Királynak lenni nehéz, főleg egy fehér furgonban

Nagy teher a kisteher

  2009. január 28. - papptibi Címkék: vélemény

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

A XI. Blitz Weekend képekben
2015-07-27 19:29:36

Gabi, akit az udvari dohányzóhelyen csak Mantás Gabesz néven szólítanak, az idén újabb fejlesztéseket hajtott

Itt sem Ferrariból van a kerítés...
2015-07-16 17:43:31

Az autósport a hőskorban még a városokban zajlott, de idővel száműződött onnan. Aztán az autósport gondolt

A legkirályabb ötlet, amit gumin láttam
2015-06-06 14:02:50

A minap gumibemutatón jártam, bár ilyesmiről nem szoktunk írni, egyszerű megfontolásból. Marha nehéz

Kéne egy Tesla?
2015-05-15 18:19:48

Vagy beérnéd egy villany-Golffal is? Netán utálod a villanyautókat, mert az autó benzinnel megy? Az sem baj. A

 

Miért utálják a furgonosokat a többiek? Gyorsak, rutinosak, nem félnek a kockázattól. Ritkán is esnek pofára, de akkor nagyon.

Vélemények az azonos című cikkünkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr31907541

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan forduljunk balra a Szerémi útról? 2009.09.04. 07:50:47

Így is lehet, de azért nem ezé a fehér furgoné a legszabályosabb megoldás :-) (Pár hónapja olvastam egy elemző célzatú cikkett a Totalcar-on a 'Fehér Furgonok Vezetői'-ről. Mi tagadás, volt benne igazság - lásd még az előző posztot is!)  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dennisthemenace 2009.01.28. 02:00:27

Menj a p..ba.Ennyi okorseget osszefirkalni..Ket evig vandriver voltam,naponta Birminghamban teritettem,de soha nem akadalyoztam senkit es nem tekintettem magam versenyzonek.

Cooper911 2009.01.28. 02:39:48

Talán ezért irta, hogy irása nem feltétlen igaz mindenkire, csak a többségre.

Utólag berakott xenonos fél méterre tapadóssal én is találkoztam. Olvasni lehetett volna a kocsiban. :(

toncsi64 2009.01.28. 02:41:05

Ezzel az írással mindössze az a baj, hogy a "fehér furgon" kifejezés még jónéhány mással (terepjáró, kabrió, sportkocsi, taxi, stb,) helyettesíthető :-( Magyarul, kellőképpen szubjektív. Szerintem

sadad 2009.01.28. 03:01:31

Aki gyökér fehérfurgonosnak tartja magát, az Monnyonle! A többieknek úgyis mindegy.

2009.01.28. 03:24:45

Nem ertetek meg el a januari komment-szam kvotat? Ezzel lehet meglesz...

Muhaha. Remelem Bende Ur nem az irasaiert kapja a fizeteset. :)

fagzal 2009.01.28. 03:25:24

Bocs, de egyetértek a cikkel. Mamam igen régen megállapítottam már, hogy a "fehérfurgon" a pesti közlekedés legidegesítőbb része, igazi Hungarikum. Engem nem érdekel, hogy megy, lassan vagy gyorsan, meg kit tol le, de MINDENHOL ott parkol: járdán, zebrán, fél sávot elfoglalva, satöbbi - persze vészvillogóval, a magyar jokerrel. Vannak útszakaszok, ahol szinte garantált 200m-en legalább 2-3 mindig. Akadályozzák a forgalmat, balesetveszélyesek.
Ráadáskép: ez a "nekem lehet, én fontos vagyok, én itt dolgozom, rám nem vonatkoznak a szabályok, a főnökömet nem érdekli hogyan állok meg" kifogáshegyek, hát a falnak megyek. Ez dráma, még akkor is, ha nem csak ők ilyenek ebben az országban. Régi tervem, hogy időnként egy kamerával végigjárom a várost, aztán fel a youtube-ra - tessék, pereljen be.

Tisztelet a kivételnek, mint mindig.

augustiener 2009.01.28. 03:36:58

A helyzet az, hogy nyáron, karácsonykor nem akkor hal meg 20-30 ember az utakon két nap alatt, amikor ezek az autók úton vannak. Mert szombaton és vasárnap nulla furgon, kevés teherautó és nagyon kevés munkába igyekvő autós van. Csak a hétvégi emberek nulla rutinnal, akik kétszer egy évben előveszik hétközben is a kocsijukat és akkor ilyen cikket írnak a furgonos sofőrökről.

Az pedig, hogy ezek hol parkolnak pesten nem teljesen az ő hibájuk. Ne gondold, hogy pl Németországban ez máshogy van. Ha egyszerűen nincs parkolási lehetőség akkor is ki kell pakolni valahogy. Én személyautóval dolgoztam egy pár hónapot, azzal se lehetett sokszor parkolóhelyet találni, akkor mit csináljon a paraszt a baszott nagy sprinterrel?

2009.01.28. 03:38:41

@ruskyy: O, jaj. Miket irok. Papp Ur akart az lenni.
A "cikk"ben sajnos van igazsag. Autopalyan es varosban nem volt meg gondom veluk. Legalabbis nem tobb, mint akarki massal. Viszont orszaguton annal tobb. Ott tenyleg eszreveheto, hogy bizony mas allatfajba tartoznak a kedves furgonos kozlekedok.

toncsi64 2009.01.28. 04:49:02

@fagzal:

Annó erre volt megoldás a "rakodási terület" amit persze a személyautósok akkor sem nagyon vettek figyelembe (bár a rendőrök még próbálkoztak), ma már gyakorlatilag le sem sz@rja senki az ilyen táblákat (ha egyáltalán van). Márpedig az árut ki kell rakni, hogy az odaparkolók is tudjanak shoppingolni. Gondolom Téged is csak az érdekel, hogy kapható legyen az általad keresett termék. Hogy miképpen kerül oda, már nem :-(( Vészvillogóval pedig sokkal több csúcskategóriás gép és terepjáró "parkol", minthogy rájuk aztán végképp nem vonatkozik a KRESZ + lazán kicsengetik a bírságot szemben mondjuk a "fehér furgonossal".

Don Vito Corleone 2009.01.28. 06:35:05

Nem vagyok "fehérfurgonos", de ez megint egy jól sikerült klisé... Holnap a Suzukisok következnek majd? Majdnem minden nagyobb autós csoportra van egy ilyen skatulya már, holott nem feltétlenül közlekednek rosszabbul, mint a forgalom többi résztvevője. Feltételezem mivel ezekből többet látni az utakon, jobban meg is jegyezzük amikor nem megfelelő attitűddel vezetnek...

redriot77 2009.01.28. 07:00:14

Kurvajó cikk, 100% egyetértek. Kettős sávváltások index nélkül, néha 50 méteren belül háromszor.
Képesek bevágni az ember elé mikor gurul a piros lámpa felé- egyszercsak ott van előtte egy méteren belül egy Transit hátfal, két világító féklámpával.
Kedvelt manőverük még a ráhúzom-a-kormányt-a-gecire-úgyis-beenged. Természetesen ezt is irányjelzés nélkül.

Van még egy embertípus. Megyek megengedett 50 helyett 65-70-el. Agynélküli kolléga a hátsó lökhárítómon vonatozik, de ha lehetőség lenne előzésre csak nem megy sehová, marad mögöttem. Jellemzően ezek is Transitok, Ducatók, Sprinterek, a fene se' érti ezt. Hol van ilyenkor a 400Nm?

Mivel fontos emberekről van szó, és államérdek hogy időben megérkezzenek oda ahová a főnökük csicskáztatja őket, gyakran indulnak meg egyenesen a kanyarodósávból is.
A fent leírtak végrehajtása közben általában az egyik kezükben telefont tartanak.

Akad köztük néhány kivétel, de általánosságban:
-indexet nem ismerik
-agresszív, tolakodó-furakodó, mindenki mást leszaró stílus
-sebesség és haladási irány hirtelen randomszerű változtatása (nekik nem random, de számomra az, mivel az irányjelzőt nem használják, és mivel sem az ő sem a főnöke gondolatait nem tudom olvasni)
- a fentiek miatt extra figyelmet és koncentrációt követelnek a forgalom többi résztvevőjétől. Így plusz stresszforrás. Az ilyet meg senki sem szereti.

OK, vannak kalapos skodások, 120-hónapos Ignisek, belső sávban tötymörgők, veszélyesek ők is, de a fehér furgonosok is egy külön kaszt, nincs mit szépíteni.

Szeressük őket, szegényeket: lehet mi is agresszívak és tolakodók lennénk, ha havi nettó százért (feketén of course) kéne fel-alá rohangálni 'pesten, miközben 3 percenként csörög a mobil, amibe aztán egy strandlabdafejű főnök ordibál hogy: ott vagy már Pocsainál? Rád vár, bazkikám! Mikor érsz vissza? Újpesten vagy? Érdre mikorra tudsz lemenni? Visszafelé jövet beugrasz Újpalotára? Még ma jó lenne... Postát letuttad má'?

Lehet hogy a nagy fehér furgon kormánya mögött néha királynak érzik magukat, de azért összességében véve nem írígylésre méltó figurák ők. :)

Rönó Expr. 2009.01.28. 07:07:41

Furgonnal száguldozni a csúcsforgalomban, mások számára hihetetlen idő alatt teljesíteni egy utat, motorkerékpárosoknál is gyorsabbnak lenni a túlzsúfolt utakon... ez művészet!
A mások akadályozásával történő parkolást és közlekedést elítélem.
Valaki említette, hogy youtube-ra akar felvételt közölni, megtisztelne, ha rólam készítené el!

kranführer 2009.01.28. 07:10:35

Azért a végén csak belerúgsz egyet a motorosokba is. Ne tedd. Aki motorral állat módjára közlekedik az minden járművel ezt teszi. Hidd el a motorosok nagy része bármilyen hihetetlen de normálisan közlekedik. Csak nem ez a feltűnő, hanem amikor a barom 100 fölött cikkcakkozik a városban.

A "fehér furgonról" szegény Sheriff barátom írta meg az igazat a Motorinfóban 2007-ben. "Mindegyiket "törpe" vezeti. Ha testileg nem is, agyilag biztosan.

Személy szerint több veszélyes helyzetet okoztak a fehér furgonosok mint a többi közlekedők együttvéve. A legdurvább az Eger-Lillafüred közötti szerpentinen egy méterre a hátam mögött loholó barom volt. Pedig az első adandó alkalommal lehúzódtam elengedtem.

Üdv
kran

ivcsi 2009.01.28. 07:13:38

Jó magam is furgonista vagyok! Sok-sok tízezer kilóméter/év a penzum. Sajnos zömében helyes a meglátás a furgonosok közlekedését illetően. De mindenki higgye el a zöme valóban vér profi!!! Igaz sokszor bevágódnak a másik autós elé,mellé,de szinte semmilyen támogatást nem kapnak a kisárú szállítók! Tudom most a tyúk vagy a tojás esete forog fenn,de a többiek közel nincsenek úgy hajszolva mint mi! A fő-fő ellenlábasunk a Suzuki tábor! Ők még valóban azt hiszik jobb autóban ülnek mint mi! TÉVEDNEK!!!!!! Szóval egy picivel több türelmet és megértést kérek magamnak és a társaimnak! Előre is köszi!!!!!!!!

kranführer 2009.01.28. 07:25:23

Főleg városban érdekes a közlekedésük a fehér furgonosoknak. Reggel 5 körül megyek a Hungárián. Szlalomozik, kétállású kapcsolóként használja az autót (padlógáz vagy satufék), de érdekes módon én jobbratartva csak az elengedhetetlen sávváltásokkal betarva a vagy picit felülről nyaldosva a sebességhatárt ugyanott vagyok ahol ő.

De tudok rosszabbat. Ételfutárok. Gastroyal főleg. Na azok azt hiszik hogy ők találták fel az autót.

Don Vito Corleone 2009.01.28. 07:33:09

@ivcsi: "A fő-fő ellenlábasunk a Suzuki tábor!"

Nah, sejtettem h ide is kilyukadunk végül... :P Amúgy miért is kellene ellenlábasnak lennie bárkinek??? A közlekedés ezek szerint számodra élet-halál harc. Megsúgom, egyébként nem az.

Don Vito Corleone 2009.01.28. 07:36:17

@ivcsi: "szinte semmilyen támogatást nem kapnak a kisárú szállítók!"

Milyen támogatásra gondoltál? Miért kellene jobban támogatni őket, mint bárki mást? Ha nagy és áruszállító akkor legyek előzékeny, de ha kicsi és személyautó akkor ne? Egyébként is azt írtad a legtöbb sofőr vérprofi.

Na, nem szívom tovább a véredet. :)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.28. 07:39:22

"Akadályozzák a forgalmat, balesetveszélyesek." Sajna, ők nem irodai munkát végeznek, kénytelenek néha kimenni. :)

Édesapám is ezt űzi, míg itthon volt, nyaranta jártam vele. (Jól vezet, de rohant állandóan, mert, ugye, az árunak ott kellett lenni az összes boltban stb.)

Most Pesten nyomul, lehet, ő is belekerült az összképbe.

A témát érintően:

az elmúlt héten Kisvárda-Nyíregyháza vonalon 22 hülye autóst számoltam össze, ebből kettő volt terepjáró, furgon egy sem. Az úrvezetők közül pedig mindössze 3 (!) volt suzukis (pedig isten a tanúm, rájuk jobban figyeltem). Ha magamat is beleszámítom, akkor négy.
De akkor már az összesen 23. :)

Ennyit a berögzült sületlenségekről autótípusok és márkák terén.

komikus 2009.01.28. 07:45:24

Én általában Zafirával járok,de van egy Ducatónk is.Ha szállítanom kell,ezzel járom az országot.Saját tulajdon: én vagyok a sofőr meg a főnök is.128 lóerő,ABS,4 tárcsafék.Azért az vicces,hogy jelez a kis Polskis a belátható, nyílegyenes úton, hogy megelőzhetem.Persze ő hatvannal hasít.Úgyanígy K. elvtárs, aki kocka Ladájával még utánam is mutogat,ha lehagyom.

balogh z 2009.01.28. 07:47:49

Számomra sokkal zavaróbbak a városban 30-40-el tötymörgők, és azok akik akkor kezdik keresni a sebességet, amikor már rég zöld a lámpa..
Az említett "fehér furgon"-ok nagy része legalább tempósan halad, ha meg nagyon száguldozik, akkor hagyom hogy menjen a dolgára. Ennyi.

Rocko- 2009.01.28. 07:49:39

sadad 2009.01.28. 03:01:31
sztem senki nem tartja annak magát. :)

Amanitin2 (törölt) 2009.01.28. 07:55:47

"Hidd el a motorosok nagy része bármilyen hihetetlen de normálisan közlekedik."

Ez benne lesz a szilveszteri válogatásban.
Te hol élsz baszki? A Marson?

A furgonokat meg általában a céges autós fittipaldikat sem olyan nehéz megrendszabályozni. Ezknek attól nagy az arcuk, hogy nem ők fizetik sem a karbantartást, sem a benzint, sem a köt fel biztit. Ezeken kicsit tekergetsz, és annyi.

Manyizga (törölt) 2009.01.28. 08:16:52

Sokkal jobb lenne a megítélésük, ha ÁTLÁTSZÓAK lennének. Engem az zavar, hogyha megy előttem/mellettem/mögöttem egy ilyen, nem látok tőle messzire, így arra vagyok utalva, hogy ő mennyire jó sofőr és defenzív... Hát nem azok.

rognork 2009.01.28. 08:18:22

hasonló cikket kérek a taxisokról is. utolsó bekezdés kivételével egyetértek.

Alf (törölt) 2009.01.28. 08:36:50

de a lekhüjébek a bicajos csicskák. öket kikéne tiltani az utroll.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.28. 08:40:13

"Nem vagyok "fehérfurgonos", de ez megint egy jól sikerült klisé... Holnap a Suzukisok következnek majd?"
Holnapután pedig a Suzuki Van.

Aztán kezdődik minden elölről. :)))

(üzemanyag-áremelés, CO-kibocsátás, tahómercis, buzibéemvés, kalaposskodás,holfotóztunkahéten, mirőlmaradtálle).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.28. 08:40:26

"Van köztük megfontolt, normálisan közlekedő, higgadt profi"

Hol?! Én még nem sokat láttam...
Bár amúgy engem letolni se nagyon lehet mert nem érdekel mit csinál mögötem ha én szabályos vagyok... meg előzgetni sem szoktam, nem zavar ha nem látok át az előttem levőn. Követési távolságot tartok, és ennyi. Odaérek így is, úgy is.

Cornucopia 2009.01.28. 08:41:27

Papp Tibi: Szerintem téged fusztrálnak a fehér furgonok. Ennyi hülyeséget leírni! Elképesztő! Valószínüleg összeakadtál egy nap alatt 5 idiótával és ez kivágta a biztosítékot. Én éve 35-40e Km-et vezetek Budapesten, de nem jellemző ez a tapasztalat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2009.01.28. 08:41:32

@Alf: Neked meg már az autózzon is megmondták hogy hova tiltsd magad :D

tcsiga 2009.01.28. 08:41:42

Ez egy rosszindulatú általánosítás megint. Nem lehet azt mondani, hogy az összes (fehér) furgonos olyan...
Inkább azt, hogy létezik olyan furgonos, aki így viselkedik. Egyébként meg sokszor olyan irreális terhelést tesznek a sofőrökre, hogy kénytelenek menni ahhoz, hogy kapjanak fizetést. Ezért nem véletlen, hogy sok a fiatal. Sokan nem bírják ezt a mindennapi stresszt.
Egyébként nekem is van furgonom. 60 lóerővel több van benne, mint a személyautómban. A nyomatékról nem is beszélve. Tényleg jobban megy, és nem igazán értem, hogy miért kell a 2,5t-3,5t közötti autókat külön kezelni Magyarországon (Nyugaton 3,5t alatti autók, furgonok ugyanabban a súlyban vannak), mivel az én furgonomban is a 6. sebességbe kapcsolni kb 90-nél lehet, és 100-nál forog kétezret a motor...

bomi 2009.01.28. 08:43:30

@fagzal: Azt, hogy hungarikum lenne, cáfolnom kell. Nagy-Britanniában is van ezekre a sofőrökre egy általánosan elterjedt, a posztban leírtakhos hasonló negatív asszociációkat keltő kifejezés: "white van man".
Egyébként nekünk is fehér kisbuszunk van (nagy a család, ebben férünk el). A biztonságérzet ismerős, a jó kilátás illúziója is (a magasabb ülés, rövid orr miatt), de azért azzal is tisztában vagyok, hogy a többi közlekedőre milyen hatással lehetek (pl. tudom, hogy nem lehet jó közvetlenül mögöttem vagy előttem lenni, figyelek a lámpa beállítására, mindig indexelek, stb.).

Suppiluliumas 2009.01.28. 08:54:45

Attól tartok, az utolsó bekezdéssel hiába akarta a szerző csökkenteni a gyűlöletlevelek számát. Amit megspórol a furgonosokon, az simán behozta egyetlen laza félmondattal a motorosokon:)

lack 2009.01.28. 08:54:58

Jeremy Clarcson mondta a Fird Transitrol:

"No matter how fast are you going, there's always one in your back"!

Suppiluliumas 2009.01.28. 08:59:31

"félgőzzel is úgy lenyomnak egy átlag személyautót, mint bantu négert a mocsárláz"

"olyan hullámokat vetett az alsó-középkategória unalmas mocsarában, mint cunami az Indiai Óceánon"

Azt kell mondjam, a mai, nagyon humorosnak és lazának szánt hasonlatok nem sikerültek túl ízlésesre.

ipari_fostalicska 2009.01.28. 09:00:13

Megszólítva érzem magam :-)
A furgonosok olyanok, mint bármelyik másik sztereotip autós kaszt. Van ilyen is, olyan is. Nekem is van főnököm, megyek évente kb. 100.000 km-t, de nekem nem harapják le a fejem, ha kések pár percet. Igaz nem is kenyeret, tejet, vagy hasonlókat viszek.
De ami a legérdekesebb, hogy ami a cikkben le van írva, az sok esetben igaz, de nézzük ezt az én (azaz a furgonos) szemszögemből. Mivel az autó elég jól megy, ezért ha olyanom van, akkor sitty-sutty, de nem azért, mert bunkó vagyok, hanem mert élvezem.
Másrészt nagyon sokszor van olyan, hogy megyek a kényelmes 100-120 körüli tempómban, előttem egy akármilyen személyautó. Jön a kanyar, amit én a fehér furgonommal simán abszolválnék 100-al, de autós lelassít 70-re. Eldöntöm, hogy kanyar után megelőzöm, amit ő észlel is és az egyenesben elkezdi nyomni. Következő kanyarnál megint jobban lelassít, mint ahogy én tenném, majd megint nem enged előzni.
Városban meg szüttyög, de azért meglező, mert nem lát ki mögülem, aztán meg megint szüttyög előttem.
Bunkó-e vagyok?

pimpike_ 2009.01.28. 09:01:08

Azért a nagyrészük normálisan vezet -már a körülményekhez képest .
Körülmények :
- kilátás a fülkéből szinte zéró
- k.nagy stressz
- határidők (főnök nagy okosan megállapítja útvonal terv alapján mennyi a menetidő , beszervez vagy öt fuvart és LESZARJA milyen egyéb események történnek egy ~500 km-es "körút" során)
- megállás/parkolás/rakodás ... mondjuk Bp. belvárosban ...katasztrófa

Szóval érdemes lenne kipróbálni egy munkanapot egy furgonnal mindenkinek és mindjárt más lenne a gyerek fekvése ;-)

ui: a maradék száguldozó "elmebeteg" kategória meg inkább hadd menjen .

körbezártvillám 2009.01.28. 09:02:53

Bocsi nem olvastam el minden kommentet,
de megemlítenék mégegy igen köcsög magatartási megnyilvánulást: Bárhol bármikor bárki előtt körültekintés nélkül kibasszák az oldalajtót (persze szintén tisztelet a kivételnek) a hülye gyökerek.
Ja és mi a mentség? Ki a faszom nem siet rajtuk kívül???
Peace!

Butyok (törölt) 2009.01.28. 09:03:08

@fagzal: "MINDENHOL ott parkol: járdán, zebrán, fél sávot elfoglalva, satöbbi - persze vészvillogóval, a magyar jokerrel."

ugyanmár... jártál te már mondjuk Belgrádban? Kijevben? Bukarestben? én az első kettőben éltem is évekig és mikor visszajöttem pestre egyszerüen felüdülés volt a vezetés, olyan szépen sorban szabályosan vezetett mindenki... persze a németekhez képest meg mi vagyunk maga a pokol... de ez viszonyítás kérdése

2009.01.28. 09:04:56

A fehér furgonosokat üdvözli a Pocsay család.

gaborvandor 2009.01.28. 09:06:33

Szerintem nem áll messze a valóságtól a cikkíró, de engem, nem ők zavarnak legjobban. A legveszélyesebb, legvisszataszítobb alfaj a bécsi rendszámos szerb sprinteres. Péntek(oda)/vasárnap (vissza) délután a vonulási útjuk életveszélyes. Lakott területen (90-110) és azon kívül is. Ilyenkor persze magyarrendőr sehol, az majd hétfő reggeltől b...gatja a magyart.

M@tek@ · http://www.dusza.sk 2009.01.28. 09:07:51

A fehér furgonosok nagy része egy közveszélyes állat. De vannak rendesek is, de azok általában nem 2,5 - 3,0 liter kötötti TD-vel járnak, hanem lényegesebben kisebb motorokkal. Nagyon sok esetben csak az mentette meg a furgonos a szembejövő és az én életemet hogy satufékeztem, meg már egészen a fűre húzódtam le. Ilyen helyzetbe még más esetben nem kerültem, de 10 furgonosból 7 erősen veszélkyeztet.

Salvia Divinorum (törölt) 2009.01.28. 09:10:52

Lakotton kívül sokszor megyek furgonok mögött.
Sokkal normálisabban vezetnek mint egy "hétvégi autós" mivel EZ A SZAKMÁJUK.

camell · http://indafoto.hu/camell 2009.01.28. 09:11:19

@Alf: vidéki vagy, mint a gémeskút. Az autósok tesznek nagyívben a bringásokra, teljesen mindegy, hogy futár-e vagy sem.

JmOS 2009.01.28. 09:13:55

@AST Vito:
AZÉRT kell támogatni, mert te meg én úrvezetők vagyunk, ők meg ebből élnek!
Hiába vezettünk/vezetünk sokat...
(+ egyetemista koromban én is sokat furgonoztam)

Előrebocsájtom nem Budapestről beszélek, arról fogalmam sincs.

Szépen el szoktam őket engedni, SEGÍTEK ahol tudok (kivéve ha ott akar előzni, ahol a következő percben visszaelőzném pl. szerpentin előtt). Nekem semmi bajom ha egy perccel később érek haza.

Nekem egyébként más az ellenségképem: az opel astra. Nem, nem a céges viszont lehetőleg klimaxos bácsival a volánnál. Azok ugyanis TUTI ott cammognak (országúton) ahol nem tudsz előzni (nálam az utazótempó 80, a cammogás 60 körül kezd nagyon idegesíteni - országút). Bezzeg ahol lehet, ott tolják neki mint a barom. Télen ez sokszorozódik, mert halvány, mondom HALVÁNY fogalmuk nincs hol vannak az út és az autó határai...
...ja, de igen, ha megelőzöd akkor te biztosan veszélyes vagy (Ezek az emberek mindig önjelölt rendőrök - persze csak azokat a szabályokat kérik számon RAJTAD amit ők éppen betartottak).
Sok éve vezetek, de hihetetlen, hogy az elmúlt pár évben mennyire megnövekedett itt vidéken ezeknek a sofőröknek a száma, szinte nincs egyetlen nap, hogy ne lenne konfliktusom (dudálás, villogás) valamelyik önjelölt rendőr balfékkel :-(
Tipikusan egyébként új de olcsó autóban ülnek (0% thm nyugdíjból...).

eszgyé 2009.01.28. 09:14:05

A cikk egy helyen pontatlan. Autópályán a megengedett sebesség ezekkel a járművekkel nem 100 km/h, hanem 90 km/h az 1/1975. (II. 05.) KPM-BM rendelet (KRESZ) 26. bek.(1)b. szerint. EZ egyébként a PICKUP-OKRA IS VONATKOZIK!!!
Ezt sajnos a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, mert az M1-esen lefényképeztés 140-el az egyik pickup-unkat, ami ugye rendes esetben nem jár büntetéssel, a fenti paragrafusra hivatkozva azonban 90.000,- Ft-unkba került.

eszgyé 2009.01.28. 09:16:23

@eszgyé:
26. § (1) Az egyes járművekkel legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:

a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival

- autópályán 130 km/óra,


- autóúton 110 km/óra,


- lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra,


- lakott területen 50 km/óra,


a/1. a külön jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal

- autópályán 100 km/óra,


- lakott területen kívül, egyéb úton 70 km/óra,


- lakott területen 50 km/óra,


b) egyéb gépjárművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel

autópályán 80 km/óra,


lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra,


lakott területen 50 km/óra,

első 2009.01.28. 09:20:10

Te szerencsétlen. Több autót használok, furgon is közötte, szerencsére nekem nem kell sietnem. De ismerek sok futárt, fuvaros, nekik sietni kell. tényleg egyszerűbb átlátni a forgalmat a furgonból, és amit te cikázásnak veszel, az esetleg egy jobban átlátott forgalmi szituáció kiaknázása a gyorsabb haladás érdekében. Mert ha nem kapod meg tényleg a kiflidet, a béltisztitóporodat, a vibrátorodat, stb akkor te dühöngsz, szerencsétlenek meg ha nem adják le az összes csomagot-dobozt-árút akkor vagy levonják a fizetéséből, vagy dolgozhat 20h-ig. kezdd el figyelni az opelosokat, rönósokat, suzukisokat stb és ugyonekkora baromságot fogsz irni, mert minden tipusú autóban van hülye. És mindenki aki szabálytalankodik hibás. ennyi.Hogy melyik autót látod megállni zebránál, vagy ki rohan 100-al lakott területen a gyerekével focira. Ugyhogy csak firkáljál. vagy cikázz a neten. és parkolj szabálytalanul érdekes v hülye oldalakon. Szerintem neked ez tilos.

Gábor33 2009.01.28. 09:22:20

Nagyon egyet értek a Román, Ukrán és lengyel munkás szállító furgonok leírásával. Számtalan alkalommal toltak már le olasz és német autópályákon 170-el, miközben még egy utánfutót is húztak a melósok cuccaival... itthon is ezek a legveszélyesebbek pl az M0-n. A magyar furgonosok sehol nincsenek ! :)

Jim Raynor 2009.01.28. 09:22:31

@körbezártvillám:

nem csak kibasszák az ajtót, hanem ha úgy tartja az úri kedvük, simán megállnak az út (vagy a járda) kellős közepén.....ha meg szólsz, akkor "árutszállítok köcsög és különben is hol a gecibe' álljak meg..."

leszarnak mindenkit nagy ívben....

Jim Raynor 2009.01.28. 09:24:17

@első:

annyira kell sietniük, hogy még indexelni sincs idejük?

akira76 2009.01.28. 09:25:05

Én nem értem, a fülkéből kilátás miért zéró? Én boxerrrel, és ducatoval jártam közel 8 évig. A boxer hátul ablakos, a ducato teljesen tárt volt. De egyszer sem éreztem, hogy nem látok ki belőle.
Igen, sajnos a "furgonosok" között is van suttyó, és van olyan is, aki tényleg azt hiszi versenyautóban ül, mert a betegágya nem is közelíti mg ezeket az autókat. Én nem igazán rohantam soha, mert, ha kiszámolod, pl:Bp-Szekszárd, 6-os úton, ha mész (ekkor még ez volt )90-100-al, mennyi idő alatt érsz le, és ha 120 körül, izgulva trafipax, más autós "betartása" miatt. Plusz, még, ha jól meg is vagy rakva nem annyi a fékút. aki vezetett már ilyet (vezetett, és nem csak ökörködött), az tudja, ha van benne rendesen súly (3,5T), akkor csak nyomod a féket, a szemed meg kiugrik a vészhelyzetnél. ezért körültekintően kell (kellene) menni.
Én is utálom, mikor a helyi hülyegyerek a sprinter/ducato/stb-vel a seggembe jön 35cm re, mert, ha a városban kilép egy gyerek és én fékezek akkor volt hátfala az autómnak, nincs hátfala.

bezil 2009.01.28. 09:28:48

jómagam is "fehérfurgonos" voltam 4 évig.magasított tranzit ,erősebbik motor stb... tehát erősen benne vagyok az általánosításban:) bp-en írtottam nagyrészt a "normális" közlekedők idegrendszerét de,egy pár dologra mindig odafigyeltem: folyamatosan néztem a tükröt,index,ha "erősebb kutya" volt mögöttem mindig lehuzodtam de nyomni a gázt azt muszály volt ha, van 25 címed naponta budaörstől újpestig akkor mégjohogy mert külömben kirugnak. a parkolásról meg már leírták az előttem szolók.egyszer csinálja meg a cikkíró ugyanezt ezt a kört egy nap és megnézem hogyan oldaná meg máshogy.és még valami: ez idő alatt olyan rutint szereztem hogy bármelyik ismerösőm kölcsönadja az autóját ha arról lenne szó.

2-More 2009.01.28. 09:29:33

Rám lehet duplán kurvaanyázni, suzukival is járok, meg nagyfehérfurgonnal is :D

Összeségében, úgyis van meg nemis, ahogy a cikkiró mondja. Mondjuk, én elkoptatom fényesre az indexkart, meg sávváltáskor a nyakam kiakad, ellenben, ha oda kell érni, oda kell érni, ha meg kell állni, akkor meg kell állni, nincs mese, marad hajsza, meg a sorra ráparkolás+vészvillogó.
Lehet anyázni, meg óbégatni, csak az a baj ezzel, hogy akkor is ugyanugy óbégat meg anyázik valaki, ha nincs ott az áru időben. Sokszor ugyanaz. Nem lehet mindenkinek megfelelni.
Az egy dolog, hogy van egy főnök, aki az utvonalterv.hu-n percre kitalálja hova hogy lehet eljutni, meg a parkoló, gyorshajtásbünti ofkorsz zsebre, a további bónuszok közt ott van, hogy ha nincs benn az áru időre, netán valami kimarad, lemarad, eltűnik, eltörik, akkor az doszt a sofőrtől vonódik le. Nincs olyan hogy majdholnap, nem, akkor visszamész. Namost amikor van X hely ahonnan árut kell hozni, darabra nem fogja/tudja senki leszámolni a 87 féle sabuzinból megvan e 129 darab.
Érdemes futárokkal elbeszélgetni, ökörnagy cégek sofőrjei úgy remegnek mint a nyárfalevél ha 3 meg 5 perceket csúsznak valahol, mert úgy rájukverik hogy mit tökölnek hogy még. A kocsiban meg ott a GPS, aztán magyarázd el a log felett recskázó főnöknek, hogy miért kerülted meg 3x a tömböt.

AzHofi 2009.01.28. 09:30:36

@bezil: neked, és mindenkinek: muszáJ! JJJJJJJJJJJJJ!!!!!!!!!!!

Szabi01 2009.01.28. 09:38:40

eszgyé
"A cikk egy helyen pontatlan. Autópályán a megengedett sebesség ezekkel a járművekkel nem 100 km/h, hanem 90 km/h"

a cikkben nincs 100 km/h és a te általad idézett törvényben sincs 90 km/h

Egyébként stimmel! :-)

Én is jártam (néha még most is járok) furgonnal.
Én is mindig nyomtam neki mint állat! Na meg parkoltam mindenhol, csak ne kelljen sokat cipelni!
Szóval megértem őket.

Jim Raynor 2009.01.28. 09:38:57

ja, hát akkor mindenki, aki siet, közlekedjen állat módjára, és amikor odaért a céljához, akkor bassza le a kocsit az út közepére, mert "hova máshova?"

fasza egy hozzállás......

Gozer 2009.01.28. 09:39:59

Mélyen egyetértek a cikkel. És nem azért, mert ne érteném meg, ha valaki stresszben kénytelen vezetni, vagy élvezi az autója erejét - mindkét érzést ismerem. De azt is, amikor egy ilyen több tonnás döggel konkrétan _el akarnak pusztítani_. Nem egyszer előfordult, hogy zéró követési távolsággal nyomult mögöttem az áruszállítós kilométereken át, és akármilyen profi, nem hiszem, hogy meg tud állni, ha hirtelen fékeznem kell.

Néha, ha felcseszem az agyamat rajtuk, és épp van időm, ilyenkor a szabályos sebesség alá lassítok, ahol nem tud elmenni - végső soron úgyis követési távolság nélkül közlekedünk, kisebb sebességnél legalább a kár kevesebb - aztán ha szabad az út, padlógáz. Volt, hogy a sietős kolléga kiszállt a következő lámpánál, és vörös fejjel üvöltött. Ha törékeny nő lennék, talán ki is tépett volna a kocsiból. Erre valahogy volt ideje... Lehet, hogy nem kéne, de ilyenkor örülök.

Duran 2009.01.28. 09:44:12

"leszámítva talán a motorosokat." csak ezt nem kellett volna a végére tenni. Ezzel csak a motorosok ellen hergelsz pedig sokkal több a normálisan közlekedő motoros, mint a dilis vagány. Sajnos azonban míg egy fehér furgon könnyen eltűnhet a forgalomban, addig egy pörgő maki a zxgsxcbr-jével elég feltűnő. De többen vannak a békésen motorozók. Csak őket nem látod, mert nem mennek a belvárosba az apucitól seggük alá rakott májermotorral frenkizni.

2-More 2009.01.28. 09:44:41

@Jim Raynor:

Nem tudom mivel közlekedsz, de mikor a belvárosba viszel egy teherputtonnyi cuccot, és nem tudsz csak a parkoló kocsisor mögött megállni, vészvillogóval, nem tudom te hogy oldanád meg a kérdést. Komolyan.
Mert a számmal én is megváltottam már a világot, többször is.

Mellesleg, aki siet, az személyautóval is siet, meg gyalog is, sőt, láttam én már sietni tolószékest is. Aki meg nem siet, annak nem tökmindegy, hogy más hogy megy?

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.28. 09:46:25

"Az egy dolog, hogy van egy főnök, aki az utvonalterv.hu-n percre kitalálja hova hogy lehet eljutni, meg a parkoló, gyorshajtásbünti ofkorsz zsebre."

:))) Pár hónapja munkahelyet váltottam, bejáróslettem. Kapok egy kevéske útiköltséget (kb. harmadát az összköltségnek). Első alkalommal megkérdezték, hány km-re lakom: mondom, óra szerint 30, útvonaltervezővel 29. Erre az ügyintéző: jó, akkor 29-cel számoljak...

Bake... Azt hittem ,csak viccel. Kétszer követtem az utasítást. Harmadik alkalommal már 30-cal számoltam. Ha nem tetszik neki, mérje le sk.

:)

2-More 2009.01.28. 09:48:10

@sipike78:

Na jó, nadehát egy suzukis csak egy fokkal lehet jobb egy leprás gyerekgyilkosnál, mint tudjuk :D

ipari_fostalicska 2009.01.28. 09:49:10

@Gozer: Gratulálok. Igazi problémamegoldó alkat vagy... Ez volt a legtutibb, még jobban feltartani, hogy még idegesebb legyen, még szarabb helyen akarjon megelőzni, a többit nem írom, mert demagógnak hatnék.

Möglich 2009.01.28. 09:52:31

Egy 150 lovas Sprinter ( is ) hajtok. Nem az enyém az autó, ezért jobban vigyázok rá, mint a sajátomra, pedig az is kímélve van.
2,5 T össztömeg feletti TGK-nak nem 100, hanem 80 a megengedett az autópályán ( csak itthon ).De ezt sokan nem tartják be, én sem :). Osztrákban 130-cal szépen haladhatok, németeknél meg akár 140-145 környékén megyek el a rendőrautó mellett, teljesen legálisan.
Havonta min. 10ezer kmt-t furgonozok, a 40 felé közelítve higgadtan,kerülve a veszélyes helyzeteket, elvégre engem várnak otthon. Magyar iparterületről német iparterületre megyek, 90%-ban autópályán. Városban szerencsére ritkán vagyok, Pesten meg hála az égnek, soha.
Pályán simán lehet tartani a tempót a személyautókkal, országúton könnyű a lassúakat előzni, mert még egy Sharan-Zafira méretű kocsi felett is kényelmesen átlátni. Ő esetleg nem lát az előtte menőtől semmit, csak azt, hogy a hülye furgonos hátulról már előz is ( mert lát ). Nagyautósok általában segítenek jobbindex-szel, ha előzni szeretnék. Ezt természetesen meg szoktam köszönni. Ugyanígy segítem az engem előzni szándékozókat, és így teszek ha a személyautómon lóg a lakókocsink.
Igazán durva furgonosokat a német pályán látok, hajnalban olyan 4-5 óra magasságában előjönnek a GLS, Hermes Crafterei, Sprinterei. Fiatal gyerekek, ami kifér a csövön, 1 m-re rátapadva a belsőben a lassabban haladókra ( én megyek 130-cal, engem előz a "lassabb" ),kihajtó előtt az utolsó pillanatban jut eszébe, hogy ő most a belsőből kimegy a lehajtóra.
Többször láttam már lehajtón Sprintert feküdni a bal oldalán, mert a személyautón edződött kollégának a 160-170 után a 100 már lassú, de a magas súlypont ( szarul rögzített rakomány )miatt szépen megfekteti a technikát.
Szóval van itt is normális is, meg hülye is, ugyanúgy, mint bármelyik járműtípusnál / márkánál.
Ja, haver furgonozik egy nagy fehérrel, személyautója egy 60 hónapra vásárolt Suzuki, de hobbyautóként van egy 100-as Skodája is :) A kalapot megkérdezem tőle, rendelkezik-e vele :)

Jim Raynor 2009.01.28. 09:54:09

@2-More:

igazad is lenne, ha nagyon sokszor nem arról lenne szó, hogy a sofőr urak a saját lustaságuk miatt nem hajlandóak 10 méterrel odébb megállni, csak mert úgy egy pár lépéssel többet kell cipekedni...

félreértés ne essék, én is pakoltam már be kocsiba hűtőszekrényt, mosógépet, meg ilyeneket, és próbáltam minél közelebb megállni a bejárathoz, de azért ahhoz nem volt pofám, hogy elálljam az utat.

nem tudom, te mit szólnál, ha pont eléd állna be valaki vészvillogóval, amikor sietsz mint állat....biztos nagyon megértő lennél.....

balogh z 2009.01.28. 09:55:10

@Jim Raynor:

Valahogy külön kéne választani a dolgot, mert aki áruszállítás miatt kell hogy megálljon az logikus hogy nem 20 perc körözgetés után 2 sarok távolságból cipeli majd be a kenyeret a közértbe. Persze, macerás kerülgetni, de sajnos én nem tudok jobb megoldást. (A kukásautót is kerülgetni kell..)

Mert kialakított hely, vagy lehetőség ahol áruszállítási célzattal 5-10 percre meg lehetne állni nem nagyon van. Sőt múltkorában azon gondolkodtam, hogy aki a Kossuth Lajos utcában lakik az pl. hogy költözködik? Megállni csak a buszsávban lehet a teherautóval, a szekrényt meg át kell emelni a korláton...

Viszont aki letámasztja a verdát mert beugrik szoliba, vagy a Corvin moziba, na annak a hátrahagyott autóját tolólapos kama3-mal tolni egészen a legközelebbi bontóig...

Huf 2009.01.28. 09:57:14

Latom, sikerult a furgonosok onerzetebe taposni rendesen, de talan nem is baj - nekem sincsenek tul jo tapasztalataim veluk kapcsolatban. Alapvetoen azonban kulonbseget kellene tenni 2 fajta furgonos kozott: az egyik az aru-, a masik a munka"ero"-szallito. Mert a ket kategoria vezetoi bizony teljesen mas viselkedest produkalnak. Az aruszallitokra igaz a rohanos tempo foleg; az o gepeik vannak altalaban olyan allapotban, hogy ezt meg is tudjak tenni (muszakilag). A masik - na az katasztrofa. Mind muszaki, mind emberi szempontbol. Nehany eve jelentek meg ezek a melos-mikrok, gondolom addigra fogytak el, koptak ki az addig jellemzo szakadt Ladak, Wartburgok - illetve valtak hozzaferhetove a lepusztult kistehergepkocsik. Na, ezek aztan olyanok is (mint akik benne ulnek - tisztelet a kivetelnek!). Es igaz a mondas, hogy kozuluk mindig a legprimitivebbnek jut a vezetoi feladat. Az, hogy roncs a kocsi, meg nem is degradalo... Hogy a fustjetol meg lehet dogleni mogotte, az megint nem ujdonsag. Tekintettel senkire nincsenek - kiveve a kamionokat; azert a nagy testver megis tisztelendo. (De azert gondolom a trucker anyja is csuklik.) Ha meg birja a felmilliot futott motor akkor csogaz, kodgyertya, nyomulas - hogy hogyan fog megallni, hogy tobb utasa is van, az baromira nem erdekli. Index ugysem mukodik (helyzetjelzo, fenyszoro, stb.), akkor meg minek hasznaljuk?

Most biztos en vagyok sokak szemeben a komplexusos suzukis a fenti velemennyel. hat nem, sosem volt Suzukim. Csak eppen minden reggel koran, es este keso delutan jarom az M3-at, es bizony a fentiek napi tapasztalataim. (Most ugyan kisebb a letszam, de ez gondolom a tel miatt - kevesebb epitesi munka, stb. van.) Minden heten latok legalabb egy balesetet amiben furgon az egyik (neha csak az, es tobb is) resztvevo - gyakran oldalara borulva, vagy teton. Altalaban egy-tobb sulyos serulttel/halottal, akik az utasok kozul kerulnek ki javareszt.
Na ez az a kaszt aki kia-kaszt engem. Az aruszallitok nem rosszbbak altalaban mint a tobbi autos; kozuluk sem villognak le sokkal tobben 140-nel a belsoben (annyival en megyek - o ki tudja?) mint nehany szemelyautos fittipaldi.
A melos mikrokat viszont a helyszinen sok esetben bezuzasra itelnem. Kedvencem az amelyiknek a hatso ablaka helyen a korabbi baleseti serulest egy fuggonnyel potoltak! Csak azt nem ertem, hogy nem fulladnak meg bent a visszaaramlo kipufogogaztol?? Persze, itthon mindent meg lehet oldani. Ugyanaz kell hozza mint a haboruhoz, ugye: penz-penz-penz. Megertem, hogy a melosnak is el kell ernie munkaba, sokkal jobb mint ha munkanelkuli lenne, tudom, tudom, tudom. De nem fordul meg a fejeben soha, hogy "mi lesz ha igy kozlekedve egyszer csak tobbet nem erek haza?".
Ja, es a vegere meg van egy teoriam: szerintem azert olyan ideges a sofor ezekben a dobozokban, mert o az egyetlen aki sem reggel, sem munka utan nem ihat a tobbiekkel. Vagy o is iszik, attol lez agresszivabb?:-)

Szabi01 2009.01.28. 09:57:24

Írtam, hogy én megértem őket, de eszembe jutott egy sztori, hogy valami negatív dolgot is írjak!
Egyszer egy ökör (pont fehér) furgonos a szép tükör jégen nem tudott felkúszni a dombon, mögötte meg sorban állt már fél Magyarország. Mikor emberünk megunta az egy helyben történő keresztbecsúszkálást megállt, gondoltam kikerülöm, erre rám nyitotta az ajtót. Megálltam, ő meg beszólt valamit olyat, hogy várd ki a sorod köcsög. Szerencsétlennek rövid volt az ajtaja, én meg láttam rajta, hogy elmebeteg, így elmentem mellette és otthagytam. Kicsit még beintettem neki, hogy azért ne érezze jól magát.
Na ez már tényleg idióta "fehérfurgonos" volt!

Gozer 2009.01.28. 10:00:14

@VW Transporter fehér furgon: Tudod, nincs más megoldás. Ő keresztülgyalogolna rajtam, vagy bárki máson, csak azért, mert úgy érzi, jobban siet, és ezért letojhatja a többieket. Az egyetlen működő pedagógia, ha valahogy elérem, hogy érezze a törődést. Ez a módszer működik. Ha mindenki így oldaná meg a problémát, talán hamarabb rájönnének a furgonosok is, hogy kevésbé erőszakos stílusban előbbre jutnak. Egyébként azzal, aki nem tör az életemre, mindig előzékeny vagyok.

Möglich 2009.01.28. 10:00:37

" autópálya 80, országút 70".
Látom időközben javítva lett.

ipari_fostalicska 2009.01.28. 10:02:31

@Gozer: én értelek, csak ezzel egy baj van. Sosem fog eljutni a tudatáig a tanítás. Mint ahogyan a Tiédig sem, hogy ő meg menne.

Jim Raynor 2009.01.28. 10:03:08

@balogh z:

a megoldás szerintem az lenne, ha csak olyan boltnak adnának működési engedélyt, ami előtt az áruszállítók parkolása megoldott. A másik, hogy pl. reggel 5 és 6 között kellene áruszállítani, nem napközben a legnagyobb csúcsban. Nonszensz, hogy pl. a nagymező utcában megáll az élet, mert megérkezett a kenyeres furgon.

The Good Boy 2009.01.28. 10:09:19

Ilyen is van (harmadik kép és a hozzátartozó galéria), úgyhogy papptibi, ha kérhetek egy cikket holnap a fekete audisokkal kapcsolatos sztereotipiákról is ha lehet, meg a balf@sz gyaloggerekről is.
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/amokfuto_stoppos_8as

Egyébként most érte el a szerző azt a fajta tiszteletet, amit nálam a csizmás hölgyemény vivott ki annó (P. Annácska drága), miszerint nem vagyok méltó rá, hogy megnyissam és elolvassam irásait. Ezentúl nem teszem, mert az idei munkái finoman szólva is elég egyszerűek lettek.:)
Egy oldalon keresztül fikázza a fehér dobozosokat (közben azért odapakol suzukiséknak is), majd az utolsó bekezdésben jó mélyen megpróbál benyalni (mentegetőzni), miközben belerúg a motorosokba is. (pedig én sem csipázom alapvetően amit néhány fuvarozó és motoros müvel, de ennyire általánositani vagy 12 bekezdésen keresztül...)

Szabi01 2009.01.28. 10:10:52

Jim Raynor

Az tényleg nonszensz, de mint mondtam megértem őket, mert ezért nem a furgonos a hibás. Csak őt látod. Viszont ő a legutolsó senki a gépezetben, nem az ő hibája. Ha nincs parkoló hol állna meg? Nem lehet fél órát üres parkolót keresni és nem lehet fél tonna kenyérrel besétálni a boltba 1km távolságról.

Gubo77 2009.01.28. 10:12:30

"Aztán rendőr legyen a talpán, aki ránézésre össztömeget saccol" Nem kell neki, benne van a forgalmiban...

"400 newtonméterrel, akkor már autópályán sincs ellenfél." ??? Meg eleve ott a 3-4 négyzetméter homlokfelület egy cw 0,4-gyel.

Amúgy jó kis cikk ;-)

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.28. 10:15:18

"félreértés ne essék, én is pakoltam már be kocsiba hűtőszekrényt, mosógépet, meg ilyeneket, és próbáltam minél közelebb megállni a bejárathoz, de azért ahhoz nem volt pofám, hogy elálljam az utat"

Közülük soknak fel-lepakolgatni kell naponta többször, sokszor több mázsát. Faterral egy időben tápot fuvaroztunk, ugye, nem kell ecsetelnem... :)

2-More 2009.01.28. 10:15:21

@Jim Raynor:

Ez az ötlet nonszensz, úgy ahogy van. Próbáld meg ezt pesten a belvárosban, vagy akárcsak a 7-8 kerületben, a kiskörúton vagy bárhol eljátszani. Itt most nem külterületről vagy valami vidéki mezővárosról beszélünk ahol 3 autó fordul meg egy héten meg van 2 közért.
Mellesleg, 10 méter, meg a sofőr "lustasága". Az egyik okos haverom mondta egyszer, hogy dehát a sofőr sose pakol...aha....Namost, a sofőr egyben rakodómunkás is, gondolhatod, adott esetben X tonna kézi berakodása , mert ugye kisteherről beszélünk, ergo emelőfal, kiskocsi nem játszik, tudod te mekkora buli ezt száz méterekre eljátszani? Az, hogy egyszer vittél egy hűtőt, az kb annyira releváns összehasonlitási alap, mintha Michelle Wildnak magyaráznád hogy egyszer neked is megnyúlták a segged és nem olyan rossz az.

kowalski 2009.01.28. 10:16:52

észrevételeim:
sok-sok furgon meg dobozos normálisan megy. Viszont amelyik nem, az szélsőségesen extrém. Legutóbb az M3-on a belsőben előztem 150-el a külsőben 130-al guruló swiftet, miközben kb. 180-nal (nem kamu) a leállóban leelőzőtt minket egy sprinter. A hideg kirázott. Szóval ez a kisebbség már az a szint, amikor imádkozol, hogy csak ne a te hozzádtartozóidat, hanem max magát ölje meg egyszer.
A másik az IKEA házhozszállítói. Ha a törökbálinti depo udvarán (miközben kötözöm a tetőre a skjönskent) a seggemtől fél méterre 100-al mennek el a 18 éves óklis delivery racer bojok, mit művelhetnek a közutakon?!?

trktr 2009.01.28. 10:18:55

Pedig, ha nem lehet valahol megállni, akkor nem lehet. Vagy mégis lehet? Vannak az egyenlőbbek között még egyenlőbbek? Beszarás ez az ország, az ilyen mentalitású emberekkel. Ha árut viszek, akkor rám nem vonatkoznak a (megállási, várakozási) szabályok. LOL.

Jim Raynor 2009.01.28. 10:19:23

@Szabi01:

ez igaz, de 10-ből 10 furgonos meg se próbálja! jön, lebassza a kocsit az út közepére, oszt jónapot, anélkül, hogy minimélis erőfeszítést is tenne azért, hogy normális helyen álljon meg.

nem kell 1 km-ről cipekedni, de 100-200 métert igazán ki lehetne bírni. Aki meg nem bírja, az ne szállítson árut. tök érdekes, hogy a fiatal kis faszkalap furgonsofőröknek akkora az arcuk, de amikor egy rekesz kenyeret kellene 20 métert cipelni, akkor sír a szájuk, hogy milyen messze van.......

2-More 2009.01.28. 10:20:25

@trktr:

Ellenben, ha 4re nincs itt a rendelt cuccod a boltban, egyből kéred a vásárlók könyvét ugye...

Valóban röhej ez az ország.

2-More 2009.01.28. 10:22:42

@Jim Raynor:

Nyáron naponta hoztam egy teli rövid renault trafficnyi árut. Majd a kedvedért máskor az integetőn parkolok szabályosan, és behordom 70 fordulóval a cuccot, igy meg fog felelni?

Jim Raynor 2009.01.28. 10:22:48

@2-More:

mi nonszensz? reggel 5-kor miért nem lehetne árut szállítani?

aki meg nem bírja, az ne szállítson árut.

ennyi erővel a piros lámpán is hajtsatok át, hiszen ti siettek.....

2lkedő 2009.01.28. 10:23:43

Egyszer úgy Remeteszőlős környékén elhúzott mellettem éjszaka egy bordó VW furgon, gondolom, valami tuningolt tdi, mert ment, mint az istennyila. Csak úgy kíváncsiságból a Nagykovácsi előtti hosszú egyenesben utánaeredtem, hogy lássam, mennyivel megy. 200-at mutatott az óra.
(Tudom, az én anyámat is, de éjfél után volt, zéró forgalommal, és én utána vissza is fékeztem.)

trktr 2009.01.28. 10:24:25

@2-More:

Figyelj! Igazatok van. Oldja meg a boltos, hogy az árut szállítótól át tudja venni a cuccot. Ha minden furgonos megtenné, hogy ott áll meg ahol lehet, akkor a boltosnak nem lenne más választása, mint az, hogy beviszi maga, vagy a segédje amit rendelt. Ja, hogy akkor rájönne, hogy szar helyen van a bolt. Miért nem gondolkozott akkor, amikor megnyitotta?

Jim Raynor 2009.01.28. 10:24:48

@2-More:

ne az én kedvemért. a Kresz, meg a többi közlekedő kedvéért.

2-More 2009.01.28. 10:28:05

@Jim Raynor:

Értem.

Bocs, hadd kérdezem meg, mi a munkád? Csomó tippem lenne, szerintem, hogy tudnád szigoruan a szabályokat betartva végezni.

2-More 2009.01.28. 10:30:35

@trktr:

Ha úgy oldanák meg, hogy betartanak minden szabályt, figyelembe vesznek mindent és mindenkit, akkor te egyszerüen éhenhalnál, elárulom.

De tőled is megkérdezem, ahogy a másik úriembertől, te mivel foglalkozol? Mert adnék pár tippet én is.

Butyok (törölt) 2009.01.28. 10:30:59

@trktr: "Ja, hogy akkor rájönne, hogy szar helyen van a bolt. Miért nem gondolkozott akkor, amikor megnyitotta?"

ezt most ugye nem gondolod komolyan?
a boltot nem oda fogják tenni ahol könnyű pakolni hanem oda ahol van vásárló. nem az áruszállító srác a fontos hanem a vevő aki hozza a bevételt.
Ha emg az egyik furgonos nem képes megoldani a cipekedést is és messze parkol akkor egy perc alatt talál a boltos másik szállítót aki simán megoldja (becuccol és leparkol villogoval...)

trktr 2009.01.28. 10:31:31

@2-More:

Miért is halnál éhen?

Pale 2009.01.28. 10:33:10

Egyszer össze kellene szedni a közellenségeket:
- ködlámpások (mind)
- száguldozók, tilosban, rokkanthelyen állók
- furgonosok (nagy részük)
- Skodások, Suzukisok (sok kivételllel)
- nagyon drága autósok (kevés kivétetellel)
- kalapos hölgyek, urak (kevés kivétellel)
- optikai tuningos, min. 20 éves verdák (mind)

Jim Raynor 2009.01.28. 10:33:19

@2-More:

lehet is, képzeld, rohantam már egy párszor bíróságra kocsival, mégsem álltam meg az út közepén "nekem dolgom van, mindenki kapja be" felkiáltással....

nem tud érdekelni, hogy kinek milyen siralmai vannak, ha én képes vagyok addig körözni, amíg nem találok egy helyet, akkor képes rá más is. érdekes lenne, ha mindenki otthagyná az úton a kocsiját, ahol éppen dolga van....te lennél a legjobban felháborodva, hogy nem tudsz menni, mert egy köcsög suzukis elállta az utat....

trktr 2009.01.28. 10:34:35

@Butyok:

Na, szerinted miért írtam oda, hogy minden furgonos?
Mert ha minden furgonos következetes lenne.
Ja, hogy a furgonosok között is nyomul olyan aki szarik a többiekre? Ismerős történet magyarisztánból...

psytrees 2009.01.28. 10:36:22

Hát eljött a pillanat, illetve a cikk ami mellett nem bírok szó nélkül elmenni.
Amióta rendelkezem "hajtásival" (11 éve) nagyon kevés kivételtől eltekintve csak furgont vezetek. Igaz nem fehéret, hanem kéket, de ez mindegy. Saját tulajdonú és saját használatú furgonjaim voltak mindig is. Viszont én ezeket az autókat használom munkára is és magáncélra is. (Itt lehetne szót ejteni a menetlevél fogalomköréről is, de nem teszem mert nem ide tartozik) Tehát hétvégén is használom, sőt még a Balatonra is lemegyek vele pihenni. Autópályán. :)
Sokat járok a furgonommal a városban, igen eltérő időszakokban és sajnos én is tapasztalom furgonostársaim gyakran egy kicsit kiborító viselkedését. Ez alól persze én sem vonhatom ki magam, mert sokszor én is tahó vagyok és pofátlan, de ha a rengeteg fehérfurgonos nem lenne akkor a ződségesnél nem lenne banán, répa, avokádó..., a terézkörúti butikban picsaszoknya és csombcsizma. nem lenne csilivili neoncsík meg krómvég a sarki autósboltban.
Lehet anyázni rájuk, lehet őket utálni, de kérdem én, amikor eldurran egy vízcső a házadban, lakásodban és urambocsá nem értesz hozzá, akkor mit csinálsz? Kihívsz egy szakit, aki majd jól jön a nagy fehérfurgonjával, mint az állat, keresztül a városon, hogy megoldja a problémádat és hogy száradó félben lévő kenyeret tuszmákoljon a kölkei szájába.
ezek az emberek a munkájukat végzik, érthető hogy sietnek, mert vagy az állásuk és pénzkeresetük vagy csak a pénzkeresetük múlik rajta. Tehát nyomni fogják és ez szerintem rendben is van.
Az én jelenlegi furgonom menettulajdonságai (1867 ccm, szívó dízel, 75LE, üresen 1400kg) nem teszik lehetővé azt, hogy Vattanenként száguldjak végig Budapest utcáin, de az, hogy valaki nem megy 45-50 km/h fölé jobban felháborít mint az hogy valaki előz. Ha látom hogy valaki borzasztó idegbeteg mögöttem, akkor inkább elengedem, inkább az előttem lévőbe menjen bele nagy idegességében, mint belém. Igen tudom lakott területen maximum 50el szabadna menni ahol tábla nem engedélyez magasabb sebességet, de kérem, aki lassan akar menni az menjen dodzsemezni a vidámparkba. A nagypapik, háztartásbelik, hobbiautósok, "120 hónaposigniszesek" ... azok akik képtelenek alkalmazkodni a változó körülményekhez.
Véleményem szerint komolyan át kéne alakítani a vezetői engedély megszerzésének körülményeit. huszonakárhány óra forgalomban eltöltött idő után nem lenne szabad jogosítványt adni bárki kezébe. 10 éve vezetek, beletettem a lábamba közel 350000 km-t, de még most sem mondanám, hogy jól vezetek, sőt a rutin miatt sokszor elbambulok, ami hogy is mondjam ... nem nagyon jó. Sőt vallom, hogy az első nagyobb pity-puty után jön rá az ember, hogy ez nem vicc, egy fél másodperces telefonnyomkodáson, egy szendvicsből kieső uborkán életek múlhatnak. De aki az autójában tölti szinte az egész munkaidejét annak ezeket a dolgokat meg kell oldani, biztonásgosan!!!

A szabálytalan parkolás, index nélküli sávváltás, pofátlan tolakodás pedig nem nemcsak, bár jelentős része írható a furgonosok számlájára. a parkolási mizériára pedig megoldást jelenthetne ha a Tisztelt Főváros kikötné rendeletileg, hogy a belső területek üzleteit a csúcsidőszakokon kívül(reggel 7 előtt délután hat után lehessen áruval feltölteni), ugyanez a véleményem a kukás autókról is. Valahogy a kenyér és pékárú szállítás miatt kevesen panaszkodnak pedig az is furgonos feladat. De az nagy részben lezajlik a csúcs időszakok előtt.

A telefon para. kékfog fejhallgató és a probléma meg van oldva, máris van két kéz kormányozni. Ez nem kizárólag furgon para, clk-ban, 645ci-ben, cooperben többször látok, éjszakai napszemüveges telefonáló, tapló bugrist. Nekem van kékfog fejhallgatóm, használom is. Nem is került sokba(kb.2-4 eFt) de ez is életet ment mint a biztiöv meg a légzsák. Ha autógyártó lennék biztos szériává tenném, különdíj nélkül.

Az autópálya kultúránkról pedig oldalakat lehetne teleírni. Miért van az, hogy fehérvártól pest felé ahol 3 sávos az M7, a legkülső sáv rendre üres, a középsőben pedig 90-100-al haladó, volt skodás kövületek vagy a hétvégi buli után még mindig másnapos egyének próbálnak hazajutni. A belső sávon pedig idegesen villogó,dudáló, seggemben loholó ezeréves, brummogók próbálnak letolni. Hazánkban jobbra tarts van érvényben, nemcsak az autópályán de minden úton. Sokat járok autobahnon, itthon is külföldön is, de ha használom a tükröket és az indexet, nem vágódok ki láthatóan gyorsabb autó elé és ha nem csak az orrom elé nézek, hanem előbbre is akkor valahogy ezeket a dolgokat el lehet kerülni. Itthon hiába indexelek balra, mert előzni szeretnék, még akkor sem enged ki ha csak három km/h a sebesség különbség kettőnk között. Mert neki az rangon aluli. akkor pedig ba**ódjon meg, visszaváltok és akkor is bemegyek elé. Utána meg mutogat, bejön elém, befékez ... pedig ha villantott volna kettőt hogy mehetek akkor ez az egész nem lett volna és mindenki mehetne a dolgára

Végezetül, én mint furgonos magamra veszem a kritikát és a jövőben igyekszem jobban tolerálható stílusban vezetni a dobozomat. De jó lenne ha a forgalom többi résztvevője megpróbálná belátni, hogy jobb és baloldalt ótvar nagy a holtterem valamint, hogy mögöttem mi van 2m-en belül arról az esetek túlnyomó részében fogalmam sincs :)

szép jövőt mindenkinek és téligumit minden autóra

Atesz1987 2009.01.28. 10:37:26

Én azt nem értem minek nyekereg olyan, aki soha az életében nem vezetett furgont? Azt sem tudja milyen egy ilyennel közlekedni, de véleménye az van.

Másrészről meg Pesten csak 2 millió ember van ám emberek! Már a tököm tele van, hogy minden cikk a pesti közlekedésről szól, minden közlekedési információ csak a Pesti dugókról szól, stb... Ha annyira zavarnak a furgonok, meg a dugók, mi az anyátok picsájának éltek ott?

Jah, mert ugyanúgy 200 bruttóért dolgoztok, mint az általatok szidott teherautó sofőr, de máshol nem tudtatok elhelyezkedni. Ez nem fehér furgon, ez pest probléma. A kettő nem ugyanaz.

keresztg 2009.01.28. 10:38:32

@redriot77: Apropo telefon. Valóban sokat látok én is kézből mobilozó "hivatásos" sofőrt (nem csak furgonost, hanem konténer szállítót, kamionost, stb.) És egyszerűen nem értem, hogy mi a francért nem tud venni legalább egy headset-et. Nem tudom, milyen mobiljaik vannak, de ma már a Bluetooth eléggé elterjedt ahhoz, hogy a dróttal se kelljen vacakolni. És nem kerül az egész egetverő összegbe (az tuti, hogy az egész, új BT képes mobillal is kevesebb, mintha egyszer megbünteti a rendőr...). És legalább mind a két kezével tudna manőverezni...

Csubakka Junior 2009.01.28. 10:43:22

Van furgonos ismerősöm, többször is ültem mellette, hosszabb utakon is. Saját Vitoját hajtja, elég tempósan - szinte az autóban él. A kilátás teljesen más belőle, mint egy személyautóból, és az erőnek sincsen híjján, ezért könyebb vele lendületesen haladni. Német pályán tapasztaltam, hogy a végsebesség eléréséig rendesen gyorsul. Én megértem azt, hogy a legtöbbjük siet, a letolós fajtának viszont sokszor szívesen befékeznék.

acta est fabula 2009.01.28. 10:49:57

teljesen egyetertek a cikkiroval.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2009.01.28. 11:02:08

Pro: A cégünknél egy kék Vito a "fehérfurgon". A sofőrünk egy békegalambtól örökölhette a lelkét. Párszor ültem már mellette, hát őt kéne klónozni fehérfurgon vezetőnek! Szívből irigylem a türelmét. Bár nem tartom kizártnak, hogy szokott vészvillogóval parkolni - én még nem láttam.

Kontra:
Pár éve egy a kanyarodósávot kiegyenesítő, teljesen szabálytalanul egyenesen továbbhaladó fehér (krémszínű) furgon telibe verte a kollégám kocsijának a hátsó sarkát, miközben szabályosan haladtunk a nekünk zöldet mutató lámpa vélt védelmében. Az autónk a vizes úton megpördült az ütközéstől és felvágódott egy járdaszigetre. Csak a véletlennek és talán az esőnek köszönhető, hogy nem állt ott éppen senki és így nem taroltunk le senkit. Én a jobb 1-en ültem. A furgonos megállás nélkül elhajtott. Nem sérültünk meg, mert be voltunk kötve és szerencsére a fejtámla is jó helyen volt, csak kicsit fájt a nyakam utána. A furgonos pechjére fél perccel az eset előtt, a piros lámpánál várakozva pont arról beszélgettünk, hogy a kereszteződés túloldalán, a kanyarodósávban álló furgon ahhoz a céghez tartozik, ami a cégünk mellett lévő üzlethelységben "lakott" évekig - az első szélvédőn felül is ott volt a céglogós matricájuk. Rendőrt hívtunk, helyszínelés és a többi. Meglett a csávó, a furgonon ott volt a mi kocsink okozta sérülés nyoma és a festékminta egyértelművé tette, hogy ő vele találkoztunk. Bírósági tárgyalás lett az ügyből, a sofőrt elmeszelték. Azzal védekezett, hogy neki munkához kell a jogsi. Elvették tőle és felfüggesztettet is kapott a cserbenhagyás miatt.

Gozer 2009.01.28. 11:09:35

@2-More: Szánalmas, hogy azt hiszed, mindenki automatikusan gátlástalan paraszt, mert te az vagy.

@Atesz1987: Nem kell furgont vezetni ahhoz, hogy lássuk, mekkora szemét barmok egyes furgonosok. Vannak írott és íratlan közlekedési szabályok, és senkit nem izgat, hogy valaki miért szegi meg ezeket, csak a tény, hogy megszegi. Téged érdekelne, hogy a rabló, aki elvitte a spórolt pénzedet, árvákat segélyez belőle, vagy kocsmába jár?

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.01.28. 11:13:04

A fehér furgon nem hungarikum. Európaszerte szorítanak a határidök, millió címre kell kimenni. A nagyvárosi parkolást elnézem nekik, mert máshogy nem lehet árut szállítani.

Viszont a kliséhez hozzátartozik a 21 éves hülyegyerek, akinek valóban feláll a kukaca sok nyútonmétertöl, a furgon méretétöl és digitális stílusban alázza a forgalom többi résztvevöjét, több-kevesebb sikerrel.
Egy dolgot felejtenek el: a furgonok fékje sokáig durván alul volt méretezve a jármü megengedett összsúlyához képest. Ha pedig törik, akkor olyan, mint a papír. Arról már nem is beszélek, hogy nem szeretnek övet használni és a rakomány rögzítése kimerül a mobiltelefontartóban.

Egeg 2009.01.28. 11:13:21

Fehér furgon...de jó is!
Iveco Daily 3.0-val német autópályán 160-al előzgetni az Audikat és Merciket kúúrva jó érzés!:)
De csak ésszel.....ésszel is lehet gyorsan menni egy furgonnal!

randomuser1 2009.01.28. 11:13:47

ez a cikk semmiféle általános igazságot nem tartalmaz, egyszerűen a jó öreg sztereotípiára, mint gondolkodási modellre épít, bölcsészként mondom, ha nem így lenne, nem használna mellé a végén még egy sablont, a motorost és azt is inkább a gúgyos irónia, nem vmi látni vélt szentencia erősítésére. Erre mindenki komolyan veszi, oszt elkezdi kommentelni és közben elégtételt érez, h közelebb került az élet nagy kérdéseinek megoldásához, pedig nem, épp ellenkezőleg, a többiek segítségével megerősíti magában a klisés gondolkodását és ezzel még távolabb kerül az objektív megismeréstől. a furgonosok sem agresszívabbak a többieknél. Mint ahogy minden más autósból is van többféle, kivéve a kukásautót...

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.01.28. 11:19:02

Az egyébként tény, hogy ha az ember hatvan-nyolcvan lóerös gyöszökkel szenved a napi forgalomban, egy izmos fehér furgon valóban növeli a péniszméretet.

Krisi 2009.01.28. 11:20:54

Jó kis cikk, kár hogy sokaknak nem jött át a lényeg, és itt szánalmasan mentegetőznek, hogy "baszogat a főnök" megy hogy "sietni kell".

Baszki, a főnöknek az a dolga, hogy baszogassa az alkalmazottakat. Ha ez valakinek túl nagy stressz, akkor keressen egy nyugis melót de nekem ne magyarázza már meg senki, hogy miért tol le az útról, mert kurvára nem érdekel.

És különben is, mindenki siet, és mindenkinek van rá oka, de ezek szintén nem érdekelnek senkit. Talán a mentő és a tűzoltó a kivétel, de nekik ott is figyel a kék villogó.

Én is mindig meg tudom magyarázni, hogy épp miért sietek, de az sem érdekel senkit. A kopasz fuxos Audis is szentül hiszi, hogy megállhat vészvillogóval a szolárium előtt.

Amúgy szerintem is a közlekedési társadalom legalja a fehér furgonos nép, mert nagyon sok közülük a tapló. Ha meglátok egyet, akkor úgy közelítem meg, hogy felkészülök a legrosszabbra.

Viszont azt nem értem, hogy a végén a motorosokba miért kellett belerúgni, kellenek a kommentek? Még a bicikliseket is felemlegethette volna, akkor garantált az 500+ komment :)

De azt azért belátom, hogy a furgonosok tényleg profik, és kurvajól vezetnek. A biciklis és motoros futárok mellett ők a városi közlekedés királyai, ezzel szerintem mindenki egyet ért. Szóval lehet őket utálni, de a városban ők a legjobbak, ez tény.

Atesz1987 2009.01.28. 11:25:47

Az fel sem merül senkiben, hogy miért vezetnek így ezek a sofőrok? Le sem szarják őket. Nem érdekes, hogy nem fér el, vagy kínlódik, a személy autós csak megy mint a homáj a mamához, meg a bevásárló központba, meg a plázába. A személy autós is azt hiszi, hogy a furgonban 8 osztályos sofőrők ülnek, közben meg sokszor olyan vállalkozó vezeti a saját autóját, aki egymaga fele annyi munkával, legálisan, többet keres, mint a 8 diplomás sznob házaspár együtt véve. És akkor a fent említett sznob köcsög, aki marhára elégedett magával, meg sokra tartja magát a 100 év hitelre vett alsó középkategóriásában, meg akarja mutatni a furgonosnak, hogy hol a helye. Na, ezért tolják le a sok hülyét a faszra az útról.

Egyébként beszélgessetek pár külföldre járó kamionossal. Egyik pajtásomat kérdőre vontam, hogy miért kell így vezetni? Asszonta, hogy Ő a magyar embernek nem hajlandó kirakni az indexet. A töke tele van már a sok bunkó paraszttal, az olyanokkal, akik itt a fórumban is írnak, hogy mekkora okosságokat írt Papp Tibor. Külföldön egész máshogy vezet, előzékeny, segítőkész, segít előzni, és nem löki le az útról a többi autóst. Csak kint ez fordítva is müködik.

Szilizoli 2009.01.28. 11:32:50

Nem akarom védeni a fehér fugonos-fajt, de a piros lámpánál ki mögé álltok be inkább? A Suzukis néni, vagy a 3.000-es Iveco mögé?
Az index nem használása viszont tényleg idegesítő! Főleg körforgalomból kifelé.
Az emberek többségének úgy tűnik fizikai fájdalommal jár lenyomni a bajuszkapcsolót, legalább 2 villantás idejére.

JmOS 2009.01.28. 11:42:29

@psytrees:
Hosszú volt, de jól megmondtad.

2. Nem kell irigykedni ha valaki jobb. Én sem teszem, engedem hadd menjenek.

3. Engem is idegesít, ha valaki lassú, balfék, de erősködik. Na úgy kb. az ezredik ilyen után érthető, hogy kicsit megkérgesednek, nem várják ki hogy fehér újastrában/suzukiban papa ül vagy normális vezető. Ezért törtetnek, mindig mindenhol.

4. pl. olaszországban is dinamikusan vezetnek az emberek, de nekem ott SOHA senki nem "tett be"! Soha nem mondta hogy "na ide aztán nem jössz be" stb...
Itt???
Tulajdonképpen ráérek, de idegesít ha a másik jobban halad. Persze a _tényleges_ veszélyeztetés határain belül.

Kelemenn 2009.01.28. 11:50:50

Lehet, hogy egy kötelező tahográf is sokat segítene.
Főleg, ha a főnök is rájönne az adatok elemzése után, hogy mi fér bele egy napba, és nem kéne megszakadniuk a sofőröknek.

Szilizoli 2009.01.28. 11:55:09

@JmOS:
Olaszországban az autósok semmit sem mondanak egymásnak. Ha elég helyet hagytál: kimegy eléd. Ha a pályán kivágsz elé úgy, hogy csikorgó gumikkal kell fékeznie: egykedvűen rágózik tovább, majd ha lehetősége nyílik rá, leelőz.
Ott semmiféle kommunikációt nem láttam az autósok között.
Nálunk legalább ez működik.

Karak-55 2009.01.28. 12:00:10

Sok mindent megértek én is, járok furgonnal (keveset) szgk-val, motorral, robogóval, drótszamárral. Jobban tolerálom mindenki nyavajáját mint katolikus plébános a vasárnapi misén.
De egy tény; az elmúlt öt év alatt piros színű, parkoló autómat négyszer találtam meghúzva, papír nélkül (of course, nem Európában élünk...) Mind a négyszer fehér, 2K (akril) festék volt a horpadás körül felkenődve.

Progi 2009.01.28. 12:02:01

Van aki haladni szeretne és dolga van, lehet, hogy ezt nehéz megemészteni, de ez van! Én egy 120le járok, erő van benne, de nem egy nagy durranás! Néha nekem is elgurul a gyógyszerem, de legalább mindenki megadja magát elsőre! Ez TUTI! Egyébként nagyon kényelmes, és teljesen jól kilátni belőle, a tolatás az már más tészta! Akinek nem tetszik az mehet az a....ba!

Maci_GSXR1000 2009.01.28. 12:05:59

A furgonosokkal semmi bajom, de a topláki kamionosok az M0-on egész távon nyernek 20 másdopercet, de azért 0,1km/h sebességkülönbséggel kilómétereken át előzik egymást sikertelenül...

Vesszőparipa Huszára 2009.01.28. 12:06:03

jó post, jót mulattam rajta
grat (y)

Jim Raynor 2009.01.28. 12:08:16

@Progi:

na ezért tart itt ez az ország, az ilyen faszkalapok miatt.

szarsz a szabályokra, mert dolgod van. gratulálok. bazmeg, miért nem szerelsz rögtön egy lövegtornyot is a szarodra, oszt lövöd szét aki nem takarodik az utadból, te faszpörgettyű?

rkb9y5 2009.01.28. 12:10:41

Igen, egy ilyen barom majdnem minket is letolt Nemetorszagban az autopalyarol, de szerencsere kimentem elole a kulso savba. Igy csak 5 mp-cel kesobb egy masik autot poccintett ki onnan, de szerencsere tuleltek. Legszivesebben bebasztamm volna egyet a kb. velem egykoru hulyegyereknek.
Mondjuk 1 honapra ra csak feje tetejere allt az autonk, de ott nem volt furgonos. Mindegy.

Möglich 2009.01.28. 12:12:25

@Kelemenn
"Lehet, hogy egy kötelező tahográf is sokat segítene"
Németek gondolkodtak rajta, de nem vezették be, mert kinyírták volna a postát ( is ).
Szeretnék én is úgy dolgozni, hogy 4,5 óra menet, 45 perc pihi, megint 4,5 óra menet, és vége a napnak. Illetve annyira nem is szeretnék, mert úgy nem keresnék szart sem.

kisindian 2009.01.28. 12:14:40

Hali!

Találva érzem magam (Vivaro és fehér). Szóval van a dolognak fordítottja is. Olyan, amikor a Suzukis, Skodás, kockaladás úrvezető hátulról látja a vasat, és rögtön Barkasra asszociál. És elkezd güzülni, kaparni, izzadni, hogy megelőzzön, mert azért ő mégiscsak gyorsabb, mint egy kisteher. Téved. És nem vagyok hajlandó utána 80 tempóval szarozni, amig oda nem érünk, ahol az unokák laknak. Meg kellene szokni, hogy az a kategória mán rég nem a Barkas tulajdonságaival bír.
Magamról annyit, hogy 15 év alatt soha nem volt még közlekedési szabálysértésem, bírságom, még csak gyorshajtásom sem, ennyit a vadállatságról. Lehet normálisan is közlekedni a furgonnal, én erre törekeszem, talán sikerül is. Na pá, vigyázzunk inkább egymásra.

mx3 2009.01.28. 12:17:09

Szerintem a TC ujságiroinak nem felel meg másféle autos mint a 25 éves Toyotát pimpelö Hatcista vagy az ezeréves tragacsát az utcán generálozo családapa.Ez nem is lenne baj ha ez az ujság csak nekik szolna.De többen vagyunk ám: Furgonosok, Suzukisok, Skodások, motorosok, bicajosok stb. is ám

Don Vito Corleone 2009.01.28. 12:19:23

Ilyenkor amikor azt látom honfitársaim milyen egyöntetűen ítélik el a bunkó és agresszív közlekedési morált valahogy nem értem az utakon miért van mégis ennyi vadállat... :)

Biztos, hogy mindenki aki most kommentelt nem szokott alapvetően agresszív stílusban vezetni? Nehéz elhinni, hogy mindenki ennyire szabálytisztelő és előzékeny lenne.

2-More 2009.01.28. 12:23:59

@Gozer:

Nem kéne parasztoznod kispajtás, először is, fingod nincsen és nem is lehet rólam, másrészt meg nem is áll jól.

2-More 2009.01.28. 12:27:07

@Jim Raynor:

Tehát rohantál "párszor" a "biróságra".

Képzeld, én meg rohantam nem párszor, hanem 5x egy héten reggel 9től este 7ig, keresztül-kasul a városon. És nem a biróságra egy aktatáskával.

Mivel a kérdésemre továbbra sem érkezett válasz, úgy gondolom, hogy fogalmad nincsen arról, hogy aki benne van ilyen-olyan mélységig az áruszállitásban, az naponta milyen problémákkal találkozik, igy azt hiszem, innentől kezdve a postjaidat inkább útugrom. Nyugodtan faszpörgettyűzzél, meg paraszt furgonosozzál. Az megy, úgylátom.

Progi 2009.01.28. 12:30:58

@Jim Raynor

Nem összekeverendő az ország helyzete a közlekedési morállal!
Nem tudom, hogy te vezettél-e valaha külföldön, de egyáltalán a fővárosban?! Képzeld el, van ahol nagyon rugalmasan kezelik ezeket a közlekedés beli iratlan "szabályokat" :-) Lehet, hogy nagyon hihetetlen, de én személy szerint mód felett előzékeny vagyok, de aki nem az utra való, az menjen gyalog, vagy lebegjen a levegőbe ( utobbi még jobb lenne).

sosrizs 2009.01.28. 12:35:18

Én is szállító vagyok és azoknak szeretnék üzenni akik ,,csakazértis´´´ott vannak a belső sávban, mert h ők a megengedettel mennek. Attól h ti nem siettek lehet h más szeretne gyorsabban menni, mondjuk h az állása megmaradjon, a nagymamád v gyereked enni kapjon.Ja és ne próbáljatok senkit tanítani, egyrészt mert ugyse lehet, másrészt ebből származik nagyon sok baleset.És aki ennek ellenére is azt hiszi h faxa gyerek mert nem engedi el azt aki siet figyelmébe ajánlanám a KRESZ könyv jobbra tartásról szóló részét!!!!!!!!!!!!

Don Vito Corleone 2009.01.28. 12:42:26

@sosrizs: A jobbra tartással kapcsolatban akármennyire igazad van, nem mentesít téged sem a KRESZ alól. Az, hogy sietsz egyébként nem mentesít a legnagyobb megengedett sebesség hatálya alól. Ezzel csak arra akartam rámutatni, ha már eleve szabálytalanul közlekedsz legalább ne lobogtass KRESZ-könyvet a kezedben, mert olyan pap leszel aki bort iszik és vizet prédikál.

ocsisajt78 2009.01.28. 12:49:32

@The Good Boy: a picsaba... miert SATIROZZAK ki a KOCSOGnek a rendszamat? szemelyisegijogok meg minden? HATAK**VAANYJAT az ilyennek... az ilyen akkor mondott le a jogairol amikor belekezdett az elozesbe... az ilyen kocsogoket kellene kiszu"rni ezerrel... ejj de merges vagyok... nekem is eleg dinamikus kis sportos autom van(kicsi ST), de ilyet SOSEM csinaltam meg... uristen :C

Don Vito Corleone 2009.01.28. 12:52:08

Nem szeretem amikor leáltalánosítanak bármilyen negatív viselkedésformát autóscsoportokra, mint a poszt szerzője tette, de talán még jobban zavar az, amikor emberek azzal magyarázzák meg a saját szabálytalankodásaikat, hogy siet, a munkáját végzi, stb.

Nézzük megfordítva a dolgot. Ha engem elgázol valaki mert gyorsan hajtott és emiatt nem tudott időben megállni, akkor egy bocsánatkéréssel el van intézve, mert pl. tejet szállított és/vagy egyébként is a munkahelyét félti? Pont lakott területen belül nem kellene szerintem nyomni neki ész nélkül, kicsit több ott az ember, mint amennyit megérne a sietség.

Szóval ezek csupán kifogások sajnos. Szép frázis, hogy ha a furgonos nem siet nem lesz kenyerem, de amellett, hogy szépen hangzik azt kell mondjam ez így erős csúsztatás. Lesz akkor is, legfeljebb a szállító cég és annak főnöke kevesebb profitot nyel be, mert elveszít néhány megrendelést, amit majd más teljesít, magyarán az árucikkek ugyanúgy megérkeznek mindenhova időben.

sosrizs 2009.01.28. 12:52:37

Teljesen igazad is van azon nem is túrázom magam ha valaki ,,csak´´ a megengedettel megy, de attól a falra tudok mászni ha valaki ugy megy mondjuk 60-nal a belső sávaban h a megengedett sebesség 70.Ilyenkor előszŐr kiteszem balra az indexet majd ha nem jön be villantok és ekkör jönnek a csakazértis srácok.Nem célom MINDEN ÁRON hamarabb odaérni de nem szeretem ha kib*sznak velem, mert sajnos 3-4 ilyen után már én se vagyok toleráns.

Hatamaki 2009.01.28. 12:53:51

A cikk elolvasása után az lett az érzésem, hogy a bmwsek átültek kisteherbe?
Vagy ez egy újabb fajta?

Don Vito Corleone 2009.01.28. 12:54:39

@sosrizs: Ha így gondoltad akkor én értettelek félre és elnézésedet kérem. Azzal amit most leírtál egyetértek.

Jim Raynor 2009.01.28. 13:02:35

@2-More:

lol. te miért gondolod, hogy csak azért, mert "áruszállítasz", mentesülsz a szabályok alól? én is találkozom problémákkal a munkám során, de ezeket nem sötét gyökér módjára, a többi embert leszarva oldom meg. Ha te nem tudod így megoldani, akkor ne legyél áruszállító, hanem menj el mondjuk hullamosónak.

ez meg milyen szar duma már, hogy "akkor nem lesz kenyér..." meg ilyenek. tessék hajnalban áruszállítani, és nem fogsz senkit zavarni a paraszt parkolásoddal.

sosrizs 2009.01.28. 13:02:54

Én voltam félreérthető. De van itt még miről beszélni. Ha valaki járt már a VIII. kerületi Baross utcában 9és 11 között az tudja mire gondolok.Mindenhol furgonok parkolnak 2. sorban és feltartják a forgalmat. Tudom h nagyon sokszor nem tud mit tenni az ember mert az emberek szarnak egymásra, legfőképp a megállni és várakozni tilos táblákra, főleg ha alatta ott van h kivéve áruszállítás, DE legalább mi akik ebből élünk igyekezzünk nem kibaszni egymással.

eszgyé 2009.01.28. 13:05:00

@Szabi01:
A 90 km/h-t elírtam, 80-at akartam! Reggel, amikor olvastam a cikket még 100 km/h volt benn (amit kifogásolatam) és azóta a szerző javította a cikket!

Szilizoli 2009.01.28. 13:07:35

Egyértelműen nem lehet mindig minden szabályt betartani. Az emberek egyszerűen sietnek és kész! Inkább ehhez kéne normálisan hozzá állni mindenkinek, nem pedig anyázni a gyorshajtókat. A mások veszélyeztetését természetesen elítélem pl.előzésnél, városban 100-al száguldozásnál. Viszont a jobbra tartással kapcsolatos álláspontal messzemenőkig egyetértek.
Nincs is annál idegesítőbb, mint mikor két balfasz egymás mellett megy percekig a kétsávos úton és nem hajlandók beállni egymás mögé, hogy a többiek elhaladhassanak mellettük.

sipike78 · http://www.szabolcsswift.hu 2009.01.28. 13:08:46

"reggel 5-kor miért nem lehetne árut szállítani"

Mert akkor a bótosnak is ott kéne lenni 5-kor.

Amúgy:
www.szon.hu/hirek/auto/cikk/213-mal-mertek-be-egy-teherautot/cn/news-20081209-10452188

:)

Sayniqua (törölt) 2009.01.28. 13:21:15

Heh....

A lényegét tekintve van némi igazság a cikkben, sajnos a gyakorlatban tapasztaljuk a riportban felsorolt viselkedési és közlekedési morált.

Mindkettőnknek van autója, én a német márkákat kedvelem, a csajom tipikus Suzukis nő, biztonságra törekedve vezet, ellenben nem béna, a forgalom mindenkori ritmusával halad, a sebesség korlátokat betartja, szal' egy normális jogkövető állampolgár.
Általában az M0-án közlekedik és tőle hallom folyamatosan, hogy állandóan letolják, leszorítják az útról, fél méterre rámennek, amikor megelőzik akkor meg úgy megy be elé a paraszt, hogy centiken múlik az összeütközés. Azt gondoltam először, hogy vele van baj, de aztán meggyőződtem az ellenkezőjéről. Fogtam magam és végig mentem az M0-án... Nos 8x akartak fellökni, 2x előztek meg, többen azért nem, mert nem hagytam, de azok meg kifolyatták a szemem a fényszóróikkal, itt megjegyezném, hogy 150 km/h fölött NEM vagyok hajlandó közlekedni az M0-án, főleg, hogy a beépített traffiknál lassítanom kellett, de volt olyan Ducatós aki inkább bevállalta, csak, hogy Ő legyen a nyertes... LoL. A kedves furgonos társadalom általában hozta mindazt, amit a cikkben összeszedtek róluk. Tudom, hogy nem mindegyik olyan stb. Rendben van, de amíg 10-ből, 8 seggfejként viselkedik, addig mondhat bárki-bármit, mert úgyis a többség viselkedéséről állítják fel a szereotip képet.
A Suzukit eladtuk, mert lehet, hogy az vonzotta őket. :-)

AttykA 2009.01.28. 13:23:06

Ez tényleg általánosítás, semmi más. Én a létező legnagyobb dobozú duplakerekes iveco (fehér) furgonnal járok, napi 250-300 km-t. Rengeteg közlekedési szituációt kell átvészelni egy nap alatt, amikre az idő múlásával egyre rutinosabb, mások által idegbetegnek titulált reakciók jönnek ki a sofőr lábából. Aki levezet évi 3-4 ezer km-t, ne akarja megtanítani az olyat vezetni, aki több 10.000 km-t fut egy év alatt, koccanás és minden egyéb nélkül. Ezzel a 7 méternél is hosszabb monstrummal úgy állok be két kocsi közé tolatva, hogy a szőke cica csak lesett ki a fejéből, mikor a smartjaval végigszántotta a mellette lévő kocsit. Nem kell elítélni a fuvarozókat és mindegyiket egy kalap alá venni, mert sajnos a rohanás az életü(n)k, a kenyerü(n)k. Amúgy meg lehet nézni a híreket, kevesebb furgonos baleset van, mint akár személyautós, vagy kamionos. A legerősebb köröm Miskolc-Eger-Salgótarján-Hatvan-Gyöngyös-Miskolc útvonal és 25-30 rakodási pont átlagban. Ha valaki ezt megcsinálja 8 órás munkaidőben úgy, hogy minden szabályt betart, annak becsókolok a Hősök terén tűzoltózenekar mellett! Hozzáteszem, nem ritka, hogy 140-et megyek főúton, de mindig index, még előzésből való visszaérkezéskor is és soha nem megyek bele veszélyes helyzetekbe, mert én is szeretnék minden este hazatérni. Tény, hogy városon belül néha rátapadok az ötvennel indokolatlanul tötyögőkre a belső sávban, de nincs mit tenni, haladni kell. Hétvégente átülök a tűzpiros lagunámba és lenyugszik a vérem, mert nem hajt a főnök és az üzemanyag az én kontómra megy. Lehet köpködni a furgonosokat, de akinek nem inge, nem is veszem magamra! :) Jó utat minden kollégának: A fehér Ivecos

Sayniqua (törölt) 2009.01.28. 13:33:01

@AttykA:

Hidd el nem mindenki szerencsétlen béna, mert csak 10.000 km-t vezetett. Lehet, hogy ennyi jött csak össze stb.
Tény, hogy ennyi rutinnal ami neked van előnyben vagy, de az is tény, hogy akkor Te vagy a tapasztaltabb, Te vagy a felelős azokért akik nem rendelkeznek ekkora tapasztalattal. Segítsd őket, ne eltipord, és ezt nem csak neked címeztem.

ipari_fostalicska 2009.01.28. 13:38:20

@AttykA: Nálad a pont, de ezt kevesen értik meg. Magasabban ülve, évente sokszorosát vezetve a magyar átlagnak, valóban idegbetegnek és leszaromnak tűnhet a mi közlekedésünk. A parkolásról meg szót sem ejtek, mert senki nem fogja fel. Bezzeg a hipermarketben mindenki a bejárat közelébe próbál parkolni. Úgyhogy köszönöm, de nekem ne ugassatok...

_petya 2009.01.28. 13:46:26

Miről van itt szó? Nemtom, én megyek havi 4000 km-t vegyesen vidék-pest, mindezt csinálom vagy 10 éve, de sose tűnt fel, hogy "a furgonosok" hülyébbek, erőszakosabbak esetleg szabálytalanabbak lennének, mint bárki más közlekedő... Persze lehet, azért nem, mert én se tötyörgök.. Amúgy meg: aki siet hadd menjen, aki lassan akar menni, az menjen lassan, csak ne akadályozzuk egymást.

ChPh 2009.01.28. 13:49:20

hjah, a külföldi emberszállító kollégák nem gyengék, pl a tompai határátkelő után 140 alatt nem mennek, max. településen belül...

Jim Raynor 2009.01.28. 13:49:24

@VW Transporter fehér furgon:

azért a bejárat közelébe, ill. az utca közepére parkolás nem ugyanaz....na nem baj, legközelebb beállok a madaras teszkóban a bejáratnál a két fotocellás ajtó közé, hiszen a furgonosok is megmondták, hogy nehogy má' messzire kelljen cipekedni....

egyébként meg hány km-t kell levezetni, hogy az embernek legyen JOGA eltiporni másokat?

2-More 2009.01.28. 14:02:58

@Jim Raynor:

Leszarom a véleményedet, egyre inkább kitűnik hogy nincs mivel megtámogatnod, csak a gyökerezéssel meg a parasztozással.

De telefonálj végig pár boltot, nagykert szerintem, támogatni fogják az ötletedet az 5 órai nyitással. Elárulom, hogy nem a droid szállitók miatt nem nyitnak akkor, mert az amugy is akkor kel, hanem a kereskedők miatt.

Az a baj, hogy lila segédfingod nincsen az egészről, csak valamilyen álintelligens, magas lovas szabálypuffogtatással megpróbálsz megmagyarázni, nagy pofával megoldani olyan dolgokat, amikhez eleve semmi rálátásod sincs, közöd meg aztán még kevesebb. Kiváncsi vagyok, amikor reggel 5kor elkezdenének mondjuk a teheresek kvaterkázni mert ugye időre el kell hogy takarodjanak a szemét latrok hogy te napközben ne láss fehér dobozt, akkor ahhoz mit szólnának azok, aki történetesen ott laknak. Vagy majd a kedvedért rongyba csavarják az ajtókat, és lábujjhegyen pakolnak.

Javasolnám még, hogy regulázd meg a kukásokat is, mert azok is útban vannak, sőt, tulképpen a mentő és a rendőr is csak egy felmatricázott, gyorshajtó furgon.

ipari_fostalicska 2009.01.28. 14:03:10

@Jim Raynor: az érvek nélküli ember módszere a szavak kiforgatása. Én sehol nem írtam olyat, hogy bárkinek is bármiféle joga lenne bárkit mást eltiporni. Természetesen a hipermarketes analógiám nem alkalmazható egy az egyben, ezt én is tudom. Pusztán arra próbáltam utalni, hogy alapvetően senki nem akar feleslegesen cipekedni, de mindegy.
Amúgy én 3 év alatt mentem 250.000 kilometert. Magyarul 0 km-es korától selejtezésig nálam volt a nevemben is szereplő autó. Ez alatt nem kevesebb, mint 5 esetben kellett betétlapoznom, illetve kétszer történt betétlap nélküli megegyezés. Tudod hányszor szerepeltem károkozóként? Egyszer sem. Mert a szabálybetartós, önjelölt tanítómesterek a kis utcából kikanyarodva egyből a legbelső (harmadik) sávot veszik célba, vagy azért, mert fogalma nincs a jobbkéz szabályról, vagy azért, mert képtelen normálisan tolatva parkolni. Olyan is volt, aki elmondása szerint nem vett észre. És ilyenek nyomják itt a fórumon, hogy mi hogy vezetünk. Felteszem a kérdést: Ti hogyan vezettek? Miért nem ismeritek a külső sávot? Miért fáj nektek, ha a furgon gyorsabb? Milrt nem segítetek azzal, hogy nem álltok rakodási területre, hogy aztán meg ne sírjon a szátok a vészvillogós parkolás miatt? Mellesleg az itt fikázódóok hány százaléka tankolja olyan gázolajja az autót, ami a furgonokból megtakarítás címszóval kijön?

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 14:07:49

@Manyizga: "Engem az zavar, hogyha megy előttem/mellettem/mögöttem egy ilyen, nem látok tőle messzire, így arra vagyok utalva, hogy ő mennyire jó sofőr és defenzív... "

Meg ne sértődj, hogy véletlenül rá vagy kényszerítve a normális kövtáv megtartására... Nem kötelező neked sem az ő seggében menni, mert aztán nézegetsz, mint a lukinyúl, amikor kiderül, hogy mégis gyakorlottabb sofőr az illető előtted, és nem tudod megoldani a helyzetet, amit ő megoldott...

Jim Raynor 2009.01.28. 14:11:33

@2-More:

én egy dologgal támogatom a saját mondókámat: a szabályok mindenkire vonatkoznak! Igen, képzeld a furgonosokra is. Nem tud érdekelni, hogy ki milyen origóból szarik a szabályokra.

ezt a fasz hozzállást, hogy nekem lehet mert "dolgom van", hát ennyi erővel mondjuk a mozgólépcsőn hátbarúghatnám az előttem szötymörgő öregasszonyt, mert én sietek....

tipikus bunkó magyar hozzállás a tiéd barátom, és még sötét is vagy annyira,hogy észre sem veszed.

majd ha egyszer a gyerekedet vinnéd orvoshoz, de nem tudsz haladni, mert az út közepén valami paraszt vészvillogóval "áruszállít", talán elgondolkodsz te is.....

Jim Raynor 2009.01.28. 14:15:51

@VW Transporter fehér furgon:

én leszarom, ha a furgon gyorsabb, menjen, ha akar, csak azon gondolkodom el néha, hogy a furgonos kollégának vajon miért esne nehezére a szabályok (pl. sebesség, kövtávolság) betartása....

azt meg, hogy nem voltál még károkozó, köszönd meg a közlekedés többi résztvevőjének is, akik sokszor helyetted is figyelnek.......

ipari_fostalicska 2009.01.28. 14:17:45

@Jim Raynor:
"majd ha egyszer a gyerekedet vinnéd orvoshoz, de nem tudsz haladni, mert az út közepén valami paraszt vészvillogóval "áruszállít", talán elgondolkodsz te is..... "
Bocsm tudom nem nekem írtad, de már vártam, hogy mikor jön elő valaki egy céllövöldés kompaktságú demagógiával.

Másrészt meg időszerű lenne felfogni, hogy eddig egyik furgonos sem azt írta, hogy "nekem szabad", hanem azt, hogy kénytelen. Adott esetben hidd el, hogy meg is fizetjük az árát. Inkább bontsatok pezsgőt, hogy Nektek jobb állásotok van, és lesajnálóan engedjetek minket utunkra. Persze ez azokra is vonatkozik, akik nem egyszer az én lökösömre tapadtak, mert nekem volt tempóm a forgalomban és nem voltak beszarva, hogy őket szedi ki a trafi.

2-More 2009.01.28. 14:18:27

@Jim Raynor:

Kicsit nagy a szád komám, csak tudnám minek az örvén, meg mire fel.

A nagy szent szabálylobogtatásod közepette elárulom, a mozgólépcsőn is van egy olyan, hogy jobbratartás, és bizony, tőlünk civilizáltabb országokban segitenek is ha nem tudod betartani.

Mellesleg, még mindig azon lovagolsz, hogy az út közepe, miközben egy szó nem volt erről. De mondok konkrétat: a bolt ahol melózom, a 7ker Damjanich utcában van. Mutass ott egy helyet, ahol meg lehet állni szabályosan úgy egy kisteherrel, hogy ne kelljen mérföldeket gyalogolni, ne kelljen nyitni-zárni minden fordulóra hogy nehogy kilopjanak belőle valamit az ajtóig, és istókuccse úgy fogok beállni. Addig pedig, amig ilyen nincs, addig megállok a parkoló kocsisor mögött a jobb szélre lehúzódva, mellesleg bőven van hely hogy akár a sávban is elférjenek, és kirakodok úgy, akár tetszik neked, akár nem.

Ellenberger, a tipikus bunkó magyar hozzáállás a tied, nem-barátom, ahogy a sötétség is, mert be vagy szűkülve a magad kis szatyor világába, és nemhogy nem vagy hajlandó más helyzetébe belegondolni, de még ráadásul teli pofával meg is magyarázod azt, amiről mit sem tudsz.

ipari_fostalicska 2009.01.28. 14:20:35

@2-More: hagyd a francba, menthetetlen. Meg amúgy is. Lassan hármunkra szűkül a topic :-)

2lkedő 2009.01.28. 14:20:54

Ehhez csak annyit, hogy aki maga tudatosan rendszeresen szabályt sért, az nem kérheti számon senki máson a szabályok betartását, mert ugyan mire föl?

Teljesen mindegy, hányszázezer km-et vezetett balesetmentesen. Könnyen lehet, hogy eddig csak szerencséje volt.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 14:25:04

Na, elóvastam a kommenteket (na jó, a javát)... Engem többnyire feltartanak városban a furgonisták... most akkor lehet, hogy én vezetek NAGYON gyorsan, vagymi? :)

Don Vito Corleone 2009.01.28. 14:29:25

@Tie: Vagy látens furgonos vagy Te is... :D

Bocs, olcsó poén volt, de adta magát. :)

2-More 2009.01.28. 14:32:17

@VW Transporter fehér furgon:

Nem akarok én senkit megtériteni, csak nagyon nem szeretem, amikor a béka akarja megmondani hogy csapolják a mocsarat. Főleg úgy, hogy alternativa nincsen.

Mindegy, mert megszoktam hogy lebunkóznak, leköcsögöznek, meg a satöbbi, számitógépbuzi vagyok, suzukim van, mi kellhet még? :D

hatos 2009.01.28. 14:32:22

@Jim Raynor:

"lehet is, képzeld, rohantam már egy párszor bíróságra kocsival, mégsem álltam meg az út közepén "nekem dolgom van, mindenki kapja be" felkiáltással...."

Gondolom TE döntötted el mikorra érsz oda...
www.itusozluk.com/img.php/bcea1d1855c0a13342653f1af7c783a56839/jim+raynor
Ilyen énképpel tuti maximum 50 lovas gépet hajtasz, elnyomnak a munkahelyeden, otthon papucs vagy, és itt éled ki frusztráltságodat.
Nem baj, mondd csak, meghallgatunk! (igaz senkit sem érdekel...)

ipari_fostalicska 2009.01.28. 14:33:19

@AST Vito: Valahol mélyen mindenki furgonos. Aki meg nem, na az nem is azért vezet, mert szereti a vezetést. És az ilyenek szoktak a kormányra passzírozódva vezetni, belső sávban tötyögni, két parkolóhelyre beállni egyetlen autóval, stb.

_FoxiMaxi_ 2009.01.28. 14:33:46

Egyet azért jegyezzünk meg, Budapesten ha dugó van és beállsz egy (hivatásos) furgonos mögé (teszem azt sárga 3 betűs cég, vagy barna 3 betűs cég, esetleg sürgősségi gyógyszerszállító) akkor tuti, hogy előbb kikeveredsz, illetve tuti látsz egy két klassz levágó utat.
Nekem ez a tapasztalatom, nem egyszer volt, hogy vakon beálltam egy ilyen mögé és pillanatok alatt a város másik végén voltunk.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 14:37:23

Hát, volt olyan is, hogy furgonoztam, pesten is, nemzetközben is, szerettem, mert tényleg jól mentek, de ahhoz mondjuk hozzá vagyok szokva a terepjáróból adódóan, hogy magasan ülök, és átlátom a forgalmat, szóval az nem volt újdonság, és hát a Range se megy szarul, ha kell. :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 14:43:20

Mondjuk ez olyan, hogy 3,5 évig sofőrködtem, igazándiból nem nagyon van olyan autó, amit ne vezettem volna... :)

Agr3ssor 2009.01.28. 14:46:04

Nekem egyáltalán nincsenek előítéleteim...
Csupán 4 haverom dolgozik a GLS-nél...
Reggel Alsónémedi, cucc fel... Aztán 40-60 cím egy nap...
4-ből 3 aránylag higgadt sofőr... De a 3 közül 2-nek már volt balesete a kocsijával...
A 4. forma olyan kiakasztó módon vezetett nap mint nap, hogy egyszerüen már mi fenyegettük, hogy hagyja ott a Gls-t... Másfél év alatt 4 baleset!!! Mindegyik az ő hibájából!!! Felelősségre soha nem vonta senki!! Egyszer egy álló Renault Thalia-t 120-al telibebaszott hátulról, a kocsi hátulja atomjaira esett szét, de szerencsére nem volt sérült... És hasonló sztorik...
De az az egy, soha nem balesetezett furgonvezető ismerősöm is megáll elakadásjelzővel, hogy bevigye a csomagot... Nekem kábé ennyi a közvetlen tapasztalatom...

De a furgonosok védelmében elmondanám, hogy 10-ből 9 villant, ha rendőr felé közeledek... (sima kocsisoknál fordított az arány)
Szopós helyzetekben (balra kifordulás nagy forgalmú védett útra) elengedik az embert, mert a napi rutiból tudják mi akadályozza, és mi nem akadályozza őket...
Többnyire nem padlógáz-satufékkel közlekednek (max a kezdők), hanem tudják mi a lendületből haladás... (persze súlytalan állapotban)

Kivétel mindíg van... Speckó szitu mindíg van... Kiakasztó/megbotránkoztató dolgok mindíg lesznek...
Én egy korábbi munkahelyemen mértem le puttonyos kamiont 65 tonna összsúllyal... (40-42t a megengedett)
Csak Nagykanizsáig ment Pest mellöl...
Ez sem szar mi???

deee 2009.01.28. 14:48:40

A kedves áruszállítók, akik jogot formálnak rá, hogy akárhol megálljanak vészvillogóval a kedvenceim. Azonnal vitetném bontóba az ilyet sofőrrel együtt, de legalább jogsit elvenni 2 évre. Az ilyen hülyegyerekek miatt bénul meg minden nap a közlekedés Budapesten. Be kellene vezetni itt is, mint minden normális nagyvárosban, hogy áruszálítás csak éjszaka, vagy hajnalban.
Taxis idótáktól is a jogsit venném el azonnal veszvillogózáskor. Meggondolnák kétszer is.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 14:50:50

@Agr3ssor: 65 tonna összgördülővel még az első 10-be se fér bele a srác. :)
Kikötőben dolgoztam, a rekordot a Cigánygyerek az égből nevű kartács vitte el (aki most is ment Budapest-Bamakora), utolsó autó volt a felrakón, kukoricával (jó nehéz), háromtengelyes géppel, háromtengelyes póttal, aszonták neki, hogy ami a raktárban maradt, azt az utolsó autóra fel kell púpozni. A 60 tonnás hídmérleg kiakadt, szétakasztva mértük meg, 78670kg volt a járgány bruttóban (üresen 18350). :)
Mondjuk szólt is telefonon, hogy nagyon sokat fogunk rá várni, mert 50-nél gyorsabban nem mer menni a járgánnyal.

A második helyezett egy barom volt, aki pala-agyaggal rakatta meg magát bruttó 77 tonnára, le is szakította a felépítményt a fenébe a cucc, amikor le akarta borítani. Hiába, a pala-agyag nem folyik le a platóról, mint a kukorica. :-D

kalandrover 2009.01.28. 14:51:31

Én kizárólag kék és zöld furgonokkal mászkálok. Rühhellem a fehéret.

Úgyhogy szerintem én vagyok a király.:-)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 14:56:36

@kalandrover: Maga mit szól bele, traktorista. :)

ipari_fostalicska 2009.01.28. 14:57:37

én meg mostanában már csak narancssárgával. és sárga villogó is van a tetején, úgyhogy reszkessetek :-)
Azért a végére csak ideért a normális hangnemben beszélni képes brigád is...

Don Vito Corleone 2009.01.28. 15:01:22

@VW Transporter fehér furgon: Én sem gondoltam véresen komolyan, sőt, alighanem én is "furgonos" vagyok. :) Vezetni nagyon is szeretek, ahol lehet kifejezetten tempósan, de lakott területen igen nagy önmérsékletet tanúsítok, pedig elég fürge járgányom van. Mindemellettbár igazán akadályozok senkit a haladásban, tartom a megengedettet és használom a külső sávot ahol van, elvégre nem vagyok én sem önkéntes rendőr, sem pedagógus. Én úgy vagyok vele h nem szeretnék beleszállni senkibe sem vagy áthajtani valakin, stb. Alapból nincs is bajom a furgonosokkal, az első kommentjeim valamelyikében le is írtam h ez megint egy skatulya csupán. Nekem csupán a bunkó, agresszív állat pilótákkal van a bajom, vezessenek traktort, mozdonyt vagy tengeralattjárót... :)

2-More 2009.01.28. 15:01:34

@Tie:

Cigánygyerek az égből az tényleg egy elmebeteg :D

The Green Manalishi (törölt) 2009.01.28. 15:01:58

Ha nem is furgonnal, de egy szutyok Kangoo-val jó ideig szállítottam árut, meg tudom érteni, hogy a szállítók ott állnak meg sok esetben, ahol lehet. De könyörgöm, önmérséklet! Legutóbb a házunk kapubeállóját állta el egy barom, holott 2 m-el odébb is volt hely, amikor szóltam, hogy talán szeretnék hazaérni, jött a mérhetelenül tahó "dógom van, én dógozom" beszólás... (Nyilván csak az "dógozik", aki megfeszül fizikailag, büdös és koszos...)
Az sem jó vicc, amikor kurva rossz helyen csak egy villogós autó áll, akár negyedóráig - megjegyzem ez is divat a kepubeállónk előtt...
Egyébként én annakidején ha otthagytam a gépet valahol, ahol nagyon útban lehetett, kiraktam a szélvédőre egy papírt a telefonszámommal, valami S.O.S. felirattal, meg hogy áruszállítás. Az esetleg várakozásra, kerülőkre kényszerülőktől mindig elnézést kértem, megköszöntem a türelmüket, ha volt rá lehetőség. Meglepő, de működött ez a dolog. Nem kellene mindig mindenkinek egymásnak esnie,pici türelem és empátia csodákat tehet.

Egyébként meg a legrosszabb a lepukkant fehét Merci furgon KÍNAI söfőrrel.:))))

kalandrover 2009.01.28. 15:02:37

Ha már nem bírok ennyi ződet végigóvasni, inkább böffentek egyet, oszt haladjunk tovább, ne tartsuk fel a sort!

Elvégre furgonyos állatnak köll látszanom a cikk szerint.:-)

Don Vito Corleone 2009.01.28. 15:04:14

@AST Vito: Korrigálnám amit elírtam...

"Mindemellett, bár NEM igazán akadályozok senkit..."

Elnézést, alighanem innom kell egy kávét. :)

baranyp 2009.01.28. 15:05:04

Kedves Papp Tibi!Felvilágosítanálak hogy a "motorosok" legtöbben autót is vezetnek,sőt inkább autót,de szabadidejükben,jó időben,általában hobbiból motorral járnak.(Amennyiben nem a motorosfutárokra gondoltál.)
A cikked utolsó mondata felbosszantott, gondolom Te még életedben nem ültél motoron,egyszer próbáld ki!

2-More 2009.01.28. 15:08:53

@The Green Manalishi:

Nálam erre van egy nyomtatott papir a cég nevével, scuci áruszállitás, max X perc papirral, meg a telszámommal.

Manyizga (törölt) 2009.01.28. 15:09:14

@Tie:
ÉN normális követési távolságot tartok. Oldalról is. Nem húzom rá a kormányt a mellettem levőre, hogy "úgyis beenged" és nem vágok be elé fékezve, ahogy a cikkben is szerepel. A reflexeim és helyzetfelismerő képességem meg az összes PÁV teszt szerint a legjobb 20%-ban vannak. NEM nekem van gondom a normális és defenzív közlekedéssel, hanem a furgonosok nagy részének. :)

kalandrover 2009.01.28. 15:10:16

@Tie:

Juteszembe. A ződ Defender bizonyítványába az vanik írva, hogy 7 személyes minibusz.

Akkor én most bunkó furgonos, vagy köcsögterepjárós vagyok-é? :-)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 15:13:07

@kalandrover: Kocsogbunkó furgonterepjárós vagyol, akárki láthassa. :)

toncsi64 2009.01.28. 15:23:32

Nagyon tetszik a reggel 5-ig kiszállítás :-) Akkor olvashatnánk egy kétoldalas posztot "A rakodás zajára ébredtem" címmel.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 15:24:29

@Manyizga: Ha normális kövtávot tartasz, és bevallottan nem tart fel az előtted lévő furgonos, akkor meg nem kell azon nyünyörögni, hogy nem látsz tőle.

cmyk 2009.01.28. 15:25:01

Látom, két tábor van. Az egyik, aki próbált már meg kipakolni egy kisteherautónyi árut, és a másik, aki nem. Utálom, ha valaki tilosban parkol, de megértem a teher sofőröket, hogy a bolt előtt megáll villogóval. Sajnos több mázsa áru behordása másképp nem lehetséges. Aki viszont az auidval, bmw-vel, stb. áll meg így az tényleg elmehetne a fenébe. Hiszen maximum a saját testét kell becipelnie a boltig. Persze, a KRESZ szerint tök ugyan az a helyzet, de.....

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.01.28. 15:39:19

@kalandrover: Hát buszos! Söt, lehet, hogy a legalja: BKV-s.

larus 2009.01.28. 15:49:57

Fel kell venni a ritmust mindenkinek. ZUKok, Barkasok ideje régen lejárt. A kor megköveteli az áruk gyors célba juttatását. 2,5-ös Transporterek, Transitok, 2,7-es, 3,0-es Sprinterek, Ivecoc hordják a hátukon a városi kiskereskedelem, áruterítés igen nagy részét. Ha nincs igény a munkájukra nem állnak meg a bolt előtt, kvázi a bolt is becsukhat.

A lámpánál a kanyarodó sávból elém beugrani szándékozót nem szoktam beengedni én sem / fehér Sprinter 2,7/.

kalandrover 2009.01.28. 15:50:32

@malenykij polgar:

Hát ha azt vesszük, hogy a Vi-varró kék, akkor tulajdonképpen.
Vagyis, büdösnek nem büdös, kényelmes, nem állok meg minden nagyfánál, nem kérik rajta a legyetekbélbetegek. Ja, meg nem ráfizetéses. Szóval mégsem vagyok békávés.:-)

Balee87 2009.01.28. 16:03:09

A Sprinterek többsége 2.2-es. Bár megy úgy mint a 3.0-es Iveco... +nem füstölnek. Érdekes a 2.2-es Sprinter megrakva is megy nekünk mint a barom. nem kell mögötte "vánszorogni". De az is biztos, hogy hulla mind1 mennyivel megyek vele pl. városba mindenki megelőz.
Városon kívül előzők vele rendesen, de kanyarba rakottan is max annyit kell vele lassítani, mint egy személyautóval, utána meg rendesen kigyorsít... hol a probléma...? :) Soha nem tartom fel a forgalmat (előzés után sem) és nem volt még veszélyes előzésem... Átlagtempó 110. Annál gyorsabban nem szeretem használni főleg télen.

El Argentino 2009.01.28. 16:07:31

Áh, felesleges külön cikket szentelni a furgonosokra, gyalogos - motoros - autós. Egyformán közlekedik, mint a barom. Na jó, csak az esetek 90%-ra igaz és így talán nem leszek túlzó.

warriorkolo 2009.01.28. 16:10:01

Kezdtem magam jól érezni, mikor a végére értem, hogy nem csak a motorosokat fikázzák, de a végén csak ott volt az az odaszúrás. Véleményem szerint nagyon sok mindenki idegesítő az utakon, pedig a motoron fokozottan veszélyesebb minden.
1. a frissen megszerzett jogsis 17 éves suttyó hülyegyerek aki az apja kocsiját elkérte egy körre, lehúzott ablakkal-nem érzi az utat, igazán semmit, gyorsulgat, letol
2. a nyugdíjas bácsika, aki már nem lát és 50 helyett 30-cal megy
3. nyilván a furgonos, de belőlük is van rendes, még a motorral szemben is
4. a motoros, aki megvesz egy erős gépet és kerekezik, meg a tinicsajoknak mutatványozik
5. a cikk írójához hasonlók, akik általánosítanak
6. és a leghülyébb állat, aki hagyja magát befolyásolni
Egy motoros, aki autót is vezet

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.01.28. 16:11:05

@2-More:
>suzukim van, mi kellhet még? :D

Kimondtad, kimondtad!!!

TDR 2009.01.28. 16:12:59

Na ez a tipikus magyar hozzáállás...Mindig azok itélkeznek akiknek finguk sincs miről beszélnek.Közlekedem mindennel(motor,szgk,kis és nagyobb tgk)Az baj ha én gyorsan megyek,vagy ott állok ahol nemlehet...stb.A sok okoskodónak mondom.probáldki csak 1 hétre majd rájössz mit és miért csinál a többi közlekedő!(ja és persze nézzetek magatokba is..)Részemröl a sok "önkéntesrendört"csakazért is belsőben megyek,a megengedettel gyülölöm!És az irányjelző,már lassan extra lesz.

warriorkolo 2009.01.28. 16:24:22

Ez Magyarország! Örülök, hogy itt élek, és nem olyan szar helyeken, mint Németország...

kalandrover 2009.01.28. 16:24:38

@Balee87:

"De az is biztos, hogy hulla mind1 mennyivel megyek vele pl. városba mindenki megelőz."

Mazsola vagy.:-) Múltkor kicsit tolósra sikerült /nemmondommegmennyivel/ a Hungária-Könyves-Nagykőrösi a bütyköautó után. Felvettem a "forgalom" ritmusát. Na jó, nem volt annyira útban a Zoktávia, azért igyekezett előttem.:-)

Bell & Sebastian 2009.01.28. 16:27:48

1 óra olvasgatás után kiveszett belőlem a tolerancia a furgonosok iránt.

Dögöljön meg minden gyártó, és közlekedési hatóság, akik fegyvereket adtak, adnak ezen barmok kezébe, a Nagy, Szent Áruterítés jegyében.

Mondom ezt azok után, hogy a barátom 6 halottat produkált hasonló mentalitással, egy ütközéssel. (Átsodródás) "Szerencsére" ő sem élte túl...

larus 2009.01.28. 16:33:05

@Bell & Sebastian:

Lovaskocsival jobb lenne a helyzet szerinted?

Lassan érne oda az áru, feltartanák a forgalmat, sok lószar mindenhol....nem egyszerű ez hidd el.

hydrus 2009.01.28. 16:34:32

Hát igen...Mindíg meglesz a szakadék az úrvezetők és a hivatásosok között.Nem mindegy, hogy 5-10km-t kell menni a cégig reggelente aztán haza,vagy napi 80-130 címre kimenni,leadni az árut,átvenni a pénzt,mosolyogni a kedves vevőre,meghallgatni a panaszát,megint mosolyogni,aztán vissza az autóba,hadakozni a parkolóörrel,esetleg a rendőrökkel szórakozni,egész nap fogadni a cégtől és a kedves vevőtől a visszahívásokat,közbe persze vezetni és térképezni és írni és megint telefonálni...és néha ezt az egészet egybe és egy időbe.Persze közben figyelsz a fogyasztásra is,mert norma van ha magasabb a különbséget te fizeted és télen boldog vagy ha legalább a hajtott kerékre kapsz valami ótvar használt téligumit.Mind e mellett el kell viselned,hogy az autóstársak anyáznak,utálnak,legszívesebben kiéheztetett vaddisznók elé dobnának,a kedves ügyfél persze veled balhézik ha késel ha nem azt kapta amit kért vagy mert rossz napja volt/van,és plusszba még a cégednél az utolsó takarítónő is nagyobb becsben van tartva,mert persze az irodisták szemében a SAJÁT CÉGEDNÉL egy utolsó szardarab vagy.Olyan apróságokról,hogy evés szinte el is feledkezhetsz,mert ritka h belefér az időbe.Minden elismerésem a futároké,az áruteritőké,a csomagszállítóké,mert ha ezek a "fehérfurgonos"srácok és csajok nem lennének ti úrvezetők nagyon szívnátok.Három évig csináltam reggel 4-kor keltem 23-01-között feküdtem,havi 20-23 napot dolgoztam,napi 300-400 kilómétert vezettem és NAPI 80-130 csomagot átadtam,hóba,sárba,ónosesőbe,kánikulába(klímáról ne is álmodj).Persze nem én vagyok az egyetlen,ez a saját történetem...több becsületet légyszíves a "fehérfurgonosoknak".Köszi

larus 2009.01.28. 16:36:36

@Balee87:

"A Sprinterek többsége 2.2-es."

90---150 lóerőig. Azért nem ugyanaz egy Chio-Chipses 309-es, mint egy rövid alacsony 315-ös.

Bell & Sebastian 2009.01.28. 16:38:26

Ja, és kedvenc mondása az volt: A németek mind hülyék, mert szabálytisztelők!

Addig mentegetőzz barátom, amíg nem a bíróság előtt kell megtenned. Vagy a hátramaradott családtagjaidnak, kártérítési perek okán! 6 szorosan, bazdmeg! Érted?

hydrus 2009.01.28. 16:44:53

Ami kimaradt az előbb:mindezt egy karcolás és baleset okozás nélkűl persze,mert az autóban okozott kárt ha hibás vagy 50%-ban te fizeted.Vége

hydrus 2009.01.28. 16:46:24

@larus: Az.Szintén zenész?

mx3 2009.01.28. 16:46:56

@larus: De ha sokat autozol az m3-on a nulláson a 7-sen akkor láthatod, amikor hordában tolják az ukránok a sprinterekkel.És mind ablakos tehát szgk. Direkt azért veszik, mert nálunk mehetnek 130-al. Persze a legfiatalabb is 10 éves.Mi meg 2.5t fölött mehetünk a pályán 80-nal.2 légzsák,abs,asr stb. És a fotosok már szépen rá is álltak. Mondjuk megyek a pályán 100-al, kit veszélyeztetek? A fehér furgon veszélyesebb mint a kalapos Suzukis? És folytathatnám.

TDR 2009.01.28. 16:49:14

@Bell & Sebastian: Te 100 hogy agy beteg vagy,gondolom te haragszól a világra is!

larus 2009.01.28. 16:51:53

@hydrus:

Szerencsére saját cégben, saját Sprintert hajtok. Csak a leírásból ráismertem, mert jöttek infók, hogy széthajtják az embereiket.

Bell & Sebastian 2009.01.28. 16:55:43

Nem. Csak végigkövettem a baleset utóéletét. A szembejövő is átsodródott.

A súly/lóerő a gond, meg a tacho, meg a leszabályzás hiánya. A beteg sofőröket nem akarom, nem is tudom meggyógyítani. De a furgon fegyver is, mint minden járgány. Biztonság meg ohne...

Bell & Sebastian 2009.01.28. 16:59:32

TDR!

Te furgonos-e vagy-e? Mert ha igen, örülj, amíg megteheted! Van az a pillanat, amikor nem fog sikerülni...

larus 2009.01.28. 16:59:53

@mx3:

Az ukrán, román, moldáv észt, litván Sprinteresekkel az a baj, hogy itt mikor találkozol velük, már jöttek 1--2000 km-t.
Ha hazafele mennek, lehet Portugáliából jönnek, mögöttük 3000 km-rel.
Ellenőrizhetetlen ki mennyit vezetett a kocsiban utazók közül az utolsó 24 órában. Oszt egyszer csak elalszik a vezető.

Hogy személyautó-e az útjainkon átvonuló keleti Sprinter állomány azt nem tudom, de az biztos hogy nagy részük teherautóból lett átalakítva 7-9 személyessé.

THC 71 2009.01.28. 17:00:01

Kitűnő írás,jómagam mindennap harcban állok ezekkel a gyökerekkel.

2-More 2009.01.28. 17:01:27

@hydrus:

Szerencsére, mivel kajálni nincs idő, igy nem kell kimenni sem, ez talán az egyetlen "előny".

A többi sajnos, koppra úgy van, ahogy irod.

kalandrover 2009.01.28. 17:05:05

@2-More:

Azéér nem adnak klímát a mestereknek, mert így kiizadják a lét, oszt addig is megy a kilóméter, ha nem kell kiállni kimenni.

2-More 2009.01.28. 17:08:58

@kalandrover:

Könnyen durrogsz, a land roverben mindnben van klima.
Az öregem is ezzel vigasztalta anyámat jó 10-x éve, mikor megvettük a nagyvasat. Aztán kinyitotta a két csappantyút az ablak alatt novemberben :D

TDR 2009.01.28. 17:09:03

@Bell & Sebastian: Is..mi is nemfog sikerülni??

kalandrover 2009.01.28. 17:12:49

@2-More:

Jájjj! Ezt ne is mondd! Egy évben eccer nyitom ki. Hogy nem kellett volna, az pedig későn jut eszembe, mert máris tele ment a pofám, a sok giz-gazzal, ami egy év alatt bele rakódott.:-)

Bell & Sebastian 2009.01.28. 17:16:31

Mi nem fog sikerülni?

A menekülés a szorult helyzetből. (Ha szembe jön egy hozzád hasonló)

2-More 2009.01.28. 17:22:03

@Bell & Sebastian:

Tudom javasolni, hogy az utcára se menjél ki akkor, mert lehet hogy rádesik egy wcdeszka a nemzezközi űrállomásról.

2-More 2009.01.28. 17:24:15

@kalandrover:

Series III-nál asszem van benne tikrács, legalábbis, én egyszer láttam egy olyanban. Mi kemények vagyunk, nekünk IIa van :D

bowrain 2009.01.28. 17:24:46

Én is kiöntöm a lelkem. A furgonokkal ált. ugyan az a bajom mint a többi dízellel: gány szagúak és a ráknak is rákot okoznak. Van benzines furgon? Hagyjuk, azok még büdösebbek, össze-vissza vannak beállítva. Az új furgon meg kevés,ami már figyel picit (mondom picit) a környezetre (akik mi vagyunk, az istenadta nép)

Bell & Sebastian 2009.01.28. 17:27:23

2-More!

Személyes megtámadtatás okán:

Te alfabéka vagy (a témában), csak diktálod a kommentedet az ápolónak. Lazulj, te otthon vagy, a kollegáid között... Van itt elég...

Bell & Sebastian 2009.01.28. 17:31:49

kalandrover:

Újabb agymosott, a piár áldozata, a Nagy Zöld Terepjáróban. (6,5 évig bámultam a pótkereket a motorházon, te kettőt sem fogod. Beszarsz az első nagyjavításnál.)

larus 2009.01.28. 17:32:41

@bowrain:

"új furgon meg kevés,....."


Az átlagéletkoruk sokkal alacsonyabb mint a személyautóparké. 0----7 év közöttiek. Öregebbeket már a vidéki őstermelők se nagyon használnak már.

Persze ezalól kivételek a kőművesbrigádok szolgálati autói.

TDR 2009.01.28. 17:35:52

@Bell & Sebastian: Te szerintem a vödör korom +a moziba háttal mondást rád szabhatták...

bowrain 2009.01.28. 17:41:52

Ahogy kinéznek és ahogy használják őket, a 3 éves furgon is kinézhet 13-nak és olyan füstöt is csinál.
H-snál régebbi furgont nagyon ritkán láttam, ami kb 2001-nek felel meg. De most már kíváncsi vagyok, majd skubizom hátulról, úgyis túl sokan jönnek szembe, már alig lehet előzni.
Vki írta, hogy szoktak villantani. Tapasztalatom alapján tényleg a furgonosok, vagy inkább a kisplatósok villantanak, és még a középkategória vezetői. A két szélsőség, trabi és bmw még sosem villantot rendőr miatt.

Bell & Sebastian 2009.01.28. 17:41:53

Ezentúl rákérdezek mindegyiktőtöknél a koromra, miután kiintettelek a sorból!

TDR 2009.01.28. 17:45:08

@Bell & Sebastian: Hüü ha most megijedtem....Biztos ur vagy kapitány....

2-More 2009.01.28. 17:45:21

@Bell & Sebastian:

Nem a kollégáim, én ugyanis nem vagyok a szó szorosan vett értelmében fuvaros, vagy sofőr, csak gyakran fel kell üljek a nagyvasra.

Mellesleg, pótkerékbámulás, újabb sztereotip hülyeség, először is, az öreg roverekhez fosészaré' van alkatrész, de amugy is egyszerüek mint a kőbalta, nem nagyon van ami elromoljon benne.
Az más tészta, hogy ha fának mész, megdöglesz.

tanulo 2009.01.28. 17:49:24

A probléma nem a géppel van, hanem az emberrel. Azon embertípussal aki mindegy milyen autóba "öltözik" önmaga korlátain soha nem fog tudni túllépni.

Mottója:
"A világ leszar ergo én is azt teszem vele."

Bár biológiailag ezek felnőtt lények, de belső frusztrációik miatt örökre megmaradnak a létezés egy alsóbb szintjén.
A társadalom-, v. közösségnek pedig ha tetszik,ha nem, együtt kell élnie velük.

Hiszen végül is mindannyian emberek vagyunk.

larus 2009.01.28. 17:50:31

@körbezártvillám:

"bármikor bárki előtt körültekintés nélkül kibasszák az oldalajtót (persze szintén tisztelet a kivételnek) a hülye gyökerek."

A tolóajtó nagyon zavaró lehet ám!!

2-More 2009.01.28. 17:55:57

@larus:

Na igen :D De a sima ajtót azt meg soha, sehol, senki sem baszta még ki senki elé, ugye, csak furgonos...mert az az elefántfülnyi tükör, azt sose nézik, mi :D

Teljesen mindegy, mit ugatunk, ha sapka van rajtad az a baj, ha nincs akkor az a baj.

zsoci 2009.01.28. 17:58:34

Amit leírtál alapvetően igaz, én se értem néha hova a francba kell rohanni. Nekem is van egy saját, nem fehér dobozosom, mégse kap el a elmebaj. Viszont az is egy vicc amikor megsértődik a személyautós majom és ha megdöglik is visszaelőz. Pedig én mindig 100-110-el megyek a pályán.
Az meg a másik kedvencem mikor lassan ovatosan tolatok ki ferdén a parkolóhelyről, nem látok semmit, megáll a holteremben és még meg is van sértve.

olcsóJános 2009.01.28. 18:13:14

ritka szar publicisztika.

szaglik rajta, hogy EGY bizonyos furgonos váltotta ki belőled ezt a cikket.

én holnap írok a suzukis papperokról, holnapután a frissjogsisokról, jövő héten a részegen jogsi nélkül fogaskerekűbe bezuhanó nőkről, aztán nagyképű balfék papp tiborokról akik azt gondolják eléggé felnőttek egy magasan olvasott internetes autós magazinba való írkáláshoz. mert ez egy irka-firka.

jóéjszakát.

Sayniqua (törölt) 2009.01.28. 18:16:25

Mindenki egy deviáns, paraszt, seggfej, aki totál leszarja a másikat. Na, ezt most jó' megmondam..kéremkapcsojjaki..... :)

zalkapone 2009.01.28. 18:18:13

Én is közlekedek fehér (személyszállító) furgonnal (Tranzit hosszú, Transporter rövid), de soha nem akadályoztam senkit. Sőt! Még csak nem is száguldozok. Pedig még "fényhidam" is van! :-)

hamika 2009.01.28. 18:24:02

A lámpánál a kanyarodó sávból elém beugrani szándékozót nem szoktam beengedni én sem / fehér Sprinter 2,7/.

he he én sem /kék connect/ persze ha látom hogy 100 le nél több van nálla akkor meghunyászkodom :)
Árutbehordani meg nagy szivás több száz méterröl,ezét marad a vészvillogó.

Kalmár Csaba 2009.01.28. 18:29:05

Az alapvető probléma az szerintem, hogy a jófajta Magyar emberek nem is ismerik a kreszt!!Én napi 200-700km-t vezetek egy jó nagy fehér furgonban, de a balesetek elkerülése nem a suzukis nagypapán és nem is a kopasz bmw-s en múlik hanem rajtam!!!Valóban én is gyorsabban megyek a megengedettnél, de ha mindenki tudná használni a többsávos utat ill. a körforgalmat és az indexét akkor nem is lennének ennek a cikknek a tárgyai a fehér furgonok!Az egész biztos, hogy a furgonosok sokkal több km-t vezetnek balesetmentesen , mint személyautós társaik!

Ubul1 2009.01.28. 18:33:02

@TDR:
Talán mostmár befoghatnád a lepcses pofádat, segghülye paraszt!
Olyan mértékű baromságot meg csak egy ilyen magadfajta surmó ereszt meg, hogy annak pofázik vissza baromságokat akinek nem kéne mert aztán te leszel akinek szétrúgják a szaros valagát... ha eddig még nem basztatták a fajtádat eléggé majd fogják.

Ubul1 2009.01.28. 18:40:16

pappjóska hawer meg megint elgurította a gyógyszerét reggel és beintett neki egy furgonos gyerek, mára is meglett az eszetlen durrogása, ráadásul épp olyanról, mint mindig amin nem lehet és nem is akar senki változtatni. Lehet triciklivel is sót meg cukrot szállítani, aztán az majd a járdán áll meg. Különben szerencsére sosem kellett pesten kavarnom a kocsival max átutazóban aztán az is épp elég, örülök h nem abba a koszfészek "városba" születtem, így aztán kb le is szarom az összes siralmat ami eszébe jut az ott lézengőknek, hogy ez se jó de az se tetszik, különben se lehetne ott mindenkinek szépet tenni mert mindig lenne ami épp nem tetszik valakinek. Kérem meg kell tanulni ezzel élni ami van, vagy megoldani a problémát a saját szemszögből, ha akadályoz valami, akkor olyannal megyek ami kikerüli. Aztán kész. A furgonos barmairól akik meg itt osztják az észt meg csak egy mondatra:
Aki kurvának áll, az ne sírjon mikor baszogatják. Kb ennyi, van más meló is. Pl biciklis Postás Józsi.

npista 2009.01.28. 18:40:39

Az enyém sárga ,hosszú és elsőkerékhajtású! DE betartom a szabályokat és azokat a társaimat vakítom le az útról akit megelőzve visszaelőz és lelassít vissza mert Ő a személyautós ám !! Na az ilyen embert leütném ha nem tiltaná a közerkölcs!!! A cikkírót meg ültesse be maga mellé valamelyik társam és meglátom ugyan ez lessz- e a véleménye a magyar közúton töltött átlagos napunk után!! A pesti "tehereseket" meg csókoltatom, mert ŐK tudnak legalább vezetni meg sávotváltani is!! A személykocsim amúgy a teherautóm is egyben és nem értem miért büntetnek azzal a seességkorlátozásokkal mikor több biztonsági felszerelés van a kocsimban mint egy fapados szgk-ban./PL : sebesség és terhelésfüggő fékrásegítő, pirotechnikai övfeszítő, abs....stb/
Máskülönben a 160 cm -es feleségem is biztonsággal vezeti a gépet és imádom benne olyan ügyes!!!!!!!!

Ubul1 2009.01.28. 18:42:42

@zalkapone:
Fasza gyerek vagy, csak nehogy lecsússz a hamisan bilétázott óccsó kínai pikós göncökről. Nem lenne mit szétosztani a t. csürhe között a raktárban...

VOGAben 2009.01.28. 18:46:07

Nem szimpatikus általánosítgatni. Én masterrel, most crafterrel járok, jártam. (sárga-fehér)Marhaság, hogy nem jó a kilátás hátra. Jól beállított tükrökkel, amik nem a kocsi oldalát mutatják hanem azt, hogy mi újság történik éppen hátul, többet látok a mögöttem zajló világból mint sok csőlátó, félvak a szélvédőn át. A teljesen kifelé állított holttértükörben pedig azt is észreveszem ami éppen mellém ér. De a csipogó tolatólámpa nem hülyeség ám! Jól látható, hallható módon tolattam be egy helyre. Mivel egyszerre nem tudom mindkét tükröt nézni, nem vagyok kaméleon, azt vettem egyszer csak észre, hogy egy babakocsit toló nő besétált mögém. Ha nem veszem észre és nem lassan tolatok akkor most is ülnék valószínűleg. Közöltem vele is, hogy szokjon le az ilyen manőverekről, hogy srégen, háttal a forgalomnak csalinkázik ráadásul tök fölöslegesen mert végül ahová ment az induló oldalon volt. Megértette. Ja és könnyebben parkolnék sok helyen ha a kedves úrvezetők nem 1,5-2 autónyi helyre állnának be. Pl kapu előtt és után. Valamint azon kevés helyeknél ahol van rakodási terület meghagynák a használóknak. Mert sajnos sokan a patikába is behajtanának kocsival. Vicc. a tényleg nehezen mozgó rokkant meg nem talál helyet. Sokat nyomultam Pécsen. Egész kellemesen lehetett haladni. De a többi dunántúli kisvárosban katasztrófa ami megy. Egy zöldön jó ha 3-4 kocsi fér át és mintha minden második autóban háttal ült volna a volánhoz a vezető. Botrány. Nem hiszem el, hogy aki egy széles úton 30-40 el csüsszögve mer csak haladni annak vészhelyzetben berobbannak a reflexei, és megtáltosodik. Ja és kistelepüléseken áthaladó forgalmas utakon szokjanak már le az úttesten való parkolásról. Ha van híd akkor oda, ha nincsen az udvarba álljanak a kedves Hölgyek és Urak. Ugyanis rohadtul idegesítő húsz méterenként megállni mert a szemből jövő stiftes vagy asztmás a felezőn tud csak haladni és véletlenül sem segítené a kerülő manővert. Csak mert a pógár nem tud a kapuba állni, tolatni. Nem csak a furgonosok között vannak véglények.

larus 2009.01.28. 18:47:39

@Jumper1:

Teljesen igazat írsz.

Nagyon sokan "vakon" vezetnek. Egyszerűen nem néznek, vagy nem látnak 100 méternél messzebbre,nem látják át a forgalmi helyzetet és ehhez képest nagyon gyorsan mennek.

Autópályán ha mész, ad abszurdum kicsit gyorsabban és előtted 3--400 méterre megy egymás mögött szorosan 2 kamion. A hátsó mögül ugrasz ki előzni, vagy felfeded magad időben, hogy előzni szándékozol???????????

zalkapone 2009.01.28. 18:48:45

@Ubul1:

Iratkozz fel a Vöröskereszt segély-listájára, hátha kapsz belőle te is! :-)

Ubul1 2009.01.28. 18:51:03

@zalkapone:
Elég lesz a vámosok segílye is, az zsírosabb tétel.

zalkapone 2009.01.28. 18:51:23

@Ubul1:

Mielőtt megint leereszkedik a vörös köd a szemed előtt, megjegyzem, hogy tényleg a rászorulók között osztjuk szét a lefoglalt hamis ruhákat! Nem tartjuk meg, nem visszük haza, stb.

zalkapone 2009.01.28. 18:52:30

@Ubul1:

Ha már haza akarnék vinni valamit, akkor a műszaki cikkek közt néznék szét! Na, onnan volna mit vinni!

Ubul1 2009.01.28. 18:55:06

@zalkapone:
A mikulás bácsiban itt senki nem hisz, ne etess!
Jah, hát mi akadályoz meg benne h kifoszd a TV-s hifis részleget, a jobb darabokat a gyorsabbak már hazacipelték?

zalkapone 2009.01.28. 18:55:37

@Ubul1:

Pontosítok. Nem mi osztjuk szét, hanem az erre engedélyezett segélyszervezetek: Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat.

TDR 2009.01.28. 18:56:10

@Ubul1: Anyád szolt menj haza mert este mentek szenet lopni..

zalkapone 2009.01.28. 18:56:45

@Ubul1:

A belém nevelt tisztesség! :-)

ducato 2009.01.28. 18:58:37

Kedveseim!
Ez aztán a fogadtatás! Épp tegnap regisztráltam és tessék! Képzeljétek van egy fehér Ducatom és rá kell jönnöm, hogy közellenség vagyok.
Mentségeim: Használok mellette egy Corollát is, valamint néha motorra is ülök (Sachs).
Amúgy néhány évtized benzin, gázolajégetés után sem vagyok allergiás a kisteherautókra, ez valami új trend lehet.
Amit a szerző leírt, sokkal inkább illik a kamionosokra tapasztalataim szerint, de azért ők se bántódjanak meg! Kisteherautót nagyon ritkán láttam baleset részeseként, kamionokat viszont úton-útfélen!
Szép estét!

Ubul1 2009.01.28. 18:58:57

@TDR:
nem, mi a kőolaj vezetéken élősködünk. Aszőkített naftával megy az egész gk park, mit gondolsz miért W123-ast újítottam? Fáradtolaj rulz vazze, az meg nem izgat hogy leolvad a kaszni a rozsdától a motor körül, ezek a tragacsok már nem érdemelnek jobbat, csak Csikós mester talál néha aranyat...

zalkapone 2009.01.28. 19:01:16

@Ubul1:

Semmi sütőolaj? Csalódnom kell...

Ubul1 2009.01.28. 19:02:23

@zalkapone:
Az nem kormol eléggé, és nem okoz időelőtti tüdőrákot a t. honfitársaimnak, hogy rohadna meg mind! :D:D

Ubul1 2009.01.28. 19:03:59

@zalkapone:
Ja a jövedéki adót elfelejtettem befizetni a szőkített olaj után, remélem nem baj?! Szagra a kipugáz úgy se lángos sütödés. ;)

zalkapone 2009.01.28. 19:06:32

@Ubul1:

Egyszer már mondtam, hogy hál'istennek nekem a jövedékhez, meg a regadóhoz semmi közöm. Így nyugodtan telnek a napjaim. Kevesebben is utálnak... :-)

Szendwich 2009.01.28. 19:17:37

A széttaposott fehér furgonok miért nincsenek megemlítve a cikkben? Az olyanok amiket csak a rozsda tart egyben. Az olyanok amiket szintén padlóznak és akkora fekete felhőt eresztenek amiben Marco Polo is eltévedne.

zalkapone 2009.01.28. 19:33:34

@Szendwich:

Ez szinte bármilyen széttaposott dízel autóra igaz! Legjobbak a "területi képviselő" verdák, meg a régi vajszínű taxik! :-)

kalandrover 2009.01.28. 19:38:20

@Bell & Sebastian:

Mester!

10 év alatt sikerült hozzá venni 3 db zsanért, meg egy kormánycsuklót, mindösszesen 9.000. hungary frotyóért. Ha ez áldozat, akkor vállalom. :-)))

kalandrover 2009.01.28. 19:41:32

Ja, meg vettünk bele sok gőzolajat.

Tehát használtuk is.:-)

2-More 2009.01.28. 20:07:53

@kalandrover:

A szemét burzsuj terepjárós :D

Biztos rózsadombi pecó is van mi? :D

kalandrover 2009.01.28. 20:13:09

@2-More:

nemnyert. nincs ingatlan sajnos.

CsCsabesz 2009.01.28. 20:40:12

Mókás volt olvasgatni ezeket a kommenteket:)
Szerencsére én is a hivatásos sofőrök táborát gyarapítom, Jól is vezetek!!!

Jean-Baptiste Emanuel Zorg 2009.01.28. 20:42:35

ja ez így van, nem is ezért írok, hanem ez az idegesítő VW reklám miatt. Miért használják az opel sárga színét? :) a galád banda...

Bell & Sebastian 2009.01.28. 20:48:21

kalandrover!

Te hazudzs bazdmeg!

Vagy gyári marketinges vagy!

Írj már rendszámot, megnéznélek a nyilvántartásban. Ha megint hazudsz, az e.mailod alapján simán megvagy.

Bell & Sebastian 2009.01.28. 20:57:04

Kalandos róverbarát!

Mentőkérdés:

Gondolatban számold meg a lengéscsillapítókat. Mennyi?

Nincs neked Rovered...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 21:03:32

@Bell & Sebastian: Te szerencsétlen, nézd már meg a kartács weboldalát.

www.kalandrover.hu

A kartácsnak három, vagy négy Landyja van, én is mondhatjuk, oszlopos tagja vagyok az MLRE-nek, szóval egyelőre csak terólad nem tudunk semmit a nagy szádon kívül. :-D

@2-More:
És ha SIIa-ja van magának, akkó maga ménemjár MLRE gyűlésekre, meg ilyen mókákra? Kalandrover kartácsnak felmentése van, mer messze lakik, de néha még is odatolja a rusnya pofáját egy-egy gyűlésre, úgyhogy maga is dobjon egy rettenetes e-mailt itten nekem, hogy tudjam a továbbiakban értesíteni az egyesületi mókákról, találkozókról, meg ilyesmikről. :)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 21:04:52

@kalandrover:
Te amúgy itten mér ezt a nikket használod, mé' nem azt, amit a topikokba'?

Ubul1 2009.01.28. 21:16:57

@Bell & Sebastian:
Nyugi fakabát kartárs, fingod sincs a LR-ekről, mit gondolsz miért épp ezeket használják a világnak mintegy 30%-ában ahol szilárd útburkolatról még hírből se hallottak. És persze azokkal a kocsikkal se jártak szilárd uton sose.
Ébresztő itt most nem a Freelanderről meg a többi lószarról van szó idösapám! A Land Rover a Defendernél kezdődik aztán folytatódik a Series II és III-mal az igazán megszállottaknak. Azt meg hogy Range Rover meg inkább hanyagoljuk olyanokat nem ismerek, most vagy egy dagonyatipróban van az ember vagy egy kényelmes felsőosztályú szedánban, átmenet nem hiányzik.
Szóval még mindig cm-re mérik a jelölteket a szervezetnél? :D

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 21:23:19

@Ubul1: Én ismerek olyat, hogy Range Rover. Kettő is van itthon. ;)

És az a legjobb. A kényelmes dagonyatipró. :)

Azért ne felejtsük el, hogy a Defender, és a Discovery is gyakorlatilag a Range Rover futóművét kapta meg annak idején, csak a Defi kicsit korábban, már a 80-as évek elején, míg a Disco ugye a 90-es évek elején jelent meg. De az gyakorlatilag technikailag megegyezik a korabeli Rangeekkel, még tengelytávban is, csak a ruha más rajta, meg a körítés. :)

Ubul1 2009.01.28. 21:30:02

@Tie:
Valahogy egy Discoveryben már nemigen akaródzna nyugodt szívvel nekivágni egy Kairó-Marrakech távnak. Meg a Land Rover volt előbb aztán a Range, szóval vegyük át ezt a ki miből mit kapott meg témát, de ha kell akkor majd jön Csikós mester aztán majd kiokít a saját kocsidból. Az lesz majd a show!
:D

Ubul1 2009.01.28. 21:31:15

Különben őszinte részvétem h 2 is jutott belőle...

indapass90210 2009.01.28. 21:32:10

@Ubul1: Nálunk van egypár defender, de szerintem akinek azzal kell rendszeresen hajtania, az sikeres ember már nem lehet.... az üléshelyzet az már majdnem olyan szar bennük, mint sünt szülni.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 21:36:04

Na, arra azért ki lennék váncsi, ha valaki újat mondana nekem Land Rover témából. Bár egy ember van, akiből ezt kinézem, Elf. :)

Az meg egyszerű tény, hogy a mai Defender technikailag a Range Rover Classichoz van közelebb, mint a SeriesIII-hoz. A terepváltó, váltó, futómű, hidak (kivéve a Salisbury hátsó híd), fékek a Range Roverből valók, később a motorok is (a korai 110-esekben lévő 2.5 szívó, majd turbódízel motorok nem voltak Range-ekben, később viszont abból fejlesztették ki a 200tdi-t, amit aztán szereltek Discoba, Range-be egyaránt).

Mai új 3-as Discovery-k is nagyon komoly terepjárók, ismerek emberkét, aki ilyennel terepezik, egy jó gumival akárhol elmegy, ahol én elmegyek a három difizárral, meg az MT gumival a Ződ Szörnnyel, egyes-kettes Discok is kőkemény terepjárók - naná, hiszen valójában Range Roverek. :)

Hidd el, ha valakinek, hát nekem nem kell bemutatni ezeket az autókat. ;)

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 21:39:25

Különben is, egyszer, Anna egyik posztjára már leírtam a Szériák, meg a Defender evolúcióját, hagy ne írjam le ide mégegyszer. Egyelőre még nem utal fizetést a totalcar terepjáró-tesztekért nekem. ;)

ohh_vazze 2009.01.28. 22:20:53

Alapvetően semmi bajom velük, mert egyaltalan nem irigylem a munkajukat es a melombol fakadoan sokat szemelyesen is ismerek.
Bajom azokkal van, akik pl. autopalyan/kozuton a megengedett felett jocskan toljak. Sokszor benyomva.... Szerencsere ok kevesen vannak, de elegendoek eleg ahhoz, hogy oket vegyuk alapul cikkek irasanal es leginkabb az altalanositasnal. Az a teny azonban, hogy ceges autot tolunk, meg a legszelidebb vezetobol is olyan allatot hoz ki, amin csak csodalkozni lehet. Mit nekem pl. futomu, fogyasztas......
Tegyem hozza, hogy szerenyebb lett nehany arc a gyorshajtasos buntetesek szigoritasa miatt...

kbtomi 2009.01.28. 22:31:28

"Itthon ráadásul a közlekedési szabályok különbséget tesznek a 2,5 tonna alatti és feletti teherautók között, a nagy furgonok azonban általában magukra veszik a 2,5 tonna alattiakra vonatkozó könnyítéseket. Így például, ahol hetvennel szabad menni lakott területen belül, ott a nagy furgonoknak változatlanul ötven lenne a megengedett."
nem szeretnék evvel a résszél vitatkozni,de én most kikerestem és ezt találtam:"Ha a "Sebességkorlátozás" jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál nagyobb sebességet jelez a 3500 kg
megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral legfeljebb a jelzőtáblán
megjelölt sebességgel szabad közlekedni"
a 2500kg felső határ szeintem csak lakot területen kívül igaz..

berliner 2009.01.28. 22:39:39

sokan írták, h ez hungarikum. a lótúrót!! angolok is szeretik használni a "white van driver" kifejezést. ez mindenhol megvan.
amúgy szerintem nincs annyi baj a furgonosokkal, néha van egy-kettő, aki tényleg elég vadul vezet, múltkor pl a M5-ön egy Ducato tényleg 160 körül tolta le az autókat, de annyira nincs sok ilyenből. Sokan írták, h gyakorolottak, ebben azért tényleg van valami!! Ha a gyakorlottak közt kell arrogáns csoportot keresni mindenképp (egyáltalán nem kell), akkor azok a taxisok.
Az meg megint más kérdés, h a városban miért nincsenek parkolóhelyek...

Bell & Sebastian 2009.01.28. 22:46:30

Béke Testvéreim, angol autók barátai!

Mivel közel annyi időt voltam műhelyben a Perkins motoros 90-esemmel, amennyit Ti vezettétek a sajátotokat, és ráköltöttem egy csinos kis vagyont, feladtam, vettem e helyett az ipari hulladék helyett egy pick-upot.

Egészséget, pénzt szerencsét hozzá! Csak hagyjuk a hazudozást, hittérítést! Angol szart ne vegyen senki, ráfázik!

Egyébként 5 lengéscsillapítója van...

tomlaker 2009.01.28. 22:58:30

királynak lenni amúgy is nehéz, figyelembe véve a földön található királyságok kis számát.
Hát még egy fehér furgonnal?..

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.28. 23:07:07

@Bell & Sebastian: Látszik, hogy nem sok fogalmad volt az autódról, mert gyárilag Perkins motor sosem volt egyetlen Land Roverben sem. Egyedi átalakítások során angliában szokás volt mindenféle motorokat beleberhelni, többek között a Perkins 4.203-at, és a 4.236-ot.

A 200tdi, 300tdi, és a 80-as években futó 2.5NA, illetve a 2.5TD mind-mind Land Rover fejlesztésű motor (a korai, 1957-ben bemutatott kettőnegyedes [2286ccm] szívódízel késői leszármazottai).

fosdapass 2009.01.28. 23:13:12

Nemmegmontam kisfiam hogy tanuljál! Most nézz magadra, fehérfurgonos lettél. Pedig mi taníttattunk semmi más dolgod nem volt, de ha neked ez kellett, megkaptad!

adamFZR 2009.01.28. 23:32:34

én egy 130lovas pdtdi transporterrel nyomom, (fehér :P) és annyi igaz hogy hihetetlenül megy, na meg a fék.. üresen mindig attól rettegek hogy valami faszfej úrvezető belémcsattan hátulról, főleg mióta motorral kétszer nekemjöttek,m ert a sportmotoron van fék, a papákmamák lábában meg nem sok.. :S nekem ez a félelmem.

Bell & Sebastian 2009.01.28. 23:42:34

A 2,5 tdi nem Perkins? Add vissza a tagságid, reklámmanipulált szerencsétlen. Ez a blokk szolgál egy csomó építőgépben! A Landyban csak a szerencsétlen indiai munkás az angol! Meg a koncepció. Aranymetszés a sziluettben, mi? A kutya elpatkol, ha ezt beveszi!

Bell & Sebastian 2009.01.28. 23:51:31

Menj el a Caterpillarhoz, a Landyval egy zsi... pénzügyi csoportté volt mindkettő a Forddal együtt.
Ott legalább bevallják a beszállítókat.

A magyar Cat becsületes csókákból áll.

Tommeeca · http://napimerites.blog.hu 2009.01.29. 00:03:19

Ez az utálkozás csak arra volt jó, hogy a szerző beismerje saját gyengeségeit: tükörből nem tud tolatni, vagy tolatni se? és ráadásul még egy hátsó kerekes autóval is meghalna ha havat vagy jeget látna. Szóval ő se különbözik a többi általánosító úrvezetőtől.

mx3 2009.01.29. 00:07:53

@kbtomi: Igy van, autopályán pl. 80km a megengedett a 2.5 t-nál nagyobb ösztömegü jármüveknek, tehát pl az összes pickupnak is. Izgalmas, hogy Trabant mehet 130 km/h-val is meg autobusz 90-nel, meg kamion is 90-nel.Egyedül Europában. EU mi.

Zozzz 2009.01.29. 00:15:45

Nagyon a szívemből szólt a cikk. Én már 5-6 éve is ezt mondtam. Céged olaj, céges autó, lökjük neki. Ész meg semmi. Nem fél méterről lehet gyorsan előzni hanem 15-20ról. Még jönnek szembe de már teligázzal gyorsítha(tna) ha nemvolna 4bites kőbalta esze a 80%-uknak. Én is közlekedtem 60 ezret céges HDi-vel. Nem akartam se 40 centire rámenni senkire (aki 90-nel BETARTJA a normát) se szétpukkadni. Skandináviában azért nincs ennyi lánglovagos szerencsétlen mert ott a 230 lóerős is 90-nel meg az 52 lóerős is (itt azért kéne némi fejlődés nálunk elismerem) 90-nel megy. Nincs előzgetés, majdén megmutatom. Egyébként sajnos a páásszátosok és egyéb "hitelbőlvettemkisiparosvagyoksietek" is szépen ki fognak halni ha így folytatják.

Garp 2009.01.29. 00:32:40

szuicid motoros
szuttyogó ifás
töketlenkedő női sofőr
gagyituningos suzukis
nagyképű bmw-s
agresszív pdtdi-s
tolakodó audis
tuskó SUVos
erőszakos taxis
előző villamos
bunkó magyar sofőr
közveszélyes román/bolgár/török vendégmunkás
erőfölénykihasználó-tirpák kamionos
köcsög gördeszkás
figyelmetlen gyalogos
tolvaj állami hivatalnok
bérenc újságíró
korrupt zsaru
alkoholista kőműves
internetfüggő kommentelő
antiszociális rendszergazda/programozó
alkoholista rocker
drogos dj
....(még sorolhatnám)
nagyarcú gyűlöletes fehér furgonos.

Ennyit az általánosításokról.

Krisi 2009.01.29. 01:15:58

Látom továbbra is megy az "én vagyok A Furgonos Aki Szent Feladatot Végez Ezért Rá Más Szabályok Vonatkoznak" szintű szöveg.

Még egyszer leírom, engem kurvára nem érdekel, hogy mennyit kell cipekednie a kapuig vagy hogy hány címre kell kimennie naponta, ettől még engem feltart amikor beáll a Szilágyi Erzsébet fasor szélső sávjába vagy a Kálvin térnél, vagy akárhol máshol.
És idegesít, amikor 4centire mögöttem jön, mert ő annyira siet és a szemét főnöke kiküldte még 7 címre. Leszarom.

Tudom, hogy kemény meló (sok kemény meló van még, szar kifogás). De nem érdekel, engem ne veszélyeztessen senki, és utána főleg ne jöjjön ilyen szar kifogásokkal.

A normális furgonosok meg úgysem veszik ezt magukra, őket üdvözlöm és további balesetmentes közlekedést kívánok nekik.

2-More 2009.01.29. 08:21:34

@Tie:

Nekem nem van SIIa, az öregem terelgeti, én csak egy bunkó suzukis vagyok :D

Igaz az is összkerekes :D

xxlpityu 2009.01.29. 09:49:48

Szép napot

Egy réteg azt hiszem kimaradt a cikkből.
Na kik ők???????.....
Igen....a kínaiak....csak nézzék meg bármelyik fehér,vagy más színű nagyobb furgonaikt(zömmel snassz fehérek,büdös nagy "T" betű rajtuk)
Nem látni egy épp karosszéria elemet az egész kocsin.
Egyszerűen lehetne ezt a helyzetet orvosolni szerintem.
2500 kg fölött "C"-s jogsi,oszt jónapot.
Tuti, hogy lenne így is balest,meg a többi velejáró dolog,de hogy kevesebb az biztos.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2009.01.29. 10:09:25

Most azon merengek csendben, hogy milyen lenne egy Suzuki furgon és a soförje.

2-More 2009.01.29. 10:10:20

@malenykij polgar:

Nincs Suzuki Carry-s ismerősöm, de körülkérdezek ha gondolod :D

feri2360 2009.01.29. 11:09:05

Én 15 év kihagyás után kezdem újra motorozni, egyelőre MZ-vel, nem tartozom a papptibi által rugdalt réteghez. Nyáron sokszor mentem a 4-esen és más 1 és 2 számjegyű utakon, többnyire 100 körüli tempóval, tehát semmiképpen sem kirívóan lassan. Utol is értem a kamionokat, de előzni nagyjából olyankor tudtam, amikor a furgonok. Ilyenkor elég gyakran beért a seggembe egy furgon és gyakran 10-15 percig tőlem fél méterre utazott. Ugye nem akarja senki megmagyarázni, hogy így hamarabb tudott címre érni? Ez azért is gond ám, mert bármi történik (defekt, gyertyaslussz, hirtelen fékezés), akármilyen kurvára gyakorlott vezető, átmegy rajtam. Ilyenkor kénytelen vagyok a kamiontól akkorra távot tartani, ami megfelel kettőnk normális követési távjának, ha a kamion hirtelen fékez, nekem kevésbé hirtelen kelljen. Muszáj volt rászoknom arra is, hogy a sávom bal oldalán megyek, mert amíg jófiú módjára jobbra húzódtam, rendszeresen bejöttek mellém, centikre a kormányom végétől. Ha kátyú, állattetem, bármi elég kerül, nincs terem, hogy kikerüljem, ezért a sávon belüli balra tartással megteremtem magamnak ezt a teret. Majd ha a furgonosok megtanulnak közlekedni, és biztosítani nekem az életmentő teret, akkor újra átgondolom a dolgot. Ja, és jellemzően a furgonosok csináltak olyanokat, hogy amikor a sávomban jobbra tartottam, utolért a furgon, kettőnkön kívül senki sem volt a közelben, mégis lusta volt a baloldalra átmenni, centikre tőlem a sávomban ment el. Talán ez is azért van, mert a főnök baszogatja? Tavasztól kamerákat is felteszek a motorra, ha valaki (persze nem csak a furgonosok, de többnyire ők) megpróbál leszorítani, már repül is a feljelentés. Engem nem zavar, ha megelőznek, menjen isten hírével, de csakis a távolságok megtartásával.

morcosboci 2009.01.29. 11:13:50

Én nem tudom, hogy nektek mekkora szerencsétek volt eddig Land Roverekkel de én eddig csak szutykokat szereltem kevesebb mint 60.000 mérfölddel az órájukban...Én Toyota Land Cruiserrel vagy G Mercivel hagynám el a kiépített utakat.

kalandrover 2009.01.29. 11:27:48

@morcosboci:

Ez kicsit olyan, mint annak idején a Dácsija. ki köllött fogni a jó darabot. Két darabból lehetett választani. A nagyobbra nem volt pénz. Amazt haver vette meg, mindig baja volt vele. Gyorsan el is adta. A mienknek meg semmi baja nincs. Megrendelni nem mertem volna. Ezt meg néztem a boltban, amennyire lehetett átnéztem, oszt mondom lehet becsomagolni.:-)

kalandrover 2009.01.29. 11:30:08

Ja, meg ismerős most mesélte, hogy sosem volt jó a fűtése. Oszt, hogy kiugrott elé egy fa, lett rajta egy kis lakatosmunka, azóta van benne fűtés.
Biztos a bádogos talált a lemezek alatt egy csövet, amit a gyárban kellett volna összetolni.:-) Ez ilyen móka.

esde 2009.01.29. 11:43:28

PappTibit letolta egy fehér furgon:D:D:D

És most törleszt:D:D:D

Váááá:D:D:D megint a senkire nem tartozó magánügyeit és komplexusait tárgyalja a totlacar-on:D:D:D

yesss

Lassan eléred annak a szőke volvós rinyának a szinvonalát, az is el lett takarítva:P

Igen én is hallottam ilyen fehér furgonosról, és tolta neki:)

És tolja neki a taxis, is sőtt a BKV-is, azokat is utálod???
Ezzel keresi a pénzét:) Látod lenne egy rendes autód nem tolna le egy fehér furgon sem:)))

Éljen Tibi!!!!!!!!! Csak ne itt:)

esde 2009.01.29. 11:45:57

nem utolsó sorban hiába a 400Nm ha egy kisboltnyi doboz légellenállás párosul hozzá, nem hiszem hogy egy visszaváltással nem intézi el az én autóm:))) és ha mégsem akkor sem kerülök ilyen helyzetbe mert látom ha siet és ha nem köcsög el is engedem.

kalandrover 2009.01.29. 11:57:42

Szerintem Hánzi a Király. Bár ennek nem egészen értettem a lényegét.:-)

www.youtube.com/watch?v=-eDfdBRM5hY

esde 2009.01.29. 12:01:11

ja és a pénz szállítók na azok az überbrutál, szerintem azoknak ki is van adva nem állhatnak meg

és a képviselő urak a fekete audikban?

és suv-ok?

váá:D:D:D mindenki szembejön:D:D:D

Tibi menj át a saját sávodba:)

Ukrán Maty. · http://www.dobbenet.hu 2009.01.29. 12:04:30

Nem a jármű típusától függ, hogy valaki hogyan vezet.

gin74tonic 2009.01.29. 13:18:38

a feher furgonokba a soforoket nem az oxfordrol toborozzak.... a kreszt meg ILLIK betartani, amugy meg kotelezo.

gygaabor 2009.01.29. 13:26:13

Igaz beszéd, valóban nagyon sok furgonos paraszt módon viselkedik. Miért? Mert a dolgát végzi és mivel a közlekedési helyzet siralmas Mo.-n, felbassza az agyát. Vagy az az autós teszi ugyanezt, akit akadályoz a telepakolt furgon v. kisbusz. Én is messziről kerülgetem a furgonokat. Nem mondom hogy 100%-ig az ő hibájuk ez a helyzet, mert tényleg csak tennék a dolgukat, persze hogy pofátlankodnak, meg előzgetnek, meg szélső sávban parkolnak.... Nem tudom, én mit tennék, ha a helyükben lennék. Mindenesetre szerintem a hozzáállásuk a Nagy Magyar Hozzáállás az egymással való törődéssel kapcsolatban. Ezért vagyunk a világ lúzerei. Mindenki szarik mindenkire. Ez van. Ha belegondolok, minden szar dolog innen származik ebben a kurva országban.

ipari_fostalicska 2009.01.29. 13:27:19

@halmozottanhatranyoshejzetu: hmm...nekem történetesen diplomám van és alkalmanként furgonnal járok (mivel kulcsos autó). Sokkal jobban is szeretem, mert azok, akik itt fikázzák a furgonosokat, nagyobb tiszteletben tartják, mint a 206-ost, a Cordobat, vagy a Swiftet és nem vesznek semmibe az utakon. És jóllehet adódna a dolog, mégsem kompenzálok, amikor furgonnal nyomulok.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2009.01.29. 13:41:34

@Bell & Sebastian:
A 2.5Tdi bizony nem Perkins. A Perkins a kisujját sem mozdította azzal a motorral kapcsolatban. Meg semelyik másik LR motorral kapcsolatban sem. Színtiszta Land Rover fejlesztés, ráadásul amikor azt fejlesztették, még köze sem volt a Land Rovernek senki máshoz, főleg nem a Fordhoz, meg a Caterpillarhoz. Tudsz ám vicceseket írni, csak az a baj, hogy komolyan is gondolod őket, mert amúgy tényleg jókat lehetne röhögni rajtuk. :-D

Szilizoli 2009.01.29. 13:42:48

Végigolvasva a kommenteket tegnap este fél 7 körül pár embernek már nagyon hiányzott egy alapos dugás. :)))

Bell & Sebastian 2009.01.29. 15:14:44

Kedves Tie!

PR-esnek nem hiszek, itt álltak az udvaromban, ugyanazzal a blokkal, különböző feliratos szelepfedéllel.
A magyar Cat, az Autó-Fort, és a magyar L-R képviselet közös tulajdonban volt, ezt azonban nem írták a prospektusok.

Inkább sírjál, megnyugtat.

Kb. így hamisítják a történelmet a gyárak, amint a példa mutatja. A tulajdonviszonyok csak azért érdekesek, mivel az L-R-nél sem tagadták (akkor még), de a szerelőálláson máshol bebizonyították.

Amúgy meg, nem mindegy? Nem, mert kellenek az új vevők. Én meg továbbra is azt mondom, ez az autó egy rakás szar. Gondolom ez a baj! Ezzel be is fejeztem a meddő vitát.

Perillustris 2009.01.29. 16:06:54

@2-More: "Ez az ötlet nonszensz, úgy ahogy van. Próbáld meg ezt pesten a belvárosban, vagy akárcsak a 7-8 kerületben, a kiskörúton vagy bárhol eljátszani. Itt most nem külterületről vagy valami vidéki mezővárosról beszélünk ahol 3 autó fordul meg egy héten meg van 2 közért."

Érdekes, civilizált országokban működik a rendszer. Ha a Nagykörúton csak 10 autó áll meg 5-6 percre a szélső sávban "vészvillogva", az már azt jelenti, hogy egy órán keresztül felére csökken az áteresztőképessége a szakasznak. Talán nem kell mondani, ez milyen hatással jár az adott környék forgalmára nézve.

Perillustris 2009.01.29. 16:08:51

@2-More: "Ellenben, ha 4re nincs itt a rendelt cuccod a boltban, egyből kéred a vásárlók könyvét ugye."

Talán nem kell olyat ígérni, ami nem teljesíthető.

Perillustris 2009.01.29. 16:11:45

@Butyok: "Ha emg az egyik furgonos nem képes megoldani a cipekedést is és messze parkol akkor egy perc alatt talál a boltos másik szállítót aki simán megoldja (becuccol és leparkol villogoval...)"

Ez igaz. Itt jönne képbe az állandó rendőri jelenlét a forgalmas és emiatt "érzékeny" szakaszokon. Az első 50-100 ezres büntetés után valószínűleg kevesen lennének, akik be mernék vállalni ezt.

2-More 2009.01.29. 16:22:19

@Bell & Sebastian:

2006ban vette meg a Rovert a Ford eleve, úgyhogy nem tudom hogy miről beszélsz...
Prospektusozzál, PRozzál, mocskolódjál egész nyugodtan, de igazad még nem lesz tőle, akármekkora a hangod.

2-More 2009.01.29. 16:23:29

@Perillustris:

Elárulnád nekem, melyik, általald civilizált országnak van ilyen élhetletlen, kupleráj fővárosa, mint budapest? Érdekelne.

A többi szokásos csőlátásos baromság, amire reagálni sem érdemes.

Bell & Sebastian 2009.01.29. 16:36:35

"A nyolcadikosok több mint 80%-ának szövegértelmezési zavarai vannak..."

Nem baj, sofőrnek jó lesz!

empetya 2009.01.29. 17:05:15

Igen Kedves Papp Tibor!

Nagyon örülök, hogy ismét sikerült teleírnod egy oldalt a rohadt frusztrációddal. Ez volt a feladat? Valamit írni kellett, de nem volt ötlet? Gyerünk, ugrasszuk neki a népet a furgonosoknak! Király vagyol, ki az edződ????

32 éves koromra túl vagyok 1 millió balesetmentes kilométeren, Európát járva. Tudnék neked mesélni arról, hogy melyik táborban van több köcsög, a személyautósok vagy a furgonosok között. Csak egyszer tölts el pár napot egy furgonban, aztán arról írj egy cikket, te fafejű személyautónövendék!

papptibi 2009.01.29. 17:06:21

@Suppiluliumas: hát igen, már megérkezett a dzsihádot hirdető motoros levele. Most nézzük az ablakból, hogy vajon melyik járókelő ruhája alatt van bomba, öngyilkos merénylet céljából:)

Perillustris 2009.01.29. 17:07:48

@Sayniqua: "A parkolásról meg szót sem ejtek, mert senki nem fogja fel. Bezzeg a hipermarketben mindenki a bejárat közelébe próbál parkolni. Úgyhogy köszönöm, de nekem ne ugassatok."

A hipermarket bejáratához közel parkolni szabályos, és senkit nem akadályozol vele. Ez talán nem elhanyagolható különbség.

papptibi 2009.01.29. 17:12:04

@VOGAben: egyébként aki még nem vezetett furgont, az tényleg nem fogja fel, hogy ha a körbelemezelt furgon tolat, akkor az nem lát sok mindent.

2-More 2009.01.29. 17:18:35

@Perillustris:

Kivéve talán a rokkantakat, a nagycsaládosokat, az időseket, a nagycsomagosokat, satöbbi. De mivel szabályba nem ütközik, igy gondolom azokat is leszarod, ahogy, magadon kivül, szemlátomást mindenki mást is.

2-More 2009.01.29. 17:20:01

@papptibi:

Igen, csak azért nehogy már a furgonos kurva anyját ezért is.
Nemrég mikor a fülhallagatós hülyegyerek alámászott a kukásautónak, ott is a pilótát meszelték el. Szerinted, jogosan?

papptibi 2009.01.29. 17:24:34

@empetya: Kedves Barátom, már töltöttem pár napot furgonban. Gazellától hosszú-magas Ducatóig. De ettől még nem éreztem magamat mindenek felettinek.

empetya 2009.01.29. 17:29:19

Kedves Tibi!

Nem, te attól érzed magad mindenek felettinek, hogy ilyen cikkeket jelentethetsz meg egy ilyen oldalon. Még nem utálják elegen a mifélénket, kell egy kis olaj a tűzre.

Mindegy, azért én holnap is behozom az országba az árut, amit majd te megveszel. Ha nem baj...

papptibi 2009.01.29. 17:30:34

@2-More: Persze. Nem állítottam, hogy könnyű a dolguk. Sőt, nehéz. Mint írtam, és ezt sajnos nem sokan fogták fel, hogy nem MINDről szól az írás, de mivel ügyesek, bátrak, satöbbi, sokkal többet vállalnak közülük sokan.

papptibi 2009.01.29. 17:32:43

@empetya: jött egy levél egy olyan embertől, aki a furgonisták főnöke, röviden összefoglalta, hogy mimiért meg hogy merrehányméter. Meg hogy miért működik így a rendszer. És na nem így vezetsz, miért veszed magadra?

papptibi 2009.01.29. 17:33:44

@empetya: Szóval, mejd felrakjuk az olvasóilevél-rovatba, ez kimaradt.

empetya 2009.01.29. 17:37:46

Csak azért vettem magamra, mert egy ilyen cikk óhatatlanul általánosításhoz vezet.
A köcsög fehér furgonos sztereotípiához...

empetya 2009.01.29. 17:38:47

De várom az olvasói levél rovatban az írást. NAGYON kíváncsian. Vajon mit mond egy főnök... :o)

zalkapone 2009.01.29. 18:04:12

Ezt ma sikerült lőnöm az iroda ablakából. Nem szorul magyarázatra.
(Minőségért sorry, telefon!)

www.kepfeltoltes.hu/view/090129/122964368K_p014_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ddi 2009.01.29. 18:33:54

Járok fehér furgonnal is, minőségi személyautóval is, ha bunkó kedvem van mindegy melyikkel megyek :) Szóval ez személyiségfüggő, köze nincs az autóhóz.

Kár általánosítani. Ja és a kressz jogtalanul "bűnteti" a furgonokat korlátozásokkal, az én 160 Le-s furgonom, vagy bármely másik mivel tud kevesebbet mint egy személykocsi, akár biztonsági szempontból is.

Krisi 2009.01.29. 18:45:08

@empetya:
"Még nem utálják elegen a mifélénket, kell egy kis olaj a tűzre."

Már bocs, de én eddig is félelemmel kísértem a furgonok közlekedését, ezután is ezt fogom tenni. És lássuk be, ha tényleg minden fehér furgonos normálisan vezetne (nem feltétlenül minden szabályt betartva, de azért nem bunkópasaszt módjára) akkor nem keletkeznének ilyen cikkek.

Ezen kéne elgondolkodni, hogy miért létezik ez a fogalom.

Szóval én továbbra is továbbra is meg fogom különböztetni a furgonokat, mert nagy valószínűséggel egy frusztrált fasz vezeti.

A normális furgonosok pedig ne azokat szidják, akik általánosítgatnak, hanem a tényleg bunkó furgonosokat, mert miattuk utálják őket is.

mx3 2009.01.29. 18:45:50

@ddi: Pontosan. És ez a kérdés inkább megérne egy posztot mint ez a zagyvaság.

empetya 2009.01.29. 19:01:04

Krisi!

Ugyanúgy, mint a balfasz vagy éppen bunkó személyautósok. Én azok miatt utáljam az összeset? Mert valószínűleg egy tuskó vezeti, akinek csak akkor lesz szép az álma, ha legalább egy furgonost megszivatott aznap?

Bell & Sebastian 2009.01.29. 19:06:10

Tie, Ubul-1, 2-More!

Ott ahol a piros dzseki a menő, ott van az élet! Feri lejár? Hogy melyik? Hát aki... (Ugyanitt tablettás-bor kannás kiszerelésben.)

Azt megnézem a híradóban, amikor a Pathfinderesekkel kergetőztök! De türelmetlen vagyok ám...

Ottopappa 2009.01.29. 19:59:40

Ebben a fehér furgonos témában csak annyit, hogy:
- nem zörög a haraszt, ha...
- csak az kiabál, akinek a háza...
- akinek nem inge... (az mé óbégat?)

feri2360 2009.01.29. 20:54:29

en.wikipedia.org/wiki/White_van_man Itt a "fehér furgon sofőrt", mint az agresszív, gondatlan könnyű tehergépjármű vezetőkre alkalmazott kifejezést mutatják be. A "Police, Camera, Action!" és a "Top Gear" műsorok is külön epizódot szenteltek a jelenségnek. Meg lehet rájuk is sértődni. És egy kis személyes statisztika: öcsém bizonyos ingyenes újságokat hord ki saját furgonnal, egyik sógorom egy nyomdánál, másik sógorom a postánál furgonozik, apósom fiatalkorában teherautón volt, majd magántaxis lett. Mindegyikükre jellemző, hogy elhagyta a tanult szakmáját, mert fárasztó volt precízen, jó minőségben dolgozni. Ismerem a történetüket, így van, ahogy leírtam. A sofőrködést egyszerűbbnek, kevésbé fárasztónak találták, meg is maradtak ennél. Gondolom, hogy ez általános jelenség a sofőröknél. Szóval nem kéne annyira önfényezni.

empetya 2009.01.29. 21:01:40

Kevésbé fárasztó? Attól függ, hol és mennyit megy. Havi 20ezer km-t nem mondanék kevésbé fárasztónak. Nem tinglitangli kocsikázásról van ám szó....

zalkapone 2009.01.29. 21:08:15

Tudok mondani rosszabbat a fehértől! Halottaskocsi kinézetű, sötétbarna, nemzetközi futárszolgálat, három betű!

márk.co 2009.01.29. 21:20:23

@zalkapone: Mi a bajod azzal a képpel amit feltöltöttél? Tényleg érdekel!

márk.co 2009.01.29. 21:24:25

@empetya: Kicsit soknak tűnik az a napi 600km, hétfőtől vasárnapig, pihenőnap nélkül. Ha van hétvégéd akkor már majd 800 km naponta!??

empetya 2009.01.29. 21:28:17

Nemzetközi fuvarozás, barátom, nem holmi újságkihordás.

feri2360 2009.01.29. 21:33:50

@empetya: Persze az sok óra havonta, értem én, de azért lássuk be, hogy egy mai furgon vezetése se fizikailag, se szellemileg nem kíván különösebb erőfeszítést. Szervókormány, szervófék, hidraulikus kuplung, stb. Én is ülök 12-16 órát a számítógépemnél, mint maszek szoftveres, én legalább szellemileg megerőltetem magamat, fizikailag kb. ugyanaz. A régi Ikarusokon még 2 személyes sofőrfülke volt, motor benne középen, fülke mögött hosszú pad. Gyerekként oda feltérdeltem és néztem, hogy dolgozik a sofőr. Na az férfimeló volt. Nyáron lyukacsos trikó, kanyarban feszültek az izmok, ahogy a kormányt tekerte. A vezetés maga pedig szellemileg inkább uncsi, mint megerőltető, kivéve persze, ha valaki szándékosan "izgalmas" helyzeteket teremt...

zalkapone 2009.01.29. 21:34:40

@márk.co:

Háttérben két fehér furgon. Ismered a helyet? Ha nem, akkor elmesélem, hogy néz ki. Adott a furgonoktól jobbra parkolósáv. Aztán egy sáv, záróvonal, másik sáv szembe. Illetve a másik (szembejövő) sávból nyíló kanyarodó sáv (ezért a záróvonal). Ha a két jóképességűt ki akarod kerülni, akkor át kell menj a záróvonalon a szembejövő sávba. Tehát nem csak hogy szabálytalanok, de mást is arra kényszerítenek!

zalkapone 2009.01.29. 21:36:45

Arról nem is beszélve, hogy ha a parkolóból szeretnél kikanyarodni, akkor ezek még a jövő hetet is kitakarják!

empetya 2009.01.29. 21:39:19

Azért egy Budapest-Brüsszel-Amszterdam-Stuttgart-Budapest körön el lehet ám fáradni még így is. Ja, és ezt vasárnap délutántól kedd estig. Vagy egy bukaresti kiruccanás, 40-es átlagtempóval. Mert olyan jók a román utak...

feri2360 2009.01.29. 21:42:11

@empetya: Én is vezettem külföldön, ugyanolyan, mint nálunk, sőt egyes országokban még könnyrebb is. Ezzel kár dicsekedni. Nekem 700 km volt a napi maximumom, dögunalom volt, belehalnék, ha ezt kéne csinálnom minden nap, úgy érezném, értelmetlenül pazarlom el az életemet.

empetya 2009.01.29. 21:46:18

Nekem 2000 a napi maximumom. Fel lehet fogni unalmasnak is, de úgy is, hogy olyan helyeken járok, ahova csak sok pénzért juthatnék el. (Portugália, Finnország, Norvégia...)

feri2360 2009.01.29. 21:47:27

@empetya: Jó, hát ha ennyi ideig tévéznék, baromira elfáradnék, de azért nem nevezném kemény melónak. Én meg írtam 3 nap alatt 1500 programsort, és kurvára elfáradtam. Hű de rohadt kemény melóm van, és feljogosítva érzem magamat, hogy mindekit félrelökjek. Aki ezért szól, majd megkapja tőlem, hogy nagyon fog sírni, amikor nem kapja meg a reggeli kakaóját, mert én miatta csak 1400 sort írtam.

empetya 2009.01.29. 21:47:43

Mégis mit nyert? Ül egy monitor előtt egész nap. Nem pazarlás, mi? Attól függ, honnan nézzük.

Krisi 2009.01.29. 21:53:38

@empetya: Igen, ez mind szép és jó. De személyautóból jóval több szaladgál, mint furgonból, ezért azon a téren más a helyzet.

De ha megnyugtat, a személyautósok se gyengék, ott is vannak jó képességűek. Személyes - nem reprezentatív - statisztikám szerint a legrosszabb a kézben tartott mobil + nő kombináció. Ha ilyet látok menekülök :)

Egyébként már több mint 2 éve biciklivel járok minden hétköznap a belvárosban, szóval volt alkalmam megfigyelni a veszélyes közlekedőket, és arra jutottam, hogy a furgonok bizony benne vannak a top 3-ban.

márk.co 2009.01.29. 21:55:41

@zalkapone: Ok már látom! Előszőr azt hittem ezek már az Expeditors-nál állnak. Most látom, hogy lehet nagyítani a képet(!) Járok hozzájuk sokat és elsőre úgy tünt, bennt vannak.:)

feri2360 2009.01.29. 21:57:33

@empetya: "olyan helyeken járok, ahova csak sok pénzért juthatnék e" Ezt nem mondod komolyan... Sofőrködés közben tényleg szoktál Párizsban a Latin Negyedben kisvendéglőbe beülni? Másnap a Szajnán hajókázni? Harmadnap üldögélni a híres parkokban és nézni a sok zöldet? Én ilyesmiket szoktam pénzért kapni. Lehet hogy mégis elmegyek sofőrnek. Nagyon ráérhettek.

zalkapone 2009.01.29. 21:59:44

Top10 (sorrend egyéni igények szerint):
- taxisok
- szemüveges öregsuzukis / thaliás
- boyracer
- furgonok
- kamionosok
- biciklisek
- női vezetők
- "fényhidas" autók (ne vádoljanak részrehajlással!)
- BKV
- motorosok (futárok leginkább)

Ha valaki kimaradt, szóljon!

zalkapone 2009.01.29. 22:03:47

@márk.co:

Ha bent állnának, az lenne a jó! Bár nem hozzájuk mentek, ha jól tudom. Viszont ha jársz arra, akkor biztos Te is láttál ott ilyen szépen parkoló autókat! Tegnap egy 7.5-ös teher félig kidöntötte az egyik sorompót, tolatás közben. Előtte két perccel még a WizzAir-es légikisasszonyok cigiztek mellette...

feri2360 2009.01.29. 22:04:54

@empetya: "Ül egy monitor előtt egész nap." Egyfajta alkotó munkát végzek, de ne menjen el a dumcsi ebbe az irányba. Csak arra akartam rávilágítani, hogy ez a "kurva kemény melóm van" duma csak kamu. Az hogy elfáradsz, csak annyi, hogy valóban kényelmetlen sok órát egyhelyben ülni és az ember valahány óra ébrenlét után elálmosodik. Ennyi a "kemény meló" mítosza.

zalkapone 2009.01.29. 22:05:35

@márk.co:

Közben meg mosolygok magamban, mert még a végén kiderül, hogy mindenki ismer itt mindenkit! :-)

márk.co 2009.01.29. 22:06:59

@zalkapone: Úgy biz', nem ritka nyerges sem a környéken.:)

empetya 2009.01.29. 22:07:23

Képzeld, igen! Majdnem mindig van időm körülnézni. Akár hiszed, akár nem. Párizst már nagyon unom...

zalkapone 2009.01.29. 22:08:24

@márk.co:

Még nem számoltam össze, de napi szinten van vagy 50...

empetya 2009.01.29. 22:08:45

Én sem azt mondtam, hogy kemény meló, hanem hogy fárasztó. Kemény meló az építőiparban van. Például...

márk.co 2009.01.29. 22:09:14

@márk.co: Kicsi nemzet vagyunk mi itten:)

feri2360 2009.01.29. 22:21:41

@empetya: "Párizst már nagyon unom" Ezt kár volt írnod, mert vagy kamuzol, vagy magadat minősíted... A nagy múltú városok megunhatatlanok. De ne vigyük el a témát ebbe az irányba.

empetya 2009.01.29. 22:22:47

Jártál már Rómában? Na, azt nem tudom megunni. Párizst viszont igen. Én már csak ilyen suttyó vagyok.

feri2360 2009.01.29. 22:23:37

@empetya: "hanem hogy fárasztó" Maga az ülés és az ébrenlét fárasztó. Ha ugyanennyi időt a egy széken ülve a konyhában töltenél, akkor is elfáradnál.

empetya 2009.01.29. 22:23:50

De ezerszer meg tudom nézni Bolognát vagy Amszterdamot is. Van mit mivel összehasonlítanom...

empetya 2009.01.29. 22:24:50

Ha ugyanennyi időt a egy széken ülve a konyhában töltenél, akkor is elfáradnál

Így van

AngieJumper130 2009.01.29. 23:18:34

De szépen lett megfogalmazva a jelenség :)

Nem igazán értem mi a gond a "dobozversenyzéssel", amíg az emberek többségének fogalma sincs a jobbra tartásról -nekem valahogy privát autóval sem okoz gondot akár 180-al is lehúzódni a kapaszkodó sávba- sokszor én sem sietek, de ha valaki menni akar, próbálom segíteni.

Nyilván deviáns viselkedés, de nekem például ez a levezető gyakorlat 15-20 óra munka után, ha lassan mennék, már rég elaludtam volna.

Egyébként a doboz terelés olyan mint a motorozás, lehet lassan is, csak úgy nincs semmi értelme..

kepfeltoltes.hu/090129/Jumper_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

zalkapone 2009.01.29. 23:22:54

@AngieJumper130:

Néha tényleg ámulok, bámulok, hogy ezek a szarok így mennek! Bezzeg a "mi" közbeszerzett kisbuszaink 140-nél tiltanak! :-(

ipari_fostalicska 2009.01.30. 08:40:28

@AngieJumper130: ez mi ez? 2.8 HDi? Mert olyannal én is toltam. Tipikusan az a furgon, amiből ki sem néznék, hogy jobban megy, mint egy átlagos 1.6 benzines...

etele789 2009.01.30. 11:00:36

Csak néhány apró észrevétel.Jómagam is furgonal járom rendszeresen kis hazánk de főleg Európa útjait.Sok igazság van a hozzászólásokban,alapból a legnagyob,általában ifjú titánok kergetik a furgonokat akiknek a saját autójuk valami levedlett lusta verda.ezeknek persze nagy királyság a furgon ami igencsak fürge tud lenni.Ezekkel van is gond bőven.Persze az átlag magyar autóst sem kell félteni,mihelyt furgont lát azonnal próbál bármit kitalálni mivel tudja bosszantani.Ha addig békésen poroszkált 60-70 körüli tempóval az országúton azonnal padlógáz nyom nehogy elkerülje.Ha semmi oka nincs az átlag autósnak akkor is elkerüli és beáll elé a sávba nehogy haladjon és sorolhatnám az eredendően zsigerből és nagyon sokszor csak dacból,ok nélkül bosszantást.Szerencsére töbnyire külföldön járok,ahol azért nagyon más a közlekedési morál.DE. A nyugati furgonos ugyanúgy megáll a bolt előtt lerakodni,igaz csak rakodni és nem kávézni,udvarolni a boltos kislánynak.Lerakodik mihamarabb és húz tovább.Itthon viszont mindenki megáll ugyanezért,és döntően nem a furgonosok,csak az eredendő ellenszenv miat ezeket veszik észre.Sokkal többen annak akik a kicsit jobb autó /passat,bmw.merci/ okán királyoknak és minden szabályt lesza...nak gondolják magukat,akik előznek a balra kanyarodó sávban,ha megállok a sárga lámpánál még kikerül és átmegy a piroson,és a hasonló hihetetlen dolgokat produkálják.Ezek kulturáltabb országokban elképzelhetetlenek,még a mindig hajtó olaszoknál vagy spanyoloknál is.Sajnos ez a magyar - már valaki által említett - mindenkre tojok csak én haladjak és én vagyok a király virtusnak köszönhető.Időnként valóban nagyon hajtanak a furgonosok,lehet pont én száguldoztam 160 nal az M5 pályán.De egy apró dolog.Sokszor pár percen múlik,hogy le vagy fel tudjunk rakodni,és nem kell ott töltenem az éjszakát vagy egy egész hétvégét.Kérdem bárkitől: Ő nem sietne ez okból oly nagyon?
A lényeg:nem azzal kellene foglalkozni ki milyen autóval jár,hanem magával az emberrel,egymásal.Az olaszoknál is szépen beengedik a sorba a másikat,igaz aki pofátlan az várhat egy darabig.De kevés van belőlük.Az angolok irtó segítőkészek ha látják rossz oldalon ülök,pedi ott is csak egy furgonos vagyok.

Agr3ssor 2009.01.30. 11:58:47

Én nem tudom... Lehet csak én nem látom a fától az erőt, van pár furgonos ismerősöm... Abból egy idióta... De az a szakadt Favoritjával is idióta...

Lehet én vagyok ilyen elnéző, de engem nem zavarnak, pedig havi 2-3000-et én is elautózok Pesten, és a környékbeli elővárosokban....

Akkor a sok fika után, (aminek nagy része valószínűleg jogos, de nyilván nem ezért szar a világ) jöjjön egy kis dícséret is...

Kedves furgonosok: Köszönöm, hogy 10-ből 9 villant közületek, ha rendőr, vagy trafipax felé közeledek... És köszi, hogy legalább kibasszátok az elakadásjelzőt, mután kiengedtelek titeket... És köszi, hogy kiengedtek Ti is, mert belátjátok, hogy néha egy autón semmi sem múlik... (rutin következménye) Köszi a jobbraindexért, ha meg vagytok rakva, én meg sietnék és nem látok...

Szerintem a sok fika után így teljes a történet...

DízelBoy (törölt) 2009.01.30. 12:05:07

Szarfaszú gyűlöletkeltő.

empetya 2009.01.30. 12:50:56

Etele789, Agr3ssor!

Szívemből szóltatok, végre!
Nagyon sokan képtelenek felfogni, hogy kicsit komolyabb rutinnal rendelkezünk, mint közülük sokan. Ami persze nem jogosítja fel az embert, hogy állat legyen. Csak abba se gondolnak bele, hogy ha főúton egy sorban mondjuk én a harmadik helyről elkezdek előzni, az nem azért van, mert kamikáze barom vagyok. Csak éppen ő a személyautóból nem látja, hogy mi van előtte, de én magasabbról igen. És a tapasztalatom miatt még képes is vagyok felmérni, hogy elférek-e vagy sem.

Az egész ezen múlik. Amíg egy átlagsofőr megcsinál hetente tíz előzést, addig én naponta harmincat. De mondhatnék bármi más forgalmi szituációt is.

empetya 2009.01.30. 13:01:24

Jut eszembe, mondok is.
Nagyon sokszor bosszankodom azon, hogy az emberek nagy többsége képtelen normálisan használni a körforgalmat. Ha azt látják, hogy valaki bent van a körforgalomban, de még a túloldalon, akkor is indokolatlanul lelassítanak, és úgy közelítenek. Hátha az az illető nem megy ki az előttük lévő kihajtón. Pedig egy jól megépített körforgalomba nagyobb íven hajtasz be, mint amin majd bent közlekedsz. Ergo gyorsabban is mehetsz. Ezáltal nem zavarod a másikat, ha nem KÖZVETLEN elé vágsz be. Tehát ha csak egy negyed körrel is előtted van, és még ha tovább is jön, akkor is bemehetsz elé a MEGFELELŐ lendülettel, és majd a bal ívre szépen lelassulsz. Igaz, ezt érezni kell...

Hú, nem tudom...érthető lett?? :o)

Spaceman 2009.01.30. 20:35:01

nos engem is sűrűn előztek már meg hajnal 5-kor, záróvonalon,kanyarodósávban,forgalomtól elzárt területen keresztül.Ráadásként lakott területen belül kb. 80km/h-val. Én is sokat mentem furgonnal, nem hiszem hogy ennyire agresszívan kéne menni, akkor is ha sürgős. Meg vmi korhatár vagy adott km után ülhetne nagyobb autó volánja mögé.

rudy68 2009.01.30. 20:42:29

Feszengek némileg, mivel furgonügyileg érintett vagyok. Igazándiból semmi okom erre a feszengetős érzésre, de valahogy mégis kellemetlen. Egy híján két évtizede vezetek... most illene sorolni, hogy mennyire elképesztő számú km van a lábamban meg miazmás, de feleslegesnek tartom. Soha nem okoztam balesetet, siheder koromban volt két karcolmányos eset, ami a rutintalanságnak volt köszönhető. Ellenben törtek meg hátulról, frontálisan, oldalról is a legkülönfélébb járművek annál is változatosabb vezetői, egy közös volt bennük, a figyelmetlenség és a kapkodás.
Alapjában furának érezhető, hogy ugyanazzal a jogsival vezethető egy alig 1 tonnás kisautó és egy 3,5 tonnás - akár - monstrum is. Aki már érezte egyszer is a saját kezével a két kategória közti merő különbséget, az szerintem jogosnak érzi ezt a kérdést/kétkedést. Nem is volna ezzel gond, de azért némi plusz alapgyakorlat jót tenne a kezdő pilótáknak, hogy ne az éles forgalomban tanulják meg kezelni a nagyobb jármű okozta eltéréseket. Legyen az tolatás vagy bármilyen más "nehézség", ami később abszolút rutinná válik, még a tolatóradar és -kamera használata nélkül is! Mellesleg személyautóban, ha netán hárman ülnek hátul, akkor olyan nagy problémát jelent a tolatás? Igen válasz esetén kéretik kicsit többet gyakorolni és menni fog! Apropó, ha már más által is szóba került a tolatás elősegítése, akkor ugye nem is olyan meglepő az a tapasztalat, hogy a legbeláthatatlanabb helyről való kiálláskor miért csak a hasonszőrű furgonos és buszos engedi ki őket előzékenyen (tisztelt kivételek persze akadnak)?! Ha már a szabálytalankodó motorosokat megtanultuk előzékenyen elengedni, akkor ez nem olyan nagy kérés.
A céges autók gyilkolása manapság már meglehetősen elavulttá válik, aki ezt hagyja és megengedheti magának, az vagy idióta vagy nem normális, úgyhogy ezt a téves elképzelést kéretik lassan homályzónásítani.
Azt viszont megindokolhatná valaki, hogy miért kell - egysávos útszakaszon - egy furgon seggébe mászni, ha az már eleve 70 körül nyomja, pedig csak 50 a megengedett? Ez ráadásul nem ritka, hanem mindennapos! A fordítottja is nehezen tolerálható, de az már abszurd, ha egy "puhatestű" tol egy többször akkora batárt!
A rakodás ügye mindig is zűrös volt, mindig is az marad. HA volna megfelelő mennyiségű és méretű rakodásra kijelölt hely (ahova persze mások nem állnak be más céllal), akkor talán javulna a helyzet. Talán költözzön ki minden kereskedelmi egység a belvároson kívűlre, és ne is lehessen "furgon mérettel" a belvárosban kölekedni? Talán pont fordítva kellene? Legyen pl. a belvárosi övezet kizárólagos BKV, taxi és menetlevéllel igazolt áruszállítók (EURO3 és 4) kiváltsága? Talán jócskán csökkene a dugók miatti idegeskedés és a környezetszennyezés, mivel a sok személyautós kerülni kényszerül és üres rakodóhelyek is felszabadulnak? Hát, kinek-kinek nézőpontja szerint, de a talán helyett jó lenne minél hamarabb valami biztosat megvalósítani.
Ha a főnököm túlhajt(ana) és többet vár(na) el, mint amit a mindenki által ismert közlekedési viszonyok megengednek kirúgna? Engem tuti nem, mert balesetmentesen, mégis dinamikusan vezetek, vigyázok a céges autó(k)ra és nem csak egyszerű sofőr vagyok, hanem "kicsit" több :)
Ugyanakkor megértem azokat, akiket gyakorlatilag rákényszerítenek olyan munkavégzésre, ami szinte már megvalósíthatatlan. Megértem, de én is nehezen tudom a stílusukat elfogadni, elviselni. Mivel ez ellen semmit nem tudok tenni, próbálok türelmes, megértő és elővigyázatos lenni, mert mindenáron haza akarok érni biztonságban!

larus 2009.01.30. 22:17:55

A sok hozzáértőnek: Viszel cuccot a boltba. Rakodásra hely nincs a bolt előtt, ha mégis akkor áll ott valami nagyonfontos2percreszaladtambebocsikakiengednél. Arrébb mész 20 métert nincs hely 50 méter nincs hely 100 méterről a kurva anyád cipelje be a cuccot. Mész még egy kört megállsz a bolt előtt vészvillogóval és elkezded behordani a cumót. A második körnél előkerül a naggyonfontos2percreugrottambeengedjki. Megvárod bazge amíg behordom az árut hamár ide álltál.

kutyás zé 2009.02.02. 19:23:12

Én is fehér kisáruszállítót vezetek, volt olyan év, hogy 364 napot dolgoztam vele! Mások még egyik oldalukról fordulnak a másikra, mi már nyomjuk az ipart!
Mindig bekötöm az övem, mindig indexelek, a kocsiban nem, hogy ABS, vagy ESP, de még szervokormány, vagy osztott, aszferikus tükör sincs, ahogy egy rádió sem, és összesen 50 KW a max. teljesítmény, ellenben pontosan az ilyen hozzáállás miatt, ami a cikkben van, igen keserű a sofőrök élete. Mert nem kéne sztereotípiákat alkotni egy-két rossz tapasztalat miatt! Nekem péld'ul a sok gyökér autóssal van tele a hócipőm! Persze csak azokkal, akik a viselkedésükkel rászolgálnak.
Azt ugye szeretnéd Papp Tibi, hogy a gyereked időben megkapja az óvodában/iskolában a reggelit, ebédet, uzsonnát? Azt sem bánod gondolom, ha bemész este (vagy bármikor) a boltba és friss a pl. pékáru. Gondolom, húzod a szád, ha nincs a méretedben ruha/cipő az áruházban. De azt nem szeretnéd pl., hogy az, aki az árut viszi esetleg szabálytalanul megálljon, mert nem tud máshogy! Igen, lehet van 200 méterre hely, de cuccolj már be mondjuk 3 mázsa árut ekkora távolságról! Meg férjen bele az idődbe! Mert neked viszem az árut, nem magamnak! Te, meg a családod eszitek, isszátok, hordjátok, használjátok!
Zavar, hogy lassan megyek előtted a kanyarban? Hát, igen, az persze nem zavar, hogyha a gyereked nem fél adag levest kap ebédre, mert a többi kiömlött (volna, ha nem 15-tel veszem a kanyart, hanem 40-nel, ahogy te kényelmesen tudod venni azt személyautóval - ABS, téli gumi, alacsony súlypont, zéró áru, ami fel/kiborul/összetörik), ugye? Nyomod a dudát, meg villogsz, hogy menjek már, igaz? Arra már ne is gondolj, hogy esetleg oka van annak, hogy lassan megyek! Te vagy az, aki "bosszút áll", mert nem mentem gyorsabban, hiába villogtál, dudáltál, és mikor lehetősége van megelőzni, akkor elém vág és befékez!? Gratulálok! Tibikém, csak egy hetet töltenél el a munkahelyemen! 70 ezerért! És arról már ne is beszéljünk, hogy a céges üzemanyag, amiről beszéltél... szóval, van egy norma, amit ha átlépsz, fizethetsz!
Arról is írsz ugyan, hogy nem lehet kilátni a kocsikból, ami így igaz, de arról már nem írsz, hogy ennek ellenére a sok paraszt autós mind simán elmegy mögötted 30 centire, ha tolatsz ki valahonnan, mondván: neki van elsőbbsége. Ja, az neki van, csak attól én még nem látom, mert nincs oldalt ablak! És, ha nekikoccolok, mert akármilyen lassan tolatok, hiába sípol-világít hátul, ő mégis bejön mögém 20-30 centire, mire ráugrom a fékre, megvan a baj, akkor én vagyok a hibás! A gyalogosok dettó! Megy a hangos bíííííp-bííííp, világít a lámpa, de mögém lép. Amikor tele vagyok áruval és különösen nagy követési távolságot tartok, akkor azt azért teszem, hogy ha intenzíven is fékeznének előttem, nekem akkor se kelljen satuznom, mert kiborul az áru (jelenleg: étel), nem pedig azért megyek olyan távol a másik mögött, hogy bevágjanak 1 méterre elém hátulról, mert van hely előttem, és én biztos úgyis ráérek, ha ilyen távol megyek, ők meg beférnek. Amikor indexelek már látványosan messziről, hogy be akarok parkolni tolatva a szabad helyre a járdával párhuzamosan két autó közé, akkor meg megállnak mögöttem fél méterre és szidják az anyám, mikor kigyullad a tolatólámpa. Hátramenni persze már nem tud, mert mögötte is ott vannak, ahogy a mögött is... Ja, hogy nem kéne a másik seggébe mászni?! Igen, nem kéne, de hát ő nem látta a helyet, ahová betolatnék, mert nem lát ki mögülem, gondolja magában, és már nyomja is a dudát. Érdekes, milyen furcsa! Nekem is van személyautóm, s ez velem sosem történik meg. Egész elképesztő, hogy én, ha valakinek - mindegy, hogy személyautó, vagy más - elkezd villogni az indexe, akkor elkezdem a normál követési távolságot is növelni, mert nem tudom, mit akar. És láss csodát, sosem akadályoztam még senkit azzal, hogy úgy álltam meg mögötte, hogy nem tudott volna betolatni valahová. Ahogy senkinek sem mentem neki sem, pedig engem mind céges kisáruszállítóval, mind saját személyautóval törtek már össze hátulról, akik nem tudtak megállni. Hihetetlen, mi?! Elképzelhetetlen egyesek számára, hogy lehet másokra is tekintettel lenni, igaz? Ó, a kocsi méreteiből adódó személyautósok hülyeségéről még nem is beszéltem. Mert egyesek azt sem tudják elképzelni, hogy a másik fél autója kétszer olyan hosszú, másfélszer olyan széles, mint az övéké, így nem csak nem megy úgy, de nem is kanyarodik úgy, mint a sajátjuk... Ha üres kocsival megyek sem tudok úgy szlalomozni bizonyos helyeken, ahogy azt a kedves személyautós társadalom bizonyos egyedei elvárnák! Meg kicsit más egy üresen is 1700 kilós kisáruszállítóval kanyarogni szervokormány nélkül, mint egy 1200 kilós szervokormányos kompakttal…

És még 2 jó tanács Tibi:

1. Legközelebb mondjuk a tűzoltókat, vagy mentőket hurrogd le, hogy miért vezetnek úgy, ahogy

2. Ne felejtsd el az általad is említett karácsonyi gyűlöletlevelek közé betenni a saját írásod

David Snake 2009.02.07. 09:51:30

Sziasztok! A legjobbkor írta ezt a cikket ez a jóember..épp kifogytam a saját tapasztalataimból a könyvem számára. Ezért szeretném a segítségeteket kérni. A mindennapi "vandriver" életébe szeretném ha egy kicsit bele látnának az emberek. Nem csak a közlekedéssel kapcsolatban, hanem érdekelnének az "okosságok" (természtesen név,hely és idő nélkül) a bartel üzletek, a "schwarz" fuvarok stb...Tudom, h van mert én is hajtom a szekeret napközben és nem feltétlen a fizum az egyetlen forrásom. Kérlek titeket, h a feherfurgon@indamail.hu cimre küldjétek a sztorikat vagy bármit ami kapcsolható a témához. Lehetőleg egy erre a célra létrehozott e-mail cimről (ki tudja ki írta ezt,vagy ki olvassa). Mindent elolvassok és ezen a blogon válaszolok a kérdésekre.Köszönöm a segítséget és a korom legyen veletek.

jonny2x 2009.02.11. 08:16:12

@feri2360: helo ferko.
addig ne alkoss velemenyt, amig nem csinaltad, es NEKED teljesen felesleges osszehasonlitani a te es a furgonos munkajat, amig nem csinaltad.

"Az hogy elfáradsz, csak annyi, hogy valóban kényelmetlen sok órát egyhelyben ülni és az ember valahány óra ébrenlét után elálmosodik."
muhhaha. inkabb az a mitosz, hogy amikor elalmosodsz, te bemesz egy motelba, kipihened magad, megreggelizel, es masnap 100%-osan tudsz ujra dolgozni. vagy mire gondoltal, hogyan tortenik a pihenes?

nem mondom, hogy hude kemeny melo, de sokkal kemenyebb, mint a programozas. a nagyon csendes fulke, es a hidraulikus kuplung, meg a szervo tenyleg sokat segit, de attol ez meg fizikai melo marad.

es miert irom ezt? mert en a gep mellol alltam fel. ultem en is napi akar 16 orakat a gepek elott. aztan meguntam, hogy amikor hajtas van, magamon kivul latok 10 embert, meg reggel a boltost ahol kajat veszek, aztan melo, aztan haza, kis pihi, es ujra ugyanez. ez nekem igen ingerszegeny volt. mindket oldalt ismerve, a furgonos melot ossze se lehet hasonlitani a programozassal, igy kerlek te se probald.

maszek vagyok, es ha akarok, szolok a speditornek (fuvarszervezonek), hogy mikor keressen munkat. igy jartam nyaron svajcban is egy baratomnal, 2 napot pihentem csodas kornyezetben, de meg sorolhatnam a helyszineket. ahogy irtad, te ezert fizetsz. igen sok helyre el lehet jutni, igen keves penzbol. szoval kinek mi tetszik, de felesleges peldalozni.

ez a hajt a tatar is csak az olyan cegekre igaz, ahol majmok a fonokok, es nem latjak be, hogy hosszu tavon nem jo, ha alul vannak fizetve a soforok, es 3 havonta cserelodnek, meg szarra lopjak oket. ezek altalaban csodbemenos projekt cegek.
van nekem is alkalmazottam, es soha nem koveteltem tole emberfeletti hajtast, vagy 20 oras vezetest. sot, inkabb kimelje az autot, es menjen csak sporolosan.

"gyors" hajtas: kint (nemetorszag, stb) megszoktuk (talan irhatom mas nemzetkozis furgonos neveben is), hogy lehet haladni.
nem ingem, igy nem veszem magamra, es a cikkben is van valosag, de szerintem nem annyira rossz a helyzet. sokan kozuletek budapesti gondolom, ott valoszinu hogy a friss jogsis gezuka is eltalal egy-egy cimre a gps-szel, es siman felveszik az ilyen munkara.

baleset: azt ne hagyjuk ki, hogy ki altalaban, aki eloszor eppen arrajar, es az ELSO aki megall, ha balesetet lat?
nem egyszer alltam mar meg, es nem egyszer lattam mar, hogy fejreborult kocsinal csak egy furgon all, a tobbi meg siman elhalad. volt, aki azt mondta csomo szemelyautos lelassitott, azt ment tovabb. ami ugye erdekes, mert valahogy nem igy oktattak anno.

vilagitas: hulljon porba az osszes hivatasos feje, akinek ez a MUNKAJA, es nem kepes kicserelni az izzoit. hogy nezzenek rank jo szemmel a szemelyautosok es a tobbi, ha mi, akiknek ez a munkank, nem szolgalunk jo peldaval?

zero tolerancia: ismet a centralizaltsagnak koszonheto, hogy a kozutakrol nem sok szo esett, de pl azt a szemelyautost is nehez am megerteni, aki ejjel kozuton szepen megy 90-nel, vagy akar lassabban, mert sporol. aztan jon a falu, ott meg satu 40-re (mert az ora az esetek 90%-aban csal, es bent nala majdnem 50-et mutat, azt meg nem akarja tullepni). faluban persze megelozom (ismetlem, EJJEL), de falubol kifele en lassan gyorsitok ki, o persze teligazon gyorsit vissza 90-re (nagy sporolas tenyleg). aztan ez megy joparszor, amig haza nem er.

CConstantine · http://www.xenu.net 2009.04.25. 14:39:21

a cikk nekem is a szívemből szólt, és ez is csak egy nézőpont. Furgonból ülve biztos van másik, ahogy itt páran leírták.
Egyszerűen figyelni kell egymásra, és kész.
Aki olvassa az autozz.blog.hu-t talál pár érdekes furgonos cikket. Egyik kedvencem a "mi a bajod"-ra is gyilkos kedvű furgonos:
autozz.blog.hu/2009/03/21/meg_akart_olni_a_furgonos

ján kádár 2009.05.06. 20:07:01

Én is fehér Ford furgon.
Mindég indexelek,előzékeny vagyok ha tehetem,következetesen gyakorolom a zipp-zár elméletet körforgalomban, és nem tolom le az útról az előttem levőt.
Szerintetek hányszor teszik velem szemben az ellenkezőjét szemét módon a "porbafingók"?
Folyamatosan.Akkor minden személyautós köcsög?
süti beállítások módosítása