Barmok a zebrán

Balesetek a zebrán

  2009. június 24. - TóthZé Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Kicsi vagy nagy? 911-essel ralizni jó.
2009-12-20 14:15:00

Szögezzük le az elején. Az előbb bejött a dolgozóba az Éva, a feleségem és aranyvasárnap ide vagy oda a

Egy év nirvana
2009-11-08 09:57:00

Eseménydús volt az elmúlt pár hónap a hátsókerekes, kocka Corollával . Karc nélkül megúszta a két

Hazaértek az extrém Insigniák
2009-09-30 08:25:58

  Kipróbáltuk az Opel Insigniák Ecoflex, 4x4 és OPC modelljeit, végre hazai pályán. Jó móka volt.

Magyar dráma Imolában
2009-09-19 13:39:00

Az élet a legjobb rendező, ilyet hollywoodi forgatókönyvírók egész hada sem találhatna ki. Az előzményekről

 

Megszívtuk a sebességmérő kamerákkal és a fekvő rendőrökkel is, de nem tanultunk belőle. Aztán majd sírunk, ha az üres utcában lévő zebra előtt is harmincra kell lassítani vagy meg kell állni.

 Vélemények az azonos című írásunkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr291204679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.06.24. 01:28:59

Ez olyan, mint amikor a színész eljátszik egy szerepet. Az előadás idejére ő átalakul, és teljes valójában azzá változik, akit el kell játszania (jó esetben). Ma, ha beül valaki az autójába, ő is ilyen metamorfózison megy keresztül. Csak az a különbség, őt nem várja a végén taps. Ezért kompenzál útközben, ahogy tud. Függöny.

bandika57 2009.06.24. 01:37:52

Már megint lehuzásról szól az egész.
Amíg ilyen a társadalom mentalitása, nem is fog megváltozni semmi.
A rendőrők meg olyanok mint 30 éve.....

1.?

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2009.06.24. 01:38:01

ó faszom, má megint az élet nagy problémái.

gyalog megyek, zebra, körülnézek, jármű jön, megvárom. átenged, zsír, átalmegyek. nem enged át, sebaj, majd átjutok.
járművel vagyok, zebra jön, körülnézek. jön vki, megállok, tessék menni. ha sietek, nem állok meg, de azért lesek. ha nincs ott senki, zebra felett átsuhanok. a problémás egyedeket mind a 2 oldalról ki lehet szűrni.

magyarországon élek, régóta óta így járok-kelek, komoly gond még nem volt. ez a hely igenis normális, nagyrészt normális közlekedőkkel, hiába a rengeteg kötekedő tc vélemény meg a csillárd ugató komment:P

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.06.24. 01:50:58

Autósként az esetek kb. 70%-ában állok meg a zebra előtt. a nem teszem meg, akkor általában valami lehajtónál történik mindez,vagy csak nagy a forgalom. Bár én magamból indulok ki.

Éppen azért, mert tudom, hogy mezei puhatestűként esélyem sincs az autók ellen, inkább nem kockáztatok: nem lépek autó elé zebrára. Jön, látom, megvármo míg beér, aztán vagy megáll a zebra előtt vagy nem. Általában még látványosan hátrébbis lépek egyet, hogy jelezzem, nem erőszakoskodom az átkeléssel.

BMW MB 2009.06.24. 01:56:45

Barom a szerző.

A vizsgán mégis, hogy gondolta, hogy zebrán akar előzni?

A gyalogosoknak meg a motorosok már felfoghatnák végre, hogy ha valami gond van, akkor nagy valószínűség szerint ők húzzák rövidebbet. Az autóst max megvágják, vagy elveszik a jogsiját. Esetleg pár év börtön, de nyomoréknak lenni vagy a föld alatt pihenni az sokkal nagyobb szívás.

Az oktatóm mondta: "Tudod mikor van elsőbbséged? ---- HA megadják." -(csak ezt a gyalogosoknak nem tanítják)

series_one (törölt) 2009.06.24. 02:01:09

@BMW MB:

namost azért enyhítő körülmény az úgynevezett vizsgadrukk valamint hogy magától is észbekapott ennek ellenére és megoldotta a helyzetet.

azt a pár év büntetésvégrehajtást meg szerintem belülről kéne nem nagy szívásnak értékelni oszt lehet, hogy megváltozik az ember véleménye. tudni nem tudom, csak tippelem.

megint 2009.06.24. 02:07:26

Azokkal a gyalogosokkal van baj akik csak gyalogosok, akik mellette autót is vezetnek azok tudják , hogy mit kéne csinálni, meg fordítva is, én ha lerakom az autót, és át akarok menni egy zebrán, akkor megnézem, hogy mennyivel jön az autós, és , hogy meg-e tud állni, ha két sávos akkor megvárom amég a másik sávban jövő is lelassít, nem csak az aki intett, hogy menjek, mert ebből van a legtöbb baj, amikor ugye a jobbra kanyarodó autósnak és a gyalogosoknak is zöld van akkor megvárom, hogy indul az első a sorban, mert van, hogy elfelejti, hogy egyszerre megyünk. Tudom , hogy lassan kéne megközelíteni minden zebrát, de a gyalogos nem ér az intenzíven semmit avval a magyarázattal , hogy a bunkó autósnak meg kellett volna állnia, ahogy hiába bunkó egy kamionos, attól még nem állok ki elé az autómmal, mivel én baxok rá nem ő. Nem kell túlragozni ezt a gyilkosok a zebrán dolgot, senki nem akar senkit megölni a zebrán, ahogy máshol sem az úton, aki vezet annál benne van , hogy hibázik, és ugye lehet, hogy egy komplexusos autóversenyző aki állandóan előz, hiába nem lát semmit karambol(gyilkosság) nélkül leéli az életét, és simán benne van, hogy egy rutinos autós, egyszer hibázik csak, és az életekbe kerülhet. Szóval sok múlik a szerencsén is, mindenki hibázhat, jó sofőr is, sok millió km-el a háta mögött, ahogy régen az oktatóm mondta, most még nem fogsz hibázni mert tudod, hogy mindenre kell figyelni és minden szabályt be kell tartani, de mikor majd rutinból próbálsz, akkor jöhetnek a hibák.

ocsisajt78 2009.06.24. 02:37:06

"A legelvetemültebb telefonálva, dudálva csörtetett a zebrán haladó gyerekek közé, amiért én a statáriális bíróság általi halálbüntetést sem tartanám túlzásnak. Mindezt egy fagyos, jeges, téli reggelen."

Tamogatnam! Utalok tipizalni meg elnezest aki magara veszi, de ezt soxor latom gyalogoskent is a presztizsbalna userektol :( Jo most a fejemhez fogjak vagni a zanyolcas audisok meg a 7es biimeresek, hogy marpedig ok megallnak :D

2009.06.24. 02:42:10

unalmas mar, harmadik.

augustiener 2009.06.24. 02:47:56

Én itt Münchenben autózom, ha zebra van és látok valakit lelassítok, vagy megállok, ahogy jön. De a gyalogos nem tököl egy percet sem, átmegy én meg megyek tovább. Hazajövök egy hétre, persze megyek ide-oda, látom a gyalogost a zebra környékén, már lassítok. A gyalogos még mindig áll a járdán. Közben odaérek és megállok. Még mindig ott áll. Aztán, lehúzom az ablakot, és kikiabálok, hogy át akar menni, vagy minek áll a zebránál. Na ekkor elindul. Ez a következő öt zebrából háromszor előfordul. Ne ekkor eldurran az agyam és a következő pár napban nem lassítok, csak ha látom, hogy a gyalogos határozottan mozog a zebránál és átmegy. A többi bassza meg. Álljon ott estig. Mellesleg ha gyalogosként közlekedem, akkor Magyarországon is lelassít minden autós. Egyszerűen elindulok és átmegyek. Nem várom, hogy megjelenjen jézus, és átkelés közben nem írok sms-t. Ebből gondolom, hogy Magyarországon a gyalogosok nem tudnak közlekedni, fogalmuk nincsen, hogy hol, kinek van elsőbbsége.
Személy szerint 10 éves kortól érettségiig minden tanév végén kötelezővé tennék egy KRESZ vizsgát, ami áll harminc gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó kérdésből, és ha egynél több hibát ejt a tanuló, addig ismételtetném vele amíg meg nem tanulja. Aztán lehet nyári szünet.

spanyol inkvizíció 2009.06.24. 03:17:29

Én egyébként azt nem értem, hogy mi tartja vissza a rendőröket attól, hogy - mondjuk még a szigorítás előtt, pl. bármelyik reggel - odaálljanak egy ilyen iskola előtti zebrához, és szépen kiszedegessék a szabálytalankodókat. (Akár civil kocsiból kamerázva, mit bánom én.)

Mert maga a harmincas korlátozás nem old meg semmit. Anélkül is meg lehet állni, ha van átkelni szándékozó gyalogos, és harminccal is bele lehet hajtani egy csoportnyi átkelni kívánóba. A harmincas korlátozásból csak az lenne, hogy a rend derék őrei este hétkor állnának ki az iskola előtti zebrához mérni, mert ha nincs átkelésre váró gyalogos, valószínűleg többen lesznek, akik nem lassítanak 30-ra.

A harmincas korlátozás helyett akkor már inkább megállási kötelezettség legyen, annak valamivel több értelmét látnám (mármint a sebességkorlátozásnál, mert egyébként egyáltalán nem vagyok változtatáspárti).

A szabályozás szerintem most is jó, csak be kéne tartatni (ha már sok barom magától nem teszi). Ma ugyanúgy szabálytalan elütni valakit a zebrán, mint akkor, ha harmincas korlátozás, vagy stop-tábla lenne.

BMW MB 2009.06.24. 03:28:19

@series_one: Jajj, pár év börtönbe még tudtommal senki nem halt bele. (max öngyi lett) Ha nekem választanom kellene,hogy egy életre nyomi leszek vagy lehúzzak 2 évet,akkor asszem egyértemű melyiket választanám. Az egészség fontos. A többi le van szarva.

BMW MB 2009.06.24. 03:37:23

@spanyol inkvizíció: Főleg áltsulik közelében abszolút jogos, hogy nagyobb figyelemmel közlekedjünk, de máshol felesleges ez a 30-ra lassítgatás.

BMW MB 2009.06.24. 03:46:02

Emlékeztek amikor a híradóban tényként közölték ezt a "ha meglátok egy embert a zebra előtt ,akkor meg kell állni különben megbasz a zsandár"-dolgot? A sok suzukis papa meg mammer miatt állt a forgalom, mert mindenkit át akartak engedni.Botrány. -.-"

Füvész 2009.06.24. 04:37:15

Miért nem elég annyi, hogy vasúti átjáróban a vonatnak, zebrán (kijelölt gyalogosátkelőhelyen) a gyalogosnak van elsőbbsége, oszt ennyi?

Aztán a vonat jöhet 50 km/h-val vagy 160-nal, a gyalogos jöhet járókerettel vagy futva (háttal szökdécselve, mindegy), nekik van elsőbbségük és kész. Az autós meg mehet 10-zel vagy akár 70-nel is, ha időben észlelni tudja az akárhogyan közeledő vonatot, ill. gyalogost, és még meg tud állni. Ha nem tudja észrevenni és nem tud megállni, akkor az autós a hunyó, kivétel, felmentés nincs. Ilyen egyszerű.

Olyan mint egy útkereszteződés a macisajttal: mindegy mit csinálsz, de a védett úton közlekedő autóé az elsőbség (még akkor is, ha túllépi a megengedett legnagyobb sebeséget).
A gyalogos@zebra esetében:
(1) a barom autós miért nem úgy viselkedik, mint egy elsőbbségadás kötelező táblánál?
(2) miért kell erre extra szabályokat kitalálni?
A meglévő szabályokat kellene betartani, ill. kőkeményen betartatni: ilyen eccerűűű!

heliox 2009.06.24. 04:51:50

Én szinte kivétel nélkül megállok a zebránál, ha gyalogos van. Amitől viszont nagyon kiakadok, hogy a kerékpárosok azt hiszik, hogy nekik is elsőbbségük van a zebrán.

Egyszerűen fizikai képtelenség előre látni, hogy 20-30km/h sebességgel megjelenik egy kerékpáros és átsuhan. Álljon meg, szálljon le és tolja át. Akkor tudok elsőbbséget adni. Azt se bánom, ha rajta ül, és lassan megy. Csak ésszel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.06.24. 06:14:03

"A gyakran 200-zal a másik lökhárítójára ráeső autópályahuszárok után van morális alapja, ráadásul miután kikerültek a dobozok, csökkent a balesetek száma."
Csak ahogy az autózz! -t olvasgatom, a gyorshajtóké nem :/ Persze remélem az is.


"Megszívtuk a sebességmérő kamerákkal és a fekvő rendőrökkel is, de nem tanultunk belőle. Aztán majd sírunk, ha az üres utcában lévő zebra előtt is harmincra kell lassítani vagy meg kell állni."
Azokból a marhákból akik képtelenek betartani a KRESZ-t, miért nézel ki ilyen fokú eéőrelátást :D

Macroglossa 2009.06.24. 06:36:13

Én ha egyedül vagyok, akkor megállok, ha duplasávoson mindkét sávban haladunk, vagy szemből is jönnek, akkor első körben csak rákészülök és lassítok, mert sikerült már kishíján kinyírnom úgy gyalogost, hogy én megálltam, gyalogos elindult, már előttem volt a zebrán, amikor nőstényállat szemből átzúzott...
Zuglóban pár éve így halt meg egy öregasszony a Fogarasin, külső sávban autó megáll, öreglány elindul, belsőben 80-nal elcsapták...

cuebler 2009.06.24. 07:03:45

nálunk (dombóvár, kisváros a 611-es úton) tanítási napokon rendőrök állnak reggel és délután a zebrák mellé láthatósági mellényben. még a legelvetemültebb autósok is megtanultak lassítani és átengedni. ha néha pedig elmarad a rendőri biztosítás, az autósok 90-95%-ban már tudják a rendet...
tegnap bonyhádon tapasztaltam a fekvőrendőrös zebrákat is. tetszik, határozottan jó megoldás, csak éjszaka, nulla forgalom mellett macerás kissé...

mennyémá 2009.06.24. 07:03:50

Férfiasan be kell vallanom, jópár hónappal ezelőttig én is hol átengedtem, hol elrobogtam a zebrán. Aztán úgy döntöttem egy szlovákiai kiruccanás után, hogy ez így nem jó. Nehogymár a tótok ennyivel kulturáltabbak legyenek nálunk. És még nyerek is vele. Időben, aki a fővárosunk viszonyait ismeri, tudja max 1-2 perccel nő a 35-40 perces menetidőm. Viszont mikor kissé nyáriasra veszik a figurát a lányok, akkor egy zebrányi idővel többet legeltethetem a szemem és még mosolyt is kapok. Jó a kopasz kigyúrtaktól is, mert bármily meglepő még ők is megköszönik, mondjuk az ő mosolyuk annyira nem tetszik :)
Viszont Augustiener-rel nagyon is egyet tudok érteni. Ha már európaizálódunk, akkor a T. puhatestűeknek is tessék szíves lenni odafigyelni. Ha bármi módon jelzi a motorizált egyén, hogy ő mekkora májer csávó és megadja az elsőbbséget gyalognak, akkor az ne morfondírozzon, ne tekintse a zebrát a váci utca kihelyezett részlegének, hanem amilyen gyorsan csak tud, takarodjon át a túloldalra, nem futást várok el tőle, hanem, hogy szedje a lábát.

négykarika 2009.06.24. 07:05:47

Volt tema par honapja, hogy Ausztriaban minden iskolai zebra elött kint van a 30-as tabla.
Alatta a kis kiegeszitö: "tanitasi napokon reggel 7 es este 7 között."
Es minden harmadik-negedik mellett trafi doboz. Vagy üres, vagy nem.

Müködik, bevalt.

belsoseg.blog.hu/2008/06/17/mikor_harminc

mizrolist 2009.06.24. 07:07:16

@augustiener: itt azért nem indul el a gyalogos, mert Magyarországon nem engedik át, és kedves az élete.

Megoldás (talán az egyetlen): átépíteni a zebrákat - a járda szintjére emelni mindet. Az szép nagy bukkanó, ami lassításra bír minden autót...

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.06.24. 07:34:24

@augustiener:
"Személy szerint 10 éves kortól érettségiig minden tanév végén kötelezővé tennék egy KRESZ vizsgát, ami áll harminc gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó kérdésből, és ha egynél több hibát ejt a tanuló, addig ismételtetném vele amíg meg nem tanulja."

MAXIMÁLISAN egyetértek - senki nem halna bele sem ténylegesen, sem átvitt értelemben, sem akkor, sem - talán - később.

Vannak dolgok - elsősorban azok, amelyek életeket kockáztatnak -, ahol így kell eljárni. Nálunk az egyetemen annak idején a statika/szilárdságtan/tartószerkezet ... stb. vizsgákon ha csak elírtál egy számot az adott feladatban, az már nulla pontos volt. Pontosan ugyanezen okból: ha a tartó ezakad, ott nagy eséllyel emberek halnak meg.
Két féle mérnök lesz abból, aki ezt végig csinálja:
1 - életében nem tervez többet tartószerkezetet a diploma megszerzése után, hanem ráhagyja a statikusra. (90%+)
2 - statikus lesz, és nem hibázik (10%-)
Nos a majdani közlekedők előtt is hasonló választás kéne álljon, csak fordított arányokkal. Nekem van olyan ismerősöm, aki tudatosan nem szerez jogsit, mert inkább nem veszélyeztet másokat, illetve olyan is van, aki ugyan megszerezte, de közben rájött, hogy inkább nem vezet többet autót.
A gyalogosokra persze nem állhat a 10%-sem, hiszen gyalogosan közlekedni muszáj, de ha minden autós/motoros vigyázna rájuk, egymást elég ritkán gázolnák halálra ... bár a kocsmában...esetleg...

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.06.24. 07:40:50

@Macroglossa:
Megoldás a szitura: villogsz a szembejövőre/kiteszed a balra indexet a melletted elsuhanni akarónak és ezzel egyidőben rádudálsz a gyalogosra, és amikor felháborodottan rád néz - mert valljuk be: úgy szokott tenni -, akkor mutatod, hogy melyik irányból akarják megölni. Ilyenkor általában mosolygósra vált a képe - ez a jutalmad (meg az, hogy nem álmodsz hátralevő életedben arról, amit látnod kellet, meg arról, hogy ha nem vagy ilyen marha udvarias, talán még ma is élne)
Mindezt azért, mert nem elég a magad dolgait figyelni vezetés közben (ha elég rutinos vagy: sőt!), hanem azt isnézni kell, hogy a többi mit csinál. És néha ezt a gyalogos helyett is meg kell tedd!

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.06.24. 07:43:38

@Füvész: "Ha nem tudja észrevenni és nem tud megállni, akkor az autós a hunyó, kivétel, felmentés nincs. Ilyen egyszerű."
Pont erről szól a cikk! Senki nem vitatta, ki a hunyó, csak annak már édes mindegy, aki a hűtött fiókban várja, hogy eltemessék.

tocibacsi 2009.06.24. 07:44:00

Én semmi értelmét nem látom a 30as korlátozásnak. A gyalogost el KELL engedni, pont... Ehhez adott esetben meg kell állni (az 0.00 km/h, nem 30)... namost ha tény, hogy a többség szarik bele, akkor eléggé naív hozzáállás azt gondolni, hogy az emberek majd lassítani fognak adott esetben a semmiért is... Az érme másik oldala pedig az, hogy pl. egy napsütéses nyári hajnalon, mondjuk 5kor, zéró gyalogossűrűség mellett fognak a faszok traffipaxolni...
Miért van az, hogy a KRESZ-ből csak a sebességkorlátozásokat akarják betartatni??? Odaáll a fakabát, öltözhet akár civilbe is, aztán az egyértelmű szituban ugyanúgy büntethet... Minek ehhez az üres zebrán szopatni az úgyis agyonszopatott autóst?!
Ha pedig gyalogolok, jön az autó, de nem akarnak átengedni, akkor is szándékosan lelépek a járdáról, persze nem elé, csak anniyra, hogy vegye észre magát. Ha nagyon geci, és már a zebrán vagyok, néha a tetejére csapok tenyérrel, nagyot szól, de kárt nem okoz... Kollégám viszont az acélbetétessel szokott belerúgni az összes kocsiba, amit elér a lába a zebrán állva (már rajta a zebrán, állva!! - tudjátok, az ilyen 70-nel, félig a szembe sávban kikerülősök)
Mellesleg pedig érdekes módon én a zebrán való átkelés előtt is KÖRÜLNÉZEK! Működik! Csak ki kell nyitni az embernek a szemét, el kell fordítanija az okos kis buksiját balra. És akkor legalább elbaszni nem fogják. Szeritem megéri...

Qkac · http://urvezeto.blog.hu 2009.06.24. 07:48:33

@tocibacsi: "el kell fordítanija az okos kis buksiját balra."
És már el is ütöttek, ha az utca jobbról egyirányú! :-P
Bocs', bocs', bocs'!
(Úgy tűnik, ma reggel íráskényszerem van.)

Deszkás 2009.06.24. 07:51:38

Azért tegyük hozzá a cikkhez, hogy a gyalogosok sem szent angyalkák. Átfutkosnak a már villogó lámpán, akár akkor is, mikor már piros, de ő még átfut két sávot. Vagy vánszorog, az autóknak már rég zöld, de ő még mindig 1-2 sávnyira van a járdától, mert nem indult el időben és mert ugyan tud gyorsan menni, nincs semmi baja, nem öreg, mégis lassan, komótosan megy át, és meg van sértve, ha rádudál az ember, hogy húzzon már le az útról, mikor neki már rég tilos lenne ott tartózkodnia. Ezt csak azért írtam le, hogy lássuk, egyik oldal sem angyal.

Pál a postoló · http://autostat.hu/magazin 2009.06.24. 07:56:12

OFF:

Budaörsön az Illyés Gyula Gimnázium, illetve a Pest Megyei Rendőrkapitányság előtti zebrák 200 méterre vannak egymástól. Előbbi a Gimnáziumot és a buszmegállót, utóbbi a kapitányság parkolóját köti össze a lakóteleppel. Kitaláljátok, hogy pár hete melyiket látták el figyelemfelkeltő piros-fehér "háttérfestéssel"?

Igen azt, amelyik a kapitányság előtt van...véletlenül sem azt, amelyiken a diákok járnak.

Acmee 2009.06.24. 07:57:35

Tudjátok, nem védeni szeretném az autósokat, de minap többször is tapasztaltam a következőt:

Megyek Tatabányán, békés, 40-es tempóval. A V.C. (Vértes Center :) és a pályaudvar között jöttem "lefelé", ott van egy elég forgalmas zebra. Látom, h egy idős, nehezen mozgó úr áll a V.C. oldalán, az átkelési szándékra erősen gyanút adó magatartást mutatva. Megállok, átengedem. Átbiceg, majd még jött egy fiatal pár, nekik is intettem, ők is el. Mindezt "végignézve" a pályaudvar oldalán állt egy idős nő. Szintén nézelődött körbe-körbe, a zebra melletti útpadkán állva. Miután neki is intettem, se szó, se beszéd hátralépett 2-őt. B@[Đ]#&@]íđÄđĐ#&]đ[.....

Utóbbi 1hétben legalább 2szer tapasztaltam ugyanezt. (Ja, és a legnagyobb: Már jártam úgy, h az út kellős közepén(!!) a zebrán leállt beszélgetni két nyugdíjas hölgy!!(azt már nem is említem, amikor a zebra mellett közvetlen az útpadkán beszélis meg ki-mit-hogyan-főz mi-fáj-ma-reggel képzeld-a-maris-elesett-ma-és-eltörte-a-lábát-juuuujjjj-ne-mondd stbstbstb... ez rendszeres)...

Kérdés: Ha a gyalog nem átkelni akar az úttesten miért áll a padkakövön a zebra mellett("az magasabb, könnyebben körbenéz" válasz helytelen, a tolószékesek miatt a zebránál süllyesztett a padka), és miért nem 1m-rel hátrébb??

Mindezzel arra akartam kilyukadni, hogy nem (csak) az autóban ülő a hülye... Én spec. rendszeresen átengedem a gyalogokat, de ha mammert látok az út szélén, már égnek áll a hajam(ha nem lennék ilyen, b...nék átengedni azután, h párszor már megszívtam a jóhiszemet)...

Tény, h vannak hiperbarom autósok, sajnos elég sokan. A következő sajnos pedig, h a gyalogoknak ráadásul még vizsgázni sem kell a gyalogból, ergo náluk meg sincs az esély(ha a szülő nem tanította) az előzékeny és normális közlekedésre. Tény, h az autós az erősebb, ő figyeljen a gyalogra, de a gyalog ne használja már ki az úgyisőleszahibás kártyát... és főleg ne szívasson vele, mert egy gyengébb elme következőleg kigyúrja a belét...

sfdrake 2009.06.24. 08:05:05

Sokszor mögöttem is szidnak de ha látom állnak már a zebránál a gyalogosok megállok. Viszont mikor csak beszélgetnek már szinte az úton és nem is intenek hogy menjek mert nem mennének az bosszantó, vagy mikor rohan elémig ott pedig már szépen lassan megy amikor a zebrára ért, esetleg visszafordulva várja a párját vagy a haverokat és röhögve néz rám, bosszantobb mikor ezt etszi úgy hoyg neki piros a gyalogátkelő . . . Aztán persze van néhány tahó a nagy autójával meg sok a kis autójával aki majd elüt mikor a gyerekekkel megyek oviba, DE szerencsére a legtöbb autós ha látják hogy gyerekkel vagyok átenged a zebránál, viszont az iskolák ovodák utcáiban száguldozó idiotákat utálom,északa nem vészes de reggel 7-9 között meg délután 13-16 körül igazán nem kellene mikor jönnek mennek a gyerekek. Mindkét oldalnak kicsit tanulnia kellene normálisabb közlekedési morált. Általános iskolában kellene kötelezően minimális KRESZ-t tanítani jól jönne az gyalogosként is bicajosként egyaránt sok embernek. Esetleg néha lehetne egy kis gyakorlat bicajjal meg gyalog nézzük meg hogy áll meg a bicaj vagy autó sebességét kb re meg tanulják, hogy egyáltalán kiléphet e elé oké hogy elsőbbsége van, de ha olyan helyen van a zebra ami rosszul látható ha 20-30 al megyek is meglephet egy egy gyalogos mikor kilép az ember elé mert neki elsőbbsge van az hoyg az autó már 1-2 méterre van csak nem érdekes.

metal · http://electric.blog.hu 2009.06.24. 08:05:16

Én még mindig nem értek egyet a KRESZ ilyen téren való szigorításával! A jelenlegi szabályozás teljesen megfelel, csak be kell tartatni! Ha a drágalátos rendőrségünk végre odafigyelne erre a problémára, és sorba büntetné a szabálytalan autósokat, akkor megoldódna ez a helyzet. De ezt nem az a szabály hozza meg, hogy minden zebránál 30-ra kell lassítani, hanem a rendszeres rendőri felügyelet. Kicsit úgy érzem ezzel a problémával is úgy akar a rendőrségünk, meg az IRM foglalkozni, mint pl. a telefonnal, meg a láthatósági mellénnyel. Mi meghoztuk a törvényt, azt biztosan mindenki be is tartja, és kész.

Acmee 2009.06.24. 08:05:33

@cuebler:

Igen-igen, én is láttam, baromi jó ötlet, le a kalappal a dombóvári bütykösök előtt!!

tamaska 2009.06.24. 08:13:05

Szerintem:
1./ A KRESZ tanfolyam kb 20 óra, ha jól emléxem. Általános isiben és szakközépben minden évben egyszer végignyálazni a tananyagot (illetve a gyalogos-kerékpáros vonatkozó részeket) osztályfőnöki órán, majd vizsga. Nyolc-tizenkét év alatt csak ragad valami.
2./ Toleránsabb közlekedés. Tökéletesen meg van fogalmazva, hogy a gyalogost meg nem tévesztő sebességgel kell megközelíteni a zebrát. A gyalogosnak meg az autóst meg nem tévesztő "sebességgel" illetve magatartással.

Gyalogosként, ha látom, hogy úgysem áll meg az autós, nem lépek le elé. Autósként, ha látom, hogy mazsolázik a gyalogos, nem állok meg neki. Az óvodák, iskolák előtti zebrát más kategóriába sorolnám. Az előtt - tanítási időszakban - kötelező legyen megállni, körülnézni. Ezt fix kamerával be lehetne tartatni, ha tudod, hogy telepített kamera van ott, és minden ilyen átkelőnél így van, nincs az az érzés, hogy csak pénzt gyűjtenek a yardok...

A gyalogosok mentalitásáról meg minden Dunaújvárosi tudna mesélni, aki jár néha-néha a mozi előtt, a Vasmű úton... Oda is ki lehetne állni a rendőrség bácsiknak, megb*szni a gyalogokat. Mert ott baromira nincs elsőbbségük, ellentétben a 100 méterre lévő zebrával...

Higany 2009.06.24. 08:16:54

Évente megadatik, hogy pár hónapot Svájcban töltsek. Az első napok mindig a rácsodálkozással telnek, hogy ott a zebrán már a szándéknak is elsőbbsége van, illetve meg is adják a gyalogosnak, függetlenül attól, hogy busz, Audi, Hummer közelít-e a zebrához. Hozzá kell tenni, hogy kereszteződésekben a zebra kb egy autónyival beljebb van, így 1db lekanyarodó autó anélkül tud megállni előtte, hogy az egyenesen haladókat feltartaná. Meg a zebra jól láthatóan fel van festve, ki van táblázva és rendesen meg is van világítva. (v.ö. főutak zebrái vidéki városokban, sötétben. A rémálom.) És lakott területen sem szokás száguldozni.
Ezt könnyű megszokni, itthon az első héten aztán általában többször végzem majdnem a kerekek alatt. Ilyenkor eszembe jutnak nagyapám szavai, aki harckocsizó tiszteket oktatott a katonai főiskolán: "Elsőbbsége annak van, akinek megadják". Kedvencem a zebrára kanyarodó, gyalogosra izomból dudáló, ökölrázó, anyázó taxis.
A zebra-probléma egy apró tünete a Kárpát-medencét megülő poshadtságnak, ami a társadalom mély morális válságából fakad, ami leginkább az egyén mértéktelen önzésében nyilvánul meg. (lásd egykerekezés közúton, autópályás taplóskodás, szemetelés, crossmotorozás a tavaszi héricseken, stb, stb). Sajnos nem látom a kiutat ebből a helyzetből :(

Répatorta 2009.06.24. 08:21:02

A kedvencem: mindkét oldalon áll egy-egy gyalogos, megállok és jobbról el is indul de a másik oldalon áll továbbra is. Miután a az emberkénk már majdnem átért, elindul végre a másik is (biztos kísérleti nyúlnak nézte a gyalogos társát, ha neki sikerül, megpróbálja ő is)Végeredmény: 2X annyi időt ácsorgok a zebránál, mint amennyit kénye.
Gyalogosként: ha látom, hogy a közeledő kocsi mögött már nem jön másik, hátralépek. Inkább várok 5 mp-et, minthogy az autósnak kelljen megállnia és újra elindulnia, mert nekem az egyszerűbb.
De akárhogy tekerem a dolgot, csak egyre jutok: használjuk az agyunkat közlekedőként (gyalogos autós bringás vagy bárki) és működni fog

windoki 2009.06.24. 08:22:27

@Deszkás: Már elnézést, de a zölden villogó gyalogátkelő lámpa alatt neked, mint autósnak még PIROS van! Ebből következik, hogy Te nem indulhatsz el. Sőt van olyan gyaloglámpa, ahol esélytelen átkelni a sima zöldön, mivel már villog, amikor a felénél jársz.

Liquid_ 2009.06.24. 08:22:44

Sok igazság van sajnos a cikkben...

Egy dologgal nem értek egyet csupán, szerintem baromság az autópályán baxtatni a jónépet. Kíváncsi lennék én arra a csökkenő baleseti statisztikára, amivel utólag magyarázzák a trafikat, emlékeim szerint mikor az M1 bevezetőn csak 160-tól mértek, akkor sem nagyon volt baleset... Véleményem szerint az autópályának az a lényege hogy haladhasson az ember. Persze értemén hogy a 80-al tüttyögő bácsi mellett 160-nal elhúzni veszélyes, de mi a faxér kell autópályán lassan menni? Nem fekvőrendőr, meg fix trafi kell, meg nem 300ezres bírságot kell kilőni a bokorból, hanem legyen látható rendőri jelenlét, a szabálytalankodót azonnal kapják el és vegyék el a jogsiját ott helyben, ne csekket küldözgessenek, és biztosan lesz javulás, ennyi

záporjózsi 2009.06.24. 08:23:04

"a dugót kikerülni igyekvők milyen sebességgel zúznak el az óvodában igyekvő felesége és a gyerekei mellett"
Ha ugyanarra a helyre gondolunk, akkor az óvoda (egyik oldala) már épp a kerülő utcában van, azelőtt kanyarodnak be az autósok jobbra, hogy a dugót elkerüljék. Ott kb. annyit kellene csinálni, hogy a járdával az utat beszűkíteni a "T" geometriájú kereszteződésben, kb. 5 méter hosszban lehetetlenné tenni a parkolást és minimálisra csökkenteni az óvoda melletti rendes kereszteződésben is a szélességet. Még kijelölt gyalogosátkelőhely sem kell, a szűk keresztmetszet megteszi a magáét... (A középsziget itt nem megoldás, mert járnak arra dobozosok is rendesen, pl. a sarki ABC-be.)
Ha pedig nem a meg nem nevezett, de vázolt helyen van az ominózus óvoda, akkor is bárhol be lehet ezeket az eszközöket vetni.

yeti 2009.06.24. 08:23:18

Nem értek egyet a 30-as táblával.Szerintem elég lenne ha egyszerűen csak ellenőriznék a zebrákat.A gyalogosokat én is elengedem,de négysávos úton ("párhuzamos közlekedésre alkalmas" milyen szép szó)szétnézek,hogy nem jön-e másik autó,mivel elég veszélyes ha a gyalogosok megkezdik az átkelést a mögöttem érkező meg egyszerűen kikerül a másik sávban.

Inka70 2009.06.24. 08:24:26

Nagyon régi téma a gyalogosautós "ellentét". Végre tudomásul kellene venni, hogy aki az utcán közlekedik annak figyelnie kell másokra is! Ez egy közös "TÁRSASJÁTÉK"! Aki a közös megállapodásban (KRESZ) foglaltakat megszegi annak ilyen-olyan következménye lesz. Persze a bíróságon a bírónak kb. 30 napja van átnyálazni a KRESZ aktuális paragrafusait (a vádemeléshez), egy adott közlekedési szituációban a résztvevőknek néhány másodperc. Ezért tartom fontosnak az egymásra figyelést és a nagy fokú toleranciát!

csongiaparaszt 2009.06.24. 08:27:05

1. Két felnőtt meg két gyerek várakozott a zebránál. Megálltam. Intettem, hogy szíveskedjenek átkelni végre. Elindultak. Mikor épp elhaladtak volna előttem, zúzott el a belső sávon lassítás nélkül, ránézésre 60-80-nal valami. Az én lelkemen is száradtak volna.
2. A modern autók egyre magasabb építésűek. Gyerekek nemigen látszanak már ki a járdán/járda mellett parkoló autók mögül. Főként iskolát környékén ajánlatos nagyon figyelni, bármikor kiléphet/szaladhat a takarásból egy gyerek, aki épp elfelejt szétnézni.
3. Én nem vagyok a 30-as tábla híve. Ez a legegyszerűbb és legjövedelmezőbb megoldás: nem kell sokat gondolkodni rajta, olcsó, és még traffipaxozni is lehet. Helyette legyen inkább lámpa minden suli, ovi, kórház előtt, illetve minden statisztikailag igazolt fokozottan balesetveszélyes zebránál. Kisebb forgalmú utcákon fekvőrendőr.

Liquid_Night 2009.06.24. 08:30:22

Azért a gyalogosokat (is) valóban meg kellene tanítani közlekedni...nem igazán tudnak mit kezdeni a, valljuk be, egyre nagyobb számban előforduló kulturált autóssal:)

Tipikus jelenségek:
Vidéki megyeszékhely, 2*1 sávos, jól belátható bevezetőútján, sárga lámpával (is) jelzett zebra...jövök 50-55el, gyalogost látom 100 méterről...sebességből ki, lassítok 20-25re, simán elférne, szemből semmi vagy ugyanez...gyalogos néz, begurulunk a mögöttem jövőkkel a zebrához 5el...gyalogos néz, mindenki állóra fékez...gyalogos megköszöni és átmegy.

Vidéki kisváros, 2*2 sávos út, minimum forgalom, körforgalomból kifordulva jövök 40el a külsőben, 3 középiskolás lányka takarásból rárobban a zebrára, mint a faltörő kos, csak mennek...köszönhettem a száraz aszfaltnak meg az új bridgestone-oknak hogy nem lett belőlük hűtőmaszk:)

Jellemzően ez a 2 végpont...talán Bp-n itt-ott más, de pörgő dinamikus gyalogosátkelést én még nem láttam sehol...

proci66 2009.06.24. 08:30:45

Általában elmondható, hogy amilyen ember vagy, úgy közlekedsz. Sajna a magyar emberek egy része ilyen. Eltapossa embertársait, eltapossa a gyalogosokat. Megfordultam már Európa sok országában (a Lajtán túl), de ilyen agresszív közlekedési móddal egyedül talán csak Olaszországban találkoztam. Nálunk addig nem lesz rend, amíg a fejekben rendet nem tesznek.
Ám ez ebben az országban ez elég nehéz lesz.
Ameddig a családban azt látják a fiatalok, hogy az apuka ugyanilyen módszerekkel rendezi dolgait a mindennapi életben, addig a frissen megszerzett jogosítvánnyal vezetők fejében sem alakul ki az udvariasság fogalma. Az "élni és élni hagyni" fogalma nálunk ismeretlen.

9mmPara 2009.06.24. 08:32:55

Ez megint példa arra, hogy "ha csak kalapácsod van, mindent szögnek nézel". Tisztelt nagyjaink, mint az élet mindennapjaiba kényszeresen belepofázó jogalkotók, kizárólag jogi eszközökben képesek gondolkodni, holott a közlekedési ismeretek/kultúra fejlesztése nem jogi kérdés. Hanem, mint a kommentársak fentebb számosan megállapították (és a megnevezésből is következik), oktatási/nevelési.

kalandrover 2009.06.24. 08:33:50

A Kareszben le van írva, mit köll csinálni.

Mijagond? Nemértem.

záporjózsi 2009.06.24. 08:34:20

@augustiener: "De a gyalogos nem tököl egy percet sem, átmegy én meg megyek tovább. "
Ezt tessenek kitenni az index címlapjára. Nagy, neonos-villogós betűkkel: Nem tökölünk!!! Megértem, ha nem mer elindulni. De ha már lassítok és villogok neki, akkor ne a telefonját babrálja, ne a földet bámulja, hanem legalább menjen be elém! Úgy szoktam megállni, hogy ha belém jönnek és előttem a gyalogos, akkor se sok esély legyen arra, hogy beletoljon a másik...

THE DOCTOR 2009.06.24. 08:35:20

Nemtudom észrevette-e más is de mióta megváltozott a gyalogosátkelőkkel kapcsolatos szabály /kötelező őket elengedni/ azóta a gyalogos társadalom 80%-a olyan lett mint egy PITT-BULL szinte támadják a zebrát mint egy eszelős.Nem azt mondom el kell engedni a gyalogost ésszerű határok közt ha például jön két autó egymás után menyivel egyszerűbb gyalogosként lassítani én legalábbis így szoktam, gyalogosként én egyáltalán nem értek vele egyet hátmégha autóval járnék na meg hát hol van a környezet szennyezés ha egy gyalogos gyorsit fel a megengedett sebességre nem jár akkora károsanyag kibocsátással. ENNYI..???? AKI EGYET ÉRT TEGYE FEL A KEZÉT /A BILLENTYŰZETRE ÉS IRJA MEG VÉLEMÉNYÉT/

lwcolors 2009.06.24. 08:35:41

Szerintem gyalogosból és autósból is vannak hülyék, akik egyáltalán nem tudnak közlekedni. Erről ennyit.
Viszont elég sokat járom Magyarország útjait és rengetegszer találkozom nem megfelelően előjelzett zebrával. Rengeteg olyan zebra van ahol a fehér festés már rég lekopott az útról, az előjelző táblát meg takarják a bokrok vagy más terepakadály (legyen akár egy parkoló kisteher). Ilyenkor autós legyen a talpán, aki megmondja, hogy zebra felé közelít. Érdekes módon kis falumban meg tudták oldani, hogy az iskola előtt villogó sárga lámpa jelezze a veszélyt. Ez a városvezetés felelőssége.
A közlekedési morált hosszú távon úgy lehetne javítani, ha egyes nyugati országokhoz hasonlóan a kresz tantárgy lenne általános iskola felső tagozatában és akár középiskolában is.

9mmPara 2009.06.24. 08:38:40

Ja, és persze honnan és mikor tanulná meg az ifjú és már nem oly nagyon ifjú magyar polgár a közlekedést?
Iskolákban régesrég nincs Kresz-tanítás, a fokozatosság (bringa-kismotor-nagymotor-autó egyedfejlődési út) szintúgy megszűnt: leghamarabb 17-18 évesen találkozik a jelölt a szabálykupaccal, amiből annyit fog megjegyezni, hogy bonyolult, értelmetlen (holott egyáltalán nem), tehát nyilván ócska is. És ennek megfelelően viszonyul hozzá.
Akkor meg min csodálkozunk?

záporjózsi 2009.06.24. 08:45:37

@Macroglossa: Ha nem néz körül... Azért kell lenni annyi túlélési ösztönnek, hogy mielőtt egy álló jármű mögül, takarásból kilép, nézzen körül.
Érdekes szitu: 2×2 sávos út középszigettel, megyek a belsőben, középre ér a gyalog, megállok neki. Eközben jobbról mindenki húz el megengedett+10-zel. Szerencsére a gyalogos felfogta a szitut és elém jött, kikukucskált , hogy lássák, ekkor nagy kegyesen a 3. autó intenzíven fékezett...

Kérdés: szerintetek melyik a kevésbé rossz taktika a következő esetben: A gyalogos át akar kelni a többsávos úton, én a szélsőben megyek. Behúzódni a sáv belső oldalára (jobban látja a mögöttem jövő az induló gyalogost és szűkíteni az áthaladási keresztmetszetet) vagy kimenni a szélére (a gyalogos mellettem balra jobban látszik, de csak ha már ott van)?

(Az én tippem: a 2.)

9mmPara 2009.06.24. 08:46:19

@THE DOCTOR: én nem vettem észre, hogy "támadnák a zebrát". Semmivel sem tolakodóbbak, mint bárki más bárhol másutt. Mellesleg elsőbbségük van.

Érdekes 2009.06.24. 08:47:16

Na "Barom a szerző" :D:D:D:D:D
Viccet félre téve, jó kis gumicsont, elrágni elforgatni a szánkban így reggelre...ominózus gyalogos vs autós kérdés...

Megoldás eccerű : Csak annak adjanak jogsit, aki egy minimáls rutint szerzett az oktatás alatt (jah, ne csak 20 óra legyen).
A közép iskolákban alap kresz oktatást, h felkészüljenek, és valamilyen módon tisztában legyenek vele, akár csak gyalogos marad az illető, akár kocsiba ül utána...
Szóval, csak a szokásos, a gyökerétől kéne a dolgokat kezelni, nem pedig ilyen felületes hülyeségekkel... Na de ahhoz dolgozni kéne meg pénzt bele ölni, szóval ilyenkor mindig elkap egy kis utópisztikus kavar...háhá

Érdekes 2009.06.24. 08:47:50

Na "Barom a szerző" :D:D:D:D:D
Viccet félre téve, jó kis gumicsont, elrágni elforgatni a szánkban így reggelre...ominózus gyalogos vs autós kérdés...

Megoldás eccerű : Csak annak adjanak jogsit, aki egy minimáls rutint szerzett az oktatás alatt (jah, ne csak 20 óra legyen).
A közép iskolákban alap kresz oktatást, h felkészüljenek, és valamilyen módon tisztában legyenek vele, akár csak gyalogos marad az illető, akár kocsiba ül utána...
Szóval, csak a szokásos, a gyökerétől kéne a dolgokat kezelni, nem pedig ilyen felületes hülyeségekkel... Na de ahhoz dolgozni kéne meg pénzt bele ölni, szóval ilyenkor mindig elkap egy kis utópisztikus kavar...háhá

Imbolygó Hollander 2009.06.24. 08:48:01

@THE DOCTOR: "észrevette-e más is de mióta megváltozott a gyalogosátkelőkkel kapcsolatos szabály /kötelező őket elengedni/ "

Nem vettük észre. Ez az elmúlt 20 évben (legalább) nem változott.

záporjózsi 2009.06.24. 08:48:08

@THE DOCTOR: Nem értek vele egyet. Továbbra is sok indokolatlanul félős gyalogost látok, akik rám veszélyesek. (Megállok, belém jönnek...)
Ott, ahol a gyalogos akár takarásból is kiléphet, lassítok. Ha kell, 20-ra. Ha onnan sem tudnék megállni, akkor sün...

redriot77 2009.06.24. 08:48:31

Mindig átengedem a gyalogot a zebránál. Tényleg. Mikor tavaly Ausztriában jártam, gyalogosként annyira jól esett, hogy a zebrára nyugodtan leléphettem, 100% hogy megállt mindenki. Nem gurult, nem túráztatta a motorját, nem vágott át előttem: megállt. Ott ez kb. olyan természetes, mint hogy vizelés előtt lehúzza az ember a sliccét. Reflexszerű. Nem gondolkodnak rajta, hogy most "úristen, hány másodpercet veszítek ezzel".

Ha default lenne, hogy mindig mindenki elengedi az összes gyalogost, kevesebb lenne köztük a hezitáló, toporgó figura.

Imbolygó Hollander 2009.06.24. 08:48:45

@THE DOCTOR: "észrevette-e más is de mióta megváltozott a gyalogosátkelőkkel kapcsolatos szabály /kötelező őket elengedni/ "

Nem vettük észre. Ez az elmúlt 20 évben (legalább) nem változott.

scsaba1 2009.06.24. 08:49:54

@BMW MB:
Ó, b+....

Megint egy nagyokos... A szerző mögött akkor kemény 25 óra rutin volt, meg baszott nagy vizsgadruk.

záporjózsi 2009.06.24. 08:50:50

@redriot77: Így van. Mindkét félnek van sara. A gyalogosok pedig éljenek a jogaikkal! (Külföldön hiába akartam elengedni az autóst - sokat nyert volna, mert tudott volna kanyarodni a tömeg előtt -, meg sem értette, ez ott nem szokás!!!)

metal · http://electric.blog.hu 2009.06.24. 08:50:58

@THE DOCTOR: Mikor változott meg a szabály? Mert tudtommal eddig is kötelező volt elengedni őket, és jó pár éve nem változott ebben a részben semmi!

THE DOCTOR 2009.06.24. 09:02:05

9mmPara
Te mivel közlekedsz én gyalogosként és csak akkor ülök autóban ha visznek de én észrevettem nem egyszer ezt az agressziv típusú gyalogos magatartást jól mutat majd a bírósái végzésen hogy neki lett volna eisőbbsége a családja meg végig állja a temetést.nem azt mondtam hogy fél órát kell álljak a zebrán DE HA JÓL TUDOM AZ AUTÓSOK IS SOKSZOR FÉL ÓRÁKAT ÁLLNAK EGY-EGY DUGÓBAN ÉS MÉGSE PRÓBÁLJÁK TÁMADNI....?????? ÉSSZERŰSÉÉÉÉÉG!!!!!! na az nincs itt magyarországon

záporjózsi 2009.06.24. 09:03:44

@windoki: Az ürítési időbe beleszámítják azt, hogy ilyenkor is átérj. Nem járókerettel persze...

Veg_ 2009.06.24. 09:04:40

Hát mi általában megállunk. Megőrülök attól, ha állunk a zebránál, erre elsöpör valaki mellettünk - ilyenkor van a duda, hgoy a gyalogos életben maradjon. Kevencem: gyalogosnak intés, alssitás, áll. Már állunk, de ő is... Közben a másik oldalról átjönnek hárman, továbbra is vakarózik, nézeget... Mikor megint üres már a zebra, akkor indulunk, meg ő is. Ilyenkor jön az anyád, kikerülni, pláne kétsávoson. Mi a francért nem nézi a kocsikat, ha egyszer át akar menni???

FGY 2009.06.24. 09:05:30

A gyalogost át kell engedni. PONT. De hányszor???
Budakeszi út, felfelé, tempomat 55km/h, a BM kórháznál zebra. A sebességhez viszonyítva messze vagyok a zebrától, amikor a gyalogos elinul a zebrán (hozzám viszonyítva jobbról, balra a kórház felé), a másik irányból nem jön senki. Amikor rálép a sávelválasztóra, rámmered, pedig még mindig jó messze vagyok, és VISSZAFUT!!! Még ez után is kényelmesen meg tudtam állni, hogy átmehessen előttem (nehogy alám találjon esni). De ekkorra már jöttek szemből is, aminek az eredménye kb 10-15 másodperces várakozás és kb. 30 kocsis sor kialakítása lett, mire hajlandó volt átmenni, pedig a szemből jövők is biztosan megálltak volna ha elindul... A gond az, hogy az ilyen és ehhez hasonló nem kiragadott példa, hanem túlzás nélkül napi szintű esemény Budapesten. Azaz valakinek el kéne kezdenie foglalkozni a gyalogosok KRESZ oktatásának gondolatával is (mondjuk általános iskolában pl.), mert el tudom képzelni, hogy meg tudják lepni az autóst, még ha végeredményben a jog a gyalogos mellé is fog állni.

stellaz1 2009.06.24. 09:05:56

"Nem értek vele egyet. Továbbra is sok indokolatlanul félős gyalogost látok, akik rám veszélyesek."

Indokolatlanul? Magyarországon? Rád veszélyesek?

Gondolkodj már! Ez a kibaszott Balkán, csak álmodunk a nyugatról, de mi akkor is csak a kibaszott balkán vagyunk. És ez nem a földrajzi behatárolást illeti...

sandrew 2009.06.24. 09:06:48

Észrevételeim:
1. Kb. minden 10. autó áll meg a zebra mellett várakozó gyalogos láttán.

2. Kb. minden 5. gyalogos akkor sem mer (vagy akar) átmenni ha megálltak neki.

3. Ha megállok a zebránál, gyakran előfordul, hogy hátulról rámdudálnak. Kétsávoson, a gyalogos életét veszélyeztetve mellettem elhúz.

4. Gyalogosként: előfordul, hogy messziről rámgyorsít a kocsi a zebránál és dudálva kikerül.

5. Forgalomtechnikailag szerintem sok zebra rossz vagy elavult: beláthatatlan helyen van, 2x2 sávos úton osztás nélküli, megnövekedett forgalom miatt nehéz használni.

Negrogo 2009.06.24. 09:07:41

@heliox: Na igen, jo ket hete kb. esett meg velem, hogy balra kanyarodva az elottem levo auto hirtelen megallt amit mar nem tudtam lekovetni es picit koccantunk. Miert? Mert elmebeteg gyerek, biciglivel a zebran atsuhant. Ami a legjobb volt az meg az, hogy a zebran piros volt. Szerencsere nem lett semmi nyoma a koccanasnak de kerdem en ilyenkor, hogy ha kart teszek az elottem levobe meg az en automba is, elvileg ugye en vagyok a hibas, hisz en mentem bele. Ugyanakkor magat a balesetet a biciglis hulyegyerek okozta. Ha elkaptam volna ra lehet verni a dolgot vagy mindenkeppen en szivtam volna? Aki jartas ilyesfele temaban megirhatna, kivancsi vagyok. Ja az atsuhano srac az mar azert volt vagy 15 eves.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 09:09:28

Hollandiaban latom ennek az egyszeru, nem penzbehajtos megoldasat. Persze emellett meg elozekenyek is az autosok, de ha ez nincs itthon akkor talan a masik megoldas:

maga a zebra legyen a fekvorendor. egy zebra szeles fekvorendor. a gyalogosnak jo, mert nem is kell lelepni, egy szintben van a jardaval a zebra, nem kell babakocsival bajlodni. sima az ut.
az autos meg lassit 30-ra hogy atmenjen. ha lassit nagyon kicsit erezni a zebrat, ha nem lassit az autoja banja. mindenkinek jo.

mielott meg megkerdeznetek az autosnak miert is jo ez?, elmondom. mert ezt betartod mert ez lehet egy jo pelda es nem azon gondolkodsz hogy most mernek vagy nem, nem undorito penbeszedos zebra, emiatt agyilag is jobban elfogadod hogy lassitani kell. emellett nem utsz el senkit. a tapasztalat hogy azt mondod te nem utnel el senkit, de azok akik gazolnak sem gondoltak volna elore...

tocibacsi 2009.06.24. 09:10:27

@Qkac: jobbról egyirányú: hú, ez jó beszólás :D ... de a lényegen nem változtat... körül kell nézni...

Bruszli 2009.06.24. 09:11:49

A napi használatú szerény, és a hétvégi sportautóval is átengedem az embereket, külömös tekintettel a gyerekekre, illetve az idősekre.
DE!
Amikor a délutáni csúcsban, kanyarodás közben, amikor szintén kutya kötelességem átengedni a gyalogokat /hiszen nekik IS zöld/, akkor azért bőszítő tud lenni, hogy a sok idétlen középiskolás kihaénnem serdülő taknyosok úgy andalognak a zebrán, mintha a parkban sétálnának, mögöttem meg áll a sor, akkor aztán meg-meg nyikkantom a kerekeket.
Mert a gyalogosnak a lehetőségeihez képest minél előbb el kell hagynia a zebrát. És itt most nem a járókeretes idős nénikre-bácsikra gondolok természetesen.

Ottopappa 2009.06.24. 09:11:56

Már megint egy egymásnak ugratós post... ennyire kell nektek a sok kattintgatás?

záporjózsi 2009.06.24. 09:12:12

@stellaz1: Odaírtam, hogy miért veszélyeztet, de Neked még egyszer elmondom:
- lassítok, ezt azért nehéz nem észrevenni
- megállok, ami ha elindul, már fölösleges lett volna, vagy akkor szükséges, ha mellettem nem állnak meg és a gyalogos előttem van.
- ezek után hátulról belém jönnek.

Ettől még megállok, az sem vette el a kedvemet, hogy volt már ebből kisebb seggbe koccanás...

A Balkánon a zebrán a gyalogosnak megadják...

stellaz1 2009.06.24. 09:12:45

@FGY: én ugyan határozottan megyek ét a zebrán, de sokszor még ez sem segít, mert a faszfejek nem is lassítanak.

De ha te úgy gondolod, hogy a gyalogos a hibás, akkor szemet becsukni, 4 sávos, forgalmas úton zebrára határozottan lelépni, és utána nem csodálkozni.

Bevállalod?

Negrogo 2009.06.24. 09:12:47

@Moszi0725: az a baj, h mikor en latok egy fekvo rendort rogton fel megy az agyvizem. inkabb a utat csinalnak meg b+ mert ott van melette a fel meteres katyu. nem, nem, fekvo rendorre arra van penz.

záporjózsi 2009.06.24. 09:13:29

@Moszi0725: Egyre több helyen van itt is, sőt, zebra nélkül is hatékony.

sandrew 2009.06.24. 09:13:41

@Moszi0725: Igen, de előbb néhány évig pénzt kell szedni, kölönben nem lesz miből megépíteni az ilyen zebrákat :-D

tocibacsi 2009.06.24. 09:14:42

@Moszi0725: mellékuccákban ez javarészt jó lehet... a baj ott van, hogy a 30-ra lassítás érvényes lenne a 2x2 sávos TTnyi úton is, mikor sárgán villog minden lámpa... jó, ez főleg éjjel fordul elő. Akkor valaki mondjon más utcát. :D Tökmind1, lényeg a lényeg, az általános 30 ebben az országban baromság... nem tartanák be a zsaruk meg üres úton szopatnának...

záporjózsi 2009.06.24. 09:14:46

@mennyi?husz!: Amikor az egész kereszteződést (faltól falig) emelik a járda szintjére, akkor nem marad hely mellette a kátyúnak...

ZYLO 2009.06.24. 09:15:48

Miért mindig Svájchoz, Ausztriához hasonlítjátok a hazai helyzetet? Itt mások a szokások és kész, mint ahogy Egyiptomban és Indiában is mások.

Én legyalogoltam majd' negyven évet és akkor mentem át a zebrán, amikor nem jött autó. Ha jött, elengedtem, nem is volt ezzel semmi gond.
Manapság tapasztalom, hogy az autósok átengednek még akkor is, ha én simán megvárnám, hogy elmenjen az a két autó.

Az a helyzet, hogy egymillió autós tudja kezelni a zebrát (jó, nem mindig áll meg, de lassít, figyel), néhány nem, ezek közül 1 baleset okoz. A Híradóban mégis csak ez az egy szerepel, a millió nem (sőt, a néhány sem, aki csak majdnem). A rossz hír, hogy 1 idióta mindig lesz, akkor is ha trafipax lesz minden zebránál.

THE DOCTOR 2009.06.24. 09:17:32

NA MÁR MEGINT JÓL EL ÍROGATTAM AZ ÍDŐT ROHANHATOK ÁT MAJD A "ZEBRÁN" MINT EGY ÁÁÁLLLAAATTT..... HEHEHE

_Phoenix_ 2009.06.24. 09:17:42

Először is, aki rendőri jelenlétért kiált, hogy kapjanak el minden szabálytalankodót, az mondaná először, hogy "Segítég, rendőrállam"
Minden iskolai zebrát vagy a járdával kéne egy szintbe hozni, vagy mindkét oldalára egy-egy fekvőrendőrt pakolni, ez megoldaná a lassítást.
Ahogy írták többen is, az iskolában kellene elkezdeni a KRESZ oktatást, hátha olyan autósgeneráció jönne létre, akinek fontosabb az emberélet, mint plusz 10 másodperc előny.

záporjózsi 2009.06.24. 09:17:52

@tocibacsi: Budaörsi út jó lesz?
@stellaz1: Tévedés, szemet kinyitni, mert ez (is) benne van a KRESZ-ben...
@mennyi?husz!: Ha összetöröd az előtted lévőt, akkor nem tartottad be a követésit...

Negrogo 2009.06.24. 09:19:08

@záporjózsi: de oltte mneg utana igen. ahol meg csak az egyik savban van ott mellette is. magyarorszag. az meg plusz adalek, hogy akkora a fekvorendor, hogy az autonak a eleje lemenetkor ha mar ketten ulunk benne leer! a nem letezo bicskam nyilik ilyenkor...

hedda 2009.06.24. 09:20:17

@tocibacsi: nagyon igaz!

és ha nem csak Budapestet nézzük, hanem vidéki városokat, ott hány olyan gyakran kisebb (gyalogos) forgalmú, de elég széles út van, ahol mindig értelmetlenül le kéne lassítani, amikor egy árva lélek sincs a közelben, van ilyen azért rendesen.
Általában az ilyen útszakaszok a legbeláthatóbbak, a rendőröknek és trafipaxoknak is....

stellaz1 2009.06.24. 09:20:19

@ZYLO: na jó, de Te szellemi fogyatékos és jó nagy lúúzer vagy.

FGY 2009.06.24. 09:22:19

@stellaz1: IGEN. Mindig így megyek ágy gyalogosként! Határozottan haladok a zebra felé, így az autós látja, hogy én márpedig elélépek, még a fejemet is előre a földre szegezem, így azt is látja, hogy én nem látom (persze a szemem sarkából azért körbenézek) és egyenletes tempóval megyek át a zebrán, vagy zebra nélküli útkereszteződésben (ami ugye zebraként működik). És érdekes módon még csont nélkül átjutottam!

Negrogo 2009.06.24. 09:23:12

@záporjózsi: de hogy tartom a kovetesit egy lampas szituacional mikor szeretnel atmenni? ha tartana az ember akkor max 2-3 auto tudna atmenni! de a kerdes nem is ez volt. hanem, hogy a gyereket baleset okozasa miatt elo lehet e venni? plussz a szabaly sertesert, hogy piros jelzes alatt ment at biiglivel a zebran.

2009.06.24. 09:23:32

Pár kommenthez hozzászólás, random:

- A magyar gyalogos azért nem mer átmenni a zebrán, ha lassítasz, mert nem Münchenben szocializálódott. Majd ha megállsz, csak akkor. Nekünk ez a tuti.

- Gyalogosként és autósként egyaránt közlekedem. Zebránál, ha jön egy autós és nem kilométer hosszan jönnek mögötte a többiek, kivárom, amíg elmegy a kocsi. Nekem nem kopik a cipőtalpam egy megállástól, de az autón a fék igen, száll a fékpor, plusz a gyorsításkor a sok ronda oxid. Plusz nanopor. Kinek jó ez? Mert a levegőminőségnek nem, az tuti.

- Gyereknek, részegnek, babakocsis anyukának, öregeknek mindig megállok. Kivétel: ha mögöttem tolnak. Az nagyon nem fasza, ha lebontják a kocsim seggét, esetleg rátolnak a zebrán áthaladókra. Követési táv és tükör, emberek, tükör..!

- Ált.isk.-ban osztályfőnöki órákon oktatnám, hogyan kell túlélni egy iskolába menést/jövést. A szülők közül sokan nem teszik meg, IQ hiányában.

- A fekvőrendőr fasza dolog, csak 15 méterenként kellene telepíteni ahhoz, hogy hatásos legyen. A harmincas zónában 2 fekvőyard között ugyanúgy elnyomnak hatvannal ha nem figyelek, mint tank a libaszart. Pedig én is ott lakom, Csikósék mellett, a harmincas zónában. Nyílik a bicsak a zsebemben rendesen néha...

- Bringás a zebrán: Kresz szerint nem mehet át a zebrán bringán ülve. Ha olyan majom, hogy takarásból ráhajt a zebrára 20-szal és nem tudok megállni, akkor a természetes szelekció működik...de lehet, hogy engem attól lesittelnek. Hiába ő volt a hibás.

Iszonyatosan kell figyelni, akárhogyan közlekedsz...

tocibacsi 2009.06.24. 09:23:50

@augustiener: ez is nagyon ottvan! a tökölős gylaogostól énis hülyét kapok, pedig iszonyat előzékeny autós vagyok. Egy egésznapos rohangálás végén mégis előfordul, hogy füstölő kerékkel hagyom ott a zebra mellett ácsingózót...

Gyalogosnak fingja nincs az elsőbbségéről: mammer a járókerettel világcsúcsot fut 20 méteren és nem győzi megköszönni, hogy átengedem... Egyfelől gáz, hogy ide süllyedtünk, nem is gondolja, hogy neki szabad ott átmenni. Másfelől be köll látni, hogy az autós nem azért ül autóban, mert zebránként van ideje kiszállni és átkísérni a gyalogost egy 5 perces győzködés után, hogy márpedig itt/most szabad...

Ejthetnénk pár szót a 2 irányú utcában (Qkac kedvéért hangsúlyozom a 2 irányút :) ) jobbra (!!!) bámuló, útszélén ácsorgóról is...

@stellaz1: igazad van, volt, hogy egy fasz megállt és beszólt, hogy "attólmég, hogy gyalogos vagy, neked sem szabad akármit" ... hát basszamegmagát...

záporjózsi 2009.06.24. 09:24:48

@mennyi?husz!: Még egyszer, lassan mondom: Ha faltól falig egy szinten van kereszteződés a járdával, akkor nincs olyan, hogy mellette, vagy egyik sáv. (Többsávos úton emelt szintű kereszteződést telepíteni nem szerencsés az álmoskönyvek szerint....) Az új telepítésűeknél jellemzően át tudsz rajta menni az engedélyezett legnagyobb sebességgel egy nem nagyon alacsony autóval. A régiek meg olyanok amilyenek...

THE DOCTOR 2009.06.24. 09:26:36


stellaz1

REMÉLEM NEM TALÁLKOZUNK A ZEBRÁN MERT TUTI HOGY KILÖKLEK EGY AUTÓ ELÉ AZ ELVEIDDEL EGYÜTT

tocibacsi 2009.06.24. 09:27:37

@stellaz1: ugyanakkor azzal a részével nem értek egyet, hogy csukott szemmel... körbe kell nézni, figyelni a közeledő autót, de határozottan el kell indulni, vagy legalább mozogni a zebra felé... én így csinálom, se el nem basztak, se ott nem éjszakáztam még a zebra szélén sehol... Én autósként is ezt a magatartást preferálom...

Főleg, hogy igen sok ember a zebra szélét tartja legalkalmasabbank arra, hogy megvárja egy ismerősét, vagy ilyesmi... és esze ágában sincs átmenni, csak ott téblábol...

Az sms-ezőket és telefonálókat ne is említsük...

stellaz1 2009.06.24. 09:28:30

@záporjózsi: az a baj, hogy jogszabály szerint a gyalogost minden körülmény között köteles vagy elengedni, a gyalogost nem lehet felelősségre vonni, akkor sem, ha féktávon belül lép le, hiszen akkor nem megfelelően közelítetted meg a gyalogátkelőt.

Ergo akér csukott szemmel is átmehetsz, ha elütnek, akkor is az autós a hibás.

A jogszabály csak annyit mond, hogy pl. a bokor mögül futva nem érkezhetsz a gyalogátkelőre.

Ennyi.

redriot77 2009.06.24. 09:28:38

@Bruszli: "akkor azért bőszítő tud lenni, hogy a sok idétlen középiskolás kihaénnem serdülő taknyosok úgy andalognak a zebrán, mintha a parkban sétálnának"

Ez nálam is beteszi az ajtót. Néha rásegítenek azzal, hogy nem merőlegesen, hanem harminc fokos szögben kelnek át a zebrán ilyen kis LL Junior klónok.

Ez már zavar. Tízből egy autó áll meg nekik, én vagyok az, és ezt így "köszöni" meg.

9mmPara 2009.06.24. 09:30:01

@THE DOCTOR: "Te mivel közlekedsz" Ha ez kérdés volt, a válaszom: gyalog, biciklivel, motorral, személy- és teherautóval, busszal (sofőrként és utasként egyaránt). Életem jelentős része szól arról, hogy A-ból B-be jussak :)
De a lényeg: a gyalogosnak elsőbbsége van. Ez az alapeset. Lemondhat róla, ha akar, de nem köteles.
Én mindenesetre járművezetőként azt szoktam tenni, hogy megállok, szemkontakt és széles mozdulattal intek, hogy menjen.

Érdekes 2009.06.24. 09:30:16

@Moszi0725: Aha, szeirntem ez baromság és kész.Forgalmasabb csomópontokba talán szükséges és belvárosban....DE, most éjszaka mész nyugodtan 55- max 60 körül, sötét sehol senki...és belevágodsz egy ilyenbe...OLYANKOR MIVAN?hm?Az meg elég nonszensz lenne, hogy lépten nyomon lenne egy ilyen balfax fekvőrendőrzebra...ennyi erővel akkor menjünk biciklivel

tocibacsi 2009.06.24. 09:30:18

@Balchee74: "Zebránál, ha jön egy autós és nem kilométer hosszan jönnek mögötte "

OTT A PONT, DETTÓ ÍGY CSINÁLOM!

apró pici betűvel írom, nehogy valaki meglássa: fordított szituban is alkalmazom a tételt... de ha sor van mögöttem is, akkor megállok...

Tommi 2009.06.24. 09:31:21

Van az a vicc, amikor a gyalogos morog magában: "Rohadt arrogáns autósok! Alig akarják átengedni az embert a túloldalra... Utána meg a parkolóban is szívóznak szegény gyalogossal. Egészen addig, amíg az be nem száll a saját autójába, hogy belőle is arrogáns autós legyen."

Amúgy pl. Tapolcán a "belvárosban" magasított zebrák vannak.

stellaz1 2009.06.24. 09:31:54

@tocibacsi: az sms-ezők idegesítőek, tény.

De még nem is sodortak veszélybe soha, ellenben, ha egy autó nem áll meg...

Amúgy kár a szájtépés, ha zebrán elcsapnak tudod a következményt, ha meg zebrán csapsz el valakit, és 30 felett mentél a jelenlegi bírói gyakorlat szerint nem is vizsgálják tovább a dolgot, automatikusan mész a sitre.

Ezt a bírói gyakorlatot akarták a 30-as korlátozással jogszabályi színtre emelni.

stellaz1 2009.06.24. 09:37:41

És egyetértek a cikk írójával, pont a hülye, balkáni hozzáállásunk miatt fognak előbb utóbb valami nagyon durva jogszabályt hozni, hogy mondjuk a tök üres zebrán is letrafipaxoznak majd.

És igaz, meg is érdemeljük.

9mmPara 2009.06.24. 09:38:09

@Tommi: Azám, a tapolcai magasított zebrák. Oszt' mégse látni az út mellett a huppanón leszakadt és halomba gyűjtött autóalkatrészeket.

záporjózsi 2009.06.24. 09:38:43

@stellaz1: A jogszabály kimondja, hogy meg kell győződni az átkelés veszélytelenségéről. Igen, ez a járművekre vonatkozó szabályokkal együtt a közös munkát feltételezi. Kb. fél percig vadidegen embereknek kötelező együttműködniük...

Imbolygó Hollander 2009.06.24. 09:40:36

Svájc... Szép dolog a forgalomlassítás a városban a gyalogosok kedvéért, de hol vannak az elkerülőutak, hogy ne kelljen mindenképpen bemenni?

záporjózsi 2009.06.24. 09:41:09

@Érdekes: 30-as zónában (oda valók az emelt keresztek) miért is mennél 55-60-nal? 50-es területen is lehet, csak hosszabb a rámpa és feltétlenül kell hozzá egy sávszűkítés is.

Humphrey 2009.06.24. 09:42:35

a szavazásnál egy opció hiányzik:

- barom a rendőrség

tényleg, tulajdonképpen MA mi tartja őket vissza attól, hogy betartassák a szabályokat? magyarországon az autósok azért olyanok amilyenek, mert a lebukás/megtorlás/büntetés legkisebb kockázata nélkül tehetik. amikor meg büntetnek, akkor gyakran van szivatás-pénzbeszedés jellege a dolognak ami nem motivála szabálykövetéses hozzáállás kialakulásában.

berlinben a városban elég sok belső autópálya van, a 2x2 sáv néha visszamegy rendes városi utba és simán kiteszik a 30as táblát. MINDEN kerszeteződés után ott a kamera (szemből, hogy látszódjon a vezető arca, az utast disztkérten kitakarják (!!!) és érdekes módon mindenki betartja, a porschés mendezsertől a szénné tuningolt golfos török srácokig mindenki.
talán itthon is a szabályos közlekedésre kellene fokuszálni és nem a legegyszerűbb bevételszervésre (és lenne kit büntetni igy is).

záporjózsi 2009.06.24. 09:43:20

@Imbolygó Hollander: Vidéken csakugyan kevesen vannak, de Bp nem áll annyira rosszul.

9mmPara 2009.06.24. 09:43:37

@stellaz1: "Ezt a bírói gyakorlatot akarták a 30-as korlátozással jogszabályi színtre emelni."
Mondom én (meg sok, nálam okosabb ember), hogy hülye a jogalkotó. Hozzászólásod szerint az a bírói gyakorlat, hogy ha 30 fölött mentél ÉS gyalogost tapostál, akkor elmeszelnek. Mire következtenek ebből okosék? Aki zebrán harminc fölött megy, mind gyalogostipró. És ezek nagy része diplomás jogász, akik állítólag tanultak logikát.

záporjózsi 2009.06.24. 09:44:50

@Humphrey: Szerintem pedig az is, hogy mindenütt vannak hülyék...

stellaz1 2009.06.24. 09:44:56

@záporjózsi:

igen, abban az esetben ha nem gyalogátkelő heléyről van szó.

Zebra esetén a gyalogost nem gátolhatja gépjármű a folyamatos áthaladásban, és a gyalogos semmilyen körülmény között nem vonható emiatt felelősségre.

Logikátlan is lenne az elképzelés, miszerint meg kell győződnie a veszélytelenségről, hiszen az autósnak pont, hogy lassítani kell és kötelessége megállni.

Ez olyan, hogy autóval főúúton haladva meggyőződsz minden kereszteződésben az áthaladás veszélytelenségéről?

Kéne némi KRESSZ ismeret az autósok jelentős részének is.

stellaz1 2009.06.24. 09:47:30

@9mmPara:

nos, valszeg úgy történt a dolog, hogy kimentek a zebrára és látták, hogy 60-al mennek akkor is, ha a gyalogos már a zebra közepén van.

És ezt megnézték az év minden napján.

Vagy te csukott szemmel átkelsz a 4 sávoson gyalog? Statuálj példát, bizonyítsd be, hogy igazad van. Szerintem valamelyik bulvárhiradó menne a vérszagra.... :)

Patás 2009.06.24. 09:49:10

Hali!
Nemrégiben jártam úgy, hoy megálltam a zebránál, mellettem lévő is megállt, erre kettőnk közt elhúz egy kispolák, keresztül mindenen...gyalogos meg már a zebrán :S. A minap meg gyalogosként jártam úgy este, hogy Nekem már zöld volt, külső sáv közepén járok, erre a másik oldalon meg elhúz egy autó...
De volt olyan is, hogy zebránál állnak nénikék, lelassítok, szinte már megállok, azok meg dumálnak...hát az ilenek a kaedvenceim. Beszélgessen a ház előtt vagy mittomén, de ne a zebránál.

Az EREDETI 2009.06.24. 09:49:23

kb. 8 kilóméterre lakom az esztergomi határtól és rendesen meglepő volt a hídtól kb. 200m-re lévő zebránál megállnak ha odaállsz (kivéve, ha magyar a rendszám) elgondolkodtató.

Meg az is hogy kik azok a "barmok" akik a szavazásnál nem az autósokra tették a voksot.

záporjózsi 2009.06.24. 09:49:32

@stellaz1: Tehát ha a megkülönböztető jelzéseit használó tűzoltó elé lép, akkor a tűzoltó a hibás.

"Ez olyan, hogy autóval főúúton haladva meggyőződsz minden kereszteződésben az áthaladás veszélytelenségéről?"
Bármilyen hihetetlen, de sokszor. Ez nem jelenti azt, hogy nem haladok tempósan, azt pláne nem, hogy az engedélyezett alatt 20-szal mennék. De van olyan, hogy merő elővigyázatosságból fékkészenlétben vagyok. Pl. jobbkezesnél életmentő tud lenni. Vagy pl. busz mögül/elől kilépő gyalogossal szemben az úton elsőbbségem van. És? Ez nem hozza vissza, ha kivasaltam...

stellaz1 2009.06.24. 09:56:50

@záporjózsi: megkülönböztető jelzést használókat nyílván, nem hiszem hogy kiragadott példákba kellene kapaszkodni.

Tehát főúton meggyőződsz, ez rendben is van. De betétlapot is adsz, ha eléd jönnek?

Hmmm?


Amúgy szerintem elég nyílvánvaló mi zajlik az utakon, lehet itt belekapaszkodni hülyeségekbe és kiragadott példákkal éni, de ez tudjuk, hogy ostobaság.

A gyalogost el kell engeni a zebrán minden körülmény között. Pont.

tocibacsi 2009.06.24. 09:59:53

@stellaz1: továbbra sem éred a véleményemet... a gyalogos igenis nézzen körbe, és akkor nem fog meghalni. 6 láb mélyen qrvára sokra megy azzal, hogy elsőbbsége volt és az autóst lesittelik...

A 30-as tábla meg fölösleges jogi értelemben is, mert a KRESZ most is előírja, hogy mit kell csinálni és ennek alapján ugyanúgy lehetne büntetni... Max azt kell valahova leírni, hogy nem csak a sebességhatár túllépéséért meg a vasúti keresztződésésrt meg a... jár X Ft bírság. Oda kő biggyeszteni azt is, hogy gyalogos át nem emgedése Y Ft és kész... És ahhoz még traffipax sem kell, az úgyis drága játékszer. Igaz, kell egy gyalogos. De a zsaruk úgyis párban dolgoznak, egyik lesz a gyalogos, a másik meg nézi :) - ja! Csak el ne felejtsen körülnézni, mielőtt lelép a járdáról! :D

De akkor legalább a töküres úton lehet haladni és nem kell további N köbméter CO2-t és egyéb cuccot a levegőbe tolni kigyorsításkor meg fékezéskor...

záporjózsi 2009.06.24. 10:01:34

@stellaz1: Nem adok, mert nekem volt elsőbbségem. Viszont ha a gyalogos olyan helyen lép elém, ahol vele szemben elsőbbségem van és az autóban kár keletkezik, akkor rendőr, feljelentés.

El kell engedni. És? Ettől még lehet benne egészséges túlélési ösztön...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 10:02:58

"3. Ha megállok a zebránál, gyakran előfordul, hogy hátulról rámdudálnak. Kétsávoson, a gyalogos életét veszélyeztetve mellettem elhúz."

Ez Nyíregyházán is több helyütt probléma a nagykörúton (ahol nincs lámpa). Csúcsforgalomban szerintem főbe is lőnék, aki leállna a gyalogos kedvéért, mikor végre meglódul a sor. Pedig elvileg ott is át kéne engedni.

Ehhez kapcsolódik: ha lámpa nélküli zebránál a tisztelt gyalogos látja, hogy egy vagy két nyomorult autó után szabad a pálya, könyörgöm, ne lépjen már ki az elé a két autó elé, hanem várjon még pár másodpercet!!!! Aki meg busz elé lép ki, azt odatenném amellé a kóterbe, aki behajt a gyalogosok közé.

Kisvárda: a két legneccesebb gyalogosátkelőhely a kórháznál és a felüljáró aljánál van. Este jótékony félhomályba burkolóznak, mert kb. 0,1 lux fényerejű lámpa világítja meg őket...

záporjózsi 2009.06.24. 10:03:56

@tocibacsi: ember, a rendőrségen így is létszámhiány van! ;)))

balage 2009.06.24. 10:05:26

Autósként és gyalogosként is utálom, ha nem adódik meg az elsőbbség a gyalogosnak a zebrán.... csak; a minap egy forgalmas kis vidéki városban én is majdnem átmentem kb negyvennel egy zebrán - ha nincs ott a gyalogos, nem is láttam volna meg a felfestett jelet.... Nem ismertem a helyet, csak közvetlen közelről láttam a zebrát, ha volt is tábla korábban, a szűk utcán parkoló és mozgó autók, illetve a tilosban keresztbe rohangáló gyalogosok figyelése miatt nem elkerülte a figyelmem. Ha elütöm a gyalogost, kb hiába mondanám, h nem érzem magam felelősnek. Szerintem ezt nem lehet egy darab új szabállyal, egy darab új korlátozással megoldani - ha ma egyébként ilyen balkáni az átlagmorál, akkor a jól látható fekvőrendőrre szavaznék - bár ebben az országban ritkán kíváncsi bárki is a másik véleményére.

záporjózsi 2009.06.24. 10:07:54

@sipike78: A gyalogost akkor is el kell engedni, ha egyedül vagy az úton. Viszont jelezheti feléd, hogy lemond az elsőbbségéről...
A busszal ugyanez a helyzet, a zebra busznak is zebra.

záporjózsi 2009.06.24. 10:08:55

@balage: Ezek forgalomtechnikai építésekkel megoldhatók.

hegyilany 2009.06.24. 10:16:08

@windoki: Windoki, ha te kanyarodó autós vagy, akkor nem feltétlenül van neked piros. Tehát simán lehet, hogy egyszerre van neked és a gyalogosnak zöld. :)

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 10:17:04

@Érdekes: Nem mindenhol van ez, hanem az egyiranyu utcakban ahol a biciklisek is johetnek forgalommal szemben, vagy a kis varosokban, falvakban, ahol amugy sem mesz 60-nal, a legnagyobb foutakra nem rakjak, de szerintem ez jol mukodik. mondjal okosabbat helyette, ne csak ellenezz!!!

Stock 2009.06.24. 10:17:07

én sem értem a 30-ra lassítás értelmét... olyan mint a STOP TÁBLA: BAROMSÁG!! mert ha már van egyszer egy elsőbbség adás kötelező táblánk, akkor az miért nem elég mindenhol???? miért kell tök üres, belátható kereszteződésekben blokkolnom a tábla vonalába??

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 10:18:32

@mennyi?husz!: oke, hollandiaban nincsenek katyuk. igy okes.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 10:18:43

@záporjózsi: De milyen fasza lehet egy volános sofőrnek, mikor végre tol egy gázfröccsöt, mert századik körülnézésre sem látott átkelni készülő gyalogost, és akkor egy addig járdán slattyogó emberke úgy dönt, hogy mégis lelép. Naponta látok ilyet, mert pont van egy zebra a munkahelyem előtt, forgalom szempontjából pereferált környéken.

Ettől függetlenül igazad van.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 10:21:07

@mennyi?husz!: nem a legnagyobb utakra teszik, ezt elfelejtettem irni. de mukodik. tudsz jobbat, vagy csak mindent fikazol?
nekem meg a traffipaxtol szall el az agyam, ehhez nem kell. aztan ha mar megszokjak az emberek es lesz kultura a zebrahoz, akkor mar nem kell zebra szelessegu fekvorendor...
egyebkent meg eleg hosszu a felhajto resze, nem ut akkorat, de lassitasz es az a lenyeg!

záporjózsi 2009.06.24. 10:22:16

@Stock: a stop tábla egy olyan jelzőlámpa, amely addig piros, ameddig oda nem érsz, egyszerre csak egy autót enged át, nem tiltja a keresztforgalmat, amelynek még elsőbbsége is van és a legtöbbször nem kell hozzá áram. Ja, és teljesen hülye helyeken használják. A különböző elsőbbséget szabályozó táblák legalább felét ki kellene dobni vagy a STOP táblát egyszerű háromszögre cserélni. Jobb kéz gyógyítja.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 10:22:34

@sandrew: ha megepited nem hal meg az ember es az o adojabol majd megterul...
tobb kerdes?

tocibacsi 2009.06.24. 10:22:42

@záporjózsi: :D :D :D ugyanakkor ez lehetne egyfajta természetes szelekció :)

Érdekes 2009.06.24. 10:23:48

@záporjózsi: 30as zónába nem szoktam 60nal...De a zónát meg figyelni szoktam, nem igazán értem, hogy azon kívűl esetleg minek kellene ilyen fekvőrendőr...

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 10:24:20

@záporjózsi: zebra nelkul utalom en is. foleg ha van egy hosszu utca, kozepen fekvorendorrel a vegen zebraval. ha elhagyod a fekvorendort siman felgyorsitasz a zebraig...
na most ha a fekvorendor lenne egyben a zebra patkatol patkaig nincs ilyen gond.

záporjózsi 2009.06.24. 10:24:49

@sipike78: Tény. De a gyalogosban kell lennie a belátásnak, mert a busz ugyanolyan jármű, mint bármi más. A BKV-snak is meg kell állnia - igaz, az automata váltós...

@Moszi0725: de kell akkor is: tolj át egy babakocsit és meglátod, miért. Még az egyébként új építésű, lejtős járdaszéleknél is jobb.

GG81 2009.06.24. 10:26:01

debrecenben az egyik keleti kivezető (2x1 sávos) úton van egy zebra, előtte 30-as táblák és a zebránál gyanús fehér doboz, két oldalán a menetirányok felé kivágásokkal... tudtok erről valamit? nem villant, de fullra traffi hatású...

stellaz1 2009.06.24. 10:26:43

@tocibacsi: de értem a véleményedet, hogy a gyalogos nézzen szét. Gondolom szét is néz, mert nem hülye.

De ettől függetlenül az nagyon nagy baj, hogy szétnézés közben nem azt látja, hogy éppen satufékkel fékeznek, hanem, hogy inkább gázt adnak.

hegyilany 2009.06.24. 10:27:00

@tocibacsi:
Jó fejek vagytok... Mit kell azon kiakadni, hogy egy gyalogos nem mer átmenni? Talán volt pár rossz élménye, nem lehet? A müncheni gyalogosok magabiztosak és fürgék, mert számíthatnak rá, hogy megáll az autós. A magyar gyalogos tétovázik és még átkelés közben is mindenfelé nézeget, mert egyrészt nem akar hinni a szemének, hogy átengedik, másrészt meg ki tudja, mikor jelenik meg a másik irányból vagy a párhuzamos sávból egy őrült 80-nal.

Meg honnan kéne tudnia egy nyolcvanöt éves néninek, aki nem hogy az autóvezetés közelébe nem került életében, de autóban sem sokszor ült, hogy az az utca egyirányú? Naná, hogy tekintget erre-arra: túl akar élni. Kis empátia...

tomegkozlekedek 2009.06.24. 10:27:38

Én csak tömegközlekedek és gyalogolok. Tapasztalataim:
1. Fóton a gyermekváros előtti zebrán, mikor a gyalogosoknak zöld, az autósok rendszeresen átmennek a piroson. Kész életveszély. Rendőrök szinte minden reggel ellenőriznek, büntetnek (?), hiába.
2. Állok a zebránál zuhogó esőben, autók nem állnak meg. Lelépek a zebrára, araszolok befelé az úttesten, legalább öt autó beljebb húzódva kikerül, mire egy megáll. De a szembejövők közül még akkor is van néhány, amelyik biztosan nem áll meg.
Csoda, hogy bizonytalan vagyok mikor léphetek le az úttestre?

stellaz1 2009.06.24. 10:27:57

@záporjózsi:

"Nem adok, mert nekem volt elsőbbségem. Viszont ha a gyalogos olyan helyen lép elém, ahol vele szemben elsőbbségem van és az autóban kár keletkezik, akkor rendőr, feljelentés.

El kell engedni. És? Ettől még lehet benne egészséges túlélési ösztön..."


A gyalogátkelő hely viszont nem az a hely.... vagy most nem erről beszélünk?

záporjózsi 2009.06.24. 10:29:43

@tocibacsi: Áááá, a fejétől bűzlik a hal és a parancsnokot meg nem küldik ki. ;)

@Érdekes: Legfeljebb 7 méteres útszélesség esetén alkalmazzák, jellemzően Tempo30 övezetben vagy sima 50-es jobbkezeseknél. Ennél egyértelműbben nem tudom leírni az alkalmazási területet. És ez nem fekvőrendőr, emelt kereszteződés.

@Moszi0725: Pedig zebra nélkül is nagyon jó, mert a közúti baleseteket csökkenti, babkocsival könnyű rajta menni, néha pedig a gyalogost is elengedik. De ehhez nem az útszakasz közepén, hanem a kereszteződésben kell lennie. Mármint az egész kereszteződésnek fönt kell lennie.

stellaz1 2009.06.24. 10:30:33

ha bringával megyek, akkor a bicót kitolom magam elé határozottan (ahogyan itt tanácsolták).

Nemrég az egyik autós majdnem felborult, ahogy a szembe sávba átrántotta a kormányt.

Pedig határozott voltam.... vagy most az volt a baj?

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 10:32:41

@záporjózsi: igen van emelt keresztezodes is. de emelt zebra is kulon, en most csak errol irtam. az emelt keresztezodes egy masik hasznos dolog a veszelyes reszeken... persze egyetertek.

Érdekes 2009.06.24. 10:33:23

@Moszi0725: Moszi..esetleg, ha olvasnád a hozzászolásokat is, akkor láthatnád, hogy már mondtam jobbat..Még1x nem írom le, tanulj meg olvasni :P Jah, amúgy horvát országban 70nel lehet menni falvakban is...és minden gond nélkül működnek a dolgok, és nem barmok az emberek (se a gyalogos se az autós).Miért van ez?

záporjózsi 2009.06.24. 10:33:47

@hegyilany: Volt már, hogy rád ugrott egy kis parázs és megégetett? Nekem volt. Ettől még szeretek szalonnát sütni...
@tomegkozlekedek: Esőben tényleg kell az óvatosság, de igenis le kell lépni. Én is így szoktam, utálják.

@stellaz1: De. És a túlélési ösztönnek ott is működnie kell, csak éppen van segítség hozzá.

eldiablomismo 2009.06.24. 10:34:12

Nálunk már hosszú évek óta kivezénylik a rendőri állomány nagy részét az iskolák környékére reggel és délután, hogy őrizzék a gyalogosátkelők biztonságát a sok baromtól. Nem gondolom, hogy a rendőrségnek ez lenne a feladata. A kevésbé problémás területeken polgárőrök helyettesítik őket, de akkor is gáz, hogy szükség van erre. Szigorítani kellene a büntetéseket, jobb helyeken a zebrán való gázolást szándékos emberölésként (vagy emberölési kísérletként) tárgyalják.

A szavazóbox állását néztétek? Kb 30% a baromautós eddig. Szép :/

Simii 2009.06.24. 10:35:59

Teljes mértékben egyet értek a cikk írójával, emberek zebra előtt vegyük el a lábunk egy kicsit a gázpedálról és nézzünk körül. Ennyit megér az a jó pár emberélet.
Másik dolog: Vidékiék fogják ezt érteni.
Kis HB megyei városban lakok. És ami a legjobban bosszant engem az az idióta biciklisek. Leginkább a 60 év felettiek.
Megszámolni nem tudom hányszor kellett már satuznom h ne üssek el egy isten barmát!!! :@

záporjózsi 2009.06.24. 10:37:46

@Moszi0725: Az emelt zebra ott jó, ahol nincs kereszteződés, pl. iskolák előtt.

gz 2009.06.24. 10:40:56

Hi all!

Egy érdekes felvetés: mi lenne, ha a legegyszerűbb megoldást választanánk? Meg kellene fordítani az elsőbbséges dolgot. Zebránál az autósnak lenne elsőbbsége. Miért jó ez? Nem kellene annyiszor lassítani/megállni, gyorsítani -> kisebb fogyasztás, kevésbé kopó fékek, stb. A folyamatos haladással csökkenteni lehetne a dugókat. A gyalogosnak meg nem probléma, ha 10-20-30 mp-t várni kell (magamból kiindulva). A lámpás kereszteződésekben meg esetleg maradhatna az a szabály, hogy a kanyarodó autóssal szemben elsőbbsége van. Gyalogos szemszögéből: zöld a lámpa, mehetsz. Nem kellene túl sokat változtatni a szokásokon, vagyis gyorsabb megoldás lenne, mint az általános/középiskolai oktatás. Az autós meg úgyis azt tanulja, hogy ha kanyarodik, akkor nincs (általában) elsőbbsége...

Mindez csak egy felvetés, hangosan gondolkodás volt részemről. Vélemények?

Z.

Moszi0725 · http://ertelmesen.blog.hu 2009.06.24. 10:43:25

@Érdekes: ha erre gondoltal: Csak annak adjanak jogsit, aki egy minimáls rutint szerzett az oktatás alatt (jah, ne csak 20 óra legyen).
A közép iskolákban alap kresz oktatást, h felkészüljenek, és valamilyen módon tisztában legyenek vele, akár csak gyalogos marad az illető, akár kocsiba ül utána...

akkor egyetertek veled, de egy baj van vele. utana is emberek fognak vezetni. (pl meg sajat magukra sem hajlandoak vigyazni, nem kotik be az ovet...) nekik ma tudniuk kell hogy vagy merik oket vagy ott a fekvorendor. enelkul nem lassitanak.
szep dolog hogy neveljunk kulturalt vezetoket, hosszu tavon ez a cel, szeretem is, de ehhez kell ket generacio. addig szerintem marad a masik, es parhuzamosan mehet az okatatas. es van penz ra! csak odafont kene elgondolkodni...

záporjózsi 2009.06.24. 10:44:12

@gz: A kijelölt gyalogosátkelőhely arra való, hogy ott a gyalogos védetten, elsőbbségének tudatában kelhessen át. Minden egyéb helyen az úton a járműveknek van elsőbbségük.

indapass90210 2009.06.24. 10:44:28

@Érdekes: te se jártál még Horvátországban ))))))

gz 2009.06.24. 10:48:01

@záporjózsi: Úgy tűnik, ez a védettség csak virtuális, nem kézzelfogható... :-(

Erre a mostani helyzetre keresnék gyors és hatékony megoldást. Ötlet a felvetéssel kapcsolatban?

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2009.06.24. 10:48:20

A cikkel egyetértek, nagyon igyekszem figyelni, és zebrán átengedni, a szökőutcákon nem rongyolok, stop.

Egy megjegyzés viszont.

Történészek közt (én is akként végeztem) közkeletű kutatási forma a már írásos törvénykezéssel rendelkező népeknél a törvények visszafelé vizsgálata, azaz: abból indulunk ki, hogy arra születik kiugróan szigorú törvény, ami komoly társadalmi probléma. Remek példa erre az Árpád kori lopás-törvények: az első királyaink kézlevágással büntették a csirketolvajt is, aztán később lazult a szigor - amire a történész azt mondja, nyílván a szigorúság hatására visszaesett a lopások száma. Az tehát, hogy sokan követelik, és még többen nem-ellenzik egy ilyen szigorú törvény bevezetését (ami tkp csak a jelenleg is érvényes szabály szigorítása), azt jelzi: komoly társadalmi problémáról van szó.


De az igazi probléma az, amit itt a TC-n is többször megénekeltetek: a rendőrségi ellenőrzés teljes hiánya, és a társadalmi törvénytisztelés csökkenése miatt általánosan rosszabbak az állapotok az utakon. Egy példa: van az a benzinkút a Pasaréti út elején, különböző okoból már vagy 20 éve rendszeresen előfordulok arra. 20 éve is záróvonal és tábla jelezte a tankolóknak, hogy csak jobbra hajthatnak ki, ami már 20 éve is kényelmetlen volt a Pasaréti úton balra továbbhaladni szándékozóknak. Mégis: míg régen elvétve fordult elő, hogy valaki a lámpára várakozók közt átkéredzkedve balra slisszoljon (Záróvonal! Tábla!), addig ez ma gyakorlatilag minden nap megtörténik, többször is.

Szerintem ezért még senkit sem büntettek meg, amint azért sem, ha nem állt meg a zebránál, a rendőrség egyszerűen nem foglalkozik ilyen kicsiségekkel. A szerző jól látja: ma már csak ott dolgozik a rendőrség, ahol pénzt hajthat be. És ez az igazán nagy baj.

És végül egy személyes élmény: a gimnáziumi buszmegállótól a gimihez vezető zebrát lámpa is védi, ami gombnyomásra kapcsol. Láttam én ott már rendőrautót a piroson a gyerekek orra előtt "még átslisszolni" Gáz gáz gáz.

Liquid_Night 2009.06.24. 10:50:22

Emberek, lehet vitatkozni a jogszabályokon és be nem tartásukon, egy működőképes rendszert, közlekedési dinamikát kellene kiagyalni, tesztelni, és majd azután, ha beválik, és jobb a jelenleginél, azt törvényerőre emelni...

záporjózsi 2009.06.24. 10:50:25

@gz: Teljesen kézzelfogható: láttam sok autóst, aki megállt. Sokat!

Ötlet: felejtsd el, tartassák be a jelenlegi szabályokat és működni fog.

stellaz1 2009.06.24. 10:50:50

@gz: nekem is van egy érdekes felvetésem.

Szerintem csicsáljunk a kertedből (már ha van) parkolót. Neked úgysem fáj kibírod, de az autósoknak jobb lesz.

És a városból is kéne költöztetni mindenkit, hogy ne legyen gyalogos az utcán, és ezáltal zökkentőmentesebb legyen a forgalom, sőt egy idő után a házakat is romboljuk le, hogy ne akadályozzák a forgalmat.


(ekkor faszságot még nem hallottam...)

Sterco 2009.06.24. 10:51:53

Van benne igazság, nagyon sokan lusták megállni egy gyalogátkelőnél, talán túl bonyolult utána megint elindulni. VISZONT A GYALOGOSNAK MEG EGYÉRTELMŰNEK KÉNE LENNIE, AMIKOR ÁT AKAR MENNI, ÉS HA AZ EMBER LASSÍT, VILLANT, INT AKKOR ÁT KÉNE MENNIE. Mert akkor meg sem kellene állni, csak lelassítani. Sok "öngyilkos, kamikaze" ellen nincs védelem. Körbenézés, vagy nem odanézés nélkül lelép, vagy mint múltkor a busz eleje elől ezerrel kifutott a hülyegyerek. Ha bárki bármennyivel ott tart elcsapja, mert nem láthatja, a gyerek meg nem nézett, csak szaladt!

záporjózsi 2009.06.24. 10:52:15

@Liquid_Night: A jelenlegi szabályokkal is működne, ha betartatnák. Mert betartani nem nehéz, ha akarod és megszoktad.

stellaz1 2009.06.24. 10:53:20

@Liquid_Night: szerintem ha nem basznak el 70-el az úton csak mert át akarsz menni a túloldalra, akkor az a számodra és a gyerekeidre nézve elég működőképes alternatíva.

Vagy most mire gondolsz?

Jamesblond 2009.06.24. 10:54:50

Kivilágítatlan biciklisek, gyalogosok akik valahol a két árok között imbolyognak a sötét vidéki utakon... Belátható, tiszta időben hónapok óta kint felejtett sebesség-korlátozó táblák, ahová sec-perc alatt kerül valahonnan traffipax is... A legkörültekintőbb vezetés közben is értelmetlenül begyűjthető több tíz vagy százezres bírság, ami egy családot egy évre padlóra vág... Lekopott, kivilágítatlan zebrák, eltakart, benőtt táblák... Fekete fekvőrendőrök amik szintén nagy károkat okozhatnak! Ha helyismeret nélkül megy az ember ebben az országban könnyen megtörténhet a baj. A magyar ebben a közegben közlekedik. Próbál vigyázni a 10 évre vett kocsijára, a családjára, rám, rád. Mindenki tudja mit kell tenni a zebránál. Ha meglátja... Gyalog is járok. Zebrán ha kell várok, ha elengednek belehúzok és megköszönöm. Ha autóval megyek, elengedek, vagy belehúzok. Persze csak ha nem veszélyeztetek. (Ne várjak már meg egy 500 diákos iskolát míg átballag előttem az ebédhez.) BOCS, de tényleg! Üdv mindenkinek

stellaz1 2009.06.24. 10:55:18

Szerintem aki nem tud megállni a zebrán mert nincs rá 5 másodperca annak vagy nagyon kicsi a pöcse, vagy akkora lúúzer, hogy mindneki folyamatosan ugráltatja, és ezért siet annyira.

Trobi 2009.06.24. 10:56:49

jó a poszt, csak kár, hogy kevesen fogják olvasni, még kevesebben érteni. Reggelente járok futni a Dunapartra, oda-vissza 10 zebrán kell átkelnem. Még nem volt olyan nap (!) hogy 3-szor vagy 4-szer - tehát az esetek 30-40%-ában- ne lett volna "afférom" autósokkal. Egyszerűen semmibe veszik a felfestést, és nagyon sokszor még nekik áll feljebb, hogy le merek lépni a "felségterületükre". Arról nem is szólva, amikor a HÉV átjárónál, a piros jelzés alatt egyszerűen ráállnak a zebrára. Nekem is van jogsim, 20 éve vezetek - nem is keveset - és megdöbbent az empátia, de leginkább a KRESZ ismeretének hiánya a legtöbb autós részéről!

stellaz1 2009.06.24. 10:57:23

@Jamesblond: iagazd van.

500 diák várjon terád.

ez így is van rendjén


Szóval a pöcsöd kicsi, vagy csak folyamatosan ugráltatnak és ezért sietsz mindíg mindenhová?

Überraschung 2009.06.24. 11:02:42

Teljesen egyetértek a szerzővel!
Kb. 1 hónapos a jogsim, frissek a tapasztalatok és a forgalmi vizsgán ha nem engeded el a zebránál a gyalogost automatikusan megbuktatnak. De Ez sztem régen is így volt. A vizsgapályához menet figyeltem, h mennyire törődnek ezzel az autósok, és közel 25 "bukott" volna meg (eme szabály megszegése miatt). Az viszont tény, h némelyik zebra olyan rettenetesen elhanyagolt állapotban van, pl.: Budaörsön az egyik átkelőhely mindkét oldalán burjánzó dzsungel-bokros van,amitől nem látod a gylogost, max ha infrás szemed van. És tényleg hiányzik a bizalom, én is meglepődöm,pl.: ha egy BMW-és átenged (elnézést a BMWésektől nem mindegyik egykutya)Egyébként, EZ a közlekedési hierarchia, akinek nagyobb tömegű járgánya van az a legtöbb esetben az állatabb.(kivéve; motoros el tud iszkolni) Nyilván nem fog pattogni egy gyalogos, ha nem engedi el a KAMAZ.

Érdekes 2009.06.24. 11:04:51

@stellaz1: Mindenki magából indul ki....


Egyébként nem mindegy, hogy 500 diák vár kb 1 MÁSODPERCET amíg átmegy, vagy ő vár 10 percet azé mer átbillegnek...ami valójában sosem fordul elő, mert azért egy kis lyuk mindig marad a sulisak között max fél-1 percet kell várnia.A példa sarkitott meg a tiéd is, szóval "ez hülyeség kérem"

Liquid_Night 2009.06.24. 11:06:03

@stellaz1:

Arra, hogy...szimplán kitalálni és megfogalmazni a kereteket, majd azt a kresz formájában jogilag szentesíteni nem elég. Talán a gond ott van hogy nincs egy általános norma, nem tudsz megszokást kialakítani úgy hogy gyalogosként egyszerre figyelned kell a 30al közlekedő tatterokra meg a 80al közlekedő boyracerekre, autósként meg viszont. Túl nagy a szórás a lehetségesen előforduló közlekedési módok terén, szerintem ezért nem alakul ki valami olyan mint az olaszoknál, ahol elsőre úgy tűnik, hogy mindenki csak megy előre de mégis működik:)

Ebben nyilván hibás a törvényalkotás maga, mivel az autósok 90 százaléka sírni tudna a közutakon található megkötések és szabályzások idiotizmusán, és ebből következőleg azt se tartja be ami értelmes:) Mert ha egyet felül lehet bírálni hisz rossz, akkor már a többit is...
Példával élve ha látok egy 30as táblát egy tükörsima nyílegyenes úton, akkor már kevésbé fog érdekelni, és kevésbé fogom időben észrevenni ha valahova indokoltan teszik ki:)

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2009.06.24. 11:07:48

Nekem az a véleményem, hogy a KRESZ oktatását általános iskolában egész nyugodtan el lehetne kezdeni, de akár még egy óvodai foglalkozásnak is jó volna. Mert a gyerek először gyalogos, később kerékpáros lesz, majd jogosítványt szerez. Persze csak akkor ha előtte nem ütik el az úton amikor átszalad egyik oldalról a másikra, vagy éppen nem ökleli fel az autó.
Mi még kaptunk az iskolában Közlekedj okosan könyvecskéket. Volt benne kivágható busz, autó, motor, gyalogos stb és egy városi úthálózat felülnézetben. Nagyon jól el lehetett vele játszani, hogy most én vagyok a buszos, megállok a buszmegállóban, Te addig kerülj ki az autóval, de ha már indexelek, hogy szeretnék elindulni, engedj ki. Kereszteződés lesz, nekem háromszög alakú táblám van, neked meg 8 szögletű piros stb.
Én lassítok és ha szükséges megállok az zebrák előtt, de azért viszont tudnék ölni amikor valaki a zebra előtt-mögött 5 méterrel a 2x2 sávoson próbál átslisszolni az autók között.
A gyalogosok között is van kretén, ahogy a bicajosok, autósok, buszosok, kamionosok repülőgépanyahajót vezetők között is.
Múltkor - szintén 2x2 sávos út - zebránál állt pár gyalogos, a külső sávban megálltak ahogy én is a belsőben. Már ott álltunk kb 15 másodpercet, mire a külső sávban sorakozók dudával jelezték, hogy menj már át!, erre a gyalogos intett, hogy menjünk mert ők csak ott beszélgetnek, Közvetlenül a zebra előtt. :S

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.06.24. 11:08:53

nekem ugy kurtak el a nyakamat egy eletre talan, h atengedtem zebran egy not, rammosolygott h koszoni, en meg epp visszabiccentettem mosolyogva h szivesen, amikor fekezes nelkul belemjott egy eppen gyorsito busz. ha nem allok a feken, pont a nore lokte volna az autot. azota is atengedem gyalogost ha oylan a helyzet, de kozben mindig a tukrot nezem, bar a sok balfasz ellen az sem ved...

_petya 2009.06.24. 11:09:15

"stonedraider" Respect! Szerintem is így kéne működnie a dolognak.

Pasas 2009.06.24. 11:09:16

Az autósokat sem kell félteni, de egyik-másik barom szó szerint bemászik az autó alá.

stellaz1 2009.06.24. 11:12:34

@Liquid_Night: ez nyílván így van.

De sajnos Magyarországon, akkor sem állnak meg, ha a gyalogos már a zebra közepén jár, erre nem lehet az a magyarázat, hogy valahol kint felejtettek egy 30-as táblát a múlt hónapban.

A zebrával kapcsolatban azért elég egyértelmű a kressz. Lassítani kell mindenképpen, felkészülve a gyalogosra.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.06.24. 11:14:01

ja és a masik, szivesen atengedem a gyalogost,akkor is ha epp nincs zebra de latom h majdnem lelep...de azert az aki fektavon belul lep le a kanyar kozepenel,az azert menjen a picsaba mar :) es tipikusan az oregek ilyenek, konyorgom, becsulje mar fel a sajat sebesseget is, ha percenkent 3m-el kepes athaladni, menjen el a szajbabaszott zebraig, ne elotte 25m-rel a belathatatlan utszakaszon araszoljon.
ti nem figyeltetek meg h tipikusan az oregek azok akik a kanyariv kozepenel akarnak atkelesnek alcazott ongyilkossagot elkovetni?

uni1002 2009.06.24. 11:16:34

A gyalogosokkal semmi probléma, de mikor 30-40-el lecsap néhány biciklis a zebrára, az már kiakasztó. Szinte tolerálhatatlan, mert a gyalogosokhoz képest soxszoros sebességgel, többnyire előre néző merev tekintettel vágódnak a kocsi elé. Multkor, 30-as papa, mellette 10éves gyerek kisbiciklin, úgy jöttek elém rá a zebrára, hogy elképesztő volt. Tanísd csak a gyereket, most jegyezte meg szegényke, egy életre, /nem lesz hosszú/ mitől nem fogja megérni a gimnazista kort. Ez lassan nemzeti sporttá válik, a postolónak inkább "az autósok, és az öngyilkos bringások a zebrán" témakörben kellene csillogtatni az irodalmi tehetségét. A zebrán valóban gyaloglók témakört már rengeteget kitárgyaltuk, de a biciklin zebrán rohangálókról szinte semmi.
A környékünkön, csak a netről értesülve, legalább heti egy gázolás összejön, pár hete egy napon kettő is volt. Most mit mondjak? Hullik a férgese?

indapass90210 2009.06.24. 11:17:07

Egyébként 2X jártam úgy a múlt héten, hogy család álldogál az úton, a zebrán, én megállok, azok meg intenek, hogy menjek, mert ők csak ott gondoltak megállni szotyizni. Illetve csak az egyik volt ilyen, mert a másik, a babakocsis az szépen eltolta a kocsi mellett a babát, és át mögöttem.... na mind1, jön még kutyára úthenger...

Simon_81 2009.06.24. 11:20:19

Aki járt már Németországban az tudja, miről beszélek. Én nem találkoztam ott olyan zebrával, amit külön ne világítanának ki éjszaka, elemben Magyarországon nem kevés olyan gyalogátkelőhelyet tudok, amit egyáltalán nincs kivilágítva /ott áll a gyalogos a sötétben/.A zebra előtti parkolást is komolyan veszik, elszállják az autókat könyörtelenül. De nincs is parkoló csinálva a járdára közvetlenül a zebra elé és mögé, hogy véletlenül se lássad a gyalogost a parkoló autótól. Na itt kezdődnek a bajok. Szerintem itt a forgalomszervezők nem tartanak terepszemlét, meghoznak egy döntést a rajz alapján valami besorolás szerint és ennyi. Ahelyett hogy kimennének a helyszínre hogy egyáltalán működőképes e a döntésük.
A pénzbírságokkal pedig igenis sok embert meg lehet regulázni. Nálunk a rendőrök is csak akkor állítanak meg, ha nagy galibát akarunk csinálni. Amikor meg nagy ellenőrzés van, akkor minden kis szar*ágért úgy megbüntetnek, hogy meglegyen a napi limitjük.

Ellenkező példa:
Előző hétvégén voltam Németországba éjszaka megalított a rendőr, mert nem világított a hátsó egyik helyzetjelzőm és azt mondta nem ad bírságot csak addig nem közlekedhetek tovább, amíg meg nem csinálom, ha nem tudom megcsinálni, akkor trailer-en vitessem el a legközelebbi műhelybe. És addig ott álltak velem az út szélén, amíg meg nem csináltam és mindenki ment tovább a dolgára jó szájízzel. Pó
Pedig simán megvághattak volna 50 eurora, de nem tették, mert nem az volt a fontos.

Ugyanezen a hétvégén, az autópályán a cseheknél egy pihenöböl kihajtva elfelejtettem bekapcsolni az övemet a rendőr 2X elment mellettem a másodiknál észrevettem az övet bekapcsoltam magam. Félreállított és mondta, hogy örül neki hogy rájöttem mi volt a baj. Ezért csak 8euroa büntet, pedig 100-200 euro a büntetési birság náluk. Mivel nem volt nálam korona egy olyan pihenőnél álltunk meg ahol volt pénzváltó. Bekísért és beváltottuk az eurót. Nem voltam egy cseppet sem ideges a rendőrre inkább magamra hogy elfelejtettem az övet.

qmatch 2009.06.24. 11:21:10

utálom én is a rendőrség bütetési morálját, de zebra ügyben végre valami hasznos dologra lehetne felhasználni. igenis, traffizzanak a zebránál, és minden büdös gyökeret büntessenek, üssenek, vágjanak. egy ilyen zebrás kalandért én elvennémm a jogsit 1 évre gondolkodás nélkül.
a zebrán áttekerő biciklist meg pénzbüntetéssel jutalmaznám, aminek fejében otthagyhatja a bringáját...
...mert azt is kikérem magamnak, hogy biciklisnek látszó gyökerek az én nyugalmamat, jogosítványomat veszélyeztessék.

Liquid_Night 2009.06.24. 11:21:26

@stellaz1:

Természetesen, mindez az egész, amit hívhatunk végül közlekedési morálnak, szabálykövetés-vagy nem követésnek, vagy bárminek, több tényezőből áll össze.

Az sajnos nem megoldás hogy a nem megálló autósokat féltéglával, a hülye gyalogost meg hátsóülésről paintballpuskával neveljük, pedig néha nyilván jólesne:)
Mint ahogy az sem, hogy az ellenőrzésbe, egy egyébként alig rizikós helyzetben, véletlenül becsúszó +5km/h-val közlekedő autóst félhavi fizetésre büntessenek, miközben a többi 100 meg ugyanúgy áthajt nyélgázon a zebrán a babakocsi előtt:)

Régóta agyalok azon, hogy tán el kéne kezdenie a rendőrségnek körbekamerázott, civil autókkal közlekedni és fotózni a forgalomban...aztán ha olyat lát akkor villogó fel, és az ön-és közveszélyes vezetőktől jogsit elvenni azonnali hatállyal...

gz 2009.06.24. 11:22:59

@stellaz1: :-)))

Köszönöm a véleményedet, építő jellegű kritika volt. :-)))

Valami érdemi hozzászólásod is van?

indapass90210 2009.06.24. 11:24:02

@Simon_81: szerintem a német rendőrök szívattak téged. Olyan a világon sincs, hogy egy kiégett helyzetjelző miatt tréleren kelljen a kocsit szervizbe vinni....

indapass90210 2009.06.24. 11:25:09

@gz: mingyá megmonnya neked, hogy kicsiapöcsöd! )))))))

Simon_81 2009.06.24. 11:28:37

@IV. (Parkoló) Béla:

Egyetértek veled sőt mi az általános suliban kresz pályára is jártunk.Játékosan tanultuk meg hogy mit lehet és mit nem.Meg ugye emlékszünk bizonyos mesékre a tévében ami ugyanerröl szoltak.
Persze most dragonbalt meg ilyen gyilkolos sza*ságokat kell nézetni a gyerekkel meg Gyürük Urát amiböl a gyerek sokat tanul.
:)

Überraschung 2009.06.24. 11:30:22

Tényleg el kéne kezdeni a kressz oktatást már a felső tagozatban, ha nem előbb. Szerintem jónéhány gyalogos nincs tisztábban azzal mikor van neki elsőbbsége és mikor az autósnak. És akkor már a bringásokról is beszélhetnénk...

Simon_81 2009.06.24. 11:32:04

@Dövan:

Lehet hogy igy akartak hatni rám hogy megcsináljam.:)
De a lényegen nem változtat.Nem büntettek meg pedig megtehették volna.Itt nálunk meg szembe jön veled este egy auto fél eleje nincs egy helyzetjelző világit rajta az is simán közlekedhet mert a kutya nem állitja meg.

kafferbivalybalamber 2009.06.24. 11:35:01

Ha egy szabályt nem tartanak be, akkor nem újat kell hozni helyette, hanem betartatni.
Ha a rendőrség tenné a kötelességét, és már most is előfordulna a zebrák környékén pár járőr, akik betartatná a meglévő szabályt, akkor nem kéne újat hozni.
Amit persze megintcsak nem fognak betartatni, hiába ígérgetik.

stellaz1 2009.06.24. 11:36:53

szerintem is magasított zebra kéne

Akkor pont lenne téve az ügy végére.

stellaz1 2009.06.24. 11:38:11

@kafferbivalybalamber:

Szerintem jó ötlet lenne bekamerázi a forgalmasabb gyalogátkelőket és az alapján bűntetni.

Akkor senki nem mondhatná, hogy felelselgesen piszkálják.

Simon_81 2009.06.24. 11:38:11

@Überraschung:

Mondjuk a bringásokat is simán megbüntethetnék aki nem használja a kerékpárutat.A minap mentem csepelen reggel és egy kamionos huzta a kürtöt a bringás mögött mert nem ment le a kerékpárutra és mindenki ment a bringás mögött 10-15km/h-val és tiszta ideges volt a kamionosra hogy dudál.
szánalmas volt....

Nagyvakond 2009.06.24. 11:42:46

A feleségem öccse 13 évesen pont úgy halt meg, ahogy a poszt elején a szerző vizsgázása idején majdnem "rumlit" okozott.

Igaz, a fickó továbbhajtott.

---------------------------------

Mindig öntudatos gyalogosként megyek át a zebrán: felmérem, hogy a közeledő kocsi még (akár hirtelen) féktávon kívül van-e, és lelépek, persze "félreugrásra készen", mert kinyiffanni nem akarok.
Ez szerintem nem provokáció, hanem élek - keményen fogalmazva - a "jogaimmal". Ezért nem is köszönöm meg, nem is gyorsítok, pláne nem szaladok - direkt azért nem lassítok, mert provokálni nem szeretnék!

És így teszek akkor is, ha nincs zebra, de az autó az "utcámba" kanyarodi: mert itt is elsőbbségünk van. (És azt is tudom, hogy csak bekanyarodó autó esetén jár az elsőbbség.)

Ennyi.

Überraschung 2009.06.24. 11:45:20

Am nemcsak a németek ilyenek, hanem már az autóik is. Pl.: a szuper biztonsági rendszerrel felszerelt VW Polo-t megtiltja a beindítást (magyarul nem tudsz elindulni), ha kiég a féklámpád. :O
És nálunk tényleg hihetetlen az, h olyan roncsokkal járnak, kelnek az emberek, dől belőlük a füst, de persze a zöld kártyás matrica ott virít frissen (tisztított körvonal) nem tom hol vizsgáztatták le a verdáikat, vagy h nem tűnik fel a rendőrnek.
Múltkor egy olyan konténer szállító ment előttem, akinek az egyik féklámpája sem működött, nyilván leszarja. 10 tonnás dögnek nem árt h egy kicsit seggbe puszilják...

Nagyvakond 2009.06.24. 11:45:40

@Simon_81: Minden nap bringával közlekedek mindenhová (vagy gyalog), és ezzel teljesen egyetértek! És gyorsan hozzáteszem: igenis javult az "elmúlt időszakban" az autósok hozzáállása a bringásokhoz.
(Remélem nagyon nem voltam off a témához.)

megint 2009.06.24. 11:50:41

Egyébként miért nem enged szavazni ez az oldal, próbáltam háromszor is autóra szavazni, de nem engedi

Simon_81 2009.06.24. 11:52:03

@Nagyvakond:

Bátor vagy majd egyszer jön egy Csörös Scania kanyarodva és észere sem veszi hogy átment rajtad:)vicc volt..nem kivánok ilyet neked...

PomPomPinpong (törölt) 2009.06.24. 11:57:18

@Bruszli: "Mert a gyalogosnak a lehetőségeihez képest minél előbb el kell hagynia a zebrát. És itt most nem a járókeretes idős nénikre-bácsikra gondolok természetesen."

Ha jól emlékszem, erre vonatkozóan is rendelkezik a KRESZ: indokolatlanul akadályozni tilos a forgalom többi résztvevőjét. Így nekik is a lehetőségeikhez képest a legrövidebb időn belül át kell(ene) kelniük a gyalogátkelőhelyen. Így maximálisan igazad van.

Én mindig megállok a gyalogátkelő előtt, de érdemes megnézni a pl. a XIII., IV. vagy a XI. kerület (egyik legjobb példa a Budafoki út) jelzőlámpával nem védett átkelőhelyeinél a helyzetet. Kritikus...

Én úgy állok meg az átkelő előtt, hogy ráhúzok a terelővonalra, mert akkor a mögöttem vagy szemből jövő elgondolkodik, hogy mit keresek ott, ill. a motoros kolléga sem előz rám balról. :)

Simon_81 2009.06.24. 11:57:47

Némelyik autos még a kresszel sincs tisztába tavaly volt egy koccanásom motorral mentem egy billencses teharauto ment elöttem egy kocsi kifordult elé ő a 6 tengellyel meg tudott álni én a motorral nem pedig 55-el mentem kicsit nekikoccantam a vas lökösének:) el kellet hagynom a motort oldalra és hagytam eldölni mert a mögöttem lévő autó nem tudott megálni és a motoromat betolta a teherauto alá félig .Erre kiszáll és elkezd üvölteni a barom hogy adjak neki betétlapot azthittem fejbe verem a bukommal.És a isten barma rendört hivott.nevetséges volt.Aztán a rendör eligazitotta az aktuális kreszböl..szánalom volt az egész én mentem volna tovább a teherauto is és ott voltunk vagy 1 orát és csináltunk olyan dugot..egy hülye miatt...

Ezek a problémák szerintem...Ez se tudná az tuti hogy mikor van elsöbsége..de tuti büszke hogy 30 éve van jogsija..

Nagyvakond 2009.06.24. 11:58:53

@Simon_81:
Nem, nem... Épp azt mondom, hogy egyetértek veled: ha van bringaút ott köll menni; sőt szerintem amúgy ez is KRESZ-előírás...

itti 2009.06.24. 11:59:26

Én az egyik problémának azt tartom, hogy sokszor nehezen belátható helyre teszik a zebrát, és ráadásul "kedves" autóstársaink körülparkolják. Nincsenek jól kivilágítva a zebrák.
A másik, hogy tanítani kéne a gyalogosokat is közlekedni. Nem ismétlem meg a dolgokat, fentebb többen is kifejtették, mennyire kiszámíthatatlanul közlekednek...

És egy eset:

Idős ismerőseink este mentek haza kisautójukkal. Nincs forgalom. Mellettük jobboldalt parkoló autók. Egy fugon mögül kilép egy nő - nyolc napon belül gyógyuló sérülés (mert nem nézett szét, és nem ment el a 20 méterre lévő zebráig).
A helyszínelő rendőröknek persze egyértelmű volt, hogy a nyugdíjas bácsi a hibás. 3 hónapra bevonták a jogsiját + pénzbüntetés (nem is kevés).
A bácsi meg lelkibeteg lett tőle.

Szóval röviden csak annyi, hogy a rendőrök általában az autóst büntetik még akkor is, ha nem gyalogosátkelőnél volt a baleset és egyértelműen a gyalogos volt a hibás.

davidson (törölt) 2009.06.24. 12:03:56

"statáriális bíróság általi halálbüntetést sem tartanám túlzásnak. "

TUDOD MIT BESZÉLSZ TEEEEEEEEEEE??

Simon_81 2009.06.24. 12:04:54

Nekem a kedvencem amikor a gyalogosok meglátják a buszt és árkon bokron keresztül szaladnak.Aztán jön a baj..

Katona voltam igy törtem el egy transporterrel egy 13 év körüli gyerek orrát.Bal oldalt buszmegállo szemben a másik jobb oldalrol buszöbölbe a gyerek sietett a busz elött kilépve hogy átszaladjon a másik buszhoz..csakhogy én ont odaértem és leorrolta a középső üveget...3 perc mulva jöttem rá hogy ha 1 másodpercel elöbb lép le átmegyek rajat..szerncsém volt nekem is meg neki is..

Simon_81 2009.06.24. 12:08:42

Jó ötletnek tartom a burkolati útfelfestéseket is a zebra elé,tudjátok azokat amiket ilyen stop tábla elé raknak..estére macskaszemek vannak rajta és ugy van recézve hogy hangot ad ha rámész..igy nincs olyan probléma hogy nem látszik a tábla vagy nem veszed észre.

rcfan 2009.06.24. 12:09:02

Gyalogosban is van elég gyakran hiba: négy történet az elmúlt két hónapban általam tapasztaltakból (utolsó azonban őszi):


1. Pásztó központja: Zebránál áll egy idős néni. Megállok, megáll a szembejövő is. Néni csak áll a zebra szélén. Ezek szerint valakit várt. De miért a zebránál az úttesttől 40 centire?

2. Budapest, alsó rakpart szabadsághíd: zebránál az úttesttől 25 centire csókolózik egy pár. Most mit csináljak? Átengedjem?

Legközelebb esküszöm, ezt fogom tenni. Addig dudálok és integetek a hülye gyalogosnak, amíg végre át nem kel, ha már ott áll a zebránál.

NE A ZEBRÁNÁL ÁLLJON MEG, HA NEM AKAR ÁTKELNI!


3. Friss történet: Könyves Kálmán körút - Kőbányai út lámpás kereszteződése. Állok a pirosnál. Piros-sárga készülök indulni, mellettem lendületből elhúz egy robogós és abban a pillanatban satufék a robogós részéről. Barom gyalogos még el akart érni élete kockáztatása árán egy villamost. Akkor, amikor már piros-sárga volt a járműveknek!


4. Tavaly őszi történet: Budapest, Flórián tér mellett. Lámpás gyalogátkelő, járműveknek zöld. Lendületből megyünk. A gyalogos azért úgy dönt hogy átrohan - hiszen átér előttünk.
Pechére kiesik a kólásflakon, visszalép, lehajol. Részünkről satufék. Nem sok hiányzott a csattanáshoz. A "Te barom, ennyit ér az életed!" itt elhagyta a sofőr száját.


Nehéz ügy, de mint a közelmúltban szó volt róla, a gyalogosnak még akkor is oda kell figyelnie, ha már az úttesten van és az őt átengedő jármű előtt kilép a másik sávra. Az autósnak pedig amint észreveszi, udvariasan át kell a gyalogost engedni. Ekkor nem lenne baleset.

Überraschung 2009.06.24. 12:09:21

A gyalogosok i éppoly hibásak, mint az autósok. Öregnéni, bácsi Nagytétényi (2x2 sáv) úton, (Bp. XXII.ker.) buszról leszállnak és nem képesek elmenni az 5 méterre lévő zebráig, nem ők átcsászkálnak gyök 2-vel az úttesten.
A Balatoni úton (Szoborpark) zebrás átkelőhely van, kb 30 centi átmérőjű piros lámpával előtte 50 es táblával,
közel másfél éve, (ezt is hihetetlen sok kérvény és kérelem előzte meg közel fél tucat halálos baleset, gázolás után), az autósok tesznek, rá túl azon h némelyik közel 90 ennel repeszt, figyelembe sem veszi h zebra van, de még a a 'csirke-pirító' piros lámpára sem reagál. Aki arra jár nagyon figyeljen oda, sokan haltak meg már ott!

somogg (törölt) 2009.06.24. 12:12:32

Szerintem a drakoi szabalyok mellett a meggyozo hirdetesek is segithetnek. Eleg sok angol kozlekedes biztonsagi hirdetes talahato a neten. Nem gyurma figurakkal operalnak, hanem elutott gyerekek kepeivel. Nagyon megragadtak bennem ezek, es szinte minden belathatatlan szuk kanyar elott eszembe jutnak, hatha egy biciklist rejt a kanyar akit nem fogok tudni kikerulni ha most nem veszem el a gazt egy kicsit.

Überraschung 2009.06.24. 12:18:23

@itti:
Van egy olyan szabály, ami írott és egyben íratlan is, h ha már lelép a gyalogos (szabálytalanul) az útra, akkor is kötelessége a járművezetőnek figyelni rá. Tehát ha nem bírsz megállni egy bizonyos akadály előtt féktávolságon belül, akkor relatív gyorshajtó vagy. Természetes mindez, függ a körülményektől is. A Te példád ilyen, nem hiszem h lett volna olyan aki elkerülte volna a balesetet.
Amúgy a a gyalogos átengedős szabály: azon gyalogost kell átengedni, aki ott toporzékol, nem egy tényleg csak ott cseverészik, telefonál, na de miért? mert nem szokja meg, h megállnak neki így aztán van ideje...

rcfan 2009.06.24. 12:18:49

Mégegy: A zebra azért zebra, hogy fel legyen festve. Tudom, az útburkolai jelek felfestése nem olcsó. Azonban

- kanyarban levő elkopott jelzések
- sávszűkítés esetén (például Bp. Aquincum vasúti híd alatt - dél felé menő irány)
- GYALOGÁTKELŐNÉL

Az ilyen helyeken nem csak akkor kellene útburkolati jelet újrafesteni, amikor általános útburkolatfestés van a teljes útszakaszra, hanem amikor ezek a kiemelt szerepű jelzések elkopnak, sérülnek.

Gyalogátkelőnél pedig 100 méterrel előtte a gyalogos piktogram az úton igen hatásos.

Simon_81 2009.06.24. 12:24:05

Én azért ha megállok egy pirosnál szoktam figyelni a gyalogosra vonatkozo lámpát is.Szomoruan veszem észre hogy néha nem nagyon sikerül jól beállitani a lámpákat van olyan keresztezödés amin mondjuk a nagymamám ugy max a feléig jutna el pedig nem lassu ninc botja nem sánta. És amint piros 1-2 másodperc és az autosoknak zöld.

msmester 2009.06.24. 12:24:15

Autózom és bringázom is - szerintem a bukkanó a legnagyobb ökörség, amit kitaláltak:
- pont azokat nem érinti nagyon, akik száguldozni szoktak (SUV-os, műkörmös csajok, üres furgonnal jaszkarizó szállítók)
- könnyű, egynyomú járműveket (bringa, kismotor) irányváltásra vagy "kacsázásra" kényszerít
- még 30-40-nél is rombolja az egyszeri autók futóművét
- tipikus, hogy előtte vagy utána kátyú alakul ki az úton
- amint az már kiderült egy korábbi Totalcar cikkből, nincs rá semmilyen szabvány v. előírás, ezért ahány, annyiféle

Tény, hogy némi lassításra szükség van, de ez nem feltétlenül jelent 30 km/h-át! Miért? Mert egy normális fékekkel rendelkező személyautó 50-ről is másodpercek alatt megáll. A lényeg sztem a következő lenne:

- több kijelölt gyalogátkelőt, lehetőleg lámpával
- Dániában zseniálisan bevált, hogy ahol zebra van, ott az út szintjét megemelik a járda vonalába: ennek többes funkciója van, egyrészt önmagában egy jó bukkanó, hiszen emelkedik az útszint (de nem üti szét a kocsit), másrészt a mozgáskorlátozottaknak esélyt ad, hogy átkeljenek, harmadrészt lefolyik róla az eső, tehát nem tócsaugrás a zebrán való átkelés.

A 30-as övezetet el kellene felejteni, senki nem megy ott 30-al, többnyire ezek a belső utak úgyis üresek. Ilyen helyekre én nem fekvőrendőrt tennék, hanem az út vonalvezetését változtatnám, úgy, hogy kormányozni kelljen és zebrák előtt pedig szűküljön le. Akkor egyszerűen nem LEHET száguldani.

Überraschung 2009.06.24. 12:28:08

@Simon_81:
Teljesen igazad van, én is ezt tapasztalom. (Nem felvágásból), de elég gyorsan gyalogló ember vagyok általában legyorsulom a többieket a zebránál.:D és olykor én is a villogás utolsó szakaszában érek át, amikor mögöttem még 4en jönnek.
hogy van ez???:O

Érdekes 2009.06.24. 12:31:02

@Überraschung: Ha féktávon belül lép eléd, és nem mentél 50-60nál többel egy fő úton vagy ahol max 50 a megengedett, akkor nem vagy gyorshajtó, ez az egyik, a gyalogosnak pedig figyelnie kell, h ne féktávon lépjen az autós elé.Ha ezt nem tudja felmérni, és elé lép, nincs íratlan szabály, az autós reflexből ránt, a gyalogos pedig szabálytalan.

Tanulság : mind ketten figyeljenek.És nem lesz baj.

Kisbuszos 2009.06.24. 12:37:14

Szerintem a jelenlegi szabályozással nincs baj, csak egy kis kiegészítést tennék. Ha valaki a szabályosan közlekedő gyalogossal szemben szabálytalankodik (elüti, elhúz mellette miután már megkezdte az átkelést stb)végleg bevonnám a jogosítványát. A gyalogos és az autó között olyan hatalmas külömbség van h kettejük találkozásából enyhe sérülés nem következhet. Ez nem olyan mint egy koccanás ahol mindkét félnek van öve, gyűrődőzónája stb.

Simon_81 2009.06.24. 12:37:34

@Überraschung:
Persze mert mint mondottam már egyik hozzászolásomban
"Szerintem itt a forgalomszervezők nem tartanak terepszemlét, meghoznak egy döntést a rajz alapján valami besorolás szerint és ennyi. Ahelyett hogy kimennének a helyszínre hogy egyáltalán működőképes e a döntésük"

Feltételezem ezeknél a gyalogos átkelőhelyeknél az a szempont érvényesül hogy ne csináljanak nagy dugot pedig pont ezzel nem csinálnak semmit.Mert ugyanugy meg kell várnod amig átér a gyalogos viszont ha lendületböl jön az autó akkor ott a baj.Szoval ha ugy vesszük ök idézik elő a hibalehetöséget/balesetet/

Miért nem tudják egyensulyban tartani ezeket a dolgokat miért kell erre vagy arra hajlani...

Remélem olvasák ök is ezeket a blogokat.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 12:42:19

@Dövan: Emlékeim szerint a magyar KRESZ-ben is benne van, hogy, ha bal oldalon nem működik a lámpád, haladéktalanul ki kell lépni a forgalomból, és az út csak a hiba elhárítása után folytatható.

Simon_81 2009.06.24. 12:44:32

@Phatphinder:

Volt már ilyen baleseted?

Mert ezek azok a dolgok amit nem lehet bebizonyitani hogy ki miért mit csinált ki mennyire hibás és miben.6 tanuból 3-en ezt mondják 3-an az ellenkezöjét.

Velem történt ilyen utas voltam csak egy mint utolag kiderült részeg biciglis a szembe jövö járdárol egy egyirányu utcában hirtelen elén kacsázott elütöttük nem kicsit pedig nem mentünk gyorsan.A TANUK MIATT a rendör egyböl elkezdte vizsgálni hogy mi mennyivel mentünk.És hogy miért nem tudtuk elkerülni a balesetet.Az autot lefoglalták és elvitték fékvizsgálatra 2 honap mulva mehettünk a kocsiért egy rendörségi telepre megállapitották hogy jó a kocsi fékje és a biciglis volt szabájtalan.majdnem kihozták 50-51%-ra
:)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 12:45:51

56. § (1) A vezető köteles a járművet - lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármű olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármű

a) kormányszerkezete,

b) üzemi fékberendezése,

c) összes féklámpája,

d) irányjelző berendezése, kivéve ha kézzel megfelelő irányjelzés adható,

e) bal oldali első vagy hátsó helyzetjelző lámpája, kivéve, ha a jármű kivilágítása nem szükséges vagy az elromlott lámpa a távolsági fényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát kivéve más lámpával helyettesíthető.

itti 2009.06.24. 12:46:52

@Überraschung:

Szerintem ebben az esetben vétlen volt a bácsika.
40-50-nel ment (már majdnem otthon voltak), és a gyalogosból semmi sem látszott. Az fugon mögül hirtelen lépett ki a nő, lehetetlen volt megállni.
Sok baleset van egyébként azon a környéken.

Szóval szerintem nem kellett volna ennyire megbüntetni, főleg, hogy a nő még egy ejnye-bejnyét sem kapott.

Kisbuszos 2009.06.24. 12:50:40

@Simon_81:
Nem volt és azon vagyok h ne is legyen. Én az egyértelműen megállapítható gyalogos balesetekre alkalmaznám. Szerintem ma Magyarországon és más országban is a súlyos szabálytalankodókat nem büntetik. Volt olyan távoli ismerősöm aki külföldön ittasan balesetet okozott, egy 4 tagú család meghalt miatta. ! Négy év börtön és ma is kinnt van az utakon. Én nem sajnálnám az ilyen embereket ha buszozniuk kellene.

Roadkill 2009.06.24. 13:05:32

Javaslom a gyalogos segitok bevezeteset, akik majd kezenfogva segitenek a kozlekedesre kepteleneknek atkelni a zebran. Kovetelmenyek: legalabb 5 ev vezetesi tapasztalat, jo fizikum a (az oregek olbevetelehez), felso korhatar 50ev. Jelentkezoknek BKV kedvezmeny.

Húsrágó 2009.06.24. 13:08:42

Még szerencse, hogy a szerző nem vette egy kalap alá a zebrák figyelmen kívül hagyását a kerékpárutakkal szemben tanúsított ugyanilyen hozzáállással, mert Winkler rögtön le kecseg-elvakult-környezetvédő-gyíkféregezte volna...

juanito81 2009.06.24. 13:10:30

Nem ide tartozik, de nem tudom hol reagálhatok a Csikós féle furgonos cikkre, ezért gondoltam ide teszem ezt www.autoscout24.es/Details.aspx?id=160781870

E szerint igen is van ára, vagy legalább is az eladó így gondolja :)

DemoJoe 2009.06.24. 13:23:40

Barom nép a magyar (keleteurópai stb. ...). Csak egyszer kellene arra rájönni milyen jó is a normális közlekedés. Nem félsz és nem félnek tőled. Nincs stressz ézésrt azért a kb k...va 1.5 perc előnyért. Cserébe aki álmos az otthon alszik és nem a volánnál.

A biciklis nem közlekedik csak olyan helyen ahol nem idő kérdése hogy meghal hanem soha nem hal meg. Az autós nem bünteti a biciklist, a kamionos nem oktatja a személy autóst egy 4 kilómetern át tartó előzést követően. stb. ...

De ezt mi már nem érjük meg!

Érdekes 2009.06.24. 13:38:33

@DemoJoe: "(keleteurópai stb. ...)." Az nem számít, hogy közös ősöktől vagyunk, amúgy, nem? lol :D

bemondo 2009.06.24. 13:39:26

B@SSZ@ MEG MI LENNE HA BETARTATNÁK EBBEN a K országban a MEGLÉVŐ szabályokat?????????????????????????????

Érdekes 2009.06.24. 13:54:04

@sipike78: Pontosan, haha, hát még van olyan emberi egyed, akinek az agya nem jutott túl az evolúciós folyamaton :D

subtotal 2009.06.24. 14:14:02

Debrecen, Bólyai utca tökéletes állatorvosi ló a rosszul kiépített utcára:
Van ott egy 100 méteres körzetben zebra, iskola, orvosi rendelő és taxiállomás. Hol van a zebra? A taxiállomásnál persze! Ráadásul bicikliút is átmegy a zebra mellett, az út pedig enyhe ívben kanyarodik és emelkedik. A zebra előtt és után folyamatosan állnak az autók. A gyalogosok egy része tesz a zebrára.
Viszont én még nem láttam ott balesetet, mert az autósok is figyelnek.
Egyáltalán, én nem tapasztalom itt Debrecenben, hogy az autósok vagy a gyalogosok hülyék lennének. Mindig van egy-két az átlagosnál erőszakosabb vagy bambább egyed, de kezelhető méretű a dolog.

subtotal 2009.06.24. 14:15:57

@subtotal: igaz, ebből se hírt nem lehet gyártani, se intézkedés sorozatot nem lehet mímelni (és itt a politikára gondolok). :)

Kulmar 2009.06.24. 14:19:26

Azért nem bánnám, ha a zebrák előtti táblák nem a zebrával egyvonalban lennének,hanem kicsit korábban, és mint pl Romániában, legyenek rikító foszöldek vagy sárgák vagy milyen szín az...

Agr3ssor 2009.06.24. 14:27:11

Ez a cikk egy szar... Abszolút egy irányból közelíti meg a dolgot...

Volt egy fincsi esetem nekem is egy kerékpárossal zebrán...
Zöld a lámpa, finoman elindulok jobbra kis ívben fordulva... Gyalogos nincs, de az utolsó pillanatban elémbaszódik egy bringás kb. 25km/h-s sebességgel... Elkezd anyázni, hogy zebra, elsőbbség... És még sorolhatnám... Válaszként közöltem vele, hogy a gyalogátkelőn csak akkor van elsőbbsége, ha tolja a biciklit... Nyilván nem tudott róla... Honnan is tudott volna? Közöltem vele, hogy legközelebb nem satuzok, hanem elütöm a picsába, és még csak hibás sem leszek...

Szerintem a gyalogosokat sem kell félteni!! Beleértve a gyalogátkelő mellett bámészkodó, beszélgető, hirtelen átinduló, gondolkozó majd hirtelen elinduló formákat...
30-as tempóról reakcióidővel együtt mennyi idő alatt is áll meg az autó?? És mekkora távon?? És mennyi ideig tart, amíg egy bámészkodó láma hirtelen megindul, és lelép az úttestre a kocsi elé??
Valóban!! Ki lehet számolni, hogy 30-al is frankón el lehet ütni egy gyalogost, még akkor is ha figyel rá az ember... Én garantálom, hogy a kényszer 30 sem oldana meg itt semmit, esetleg valamivel csökkennének a balesetek, de nem hiszem, hogy jelentősen... A kulcs az, hogy figyelni kellene egymásra... Körül kellene nézni!!! Tekintettel kellene lenni, hogy én most léptem ki a bokor mögül, szerencsétlen autós meg örül, hogy végre egy kis menetszél éri a kocsit a dugó után... És neki nehéz megállni!! Nekem meg könnyű 3 másodpercet várni... Nyilván nem minden esetben... De ha körülnéz az ember, és nem bassza a csőrét, hogy néha elenged egy már lendületben elhaladó autót, aki lehet nem is láthatta, hogy gyalogos közeledik, akkor szerintem nem lenne ennyi baleset...
Én sokat vezetek, és nem keveset gyalogolok!! Szerintem az egyik oldal szopatása nem megoldás!!!
Figyelni kell egymásra!!! És rugalmasan megoldani a problémákat...
Amúgy nem értem hogy gondolták... Budapesten a nap 24 órájában minden gyalogátkelőnél 30-ra fog lassítani a nép?? Ne nee!! És mennyit lassulna így a forgalom??

Nosziii 2009.06.24. 14:27:42

teljesen jó a cikk! és tényleg az egyetlen, mindenki számára élhető útja a változtatásnak, h odafigyelünk a gyalogosokra, és átengedjük őket a zebrán, akkor talán nem fognak majd olyankor is ugrálni, ha épp nagyon közel van már az autó, meg mondjuk lehetne a médiában a felelőtlen gyalogosok ellen is kampányolni egyidőben, nem csak a diplomás cigányok emberi jogaiért:D és ha mindkét fél jobban figyelne a másikra, akkor nem kellene a rendőrségi bírságoktól tartani, meg egyébként is unalmas már az individuális közlekedési morál, ami az utakon uralkodik az országban.....

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 14:34:49

@subtotal: Debrecenben van piros színű zebra, igaz?

Simon_81 2009.06.24. 14:41:19

@Agr3ssor:
"a kényszer 30 sem oldana meg itt semmit, esetleg valamivel csökkennének a balesetek, de nem hiszem, hogy jelentősen... " CSAK A BÜNTETÉSEK NÖNÉNEK.. AZ TUTI MINDEN 30-AS TÁBLÁHOZ BEKUPORODNA EGY RENDÖR TRAFIVAL AHOGY SZOKTÁK CSINÁLNI...:)

subtotal 2009.06.24. 14:43:56

@sipike78: Debrecenben van piros keretben lévő fehér zebra, ha erre gondoltál, akkor igen. :)
De a helyen amit írtam, ott nincs.

Simon_81 2009.06.24. 14:50:50

Erre mondtam én azt a figyelmeztető utburkolati jelet ami hangot ad,annyira recés..és sötétben pedig ki van rakva ilyen macskaszemes izével..azt már nehezen hihető hogy nem láttad és nem is halottad..

Jamesblond 2009.06.24. 14:50:50

@stellaz1: "Csak ha nem veszélyeztetek..." Ez is szerepel a sorok között. Az idő kevés, a főnök sok, a stressz nagy, a pöcsöm meg akkora, amekkora. Nem behajtok a gyalogosok közé, de nem állok meg a zebránál amikor a gyalogos otthon elkezdi felhúzni a cipőjét. Írtam, gyalog is mászkálok. Ha két-három autó közeledik, megvárom míg elmennek. Miért tartsak fel 3-15 embert 20 másodpercig, ha nekem csak 4-et kell várnom? Egyesek itt szent földnek tartják a zebrát. Az emberekre vigyázok, nem sz.rom össze magam a csíkok láttán.

Simon_81 2009.06.24. 14:54:31

Engem már engedett átt kopasz vasgyuro a zebrán ugy hogy visszalépett amikor megátta a nagy kromrácsot egy Chrysler 300C-n amit vezettem:)Bizotos azthitte hogy a legközelebbi fönöke ül a kocsiba:)Hazáig nevettem rajta.Pedig frankon lelassitottam és villantottam hogy menjen át...

Tibi23 2009.06.24. 14:55:36

Szerintem jó a cikk, egy apró észrevételem lenne. Nekem nincs gondom a zebrán közlekedő gyalogossal, megállok figyelek ha két sávos és próbálom segíteni az áthaladását. Ha buntetnék az autósokat a rend éber őrei azért mert nem állnak meg jogos lenne,(de akkor is legyenek az autós segítségére amikor az autósnak van szülsége rá). Viszont mi a helyzet azokkal a gyalogosokkal akik fel alá mászkálnak az úttesten szlalomozva az autók között, holott 10-20 méteren belül van zebra,aluljáró stb. őket nem fogják büntetni, őket nem ellenőrzik???
Ez csak egy felvetés, ne mindíg az autós szívjon ha lesz ellenőrzés ha nem.

Érdekes 2009.06.24. 15:03:09

@Jamesblond: korrekt (Y) , ha át"vedlek" gyalogosba, én is így szoktam csinálni.

BMW MB 2009.06.24. 15:28:44

@scsaba1: Tudod nekem az a furcsa, hogy ezen a vizsgán átment, mert ez egy súlyos hiba. Az útvonalat előre begyakorolják. Az oktatónak is ismernie kellett a környéket. Nagyon gyenge kifogás.

aGerald 2009.06.24. 15:52:27

A barom az, aki forgalommentes úton megáll átengedni a zebrán a gyalogost, aki mögötte simán átmehetne, ezáltal:

1. jóval több üzemanyagot égetve a pofánkba,

2. elüttetve a gyalogosokat az erre a faszságra nem számító, figyelmetlen autóssal.

subtotal 2009.06.24. 15:57:59

@aGerald: ha már ott van az, aki elengedi, ott van az aki elüti és ott van a gyalogos is egyszerre, akkor hogyan lehet az az út forgalommentes? :)

Azért a mondandód lényegét értem.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 16:00:03

@aGerald: Szerintem meg az a fasz, aki nem adja meg az elsôbbséget. Arról nem tudom, hallottál-e már, hogy nem kötelezô padlógázzal indulni.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 16:03:23

@subtotal: Aki akkora balfasz, hogy nem esik le neki, hogy a másik autó talán nem viccbôl várakozik a zebránál, az jobb ha nem ül volán mögé.

subtotal 2009.06.24. 16:19:03

@Hrzrasn: nem teljesen értem, hogy ezt miért nekem címezted. Szerintem aGerald 2. pontjára válasz ez.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 16:25:43

@Überraschung: "l.: a szuper biztonsági rendszerrel felszerelt VW Polo-t megtiltja a beindítást (magyarul nem tudsz elindulni), ha kiég a féklámpád."

Honnan veszed ezt a baromságot? Van fogalmad, milyen jogi következményei lennének ennek?

natuck 2009.06.24. 16:44:02

@aGerald:
1. Ilyen alapon bármikor bármilyen szabályt fölülbírálhatnánk. Minek megállni a piros lámpánál, Stop-nál, ha nem jön semmi?
2. Ha egy kamion készül elindulni egy védett úton keresztben előtted, akkor is lassítás nélkül elmész előtte, mondván, hogy majd mögötted átmegy?
3. A zebrát "mérsékelt sebességgel" kell megközelíteni, városban ez kb. 30km/h. Onnan meg már szinte mindegy, hogy megállsz, vagy nem.
4. Ha szabályosan közelíted meg, messziről lassítasz egy kicsit, a gyalogos elmegy előtted, és szintén nem kellett megállnod.
5. Nem megállni a "faszság", csak ha mindenki "fasz" akkor ez tűnik a normálisnak. Te pedig abból indulsz ki, hogy mindenki "fasz". Sajnos nem tévedsz sokat, de azért mégsem ennek kellene az etalonnak lennie. Az ilyen hozzáállású emberek kedvéért íródott ez a cikk, amilyen te vagy. (Kevés eredménnyel...)

natuck 2009.06.24. 16:51:27

@Tibi23: A gyalogos elég sok helyen átmehet az úton, csak nincs elsőbbsége. És ha még nincs is elsőbbsége, enyhe fékezésre kényszerítheti az autósokat. Ettől függetlenül persze vannak szabálytalan gyalogosok, akiket elvileg lehet büntetni. Pl. vegyék el a gyaloglásra jogosító engedélyüket. Továbbá viszonylag ritka, hogy szabálytalan gyalogos autóst halálra gázoljon...

Carfan 2009.06.24. 16:59:15

@Überraschung: EPC felirat kezd világítani a műszerfalon, de nem tilt le.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 17:04:24

@natuck: "1. Ilyen alapon bármikor bármilyen szabályt fölülbírálhatnánk. Minek megállni a piros lámpánál, Stop-nál, ha nem jön semmi?"

Ezen már én is gondolkodtam, a sok, drága pénzen vett sorompót pl simán meg lehetett volna spórolni. Ha jön a vonat, úgyis elzárja az utat :))

vwxyz (törölt) 2009.06.24. 17:08:05

Miért van az, hogy amikor gyalogosként közlekedek, akkor egyáltalán nem érzékelem, hogy el lennék nyomva?

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 17:25:09

@Carfan: Ha világít az EPC, és nem égnek a féklámpák, én elôbb a fékpedálkapcsolót nézném meg.

Krisi 2009.06.24. 17:28:57

Túlzottan nem érdekel a 256 komment, gondolom nem mind arról szól, hogy igaza van a TéZének. (köcsög gyalogosok, köcsög biciklisek, mindenki köcsög, csak én nem, stb)

Pedig de, én 100%-ig egyet értek a szerzővel, kishazánkban félelem átmenni egy zebrán.

Aki meg nem bír lelassítani egy gyalogosnak, mert ő annyira siet (hogy 4 másodperccel hamarabb álljon be a következő piroshoz), az tényleg egy utolsó nyomoronc.

Legjobb mondjuk az, amikor valaki magyarázza, hogy ha épp nem jön mögötte senki, akkor nem áll meg, mert így legalább nem kopik a féke és kevesebb benzin is fogy. (lehet, hogy már itt is írt valaki ilyet, máshol olvastam).
Az ilyen emberek nem akarnak meghalni?

=Daniken= 2009.06.24. 17:53:11

Zoli!

mindenben egyetértek veled, de azért megemlíteném a 2*3 sávos úton éjszaka átrohanókat, meg mondjuk ugyanezt az Andrássyn, meg máshol.kivilágítatlanul.

Nem maszatolnám a dolgokat, mert az egymásra mutogatás mindíg ezt vetíti előre, de kéne valamit csinálni. Ja és persze úgy, hogy azt a rendőrautó vezetőt, aki szabálytalanul csinál dolgokat és visszaél a rendőrautó adta lehetőségekkel, ugyanúgy büntessék szarrá.A rendőr MUTASSON PÉLDÁT, az a kicseszett dolga.Csodálkozik, hogy átnézek rajta és rühellem??? nem csoda,mert mikor egy ilyen körúton keresztbe-mindenen átfordulós jön igazoltatni, akkor nem a jogsim jut eszembe, hanem egy Kalasnyikov...okkal.

A gyalogosokra meg nagyon kell vigyázni, sokan annyira járatlanok, hogy a KRESZT sem ismerik,még alapfokon sem...sajnos.

Georg17 2009.06.24. 17:56:50

@vwxyz: Hahaha. Ez tetszik! Valahogy én is így érzek.

Tornado86 2009.06.24. 18:00:00

@Krisi: Nalatok felelem? Akkor neked bizony fogalmi problemaid vannak.

TGV 2009.06.24. 18:02:11

a francia kresz-vizsgan van egy olyan tesztkerdes, amihez a kovetkezo kep tartozik:
Egyenes utca, jobb oldalon parkolo autok sora, 100 meterre piros lampa es a lampanal varkozik 2 auto. 50 meterre egy gyalogos kandikal ki a parkolo autok kozul. Ha jol emlekszem, akkor a visszapillantoban lathato volt egy masik auto.
A tesztkerdes az, hogy vajon at kell-e engedni a gyalogost?
Helyes valasz: igen
Indoklas: azert mert a piros lampa miatt mar ugyis fekezesben van az auto, es konnyen meg tud allni, hogy atengedje a gyalogost. Es az auto meg nem tart fel senkit, mivel a lampanal egyebkent is meg kene allni. Es igen, a mogotte jovonek pedig szamitania kell arra, hogy meg fog allni.

=Daniken= 2009.06.24. 18:03:29

Ja, engem úgy 2 hónapja akart elütni egy citromsárga bőrdzsekis kitartott ribanc egy fekete Mercedes CSL-ben, neki piros volt, de a Bosnyák téri zöldet még el akarta érni, még ha a zebra után be is állt a sor, ezért inkább úgy döntött, hogy elcsap...éppen visszaugrottam....na őt konkrétan felpofoznám valamikor ha összefutunk, illetve ha kocsival vagyok, biztos elkapom...szaros 10 méterért képes lett volna a Nagy Lajos, Szugló utca keresztben elütni:-)

Tornado86 2009.06.24. 18:08:49

@TGV: Ennek a szabalynak nem sok ertelmet latom, max. egyiranyu utcaban nem veszelyezteti a forgalmat, leven lehet 1 kocsi, amelyik a keresztbe meno uton jobbra vagy balra kanyarodott. Szoval elbeszelgetnek azzal, aki szerint helyes, hogy megis tanknak vagy minek nezi a gyalogosokat.

Carfan 2009.06.24. 18:11:34

@Hrzrasn: Köszi de szerencsére nincs ilyen problémám:) Igen, a féklámpakapcsoló a motorelektronikával van egy kijelzőre kötve. Ekkor világít az EPC lámpácska. Azt pontosan nem tudom, hogy a féklámpa kiégésekor is világít-e.

TGV 2009.06.24. 18:11:40

@Tornado86: helyesbitek: egyiranyu utca volt a kepen egyetlen savval

foolproof 2009.06.24. 18:23:40

Kiskorú társadalom óvodás problémái. Még vagy 50 év, és megy majd ez is. Addig is: Gyalogosok: Határozottan az autós szemébe néz, elindul, de csak féktávolságon kivül. Menni fog, csak bele kell jönni.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 18:37:15

"Legjobb mondjuk az, amikor valaki magyarázza, hogy ha épp nem jön mögötte senki, akkor nem áll meg, mert így legalább nem kopik a féke és kevesebb benzin is fogy. (lehet, hogy már itt is írt valaki ilyet, máshol olvastam).
Az ilyen emberek nem akarnak meghalni?"

Ilyet én is írtam. Szabály ide vagy oda, a legnagyobb patkányságnak tartom a gyalogos részéről, ha elvárja, hogy olyankor megálljon neki az az egy szem autó.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 18:44:09

Csendben megjegyzem: egy olyan országban tépjük a szánkat ezen a valóban óvodás problémán, ahol a gyalogosok több mint fele még a jobbra tartás szabályát is magasan leszarja (pl. járdán, zsúfolt helyeken stb.), az autósok zöme pedig utoljára 17 éves korában hallott a jobbkézszabályról (és pl. parkolóban kategorikusan az erősebb kutya baszik elvet követi a SUV-jában pipiskedve).
Tudom, hogy ez a kákán is csomót keresés csimborasszója, de ha már kötekszünk, engem ez is kurvára tud néha idegesíteni.

Tetű 2009.06.24. 18:46:21

Ha egy gyalogost elütnek, abban majdnem biztos, hogy a gyalogos ludas! Csak olyat lehet elütni, aki nem győződött meg arról, hogy biztonságban átér. Nyílván vannak kivételek (mikor 100 jön valaki ész nélkül). De gyalogosként soha nem okoz problémát álkelnem bárhol. Tisztában kell lennie minden gyalogosnak hogy mennyi idő alatt ér át, és a jövő autós mennyi idő alatt ér a zebrához. Ennyit kell csak felmérnie minden gyalogosnak, ebben semmi 140-es iq-t igénylő nincs. Mindenki türelmetlen. Miért sok egy gyalogosnak 10 mp-et várni???!!! Úgy kell integetnem az atósoknak a zebrán, hogy nyomja már meg azt a gázpedált, hogy át tudjak kellni MÖGÖTTE! Miattam ne álljon meg egyetlen autós se, ha nem muszáj! Ne szennyezzük ilyen értelmetlen dolgokkal a környeztünket!
A balesetmegelőzés két alap szabálya nélkül csak képmutatás folyik itt. 1. Tompított fényszoró nélkül autó nem indulhatna el. 2. Tanuljanak meg a gyalogosok közlekedni.
Amíg az alapvető dolgok hiányoznak, addig csak szemfényvesztés a 3.-ról beszélni. Arról, hogy tanuljanak meg az autósok közlekedni ésszel.

Krisi 2009.06.24. 18:50:57

@egyittlakó: szövegértésből megbuktál, fiam. (amúgy én is az vagyok, legalábbis sipike szerint, mert át merészelek menni a zebrán, amikor elsőbbségem van)

@sipike78: Gratulálok, igazi paraszt vagy, és még büszke is vagy rá! Remélem sosem találkozunk a forgalomban.

Azzal még kiegészíteném eszmefuttatásod, hogy ezek szerint az is patkány, aki nem áll meg a zöldnél, amikor te jössz, és neked piros van, mert ezek szerint neki is el kell engednie téged. Gondolom valami Audis politikus vagy, aki elvárja, hogy mindenki a seggét nyalja. Ez esetben nem tudom, mit mondhatnék még.

Tetű 2009.06.24. 18:56:44

Annyira evidens dolgok vannak:
1. Ha lelép egy gyalogos a zebrán, nyílván nem ütjük el, hanem lassítunk.
2. Ha senki nem jön mögöttünk és valaki áll a járdán és átszeretne kellni, akkor gázt adunk, hogy mielőbb átkellhesen.
3. Ha több autó jön mögöttünk, akkor lassítunk, és átengedjük a gyalogosokat.
4. Ha gyalogosként, azt látom, hogy egy kocsi nem tudna kellően lelassítani, akkor NEM lépek elé.
5. Ha gyalogosként egy vagy két autó kereztezné az utam, akkor nem lépek eléjük, hagy menjenek, aztán 5-6 mp múlva kényelmesen átbattyogok.

Miért bonyolult ez??!!

Tetű 2009.06.24. 18:59:50

6. Ha már látom, hogy lassít miattam egy jármű, akkor nem tökölök, hanem mielőtt oda ér megpróbálom befejezni az átkelést.

Tetű 2009.06.24. 19:01:02

0. (az alapszabály ami hiányzik a KRESZből) Lámpa nélkül soha sehol nem indulunk el.

Tetű 2009.06.24. 19:02:47

+1 Gyalogosként igyekszem mindig a lámpa nélküliek elé lelépni, őket fékezésre kényszeríteni. Mert a legnagyobb bunkóság lámpa nélkül elindulni.
Autóval lámpa nélkül közlekedőt nem engedek be, mást igen.

Tetű 2009.06.24. 19:09:27

És hogy miért vesszőparipám a lámpa?
Mert mind gyalogosként, mind autósként a tompított fényszoróval közlekedő autós sebességét ezerszer könnyebb felmérni, mint a lámpa nélkül közlekedőjét!
Gy.k. ez azért lényeges, mert ebből tudni mennyi idő van bármilyen manőver (átkelés, kikanyarodás, sávváltás, stb.) végrehajtásához, megkezdéséhez.

Tetű 2009.06.24. 19:10:49

És persze nem csak felmérni a sebességét, hanem egyáltalán észrevenni!

Tetű 2009.06.24. 19:16:48

Na mi van? Nincs itt senki? Miért csak egyedül írok? Csesszen már le valaki valamiért! Itt nem az a szokás?

natuck 2009.06.24. 19:24:46

@Tetű:
"Ha egy gyalogost elütnek, abban majdnem biztos, hogy a gyalogos ludas!"
Szerencsére a Kresz és rendőrség másképp gondolja... Lehet, hogy a gyalogos IS hibázott, de az autós egészen biztosan.
Az igaz, hogy a gyalogosnak meg kell győződnie az áthaladás veszélytelenségéről.
De ha a zebrán megy át, akkor a Kresz szerint az áthaladása elvileg veszélytelen kell legyen, hiszen az autósok csak mérsékelt sebességgel és fokozott óvatossággal közlekedhetnek, felkészülve arra, hogy eleget tegyenek elsőbbségadási kötelezettségüknek.
Tehát ha egy gyalogos megnézi, hogy ahol átmegy, az tényleg zebra, akkor evvel ő már elvileg meggyőződött az áthaladás veszélytelenségéről, hiszen egy lassan haladó, figyelmes, elsőbbségadásra felkészült autós nem fogja őt elütni.
Az azért érdekes, hogy az nincs benne a Kreszben, hogy autóval a védett úton csak akkor haladhatunk át egy kereszteződésen, ha meggyőződtünk az áthaladás veszélytelenségéről. Pedig a helyzet a gyalogossal ugyanaz. A gyalogátkelőhely tábla egyben elsőbbségadás kötelező tábla is. Talán az autósok állandó szabálytalankodása és az autó-gyalogos erősen eltérő súlycsoportja miatt tettek bele egy extra védelmet.
A Kresz ismeri az "udvariasság" fogalmát, szóval persze, gyalogosként bármikor lemondhatunk az elsőbbségünkről. Ezt az autósnak illene megköszönni...
A gyakorlatban persze a gyalogos vagy az elsőbbségéről mond le, vagy az életéről...

yard (törölt) 2009.06.24. 19:31:17

@sipike78:
Normális?
Hol a f@szomban élsz?
Mondjuk én még nem halottam olyan szabályt, hogy a gyalogosnak jobbra tartási kötelezettsége lenne.
Talán a Britteknél...
Megértem, hogy kurvára ideges vagy...ilyen gondolatvilággal.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 19:32:26

@Krisi: "Gondolom valami Audis politikus vagy, aki elvárja, hogy mindenki a seggét nyalja."

Sem az autó, sem a foglalkozás nem stimmel. Az elvárás igen, de az is csak attól, aki annyira rugalmatlan, mint te vagy.

Tetű 2009.06.24. 19:32:37

Hát ez az! Én nem a KRESZ-ről beszéltem, hanem a józanészről! És ez a szomorú, hogy a kettő köszönő viszonyben sincs egymással.
Pl. a KRESZ szerint az autós mindig hibás, a gyalogos meg esetleg. Ugyanakkor a valóságban a gyalogos az aki (majdnem) mindig hibás, persze autós sincs kizárva. De figyelmes gyalogost a legritkább esetben lehet elütni. Egyszerűen fizikai képtelenség.

Krisi 2009.06.24. 19:35:00

@Tetű: nyugi, én itt vagyok :)

1: féktávon autó elé lépni darwin díj esélyes, nekem se szokásom.
2: csipkebokor vessző
3: az elsőbbség adás nem jófejség kérdése, csak nálunk hála az autósok 70%-ának, a gyalogos nem mer átkelni a zebrán, még akkor sem, ha elsőbbsége van.
4: azt én is utálom, amikor átengedném a gyalogot, de csak néz bambán, és nem érti, hogy mi van, vagy kiderül, hogy csak épp ott várakozik.
5: ezek szerint lúzer vagyok, de én akkor is megállok, ha nem jön mögöttem senki, mert nem kerül semmibe, nem szakad le a lábam pár mozdulattól. Meg még jól is esik, amikor megköszöni a gyalog.
Abból kell kiindulni, hogy én kényelmesen ülök a hűtött/fűtött autóban, szerencsétlen meg ott áll a minusz 17 fokban, vagy esőben, 40 fokban izzadva, és már fél órája arra vár, hogy valaki megadja a neki járó elsőbbségét.
Akiben ennyi empátia sincs a másik ember iránt, arra nem tudok mit mondani.
6: ha jó nőt engedek át, akkor jobban meg tudom bámulni a seggét, jó esetben még rám is mosolyog :)
7: a lámpa nekem is tikkem, én is kötelezővé tenném. A magyar lámpahasználat külön megérne egy cikket, vagy nincs, vagy elvakít a szembejövő.
8: ha ennyire véded a környezetet, akkor járj gyalog, ez a kifogás a nem átengedésre több, mint szánalmas, szerintem még te sem hiszed el.

yard (törölt) 2009.06.24. 19:37:54

@Tetű:
"Na mi van? Nincs itt senki? Miért csak egyedül írok? Csesszen már le valaki valamiért! Itt nem az a szokás? "

Ennek több oka lehet. Találgass!
Ha "forgalmat" akarsz dobjál be ilyeneket: Suzuki, Audi, BMW, vagy bármilyen autó-műszaki témát. Na ezekhez itt mindenki ért.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 19:39:36

Mókás látni, ahogy a kollégák tolják a "de a gyalogosok is hibásak, és ők is igazán megtanulhatnák" cimű biciklit.
A poszt nem erről szólt. Hanem hogy kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosoknak elsőbbségük van és aki ezt nem tartja be az szabályt szeg. Pont.
A szabályszegés pedig hivatalból üldözendő. Az a baj, hogy nincs aki üldözze.

natuck 2009.06.24. 19:40:56

@Tetű: Persze, figyelmes gyalogost nem. De a rendszer arra van kitalálva, hogy gyereket, öreget, beteget, az esernyőjével-kapucnijával bajlódó gyalogost se lehessen elütni.
A Kresz alapvetően jól átgondolt rendszer. Nyilván az autós a hibás. Ő a veszélyesebb, neki kell jobban figyelnie, őt kell szigorúbban kezelni. Ha te nem mered vállalni a felelősséget, ami az autózással jár, menjél gyalog, akkor téged fog védeni a Kresz.

yard (törölt) 2009.06.24. 19:41:41

@El Topo (Sgt. Elias):
Hát ez az!
A foci pl. nem életveszélyes, de ott kénytelenek betartani a szabályokat.
Kéne minden 22 autósra 3 bíró (rendőr) kb.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 19:42:20

@yard: Látom, ritkán mozogsz emberek között. Nálam alap, hogy pl. lépcsőn felfelé-lefelé, járdán jobb oldalon megyek. A sok homoki suttyó, veled az élen, meg úgy megy mindenütt, mint az ökörhugyozás vagy a birkanyáj élén a főkolompos...


Az egy autó egy gyalogos felállásról:

kb. fél éve suhantam haza, felüljáróról lefelé, éjszaka, kb. 60-nal. Tök egyedül az úton. Már jó előre láttam, ott töketlenkedik a csávó a zebránál. Villantottam, hogy mehet, levettem a gázról a lábamat, csak gurultam szépen. Ő még mindig ott állt. Picit fékeztem, villantottam. Még mindig ott állt.

Na, jó, gondoltam, akkor én megyek. (Itt követtem el a hibát: meg kellett volna állnom szalonnázni... Ha már szabolcsi vagyok, kedves yard komám...)

Ehelyett én ráléptem a gázra, kb. 10 m-re a zebrától. És akkor lelépett. Természetesen a bal oldalon. Akkorát fékeztem, mint egy állat. Megálltam a csík előtt. Ő meg, mint aki jól végezte dolgát, szépen átlibbent.

Na, azóta fosok a fejükre. Ellenben majdnem mindig van működő kamera a kocsimban, hogy a T. Bíróságnak meg tudjam majd mutatni, mekkora suttyók is mozoghatnak szabadon.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 19:43:47

5: ezek szerint lúzer vagyok, de én akkor is megállok, ha nem jön mögöttem "senki, mert nem kerül semmibe, nem szakad le a lábam pár mozdulattól. Meg még jól is esik, amikor megköszöni a gyalog.
Abból kell kiindulni, hogy én kényelmesen ülök a hűtött/fűtött autóban, szerencsétlen meg ott áll a minusz 17 fokban, vagy esőben, 40 fokban izzadva, és már fél órája arra vár, hogy valaki megadja a neki járó elsőbbségét."

Önmagadnak mondasz ellent, haver.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 19:44:04

@yard:

Nem kellene. Következetesség kellene. Fogadjunk, hogy fel tudsz kapásból sorolni 10 helyet, ahol a rendőr betegre büntethetné magát akárhány órán keresztül. Na ide kéne állni és büntetni-büntetni. Aztán amikor ott már rendben van minden, menni a következő helyre. És igy tovább.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 19:45:20

Természetesen a bal oldalon. helyett: jobb oldalon

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 19:46:00

@sipike78:

Nagy sikered lett volna a múlt század elején, Poroszországban.

natuck 2009.06.24. 19:46:05

@sipike78: Ha kamionosból találkoznál egy hasonló bunkóval, akkor az ő fejükre is fosnál, és nem adnád meg többé a kamionoknak az elsőbbséget, mert volt egy bunkó kamionos?

Krisi 2009.06.24. 19:48:38

@sipike78: mit értesz az alatt, hogy rugalmatlan?

@yard: mi ez a szabolcsi dolog? lemaradhattam valamiről...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 19:49:17

Ja, és sipikét a bunkó gyalogosról szóló felvételével együtt is meg fogják baszni, ha a zebrán elgázolja.

Tetű 2009.06.24. 19:50:13

@Krisi:
1.nyílván nem féktávon lelépésről beszélek, erről szó sem volt.
2. csipkebokror... ezzel egyetértek
3. elsőbbség. szabály szerint. csak épp szabályokat az ésszerűség határán belül kéne kezelni.
5. itt kis elentmondást érzek. ha nem jön mögötted senki, akkor miért is kéne fél órát várnia fagyban/tűző napon? azért 10 mp és a fél óra között több nagyságrend különbség van.
6.-7. oké.
8. nem elsősorban a környezetről van szó. hanem arról, hogy egy gyalogosnak sokkal kevesebbe kerül várnia pár mp-et, mint egy autósnak megállnia. ez is empátia, és józanész kérdése, nem a bugyuta KRESZé.

yard (törölt) 2009.06.24. 19:50:42

@sipike78:
Az a "komám" kicsit sértő volt.
Ettől még homoki vagy mint a teve.
Én gyalog úgy megyek ahogy nekem tetszik, be is b@szna, ha ezt is megszabná valaki,és még sok normális ember sztem.
Vagy keveset vezetsz, vagy kamu a "mindig működő kamera a kocsimban", merthát nem túl gazdaságos.
Amúgy aki zebra előtt 10 m-re beletapos a gázba, hát az ziher, hogy "szabolcsi".

Überraschung 2009.06.24. 19:50:58

@Hrzrasn:
Onnan veszem, h a barátunknak ilyen Polója van. Nem hiszem, h kitalálta volna, nem olyan ember.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 19:51:44

Jézus fasza! Nem azért kell megállni a zebránál várakozó gyalogosnak, hogy az neki jó legyen!!!! Hanem mert igy rendeli a jogszabály! Világos?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 19:54:36

Aki csodát akar látni, az meg nyugodtan lesse meg reggel Nyíregyházán a 2-es gyakorló előtt, a T. Szülők hogy vonszolják át piroson vagy a zebrától húsz méterre a gyerekeiket a mozgó autók előtt-között. Ennyit a gyalogosokról.

Mondanám, hogy szívesen lefilmezem, de nekik már nem kell bejárni.

Persze, a szabály az Szabály. Ezt aláírom. Csak azért hív minket a tudomány sapiensnek és nem pithecusnak, mert néha át lehet ám gondolni, amit korábban papírra vetett a Mókus őrs.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 19:56:58

@natuck: Kamionnak mindig meg kell adni az elsőbbséget, nem tudtad? :) Kamionos ismerősöm kerek perec kijelentette: ő egy ideje nem vészfékez egyetlen paraszt miatt sem, mert 90%, hogy akkor borul a bili.

@yard: Nem túl gazdaságos a mindig működő kamera? Isten hozott a digitalizáció korában, nagyfater.

natuck 2009.06.24. 19:56:59

@Tetű: 8. Ha autózol, vállaltad a költségeit. Ilyen alapon akkor a biciklisnek, robogósnek sem kell elsőbbséget adnod sehol, hiszen ők olcsóbban állnak meg. Vagy a SUV-os nak nem kell elsőbbséget adnia a Suzuki-nak. Szegény SUV-os, nehogy elfüstöljön +20Ft értékű benzint énmiattam, egyszerű földi halandó miatt, aki közlekedni merészeltem...
Persze UDVARIASSÁGBÓL a gyalogos lemondhat az elsőbbségéről. És ekkor hálával tartozol neki.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 19:57:04

@sipike78:

Hogyne lehetne! Kurvára át lehet gondolni! Lehet társdalmi vitát kezdeményezni, lehet pártot, egyesületet alapitani, lehet tiltakozni, tüntetni, mindent lehet. Egyet nem lehet: törvényt szegni.

Tetű 2009.06.24. 19:58:04

@natuck:
természetesen nem azt mondom, hogy nem kell odafigyelni a gyalogosokra. egyszerűen csak arra akartam rávilágítani, hogy ne egyoldalúan kezeljük a dolgot! és a kresz túlságosan egyoldalú. de ez nem is kresz kérdés. odafigyelés, empátia, ésszerűség. ennyi. e három a biztonság alappillére. a kresz az csak a büntetés alappillére. sajnos.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 19:58:35

@El Topo (Sgt. Elias): Poroszországról -- Igazad van. Kár, hogy most ilyen apabaszó liberális kurva világban élünk. Én szívből sajnálom.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 19:58:43

@Überraschung: Ez akkor is baromság. A haverod meg olyasmirôl magyaráz, amirôl fingja nincs.

Krisi 2009.06.24. 19:59:17

@Tetű: @sipike78: akkor nézzük mégegyszer ezt az ötös pont:
Ez úgy néz ki, hogy elmegy 7-8 autó előttem a zebrán. És a 8. ezek szerint úgy gondolkodhat, mint ti, ezért még ő is átmegy. Ilyenkor kurvára nem azt fogom gondolni, hogy most milyen jó nekem, meg hogy megmenekült a környezet, hanem azt kívánom, hogy rohadjon el az összes befőttje, amiért ekkora tahó paraszt, hogy képtelen lassítani.
A másik meg amikor egyedül jön, látom, hogy esze ágában sincs lassítani, így már egy viszonylag hosszú idő, amíg ideér. És ez a pár másodperc hidd el, szarul esik, amikor pl. pont ez miatt nem éred el a tőled 13 méterre várakozó buszt, vagy épp esik (mint most is), és még a sokadik autó is belocsol vízzel.

yard (törölt) 2009.06.24. 20:00:25

Nehogy má' lemenjetek Nyíregyházára!

Van egy qrva hatályos jogszabály, azt be kell tartani és kész. Az más kérdés, hogy szerte a világon nem tartják be, akit ezért megb@sznak az viselje el.
Azután van az udvariasság, kultúráltság is, de az nem magyar betegség...
Az egésznél még a Polo féklámpája is értelmesebb.
Holnaptol, ha gyalog megyek jobbra tarts lesz, sőt karommal irányt jelzek, még az üres járdán is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tetű 2009.06.24. 20:01:23

@natuck: a "kevesebbe kerül" nem pénz kérdés. légyszíves áruljátok már el, miért olyan átkozottul nehéz egy gyalogosnak várni 10 mp-et???!! én szoktam. és elárulom semmi nehéz nincs benne.

yard (törölt) 2009.06.24. 20:01:56

@sipike78:
Ja, azok örökké tartanak, mert digitális...
okos...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 20:03:47

@sipike78:

Mennyivel jobban feküdne egy szép, kolompos jobbra át, balra átos világ...

yard (törölt) 2009.06.24. 20:03:53

@Überraschung:
Nekem ugyan nem Polom van, de van egy assistance kártyám, az hátul figyel és kijavít minden hibát:))))))))))))

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 20:04:27

Egy igen fontos dolgot nem ért meg a tisztelt kompánia: régen hogy szólt a passzus, illetve hogyan tanították?

Gyalogost nem csalogatunk le a járdáról.
Hogy miért? Mert a másik sávban haladó lehet, hogy nem akar megállni, és úgy lenyomja a gyalogost, mint a csikket.

Folytatás: Ellenben ha lelép, kutya kötelességünk megállni. Én eddig mindig meg is tettem.

Mindig lassítok, de, ha egyszer nem mer lelépni, most álljak le neki lelki gyakorlatot tartani?

Többszereplős a történet, amiben a gyalogos is partner kell(ene), hogy legyen. De nem az. (Tisztelet a kivételnek.)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 20:05:35

@yard:

És állj vigyázzba, ha sipikével beszlsz! Igen?

Rompez!

Krisi 2009.06.24. 20:06:23

@yard: van pár szabolcsi komám, ők jó arcok. Ennyit a szabolcsiakról.

@sipike78: Vannak olyan autósok, akik zebrán gázolnak halálra egész családokat. Vagy éjjel felkenődnek egy oszlopra amikor részegen jönnek haza, és magukkal visznek még pár másik embert. Ennyit az autósokról.
Ennyit rólad.

Tetű 2009.06.24. 20:08:03

@Krisi: mindent ki lehet fogatni. de gondolom te is tudod, nem a kivételekről (amiket itt felhozol) beszélek, hanem átlag körülményekről. pl. nyílván van olyan hogy éppen én vagyok egy sorvége, ebben az esetben, valóban el lehet gondolkodni azon, hogy az a gyalogos miért van még ott? de azt hiszem épp a sorvégén lévő a legkevésbé vétkes ebben.
hisz ha pont betartjuk azt amit írtam, ilyen nem fordulhatna elő.

Krisi 2009.06.24. 20:08:39

@Krisi: és persze ennyit az általánosításról. Azért, mert van pár gyökér gyalogos, még nem leszek minddel bunkó.

yard (törölt) 2009.06.24. 20:09:30

@Krisi:
Mázlista lehetsz, de remélem Ő nincs köztük.
@El Topo (Sgt. Elias):
Lehet, hogy tetszene neki, azért sem.
De 2 hét mulva megyek az angolokhoz, ha kiteszek egy "H" matricát, mehetek a járdán jobb oldalon?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 20:10:30

@yard: Psztt: konica minolta, 6. éve gyűröm. Több ezer fotót lőttem vele, és naponta kb. 1,5 órát megy a kamerája (2GB-os kártyára ennyi fér egyszerre).

De nem szoktam megtartani a felvételeket, csak visszanézem az érdekesebb eseteket.

Tudtam volna gyalogosokról is olyat mutatni, hogy azonnal kérnéd a rozsdás bökőt, hogy beleállítsd a marhájába, de a tény akkor is az marad, hogy élni és élni hagyni. Elsősorban a szabályokhoz igazodva, mert azt mindenkinek ismernie kell, másodsorban a józan észhez (ami viszont nem mindenkinek jutott).

Amikor meg jön a nínós autó, pont azt fogják lekurvaanyázni, aki köti az ebet a karóhoz, és nem csusszan át a piroson, hogy el tudja engedni.

Djorkaeff 2009.06.24. 20:11:32

HOL VAN A HETI MERíTÉS????????????????

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 20:12:07

@yard: Az angoloknál a hülye nem I-vel kezdődik?

natuck 2009.06.24. 20:12:26

@Tetű: Én úgy gondolom, hogy bizonyos helyeken nem elég az "ésszerűség", kellenek a szabályok. Veszélyessége miatt a közlekedés is ilyen. Kétségtelen, hogy van olyan helyzet, amikor sokkal ésszerűbb megoldás is létezik, mint amit a szabályok diktálnak. De ha a szabályok betartása nem okoz aránytalanul nagy veszteséget, akkor szerintem tartsuk be őket.
Igen, a Kresz-nek van büntetés-behajtás olvasata is. De nem csak az. A szabályok mögött mindig van logika, és általában a valóságban is ésszerűek. Néha nem, de semmi sem tökéletes.
Abban egyetértünk, hogy az odafigyelés, empátia, jó kiegészítője a szabályoknak, de az ésszerűség néha nem. Próbáld jobbítani a szabályokat, de addig is, azt illik betartani, ami van.

yard (törölt) 2009.06.24. 20:13:41

@sipike78:
Aha, nem kamera, hanem camcorder (kis különbség van).
Nem baj, megérdemled sorsod, rögzítsed amit látsz, memoria zavar ellen is jó:))))

Krisi 2009.06.24. 20:13:41

@Tetű: mindenre van magyarázat. A kopasz mercis is megmagyarázza, hogy miért parkol rokkant helyen (úgy sincs épp itt rokkant). A bmw-s is megmagyarázza, hogy neki miért szabad a biciklisávban parkolni (csak a mekibe megyek, addig kibírják a lárvák). A mercis is megmagyarázza, hogy miért állja el fél órára a 17-es villamos vonalát (nem volt máshol hely, amíg mekkajálok a leroy-ben). És te is megmagyarázod, hogy miért vagy képtelen átengedni egy gyalogost. (tud várni a hülye fasz)

Mind a 4-en azt hiszitek, hogy nektek van igazatok. Pedig kurvára nincs.

yard (törölt) 2009.06.24. 20:15:02

@El Topo (Sgt. Elias):
Vazze a tavasszal még Londonban is lehetett össze-vissza. Most mi a bánat történt? Most mán aztán mindenben kötelező a jobbik?

yard (törölt) 2009.06.24. 20:16:33

@Krisi:
Igazuk a Suzukisoknak van -őket kihagytad. Egyébként a faszság márkafüggetlen.

natuck 2009.06.24. 20:18:59

@Tetű: Persze, többnyire semmi nehézség nincs abban, hogy gyalogosként várjon valaki 10mp. De abban sincs semmi nehézség, hogy előre lassíts, ha a zebrához közeledsz. Eddig döntetlen. És itt lép be a Kresz...
10s nem sok, de miért veszed el ezt bárkitől, akit megillet?
Önként veszel részt egy olyan rendszerben, amiben szabályok vannak. Arról lehet vitatkozni, hogy jók-e a szabályok, de arról nem, hogy betartsuk-e őket, ráadásul egyéni "ésszerűségi" mérlegelés alapján.

Krisi 2009.06.24. 20:19:50

@sipike78: Azt meg továbbra is várom, hogy miért vagyok rugalmatlan. Aki nem megy át a piroson egy négysávos úton, amikor nem jön semmi, akkor ő is rugalmatlan lesz?

Most meg kiszállok pár órácskára, megyek kocsmázni, még jövök, ne aggódjatok :)

Tetű 2009.06.24. 20:19:50

@Krisi: miért nem olvasod el rendesen amit írok? én vagyok az a fasz aki miatt elő sem fordulhat olyan helyzet, hogy egy gyalogosnak egy sort végig kelljen várnia.
"Mind a 4-en azt hiszitek, hogy nektek van igazatok. Pedig kurvára nincs. "
Na ez egy igaz kopasz mercishez hasonló érv.
Még mindig nem jött viszont válasz arra, hogy miért tilos várnia egy gyalogosnak pár másodpercet??

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 20:20:17

@yard:

Kötelező a jobbik, a műszem és a jobb oldalon hordott pöcs.

Sapperlott!

Tetű 2009.06.24. 20:20:56

oké. azóta jött válasz.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 20:21:13

Nem az. Egy egyszerű, mezei, digitális fényképezőgép. De mind1.

@Tetű: Így igaz. A kutya nem beszélt itt kígyózó kocsisorokról, meg szakadó esőről, kacsaúsztatóval. Mellesleg, ha pocsolya van az út mellett, felénk szabócsban alapból beljebb húzódnak a(z) (normális) autósok. De mi bunkóparasztok vagyunk, teccikérteni.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.06.24. 20:21:46

@Tetű:

Nem tilos. A gyalogos lemondhat az elsőbbségéről. A gépjármű vezetőjének viszont kö-te-le-ző megadnia az elsőbbséget.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 20:23:53

@Carfan: "Ekkor világít az EPC lámpácska. Azt pontosan nem tudom, hogy a féklámpa kiégésekor is világít-e."

Az EPC (Electronic Power Control) az eGas neve wolfsburgi dialektusban :)
Motormenedzsment, gázpedál, pedálkapcsolók, gyújtás, pillangószelep, szenzorok stb egyszóval a hajtáslánc hibáinál világít az EPC-lámpa, kizártnak tartom, hogy köze legyen a kiégett izzókhoz. Életemben nem láttam olyan autót, ahol a motormenedzsment felügyelte volna a világítást. Arra sem mernék nagy összegben fogadni, hogy egy ilyen alsókategóriás autónál felügyeli-e egyáltalán bármelyik modul a világítást. Fôleg, mivel le van falazva a multifunkciós kijelzô helye:
www.gehls.de/tobias/mobile/polo/pictures/gross/tacho.jpg

Krisi 2009.06.24. 20:25:21

@Tetű: erre még válaszolok: soha nem mondtam, hogy tilos lenne neki várni. Ha akkora lárva, hogy lemond az elsőbbségéről, akkor szíve joga.

Ez a "majd mögöttem átmegy" logika meg elég szar, a többiek is úgy gondolkodnak, hogy "majd megáll valaki". Vagy "áá, már csak ketten jönnek mögöttem, utána szabad az út". Ez itt a problémák gyökere, hogy szarunk a másikra.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 20:26:42

@yard: "Ja, azok örökké tartanak, mert digitális..."

Jóhogy! Nem tudtad, hogy a chipben nincsen fogaskerék, ami kopjon? ;)

yard (törölt) 2009.06.24. 20:26:45

@sipike78:
Te nyugodtan használhatod az:
I'm stupid,I'not normal,I am a unfortunate dick, stb.
Megértően bólogatni fognak, általában udvariasak, csak ne a "You are" verzióval add elő.:))))))

yard (törölt) 2009.06.24. 20:27:53

@Hrzrasn:
Jó vazze, ha van állandó olajnyomás úgy könnyű.:)))))

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 20:28:37

@Krisi: Ne légy már fafejű. Zebránál látsz elsőbbségadás táblát vagy fényjelzést?!!!!!

Szerintem a vita az egyszerű csíkozásnál történő szívózásról szól.

A rugalmatlanságod ugyanebből adódik: a gyalogos is nyugodtan megimerkedhetne a "cipzár" fogalmával a közlekedésben. Ha melletted sávot szeretne váltani valaki, gondolom, akkor is beletaposol a fékbe, és leállsz, hogy nyugodtan végre tudja hajtani a manővert.

Mer' az úgy jó. Aha.

Modnom: ha lelép, meg KELL állni. Hogy ez kivitelezhető legyen, kellőképpen le KELL lasítani. Ha szarik a fejedre, és úgy ítéled meg, hogy ez ebben az évezredben már nem akar átkelni, nyugodtan mehetsz tovább megállás nélkül. Szerintem.

De, aki nem biztos a saját elméjében és képességeiben, az álljon meg mindig. Az a tuti. Énrám százból százegyen pl. akkor is rázzák az öklüket, mikor az érett sárgán már nem megyek át. Látom a visszapillantóban. (Mer' azt használni szok a szabolcsi csicska is.)

Tetű 2009.06.24. 20:29:49

@natuck: "10s nem sok, de miért veszed el ezt bárkitől, akit megillet?"
megillet. kresz szerint. azért veszem el (nem erőszakkal) mert lemond róla. a javamra. mert józan, mert van benne empátia. amúgy nem veszem el. csak ha lemond róla. de miért ne mondana le róla egy picit is józanul közlekedő gyalogos?

"Önként veszel részt egy olyan rendszerben, amiben szabályok vannak."
Hogy mit csinálok? önként, mert nincs más választásom...

"Arról lehet vitatkozni, hogy jók-e a szabályok, de arról nem, hogy betartsuk-e őket, ráadásul egyéni "ésszerűségi" mérlegelés alapján."
De lehet arról is. Épp ezt tesszük. És örülök, hogy van két ember (natuck és krisi) akivel ezt kutúrált formában meglehet tenni, anyázás nélkül is.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 20:32:35

@Tetű: "megillet. kresz szerint. azért veszem el (nem erőszakkal) mert lemond róla. a javamra. mert józan, mert van benne empátia. amúgy nem veszem el. csak ha lemond róla. de miért ne mondana le róla egy picit is józanul közlekedő gyalogos?"

Ugyanazért, amiért te sem, Einstein.

Tetű 2009.06.24. 20:33:37

@Krisi: "Ez a "majd mögöttem átmegy" logika meg elég szar, a többiek is úgy gondolkodnak, hogy "majd megáll valaki". Vagy "áá, már csak ketten jönnek mögöttem, utána szabad az út". Ez itt a problémák gyökere, hogy szarunk a másikra."

kedves krisi, értsd meg hogy nem erről írtam. éppen arról írok, hogy nem szarunk a másikra. te jössz olyan példákkal, amikről én nem írtam.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 20:36:19

@yard: Akkor nyugodtan rakd fel a H-t. Legfeljebb leszáll rád egy helikóperta.

A viccet félretéve: nem tudnak KÖZLEKEDNI a gyalogosok. Átjön, mi a különbség a séta és a közlekedés között?

Én is szívből támogatom azt a felvetést, hogy már az ovis korban el kelljen kezdeni az oktatását.

Jópárszor volt alkalmam iskolás osztályokat kísérni. Lövésük sem volt, mi a faszért szólok rájuk százszor, hogy max. kettessével, jobb oldalon. Az első beléjük zúgó kerékpárosnál vagy rájuk morduló idegbeteg izomagyúnál, akinek nekimennek csámborgás közben, egyből leesik nekik a tantusz.

Na, húzok én is. Zebracsíkos álmokat.

yard (törölt) 2009.06.24. 20:37:09

@Tetű:
Bocs:
@natuck: "10s nem sok, de miért veszed el ezt bárkitől, akit megillet?"
megillet. kresz szerint. azért veszem el (nem erőszakkal) mert lemond róla. a javamra. mert józan, mert van benne empátia. amúgy nem veszem el. csak ha lemond róla. de miért ne mondana le róla egy picit is józanul közlekedő gyalogos?"
No, és amikor egy kamion "kényszerít" roppant udvariasan, hogy mondjál le az elsőbbségről - mert mi az hogy eléd vág, 10-15 sec-re tart csak fenn, és neki is mehetsz végülis- te mosolyogsz?

Tetű 2009.06.24. 20:40:43

@Hrzrasn: hát nem ugyanazért. hasonlítsuk össze. egy 50-90kg-mal 2-7 km/h-val közlekedő embernek könnyebb megállnia/lassítania, és újra elindulnia vagy egy 40-70 km/h-val haladó 800-(csillagos ég) kg-mos járműnek? a könnyebb, itt egyszerű energiai fogalom, melyik kerül kevesebb energiába?
kevesebb enrgia! ezért nem ugyanaz.

Tetű 2009.06.24. 20:42:13

@yard: meg sem fordul a fejemben, hogy lelpéjek olyan jármű elé, amely féktávon belül van. hogy jön ez ide egyáltalán?

natuck 2009.06.24. 20:43:00

@Tetű: Ha önként mond le róla, akkor oké. De ha nem mond le róla, akkor nincs semmi alapod arra, hogy önző bunkónak gondold.

Régebben elengedtem az autókat a zebrán azért, amit te mondasz. Kibírok egy kis időt, ne álljanak meg. De mióta azt látom, hogy eszük ágába sincs megállni, bizony kihasználom az elsőbbségemet a zebrán. Még akkor is, ha csikorgó fékkel áll meg. (Persze akkor ugrásra készen lépek le...) Sajnos pont a legpofátlanabbak figyelmét nem tudom így fölhívni a zebrára.
Amúgy a 10s-ra a kevenc példám a kanyarodó autó. Meg kb. 10km/h-val, mert be akar fordulni, az út felénél járok, de átmegy előttem úgy, hogy meg kell állnom az úton, mert ott megy el közvetlenül előttem. Na most neki kb. 2s-ba és 0 benzinbe került volna engem átengedni, avval hogy egy picit hamarabb lassít le a kanyarodási sebességre...

Majd ha azt tapasztalom, hogy mindenki át akar engedni, akkor megint el fogom engedni az autókat.

Márpedig önként veszel részt az autózásban, nem muszáj autóba ülnöd.

yard (törölt) 2009.06.24. 20:47:26

@Tetű:
Akkor: autópályán kilép eléd egy kamion digit.tachográf, GPS, anyámkinja szerint pont 100-al, úgyhogy kattog az ABS-ed mint a shafhausen.
Végül is, ha ügyes, csupán 10-15 sec-re tart fel, te erről meg önként, boldogan lemondassz.
No kb. ez a viszony: várjon már az a gyalogos egy kicsit. De a mai városi közlekedést sztem nem ez lassítja (gyalogátkelőhely), hanem sok egyéb.

csufár 2009.06.24. 20:49:04

jellemző, hogy az itteni hozzászólások alapján mennyi tulok van magyarországon. elképesztőek vagytok. amióta külföldön élek, teljesen máshogy látom a dolgokat. belgiumban MINDENKI lassít, ha zebránál embert lát. sokszor akkor is megállnak, ha valaki a zebra környékén áll. hátha át akar menni. BAZMEEEG KÖTELEZŐ MEGÁLLNI!!! minden otthoni rohadékot aki elgázol a zebrán valakit, felköttetnék. Igenis minden zebrához traffipaxot, ha csak ebből tanul az állat barma! amikor otthon járok, nemegyeszer rámdudálnak hátulról az elmebeteg állatjai, hogy miért engedem el a gyalogosokat. meg tudnám ütni, ha nem félnék attól, hogy lelő valami ganxta...

csufár 2009.06.24. 20:50:10

értsétek már meg, ti ökrök, hogy attól, hogy minden zebránál elengeded a gyalogosokat, attól még nem fogsz sehova sem később odaérni!!!

yard (törölt) 2009.06.24. 20:51:51

@csufár:
No comment (csakhát válság van, nem tellik kötélre).
Egyébként az átkos tengerentúlon is a megállás a "divat".

Glover 2009.06.24. 20:52:12

@natuck: Azt elfelejted, hogy nem vonták vissza a KRESZ ama rendeletét, hogy csak akkor léphetsz le a zebrára, ha meggyőződtél az áthaladás biztonságáról.

Az a halálom, ha átengedek egy gyalogost, rendszerint megállok, ha látom az átkelési szándékot, és nekiáll sétálni!!! Agyament! Feltartja a forgalmat! De akkor is ez a rend, a gyalogosnak át kell mennie. Csak 100-ból 3, ha siet! Kismama boldogan telefonálva andalog, és meg van sértődve, ha felhívom a figyelmét a forgalom akadályoztatására! Ezt miért nem bünteti a rendőr? Akkor vica-verza legyen ám!!!

Tetű 2009.06.24. 20:53:46

@natuck: "Ha önként mond le róla, akkor oké. De ha nem mond le róla, akkor nincs semmi alapod arra, hogy önző bunkónak gondold."
Nézd, hogy épp mikor kiről, mit gondolok, az nem biztos, hogy ettől függ. Sőt az hogy én kiről mit gondolok, a legkevésbé számít.

"Régebben elengedtem az autókat a zebrán azért, amit te mondasz. Kibírok egy kis időt, ne álljanak meg. De mióta azt látom, hogy eszük ágába sincs megállni, bizony kihasználom az elsőbbségemet a zebrán. Még akkor is, ha csikorgó fékkel áll meg. (Persze akkor ugrásra készen lépek le...) Sajnos pont a legpofátlanabbak figyelmét nem tudom így fölhívni a zebrára."
Én is hasonlóan vagyok ezzel, de azért türelmesebb vagyok. Viszont a lámpa nélküliekre "lecsapok". Ők fékezzenek csak, ha tényleg semmibe nem kerülő felkapcsolást elmulasszák.

"Amúgy a 10s-ra a kevenc példám a kanyarodó autó. Meg kb. 10km/h-val, mert be akar fordulni, az út felénél járok, de átmegy előttem úgy, hogy meg kell állnom az úton, mert ott megy el közvetlenül előttem. Na most neki kb. 2s-ba és 0 benzinbe került volna engem átengedni, avval hogy egy picit hamarabb lassít le a kanyarodási sebességre..."
Ámen. Ezek a kedvenc példák! Amelyek nekem semmiben sem mondanak ellent.

"Majd ha azt tapasztalom, hogy mindenki át akar engedni, akkor megint el fogom engedni az autókat."
Biztos ez a legjobb hozzáállás?

"Márpedig önként veszel részt az autózásban, nem muszáj autóba ülnöd."
Te is tudod, hogy ez demagógia. Ez az "élni sem kötelező" érv.

Glover 2009.06.24. 20:54:24

@csufár: Sőt! Olyanok is vannak, akik nem tudják, a mondatot nagy kezdőbetűvel írom!!!

Amúgy igazad van, a zebra előtt, ha van puhatestű, meg kell állni.

Sokat járok külföldön, ott biza nem kevés a bünti egy elmulasztott megállás miatt...

natuck 2009.06.24. 20:55:17

@Glover: Nem felejtetem el. Az is bizonyítja, hogy még itt vagyok... ;-)
Ne aggódjatok...

vwxyz (törölt) 2009.06.24. 20:57:38

@Glover: A zebránál/járda szélén telefonáló az egy külön fajta. Jellemzően ön- és közveszélyes.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 21:03:33

@Tetű: "hát nem ugyanazért. hasonlítsuk össze. egy 50-90kg-mal 2-7 km/h-val közlekedő embernek könnyebb megállnia/lassítania, és újra elindulnia vagy egy 40-70 km/h-val haladó 800-(csillagos ég) kg-mos járműnek? a könnyebb, itt egyszerű energiai fogalom, melyik kerül kevesebb energiába?"

Leszarja az energiát, te szerencsétlen.
Ô ugyanúgy elôbb akar hazaérni, mint te.
Ráadásul övé az elsôbbség.

Te tényleg ennyire hülye vagy?

natuck 2009.06.24. 21:03:53

@Tetű:
"Majd ha azt tapasztalom, hogy mindenki át akar engedni, akkor megint el fogom engedni az autókat."
"Biztos ez a legjobb hozzáállás?"
Én most így gondolom. Sajnálom hogy így van, de én most ezt látom jónak.
Valóban, "élni sem kötelező". ;-)
De az a hozzáállás, hogy azokat a szabályokat tartom be, amiket ésszerűnek tartok, az valószínűleg annyira nem tetszik nekem, mint az "élni sem kötelező" neked.

Amúgy autóval könnyű betartani a zebra helyes megközelítésére vonatkozó szabályt. Ha motorral próbálod meg, akkor esélyes, hogy ledúrnak...

natuck 2009.06.24. 21:05:29

Szóval autóval már szerencsésnek érzem magam, hogy betarthatom a szabályt...

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 21:05:45

Ja, hogy tudjuk, miről is ment ma a szájtépés t.képpen:

"(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen ÁTHALADÓ gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van."

Kiemelés tőlem.
Kápísi?

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 21:06:07

@Krisi: "Ez a "majd mögöttem átmegy" logika meg elég szar"

Megnézném, hogy azok, akik ezt a faszságot hajtogatják, milyen gyakran szokták átengedni az elsôbbségüket másoknak. Lehet jó példával elöljárni a sok pofajártató faszagyereknek, aztán utána majd ôk is elvárhatják ugyanezt :)

natuck 2009.06.24. 21:11:20

@sipike78: Ja. Ha állandó (tempós gyaloglás) sebességgel haladok a zebra felé és utamat egyenletesen folytatom, miközben féktávon kívül autók érkeznek, akkor szabályos vagyok.

natuck 2009.06.24. 21:12:42

Jó éjt mindenkinek.

Tetű 2009.06.24. 21:14:34

@natuck: "De az a hozzáállás, hogy azokat a szabályokat tartom be, amiket ésszerűnek tartok, az valószínűleg annyira nem tetszik nekem, mint az "élni sem kötelező" neked."
Mi bajod van az ésszerűséggel? Az egy magasabb rendű szabály (számomra), mint jogászok által megalkotott törvények, amelyeket nem kevésszer 3-féleképpen(!) lehet értelmezni. persze az ésszerűségbe beletartozik azok figyelmebevétele is.

"Amúgy autóval könnyű betartani a zebra helyes megközelítésére vonatkozó szabályt. Ha motorral próbálod meg, akkor esélyes, hogy ledúrnak..."

Na most akkor mi is van? Vagy kresz ész nélkül, vagy biztonság? vagy nem kötelező motorzni? ;)

vwxyz (törölt) 2009.06.24. 21:15:17

Rejlik némi ellentmondás abban, ha valaki órákat szán arra, hogy egy blogon bebizonyítsa, aránytalanul nagy erőfeszítést igényel tőle néhány másodpercet várni a zebra előtt.

yard (törölt) 2009.06.24. 21:16:03

@Tetű:

"egy 40-70 km/h-val haladó 800-(csillagos ég) kg-mos járműnek? a könnyebb, itt egyszerű energiai fogalom"
Ez hülyeség, "nem energia fogalom".

Ha neked -70 km/h-ról kell fékezned a zebra előtt az több mint baj.
De lehet, hogy én gondolom rosszul.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 21:16:37

@vwxyz: relativitásról hallottál már? ;)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.24. 21:18:18

www.suzukiswift2.extra.hu/devan_autotipuskonyv_1939.pdf

Innen letölthetitek a 39-es Autótípuskönyvet.

Garantálom, a témáról egy kurva szó nincs benne, ellenben autókról igen. :)

dohc (törölt) 2009.06.24. 21:19:32

b@ssza meg lemaradtam a szabolcsizásból, pedig abban benne lettem volna:D elvégre én is az vagyok. na fene, máskor nem dolgozok, inkább netezek. am meg aki hülye szenvedjen, ha a gyalogos hülye és lelép mikor már a kocsi nem tud megállni, vagy ha az autós kőbunkó és nem akar megállni. ennyi a véleményem. ha meg figyelmesen közlekedsz így is úgy is nem lesz baj.
am még annyit hogy sztem az nem szabolcsi aki 10méterre a zebránál gázra lép, hanem aki fékez. nálunk így szokás, pestiek lehet szokni:D

yard (törölt) 2009.06.24. 21:22:21

Simán kinyalható annak a gyalogosnak a segge, amelyik egy szemből jövő járműnek meghatározza a féktávoláságát! A féktávolság 2 dologból tevődik össze, az egyik a vezetőtől függ, a másik tőle relatíve független, de több tényező befolyásolja. És a legtöbb vezető sem tudja, hogy valójában mennyi!!!
Ezért vannak az írott és íratlan szabályok, melyeket civilizált népek be is tartanak, és nem pisálnak/szarnak a ház fala mellé (pl.)

Tetű 2009.06.24. 21:30:34

@yard: kedves yard, nem tudom hányszor buktál fizikából. amiről én írtam azok tények. az egyik nagyságrendel kisebb energiát igényel mint a másik. Joule-ban mérhető energiáról beszélek. nem arról, hogy jaj de megerőltető valami.

önmagában az nem lehet baj ha valaki fékez 70-ről a zebra előtt. a körülményektől függ, hogy ez baj-e? pl. jön valaki mögötte 90-nel, és hirtelen fékez akkor tuti baj. rengeteg dologtól függ, hogy mi a baj, és mi nem az.

dohc (törölt) 2009.06.24. 21:35:32

@sipike78: hát ez rohadt jó katalógus, tetszik, egész este ezt fogom tanulmányozni:D amúgy ma tudtam meg hogy a simson gyár autókat is gyártott a 20as vagy 30as években. rohadt jó:D na jó nem offolok többet

yard (törölt) 2009.06.24. 21:37:19

@Tetű:
Kedves Tetű (bár ez így hülyén hangzik)
Nem volt szercsém semmiből sem megbukni (nem úgy mint neked).
Úgyhogy kevés vagy mint bengában az ólom.
DE, ha te egy kijelölt gyalogátkelőhelyet 70-el, vagy pláne 90-el közelítesz meg akkor inkább vonulj el a hüvelygomba-beszélgető körbe.

Tetű 2009.06.24. 21:45:20

Na megyek. (Mielőtt lesüllyednék yard barátunk szintjére. Érv nulla, butaság rengeteg.)

Összefoglalom a mondanivalómat:
1. Mindenki figyeljen mindenkire, és NE CSAK valakik (autósok) másokra (gyalogosokra)!
2. Lámpa nélkül soha!
3. A kresz nem szentírás.

Szép éjt mindenkinek!

off: a spanyolok égnek 1-0-ra usa ellen...

Győ 2009.06.24. 21:56:08

@yard: Én annak örülök, ha valaki nagyon gyorsan jön a zebránál, mert utánna nyugodtan át tudok menni.
Még egyszer sem ütöttek el, és én vigyázok magamra, hogy ne is üssenek.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 22:10:55

@Tetű: Mi van, professzor úr, holnap suli, fellôtték a pizsit? :)

tocibacsi 2009.06.24. 22:18:19

annyira vicces látni, hogy fél nap alatt hova süllyed egy ilyen kommenthullám... reggel az egész téma ki lett tárgyalva, érdemes végignézni az elejétől... egészen értelmes, építő jellegű dolgok hangozttak el... jó éjt mindekinek, és fél7kor kezdek, igen, itt fellőtték a pizsit... :D

dohc (törölt) 2009.06.24. 22:31:43

@tocibacsi: hát ez már csak ilyen, elindulunk a csajoktól, és a bulikon, alkoholon, baleseteken, autókon, gyártókon, világválságon, politikán, mezőgazdaságon, állattenyésztésen, pénzvilágon át eljutunk a kirándulás stb témákra

dohc (törölt) 2009.06.24. 22:33:53

@dohc: ja és ezzel el is telik egy jó időszak ami szerencsésebb esetben varátokkal töltesz, jól összevitáztok, de este mindenki békében hajtja le a fejét.

2009.06.24. 22:35:41

Vegyek el a jogsijat a sok baromarcunak. Nap mint nap tapasztalom gyalogosan, hogy elmegy a 25-30 auto elottem, es egynek sem jut eszebe lassitani. Minden szabaly annyit er, amennyit betertatnak belole. Ennyit er a rendorseg is. Az ilyen isten barmai helyett soksavos foutakon kukkolgatjak, hogy tullepi-e valaki az 50-et ott, ahol ki kellene tablazni a 80-at, mert se lakohaz, se jarda, se keresztezodes, se semmilyen akadaly nincs. Meg ott vadasznak, ahol a troger utepitok honapokra kintfelejtik a 30-as tablat. De amikor a zebran meg kell alljak, mert elottem, mogottem autok szaguldoznak, meg a frasz jon ram, mikor a dudat folyamatosan nyomva tarto terepjaros allat kerul ki ugyanott, akkor rendort sose latni, vagy a szembesavban eppen elsunnyog, nehogy intezkedni kelljen. Hiaba, na, nemcsak a bunozoket nem kapjak el. Erre se jok.

2009.06.24. 22:37:02

elnezest az offert, de most kaptam egy erdekes levelet. vajon atveres? :D

az e-mail:
kepfeltoltes.hu/090624/bmee_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
a kep:
kepfeltoltes.hu/090624/bmw_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

subtotal 2009.06.24. 22:39:16

@yard: Kedves yard, ajánlom neked Krakkót, nagyon szép város. Az oda vezető 4sávos főútvonalon 90-110 a megengedett, és nem előrejelzett járdák mennek rajta keresztbe. Ne felejts majd el mind az 50 előtt 30-ra lassítani a belsőben.

Krisi: ne haragudj, de nekem inkább tűnik úgy, hogy te vagy az aki elvárja a seggnyalást és nem hajlandó lemondani az előnyéről. De ne aggódj, te vagy a kivétel. A legtöbb gyalogos dinamikusan tudja ezt kezelni. Azonkívül a BMW-Audi-Mercedes példád is elárul sokmindent.

Ja, debreceni vagyok, lehet cívisezni is ha tetszik.

Egy keresztkérdés: ha mindig elsőbbséged van és minden autósnak úgy kell megközelítenie a zebrát, ahogy elő van írva, akkor hogy fordulhat elő, hogy féktávon belül vagy?

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 22:42:28

@ruskyy: Értelemszerûen átbaszás.
Dial 06-90-LOL now.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 22:44:07

@subtotal: Járdák a fôúton, keresztben? Az érdekes lehet. Terepgumi kötelezô?

Zed is not dead yet 2009.06.24. 22:47:10

Pest és környéke. Mindenki úgy vezeti az autóját, hogy szinte el se hiszem, hogy nincs állandóan tömegszerencsétlenség minden száz méteren. Begubózott szemellenzős zombik. Szar egy város az, ami ilyet csinál az ott élőkből.

Vidéken ez az egész nem jellemző. Nem csak néznek kifelé az emberek az autójukból, meg a fejükből, hanem látnak is, gondolkodnak is, és nem kezdődik minden mondatuk azzal a gondolattal, hogy "ÉN". Pestre meg környékére meg lassan már csak tankkal menjen az ember, vagy vonattal, ha aztán csak metróval meg tudják oldani a városi közlekedést.

2009.06.24. 22:48:19

@Hrzrasn: ja, en is rajottem, eleg gyorsan. ha egy kicsit jobban megcsinaljak a kepet, lehet tobb penzt csinalnak ezzel. btw ezeket nem lehet lenyomozni es jol megb*szni?

Érdekes 2009.06.24. 22:53:25

@Dövan: Hát te hülye vagy b+, már bocs :D hallod, magyarázd már meg, hogy nem voltam kint úristen :D:D:D:D Te aztán biztos jobban tudod, hogy hol voltam, mit csináltam..mint én magam :D Ott a legnagyobb problémát a sok elnyújtott/kanyarodó/beláthatatlan utak jelentik...De szerintem, akkor még te nem jártál ott, és te oltasz le engem :D ember... :D

Hrzrasn (törölt) 2009.06.24. 22:54:08

@ruskyy: De, bemószerolhatod ôket az internetszolgáltatójuknál. Az e-mail headerjében benne van, honnan jött.

If it sounds too good to be true, then it probably is.

Érdekes 2009.06.24. 22:57:58

@Moszi0725: Kultúrált és jól vezetőket kellene nevelni...Mert az is fontos, h ne bénán oldja meg a "krizis" helyzetet..SZóval, NAGYBAN lecsökkenne a jogsi kiadás.. + pszichológiai és intelligencia tesztet is vezetnék be.....

Érdekes 2009.06.24. 23:01:49

@Hrzrasn: Hosszában kéne? :D:D:D

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:03:56

Ugyan már, kis hazánkban Mr Orrbucimann alig egy éve volt tán, hogy szóvá tette, hogy az mégse helyes, hogy analfabéták nem szerezhetnek jogosítványt.

Ezek után micsodált micsodákat akarsz micsodálni? Ehh. Ez irreália, ráadásul gauss-görbe is játszik rendesen, kis szék(elés)es fővárosunkban és környékén statisztikailag is magas az ego-macso-mucsaiság aránya. Sajnálom azokat akik nem olyanok és mégis nap-mint-nap ott kell vergődniük a lecsóban.

Ati232 2009.06.24. 23:09:33

Akkor hullanának a gyalogosok mint a legyek, mihelyt bevezetnék a 30km/h-ás megközelítési szabályt. Ráadásul rengeteg koccanásos baleset is lenne. Gondolom nem kell részleteznem miért.

Én sokat megyek gyalogosként is és nem várom el az autósoktól, h a zebránál ácsorogva átengedjenek, pláne nem ha tempóban/zöldhullámban vannak. Majd ha elfogynak átmegyek, nem azon az 1 percen múlik.

Sőt 1x majdnem akkor ütöttek el, amikot 2 sávos egyirányúban egy előzékeny barom elengedett (rákényszerítve hogy lelépjek), de a belső sávban jövő nem vett észre és ha nem ugrok hátra, elüt.
Rengeteg ilyen balesetet okoznak az előzékeny idióták, pláne ha nagyobb járművel vannak és kitakarják az átengedett (és ezzel akaratlanul halálra szánt) gyalogost.

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:11:33

Ahogy pár éve csinált egy felmérést az ADAC, hogy a közlekedőket mi zavarja legjobban a közlekedésben meg úgy egyáltalán az utakon. Csórikáim várták, hogy majd ilyen válaszok lesznek, hogy "a táblák, gyalogosok, stb-stb". Ehhez képest a legzavaróbb dolog (nem Mo-on), toronymagasan: "a BMW-s sofőrök". Na, hát akkor itthon mit is várunk?

Egyébként meg, a legdurvább taplóság a non-stop telefonálás. És ezt főleg a jól szituált anyucik/csajszik művelik nagy profizmussal. Tulajdonképpen nem autózás közben telefonálnak, hanem telefonálás közben néha kicsit autóznak is. Hát meg is látszik a "társas közlekedésen" ez a dolog. Zebra? Forgalmi helyzet? Tábla? Egyszerűen észre se veszik ezeket. Nagyjából úgy közlekednek mint a régi kínai elemes kisautó, kocctól-koccig (max. majdnemtől-majdnemig). És akkor a nők vezetnek jól. Hát ha nem telefonálnak, akkor lehet.

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:14:56

@Ati232: Bocs, de ez hülyeség. Ha autót vezetek és látom, hogy egy autó megáll egy zebra előtt, akkor én is megállok mellette, mert előírja a kresz (tök mindegy, van-e gyalogos, vagy nincs) és persze várható, hogy van is gyalogos.

Érdekes 2009.06.24. 23:16:00

@Zed is dead: Ezt kitől hallottad, hogy a nők vezetnek jóL?Vagy valami másik párhuzamos univerzumból csúsztál ide?Ahol az anyukáknak f*zuk van az apukáknak vagin*juk? :D

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:19:40

@Érdekes: Mindenféle statisztikák kedvenc végkövetkeztetése ez. Én nem gondolom, mert sajnos nem tapasztalom. Persze beleértve ebbe, hogy autóvezetés közben nem porontyozni, telefonozni, utastársakkal gesztikulálva és odafordulva csevegni, sminket igazítani, tükörben önajnározni, stb-stb kellene, hanem odafigyelni az autóra, a forgalomra, a szabályokra és mindezekből kicsit előre is vetíteni (időben sávváltás, időben fékezés, meg a többi)

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:21:42

Egyébként a bömés/terepjárós kopaszok is csak azért kopaszok, mert a sík agyfelülettől kisimul a fejbőr is és lepereg róla a haj. :D

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.24. 23:22:12

Elképzelek pár zebrát ahol, ha a gyalog nem áll meg, és nem vár, 10perc alatt bedugul a város...

Próbáljuk ki, pl városliget, délután.

Az óránként 100 sétáló, ha nem vár, hanem csak félpercenként lelép, mikor kedve tartja és olyan 8 másodpercre megállítja a sort(amiben többszáz majd ezer autó áll meg egyetlen gyalog miatt), a dugó egyik vége az M3-ason a másik valahol budán lenne másfél óra múlva.

Baros street márszintenemlétező főrendőrmaffiapiac ugyanez. Van 3 zebra, vigyázzkocsikicsikínai forgalom folyamatos volna, ha az autós megállna, ott állhatna 3óra hosszat akár.

A dugó egyik vége ..másik vége..
ennyi.

És ez még csak a belváros..

Balatonpart nyáron..pestkörnyéki települések iskolavége....stb,stb.

Lámpát mindenhova? Az drága. A kamera? Ojee..az a bírságon majd behozza az árát, sőt plusz pármilliárdot akár.

Erről van itt megin nagybaszó, másról semmiről.

Zebrán gyalogosgázolás (józan "normális közelekedő" autós által) gyanítom a létező legritkább baleseti fajta.

Merugye az ittas-tablettás sztrítrészeren, egykerekes lóerőhuszáron a kamera nem fog "segíteni", maximum ha majd már minden 10méteren lesz egy..

Nyilván itt is szépen egybe lehet maszatolni, ahogy a drog-ittas-dizsi elszállást a hétköznapi gyorsanmenéssel, a kóválygó hülyebarom elkenést 4 sávoson a zebrán nem megállással...stb

It's all about the money..
trimdimdiririmmdrimm.

Ati232 2009.06.24. 23:22:34

@Zed is dead:
Ja, ezt mondd el a temetésen is.

Azt nem veszed figyelembe, hogy egy nagyobb transporter vagy busz/teherautó simán kitakarja a táblát és a magyar zebrák kopottas festése nem mindig látható.
Ja és azt is, h 2 sávos egyirányú utcáról beszélek mint pl. az Attila út egy része.

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:27:14

Bocsáss meg, tényleg, sajnálom nagyon, de ezek szerint Te is Budapestről beszélsz. Az egy külön rezervátum, ahol mindenki egyedül közlekedik a zsúfolt városban is, mindenki szarik mindenkire és a többség még büszke is erre.

Én meg arról beszélek, hogy amikor autózok, hogyan teszem. Már sok éve van annak, hogy kaptam egy papírt, hogy gratula az 500000 balesetmentes Km-hez, meg is lepődtem, hogy bárki is törődik ezzel még manapság, hogy valaki a saját autójával hogyan közlekedik, nade mindegy, a lényeg, hogy 10%-kal több tolerancia adott esetben 100%-kal élhetőbb életet csinál, akkor nekem belefér az a tizes.

Érdekes 2009.06.24. 23:29:08

@Zed is dead: Na azért :) mert én sem így tapasztalom...persze akik sokat vezetnek fiatal pun*ik (már amelyik nem szőke) jobb egy fokkal mint a 40-50es anyukák akik 20 év kihagyás után újra beülnek, és végig mazsoláznak a váci úton 40nel

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:32:40

@Mioporfeszosz: Igen, igazad van, de én azt tapasztalom, hogy amikor megáll az autós sor és átmegy egy csoportban 20 ember, akkor a következő csapat okulva ebből nyugodtan vár pár percet és az autósok is nyugodtan átgördülnek előttük páran, mert mindenki tudja, hogy ez a dolog ismétlődni fog, mindenki halad majd.

Közlekedési kultúrához meg általános kultúra is kellene, hogy a nyugaton rutinszerűen alkalmazott cipzár-elv a besorolásnál, meg az "elsőbbség átengedése" szituk ne értetlenkedéshez, bénázáshoz és végül balesethez vezessenek.

mizrolist 2009.06.24. 23:37:18

@Tetű: "Ha egy gyalogost elütnek, abban majdnem biztos, hogy a gyalogos ludas!"

Ugye hallottad a februári pécsi esetet, amikor a lakótelepen babakocsit toló nagymamát a gyerekkel együtt megölte egy autós a zebrán a belső sávban? Ott vajon a bab volt a hibás vagy a nagymama?

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:38:37

Lehet hogy azt kéne tenni, hogy gyártani kellene egy matricát a kocsik _elejére_, amit messziről lehet látni és azt jelzi, hogy ez az autós _figyel_ (a gyalogosokra, a többi autósra és közlekedőre, szabályokra, stb) és _előzékeny_.

Aztán a matricát, meg a neki megfelelő közlekedési morált lehetne méltányolni, szóban, tettben, tököm tudja hogyan és lassan rájönnének a sztrítrészerek és a flasztergengszterek, hogy már nem menő az amit csinálnak. Ki tudja, talán macsómami a dög nagy X5-ösben is egyszer csak matricával, de telefon nélkül fog autózni.

xregi22 2009.06.24. 23:39:14

Egyszerű.

Betontéglákkal megtöltött babakocsit tolsz magad előtt a zebrán. Ha valaki nem mutat hajlandóságot a megállásra, hát elétolod (persze ügyelve arra, hogy te kellően hátrébb legyél)
Majd legközelebb megáll...

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:43:37

@xregi22: Ezt egyszer vidéki viszonylatban megcsináltam egy talicska fűvel, amikor a környék kispöcsei a felskiccelt szaraikkal versenyeztek az utcánkban (max30) és már negyedszer jeleztem nekik hogy lassabban.

Szegény talicskám jól behorpadt, öcsisajt rönókilójának leesett az eleje és mondtam neki, hogy várjon, a java még akkor jön majd, ha ideérnek a rendőrök is, helyszínelni, mert gondolom fel akar jelenteni, mert eléléptem.

Azóta nagy-nagy ívben kerülik a környéket is.

Érdekes 2009.06.24. 23:44:41

@xregi22: Önbíráskodásért börtön jár.

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:45:54

Betontéglát sétáltatni nem önbíráskodás, legfeljebb érdekes passzió.

Érdekes 2009.06.24. 23:47:13

@Zed is dead: Az meg még érdekesebb, ha féktávon belül nekicsapódik egy kocsinak, és te 1 méterre vagy mögötte...Fox Mulder gyanús az ügy

mizrolist 2009.06.24. 23:49:45

@mizrolist: ehh, bab=baba jelen esetben :-/

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.24. 23:50:44

@Zed is dead: Igen, és ez a cikk most arról szól, hogy ilyen esetben mikor 10en ott ácsorognak te meg átmész 41-el, akkor már kapod is a csekket 200ezerről.
100e mert nem 30km/h pont és 100e mert nem álltál meg a gyalognak.

Ésezmilyenjólesz mert most nem udvarias senki és mekkora parasztok vagyunk.

Szerintem meg csak a helyzet kitermeli a szükségmegoldást, vigyázunk, gyalog is vigyáz, aztán így adja ki.

Van pár barom, kb minden 2000 emberre egy, aki eddig is a törvény felett állt,(vagy annak hitte magát) eztán is fog, neki nem tétel a 200e, pl 30milkás autóban sztem, meg akin nem lehet behajtani, stb.

Na ezekre nem hat majd semmi, de majd megoldják azért, hogy félév mulva miután beszednek 800milliót mondjuk, azonnal lehessen kotkodácsolni, hogy "javult a statisztika"..

Mi többszázzeren meg autózunk tovább ahogy eddig.

Néha hátulról szarrátörnek majd akik nem szokják még meg a statáriumot, az lesz párszáz ezer bukó, ha vétkezünk, az megint párszáz ezer bírság, és minden megy tovább mintha mi se történt volna.

Állambácsi meg elkönyvel újabb pármilliárd extra bevételt a feneketlen kútba, ahol azt szinte észre sem venni, hisz csak az utóbbi 1év IMF hitelfelvétele száz és ezermilliárdokról szólt..:((

A "nem menő" egy rohadt nyomorék duma, kb olyan, minthogy "mikor jönnek már rá a bűnözők, hogy bűnözni nem menő?", oszlatják fel a maffiát, engedik el a strichelni kényzserített prostikat, csukják be a komplett "éjszakai életet"? Eh..:)

xregi22 2009.06.24. 23:50:59

@Érdekes: Ebben mi az önbíráskodás?
Nem tolhatom át a téglákkal töltött babakocsim a zebrán (ahol elsőbbségem van)? És én vagyok a hibás ha elütnek?

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:51:01

Hát amikor valaki a max 30-as utcában feltünik 80-nal, én meg tolom át a talicskát, hiszen füvet nyirtam volt előtte ... de talicskavezetésben nem vagyok fittipaldi, egyébként meg öngyilkosjelölt se ... szóval talicska lepotty, jómagam 3 lépést hátra, ennyi idő alatt még 50-ről is röhögve megáll akárki.

Aki nem, az így járt. Nincs ebben semmi varázslat.

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:54:14

@Mioporfeszosz: Nekem az amit Ők csinálnak eddig se volt menő, de mivel ezek a népek a "menőségi index" szerint közlekednek, ha egyszer a plázacicus azt mondja neki, hogy "Jájj, nem megyek veled kocsikázni, mert nem menő ez", akkor majd eldönti, hogy a bal kezének menőzik, vagy a következő cicusnak és aszerint próbálja a dolgot megjátszani.

Érdekes 2009.06.24. 23:56:13

@xregi22: Rendeltetés szerűen használtad a babakocsit?Vagy felétek a kőművesek babakocsival betonoznak?Mert akkor, tényleg jogos amit mondasz...Ellenben, akkor nem ártana kirakni, egy táblát, téglás babakocsival, hogy aki csak átutazóban van arra, az résen legyen

Zed is not dead yet 2009.06.24. 23:58:21

Egyébként meg egy gyalogost babakocsival elütni, az kb akkora puklit csinál a kocsira, mint egy babakocsira való téglát kivasalni. Hogy a téglasétáltató nem akar a tégláival együtt halni, nos ezt nem tudom felróni neki.

min 2009.06.24. 23:59:52

Autós kollégáim írásait olvasva megint azt látom, hogy a saját szájuk ízére keverik a kását. Még véletlenűl sem valják be, hogy egyszerűen bunkó a többség a gyalogosokkal szemben. Trafit minden gyalogátkelőhöz

Zed is not dead yet 2009.06.25. 00:00:25

AMúgy is van pl. "sport babakocsi", akkor tuti kell legyen kombi-pickup is belőle, amibe a kölyök mellé befér még 6-8 Db H-jelű beton falazóidom is, meg 2 Db 150-es gőzölt beton áthidaló. Csak győzze az anyuka vádlival meg bicepsszel a fuvart :D

xregi22 2009.06.25. 00:00:47

@Érdekes: Van valami ilyesmi jogszabály, hogy ha nem gyereket szállítok egy babakocsiban, azt fel kell tüntetni? :) asszem lemaradtam valamiről....

Na mindegy, nekem aztán jó a Zed által említett talicska is, nem ragaszkodok a babakocsihoz... csak gondoltam, aki a babakocsi láttára sem lassít, még jobban megérdemli a számlát, amit az autója összetákolásáért kiállítanak (persze a büntetés mellé)

Érdekes 2009.06.25. 00:01:21

@Zed is dead: Ez egyértelmű önbíráskodás.Mert nem rendeltetés szerűen használod a babakocsit.Azt meg, h mennyivel ment, azt nem fogod tudni bizonyítani, az az egyik, ha meg hirtelen tolod elé, akkor féktávon belül van az ügy..szóval megint bukod a dolgot, a babakocsis kőmüvesek egylete pedig súlyos zöldhasúakat fognak kiperkálni miattad lol a másik meg, ha elétolod féktávon kívűl akkor meg mi értelme van?

Zed is not dead yet 2009.06.25. 00:03:00

@xregi22: Az olyan fazonok többnyire maguk tákolják a szekerüket. A számláról meg azt hiszik, hogy APEH-revizoron kívül soha senki nem látott még olyat.

xregi22 2009.06.25. 00:04:13

@Érdekes: Szó sincs direkt, féktávon belül történő elétolásnak (ami bunkóság és büntetendő természetesen) csak simán elkezdesz átsétálni... sajnos sokan ekkor sem állnának meg.

Érdekes 2009.06.25. 00:04:49

@xregi22: Ez nem konkrétan a tárgyakra vonatkozik te tök :D hanem eszközökre..csak babakocsit írtam na...Nem tudom, h van pontosan a "nem rendeltetés szerű használat" feltüntetve a könyvben.
De tőlem tolhatod a gyereket taligával is... :D

Zed is not dead yet 2009.06.25. 00:06:29

@Érdekes: Hát, azért ha pl. egy 20 kilós betonkolonc repül mondjuk 30 métert, akkor abból még a rendőr is egyből leskicceli az ütközéskori sebességet. Amúgy meg én nem járok babakocsival, de fontolgatom hogy veszek egy ótvar LadaNiva-t 100-ért és néha megyek vele egy kört, aztán esetleg véletlenül nekimegyek ennek-annak. És utána odaadom a KöBe-s betétlapot sajnálkozó pillantások kiséretében.

xregi22 2009.06.25. 00:07:20

@Érdekes: Azaz ha egy gyereket taligával áttolok a zebrán, és elütnek, akkor még engem büntetnek meg a taliga nem rendeltetésszerű használatáért? :)

Na ez nekem mára sok, inkább megyek aludni

Érdekes 2009.06.25. 00:11:02

@xregi22: Azt azért mondtam, h tuti megálnak, ha meglátják...De utána nézhetsz, a dolgok rendeltetész szerű használatának...Egyébként hány babakocsit ütnek el az autósok szánt szándékkal?Mert most ezen megy a vita..nem tudom, kérdezem. (egyébként ennél szvsz még rosszabb, ha egy részeg belezúz a buszváróba..és lepottyan 6-7 halott :S )

Érdekes 2009.06.25. 00:13:43

@Zed is dead: Csak nehogy, valami hasonló titulusó önbíráskodó félvér legyen, abba a nekikoncat ennek-annak-ba, mert akkor a cruse-olós nivádat gyorsan a szádban találod :D

xregi22 2009.06.25. 00:14:45

@Érdekes: nem elüti szánt szándékkal, csak nem hajlandó megállni, mert gondolja hogy erősebb, és arra számít hogy úgyse lépsz le elé... persze gyerekkel nem is, de az YTONG-nak kevésbé fáj

Érdekes 2009.06.25. 00:19:35

@xregi22: Értem én mit mondasz regi baz...nem azért mondtam, csak azért, h ezzel azért vigyázz mert önbíráskodás.Ha mindenki saját szájíze szerint megbüntetné a neki nem tetsző "rasszt" akkor elég káosz lenne...És rossz általánosítás azért, mert 100 autósból, biztos, h nem menne neki 99 a babakocsinak..vágesz

megint 2009.06.25. 00:19:50

Valami értelme volt ennek a sok rendőrségi dumának, egy ideje azt is átengedem, kiengedem akit nem lenne muszáj, vagy nem is akar átmenni épp előttem, sőt az övet is kapcsolom mindig, mondjuk avval, hogy minden bokorban trafiznak azt érték el, hogy vettem egy lézerdetektort, mert bizony nem fogok azért fizetni mert 38-al megyek az első három csíkos vasúti táblánál, ez simán lehúzás, én nem nagyon láttam embert aki 30-al megy már ott pl, amúgy meg nem csak az autósok vezetnek balkáni stílusban, hanem a gyalogosok is hasonló stílusban közlekednek, ahogy a motorosok és a kerékpárosok is, szal nincs különbség, de sztem nem trafipax, hanem lámpa lenne a megoldás, amit a gyalogos nyom meg ha át akar menni, tudom van már sok ilyen, csak lehetne több is, talán ez pécsen is segíthetett volna, mert ha jól emlékszem ott nem volt(?), és ha már Pécs a kozármislenyi felhajtónál egy körforgalom nem ártana, mert életveszélyes az a hely, 100-al jönnek az autók, közben meg keresztbe is próbálnak átmenni.

Alternatív 2009.06.25. 03:57:56

Nem olvastam végig minden kommentet.

Annyit fűznék hozzá a dologhoz, hogy a barmok nem a zebrán vannak, hanem a közlekedés szervezéséért felelős intézményekben.

Pesten valami perverz, számomra megmagyarázhatatlan oknál fogva majdnem minden kereszteződésnél ún. telezöld van, de nem tesznek ki figyelmeztető táblát. Nálunk vidéken pl. összesen 1 db. telezöldes kereszteződés van, és ki is van táblázva rendesen.

Pesten viszont, ahol nincs kitáblázva a telezöld, a lámpától elinduló autós teljes joggal hiheti, hogy zöldet kapott, aztán azon veszi észre magát, hogy benn van a gyalogosok sűrűjében - mert a gyalogos is azt hiszi, hogy valódi zöldet kapott.

Civilizált országokban ilyesmi nem fordul elő.

Tehát a pesti autóst a barom közlekedésszervezés arra szocializálja, hogy a zebrán való áthaladás teljesen normális módja az, hogy a kocsival helyet túrunk magunknak a zebrán a gyalogosok és a babakocsik között.

Ezek után miről beszél a szerző?

Alternatív 2009.06.25. 04:01:31

Nem olvastam végig minden kommentet.

Annyit fűznék hozzá a dologhoz, hogy a barmok nem a zebrán vannak, hanem a közlekedés szervezéséért felelős intézményekben.

Pesten valami perverz, számomra megmagyarázhatatlan oknál fogva majdnem minden kereszteződésnél ún. telezöld van, de nem tesznek ki figyelmeztető táblát. Nálunk vidéken pl. összesen 1 db. telezöldes kereszteződés van, és ki is van táblázva rendesen.

Pesten viszont, ahol nincs kitáblázva a telezöld, a lámpától elinduló autós teljes joggal hiheti, hogy zöldet kapott, aztán azon veszi észre magát, hogy benn van a gyalogosok sűrűjében - mert a gyalogos is azt hiszi, hogy valódi zöldet kapott.

Civilizált országokban ilyesmi nem fordul elő.

Tehát a pesti autóst a barom közlekedésszervezés arra szocializálja, hogy a zebrán való áthaladás teljesen normális módja az, hogy a kocsival helyet túrunk magunknak a zebrán a gyalogosok és a babakocsik között.

Ezek után miről beszél a szerző?

Alternatív 2009.06.25. 04:02:24

Nem olvastam végig minden kommentet.

Annyit fűznék hozzá a dologhoz, hogy a barmok nem a zebrán vannak, hanem a közlekedés szervezéséért felelős intézményekben.

Pesten valami perverz, számomra megmagyarázhatatlan oknál fogva majdnem minden kereszteződésnél ún. telezöld van, de nem tesznek ki figyelmeztető táblát. Nálunk vidéken pl. összesen 1 db. telezöldes kereszteződés van, és ki is van táblázva rendesen.

Pesten viszont, ahol nincs kitáblázva a telezöld, a lámpától elinduló autós teljes joggal hiheti, hogy zöldet kapott, aztán azon veszi észre magát, hogy benn van a gyalogosok sűrűjében - mert a gyalogos is azt hiszi, hogy valódi zöldet kapott.

Civilizált országokban ilyesmi nem fordul elő.

Tehát a pesti autóst a barom közlekedésszervezés arra szocializálja, hogy a zebrán való áthaladás teljesen normális módja az, hogy a kocsival helyet túrunk magunknak a zebrán a gyalogosok és a babakocsik között.

Ezek után miről beszél a szerző?

Mörája Kéri (törölt) 2009.06.25. 05:19:21

A zebrákon kialakult helyzet a kemény diktatúraépítés egyik tünete, végrehajtója a rendőrség, megrendelői, támogatói pedig a "rendszerváltó" pártok.

A rendőrség évtizedek óta tudatosan és szándékosan nem védekezik a bűncselekmények és szabálysértések nagy többsége ellen. Szabadon hagyja garázdálkodni a bűnözőket, szabályszegőket azzal a céllal, hogy az általános elégedetlenségben a birka nép közfelkiáltással követelje magának a diktatúrát, az értelmetlen korlátozásokat, ön-szivatásokat.

A módszer bejött, már számos olyan szabály van érvényben, amit a nép, az istenadta nép kért magára, mert a rendőrség látványosan elhanyagolta a feladatát, és nem fogta meg a durva szabályszegőket, ennek ürügyén pedig a vétlen tömegekre lehetett rákényszeríteni (sőt velük jóváhagyatni) szabadságkorlátozó szabályokat. Egyik ilyen, hogy magáncégeket lehet alapítani az indokolatlanul megszigorított szabályok betartásának ellenőrzésére, és a büntetések kiszabására. (zárt lánc, manipulálhatatlan, emlékeztek?)

Megtippelem, hogy az egykori főrendőr, aki ma uzsoracéget vezet, hamarosan elegendő pénzzel rendelkezik majd ahhoz, hogy magán-traffipax céget alapítson, és ott kaszáljon az értelmetlen sebességkorlátozások biztosította terepen, ahol csak akar.

Ciri 2009.06.25. 05:48:41

@Überraschung:

"Onnan veszem, h a barátunknak ilyen Polója van. Nem hiszem, h kitalálta volna, nem olyan ember."

A barátod egy idióta, meg az is, aki elhiszi.
Legalább ne lennél rá büszke, hogy ennyire hülye vagy bazdmeg!

És még le is írja felháborodva. Beszarok.

orbán cigány takarogggyyyyyy 2009.06.25. 08:22:20

@Mörája Kéri: "A zebrákon kialakult helyzet a kemény diktatúraépítés egyik tünete"
Ez egy iszonyat nagy baromság,a zebrákon kialakult helyzet az iszonyat sok(és rohamosan szaporodó) balkáni sofőr miatt alakult ki,akik 50-el vagy akár többel fékezés nélkül hajtanak át a zebrán miközben a szerencsétlen gyalogos már 10perce ott vár,hogy áttudjon menni,de szarnak rá!Másik dolog,a kőrforgalmakból irányjelzés nélkül kigyorsító,és zebrán a lábam és unokaöcsém lába előtt 10centivel elsuhanó sötét kék fabias forma,akinek beszóltam az ablakán,hogy zeeebraaaaa erre ő anyázni kezdett,erre mit mondjak balkáni barom!!??Ilyen a magyar ember manapság ha hülyeséget csinál nem ismeri el/be és mindenkit hibáztat,az atyaúristentől kezdve a kormányon át a szomszédig mindenkit!Ez a trendi,ha esik az eső,a kormány a hibás,ha késel a munkahelyedről akkor is,ha a zebrán elütöd a gyalogost,mert eléd merészkedett,ő,de inkább a kormány a hibás

Hrzrasn (törölt) 2009.06.25. 08:23:06

@Zed is dead: "Ahogy pár éve csinált egy felmérést az ADAC, hogy a közlekedőket mi zavarja legjobban a közlekedésben meg úgy egyáltalán az utakon. Csórikáim várták, hogy majd ilyen válaszok lesznek, hogy "a táblák, gyalogosok, stb-stb". Ehhez képest a legzavaróbb dolog (nem Mo-on), toronymagasan: "a BMW-s sofőrök"."

Na erre nyuogodtan adj egy linket, különben azt mondom, hogy hülyeség.

Hrzrasn (törölt) 2009.06.25. 08:29:17

@Ciri: Ne szakércsé, jó? Ez egy ilyen különleges kivitel, ami kiégô izzókra nem indul :)

Egyébként ez annyira tipikus. Valszeg nála is az a 7 eurós biszbasz kapcsoló adta meg magát, a szervizes szájából meg 2 szóra emlékszik: féklámpakapcsoló, motormenedzsment.

A többit meg hozzáköltötte, hogy legyen mirôl szakérteni a kocsmában.

natuck 2009.06.25. 08:41:38

@Alternatív: A gyalogos mindig valódi zöldet kap, vagyis az áthaladását elvileg semmi nem veszélyezteti...
Az autós pedig csak akkor találkozik gyalogossal telezöldnél, ha kanyarodik. Akkor pedig duplán (kanyarodás+zebra) elsőbbséget kell adnia nekik.
Akinek jogosítványa van, annak illik ismernie a telezöld fogalmát, (hasonlóan az olyan egyéb finomságokhoz, mint a jobbkéz szabály, irányjelző használata, stb...), tehát ha telezöldet kap, illik fölismernie a helyzetet. A sok autós barom szocializálja egymást arra, hogy keresztül kell dúródni a gyalogosokon.
Az érdekes kérdés, hogy hányan tudják közülük, hogy szabálytalanodnak, és hány olyan van, aki nem tudja (hogyhogy nem bukott meg a vizsgán?). Vajon melyik a rosszabb?

ax14d 2009.06.25. 09:08:08

Az autósok és gyalogosok felelőssége mellett megemlítenem én is a forgalomtechnikusok felelősségét, de más aspektusból. Kaposváron mostanában építették át a 2x2 sávos utakat járdaszigetes zebrákkal. Na most olyan táblaerdőt sikerült rittyenteni a zebrák köré, ráadásul különböző magasságokba helyezett táblákkal, hogy esélytelen, hogy a gyalogos látszódjon, ill. ő lássa a forgalmat. Hirtelen el is kezdtek hullani a gyalogosok! Volt olyan hétvége, hogy legalább 5-öt elcsaptak és 3 vagy 4 meg is halt!

natuck 2009.06.25. 09:22:13

@ax14d:
Hú, ez durva...
Az autósok felelőssége ekkor is nyilvánvaló. Ha a gyalogátkelő hely bármi okból nem belátható (pl. másik jármű takarja), akkor a kötelező elsőbbségadásra felkészülés azt jelenti, hogy szinte megáll. Mint ahogy szűk utcákban vannak olyan elsőbbségadás kötelező táblák, amik a gyakorlatban szinte Stop táblaként működnek.
A gyalogosoktól (gyerekek, öregek, betegek) szerintem nem várható el, hogy fölmérjék, hogy a táblák miatt nem látják be elegendően jól az utat, úgyhogy ebben a helyzetben nekik nincs felelősségük.

Mörája Kéri (törölt) 2009.06.25. 09:41:12

@orbán cigány takarogggyyyyyy:

Én nem írok olyat, hogy a véleményed baromság. Egy vélemény, ami eltér az enyémtől. Nekem meggyőződésem, hogy bizonyos szabálysértéseket és bűnöket azért hagynak zavartalanul folytatni, hogy ezzel elégedetlenséget kelthessenek a lakosságban, és indokolatlanul durva intézkedéseket vezethessenek be később.

A rendőrségnek minden eszköze megvolt eddig is ahhoz, hogy gyökerestül irtsa ki a gyalogos átkelőhelyeken a szabálytalankodást. Feladata lett volna, húsz éve volt rá, nem tette. Vajon miért?

gnme 2009.06.25. 10:09:06

Én a sváboknál tanultam, hogy ha gyalogos áll a zebránál, akkor meg kell állni és átengedni.

Éna mai napig így teszek. Ha már nincs kultúrája a gyalogos alul-felüljárónak mert pénzbe kerül .. hadd menjenek.

Amúgy meg horog van a kocsin és maga a kocsi 50e ér :) fusson bele a türelmetlenkedő.

Bontószökevény 2009.06.25. 10:47:24

@Tetű:. A kresz nem szentírás
A BTK se az! :D

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.25. 10:51:39

Két kérdés:

1. Mi van akkor, ha a zebra annyira hosszú, hogy még a gyalogos se ér át pirosig? A jobbra kanyarodó sávot egy az egyben meg lehet szüntetni? (lásd origos videó)

2. A gyalogos mögött át szabad e surranni a zebrán? Én 95-ben tanultam, akkor azt mondták, ez tilos, meg kell várni, míg elhagyja a gyalogátkelőt. Magyarázat: joga van visszalépni, visszafordulni, és, ha te már ott mocorogsz mögötte, baj lehet belőle.

Hm?

j311 2009.06.25. 11:24:31

Már Romániában is elsőbbséget adnak a gyalogosoknak.

MidlifeCrisis 2009.06.25. 11:50:41

1. A legnagyobb probléma itt sem feltétlenül a szabályozásban van. Véleményem szerint a (főleg pesti) vezetési kultúrát részben (!) az is kurvítja, hogy a közlekedésépítés olyan, amilyen. Nem tudom megérteni, hogy pl. egy városból sugárirányba kifelé vezetett, nagy átmenő forgalmat bonyolító 2x2 vagy 2x3 sávos úton, ahol valószínűleg azért van kint a 60-as, vagy 70-es tábla, hogy még a legelvetemültebbje is inkább csak 90-el menjen a 100 helyett (igaz ez sem sikerül minden idiótának), kinek jut eszébe, hogy pl. egy nehezen belátható kanyar után egy zebrát telepít. Ami mondjuk nem túl forgalmas, de ha netán átrohan egy gyalogos a szintén oda helyezett buszmegállóba (csak hogy fokozva legyen az agymenés), abból tuti, hogy ráfutásos baleset lesz. Igenis mérlegelni kellene, hogy hol érdemes egy 2x2 vagy 2x3 sávos út forgalmát szintbeli gyalogátkelőkkel, vagy egyéb keresztezésekkel lassítani. A balhés helyekre igenis felüljárókat kell telepíteni és megfelelő elválasztórendszerekkel megakadályozni, hogy bárki átbotorkálhasson a nem megfelelő helyeken.
2. Valamikor kistökös koromban volt alkalmam nagyim nagyon okos barátnőjének szózatát végighallgatni, ami a következő volt: "Bár nincs zebra, energikusan meg kell indulni, mert ha már az úton vagyunk, úgyis megállnak"... Mint vezető ehhez csak annyit fűznék: "Aham..."
A helyzet az, hogy a közlekedők egy részének(legyenek azok bármilyen résztvevők) gőze sincs arról, hogy miben vesz részt. Ugyanis senki nem magyarázza el nekik. Minden kisiskolásnak hosszabb távon igenis meg kellene tanulnia a legalapvetőbb szabályokat, csak úgy, mint ahogyan minden autóvezető tanoncot is el kellene küldeni vezetéstechnikai tréningekre...

MidlifeCrisis 2009.06.25. 12:00:22

@gnme: Sajnos tényleg általános, hogy az alul-felüljárók építését mindenki egyből kihúzza a tervlistákról. A hatóságoknak ez kifogása viszont nevetséges. Főleg, amikor egy M0-ra azért építünk egy a semmiből a semmibe vezető alumínium hidat, mert valamelyik kerékpáros meg mozgássérült érdekvédő egyesület elfingja magát... Ja, és persze az hogy egy vasúti állomáson legalább két luljáró van a peronok megközelítésére, szintén egyértelmű mindenkinek. Pedig egy közút legalább ugyanolyan veszélyes hely...

Ciri 2009.06.25. 12:14:29

@Hrzrasn:
"Ne szakércsé, jó? Ez egy ilyen különleges kivitel, ami kiégô izzókra nem indul :)"

Rendelhető extra. :))

(Gondolom meglátta a kis fura jelecskét, ami olyan motorszerű izét ábrázolt, na innentől képezeletben már le is fulladt :D )

vwxyz (törölt) 2009.06.25. 12:14:44

@MidlifeCrisis: Ha pedig épp van valahol, akkor azzal a címszóval akarják megszüntetni, hogy élhetőbb legyen a város. Lásd Kossuth Lajos utca, Astoria, Nyugati tér, stb.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.25. 12:32:30

Az ADAC valóban rendszeresen feltesz ilyen keresztkérdéseket a sofőröknek, de a BMW-sekre nem találtam panaszt.

Többnyire a navigációs rendszer, a kerékpárosok és az autópályán belső sávozók anyukáját emlegetik sűrűbben a kelleténél.

(Was Autofahrer ärgert)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.25. 13:18:28

@sipike78: Nem is fogsz. Egyetlen autóklub sem foglalkozik ilyen ökörségekkel, hogy mely autók volánjai mögött kik ülnek. Az ADAC Motorwelt nem a Blikk, baszod.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.25. 13:24:51

Látom, a stílusod továbbra is szépirodalmi magasságokat karcol, bármiről legyen is szó. De nem baj, nem ezért szeretünk. :)

Az viszont megérne egy misét, hogy a balesetező autók márkájáról, típusáról miért nem tud sem a rendőrség, sem pedig a KSH adatot szolgáltatni. (Igaz, a Hivatal is a szervtől kapná az adatokat, ha lennének.)

Hrzrasn (törölt) 2009.06.25. 14:26:53

@Ciri: Az apósom öreganyja az Osram mucsajröcsögei üzemének hátsó udvarát söpri, ezért aztán biztos forrásból tudom, hogy az egész az izzógyártómaffia összeesküvése. Nem vettél tartalékizzót? Nem mész sehova bazmeg :)

Ciri 2009.06.25. 15:00:57

@Hrzrasn:

Tudom, ismerem.
Együtt dolgoztunk. :)

Ciri 2009.06.25. 15:13:05

@Hrzrasn:

"Arra sem mernék nagy összegben fogadni, hogy egy ilyen alsókategóriás autónál felügyeli-e egyáltalán bármelyik modul a világítást. Fôleg, mivel le van falazva a multifunkciós kijelzô helye:"

Azt nem néztem, hogy itt a Poloról beszéltél-e, de annál a féklampaizzó vagy a kapcsolójának meghibásodása esetén rögtön gyújta a lámpát. Mivel a Polonál ez a kapcsoló "hamar" elromlik, sokszor hívják a segélyszolgálatot kétségbeesetten, mert a motorproblémára gyanakodnak.

megint 2009.06.25. 15:15:47

Rájöttem csak Bill féle explorer-el lehet szavazni, mozillával nem.

Vehicular cyclist 2009.06.25. 17:43:00

Nagyon jó cikk, gratulálok. Több ilyet a TC-re. Szégyen, ami nálunk e téren van.

Krisi 2009.06.25. 19:32:09

@sipike78: "Zebránál látsz elsőbbségadás táblát vagy fényjelzést?!!!!!"

Ó, bazzeg. Na erről van szó. Azért, mert nincs ott egy baszottnagy piros világító pötty, neked még ugyanúgy meg kell állni - ha gyalogot látsz. Gondolom a piroson sem mész át, és a jobbkezet is megadod. Na, a gyalogátkelő ugyanez, ott is meg kell adni az elsőbbséget, és nem mérlegelni kell, hogy a gyalogos tud-e várni még egy ideig. Vedd úgy, hogy az a járda folytatása. Mert valójában az is.

Ez a legnagyobb probléma, hogy a gyalogosokat sokan nem veszitek egyenlő közlekedési félként, mikor ők is azok. Csak ugye itt jön az elmélet és a valóság közti rés. Ha a gyalogosok is két tonnások lennének, akkor nem lenne ilyen probléma, mert mindenki megállna.

A másik meg az, hogy szerintetek a gyalogost át illik engedni. A faszt. Át KELL engedni. Ahogy a pirosnál sem illik megállni, vagy a jobbkezet sem jófejségből adom meg.

"Ha szarik a fejedre, és úgy ítéled meg, hogy ez ebben az évezredben már nem akar átkelni, nyugodtan mehetsz tovább megállás nélkül. Szerintem."

Szerintem is, ebben egyet értünk :) Amúgy olyat én nagyon keveset láttam, hogy intett volna nekem a zebránál várakozó gyalog, hogy menjek csak. Majdnem mindig megköszönik, hogy átengedem őket. De már alapból ez is sokat elmond nem létező közlekedési kultúránkról, hogy valaki megköszöni, hogy megadták neki az elsőbbségét. Ennyi erővel én is megköszönhetném mindenkinek, hogy nem ment át a piroson :)

@Tetű: a környezetvédelmi maszlag után most energiatakarékossággal jössz? Mondom, hagyd otthon az autódat, és deriváld le, hogy hány Joule-t takarítottál meg! :) Bájdövéj itt jön szóba az anatómia: inkább a géped fogaskerekei kopjanak, mint nekem az izületeim...

@Glover: Mi a jó büdös véreres faszért kéne nekem sietnem, amikor átkelek a zebrán? Nyilván nem fogok cipőfűzőt kötni meg nyújtózkodni a zebra közepén, de hogy csak miattad sietni nem fogok, az kurvaélet. De ha sietek, akkor 2,345 másodperccel hamarabb állhatsz be a következő piroshoz! Éljen!

@subtotal: mióta seggnyalás elvárni, hogy megadják a nekem járó elsőbbséget? Mert akkor te is seggnyaló vagy, hogy elvárod, hogy a pirosnál megálljon a ZIL. Neked is elmondom, zebránl megállni nem jófejség, hanem kötelező.
Keresztkérdésed is végtelenül frappáns, jól összefoglalja, hogy az elmélet és a gyakorlat nem mindig ugyanaz. A BMW-Audi-Mercedes példám meg nem véletlenül nem Zaporozsec-Lancia-Oldsmobile volt, ezek jutottak épp eszembe, mert ezeket a típusokat látom nap mint nap. Ha valamely márkánál vagy szituációnál magadra ismertél, akkor az rólad árul el mindent. Tudod, akinek nem inge...

@Zed is dead: Butapest kurvajó hely, én szeretek itt élni. Csak nem autóval kell közlekedni, és akkor nincs gond :)
(a vezetés közben telefonáló nők 98%-át én is legszívesebben kirángatnám a kocsiból és örökre eltiltanám a vezetéstől, eddig csak ilyen párosítás lapított ki majdnem motoron/biciklin)

Azt meg sokan felhoztátok, hogy a kreszt nem kell szó szerint követni. Én sem követem mindig a kreszt (motoron meg biciklin elég nehéz lenne, még autóval is), de az elsőbbséget mindig megadom annak, akinek jár.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.25. 19:45:55

Krisi! Értsd már meg: nem KELL átengedni a járdán várakozó gyalogost a hatályban lévő jogszabály szerint. Az ÁTHALADÓ gyalogost viszont igen. Az áthaladó pedig azt jelenti, hogy rálépett az úttestre.

De még azt is csak akkor, ha ez biztonságos megállással végrehajtható.

Amíg így szól a passzus, ami a GYLOGOS SZÁMÁRA IS kötelezően betartandó (!!!), addig nem értem, miért kell a saját vélt igazadhoz foggal-körömmel ragaszkodni.

Ma megkérdeztem pár kollégámat, mind ugyanígy értelmezte a KRESZ-t, és mind azt mondta, hogy hülye, aki lecsalja a zebrára a gyalogost. Véletlenszerűen választottam ki őket, és egyik sem friss jogsis. Ellenben mind szabolcsi.

:)

papa33 2009.06.25. 20:50:23

A másik topban is állandóan ez a zebralovaglás ment, lelép-nem lép le. De van 2* 1-3 sáv és az át nem engedés(lesz@rás) megszokása, persze mélázik általában.
Azonban a KRESZ egyértelmű, végeredménye: zebrán elütés esetén csakis az autós a hibás: úgy kell megközelíteni... meg tudjon állni...
Kár itt vitázni, ha a gyalogos kórház, az autós sitt ha ez zebrán történt. Mondd a bírónak hogy elédugrott...

Mondjuk jobb lenne észhez térni, mert sok zebra belátható messze és nem akarnék 30-cal..., emlékezhetünk a vasúti balesetre alföldön a sportedző vizze a versenyzőket 140 és a vonat jött, azóta a 30-40, kellett ez így?

Gondoljuk meg. Mondjuk most még nem vezették be, de azért említhette volna T rendőrség hogy a Kresz hogy fogalmaz jelenleg...

Krisi 2009.06.25. 20:51:47

@sipike78: Már hogy a viharba (baszki, tényleg vihar van épp) ne kéne. Persze, van aki épp vár a haverjára (aki mondjuk szabolcsi:) és ott beszélték meg a találkozót, akkor őt nem kell, de a zebra előtt várakozó emberek 99%-a azért van ott, mert át akar menni. Akinek meg van kresz ismerete, az tudja, hogy le is kell lépnie az úttestre, hogy valaki átengedje végre.

De amögé burkolózni, hogy "nem áll épp rajta az aszfalton" elég zugügyvédes kiskapu keresés. Te is tudod, hogy át akar menni. Addig meg nyilván nem fog áthaladni, amíg 60-nal mennek előtte az autók.

A biztonságos megállás szintén gyakorlati hiba, ha megyek motorral és a seggemben jön valami komplexusos teszem azt UAZ (még mielőtt újabb németautó-fanok sértődnének meg), akkor én sem fogok megállni.

Viszont ha nem jön mögötted szorosan senki, és a gyalog ott áll a zebránál átkelési szándékkal (tudom, nincs nála tábla, amire az van írva, hogy "át akarok menni", mindenbe bele lehet kötni), akkor meg kell állni. És ehhez továbbra is foggal körömmel ragaszkodni fogok :)

Amúgy mi az a lecsalás konkrétan? Hogy lassítok a zebránál, a gyalog lelép, én meg hirtelen gázt adok?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.25. 21:25:56

Mondom: nem érdemes vitatkozni, a megállás a tuti. De egyáltalán nem előírás.

"De amögé burkolózni, hogy "nem áll épp rajta az aszfalton" elég zugügyvédes kiskapu keresés. Te is tudod, hogy át akar menni."

Holnap tolok neked egy vidit egy olyan helyről, ahol naponta eldzsalok. Buszmegálló-zebra kombó.

Ha megállok, és az ott állók közül senki nem megy át, mert csak a buszra vár, dobok egy címet, ahová várok egy rekesz sört. :)

Ellenkező esetben meg úgyis neked lesz igazad, érd be annyival. :)

A lecsalás az, hogy ott toporog, de nem mer lelépni, te lassítasz, jelzed, hogy mehet, és akkor a melletted lévő sávban elhúz 50-nel egy duplán szabolcsi, aki szépen kivasalja. (Persze főleg azért, mert nem fokozott óvatossággal közelítette meg az átkelőt, másrészt nincs röntgenszeme, harmadrészt esze, hogy kilogikázza, te miért is álltál meg.)

Nem én találtam ki, hanem az oktatók.

Krisi 2009.06.25. 22:26:43

@sipike78: Jó képességű emberke lehetett, aki megálmodta oda ezt a buszmegálló-zebra kombót, de azért valljuk be, nem ez a jellemző. (Még egy óvoda is kéne oda, úgylenne az igazi.)

A szabolcsiak meg már csak ilyenek :D

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.06.25. 22:31:03

@Krisi: Ha nem is óvoda, de szemben egy kórház azért helyet kapott. :)

Na, jó éjt. A lényeg, hogy ne essen baja senkinek. Se most, se a jövőben.

Murdock 2009.06.25. 23:41:34

Bár nem ez a gyakoribb, de azokat a tuskó gyalogosokat is agyon kellene rúgni akik a zebránál állnak le beszélgetni, cigizni, ...

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2009.06.26. 00:21:07

Szerintem is meg kéne állni zebránál, igyekszem is e szerint vezetni.
Nem felejtem el, amikor két bérelt mikrobusszal hoztam a német barátaimat Magyarországra. Sorpornba átérnve mondtam nekik, hogy itt nem úgy működnek a dolgok, mint Németo-ban, a zebrát felejtsék el. Beérve a városba mellékutcában a barátom persze megáll, hogy átengedjen egy bácsit... Szegény öreg el se hitte, kérdő tekintettel nézett ránk vissza: "hát ennek meg mi baja?".
Szerintem nem baj, ha a gyalogosok is kicsit tudatosabban élnek az elsőbbségükkel.

Ehhez még egy valami kellene: felfestett, jól látható zebrák. Mert a szürkére vagy teljesen lekopott festékcsíkot még a jószándékú autós se látja meg sokszor.

hellsing 2009.06.26. 11:59:37

A cikk olvasása közben két dolog jutott eszembe. Egyrészt való igaz, hogy mindenkinek úgy kellene felfognia a KRESZ-t, hogy "ezek" az autóvezetés feltételei, ha nem akarom betartani őket, ne vezessek autót, ott a tömgeközlekedés.
Másrészt viszont ne akarjuk mindent az autósok nyakába varrni. Mielőtt - vagy egy időben azzal, hogy - minden szabályon szigorítunk és óriási büntetéseket helyezünk kilátásba, tessék számon kérni és előírni, hogy a zebra "fenntartója" teyen meg mindent annak érdekében, higy az autós tisztán láthassa, hogy mi a helyzet a gyalogátkelő környékén. Egy pár ötlet:
- kötelező legyen jól látható állapotban tartani a gyalogátkelő-táblákat;
- kötelező legyen kivilágítani a zebrákat, meghatározot legkisebb fényerővel (pl. 2000 lumen);
- ne lehessenek nagy forgalmú, 2x2 sávos utakon lámpa nélküli gyalogátkelők;
- az USA-ban és az EU több országában találkoztam olyan zebrákkal, amik maguk a fekvőrendőrök, ezt itt is lehetne használni;
- ha már az autósokat korlátozzuk (pl. sebességben), korlátozzuk a gyalogosokat is, hogy kényszerítve legyenek a gyalogátkelők használatára (pl. M5 kivezető, ahol _bármikor_ elém léphet valaki az elválasztó bokorsorból);
- egy forgalmasabb úton a gyalogátkelő kialakítása előtt érdemes átgondolni, hogy a megállás mennyi fékporral, az elindulás mennyi plusz károsanyag-kibocsátással terheli a környezetet;
- a fokozottan veszélyeztetett helyekre (pl. iskolák, játszóterek) kötelező legyen forgalomlassítást telepíteni és biztosítás (táblás ember) öööööö... biztosítani :).

A fentieket tessenek szabványban előírni és ellenőrzését/betartatását kiróni a Nemzeti Közlekedési Hatóságra (volt Közlekedési Felügyelet).

Irreális azt mondani, hogy a balesetekről csak az autósok tehetnek, ugyanígy hülyeség elvárni, hogy egy forgalmasabb helyen (pl. a Gyömrői úton) 10-50 autó álljon meg, mert egy nyugdíjas át akar döcögni a lámpa nélküli gyalogátkelőn.

A fentiek összeszedésében két nézőpont vezérelt: egyrészt az évi 70ekm-t vezető autósé, másrészt a 3 éves házidémon apukájáé.

˘.˘ lilyn (törölt) 2009.06.27. 00:20:45

@Ati232:
Eléggé egyedi vélemény,hogy az a "barom" aki megáll a zebránál ás átengedi a gyalogost.

Angliában és Svédországban minden autós megáll a zebránál és békésen vár amig a gyalogos átmegy,az olaszok is megállnak,bárhol lép le a gyalogos.

Meg kéne talán kérdezni őket,hogy hogyan érték el ezt.

waffen55 2009.06.27. 21:33:58

2009-06-14 12:05
Zebrán gázolta halálra a háromgyermekes asszonyt

A helyszínen belehalt sérüléseibe az a fiatal nő, akit egy motorkerékpár gázolt el Mosonmagyaróváron, egy gyalogátkelőhelyen. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a tragikus baleset körülményeit.


A tragikus baleset szombaton este történt, a város Szent István király útjának egyik zebrájánál. A 29 éves nő biciklijével kelt át az úttest túloldalára, mikor az arra tartó motoros elütötte.

A fiatalasszonyt biciklijével együtt métereken keresztül tolta maga előtt a motorkerékpár. A nő, aki három kisgyermeket hagyott maga után, a baleset során olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

A motoros, valamint utasa is megsérült, mikor az ütközés során lezuhantak járművükről. A motorbiciklit vezető 19 éves fiatalembert súlyos-, míg utasát könnyebb sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

(HavariaPress)


Ez a hölgy osztálytársam volt....

2009.06.27. 21:48:04

Tegnap reggel Debrecen, Peterfia-Honved utca sarok: 18 autos ment el a zebran allo 4 gyalogos elott lassitas nelkul. Egyszeruen szarnak ra.
1-2 nappal elotte a Modem-nel utepites, kozlekedesi lampak nem uzemelnek. Nagyika megprobal atkelni a Mester utcai zebran, es majd egy percig ott toporog a felezovonalnal, mert nem engedik tovabb, meg dudalnak is ra a tahok. Biztos kurva fontos dolguk volt.
Nincs ez jol igy.

2009.06.27. 21:52:19

Ja, es ezek nem mind az eleve index nelkul es kopasz soforrel gyartott bmw-k meg mercik voltak, hanem suzukik, opelok, meg mas hetkoznapi auto.

Perillustris 2009.06.28. 00:27:44

Rossz a logikátok. Valóban a gyalogosok húzzák a rövidebbet, de pont emiatt kell jobban figyelniük a járművezetőknek. Ezzel persze a gyalogos ne éljen vissza.

Aki meg kiakad a tétova gyalogosok miatt, az idézze fel csak az elmúlt 1 év halálos zebrás baleseteit.

Perillustris 2009.06.28. 00:30:18

@waffen55: Kiderült már, hogy tolta-e a bicajt vagy át akart gurulni vele a zebrán?

Perillustris 2009.06.28. 00:32:43

@hellsing: "hülyeség elvárni, hogy egy forgalmasabb helyen (pl. a Gyömrői úton) 10-50 autó álljon meg, mert egy nyugdíjas át akar döcögni a lámpa nélküli gyalogátkelőn"

Ez különösen gyönyörű.

Perillustris 2009.06.28. 00:42:37

@gz: "A gyalogosnak meg nem probléma, ha 10-20-30 mp-t várni kell"

Minősíthetetlen.

Perillustris 2009.06.28. 00:50:38

@Tetű: "Ha egy gyalogost elütnek, abban majdnem biztos, hogy a gyalogos ludas!"

Már majdnem írtam valami szépet, amikor elolvastam a nick-ed. Így már értem.

Perillustris 2009.06.28. 01:02:35

@gnme: "Ha már nincs kultúrája a gyalogos alul-felüljárónak mert pénzbe kerül."

Ez nem pénz kérdés. Ha lenne, akkor is legfeljebb az autóknak kellene építeni.

záporjózsi 2009.06.29. 13:37:52

@Perillustris: ??? Most akarnak valami zebrát építeni a Váci utcába a Szabadsajtó úthoz. Ki ez az állat, aki egy olyan helyre tesz zebrát, ahol kis átalakítással gyakorlatilag eltüntethető a gyalogos magasságvesztése, mert a Váci utca szintje fölött megy a Szabadsajtó út. Ráadásul evidens helyen is van.
Sok helyen van idióta aluljáró, de a legtöbb felszínen elkerülhető. Akkor miről is van szó?!

záporjózsi 2009.06.29. 13:46:03

@hellsing: Egyszer életedben légy szíves vedd elő az általad KRESZ-két aposztrofált jogszabályt és nézz utána, hogy milyen személyi, területi, stb. hatálya van. Konkrétan a tömegközlekedésre is megfogalmaz szabályokat... Meg persze a gyalogosokra is...

Polaone 2009.07.08. 00:06:08

Nemrég Sopronban is volt egy baleset zebrán.Belátható út, a gyalogos bal oldalról a jobb oldalra szeretett volna átmenni.Az autó a jobb oldalával találta el, azaz a lassítás helyett a kikerülést választotta.Ez sajnos egy életbe került...de én számos példát tudok hogy nem mindig az autós a hibás.Múltkor egy idősebb férfi sétált a járdán és egyszer csak egy 90fokos fordulót vett egy zebra felé ami alig egy két méterre volt tőle és körülnézés nélkül rálépett mit sem törődve azzal hogy egy autó közel volt már hozzá és épp hogy meg tudott állni.Pedig nem ment gyorsan és figyelmetlen se volt az autós egyszerűen nem látta nem láthatta hogy a gyalogos átakar menni.Szóval mindenkinek józanul kéne cselekednie ha egy zebrához érkezik nem felelőtlenül "lesz ami lesz" alapon közlekedni.De hát nincs mit tenni ez a világ tele van a felelőtlen emberekkel, ha kiraknak 30as táblát lesz aki azt is megszegi,az autósok türelmetlenek de nem oktalanul, hiszen minden 50 méteren vagy zebrával vagy lámpával vagy más lassítókkal találkoznak.

Airtimi (törölt) 2009.07.10. 19:49:10

Alternatív 2009.06.25. 04:02:24

A telezöld nem pesti találmány,Barcelona is tele van vele,itt sem tartják be mindig a szabályokat,egy valamiben különbözik:alig van gyalogos gázolás.
nemcsak a lámpára figyelnek,hanem a másikra is.
süti beállítások módosítása