A valami, amit útnak hívnak

  2009. április 02. - ommm Címkék: giga omm katyu

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy


Én vagyok hülye, vagy a tükör görbe? – néha már-már kételkedem épeszűségemen, képes vagyok felhúzni magam olyan dolgon, amit máskor észre sem vennék, kósza gondolatfátyol lenne csak szürkeállományom (feltéve, ha van ilyen) redőin. Az utóbbi hetekben azonban van egy valami, ami kék villanásként kínoz, mintha Palpatine sütögetne jókedvében, hogy ott rohadjak meg autóstul, mindenestül. Az Erő sötét oldala, az oly sokszor megénekelt, minden oldalról körberágott kátyú. Olvassák csak ezt a gyöngyszemet Árpád egyik régebbi írásából:

A kátyúipari szakszótár– kérem, ne röhögjenek, hanem nézzék meg a link webcímét – megkülönböztet ideiglenes és tartós kátyúzást. Az egyik „a téli időszakban szórványosan jelentkező kátyúk haladéktalan megszüntetése. Élettartamát tekintve ideiglenes jellegű.” Az elvileg éveket kibíró változat a „burkolaton jelentkező kátyúk megfelelő időjárási körülmények között történő, hosszabb időtartamra szóló megszűntetése.”

Szép, ugye? Lefordítva ez annyit jelent, hogy a tél során szarrárepedt – előzőleg minden bizonnyal csillagászati összegből, profi minőségben felhúzott utat – „időszakosan” javítják. Ehhez nem is kell más, csak egy vastagtalpú bakancs vagy csizma, meg egy lapátnyi aszfalt. Tényleg, ennyiből megoldható. Egyik jóbarátom mesélte, hogy a munkahelye előtti tankcsapdát hetente járnak foltozni, holott talán két hetet is kibírna a friss tömés, ha előzőleg eltávolítanák belőle az esővizet, nem csak úgy messziről dobálnák bele a flasztert. Igen, a vízzel teli gödörbe. Majd a fent említett csizmával, úgynevezett taposás útján, mintegy besűrítik az anyagot, lapáttal rácsapnak még kettőt, hogy jól álljon és kész, terv teljesítve. Ilyen erővel húgyos seprűvel is csapkodhatnák.
De az autós-motoros ezt benyeli, spongyát rá.

Persze adódik a felvetés, hogy a kevésbé fejlett országokban, mint pl. Norvégiában, Svédországban, vajon vannak-e egyáltalán utak? Hiszen ott mindig hideg van, jóval komolyabb mínuszok röpködnek, mint itt a trópusokon, elméletileg ott minden tavasszal újraaszfaltozhatnák az egész országot, nemde? Vagy netán fejlettebb technológiával aszfaltoznak? Ugyan! Mit tudhatnak azok a szerencsétlenek, amit a mi útkezelőink, útépítőink nem? Nincsenek is ott utak, el sem hiszem. Ha netán mégis, akkor esetleg nem lehetne tőlük tanulni valamit? Vagy már a repjegy árát is ellopják idehaza?

Persze tudunk mi rendeset is, nézzük csak a másik, tényleg profi ISO9001-módszert, a „hosszabb időtartamra szóló megszüntetést”. Hogy-hogy nem, szűkebb lakókörnyezetemben, itt Érden, éppen ma volt szerencsém megfigyelni egy ilyen idők végezetéig és azon túl is kitartó folytonossági hiány-elhárítást.
Volt különbség, tényleg. Nem három melós jött, hanem öt, teherautóval, kis talajgyaluval, síppal-dobbal, nádi hegedűvel. Komótosan elfoglalták az egyik forgalmi sávot, majd hoppá! Kivágták a burkolatot (biztosan van erre szakkifejezés, majd valaki elmondja), bumm, bele lapáttal a forró aszfaltot, kis úthengerrel kétszer-háromszor átmentek rajta és kész, elmentek.

Ez a hosszútávú megoldás. Finoman jelezném, hogy akár 4-5 héttel is tovább tart, mint az ideiglenes, aztán a rohadt kátyúja csak megjelenik megint. Ezek ilyenek, jönnek mindig, évről-évre visszatérnek, mint a költöző fecskék. Ezzel nem is lenne mindaddig baj, hogy ha csak hébe-hóba találkozunk velük. Hiszen szeretjük a fecskéket, aranyos kis madarak, teljesen addig, amíg minden reggel tele nem szarják az ablakot, vagy az autó tetejét. Akkor már annyira nem is kedveli őket az ember, kirakja a sztaniolcsíkokat, hadd, zizegjenek, ne legyen csupa sár és fos megint az ablakpárkány. Ilyenek a kátyúk is, azzal a különbséggel, hogy azokat nem sztaniolcsíkokkal kell betömni, és nem annak a több százezer autósnak és motorosnak, akik lényegében megfizették/megfizetik azt, hogy azon közlekedhessenek, illetve pénzükért cserébe jogosan elvárhatnák (feltételes mód!), hogy tisztességesen karban is lesz tartva. Hanem bizony az erre szakosodott cégnek, legyen az állami vagy magáncég, jelen esetben mindegy.
De nem teszi. Miért?
Mert lop, csal, hazudik, sikkaszt? Ugyan, nem olyan világ ez, biztos vagyok benne, hogy talpig becsületes, öntudatos, a köz érdekét maximálisan szem előtt tartó szakemberek ülnek vezető beosztásban a megfelelő helyen.
Igen ám, de akkor mi a francért nincsen út?
Illetve van, én kérek elnézést, a múltkor rájöttem, hogy éppen csak olyan vastag a réteg, hogy a google maps képén jól nézzenek ki a szürke csíkok. Az, hogy a Botswanaból idelátogató előtt is ég a pofánk, hogy olyan minden fővárosi utca, mint a terepmintás katonai gyakorló, az már úgy rendben van, persze, benyeli a futómű meg a felni, meg főleg a magyar közlekedő.

Birkának néznek minket, meg is tehetik, csak azt nem értem, hogy a temérdek szájtépésnek miért nincs semmi haszna? Nincs ember, aki ezt az úthálózat gyanánt orrunk alá tolt madárlátta hullámvasutat felügyelné? És ha van, miért nem csinál semmit? Mert ez nem javítás, ez szégyen. És nem a miénk, hanem a felelős meztelen csigáké.
És ne jöjjenek a mundér becsületét védők ide habzani, ne magyarázkodjanak: csinálják meg tisztességgel, rendesen. És főleg: legyenek felelősségre vonhatóak, mint mi mindannyian. Nagyon nem szeretnék egész nap kacsázva közlekedni mindenütt, otthagyni a fogam meg pláne nem.

Ezt a méretes, kapitális példányt hamika lőtte.

Ezt ma fényképeztem le Bp 4. ker Madridi utcában.
Vödör mellé simán befért volna egy rekesz 1,5 l szentkirályi is ,de nálam csak egy palack volt.
Ekkora kátyút még nem láttam, pedig 1992 óta vezetek.
Üdv

Ön tud nagyobbat? Töltse fel a fotót, linkelje be ide, a legnagyobb kátyú megkapja az Ország Fekete Lyuka címet, a nyertes pedig egy Totalcar-könyvet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr911042169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damavend 2009.04.03. 11:41:40

Üdv
A legelső kép Érden készült az M7 lejárónál, ami gyalázatosan szar állapotban van.Érdekes,hogy a Bajcsy-Zsilinszky utat leaszfaltozták pár éve,pedig semmi baja nem volt,de azt a pár métert már úgy hagyták, brutál mi megy abban a faluban közútügyileg,igazi idióták.

ipari_fostalicska 2009.04.03. 11:44:45

bár szakmailag érintve vagyok, sajnos egyet kell értenem a mondanivaló lényegével. Viszont annyit szabadjon megjegyeznem, hogy másokat is szídnak és kijavítanak a kommentelők, akkor megteszem én is:
"Kivágták a betont..." ha eleve aszfalt rétegről van szó, akkor ne a beton szót használjuk már. Legalábbis cikkben ne mááááá

Egeg 2009.04.03. 11:45:47

Sajnos ez van itt Magyarországon..ilyen mocskos szarok az utak minősége!
Nálunk a 82-es főút se kutya! Főleg a Cseszneki várnál a szerpentín...az komolyan mondom tankcsapda...ha vki erre jár kint is van a 30-as tábla végig! De lehet már elkezdték foltozni!
Felelősségre kellene vonni az aszfaltozó cégeket...ők fizessék ki a kátyúból eredő károkat, ha kátyú keletkezik...vállaljanak rá garanciát.
Az lenne a legjobb...így nem tudnának a legszarabb minőségű anyagokkal dolgozni, emrt garanciát kellene rá vállalni...csakhogy ilyen itt nem lesz!
Csak lehúzás lsz...de az minnél több...

Stock 2009.04.03. 11:48:42

az én környékemen tavaly folytak nagyobb horderejű aszfaltozási munkák...
az eredmény:
egy hét után kátyúk a originál aszfaltban, 2 hónap után mindenütt letört útpadka, a két sáv között 1-2 centis toldási hézag... és a csúcspoén a régi aszfalttal való összekapcsolás: a felmarást a régi aszfalt határán 0,5-1 méteren nem aszfaltozták le!!
meg lehet nézni... Fót-Veresegyház-Erdőkertes

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.04.03. 11:50:46

"Nincs ember, aki ezt az úthálózat gyanánt orrunk alá tolt madárlátta hullámvasutat felügyelné?"
Van de fosik az rá amíg a szolgálati Audi futóműve jól nyeli az úthibákat...


Amúgy én is szoktam hőbörögni hogy 1. az út alapja ha be van szakadva akkor miért nem azt javítják meg, miért csak ráöntenek egy kevés anyagot, 2. hova lesz az a pénz amit adónak befizetünk?

@ipari_fostalicska: Tudok egy-két szakaszt ahol legalább betonból van az út pár 100 méteren keresztül, de ott kicsit legalább jobban bírja mint az aszfalt... :)

karlmann 2009.04.03. 11:51:16

Az irodámtól kb. 300m-re van egy kereszteződés Debrecenben, amit úgy tavaly ősz óta próbálnak átalakítani. Van olyan rész, amit már újraaszfaltoztak Októberben és épp tegnap délután kátyúzták, mert volt egy kb 8cm mély és fél négyzetméter területű lyuk rajta. Egy alig fél éves úton!!!

ipari_fostalicska 2009.04.03. 11:52:31

@ColT: én is. Építettünk is jópár kilométer beton burkolatú pálkyaszakaszt. Pont ezért kértem, hogy ne keverjük. Mert a beton a büdös életben nem fog nyomvályúsodni, sem kátyúsodni.

mercurius 2009.04.03. 11:56:45

Az ország fekete lyuka az országhatáron belül található.

tamil 2009.04.03. 11:57:50

Én közvetlenül az osztrák határ mellett lakom. Minden tél után nálunk ezer kátyú keletkezik, a közlekedés életveszélyessé válik, ezt mindenki tudja. Na most hogy van az, hogy ugyanazon időjárás mellett, pár km-rel arrébb, igen, a határ túloldalán nem keletkeznek kátyúk??? Nincs itt a mi technológiánkban valami nagyon (de nagyon) elcseszve? Mi a ludas, a szabvány, vagy a nemtörődőm, alulfizetett melós? Vagy egyáltalán, akinek a dolga, mindenki leszarja? Fel se tűnik senkinek, hogy ez így csak pénzkidobás? Menjünk már el tanulni és vegyük át 1 az 1-ben attól a technikát, aki ért hozzá! Mikor jut el mindez az illetékesek agyáig?? Egyszer kéne jól megcsinálni, lehet többe kerül, de utána nem nyeli a pénzt a végtelenségig!
Másik: minek kell az összes közművet az utak alá építeni? Bármi történik, már verik is szét az aszfaltot, onnantól kampec. Ezt képtelen vagyok felfogni. Ha jól tudom, ez is magyar módi. Ezen sem lehetne változtatni??

Peet84 2009.04.03. 11:59:42

Magyarország: magánemberként hibázhatsz, de azonnal szétrúgják a segged, "állami" ember meg NEM hibázik!
-És akkor ez a kátyú, amibe egy robogó belefér, az mi, kérem szépen?
-Az maguk miatt van, az állat autósok/motoros miatt. Bezony
-Nem kéne megcsinálni?
-Megcsináltuk.
-De még mindig luk van.
-Nem, már megint. Mondom, a maguk hibája.
-Hogy a jó @&#^~^˛˙!
-Panaszt kell tenni, ha nem tetszik, elbírálják 1 év alatt.
-És hol?
-Itt nálunk...

Vortep 13 2009.04.03. 12:03:14

ilyen utakra vegyen az ember autót.Lassan tényleg úgy gondolom,hogy terepjárót fogok venni,vagy daciát.

DonVincenzo 2009.04.03. 12:05:29

Karlmann,csak nem a Vágóhíd u.-Diószegi út kereszteződés? Az már egy vicc ami ott folyik.
És 100 méterrel távolabb a buszforduló? (asszem Borzán Gáspár utca az már) Van ott egy 50 méteres szakasz amit évek vagy talán évtizedek óta foltozgatnak de képtelenek egyben leaszfaltozni.

Opalgrün-metallic 2009.04.03. 12:05:31

Ilyenkor szoktam elgondolkozni, hogy mégis mi a fenére szoktunk azt az irgalmatlan sarcot fizetni, amit átírásnak, regadónak, súlyadónak szoktak nevezni.
Miért kell engedni még mindig olyan eberek mutyizását, akik egész egyszerűen nem értik a dolgukat...
Abszolút értékben a Thököly út is egy fekete lyuk, talán a legnagyobb.

qqri 2009.04.03. 12:07:18

Nem azzal van a baj, hogy havernak adják a bizniszt, hogy utat építsen, aszfaltozzon - én is szivesebben adnám ismerősnek, akiben megbízom, és ugy sejtem, hogy minőségi munkát kapok, tekintettel a haverságra!

Azzal van a baj, hogy a haver nagyon szarul végzi a munkáját. Meg azzal is baj van, hogy aki kiadta a havernak a munkát, átveszi a szart. Meg azzal is baj van, hogy ujra neki adja a munkát, miután kiderült hogy szar munkát végzett a haver.

Ebből igy az jön le, hogy direkt szart várnak, hogy ujra és ujra ki lehessen adni a havernak a munkát, és ujabb "zsebpénzt" lehessen kapni.

Itt van elátkozva az ország. Amig ilyen politikusok vannak, addig nincs miről beszélni, hogy ki kormányozzon, vezessen, felvirágoztasson, stb.

Shadowbull 2009.04.03. 12:09:08

En marhara nem ertek ehhez, de azt hallottam, hogy van valami adalek, amit beraknak az aszfaltba, es akkor jobban birja a fagyot, es azt nalunk ki szoktak sporolni, nyugatabbra meg nem.

Meg olyant is hallottam, hogy az aszfalt osszetetelet is lehet a varhato homerseklethez igazitani, a problema ott van, hogy ami telen nem katyusodik, az nyaron viszont nyomvalyusodik, es forditva.

Nemtom ez igaz-e, majd az okosok megmondjak.

sb

streetsta · http://managertoys.hu/ 2009.04.03. 12:09:36

Óóóó, hogy azt a büdös mindenit! Ekkora krátert még én sem láttam -pedig kívülről fújom az FKF Rt kártérítési ügymenetét (2-3 évente van egy eseményem, amit mehetek szemléztetni).
Sajnos úgy tűnik, hogy a legtöbb alvállalkozót az út és hídépítésben lehet alkalmazni -tökéletes az intézményesített lopáshoz és csaláshoz. Pedig csak két dologra kellene odafigyelni: munkavégzéskor a szabvány szerinti technológiára, átvételkor a kíméletlen minőség ellenőrzésre. Mondjuk tamil kollega megjegyzése valóban felveti a kérdést, hogy egyáltalán, rendben van-e az a szabvány?

Dassler 2009.04.03. 12:16:13

Csak ez is úgy (nem) működik, mint minden más, ami állami pénzből megy. Nem tartozik senki felelőséggel az (nem) elvégzett munkáért.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2009.04.03. 12:19:18

82-est tesztelem délután.

karácsonykor még jó volt, aztán egy hónapja néztem a táblát, azt hittem az idióták miatt van nehogy a havas úton lecsússzanak a szakadékba. aztán akkor zsupsz majdnem kiszakadt a balelső. 20-szal kettesbe döcögtem végig. nekem nagyon szar kb 10 centire van a földtől az aljam, nagyon kell figyelnem minden szirszar kátyúra.

martong 2009.04.03. 12:20:50

Olyan, mint a tejcsoki felirat.

Vigyázat nyomokban aszfaltot tartalmazhat.

Egyébként szerintem a futóművesek és a gumisok összeesküvése az egész. ;) Én lassan törzsvendég vagyok náluk.

Komolyabban: mivel már bosszankodtam eleget, és kínomban nevettem is rajta, inkább elfogadom, hogy szar, és hogy a szavam semmit sem ér a témában, nehéz ám innen lentről magasra felkiabálni, pláne ha süket gibbonok a hallgatóság...

Lalikiraly 2009.04.03. 12:21:07

Szerintem a világon nálunk megy el a legtöbb pénz az utakra. Persze a pénz nem ér oda az úthoz hanem a sok fasz zsebébe megy... Igen a Thököly viszi a prímet minden szinten...

Ott a Villamos sin. Dehogy járatunk rajta villamost.

A Keletinél bezzek két méteren is otthagyja a villamos sínt, nehogy a busznak vagy az autónak jobb legyen már.. nemár...

Egyrész a pénzlopás ez nyilvánvaló.
A bűnösöket egyszerűen fel kéne már akasztani...
A másik meg az abszolút nemtörődömség a hozzáértést meg felejtsük el a fejesek részéről... Főleg ha valami 80 éves vén szar ül a székben. úgyis azt mondja jó az úgy. Ennyi...

Zsomatograf 2009.04.03. 12:21:12

Javaslom megnézni a Tata és Környe közötti utat. Ősszel aszfaltozták, alapból keresztbordákkal, beépített kátyúkkal, plusz van egy cirka 20 m-es szakasz, ahol megmaradt a régi réteg.
Abban reménykedünk, hogy csak a tél miatt szünetel a munka, és erre még jön egy kopóréteg. De már hetek óta jobb idő van, mint amikor az eddigi réteget csinálták, esőben, hóesésben.

Carisma001 2009.04.03. 12:21:32

Én csak egy nevet és címet kérek a szerzőtől, ahova elküldhetek 1 rózsaszín csekket. így megtérítik az MITSUBISHI Carisma-m idő előtt elhasználódó futómű elemeit. Gondolom ezt szívesen megteszik, és akkor mindenki boldog!!! HAHA

De komolyra fordítva, a közvetlen kátyúkárt ugyan megtérítik egy procedúra folytán a kárt. De az út rossz minősége folytán hamarabb tönkre menő alkatrészekkel mi van?? Az nyeljük be szépen.

De végül is jóléti társadalomban élünk, ahol olcsó a benzin, nincs teljesítményadó, olcsó a gépjárműátíratás, filléres az autófenntartás. -Sóhaj:D

dr.oid 2009.04.03. 12:21:52

Moslékország Karinthy Ady paródiáját idézve. Regélhetnék törött alufelnikről, szétbaszódott oldalfalú gumikról, jobbik esetben elállítódott futóművekről. Még nem vezettem olyan autót legyen zsírúj vagy használt, kicsi vagy nagy amelyiknek pontosan középen állt volna a kormánya egyenes kerékállásnál, ha megtehettem kicsit elengedtem a kormányt és láss csodát pár másodperc múlva még a legjobb verdák is elmásztak a sávból. Ki a fasznak van pénze és ideje hetente futóművet állíttatni?- kérdezném a nagytudású útkarbantartó cégek embereit, az önkormányzati és állami illetékeseket. Egyszer az orrom előtt szakadt le egy Clio futóműve -persze francia fos mondanák az okosok- ja mindenki járjon Gaz66tal, Urallal meg Krazzal bazmeg- megszívlelendő. Életem legnagyobb biciklis zakója is kátyúhoz kötődik, lejtőn fékezéskor a kátyú megfogta az első kereket igy sikeresen katapultáltam a szembejövő Wartburg irányába. Isteni csoda, hogy nem törtem össze a pofámat és csak a vesém zúzta le a nyereg ezért csak 1hétig nem tudtam kiegyenesedve járni és csak a fél oldalamon radírozta le a bőrt az aszfalt a mez ellenére, a kesztyűim védőpárnái pedig szép lyukasra égtek. Jóreggelt Magyarország. Mi adtuk a legtöbb Nobel díjast a világnak óbégatjuk világgá és mit érünk vele ha hiányzik a józan ész...?

elmoro 2009.04.03. 12:22:05

azt hiszem, ahogy a határmenti példa is mutatja, nem is a kivitelezésben van a hiba, hanem a megrendelő-kivitelezői viszonyban. vagyis a kivitelező mindent meg tud csinálni, ahogy kell, megvan rá a gép, a technológia, munkaerő, minden. de ha megegyezik az árban, majd megvonja a vállát, hogy ennyi pénzért ilyen technológia jár, a megrendelő pedig "jóvanjóvanértemén" biccentéssel mindent átvesz, akkor ez marad. hogy ez miért így van? ha gyanútlan vagyok, elhiszem, hogy a keret szabja meg a határokat - mármint a tényleges, utolsó fillérig érő keret - és a megrendelő inkább megcsináltatja egy szezonban 2szer olcsón, mert mégis nyugodtabb a lelkiismerete, hogy tett valamit a közösségért, annyit, amennyit tehetett és mindenki érzi a törődést, az is több, mint a semmi, ha már jó út nincs, legalább az legyen, ugye. biztos létezik ilyen is. de biztos létezik olyan is - ha nem vagyok gyanútlan - hogy a megrendelő képviselője megegyezik a kivitelezővel az összegben, ami kifizettetik, meg abban, amit ő kap, hogy erre a kivitelezőre bízta a pénzkereset lehetőségét. innentől eldől, hogy a kivitelezőnek nem is férhet bele a jobb technológia (vagy igen, de mivel úgyis rohadt a közeg, szarik rá és ő is még többet akar fogni), és minden megy, mint fentebb, azzal a különbséggel, hogy az egész "törődés" álságos, képmutató marketinggé válik. szóval, a lényeg, mint mindig az átvevő hozzáállása (ausztriában nyilván azért csinálják meg jól, mert különben nem veszik át és nem fizetik ki a munkát) és mint mindenben, a korrupció felszámolása lenne.

2009.04.03. 12:27:13

Sziasztok!

Mondhatjátok, hogy "na, ehhez is ért a faszi", de azért elmesélem, mi a pálya.
Út szar, hiba felvéve, kőcségvetésből (állami, települési, stb...) kispekulálódik, hogy mennyit lehet rászánni. Jó kis közbeszerzés kiírva rá, amit megnyer az X konzorcium, vagy cég. Ugye nem kell mondanom, hogy X-nek a 12. alvállalkozója csinálja (bár ez a szó itt erős túlzás) meg az utat, fele olyan anyagvastagsággal, minőséggel, mint kellene.
Aztán az út olyan lesz, mint Churchill szerint az asszonyok, a szerződések, meg a rózsák: tartanak, ameddig tartanak...
A munka átvevője odamegy, hümmög, duzzog kicsit, hogy ez így nem jó, ezért megkenik, és már mehet is a forgalom...
Ja. Olyan fél évig.
Nem a technológiákat nem ismerik itt a népek, hanem az erkölcsöket. Ez a bibi.

Az az út, amit alábetonoznak, tisztességes vastagságú kopóréteggel (aszfalt) látnak el, megfelelő lejtése van a széle felé, hogy ne álljon meg rajta a víz, az tart.
Csak ilyesmi itthon igen ritkán készül...

Netuddki. 2009.04.03. 12:29:22

@Opalgrün-metallic: Erre nagyon egyszerű aválasz. A mutyizás addíg megy minden szinten amíg hagyjuk. Ennyi. Csak rajtunk múlik. Csak össze kéne fogni. Csak nekünk, bérből és fizetésből élők. Az a király aki fizet. Jobb helyeken.

Dassler 2009.04.03. 12:30:28

@elmoro:
Ausztiában aki aláírja, hogy "átvettem" és van valami gebasz, akkor rögtön előveszik, mint ahogy a kivitelezőt is. Mo-on ez valahogy mindig elmarad.

baranyp 2009.04.03. 12:33:44

Felénk tavaly kezdtek viszonylag komolyabb útfelújítást(pest megye,Tinnye-Zsámbék között),az első rész tavaly novemberben elkészült,mostanra több helyen letöredeztek az útszélek,van ahol méretes kátyú is keletkezett.Az összeillesztéseknél(ahol a folytatás indul egy adott szakasz után)képtelenek szintbe hozni.Tudomásom szerint ez egy 500 milliós útfelújítás.Minőségi munka.

Rocko- 2009.04.03. 12:34:28

óóó, ommm, miért nem szóltál.
nálunk a vízmû egyszer felbontotta a frissen felújított utat, azóta rendre beszakad, mivel busz is jár arra. gondolom elfelejtettek tömöríteni, csak simán visszalapátolták. elôször csak repedés, aztán luk, most a harmadik körre 3 sávon át tartó javítás lett a vége. ha tudom, végigfényképezem. olyan szép volt, h megvárták mig beszakad, preventíven véletlenül se gondolkoznak.

na majd a következô körben.

Honer (törölt) 2009.04.03. 12:38:23

A fene hogy külföldön élek... Pedig kéne már egy Totalcar könyv! :))))

Pcmg · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=49359 2009.04.03. 12:40:23

Anno, amikor a Hankook gumigyár Dunaújváros határához költözött, kikötötték, hogy kell egy körforgalom a gyár bejáratához. (Amúgy is elkelt, mert elég bonyolult volt az a rész) Elkészült, megnézték a gyár tulajdonosai, és mondták, hogy akkor most el lehet kezdeni felszedni az egészet, és megcsinálni normálisra, vagy szedik szét a félig kész gyárépületet, és mennek másik városba.
Érdekes módon az a rész azóta is jó...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.04.03. 12:41:23

az nem is kátyú! mélygarázs :}

egyébként én is szoktam szépen beszélni és gondolni amikor akkora gödröt kapok valami tócsa alatt lapulva, h belereccsen az egesz autó....

ppppp20 2009.04.03. 12:41:54

szevasztok!

jó a cikk, nagyon igaz, sokat járok Pest felé és katasztrófális a helyzet! De nemcsak Magyarországon, hanem nálunk Szlovákiában is detto! Ugy látszik ebben egyezik a magyar - tót felsovezetés - eloszor tomi a saját zsebét és még utánna is!!

Pcmg · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=49359 2009.04.03. 12:41:58

Jah, kihagytam, hogy afrissen elkészült M6ost, az átadás utáni pár hónapban javítani kellett, mert annyira szar volt már átadáskor is a burkolat minősége.

szamarhegy 2009.04.03. 12:42:25

Kivitelező pénzéből visszatartani 30%-ot 3-5 évig javításnál, 5-10 évig építésnél, addig kamatozna neki, de csak akkor kapja meg, ha egy tűréshatár alatt marad a kátyúsodás, nyomvályúsodás. Nem a megbízó határozza meg a javítási, útépítési technológiát? Ha előírja, hogy előkészített, száraz, kitisztított felületet lehet csak aszfaltozni és azt nem bakanccsal, hanem géppel kell elsímítani, tömöríteni, akkor az van, vagy mégsem? A megbízó képviselője, azaz a kerületi önkormányzat műszaki vezetője, vagy a felügyeletet ellátó mérnök neve, telefonszáma legyen kint a táblán, a bónusza, vagy akár az állása múljon a lakossági panaszok és/vagy a kátyúk számán. (Az arctalanság az állami/önkormányzati hivatal legnagyobb fegyvere, többször küzdöttem már margitszigeti ügyekért a Fővárosnál, és döbbenetes módon a 2000 fős (!) Fővárosi Önkormányzaton nincs Margitsziget felelős, nekem kellett a felmerült ügyhöz kapcsolódó, más-más területen dolgozó 6 önkormányzati alkalmazottat összegyűjtenem és az adott problémára felhívni a figyelmüket.)

pipikirálylány 2009.04.03. 12:43:13

Asszony nikkje, de leszarom.

Szal az a szitu, h van a fővállalkozó, aki maga alá kb 13 szinten alvállalkozót szervez be. Természetesen mind lehúzza az alatta levőt, így hiába nálunk a legdrágább minden, mire a tényleges munkát végzőkhöz lejut a zseton, addig csak a brazil vendégmunkás szintre lesz elég. Ammeg ugye nem a szaktudásáról híres.

Velorex 2009.04.03. 12:43:57

Ha már mindenképpen kátyuzás;
Nem akarom a spanyolviaszt feltalálni, de amikor foltoznak, akkor kötelező úgy kivágni a folt széleit, hogy MINDIG legyen olyan fuga ami a haladási irányra merőleges, ezért MINDIG legyen (előbb vagy utóbb) döccenő?
Miért nem lehet egy négyzet alakot pl. 45 fokban elforgatni? Így egyik vágás (fuga) sem lenne merőleges a haladási irányra. Vagy egy hosszabb szakasz végeit ugyanígy "srégen" kivágni?

Sőt tovább megyek: autópályákon vagy hidakon az illesztések vagy a dialtációs hézagok miért nem ferdén átlósak?

Vagy ez hülye ötlet?

Pcmg · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=49359 2009.04.03. 12:46:37

@dr.oid:
Alaphelyzetben az út a padka felé lejt, hogy le tudjon folyni róla az esővíz. A vadi új autók ezért húznak az árok felé. A többi kocsi meg a hazavágott fotúművek miatt :D

dr.oid 2009.04.03. 12:46:50

Horvátországban -nem autópályán autózva- a határtól a Plitvicei tavak mentén végig az Adria Magistralén le Dalmáciáig furcsa világos színűek még a zergebaszta utak is, mellesleg jóval tartósabbak. Több az aszfaltban a kavics meg a kőzúzlék -gyanítom. Persze a sok mészkőhegy ott van nekik. Meg jobban megépítik. Meg éjszaka is dolgoznak villanyfénynél. Meg nem lopják a pénzt és az anyagot annyira. Nem csak kátránnyal bohóckodnak. Nálunk meg tendert kéne kiírni melynek lényege az autógyárak a futóműfejlesztési-tesztelési tevékenységüket helyezzék át csodás országunkba. Az eredmény: az új gépkocsi típusok garantáltan megbízható és tartós kerékfelfüggesztése és sok-sok csodás prototípus megjelenése:)

Lowtyo 2009.04.03. 12:46:59

sosenemlesz jó út mo-n
először ugye meg kéne javítani a szar utakat, amelyek közül legtöbbnek normális alapja sincs
aztán ezeket folyamatosan karban kellene tartani
repedés minden úton keletkezik, abból meg ugye kátyú, ha belefolyik a víz és szétfagy, ezt minden háziasszony tudja.
namost, ha lenne olyan, hogy mennek végig az úton és műszerrel keresik, hol a repedés, majd gyorsan ki is javítják, nincs kátyú és viszonylag olcsón fenntartható az eredeti állapot (külföldiában így működik)
ehhez persze először el kellene érni az eredeti állapotot, ami jó pár év és ha addig nem foglalkoznak a felújított utakkal, azok ismét tönkremennek...
mondom én, sosem lesznek jó útjaink

Lowtyo 2009.04.03. 12:48:09

és az feltűnt másnak is, hogy a nyomvályú is igazi hungarikum?

szemeteske 2009.04.03. 12:48:27

Sokat jártam Mallorcán. Ott nyáron sokkal melegebb van, és egyfolytában járnak a 25 tonnás túristabuszok, meg rengeteg a teherautó a sok hotel miatt. De ott nincs felgyűrődve az aszfalt, és szerintem a nyomvályúra szavuk sincs, mint a magyarban. Viszont ott az asztaltréteg nem 2.5 centi, hanem kb. a tízszerese, és akkor még nem is beszéltem az út alapozásáról. A kátyú ugyanis azért keletkezik, mert az út _alapja_ megsüllyed, és a keletkezett lyukba beszakad az aszfalt.
Persze Mallorcán a metrót is töredék pénzből gyorsabban és jobbra megcsinálták mint magyarisztánban. Szóval ez nem technológiai kérdés hanem szándék és hozzáállás kérdése.

petyo 2009.04.03. 12:52:35

Az egyenlet szerintem úgy néz ki, hogy ha attól rendelem az aszfaltozást aki megvásárolja a döntésemet, akkor már nincs nagyon jogom számonkérni bármit is az átvételnél. A korrupció nagyon drága, de lokálisan valamiért mindig jónak tartjuk.

Pcmg · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=49359 2009.04.03. 12:58:08

Egyszer láttam egy TÉNYLEG profi kátyújavítást:
Géppel körbevág, ipari porszívóval kitakarít, lángszóróval körbemelegít, forró aszfalt bele, úthanger át rajta.

Tsaby601S 2009.04.03. 13:01:42

Hmmm...

Érdekes megfigyelni a képen látható kátyút rétegzettség szempontjából.

Durva, épp ezért egyszerűen nem tömöríthető alapozás(ez a nyomvályúsodás fő oka is) és a tetején egy lehelletnyi vékony aszfalthártya.

Csodálkozik itt valaki bármin is???

apollonius 2009.04.03. 13:04:50

Egy szónak is száz a vége: meg kell tanítani az illetékeseket,hogyan kell utat építeni és maximálisan behajtani rajtuk az autósok kárát!! Majdcsak rájönnek ,hogyan kell megcsinálni hiba nélkül a kátyúzást!!Legyen meg minden kátyúnak a gazdája,és ha nem jó lett kijavítva: egyéni felelősség bejön= fizetés megvonás,stb!!

Devil 2009.04.03. 13:20:50

Azert van ellenpelda is: XV. ker, Rakos ut, eleg jol sikerult - legalabbis egy telet mar kibirt katyu nelkul, teljes ujraaszfaltozassal.
De pld a Rakoczi-ut a Keleti es a Blaha kozott is sok-sok eve birja mar gond nelkul, csak remelni tudom hogy a Keletinel is ugyanaz a ceg aszfaltozta le...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.04.03. 13:25:08

@ipari_fostalicska: Csak repedezni egy idő után, de az is több mint amit kátyúzott szar bír.

ZsoltK 2009.04.03. 13:27:19

@Velorex: Igen, nem a legjobb ötlet. A keresztben vágás nem húzza el az autó, motor, busz, kamion kerekét valamelyik irányba ezzel növelve a balesetveszélyt. Kicsit hulladékok a lengécsillapítók az autómon (lesz csere), van olyan villamossín pesten, amin ha nem figyelek keresztbe állna. Motor ugyanez, ott még a felfestés is képes megvezetni a kereket. A felmarás örömeiről most ne beszéljünk.

Phrascarica 2009.04.03. 13:30:53

@ipari_fostalicska: akár hiszed akár nem hivatalosan "aszfaltbeton", úgyhogy a beton éppen annyira jogos mint az aszfalt :)

=Daniken= 2009.04.03. 13:41:11

Korrekt post. ez az egész úgy xar, ahogy van,mint ez az ország...

Pistám:

Kérnék Tőled egy pici segítséget!
volt a Hans-Joachim Stuck cikked. Egyrészt oltári jó volt, másrészt nagyon tetszik az a kép, amin az idősebb, Hans Stuck ül a kocsija előtt, muszáj szereznem abból egy jó nagy posztert, vagy egy viszonylag jó felbontású digit verziót, szeretnék belőle egy rendes képet csinálni és kirakni a falamra:-))

Tudsz segíteni?

Azért keresek linket én is...hátha..

Köszi és bocsánat az OFF-ért!

D.:-)

=Daniken= 2009.04.03. 13:46:26

Damavend:

tavaly előtt Árpád-híd felújítása (aszfalt, nem a híd:-)...a Margitsziget lejárója előtt kezdték és egészen a budai oldal lejárójáig megcsinálták, illetve azt még régebben, a Szentendrei-Lajos utcával egyetemben.De hogy pont a pesti oldal (felüljárótól) kezdődő részt már nem csinálták meg, az agyam eldobom.
Példa kell? Teve utcától go to Buda side. Menj a belső sávban, 300 m után van egy akkora süllyedés, hogy 50 körül , felette méginkább akkorát odaver a bal első kerekednek, hogy csak nézel.Honnan tudom? Mert ott van az a szar már 2003 óta...és csak rosszabb lesz..azt a rohadt 200 métert már miért nem lehetett megcsinálni, rejtély...

Phrascarica 2009.04.03. 13:49:04

a Mercedesnél (Pappas) a stargarancia (meghosszabbított garancia) nem vonatkozik a futómű hibákra Magyarországon de Németországban és Ausztriában az is benne van...

Phrascarica 2009.04.03. 13:52:35

A rákospalotai szemétégetőtől Dunakeszi felé (Káposztás II.-vel szemben) van egy híd aminél 1 méter alatt 20 cm-t emelkedik az út hogy kijöjjön a híd magassága! 50-nél már leér a kocsi alja, a kezét letörném aki ezt megcsinálta a szemét meg kiszúratnám aki átvette!

waffen55 2009.04.03. 14:00:20

@phrascarica: Helyes! Elő a Szent László féle törvényekkel!

ommm 2009.04.03. 14:03:29

@=Daniken=: Stuck honlapjáról vettem, a galériából. Érdemes végignézni, bár kicsit nehézkes a flash. Van ott radiálgumin keresztbemenő id.Hans Stuck is, nem mindennapi.

belsoseg.blog.hu/media/image/omm_stuck/02.jpg

(remélem, látszik)
Viszont!

Itt nézz szét:
www.frecksautoart.com/

www.onpole.com/classic_f1_grand_prix/c84117-1.html

Anno találtam egy remek honlapot, tele rendelhető képpel, zseniális fotókkal, sajna elkallódott a könyvjelzője.

Bajusz. 2009.04.03. 14:19:00

Vegyük észre, hogy a kedves cikkíró "a kevésbé fejlett országokban, mint pl. Norvégiában, Svédországban" fellelhető útállapotokkl apéldálózik, ott bezzeg alapon. Helyes a felvetés, ott valóban többet költenek az úthálózat fenntartására, már amikor fenn kell tartani, mert kb októbertől áprilisig épp csak a havat kell letolni róla, a szöges gumikkal úgyis a tavaon keresztül közlekedik minden jóérzésű skandináv. De. Vegyük azért azt is észre, hogy az említett országokban jóval kisebb a hőingadozás, és a legmagasabb várható hőmérséklet is, ergo az aszfaltnak sokkal kisebb terhelést kell kibírnia az időjárástól, és így nehezebben is megy tönkre. Egy példa: Svédországban az aszfalt hőmérséklete -40 és +20 fok között ingadozhat, nálunk ez -20 és +50 fok. Érthető talán, ha nálunk kicsit hamarább indul szétfagyásnak és porladásnak az út, az már kevésbé, hogy miért nem foltozzák rendesen.
Agyilag és fizikailag rokkant távoli rokon ugyanis elmesélte, hogy a 60-as években Svájcban a következő lukpótlásos technikát látta alkalmazni a derék tehénpásztoroktól. Adott egy 1,5 ncm-es lik az úton. Ezt kijavítandó, vágnak egy 1,5 nm-es léket az aszfalton, a lék széleit (figyyelem!) disznópörzsölővel megolvasztják, és ehhez az olvadt szélhez igazítják a lék kitömésére szolgáló matériát. A probléma így hosszú távon kezelve lett, hiszen a hideg és meleg aszfalt megfelelő kötést kapott, ergo nincs lehetősége a víznek, fagynak a varrás mentén újabb kátyút kialakítani. Zseniális megoldás, itthon még nem láttam, igaz 2009 van, tehát még csak 40 év telt el a 60-as évek óta...

jujdejo 2009.04.03. 14:24:03

azert vannak ilyen utak mert mindenki ott lop ahol tud. Dolgoztam meg regebben egy debreceni cegnel amelyik egy nagyon kicsi alvallalkozo volt es abban volt erdekelt hogy a Debrecen-Nagyvarad(magyarorszagi szakasz) ut felujitasi munkalatainal a retegmereseket keszitettuk...meloztunk szelben-fagybban-esoben, a vegen meg a fonok keresett annyit hogy meglett az akkori uj z4-es.
Egy kilometer utburkolatba akkor belement 1000tonna aszfalt...mondjuk ha egy milimeterrel kevesebbet mertunk mindenkilometeren akkor kijott a vegere a z4-es:-( ezert olyanok az utak amilyenek...

Seregély 2009.04.03. 14:28:20

Én Békés megyei vagyok, itt is rettenetesek az utak. Kedvencem a 3 éve, teljesen új nyomvonalon megépített Mezőberény - Bélmegyer közti 15km-es útszakasz. Ez szinte teljesen egyenes, sík területen épült, vidéki út, minimális forgalommal. Az eltelt 3 év alatt (majd nyáron lesz az évforduló) olyan szinten szétmállott, hogy sok helyen már a föld bukkant elő, az alap is odavan. Ennél drágább útépítés a világon nincs. Vicc az egész, csak sajnos inkább sírok miatta. Kíváncsi lennék, ilyen esetben van-e garancia, illetve érvényesíti-e valaki.

McMester 2009.04.03. 14:28:43

Na igen, a környékemen is vannak komoly víznyelők az úton, nem győzöm kerülgetni őket. Az út széle, már biciklivel járhatatlan, a padkák meg már csak a múlt részei.
Nálunk akad olyan is, hogy a Balatonnyi kátyút kikerülve az autósok kialakítottak a murvában egy másik Balatont, és az "útjavítás" alkalmával a murvás tóba is beledöngölték az aszfaltot...röhej

az ilyen melósokat a saját lapátjukkal bszkodnám pofán, amíg rendes út nem lesz a munkadarabból.
Ha meg ugatnak, akkor verjék meg a főnököt meg a csopit, mert azok meg hagyják hogy így legyen.

Római hadiutakat Magyarországra!

ipari_fostalicska 2009.04.03. 14:30:00

@phrascarica: akár hiszed, akár nem, a szabvány szerinti megnevezéssel én is tisztában vagyok, mivel ez a szakmám. Ugyanakkor ha valaki betont mond, az betonra is gondol és nem aszfaltra.

@Bajusz.: alkalmanként ugyanezt itthon is megfigyelheted, csak sajnos nem ez a jellemző

Sendrov 2009.04.03. 14:32:16

Tényleg óriási gond a kivitelezések minősége, a korrupció stb. Sajnos ez is a mi zsebünkre megy. Az előttem szólók már leírták a lényeget, szóval egyre csak romlik a helyzet.
Viszont van itt más probléma is, amiről eddig nem nagyon volt szó. A magyarországi aszfalt utaknak óriási hőmérséklet különbségeket kell kiállnia. Sokkal nagyobbat, mint pl. egy skandináv aszfaltnak, vagy egy mediterrán útnak. Gondoljunk csak bele, télen -20, -25 fok is lehet az aszfalt hőmérséklete, nyáron könnyen felmegy akár 50 fokra is. Ez 70 fok különbség! Ekkora hőmérséklet különbségnél már jelentős a hőtágulás! Elég a legcsekélyebb tervezési, vagy kivitelezési hiba és a burkolatrepedések megjelenése garantált! Onnantól pedig a csapadékbeszivárgás és a fagy garantáltan szétszedi az egészet. És akkor még meg sem lettek említve a terhelések hatására kialakuló feszültségek.
Persze létezik rá technikai megoldás (pl. a kötőréteg és a CKT közé helyezett kompozit rácsok stb.) de ez borzasztó drága és igazából senkit sem érdekel :( Elég szomorú ez...

Baline27 2009.04.03. 14:32:41

Ezér szar a bal első lengéscsillapítóm...Amúgy Törökbálint fele is ugyanezvan, ráadásul a beláthatatlan emelkedős útszakaszon kerülgesd ki a kátyúkat, amik akkorák, hogy át kell menned a szembejövő sávba, különben nem tudod kikerülni.

Bajusz. 2009.04.03. 14:34:08

@ipari_fostalicska:
alkalmanként, na ez a bibi. Ha ez jó megoldás, akkor miért nem alkalmazzuk általánosan?

Sendrov 2009.04.03. 14:35:29

Hopsz mos látom, hőingadozás témában már megelőztek...

gigabursch 2009.04.03. 14:35:44

Amikor 2007-ben Bulgáriában nyaraltam a nejemmel, döbbenten tapasztaltuk, hogy bár a bulgár utak agyon vannak kátyúzva, mégis tükörsímák. Ugyanúgy mintha az ember az Alpok útjait nézi (pl a Tour de Francon elég lassan mennek a bringások ahhoz fölfelé hogy a TV-ből jól megfigyelhető legyen ez).

Egyszerűen nem szarnak bele ott a munkájukba.
Elsődleges gond a minőségbiztosítás emberi oldalának kőkemény megtartása. Aki ennyire trehány szó nélkül ki kell baszni az utcára, aztán elmerenghet a világ dolgain néhány palack Koccintós mellett, vagy megtanul tisztességesen dolgozni.
Ugyanide tartozik: Az út élettartamának (teherbírásának) legfontosabb kelléke a száraz és elég vastag útalap. Ehhez nyilván elég mély és vizet elvezetni képes árkot kell az út két oldalán karbantartani, másrészt a padkát nem szabad hagyni, hogy felhízzon (ez a szakkifejezés!), mert az visszatorlasztja a lefolyó cspadékvizet, ami befolyik az útpálya alá, majd amikor elkezd sejtszerűen fagyni, meg olvadni, akkor az útalapot elég durván megdolgozza, valamint olvadt álapotában felnedvesíti, és így a teherbírását az egész út elveszíti, ráadásul megfeleő árok hiányában nem tud oldal irányban száradni az útalap.
Mi a megoldás?
Az út mentén minden árkot és padkát kétévente(!!!) végig karban kell tartani. Ez a legolcsóbb (hatványozottan) és egyben a legfontosabb feladata az útkarbantartásnak. Ott, meg ahol valami őrült kivágodótt a padkára, a padkát azonnal helyre kell tenni, hogy el tudja vezetni a vizet.
Aki egyszer életében már látott diagrammot azzal kapcsoaltban, hogy a talaj teherbírása hogy változik a vítratalommal az tudja, a többi meg képzelje el. GYakorlatilag exponenciálisan csökken. NAgyon durva.

A másik alapvető probléma az építési és a közlekedési hatóságoknál van.
Ezekhez a munkákhoz is van egy adag közigazgatási határozat, engedély. Könyörgöm, miért nem dobják vissza a munkát, ha szar. Ez nem iskola, hogy "kapsz egy háromalát, de tanulj még". Itt valami vagy színjeles, vagy kirugandó!!! TEhát az a hatóság, aki az ilyet átveszi az közigazgatásban okozott kárért véleményem szerint elmarasztaljható.


A harmadik alapvető probléma az szintén visszamegy az állai (közösségi) vagyongazdálkodáshoz.
Most adták át az M0 új szakaszát, ami jórszt betonpálya. Tudvalevő, hogy betont tilos sózni, legfőképp az első évben. Megterveznek, engedélyeztetnek,megvalósítanak, átadnak az adófizetők és az "Ójjópaji Jujjdejó" pénzén egy roppant fontos utat, erre az ÁAK zsenijei sózzák. Brávó, kötelet nekik. Tönkrebaszták az egészet, mert innetől kezdve az a beton porlani fog. Örökre.


Visszatérve az alapdillemához lehet kátyúzni valóban, csak be kell tartani a tecnológia minden pontját, és nem ellébecolni a munkát. Ez özvagyon, és meg kéne vele tanlni a közhöz méltón bánni!!! Minden odatartozó érintettnek.

Bajusz. 2009.04.03. 14:36:55

@Sendrov:
pont erre próbáltam én is rávilágítani. Az aszfalt kátyúsodik, de pl az új M0-ás szakasz más anyagból van, az miért nem (egyellőre)? Ha az jobb cucc, nem lehetne máshol is azt tolni?

négykarika 2009.04.03. 14:38:40

Egyik: Svedorszag eszaki reszein (es ameríkaba´ is) tenyleg vastag betonbol vannak az utak. No aszfalt. 1x kell megcsinalni rendesen, es kesz.

Masik: Ausztriaban katyuzas elött valami hig fekete trutymot spriccelnek a felmart felületre - gyanithatoan a regi es az uj aszfaltreteg köteset elösegitendö. Tenyleg olyan sokba kerülne ez?

gigabursch 2009.04.03. 14:39:03

@gigabursch:
JA igen. Bulgári klímája sokban hasonlatos a miénkhez, csak a nyár melegebb és a tél hidegebb (kontinentális hatás)

ipari_fostalicska 2009.04.03. 14:41:31

@Bajusz.: az beton pályaszerkezet, azért nem. Nem is fog. Ellenben hullámos, de az már kivitelezői hiba...

@Sendrov: láttam már olyat, hogy még ez sem segített, mert áttükröződtek a repedések, mert túl merev volt a CTt, valamint a CKt is, és alapréteggel ment a télbe a szakasz, amikor éjjel simán -20 alatt volt, úgyhogy szépen megrepedt az aszfalt is, nem fogta meg a rács... :-(

Bajusz. 2009.04.03. 14:42:10

@gigabursch:
a közigazgatásra vonatkozó része elég utópisztikus. Ebben az országban sose fognak kirúgni azért valakit, mert átvett vmit, ami szar. Majd kirúgják a műszakvezetőt helyette, de a felelősöket sose.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.04.03. 14:43:21

Úgy látom ez a kátyúkérdés is olyan, mint az időjárás: mindenki panaszkodik rá, mégsem tesz ellene senki semmit.

Úgy látom, itt mindenki tisztában van vele, hogy a befizetett adóinkat ellopják, hogy a hivatalok korruptak. Nem folytatom.
Mégsem látom, hogy bárki útlezárásokat szervezne emiatt, vagy a tolvaj szarháziakra rágyújtanák a házukat.
Kíváncsi vagyok, az itt panaszkodók hány százaléka lenne hajlandó megmozdulni is az ügyért. Ja, hogy ha útlezárok, akkor nem érek haza a barátokköztre?
Ezért lehet velünk bármit megcsinálni, szószerint bármit.

Mindenesetre, ha tüntetni akarunk emiatt, vagy végre rágyújtanánk a házát egy-két tolvaj-korrupt gazemberre, rám számíthattok.

Sendrov 2009.04.03. 14:47:33

Elhiszem.
De valami technológiai megoldás biztosan létezik a probléma megoldására.

Lala77 2009.04.03. 14:53:07

Meg azért azt se felejtsük el, hogy nem kevés pénzt fizetünk az üzemanyagért aminek egy része elvileg az utakra fordítandó. Szinte 100%-ra veszem, hogy az utolsó forintig ezt vissza is forgatják az utak javítására:))))De azért külön fizetünk az autópáya használatért is:)) Végül is az autópálya nem út nem?:))

zazooo 2009.04.03. 14:53:52

@Devil:

Én is tudok ellenpéldát: Nagytétényi út Campona előtti része a felüljáróig. Amúgy sem volt vele semmi baj, de még a tél előtt vagy 5 centit leszedtek belőle, látszott hogy alatta beton van, és több lépcsőben új réteget tettek rá. A buszmegállókban pedig lecserélték az idióta macskakövet (aki azt kitalálta... pl ferenciek tere.. pffff), és szép új, bő 20 centi vastag betonnal pótolták, aszfalt nélkül. Nem akarok túl optimista lenni, de ez valahogy tartósnak tűnik, talán máshol is így kéne. A telet legalábbis szépen kibírta :)

zazooo 2009.04.03. 14:57:02

@Mk412:

Bocs, de útlezárást azért ne csinálj, mert azzal engem szivatsz, meg a kisgyerekért siető mentőt(konkrét példa), nem azokat akik tehetnek róla. Útlezárásnál nagyobb parasztságot még nem nagyon találtak ki sztem...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.04.03. 14:58:20

@zazooo: Itt Pécsett az aszfaltozott buszmegálloszok pár hónap alatt nyomvályúsodtak.
Térkővel szintén.
Betonnal semmi :)

zazooo 2009.04.03. 15:08:39

@Mk412: Ígyvan. Vagy csak olyanom van hogy mennék. Elképesztően lényegtelen, mert nem miattam szar az út, nem engem kell szivatni. Ennyi. Házgyújtás teljesen rendben van, arra megyek én is, de ha útlezárás van, egyből kormánypárti leszek :D

dani416 2009.04.03. 15:26:02

a fő gond az, hogy ezeket a munkákat valaki át is veszi? leányvár előtt frissen aszfaltozták az út szélét. idén is. viszont lehet, hogy defektes volt az úthenger, mert alapból olyan rázós, mintha macskakövön menne az ember. miért nem lehet rendes munkát végezni? vagy megvárni a terelés megszüntetésével, hogy rendesen megszilárduljon az aszfalt?

NubiraIII 2009.04.03. 15:29:40

Ne mondja senki, hogy Magyarországon senki nem javítja az utat és nem jól. Mire jó akkor a "rossz út" tábla és az azt kísérő 60-as 30-as tábla. Kirakod és már meg is javítottad, vagy legalábbis levetted a felelősséget a válladról, mert biztos gyorsan ment és azért tört ketté a alufelni, pedig te kiraktad a táblát, tehát az ő felelőssége.
Azt mondja meg még nekem valaki szakértő, hogy az aknafedelet, ami állandóan megsüllyed, (mert ennek a kivitelezésében sem állunk ott, mint a lóról hátrafelé nyilazásban) miért nem lehet egy sáv közepére tenni, hogy átmenjen a két kerék között. Itt Szolnokon a Széchenyi lakótelepen úgy kell közlekedni, hogy vagy a szembejövő sávba megyek át, vagy a külső sávba, hogy ne kelljen átmenni az aknafedélen.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.04.03. 15:31:26

@zazooo: A közérdek mindig fontosabb a magánérdeknél! Én még sosem pampogtam útlezárás miatt, bár eddig csak a gazdák csináltak a környékünkön, ővelük meg semmi bajom.

kukaberci (törölt) 2009.04.03. 15:33:59

elmoro,

„azt hiszem, ahogy a határmenti példa is mutatja, nem is a kivitelezésben van a hiba, hanem a megrendelő-kivitelezői viszonyban. vagyis a kivitelező mindent meg tud csinálni, ahogy kell, megvan rá a gép, a technológia, munkaerő, minden. de ha megegyezik az árban, majd megvonja a vállát, hogy ennyi pénzért ilyen technológia jár, a megrendelő pedig "jóvanjóvanértemén" biccentéssel mindent átvesz, akkor ez marad. hogy ez miért így van?”

Korántsem biztos, hogy Ausztriában drágábban csinálják.
A távfűtés is olcsóbb Bécsben, mint Budapesten, nem is igen akarnak leválni róla, a csatlakozásra várók kicsit többen vannak...

Lopás, lopás ebben az országban mindenütt... A bűnösök (mert ilyen felelőtlen embereket felelősnek nem nevezhetek) sosem fognak lakolni.

kukaberci (törölt) 2009.04.03. 15:41:36

@Bajusz.:

ne haragudj, de ezt szerintem kicsit benézted. „Egy példa: Svédországban az aszfalt hőmérséklete -40 és +20 fok között ingadozhat, nálunk ez -20 és +50 fok. Érthető talán, ha nálunk kicsit hamarább indul szétfagyásnak és porladásnak az út”

Azért 10 fokkal nagyobb hőmérséklet-tartomány nem indokol ilyen különbségeket!

Opalgrün-metallic 2009.04.03. 15:44:25

Valóban többet kéne tenni a szájunk tépésénél, elvégre mi fizetjük saját útjaink építését és fenntartását. Az útlezárás is jó ötlet, de javaslom, zárjuk le az összes Parlamenthez közel eső utat!!
Nem hiszem, hogy engedélyeznék, de hátha... És abban sem vagyok biztos, hogy a kedves képpviselőink gyalog mennének "munkába".

zazooo 2009.04.03. 15:44:58

@Mk412: De nem érted mit mondok.. engem szivatsz vele, azt meg _nem_ aki tehet az egészről. Így duplán semmi értelme. Nekem nem tetszik, hogy a benzinár fele elmegy adóba, ezért odamegyek hozzád, és lepisilem a cipődet. Neked rosszabb lesz, de végülis megszárad, ne pampogj. Közérdekileg csináltam. Csak épp nem érek el vele semmit :P

Mariusz 2009.04.03. 15:46:04

Lopnak, lopnak és harmadszor is lopnak.
Sok utat újrahúznak- sokat nem kéne mert tényleg szép, de azért meg kell csinálni, mert időtálló, jó minőségű aszfaltot húzott oda pár éve valami becsületes vállalkozó, ez tűrhetetlen.

Amit kb3év óta folyamatosan csinálnak, azt és csak gyurmázásnak hívom.Remek példa erre a 10-es út vörösvár vasútátkelő a község esztergom felőli végében. Nem viccelek, 3 nappal a munka után a teljesen újracsinált átjáró úgy kilyukadt(5-15cm-es tenyér méretű lyukak), hogy lehetett is foltozni, majd a foltot is foltozni.

Hihetetlen, nem tudom miből csinálják az utóbbi időben drága pénzen az utakat, de az egész biztosan csak arra jó, hogy a vállalkozó új mercit vehessen magának.

Az évszázadok óta felújítandó út remek példája az Andor utca Albertfalva bevezetője Budaörs felől.50-nél felrepül az autó egy kisebb egyenetlenség után, egyébként nem túl forgalmas az út, annak ellenére h bevezető, és 2X1sávos, soha nem áll az ember órákat, pedig nem 100m a szakasz.
A lakók tiltakoznak, nem fogják fel, hogy a forgalom nem nő meg attól h nem kell az autót félévente csapágyazni mert síkban van az útfelület.

Brutális az utak állapota, joggal követeljük szerintem hogy az adónk mellet ne kelljen további kiadásokra(autószervíz) pénzt költeni.

Csumpi Hálidéj · http://www.ezerkecske.hu 2009.04.03. 15:49:51

@kukaberci: Ha rajtam múlik, lakolni fognak.

Egyébként meg megfigyeltem, hogy az emberek nehezen alkalmazkodnak a környezethez. Tehát, ha adott, hogy szar az út, és feltéve, de meg nem engedve ezen javítani sem tudunk, akkor ne pattogjon má' az ember, hogy a /35-ös gumi is túl ballonos.....
Olyan autót kell tartani, ami bírja az ilyen terepet. Ez az egyetlen ok, amiért meg tudom érteni a városi terepjáró használó embereket.

Nekem a moszkvicsban fel sem tűnnek a kátyúk.... :D

emarfilo 2009.04.03. 15:59:15

Én útépítés szakon végeztem,bár sosem dolgoztam benne.
Viszont nem kell diploma,ahhoz hogy a kátyuzás menetét ismerjük,némi műszaki érzék és leginkább lelkiismeretes,gondos munka.(ami nálunk nem jellemző)
Az eddigi kommentekből nagyjából össze is áll,hogyan kell kátyúzni(egyszerűbb esetben):"gödröt" körbevág, kitakarít,laza részeket eltávolít,alaposan kitakarit,portalanít,bitumen emulzióval beken(nem pacsmagol!!!)teljes felületen,szélek hevtelése is segít majd forró!!aszfalt bele,tömörítés(nem bioenergiával).
Azt hiszem ez némi plusz munkaóra,és egy picike betonemulzió többlet,valószínüleg beleférne az árba.
Szerintem.
A "főkolompos" meg nem az átvevő,az már csak az elkészült "tüköraszfaltot" látja.
A műszaki ellenőr tökét kéne a forró bitumenbe lógatni,hogy figyeljen már oda arra,ami a feladata.
A megoldás a pénz visszatartása lenne (min. egy tél erejéig),csak hát az adminisztrálni,ellenőrizni.....

sunblind 2009.04.03. 16:18:27

... közhely, de ugye ez is olyan, mint sokminden más ... azért kerül pokoli pénzbe a szar munka, mert mire átmegy a 'hálózaton' egyszerűen ennyi lesz. Autópálya például. Vagy állami autóbeszerzések, de volt egy jópofa államias téligumitender a múltkor, amit a flottakezelő cég írt ki egy rahedli fekete audira, és amit az egyik barátom (akinek a cége megpályázta) dobott át hozzám röhögésképpen. Természetesen nem nyerték meg. Azért mert nem zöld a postaláda a műhelyükön. Egy másik cég nyerte meg, ahol is a tulajdonos feleségének az apuja a nemtommelyik minisztériumban dolgozik. 70%-kal (!) magasabb áron szállították a megjelölt méretű gumitípusokat. 14 Milliós ajánlattal nyertek, és a pályázatok között volt 8 milliós is! Semmi túlzás nincs a történetben, a saját szememmel láttam, meg olvastam az ügyvédi levelezés egy részét, mert természetesen megtámadták az eredmény. Mondanom sem kell leoltották őket. Is.
Szóval mint a kátyúzásnál. Hogy valaki jól járt, azt bizony te fizetted, meg én. Erre jó, ha a tolvajoknak van egy nagy, kiterjedt és kiforrott, legalább 30-40 éves hálózata. :)

m84 2009.04.03. 16:19:32

Az m5ös bevezetö Kecskemetre peldaul evek ota foszlik. Cegledet Tapioszentmartonnal összekötö uton sem kell mar 40nel gyorsabban menni.Inkabb az lenne az en kerdesem, hogy Magyarorszagon hol van meg jo minösegü ut?Az elmult par evben mar nem nagyon talalkoztam olyannal.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.04.03. 16:21:43

"Másik: minek kell az összes közművet az utak alá építeni.."

Ukrajnában megkérdeztem, miért megy az összes vezeték a föld felett.
Válasz: ha már egyszer leburkoltuk az utat, hülyék lennénk feltörni, ha meghibásodik valahol a cucc. :)

(ez egy kisebb városban történt)

Vitalij 2009.04.03. 16:37:27

Csabdi és talán Nagyegyháza közötti útón van 3 rész, ahol ilyen húsz méteres szakaszok hiányoznak az útból. Murvával megoldották, persze valamikor régen... Millónyi kis gödör, és mivel táblázva nincs, 100al bele az elsőbe, persze a másodiknál rá tudsz satuzni, de már csak későn, szóval olyan 50-60al ebbe is bele esel k. anyázva, utánna meg már 30al is félsz menni, nehogy kiessen valamelyik kereked...
Mellesleg az Ibizámnak gokart futóműve van amióta megtaláltam ezeket az apró hiányosságokat zörög a hátsó futóművem minden kisebb úthibán.
Ezúton szeretném megköszönni a magyar útépítő brigádnak a szíves segítségüket, hogy hozzájárultak a futóműfelújjításom időbeli előrehozatalához, valamint hogy azon benzinmennyiséget, amit éjszakai "poénból elmegyek autózni" megspóroltak nekem elhasználnék. Nem mintha olyan sokat enne az 1000res MPI motor, de azt a keveset is köszönöm!

3.0tdi quattro 2009.04.03. 16:40:32

Rohadnak az utak rohad egész magyarország!
Nesze neked ujmagyarország program.
A kátyúk száma jelzi hogy magyarország hány sebből vérzik!!!!
Amugy kispesten az ady endre végén europark melett néhány éve az utolsó pár métert azt a 2-300 métert teljesen ujra aszfaltozták sárga földig felszedték a régi szar utat,és megscsinálták szépre!
Minap nagy boldogan motorozok ott és ugy belementem egy lukba hogy majd a fogam kihullott.
pár éve csinálták,és már szar!
Szar az egész ugy ahogy van!

hbe 2009.04.03. 17:01:42

Nem csak kátyúzáskor van így. Képzelt riport valahol Magyarországon, téli útépítésen.
Mr A: Biztos, hogy tegyük akkor? Tiszta sár meg víz az alja...
Mr B: Nem kéne...
Mr A: Azt én is tudom, hogy nem kéne, de te fizeted a kötbért? Tegyük akkor vagy ne tegyük?
Mr B: Tegyétek...

Aztán esetleg nem lehet rajta végigmenni a hengerrel, úgy bugyog fel a víz, és egy legmodernebb ISO9001-es deszkával kell elsimítani az aszfaltot...

Bajusz. 2009.04.03. 17:02:38

@kukaberci:
Benéztem volna? Lássuk csak. -40 fokhoz képest a -20, az +20 fok. A másik végen +20 fok vs. +50 fok, a diffi 30 fok, akkor most mi a 10? Különben sem a hőmérsékletről magáról volt szó, hanem a nagy hőingadozás miatti jelentősebb hőtágulásról. Csak hogy értsd, Svédországban sose fog felmelegedni annyira az aszfalt, hogy akkorát táguljon, hogy belefollyon a víz, ami aztán télen szétfagyaszthatja. Viszont nálunk a +70 fok sem ritka, már ami az aszfalt hőmérsékletét illeti, és bizony ilyen hőmérsékletnél már van akkora a hőtágulás, hogy a víz beszivároghat az aszfalt réseibe, ahol aztán majd a -20-ban jéggé válva (mert 0 foktól a víz fagy) szépen szétnyomja aztat az aszfaltot. Na.

waffen55 2009.04.03. 17:03:16

@Opalgrün-metallic: Majd ha a rendőr nem mer kijönni "büntetgetni" az utcára akkor kezdődik a rendcsinálás...

Bajusz. 2009.04.03. 17:09:54

@dani416:
a leányvári az tényleg egy kátyúpotens szakasza a 10-esnek, évente kétszer aszfaltozzák újra mindkét oldalt, és minden télen tönkre megy, de annyira, hogy aki csak teheti, áthúzódik a másik sávba, egyszerűen balesetveszélyes. A 10-esen szintén van példa a csatornafedelekre is, az óbudai vasúti átjárótól kifelé az ürömi lámpáig minden csatornafedél a jobb keréknyomban van, és legalább 2 centivel kilóg az aszfaltból, gyalázat.

Bajusz. 2009.04.03. 17:13:02

@sipike78: Romániában a gázvezeték a föld felett megy, bárhol megfigyelhető a sárga vezeték végig az út melett a falvakban.

Árpád a Király 2009.04.03. 17:15:57

A gépjármű adóból beszedett milliárdokat igazából erre kellene költeni.
De sajnos az urak, elvtársak és a fiúk inkább magukra költik.
Ez Magyarország! Sosem lesz másképp!
Jöhet ide akárki Orbán, Gyurcsány, teljesen mindegy.
El kell menni innen és itt hagyni azt a 300 balfaszt aki a parlament nevű intézményben lopja szép az országot.
Ha nem marad itt rajtuk kívül senki vajon kitől lopnak?
Én már elmentem. Tanácsolom mindenkinek.

szamarhegy 2009.04.03. 17:17:48

@Bajusz.: Nem voltam jó fizikából, de a víznek/jégnek nem mindegy, hogy -1, vagy -40 (?) , nyári hőtágulás persze más tészta. Jó utakat meg találunk Burgenlandban (sőt szerintem a szlovák utak is alaposabb hozzáállást mutatnak) is, nem kell ahhoz a sarkkörre menni.

waffen55 2009.04.03. 17:19:04

@Árpád a Király: Nézd én nem fogok miattuk kiköltözni inkább költözzenek át ők a másvilágra!

Önjáró Talajgyalu 2009.04.03. 17:20:19

@=Daniken=: Ja, attol enis kaptam vagy ketszer, hetvennel akkorat, hogy jaj. Azota a kulso savban megyek arra. Harmiccal. A negysavos uton. Szanalmas.

ocamp 2009.04.03. 17:29:13

Az a helyzet, hogy az a pénz, amit az emberek befizetnek útdíj gyanánt az nem az útkezelőknél kötnek ki. Ebből kompenzálják a nyugdíjakat, szocpolt, segélyeket, stb. Azt is meg kell nézni mennyi pénzt kap a MÁV és mennyit a Közút a fenntartásra. MÁV magasan vezet. Csak itt annyian dolgoznak, hogy minden pártnak kell ez a szavazat a választásokon.
Ennek ellenére jogos az emberek elvárása, hogy jók legyenek az utak. Sajnos vannak olyan utak, nem csak mellék, hogy az elmúlt 25 éveben nem kaptak új burkolatot. Őszintén, mit várunk az ilyen utaktól? Nagyon sokan meglepődnének, milyen kevés pénz jut az utak és környezetük fenntartására.

Opalgrün-metallic 2009.04.03. 17:43:15

Elmúlt 25 ???! Jó esetben! A vicc az az, hogy a Bp.-i utak egy nem elhanyagolható része több idős ennél... Ja, az ország FŐVÁROSÁBAN, ahova szoktak jönni népek idegenből. Az is érdekes, hogy 100 akárhány éve még használtak olyan utakat, amit még a rómaiak építettek. Szerintetek a mostani utakból mi maradna az utókorra

Sverige 2009.04.03. 18:07:01

Nos a Svéd úthálózat egy álom ezt garantálhatom, hiszen itt élek, havi 3-4 ezret megyek rajtuk, ha nem többet.
Itt egy kicsit más az aszfalt anyaga! Durvább kavicsok vannak benne és persze nem jó Alföldi süllyedős homokra építenek, hanem sziklákra jóformán. Előnye, hogy nincs kátyú, hátránya, hogy hangos a kerék. Gondolom a hangosabb gördülési zajokat bevállalná mindenki odahaza!
Remélem odahaza is normalizálódik a téma egyszercsak.

jah: a téli kerekek szögesek szinte mind, na azt hogy bírná a hazai??? :-)

waffen55 2009.04.03. 18:56:07

Mikor hagyunk már fel a bezzegezésel? Minden tiszteletem a svédeké osztrákoké németeké stb. de én speciel magyar vagyok nekem ez a hazám akár mennyire is nem kellemes itt élni jelenleg. Mi lenne ha mindenki a maga kis környezetét próbálná jobbá tenni pl. falusiak előnyben van egy csomó eus pályázat amit állambácsit megkerülve lehetne elhozni pl. normális utakért. Kicsiben kell elkezdeni és azt személyesen felügyelni/csinálni stb. akkor 1x csak azt vennénk észre, hogy a városokon kívül mindenütt jó az út majd megjavulna ott is ha másért nem a puszta irigység is revenné az embereket - tapasztalat.

yard (törölt) 2009.04.03. 19:00:10

Rohadtul nem értek hozzá, de egy "vérprofi" (aszfaltozó cége van) ismerősöm mesélte. A szakemberek cáfoljanak meg:

1. MO-on az utak igen nagy része békebeli un. makadám-út, melyre annak idején aszfaltot terítettek pormentesítés gyanánt. A makadám út, zúzott kő, némi bitumen szórással, mint útalap kiválóan dolgozik, felszivárog benne a nedvesség-logikus, hogy az aszfaltréteg felfagy.

2. A jelenlegi "aszfalt" összetétele: bitumen+zúzott kő+mart aszfalt örlemény. Bitumenből többféle létezik. A gyakorlatban a legalacsonyabb olvadáspontút használják, több okból: olcsó, kevés hő kell hozzá, a technológiai fegyelmet nem igazán kell betartani, hiszen az előzőek miatt szinte hidegen is bedolgozható, hengerelhető, így a szállítások ütemezése is lazább lehet. Tehát tömörségről igazán nem beszélhetünk (ellentétben a régi ún. "főzött, kent" aszfaltoktól, melyek viszont csúsznak). Melegben könnyen puhul, így nyomvályúsodik is, tele lesz repedéssel.

3. A javítás helyes módja: kivágás, szárítás, bitumenes szórás és aszfaltozás "főzött, kent" aszfalttal, zúzott kö behengerlés.

Így halottam, lehet, hogy nem igaz, de számomra hihető.

Netuddki. 2009.04.03. 19:01:47

Csak egy ötlet:
1. Ha legközelebb választások lesznek, akkor csak független jelöltre szavazni. Mostani képviselőre semmiképpen sem.
2. A pártszavazólapon meg egyszerűen kihúzni a 3.14csába az összes pártot.

Ezzel ugyan még nem lesznek jobbak az utak. De többek között e miatt is elő lehet venni a tisztelt országgyűlési, önkormányzati képviselőket. Jobban mint egy listán bejutott paprikajancsit.

waffen55 2009.04.03. 19:06:34

@kovi1970: Inkább vegyük elő az eredeti alkotmányt azt modernizáljuk és aszerint oldjuk meg a politikusi kérdést! Ki tudta hogy a mostani alkotmánynak nevezett toldozott foldozott szar nem az eredeti és hogy mióta tukmálják, hogy eszerint kell élni?

yard (törölt) 2009.04.03. 19:37:00

@attilaboot:
Gondolom nem mérvadó...
Inkább megnéznék egy Osztrák, vagy Német linket a témáról.:)

2009.04.03. 20:06:41

Pécsen nem járt valaki mostanában??
Itt most kegyetlen szarok az utak.Sose voltak jók,ősszel se,de mit meg nem adnék érte ha vissza kapnánk az őszi állapotot...
Most már kerülgetni sem érdemes,ha ki akarsz kerülni egyet akkor egy másikba zúgsz bele...
Gigantikus kátyúk vannak néhol,főleg a belvárosban,sokszor azt hiszem hogy az ölembe szakad a műszerfal.

gin74tonic 2009.04.03. 21:05:31

... tetszettek volna forradalmat csinalni ...

mindent ellopnak, miert a kozutkezeles lenne kivetel?

svedorszagban - emlekszek kamionos korombol - is vannak katyuk, amerikaban ( californiaban !!! ) is vannak, a stockton - okland freewayt most ujitjak fel, eszmeletlen szar, hiaba 5 savos. nemetorszagban is jartam kb 10 eve a koln-bonn repterre vezeto autopalyan olyan sz@r uton hogy eszmeletlen. minden hol van rossz ut, csak magyarorszagon szinte csak az van. romaniat pedig csodalni lehet, 2005 ben a szekelyudvarhely - csikszereda kozotti legendasan szar utbol csodaszep autoutat varazsoltak. bukarestben ( 2006-ban jartam ott utoljara ) pedig nagyitoval kell keresni a godroket. na ott mellesleg allitottak mar falhoz partfotitkart, es forradalmat is csinaltak....

=Daniken= 2009.04.03. 21:28:11

@ommm: Pistám, jövök egy serrel!;-)

Asszem írok a honlapra, hátha elküldik...

Köszönöm szépen!;-)

a keresztben radiálon, na azon letettem az arcom!!!;-)))

Nagyon ász!

D.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.04.03. 21:43:17

@505thZajcev: ezt múltkor küldte a kollega, hogy russia meg mihogymég. de lemész pestről az 5-ös úton 3 kilométert, és van egy mostanra hasonló kapacitású csapda.

cso zsi 2009.04.03. 22:00:38

@McMester:
Épp ezt akartam említeni.
A Szentendrei út némely szakasza kifogástalan az elmúlt 40 év ellenére is.
Miért? Mert az alapját még 2000 éve csinálták.

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.04.03. 22:27:53

a kommentek felét olvastam csak. most akkor az van, hogy a gazdagabb országokban jobbak az utak?

és ez tényleg így van? őrület.

és a szegényebb országok korruptabbak is? asztapaszta.

és a hőbörgők 90%-a ugyanilyen színvonalú munkát végez a saját területén? persze nem, minden más nyugati.

mindez csak pénz kérdése emberek, nem kell belőle országimázs-izét meg vesszenakormány-bigyót csinálni.

majd ha mindenki azt a példát mutatja a gyerekeinek, hogy a fos fölé emelkedve, fogcsikorgatva is leteszi az asztalra a tejlesítményt meg a minőséget, akkor a gyerekek világa már szebb lesz.

Árpád82 2009.04.03. 22:31:55

Hát igen...és mi adózók ezért fizetünk...PÉNZBESZEDÉS...Láttam én már a cikkben említett "beledobunk egy lapáttal, aztán megtapossuk egy kicsit a csizmával, és már kész is" módszert az M5-ösön is a belső sávban...autópálya matrica, ugye...PÉNZBESZEDÉS...Magyarországon az illetékeseknek a legjobb biznisz az útjavítás, egy 50-60 km-es szakaszból felépül egy családi ház. Aztán meg ha a szarul megcsinált úton már akkorák a kátyúk, hogy egy kutya lekölykezne már benne, kiteszik a rossz minőségű útfelületre figyelmeztető, meg a 60-as táblát(országúton), ami mellé a rendőrök rögtön ki is települnek a kandi kamerával és már mennek is a cskkek...PÉNZBESZEDÉS....

ssjani 2009.04.03. 22:33:40

Szabadszentkirály és Szentlőrinc között van egy kb. 150 méteres útszakasz. Már 11 éve járok arra de ott egyetlenegy kátyú sem volt soha és most sincs. (Előtte és utána amolyan átlagos magyar út van, csupa gödör és olyan mint ahullámvasút. Az egyik kanyarban több folt volt mint eredeti aszfalt.)
Szinte érthetetlen, hogy azon a darabon meg tudták csinálni.Szerintem valakinek a vizsgamunkája volt, de megbuktatták mert ez ide túl jó.
Más.
Siklós és Pécs között 2006-ban annyira tönkrement az út a télen, hogy 40-es táblát kellett kirakni.Egymást érték a gödrök. Telt-múlt az idő de hónapokig hozzá sem nyúltak. Egészen véletlenül 2-3 nappal azelőtt csinálták meg, hogy a Gyúrcsány lejött Siklósra kampányolni.
Ezúton is köszönjük Ferenc!
Azóta nem járt nálunk miniszterelnök de megint ráférne az útra egy mihamarabbi választás.

Intrepid01 2009.04.03. 22:42:57

Urak, csak panaszkodunk, de végre miért nem próbálunk meg tenni ez ellen valamit? Állandóan az autósokat nyúzzák , és onnan szednek össze újabb címeken egyre több pénzt. Csak van egy autós érdekvédelmi szervezet, vagy valami, ami felléphetne ez ügyben. Tudom, drága dolog a népszavazás is, de lehet, hogy nincs más mód, és elegen is vagyunk hozzá... Elvégre mi fizetjük ezeket az adóinkból, a benzinárakból, a táblák szerint is "nekünk épül", ha mi vagyunk a "vevők" csak van valami jogunk is? És a mi autóink mennek tönkre, a mi kerékpárosaink, robogósaink kockáztatják sok esetben az életüket is az "útjainkon". Meg kell határozni a kivitelezőknek a minőségi elvárásokat, kell felelős műszaki átvétel, és ami fontos, kell garancia is az elkészült munkára. És igen, lehessen felelősségre vonni azt aki nem jól csinálja, nem jól veszi át, és nem teljesíti a garanciális javításokat. Amíg ez nem történik meg, nem lesznek évekig gond nélkül használható közútjaink. És ez csak egy súlyos probléma az országban. Sajnos... Lehet, hogy innen tényleg "útra" kellene kelni? :-(

CConstantine · http://www.xenu.net 2009.04.03. 22:44:44

nem nagyok, de "kellemesek" a Kálvin téri kátyúk (Asztória felől az Üllői felé lekanyarodó sáv, lámpa előtti szakasz).
kikerülni se lehet, úgy következnek egymás után.
Elővenném az illetékest, hogy hetek óta miért nem javítják ki.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.03. 22:52:33

Én egy ideig küszködtem, az opelem futóművét javítgattattam egyre-másra, évente egy-két önkormányzati felni/gumi-kártérítés bejött nekem is, aztán elegem lett belőle, és beleültem a Ződ Szörnybe.
Jöhetnek a ződek, hogy mér fontos nekem terepjáróval járnom a városban, lesz.rom. Azért, mert kényelmesebb tankolásra elkölteni, mint folyton futóművet javítgatni, meg felnit, meg gumit szereltetni.

4 éve nem volt defektem, nem kellett felnit görgőztetni, és nem kerülgetem a kátyúkat.
Persze a lengéscsillapítók egy terepjáróban is fogynak (sőt, a hatalmas rugózatlan tömeg miatt néha még akár gyorsaban is, mint egy személyautónál), de filléres tétel. 8000 HUF darabja, még úgy se drága, hogy duplázva vannak, és ha elfáradnak, nyolcat köll venni.

Madridi utat kifejezetten szeretem pl., mert sokat járok a Tatain újpest felé, viszont a délutáni csúcsban a Chinoinnál a lámpa iszonyúan fel tudja torlasztani a forgalmat. Na olyankor hipp-hopp át lehet döngetni szép nyugis tempóval a Madridin, és legalább 5 percet lehet nyerni a kis kerülőn. :)

lapa · http://www.lapanet.hu 2009.04.03. 22:56:50

a pénz támakörhöz még pár érdekesség:

Hollandiában simán felmarják a bringautat is, ha buckásodik:

lapanet.hu/div/holnap/mart.avi

kérdeztem embert smalltalk gyanánt nem félnek-e a tengertől. aszongya: ...hát kolyan foglalkozunk a szén-ööö-oxid meg ilyenekkel, meg építettük azokat a hatalmas gátakat. de azért vannak problémák nálunk is. eddig például nem volt piros minden bicikliút. de dolgozunk ezen is. és ezt szó szerint, aszittem ott kapok agyérgörcsöt. a következőt meg mikor rájöttem, hogy ez egy valós probléma, jól kiröhögtem magam.

az alábbit nagy kéjelegve lőttem hosszas keresés után Svájcban...

lapanet.hu/div/Image001.JPG

...mert mindenki leugatott, mikor Hollandiához képest putrinak neveztem. aztán egy világ dőlt össze bennem, mert még hosszabb keresgélés után megtaláltam ezt Amsterdamban:

lapanet.hu/div/Image002.JPG

ezekben az országokban csak rozsdamentes acélra a magyar gdp nagyságrendjében költenek pénzt szerintem. de ez még mindig nem minket minősít, egyszerűen gazdagok. nem kell őket irigyelni, a szigorúbb szabályok miatt kénytelenek normálisabb munkát végezni. a szabályok betartatása meg szintén pénz kérdése, ugye.

Árpád82 2009.04.03. 23:02:30

@ssjani: akkor Nektek volt egy kis hasznotok is Gyurcsányból...:-D Egyébként nálunk is a legutóbbi helyhatósági választások előtt csinálták meg az utakat(persze szigorúan csak a belvárosban).Lehetne újra választás, mert már elég sok a kátyú....

Hrzrasn (törölt) 2009.04.03. 23:36:19

@Shadowbull: "En marhara nem ertek ehhez, de azt hallottam, hogy van valami adalek, amit beraknak az aszfaltba, es akkor jobban birja a fagyot, es azt nalunk ki szoktak sporolni, nyugatabbra meg nem."

Az is sokat használna az ügynek, ha nem lopnák ki belôle az anyagot, és nem papírvékony kopóréteget raknának rá, ami télen tövig reped és atomjaira hull. Vastag kopórétegben az 1-2 centis repedésnek tán lenne esélye bezáródni a következô nyáron.

waffen55 2009.04.03. 23:48:10

@lapa: ha így közelítjük meg a témát pl. ott van a második világégés ami rettenetesen érintette a svédeket (és most tessék jól figyelni!!!) volt olyan időszak amikor 2 hétig nem lehetett tejszínt kapni!
:DD

waffen55 2009.04.03. 23:51:19

Ja és még egy súlyos csapás szintén Svédországból: olyan is előferdült hogy egy nagyvárosban 1 egész napra elment az áram!

Bambano 2009.04.04. 01:32:43

Urak, mi van veletek, mostanában sokkal több az ilyen felháborodott hangvételű poszt.

waffen55 2009.04.04. 01:58:32

@Bambano: Az van, hogy nálunk nincs válság - minket a kipusztulás fenyeget és ezen csak ti segíthettek ó gyönyörű magyar nők!

Bambano 2009.04.04. 02:13:41

@waffen55: hát nem is tudom, az óv-e meg jobban a kipusztulástól, ha a klavit koptatja, vagy az, ha kikapcsolja a gépét és jobb elfoglaltság után néz:)

waffen55 2009.04.04. 02:36:57

@Bambano: megvolt már... :P

Sajnos kielégíthetetlen vagyok :-/

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.04.04. 02:47:37

@Pcmg: Igen, a szélének a melegítése marad el mindig, de ennek oka van: következő negyedévben akkor nem lenne zsíros munkájuk...

Szarjon mind farfekvéses mutáns süncsaládot!

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.04.04. 02:48:56

@Hrzrasn: mifelénk a másik véglet is jellemző: rátaknyolnak az éppen megmart rétegre még 5 -7 centit. Hát csoda, ha az meg nyomvályús lesz?!

gin74tonic 2009.04.04. 05:00:50

magyarorszagon ha kemeny a tel, felfagynak az utak, ha meleg a nyar, szeinyomjak a kamionok es nyomvalyusodnak. szerintem a tavaszra es az oszre is kitalalnak majd valamit.

...rossz tancost a toke is zavarja...

kukaberci (törölt) 2009.04.04. 07:58:11

3.0tdi quattro

„Amugy kispesten az ady endre végén europark melett néhány éve az utolsó pár métert azt a 2-300 métert teljesen ujra aszfaltozták sárga földig felszedték a régi szar utat,és megscsinálták szépre!
Minap nagy boldogan motorozok ott és ugy belementem egy lukba hogy majd a fogam kihullott.
pár éve csinálták,és már szar!
Szar az egész ugy ahogy van!”

Az említett útszakasz fővárosi tartozék (ott fordul ki a 99-es a belváros felé a Wekerléről), az előtte lévő a kerületé.
Mindkettő maszop-szadesz birtok.

Ne szólj, csak fizess! Európai Unió, Magyarország...

No comment.

kukaberci (törölt) 2009.04.04. 08:01:45

@Bajusz.:

Idézek, mert nem nézted, mit idéztem copy/paste-tel tőled!

„kukaberci 2009.04.03. 15:41:36
@Bajusz.:

ne haragudj, de ezt szerintem kicsit benézted. „Egy példa: Svédországban az aszfalt hőmérséklete -40 és +20 fok között ingadozhat, nálunk ez -20 és +50 fok. Érthető talán, ha nálunk kicsit hamarább indul szétfagyásnak és porladásnak az út”

Eredetileg ezt írtad, és ebben 10 fok a difi, de a lényeg nem ez, hanem a sz@r utak és a soktízéves tolvajlás és az adófizetők folyamatos hülyének nézése, miközben a fidesz-szadesz-maszop-fórum minden tagja és sleppje degeszre tömte a zsebeit.

Ez jobban zavar, mint a tűréshatárvita Celsiusban.

Bambano 2009.04.04. 12:25:36

@waffen55: privátilag hagy jegyezzem meg, hogy k.rva nagy tévedésben vagy :P

Bambano 2009.04.04. 12:30:20

Emlékszem, a forgalom olyan szinten tette tönkre a 35-ös utat, hogy már nem lehetett egyenesen elmenni rajta, mert a nyomvályúk mélysége nagyobb volt, mint a kocsi hasmagassága.

Elkezdték felújítani (megjegyzem, nagyon "okosan", mert még akkor nem volt kész az m35, egyszerre épült a kettő), megcsinálták, volt egy szakasza, ami hetek alatt rommáment ismét.

Na akkor valamelyik fejes vagy nem tudom ki bepöccent és kiadta az ukázt, hogy csinálják meg rendesen. Felszedték a *teljes* útpályát az alapokkal bezárólag. A munkásoknak derékon felül ért a munkagödör, legalább 80 centi mélyen kiszedtek mindent az úttestből és újjáépítették az egészet. Utána jó is volt.

Szóval építeni tudnak, ha olyan a szándék...

Árpád82 2009.04.04. 12:37:23

@kukaberci: "Ne szólj, csak fizess! Európai Unió, Magyarország..."

No comment.
@Intrepid01: "Elvégre mi fizetjük ezeket az adóinkból, a benzinárakból, a táblák szerint is "nekünk épül", ha mi vagyunk a "vevők" csak van valami jogunk is?"

Nekünk itt ahhoz van jogunk, amit kukaberci írt.

waffen55 2009.04.04. 12:52:11

@Bambano: Sajnos én is buta férfi vagyok és csak az egyenes szóból értek miben is tévedek?

Lionking 2009.04.04. 13:51:15

Só,só,só! írta már korábban valaki. Nem hiszem, hogy modnjuk Lengyelországban,Ausztriában, vagy akár Németországban kissebb lenne a hőingadozás, mint nálunk, és ott mégis jók az utak. Megfelelő vastagság kell, ahol az nincs meg, ott ki kell tiltani a nehéz járműveket. Nem szabad sózni, mert az nem csak az aszfalt, de az autó halálát is jelenti, ami asszem nem elhanyagolható.
Egyébként a Reitter Ferenc utcát kb. 2-3 éve csinálták meg és azóta sehol egy lyuk. Pedig sajnos idén is sózták rendesen.

Hrzrasn (törölt) 2009.04.04. 14:03:35

@KuKori: Na az se rossz. Értelme kb annyi, mint a penészes falat lefesteni. Jól néz ki kb 2 hétig.

Hrzrasn (törölt) 2009.04.04. 14:06:02

@Lionking: "Nem szabad sózni"

Pedig itt sózzák az utakat rendesen, mégsem esnek szét. Csak városon belül használnak zúzalékot.

"Egyébként a Reitter Ferenc utcát kb. 2-3 éve csinálták meg és azóta sehol egy lyuk."

És ez már teljesítménynek számít arrafelé?

hamika 2009.04.04. 17:47:27

Akkor most kapok egy TC könyvet?
Tudtam hogy élvezni fogjátok ezeket a képeket :)

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.04.04. 18:15:01

@Hrzrasn: sajnos igen... Itt, vidéken az egy éves (!!!) út már tiszta kátyú és repedés. Mi lett volna, ha nem 6 nap hó van idén és -10 alá süllyed a hőmérséklet? Belegondolni sem akarok inkább. Szégyen ez az ország.

_petya 2009.04.04. 19:18:26

Én azt nem értem, hogy az M1-es autópálya miért olyan, amilyen.. Az utóbbi években végig felújították (többször is), és mostanra gyakorlatilag szarrá ment az egész. Az aszfalt megsüllyed, mindenfelé repedések és nyomvályúk keletkeznek. Az pedig külön zseniális, amikor a keresztirányú repedéseket kivágják, majd ilyen fekvőrendőr alakú javításokat csinálnak, amik vagy kilógnak az úttest szintjéből centikre vagy néhány hét alatt besüllyednek, így még rosszabb lesz a helyzet.

Ukrán Maty. · http://www.dobbenet.hu 2009.04.04. 19:31:29

Nekem egyszer eldőlt a motorom mivel megsüllyedt alatta az aszfalt, mindez októberben, döbbenet volt.

KuKori · http://ireland.blog.hu 2009.04.04. 19:47:55

@_petya: Ez kísértetiesen emlékeztet a másik hungarikumra, a csatornafedél effektre. Figyeljétek meg, hogy szembelévő házpáranként legalább 3 nagy vasdarab kell mifelénk az úttest teljes szélességén véletlenszerűen elhelyezve. Esetleg még több. Természetesen mindezt úgy, hogy a kocsi kerekének mindenféleképpen át kelljen hajtani rajta, tehát a nyomvonalba kivitelezve.

Gondolom kurva nagy mérnöki bravúr lehet szintbe hozni a fedlapokat az úttal, mert valahogy sosem jön össze, mert vagy kilóg 2-5 cm-t (köszönik a gumik), vagy le van süllyesztve ugyanennyit (ezt meg még a futómű külön is megköszöni). Nem tudom, miért lehetetlen ezt megoldani, a lenézett tótoknál egyrészt szintben vannak, másrészt nem nyomvonalba esik az esetek 4/5-ében. Hát nem érdekes?

_petya 2009.04.04. 20:59:12

@KuKori: Úgyvan, ez a másik nagy kedvencem! Tényleg érthetetlen, hogy miért vannak ezek cikk-cakkban elhelyezve. Mert az építők leginkább leszarják, hova kerülnek.. :/ És még azt sem értem, miért alakul mindig úgy, hogy egy frissen felújított úttesten aztán valami közműjavítást kell végezni, ami az új részeket is azonnal szétbarmolja..

Hrzrasn (törölt) 2009.04.04. 21:20:08

@KuKori: "Természetesen mindezt úgy, hogy a kocsi kerekének mindenféleképpen át kelljen hajtani rajta, tehát a nyomvonalba kivitelezve."

Ezekbôl azok a bestof darabok, amik már millió éve ott vannak, szarul lettek megcsinálva, és megsüllyedtek a francba. Egyáltalán, melyik fogyatékos tervez csatornarendszert úgy, hogy a nyomvonalon legyenek a fedelek?

Hrzrasn (törölt) 2009.04.04. 21:23:52

@KuKori: "Nem tudom, miért lehetetlen ezt megoldani, a lenézett tótoknál egyrészt szintben vannak, másrészt nem nyomvonalba esik az esetek 4/5-ében."

A leszomorúbb az, hogy ehhez mégcsak plusz pénz sem kell, mindössze ész.

_petya 2009.04.04. 21:33:52

@Hrzrasn: Mondjuk egy új réteg ráhúzása esetén az a gond, hogy a csatornafedeleket egyesével szintbe kéne hozni, amit nem minden esetben csinálnak meg. Emiatt szokott az lenni, hogy a vasak nem az úttest szintjében vannak.
Eszembe jutott még egy jó: a kiálló keresztborda, amit aztán sehogy nem tudsz kikerülni, mert az úttest teljes szélességén végighúzódik. (a kiváló minőségű Egér úton pl nem egy helyen van ilyen)

Salvia Divinorum (törölt) 2009.04.04. 22:10:39

Vegyünk mind ütött-kopott Lada NIVA-t, G Mercit, Suzuki Samurai-t és SZARJUNK magasról a kátyúkra :D

-=Ger=- 2009.04.04. 22:37:00

A környékünkön én olyat tapasztaltam, hogy a jó minőségű utat újították fel, főúton. Örülök ugyan neki, de még jobb lett volna ha úgy 5 km-el odébb teszik meg ezt, ahol viszont már szar az útfelület minősége. Nem értem ezt egészen. Miért pont így csinálták ?

Henry82 2009.04.04. 23:04:50

Na csak hogy kicsit visszabillentsük a mérleget, jelenlegi lakóhelyem, Anglia partiban van Magyaroszággal, a vidék vidékkel, London Budapestel!
Rengeteget vezetek és először el sem hittem, hogy nyugati irányban is lehet ilyen utakon szenvedni!
Hihhhetetlenül szarok a főutak is, ezek is szét vannak foltozva, az aknatetők 5 centire kiemelkednek az aszfaltból, ha lezárnak egy utat az hónapokig úgy is marad és akárhányszor megyek arra, soha nem látom, hogy dolgozna valaki, még a sznob kisvárosokban (Sevenoaks, Shoreham, stb) sem jobb a helyzet!
De legtöbbször neki sem állnak a felújításnak, szarik bele mindenki, a módosok úgyis SUV-kkel járnak, azoknak meg rohadt mindegy...

Na jó kicsit pontosítok, az én hatótávolságom Délkelet-Anglia, csak hogy meg ne sértsem polgártársaimat középföldén vagy a hideg északon:)

Szóval csak nyugalom, ha angolok mennek látogatni hozzánk, előttük nem fogunk égni, inkább segíti a komfortérzetüket:)

_petya 2009.04.04. 23:15:30

@-=Ger=-: Úgy tűnik, millió+1 példa van erre. Én vidéken lakom, a napokban szedtek ízekre egy teljesen rendben lévő körforgalmat, most újra építik a szegélyeket, meg az elválasztó szigeteket, miközben maga az aszfalt viszont szar..

Negrogo 2009.04.05. 10:13:17

Eleg sok helyen jartam mar...itt magyarorszagon meg munkabol kifolyolag meg amugy is szeretek menni. De ami mindent visz mar evek ota az a Heves es kiskorei szakasz! Erdemes megnezni. 20-30km/h -ra lassitani mert leer az auto illetve 50 -es atlag tempo jellemzi. Gyalazaatos. Mar csak azert is mert alapjaiban veve a tisza to elege nyaralas orientalt hely, a kulfoldiek is felkeresik hisz itt lehet motorcsonakot, jetskit hajtani ellentetben a Balatonnal. Nem birom felfogni, hogy nem lehet azt az utszakaszt megcsinalni. Egyszer lattam egy lambot ezen az uton menni lefele...nem irigyeltem a tulajt.

Sheff Bácsi 2009.04.05. 10:45:54

igazábol én el sem kezdem szapulni ezt az egészet. Már rég megtanultam hogy magyarország és az értelem két összeegyezhetetlen fogalom.
Az hogy az utfentartókkal patchworking (foltvarró)tanfolyamot végeztetnek, mert ugy néznek ki az utjaink a sok kátyuzástól az egy dolog, viszont amin felkurtam az agyam az az uj mizéria, a fekvőrendőrözés. Mindenüvé pakolnak mostanság, ha kell hanem, hisz eusok vagyunk vazze'. Szabvány nincs, ellenörzés nincs, és ész sincs mert olyan utakra csinálnak fekvőrendőrt ahol képtelenség 20 nál többel menni mert olyan kátyús. Kérdem én hány kátyut lehett volna betömni abból az anyagmennyiségből amiből mount everest méretű hegyeket épitettek. Amelyek mellesleg lekurták az első kötényemet, hiába mentem rá 5el. És persze én voltam a felelős. ez magyarország kérem.

Csontos Szigfrid 2009.04.05. 12:57:30

Szét lehet nézni a Jászságban is. Bár itt mostanában ár utat-útszakaszt megcsináltak. 15 év várakozás után.

Amanitin2 (törölt) 2009.04.05. 16:32:28

@Hrzrasn:
"Egyáltalán, melyik fogyatékos tervez csatornarendszert úgy, hogy a nyomvonalon legyenek a fedelek?"

Egyáltalán azt ki találta ki, hogy a csatornának az úttest alatt kell futnia? Nálunk ez valami megkerülhetetlen posztulátum. De jártam már olyan országban, ahol a járda alatt volt, és az úttesten sehol egy fedél. A sátánnal cimborálnak nyílván.

@Sheff Bácsi:
"Amelyek mellesleg lekurták az első kötényemet, hiába mentem rá 5el. És persze én voltam a felelős."

A kreszben több olyan szakasz van, ami kedves a szívemnek, de mind közül a legszebb az, hogy az ember az 'útviszonyoknak megfelelően' köteles közlekedni.
Az persze sehol nincs meghatározve, hogy az ún 'útviszonyok'-nak milyen kritériumoknak kell megfelelnie, vagy mi az egyáltalán. Ergo jogilag _bármilyen_ egyszemélyes káresetért automatikusan te vagy a felelős. Elmerül az autód egy ménkű nagy vizesárokban, amit basztak kitáblázni és azt hitted, pocsolya?
Szori, nem az útviszonyoknak megfelelően vezettél.
Ugyanezt mondják akkor is, amikor a harmincas zónában harminccal rámész a fekvőrendőrre, és szétvered az autó alját.
Amikor az fkf némi kártérítést fizet azoknak, akik széttörik magukat egy kátyún, és erről rendőrségi jegyzőkönyvet visznek, akkor az nem azért van, mert kötelesek erre. Hanem mert a főnökbe szorult némi felelősség tudat. De ez előbb-utóbb fel fog tűnni az ő főnökeinek és úgy kirúgják, hogy a lába nem éri a földet.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.04.05. 17:17:44

Nekem azt mondja meg valaki, hogy egy - bármilyen - útfelújításnál, építésnél miért csak a zemberek kb. 10%-a dolgozik?

Példa, nemrég voltam Szentesen: hídfelújítás, félpályás lezárás (tavaly ősz óta, a kollégám elmondása szerint).
- kint van 1-2 munkagép
- 2 teherautó
- 15 melós.

4 melós beszélget.
2 melós a vizet nézi, majdnem átesik a korláton a nagy nézésben.
1 melós telefonál.
3 melós a padkán ücsörög.
2 melós eszik.
2 melós nézi - na most figyeljetek:
azt az egy darab melóst, aki lapátol!

Igen, kedves drága barátaim, kb. 15 emberből egy lapátol, a többi meg a faszát veri!

Ez volt délelőtt 10-kor.
Délután kettőkor ugyanez.

November óta.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.04.05. 17:21:28

@Hrzrasn: ""Egyáltalán, melyik fogyatékos tervez csatornarendszert úgy, hogy a nyomvonalon legyenek a fedelek?""

Gyere befelé a 31-esen (Pesti út), az a nem semmi. Egyik jobboldalon, másik baloldalon, harmadik félig erre, negyedik félig arra... és mindegyik kb. 5 centivel megsüllyedve.

Nem tudom, mit szedett be aki azt csinálta, de nagyon durva anyag lehet.

Hrzrasn (törölt) 2009.04.05. 18:03:32

@_petya: "Mondjuk egy új réteg ráhúzása esetén az a gond, hogy a csatornafedeleket egyesével szintbe kéne hozni"

Tán az új réteg felhúzása elôtt fel kéne verni a régit. Esetleg akkor nem töredezne és süllyedne idô elôtt az új kopóréteg (mert szar alapra rakták), meg talán a csatornafedelek is szintben lennének.

Thyby66 2009.04.05. 18:04:18

A szélsőséges időjárás, és hasonló szavak csak mellébeszélés. Van rá megfelelő technológia. De betartva nincs.
A legpiszkosabb munkát a közút kezelői végzik. A többi sem sokkal különb. Ha alul vállat a munka, akkor is ki kell "venni" a pénzt belőle. Hogy ki hogy teszi, arra bevett praktikák vannak.
Útépítő cégnél dolgozok, ég is a pofám eleget.

Hrzrasn (törölt) 2009.04.05. 18:10:09

@szmoker: Még sosem jártam arra, de a jelek szerint nem vesztettem semmit.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.04.05. 18:17:30

@Thyby66: "Esztelen semmirekellők csürhéje, akiket elsőként állít falhoz a forradalom" :)

Seca81 2009.04.05. 18:26:57

Ha kátyú kell akkor szívből ajánlom Kökitől Ferihegy 1-re vezető utat (Gyömrői út)...
Persze busszal :) Az új csuklós Volvo-k vért izzadnak nap mint nap, a svéd tervező mester pedig könnyezne ha látná "szülöttei" haláltusáját... Hullámvasút helyett ajánlanám aki olcsón akar szórakozni, csak üljön leghátra :) Szörnyű amit ezek a buszok kapnak.

A Mo-i vasúti átjárókról nem is beszélnék...

szmoker (Homo Trollicus) 2009.04.05. 18:52:29

@Seca81: az a büdös nagy helyzet, hogy a főnökömnek 7er BMW-je van, és abban biza' semmit nem érezni a kátyúkból, úthibákból.
Gondolom, az illetékes elvtársak és elvtársnők A6 és A8 Ódijai, S-Klasséi, tulok-terepjárói is kisimítják az ilyen úthibákat.

Ha a hibát nem érzékelik, akkor az nincs is, tehát kijavítani sem kell.

A Volvo 7700 meg egy vicc. Azt nem ide tervezték hanem civilizált országokba.

Thyby66 2009.04.05. 19:20:13

@szmoker:
Vállalom az 1-es számú géppuskát.
de a többire is tudok jelentkezőket.

-Attól hogy némelyik autó jobban "kisímítja" a hibákat (v.gödör, aknafedél)
nem jelenti hogy nem károsodik. Idővel leamortizált elemek lesznek azon is, hogy kinek mennyire fáj, az pénztárca kérdése.
Akinek 7-es bömös, annak 100 ezres lehet olyan mint másnak 10 ezres, javítási tétel.
Az út üzemeltetőt meg mindkettő hidegen hagyja. A kivitelezőt meg annyira sem érdekli. Lerakta a jattot annak aki szóvá tehetné. Ennyire egyszerű a dolog.

Maybe_ · http://maybe130.blogspot.com/ 2009.04.05. 19:28:01

Nem olvastam végig az összes kommentet, lehet h már volt, de eszembe jutott egy érdekes dolog: Csak nálunk divat a külső ív felé dőlő kanyar? Rengeteg ilyen van, és közülük nagyon sok tábla nélkül. Rossz belegondolni, mit művel egy friss jogsis vezető egy ilyen kanyarban, mondjuk ónos eső után... Magyar specialitás, vagy máshol is vannak ilyenek? Ritkán járok külföldön, ezért kérdezem...

Seca81 2009.04.05. 19:52:06

@szmoker: Ez érthető, ezért csak a buszokról beszéltem és mint utas. Sajnos nem mindenkinek van hetese meg ányóca, szomorú, hogy csak magukra gondolnak...

Attől mert nem ide tervezték egyáltalán nem rossz busz.
Ezeken az utakon légpárnással kellene járni...

Justice RAT 2009.04.05. 22:13:24

Na annak mi értelme, hogy olyan utakat csinálunk, amin 1 autó fér el csak. Nem lesz nagyobb a zöldfelület, mert mindenhol ki van járva az út mentén. Nekem az jut eszembe, hogy ha az autók az út mellett is járnak, és vki nem akar szélesebb utat építeni, akkor rohadjon meg, és nem kell a baszott 1 autós útja.

A rendőr meg megállít, hogy Ha már részeg vagyok, legalább csak akkor vezessek, ha tudok egyenesen menni.
Én meg mondom neki, hogy bazmeg, csak kerülgetem a lukakat.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.04.05. 23:24:49

@szmoker: Ja. Az enyém meg nem simítja ki, viszont ellenben érzem, cserébe le se szarom, mer' bírja. :)

Kényelmesebb az opellel, de abban most lesz 40K, és már csinál érdekességeket. A Range meg jön-megy a városban, és nem esik szét a futóműve.

Butapestre kizárólag terepjáró, minél nagyobb gumival.

Hrzrasn (törölt) 2009.04.06. 08:14:57

@szmoker: "az a büdös nagy helyzet, hogy a főnökömnek 7er BMW-je van, és abban biza' semmit nem érezni a kátyúkból, úthibákból."

De bizony érezni fogja, ha 2 év után lengéscsillapítókat kell cserélni.

Hrzrasn (törölt) 2009.04.06. 08:20:59

@Thyby66: "Akinek 7-es bömös, annak 100 ezres lehet olyan mint másnak 10 ezres, javítási tétel."

Azt hiszem, földhöz vernék sokan a seggüket, ha csak ekkorák lennének a javítási tételek. Egy E65ösbe a négy alap lengéscsillapító (nem szintállítós, nem sport) 300.000 környékén van. Munkadíj nélkül. Nem véletlenül luxusautó, az alkatrészei sem papírból vannak, az árak ennek megfelelôek.

eradam 2009.04.06. 09:45:57

A nagy mániám a 6-os bevezetőt (amellett hogy az M0-tól a madaras áruházig 60 a korlátozás, brrr) pár éve "csinálták meg" és már a Hotel Berlin elötti kanyarban akkora az akna mint egy Kraz. a csatorna fedelek meg soha nem is voltak szintben, nem hogy így évek multán. De sajna ezer ilyen példa van.

riel · http://amatorfutoleszek.blog.hu/ 2009.04.06. 10:34:12

Az a baj, hogy a kátyúk nem csak bosszantóak, hanem a milliárdos nagyságrendű járműpark állapotromlását is előidézi, amit a tulajdonosok fizetnek meg.
Ezen kívül egyenetlen úton a gördülési ellenállás is jóval nagyobb, ezért többet fogyaszt a jármű. Pláne, ha le is kell lassítani és visszagyorsítani gödrök miatt.
Több alkatrész megy a kukába, több károsanyag megy a levegőbe, DE több bevétel is megy az államkasszába! (adó, ÁFA, jövedéki adó)

Ez az igazi gazdaságélénkítő csomag!
Még több kátyút az utakra!

kukaberci (törölt) 2009.04.06. 13:11:35

Na, lehet tovább anyázni:

www.hirextra.hu/2009/04/06/penzt-ad-a-fovaros-a-sajat-utjaira/

Az útburkolati jeleket akarják „megszépíteni”. A baj csak az, hogy azokon az útfelületeken, amikről eddig is elég negatívak a tapaszatalataink...
Kerékpársávot építgetnek hónapok óta a Röppentyű utcában, az úttest úgy sz@r, ahogy van, és a régi, le nem kopott, fel nem mart jelek mellé gyönyörűen felbarkácsolták az újakat... Szlalompálya lett, mondhatom. Gratulálok, a felelősöket pedig kérem, Schirillával MOST menjenek még ki fördőgatyában az újpesti Duna-partra, és irány a csepeli szabadkikötő!

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2009.04.06. 15:17:21

Nem is tudom, talán soha nem kéne több utat építeni, hanem vasutat, aztán mindenki közlekedjen Toyota Hilux-szal, vagy valami szuper-igénytelen terepjáróval. A nagyon Mad Max lenne :)

Mortal Vombat 2009.04.06. 22:04:20

Gyertek el,nézzétek meg mi van a 16.kerületben egyes külső utcákon! Én irigylem azokat,akik a fotókon látható utakon közlekednek,legalább van mit kikerülni! Itt ha megpróbálsz kikerülni egy kátyút,belemész egy másikba,arról nem is beszélve,hogy csomó úton még mindig nincs szilárd burkolat,tehát száraz időben állati nagy "port kavar" minden egyes elhaladó kocsi.
Szánalmas,hogy egy világvárosnak nevezett valamiben ilyen egyáltalán van még.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.04.07. 13:20:38

@Mortal Vombat: "Gyertek el,nézzétek meg mi van a 16.kerületben egyes külső utcákon!"

Itt van a cégünk a Veres Péteren.
Nincs csatorna.

16. kerület, fő-fő út (Kerepesi/3-as út), és NINCS CSATORNA!

Ehhez képest a földút bakfitty.

románc cuvée 2009.04.08. 14:38:54

@mennyi?husz!:
"Egyszer lattam egy lambot ezen az uton menni lefele...nem irigyeltem a tulajt."
Sza*i-01 volt a rendszáma??? 2007 áprilisában én is láttam Sarudnál, de a 4T Trabi valahogy nem bírta a tempót;)
süti beállítások módosítása