Adjunk segélyt mindenkinek?!

Állami segély az autógyártóknak

  2009. március 13. - TóthZé Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Kicsi vagy nagy? 911-essel ralizni jó.
2009-12-20 14:15:00

Szögezzük le az elején. Az előbb bejött a dolgozóba az Éva, a feleségem és aranyvasárnap ide vagy oda a

Egy év nirvana
2009-11-08 09:57:00

Eseménydús volt az elmúlt pár hónap a hátsókerekes, kocka Corollával . Karc nélkül megúszta a két

Hazaértek az extrém Insigniák
2009-09-30 08:25:58

  Kipróbáltuk az Opel Insigniák Ecoflex, 4x4 és OPC modelljeit, végre hazai pályán. Jó móka volt.

Magyar dráma Imolában
2009-09-19 13:39:00

Az élet a legjobb rendező, ilyet hollywoodi forgatókönyvírók egész hada sem találhatna ki. Az előzményekről

 

A sok genfi újdonság között szinte elveszett az elmúlt hét legfontosabb híre: már a Toyota is kormányzati segélyért kuncsorog.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr17998367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mayday 2009.03.13. 06:51:42

Évekkel ezelőtt lehetett tudni, hogy az "ingyéadomcsakvigyedmáakocsithaza" mentalitás ide vezet; ennek fényében egy megveszekedett cent-et nem adnék az autógyáraknak, nagyon max a dolgozók (nem a vezetők!!!) bérét átvállalhatná az állam, hogy ők ne haljanak éhen pár okos menedzser miatt, de ennyi.

Rocko- 2009.03.13. 07:09:14

nem tetszik h bebukik pár autógyár, de ne kapjanak pénzt.
nekem osztogatnak pénzt? kisembert leszarják, az ő tökeit szorongatják, mások meg pofaleszakítós összegekért kuncsorognak, hogy megmaradjon a luxusszínvonaluk.
illetve se közvetve se közvetlenül nem érint hogy most kapnak pénzt, szóval hiába lehet mondani, h domino elv, az autógyárak vonzzák a kapcsolódó iparágakat. ez a helyzet igazából a fosnak ún. szarrá lapátolása, szebb lesz a dolog fél fokkal, amíg újra el nem kezd rohadni, aztán egyre büdösebb lesz a végén.
mondjam h kik fognak ezzel szívni?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.03.13. 07:59:45

Ha már segély akkor vásároljanak részesedést a gyárakban. A legalább később az államnak is hasznot termel, és kint talán le sem nyúlják mint itthon.

A másik, ne adjanak segélyt senkinek. Kapitalista verseny van vagy mi. A válság úgyis válság marad amíg a nem létező pénzeket be nem nyelik a cégek veszteségnek.

Egyébként meg adjanak segélyt nekem. Tuti sikerbizniszt csinálnék, nekiállnék gyártani jó és megbízható dolgokat, tervezett elavulás nélkül.
Vinnék mint a cukrot, boldog lenne mindenki.

Ada 2009.03.13. 08:00:31

Ha pénz öntök egy multicégbe, esetleg egy kisiparosba, akkor megnő a termékei iránti kereslet?
Szerintem nem.
És az autóipar termékei nem kenyér. Nem kell belőle minden nap. Vagyis válság ide vagy oda, a piac telített. Ennyi

nagyo78 2009.03.13. 08:07:52

Ne adjanak támogatást, a válság az válság. Van aki túléli, van aki nem. Majd amikor megint megindul a kereslet az autók iránt, esetleg azok a gyártók léphetnek a tönkrementek helyébe, akik olyan autókat gyártanak, amiket az emberek szívesebben vesznek. Mondjuk ha a sok Opel helyett ugyanannyi Subaru szaladgálna... Kevesebbet kellene kocsira költeni, ritkábban cserélni. Nekem ez jobb lenne. Legyen facelift 5 évenként, ne 2 pl. Meg tartson egy kocsi addig, amíg illik, ne karbantartással is csak a lízingperiódus végéig.

supercharley 2009.03.13. 08:11:19

Jól mondja, Ada, úgy van! Most nem a termelést, hanem a fogyasztást kellene ezer eszközzel serkenteni. Ha lesz fogyasztói kereslet, akkor majd felpörög a termelés is.

Speedman 2009.03.13. 08:25:37

@supercharley:

"Most nem a termelést, hanem a fogyasztást kellene ezer eszközzel serkenteni."

Pont a túlzott(erőn felüli) fogyasztás miatt van válság. Ne írj már ilyen marhaságokat.

Speedman 2009.03.13. 08:32:23

@nagyo78:

Remélem, ha majd a Subaru is csődközelben lesz hasonlóan nyilatkozól...

Dassler 2009.03.13. 08:32:57

@Speedman: Attól még a gazdaság élénkítésének módszere a pénz forgásának növelése. Ez pedig a fogyasztás gerjesztésével lehet elérni. Csak nem hitelekkel - mint ami ,más okok mellett, ide vezetett - hanem valós, létező pénzzel.
A mostani hiányt meg egyszerűen be kell nelni valakinek. Az autóiparban meg egyszerűen túltermelés volt/van. Én már anno az egyetemen se értettem ezt a minden évben növeljük az eladást és csökkentsük az árakat elvet...hova? Max a másik gyártó rovására, de abban az irányban is korlátozott a darabszám.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.03.13. 08:39:23

@Speedman: Így van. Ha a fogyasztást támogatjuk, azzal csupán elodázzuk a válság következményeit, de nem szüntetjük meg az okokat. Egyrészt vissza kell fogni a termelést, másrészt állami beruházásokkal kell megteremteni a keresletet, és elszívni a fölösleges kapacitást. Az államnak igenis be kell avatkozni, de nem segéllyel, hanem szabályozással (és esetleg ha mégis rákényszerül a segélyezésre, akkor részesedéssel a megmenteni kívánt vállalatból)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.13. 08:44:18

"Tuti sikerbizniszt csinálnék, nekiállnék gyártani jó és megbízható dolgokat, tervezett elavulás nélkül."

Annak idején az öreg Suzuki szövőgépgyára emiatt csődölt be. Olyan precíz, megbízható, tartós gfépeket dobott piacra, hogy egy idő után már nem volt rá kereslet, mert egyszerűen nem romlottak el.

A 100 évvel ezelőtti g.válság idején, ha jól tudom, az okosabb országok azonnal korlátozták ill. magas vámmal terhelték a külföldről behozott árukkal való kereskedelmet. (Persze olyanokra kell gondolni, amit itthon is megtermelnek.)

Ezzel szemben mit látunk manapság? Semmi változás. A boltok tele vannak külföldi kajával. Uniói ide vagy oda, ezt a f.szat bekapatták velünk rendesen.

A távol-keletről beáramló sok százezer darab és/vagy tonna holmiról nem is beszélve.

Dassler 2009.03.13. 08:54:03

@sipike78: Ezt azért ma már komplikáltabb lenne megoldani, mivel oylan széleskörű a globalizáció, hogy mindenhol mindent gyártanak, mindenki mindenhova exportál. Ha bevezetsz egy iylet, az visszaüt.
Egyszerűség kedvéért: holnaptól nem importálunk EU-ba japán autókat. De abba is x cég szállít be csomó mindent, akinek EU-ban is van üzemei, így ez neki is hatalmas kiesés, ami megintcsak az itteni dolgozó embereken csapódik (kirúgják, 4 napos meló, no béremelés stb.). Másészt a világ másik végén is élhetnek iylen embargóval az itteni termékek ellen, amivel megint nincs előrébb senki. Lásd USA '90-es évek második felében, amikor megpróbálta a japán autóimportot korlátozni, elbukottt a dolog. Több kárt csinált magának, mint amit megszüntetett.

berliner 2009.03.13. 08:55:18

Szerintem se kell nagyon támogatásokat osztogatni. Abszolut megértem a BMW-t meg a Mercit, hogy nem örülnek neki. Ha mindenki kap támogatást, akkor ők hátrányba kerülnek. Mások nem csinálták olyan jól az üzletpolitikát, mint ők, ezért most bajban vannak, viszont ha kapnak pénzt, akkor abból az jön le, hogy nem érdemes költeni a fejlesztésre, mert ha gond van, akkor úgyis ad az állam. Ergo, a 'nem kapóknak' kidobott pénznek tűnthet a fejlesztés, meg egyéb befektetés, mert ha azt látják, hogy, aki nem csinálta az a válság végén is ugyanott van. Ez a mentalitás lelassítja a fejlődést.
Válság - többek közt arról szól - hogy a cégek közül zuhanjon, aki nem bírja. Romantikából nem lehet mindenféle csődtömegeket megtartani.
Amúgy meg a fő hír vicces, mármint a toyota. Egy pár éve, amikor az amerikaiak már bajban voltak, de ők még nem még olyan arrogáns programokon gondolkoztak, hogy saját pénzből segítsék ki a detroit-ot.. Hahaha. Elég magabiztos terv volt. Most meg.
Hulljon a toyota is, ha nem bírja.
Amúgy se lenne baj, ha egy kicsit tisztulna a piac.

(most abba ne menjünk bele, hogy a munkájukat elvesztőkön hogy kell segíteni, mert az off).

Ja, a Saab. Annak kellene legelőször eltünni. Eddig már-már nevetséges szinten nem tudták tartani a tempót. Mi szükség rá? Még 10 évig gyártsák állami pénzen a 9-5-öt??? Ne adj isten egy harmadik -érdemleges- modellel bővítsék a kínálatukat? (tudom, tudom, nem csak két modelljük van.) Vagy menjenek át kis manufaktúrába vagy legyenek versenyképesek (ez válság nélkül sem sikerült nekik) vagy húzzák le a rolót!

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.13. 08:58:14

A másik kurva jó téma: az üzemanyag.
Nemrég emelték, erre tegnap bemondta a rádió: csökkent a kőolaj ára, kíváncsi vagyok, mikor fogjakövetni az itthoni benzinár.

De az indoklás ütötte meg leginkább a radaromat: az USA-ban nem várt módon nőtt a tartalék.

Aztakurva... Nem várt módon. :)

Dassler 2009.03.13. 08:58:26

@berliner: Sztem az is elképzelhető, hogy a Toyota pont az általad leírt okokból (is) foylamodik segélyért. Ha mindenkinek jár, akkor neki is. PErsze ez csak egy fikció részemről.

berliner 2009.03.13. 08:59:09

@Dassler: Azért az EU-Japán viszony ebben egy kicsit aszimmetrikus. Hát még Dél-Koreával. Amúgy értem, amit mondasz, csak lehet, hogy a válásg kapcsán lehetne egy kicsit korrigálni a távoli üzletpartnerekkel. pl: D-Koreával, akinek saját autó piaca nem tudja eltartani autógyárait. Ilyen gazdasági körülmények közt ki lehetne kényszeríteni, hogy ne tegyenek akkora vámot a külföldi autókra..

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.13. 09:03:46

@Dassler: hát ez az. Itt már beindult (beindítottak) egy olyan folyamat(ot), amit végig kell csinálni. Nincs mese.

Régi könyveket olvasgatva pislogok rendesen: ugyanez történt régen is, csak pepitában.

Ergo: vagy csupa hülye került a bársonyszékekbe, aki nem ismerte a világgazdaság korábbi folyását vagy csupa martalékos, pénzéhes zsidó(skodó) rabszolgahajcsár, akik kihasználták a nép tudatlanságát, még tovább butítva minket.

Én személy szerint az utóbbira tippelek. :)

A minap olvastam egy jó 80 éve kiadott könyvben, hogy az I. vh után az USA majdnem hadba lépett Angliával, mert összekaptak a Perzsiában kitermelésre váró kőolajon.

Ez valahogy kimaradt a törikönyvekből. És még mennyi minden...

Dassler 2009.03.13. 09:14:48

@berliner: Persze kicsit sarkallatos volt a példa, de csak példa volt. Finomítani persze lehet a dolgokon, mint ahogy írtad is, de ez már politika.

mikrovp 2009.03.13. 09:17:17

Telítettek a piacok, felesleges a sok autó meg miegymás, ez a folyamatos növekedésre épülő piac vége. Marha bonyolult, hogy egyszer csak elég a cuccolásból? Szerintem nem. És akkor most mire kell a kölcsön az adófizetők pénzéből? Hogy az agóniát megnyújtsuk? Inkább új piacokat kéne teremteni, akkor egy darabig még volna hová növekedni. Ha tényleg volna intelligencia a vezetők fejében, belátnák, hogy nem lehet pár száz millió embernek uralkodnia a földön, legalábbis hosszú távon nem. De a kapzsiság és a jólét elveszi az eszüket.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.03.13. 09:17:53

@sipike78:
...

Erröl az a mondás jut eszembe, amit ha jól emlékszem Woody Allennek tulajdonítanak: Az a baj, hogy aki meg tudná oldani a világ/ország problémáit, mind hajat vág vagy taxit vezet.

Dassler 2009.03.13. 09:19:30

@sipike78: a világ - pontosabban az ember - már csak ilyen, így működik. Pénz, befolyás, hatalom, ez mindig is így volt. A kapitalizmusra is igaz, ami a demokráciára: Nem jó, csak még nem találtak ki jobbat (W. Churchill). Amúgy minden gazdasági, társadalmi, politikai rendszernek azonosak a céljai, csak az eszközök változnak.

Dassler 2009.03.13. 09:25:34

A fenntartható folyamatos fejlődés elve amúgy nem hülyeség, csak a szokásos problémája van: papíron jól mutat.
A témához :-) : sztem se kéne támogatást adni. Aki nem bírja a versenyt, az hulljon ki. Az amcsi 3-ast már évek (sőt, évtizedek) óta foltozgatják és csak nagyobb lett a sz@rkupac. Egyszerűen nem tudták a piaci igényeket követni, nem is vette denki a termékeiket, már akkor hagyni kellett volna elhalni őket. Mesterségesen életben tartották, eredmény látható. (azért őket írom, mert 90%-ban lefedik a már évek óta veszteséggel működő autógyárakat/márkákat)

mikrovp 2009.03.13. 09:35:31

Ja, a fenntartható fejlődés. Ha el tudjuk fogadni, hogy ezt is értelmes lények találták ki, akkor legalább az ilyen vészhelyzetekben elő kéne venni. Amikor ilyen irracionális események történnek, mint pl. a hosszú idő óta rosszul működő autóipar pénzelése, vagy birkapásztorok elleni háború a hegyekben, akkor sem azt gondolom, hogy ennek pusztán az emberi butaság az oka. Ezeket a döntéseket egy csomó okos szakember hozza meg, hosszú mérlegelés után. Tehát van ok, csak azt nem kötik az orrunkra, ehelyett handabandáznak hülyeségekről. Valami építőipari tevékenység neve jut erről az eszembe, várjunk csak, mi is?

Dassler 2009.03.13. 09:44:27

@mikrovp: Persze, minden mögött érvek és érdekek vannak. Csak mindig belefutnak abba, hogy ők megdöntik a piaci szabályokat, de soha nem jön össze. Lásd a mellékelt ábra. Detroitban is felvetették, hogy meg tudják-e menteni őket? (ezelőtt sok évvel) Persze, ha ezt meg azt meg amazt csinálják akkor igen. mondták a szakik. Pénzt felvették, de nem hajtották végre az ezt meg azt meg amazt, és ezt eljátszották még 1-2 alkalommal, mindig a munkahelyek megtartására meg hasonlókra hivatkozva. Persze mindehhez meg volt a megfelelő lobbi is, akik szintén nem voltak érdektelenek ($). Háborúk dettó, végső soron azok is különféle érdekek körül forognak. Csak minden esetben a jó oldalon kell állni, és akkor neked is jut :-)

lack 2009.03.13. 09:45:52

talan a "szbadszakkepzetlenepitomunkasokra" gondolsz?

Butyok (törölt) 2009.03.13. 09:47:07

@Dassler:
ha nagyon sarkallatosra vesszük a figurát akkor oké hulljon a férgese, de így oda jutunk hogy lesz egy Európai/Japán/Kínai autógyártó, azaz 3-4 autótipus marad. Barmoira nagy érdekük lesz oylan nagyon harcolni egymással. Az Európai elsz a prémium, a japó a megbízható valami kicsit olcsóbban de a tömegnek marad a kínai szar és akkor fog ám sírni mindenki, hogy hova lettek azok a hot-hatchek, stb stb majd jártok occó kínaival és a maradék aki megengedheti magának (és ez sajnos a társadalom angyon kis része) jár a prémium európaival. persze ez egy elég szélsőséges példa, de lehetséges

lack 2009.03.13. 09:50:01

vagy a szabadácsokra :P

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.13. 09:52:13

"Európai/Japán/Kínai autógyártó, azaz 3-4 autótipus marad"

Most sem sokkal többféle fut már, ha a tulajdonost/gyártót nézzük. :)

Butyok (törölt) 2009.03.13. 09:57:37

@sipike78: márkára gondoltam...
márkánként mondjuk 5 tipus és akkor lefedtük 20 autótipussal az egész piacot. plussz persze ott lesznek az átlagnak megfizethetetlen luxussportkocsik de szerintem csak arról van értelme vitatkozni ami éves szinten többszázezret elad világszerte

mikrovp 2009.03.13. 09:57:43

A szabadbetonkeverőkre gondoltam. Akik tudják a jó válaszokat, maguknak. Nekünk meg azt, amivel még elvagyunk a kis világunkban. Egyébként igenis jó volna, ha valódi verseny volna az utógyárak között pl. a minőségért, tartósságért, környezetbarátságért, hasznosságért, stb. Ez a valódi, nem agymosott igény, nem az, hogy még 28 légzsákot építsünk be, amit a parkolóbeli koccanás után nem tudunk kicserélni fél milláért...

Butyok (törölt) 2009.03.13. 09:59:22

@Butyok: többtízezret...
egyszoval Lambo/ferrari/porsche és társaig kilőve, igyaz kiváncsi vagyok hogy a VW esetleges hanyatlása hogyan fog hatni a porschéra

Dassler 2009.03.13. 10:09:39

@Butyok: normálisan működő piacon ez azért elég esélytelen, az önszabályozás miatt. Hiába nagyon olcsó valami, ha használhatatlan, senki nem veszi. Egy szintet egyszerűen hozni kell, ha be akar valaki lépni egy piacra, vagy ott akar maradni.(Épp ez a jelenlegi autóiparban a gond). Szóval ami életképtelen, nem amrad meg a piacon, persze, ha csak meg nem támogatják államilag :-) ez lenne a piaci egyensúly lényege.

Dassler 2009.03.13. 10:11:13

@Butyok: a VW saját pénzintézettel is rendelkezik, Európában valószínűleg ők lennének az utolsók, akiknek le kéne húzni a rolót.

kocapecas 2009.03.13. 10:14:59

van már elég kocsi legyártva:D ha mindegyik befuccsol se baj, majd lesz használt oszt maj megtanulunk szerelni:DDDDD

Butyok (törölt) 2009.03.13. 10:17:10

@Dassler: azért a minimum szintet csok hozná:) csak az kevés lesz sokaknak, belépni meg len lesz elég tőkéje senkinek... de mint mondtam ez egy szélsőséges példa

Dassler 2009.03.13. 10:21:12

@Butyok: nyilván, különben már a piacra lépésnél elbukna. Amúgy pont a koreaiak jó példa erre. Államokban olyan a Hyundai meg a Kia, mint nálunk a Suzuki. Egy jó rést találtak a piacon, amit maradéktalanul betöltenek. mint ahogy itthon a Suzuki is.

Dassler 2009.03.13. 10:23:11

@kocapecas: Azé majd megnézem, hogy az otthoni garázsban hogyan esnél neki egy BMW elektronikának, egy hybrid Lexusnak vagy egy DSG váltónak :-)

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.03.13. 10:27:52

@Dassler: Hulljon a férgese. Maradnak a 20-on éves szerelhető (szerethető:-) autók!

zöldi 2009.03.13. 10:58:57

Én nem adnk támogatást. Legyen végre vége az eldobható autók gyártásának, valamint a minden picai rést kitöltő- pl alsó közép kategóriás összkerékhajtású egyterű- totál fölösleges, óriásira hízlalt modellpalettáknak.

Vienna 2009.03.13. 11:23:09

Azert ennyire nem fekete-feher a tortenet.

Egy autogyar bedolese nem egyszeruen azt jelenti, hogy nem kellett az embereknek az opel corsa, rabasztak, dogoljenek meg.

Pl. aki fel eve vette az opel corsajat, az mondjuk lehet szeretne hozza meg legalabb 5 evig stabil szervizhatteret, potalkatreszeket, miegymast. Az autogyar azonnali bedolese ezeket a szolgaltatasokat is boritja.

Ezen tulmenoen az autogyar beszallitoit is csod fenyegeti. Mert hiaba tudna mondjuk corsa helyett fiesta lampat gyartani, az opel bedolese miatt a bennragadt legyartott corsa lampakeszlet az nullat er, a mar leszallitott termekek utan meg nem kapja meg a vetelarat az opel csodje miatt. Es ez megtortenik az uleshuzat-keszito cegtol a kerektarcsa-gyartoig. Nem mindegyik ferges kozuluk hogy hullnia kelljen, csak ket honap alatt nem fognak tudni leakasztani a fogasrol egy masik ot maguknak nagy hirtelen.

Meg ha csodbe is megy mondjuk az Opel, a kerdes az, hogy olcsobb-e meg egy evig eletben tartani, ezzel eselyt adva annak a (nemetorszagban felmillio, vilagszerte kicsit tobb munkavallalot foglalkoztato) beszallitoi kornek, hogy alkalmazkodjon, vagy ezek munkasainak is inkabb adokbol kene fizetni a munkanelkuli segelyeit.

Toyotahoz:

A penzugyi ceget fenyegeti veszely. Azaz nem kap mas bankoktol forrast, ami a mar eladott autoi utan kihelyezett hiteleit finanszirozza.

Ha a Deutsche Bankot megmenti az allam, a Toyota bankot meg nem, akkor csak annyi tortenik, hogy Toyota csodbe megy, nem fizet idoben a Deutsche-nak, es elobb-utobb az egeszet kifizeti az allam mint a Deutsche veszteseget.

Csak kozben egy ujabb ceg, a Toyota autogyarto is ellehetetlenult, mert tobbet o hitelre autot el nem ad, a vasarloknak meg nincs kp-ja arra hogy vegyenek egyet.

Tehat a bankrendszer meg lesz mentve, hurra, csak kozben a valos termelest folytato cegek (autogyartol a mezogazdasagig) csodbe mennek.

A vegen majd lehet papirpenzt enni es a bankkartyara felulve autokazni, mert a realgazdasag kozben kinullazodott a bankok alol.

Nekem mint bankarnak jo hir, hogy az en allasom nincs veszelyben, de szerintem itt tobben vannak akiknek a realgazdasagtol fugg a megelhetese mint akinek a penzugyi szektortol. Vagy tevedek?

Azert csak hajra, eljen a kapitalizmus, es vesszen az allami beavatkozas...

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.03.13. 11:35:55

@Vienna: "Tehat a bankrendszer meg lesz mentve, hurra, csak kozben a valos termelest folytato cegek (autogyartol a mezogazdasagig) csodbe mennek."

Ezzel nagyon jól megfogtad a mai modern kapitalizmus rákfenéjét. Ma már minden a pénzvilágtól függ, ezért ha azt nem mentik meg (Leh/hűtő/mann), akkor bedől a rendszer függetlenül attól van-e termelés és van-e kereslet. Hiába lenne mindkettő, ma már a világgazdasági rendszeren kívül nem találhatnak egymásra. Ma Magyarországon szerintem sokkal kisebb a tényleges termelés, mint a szolgáltató ágazat.

SirJohn 2009.03.13. 11:39:24

Kedves Cikkíró!

Már megint egy nagyon béna és csúsztatós cikk....

Az hogy a TOYOTA FINANSZÍROZÁS (önálló cég, kvázi bank) kér a JAPÁN kormánytól állami garanciát az AMERIKAI lakosok által új TOYOTA-ra felvett és várhatóan visszafizetésre nem kerülő hitelekre egy kicsit más, mint hogy valaki a működéséhez kér segélyt. Kedves újságíró tessék a nemzetközi sajtót rendesen olvasni, vagy a nyelvtudást fejleszteni.

Miért lehet mindnekiből újságíró? Az nem egy szakma? Béna.

SirJohn 2009.03.13. 11:40:58

@Dassler: Tévedés. Az elsők között csökkentették a termelést, és az elsők között kértek német állami segélyt. Bocsánat.

Shadowbull 2009.03.13. 11:44:37

Azert ez a tema az Opellal cseppet bonyolultabb.

A nemetek azt akarjak mindenkeppen elkerulni, hogy az o penzukon tamasszak meg a GM-et.

Ha pusztan az Opelrol lenne szo, akkor kevesebbet hezitalnanak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a GM totalisan kiszaritotta az Opelt, a penzt mindig elvitte, elvette az osszes szabadalmat, mindent.

Realis veszely, hogyha adnak mittudomen 10 milliard eurot az Opelnak, akkor az 1az1ben Detroitban fog landolni, ott elfolyik, es utana dol be az egesz.

Nyilvan ennek semmi ertelme nem lenne.

sb

mikrovp 2009.03.13. 11:49:28

@Vienna: jól leírtad a történetet. Mert az egy dolog, hogy túl vagyunk termelve, de a másik, hogy az egész rendszert az a bankrendszer tartja életben (sőt alakítja ilyenné), ami már rég inkább papírokkal spekulál, jócskán elszakadva a reálgazdasági folyamatoktól. A semmiből "állít elő" valamit, amiről aztán néha kiderül, hogy tényleg semmi. Merthogy egy darab papíron kívül semmi nincs mögötte, ami valódi értéket jelentene. Tehát, nem csak az autóiparnak kéne megtisztulnia a felesleges sallangoktól, ésszerűtlen "fejlesztésektől", hanem a bankrendszernek is. Ez persze falra hányt borsó, hisz amíg a pénz az egyetlen értékmérő, addig neki szolgálunk.

Vienna 2009.03.13. 11:51:09

@vadász2:

"Ma Magyarországon szerintem sokkal kisebb a tényleges termelés, mint a szolgáltató ágazat"

Reszben igazad van. Mobiltelefonra, internetre es kabeltevere tobbet koltunk havonta mint mondjuk kenyerre, hogy egyszeru peldat mondjak.

De: A nem kozvetlenul termelessel foglalkozo "szolgaltato agazat" nagyban hozzajarul a termeloagazatok produktivitasanak novekedesehez is.

Egy pelda: Egy mikrobiologiai kutato laboratorium kepes olyan uj vegyuletek megalkotasara, amivel mondjuk a buza tapanyagfelvetelet elosegitik. Ezzel egy hektaron tobb buza termelheto mint azelott.

Azaz a nepesseg szamara szukseges kenyerbuzat innentol kevesebb ember is meg tudja termelni.

Mig regen a nepesseg 70-80%-a az alapveto letszuksegleti cikkeket termelte meg, addig ma ezt 5-10% megteszi. Tovabbi 1% mondjuk azon agyal egesz nap, hogy ezt hogy lehetne meg jobban csinalni (ez a mezogazdasagi kutatas-fejlesztes), a tobbi pedig olyan egyeb termekeket es szolgaltatasokat allit elo, amik nelkul ugyan eletben maradnanak, de azert veluk kenyelmesebb, jobb az elet.

Csak a vicc kedveert:

Mondjuk csinal egy filmet az Armaggedonrol. Ha ez nincs, a Jozsi (aki egyebkent hasznos mezogazdasagi kistermelo), sose viszi el a Sarit moziba, es most kevesbe lenne szep (vagy csunya) az elete.

Bar Hollywood mint olyan kifejezetten inproduktiv ami a letfenntartashoz szukseges termekek eloallitasat illeti, de a mellekelt pelda alapjan nagyban elosegitheti Jozsi es Sari fajfenntartasat.

:)))

De komolyra forditva a dolgot: attol hogy valaki szolgaltatast allit elo, es nem termeket, meg nem biztos hogy az kevesbe hasznos munkat vegez.

Az oktatas es az egeszsegugy is szolgaltatas tobbek kozott.

Shadowbull 2009.03.13. 11:52:20

@SirJohn: Nem allami segelyt kertek, hanem azt mondtak, hogy az autos bankok is kapjanak a normal bankoknak szant 500 milliardos likviditasnovelo keretbol.

Logikus, nekik ez versenyhatrany lenne a penzugyi szolgaltatasoknal, ha tobbiek kapnanak, ok meg nem

sb

Shadowbull 2009.03.13. 11:54:50

@mikrovp: "ésszerűtlen "fejlesztésektől"

Esszerutlen az a fejlesztes, amit nem lehet eladni.

Nem pedig az, ami neked nem kell.

sb

mikrovp 2009.03.13. 11:58:09

@Shadowbull: Nana! Közgazdaságilag igaz, de a közgazdaság pont most elmehet a jó büdösbe az elméleteivel. Ha csak az eladhatóság a gazdaság mozgatója, akkor pont ide jutunk, ahova. Közgazdaságilag is. Van végtelen folyamatos növekedés? Meg az elmélet a gazdaság periodikus hullámzásáról. Ja, hullámzik, de csillapítatlanul.

Rocko- 2009.03.13. 12:01:27

Vienna 2009.03.13. 11:23:09
azt ugye tudod, h két bekezdésen belül cáfolod meg magad?
egyrészt jogilag kötelezett sztem egy cég bizonyos ideig utánpótlást adni, másrészt ha leáll a gyártás, de ott a kész anyag, akkor azt nem alaktrész-utánpótlásnak hívjuk? de.

Shadowbull 2009.03.13. 12:03:39

@mikrovp: "Van végtelen folyamatos növekedés?"

Miert ne lenne?

Folyamatos muszaki es tudomanyos innovacioval siman.

sb

Vienna 2009.03.13. 12:07:35

@mikrovp:

A bankrendszer szereperol teologiai vitaba nem mennek bele, de azert nem ennyire egyszeru a dolog.

A bankrendszer penzugyi kockazatot kezel (hol jol, hol rosszul). Az hogy a semmibol semmit csinal kb. olyan, mintha az arvizvedelemre azt mondanad, hogy semmit se tesz, mert homokot szor egyik helyrol a masikra, es kozben nem allit elo erteket.

Igaznak tunhet ez is, kiveve ha jon az arviz.

Most a penzugyi piacon van arviz, megpedig olyan, ami tobb helyen beszakitotta a gatakat. Lehet szidni oket hogy miert nem volt meg fel meterrel magasabb a gat, de azert lassuk be, ettol meg a gat oldalara nehany extra homokzsakot odatenni nem butasag.

Just in case...

Vienna 2009.03.13. 12:13:28

@Rocko-:

Ha a ceg csodbemegy, akkor magaval viszi a kereskedoit is a csodbe. Ezert bar jogilag kotelezett biztosan az alkatreszellatasra, ugyan kivel szemben fogod ezeket a jogokat ervenyesiteni?

Masreszt: mivel se nekem, se neked halvany lila gozod sincs rola, hogy ki a bubanat gyartja az autod ablakemelo motorjat, es a vilag melyik reszeben van a raktar, ahol epp ez van keszleten legyartva: sok sikert hozza hogy kideritsd ha megis szukseged lesz ra.

Ezert fontos, hogy a rendszerekben ne szakadjanak el az osszekoto szalak, mert anelkul egy kaosz marad hatra, ahol a termelok es a felhasznalok nem talalnak utat egymashoz.

De majd igyekszem precizebben megfogalmazni legkozelebb a kommentjeimet koszi...

Geri001 2009.03.13. 12:25:23


"Ma Magyarországon szerintem sokkal kisebb a tényleges termelés, mint a szolgáltató ágazat"
De A nem kozvetlenul termelessel foglalkozo "szolgaltato agazat" nagyban hozzajarul a termeloagazatok produktivitasanak novekedesehez is."


ja Magyarországon se termel senki semmi olyat ami a miénk lenne!

az egy dolog hogy vannak gyárak de az nem a mienk hanem a külföldié!
ővé a technologia a tervezés a profit...
mi meg csak egy gyarmat vagyunk ahol olcsón összerakják nekik a cuccot!
és ezért még köszönö levelet is irnak egyesek....
igy soha nem leszünk jómodúak!

japánba nuku nyersanyag mégis fejlettek mert van eszük nálunk meg mindenki nyavajog meg menekül a nyugdijfelé meg külföldre meg feketézik meg adótcsal meg rokkantnyugdijasok fele nem is jogosult rá....
a mentalitással van itt baj!
azér vagyunk szarba!

Vienna 2009.03.13. 12:34:10

@Geri001:

En egy kezemen meg tudom szamolni azokat az ismeroseimet, akik a sajat tulajdonu vallalkozasukban sajat maguk allitanak elo arukat.

Ilyen mondjuk egy csaladi vallalkozaskent mukodo ortopedcipo keszito. Vagy egy sajat uzlettel rendelkezo fodrasz. Esetleg egy egyeni vallalkozo szakfordito.

Ahhoz, hogy mondjuk Suzukikat allits elo a sajat csaladod tulajdonaban levo gyaradban sajat magad, eleg nagy csalad kene...

Ha ez nem megy, akkor meg mitol is jobb olyannak dolgozni Gyorben aki mondjuk Budapesten lakik, mint aki Becsben?

Ettol nem erzed majd magad gyarmatsorban? Szamomra ez ugyanolyan alkalmazotti viszonynak tunik, de lehet hogy en tevedek...

loláb 2009.03.13. 12:50:12

@Shadowbull:
Ez bizony valószinüleg így van. Az opelt úgy kellene megmenteni, hogy a német államnak meg kéne vásárolni a GM-től a jelenlegi piaci értékénél (amiben megjelenne, hogy mennyire kiszárította a tulajdonos az opelt) valamivel magasabban (hogy a GM is segítségnek érzékelje ezt a lépést), és kéne kötni rá a GM-mel egy opciós vételi kötelezettséget mondjuk 5 év mulvára, olyan áron, ami fedezi a mostani vételárat, plusz kb a feltőkésítést, illetve a piac felfutása után várható piaci értéket.

Ha ez megvan, akkor kéne feltőkésíteni (egyszerűen tőkeemeléssel) az opelt, és akkor valószinüleg ők túlélnék a válságot, mert erre önmagában az opelnek szvsz van esélye, a GM-mel a nyakában viszont nincs.

5 év múlva, a válság végeztével, ha még megmarad a GM, akkor az opció értelmében visszavásárolja a kötött áron a céget, ezzel "nem marad a nyakán" az államnak az opel, de ugyanakkor biztosítják az életben maradást.

Ha nem marad meg a GM, akkor is valószinüleg lenne kinek eladni európa egyik legjelentősebb, korszerű modellpalettával, és viszonylag nagy piaci részesedéssel rendelkező márkáját.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.03.13. 12:56:13

@Vienna: Csak az a baj, hogy jelen esetben a pénzpiacon a homokzsákok nem homokkal, hanem levegővel, vagy inkább héliummal voltak töltve. Addig jó volt, míg apály volt... nem volt benne fedezet, de ami volt, az is elértéktelenedett.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.03.13. 13:02:20

@Vienna: Csupán utóbbi esetben az esetleg itthon megtermelt jövedelem külföldre távozik. (Tudom, ez sem olyan egysz@loláb: erű, mert korábban meg ők jöttek ide befektetni stb.)

Lóláb: Igen, erről van, szó, hogy lényegében Németország az adósságot vásárolná csak meg a GM-től, míg az összes fejlesztések, és minden ami értékes, az megmaradna a GM-nek (vagyis akkor az állami Opel fizet ezekért a GM-nek :-D). Ezt nem akarják, mert ennek így már nincs értelme, többe kerül, mint a munkássegély.

Bambano 2009.03.13. 13:13:43

abban van igazság, hogyha az opel kap, a merci versenyhátrányba kerül... vagy kapjon mind, vagy egyik se.

Dassler 2009.03.13. 13:15:12

@SirJohn: már a VW-vel kapcs írod?

loláb 2009.03.13. 13:21:17

@vadász2: "...lényegében Németország az adósságot vásárolná csak meg a GM-től, míg az összes fejlesztések, és minden ami értékes, az megmaradna a GM-nek..."

A modellpaletta, a meglévő és a már megindított elindított opel fejlesztésekkel maradnának az opelnél (ez csak megállapodás kérdése). A GM is jól járna, mert kapna pénzt, ami ahhoz kell, hogy túléljék a válságot. Lehet, hogy még igy se sikerülne, de mindenesetre nagyobb az esély, mint enélkül.

Az opel megmentése valamennyire presztizskérdés is, valamint a munkanélküli segély csak egy dolog, a kieső GDP pedig a másik.
Nem tudom a német GDP hány százaléka köthető az opelhez, és beszállítói köréhez, de elképzelhetőnek tartom, hogy kb 0,5-1%-os nagyságrendű.
Tehát az opel bedőlése önmagában ekkora gazdasági visszaesést eredményezne.

Jetfighter 2009.03.13. 13:27:22

A végletekig leegyszerűsítve egy megoldás van.
Olyan modellt kell kidolgozni, melyben a gazdaságot alapvetően nem a cégek forgóeszköz-hitelei és a lakosság (MO-n legalábbis nagyrészt mesterségesen generált) lakás/autó/tartós fogyasztási cikk hitelei működtetik, hanem a valós teljesítményeken alapuló reális szükségletek. (Nem "komenizmus", hanem egy realistább, szabályozottabb kapitalizmus, a növekedésben hosszabb távon elfogadható, urambocsá' tervezett stagnáló-csökkenő periódusokkal. Lazítani... és céltartalékot képezni a rossz időkre, nem kiszórni a profitot az ablakon. Opel-GM ügyben is ez a gond, ment a pénzszivattyú nyugatnak, aztán feneketlen kútba ért.)
Amíg nincs új rendszer, addig viszont muszáj foltozni ezt a mostanit, különben fájni fog.

Vienna 2009.03.13. 13:30:32

@vadász2:

"Csak az a baj, hogy jelen esetben a pénzpiacon a homokzsákok nem homokkal, hanem levegővel, vagy inkább héliummal voltak töltve. Addig jó volt, míg apály volt... nem volt benne fedezet, de ami volt, az is elértéktelenedett."

Ezt azert vitatnam.

A bankok alapvetoen mindig is hitelezesi kockazatot vallaltak, es amig a vilag vilag ez lesz a dolguk. A betetekbol hitelelket nyujtanak, amit vagy visszafizetnek nekik, vagy nem. A kamatmarzsbol ezt a veszteseget kigazdalkodjak normalis esetben.

Ha tomegesen dolnek be a hiteleik, akkor a tokejuk az, ami vedelmet jelent a beteteseknek. Ha ez is elfogy a vesztesegek miatt, akkor jon az, hogy atszakad a gat.

Belekeverhetjuk a kulonbozo penzugyi derivativakat a dologba, es azok nem megfelelo kockazatelemzeset, de ettol az alaptezis nem valtozik, csak a tortenet lesz bonyolultabb.

A bankrendszeren belul ezek a derivativak specialis kockazatokat koncentralnak, majd teritenek szet. Ettol meg minden ilyen derivativa mogott alaptermekek (hitel, betet, devizapozicio, stb. all)

Inkabb azt mondanam, hogy ahelyett, hogy elvagolagosan egymasra raktak volna a homokzsakokat, egy ennel sokkal bonyolultabb, atlathatatlanabb rendszer jott letre az elmult evtizedben. Most kiderult, hogy ez nem erosebb, hanem gyengebb gatat eredmenyezett, mint ha hagyomanyos gatfalat epitettek volna.

Ettol meg a gat homokzsakokbol epult, csak nagy a kozepen a kupleraj, nem jol mukodik. Vissza fogjak bontani addig, amig kell, majd ujra felipitik.

De ezt nem akkor teszi meg az ember, amikor rekordmagas a vizallas. Akkor szorgalmasan hordja melle a zsakokat, hogy valahogy megerositgesse.

Majd ha lement az ar, akkor lehet statikai vizsgalatokat vegezni. Adig meg lapatolni, meg imadkozni kell, hogy kitartson ez a disznool ami most van a gatakban.

En nem tennek egyenlosegjelet egy Madoff-fele piramisjatek es egy rossz hitelekkel rendelkezo bank koze. Az egyik csalas, ahol azt hazudtak, hogy gatat epitenek, ehelyett elkurvaztak a penzt. A masik meg egy recsego-ropogo gat, ami azert allja (meg) a nyomast.

Es ezert sem tartom jogosnak azt mondani, hogy minden banki vezetonek csokkentsek a fizeteset, stb. Ha a gatat 5 meteres vizallasra kell megepiteni, akkor ne kerjuk szamon az epittetot, ha 10 meteres arhullam alatt megrogyott. Nem erre van tervezve.

Ugyanezeket az embereket a reszvenyeseik szamonkertek eveken keresztul, hogy miert ilyen kurva draga ez a gat, minek kell 6 meteresre epiteni, amikor 5 meter az eloiras. Aztan most meg hulye, hogy nem 10 meteresre epitette?

Vienna 2009.03.13. 13:38:23

@Jetfighter:

Pont ez a "fajni fog" hozzsaallas vezetett idaig a vilaggazdasagba.

az evezred elejen kidurrant a Tech-com fuli. Hogy ne fajjon, a FED lenyomta a kamatokat 1%-ra. Erre ingatlanpiaci boom indult el, majd ez most kidurrant.

Meg lehet ezt is fogni, csak jon majd a kovetkezo nemsokara. Ez az elet rendje.

Azt is lehet persze, hogy kiizadjuk az eddigi tulkoltekezest, akkor viszont mondjuk egy elvesztegetett evtized ele nezunk, mint Japan.

Olyan nincs, hogy kifoltozzuk, aztan ha jo akkor majd atalakitjuk, es ez nem fog fajni. Sajnos...


Ahogy en latom, a vilag most nem arra szavaz hogy most kene megejteni a korrekciot. Szerintem hiba, mert legkozelebb ez meg tobbe lesz. De demokraciakban tobbsegi akarat es nem inteligenciafoleny alapjan dolnek el ezek a dolgok.

Mindenesetre kecske is meg kaposzta is az nem meg...

Rocko- 2009.03.13. 13:39:20

Vienna 2009.03.13. 12:13:28
jogutóddal lehet érvényesíteni. kereskedé meg nem kell a logisztikához. ahhoz elég egy raktár.
jogilag pontosan nem tudom, ezért nem mennék bele.
de az biztos h pikk-pakk nem lehet elvgáni egy autógyárat.

"Masreszt: mivel se nekem, se neked halvany lila gozod sincs rola, hogy ki a bubanat gyartja az autod ablakemelo motorjat, es a vilag melyik reszeben van a raktar, ahol epp ez van keszleten legyartva: sok sikert hozza hogy kideritsd ha megis szukseged lesz ra."
szükséges hozzá? nem. elég csak a típus és a cikkszám. errôl prokee kolléga tudna többet mesélni. másrészt ugye ott vannak az utángyártók, ôk is gyártanak, holott nem sok közük lehet az eredeti gyárhoz.

Vienna 2009.03.13. 13:47:55

@Rocko-:

OK, nezzunk egy hasonlatot:

Csodbe megy a Nestle, nalad meg a gyerek szereti a kakaot.

Nos a kakaot Botswanaban termeli egy helyi feka. Mivel Nestle csodben, ezert Nesquick ugye elfogy a Tesco-bol.

Akkor most hogy is fogsz kakaot csinalni reggel a gyereknek?

A kakao megterem Botswanaban, szoval semmi gond.

Csak nincs aki megvegye, ledaralja, cukrozza, sarga muanyaguvegbe tegye, rairja a cikkszamot. A gyerek meg mar nagyon uvolt hogy nincs nyuszis kakao a reggelihez.

Persze meg lehet oldani, atutalsz Botswanaba, kuld neked Abdullah egy zsak kakaobabot, aztan megdaralod, betoltod az ures Nesquick dobozba.

Majd reggel kozli a gyerek hogy; "De apa, macis-mezes kenyeret is szeretnek".

Na igy azert mar lehet maceras osszehozni egy egyszeru reggelit.

Pedig ez smafu mondjuk egy DSG-valto alkatreszigenyehez kepest. Megha tudod is a gyari kodokat.

KIZS 2009.03.13. 13:57:16

Ha úgy nézzük, hogy az elmúlt évtizedekben évi 17 milliárd dollár nyeresége volt a Toyotának, akkor most miért kell megsegíteni?
Értem én, hogy hazavitték azt a pénzt és az már nincs is, de nem én vittem haza és ebből következőleg tojok is a fejükre.
Csődbe megy? Hát csődbe megy, majd lesz valaki más helyette, aki jobban fog figyelni.
Azt sem értem, hogy ott állnak az autók millió számra és nem adják el. Miért nem adják féláron? Mert spekulálnak. Ezzel sincs baj, spekuláljanak. Csak ne az én pénzemmel segítség ki az ő spekulációjukat.
(Persze nem vagyok japán, így az én pénzem csak áttételesen jön szóba, de lényeget elmondtam szerintem.)

nyarivihogo 2009.03.13. 13:58:00

Én úgy gondolom, ne adjanak segélyt nekik.Aztán vagy az lesz, hogy a BMW és Mercedes árkategóriába emelkedik az Opel, ami ugye presztízsnek sem rossz, :) , vagy a másik kettő rogy 2 lábra. Vagy nekik sokkal több zsé kell, és ezért próbálnak spórolni a konkurencia "javára". :)
De komolyan, valami nagyon nagy baj van a rendszerben, szerintem az öreg Marx tudott valamit 150 évvel ezelőtt...Érdemes a Tőkét olvasgatni, mert sokat kereshetnek vele a tőzsdézők! :)
Apropó, ha már itt tartunk, szerintem baromi sok minden épül akár Abdul afrikai kakaójára is, nem lenne olcsóbb, ha tőle vennénk, de komolyan?
Legjobb példa erre ezek a "szociális" boltok.Röhej, hogy 40%-al olcsóbbak, mint a hipermarketek.
Mondjuk, azt sem értettem, miért van 2 kereskedő még köztem és a Magyar Villamos művek között, hisz sokat nem tesznek értem... :)
De valamiből nekik is meg kell élniük, és ezzel a tudattal boldogan fizetem a kocsim törlesztőjét! :D

Jobbat nem tudok, egyenlőre...

Shadowbull 2009.03.13. 13:58:32

@loláb:
Igen, ez is egy opcio, de az Opel gyakorlatilag eletkeptelen a GM nelkul. Olyan mertekben be van agyazodva a GMbe, hogyha kiszakitanak, elpusztulna.

Szoval nem olyan egyszeru dolog ez, a nemetek siman allamositanak SZVSZ, ha lenne ra realis esely, hogy megall a laban egyedul.

sb

Shadowbull 2009.03.13. 14:01:37

@Vienna: "En egy kezemen meg tudom szamolni azokat az ismeroseimet, akik a sajat tulajdonu vallalkozasukban sajat maguk allitanak elo arukat."

Akkor rossz korben mozogsz. En ismerek olyanokat, akiknek sajat maguk altal felepitett ipari cegeik vannak, az egyiknek tobb mint szaz alkalmazottja van, a masiknak valami 30 vagy hogy, mindketto milliard feletti eves forgalommal.

Es ilyen rengeteg van, kisebb-nagyobb meretben.

Szoval az egy ostobasag, hogy nem allitunk sajat magunk elo semmit.

Igaz, autot meg processzort.

De azt nem is tudnank.

sb

Shadowbull 2009.03.13. 14:02:54

"Igaz, autot meg processzort nem"

nyarivihogo 2009.03.13. 14:03:04

Amíg ez a kifosztósdi megy a világ nyersanyagtartalékaival, velünk szemben sem alkalmaznak már eljárást, tuti...
Nagyon sok minden épül a világ nyersanyagkészleteire, és ezekkel nagyon kis számú "vízfejű" rendelkezik.
A spekulációval semmi baj, igaz, de tényleg ne az én zsebemből vegyék ki az árát!
KIZS!
Ez olyan, mintha a pék azt mondaná, adjanak neki pénzt, mert már lesütött X darab kenyeret, de senki nem veszi, mert lisztérzékeny a világ 90%-a. :)
Szóval...Így is úgy is kihúzzák a pénzt a zsebünkből, csak itt a "pék" sokat oszt vissza, de azt nem nekünk teszi! :D

Jetfighter 2009.03.13. 14:08:22

Vienna 2009.03.13. 13:38:23

Azt viszont én nagyon nem szeretném, ha a félrevezetett, most lecsúszó tömeg dühöngeni kezdene. (Akik elhitték, hogy jár nekik a nagy lakás meg a zsír új autó, pedig reálisan dehogy, de a bank mást reklámozott, elhitték, és most bajban vannak. Sokan.)
Inkább fizetek több adót a segélyek miatt, amíg van miből. A zavargásokra gondoltam, hogy fájni fog, nem holmi csip-csup dolgokra. Ha elkezd bedőlni a dominó, valahogy meg kell fogni, különben nagyon sok dühös ember lesz. Mindenhol.

Vienna 2009.03.13. 14:11:15

@nyarivihogo:

Van ebben igazsag. A szocialis boltok az ertekesitesi lanc leroviditesevel sok koltseget megsporolnak. Ezert olcsobbak. Ha elfogadod azt, hogy nem meretre valogatva, kifenyesitve es negyessevel elore csomagolva veszed meg az almat, hogy ne guruljon szerteszet a csomagtartoban mig hazaersz vele, akkor itt veszed meg.

De azert mindenre nem megoldas ez. Mert mondjuk szereted a francia sajtot, de ezert meg Jean-Michell nem fogja elvinni neked hetente az arut Kispestig. Tehat a francia sajtrol le kell mondanod ha Tesco helyett szocialis boltot szeretnel ezentul.

Meg mondjuk autot, MP3 lejatszot meg atomeromuvet sem fog arulni sose ez a bolt.

Szoval azert marad meg nehany dolog (a tobbseg) amihez ennel bonyolultabb logisztika kell.

A nagyobb baj az, hogy amint megint jobban mennek majd a dolgok, az emberek tobbsege ismet azt fogja mondani, hogy az alma az fenyesen, meretre valogatva es negyessevel csomagolva az igazi. Es a szocialis boltot lenyomja a Tesco utodja, mint a belyeget.

Aztan majd lehet ujra kitalalni a kovetkezo valsag idejen...

Vienna 2009.03.13. 14:13:55

@Shadowbull:

Nos ezek ALKALMAZOTTAKKAL dolgoznak. Tehat KIZSAKMANYOLO KAPITALISTAK. A dolgozoik meg gyarmati sorban sinylodok.

Ilyet is ismerek, csak ezek ugye pont olyan dogok, mint a multi cegek tulajdonosai. Elveszik a profitot, aztan jol elkoltik maguk.

Persze ok MAGYAROK, tehat az mas ugye?

Shadowbull 2009.03.13. 14:18:00

@Vienna: Ha ok nem lennenek, reszelhetne a dolgozo otthon a vasat ingyert.

sb

Vienna 2009.03.13. 14:25:41

@Jetfighter:

Igen, ebben igazad van. Ezert vannak a vilag minden reszen valsagkezelo programok, mert a gazdasagi valsag egyenes kovetkezmenye a radikalizalodas.

En attol felek, hogy amint ezt sikerul elkerulni, akkor nem lesz ero arra, hogy korrigaljak a gazdasagi rendszer hibait, hiszen akkor mar nem fel a tomeg a bajtol, ezert nem turi el, ha azt mondjak nekik, most egy hosszu ideig nem lesz uj auto, novekedes, nagyobb lakas. Csak munka, sporolas es meg tobb munka.

Ezert hagyjak, sot tamogatjak majd egy ujabb, meg nagyobb buborek kialakulasat.

Nem azt mondom hogy jobb az ehhalal, meg a tisztitotuz. Csak azt, hogy jobb felni (stagnaljon a gazdasag amig vissza nem all az egeszseges egyensuly), mint megijedni (stimulalni a gazdasagot, mig a tuneti jelek elmulnak, aztan megnagyobb rohadas el nem indul benne a korabbiak hatan).

The Good Boy 2009.03.13. 14:29:59

Nem olvastam végig az összes hozzászólást,úgyhogy, ha már volt, akkor bocs:

Szóval szerintem sem szabadna alapvetően egyik autógyártót sem pénzelni (szerény véleményem szerint az eddig -pl. idehaza - extraprofitot termelő bankszektort főleg nem, bár azt tudom, hogy ezek finansziróz/ható/ása kulcsfontosságú), de az Opel példája szerintem kicsit más.
Mivel az opel elég jelentős gyártó némethonban (viszont gyakorlatilag az egyetlen profitot termelő egysége a GM-nek), most lehetne valamilyen gazdasági machinációval leakasztani a GM csődtömegről (ha kell állami "felvásárlással").
Hogy miért: Egyrészről mert igy a profit nem úszik át a nagy víz túloldalára, hogy ott a feneketlen lyukakba öntsék, másrészt, most talán a GM számára fontosabb lenne a rövidtávú túlélés, mint a hosszútávú tervezgetés (ami úgyis utópisztikus jelenleg), ezért szerintem reális eséllyel ki lehetne vásárolni azt onnan.
De: a többi német gyártónak viszont hosszabb-rövidebb távon talán az az érdeke, hogy egy nagy mennyiséget gyártó cég kiszálljon, mert akkor viszont számukra lesz lehetőség a kisebb piacból nagyobb szeletet kivágni. Ezért utasitják el egyöntetően az opel állami finanszirozását.

Vienna 2009.03.13. 14:34:52

@Shadowbull:

Az eredeti hozzaszolasom Geri001 globalista vallalatok kizsakmanyolasa elleni kommentjere reagalt.

Egyetertunk. Ha nem lennenek termelo cegek, akkor sokan "otthon reszelnek a vasat", mert nagyon keves az olyan szakma, ami onallo tevekenysegkent vegezheto. A tobbseghez kell a multinacionalis, vagy nacionalis vagy barmilyen, de szervezett termelesi forma (uzem, gyar, egyeb fittyfene).

Csupan erre akartam reflektalni az elso kommentemmel, aztan a sorok menten itt osszegabalyodtunk :)

Rocko- 2009.03.13. 14:54:09

Vienna 2009.03.13. 13:47:55
nézd, ha van kereslet, az vonzani fogja magával a kínálatot. max. nem Nestlé lesz a márka, hanem Kunta Kintilé.

Vienna 2009.03.13. 15:00:28

@Rocko-:

Igen, de ez autora leforditva meg nem Opel Corsa hanem mondjuk Tata Pincurincs vagy mittomen.

Annak meg nem igazan lesz kompatibilis a keresztlengokarja a mostani Corsaval.

Szoval alkatreszellatasra azert tovabbra sem szamitanek egy csodbe ment gyar eseteben na...

CyberPunK 2009.03.13. 15:15:24

@Vienna: Nagyjából végigolvastam a kommentjeidet és ezek után szeretném felhívni pár dologra a figyelmedet:

1, Régen is kurva jól megvoltunk bankok nélkül és régen is fejlődött a világ.

2, Nem értem, hogy miért mosod össze a bankokat a kereskedelemmel. Ez is működött régen.

3, Azt sem értem, hogy hogy tudsz védeni egy olyan rendszert ami nem szól másról, mint a parasztvakításról. Kurvára nincs mögötte semmi.

4, Mivel nincs mögötte érték így nagyon nem értem, hogy milyen veszteségekről beszélnek, talán ideje lenne összevetni a világ valós értékeit (aranytartalékok) a papíron összehazudozottakkal.

Vienna 2009.03.13. 15:22:11

@CyberPunK:

:)))))

Koszonom hogy felhivtad ezekre a figyelmemet.

Igyekszem majd legkozelebb eszben tartani.

Egy apro kerdest azert engedj meg:

Megmondanad ki bocsatotta ki azt a penzt ami a penztarcadban van?

(Ja bocs, hogy neked aranyrogok vannak az erszenyedben, es azzal fizetsz a lopatkolonal?)

Bolcsobb lett volna magadbantartani a teziseidet szerintem...

mikrovp 2009.03.13. 15:22:29

@Vienna: amit írsz, az elméletben igaz, de itt, magyarországunkban ez nem így van az elmúlt 20 évben. A bankok hitelezési GYAKORLATA egy rakás szar. Egyrészt vállalkozóként azt látom, hogy a bankot csak egy dolog érdekli: mi a fedeuzet. Hogy aztán én mit kezdek a pénzzel, hogy épp az utca 86. butikját nyitom meg, vagy elkezdem gyártani a Rubik-kockát, egyáltalán nem érdekli. De állami segítséget kér a veszteségei pótlására, amikor a butikok becsődölnek és a fedezetekről kiderül, hogy töredék áron sem lehet velük mit kezdeni. Magánszemélyként meg azt láttam egész mostanáig, hogy ahelyett, hogy felelősen tájékoztatták volna a hiteligénylőket, hogy tényleg felmérték volna, hogy egy 150ezres havi jövedelembe nem fér bele 10ezer törlesztő, nyomták ki a fogyasztási hiteleket. Úgyhogy nekem a magyar bankrendszert nem tudod megvédeni, ha vállalkozóként ennyire szarul csinálnám, már hússzor lehúzhattam volna a rolót. Vagy dehogyis: mehettem volna állami ingyenpénzért, miközben arculatváltás miatt újramárványoztattam volna az előszobát és lecseréltem volna a flottát valami bizalomgerjesztőbbre.

CyberPunK 2009.03.13. 15:28:35

@Vienna: Mi köze az én valutámnak a devizához? A valuta mögött valós pénz áll, különben az mnb csak úgy lökné ki a forintot, oszt nincs gond. De a papíron/számítógépen létező számok mögött mi áll?

Vienna 2009.03.13. 15:40:52

@mikrovp:

A bank neked kolcson ad. Mi koze hozza hogy mire koltod? Miert erdekelne? Ha TE butan fekteted be, akkor az a TE veszteseged.

Ha a bank ugy ad neked kolcson, hogy nem tudod visszafizetni, es a kapott fedezet sem eleg a hitelosszeg behajtasara, na AZ a bank baja.

A kockazatok felmereseben igazad van, a magyar bankok nem megfeleloen mertek fel az arfolyamkockazatot, es hagytak, vagy akar osztonoztek az ugyfeleket, hogy tulvalaljak magukat.

Ennek az eredmenye a megnovekedett hitelbedolesi arany. Ezt a bankok most es a jovoben megerzik a profitjuk csokkeneseben. Ezert meg a reszvenypiac megbunteti oket alacsonyabb arfolyamokkal.

A rossz helyzetertekeles azonban nem egyenlo azzal, hogy nem ertenek ahhoz amit csinalnak.

Ha valaki szakacs, es mondjuk kurvara veszik tole a steak-et, erre nyit egy steak-ettermet, majd hirtelen elkezdik az emberek utalni a steak-et (mondjuk a kergemarha-kor miatt felnek) akkor szerinted a szakacs rosszul foz?

Szerintem nem gondolt mindenre, kockaztatott es nem jott be.

Tovabbmenve: ha a szakacs nem szamolt a kergemarha-kor miatti felelmekkel, akkor szerinted a bank is hulye aki kolcsont adott neki az etteremhez, mert neki meg tudnia kellett volna, hogy ez lesz?

lacza87 (törölt) 2009.03.13. 15:40:53

@CyberPunK:
Csiszold már a történelmi ismereteid egy kissé. Angliaban és Hollandiában mikortól vannak bankok? Mikortól indult meg a fejlődés?

CyberPunK 2009.03.13. 15:46:13

@lacza87: Csiszolom-csiszolom. Nem megy. :( Elfelejtettem, hogy az elmúlt párszáz év előtt nem voltak se civilizációk, se fejlődések. Sőt, kb 1000 évvel ezelőtt is még csak állatok voltunk és vadásztunk/halásztunk/gyűjtögettünk. :)

Vienna 2009.03.13. 15:46:36

@CyberPunK:

Most tenyleg kezdjuk az alapokrol?

Annak a papirivnek, amire a te valutadat nyomtattak az erteke kb. 20 forint A4-es ivenkent. Erre lehet nyomtatni 20 darab 20.000 Ft-ost. Munkakoltseggel egyutt egy 20,000 Ft-os bankjegy erteke kb. 3 forint.

Te megis 20,000 Ft ertekben vasarolsz erte, mert az a BANK aki kibocsatotta, a Magyar Nemzeti Bank azt irta ra, hogy ennek az erteke 20,000 Ft.

Tehat ha nem aranyrogben kapod a fizetesedet, akkor ki kell hogy abranditsalak: az a darab papir, ami a kezedben van csak annyit er mint egy guriga vecepapir.

Erdekes vilag ez itt az oskoron tul tudod, semmi nem az benne, mint aminek latszik...

mikrovp 2009.03.13. 15:49:58

@Vienna: na itt nem értek egyet, hogy a banknak nem dolga megnézni, mire ad pénzt. Mivel nála van az, amitől az egész verkli megy, ti. a pénz, igenis tudnia kell, hogy mire muszáj, mire kell, mire nem és mire tilos adni, mindez megfejelve persze a kockázatok elemzésével. A szakácsos példával: azért, mert ő jól készíti a steak-et, nem biztos, hogy azt kell nyomatnia, ha egy vega városban dolgozik. Nem állítottam soha, hogy a bankosok nem értenek a szakmához. Amikor hitelt akartam felvenni, a fiókvezető - akit jól ismertem - elmondta, milyen lehetőségeket ad neki az anyacég, a központ, mi a mozgástér. A főnökség is ért a dolgához, de azt hiszem a preferencialistájuk össze lett kavarva. Ez a mostani helyzetben is látszik: nem hosszútávú megoldás, az elmúlt évtized(ek) szakszerű elemzése, hanem tűzoltás, a homokzsákok ész nélküli kétségbeesett pakolászása megy. Eddig sem esett bajuk, egzisztenciálisan semmiképp sem. Lakik bankár a Havannán?

CyberPunK 2009.03.13. 15:50:51

@Vienna: Tudod jól, hogy miről beszélek, ne ferdíts, különben jövök azzal, hogy az MNB kurva anyját, hogy nem nyom ki kétszer annyi forintot.

Vienna 2009.03.13. 15:54:36

@CyberPunK:

A 16. szazadban mar voltak olyan penzermek, melyeknek vasarloerteke nagyobb volt mint a nemesfemtartalma.

Ezt hivjak "demonetarizalas"-nak.

Tenyleg csiszold meg a tudasod, mert lehet te meg a kovetkezo 50 evben sem fogsz tudni igy elszakadni a vadaszo-gyujtogeto oskozossegi szintrol.

Pedig hidd el, a kovetkezo 3 evben is izgalmas dolgokat tanitanak am tortenelembol az altalanosban. Kar lenne megrekedni az otodikes anyagnal.

Rocko- 2009.03.13. 15:57:32

Vienna 2009.03.13. 15:00:28
én meg azt mondom: a fennm aradó alaktrészeket el fogják adni, ne aggódj.
na. :)

Vienna 2009.03.13. 15:59:11

@mikrovp:

Hat ez esetben halistennek nekem egyszeru dolgom van. En csak masik banknak adok hitelt (bankkozi piac) iyg tudom, hogy az meg hitelekre kolti.

Kepzeld ha vallalati hitelezessel foglalkoznek, oszt jonne a mikrobiologus hogy nanokutatasra kene a cegenek penz. Tanulhatnam az alapoktol a dolgot mer kurvara nem ertek hozza. Pedig szerinted meg kene ahhoz hogy "jo" bankar legyek.

Nem igy megy ez a tukornek ezen az oldalan Alice.

Vienna 2009.03.13. 16:00:51

@CyberPunK:

Hat azt sem en, sem az MNB nem viselne el hogy te ilyen eros ervekkel gyere. Sot lehet az egesz recsego globalis penzugyi rendszer is lehasalna fenkollt erveid elott...

CyberPunK 2009.03.13. 16:01:02

@Vienna: Azért én ajánlom a nyolcadikos anyagot is. Főleg a válságokat, a lufikat az egyéb spekulációs bedőléseket. De gondolom ez így van rendjén, fasza a rendszer. Sőt, azt is, hogy általában ezeket a folyamatokat mi is követett... Kár, hogy vége a munkanapnak, folytattam volna még. :(

CyberPunK 2009.03.13. 16:02:50

@Vienna: De nem mondtam, csak rámutattam, hogy mekkora faszságot kéne beszélnem ahhoz, hogy egy szinten legyek veled. :D

vwman 2009.03.13. 16:05:30

remélem a sok igénytelen műanyag autó eltűnik majd.
múlt héten ültem egyik haverom sx4-be
na annak milyen igénytelen rakás fos belseje van jaj csak szörnyülködtem
mindenhol kőkemény bakelit tiszta 80-as évek még a "tetőkárpit" is kopogós műanyag meg az ajtónyitó is,de az a szánalom,hogy van olyan hülye aki megveszi.
ja és senkinek semmi állami támogatást,és elhullanak a "hitelautós" gyárak

mikrovp 2009.03.13. 16:05:42

@Vienna: tudom, hogy nem így megy, azért mondom. Ismétlem: mivel a banknál a mindenható pénz, neki TUDNIA KÉNE, hogy mit csinálnak vele azok, akiknek adja. A nanos példánál maradva: akkor ők nem kapnak, mert nem tudnak feldobni 300% teher nélküli nem lakás céljára szolgáló ingatlant fedezetnek? Ugye, hogy ez így baromság. Hát akkor hogyan kapnak mégis?

loláb 2009.03.13. 16:07:18

@Shadowbull:
"...Szoval nem olyan egyszeru dolog ez, a nemetek siman allamositanak SZVSZ, ha lenne ra realis esely, hogy megall a laban egyedul..."

Lehet, én nem látok bele a GM és az Opel gazdálkodásába. Én csak annyit látok, hogy van egy Opel nevű autógyár, ami sikeres, innovatív, modern termékpalettával, tisztességesen kiépített dealerhálózattal, normális piaci részesedéssel rendelkezik, és én sajnálnám ha csődbe menne azért, mert az anyája egy életképtelen sz.r, fejre nőtt szakszervezettel, meg elavult, kutyának sem kellő modellekkel.

Meg ugye én (a kibicnek semmi sem drága alapon) javasolhatok bármit, de nem tudom a GM mennyire szivesen adná el azt az autógyárat, ami valszeg az egyik legtöbb profitot termeli neki.

Vienna 2009.03.13. 16:13:01

@mikrovp:

Ugy, hogy van aki vallalja a kockazatot, es meghitelezi. Ha ezt egy esetben teszi meg, az vagy bejon, vagy nem. Ha 10.000 esetben akkor abbol 3 tuti bejon.

Es az a harom felfedezes eveken keresztul akkora hozamot hoz, hogy kijon a tobbinek adott kolcson, plusz a kamat, plusz meg marad is.

Ezert kap pl. az Egis es hozza hasonlo egyeb gyogyszerceg kolcsont a kutatasokra. Mert a nagy szamok torvenye alapjan a kiserleteik kozul egy kurva sok penzt fog hozni.

Szerinted ha tenyleg olyan okos lenne az a hiteles kollega mint ahogy te azt elvarod akkor miert nem csak azt az egy kiserletet tamogatja hitellel?

Es ugyanez pepitaban a butikokra. Meghiteleznek 10-et , abbol 5 bedol, 5 meg fizet hitelt meg kamatot.

A kamat meg annak fuggvenye, hogy mennyire kockazatos az uzlet. Ennyi kell hozza, nem tobb.

This is not rocket science.

vwman 2009.03.13. 16:18:57

@loláb:

opel the best :D:D:D:D:D

Herman 2009.03.13. 16:20:31

Sziasztok,

véleményem az, hogy ki kell hulljon a férgese a körből.

Amióta világ a világ, ez így volt!

Számoljuk csak át, hogy hány márka szűnt meg 1800-as évek óta, amióta a motorizáció megindult??

Rendkívül sok! Köztük kicsik, és nagyok, manufaktúrák, és multik!

És nem sírnak utánuk....talán pár klasszikusért. (de azokért is csak nosztalgiázunk)

Akkor most egy tömeggyártó, olcsó OPEL, vagy egy MŰ-PRÉMIUM Saab-ért sírjunk???

Shadowbull 2009.03.13. 16:21:42

@loláb: "Én csak annyit látok, hogy van egy Opel nevű autógyár, ami sikeres, innovatív, modern termékpalettával, tisztességesen kiépített dealerhálózattal, normális piaci részesedéssel rendelkezik,"

Sajnos nem ismerjuk az Opel jovedelmezoseget, mert a GM reszekent nem ad ki onallo penzugyi jelenteseket.

A piaci reszesedese ha jol tudom folyamatosan csokken, regen a VW-vel volt egy szinten, de ma mar feleannyi autot sem gyart, ja jol emlekszem a szamokra.

Egyebkent egy vallalat csodje nem egyenlo azzal, hogy bezar, az epuleteket lerobbantjak, a helyuket meg behintik soval.

Egy csodeljaras indul, ahol lesz csodgondnok, meg alkudozas a hitelezokkel.

Utana meg eletben maradhat, persze erosen visszavagva.

A problema az, hogy egy csodben levo gyartol senki sem vesz autot, eppen ezert ez egy komoly bizalmi valsag is.

Az Opel bedolese komolyan megborithat nehany nagyobb beszallitot, es az a tobbi autogyarnak sem jo.

sb

Shadowbull 2009.03.13. 16:24:12

Az egy nagy tevedes egyebkent, hogy a konkurencia remelne, hogy bedol az Opel.

Egy csod es egy gyar eltunese olyan hullamokat es turbulenciakat kelt egy gazdasagban, hogy azt a tobbi autogyar is megsinyli.

Sokkal jobb ha szepen lassan, dolyamatosan zsugorodik, es ugy tunik el. Legalabbis a konkurencia szempontjabol.

sb

mikrovp 2009.03.13. 16:28:41

@Vienna: értem, hogyne érteném és pont ez a baj, hogy így működik, ahogy leírod. Mert ez csak és kizárólag a pénzről szól. Miközben a pénz fizetőESZKÖZ kellene, hohg legyen. Ehelyett a spekuláció eszköze. Mi volna, ha a bankár megnézné, hogy a 10 butik mind egymás mellett van a főutcán, és azt mondaná: na vazze, ezek tök hülyék, hová kell itt a népeknek ennyi butik? Inkább visszahívom azt a lökött nanós embert, abban legalább volt spiritusz meg lelkesedés, a butikos meg csak arra hajt, hogy a szőke cicáját idén nyolcadszor is elvigye a Bahamákra. Most le ne írd, hogy ez a bank dolga, mert tudom, de épp ez a baj, hogy a bank ezt így tudja, és nem máshogy. Egyébként a reneszánsz Itáliában, a Mediciek uralkodása alatt, amikor a nagy bankok alakultak, nos ők még nagyon megnézték, mibe fektetnek. Igaz, hogy bukta esetén őket senki sem segítette volna ki pusziból, legfeljebb egy-két városért cserébe.

lacza87 (törölt) 2009.03.13. 16:33:53

@CyberPunK:
Az egész feudalizmust fel lehet fogni bankosdi-ként, uh régebbi ez mint gondolnád.

Herman 2009.03.13. 16:46:07

pl. A rover is eltűnt, szar volt, ennyi.....a kínai kópiát meg csak a helyiek, meg a környékbeliek fogják venni, mű-presztízsért.

Az opel utóljára a 80-as években alkotott, amikor még a kadett-golf vérremenően küzdött....nosztalgia....

Azóta csak hanyatlanak, minőségi problémák, olcsó formatervek, NÉPAUTÓK.
De mit tudnak kezdeni azzal a ténnyel, hogy a SUZUKI, a KIA, a RENAULT-DACIA, a Hyundai mára felnőtt, és jobb színvonalat, olcsóbb árakat, minőséget produkálnak a kategóriájukban.

SEMMIT. Opelt az vesz, aki még vezetett anno Opelt, a hőskorból, és nosztalgiázik az "OPEL, SOSE KOPEL"

Hát, messze vagyunk már azoktól az időktől...MŰAUTÓK lettek, műanyag szarok. A tömeggyárak, saját konkurenciáik se különbek, de legalább azok kitűnnek valamilyen dologban.

Az opel szürke eminenciássá vált, unalmassá, ez hozta el vesztét...

A GM meg megérdemli....nagy vízfejű, ósdi felfogású, a kapitalizmus régi ideológiáját képviselő mamut, ami kihalásra ítéltetett.

Vienna 2009.03.13. 17:01:57

@mikrovp:

Es ezek a Mediciek idejeben elt bankarok mar akkor is uralkodoi luxuskiadasokat meg haborukat finansziroztak eloszeretettel. Cserebe meg adobeszedesi jogot kaptak, az volt a fedezet.

Szerintem meg ma is a rohogogorcstol fetrengenenek ha annak idejen ehelyett Leonardo helikopterre kert volna toluk nemi hitelt.

Pedig azok meg okos bankarok voltak, nem ugy mint ezek a mai butikos-bahamas ugyfelkoros bankarok...

:))

Vienna 2009.03.13. 17:04:22

@Vienna:

Marmint a Leonardo fele helikopter-tervrajzok megvalositasara termeszetesen, nem privat Jet-re ...

Vienna 2009.03.13. 17:11:53

@mikrovp: Egyebkent letezik mas banki modell is, a szegenyek bankjatol elkezdve a Vilagbank afrikai fejlesztesi hitelein at egy tucat egyebig.

De ez nem klasszikus kereskedelmi banki tevekenyseg.

Amit te varsz a bankoktol az ilyen tarsadalmi jolet felelos szerep: Olyan legyen, mint a hetes az iskolaban. Letorolje a tablat, es kiszelloztessen szunetben, meg Pista ne vehesse el a Misi szendwichet eszrevetlenul.

Ha azokat mind a bankok dontenek el, amit te szeretnel, akkor az egy igencsak Orwellisztikus vilagot eredmenyezne a vegen. Szerintem inkabb ne probaljuk ki.

Bar ha en lehetek benne a Nagy Testver akkor hajra :))

radiris 2009.03.13. 17:23:47

Ó, mennyi okos ember, bazmeg...

kisvidra 2009.03.13. 17:28:07

...szoval aki egy kicsit figyelt, az mar latta a jelent es latszik a jovo is...bocsi, h nincsenek ekezezteim...ugyanugy, mint az elektronikaban, ugy az autogyartasban is megszunik Europa es Amerika komolyabb szerepe, nincs mar egyik helyen se Tv- gyartas, nem keszulnek szamitogepek, monitorok, stb...meg a fejlesztes sem...helyette a tavolkelet, foleg Kina es India...mar Japan sem versenykepes, mert draga a munkaber, draga a nyersanyag, draga minden...vannak belso piacaink, de valamit kell cserebe is adni az olajert, kaveert, jatekokert, stb, es lassan mar nincs versenykepes arunk..az autok voltak ilyenek...de nemsokara jonnek a 3-4 ezer euros, mar elfogadhato minosegu kinai es indiai autok, es akkor lottek az Opelnek es tarsainak...csak a luxusautok maradnak meg...s nem az a fo gond, h nitt megszunik az autogyartas, hanem, hogy nincs helyette mit csinalni...nincs olyanunk ami kellene a vilagnak...se nyersanyagunk, se technologiank...es eddig is csak azert lehetett fenntartani, mert ingyen adtak oda az autot, vidd haza es majd kifizeted...mostmar azonban nem mernek igy venni az emberek...alig van biztos allas...viszont itt maradnak a gyartosorok...bla..bla...sokat lehetne meg irni

mikrovp 2009.03.13. 17:39:21

@Vienna: miért, ma nem a bankok döntik el? Dehogynem .A pénzen keresztül. Egyébként ha annak idején a Leonardo Bt. helikopterére költenek, akkor talán ma nem itt tartunk. A helikopter miatt se, meg a megjelenő más szemlélet miatt se. Orwell a Nagy Testvért mint negatív utópiát írta le, ez legalább annyira sarkított, mint a mai hoch-liberális kereskedelmi bankok. Nem végletekben kéne gondolkodni. Azaz most már mindegy, miben gondolkodunk, mert kisvidra jól látja: nincs semmink, amire a keletieknek szükségük lehetne. Hacsak nem a sok jól képzett okos közgazda meg bankszakember. Legalább egyet hallanék közülük mea culpázni!

Speedman 2009.03.13. 18:09:02

@Dassler:

Egy kicsit megkésve válaszolok, de dolgozni is kell. :(

"Attól még a gazdaság élénkítésének módszere a pénz forgásának növelése. Ez pedig a fogyasztás gerjesztésével lehet elérni. Csak nem hitelekkel - mint ami ,más okok mellett, ide vezetett - hanem valós, létező pénzzel."

Ezt nem értem. A fogyasztás gerjesztését, hogy akarod hitelek nélkül elérni? Pont ez volt a baj. A fogyasztást hitelekkel próbálták növelni. És amikor már olyan mértékben növelték amire nem volt fedezet szétpukkant mint egy lufi. Ezt csinálta a kormányunk is. Hitelekből akart jóléti államot építeni és (mint mindenki más aki megpróbálta így) bele is bukott.

vwman 2009.03.13. 18:16:03

@Speedman:

kormányunk adott hitelt ezt magyarázd már el nekem mert nem értem.tudtommal a bankok adtak hitelt a sok hülyének akik minimálbérből akartak új autót meg plazma tv-t meg laptopot svájci frank alapú hitelre,és gondolták,hogy ha tovább erősödik a forint akkor milyen jól járnak,de hát be bukták a dolgot.

Speedman 2009.03.13. 18:17:35

@kisvidra:

"autogyartasban is megszunik Europa es Amerika komolyabb szerepe...helyette a tavolkelet, foleg Kina es India..."

1.Azért ez még arrébb van szerencsére.
2.Ebből az elméletből azt felejtetted ki, hogy ezekben az országokban is nő az életszínvonal és ezáltal a munkabér, azaz egy idő múlva már ők sem fogják tudni olyan olcsón előállítani a termékeit, mint most.

baseldon 2009.03.13. 18:18:52

fel millio munkahely nemetorszag szamara nem nagy ugy, ha figyelembevesszuk, hogy magyarorszagon kb 1m-val kevesebben dolgoznak, mint az egeszseges lenne, es megis mukodik az elet, nem?

Speedman 2009.03.13. 18:26:58

@vwman:

A tizenharmadik havi nyugdíjat ki adja? A szociális segélyből jól élő cigányoknak ki adja a pénzt?
A hazai autópályaépítést (ami szintén hitelből van és kétszer drágább km-je egy német,horvát stb. építéseknél) ki finanszírozza? Stb.

Öreg te kevered az államadósságot és a magánszemélyek hiteladósságait.

baseldon 2009.03.13. 18:27:48

@Herman: nem is igaz, nekem is corsa c-m van azt` megis jo, tegnap is megsimogattam mosas utan a femalkatreszeit, nem is muanyag mind. Eljen az opel, Insigniat akarunk!
Amugy az nem ugy van, hogy ha bedol vmelyik ilyen boszmenagy ceg, akkor jon egy megboszmebb, es tovabbviszi, amit amaz mar elkezdett, es meg a nev sem biztos, hogy valtozik. Amugy meg nem mindegy, hogyan hivjak? Megy, zug, kipufog, kesz.

kisvidra 2009.03.13. 18:29:55

@Speedman: 1....szerencsere igen, de azert kikerulhetetlenul arrafele halad...es mar eleg tetszetos autokat csinalnak...
2....nagyon sokara erik el a mostani 100 eurohoz kozelito munkaberek a nemetorszagi 3-4 ezer euros berszintet...persze itt majd esik, ott emelkedik, de van meg jonehany ev elonyuk...es addigra itt tonkremegy szepen...

Speedman 2009.03.13. 18:37:58

@vwman:

Amire én gondoltam,( hogy a kormányunk hitelekből akart jóléti államot építeni), amikor megemelte a családi pótlékot, bevezette a 13. havi nyugdíjat, kamattámogatást adott a lakáshitelekre stb. úgy, hogy nem volt meg hozzá az a gazdasági növekedés amivel ezeket a jóléti intézkedéseket finanszírozhatta volna. Ezért részben hitelekhez folyamodott, részben a belső fogyasztást növelte amire nem volt fedezete az ország lakosságának. Magyarországra akkor is megszorítások jöttek volna, ha nincs a világválság, csak így mi most kétszeresen is sz*punk.

papa33 2009.03.13. 18:43:12

Nah, én akkor támogatnám az autógyárakat, ha reális áron valami újat adnának.
Reális ár nem az hogy 3* annyiba kerül mint kéne, és a virtuális pénz-hitel áthidalja. Tessék gazdaságosan.
A másik, minek 100-170 le egy kisautóba?-de annyit eszik mint 30-40 éve , benyás 8-10, dízel 5-6, semmi fejlődés.
És minden más iparág is kérhetné joggal a támogatást.

Speedman 2009.03.13. 18:48:42

@kisvidra:
Valahogy lemaradt a komment.

Azért még van legalább 10-15 év míg utolérik a Európát a Kínaiak és az Indiaiak minőségben. Remélem addig tesz vmit az EU. És akkor a világ vezető gazdasági hatalmát már nem az USA-nak hívják, hanem Kínának.

kisvidra 2009.03.13. 18:58:22

@Speedman: a vilag vezeto hatalma mar most is kina...tobb, mint 1000 milliard dollarert vettek amerikai allamkotvenyt az elmult evekben...mar reg osszedolt volna az USA koltsegvetese, ha ok meg az Oroszok nem penzelik...es rengeteg amerikai vallaltban is van hatalmas reszesedesuk...sajnos a technologiai fejlesztes is ott van...a hibrid- es elektromosauto fejlesztesek...de mi is okosak vagyunk es majd megrazzuk magunkat...

vwman 2009.03.13. 19:03:32

@Speedman:

abból amit először írtál abból nem derült ki pontosan mire gondolsz,és nem vagyok sajnos gondolatolvasó öreg.
itt az a gond hogy minden 10.ember fizet adót mert ugye a magyar nem szeret fizetni,de minden jót elvár legyen zsír új autópálya meg ingyé orvos meg ami lehet de amikor fizetni kell akkor az már nem jó
És ha a kormány nem adja meg azokat a dolgokat amiket írtál,akkor most tuti azért pampognál öreg.
autópálya építésről meg annyit,hogy amíg 20alvállalkozón és 10 felvállalkozón keresztül megy az autópálya építés addig nem lesz olcsóbb.

Speedman 2009.03.13. 19:04:22

@kisvidra:

A 2008-as adatok szerint a GDP-je még csak feleannyi, mint az USA-nak, de több mint kétszer annyi Japánnál és Németországnál.

vwman 2009.03.13. 19:07:45

@papa33:

te mit szeretnél?1millás új áron max 2liter benzint fogyasztó minimum s-merci nagyságú autót?akkor támogatnád az autógyárakat?

loláb 2009.03.13. 19:08:06

@Shadowbull:
"...Sajnos nem ismerjuk az Opel jovedelmezoseget..."

Sejteni azért lehet, hogy nem az opel a fő veszteségközpont a konszernen belül.

"...A piaci reszesedese ha jol tudom folyamatosan csokken, regen a VW-vel volt egy szinten, de ma mar feleannyi autot sem gyart, ja jol emlekszem a szamokra..."
Ez könnyen lehet, de a fele annyi autó még mindig bőven elég sok, hogy eltartson egy autógyártót, mivel a vw tudtommal az ötödik legnagyobb gyártó a világon.

"...Egy csodeljaras indul, ahol lesz csodgondnok, meg alkudozas a hitelezokkel..."

Ami nagy valószinüséggel úgy végződik, hogy az eszközöket kényszerlikvidálják (a jelenlegi inagatlanpiaci és gazdasági környezetnek megfelelő, borzasztóan nyomott áron), kifizetik a hitelezőket, és sem eszköz, sem ingatlan, sem semmi nem marad a folytatáshoz.
Nekem a mai gazdaságban ez tűnik a legvalószinübbnek, konjunktúrában lehet hiteleket átütemezni, mert van bizalom a folytatásban, megérheti a finanszírozónak az tütemezés miatti extra költség.
De most? Melyik bank mondaná azt, hogy: Persze, kaptok két éves törlesztési moratóriumot a tőlünk felvett, most lejáró x milliárd euróra, majd kifizetitek...Mi meg felvesszük máshonnan azt az x milliárdot, tele a piac pénzzel.
Szerintem a csődeljárás most biztosan a vállalat végét jelentené.

"A problema az, hogy egy csodben levo gyartol senki sem vesz autot, eppen ezert ez egy komoly bizalmi valsag is."

Már erről nem is beszélve. A csődeljárás az USA autógyártásánál lehet megoldás (itt a TC-n is volt cikk erről), de ott se biztos, hogy ez megoldás, bár segíthet a cégek versenyképessé tételében. Persze csak ha túlélik, az pedig korántsem biztos. (De az USA autógyártókért nem hullatnék krokodilkönnyeket, noha azok bedölésének sem örülnék)

"..Az Opel bedolese komolyan megborithat nehany nagyobb beszallitot, es az a tobbi autogyarnak sem jo.."

Az ilyen szintű konglomerátumok semmilyen piacon nem tünnek el egyik napról a másikra nyomtalanul.

kisvidra 2009.03.13. 19:23:41

@Speedman: a GDP a hatalmas belso fogyasztas eredmenye...amit egyszer ki is kell fizetniuk...de exportban vilagelsok...az USA sokkal kozelebb van hozzank, megis ha korulnezel a Windowson kivul aligha van Made in Usa a kornyezetedben, viszont ha megforditod a monitorodat v a billentyuzetet, egeret, gepedet, mindegyiken China vagy Korea szerepel...esetleg Taiwan...

Speedman 2009.03.13. 19:25:34

@vwman:

Most 5 év viszonylagos jólétért szívunk vagy tízet. Megéri? Szerintem nem.
Ha belementél egy nagyobb lakásba, mert az állam elhitette veled(és a bankok), hogy nem probléma felvenni akár egy 10 milliós hitelt, majd nem bírod fizetni a részleteket és elveszik tőled, azt fogod mondani megérte?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2009.03.13. 19:44:47

@Vienna:
Viszont nem minden bank nyomtathat pénzt. Csak az MNB csinálhat 20 forintból papír 20.000-est. Amögött meg ott van az állam, mint végső finanszírozó (ha jól emlékszem 1971-ig aranytartalékkal) vagyis a te papír 20.000 forintosodat beválthattad -volna ma már aligha - megfelelő értékű aranytömbre. Éppen ebből van most a forint árzuhanása, hogy a Magyar Állam nem áll biztos alapokon, te nem válthatnád be a pénzed aranyra, az államkötvényesek - az is "állami pénz" - pedig más valutára.

@loláb: Csak ezzel a teóriával az a baj, hogy ennek így kéne működnie. A prosperáló Opelnak kellene továbbmenni, és a GM-nek bebukni. De ebben a világban nem így lesz, mivel a GM az anyacég!

Vienna 2009.03.13. 16:13:01
Senkinek szava sem lenne, ha ez így lenne. Ez lehet, hogy a mikrobiológusoknál és gyógyszergyáraknál így van, hogy az egyik sikere finanszírozz a másik sikertelen kísérletet, de az egyszerű adósnál a gatyát is behajtják rólad, ha bedőlsz, hiába van 5 másik, aki meg rendesen fizet. Az meg a másik, hogy a hitelre kiadott bankbetéti befizetésekre te olyan kamatot kapsz, hogy a különféle kezelési költségekkel jó, ha a tőkédet visszakapod hiánytalanul... Pedig ott te hitelezel a banknak...

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.13. 19:58:04

Opel/GM
Önhibájából megszorult bármilyen cégnek pontosan annyi segély jár az államtól, amennyit a törvényes adófizetési kötelezettségén felül önként befizetett az államkasszába az elmúlt x évben. Ha egy kormány nem így jár el, akkor tulajdonképpen a felelőtlenséget jutalmazza.

Világgazdaság
A jelenlegi válság tanulsága szerintem az, hogy mielőbb meg kellene szüntetni a korlátolt felelősség elvét, a válságot ugyanis nagyrészt az okozta, hogy a nyereség korlátlanul a befektetőé, de a veszteség csak egy bizonyos határig, ami behozhetetlen előnyt biztosított a felelőtlenségnek a gazdaságilag (és társadalmilag) felelős viselkedéssel szemben.
Ehhez kapcsolódóan a csődöt mint lehetőséget el kell törölni: addig ne szűnhessen meg vállalkozás jogutód nélkül, amíg minden kötelezettségét nem teljesítette hiánytalanul (az olyat is, ami esetleg csak évekkel később keletkezik: pl. a környezeti károkkal vagy az alkatrészellátással kapcsolatos kötelezettségek).
Sőt már vállalkozásba kezdeni is csak akkor lehessen, ha a vállalkozásnak az általa esetleg okozandó bármiféle kárra kiterjedő felelősségbiztosítása van. (Érdekes, a közúti közlekedéshez kell felelősségbiztosítás, az akár sokezerszer kockázatosabb gazdasági tevékenységek túlnyomó többségéhez meg nem.)
Ha ez így megvalósulna, nem csökkenne a vállalkozói aktivitás, viszont a tisztességesek előnyhöz jutnának a tisztességtelenekkel szemben. A megnövekvő felelősségtudat és megbízhatóság, valamint az ezáltal tisztuló verseny olyan mértékben csökkentené a gazdasági tevékenységek kockázatait, hogy ezen intézkedések nem is okoznának a fogyasztók számára érzékelhető többletköltséget.

vwman 2009.03.13. 20:42:16

@Speedman:

nincs ilyen gondom,25évesen van egy nagyon szép házam.
jaj ez az elhitette a kormány dolog olyan gyerekes könnyebb mást okolni,aki annyira hülye hogy minimálbérrel veszi 2évente az új autót az megérdemli hogy megszívja,és mikor a sok hülye marha felvette a svájci frank alapú hitelt,tudták mit vállalnak ha tovább erősödött volna a forint akkor most vernék a mellüket hogy milyen jól döntöttek,de beszívták a dolgot.

papa33 2009.03.13. 21:05:13

Valóban, könyökömön jön ki ez a devizáshitelezés. A ft hitel is hitel, magasabb áron és fixebben. Szóval MINDENKI aki hitelt vett fel tudta hogy változhat, és nem tudta holnap lesz-e állása. És félidőben jelentősen emelkedve is összességében kedvezőbb a devizás mint a ft, erről kussolnakm (én pl 300k-val lettem összben olcsóbb, mint ft hitellel.)
Azért sajnálom Őket.

Meg aki azt a sok lóvét rengeteg kamattal visszafizette...hol a lóvé? Bankok?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.03.13. 21:07:33

"Ha a bank ugy ad neked kolcson, hogy nem tudod visszafizetni, es a kapott fedezet sem eleg a hitelosszeg behajtasara, na AZ a bank baja."

Én úgy tapasztaltam/hallottam, hogy általában, mire kiderül, hogy valaki nem tud fizetni, a kamatokból és egyéb faszságokból már rég összejött az a zseton, amit a bank kockáztatott. A többi már csak ráadás lett volna neki.

Az én lakáshitelemen pl. csak a kezelési költség 80 ezer pénz egy évben.

Jó, tudom, fizetést is kell adni az aktatologató kisasszonynak, de

1. nem én vagyok az egyetlen ügyfél, akit megfejnek
2. mi a tököm virágát kell ügyintézni egy beindított hitelügyleten? megnyomni az Entert havonta egyszer + félévente küldeni egy értesítést a 6 enterlenyomásról?

Hrzrasn (törölt) 2009.03.13. 22:15:59

@sipike78: "Az én lakáshitelemen pl. csak a kezelési költség 80 ezer pénz egy évben."

Nevezhetik jutaléknak is, ha te attól jobban érzed magad.

Hrzrasn (törölt) 2009.03.13. 22:17:58

@vwman: "a sok hülye marha felvette a svájci frank alapú hitelt,tudták mit vállalnak ha tovább erősödött volna a forint akkor most vernék a mellüket hogy milyen jól döntöttek,de beszívták a dolgot."

A rulett, az ilyen. Egyszer fent, egyszer lent. Valakinek veszítenie is kell, hogy legyen mibôl kifizetni a nyerteseket.

Rocko- 2009.03.13. 23:06:13

Shadowbull 2009.03.13. 16:21:42
"Sajnos nem ismerjuk az Opel jovedelmezoseget, mert a GM reszekent nem ad ki onallo penzugyi jelenteseket."
elnézést h este 11-kor most nem bújok bele ki kinek fia-borja, de az ilyen leányvállalatoknál érdemes megnézni (Opel Corsára gondolok), h a kisautókat gyártó cégek jól jönnek a nagyoknak ebben a hülye CO2 mizériában. lásd ha a Fiat beubkik, rántja magával a Ferrarit.

baseldon 2009.03.13. 18:18:52
"es megis mukodik az elet, nem?"
nem.

sipike78 · www.szabolcsswift.fw.hu 2009.03.13. 21:07:33
"2. mi a tököm virágát kell ügyintézni egy beindított hitelügyleten? megnyomni az Entert havonta egyszer + félévente küldeni egy értesítést a 6 enterlenyomásról?"
na de ezt gizik végzik, nekik ez megterhelő feladat! :)

Hrzrasn (törölt) 2009.03.14. 00:15:41

@Rocko-: "a kisautókat gyártó cégek jól jönnek a nagyoknak ebben a hülye CO2 mizériában."

Baszhatod a kedvezô piaci helyzetet, ha nem tudsz jó minôségben, jó áron, pozitív pénzügyi mérleggel termelni. Azt meg nem tudjuk, hogy mennyire jövedelmezô az Opel, azt viszont igen, hogy az autóiknak egyre szarabb az újraeladási értéke.

"lásd ha a Fiat beubkik, rántja magával a Ferrarit."

Dehogy rántja. A Ferrarira azonnal lenne több vevô is, a Fiatot meg 3 év szkanderozás után nagy nehezen rásóznák Ratan Tatára, egy állami szubvenciós csomag kíséretében. Business as usual.

nyarivihogo 2009.03.14. 08:51:57

@Vienna:

Igazából már elfelejtettem, mit is írtam, de reagálok! :)

Való igaz, sok mindenhez kellenek a "közvetítők", de pl. a villamosenergiához miért?
Ezeket a szolgáltatókat simán meghagytam volna állami tulajdonban(is).
De miért támogassa az állam CSAK az autóipart?
Élelmiszeripart meg nem?Éhen halhatok az új autómban...LOL :D
Valljuk be, rengeteg dolog van, ami inkább a nagy kapitalista eszme szolgálatában működik inkább, mint ésszerűen... :(

Rocko- 2009.03.14. 12:29:32

Hrzrasn 2009.03.14. 00:15:41
"Baszhatod a kedvezô piaci helyzetet, ha nem tudsz jó minôségben, jó áron, pozitív pénzügyi mérleggel termelni."
erre való a kisautó. hogy az Opel hogyan termel azt nem tudom.
"Dehogy rántja. A Ferrarira azonnal lenne több vevô is,"
jah, megveszel egy autót, majd becsődöl a gyár, mert nem termelhet. vennél így autót?

Sam8888 2009.03.14. 13:26:28

Nem a gyáraknak meg a bankoknak kéne segélyt adni, hanem nekünk, polgároknak, hogy tudjunk autót venni és akkor nem zárnának be a gyárak... -.-

gerely89 2009.03.14. 19:58:31

Én sem támogatnám az autóipari cégeket, de ha bebuknak, rengeteg mindenkit rántanak magukkal. Elbocsájtott dolgozók nem tudnak dolgozni (nincs hol), élni, kajálni, muszáj, jön az anarchia.
Autóipari cégek hasonlóak az államhoz: igazán sokat a vezetők keresnek, mégha szarul is csinálják a dolgukat.
Bankok pedig azért osztogatták minden hülyének a hitelt, mert úgy gondolkoztak, hogy ha "páran" nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket, akkor a maradék többezer hitelező fogja, és a visszavett autót, lakást is reális áron tudják eladni (az hogy most egyikre sincs kereslet, nagy szopás bankoknak is).
bank nélkül a árukereskedelem lenne, vagy harapdalhatnád a 10 Ft-ost, hogy vajon tényleg van-e benne nemesfém.
Szerintem is lehet igazságtartalma, hogy lassan nincs mivel kereskedjünk Távol-Kelettel. Mondhatni, hogy "rabszolgából" nőtték ki magukat, szorgalmas hangyák módján.

talán OFF-téma:
Ez a válság talán rádöbbenti emberiséget, hogy nagyon nagy gondok vannak. Válságot leszámítva is, az emberiség NEM önellátó. Fákat pusztítjuk, nincsenek megújuló energiaforrások. Kőolaj fogy, egy idő után elfogy. Ez gyakorlatilag mindenre igaz. Ami igazán működik, az a természet: ott mindenki csak annyit vesz ki belőle, amennyire tényleg szüksége van a fajfenntartáshoz.

gerely89 2009.03.14. 20:09:07

nyelvtani hiba: "élni, kajálni muszáj, jön az anarchia" (ez egy nagyon szélsőséges eset). Csúnya dolgot mondok, de sokan vagyunk erre a bolygóra. Járványok népességtizedelő hatása nélkül már jóval korábban bajban lennénk (élelmezési, környezetvédelmi problémák, stb). Anarchia esetén valószínűleg "bepótolnánk" a járványok gyógyszerek miatt elmaradt hatását.

Világháborúk idején, főleg II. után, szövetségeseknek (angol, francia, amerikai), érdeke volt, hogy Németország fennmaradjon, mert nagy felvevőpiacot jelent.
Ma Távol-Keleten olcsó a munkaerő, jövőben lehet áttevődik Afrikába, ha addig ki nem hallnak AIDS-ben, vagy valami hasonló betegségben.

Kopi3.14 2009.03.14. 21:09:49

Aki azt hiszi az Opel, GM csődja lájtos lesz, azt kiábrándítom: pl a Ford perpillanat globálisan van beszarva ettől. Perpillanat több beszállító közös, akiknél egyik kiesése elég a végleges csődhöz. Vannak hírek olyan Ford beszállítókról, akik megvetették a szerszámot a Forddal, egyöszegben, hogy a csődöt elkerüljék. A Ford meg imádkozik, hogy a valaki csődöt jelent, akkor a tartaléktermékek kifutása alatt beindíthassa a termelést egy másik gyártó, ugyanarra a termékre, azonos minőségben. A gond, ha egyetlen beszállító esik ki, akkor már nem tud autót eladni. És perpillanat olyan szinten esélyes a kiesés, hogy ha egy Keiper, Hammerstein, Johnson jelent csődöt, akkor ott több konszern komplett palettái kihalnak vagy fél évre- a nevezett cégek üléseket gyártanak, Európában, a Johnson biztosan világszerte is. Utóbbi cég bírt még egy éfl éve 140 000 alkalmazottal, azóta ez már csökkent. A cégek kiesése alaposan megroggyantaná pl a Boscht is, aki direktbe beszállítójuk, illetve másik úton szállít termékeket a járművekhez. De ha fél évre nem lesz autógyárstás, akkor fél évre nem kell motor sem, vagyis fél évig befecskendezőket, fedkompokat sem fognak venni tőlük. Mekkora lesz akkor a kár?

Nem akar most senki pusztán jóindulatból megmenteni cégeket. A károk minimalizálása folyik, az agónia elhúzásával. Minél tovább szenved a GM, annál több ideje van a többi konkurensnek átállni, a beszállítóknak kitapogatni a túlélés ösvényeit. Na, ez a lényeg jelenleg.

folyamikomp 2009.03.14. 22:56:03

"Egy dolog viszont biztos: egy vállalatnál a legrosszabb magántulajdonos is jobb, mint a legjobb állami tulajdonlás. Ezt több mint negyven év keserű tapasztalatából mi tudjuk a legjobban."

Sajnos egyértelmű, hogy a cikk utolsó két mondata egyáltalán nem igaz. Mert ahogy lehet rossz egy hozzá nem értő magántulajdonos, ugyanúgy lehet jó a jól működő állami tulajdonos. Nagyon sok esetben még sokkal jobban működtetve bizonyos ágazatokat, mint a sokat dicsőített magántulajdonosok. A legnagyobb probléma akkor adódik, ha egy céget szándékos hozzánemértés mellett rosszul vezetnek. Akkor előre jelezhető a csőd, pl.: Ikarus stb.

loláb 2009.03.14. 23:26:17

@folyamikomp:
"...ugyanúgy lehet jó a jól működő állami tulajdonos..."

Nincs olyan, hogy jól működő állami tulajdonos. Nem a hozzáértés megléte, vagy hiánya miatt, hanem a politika miatt. Ha politikusok állnak egy vállalat vezetése fölött, akkor a vezetésnek ki kell szolgálni a politikusok "kéréseit".

papa33 2009.03.15. 11:09:17

Amúgy hazánkban érdekes, autógyári beszállítót nem , csak kereskedőt hallottam fenyegetőzni ha nem kapnak eladásisegélyt... mért pont az autókat... 10 éves autó lehet ér annyit mint a segély, mert gondolom nem a max 6-750 k-t kapja egy újonnan 1,8millás gép. E kereskedők most az olcsó autókat (mert pillanatnyilag nem mennek) visszaadták nyugatra, nekünk meg fenyegetéssel ft/deviza miatt 2számjegyű drágulással hoznának helyette. Csókoltatom az autókereskedőket.

tokmányos 2009.03.15. 14:06:17

Nem óhajtok okosságokat osztani.(nincs mire)Érdekfeszítő a Cyber Punk-@vienna párharc,a közéjük ékelődött Speedman,Gerardus stb.. véleményeikkel ötvözve.Javasolnám,hogy üssétekbe a googlba A pénz,mint adósság Paul Grignon elképzeléseit,mely felfogható akár úgy is ,mint egy összeesküvéselmélet.Jó magam , sajnos nagyon is életszagúnak tartom.

Vienna 2009.03.16. 12:50:07

@nyarivihogo:

Csak egy gyors reflektalas az aramkereskedokre:

Azert van rajuk szukseg, mert nem egyenletes, elore utemezett a fogyasztasod. Viszont az eromu meg nagyon szeret egyenletesen termelni.

Vehetsz te kereskedo kozbeiktatasa nelkul is kozvetlenul, csak baromi sokba fog kerulni ha megse ersz haza 8-ra, hogy bekapcsold a mosogepet, mert az kiegyenlito energiaba fog menni...

nyarivihogo 2009.03.16. 15:58:56

Vienna:

Oké, rendben, meggyőztél, te kis hamis... :)
Na de visszatérve az autóiparra, miért jár nekik alanyi jogon, ami másnak nem?
Könyörgöm, ha a nagyok kapnak állami támogatást, a kicsik, a lakáshitelesek miért nem, hisz azért ők jobban megérzik a válságot...Hisz INGATLAN-PIACI lufi pukkadt ki...!!!!!!
Persze, mondhatod, őket is kisegítik, de mire a 2 éves könnyített törlesztés véget ér, több és hosszabb hitel áll majd előttük, mint addig...Most akkor mi van...?
Várom kielégítő-kimerítő magyarázatod... ;)
süti beállítások módosítása