja a Lancia Y különböző verióit, hogy tényleg üljön bele és legalább egy hónapig hajtsa...

Utána térjünk vissza erre kérdésre.

Rigoletta 2009.07.26. 13:31:37

10 évesen, 135e km-el adtam el első tulajdonosként a VW Golfomat. Kíméltem ahogy tudtam, rendesen volt szervízelve, mégis 110e-nél szétesett a váltója, itta az olajat, és egy tetemes összegű szabályzót kellett volna cserélni rajta (nem értek a technikához túlságosan). Meg még amit elötte javítottak. Egy 1.0-ás dízel Daihatsu Charade kivételével Golfjaim voltak. Most egy új Fiat 500-sal járok, amibe szintén beleépítettek egy jókedvgenerátort. Az 1.6-os motor után csak városon kívül érzem meg a teljesítmény különbséget (a mostani 1.2-es), de én alapvetően városi nő vagyok az utazásaimat tekintve. A Golfomnál az első hónapban beesett az ablaküveg (ablakemelő szerkezet típushiba) majd garanciális cserét követően 2-3 év után ismét. De akkor már tízezrekbe került a cseréje. Remélem a kis fityómmal sokáig nem lesz probléma...

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 13:33:15

@ommm: Vállalom, süket vagyok, és racionálisan költekező. Ez manapság nagy bűn.

Öregem, mondj egy olyan autót, ahol bizonyos dolgok (nem kopók) nem lesznek csere érettek 100e km, uram bocsá’ 200e km fölött (ugyebár a francia/olasz gépek egyből kiestek, mert már 100e alatt behalnak, hacsak nem az ultralebutított fajtából valók). Ok, régebbi Mercedessel esetleg BMW-vel megfogható vagyok. Bocsika.

Nekem is tetszenek az olasz autók, mert szépek, sőt, szerintem a legszebbek a világon (sportosan elegánsak, ezt más nem tudja), és jó motorokat/felfüggesztéseket csinálnak (ami ugye 100e fölött pl. egy anno újkori csoda Alfánál siralomház), de ennyi. Csak sajnos az autó nem itt kezdődik. Nincs mit bizonygatnom neked és senkinek, a tények önmagukért beszélnek (én elégedett user akarok lenni (az vagyok), nem sufni buzerátor, aki a rozsdára élvez). De ha népies akarnék lenni, akkor azt mondanám, öreg, nézd meg a népítéletet. (Én nem szeretek ezer km-eket utazni megbízhatatlan autóval, habár biztosan nagy kihívás. :)

További jó hétvégét.

ui: A korabeli japán gépekről miért nem írsz/írtok ehhez hasonló élvezeti cikkeket? Saját fegyvereddel élve: mert az általad szeretett gépeknél "kellőképpen süket vagy és/vagy elvből nem vagy hajlandó észrevenni a különféle szimptómákat"?

Ne sértődj meg. Nem akarlak bántani, lehet én élek olyan bolygón, ahol minden ismerősömnek- szerelő haveromnak ez a véleménye (tapasztalatból, nem hitből). hello

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 13:37:29

@Isgyu: Nem a tömítéssel van baj, hanem az Opellel. :)

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 13:47:59

@ommm: Afrikában/Ázsiában számtalanszor találkoztam milliót futott japán gépekkel (elsősorban Carina E-ket, Hiace-okat, Land Cruiser-eket, Hilux-okat, Accord-okat stb. láttam), bizonyosan a véletlen műve lehetett. off

ommm 2009.07.26. 14:06:43

@LipicaiCukorgyáros: Dehogynem írunk! Ott Csikós öreg 626-osa, vagy az én Mazdám, Papp Tibi vagy Balázs Viktor Toyotája...mindről volt már szó, nem is egyszer :)
Béke!

kultúrpesszimista 2009.07.26. 14:06:51

@LipicaiCukorgyáros:

Ennek a kijelentésednek semmi értelme nem volt, bumerángként üt vissza rád. Senki nem proli, aki opelvwfordot hajt, de igenis stílustalan nyárspolgár. Merthogy ugyanannyiért van szebb, stílusosabb és nem kevésbé jó autó. Lehet, hogy te is ilyen vagy. Stílustalan nyárspolgár.

kultúrpesszimista 2009.07.26. 14:08:23

@kultúrpesszimista:

Ha meg irónia volt, akkor meg gyenge...

series_one (törölt) 2009.07.26. 14:14:26

@LipicaiCukorgyáros:

"Öregem, mondj egy olyan autót, ahol bizonyos dolgok (nem kopók) nem lesznek csere érettek 100e km, uram bocsá’ 200e km fölött (ugyebár a francia/olasz gépek egyből kiestek, mert már 100e alatt behalnak, hacsak nem az ultralebutított fajtából valók)."

van a családban egy francia autó.
teljesen biztos, hogy már túl van a kétszázötvenezer kilométeren, aztán csak megy. eladni nem érdemes, mert csak azért, hogy újabb valami legyen, fölösleges pénzt kibaszni, komfortra megfelelő, esztétikailag teljesen jó. aztán műszakilag se akar szétesni valahogy. én ezt nem értem. a te elméleted mentén ezt már legalább kétszer meg kellett volna tennie.

Mauzli 2009.07.26. 14:21:40

manapság ott tartunk, hogy a 80-as években a német autók minősége arányban állt az olaszok gyatraságával, a második évezredtől ez megfordulni látszik...Német autók gyatrasága áll arányban az olaszok minőségével...

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 14:24:08

@ommm: "ui: A korabeli japán gépekről miért nem írsz/írtok ehhez hasonló élvezeti cikkeket?" Szövegértelmezést kérek. Tehát ehhez hasonló cikk. Az azt jelenti, hogy olyan japán cikket/autót, amivel ennyi gond van.

kultúrpesszimista 2009.07.26. 14:27:45

@Mauzli:

Lehet, na de a stílus! A német autók egy néhány, egy kézen megszámolható kivételt leszámítva (Audi Quattro Coupe, VW Scirocco, Corrado, Opel Manta, Ford Capri, BMW 630 csi) sehol sem voltak - és nagyjából most sincsenek sehol. Tökéletes gépek lelketlen droidoknak.

J0C0 2009.07.26. 14:30:35

@gigabursch: ugy, ugy.. eloszor amikor meglattam egy lancia y-t, en is pesszimista voltam.. de amiutan beleultem megvaltoztatta a velemenyemet.. Szuper kis kocsi..

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 14:30:35

@kultúrpesszimista: hehehe, én Spiessbürger vagyok, ellentétben veled, aki tényleg Pfahlbürger, abból is a typische Bayerischen Virtschaft (a la Puzsér).

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 14:31:46

@series_one: Mindenkinek vannak meséi, nekem is, de olvasni jobban szeretem.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 14:32:44

na lépek, úgy látom eszkalálódik a helyzet, a la magyar módra

J0C0 2009.07.26. 14:43:00

Meg egy tipushibat senki sem emlitett idaig.. ezekrok a kocsikrol a kis elefantjelek mindig elvesznek.. biztos a ragasztassal lehet a gond.. ez igaz, csak aprosag, de megfigyeltem..

Mauzli 2009.07.26. 14:43:50

@kultúrpesszimista:
Persze ezek kultuszautók, de ezek sem szentek, mint ahogy az olaszok közt sem azok a régi Alfák, meg Maseratik, Lanciák. Mind-mind emberi kéz által összerakott, kopó alkatrészekből álló, embert kiszolgáló gépezetek. Mindössze annyi különbséggel, hogy egy olasz már anno is fele annyiba került, mint egy német. Így hát nem kell csodálkozni, ha előbb bele kell merülni egy olasz autó lelkivilágába, mikor az kicsit másabb anyagminőségből készült, mint egy batár német autó. De ha már hozzá kell nyúlni, valószínűleg kicsit olcsóbba is kerül az alkatrész, mint például egy Punto II vs. VW Polo esetében... Tény, hogy a japán autók nem hibásodnak meg annyiszor, mint az olaszok, de újkorában nem is annyiba kerül. A németeket a japánnal össze se érdemes hasonlítani, mert a német autók minőségben az olaszokat érték utol...:-)

ommm 2009.07.26. 14:59:19

@LipicaiCukorgyáros: Ennyi gond? Ugyan, mutass olyan korabeli kategóriatársat, amelyik első autóként használva, ugyanezen körülmények között kevesebb gondot produkálna. Semmi komoly, borzalmas hiba nem volt itt. Mezei karbantartás az egész.

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 15:22:59

@ommm: Ezt most komolyan kérdezed, vagy még tényleg nem találkoztál japán autóval? De, látom nem veszed észre az apró célozgatásaimat, sebaj.

Alattam volt egy pár japó, de én még életemben semmit nem cseréltem ki rajtuk, leszámítva a folyadékot, szűrőket, szíjakat, és persze kb 120nál a vezérműszettet (egyszerűen mind atombiztos volt). Futóművük, váltójuk, kormányművük 150e-nél is olyan, mintha új lenne, ami egy Mazdánál, Hondánál stb. baromi élvezetes tud lenni szerintem ebben is egyetértünk. Ezt még soha nem tapasztaltam egy idősödő olasznál, franciánál, németnél (nem BMW, nem Mercedes), amik kotyognak, recsegnek, folynak, rohadnak stb. Nem vagyok márkabuzi és valszeg poénból veszek egy Daciát második autónak, mert olcsó és tetszik a végtelen egyszerűsége. Peace! :)

lacza87 (törölt) 2009.07.26. 17:16:30

@LipicaiCukorgyáros:
"és valszeg poénból veszek egy Daciát második autónak, mert olcsó és tetszik a végtelen egyszerűsége."
Itt is van megoldás, ha japánnál akarsz maradni: mostani előtti Lancer. Az is egyszerű, igénytelen és épp elég ronda. A TC szerint:
totalcar.hu/tesztek/lancer16/

És még épp kapható az új mellett, " a készlet erejéig"!!! "Apró" szépséghiba h listaáron 3 gurigáért.

dextercapo 2009.07.26. 19:01:56

@Il mio nome è Nessuno: ezert van az hogy surun van modellvaltas hogy veletlenul se nohessen fel az utangyartott piac .
suncow ugy nezem nagyobb mintara lat ra fuggetlenul mint az itt agyalgok 95%-a .

ebben csak a nagy minta a ritka
es a fuggetlenul - mert nem egy markanak termeli a szarokat es tormakukackent csak a tormat ismeri , de szerinte az a legjobb gyumolcs .
raadasul ott lat ra ahol ez kevesbe presztizskerdes - igy a munkalapnal , rendelesnel oszintebb vallomas nem kell .

lacza87 (törölt) 2009.07.26. 19:11:47

@dextercapo:
" surun van modellvaltas hogy veletlenul se nohessen fel az utangyartott piac "
Viszont x alkatrészt a költségek csökkentése érdekében a lehető legtöbb modellbe beszerelnek, így a gyakori modellváltás ellenére egyre nagyobb darabszámok vannak, tehát érdemes "felnőnie" az utángyártotóknak.

"es a fuggetlenul - mert nem egy markanak termeli ..."
Elég naiv vagy ha azt hiszed pont a gyárak nem figyelik a konkurrenciát. Egyik Münchenben dolgozó fórumtársunk maga mesélte h a két kezével szedte szét a konkurrens sportmotort.:)

dextercapo 2009.07.26. 19:18:12

csakugyan , ugyanaz az oninditoszabadonfuto van az apriliaban , bmw-ben es ktm-ben .
hogy hogyan derul ki ? sehogy - mert csak cikkszam van es egymassal nem kompatibilisek az elnevezesek .
az utangyarto megprobalhat felnoni , de itt nincs SEMA hogy az erdekeiket vedjek .

a gyartok figyelnek , de akinek ez a feladata az nem a tervezest , tudast lopja hanem a legolcsobb muanyag froccsonto titkait (vw ipari kemkedesi tema)

lacza87 (törölt) 2009.07.26. 19:47:35

"csakugyan , ugyanaz az oninditoszabadonfuto van az apriliaban , bmw-ben es ktm-ben .
hogy hogyan derul ki ? sehogy - mert csak cikkszam van es egymassal nem kompatibilisek az elnevezesek .
az utangyarto megprobalhat felnoni , de itt nincs SEMA hogy az erdekeiket vedjek "

Itt kell ügyesnek lennie az utángyártó cégnek, megtalálni-felkutatni ezeket az alkatrészeket, megállapítani mit érdemes gyártani mit nem. Nyilván nem egyszerű, de nem egy nem két ilyen cég van. Ilyen a kapitalizmus.

GOMER 2009.07.26. 19:57:28

Ej ha sracok, hogy ti ettol a kis lanciatol hova eljutottatok, nem semmi..

dextercapo 2009.07.26. 20:04:14

@lacza87: ilyen . multicegek szolnak oda a lobbistaiknak hogy csak kene valami tuv vagy iso vagy mifene minosites csak nehogy man valaki otthon a sufnyiban jobb ajtozarat csinaljon mint a polokban sorozatban cserelt vackok gagyi muanyagbol es ocska mikrokapcsolokkal , mert sajnos harom evnel gyakrabban nem tudjuk kicserelni a modellpalettat , igy aztan szivas hogy van aki megkeresi a hulladek forrasat es rajon hogy balkezzel , masnaposan jobbat pisil hoba.

en ezt inkabb gazdasagi erovel valo visszaelesnek tekintem - nem a kapitalizmus szep peldajanak .

lacza87 (törölt) 2009.07.26. 20:04:31

@dextercapo: Az meg, hogy ki mit lop nem tudom. Lehet Te sem, lehet igen. Kínaiak pl mindent.
@GOMER: Bocsáss meg nekünk.:) Itt a Belsőségen előfordul, hogy elkanyarodunk. web2...

kultúrpesszimista 2009.07.26. 20:15:11

@LipicaiCukorgyáros:

1. Tökjó lenne, ha magyarul értenél, a közérthetőség végett. Biztos sok csúfságot-rútságot írtál rám, jó lenne érteni.

2. Tökjó lenne, ha nem Puzséroznál. Én én vagyok, ő meg a barátom.

kultúrpesszimista 2009.07.26. 20:16:32

Tökjó lenne, ha magyarul írnál...

lacza87 (törölt) 2009.07.26. 20:34:13

@dextercapo: Senki sem mondta h szép ez az eljárás, nem is pozitívan értettem.Egyébként nem is példanélküli.
Más ha annyira sokkal jobb az az alkatrész akkor nem lehet probléma sem a tüv, sem iso sem más minősítés.

Isgyu 2009.07.26. 21:06:12

@gss:
"ja igen a fervillnél lehet kapni a generátorhoz külön aluházat(ez szokott elrepedni,mert az alukorrózió térfogatnövekedéssel jár,igy lefesziti magát a vasmagról,vagy a vasmagot nyomja rá a forgórészre)"

Ezt már hallottam valakitől, hogy ez 1 gyenge pont a Fiatoknál :) Az újakon is. De mennyi idő alatt jön ez ki? Mi a tünete? Az újakon is fennáll még? Milyen márka ez ami ezt csinálja?

Akarki lehetek 2009.07.26. 21:24:23

@lacza87: akkor én is egy érdekes adalékkal szolgálok. Az egyik cég gyárt alkatrészt a mi egységünkhöz is. Mivel az alkatrészt egy másik német presztízsmárka is használja, mint ahogy mi is szerettük volna a másik nagy német presztízsmárkához, ezért simán új sorozatszámot kapott a gyártótól!!! Ez a kemény. Egyébként az autók a legnagyobb kategóriások a gyártók kínálatában. A speciális saját maga kutatott kifejlesztett terméket a beszállítónk simán átnevezte, hogy ne legyen egyezés, mégtöbb fajta dolog legyen. Aztán döntsd el, hogy minden elektromos bekötés működik-e?... Nem, ehelyett mivel küln számozás, kisebb darabszámú alkatrészként drágábban adja valamivel, de olcsóbb a gyártása...

lacza87 (törölt) 2009.07.26. 21:33:27

@Akarki lehetek: érdekes sztori, bár helyenként kimaradt a mondatból az állítmány ami nehézkessé teszi a megértést:)

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 21:38:16

@lacza87: 3,3-3,7-ért kissé sok, de hát a ami árak teljesen elszálltak. Akkor inkább egy fapad-fapad Logan majd' fele ennyiért :) az legalább poén

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.26. 21:40:56

@kultúrpesszimista: Jól van, ne haragudj, nem akartalak megbántani, csak felhúztam magamat, mert én Para-Kovácsos vagyok, és Puzsér valamelyik műsorban elküldte a fenébe. Egyébként nem tudod, hogy melyik műsorban voltak együtt, meg még volt ott egy bandzsa, de humoros, szőke gyerek is. Az élet dolgairól polemizáltak.

kultúrpesszimista 2009.07.26. 21:57:59

@LipicaiCukorgyáros:

OFF
Emlékszem arra. Jó oka volt szerintem Robinak rá. Para-Kovácsot - Puzsértól függetlenül is - egyébiránt én is elküldtem már itt-ott a fenébe. Bakács oké, Wahorn szintén, Fiala (so-so), de Para-Kovács sok blődséget hord össze. Cinikus és relativista. Posztmodern ember és ez eléggé irritál benne. (Akkor már Bakács is jobb a fogyasztható, előre csomagolt teológiai okfejtéseivel, mert ő legalább nem gúnyolódik azon, ami az életben dráma.) Puzsér (és társai) meg tényleg jó és intelligens arcok - mikrofon előtt és a való életben is, hidd el. Na, back to the cars.

Shadowbull 2009.07.26. 22:17:00

@dextercapo: "ezert van az hogy surun van modellvaltas hogy veletlenul se nohessen fel az utangyartott piac . "

Egyreszt a 6-7-8 ev nem igazan suru, masreszt meg egyaltalan nem ezert van.

sb

LipicaiCukorgyáros (törölt) 2009.07.27. 00:25:53

@kultúrpesszimista: Fiala under the line, Bakács nearly, I do not like Puzsér, but I agree, back to the cars :)

Il mio nome è Nessuno (törölt) 2009.07.27. 07:43:01

@Akarki lehetek: "Mivel az alkatrészt egy másik német presztízsmárka is használja, mint ahogy mi is szerettük volna a másik nagy német presztízsmárkához, ezért simán új sorozatszámot kapott a gyártótól!"

Sorozatszáma minden legyártott egységnek eltérô, mint azt a neve is mutatja. Legfeljebb eltérô cikkszámot kaphatott.

Abba belegondoltál már, hogyha X gyártó változtatást kér az adott terméken, Y gyártó meg nem (vagy teljesen mást), akkor tökönszúrhatja magát a beszállító a közös cikkszámmal? Tudom, ez kevésbé izgalmas, mint az összeesküvéselméleteid, de próbálj meg belegondolni, hátha.

ceenee 2009.07.27. 11:18:23

szerintem a világ 2 legrondább autója a fiathoz köthető:
Fiat Multipla
Fiat Coupe (1994-2002)
elnézést ha valakit ezzel megbántanék

kultúrpesszimista 2009.07.27. 11:31:28

@ceenee:

A Fiat Coupe szerintem azért nem ronda a szó klasszikus értelmében. Szokatlan formavilág, merész, de azért nem ronda maga az autó. Én ugyan olasz-fan vagyok (és svéd, és angol), de mondjuk nekem sem tetszik... A Multipla viszont tényleg lemoshatatlan szégyenfolt, és nemcsak azért, mert abszolút értelemben, vitán felül is az elmúlt mondjuk két évtizednek messze a legocsmányabb autója (megelőzve olyanokat pl., mint a Renault Twingo, Suzuki WagonR és Splash), hanem azért is, mert ez "olasz büszkeség"...

kultúrpesszimista 2009.07.27. 11:33:57

@LipicaiCukorgyáros:

OFF, és tényleg OVER:

"Fiala under the line". Ez azért így hülyeség. A legprogesszívebb reggeli rádióműsor az övé, hosszú évek óta. És nem sorolnám egyéb újságírói ténykedéseit, érdemeit. A stílust és a narcisztikus pózt most hagyjuk.

A6 2.7 TDI - a lomha tehén 2009.07.27. 11:47:40

hát, én sem kicsi olaszt nem szeretnék a családba, sem a családot kicsi olaszba.

igaz, semmilyen olaszt nem szeretnék a közelembe :-P

annál jobban szeretem a gyerekeimet, hogy a vélt vagy valós "vezetési élményeket", "férfias hörgéseket", s egyéb szubjektív elemeket a biztonság, kényelem és tér témakör elé helyezzek. szerencsére ebben egyezik a főnökkel a véleményünk. :-)

B... 2009.07.27. 12:11:28

Nekem volt szerencsém egy ilyen kisautóhoz. Az az 1.2-es 60 lovas volt és vadonat új, még '98-ban. A 60 lovas motor nagyon meggyőző volt, azzal sem sohasem baj, de azért érezhetően erősebb, mint az 55 lovas 1.1-es. 120e km-el adtam el, addig a kopó alkatrészeken kívül (olaj, fékek, ablakmosó) soha semmit nem kellet benne cserélni. Engem annyira meggyőzött a megbízhatósága, hogy azóta is csak olasz kocsijaim voltak. Szerintem akik szidják őket azok egyrészt nem ismerik, másrészt csak elhanyagolt példányokkal találkoztak. Tény, hogy foglalkozni kell velük. Hideg motornak nem szabad tolni, olajcserétket szigorúan betartani és jó olajat etetni vele. És azt is szereti ha tisztán tartják. :) Szóval ha szeretik meghálálja, ha nem akkor megbosszulja. Dehát olasz és lelke van... :)

Tipo16v 2009.07.27. 12:13:05

a coupé??? az sztem szép autó
a multipla...azt nem értem hogy hogy lehet egy ilyen ronda autót egyáltalán tervezni......

Akarki lehetek 2009.07.27. 12:26:30

@Il mio nome è Nessuno: abba belegondolál, hogy azt sem tudod miről van szó? Lehetne igazad is, de jelen esetben a 2 alkatrész teljesen ugyanaz, a geometriai mérete minden (kábé 20) autónál ugyanaz a költséghatékonyság miatt, egyedül az eletronikai bekötés szokott más lenni, attól függően, hogy milyen helyzetben van beépítve ez az alkatrész. De az a projekt elején eldől. Utána meg amikor már a prototípusokon túl vagyunk, és jön a próbaszerszám, akkor a beszállító szépen átnevezi.

A sorozatszámot természetesen elírtam.

Állítmányokért, vagyis a hiányukért elnézést.

csiky944 2009.07.27. 12:38:01

@kultúrpesszimista: twingo-t is csak az szidja,aki még nem látott közelről
multiplát szintén

Mauzli 2009.07.27. 12:40:42

Nekem tetszik a Multipla. Az új kasznis nagyon unalmasra sikeredett...Lehet megkövezni érte:-)

kultúrpesszimista 2009.07.27. 12:43:59

@csiky944:

Hát hogyne, okoska. 2 évig volt cégautó nálam, elég alaposan sikerült kiismernem. Amennyire vállalható motorikusan, annyira köpedelem kívül (az ormótlan, wannabe-individualista designjával) és belül (a kinder-tojások műanyag játékelemeire emlékeztető színes kapcsolóival, primitív belső elrendezéseivel, középső, digitális, napfényben jobbára olvashatatlan sebességmérőjével).

A multipla láttán meg olyan heveny hányinger fog el, hogy belülről sem vágynék megismerni. Majom mindenki, aki ilyet vesz és még örül is neki.

Mauzli 2009.07.27. 12:48:08

@kultúrpesszimista:
Én vennék és örülnék is neki, állítólag igen megbízható darab, akármelyikből is választasz...Engem ez érdekel, nem az, hogy más hányingernek nézi. Az Albeával is kiröhögtek, hogy tudtam ilyet venni, de mikor a másik a földúton nem mert menni 5 km/ó-nál többel, én meg csak úgy füsölt, úgy otthagytam, akkor más lett a vélemény. Mindenki addig hőbörög, míg nem volt neki olyanja...A Multiplába is míg be nem ültél és mentél vele 1000 km-t, addig ne ócsárold...

kultúrpesszimista 2009.07.27. 12:52:59

"A Multiplába is míg be nem ültél és mentél vele 1000 km-t, addig ne ócsárold..."

Erre azt mondom, hogy mindenki úgy csinál pojácát magából, ahogy neki jólesik. Teszek rá, magasról, hogy milyen menni vele. Ugyanezt elmondhatná egy Suzuki Ignis vagy WagonR tulaj is. Meghagyom a praktikumot a magadfajta stílustalan kispolgárnak, már bocs. Nehogy már abba' merüljön ki egy autó erénye, hogy milyen menni vele, mennyire kényelmes stb. Egy autó - tetszik nem tetszik - igenis több, mint puszta funkcionális eszköz. Sajnos vagy szerencsére - ezt nem az én tisztem eldönteni. De tény, hogy bohózatba illő benyomást kelt mindenki, aki egy szépnek semmiképp sem nevezhető, sőt, egyenesen rút autóból száll ki.

ceenee 2009.07.27. 12:53:26

ilyet sem hallottam még, hogy valaki a Multiplát szépnek látja... :)
Szerintem baromi randa a fiat coupe és mindamellé, hogy gusztustalan még sportautónak sem nevezhető. Az a fröccsöntött műanyag első lámpa meg az a segg... pláne ha még egy ormótlan szárny is kerül rá.

Mauzli 2009.07.27. 12:56:23

@kultúrpesszimista:
Aki a szépségért vesz autót és nem a használhatóságért,kényelemért, megbízhatóságért, az vagy nem normális, vagy járatnám tömegközlekedéssel...

Mauzli 2009.07.27. 12:58:32

@ceenee:
Lásd, amit kultúrpesszimistának írtam utoljára:-) Vonatkozik ez Rád is:-)

kultúrpesszimista 2009.07.27. 13:06:17

@Mauzli:

Tényleg fajankó vagy, ha nem nézed ki belőlem, hogy legalább féltucat márkát (és nem típust!) tudnék felsorolni, ahol a használhatóság, kényelem, megbízhatóság mellé a szépséget és stílust is megkapod! Csakhogy ezt egy magadfajta vizuálisan környezetszennyező, ízlésromboló, szandálos-zoknis igénytelen nyárspolgár úgysem értené meg. Mert sem szellemi, sem esztétikai igénye nincs.

ceenee 2009.07.27. 13:06:19

@Mauzli: na az erős túlzás, hogy a coupé megbízható lenne... van a családban, egy "jó állapotúra" csak az ára 3/4-ét kellet már költeni.
A multipla még akár előfordulhat hogy praktikusnak nevezhető. De a lényegen ez sem változtat. Nem egy szépre sikeredett darab.

Mauzli 2009.07.27. 13:16:39

@kultúrpesszimista:
Jobb nem szólni Hozzád, nem érsz fel hozzám:-) Egyébként volt német konszernbeli autóm is, cseh márka, nagyon szép és jó volt, de mikor magam mögé kellett beülni, pedig 4,5 méter hosszú volt, az maga volt a kín. Na ez a fent említett csúnya, okádék ronda autónál nem volt meg. Erre mondtam, hogy akárki akármihez hasonlítja, akkor is ez használhatóság, megbízhatóság szempontjából sok-sok autót ver...
Neked meg maradjon csak meg az a hit, hogy ez a legrondább autó, akkor sincs igazad, az én szemszögemből nézve, bármit is mondasz a jövőben akár a Multipla-ra, akár a Lancia Y-ra, vagy bármely más, állítólag nem igazán sikerült olasz autóra.

Mauzli 2009.07.27. 13:17:02

@kultúrpesszimista:
Jobb nem szólni Hozzád, nem érsz fel hozzám:-) Egyébként volt német konszernbeli autóm is, cseh márka, nagyon szép és jó volt, de mikor magam mögé kellett beülni, pedig 4,5 méter hosszú volt, az maga volt a kín. Na ez a fent említett csúnya, okádék ronda autónál nem volt meg. Erre mondtam, hogy akárki akármihez hasonlítja, akkor is ez használhatóság, megbízhatóság szempontjából sok-sok autót ver...
Neked meg maradjon csak meg az a hit, hogy ez a legrondább autó, akkor sincs igazad, az én szemszögemből nézve, bármit is mondasz a jövőben akár a Multipla-ra, akár a Lancia Y-ra, vagy bármely más, állítólag nem igazán sikerült olasz autóra.

Mauzli 2009.07.27. 13:18:31

@kultúrpesszimista:
Nekem egyébként a szép autó a régi és új Fiat 500...Azt előbb megnézem az utcán, mint egy bármely más nációból való terméket. Erre varrj gombot:-)

Mauzli 2009.07.27. 13:31:27

@kultúrpesszimista:
Ja és még valami:
Inkább eszem meg azt az almát, aminek a héja rohad, de a belseje finom, egészséges, mint aminek a belseje rohad, de szép a külcsín...

zeddez 2009.07.27. 14:14:54

@LipicaiCukorgyáros @2009.07.25. 23:56:10 :
ez csak azért lehet, mert mielött hozzás került mindet felujították 2x annyiért, mint ezt az Y-t, ugyhogy a tulaj nyilván nem akart megegyszer ennyit rátapsolni ezért fokozottan kerülgette a kátyúkat. Na meg ugye az sem mindegy, hogy 200k km az inkább pl Budapest -ami egy ilyen kis autónak inkább a környezete-, vagy autópályán szaladt bele az órába. Megnezném pl a Subaru-ban mennyiért cserélsz futómúvet 100-150k km Budapestezés után. Autópályan/országuton messze nincs annyi úthiba km-ként, mint egy városban, sokkal többször fordulsz kisebb ívben és sokkal többször fékezel is adott futás km alatt városban.

traxx 2009.07.27. 14:56:02

@A6 2.7 TDI - a lomha tehén:
Ha beleláthatnál az A6-osod gyártásába, szerintem gyalog járnál... Nekem volt szerencsém beleolvasni pár Audis dokumentácíóba... Maradjunk annyiban, eléggé lent van a léc... Persze megfelel, csak jobb ha az ember nem tud róla.
Az egész japán/német/olasz ellentéthez egy gondolat:
Láttam az olasz melósokat bemenni munkába(luxus sportkocsikat gyártanak) reggel 9-kor dobozossörrel a kezükben. Nem eldugva, meg ilyenek, simán ott volt a kezébe, mint neked az uzsonnásdobozod. De ennek ellenére sem kellene japán, vagy német. Céges kocsinak, vagy igáslónak lehet, de elsődlegesnek nem. Ha csak A-ból B-be akarsz eljutni, olyat veszel, ha élvezni is akarod az utat, akkor nem. Hallottam én is rémtörténeteket, de engem pl soha nem hagyott még ott sehol olasz kocsi. Szerencsés vagyok? :) Ha elő fog fordulni, majd módosítok a véleményemen...

Shadowbull 2009.07.27. 15:08:30

@traxx: "Nekem volt szerencsém beleolvasni pár Audis dokumentácíóba... Maradjunk annyiban, eléggé lent van a léc.."

nekem meg volt szerencsem nem csak olvasni, de irni is.

maradjunk annyiban, hogy elegge magasan van a lec.

sb

kultúrpesszimista 2009.07.27. 15:11:08

@Mauzli:

Varjon gombot erre a sok baromságra az, akinek két anyja van. Tehát nem én. Részemről lezárva, dilettáns, a pályaszélről bornírtságokat bekiabáló, az ízlés minimumával sem rendelkező emberekkel semmi értelme diskurálnom. Csók.

Akarki lehetek 2009.07.27. 18:16:02

@kultúrpesszimista: ez elég hülyeség volt. A Wagon R+ sosem volt praktikus, sem az Ignis... A Multipla meg amikor kijött, a legpraktikusabb autó volt, német teszten is nyert! Pedig volt német ellenfél. Az hogy csúnya, az nagyon is igaz viszont. De ez szubjektív, senki nem itélheti meg, másnak mi a szép. Sok embrenek azért tetszett, mert formabontó. Mint pl egy Audi, ami azért, mert dögunalom. Ezt nem mi döntjük el, kinek mi tetszik...

kultúrpesszimista 2009.07.27. 19:04:09

@Akarki lehetek:

Nem gondolnám hülyeségnek. A Suzukik praktikusak, ha másért nem, mert viszonylag olcsón (persze ez is relatív) nyújtanak olyan minőséget, amely az átlagos felhasználók többségének megfelelő. Lehet ütni-vágni őket, igénytelenek és szerkezetileg tartósak, ehhez képest tűrhetően mennek és a csomagterük sem idézi a Skoda 120L emlékét. Mindazonáltal a magam részéről csak akkor vennék Suzukit (és Kiát, Hyndait, Chevrolet-et stb.), ha fegyvert szegeznének a halántékomhoz. Az Audi dögunalmasságában abszolút egyetértünk. Ahogy nem izgalmasabb számora a legtöbb Mercedes, BMW sem.

Mauzli 2009.07.27. 20:46:47

@kultúrpesszimista:
Jaj, te nagyon okos, kiművelt, minden téren a maximumot nyújtó ember, hogy miért nincs ilyennel tele ez az ország, biztos mindenkinek szép autója lenne, megbízható, gazdaságos, és húúúúúú detökjó...
Aztán az ízlésről meg ne ítélkezz, ha nem ismered a másik belső lelkivilágát, mert ezek szerint nem én állok a kispályán, hanem te, mivel te kezdted az egész dolgot felfújni...Úgyhogy állítsd le magad kérlek...

Mauzli 2009.07.27. 20:49:37

@kultúrpesszimista:

Nézz meg egy német tartóssági tesztet, mielőtt a Suzukik tartósságáról és ütni-vágni lehetőségéről beszélsz...Igencsak le vannak maradva, kivéve a Lianát, ami meg Jappó...

Mauzli 2009.07.27. 20:52:45

@kultúrpesszimista:
Ugye, a régi suzukikról beszélsz? Az újak sehol nincsenek a német megbízhatósági statisztikákban...
Apropó, Skoda 120, meg 105 (mindegyik volt nekem, úgy 4-5 éven át), többet kibírnak jóval, mint egy mai autó...

Akarki lehetek 2009.07.27. 21:05:46

@kultúrpesszimista: végülis ez is egy nézőpont. Így nem is rossz amit írtál. Én máshonnan néztem. A régi Multipla akkor etalon lett a kihasználhatóság terén. Nem kötöttek kompromisszumot a szépség javára. Nagy üvegek, jó kiláthatóság, egész jól el lehetett benne férni, de rettentő fura volt kívülről. Ezt vette alapnak japán, német, francia a fejlesztéseiben. Az ötleteket mind áttanulmányozták, szerencsére azért több kompromisszumot engedve a dizájnnak.

Mauzli 2009.07.27. 21:14:52

@Akarki lehetek:
Igen, igazad van. Egy 4 méteres autóba úgy elférni 6 embernek, ahogy ezt 10 éve már kitalálták a Multipla-val, ezt másolta le sok másik márka. Lehet, hogy egy ronda autó kívülről, de például mikor bekapcsolod este a tompítottat, a fényszórót és a ködfényt, na az király egy látvány:-) Mint egy mini kamion:-) És ez minden tekintetben igaz. Pakolhatóságra, motorok tartósságára, stb.
Egyébként, ha már itt tartunk, ami egy elfuserált autó a Fiat-nál, az az Idea...

a márk 2009.07.27. 22:04:37

apámnak volt vagy féltucat olasz autója mindíg szerette a család, mert jó autók voltak. az utolsó 3 Alfa 164 twinspark (duplagyújtás és változó szelpvez.1988)
a mostaniban 200e+km van és most kölltött rá tán százat. patent a verda('97) és nagyon szeret menni.

anyukámnak 10 évig volt 1 fapad AX Citroenje mikor eladuk 150e km-el csak a gumikat kellett cserélni. szóval a francia kisautók se rosszak. most 1 ilyen Lancia Y-ja (1.2es f.i.r.e.) van 12 éves 40e km-el vettük. most 100e van benne és azon kívűl, hogy körbe van törve az egész gyakorlatilag tökéletes. még a hátsó ablaktörlő is. mindenkinek tetszik aki belelül. valamint nem utolsósorban nagyon szeret menni. én is sokat jártam vele és olykor engedtem a kisértésnek. bizony sok presztízsautós nagyot néz mi volt ez a fura olasz izé ami porig alázta elindulásnál. 850 kiló tömény öröm és cukiság Made in Italy. igen ez női kocsi. ugyanis futóműve nem sok van, de az hasznavehető. szóval én imádom a tipust, nem mellesleg ezen tanultam meg vezetni. külön öröm volt, hogy nem szervós és alig-alig jön szembe.

nekem, pedig 1 zsigulim van a világ egyik legjobb autója. legalábis az én anyagi helyzetemet figyelembe véve.

U.i.:a bakátcsh meg settenkedik,
kovács meg para és
szemüveg nélkül bandzsítok.

kultúrpesszimista 2009.07.27. 22:09:23

@Mauzli:

Én ugyan leállok. Nem bántanálak meg a világért se, elintézed magad épp eléggé a kínos hozzászólásaiddal.

"miért nincs ilyennel tele ez az ország, biztos mindenkinek szép autója lenne, megbízható, gazdaságos, és húúúúúú detökjó..."

Bizony, jó is lenne. Nem lenne ennyi sok érdektelen, fantáziátlan, városképromboló négykerekű az utcákon, javulna a városkép úgy általában is. És sok megbízható, gazdaságos és szép autót lehetne sorolni, amelyek töredékébe kerülnek egy új vagy használt Multiplának, Suzukinak. Volvok, Lanciák, Hondák stb... De te csak maradj a szupi miniteherautódnál, hehe.

A6 2.7 TDI - a lomha tehén 2009.07.28. 01:06:32

@traxx: bocs, ha ez a nem túl remek nick megzavart. egyáltalán nem vagyok Audi fan.

régebben volt egy és nem szerettem, a folyamatos meghibásodások és a gyökér szervizesek egy életre megutáltatták velem.

amúgy volt szerencsém látni Győrt, Ingolstadtot és Neckarsulmot is, a beszállítói elvárásokat pedig napról napra élvezhettem egy időben. egyik sem erősíti a négykarika szeretetemet :-(

dextercapo 2009.07.28. 01:47:16

@Mauzli: azert az hogy nemet a teszt , sokat levon az ertekebol - hirhedtek a gagyi propaganda szagu irasaikrol - van ahol konkretan lattam hazudni oket .
en vettem suzuki wagonert ceges autonak es semmilyen meghibasodasa nem volt az elmult 80.000km alatt . a kornyezetemben elok ugyanilyen hibastatisztikarol tudnak beszamolni . nem elmeny , de nem eszik sokat es tartos . nem izgat hogy a futomuve nem otlengokaros - olcson , sokaig bent marad az auto alatt . pakolni , menni a-bol b-be tokeletes - es az olajcsereje is olcsobb mint a nemeteknek ami eddig felenk megfordultak - de ugy nyolc eve sikerult tobbszor egymas utan garancialis hibaval bukni - igy nemet tobbe nem teszi be a labat a portara - francia-olasszal is volt garis gond , de egyreszt a bosch elektronika okozta , masreszt gariban visszavasaroltak , bocsanatot kertek es utana oriasi kedvezmennyel adtak a kovetkezo peldanyt - a szerviz nem akar allandoan atvagni :)

Mauzli 2009.07.28. 08:00:48

@dextercapo:
Hát, melyik szentnek nem maga felé nyúlik a keze egy bizonyos százalékig?:-)
Azért a németek sem ajnározzák mostanában már a saját termékeiket, mikor a dél-koreai remekműveket előrébb sorolják, meg a jappókat, még mindig...
A Suzuki wagoner meg szimplán régi motorra épült dobozocska. Így motorikusan nem is szabad, hogy baja legyen, meg fogyasztásban is bajonk volt a régi Suzi annak idején... Igaz, másban nem nagyon...:-)

Mauzli 2009.07.28. 08:57:38

@kultúrpesszimista:

Ja, mindenkiek egyforma autója lenne, az ám a tökéletes világkép...Mindenki egyfomra belő lelkivilággal, egyforma szépérzékkel rendelkezne...Ez a Te világod...Én megmaradok a különc autóknál, mert bizony ezek színesítik azt a szürke képet, amit Te felépítesz itt nekünk.

balco 2009.07.28. 11:13:10

Nekem is ilyen van.
Egyetlenegy baja van: a fenti "beszélgetést" minden egyes rokonnal, baráttal, kollegával végig kell játszani.
Pedig nincs mindig kedvem autóról beszélgetni. Ha e helyett veszek valami elfogadott autót (Golf, Astra, Polo, Swift stb) akkor soha senki bele nem köt.
Aztán beleül és csodálkozik, hogy nem kopogós műanyag, hanem alcantara a műszerfal, meg hogy nem is olyan drága fenntartani, és meglepően kényelmes még hátul is, tele van extrázva stb... A végén kiül a mosoly az arcára neki is.

De mindenki azt vesz amit akar, én nekem erre van szükségem, valakinek másra!

Gabryel 2009.07.28. 13:58:55

Létezik olyan magyar fórum, ami témától függetlenül nem eltérő kifinomultsággal megfogalmazott anyázásokba torkollik?

marta47 2010.01.18. 13:43:09

Van egy 2002 es Puntom.Eddig a müszaki vizsgára, midkétszer az utcáról mentem be.Igaz a második alkalommal alsómosást csináltam, hogy ne legyen otvaros.Az autó ment 82e. km-t.Na ennyit az olasz autókrol.

Caldera75 2011.01.22. 09:51:58

Olasz autóról annyit, hogy van egy 23 éves Fiat Uno-m, amiben a termosztát tönkrement. A gyári volt még benne! 3 csavarral van rögzítve a motorra. Meglazítottam, és utána 2 újjal szépen letekertem a 13-as anyákat.

salis 2011.01.22. 14:30:28

Sziasztok!
Nekem van egy Focus 1 sedanom. És tetszik és imádom és 10 éves és semmi baja. És most lehet szidni. Szerintem mindenki dönthesse már el magának, hogy mi tetszik.
Öszinte tiszteletem.
süti beállítások módosítása