Rakétát gyártani könnyű. És veszélyes.

  2014. október 10. - ommm Címkék: 2014 brutális fizika 2./II

A szerzőről még nincs információ feltöltve!

A szerző még nem publikált a Totalcaron

Négyhengeres BMW? Ugyan már...
2015-07-30 16:22:46

...mondták nekem sokan, miután lett egy 136 lóerős E30-am. Persze hülyeség, hiszen a könnyű bódéhoz elég

Hétvége a tóparton? Belsőség-találkozó 2015!
2015-07-29 12:04:49

Öregszünk, öregszünk , más nem is jut nagyon eszembe arról, hogy immáron tizenkettedik (!) alkalommal

A trollkirály V8-cal érkezik
2015-06-22 13:58:43

Leborulok, zokogok és megadom a trollkodás brilliánsokkal díszített aranyfokozatát. Hogyan piszkíts bele egy

Szétszórjuk a VIP-jegyeket! Akár a tiéd is lehet egy!
2015-06-08 15:31:58

Úgy, ahogy az AC/DC-nek is egy igazi énekese volt és ahogy a Black Sabbath is csak Bill Warddal az igazi , úgy

DSC 7682
Gyorsan beönteni egy dolog...

Tavaly óta puhítjuk Magic Karcsit, hogy végre csináljunk valamit Mentosszal és kólával, mert működik a dolog. Sajnos időközben annyira kimaxolták a témát, hogy Mentos-ruhába öltözött ember is merült már a ragacsos nedűbe, így hamar elengedtük a dolog kezét, pedig valami hasonlót találtunk ki anno. Károly amúgy is színvonalon alulinak tartja az ilyesmit, ő a folyékony nitrogénben és a gázfejlesztésben hisz.

Ja, hogy miről beszélek? Tudják, a Brutális Fizika (-kémia, -biológia) sorozatról, ami a Spektrumon fut és amelyben átlag kéthetente egyszer biztosan történik velem valami, ami fáj, vagy mar. Vagy a kettő együtt. Ettől mondjuk nem csak izgalmasabb lesz, hanem mára elértem oda, hogy egy fék nélküli 130 lóerős gokart már semmi félelmet nem generál bennem. Legfeljebb összetöröm magam, na de a Jóisten mentsen meg a kísérletező kedvű természettudósoktól!

DSC 7683
...aztán rá a kupakot és Károly már gyorsan löki is be a vetőcsőbe...

De vissza az aktuális adáshoz, amely a súlytalansággal- a tömeggel és a rakétaelvvel foglalkozik. Amikor a forgatókönyvből kiderült, hogy mi a téma, azonnal beugrott, hogy most Karcsi nem fogja tudni elkerülni a mentoszkóla-kombót, hiszen a lezajló reakció tökéletesen alkalmas a rakétaelv bemutatására. Bedobjuk a kis tablettát a kétliteres flakonba, jól rátekerjük a kupakot, rendesen összerázzuk, aztán elég csak eldobni vagy letenni a földre és kicsit messzebb állni. Hogy mennyi idő után enged el a kupak, na azt megtippelni is nehéz, mi olyan 5-6 másodpercnyi rázogatás után dobtuk el a cuccot és repült is szépen.

DSC 7675
...de egyszer sem sikerült elég gyorsnak lenni, ez pl. innen rajtolt, a cső tetejét szétszakítva.

Csak éppen random, amerre akart. Ez annyira nem jó, ezért gyorsan továbbléptünk, minek következtében (és ez a fotókon jól látszik) Károlynak szinte a kezében robbant fel a folyékony nitrogénes palack. Pedig a terv az volt, hogy a földbe beásott, vízvezetékcsőből lett vetőcsőből lőjük ki. Azonban a víz-folyékony nitrogén-kupakrácsavarás-behelyezés folyamatot nem tudtuk annyira felgyorsítani, hogy ne vesse szét magát a csövet. Víz nélkül persze működött, csak nem repült olyan magasra (részletesen elmagyarázzuk a műsorban, mit változtat ezen a víz). Apró karcolásokkal megúszta, kemény figura ő amúgy, csak az ing szakadt szét rajta egy picit, de toltuk tovább és előkerült egy igazán elmés és precíz kilövőszerkezet, ehhez már sűrített levegő is kellett, de az eredmény meggyőző volt, majd meglátják.

DSC 7687
Ez már egy rendesen megtervezett kilövőszerkezet. A lövés idejét és irányát is mi adjuk meg. Kb. 30-35 méter magasságig jutott kis rakétánk.

Persze mindez még csak amolyan felszopás volt a komolyabb demó előtt. Ehhez kellett persze a szakmai büszkeségből egy jó adag, na meg tűzoltókból. És itt utalnék vissza arra, amit az előző posztban is említettem, hogy személy szerint azt tartom saját magam részéről ezen műsor legnagyobb hozadékának, hogy egészen remek és jóindulatú, mindamellett kőprofi embereket ismerhetek meg. Na ilyenek voltak a Százhalombattai Dunai Finomító tűzoltói is (FER, mint Finomító- és Erőmű).

És itt kikívánkozik belőlem azért annyi, hogy szép - és minden bizonnyal okosan kitalált - propaganda, hogy a kirakatban idehaza szinte csak a BM Országos Katasztrófevédelem áll, de nagy butaság azt hinni, hogy rajtuk kívül nem léteznek tűzoltók- és mások, akikre számítani lehet a bajban. Bőven-bőven megérdemelnének egy csipetnyi rivaldafényt ők is, ezért is örültem nagyon, amikor kiderült, hogy ezek a fiúk rendben vannak: helyükön van a szívük-eszük és a gatyájukban pelenka helyett golyókat hordanak. Mert egy finomítóban azért történhetnek csúnya dolgok és akkor oda kell menni és helyes döntéseket hozni pillanatok alatt. Mert lehet csúcs a felszerelés, lehet konténerből telepíteni a 16 literes Volvo-motorral hajtott szivattyút, de az embert semmi nem pótolja. Ráadásul nem karót nyelt emberek, örökké szívatják egymást és persze nekünk is kijutott, mert naná, hogy olyan nyomással küldték meg a fecskendőt, amelyet ketten fogtunk Károllyal, amennyivel ők sem szokták használni (20 bar és röhögtek a hátunk mögött).

DSC 7150
A hely, ahol nem szerettem lenni. Nagyon magasban kutya bajom sincs, de innen még iszonyatosan szédülök.

Gondolhatják, hogy az életünkért küzdöttünk, de kevesek voltunk, mert úgy szórt szét minket az erő és a fecskendőfejből kitörő nyomás, mint a konfettit. Ja, még valami: a valós élet nem amerikai film és szép dolog a lángoló házba hősiesen berontó Kurt Russel, csak éppen nem biztos, hogy a vízzel teli tömlővel úgy rohangált volna, mint pók a falon. Ugyanis súlyos tíz kilókról beszélünk már egy 75 mm átmérőjű tömlőnél is. Itt kétféle típusú ember marad meg: a súlyos, mackós, vállas és a vékony, de erős, mint a drót.

Na de a lényeg, hogy megmutattunk nekik egy videót, amin amerikai tűzoltók a víznyomás segítségével emelnek fel egy autót, óriási közönségsikert és csodálatot aratva le ezzel a laikus közönség soraiban. Na nehogy már ne tudjuk megcsinálni mi is, nincs ebben nagy kunszt. - volt a reakció, aztán Károllyal közösen számoltak, hegesztettek és végül elkészült a keret. A többi már történelem, nem akarom lelőni a végét, legyen elég annyi, hogy volt nagy futkosás és rángatás, a nyomást pedig tizedenként kellett szabályozni (plusz a tömlőkkel is dolgozni)... elképesztően izzasztó és szórakoztató nap volt egyben, temérdek pizza és víz fogyott, x óra után pedig a sisak eléggé húzza az ember fejét. A későbbiekben hallunk még róluk, addig is pacsi nekik innen, a gyárból.

DSC 7158
Szóval ha leesik a cipőd, akkor megszívtad: fázni fogsz.

Nem mellékesen foglalkoztunk még a súlytalansággal, előidézni alapvetően könnyű, hiszen csak szabadesni kell, eközben beáll egy-egy pillanatra a súlytalanság állapota. Megmutatni már nehezebb. Ehhez egy darutelepre költöztünk, ahol velemszületett tériszonyomnak köszönhetően egyáltalán nem éreztem magam jól, cserébe megjött a bungee-kötél, amellyel Károlyt legalább tucatszor a levegőbe lőttük. Kezében egy vízzel teli akváriummal és egy pingpong-labdával, amely a csúcsponton elengedve egy pillanatra a súlytalanság állapotába kerül. Sajnos tényleg csak egy pillanatra, ezért iszonyatosan nehéz volt rögzíteni, mivel a 800 képkocka/másodperces kamerát nem lehetett Károlyra tekerni, 60 képkocka/másodpercnél pedig szinte semmi nem látszik. Végül vízzel demonstráltunk, egész jól, bár ha odafönt leesett a lábról a cipő, akkor bizony nem volt kellemes vizesen vacogni a huzatban.

Veszély? Volt bőven, majd meglátják. Addig se feledjék: tanulni nem ciki. Azzal csak többek leszünk.
Brutális Fizika 2/II. a Spektrumon, október 11., 16.00. 

A bejegyzés trackback címe:

https://belsoseg.blog.hu/api/trackback/id/tr256769539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

We make the world a better place 2014.10.10. 10:44:51

Centrifugális kilövőszerkezetet mikor fogtok építeni?

SlickRick 2014.10.10. 11:10:57

Még mindig nem megy az indavideo operán... Ezért nem nézem meg a videóitokat.

GregDzsi 2014.10.10. 11:17:03

Hát Karcsi nem öregszik:) Anno '97-ben nekünk is majdnem sikerült kirobbantania az F épület nagyelőadójának ablakait:) Szerintem a jó öreg Füstös prof élvezte a legjobban:-))

2014.10.10. 12:01:41

Ejnye de így pocsíkulni a ivóvizet.... :)

outtatime 2014.10.10. 13:05:25

Veszel egy fél literes, vagy egy literes üdítőt, megiszod. A palackot nem dobod el, hanem a szája köré felragasztasz néhány vezérsíkot. (haladók a palack aljára orrkúpot is applikálhatnak) A kupakjába fúrsz egy ~4mm-es, sorjamentes lyukat. Töltesz bele nagyjából egy-másfél deci vizet. Mostantól veszélyesebb. A lyukba beilleszted a kompresszor szelepét, kézzel tartod rajta amíg csilingelni nem kezd a palack, vagy ameddig mered (lehetőleg nem kellene kézben elpukkantani), majd elengeded, remélhetőleg felfelé. Állsz leesett állal, majd elindulsz egy rekesz üdítőért. ;)

ommm 2014.10.10. 14:29:59

@jencikovi: köszi,értékes,eszünkbe sem jutott,tényleg

jencikovi 2014.10.10. 14:45:15

@ommm: de most komolyan. Tök jó a sorozat, az előzőt is néztem. De felnőtt, eleve kísérletekkel foglalkozó embereknek f.aszért nem jutott már eszébe ez az elemi védőintézkedés? He?

SimonGábor 2014.10.10. 15:10:39

Eddig lehetett olvasni :
Sajnos időközben annyira ------kimaxolták------ a témát

Szkotti 2014.10.10. 15:27:09

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Én a kesztyű nélküli folyékony nitrogén öntögetést sem értem. Vagy az a mínusz 150-200 fok nem is para? A T1000-es terminátor nem tudta, hogy nem is veszélyes?

internal_combustion 2014.10.10. 15:32:00

állat a skodás promó. Ki nem hagyom a holnapi adást. Ezzel a műsorral egyébként körülbelül megduplázódott a magyar tv-ben a nézhető műsorok száma :)
így tovább, hajra!

Tomchy 2014.10.10. 16:53:35

@SlickRick: Indavideóról néztem, Operát használok. Nálad van a hiba.

jürgen baromartz 2014.10.10. 17:11:35

@Szkotti: az égvilágon semmi bajod nem lesz, ha rádömlik a folyékony nitrogén. a bőröd felületén azonnal gázzá szublimál a folyékony nitrogén, ez pedig kialakít a felületen egy olyan gázréteget, ami nem engedi, hogy a többi folyadék érintkezhessen a bőröddel. ezt leidenfrost-effektusnak hívják.

a higany-terminátor pedig azért fagyott meg, mert nem fél deci folyékony nitrogén ömlött rá, hanem egy tartálykocsira való mennyiség.

1kutya 2014.10.10. 18:27:14

a múlt hetit nem tudjátok mikor ismétlik, nem tudtam megnézni :(

SlickRick 2014.10.10. 19:26:25

@Tomchy: Végigpróbáltam már mindent elhiheted. Folyamatosan azt írja hogy a letöltés elindult bla bla bla. Ugyanazt mint folyamatosan két éve. Néha jó de utána megint elromlik. Lehet flash vagy valami de alapból is az inda eléggé sz*r. Miért nem tudják feltölteni ezeket youtubera? Ok a totalcar is indexes mint az indavideo de akkoris...

outtatime 2014.10.10. 20:01:10

@jürgen baromartz: Pontosan, bár erre tapasztalati úton jöttem rá ;)
Azt hittem letörik a tenyerem, mikor beleömlött, aztán még csak nem is fájt.
Jó, mondjuk az ingem eltört.

w a s d 2014.10.10. 20:09:21

A totalcar facebook oldalán a Škodáért aggódó kommentelőhöz csatlakozva, aggódásom mellett had kérdezzem meg, mi lett a farmotorossal?

2014.10.10. 20:27:05

@SimonGábor: Ne idegeskedj. A nyelv folyamatosan alakul. Nekem se tetszik ez a szó, meg még sok másik sem, de mit tehetünk? Beszéljünk latinul? Csak mert az már 1-2 ezer éve változatlan... :)

_jk88 2014.10.10. 23:56:03

Az "Állítólag..."-ban ezt már kb. 5 éve megcsinálták, ha nem régebben. Ahogy a videót nézem, itt is sikerült elkövetni azt a hibát, amire ők is hamar rájöttek: ki kell venni a motort, különben kiegyensúlyozhatatlan lesz a cucc a nagy súly miatt.

ommm 2014.10.11. 01:35:31

@_jk88: nem kell. megcsináltuk azzal. ezek a srácok értenek hozzá, Károly pedig tud számolni :)

outtatime 2014.10.11. 08:21:12

Mellesleg az első 4 részt megtaláltam a neten (mert nekem új volt a komplett sorozat TV-híján), és gratulálok, lehet ez jó és még jobb is.
Amit a Terbucsil (vagy magyarul hogyan hívják(trebuchet)) tövében Fülöppel művelt, az sírva-röhögős, amellett hogy egykettedszeremszervénégyzet :)

Miseew 2014.10.11. 13:17:10

@SlickRick: A totalcar,belsőség,indavideó mind az index csoport tagjai, szóval sajnos ez nem nagyon fog változni...

Tomchy 2014.10.11. 18:27:44

@SlickRick: Bocs, de most mondtad a választ. Az indavideó ugyanúgy az indexé, mint a Totalcar. Miért rakná fel a konkurenciára???

Rocko- 2014.10.11. 21:45:43

@Tomchy: már hogy az indavideo a youtube konkurenciája? :)))))))))))

Cooper911 2014.10.12. 12:35:22

@Tomchy: Mert egyrészt plusz pénzt is kereshetne vele, másrészt mindenki meg tudná nézni nem úgy mint ezt a sz@rt, harmadrészt egy angol feliratozással sokkal több ember láthatná mint itt az zindavidejón.

Rónarider 2014.10.14. 06:52:18

Ammónium-nitrát+gázolaj

vagy

Ammónium-nitrát+cukor, vízfürdőn rendkívül és kínosan óvatosan melegítve, majd okosan rakétában felhasználva.

Gyávaság nem kipróbálni :)

Scaleo 2014.10.15. 21:20:54

@jürgen baromartz: Tegyük hozzá, hogy ez tényleg arra vonatkozik, ha "rád ömlik". Mert ha pl. a kezedben tartanád egy ideig vagy éppen lenyelnéd, hát lenne bajod, azt garantálom. :)
süti beállítások módosítása